Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Jung Boy Ukat MisiÓn Secreta Ukatxa

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    ukax mä juk"a pachanakanwa Mayampiw Eduard Osetrov k"ari yatiñan jaqix jichhax mä ordinario sirviri waynan lurawipanx kawkhantix gobernadorax jikxataski uka markar mantani. Ukatwa piratanakajj mä kʼari ukat jan axsartʼas ataque lurapxi, ukat mä jachʼa nuwasiñaw utjaraki.

  JUNG BOY UKAT MISIÓN SECRETA UKATXA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mayampiw Eduard Osetrov k"ari yatiñan jaqix jichhax mä ordinario sirviri waynan lurawipanx kawkhantix gobernadorax jikxataski uka markar mantani. Ukatwa piratanakajj mä kʼari ukat jan axsartʼas ataque lurapxi, ukat mä jachʼa nuwasiñaw utjaraki.
  . JANK"A 1. 1.1
  Walja imill wawanakaw q"ala musculoso kayunakapamp pirata barcon lliphipi cubiertaparux ch"allt"asipxäna. Pirata ch"axwirinakax jilpachaw aka planetan tripulacionankirinakax utjäna, ukax janiw tecnología tuqit jan ukax mágica tuqit sinti nayrar sartatäkänti.
  Ukampis barcon chʼamapajj jila partejj chachanakanïnwa.
  Ravarnava ukat kimsa jaqinakampi, jupanak taypinx Oblomova ch"iyar ch"iyar ch"axwiriw mä tantachäwir sarapxäna, mä juk"a pachatxa, Capitán Monitor ukat suxta yanapirinakapamp chikt"ataw sarapxäna, jupanakatx pä jaqix janiw jaqimp jan kuns lurapkänti. Eduard Osetrov sat qʼala kayuni waynajja, jankʼakiw alaya amparanakapamp markan mapap dibujäna.
  - Jilïr qamir yänakax nayratpach barconakar apxatatäxiwa, niyaw sarxañampïski. - Uka jan axsart"ir scout ukax qalltawayi. Jïsa, ukat jupanakar puriñ thakinx nayax ukx chiqpachapuniw yatxa, kimsa barconakax tonelada ukat armamento ukan jan jiwasan barcosat sipan juk"amp jisk"a barconakaw jupanakamp chikt"asipxani. Jiwasax jank"akiw aka erizo ukarux pistolanakamp alwax atacañasawa - Edward the tomboy ukax tukuyäna. Ukat abs, wali musculoso wayna, sarnaqañ qalltäna. Ch"iyara warmi heroe, Jilïr Boterista ukan lurawip uñacht"ayasa, aka muspharkañ suma uñnaqt"an waynar uñkatasax wali musphataw jach"at arsüna. Wayna, ch"amani, ch"amani, mä mono ukham uñt"ata, Eduard jupax jank"akiw yaqha amtäwimp amuyt"ayäna. - Uñisirinakan isimp isthapt"ata.
  Monitor ukax mä samarañ arumpiw akham säna:
  - Nayaxa aka waynampixa iyawstwa. Alwat ch"axwañasawa, barcomarux sum uñt"apxañapatakiw suyt"askta, janiw nina nakhantayañ munapkaniti.
  - Akax janiw jan wali amuyunïkiti, jan ukasti yaqha amuyt"awiw amuyujarux purinitayna. - sasaw Ravarnavax säna, jupax mä simpleton ukhamakiw uñt"asïna.
  Ch"iyar ñik"utani, jach"a, janiw kunas warmi ch"akhanakanïkiti ukat kunkapax alcista ukhamawa, ukampis jupatakikiw suma uñnaqt"ani, jisk"a cinturani, ch"aman caderas ukat jach"a chuchuni, Oblomovax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jïsa! Phisirku...
  Monitor ukax mä irónico jachaqt"asiwimpiw (walikiw, kunas aka thug p"iqipax lurasispa, jach"a ukhamäkchisa, ukampis mä inclinado nayraqatampi!), jiskt"asiñamawa:
  - ¿Kawkïrisa?
  Uka suti apt"irix aka pachanx ukat juk"ampirus legendario ukhamaw tukuwayi, Ephisus Frist jupar yuspajarasawa, k"arimp k"arimpiw akham säna:
  - Taqi qamir yänakax markat apsutächi ukhaxa, kunatsa markar ch"axwasax jan walt"awinakar puriñax wakisispa. Jumax jukʼamp facilakwa lurasma.
  Monitor ukax mä pä convulsivo sorbos ukanak copa apsuwayxäna, ukat uka qhipatx amparapampiw ch"allt"asïna, ukhamat chhuxriñchjatapan ch"amap yant"asa. Capitanampi nayrïr masipampix mä cuña apnaqañ kʼari amuyumpi (¡khitis aka waynax janiw cabina waynakïkaspas ukham amuyaspa!) quta lunthatanakan pʼiqtʼiripax akham sänwa:
  - Nayax pächasta, waynan amtatapax sapuru ukat wali askiwa.
  Oblomov kullakajj jachʼa chuchup chʼalljjtayasïna, jukʼakiw bordat telampi mä jiskʼa tirampi chʼalljjtayasïna, ukat jaysañatakejj kunatï jan istʼkaspa uk arsüna.
  Ravarnavax wasitatw uka tuqitx jan walt"ayäna. Ukatjja, qʼañu chuymampiw wali chʼamampi arsüna:
  - Ukampisa janiwa, nayaxa yaqha amuyunïtwa. Niyakejjay qorit lurat waynajajj jupamp chik sarir jachʼa barcor chhaqhaychïnjja, jiwasanakan lurañanakap katoqañaw jukʼamp askejja.
  Monitor ukax jaktxänwa ukat qunt"asisaw jiskt"äna:
  - Ukhamaxa, ¿kunsa sañ munta?
  Ukat cubiertaruw uñtäna, uka cubiertanjja, warmi piratanakan qʼala, bronceado, musculoso kayunakapajj niya amukiw sarnaqapjjäna. Ukampirus angeljam uñnaqapax janiw khitirus pantjasiyañapäkiti - jupanakax q"al ch"iyjapxani. Ukat katuntat jaqinakax jamp"att"asisaw kayunakap ch"uqt"asipxani ukat nuwasirinakan q"ala, qhuru talonanakap llamkt"apxañapatakiw wayt"atapxani, ukax seductora ukat jan walt"ayiriwa.
  Ravarnavax k"arimp ch"allxtayäna, ukat mä chuyman lechuza ukham chhuxriñchjasïna:
  - Transportes cargados ukanakampi chikt"asipxaraksnawa, janiwa metrópoli uksaru puriyapxaraksnati, jan ukasti jiwasana pirata utanakasaru puriyapxaraksnawa.
  Monitor ukax frustración ukanw mesa patxarux amparapamp ch"allt"asïna ukat akham sänwa:
  - Ukham sapuru, ukampis ¿kunas, janïr aka lurañ katuykasax Papyrus don Grabber jupamp chika jikisiñ munapxani ukhaxa?
  Ch"iyar ñik"utan Oblomovax p"iqip alcista kunkaparuw t"ijtäna ukat bíceps ukham luratayna, khiti, juk"amp ch"amani ukat juk"amp bombeado chachax jupar envidiaspa.
  Ravarnavax jach"a jach"a tukusaw pechop mä fortaleza pirqar uñtat jach"ar aptäna:
  - Ukhamajj ¿kunas? Nayax amuyta, aka rol lurañax nayatakix wali kusiskañawa. - Filibusteranakan p"iqinchiripaxa amparap jach"ar aptatayna. - Taqi kunat sipansa, phisqa maraw Contrabass ukan banderapan barcot sarawayta ukat jupanakan acentoparux sum yatiqawayta.
  Ukat ventanaruw uñkatarakïna. Mä pirata imillax masipampiw amparapamp qunt"asiskäna. Ukat kunjamsa seductora, femenina, atlética kayunakan musculonakapajj uka tensión ukan pelotanakar uñtat muyuntapjjäna uk uñjaraksnawa.
  Monitor ukax wali chuym ch"allxtataw jikxatasïna, janiw jupa pachpax aka amuyt"äw uñstaykänti, jupax chhuxriñchjasïna, amuyuparjamaw arupan timbrep jisk"achasa:
  - ¿Kunas lurasispa khititix aka almirante uñt"ki ukampi jikisispa ukhaxa?
  Ch"iyar ñik"utan, wayna warmi heroe Oblomov jupax jachaqt"asisaw jachaqt"asis arsüna, ukax mä tigre warmin kisunakap uñacht"ayi:
  - ¡Pusi sipita!
  Ravarnavax mä k"arisiñampiw manqhan lakap jist"arasïna ukat jach"at arsüna:
  - Ukat akax janiw jiwayañjamäkiti, ukhamax jiwasan marineronakax mä huelga prepreparada ukx puriyapxani.
  Monitor ukax pächasisaw cejas tejer ukat nayratpach caprichoso lakap t"ijtäna:
  - ¿Jumaxa jumaxa sarxasmati sasina amuyta?
  Edward jilatajj mä jukʼa amukiw sarnaqäna. Ukat Oblomov chachajj qʼala, musculoso, bronceado kayupar amparamp luqxatañ yantʼäna. Ukampis waynax kayup kuynt"ayäna, janiw chiqpach gorila warmin jach"a kayupampix ch"uqt"ayasiñap munkänti.
  Bernabeax wali atinisitaw uñnaqäna:
  "Yanaptʼirijajj nayamp chikäniwa, mä nuwasir jaqewa, jupajj espada apnaqañ yatiñan janiw khitis jupar uñtasitäkiti. Eduard nuwasiri, jupax milagronak lurañ yati. - Ravarnavax juk"ampiw pechop ch"allxtayäna. - Nayax suyt"twa jupax yanapt"itu.
  Monitor ukax jach"a kayunakapampix amparapamp luqxatäna:
  - Walikiwa, janiwa jumampi sarkäti janirakiwa p"iqixa leona lakaru uchaskäti. Askiwa, waynanakajax costa uksan concentrasipxañapataki, uka pistolanak ch"uqt"añataki, ukanakx janiw mä juk"a t"unjañax utjkaniti.
  Oblomova kullakajj akham sänwa:
  - Ukat imillanakas ukhamaraki!
  Ravarnavax jachaqt"asisaw masiparux akham säna:
  - Walikiwa, jichha pachatakixa janiwa wila wartasaxa atipt"añaru ch"amachaskä. Mä traje aski ajlliñaw wakisi, contrabajo anatirinakax luxus isimp isthapt"asipxi.
  - Ukatxa mä bolsa, jan ukaxa juk"ampi sumaxa, mä caja quri regalo ukhama apthapiña. - Eduard Osetrov jupax uka arunak churawayi, jupax q"ala kayuni, suma uñnaqt"an, cincelat kayumpiw oso warmirux jisk"achawayi, imill wawar uñtasita. Ukat uka waynax chuym chʼallxtayarakiwa, kunattix mä yatiñan sallqjañ amtax janiw jupa pachparu jutkänti, jan ukasti khitirutï jupasa ukat inas yaqhanakas mä loqhe martinetjam uñjapkäna ukaruw puritayna.
  Aka kutix Monitor ukax sallqaruw sarawayi:
  - ¿Kunatsa ukham extravagancia ukaxa?
  Ch"axwiri waynaxa amukiw säna:
  - Qurixa nayranakaparuxa ch"amakt"ayañapawa, mä chhullunkhayata sipansa juk"ampi sumawa. Ukan yanaptʼapampejj uñisirinakan jan amuytʼasiñapatakiw chʼamaktʼayañäni.
  Monitor ukax jan amuyt"asisaw akham säna:
  - Piratanakax quri apsuñ yatipxi, janiw mä regalo ukham churapkiti.
  Edward tomboy, mä kutimpiw jach"a warmin ch"iyar kayup faltawayxäna, lart"asisaw qhanañcht"äna:
  - Chiqpachansa, ukhamaxa, janiwa khitirusa filibusters sataxa utjkaniti. - Ukat jupax wali sumaw mä taqpach qhana chiqawj yapxatäna. - Awisaxa katuqañatakixa churañawa wakisi.
  - Qurimpi apnaqañaki, janiwa mä qullqisa churkämati. - Uka Monitor ukaxa wali ch"amampiwa.
  - Jiwasaxa jiwasanakankiwa. - Ravarnavax jisk"achataw jaysäna.
  Piratax kisunakapat qhuru arsüna:
  - Qamir jaqïñaxa wali askiwa.
  Aka chiqanx Edward uñjir jaqix anqäx tuqit suma uñnaqt"an ukat aristocrático pirata ukan qullqi munañan uñkatasiñap jark"äna. Ukat jankʼakiw Oblomov chachajj mä jukʼa tiempotak mayjtʼayatätapat aprovechasisajj uka waynar kayupat katjäna. Ukampis nuwasir waynax chʼallxtasïna, ukat qʼala kayupax liwxatasïna.
  Edward jilatajj akham sasaw ajjsarayäna:
  - ¡Janiw jilïr tiatakix yuqall wawanakar ch"allt"añax askïkiti!
  Oblomov, phinq"achata, akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayaxa anatañakiwa! Ukat ukhama, ¡chiqpachansa jumaruw munta! ! "Chʼamani warmix qʼala kayumpiw chʼalltʼasïna ukat qhuruchasïna. - Walikiwa, ¿kunatsa jumar uñtasita mä brat munasiñaxa?
  Ravarnavax mä lounging gait ukampiw almiranten qamir armariopar saräna.
  Thakinjja, walja suma filibuster imillanakaw uñjasipjjäna. Jupanakax kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw nayranakap lurapxäna. Ukat amparanakapansti espadanakampi, puñalanakampi, wali suma qalanakampi kʼachachtʼat amparanakani.
  Ukat amparanakapansa ukat qʼala kayunakapansa, wali kusiskañ imill wawanakajj gemanakampi lurat anillonak uchasipjjerïna. Ukat wali suma uñnaqtʼanïnwa.
  Ukat kunjamsa imill wawanakax wali suma thujsapxirïna. Mä milagro ukhama, kunayman jila alani inciensonakan qʼapkir qollanakapa, suma qʼapkir qollanaka.
  Ukampis Ravarnavax muspharkañ encantonakapamp jan mayjt"ayasiñatakiw ch"amachasïna. Armario ukar mantañamawa ukat mä disfraz lurañamawa. Ukat imill wawanakax janiw jupar jaytanukkaniti.
  Ukanx Contrabass grandees ukan isinak yant"añ qalltäna. Aka hemisferionxa janiw khiti markas jupanakjam suma isthaptʼatäkänti ukat jachʼa escalar isthaptʼatäkänti. Ukampirus ukax, imperio ukan qamirïtap uñjasax janiw muspharkañakkiti. Ukat jukʼamp jachʼa rangonïki ukhajja, jukʼamp luxus trajejj utjarakiwa. Ravarnavax wali jach"aruw tukuwayi, ukatx janiw suma isinak jikxatkänti. Jupax nayratpach jan ch"amanïxänwa, ukampis jaya pacha thaqhasax suertenitaynawa, mä quri pecho ukanx mä conjunto de vestidos ukanakaw conde Kolochychov ukan lurat jikxatasïna , ukax wali jach"a tema ukhamarakiwa. Machaq traje ukanx ch"amaka ukat barba corsair Ravarnava jupax wali muspharkañ uñnaqt"anïnwa.
  - ¿Kunatsa nayaxa jan duque ukhamäkti? - Jupaxa sänwa, jichhaxa ch"iyjata, jichhaxa arrugas suma ch"allt"asisawa, ukatxa mä suma pulido espejo uñkatasa. - ¡Nayaw juk"amp noble grandee ukhamätxa!
  Pirata p"iqinchirix kusisitaw kayunakaps takt"äna, jach"a ch"iyara ukat mä juk"a ch"uxña barbapakiw uka impresionar jan walt"ayäna.
  - Wila ch"uqi jawsañani, mä juk"a chiqachañapawa.
  Ukampis Ravarnavax nayraqat mä warmir jawsañ munäna, ukampis mä chachan amparapampiw juk"amp atiniskañ amtäna.
  Ukham ajjsarkañ sutimp uñtʼatäkchïnsa, Bloodsucker sat sutijj jan kuna jan waltʼäwinïkaspas ukhamänwa. Aka waynax janïr ch"ama irnaqäwir sarkasax peluquero ukhamaw irnaqäna. Jupax jachaqt"asisaw jachaqt"asïna, ukatx accesorios apsusaw wali amuyump ñik"utap khuchhuqäna ukat filibuster ukan qhuru ajanuparux mä juk"a ñik"ut khuchhuqäna. Barba qʼal khuchhuqañatakejj mä ajjsarkañ amtaw utjäna, ukat mä jachʼa arnaqasiñaw utjäna.
  - ¿Nayax warmiti jan ukax wawacha dignidad ukamp jaljañataki? - Ravarnavax coleratäkaspas ukhamaw jikxatasïna ukat ch"amampiw amparanakap luqxatäna. "Jumanakax peluqueros, brutos, escarabajos ukhamäpxtawa, ukat ajanunakam jan waltʼayapxaraktawa".
  Wila ch"allxtayirix qhipäxar kutt"awayxänwa, khitis jilïr capitanarux uñt"i, inas cuchillomp ch"ankhachchispa. Jupax jakäwipanx ukham kastanak uñjatayna. Kunapachatï maynix mä jukʼa pachatak yaqha pachar sarki ukhaxa, maynix wali chʼama irnaqäwiruw sararaki.
  - Walikiwa, kunatsa khathati, kunasa jumaxa, pirata, jan ukaxa pinchazo . - Ravarnavax jach"a kankañ uñacht"ayañ yant"äna, ukax wali sum atipjäna. - Jichhaxa ist"apxam, ¿almirante contrario ukar uñtasitati ?
  Wila ch"allxtayirix uka axsarkañ jilïr irpiriruw jach"añchañ yant"äna:
  - Jïsa! Sapa sarnaqawimax aristocrático ukan uñstawim uñacht"ayi.
  Mantaña punkun saytʼatäsipkäna ukhajja, musculoso, jiskʼa cuerponi pä imill wawanakajja, pecho ukat caderanakapajj jukʼakiw chʼoqantatäpjjäna, ukampis tobillonakapansa ukat muñecanakapansa qorit lurat pulseranakaw utjäna, jupanakajj akham sasaw arnaqasipjjäna:
  - Mä reyjama, jumaxa, tata, suma uñnaqt"aniwa, .
  ¡Ukham qhanajj qhanänwa!
  Ravarnavax pouted ukat iyaw sasaw akham säna:
  - Nayax iyawstwa, nayax khitinakatix kamachir yatintapki ukanakan razapat jutirïtwa. Jichhax jumax sicófano ukar tukuwayxtawa. - Ukatxa ch"amampi ch"allt"aña mä jach"a palmerampi ch"uñuru. - Walikiwa, sarapxam, jumaxa suma irnaqawi lurawaytaxa.
  Bernabeax khuyapt"ayasisaw Wila Chuymarux jaytawayi, ukatx bostezo, janïr alwax wali juk"akiw qhiparäna, mä juk"s ikiñaw wakisïna. Jupax mä pachan yurikchisa, kawkhantix qhanax arumanakax sapa kutiw mayjt"i, ukatx pusi kuti phuqhat phaxsix utjki ukhax qhana urunx Oraqen qhant"atawa, ukampis ukhamakipans, ciclonakax ciclos ukhamawa. Ritmos uruy arumaw utji.
  Ukat mantañawjankir suma imill wawanakas janiw kusisipkänti, jupanakax zafiro ukat esmeralda nayranakapampiw chʼiyjapxirïna ukat amparanakapan ukat kayunakapan musculonakapampi anatapxirïna.
  Ukampirus, suma uñnaqt"an abs ukan tejas ukanakap uñakipt"asma, chuchupan puqut melón ukanakap uñakipt"asma, kawkhantix mä jisk"a tela ukaw escarlata chuchup ch"uqt"i, ukhamax ukham nuwasirix jiwatanakaruw jaktayani. Ukat jumatix suma uñnaqt"an jaqinakan ajanunakap uñakipt"araksna ukhaxa. Jupanakax wayn tawaqunakäpxarakiwa. Kuna qulla quranakas especiales ukanakax imill wawanakan chuymankipstañapatakix jank"akiw utji, ukhamax phisqa tunka jan ukax suxta tunk maraninakax wayn tawaqu, fresco, jan arrugas jan ukax ismu kisunakan uñstapxaspawa. Chiqansa, tinturanakax janiw reinarux jan jiwañapatak tukuykaniti, ukampis chuymankipstañarux jukʼampiw yanaptʼistaspa.
  Edward jilatajj aka oraqenjja janiw ukham lurapkaspati sasaw amuyäna. Jan ukasti cirugía plástica ukax warminakaru ukhamarak chachanakaruw lurasïna, ukatx juk"amp qullqitakiw lurasïna. Uka waynax wiñay waynäñax wali askiwa sasaw amuyäna. Ukampisa, janiw wawanakjam sarnaqañamäkiti.
  Uka jach"a barcox bahía uksaruw sarawayxäna, chhaqhat barcon ch"usa yänakapax waliw uka patxanx jalnaqäna, ukatx jilpach armas ukanakax niyaw manqhanx utjäna ukatx buceadores, jan ukax juk"amp chiqaparux kunayman kasta jaqinakaw ukham lurañ katuqapxäna, ukampis janiw atipt"apkänti jan walt"ayat pistolanak apsuñataki. Ukat jukʼamp kusisiñampiw barcon utjkäna uka tesoro ukat yaqha valorani yänaka.
  Taqi ukanak aguantañatakix walja esclavo imillanakax mä juk"a isimp isthapt"ataw yanapt"apxäna, ukampis ch"uxña, q"illu, wali k"ajkir ñik"utanïpxänwa. Ukat taqiniw jan pantjasir chimpunakampi. Uka chiqankir qulla quranakax janiw jichha pachatakix uka chiqankir representantes de la sexo justo ukanakarux wayn tawaqur tukuykänti, jan ukasti, jan pantjasir chimpunakaparux tukuyapxarakïnwa.
  Chiqansa, zapatonakax esclavonakarukiw llakisiyi, kunjamtï tronco de natación ukankir esclavo yuqall wawanakax ukhamaraki, jupanakax bronceado ukat jan chʼamanïpxarakiwa ukat akan irnaqapxi.
  Frady gobernadorajj pʼeqe usumpiw tʼaqhesïna. Chiqansa, uka arumax mä jan wali samkakïxänwa, Contrabass imperionkir flotan suma uñnaqtʼapa ukat jachʼa jachʼa tukutapa, "Incinerating" sat chʼaxwañ barcox thayaruw tʼijtäna. Jichhax carga ukax puerto ukanx qhiphart"atäspawa, yaqha escolta barconakax puriniñapkama. Ukax janiw sinti jan walïkiti, ukampis chiqpachanx ukham barcox markapan chhaqhatapatxa, ¿kuns taqi Contrabass ukan reyipampi emperadorapampix aka tuqitx amuyani? Kunjamatix nobles sicófanos ukanakax uñacht"ayapxani, aka tuqinx janiw sapakix renuncia ukampix qhispipkätati.
  Walja esclavo imillanaka ukat suma aruman hadas ukanakax qhispipxatapax wali askiwa, ukax mä juk"a chuymacht"äwiw ukham chhaqhatapatxa.
  Ukampis chacha esclavonakax chʼuspanakjamaw jiwarasipki. Ukat niyaw walja esclavonakax utjxi. Akax aka pachanx chachanakan sinti pist"awipawa. Ukat uka temperamental suma uñnaqtʼanakajj nayratpach tʼaqhesiyapjjewa, qarjapjjewa, mä tama mamut sat animalanakajj laqʼuntapkasma ukhamwa amuyasta.
  Rosa mármol ukamp lurat palaciopat mistusajj niyaw desmayasïna. Mä suma barcojja, kawkhantï Papyrus don Grabber sat barcojj arpa tocirinakat vengasiñatak sarkäna uka barcot wal amtayi, ukat velanakapwa jaljtayäna. Chiqansa, jukʼat jukʼatwa sarnaqäna, ukampis ukax bahía ukan jan iyawsañjam jan waltʼäwinakampiw qhanañchasïna.
  Walja esclavo imillanakax q"ala kayunakan walja ch"akhanakap jaytawayapxi, kunayman saminakani, muelle ukan mármol ukan. Suma uñnaqt"an jaqinakan janchipax ch"uñumpiw qhant"äna, suma chacha warmin representantenakapax bronce fundido ukamp luratäkaspas ukhama. Uñt"at jisk"a cinturani, jach"a caderas, ch"aman chuchu, angeljam ajanunaka ukat lakapax kisunakampi phuqt"ata. Jïsa, ¿imill wawanakan liwxatat kisunakapax mä especial pomadampi askichasispati? ¿Chachanakat kamsaraksnasa? Jupanakax plugin ukanakampiw kusisipxi. Ukat akanx, inas, juk"ampirus nayra jaqinakax chiqpachans envidiasipxchi, jupanakax wali jisk"a jaqinakjamaw tukupxäna.
  - Taqi ch"amani Diosax mayisitanakas ist"iwa. "Gobernadorax jach"a cejanakap jach"ar aptasax chhuxriñchjasïna. - Ukhama ch"ama pachana, yanapt"awixa purinitaynawa. " Nuwasirix jan wali arunakampiw mä suma kʼachachtʼat chika marani jaqir jawsäna. - Hey, Foshange , mä noble mesa wakicht"am, nayax almiranteruw palacio ukar jawillt"ä.
  Jilïr kayuk sarnaqirix qunqurt"asisaw sirvientanakaru ukat esclavonakaru, ukat awisax waynarux arnaqañ qalltäna, ukat jank"akiw mä noble desayuno wakicht"apxañapatak wayt"äna.
  Imill wawanakax q"ala kayunakap qhant"ayasaw q"uchupxäna:
  Lamar qutax jan umax jan waliwa, .
  Ukat purakax jan manq"añan...
  Mä pie lurañäni
  ¡Ukat quri wajjrat vino!
  contrabajo bandera ukax taqiniruw uñjasïna . Manteniendo un semblante de disciplina stricta, los falsos doblebajistas , ukampis chiqpachanx piratas, desfile ukan filaruw sayt"asipxäna, qhana, wali amuyump ch"iyjat armaduranakampiw qhant"apxäna. Imill wawanakas, aka pachanx, jan munkasaw ukham torpe botas ukat armaduras casconakampi uchasipxirïna, ukax tropical junt"u pachan uchasiñax janiw askïkänti. Ukat wali suma isthapt"at Ravarnavax saraqanïna. Jupampixa Polonia markan secretariopaw saräna , jupax cuchillonak jaquntañ yatiñampiw uñt"ayasïna, ukat naturalmente, Eduard Sturgeon nuwasir jaqimpiw uñt"ayasïna, jupax mä sirviri waynan lurawip katuqäna. Ukat jukʼamp jan walïki ukajja, patente cuero zapatonak uchasiñajapuniw wakisïna. Kunjamakitix ocasión ukax solemne ukhamawa, puerto ukar mantañax, ukat jupax janiw mä simple sirviente ukhamäkiti, vasos servir ukataki, jan ukasti personal ukhamawa. Pä jachʼa , pusi amparani nuwasirinakaw qhepäjjat qorit phoqantat mä pecho aptʼasipjjäna.
  Mä orquestajj jankʼakiw puerton tantachasipjjäna ukat histérico ukhamaw tocañ qalltäna. Ukat jukʼat jukʼatwa uka jaylliwix nivelar tukuwayxäna ukat sonidonakax jukʼamp sumäxarakïnwa.
  Mä oficialaw tantachäwir t"ijtäna, epaulettes ukanakar ist"asa, jupax aruntt"asaw akham säna:
  - Taqi alaxpachankir bendicionanak munapxsma, tata Almirante. Gobernadorajj niyaw jumar suytʼasktam.
  Ravarnavax jisk"achataw cuchara-patap uñacht"ayäna:
  - Jan kuna llakimpi, Su Excelencia ukarux yatiyañamawa, nayax niyaw thakhinjam saraskta.
  Uka markankir apnaqerin palaciopajj mä suma jardinan manqhapankänwa. Mantañawjanx pä jach"a laq"unakaw qhipäxapar pistola apt"ata sayt"atäsipkäna, ukat mä cactus elefante ukaw jaya chiqan manq"askäna. Palacio mantañawjan chiqak pä tunka metros alturani claveles ukanakax mä ch"uqi ch"uqimp jilaw jilxattawayi, ukanx janiw Edward esbelto tomboy ukakikiti, jan ukasti mä jilïr chachax jasakiw imantasispa.
  Walja suma sirvientanakaw utjäna, jupanakax esclavonakat sipan mayjäpxänwa, muñecanakapansa, tobillonakapansa pulseranakampi, telanakarusa, túnicanakarus wali valorani bordatanakampi. Ukat wali jachʼa yanapirinakakiw gemanakampi uchat sandalianak uchasipjjerïna.
  Manqhankir lanzanakampi ballestanakampi guardianakajj jaljtapjjänwa. Mosquetes ukanakax janiw jichhakamax ukham modanïkänti, ukax qhanaw amuyasïna. Palacio pachpaw wali sum uñachtʼayäna, jachʼa ventananakapajj kusisitaw uñnaqäna. Walja pinturanaka, armanaka ukat escudonakaw utji, uka escudonakaw pirqanakar warktʼata . Edward waynax Ravarnava qhipäxan sarnaqäna ukat mä juk"a chhuxriñchjasïna kunatix machaq kayuk sarnaqir zapatonakapax jan khuyapt"ayasisaw ch"allxtayäna. Jupax nayratpach q"ala talonanakap uñacht"ayañ yatitäna, ukat uka jan wali, juchanchat stocks ukanakax utjatapat armasxäna, wiñay waynan wawanakan kayunakapatakix llakisiñawa.
  Mä chuymacht"awix sirvientanakax wali jach"añchataw uñch"ukipxi, janiw jisk"achas uñch"ukipkiti, jupax, kunjamtï yatiqapkta ukhama, q"ala kayuni ukat shorts jan ukax troncos de natación ukanïspa ukhaxa. Ukat livery ukanx janiw askïkiti, torso muscular ukax ch"uñuniwa, ukat camisa cámbrica ukax sarnaqañ jark"iwa. Jisa, jumax nayratpach mä kasta estadonïtawa. Ukhamajj jupanakat jachʼañchasiñaw jukʼamp askejja.
  Pusi imill wawanakax respeto uñachtʼayañatakiw mä qunqurimpis qunqurtʼasipxäna. Chiqans janiw jupatakix ukhamäkiti, jan ukasti Ravarnavatakix wali askiwa, ukampis wali sumawa.
  Ukampis gobernadora pachpaw amtañax facilaxa. Wali thithita, ukampis chiqak qhiparañatakiw ch"amachasi. Wali llamp"u arumpiw uka jak"ankir markanakan apnaqiripax akham säna:
  - Nayaxa wali kusisitaw ukham jach"a jaqi katuqiriru katuqta.
  Ravarnavax ceremonialmente uka suma chuymampiw jaysatayna:
  "Ukham suma katoqtʼasir utampi jikisiñajatak khitatap laykus destinoruw yuspärta".
  Gobernadorax juk"amp jach"añchañ yant"asax akham sänwa:
  "Qhipa kutix wali respetatäki uka Don Papiro, jumax janiw palaciojar visittʼañ munktati, jankʼak lurañanak arsüta. Jichhax jumanakax mä jach'a jach'a tukuñ lurapxtaxa.
  Jachʼa sirvientanakajj kunjamtï qalanakampi bordat sandalianakapat amuyaski ukhama, jachʼa talonanakampiw jachʼat arsüna:
  - ¡Vivat jach"a Almirante!
  Ukat Ravarnavax niyaw jan walt"äwin jikxatasitap amuyasïna, kunas pasaspa gobernadorax nayrax aka almirante uñjaspa ukhaxa. Wali askïspa ukhajja, horca, jan ukajj jukʼamp qhuru, sañäni, mä poste, amparanakaparu kayunakapar clavapkäna ukhajja, jan ukajj ninampi, ukat kʼachat kʼachat ninampi.
  Ukampis uka jisktʼan qhanañchäwipajj thayawa:
  - Jisa, nayaxa irnaqawi tuqita ch"amt"ata. - Ukat mä jan suyt"at pasionado frase. - Ukampis ¡qhawqhas jumax hospitalidad ukarux jan yäqasma!
  Gobernadorax amukiw jiskt"äna:
  - ¿Kunjamatsa Arpa pagano ch"ama quta thiyanakaru expedición ukaxa sarawayi?
  Ravarnavax taqi chuymaw akham jaysäna:
  - Llijukiri! Mä wali qamir arpa marka lunthatasiñax utjaspawa , ukat jan jach"a chhaqtäwinakampi.
  Uka gobernadorajj nayranakapajj jachʼaptänwa.
  - Nayax suyt"twa sutimax jan uñt"ayatäkaniti, kunatix formalmente janiw Arpa ukamp ch"axwapktan ukhaxa.
  Uka arunak istʼasajja, suma uñnaqtʼani, suma uñnaqtʼan esclavanakajj joyanakampi warktʼataw índice amparanakap phoqantat wila chʼiyar lakapar uchapjjäna.
  Ravarnavax wasitatwa, jan k"arisisax akham jaysäna:
  - Taqi kunasa sumawa sarawayxäna, naya pachpas musphart"asiraktwa.
  - ¿Uka botín ukax qamirïpachati? "Gobernadoran arupanx envidiasiñaw utjäna.
  - Janiwa pisichañakiti, Dios pachpawa yanapt"istu. - Akanxa irpirixa mä juk"a atipjañapänwa. - Jiwasana jach"a yuspajarañasa, atinisiñasa uñacht"ayañatakixa, mä qullqi quri churapxsma. - Ravarnavax amparanakaps ch"allxtayarakïnwa, jach"a chuymanïtap uñacht"ayasa.
  Sirvientanakajj jachʼa talonani suma sandalianakaparuw sellapjjäna ukat mä arukiw akham sapjjäna:
  - ¡Bravo! ¡Almirantex jach"añchatäñapawa!
  Uka gobernadorajj qollqe munañampiw atipjayasïna. Dignidad aptʼasisajja, pechoruw jankʼak saräna ukat tapa jistʼararakïna:
  - Bah, akanx mä fortunaw utji. Uka mocasines ukanakajj ukham chʼamampi aynachtʼayapkäna ukajj janiw muspharkañäkiti. O Papiro don Grabber sat chachajja. - Uka jach"a jaqixa qunqurt"asitaynawa. - Nayax jumanakan manunïtwa, nayat kuns mayipxsma.
  Pirata p"iqinchiristi jan kun imt"asa jaysäna:
  "Nayax amuyta, coronar taqi chuym luqtañaw jukʼamp askïspa" sasa. Nayax ist"twa, qhipa arumax Incinerator ch"axwañ barco chhaqhayata, ukax jiwasan jach"a reyisan infierno sobrinopan sutipampiw sutinchata. Nayax amuyta akax mä golpe sinti sensitivo ukhamawa kunawsatix capital ukax qullqi munaski ukhaxa.
  Uka gobernadorajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Jumax chiqpachapuniw chiqaw sasma.
  Uka suma sirvientanakax p"iqinakap alt"asipxäna. Esmeralda, rubí ukat diamantenakat lurat brochenakaw ñikʼutanakapan lliphipirïna.
  Ravarnavax jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Ukhamarusa, nayaxa propuesta comando ukhamaraki escolta ukhama wali aski carga nayaru pasayañataki. Nayasti, kuna piratanakan ataquepat jupar jaqunukuñatakix walja pistolanakaw utjitu.
  Gobernadorajj almirantejj kuna mayitanakatï utjkäna uk phoqañwa wal kusisïna:
  - Chiqpachansa, taqi wakisiri ch"amanaka churapxäma. Ukham jan axsartʼir nuwasirimpixa, qʼipinakajax Diosan kupi amparapankaspa ukhamäspawa sasaw amuyta.
  Suma imillanakax ch"amampiw p"iqip ch"allxtapxäna. Broches ukat diamante pendientenakax lliphipipxäna. Edward chachajja, gobernadorajj qamirïñapawa, sirvientanakapajj princesanakjam isthaptʼatäpjjaspa ukat wali suma uñnaqtʼanïpjjaspa ukhajja, janiw nayranakam apsuñjamäkiti sasaw amuyäna.
  Ravarnavax amparanakap ch"iyjatayna:
  "Ukatxa jank"akiw barcot sarxañäni."
  wasitatwa akham säna :
  - Mä juk"a desayuno luraña, Almirante. Do us the honor, ukatsti, barconakax tantachasipxañapatakix pachaw munasiraki.
  Sirvientanakax qunqurt'asisaw chhuxriñchjapxäna:
  - Jumax wali suma katuqt"atätawa, ¡ay jach"a jaqi!
  Filibusters ukan p"iqinchiripax jisk"achataw akham säna:
  - Walikiwa, walikiwa, mä juk"a samarañaxa janiwa kuna usuyaskaniti.
  Ravarnavax janiw sinti jank"ak sarnaqasax suyt"awinak sartayañ munkänti, ukat juk"ampirus, gobernadorax fiestas ukan mesapax wali sumapunïspawa.
  Eduardo tomboy suma uñnaqt"ani ukat yatiñan jaqix punku anqan mä sirvirirjam jaytatäna, ukat k"ari almirantex pachpa reyjamaw uñjatäna. Imill wawanakax uñstapxarakïnwa, suma uñnaqt"ani ukat isimp isthapt"ata, ukampis q"ala kayukiw uñstapxäna, ukhamat colores de mármol azulejos ukanakar thuqt"asax juk"amp ch"axwañapataki. Uka gobernadorajj mä gesto luräna. Ukat sirvientas élite ukanakax wali amuyumpiw zapatonakap apsusipxarakïna, mä caja especial de cristal ukar uchapxäna ukat q"ala kayukiw serviñ qalltapxäna. Q"ala suelanakampi sarnaqawipax juk"amp llamp"u, suma ukat juk"amp suma uñnaqt"aniruw tukuwayi. Ukham manqʼanak churapjjerïna, tʼantʼanakas tortanakas velankir barconakar uñtat phaytʼatänwa, ukat reyin palacionakapas ukhamarakiwa. Suma uñtatawa ch"uqi ch"uqi, aycha, ch"uxña achunaka, frutanaka ukatsti kunaymana condimentos ukanakaxa mä suma patrón ukana. Ukat vinonakax wali muspharkañawa, lunthatanakan tataparux kusisiyaraki. Jïsa, mä jukʼa tiempo qheparañatakejj walja yantʼanakaw utjäna.
  Ravarnavax jan wali manq"a manq"äna, qhipa lout ukham jan etiqueta uñt"irjama. Jupar istʼañwa qalltapjjäna, ukampis pachpa gobernadorajj taqe kunas kunjamtï lurañapäki ukhamarjamaw sarnaqäna.
  Walja botella jila chanini vino umañ tukuyatatxa, Ravarnavax janiw p"iqip apt"askänti, janchipax wali heroico ukhamaw jikxatasïna, ukampis lakapax sinti movilidad ukhamaw tukuwayxäna ukat irnaqañaw wakisïna.
  Jan pä kuti lup"isax piratax q"ucht"añ qalltäna, manqhankir bajopax wali sumaw ist"asïna, ukankir yaqhip oficialanakax q"ucht"añ qalltapxäna, ukat walja uywat imillanakax q"ala seductora kayunakapamp thuqt"añ qalltapxäna;
  ¿Nayar arktañatak wakichtʼatätati?
  ¡Janiw bolsampix trapompi jaytatäñamäkiti!
  Ukhamat uka uywax miel ukham jallu puriñapataki,
  ¡Ukham jawirax qurimpi jalluntañapataki!
  
  Uk lurañatakix aka lurañaw wakisi
  ¡Ukhamajj mä níquelojj inamayakïñapataki!
  Ukhamat sapa mayniw uk lurañasataki
  ¡Thakhix mä alfombra cuerponakampiw imt"añama!
  
  Ay, jumanakax piratanakäpxtawa, wawanakaja, .
  Janiw yaqhip cruzas - ceros!
  Sapa mayniw mä heroe ukhamäpxtaxa,
  ¡Jank"akiw, nayax uka q"añunak lunthatä!
  
  Embarque ukax chachanakatakiwa,
  ¡Janiw kunatsa atipjañatakix thaqhañamäkiti!
  Thuqt'añakiw juk'amp askixa
  ¡Ajayumax janiw chhaqtkiti sasaw iyawstxa!
  
  Nayaw ataque ukar irpapxäma, amigonaka,
  Jiwasax piratanakätanwa - familia!
  Supayanakjamaw nuwasiñäni
  ¡Ukat janiw yaqha amuyunakax utjkiti!
  
  Mä amuyt"awiw utji, ukampis mä chiqakiw utji, .
  Aljirinakan billeteranakap gut lurañataki...
  Corsarios ukanakax mä horda ukan atacatäpxiwa,
  ¡Jiwasax jachʼa jilïrinakaruw amtañäni!
  Aka q"uchuñax walja ch"axwañanak uñstayäna.
  Ukampis sirvienta imillanakax larusipxäna ukat saxranakjamaw jaltxapxäna.
  Conde Santa Claus Don Paradny jupax cuartoruw mantäna, jupax gobernadoran jawillt"äwiparuw qhipt"äna, ukat ukatw wali colerat jikxatasïna. Mä jachʼa jaqeru qʼañu qʼochunak qʼochtʼir uñjasajja, wali kusisitaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kuna kasta ch"axwañasa akaxa?
  Uka gobernadorajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jumax uñjtawa jach"a almirante Papiro don Grabber!
  - ¿Kuna kasta Don Grapper ukaxa? - Conde ukaxa wali colerata, botas ukanaka mármol patxaru ch"allt"asa. - Ukaxa mä jawasa bufón ukhamawa.
  - Janiwa ukhamäkaspati, jupax epaulets ukaniwa. - Gobernadorax p"iqip jisk"achasa ukat wali q"illu q"illu ch"allxtasaw arsüna.
  Mesa ukan servir imillanakax tango thuqt"apxi, suma uñnaqt"ani, q"ala, musculoso, bronceado kayunakani ukat wali suma proporcionani, suma proporcionani, atlético cuerponi, arnaqasipxäna:
  - ¡Uh, uh, uh, uh! ¡Jiwasax saraqasktanwa!
  Condex chuyma ch"allxtataw arnaqasïna:
  - Ukhama aka lik"i bastardoxa mä k"arisiriwa, walja kutiwa almirantempi jikista, jupax aka gorila disfrazada ukata taqpacha mayjawa.
  - ¡Juparux katuntapxam! - Jilïr irpirix arnaqasïna, p"inqachasiñap imantañ yant"asa.
  Walja sirvienta imillanakax q"ala, wali seductora kayunakap ch"allt"asipxäna, caderas ukanakap muyuntapxäna, bustonakap ch"allxtapxäna ukat qhuruchasipxarakïna:
  - Ukat uka maynixa! ¡Ukat uka maynix!
  Mä kutit sipansa, Edward sat wiñay waynax jan waliw sasaw amuyasïna, ukat mä fósforompiw chʼalltʼasïna ukat nayraqat wakichtʼat mecharuw ninamp nakhantäna. Uka pechojj patat mä jiskʼa qorimpikiw chʼoqantatäna, jan ukajj jukʼamp sum apasjja, qʼello metalampi, qollqempiw laqʼampi chʼoqantatäjjäna , ukat manqhapansa chika taypinsa pólvora satänwa. Uka wayna ukampis wali yatxattʼat nuwasir jaqixa, jan kuna jan waltʼäwin uñjasiñapatakix mä qhispiñ thakïnwa. Ukatxa, chiqpachansa, negociompi kusistʼañampi mayachthapisktan ukhaxa, wali valorani metalanak qhispiyaña. Jan ukax jukʼamp askixa, pä lurañanak phuqasma, ukat sum phuqasma. Uka phallawix señal ukhamäñapawa mä ataque general piratas ukanakataki. Mä taqpach escuadrón de guardias de cabello armadura, jaqinakas okrov , niyaw punkur t"ijtxapxäna, ukat Eduard Osetrov jupax pecho jupanakaruw jaquntäna. Taqi jan suytʼäwipa ukat colerasiñap jaquntäna, ukhamatwa uka jukʼamp jachʼa yäx wali jayaruw tʼijtäna.
  Ukhamarus, chiqans janiw sinti suma, chika q"ala jan isin, musculoso imillanakax wali suma, suma q"aphini q"aphinïpxañap munkti. Jupanakax niyaw jaltasipkäna ukat wararisipkäna, ukat kusisitaw chhuxriñchjasipxarakïna. Jïsa, mä wali jukʼa uñjäwiw cerveza luraskäna.
  Jupanakat maynïrejj akham sänwa:
  Mä kʼari jaqew jiwasar atacaskistu,
  Jupan amparapanx mä jan wali mochila ukaw utji...
  Ukat khitis ukax apt'asispa - .
  ¡Jupajj jachʼañchatäniwa, jachʼañchatäniwa!
  Uka phallawix wali axsarañänwa, mä pä columnanakaw t"unjatäna, kimsa tunk jila jaqinakaw jiwarapxäna, ukat uka phallañax Eduard Sturgeon ukarux mä club de aire ukamp pirqaruw jaquntäna, niyaw wayna ukat ágil nuwasirirux ch"allt"äna.
  Ch"aman ch"akhanakaw ch"allxtasïna, ukampis ukax Edwardarux colerayarakïnwa, espadap ch"allxtasa, jupax qhispir uñisirinakar tukjañatakiw jank"ak saräna. Ravarnavax janiw pacha ina ch"usar apt"askänti, mesa jaquntasaw gobernadorarux t"unjäna, jupax mä sable apsusaw conteo ukar t"ijtäna.
  Jupanak taypinjja, mä jachʼa duelow utjäna.
  Q"ala kayuni esclavo sirvientanakax jaljtapxäna, chiqapuniw ch"axwäwix janiw warmin lurañapakiti sasaw amtapxäna. Jïsa, ukat jan amuytʼasisaw usuchjapxiristamxa. Ukat ukhama, khititix atipt"ki ukax uywiriwa.
  Jupanakat jukʼamp wakiskirïki ukajja, jupakiw jachʼa talon zapatonakampi qheparäna, jupajj akham sänwa:
  Khitis reyixa, chiqpachansa janiw jiwasatakix kunäkisa,
  Ukhamajj ¡jan axsarasaw nuwasipxam, chachanaka!
  Santa Claus chachax p"akjat gramófono ukham chhuxriñchjasaw arnaqasïna:
  - Jumax gorila shabby, nayax chiqapuniw espadajampi ch"allt"äma.
  Ravarnavax jaysañatakix akham sasaw arnaqasïna:
  - Gallo, nayax p"iqim khuchhuqäma.
  Capitan piratax jach"a jach"a tukutapata ukhamarak pesatapata, mä jach"a sable ukan wali ch"amampiw ch"allt"ata, jupax espada khuchhuqatayna, ukatx niyaw uñisiriparux chikat khuchhuqatayna.
  Chiqansa, jiwañampïkasax uka condex espadapan tocónpampiw purakap mä jukʼa chʼallxtayäna, ukat wilax uñstañ qalltäna.
  Ukampirus ukax janiw Ravarnavarux jark"kaspati, jupax ch"iqa ukat kupi tuqir liwxataskakïnwa. Guardianakajj jankʼakiw jupar jakʼachasipjjäna, ukat mä suma chʼajjwäwi katoqasajj qontʼasipjjäna. Uka phallawix punkunakaruw liwxatäna ukat uka waynarux wali ch"amampiw nuwasir uñjasax capitanax jupar jak"achasïna.
  Uka nuwasir waynax guardiarux ingle ukarux wali ch"amampiw ch"allt"äna, ukatw t"ijtäna, ukat mäkiw wajjrani cascopampix pä jaqirux ch"ankhampiw jawq"jäna.
  Sirvienta imillanakax tunka kutiw amparanakap t"axllirt"asipxäna ukat chillqt"asipxäna:
  ¡Bravo, bravo, bravo ukat juk"ampinaka!
  ¡Glorioso! Wayna - ¡gloria!
  Edward tomboy sat waynax wali jachʼat arnaqasïna:
  - Ataman, aka chiqatxa t"ijtxam, jupanakaruxa katuntayäma.
  Ravarnavax yaqha uñisirir khuchhuqasax akham sasaw arsüna:
  - Jiwasana masinakasaxa jank"akiw jutapxani, ukampis jiwasax kunjamatsa katxaruñäni.
  Técnica de doble tornillo ukampixa, terminador waynax Eduard waynax kimsaruw mä kutikiw khuchhuqatayna ukat capitan jak"apan sayt"asïna. Uka waynaxa akham sasaw jiskht"äna:
  - Jilïrixa janiwa mosquete apnaqañakiti.
  Anqatjja, barcojj salvompiw ninamp nakhantäna, ukat muytasin wasitat nina naktayañ istʼasirïta.
  Sirvienta imillanakax wali kusisitaw arnaqasipxäna ukat chhuxriñchjasipxarakïna, kayunakap ch"allt"asipxäna, ukat juk"amp jach"at ist"asiñapatakix zapatos ukat sandalias jach"a talonanakampiw uchasiñ qalltapxäna.
  Edward tomboy sat chachajj janiw ukhamäkänti ukat uñisit zapatonakapwa chʼiyjäna. Jupax talonap chiqaw mä oficialan nayrapar jaquntäna, jupax uka chiqar mantañ yant"äna. Wali askiwa, talonax qullqit luratawa ukat wali ch"amampiw ch"allt"asi, nayrax t"ijt"awayiwa, mä nervio ch"aphiruw warkt"ata.
  Uka sirvienta imillanakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  -¡Bravo! ¡Bis! ¡Bravo! ¡Bis!
  Ukat jupanakat sipansa jukʼamp wakiskirïki ukajja:
  - Munat yuqallaxa, .
  ¡Aka horasanjja jumanakampïpjjtwa!
  Jumax ukham wali thaya wawawa
  ¡Q"ala kayumpiw taqiniruw ch"allt"apxtaxa!
  Ukat chiqpachansa, terminador waynan qʼala talonax yaqha jawqʼa pʼakjatayna.
  Kunjamtï piratanakax amuyapkänxa, muspharkañax uñisirinakan cañonanakap mä jukʼa katuntapxañapataki ukat mä jukʼa tʼunjapxañapatakiw yanaptʼäna. Fortaleza ukan guarnición ukax molino qala manqhar jaquntatäna, walja pallapallanakaw jank"ak jiwarapxäna, jupanakax jan amuyasisaw jaltxapxäna. Niya kimsa patak nuwasiñatak chʼamañchtʼat lamar qotankir lunthatanakaw uka markar jankʼak mantapjjäna. Contrabajo pallapallanakax patak patak jiwapxatayna, jupanakat mä qawqhanikiw kutt"ayapxäna jan ukax nuwasiñ yant"apxäna.
  Edward ukat Ravarnava uka ch"ama ch"axwiri, ukat yaqha pä piratanakax janiw sayt"apkänti, jan ukasti ofensiva ukaruw sarapxäna, palacio guardianakax jank"akiw sustjasipxäna. Jupanakax ch"allxtasipxäna ukat qhipäxar kutt"apxäna, jiwat janchinakap mármol escaleranak patxaruw jaquntapxäna. Imill wawanakax piratanakar yanapt"añ qalltapxäna. Zapatos, sandalias, bandejas, juk"amp jach"a quri copanaka, tenedores ukat cuchillos ukanakaw guardianakar jaquntapxäna.
  Uka nuwasir waynax mä sallqa frenesí ukar mantawayi, janis mä thaya arumax jikxataskaspa ukhama, ukat walja cuartonak q"umachasax kunayman saminakan edificiopat mistuwayapxäna, ukanx pirqanakas jan walt"awinak uñacht"ayaskaspas ukhamaw amuyasïna.
  Kimsa khuchhuqasaxa, Edward tomboy sat waynax mä águila uñkatasaw muyuntat uñchʼukisïna. Marka jakʼankir taqe cheqanakajj ninamp phoqantatänwa, walja jaqenakaw uñjasïna, laqʼonakjamaw chʼalljjtayasipjjäna ukat maynit maynikamaw chʼajjwapjjäna.
  - ¡Jiwasanakaxa atipt"apxiwa! Jichhax jilpachax janiw mä quri qullqis amparasat jaltkiti. - Jan suyt"ata, nuwasir tomboy, q"ala q"ala, wilampi ch"uqt"ata, wali uñt"ata, musculoso torso (chiqans, jupax uywatapan trajep ch"iyjatayna jan jark"aqañataki, ukat mä corsair waynatakix livera uchasiñax jisk"achasiñapunïspawa! ), qullqi lunthatasiñ chimpunak uñacht"ayapxäna. Ravarnavax musphart"at uñkatasiñap katjasa, terminador waynax akham sasaw yapxati:
  - Nayax janiw pirata ukhamakïñ munkti, jan ukasti nayan pachpa república de filibusters ukar wakicht"añ amtaskta, ukatakix qullqix munasini.
  - ¿Juma pachpa república? - Ravarnava aka kutix chiqpachapuniw bostezo ukat jach"a nayranakap tuqiw sillp"i. - ¿Kunatsa wali ch"amaxa, wawa? Mä markar apnaqañax akapachanx juk"amp aburrito ukhamawa.
  Edward jilatajj janiw uka toqet parlkänti:
  - Janiwa ukhamakiti, chiqpachansa gestión militar-económica ukampiwa estrategias ukanaka anatt"añaxa nayatakixa wali askiwa. Mä reyjama jan ukax emperadorjam jikxatasiñax wali kusiskañawa.
  Uka waynaxa ch"amani, ukampisa niya wawar uñtata kayupampi jaytata wila ch"aphiru uñtäna. Amuyt"awix qhant"awayi - ¿khititix wiñayatak mä wawar uñtat uñt"ayasiñatak condenado ukarux sujetos ukanakax ist"apxani, alambre de acero ukham musculos ukanakampis?
  Ravarnavax llamp"u chuymampiw nayranakap ch"irmthapïna:
  - Nayaxa janiwa kunsa amuyktti kuntixa jumaxa parlasktaxa. Ukhampachasa, taqpachanxa, chiqawa, ch"amaxa muxsawa ukatxa jan tukuskir aka umaña kunkamar warantañ munta. Ukampis maynin luratanakapat juchañchañax juk"ampiw jilxattaski.
  Edward wayna nuwasir waynax mä juk"a k"arisiñampiw jaysañatakix larusitayna:
  - Janiwa axsarayaskiti. Juk"amp ágil ukhamäñäni, jan ukhamäkanixa, jan jiwasampiw ch"axwäwix utjani.
  Uñnaqapanxa, ukampis negocio tuqit yatxattʼatänwa, ukatwa corsair sat barcox nayrar tʼijtäna. Guarnición ukan qhipharkir jaqinakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna, taqiniw piratanakan jan sintt"asirïtap yatipxäna, jupanakax janiw katuntat jaqinakar katuntapkiti, ukat katuqapxchi ukhax jan sinti qhuru esclavitud ukar aljapxirïna, ukat yaqhip pachax baratijas, conchas ukat yaqhip pachax quri suxta- armados canibalistas salvajes jupanakax jaqi aychax wali axsarkañ delicadeza ukham uñjapxirïna. Ukampis ukajj jukʼampiw tʼaqhesiñatak yanaptʼaspa, kunattejj piratanakajj amparat ampar nuwasiñan jukʼamp chʼamanïpjjänwa. Ukhamarus, guarnición p"iqinchir general Kosalapenko , ch"axwäw qalltawinx jiwayataw uñjasiwayi, ukatx janiw khitis jupar lantix utjkänti, kunatix nayrïr yanapiripax coronel Varatt , Monitor ukan p"iqiparuw mä chiqaparu ch"allt"ata mä mosquetet ch"axwaña.
  Ukat ukat esclavonakax nayraqatax yuqall wawanakax piratanakar yanapt"añ qalltapxäna ukat uñisit dueñonakaparux adoquines, azulejos ukat vidrio fragmentos ukanakamp jaquntapxäna.
  Tunka payan laq"unakaw pistola apt"atanakax contraataque lurañ amtapxäna. Ladonakapar metalat wali chʼullqhe tiranak uchapjjerïna ukat uka patjjarojj cañonanakampiw jawqʼjapjjerïna. Ukhamatwa corsair sat animalanakar mä jukʼa jan waltʼayäna. Edward jupaw nayrïr kutix laq"u jak"ar t"ijtäna, nuwasiñ pachanx waynax wali muspharkañänwa, ukatw uñisiriparux payïr talonampi tejapat jaquqanïna, kayunakap khuchhuqir zapatonak ch"allt"äna ukat ukatw mä halcón ukham t"ijtäna. Qhepäjjat jaltasaw panpacha tiruñanak mä kuti chʼiyjäna, ukatsti, dianap mayjtʼayasajj payïr laqʼoruw tʼijtäna. Jankʼakiw uka waynajj qʼala kayup khuchhuqäna, metalaruw tinkutäna. Ukampis uka usuchjatajj patat uñtatänwa, chʼajjwäwin wali chʼama tukuskäna ukhajja, janiw istʼkänti.
  Mayninakaxa, aka "ninja" uñjasaxa, talonanakaparu t"ijtxapxäna.
  - ¡Janiw nayax sarxapxätamti! - Arnaqasi, juk"ampi jach"ar jaltasa, wali ágil ukat anatt"asir Edward. Ukampirus, laq"unakax wali ch"amanchataw jikxatasipxäna, ch"amampiw kayunakap kuynt"apxäna, jank"akiw quqa tuqir t"ijtapxäna. Uka frenético waynax qawqha jankʼakis sarnaqkchïnxa, mä animalarukiw katjañ atipjäna, ukat kayuk saririnakaruw tukuyäna. Mayninakax taqi ch"amampiw "caballonakapar" jawq"japxäna. Ukat Edward bully ukax espadap jaquntäna, ukax doblado culo ukar ch"allt"äna ukat ch"allt"asïna. Uka uywax juk"ampiw juk"amp sarnaqäna.
  - Walikiwa, walikiwa, t"ijtäwit amtasipxam ukat jiwapxam, ukampis katjapxam.
  Anqax wali muspharkañänwa, ukham jiwat jaqir mä waynat t"ijtir uñjañax wali muspharkañänwa, jupax janiw tunka kimsan marat jila uñnaqt"anïkänti, chiqpachanx mä suma uñnaqt"an yuqall wawawa. Colerata, taqpach janchipax onduladas musculos ukanakampiw sarnaqäna, qutan umax jalsuwaykaspas ukhama, Edward jupax juk"amp jank"akiw sarxäna, jupatakix suerteniw quqax qalltawayi, ukat jach"a reptilanakax juk"ampiw juk"ampi. Uñisirinakar atipt"asaxa, nuwasir waynax espadap apsuwayxäna, ukatsti chuymaparuw jaltawayxäna.
  Uka monstruojj mä palmera quqaruw chʼalltʼasïna ukat Edward sat tomboy sat waynaruw jaqunuqäna. Terminator waynax mä ch"aphi uvas ch"aphinakaruw t"aqhisitayna. Chʼaphi chʼaphinakaw cuerpor chʼalljjtäna, ukat ñikʼutaruw chʼalljjtäna. Ukampis ukax uka waynarux colerañakiw utjayäna. Ch"iyjata, wila masinakapan qhipharkir yänakap jaqunukusaxa, wali qhana camisetampi pantalonampiw uchatäskäna, ukat troncos de natación ukanakakiw qhiparäna. Uka waynax ch"amap apthapisinx mä soga uñtat ramat katthapisinx Tarzanjamax mä sallqa arnaqasiñampiw mä jach"a salto luratayna, ukatx yaqha payïr rama katjasinx "molino qala ch"iyjata" técnica ukampix p"iqinakap khuchhuqatayna pä ch"axwirinaka, jan atipt"asisaw sablenakap ch"allxtayapxäna.
  - ¡Walikiwa, qhipharux jaltxatanakaxa! Jumatix imantañ suyt"asmaxa, janiw irnaqkaniti. - sasaw jan atipt"ir Eduard hooligan jaqix säna, nayranakap ch"irmthapisaw ritmop apthapisïna. Mä machaq thakhi jikxatatapatxa, laq"unakar katjañax mä thayjamaw tukuwayxäna.
  - ¡Nayaxa mä monowa! - Jupaxa jach"at arsüna - Hyperraus ! - Ukhamaw películan heroen sutipaxa, uka sallqa jaqix nayra Tarzanan registronakap p"akintawayi.
  Ukatxa, jankʼakiw sarxäna, sallqa saltanak lurasax kawkïr monos envidiaspa. Walja kutiw nuwasirinakax juykhükaspas ukham ch"axwapxäna, ukampis pachpa pachanx janiw ch"axwapkänti. Mä guepardo ukham jank"aki, Edward tomboy ukax ajanunakapan larusitayna. Kunawsatix qhipa uñisirinakax qhipharux jiwayatäxän ukjax nuwasir waynax laq"un wañsunakaparuw qunt"asisin chiqak markar uñacht"ayäna, jank"akiw junt"u uraqit mistuñ yant"äna. Awisax pusi amparani gorilanakan jachaqtʼasitapax ramanakanwa qhantʼäna, ukampis janiw mä armat nuwasirirux nuwasiñ atinapkänti, mä jiskʼa nuwasirirus nuwasipkänwa. Ukhamarus, uka uywanakax janiw taqpach llamp"u chuymanïpkiti ukat uñjapxänwa kunjams Edward jupax jupat sipan juk"amp jach"a pallapallanakamp wali uñt"at uñjäna.
  - Kunatsa macaconakaxa sonrisa, wali ch"amawa aka tuqiru nayra ch"allt"aña. - Wayna ch"axwirix espadap ch"allxtayäna, ukampis primates ukanakax janiw provocación ukarux atipt"apkänti.
  Markar purinkäna ukhajja, niyaw nuwasiñajj tukusjjäna. Qhip qhipa jan apsutäki ukax uka chiqankir carcelawa, ukanx kunatix guarnición ukan qhiparkäna ukax jach"a punkunakan qhipäxaparuw ch"allt"ata, ukhamarak uka chiqankir qhuru guardianakasa, jupanakax jilpachax yaqha markankir jaqinakawa . Jupanakajj katuntat jaqenakat sawkasiñ wal munapjjäna, jukʼampejj warminakat sawkasiñ munapjjäna, ukatwa jan khuyaptʼayasipjjañap amuyapjjerïna.
  Edward nuwasir jaqix mä jank"ak cobra ukham mä laq"u patxaruw jaltawayxäna ukat punku uñkatasin sayt"asïna, ukatx mä cañón bola ukaw chika taypir khitäna.
  Uka jawqʼjatajj khathattʼasïnwa, ukat hierrojj mä chʼusawjar jaytäna, ukampis chʼamani punkujj qhespirakïnwa. Ch"iqa tuqit jalnaqir artilleron nayrapar q"ala talonap jaquntasaw wilamp ch"allt"asïna ukat amukt"asïna, Edward the hooligan nuwasirix kisunakapat thuqt"äna ukat jan ist"asir cañón ukar wasitat cargañ qalltäna. Walja tiempow munasïna. Ukham jaysañatakix flechanakaw uka waynarux t"ijtäna. Edward jilatajj wali yatiñampiw uka phallatanakat jitheqtäna, ukat kimsa flechanaksa chʼuspampiw khuchhuqarakïna.
  - Walikiwa, ¿jumax uka laq"unak katuqtati?
  Mosquetes ukan ch"axwawinakapas janiw utjkänti, ukampirus walja ch"axwawinakaw uka laq"un thiya ñik"utapanx utjawayi. Jupax llakit chhuxriñchjasiñ qalltäna, ukampis uka ch"aman waynaw sayt"ayäna.
  - Janiwa axsarañakiti, ñik"utamatakixa, akanakaxa girasol jathanakjamawa. - Uka waynaxa chhuxriñchjasïna.
  Cañon wasitat cargayasaxa, uka nuwasiri waynax jukʼamp chiqaparuw amtañap aptʼasïna ukat wasitatwa poste de gol ukar chʼalltʼäna. Uka cañon bolajj wasitatwa tʼijtjjäna.
  - ¡Maldita! ¡Aka armajj wali chʼamaniwa! - Edward tomboy jupax juramento luratayna, ukat mä akatjamat mä suma amuyt"awiw p"iqipar puritayna.
  - Nayax manqhat jist"arañ yant"ä.
  Anqäx tuqitxa, carcelan pirqapax jan atipjañjamäkchïnsa, qhanaw yaqhip chiqanakanx pirqanakax isthapita ukat ladrillonakax q"añut tukuwayxi, ukatwa mä juk"a yatiñampix uka pirqanakax makhatañjama. Ukampis walja guardianakaw utji, ukhamax janiw ina ch"usat t"unjapkaniti. Ukampirus janiw inamayakiti Ravarnavax nuwasiñ experiencianitayna, jupax akham sasaw kamachi:
  - Banconaka, troncos, waña cepillo apt"aña, uñisirinakaruxa nina nakhantayañani. Ukat jumax, "reina" juk"amp jank"akiw rollo
  Piratanakax flechanaka ukat awisax mosquetenakamp chʼaxwañanakar jan yäqasa, punkunakaruw ninamp phichhantapxäna, ukhamatwa " chhullunkhayat qʼañu " uñstayäna.
  Yaqhipanakax mä carrito leña ukamp ch"uqt"at barril pólvora ukamp ayxatapxäna - ukax "reina" satawa. Nina naktayañ lawanakax janiw mosquetes ukanakamp uka taypin ch"axwañjamäkänti. Filibusters ukanakamp chika, uka chiqankir esclavo imillanaka ukat yuqall wawanakax troncos de natación ukan amparanakapan ukat pechonakapan markanakamp isthapt"ataw qhispiyirinakapar yanapt"añ yant"apxäna. Amuyatajja, esclavot tʼaqesipjjäna ukat janiw piratanakarus ajjsarapkänti. "Reina" punku nayraqatar uchasaxa, piratanakax fusible qhantʼayasaw qhipäxar jaltxapxäna.
  Wali jank"akiw uk lurapxäna, jach"a jach"a tukusa:
  Supay, Supay, Supay qhispiyaña,
  Jiwasax ch"axwañani, ch"axwañ ch"allt"asa...
  Churipxita, amparanakajaru espadanak churapxita,
  ¡Uka manqha pachat mä regalo katuqañäni!
  
  Walikiwa, Luririx mä usuchjat infiernowa,
  Jiwasax saxrampiw wajjranakampi nuwasiñäni...
  Mä espadampi nuwasiñan mä resultado utjaspa ukhajja,
  ¡Akan jan chhuxriñchjat esclavojäñajataki!
  
  JOKE BOY VS SYKLOV ukat juk"ampinaka
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Uka waynax walja aventuranakaniwa, jichhax mä destacamento de fuerzas especiales de niños ukan p"iqinchatawa. Ukat jupax civilización ciclo ukampiw ch"axwañapa. Kunatix wali askïki ukax tecnología espacial ukax akanx utjiwa.
  . JANK"A 1. 1.1
  Uka burlañ waynax mä traje de combate ukanïnwa, mä oficial espacial ukan epaulettes ukanakampi. Jupan jak"apanx mä imill wawaw utjäna, jupax traje espacial ukanïnwa, campananakampi silbatonakampi. Ukat jupax mä transparente casco uchatawa, taqi tuqit jist"aratawa. Imill wawax amparanakapan mä blaster apt"ataw chillqt"asïna:
  - Edik, inas mayni equiponkirinakar suyt"apxchisma? ¡Patak ukhas utjki ukhax ciclonak mayacht"asis nuwasiñax wali jach"a jan walt"awiwa!
  Uka waynax nuwasir jaqiwa, janis tunka payan jan ukax tunka kimsan marat jila uñnaqt"anïkchixa, mä traje de combate ukanx janiw kuna musculos ukanakas uñjatäkiti, ukampis chiqpach príncipe ukham uñnaqanïtaynawa. Ukat jan axsarasaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Mayaki chʼaxwäwir sarañäni! Uñisirinakatxa, jan axsarapxamti. Mä jisk"a "armadura" artefacto qala churapxsma, ukax patak kutiw ch"axwañax juk"amp jisk"achasi!
  Uka tawaqux akham sänwa:
  - ¡Ukat pataka kuti walja!
  Uka waynax wal colerasïna:
  - ¡Janiw nayax yatkti jumax, Adala, ukham axsarañjama!
  Naranja ñik"utan tawaqux akham sänwa:
  - ¡Janiw nayax axsarirïkti! ¡Walikiwa, ¡mä amtañjam chʼamachasiñäni!
  Ukat ukhamatwa wawanakan nuwasir jaqinakax nuwasiñar sarxapxäna. Taqi muytapanxa qalanakaw utjäna, uka qalanakax morado, esmeralda, lila ukat rosa ch"uxña qalanakampiw qhant"äna, ukat estalactitas ukanakaw uraqit jilsuwayxäna. Ukat wali muspharkañ paisajewa.
  Ukat nayraqatapanxa castillo ukaw utjaraki. Ukax caballero, medieval ukar uñtasitawa, ukampis misiles ukat armas de rayos ukanakaw torrenakanx utji. Ukat uka chiqankir intix alaxpachat qhantʼi, uka intix hexagonal ukham uñtatawa, ukat qhanax sapa kutiw coloranaka ukat patrón ukanakap mayjtʼayaraki. Ukat akax taqpach paisaje ukarux mä jach"a misterioso ukhamarak, pachpa pachanx, encantador uñtawi churaraki, jupanakan thakhiparjama.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampixa, pulsante azulejonakampiw alternancia thakin tʼijtapxäna. Inas uka nuwasiri waynax qʼala kayukiw remar muyuntañ yatirakchïna, ukampis aka nuwasiñ trajex, ay, janiw desmontañjamakiti. ¿Qhawqha bicicletas uka castillo ukan utji? Ukajj mä misterio ukhamarakiwa. Ukat patakakïchi ukhaxa, akax janiw sinti jan walïkiti.
  Uka yuqall wawax jank"akiw mä qala qhipäxan imantasipxäna, kunawsatix mä tank uka wali qhuru t"ijuñan uñstkäna ukhaxa. Jach"a, kimsa chiqaru uñtata, sapa kimsa ladopanxa mä bozal ukani. Ukat armadurax mä jukʼa acerot mistu, ukampis janiw uka patat llamktʼkiti, mä cojín de aire ukanwa.
  Edward nuwasir waynax wali muxsa, wawar uñtasit jachaqt"asitapat jachaqt"asïna. Ukat mä jisk"a guisante agresores espaciales ukan autopar jaquntäna.
  Ukajj tʼijtʼasaw pistolan mä jukʼa ancho cañón ukar chiqak jaltawayjjäna. Ukat mä qhawqha segundonakatjja, kimsa cheqankir chʼamani tanquejj phallawayjjewa. Mä municionanak imañ utar llijullijus chʼalltʼaspa ukat jiskʼa tʼaqanakaruw tʼunjkaspa ukhamänwa.
  Chiqansa, akax mä suma pasaje ukhamaw tukuwayi.
  Adala imillax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Akax ch"ikhiwa! ¡ Chiqpachansa jumax Jedi ukhamätawa !
  Edik waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Nayax padawan ukhamäñajarakïnwa ! Ukampis ¡ukax yaqha sarnaqäwiwa!
  Uka qhipatxa, jan axsart"ir wawanakax juk"ampiw castillo ukar t"ijtapxäna. Punku jist"arasïna ukat kimsa tankinakaw juk"amp jaltxapxäna. Päx pachpa kimsa k"uchuni, kimsïristi juk"amp jach"a ukat suxta kuchuni, sapa ladopanx cañonanakaw utji, patatsti paqallquniw utjaraki.
  Uka imill wawax ch"axwiriw akham säna:
  - Wauu! ¡Machaq anatirinakax jiwasampiw chikañchasipxi!
  Ch"axwiri waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jumax taqi kunas p"akintasmawa!
  Ukat nuwasir waynax mä jisk"a aparato apsuwayxäna, ukax mä fósforo caja ukham jach"änwa. Ukat índice dedop muytayasaw ukan walja programanak qhantʼayäna. Ukat uka waynax, khitirutix imill wawax Edward sutimp uñt"atäkän ukax aka ch"axwäw episodio ukanx aka caja ukarux lanzawayiwa. Jupax wali sumaw jach"a tank tuqir t"ijtäna. Ukat jupax niyas jan uñjkayaw uñjasi.
  Imill wawaxa akham sasaw waynaru jiskt"äna:
  - ¿Kunas ukaxa?
  Edik chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Akatjamata! ¡Jichhajj kunjamsa ukajj lurasi uk uñjäta!
  Chiqansa, uka cajax mä jachʼa tankin barrilparuw tʼijtäna. Jichha kutix janiw kuna phallawis utjkänti. Triunvirato ukax sarantaskakïnwa. Ukatjja, yaqha pä autonakaw uñstäna.
  Adala tawaquxa akham sasaw jiskht"äna:
  - ¿Kunas jan irnaqkatayna?
  Uka nuwasir waynax nayranakap ch"allxtayäna:
  - Jichhasti uñjapxätawa!
  Ukat chiqpachansa, jach"a tank jach"a cañonax apthapisinx muytasinx kimsa k"uchu uñisiriparuw ch"allt"äna. Ukat mä armadura chʼuqtʼir conchampiw jawqʼjani. Ukax nina nakhantatänwa ukat kit de combate ukax phallañ qalltäna. Ukat ukatsti barril ukax yaqha tankaruw apayatäna, ukax juk"amp jisk"akïnwa, ukat ukaruw ch"allt"apxäna.
  Adalax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Klasi!
  Edik jupax tuiteó:
  Uka fortalezax thakinkchi ukhaxa,
  Uñisirinakax lurapxi...
  Jiwasax qhipäxat muyuntañasawa - .
  ¡Jan ch"axwañampiw juparux irpapxam!
  Uka tawaqux wayna masiparuw nayranakap ch"irmthapïna. Jan axsartʼir ukat yatiñan wawanakax mä taqpach ejercito contraw saytʼasipxäna. Ukampis kʼari yatiñampi ukat tecnologíampejj monstruonakaruw wali sum yanaptʼäna.
  Kimsïr tanquex nina nakhantawayi, ukatx pusir tanquex nina nakhantawayi. Ukat mayamp detonación ukat rupturas ukanaka. Akax jiwañampi t"unjañamp uñt"ayatawa, jichhakamax mä amtampiw uñt"ayasi.
  Uka nuwasir waynajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunatsa mä equipo munañasa? Jupanakajj jiwasanakjamarakiw wawanakapäpjje. Nayakiw patak patak maranakan experiencianïta ukat yatiñanïta, ukat jupanakax machaq wayn tawaqunakäpxiwa. Ukat janiw uranio ukan ch"akhanakapamp conchas ukar uñt"ayañax wakiskiti.
  Uka tawaquxa akham sänwa:
  - Taqi jaqinakawa jiwasana utasa planetasanxa, .
  Sapa kutiw amigonakax utjañapa...
  Wawanakax larusipxañapawa
  ¡Ukat mä suman jakañan jakasim!
  Ch"axwiri waynaxa uka apthapisinxa akhama q"ucht"äna:
  Wawanakax larusipxañapawa
  Wawanakax larusipxañapawa
  Wawanakax larusipxañapawa
  ¡Ukat mä suman jakañan jakasim!
  Uka fortaleza pirqanakan utjkäna uka pistolanakajj colerat tanqueruw pallapallañ qalltäna. Nina phuch"unaka, t"unjaña ukat nina nakhaskir laq"anakax auto muytapanw nakhantäna. Ukat mä qhawqha chʼaxwäwinakax armaduraruw chʼiyjatäna.
  Adala tawaqux akham sänwa:
  - Uñisirixa janiwa sinti chiqapaxa.
  Ukampis jukʼamp walja conchas ukanakaw tanquer chʼalljjtäna. Ukat ukax phallawayxänwa ukat phallarakïnwa. Uka phallawaykäna uka horasanjja, mä jiskʼa puntow jupat jaljtäna. Ukat Adalax amparap luqxatäna. Uka wali yatiñan waynax apnaqkäna uka aparatox imill wawan amparaparuw t"ijtäna. Jan ukax, kunayman tuqitxa, mä experienciani heroe ukat diseñador ukhamawa, jupax mä waynar uñtasitawa.
  Edik jupax uka tawaqurux iyaw sasaw amparapamp ch"allxtayäna:
  - ¡Walikiwa, nayaxa katjawayta!
  Jupax larusisaw akham säna:
  - Jumax katjañamawa, ¡janiw sinti challwa katuñamäkiti!
  Ukat uka aparatox waynan ágil palmeraparuw liwxatäna, mä macaco ukham.
  Jichhajj wawanakajj kusisitäpjjänwa. Kunjamatix anatirinakax banco ukar ruleta ukan ch"allt"asipxäna ukat quri chips katuqapxäna. Ukampis kunapachatï suertenïktan ukhajja, jaytañajj chʼamakiwa, ukajj qhanawa. Edik jupax wali suma amuyunïsax amtasïna, pä tunk payan pachanx jupax ukham bigote ukanïnwa, janiw límites ukanakap yatkänti, ukat jupax qullqi churarakïnwa, qalltanx suertenirakïnwa. Ukhamasti, chiqansa, mä casino ukan pachapar anattʼañat mistuñ yatiñaw wakisi.
  Ukampis Edik chachajja, ukajj janiw cheqapuni anattʼañakïkänti, uk amuyasïnwa. Ukat uka chiqpach ch"axwäwix janiw mä RPG ukhamäkiti.
  Amuyt"añataki, jichhax pä helicópteros ukanakaw castillo patat uñstawayi. Ukat uka chiqar yatxatañatakix wakichtʼatäpkaspas ukhamawa.
  Imillanakax axsarañat chhuxriñchjasipxänwa:
  - Asxarayata! ¡Jupanak katoqaraksnawa!
  Edik chachajj larusisaw akham säna:
  - Ukanxa juk"ampi thaya amtawinakawa utjawayi. Uñakipt"apxam kunjams nayan reutilizable cibernético bug ukax irnaqaski.
  Ukat waynax wasitat qalltäna. Ukat helicópteronakax suxtaruw jilxattawayi. Ukat suma wakichtʼatäpjjänwa ukat jachʼäpjjänwa.
  Adala jupax tuiteó:
  Jan amuytʼasisaw tʼijtjjañäni, .
  Tanques blindados ukanakax charcos ukanakan...
  ¡Ukat avispas ukham helicópterojj chillqtʼasi!
  Edik jupax akham sasaw apthapïna:
  Cheburashka artillero, ukat juk"ampinaka.
  Shapoklyak, mä piloto ukham, .
  ¡Cocodrilox ametralladoraruw apxaruwayxi!
  Ukat ukhamatwa helicópterojj mä insecto katuqasajj cañones aéreos ukanakamp compañeropar jawqʼjäna. Ukajj jan waltʼayatänwa ukat cigarro fumañ qalltäna. Ukat mayni helicópteronakax muyuntañ qalltapxäna. Ukat jupanakxar ninax utjarakiwa, ukat jupanakax jaysapxiwa. Akax kusist"añanakaw juti. Mä platillo giratorio ukax niyaw jaquntañ qalltawayi, ukat mä chhullunkhayat chuyma jaytawayi.
  Ukat qhipäxapanx yaqhaw juti. Chiqpachansa akax kusiskañawa ukat maynit maynikam ch"axwañawa.
  Uka waynax amigoparuw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Kunjamasa desmontaje ukaxa?
  Adala kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Surtisita!
  Edik chachajj chuym ustʼayasïna ukat rosas ajanunakapwa phustʼasïna:
  - Inas yaqha arsusma, freebie?
  Imill wawax transparente cascoparuw llamkt"äna, ukampis amukiw qhiparäna. Ukañkamax pä helicópteronakax mäkiw jaquqanipxäna. Ukat maynix castilloruw chʼalltʼasïna, ukat kimsa pistolanak mä kutikiw jan waltʼayarakïna.
  Uka genio waynax akham sänwa:
  - ¡Iyaw sañamawa, ch"ikhi!
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Inas ch"ikhi ukhamächispa, ukat kunjamarak jan yanapt"asmasti!
  Qhipa pä helicópteronakax ch"amampiw ch"axwapxäna ukat mäkiw phallapxäna. Ukat mayamp mä llijullijuw utjäna. ¡Akax wali jach"awa!
  Edik jupax akham q"ucht"awayi:
  Jach"a genio, munat fortuna, .
  Ukat uka pachparakiw chacha...
  Poesía lírica cuerdas, 1.1.
  ¡Chuyman patak maranïñataki!
  Ukhamaw payïr t"aqax jan axsart"ir wawanakan askipatak sarawayi. Ukat chip ukampix superbug de control ukax waynan palmeraparuw kutt"awayxäna.
  Uka tawaqux akham sänwa:
  - Jisa, jiwasaxa wali suma lurasktanxa. Ukampis ¡uñisirix inas bolsillopan mä sawkasir jaqis utjchispa!
  Edik jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Nayaxa mä joker uñt"ta. Jan ukajj jukʼampejj janiw mä sapakïkiti. ¡Anatañanakansa ukat peliculanakansa ukham disparonakaw utjäna!
  Castillo punkunakax wasitat jist"arasïna. Jichha kutix jupanakatx juk"amp jach"a monstruonakaw mistu. Ukat mistuñatakis quntʼasipxäna.
  Ukhamächi ukhajja, ¡sarnaqir robotanakajj!
  Uka genio waynax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡ Evangelion !
  Uka tawaquxa wali musphataw jiskt"äna:
  - Kuna?
  Edik jupax jachaqt"asisaw qhanañcht"äna:
  - Aka serie animada ukax kawkhantix nayax jutta uka planeta ukan filmatawa. ¡Ukat ukanjja ukham jachʼa robotanakajj utjarakïnwa!
  Adala kullakajj akham sänwa:
  - Juman planetamax muspharkañawa. Mä kutix pä patak jila markanakaw utjitu sasaw sista.
  Uka waynaxa wali jach"atwa jaysäna:
  - Jisa, llakisiñawa, ukhamapuniwa.
  Uka tawaqux jan iyawsasaw akham jiskt"äna:
  - ¿Kunatsa llakisiña? Inas ukhamakïchispa. Kunatix mä planetan walja markanaka ukat saräwinakanïñax wali askipuniwa!
  Edik jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa! Janiwa sinti jach"äkiti. Jaqinakax walja kutiw nuwasipxi ukat amparanakap apnaqapxi. Mä arunxa, kunayman markanakax sintipuniw ch"axwapxi ukat misilanak jaquntapxi sasaw sañ munta.
  Adalax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Jisa ukaxa...
  Ch"axwiri waynax mä amtampiw tukuyäna:
  - ¡P"inqachaña! Ukañkamasti, ¡robotos ukanakar puriñäni!
  Ukat chiqansa, tunka payan monstruo electrónico ukanakaw mistunïna. Ukat walja armanakanïpjjewa, ukatwa mä markpacha tʼunjapjjaspa.
  Edik jupax akham siwa:
  - Jupanakaruxa yaqha amtawiwa wakisi.
  Ukat uka waynax bolsillupat mä jiskʼa aparato antenampi apsuwayxäna.
  Uka tawaquxa wali musphataw jiskt"äna:
  - ¿Kunas ukaxa?
  Edik jupax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Mä carrier de virus rápidos ukampis t"unjiri!
  Adala jupax akham sasaw tuiteó:
  - Ay, kuna virus, virus, jan wali virus !
  Uka waynax akham sasaw chiqañchäna:
  - Janiwa! Jiwasan amtäwisax askinak arxatañawa, ukat janiw jaqinakar jan walt"ayañakiti, jan ukax saikal , jan ukax robots ukanakarus jan walt"ayañawa!
  Ukat genio waynax mä jan uñjkañ viga terminadores ukar jaquntäna.
  Robot ukat yaqhanakat parlir películanak amtasiyäta. Ukat akanx janiw arsuñjamäkiti, ukax mä avanzada viga ukhamawa.
  robotajj llätunka pisoni edificior uñtasitänwa . Ukat jupax atipjawayxänwa. Mä terminador ukax mä akatjamat congelasïna ukat saraqañ qalltäna. Ukat qhipäxanxa yaqha.
  Uka waynaxa wali jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Horario de fortuna ukaxa - 1.1.
  ¡Anatañ pachaw purini!
  Horario de fortuna ukaxa - 1.1.
  ¡Aka hora jan ina chʼusar aptʼasiñatakiw chʼamachasiñama!
  Imill wawax robots ukanakax congelapxi ukat jaquntasipxi, laq"a jiltayasa ukat platonakar ch"allt"asin p"akjat chiqanakap ch"iqiyañ uñjasax akham siwa:
  - Jisa, ¡ukaxa técnico ukhamawa!
  Edik jupax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, tecnología ukaxa taqi kunasa amtiwa mayampi luraña pachana!
  Adalax akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa! ¡Jaqinaka ukat personal ukanakax taqi kuns amtapxi! Ukat uka pachparakiw, ¡janiw taqenis ukhamäkiti!
  Ukat imill wawax bolsillupat mä Rubik"s cubo ukar uñtasit kuns apsuwayxäna ukat muyuntañ qalltarakïna.
  Terminator robotanakax wasitat ch"axwapxäna, ukat mä taqpach k"ajkir red ukan ch"uqt"atäpxänwa, ukax lliphipi ukat khathatirakïnwa. Ukat ukat nuwasiñ autonakax t"unjañ qalltapxäna ukat jisk"a t"aqanakaruw t"ijtxapxäna. Ukasti, ukhamarakiw phallarakïna, ukat t"aqa t"aqanakax t"ijtxarakïnwa, mä hielo ch"uqimp uñtata, ukax mä hockey warawaran thujrupan ch"allxtataw purintäna.
  Adala kullakajj uka chiqañchäwi luräna ukat akham sänwa:
  - Jichhaxa mä pä minutos jan uñjkaya tukuraksnawa!
  Uka genio waynax akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa juk"ampi nayraru sartata yänakaxa, infrarrojo qhanampiwa uñjasiñäni. Jutam, nayax setup lurañax juk"amp askiwa.
  Uka pachanxa, uka chacha warmi qhipäxata mä ch"axwaña ist"asïna. yuqall wawanakas imill wawanakas nuwasiñ isimp isthapt"ataw uñstapxäna. Tunka payanikiw utjäna, ukat janiw mä chacha warmit sipan jilïrinakäpkänti, uñnaqaparjamas ukhamaraki. Ukampis uka pachparakiw wawanakax wali suma armanakanïpxi. Ametralladoras láser, blasters, aniquilación jisk"a granadas guisantes ukham uñt"ata. Jisa, aka chiqankir waynanakax qhanaw jan ordinarionakäpkiti. Ukat juk'ampirus mundo virtual ukan ch'axwäwinakan yatiqawayta !
  Edik jilatajj akham sänwa:
  - Chachanaka, amuyasipxam, jan ukhamäkanixa, ¡jumanakax ch"axwapxätawa! Aka chiqanx armas ukanakaw utji, ukanakax trajes de batalla ukarux mantaspawa.
  Ch"axwiri wawanakaxa ikipxäna. Qhana qhananakax thaya taypin qhant"äna ukat cañones láseres ukanakax ch"axwañ qalltapxäna.
  Taqi kunatix sarnaqki ukanak ch"allt"añ qalltapxäna. Ukat laqʼa taypinsa.
  Adala jupax tuiteó:
  - Ukhama. Aka chiqanx ninax wali jach"a densidad ukaniwa.
  Mä qawqha Terminator robots qhispipki ukanakax jupanakan pistolanakapamp jawq"jataw uñjasipxäna. Ucatsti nina nakhantapjjänwa, phallañwa qalltapjjäna. Mayni p"iqipax mistunïna, altu pataruw t"ijtäna ukat mä patat uñtataw muyuntäna.
  Laser pistola apt"at wawanakax chhuxriñchjasipxänwa. Amuyataxa, wali kusiskañ uñtasïna. Mä imill wawax mä metrallampi katjatäkchïnsa, jan amuytʼasisaw mä qhana cascompi pʼiqip jachʼar aptäna, ukat rosa, wawar uñtat ajanupax phichhantatänwa.
  Ch"axwirix akham sasaw jach"at arsüna:
  - Antiguo !
  Adala kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Chernodyrno ukax mä juk"akiwa!
  Ch"axwiri waynax mä tubo de pasta regeneradora ukampiw imill wawax phichhantat ukat khuchhurat ajanuparux ch"allt"äna. Ukat niya mä ratukiw jan waltʼäwinakajj waliptjjäna, ukat uka nuwasiri waynan suma ñikʼutapajj sumaruw tukuwayjjäna, janiw kuna chʼamas utjkänti.
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ciencia, ukampisa!
  Edik chachajj suma nayrap chʼoqtʼasisaw akham säna, ukanjja walja patak maranakan amtasiña ukat experienciapaw utjäna:
  - Ciclonakax janiw ukhamakiti. Inas jan waltʼäwinakan uñjasiraksna.
  Adala jupax akham sasaw tuiteó:
  - Janis taqi jan walt"awinakas askichksnati, .
  Janiw taqi jan walt"awinak askichañakiti...
  Ukampis taqiniw jukʼamp kusisit jakasipxani
  ¡Taqinipuniw jukʼamp kusistʼapxani!
  Ukat mä kutimpiw medieval castillon punkunakapajj jistʼarasïna. Ukat ukat yaqha muspharkañaw jutäna. Ukhamächi ukhajja, jachʼa tiranosaurionakaw uñstäna. Ukat nuwasiñ trajempi isthaptʼat nuwasirinakaw ukanak uchat qontʼasipjjäna.
  Adala kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ciclonaka!
  Edik jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Wali ukham uñtatawa. Dinosaurios ukanakampixa jupanakax jan walt"ayiriwa.
  Ch"axwiri wawanakax coro ukan q"uchupxäna:
  Dinosaurios, dinosaurios, ukat juk"ampinaka.
  ¡Inas jumax África uksan jakasta!
  Jumax naranjanak desayuno manq"añatakis masticasma, .
  ¡Dinosaurios, dinosaurios ukanaka!
  Ciclonakajj jaqenakar uñtasitänwa, ukampis jukʼamp jachʼänwa ukat jukʼamp jachʼänwa. Ukat sapa amparanxa suxta amparanakaw utjäna, ukat jachʼa thiya falangenakax maynit maynikamaw uñkatasipxäna.
  Wali qhuru uywanaka.
  Adala jupax tuiteó:
  - ¡Jupanakaru mä juk"a axsaraña!
  Uk uñjasajja, Edik jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Janiw amuyañjamäkiti qawqhas axsarañjamaxa, .
  Mä ch"aman nuwasirix nuwasiñatakiw yuriwayi...
  Ajjsarañajj jan chʼamanïñawa, ukatwa - .
  ¡Ajjsaririnakajj niyaw atipjatäpjje!
  Wawa nuwasirinakaxa akham sasaw chillqt"asipxäna:
  Jiwasax janiw monstruonakarux axsarkañäniti
  mä arma de viga ukamp yuripxi ...
  Caballeronakax nuwasiñ yatipxapunirïnwa,
  ¡Uñisirix wiñayatak mä loqhëpan!
  Jachʼa jachʼa dinosaurionakaw jakʼachasipkäna. Ukat uka axsarkañ reptilanakas jaltxapxarakïnwa.
  Uka wayna comandantex Adalaruw p"iqip ch"allxtayäna :
  Akan Rubik cubo churapxita !
  Imill wawanakax tuiteó:
  - ¿Kunatakis akaxa?
  Edward jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Kusisiña layku, jiwasanak layku,
  Jiwasatix munstanxa...
  Jan kuns jiskt'apxitati
  ¡Jan jiskt'asimti, jan kuns jikxatamti!
  Ch"axwiri wawanakaxa mayampi larusipxäna, mä kusist"añ anatt"awis utjkaspa ukhama.
  Ch"axwiri waynax mä traje de combate ukamp ladopankänwa, mä naranja ch"aphimpiw uñjäna, wawar uñtat, ukampis jan axsart"ir ukat munat ajanupanx ñik"utap ch"uqt"asïna:
  - Taqinipuniw comandantenakan kamachinakapat aruskipt"añäni, juk"ampirus nuwasiñ pachanxa, ukhamax chiqañchäwix q"al chhaqtawayxani.
  Rubik sat cubop katuyäna . Edik jupax uka apthapisinx akham q"ucht"äna:
  Mä ch'axwañampiw uñisirirux t'unjañäni,
  Jiwasax jach"a kankañax mä thaya espadampiw chiqanchañäni...
  Janiw inamayakiti Ciclos - .
  ¡Dinosaurios ukanakar t"unjañäni!
  Ukat genio waynax aka muspharkañ cubo ukan botonanakap ch"amanchañ qalltäna, ch"ikhi amparanakapampi. Ukat jach"a ukat jan wali tiranosaurios ukanakax juk"amp jak"achasipxänwa wawanakan nuwasirinakan destacamento ukar. Ukat jach"a bicicletas, pä metro chikatani alturani, nayratpachx thaya sofisticada ametralladora láser ukanakatw ch"axwañ qalltawayxi.
  Adala jupax tuiteó:
  Juman destinomax balanzankiwa,
  ¡Monstruonakaw jiwasanakar atacasipkistu!
  Ukampis Diosar yuspärañamawa amigonakanïtwa
  Ukampis ¡Diosar yuspärta amigonakanïtajatjja!
  Ukat ukham jawqʼjapjjani,
  ¡Jan sinti jayäñapkama!
  Ukat ukat nayraqat sarnaqir kimsa tiranosauronakax mä akatjamat kutt"anipxäna ukat maynit maynikamaw nuwasipxäna. Ukat chʼamani, chʼiyar, chʼiyar chʼiyar ñikʼutan ñikʼutapampiw chʼiyjañ qalltapxäna. Ciclonakax monstruonakat t"ijtxapxäna ukat mä chhuxriñchjataw thuqt"añ qalltapxäna. Yaqha tiranosaurionakax jupanakarux nuwasiñ qalltapxäna, ukat chiqpachapuniw katuyasipxäna, ch"akhanakap p"akjasaw atipt"at aliens ukanakan aychap muyupxäna.
  Adalax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Ukaxa wali axsarañawa!
  Mä nuwasir waynax wila ñik"utaniw q"ucht"äna:
  - Ch"axwawixa jakawiruxa wali axsarañawa, .
  ¡Ukat jiwañajj walikïskiwa, wali sumarakiwa!
  Aka chiqanx wasitat Edik jupax Rubik ukan cubo ukan kuns muyuntäna . Ukat mayampi, yaqha tiranosauronakax maynit maynikamaw t"ijtxapxäna ukat ch"akhupxäna. Uka pachparakiw bicicletanak jaquntapxäna. Jupanakax kutt"ayañ yant"apxäna. Ukampis ninapax janiw ukham monstruonakarux sinti askïkänti.
  Wawanakaxa wali kusisitaw q"uchupxäna:
  Inamayakiwa uñisirix iyawsi
  Kunas p"akintistaspa jan axsart"ir...
  Khititix jan axsart'ir jaqix nuwasïwin ataques - .
  ¡Uñisirinakasarux wali colerat atipjañäni!
  Ukampis aka tuqinxa, ciclonakan uñisirinakapaw chhaqtayasipxäna ukat maynit maynikamaw chʼaxwapxäna. Ukat tiranosauro sat animalanakan tʼunjatäpjjänwa. Ukat ukham jan waltʼäwinakaw utjäna. Ukat dinosaurionakan wilapax ch"uxña ukat ch"uxña, ukat ciclonakan wilapax naranja ukhamawa. Jupanakat maynejj cascop aptʼasïna. Ukat mä wali ajjsarkañ ajanuw uñjasjjäna, ukajj jaqen ajanupat jan sum amtaskchïnjja. Ukampis tatuajenakampi ukat creepy creaturanakampi.
  Adala kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, aka uñnaqanakaxa janiwa sinti suma uñnaqt"anïpkiti, wali jach"arakiwa!
  Edik chachajj jan pächasisaw akham säna:
  "¡Janipuniw jilïr jaqëjjäti, ¡janiw chuymankipstat jaqëjjäti!" ¡Jiwasan equiposan jan jilsuñapatakix mä thakhiw utji, janchi tuqinx juk"ampirus!
  Wawanakax coro ukan q"uchupxäna:
  Chiqansa, jilïr jaqinakax jan amuytʼasirïpxiwa
  Janiw kuna barba jiltañax wakiskiti...
  Jiwasax wawanakax janiw ñik"ut mururañax ch"amanïktanti,
  ¡Jan jiwir jaqëñajj wiñayatak mä premiowa!
  Jichhax castillon artilleríapax pachpa soldadonakaparuw ch"allt"añ qalltäna, ukat jach"a colerasiñampiw lurapxäna.
  Mä akatjamatwa perqanakar jukʼamp jachʼa pistolanakajj uñstäna, ukat jiskʼa bomba atómica ukham phallañ regalonak jaqontañ qalltäna, ¡ukat uñtʼat chʼuñunakas sartarakïnwa!
  Adalax alarmampiw q"ucht"äna:
  Guerra nuclear, guerra nuclear, .
  Jumasti Gehenan ch'amapätawa, wali ajjsarkañawa,
  ¡Iyawsapxita, jaqinakax janiw ukax munapkiti!
  Edik jupax p"iqip ch"allxtayäna, jupax moda, qhana, mä juk"a quri ñik"ut khuchhurïnwa. Mä wali muxsa wayna, jupax suma, angeljam ajanupampix, anuncios ukanakanw uñt"ayasispa. Ukhamarus jupax yaqha circunstancianakan ukhamarak aventuranakan filmatäna.
  Uka jakʼankir taqe kunas chhullunkhayaskäna, qʼañu jawiranakas alajjpacharuw jiljjattäna.
  Uka nuwasir tawaqux Edik-aruw jiskt"äna:
  - ¿Kunjamatsa aka fortaleza apsuñani? Amuktʼasa, jan ukajj ¿kunas?
  Uka genio waynax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Jan ukasti, ¡jan ukasti, ¡sonidompi!
  Mä nuwasir waynax mä águila ajanup ch"uqt"ataw muspharäna:
  - ¿Kuna ist"añasa? Inas ecografía lurañax wakischispa?
  Edik jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa! ¡Hipersonido ukampiw apnaqañäni! Akax jumanakatakix wali askiwa sasaw amuyta.
  Wayna ch"axwirinakaxa larusisaw sapxäna:
  Bicicletar abuso ukamp umaña , .
  Ukat jiwayañaw ghoul...
  Uka nueces ukanakaxa wali ch"amampiwa ch"amañchaña
  ¡Ukat allqamarix larusitaynawa!
  Ukampis uka qhepatjja, castillo punkunakajj wasitatwa jistʼarasïna, tunka mayamp kutiw jistʼarasïna. Ukat jupanakatjja, mä constrictor mecánico de boa ukaw mistunïna, ukajj wali jachʼänwa. Ukat lakapax ballena espermatozoide ukan lakapat sipansa jukʼamp jachʼawa. Ukat kisunakax jachʼa taladronakjamaw muyuntapxi ukat chhuxriñchjasipxi, ukat thayansa lliphipipxi.
  Akax yaqha monstruo cibernética ukankiwa.
  Adalax wila lakap lakapampiw llamkt"asax akham säna:
  - Janiw nayax uk suykayätti, ¡kuna muspharkañas!
  Ch"axwiri wawanakax wali kusisitaw jikxatasipxäna ukat wali kusisitaw q"uchupxäna:
  ¿Kunjamsa uka jan waltʼäwix utji uk amuytʼasmati?
  Taqi kunatix phuqhaskani ukax nayratpach uñt'atawa...
  Ukat kunatsa ukhamax pächasiñanaka, llakinaka, .
  ¡Akapachan taqi kunas wakichtʼatawa!
  Ukat thaya thaytʼanakarus aynachtʼaraktanwa,
  Kunatsa ukat kunatsa...
  Akapachan jan muspharkañanak jakaña, .
  ¡Janiw khitirus lurañjamäkiti!
  Suma suyt"awi, jan wali suyt"awi.
  ¡Jichhax wali ch"amampiw saltañäni - ¡altu patat aynacharu!
  Ukhamakiwa, ukat janiw yaqha tuqitxa, .
  Ukhamakiwa, ukat janiw yaqha tuqitxa, .
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  ¡Muspharkañawa, muspharkañawa!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Muspharkañawa, muspharkañawa
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  
  NINJA IMILLUX CONTRA EL GENERO MONSTER
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä jach"a pusi ninja imill wawanakan aventuranakapax ukat mayacht"asis mutantes ukanakax mä taqpach pandilla de monstruos ukat juk"amp jan walt"ayir pallapalla espacial ukanakamp contra, ukat yaqha uñisirinakampi.
  . JANK"A 1. 1.1
  Jisk"atpachax Generous uka monstruompi ukat nuwasir par mutantes ukanakamp nuwasiñ amtapxäna.
  Chiqansa, gravitacional ukamp bombeat armas láser ukanakampiw mä marka taqpach phichhantañ amtapxäna.
  Suma, akax mä aventura interesante ukhamarakiwa. Ukhamarus, Generous uka monstruox cero dimensión ukanx acero pallapallanakaruw jawsayarakïna.
  Elizabeth kullakajj jaltasaw qʼala talonap acerot lurat soldadon purakapar chʼalljjtäna. Uka impactojj hierroruw chʼalljjtayäna.
  Uka jan wali jaqix qunt"asisaw qunt"asïna, ukampis jank"akiw chiqak sayt"asïna ukat larusirakïnwa:
  - ¡Jan yäqañjama, aka uraqinkir warmi!
  Elena kullakajj masipan inglepan kayup kuyntʼayäna. Ukampis wali chʼamani, aleación metalat istʼasisaw istʼasiyäta. Ukat mä jukʼa llakitaw jikjjatasïna.
  Wila ñik"utan reinax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Aka jaqixa bolas de acero ukaniwa!
  Catalinax q"ala kayumpiw uka blindat monstruo p"iqipar ch"allt"arakïna. Ukat janiw apsuñjamäkänti, t"ijtäna, jach"at arnaqasisa:
  - ¡Jaqix qalat sipan juk"amp ch"amawa!
  Eufrosinax acerot lurat nuwasirirux ch"allxtayarakïnwa, aka kutix mä barrer lurarakïna. Uka brutox mä ch"axwawimpiw t"unjatäna, ukampis jank"akiw jaltxatayna. Ukat machaq, frenético, huracán ch"amampiw nuwasiñax sarantaskakïna.
  Imill wawaxa aptasinwa q"ucht"äna:
  - Jisa, jiwasaxa ch"axwaña yattanwa, .
  Ukampis janiw mayamp ukham lurasiñap munktanti...
  Imill wawanakax nuwasïwinwa liwxatapxäna,
  ¡Ukat jupanakax uka rut phuqhantapxäna!
  Elizabeth kullakajj wali yatiñampiw jaltawayjjäna, ukat acerot lurat pä nuwasirinakajj pʼeqep chʼalljjtayasipjjäna, ukhamatwa chispanakajj taqe cheqanakar tʼijtjjäna.
  Ch"iyar ñik"utan tawaqux akham sasaw chillqt"äna:
  - Metal ukaxa luz ukampiwa ch"amakt"ayatarakispa.
  Ukat aptasinx ch"iqa amparapampiw puñalax alambrenakar jaquntäna... Elenax ukhamarakiw luräna. Ukat uka qhipatxa, circuitos eléctricos ukanakax acerot lurat nuwasirinakaruw jaquqanïna, ukat mä agresivu, choque descarga ukaw jupanakar purintäna. Ukat acerot lurat monstruonakax wila junt"u k"ajkir qalltapxäna.
  Ukat chʼiyar chʼiyar chʼakhanakat sarasaw laqʼar uñtat congelasipjjäna.
  Catherine kullakajj boomerang sat aparatop alambrenakar jaqontasaw amuyäna. Jupanakarux liwxatapxañapataki ukat monstruonakar phayaña:
  - ¡Jan walt"ayir ch"axwirinakaruw jan ch"amanchapxta!
  Eufrosina kullakajj akham sänwa:
  - ¡Espacial ch"axwäwin wali aski lurawinakata!
  Ukat uñisirinakaparux churäwip jaquntarakini.
  Kunjamäskpasa, acerot lurat nuwasirinakajj tukuyatäjjänwa. Ukat nuwasirinakax wasitat akapach qhispiyapxi.
  Jilïr uñisirix nayratpachwa mä generador especial ukamp jiwayir pila jaquntañatak wakichtʼasiwayxäna, uka generadorax aka Uraqit ukat yaqha planetanakat gravitones ukanakar chʼamthapisaw irnaqäna.
  Ukat kunjams jiwayir descargax qhant"ani. Ukat thayajj chʼalljjtañwa qalltäna, ukat thayajj jukʼamp juntʼüjjänwa. Ukat uka taypinjja chʼiyar chʼakhanakas tʼijtkaspa ukhamänwa, kʼajkir qhanampi phoqantatänwa.
  Elizabeth kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukhama! ¡Jichhax nuwasipxañäni!
  Mä jach"a mutante ukaw nayraqatapan uñstäna, gorila ukar uñtasita, ajanupax ñik"utanïnwa. Jupax imill wawarux jank"akiw jaltäna, ukat wali jank"akiw ukat wali yatiñampiw jalnaqäna. Elizabeth kullakajj qheparuw jaltawayjjäna, juparuw tinkutäna. Ukat gorilax t"unjatäxänwa, uraqi patxaruw jalxatäna.
  Ch"uxña ñik"utan tawaqux thuqt"asïna, ukat mutante salivapax gorilaruw wasitat jaquntayäna, jupax sartasxänwa. Ukat ukat sipansa, pʼeqepajj basuraruw tukuwayjjäna .
  Yaqha mutante uywaxa, juk"ampi chiqapaxa, jaqimpi uywampi mistuta, mä lobo p"iqini. Ukat Elena kullakaruw nuwantañ yantʼäna. Wila ñik"utan tawaqux qhipäxaparuw jaquntatäna ukat uka monstruorux jupa pachparuw jaquntäna. Jupajj tʼijtʼasaw mä lamparampi chʼalltʼasïna. Ukat mä jawq"jata anunakjamaw arnaqasïna.
  Eufrosinax mutante lobo p"iqiparuw mä ladrillompiw jawq"jatayna. Ukax jaljtawayi.
  Uka tawaquxa akham sänwa:
  - ¡Ladrillonaka, ladrillonaka! Jumax janiw
  mä lobo ukan wararitapktati - ¡juk"amp askiwa amukt"añama!
  Catalinax jachaqt"asisaw uñjäna, kunawsatix uka mutante gorilax sayt"asiñ yant"käna ukhaxa. Jupax kayunakap taypin sarnaqäna, ukhamatwa salt"äna. Ukat uka qhipatxa, uñisiriparux pʼiqiruw tukuyäna.
  Uka qhipatxa, jupanakax Elizabeth jupamp chikaw uka mutante uywan talonanakap puñalanakamp ch"allt"apxäna.
  Ukat uka uywax larusi, larusirakiwa. Ukat chiqpachansa basura manqhanx cementatänwa .
  Imill wawanakax lobo ukarux kunkapan scruff ukamp katjapxäna ukat gorila ukar jaquntapxäna. Mayampiw chʼaxwapxäna ukat kuttʼxapxäna. Pusi suma uñnaqt"aninakax q"ala talonanak yapxatapxäna. Ukat mä qhawqha mutantenakajj wali jachʼatwa liwjjatapjjäna ukat jawir manqharuw jaltjjapjjäna.
  Elena kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jichhaxa nayraqataru ch"allt"ataxa, ¡jumax manqharuw sarxäta!
  Ukat imillanakax jankʼakiw sarapxäna. Ukat akanx jupax, jach"a jan wali jaqi Shchedry. Jupax mä jach"a blaster amparanakaparuw katxaru. Ukat ukat, mä energía flujo ukamp phallatäkaspas ukhama. Ukhamarus Shchedry jupa pachpaw armadura blindat ukan jikxatasi, ukhamarak mä mascara ukat armadura ukan jikxatasi.
  Imill wawanakax, saltasin ukat esquiva , jiwayañ rayunakat esquivapxiwa. Ukat qʼala, muruqʼu, rosa talonanakapajj wal qhantʼi.
  Elizabeth kullakajj mä boomerang sat uñisiriruw jaqontäna. Jupajj juparuw pallapallanak jaqontäna. Ukampis uka armajj ladopar sarasinjja, mä semáfororuw chʼalljjtäna. Poste ukax khuchhurata, ukatx kimsa nayran thakhin sarnaqañ uñacht"ayir aparatox Generous ukan p"iqiparuw ch"allt"awayi, casco ukamp ch"uqt"ata.
  Elena kullakajj uñisirinakan muspharatap uñjasajja, mä lazoruw tʼijtʼayat soga jaqontäna ukat blaster sat aparatoruw katjäna. Jupax wali ch"amampiw jaquntäna ukat kayupat ch"iyjäna.
  Uka qhepatjja, akham sasaw qʼochüna:
  - Imill wawanakan ch"akhanakapatxa, .
  Qhuru kayunaka...
  Janiw sarxañjamakiti, iyawsapxita,
  Uka niquel ukar ch"allt"aña
  ¡Níquel ukar ch"allt"am!
  ¡Janiw mä chachar ikiñar uchañax chʼamäkiti!
  Uka wajjtʼasir jaqejj armas apsutäjjänwa. Ninja imillanakax apthapisinx q"ala kayunakapamp jawq"japxäna. Ukat chiqpachansa uka jan wali jaqirux cuartetopampiw aynachtʼayapxäna. Uka qhipatxa, generador ukar jaltxapxta. Elizabeth kullakajj kunapachatï corrientejj jupar purkäna ukhajj jistʼantañ yantʼäna. Ukat uka mutante tawaqux qhipäxar jaltasaw chillqt"asïna:
  - Gloria ukaxa ninja imillanakaru, .
  ¡Ch"axwañ heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa!
  Elenax mä llave generadorar jaquntäna, asfaltot apthapisa. Ukax t"ijtäna, ch"allt"asïna ukat mä cortocircuito uñstayäna.
  Wila ñik"utani tawaquxa akhamawa chillqt"äna:
  - ¡Janiw jasakix jan walt"äw askichkti, jan ukasti wali ch"amampiw askichta!
  Wayra thayajj janiw sinti juntʼüjjänti. Ukañkamax imill wawanakax mayamp anatt"añ qalltapxäna.
  Akax yaqha misión ukaw utji. Mä jach"a uñisiriw mä robot monstruon nayraqatapan uñstawayi. Ukat aka monstruox wali axsarañawa. Jupax mä jet de combate ukan uñnaqap apsuwayxi, ukatx haces láser ukanakamp mä jach"a, virtual markar ch"allt"añäni, rascacielos ukanakar t"unjañataki.
  Aka chiqanx mä flujo de energía ukax mä jach"a, walja pisos ukan edificio ukarux t"unjawayi, hormigón ukat metal ukanakar t"unjasa.
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - ¡Qhawqha ch"amas jupax utji!
  Elisabetajj wali jachtʼasisaw akham säna:
  - Jichhax jiwasa pachpaw jupa contra kuns jikxatañasa!
  Catalinax jacht"asisaw mä wali jach"a pallapallanakan armap jisk"a thayat apsuwayxäna:
  - ¡Akax mä hiperláser maquinawa! ¡Uñisirirux fusión de quark ukan ch"amapampiw ch"allt"añama!
  Eufrosina kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Akaxa chiqapawa! ¡Jutapxam, uñisirir apxarusin jiwayapxañäni!
  Elizabeth kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna, ukat mä wali thaya sofisticado pistolaw amparanakapan uñstäna. Uka mutante tawaqux akham sasaw cooed:
  - Akaxa mä cañón de viga, bombeo hipernuclear ukampi !
  Mayni pä imillanakax tronconak katuqapxarakïna. Ukat kunapachatix markar t"unjir robot apt"apxani ukhax jawq"japxätamwa.
  Chiqansa, jupanakax uk lurapxäna. Ukampis mä jan suytʼat kunaw pasäna. Uka nuwasiñ radiación ukax robot ukarux ch"allt"awayi, ukampis jank"akiw yaqhip wali ch"aman jark"aqasiñ barrera ukamp uñacht"ayasiwayi .
  Ukat imill wawanakax wali juntʼu umamp aynachtʼataw jikxatasipxäna.
  Elena kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Akaxa jark"aqasiñawa juti, .
  ¿Kunjamatsa uka parásito ukar atipt"añaxa?!
  Elizabeth kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Nayax amuyta kunjams aka robotax arxati uk yatxa. Ukhamächi ukhaxa, ¡akax mä chikata dimensional dimensión ukawa, janiw ukhamakix mantañjamäkiti!
  Ekaterinax akham amuyt"ayi:
  - ¿Kunsa hiperblaster termopreón- bombeado ukampi apnaqañasaxa ?
  Eufrosina kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Jiwañ ch"amaw utjani!
  Elizabeth kullakajj akham sasaw säna:
  - Janiwa! Aka chiqanx janiw jasak ch"am yapxatkasmati. ¡Aka tupuñan esenciapax taqi flujos de energía ukat partículas ukanakax pachpa chiqaruw sarapxi!
  mä haz hiperláser ukaw jupanakar chʼalltʼäna . Imill wawanakax juk"akiw ladopar jaltañatakix tiemponïpxäna. Qʼala kayukïkaspas ukhamaw amuyasipjjäna, talonapas wali suma kurvampiw kurvatäna.
  Pusi paninix jankʼakiw qʼala, jan sinti chʼamäki uka suelanakapan hiperfunampi chʼalltʼasipxäna .
  Imill wawanakax pulmonanak patat arnaqasipxäna ukat chirpachasipxarakïna:
  - Jach"añchatawa qullan uraqixa,
  Mä tormenta de tormentas ukaw atipjäwinakan nina naktäwipanx...
  Juma sapakiw aka Uraqinxa ukhama,
  ¡Ukat janiw khitis akapachan jumat sipan jukʼamp valoranïkiti!
  Uka qhipatxa, suma uñnaqt"aninakax uka apthapisinx taqi colerasiñampiw robot ukar thuqhupxäna. Ukat mutante imill wawanakan salivapax mä venenoso ultraácido ukhamawa . Jupajj jankʼakiw yapu taypin tʼijtjjani. Ukat nuwasiñ robotax pusi jachʼa usuchjataw uñjasïna. Armadurapajj manqʼantatäjjänwa, ukat wali muspharkañ abolladuranakaw utjäna, ukajj fumañänwa.
  Ukat nuwasiñ autojj janiw jankʼak sarnaqañ qalltäna.
  Elena kullakajj sawkasisaw qʼochüna:
  Aka Uraqix wali ch"axwañampiw jak"achasiski.
  Nayan fotojax janiw volante ukar ist"kiti...
  Nayax uñjañ patxaruw qunqurtʼasta, .
  Ukat misiles ukanakax kawkir chiqarus t"ijtapxi...
  ¡Janiw zero ukhat nuwasiñ qalltktanti!
  hiperplasmático blot ukamp yanapt"ataw jawq"jatayna . Jupax nuwasiñ armanakat t"ijtäna ukat mutante imillanakaruw jank"ak arknaqäna.
  Elisabetax chuchupan wila chuchup apthapisin uñacht"ayäna. Equipo masinakapas ukhamarakiw arkapxäna.
  Wila arpix akham q"ucht"äna:
  Rusia markax mä globo ukhamawa, chuchupampi,
  Jupax jaqinakarux jan walt"äwinakat imt"awayiwa ukat qhispiyawayiwa...
  Ukampis infiernojj wila qʼañunakapampiw sartawayi,
  ¡Atipjañatak arnaqasitajatjja, mayniw chuym ustʼayasïna!
  Ukat nuwasirinakax chuchunakapat olas hipersónicas ukanakaw apsusipxäna ukat sincronamente apsupxäna, ukax fresas sinti puqutanakan colorapawa.
  Jupanakajj mä tsunami ukham tʼijtjjapjjäna. Ukat jupanakax hiperplasmático blob ukarux ch"allt"apxi . Jupajj wali chʼamampi jawqʼjasaw khathattʼasïna ukat yaqha toqeruw tʼijtäna. Uka qhepatjja, uka robot apsusaw imtʼäna, uka robotajj niyaw nakhantäna ukat cigarro pitarakïna. Ukat ukhamatwa uka mecánico monstruojj nina telar uñtat mä vela ukham nakhantañ qalltäna.
  Elizabeth kullakajj larusisaw qʼochüna:
  Imill wawanakaw alaxpachan apnaqapxani
  Napalm sat quqax alaxpachat jallu purintäna ukhasa...
  Awki markar luqtañax jiwasan jan mayjt"ir lurawiwa,
  ¡Qullan ninax chuymajan nakhantäna!
  Ukat nuwasirinakax wasitatwa rubí chuchupat apsusipxani ukat llijullijumpiw jawqʼjapxani.
  Ukanakax chiqpachapuniw qillqt"at suma uñnaqt"aninakawa. Ukat cuerponakapax wali musculoso, ch"amani, esculpido, ch"amaniwa.
  Uka jiwayir robotax qhipharux espacial laq"aruw t"unjatäna. Ukat chiqpachansa ukham jachʼa suma uñnaqtʼan jaqinakan chuchupat jiwayir efectow tukuwayi.
  Elena kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Taqi uraqpacharuw qhana apaniñäni, iyawsapxita,
  Jiwañäni ukat planeta qhispiyañäni...
  Destinox wali axsarkañäkchisa, jan wali jiwañaw purini,
  ¡Jan inamay jiwapxamti, kunatix jiwasan Mama Markasax jakaskiwa!
  Elizabeth kullakajj akham sasaw säna:
  - Janiwa, ¡jawsuñasa, atipt"añasa wali askiwa!
  Imill wawanakax, taqpachanx, jach"a ch"axwañ nivel uñacht"ayapxäna. Ukampis uka qhepatjja, wajjtʼasir jaqejj mayampiw uñstäna. Akax mä bombeado, musculoso jaqiwa, mascara ukat armadura ukampiw isthapt"ata, aka tuqinx yaqha pä masinakapamp chikaw mä arma apt"ata, ukax qalanakaruw ch"axwañ corrosión ukar puriyatayna. Ukat ukampiw utanakarux chʼalltʼäna. Jupanakajj chʼallaruw tukupjjäna, chʼallaruw tukupjjäna. Ukat ukan jakasir suma imillanakax ch"axwäwinakat jaltxapxäna.
  Ekaterinax akham sänwa:
  - T"unjawixa mä munañawa, .
  Jan wali ch"amaw qamañ utarux apnaqi...
  Mayninakan wilap wali khuyaptʼayasir umki ukajja,
  ¡Munasiñ churasax trumpeta ukar jaquntapxañäni!
  Imill wawanakaxa apt"asipxäna ukatxa jank"aki, ukhama sillp"ipxiritayna. Ukat walja jachʼa buitrenakaw uta patat tʼijtjjapjjäna. Jupanakax mutantes ukanakan p"iqiparuw jaquntapxäna - jaqimp sallqa jabalí ukat yaqha qhan rinoceronte ukanakamp mistu. Ukat buitrenakan chupanakapajj pʼeqenakaparuw jachʼa chʼakhanakampi phoqantäna, ukatwa tʼunjatäpjjäna.
  Ukat yaqha chupapax Generoso ukarux kayunak taypin ingle ukan ch"allt"ani.
  Ukatsti mä jisk'a arumpiw jaltasin q'ucht'ani.
  Nayax escenario ukar salt"askta, escenario ukar salt"askta
  ¡Nayax mä harén ukan eunucoruw tukä!
  ¡Nayax mä harén ukan eunucoruw tukä!
  Ukat uka aruxa wali jiskʼaruw tukuwayxäna, mä jiskʼa wawar uñtasita.
  Ukat cañona pachpaw jukʼamp altor saltasin muytjjäna. Elizabeth kullakajj saltʼasïnwa. Qʼala kayunakapampiw katjäna ukat jankʼakiw mayjtʼayarakïna .
  Ukat tʼunjatäkäna uka utanakasti wasitat saytʼayañ qalltäna. Ukat khitinakatix jiwayir robot ukamp phichhantatäpkäna ukanakas utjarakiwa.
  Elena ukat Ekaterina jupanakax mutante monstruonakaruw jaltapxäna, jupanakax amuyt"asiñ qalltapxäna. Imill wawanakax qhipäxaruw jaquntasipxäna ukat panpacha monstruonakaruw ch"aman kayunakapamp liwxatapxäna.
  Jupanakajj tʼijtjjapjjäna ukat sarnaqasaw kuttʼapjjäna. Ukat pʼeqenakapajj kunayman cigarro chʼoqtʼat basuranakaruw tukuyäna.
  Ukat kunjamsa uka aptʼasipjjäna ukat wali llakitaw arnaqasipjjäna.
  Elena kullakajj kisunakap qhantʼayasaw chillqtasïna:
  - Himalaya qulluru sarañaja, .
  Nayax taqpach sarañ munta...
  Jan ukhamäkanixa, nayax arnaqaskä, jan ukax larusiristxa,
  Jan ukhamäkanixa, ¡mayniruw manqʼantä!
  Ukat wila ñik"utan nuwasir jaqix Lenin banderan colorapjamaw apsuwayxäna ukat basurero ukan ch"amakt"at mutante ukan chhuxuparuw thuqt"äna . Jupax, qhuru, phichhantat ultra-venenoso juyra descarga katuqasa, salt"ani, liwxatani, thuqt"ani ukat sist"asini, mä sallqa warariñampi.
  Efrosinya ukat Ekaterina jupanakax q"ala kayunakapamp uñisirinakarux ch"allt"apxäna, mä chiqaruw infierno t"ijtäwimp khitapxäna.
  Jupax mä jan guiado cohete ukham jankʼakiw sarxani. Ukat jupax Generoso ukarux ch"allt"ani, qhipa conchap t"unjañataki.
  Ukat ukat rinoceronte jaqix ukaruw t"ijtäna, dueñopampiw ch"axwantäna.
  Elena kullakajj uka aptʼasisaw wali kusisita qʼochüna:
  - Nayax mä jisk"a ayllut jutkchiyätxa,
  Kawkhantix Ilyich ukarjam jakañ yatichapxirïtan...
  Janiw nayax jan walt"ayat chiwchir tukuñ munkti, .
  ¡Ukat janiw nayax leche wakar tukuñ munkti!
  Ukat pusi imill wawanakax apsusipxänwa ukat q"ala, musculoso kayunakapampix dueñopamp chikaw mutantes ukanakar jaquntañ qalltapxäna, chiqpachans muytapxäna.
  Uka pachparakiw suma uñnaqt"aninakax akham q"uchupxäna:
  Nayax juma he she, .
  Taqi marka mayachata
  Mayacht"asis mä suma familia
  Arunxa patak waranqa I!
  Ukat ch"axwirinakax, jach"a liga ukan futbol anatirinakjamaw kimsa jan wali jaqinakarux chiqak mä jach"a hormigón mezclador ukar apxarupxäna ukat jawq"japxäna. Uka qhepatjja, Elena kullakajj motorajj taqe chʼamampiw qhantʼayäna.
  Ukat uka monstruonakax muyuntañ qalltapxäna.
  Elizabeth kullakajj akham sänwa:
  - Jiwasaxa, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhamarjamaw atipt"apxtanxa...
  Elena kullakajj ajjsarkañjam sonrisampiw akham säna:
  Ukampis cheq parlañatakejja, .
  ¡Taqi kunaw atipt'askta!
  Chacha katurixa anatañaru tukuwayxäna
  ¡Ukhamajj mä cuenta jistʼarañamawa, cheqas!
  Uñisirinakapar sum mistuyasax imill wawanakax apsupxäna, ukat jan jukʼamp arsusaw lanzapxäna. Ukat ukat mä jach"a cubo de hormigón ukaw t"ijtäna, liwxatasïna ukat k"ajkir virtual inti taypin congelasïna!
  Ekaterinax akham sänwa:
  - ¡Yaqha uñacht"ayawi jiwasana askisataki!
  Elena kullakajj akham sasaw qhanañchtʼi:
  -¡Virtual uñacht"ayaña!
  Ukat qʼala kayunakap chʼalljjtayasïna. Kunas mä nina nakhaskir, iridiscente burbuja uñstayäna. Jupax juk"amp jach"a thayaruw t"ijtäna, saraskäna ukhax jach"aptarakïnwa ukat arco iris taqi coloranakapamp lliphipirakïnwa. Ukajj mä obra de arte ukhamänwa.
  Wila ñik"utan tawaqux akham sänwa:
  - Uraqpachanxa wali muspharkañawa, .
  Ukat imill wawax, khititix nuwasïwinx wali valorani...
  ¿Jan wali jaqirux qʼala kayujampix inglepar chʼakkatasmati,
  Ukampisa, ¡naya pachpakïñwa jukʼamp munta!
  ¡Juma pachpakïñamawa! ¡Juma pachpakïñamawa!
  ¡Ukham imill wawa, sallqa, groovy!
  Elizabeth kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Saranti!
  Elenaxa, uka monstruor t"unjasaxa, mä jan amuyt"kaya kunsa arsüna.
  Euphrosyne kullakajj sujetador apsusaw apsuwayjjäna, ukat cristal uñisiriruw chʼalljjtäna, uka uñisirijj akatjamat nayraqatapan pulsarjam uñstäna. Jupanakax t"ijtxapxänwa ukat lliphipir uraqiruw jaquntapxäna. Ukat jupanakax mä jach"a, jiwayir ch"axwäw puriyapxäna.
  Mä imill wawax ch"uqimp janq"u ñik"utaniwa:
  - Imill wawaxa chuchupampiwa uraqi phuqanta, .
  Taqi uraqpacharuw jan walt"awinakat imt"awayi ukat qhispiyawayi...
  Janiw amuyt"apkti, amuyataxa imill wawanakax mä punto ukanipxi,
  ¡Kunapachatix mä vecinox all-in anatt"ir sarkän ukhaxa!
  Ekaterina, quri ñik"utan tawaquxa, uka ñik"uta apthapisinxa q"ala talonapampiwa pataru ch"allt"äna. Uka mistunir tubonakat maynïrejj concusión ukanwa phalläna, ukat cheqapuniw uñisirinakan nayrar sartapkäna uka soldadonakajj mä vapor jawir umamp chʼalljjtayasipjjäna.
  Mä imill wawax diente de león ukar uñtasit ñik"utaniwa, juk"amp voluminoso ukhamakiw uka ñik"utax apthapisin q"ucht"awayi:
  - Baña, baña, baña, baña, .
  Roble ukat abedul ukanakan infusión...
  Baño, baño, baño, baño, ukat juk"ampinaka.
  ¡Mä q"ala kayuni imill wawat mä thaya ch"allt"awi!
  Ukat perlat uñtat kisunakapax mä espejot uñtataw qhantʼani. Akax Terminator imillanakawa.
  Chiqansa, janiw mä ejercito de criaturas virtuales ukanakax jupanakjam jaqinakarux saytʼkaspati. Ukat janirakiw yantʼañasäkiti.
  Elena kullakajj mä akatjamatwa marka patjjan mä jachʼa chʼiyar qollu uñjäna. Ukat yaqhip jaqinakax vikingo isimp isthapt"ataw uka jak"an molino lurapxäna. Jupanakajj jachʼa jaqëpjjänwa ukat jaqenakan sapüru representantenakat sipansa jukʼamp jachʼäpjjänwa.
  Wila ñik"utan tawaqux akham sasaw jach"at arsüna:
  - Janiwa khuyapayasiña, jani khuyapayasiña, jani khuyapayasiña uñisiriru, .
  ¡Yatipxam, jan wali vikingo, yatipxam, jan wali vikingo ukax jumat guiso manq"ani!
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw mä qollqe jaqontäna. Ukax muyuntasinx thaya taypin t"ijtir cuervoruw ch"allt"äna. Ukatjja, uka gris animalajj mä jachʼa albatros sat animalar uñtasitänwa. Ukat coronaparuw chiqak chʼalltʼäna. Uka cuervojj janiw kuns amuyjjänti, ukat mä meteorito ukham jankʼakiw saraqanïna. Ukat mä fumañ chuyma jaytawayi.
  Ch"iyar ñik"utan tawaqux akham q"ucht"äna:
  - Munasiñaxa qullu jawirampi sasiwa, .
  Kunatix granizo ukham uraqir jaquntatäki ukax...
  Ukat qhant'ayasa, uñisirirux electricidad ukamp ch'allt'asa,
  ¡Uka tawaqux ametralladoraruw apxaruski!
  Uka cuervojj nuwasir robotaruw sallqa jaqontatäkäna ukhajj chupapamp chʼalljjtäna. Mä cortocircuito ukaw utjawayi. Ukat jach"a ciborg ukax phallawayxi. Uka qhipatsti qullux khathatitaynawa.
  Ukat chhijchhix jan axsart"ir pusi imill wawanakarux purintäna.
  Catherine kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Ch"uqi, ch"uqi, .
  Janiw ñik'utajarux uñacht'ayañamäkiti...
  Ukax, resultado - 1.1.
  ¡Imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi!
  Ukat nuwasir jaqix uka apt"asisaw quri ñik"utap muyuntäna, mä patat uñtatäkaspas ukhama. Ukspachaw mä k'ajkir k'ajkir qhant'äna, ukat nina jawiranakaw warantasïna. Ukat chhijchhi lantix jallux puriñ qalltäna. Ukat taqi kunas wali sumapunïnwa, ukat gotanakax virtual inti taypinx diamantenakjamaw qhant"äna.
  Elizabeth kullakajj mä larusisaw akham säna:
  - Jiwasax negocios ukan yatiñanakas uñacht"ayañasawa,
  ¡Mä imill wawan wali suma amigopax diamantenakawa!
  Eufrusina kullakajj jachtʼasisaw kawkhantï escandinavia markankir nuwasirinakajj chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar tukusipkäna uka qollu uñachtʼayasajj akham säna:
  - ¡Aka jaqinakaxa kuna jan walirusa puripxi!
  Elena kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Jiwasana escarlata chuchunakasat jiwata jiwayir rayunak antutapxañäni.
  Ukat wila ñik"utan zorrox larusitaynawa, perla kisunakap uñacht"ayasa.
  Elizabeth kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Sarjañäni imillanaka, nayraqata, uraqiru pallapallanaka!
  Catalinax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Kunjamsa chuymanakapan junt"u umapax uraqir puriñ soldadonakar yanapt"i,
  Kunjamsa chuymanakapan juntʼütapajj paracaidistanakar yanaptʼi,
  ¡Thayampi ch"allt"at soldadonaka!
  Ukat nuwasirinakax apt"asipxäna, jank"aki ukat taqi ch"amapampi, apt"asis saltañ munapkaspa ukhama.
  Ukat nuwasir, agresivu pusi suma uñnaqtʼanakajj chiqak nuwasiñaruw tʼijtjjani. Ukatx qhanaw qullunak mä kutiki sarxañatak wakicht"atäpxatapa.
  Elena kullakajj wali kusisitaw uk katoqäna ukat akham qʼochüna:
  Nayax uraqpachan absoluto campeón ukhamäristwa
  Ukat nayax mä chispi huracán ukham q"umachañ munta...
  Cooler, ukax taqpach Shakespearean luratanakapawa,
  ¡Nayaw Pacífico jachʼa lamar qotar jaltjjayäta!
  Elizabeth kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Dashing atletas jupanakax ch"axwañ munapxi,
  ¡Taqinipuniw atipjañatakix taqi chuyma iyawsapxi!
  Eufrosina kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Taqi kuna, jiwasaxa kuna qutasa utjaraksnawa, qutaxa qunqurikamawa, .
  ¡Chiqpachansa, ¡kuna qullunakas jiwasanakankiwa!
  Ukat ukhamat imill wawanakax chiqpachans mä virtual anatäwin qullu pataruw makhatapxäna. Jupanakax vikingos ukanakar nuwasiñ churañ amtapxi. Jaqit sipansa kimsa kuti jachʼa jachʼa jaqinakäpkchisa.
  Elena kullakajj uka chʼajjwäwiruw mantäna. Jupax espadanakapampix molinoruw t"ijtäna. Ukat jupax Vikingo p"iqip khuchhuqatayna, q"ucht"asa:
  Janiw pʼeqe aptʼasiñajj wakiskiti
  Janiw jank'ak lurañamäkiti...
  Janiw pʼeqe aptʼasiñajj wakiskiti
  ¿Ukajj wali askïspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Uka cuadernoman qillqtʼasim, .
  ¡Sapa pankanwa!
  ¡Jan pʼeqem aptʼasimti!
  ¡Jan pʼeqem aptʼasimti!
  ¡Jank"ak t"ijtxañax juk"amp askiwa!
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw walja agujanak jaqontäna. Jupanakax t"ijtxapxänwa ukat vikingos ukan patan t"ijtir buitrenakaruw ch"allt"apxäna. Jach"a jamach"inakax jan orientación ukar purisax t"ijtxapxänwa ukat chupanakap vikingo nuwasirinakan p"iqi ch"akhanakaparuw ch"allt"apxäna. Jupanakar chʼuqtʼasaw wila phuchʼunak antutapjjañapatak waytʼapjjäna.
  Catalinax jak"ankir Vikingo jaqirux q"ala, bronceado kayumpiw ingle ukar ch"allt"äna. Juparux saltañataki ukat ch"axwañat liwxatañapatakiw luratayna.
  Uka qhipatsti, imill wawax akham sänwa:
  - Jumax alaxpachan mä eclipse uñjta, .
  Akax mä ejercito uñisirinakawa...
  Infiernon mä chimpuw jutani,
  ¡Janiw jukʼamp arunakajj munasjjänti!
  Ukat imill wawax apt"asïna ukat perla nayranakapas qhant"äna. ¡Akax chiqpachansa lunthatasiñawa, chiqpachansa lunthatasiñawa!
  Eufrosinax uka apt"asisaw sillp"ïna. Mä pä pino quqanakax silbato ukan khathatipxäna, bambú lawanakax jupanakar jaquntatäkaspas ukhama. Ukat jachʼa cononakajj alayaruw tʼijtjjäna. Vikingonakan p"iqip ch"allt"apxäna, casconakapamp chikaw p"akjapxäna.
  Uka rubio tawaqux akham sänwa:
  - Nayax uñisirinakajarux ina ch"usar jaytawayta,
  ¡Nayrïr saräwija, qhipa saräwija!
  Ukat jichhax quri armadurampi isthaptʼat jachʼa, ancho amparani vikingo pʼiqtʼirikiw qhiparäna.
  Ukat jupax pulmonanakap patat arnaqasïna:
  - ¡Janiwa kuna ch"amas utjkiti! ¡Nayan Thor chachan hachapax utjitu!
  Vikingo brutox liwxatasinx hachapat tsunami ola apayanitayna.
  Imill wawanakaxa mä juk"a ch"uqi ch"uqimpi ch"uñuyata.
  Ukampis jankʼakiw saytʼasipjjäna.
  Elena kullakajj uka jachʼa nuwasir jaqen jaqontatäki uka canasta amuyasïna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Walikiwa, uñisirimarux billeteramar mantam!
  Ukat uka warmix uka aptʼasisaw chʼallxtayäna.
  Elizabeth kullakax mä muxsa jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - Nayan yuqallaxa, wawaja, .
  Aka horasajj janiw ikipktati,
  Ukat kuna jan uñtʼat markansa,
  ¡Amuyunakamax nayat uñt"ayatäniwa!
  Vikingo jach"a jaqix wasitatw liwxatasïna. Ukat uka pachpa segundonjja, espaciojj mayjtʼayatäkaspas ukhamwa amuyasïna. Ukat jupax cisne p"iqir uñtataw mä ch"aman aspiradorampiw chuym ch"allxtayasïna.
  Ukat uka jachʼa jaqejj canastaruw chʼiyjasïna, ukat mä amapola jatharuw tukuwayjjäna.
  Elena kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Akax chiqpachapuniw mä mayjt"awiwa!
  Catalinax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Forzado tratamiento ukax utjani, ukat k"uchirt"ayir mayjt"äwinakaw utjani!
  Elizabeth kullakajj wali alarmatwa qollu patat uñtäna ukat akham sänwa:
  - ¡Uka bombaxa ch"uqi manqhana imantatawa!
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - ¿Nuclear ukaxa?
  Ch"iyar ñik"utan tawaqux akham sasaw jisk"at arsüna:
  -Kullakamar juk"ampi altu - termopreón !
  Wila ñik"utan nuwasir jaqix nayranakap jach"aptayasaw jiskt"äna:
  - Ukatxa kunjamasa neutralizañasa?
  Eufrosina kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Uk lurañatakixa, jiwasana escarlata chuchunakasatxa infrasonido ukaw mistuñasa. ¡Imill wawanakax, pusini, mä amtampiw uk lurapxañäni!
  Ukat nuwasirinakax rubí chuchunakapat jach"a ch"amampiw jawiranak apthapipxäna ukat chhuxriñchjapxäna.
  Termopreon bombax qhuruchasïna ukat jist"antasïna. Uka qhepatjja, mä jachʼa marchaw anatañ qalltäna.
  Elenax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Khititix bomba munki ukax nayraqataruw purini!
  
  MÄ IMILLAX ELVOS UKAN CIVILIZACIÓN UKARU QHISPIWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Erimiada suma duende tawaqux wila dragón ukar jikxatañapawa, ukhamat civilización duende ukar t"unjañat qhispiyañataki. Ukampis thakinx taqi kasta nuwasirinakampiw nuwasiñapa ukat ch"ama adivinanzas ukanakaw askichañapa, jan iyawsañjam aventuranak uñjasa.
  . JANK"A 1. 1.1.
  Ukatwa mä misión ukankäna, wila ladrillo thakin sarnaqaskäna. Ukat qhipäxapanx mä quiver, arco ukat flechas ukanakaw utji. Q"ala suelanakax kimsa intimpi junt"uchata uraqin junt"uñapatakiw jikxatasi.
  Erimias kullakajj mä jiskʼa faldampiw isthapita, ukat pechopajj mä jiskʼa telampikiw chʼoqantatäjje.
  Jupajj mä wakiskir luräwi phoqaski.
  Kawkïris, específicamente, jupax pachpaw jan yatkiti. Ukampis qhanaw kunatix especial ukhamawa, kunjamakitix civilización de los elfos ukar qhispiyaña.
  Ukat mä uywaw jupamp jikisiñatak mistu. Mä suma tankjam jach"a, ukat mä concha diamantenakampi chispi.
  Uka duendex juparuw qunqurt"asïna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Kusisiñaw jumamp jikisisa!
  Uka jachʼa, wajjrani tortugajj akham sänwa:
  - ¡Janiw nayratpach kusisiñamäkiti! ¿Kunsa thaqkta?
  Erimiada kullakajj amparanakap tʼajjllirtʼasisaw akham säna:
  - Janiw yatkti. Ukampis nayax yattwa akax wali wakiskiriwa civilización de los elfos ukar qhispiyañataki.
  Bruiser chachajj akham sänwa:
  - Ukhama, ¿janit juma pachpa uñt"asktati? ¿Janit pʼeqeman mä reyijj utjktam?
  Uka duendex uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  Jakäwinxa janiw qhana límites ukanakax utjkiti,
  Jakäwinx janiw qhana límites ukanakax utjkiti...
  Ukat walja jan wakiskir, aburrido ch"axwawinakaw utji...
  Ukat nayax sapa kutiw kunas faltaskitu,
  Ukat nayax sapa kutiw kunas faltaskitu,
  ¡Juyphi pachax jallupachan, juyphi pachan jallupachan, jallupachan jallupachan!
  Tortugajj jachaqtʼasisaw diamante conchap qhantʼayasajj akham säna:
  - Jumax, uñjtwa, mä frívolo jaqiwa, ladrillo patxan q"ala, rosa talonanakampi chispi. Ukhamasti, jumatix jaytañ munsta ukhax aka jiskt"ar jaysañamawa...
  Erimiada kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Kuna jiskt"awinakaru jaysañatakixa wakicht"atawa!
  Uka goon chachajj akham sänwa:
  -Khitis maynix thaya jaqjama, ukampis chiqpachanx jan wali jaqiwa?
  Uka duendejj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Troll!
  Tortugajj larusisaw conchapajj jukʼamp qhantʼäna, uka diamantenakajj kimsa intiruw qhantʼäna. Ukat ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - Janiwa! ¡Janiw amuyapkti! ¡Ukat mutuyatäpxätawa!
  Uka duendex jaysañatakix jaltawayxaniwa ukat t"ijt"añ qalltarakini. Chiqpachansa rosa color talonanakapax lliphipitaynawa, ukat qʼala chʼuxña kayunakapax hélice sat chʼiwinakjamaw qhantʼäna.
  Uka tawaquxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Duendexa t"ijt"iwa, thaya kawallunaka, .
  Nayax iyaw sañajawa, ¡supayax jiwataw !
  ¡Janiw katjapkaniti, janiw katjapkaniti!
  Uk uñjasax jank"akiw pä jach"a heroes cabrito p"iqini uñstapxäna. Jupanakax duende arktañatakiw t"ijtxapxäna. Ukat jupanakax kayunakap sellapxirïna. Wali bombeado sujetos ukanaka.
  Erymiada, manq"antasa, apthapisin q"ucht"asa:
  - ¡Ukaxa liwxati, liwxata, liwxatawayxitu!
  ¡Penalty ukax jilxattawayiwa, jilxattawayiwa, jilxattawayiwa!
  Ukat qhipäxanxa, jachʼa amparanakani ukat thiya amparanakani ukat kayunakani wajjrani gorilanakaw tʼijtʼirïna.
  Akax kunjamtï sapkixa, irpiritakix t"ijt"añawa, jan ukax k"umiwitak arknaqañawa.
  Duende q"ala kayunakapax llamp"u ukat ágil ukhamawa. Uka pä thuqhurinakax janiw jaya chiqar jist"antañ puedkänti ukat niyaw ch"amakt"añ qalltapxäna.
  Ukampis uka qhepatjja, mä caballot sarir jaqew Erimiada nayraqatan uñstäna, chʼiyar caballompi ukat chʼiyar armadurampi. Jupajj jachʼa espadapwa qhantʼäna, uka espadajj warawaranakatsa luratäkaspas ukhamaw kʼajtäna.
  Aka ch"iyara ch"axwirixa akham sasaw q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu.
  -Kawkirus t"ijtxa, imilla?
  Erimiadax axsarat arumpiw jaysäna:
  - Nayaruxa arknaqawixa utjiwa, jumatix chiqpach caballero ukhamästa ukhaxa, ¡yanapt"am!
  Caballerojj tinta color armadurampiw amparap luqtäna. Pä jach"a nuwasirinakax cabrito p"iqininakax thaya taypinw congelapxäna. Uka duendejj congelarakïnwa. Ukajj thiya hielo taypinsa congelatäpkaspas ukhamänwa, janis sarnaqañjamäkänti.
  Ch"iyara ch"iyara ch"axwirixa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, ¿kunatsa boro queso ukaxa?
  Uka pä cabrito p"iqin nuwasirinakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - Jupaxa jiskt"awiruxa janiwa chiqapa jayskiti, ukatxa jiwasana anfitrionasaxa qullqi churañapawa!
  Uka caballerojj akham sasaw jisktʼäna:
  - Khitis jumana munatamaxa?
  Cabra nuwasirinakax mä arukiw jaysapxäna:
  - Tortuga Fortila ukaxa !
  Ch"iyar armadurani nuwasir jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Nayaxa juparux uñt"twa! Jupajj wali yatiñani ukat cheqapar sarnaqer jaqerakiwa. Ukat ¿kunsa uka imill wawat apsuñ munta?
  Cabra nuwasirinakax mä arukiw jaysapxäna:
  - Niya llätunka ch"akhanakampi ch"uñumpi ch"uñumpi ch"uñuyata, ukaxa taqpachawa!
  Ch"iyar armadurani nuwasir jaqix akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Walikiwa, janiwa jiwayañakiti, ukampisa justicia uñjatäniwa!
  Erimiada kullakajj caprichosa sasaw jisktʼäna:
  - Ukat ¿mä imill wawarux nayan suma uñnaqt"an, suma kayujan q"ala suelaparux thujrunakampi ch"allt"añapatak jaysapxätati?
  Uka nuwasirix jachaqt"asisaw akham amuyt"ayäna:
  - Inas nayaxa jumaru kutt"ayañajaxa? ¡Kunjamsa jumatakix wali askïspa!
  Cabra nuwasirinakax mäkiw p"iqip ch"allxtapxäna:
  - ¡Ukhamawa! Ukampis ¡mä kutikiw! Ukat atiptʼani ukhajja, qʼala talonanakapan pä tunka chʼakhanakaw utjani.
  Ch"iyar armadurani caballerox p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Taqi kunasa wali askiwa! ¡Jichhax!
  Cabra p"iqini gorilanakax akham sasaw chhuxriñchjapxäna:
  -¿Kunas mä amapola jathat sipan jisk"a ukat alaxpachat sipan jach"a?
  Erimiada kullakajj amparanakap tʼajjllirtʼasisaw akham säna:
  - ¿Uka tuqita amuyt"asmati?
  Uka cabrito nuwasirinakaxa akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Janiwa amuyt"aña pachaxa utjkiti!
  Uka tawaqux nayranakap chʼuqtʼasisaw akham säna:
  - Inas trolls ukanakan jach"a jach"a tukutapax utjchispa. ¡Amapola jathat sipansa janiw kunäkisa, uka pachparakiw alajjpachat sipansa jukʼamp jachʼaptayata!
  Cabra p"iqini gorilas ukanakax chhuxriñchjasipxänwa.
  - ¡Janiwa amuyaskti! ¡Jichhax mä thujrumpiw talonakamarux ch"allt"askta!
  Mä ch"iyar armadurani nuwasiriw akham jiskt"äna:
  - Juma pachpati jaysaña yatta?
  Cabra nuwasirinakax p"iqip ch"allxtayapxäna:
  - Jïsa! Ukanakax akapachan kamachinakapawa. ¡Amapola jathat sipansa jukʼamp jiskʼa phukhuruw mantapjjaspa, uka pachparakiw universo taypinjja, ¡janiw jupanakatakix mä chiqax utjkiti!
  Ch"iyara caballerox p"iqip ch"allxtayäna:
  - Kusawa! Ukatwa, lurañamarjam sarnaqañama.
  Uka cabra ch"axwirinakax qhispiyasipxäna ukat Erimiada ukar jak"achasipxäna. Jupajj yaqha cheqar sarjjañatakiw chʼamachasïna, ukampis janiw atipkänti.
  Uka tawaqux codonakapat katthapisinx qhipäxaparuw jaquntatäna. Ukatxa, mochilanakapat mä aparato especial apsupxäna.
  Uka duende q"ala kayunakap ukarux uchapxäna ukat wali sum katxarupxäna. Uka qhipatsti, mä cabritox bambú thujru p"akjatayna. Ukat thaya taypinwa liwxatäna. Ukat jupax sillp"itaynawa.
  Erymiad kullakajj qhepäjjat ikiskäna. Pebbles sat chʼaphinakaw wali chʼollqhe hombronakapar chʼalltʼäna. Q"ala, bronceado kayunakax wali ch"amampiw katxaruta. Ukat janiw jupanakar jaquntañjamäkiti.
  Ukat ukatsti uka bambú thujrux mä silbatompiw imill wawarux jaquqanïna, q"ala kayuni, rosa talón ukan gracioso curva ukamp.
  Duendex mä jach"a usuw jikxatasïna, ukax kayunakapat p"iqip qhipäxkamaw qhant"äna.
  Payïr cabritox uka aparato katxarutayna ukat uka pachparakiw jakthapitayna:
  - Maya kuti!
  Mayampiw uka thuqhun ch"akhapax imill wawan q"ala talonanakaparuw jaquqanïna.
  - Paya!
  Erymyada kullakaxa wali llakitaw arnaqasïna. Kunjamsa qhuru ukat jan walipunïnwa. Ukat uka thujrux sillp"iskakïnwa ukat taqi ch"amampiw uka suma uñnaqt"an q"ala, rosa, suma uñnaqt"an suelaparux ch"allt"askäna.
  Nayraqatax maya, ukxarusti payïri. Erymiada kullakajj wali jachʼat jachäna ukat kunjamsa ukajj wali llakisïna ukat wali llakisïna uk uñjasajj arnaqasïna.
  Ch"iyar ch"iyar ch"axwirix akham sänwa:
  - Nayaxa suyt"twa jumaxa jani jupar usuchjañati?
  Jach"a cabritox jan axsarasaw jaysäna:
  - ¡Jiwasax aka tuqinx walja experiencianipxtanwa!
  Yaqha wajjrani jaqejj akham sänwa:
  - Elfos, taqpachanxa, wali ch"amani ukhamaraki ch"amani janchinipxiwa.
  Kunapachatï jawqʼjatanakajj saytʼjjäna ukhajja. Cabra nuwasirinakaxa falaka uka aparato imilla q"ala kayunakapata apsupxäna ukatxa, qunqurt"asisa, sarxapxäna. Ukampis jupanakax jach"at kayump takt"asisaw sarxapxäna.
  Erimiadax janiw jachañ munkänti ukat sartañ yant"äna. Ukampis chʼuxña, jawqʼjata kayunakapax wali llaktʼataw jikxatasïna, ukatwa arnaqasïna. Ukat pusi kayumpiw mä allqur uñtat saraqanïna.
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Talonajaxa p"akjasiwa, ¿kunjamatsa jichhaxa sarnaqä?
  Ch"iyar ch"iyar ch"axwirix akham sänwa:
  - ¡Kayu ch"akhanakaman yant"apxañani! ¡Ukhamajj jukʼamp faciläniwa!
  Erimiada kullakajj wali amuyumpiw kayunakap kayunakapamp saytʼasïna, ukampis wali llakkañänwa. Uka tawaqux akham sasaw llakt"asïna:
  - Ay, wali llakisiñawa talonanakaru puriñaxa, .
  Akapachanxa janiw khitis amuyañjamäkiti...
  Nayax imill wawatwa, janiw mä q"añu jaqikïkti, .
  Ukat, ¡iyawsapxita, nayax kutt"ayasiñjamawa!
  Ch"iyar ch"iyar ch"axwirix jan axsarasaw jaysäna:
  - Jank"akiw qullasini, jan axsaramti! Ukañkamasti, ¿inas elfo jaqinakamar jiwañat qhispiyañ munaraksta?
  Uka tawaquxa akhamawa muspharatayna:
  - ¿Kunatsa ukham amuyta?
  Ch"iyar isimp isthapt"at caballerox akham sasaw jaysäna:
  - ¡Khitinakatixa wila ladrillo thakhin sarnaqapki ukanakaxa, ¡chiqpachansa mayniru qhispiyañataki ch"amachasipxañapawa!
  Uka duendejj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, chiqawa! Ukat ¿kunsa jumanakajj nayar churapjjetasma?
  Ch"iyara ch"axwirix akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa kunasa wakiskiti. Juma pachpaw kuntï thaqkta uk jan yatktati. Ukampis ¡yattwa!
  Erimiada kullakajj jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Ukatxa kunsa yatta?
  Ch"iyara caballerox akham sasaw jaysatayna:
  - Jumax wila dragón estatua thaqhaskta. Ukax markamarux chiqpach, paqallq p"iqin dragonat jark"aqañapawa.
  Uka duendex mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Ukhamawa, ch"axwawinaka. Ukampis ¿chiqapunit yanaptʼapxista?
  - Nayaxa luraraktwa, jumatix mä vampirompi espadanakampi nuwasiñama ukat jupar atipt"añ atipsta ukhaxa!
  Erimiadax akham sasaw arsuwayi:
  - Vampironakaxa wali ch"amaniwa. Ukat jupanakar saykatañax wali chʼamawa. Inas jumax mä jasak uñisiri churasma?
  Ch"iyar jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa? ¿Sañäni, ¿mä jaqimpi nuwasiñ munasmati?
  Uka duendejj jachaqtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Wali kusiskañawa!
  Caballerojj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Adivinanzanakaru jaysañati?
  Imill wawaxa ch"uqt"ata kayunakapa uñkatasaxa wali jach"atwa jaysäna:
  - ¡Janiw nayax munkti! Ukat ukhamatwa niyas jawqʼjapxäna. Inas yaqhanak churapjjetaspa?
  Ch"iyara caballerox p"iqip ch"allxtayäna:
  - Walikiwa, ukhamaxa... ¡Ukhamaxa kunsa q"uchupxañani!
  Erimiada kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa!
  Uka duendex kunkapar q"umachasaw q"ucht"äna:
  Nayajj amparanakajanjja jukʼamp chʼikhi espada aptʼatätwa,
  Nayax p"iqinak khuchhurata, jasakiw, jach"a thakhin...
  Nayax khitirus khuchhuqaristwa, iyawsapxita,
  ¡Janiw pʼinqasiñas ni ajjsarañas yatiskiti!
  
  Mä qhuru ch"axwäwin wali axsarkañ yatiyäwi,
  ¡Wiñay munat tawaqu!
  Uka monstruo Supayan lakaparuw jaquntatäna,
  ¿Kawkhans Tatitu, chiqapar uñjañampi khuyapayasiñampixa?!
  
  Uka Duende Doncellax q"ala kayukiw saräna, .
  ¡Kayunakax laq"amp phuqhantat thakhinakaruw thuqt"apxäna!
  Taqi kunat sipansa, uma jalsunakax jalluntäna uka juchanakatxa,
  ¡Jupajj anqäx markar marchañatak mä oportunidad jikxatäna!
  
  Primavera qallta phaxsinx thaknam ch"allt"asiwayta,
  ¡Kayunakajajj thayat wal chʼiyar tukuwayjje!
  Janiw mä aycha ch"akha ch"akhuñjamäkiti, .
  !
  
  Ukhamajj qalanakamp phoqantat thakinjja,
  ¡Uka imill wawan kayunakapajj wila wartaskänwa!
  Ukat uka jan wali jaqix Elfia jakʼatwa pasawayxi,
  ¡Jerusalén markankir reyinakan markapa!
  
  Favkaz qullunaka , ch"uqi ch"uqi ch"uqi, .
  ¡Filo qalanakaw suelanakamar chʼalltʼi!
  Ukampis jumanakax aka uraqin ch'amapampiw manq'asipxtaxa,
  ¡Diosan markapar mä ch"am hajj ajlliña!
  
  Verano, wasar, colerat inti, .
  ¡Kunjamtï mä imill wawan kayunakapax sartenan utjki ukhama!
  Qullan markax janiw jayankkiti,
  ¡Taqinipuniw mä jan tukuskir qʼipi aptʼasipxi!
  
  Ukanjja Diosan sepulturapanwa- Frist , .
  ¡Virgenajj qonqortʼasisaw oracionan altʼasïna!
  Kawkhansa, jach'a jaqi, juchan tupupaxa,
  ¿Kawkitsa chiqapar sarnaqañan chʼam apsustxa?
  
  Diosajj ñikʼutap chʼoqtʼasisaw jupar säna,
  ¡Oraciona sapakix janiw aka pachar mayjt"aykaspati!
  Elfiax patak patak maranakaw apnaqañapatak amtata,
  ¡Jan qollqe mayisajj taqe chuyma servim!
  
  Virgenax p"iqip ch"allxtayäna: Nayax Frist-aruw iyawstxa, .
  ¡Jumax Elf-arux akapachan qhispiyiripjamaw ajlliwaytaxa!
  Nayax taqiniruw uka tuqit chiqa yatichäwinak yatiyarakï,
  Fijeso idolo diosan yatiyäwipa !
  
  Kuttʼañ thakejj facilakïnwa ukat jankʼakïnwa,
  ¡Qʼala kayunakajj chʼamanïjjewa!
  Diosax khuyapayasiñampiw amparap luqtäna,
  ¡Musculonaka ukat voluntad, acerot luratäkaspas ukhama!
  
  Ukat jumanakax ejercitoruw mantapxtaxa,
  Mä piloto ukhamaw tukuwayta, Trollwaffe !
  Ukanxa suma uñnaqt"an jach"a uñnaqap uñacht"ayäna, .
  ¡Troll destructor ukax mä mina terrestres ukanw phallawayi!
  
  Chʼaxwiri, chʼamani, jan axsartʼir nuwasiri, .
  ¡Fiesta ukar katuyata - soviéticos ukan amtaparu!
  Nayax mä atipt"ir tukuyañaruw iyawstxa, q"añunakatxa, .
  Nayax saxranakan paquparux pirqaruw irpä, jaysäwiru!
  
  Suma kunatsa, ch"axwirix ch"axwantäna, .
  ¡Janiw correanak antutañatak tiemponïkayätati!
  Ukat uka escudojj jan waliruw tukuwayjjäna,
  Ukat uka jan wali troll bastardox niñera ukamp fraternizado!
  
  Chʼaxwäwix jan kikpaki ukat qhururuw tukuwayxi,
  ¡Imill wawakïskchiyätsa, wali qhuru arnaqasirïtwa ukat jacharaktwa!
  Jan waltʼäwin uñjasisajj manqharuw chʼalltʼassna,
  Taqi kunat sipansa, ¡suertex Pachamaman chhaqtawayxiwa!
  
  Diosar arnaqasitaja: Taqi chʼamani, ¿kunatsa?
  ¡Jumaw munat noviojat jaljtawayta!
  Thaya pachanx janiw mä abrigo uchaskti, .
  ¡Ukat kimsa uñisirinakapatakiw jawqʼjäna!
  
  ¿Janit jupajj uk lurañapa?
  ¡Atipjañatakix panqaranakampi jikisipxita!
  Uka fiestatakix wali khuyaptʼayasir empanadanak phaytʼañamawa, .
  ¡Ukat nayax suyt"äwimpiw desfile ukar jutä!
  
  Qhepa Tatitojj llakitaw akham säna:
  ¿Khitis akapachan kusisita, khitis sum sarnaqaski?
  Jañchix t'aqhisiniwa, t'aqhisiñampiw jacht'asini,
  Taqi kunat sipansa, ¡comunidad de elfos ukanakax jan wali ukat jucharar jaqinakawa!
  
  Ukhamasti, kunapachatix jach'a kankañamp jutkta ukhaxa,
  ! _ _
  Nayax samkanakajan waynarux jaktayaraktwa,
  ¡Suma jaqix janiw ukapachax mä chikanchasiñ munkaniti!
  Qʼochupkäna ukhajja, alajjpachan mä suma alajjpachankir tunka payan angelanakaw uñstäna. Jupanakax wali kusisitaw amparanakap t"axllirt"apxäna, ukax chiqpachans suma uñnaqt"an q"uchupax wali askiwa sasaw chiqanchapxäna.
  Ch"iyar ch"iyar ch"axwirix iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Jach"a, jumaxa wali suma vocal ch"amanïtawa! Ukampirus wila dragón figurina katuqañatakix mä espadampix wali suma jaqïñamawa.
  Erimiadax qunqurt"asisaw ñik"ut mururt"asis akham säna:
  - ¡Ukham acolchado kayunakampixa, niyas janiw nuwasiñax ch"amäkiti, mä jaqirjam jan yäqasir uñisirimpis!
  Ch"iyar armadurampi isthapt"at caballerox warawaranakan qhant"ir espadap luqxatäna. Ukat mä ch"uxña olada, ch"uxña ch"uxña ch"ankhanakjama, jupat pasawayxäna. Ukat imill wawax tonificado, cincelado, gracioso kayunakapax wasitat taqpachaw tukuwayxäna.
  Duendex qunqurt"asïna, q"ala kayuparux wali atinisisaw ch"allt"äna ukat akham sänwa:
  - Jichhasti, mä jaqi akan churapxita! ¡Wila aycharuw t"unjä, heroes jach"a jaqinakäpkchisa!
  Ch"iyar jaqix chiqanchawayiwa:
  - ¡Jumax munaskir uñisiriw utjani!
  Ukat espadapampiw mä llätunk chimpu luräna. Mä akatjamat mä waynaw duende familiankir tawaqu nayraqatan uñstäna. Jupax troncos de natación ukampiw isthapita, tunka mayan jan ukax tunka payan marani wawa. Jisk"a, bronceado, ukampis alambre. Hombronakapajj wali chʼullqhëjjänwa, costillanakapajj qʼomachat ñikʼutapanwa uñjasirakïna, ukat qhepäjjapasa ladonakapasa qʼal chʼiyar chʼiyar chʼakhanakanïnwa, uka chimpunakajj nayratpach qollatäjjänwa, chʼakhanakampi jawqʼjatanakampi.
  Ukhamäkchïnsa, wawa ajanun yuqall wawakïkchïnsa, jachʼa jachʼa tukusaw uñnaqäna. Uka esclavon q"illu ñik"utapax, chocolate ukat bronceado, suma k"achacht"atäkaspas ukhamänwa, ukat ñik"utapax jan axsart"as ajanuparux uñacht"ayarakïnwa.
  Erimiada kullakajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Janiwa wawampi ch"axwkäti. Ukhamarus akax mä esclavo waynäkaspas ukhamaw nayatakix amuyasi.
  Ch"iyar ch"iyar ch"axwirix chiqanchawayiwa:
  - Jisa, akax mä esclavo waynawa, q"ala kayukiw ukat troncos de natación ukakiw uchasi, canteras ukan irnaqäna, pä kimsatx jilaw urux irnaqäna, juk"amp ch"am irnaqañanak lurasa. Ukampis mayni tuqitxa, jupax mä príncipe ukhamaw nasïna. Ucatsti esclavöñaruw purtʼasïna, ukaw jupar chʼamañchtʼäna, ukampis janiw pʼakintkänti.
  Uka esclavo waynajj qʼala kayuparuw colerat taktʼäna, jan sinttʼasir talonapampiw mä qala tʼunjäna, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumampi nuwasiñataki wakicht"atätwa, noble señora! Nayax mä suma familianïpxañamatakiw suyt"askta, kunatix mä común jaqimp nuwasiñax nayatakix mä bastardo ukhamawa!
  Ch"iyar ch"iyar ch"axwirix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jumax ch"amanïtawa, mä ladopanx wila dragón ukan figurinapaw utjani, ukatx mayni ladopanx libertad wayna!
  Uka nuwasir waynax janiw sinti jachʼa jan ukasti wali chʼullqhi espadap chʼallxtayäna ukat akham sänwa:
  Awki markataki ukhamaraki qhispiyasiña tukuykama,
  ¡Chuymanakar mayachtʼat thuqtʼayaña!
  . JANK"A 2. 2.1.
  
  Vizcondesa kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Akax mä jan igual ch"axwäwiw utjani!
  Ukat jukʼamp jachʼa ukat jukʼamp llakkañ espadap liwxatäna. Panpachaniw nuwasirinakax sarnaqañanx tantachasipxäna. Kunatï jupanakamp chikäpkäna ukajja, qʼala kayukïpjjänwa. Ukampis waynan kayunakapax jisk"akïkchisa, niyaw queratinizado ukhamawa, sapa kutiw q"ala suelanakamp canteras ukan ch"ullqhi qalanakapar sarnaqatapatxa. Ukat duende tawaqux, jan ukasti, juk"amp delicado, rosa suelas ukaniwa, mä graciosa curva de talón desnudo ukaniwa.
  Espadanakax ch"axwapxäna ukat chispanakax t"ijtxarakïnwa. Chiqansa, Vizcondesax mä jachʼa jaqirjamaxa, cerco lurañanwa irnaqäna. Edad espacial ukanx inas ukax jan nayrar sartañapatak uñjatäkchïnti. Jupax jach"a jach"a, jach"a ukat musculoso ukhamaw mä duendetakix, ukat mä chikat q"ala janchini, jan ch"amani waynarux canteranakat jasakiw atipt"aspa sasaw suyt"äna.
  Ukampis mä jan jaytjasiri ukat wali yatiñan waynaruw jikista, jupajj jiskʼatpachaw esgrima lurañ yatichäwinak yateqäna, ukat minanakansa janiw armaskänti, palancampiw qalanak pʼakjäna ukat carritonak thaqharakïna.
  Qalltanjja, Erimiada kullakajj uka wawat sinttʼasisaw jan sinti chʼamampi nuwaskänti. Chiqansa, ukham jiskʼa yä, ukat jupax qalanak apsuñ utanakan chʼamäkaspas ukhamawa. Uñjapxam kunjams costillanakax uñjasi, ukat ñik"utanx abrasiones ukat ch"uxñanakas utjarakiwa.
  Ukampis uka waynax jankʼakiw uka tawaqurux qunquripar chʼallxtayäna. Wilax mistuwayxänwa.
  Erimiada kullakax uka waynarux jaysañatakiw jawq"jatayna, akham sasaw arnaqasïna:
  - Jisk"a ch"uqi!
  Uka esclavo waynajj parriskchïnjja, tʼunjatäjjänwa. Ukampis jankʼakiw jaltawayjjäna. Ukat jupax mä imp ukham duenderuw atacatayna. Ukat jiskʼa, ukampis chʼamani ukat chʼamani amparanakapanjja, espadajj mä chhichhillan chʼiwipar uñtataw qhantʼäna.
  Ukat ukhamatwa uka jank"a ukat jisk"a waynax Erimiadarux wasitat ch"allxtayäna.
  Imill wawaxa, kayuparu usuchjata uñjasisaxa, chillqt"asïna:
  Imill wawanakax janipuniw jaytanukupkaniti
  Ukat jumax yatisktawa, jupanakan atipt"äwipax mä jach"a atipt"äwiw utjani...
  Uka waynax janiw atipkaniti, Supaya,
  ¡Khitis amuyataxa, jaya tiempow jan chika uru manqʼkataynati!
  Uka waynax ataque sarantaskakiwa sasaw jaysatayna. Jupajj saltamontes ukham jankʼak sarnaqerïnwa. Ukat espadapas wali chʼamaniwa. Ukajj jukʼamp jiskʼäkaspas ukhamawa, ukampis qhanawa. Pachpa waynax jach"a qalanak apt"atäkchïnsa ukat trineo ukamp jawq"jaskchïnsa, cantera ukan juk"a manq"añanakap laykux janiw lik"ïñ puedkänti, ukat wali alambre ukat sarnaqañjamaw qhiparäna.
  Erymiad chachajj janiw wali uñtʼat musculonakan jiskʼa, ágil cuerpopar mantañjamäkänti. Walja kutiw qullqichrantañ yant"äna, ukampis janiw askïkänti.
  Vizcondesa imillaxa ch"uñuñ qalltäna. Bikini isimpi isthaptʼata, chʼamani cuerpopajj chʼuñumpi chʼuñuntatäjjänwa ukat broncempi chʼalljjtayatjamarakïnwa. Ukat samsuñajajj jukʼamp chʼamaruw tukuwayjjäna.
  Aka chiqanx Erimiadax taqi ch"amampiw ch"allt"äna, ukampis waynax wali yatiñampiw jalt"äna, ukat mä juk"a pachax q"ala kayumpiw cuchilla patxar sayt"asïna. Ukat Erimiada kullakarojj pechoparuw jawqʼjäna. Ukat duende wilapax juk"amp ch"amampiw jalluntäna. Uka tawaquxa wali llakitaw arnaqasïna. Ukat mayampiw atacañ yantʼäna.
  Ukampis kunapachatï dianax jiskʼa ukat jumat aynacharu, ukat pachpa tiempon móvil ukhamäki ukhaxa, chʼalltʼañax chʼamakiwa.
  Uka esclavo waynaxa, nuwaskäna ukhaxa, jiskʼa chʼuñumpiw chʼuñuyasiñ qalltäna ukat qhantʼañ qalltarakïna. Uka pachparakiw akham qʼochüna:
  Spartak jupax mä jach"a ch"aman ch"axwiriwa,
  Jupax uñisirinakaruw jan wali yugo contra sartayäna...
  Ukampis uka sartasiwix tukusxänwa,
  ¡Libertad ukax mä jukʼa tiempokiw utjäna!
  
  Ukampis yaqha pachankir mä waynax jichhax,
  Nayax chiqap amtampiw ch"axwañ amtawayta...
  Jupax jisk"a uñnaqaniwa ukat janirakiw ch"amanïkaspas ukhamäkiti,
  Ukampis ¡wali chʼikhi nuwasiñ yati!
  Ch"iyar armadurani caballerox p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, aka príncipex janiw ukhamakiti! Uka qʼañunak apsutanakajj chʼamaktʼayapjjänwa, ukampis janiw kunjamatsa pʼakjapkänti. Ukat jupar atiptʼañ munsta ukhajja, chʼamachasiñamawa.
  Uka esclavo waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Nayax atipt"twa jan ukax jiwaraktwa! ¡Jan libre jakasiñajj utjkani ukhajja, janiw jakañajj wakiskaspati!
  Erymiada kullakajj akham sänwa:
  - Ukat nayax markajan jutïr pachapatakiw ch"axwaskta.
  Ukat uka tawaqux wasitatwa liwxatasïna ukat wayna masiparuw jawqʼjañ munäna.
  Ukampis huelga luratapajj janiw phoqaskänti. Ukhamaraki, uka ch"ikhi jisk"a saxraxa, duende familiankir tawaqurux purakaparuw apxarutayna ukat ch"ankhampiw ch"ankhachatayna ukat yaqha wila p"iya jaytawayi.
  Erimiada kullakajj jukʼamp amuytʼasirïjjänwa. Chiqpachansa, mä jaqi wawampi nuwasiñax kunja jiskʼachañjamawa. Ukat wali chhaqhata. Jupax janipuniw juparux jichhakamax ch"allt"kiti.
  Mä wali ágil q"ala kayuni, alambre esclavo wayna. Ukat saltamontes ukham salta.
  Emira kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Uka ch"uxña quqa taypinxa Saltamontes ukaxa qunt"asitaynawa, .
  Uka ch"uxña quqa taypinxa Saltamontes ukaxa qunt"asitaynawa, .
  Kunjamatix mä pepino ukhama
  ¡Jupajj chʼojjña jaqënwa!
  Ukampis uka qhepatjja, uka duendejj jutäna, .
  Ukax taqiniruw atipt'i...
  Juparux qamir tukuyäna
  ¡Ukat jupax herreroruw manq"antäna!
  Ukhamatwa jukʼamp larusiñatak yanaptʼäna, ukampis janiw chʼam jiltaykänti. Awisax uka waynax jan ch"ullqhi, ukampis walja ukat sensitivo usuchjatanakaw duenderux luratayna. Wila chhaqhayatapatjja, Erimiad chachajj jan chʼamanïñwa qalltäna ukat jukʼamp jukʼampiw jiljjattäna.
  Ukat uñisiripax jukʼamp jan axsartʼirïnwa. Chiqansa, tunka suxtani tunka paqallquni horanaka irnaqasaxa, khitirusa munkta ukaxa jiwayatäniwa jan ukaxa ch"amañchatarakiniwa. Ukat uka waynan janchipax wali ch"amanïnwa, kuna q"ipirus aguantañ yatirakïnwa.
  Uka pachparakiw jachʼa qalanak walja urunak aptʼasiñajj janiw musculonakar chʼamañchkänti, jan ukasti, jukʼamp chʼamani ukat jukʼamp chʼamañchtʼarakïnwa.
  Ukatwa wayna-príncipex qunquri manqhar mä espadampi jawq"jäna, ukat Erimiadax qunqurt"asïna, ukat jupax niyaw t"ijt"ayatäxäna, ukhamat jan sum muytañapataki.
  Ukat esclavo waynax chʼallxtayasïna, kusisitaw ukat kusisitaw chhuxriñchjasïna, ukat wasitatwa uka tawaqurux purakapar inyectäna. Ukat aka kutix juk"amp manqhankiwa.
  Erimiada kullakajj chʼamaktʼañ qalltäna. Jupax kayup ch"allxtayäna, ukampis espada puntapax uka tawaqurux q"ala talonap chiqaruw ch"allt"äna, ukat uñjkañaw ch"allt"äna. Ukat ukax janiw chuym ustʼaykiti, jan ukasti saytʼasiñax chʼamakiwa.
  Uka duendejj ladopar jaqontäna ukat cooed:
  - Janiwa Supayan uñisirinakaparux katuykäti - jiwayirinakaru,
  Nayax t"aqhisiyat uñjasisinx jan axsart"irïñ uñacht"ayarakï...
  Nina nakhantkchisa, jawq'jasa amparanakamar ch'allt'askchixa,
  ¡Nayaw Duendejarux ardent pasión ukamp munastxa!
  Esclavo waynax jachaqt"asisaw uka tawaqurux q"ala talonampi nayrapar ch"allt"asin jaysäna. Ukatsti samsuñ aparato p'akjasaw wali ch'amampiw churäna, ukat q'ucht'arakïna:
  - Libertad ukax paraisowa, .
  Cadenanakax janiw kusisiñas utjkiti...
  Ch"axwaña ukat jan axsaraña
  ¡Jichhax jisk"a axsarañanak jan iyawsapxam!
  Ukat waynax juk"amp ch"amampiw ch"allt"äna, ukhamat Erimiadax jan ch"amani amparanakapat ch"allt"äna. Imill wawaxa jupar apthapiñatakiwa amparap luqtäna. Ukampis cuchillo puntapajj jankʼakiw amparanakap taypin chʼiyjäna. Ukat wilax wasitat mistunïna.
  Uka tawaquxa liwxatasinxa ch"uqi ch"uqitxa katthapitayna. Ukampis mä cuchillampiw jawqʼjatäna, uka cuchillajj chika qʼala jan isin waynajj amparapamp chikaw sarnaqäna, ukhamatwa venap khuchhuqäna. Uka espadax jaquqanïxänwa, ukat Erimiadax armas apsutäxänwa.
  Uka esclavo waynax kusisiñat jach"at arsüna ukat templonkir duenderux amparapampiw jawq"jäna. Qʼala, jaya tiempo pacienciani kayunakap chʼalljjtayasïna ukat mä manqhan knockout ukar jaqontäna.
  Príncipex q"ala kayupaw imill wawanakan jach"a pechopar uchasïna, uka kayupax walja maranakaw jan zapatonak uñjkänti.
  Ukat atipjañatak arnaqasisaw akham säna:
  - ¡Qhana ukhamaraki qhispiyasiña jakaña!
  Ukat ukatsti ch"iyara ch"axwiriruw uñtäna:
  - ¿Juparux tukuyañati?
  Chʼiyar armadurani caballerojj jan pächasisaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Jumajj nayratpach jupar atiptʼjjtawa! ¡Jichhax librëxtawa, esclavöñ cadenanaksa jaqunukuwayxtawa!
  Uka waynax jichhax nayra esclavoruw tukuwayxi, ukat akham jiskt"äna:
  - Ukat jichhaxa, ¿nayrir príncipe cargojaru kutt"ayañax wakisispati?
  Ch"iyar armadurampi isthapt"at nuwasirix akham sasaw amtasin jaysäna:
  - Janiwa! Markamax katuntatäxiwa. Ukampis jumax wali suma nuwasirïtawa sasaw uñachtʼayawaytaxa. Jumax ejercitoruw mantasma ukat ukanx scout ukhamaw tukusma. Jumax juma pachpaw mä escuadrón yuqall wawanakar p"iqinchäta. Ukat akax Vizcondesa ukar atipt"atamat premiomawa.
  Uka wayna príncipex qunqurt"asisaw jachaqt"asis säna:
  - Pay suma! Janiw nayax uka q"añut q"añut q"añu q"añunakar kutt"käti.
  Ch"iyar armadurani caballerox espadap ch"allxtayäna, ukat atipt"ir waynax chhaqtawayxänwa.
  Erymiada kullakajj janiw nayranakap jistʼarkänti. Pʼeqepajj wali usutänwa. Ukat chʼallxtasaw saytʼasïna ukat chhuxriñchjasisax akham jisktʼäna:
  - ¿Kunas nayamp pasäna?!
  Ch"iyara ch"iyara ch"axwirixa arupanxa llakita jaysäna:
  - ¡Jumax chhaqtawa! Uka waynax atipjasaw libre sarnaqañ katuqäna.
  Uka duendejj mä jachʼa jachʼa tukusaw säna:
  - Ukhamajj ¿kunas jichhajj, markajjajj jiwani?
  Chʼiyar armadurani caballerojj jan pächasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa janiwa! Ukhamächi ukhaxa, machaq nuwasïwi jikxatañatakix mä ch"amaw utji. Jichha kutikiw khitimpitix nayrïr kuti jan iyawsapkta ukampiw nuwasiñama. ¡Janiw jaqimpikiti, jan ukasti mä vampirompiw!
  Erimiada kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Nayaxa vampiro ukampixa iyaw saristwa. Ukampis nayax taqiniw usuchjatätxa ukat janiw ch"amanïkti. ¿Kunas usuchjatanakaj qullañatakix utji ukhamat nuwasiñatak wakichtʼatäñataki?
  Ch"iyar armadurani caballerox akham sänwa:
  - Mä thakhikiwa. Uka adivinanza ukarux amuyañamawa. Suma jaysañani, taqi usuchjatanakamaxa mä kutikiw qullatäxani.
  Uka duendejj akham sasaw achiktʼasïna:
  - Adivinanzas ukanakax wali ch"amäxiwa, ukat janiw jaysañjamäkiti. Inas yaqha thakhix utjchispa? ¡Walikiwa, jumatix munstaxa, nayax jumatakiw q"ucht"ä!
  Ch"iyar isimp isthapt"at nuwasirix akham sasaw jaysäna:
  - Chiqpachansa, nayaxa kunjamatsa q"ucht"apxita! Ukampis usuchjatanakamax qullatäñapatakix jisktʼajax jaysatäñapawa. ¡Taqi kuns pagañamawa!
  Caballero p"iqip patxar t"ijtir angelanakax jank"akiw chiqanchapxäna, jisk"a arunakap mäkiw ist"apxäna:
  - ¡Taqi kunasa qullqi churañawa!
  Chʼiyar armadurani caballerojj akham sänwa:
  - Ukampis nayax jumat khuyapt"ayaskäma ukat jiskt"äwit amuyt"ayapxäma. Ukat jumax mä yatiñan tawaquwa, ukat nayax iyawstwa chiqpachapuniw amuyt"asma kunas chiqap jaysäwix utjani.
  Erimiadax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Janiw akapachan taqi kun yatiñax utjkaspati!
  K"ajkir ch"iyar ch"iyar ch"axwirix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Waliki! Ukampis kuna jisktʼarus kuna jaysäwis utji uk amuytʼasisaw jaktʼasma.
  Uka duendex mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - OK ukhama. Nayax wakicht'atätwa.
  Ch"iyar armadurani caballerox akham sänwa:
  - ¡Kunas jan jutasin juti, jan sarkasa!
  Erimiadax zafiro nayranakap muyuntasaw sillp"äna:
  - Wauu! Wow jiskt"awi.
  Ch"iyar isimp isthapt"at nuwasirix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Lup'iña! ¡Ukajj sum amuytʼasiñapatakiw chʼamachasiñama!
  Vizcondesax nayraqatap ch"allxtayäna ukat jach"at amuyt"añ qalltäna;
  Inas qullqix utjchispa? Jupanakax, chiqpachansa, jutapkaspa ukhamawa, ukampis juk"anikiw utji, ukhamax maynix saspawa, jan jutapxiw kunjamtï jutañapa ukhama. Maysa tuqitxa, sarxapxi, janis sarxapkaspa ukhama, janis ukankapkaspa ukhama.
  Erimiada kullakajj usuchjat talonap índice dedopampiw llamktʼäna ukat amuytʼaskakïnwa;
  Jan ukajj inas ukanak jan waltʼäwinakajj utjchispa. Jutapxaspa ukhamawa, ukampis nayratpachaw ukham sarnaqapxi, ukatwa jan jutasin jutapxi. Ukat jan waltʼäwinakajj chhaqtawaykaspa ukhamawa, ukampis cheqansa, jichhakamas utjaskakiwa.
  Erimiada kullakajj wasitatwa pʼeqep qhepäjjat chʼoqtʼasïna ukat kuna toqettï parlkäna uka toqet amuytʼaskakïnwa.
  Sañäni, inas akax jakäwix utjchispa. Jakañax purinxiwa sapxiwa, ukampis nayrax utjarakïnwa. Maysa tuqitxa, jakäwix janiw utjxiti sasaw sapxi. Ukampis uka pachpa tiemponwa qheparäna, almajj ukhamarakiw qheparäna, uka almajj janiw jiwkiti.
  Jïsa, jukʼamp walja amtanakaw utjarakispa. Kunayman jaysäwinakatjja, nayranakajajj jistʼaratawa. Aka cheqanjja, tiempo churapjjäna. Ukampis chiqpachansa, jukʼamp amuytʼasax jukʼampiw jan amuytʼasirïtaxa, ukat kunayman jaysäwinakaw utjaspa. Ukat pachax janiw yanapt"kiti...
  Ukat Erimiadax qhant"äna, ukat jupax akham sänwa:
  - ¡Nayaxa mä jaysäwi churañatakixa wakicht"atätwa!
  Ch"iyar isimp isthapt"at nuwasirix p"iqip ch"allxtayäna, ébano ukham qhant"äna:
  - ¡Walikiwa, parlapxam!
  Erimiadax amtampiw akham säna:
  - ¡Tiempox jan jutañapawa! Tiempox purinxiwa sapxiwa, ukampis ukax niyaw pasawayxi! Ukat jupax jan sarxasaw sarxi, ukhamaraki. Tiempox pasawayxiwa sapxiwa, ukampis jichhakamas utjaskakiwa!
  Ch"iyar armadurani caballerox larusisaw akham säna:
  - Walikiwa, jaysawixa taqpachanxa chiqapawa, ukatxa jakthapitarakispawa! Ukampirus, ¡jaskhiwix estándar ukax amtañanakawa! Ukampis tiempojj taqe kunat sipansa jukʼamp chʼamakïspawa.
  Ch"iyar isimp isthapt"at nuwasirix lliphipikir espadapampiw llätunk chimpu luratayna. Ukat mä pä segundonakatjja, Erymyad sat cheqan taqe usuchjatanaka ukat jan waltʼäwinakapajj jan kuna chʼamäkaspas ukhamaw chhaqtawayjjäna, janis utjkaspa ukhama.
  Uka duende tawaqux jachaqt"asisaw akham säna:
  - Pay suma! Jichhajj ¿payïr oportunidad apsusmati?
  Ch"iyar armadurani caballerox qhixu qhixu arumpiw jaysäna:
  - Ch'ama! Ukampis aka kutix mä vampirompiw nuwasiñama. ¿Ukham yantʼañatakejj wakichtʼatätati?
  Erimiada kullakajj akham sasaw amtasïna:
  - Nayaxa jani kuna lurañas utjkchitu ukhaxa, ¡jisa! Waliki!
  Nuwasirix niyaw espadap apthapïna, ukampis chʼiyar cascop patxan liwxataskir angelanakax mä arukiw arnaqasipxäna:
  - ¡Jupax jiwasanakar q"ucht"pan! ¡Jupax wali suma aruniwa!
  Ch"iyar armadurani caballerox p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Q"uchupxam, suma uñnaqt"ani! ¡Nayan arkirinakajajj uk mayipjje!
  Erimiada kullakajj jan munkasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna ukat akham sänwa:
  - Jisa, janiwa nayaxa aru taypinkkti!
  Angelanakax larusisaw arnaqasipxäna:
  - ¡Janiwa wakiskiti! ¡Jumajj wali suma jaqëtawa! ¡Jutapxam, jan phinq'asipxamti!
  Uka duendejj wali samsusaw wali kusisitaw qʼochtʼäna;
  Jach'añchäwi marka patat panqarki,
  Jach"a, qullan Duende ukar jach"añchaña...
  Janiwa, wiñayatakixa janiwa amukt'añaxa utjkaniti - .
  ¡Uka pampan warawaranakapax perlanakampi ch"allt"atawa!
  
  Jach"a Taqi Ch"aman Svarog ukax jiwasamp chikaw utji,
  Taqi Ch"aman Yuqapax axsarkañ Familia...
  Ukhamat aka nuwasirix nuwasiñan yanapt"añapataki,
  ¡Diosan qhanapampiw elfonakar jach"añchañasa!
  
  Imill wawanakax janiw pächasipkiti, iyawsapxita,
  Imill wawanakax wali coleratw uka horda ukarux atacapxi...
  Ch'iyjatäniwa, q'añu animala, .
  ¡Ukat uñisirix nayraparuw mä chʼaxwäwi katuqani!
  
  Janiwa, janiw elfonak p"akjañ yant"apxañamäkiti, .
  Uñisirinakax janiw qunqurt"ayapkistaniti...
  Nanakax atipt'apxäma, ñanqha lunthata,
  Elin jach'a achachilax jiwasampiw chikäski !
  
  Janiwa, janipuniwa, janipuni uñisirinakaruxa aynacht"ayañakiti, .
  Duende ukan ch'axwapxi ...
  Janiw jan ch'amanïñsa, p'inqachasiñsa uñacht'aykañäniti,
  ¡Jachʼa Supayampi atipjayasipxañäni!
  
  Diosajj nuwasiñanakas tukuyañajatakiw jaytawayistu,
  Ukat Wehrmacht ukan hordanakaparux t"ijtxapxam...
  Ukhamat jan ceronakampi tukuyapxañapataki,
  ¡Ukhamajj cementerion jan amuktʼañapataki!
  
  Imill wawanakarux libre rienda churapxam, nuwasirinaka, .
  Ukhamat akax orkistanakatakix wakicht"atäni...
  Awkinakasajj jachʼa jachʼa tukupjjaniwa,
  ¡Uñisirix janiw wakanakjam leche churkistaniti!
  
  Chiqansa, primavera ukax niyaw purini,
  Yapunakan siwara jinchunakapax quriruw tukuni...
  Nayax iyawstwa samkasax phuqhasiniwa,
  ¡Chiqa yatichäwinak layku chʼaxwañamawa!
  
  Dios, ukax sañ muniw taqi jaqinakax munasiñawa,
  Chiqa chuymani, ch"amani, wiñay kusisiña...
  Wali qhuru wila wartatäkchisa,
  ¡Uka tawaqux walja kutiw jan amuytʼasirïxi!
  
  Jiwasax nuwasiñanx uñisirinakaruw t'unjapxtanxa,
  Kuns ukham aireado luraña...
  Mä jachʼa thayajj akapachankir jaqenakar wal utjkchejja,
  ¡Ukat mä chʼamaktʼat eclipse ukaw purini!
  
  Janiwa, jaqinakax sepulturapkamaw sayt'asipxani,
  erkshistanakarux katuyapkaniti ...
  Jumanakax yuqall wawanakax cuadernoman qillqt'apxam,
  ¡Ukat taqi espadanakam nuwasiñatak ch'uqt'apxam!
  
  Jisa, chiqäskapuniw mä alwax jan ch"ukuni,
  Iyawsapxita, taqiniw kusisipxani...
  Jiwasax yaqha jist"arasktanwa, iyawsapxita, qhana - .
  ¡Thayanxa imill wawax amparapampiw amparap luqtaski!
  
  Jiwasax , luraraksnawa, iyawsapxita, .
  Kunatix janiw samkañs atinaktanti...
  Jiwasax qhan uñjtanwa juk"amp qhana amtäwi, .
  Janiwa, ¡janiw jan walinak parlapxamti, nuwasirinaka!
  
  Ukhama, t"ijtxañäni, sawkasisax, Marte,
  Ukanx yapunak jist"arañäni, jakthapiñäni, rubí...
  pachamamaru yanapirinakaruxa nayraqatarupuniw cargañäni ,
  !
  
  Jisa, soviético markax wali uñt"atawa,
  Kuntix comunismo ukax jaqinakar churkän ukax...
  Jupax yurïwipat wiñayatakiw churasiwayi - .
  ¡Tayma markataki, kusisiñataki, qhispiyasiñataki!
  
  Elfia markanx sapa ch"axwiriw uywa manq"añ utat juti,
  Wawax pistolaruw amparap luqtäna...
  Ukatwa, jumax khathati, jan wali jaqi, .
  ¡Uka monstruoruw cuenta churañatak jawstʼtanxa!
  
  Jïsa, jiwasan familiasajj suma familianïniwa,
  Kuns elfinismo ukax universo ukan lurani...
  Jiwasax chiqpach amigonakaruw tukuñäni, yatipxtawa,
  Ukat jiwasan negociosax lurañawa!
  
  Taqi kunat sipansa, elfinismo ukax wiñayatakiw yurïwipat churasi,
  Ukhamat jilïr jaqinakas wawanakas kusisit jakasipxañapataki...
  Uka waynax sílabas ullart"araki, .
  Ukampis ¡demiurge sat nina lawrajj nayranakanwa qhantʼi!
  
  Jïsa, wiñayatakiw jaqinakan kusisiñapax utjani,
  Ukax jupanakax Svarog markan asuntos ukanakatakix mayacht"asisaw ch"axwapxi...
  Folgi quta thiyanakarux niyaw uñjañäni,
  ¡Ukat Diosan jachʼañchatäñ lantiw jakasiñäni!
  
  Jisa, Duendex janiw Patan uñisirinakapamp p"akjatäkaspati,
  Ukax acerot sipans juk"amp ch"amaniwa...
  Elfiya, jumax wawanakan munat taykätawa,
  Ukat jiwasan tatasax, iyawsapxita, yatiñani Ftalin !
  
  Awki markatakix janiw kuna jark"awinakas utjkiti, iyawsapxita,
  Jan jaytjasaw nayrar sartaski...
  Infiernon reyipajj niyaw chequeo katoqani,
  ¡Jan ukax amparanakapan tatuajes ukaniwa!
  
  Jiwasax Tayka Markatakiw chuymas churañäni,
  Taqi qullunakar makhatañäni, iyawsapxita, juk"amp altu...
  Jiwasax imill wawanakax wali ch"amanïtanwa,
  ¡Awisax teja uksa phustʼasirakiwa!
  
  Uka waynax Elf,
  Jupax wali ch"amampiw ch"axwañani sasaw säna...
  Nayranakapanxa chispi metal ukaw utji,
  Ukat RPG ukax mochila ukan wali imantatawa!
  
  Ukhamajj jan loqhemp anattʼañäniti,
  Ukat juk"amp askixa, taqiniw mä pirqar uñtat mayacht"asis sayt"asipxañäni...
  Exámenes pasaña, mä phisqa, .
  ¡Abelax apnaqpan, jan ñanqha Caín!
  
  Mä juk"a arumpixa, jaqinakatakix kusisiñaw utjani,
  Ukat Svarog ukan ch"amapax qullan pacharuw...
  Anatañamp Orkshistanakaruw t"unjapxi,
  ¡Lada kullakax kusisiña ukat mä idolo ukhamäpan!
  Uka duende tawaqux wali kusisitaw q"ucht"añ tukuyäna. Ucatsti alt'asisaw q'ala kayump takt'asin säna:
  - Mirsit!
  Ch"iyar armadurani caballerox akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Akaxa mä suma q"uchuwa! Chuymarusa, ajayurusa junt"ucharaki. Ukatwa, nayax iwxt"apxäma: kayunakamamp llätunk chimpu lurapxam, ukat juk"amp ch"amanïpxäta. ¡Ukat mä vampiro ukham monstruompis atipjasmawa!
  Erimiada kullakajj altʼasisaw akham säna:
  - Akapachankirinakaxa yäqapxañapawa, axsarapxañapawa.
  Pallapallanakan jach"a lurawinakapax jan jakt"kayawa...
  Elfonakax nayratpachaw nuwasiñ yatipxi.
  ¡Orcos ukanakarux uraqiruw t"unjañäni!
  Mä ch"iyar armadurani nuwasir jaqix espadapampiw mä muyu luratayna, ukat musicax ist"asirakïnwa, kunjamatix hielos ukan anatt"aski ukhama.
  Ukat mä siluetaw alaxpachan uñstäna. Jupajj wali suma uñnaqtʼan ukampis chʼiyar ñikʼutan waynänwa, mä sombrerompi ukat qara trajempi isthaptʼata. Amparanakapax q"ara, ch"iyar guantes ukat botas, jan ukasti, wila. Ukat mä espada aptʼatäskäna. Uka waynan lakapatjja, colmillonakaw mistunïna.
  Erymiada kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Akax mä vampirowa! Uñnaqapax wali munatawa.
  Waynax p"iqip ch"allxtayäna, pata sombrerop askichäna, ukat uraqiruw wali ch"amampi uraqir purintäna.
  Jupax imill wawarux qunqurt"asisaw akham säna:
  - ¡Niya q"ala q"ala kayuni, mä esclavo ukhama!
  Ch"iyara ch"axwirix akham sasaw jaysatayna:
  - Akaxa mä viscondesa wali jach"a familiankiwa. Ukat markapar jiwañat qhispiyañatakix wila dragón estatua katuqañ muni.
  Uka vampiro waynax akham sasaw jaysäna:
  - Kunjamakitixa, ¡juparux atipt"añajawa! ¡Akaspa ukhajja, jupar jakayañatakiw chʼamachasiskä!
  Erimiada kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiw nayax jumar jiwayañ munkti! Ukampis wakischi ukhajja, ¡taqe chʼamajampiw nuwasï!
  Ch"iyar ch"iyar ch"axwirix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jumanakaxa ch"akhanakampi ch"axwapxäta. Armanakax mä kipkakïpxiwa, taqi kunas chiqapawa.
  Vampirox qunqurt"asisaw akham säna:
  "¡Nayatakix wali jach"a jach"a tukuñaw ukham imill wawamp espadanak ch"axwañax!"
  Erimiada kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jan axsarasaw nuwasiñar sarañäni,
  Uka elfonakan amtapatakix...
  Taqi orcos ukanakaruw atipt"añäni,
  ¡Ch"axwapxam, jan liwxatapxamti!
  Imill wawampi waynampixa lliphipi, lliphipikir espadanaka amparanakaparu apt"asisaw nuwasiñataki wakicht"asipxäna. Jupanakan chuymapajj qʼal tʼunjatäñatakïnwa.
  Mä señalaw istʼasïna. Vampiro waynax sallqa colerasiñampiw Erymiada tuqir t"ijtäna. Jupax espadapampiw jupamp jikisïna, ukat uka ataquex janiw utjkänti. Imill wawax juk"amp jan axsaras jikxatasïna, ukat wasitatw mä barril rollo ukamp yant"äwirux jaqunuküna.
  Ukatxa, Erimiadax q"ala kayumpiw uñisiriparux kayunakap taypin sarnaqäna. Vampirox uka ch"axwäw jark"añ atipjatayna, ukampis wali ch"allxtataw jikxatasïna.
  Uka duendejj akham sänwa:
  - Uñisirinakaxa janirakiwa ch"amasa yatkiti, .
  Jupanakax janiw taqpach ch"amap apnaqapkänti...
  Wawanakarusa warminakarusa atacatawa
  Taqi kunas pachpakïskiwa, vampiro, nayax jiwayapxäma!
  Uka tuqitxa, waynax mä juk"a patat jalsusaw Erymyad markar mä tormenta ukham jak"achasiñ yant"äna.
  Ukat imill wawax aptasin uñisiriparux espada puntapampiw purakapar chiqak chʼankhachäna. Jupax mä usuchjat inyección katuqatayna ukat wilax mistuwayxataynawa. Duendex mä maniobra de mariposa luratayna ukat vampiron botaparux ganchompiw chint"atayna, ukat uka qhipatx chirp"asitaynawa:
  Mä ch'axwañampiw uñisirirux t'unjä,
  ¡Naya, duende, suma amtampiw jan axsart"askta!
  Ukañkamax nuwasiñax sarantaskakiwa. Vampirox t"ijt"añ yant"äna, ukampis Erimiadax jaltawayxänwa ukat katjaskakïnwa. Ukat wila wila gotanakax chʼiqiyatäxänwa.
  Wila chʼallxtayiri waynax akham sänwa:
  - ¡Walja yatiqawayta! Ukampis ¡janiw uka waynampix aguantañjamäkänti!
  Uka duendejj jachaqtʼasisaw kisunakap qhantʼayasajj akham säna:
  - ¡Jumax kawkhans qalltañamawa! Taqinipuniw mä juk"a yatiqapxta, ukat jan juchachasimti, ¡Diosan vampiro ukhamätawa!
  Vampirox mä akatjamat jank"ak jalxatäna, ukampis espadapax janiw kuns lurkänti, ukat Erimiadax wila ch"allxtayirirux muñecaparuw ch"allt"äna. Mayampiw rubí color salpicaduras ukat jachañanaka.
  Vampire ukax akham siwa:
  - ¡Juma saxra!
  Uka duendejj akham sasaw säna:
  - ¡Aski ch"amanakaruw luqtasta!
  Wila masi waynax akham sänwa:
  - ¿Kunas askimpi jan walimpixa mayjaxa?! ¡Qhan diosanakas uñisirinakaparux jiwayapxi, janiw khuyapt'ayapkiti!
  Erimiada kullakajj amparanakap tʼoqtʼasisaw akham säna:
  Panqaran pétalopax jan chʼamanïkaspas ukhamawa, .
  Ukax jaya pachaw ch"iyjatäna...
  Akapachankir jaqenakajj jan sinttʼasirïpkchejja,
  ¡Aski lurañ munta!
  Vampirox wasitat jank"ak sarañ yant"äna ukat jank"akiw imill wawarux nuwantäna. Jupax maniobra de horquilla luratayna, ukampis, jan suyt"ataw duende tawaqun cuchillapax kunkaparux ch"allt"äna. Mä wila jawiraw mistunïna. Vampirox qhipäxar jaltawayxäna, wila gotanak ch"allxtasa, ukat akham sänwa:
  - Chiqpachansa, warmi-supay!
  Erymiadax taqi ch"amapampiw jaltawayxäna, ukat uka ch"axwäwiruw jaquntäna. Qʼala, muruqʼu talonapajj vampirojj chinuparuw chʼalljjtäna. Jupax t"unjasisaw amparanakap kunayman tuqinakar ch"allxtayäna. Walja p"akjata kisunakaw wila ch"allxtayiri lakapat t"ijtäna.
  Erimiadax q"ala kayup pechopar uchasïna, amparanakap jach"ar aptasinx akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Atipjaña!
  Ch"iyara ch"iyara ch"axwirixa akham sasaw jiskt"äna:
  -¿Uka tukuyañati?
  Erimiadax amtampiw akham säna:
  - Janiwa!
  Ch"iyar armadurani caballerox p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Wila dragón figurinaxa jumanakiwa!
  Ukat mä lliphipikir espadampiw mä kimsa chiqa luräna. Ukat jankʼakiw thaya taypin mä llijulliju istʼasïna, ukat mä coloranakan wali chʼamani dragonan uñnaqapaw uñstäna. Ukax Erimiad markaruw t"ijtäna. Uka tawaqux jan munkasaw jiskʼachasïna.
  Ukat mä jisk"a llijullijuw ist"asïna, ukat dragón ukax mä jisk"a figurillaruw tukuwayxäna, ukax pachpaw duende tawaqun amparapar jalnaqäna. Jupax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Elfos, elfos, elfos, ukat juk"ampinaka.
  Wayn tawaqunakax wiñayatakiw utjani...
  Elfos, elfos, elfos, ukat juk"ampinaka.
  ¡Wiñay kusisiñan jakasiñäni!
  
  GULLIVER sat chachan PHISQHÏR SARNAQÄWINAKAPA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Gulliver sat wali uñtʼat viajerojja, mä jachʼa barcon pʼeqtʼiripajj wasitatwa mä viajer sarjjäna. Jupax mä jach"a thayampiw katjatäna ukat barcopax qutaruw jaquntatäna. Ukat yatxatat Gulliver jupax ukham muspharkañ pachamp jikisi, ukatx taqi nayrir aventuranakapax legendario marinero ukan qhipäxapanx ch"amakt"iwa.
  . JANK"A 1. 1.1
  Gulliver jilatajj janiw waynäjjänti. Ukhamäkchïnsa, wasitatwa yaqha thaknam sarjjayäta. Chiqansa, aventuranakat qhanañchatapax janiw kunäkisa, jan ukasti fantasía ukat cuentonakjamaw uñjasïna.
  Ukat maranakax pasawayxiwa, ukat pʼiqix chʼiyar tukuwayxiwa, ukat mä qhawqha calvo ukaw ukan uñsti. Kunawsatix phisqa tunk jila maranïktan ukhax tunka llatunkan pachan kamachinakaparjamax akax waljawa. Ukhamäkchïnsa, Gulliver jilatajj wasitat thaknam sarañ amtäna. Ukatjja, aka kutinjja, kusisit jakasjjaniwa, janiw kuttʼañ munjjäti sasaw adivinojj jupar yatiyäna.
  Mä jachʼa galeonajj velanakap ventilasaw Pacífico sat jachʼa lamar qotar sarawayjjäna. Gulliver jupax nayratpach wali qamirïxiwa, ukat Liputa markat apsut jisk"a uwijanakan jisk"a lanapax juparux qullqi especial apt"awayi . Ukampis taqiniw jiwarapxäna. Ukatx aka islaruw wasitat visitt"añ amtax uñstawayi.
  Kimsa tunka jila maranakaw pasawayxi. Ukat Lilliputankirinakax jaqinakat sipan juk"akiw jakapxi. Ukhamajj taqe khitinakatï Gulliver sat chachar uñtʼapkäna ukanakajj niyaw chhaqtjjapjje.
  ¿Kunatsa jan uka cheqan manqʼat animalanak katuntasajj jakasktanjja? Lilliputanonakax janiw cañones ni fusiles ukanipkiti, ukat flechanakapax janiw kunas jach"a jaqinakarux uñiskiti. Ukat Lilliput markanx pachpaw walja aski yänak katjasma.
  Jiskʼa animalanakajj sapakiw walja qollqe jikjjatapjjaspäna, ukat walja qollqeruw aljapjjaspäna.
  Jach"a jaqinakar katuntañatak sarañax wali ch"amawa. Janiw khitis mä jaqit tunka payan kuti jach"a qhuru jaqirux apt"kaspati, mä pistola ukhamaraki. Ukatjja, mä reyin utjapjje, jupajj wali chʼamani ejercitoniwa. Chiqansa, jach"a jaqinakax janiw jichhakamax pólvora ukanipkiti.
  Kunjamakitix Gulliver jupax nayrïr markapar visitt"añ munäna, kawkhantix jisk"a jaqinakan pä ch"amapax utjäna. Inas ukanjja, kunatï jupar wali qamirïñapatak yanaptʼkaspa uk jikjjatchispa.
  Yahoo ukat yatiñan caballonakan akapach uñt"asisaw Gulliver jupax juk"amp qhuru ukat cínico ukhamaw tukuwayi. Maranakax pasawayxiwa ukat qamirïñaw wakisi. Qhawqha jakañas jupar jaytawayi, janiw yatiskiti. Ukat jaqinakax jumat larusipxiwa, ukat kunayman periodiconakax vulgar indícies ukanakaw churapxi, Gulliver jupax janiw samkañakkiti, jan ukasti loco ukhamarakiwa. Ukat jukʼampejja, kawkïr markanakatï sutip uñtʼayki ukanakajj utjapjje sasin qhanañchañatakejja, ukaw chʼamañchtʼäna.
  niya kawkhans Lilliput ukat Blefuscu isla ukanakax utji uk yatïna . Ukat barcopax niyaw aka chiqar puriwayxi.
  Ukampis ¿kawkhansa chiqpachapuni? Islanakax jisk"akiwa, ukat juykhunakjam jikxatañatakiw ch"amachasipxi, tunka llatunkan patak mara qalltan nayra saräwimp apnaqasa.
  Ukat ukat uka barcox apnaqañ qalltäna ukat mä thayampiw katjatäna...
  Jupajj paqallq uruw arumaw liwjjatasïna, oladanakan liwjjatatäjjänwa. Wali askiwa, pistolanakan jachʼa ukat chʼamani barcon luratätapajj wali chʼamanïkaspas ukhamänwa. Ukat janiw tʼunjatäkänti.
  Ukat ukat mä akatjamat mä oladajj sartasin inglés galeón sat barcorojj chʼusa qota lakar jaqontäna. Uka thayampi ukat sallqa yänakampi walja tiempo chʼaxwapxatapatxa, pä patak jila marineronakan tripulacionapa ukat Gulliver pachpaw wali ikiñar puripxäna.
  Jupanakax janiw kunjams samart"apxaspa jan ukax waliptapxaspa ukxat lup"ipkänti.
  Gulliver chachajj sapa kutiw jan wali samkanakanïna. Ukat sartasxäna ukhaxa, uka jan wali samkax chiqpachapuniw sarantaskakïna. Nayraqatxa, chint"ataw jikxatasïna, ukat jupan jak"apanx niya tunka payan jan ukax tunka kimsan marani yuqall wawanakaw sayt"atäpxäna. Jupanakax pintat pintatänwa, p"iqinakaparux indionakar uñtasit p"iqinakampi, q"ala kayunakampi, chika q"ala torsonakampi pintatänwa. Ukampirus akanx wali junt"upuniwa, ukax amuyañjamawa.
  Gulliver jupax uñch"ukisïnwa. Ukat uka jakʼanjja, walja watat marineronakaruw uñjta. Jupanakakiw mayjtʼawayapjje. Jiskʼaruw tukuwayjjäna, barbapasa, chʼaphinakapas chhaqtawayjjänwa, ukat isinaksa bolsanakjamaw liwjjatasïna.
  Gulliver jilatajj jupa pachpaw uñkatasïna. Ukat nayajj wal muspharayäta. Cuerpopajj jiskʼaruw tukuwayjjäna, purakapas chhaqtawayjjänwa, ukat qhepäjjapansa wali chʼamaktʼat usutäjjänwa. Ukat uka trajex mä tʼaxsuñ teljamaw liwxatäna. Ukat botas ukanakax mä akatjamat librew tukuwayxäna. Ukat jupax chhuxriñchjasïna, ukat soganakax mä juk"a ch"allxtasïna.
  Mä waynax indio uñtasitänwa, tatuajes ukamp ch"ukutänwa, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jupanakax jiwasanakjamaw tukupxi! ¡Jutapxam, soganak ch"amañchapxam!
  Chiqansa, marineronakax nayratpach wawanakan ajanunakapanïpxänwa, ukat nayranakaj nayraqatanx jiskʼaptawayxänwa.
  Plumani ukat pintat yuqall wawanakax soganak apsuñatakiw jankʼak sarapxäna. Gulliver jilatajj jiskʼachaskakispa ukhamwa amuyasïna. Ukat uka pachparakiw cuerposajj jan sinti chʼamanïki ukat chʼamanïkaspas ukham amuyasi. Ukat kisunakamax janiw usuchjasxänti, ukat jila partex wasitat yurikasmas ukhamaw amuyasïna.
  Ukañkamasti, uka markankir jukʼamp nuwasirinakaw uka barcor makatapjjäna. Jupanakax nayratpach juk"amp suma uniformeni, armadurampi isthapt"ata ukat espadanak apt"ata. Kayunakapan sandalias ukanakaw utji ukat walja imill wawanakaw ukanakamp chikt"ata. Ukampis wawanakar uñtasitäpxarakïnwa, niya tunka payan maranipxänwa, máximo tunka kimsani maranipxänwa. Imill wawanakax pendientes ukat joyas ukanakaw uchasipxirïna.
  Jupanakat maynix q"illu ñik"utan larusisaw akham säna:
  - ¡Ukaxa wali khuyapayasiñawa! ¡Janiw jilïr jaqinakjam jupanakar uñjañar puriwaykti! ¡Jichhax jupanakax jiwasanakjamaw jisk"a wawanakax tukupxi!
  Uka tatuado waynax akham sänwa:
  - ¡Akanx pä patak jilaw utji! ¡Esclavonakjamaw qalanak apsuñ utanakar khitatäñapa!
  Uka tawaqux janiw sasaw säna:
  - Janiwa! ¡Jichhakiw ukanak aljañäni! Yaqhipanakax jan suerteniw minanakar sarapxi, ukat mayninakax machaq dueñonakawa!
  Mä waynax armadurampi ukat qurit lurat cascompiw wali qhuru jiskt"äna:
  -Khitis juman jefemaxa? ¡Nayaw sapxsma! ¡Ukat jan jiwasan arusa yatkasmas ukham tukusimti! ¡Taqi khitinakatix jiwasan imperiosar mantapki ukanakax jank"akiw jiwasan arunak amuyañ qalltapxi, ukat jiwasax, ukhamarakiw amuyaraktanxa!
  Mä marinero waynar tukusajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Akax Capitán Gulliver satawa! ¡Janiw mä yuqall wawar janchipan jank"ak uñt"kätati!
  Quri casco uchat nuwasirix akham sasaw mayïna:
  - Jupanakaru aynacht"ayaña. Kunapachatï qhipharux jiwasanakjamax tukupxani ukhaxa, inas antutatäpxchispa. Uka pachparakiw, jupanakax uka mayjt"äwitak wakicht"asipxani.
  Ch"axwiri waynanakaw Gulliver ukat mayni waynanakarux amparanakapar uchapxäna, pä pä jaqiruw katxarupxäna, ukat anqar apsupxäna.
  Gulliver chachajja, ukajj inas jan amuytʼasirïspawa sasaw amuyäna. Ukampis uka qhepatjja, Lilliputanakat amtasiyätwa. Jupanakajj jukʼamp jiskʼakïnwa. Jila partejj jilïrinakakiwa, janiw wawanakakiti. Inas jupax jan muspharañapäkchiti?
  Jupax kunayman pachanakaruw visitt"äna ukat muspharkañ markanakaruw uñjäna. Ukhamajj ¿kunatsa wawanakan akapachajj jupanak taypin jan utjañapa? Ukakiw juparux jan walt"ayäna, sensaciones apthapitapata.
  Gulliver chachajja, qota lakajj janiw chʼusakïjjänti uk uñjäna. Ukanjja, walja soldadonakaw armadurampi isthaptʼatäpjjäna. Ukanx indio ukham plumas ukat arcos ukan yuqall wawanakaw utjäna, ukat metales ukanakamp k"achat k"achat armadurani nuwasirinakaw utjäna. Ukat arconakani imillanakax, ukhamarakiw, thakinx q"ala kayukïpxäna, jan ukax comandantenakakiw utjäna, jupanakax wali aski joyanakamp sandalianakampiw perlanakampi ch"uqt"ata.
  Arquero imillanakax mä filaruw sayt"asipxäna. Yaqha rangojj amparanakapan jukʼamp chʼamani ballestanakanïnwa, ukanakajj jiwayir pernonakampiw jawqʼjäna. Kupi tuqinxa catapultanakaw utjäna. Uka jak"anx yuqall wawanakas imill wawanakas utjarakiwa. Quri cascompi uchat jachʼa nuwasirix akham sänwa:
  - ¡Carcelanakan isi apt"asipxam! Jichhajj esclavonakäpjjewa, kawkïrinakatï katoqapki ukarjamaw isthapisipjjañapa.
  Isinakax nayratpach janiw sumäkänti ukat juk"akiw katxarupxäna. Uka katuntat jaqinakax yuqall wawanakar tukupxäna, ukat taqpach jichhax wali suma q"aphini traponakax mä montón ukar jaquntatäpxänwa, zapatonakapamp chika. Ukatxa aceitempi azufrempi misturampi warxatasin ninampiw phichhantapxäna.
  Jichhax marineronakax janiw tunka kimsan marat jilïr yuqall wawanakaxäpkänti, ukat tunka llatunkan patak maranakanx janïr jank"ak sarkasax uka marani wawanakax pä tunk mayan patak maranakanx tunka maraninakaruw uñtasipxäna. Jïsa, amuyasisaw jukʼaptawayapjje.
  Ukat jichhax q"ala jan isinïxapxänwa, yaqhipanakax phinq"asisaw p"inqachäwip amparanakapamp imt"apxäna.
  Arquero ukat ballesta imillanakax pistolampiw katuntatäpxäna.
  Quri casco uchat waynax akham sasaw kamachi:
  - ¡Walikiwa, quta taypina jariqapxpan! Ukatxa, uñnaqanïpxañapatakix esclavo isinak churañäni.
  Ukat katuntat yuqall wawanakax qutaruw jaqunukutapxäna. Umajj juntʼünwa, tropical intimpi juntʼuchatäjjänwa. Aka chiqanx suma pachaw utjäna. Palmeranaka ukat coconakas uñjasmawa.
  Ukhamarusa, janiwa congelatäkaniti.
  Gulliver chachajj phenqʼasïnwa ukat pachpa tiempon kusisitarakïnwa. Pusi tunk jila maraw jaqunukuwayxi, jichhax taqpach k"umara, ch"amani ukat kusisit jaqiruw tukuwayxi. Ukat chuymapax kusisiñaruw tukuwayxäna, esclavöñasa jiskʼachatäñas jutïrin suytʼkchïnxa, ukat inas qalanak apsuñ utanakan chʼama irnaqañax utjchispa. Gulliver jupax janiw kuntix ch"ama thakhix uk yatkänti, ukampis ¡kunjams jan jach"äki uka tuqit sarnaqäwinak ist"äna! Ukampis jichhajj kunjamsa wayn tawaqo ukat kʼumaräjje.
  Ch"allax wali junt"ünawa ukat q"ala, wawar uñtat kayunakap phichhantawayi. Janiw jichhakamax qhuru tukuñatakisa ukat callos ukamp ch"uqt"atäñatakis tiemponïpkiti, kunjamtï jan zapatompi jaya tiempo sarnaqktanxa ukhama. Uñt"añasawa, Gran Bretaña markanx q"ala kayukiw sarnaqañax wali pisinkañ uñacht"ayi, ukat wawanakax q"ala talonanakap uñacht"ayapkchisa, junt"u pachanx ukhamakiw uñacht"ayasi, ukatx jilpachax pisin jakasirinaka taypinwa. Ukat ukhamatwa zapatonak uchasiñ yant"apxäna, taqi kusisiñanak aka uraqin jikxatasipkchïnsa, wawar uñtat, sensitivo suelanakampi.
  Ukampis uka pachparakiw, jan zapatos utjkipanx mä juk"a llakisiñaw utji . Ch"allax chika urux tropical inti jalsunx wali junt"u phichhantatawa. Uka markankir yuqall wawanakax imill wawanakax qhanaw wali ch"amani ukat ch"ama suelanakanipxi.
  Ukhamarus, Gulliver jupax amuyt"awayiwa - ¿qhawqha maranïpxisa? Aka cheqan taqenis jan jiwirïpjjaspa ukhajja, ¿kamachasmasa? Ukat janiw Gulliver jilatajj visittʼkäna uka pachanakat maynïr ukhamäkänti, ukat jaqenakajj janis jiwapkchïnjja, chuymankipstatäsipkakïnwa, ukat jan jiwañajj waynäskänwa, kusisita ukat chʼamanirakïnwa!
  ¡Wawäñax wali jach"awa! Ukat inas mä waranqa marat jila ukham jakaschisma.
  Chiqansa, ukat Gulliver jilatax llakitaw uñjasïna. ¿Qʼala kayuni esclavot patak patak maranak qʼala kayuni esclavot qʼala qʼañunak apsuñ utanakan trabajiñapäna ukhajja, ¿kamachasmasa? Ukat ukax wali juk"a kusisiñ apaniwayi.
  Uka waynanakaw infiernor uñtasitäpjje. Sañäni, mä sacerdotejj wiñay nina nakhantayañajj mä uñtasitawa, ukat jucharar jaqenakajj esclavonakjamaw wiñay chʼama trabajon irnaqtʼapjje sasaw amuyäna!
  Yaqhax Gulliver-arux muspharayäna, wayna nuwasirinakax taqi armanakap mä sapa pilaruw uchapxäna ukat pistolanaka ukat mosquetes ukanakax hierro cajanakaruw uchapxäna.
  Gulliver chachajja, ukajj janiw sinti yatiñanïkiti sasaw amuyäna. Kunjamakitix armas de fuego ukax janiw jan walikiti. Ukatjja, Inglaterra markan lurat yaqhep pistolanakajja, uka tiemponjja, oraqpachan jukʼamp nayrar sartat markapunïnwa, ukajj cheqapuniw chʼiyar jaqontäna. Ukat akanx arcos ukat ballestas ukanakaw utji, Edad Media qallta pachanakankaspas ukhama. Ukat Gran Bretaña markanx revolución industrial ukax niyaw purini. Ukat mä jukʼa tiempotxa Inglaterra markax wali chʼamanïxaniwa, ukat jachʼa markanakas chʼaxwapxarakiniwa. Ukhampachasa, ukax mä jach"a jan walt"äwiw utjaspa.
  Q"ala jan isin esclavo waynanakaw quta uma taypin ch"allt"asipxäna. Ukat ukax pachpa thakipanx wali jach"änwa. Gulliver ukat nayra marinero yuqall wawanakax mä akatjamat maynit maynikam ch"allt"asiñ qalltapxäna. Jupanakax mä qinaya ch"allt"ataw ch"allt"asipxäna ukat kusisitaw larusipxäna, laxranakap apsusaw larusipxäna.
  Amuyunakapan jilïr jaqïpkaspa ukat pachpa amuyunïpkaspa ukhamäspawa, ukampis sarnaqawipanx mä akatjamat chiqpach wawanakar tukupxäna. Ukat jupanakax wali jachaqt"asiñ munapxi ukat jachaqt"asiñ munapxi ukat bromanak anatt"añ munapxi.
  Ukat Gulliver chachajj marineronakaparuw chʼalljjtäna, jupanakajj juparuw chʼalljjtäna. Uka yuqallanakaxa wali kusisitaw kisunakapxa uñacht"ayapxäna. Ukanakax jichhax jupanakankiwa, ukat janq"u jaqinakas utjarakiwa. Akax machaq, kusiskañ pachawa, ukanx wawatpach jach"a jach"a tukuñaw utji.
  Gulliver chachajj cuerpopan wali sum jikjjatasïna, ukat jila partejj wali satisfactarakïnwa. Ukat chiqans wayn tawaqutpach jupar kutt"awayxäna ukat akax, maynix saspawa, juk"amp wakiskiriwa.
  Ukat ¿kunsa jukʼamp munasma? Chiqpachansa, jumax mä qʼala esclavokïtawa, ukat ukax chuym ustʼayiristamwa. Ukat esclavot sarnaqañax janiw sinti askïkiti. Ukampisa, esclavotäñax jukʼamp askiwa.
  Chiqansa, taqi jan waltʼäwinakas utjkchixa, wawatpach mä jukʼa kusiskañ tiempowa. Awisax masinakamampix ch"axwañaw utjañapa, jan ukax yatiqañ utar sarañaw wakisispa, jan ukax irnaqäwirus sarañamarakiwa.
  Ukhampachasa... Chiqansa, tunka paqallquni patak mara tukuyaruxa, kunapachatixa Gulliver wawaxa, uka pachaxa janiwa sinti k"umarakïkänti. Ukat pä tunk mayan maraninakax wawanakan kusisiñanakapax janiw utjkiti. Jisa, ukajj cheqpachapuniwa.
  Ukampis taqi kunas pachpakïskiwa, wawanakax maynit maynikamaw parltʼasipxi ukat anattʼasipxi. Ukat akax kusist"añawa sañjamawa, janis consolas de juegos ukat smartphones ukanakan utjatapat amuyt"ksta ukhas.
  Ukampis yuqall wawanakax janiw jaya pachax ch"allt"asipxañapäkänti ukat lanzampiw uma taypit jaqunukupxäna. Ukat juntʼu laqʼajj cheqapuniw talonanakamar phichhanti. Chiqansa, kunapachatix suelanakax q"umachatäki ukhax janiw chiqpachans jikxatasktati. Ukatxa chiqpachansa junt"uñ qalltaraki.
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - ¡Kayunakajaxa walpun phichhantapxi! ¡Mä qhawqha zapatonak churapxita!
  Uk uñjasax nuwasir waynax mä chivompiw jawq"jatayna, akham sasaw arnaqasïna:
  - Amukiña! ¡Esclavonakajj janiw rangoparjamajj zapatonak katoqañapäkiti!
  Ukampis nuwasir imillanakax umañ tronconakap aptʼasiñ qalltapxäna. Uka isikiw esclavonakax uchasipxaspäna. Kunjamtï mä kasta Egipto markan utjkäna ukhama.
  Katjatäpkän uka yuqall wawanakax p"inqachasiñap imt"añatakis ukham isimp isthapt"asiñ qalltapxäna.
  Gulliver jupax akham jiskt"añ yant"äna:
  - ¿Akhamti jan uñt"at jaqinakar aruntt"apxi!?
  Ukat ukatsti wasitatwa uka chivo katjäna. Ukampis diamante pendientenakani mä suma uñnaqtʼan tawaqux akham sänwa:
  - ¡Jan sinti llakisimti! ¡Jupaw jupanakan p"iqinchiripaxa taqi kunat sipansa! Inas jupar qhanañchtʼirista?
  Quri casco uchat nuwasirix p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jiwasa!
  Imill wawax wali aski sandalianakampi kayunakap ch"allt"asisaw Gulliver ukar jak"achasïna, jupax yuqall wawaruw tukuwayxäna, ukat chillqt"asïna:
  - Taqi qutata jutiri jaqinakaxa costumbreparjama esclavoruwa tukupxi ukatxa subasta ukanwa aljapxi. Ukanakax jiwasan kamachinakasawa. Ukampisa, kun lurañsa yatisma ukat wali askïtap uñachtʼayasma ukhajja, esclavot jakañajj janiw ukhamakïkaniti. Ukat tiempompejja, suma luräwinakamatwa libre sarnaqasma. Ukhamaraki, jumatix armas ukanakamp wali sumästa ukhax circo ukar khitapxsmawa gladiadores ukham nuwasiñataki. Ukat jumatï ukan sum uñachtʼayasma ukhajja, ejercitoruw irpapjjätam, ukat akajj mä carreratak mä chʼamawa. Mä arunxa, esclavonakas sum jakasipxaspa, jachʼa jaqiruw tukupxaspa.
  Gulliver chachajj altʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayaxa cirujano, wali askiwa!
  Imill wawaxa p"iqi ch"allxtayäna:
  - Markamanxa, qullañaxa jani suma sarantatawa. ¡Janiw kuna askis utjkaspati!
  Gulliver jilatajj jachaqtʼasisaw jisktʼäna:
  - Kunjamasa británico jaqinakaxa?
  Diamante pendientenakani imillax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhampuni! ¡Ukat janiw jupanakakikiti! Cheqas esclavöñajj taqeniruw suyaskäna. ¡Ukat khitis guerrar khitatäna!
  Gulliver jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Janit cañonanaka, pistolanaka, mosquetes ukanaka munapkta?
  Imill wawaxa wali amuyumpiwa jaysäna:
  - Janiwa! ¡Jan wali armanakampikiw nuwasipxta! Aka chiqanx ukhamarak Imperio Búfalo uksanx pólvora ukax jark"atawa.
  Gulliver jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - ¿Yaqha imperio utjiti?
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa, ¡jiwasa taypinxa ch"axwañaw utji! Ukampis jan uka chiqar purisax juk"amp askïspawa sasin amuyañamäkiti. ¡Jumax ukhamarakiw esclavot katuyasisma ukat aljañatakiw uchasma!
  Gulliver jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Ay! ¡Akax jiwasan destinosanjamawa! ¡Esclavo jan ukax katuntat jaqïñapuniwa!
  Quri casco uchat waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jupax taqi kuns qhanañcht"itu! Jichhasti markar apatäpxätawa. Ukanwa aljañatak wakichtʼapxani. Janiw tʼijuñatak llakisiñamäkiti. Qhispiñ yantʼatasatjja, jankʼakiw cruzanakar chʼakkatapjjestu. Ukanx markanx markaruw uñt"ayasipxäta ukat kunjamtï yatiqapki ukhamarjamaw ñik"utamax calvo ñik"ut khuchhurata. Ukat aljañataki irpapxarakïtam. Minanakan jikxatasma ukhaxa, suma sarnaqañamawa. Ukatxa, uraqi manqhan irnaqañampi, uraqi manqhan irnaqañamp turkasipxäta. Ukhamasti, ¡suma manqʼañanakax utjchi ukhaxa, patak patak maranakaw jakasma!
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - Mä patak marat jila, mä esclavo canteras ukan!?
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa! ¡Janiw chuymankipstañanïktanti! Kusisipxam, wiñay waynäpxañamataki. Jani jiwayatäkasmaxa, waranqa maranakatxa almamax janchimat mistxaskakiniwa. Ukampis waranq maranakaw nayrar sartaski. ¡Jakapxam ukat kusisipxam!
  Ukat Gulliver jilatarojj wasitatwa jawqʼjapjjäna. Ukat waranq maranak qhepat jakañ suytʼäwijj janiw sinti chʼamañchtʼkitänti.
  Ukampis mayni tuqitxa, ¿janit wali jachʼäki? Ukampis tʼijtjjani ukhajja, ¿kunas pasaspa sasaw jisktʼasta? ¿Wasitat jilïr jaqëjjani, jan ukajj yuqall wawat qheparaspa? Inas uka tuqit amuyt"añax wali nayrax utjchispa.
  Jichhak barconkir yuqall wawanakarojj mä columnaruw awatipjjäna. Ukat akanakax pä patak yuqall wawanakawa. Taqini chika q"ala ch"iyara esclavo tronconakani. Suma yuqall wawanaka, jisk"a, ukampis janiw khitinakas jisk"a jisk"a sañax wakiskiti. Ukanakax wali musculoso ukat ch"aman uñnaqaniwa, ukat jan lik"i. Janchipax ch"uxñakiwa, ukat kisunakax taqpachaw jan kuna jan walt"ayat ukhamarak janq"u. Ukat amuyataxa, taqpach k"umara.
  Qʼala suelanakapajj janis qʼal qʼañuchatäkchejja, jan zapatonakampi aguantañjamawa.
  Walja caballot saririnakaw tʼijtjjapjjäna. Yuqanakas ukhamaraki, amparanakaparu chivo apt"ata. Imill wawanakax unicornionak patxaruw uñstapxarakïna.
  Ukatwa caballeronakajj purinipjjäna. Ukat jupamp chikajj phisqa yatichat leopardonakaw utjaraki.
  Mä caballot sarata ukat qullqit lurat cascompi isthaptʼat mä waynaw akham ewjjtʼäna:
  - ¡Aka uywanakaxa jark"aqapxätamwa! Maynitix qhispiñ munchixa, ch'iyjapxani. Jichhax janiw manq"a uma churapkämati - paciencianïpxam, esclavonaka. Ukatxa manq"añanaka, umas utjani. Ukhamajj cheqansa, niyakejjay taqenis aka cheqan yuqall wawanakapäpjjstajja, subasta ukar uchañkamajj sapa cuartelruw uchapjjätam. Janit kutkatasiñ atinakïtati. Jumanakax jiwayatäpxätawa, khititix katuntatäni ukax cruzan jan ukax warawarar ch'akkatatäniwa. Transición ukanx aruskipt"añax jark"atawa. Jan khuyaptʼayasisaw jan wali luririnakarojj jawqʼjañäni. Ukat qala chuymaninakaruw chʼakkatañäni.
  Ukat kuns sañ munsta ukhajja, akham sañamawa: Tata jan ukajj señora, jumar arstʼañajataki. ¡Ukat jan altʼasiñ armasimti!
  Gulliver chachajj ajjsarañap atipjasaw akham säna:
  - ¡Askiw jumar arst"añaxa!
  Quri casco uchat waynax qhuruchasïna:
  - ¡Walikiwa, parlapxam!
  Gulliver sat waynax akham sasaw jisktʼäna:
  - ¡Janiwa watjañaxa wakiskiti! !
  Quri casconi waynaxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¿Inglaterra markanx arunakam phuqhañax costumbreti, juk"ampirus jan uñt"at jaqinakar churata?! Ukampis mä horas amuktʼasma ukat jan chʼaxwañjamäkani ukhaxa, janiw cadenanak uchapkämati. Jan ukhamäkanixa, ¡juchañchirinakjamaw taqinirus cadenanakamp chintʼapxäma!
  Diamante pendientenakani imill wawajj akham sänwa:
  "¿Inas aka waynarux irptasin naya jak"ankir mä poni ukar ucharakchiristxa?"
  Quri casconi waynaxa p"iqip ch"allxtayäna:
  - Sinti jach"añchawixa q"ala q"añu esclavo waynatakixa. Mä anunakjamaw mä correampiw chintʼasma ukat arktañapatakiw jaytasma.
  Imill wawax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jupan qullqi cadenapan! Kunjams muxsa jisk"a yuqall wawax jichhax tukuwayxi.
  Gulliver waynax yaqha jisk"achataw uñjasiwayi. Mä collar uchatänwa, mä allqamarir uñtata, ukat qullqit lurat cadenampiw chintʼatarakïna.
  Yaqha wayna marineronakajj mä sogampiw chintʼatäpjjäna. Jichhajj esclavonakar uñtasitäjjapjjänwa. Caballeronakajj muyuntapjjänwa, ukat mä qhawqha guardianakajj kayukiw sarjjapjjäna.
  Ukat ukhamatwa aka taqpach q"ala kayuni equipox sarxapxäna. Esclavo yuqall wawanakax wawanïxasax jachaqt"asipxäna, ukampis parlañ yant"apxäna ukhax jawq"jataw uñjasipxirïna. Jan waltʼayataw qʼala talonanakapampi kayuk sarapjjäna, nayraqatajj laqʼa taypiruw sarapjjäna. Ukat ukatsti uka jach"a grava thakhinjam saraña.
  Gulliver waynax mä correampiw jaquntatäskäna. Chiqansa, mä wawan janchipan sarnaqañax janiw ch"amäkänti. Ukat joyanakankir tawaqux janiw jankʼak uka poni ukar sarañ munkänti. Jan ukasti, masipan machaq masipat yatiñ munarakïnwa. Khitis jichhak jilïr jaqëjjäna.
  Jupax jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Jumanakax jupanak taypinx juk"amp wakiskirïtati?
  Gulliver waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa naya!
  Ukat q"ala kayukiw, mä wawar kayumpi, mä ch"ullqhi qala patxaruw kayump takt"asïna, ukat uka qhipatxa arnaqasïna.
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw mayampi jiskt"äna:
  -¿Jumaxa wali suma markanakaru sarawaytati?
  Uka esclavo waynajj jan pächasisaw akham säna:
  - Ukhampuni!
  Joyanakan suma uñnaqtʼanïtapajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Saña! ¿Kuna experiencias nayrïr kuti ukat wali askïspa?
  Gulliver jilatajj waynäjjänwa, jupajj jankʼakiw akham säna:
  Lilliput markaru puriñaxa . ¡Jichhax jisk"a jaqinakaw ukan jakasipxäna, jiwasan jaqinakjama, tunka payan kutikiw jisk"a!
  Uka tawaquxa, yatiñ munasaw akham jiskt"äna:
  - ¿Jiwasjamati, wawanaka, jan ukaxa jumanakaxa jilïri jaqinakjama?
  Uka esclavo waynax wali munasiñampiw jaysäna:
  - Jiwasana kasta - jilïrinaka ukhamaraki wawanaka, tunka payani kuti jisk"akiwa.
  Suma, jupanakax janiw armas de fuego ukax utjkänti - ¡thaya armanakakiwa!
  Imill wawax wali munat, wawar uñtat ajanupar t"ijtäna ukat akham sänwa:
  - Jiwasana ch"axwawisarusa, ukhamaraki armas de fuego ukanakaru! ¡Ukham kusisiñajj janiw utjkänti!
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - Ukampis ¡ukampiw taqpach continentemar atipt"asma!
  Uka suma uñnaqt"an tawaqux akham sasaw jisk"at arsüna ukat q"ucht"äna:
  Janiw kuna qullqis atipt'añ munkti
  Janiw kayujax pechojar uchañ munkti...
  Supayampejj janiw liga lurapkañäniti,
  ¡Ukhamawa, ¡janiw thakhit jithiqtksnati!
  Mä esclavo waynax qʼala kayunakap chʼalltʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiw sapürus kamachinak phuqhañax wakiskiti mä jach"a amtampi!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, ukat nayaxa, sañäni, estanteru warkt"apxäma!
  Mä juk"a pachax amukiw sarnaqapxäna. Gulliver chachajj marineronakar tukupkäna uka yuqall wawanakan columnapar uñtäna. Ukanakax janiw tunka kimsan marat jilïr yuqall wawanakaxa. Wawanakax wali suma uñnaqtʼanïpxiwa, niya qʼala jan isinïpkchisa, qʼala kayuni ukat esclavonakar uñtasitäpkchisa. Jïsa, esclavonakäpjjewa. Mä jan envidiasir destinow jupar suytʼäna.
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskt"äna:
  - Ukat kunapachatix enanonakax ukham jach"a uñjapxtam ukhax kuns lurapxäna?
  Gulliver waynax mä muxsa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Jupanakax nayarux watapxituwa!
  Uka suma uñnaqt"an tawaquxa larusitaynawa, chhuxriñchjasïna:
  - Ukat jumax jupanakarux wali jach"a katuyapxtati?
  Uka esclavo waynax akham sänwa:
  - ¡Ukaxa nayaxa ikiskäyätwa! ¡Ukhamarakiw jumanakax! ¡Tiempopat jikjjatasisma ukhajja, ¡janiw jumatakejj ukham facilakïkaspänti!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Janiwa pächasiñakiti! Ukampis jila partejja, jilïr jaqenakamp chikäki uka barconakajj qota lakan qotar jaqontatäpjje ukhajja, ukan jakirinakajj ikipjjewa. ¡Ukat uka qhipatxa, ¡jiwasjamarakiw wawanakax tukupxi!
  Gulliver waynax akham siwa:
  - Wiñay wawachaña... ¡Kunas mä juk"a pacha chuymanïñat sipansa juk"amp askixa!
  . JANK"A 2. 2.1.
  Wawanakaxa, maynixa mä suma janq"u unicornio patxata, maynixa mä esclavo wayna, troncos de baño ukaki, parlasipkakïnwa.
  Uka tawaqux akham sänwa:
  - Yaqha pachanakanxa jaqinakaxa ukhama jani phuqhata sarnaqapxi. Chuymanïpxiwa ukat warminakax jukʼampiw chuymankipstatapatxa wali uñisiri ukat jan wali jaqinakäxapxi. Chuyman warminakaxa ch"uqt"ata, chhuxriñchjata, jan kisuni, q"aphini. ¡Akax mä kasta ajjtaskañawa!
  Gulliver waynax mä correampiw sarnaqäna, amparanakap luqxatasinx akham sasaw jaysäna:
  - ¡Akax Diosan providenciapawa! Nayax ukhamarakiw warminakas chachanakas jan chuymanïpxañap munta, ukampis...
  Uka tawaquxa larusisaw jiskt"äna:
  - ¿Diosan providenciapa sañti munta? Ukampis nayratpach walja tripulacionanakanïpjjayätwa, kunayman tiempot jutirinaka. Ukat taqeniw Diosar uñtasit mayj mayja. Yamas tatakurax chiqa iyawsäwix católica satawa, ukat taqi cristianonakan p"iqinchiripax Papawa sasaw säna!
  Gulliver waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jiwasax mä juk"a yaqha iyawsäwinïtanwa! ¡Ukat iglesian p"iqinchiripax reyiwa! Ukampirus janiw taqpach inglés jaqinakax uka tuqitx arxatapkiti. Kunayman tuqinakat jutir protestantenakaw utji, walja católicos ukanakaw utji, ukat akapachankir yaqha markanakansa mayj mayj yupaychäwinakaw utjaraki.
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - Jisa, walja yupaychäwinakaniwa. Ukampis janiw juma pachpax yupaychäwimsa amuytʼkasmati. Nayax Biblia liytʼawaytwa. Ukanjja, mä sapa Diosakiw utji ukat alajjpachansa utji sasaw Jesusajj qhanpach qhanañchi. Ukhamäkchïnsa, Apóstol Tomás chachajj qonqortʼasisaw Cristor säna - ¿Tatitujajj Diosajja? Ukhamajj ¿cristianonakajj pä Diosanïpjjeti?
  Gulliver waynax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Janiwa! ¡Janiw ukhamäkiti!
  Imill wawaxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Kunja jan walisa! Janiw pä Diosas mä pachpa tiempon utjatapäkaspati. Ukat sacerdotex Qullan Ajayux Diosarakiwa, ukhamax kimsa diosanakaw utji! Ukampis qhan arsu: ist'apxita Israel, Diosamax mä sapakiwa!
  Uka esclavo waynax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Akax Trinidad ukan jan amuyt"kaya misteriopawa!
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw akham säna:
  - Ukat yaqha kunaw nayarux mayjt"ayitu. Jesusax Taqi Ch"aman Diosächi ukhaxa, ¿kunatsa jan ch"amanïkänti Calvarioru cruz apt"añatakis? ¿Kuna kasta taqe chʼamani Diosäspasa, janitï ukham jan chʼamäki uk lurañjamäkaspa ukhajja?
  Gulliver waynax jan amuyt"asisaw jaysäna:
  - Jach"a misterio: ¡Diosax jañchin uñstawayi, angelanakar uñacht"ayasiwayi, ajayun chiqapar uñjatäna, jach"a kankañamp makhatawayi!
  Uka tawaqux colerat akham sänwa:
  - Ukhama aka arunakampixa mä misteriowa, akapachanxa kunaymana qhananchaña. ¡Akax mä qhanañcht"awiwa, jan qhanañcht"awimpi!
  Uka esclavo waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Waliki! Ukampis ¡janiw jukʼamp sumajj utjkaspati! ¡Ukat Bibliax akham siwa: "¡Angelanakas uka imantat yatiyäwinakaruw mantañ yantʼapxi!
  Suma uñnaqt"an warmix bolsapat mä chivo apsüna, ukat uka thakhix waynarux suma, jan ñik"utan qhipäxaparuw ch"allt"äna.
  Gulliver chachajj janiw jiskʼachatäkänti.
  Ukat imill wawax akham sänwa:
  - Kuna absurdo ukhamaraki jan wali arunakaxa qhananchasispawa, mä arumpi, misterio!
  Ukat yaqha samartʼañaw utjäna. Uka yuqall wawanakax thakin wali ch"ullqhi, junt"u qalanakaruw ch"allt"asipxäna. Janïr chʼamaktʼat kayunakapajj wali tʼaqesiñamp tʼaqhesiñampiw uñjasïna, ukajj qhanaw amuyasïna. Wawanakan suelapanx ch"akhanaka, abrasiones ukat ch"uxñanaka uñstapxi. Ukampis uñjir yaqhip yuqall wawanakax imill wawanakax jan axsarasaw qʼala kayukiw sarnaqapxi, ukat jaya tiempo jakasax kayunakapax wali jan sinttʼasirïxiwa, botas ñikʼutat sipansa jukʼamp chʼamanïxiwa ukat janiw jan walin uñjasipkiti. Ukatwa esclavo waynanakajj jachtʼasipjjäna ukat laqʼuntapjjarakïna ukat tʼaqesipjjäna.
  Gran Bretaña markanx q"ala kayuni sarnaqañax janiw jach"a jach"a tukurïkänti - ukax sinti pisinkañ uñacht"äwjam uñjatäna. Ukat wawanakas janiw qʼala muruqʼu talonanakap uñachtʼayañ munapkänti. Ukat Gran Bretaña markanx verano urux janiw ukhamakiti. Ukhamajj aka cheqankir wawanakajj janiw jichhakam ukham sazonatäpkiti.
  Gulliver waynax t"aqhisirakïnwa. Q"ala, wawar uñtat kayunakapax phichhantatäxänwa, ukat kayunakapax niyaw khuchhuratäxäna, ukat qalanakan junt"uñapat t"aqhisiyarakïnwa. Jupajj jan ajjsarirïñampi ukat qala chuymanïñampikiw katjjaruwayäna. Mä chachajj waynäkchisa, aguantañapawa, jan ajjsarirïtap uñachtʼayasa.
  Kunjamatsa t"aqhisiñapat qhispiñatakix Gulliver jupax akham jiskt"äna:
  - ¿Jumax Diosanïtati?
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Diosamar iyawstati?
  Gulliver waynax janiw sinti jan axsaras jayskänti:
  - Jïsa nayax iyawstwa!
  Suma uñnaqt"an warmix p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  - ¿Kunatsa jichhaxa esclavötaxa? ¿Wawanakamax kayunakapax wali ch"ullqhi ukat junt"u qalanakampi t"aqhisiyapxiti?
  Uka esclavo waynax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Taqi jaqiwa juchani! ¡Ukat akax juchanakajat kutt"ayañawa! Ukat ukat sipansa, waynäkayäta ukhajj wasitatwa jikjjatasta, ¡ukajj niyaw mä premio satäspa!
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw akham säna:
  - Jïsa, ¡jisa! Waranqa maranakawa jakasma ukatxa taqi kisunakamaxa utjaskakispawa. Mä kisu chʼiyjatäkchejja, wasitatwa jiljjattani. Ukat janiw calvo, barba, ni chhuxriñchjasiñas utjkaniti. Jïsa, qʼala kayunakamax niyaw qʼañut tukuni ukat wali chʼullqhi ukat juntʼu qalanak patxan sarnaqañax wali kusiskañawa!
  Gulliver waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Juk'ampinsa! ¡Niya alaxpacharuw purini! ¡Wiñay qhana wayn tawaqun!
  Uka joyanakankir tawaqux akham sasaw qʼuchtʼäna:
  Waynäñax wali kusiskañawa,
  Jach"a vivacidad ukat energía...
  Chacha katurixa anatañaru tukuñapa, .
  ¡Ukat aka planetajj wiñay paraisoruw tukuni!
  Ukat imill wawax suma kayunakapat wali suma qalanakampi sandalianakap apsusaw apsuwayxäna. Jupax unicornio ukar saraqasinx Gulliver waynampiw q"ala kayukiw sarnaqäna.
  Ajanupax jachaqt"asïnwa ukat imill wawax akham sänwa:
  - ¡Ukat q"ala talonanakampi qala ch"uqi patxaru sarnaqañaxa wali sumawa!
  Gulliver waynax iyaw sasaw säna:
  - Jïsa! ¡Chiqpachansa jumatakix wali askïspawa! Ukampis ¡chiqpachansa chuym ustʼayistu!
  Uka tawaquxa mä jiskt"a jiskt"äna:
  - ¿Kunsa jumaxa iyawstaxa? Sacerdotex akham sänwa: aski jaqinakax chiqaw alaxpachar sarapxani, jach"a jucharar jaqinakax infiernoruw sarapxani, ukampis jisk"a jucharar jaqinakax purgatorioruw sarapxani. Kunas jumamp kamachi?
  Uka esclavo waynax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Janiw purgatorio ukar iyawsktanti! ¡Alajjpachanktanwa jan ukajj infiernonktanwa!
  Imill wawax larusisaw akham säna, q"ala, wali suma, cincelat kayunakapampix qalanakaruw ch"allt"asïna:
  - Ukampis aka tuqinxa, ¡taqiniw infiernor khithatäñapa! Kunattix jan juchani jaqinakax janiw utjkiti. Taqinipuniw juchachasi, janitix lurawinakampi, ukhamax amuyunakampi. Ukat ¿kunatsa Diosamax jupanakar ninar jaquntäna?
  Gulliver waynax amparanakap t"axllirt"asïna, ukax wawar uñtatänwa, ukat jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Jiwasax iyawsäwinïtanwa, Diosan khuyapayasiñapaw utji, ukax jaqinakar infiernot qhispiyi. Ukat juk"ampirus, ¡Taqi ch"aman Diosa Jesucristox uka amtampiw cruzar saräna, taqi jaqin juchanakap imt"añataki! ¡Ukat jucha pampachañ sacrificio luratapajj qhespiyasiñatakiw mä chʼam churistu!
  Imill wawax jachaqt"asisaw akham säna, q"ala kayunakapar chhuxriñchjasir ukat masaj lurir ch"ullqhi qalanakan junt"utapampiw kusist"askakïna:
  - ¡Akax chiqpachapuniw nayax jan amuyt"kti! Jaqenakajj Dios Yoqapar jiwayasajja, janiw suma jaqëpkänti, jan ukasti jukʼampiw juchanakapasa, jan wali luratanakapas jukʼamp jiljjattäna. Ukat ¿Diosa Awkix uka laykuki jupanakar pampachpachäna? Teoría tuqitxa, ukham luratapatxa qʼal maldecitäpxañapäna?
  Gulliver waynax jach"at arsüna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Akaxa mä jach"a imantatawa. ¡Kunjamsa qhispiyasiñax pasäna uka misterio! Kunjamäskpasa, Jachʼa Diosa Jesusax taqi akapachan juchañchäwipa ukat juchanakapxa jupa pachparuw aptʼasïna. ¡Ukat jan wila wartasax janiw pampachañax utjkiti!
  Uka tawaqux qʼala kayunakap chʼallxtasaw amuytʼasis akham säna:
  - Ukampisa janiwa ukham lurkasmati! Ukajj leyinakan kamachinakaparjamawa. Mayni jaqixa yaqha jaqitakixa multa payllaspawa, ukampisa janiwa carcelan irnaqañatakixa derechonïkiti. Walikiwa, janirakiw mayni layku jiwañar sarañas wakiskiti. ¡Ukax británico kamachinakamar jan walt"ayaraki!
  Gulliver waynax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jïsa, jaqina kamachinakapampixa ch"axwawa! Ukampis ¡Taqe Chʼamani Tatit Dios pachpaw aka Oraqensa, Alajjpachansa leyinak uttʼayi! ¡Ukat janiw uka tuqitxa ch"axwañjamäkiti!
  Uka tawaquxa mä jiskt"a jiskt"äna:
  - Ukat ¿Diosan kamachinakapax mä jan juchani jaqir jiwayañatak juchañchatapa? Ukat ¿Uka Luriri Jachʼa Diosas ukhamaraki?
  Uka esclavo waynax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jach"a Dios Jesusax jupa pachparuw juchañchäna! Diosan colerasiñap jupa pachparuw apthapïna. Ukat wali jachʼa chuymampiw uk luräna. Ukat taqi kunas... ¡Walikiwa, mayniw juchanakapat jaysañapäna ukat Dios pachpaw uk luräna, ¡Yuqapan jaqiparjama!
  Uka tawaqux amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukampis Dios Yuqan cruzan jiwatapax janiw jaqirux juk"amp sumaptaykänti. Ukat juchanakapar jukʼamp yaptʼarakïnwa. Ukhamatwa, perdón katuqañatakix jaqinakax jukʼamp jan walinak lurapxañapäna? ¡Ukajj janiw kunäkisa!
  Gulliver waynax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Diosan amtanakapax janiw amuyañjamäkiti. ¡Chʼiwinakatakixa, jaqinakan utjkistu uka walja yänakax janiw amuyañjamäkiti sasaw iyaw sapxsma!
  Imill wawaxa larusisaw akham säna:
  - ¡Taqiniru jaysawixa janiwa amuyañjamäkiti! Ukhamatwa taqi kuns qhanañchtʼasma jan kuns qhanañchasa. Cheqas Diosarojj janiw amuyañjamäkiti, janirakiw lupʼiñas wakiskiti!
  Gulliver waynax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Ukat jiwasan akapachanxa kunaymaninakaw utji, ukax janiw amuyañjamäkiti! Sañäni, ¿kunatsa Uraqix yänakar jawstʼi? ¿Uka toqet mä qhanañchtʼäwi churasmati?
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw akham säna:
  - Walikiwa, jïsa, janiwa taqi kunasa mä lógico ukhamaraki razonable jaysawixa churatäkaspati! Ukampis aka jisktʼajj akawa, ¿kunatsa Diosar creyiñasa? Chiqansa, janiw khitis Juparux uñjkiti. Ukat uka pachparakiw, ¿ukarux iyawstati?
  Uka esclavo waynax wasitat amparap luqxatasin akham säna:
  - Jan ukhamäkanixa, jiwasana pachasa, kunaymana warawaranaka utjatapa qhananchañaxa ch"amawa. ¿Kunjamsa uk amuysna? ¡Mayniw jupanakar lurawayi!
  Q"ala kayuni suma uñnaqt"an warmix akham sänwa:
  - ¿Kunjamatsa Luriri utjatapa qhananchaña? ¿Khitis Jupar luraraki?
  Gulliver waynax q"ala kayumpiw mä ch"ullqhi qalar takt"äna ukat jach"at arsüna, ukat akham sänwa:
  - ¡Diosax nayratpach utjatap iyawsapxta!
  Imill wawaxa larusisaw akham säna:
  - ¡Kunjamarak Diosax jan kunatsa uñstaspasti! ¡Taqi kunatakix mä saphinïñapawa!
  Uka esclavo waynax akham sasaw jaysäna:
  - Diosax utjatapat mä axioma ukham apsuñasa. Ukat ukar iyawsapxam. Ukat jaya tiempo amuyt"asma ukat amuyt"asma ukhaxa, ¡chiqpachansa loco tukusxätawa!
  Suma uñnaqt"an warmixa larusisaw q"ucht"äna:
  - Akaxa wawanakatakiwa, .
  Chiqansa jumax Diosaruw iyawstaxa...
  Uka qollqe sacerdotenakar churapjjam,
  ¡Ukat ukapachaw alaxpachar puripxäta!
  Gulliver waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ay, janiwa taqi kunsa yatiñjamakiti!
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kunatsa jaqinakaxa taqi ch"amani Diosan apnaqata chuymankipstasa jiwapxi?
  Uka esclavo waynax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Juchat kutt"ayaña!
  Uka suma uñnaqtʼanjja akham sänwa:
  - Ukampis jiwasax jucharakïtanwa, janiw chuymankipstktanti!
  Gulliver waynax amparap luqxatäna:
  - ¡Janiw yatkti kunats wiñay wawanakäpxtaxa! ¡Ukat jumax janiw yatktati! ¡Kunjamtï mä wakajj wajjranakanïki ukajj jan yatiski ukhama, ukampis khuchhijj janiw wajjranakanïkiti!
  Imill wawax uka katuntat waynarux nayranakap ch"irmthapïna ukat akham amuyt"ayäna:
  - Inas jumax mä chivo munsta? Jan ukajj ¿qʼala talonanakam freír uchañamacha?
  Gulliver waynax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunsa akaxa uñacht"ayani?
  Uka suma uñnaqt"an warmixa jach"atwa jaysäna:
  - ¡Jumatakix nayax Tatit Diosätwa!
  Uka esclavo waynax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Walikiwa, ¡janiw almajar jiwayañjamäkiti!
  Uka tawaqux akham sänwa:
  - Jumax canteranakaruw khithatäsma, ukax chiqpach infiernowa. Jan ukajj inas jukʼamp suma cheqar sarjjchïna. Amuytʼañataki, ¡nayajj escuderojaruw tukuysma!
  Gulliver waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Pay suma!
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskt"äna:
  - Suma yatiyapxita, ¿kuna aventuranakas Lilliputanakamp lurapxtaxa?
  Uka esclavo waynax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Kunapachatixa ikiskäyätxa, watuntapxituwa. Ukampisa, mä jukʼa manqʼa churitu. Ukhamawa, flechanakampiw jawqʼjapxitäna. Ukatxa, jukʼamp muspharkañänwa. Jupanakajj antutapxitäna ukat mä jukʼa libre sarnaqañsa churapxitäna. Ukatxa, mä qhawqha yanaptʼanakas jupanakar churarakiyätwa.
  Q"ala kayuni suma uñnaqt"an warmixa, q"ala, wawar uñtat, ukampis wali suma kayunakapampix wali ch"ullqhi, junt"u qalanak kayump takxatasin jachaqt"asis jiskt"äna:
  - ¿Kuna servicios ukanakas jupanakarux churapxta? ¡Alturamampixa, ¡inas señoranakatakix ukham jach"a jaqimp apasiñax jan sinti askïkchiti!
  Gulliver waynax jachaqt"asisaw akham jaysäna:
  - Nayaxa wali jach"a lurawi lurawayta. Jupax phisqa tunk barconak apt"asiwayi, uka barconakax Lilliput ukar uñisirinakax uraqir puriñapatak wakicht"apxatayna. ¡Ukat ukhamatwa estadoparux mä ch"aman ejercito uraqir puriñat qhispiyapxäna!
  Imill wawax q"ala qhipäxaparuw amparapamp ch"allt"äna, machaq bronceado wila, ukat jach"at arsüna:
  - ¡Akaxa chiqpachansa wali jach"awa! ¡Akax mä jach"a jiltawiwa, ukax askinak lurañatakiw apnaqasispa!
  Gulliver waynax akham sasaw q"ucht"äna:
  Janiw qhantʼañatakikikiti, jan ukasti cigarro fumañataki, .
  Inas mä volcán, inas mä volcán...
  Inas chuymajanx mä enano ukhamächi,
  ¡Ukat mä jach"a jaqi, ukat mä jach"a jaqi!
  Ukat waynax wawar uñtat, ch"uxña, ch"uxña kayunakapampix uka ch"ullqhi, junt"u qalanakarux takt"askakïnwa. Ukat wali llakiskañawa ukat jan walirakiw. Ukampis jan ajjsartʼir wawajj katthapisïnwa.
  Ukat mayjtʼayasiñatakix akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukampisa, ¿kuna kasta iyawsäwisa utji?
  Uka tawaquxa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Kunas iyawsäwinïñatakix wakisi sasin amuyta?
  Gulliver waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Taqi jaqinakaxa mä juk"a iyawsäwinïpxiwa. ¡Uka sallqa jaqinakas ukhamaraki!
  Uka tawaquxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa sallqa jaqinakäktanti! ¡Ukat janiw cuentonakar iyawsktanti!
  Uka esclavo waynajj akham sänwa:
  - ¡Ukampis jumax almam chhaqhayañax risqiwa!
  Uk uñjasax imill wawax irónicamente q"ucht"añ qalltäna;
  ¿Kunsa Tatitojj sañ munäna?
  Jupax, wali axsarkañ jaya chiqan jakasi...
  Kunapachatï irnaqañatak kamachix churasïna ukhaxa,
  Ukhamat jan samkan qhiparañasataki.
  
  Reyin isipax wali muspharkañäkchisa,
  Ukampis janiw jukʼamp qʼañu jaqejj utjkaspati...
  Pisinkañax ch'iyar ch'iyar uñacht'ayi - .
  ¡Jiwasan akapachan t"aqhisiñanakax epico ukhamawa!
  
  Ukat Adanax janiw uka tuqit juchanïkiti - .
  Mä sanu soviético, ruso chacha...
  Qʼala jan isin sarnaqayäta, janiw pʼinqasiñaj imantkänti,
  ¡Kunjamtï mä proletario zarismo ukan apnaqatäki ukhama!
  
  Diosax manq'a churi - límite, .
  Pasto jan uñt"asax tenedores...
  ¡Juk"amp munsta ukhax jawq"jataw uñjasipxäta!
  Ukat jan botellanakampi amparamampi umañamawa.
  
  Adanax ukham jan walin uñjasitayna,
  ¡Mä qhawqha axsarkañ, aburrido paraison!
  Ukampis uka katarix ch'iwinakaparuw t'ijtäna,
  Jupax amuyasïnwa: jaqix t"aqhisi...
  
  Uka ch"uqi ch"uqitxa mistuñatakixa mä thakiwa utji, .
  ¡Mä marka lurapxam, yuripxam!
  Ukhamat jan jaya tiempo arboleda muytañataki,
  ¡Awisax traicionañaw wakisi!
  
  Nayax alaxpachat magia llave lunthatawayta,
  Edén de rutina ukat mistuñatakix...
  Ukanwa samkanakaman tawaqur jikxatäta,
  ¡Ukhamajj manqha pachan jiwañaruw purisma!
  
  Jïsa, chiqpachansa mä riesgow utji, wayna
  Aka planetax janiw mä regalo ukhamäkiti...
  Ukampis conciencia, jachʼañchäwi, .
  ¡Ukat jumax wali suma jaqi masimar jikxatäta!
  
  Adanax aka llave katuqatayna - .
  Punkunak jistʼarasaw alajjpachat mistuwayjjäna.
  Jucharar jaqejj walja chʼamampiw aptʼasïna, .
  Jach"a qullunakan qalanakap patxan sarnaqañax...
  
  Akax wasitatwa punku uñji - .
  Ukat wasitatwa chʼiyar katarix uñstäna...
  Jupajj sänwa: Nayajj suma Supayätwa - .
  Uka pernojj jupa pachpaw jistʼarasïna...
  
  Adanax mantasinx uñjäna - .
  Ukham pintat milagrox...
  Qullu qhipäxan qʼala jan isin tawaqu, .
  Mä porcelana quri plato ch"allt"aña.
  
  Ukampis ¿kunjamsa wali askixa?
  ¡Adán waynax janiw jark"aqasiñ puedkänti!
  Ukat lakapar jampʼattʼañamawa
  ¡Ukajj miel sat manqʼat sipansa jukʼamp muxsapunïnwa!
  
  Jupax juparux akham sasaw jaysatayna - .
  Uka janchinakax tormenta éxtasis ukan mayacht"asipxäna...
  Janiwa, jan Supayar maldecañamäkiti - .
  ¡Uka waynanakaw juchan uñachtʼayasipxäna!
  
  Diosajj paraisot jaqsutänwa, ukampis...
  Uka planetajj jupanakan utaparuw tukuwayjjäna.
  Jaqinakax mä intix utjkchixa,
  ¡Ukampis waranq waranqa wawanakaw utji!
  
  Jisa wali ch'amapunïnwa - .
  Uma jalsunaka, waña pachanaka ukhamaraki juyphi pachanaka.
  Ukampis amuyunakax mä ch"aman remowa,
  ¡Jaqix mä ch"aman lurawiruw tukuwayxi!
  
  Mä angeljamaw tʼijtʼaspa, .
  ¡Kunjamsa qollunakan sajjrapajj uka relieve tʼunji!
  Mä thakhi luraña kawkhantixa saraña - .
  Uraqin kawkir chiqarus puriñama.
  
  Ukatx mä chiqaw munasispa - .
  Ukatsti atipjañäniwa.
  Ukhamajj juchasajj janiw mä sentenciakïkiti,
  ¡Janiwa, ¡janiw jan walinak parlañamäkiti!
  
  Jan juchampixa, janiw nayrar sartañax utjkaspati,
  ¡Amuyunakax movimiento uñstayi!
  Yatichäwirux mä jaysäwikiw utji:
  ¡Janiw yaqha jaqin paraisopax munaskiti!
  Ukat uka tawaqux coleratapuniw qʼala kayupar chʼallxtayäna, ukat qalanakax khathattʼasisaw tʼijtxäna. Ukat jupax taqi chuymaw uk luräna.
  Chiqpachansa akax wiñay wayna markat jutir tawaquwa.
  Gulliver waynax akham sänwa:
  - Walikiwa, ¿janit chiqpachapuni wiñay, infierno t"aqhisiña ajjsarkta?
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Juma pachpat Infierno uñjta?
  Gulliver waynax wawar uñtat amparanakap luqxatasin akham jaysäna:
  - Chiqpachansa, janiwa!
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw akham säna:
  -Markaman jaqinakaxa infierno uñjapxiti?
  Uka esclavo waynax amparanakap luqxatäna:
  - ¡Janiwa yatkti! Maynix machjayirïkchïnsa, delirio tremens ukar umasïna ukat infierno ukat saxranak uñjäna. Ukampis ¡janiw khitis uka toqet sum yatkiti, janirakiw yatkaspati!
  Uka suma uñnaqt"anïñax ironía ukamp uñacht"ayatawa:
  - Ukhamawa wawanakan cuentonakaparu iyawsapxtaxa. ¡Ukat sacerdotenakax cuentonakatak qullqi apsusipxi!
  Gulliver waynax amparap luqxatäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Janiwa infiernoru axsarañakikiti. Jan waltʼayat uñjasisa Diosar istʼañajj janiw kuntï Taqe Chʼamani Diosajj munkiti. Jupatï munaspäna ukhajja, Alajjpachasa Infiernosa taqe jachʼa kankañap uñachtʼayaspänwa. ¡Ukat janiw khitis jan waltʼayañ ajjsarkaspati!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtasaw jiskt"äna:
  - Ukat ¿kunas jan walt"awix utji?
  Gulliver waynax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janiw Diosar axsarañakikiti, jan ukasti jupar munasiñas utjarakiwa!
  Q"ala kayuni suma uñnaqt"an tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jupar munasitamax wali askiwa! ¿Kunatsa jan munastamxa?
  Uka esclavo waynajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Ukat Tatitu Diosax munasistuwa!
  Uka tawaqux akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Ukat ukatw wayna, suma warminakarux chuymankipstat warmir tukuyi. Ukat ukhamarakiw taqi kasta desastres naturales ukanakar khitharaki?
  Gulliver waynax akham sänwa:
  - Khititï khitirus munaski khitirus munaski !
  Q"ala kayuni suma uñnaqt"an tawaqux lart"asisaw Gulliver esclavo waynarux mä chivompiw jawq"jatayna, chillqt"asisaw akham säna:
  - Munsmawa! ¡Ukat ukatwa nayax chʼalltʼasta!
  Uka qhepatjja, qʼala kayunakapampiw mä qala apthapisïna. Jupajj uka jaqeruw jaqontäna. Ukajj thaknam jiltʼir mä palmera sat qoqan laphipwa pʼakjäna. Ukat jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¡Jutapxam, inas q"ucht"apxchisma! Amuytʼañataki, ¿kunjamsa Taqe Chʼamani Diosar munaskta uka toqetjja?!
  Gulliver esclavo waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Kusisiñampi!
  Uka tawaqux axsarañjamaw akham iwxtʼäna:
  - Ukampis janitix nayax munkta ukhaxa, ¡uka waynax q"ala, wawar uñtat talonanakam phayañani!
  Uka esclavo waynax jaysañatakix q"uchuñ qalltäna, qhana ukat wali suma arupampi;
  Intin mä qhanapaw quri chʼamaka taypin qhantʼi,
  ¡Mä querubín khitanita, Diosan aruntawipa!
  Jan wali ajayunakax atacapxi - mä sartat enjambre, .
  ¡Uka manqha pachax walja jan walt"awinak apaniwayi!
  
  Walja q"añut lurat k"arinak lurapxta - jan wali lurawinaka, .
  ¡Suma munsta ukhaxa, sapakiw qhiparxtaxa!
  Nayax uka grilletenak p"akjañ munta,
  Ukampis ¡uka apnaqirix churkäna uka collarax wali chʼamaniwa!
  
  Munat masijan warmi ajanupat amtasiyäta,
  !
  Qullan ajayuw chuymajar mantawayi,
  Nayatakix ch"amawa, nayax jacht"askta, delirio ukan asfixia!
  
  Jiwasan alayax mä pampawa, quqanakan alfombrapa,
  ¡Uñisirinakan jan jaktʼkay chʼamakanakapaw mä pirqa lurawayi!
  Ucampis Tatitun angelapaw kupi amparap aytäna.
  ¡Atipjañ pachaw purini ukat melancolía ukar despedida sañ pachaw purini!
  
  Cristoruw jach'añchta - jupax divinawa,
  Jucharar almajanxa: ¡Taqi ch"aman Diosax q"ucht"iwa!
  Uka motivojj taqenin uñtʼatawa, salmonakan mayamp mayamp uñsti,
  Lanza sharp - ¡mä senderismo ukar sarañamawa!
  
  Sumankañ Diosax ch"amaka nayrampiw jikisi,
  ¡Qullan Awkix jumanakan aljantatawa!
  Jumax nuwasïwinx axsarayastawa, espadamampiw jaljtawayxtaxa,
  ¡Uñisirimampi, Supayampi atipjatätawa!
  
  Uraqir altʼasisaw Diosar sista.
  Jïsa, jaqix jan ch'amaniwa, jañchipas umar uñtatawa!
  Kunapachatï chʼamäkäna ukhajja, nayajj akham sasaw artʼapjjsma:
  ¡Janiw jaysäwix purinkänti, ¡jupax jukʼakiw uka nuwasïwit qhispiwayi!
  
  Taqi ch'aman Diosaruw mayipxsma, mä ch'am churapxita,
  ¡Munañam ch"amañchañataki ukat infiernon ejercitopar atipt"añataki!
  Cristox jaysäna - t'unjañ pacha uñjäna,
  Ukampis ¡iyawsäwim yantʼañwa munta!
  
  Suma, sarapxam mayisipxam - pampachapxäma, .
  Jaqinakan t"aqhisiñanakapa, ay, nayax amuyasta!
  Davidat amtasipxam, uka qalax q'añuruw uchasïna,
  ¡Akapachankir taqi juchararanakax Criston wawanakapawa!
  
  Ukat ukhamatwa nuwasta, Criston jachʼañchäwipata,
  ¡Ukat mä jawiraw tʼijtʼir wilajj saraski!
  Ukat jiwatanakan qullunakapa, jan jakt"añjamäkiti, .
  Ukampis ¡Taqi Chʼamani Diosan munasiñaparuw iyawstxa!
  Imill wawax nayraqat Gulliver esclavo waynarux mä chivompiw jawq"jatayna. Uka q"ala jan isin waynaxa jach"at arsüna.
  Ukatxa, iyaw sasaw amparapar tʼaxllirtʼäna, akham sasa:
  - ¡Suma q"ucht"apxtawa! ¡Jumax mä talento ukaniwa!
  Gulliver wawax p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  - Ukat ¿kunatakis?
  Uka tawaqux jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Ukhamarusa jumaxa kawkhansa uñt"asma!
  Uka esclavo waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, nayaxa yatiñataki wakicht"atätwa! Ukampis Lilliputanonak taypinjja, Duque sat sutimpiw uñtʼasiyäta. ¡Ukat wali sumapunïnwa!
  Uka tawaqux jachtʼasisaw akham säna:
  - ¿Jumaxa duque ukhamätati? ¡Ukajj wali muspharkañawa! ¡Ukat nayax Vizcondesa ukhamätwa!
  Uka esclavo waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  -Jumax Vizcondesa ukhamätati? ¡Ukajj wali muspharkañawa!
  Uka tawaqux akham sänwa:
  - ¡Nayaxa jakaskiwa ñik"uta ch"uqt"ayañama, ukatsti ch"uñumpi ch"allt"aña! ¡Ukhamajj nayamp atiptʼasiñajj kamsañs muni uk amuyapjjätawa!
  Gulliver waynax qunqurt"asisaw akham säna:
  - ¡Alt"at chuymampi phuqt"ata!
  Imill wawax larusisaw akham säna:
  - Q"ala talonanakamaxa qhanawa ch"uqi munapxi. Ukat jukʼamp askixa, mä juntʼu palancampiw phichhantañama. ¡Ukhamajj kuna valoranis uk amuyarakïta!
  Uka esclavo waynax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jumat kuna mutuyäwis katuqä!
  Uka suma uñnaqt"an tawaqux jach"at arsüna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Ukampis jichhürunakanxa suma chuymanïtwa, pampachapxäma. ¡Mayamp nayar qʼochupjjäta ukhajj!
  Gulliver esclavo waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Nayaxa uru tukuya jumataki q"ucht"añataki wakicht"atätwa!
  Imill wawaxa mayampiwa jawq"jatayna ukatxa larusitayna:
  - ¡Q'uchupxañäni!
  Ukat uka jan wali wawax mä romance uñacht"ayañ qalltäna;
   Uka jan wali k"arisiri khititix parli
  ¡Tata Pachax laq"akïkaspas ukhama!
  Ukax taqi kunat sipansa juk"amp wakiskirïki ukax rublo ukar thaqhañawa,
  ¡Ukat ¡destino ukan sarawipampix sarañaw wakisi!
  
  Ukampis janiw ukham pallapalla, qullan llakisiñ marka, .
  Chiqansa, ¡jupatakix nuwasiñaw nayrïr jawsäwipa!
  Reyin kamachipax janiw chʼamäkiti: nuwasipxam ukat jan axsarapxamti,
  ¡Uka hielo samañax janiw jiwañarux axsaraykaniti!
  
  Ukat espacio ukax kuntix jaqix yatki ukawa,
  ¡Juparux t"ijt"añapataki ukat espacio ukar atipt"añapatakix churatawa!
  Nayraqatax axsarañ qalltaña, ukatx mä jach"a t"ijtäwi, .
  ¡Millon millón galaxianakan mä reinojj utjani!
  
  Janiw sayt"añjamäkiti, wilax jawirar uñtat jalluskchisa,
  ¡Jaqinak taypin ch"axwäwi, jan wali loquñampi!
  Nayax samarañ munta, aspic pie manq"añ munta, .
  ¡Ukat mä muxsa abeja colmena manqhan chʼuxña pampan ikiñamawa!
  
  Ukampis kawkhantï kusisiñ jikxatkta ukanxa, janiw alaxpachansa ni infiernonsa,
  ¡Jumanakampi chikapuniw utji, ukampis wali jayaruw puri!
  Jumax alaxpachan ajllit warawaramar thaqhasktaxa,
  ¡Chuymax qullan t"aqapan utjañapataki!
  
  Ukampis Pachamamax ukankiwa, ukat intimpi phaxsimpi, .
  Jupax mä muspharkañ nayrar uñtasitawa - ¡patronama!
  Ukat wakiskchi ukhaxa, rip, ombligokama,
  ¡Ay, ¡kunja jiskʼa ukat chʼiyjata jakañ hilonakajja!
  
  Awki marka wiñayataki, taqi jaqinakataki juma,
  ¡Kunjamtï mä lamar qotan kusisiñajj chʼalljjtki ukhama!
  Suma uñnaqt'an jach'a kankañapa, ukat jan axsart'aña ukat samkanaka,
  ¡Ukat uka munasiñ ninax janiw jiwkaniti!
  Uka esclavo waynax q"ucht"asaw qunqurt"asïna. Imill wawax p"iqip ch"allxtasaw chivompiw jawq"jäna, ukampis aka kutix llamp"u chuymampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jumaw akax sum qillqt"awayta! ¡Nayax amuyta, jumax estante ukan t"aqhisiyañaw wakisi!
  Gulliver esclavo waynax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiw nayarux rack-ar uchapxitati!
  Uka tawaqux janiw sasaw säna:
  - Janiwa! Mä waynax kunatï mä juntʼu hierrox qʼala talon phichhantki ukhaxa, kunsa jikxati uk yatiraktawa. Uka pachparakiw articulacionanakamarux t"ijtayapxani. Ukat ukhamatwa venanakarus mayachtʼani ukat manqhat anqaru qʼal tukuyani.
  Gulliver esclavo waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Juman munañamaxa! ¡Taqi kunarus iyawstwa!
  Uka tawaqux jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jumax wali ist"asirïtawa! Suma, walikiwa, wali amuyumpiw t"aqhisiyapxäma, ukhamat jan mutilación lurañataki. Ukat sapxita, waynäkayäta ukhaxa, ¿kunapachas jawqʼjapxirïta?
  Gulliver jilatajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Jïsa, janiwa sintixa!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¿Wali jan wali jawq"jatäñ munasmati?!
  Uka esclavo waynajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Chiqpachansa janiwa! Nayax p"iqinx normalätwa, ukat chiqans janiw usuchjatäñax nayatakix askïkiti!
  Vizcondesa kullakaxa wali jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Aka Uraqix jumanakarux jucharar jaqinakatakix wali khuyapt"ayasiriwa,
  Ukat alaxpachax jan walt"äwinakamp phuqhantatänwa...
  Familiarjamaw mayachtʼatäñäni
  ¡Rosas ukanakax janïr thaya thayt"kipanx ukham thujsapxi!
  Gulliver waynax akham sasaw jach"at arsüna:
  Taqi kunas akapachan utjki ukax ukat dependeriwa
  Alaxpachankir altu patat...
  Ukampis jach'añchäwisawa, ukampis jach'añchäwisawa,
  ¡Jiwasat sapakiw ukax lurasi!
  
  
  
  AVENTURAS DE LA PRINCES DE DESCHACE DE RUNAWAY UKA UTJAWIPA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä suma escandinavia princesax mä nayra francés reyimpiw jaqichasiñatak wayt"ata. Jan suyt"ataw jan wali isimp isthapt"ata t"ijtäna, ukatx q"ala kayukiw Francia markar sarañax qalltawayi, jan walt"awinakampi, aventuranakampi phuqt"ata.
  . JANK"A 1. 1.1
  Escandinavia markankir mä reinojj wali suma uñnaqtʼanïnwa, ukanjja wali suma uñnaqtʼan mä princesaw jakasïna. Jupajj chʼiyar colorani ñikʼutapänwa, qori polvompi mä jukʼa chʼalltʼatänwa, uka ñikʼutajj uwija ñikʼutjamaw kʼuchutäna. Ukat ukhamatwa Francia markan reyipax warmipjam katuqañ munäna. Ukat phisqa barconak jila alani regalonak aptʼataw jupatak apayäna.
  Suecia markan reyipajj wali jachʼañchataw uka regalonaka ukat embajadores ukanakar katoqäna. Ukat phuchapar jaytañ iyaw säna. Ukampis mä akatjamat qala chuymanïxäna. Jupax jamasat munasirinïtaynawa, mä suma q"illu wayna. Ukampis Francia markan reyipajj janiw waynäjjänti, janirakiw suma uñnaqtʼan kʼajkirïkänti.
  Ukat suma Agustín, ukax princesan sutipawa, janiw sarañ munkänti. Ukampis Suecia markankir reyejj uka tiempon wali chʼamani Francia markamp mä alianza lurañ amtäna, ukhamat Rusia zarista ukar saykatañataki.
  Ukat ukat mä kʼariruw recurrirïna. Phuchajaruw manq"añar jawst"ta. Nayajj wali munasiñampiw arunttʼañatak chʼamachasiyäta. Ukat jupa pachpaw amukiw mä chʼaman ikiñ pastilla yaptʼäna, uka pastillajj kimsa uru ukat arumaw jan waltʼayäna.
  Princesax janiw awkiparux traicionatapat suyt"känti, ukat jan juk"amp arsusaw uka wila, muxsa vino umatayna.
  Ukat jankʼakiw ikirïna. Juparux quri camillaruw irpxaruwayapxäna, ukax terciopelo ukat sedanakampi ch"uqt"ata, Francia markan reyin flotapan insignia ukar puriñkama.
  Ukat quri hojampi ch'uqt'at mä cabañaruw uchapxitu, mä guardia honorario ukamp sirvientanakarus utt'ayapxitu.
  Uka qhepatjja, Jachʼa Francia markankir phesqa jachʼa barconakaw cañonanakampi sarapjjäna.
  Suecia markan reinopan cañonanakapax jupanakarux aruntt"apxänwa.
  Ukat imill wawax sumakiw ikiskäna. Samkanakapax qhana, thaya ukat kusiskañänwa. Jupanakanjja, angelanakaru, kʼajkir querubinanaka, Diosan Taykapajj intir uñtat suma uñnaqtʼanïtap uñjäna ukat jukʼampinaka. Tawaqux kimsa uruw ikitayna, ukat inas janis ukham k"ajkir, suma, suma samkanak uñjkchïnti. Ukampis uka qhepatjja, sartañaw purinïna. Ukat janiw sinti larusiñatakïkänti. Ukampisa, uka princesajj wali yatiñanïnwa. Ukat jupax janiw histérico ukhamäkänti. Ukat uka pachparakiw wakischi ukhajj tʼijtjjañ amtäna.
  Ukampis uk lurañajj janiw faciläkiti. Juparojj sapa kutiw uñchʼukipjjäna. Ukat barconakax manqʼampi umampi phuqantatäpxänwa, janiw puertonakarus mantapkänti.
  Ukampis qhepatjja, Puerto de Calais markaruw puripjjäna. Ukat uka princesax jach"a jach"a tukusaw katuqatäna. Chiqpachansa, joyanakampi phuqantatänwa, mä joya aljirir uñtasita.
  Ukat quri carron diamantenakampi chʼalltʼata, wali seguridadampiw París markar irpapxäna.
  Chiqansa, Agustín chachax janiw Gerda tuqit parlir cuento de la Reina de la Nieve sat librot liytʼañ puedkänti, ukampis janiw taqpach chuymanïkänti. Jupampix mä jach"a convoy ukat mä escolta honorario ukanakaw sarapxäna. Ukhamajj lunthatanakajj janiw ajjsarapkänti.
  Princesax kunjamsa qhispispa ukxat lup"iskäna. Walja amuyunakaw utjäna, ukampis janiw maynis askïkänti.
  Ukat París markar jakʼachaskäna ukhajja, thakin mä imill wawaruw uñjapjjäna. Jupajj chʼiyjat isimpiw isthapisïna, qʼañu ukat qʼala kayunirakïnwa. Ukampis uka pachparakiw suma, ukat ukhamarakiw rubio. Ukat jupax jariqata ukat suma isthapt"ata ukhax chiqpachans mä princesatakix pasajero ukhamaw tukuwayi.
  Agustín chachajj carror mantañapatakiw invittʼäna, ukat thakin mä jukʼa jariqasiñapatakiw mayïna. Ukhamarus, jallupachankiwa ukatx junt"urakiwa, ukat chiqans, luxus isimpi, joyas ukat quri carro ukamp ch"uñump ch"uñuntatawa.
  Ukanjja, khitis uk tawaqoruw jisktʼäna.
  Jupajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Nayaxa Gertrude satätwa! Tatajajj duque ukhamänwa, mamajasti jan sinti chʼamäki uka campesino warmirakïnwa. Jupajj jiwjjänwa, jichhajj sarnaqir ijma wawaruw tukjjta.
  Agustín chachajj akham sasaw jupar ewjjtʼäna:
  - ¡Mayjt"apxañäni! Jumaw mä princesar tuküta, nayasti traponakam uchasiñ munta. Uka qhipatxa, jumax jaqunukutätawa, ukat nayax sarxäwa. Ukampis jumax Gertrude, Francia markan reyin warmipäxätawa!
  Princesa ukham tawaqux, mä suma rubio, wali suma ukat suma uñnaqt"ani, laq"at jariqata, p"iqip ch"allxtayäna:
  - Waliki! Nayax iyawstwa. De Guise jupan wilapaw nayan manqhan jalluski. Ukat mamajax latín aru yatichawayitu, ukat palacion sarnaqawipatx mä amuyt"awiw utjitu.
  Agustín chachajj akham sänwa:
  - Jumax yaqha markankir jaqiwa. ¡Ukham utjkchïnjja, ¡vinon mä chʼamani ikiñ pastillampiw amuyunak chhaqtayañatak iyaw sapjjäna!
  Gertrude kullakajj akham sänwa:
  - ¡Nayaw yant"ä! Jumasti?
  Princesax mä amtampiw akham säna:
  - ¡Ukat nayaxa, mä santu ukhama, q"ala kayukiw akapachar kusisiñ thaqir sarä!
  Uka tawaqux akham sänwa:
  - Jallu pachana q"ala kayu sarnaqañaxa wali kusiskañawa. Ukampis juyphi pachanx q"ala kayunakajax wali llakitaw thayt"i!
  Agustín chachajj akham sänwa:
  - Juyphi pachaxa wali jaya pachawa. Ukat Francia markanxa, jallupachax wali jayapuniwa sasaw sapxitäna. Ukhamajj kunjamatsa ukarjam sarnaqañajatakiw suytʼaskta. Jan ukax inas markapar kuttʼxchispa.
  Gertrude kullakajj akham sänwa:
  - Wali surti!
  Princesax jisk"achasïnwa traponakap uchasiñataki, uka traponakax jariqañ tukuyatat wali q"umaw jikxatasïna. Jupajj mä simple ukampis qʼoma sirvienta isi aptʼasïna. Ukat qʼala kayukiw sarañ amtäna, kunattejj sapa kutiw sarañ munäna. Ukampis nayraqatax Suecia markanx verano ukax janiw Francia markar uñtasit junt"ükiti, ukat payïrix, ¿khitis reyin phuchaparux q"ala kayump sarnaqañapatak jaysaspa?
  Ukat alfombra ukat llamp"u azulejos ukanakan ukham lurañax wali askiwa, mä imill wawar q"ala suela ukamp jikxatasiña, niya imill wawa.
  Ukampis taqe joyanaka ukat jachʼa isi apsutäki ukhajj kunja facilas ukjja. Niya janq"u isimpikiw isthapt"ata, nayratpach jariqata, ukat wali jisk"a isimpiw isthapt"ata, q"ala kayunakam q"ala jaytawayi. Sirvientanakat jukʼamp qamir isi ajlliñajj wakisispänwa, ukampis Agustín chachajj jan sinti jupa pachpar uñchʼukiñwa amtäna. Ukat q"ala janchir mä isi uchasiñax juk"amp sumawa.
  Jaljañanxa, uka pä amigonakax amparat luqtasipxänwa. Gertrude kullakajj janiw ukhamäkänti, jupajj wali kusisitaw jikjjatasïna, joyanakamp llaktʼatäkchïnsa, jukʼampejj diademampi ukat perlanakampis llaktʼasirakïnwa, ukat jila partejj kunjamatsa pendientenakap uchasïna, ukhamat jinchup jan chʼakhuñapataki.
  Ukat wali valorani alto talon zapatonakan kayunakatakis janiw walïkänti. Ukampis jichhajj reyin jaqëjjewa.
  Ukat reyejj pachpa chachapäniwa.
  Ukat Agustín chachax bañot sarxäna. Ukat jankʼakiw qʼala cincelat kayunakapamp trotat sarawayjjäna.
  Kunapachatï chʼuxña quqanak patxan sarnaqkäna ukhaxa, mä jukʼa chʼakhanak chʼuqtʼataw jikxatasïna. Ukampis uka qhepatjja, grava patjjaruw kayump taktʼasta. Uka junt"u qalanakax imill wawan kayunakapan pampered suelanakap wali llakitaw phichhantapxäna. Jupanakajj mä jiskʼa wawar uñtasitäpjjewa. Ukajj walpun chuym ustʼayasïna, ukat Agustín chachajj jachtʼasïna.
  Ukat jankʼakiw chʼojjña patjjar saraqanïna. Aka chiqanx juk"amp facilakïnwa, ukampis ukhamakipans, césped ukax llamp"u, chiqpachan agosto kayunakap ch"uqt"ayäna.
  Agustín chachajj cheqapuniw qhepar kuttʼañ munäna, ukampis kisunakap chʼoqtʼasisaw nayrar sartäna.
  Jupajj santo jaqëkaspas ukham amuytʼañatakiw chʼamachasïna. Ukampis santonakajj tʼaqhesiñanak aguantapjjäna.
  Aka chiqanx Gertrude kullakax q"ala kayukiw junt"u grava patxan jan kuna llakimpi ukat jachaqt"asis sarnaqäna. Jupan kayupan ñikʼutapax camellon kayunakapjamaw uñjta.
  Ukat Agustín chacharuw yatintatäni.
  Ukampis yatintañkama... Princesax juk"amp sarnaqäna ukhax juk"ampiw ch"uqt"ata, q"ala suelapax usuchjasïna. Mä yapuchiri warmitakix akax janiw kunäkisa, jan ukasti anqax markankir mä princesatakix?
  Ukhamäkchïnsa, Agustín chachajj qala chuymampiw nayrar sartäna. París markat janiw jayankkiti. Ukat ukanjja, kuns jikjjatañwa amuyäna. Ukampis uka qhepatjja, París marka jakʼankir mä ayllun anqäxaparuw purinïna. Nayajj laqʼa patjjan sarnaqañaw wakisïna. Ukax wali llakiskañawa kayunakatakix ch"uxña ch"ankhanakampi ch"uqt"ata. Imill wawaxa pä kayumpiwa chhuxriñchjasïna ukatxa jachäna. Jupajj khathattʼasïnwa.
  Ukat vacanakapax usuchjapxarakïnwa - janiw q"ala kayukiw jaya sarañar yatintatäkänti.
  Ukhamarus jupax manq"at awtjataw jikxatasïna. Ukax chika uru manq"añ pachakiwa. Suma thaya taypin sarnaqañax manqʼañ munañwa sartayi.
  Uka tawaquxa jak"a utaru llawintäna. Punkux dueñon jist"aratänwa - mä warmix niya kimsa tunk maraniwa. Jupax uka sarnaqir jaqiruw uñtäna, niyas traponakampi isthapt"ata, t"unjata, q"ala kayunakampi, ukat akham sänwa:
  - Kunsa munta! Janiw nayajj luqtkti.
  Agustín chachajj akham sasaw akham säna:
  - Mä juk"a irnaqawi churapxita.
  Yapuchiri warmixa juk"ampi suma uñkatatayna. Agustín chachan ajanupajj chʼiyar chʼiyar tukurakïnwa, ukampis inti jalsunjja niyaw wilakïjjäna, kayunakapas wilarakïnwa. Ukat suelanakapax llampʼu ukat kʼachachtʼatawa, ukat amparanakapas aristócrata sat jaqiwa, jachʼa clavonakanirakiwa.
  Yapuchiri warmixa akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa mä jach"a jaqitaki sirvienta ukhamätati?
  Princesax p"iqip ch"allxtayäna:
  -Jïsa, ukhamänwa!
  Warmixa p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhama uñt"atawa jumaxa jaqunukutatawa. WALIKI. Janiw mä irnaqiri munaskti, wawanïtwa. Ukampis nayax waliw manq"ayañatak irnaqañ jaytapxäma. ¿Jumax canastanak tejerasmati?
  Princesax jacht"asisaw akham säna:
  - Janiwa yant"atäkiti.
  Warmixa q"ala, bronceado kayuparux coleratapuniw ch"allt"äna:
  - ¡Jan ch"amäxiwa, jumanakaxa yatiqapxätawa! Phisqa canasta sawuña ukatxa chika uru manq"aña.
  Agustín chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna. Ukat uka warmix utar mantäna. Jupax pisin jakasirïnwa. Wawanakax jisk"a jisk"a, q"illu ch"uqt"ata ukat q"ala kayunirakïnwa. Kimsa imill wawanakampi mä yuqall wawampiw canastanak sawusipkäna. Agustín chachajj jupanakamp chikaw qontʼasïna. Imill wawaxa uka bast churitayna ukatxa kunjamsa lurasi ukxa uñacht"ayatayna.
  Princesax sawuñ qalltäna. Amparanakapajj naturaljamaw wali yatiñani ukat chʼamani, ukat jankʼakiw yateqerïna.
  Agustín chachas uka tuqit yatxatañwa qalltäna ukat wali chʼamampiw sawurakïna. Mä juk"a pachatxa, mä barba, warmin chachapaw uñstäna ukat canastanak apt"asïna. Ukampis machaq uñstawip amuyasta:
  - Jumax wali suma uñnaqt"anïtawa. ¡Canastanakat sipansa jukʼamp gananciani kunampis qollqe jikjjatasirïta!
  Yapuchiri warmixa amparapa luqxatäna:
  - Jupaxa suma tawaquwa. Janiw juparux indecente propuestanak lurañamäkiti.
  Yapuchirix ch"usawjat mistuwayxäna, jupakiw familianx botas ukamp isthapt"ata. Ukampirus Francia markanx junio phaxsin botas uchasiñax janiw sinti kusiskañakkiti. Ukampis wawanakan qʼala kayuni sarnaqañakiw wakisispa sasaw amuyasïna, ukat inas warminakatakisa, ukampis jilïr chachatakejj janiw ukhamäkänti.
  Agustín ukat wawanakax taqi ukanak thuqhupxäna. Uka qhepatjja, qhepatjja gaseosa ukat leche ukanakaw katoqapjjta. Uka princesajj manqʼarakïnwa. Jañchin irnaqatapa ukat mayjtʼäwi tukuyatatxa, jan chʼamäki uka manqʼanakax jupatakix wali sumaw amuyasïna.
  Uka yapuchiri warmixa akham sänwa:
  - Jumax jiwasampiw qhiparapxasma.
  Agustín chachajj jan walitwa pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Nayaxa markajaru kutt"añ munta.
  Warmixa akham sasaw jiskt"äna:
  -Kawkhansa markamaxa?
  Princesax chiqaparuw jaysäna:
  - ¡Suecia markanxa!
  Uka yapuchiri warmixa akham sänwa:
  - Jaya. Jiwasax puertoruw sarañasa. Ukampis kayunakamax llamp'u chuymaniwa. Jupanakarux juk"amp qhuru lurañaw wakisi, jan ukax zapatos uchasiñaw wakisi.
  Agustín chachajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Nayaxa apnaqiristwa.
  Warmixa akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa sawuñjamati?
  Princesax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Nayax sawuñanx mä juk"a ch"amanchawayta, ukampis ¿kunas?
  Uka yapuchiri warmixa akham sänwa:
  - Marco uñjiri sarañamawa. Jupax ayllunx juk"amp qamir utaniwa. Jupax alfombranak aljasi. Jupat qullqix zapatonakataki ukat suma isimp isthapt"asiñatakiwa.
  Agustín chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Nayaxa uka tuqita amuyt"ayarakïwa.
  Agosto wila imillax qarjataw jikxatasïna, ukat niyaw wali jayäxäna. Ukat jupax akham sänwa:
  - Inas jumax ikiñar jaytxchisma?
  Yapuchiri warmixa p"iqip ch"allxtayäna:
  - Wawanakampixa ch"uqi taypina ikipxaraksnawa. Ukat urux qaritäpxarakïnwa, istʼasirïpxarakïnwa.
  Ukanxa llätunka wawanakawa phisqa marata tunka kimsani marakama. Chiqpachansa jupanakax amukiw jikxatasipxäna. Princesax nayrïr kutiw uka ch"uqi patxaruw ikirïna. Ukampis ukajj chʼamani ukat kʼumara cuerpotakejj normalänwa. Ukat uka warmix uka aptʼasisaw ikiñar sarxäna. Ukat wawanakax chhuxriñchjasipxänwa.
  Ukañkamasti, Gertrude kullakajj jichhakiw París markar purïna. Uka horasajj wali jayäkchïnsa, reyejj jupar arunttʼiriw mistunïna.
  Nayrir campesino ukhamarak mä duque ukan ilegítima phuchapa, chiqpachansa wali suma uñnaqt"ani ukat princesa ukham uñt"atawa. Ukampirus, chiqans, ajanupax ch"amakt"atawa bronceado, ukat kayunakapax, ukat mä jach"a chiqaw cuerpopan. Ukampis Gertrude kullakajj polvo lurasaw bronceadop imantasïna.
  Ukampis wali llakitaw jikjjatasïna. Wali carron qunt"atäskiwa, janiw kunas utjkiti. Ukampis kunapachatï ukar uchañama ukat sarnaqkta ukhaxa, zapatonakax kayunakam ch"allxtayapxi kunatix janiw yatintatäktati, ukat jach"a talonanakax alayaruw jaquntañama sañ muni.
  Ukampis reyi pachpaw jupamp jikisïna. Jupax phisqa tunk jila maraniruw uñtasi. Janiwa sinti munañakiti ukatxa arrugas. Ukampis luxus isthapt"ata. Ukat Gertrude kullakaruw amparat katthapïna.
  Ukat suma chuymampiw kʼumarätapat jisktʼañ qalltäna.
  Campesino imillax mamapat patio tuqit yatiyawinak katuqatayna ukat wali amuyumpiw jaysatayna. Ukat en general janiw quejasirïkti.
  Reyejj mä umañ churäna, ukatsti manqʼa churarakïna. Janiw ikiñar ayxatkti - janïr jaqichasïwix janiw lurañjamäkiti. Gertrude kullakajj kusisitaw manqʼa manqʼantäna, jan qʼañu chuymanïñatakejj jukʼakiw jarkʼaqasïna.
  Manq"añ tukuyasax chikat manq"at awtjata yapuchiri warmix llakt"ataw uñjasiwayi. Reyejj jariqatäñapataki ukat ikiñar uchañapatakiw mayïna.
  Gertrude kullakajj bañoruw ikiskäna. Imill wawanakax ch"allt"asiñ qalltapxäna ukat jariqañ qalltapxäna. Jupanakat maynïrejj akham sänwa:
  - Kuna calloused kayunakas utji.
  Gertrude kullakajj akham sänwa:
  - Ukat nayax ch"amani ukat ágil ukhamäñatakix q"ala kayukiw wal t"ijtxa.
  Uka sirvientax akham jiskt"äna:
  - ¿Akax princesanakaman costumbrepati?
  Gertrude kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat akax janiw jumanakan lurañamakiti!
  Chiqpachansa uka tawaqux qʼala kayukiw sarnaqañ yatitäna. Awk taykäjjchïnjja, juyphi pachansa thayajj aguantänwa. Kunjamas jupax ch"uqi taypin kayump takt"asis jan usuntkäna. Ukampis, jilapartejj juyphi pachatakiw Francia markan sur toqer sarayäta.
  Wali askiwa, mä juk"a pachax janiw lunthatasiñatak markachatäkänti. Antisas juezajj khuyaptʼayasisaw qʼala talonanakapar thujrunakampi jawqʼjañapatak mayïna. Ukax wali llakt"atawa, wali t"aqhisiñarakiwa, ukampis janiw kuna chimpunaksa janchirux jaytkiti. Uka qhepatjja, Gertrude kullakajj janiw lunthatasjjänti, ukat ayllunakanwa jukʼamp qollqe jikjjatañ qalltäna.
  Ukampis sum jawqʼjapjjaspäna ukhajja, bañonwa uñjasispäna. Ukampis jupax wali ch"amakt"atawa. Ukat qhawqhas ukham pächasiñax utjkchïnxa.
  Imill wawax kayunakapax wali suma uñnaqt"aniwa. Ukampis chiqpachansa kayunakapax wali chʼamawa, botas ñikʼutat sipansa jukʼamp chʼamaniwa.
  Ukampis sirvientax amukiw qhiparäna, janiw jukʼamp jisktʼaskänti.
  Princesa satäkis uka warmir jariqasax ikiñar uchapxäna. Ukax janiw yatiskiti kunapachatix pluma ikiñanakan umamp chhaqt"atäki ukhaxa. Ukampis Gertrude kullakajj ikiñar purtʼasisaw samkanakar purtʼasïna.
  Qhepürojj Agustín chachajj sartasjjänwa. Desayunotakix t"ant"ampi ukat q"añu lechempiw churapxirïna. Ukat yapuchiri warmix juk"amp pä canasta sawuñ munäna.
  Ukat ukat uka princesax thakhinjam sarawayxäna.
  Usuchjat kayunakapax mä arumaw qullatäxäna ukat sarnaqañax mä jukʼa faciläxänwa. Ukampis wali chuym usuyasi. Yämas kunapachatï grava thaknam makatkäna ukhajja. Nayajj wasitat chʼojjñaruw mayjtʼañajäna. Uka tawaquxa juk"ampiruwa sarxäna. Jupajj kisunakap chʼoqtʼasisaw tensión lurasïna. Chakinakapax mä juk"a junt"uchasïna ukat jan ch"amäxänwa.
  Qhiparusti, París markan pirqanakapax nayraqatapan uñstawayi. Markax wali jach"awa, kuna pachatix Edad Media ukax niyaw tukusxäna ukat machaq pachanakax qalltawayxänwa. Ukat industrialización ukax niyaw sarantaski.
  Ukampis borde armanakax janiw jichhakamax chhaqtkiti. Tunka paqallqun patak maranakax wali askipunïnwa.
  Agustín chachax ch"uxña ch"uxña quqanak patxan sarnaqäna, awisax talonanakapat ch"aphinak apsuñaw wakisi.
  Qhiparusti, princesax wasitat thakhin mistuñapatakiw wayt"ata. Ukax wali llakiskañawa ukat junt"urakiwa. Wali askiwa, intix qinayanak qhipäxan imantasïna ukat janiw sinti phichhantkänti. Ukampis ukax chhuxriñchjatawa.
  Agustín chachajj wali chʼamampiw sarnaqäna. Jupax wasitatwa pä kayupax liwxataski ukat wali usutaw jikxatasi. Ukampis chʼamanïñwa uñachtʼayi ukat sarawayxiwa.
  Punkuxa juk"ampi jak"achasiñawa. Guardianakaw utji... Janiw yaqha q"ala kayuni limosnero warmirux yäqapkiti. Jaqinakax jutapxi, sarapxi. Walja warminakas jila parte wawanakas qʼala kayukïpjjarakiwa. Ukampis thakin qalanakxa janiw ukham axsarapkiti. Ukat Agustín chachajj tʼaqhesirakiwa.
  Ukampis akanx jupax París markankiwa. Aka chiqanx pavimentonakax qalat luratawa ukat mä juk"a llamp"ukiwa. Janiw jukʼamp usuchjasjjeti. Ukampis ukhamakipans, imill wawan p"akjata kayunakapax wal t"aqhisi. Ukat mä jukʼa chʼalljjtayat wilan rastronakapas uñjasirakiwa.
  Agustín chachajj jupa pachpaw saraski ukat aguantaraki. Markax jach"awa ukat wali q"añuchatawa. Mayt"asir wawanakax taqi chiqanw t"ijt"apxi.
  Agustín chachajj sarnaqäna. Ukat ¿kunsa lurañapa sasaw amuyi? Cheqas janiw kunjamatsa reyamp jikisiñamäkiti. Ukatxa mä duqueru ukat conteonakaru. Ukampis ¿isimp isthaptʼat qʼala kayuni tawaqojj Suecia markankir reyin phuchapäkaspas ukham creyipjjaniti?
  Ukhamatwa verdugorux purisma.
  Ukampis ¿kunsa lurañasa? Nayajj janiw Agustín chachar uñtʼkayätti. Wawanakapax wasitat usuñ qalltapxäna ukat qarjataw jikxatasïna.
  Imill wawaxa gradanakan qunt"asisaw samart"añ qalltäna. Samsuñap katthapisinxa, chʼuqtʼat suelanakaparuw chʼallxtayäna, ukat wali chhuxriñchjasïna.
  Mä waynaw jupar jakʼachasïna. Jupax wali suma isthapt"ataw uñnaqt"ani ukat zapatos uchatarakiwa.
  Ukhamaraki, machaq ukat barnizado.
  Agustín chachar uñkatasajja, akham sänwa:
  - ¿Ukham suma ukat ukhama pisini?
  Princesax p"iqip jach"ar aptasax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Alaxpachan tesoronak thaqhapxam!
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukat jumax wali yatiñaniwa! Jumax yatisktawa, jumar uñtasit maynix jukʼamp suma jakañwa jakaspa.
  Chʼikhi Agustín chachajj akham sänwa:
  - Janiwa naya pachpaxa aljaskäti.
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukat jumax aka tuqitx qullqi jikxatasma. Ukampis ¡yaqha thakis utjarakiwa!
  Princesax musphataw jiskt"äna:
  - Ukat kawkïris?
  Uka jan wali waynax akham sänwa:
  - Jiwasaxa suma isthapt"ayaraksnawa, zapatos churaraksnawa, ukhamaraki mä qamiri utaru mä sirvienta ukhama uchapxaraksnawa.
  Agustín chachajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukatxa ¿kunas kutt"ayañatakixa?
  Chuyma ch"ukuni waynax akham sasaw jaysäna:
  - Punkunaka jist"arañani chiqa waynanakataki kunapachatixa dueñonakaxa jani utankapki ukhaxa.
  Princesax jisk"achataw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Jumaxa ukatakixa saraskäti sasina amuyta?
  Uka jan wali waynax akham sänwa:
  - Ukatxa kunsa munapxtaxa?
  Agustín chachajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Chiqaparu irnaqaña!
  Uka waynax amparap luqxatäna:
  - Ukhamäspawa. Ukampis qullqinak layku chʼamachasiñax llampʼu chuymanïñawa, kunapachatï mä fortunanïkasma ukhaxa.
  Uka tawaqux amparap luqxatasin akham sänwa:
  - Janiwa París markanxa jaya pachaxa qhiparkäti.
  Uka jan wali waynax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Uñjtwa!
  Ukat uka tawaqut jithiqtxäna. Samartʼasa ukat manqʼat awtjatäsajj Agustín chachajj yaqha cheqaruw sarjjäna. Nayrïr minutonakanjja, kayunakapajj wal usuyasïna, ukampis juntʼuchasïna ukat usupajj jukʼampiw usuntäna.
  Agustín chachajj jichhajj jukʼamp chʼamampiw sarnaqäna. Ukat jukʼampiw manqʼat awtjatäyäta. Ukampis lunthatasiñax jan walt"ayiriwa - jupanakax mutuyatäpxänwa. Tiempojj janiw liberal ukhamäkiti. Jupanakajj markampi jawqʼjapjjeristamwa, jan ukajj wali chʼama irnaqäwiruw khitapjjaspa. Ukat awisax lunthatanakarus warkkatapxaraki. Janis sapa kutis utjkchejja.
  Agustín chachajj jukʼamp chʼamampiw sarnaqäna. Ukat pʼakjata, chʼiyjata talonanakapajj lliphipirakïnwa.
  Ukat mä señoraw carrot uñjäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Jutam akharu!
  Agustín chachajj tʼijtʼasaw jupar jakʼachasïna:
  - ¡Nayaxa wakicht"atätwa!
  Uka pata sombreroni jaqixa akham sänwa:
  - ¿T"ant"am jikxatañ munasmati, mayisiri?
  Princesax juk"amp manq"at awtjata, p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhampuni!
  Uka señorax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Aka qillqat Louvre ukar apapxam!
  Agustín chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Nayaxa wakicht"atätwa! ¿Kawkhansa Louvre sat cheqajj utji?
  Senor jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Taqinipuniw uk yatipxi, jiskt"asipxam! Ukat jumax Dogville kullakaruw pasapxäta .
  Princesax uka carta apthapisinx jank"akiw t"ijtäna. Jupajj amuytʼayatäkaspas ukhamwa amuyasïna. Ukat sapa kutiw kawkhans Louvre sat cheqajj utji sasaw jisktʼasirïta. Ukjja juparuw uñachtʼayapjjäna.
  Agustín chachajj palacioruw tʼijtäna. Aka mantañawjanx axsarañaw sayt"ayatäna. Princesax akham sänwa:
  - ¡Nayaxa Dogville kullakaruwa mä qillqatampi sarä!
  Guardianakajj tenienteruw jawsapjjäna. Jupaw uka carta apthapïna. Jupax escudo uñkatasinx akham sasaw jaysäna:
  - ¡Naya pachpaw katuyä! Ukat aka mayt'irix Chatelet ukan !
  Guardianakajj Agustín chacharuw jankʼak puripjjäna ukat amparanakap tʼijtjjapjjäna. Uka tawaquxa jachaqt"asïna.
  Tenientejj jukʼamp sum uñkatasaw akham säna:
  - ¡Kuna suma rizos ukanakas utji, walja qullqimpiw aljasispa!
  Uka guardiajj akham sänwa:
  - ¡Jupa pachpaxa wali sumawa!
  Tenientejj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jutam, arkta, suma uñnaqt"ani. Inas carcelar jan mantañax wakischispa.
  Guardianakajj Agustín chacharuw antutjjapjjäna. Jupajj tenienteruw arktäna. Jupax nayrar sartawayiwa.
  Ukat ukat Agustín chachajj phallawayjjänwa. Princesan q"ala kayunakapax qhanawa, ukatsti axsarañaw utjaraki. Ukat jupax mä doe ukham t"ijtäna.
  Guardia blindatanakax q"ala q"añuchataw jupar katjañ yant"apxäna, ukampis qhipharuw jaltxapxäna. Agustín chachajj wali chʼamampiw tʼijtäna. Ukat walja tiempow tʼijuyäta, ukampis qhepatjja qaritäjjayätwa ukat qarjataw uñjasiyäta.
  Jupax samart"añatakiw qunt"asïna... Niya tunka payan marani mä waynaw jupar jak"achasïna. Jupajj qʼala kayuni ukat trapo isimp isthaptʼataw sarnaqäna. Jupajj Agustín chacharuw mä manzana churäna, akham sasa:
  -Manq"apxam, munat kullaka!
  Uka princesaxa aptasinwa manq"antatayna. Jupax wali kusisitaw masticäna ukat jachaqt"asïna.
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jumanakaxa irnaqawi jikxatapxasmawa. Wali llakkañawa, ukampis janiw manq'at awtjata jiwkätati.
  Agustín chachajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kunsa lurañajaxa?
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - Uka bomba turkañawa. Jila partejja, yuqall wawanakaw ukham lurapjjerïna. Ukampis dueñojj policiat mä imill wawar contratañapatakiw mä orden katoqäna. Janiw jichhakamax purinktati, sartasipxasmawa.
  Augusta kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Nayaxa wakicht"atätwa.
  Imill wawaxa yuqallampiwa dueñoru saratayna.
  Ukat uka qhepatjja, aynachtʼataw jikjjatasta. Nayratpachaw tunka payan imill wawanakax mantañawjan sayt"asipxäna ukat irnaqañatakix wakicht"atäpxänwa.
  Princesax khathatt"asïnwa... Ukampis jan walt"äwinakapax janiw ukhamak tukuykänti. Mä akatjamatwa qhipäxan mä chʼaxwäwi istʼasïna ukat mä jachʼa allqamariw uñstäna. Jupajj uka tawaqoruw jankʼak purintäna. Jupajj tʼijtjjañ yantʼäna ukat jankʼakiw katjapjjäna.
  Mä noble jaqiw trajempi isthapt"ata, guardiananakampi ukat mä teniente nayratpach uñt"atampiw uka allqamari qhipäxan uñstapxäna.
  Jupax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Uka Chatelet , aka suma!
  Agustín chachan amparanakapajj qhepäjjat chintʼatäjjänwa ukat carcelar apatäjjänwa. Guardianakajj imill wawan codonakap mayachtʼasaw amparanakap tʼijtʼayapjjäna, ukajj wali llakkañänwa. Ukat jupanakarux irpapxarakïnwa.
  Wali jisk"a imillaxa p"iqi ch"uqt"ata sarnaqäna. Muspharkañ rizonakapax amparanakap manqhar jaquntatäxänwa. Q"ala kayunakax wilamp mistusaw París markan qalat lurat pavimento ukar takt"apxäna.
  Jupajj jan juchani ukat chuym chʼalljjtayasir uñnaqtʼanïnwa, janitï sinti jiskʼa traponakapajj utjkchïnjja.
  Ukhamaw princesa, phucha ukat heredera de un estado considerable, jichhax q"ala kayuni ukat jan wali isimp isthapt"ata, carcelar irpapxi. Ukat Chatelet ukax sapürunjam jaqinakatakiw carcelaxa, janiw ukhamäkiti, sañäni, Bastille, ukanx qamirinakaw carcelar jist"antatäpxi.
  Agustín ukax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  Qalltañ pachax niyaw purinxi,
  ¡Reinax q"ala kayukiw andamio ukar irpapxi!
  Tenientejj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ukhama! Ukhamarakiw Su Majestad la Reina ukar jisk"achaña! Mä tama varas ukat mä brasero talonanakar asxatañatakix Chatelet ukan suyt'apxtam.
  Agustín chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - ¿Kunatsa wali t"aqhisiyapxitu?
  Reyin guardiapan tenientepajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jïsa! Vagancia, escape de custodia, lese majesta, munasiñ cartanak apaña, conspiración ukampi. Oh wawa, verdugo ukat estantex suyt"apxtam.
  Princesax ch"iyar tukusaw pächasïna. Ukatwa Chatelet sat chʼamaktʼat castilloruw apapjjäna .
  Uka carcelajj qʼaphirïnwa, ukat celdanakanjja, sapüru jaqenakaw wal phoqantatäpjjäna. Janiw Bastilla ukanjamäkiti, sapa katuntat jaqinakax sapa mayni, suma celda ukanipxi.
  Agustín jilatarojj warminakan departamentoparuw apapjjäna. Taqi muytapanxa pirqanaka, barras ukanakaw utjäna. Tukuyañatakix nayraqatax mä thakhiw utji. Agustín chachanjja janiw kunas utjkänti, jan ukasti traponakakiw utjäna. Pä chʼamani, chʼamani, chacha guardianakaw tʼunjapjjäna. Janïr thaqhañ qalltkasax guantes uchasipxi. Ukat jupanakax princesan q"ala janchiparux q"añut llamkt"añ qalltapxäna. Uka tawaqux niyaw p"inqachasita ukat axsarañat jan amuyt"asxänti.
  Lakapar uñkatasaw nayranakaparu ukat jinchunakapar sum uñchʼukisïna. Ukat jan chʼamäñapatakix gas sat avionaruw qhantʼayapxäna. Ukat kunapachatï kayunakaj chʼalljjtayañatak waytʼapkitäna ukhajj jukʼamp jiskʼachasiñajawa.
  Agustín chachajj akham sänwa:
  - Nayaxa virgenätwa, ¡amuyasipxam!
  Jichhajj experienciani tianakajj llampʼu chuymampiw ukat wali amuyumpiw llamktʼapjjäna. Jupanakat maynïrejj akham sänwa:
  - ¡Ukham suma ukat taqpacha!
  Jilïr matronax akham sänwa:
  - Jisa, aka jamach"ix walja ganancianak apanispa!
  Ukat Agustín chachajj wasitatwa llakit arnaqasïna, kunattejj guantes uchat amparanakaw manqhapar wali chʼamampi ukat qhoru mantapjjäna.
  Uka guardiajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Paciencianïñamawa, munata! Ukanjja, wali valorani qalanaka ukat anillonak imantapjjayäta.
  Agustín chachajj cheqapuniw phenqʼasa ukat llakit phichhantäna. Ukajj chʼakkatasipkstam ukhamawa.
  Ukatxa, kayunakapwa jikxatapxäna.
  Uka guardiajj akham sänwa:
  - Jupan suelanakapax llamp"u chuymaniwa ukat k"anthapitawa. Jupax qhanaw jan común jaqïkiti.
  Agustín chachajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä princesa!
  Jilïr matronax akham sasaw arnaqasïna:
  - Amukt"asim, jan ukax mä celdaruw loconakamp khithapxäma.
  Uka thakhi thaqhañax tukuyataxiwa. Uka qhepatjja, Agustín chacharojj mä cubo juntʼu umampiw inti jalsun juntʼuchatäna. Ukat jilïrin mayitaparjamaw mä raya isi churapxitu.
  Jupajj akham sänwa:
  - Kamachirjamaxa, ñik"uta khuchhuqañawa, ukatxa celda general ukar khitañawa. Ukampis ¡wali suma uñnaqtʼanïtawa ukat virgenätawa, ¡suma ñikʼutampix jukʼamp valoranikïtawa! Jumax, mä princesa ukhama, mä sapa cuarto barras ukan churapxätam, ukat ukanw Chatelet ukan comandantepax destino ukar amtani .
  Uka guardiajj akham sänwa:
  - Virginidadapaxa martillo manqhana aljasispawa.
  Jilïr jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - Comandantexa amtaniwa. Jan ukax janiw derechonïktanti. Jichhax sector privilegiado ukar irpañäni.
  Mä numerompi ukat rayani isimpi isthaptʼata, ukampis qʼala kayukiw uka princesajj laqʼamp phoqantat pasillonak irpapjjäna, walja kayunakaw chʼiyjatäjjäna.
  Jilapachax Chatelet markanx walja katuntat jaqinakaw celdanakan utji. Ukampis jukʼamp jan wali lunthatanakajj utjarakiwa, jupanakajj jupamp chik sarnaqerinakat jitheqtañatakiw chʼamachasipjje. Ukat imill wawanakax wali suma uñnaqt"anïpxatap laykux qamirinakar kusisiyañatakiw apnaqapxi.
  Agustín jilatarojj yaqha celdaruw apapjjarakïna. Ukanjja, mä cunajj pajampi phoqantat colchón ukat mä espejompiw utjäna, ukat mä cheqaw samartʼañatakisa ukat umamp jariqasiñatakis utjäna. Células comunes ukanakamp chikachasiñatakix, kawkhantix wali axsarkañ q"aphinïki, ukat imill wawanakax chiqpachapuniw maynit maynikam qunt"asipxi, chiqpachansa niyas mä qurpachasiñ utaw. Ukat juyphi pachanx pirqa qhipäxanx mä chimenea ukaw utjaraki.
  Agustín jilataruw tʼantʼampi mä jarru umampi apanipjjäna. Jichhakamax janiw jichhakamax mä racionarux juk"amp manq"añanakamp uchatäkiti, ukhamat cliente ukar yanapt"ir imill wawanakax jan ch"uñunipxañapataki.
  Princesaxa, manq"at awtjata, qarjata, munañapampiwa ch"iyara t"ant"a manq"äna, uma umarakïnwa.
  Uka qhepatjja, purakapajj phoqantatäjjänwa, wali llakkañänwa ukat ikisjjänwa. Ukhamaw nayrïr arumax Francia markan mä carcelar saräna.
  . JANK"A 2. 2.1.
  Mä katuntat princesajj carcelankir mä celdajj pajat lurat colchón uchatänwa, jupajj mä regimiento de angeles pʼeqtʼaskatapwa samkasïna. Ukat Luciferan ejercitopampiw nuwasipxi.
  Chʼiyar chʼiyar angelanakampi, chʼiyar saxranakampiw tantachasipxäna. Ukatsti espadanakampiw khuchhuqañ qalltapxäna. Angelanakax ch"uxña espadanakaniwa, saxranakax wila espadanakaniwa. Uka jach"a princesa, jupax samkan mä nuwasiriruw tukuwayi, Luciferamp nuwasi. Ukat nuwasïwix wali chʼamawa.
  Lucifer jupax wali suma uñnaqt"an q"illu ñik"utan waynawa, atlético cuerponiwa ukat musculonakapax wali uñt"atawa. Janiw akax Supaya sañjamäkiti, sutipax wawanakar axsarañatakiw apnaqasi.
  Jan ukasti, jupax wali suma ukat jan juchani angelawa. Agustín chachajj janipuniw ukham suma uñnaqtʼan waynar uñjirïkänti.
  Ukhamäkchïnsa, espadanakampiw khuchhuqapxi, ukat cuchillonakat chispanakax tʼijtʼi.
  Lucifer jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Khititasa?
  Agustín chachajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Princesa Ángel!
  Lightbringer ukax akham sasaw jaysatayna:
  - ¿Kunatsa ch"axwañasa?
  Princesa imillaxa wali jach"atwa jaysäna:
  - Janiwa yatkiti. Ukampis ¡ukham lurañaw wakisi!
  Luciferax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  Ch'axwañ chiqan wila wartapxam,
  Akax janiw nayrïr kutikiti jumanakatakix imill wawanakata...
  Ukampis laqʼar uñtat uñjañamawa, .
  ¡Pavimento parisino ukanx!
  Agustín chachajj wali kusisitaw akham säna:
  Diosaw sabrenak churitu
  Nayax janiw sayt'irjamäkti...
  Metal ukax pechomar t"ijt"aski, .
  ¡Wila wartäwi, wila wartäwi!
  Ukat espadanakax wasitat chʼaxwapxäna, chispanak chʼiyjasa.
  Luciferax imill wawarux mä jiskt"aw jiskt"äna:
  -¿Kunas askimpi jan walimpixa mayjaxa?
  Agustín chachajj phenqʼasisaw akham säna:
  - Wali... kunjamarak urux arumat sipan mayjäspasti...
  Qhana apaniri angelajj akham sänwa:
  - Mä uruxa, chiqpachansa, wali askiwa! Ukampis arumax janiw jan walïkiti. Ch"amaka alaxpachanxa ukham suma warawaranakaw utji.
  Angela princesajj iyaw sänwa:
  - Jisa, ukhama. Warawaranakar uñchʼukiñajj wal gustitu, jukʼampejj telescopio toqew uñchʼukiñajja.
  Luciferax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna.
  - Jisa, warawaranakaxa wali sumawa, kunjamatixa phaxsixa.
  Agustín chachajj wali kusisitaw qʼochüna:
  Phaxsi, phaxsi, panqaranaka, panqaranaka, .
  Qawqha kutisa jakäwinxa janiwa wakiskiti, .
  ¡Jaqinaka ukat suma chuymanïña ukat suma chuymanïña!
  Qhana apanir angelajj akham sarakïnwa:
  - Taqi munasirinakaruw atinisipxtanxa,
  ¡Suyt"awinaka ukat samkanaka ukat samkanaka!
  Princesax angelar p"iqip ch"allxtayäna, jupax qhana apantäna, Prometeo ukham, ukat uka pachparakiw ch"amakan príncipe ukham uñjata.
  Ukampis chiqpachansa, ¿khitis Luciferax? Cristianonakax akham yatichapxi: - Diosax chiqpachapuniw aski, Supayax chiqpachapuniw jan walixa. Ukampis Bibliarjamajja, walja millón millón jaqenakaruw Diosajj jiwayäna, Supayajj tunka jaqenakarukiw jiwayäna. Ukhamajj askisa jan walisa aka cheqan wali muspharkañawa.
  ¿Diosajj munasiñati? Ukampis akax mä muspharkañ munasiñawa.
  Kunawsatix jilpachanix nina qutan ukhamarak azufre qutan wiñay t"aqhisiñamp uñjasipxi, ukatx jisk"a jaqinakax wiñay cuartel ukar saykatapxi - trópicos ukan mä carcel ukar uñtasita. ¿Ukham lurasispati?
  Agustín sat waynax wali yatiñan tawaqunïnwa, ukat jila parte jaqinakax wiñayataki, infierno tʼaqhisiyatäpxañapatakix wali muspharkañjamarakïnwa. Ukampis mayni tuqitxa, ¿kunas chiqaxa?
  Ukat ¿Cristox Diosati?
  Chiqansa, ¿Diosax Noé chachan urunakapan niya taqpach jaqinakar tʼunjäna ukat millón millón jaqinakat llätunka jaqirukiw jaytawayäna, ukhamatwa ukham jiskʼachasispa ukat cruzan wali llakit jiwaspa?
  Ukat jiwayirinakatakis mayisiñarakiwa. ¿Ukajj cheqäkaspas ukhamäpachati?
  !
  Luciferax amuyunakap amuyt"asax akham jiskt"äna:
  - Inas ch"axwañ jaytxchispa?
  Uka princesajj akham sasaw qʼochüna:
  Taqi jaqinakax mä planetankiwa
  Sapa kutiw amigonakax utjañapa...
  Wawanakax sapüruw larusipxañapa
  Ukat sumankañ pachan jakasipxañani...
  Wawanakax larusipxañapawa
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Ukat mä suman jakañan jakasim!
  Uka arunak arsuñ tukuyatatxa, uka espadax Agustín sat jaqin amparaparuw katuntasïna, ukat jank"akiw mä ch"uxña rosas ramar tukuwayxäna. Ukat uka qʼapkir qollajj jupanakat misturakïna.
  Princesa imillax wali colerat q"ucht"äna:
  Jak"anxa, jak"an kusisiñampi jan walt"awinakampi, .
  ¡Jiwasax mä ch"aman jaysäwi churañasawa, churañasawa!
  Inti jalsu tuqiruxa, jïsa, jïsa, jïsa!
  Ukat jaqinakar t"unjañataki - janiwa, janiwa, janiwa!
  Lucifer chachajj akham sasaw qʼochüna:
  Jaqinaka, munasiñampi, amukt'apxam, amukt'apxam,
  Ch'amakan ch'axwäwinakax chhaqtxpan...
  Cigüeñax uta pataruw uñsti, kusisiñaw uta manqhan utji, .
  ¡Aka Uraqin sumankaña!
  Ukat espadapax mä ch"uxña, suma q"apkir margaritas sat quqaruw tukurakïna.
  Angelanakas saxranakasa janiw nuwasiñ munapkänti. Amparanakapanjja, armanakajj flora sat jachʼa luratanakaruw tukupjjäna.
  Ukat taqiniw coro ukan q"uchupxäna:
  Wawanakax larusipxañapawa
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Ukat mä suman jakañan jakasim!
  Uka katuntat princesax sartasxänwa. Ukat sartañatak señalajj istʼasïna. Chatelet ukan katuntat jaqinakax desayunar apapxañapänwa, ukatx irnaqäwiparuw apapxañapäna.
  Agustín chacharojj ikiñat sartasaw mä cubo uma churapjjäna, ukhamat jariqasiñataki ukat kisunakap cepilltʼasiñapataki. Ukatxa t"ant"ampi, mä juk"a lechempi avena apanipxatayna.
  Princesax manq"äna... Jupax nayratpach mä jan uñt"at tawaquruw tukuwayxi. Chiqansa, ¿kunsa jukʼamp mayispa?
  Ukatxa Agustín jilataruw irnaqäwipar irpapxäna. Niyakejjay jupajj jan sawuñ yatkchïnjja, janirakiw ordenanakas utjkchïnjja, uka princesaruw molino qala turkañapatak khitapjjäna. Ukhamaw granonakax jak"uruw tukupxirïna.
  Uka trabajiñajj wali chʼamänwa ukat qarjañjamarakïnwa. Agustín chachajj patio qalanak patjjar sarkasajj chʼakhut kayunakapajj wali llaktʼataw jikjjatasïna. Qʼala kayunakapajj chhuxriñchjasiñ qalltäna, ukat qʼañu kayunakanjja machaq callunakaw uñstäna. Ukat wali llakiskañawa.
  Agustín ukat yaqha kimsa imill wawanakaw rueda muytapxäna. Ukatsti granonakax alaxpachat jaquqanïna. Ukat janiw saytʼasisin mä samsuñamäkiti. Wali ch"ama irnaqawi. Ukampis imill wawanakax niyaw ukar mantapxäna, ukat qʼala kayunakapax chiqpachapuniw qʼañuchatäxäna. Jupanakax calloused ukhamawa, camellon kayunakapjama. Ukat Agustín chachajj jichhakiw qʼala kayuni jaqëjjäna, ukat janiw trabajor ukham yatintatäkiti. Ukat mä qhawqha tiempotjja, vacanakapasa, qonqoranakapasa ukat qhepäjjapas usuchjasiñwa qalltäna. Ukax t"aqhisiyañakiw, janiw irnaqawikiti.
  Ukat irpir chuymanix jupanak patxaruw saytʼasi, ukat ruedax mä jukʼa jukʼampiw muyunti, mä chivompis chʼalltʼatäkaspas ukhama.
  Nayra Roma markan esclavonakäpkaspa ukhamawa. Jïsa, jichhakiw princesa coronaria ukhamäyäta, Francia markan reyin warmiparuw tukusma - uka pachax planetan jach"a ch"amapawa. Ukat jichhax qʼala kayuni katuntat jaqïtawa, mä numerompi chʼiyjata, rayani isimpi isthaptʼata. Amparanakamax qʼala ukat kayunakamax niya caderakamaw qʼala chʼiyjatäxi. Ukat jumanakax tʼaqhisiyasipxaraktawa. Oh q"ala kayu manqhan qalanakat, ukat janchi tuqit estrés, ukat chivonaka, ukat jisk"achasiña.
  Agustín chachajj umat pharjatatwa tʼaqesirakïna. Wali verano ukat stuffy ukhamawa. Rueda muytayañajj wali chʼamawa. Ukampis cuerpopajj waynäjjewa ukat naturaljamaw kʼumara. Jichhajj payïr thayajj jistʼarjjewa, ukat jukʼamp faciläjjewa.
  Uka tawaqux qʼala kayunakapas chʼamanïkaspas ukham amuyasi ukat niyas janis kuns jikxatkaspa ukhamwa amuyasi.
  Llakinaka ukat qarjañat jithiqtañatakix imill wawax kuns amuytʼañatakiw chʼamachasi.
  Sañäni, reinajj jan wali emperadorampiw katuntatäjjäna. Ukatsti uywiriruw apapxatayna.
  Jupajj akham sasaw jupar mayïna:
  - ¡Munasipxita!
  Ukampis uka jisktʼarojj jachʼa jachʼa tukusaw jaysäna:
  - Janiwa!
  Ukat dictadoran kamachiparjamajja, ¡reinajj estanteruw warktʼasïna! Jupanakax jaquqanipxitu, nayraqatax taqpach isinak ñik"utaruw ch"iyjapxitu. Ukat jachʼa jachʼa tukur apnaqerirojj techokamaw jiljjattäna. Uka bóvedas ukanakaru. Ukat ukatsti uka sogax antutatäxänwa. Uka reinaxa liwxatasïna. Uka sogajj pampa jakʼaruw jalnaqäna. Ukat uka tawaqux arnaqasïna ukat usuchjasitapat desmayasïna.
  Mä cubo thaya umaw juparux warantapxäna. Uka tawaquxa amuyt"asitaynawa.
  Jilïr verdugojj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Dictadorar munasmati?
  Reinax wali llakitaw jikxatasïna ukat axsararakïnwa, jupax wali phinq"asisaw q"ala jan isin warkt"asitayna verdugonak nayraqatan, jupanakax sarcasmo ukhamaw ajanunakap jachaqt"asipxäna.
  Jilïr t"aqhisiyirix p"iqip ch"allxtayäna. Uka q"ala warmiru mayampi sartayañ qalltapxäna. Sogaxa mayampiwa ch"amakt"äna, mayampi. Ukat reinajj mä estante patjjan techokamaw jiljjattäna.
  Ukatxa, congelatäxänwa. Uka agosto jaqin ch"iyar ñik"utapax lliphipitaynawa.
  Ukatxa mayampiwa sogaxa antutatäxäna. Uka tawaqun janchipax liwxatäna. Ukat qalltanxa wali mulljataw khathattʼasïna. Ukat ukatsti, kunapachatï sogajj chʼamaktʼjjäna ukhajja, sallqa cheqat arnaqasïna.
  Ukat mayampiw jan amuytʼasirïkti.
  Jilïr verdugox p"iqip ch"allxtayäna... Reinax wasitat jach"a manqhat apsut hielo umampiw ch"allt"asïna.
  Uka tawaquxa amuyt"asitaynawa.
  Jilïr t"aqhisiyirix akham jiskt"äna:
  - ¡Jumanakaxa emperadorar munasipxäta!
  Reinajj jan chʼamanïsaw arnaqasïna:
  - Janiwa!
  Jilïr verdugox akham sasaw kamachi:
  - ¡Kimsïr kuti warkt"apxam!
  Ukat wasitat t"aqhisiyirinakax reinaruw jach"ar aptañ qalltapxäna. T"aqhisiña estiramiento ukax wali askiwa. Ukat uka tʼaqhisiyatäpjjatap laykojja, walja chʼamani jaqenakaw tʼunjatäpjjäna, ukat kun lurañatakis wakichtʼatäpjjänwa.
  Ukampis agosto wila suma uñnaqt"an warmix amukt"askakïnwa. Ukat wasitatwa techokama jachʼar aptatäjjäna. Ukax k"uchi ukat qalanakax q"uma ukat ch"uxña ch"uxñarakïnwa.
  Ukat ukhamatwa verdugonakajj uka tawaqurux thayar congelapxäna. Ukat ukat apthapisinx mä akatjamat wali kusisitaw soga jaquntapxäna.
  Q"ala jan isin reinax jaquntatäxänwa, ukat sogax wasitat pampa jak"an ch"amakt"äna. Ukat mayamp tawaqux arnaqasïna ukat jan amuytʼasisaw jan amuytʼasxänti.
  Ukat ajanupax wali ch"uxña ukat ch"uxña ukhamaw t"aqhisiñat ch"amakt"ayata. Ukat mayampiw verdugonakax umamp warxatapxäna. Reinajj qʼala jan isinïta ukat qarjata, janiw jankʼak amuyasjjeti. Wali ch"amampiw juparux ajanupar ch"allt"añama.
  Qhiparusti nayranakajax jist"arasïna.
  Jilïr verdugox akham jiskt"äna:
  -Jumax parlt"asiñ muntati? Mä arunxa, ¿emperadoran concubinapar tukuñatakix iyaw sasmati?
  Reinax lakap ch"allxtasaw sist"asïna:
  - Janiwa! ¡Jiwañajj jukʼamp askiwa!
  Jilïr t"aqhisiyirix qarjataw arsüna:
  - ¡Tunka ch"axwawi chika ch"amampi!
  Reinax mä juk"a estante patxaruw liwxatäna. Ukat verdugox liwxatasinxa, qhipäxaparuw mä jukʼa jawqʼjäna. Uka tawaquxa wali jach"atwa chhuxriñchjasïna. Ukat tʼaqhisiyirix jawqʼjaskakïnwa.
  Jawqʼjatanakapajj tuputäpjjänwa ukat cheqaparjamaw jawqʼjapjjäna. Wila rayanakax imill wawan janq"u qhipäxapanx punkitänwa.
  Jawqʼjañ tukuyasajja, tʼaqhesiyirijj jisktʼasisaw jilïr verdugorojj uñchʼukïna.
  Jupajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Jumax emperadoran concubinapar tukuñatak iyaw sasmati?
  Reinajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Janiw nayarux thuqhuñamäkiti!
  Jilïr verdugox akham sasaw kamachi:
  - ¡Phisqa ch"axwawi ch"amampiwa ch"axwaña!
  Verdugojj liwjjatasaw jawqʼjäna. Reinan janq"u ñik"utapax ch"allxtawayxänwa. Ukat wilax sarawayxänwa.
  Uka tawaquxa arnaqasïna. Ukampis jankʼakiw lakap chʼakhusajj kisunakap chʼoqtʼasïna. Verdugojj wasitatwa taqe chʼamapampejj jawqʼjäna.
  Reinajj amukïskänwa, ukampis jukʼamp chʼamaktʼjjänwa. Samsuñapax wali ch"amawa, q"ala pechopat ch"uñu gotanakaw jaquqani, ukat rubí chuchupax lliphipi.
  Verdugox jawq"jatayna, ñik"utapax p"akjatäna ukat wilax mä ch"allt"ataw saraqanïna.
  Jawq"jañ tukuyasaxa, wasitatwa p"iqinchirir uñkatasïna.
  Jilïr t"aqhisiyirix p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukat jichhaxa mä bloque ganchos ukanakampi!
  Verdugonakajj reinan qʼala kayunakaparojj roble sat lawat lurat hierrot lurat mä bloquempiw chintʼapjjäna. Ukat uka thiyanakanjja, ganchonanakaw mistunïna. Seguro ukham uñt"atawa.
  Jilïr t"aqhisiyirix akham sasaw kamachi:
  - ¡Uka ch"ukuña!
  Ukat verdugonakajj mä libra peso ganchot warktʼapjjäna. Ch"iqa ukhamaraki ch"iqa. Chiqansa, pesonakax nayratpach wakichtʼatäxänwa. Ukat taqpachanx tortura sotano ukax mä qamir arsenal ukaniwa.
  Jilïr verdugojj reinaruw akham jisktʼäna:
  -Jumax parlt"asiñ muntati?
  Jupax jan axsarasaw jaysäna, wali llakitaw chhuxriñchjasïna:
  - Janiwa!
  Jilïr tʼaqhisiyirix akham sänwa:
  - Jiwañkamaw t"aqhisiyaraksna.
  Reinajj jan pächasisaw akham säna:
  - Jiwañaw juk"amp askixa, aljantañat sipansa.
  Jilïr verdugox akham sasaw kamachi:
  - ¡Yaqha pesaje ukaxa pä tuqiru!
  Verdugonakajj sapa pesaje phustʼasisaw warktʼasipjjäna. Reinan qʼala janchipajj jukʼampiw chʼalljjtäna. Ukat mä mistu chʼuñumpi wilampiw jupat chʼalljjtäna, ukat venanakapas jukʼampiw chʼalljjtasïna ukat wali uñtʼatäjjänwa.
  Reinajj kisunakap taypit amukiw jachañ qalltäna. Jupajj wali llakitaw jikjjatasïna.
  Jilïr t"aqhisiyirix akham jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa parlt"asmati? ¿Emperadoran concubinapäjjätati?
  Uka tawaquxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Janiwa!
  Jilïr ejecutorajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Jichhaxa talonanakam asxatapxañäni.
  Reinajj akham sasaw akham säna:
  - Nayaxa wali janiwa jupan esclavopäkäti.
  Verdugonakajj armariot mä botella aceite de oliva apsupjjäna. Corcho apsusaw amparanakapar warantapxäna . Uka qhepatjja, suelanakaparojj wali chʼamampiw qʼañuchañ qalltapjjäna.
  Reinax jan ch"amanïsaw chhuxriñchjasïna ukat jacht"asisaw akham säna:
  - ¡Jichhakamax janiw kuns arskäti! ¡Ukat janiw mä ghoul ukamp jaqichaskäti!
  Verdugonakajj suelanakapar lubricañ tukuyapjjäna. Ukatxa, jisk"a lawanaka ukat paja reinan q"ala kayunakap manqhar uchapxäna. Azufre chʼalltʼasisaw mä antorcha apanipjjäna.
  Uka nina lawrajj nina nakhantjjänwa. Lakapax q"ala, imill t"aqhisiyat t"aqhisiñarux jan walit uñt"atawa.
  Uka rosa suelax tenso ukhamänwa. Ukat reinax wali samsuñ qalltäna. Ukat ukatsti, kunapachatix imill wawax kayunakapax junt"u umamp ch"allt"atäxän ukhax arnaqasïna.
  Jilïr verdugox sarcasmo ukham jiskt"äna:
  - Ukhamaxa, ¿concubina ukhama emperadorar sarasmati?
  Reinajj mayamp arnaqasïna:
  - Janiwa!
  Verdugojj kisunakapwa qhantʼäna. Jupan señalap istʼasajja, yanapirinakajj nina naktayañ leña yaptʼapjjäna. Ukat ninax jukʼamp jachʼaruw tukuwayxäna ukat jukʼamp juntʼüxarakïnwa.
  Reinax pulmonanakap patat arnaqasiñ qalltäna. Jupajj wali llakitaw jikjjatasïna. Ukat tʼaqhisiyirinakax jachaqtʼasipxäna.
  Jilïr verdugojj akham sasaw jisktʼäna:
  - Walikiwa, ¿jumax amuyuma mayjt"ayawaytati?
  Reinajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Janiwa!
  Jilïr t"aqhisiyirix jan axsarasaw akham säna:
  "¡Ukhamaxa, ¡jupan chuchupxa qhatiyapxarakiñäniwa!"
  Verdugonakajj wasitatwa amparanakapar aceite warjjapjjäna. Ukat uka tawaqurux phuqtʼat chuchupar qʼaxuñapatakiw jankʼak sarapxäna.
  Ukat reinan chuchupjja, escarla coloraniw qʼañunak chʼoqtʼapjjäna, ukat bustoparuw chʼoqtʼapjjäna.
  T"aqhisiyirinakan llamkt"atapatxa, agosto jaqin chuchupax punkitänwa ukat ch"amaruw tukuwayxäna.
  Reinajj uka aptʼasisaw arnaqasïna:
  - ¡Q"añu!
  Lubricañ tukuyasajja, mä verdugojj mä antorcha aptasaw qhantʼayäna. T"aqhisiyirinakax uka ninax warmin q"ala pechoparuw puriyapxäna. Ukat jan ceremoniampiw juparux chʼaxwañ qalltapxäna.
  Reinajj jukʼampiw jachäna. Kunjamsa wali llakiskañasa ukat wali llakiskañasa.
  Verdugonakajj larusisaw kisunakapsa apsupjjäna. Waljaniw hierrot lurat yänakanïpjjäna, ukampis jilïr verdugojj qorit luratänwa!
  Chiqpachansa akax mä wila masiwa. ¡Ukat kisunakapax almapar uñtasitawa!
  Qʼala talonanakapasa ukat qʼala pechopas uka pachparakiw phichhantapjjäna.
  Verdugox, uka pachparakiw, jachaqt"asisinx nayranakap ch"irmthapïna...
  Reinax estante patxaruw liwxatäna. Ukat walpun chuym ustʼayi.
  Jilïr t"aqhisiyirix akham jiskt"äna:
  -¿Emperadorampi jaqichasïtati?
  Mä tawaqu, qarjata warmixa akham sasaw arnaqasïna:
  - Janiwa!
  Jilïr t"aqhisiyirix akham sasaw arsüna:
  - Ukat jichhax jupax purakapar lubricañapatakix pachaw purini...
  Aka chiqanx princesan lurawipax tukusxänwa. Ukat mä jiskʼa tʼantʼa manqʼañapatakiw khitapjjarakïna. Niyakejjay wali suma uñnaqtʼanïchïnjja, lechempi chawllampiw gaseosapat churapjjerïna. Princesax manq"asïna ukat ikiñ munkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Ukampis mayampiw sarañajäna ukat rueda qhepäjjat saytʼasiñajapunïnwa, nayratpach uñisit molino qalaruw muytayañajäna.
  Ukat wali ch"amawa, ukat muskulunakax chiqpachans usuchjataw t"ijt"asipxi. Agustín chachajj yaqha cheqar mayjtʼayañatakejja, wasitatwa qʼochuñ qalltäna.
  Verdugonakax niyaw purakapar q"añuchañ qalltapxäna, ukampis mä waynaw t"ijtäna ukat emperadorax t"aqhisiyañ jaytañapatak kamachip yatiyäna.
  Verdugonakax uka tawaqun q"ala kayunakap manqhan nina jist"antapxäna, ukat wali amuyumpiw nayraqat bloqueat pesajenak apsupxäna. Ukatxa bloque pachpa, ukatxa reina ukaxa estante ukata.
  Alcoholampi pichthapipxäna ukat cuartonakaruw alaxpachar irpapxäna, ukhamat samartʼañapataki ukat usuchjasitapat waliptañapataki.
  Ukañkamasti, emperadorax gladiadoranakax sala ukan nuwasipki uk uñjäna. Akax wali qhuru espectáculo ukhamarakiwa, ukampis iyaw sañjamawa, wali kusiskañawa.
  Pä imill wawanakaw nuwasipxatayna. Maynixa wila ñik"utaniwa, maynixa janq"u ñik"utaniwa.
  Panpachaniw wali suma uñnaqt"ani, musculoso, yatichatäpxi.
  Bragas ukampikiw ringur mantapxäna, torsonakap q"ala jaytawayapxäna.
  Gran Viser chachajj emperadorarojj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Muspharkañ suma uñnaqt"aninaka ukhamaraki pachpa ch"amanaka.
  Dictadorax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, wali sumawa, ukatxa akaxa clasewa!
  Rubiax mä espadampi escudompi armatänwa, ukat wila p"iqin jaqix tridente ukat puñalampiw armatäna.
  Q"ala kayunakapampix wali amuyumpiw sarnaqapxäna, jak"achasipxarakïnwa.
  Ukatxa, maynit maynikamaw jankʼak nuwasipxirïna.
  Wila p"iqin tawaqux tridente ukampiw kayupar ch"allt"äna, ukampis mä espadampiw amparapar ch"allt"äna ukat jaltawayxäna.
  Panpachaniw imill wawanakax usuchjatäpxäna. Uka istʼirinakajj wal arnaqasipjjäna. Ukat wila p"iqin jaqix wasitat q"ala kayunakap ch"allt"añ yant"äna. Ukampis jankʼakiw ukat esquivarakïna. Uka nuwasïwijj jukʼampiw chʼamachasïna.
  Mä jach"a thuqt"awimpiw wila p"iqin jaqix puñalanakap rubio warmin pechopar liwxatäna, ukampis jupax mä escudo uchasïna.
  Ukat uka cuchillajj tʼijtjjänwa.
  Panpachaniw warminakax colerasipxäna ukat jak"achasiñ qalltapxäna. Akax hits ukat blows ukanakaw wasitat utji. Ukat pä, niya q"ala janchini, maynit maynikam ch"amakt"ata.
  Imill wawanakax clinch ukan ch"axwañ qalltapxäna. Dictadorax mä chimpu luratayna. Moronakax jaltasaw imill wawanakan q"ala, mä juk"a laq"amp phuqhantat talonanakaparux qhant"at antorchanak jaquntapxäna. Jupanakajj aptʼasisaw arnaqasipjjani.
  Jupanakax p"akjañatakiw sarapxäna. Ukampis wila p"iqinix uka rubio warmirux mä puñalampiw ladopar jawq"jatayna, ukat jupax pachpaw kunkaparux mä espada katuqatayna.
  Panpachaniw imill wawanakax usuchjasitapatx desmayasipxäna ukat congelapxäna, wilamp q"añuchata ukat q"ala jan isinïsa.
  Moronakax q"ala, imill wawar uñtat, ukhama seductora talonanakap mä junt"u hierrompiw phichhantapxäna.
  Ukampis imill wawanakax janiw kuyntʼapkänti.
  Emperadorajj akham sänwa:
  - ¡Warminakax jiwapxi ukhax wali llakiskañawa! ¿Janit yuqall wawanakar nuwasiñar jaquntañax jukʼamp askïkaspa?
  Gran Viser jilatajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - Jumax chiqaw sasma, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, tata!
  Niya tunka pusini marani pä wayn tawaqunakaw nayrïr kutix arena ukar mantapxäna. Jupanakax musculoso, suma uñnaqt"ani, bronceado yuqall wawanakänwa, wila troncos de natación ukanïnwa. Jupanakajj espadanak amparanakaparuw katjjarupjjäna.
  Ukat pachpa marani ukat jachʼa yuqall wawanakas jupanakamp jikisiñatakiw mistunipxarakïna. Ukat ukhamaraki musculoso, suma, bronceado, ch"uxña troncos de natación ukat sabres ukanakakiw espadanak lantix.
  Jupanakajj emperadoraru ukat jupamp chik saririnakaruw altʼasipjjäna. Q"ala, qhuru, wayna kayunakap ch"allt"asisaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwañar saririnakaxa aruntt"apxsmawa!
  Emperadorajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Qalltaña!
  Uka waynanakaw nuwasiñ qalltapxäna. Ukat jankʼakiw wilax warantasïna, ukat qʼañuchata, musculonakan cuerponakapan usuchjatanakaw uñstäna. Uka yuqall wawanakax janiw escudonakanïpkänti, jupanak pachpas qʼañu nuwasirinakäpxänwa, ukhamasti uka nuwasïwix mä jukʼa tiempotakikïnwa. Ch"uxña troncos de natación ukankir mä waynaw jaquqanïna. Moro jaqinakax kayunakapan q"ala ch"akhanakap mä antorchampiw phichhantapxäna. Jupax jaltawayxänwa, ukampis wasitatwa jaquqanïna, ch"axwantäna. Yaqha waynax wila maleteronakanwa jaquqanïna. Ukampis niya jankʼakiw chʼojjña colorampi. Kimsa yuqallanakaxa amukt"apxäna. Maynix sayt"ataw qhiparäna. Ukat qʼala kayunakapajj wila chʼaphinak jaytawayi.
  Moronakax yuqall wawanakan q"ala, jan wali talonanakap phichhantapxäna. Ukajj phichhantat aychar uñtataw qʼaphirïna. Ukat ganchonakampiw aynachtʼayatäpjjäna.
  Uka waynax walja rasguñonak katuqatayna...
  Emperadorajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - ¡Jumanakax ch"axwasipkakismawa! ¡Adiós, qharürukamaw jakañ chursma!
  Uka waynax apasxänwa...
  Ukatxa juk"ampi phisqa yuqallanakaxa, niya tunka payani jan ukaxa tunka kimsani maraninaka, q"illu troncos de natación ukanakampi ukhamaraki tridentes ukanakampi mistunipxäna. Ukat phisqa yuqall wawanakax pachpa marani ukat jach"a ch"iyar troncos de natación ukat rapiers ukanakamp isthapt"ata.
  Nayraqatxa, tirano sat chachan yanapirinakapaw apuestanak lurapxäna. Ukat ukapachaw nuwasiñ qalltäna.
  Uka yuqall wawanakax maynit maynikamaw jiwarapxäna. Mä ch"axwirikiw kayunakapamp qhiparäna, niya tunka payan marani wawax q"illu troncos de natación ukanïnwa. Mayninakax taqiniw ch"uqt"atäpxäna. Ukat qʼala talonanakap juntʼu hierrompi phichhantañsa janiw sartañ yanaptʼkänti.
  Emperadorajj akham sasaw mayïna:
  - Aka waynaxa jutïri ch"axwañakamawa jakañapa. Jilt"irinakaxa leonanakaru, cocodrilonakaru jaquntapxañani.
  Jutïr nuwasïwitakjja, tunka payan yuqall wawanakaw rinoceronte sat animalar lanzanakampi apsupjjäna. Uka waynanakaw wayn tawaqunakäpxäna, niya tunka pusini jan ukax tunka payan maranipxänwa. Ukat jupanak contrax mä jach"a rinoceronte ukaw utji.
  Chiqansa, janiw kuna chʼamas qhispiñatakix utjkänti. Chiqansa, wawanakax wali yatiñanipxiwa, ukat nuwasïwix wali chʼamaniwa.
  Ukatjja, moronakajj tirano chachan mayitaparjamaw yuqall wawanakan qʼala kayunakap manqhar juntʼu qʼañunak jaqontañ qalltapjjäna.
  Ukat wali llakiskañänwa.
  Uka emperadorajj wal kusisïna. Jupax juk"at juk"at muxsa, wila vino umatayna ukat pavo salsa ukan manq"äna.
  Uka yuqall wawanakax maynit maynikamaw jiwarapxäna. Chiqansa, azul tronco de natación ukankir waynax lanzampiw rinoceronten nayrapar chʼalltʼañ atipjäna ukat uka animalarux wal colerayarakïna. Ukat mä qhawqha tiempojj wali yatiñampiw uka jachʼa wajjran jawqʼjatapat jitheqtäna.
  Ukampis tukuyarojja, uka monstruojj juparus tukuyarakïnwa.
  Uka jan chʼamani jiwat cuerponakajj ganchot apthapisin jaulanakar aynachtʼayapjjäna.
  Ukatxa yaqha ch"axwäwi: paqallqu yuqallanakax troncos de natación ukat espadanakampi, mä jach"a africano león ukamp.
  Wawanakax jila partex tunka jan ukax tunka mayan maranipxänwa, ukat gladiador ukham uñtʼatäpxänwa.
  Ukampis uka tirano sat chachan yanapirinakapajj kusisitaw jikjjatasipjjäna. Ukat chiqansa, uka nuwasïwix wila wartäwi ukat mä jukʼa tiempotakikïnwa.
  Ukat Gran Viser jilatajj akham sänwa:
  - ¡Jilïr yuqall wawanakar yapuchañax wali askïspawa!
  Emperadorajj akham sasaw säna:
  - Janiwa! Ukajj walikïskiwa.
  Leonajj yuqall wawanakar chʼiyjäna, ukampis jupa pachpaw niya jan kuna jan waltʼäwin uñjasïna. Ukhamaw uka nuwasïwix tukusïna.
  Ukatxa yaqha nuwasïwiwa. Jichha kutix mä suma jach"a imill wawaw atlético ukham mistüna. Ukat nadañ tronconakakiw uchasirïna. Ukat ñik"utapax kimsa colorampiw tintat uñjasi: q"illu, wila, ch"uxña. Jupajj mä espadampi, mä puñalampiw utjäna.
  Ukhamächi ukhaxa, akax nayratpach mä experimentado gladiador ukhamarak wali uñt"at suma uñnaqt"aniwa.
  Mä jukʼa jachʼa ukat wali yatiñan lobow jupa contra nuwasïna.
  Uka nuwasïwijj wali kusiskañänwa. Ukampis uka animalax janiw waynäxänti, janirakiw ayunxänti, ukax qhanaw amuyasïna.
  Ukhamäkchisa, nuwasiñax wali sumawa. Ch"amani tawaqux janiw jank"ak sarnaqkänti. Jupajj espadapampi puñalapampiw loborojj chʼiyjaskakïna, sapa kutiw esquivarakïna. Ukat ukat qʼala talonampi chinuparuw chʼalltʼi.
  Uka ch"axwawix mä par lobo kisunakap ch"allt"awayi. Ukat kunapachatix q"al juk"at juk"at juk"at juk"at juk"aptawayxän ukhax heroe tawaqux p"iqip khuchhuqatayna.
  Ukhamaw uka nuwasiñax utjawayi.
  Q"ala kayu, wila ch"akhanak jaytasaxa, imill wawax estadiot mistuwayxäna.
  Ukat yaqhax mistunïna, aka kutix mä morena. Jupax bronceado, q"ala kayuni ukat troncos de natación ukakiw uchataraki.
  Kimsa waynanakaw espadanakampi jupa contra mistunipjjäna. Jupanakax wayn tawaqunakäpxänwa, niya tunka payan maranipxänwa, jisk"a jisk"a, ukampis alambrenïpxänwa. Ukanakax esclavonakäpxatapax qhanawa, ukat qhipäxapasa, lakanakapasa , chʼakhanakat chʼakhanakamp chʼuqtʼatawa. Uka yuqall wawanakan p"iqinakapax calvo ñik"ut khuchhurata, ukat troncos de natación ukankapxiwa, ch"ullqhi hombros ukanakaw mistu, mä jach"a ch"aman imill wawar uñtasita. Khititï pä espada amparapar aptʼki ukajja.
  Uka yuqall wawanakax jan experiencianipxänwa ukat jiwañaruw puripxarakïna, ukax qhanaw amuyasïna.
  Emperadorajj akham sänwa:
  - ¿Janit ch"axwawix sinti jan kikpaki?
  Gran Viser jilatajj akham sänwa:
  - Janiwa gustktati kunapachatixa chiqapa chacha warmixa jiwxi ukhaxa.
  Uka tiranox p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, warminakaxa janiwa jiwapxañapäkiti! Ukat yuqall wawanakax chachanakawa, ukat juk"amp jan valorani yänaka.
  Uka nuwasïwix gong ukan señalapampiw qalltawayi. Ch"iyar ñik"utan warmix janiw jank"ak sarnaqkänti. Jupax yuqall wawanakar mä ch"am churañ munäna ukat mä suma nuwasiñ uñacht"ayañ munäna. Uka yuqall wawanakax ch"amanïpxiwa, ch"amanïpxiwa, ukampis qhanaw jan yatichatäpkiti.
  Ukampis wali colerataw nuwasipxi. Ukat kunjamsa bronceado yuqall wawanakan chʼakhanakapajj chʼuñumpi qhantʼi uk uñjaraktawa.
  Emperadorajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - Jiwakipuni!
  Aka chiqanx morenax mä yuqall wawaruw musculoso, ch"amaka pechopar ch"allxtayäna. Jupax usuchjataw jikxatasïna ukat arnaqasïna.
  Mayampi ch"axwañani...
  Imill wawax q"ala kayumpiw waynarux inglepar ch"allt"äna. Jupajj wali llakitaw jaquqanïna ukat desmayasjjänwa.
  Emperadorajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Jichhaxa!
  Ukat morox jaltasaw waynan q"ala, calloused talonap mä junt"u hierrompiw phichhantäna. Jupax salt"asïna.
  Uka morenax pä espadampiw molino katxarutayna ukat p"iqip qhipäxarux cuchillo plano ukamp jawq"jatayna. Janiw jiwayañjamäkiti, jan ukasti concienciaruw qʼal chhaqtayi.
  Moor ukax wasitatw wawax q"ala talon phichhanti. Qʼochunak apsuñ utanakanjja, esclavo yuqall wawanakajj marpachaw jan zapatonakamp irnaqtʼapjjerïna, ukat botas ñikʼutanakapat sipansa, suelanakapajj jukʼamp chʼamaniwa. Ukampis juntʼu hierrojj wali phichhantasaw arnaqasi.
  Ukat wasitatwa saltʼasi. Ch"iyar ñik"utan warmix yuqall wawarux chinuparuw codo ch"allxtayäna, ukat jupax liwxatasïna. Ukat mayamp wawax q"ala, jaya pacha t"aqhisit talonanakapax junt"u hierro ukamp t"aqhisiwayapxi.
  Mä gladiadora imillax janiw yuqall wawanakar jiwayañ munkiti. Ukampis ¿kawkirus sarasma? Jupax temploparux amparapampiw ch"allt"i. Ukampis mayamp morojj talón cauteriza. Ukat waynax arnaqasi.
  yapxatañaw wakisini .
  Ukat mä yuqall wawax mä warmin p"iqip khuchhuqasi.
  Ukat imill wawax yaqharuw liwxati ukat yaqharuw liwxati. Uka emperadoraruw uñtäna.
  Jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Tukuyapxañani!
  Uka morena tawaqux jacht"asisaw uka waynarux cuchillomp jawq"jatayna. Despota ukax janiw khuyapt"ayasiñ yatkiti. Ukat maynirus tukuyañajapunïnwa. Ukat kimsïr tukuyañ tukuyaña.
  Uka qhepatjja, imill wawajj jachaqtʼasisaw estadio jan ukajj listanakat chuym ustʼayasisajj mistüna.
  Qʼala suma kayunakapajj wila, cincelat kayunakap jaytawayi.
  Jutïr nuwasïwijj jukʼamp jan walipunïnwa.
  Pä jach"a chacha gladiadoranakax q"ala torsos ukanipxi. Tunka jan ukax tunka mayan marani paqallqu yuqall wawanakaw jupanakamp nuwasipxäna. Chachanakax jach"a espadanakanïpxänwa, yuqall wawanakax jisk"a espadanakanïpxänwa.
  Ukat akax, chiqans, mä jan sintt"asis nuwasiñawa. Ukat mä jan khuyaptʼayasiri, uñjañäni, jawqʼjaña.
  Uka yuqall wawanakax liwxatasinx wila apsusaw jiwapxäna.
  Ukampis awisax gladiador chachanakarux chʼiyjañsa atipjapxarakïnwa. Ukat torso ukarux usuchjañaw wakisi.
  Emperadorajj akham sänwa:
  - ¡Atipjasiña ch"axwaña!
  Gran Viser jilatajj akham sänwa:
  - Jisa, Majestad. ¡Uka yuqall wawanakax janis wali valoranïkchixa, ¡jupanakat mä jukʼa sinttʼasiraktawa!
  Despota ukax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, khuyapayasiñaxa janiwa jaqitakisa! ¡Uka nuwasirinakan uka ch"axwirinakan pasapxatapax wali askiwa, ukampis jutïr kutix mä león jupanakar antutä!
  Tukuyañatakix pä yuqall wawanakaw tridentes ukat mä llika apt"ata mistunipxäna. Ukhamaraki waynanaka, niya tunka kimsani maraninaka, jan yatxatatanaka ukhamaraki ñik"utanakapaxa calvo khuchhurata. Janïr nuwasiñ qalltkasaxa, yuqall wawanakax ñikʼutap pelucaruw khuchhurapxi, ukhamat qhipat qullqi jikxatapxañapataki.
  Ukat mä tigre yuqall wawanakar antutapxäna.
  Wawanakax q"ipi jaquntañ yant"apxäna, ukampis tigrex ch"iyjasinx jank"akiw wawanakar khuchhuqañ qalltäna.
  Emperadorajj akham sasaw qʼochüna:
  - Nayaxa tigre, janiwa pusi, .
  Jichhax nayan manqhan jakasax...
  ¡Janiw Leopold ukhamäkiti, jan ukasti Leopardo ukhamawa!
  Qhepatjja uka lurañajj tukuyjjänwa, ukat Agustín chachan amuyunakapajj janiw utj-jjänti. Jupax manq"añaruw saräna. Uka imill katuntat jaqinakax isinak apsusipxañapatakiw mayïna. Qʼala jan isinïpjjänwa, ukat intimpi juntʼuchat juntʼu umaw cubonakat wartapjjerïna. Ukatxa imill wawanakarux manq"añaruw irpapxäna. Agustín chacharux wasitatwa leche ukat wallpa kayu churapxäna.
  Uka qhepatjja, mä celdaruw irpapjjetäna. Janïr ikiñar sarkasaxa, chiqpachansa uka tawaqux mä mayisïw liytʼäna, ukat colchón patxaruw liwxatäna ukat jankʼakiw ikiñar purïna.
  
  
  VLADIMIR ZELENSKY RUSIA JAQINAKARU
  Inauguración ukat qhipatxa, Vladimir Zelensky jupax Rada ukax chhaqtayatäni ukat parlamentarios ukan nayrïr chhijllawinakaw utjani sasaw yatiyawiyi. Ukajj jila partejj suytʼatänwa. Ukampis Rusia markamp sum apasiñajj jan waltʼayaskakïnwa. Vladimir Putin jupax janiw Zelensky jupar atipt"atapat jach"añchkänti, ukat janiw Ucrania markan presidencial chhijllawinakap uñt"aykänti. Ukampis ukajj machaq wayna pʼeqtʼiriruw yanaptʼarakïna. Nacionalistas jupanakax pächasiñampiw uñch"ukipxäna, jupanakax jupanakan mä jaqit uñt"apxäna. Ukat occidental markax Putin chiqpachan agresorätap amuyapxäna. Ukat Ucrania markar yanapt"añax ch"amanchasiwayi. Ukhamaw k"umaräñatak qalltawayi, ukat suman jakasiñatakiw tukuyäna. Zelensky jupax uka apt"asiwayi ukatx Rada ukar machaq chhijllawinakanx wali ch"amampiw uñacht"ayawayi. Mayoría parlamentaria ukar puriñx atipjawayiwa. Ukat ukat walja referéndumnak lurawayi. Ukhamaraki reforma constitucional ukampi chika.
  Jilïr irpirin ch"amapax wali jach"aptayatänwa. Jan ukasti, Rada ukax mä juk"akiwa. Uka qhipatx Zelenskyx reformas ukat modernización ukanak amtampiw lurañ qalltawayi.
  Uka pachparakiw Donbass markanx mä k"ari amtaw uñstawayi. Anastasia Orlova sat ch"axwiriruw mä suma amtaw churapxäna. Ucrania ukat servicios de inteligencia occidental ukanakan yanapt"apampiw Lugansk ukat Donetsk regiones ukan gobernadorapäni. Ukatx jupax Ucrania markanx miembro formal ukhamarak qullqix utjani restauración ukat juk"amp poder personal ukataki. Ukat juma pachpa ejercitomasa. Mä arunxa, Kadyrov ukan ajllitapa. Kunawsatix Rusia markax chiqpachan Chechenia markar independencia churkän ukhax formalmente ukakiw control ukax utjawayxi.
  Anastasia Orlova, jupax comandantes de campo ukanakanx wali ch"amanchatawa, jupax uka amtarux iyaw sataynawa. Nayax sañ muntwa, aka warmix wali suma uñnaqt"anïnwa, q"illu ñik"utanïnwa, ukat jilapartx thaya juyphi pachanx q"ala kayukiw t"ijtirïna.
  Anastasiax Machaq Rusia markan "lunthatasir" irpirinakaparux ch"axwañ yatiyäna. Jupax wali ch"axwiri ukat autoridada imillawa. Ukat Novoazovsk markanwa residenciap uttʼayäna. Mä chikat jaqinakax ukat milicianakax juparux yanapt"apxäna.
  Anastasia kullakax q"ala kayuni imill wawanakan batallón ukamp chikaw walja kuti jaltxapxäna ukat walja markanakaruw katuntapxäna. Uka chiqan chʼaxwäwinakaw utjäna. Ukanx mä tirón de guerra ukaw utjäna.
  Anastasia kullakajj wali yatiñampiw kuns luräna ukat yaqha markanakatwa qollqe katoqäna. Ukatjja, Rusia markanwa yanaptʼarakïna. Warminakatsa ukhamaraki. Putin usutätapax suma sarantäwiruw yanapt"arakïna. Amuyataxa, Rusia markan jach"a amtan p"iqinchiripax sinti ch"amanchawayi. Ukat uka condicionanakanx Rusia markan irpirinakax t"aqanuqtataw uñjasipxi. Anastasia kullakajj uka toqet askinak apsusaw Donetsk markar katuntäna. Wali yanapt"awinak katuqasa.
  Lugansk markampiw ch"axwäwix qalltawayi. Ukampis janiw sinti chʼamanïkti. Milicianakax janiw chiqpachans jiwayasiñ munapkänti.
  Qhipharux Novorossiya markan p"iqinchiripatak chhijllawinakaw utjawayi, ukatx Anastasiax atipt"awayiwa. Ukax jank"akiw Estados Unidos ukat Kiev markanakamp uñt"ayasiwayi. Ukat ukxarusti yaqha occidental markanaka, ukat taqpach uraqpacha!
  Zelenskyx arsutap phuqhawayi, Novorossia markarux Ucrania markanx mä jach"a uñt"ayawiw churawayi. Ukat Donetsk markanx q"illu-azul banderax wasitatw liwxatäna.
  Nayratpach suyt"at suman jakasiñax purinxiwa.
  Zelensky jupax corrupción ukarux ch"amampiw ch"axwawayxi, ukatx qullqi tuqit jan wali lurawinakat jiwayañ mutuñ uñstayañkamaw uñt"ayawayi. Vladimir Zelensky jupax wali ch"amampi ukat yatiñampiw apnaqasa ukat mä equipo profesional ukham utt"ayasa, Ucrania markarux jach"a tasas de crecimiento ukanakaw churawayi. Markax sartaskäna, machaq irpirin ch"amapax ch"amanchaskäna. Rusia markamp sum apasiñajj jukʼamp sumäskäna. Kunas uka accidente cerebrovascular ukar yanapt"awayi, ukax Putin-arux apt"awayiwa ukat jan sinti jach"a amtanïñapataki ukhamarak jan ch"axwañapataki.
  Rusia markanx Zelenskyx wali uñt"atawa. Jupax wali ch"aman arst"iri, wali suma jaqi, populista ukhamawa. Ukat janiw comunista ukhamäkiti, ukampis janiw anticomunista ukhamäkiti. Wali uñt"atawa, ch"iqa tuqin ukhamarak oligarcas rusas ukanakan. Rusia wayn tawaqunakanx wali uñt"atawa. Mä intelectual ukat mä chacha. Jupax wali amuytʼasirïkaspas ukhamawa, ukampis wiñayatak chʼamap katuntawayi. Jïsa, chiqpachansa mä irpiriwa, ukampisa pachpa pachanxa mä caballero ukhamarakiwa! Altu cultura, ukampis amuyt"añjama ukat jaqinakan munata. Mä chiqpach talento gestión tuqina. Ukat mä jach"a wakicht"iri.
  Ukat ukhama, kunapachatix phisqa mara Ucrania markan suma qamawipa ukhamarak sartasiwipax pasawayxi, ukat Zelensky-n ch"amapax qhipharux ch"amanchawayxi, mä sensacional amtawiw arktawayi.
  Mä arunxa, Rusia markamp mayacht"asiñatakiwa. Mä sapa estado sindical uñstayaña mä presidente común jach"a ch"amampi. Chiqansa, jaqinakan chhijllata.
  Ukat Rusia markanx élite ukanakax wali mulljataw jikxatasipxäna. ¡Ukajj wali muspharkañawa! Uka pachakamax Putin jupax mä jach"a usump jan ch"amanïxänwa, ukat janiw wali uñt"atäxänti. Ukajj janiw nuwasiñ puedkänti, janirakiw taqpach nuwasiñas puedkänti sañ muni. Ukat Medvedev jupa pachpaw, taqpachanx janiw ch"axwirikiti ukat jaqinakan jan munatapawa.
  Ukat akanx Zelenskyx qhanpachaw estado sindical ukan p"iqinchirïñ muni ukat... ¡Chances ukax chiqpachapuniwa! Nayraqatxa, Occidente markax Vladimir Zelensky juparux Rusia ukat Ucrania uksan p"iqinchirïñapatak uñjañ munapxi! Jupax taqpach occidental ukat europeo político ukhamätap uñacht"ayäna. Payïrix Zelenskyx Rusia markanx wali uñt"atawa ukat juk"ampirus Ucrania markanx wali uñt"atawa. Kimsïrix janiw kuna atipt"asirinakas uñjatäkiti. Putin jupax wali usutawa, Medvedev jupax jan ch"amaniwa ukat jan wali uñt"atawa, Zyuganov ukat Zhirinovsky jupanakax wali chuymanïpxiwa. Janiwa yaqha irpirinakaxa uñjatakiti. Ukhamarus pusiri, Rusia ukat Zelensky uksan oligarcas ukanakan yanapt"awipax utjiwa.
  Jïsa, qhanaw akax wali jach"a candidato ukhamawa Rusia markan presidencia ukataki. Jupax ch"amaniwa, carisma ukat mä extraordinario don de oratoria ukaniwa. Ukat ukhamarakiw medios occidentales ukat rusos ukanakan yanapt"awipa. Ukhamarus machaq jaqinakan wali uñt"atawa política rusa ukanxa, nayra ukat aburrido irpirinakan apnaqata.
  Mä jukʼa arumpixa, jan iyaw sañax janiw askïkiti ukat uka ofrecimiento katuqañax axsarañjamawa. Putin jupax payïr accidente cerebrovascular ukanïnwa. Medvedev jupax Rusia markan p"iqinchiripawa.
  Chiqansa, Zelenskyx chiqpachapuniw atipt"ani, ukax janiw chiqäkiti. Ukat nayax chiqpachapuniw Ucrania markar anexionañ munta. ¡Medvedev jupax Putin jupat sipan juk"amp munañaniwa! Ukampis ¿Zelensky jupamp chhijllawinakamp ukham riesgo apsuñax wakisispati?
  Ukampirus Rusia markan jaqinakax Ucrania markamp mayacht"asiñ amtarux yanapt"apxäna. Patak waranq jaqinakaw callinakar mistupxäna - mayipxäna: eslavo jilanakan mayacht"asiñapataki. Moscú markanx unxtasirinakax policía ukamp ch"axwapxatayna. Walja jaqinakaw usuchjat uñjasipxäna. Mä ola de protesta ukaw sartañ qalltawayi.
  Comunistanakax qhipharux Zyuganov, jan ukax juk"amp chiqaparux isthapiyapxäna, ukatx wayn tawaqu irpirinakax jaqinakarux callinakaruw irpañ qalltapxäna. Régimen mayjt"ayaña mayiña.
  Nacionalistas ukanakax nayrar sartapxarakïnwa, jupanakan ch"aman ukat jach"a amtan irpirinakapax utjarakïnwa. Maidan kullakajj jukʼamp modaruw tukuwayjjäna. Qala ukat Molotov cocteles ukanakax policiaruw jaquntatäna. Jaqinakan nayratpach jan kusisiñapax jukʼampiw uñachtʼayasiñ qalltäna.
  Medvedev jupax mä consejo de seguridad ukan irnaqäna.
  Jilpachax ukankirinakax mayacht"asiñ tuqitw arxatapxäna - saxrax janiw pintatäki ukhamarjam axsarañjamäkiti sasaw arsupxäna. Ukat recursos administrativos ukat propaganda ukax mä jach"a ch"amawa! Ukat jaqinakax p"iqip sum jariqasipxaspa, ukat jupanakax aksa tuqinx partido poder ukaruw voto churapxani.
  Millonarios rusos jupanakax Medvedev jupar chiqa chuymanïpxañapatakiw juramento lurapxarakïna, jupax predecible ukhamawa, jaya pachaw apnaqawayi ukatx juk"amp jan ukax juk"amp taqiniruw satisfacta.
  Millonario Deribasco jupax logicamente akham siwa:
  - Jiwasax mä campaña electoral ukax estilo ukarjam lurañasawa: Medvedev jupax jichhürunakanx Putin ukhamawa, ukatx janiw khiti Zelenskys jiwasatakix jan walt"ayirïkiti!
  Roman Abramovich chachajj wali amuyumpiw akham säna:
  "¡Yelsin juparux sapa patakat pusiniw chhijllañ ch"usawjat apsusipxta, ukat juk"ampiw apsupxäma!" ¡Qullqisa, medios de comunicación ukanakax jiwasan garantiasankiwa!
  Prokhorov jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Janiw Ucrania markanx qamirinakar ukham jach"a impuesto churañ munapkti, ukat taqiniruw sayt"asipxä!
  Dmitry Medvedev jupax mesa patxar amparapamp ch"allt"asisaw yatiyäna:
  - Ukatxa mayachasiña ukhamaraki mayachasiña amtawi katuqapxta!
  Ucrania ukat Rusia markanakax mä mayacht"asiñ amtaw firmapxäna. Ukat jankʼakiw balanza de poder ukajj mayjtʼjjäna. Presidencial chhijllawinakax kimsa phaxsi saraqataruw utjañapa.
  Presidencia ukar qillqantañatakix patak waranq firmanak apthapiñaw wakisi, jan ukax llätunk tunk waranqa qullqinak qullqi churañaw wakisi, ukax payïr muyuntäwir puriñkamakiw kutt"ayatäni. Chiqpachansa uka kamachinakax wali muspharkañawa. Mä chikatx ruso ukat mä chikatx ucrania markan kamachinakapat apsutawa.
  Natural ukhamawa, walja candidatos presidenciales ukanakaw utjani, ¡Medvedev jupan equipopax amuyapxiwa, ¡ukax jupanakatakix juk"amp askiwa! Jupanakax sapxiwa, movilidad electoral ukax jilïr irpirinakarux nayrïr t"aqaruw mä ventaja churani. Ukat payïr urunx taqiniw Medvedev ukarux yanapt"apxani. Kunjamakitix presidente interino ukax ukaruw jakthapiskäna. Ukat ukax qalltawayiwa...
  Anastasia Orlova, aka q"ala kayuni Cleopatra, jupax Zelenskyx patak taqpach contraw utjani sasaw säna. Ukat jupax Lancelot ukhamawa dragón Putin ukat Medvedev ukanakar saykatañataki.
  Prensa tuqinx wali qhuru ataques ukanakaw utjawayi. Yaqhipanakax Zelensky jupan laykupxänwa, yaqhipanakax Medvedev jupan laykupxänwa.
  Candidatos ukanakan qillqantatäñ pachax qalltawayiwa. Rusia markanjja, jan waltʼäwinakaw utjäna. Dzhokhar Dudayev yuqapax Cáucaso uksan uñstawayi ukatx jihad ukham uñt"ayawayi. Ukatx regiones islámicas ukanx walja yanapt"awinak katuqawayi. Walja yatxatirinakax CIA ukan jinchunakapat aka chiqan suyt"apxäna. Ukhamarus Trumpan p"iqinchawipax tukusxiwa, ukatx mä qawqha atipt"äwinakas atipt"añaw wakisi. Ukat Zelenskyx Rusia markan tronopanx mä jach"a atipt"äwiwa! Ukampirus, pächasirinakax utjarakiwa, jupanakax sapxiwa, Zelenskyx Rusia markaruw mä jach"a markar tukuyaspa, juk"amp ch"amaniwa, juk"ampis qullqi tuqitxa, Putin apnaqawipat sipanx juk"amp ch"amaniwa.
  Ukhamajj Occidente cheqanakansa amuyunakajj tʼaqa tʼaqaw utjäna. Estado ucraniano-ruso mayacht"atax, chiqans, mä ch"aman asociación ukhamawa ukatx janiw mä chist"awikiti. Chiqpachansa akax mä monstruokïspawa. Natural ukhamawa, fuerzas de seguridad rusas ukanakax mayacht"asiwiruw yanapt"apxaraki. Ukhamarus Anastasiax wali thaya warmiwa. Jupax mä batallón imill wawanakamp chika, taqiniw suma uñnaqt"anïpxäna, q"ala kayuni ukat bikini ukankapxänwa, fuerzas especiales rusas ukanakaruw t"unjapxäna ukat atipt"apxäna. Kunawsatix Zelensky-n sinti q"añut ventilador-apar t"unjañatakix laq"a apthapipxi ukhaxa.
  ¡Imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukan fabulosamente nuwasipxatap uñacht"ayapxäna! Ukat "Vympel" uka especial grupox junt"u warminakampiw atipt"asiwayi. Ukatwa jan ch"axwañ amtapxäna, ukatx pro-ucraniano irpirinakax Novorossiya markanw apnaqañ qalltapxäna.
  Zelenky jupatakiw campaña luratayna . Chʼaxwäwinxa, uka tawaqux qʼala kayumpiw chʼullqhi, jiskʼa disconaka, boomerang ukat granadanak jaquntañ yatïna. Bikini isimp isthapt"at nuwasirinakax leyenda ukar tukupxi. Mä taqpach regimiento imillanaka, sapa mayniw mä taqpach división ukar uñtasita. ¡Akax mä jach"a ch"amawa!
  Anastasiax ch"uqi taypin t"ijtäna, wila q"ala talonanakapax lliphipiskäna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  Jach"a espacio ukanx iyawsapxita, mä samkaw utji,
  Jupax alaxpachan inti jalsun mä rayump sasiwa...
  Svarog chachan nayraqatapanx sumankañamp q"uma sarnaqañampiw utji,
  ¡Jupax jiwasatakikiwa kunjamtï Jesusax jaktkani ukhama!
  
  Mä k"ajkir destinoruw yuriñäni,
  Jupax mayo phaxsinx intirjamaw qhant"ani...
  Ukampis janiw amuykti qawqha tiempos jan jiwat jaqinakax utjaspa,
  ¡Kunja jan wali destinojj jiwasamp anattʼistu!
  
  Awki markamar arxatam, caballero, .
  Alaxpachankir warawarax qhant'pan...
  Jiwasax yurïw Uraqisan jach"a uraqip arxattanwa,
  ¡Aka planetajj wiñay paraisor tukupan!
  
  Ukampis ¿kunsa ajjsarkañ comunismojj luraspa?
  Jupax markan banderap taqi ch"amaniruw tukuyani...
  Ukat colerat fascismox infiernoruw chhaqtxani,
  ¡Uñisirinakarux wali ch"amampiw ch"allt"añäni!
  
  Chuymanakamxa jiwasana Mama Markaru churapxam,
  Wali qhana junt"u umampi qhant"ayañataki...
  Jiwasax nuwasïwinakasan tukuyañkamaw sarañäni,
  ¡Ukat mä ch"axwawimpiw Fuhrer ukar t"unjañäni!
  
  Stalin masix awkipan lantiw irnaqäna,
  Jiwasax kunayman generacionanakan wawanakapätanwa...
  Uka walja jaqinakax infiernon mä frenesí jiwarapxani,
  ¡Ukat Lenin sat geniojj Edén markar sarañ thak uñachtʼayarakiniwa!
  
  Rusia markanx sapa yuqall wawax mä jach"a jaqiwa,
  Ukat imill wawanakax nuwasiñatakiw yatichatäpxi...
  Taqi ch'aman Tatitu Familiax jiwasatakix Mayachatawa,
  ¡Jiwasax rusanakax nayratpachaw ch"axwañ yatipxta!
  
  Jiwasax phuqhañäniwa, niyaw nayax iyawstxa, taqi kuns phuqhañäni,
  Janiw kunas juk"amp jach"a pachax utjkiti...
  Komsomol markankir jaqix remo jiltayatayna,
  Ukat ¡Fuhrer sat barcorux teja patxaruw chʼalltʼañama!
  
  Janiw comunismo ukax utjxaniti, janiw amuyunakax utjxaniti, .
  ¡Suma uñnaqtʼanïpjjewa, kusisiñsa apanini!
  Ukat Fuhrer sat chachajj mä jan wali jaqekiwa, .
  ¡Wali insidioso, wali ch"iyara!
  
  Nayax imill wawatwa - mä ch"axwirin jach"a kankañapa, .
  Q"ala kayukiw thaya taypin jan axsaras t"ijtäna...
  Nayan thiya trenzajajj qorit luratawa,
  ¡Nayaw mä juk"a rosa lurawayta!
  
  Mä waranqa waranqa amuyunakaw uñstaspa
  Kunjamas comunismo ukan mä awki marka wakicht'añax...
  Mä Fritz uñjasax wali ch"amampiw jawq"jañama, .
  ¡Ukhamajj uka wila aptʼat Adolf chachajj tronon jan qontʼasiñapataki!
  
  Fascistanakarux ch"amampiw ch"allt"añama, .
  Ukat juk"amp askixa, jupanakarux mä trineo ukamp jawq"jaña...
  Volga sat jawir thayampi sarañäni,
  ¡Jiwasax cabritonak t"unjañax janiw kuna jan walt"äwis utjkiti!
  
  Pallapallanak tayka markatakiw uywañäni,
  Imill wawanakax jank"akiw ataque lurapxi...
  Uka suma uñnaqt"anxa ametralladora ukarux amtaña, .
  ¡Hitler chachan kuttʼayasiñapajj wali llakiskañawa!
  
  Janiw khitis rusanakax atipt"kaspati,
  Fascismo ukan lobopax mä sazonado saxra ukhamäkchisa...
  Ukampis osopax jukʼamp chʼamaniwa,
  ¡Kawkïr ordenas machaq lurañanak luraski!
  
  Pachamamar t"ijt"aña, Stalin ukataki,
  Komsomol ukankirinakax q"ala kayukiw t"ijtapxi...
  Nazis sat jaqenakarojj tʼantʼa umampiw chʼiyjatäpjjäna, .
  Kunatix Jach"a Rusanakax juk"amp thayapxiwa!
  
  Jach"a jach"a tukur imillanakax Berlín markar mantapxani,
  Jupanakax q"ala kayuni kayu ch"akhanak jaytapxani...
  Jupanak patjjanjja, qorit chʼiyar mä querubón ukaw utji,
  ¡Ukat mä avispas perlanakar uñtataw qullqir tukupxi!
  Imill wawax q"ucht"iwa, ukampis ¡kunjams nuwasi! Chiqansa, jupax pusi masinakapampix mä kutix Iolaisk markan q"al atipjatäñat miliciaruw qhispiyapxäna .
  Ukat phisqa imill wawanakax bikini ukat q"ala kayuniw mä taqpach ejercito ukamp mantapxäna.
  Jïsa, wali muspharkañänwa.
  Anastasiax ametralladoratxa walpun ch"axwäna, uñisirinakan líneap khuchhuqäna, ukatx q"ala kayunakapamp mäkiw walja jisk"a discos jaquntäna. Uka p"iqinakax khuchhuratapxiwa.
  Ukat Anastasiax akham q"ucht"ani:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Natasha kullakajj pallapallarakïnwa, uñisirinakaruw chʼiyjarakïna, ukat qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna, ukat mä tanqueruw tʼunjarakïna:
  - ¡Svarog ukatakixa!
  Ukat ukat quri ñik"utan Zoyax turnop churaraki. Ukat qʼala kayupampiw jiwañan churäwip jaqontasin jachʼat arnaqasi:
  - ¡Rodnoverie jutïr pachataki!
  Ukat Aurorax jank"akiw jupanakar arktani. Ukat q'ala talonapampiw jiwañ churäwip antutani, jach'at arnaqasisa.
  - ¡Jach"a fronteranakataki!
  Ukat ukat Svetlanax ukarux ch"amanchawayiwa. Jupax mä phallawi churani, ukat ametralladora ukata, ukat q"ala kayunakapamp t"unjañ khithani...
  Ukat qʼala kayuni suma uñnaqtʼan warmix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Romanovs ukan kutt"aniñapataki!
  Jïsa, Anastasia kullakajj reyin apnaqäwip wasitat uttʼayañapatakiw wal munasïna. Chiqansa, Rusia markanx chiqpachans mä zar ukax kunjamakitix ukhamakiw apnaqaski. Ukhamajj ¿kunatsa jan mä legítimo monarquía lurañajj wakiski? Ukatjja, Europa toqenkir walja generacionanakan reyinakan wilapajj Romanov familian venanakaparuw saraski. ¿Akax jupanakan pedigrípati? ¿Kuna kasta familias Putin, ukat juk"ampirus Lukashenko? ¿Khitinakas jupanakax reyinakäpxañapatakixa? Ukampis ¡Romanov familiajj Diosan ajllitäpjjewa!
  Anastasia kullakampi bikini isimp isthapt"at masinakapampix walja milagronak lurapxäna. Jupajj mä saxrar uñtataw nuwasïna. Ukampis ukatx Putin jupampiw ch"axwawayxi ukat Zelensky jupamp chikaw sayt"asiwayi. Jila partejja, Anastasia kullakajj Ucrania markan jan wali luratanakap uñjäna, ukat jukʼamp cheqapar uñjatäsajj jan chʼamani jaqenakaruw saytʼasïna!
  Anastasia kullakampi phisqa masipampiw Novoazovsk markar jan walt"ayat uñjasipxäna, kunapachatix kutkatasir jaqit katuntañ munapkäna ukhaxa. Mä columna taqpach fuerzas gubernamentales ukanakax khuchhurata ukat desarmado ukhamawa.
  Uka qhipatxa katuntat jaqinakax ajanunakaparuw qunt"asipxäna ukat Anastasia ukat mayni tawaqun q"ala, laq"a kayunakap jamp"att"apxäna.
  Imill wawax filosofía tuqitx Novorossiya markan katuntat pallapallanakarux akham sänwa:
  - ¡Janiw jiwayañ munkti! ¡Jumanakax jilanakajäpxtawa! ¡Ukat nayajj reinamaruw tukäjja!
  Jilapachax Novorossiyax Anastasiarux jan sinti jan walt"ayasaw katuqatayna, jan ukax jach"a chhaqtäwinakampiw katuqatayna. Chiqansa, rubio terminador ukax República de Donetsk uksan gobernadorapan p"iqip khuchhuqatayna ukat guardianakapar jiwayatayna, jupanakax jilpachax caucásicos ukanakawa.
  Anastasia sat warmix nayratpachaw mä leyenda ukham uñtʼatäna. Crimea markanx ukham milagronak luratayna, ukat Heroe de la Federación Rusa ukan warawarap katuqatayna. Janitï jupax utjkaspän ukhax janiw bikini ukan masinakapampix ukham sumax sarantaspänti. Ukampis uka qhepatjja, Anastasia kullakarojj apsutäjjänwa ukat rus markan taqe premionakapat aptʼatäjjänwa. Ukhamarakiw fuerzas especiales rusas ukanakar ch"axwäwin jiwayatapata, kunapachatix jupar jaqunukuñ munapkäna ukhaxa. Ukat mä juchañchäwiw qalltasïna.
  Ukampis janiw Novorossiya markamp niya independiente ukamp mä jach"a ch"axwäw qalltañ atinapkänti. Ukhamarus Putin jupax usuntataw uñjasiwayi, jan jupamp jan ukax janiw khitis uka lurañanak katuqañ munkänti.
  Yämas Medvedev, jupax taqpachanx janiw tripa ukat ajayupanx irpirikiti. Ukampis akax chiqpachapuniw kunatix Osos ukanakatakix oligarcas rusas ukat Putin ukan masinakaparux askïna - jupanakax jasakiw manipularapxaspa.
  Ukhamäkchisa, mä jachʼa propaganda maquinaw Zelensky contra sartawayi. Taqi kunat taqiniruw juchañchañ qalltapxäna. Ukat jupax drogadicto, lunthata ukat walja millones de millones de empresas offshore ukanakat sifonat apt"asiwayi sasaw sapxi, ukat jupax jilpachx gay ukhamawa.
  Provinciax qillqañatak saratayna. Ukat chiqans testigonakax utjarakïnwa, ukat kunayman aseguramientos ukanakas utjarakiwa. Ukat homosexualidad tuqit juchañchañanakas utjarakiwa. Jichhakiw candidatos ukanakan qillqantasiwipax qalltawayi, ukat laq"ax niyaw warantaski.
  Chhijllawinakan chikancht"asiñ munirinakax ucraniano ukhamarak juk"ampirus ruso ukanakax wali jach"apuniw tukuwayi. Comunistanakas nacionalistas ukanakas ukar makhatapxäna. Mä akatjamat chuymankipstat usut Zyuganov jupas chhijllañatakiw uñstawayi. Nayraqatx Partido Comunista de la Federación Rusa uksan p"iqinchirïñ jaytawaykchisa. Afonin , Udaltsov ukat Grudinin jupanakax chhijllawinakaruw sarapxarakïna . Ukat taqpachanx mä qawqha candidatos izquierdistas ukanakax utjaskakiwa, juk"a uñt"atawa, ukampis galgos ukanakaw utji. ¡Ukat walja jaqinakaw p"iqinchirïñ munapxi! ¿Kunas llätunk tunka waranqa qullqixa? ¿Chiqapunit akax ukham jach"a qullqix rusa markan kamachinakaparjamax?
  Tanquenakajj makhatañ munapkaspa ukhamänwa. Ukat empresarionaka, ukat artistanaka, ukat pop figuranaka, ukat qillqirinaka. Jisa, qillqirinakax ch"amanchasipxaraki. Juma pachpatakiw mä anuncio lurasma. Ukat llätunk tunk waranqa qullqix janiw ukhamakiti. Ukatwa CEC ukax patak patak solicitudnak katuqawayi.
  ¡Walikiwa, chhijllawinaka! ¡Walikiwa, ¡kuna uñachtʼäwis utjäna! Alla Pugachev jupasti p"iqinchirïñatakiw ch"axwawayxi. Kunats janixa? Alkax armasiñ qalltäna , ukat inas amtasischispa! Nayra jaqinakatxa, Yuri Luzhkov jupax presidenciaruw makhatawayi. Amuyatajja, naya pachpaw amtasiñ munarakta.
  Suma, chiqans, ukham uñacht"awix janiw Vladimir Volfovich jan utjkaspänti. Ukampis aka kutix Igor Lebedev yuqapampix Degtyarev ch"iqa amparapampix panpachaniw chhijllawinakan chikancht"asipxäna. Ukhamarakiw kimsa columnas ukan chhijllawinakar sarapxäna.
  Ukat nacionalistanakax yaqha chiqar sarxapxarakïnwa. Chiqans, legendario Demushkin , jupax carcelan , ukat, wali muspharkañawa, "Araña", "Metal Corrosion" ukan p"iqinchiripa, ukat "Kolovrat" rock tama p"iqinchiripax p"iqinchirïñatakiw ch"axwawayxi, ukat walja yaqhanakampi.
  Suma, chiqans pop cantantes ukanakax mä campaña ukar sarapxarakïnwa. Akax Philip Kirkorov ukat Nikolai Baskov ukanakawa. Ukatxa, janiw kuna aptʼasiñas utjkiti. Ukham pallapallanakan guardiapax uñstayatawa.
  Ukat Timoteo ukat Vitas , ukat en general walja jaqinakaw mä campañar sarapxäna.
  Chiqansa, ¡janiw ina chʼusatäkiti! Medvedev jupan amtapax walja candidatos ukanakar sutinchañänwa, jupanakax payïr t"aqaruw jupar votonak mayjt"ayapxani. Taqi kunat sipansa uka amtax wali askiwa. Medvedev jupax qalltanx Zelensky ukan uñt"ayatapat sipanx juk"amp jisk"akiwa. ¡Ukat jan kʼari chuymanïsajj janiw atiptʼañjamäkiti!
  Ukampis Yeltsin jupax cero calificación ukanïnwa, ukampis Zyuganov ukarux atipt"añ atipxatayna. Chiqansa, qhipïrix chhijllawinakx mä jan ch"amanïkaspas ukhamaw irptawayi: ¡amuyas ch"axwaña!
  Ukat aka tuqinx Medvedev jupax mä extraordinario ukat wali yatiñan jaqiruw uñisi.
  Ukhamajj aka cheqanjja, walja lurañanakaw utji. Solovyov ukan uñacht"äwipanx Zelensky jupax sapa kutiw laq"ampi jaquntatäna. Chiqansa, ukatx mä imill wawax q"ala kayunakan kayunakapamp Solovyov chachan ajanuparux helado jaquntäna. Ukat jupax mä nayrap ch"allxtayäna. Uka qhipatxa qhanaw amuyasïna, ¡Zelensky ukar laq"ampi jaquntañax janiw kuna jan walt"äwis utjkiti! Kunjamakitix, aka waynax mä águila ucraniana ukhamawa!
  Jilapachax janiw mayacht"asiwix sociedad rusa ukanx utjkänti. Walja, walja jaqinakaw Zelensky-rux yanapt"apxäna. Kunjamakitix, chiqpachans wayn wila masinaka ukat Ucrania markar jan petroleo ukat gas ukanakan jach"a chaninakapamp jiltayañ atipxatayna! Ukat ¿Medvedev jilatat kamsaraksnasa? Chiqpachans markax petroleo ukat gas dólares ukanakamp umamp chhaqt"atawa, ukatx economía ukax taqpach sayt"atawa. Janiw jiltañax utjkiti, jan irnaqäwikiw jilxattaski.
  taqpach políticonakat sipanx juk"amp anti-calificación ukaniwa. Ukhampachasa, ukax chiqpachapuniw kunatsa oligarcas ukanakatakix askïspa. Jupanakat jukʼamp dependirïtan ukhajja, jukʼampiw apnaqtanjja. Rusia markan gobiernopax jank"akiw taqinin sueldo ukat pensiones ukanakap jiltayañ qalltawayi. Ukat awisax...
  Ukatjja, Medvedev chachajj jubilacionatak pä mara jiskʼachañwa amtäna. Kunjamatixa, taqi kunasa jaqinakan askipatakiwa. Ukat pensiones jiltayañataki ukat jubilacionat qhipat irnaqañax jaya tiempo irnaqatapat jaktʼañatakis chiqañchäwinakaw lurasïna.
  Medvedev ukat funcionarionakax janiw armasipkänti. Ukhamat jupanakax sayt"asipxañapataki ukat jupar voto churapxañapataki. Yamas declaraciones públicas de ingresos ukanakax cancelatäxänwa, ukatx waranq dólares ukjam regalonak churañax jaysatäxänwa. Ukajj cheqansa, uka funcionariorojj wal gustäna. Ukhamarakiw permiso inmuebles ukanakax anqäx markan utjañapataki, ukhamarak cuentas ukanakas utjarakiwa.
  Cigarro pitañ munirinakar atiptʼañatakejja, cigarro pitañ contra leyijj wali chʼamañchtʼatäjjänwa. Arumanakax alcohol aljasiñax walikïskänwa, qullqi tuqit anattʼañas walikïskänwa. Qhipïrix oligarcas ukanakax wali askiwa, chiqpachansa, kunats ukham qullqi chhaqhayañax ukat uraq manqhar apsuñax wakisispa.
  "Muñecas" uka wakichäwix kutt"anxiwa. Televisión tuqiw jukʼamp erótica uñachtʼayañ qalltapxäna.
  Medvedev jupax amnistía uñt"ayawayarakitaynawa, ukat katuntat jaqinakar yanapt"añ qullqinak pagapxañapatakiw mayïna. Ukat akax mä jach"a porcentaje de votos ukhamarakiwa. Ukat katuntat jaqinakax pachpa familianakapampi.
  Jilapachax Medvedev jupax mä consigna uñstayatayna: ¡juk"amp libertad! Chiqans Rusia markax Putinan despotismo ukampix qarjataw jikxatasi. ¡Kunapachatix mä q"ala jan isin warmir TVn jan uñjkäta ukhaxa!
  Ukat chiqans mä yant"aw uñacht"ayañatakiw utjäna: ¡jakäwix juk"amp librëxiwa, ¡jakäwix juk"amp kusiskañawa!
  Medvedev chachajj alcoholan preciop jiskʼacharakïnwa, ukat televisionan cervezanak uñtʼayañsa jaytarakïna. Chiqansa, kunatsa sinti jayarstʼañasa.
  Ukampis Cáucaso sat cheqanwa guerrajj sartaskäna. Putin jupax sarxatapatx qullu patankirinakax juk"amp privilegios ukat derechos ukanakaw mayiñ qalltapxäna. Ukat jachʼa amtanakapajj jukʼampiw jiljjattawayjje. Ukhamarus Turquía markax juk"amp activa presión Cáucaso uksar uñstayañ qalltawayi, jupanakan amtanakapax jilxattawayiwa, juk"ampirus Siria markanx Erdogan jupax sinti juk"ak katuqawayi jupan amuyunakaparjama. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix petroleo ukan chanipax jilxattawayiwa, ukat ukatw gas ukan chanipax jilxattawayi. Venezuela markaw Maduro markan apnaqawip t'unjatätapatx juk'amp lurawinak jilxattawayi . Estados Unidos ukat Irán markanakax qhipharux sumankthapipxiwa, ukatx mä mayacht"at gobiernow Libia markanx utt"ayasiwayi.
  Petroleo ukan chanipax jilxattatapatx rublo ruso ukarux t"unjawayi, inflación ukarux ch"amanchawayi, ukatx sueldo ukat pensiones ukanakan jilxatatapax jan valoranïñapatakiw yanapt"awayi.
  Ukat Cáucaso markanx ch"axwirinakan juk"amp ch"axwawipax Medvedev jupampiw anatäna.
  Putinan herenciap janiw jark"aqañjamäkiti sasaw sapxi. Ukat kunatix taqpachanx, kunjamtix sapa kutix luraski ukhama: superestrellax jupa pachpaw mä jan ch"aman sucesor ukham utt"ayawayi.
  EE.UU. ukat árabe markanakax ukhamarak Irán markanakas Cáucaso uksanx separatismo ukarux ch"amanchapxäna. Ukampis fuerzas de seguridad taypinx jan walt"awinakaw uñstawayi. Yaqhipanakax Putinan jaya pachan masipar Medvedev juparuw p"iqinchirjam uñjañ munapxäna! Ukat yaqhipanakax Sergei Shoigu sat jukʼamp uñtʼat jaqiruw uchapxañapäna.
  Ukampis qhipïrix janiw oligarcas ukat industriales ukanakamp yanapt"atäkänti. Juparux sinti ch"iqa tuqinkir jaqiruw uñjapxäna, ukat millonario jaqinakax mä jaqin dictadurapat qarjataw uñjasipxäna. Taqinipuniw mä liberal tronon qunt"asiñap munapxäna ukat occidental markamp sumankthapiñ munapxäna. Medvedev, presidencial candidatos ukanakan qillqantañ pachax tukusiñap suyt"asa, Shoigu juparux irnaqawipat jaqunukuwayi. Kunas ejercito taypin jan waltʼäwinak utjayäna.
  . JANK"A 2. 2.1.
  Ukat Medvedev jupax Shoigu juparux walja maranakaw mariscal ukham arsuwayi, ukatx viceprimer ministro honorario ukham irnaqañapatakiw churaraki. Ukhamaraki mä populista movimiento. Ukampis kunayman tuqitxa, janïr chhijllawix utjkän ukax janiw presidente interino ukarux askinjam uñjkänti.
  Zelensky jupax sullkawa, juk"amp suma irnaqiri, juk"amp arsuñ yati, puntos apsuñ yati. Ukat qillqantatäxän ukhas pä patak jila candidatos presidenciales ukanakax jan ch"axwañjam irpirinakjamaw qhiparapxäna. Ukampis Medvedev chachajj payïr cheqan jikjjatasiñatakiw chʼamachasiñapäna. Jan suyt"ataw Alla Pugachevax payïr t"aqaru puriñkamax jupar atipt"iriruw tukuwayi. Chuymankipstat prima donna, jupax jaya pachaw jan thuqt"irïkänti ukat janiw PR ukarux sinti munaskänti, mä akatjamat ranking ukarux salt"awayi.
  Inas ukax políticonakar chuym ustʼayañatak mä reacción ukhamächïna. Zhirinovsky ukat Zyuganov jupanakax jan ukasti, calificacionanakanx wali jisk"achataw uñjasipxi. Jaqinakax wali qarjataw jikxatasipxi uka panpachan políticonakatxa. Ukhamarus, wayn tawaqunaka ukat juk"amp original irpirinakax cancha electoral ukan uñstapxäna.
  Wali askiw Demushkin , jupax carcelan mä mártir ukan uñacht"äwip katuqawayi. Suraikin jupax wali jan mä calificación jikxatañ atkänti, ukampis yaqha partidopankir Sergei Kovalev, boxeador profesional ruso jupax wali suma boxeador profesional ukhamawa, jupax puntos jikxatañ qalltaraki.
  Jilapachax Sergei Kovalev jupax mä suma jaqiruw tukuwayi. Jupax Moscú markan alcalde ukhamaw candidato ukham uñt"ayasïna, ukatx taqinitak jan suyt"ataw payïr chiqan jikxatasïna. Jupax Partido Comunista Ruso ukaruw mantawayi. Ukat jupax juk"amp suma uñt"ayañ qalltarakïna.
  Uñt"añasawa Sergey Kovalev jupax wali jach"a boxeador ukhamawa - rusanak taypinx wali sumawa, Kostya Tszyu jupat sipans juk"ampiwa.
  Ukhamat Sergei Kovalev jupax mä terminador ukhamarak Medvedev jupamp jan walt"ayir jak"achasi.
  Chiqans, jilpach servicios de encuesta rusa ukanakax calificaciones ukat... O. p"iqinchirux sinti jach"añchatäna. Ukampis uka jachʼañchäwix wali sumpun lurasïna. Ukampis Medvedev chachajj janiw sinti suertenïkänti. Putin qhipatxa, kunjamakitix fortunax juk"amp q"añuruw tukuwayi. Petroleo ukan chanipax jilxattaskakïnwa, rublo ukan cambiopax jilxattarakïnwa, ukatx jank"akiw chanipax jilxattawayi. Cáucaso markax juk"amp ch"amampiw phichhantaskäna. Ukat Kadyrov chachan jaqinakas ch"axwirinakan laykux ch"axwañ qalltapxäna. Ukhamaw uka jan walt"äwix utji. Ukat ukatx talibanes ukanakax Tayikistán markamp frontera ukanx rusa soldadonakaruw atacapxäna.
  Ukat kunjamtï jikxataskänxa, Rusia markankir soldadonakax janiw wakichtʼatäpkänti. Medvedev jilatajj wasitatwa uttʼayasïna. Ukhamarus, mä escándalo ukaw Ministerio de Defensa ukat Ministerio de Hacienda ukanakan lunthatasiñanakapamp uñt"ayasiwayi . Medvedev jupan nayra amigonakaparux mä ch"amakaw puri. Ukat khitis Rusia markat patak waranqa waranqa waranqa qullqinak lunthatawayi uka tuqitxa pächasiñaw utjaraki. Ukhamaraki suyt"awinaka. Ukat medios de comunicación ukanakax insolente ukhamaw tukupxäna...
  Zelensky jupax chhijllawi campaña ukx samarañampiw irptawayi, profesional ukhama, mä uñacht"äwjama. Zhirinovsky, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, jupa pachpat sipans jilïr irpirinakatakiw juk"amp irnaqäna. Zyuganov juparux arnaqataw uñjasiwayi ukat ismu yuqall wawanakampiw ch"allt"ata. Ukatx mayamp jan walt"awinakax...
  Chiqansa, Ksenia Sobchak jupax chhijllawinakan chikancht"asiwayi, ukat jupax janiw kuns lurañjamäkänti, jan ukasti conik ukx jaqunukuwayi. Jupax apthapisinx mä torta Zhirinovsky-n ajanupar jaquntäna. Ukat jupax chuymap ch"allxtayäna. Ukhamarakiw wali epico ukham pasäna.
  Alexander Povetkin jupax chhijllawinakanx chikancht"asirakïnwa. Boxeador ruso, Josué ukar atipt"asax , janiw jaya pachax kutt"añjamäkänti, ukatx mä qawqha ch"axwawinakaw pasañjam uñisirinakamp utjawayi, ukatx juk"amp jach"a ch"axwawinakanw t"unjasiwayi. Carrera tukuyasax política ukarux mantawayiwa, ukatx mä partido nacionalista ukham utt"ayañ qalltawayi.
  Jichhakamax janiw sinti askikiti.
  Ukampis Povetkin chachajja, televisionan mä debate lurapkäna ukhajja, uñisiriparuw ajanupar chʼankhampiw jawqʼjäna. Jupax yaqhachasiwayi ukat ukax mä juk"a calificación ukaruw jilxattawayi.
  Jilapachax chhijllawinakax histérico ukhamänwa.
  Jupanakax televisado ukan debates ukanakaw lurapxäna: kimsa tunk segundos ukjaw jaysañatak churapxäna, ukatx mä ch"axwäwiw utjawayi. Fiestas, ch"axwawinaka, escándalos ukanaka. Mä taqpach farsa.
  Medvedev jupax jan p"inqasaw jach"añchatäna , ukampis calificación ukax niyas janiw jilxatkänti. Payïr t"aqaruw mistuñax wali pächasiñawa.
  Zelensky jupax mä jach"a margen ukamp nayrar sartawayi. ¡Ukat janiw muspharkañäkiti! Phisqa maranakanx Vladimir jupax jan irnaqäwinïñ tukjañ atipjatayna ukat taqi plantas ukat fabricas ukanakar wasitat sayt"ayañ atipjatayna, ukat machaq fabricanak lurañsa atipjatayna.
  Zelensky jupan mä lurawipax yapuchäwimp ukhamarak yaqha ch"amanchawinakamp lurañawa.
  Ucrania markanx juk"ampirus centrales eléctricas ukanakaw uñstawayi, ukanakax presión atmosférica ukan mayjt"awinakapatw irnaqapxi ukat cargapxi. Ukhamaraki plantas geotérmicas ukanaka. Ukat jukʼampinaka. Ukhamaraki ionosfera ukan ch"amapa apnaqaña . Ukhamaw pasäna, cienciajj petroleo ukat gas contraw sarjjäna.
  Chiqpach sensación ukax Ucrania markanx mä planta uñstatapawa, ukax sintéticos manq"anak luraski ukat China markar churaraki. Ukat Rusia markax manq"añanak exportación ukarux jisk"achawayiwa.
  Ukhamarakiw ucranianonak taypinx nominados ukanakax utjarakïna. Jisk"atpachax Vladimir Klitschko jupaw ukham luratayna. Uka wali uñtʼat boxeadorajj wali chʼamänwa. Ring ukar kutt"awayxi: Charr ukat Tyson ukanakar atipt"asa Fury satänwa . Ukampis kimsïr revancha ukanx Josué , jupax wasitatw atipt"asiwayi, ukampis walja qullqiw jikxatasïna. Ukat boxeo tuqit qhip qhipa jubilasiñap yatiyäna.
  Ukampis uka qhepatjja, mayampiw kuttʼanjjäna. Jupax Kiev markan Gassiev jupamp nuwasïna ukat atipt"äna. Uka qhipatx yaqha nuwasïwiw utjawayi ukatx campeón regular mundial ukhamaw jikxatasïna - qhipharux Foreman ukan récord ukat Joe Louis ukan récord ukanakap p"akintawayi. Uka qhipatx Rusia ukat Ucrania uka mayacht"at markanakan p"iqinchirïñapatakiw uñt"ayasiñap uñt"ayi. Ukatx sañapawa, Vladimir Klitschko ucranianonak taypinx Zelensky jupat sipanx payïr chiqankiwa. Ukatx boxeo tuqinx wali jilïr jaqïkchisa, Vladimir Klitschko jupax chhijllawin campaña ukanx mä defensa obligatoria ukham lurawayi, mä boxeador ukarux pä tunk maraw jupat sullka. Ukat mayampiw knockout ukamp atipjäna.
  Uka qhipatx Vladimir Klitschko jupan calificación ukax jilxattawayiwa, ukatx Medvedev juparuw jak"achasiwayi, payïr t"aqaruw ch"amanchawayi.
  Jilpachax aka chhijllawinakax mä jan ch"axwañjam munatänwa: Zelensky, ukatx payïr chimpuntañatakix wali jak"at ch"axwawiw utjawayi. Alla Pugacheva, jupax mä juk"a pachaw Medvedev jupat sipanx payïr chimpuntañatak ch"axwañanx mä chiqar sarxañ qalltawayi. Principio tuqitxa, janiw kuna qhanampis qhantʼkänti. Ukat Vladimir Klitschko jupax payïr chimpuntawayiwa. Ukampis electoradopax janiw sinti ch"amanchatäkiti. Sergey Kovalev, jupax kimsa atipt"äwit sarañ atipxatayna ukat pusi cinturones de peso pesado ligero ukanak apthapipxäna, jupax ring ukan ch"axwawayarakitaynawa, ukatx wasitatw campeonato ukan atipt"äna.
  Ukat calificación ukax wasitatw saltawayi. Ukat payïr tʼaqaruw purirakispäna. Yaqha boxeadores ucraniano: Usik ukat Lomachenko jupanakax Zelensky juparuw yanapt"apxäna ukatx p"iqinchirinakax janiw ch"axwapkänti. Panpachaniw janïr irnaqañ tukuyapkchixa. ¿Kunatsa tukuyapjjañapa? Usik jupax Joshua ukarux puntos ukamp atipt"awayiwa , ukatx jan ch"axwañjam uraqpachan peso pesado ukan campeón ukhamaw tukuwayi. Lomachenkox mä categoría de peso ukhat yaqha categoría ukar sarnaqäna, ukat juparux walja qullqinak pagapxi, ukat janiw carrera tukuyañ munkiti.
  Ukhamarakiw EE.UU. markanx chhijllañ campaña ukax utji. Donald jupax pä mandato tukuyatatw sarxani, ukatx janiw chiqpachans k"umarakiti kimsïr maratak t"ijt"añataki. Wayna tawaqunakax p"iqinchirïñatakiw ch"axwapxi. Demócratas ukanakat, mä wali suma warmi gobernadora niya kimsa tunk llätunkan marani - inas presidencial candidatos ukanakat sullka señora ukhamächispa. Republicanonakatxa, ukhamaraki, wayn tawaqu generales-héroes ukanakat Irán markar ch"axwañataki.
  Estados Unidos markanx políticonakan generación ukax mayjt"awayiwa.
  Rusia markanx Putin jupax Zelensky juparux atipt"aspawa, ukampis qhanaw irnaqawipanx phichhantat uñjasiwayi. ¡Sobretensión ukax jan walt"ayataw uñjasi! Kuntï munkäna ukajja, chʼamapar sinti jachʼañchaña ukat jakʼankir jaqenakar jan confiyañawa. Jan ukajj inas venenompi uchapjjarakchïna. Nazarbayev jupax sarxatapatx yaqha ola de democratización ukax CEI ukan qalltawayi. Kazajistán markax mä república parlamentaria ukhamaw tukuwayi. Bielorrusia markanx Lukashenko jupax kunjamatsa suyt"ataw chhaqhawayi. Ukat p"iqinchiristi mä chimpuruw tukuwayaraki.
  Yaqha oladaw jutäna. Turquía markanx parlamento ukax Erdogan ukarux nayratpach sartasiwayxi . Péndulojj yaqha toqeruw liwjjatäna.
  Chiqpachans Zelenskyx constitución ukx mayjt"ayawayiwa juk"amp autocracia ukar yanapt"añataki, ukampis occidental uksanx jupax jupanakankiwa sasaw amuyasi! Jïsa, ukat referéndum ukanakax sapa kutiw lurasi. Ukat chiqpach libertad de expresión ukax utjarakiwa.
  Kunjamakitix Zelenskyx janiw kuna jan walt"awinakas payïr kutin atipt"añax utjkiti. Jilpachax Medvedev jupaw payïr t"aqaruw purini - recursos administrativos ukax jisk"a uñt"ataw atipt"asispa ukatx janiw mä jach"a apnaqäwikiti. Waljaniw Ucrania markan chhijllawinakamp chikachasiñap uñjapxäna - walja candidatos presidenciales, Zelensky irpiri, gobiernon jisk"a calificacionanakapa, ukat jach"a anti-calificacionanaka .
  Zelenskyx Putinar atipt"aspati janicha ukax wali jiskt"awiwa, ukampis qhanaw Medvedev jupax janiw markan p"iqinchiripan lurawiparux phuqhkänti. Ukat democraciax akanx autoridadanakampiw anatäna.
  Medvedev jupax janiw chiqpachans ch"axwañatak wakicht"asiñjamäkänti. Jupan sarnaqäwipax janiw pachpäkiti. ¡Janiw chiqpach nuwasirïkiti!
  Ukampis taqi autocracianakan jan walt"awipax akawa, ¡sucesores ukanakax janiw sinti sumakiti! ¡Jichhax mä dictadorax mä jan ch"amani jaqiruw jupan lantix uchasirïna, ukhamat jan t"unjañataki! Amuyt"añataki, Nazarbayev jupan lantipax mä juk"a ch"amanïtaynawa. Ukat jupax janiw kuna jan walt"awis utjkiti - ¡jupax llamp"u chuymaniwa!
  Ukampis Vladimir Zelensky, kunayman tuqitx oposición uksatw apnaqañ qalltawayi, ukatx janiw jan ch"amanïkiti.
  Putin jupax llamp"u chuymani ukhamarak jan ch"amani ukhamaw uñjasirakïna, ukatwa jupanakax p"iqinchirjam utt"ayatäpxäna, jach"a laka Yeltsin jaqit qhiparux sañasawa. Ukampis kunjamtï yatktanxa, ¡uka llampʼu pantanonxa saxranakaw utji!
  Ukat ukat uka pantanox janiw ukhamakiti taqi kunat sipansa. Ukampis Medvedev jupax janiw uwija isimp isthapt"at lobo ukhamäkiti, jan ukasti chiqpachansa natural uwijawa. Ukat janiw ch"am apthapiñjamäkiti.
  Zhirinovsky chachajja, Zelensky jilatarojj qʼañu arunakampiw jiskʼachäna, ukat multa pagarakïna. Walja tunka candidatos presidenciales ukanakax Medvedev jupan askipatakiw mistxapxäna, ukampis ukax niyas janiw kuns apt"känti. Uñt"at jaqinakatx Denis Lebedev boxeador ukaw utjäna. Chiqansa, jupax purapat técnica tuqit nayrar sartawayi. Ukhamarakiw empresarionaka ukat jisk"a figuras culturales ukanakax utjarakïna. Qillqirinakatxa, Sergei Lukyanenko jupakiw Medvedev jupan askipatak uñacht"ayawayi. Mayninakax jach'añchasiñ munapxäna . Ukat taqiniw suerterux iyawsapxäna.
  Medvedev jupax mä juk"a jilxattawayiwa. Ukampis ejercitosa, carcelankirinakasa ukat policianakas kunjamtï mayipkäna ukhamarjamaw voto churapjjani sasaw suytʼäwijj utjäna. Ukhamarus chhijllasirinakan sobornopax utjarakiwa . Ukat chiqans nayraqat voto churaña. Aka chiqanx ukhamarakiw taqi kunas suma sarantäwix utji.
  Jïsa, ukax chiqpachapuniw autoridadanakan juk"amp lurawinakap ch"amanchawayi. Nayraqata voto churaña. Ukat ukanxa, chiqpachansa, kʼarinak lurañaw utjaraki. Ukat chuymampi voto churañ munaña.
  1996 maran chhijllawinakat sipansa, Medvedev jupax janiw calificación ukar jilxatayañ atkänti. Yeltsin, nayax sañajawa, suertenirakïnwa. Jisk"atpachax Dzhokhar Dudayev jupax jan amuyt"asisaw jiwxatayna. Kuna kasta ch"uspa ch"akhuñasa, janiwa jawsaña pachanxa sapüru jark"aqasiñanakxa lurawaykiti. Chiqansa, mä jukʼa nayratpach lurasispäna ukhaxa, janiw uka chʼaxwäwi lurañatakix tiemponïpkaspänti. Ukat mä juk"a pachatxa, antena ukakiw ch"amakt"ayatäspäna, ukat Dzhokhar jupa pachpaw jan kuna jan walt"äwin jikxatasispäna. Akax ch"axwawinakan ukhamarak propaganda ukanakatakix ukham suertewa.
  Ukat jichhax janiw Dudayev-arux tukuyañjamäkiti. Ukat janiw Raduev , jupax utjkiti, jupax Rusia markan presidencial chhijllawinakap jayp"ux ukham llamp"u chuymampiw katjatäna. Ukampis Dudayev Jr. jupax janiw chhijllawinakan jiwañ munkiti. Ukat taqpachanx, amuyataxaw triunvirato de sucesores: Yeltsin, Putin, Medvedev jupanakax jark"atapxiwa...
  Chhijllasirinakar soborno churañ yant"awinakax filtrados ukhamaw jikxatasïna ukatx juk"amp escándalo ukaw utjawayi. Patriarcajj janiw khitirus yanaptʼkänti, akham sasaw amuytʼasïna: Diosankiwa Diosankiwa, ukat César chachan Césarankiwa . Jilapachax Yeltsin apnaqawipanx kunjamakitix juk"amp jasakiw tukuwayi. Ukat kunatsa Iglesia Ortodoxa ukax Yeltsin tuqit saytʼasïna, jupax janis suytʼäwinïkaspa ukhamänwa. Ukat círculos industriales ukanaka.
  Ukat ukatx oligarcas rusas ukanakax Zelensky jupampiw coqueteañ qalltapxäna. Amuyataxa janiw Medvedev ukar uywañax ch"amäkiti.
  Ukat medios de comunicación ukanakan chuymapax mayjtʼañ qalltäna. Zelensky jilatarojj jukʼampiw jachʼañchasïna. Zhirinovsky jupax nayraqatw sutipax chiqpachan diamante jaqiwa sasin sañ qalltawayi.
  Medvedev jupax wasitatw sueldo ukat pensiones ukanakax pä kuti jiltayawayi. Ukampis rublo sat qollqejj qhepatjja tʼunjatäjjänwa. Ukat inflación ukax qalltawayiwa. Tarifas ukanakax jilxattawayiwa.
  Jupax FMI uksat mä qullqi mayt"asiñs mayiñapänwa. Ukat petroleo ukat gas ukax juk"amp jila chaniniw jilxattaski.
  Irán, Venezuela, Libia, Arabia Saudita ukanakax taqiniw exportaciones ukanakax jilxattaski. Ukat EE.UU. markanx mä machaq thakhiw esquisto apsuñatakix uñstayata. Costos ukanakax walpun jilxattawayi.
  Ukat ukxarusti qullqi tuqit jan walt"awinaka ukat jan walt"awinakax China markanx utjarakiwa. Suma, qhanawa - Partido Comunista ukan dominación ukampix qarjataw jikxatastxa. Ukat chinonakax libertad ukat sistema multipartidario ukanak munapxi!
  India markanx mä juk"a mayjt"awiw ch"amanchawix utjawayi. Golpe de estado ukat dictadura uñstayañ yant"äwiw utjäna.
  Cáucaso markanx ch"axwawix wali jach"anchatawa. Siberia markanx jan waltʼäwinakaw qalltarakïna. Jisk"atpachax t"aqanuqtirinakax ch"amanchasipxiwa.
  Gran Bretaña markanx uka partidox chhijllawinakan atipt"awayi: "Renacimiento", ukampis laborista ukamp chikt"ataw atipt"awayi. Isabel reinax jakaskakiwa, ukampis patak mara phuqhañ urux jubilasiñaw sasaw arsuwayi , uka qhipatx mä referéndum ukaw lurasini, monarquía uk chhaqtayañataki. Ukat Gran Bretaña markan pʼeqtʼiripan uttʼasir cargopa.
  Francia markax janiw sañjamäkiti. Mary Lipen kullakax Macron lantix atipt"awayi , ukatx mä dictadura utt"ayañ yant"awiw utjawayi. Ukampis francés jaqinakax janiw kuntix munapki uk yatipkiti, machaq Maidan ukham wakicht"apxi. Jïsa, escala tuqitxa janiw nayrjax uñjasiwaykiti. Ukat Mariax árabenakaru ukat yaqhanakaru jaqunukuñ amtapxa jaytañapatakiw obligat uñjasïna. Ukat jukʼamp jan walixa, Jachʼa Tribunalankirinakax presidencial chhijllawiruw anulapxäna, ukat Mary kullakaruw katuntapxäna.
  Francia markanx nayrïr chhijllawinakaw yatiyataraki. Mä arunxa, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, taqi chiqanw jan waltʼäwinakax utji.
  Bielorrusia markanx Lukashenko-n tiranía-pax phuqt"ataxänwa, ukatx mä referéndum lurapxäna ukatx p"iqinchir cargo-p q"al chhaqtayapxäna. República ukax parlamentaria ukhamaw tukuwayi, ukatx machaq nayrïr ministrux Rusia markar anexión ukax utjaspawa sasaw arsuwayi. Ukampis presidencial chhijllawinakatx ukan. Zelensky jupax Bielorrusia markanx wali uñt"atawa.
  Kazajistán markanx p"iqinchirimpi parlamentompix jan walt"awinakaw utjawayi. Ukanx impeachment ukax mä amenazaw utjäna. Ukampis jankʼakiw iyaw sapjjäna, ukampis marka pʼeqtʼirin chʼamapajj jukʼamp jiskʼakïnwa.
  Medvedev jilatajj jukʼampiw ajjsarjjäna. Chhijllawinakax jak"achasxänwa, ukatx Zelenskyx walja kutiw juk"amp jach"anchatäna. Chiqans janiw nayrïr t"aqax atipt"kiti, ukampis kunayman tuqitx Medvedev jupax doblado ukhamawa. Sallqjañataki jan ukax knock out lurañatakix mä calculacionakiw utji.
  Mä jamasat conciliow utjäna. Rusia markan millonarionakapaw tantachasipxäna.
  Medvedev jupax chiqapuniw akham sasaw arsuwayi:
  - ¿Mä ucraniano jan uñt"at jaqix imperio p"iqinchirin jach"a ch"amap katuqañ munasmati?
  Deribasco jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Munañasa jani munañasa, kawkiri gobiernompisa suma sarnaqañasawa! Zelenskyx janiw comunista ukhamäkiti, ukat... Akax janiw Zyuganov ukhamäkiti, jupax janiw kuna pachas jiwasatakix askïkänti!
  Medvedev jupax waña arunakampiw akham säna:
  - Ucrania markanx impuesto a la renta ukax Rusia markat sipanx juk"amp jach"awa!
  Roman Abramovich chachajj jachʼat arsüna ukat akham sänwa:
  - ¡Khitis yati ukat jakthapiwi jiwasan qullqisa! Ukatjja, ¡jichhakiw ukan jiskʼachatäpjjäna ukat niyas jiwasanakamp kikipakïpjjänwa!
  Prokhorov chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jilïr irpirinakaxa mayjt"ayasipxiwa. ¡Jiwasax qhiparapxtwa! ¿Kunsa jumajj ewjjtʼasma?
  Medvedev chachajj coleratatwa akham säna:
  - ¡Janiw nayax Yeltsin chiqpachan atipt"atap iyawskti!
  Deribasco jupax thayampiw jaysatayna:
  - Yeltsin chachan rivalapax jan Zyuganov ukhamäkaspän ukhax chiqpachans Borik jupax juk"a ch"amanïspawa. Ukampis jaqinakax comunista ch"amapan "encantos" ukanakat wali sum amtapxäna. Ukax akhamawa: ch"usat estanterías, tarjetas, cupones, tarjetas de visita, jaya filanaka, mä sueldo phisqa dólares phaxsit. Cheqas janiw khitis uka infierno tiempor kuttʼañ munkänti. Ukhamarus, espectáculo chhaqhayañataki, ukat política tuqit uñacht"awinaka, ukhamarak películas sexo tuqit, ukat juk"ampinaka. Jaqinakax qhispiyasiñ munapxäna. Ukat jupanakax janiw Yeltsin ukarux voto churapkänti, jan ukasti Espantapájaro Zyuganov ukarux voto churapxäna. Ukampis Zelenskyx janiw jaqinakarux axsaraykaniti. Putin ukar uñtasitax janiw "Muñeca" uka wakichäw jist"antkaniti, ukat janiw jaqinakarux tarjetanakar uchkaniti. Niya llätunka tunka suxtani maraxa janiwa mayampi utjkaspati. Yeltsin jupax sapa patakat phisqa suxta lunthatawayi, ukampis tunka kimsan mayjt"awimpiw atipt"awayi! Ukhamajj ¡niyaw cheqapar uñjatäjje!
  Ukat Zelenskyx ukham nayrar sartawimpiw irpxaruwayi, janiw juparux atipt"añjamäkiti !
  Medvedev jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jupanakax nayaruw jaquntapxitu! ¡Iyaw sasaw iyaw sapjjta!
  Roman Abramov chachajj akham sänwa:
  - ¡Mä juk"a sancionanakax jiwasat apsutäniwa! Ukat jumax Oso... ¡Jumaw pensión ukax jikxatasi!
  Medvedev jilatajj akham sänwa:
  - ¡Infiernon phichhantañamawa!
  Prokhorov jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Janiwa infiernoxa utjkiti! ¡Qullqi apthapiñatakix mä axsarkañ jaqikiw utji!
  Medvedev chachajj jan amuytʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Jïsa? Diosajj jan utjkaspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Prokhorov chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  -Kawkïr Diosas? ¡Jupanakax mayj mayj uñacht"ayapxi!
  Roman Abramovich chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Inas machaq iyawsäwi lurarakchispa! ¡Khititix qamirïki ukax Diosan munatawa! ¡Khititï jukʼamp qamirïki ukajja, ¡Taqe Chʼamani Diosan jukʼamp munatawa!
  Medvedev jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Lógico ukhamawa! Ukampis ¿kunsa jaqenakajj sapjjani?
  Roman Abramovich chachajj akham sänwa:
  - ¡Jaqinakaxa yatiqasipxaspawa!
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - ¡Amigonakas qhiparañ suyt"askta!
  Uka qhipatxa jupax salat mistuwayxänwa...
  Mä caleidoscopio de eventos ukax akapachanx wali ch"amanchaskakïnwa. Vitali Klitschko jupax ring ukar kutt"awayxarakïnwa, ukatx Kiev markan estadio ukanw nuwasïna. Jupajj Michael Tyson sat jilatampiw nuwasïna. Pä jilïr jaqi, wali uñt"ata ukat wali uñt"ata. Ukhamasti, walja qullqinak apthapipxäna. Chiqansa, Michael Tyson chachax uka nuwasïwiruw iyaw säna, kunattix niyas limosna mayisirïxänwa.
  Vitali Klitschko, jupax sullkakïskänwa ukat juk"amp askixa, juk"amp suma uñnaqt"anirakïnwa, chiqpachans juparux atipt"kchïnxa. Vladimir Klitschko jupax waliw campeón absoluto mundial ukham atipt"añ munta ukat Usik ukamp ch"axwañ munta sasaw arsuwayi. Uka qhipatx taqi récords ukanakaw p"akintani, nayra campeón absoluto mundial ukhamaw tukuni... Ukat jupax samarañapawa. ¿Kunsa yaqhampi jawqʼjañapa? Joe Louis jupax nayratpach atipt"atawa, ukatx Foreman jupax nayratpach atipt"atawa, ukatx pusi kutiw uraqpachan peso pesado ukan atipt"asiwayi .
  Vitali Klitschko jupax uka ch"axwäwitx walja qullqinak jikxatäna, tesoro ukat wali uñt"atäñapatakiw yapxatäna, ukat mä juk"a ch"amäki uka nuwasïwix utjawayi.
  Zelensky jupax Vitaliy Klitschko juparux Orden de Oro de Ilya Muromets ukham uñt"ayawayi. Ukat ukham lurasax jukʼamp sinttʼasipxäna.
  Politica tuqinx boxeadores ukanakax taqpachanx wali uñt"atawa. Floyd jilatajj ukhamänwa Maweiser jupax Estados Unidos markan p"iqinchirïñapatakiw candidato ukhamaw tukuwayi. Formalmente independiente ukhamawa. Ukat mä suma calificación ukamp. Ukat kunas mä millonario, ukat mä jan atipt"at boxeador, ukat mä ch"iyar jaqi. ¿Kunatsa jan mä contendiente?
  Floyd jilatajj ukhamänwa Maweiser jupax Zelensky irpiriruw chhijllawinakan yanapt"awayi, ukatx amistat"añ arsuwayi.
  Paquio ukamp revancha ukar munapxäna , ukat ukatakix walja qullqinak apthapipxäna.
  Medvedev chachajj qhanaw chʼamanïskäna. Mä juk"a ch"axwañ valor uñstayañatakix Anatoly Kashpirovsky juparux Ministro de Salud ukhamaw Viceprimer Ministro ukham utt"ayawayi. Ukax chiqans mä ch"aman sartawiwa, ukampis janiw wakiskiti. Ukhamarus Anatoly Kashpirovsky jupax Rusia markan taqpach sarnaqäwipanx jilïr ministru ukhamarak viceprimer ministro ukhamaw tukuwayi. Jïsa, mä disco apnaqiri! Dmitry Medvedev jupax Inglaterra markan reinaparux Orden de San Andrés Nayrïr Jach"a uñt"ayat ukham uñt"ayawayarakitaynawa, ukat Shoigu juparux heroe warawararux churarakïnwa. Ukat Gorbachov jilatarojj wali jachʼa cargopat apsuwayjjänwa. Ukax, taqpachanx janiw ukhamakiti.
  Ukat Beria markaruw Mariscaljam uttʼayarakïna. Inas jawstʼañatakejj wakischispa
  jupanakan laykux estalinistas ukanakaruw uñt"ayapxäna. Ukat Boris Nemtsov jupax jiwatapatx Orden de Servicios a la País, nayrïr grado ukamp uñt"ayatawa. Ukatjja, decretoparjamaw Volgogrado sutip Stalingrad sutimp uñtʼayarakïna. Ukhamarakiw estalinistas ukanakamp coqueteo . Ukampis liberales ukanakamp chika. Novodvorskoy jupax póstumo ukanx Héroe de Rusia ukat... ¡Stalin!
  Jiwatat qhipatxa, Medvedev jupax Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukaruw Yuri Gagarin ukar churawayaraki. Ukat jupax Orden de Victoria ukax Leonid Ilya Brezhnev ukarux kutt"ayawayiwa. Jan suyt"ataw Medvedev jupax Rusia markan heroen quri warawarap Garry Kasparov ukar uñacht"ayäna.
  Ukhamaraki liberales ukanakamp coqueteaña. Ukat comunistanakampi. Juman ukhamarak jiwasanaksa.
  Medvedev jupax Orden del San Andrés Nayrïr Jaqichatawa, Francisco tatakuraruw uñacht"ayaraki.
  ¡Ukhamarakiw "jachʼa apnaqirin" wali khuyaptʼayasir churäwinakapa! Ukhamarus Medvedev jupax jan suyt"ataw wasitat chacha warminakan jubilacionap phisqa tunk phisqhan mararuw jisk"achawayi. Ukax mä sensación ukhamaw tukuwayi. Ukat mayamp pensiones jiltayawayi.
  ¿Kuns jumax chhijllañ urux lurasma?
  Ukhamarus, p"iqinchir interinox Vladimir Zhirinovsky juparux teniente general ukham uñt"ayawayi. Kunjamatix, taqi chuyma luqtañatakix, uywirin amparapat apsuñamawa. Ukat Igor Lebedev yuqapax jan suyt"ataw Ministro de Relaciones Exteriores ukham utt"ayatäna, occidental uksan nayra ukat jan munat Lavrov jupat sipansa.
  Demushkin juparux Ministerio de Asuntos Internos uksan p"iqinchirïñapatakiw churawayaraki , ukampis uka autoridad nacionalistax janiw munkänti. Machaq nombramientos ukanakatxa, Ksenia Sobchak jupar Ministra de Cultura ukham utt"ayatapax mä sensación ukhamaw tukuwayi. Jupax, calificación ukax wali jisk"akïtap uñjasax iyaw sataynawa. Ukampis jupax Viceprimer Ministro ukham irnaqañapatakiw mayiraki. Medvedev jupax uka tuqitx iyaw sataynawa.
  Yavlinsky jupax chhijllawinakanx chikancht"asirakïnwa, ukampis q"al usutaw uñjasiwayi, k"umaräñ tuqitw mistxatayna.
  Ukhamarakiw p"iqinchir interino ukax Héroe de Rusia ukan warawarap uñt"ayawayaraki.
  Mikhail Kasyanov jupax Orden de Servicios a la País, nayrïr clase ukat asesor económico honorario ukham uñt"atawa. Kunatsa Medvedev chachan askipatak mistjjäna. Ukampis ukax sapa patakatx mä jisk"a fracción ukhamawa.
  Sergei Kovalev juparux Ministro de Deportes ukham uñt"ayapxäna, ukampis jupatakix janiw ukax wakiskiti.
  Tribunal constitucional p"iqinchirimpix mä ch"axwawiw utjawayi. Zorkin ukax qhiparuxa sarxänwa. Ukampis ¿khitirus ukham post churañaja? ¡Mä warmitakix wali askiwa! Ukat jupanakax Alla Pugachevaruw luqtapxäna.
  Ukampis wali uñtʼat cantaorajj janiw munkänti, janiw jupatakïkiti sasaw säna. Ukhampachasa Medvedev jupax Rusia markan Heroe ukan warawarap uñacht"ayäna. Allax janis jupan askipatak kuns lurañ munkchïnxa.
  Ukampis ¿khitis tribunal constitucional p"iqinchirïni? Uka cargox wali ch"amawa. Shoigu jupax janiw munkänti - janiw perfil ukapakiti!
  Jan suyt"ataw Dima Bilan jupax iyaw säna. Chiqansa janiw chiqäkiti akax perfilapawa! Ukat chiqans cantañax juk"amp askiwa ukat juk"amp kusiskañawa, mä tribunal constitucional ukan p"iqinchirïñat sipansa.
  Medvedev, kunjamakitix ukhama, jank"akiw ukax lat"asiwayi ukat warawarax Heroe de Rusia ukar churawayi.
  Ukampis Dima Bilan jupax akham sänwa, ukax mä sawkasiñakiw sasaw säna. Ukampirus taqinin iyawsäwiparjamax Lyudmila Putinax tribunal constitucional uksan p"iqinchiripawa. Akax mä ch"aman amtawiwa, Putin-an Rusia markan wali uñt"atätapat uñjasa, ukampis niyaw mä juk"a qhipharxatayna, ukatx janiw Medvedev-arux qhispiyañjamäkänti.
  Titanic ch"amanchawinakas luratäkchïnsa. Ukampis chaninakax jilxattawayiwa, tasa de cambio de rublo ukax jilxattawayiwa, talibanes ukanakax Tayikistán markanx nayrar sartasipkänwa, ukatx janiw kunas chhijllasirinakar iyawsayañax utjkänti.
  Qhipa pachanx Gennady Zyuganov jupax nayrïr viceprimer ministro ukhamaw bloque social uksan irpiripjam utt"ayatäna. Ukampis akax jiwatanakatakix mä cataplasma ukhamawa.
  Ukat Zyuganov jupa pachpaw niyaw chhijllawinakap q"al chhaqhayawayxi.
  Degtyarev jupax Fiscal General ukhamaw utt"ayatäna, ukax voto ukan jayp"u urunw utt"ayatäna. Ukhamarakiw mä candidato presidencial Partido Demócrata Liberal uksankirinakata.
  Medvedev jupax yaqha chiqar sarxataynawa ukat machaq thakhinak thaqhatayna. Mä jach"a chhijllawi lurawix mä quri medalla especial Zhukov sutimp uñt"at uñacht"ayañawa, taqi Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukan veteranos ukanakaru. Ukat mä millón rublo ruso bota lurañataki. Ukampis Jach"a Guerra Patriótica ukan Veteranos ukanakax juk"anikiw qhiparapxi.
  Medvedev jupax Orden de San Andrés Nayrïr Jaqthapita Tereshkova ukarux churarakitaynawa. Mä oportunidad utjkchejja, ¿kunatsa jan premio churañajj wakiskaspa? Ukhamat Anatoly Karpov juparux Rusia markan mä heroe ukham churaspa. ¡Jupax wali suma ajedrez anatiriwa! Ukat Alekhine, ukat Botvinnik, ukat Tal ukat Spassky, Tigran - jupanakax póstumo premios ukanakamp uñacht"ayapxani - janiw kuna jan walïkisa!
  Hero de Rusia warawaranaka - ukax wali sumawa!
  Premios churañax wali askiwa ukat medallanak churañax wali askiwa. Ukat jiwasatix mä orden Putin sutimp uñt"ayat utt"ayaraksna ukhaxa. Pusi niveles ukaniwa: pusi - bronce, kimsïri - qullqi, payïri - quri, nayrïri - quri diamantenakampi!
  Akax Medvedev jupax mä inventario ukhamawa.
  Ukampirus ukax janiw wakiskiti. Zelensky jupax machaq ordenanak utt"ayaraki. Ordenar, sañäni, Taras Shevchenko jupan luratawa. Jan ukax Taras Bulba! Jan ukax ¡Gogol! ¿Kunatsa jiskʼa yänakampi tiempo ina chʼusar aptʼasiñasa? Ukat ¡Kozhedub sutimp uñt"at Orden! Akax Zelensky jupan ch"aman amtäwipawa, ch"iqa ch"amanchirinakar kusisiyañataki. Chiqansa, Zelenskyx janiw comunista ukhamäkiti, ukat janirakiw izquierdista ukhamäkiti. Ukhamajj jan waltʼäwinakanwa uñjasispa. Ukampis Rusia markankir comunistanakajj janiw mä pʼeqtʼirinïpkänti.
  Ukat ukhamaraki, Andrei Navalny? Kunjamatsa taqiniw jupat armasipxäna. ¿Janit chiqpachapuni p"iqinchirïñatak candidaturapkta? Ukampis Andrei Navalny jupax Zelensky jupan equipopanx jaya pachaw irnaqäna, ukatx nayraqatw Ucrania markan corrupción ukar saykatañatakix walpun lurawayi.
  ¡Ukhamajj janiw khitis jiwkiti! Ukatxa pä pueblo fraternal ukanaka mayachañataki ukhamaraki chhijllawixa general marka irpiriruxa sarantaski.
  Andrei Navalny jupax Zelensky juparux jariqarakiniwa... Kunjamtix yatiqapkta ukhama, jupax ninamp nakhantatänwa.
  Ukat wali chʼamampiw frenético presión ukamp luraraki.
  Ukat pachpa pachanx wali sutilmente, ukhamat jan chhijllawinakar axsarañataki. Janiw Trumpan estilopax ukhamakiti.
  Ukat machaq pachanakax akapachan jutaski - juk"amp jan kuna jan walt"awis ukat juk"amp samaraña. Arabia Saudita markanx reformas democráticas ukat seculares ukanakax qalltawayiwa, ukatx taqpachanx extremismo religioso ukax jan ch"amanïxiwa. Chiqansa, waljanipuniw Corán ukat ciencia ukanakan jan waltʼäwinakap Internetan liytʼapxaspa ukat jisktʼasipxaspa: kunatsa ukham lurapxi? ¿Kunatsa Corán ukat Bibliax Diosan arupäkaspas ukham uñjañasa?
  Kunapachatï jaqinakax lupʼiñ qalltasipki ukat jisktʼasiñ qalltasipki ukhaxa, janiw ukham jankʼak sarnaqxapxiti. Chiqansa, ¿kunatsa uka patak maranakax sartpacha? ¡Jiwañ ajjsarañamp sasiwa! ¡Ukat jukʼanikiw usuntañkamax jiwañ ajjsarapxi!
  Chhijllawinak janïr purinkipanx Medvedev jupax usut jaqinakar qullqi churañ ukhamarak jan ch"aman jaqinakar yanapt"añ qullqinak jiltayawayi. Ukhamarakiw tankinak lurañax jilxattawayi...
  Medvedev jupax patriota ukham uñacht"ayasiñatakix pallapallanakan qullqip apthapiñ tuqitx wali jach"anchawayiwa. Oso tanque, monstruonakat sipan juk"amp jach"a, patak tonelada jila pesa ukat motor lantix reactor nuclear ukampi, walja lurañatakiw uñstayatäna.
  Proyecto Oso ukax Putin jupan apnaqataw lurasiwayi, jupan kamachinakaparjama. Amuyt"awix mä monstruo tank lurañaw axsarañataki. Uka autox wali jach"a ukat jila chaniniw tukuwayi, walja capas armaduras ukat pä lanzadores de cohetes ukanakaw apnaqatäna.
  Uka auton peculiaridadapaxa, patak kilómetros ukjat jilaw sapa horax sarawayxi, patak phisqa tunk toneladanak pesa, ukat reactor nuclear ukar yuspajarasinx mä jach"a reserva de potencia ukaw utjaraki.
  Chiqans, t"ijtäw pachanx yaqha jan walt"äwiw utjawayi - larugax phallawayi. Ukat mayampiw uka impresionax jan waltʼayatäxäna. Medvedev jilatajj cheqapuniw larusipjjäna.
  Ukat ukatx yaqha episodio ukax p"iqinchir interino ukamp lurasiwayi - janiw amuyuparjam amuyt"añjamäkiti. Kunawsatix Medvedev jupax madera khuchhurinak nayraqatan mä quqa t"unjañ yant"kän ukhax manq"añanakampiw fiestan mesapar chiqak jaquntatäna. Ukhamat Rusia markan jan suerteni interino p"iqinchiripax wasitat p"inqachasiwayxi.
  Jïsa, Medvedev chachajj cheqapuniw jan suertenïkänti. Ukham fortunax caprichoso ukhamawa: mayniruw premio churaraki, mayniruw chuym ustʼayi. Amuytʼañataki, Nicolás II chachajj cheqapunit ukham jan wali jaqëpachäna, ukampis jachʼa chʼamani jaqenakajj cheqapunit chuym ustʼayasïna. Ukhamat Medvedev, taqpachanx mä yatiñan jaqi, chiqpachans taqi kunat qhispiwayi.
  Kun lurañ yantʼanakajj saytʼasiñaru ukat qala chuymanïñaruw puripjjäna.
  Medvedev jilatajj mä sartenan chʼalljjtayasispas ukhamänwa. Ukat ukat yaqha jan waltʼäwinakaw utjäna. Nayrïr ministro interino ukax mä escándalo de corrupción ukanw jikxatasïna.
  Ukat akanx chiqans janiw Andrei Navalny jan utjkaspän ukax paskaspänti. ¡Aka waynax sapa kutiw uñt"ayasini!
  Nayax Medvedev ukat jupamp chik sarnaqir masinakaparux ukham jan walt"ayir juchañchañ yatiyäwinak jikxatawayta - uka escándalo ukax muspharkañaw tukuwayi. Mä juk"a arumpixa, Navalny ukat khitinakatix jupar t"aqhisiyat jawq"jatäpkän ukanakax wali uñt"atäpxänwa.
  Ukat Medvedev chachajj excusanak lurañapänwa ukat uka thuqhuñ pichthapiñapänwa. Ukat taqi kunas jupar warantasïna. Janiw chhijllawinakakiti, jan ukasti axsarañawa.
  Voto churañ urux Medvedev jupax guardia ukan purintäna. Jupajj llakitätapa ukat janiw sum yatiskänti, ukajj qhanaw amuyasïna. Boleta apsuñkamajj amparanakajajj khathattʼasïnwa. Qhipa kamachipampixa, p"iqinchiri interino ukaxa kimsa kutiwa pallapallanakaru ukhamaraki policía ukanakaru sueldo churata. ¡Ukat phisqa kutiw pensión ukax utji!
  Ukampirus Anastasia Orlova kullakax amuyt"asisaw dictador ukham irnaqañatak candidato ukarux jisk"achawayi:
  - ¡Bayonetas ukan qunt"asiñax ch"amawa! ¡Akanx qullqi cojín ukaw uchasi!
  Uka qhipatxa, terminador imillax apsusaw q"ala kayunakapamp uñacht"ayäna.
  Chiqansa, Anastasiax mä imill wawawa, jupax janiw arunakap bolsillupar uchkaniti. Witty, ch"amani, thaya, carismático .
  Ukat walja waynanakaw juparux munasipxäna. Ukhamarus Anastasiax wali colerat rubio ukhamawa, ukat janiw ikiñar sarkiti jan machaq chachar arumatak ajllkasaxa. Chiqansa, jukʼamp suma uñnaqtʼani, anattʼir, musculoni chachanakaruw ajlli, awisax wali wayn tawaqunakarus ajlliraki. Ukampis chiqpachansa mayj mayjawa. Amuyataxa, ch"amampi recargañataki. Ukat janiw khitis uka axsarkañ nuwasirirux mä prostituta ukham uñjkiti.
  Jan ukasti, ukham chʼamani ukat chʼamani warmitakix wali thayakïkaspas ukhamawa.
  Anastasiax voto churarakitaynawa, q"ala ch"iyar kayunakapamp chhijllañ boleta apsutayna, ukat akax mä taqpach rollo ukhamawa, kawkhantix apellido jikxatañax ch"amawa, ukat jupatakikiw jan ina ch"usat yaqhachasiñanakampix uñstayatayna. ¡Walikiwa, ¡khitinakatakis qhanawa!
  ¡Uka qhepatjja, ¡qʼala kayunakapampiw jachʼa uñnaqap uñachtʼayäna!
  Vladimir Zelensky jupax bicicletar chhijllañatakiw jutäna. Jupax salt"asisaw muyuntäna. Kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, jupax nuwasiñ muniriwa ukat chuyma ustʼayiriwa. Chiqpach Napoleón Bonaparte sat jaqiwa.
  Ukat chiqans, nayax wali ch"amampiw voto churawayta, kunjamtï suykayäta ukhama.
  Vladimir Klitschko jupax janipuniw chhijllawinakatx mistkänti. Ukat jupax jupa pachpaw voto churarakitayna ukat Medvedev juparux amparapampiw ch"allxtayatayna.
  Qhipa pachanx Nikolai Valuev jupax Rusia markan heroen warawarap Medvedev jupat katuqawayi ukat Ministro de Asuntos Internos ukham irnaqawip katuqawayi. Ukajj jukʼakiw filmañatak chʼamachasiyäta. Khitinakarus voto churawayi ukx janiw arsuñ munkänti.
  Walja jaqinakaw akan voto churapxäna: Alla Pugacheva, ukat Suraikin ...
  Chiqansa, Zhirinovskyx janiw kuns lurañjamäkänti, jan ukasti markaparuw uñt"ayasïna. Jupax apsuwayiwa ukat Vladimir Zelensky jupan jamuqaparuw ch"iyjatayna, ukax chhijllawinx chiqapuniw ch"iyjawayxi ukatx arsuwayiw chiqpachapuniw ch"axwañax kunapachatix apnaqañ qalltkani ukhaxa.
  Dima Bilan jupax chhijllañ pachanx akham q"ucht"awayi:
  - Taqi kunasa janiwa lurañjamakiti, nayaxa chiqapa yatxa! Bilan jupax chhijllataniwa, jupax mä inmaculado caballero ukhamawa!
  Ukatxa yaqha warawaranakaw uñstäna.
  Garry Kasparov jupax ch"amax mayjt"askiw sasaw arsuwayi, ukatx Medvedev jupax sarxaniwa ukatx jupamp chikaw Putin pachax qhipharux tukusxani sasaw arsuwayi.
  Uka pachparakiw nayrir uraqpachan campeonatojj ajedrez anattʼañ wasitat qalltañatakejj janiw uñiskti sasaw säna. Ukat Steinitz chachan marapat récord pʼakintawayi . Ukat Rusia markax niyaw mä askinjam ukat democrático irpirir katuqani, ukat zar ukan pachapax qhipharux nayra pacharuw tukuni.
  Ukat Garry Kasparov jupax ajedrez jupa pachpaw uñstayatayna, ukax niyaw uraqpachanx wali uñt"atäni.
  patak celulanakan tabla uñachtʼayarakïna . Ukanjja machaq jakhüwinakaw uñstäna. Sapa mayniw pä burlasiri: reyin ukat reina jak"an. Ukhamarus, burlasir jaqix mä reina ukham sarnaqäna, ukampis mä caballero ukham sapakiw ch"allt"asi. Ukat pä arqueronakaw peones lantix chhuxriñchjasipxi. Arqueronakajj peones ukham sarnaqapjje, ukampis pä cuadradonak taypinwa diagonaljam chʼajjwapjje. Chiqansa, kunattix tablan wali chiqankapxiwa, ukatwa valorapax mä jukʼa jiskʼachasiwayi. Ukampis kuna uñnaqarus tukupxarakispawa.
  Garry Kasparov jupan ajedrez anatäwipax jaqinakan ukhamarak periodistas ukanakan chuymap ch"allxtayi, janiw pächasiñakiti.
  Navalny jupax Kasparov jupax chiqpachapuniw ministrur tukuni sasaw arsuwayi.
  Anatoly Karpov jupax voto churarakïnwa. Ukampis jupax nayrax nayra campeón ukhamawa, ukatwa iwxt"añakiw arsuwayi. Ukat jupax akham sänwa, jilpachax jach"a mayjt"äwinakaw jutaski. Ukat ¿kunas qharürojj qharürut sipansa jukʼamp askïspa!
  Nayratpach chhijllañ urux Medvedev jupax yatiyawayiwa, Rusia markanx vacaciones mínimas ukax kimsa tunk irnaqäw urunakaruw jilxattaski, ukatx taqi warminakax tunka jan ukax juk"amp wawanakar yuripkani ukanakax jupat mä premio katuqapxani: Héroe del Ruso ukan warawarapa Federación ukaxa.
  Mä machaq populista movimiento, ukat nayax sañajax wali ch"amaniwa. Ukampis wali jayäxiwa. Yämas chhijllañ urux qhanaw akax markachirinakatak irnaqawikiwa.
  Medvedev jupax qhanaw ch"amap chhaqhayasïna... Permanente ch"amapax taqi kunat wali qarjataw jikxatasïna.
  Jaqinakax Putinan rutpat jaltañ munapxäna, ukat mayjt"äwinak umañ munañax puqurxänwa. Ukhamarus, Medvedev jupax qhanpach jan ch"aman jaqir tukuñjamätapax qhanpachaw uñstawayi.
  Zelensky, puntos jikxatasa ukat jan ina ch"usat populismo ukat promesas ukanakamp lurasa, jan axsarasaw nayrar sartawayi.
  Aka encuestas ukanakax salida ukanx jupaw qhan favorito sasaw sapxi. Ukampis Medvedev jupax payïr t"aqaruw puriniti janicha ukax wali jiskt"awiwa! Jichhax Vladimir Klitschko ukat Sergey Kovalev, ukhamarak Grudinin , jupar aka chiqatakix ch"axwapxaspaw.
  Zyuganov jupax qhipa voto ukanw voto churawayi. Uka chuymankipstat, usut, nayrir p"iqinchir Partido Comunista de la Federación Rusa ukax Grudin sutimp chikancht"asisaw jach"at arsüna. Jïsa, niya llätunk tunk marani Rusia markan nayrïr viceprimer ministropar tukuñax janiw mä jasakikiti. ¿Jupajj uk munaspachati?
  Ukat Zyuganov chachajj wali samsusaw akham säna:
  Jiwasax wasitat nuwasiñaruw sarañäni
  Soviéticos ukanakan ch"amapatakix...
  Ukat mä jaqirjamaw jiwañäni - .
  ¡Uka layku chʼaxwañanxa!
  Ukat jupax cabinat liwxatasïna. Janiwa, niyaw irnaqawipat jaqunukuni.
  Uka pachax jak"achasxänwa, ukatx presidencial chhijllawinakat nayrïr yatiyawinakax niyaw puriñ qalltañampïskäna. Rusia markax jach"a mayjt"äwinakamp chikaw jikxatasïna. Ukhamarakiw tantachasiwinakax utjawayi ukatx Bielorrusia markanx Rusia markamp mä alianza uñstayañ mayiwinakaw utjawayi. Taqi kunas jukʼampiw colerasïna ukat kusiskañarakïnwa.
  Rusia markan presidencial chhijllawinakanx participación ukax mä récord ukaruw puri, historia de elecciones alternativas ukanx niya llätunk tunk por ciento ukhawa.
  Ukat jichhakiw yatiyapxi urnanakax jist"aratäxiwa, ukatx Lejano Oriente uksatx votonak jakthapiñax qalltawayiwa.
  . JANK"A 3. JAQINA.
  Nayrïr t"aqax Lejano Oriente uksatw mistuñ qalltäna. Kunjamtï taqi encuestas de opinión ukanakax sapkänxa, Zelenskyx jan axsarasaw nayrar sartawayi. Medvedev chachajj janiw payïr jaqëkänti. Grudinin ukat Vladimir Klitschko jupanakax payïr chimpuntañatakiw ch'axwapxäna . Uka listanx niya pä patak candidatos ukanakaw utjäna, ukatwa votonakap ch"iqiyapxäna. Ukampirus Zelenskyx Siberia markanx niya phisqa tunk por ciento ukharuw jilxattawayi, ukatx nayrïr kutin atipt"añas jakt"aspawa.
  Medvedev chachajj chuymapan akham sänwa:
  - ¡Suma munapxta, ukampis kusist"añatakiw voto churapxta!
  Zelensky chachajj lacónico ukhamänwa:
  - ¡Chiqapuniw atipjawayxi!
  Chhijllawinakan yatiyawinakapax sapa kutiw mayjt"awayi, ukampis Zelensky nayrïr chimpuntawipax mä jach"a margen ukampix janiw mayjt"kiti. Yaqhax Grudinin ukat Klitschko jupanakax mä juk"a liwxatasipxänwa. Ukat Medvedev jupax payïr chimpuntañ qalltawayi, ukampirus kimsa kutit jilaw p"iqinchirit jaljtawayi. Jilïr irpirix juk"amp katuqawayi Chechenia markanxa, ejercito ukanxa, mä centro de detención previo ukanwa. Suma qhanawa. Yämas mä centro de detención previo ukanwa. Ukanx voto jakthapiwi uñjañax juk"amp ch"amawa.
  Ukampirus Medvedev jupax walja katuntat jaqinakaruw antutawayi ukatx jilxatatapax janiw kunjamtï jupax suykäna ukhamakiti.
  Ukampis wali chʼamampiw payïr tʼaqaruw sarapjjta. Zelensky chachajj niya sapa patakat pusi tunka aptʼatäkchïnsa, Medvedev chachajj jukʼakiw tunka kimsani apthapisïna. Ukhamarus, chhijllawinkirinakar soborno ukat jan walt"awinakampi. Jïsa, Dmitry Anatolyevich jupax mä juk"a jan ch"amanïkaspas ukhamaw tukuwayi. Kimsïristi Vladimir Klitschko satänwa. Kunjam jisk"a sensación, pusix Grudinin . Dima Bilan jupax jan suyt"ataw phisqhïr chimpuntarakïna. Sergey Kovalev jupax suxta chimpuntawayiwa, ukampirus jupax wali jach"a uñt"atawa. Zhirinovsky jupax janiw tunka nayrïr chimpunakax aka kutix mantawaykiti. Chiqansa, Medvedev sat chachax jankʼakiw Coronel General sat grado churäna, taqi chuyma irnaqatapata ukat Rusia markan Héroe sat warawarapa.
  Ukham chuymachtʼkir premio taqe chuyma servirimataki. Ukhamarus Dima Bilan jupax Rusia markan Héroe ukat Orden de Servicios a la País, nayrïr grado ukan warawarap katuqawayi.
  Ukampis Dimax waliw Medvedev-arux jan yanapt"käti sasaw säna. Ukampirus Zelensky tuqit arsutanakax janiw qhanäkiti. Vladimir Klitschko jupakiw qhanpachax Zelenskaya jupar arxatañatak votonak mayiwayi. Ukhamarus aka boxeadorax Moscú markanw 2020 maran olímpico ukan ch"axwañapatak yatiyawiyi. Ukat mara mayjt"awix janiw juparux llakisiykiti. Uka Vladimir jupax nayrat sipans juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp ch"amanchatawa.
  Ukampirus Medvedev jupax Rusia markan heroe ukarux Vladimir Klitschko ukat Vitali Klitschko ukanakaruw churawayi. Kunjamatix, jupax chiqapar sarnaqir jaqiwa. Jumanakax jilatanakax boxeo ukarux walpun lurapxtaxa, juk"ampirus Vladimir.
  Vitaly jupax Maidan ukan juk"amp jik"achasiwipax uka laykux janiw Holmes ukan récord ukar p"akintkänti sasaw säna. Ukampis ¡taqe kunaw jupajj chʼamachasïna!
  Gassiev jilatampiw Kiev markan jikisiñ munäna . Ukax mä juk"a ch"axwaw utjayawayi. ¿Kunatsa jan yantʼkaspa?
  Sergey Kovalev jupax irnaqawip sarantañ munarakïna, Hoppins , jilïr maranis uraqpachan campeonatos ukat mayacht"at títulos ukanakaruw atipt"äna sasaw amtasïna. Ukat ukax jichhax janiw Zelesky ukat Medvedev jupanakax gobiernon irnaqañ amtapkiti. Ukat nuwasiñ muni.
  Chiqpachansa, waynanakaw wali chʼamañchtʼatäpxäna. Mayni boxeadoranakatxa, Dima Bivol jupax Kovalev jupamp nuwasiñ munatap uñacht"ayäna.
  Grudin jupampiw aruskipt'awayi . Juparojj qorit lurat qollunakwa arsuwayäna. Grudinin jupax janiw kunas juk"amp munkänti, nayrïr ministro ukham irnaqañat sipansa. Jan suyt"ataw Zyuganov chuyman jaqix Medvedev juparux yanapt"awayi, ukatx Grudinin juparux presidente interino ukan equipo ukar mantañapatakiw jawillt"awayi. Ukampis uka qhepatjja, comunistanakan filanakapanjja, jan waltʼäwinaka ukat tʼaqa tʼaqaw utjäna. Ukax panpacha candidatos ukanakarux janiw gustkänti.
  Zelenky ukan askipatakiw arsüna . ¡Pä jan walinak taypinxa, janiw jichhakamax yatkayätan ukanak ajlliñasawa sasaw sapxi!
  Nikolai Valuev jupax Zelensky ukat Medvedev jupanakamp mä alianza lurañ amtawayi: Zelensky p"iqinchir - Medvedev nayrïr ministro. ¡Kunsa oligarcanakajj gustäna! Ukhamarus amtayapxarakiwa, mä jan arsutäki uka mayacht"asiñ chiqaw utji: kunayman markanakax nayrïr ministrunaka, p"iqinchirinakaw jupanakan utjani.
  Ukat niyakixay Zelenskyx presidencial chhijllawin atipt"chixa, ukhamax Rusia markan mä representantepax nayrïr ministruruw tukuñapa. Ukampis Medvedev jupax payïr t"aqaruw puri.
  Ukampis Zelensky chachajja, jïsa, nayrïr ministrojj Rusia markatäniwa, ukampis janiw Medvedev markatäkaniti sasaw säna! Kunatix rusanakax jupan apnaqawipatx qarjataw jikxatasipxi. Ukat kunatix munaski ukax khititix economía tuqin juk"amp ch"amanïki ukat mä experiencia exitosa ukaniwa, janiw Medvedev ukham fracaso ukhamäkiti!
  Encuesta social ukan yatiyawinakapax uñacht"ayiwa, jilpach rusanakax janiw Medvedev nayrïr ministrurjam uñjañ munapkiti. Juk"amp chiqaparux niya sapa patakatx llätunk tunkaw uka contrax sayt"asipxäna.
  Rogozin jupax jan suyt"ataw política tuqit armasiñat kutt"anïna, ukatx mä nayrïr ministro ukhamaw uñjasiñ qalltawayi. Ukhamaraki, walja rusanakax Andrei Navalny juparux nayrïr ministruparjam uñjañ munapxäna.
  Ukhamajj historian ruedapajj jukʼamp jankʼakiw muyuntäna.
  Uraqpachanx chiqans occidental markax Zelensky ukarux yanapt"awayi, China markax neutral ukhamaw qhiparawayi. Jilpacha markanakax Zelensky ukatakirakiw, jupax demócrata ukhamarak occidental ukhamaw uñjasi. Ukampis Medvedev jupax Putin jupamp chikt"ataw walja pachanakax jikxatasïna. Ukat pä irpirinakan tándem ukanakatsa parlapjjarakïnwa. Ukat Medvedev chachajj janiw kunjamtï munki ukhamarjam janqʼo ukat chʼuñuni ukhamäkiti, ukajj qhanawa. Ukhamarakiw EE.UU. markanx chhijllawinakax utji. Mä republicano waynampi mä demócrata waynampiw ch"axwapxi. Ukat phisqa tunk phisqha tunk ch"amawa. China markanx mayjt"awinakax utjarakispawa;Xi irpirix k"umar jakañ tuqit jan walt"awinakaniwa. Ukatx juk"amp democrático irpiriw jupar lantix utjkaspa ukhamawa.
  Jilapachax oligarquía chino ukax juk"amp libertad ukat democracia ukanak munapxi, ukampis jaqinakax janiw sum kusist"apkiti. Kuna kasta chhijllawinakas utji kunapachatixa nayraqata uñt"ataxa?
  Dictadura satäkis uka modajj chhaqtañwa qalltäna. Taqinipuniw dientenakjam sarnaqañat sipansa jukʼamp kuns munapxäna.
  Zelensky jupax machaq yänak ukhamarak mayjt"awinak jaqir uñt"ayäna, ukat uka pachanx suma lurawinakaw uñacht"ayarakïna. Ukat Rusia markanx ukax wali askiwa. Jaqenakajj janiw carcelanaksa, campamentonaksa, ni taqe jaqenakan ajjsarañ munapkänti.
  Mä generación ukax mayjt"awayiwa, ukat taqiniw mayjt"ayañ munapxi. Cuba markanx ukhamarakiw kawkhantix régimen Castro, jaqinakan uñisitapax wali muspharkañänwa. Ch"amax yaqha sutimp uñt"atäkchïnsa. Corea del Norte markanx mayjt"awinak umañ munañax utjarakiwa. Ukhamarus coreanonakax sapxapunirïnwa: ¡monarquía ukax janiw comunismo ukatakikiti! Ukat uka lik"i dictadorax sarañapawa!
  Uraqpachan mayjt"ayañ munañax jilxattaskäna, ukat Zelenskyx uka ola ukankänwa. ¡Ukat wali sum nayrar sartawayta!
  Ukat Corea del Norte markanx mä unxtasiwiw utjawayi. Kuna régimen dictatorial ukax ametralladoranakampiw ch"axwawayxi. Ukax yaqha uñacht"awiruw tukuwayi, ukax barbarismo ukax continente uksan apnaqaski.
  Trump jupax Estados Unidos markax aka dictaduran jan walt"awip ch"amampiw askichaspa sasaw arsuwayi. Ukat mä bomba nuclear ukax janiw jupanakar axsaraykaniti sasaw sapxaraki. Trump jupax juk"ampiw arsuwayi, Estados Unidos markax niyaw ukham armanak yant"aski, janiw kuna cargas termonucleares ukanakax jan walt"ayatäkaniti.
  Ukampis Trumpan pachapax tukusxänwa. Ukat ukhamax jupax p"iqinchirinakat jilïriwa. Ukhamarus Carter jiwatapatx nayrir p"iqinchirinakat jilïr jaqiruw tukuwayi. Wauu! ¡Ukat suertex wayn tawaqunakarux walpun munasi! Trump jupax mä sullka warmir uñisiripjam utjaspän ukhax janiw kunjamatsa atipt"kaspänti!
  Amuyataxa karma kamachix akham siwa: ¡wayn tawaqunakatakix suerte! ¡Ronald Reagan chachajj uka kamachit sipansa mä excepción ukhamäkchïnsa!
  Ukat mä jukʼa waynäkäna uka Gorbachev chachajj mä pantjasir jaqënwa. Maynix Mikhail Sergeevich jupax pantjasitaynawa saspa ukhas? URSS markan nayrïr apnaqiripawa, jupax jaqin arupawa. ¡Ukat jaqenakajj janiw jupar amuyapkänti! Jan ukax inas jan jaqinakas ukhamäkchiti, jan ukasti élite!
  ¡Ay, ukham suerte! ¿Qhawqha suertes Vladimir Vladimirovich Putin jupax utjawayi, ukat qawqhas jupax jikxatawayi?
  Ukat Nicolás II jupax mä juk"a suertenispa ukhax - sañäni, almirante Makarov jupax jakaskaspa ukhax kunjams jach"a ukat ch"aman Rusia uka pachax utjaspa. China markax Q"illu Rusiaruw tukuspa ukat taqpach uraqpachaw qunqurt"asispäna!
  Ukat ukhamatwa Crimea markar sapak katuntapxäna ukat uraqpachampiw chʼaxwapxäna!
  Ukat Nicolás II, mä sutil diplomático ukhama, Constantinopla ukat Asia Menor markanakar aliados ukanakat aruskipt"añ atipxatayna.
  Suma, walikiwa, jichhax phenomenal Zelensky ukax juk"amp activo ukhamaw tukuski. Ukat payïr chhijllawix jak"achasxiwa.
  Ucrania markanx juk"amp kusisiña ukat suma amtäwinakaw utji. Medvedev jupax naturalmente mä debate televisado ukar uñt"ayawayi. Ukajj janis sinti amuykchejja. Rusia markan p"iqinchir interino ukan cargopax janiw sinti ch"amanïkiti. Ukat janiw kuna jachʼañchasiñas utjkiti. Janiw economía tuqinxa, janirakiw política tuqinsa, ch"axwäwinakansa. Cáucaso markanx juk"amp jan walt"awinakaw utjawayi. Ukat janiw kunas luratäkaspati. Janiw ch"amas diplomacias atipt"kiti. Medvedev jupan masinakapampix juk"amp uñisiñaw utji. Aka chiqanx janiw khitis Zar ukarux wali askit uñjxiti. Uka reyejj tronon wali qontʼatäskchejja.
  Oligarcos, taqpachanx janiw Zelensky ukarux uñiskiti. ¡Fuerzas de seguridad ukanakakiw jan kusisitäpkiti, jan ukax yaqhipanakax janiw kusisipkiti!
  Medvedev jupax jamasatw mä consejo de seguridad ukar tantacht"äna. Uka aruskipäwix payïr t"aqa cancelañati janicha uka tuqitw aruskipt"awayi. Amuytʼañataki, ¿kuna jan walinak lurañas utjäna? ¡Chiqansa jupanakax ukhamäpxänwa! Ukat jumax aka tuqitx pantjasiw jikxatasma ukat chhijllawinx cancelasma. ¿Kunatsa ukham jan waltʼäwix Jachʼa Tribunalan chiqapar uñjatäspa? Uka amuytʼajj wali amuytʼasirïkaspas ukhamänwa.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax amtasiwayi, mä pachax mayo phaxsin 1999 maranx Yeltsin jupax mä amtaw pallapallanakan golpe de estado ukat Duma Estatal ukar ch"iqiyañ amtampiw aruskipt"awayi!
  Ukat niya ukhamarakiw pasxäna. Chiqpachansa, ukapachas seguridadankirinakax janiw mayachtʼatäpkänti. Yaqhipanakax sapxiwa, mä llamp"u amtawix juk"amp askiwa: Corte Suprema ukax janiw mä kamachix utjkiti, kunatix janiw mä kamachix utjkiti, rusa p"iqinchirir jaqunukuñataki. Ukat aka kamachix apsutäñapkamaxa, ukat akax mä kamachi constitucional ukhamawa, pä kimsa t"aqaw parlamento ukat kimsa pusi t"aqa Consejo Federación ukax tantacht"asiñapa. Ukat Duma markan ch"amanakapax tukusxaniwa, ukhamarakiw p"iqinchiris tukusini.
  Ukatx chiqpachanx fuerzas de seguridad ukanakax Corte Suprema ukamp irnaqañaw arsuwayapxi, ukat jan walt"äw sumankañ askichañataki. Yeltsin jupax janiw chiqpachans mä golpe militar ukar sarañ munkänti, sapa patakatx pä kutiw uñt"ayasi, ukatx phisqa chuyma usuchjataw uñjasi. Ukat chʼamapas janiw pachpäkiti, yanaptʼañas janiw pachpäkiti. Ukatjja, 1993 maranjja, jaqenakajj uka yatichäwir yanaptʼaskakïnwa. Ukat 1999 maranjja, janiw ukankjjänti. Ukat janiw ukham resultadonakampix paskaspänti.
  Ukhamajj impeachment uka procesojj pasaspäna ukhajja, jan chʼajjwañampiw tukuyaspäna.
  Medvedev jupax Jach"a Tribunalaruw chhijllawinak jan yäqañapatak apelawayi.
  Ukampis uka qhepatjja, cheqapuniw juezanakajj jan walit parlañ qalltapjjäna. Ukax, chhijllawinakax anulatäkchisa, mayamp lurañaw wakisini sasaw sapxi. Ukat Medvedev jupan ch"amapax juk"akiw utjani. Ukat jaqinakan jan waltʼäwinakapaw qalltasini.
  Ukhamajj Dmitry jilatajj Zelensky chachajj Rusia markan pʼeqtʼiripäñapatakiw jukʼamp sum iyaw sañapa sasaw sapjje. Ukat kawkhantï jakaskta uk jikjjatañatakiw chʼamachasiñama.
  Ukhamarus waljaniw uka payasox Ucrania markanx janiw askinak jikxatkaniti sasaw sapxäna. Ukampis ¡ukajj walikïpachänwa! Ukat janiw mä molehill ukanx mä tragedia lurañamäkiti.
  Medvedev, jueces ukat seguridad ukan irnaqirinakampi aruskipt"asax mä amtaw apsuwayxi: taqi kunat qhiparux chhijllawinakar saraña. Ukat payïr t"aqax katxaruñawa. Ukat chiqpachansa ukhamaw lurasini. Inas mä milagrox taqi kunat sipansa paschispa. Ukampis ¿janich ukhamäki? Ukhamajj janiw carcelar jistʼantapkaniti.
  Ukhamarakiw walja millones de millonarios ukanakan tantachasiwipax uñacht"ayawayaraki, jupanakax janiw democracia ukarux uñiskiti. Ukat Zelenskyx janiw izquierdista ukhamäkiti ukat jupanakarux askiwa. Ukat juk"ampirus, ukax qhipharux taqi occidental sancionanakax chhaqtayatäni ukat Rusia markax qhipharux uraqpachankir jaqinakar kutt"ani.
  Jichhax mäkiw lurañax utji: mä debate televisado luraña. Zelensky jupax iyaw sänwa, ukampis Luzhniki estadio ukankänwa. Chiqansa ukax katuqatäxänwa. Ukax Poroshenko ukamp nayratpach pasat escenario ukarux wali amtayitu. Ukatjja, nayrïr tʼaqan mayjtʼäwipajj jukʼamp jachʼänwa. Ukat Medvedev jupax anti-calificación ukax wali jach"awa.
  Ukampis televisionan debatenakajj umamp jaqsutäkaspas ukhamawa, pajanakat katthapita. Qhipa tantachawixa viernes uruwa, ukatxa chhijllawinakaxa domingo uruwa.
  Medvedev, jila partejj wakichtʼasiskäna. Ukampis kunatï cheqäki ukajj janiw jupan ladopankiti. Ukat Poroshenko jupan experienciapax uñacht"ayiwa, janiw chiqawjanakax retórica sapakix mayjt"ayañjamäkiti. Kunjamakitix janiw Luzhkov alcalde ukar atipt"añjamäkänti, Moscú markan taqpach sarnaqäwipanx ukakipkarakiw canales centrales de televisión ukanakax jichha markan p"iqinchiriparux jan walt"ayapxäna.
  Ukampis propagandajj janiw Moscú markan alcalden qollqe toqet kunanaktï lurawaykäna ukat sipansa jukʼamp jachʼäkaspati. Ukat janiw Kiriyenko, default ukan qillqiriparux voto churapkiti! Ukampis jupaw taqe kunat sipansa jukʼamp jachʼañchatäna . Inas juk"amp jan atipt"ir candidatox empresario ejecutivo ukar uñt"ayatächïna.
  Ukampirus medios rusos ukanakax jichhax Zelensky ukarux juk"amp campaña lurapxäna. Medvedev jilatarojj janiw khitis creykänti. Jach"a Tribunalankirinakas janiw chhijllawinak cancelañ tuqit ist"añ munkänti.
  Jichhakamax uka tuqitxa, estadiox wali phuqhantatänwa. Literalmente ukax phuqhantatänwa.
  Ukat jachʼa chʼaxwäwinakaw puriniñapäna, ukax qhanaw amuyasïna. Ukampirus Medvedev chachan ajanupatx qhanaw amuyasïna, niyaw atipt"añarux puriwayxäna. Ukampis qhep qhepa lurañajj lurañawa.
  Uka aruskipäw urux Medvedev jupax Vladimir Zhirinovsky juparuw Ministro de Asuntos Internos ukham utt"ayawayi. Ukajj jan suytʼäwin qhep qhepa gestopawa. Ukampis Zhirinovskyx sapa patakatx llätunk tunk jila chhijllawinakax Zelensky ukar chhijllañatak wakicht"atäpxatap yatisax janiw jutïr p"iqinchir estado ukamp ch"axwañx munkänti . Chiqansa, Zelensky jupan equipopanx janiw mä chiqax jikxataskaspati sasaw amuyasïna.
  Jisa, Vladimir Volfovich jilatajj chuymankipstatäjjewa. Ukampirus Anatoly Kashpirovsky jupax juk"amp jilïr Ministro de Salud ukhamarak Viceprimer Ministro ukhamawa. Ukampis jupax janiw Medvedev ukar campaña lurañx sinti munkiti. Ukampirus jupax equipon qhiparañatakix mä ch"amaw utji. Edad ukax jach"awa ukat ukax experiencia sañ muni. Ukat jañchin uñnaqajajj wali sumakïskiwa.
  Janiw muspharkañakkiti Kashpirov phenomenon ukax.
  Estadio ukan aruskipäwix aruntt"asiñampiw qalltawayi. Ukat amuyt"asir arunaka. Ukampis Zelensky chachajj jukʼamp fresco, jukʼamp confiyasiri, jukʼamp confiykañ ukat jukʼamp profesionaljam uñnaqtʼanïnwa.
  Medvedev jupax wali axsarataw jikxatasïna ukat arnaqasiñ qalltäna. Jupajj janiw iyawsayañjamäkänti. Ukat markanx kunayman jan walinakaw utji. Jaqinakax qhanpachaw Zelensky-rux yanapt"apxi. Taqi kunas akanx wali ch"amawa.
  Zelensky jupan sapa arupax ch"allxtawimp chikt"atawa, ukatx Medvedev jupax arnaqataw uñjasi. Mä arunxa, chiqpach fracaso debate ukax utjiwa.
  Medvedev jupax chhuxriñchjasiwayi ukat akham siwa:
  - ¡Nayax experiencianïtwa!
  Zelensky jupax jachaqt"asisaw jaysatayna:
  - ¡Ukham experiencianixa, q"umachirinakarukiw sarañama!
  Medvedev jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Putin ukat nayax Crimea markaruw katuntapxta!
  Zelensky chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Mä lunthata katxaruña ukhamaraki jisk"a amparanaka!
  Ukat ukhamarakiw debate ukax sarantaskakïna, ukampis Zelenskyx qhanaw atipt"awayi. Jupax Medvedev-at sipanx juk"amp amuyt"asir ukhamarak juk"amp amuyt"asirïnwa ukat uñjirinakax kusisitaw jikxatasipxäna.
  ¡Televisado ukan aruskipäwip tukuyatat jank"akiw Rusia markan p"iqinchiripax mä decreto apsuwayxi, phisqa kutiw sueldonak jiltayañataki, ukatx paqallq kutiw pensiones ukar jiltayawayi! Ukampis nayratpach mä chistʼäwir uñtasitäjjänwa.
  Medvedev chachan jaqinakax larusipxäna. ¡Chhijllañ urux yaqhanak lurapxatapax qhanäkchïnsa!
  Medvedev jupax Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukar Stalin ukat Lenin ukanakar churañ amtäna. Uka amtäwix wali yatiñaniwa, ukampis qhipatwa sañax wakisi. Dmitry Medvedev jupax qhanaw comunistanakar atipt"añ munäna. Ukat juk"ampirus estalinistas ukanaka. Ukampis uka pachparakiw uka warawarax Tukhachevsky heroerux apt"asiwayi ukat churaraki. Ukhamarakiw akax mä extraordinario movimiento ukhamarak liberales ukanakan coqueteo ukar yant"ata.
  Medvedev jilatajj jila partejj jiwasarusa jumanakarus kusisiyañatakiw chʼamachasïna. Jupax Patriarca, Papa ukat cristiano denominaciones irpirinakaruw jach"añchawayi. Nayraqatxa protestantenakawa. Ukat Jehová Diosan Qhanañchirinakaparus derechonakapar kuttʼayatäjjänwa, ukampis ukajj janiw yanaptʼkänti. Taqi kunas pachpakiwa, jupanakax chhijllañax jark"atawa, ukat en general aka organizacionax jiwaskiwa!
  Medvedev jupax muftis ukat lamas ukanakaruw premios ukanakamp churawayi. Jupajj taqeniruw jupan jakʼapar atipjañatak chʼamachasïna. Medallanakamp ordenanakamp duchajj wali muspharkañänwa. Uka pachparakiw p"iqinchir interinox taqi diputados del Duma Estatal ukanakarux sapa maynirux mä millón de dólares ukjam qullqi churawayi. Ukampis ukajj jaqenakar jupar munañat sipansa, jukʼampiw ajjsaräna.
  Ukxarusti, Medvedev jupax walja machaq ordenanak utt"ayañ yant"äna: Orden del Pedro Magno, Orden del Iván el Terrible, Orden del Alejandro Liberador, Orden del Nicolás II ukat Orden de Brusilov. Ukat Orden de Lenin ukat Stalin ukanakax wasitat uttʼayatäxarakïnwa.
  Medvedev jupax kunayman chhijllawinakaruw ukham jawst"añ thaqhatayna. Ukat uka kamachirjam sarnaqaña: ¡juman ukhamarak jiwasanakan! Ukampis aka tuqinx omnívoro ukax jaqinakar jan atinisiñaruw puriyatayna - sapxiwa, mä prostituta política. Jaqinakax armasipkaspa ukhamawa, Putin jupax ch"iqa ukhamarak kupi ukanakamp coquetearakiwa. Ukat taqe kun manqʼir jaqëñatakiw chʼamachasirakta.
  Ukampis ¡kunatix Júpiter ukar jaysatäki ukax janiw torotakix jaysatäkiti! Putin jupax kunjamas qalltatpach, Yeltsin jupan qhipa apnaqiripan arknaqapkchisa, jaqinakan uñisitapa, jaqinakan ukhamarak élite ukan sinti khuyapt"ayataw jikxatasïna. Comunistanakas jupar jan walt"ayañ axsarapxänwa, ukat jan ch"axwasa, jan negociasis nayrïr ministrurjam uñt"ayañatakiw voto churapxäna.
  Ukampis Medvedev chachajj janipuniw sinti munaskänti. Amuyataxa jupax wali amuyt"asirïnwa ukat Putinan ch"amapankänwa. Janiw khitis chiqpach nuwasiri ukat apnaqirirjam uñjkänti. Jilapachax Putin qhipatxa, kunjamakitix kawkir sucesor ukanakas mä enano político ukham uñt"ayasi ukat kuna jan walt"awis utjawayi. Ukat Zelensky chachajj carismático ukhamaw uñjasïna, mä príncipe cuento de hadas ukar uñtasita. Ukat janiw mä pusi poke ukankiti, jan ukasti mä suma apnaqiriw Ucrania markar pantano ukan apsuwayxi, jan ukax juk"ampirus p"iyat apsuwayxi.
  Chiqans Ucrania markax nayraqat t"aqhisiwayiwa, kunatix Rusia markamp jan walt"ayasiñanakax t"unjatäxänwa. Ukat akanx Poroshenkox inas jan ukham juchanïkchiti. Bielorrusia markan ukham lurasispäna ukhajja, jan waltʼayasispänwa. Profesionalismo tuqitxa, ¡ucrania markan gobiernopax ch"amaniwa! Bielorrusia markanxa, jan ukasti, sicófano ukat deschero ukanakakiw utji. Putin jupax awisax equipopanx ch"aman jaqinakanïnwa, Rogozin jan ukax Tkachev ukham uñt"atawa, ukampis jank"akiw apsutäna.
  Medvedev, kunayman tuqitxa, janiw yurïwipat apnaqirïkaspas ukhamäkänti, ukatwa aka zar chachax janiw taqpach chiqäkänti ukat tribunalankkänti.
  Mä qawqha tuqitx Gorbachev ukar uñtasitaw jikxatasïna, juparux Occidente uksankir común jaqinakax wal munapxäna, ukampis jupanak taypinx janiw munapkänti. Chiqansa, mä chiqanxa, machjayir umañamp chʼaxwatapatwa Gorbachov sat chacharux jan munañ qalltapxäna. Chiqansa, machjayir umañanakasa ukat umañ munirinakas janiw vodka jan utjatapat pampachapkiti. Ukanjja, vinot chʼajjwañanakaw utjäna. Ukat ukatsti cigarronakax chhaqtawayxänwa.
  Janiwa, Gorbachev jupax qhanaw arsu, jupanakax janiw calvo ukankatapat jupar munapkänti. Medvedev, nayrïr ministrjamax wali jan ch"aman economista ukhamaw uñacht"ayasïna. Ukat Zelensky jan utjkchi ukhas machaq mandato ukar chhijllatäñapatakix jan walt"awinakaw utjaspa.
  Mä kutix Putin jupax Medvedev juparux jinchupat jaquntäna.
  Ukampis jichhax Putin jupax anatañat mistuwayxiwa - k"umaräñapatakix jan walt"ayawayiwa, amparamp apnaqasa ukat hockey ukamp ch"amanchasiwayi. ¿Ukham respetatäkasin hielo patjjar makatañajj wakispachänti? Yämas waynäkasin jan kuna yatiñanïkasaxa?
  Putin jupax phichhantawayxiwa, sinti jach"aptawayiwa. Ukat jan jupampixa, janiw khitis Zelensky-r jark"kaspati. Ukhamarus Putin jupa pachpaw política de personal ukx apnaqatayna, ukhamat jan mä digno sucesor ukaniñapataki. Kunjamatix Stalin, jupax lurawayi ukhamat Jruschov jupar lanti irnaqañapataki, ukat bancarrotaruw puri. Ukat akanx Medvedev jupax janiw kunakipans imperio ruso ukan mä suma p"iqinchirïkiti.
  Chhijllawinak janïr qalltkipanx sábado urunx taqpach canales de TV ruso ukanakax Zelensky tuqit mä película uñt"ayapxäna. Natural ukhamawa, jan wali uñt"ayañ amtampi. Ukampis jukʼa chiqa yatichäwinakaw uñachtʼayasïna. Ukat propagandax jan kuns kamachtʼirïtap uñachtʼayäna. Ukat walja canalanakaw uka película tuqitx arsüna.
  Medvedev chachajj walja generalanakaruw ordenanak churäna. Mä warawarax wasitat uñstañapataki.
  Jan suytʼataw mä machaq Orden de Botvinik ukham uttʼayarakïna, ukajj kimsa gradonakanïnwa: bronce, qollqe ukat qori. Ukat ukhamaraki Orden de Alekhine. Ukat ukhamaraki bronce, qullqi ukat quri.
  Medvedev jupax decreto tuqiw juk"amp yatiyawiyi, Rusia markax pusi marat mä ejército profesional ukar mayjt"ayañapawa. Ukat servicio vida ukax suxta phaxsiruw jisk"achataraki.
  Ukxarusti, ch"axwañ veteranos ukat khitinakatix junt"u chiqanakan irnaqapki ukanakax Héroe de la Federación Rusa ukan warawarap uñt"ayatäpxani sasaw yatiyäna. Kunatix mä paso ukar tukuwayki ukax janiw análogo ukankiti.
  Medvedev chachajj qhanaw sarnaqäwin mä cheqa thaqhaskäna. Ukxarusti, p"iqinchir interino ukax Vladimir Vladimirovich Putin juparux póstumo ukanx Orden de Victoria ukat Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukat jichhak utt"ayat jach"a diamante warawara Héroe de la Federación Rusa ukanakamp churawayi.
  Akax nayratpach qhipa yant"äwiw nayrir idolo ruso ukan calificación ukar anatañataki. Kunjamakitix, nayax walja maranakaw Putin jupamp chikt"at Medvedev ukhamäta - ¡taqi chuymampi, taqi almamampi munapxita!
  Ukampis amuyataxa, jaqinakax janiw sinti uka dictadorar munasiñ munapkiti.
  Ukat sábado urut domingo urukamax arumanakax Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax Generalissimo sutimp Vladimir Vladimirovich Putin jupar póstumo ukan churatapat yatiyarakïnwa!
  ¡Akax chiqpachansa chiqpachansa wali sumapunïnwa! Kunjamakitix, ¡nayrir maranakan idoloparuw titulo churta!
  Ukampisa, ¿ukajj Medvedev jilatarojj yanaptʼaniti? Nayra idolonakapar jach"añchasa ukat kamachinak churasakiw jaqinakar voto churapxañapatak amuyt"ayañax ch"ama. Kunjams premios ukanakamp duchasma, janiw Putin-ar kutt"aykätati. Ukat qhanaw nayra reyejj sarjjatapa ukat Kiev markat machaq reyejj juti.
  Ukampirus Zelenskyx janiw ikiskänti, ukat Paparux premio churarakïnwa. Francisco Nayrïr chuyman jaqix Ucrania markan p"iqinchiriparuw machaq lurawinakat bendiciwayi.
  Ukat Bielorrusia markanx coalición de partidos pro-rusa ukax nayraqatw firmanak apthapiñ tukuyapxi, Rusia markamp mayacht"asiñ tuqit referéndum lurañataki. Aka tuqitx mä voto ukaw suyt"ata. Ukampirus Medvedev jupax janiw uka tuqitx jach"añchatäkiti. Ukat akanx jach"a amtäwix Zelensky, aka millones de idolo ukan juti.
  Ukhamat jichhax Vladimir Zelensky jupax línea de meta ukar mantaskäna...
  Siberia markanx chhijllañax qalltawayiwa. Qalltatpachaw tantachasirinakax walpun tantachasipxäna. Jaqinakax chhijllañ utar sarasaw jachaqt"asipxäna. Mayjt"äwinak layku jutapjjatapajj qhanaw amuyasïna. Ukat kuntï jupanakax munapki ukax machaqäxiwa. Taqinipuniw qarjata, qarjata nayra pachanakata.
  Ukat qʼochujj alwajj istʼasïna:
  Chuymasajj mayjtʼayañwa mayistu
  Nayranakasax mayjt"awinak munapxi...
  Jiwasan larusiñasampi, jachaqt"asiñasampi,
  ¡Ukat venanakasan pulsacionanakapanwa!
  Mayjt"awi, mayjt"awi suyt"apxtanwa!
  Chhijllawinakax samarañampiw apasxäna, ukampis walja jaqinakaw tantachasipxäna. Jaqinakax chhijllawinakarux walpun tantachasipxäna. Nikolai Valuev jupax nayrïr chhijllawinakat maynïriwa. Jupax uka boleta urna ukar jaquntasaw akham säna:
  - ¡Jichhax machaqar voto churañäni!
  Ukat Alexander Povetkin sat jilataw uñstäna. Ukhamarakiw voto churawayta ukatx amuyt"awijax akhamawa:
  - ¡Rusia Diosanakataki!
  Ukxarusti, voto churañax utjawayi. Jupanakax urnanak urnanakaruw urnanak jaquntapxäna. Ukat Dima Bilan ukat Alla Pugacheva. Lev Leshchenko jupax uñstawayarakiw ukat yatiyaraki:
  - ¡Jichhax machaqar voto churañäni!
  Nikolai Baskov jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Walz ruso, ¡ch"iwipax wali jach"awa! ¡Primaverax purinxiwa!
  Ukat uka laphinaksa basurar ucharakïnwa.
  Ukatx yaqha waynanakaw uñstapxäna... Zelensky jupax mä scooter ukan voto churañatakiw jutäna ukatx mä salto salto luratayna - ch"allxtawinak apsu. Jupanakax voto churapxäna ukat akham sasaw arsupxäna:
  Chuyma ukat venanakan pulsación uñt"añamawa, .
  Jiwasan wawanakasan jachaqt"asitapa, taykanakasan...
  Jupanakax mayjt"awinak munapxta sapxiwa
  ¡Jach'a cadenanakan yugop jaqunukupxam!
  ¡Ukat qʼejjo qʼejjo chʼalljjtayasisa! Ukhampachas poesías ukax janiw jupankiti, jan ukasti wali uñt"at poeta ukhamarak qillqiri Oleg Rybachenko jupan luratawa. Ukampis Oleg Rybachenko jupa pachpaw mä waynar tukuwayi, jichhax yaqha pachanw sarnaqxi.
  Ukatx yaqha boxeadores ukanakax voto churapxäna: Sergey Kovalei, Denis Lebedev. Qhipïrix samart"añ tukuyatat kutt"aniñ yant"äna. Ukampis jawqʼjataw uñjasïna ukat qhepat sarjjarakïnwa.
  Sofia Rotaru kullakax Kiev markanw voto churawayi. Ukat jupax wal jachaqt"asïna...
  Vladimir Zhirinovsky jupax jutarakïna. Jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq thakitaki!
  Ukat mä coronel generalan epauletanakapwa qhantʼayäna. Zyuganov jupax silla de ruedas ukanw chhijllawinakar jutäna. Ukat sapa kutiw amuktʼäna.
  Grudinin jupax jachaqt'asisaw voto churawayi ...
  Garry Kasparov jupax mä pachpa anatäw churäna ukatx voto churarakïnwa. Ukatjja, Carleson jilatampiw mä anattʼäwi anatapjjä sasaw sarakïna. Ukatwa Anatoly Karpov jupax mä sesión de juegos simultáneamente churäna.
  Ukhamarus Karpov jupax nayraqatw Mikhail Botvinnik jupan Orden de Oro ukamp uñt"ayasi.
  Ukhamajj yaqha jisktʼajj khitis aka cheqan jachʼa ukat jukʼamp suma campeón mundial ukhamawa.
  Chiqans waljax mayjt"awayiwa...
  Ukat Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax wasitat taqiniruw muspharayi. Institución ukan yatiyata, uka kamachix "Oleg Rybachenko" sutimp uñt"atawa. Ukhamarus mä kutikix pusi gradonakaw utji: ¡pusïr gradox bronce, kimsïr gradox qullqi, payïr gradox quri, ukat nayrïr gradox diamantenakampi quri!
  ¡Ukajj wali sumapunïnwa!
  "Armagedón de Lucifer" ukax cinenakan uñt'ayatawa, ukatx "Avatar" ukat "Guerras de las Galaxias" uka disconakax p'akintataw uñjasi. ¡Oleg Rybachenko jupax chiqpach literario superestrella ukar tukuski!
  Medvedev jupax mä premio literario ukham utt"ayawayaraki, Oleg Rybachenko sutimp uñt"ata - mä premio qullqix tunka kutiw Premio Nobel ukar sipanx juk"amp jach"a.
  Ukat akax aksa tuqinx wali sumawa!
  Ukatxa, domingo urux Medvedev jilatax jukʼampiw irnaqäna. Jupax Oleg Rybachenko juparux Orden de San Andrés Nayrïr Jaqichatawa, ukat Rusia markan Heroe ukan warawarapa, ukat Rusia markan Heroe ukan jach"a diamante warawarapa, Orden de Victoria ukham uñt"ayawayi. Ukajj sarnaqäwin sarnaqäwip mayjtʼayañatakiw chʼamachasipjjäna.
  Kunjamakitix, Oleg Rybachenko juparux suma chuymampiw uñjä, ukat taqi kunas wali sumapunïniwa! Uka pachparakiw juparux ukhamarak mariscal ukarux Federación Rusa ukan sutip churapxä!
  ejecutivas ukanx uñt"atawa , ukax sapxiwa Zelenskyx sapa patakatx llätunk tunk jilaw utji.
  Ukat yatiyawinakax janiw sayt"kaniti...
  Medvedev jupax janiw jichhakamax voto churañ munkiti. Irnaqawi. Aka chiqanx mä orden apsuwayiwa, Vladimir Volfovich juparux general de ejército ukham uñt"ayañataki. Kunjamatix, nayatakix chiqa chuymanïñamawa.
  Zhirinovskyx, ukhamakipans, nayratpach mayni tuqir chiqancht"awaykaspas ukhamawa.
  Lev Leshchenko jupax jan cartera ukan ministru ukhamaw tukuwayi. Ukampis ukax janiw jukʼamp wakiskirïxiti.
  China markanx jan walt"awinakaw utji. Jaqinakax democracia munapxi - ¡despotismo ukamp qarjataw jikxatasipxi! ¡Jaqix janiw t'ant'ampiki jakkiti!
  ¡Jefejarojj janiw sañ munkti! ¿Qhawqha pachas pä tunk mayan pachanx mä thujrump chiqañchañax utjañapa?
  China markanx kunaymaninakx janiw sinti sum sarawaykiti. Comunismo ukan riles ukar arktasa, capitalismo ukar wiñayatak lurañax janiw ch"amäkiti. Mä qhawqha mayjtʼäwinakaw wakisi. Ukat irpirinakax sinti conservador ukhamawa.
  Ukhamarus machaq burguesía ukax democracia ukat policía brutalidad ukax tukusiñap munaraki.
  ¡Nayra tiempon irnaqtʼañan qarjatapajj yanaptʼarakïnwa! Janiw sisteman dientes ukhamäñ munañas utjkiti. Jïsa, China markanx domingo urunakax jach"a ch"axwawinakaw sistema ukx ch"allxtayi.
  Ukat Estados Unidos markanxa, mä warmiw jukʼamp chʼamanïspa pʼiqtʼirir tukuñataki. Ukampisa, Floyd chachan wali uñtʼatäñapajj mä akatjamat jukʼampiw jiljjattañ qalltäna Mayweather ukax mä juk"a pachanakanwa . Aka jan atipt"kay boxeador ukax nayratpachw calificaciones ukan jilïr chiqanakar makhatawayi.
  Amuyataxa Estados Unidos markax machaq atipt"awinak apt"asiwayi ukatx janiw mä republicano ni demócrata trono ukar mantañ munkänti. ¡Ukat Floyd jilatajj wali sumarakïnwa!
  Ukat ukxarusti yaqha TV debate ukaw utjani.
  Niya domingo jayp'u pacharuw purini. Uka chhijllañ utanakax niyaw jist"antatäni.
  Qhipa pachanx Medvedev jupax qhipharux uñstawayiwa. Ukat jankʼakiw uka boleta urna ukar jaqontäna ukat jan mä arsa arsusaw sarjjäna. Reloj ukax purinxiwa ukatx voto churañax tukusxiwa.
  Jichhax Medvedev irpirix Kremlin markat mistusaw Moscú jak"an qamañ utapar sarawayi.
  Jupamp chikaw uka cabinanx pä imill wawanakax utji. Mä jukʼa kusistʼañanakas utjarakiwa.
  Natasha kullakajj chʼeqa toqen qontʼatäskäna ukhajja, akham sasaw jisktʼäna:
  - Walikiwa, ¿kunas Dima? Jichhax jupanakax qhip qhipa pantjasiwimat yatiyapxani!
  Medvedev jupax akham siwa:
  - Inauguración ukatakixa pä phaxsiwa utji. Ukhamat jichhax nayax wali taqi kunaw jikxatastxa, ukat Zelenskyx Ucrania markan p"iqinchiripakiwa!
  Alenkax ch"iqa amparapan qunt"ataw akham säna:
  - ¡Ukat inauguración ukax jank"akiw lurasispa! ¡Ch"amamax, Dmitry Anatolyevich, tukusxiwa!
  Medvedev jilatajj achiktʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Ukampis jumanakax imill wawanakax uk lurapxasmawa!
  Natasha kullakajj ñikʼutap chʼoqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunsa jiwasaxa lursna?
  Medvedev jupax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Inuguración ukarux jark"aqapxam!
  Natasha kullakajj larusisaw akham säna:
  - Ukat ¿Kunjamatsa?
  Jilïr irpirix mä amtampiw jaysawayxi:
  - ¡Janiwa juma pachpa uñt"ksta ukhama!
  Natasha kullakajj colerat akham sänwa:
  - ¡Janiw Zelensky-r jiwaykañäniti!
  Medvedev chachajj jankʼakiw akham säna:
  - Walikiwa, kunatsa jiwayapxita! ¡Jan ukasti jupa pachpaw corona jaytañapa!
  . JANK"A 4. 1.1.
  Imill wawanakax mäkiw chhuxriñchjapxäna...
  Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw jiskt"äna:
  - ¿Kuns hipnosis apnaqañax iwxt"apxsma?
  Dmitry Anatolyevich jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa! ¡Jumaw uk lurasma!
  Natasha kullakajj amigopatakiw akham säna:
  - Jiwasaxa luraraksnawa, ukampisa janiwa munktanti!
  Medvedev jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Kunatsa akaxa?
  Natasha kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Zelensky ukaxa ajllitawa! Ukat jumax Dmitry Anatolyevich, janiw markar apnaqañ yatktati!
  Alenkax jan wali amuyumpiw yapxatäna:
  - Ukat akax taqinitakix wali qhanawa!
  Medvedev jupax colerasisaw akham säna:
  - ¿Janit amuyapkta Occidente tuqinkir colonia ukar tukuñäni?
  Alenkax jan axsarasaw akham jaysäna:
  - Jan ukasti, ¡Occidente markax jiwasan coloniasar tukuni!
  Natasha kullakajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - Ukat jumamp chika, Misha, ¡Rusia markax janiw kunjamatsa jach"äkaniti!
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - Nayax Orden de Victoria, Orden de San Andrés Nayrïr Llamado, Orden de Nicolás II, ukat diamantenakan quri warawarap churapxäma...
  Natasha kullakajj larusisaw akham säna:
  - Jan ukax inas jiwasax p"iqinchir tukusna ukat kimsa patak kamachinak churaraksna?
  Alenkax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Jiwasaxa hipnotizapxaraksnawa ukatxa generalissimos ukanakaru tukupxaraksnawa.
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jan ukax inas supergeneralissimos !
  Imill wawanakax larusisaw phallapxäna...
  Alenkax akham q"ucht"awayi:
  - Ukat yaqhip pachax uñisirinakax arnaqasipxäna, .
  Ajjsaraña imantaña - ¡nayajj reyïtwa!
  Natasha kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Nayaxa janiwa teatronaka, arenas ukanakasa, .
  Ukanx mä millón ukhaw mä rublo ukar mayjt"ayata...
  Jach"a mayjt"awinakax nayrar sartañapatakix utjkchispas -
  ¡Belobog ukat Stalin ukanakarux walpun munasta!
  Ukat imill wawax q"ala kayunakapamp chhaqhat p"iqinchirin nayrap ch"allxtayäna.
  Jakhunakax Lejano Oriente uksatw yatiyatäxi. Sapa patakatx 91 Zelensky, sapa patakat 7,5 Medvedev, Ucrania markan p"iqinchiripan jan axsart"ir irpiri.
  Alenkax Medvedev jilatan jinchup q"ala kayunakapamp jawq"jasaw sist"arakïna:
  - Walikiwa, ¿kunas nayrir p"iqinchiritxa, premionakamax yanapt"tamti?
  Medvedev chachajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Janiw nayax ex ukhamäkti! Janïr inauguración ukax utjkipanx, ¡chiqpach!
  Uka tawaquxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq reyin jach"a kankañapa!
  Layqa imillanakax janiw Medvedev juparux qhipa trumpeta ukham yanapt"añ munapkänti. Ukat jichhax, kunapachatix presidente interino ukax mä jan suyt"äwin jan walt"äwit mistuñatakix wali ch"amanchatäskäna.
  Inas Corte Suprema ukarux chhijllawi presidencial rusa ukan resultadonakap anulañapatak influychispa? Ukajj mä jachʼa yantʼäkaspas ukhamänwa. Ukampis cheqansa, jan waltʼäwinakajj jukʼakïkaspas ukhamänwa.
  Mä decreto apsusin sapa juezar mä waranqa waranqa waranqa qullqi churañ munañäni ukhaxa, ¿kamachasmasa? Chiqansa, jupax p"iqinchiriwa ukat jupax ch"amaniwa, janiw zar ukanakas samkapkänti! Juk"amp chiqaparux, p"iqinchir interino. Ukat chiqpachansa, mä waranqa waranqa waranqa qullqi churapxäta ukhaxa, juezanakax janiw saytʼapkaniti.
  ¿Kunatsa jiskʼa yänakampi tiempo ina chʼusar aptʼasiñasa?
  Datos ukax radio tuqiw yatiyasïna. Zelenskyx sapa patakatx llätunk tunkïnwa, ukat Ucrania markanx niya patak sapa patakat katuqañaw suyt"ata. Inas cinturón rojo uksanx Medvedev jupax comunistas ukanakamp coqueteatapatx mä juk"a juk"ampi utjchispa, Cáucaso uksanx mä qawqha ch"amanchawinakaw utjawayi. Chiqansa, Ramzan Kadyrov jupax atipt"ir tamanakaruw sarañ amtkaspas ukhamawa. Ejército ukanx qullqix utjaskakiwa, pallapallanakax janis mä particular munañanïkchisa, t"unjatäki uka p"iqinchirux janiw munañapakiti.
  Jilapachax nayrïr muyuntat qhipatx Medvedev jupan ch"amapax jan ch"amanïxänwa. Ukat jupax premionak churaskaspäna ukhaxa, jan ukhamäkaspa ukhaxa, jukʼampiw jan yäqatäxäna.
  Dmitry Medvedev jupax oficinapar purisaw banco central ukar jawst"añ yant"äna. Uka asistentejj jan munkasaw jupar conectäna.
  Jilïr irpirix jank"ak munañanakapatakiw qullqix churatäñapa sasaw mayi.
  Banco Central uksan p"iqinchiripax akham sasaw jaysawayxi:
  - Machaq Zelensky irpirit chiqanchawi katuqañkamax janiw kuns lurkäti.
  Medvedev jilatajj akham sasaw arsüna:
  -¿Jumaxa loco ukhamätati? ¡Nayaw machaq inauguración ukan p"iqinchirïta! Ukhamächi ukhajja, ¡nayar istʼañamawa!
  Banco central uksan p"iqinchiripax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jach"a kamachirjamaxa, ¡janiw jumar ist"apkti! Ukat ukhamakipansa, ¿kunatsa qullqix munasispa?
  Medvedev jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¿Markanakaxa wakisispati jan walt"awinakataki?
  Banco central uksan p"iqinchiripax mä qhuru arumpiw jaysatayna:
  - ¿Qhispiñ munasmati?
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - Jichhasti katuntapxäma! ¡Ejercitojj nayaruw istʼitu! ¡Jhirinovsky chiqa chuymanix nayamp chikaw jikxatasi!
  Banco Central uksan p"iqinchiripax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Akax sapa kutiw torta apsu! Ukat Moscú markanx sapa patakatx llätunk tunk jilaw Zelensky markatakix utji. ¡Ch"amamax Mishax tukusxiwa!
  Medvedev jilatajj akham sasaw arsüna:
  - Ukampis jumanakax janiw qalltawaykiti!
  Ukat telefonot aptʼasïna. Jichhajj jan waltʼäwinakajj chʼamäjjänwa. Fuerzas de seguridad ukanakax niyaw jan ist"añ munapkiti. Jisa, Zhirinovsky jupax mä zorro ukhamawa. ¿Jupar Ministro de Asuntos Internos ukham utt"ayañax walikiti? Uka orden ukaxa fuerzas especiales ukanakaru churañawa. Jan ukax Duma Estatal uka apnaqañ yant"añas wakisispa?
  Qhanaw Zelenskyx machaq chhijllawinak lurani, ukatx walja diputados ukanakax janiw mandatos ukanakap katuqapkaniti. Juk"amp chiqapaxa, niya taqi kuna.
  Aka chiqanx kunayman yaqhaw munasispa. Ukampis Duma Estatal ukax janiw jaqinakar jan walt"ayañatak sarañapakiti. Ukat ejercitojj janiw mä golpe militar qhanpach yanaptʼkaniti. Rusia markan generalanakapax janiw guerra civil ukar sarañjamäkiti.
  Mäkiw utji - tribunalan presidencial chhijllawi cancelañataki. Akax mä sapa legítimo ch"amawa juk"amp jaya pacha t"aqhisiñamataki. Ukampis jukʼampejj jukʼampiw jiljjattaspa. Medvedev jupax chiqpachanx wasitat chhijllatäñapatakix janiw ukhamäkiti. Chiqans anti-calificación ukax wali jach"awa, Petro Poroshenko ukan uñt"ayatapat sipanx juk"amp jan waliwa.
  Medvedev chachajj yaqha amtampiw lupʼïna. Amuyt"añataki, ¿Jelensky jaqirux janchi tuqit chhaqtayañati? Ukampis ukax qhanpach jan wali lurañawa. ¿Ukham qunt"asiñama? Ukhamarus ukax Medvedev ukarux jan walt"ayaspawa. Ukat wali sumax mä reprieve churani. Kunatix jaqinakax janiw Medvedev juparux pampachkaniti chhijllawinakan ukham jach"a jan walt"awipata.
  Janiwa, Dmitry Anatolyevich jupax janiw atipt"kaniti. Jan sapa patakat tunka chhijllawinakan votonak apthapisinxa, chiqpachansa janiw apnaqawipanx qhiparakaniti.
  Medvedev jupax bar ukar jak"achasïna. Uka jist"arasa, mä botella apsusinxa, mä juk"a coñac warantasina.
  Jila chanini - "Napoleón", pä patak marani!
  Jilïr irpirix mä vaso umatayna. Ukat payïr urux limón ukamp t"ant"a manq"ayäta.
  Purakajajj jukʼamp juntʼükaspas ukhamänwa ukat amuyunakajajj jukʼamp jankʼakiw tʼijtjjäna. Kimsïr vaso tukuyatatxa, Medvedev chachax jachaqt"asisaw mä sillun qunt"asïna. Mä juk"a kusisiña. Chiqpachansa, ¿kunatsa uka chʼamax munasi? Taqi kuna lurañanaka. Janiw mä minuto libre tiempos utjkänti, janiw mä segundos sumankañas utjkänti. Sapa kutiw sarnaqapxi, videocámaras ukanakan uñjata. Jumax sinti arsuñ axsararaktawa.
  Walja irnaqawiw utji, ukampis janiw kusisiñax utjkiti.
  Ukat mä imill wawamp ikiñan ikiñ munta. Computadora ukan ch"axwañ anatt"aña.
  Chiqansa, akanx jumax p"iqinchirïtawa, ukampis chiqpach ch"axwäw qalltañatakix pä kutiw amuyt"äta. Ukhamaw wali axsarkañ Trumpax janiw Irán markar atacañ atinakänti.
  ¡Guerra tuqitxa wal parltʼasma, ukampis chiqpachansa uka tuqit amtañax janiw faciläkiti!
  Ukampis ¡anatañamp nuwasipxam, juma pachpaw nuwasipxäta!
  Medvedev jilatajj computadora jakʼanwa qontʼasïna. Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj wali munatänwa. Jupax jaya pachaw jan anatt"irjamäkänti. Aka chiqanx jan sinti ch"am tukuñatakix estafador ukan código ukamp apnaqatawa. Ukhama...
  Ukat ukat tecnología tuqiw mä ritmo huracán ukar t"ijt"awayta. Ukat jumax nayratpach IS-7s ukanakaw utji, ukanakx regimientos ukanw uñstayapxtaxa, ukatx T-1s ukanakakiw alemanes ukanakar saykatañataki. Ch"amampi ukat yänakampix mayj mayjaw uñjasi.
  Medvedev, jupax niyas janipuniw umkänti, ukhamarakiw jan k"umarätapat, amuyasiw kusisita.
  Ukhamaw Payïr Jach"a Ch"axwäwin juk"amp jila chanini ukat jach"a tank IS-7 ukar uñisirir jaquntañaxa. Ukat jan sinti chʼamäkipanwa pʼakjasma. Chʼaxwäwix jasakiw ukat atipjasaw sarantaski. Jumax markat markaruw katuntasma.
  Taqi kunat sipansa, chiqans Stalin jupax markarux sum irpxaruwayi, ukatx pusi marat juk"ampiruw Tercer Reich ukar atipt"añ atipxatayna. Putin jupax ISIS ukampix juk"amp pachaw ch"axwawayxi. Ukampis alemanonakax wali suma tecnología ukanipxi.
  Anatañanxa, sañäni, alemán E-75 tank, IS-7 soviético ukakiw mä kipka ch"axwañapa, taqpach yaqha tanques ukanakax jaytxapxi. E E-75 ukax wali ch"aman armaduraniwa. Nayraqat pistolax IS-7 soviético ukar sipanx juk"amp askiwa ukat t"unjir ch"amampiw jak"achasi.
  Ukat alemanonakajj 1945 maranwa uka tank nayrïr tank lurañ amtapjjäna. ¿Jiwasan luratanakasajj kamsaraksnasa?
  Medvedev jupax jach"at arsüna... Jupanakax janiw IS-7 ukax ch"axwäw qhipat walja producción ukar uchañ atkänti. Ukhamajj uka guerrajj jukʼamp tiempow utjäna, janiw khitis yatkiti khitis yaqhajj atipjäna.
  Dmitry Anatolyevich, machata, jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Munastwa jilanaka, munastwa! ¡Jilatanaka! Ukat jiwasan atamanasax janiw llakisiñapäkiti.
  Medvedev chachajj anattʼkasajj ikiñar purtʼasïna. Ukax samarañjamawa...
  Ukat qhipürux presidencial chhijllawin qhipa resultadonakapax uñt"ayasiwayi.
  Niya sapa patakatx 92niw Zelensky ukarux Ucrania markamp chikaw chhijllapxäna, ukatx sapa patakatx 6,7 ukhaniw Medvedev ukarux chhijllapxäna. Ukhamatwa Zelensky chachan atipt"asiwipax utjawayi.
  Uka markanx jach"a phunchhawinakas kusisiñas qalltawayi. Qhiparusti, mä machaq, kunjamtï waljanitak amuyapkäna ukhama, qhana jakañaw jutaskäna.
  Jichhax Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax inauguración ukanx p"iqinchirjamaw irnaqaski.
  Ukat jupax jach"añcharakïnwa, chiqpachansa, atipirirux. ¿Kawkirus sarasma? Ukatxa janiwa kunasa sapa patakata suxta jakhuñatakixa utjkiti.
  Ukampirus ministro de Asuntos Internos Vladimir Zhirinovsky jupax Medvedev jupar visitt"asax chuymacht"awayi:
  - ¡Nayaw jumarux voto churawayta Dmitry Anatolyevich!
  Jilïr irpirix amukiw jaysäna:
  - Pay suma!
  Zhirinovsky jupax akham amuyt"ayi:
  - Inas estreno ukar uchañax wakischispa?
  Medvedev jupax pintat p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiw nayax amuyta, payïr t"aqax ukham atipt"atatxa, nayrïr ministru churapxitani. Ukax janiw política tuqitx chiqapäxaniti.
  Zhirinovsky jupax logicamente akham siwa:
  - Kunjamakitixa, jumana lantixa Rusia markata khitisa utjañapawa. Ukhamajj ¿khitis jan jumatï?
  Medvedev jupax akham amuyt"ayi:
  - Jilapachaxa, Andrei Navalny!
  Zhirinovskyx kisunakap uñacht"ayasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Andrei Navalny jilataxa? ¡Jan ukham paspanti!
  Medvedev jupax amparanakap t"axllirt"asisaw jan amuyt"asis akham säna:
  -Kawkirus saraskta?
  Zhirinovsky jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Jïsa, taqiniruw katuntä!
  Medvedev jupax amparap luqxatäna:
  - Ukhakiwa! ¡Tiemposajj tukusjjaspa ukhamawa! Nayax Islas Canarias uksaruw vacacionar saraskta. ¿Kunsa jumanakajj lurapjjäta?
  Zhirinovsky chachajj kʼarimp nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Amigunakaman munañanakapataki lobby luraña! ¡Zelensky chachajj Rusia ukat Ucrania markanakan pʼeqtʼiripjam irnaqañ qalltañapkama!
  Medvedev jupax llakitaw akham säna:
  - ¡Llakiskañawa, akax janiw ukhamakiti... Ukatx kimsa ñik"ut apsupxätam!
  Zhirinovsky chachajja, kʼari chuymampiw nayranakap jiskʼaptayasïna, ukat akham jisktʼäna:
  - ¡Federación Rusa ukan mariscal ukham tukuyapxita! ¡Walikiwa, ¡kunas jumatakix askïspa!
  Medvedev jupax mä pä segundos ukham amuyt"äna, ukatx akham sasaw yatiyäna:
  - Waliki! ¡Janiw jumaruk mariscal tukuykäti, jan ukasti Beria markaruw mariscaljam kutt"ayarakï! ¡Ukajj cheqapar uñjatäniwa!
  Zhirinovsky jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Beria markampi chikt"ata, ¡jïsa!
  Medvedev chachajj nayranakap jiskʼachasaw akham jisktʼäna:
  - Ukat jumamp chikt"ata?
  Zhirinovsky chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Ukat mä reyjam uñjapxita! ¡Khitinakarutï munkta ukaruw premio churta!
  Medvedev jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, ukhamaxa!
  Ukat mariscales ukanakan filanakapar churañ tuqit panpacha decretonak wakichtʼasiñapatakiw mayïna.
  Rusia markan p"iqinchiripax wali kusisitaw jikxatasïna. Jichhajj computadorampi anattʼañanakajj taqe chuymaw kusistʼaspa sasaw amuyäna.
  Ukat jupanakax wali kusiskañawa anatt'añataki...
  Ukampis chiqpachansa, ¿kunatsa presidentex yaqhanak luraspa? Jichhax tecnología ukax wali jach"anchatawa, ukat khitis ukhamäspawa. Tatitu Diosan sutipjjarusa. Ukat específicamente anatañanx universos uñstayañataki.
  Sañäni, presidente interino ukan oficinapanx walja kunayman anatt"awinakaw utji, jichha pacha anatt"awinakas utjarakiwa.
  Medvedev jupax chiqpach pachan estrategia anatt"añ amti. Alemania markan 1939 maranwa ukham lurasïna. Ukhamajj ¿kunatsa mä estafadoran código apnaqaskta? Jumax phisqa waranqa Panteras, kimsa waranqa Tigres ukat tunka waranqa Focke-Wulfs ukanakamp yapxatasma. Ukat jumax uka ch"amanakarux uñisirinakaruw uñstayapxtaxa. Ukat Polonia markaruw atacapxtaxa, uka markax janiw tunka mayanis ukham ch"amanïkiti.
  Ukat chʼaxwäwix kunjamtï munkta ukhamarjamaw sarantaski, mä amtampi ukat atiptʼasa. Medvedev, chiqpachanx mä jach"a atipt"iriw akanxa. Mä prensampi ciruelanak tʼunjkaspa ukhamaw uñisirirux tʼunji.
  Polonia markax chiqpach sarnaqäwit sipanx jasakiw ukat jank"akiw ch"allaruw tukuwayi. Jumax Francia markaruw atacasma. Jumax tunka waranqa E-75 tanques ukanakaw juparux mä código rogue ukamp lanzawayta. Uñt"apxañäni, jach"a autonaka. Ukanakax francés armas ukanakamp taqpach jan walt"ayataw uñjasi, ukampis jaya chiqanakanx jiwayañjamawa. Uñisirinakan autonakaparuw jaquqanipxi.
  Medvedev jilatajj kusisiñat saltʼarakïnwa. Kunjamatix anatañanx ukhama, jupax jank"akiw sartasi, ukatx niyaw París markar apt"asiski... Ukat ukjatx kunas jisk"a yänakax? Uka pachpa pachan España markar katuntañäni, ukhamat Francox jan sinti chuym ch"allxtañapataki .
  Ukat Gibraltar markar ataque ukatakix avionetas jet ukanakamp apnaqañäni. ¿Kawkirus britániconakax sarapxani?
  Chiqansa, uka pachparakiw qullqimp nuwasiñ barconaka ukat avión portaaviones ukanaka lurañatakix apnaqapxta. Ukapachax Gran Bretaña markatakix ch"amakïniwa. Akax patak avión portaaviones ukat pä patak ch"axwañ barconakaw utji. Ukajj mä jachʼa chʼamakïniwa.
  Ukat ukatsti uraqir puriñ barconakax utjarakiwa. Ukhamaraki tanques de la serie "E"-U, mä juk"ampi evolución "E" ukata. Akax mä "E"-50-U tank jaquntatawa, ukhama maquina ukax janiw kuna ángulo ukanx mantañjamäkiti.
  Ukat británico jaqinakar t"aqhisiyañapataki. Akax pä suma imill wawanakaw ukham tank manqhanx Rusia markan p"iqinchir interino ukar nayranakap uñch"ukipxi.
  Medvedev jupax jupanakarux jamp"att"asisaw jaysañatak phust"i.
  Ukhamaw jiwasax anatt'añäni...
  Ukat qhipa tankinakax Londres markar jak"achasisinkiwa. Ukat jan ceremoniampiw Inglaterra markan capitalap katuntapxi.
  Medvedev jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Akapachaxa aburrido ukhamawa! ¡Taqinipuniw pusi manq"antañäni!
  Chiqansa, wali sumawa ukat anattʼañax janiw chʼamäkiti. Nayax código de estafa ukat sello kuntix munkta uk apsuwaytwa. Ukhamajj Balcanes sat markanakar katuntasin África uksaruw sarapjjta. Ukhamaraki sello, ukhamaraki infantería. Jumax tropanak lurasma, qullqix utjaspa ukhaxa. Ukat katuntat territoriojj qollqe churaraki. Suma, yant"apxam, África uksan sarnaqapxam.
  URSS markax wali frente jist"araski. Kimsa tunka pusinixa serie E-50-U ukampixa, ukaxa yaqha tunka waranqa sellado ukhamawa. E-50 ukax mä auto ukhamawa, niya pachpa armadurani Tiger-2 ukampi, ukax pendiente racional ukakiw juk"amp jach"a, ukat armamento ukax mä juk"a ch"amaniwa, ukat motor ukax juk"amp ch"amaniwa. E-50-U, ukax mä kipka pesaje ukaniwa, ukax T-64 soviético ukar uñtasitawa, ukatx juk"amp ch"aman motor turbina de gas ukampiw utji.
  Jisa, ch"amanakax janiw mä kipkakïkiti. Aka chiqanx kunayman generaciones de tanques ukanakaw ch"axwapxi.
  Ukat chiqpachansa Medvedev sat chachax chʼiyar caballoruw tʼijtʼaski.
  Chiqansa, chʼamanakax janiw kikipäkiti. Ukhamaraki E-75-U ukampiw yapxatasma, akax mä squat jiwayañ maquinawa, barcon armanakapampis jan mantañjamawa.
  Ukat kunjamsa jupa pachpar taktʼasini. Janiw kunas jarkʼkaspati.
  Medvedev jupax mä jisk"a yuqall wawar uñtataw anatt"i. Eh, walikiwa, ukhamax kunjamas. Ukat janiw khitis jupar uñjañ munkiti. Jupax chhaqhawayiwa ukat presidente interino ukax armasxarakïnwa.
  Taqinipuniw atipirinakaruk munapxi.
  Dmitry Anatolyevich jupax akham q"ucht"awayi:
  Ukat thaya thaytʼanakarus aynachtʼaraktanwa,
  Kunatsa ukat kunatsa...
  Akapachan jan muspharkañanak jakaña, .
  Janiw khitirus lurañjamäkiti
  May suma suerte, pantjasiwi, .
  Taqi saltanaka, patat aynacharu, .
  Ukhamakiwa, ukat janiw yaqha tuqitxa, .
  ¡Ukham ukhamakiw, ukat janiw yaqha ukhamakiti!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Akatjamata! Akatjamata!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Akatjamata! Akatjamata!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Ukat Medvedev jilatajj jukʼamp kusisitaw jikjjatasïna. Jichhax soldadonakapax Ucrania, Bielorrusia markaruw katuntapxi, ukat jan jark"ataw Moscú markar jak"achasipxi!
  Rusia markan nayrir p"iqinchiripax akham siwa:
  - ¡Jiwasan jakawisax mä anatt"awiwa!
  Ukat URSS markan capitalaparux tormenta ukham apsu. Chiqans 1941 maran ejercito contrax tankinakaw utji, suxta tunk maranakan ukhamarak paqallq tunka maranakan uñacht"awinakapampi, ukat jilpachax waljaw utji.
  Medvedev jupax jupa pachpaw uñch"ukiski... Capital Moscú markax apsutawa. Ukat jichhax Cáucaso uksaruw katuntasma... Ukat uka pachparakiw, África uksan sur uksanx juma pachpaw katuntasma. Ukat Argentina markaruw makhatapxani.
  Ukat ukatw EE.UU. markarux atacapxi. Jupax wali thaya comandantewa. Uñisirinakax qhipharuw qhiparapxi, qawqha soldadonakas utji ukat kunjamsa soldadonakax utji.
  Medvedev jupax wali kusisitaw q"ucht"i:
  - ¡Jan axsarasaw nuwasiñar sarañäni! ¡Soviéticonakan chʼamapatwa! ¡Ukat ukatakix ch"axwañanx taqiniruw q"añut pichthapiñäni!
  Medvedev jupax mä juk"a pachatakiw uka anatäwit apsutäna. Rusia markan Ministro de Defensa, jupax Shoigu Trubetskoy jupan lantiw jawsatayna. Jupax wali irnaqir p"iqinchirirux akham jiskt"äna:
  - Kunapachas machaq irpiriruxa juramento lurañäni?
  Medvedev jupax mä jisk"a arumpiw jaysatayna:
  - ¡Kawkhantix utjañapa, inauguración ukan!
  Trubetskoy chachajj akham sänwa:
  - Mä mayacht"at markan machaq p"iqinchiripax jutir simananx utt"ayatäñ muni. ¡Ukham jan lunthatasiñatakix tiemponïpxañapataki!
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - ¡Akaxa janiwa jiwasana jach"a kamachinakasa kamachinakasarujamakiti!
  Trubetskoy chachajj akham sänwa:
  - Ukat Yeltsin jupax aka constitución ukax janiw kamachirjam ukat nayra constitución ukarjam apsuwaykiti. Chiqans waljanipuniw Putin jupax machaq constitución uñstayani sasaw amuyapxäna, ukampis kunjamakitix janiw ukhamäkänti!
  Medvedev jupax akham siwa:
  - ¡Janiw sapa machaq p"iqinchiritakix machaq kamachi apsuñax askïkiti!
  Trubetskoy jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Ukampis Putin jupax luraspänwa! Jupax Yeltsin-at sipan juk"amp thayapunïnwa, ukat juma, Dmitry Anatolyevich!
  Medvedev chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw iyaw säna:
  - ¡Juk"amp thaya ukat juk"amp wakiskir suerteni! Putin jan utjatapatxa, taqi kunas jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat Zelenskyx Rusia markan ch"amap katuqawayi.
  Trubetskoy chachajj akham sänwa:
  - Ukat Lukashenkox mä ch"am jikxatäna, ukampis pachap apt"asiwayi. ¡Jukʼamp jankʼakiw sarjjapjjañajäna!
  Medvedev jupax logicamente akham siwa:
  - Lukashenkox Rusia markan chhijllawinakan atipt"asiwipat axsarayasïnwa. Ukat Zelenskyx janiw uka jan walt"äw apt"aspänti, Putinan chuymapax jan aguantañjamäkaspa ukhaxa. ¡Markax walja amparamp apnaqañax phichhantatawa! ¡Putin jupax chiqpachans irnaqäwipanx phichhantatänwa!
  Trubetskoy jupax akham amuyt"ayi:
  - Walikiwa, ukhamaxa inauguración ukaxa juk"ampi jank"aki katuqañati janicha?
  Medvedev chachajj jan ajjsarasaw akham säna:
  - ¡Kunjämtix munkta ukhamarjam luram! ¡Janiw jukʼamp llakiskti! Nayax jubilasxä jach"a jubilacionaruw ukat naya pachpan kusisiñajatakiw jakä. ¡Inas oraqpachar sarjjchirista! ¡Nayaw nayratpach Rusia markatakix mä récord periodo presidente ukhamarak primer ministro ukhamätxa! ¿Qhawqha tiempos tronot katthapisisma?
  Trubetskoy jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - Walikiwa, ukhamaxa, ukhamaxa mayjt"awinakaxa jutpan! ¿Kunsa Shoigu jilatampi lurañasa?
  Medvedev jupax thayampiw jaysäna:
  - ¡Jupax samarañapawa! Mariscalan pensión ukax wali jach"awa. Jupajj oraqpachan sarnaqpan. ¡Anqäx markan yänakanïpxañamatakiw jaytawayta!
  Trubetskoy chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Putin jupax Rusia markaruw uraqpachat yaqhachawayi! ¡Almasan manqhapan arunakampis llakisipkchiyätjja, jiwatapat wal kusisipjjayäta! Zelensky tuqitxa, ¡uñjañäniwa! Waljaniw Occidente tuqinkirjamax ordenanak munapxirïta. EE.UU. markanjam katuqapxam, ukampis irnaqapxam... URSS markanjama!
  Medvedev jupax akham siwa:
  - Walikiwa, Stalin apnaqawipanxa, funcionarionakax wali ch"amampiw irnaqapxäna! ¡Jan miel ukamp phuqtʼatäpkaspas ukham amuyañamäkiti!
  Trubetskoy jupax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunsa lurapxäta?
  Medvedev jilatajj akham sasaw amtasïna:
  - Nayax p"iqinchirïtwa, ukat p"iqinchirjamax jubilasxarakïwa. Jupax jach"awa... ¡Ukat nayax jakäwix kusisitaw jikxatasï! ¡Kunatsa yaqhax irnaqañax wakisispa!
  Trubetskoy jupax akham sasaw amtasïna:
  - Zelensky jupax jupamp chikaw post de consejero ukax churaspa!
  Medvedev jupax akham sasaw amparapamp luqxatäna:
  - Ay! ¡Jupax jan nayan iwxt"atax wali yatiñaniwa! Mä juk"a arumpixa - ¡inauguración uka phuqhapxam! Dmitry Anatolyevich jupax jupan!
  Trubetskoy jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - Inauguración ukax jïsa!
  Medvedev jilatajj telefonot aptʼasïna. Nayax uka anatt"añ tukuyañ amtawayta. Kunatï nayrajj janipuniw tiemponïkayätti. Ukat Estados Unidos markarux amuyunakapanx t"unjañamawa.
  Jan ukax juk"amp chiqaparux anatañanx. Ukampirus Sherman estadounidense ukax E-75-U ukarux jan ch"amaniwa. Ukampis Estados Unidos markanx walja avionanakaw utji, janis alemán avionanakjam chʼamanïkchixa.
  Ukampis ¡chiqpachansa, ¡janiw pachpäkiti! Krauts jupanakax wali ch"amampiw puntuacionanak apthapipxi. Yämas avión apnaqirinaka: ¡Albina ukat Alvina! Ukat aka imill wawanakax jach"a ch"amanchawipampix yaqhachatawa.
  Medvedev jupax América uksanx sur uksat nayrar sartaski. Ukat uka pachparakiw tankinakapax Siberia uksan sarnaqapxi. Jupax kusisitaw jikxatasi. Ukhamarus, ¿kunatsa Japón markar jan katuntañax wakisispa? Aka anatäwinx aliados ukanakarux jiwayaraksnawa. Nayrar sartañ estrategia. Código de engañoso ukarjam apnaqañamawa ukat jumax uñisirimat sipanx juk"amp ch"amanïtawa cantidad ukhamarak calidad ukanakan. Janiw nuwasiñakiti, jan ukasti qʼoma kusisiñawa. Akax jan chuyman jet maquinanakawa, estadounidenses ukanakax janiw katjapkaspati.
  Juk"amp chiqaparux, uka chiqar puriñatakiwa. ¡Ukat radiompi controlat misilanak apnaqañamawa! Ukat bully americano jaqinaka. Medvedev jupax chiqpachans aka anatt"awix wali askiwa. Ukat soldadonakar sarxayapxam. México markax apsutawa. América markan markanakax maynit maynikamaw jaltxapxi. Ukham kusisiña.
  Ukat inti jalsu tuqinx "E"-U serien tanques ukanakax India markaruw mantapxi. Ukampis ¿kunsa britániconakajj jupanakar uñisipjjaspa? Ukhamarus, Tercer Reich ukax nayratpach yänak apthapiwayi ukatx tecnología juk"amp jichha pachan jan mä código rogue ukamp luraski.
  Ukampis Medvedev jupax Pantera ukar mä juk"a machaqar tukuyañ amtäna. Akax nayrïr regular "Pantera" - armadura frontal 80 - 110 mm, armadura lateral 50 mm, mä cañón 75 mm, barril largo 70 EL, motor 650 caballos de fuerza. Akax "Panther"-2 ukax armadura frontal ukampiw 120 ukhamarak 150 milímetros ukch"a, 60 mm lados, mä cañón 88 mm ukax barril largo 71 EL ukampi, ukatx 850 caballos de fuerza motor ukampi. Jisa, mä jach"a auto. Ukat juk"amp llamp"ukiwa janiw pusi tunk phisqhanikiti, jan ukasti phisqa tunk tonelada ukat juk"amp jisk"a silueta ukaniwa.
  Ukampis "Pantera"-3. Armadura frontal 150 ukat 200 milímetros, lados 82 milímetros, mä arma 88 milímetros ukat barril largo 100 EL ukat motor 1200 caballos de fuerza - 55 tonelada peso. Iyaw sañamawa, ukham autox generalmente super contra el Shermans.
  Ukampis "Pantera"-4 ukaw utji. Ukax armadura frontal ukaniwa 200 ukhamarak 250 mm ukhakama laderas ukanxa, ukatx armadura lateral ukax 160 mm ukhawa. mä 105 mm pistola ukaxa mä barril largo 100 EL. Akax nayratpach mä monstruo 65 tonelada pesa ukat mä jisk"a silueta ukaniwa. Motor turbina de gas ukax 1500 caballos de fuerza ukaniwa. Chiqans mä suma desarrollo serial, IS-7 soviético ukamp ch"axwañ yati. Ukhamarus IS-7 ukax janiw walja luratäkänti.
  Ukampis jukʼamp chʼamani maquinanakaw utji. T"ijt"aña "Pantera"-5, armadura frontal 250 casco mä ángulo 45 grados, 300 mm torreta nayraqata mä ángulo, lado 210 mä ángulo, 128 mm arma 100 EL, peso de un tanque más avanzado 75 tonelada, 2000 caballos de fuerza motor gas turbina ukan ch'amapa . Taqi modelo soviético ukat americano ukanakat sipan jukʼamp suma maquina. IS-7 ukarux nuwasiñ jaya chiqat mantañ yati ukat p"iqit ch"axwawinakar saykatañ yati. "Pantera"-5 ukax aksa tuqinx wali suma tecnología ukhamawa. URSS ukax janiw kunas IS-7 ukat sipan juk"amp ch"amanïkiti. Ukat alemanes ukanakax phisqa kasta Tigres ukanipxi.
  Estados Unidos markan jilpach uraqip katuntasinx Medvedev jupax Tigre uksa jaqunukuñ amtäna. Suma, "Tigre" ukax nayrïr uñt"atawa taqiniw uñt"apxi. Armadura frontal ukaxa 100-110 milímetros ukhawa niya jani pendiente ukampi, ukatxa armadura lateral ukaxa 82 milímetros ukhawa janïra pendiente ukampi. Ukat 88 mm cañón, 56 EL barril largo, chiqpachans mä tank warariñawa. Janiw "Panteras" ukar uñtaskiti, kawkhantix nayrïr serie ukakiw chiqpachan ch"axwawayxi ukatx payïr serien muestras ukanakax utjarakiwa. Tanque "Tigre"-2 ukax juk'amp uñt'atawa "Tigre Real".
  Armadura frontal: 120-150 mm casco nayraqataru 50 grados ángulo, 185 mm torreta nayraqata mä jisk"a ángulo, ukatxa 82 mm lado 60 grado ángulo. Ukax nayraqatapanx wali jark"aqatawa, ladopanx Tigre ukanx mä juk"a askiwa, ukatx 88 mm cañón ukaniwa, barril largopax 71 EL ukhawa. Payïr Jach"a Ch"axwäwin tanques de producción ukanakatxa, armamento ukat jark"aqasiñ frontal ukanakanx wali askiwa, 68 tonelada pesa, motor 700 caballos de fuerza - juk"amp jan ch"amaniwa conducción ukan lurawipanxa.
  "Tigre"-3 ukax mä diseño automóvil ukawa. Armadura frontal ukaxa 150-200 milímetros ukhawa mä ángulo 45 grados ukharu, nayraqata torreta ukaxa 240 milímetros ukhawa mä ángulo ukanxa. Ladonakapax 160 milímetros ukch"a escudos inclinados ukanakampi. Kimsa kasta kunaymana armanaka: mä cañón 88 mm 100 EL, mä cañón 105 mm 70 EL, ukhamaraki mä cañón 105 mm 100 EL ukaxa mä motor 1000 1200 caballos de fuerza ukampi. Mä juk"amp denso layout ukat 75 tonelada peso ukampi. Jïsa, uka autojj wali jachʼawa ukat wali jan walirakiwa. Ukat mä juk"amp ch"aman "Tiger"-4 armadura frontal 250 - casco 45 grados inclinado, nayraqatax 300 milímetros inclinado, lados 210 milímetros, arma 128 milímetros 100 EL barril largo, jan ukax 150 milímetros barril largo 56 EL , peso 85 tonelada, 1500 caballo ch"amampi gas turbina motor ukaxa. Mä wali ch"amani tank.
  Ukampis juk"amp thayax "Tigre"-5. Armadura frontal: casco nayraqata 350 mm mä ángulo 45 grados, torreta nayraqata 400 mm mä ángulo 50 mm. Ladonakapax 300 mm ukch"akiwa. Mä 150 mm 100 EL pistola, jan ukax 174 mm 70 EL pistola, jan ukax 210 mm 38 EL pistola. Peso ukax 100 tonelada ukhawa, motor de turbina de gas ukax 2500 caballos de fuerza ukhawa. Uka juk"amp ch"aman maquinax janiw IS-7 ukat San Juan ukanakarux mantañapakiti. Akax América marka contraw apnaqasispa. Ukhampachas sañax wakisiwa "Tigre"-5 ukax janiw chiqpach historianx proyectos ukanakanx utjkänti. Ukampis janiw khitin juchapäkiti, uka ch"axwäwix jank"akiw tukusxäna.
  Ukampis virtual tank anatäwix juk"amp sumaptayasispawa.
  Medvedev jupax Estados Unidos markan Washington markan capitalaparu ukhamarak Nueva York jach"a markaparuw ch"axwañ qalltawayi. Aka chiqanx chiqpachapuniw irnaqasma ukat atipt"asma.
  Ukhampachasa, niya ukhamarakiwa. Aka chiqanx Washington markax phichhantatawa ukatx alemán tanques ukanakax uka chiqanw sarnaqapxi. Ukat janiw khitis Tigres-5 ukarux jark"kaspati.
  Medvedev jupax mä qala chuyman ataque tukuyaskiw capitales estadounidenses ukanakaru ukat mä atipt"äwjamaw uñt"ayasi. Ukampis Japón markax nayrar sartaskakiwa.
  . 5 JAQTHAPI.
  ¿Kunsa uka anattʼäwin jukʼamp luraspäna? Ukampis Lev familian tanquenakajj janipuniw lurañar sarapkänti. Ukanakax chiqpachansa aka chiqanx monstruonakawa. Ukampis Payïr Jachʼa Chʼaxwäwinxa, qhipa serienakan uka maquinanakax janiw wakiskirïkänti. Ukat juk"ampirus Japón markarux jisk"a ukat jach"a tankinakampiw uñch"ukipxi.
  Ukampis Dmitry Medvedev chachajj jupanakar mä jukʼa jaqunukuñ amtäna.
  Akax nayrïr tanque Lev ukawa, proyectos ukanakanx utjiwa, ukatx mä chikat metal ukan uñt"ayatawa. Armadura frontal casco ukaxa 120 milímetros ukhamawa ángulo 45 grados, armadura frontal de la torreta ukaxa 240 milímetros ukhamawa mä ángulo, lados ukaxa 82 milímetros, arma ukaxa 105 milímetros, cañón largo ukaxa 70 EL, taqpacha 80 tonelada, motor ukax 800 caballos de fuerza ukhamawa. Jilapachax mä autow Tigres ukat Panteras ukanakamp chikt"at Kursk Bulge ukan uñstaspa. Mä wali ch"aman armampi pachapataki ukhamaraki suma torreta nayraqata jark"aqañataki. Ukampis wali askiwa, janiw uñstkänti. "Lev"-2 uka proyecto automovilístico. Casco nayraqatax 250 milímetros ukch"akiwa, torreta nayraqatapax 300 milímetros ukch"akiwa. Ladonakapax 200 milímetros ukch"akiwa. Pistola jan ukax 128 mm 100 EL jan ukax 210 mm 38 EL. Peso 100 tonelada, motor 1800 caballos de fuerza. Ch"amapanx janiw mä kipkakïkiti. IS-7 ukat sipanx juk"amp sumawa, ukax lado tuqirukiw ch"allt"asispa. Ukampis ukatx juk"amp auto apnaqawayta, ukatx "León"-3 ukaw uñstawayi, mä monstruo ukar arknaqasa. Armadura frontal de la casco ukaxa 350 mm, torretas ukaxa 450 mm, ukaxa mä lado pendiente 300 mm ukhamawa pendientes ukanxa, mä cañón ukaxa 150 mm ukhamawa 100 EL ukhama, jan ukaxa 175 mm ukhamawa 70 EL, jan ukaxa 210 ukhamawa 56 EL, jan ukaxa mä lanzador de cohetes ukatsti 400 -mm. Peso ukax 120 tonelada ukhawa, motorax 2500 caballos de fuerza ukhawa.
  Jïsa, ukajj wali ajjsarkañ chʼamawa.
  Tanque "León"-4 ukax yaqha super monstruo . Uka armadura frontal casco ukaxa 450 mm, armadura frontal ukaxa torreta ukaxa 500 mm. Casco ukat torreta ukanakan ladonakapax 400 mm ukch"a inclinado ukhamawa. Mä cañón 175 mm 100 EL, mä cañón 210 mm 70 EL, mä lanzador de cohetes 500 mm. Uka auton pesajepax 150 tonelada ukhamawa, motorax 3500 caballos de fuerza turbina de gas ukhamawa. Jaya pachatpachaw taqi tankinakar mantaraki, IS-7 ukat T-93 americano ukanakaruw mantaraki. Ukat naval armanakas janiw ukar mantañjamäkiti. Akax mä ch"aman maquinawa, ukat mä extra cañón ukampiwa.
  Ukampis juk"amp ch"aman Lev-5 ukax tankinakan reyipawa. Armadura frontal de la casco ukaxa 600 mm ukhamawa ángulo 45 grados, torreta ukaxa 800 mm thiya, lados ukaxa 550 mm ukhamawa ángulo. Mä cañón 210 mm 100 EL, mä cañón 300 mm 70 EL, mä lanzador de cohetes 600 mm. Uka maquinan pesajepax 200 tonelada ukhawa, turbina de gas motorax 5000 caballos de fuerza ukaniwa. Niya taqi kasta armanakatakix jan mantañjamawa, jan ukax jach"a ch"aman misiles ukanakatakix , juk"ampis jach"a calibre armanakataki ukat bombanakataki. Ch"axwañ barconakaru ukat avión portaaviones ukanakar pallapallanak jaquntañ yati. Chiqpachansa mä super tank ukhamawa.
  Suma, mä juk"a arumpixa, kunas anatt"añax utji. Medvedev jupax Japón markaruw ch"amanchaski.
  Ukampis mayampiw jarkʼata.
  FSB irpirix jawsataynawa ukat akham siwa:
  - Dmitry Anatolyevich, ¿mä conferencia periodistanakar churasmati?
  Medvedev jupax mä amtampiw akham säna:
  - Janirakiwa!
  - Kunata?
  Jilïr irpirix akham sasaw jaysawayxi:
  - ¡Nayax derechonïtwa entrevistanak churañataki jan ukax jan churañataki! Ukatwa ¡janïr churañ amtawayta!
  FSB ukan irpiripax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jichha pachatakixa samarañawa! ¡Entrevistajj janiw sarkaniti! Ukampis ¡yaqha cheq thaqañäni!
  Medvedev jupax akham siwa:
  - ¡Taqini, qamasipxam! Ukhamächi ukhaxa, generalan pensión ukax jach"awa! ¡Jan irnaqasaw jakasma!
  FSB irpirix musphataw jiskt"äna:
  - ¿Janit ukham jach"a ch"amampi jaljañax llakiskaspa?
  Medvedev chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Chiqansa, wali llakiskañawa, ukampisa jaqixa jan jark"ata yänakaruwa katuyasi!
  Medvedev jupax wasitatw uka anatäwir kutt"awayxäna. Uraqpachan jach"a ukat recursos ukan qamir markan nayrir p"iqinchiripax qhipharux uka tuqitx amuyasxänwa. Ukat kunatsa jan anattʼañax wakisispa, jichhax jan ukampi lurapxaspa ukhaxa. Jupax estado p"iqinchir interino ukhamäkchisa.
  Ukampis ¿kunjamatsa ukham anattʼañan jan waltʼayasiñ yantʼäwit jithiqtasma? Walikiwa, alemán soldadonakax Chukotka markaruw puripxäna. Wali askiwa, anatañan equiponak apayañax chiqpachanx juk"amp jasakiwa. Ukat jupanakax China markaruw sarapxi. Ukat ukanwa japonés jaqinakamp nuwasiñar mantapxäna. Chiqans, código de estafa apnaqasa, Medvedev jupax Lev-5 tanques ukanakaruw churn out ukat samurai ukar jaquntawayi. Ukat ukax chiqpachans super clase autonakawa.
  Kunjams samurai ukanakax ch"allt"asipxi. Ukampis jichhakamas janiw jan pantjasirïñax wakiskiti.
  Ukampis ¿kunatsa, Payïr Jach"a Ch"axwäw tukuyañkamax, alemán tanque "Mouse" ukax juk"amp jach"a niveles ukanakan t"ijt"ayañax jan ch"amäki?
  Chiqansa, ukax jan pantjasirïñ wasitat jaljañawa ukat suma uñnaqtʼanïñ coronawa. Juk"amp chiqapaxa, kunas pasaspa gigantomania ukax evolucionaspa ukhaxa.
  Medvedev jupax Mouses ukanakarux jaqunukuñ qalltäna.
  Mouse tank, mä tank chiqpachan metal ukan utji, chiqpachan metal ukan uñacht"ayat ukanakat sipanx juk"amp llamp"u, apnaqatayna ukat ch"axwañkama. "Mouse" ukan armadura frontal ukax 150 mm ukhawa casco manqhanxa, 200 mm ukhawa casco pata tuqinxa, 250 mm ukhawa torreta nayraqatapanxa, ukatx 210 mm ukhawa ladonakapanxa. Kunjamtï uñjktanxa, uka tanquex nayrïr versión ukanx taqpach tanques soviéticos seriales ukanakatakix nayraqatapan ukhamarak ladopans jan mantañjamawa. IS-2 ukat SU-100 ukax janiw kuna ángulo ukanx aka tank ukar mantañjamäkänti. IS-7 ukakiw Maus ukatakix jan walt"awinak utjayaspa ukat chiqpachans aka tank ukarux ch"axwaspawa. Ukampis IS-7 ukax ch"axwäw tukuyatatw uñstawayi, ukatx janipuniw lurañar mantkänti. Ukat "Ratón" ukanakax 1943 maranx frente ukan ch"axwapxaspänwa. Aka tanquex pä armas ukaniwa: mä jisk"a barril 75 mm ukat 128 mm 55 EL, ukax taqpach tanques soviéticos ukanakaruw mantaspa jan ukax IS-7 p"iqit p"iqir mantañapataki. Ukhamarus, IS-2 ukax jaya chiqat uñt"atawa. Ukhamaraki 150 mm ukha cañón ukaw utjäna.
  "Mouse" ukax 188 tonelada pesa ukatx 1250 caballos de fuerza motor ukampiw utjäna, ukax jichhakamax janiw wakiskiti. Taqi kunat sipansa, autox pachaparjamax juk"amp ch"amaniwa, ukatx janiw mä kipkakïkiti.
  "Mouse"-2 ukax mä diseño automóvil ukawa. Juk"amp perfecto ukhamawa. Chiqpach sarnaqäwinxa, uka autox silueta ukan jukʼamp jiskʼa ukat jukʼamp kʼachat luratäñapänwa. Ukampis anatañanx chiqpachansa, autox juk"amp perfecto ukhamaw tukuwayi, silueta ukanx juk"amp jisk"akiwa, layout ukanx juk"amp denso ukhamaw tukuwayi, ukampis juk"amp llamp"uruw tukuwayi. Uka armadura frontal ukaxa Ratón casco ukaxa 2 350 mm. Uka torreta ukan armadura frontal ukax 450 milímetros ukhawa. Lados ukaxa 300 mm. Cañones ukax 75 mm largo barril ukat 150 mm 70 EL, jan ukax 210 mm bus, jan ukax 400 mm lanzador de cohetes. Ukax 200 tonelada ukhawa. Motor turbina de gas ukax 2000 caballos de fuerza ukaniwa.
  "Mouse"-3 anatañ maquina. Perfecto ukhamaraki. Armadura frontal de la casco ukaxa 600 mm, torreta ukaxa 800 mm, lados ukaxa 550 mm. Pistolanakax 88 mm 100 EL, uñisirinakan tanques ukanakamp nuwasiñataki, ukatx 210 mm 70 EL. Jan ukax 550 mm ukha cohete lanzador ukaw utji. Uka tankax 250 tonelada ukha pesa, turbina de gas motor ukax 4000 caballos de fuerza ukhawa. Uka tanquejj niya taqpach armanakampiw jan mantañjamäkiti, jan ukasti wali chʼamani armanakampikiwa.
  "Mouse"-4 ukax machaq evolución gigantomania ukat juk'amp nayrar sartatawa. Armadura frontal de la casco ukaxa 1000 mm ukhawa mä ángulo 45 grados ukharu, armadura frontal de la torreta ukaxa 1200 mm ukhawa mä ángulo ukanxa. Ladonakapax 850 mm ukch"akiwa. Armamento: 105 mm 10EL cañón uñisirinakan tanques ukanakamp nuwasiñataki ukat niya taqi kasta k"añaskunakar saykatañatakix wali wakiskiriwa. 300mm arma 70 EL, fortificaciones ukanaka t"unjañataki ukhamaraki redundante tanques ukanakataki. Jan ukax uka lantix 750 mm ukha cohete lanzador ukaw utji.
  Uka auton pesajepax 350 tonelada ukhawa, ukax janiw ukhamakiti ukham armaduranakataki ukhamarak armanakataki. Mä nuwasiñ barcon pistolanakapas janiw ukham autorux pʼiqit pʼiqit mantañjamäkiti. Mä chʼamani misil crucero jan ukajj wali jachʼa bombampi directo chʼalltʼatapakiw ukham maquinar tʼunjasispa. Taqi ángulo ukanakat jan mantañjamäkiti taqi tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax Segunda Guerra Mundial ukanx janiw mantañjamäkiti. Motorax 6000 caballos de fuerza turbina de gas ukawa.
  Suma, "Mouse"-5 ukax aka serien jach"a nivelapawa. Armadura frontal ukaxa casco nayraqataxa 1600 mm ukhawa mä ángulo ukanxa, torreta nayraqataxa 2000 mm ukhawa, ladonakapaxa 1500 mm ukhawa mä ángulo ukanxa.
  Mä cañón 128 mm ukax 100 EL ukampiw taqi tanques ukar ch"axwañataki, ukax taqpach markanakarux wali askiwa IS-7 ukat 900 mm lanzador de cohetes ukanakampi. Yaqha armanakax janiw lurañjamakiti. Ukanx tunka payan ametralladoranakaw utji. Uka tankaxa 500 tonelada ukhawa. Motor turbina de gas ukax 10.000 caballos de fuerza ukaniwa. Autox, sañäni, pachpa perfección satawa. Niya janis kunasa pʼiqiru chʼalltʼkiristamti. Super tank ukax...
  Ukampirus khitis "Mouse"-5 ukar sipans juk"amp thaya uñstayañax janiw utjkaspati sasin amuyt"chi ukhax akax janiw chiqäkiti. Payïr Jach"a Ch"axwäwit mä suma anatt"äw qillqirinakan amuyunakapax janiw tukuskiti.
  Sañäni, "Rata" ukax utjarakiwa. Chiqpach sarnaqäwinx aka tanquex taqpach proyecto autos ukanakan jach"a jach"a tukutapatx récord ukaniwa, ukatx mä chikat metal ukamp uñacht"ayatarakïnwa.
  "Rata" tanque ukaxa 400 mm armadura frontal ukaniwa, ukatxa armadura lateral ukaxa mä juk"a inclinada ukhamaraki. Armamento: pusi 210 mm armas, jan ukax mä 800 mm arma ukat pä 150 mm bus, tunka mayan antiaéreo armas. Peso ukax 2000 tonelada ukhawa, motores diésel ukax taqpachanx 10.000 caballos de fuerza ukha ch"amaniwa.
  Tanque "Rat"-2 ukax mä evolución ukawa, ukax mä evolución ukawa, ukax mä juk'a nayrar sartañ layout ukampiw lurasi. Frontal ukatxa kuna armadura 800 mm, jach"a ángulo de inclinación racional ukampi. Armamento ukax mä cañón 1000 mm ukat pusi bus 150 mm, tunka suxtan armas antiaéreas ukanakaw uraqiru ukhamarak aire ukar ch"axwañ yati. Peso ukax 3000 tonelada, motores de turbina de gas, taqpach ch"amapax 20.000 caballos de fuerza.
  "Rat"-3 ukax juk'amp ch'aman ukat nayrar sartat maquinawa. Armadura 1200 - milímetros ukhawa mä ángulo ukanxa. Armamento: mä cañón 1250 mm ukat suxta bus 150 mm. Pä tunka antiaéreo armas ukanakax aire ukhamarak uraqin uñch"ukiñanakaruw ch"axwañ yatipxi. Peso ukax 4000 tonelada, motores de turbina de gas, taqpach ch"amapax 35.000 caballos de fuerza.
  "Rata"-4 ukaxa juk"ampi ch"amani ukhamaraki nayraru sartata maquina.Armadura de 1600 mm en un ángulo. Armamento - mä cañón 1600 mm ukat llätunk bus 150 mm, pä tunk phisqhan antiaéreo armas ukanakax aire ukat uraqin uñch"ukiñanakaruw ch"axwañ yatipxi. Peso ukax 5000 tonelada, motores de turbina de gas, juk"amp suma, taqpach ch"amapax 50.000 caballos de fuerza.
  "Rata"-5 ukaxa wali thaya tankawa. Armadura ukaxa 2500 milímetros ukhawa taqi tuqita. Armamento: mä 2500 mm cañón. Ukat tunka phisqhani 150 mm buses ukanakaw utjaraki. Pusi tunka antiaéreo armas ukanakax aire ukat uraqin uñch"ukiñanakaruw ch"axwañ yatipxi. Ukax 10.000 tonelada ukhawa. Reactor nuclear ukax mä motor ukhamawa, 100.000 caballos de fuerza jila ch"amaniwa.
  Chiqansa chiqpachansa uka tankax anatañanx juk"amp thayakiwa. Ukatxa pesaje tuqita ukhamaraki yaqha uñacht"awinaka tuqita.
  Suma, Tokio markar tormenta ukar "Rata"-5 ukar katuyasma. Chiqansa, wali jila qullqiwa, ukat walja kutiw código de estafa ukar apnaqañama.
  Ukampis taqpachanx Medvedev jupax kusisitaw jikxataspa. Jupax wali sum anatirïna.
  Ukat qhipharux "Rat"-5 ukax realidad virtual ukan uñch"ukiwaytwa. Kunjamas jan chiqapar sum anatt"añaxa.
  Ukampis uka qhepatjja, Medvedev jilataruw wasitat jawsapjje.
  Aka kutix nayrïr viceprimer ministro ukhamarak primer ministro interino ukax Siluanov .
  Jupax llakit arunakampiw akham säna:
  - ¡Dmitry Anatolyevich jilataruw chhaqhayawaytanxa! ¡Niya taqpach boletas ukanakax jakthapitawa!
  Medvedev chachajj amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Jan wali atipt"añat sipansa, sum atipjañaw juk"amp askixa!
  Siluanov jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Kunjamasa akaxa lurasispa?
  Medvedev jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Vitaliy Klitschko jupax nayrïr kutiw Kiev markan alcaldepat chhijllataspa ukhax janiw ring ukar kutt"añax utjkaspati. ¡Mä jach"a campeón ukhamäñat sipansa, alcaldex larusiñatakjamaspawa!
  Siluanov jupax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Jïsa, chiqapuniwa, Dmitry Anatolyevich! Klitschkox mä ventaja chhaqhayañatakiw utjäna... Ukampis llakt"asiñjamawa, ¡janiw kuna rastros ukham ventaja ukankapkänti!
  Medvedev jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Nayaxa librëtwa, alaxpachankir jamach'inakjama, .
  Nayax librëtwa, kuntï axsarañax sañ munki uk armasxayätwa...
  Nayax sallqa thayanakjamaw librëtxa
  ¡Chiqpachansa, janiw samkan librëkti!
  Siluanov jilatajj akham sasaw akham säna:
  - Jïsa, jumax mä poeta Dmitry Anatolyevich ukhamakiwa! ¡Maynix jumat jiskʼa tʼaqanak qillqtʼaspa!
  Medvedev jupax wali amuyumpiw jaysatayna:
  - Kunjamakitixa, jichhaxa samarañampiwa munata lurañaxa - computadorampi anatt"aña! Ukat janïr uka pachax, pä tunk maraw jichhax akax fits and starts ukakiw aljasiristxa!
  Siluanov jupax akham sasaw arsüna:
  - Anatañanakanxa?
  Medvedev jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Chiqpachansa anatañanaka! Ukat jumatakix mä qawqha estrategia militar-económica yatxatañax wali askïspawa!
  Nayrïr Viceprimer Ministrox jan munkasaw akham arsüna:
  - ¡Nayax practicañ munta!
  Medvedev jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jan wali chiqapaxa maldecidowa, ukaxa loco tukuyaspawa!
  Siluanov jupax thayampiw jaysäna:
  - ¿Akapacha anatañanakampi chika chiqaparu qhispiñ munasmati? ¡Wali jachʼañchañawa!
  Primer ministro interino ukan arunakapanx ironía ukaw utjäna.
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - ¡Rusia markan heroen warawarap jumatakis warkt"apxäma!
  Siluanov jupax akham iwxt"awayi:
  - ¡Warkt"asim, tata Jilïri Irpiri!
  Medvedev jupax larusisaw akham sasaw jaysäna:
  - ¡Inas akax wali suma amuyt"askchi! Jan ukhamäkanixa, ¡Putin jupax jiwatat qhiparukiw premio katuqawayi!
  Nayrïr ministro interino ukax akham sasaw jaysawayxi:
  - ¡Yuspära Tata Jilïri Irpiri!
  Medvedev jupax wali suma sarantaskakiwa:
  - Loqhe ch"usa nayranakataki...
  Siluanov jupax akham q"ucht"awayi:
  - Taqi kunas lurañjamawa sasina...
  Medvedev jupax akham sasaw tukuyäna:
  - Ukampisa janiwa jakañjamäkiti!
  Nayrïr ministro interino ukax akham sasaw jaysawayxi:
  - ¡Serio ukhamakipansa, ¡jupanakax juk"ampirus nayarux apsusipxaniwa! ¡Jichhax ch"axwañaw wakisispa!
  Medvedev jupax thayampiw jaysäna:
  - ¡Uraqpachanxa walja chiqanakaw utji!
  Siluanov chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Mä juk"a arumpixa, tata Jilïri Irpiri, jumaxa mä heroe warawarawa arsuwayta!
  Medvedev chachajj pulmonapan patat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Mä decreto wakicht"apxañani!
  Jupanakax yaqha premio papel apanipxatayna. Kunjamatixa, qillqt"añani presidente interino.
  Uka pachparakiw Medvedev jupax mä qawqha jaqinakarux premio churarakïna. ¡Jiwasan uñt"apxam!
  Eh, niyaw wali jayp"üxi, ukatx Rusia markan p"iqinchiripax interino ukax ikiñar puriwayxiwa.
  Jupax yaqha historia alternativa samkasïna. Zarista ejercitox Kuropatkin jupan p"iqinchatawa, Puerto Arturo ukar antutañatakiw ch"axwapxi. Ukampis Medvedev jupa pachpaw mä robot de combate ukan uñstäna, láseres ukat conchas termoquark ukanakamp mä amapola jatha uñtasita, ukampis Hiroshima markar bombanak jaquntatax jiwayirjamawa.
  Ukat ¿kunjamarak Medvedev chachajj nuwasiñ robotapampejj japonés jaqenakamp nuwasispasti? Kunjams samurai ukanakax ch"iyjatäpxäna, waranq waranq jaqinakampi. Ukat kunjamsa láseres ukat blasters ukanakax apnaqañ qalltäna.
  Ukat jupanakax japoneses ukanakaruw jiwayapxäna, específicamente jupanakaruw jiwayapxäna. Ukat sawtʼarakïnwa. Ukat ukajj jupanakan filanakaparuw tʼunjäna.
  Medvedev sat chachajja, tronop aptʼasïna, jupajj nuwasïwinwa wal kusisïna. Jupax uka samurainakaruw khuchhuqaraki, jupanakax qullan reyin tronopar ch"allxtañ atinapxäna.
  Ukampis ¿chiqapunit jan walixa, chiqpachansa sañäni, taqi chiqansa, Zar apnaqäwipankänwa?
  Diosax sapa markarux Nicolás II ukham zar churpan. Akax chiqpach uñacht"awiwa mä amuyt"ir apnaqiritaki, ukat pachpa pachanx mä amuyt"ir jaqitaki.
  Kuropatkin ukham jan entidad ukan jupar aynacht"ayatapax wali llakiskañawa. Ukat jichhax Medvedev jupax japonés ukanakamp atipjawayxi. Ukat jupanakar trillañäni. Ukat ukham lurañax wali chʼamawa.
  Ukat láser sat vigas ukanakax waranq waranq samurainakaruw chʼiyjapxi. Mä qawqha minutos juk"amp ch"axwaña, ukat...
  Japón markan ejercitopax janiw utjkiti.
  ¿Kunsa samurai señoranakajj manqʼapjjerïna? Ukat jichhax inas barconakaman irnaqañar puriraksna.
  Medvedev jupax nuwasiñ robot ukarux aire ukar apkatasaw flota togo ukan kawkhantï utjkän uka chiqanakar jank"ak saräna. ¿Kunsa jupax amuyt"i caballero ruso ukampix luraspa?
  Ukat mä robot termoquark ukax kunjams jank"ak t"ijti. Jichhajj niyaw qota patjjar purinjje. Ukat Togo markan flotapar chhaqhayañäni. Armadillos, cruceros, ukat yaqha jakañ animalanak khuchhuqaña.
  Ukhama... ¿Jichhax mä mini- termoquark bomba jaquntaraksna ukhaxa?
  Ukat machaq heroejj jaytanukuwayjjewa. Mä oladaw sartasi ukat inti jalsu uraqin barconakap chhaqhayaraki.
  Medvedev jupax pulmones patat akham sasaw arnaqasïna:
  - Rusia Nicolás jupatakixa,
  ¡Taqi japoneses ukanakaruw ch"iyjä!
  Ukat mayampxa, rusa p"iqinchir interino ukax éxtasis ukar sarawayxi.
  Ukham robotampi nuwasiñax wali askipuniwa.
  Juman pachpa samurai ukar umamp chhaqhayapxañäni... Ukat janiw Tsushima ukax utjkaniti, japoneses ukanakax janiw kuna ch"axwañas utjkaniti.
  Qhipa samurai barconakax niyaw chhaqtxapxi. ¡Ukajj wali atipjäwipuniwa!
  Ukampis inti jalsunkir uraqinjja, Puerto Arturo sat cheqan jarkʼaqki uka cheqanakajj utjaskakiwa. Chiqpachansa ukanak askichañasawa. Taqi Zar Nicolás imperio ukar uñisirinakar askichañataki.
  Medvedev jupax wali kusisitaw q"ucht"i:
  - Ukat samuraixa uraqiru t"ijtxatayna, .
  ¡Acero ukat nina presión ukan presión ukan!
  Ukat Puerto Arturo markar muyuntapkäna uka soldadonakar tʼunjañäni. Chiqpachansa, mä chʼamani fortalezax tʼunjatäxänwa. Ukat Rusia markax mä ch"axwaw katuqatayna. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, Crimea markan guerrapat sipansa jukʼamp jan walipunïnwa. Ukanjja, Nicolás II zar chachan imperiopajj Inglaterra, Francia, Turquía ukat Reino de Cerdeña ukanakamp mayachtʼataw atipjäna. Ukat wali respetompiw chhaqtjjäna. Ukat akax mä qawqha Japón markawa, ukax janiw khitis mä jach"a rival ukham uñjkänti.
  Rusia markax jan jisk"achasiñanak aguantañapakiti. Inas ukat Stalin, wali amuyumpi ukat política exterior ukan jark"ata, Lejano Oriente uksanx Japón markarux payïr frente jist"arawayi. Chiqansa, samurai sat jaqinakax Rusia zarista sat warmiruw sinti jiskʼachapxäna.
  Ukatakix jisk"a bomba termoquark ukanakampiw t"unjañama ukat láseres ukanakampiw phichhantañama.
  ¡Ukhamat jan Rusia markar atipt"añ atinajataki! Oh, Diosax Zelenskyx mä suma reyïñapataki.
  Mayampiw rusanaka ukat ucranianonakax mayacht"asipxi, ukatx mä juk"a pachatxa bielorruso jaqinakaw jupanakamp chikt"asipxani.
  ¡Ukat trinidad eslavonakaw utjani!
  Medvedev jupax japoneses ukanakaruw Port Arthur jak"an tukuyäna, ukatx jank"akiw sarawayxäna... Rusia markax Japón markaruw atipt"äna. Jupax Corea, Manchuria, Islas Kuril ukat Taiwán ukanakaruw saratayna. Ukat japonés jaqinakarux mä jachʼa indemnización pagapxañapatakiw waytʼarakïna.
  Zar Nicolás II jupax cargop ch"amanchawayi, revolución ukat ina ch"usat amuyunakax janiw uñstkänti.
  Rusia zarista ukax China markanx sarnaqaskakïnwa. Ukat inti jalsu tuqin jilxattatapa.
  Ukampis Kaiser"s Alemania, Alemania zarista ukax mä jach"a ch"aman tukuskäna ukat juk"amp jank"aki ukat chiqpach sarnaqäwit sipans juk"amp jilxattaskchïnsa, nayrar sartaskakiwa ukat Nayrïr Jach"a Ch"axwäwiruw mantawayi.
  Jisa, pä frente tuqinwa.
  Suma, jichhax Medvedev jupax alemanes ukanakar t"unjañ lurañ qalltawayi. Jupanakajj janiw kunatsa Zar-Awk taykar chuym ustʼayapkiti.
  Ukat kunjamsa uñisirinakaparux láser ukamp chʼalltʼi. Ukat Prusia Oriental uksanx mä huracán ukham ch"allt"añäni. Medvedev jupax alemán pallapallanakaruw láser ukat haces de energía gravitacional ukanakamp ch"axwayi.
  Uka pachparakiw imill wawanakax uñstapxäna. Chiqansa mä bikini ukanwa. Alenka ukat Natasha sat jilatanakaw ukham lurapjjäna. Ukat Krauts ukanakax lightsabers ukamp ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntatäpxañapawa.
  Jïsa, Nicolás Jachʼa Zar, nazis sat jaqenakajj janipuniw ukham samkasirïpkänti. ¿Kunsa jumanak contra amtapxi, awkinaka?
  Medvedev jupax wali ch"amampiw q"ucht"i:
  - Melón, sandía, trigo bollo, .
  Wali khuyapt"ayasiri, suma uraqinaka...
  Ukat jupax San Petersburgo markan tronopan qunt"asi,
  ¡Tsar Nicolás tataxa!
  Inauguración ukan urupax nayratpach apayatäna. Ukat Medvedev chachajj taqe kunsa jupatakikiw jaytatäjjäna. Kunjamatixa, kunapachatixa wawampi making out ukhama.
  Medvedev jupax jiwatapatx Andropov juparux Heroe de Rusia ukan warawarap uñt"ayawayarakitaynawa. Ukajj inas nayrajj lurasiñapächïna. Ukat Andropov sat chachan monumento lurañ toqet mä decreto apsuwayi.
  Uka pachparakiw p"iqinchir interino ukax Yezhov ukat Yagoda ukanakar wasitat utt"ayawayaraki. ¿Kunatsa akan ceremonia ukan sayt"asipxta?
  Ukatxa, Bobby Fischer sat chachan sutipampiw mä machaq orden uttʼayäna. Ukampis janiw kuns sañjamäkiti, jupax wali jach"a ajedrez anatiripunïnwa. Ukat janiw jach"akïkiti, jan ukasti escandaloso ukhamarakiwa. Jupax janiw ajedrez anatt"añakix taqit sipan juk"ampïñ munkänti.
  Ukat kimsa gradonakas utjarakiwa: bronce, qullqi ukat quri!
  Ukat chiqans nayraqatax Dmitry Medvedev jupax aka kamachirux churawayi: Garry Kasparov, Anatoly Karpov ukat... Klitschko jilanaka!
  Ukat uka pachparakiw Dmitry Medvedev chachajj Vladimir Klitschko sat Ordenar uttʼayäna. Ukhamaraki mä interesante movimiento. Kimsa niveles: bronce, qullqi, quri.
  Ukat ukxarusti Svyatogor Order ukax utjarakiwa, mä suma solución.
  Medvedev ukax dirección ukat pedales ukanakaw utji . Ukat jupax wasitatwa uk uñstayi. Akax mä osowa. Mä oso taqi osonakataki.
  Ukat jupax machaq amuyunakaniwa. Amuyt"añataki, sapa rusa jaqirux machaq auto churañamawa.
  Ukañkamasti, computadorat anattʼir sarañamawa. Kuntï Medvedev chachajj taqe kunat sipansa jukʼamp munkäna. Ukatwa jichhax mä machaq estrategia uñstayawayxi. Kunayman niveles ukan ch"axwäwipa. Akax p"iqinchirux, nayrir irpiris ukhamarakiw anatt"añ munäna.
  Qalltaxa phisqa irnaqirinakampi ukhamaraki waranqa unidades sapa mayniru: carbón, hierro, qalanaka, aceite, manq"añanaka, quri.
  Ukat nayraqat mä centro comunitario lurañäni machaq irnaqirinaka uñstayañataki. Ukatxa, qhuyanaka, yapu lurañanak ch"amanchañ qalltapxtaxa.
  Nayraqatxa, chiqans manq"añanak jikxataña, ukhamat irnaqirinakax juk"amp sum uñt"ayañataki.
  Medvedev jupax juk"amp ch"aman, jichha pacha computadora ukaniwa. Ukatx walja unidades ukanakaw churn out.
  Jumax juma pachpaw mä marka ukat machaq alxañ utanaka lurasma. Chiqansa, qullqix qalltanxa mä jan waltʼäwiwa. Jisk"a menta, mä qhathu, mä academia de ciencias ukat juk"ampinaka lurañkama.
  Ukampis Medvedev jupax qamirïñatakix mä universal thakhi yati. Juk"ampi yapu irnaqirinaka contratapxañani ukatxa t"ant"a lurañataki yänaka alasipxañani. Markaxa wali jila qullqiwa lurañataki. Ukat ukatsti qullqi apthapisma, mä academia alasipxta, aserradero lurapxta, ukat machaq minanak lurapxta. Ukat ukxarusti juk"ampi... Ukat qurix jallu purintäna - juk"amp jila chanini yänaka. Yämas kunapachatï mentajj ukham lurkäna ukhajja. Ukat ukjatx phuch"unak askichañax wakisirakiniwa. Ukhamaw qullqix juk"amp kusist"añjam saraski. Ukax juk"amp askinak lurañatakiw apnaqasispa. Machaq sawunaka, machaq yapu luraña yänaka, uraqi ch"amanchaña, abono ukanaka yatxataña. Mä machaq kasta arado...
  Ukxarusti, phuch"unak manqharu tukuyaña ukat machaq irnaqirinakaruw bombeaña. Machaq yapunaka. Aycha luraña. Utanaka luraña. Qullirinaka, policía, phuch"unaka, qhatunaka, arquitectos, bomberos ukanakan utanakaparu. Ukat juk"ampinaka... Impuesto apthapiwi. Quri apsuñan machaq askinak luraña. Ukat machaq chiqanaka ukat irnaqäw utanaka luraña.
  Ukatx niyaw juk"amp qullqix utji... Sobrantenakaw utji ukatx cuartel lurañ qalltasmawa.
  Uka anatt"awix wali askiwa ukat ch"amäspawa. Markax jilxattaskiw. Janiw kuna ch"axwäwis utjkiti. Aka chiqanx sumankañ pacha utt"ayasma, ukat mä jan ch"aman uñisirir ajlliñamawa... Chiqans Medvedev jupax estrategia militar-económica ukanx wali ch"amampiw apthapiski.
  Pallapallanakan academiapax lurasiwayi. Ukat jumanakax soldadonak uttʼayañ qalltapxtaxa. Caballería, infantería, nina naktäwinak , morteronaka ukat yaqha chʼamanaka. Chiqansa , artillería. Jan ukax mayampsa, tanque plantan phuch"unakap askichasa. Nayrïr autonakajj cheqansa, kʼacha ukat nayra autonakawa, ukampis apnaqatäspawa.
  Medvedev jilatajj wali aynachtʼataw uñjasïna.
  Uka anatt"awix p"iqinchirirux manq"antawayiwa. Juma pachpaw juk"amp machaq utanaka lurasma. Ukanakax escribanakan yatiqañ utapa, biblioteca ukat kunayman niveles ukan kusist"añanakapawa. Musicanaka, thuqhurinaka, malabarismos, senet anatirinaka , zoológicos ukanaka. Jan ukax yaqha casino.
  Ukat chiqansa, kunayman diosanakar yupaychañ templonakaw utjaraki.
  Jïsa, uka imperio taypinjja kunayman religionanakaw utji. Kunayman templonak lurañaw wali askixa.
  Ukat akanx taqi kunas mayj mayjawa. Ukat mezquitanaka, iglesianaka, yupaychañ utanaka, budista templonaka, estupas, pagano diosanaka.
  Jisa, mä qamir misión. Jawir makhatañkamax puentenak lurapxaraktawa.
  Walja irnaqawinakaw utji. Ukatxa kunayman yupaychäwinakatakiw fiestanak wakichtʼapxañama, ukhamat diosanakax jan chuym ustʼayasipxañapataki.
  Ukat juk"ampinaka jan jark"ata. Ukat Academia de Ciencias ukan irnaqañax sarantaskakiwa, jichhax mä askinchawi, ukatx yaqha. Mä qullaw roedores jan ukax laq"unakar - kunatix yapuchäw askichi, tractores ukanakaw uñstapxi.
  Ukat Diosanakas suma achunak apayapxi. Ukhamajj tanquenaka ukat avionanak lurañ fabricanak jaqsutäpjjasmawa. Kʼachat kʼachat avionanakat qalltasinjja, bombardero atómico sat avionanakaruw purisma. Ukat unidades ukanakax sapa kutiw jilxattaski. Niya pataka waranqaruw puriwayxi.
  Medvedev jupax machaq tecnologías ukanakaruw anatt"i ukat ch"amancharaki. Janiw kuna axsarañas utjkiti. Janiw ch"axwañax wakiskiti, markamatakix índice de prosperidad ukat cultura ukanak jiltayañamawa. Ukat akax wali wakiskirirakiwa. Ukampis jichhajj qollqe ukat yänakas utjjjewa.
  Kunatix anatañanx juk"amp askïki ukax phuch"unakax janiw tukuskiti. Jumax wiñayatakiw recursos ukanakax apsusisma.
  Ukat machaq markanakax mapa ukan lurapxam... Jan ukax mä pirámide jan ukax yaqha muspharkañ akapachan uñt"ayasiñkama.
  Medvedev jupax machaq cuarteles ukanakaw ch"amanchaski. Chiqansa, walja soldadonakaw utji, ukax índice de prosperidad ukaruw jiskʼacharaki. Chiqansa, aka chiqanwa jan waltʼäwix utji. Ukampis jichhax janiw khitis ch"axwañax utjkiti... Ukampis machaq tecnologías ukanakaw uñstayasispa, ukhamat tanques ukat aviones ukanakar juk"amp jank"ak lurañataki. Ukat jach"a bombarderonak apthapipxam.
  Ukampirus, ¿kunatsa jan, nayratpach tanques medios ukanipxatapatxa, jan uñisirinakarux nivel de Edad Media ukan katuntañataki?
  Ukat Medvedev, juk"amp tanques uñstayasa ukat pachpa pachanx parámetros ukanakap juk"amp askiptayasa, jank"akiw jak"a markarux mantawayi.
  Ukat alaxpachat avionanakas utjarakiwa. Ukat uñisirinakarux taqi ch"amampiw bombarañäni. Juparux napalm jallu purintayapxtaxa.
  Ukat janiw kamachirjam anattʼañakïkiti.
  Medvedev chachajj medioeval maranakan tʼunjatäsajj wal kusisïna. Ukat ukxarusti taqpach markaw nayra ejercitopampi. Jupajj wali kusisitaw jikjjatasïna ukat atipjarakïna, avionanakapas tankinakapas mä jukʼa jan waltʼayatäkchïnsa. Ukhamatwa uka katxaruñax mä jukʼa faciläxäna. Ukat ukat mayamp mä marka lurapxtaxa uka katuntat territorion...
  Ukat tankinakamax niyaw llakt"atäxi. Ukax antinuclear jark"aqasiñ ukhamarak armadura activo ukanakamp chikancht"asispawa.
  Medvedev jupax tunka horanakaw anatt"askäna ukat nayranakapas qarjataw jikxatasïna ukat ch"amakt"añ qalltäna. Presidente interino ukax ikiñar purintäna.
  Qalltanjja, Medvedev chachajj kunatï jan qhan amuyki ukanwa muyuntäna. Ukampis janiw jaya tiempojj utjkänti. Ukat ukatsti ultra-moderno T-95 tanque ukax qullu pataruw jaltxatayna. Otoño phajjsejj wali jayäjjänwa, jallujj walpun purïna, ukat armaduraruw jallu purintaskäna.
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - ¡Vysokaya qullutaki ch"axwaña amtawi uruxa! Uka qullux Puerto Arturo markan taqpach arxatäwipan llavepawa. Jichhürojj cheqapuniw noviembre phajjsit 21 urunak saraqatarojja, jan ukajj machaq estiloparjamajj diciembre phajjsit 4 urunak saraqataruw purini. - Yatichirixa wali colerata armaduraparu amparapampiwa ch"allt"äna ukatxa jach"at arsüna. - Ukampis ¡janiw Vysokaya qullu katuntañax utjkaniti! ¡Escuadrón del Pacífico ukax jakaskaniwa!
  Japón markankirinakax niyaw Vysokaya qullu katuntapxi. Jupanakajj chʼiwinakjamaw jalnaqtʼapjjäna, taqe cheqatjja jachʼa jawiranakanwa mantapjjäna. T-95 ukax 152 mm ukch"a jank"ak ch"axwañ cañón ukampw jalxatäna.
  Alenkax joystick botón ukx ch"allt"äna, ukatx cañón automático ukax japoneses ukanakarux antiaéreo arma ukham ch"allt"äna. Ch"aman jach"a phallañ fragmentación prochas ukanakax patak patak japoneses ukanakaruw mä disparo ukamp t"unjapxäna.
  Natasha kullakajj llätunka jachʼa ametralladoranakatwa jaqontäna. Ukat mä joystick apnaqañ munaraktwa.
  Medvedev chachajj tank apnaqäna, supermáquinajj jan ajjsarasaw jachʼa qollunakar makatäna, ukat pistanakajj Inti jalsunkir Uraqin nuwasirinakaruw tʼunjäna.
  Margaritax sillp"isaw akham säna:
  - ¡Jiwasax historia lurasktanwa!
  Jilïr irpirix coleratapuniw chiqanchawayi:
  - Ukhampuni! ¡Janiw kuna pachas Port Arthur markar katuyatäñapatak jayskañäniti!
  Alenka, mä pistola ukamp ch"axwasa, pä tunk muyuntatw sapa minuto ch"axwawayxi, mä proyectil ukar thuqhuyasa, juk"amp t"unjir ch"amampiw phisqa tunk kilogramos pesa. Mä minutonjja, mä tonelada metalanaka ukat explosivonakajj wali sumwa phallawayi.
  Ukat imill wawax wali chiqaparuw jawq"jatayna.
  Ukat ametralladoranaka, sapa mayniw mä minuton phisqa waranqa muyuñanak apsusipxi. Jan ukax pusi tunk waranqa jach"a balas, mä juk"a pachanx. Ukat ¿kunjamatsa samurai sat jaqimp nuwasipxpachäna? Kunjamsa jupanakar chʼamañchtʼañ qalltapjjäna.
  Alenkax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Ukat uñisirinakan tamapax uraqiruw t"ijtäna, acero ukat plomo ukanakan ch"amanchata!
  Rusia markan tanquepax wali ch"amampiw irnaqäna. Akax mä waranqa japonés jaqiruw khuchhuqawayi, akanx payïriwa. Ukanakax capas ukan apsuña.
  Natasha kullakajj lartʼasisaw akham qʼochüna:
  - ¡Rus' jach'añchañataki! ¡Janipuniw Awki Markat armasipkañäniti!
  Ukat mayamp ametralladoras calibre letal ukanakatw chʼaxwanti. Ukat waranq waranq japonés jaqinakaw jiwat ikisipki.
  Medvedev jupax uka apt"asisaw sist"asïna:
  - ¡Zar Nicolás! Jumanakajj wali jachʼäpjjätawa.
  Ukat jan tukuyat samurai ukanakar ch"uqi manqhan ch"allt"añäni.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Nicolás II jupax zar ukanakat sipan juk"amp jach"a jaqïspawa. Jupax China markar mä provincia rusa ukham tukuyañatakiw taqi ch"amanïna - ¡ Q"illu Rusia !
  Medvedev chachajj samurai sat animalanakaruw chʼalltʼäna, ukat chʼojjñanakjamaw jupanak patjjar tʼijtäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Ukhamäpan!
  Concha ukat concha ukax t"ijtäna. Ukanakajj cuasi-materia , ukham waljapjjapjjäna , cheqpach átomos ukat moléculas ukanakan jilxattatapat sipansa, jukʼamp jukʼa chʼamaw munasïna.
  Alenka, joystick botonanak k"achacht"at amparanakapamp ch"allt"asax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia zar ukanakan sutiparu!
  . 6 JALJA No. 6. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi.
  Pistolajj walpun wararïna ukat walpun wararïna. Ukhamäkchïnsa, janiw sinti jachʼat arskänti, jan ukasti amuktʼayasaw parltʼasiñajj utjäna.
  Margaritax p"iqinchirirux akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kunas, jakhüwi ch"uqixa jani tukuskiri?
  Medvedev jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Quasi-materia ukaxa janiwa walja ch"amaxa munaskiti lurañataki. Ukat ¡reactor termonuclear ukar umampi phuqantañax peras ukanakar bombar jaquntañjam facilakiwa!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, akaxa wali sumawa! ¡Ukhamarakiw helado de chocolate luraraksna!
  Medvedev jupax mä jach"a jach"a tukusaw uñch"ukisïna:
  - Janiwa jichhakamaxa, ukampisa wali jank"aki, jïsa! ¡ Jichhakamax cuasi-materia ukakiw jikxatasi !
  Alenka, q"ala amparanakapamp joystick botonanak ch"allt"asa, jach"a tigre kisunakampi jachaqt"asis akham säna:
  - ¡Aka materia lurañ yatiñax cuasi-divino ukhamarakiwa!
  Medvedev jupax wali jach"at arsüna. Qullu muytapanx japoneses ukanakax juk"akiw juk"amp juk"ampi, ukat juk"amp jiwat jaqinakas utjarakiwa. Samurai ukax tank ukarux ch"axwañ yant"äna, ukampis inamayakiw. Conchas ukanakax armadurat jallu gotanakjamaw jaltxapxäna.
  Jilïr irpirix akham sasaw arsuwayi:
  - Ukat jaqixa Diosar uñtasitawa, uñnaqaparjamaw lurasiwayi.
  Alenka, jiwayir conchas ukanakamp jaquntasaw akham säna:
  - Ukaxa wali luratawa. ¡Inas jaqinakax universo taypin jukʼamp yatiñani, chʼamani ukat chʼamani jaqinakächiñäni!
  Medvedev jupax logicamente akham amuyt"ayi:
  - ¡Taqi kunasa jaqi kankaña ch"amanchañawa wakisi! ¡Maycht"asiñasawa! ¡Ukhamajj janiw llakisiñasa, atipjatäñsa yatkañäniti!
  Natasha kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Imperio Zarista ukaxa taqiniru mayachañataki ch"amaniwa! Ukat taqiniruw mayacht"apxam, jan yaqhachasa, mä monolito ukar tukuyapxam!
  Ukat uka tawaqux wasitat ametralladoranak apsuwayxäna. Japón markankirinakarux ch"iqa ladopat mantañ yant"apxäna. Granadanakax janiw T-95 tank ukarux jan walt"aykänti. Ukat pistolanakax, jaya chiqatsa ukhamaraki, jan ukax faltapxäna, jan ukax conchas ukanakax janiw askïkänti. Ukhamarus janiw armaduranak chʼuqtʼir armanakajj akapachan kawkïr markansa utjkiti. Ukat janiw ukham tankarux ukhamakix mantañjamäkiti. Jupan arxatäwipax wali sumawa.
  Ukat ametralladoranakax alayaruw khuchhurapxi ukat conchas ukanakax q"añuchatawa. Ukat taqi kuns chiqaparuw lurapxi, ukat wali jiwayirjama.
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Walja japoneses ukanakaw chhaqhani!
  Alenkax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Wali waljani!
  Ukat zafiro nayranakapwa qhantʼäna. Ukatx kunayman kunayman yänakaw aka imill wawarux utji, chiqpach terminador.
  Ch"axwirinakax ch"axwapxi. Ukat samurai wila. Pusi tunka waranqa balas ukat mä tonelada proyectils sapa minuto, akax mä jach"a t"unjir ch"amawa.
  Natasha kullakajj akham siwa:
  - ¡Jiwasaxa wali jiwata t"aqhisiri ch"axwirinakawa!
  Alenkax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Ukat janiw jiwañakikiti, jan ukasti taqpach universo ukan ch"amap phunchhawipawa!
  Margaritajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Rusia zarista uraqpachar atipt"ani ukhaxa, jaqinakan sarnaqäwipanx taqi ch"axwäwinakax mä kutikiw tukusxani!
  Medvedev jupax akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqpachansa wawa! ¡Janiw khitis chʼaxwäwinakax wakiskiti! Ukampis ¡jaqenakajj mayachtʼatäpjjañapawa!
  Natasha kullakajj mä panterajj mä toro jiwayir kusisitatwa sistʼasïna:
  - Mayacht"asisaxa, janiwa atipjañakiti!
  ¡Ukat nayranakapatxa chispanak apsuwayxäna! ¡Aka imill wawaxa! Ukanjja nina nina nakhantayañanaka, ukat hielo ukat acero ukanakaw utji.
  Ukampis jichhax qhipa japoneses ukanakax jiwapxi. Ukat janiw khitis uka qullur ch"axwañatakix utjkiti. Inti jalsu Uraqin phisqa tunk waranqa jila jiwayat nuwasirinakaw Vysokaya qullu manqhan qhiparapxäna.
  Chʼaxwäwix tukusxiwa.
  Pusi jaqinakax mä qullu pataruw mä chiqar puripxäna, ukatx Medvedev jupax akham sänwa:
  "Jichhakamax guarnición ukamp jan parlt"añax juk"amp askiwa." Jila partejja, ¿kunsa lurañäni?
  Alenkax akham amuyt"ayi:
  - Wali walja japoneses ukanakawa utji. Taqi Nogi ejercito ukar t"unjañäni.
  Margaritajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Ukhamawa! ¡Taqi samurainakaruw chhuxriñchjañäni! ¡Ukat wali askipunïniwa!
  Medvedev chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukatxa jiwasana tankasaxa uma manqhana ukhamaraki nina ch"akhanakaru ch"allt"asirakispawa. ¡Japonés flota ukar chhaqhayañäni!
  Natasha kullakajj kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa! Ukax chiqawa, qutan taqpach samurai ukanakar apsuñäni ukat chhaqtayañäni.
  Japón markankir escuadrón ukankirinakajj jichhakiw jutïr bombardeañ qalltapjjäna. Conchas ukanakax t"ijtäna, tunka mayan ukat tunka payan pulgadas pistolanakatxa. Ukat akax, uñjtawa, wali jach"awa.
  Uka tankax quta thiyaruw t"ijtäna. Alenkax auton cuerpoparuw amparanakapamp llamkt"asax akham säna:
  - Walikiwa, quta tuqiru. Ukampis ¿kunjamarak uraqin japonés jaqinakarux uka amtäwi churassnasti?
  Margarita kullakajj chʼaxwäwit mä jukʼa yatiñanïnwa, ukat akham sänwa:
  - Ametralladoranakax utjapxituwa, ukat Mosin rifle ukax japonés ukat sipanx juk"amp atiniskañ ukhamarak wali askiwa. Ukat lamar qotan jan taqe kunas sumäkchïnjja, ¡oraqenjja samurainakajj janiw kuna chʼamanïpkänti!
  Alenkax colerataw q"ala kayup pampar liwxatäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Traición! ¡Jan yäqañjam traición!
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Taqiniruw warkkatañäni!
  Uka tankaxa uma taypiruwa mantawayxäna. Ladonakatjja, hélices ukanakaw uñstäna, ukanakaw uka maquinar apnaqäna. Akax nayrïr amtäwiwa: mä japonés t"unjir barco. Natasha kullakajj jiskʼa amparanakapamp joystick sat botonanak chʼalljjtayäna.
  Ukat uka conchax barcon manqhaparuw jiwayir chʼamampi chʼalltʼäna. Jupax armadurap muytayäna.
  Uka t"unjirixa yaqha concha katuqatayna. Natasha kullakajj wasitatwa kayup chʼoqtʼasïna.
  Ukat ukat japonés jaqinakax umamp chhaqhayasipxi.
  Alenkax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Turno umamp chhaqhayasiñäni! ¡Ametralladoranakax janiw uma manqhanx sinti askïkiti!
  Ukat imill wawax joystick ukarux ch"allt"äna, aka kutix mä concha t"unjir manqharuw khitäna.
  Margarita kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Walikiwa, jiwasax señoranakanïtanwa!
  Natasha kullakajj mayampiw mä concha khitäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Rus' sutimpixa, ¡atipjäwi utjpan!
  Alenkax uka conchas ukanakaruw thuqt"äna. Inti jalsunkir Uraqin barcon manqhap khuchhuqäna ukat akham amuyäna:
  - Ukhampachasa, Rusia markanx zarista ch"amapax janiw kunjamtï propagandax siski ukhamarjam jan walïkänti.
  Margaritajj uka toqet iyaw sänwa ukat taqe chuymaw arsüna, jukʼampejj janiw kuns lurañapäkänti.
  - Nicolás II zar apnaqawipanxa, Rusia markax qullqi tuqit quri uñt"ayawip arxatäna. Uka imperio qollqejj oraqpachan jukʼamp chʼamani ukat suma saytʼatäjjänwa. Ukat precionakas niyas janiw mayjtʼkänti. Ukat Nicolás zar apnaqatapanxa, payllawix kimsa tunk paqallqun rublonakaruw phaxsit purintäna. Chiqansa, Rusia markax uraqpachan nayrïr markanakat maynïriruw tukuwayi, jakañ tuqitxa. Producción industrial ukax pusir uraqpachanx tukuwayi.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax ikiñ tukuyatatx, computadora ukan anatt"añ qalltawayi. Ukhamäpanx jupax estrategia ukax sarantaskañapatakix jupa pachpaw khuchhuqasiskäna. Ch"amanchata ch"amaxa katuntawinakawa lurawayi. Rusia markan p"iqinchiripaxa, tanques ukanakaruw ch"axwañar jaquntäna.
  Ukat wali llakkañawa.
  Wali suma anatt"awiwa. Mä jukʼa apnaqayäta ukat patak toneladat sipansa jukʼamp llampʼu tanquenak apsuyäta. Kunawsatix p"iqinchirïkän ukhax Medvedev jupax patak toneladat juk"amp llamp"u tanques ukanakaw lurañ munäna. Ukampis Putin jupax janiw uka pachax churkänti. Ukampis uka amuytʼajj yantʼañjamäkaspas ukhamänwa. Super jach"a k"añaskunaka. Ukat suxta kasta autonakas utjarakiwa. Phisqa pataka tonelada jila.
  Ukampis jichhax Medvedev jupax motor nuclear ukan tanques ukanakaruw nuwasiñar jaquntaski. Ukatx medio nivel markanakan arxatäwinakap p"akinti. Ukat mayamp katuntatanaka. Jisa, jach"a... Mä juk"a jasak lurañatakix mä pallapallanakan iwxt"iriparuw uñt"ayañama. Ukat jupamp chikaw uñisirir tukjañ irpapxtaxa. Ukat katuntatäñapsa.
  Akax yaqha imperioruw atipt"apxtaxa... Akanx ch"axwawix juk"amp jach"awa, ukampis mä pallapallanakan iwxt"iripaw Napoleón nivelan irpata. Ukhamat uñch"ukiñakiw wakisispa, ukat imperio ukar mä economista nivel Stolypin ukamp utt"ayasma.
  Ukat Medvedev chachajj walja horanak mä jachʼa pantallani computadora jakʼan qontʼatäsajj chhuxriñchjasiñ qalltäna.
  Jupax wali jaya pachaw jan ikiñan jikxatasi.
  Alenkax japonés ukanakaruw pallapallanakamp jiwayatayna. Jichha kutix crucero ukar chhaqhayasax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jiwasaxa akapachanxa wali ch"amaniwa,
  Taqi uñisirinakasarux bañoruw ch"allt"asiñäni.
  Tayka markax janiw jachaqt'asiñarux iyawskiti, .
  Ukat ñanqha oligarcas ukanakarux p"iqip churañäni!
  Ukat imill wawax larusitaynawa. ¡Ukat kisunakapas perlanakampi lliphipirakïnwa!
  Medvedev jupax akham amuyt"ayi:
  - Niyakixay Japón markamp ch"axwäwix atipt"äwimp tukuyatächixa, ¡Rusia markan qullqi tuqit jiltäwipax juk"amp jach"awa! ¡Ukat imperio zarista ukax juk"amp qamir markaruw tukuni!
  Alenkax yaqha t"unjir jaqiruw chhaqhayatayna ukat sist"asïna:
  - ¡Jiwasax nayratpach qamirïpxtwa! ¡Janiw mä ordenax utjkänti!
  Natasha kullakajj Inti jalsunkir Uraqin nuwasiñ barcoparuw chʼalljjtäna ukat akham sänwa:
  - Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx janiw kunakipans alemanes ukanakat sipan juk"amp jisk"achatäpkti. Ukampis phisqhïr columna utjatapatjja, ¡atipjañatakejj janiw atipkayätti!
  Alenkax yaqha concha armadillo ukan purakapar khithatayna ukat akham sasaw qhanancht"arakïna:
  - Ukhampuni! Phisqa columnax taqi kunat juchañchatawa. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx alemanes ukanakax janiw Minsk markar jak"achasiñs puedkänti, Galicia markanx jawq"jataw uñjasipxäna. Ukat Stalin sat chachan apnaqäwipanxa, Kremlin sat chiqarux prismáticos tuqiw uñjapxäna. ¿Kunsa ukajj sañ muni?
  Natasha kullakajj nuwasiñ barcon manqhaparuw yaqha proyectil jaqontäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Traición! ¡Ukham atipjäwit aptʼasipxta!
  Margarita kullakajj akham amtayañaw wakisi sasaw amuyarakïna:
  - Janitï aljantatäkaspän ukhaxa, Constantinopla ukat Asia Menor markanakaruw katuntapxaspäna, ukhamarakiw Mediterráneo qutar mantañax utjaspäna. ¡Ukat traición ukat phisqhïr columna ukanakat walpun chhaqhayasipxta!
  Alenkax yaqha proyectil uñstayatayna:
  - Jisa, akaxa phisqha t"aqawa! ¡Qhawqha jan waltʼäwinakas jupat utji! ¡Imperio Ruso ukax mä sapa entidad ukhamawa, ukax taqpach uraqpacharuw jilxattaspa ukat jaqinakar mayacht"aspa!
  Natasha kullakajj akham sasaw arsüna:
  - Ukhampuni! ! ¡Ukat jaqinakax mayacht"atäpxañapataki ukat jan atipt"añjamäpxañapataki!
  Imill wawax yaqha proyectil apayanitayna, ukat qhiparux nuwasiñ barcox t"aqanuqtawayxänwa. Ukat japonés jaqinakax umamp chhaqhayasipxänwa.
  Margaritax arupamp alarmampiw akham säna:
  - Uñjapxam kunas jichhax akapachan pasaski? Rusia ukat EE.UU. markanakax ch"axwañampïpxiwa. Ukat China markax sinti jaqinakaniwa ukat totalitario ukhamarakiwa. ¡Akapachanxa janiw kuna ordensa ukat suma jakasiñas utjkiti!
  Natashax machaq concha apayanitayna, aka kutix crucero ukar apayatayna, ukat iyaw sataynawa:
  - ¡Akapachanxa janiwa kuna ordenas utjkiti! ¡Maya mayacht"at apnaqañaw wakisi!
  Alenkax conchampiw ch"allt"asïna ukat iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukat ukham gobiernox mä imperio zarista ukar tukuspa! ¡Rusia markan autocraciapax uraqpachan estabilidad ukat prosperidad ukanak garantizawa!
  Ukat imill wawax yaqha concha apayanitayna, ukax qhiparuxa crucero ukarux t"aqanuqataynawa.
  Japoneses ukanakax qhanaw freaking out. Jan khitirus yaqhachasaw pallapallanak jiwayapjjäna, janiw khitis umamp chhaqhayaski uk amuyapkänti.
  Uñt"añasawa, uraqinx Japón markax janiw jakhüwinakanx sinti ventaja ukankänti. Ukat chiqpach sarnaqäwinsa, Rusia markat sipansa jukʼamp jiwayatanaka ukat usuchjatanakaw chhaqhawayi.
  Ukampis quta tuqinxa, Gran Bretaña ukat EE.UU. markanakan lurat Land of the Rising Sun sat barconakax mä jukʼa jukʼamp sumäpxänwa, rusa markanakat sipansa, jilpachax markan luratänwa.
  Ukampis akanx japoneses ukan superioridad cualitativa ukax janiw sinti jach"äkiti. Ukat rusanakax ch"axwapxi, inas, juk"amp chiqaparu.
  Natasha kullakajj yaqha tʼunjir barcoruw fusilamp chhaqhayasajj chuym ustʼayasisajj akham säna:
  - Chiqpachansa, Rusia markax juk"amp ch"aman uñisirinakaruw atipt"awayi. Amuytʼañataki, ¡Napoleón!
  Alenka, crucero blindado ukar mä concha apayanisax akham sasaw yapxati:
  - ¡Ay jïsa! ¡Napoleonajj wali yatiñanïnwa! ¡Ukat jukʼamp chʼamanïjjänwa, ukampis ¡jupar atipjapjjtwa!
  Margaritax wali jach"at jach"at arsüna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Japón markachirinakaruxa chhaqhayaña. ¡Ukajj wali chuym ustʼayiriwa ukat chuym ustʼayiriwa!
  Alenkax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Wali chuym ust"ayiriwa! Ay, ukatwa Romanov dinastía ukan pachapax tukusxäna. Uka pachax jach"a jach"a tukuñawa, heroico, conquistas ukat victorias ukanakampi. Ukat janis jiwasan Genghis Khan ukax utjkchïnxa, Ivan Kalita pachatpachaw sartasipxta.
  Ukat imill wawax yaqha, wali jiwayir proyectil apayanitayna. Ukat crucero blindado ukax pä chiqaruw jaljasïna.
  Natasha kullakajj saskakïnwa, ukat mä conchampiw yaqha tʼunjir barcor chhaqtäna. Ukat samurai ukanakax walja t"unjirinakaniwa.
  Ch"axwirixa waynanakaru jiskt"äna:
  - Ukampis nayax jiskt"asiristwa kunats akapachan sarnaqäwipanx jan mayni imperionakax absoluto poder ukar puriwaykiti?
  Alenkax wasitatw mä concha yaqha t"unjir jaqin purakapar khithatayna ukat akham sasaw yatiyatayna:
  - Jisa, chiqpachansa, kunatsa? Taqinipuniw liwxatapxäna. Ukat Persia markampi, Alejandro Magnompi, Romanompi. ¿Kunatsa jan khitis jaqinakar mayachtʼki?
  Natasha kullakajj chuym ustʼayasisaw kayup chʼalljjtayasïna. Yaqha barco chhaqhayasax akham sänwa:
  - ¡Ukhamawa! Genghis Khan jupax mä imperio uñstayäna, ukax taqpach uraqpacharuw t"unjaspa. Ukampis jiwatapatjja, yoqanakapasa allchhinakapas mä uñachtʼäwi lurapxäna ukat uka imperioruw tʼunjapxäna. ¡Rusia zarista ukakiw sistema unitario ukampi, walja patak maranakaw utjaspäna ukat oraqpachar manqʼantañkamaw jilxattaspa!
  Alenkax nayranakap ch"allxtasaw yatiyäna, yaqha t"unjir barcor chhaqhayasa:
  - ¡Jach"a jach"a imperio zar Nicolás ukaru! ¡Janiw bolcheviques ilegítimos ukat gobierno provisional ukanakarux ch"am churkañäniti!
  Natasha kullakajj mä concha barcoruw khitäna. Jupax japonés jaqiruw chhaqhayatayna ukat akham q"uchutayna:
  - Diosax reyiru qhispiypan,
  Ch"amani apnaqiri
  !
  _
  Uñisirinakamar axsarañampiw apnaqapxam - .
  ¡Zar ortodoxo sat chachajja!
  Jach'a kankañampi apnaqapxam
  ¡Jiwasan jachʼañchäwisataki!
  Imill wawanakax chiqpachansa turnatäpkaspas ukhamawa. Ukhamaw samurai ukar t"unjapxäna, jumax wali askit uñjäta. Ukat Medvedev chachajj jiwayir tank uma manqhanwa apnaqäna. Jilapachax akax mä thaya armawa. Jupax taqpach flota japonesa ukar chhaqhayaski. Ukampis akax mä jach"a ch"amawa.
  Tunka payani, jach"a blindat barconakakiw utjäna, tunka tunka jisk"a barconaka, cruceros ukanakas utjarakiwa. Sapakix suxta tunk jila t"unjirinakaw utji. Taqi ukanak tʼunjañatakix tiempow munasispa.
  Natasha kullakajj yaqha barco tukuyasajj Medvedev jilataruw akham jisktʼäna:
  - ¿Kuns jumax amuyta, ¿Diosax utjiti?
  Uka oficial interinojj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Kuna amuyunsa?
  Natashax machaq concha apayanitayna, t"unjir tukuyasa, ukat akham sänwa:
  - Jïsa, religionanakax walja versión ukaniwa! ! Awisax uka tuqit lupʼiñ qalltasma. ¡Ukat yatichäwinakan ukham jan waltʼäwinakax utjki ukhaxa, Diosax utjpachati janicha ukxa pächastawa!
  Alenkax yaqha t"unjir jaqiruw t"aqanuqäna ukat lart"asisaw akham säna:
  - Jisa, aka tuqitxa Bibliaru iyawsañaxa ch"amawa. Dios sapaki ukham sarnaqañapataki. ¡Ukat jupax wali munat yänakas utjarakïnwa!
  Natasha kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Ukhamawa. ¿Mä markax Diosan markapawa sasin iyawstati? ¡Ukajj qhanaw jukʼamp jachʼa yatiñanïñatakejj jan walïkiti!
  Uka qhepatjja, uka tawaqojj mä jachʼa tonelada nuwasiñ barcoruw chhaqhayañ qalltäna. Uka nuwasir jaqix irnaqaskäna.
  Ukampis Margarita kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Kunjamatsa mä munasir Diosax warminakar ukham jan wali uñnaqt"ayañapatakix wali qhanakiti!
  Natasha kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Kunjamasa akaxa jan walixa?
  Margarita kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Jisa, jupanakaruxa chuymankipstat warmiruwa tukuyi! Ukat ¡kunas mä chuymankipstat warmit sipansa jukʼamp ajjtaskaspa!
  Alenkax crucero ukan purakaparux mä proyectil ukamp jaquqaniwayi ukat akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Kunatsa, aka uraqinxa wali q"añu chuymani warminakawa sarnaqapxi, ukaxa llamp"u chuymani ukhamaraki sinti jan wali!
  Natasha kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw yanaptʼäna:
  - ¡Ukat jan sinti khuyapt"ayasiri! ¡Ukat janiw estética tuqitxa wali askïkiti!
  Uka nuwasir jaqix larusisaw masiparux nayranakap ch"irmthapïna. Kunjamakitix, jupax wali thaya ukat agresivu ukhamawa.
  Medvedev jupax wali amuyumpiw akham säna:
  - Chiqpachansa, chuymankipstañaxa wali jan waliwa. Jaqinakarux jan wali, jan ch"amani, jan walt"ayataruw tukuyi. Ukampis evolución tuqit amuytʼasax mä qhawqha ventajanakaniwa!
  Alenkax wal muspharäna. Yaqha tʼunjir barcor chʼalltʼasajja, akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kuna ventajas ukanakas utjaspa aka jik"a estado ukanxa?
  Medvedev jupax wali amuyumpiw jaysatayna:
  - Ukax ciencia ukat inteligencia ukanakan nayrar sartañapatakiw ch"amanchasi. Maynitï jan qarjatäkaspa ukhajja, janiw mä auto uñstayañajj wakiskaspänti. Ukhamaraki , garras ukat colmillos ukanakan jan ch"amanïtapatw cuchillo uñstayañax utjawayi. Thaya pachanaka ukat glacial pachanakax nina naktayañ yatichapxitu. Usutanakax qullañ tuqit nayrar sartañapatakiw ch"amanchawayi. - Jilïr irpirix kunjams wali yatiñampiw Alenkax yaqha japonés barco manqhar khithatayna uk uñakipäna, ukatx sarantaskakiwa. - Walja tuqinakatwa jaqin jan ch"amanïtapax ciencia ukar ch"amanchawayi. Janiw tʼijtʼañ yatipkayätti, ukampis avionanak lurapjjerïta. ¡Ukat akax nayrar sartañawa!
  Natasha kullakajj yaqha proyectil apayanisaw akham säna:
  - Jiltäwi. Ukampis ukhamakipansa, chuymankipstat warmir uñkatasax wali ajjsarañjamaw tuku. ¿Chiqapunit jaqin jan wali luratanakapat jan lurañax chʼamäkaspati?
  Alenkax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Wayna tawaqunakas mä avión uñstayapxaspawa. ¿Kunatsa uka maldecido chuymankipstañajj phoqantatäpacha? ¡Ukajj wali ajjsarkañawa ukat ajjtaskañawa!
  Margaritax jan chiqaw q"ucht"awayi:
  - ¡Janiw Komsomol ukankirinakat jaljtañ munkti! ¡Wiñayatakiw waynäskä!
  Ukat imill wawax metal patxaruw amparapamp kuynt"äna.
  Ukañkamasti, yaqha nuwasiñ barcow chhaqtxäna.
  Submarino tanque ukax flota japonesa ukarux chhaqhayaskakïnwa. Almirante Togo jupa pachpaw uma taypin jikxatasïna ukat barcot jaltxañapatakiw wayt"ata. Japón markax mä jach"a flota ukanïnwa, ukampis mä fundamental machaq armampiw uñkatasïna. Ukat jichhax qʼal atipjatäxänwa.
  Alenka, Japón markan barconakap chhaqhayaskakïnwa, kisunakap q"al uñacht"ayäna, ukax wali jach"a ukat ch"ullqhirakïnwa, ukat akham amuyt"ayäna:
  - Ukhamawa nayaxa amuyt"askta. Chiqansa, cuerponakan estéticapax utjañapawa. Ukat warminakax janiw jan wali jaqir tukupkaspati, janchipax chʼuxña ukat kʼumara janchinirakiwa.
  Natashax yaqha t"unjir jaqiruw manqhar khithatayna, ukat wali jank"akiw aka tuqitx iyaw satayna:
  - Ukhamawa! ¡Ukham cienciajj irnaqtʼaski!
  Panpachaniw nuwasir jaqinakax wali kusisitaw jikxatasipxäna. Jupanakax uñisirinakan flotaparuw sum chhaqhayapxäna.
  Agresivu imillanakax jachʼa lurañanak lurañ yatipxi.
  Ukampis Margarita kullakajj akham sasaw amuytʼäna:
  - Jaqina jan ch"amanïtapatwa yupaychäwinakas uñstawayaraki. Jaqitï jukʼamp chʼamanïspa ukhajja, janiw religionanakajj utjkaspänti. Ukat chiqansa, jiwañasa ukat jiwañ ajjsarañas maynix chuymachtʼäwi thaqhañaruw puriyi!
  Alenkax akham sasaw amtasïna:
  - Mä seance ukan chikancht"asiwayta, ukat mä muspharkañ uñjta. Ukhamajj ¡perfumenakajj utjarakiwa!
  Natasha kullakajj kʼari arumpiw akham säna:
  - ¡Janiw kuna muspharkañas ajayunakan utjatapax utjkiti! Chiqansa, samkanakasanwa tʼijtxapxta. Ukax mä almaw utji sañ muni, ukat t"ijtäwinakat amtasiñjama!
  Medvedev jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, mä almaw utji! ¡Uka tuqitxa, ¡jaqix mayj mayjawa! Jichhax inas mä juk"a kusist"añax wakischispa!
  Japón markankir flotajj chʼamaktʼaskäna. Uma manqhankir tanquejj jiwayir jaqjamaw lurasïna. Margaritax mä juk"a llakitaw jikxatasïna. Nayraqatxa, jupax mä extra ukan papelan jikxatasïna. Ukat payïrix, ukax chuym usuchjayiriwa, uma manqhankkasax janiw taqi kuns sum uñjksnati. Jila partejja, Pedrojj Diosat wal pächasïna. Chiqansa, kunatsa rusanakax cristianismo katuqapxäna uka qhipatxa kunayman jan waltʼäwinakaw jupanakar purtʼäna. Ukat mongol-tatar ukan invasión, ukat janïr ukax príncipes ukan feudal fragmentación. Rusia markan ch"axwawinakapa.
  Ukapachaw, qhipharux, Ivan Kalita pachatpacha, Rusia markan jaktäwipax qalltawayi,
  Moscovia markax juk"amp ch"amanïxänwa. Amuyt"añataki, Iván Kimsïr apnaqañkamax qhipharux mä sapa estado centralizado ukhamaw tukuwayi. Ukat Tatar yugo jaqunukuwayi.
  Jïsa, cheqas Rusia markajj sartaskäna. Japón markan lanktʼasiñkama.
  Ukhamatwa monarquía ukat Romanov dinastía ukanakan sarnaqäwipax tukusxäna.
  Ukampis monarquía ukax sarxänwa, ukampis autoritarismo ukax utjaskakiwa.
  Margarita kullakajj wali amuyumpiw Alenka kullakarojj qhepäjjat llamktʼäna. Uka tawaqux kusisitaw purïna. Jupajj wali kusisitäkaspas ukhamänwa.
  Medvedev jupax logicamente akham siwa:
  - Chachaxa imilla munasiñampi, imilla chachampi munasiñampixa janiwa kuna jan walïkisa. Ukajj wali naturalawa. Ukampis uka pachparakiw jaqinakax suma chuymanïpxañapa.
  Margarita kullakajj jan kusisit akham sänwa:
  - Janiwa morales ullart"añäniti. ¡Janiw nayatakix akax gustkituti!
  Jilïr irpirix akham sasaw chuym ch"allxtayäna:
  - Ukat khitis munasi! Ukampis kunatï cheqäki ukar saykatañasawa. ¡Jaqinakax, uka tuqitxa, uywanakat sipanx mayj mayjawa!
  Margarita kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, jiwasanak taypinxa mä jach"a ch"akhaw utji!
  Alenka kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat jumax yatisktawa, jumamp monomp taypinxa, janiw sinti mayjt"awinak uñjkti!
  Margarita kullakaxa larusitaynawa. Ukampirus Alenka markax Japón markan tunka payan blindat barconakat qhipa barcoruw chhaqhayatayna. Uka qhepatjja, imill wawajj akham sänwa:
  - ¡Niya uñisirinakan flotapampi tukuyatäxtanwa!
  Medvedev jupax sarcasmo ukham jachaqt"asïna:
  - Jisa, jumanakaxa suma irnaqirinakäpxtawa! Ukat chiqpachansa, ¡walja lurañ yatipxi! Jilapachax, nayax nuwasir imill wawanakarux walpun munasta - ¡jupanakax wali sexy ukhamawa!
  Margarita kullakajj cuerpop muytayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Nayax sexy ukhamaw jikxatastxa, ¡mä procesor ukham uñt"atätwa! Ukat nayax mä robot ukham sarnaqarakta - ¡mä agresor de sonido!
  Uka qhipatxa yatiqirix Alenkarux mä juk"a jan axsarasaw amparamp luqxatäna. Uka tawaqux jach"a amparanakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"äna ukat wali suma uñnaqt"anïnwa.
  Kunjams suma sarnaqatapax wali suma.
  Margaritan amuyunakapax mä princesa q"ala kayukiw andamio ukar saraskir uñacht"ayäna. Akax wali romanticowa. Ukat princesax wali wilawa. Juparojj taqe joyanakapasa, wali jila alani isipas apsutäjjänwa. Taqi kunatix qhiparkäna ukax saco isikiw qhiparäna. Ukampis carcelan uniformepax juk"ampiw muxsa, suma, machaq ajanupan encanto uñacht"ayi, mä rosa ukham. Ukat nina ñik"uta. Kunjams wali suma princesax jiwayatäñapa.
  Ukat waranq waranqa jaqinakaw uka patat umamp chhaqhayasipxi. Barconakax t"unjatäxiwa, elementonakax wali ch"amampiw sartasipki.
  Ukat Japón markax mä jach"a, jan uñt"at atipt"äwin t"aqhisiwayi. Ukhamajj samurainakajj juchanakapat arrepentisipjjañapaw amuyasi.
  Margaritax akham amuyt"äna, ¿kunsa japonés jaqinakax iyawsapxi? ¿Kuna religionapasa? Taqi kunat sipansa jupanakax paganonakawa. Ukampis Rusia ortodoxa markaruw atipjapjjäna. Uka qhepatjja, ¡khitin Diosapajj jukʼamp chʼamani uk amuytʼañäni!
  Ukat mongolanakax yaqha diosanakar yupaychirinakäpxänwa, ukampis qawqha territorionaksa katuntapxäna.
  Margaritax Alenkaruw akham jiskt"äna:
  - Yatiyapxita, suma uñnaqt"ani, ¿kunjamasa Rodnoverie-ruxa munaskta?
  Imill wawax jach"at jachaqt"asisaw yaqha t"unjir barcor chhaqhayasax akham jaysäna:
  - ¡Wali suma religión! ¡Ukham suma cuentonakaw utji!
  Margarita kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Jumaxa cuentonakata amuyta? Jan ukax inas taqi uka Rusia Diosanakax chiqpachapuni utjchispa?
  Alenkax amparap luqxatäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Inas elfos ukat gnomos ukanakax utjchispa! Akapachanxa kunas pasaspawa. ¡Ukat kunas chiqpachan utji ukat kunas jan utjkiti sañax ch"amawa!
  Medvedev jupax logicamente akham siwa:
  - Mä juk"a pachaxa, taqi kunawa jiwasana pachasa utji. Taqi amuyunakasa, samkanakasa, munañanakasaxa jaytanukuñasawa. Nayax mä teoría wali suma Hipernosfera ukantwa, ukanx absolutamente taqi kunatix jaqinakan inventado ukax utjiwa. Mä arunxa, amuyunakax wiñayatakiw utji. Ukat jupax yaqha, paralelo mundonakan qhiparaski.
  Dmitry Medvedev chachajj ikiñat sartasjjänwa. Ukat wasitatwa fundamental trabajop qalltäna, jukʼamp cheqaparjamajj mä imperio lurañwa qalltäna.
  Ukat mayamp conquistas...
  Nayraqatxa, waranqa tonelada pesa machaq tank tantachtʼañamawa ukat uñisirinakan kawkhantï utjki uka chiqanakaruw jaquntañama. Chiqansa, janiw mä sapakïkiti, jan ukasti walja jaqinakawa.
  Ukat yaqha markankir territorionak taypinwa sarnaqasipki. Ukat uka patxanxa bomba atómica ukanakampiw avionanakax utjaraki. Ukat jiwasatï uka bombanak jaqunukuñäni ukhajja, ¿kamachasmasa? Ukat ¿tukjañanak lurañax wakisispati?
  Dmitry Medvedev jupax taqi jaqinakjamarakiw openwork ukanx jikxatasi.
  Ukat jichhax yaqha markax mä dictadoran botas ukar jaquntatawa. Ukat atipjañanakax jutaskiwa. Ukampis akax yaqha uñisiriw utji. Markax jach"a... Ukatxa programacionaruw puriraksna. Akax URSS markax 1941 maranwa... Mä invasión ukaw utji. Medvedev markan unidades ukanakax walja horanak anatt"añanx automáticamente jilxattawayiwa, ukatx jaqinakax niyaw mä waranqa waranqa waranqa jila jaqinakarux puripxi. Ukax 196 millones ukhawa. Ukat juk"amp jichha pacha tecnología. Ukat pallapallanakax cuartel tuqiw ad infinitum ukar ch"allt"asipxaspa.
  Wali askiwa, recursos electrónicos ukax janiw tukuskiti. Ukat uñisirirux ch"amanchañamawa, ch"amanchañamawa.
  Ukat waranq tonelada pesañ tanques ukanakax Rusia markpachan reactores nucleares ukanakaruw Moscú markar chiqak apayapxi.
  Ukatx niyas janiw jupanakar jaytañax ch"amäkiti - ¡janiw kunas apt"kiti!
  Medvedev jupax estrategia ukaruw irpxaruwayi ukat jupa pachpaw chhuxriñchjasi... Ukatxa, tanques nucleares ukanakaruw sayt"ayi. Ukat "Pantera"-2 ukarux nuwasiñaruw jaquntäna. Ukampirus mä autox kimsa tunk pusiniruw atipt"añ yati.
  Medvedev jupax autonakan kunayman parámetros ukanakamp cargasaw jupapachpa anatt"i... "Pantera"-2... Jayan ch"axwañjama. Ukat mä tanque soviético ukarux mantaniwa.
  ¡Janiw ukham pʼakintkätati! Yämas nayraqatanjja, ukampis barconjja, lurasmawa. Uka ch"axwawix wali ch"amampiw sartaski. Ukat kimsa tunk pusini jaqinakax jank"akiw sarxapxi... Ukat pistolanakan jawq"jataw jiwapxi...
  Ejercitox wasitatw sartaski...Ukat robots de combate ukanakaw uñstawayi. Jupanakax jupanakpachaw ritmo lurapxi. Ukat uka conchas ukanakax láser ukanakampiw jaquqani. Ukat wali yatiñampiw uk lurapxi.
  Ukat virtual imillanakax atacapxi.
  Medvedev jupax estrategia tuqitx wali ch"amanchatawa. Mä kusiskañ nuwasïwi. Mayampi juma pachpaw anatasma, jan ukax pallapallanakan iwxt"iriparuw katuyasma. Ukat kunjamsa uka chʼaxwäwix nayrar sartaski uk uñjaraktawa.
  Jupanakax tankinakaparux ofensiva ukan irpapxi.
  Aka chiqanx tanques piramidales ukanakaw nayrar sartasispa, ukax juk"amp jan walt"ayataw uñjasi ukatx taqi ángulo ukanakat jan mantañjamawa. Jupanakax patinaje ukar uñtasit sarnaqapxi.
  Ukat imillanakax q"ala kayukiw t"ijtapxi... Ukat thakhinx ch"axwapxi.
  Yaqha ch"axwäwi. Chiqpach anatt"aña. Ukat qullqix quri phuch"unakat jan wañt"ayasaw juti. Mä anatäwinjamawa, taqi kunas amtaparjamawa, jan pantjasiwinakampi, ukat jan naturaleza tuqit aynacht"ata.
  Taqi kunas janiw tukuskiti, yänakas janiw juk"aptkiti. Ukax janis sinti wakiskirïkaspas ukhamäkchixa.
  Medvedev jilatajj mä jawsäwimpiw jarkʼäna. Jilïr irpirix akham telefono apthapïna:
  - Kamisaki!
  Administración presidencial p"iqinchirix akham sasaw arsuwayi:
  - Jumax wali oficinanktati, Dmitry Anatolyevich?
  Medvedev jupax wali ch"amampiw jaysatayna:
  - Jïsa! ¡Nayax wali p"iqinchirïtwa!
  Administración p"iqinchirux akham sasaw arsuwayi:
  - Zelensky jupax inauguración tukuyatatx residencia ukar sarxañamatakiw mayi.
  Medvedev jilatajj khathattʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Ukat kawkhansa jakaskä?
  Administración p"iqinchiristi akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Nayan apartamentojanxa! ¡Ch"amamax tukusxiwa ukatx taqi utanakaw ch"usaruw tukuwayxi!
  Medvedev jupax mä jisk"a arumpiw chhuxriñchjasïna:
  - Machaq p"iqinchirirux mä mayiwiw utjitu - ¡computadora jaytawayitu!
  Administración p"iqinchiristi akham jiskt"asiwayi:
  - ¡Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukax churapxita ukat Zelensky juparux mä computadora jumatakix utjañapatak mayipxäma!
  Medvedev jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Walikiwa, walikïskiwa!
  . 7 JAQTHAPI
  Ukat mä decreto wakichtʼañapatakiw yanapiripar jawsäna. Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukax administración p"iqinchirir churatapatxa. Plantilla ukax wakicht"atawa ukatx jichhakamax nayax uka responsabilidad ukatakix firmawayta.
  Ukat Medvedev chachajj wasitatwa anattʼañ qalltäna.
  Jichhax tanques virtuales ukanakapax Moscú markar jak"achasisinx asalto qalltasipki. Aka markarux pä waranqa tonelada pesaje maquinanakampiw atacatäski.
  Ukampirus Medvedev jupax "Rata"-5 ukaruw ataque ukar jaquntaraki, akax mä monstruo ukhamawa, janiw tank ukhamäkiti. ¡Tunka waranqa tonelada pesaje ukani!
  Tropanakax Kremlin uksaruw jak"achasipxi... Ukhamat Stalin jupax t"ijt"awayxi. Ukat jupax q"ala kayuni imill wawanakaw bikini ukan katjapxi. Q"ala kayunakapampix nayrat katxarupxi. Ukat Stalin chacharux q"ala talonanakap jamp"att"añapatakiw wayt"apxi.
  Akax imperio virtual ukankir soldadonakax Moscú markat pasapxi ukat Urales uksar sarapxi...
  Jupanakax juparux katuntapxaraki...
  Medvedev jupax wasitat p"iqip ch"allxtañ qalltawayi ukat samkañ qalltaraki.
  Margarita kullakajj akham sasaw jiskʼat jisktʼäna:
  - ¿Kunas, sañäni, juk"amp clásico jaljawi: alaxpachampi infiernompi?
  Medvedev chachajj wali llakitaw akham säna:
  - Akax juk"ampirus nayra jaqinakan jiwatat kutt"ayañ tuqit nayra amuyunakapawa. Chiqansa, ¡taqi kunas mä jukʼa chʼamäspawa!
  Natasha kullakajj Japón markankir qhep qhepa barconakat maynïr chhaqhayasajj wali kusisitaw akham säna:
  - Juramento lurata ukhamaraki nayra pacha, .
  Uñisirix mayamp juramento luraraki
  Nayarux ch"allt"apxita
  Ukhama ch"uqimpi ch"uñumpi ch"uñuyaña.
  Ukampis angelax janiw ikiskiti,
  Ukat taqi kunas walikïskaniwa. ¡Ukat taqi kunas wali sum tukuyani!
  Imill wawanakax uñisirinakan flotaparuw tukuyapxäna. Medvedev jupax tank ukarux jank"akiw saratayna, samurai ukar arknaqasa. Jisa, wali sumwa akan lurapjjäna. Kunjams sarnaqäwix chiqañchasispa ukax wali askiwa. Rusia zar sat markajj wali chʼamani markapunïnwa, uka markajj wali jachʼaruw jiljjattäna. Janis taqpach jaqenakajj sum jakapkchïnjja.
  Ukampis uka markax jilxattaskäna. Irnaqañ urux jisk"aptayatäxänwa. Machaq fiestanakax uñstawayiwa. Autogobierno local ukax lurasiwayi. Sueldo ukax mä estable precios ukanakampiw jilxattawayi. Yatiqañ utanakax jist"aratäxänwa. Nicolás II zar apnaqkäna ukhajja, sojjta kuti jilaw yateqañ toqet gastojj jiljjattäna. Primaria yatiqañax obligatorio ukhamaw tukuwayi.
  Jïsa, janiw taqi kunas jank"ak askinak mayjt"awaykiti, jan ukasti qawqha qullqis markax revolución ukat guerra civil ukanakat chhaqhawayi. ¿Qhawqha yatiñani jaqinakas jiwapxi ukat markapat sarxapxi? Ukat jichhax, aka chiqanx universo ukanx mä ch"amaw utji ukax jark"aqañataki.
  Uka aerodinámico tanquejj jankʼakiw uma manqhan amuktʼas jalnaqäna. Ukat jichhax Inti jalsu Uraqi qhip qhipa t"unjirix ch"allt"atawa.
  Natasha kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa nayaxa wayna!
  Alenkax imill wawarux chiqañchawayiwa, qhanancht"asa:
  - ¡Kunja jach"as taqini akanktan! ¡Leonanakjamaw nuwasipjjäna!
  Margaritax chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - ¡Janiw kuna askis utjkiti! ¡Jan ukax juk"amp suma tecnología ukanipxayätwa!
  Alenkax jacht"asisaw akham jaysäna:
  - ¡Ukampis jiwasa pachpaw cañonanak jaquqanipxta!
  Natasha kullakajj amigoparuw yanaptʼäna:
  - ¡Ukat jiwasax ukhamarakiw lurapxta! Ukat akax mä ch"ikhi nayrawa...
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¡Slanty amparanaka!
  Natasha kullakajj larusisaw akham säna:
  - ¡Ukat jumaxa wali suma tawaquwa!
  Margarita kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Nayax japonés jaqinakat khuyapt"ayastwa. Jupanakax wali suma caricaturanak dibujapxi. ¡ Nayajj jukʼampiw hentai !
  Alenkax larusisaw kayup thayar muyuntäna:
  - Hentai , wali sumawa! ¡Jan wali thaya!
  Natasha kullakajj mermelada malltʼir mä tawaqun jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - Ukat inas fascistanakan asnuparux ch"allt"apxarakchiñäni!
  Medvedev jupax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Suma amuyt"awi. Ukampis nayraqat Japón markan terrestre fuerzas ukanakar tukuyañäni. Ukat chʼaxwäwix jankʼakiw tukjañ yanaptʼarakiñäni. Ukhamat fascismo ukax jan aka universo ukan uñstañapataki.
  Imill wawanakax mä arukiw jaysapxäna:
  -Ukat janiw uñstkaniti, ukat China markax jiwasanakäniwa!
  Japón markan flotapax chhaqhatapatx T-95 super tanque ukax uraqiruw puriwayi.
  Ukat Medvedev jupax taqi kasta jan wali arunak samkañ qalltäna.
  Alenka ch"axwirix Ryazan arxatañatakiw sayt"asiwayi. Natasha kullakajj jupamp chikäskänwa.
  Panpachaniw imill wawanakax k"acha armadurampi isthapt"ata, sapa amparapan mä sable apt"ata. Ukat kayunak manqhanjja, discos especiales, jiskʼa disconakaw utjaraki.
  Mä jachʼa ejercito mongol-tatar sat jaqenakaw mä nuwasiñ qalltäna.
  Walja jach"a escaleranakaw mä kutikiw pirqanakar ch"uqt"äna. Jupanakajj mayj mayjäpjjänwa: saphi tronconakat pʼeqtʼatäpjjänwa, pino sat qoqanakaruw cruzadanakampi tʼunjatäpjjäna. Ukatxa, jachʼa escaleranakampi, tronconakan filanakapampiw apnaqapxarakirïna. Uka murallanakajj jankʼak luratätap laykojja, tártaronakajj suyapkäna ukat sipansa jukʼamp altoruw tukupjjäna, walja escaleranakajj janiw pataru puripkänti. Nayraqatax mongolanakax mä qawqha katuntat Uruses ukanakaruw jaqunukupxäna. Rusia markankirinakajj katuntatäñat sipansa, jiwañaruw jukʼamp munapjjäna.
  Ukampis mongolanakax jan jaytjasaw sarnaqapxäna.
  Jan sinti khuyapt"ayasisa lanzanakampi ch"allt"asisaw qarjata jaqinakax kayump takxatapxäna, rusa jaqinakax janiw jupanakan jiwayañ munapkänti, katuyasipxañap suyt"apxäna. Jan ukax, katuntat jaqinakan imt"ata, hielo murallaruw mantapxi. Yaqhip katuntat jaqinakax arnaqasaw jank"ak saraqapxäna, congelado hielo ukar liwxatasinx uñisit nukers ukanakaruw t"unjapxäna, amparanakapat espadanak apsupxäna ukat jank"akiw ch"iyjataw jaquqanipxäna. Jaqinakax jank"akiw escalerar makhatapxäna, ¿janit amuyapktati kuna kasta ukat tribu?
  Chika q"ala jan isin, trapompi, amparanakaparu mä thujru apt"ata, qhipäxapax ch"ankhampiw ch"ankhachata ukat wilax mistu. Vaul chachajja, armadurampi isthaptʼata , nayratpach mä jachʼa hacha apsuwayjjäna, ukatwa alayat jan chʼamampi arnaqasipjjäna:
  -Jan t"unjapxistati, caballero, jiwasax jiwasankiwa, rusanaka!
  Voivode Dikoros jupax pirqaruw jaltawayxi ukat akham sasaw arnaqasïna:
  -¡Nayaxa jiwasanakiwa!
  Mä jan ch"amani jach"a jach"a tukuñaw akax chiqanchawayi:
  -Suyt"am ch"uqi, jumanakan! ¡Jiwasanak taypinx janiw mogols ukanakax utjkiti!
  Wali yatiñani Alenkax akham sasaw arnaqasïna:
  -Khititix chiqaparu ch"akkataski ukax jupankiwa!
  - ¡Bautisasipxam, ortodoxo jaqinaka!
  Mä axsarkañ arumpiw caballonakax mä kilómetro ukch"a jayankxäna, jach"a Vaula-Morovin sat jach"a jaqix arnaqasïna .
  Ryazan arxatirinakax akham sasaw iyawsapxäna:
  -Waliki! ¡Chiqpachansa!
  Jupanakax mä amtampiw taqi pirqanakanx akham ist"asipxäna:
  -Jutapxam jilatanaka, cruzan chimpup lurapxam!
  Patak patak q"añut uñtat katuntat jaqinakax thayat ch"uxña ch"uxña, muralla patxaruw makhatasinx jaquqanipxäna, mecánicamente ch"akkatasipkakïnwa. Yaqhepajj jankʼakiw nayratpach uchat qalanak apthapisinjja, wali colerat mongolanakar jaqontapjjäna. Walja Ryazan markankirinakax nayrïr kutiw tártaros ukanakar uñjapxäna, walja nayra uñisirinakas ukhamarakiw pachpa kipchaks ukanakax mongol isimp isthapt"asipxäna.
  Uñisirinakax jach"a lip"ichit lurat abrigonak uchatäpxäna, wali jach"a abrigonak uchatäpxäna, ukatwa dobladillonakapan ch"axwapxäna. Ajllit nukeranakax cobre ukat hierro placanakaw pechonakapan warkt"ata ukat qhipäxapas jist"aratänwa. Uruses ukanakar axsarañatakix waljaniw nayratpach jan wali, warmir uñtat ajanunakap wilamp pintapxäna.
  Ukampis Urusanakax janiw liwxatapkänti, espadanakampi hachanakampi uñisirinakampi jikisipxäna. Vaula chachan wali ch"aman jawq"jatapatxa, phisqa mongoles ukanakax mä kutikiw jiwarapxäna, payïr jawq"jata, ukat kimsa juk"ampi! Yaqha nuwasirinakajj janiw jukʼamp jan walinak lurapkänti. Tataronakajj jan amuytʼasisaw uka llijulliju eje patjjar makatapjjerïna, janiw escudonakampi sum imtʼasipkänti ni sablenakampis khuchhurapkaspänti. Kunapachatï jachʼa chhaqtäwinak aptʼasisajj mongol ejercitojj pataruw puripjjäna ukhajja, tʼantʼa umampi ukat mä ajjsarkañ armampiw jupanakar warjjatäna: alquitrán phichhantasa.
  Warminakas jisk"a wawanakas q"añut uma warantapxirïna ukat qalanaka ukat bloquenak jaquntapxäna. Venenompi lurat flechanakampi jiskʼa chʼajjwañanakajj jukʼamp askïnwa, phisqa marani mä wawas jiskʼa amparanakapamp mä tʼiju arco chʼaphinak janïr apsuñ puedkchïnjja, uka chʼaphinakatwa chʼoqtʼasirïna. Ukat ukham thiya masar disparañ horasajj faltañax jukʼamp chʼamawa, chʼalltʼañat sipansa. Uka ataque ukax qhanaw asfixia, mutilados jiwat jaqinakax waljaw liwxatapxäna.
  Chino jaqinakan wali yatiñamp lurat telescopio tuqiw Guyuk Khan chachax uka ch"axwäw wali sum uñjäna. Lakap ch"allxtayasïna ukat lakap ch"allt"asïna, sapa kutiw quri lip"ichit lurat cascop chiqachäna, ukax qala chuymampiw ukat chuym ust"ayasiñampiw nayraqatapar makatäna. Ukatxa coleratatwa uka tubo jaquntäna.
  -¡Jiwasan ch"axwirinakasax jiwapxi! ¡ Burundai ukat Q"illu Katarix nayar jutapxitu!
   Turgaud jaqinakax jank"akiw corona kagan kamachirjam phuqhañatak t"ijtapxäna. Guyuk chachajj marfilat lurat mä sillun qontʼasiñampïskäna ukhajja, mä amparaw llampʼu chuymamp amparapar ikiskäna:
  -Jan llakisimti, jach"a jaqi! ¡Sallqa uñkatasiñamarux samarañapawa!
  Mä viscosa melodia purred, wali amtayi mä warmin arupa.
   Guyuk Khan jupax ikiñan jikxatasïna ukat janiw kayunakapat qhiparañjamäkänti. Jisa, ukax jupawa. Mayampiw mä fantasma ukham Q"illu Katarix nayraqatapan uñstäna - ejercitopan juk"amp axsarkañ jaqi, jaya ukat jan jak"achasiñjam Japón markat jutir infierno saxra.
  -Juma!
  ¡Supremo Khagan ukan herederopax mä loqhe amparapampiw uñacht"ayäna! Q"illu katarixa jilxattaskakiwa, yaqhipa pachaxa jilxattaskakiwa, yaqhipa pachaxa jisk"achatarakiwa:
  -NAYA! ¡Ukat jumanak tuqiw uñjta! ¡Colerasiñam mä jukʼa askichañ pachaw purini! ¡Walikiwa, juk"amp chiqaparux, ¡taqi reservanakam jank"akiw ch"axwäwir apanipxam! ¡Ukat jilat kullakanaka, yanapt"apxäma, uñisirinakarux ukham muspharkañ churapxäma! Firma movimiento ukax, iyawsapxita, chiqaw sañ muni!
  - Dze , dze , dze ! Nayax mä ajllit tumen Burundai markan p'iqinchataw nuwasiñar jaquntä ! ¡Jumanakax mayacht"asisaw ataque irpapxäta!
  Japonés jaqix nayranakap ch"allxtayäna, jach"a q"illu kisunakap uñacht"ayasa:
  -Janiw janq"u saxranakax utjkiti, nayax kikip jiwayañ munta! ¡Chiqpach ninja ukham uñt"atawa!
  Q"illu katarix talismanap qhant"äna, mä silbato jan amuyasisaw lakapan uñstäna, ukat mä lliphipikir melodia ist"asïna.
   Guyuk jupax jupat sawkasipxaspaw sasaw amuyäna, ukampis janiw ch"amanïkänti ni munañas utjkänti ninja layqampi ch"axwañataki . Aka pachanx Turgauds jupanakax jan wali amuyumpiw Burundai , Guyuk Khan jupax janiw aka ist"asir protegido Subudai -Baghatur juparux gustkänti.
  -¡Jumaxa fugas vino p"iqi! ¿Janit uñjkta suma ch"axwirinakax Urus capitalan pirqanakap manqhan jiwapxi? Jank'akiw "Berkuts" ukanakar apsuñama ukat jawir pasañ tukuyasax Uruses ukarux ch"iqa pirqa manqhan mä ch"axwawimpiw khuchhuqañama.
  Experienciani Burundai markax jan axsarasaw uñch"ukipxäna:
  -Hielox janiw jichhakamax ch"amanïkiti, waranq waranq kayunakan jawq"jatapatxa jasakiw p"akjasini.
  uka axsarkañ japonés jaqinakax Guyuk .
  -Llakisiñamax jach"añchañawa. ¡Ukampis chʼamachasitamajj inamayakiwa! ! ¡Walikiwa, nayrar sartam, jumaruw kamachipxsma!
  -Jach"a ninja batyr jupax kuntix siski uk yati! ¡Juk"amp jank"ak kayuk sarañamawa, jumatix granizo ukar sum yatxatäta ukhax mä escuela de caballos ukarux premio ukham churarakï!
  Guyuk Khan jupax amparanakap ch"allxtasaw arnaqasïna. Burundai markax janiw juk"amp ch"axwañ atinakänti - jiwañampiw phuqt"ata. Mongol jaqix mä tama ch"uxña caballot saririnakamp chikaw jan uñjkaya chhaqtawayxäna. Mä akatjamat mä ch"amakaw jak"achasïna, p"iqinx mä ch"axwaw ist"asïna, ukat mä jach"a thaya ola ukaw corona kagan cascop t"ijtäna:
  -Harakiri! Ukhamaw Mariposax liwxatäna! Jichhax Urusanakax " cataplasma " ukanipxaniwa.
  Mä jachʼa dragónaw uka patat jalnaqäna, qorit lurat chʼiwipajj chʼiyar chʼiyar chʼiyar thayaruw thaytʼayäna, ukat kimsa manqʼañ lakapat nina lakanakaw mistunïna.
  -Muspharkañ mongusa !
   Guyuk jupax janiw axsarañatakis tiemponïkänti:
  -Jupax taqpach Ryazan phichhantañ yati.
  -Janiwa taqpachakiti, ukampisa pirqaru ninampi phichhantañapawa. ¡Nayrar sartam, jisk"a Godzilla!
  Medvedev chachan wali suma samkapax sarantaskakiwa. Presidente interino ukax mä jach"a imaginación ukanïnwa.
  Mä jach"a dragón, phisqa tunka metros ch"iwipampi, thaya tuqiru jalnaqäna. Mongoles ukat jupanakamp chik sarir chamanes ukanakax wali colerat arnaqapxäna. Tumen , Burundai markan p"iqinchata , jank"akiw hielo patxar t"ijtäna, walja caballonakaw lankt"asipxäna, ukat jupanakampi ukat kayuk saririnakapampix jank"akiw hierrot lurat mä frenético masa ukamp laq"untapxäna. Kimsa p"iqini monstruoxa, ukhama sumawa pirqaru ch"allt"asïna. Wilderness chachajj mayninakat nayraw avionat ataque lurañajj kunja jan walisa uk amuyasïna. Suma, chiqans janiw nayratpach trumpetanakax uñt"ayañ munkti, ukampis markar qhispiyañatakix uka urukamax mä jan uñt"at arma apnaqañaw wakisispa. Ch"iyar ch"iyar monstruorux mä mecánico monstruo ukamp uñisitayna, ukax mä araña ukat acero centípedo ukanakan mistutapar uñtasitänwa. Caldera de vapor ukanx niyaw chhuxriñchjaskäna. Suma lurapxta waynanaka nayratpach carbón jaquntapxatamata.
  Catapulta de vapor ukax mä maestría combinación de tecnologías de un locomotora de vapor, mä cabrestante, walja kayuni ballistas ukat juk"ampirus... mä musical snuffbox. Ukat uka animalajj qalat lurat acerot forjatänwa, kuna jan walinaksa niya ametralladorat sipansa pä kilómetro ukchʼa jayaruw jaqontaspa. Uraqpachanxa, nuwasir imillanakax nayrïr kutiw mä motor de pistón ukar carganak jaquntañatak mayjtʼayañ amtapxäna. Dikoros jupa pachpaw palanca muytayäna, cadenanakat wali yatiñampiw forjat cintax sarnaqañ qalltäna, jankʼak muyuntir cuchillanakaruw qalanak ucharakïna.
  Niyakejjay tártaronakajj mä jachʼa montón ukar tʼijtjjapjjchïnjja, niyas janiw kuna chʼamas utjkänti, jan ukasti sapa jachʼa adoquines qalanakajj tʼijtʼasaw walja tʼijtʼir caballeronakar tʼunjäna. Mä kunaw jan walixa, escala de apuntamiento ukax juk"amp ch"amawa, waliw mongoles ukanakarux ch"allt"asma, ukampis yant"am, ¡mä dragón volante ukar ch"allt"am! Kimsa p"iqin monstruox p"iqip muytayasax jach"a, ñik"utani, diamante ukham k"ajkir chhuxriñchjatanakap jist"aratayna.
  Uka escapkäna uka nina lawrajj perqat pasasaw tʼijtäna ukat utanakaruw chʼalljjtäna. Q"ixu q"ixunaka ukat arnaqasiñanakax ist"asïna, walja chikat juykhu warminakaw callin t"ijtapxäna, ukat utanakax jan natural jank"akiw ninamp nakhantapxäna. Wali askiwa, laq"ampi ukat jach"a barril umampi, ukhamarak bomberos ukanakax alerta ukankapxataynawa. Yaqhip ch"usawjanakax juk"ampirus pirqa jak"ankir ch"usawjanakax nina nakhantayañ asbesto ukamp ch"uqt"atawa. Uka amigonakan presión ukanjja, uka animalanak manqʼir volcánjj chʼiyar chʼiyar tukuwayjjänwa, chʼamapsa aptʼasisajja, chʼiyar chhullunkhanakaruw tukuwayjjäna.
  Ukampis qhanaw dragón ukax jan jaytjañ munkänti, buceo ukan mistusaw mä jach"a cargado tormenta ukan khuyapayasiñapampix kutt"awayxäna ukat wasitat nina nakhantayat jawiranakaruw jaquntäna. Tatar jaqinakax niyaw pirqaru puriñ atipxatayna, ukatwa uka nina naktäwix jupanakar ch"allxtayarakïna. Uka jan walt"ayat jaqinak taypinx wali axsarkañ Burundai , luxus isipax ninamp nakhantawayi, ukat jupax mä usuchjat jabalí ukan wararitapamp jank"akiw kutt"awayxi. Rusia markankir pallapallanakas tʼaqhesipjjarakïnwa, ukat mä qhawqha hielojj chʼamaktʼjjänwa, ukhamatwa oraqe ukat tronconakajj qhantʼäna. Dikoros ukan isipax chhullunkhayatänwa, ukampis pirqa patxan sayt"atäskir Antonov ch"axwirix mä cubo uma warantañ atipjatayna, ukat junt"u cadena correo ukanx vapor ukaw jilxattawayi.
  -Kuna saxra obsesión, wali llakiskañawa thaya Alenkax jan uñjkistuti!
  Dragonax wasitat muytasinx kimsïr muyuruw mantañ yant"äna. Savely layqax amparanakap ch"allt"äna, jupax mä jisk"a nina bola jaquntañ atipjäna, uka ch"axwawix dragón chika p"iqiparuw ch"allt"äna. Jisk"a phallawix janiw kuna jan walt"awinaks kimsa p"iqin monstruo ukarux puriykänti, jan ukasti mä juk"a trayectoriapat jaquqaniwayi, ukatw dragón ukax nayratpach ch"axwantäna, mä nina thayax nukers ukan pilat filas ukanakaruw ch"allt"äna . Ukat mayampiw wali chʼamampi wararipjjäna, yaqhep tátaronakajj qheparuw sarjjapjjäna. Ukapachaw Dikoros chachajj mä jachʼa imill wawar uñjäna, jupajj pä pä filo espadanak jankʼakiw liwxatäna. Jan jaqirjam jankʼakiw uñisirinakaparux col ukham khuchhuräna, kayunakapampi, codonakapampi ukat pʼiqipampis wali axsarkañ jawqʼjasaw jawqʼjäna, ukat mä mariposa ukham liwxatasïna.
  Mä jaqikiw ukham jan waltʼäwinak utjayapxaspäna, jan ukax pä jaqikiw ukham jan waltʼayapxaspäna:
  -Juliana! Wila angel, ¿jumax ukhamätati?!
  - ¡Jumaxa panqaranakxa nayramampiwa muxsista! ¡Kimsa metro alturatpacha!
  Alenkax larusisaw jaysäna. Uka nuwasir tawaqux mä loco guepardo ukham jank"akiw muralla patxaruw t"ijtäna, ukat pirqax juk"akiw wila chimpunak jaytawayi.
  -Jan parlapxamti, taqi kunas qhanawa! ¡Ch"iyar antorcha jist"antañasawa!
  Alenkax wali ch"amampiw sillp"ïna, dragón ukax t"ijtäwip nivelar purisax pusi muyuruw mantawayi. Uka jakʼan saytʼatäskir mä nuwasiriw akham säna:
  -Catapulta apnaqam, Alenka, mä qalampiw t"unjañama.
  Uka nuwasir tawaqux axsarañjamaw larusitayna.
  -¡Naya pachpaw juk"amp sum yatta kuna apnaqañas!
  Alenkax kimsa wali yatiñampiw forjat cadenanak llijullijunakjam apthapitayna. Akax jupanakan nuwasir imill wawanakapan amuyuparakïnwa: pä jan ukax kimsa jisk"a qalanak mayacht"aña, pä jan ukax juk"amp balistas ukanakamp ch"axwaña ukat alayaru khuchhuña, mä taqpach línea mutilaña. Catapulta de vapor ukar uñstayasa, Alenkax cuchilla ukar jaltasaw palanca ukar ch"allt"äna. Jupax wali jach"aruw jaquntatäna, ukat niyaw t"ijt"askäna uka nuwasir tawaqux amparanakap luqxatäna, wali yatiñampiw espadanakap muytayäna, jank"ak sarnaqañapatakiw irpäna, ukat dragón qhipäxaruw puriñ atipjäna, ch"aphinakampi ch"allt"ata. Uka monstruox khathatitaynawa ukat jan axsart"ir tawaqu-kayunir jaqunukuñ yant"äna, ukampis yatiñamp t"ijt"at cadenanakax jach"a lakanakaruw ch"allxtayäna - uka axsarkañ monstruox taqpach silla de ruedas ukanïnwa.
  -Kunatsa kimsa p"iqi munapxi? ¿Maynix chhaqpachati? ¡P"iyanakampi phuqhantatänwa, ukatwa cadenanakampi chint"ayä, ukhamat qhipa p"iqinakax jan t"ijtxañapataki!
  Uka nuwasir tawaqux jan wali chiste luratapat larusitayna. Dragón ukax wali jach"aruw jilxattawayi, ukatx Nesterov jupan lazop wasitat uñstayäna, janchi manqhankir musculonakax khathatipxäna, uka monstruox jan jawillt"at kayuk sarir jaqir jaqunukuñatakix wal ch"amanchasïna. Uka jachʼa cuerporuw juntʼu thayajj thaytʼanïna, cometajj catapultat mistur qalar uñtataw tʼijtäna, jan ukajj jukʼampejj meteorot mistur qalar uñtataw tʼijtäna. Uka ola atmosférica ukax tártaros ukanakarux thakhinjam jaqunukuwayi.
  Alenkax akham sasaw cooed:
  -Janiw muspharkañäkiti!
  Presidente interino ukan ikiñapax wali sarantaskakiwa. Medvedev tatax mä juk"a t"unjatäxänwa, inas llakisiñat jaltxarakchïna.
  Chiqansa, kunjams mä dragón twitching ukax terminador imill wawatakix kunapachatix tunka payan planos variables ukan extremas cargas ukanakat saraskäna, patak phisqa tunk gravedad ukar jank"ak purintäna ukat jank"akiw jan peso ukar ch"allt"asïna, ukatx wasitatw límite de carga subletal ukar purintäna. Kawkïr representante flora ukat fauna ukax mä gusano ukhamawa aka producto de ingeniería genética nayraqatanxa.
  Uka monstruojj pʼeqep muytayañ yantʼäna, jachʼa lakapampiw wali chʼamachasïna. Ch"axwañ tawaqux legendario espadapampiw taqi ch"amapampiw ch"iyjasïna, juk"amp sensitivo chiqar - nayra ch"akharuw - amti. Nayrïr jawq"jawix ch"usawjawa, qullqit lurat perlanakaw nayrat jalnaqäna, perlanakjamaw inti jalsun qhant"äna:
  "Chʼuchumax wali sumawa, ¿janich ukhamäki, mä dragón quri qʼañuchaspa sasaw sapxi" sasa.
  Uka katarixa mä qhanampiwa ch"allt"äna. Uka tuqitxa, suma uñnaqtʼani ukat ágil Alenka sat tawaqux puntapampiw chʼiyjäna, jawqʼjatapax wali chʼullqhi ukat chiqapawa, cuchillapax mä jukʼa wilaruw tukuwayxäna, ukat jachʼa nayrapat cereza-rubí sat chʼuxña chʼuxñanakaw uñstäna. Jupanakajj jankʼakiw congelasipjjäna, mä muspharkañ adornoruw mayachtʼasipjjäna.
  Uka tawaquxa larusitaynawa:
  - Thaya, jutam, mayampi luraña!
  Uka monstruox niyaw ch"allxtawayxäna, ukampis jach"aptaskakiwa, capital Ryazan markax jisk"a jisk"aruw tukuwayxäna. Aka chiqanx mä carrito ruedankiwa, jichhax platillo ukankiwa, ukat akanx mä amapola jatha ukham jach"awa, qhipharux qinayanak qhipäxan chhaqtawayxi. Alaxpachax ch"iyaraw qhant"äna, k"ajkir warawaranakamp phuqhantatänwa, jupanakax estratosfera uksaruw makhatapxäna, samañax ch"amakïxänwa, mä thaya vacío ukaw phust"äna. Alenka legendariox janis mä común jaqikchixa, janiw jan aire ukampix kuns lurañjamäkiti. Ukampis, amuyataxa, dragón ukax chhuxriñchjatarakiwa, reptil ukax convulsiones ukaniwa, samañapax tukusxiwa, ukatwa alturar jisk"achañasa. Qhanaw janiw Ruslan ukan lurawip wasitat lurañ munañax utjkiti, jupax kimsa uru kimsa arumaw Chernomorets ukan barbap katxarutayna. Mä wawanakan sitio web ukan mä frase ukaw p"iqipanx qhant"i, ukat kunatsa chiqpachapuniw wasitat arsuñ muni.
  Ukat nuwasir tawaqux akham siwa:
  -¡Jiwasax pachpa wila masinakäpxtwa, jumamp nayampi!
  Dragón ukax kun sañs muni uk amuyt"kaspa ukhamänwa, khathatt"asisaw t"ijtäwip mä juk"a sayt"ayäna. Ukatxa jukʼat jukʼatwa jukʼat jukʼat pistʼañ qalltäna.
  Suma uñnaqt"an ch"akhanakani nuwasirixa akham sänwa:
  -Jumaxa chiqapa amuyta, ch"iyara jilata! ¡Jumanakampix resultadonakax utjani!
  Chiqpach jiwayawix alayax wali ch"amampiw sartaskäna, mongolanakax niyaw pirqanakat jithiqtapxäna, ukat jach"a Natashax amtasïna, uka suma pachax purinxiwa. Suma lurata, jan axsart"ir tawaqu, jank"akiw uñjasma, kawkhantix pasawayki, mä wila thakiw qhiparaski, ukax jiwat jaqinakampiw thithita. Janiw kayunakapaki ukat amparanakapakikiti, Natasha kullakax pä jach"a trenzanakapax ch"ullqhi acerot lurat cadenanakar tejidos puñalanak q"aphiniwa.
  Alenkax kayup ch"allt"asisaw chuymapan säna:
  -¡Chiqpachansa naya pachpaw ukham personalanak lurañ munta! Jichhax, ¡Mogols ukanakar junt"uchañäni!
  Mä sallqa nina naktäwiw kimsa volcán ukham lata kunkanakat mistunïna, tátaronakajj sinti chʼamampiw tantachasipjjäna, ukat patak patak qhatiyatakïpjjänwa, infierno ninan lakapat wartapjjäna. Caballonakax juk"ampiw axsarapxäna, ukampis jilpach caballonakax nayratpach mä akatjamat qhipäxar jawq"jataw uñjasipxäna, Guyuk Khan waranq guardia personal ukakiw silla manqhan qhiparäna. Uka nina naktäwix sarantaskakiwa, patak patak ch"axwirinakaruw mä salvo ukan nina nakhantat huracán ukan q"al ch"allxtayäna. Q"illu katarix jisk"a dragonapan kutt"aniñap jisk"a nayranakapamp uñch"ukiskäna.
  Inti jalsu tuqinkir nuwasirix akham sasaw arnaqasïna:
  -¡Traidor! ¡Taqi jumanakax dragón familian representantenakapäpxtawa, sapa kutiw aljantapxtaxa ukat khititix juk"amp ch"amanïki ukaruw luqtapxtaxa!
  Ninja layqax coleratapuniw uka jan axsart"ir kayuk sarir jaqir atipt"añ yant"äna, pulsar-anak ametralladora-nakjam jank"ak jaquntäna. Alena wayna nuwasir waynax jachaqt"asisaw jach"at q"ucht"äna:
  - Nina umampi - ¡vaso t"unjaña! Jumax mä thaya jan uñt"at jaqiwa - ¡nina thuqt"askta!
  Akax imill wawawa - kusisita, k"uchirt"awimpi. Ukat ninat lurat pulsaranakax janiw juparux axsarapkiti.
  Alenax jasakiw jupanakarux jaquqaniwayi, armas legendarias ukanakamp apnaqasa ukat pachat pacharux uka uywarux unidades uñisirinakaruw irpxaruwayi. Aka wasitat apnaqañjam llamayu ch"iwimpix patak caballot apsut mecánico ukanakat sipanx juk"amp askiwa.
  Inas akax mä avión ataque ukat sipans juk"amp thayakïchispa, ukat kunjamarak walja combustible ukax utjaspa, ukat janit fusible ukax tukusxi? ! Flechanakax thixni, iridiscente blindado ñik"utat jaltxapxi, arco iris taqi coloranakapampi, mijo ukham lliphipi. Hits ukax mä juk"a pachakiw colores ukar mayjt"ayi: rubí wilax lila-violeta ukar tuku. Jan ukasti, lila-zafiro sat quqax escarlata-naranja, quri qʼillu ukat esmeralda chʼuxñaruw tuku. Akax wali sumawa, wali llakiskañawa wila ch"axwäwin junt"u pachanx janiw pachax utjkiti fabuloso espectáculo ukamp kusist"añatakiki.
  Rusia markan nuwasirinakapa ukhamarak Legión Blanca ukan pallapallanakapax imill wawanakan utt"ayatawa, jupanakax nayratpach jilpach mongol ejercito ukarux ch"iyjapxäna. Kunapachatï mecánico lanzallamas ukanakax anatañar purinkäna ukhaxa, jukʼamp axsarañänwa, kawkïr ejercitopas janiw ukham pä kuti jawqʼjañarux aguantañjamäkänti. Yaqha minuto, ukat mä jan waltʼäwin jaltxañaw qalltasini. Q"illu katarixa mä juk"a pacha pächasïna.
  Batu kamachix qhanawa, corona kagan ukax amukt"añan jiwayañataki, ukampis payllawix wali jisk"akiwa. Janiwa, qhipat jiwayañapawa, ukampis jichhax rusa t"unjir espadanak manqhat apsuñapawa:
  -Jichhax sarxañäni, Kagan, nayax jumaruw ch"ukupxäma!
  -Kunas kimsa p"iqini mangus ? ¡Janiw ejercitojar tʼaqhisiyañapatak jaytkäti!
  Ninjax amparapampiw ch"allt"asïna ukat chispanakax jalluñ qalltäna:
  "¡Mä complejo hechizo lurasmati ukat jupax akapachaparuw kutt"ani, ukampis ukapachax paqallq maraw jan jawst"irjamäkti!" ¡Ukampis mä amtawiw utji! ¡Mä Hale nivel hechizo!
  -Kunjamatsa ukaxa?
  Guyuk chachan ajanupax, lik"i ukat phust"ata, marat sipans juk"ampi, ch"allxtasïna. Ninja Killer jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  -Ukat ukhama! Nayax janq"u mongoose , ukat dragón ukax nayankxaniwa, jiwayapxitani ukhax jupankiwa!
  Japonés layqax mä jach"a mantra jisk"at arsüna, talismán ukax intit sipans juk"amp qhant"äna. Jist"antañ kusisiñamp apt"ata, q"ala kayuni Alenkax mä akatjamat mä ch"aman ukat nayratpach ist"asir monstruon flexible, pulido qhipäxap chhaqhatap amuyasïna. Jupajj thaya taypinwa jikjjatasïna, mä qalat sipansa wali jayaruw tʼijtäna. Uka tʼunjäwix janiw kusiskañäkänti, ukampis janiw jiwañar purkänti. Mä metro jaya chhijchhi ch"uqi p"akjasa, terminador nuwasirix mä usuchjat jabalí ukan colerasiñapampiw mongoles ukanakarux nuwantäna. Qhipa wakicht"at sayt"asiwix t"unjasiwayi, jach"a ejercito ukan khuyapt"ayasir qhipharkir jaqinakax walja jaqinakaw jaltxapxäna.
  Wali suma imillanakax q"ala kayuni Alenka ukat Natasha, chiqpachans nukers desorientados ukanakar chhaqtayañanx ch"axwapxäna. Guyuk Khan, ukampirus, niyas jan uñjkayaw tukuwayxi, galgo caballopax taqi hipódromo ukan récords ukanakap p"akintawayi, kagan hereditario ukax jupan janchipatakiw lup"ïna.
  -Janiwa, akaxa janiwa samuraïkiti! Patético axsarkañ jaqi. ¡Ukham mikado luqtañajj wali phenqʼapuniwa!
  Uka ninjax larusitaynawa.
  Q"illu katarix pä ch"aman katanas apsuwayxäna, ukanak chiqancht"asinx wali ch"amampiw ch"allxtäna, mä chispi rosa bola ukaw cuchillas ukanakat jaljatäna. Mä mágico pulsar homing ukax jank"akiw suma, chika q"ala Alenka tuqirux sartawayi.
  Terminador nuwasirix uka sarnaqawip uñjañ atipxatayna, nina coágulo ukax ch"usparuw khuchhuqatayna, mä jisk"a phallawix llijullijunakjamaw ch"iqiyatäna, tunka payan jan ukax pä mongoles ukanakaruw ch"iqiyatayna:
  -Ukaxa saxrawa! ¡Samurai ukax Uraq manqhankir jaqinakankiwa!
  Q"illu Katarixa jach"at arsüna. Ninjax niyaw wila q"ala kayuni Alenka ukamp jikisiñatakix jank"ak wakicht"asiskäna , ukatx mä elemental amuyt"awiw p"iqipar purintäna. "Janiw jank"aki aka ch"aman nuwasiri tawaqur jiwaykaspa ukhaxa, Natasha rubio terminador ukax jupamp chikt"atäni, ukat ukat jan walt"awinakax jan walt"awinakaruw tukuni.Ukhamarus, jupax dragón ukarux apnaqawayiwa, ukat mä wali ch"aman nuwasirikiw jach"a katarirux apnaqaspa. "
  Uka ninjax akham sasaw raspäna:
  -¡Nayaxa jamach"inaka! ¡Kuttʼaniñatakiw sarjjä!
  Q"illu katarixa, janq"u isi jist"arasisa, ch"uqi taypina imt"asïna. Ukatxa, asfixia, mä movimiento hechizo jiskht"añ qalltäna.
  Q"ala kayuni Alenkax wali colerat arknaqaskakïnwa, qhuru Natashax janiw qhipharkänti. Taqi ch"axwäwix wali ch"amanïkchïnsa, janiw mä ratukis coronan kagan reyin carpap jan uñjañapatak jaytapkänti.
  -Jupax t"ijtxaniwa, p"iqinchirirux katjañäni!
  Uka q"ala kayuni Alenkax amuyt"ayäna. Natasha kullakajj qʼala kayumpiw mä disco jaqontäna, ukat jan amuytʼasisaw jaysäna, ukat tʼijtʼir mongolanakaruw jankʼak chʼalljjtayaskakïna.
  -Kunatakis! Batyga markarux juk"amp kusisiñ apanipxañäni , ukat akax sinti jaqirjamawa. Espadax jasakiw jiwayi, ukat jihangir ukax ñik"utap ch"iyjañakiw wakisi.
  Alenka, mä ch"axwawimpi pusi khuchhuqasa, larusiñampiwa ch"allt"asïna.
  -¡Janiw jupa pachpax Batu-n wajjranakap p"akjañapakiti! ¿Jupanakarux campamento tukuykam autot irpañäniti, jan ukax kunas?
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  -Batu pantalonap wali ch"amampiw shits, ukat juk"a Mooglans ukanakax qhispipxi ukhax juk"amp askiwa!
  Terminador imillanakax jank"akiw sarapxäna, ukax mä anatäw katjañ amtayi, nukers ukanakax jan ch"amampiw caballonakaparux jawq"japxäna, ladonakaparux wila ch"iyjasaw ch"iyjapxäna. ¡Jan chʼamachasisaw Uru caballeronakat mä jukʼa jaljtañ atipjapjjäna, ukampis ¡janiw guepardot sipansa jukʼamp jankʼak luratäpkäna ukanakat qhespipkaspati!
  P"arxtasinx Dmitry, Anatolyevich Medvedev jupanakax ejercicios lurapxäna ukat TV jist"arapxäna. Zelensky jupan atipt"asitapatx markapachanw jach"a phunchhawinaka ukat jach"a phunchhawinakas utjawayi. Uka mayjtʼäwinakatjja, jaqenakajj taqe chuymaw kusisipjjäna.
  Taqinipuniw machaq thakhin jakañ munapxäna, ukat juk"amp libre jakañ munapxäna. Inauguración ukax jak"achasxänwa, ukatx Zelenskyx taqpach ch"amanïxänwa. Ukat ukax chuyma ch"allxtawi ukat ch"amanchawiruw puriyaraki. Kunjamakitix, taqi kunas mayjt"aniwa ukat qharürut sipanx juk"amp askiwa. Ukat eslavonakax mayacht"asiñ jikxatapxani ukat Guerra Fría ukax tukusxaniwa. Kunjamatix Putin pachan autoritario pesadilla ukax ukhama.
  Ukat suma q"uchunakax Zelensky tuqitx nayratpach q"uchupxirïna... Taqinipuniw machaq suma q"uchunak munapxäna.
  Zelensky jupa pachpaw nayrïr decreto ukampix inmunidad parlamentaria ukax cancelasini sasaw yatiyawiyi, ukatx oligarca ukan p"iqinakap q"umacharaki. Zelensky jupax arsuwayarakiwa, qamirinakar impuesto ukanakax wali jach"anchañataki. Kunjamtï, ¡janiw kuna razonas likʼïñatakix utjkiti!
  Jila partejja, walja lurañanakaw amtatäna. Ukanx ferrocarril ukan jach"a lurawipa: Arkhangelsk - Chukotka, ukatx mä túnel uraq manqhan Alaska markar sarañataki.
  ¿Kunatsa Zelensky chachajj jan reyïki? Jupan proyectonakapax jach"a jach"a tukuñawa. Ukat EE.UU. markanx gobiernox niyaw mayjt"ani ukatx yaqha generación de políticos ukanakaw utjani. Khitinakatix mayjt"awinak munapxaraki.
  Ukat jichhax Zelenskyx unwinding...
  Janïr computadorax apsutäkipanx Medvedev jupax anatäwir mantawayi...
  URSS markar katuntat qhipatxa, EE.UU. markamp chikachasiñax wakisispawa. Ukampis nayraqatax sistema de defensa de misiles láser ukar apnaqañäni, imperio ukax ukham capacidades ukaniwa akanxa. EE.UU. markar ch'axwaña - 2008! Invasión ukax Chukotka markat Alaska markakamaw qalltawayi.
  Chiqpach ch"axwawiw utji.
  Abrams jupanakax Pantera-7 tank ukamp ch"axwapxi . Machaq autojj janiw sinti jachʼäjjeti, kunjamtï jan pantjasirïki ukhama. Ukat clase absoluta uñacht"ayi.
  Ukat jupax Yankees ukarux t"unjawayi... Medvedev jupax mä juk"a aburrido ukhamaw ch"axwawimp uñjasiwayi, ukat jupax control ukax mä Consejero militar de la clase Rokossovsky ukar katuyawayi. Ukat jupax apnaqañ qalltäna...
  Sañäni, kuns lurapxam... Machaq templonakax sapa mayniw paqallq religionanakani. Jan ukax machaq torres de TV ukanakas utjarakiwa. Ukat mä pirámide lurañax wali askïspawa. Mä kilómetro chikatani alturani. Jïsa, ¡ukajj cheqapuniw wali askïspa!
  Uka pachparakiw Medvedev jupax nivel de bienestar ukar jach"anchayaski. Janiw pallapallanakan fabricanakapar churning out ukakikiti.
  Ukhamaraki televisores, refrigeradores, computadoras, laptops ukanakaw lurasispa. Ukat producción luraña, ukat ch"axwañ musculonak bombeaña. Ukampis EE.UU. markax niyaw atipt"awayxi... Imperio ukax niyaw pä waranqa waranqa chikatani jila jaqinakaniwa ukatx EE.UU. markamp ch"axwañatakix wali wakicht"atawa. Medvedev jupax kisunakap apsusaw q"ucht"i:
  - ¡Nayaxa taqi patak maranakana chiqapa huracán ukhamawa! ¡Ukax walja jiwañanak apanini!
  Ukat mayamp América markarux presión uñstayi. Huelgas nucleares ukanakax niyaw mayjt"ayatäski. Ukham chʼaxwäwix jukʼampiw jilxattaski.
  . 8 JAQTHAPI
  Eh, unidades ukanakar wasitat ch"amanchañäni. ¡Ukat kunjamsa chʼalltʼasiñäni! Akax infantería imillanakax sarnaqapxi. Taqini q"ala kayuni ukat bikini ukani. Ukat kunjams Yankees ukanakax bayonetas ukanakamp ch"ankhachapxi, ukat kunjams q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi. Jupanakanjja cheqpach chʼamaw utji. Ukat taqi kunas lliphipi, kunjamtï mercurio bolanakax bronceado ñikʼuta manqhan tʼijtki ukhama. Imill wawanakax jiwayañ munapxi - ¡akax imill wawanakawa!
  Ukat jupanakpachaw q'uchupxi:
  Jiwasax Komsomol imill wawanakarux dashing,
  Jiwasax zar Medvedev, wali yatiñan zar...
  Ukat chiqans qhana arunïtanwa,
  Kunas ch"axwañataki - ¡ukatakix sarañamawa!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapamp granadanak jaqontäna. Aka imillanakax chiqpachapuniw super. Ukat Yankees ukankirinakax ch"allxtapxiwa, Alaska markaruw katuntapxi. Ukat jupanak pachpaw q'uchupxi:
  - ¡Jan wali lobonakaw tantachasipxi! ¡Ukhamatwa tʼijuñax qhispini! Jan ch"amaninakax chhaqtxapxi, jiwayapxi - qullan wila q"umachasa!
  Ukat imill wawanakax kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw uka ataque ukar jank"ak puripxi. Ukampis estadounidenses ukanakarux "Tigres"-7 ukanakaw utjaraki, kuna muspharkañ ch"amas. ¡Ukat ukham monstruonakax janiw jarkʼatäkaspati!
  "Tigre"-7 ukax mä cañón especial de alta presión ukawa, qallta proyectil ukax 2500 metros por segundo ukhawa. Ukat jawqʼjki ukhajja, janiw kunas qhespiykaniti. Ukat Ambrams ukanakax taqi tuqitw t'ijtapxi . Ukat jupanakat torre tʼunjaraki.
  Ukat imill wawax pallapallanakarux qunqurt"asisaw q"ala kayunakap jamp"att"ayañatak wayt"i.
  Estadounidenses jupanakax wasitatw katuyasipxi. Ukat Medvedev ejercitopan soldadonakapax Nueva York markaruw jak"achasipxi. Ukat uka markax niyaw atacatäxi. Jupax jan kuna ceremoniampiw katuntatäxi.
  Medvedev jupax mä jach"a comandante ukhamaw uñjasi: qhipharux Nueva York markaruw katuntawayi.
  Ukat maynix invasoranakatxa jukʼamp jachʼawa sasaw saspa. Ukat ukxarusti Washington markanwa.
  Ukat estadounidenses ukanakax katuyasipxi. Estados Unidos markan p"iqinchiripax ajanupat qunt"asisaw imill wawanakan q"ala kayunakap jamp"att"añ qalltäna. Nayraqatax mayni, ukatx payïr, turkakipt"asa.
  Ukatwa qʼala kayuni imill wawanakar jampʼattʼäna. ¡Akax mä jach"a ch"axwäwiwa!
  Medvedev chuckles... Ukhamaw jupax América markar katuntawayi. Ukampis ¡Putin chachajj janiw uk lurañ puedkänti!
  Akax chiqpachans mä ch"axwawiwa - ¡super! Ukat ukat México markar sarañataki.
  Ukat mayamp katjañanaka... Ukat mexicano imillanakax mexicanonakarux qunqurt"ayasipxi, ukat q"ala talonanakap jamp"att"apxi. Ukat jupanakax arnaqasipxi:
  - ¡Suma uñnaqt"aninakaru jach"añchaña!
  Jïsa, computadorax imill wawanakan jach"a color uñacht"äwinakap uñacht"ayaspa, q"ala talonanakani, jupanakax katuntat jaqinakan jamp"att"ataw uñjasipxi. Ukat ukham kusiskañawa.
  Akax wasitatw katuntat jaqinakar irpapxi - aka kutix ch"iyar jaqinaka. Ukat imill wawanakan q"ala kayunakap jamp"att"apxaraki.
  Ukat ukhamarakiw tankinakax piramidal...
  Imill wawanakax sarnaqapxi ukat waljaniw utji... Taqi kunat sipansa, recursos ukanakat wayn tawaqunakarux churn out. Ukat ajlliñamawa taqi unidades ukanakax bikini ukan imill wawanakawa. Ukat akax wali sumawa.
  Jupanakax jilpachax wila p"iqini ukat rubio ukhamawa.
  Ukat mä markaruw katuntapxi. Ukham thaya nuwasirinaka. Imperionakajj qʼala kayunakap manqhanwa jaqontatäpjje.
  Medvedev jupax kusisitaw anatt"i... Ukat samañapanx kuns sillp"i.
  ¿Kunjamsa mä bomba de hidrógeno ukax phallaspa? ¡Monstruoso barbaridad ukax wali jach"awa! Ukat markpacha, mä wakas lakapamp llakt"irjama. ¿Qhawqha radiación ukanakas jukʼamp utji? Ukat qʼala kayuni imillanakax radioactivo laqʼa taypin tʼijtʼapxi. Ukat qʼala talonanakapajj phichhantatänwa.
  Medvedev jupax mä pitón yaqha territorio manq"antaskaspas ukhamaw anatt"i.
  Akax yaqha ch"amaw virtual uraqpachan atipt"ata, ukatx banderax jaquntatawa.
  Jichhax tanques ukanakax machaqäxiwa, armadura activa ukat cerámica ukanakampi. Walja capas ukat wali askiwa.
  Ukat avión portaaviones ukanakax jichha pachankiwa, ukat wali askirakiwa. Ukat kunjams avionanakax jupanakat ch"axwañ qalltapxi.
  Medvedev, kunjamtix uñjktanxa, wali yatiñan p"iqinchir actuación ukhamawa.
  drones ukanakan lurawipax . Ukat ukax wali sumawa. Ukat ukhamaraki, disco ukham uñtat avionanaka. Aka chiqanx jupanakax niyaw OVNI ukham ch"axwañar sarapxi. Ukat ukatsti, tanques piramidales.
  Estados Unidos markan Trump irpiripax wali ch"ikhi amuyuniwa, uka autox jan ch"amanïñapataki ukat taqi chiqat jan mantañapataki. Ukhamaw mastodón ukax mä jisk"a pirámide ukham uñstawayi. Ukat ukham autojj wali suma jarkʼaqasiñwa uñachtʼayäna. Yämas proyectiles cinéticos ukanakar uñtasita.
  Ukat jichhax, aka tanquex wali sumaw tukuwayi, janiw mantañjamakiti, ukatx Estados Unidos markamp chikaw irnaqaski. Ukham sasaw sutichapxäna: Trump tank.
  Ukat awisax autox jan mantañjam uñjasax loqtasiñaw jaqinakarux katunti.
  Medvedev jupax mä jan kikpaki ch"axwawimpiw sartaski, ukatx maquinanakapax yaqha capital virtual ukaruw katuntapxi, mä pila de ruinas ukat cráteres t"amt"atanakar tukuyapxi.
  Ukampis ukax janiw robot imill wawatakix wakiskiti. Jupax machaq generación de armas uñstayañ qalltawayi: bomba de aniquilación. Ukat aka bombax hidrógeno bombat sipansa pusi patak kutiw jukʼamp chʼamani. Ukhama, ¡ch"allt"aspa ukhaxa, ¡janiw laq"a apthapiñs puedkätati!
  Ukat chʼaxwäwix niyaw espacio tuqir saraski.
  Medvedev jupax machaq aleación ukamp lurat barconak apnaqaski, ukax titanio ukar sipanx juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp k"achawa. Ukat warawaran barconakapax espacioruw tʼijtapxi, ukat nuwasir robotanakax nuwasipxiwa. Uraq manqhankir fabricanakanx walja kunayman modelonakaw utji.
  Ukat jichhax planetan qhipa imperiopax t"unjatawa. Ukat ¿kunas? Jichhax ¡manqha pacharuw mantawayta!
  Star Wars ukan pachapax qalltawayiwa.
  Medvedev jupax uk amuyasi ukat teclado ukarux ch"amampiw ch"allt"i. Jan ukax amparanakam kuyntʼayasma jan ukax amuyunakamar apnaqaraksnawa.
  Jilïr irpirix wali amuyumpiw sarnaqäna ukat jupatakix mä flota espacial ukaw lurasi. Ukat nuwasiñax sarantaskakiwa.
  Mä juk"amp ch"aman, juk"ampirus aniquilación, bomba termoquark ukan lurañax sarantaskakiwa. Ukat tʼunjañat sipansa patak waranqa kuti jukʼamp chʼamaniwa.
  Ukat ukatsti barconakax alaxpacharuw sartapxi. Ukat uka planetan satélites ukanakap katuntapxi. Ukat ukxarusti sistemas vecinos ukanaka. Jupanakax wali jank"akiw uk lurapxi.
  Ukat presidente interino ukax anatañanx terminadores ukanakaw uñstayi. Akax terminador heroe ukawa. Akax tiempon sarnaqañawa, mä jukʼa tiempokis sarnaqañawa.
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - Jaqinakaxa kayunakap uraqiru takt"apxi, ¡kunjamas botas! ¡Ukax llampʼu chuymanïñawa ukat wali jan walirakiwa!
  Ukat Medvedev chachajj jukʼamp kusisitaw jikjjatasïna. Eh, wawanaka, kunja sumas jumanakaxa. Yämas jupanakax espacio ukan nuwasirinakaruw tukupxäna.
  Mä warawaran nuwasiñaw utji. Ukat sinti intercambio de golpes, kunawsatix triviales puñetazos ukanakax tripa ukan. Juk"amp chiqaparux amuyt"añaw amuyt"aña.
  Medvedev jupax akham sasaw atacaskakiwa:
  - ¡Nayan warawaranakajax jiwayañjamawa!
  Ukat jupan lantix machaq comandantes espaciales ukanakaruw utt"ayi. Ukat kunatix nuwasiñaxa, nuwasiñawa.
  Aka chiqanx Medvedev jupax comandantenakapamp chikaw apnaqaski. Aka chiqanx uñisirinakan mayacht"asiwipax uka contraw sartasi. Ukham jan jaktʼkay armadajj jakʼachasini ukhajja, ajjsarañjamawa, jaya cheqatjja, walja colorani, lliphipikir nebulosajj jalnaqkaspa ukhamänwa. Ukhamaraki, sapa chispax mä saxrawa, ukax mä nigromante layqan magiapat luratawa. Tunka payan chikatani millones jila barcos espaciales militares de las clases principales, ukat mä jan tukuskir jisk"a "confort casa", sapa kuti purinir refuerzos ukanakar uñjasa, jakhüwipax pä patak millones ukar jak"achasiskänwa. Frontera ukax mä pä parsecs ukch"akiwa, ukham escala ukanx ultra-battleships insignias ukanakas Sahara uksan granos de arena ukar uñtasitawa.
  Batalla General ukax jak"achasiwa: Ejército de Medvedev ukax imperio espacial ukaruw walja tuqinakat "Coalición de Salvación Total" ukar saykatawayi, ukax amtawayi, sapa kuti tácticas de una defensa siempre tarde ukat sipansa, flota de la agresor cruel ukaruw ch"axwañ amtawayi.
  Aka chiqanx walja barconakaw utji, muspharkañ kunayman barconakaw utji, jilapartx suma nuwasiñanak jark"kchisa. Suma, sañäni, mä estrella barcox clavecin ukham uñtatawa, jan ukax, cuerdas lantix jach"a bozal ukaniwa, arpa, jan ukax doble bajo ukhamaraki torreta de tanques ukampi Segunda Guerra Mundial ukan. Ukajj inas aynachtʼat chuyman jaqenakarojj wal muspharaychispa, ukampis ajjsarañat sipansa larusiñaruw puriyaspa.
  Jupanakan uñisiripax mä imperiowa, uka imperiox taqi chiqan ch"amanïtwa sasaw arsu. Medvedev jach"a emirato espacial, kawkhantix taqi kunas ch"axwañ servicio ukar uñt"ayatawa, nayrïr consigna ukax eficiencia ukat expediencia ukawa.
  Janiw coalición ukar uñtaskiti, presidente interino ukan warawaran barconakapax jach"a jach"a tukuñakiw mayjt"i. Ukat uñnaqapax niya pachpakïskiwa, wali manq"añjam uñtatawa, manqha qutankir challwanaka. Inas ukakipkarakiw, jupanakax thiya puñalanak acero ukamp lliphipir uñtasitäpxchi - grabs.
  Aka chiqankir warawaranakax janiw sinti alaxpachan ch"iqintatäkiti, jan ukasti kunayman saminakaniwa ukat qhanapanx mayj mayjawa.
  Mä kunatsa, uka qhant"irinakar uñkatasax mä llakiw jikxatasi, angelanakan nayranakaparus uñch"ukisksta ukhama, jupanakax universo ukan jakirinakaruw juchañchapxi, jupanakan jan wali, chiqpachan sallqa sarnaqawipata.
  Jilïr irpirin ejercitopax janiw tantachäwir sarañatak jank"ak sarkänti, sapa unidades móviles ukanakakiw jank"ak, juk"amp velocidad ukar aprovechasa, uñisirinakarux atacapxäna, jan walt"ayapxäna ukat qhipäxar kutt"apxäna. Uk uñjasajja, barraje ninampiw jupanakamp jikisiñ yantʼapjjäna, ukampis jukʼamp chʼikhi ukat jan sum jarkʼaqatäsajj jukʼamp sumwa irnaqtʼapjjäna.
  Minanakajj escala cósmica satäkis ukan jiskʼakïkaspas ukhamänwa, ukat detonación ukamp chʼiyjataw uñjasipjjäna, ukhamarakiw cruceronaka ukat tʼunjir barconakajj chʼiyjatäpjjäna. Ukampis mä jach"a anatt"äw aynacht"ayañ atipxta. Coalición ukan jach"a ch"axwañ barconakapat maynïrix ch"allt"ataw uñjasiwayi, wali ch"amampiw chhullunkhayatäna, ch"amakt"äna ukat jach"a warawaran barconx sustjataw jikxatasïna, waña quqan ninax nakhantkaspas ukhama.
  Aliens ukanakax jerboas ukar uñtasitaw mä chuyma lantix garras ukanakampikiw t"ijtapxi, ukat arnaqasipxi ukat patat aynacharuw jaltapxi. Jupanak taypinx jisk"a kastanakaw utji, ukax osos ukat patos ukanakan híbridos ukar uñtasitawa. Chupanakapax sallqa axsarañampiw liwxatasi, curanderos ukanakax ist"asi, t"ijtxapxi ukat plumanakax ninamp nakhantapxi. Aka chiqanx oso patonakat maynïrix p"iqip nina tuboruw tukuyäna. Ukanwa espumax kunkapar chiqak jalnaqäna, purakapax jankʼakiw zapatonakap apsuwayxäna, ukat jamachʼin janchipax pʼakjataw uñjasïna, ukat wawat mistur aycha qhipharkir yänakampi wilampiw chʼallxtäna.
  Jerboas ukanakax phichhantat uñjasipxi ukat módulos de rescate ukar jank"akiw sarapxi, ukampis sistema ukax mä fantasma suyt"äwiw jakañatakix jan suyt"äwimp jan walt"ayatjamawa. Jupanakan generalapaxa, Cucaracha de Cola, mä histérico chhuxriñchjawi jaytawayi:
  - Oh diosas de la cuadrada del círculo universal, ukaxa...
  Janiw tukuyañjamäkänti, nina naktäwinakax jan wali Excelenciaparuw ch"amakt"ayäna. Uka amuytʼasir roedor sat animalan aychapajj elemental partículanakaruw tʼunjasïna.
  Uka nuwasiñ barcojj nina nakhantatänwa, aire burbujanakaw vacío ukar jaqontäna, ukatsti phallawayjjänwa, walja tʼaqanakaruw chʼiyjasïna.
  Medvedev, wali anatt"asax mä qawqha pedidonak juk"amp lurawayi. Ukhamarakiw Novodvorskaya juparux póstumo ukan Hero of Rusia ukan warawarapampix premio ukham churawayi. Jupax Oleg Rybachenko juparux taqi kamachinak ukhamarak medallanak churañapatakiw mayïna, kunatix Rusia markax utjki ukanaka. Ukat jupax Orden de San Andrés Nayrïr Jaqichatawa Donald Trump juparuw uñacht"ayäna. Uka qhipatxa Medvedev jupax wasitatw ikiñar puriwayi... Janiw khitis juparux llakisiyawaykiti.
  Ukham lurañ tukuyatatxa, Alenkax wali kusisitaw jikxatasïna. Ukhamarakiw jupan equipopax ukhamaraki.
  Margarita kullakajj nayrïr kutiw akham arstʼäna:
  - ¡Japón markar qutan tukuyañäni ukat uraqin tukuyañäni!
  Alenkax wali munasiñampiw aka amtarux yanapt"awayi:
  - Ukhampuni! ¡Kunatsa machaq rusa pallapallanakan jiwatap jaytañax wakisispa!
  Natasha kullakajj akham sasaw arsüna:
  - Kuropatkin jupax sinti jan amtasir comandantewa. Ukhamat janiw chiqäkiti, jupax atipt"añapawa, ¡Port Arturo markar jan walt"ayañ pachanx japoneses ukanakan jan ch"amanïtapat amuyt"asa!
  Medvedev jupax mä amtampiw mä juk"a qhanañcht"i:
  - ¡Atacañäni! ¡Akax jiwasan ch"amasawa, ukat Rusia markan ch"amapawa!
  Uka qhipatxa, ch"aman ukat ultra-moderno tanquex sarnaqañ qalltäna. Jïsa, Japón markax jan wali uruw sarnaqaski. Ukat Rusia markamp nuwasiñ amtapkäna uka horasarojj mä kutit sipansa jukʼampiw maldecapjjani.
  Uka tanquex japonés soldadonakaruw saraskäna. Alenkax wali kusisitaw akham säna:
  - Nayaxa ukhama muspharkaña samka samkäyätha. Natasha ukat nayax Ryazan ukar Batu Khan ukan hordas ukanakat arxatapksna ukhamawa.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¿Nayaxa samkanti?
  Alenkax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! ¡Jumajj janiw ukankayätati!
  Uka tawaqux chuym ustʼayasisaw jachäna:
  - ¡Kunja khuyapayasiñasa!
  Q"ala kayuni Alenkax larusisaw akham säna:
  - ¡Jumanakax jark"apxasmawa! Ukampis ¡Natasha kullakampejj wali suma jaqëpjjayätwa!
  Uka q"illu tawaqux musphataw jiskt"äna:
  - ¿Jumax thayätati?
  Q"ala kayuni Alenkax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Jisa, wali sumawa! ¡Ukat mä dragonaruw kayuk sarawayta!
  Natasha kullakajj larusisaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali suma uñnaqt"aniwa dragón patxaru!
  Alenkax jank"akiw chiqanchawayi:
  - ¡Ukaxa mä cuento satawa! ¡Kawkhantix dragones, ukat elfos, ukat taqi kunas glamorosos ukanakax utjki!
  Margarita kullakajj taqe chuymaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali suma uñnaqt"aniwa jani dragón utjkchixa! ¡Mä hada ukhama, ukat milagronakan milagropa!
  Alenkax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Taqiniruw atipjä! ¡Dragonanakampi ukat jan dragonanakampi!
  Ukat nuwasir jaqix amparap uñacht"ayäna.
  Nayrïr tanque ruso ukax japonés ukanakaruw atacatayna, jupanakax Puerto Arturo pirqa jak"an sayt"atäsipkäna. Ukanjja, wali waljaniw utjäna. Artillería ukax irnaqañ qalltäna. Uka tuqitxa, uka axsarkañ tanque ukan 152 mm cañón, ukhamarak llätunk jiwayir ametralladoras ukanakaw ch"axwawayxi. Ukat wasitat samurainakax patak patak ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntañ qalltapxäna.
  Ametralladoras - "Dragones", mä wali jiwayir yäwa. Mä minuton phisqa waranqa balas ukanakax mä kasta uywakïkaspas ukhamawa.
  Japoneses ukanakax jaquntatäpxänwa, ch"uqt"ata, ch"iyjata, p"iqi ch"akhanakap ch"uqt"ata. Purakanakapax p"akjataw uñjasiwayi ukat janchinakapax jaltxarakïnwa, ninan ch"allxtatapampix jaquntatäpxänwa.
  Ukhamaraki, conchas de fragmentación ukanakax relleno acumulativo ukamp phuqhantatänwa. Infantería ukar chʼaxwañatakisa ukat barconakan manqhapar mantañatakis wali sumäpxänwa.
  Akax Terminator imillanakawa, ukat yatichirix chiqpach genio ukhamawa. Ukatwa samurainakar t"ijt"añ qalltapxäna.
  Q"ala kayuni Alenkax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia ajayuxa jach"añchatäpan!
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat boton chʼalljjtayasisajj balanak jaqontäna, ukat akham saskakïnwa:
  - Ukat jiwasan Zar, Nicolás II!
  Q"ala kayuni Alenkax concha tras concha apayaskakïnwa. Sapa kimsa segundotjja, mä jiwayir armaw tʼijtäna. Ukat japonés pilanakax amukt"apxäna. Ukat q"illu ñik"utan pallapallanakax waljaniw jiwarapxäna.
  Natasha kullakajj walja samurai sat animalanakaruw khuchhuqasajj yanaptʼäna:
  - Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i.
  Q"ala kayuni Alenka, conchas ukanakar jiwayir phuqhantat thuqt"askaki, ukat plastido ukar sipanx juk"amp ch"amaniwa, ukax sarantaskakiwa:
  "Janiw khitis jupat sipansa jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti, taqe akapachanjja."
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapamp jan khuyaptʼayasisaw japonés jaqenakar pallapallanak jaqontäna, ukat akham sarakïnwa:
  - Caballero ametralladora ukaxa juk"ampi ch"amampiwa ch"allt"aña.
  Q"ala kayuni Alenka, samurai ukan ch"usa barcopax akham tukuyäna:
  - ¡Diosan churat Rusia markatak jiwapxam!
  Imill wawanakax chiqpachansa ukhamawa, super! Jach"a suma uñnaqt"aninaka. Jupanakar uñkatasajj wali askit uñjaraktajja. Ukampis japonés jaqinakatakix akax q"uma jiwañawa. Uka tanquejj pilanak taypinwa sarnaqäna. Pistolankir tripulacionanakaruw jaqunukuwayi. Jupax wali, wali jank"akiw uk luräna. Ukatxa, trincheranak taypinwa sarnaqawayta. Waljaniruw khuchhuqarakïna. Juk"amp chiqaparux janiw waljakiti, jan ukasti niya taqpachaniwa. Uka chhaqtayañax taqpachaw tukuwayi. Chiqansa, akanxa, taqi kunas automáticamentew sumäxäna. Ukhamaw japonés jaqinakax t"unjatäpxäna.
  Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw uñjäna, bronceado kayunakapan q"ala kayunakapamp joystick botones ukar ch"allt"asa:
  - ¡Jiwasax ch"axwirinakat sipan juk"amp verdugonakätanwa!
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw iyaw säna:
  - ¡Libertad, genio ukat gloria verdugonaka!
  Ukat mayamp jawiranakanw ch"axwaski. Ukat samurai ukarux sallqa ch"amampiw jaquqaniwayi.
  Margarita, jupax q"ala kayunakapamp chiqaparuw ch"axwarakïna, jupax amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Gay chachanakax juk"akiw utjani, ukat Japón markanx chachanakax pist"apxaniwa!
  Q"ala kayuni Alenkax larusisaw phallawayi ukat wasitatw pallapallanak arsüna:
  - ¡Warminakat amuyasipxam! ¡Warminaka, amuyasipxam!
  Chiqansa, akax uka kasta tawaquwa, jupax conchas, metrallas ukat kuna balas ukanakas jupat jaltxapxi. Kunjamakitix imill wawax chiqpach terminador ukhamawa.
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - Legiones ukanakax marchasipkakiwa, .
  Bayonetanakapajj qhantʼiwa.
  Jiwasan qhipäxanx millón millón jaqinakaw utji
  ¡Ay regimientos rusos ukanaka!
  Janiw khitis saytʼkaniti
  Janiw khitis jark"kaniti...
  Uka saräwix machaq uñstayirinakaruw jist"araraki,
  ¡Jank'ak t'ijtxañäni!
  Ukat mayampiw uñisirinakarux jallux purini. Ukat janiw patak ampere ukar saraqañapatak jaytkiti.
  Q"ala kayuni Alenka, mä chhuxriñchjat monotonía ukamp conchas jaquntasaw sist"asïna, jichhakiw jisk"achasiñamp q"ucht"äna:
  - Maya, delantero , pä delantero , jupax llakt"atawa.
  Natasha, disparando, uka q"uchu chiqanchawayi:
  - Mä delantero , pä delantero , ¡jupax ikiskiwa!
  Cool Alenka ukax ch"amampiw yanapt"awayi:
  - Mä kutixa mä tabla, pä tabla - mä ataúd luratawa.
  Qʼala kayuni Natasha kullakajj fusilañ sarantaskakiwa ukat ametralladoranakampi uñisirinakaruw tʼunjäna, ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - Mä pala, pä pala - mä p"iya allsuña!
  Ukat uka nuwasirix zafiro nayranakapampi chʼiyjäna. Chiqpachansa jupax ukham munasiriwa.
  Q"ala kayuni Alenkax uka posición ukanakarux wali sum uñch"ukiskäna. Tank ukax jank"akiw irnaqäna, ukatx niyas janiw kunas general Nogi ukan ejercitopat qhiparkänti. Pachpa comandantex jiwayatäkaspas ukhamawa. Jiwasax qhipa japonés ejercito de sitio ukan tukuyapxta.
  Medvedev jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Akham tecnología ukax purini! Pusi jaqinakaw mä qawqha pachanakanx llätunk tunk phisqhan waranqa jila japonés jaqinakar jiwayapxäna.
  Chika q"ala jan isin Alenka, jan wali jachaqt"asis, akham säna:
  - ¡Jichhax qhipharux t"unjañasawa! ¡Jan khitirus jaytanukupxamti!
  Natashax qhipa waranq samurainakar pallapallanak jaquntasaw q"ucht"äna:
  - Janiwa, qullunakaxa janiwa quri utjkaniti, niyaw taqi uñisirinakarusa jiwayañäni !
  Cool Margarita kullakax akham sasaw yapxati:
  - Janiwa, janiwa hemorroides ukaxa, niyaw jiwata uñisiriru tukupxäta!
  Nogi generalan ejercitopar ch"uqt"asax Terminator imillanakax mä juk"a pachatakiw tank taypit mistuwayapxäna ukat q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijtapxäna. Ukhama, niyaw juyphi pachax purini.
  Nayratpachaw patak phisqa tunk waranqa jila infantería ukanakar t"unjapxäna. Ukat ukatsti flota japonesa ukax utjarakiwa. Ukampirus pä patak phisqa tunk waranqa jila japonés jaqinakaw Kuropatkin generalan ejercitoparux sayt"asipxi.
  Medvedev chachajj encina pʼeqempiw ikiñat mistunïna. Mä juk"a sarnaqäna. Ukatx wasitatw computadora ukan anatt"awayta... Star Wars ukax wali sumawa... Ukampis kunas janiw askïkänti...
  Medvedev jupax machaq estrategia ukar wasitat anatañ qalltawayi. Nayax sarnaqäw anatäw jist"arawayta: Rusia markax Nicolás II ukan pachapanwa. Ukat Japón markamp chʼaxwañasa. Akax ukham qhuru ch"axwäwiwa. Mä estrategia uñstayañamawa ukat computadora ukan ch"amanak churn out.
  Medvedev jupax mä nivel fácil ukanw anatäna, ukampis japonés ukan inyección ukarux janiw jikxatkänti, ukatx wali ch"amampiw t"aqhisitayna. Jïsa, jan sinti chʼamampi lurañaw wakisi. Jiwasax wasitat qalltañäni.
  Ukat mayamp juma pachpaw anatt"askta... Kunjamtix jikxataskänxa, Kuropatkin lantix p"iqinchir interinox janiw sinti qhant"kiti... Taqi pachax mä qawqha jan walt"awinakaw utji, pantjasiwinakaw utji.
  Ukatx Medvedev jupax pallapallanakan iwxt"iriparuw turkakiptawayi, ukat kunas sumakiw sarantawayxi... Ukat jupax pachpaw mä siesta lurasax sillun ikiñar sarxäna.
  Suma Alenka , q"ala kayunakap ch"allt"asisax Natasharuw jiskt"äna:
  - ¿Kunjamatsa jikxatastaxa, walja jaqinakaru jiwayasa?
  Uka rubio tawaqux chiqaparuw jaysäna:
  - ¡Janiwa yatkti! ¡Computadorat anattʼañjamaw amuyasi! ¡Janiw kuna colerasiñas, colerasiñas, ni sinti kusisiñas utjkiti!
  Q"ala kayuni Alenkax chuym ch"allxtataw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax ch"axwañawa!
  Natasha kullakajj mä salto saltoruw tʼijtäna. Wila, muyu talonanakapajj lliphipiskäna. Jila partejja, wali suma tawaqowa, jan sinti chʼamachasisajj walja lurañanak phoqañ yati. Ukat janitix jariqkañänixa, ukakipkarakiw muyuntañäni.
  Imill wawanakaxa ch"uqi taypina t"ijtapxäna. Cuerponakapajj wali expresivo ukhamawa. Pechopax jach"awa, caderas ukax luxus ukhamawa, mä caballon croup ukar uñtasita, musculos ukanakax wali uñt"atawa. Ukanakax suma uñnaqt"ani-heroes ukanakawa. Jupanakax juk"amp chiqpach warmi ch"amanïpxiwa. Ukham walja khuyapayasiña. Ukat kayunaka - bolas de musculos rollo manqhanxa bronceado ñik"uta.
  Kimsa japonés scouts ukanakaw jupanakamp jikisipxäna.
  Imill wawanakax somersaults ukanakaw lurapxäna. Ukat kunjamsa qʼala talonanakapampi samurainakar chinunakapar chʼalltʼapjjani. Ukat chiqpachansa, chhuxriñchjasipxänwa. Ukat taqpach kisunakap chʼiyjapxäna. Uka qhipatxa, imill wawanakax akham q"uchupxäna:
  - Rusianakan jach"a kankañapaxa planetanakan uñt"atawa,
  Jiwasax jan axsarasaw alaxpachar jank"ak sarasktanxa.
  Taqi akapachankir markanakan munat ukhamarak wali askit uñjatapxaraktanwa,
  ¡Taqi markan jaqinakax comunismo tuqiruw sartasipki!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"aninakax esmeralda nayranakampiw ch"ipxtayapxäna. Jupanakax wali ch"axwañ uñnaqanipxiwa. Ch"axwirinakax wali ch"amanïpxiwa. Ukat mayamp t"ijt"aña.
  Q"ala kayuni Alenkax salt"asïna. Jupajj pinwheel sat rueda thayaruw muyuntäna ukat akham amuyäna:
  - Jiwasaxa wali thayawa. ¡Taqi akapach atipjsnawa!
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Emperatriz de Planeta Tierra - 1999 marana.
  ¡Akax wali sumawa!
  Ukat panpachaniw imill wawanakax nayranakap ch"irmthapipxäna. Uka qhepatjja, jankʼakiw kuttʼapjjayäta. Chiqansa, sapa uru chʼaxwäwix Rusia zarista markan tesoropatakix sinti qullqiw munasispa. Ukat japonés ukanakamp jank"ak tukuyañ pachaw purini.
  Medvedev jupax imill wawanakarux wali k"ajkir jachaqt"asisaw aruntäna:
  - Walikiwa, ¿jumax t"ijtxa?
  Q"ala kayuni Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw säna:
  - ¡T"ijtxapxtanwa ukat ch"axwañatakiw wakicht"atäpxta!
  Natasha kullakajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni!
  Medvedev jupax amparap luqxatasinx akham sasaw mayïna:
  - Ukatxa, ¡sarxañäni!
  Q"ala kayuni Alenkax larusisaw akham jaysäna:
  - ¡Jiwasan pusinix akapachanx juk"amp jiwayir jaqinakawa!
  Natasha kullakajj janiw uka toqet parlkänti, qʼala kayuparuw chʼalljjtayasïna:
  - ¡Janiw akapachankiti, jan ukasti akapachankiwa!
  Ukat uka chʼamani, agresivu ukat jiwayir tanquejj taqe velocidadanwa apnaqäna. Pä patak phisqa tunka waranqa jila japonés jaqinakaw nayrar sartapxi. Ukampis ¡mä waranqa waranqa soldadonakatakix conchas ukanakax wakisiwa!
  Imill wawanaka, mä yatichiri ukat mä yatiqiri - akax mä equipo ukawa, taqiniruw t"unjapxani ukat mä carnero wajjraruw t"ijtapxani. Ukat uka tanquex japonés soldadonakaruw t"ijtäna. Jupax axsarasaw jupa pachpar tʼijtʼi. Jupax taqiniruw p"akintañ muni.
  Q"ala kayuni Alenkax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Rusia markan jach"a uraqinakapax - suma, munat, .
  Kawkhans utji ch'uqi perlanaka, jan tukuskir cristal jawiranaka,
  Ukat rusa pallapallampi generalampix mayakïpxiwa.
  Qullanx estadon chimpupawa - águila ortodoxa, jiwasan reyisa!
  Ukat jichhax uka rápido tanquex chiqpachapuniw sartawayxäna. Ukajj mä chʼajjwañ avionjamaw tʼijtäna. Ukat japonés nayraqatan jikxatasïna. Universal cañón ukat dragón ametralladoranakax wasitat irnaqañ qalltapxäna. Imill wawanakax wali munasiñampiw negocio lurañ qalltapxäna. Jan juk"ampi arsuñampi.
  Alenkax q"ala kayunakampiw pistola jaquntäna, japonés jaqinakarux jaqunuqäna ukat q"ucht"arakïna:
  - ¡Glorioso nayan Rus', Stalin ukat Lenin, mä familia!
  Ukat wila ñik"utan saxrax esmeralda nayranakampiw qhant"i. Ukat kunjams jupax samurai ukarux fuck up. Jumax munasiñaruw purisma.
  Ukat Natasha kullakajj janiw jiskʼachaskiti. Japón markankirinakaruw thuqt"i.
  Ukat q"ucht"araki:
  - Janiwa turnonakaxa juk"ampi juk"ampi ch"amt"añati. Jiwasan destinosax atipt"añawa, imill wawanaka!
  Uka nuwasirix wali panqaränwa. Ukat ukhama jank"aki, uñisirinakarux nina warantasa.
  Ukat qʼala kayunakajj joystick sat boton chʼalltʼatawa.
  Chika q"ala jan isin Alenka, fusilamiento, akham sasaw qhanañcht"i:
  - Rusia markanx pä jan walt"awiw utji...
  Margarita kullakajj akham sasaw jupar jarkʼäna:
  - ¡Pä utjaspäna ukhaxa!
  Q"ala kayuni Alenka, fusilamiento, kusisitaw iyaw säna:
  - Jïsa, ¡päki ukhama!
  Natasha, ch"axwaña, patak patak japonés jaqinakar ikiñar jaquntaña, ukax apthapisinx q"ucht"awayi:
  - Pänxa, pä juyphi pachana. ¡Pän, pä uma jalsunakan!
  Q"ala kayuni Alenka, fusilamiento, saskakiwa:
  - ¡Japonés jiwayañani ukat kutt"anxä!
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Puerto Arturo ukax jiwasankiwa! ¡Ukat janiw khitirus Manchurias apt'asin jayskañäniti!
  Ukat nuwasirix wasitat samurairuw jawq"jäna. Rusonakax janiw japoneses ukanakamp atipt"apkaniti. ¡Ukax wasitat uñacht"ayi kunjams Rusia markax jan atipt"añjamäkiti!
  Q"ala kayuni Alenkax pila t"unjatayna ukat cooed:
  - ¡Rus' ukax wali jaya markanakan ukhamarak patak maranakanx wali uñt'atäniwa!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat janiw kuna ch"amas jark"kistaniti!
  Ukat jukʼamp mä pä waranqa samurainakaruw tʼunjäna. Ukatxa tankaxa nayraru sartawayi ukatxa apthapiwixa sarantaskakiwa.
  Margaritax aka uñakipt"asax amuyt"awip uñacht"ayäna:
  - Ch"axwawix wali ch"amampiw atipt"ani, ¿kunas Rusia markax jutïrin lurani?
  Medvedev jupax imill wawanakarux jank"akiw japonés jaqinakar khuchhuqapxir uñjäna ukat akham amuyt"ayäna:
  - ¡Ch"axwawiw utjani, alemanes ukanakampi jan ukax británicos ukanakampi! Ukampis kunjamäskpasa, ¡Janiw Inti Jachʼa Uraqimpi nuwasiñax qhipäkiti!
  Alenax yaqha pila t"unjasax akham sänwa:
  - Ukhamatwa aleman jaqinakar churañäni, walikiwa, jupanakarux walpun churañäni, ¡janiw wakiskirïkaspas ukhamäkaniti!
  Natasha, samurai t"unjiri, jupax akham sasaw saraki:
  - Ukat Hitler jupax janiw khitis Wehrmacht ukar reclutañapatak utjkaniti!
  Alenkax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"asax wali ch"amampiw akham säna:
  - Ukampis nayax arianakatwa khuyapt"ayasta. ¡Ukhamajj walja suma janqʼo jaqenakaw jiwarapjjäna!
  Natasha kullakajj uka toqet iyaw sänwa, llakit pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, walja suma jaqinakaw jiwarapxi! Ukat ¿kunatsa?
  Imill wawax japonés jaqiruw jawq"jatayna ukat amuyasxänwa.
  - Ukat japoneses ukanakax mä suma markawa, ukampis jupanakamp ch"axwañatakix wayt"atapxtwa! ¡Ukax janis sinti askïkchixa!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Ukatxa uywanakaxa? ¿Janit jupanakkama jiwayasipki? Ukampis ¡jaqix mä jach"a uywakïkaspas ukhamawa!
  Medvedev chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jaqixa, jani uywanakajaxa, almaniwa! ¡Ukat almapax chiqpachansa mayj mayjawa ukat janirakiw jiwkiti! Ukhamasti, ¡jiwasasa uywanakas mä jachʼa chʼamakakïtanwa!
  Margaritax uka tuqitx janiw sasaw arsuwayi:
  - Ukatxa? Ukhamaraki wali jach"a yatiñanipxiwa. ¡Jupanakat maynïrejj kimsa waranqa chikatani arunak yati!
  Jilïr irpirix akham sasaw jaysawayxi:
  - Ukampis jupanakax jiwasan wila masisawa!
  Q"ala kayuni Alenkax japoneses ukanakaruw pallapallanakamp jiwayatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Nayaxa mä monowa! ¡Ukhamaraki mä chacha!
  Natasha kullakajj samurai sat animalar khuchhuqasaw akham säna:
  - ¡Janiw patak marax monos isimp isthapt"at sarnaqañamäkiti!
  Supertanque ukax japoneses ukanakarux ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntaskakïnwa. Kunats janixa? Jupax chiqpachansa mä loco uywawa
  ukax pusi tunk waranqa balas sapa minuto ukanw jalxati. Ukat armadurapax niya kuna proyectil ukar mantañjamawa. Ukat janiw pä tunk payan pacha qalltañakikiti.
  Q"ala kayuni Alenka, ch"axwaña, agresivamente akham sasaw qhanancht"i:
  - Zar Nicolás jupax Rusia markatakix walpun lurawayi, ukampis jupax jan yäqataw qhiparawayi ukat jisk"achataw qhiparawayi!
  Natasha, japoneses ukanakar ninamp warantasa, iyaw säna:
  - ¡Ukhamawa! Uka reyejj jiwayatäjjänwa. ¡Sacerdoterojj tronot jitheqtañapatakiw waytʼapjjäna! Ukat ¿kunas jukʼamp sumäjje?
  Q"ala kayuni Alenkax mä cañón ukanw ch"axwantäna ukat akham sasaw yapxatäna:
  - ¡Juk"ampi jan waliruwa puriwayxi! ¡Ukat jukʼamp jan wali jaqenakaw apnaqañ qalltapjjäna!
  Natasha kullakajj lartʼasisaw japonés jaqenakar jawqʼjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Ukhamaxa, ¡suma jutïritaki ch"axwapxañäni! ¡Ukat Rusia markan libre sarnaqañapataki!
  Chika q"ala jan isin Alenka, pallapalla, akham sänwa:
  - ¡Mayjt"ayañataki ukhamaraki atipt"añataki!
  Ukatxa, amparap uñachtʼayäna. Jupax mä imill wawawa, jupax ukham lurañ yati. Ukatxa samurai ukanakas janiw ukat mistuñjamäkaniti. Ukat ametralladoranakax irnaqapxi. Taqinipuniw yapuchapxi, yapuchapxi.
  Chiqansa, taqpach fila jiwat jaqinakar yapuchapxi. Ukat jiwayañjamaw uka chiqar qʼumachapxi.
  Kuropatkin generalarux yatiyataw kuna muspharkañas japoneses ukanakamp lurasiski. Ch"axwawinaka, phallawi, mayniw jupanakarux atacatayna.
  . JANK"A 9 JAQINAKANA.
  Medvedev chachajj mä jukʼa ikiskäna ukhajja, wasitatwa computadora apthapïna. Jupajj janiw ñikʼutapsa chʼoqtʼaskänti. Ukat mayampiw jupan amuyuparjam anatt"añ qalltäna.
  Japón markar ataque ukax código rogue ukat tanques ukat aviones ukanakamp qhipat. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin wali suma bombardero Ilya Muromets ukamp chika. Ukax wali jach"atw yatiyasïna. Ukat japonés jaqinakarux mä caucho ukham ch"uspanakar ch"allt"äna .
  Ukat Tokio markar nayrar sartañataki...
  Dmitry Medvedev chachajj Japón markar katuntasajj Mikado sat emperador sasaw säna.
  Ukat ukatsti machaq ch"axwäwinakaw...
  Amuyt"añataki, historia alternativa ukan anatt"añamawa. Alejandro II chachajja, Francia markamp jan waltʼayasitapajj Alemania ukat francés markanakan manqhankir jan waltʼäwiw sasaw 1875 maran Bismarck chachar säna. Bismarck chachajj uka marka apnaqjjäna ukat 1876 maranwa Francia markar nuwantäna. Qalltanx prusianonakax suertenipxänwa, París markaruw puripxäna. Ukampis uka qhepatjja, jukʼamp jukʼampiw jiljjattäna. Ukat Gran Bretaña markax ch"axwäwiruw mantawayi... Taqi kunas walikïspänwa, ukampis britániconakax Alemania markaruw nuwasiñ churapxäna ukat atipt"apxäna. Ukat prusianonakax ch"amap apthapipxäna.
  Occidente tuqinkir chʼaxwäwix jukʼampiw jilxattawayi. Francés jaqinakax jan ch"amampiw arxatasipxäna. Inglaterra markax juk"amp juk"amp ch"amanakaruw mayjt"ayawayi...
  Ukañkamax Rusia markax Turquía ukat Estambul markanakaruw katuntawayi. Gran Bretaña ukat Francia ukat Alemania markanakax chʼaxwäwinakanwa jikxatasipxäna. Ukat Alejandro zar sat chachan imperiopajj walja oraqenakwa katuntäna, Irak marka taypinsa, océano Índico uksaruw purirakïna. Ukat Palestina, ukat Egipto markar puriñkamaw uraqinaka. Ukat ukhamatwa rusa soldadonakax Skobelev jupan p"iqinchata, La Meca, Medina ukat Arabia Saudita uksankir yaqha markanakar katuntapxäna.
  Ukat Imperio Ruso sat cheqan sur toqenkir cheqaw uttʼayasïna. Ukat Alejandro II chachajj mä jachʼa reyiruw tuküna. Ukat Alemania markamp Francia ukat Gran Bretaña markanakamp chʼaxwapkäna ukax tunka maranakaw utjäna.
  Ukat mä empate práctico ukamp tukuyäna.
  Alejandro II chachajj 1887 marakamaw apnaqäna, ukat Alejandro Ulyanov sat Lenin jilapan pʼeqtʼapampiw jiwayañ yantʼäna. Jach"a apnaqäwipax tukusxänwa, Rusia markax walja thakhinak luratayna, walja uraqinak katuntäna, yapuchirinakarus qhispiyäna.
  Aka alternativa ukax kunjams uka anatt"awix anatasïna ukawa. Alejandro Kimsïr chachajja, Skobelev sat comandantempiw Irán ukat Pakistán markanakar atipjäna. Ukampis jupax jiwarakïnwa - mä k"ajkir jisk"a p"iqi. Nicolás II irpirin apnaqawipanx Rusia markax Japón markamp mä ch"axwäw sartayäna, ukax niyaw Océano Índico uksanx flota ukanx utjäna, ukax Pacífico uksanx mä juk"a jank"akiw yanapt"äna. Rusianakajj samurai sat jaqenakarojj jankʼakiw atipjäna, ukat oraqensa umansa jukʼamp chʼamanïpjjänwa.
  Ukhamarus, rusa ejercitox wali yatiñan Ministro de Defensa Skobelev jupan p"iqinchatawa. Ukat Rusia markax janiw atipt"añakikiti, jan ukasti Japón markaruw katuntañs atipjawayaraki. Ukhamarus Estados Unidos markax janiw Hemisferio Occidental uksat juk"ampiruw sarkänti, Gran Bretaña markax janiw ukham ch"amanïkänti. Ukhamarus Rusia markax Alemania markamp mä alianza ukanïnwa. Qhipïrix África uksa tuqit ch"axwañanx Gran Bretaña ukat Francia ukanakat qhipharuw qhiparäna. Rusia zarista, Japón ukat China uksan chiqanakap katuntatäxasax juk"amp ch"amanïxänwa. Delhi-Moscú thakhix lurasiskäna.
  Kunjamtix akat uñjktanxa, Rusia zarista ukax India ukat China uksar jilxatañ amtanakapax wali sum phuqhasiwayi. Nicolás II zar sat chachajja, Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwinjja, Alemania markaruw ajllïna. Alemanes jupanakax Francia markaruw atipt"apxäna, ukatx Bélgica, Holanda, Dinamarca ukat Noruega markanakaruw katuntapxäna. Rusia markax Egipto, África uksan jilpacha ukat Indochina uksankirinakaruw katuntawayi. Ukat ukhamarakiw Gran Bretaña markan Pacífico uksan yänakapax utjaraki. Ukat Australia markaruw purirakïna. Ukat Australia markajj katuntatäjjänwa.
  Uka qhipatxa, Gran Bretaña markax uraqir puritapampi ukat katuntatapampix ch"axwäwix tukusxänwa. Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxiwa. Ukampis Kaiser Wilhelm jupatakix Rusia markax nayratpach sinti uraqinak katuntkaspas ukhamaw amuyasïna, ukat jan chiqpachapun yant"asa. Ukat vengasiñ samkasïna. Rusia chiqpachanx jach"a chiqanakaruw katuntawayi - Australia, taqpach Asia, África uksan jilpacha, alemanonakax janiw sinti ch"akhupkänti, ukat juk"ampirus Portugal ukat España uksatw katuntapxäna. Austria-Hungría ukax Italia ukat Libia uka markanakaruw apnaqawayi. Rusia markax niya kimsa pusi t"aqa África uksanw katuntawayi, ukatx mä juk"a pachatx Etiopía markaruw katuntawayi. Alemanes jupanakax Marruecos markaruw ch"uqt"añ atipxatayna.
  Natural ukhamawa, ukax janiw Alemania markatakix wakiskänti. Francia, Bélgica, Holanda ukat Noruega markanakar katuntkchïnsa, Rusia markasa Suecia markaruw apnaqäna.
  Wilhelm chachan wakicht"asitapax Rusia markamp machaq ch"axwäwitak qalltawayi. 1929 maran jan waltʼäwix jukʼampiw jan waltʼayäna. Austria-Hungría ukat Alemania markanakax niya taqpach Europa markaruw apnaqapxäna. Ukat África uksan mä chiqa... Ukat Gran Bretaña. Ukampis EE.UU. ukat Canadá markanakax utjaskakiwa. Wilhelm ukat Nicolás II sat chacha warminakajja, janïraw jupanakkama guerrar sarañ amtapkänti. Ukhamarus Rusia markax taqit sipans juk"amp ch"axwañ munäna, jach"a territorionak digerir. Jupanakan jankʼak asimilación lurañatakejja, Nicolás II zar chachajj rusanakarojj pusi warminïñapatakiw jaytäna. Kunatix Llatunk Consejo Ecuménico ukan qillqt"atäna.
  Ukhamarakiw 1925 maran amtasïna. Ukat 1926 maranjja, Nicolás II chachajj yaqha warmimpiw casarasïna. Kunjamtï yatktanxa, uka amtax janiw llampʼu chuymanïkänti. 1929 maranjja, emperadorajj yaqha phuchhampiw ususïna. Ukat 1932 maran noviembre phajjsit 25 urunak saraqatarojja, mä kʼumara yoqall wawaw qhepat nasjjäna. Nicolás payïrix Pedro sasaw sutichäna. Jachʼa Pedror jachʼañchañataki.
  Ukat 1933 maranjja, mayo phajjsit 15 urunak saraqataruw machaq guerrajj qalltäna. Alemania markax Canadá markamp ch"axwañ yatiyäna. Gran Bretaña markan mä dominio ukhama. Pä phaxsi qhipatxa, Estados Unidos markax Roosevelt jupan p"iqinchataw qullqi tuqit jan walt"awinak utjkchispas Alemania markamp ch"axwañar mantawayi. Jupanakax janiw Canadá markar jaytañ munapkänti.
  Nayratpach chika marani, ukampis wali qhuru chuymanïnwa, Wilhelm jupax qalltanx sapakiw ch"axwañ yant"äna, janiw Rusia markan yanapt"ap mayiskänti. Jupa pachpaw taqe kun lurañ suyäna. Ukampis mä jachʼa lamar qotampi jaljtatäki uka territorio katuntasiñajj janiw ukhamakïkiti. Ukhamarus Estados Unidos markax jank"akiw tanques ukat mä ejercito luratayna. Ukat regimientonak utt"ayapxäna... Ch"axwäwix mä maraw utjawayi, alemanes ukanakatakix janiw sinti askikänti. Ukax Islandia ukat Groenlandia markanakarukiw katuntañ atipxatayna. Ukampis Canadá markanx janiw katjañjamäkänti.
  Wilhelm jilatajj Nicolás II zar jilataruw uñtäna: "yanaptʼita, irnaqir masi" sasa. Jumax nayan primojawa ukat jilajawa. Nicolás II jupa pachpaw Alaska ukat Canadá markanakatak amtanakap luratayna. Suma, janiw diosanakax manq"añanak lurapkiti sasaw amtawayta. Ukat jupax apsuwayiwa, ukat 25 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1934 maranx EE.UU. ukat Canadá markanakamp ch"axwañ yatiyawayi. Tropanakapax Alaska markanwa sarapxäna, Estados Unidos markan territoriop taypinwa.
  Uka pachakamax Chukotka markar sarir trenax niyaw luratäxäna, ukatx rusa soldadonakax wali sum nayrar sartapxäna. Jupanakan laykux mä superioridad numérica ukat uraqpachan wali suma tanques ukanakaw utjäna, k"acha, jach"a ukat medio.
  Ukhamat América markax jan igual ch"amanakampiw apasiñapäna.
  Ukat Nicolás II, kunjamtï uñjktanxa, chiqpachansa mä janqʼu caballoruw quntʼasi. Ukat mä atipjäwit mayniruw atiptʼäna. Rusia markan pallapallanakapax Alaska uksanw sartasipki. Ukat markat markar, ayllun ayllunakar katuntapxi.
  Alemanonakax Cuba markar uraqir puriñ yant"apxi. Chʼaxwäwix jukʼampiw jilxattaski. Kaiser Wilhelm jupax Nicolás II juparuw qillqt"i:
  - Rusonakampi nayampixa mayachasipxaraktwa, mayachasipxarakiniwa. Ukat janipuniw chʼaxwkañäniti. Ukhamajj América markax tukuyatäpan.
  Jach"a yatiyawinakax utjatapatxa, nayrar sartawix mä juk"a llamp"u chuymampiw amtatat sipanx juk"ampi. Ukampis ukhampachasa, rusa zarista soldadonakax phisqa phaxsi ch"axwañanx taqpach Alaska markaruw katuntapxäna ukat Canadá markaruw mantapxäna.
  Roosevelt chachajj Rusia markaruw sumankañ utjayarakïna, Alaska marka jaytañsa arsüna, ukampis wali jayäjjänwa. Ch"axwäwix sallqa jaytjataw sarantaskakïna.
  1935 maran juyphi pachanx jan walt"äwinakax utjkchïnsa, rusa soldadonakax Estados Unidos markan alay tuqinkir fronteranakaruw puripxäna. Ch"axwawix primavera ukanx sarantaskakiwa... Rusia pallapallanakax mä operativo ukar mä operación ukar puripxäna, ukatx julio phaxsit tukuykamax niya taqpach Canadá markaruw katuntapxäna. Ukat agosto phajjsinjja, Filadelfia markaruw muyuntapjjäna.
  EE.UU. markax wali ch"amamp jikxatasi. Ukampis jan ch"amanïsaw kutt"ayapxäna... Ukampirus 1935 mara tukuykamax Estados Unidos markanx kimsatx maya jilaw uraqix katuntatäxäna. Ukat juyphi pachanx zarista ukan suma sarantäwinakapax juk"amp jach"apunïnwa... 1936 maran marzo qallta phaxsikamax Washington ukat Nueva York markanakaruw jak"achasipxäna.
  Ukat abril phaxsinx panpacha markanakaw katuntatäpxäna... Ch"axwäwix agosto phaxsikamaw sarantaskakïna, Estados Unidos markan taqpach uraqip katuntañkama.
  Ukatxa, México markanxa, ukat jukʼampinakaw uka territorio taypinx nuwasipxäna.
  Wilhelm chachajj Nicolás II chacharuw uraqpachar jaljañ tukuyañapatak amtäna. Nicolás II chachajj iyaw sasaw säna.
  1937 maranx taqpach América Latina uksanx rusa soldadonakaw katuntapxatayna. Ukhamatwa Nicolás II jupax alemanes ukanakamp chika akapach jaljañ tukuyäna. Ukat kimsa imperionakakiw qhiparxi: jachʼa imperionaka: ruso, ukat alemán ukat jukʼamp Austria-Hungría.
  Ukhamat Rusia markax uraqpachan hegemón ukar tukuwayi, ukampis... Nicolás II jupax wali jach"a zar ukhamawa, ukampis jiwayir jaqiwa. Agosto phajjsin 1939 maranwa jiwjjäna. Ukat Wilhelm sat chuymankipstat chachajja, 1939 maran septiembre phajjsit 1 urunak saraqataruw Rusia markar nuwantäna. Pedro Pusïrix wali yuqall wawakïskänwa, janiw paqallq maranïkänti, ukatwa askinak apsuñ amtäna. Ukat regentenakajj Rusia markar apnaqapkäna ukhajja, huelga lurañaw jukʼamp askejja sasaw amtäna. Pä uru qhepatjja, Austria-Hungría markanakajj chʼajjwäwir mantapjjarakïnwa. Uraqpachan taqpach markanakaw ch"axwañar jaquntatäpxäna. Aka Uraqin sarnaqäwipanx qhipa ch"axwäwix qalltawayiwa.
  Zarista ejercitojj janiw mä kipkakïkänti, qhawqha armanakas utjkäna ukat suma armanakapas utjäna. Rusia markan tanques ukat avionanakax wali sumaw uraqpachanx utji.
  Ukat nuwasiñanakax uk uñacht"ayapxäna. Ukhamarakiw machaq yatiñan comandantenakaxa.
  Ukampis Austria-Hungría ukax qalltatpachaw jan ch"aman ch"akhanakjam tukuwayi. Ukat niya nayrïr urutpach chhaqtjjäna. Zarista ejercitox austriaconakaruw atipt"äna, Lvov markaruw katuntasïna, ukatx Peremyl ukaruw katuntasïna. Polonia markat mä chikat ch"amap apsusaw alemanonakax austriaconakarux q"al atipt"añat qhispiyapxäna. Ukampis ukasa janiw yanaptʼkänti. Kaiser chachan ejercitopan Varsovia markar katuntañ yantʼatapajj pʼinqachataw jan phoqaskänti. Ukat rusa soldadonakax ch"amampiw pä patak jila kilómetros qhipäxar jaquntapxäna.
  Alemananakax wali ch"amampiw rusa soldadonakarux sayt"ayapxäna. Juyphi pachax taqpach ch"axwäwinakanw pasawayxi. Primavera urunxa nuwasiñanakax wali ch"amampiw sartasirakïna. Rusia markan soldadonakapax juk"at juk"atw uka amtarux katuntapxäna. Walja kutiw jukʼamp pallapallanakanïpjjäna, ukatwa verano phajjsikamajj aleman jaqenakarojj maynit maynikam chʼajjwañan aynachtʼayapjjäna, ukatwa katuyasiñ qalltapjjäna. Uka pachparakiw Austria-Hungría markamp nuwasiñ qalltäna. Otoño phajjsinjja, Budapest markajj muyuntatänwa. Ukatjja, zarista ejercitojj Canadá markan Alemania markan utjkäna ukanak katuntapjjäna. Ukat 1940-1941 maranakan juyphi pachanjja, zarista ejercitojj Prusia Oriental markaruw chhaqtayäna. Ukat 1941 maran abril phajjsikamajja, Oder sat cheqaruw purïna.
  Alemania markankirinakan cargopajj wali chʼamäjjänwa. Mayo phajjsin 1941 maranjja, Viena markajj tʼunjatäjjänwa. Ukat verano phajjsinjja, rusanakax Alpes sat qullunakar purisaw Venecia markar qhispiyapxäna. Alemania markan sur toqenkir regionanakaruw mantapjjta.
  Ukat jallu qallta phaxsinx qhipharux Italia markaruw katuntapxäna. Juyphi pachan Berlín markar ch"axwañax 30 uru anata phaxsit 1942 maran katuntataw tukuyäna. Uka qhipatx alemanes ukanakan sayt"asiwipax jan ch"amanïxänwa, jupanakax nayratpach África uksanx taqi yänakap apt"asipxäna. Rusianakajj abril phajjsikamaw Rin jawir puripjjäna. Uka qhipatxa, abril phaxsit 22 urunak saraqatarux alemán soldadonakan qhipharkir jaqinakax katuyasipxänwa.
  Ukhamatwa aka Uraqin qhipa chʼaxwäwix tukusxäna. Ukax Rusia zarista ukan atipt"asitapampiw tukuyäna ukat suma sarantäwipampiw tukuyäna.
  Ukxarusti, espacio exterior ukar katuntañax utjawayi. 1936 maranjja, nayrïr rusa chachajj espacioruw avionat saräna. Uraqpachan planeta muytasin t"ijtäna. Ukat 1945 maranjja, mayo phajjsit 9 urunak saraqatarojja, rusanakajj phajjseruw puripjjäna.
  Jupanakax 1967 maranw Marte sat planetar avionat sarapxäna. Venus sat chacharuw 1969 maran puripjjäna. Mercurio sat jilataruw 1972 maran puripjjäna. Ukat Júpiter sat satélites ukanakan 1973. Jaqix Plutón sat jachʼa planetaruw 1980 maran purintäna. Ukat 2003 maranjja, jaqenakan sarnaqäwipanjja, sistema solar anqäjjaruw nayrïr kuti tʼijtäna. Rusia markankir barcox Alaf Centauri uksaruw jaltxatayna, ukatx 2018 maranw kutt"anxatayna.
  2020 maratpachax Rusia markax Pedro Pusïr jaqimp apnaqatawa, jupax jichha pacha qullañ tuqit askinak jikxatatapat yuspajara, janiw kunas chuyman jaqikiti. Pusïr Pedrox llätunk tunk mayan maranakaw apnaqawayi ukat apnaqawipax uraqpachanx juk"amp jaya pachawa. Kawkhantï apnaqañ urux chiqpachapunix yatisi, chiqpachansa.
  Suma, jichhakamax akapachanx taqi kunas samarañawa, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama. Ukat mä juk"a aburrido ukhamaraki... Jaqinakax suma jakawinïpxiwa. Chiqansa, walja jaqinak utjatapatxa jan waltʼäwinakaw utji. Ukampis yurïwi jark"awinakax niyaw akanx uñstayatäxi.
  Ortodoxia ukax modernizacionaruw puri. Sacerdotenakajj ñikʼutap chʼuqtʼatäpjjänwa ukat uniformenakampi isthaptʼatäpjjänwa.
  Tecnología ukan nayrar sartatapax jach"a jan irnaqäwinakaw utjayawayi. Ukampis uka jan waltʼäwix askichatarakiwa. Hipernet ukax uñstawayiwa.
  Yatxatäwinakax sarantaskakiwa, ukat qhanan jankʼak sarnaqir naves espaciales ukanakax nayratpach luratäxiwa. Jïsa, Rusia zarista ukat taqpach uraqpachatakix wali askiwa, Romanovs jupanakan apnaqatapata. Aka jach"a dinastia jaqinakan sarnaqäwipanxa.
  Zar Nicolás tatax ukham sataynawa. ¡Oraqen mä paraíso lurapjjam!
  Dmitry Medvedev jupax uka estrategia ukarux janiw sasaw arsuwayi. Jupax rus zar ukanakatakiw uraqpachar katuntäna. Estratégico amuyt"awip uñacht"ayäna. Jupax wali askinak jikxatäna ukat wasitat ikiñar puriwayxäna, nayrjamaw isthapita ukat samkasïna.
  Kuropatkin jupax akham sasaw arsuwayi:
  - K'achata! ¡Sumankañakiw utjañapa!
  General Linevich jupax alarmampiw akham säna:
  - Excelencia, inas jichhax huelga luraraksna?
  Kuropatkin general adjutante ukax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa! Chiqansa janiw ukhamäkiti! ¡Ukax mä japonés trampa ukhamäspawa!
  Linevich generalax axsarasaw akham säna:
  - ¡Akax jiwasan ch"amasawa qhipharux aka ch"axwäw atipt"añataki!
  Kuropatkin chachajj khathattʼat arumpiw akham säna:
  - ¡Paciencia, paciencia ukat juk"amp paciencia!
  Linevich jupax juk"amp colerataw uñch"ukiwayi:
  - Ukampis Alexander Suvorov jupax akham sänwa: ¡mä juk"a pachax atipt"añ churi!
  Kuropatkin jupax waña chuymampiw akham säna:
  - ¡Nayax akanx comandonïtwa! Ukat nayraqatax ejercito jark"aqañasawa. Ukat jila partejja, ¡Japón markajj niyaw vapor tukusjjani!
  Linevich jupax akham amuyt"ayi:
  - Inas mä juk"a reconocimiento lurañasa wakischispa?
  Kuropatkin jupax jan munkasaw iyaw säna:
  - Akaxa lurasispawa, ¡amuyasipxam!
  Linevich jupax wali ch"amampiw qhuru arsüna:
  - ¡Zar ukat Pachamaman sutiparu!
  Ukañkamax supertanque ukax japoneses ukanakaruw q"umachaskäna. Jupanakarux knock out, kunayman tuqinakatw ch"axwapxi.
  Q"ala kayuni Alenkax jan khuyapt"ayasisaw pallapallanak jaquntäna, ukat p"iqinchirirux akham jiskt"äna:
  - ¿Akaxa jiwasana qhipa operacionasaxa?
  Medvedev jilatajj wali jachʼat jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa ukham amuyta?
  Wila ñik"utan animalajj akham sänwa:
  - ¡Japonés jaqinakax janiw juk"amp jach"a formaciones ukanipkiti!
  Samurai ukar clavasa ukat ch"axwañampiw Natashax iyaw sarakïna:
  - Ukampisa, chiqpachansa, ¡Japón markax janiw yaqhampi ch"axwañapatak utjkiti!
  Medvedev jupax mä juk"a jan yatiñan uñkatasiñampiw jaysatayna:
  - Japón markax juk"amp machaq pallapallanak apthapispa, machaq barconak América ukat Gran Bretaña uksat alasispa. Ukhamasti, ¡ch"axwäwix janiw taqpach tukuskiti!
  Chika q"ala jan isin Alenka, samurai ukar pallapallanakampi, akham sasaw qhanañcht"äna:
  - Rusia markax Japón markar suman jakasiñ churaspa ukhax kunas pasaspa? Kuril ch"akharukiw apsuñäni, ukat taqi kunas kunjamtï janïr ch"axwäwix utjkän ukhamarjamaw qhiparani?
  Jilïr irpirix iyaw sataynawa:
  - Ukhamächi ukhaxa, ¡jilapachax sumankañaw utjani!
  Margarita kullakajj colerat akham sänwa:
  - Janitï revolución utjkaspän ukhaxa, japonés jaqinakax wali atipt"atäpxaspänwa. ¡Janiw kawkirus sarapkaspänti!
  Qʼala kayuni Natasha kullakajj samurai sat animalar nina warantasajj jankʼakiw iyaw säna:
  - Ukhampuni! ¡Janiw kawkirus sarapkaspänti!
  Cool Alenka, japoneses ukanakar conchas ukanakamp ch"iyjasa, akham amuyt"ayi:
  - ¡Mikado katjañäni!
  Natasha kullakajj wali chʼamampiw saltasïna:
  - ¿Mikado jaqiru katuntañataki? ¡Walikiwa, wali muspharkañawa!
  Margaritax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¿Janit ukax sinti jach"äspa?
  Medvedev jupax pächasiñap uñacht"ayaraki:
  - ¿Janit akax sinti jach"äki? Taqi kunat sipansa, mä kunaw maynix arxatañaxa, ukat yaqhax Japón markamp ch"axwañaxa, ukax, chiqpachanx janiw nayrïr rusa uraqinakanx ch"axwkiti!
  Q"ala kayuni Alenkax sist"asïna, wasitatw japonés jaqinakarux conchas ukanakamp t"unjäna:
  - ¿Ukham khuyapayasiña uñacht"ayañaxa wakisispati?
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapamp joystick sat botonanak chʼalljjtayasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Chiqpachansa, kunatsa akaxa wakisi? ¡Mikado ukarux katuntapxaraksnawa!
  Margarita kullakajj akham sasaw larusitayna:
  - ¡Nayax jumarux ch"axwañjamaw jikxatastxa! ¡Ukat guerranxa, kunjamtï jumanakax lurapkta ukhama!
  Medvedev jupax wali qhuru chuymampiw jaysäna:
  - ¡Kunapachas sayt"añama uk yatiñaw wakisi! ¡Janiw aleatorio jaqinakäktanti! ¡Jiwasax wali amuyumpiw sarnaqäwinak mayjt"ayapxtanxa! Ukhamajj kunjamsa jikjjatasi uk uñachtʼayañama, ukat medidas ukanakas utjarakiwa!
  Q"ala kayuni Alenkax ch"iyar jaquntawayi ukat q"ucht"awayi:
  - ¡Eh, tupuña, tupuña! ¡Qhawqha cólera usunïñasa!
  Supertanque ukax wali ch"amampiw irnaqäna. Patak pä tunk phisqhan waranqa jila japonés jaqinakaw nayratpach t"unjatäxi. Chikat qhiparu.
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Taqi uraqpacha ch"axwañanaka t"unjañäni,
  Uraqiru saraqasa ukatxa
  Jiwasax mä thaya machaq pacha lurañäni,
  ¡Ukham jan waltʼäwinakasa jan waltʼäwinakas ukan jan utjañapataki!
  Q"ala kayuni Alenka, wali jiwayir nina phichhantasaxa, sist"asïna:
  - ¡Mä suma ukhamaraki chiqapa reyitaki!
  Margarita kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Jan ukax inas mä pä trofeo barril sake apthapiñäni?
  Q"ala kayuni Alenkax veneno ukham jachaqt"asïna:
  - ¿Kunas, umañ munasmati?
  Margaritax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Atletanakax janiw umapkiti!
  Q"ala kayuni Alenka, yaqha pila phust"asisa, jach"at arsüna:
  - Jisk"a manq"anakatxa!
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Palmera cerveza umañani. ¡Ukax juk"amp k"umarakiwa!
  Ukat jukʼamp japonés jaqinakaruw chʼaxwantäna.
  Medvedev jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Negocio nayraqata, kusisiña qhiparu!
  ¿Janit presidente interino ukax uk yatiñapäki? ¿Janit sapürus jan tiemponi ukat jan tiemponi sarnaqirïna?
  Jïsa, Medvedev irpirin nayrïr decretonakapat maynïrix kimsa kutiw Duma Estatal diputados ukanakan sueldo jiltayañapäna. Ukat ¿diputadonakat kamsaraksnasa? Jupanakax presidencial chhijllawinakx qhipharuw jaytawayapxi. Ukhamatwa Medvedev chachajj Rusia markan presidente interinot walja tiempo irnaqäna.
  Ukat ukax mä jan uñtʼat jan waltʼäwiruw tuküna. Kunapachatixa estado p"iqinchirixa lurawinakapa ukhama jaya pacha phuqhaski ukhaxa. Ukampis mayjtʼäwix janiw jutkiti. Juk"amp chiqaparux Medvedev irpirin apnaqawipanx taqi kunas juk"amp jan waliruw mayjt"awayi. Fortunax Putinar wal munaskäna ukhama, jupar arxatirit venganza lurañ amtapkaspa ukhama. ¡Kunas jupar jan walïki!
  T-95 modernizado tanque ukax samurai ukanakarux progresión geométrica ukan chhaqtayaskakiwa. Aka maquinax wali askïtap uñacht"ayäna. Ukat cuasi-materia ukar waljaptañ colerasiñan jan wali ch"amapa.
  Chika q"ala jan isin Alenka, japoneses ukanakar pallapallanakampi, logicamente akham säna:
  - Ukhampachasa, akaxa janiwa taqpacha chiqakiti. ¡Janiw superarmas jan utjkipanx kuns lurañjamäkiti sasaw jikxatasi!
  Qʼala kayuni Natasha kullakajj colerat akham sänwa:
  - Yaqhip jach"a ch"amanchirinakax Rusia markarux Japón markamp ch"axwañan atipt"añapatakiw jark"apxäna. Ukampis mä suma amtaw lurasïna, China markan evangelización . ¡Ukat janiw sinti suma uñnaqt"anïkänti!
  Margaritax qhan jiskt"awiruw jiskt"äna:
  - ¿Ukhamaxa Diosat kamsaraksnasa? ¿Kunatsa ortodoxia markar jan yanaptʼkpachäna?
  Niya q"ala q"ala jan isin Alenka, concha tras concha apayani, akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Ukhamawa! Chiqansa, japoneses ukanakarux ortodoxo markar atipt"añapatak jaytañamawa. ¡Chiqpachansa akax rusa iyawsäwir ukham aljantañawa!
  Natasha kullakajj japoneses ukanakar ninamp warantasajj colerat akham sänwa:
  - Religión imperial ukaxa janiwa pacifista ukhamäñapäkiti. ¡Jach"a markar tukuñax wakisispati kamachirjam sarnaqasma ukhaxa: ch"iqa ajanumar ch"allt"apxätam ukhax ch"iqa ajanumar kutt"añamawa!
  Cool Alenka jupax jank"akiw uka tuqitx iyaw satayna, japonés jaqinakarux t"unjatayna:
  - Ukhampuni! ¡Janiw pacifismo ukax wakiskiti! ¡Uñisirimar munasiña! ¿Ukajj mä kamachikïpachati?
  Margaritax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Khititï jaqïki ukajja, nuwasir jaqënwa, .
  Ukhamaw pasäna - gorilax qala apt"asiwayi.
  Kunapachatï jakkir jaqejj nuwasiñatak juchañchatäjje ukhajja,
  ¡Ukat ninax chuymapan walpun phichhantaski!
  
  Uka waynaxa samkapanxa mä ametralladora uñji,
  Jupax mä tank limusinat sipanx juk"amp askiwa.
  Khitis mä qullqix mä niquel ukar tukuyañ muni - .
  ¡Nasïwipatpachaw ch"amax apnaqi sasaw amuyasi!
  Natasha kullakajj mä volcán burbujat colerasiñampiw japoneses ukanakar ninamp warantasajj jachʼat arsüna:
  - Jïsa, ¡automático! ¡Ukat chʼamaw nayranki! ¡Atipjañasawa!
  Q"ala kayuni Alenkax frenesí ukat colerat sist"asïna, japoneses ukanakaruw jaqunuqäna:
  - ¡Nayaxa kunatixa atipt"añataki yurita! Ukat janiw kunas jukʼampikiti. ¡Atipjäwisajj jiwasanakäniwa!
  Natasha kullakajj iyaw sänwa, musculoso kayunakapan qʼala kayunakap joystick sat botonanakar chʼetjjtayasajj akham sänwa:
  - ¡Ukhamatwa wali askixa! ¡Apnaqtanwa ukat apnaqaskakiñäniwa! Nayax sañ muntwa, ¡Rusia!
  Q"ala kayuni Alenka, japonés jaqinakar jaquqanisa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw k"ariskäti, apnaqañ munta! Ukampis ¡janiw mä oxidado maquinakïkiti, jan ukasti taqpach imperiowa!
  Ukat imill wawax nayraqatw Inti jalsu Uraqin qhipa pilap q"umachawayi. Jupax wali suma uñnaqt"aniwa, ukatwa uraqpachan campeón ukhamäñapa. Ukat janipuniw jan chʼamanïñarusa ajjsarañarus aynachtʼañamäkiti.
  Natasha, ch"axwaña, akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayax reinaruw tukuwayta! Jan ukax, ¡juk"amp sumaxa, emperatriz!
  Q"ala kayuni Alenkax akham saskakiwa:
  - ¿Kunas ch"axwañasa, kunas ch"axwañasa, jupax jan wali warmiwa ukat mä q"añu jaqiwa! Ukampis suma uñnaqt"an waynanakaruw uñstayi, sasaw saraki - ¡juman utjki uka axsarkañ jaqir jiwayañamawa!
  Margarita kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Ukhamawa, juma pachpana axsaraña jiwayaña! ¡Nicolas II sat chachajj trono jaytaspäna ukhajja, ¡janiw ajjsarirïtapat kunjamatsa ukhamäkänti sasaw amuyta!
  Chika q"ala jan isin Alenkax mä amtampiw akham säna:
  - Jichhaxa janiwa jaytxaniti! ¡Reyin tronopar chʼamañchtʼañäni, ukhamat walja patak maranak saytʼañapataki!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jach"a Zar Nicolás II ukhamäñamawa! ¡Jumaruw yanapt"apxsma! Janiw revolución ukax utjkaniti - ¡Jach"a Rusia ukax utjani!
  Qhiparusti, nuwasirinakax Inti jalsu Uraqin ejercitopar tukjañampiw tukuyapxäna. Pä patak phisqa tunka waranqa jila pallapallanaka, oficialanakaw jiwarapxäna. Ukhamatwa Japón markan uraqinkir ejercitonakapajj niya taqpach tʼunjatäjjäna. Kunjamtï marina de guerrajj jan utj-jjänjja.
  Q"ala kayuni Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¿Uka jan walt"awixa walikiti? Ukhamajj ¿freak out sañ munta? ¡Jan sinti jaya tiempo saytʼasisaw uka ejercitojj Rusia markar atipjäna!
  Natasha kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Rusia markax phisqhïr columna ukan utjatapatkiw chhaqhawayi. Jan ukhamäkaspa ukhajja, ¡kunjamatsa atiptʼapjjaspänwa!
  Margaritax p"iqinchirirux akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kunsa lurañäni? ¿Kuttʼaniñäniti jan ukajj sarantaskañäniti?
  Medvedev, khititix ch"amap chhaqhayaskäna, jupax computadora jist"arasaw akham säna:
  - Jichhax mä pronóstico ukaw churasini, Rusia zarista ukan juk"amp nayrar sartañapataki. Taqi kunas sumäni ukhaxa, kuttʼanxañäniwa.
  Mä suma warmi aru ist"asïna;
  Japón markan fuerzas terrestres ukat marina ukanakax taqpach t"unjatäxäna ukhax Mikado ukax sumankañ uñacht"ayäna. EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax mediadores ukham irnaqañatakiw amtapxäna.
  Uka condicionanakax Rusia markatakix wali askiwa. Uka markax Kuril qullu ukat Taiwán ukanakaruw katuqawayi.
  Ukhamarakiw Manchuria, Corea, Mongolia uksan control ukax utji. Ukhamarus Japón markax pä patak phisqa tunk millones de rublos rusos quri qullqinak indemnización payllawayaraki.
  Nicolás II zar chachan autoridadapajj jukʼampiw jiljjattäna, ukat revolucionario amuyunakajj jukʼampiw jiljjattäna. Uka markax qullqi tuqit jank"akiw sartañ qalltawayi. Zheltorossiya sat jilataw sartasïna. China markan mä chiqax munañaparjamaw Rusia markar tukuwayi, ukhamarak Corea ukat Mongolia markanakax ukhamaraki. Imperio Zarista ukax juk"amp jach"aruw tukuwayxäna ukat jaqinakax juk"ampiw jilxattawayi. Qullqituqit jiltäwix chiqpach sarnaqäwit sipanx nayraw qalltawayi ukatx juk"amp ch"amanïnwa.
  Duma Estatal ukax janiw utjkänti, ukat gobierno zarista ukax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwitak juk"amp sum wakicht"asispa. Uraqpachan nayrïr k'acha tanques "Luna"-2 ukanakax walja lurañanakaniwa ukatx pusi motor bombarderos "Ilya Muromets" ukat "Svyatogor" ukanakax Rusia markan uñstawayi. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwix kunjamakitix ukhamakiw qalltawayi, ukampis Rusia markatakix juk"amp askiwa.
  Niyakejjay reyejj jukʼamp jaqenakanïchïnjja, qollqenïpjjchïnjja, jukʼamp ejercitonïpjjchïnjja. Ukat manqhankir posición ukax juk"amp ch"amaniwa. Janiw Duma Estatal ukax utjkiti - mä jach"a ch"axwawi ukhamarak pallapallanakan golpe de estado ukhamawa.
  Kunayman askinak jikxatata, ukampis taqpachanx Rusia markan amtaparjama ukat jilpach ch"axwäwinakan atipt"asitapatw ch"axwäwix 7 uru noviembre phaxsit 1915 maran Alemania markan katuyasitapat tukuyäna. Austria-Hungría markax t"unjataw uñjasiwayi ukat t"aqanuqtawayxaraki. Galicia ukat Bukovina uka markanakax Rusia markan provincianakaparuw tukupxäna. Cracovia ukat uka jakʼankir oraqenakajj Reino de Polonia markaruw mantapjjäna, Poznan, Danzig ukat Prusia Oriental uksankirinakajj ukhamarakiw mantapjjäna. Ukat Klaipeda markax provincia Báltica uksaruw mantawayi. Checoslovaquia markax uñstawayiwa - Rusia markan mä reino.
  Rumania markax Transilvania markaruw katuntawayi. Hungría markax mä independiente reino ukhamaw tukuwayi, ukampis Rusia markan yanapt"ata, ukat zar Nicolás jupamp chika apnaqirirjama. Austria markax wali jisk"a markaruw tukuwayi. Yugoslavia markax sartawayiwa, ukhamarakiw imt"ata Rusia markan gobiernopampi ukat Nicolás II co-gobiernompi.
  Türkiye markax uraqpachan mapa político ukanx chhaqtawayxiwa. Irak ukat Palestina markanakax Gran Bretaña markaruw tukuwayi, Siria markax Francia markaruw tukuwayi, Asia Menor ukat Estambul ukax provincias rusas ukar tukuwayi. Ukhamatwa Rusia markax wasitat uraqip jilxattayäna. Ukampis janiw ukham tukuykänti. Ukatx Península Saudita ukax francés ukat británico ukanakamp chikaw katuntatäna. Ukat ukatx Rusia ukat Gran Bretaña ukanakax Irán ukat Afganistán ukanakaruw jaljapxäna. Norte ukat chika taypinx provincias rusas ukhamaw tukuwayi, ukatx sur uksanx colonia británica ukhamaw tukuwayi.
  Akapachajj suma saytʼatäkaspas ukhamänwa. China markanx uka ch"axwäwix sarantaskakiwa. Ukampis 1929 maranjja, qollqe toqet mä jachʼa jan waltʼäwiw utjäna, ukatwa Jachʼa Depresión sat jan waltʼäwejj utjäna.
  Rusia markanx revolucionario amuyunakax wasitatw jilxattawayi. Huelgas ukat unxtasiwinakax utjawayi. Ukampis uka jan waltʼäwix janiw sinti jachʼäkänti. Ukatjja, 1931 maranwa Japón markamp guerrajj wasitat qalltäna.
  Samurai jaqinakax venganza munapxäna. Ukampis aka kutinjja, Rusia markankir ejercitojj taqe kunanwa jukʼamp chʼamanïjjäna. Ukat almirante Kolchak jupax wali yatiñan comandante naval ukhamawa.
  Japón markax janiw atipt"atakïkänti, jan ukasti katuntatäxarakïnwa. Nicolás II zar sat chachajja, 1932 maran febrero phajjsinjja, Japón markan Mikado sat emperadorat uttʼayatäjjänwa. Ukhamatwa Rusia markax juk"amp jach"aptawayi. Ukat niya taqpach China markaruw anexionatayna.
  Jaqinakaru ukhamarak territorio tuqitxa, Rusia markax janiw mä kipkakïkänti. Ukatjja, Gran Bretaña markankir Imperiojj jan chʼamanïjjänwa. Hitler chachajj 1933 maranwa Alemania markan apnaqañ qalltäna, ukampis ¿kunsa Rusia contra luraspäna? Janiw impurtkiti. Nicolás II zar sat chachajj 1937 maranwa jiwjjäna, jupajj wali sum apnaqäna, Iván el Terrible sat chachat qhepatjja, payïr kutiw jukʼamp tiempo apnaqäna. Ukat conquistas récords ukanakampi área ukat población ukanakat.
  Ukampisa, janiw taqi kunas reyitakix jakäwipanx askïkänti. Alexei herederojj waynäkasaw jiwjjäna. Jan igual jaqichasïwi utjatapatxa, Mikhail sullka jilatax Rusia markan tronopar mantañapatak derechopat apsutäxänwa.
  Uka coronajj Kirill Romanov sat chachan herenciapänwa, jupajj 1938 maranwa jan mä maras jakas jiwjjäna. Ukat Vladimir Kimsïr yuqapaw machaq reyir tuküna. Jupajj coronatänwa, ukat uka reyejj 1992 marakamaw kusisita apnaqäna. Ukat Rusia markax nayraqat Francia ukat Gran Bretaña markanakat colonianak apsuwayxäna, Alemania markamp chika. Ukat Alemania markar katuntäna. Ukat ukatsti taqpach uraqpacha. Mä juk"a arumpixa, machaq Zar Jorge Nayrïrixa 1992 maranwa uraqpachan emperadorar tuküna.
  Medvedev jupax uka uñakipäw tukuyäna, ukatx akham sänwa:
  - Amuyataxa, ¡aka universotakix wakisiwa! ¡Jichhax kutt'anxapxtwa!
  Ukat pusiniw arnaqasipxäna:
  - ¡Nicolas II zar jilatarux jach"añchapxam!
  . EPILOGO INTERMEDIO UKA UTJAWIPA
  Medvedev jupax mä jawsatäwit sartawayi... Juparux yatiyataw Zelenskyx Rusia ukat Ucrania uksan p"iqinchirïtapax niyaw qalltaski. Ukat ukax, sapxiwa, Dmitry Anatolyevich jupax oficinapat mistuñ pachaw purini.
  Medvedev jilatajj jan munkasaw istʼäna. Janïr sarkasajja, ñikʼutap chʼuqtʼasisaw jariqasirïta.
  Ukatxa, oficinapat mistuwayxäna. Juparojj mä auto especialampiw apapjjäna. Thakinjja, Medvedev chachatakejj Islas Canarias sat cheqar avionat sarañajj wali askïspawa, ukhamat ukan samartʼañapataki sasaw sapjjäna.
  Ukat Zelenskyx yaqha uñacht"äwiw inauguración ukat lurawayi. Kunjamtï yatiqapkta ukhama, nina naktäwinakampi ukat saltanakampi saminakani. Inauguración urux Vitali Klitschko jupax Michael Tyson jupampiw Kiev markan estadio ukan ch"axwawayxi. Uñt"at boxeador estadounidense ukax jach"a qullqi jan walt"awinak utjatapatw uka nuwasiñarux iyaw satayna. Klitschko jupax tunka payan muyuntatw apnaqawayi, ukampis diplomática tuqitx janiw Tyson juparux ch"amanchawaykiti.
  Formalmente, mä jisk"a versión mundial campeón ukax anatasiwayi.
  Uka qhipatxa Vitali Klitschko kullakaruw mä cinturón de diamante ukamp uñt"ayapxäna.
  Vladimir Zelensky jupax uraqpachan taqi markanakat jach"añchäwinak katuqawayi - China markamp chika. Ukatjja, Imperio Celestial sat cheqanjja, jaqenakan jan waltʼäwinakapajj jukʼampiw jiljjattäna. Jaqix janiw t"ant"a sapakix jakkiti. Jaqinakax democracia ukat libertad ukanak munapxäna. Partido Comunista Chino ukan despotismo ukax qarjataw uñjasiwayi, taqiniw libertad uka munapxäna.
  Zelensky jupax ukhamarakiw mä chimpuruw tukuwayi. Mä chimpu democrático ch"amampi, Putin irpirin dictadura servicios secretos ukan t"unjatätapat.
  Zelensky jupax mayjt"awinakat, qullqi tuqit ukhamarak machaq lurawinakat walpun arsüna. Rusia markanx nayrïr ministru ukhamäñatakix nayratpachw mä ch"axwäwix utjawayi. Walja waranq solicitantenakaw utjäna. Uka ajlliñ thakhix wali ch"amapunïnwa. Ukat wali suma uñnaqt"anïnwa.
  Jichhakamax taqi kunas wali sumaw sarantaskäna. Zelensky jupax inauguración ukanx mä salto ukham lurarakïna. Ukax ch"allxtawinakawa. Ukatxa yaqha arunak yatitap uñacht"ayäna. Jupajj wali chʼamampiw ukat jankʼakiw kuns luräna.
  Qhiparusti, Zelensky jupax uka apt"asisaw mä qawqha arst"äwinak juk"amp lurawayi.
  Ukhamarus, inauguración tukuyatatx personal amtawinakax arktawayiwa. Walja mayjt"awinaka ukat machaq ajanunakax gobiernon utji.
  Chiqpach "comisarios de hierro" ukanakan ajllitapaw utjäna. Rusia markanjja, mä revolución de personal ukaw utjäna.
  Zelensky jupax nayrïr urunakanx walja decretos ukanakaw apsuwayxi. Arumanakax alcohol aljasiñax permitido ukhamarak viajes ukanakan. Qamirinakarux machaq impuestonak uñstayawayiwa. Jupax diputados ukat jueces ukanakat inmunidad apsuwayxi. Jiltawi lurawi lurawi. China markamp alxañ tuqitx tarifas ukanakaw uñt"ayasi.
  Rusia markamp mayacht"asiñ tuqitx mä referéndum ukaw Bielorrusia markanx utjawayi. Ukat ukax Zelensky chachan jach"añchäwiparuw puriraki. Jilpacha bielorruso jaqinakax Rusia markamp mayacht"asiñ yanapt"apxäna.
  Zelensky jupax Medvedev jupax parches ukanakarux sinti jach"anchayi sasaw quejasïna, ukampis inflación ukax samarañapawa sasaw arsuwayi. Ukat janiw kuna jan walis paskaniti.
  Chiqansa, mä jukʼa tiempotxa, precionakan jiltäwipax saytʼxänwa. Ukat Rusia markan economía ukax jilxattañ qalltäna. Ukat Cáucaso markanx ch"axwirinakan lurawinakapax kunjamatsa jiwataw uñjasiwayi. Ukajj jukʼamp samarañänwa.
  Zelensky jupax qhipharux Rusia markan nayrïr ministrupat candidatura ukham uñt"ayawayi. Jupax kimsa tunk payan marani Alexey Bolshakov Doctor de Ciencias ukhamaw tukuwayi. Jupax wali atinisisaw uka atipt"äwin atipt"äna. Ukat jupax nayrïr ministruruw tuküna, Rusia markan sarnaqäwipanx juk"amp sullkakiwa.
  Medvedev jupax vacacionanx Islas Canarias uksaruw avionat saratayna, ukatx nayrir p"iqinchirin pensión ukap katuqatayna, kusist"añatakiki. Jichhakamax janiw kuna jan walt"äwis utjkiti. Ukampis Shoigu jilataruw katuntapjjäna, ukat golpe de estado lurañ yantʼatapat juchañchapjjäna. ¿Kunsa jupajj munäna?
  Ukhamarakiw yaqha askichawinakax walja utjawayi... América markanx pusi tunk mayan marani demócrata warmiw atipt"awayi. Ukhamatwa gobiernojj mayjtʼjjäna. Ukat mä warmi ukat Estados Unidos markan historiapan juk"amp sullka candidato ukaw apnaqañ qalltawayi. Trumpan pachapax tukusxiwa . Ukampis Rusia markamp amigöñax jichhakiw panqarañ qalltawayi. Natural ukhamawa, China dictatorial contrax Estados Unidos ukat machaq Imperio Ruso ukanakax jichhax amigonakapxiwa.
  Zelensky jupax mä referéndum uksa lurawayi ukatx yaqha suti uñt"ayawayi: uka lantix Rusia - Kievan Rus. Ukajj wal parlarakïna. Bielorrusia markax uka federación ukarux mantawayiwa. Ukat imperio ukan jaktäwipax qalltawayi... Democrático ukan.
  Estados Unidos markan machaq warmi p"iqinchiripax Trumpan China markar uñisiñap herenciat katuqawayi, ukatx mä coalición uñstayañatakiw ch"amanchasiwayi. Kievan Rus jupax Zelensky jupan apnaqataw qullqi tuqitx wali sum jilxattawayi. Rusia markax China markarux mä juk"a jark"aqawayi. Ukatxa, OTAN ukarux mantawayiwa. Mä juk"a pachatxa, Kazajistán markanx mä gobierno pro-ruso ukaw apnaqañ qalltawayi ukatx mä estado sindical ukaw utt"asiwayi. Rusonakax Asia Central uksanx China markat jayarst"ayapxäna. Uka chʼaxwäwix jukʼampiw jilxattawayi.
  anti-Putin ukanak lurawayi . Jupax Stalin ukat Putin jupanakarux taqi premios ukanakat apt"awayi, Medvedev jupanakarux churawayi.
  Ukampis taqe kunas sumankañanwa pasäna. Comunistanakax unxtasipkchïnsa. Tantachäwinakaruw sarapxirïta.
  Ukat ukanw Lenin jilatarojj qhepat Mausoleopat apsupjjäna. Waljanitakix mä kasta kusisiña. Ukat Iglesia Ortodoxa sat iglesiajja, Alejandro II ukat Iván sat Terrible, Rusia markankir zar sat chachanakaruw santonakjam uñtʼayäna. Nicolás II sat chachan monumentonakapajj jukʼampiw jiljjattawayaraki.
  Zarismo ukat occidentalismo ukanakax kunjamatsa modaruw tukuwayxäna. Europa markaruw jukʼamp jakʼachasipjjäna, yaqha markankirinakajj walja cargonak katoqañ qalltapjjäna. Rusia markax occidental uraqpachankiriruw tukuwayi, ukatx Trump jupax sarxatapatx globalización ukax juk"amp ch"amanchawayi. Ukat China markax saparst"ataw uñjasiwayi ukat manqhan jan walt"awinakampiw uñjasi.
  Uka pachparakiw Zelensky chachajj eslavo markan yuriñanak jiljjattayäna. Walja tiempow phajjseru tʼijtjjañapatak arsuwayapkäna ukajj qhepat phoqasjjäna. Ukat taqi kunas kunjamatsa wali sumapunïnwa.
  Rusia ukat Estados Unidos ukanakan aliados ukanakan mayacht"asiwipax utt"ayasiwayi, jan ukax juk"amp chiqaparux Kievan Rus ukat América ukanakamp chikaw utt"asiwayi.
  Ukat uñkatasiñax nayra pachan luratawa. Akapachajj jukʼampiw uraqpachar tukuwayjje ukat jan kuna jan waltʼäwin uñjasiraki. Chʼaxwäwinakas utjkchïnsa. Kievan Rus, Estados Unidos markamp chikaw Libia markanx mä operativo lurapxäna, ukanx islamistas ukanakarux tukjapxäna. Ukatx Oriente Medio ukamp apasxapxta, ukanx bases ukanakaw América ukamp chikt"at lurapxta. Kievan Rus ukat Estados Unidos markanakax mayacht"asisaw uraqpachar inclinañ qalltapxäna ukat China markarux África uksat jaqunukuñ qalltapxäna. Ukat akanxa janiw jan chʼaxwäwinakampix sarnaqksnati. Ukat uraqin operacionanakas utjarakiwa.
  Kievan Rus ukat Estados Unidos markanakax ataques aéreos ukanakax mayacht"asisaw lurapxäna.
  Juk"at juk"at chino jaqinakax taqi uraqpachat jaqunukutaw uñjasipxatayna. Ukat alaxpachankir imperiox qullqi tuqit ukhamarak política tuqit mä jach"a jan walt"äwiruw puri.
  Ukat Kievan Rus sat chachajj jukʼampiw jiljjattawayi.
  Rusia markax janiw kunapachas ukham tasas de crecimiento económico ukar uñt"kiti. Ukat uka China markax t"unjataw uñjasiwayi - Kievan Rus jupax sartawayiwa. Ukat jankʼakiw jiljjattäna.
  Chukotka markar sarir ferrocarril ukax mä récord tiempon lurasiwayi. Ukax pachpakiwa wali thaya.
  Ukat Alaska markan mä túnel allsusipkäna. Ukhamarakiw estadounidenses jupanakax Rusia markamp chikt"atäñatakix ferrocarril lurañ qalltapxäna. Delhi markar sarañatakix ferrocarril ukaw lurasiskäna... Uka pachparakiw Siberia markat canales ukanakax allsusipkäna, Asia Central uksan umamp warantañataki.
  Mä operativo conjunto ukaw Irán markarux Estados Unidos ukat Kievan Rus ukanakamp lurasiwayi. Ukat mä amuytʼasir régimen secular ukaw uttʼayasïna. Uka qhipatxa, Caspio qutat Golfo Pérsico uksaruw mä canal allsuñ qalltapxäna.
  OTAN ukax árabe markanakar uñt"ayañatakiw jilxattawayi. Arabia Saudita markanx mä parlamento ukaw utjawayi. Warminakax burkanakap apsuñ qalltapxäna. Mä estado secular ukan lurañax qalltawayiwa.
  Rusia markan medios de comunicación ukanx taqiniw Putin juparux extremismo ukamp tuqinuqapxäna ukat laq"ampiw jaquntapxäna, niyas Rusia markarux China markan colonia ukham tukuyatapata, ukampis Diosar yuspajarañaw pachapar jiwata. Ukat jukʼamp qhuru arunakampiw parlapjjarakïna. Ukampis Medvedev jilatarojj mä juchañchäwiw jistʼarasïna. Ukat janiw mä sapakïkiti.
  Stalin jupax Kremlin pirqat apsutaw uñjasiwayi. Lenin jupax mausoleo ukanx juk"amp nayraw jikxatasïna.
  Estadon chimpunakapax waljaw mayjt"awayi. Walja machaq kasta banderanakaw uñstawayi. Rusia markan banderaparux q"illumpiw yapxatasïna, ukatx ch"uxña ch"uxñampiw ch"uxña ch"uxña lantimp yapxatasïna.
  Ukajj wali sumarakïnwa. Escudo de armas ukax mayjt"awayiwa... Qullqi tuqit reforma ukax utjarakiwa. Jupanakax qullqix ratio ukarjamaw mayjt"ayapxäna: mä waranqat waranqakama. Kievan Rus markan rublon quri estandartepax uñstawayiwa. Uka pachparakiw machaq qullqis, nayra qullqis uñstawayi - mä qullqi - chikat kopeck, ukat chikat - mä cuarto qullqi.
  Taqi kunas suma wakicht'atawa...
  Títulos ukanakax jaktañ qalltarakïna... Príncipes, barones, condes, marqueses, ukat duques ukanakas uñstapxarakïnwa. Yamas Zelensky sat chachajj Duque satänwa. Moldavia markax Kievan Rus markan chikanchasirakïnwa. Nayratpachaw reyin chhijllañ tuqitx aruskipt"asiwayi.
  Ukampis Zelenskyx Kievan Rus markan p"iqinchiripax jaqinakakiw chhijllatäni sasaw arsuwayi. Ukat janiw pä mandatot jiläñapäkiti.
  Ukhamarus Zelensky jupax Rusia markan p"iqinchiripan irnaqawip suxta marat phisqa mararuw jisk"achawayi. Chiqansa, Zelenskyx nayrïr kutiw suxta mara irnaqäna.
  Uka tiempotakejja, Asia Central markan Rusia markar katuntañ tukuyjjäna. Ukat URSS markan fronteranakap wasitat saytʼayarakïna. Estados bálticos ukanakakiw jan khitin apnaqat qhiparapxäna.
  Ukampis estadounidenses ukanakax janiw jichhakamax jaytañ munapkänti. Ukat ukhamatwa Asia Central ukat Cáucaso uksa markanakar churapxäna.
  Mä machaq ch"axwäwiw Cáucaso markan qalltawayi, Armenia ukat Azerbaiyán markanakan. Ukat wali qhuru chuymampiw sarnaqäna. Ukhamat Rusia markax uka repúblicas ukanakar katuntañ atipxatayna ukat referéndums ukanakax anexión ukar puriñapataki.
  Ukhamatwa Zelensky chachajj Cáucaso markar kuttʼjjäna, Kievan Rus sat markaruw jiljjattayäna. Chiqpachansa, jupax atipjiriwa. Ukhamarus jupax demócrata ukhamarakiwa... Imperiopax juk"ampiw jilxattawayi...
  Ukhamat Afganistán markax nayratpach payïr mara apnaqañ pachanxa, ukatx mä chiqax Irán markax Rusia markan chiqanakaparuw tukuwayi.
  Estados Unidos markanxa, mä warmi p"iqinchiriw payïr kuti atipt"awayi. Jichhakamax economía tuqinx wali askiwa, ukat juk"amp askixa, China markarux t"unjañ atipxatayna. Kunjam jach"a atipt"äwis utji. Ukat Kievan Rus jupax jichhax Zelensky jupan p"iqinchata aliado ukhamawa.
  Ukampis chiqans Rusia markan ch"amapax jank"akiw jilxattaski. Jupax nayratpach Irak markan alay tuqinx anexionawayiwa.
  Borzox sarnaqaskiwa. ¡Kievan Rus markax nayrïr markawa, uraqpachanx tasas de crecimiento ukanx! Ukat Estados Unidos markat sipansa jukʼamp jaqenakaw jukʼamp jiljjattawayjje. Ukat niyaw América markanx alarmampi uñch"ukipxi - ¿Rusia markax sinti ch"amanchatäpachati?
  Ukhamarus Kievan Rus markan imperiopax jilxattaskiw. Jichhax estados bálticos ukanakax niyaw jupan apnaqatäxi. Jïsa, chiqpachansa akax mä jach"a jan walt"awiwa estadounidenses ukanakataki. Zelensky jupax nayratpach URSS markan taqpach territorionakap apthapiwayi.
  Ukat Rusia markankir Zarjamarakiw sur tuqir jilxattaski. Jichhax Irán ukat Irak uka markanakax taqpach Kievan Rus uksankapxi. Ukat Zelenskyx nayrïr kutiw payïr mandato ukarux jasakiw chhijllatatayna.
  Walja candidatos presidenciales ukanakax utjkchïnsa, chhijllawinakax democráticos ukhamänwa.
  Zelensky jupax janiw Lukashenko ukan uñacht"äwiparjam sarnaqañ munkti ukat jakäwipkamaw apnaqañ munkti sasaw arsuwayi. Ukhamarus Lukashenko chhaqhatapax kuna jan walt"awinakas utjawayi ukax wali qhanaw uñjasiwayi. Inas Rusia ukat Occidente markanakajj jan jupar munapkchïnti. Ukat chhaqtawayxänwa... Ukampis Zelenskyx ch"amampikiw jilxattaski. Ukat chiqpachansa, sum apnaqañ tuqitxa apnaqäwipax nayrïr apnaqirinakaparux chʼamaktʼayiwa, Pedro Jachʼa ukhamarakiwa.
  Chiqansa, janiw taqinix URSS markan uraqip wasitat utt"ayañ yatipkiti, ukat Afganistán, Irán ukat Irak markanakaruw kutt"ayañ yatipxi.
  Ukampis Zelenskyx janiw ukakipkakiti. Jichhax Polonia ukat Finlandia uka markanakax ataque ukankapxiwa - nayrax imperio zarista uksankapxarakïnwa. Ukat chiqpachans referéndum ukax uka markanakanw lurasi, ukatx jupanakax munañapampiw Kievan Rus ukar mantapxi.
  Ukhamarakiw frente científico uksanx askinak jikxatañax utji. Marte sat planetan walja tiempo suytʼat avionajj lurasiwayi. Rusia markankir cosmonautanakaw ukan uraqir puripxäna. Uraq aptasinx bandera jaytawayapxi, ukax mä jach"a atipt"äwiwa.
  Uka pachparakiw Kievan Rus markax China markat nayrïr Puerto Arturo sat auto apsuwayxäna. Ukat China markan guerra civil qalltatapat askinak apsusaw Manchuria markarux jarkʼaqapxäna.
  Uka pachparakiw Kievan Rus markax Turquía markan mä chiqap katuntawayi. Uka uraqinakax Tratado de Versalles ukarjam Rusia markaruw katuyatäna. Ukax wali ch"aman saräwirakïnwa. Zelensky jupax Kievan Rus markaruw juk"amp jach"anchayäna, mä imperio ukhama. Ukat economía tuqitxa, nayrïr chiqanw mistuwayi, Estados Unidos markat sipan juk"ampi.
  Suma, China markax mä guerra civil ukan jan wali samkaparuw ch"allt"ata, ukatx niyaw t"aqanuqtañ qalltawayi.
  Kievan Rus markax mä ch"aman markaruw tukuwayi. Ukat Zelenskyx markanx wali uñt"atäxänwa, ukat jaqinakax Vladimir juparux qunqurt"asisaw achikt"asiñ qalltapxäna, ukhamat jan sarxañapataki. Patak waranq jaqinakaw tantachasipxäna.
  Zelensky, mä excepción ukhama, mä referéndum lurawayi, ukax yaqha kimsïr mandato Kievan Rus p"iqinchirïñapatakiw ch"amanchawayi.
  Jilïr irpirix EE.UU. markanx mayjt"awayiwa. Jupax nayratpach republicano ukhamaw tukuwayi. Ukat janiw ukhamakiti - Zelenskyt sipan jilïri. Ukatwa Kievan Rus ukat Estados Unidos markamp sum apasiñax wasitat jan waltʼayañ qalltäna. Rusia markax nayratpach Zelensky jupan apnaqawipanx wali llakitaw ch"amanchasiwayi. Jupanakax amtapxiw, ucraniano apnaqawimp chika, akax niyaw Zelensky-n pusi mara apnaqawipa.
  Ukax, sapxiwa, Rusia markan p"iqinchiripan ch"amapax janiw jisk"achatäkänti. Zelensky jupax mäkiw lurawayi, mä chiqañchawi constitución ukar uñt"ayañataki, ukarjamax Duma Estatal ukax derecho ukaniwa sapa mayni ministrurux pä kimsa t"aqa voto ukamp irnaqawipat jaqunukuñataki, jan ukax mä mayoría simple ukamp pä kutiw voto de desconfianza ukar pasayañataki.
  Ukat aka chiqañchawix janiw sinti jach"äkiti, kunatix p"iqinchirux derecho ukaniwa taqi ministrunakar utt"ayañataki ukhamarak gobiernon estructurap amtañataki. Ukat Duma Estatal ukanx Zelensky ukar arkirinakax mayoría constitucional ukanipxi.
  Juk"amp askix Consejo de Federación ukarux directa chhijllawinakaw uñt"ayasi, ukhamarak katuntat jaqinakar chhijllañapatak jaysaña.
  Ukampis, taqpachanx aka chiqanw p"iqinchirin ch"amanakapan limitación ukax tukuyata. Gobernadores ukanakar jaqunukuñ derechojj utjaskakiwa. Ukat esfera legislativa uksanx juk"ampiw jilxattawayi.
  Estados Unidos markanx Zelenskyx Autoritarismo ukamp juchanchañ qalltawayi, ukat uka partido, "Servidor del Pueblo" ukax niya taqpach puestos ukanakaruw estado ukan apnaqi. LDPR ukat Partido Comunista de la Federación Rusa ukax janiw utjxänti. Mä partido ukaw uñstawayi - "A Just World" ch"iqa tuqit. LDPR ukat sipansa, Patriotas de Rusia ukanakaw uñstawayi. Ukampis Sirviente del Pueblo partido ukax taqpach apnaqawayi.
  Yaqhep reformanakajj iglesiaruw jan waltʼayarakïna. Ortodoxia ukax pusi warminïñ derecho ukarux legalizawayi, islam ukar jak"achasiñataki. Icononak uñt"ayañax mä juk"a mayjt"awayi, ukatx protestanteismo ukampix jak"achasiñaw utjawayi. Juk"amp arsuñ qalltapxäna: Diosax Mä sapakiwa, ukat jiwir jaqinakax janiw Diosar yupaychatäñapäkiti.
  Uka pachparakiw Trinidad sat yatichäwix chhaqtayatäxäna, janiw Biblian uñachtʼäwipäkänti ukat jiwir jaqinakatakix janiw amuyañjamäkänti.
  Ukat uñt"ayapxäna: Diosax Mä sapakiwa, Dios Awkiwa. Ukampis Dios Yuqa siski uka arojj janiw Biblian uñstkiti. Ukhamarus janiw mä arux utjkiti: Diosax Qullan Ajayuwa. Ukhamajj ¿kunatsa religionarojj jan sinti chʼamäki.
  Ukatjja, cruzar warktʼatäki uka Diosajj janiw confiyañatak chʼamañchkiti. Jupatï jan jarkʼaqaskaspa ukhajja, ¿kunjamsa jaqenakar jarkʼaqaspa? Mä jukʼa arumpixa, monoteísmo ukaruw mayjtʼapxta. Ukat Biblia pachpaw nayra eslavo cuentonakampi chʼamaktʼayasïna. Veles chachan Evangeliopaw uñstawayi.
  Ateísmo ukax juk"ampiw jilxattawayaraki - jupanakax sapxiwa, jaqinakan cuentonakapampix jan apayasimti. Mä planetanïtanwa, ukat janiw jaqinakax milagronakar iyawsapxañapatakix wakiskiti ukat juk"ampirus akapach tukuyaruw iyawsapxañapa.
  Akapachan tukusiñapax janiw utjkaniti ukat janirakiw utjañapäkiti. Ukat jaqinakax mä imperio espacial ukar tukupxañapawa ukat galaxian chiqaparuw puripxañapa. ¿Galaxianakatxa kamsaraksnasa? Juk"ampirus universo ukar uñtasitawa. Ukat alaxpachan chiqaparu purisaxa, yaqha chiqar sarañamawa. Chiqansa, jan jaktʼkay universonakaw utji. Ukat ukhamatwa mä universot yaqha universoru tʼijtjjasma. Ukat tiempompejja, ¡juma pachpa lurañ yateqañamawa! Ukat niya taqpach espacionjja, machaq jan jaktʼkay universonakaw utjani.
  Ukat aka Uraqix jaqinakan cunapakïskiwa. Ukat jutïrinx mä imperio de sextillion a sextillion grados de universos ukaw utjani, ukatx jan jaytjasaw juk"amp jach"aptayasiña ukat espacio ukar katuntañapa.
  Ukat Kievan Rus Vladimir Zelensky p"iqinchiripa ukat p"iqinchiripaxa, kunjamatix mä qhana suyt"awi intix planeta patxar mistuni ukhama!
  Ukat jutïr pachapa ukhamarak Kievan Rus jutïr pachapa - ¡qhanacht'atäpan!
  
  FUERZA MAJEURE UKHAMARAKI URSS UKAX JANIW ALIADOS UKANAKAX CHIQAÑCHÄNA
  Ukat ukhamatwa mä jan saytʼkay chʼamajj uñstäna, ukat 1943 maran enero phajjsit 1 uru saraqataruw fuerzas aliadas ukanakar jistʼantapjjäna. Rommel jupan jawq"jata cuerpopax Libia markamp frontera uksanw sayt"asipxäna. Ukat Alemania nazi markar taqe bombardeonakajj janiw utj-jjänti. Londres markar avionat sarañ yant"äwinakax jan walt"ayataw uñjasiraki. Alemania markankir avionanakajj janiw tʼunjatäkänti, jan ukasti kuttʼayatäjjänwa. Nayrajj jan uñjkañ mä milagrow pasäna, ukajj teógico chʼamampiw akapach jaljasïna.
  Ukampis qalltanjja, janiw aleman jaqenakarojj wal yanaptʼkänti. Stalingrad, jan ukax juk"ampirus uka taypinkir Paulus tamax inas jan qhispiyatäkaspati. Ukat soviético soldadonakax jan axsarasaw nayrar sartapxäna. Voronezh markan ukhamarak yaqha chiqanakan ofensiva ukax wali askiwa. Niya chiqpach pachas ukhamarakiw Ejército Rojo ukax Kursk, Belgorod ukat Kharkov ukanakar qhispiyawayi.
  Ukampirus, Rommel-an sazonado divisiones-apax África uksat yaqhachatapat ukhamarak khitinakatix chiqpach historianx argelinos ukat Túnez wasar pampanakar jan kuna askinakamp jaquntatäpkän uka ch"amanakax mayjt"ayat uñjasipxäna, Mainstein-an uñt"at contraataque-pax amuyasiw ch"amanchawayi. Kunjamakitix wali juk"amp fuerzas alemanas ukanakaw ukan chikancht"asipxäna, juk"ampis aviación.
  Ukat kimsa tunk machaq "Tigres" ukanakax Sahara uksanx inamayakiw ch"amakt"apxäna, ukax janiw kuna wakiskirïkänti.
  Aka chiqanw nayrïr jach"a jan walt"awix chiqpach sarnaqäwimp utjawayi. Mainstein chachajj pusi urunak nayraw contraataque luräna, ukat jukʼamp chʼamanïsajj jukʼamp jankʼakiw nayrar sartawayi. Kharkov markax llätunk urunak nayraw wasitat katuntatäna, Belgorod jupax tunka payan urunak nayraw katuntatäna, ukatx sarnaqañanx jikxatasïna, ukatx juk"amp askixa, Kursk markax katuntatäxänwa, chiqpach sarnaqäwinx janiw Fritz ukarux katuntkänti.
  Alemania markankir walja soldadonakaw ukankapjjarakïna. Alemanes jupanakax Francia markat reservas transferidas ukanakamp apnaqapxäna, niya taqpach unidades de tanques ukanakax nuwasiñatak wakicht"atäpxänwa, ukat aviación principal ukanakampiw apnaqapxäna. Kunjams maynix sischispa, niya chikat Luftwaffe ukankirinakax Frente Occidental ukan mayjt"ayatänwa, ukhamat uñisirinakan aire ukanx jach"a ch"amanakaw yapxatatäna. Ukat Alemania markan contraofensiva ukan ukham arsüna, ukax mä huelga de hoz ukar uñtasitänwa.
  Jïsa, ukat Mainstein chiqpach historianx generales soviéticos ukanakat sipanx juk"amp askiwa, ukampis akanx pä tunk divisiones juk"amp fuerzas terrestres ukaniwa ukatx, recursos ukanakan concentración ukar yäqasa, kimsa kutiw juk"amp avionanakax utji. Ukat Focke-Wulf ukax janiw kuna jan walïkisa, chiqapar apnaqatäspa ukhaxa: jank"akïtapax wali jach"awa, armanakax ch"amaniwa. Kunatix wali wakiskirïki ukax F-190 ukax juk"amp askiwa superioridad numérica ukampi. Niyakejjay chʼamani armanakapajj mä kutikiw avionar jaqontañapatak yanaptʼchejja, ukat wali jachʼa buceo luratapat qhespirakispawa.
  Soviético soldadonakax mä táctico ukan atipt"asipxäna ukat Kursk markat sarxapxäna, walja pallapallanaka ukat oficiales ukanakaw muyuntat uñjasipxäna. Mä chiqanx yaqhipanakax jiwapxataynawa, yaqhipanakax mä qawqhanikiw katuntat uñjasipxäna, waljanipuniw qhispipxäna, yänakapax chhaqhayatäkchisa.
  Soviético soldadonakax wali jan walt"ayataw uñjasipxi ukat ofensivapax sayt"ayatarakiwa. Ukampis alemán tanques ukanakax janiw primavera ukan descongelación qalltatap laykux suma jikxatasipxatapatx ch"amanchañjamäkänti.
  Mä juk"a pachatakix mä equilibrio de poder ukaw uñstawayi.
  Ukampirus mä machaq ch"amaw ch"axwäwir mantarakispa: Japón. Samurai jaqinakax amparanakap jist"antapxarakïnwa. América markax janiw puriñjamäkiti, ukampis janiw ataque ukax utjkiti. Chiqans Japón markan ch"aman uraqin ejercitopax China markaruw ch"amanchaski. Aka chiqanx Chiang Kai-shek jupax wali ch"amampw uñjasiwayi. Jan ukax japonés ukanakamp mä amtar puriñ yant"apxam, jan ukax ch"axwapxam, ukampis janiw EE.UU., Gran Bretaña ukat yaqha markanakat qullqimp armanakampi yanapt"a katuqañax utjxiti.
  Natural ukhamawa, alemanonakax payïr frente jist"arañ wal munapxäna, ukhamat uñisirinakan mä chikat inti jalsu tuqit yaqha chiqar sarañataki. Ukhamäkchïnsa, walja aptʼasitaw uñjasipjjäna. Stalingrad markax juk"ampirus walja ch"amaw munasïna. Soviético soldadonakax walpun chhaqhayasipxarakïna, ukat yaqhip soldadonakax Jarkov ukat Kursk calderanakaruw tukuyapxäna.
  Nazinakajj armanak jukʼamp lurapjjäna. Bombardeo jan utjatapat yuspajarasinx Krauts jupanakax juk"amp jach"a jakhüwimpiw tanques ukanakan lurañap jilxatayañ atipxatayna, ukhamarak aviación uksa tuqita. Uka bombajj nazis ukanakarojj jukʼampiw jarkʼäna, kunjamtï jaqenakajj amuyapki ukat sipansa. Ukhamarus chiqpach sarnaqäwinx Alemania markax equipos ukanakan lurawip jilxatayawayi, jilpachax economía ukan ch"axwañ chiqan wasitat utt"ayatapata ukhamarak esclavo irnaqäw juk"amp activamente apnaqatapata, ukatx janiw jan ch"amampi bombardeatapxatapatakiti.
  Jichhax alemanonakax suyt"apxäna ukat machaq tanques lurapxäna, tripulacionanakaruw yatichapxäna, jichha pacha tecnología ukar atinisisaw lurapxäna. Uka pachparakiw jiskt"awix jist"arat qhiparäna: kawkhans ofensiva qalltaña? Kursk ledge ukax janiw utjxänti. Ukat akax mä natural pista ukhamawa. Ukat ukhamatwa alemanonakas Hitler chachas pächasipjjäna. Leningrad markarux tormenta ukham katuntañatakix mä amuyuw utjäna. Ukhampachasa, chʼamani fortificacionanak pʼakjañajj wakisispa ukhasa.
  Alemania markankir generalanakajj janiw mayamp Stalingrad markar sarañ munapkänti. Ukampis chiqpachanxa, janiw jachʼäkiti. ¿Moscú markar pachpa atacañax wakisispati? Fascista irpirinaka taypinx jach"a jan walt"awinakaw utjawayi. Mainstein, Guderian ukat Rommel jupanakax akham sasaw arsupxäna, jan kuns atacañax juk"amp askiwa, jan ukasti rusanakax nayranakap ch"allt"apxañapawa ukat mä sipitaruw sallqjapxañapa.
  Mä yaqha amtawix Península de Taman ukat Rostov-on-Don uksat mä ofensiva qalltañatakiw wakicht"ata, Fritz jupanakax aka suma ch"amanchata markar arxatañ atipxatayna, balcánico tamanakat ch"amanchawinak mayjt"ayasa, jupanakan katuntat soldadonakaparux búlgaro ukat italiano soldadonakampiw lantintapxäna.
  Fuhrer, juparux operaciones ukanakax wali askiwa, kawkhantix soldadonakax convergente direcciones ukan p"akjapxi, jupax juk"ampiw uka amtarux munäna, ukampis jank"akiw phuqhañ munäna. Jisk"atpachax Pantera tank ukax caprichoso ukhamaw tukuwayi ukatx walja kutiw t"unjasi, ukatwa mayjt"ayañax wakisïna. Ukhamarusa, tripulación ukan yatichäwipa. Ukat Fuhrer jupax juk"amp "Tigres" ukar sellañ munäna.
  Stalin chachajj qhepatjja, ukat qarjatäjjänwa. Japón markan payïr frente jist"arañapatak axsarasa, ukax China uksan sur uksanx jach"a askinak jikxatawayi, uka ejercito terrestre ukax nayratpach paqallq millones de pallapallanakat sipans juk"ampiruw puriwayi ukatx Tercer Reich ukan pallapallanakan jilxattatapat yatiyawinakaw utjawayi, jupax pachpaw mä ofensiva ukar qalltañapatak kamachi Kursk ukat Donbass ukanakan uñt"ayata. Hitler chachan pächasitapa ukat Fuhrer chachan patak patak Tigres ukat Panteras ukanakamp t"aqanuqtañ munatapax nayraqat aljasiñaruw puriyatayna.
  Ukampirus soviético soldadonakax 7 uru llumpaqa phaxsit 1943 maranw ofensiva qalltapxäna, janiw jupanakpachax ch"amapanx mä jach"a ventaja ukanipkänti. 5,56 millones alemán soldadonaka, niya mä millón pä patak phisqa tunk waranqa satélite pallapallanakaw 6,6 millones soviéticos pallapallanakaru ukhamarak oficialanakar jan walt"ayapxäna. Mussolini, inti jalant tuqit ukhamarak aynach tuqit ataque ukan jan walt"äwip chhaqhatapatxa, inti jalsu tuqinx italiano pallapallanakarux walpun jilxattawayi. Ukhamaraki unidades españolas ukanakaxa jilxattawayiwa. Salazar jupax mä división de "voluntarios" ukar khitarakïna. Francia markankir legionanaka, rumanonaka, jukʼamp chʼamampiw húngaros, albaneses ukat yaqha markanakat SS ukankir divisionanakajj Europa toqenkir markanakat nuwasipjjarakïna.
  Ukhamatwa, ejercito soviético ukax janiw jakhüwinakanx juk"amp askïkänti, ukampis heterogeneidad de la coalición ukax uñisirinakan fuerzas ukanakan calidad ukaruw jisk"achawayi. Ejército Rojo ukax mä juk"a superioridad numérica ukaniwa tanques ukat artillería ukanakanxa. Ukampis jichhax inas "Tigres" ukat "Panteras" ukanakax nina ch"amampi ukat uñisirinakan armadurapampix jan kikipäpkchiti. Ukat T-4 sat avionajj T-34-76 sat avionat sipansa pistolanakan chʼamapampiw jukʼamp sumäjjäna. Ukampis URSS markax artillería de cohetes ukaniwa, ukat alemanes ukanakax gas lanzadores ukanakax juk"ampirus luratäkchisa, ukax mä juk"a jan walinw lurasiwayi.
  Aviación ukanx paridad numérica aproximada ukaw utji. Alemania markan ch"axwirinakax ME-109 "G", Focke-Wulf ukanakax juk'amp ch'amaniwa, ukampis avionetas soviéticas ukanakat sipanx armamento ukat velocidad ukanakanx juk'amp ch'amaniwa, ukampis mä juk'a jan ch'amaniwa maniobrabilidad ukanxa. Ukampis Alemania markax, ay, juk"amp experienciani ukat productivo as ukaniwa. Yu-188 bombardero ukax inas juk"amp askïchispa, PE-2 ukat TU-3 ukanakat sipansa. Ukat Yu-288 ukax servicio ukar mantañ qalltawayi. Chiqansa, jichhakiw uñt"ayañ qalltawayi, ME-309 ukar uñtasita.
  Ukampis kunayman tuqitxa, jan ch"amanïtapatxa, Ejército Rojo ukax uñisirinakan nayra wakicht"at arxatäwinakaparuw mä ofensiva uñstayäna. Ukat qala chuymampiw saytʼayasïna. Ukampis soviético soldadonakax ofensivapanx wali ch"amampiw ch"amanchapxäna, kuna chhaqtäwinakas utjkchïnxa, nayrar sartapxäna. Promedio ritmo de progreso ukax jisk"akiwa, mä kilómetro jan ukax pä kilómetros urunx. Uñisirinakax chhuxriñchjasipxänwa ukat wasitatw ukar allsuñ atipjapxäna. Janiw juk"amp heroico nayrar sartañax sarantaskakïna. Agosto chika phaxsikamaxa, jach"a chhaqtäwinakampi, soviético soldadonakax patak kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna, Kursk markaruw jak"achasipxäna ukat pachpa markatakiw qala chuyman ch"axwäwinak qalltapxäna, Belgorod markaruw jak"achasipxarakïna.
  1943 maran agosto phaxsit 19 urunak saraqatarux Japón markax pächasiñar atipjasaw Lejano Oriente uksanx mä frente jist"arawayi. Uka pachakamax walja atipt"äwinakaw utjawayi, Chiang Kai-shek jupan apnaqawipax mä suman jakasiñ samurai ukanakatakix askiwa sasaw iyaw satayna. Japoneses jupanakax wakiskir yatiyawinakap apnaqañ jikxatapxäna, ukatx mä ch"am guerrillero ch"axwäw jan suma wakicht"at, ukampis wali walja chino soldadonakamp lurañat qhispiyatäpxänwa. Ukampis Chiang Kai-shek juparux Mao Zedong jupan Ejército Rojo ukamp ch"axwañanx yanapt"añ arsuwayi. Japón markax URSS markamp ch"axwañatakix taqi kunas utjxiwa. Ukat jallu pachan otoño ukat Siberia markan jan wali juyphi pachan jan suyt"añ amtapxäna. Janiw ukakïkiti, Hitler chachajj 1941 maranwa Estados Unidos markar chʼajjwañ yatiyäna, ukampis samurai chachajj janiw yanaptʼkänti. 1942 maran payïr frente jistʼaraskäna ukhajja, Stalingrad markan nazis ukanakar jan waltʼayasiñat qhespiyaspäna.
  Japón markan amtapajj wali suytʼatänwa. Ukampirus Vladivostok markar ataque ukanx samurai ukanakax sorpresa táctica ukar puripxäna ukatx Flota Soviética del Pacífico ukarux wali jan walt"ayawayi.
  Agosto phaxsit tukuyarux alemanes ukanakax qhipa tanques ukanakamp mä masa apnaqasaw contraataque lurañ yant"apxäna. Ukampis sur tuqinkir contraataque ukax mä juk"a askinak jikxatañatakikiw ch"amanchawayi. Comando soviético ukax nayratpach ukham lurasiñap amuyatayna, ukat soldadonakaparux nayrïr líneas ukar kutt"ayatayna. Uka armas combinadas 31r Ejército ukakiw caldera ukar jaquntatäna ukat jilpachax t"unjatäxänwa.
  Ukampirus soviético soldadonakax janiw amtap phuqhapkänti, ukat wali jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi, janiw uka uraqix wasitat katuntañ puedkänti. Yämas suxta waranqa chikatat jila tanques ukanakaw chhaqhata, niya llätunk patak alemán tanques ukanakamp chika. Parque de tanques ukanx ventaja numérica ukax nazis ukanakaruw pasawayxi. Septiembre phaxsinx alemanes ukanakax URSS ukarux patak patak avionanak sapa uru lurañanx katjañ atipxatayna, ukatx noviembre phaxsinx niya autos ukanakanw Panteras ukanakax 650-700 tanques ukar phaxsitx jilxattawayi. Aka chiqanx ocupados markanakat yänaka apnaqañax wali jach"a lurawiwa, nayraqatax Francia, ukhamarak Bélgica ukat Holanda, kawkhantix conscripción laboral ukar uñt"ayaskäna.
  Alemanes jupanakax mä juk"a qhiphart"ataw sata qallta phaxsinx Rostov-on-Don ukat Península de Taman uksat mä jach"a amtat ofensiva uñstayapxäna. Ukat soviéticos sat qala chuyman jarkʼaqasiñanakaruw tʼijtjjapjjäna . Ukat Japón markax Mongolia markaruw ch"axwañ qalltawayi, Ulaanbaatar ukat Primorye uka markanakaruw katuntawayi. Ukampis ukanjja jukʼakiw nayrar sartawayi.
  Ukax jach"a reservas ukanakaruw mayjt"ayäna ukatx mä phaxs chikataniw wali ch"amampiw ch"axwapxäna, alemán tamanakax mayacht"asipxäna. Ukampis Fritz ukan chhaqhatanakapax wali jach"apunïnwa, ukat jupanakax sayt"apxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukampis aka táctico éxito ukax Turquía markax ch"axwäwir mantañapatakiw ch"amanchawayi ukat kimsïr frente Transcaucasia uksan jist"arañapatakiw ch"amanchawayi.
  Jichhax uka tuqitwa kutt"ayapxañajäna.
  Juyphi pachakamax Lejano Oriente uksanx línea de frente ukax suma sayt"atäxaniwa. Japoneses jupanakax Primorye suyunx phisqa tunk patak pä tunk kilómetros ukch"akamaw nayrar sartapxäna, chikat jilaw Mongolia uksanx Ulaanbaatar markamp chika katuntapxäna, ukampis jupanakan nuwasiñapax sayt"atäxänwa. Turcos jupanakax Ereván markar jak"achasisinx Batumi markaruw nuwantapxäna, jupanakax pä kimsatx mayniw qhipa markan katuntañ atipxatayna. Alemanes jupanakax janiw sinti nayrar sartapkaniti, jallu qallta phaxsinxa. Ukat jupanakax janiw jichhakamax uka amtarux katuntapkiti.
  Ch"axwäwix juk"ampiw posición ukar tukuwayi ukat jaya pachaw ch"axwawayxi. Ch"ama tukuñaru, ukhamaraki tecnológica superioridad ukaru. 1943 maranxa, URSS markax mä kuti chikataniw avionanakax 25 waranqat 37 waranqaruw jilxattawayi. Alemania nazi ukax 15 waranqat jilaw 32 waranqaruw puri, ukax pä kuti jilaw utji. Maran qhipa phaxsinakanx alemanes ukanakax avión ukan soviético ukan producción ukan resultadonakap uñt"ayapxäna. Ukat tanques ukat autopropulsadas armas ukanakanx ukhamaraki - superioridad cualitativa ukamp. Ukampis URSS markax Japón markamp nuwasiñaparakiwa. Ukhamarus, Italia markan ukhamarak yaqha satélite markanakan Tercer Reich uksan walja avionetas ukat tanques ukanakaw lurasi. Janis sinti jachʼäkchixa. Ukhamarus alemanes jupanakax ch"axwäw jan utjatapat askinak apsusaw Libia markat petroleo apsuñ qalltapxäna ukat jupanakan munañanakapatak churañ qalltapxäna.
  Ukhamajj jukʼat jukʼatwa Tercer Reich sat cheqan energía pistʼañajj jan chʼamanïjjäna. Ukhamarus, africano francés ukan yänakapax mä suma materia prima ukan utjañapatakiw arsuwayapxi.
  Ukhamat nazis ukanakax sum suministrasipxañapataki. Uk jaysañatakix wila diseñadores ukanakax machaq kasta tanques ukanakaw Stalin ukarux wakicht"apxäna, 85 mm ukat 122 mm armas ukanakampi. Alemanonakax mä juk"a Pantera 2 ukan irnaqawip juk"amp llamp"uchapxäna. Chʼamani armanakani, chʼamani armadurani ukat mä jukʼa sarnaqañjam tank jikjjatañajj janiw faciläkiti. Ukat "Tigre Real" ukax 68 tonelada ukhan wali jach"apuniw jikxatasïna. Pantera ukan modernización ukakiw mä juk"a askinak lurañ arsuwayi. Ukat T-4 tanquex, amuyataxa, ch"amap tukuwayxi. Juk"at juk"at 1944 marat qalltasinx uka maquinan lurañax juk"at juk"at juk"atw jilxattañ qalltawayi. Abril phaxsin q"al sayt"ayañataki.
  Comando soviético ukax juyphi pachanx walja operativos ofensivos ukanakaw qalltawayi. Ukat Península de Taman, ukat chika taypin, ukat Leningrad uksa tuqin, ukat Kursk jak"an. Ukampis janiw kawkhans mä jachʼa askinak jikjjataskänti . Uñisirinakax nayratpachx tanques ukat avionanakanx jaqinakan ch"amapanx mä jach"a jach"a tukuñanïpxänwa. Pacha ajjsarañakiw Fritz-arux defensiva tácticas ukarjam sarnaqañapatak wayt"äna.
  Ukhamarakiw mä jan wali lurawix lurasiwayi, kunatix juk"amp desertores ukat traidores ukanakax jilxattawayiwa, ukhamarak alemanes ukanakax aviación de altura altitud ukanakaw lurapxäna, ukax juk"amp askiwa aire ukan uñt"ayañataki.
  Ukhamarus, comando soviético ukax fuerzas de concentración ukaruw mä juk"a jan chiqaparu jak"achasiwayi. Jisk"atpachax, pachpa táctica ukax jutir operación ukar yaqha chiqan qalltañatakix janïr nayrïr operación tukuykasax mä sentido ukanïnwa, kunatix superioridad numérica ukarjama. Kunjamatix Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx alemanes ukanakar jaljtawayi. Ukampis uñisirinakax jumat sipan jukʼampïpxani ukhaxa, mä chiqan chʼamanïñax chʼamakïxänwa.
  Stalin jupax mä sapa sección de frente ukan superioridad uñstayañ atispa ukhax niya kimsa ukhamarak mä ratio ukanïnwa, ukhamax inas éxito táctico ukax jikxataspa.
  Ukat ukhamat mä sectoranx ofensiva ukaw utji, yaqha sectoranx wakicht"asipxiwa, ukampis chiqpachanx alemanes ukat aliados ukanakatakix juk"amp jasakiw kutt"ayañaxa. Ukhamaraki, Fritz ukax nayratpach jach"a altitud, jach"a velocidad de reconocimiento avión ukanïnwa, ukax wali suma óptica ukanïnwa, ukax soldadonakan sarnaqawip uñjañapatakiw yanapt"äna. Ukat juyphi pachanx camuflaje ukax juk"amp ch"amawa, ukat arumax janiw panacea ukhamäkiti, ukatwa Alemania markan inteligencia ukankirinakax arumanthix suma uñjañ aparatonak katuqapxäna.
  "Tigre Real" ukax mä amtat tank de ruptura ukhamaw producción serial ukanx qhiphart'ata ukatx janiw taqpach askikiti. "Pantera" -2, ukax Hitler jupax armadurampiw ch'amanchañapatak mayïna, ukhamat IS-2 ukax jan mantañapataki, ukat 900 caballos de fuerza ukan motor ukar uñstayañataki, ukax 51 tonelada pesa, ukampirus mä caja de aleación ukan instalación ukar yäqasa, ukax 800 kilogramos ukjaw qhispiyasi . Ukampis lado armadurajj 82 milímetros ukchʼa ángulo racional ukan chʼamañchtʼatäjjänwa. Ukhamatw alemán tanquex jan nayrir modelonakjam ladonakat jan walt"ayatäkänti. Ukampis mayampxa, "Pantera"-2 ukat "León"-2 ukax mä juk"amp nayrar sartat esquema de layout ukanx wali ch"amanchatawa.
  Ukampis juyphi pachanx alemanonakax África uksan francés yänakap q"al apnaqapxäna, ukat Bucle de Níger uksankirinakaw apnaqapxäna. Ukatx petroleo, gas ukat bauxita ukanakaw utji, ukat juk"amp jach"a reservas de uranio ukanakaw utji, juk"ampirus Congo markanx juk"ampiw utji. De Gaulle jupax katjatawa - jan aliados ukanakan yanapt"apampix janiw kunatakis askïkänti, ukat Scorrel jupax q"uma ukat yatiñampiw irnaqäna.
  Ukhamatwa 1944 maran mayo phaxsikamax petroleo tuqit jan waltʼäwinakax jila partex askichasxäna. Taqi yänakax Libia markat jutaskäna, ukat juk"amp juk"amp phuch"unak perforañakiw qhiparäna.
  Ukampis mayo phajjsinjja, alemanonakajj janiw nuwasiñatak wakichtʼatäpkänti. Tigre ukat sipansa, ukax nayra pachan luratawa, janiw mä jach"a tanque de ruptura ukanipkänti. Chiqansa, "Tigre" ukax nayratpach walja lurañanakanïnwa ukatx, armadurax wali suma ukat ladonakapan thiyapar yuspajarasawa, ukhamarak jank'ak disparo, chiqap arma, ukax lurawip phuqhaspawa, janitix mä ideal ukhamäkaspa ukhaxa , ukampis juk"amp jan ukax juk"amp tolerable tank, URSS soldadonakan turnop p"akintasa .
  Alemania markankir comandojj walja chʼajjwañanak utjkäna uka qhepatjja, 1942 maran nayrïr amtaparuw kuttʼjjäna. Mä arunxa, flancos ukan ofensiva uñstayañataki. Leningrad markar mä doble anillo ukar apxaruña ukat Stalingrad markar p"akjaña. Ukhamaraki, Wehrmacht ukax Rzhev-Vyazemsky salient ukar jaytxatapatx mä conveniente puente p"iqinchaw Moscú markar ataque lurañatakix chhaqhawayi. Ukhamat capital markat mä juk"a jayankiwa.
  Nazis jupanakan amtapax janiw askïkiti, ukampis... Nayra parlamentario chhijllawinakax Suecia markanx utjawayi, ukanx nazis ukanakax mä muspharkañ atipt"äwiw utjawayi. Mä markax llätunk millones jaqinakaniwa ukat economía desarrollada ukax URSS ukar ch"axwañatak wakicht"atäxänwa. Ukat jukʼamp uñtʼat jaqejj Carlos tunka payan jaqïnwa. Suecia markankirinakajj nayrajj atipjapjjäna ukat jiskʼachatäpjjänwa, Pedro Jachʼa ukat Alejandro Nayrïr chʼajjwäwinakan atipjatäpkäna ukanakat vengakuñ wal munapjjäna. Ukhamatwa Europa toqenkir taqe markanakajj nayratpach URSS marka contra nuwasipjjäna. Ukhamarus Franco ukat Salazar jupanakax oficialmente uka ch"axwäwir mantañ amtapxäna, ukhamat jupanakan yänakap katuqañataki. Suiza markakiw formalmente neutral ukhamäkänti, ukampis mä división de voluntarios ukar khitarakïna.
  Jakhuwi tuqitx juk"amp jach"anchawix nazis ukan mayacht"asiwipan ladopankänwa. Ukatjja, 1944 maran mayo phajjsit chika phajjsikamajja, alemanonakajj niya waranq ME-262 jet avionanakaw apnaqatäjjäna. Autox pachpakiwa, wali sumaw jikxatasi, ukampis jan tukuyat motoranakaniwa. Ukampis juk"at juk"at motoranakax juk"amp sumaptawayi, juk"amp ch"amanïxänwa, juk"amp atiniskañänwa ukat combustible apnaqañax juk"ampiw jilxattawayi.
  Uka nuwasïwix sur tuqin qalltawayi. Fritz ukax OKW ukan Operación Blau ukan amtap wasitat lurañ yant"äna, enero phaxsin 1942 maran, ukampirus Hitler jupax arbitrariamente mayjt"ayawayi. Kunawsatix Stalingrad markarux sur ukat norte uksat atacañ munktan ukhax convergente direcciones ukanakampi. Ukampis nayraqatjja, alemanonakajj Don sat cheqaruw mantapjjañapäna. Tigres fascistas ukanakax ataque ukaruw sarapxäna, ukampis mä ch"aman línea defensiva ukamp uñkatasipxäna. Krauts jupanakan nayrar sartawipax juk"at juk"atw jikxatasïna, jupanakax soviéticos soldadonakan manqhan arxatäwiparuw ch"allxtapxäna. Nayrïr tunka urunak saraqataruw 35-40 kilómetros ukch"a Voronezh uksar sarawayta.
  Ukat pä semanan qala chuyman nuwasiñanx nazis ukanakax tunka kilómetros ukch"akiw nayrar sartapxäna, ukat jach"a chhaqtäwinak utjatapatx sayt"añaw wakisïna.
  Sur tuqinkir ofensiva ukax juk"amp sumaw jilxattawayi. Ukanx soviético soldadonakax juk"akiw utji, ukat arxatañax juk"amp ch"amawa. Walja "Panteras", "Tigres", "Ferdinands" (aka autopropulsada arma ukax juk'amp jach'aruw tukuwayi kunatix janiw bombardeo estratégico ukax utjkänti!) ukat nayrïr modelos de "Jagdtiger" ukat juk'amp askinjam "Sturmtiger". Alemanonakax nayrïr líneas de defensa ukar p"akintasinx espacio operativo ukar puriñ atipxatayna.
  Uka pachparakiw Japón markan ejercitopax ch"axwañar sarawayxaraki. Samurai jupanakax flota de tanques ukanakan jach"aptayapxäna ukat machaq medio peso ukan autonakapax niyas janiw armamento ukat conducción ukan T-34-76 ukar sipanx juk"amp jisk"akïkänti, ukat armadura frontal ukanx juk"amp askiwa, ukampirus ladonakat jark"aqasiñanx juk"amp jisk"akiwa.
  Japón markax Mongolia markan ofensiva ukan p"iqinchawayi, ukanx arxatäwip jan chhaqhañapatakix juk"amp ch"amawa. Comando soviético ukax reservas ukanakan pist"ataw uñjasiwayi, kimsa frente ukanx kutt"ayawayiwa. Ukat juyphi pachan ofensiva ukanx personal chhaqhatapax wali jach"awa.
  Alemania markan Tikhvin markar nuwaskäna, ukat Canal de Mar Blanco uksat finlandeses ukat suecos ukanakax jan walt"äwinakampiw kutt"ayapxäna. Nazinakajj jukʼat jukʼatwa nayrar sartapjjäna, ukampis niya sapüruw nayrar sartapjjäna. Junio chika phajjsinjja, sur toqenjja, Mainstein chachan soldadonakapajj Stalingrad markaruw mantapjjäna. Stalingrad markan payïr ch"axwäwipax qalltawayi. Ukat julio phaxsit qalltasinx Tikhvin ukat Volkhov ukanakan t"unjatätapatx finlandeses, suecos ukat alemanes ukanakax mayacht"asipxäna - Lenin markar muyuntat payïr anillo ukham utt"ayapxäna.
  Ukhamatwa, fuerzas militares soviéticas ukanakatakix mä jach"a jan walt"äwix utjawayi.
  Ukampis Stalingrad markax janiw Mainstein ukarux aynacht"känti. Ukat ukax alemanes ukanakarux yaqha tuqinakaruw ofensiva uñstayañ jark"äna. Sur tuqinxa, kunjamatix 1942 maranxa, Terek Punkurukiw puripxäna: Grozny ukat Ordzhonikidze jak"anw ch"amakt"apxäna. Voronezh uksanx wali ch"axwawinakaw utjaskakïna. Septiembre phajjsikamajja, soviético soldadonakajj Don sat jawirat jukʼampiruw kuttʼapjjañapäna. Mä ironía destino ukhamawa, octubre phaxsit tukuykamax línea de frente ukax sur uksanx 1942 maranw wasitat uñstawayi, kunawsatix nazis ukanakax juk"amp nayrar sartapkän uka pachana.
  Norte tuqinx juk"amp jan waliw jikxatasïna, kawkhantix Leningrad markax taqpach muyuntat jikxatasïna. Ukhamarus alemanes, finlandeses ukat suecos ukanakax Península de Careliana uksanx Ejército Rojo ukan arxatäwinakap khuchhuqañ atipxatayna, Murmansk markarux URSS uksan jach"a chiqat uraqit khuchhuqapxäna.
  Niya pusi tunka divisiones soviéticas ukanakaw saparst"atäpxäna. Ukampis jupanakan jakhüwinakapax janiw normal ukhamäkänti. Suecia markax niya pä tunk phisqhan divisiones wali suma wakicht"at ukanakaruw uñstayatayna. Finlandia markankir wali yatxattʼat soldadonakampi ukat alemán soldadonakampi chikaw jakhüwinakat sipansa jukʼamp sumäpjjäna. Ukat Península Careliana uksar reservas ukanakax mayjt"ayañax wali ch"amawa.
  Jilapachax Ejército Rojo ukax janiw wakiskir ch"amanchawinak katuqañjamäkänti, ukatwa japoneses ukanakax jan suyt"at ch"aman tukupxäna, jupanakan jakhüwipax, títeres ukanakamp chika, phisqa millones ukjat jilaw jilxattawayi, ukatx chiqpachanx akax mä phuqhat payïr frente ukhamawa. Ukhamajj aleman jaqenakampi ukat jupamp chik sarnaqerinakapampejj kuttʼayañakiw wakisïna.
  K"achat k"achat Karelia markan soviético soldadonakan zona de control ukax jisk"achasiwayi, ukatx Murmansk markax q"al jark"antataw uñjasiwayi ukatx niyas t"unjatäxänwa. Ukhamajj uñisirinakan flotapa ukat jukʼampejj submarinonakajj qotan apnaqapjjäna, ukhamajj janiw kunas suministronak uttʼayañajj utjkänti.
  Ay, noviembre phajjsin 1944 maranjja, URSS markajj janiw 1942 maran mayjtʼäwip mayamp lurañatakejj reservanakanïkänti. Niya taqi kunas Cáucaso markan jan chhaqhañapatakix apt"asiwayi. Ukatjja, alemanonakajj Stalingrad markaruw jukʼamp profesionaljam nuwapjjäna , ukat ukaruw reservanakajj sapa kuti apayapjjañapäna, Tártaro sat cráter uksarus apayapjjañapäna. Stalin chachajja, Volga sat jawir thiyankir markar katjjaruñapatakiw mayïna. Ukampis uñisirinakan avionanakapajj aire taypin apnaqapjjatap uñjasajja, uka qollqejj jan creyiñjam jachʼänwa.
  Ukatjja, Mainstein chachajj janiw Paulus chachjamäkiti, jupajj janiw jankʼak sarkänti, pallapallanakaruw uñjarakïna. Ukhamatwa, uka ratio de pérdidas ukax janiw Ejército Rojo ukatakix askïkänti.
  Hitler chachajj Meinstein chacharuw jankʼak säna, ukampis kʼari mariscal de campo chachajj kunjamsa esquivañsa ukat jan walinakar saykatañsa yatïna.
  Uka armanakat maynïrejj Sturmtiger sat armanakänwa. Jupanakax wali ch"aman bomba lanzadoranakanïpxänwa, ukax kimsa patak pä tunk kilos ukch"a proyectiles ukanakaw jaquntatäna. Ukatjja, uka conchas ukanakajj cohetenakampi apnaqatawa ukat bus sat conchas ukanakat sipansa jukʼamp chʼamaniwa. Jupanakarux Katyusha ukarux mä aski jaysäwiw sañjamawa, pistas ukankchisa. Ukhamarus yaqhip bomba lanzadores ukanakax camionanakaruw uchataraki, juk"amp jayaruw ch"axwañax utjäna.
  Alemania markankirinakajj gas lanzanakwa apnaqapjjarakïna. Ukat chiqans jet bombarderos ukanaka.
  Diciembre phaxsinx japoneses jupanakax niya taqpach Mongolia markaruw katuntapxatayna ukatx Vladivostok uksaruw jak"achasipxatayna, Primorye ukat Khabarovsk uksa markanakaruw mä chikat katuntapxatayna. Ukampis Frost generalax jupanakarux sayt"apxañapatakiw wayt"äna.
  Uka tuqit askinak apsusaw Ejército Rojo ukax mä qawqha contraataques ukanakaw alemán flancos ukanakar wakicht"äna, ukax Stalingrad markan qhiparki ukanak katuntañ yant"äna. Kunas, markan mä jisk"a chiqas 1945 mara qalltanx apasxäna. Alemanes jupanakax 1944 maranx yaqhip askinak jikxatapxäna, ukampis janiw Cáucaso uksa katuntañs ukat Baku uksan petroleo uksa jikxatañs puedipkänti. Chiqansa, jupanakan munañanakapatakix jichhakamax Rumania, Hungría, Libia, Camerún ukat Nigeria uksatx waljaw utjäna.
  Leningrad markax wali muyuntatäxänwa. Jach"a reservas de alimentos ukat municiones ukanakax nayraqat lurasiwayi, ukhamat markax aka juyphi pachanx jakañapataki, Wehrmacht ukat aliados ukanakan jach"a ch"amanakaparux pintañ sarantaskakiwa.
  Ukhamarakiw irpirinakax soviéticos ukanakax reservas estratégicas de materias primas ukanakax Lenin markanx armas ukanakan lurañatakix lurañ atipxatayna. Jichhakamax akax janiw fascistanakarux sinti churkiti.
  Ukampis Murmansk markax q"al jark"antatänwa. Markar sarir tunka transportenakatxa, Krauts ukanakax llätunk transportenak tukuyapxäna.
  Jallu qallta phaxsinx comando soviético ukax markasan alemanes ukanakan ch"amap yant"añ yant"äna. Ukampirus janiw wali ch"aman ukat tecnología tuqit nayrar sartat arxatäwir atipt"añax utjkänti. Jilïr nayrar sartawix phisqa jan ukax suxta ukhanïnwa, wali askïspa ukhax janiw llätunk kilómetros ukjat jiläkänti. Ukat divisiones soviéticas ukanakan chhaqtäwinakapax wali jach"änwa. Jilapart chiqanakanx chikat composición ukar puriñkama.
  Ukampis alemán ch"amanchirinakax mä chiqaw mayjt"ayapxäna, Stalingrad markar katuntapxañapataki... Marzo phaxsinx jupanakpachaw alemanes jupanakax Terek Punkunx mä ofensiva qalltapxäna. Jupanakax línea de defensa soviética uksa p"akintañ atipxatayna ukatx Grozny ukat Ordzhonikidze uksaruw muyuntapxatayna, ukampis Fritz jupanakax Vedeno, Shali ukat juk"amp markanakan línea uksanw ch"amakt"apxatayna.
  Grozny markax pachpaw mayo phaxsikamax taqpach muyuntat uñjasiwayi. Mayo phaxsinx Stalingrad markax qhipharux t"unjatäxänwa. Niya janirakiw markan ukat suburbionakapan t"unjäwinakapax utjkiti, ukhamarak tanques fabricas ukanakas utjarakiwa.
  Alemania markankir coalición ukax tukusxarakïnwa, ukampis Fuhrer ukax atipt"añ munäna. Jallu qallta phaxsinx nayrïr suma yant"awinakax disco ukan lurasiwayi, pä velocidad de sonido ukar puriñkamaw puri, ukatx 18 kilómetros ukch"a alturaruw jilxattawayi. Mayo phaxsinx disquete ukax pusi velocidades de sonido ukaruw puriwayxäna ukatx 30 kilómetros alturaruw jaltawayxäna.
  Ukampis machaq maquinax taqi ch"amani ukat juk"ampirus jan uñt"at t"ijtäwinakapamp chika, jisk"a nina naktäwimp jan walt"ayataw tukuwayi ukat jila qullqis utjarakiwa. Vulnerabilidad jan walt"awix jank"akiw askichasiwayi, arado laminar ukamp lanzamiento ukamp, ukampis ukax combustible ukx juk"ampiw apnaqawayi ukatx avión ukan jaltxañ pachapax juk"akiw utjawayi. Ukat pachpa plano de disco, laminar "abrigo" ukanjja, janiw sum nina nakhantayañ puedkänti.
  Ukampis "platillo volante" sat tiempojj qalltawayjjänwa. Ukhamarus alemanonakax mä ch"aman trumpeta katuqapxäna: machaq generación tanques de clase "E". Jupanakax "Tigre Real" ukat "Pantera" ukanakar uñtasit pesaje ukampiw mayjt"apxäna, mä juk"amp denso ukat juk"amp nayrar sartat uñstayawi, mä jisk"a silueta ukat thixni armadura.
  Walja lurañanakan ukhamarak ch"axwañ chiqanx Pantera-2 ukat Tigre-2, ukatx Tigre-3 ukanakax wali sumpunw irnaqapxäna. Qhipa autox juk"amp denso uñstayata ukat jisk"a torreta ukanïnwa, ch"aman armadurani ukat 1080 caballos de fuerza motor ukanïnwa. "Mouse" ukax janipuniw katjkänti. Ukampis "Pantera" modificación, "F" ukax wali sumpunw irnaqäna.
  Elementos aleación jan utjatapatxa, tanques soviéticos ukanakax janiw sinti jach"a armadura ukanipkänti, ukat jichhakamax "Pantera" ukax mä cañón 75 mm ukampiw lurawiparux wali sum atipjatayna. Ukat 120 mm inclinado armadura frontal ukax wali atiniskañ jark"aqawayi 85 mm cañón soviético T-34-85 ukata. Ukampis, inas, soviético autopropulsado arma SU-100 ukax Pantera ukan ch"amanchata armaduraparux mä suma uñisirir tukuwaychi. T-4 ukax niyaw jan luratäxänti. Ukat producción tankinakatxa, Pantera ukax juk"amp k"achaw tukuwayi.
  Nayrïr nayrar sartat tanquex uñstawiparjamax tanque serial "León" ukawa. Aka tanquen torretapax qhipäxaruw apayatäna, ukatx transmisión, motor ukat caja de cambios ukanakax mä unidad ukanw nayrïr chiqan utjäna. Ukhamatwa, uka auton siluetapax jisk"akiwa, ukat armadurax mä ch"aman cañón 105 mm ukampiw "Tigre Real" ukar uñtasita, ukat torreta nayräx juk"amp ch"amaniwa.
  Torreta qhipäxar kutt"ayañax Leonarux ventaja churarakitaynawa, quqa taypin sarnaqkasax jach"a barril pistolan bozal ukax janiw quqa tronconakarux sinti ch"allt"asirïkänti.
  Nazis ukanakax yaqha amtanakampiw yant"apxarakïna, ukat soviético ukan chiqanakaparux ch"aman avionanakampiw bombardeapxarakïna.
  Japón markax nayrar sartañ yant"arakïna, qhipharux Vladivostok markaruw continente uksat khuchhuqarakïna.
  Alemanes jupanakax junio ukat julio phaxsinakanw Moscú markar mantañ yant"apxäna. Ukampis línea de defensa soviética ukax wali ch"amanïxänwa, ukat nazis ukanakax walja jan walt"äwinakaruw puripxäna. Nayraqat Lev tank ukax janiw taqpach ofensiva ukanx askïkiti, nayraqatax jan suma lado tapa utjatapata.
  Comando soviético ukax juk"ampiw calibre de armas 100 mm ukax juk"amp ch"amampiw apnaqatayna. Qhanaw URSS ukax janiw yänakanïkiti uñisir tankinakar pachpa tankinakampi atipt"añataki, ukampis artillería antitanque ukax walja apnaqatäspawa.
  E-100 ukax modelo original ukanx 140 tonelada ukhan wali jach"apuniw jikxatasïna, ukatx armadura lateral ukax 120 milímetros (¡preta 240 milímetros!) ukhanïnwa, mä ángulo ukanx ukhamaraki. Ukajj janiw wakisjjänti. Janiw ukakïkiti, Ratón ukanakax jan suyt"añampiw qhipharxapxi, layout ukanx.
  Chiqans Lion tank ukat autopropulsadas armas - E-10, E-25 ukax Alemania markan nayrar sartat k"añaskunakawa, kawkhantix motor, transmisión ukat caja de cambios ukanakax utjki ukanakax mayacht"atawa. Ukampirus alemanonakax walja qhipharkir yänak lurapxäna. Amuyt"añataki, "Panteras", "Tigres", "Jagdtigers", "Jagdpanthers" ukax mä juk"a jach"a siluetas ukanakampiw qhipharxi, ukax nayrar sartawipanx qhipharuw qhiparxi.
  "E"-70 ukax janiw taqpach askïkänti. Uka autox mä ch"aman cañón 128 mm ukat mä nayrar sartat uñstayawimpiw uñt"ayasïna, ukampis kunatix mä carga de combate 80 muyuñas ukjam manteniñ munatapata ukhamarak jan 70 tonelada ukjat juk"ampi sarañ munatapatxa, armadura jark"aqawipax "Royal" ukar uñtasitaw tukuwayi Tigre" - modelo 1944 ukat mä rupturatakix janiw askïkiti. "Tigre"-3 ukax juk'amp suma jark'aqatawa. Ukampis E-70 ukanx mä motor turbocompresor ukan 1200 caballos de fuerza ukan ch"amampiw yant"ata , ukax tanque ukarux 60 kilómetros por hora jach"a thakinx puriñapatakiw yanapt"awayi.
  Ukhamäkchïnsa, Alemania markankir tanquenakajj walja chhaqtäwinakanwa uñjasipjjäna, infantería ukanakas ukhamarakiw jiwarapjjarakïna. Anqäx markankir divisiones ukat satélites del Tercer Reich ukanakax walpun chhaqhayapxäna.
  Agosto chika phaxsikamax alemanonakax 40-50 kilómetros ukch"a marka taypin nayrar sartapxäna, ukatx janiw espacio operativo ukar puriñjamäkänti. Ukat chhaqtäwinakax wali jachʼänwa. Septiembre phaxsinx nazis ukanakax sur uksanx machaq ofensiva uñstayapxäna... Mä phaxsi chikatani jach"a ch"axwäwinx uñisirinakax Caspio qutaruw puripxäna, Cáucaso uksaruw uraqit khuchhuqapxäna.
  Ukampis comando soviético ukax quta tuqiw suministronak utt"ayañ atipxatayna, ukampirus wali jan walt"awinak apt"asipxäna. Noviembre phajjsinjja, Fritz sat barcojj wal chʼamachasisa ukat jachʼa jan waltʼäwinakampiw Volga delta sat cheqar puripjjäna. Diciembre phaxsinx línea de frente ukax estabilizatäxänwa. Cáucaso markan frentenakapampix jach"a territorio soviético ukampix juk"ampiw ch"axwapxäna. Ukhamarus japoneses jupanakax Vladivostok markaruw khuchhuqañ atipxatayna, ukat soviético markaruw muyuntapxatayna.
  Bloqueo ukax utjkchïnsa, Murmansk markax heroico ukhamaw diciembre phaxsit 1945 marakamax ch"amanchawayi . Ukampis jupax wali liwxatasïna...
  1946 maranx uñisiñanakax utjaskakiwa... Grupo del Ejército Soviético ukan Cáucaso markan jikxatasitapax wali ch"amaw tukuwayi. Jupanakax uraqimpiw khuchhurata, ukatx Baku markan qhipa chhaqhayañax mä jan walt"awiw utji.
  Stalin chachajj wali ajjsaraña ukat cuerpopan qarjataw jikjjatasïna. Tikhvin uksanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi. Leningrad markar muyuntat qhispiyañatak yant"äwiw utjäna. Pachpa markanx manq"añanakax suxta phaxsi janïraw jaytatäkänti ukatx manq"añ tarjetanakax wasitat khuchhuratarakïnwa.
  Qalltanjja, soviético soldadonakajj nayrïr linearuw pʼakjapjjäna, ukampis uñisirinakajj jukʼamp tankinakampiw contraataque lurañ atipjäna, ukat soviético soldadonakat mä jukʼa khuchhuqapjjarakïna. Febrero phaxsinx alay tuqinsa, aynach tuqinsa wali ch"ama ch"axwawinakampiw pasawayxi, ukanx soviético soldadonakax uñisirinakaruw yant"apxäna ukat Stalingrad markar wasitat katuntañ yant"apxäna. Ukat qhipïrix mä juk"a askinak jikxatawayi. Tanques soviéticos ukanakax uka markaruw phallapxäna, ukampis llakt"asiñjamawa, janiw nazis ukanakarux uka chiqat jaqunukuñjamäkänti.
  Ukampis kimsïr Stalingrad sat chʼaxwäwiw qalltäna. Soviético soldadonakax Voronezh jak"anx mä juk"a jach"a askinak jikxatapxarakïna. Ukampis ukanx Fritz ukax walja unidades de tanques ukat tecnológicamente superioridad ukanakamp apnaqasa, uka jan walt"äw wasitat utt"ayañ atipxatayna. Marzo phaxsinx disco ukham helicópteros ukat disquetes ukanakax jach"a ch"axwawinakanw chikancht"asiñ qalltapxäna. Alemanes jupanakax platillos voladores ukanakarux walja askinak lurapxäna ukat jupanakamp chikaw misil ukanakamp ataques soviéticos ukanakar puriñ atipxatayna. Ukampis chiqpachansa, disco avión ukax janiw mä milagro armarjam suytʼataparjam sarnaqkänti.
  Kunjamatix misil balístico von Braun ukax wali jila chanini ukat juk"a precisión ukhamaw tukuwayi, ch"axwañanx activo apnaqañapatakix chiqapar uñjañapataki.
  Ukampis alemanonakax jan chuymani jet bombarderonak katuqapxäna, jupanakax tunka tonelada carganak apt"asipxäna ukat 16 waranqa kilómetros ukch"a jayaruw jaltxapxäna (!).
  Ukampis aviación aérea soviética ukax wali qhipharuw qhiparäna, ukat uñisirinakax niya taqpachaw aire ukarux apnaqapxäna. Kunjamakitix, hélice ukamp apnaqat avionanakax, principio tuqitx janiw jet avionetanakat sipan juk"ampïkaspati, jaltxañ uñacht"awinakanxa. Ukat jiwasan pachpa lurawinakasax wali qhipharuw puri. Ukat hélice ukamp apnaqat avionat jet avionar sarañax wali llakiskañawa.
  Ukat avión apnaqerinakarux wasitat yatichañaw wakisi, pistas ukanakas jachʼaptayañaw wakisi, ukat mä kasta combustible wakichtʼañaw wakisi. ¡Walikiwa, motoranakax pachpa yant"ata ukat depuración ukanakaw utji!
  Alemanonakax Stalingrad markat distraídos ukhamaw jikxatasipxäna... Muspharkañawa, Tercer Reich ukat taqpach coalición ukax vapor tukusxänwa, ukat Ejército Rojo ukax mä Fénix jamach"irjamaw jikxatasïna. Abril ukat mayo phaxsinakax Stalingrad jak"anx wali ch"ama ch"axwawinakanw pasapxäna. Ukat junio phaxsinx Ejército Rojo ukax nayrar sartañ yant"askakïnwa, uñisirinakaruw pintawayxäna. Ukampis julio phajjsinjja, wali juntʼükchïnsa, nazi-nakajj Caspio sat qota lakanwa Bakú markar sarapjjäna. Nayrar sartañax wali k"achat k"achatänwa. Mä promedio 1,5 kilómetros sapa uru. Dagestán markax kutt"ayawayiwa... Soviético soldadonakax Fritz ukat aliados ukanakaruw taqi acimut ukan t"unjapxäna.
  Chika taypinsa, alay tuqinsa uñisirinakaruw atipt"apxäna. Arkhangelsk markar jak"achasiñax janiw jaysatäkänti... Ukampis septiembre phaxsinx Alemania markan Cáucaso uksan nayrar sartawipax juk"ampiw jilxattawayi. Caucásico tamanakan ch"amanakapax wali ch"amaw tukusxäna, ukatx tunka transportenakan qutapax uñisirinakan supremacía aérea ukan condicionanakapamp chikaw pä jan ukax kimsa aire ukanx sarapxäna. Ukhampachasa, octubre phaxsit tukuyarux fascistanakax Azerbaiyán markaruw mantapxäna. Ukat noviembre phaxsinx Baku markaruw nayrar sartapxäna. Ukat diciembre phaxsit qalltasinx Krauts jupanakax Georgia markan turcos ukanakamp mayacht"asipxäna...
  Marzo phaxsin janïr purinkipanx Cáucaso markanx ch"axwäwinakaw utjäna, ukatx Ereván markax 1947 maran junio phaxsikamaw ch"axwäwinakax utjawayi.
  Taqi juyphi pachanx Ejército Rojo ukax jan qarjataw nayrar sartañ yant"äna. Jupanakax coalición ukarux jan walinw jawq"japxäna. Japón markax qhipharux Vladivostok markarux abril phaxsin katuntapkchïnxa, ukax URSS markarux Amur jawir khurkatar juk"amp ch"aman ch"amanchañakiw jaytawayi.
  Ejército Rojo ukax juyphi pachan ukhamarak marzo phaxsin ataques ukanakamp jan uñjkañ askinak jikxatkchïnxa, mä chiqap yatichäwiw coalición ukar yatichäna. Alemania markan satélite sat markanakanjja, jukʼamp jan waltʼäwinakajj jukʼampiw jiljjattäna. Jaqinakan yänakapax tukusxänwa ukat chhaqtäwinakas wali jach"apunïnwa. Qullqi tuqit jan waltʼäwinakax jan aguantañjamäxänwa. Frentenakan suma jikxatatanakas callinkir europeo chacharux juk"amp juk"ampiw kusisiyäna. Sumankañ munañajj jukʼampiw chʼamachasïna.
  Ukampis Hitler chachajj qala chuymampiw URSS markar tukuyañ munäna. Ukhampachas jakthapiwinakax Ejército Rojo ukax ch"axwañ askinjam chhaqhayaspawa Baku markar chhaqhatapatx janiw phuqhaskänti. 1946 maranxa, URSS markax mä récord ukham armanak luratayna: niya 60 waranqa avionanaka ukat 40 waranqa tanques ukat autopropulsadas armas, 250 waranqa armas ukat morteros ukanaka. Jïsa, aviación soviética ukax jilpachax Yak-9 ch"axwañ avión ukawa, IL-2 ataque avión ukawa, ukax wali lurawiwa. Yak-3 ukatxa LA-7 ukaxa jisk"akiwa lurataraki. Wali lurañanx PE-2 ukat TU-3 ukanakaw utji. Jïsa, aviación ukax uñisirinakan jet monstruonakaparux jan apnaqañjamaw uñjasispa, ukampis janiw ukhamäkiti. Kunjamakitix T-34-85, IS-3 ukat SU-100, qhipharux jisk"a k"añaskunakaw utji.
  Ukat 1947 maranx T-54 ukax servicio ukar mantañ qalltawayi, ukax tecnología alemana ukan superioridad cualitativa ukarux tukjañapänwa. Chiqansa, T-54, 36 tonelada pesa, janiw taqpach uñisirinakan tankinakapat sipan jukʼamp chʼamanïkaspati, ukampis Panteras ukat Tigres ukanakamp jasakiw atiptʼasispa.
  Alemania markankir jachʼa tanquejj E-50 satänwa, ukajj Lion-3 satänwa. Uka autox León ukar uñtasitawa, ukampis juk"amp ch"aman motoraniw 1200 caballos de fuerza ukat thiya armaduraniwa. 75 tonelada pesa, alemán tanque ukan armadura lateral ukan thiyapax 140 mm ukjaruw jilxattawayi, ukatx nayräx 240 mm ukjaruw jilxattawayi 105 mm pistola ukat barril largo ukax 100 el. Machaq alemán autox nayrïr autoruw tukuñapa. Armaduranaka ukat armaduranakapanx soviético markat sipanx juk"amp askiwa, ukampis pä kuti jilaw llamp"u.
  Ukampirus T-54 ukax jichhakiw lurañ qalltawayi.
  Ukampis 1947 maran verano phajjsin jukʼamp juntʼüjjänwa. Alemanes jupanakax Moscú markar wasitat atacañ munapxi. Ukat Saratov markaruw pʼakjapjjarakïna. Uka nuwasiñax jallu qallta phaxsikamaw sarantaski. Fritz jupanakax Saratov juparux wali ch"amampiw irpapxi. Ukampis Moscú uksanx suxta tunk paqallq tunk kilómetros ukch"a nayrar sartañ atipxatayna. Rzhev ukat Vyazma jupanakax qhipïrix chikat muyuntatäkchïnsa, URSS ukampiw qhiparapxäna.
  Moscú markax janiw atipt"atäkiti, ukat nazis ukat jan sintt"asir mayacht"asiwipax juyphi pachanx trincheras ukanw uñkatasipxañapa. Jichha kutix comando soviético ukax jaqinakar qhispiyaski ukat ch"am apthapiski. Jisk"atpachax T-54 tank ukaw utji. Ukat 31 urunak saraqkipan diciembre phaxsit 1947 maranx MIG-15 ukax wali sum yant"ata, ukax Alemania markan monopolio de aviones jet ukanakax aire ukan tukuyañapawa.
  Cheqas 1948 maran febrero phajjsinjja, walja maranak muyuntatäsajj Leningrad markajj tʼunjatäjjänwa. Mä wali jach"a ch"axwawiw poder soviético ukan jach"añchawiparuxa.
  URSS markax mayo phaxsin 1948 maran kunjamsa jikxatasïna ukax janiw suyt"äwinïxänti. Alemanes ukat jupanakan mayacht"asiwipax Cáucaso uksaruw apnaqapxi, ukatx Volga uksat Saratov uksaruw apnaqapxi, ukatx Tambov ukax Voronezh uksaruw apnaqapxi. Ukat Orel markat inti jalsu tuqinx niya Tula marka jak"ankiwa, ukatx Vyazma markan ukat pachpa Rzhev jak"ankiwa, Arkhangelsk markakama.
  Ukhamajj ¿kunas ukham jan walin uñjasisajj lurasispa? Ukhamarus, japoneses jupanakax Amur jawir thiyan Primorye uksanx taqpach apnaqapxi ukatx sapa aliado jupanakaruw katuntapxi: Mongolia.
  Ukat paqallq mara chʼaxwäwinxa, uraqinakax chhaqtxänwa, uka uraqinakax URSS markan chikat jaqinakaw janïr katuntatäkasax jakapxäna, ukat inas jukʼampïchispa. Paqallq mara ch"axwäwinx Ejército Rojo ukax jan kutt"ayasaw pä tunk millones pallapallanaka ukat oficiales ukanakar chhaqhayatayna. Khitinakatix usuchjatanakar jan ukax jan ch"amanïpki ukanakar jan jakt"asa. Jach"a bombardeo, bombardeo ukat manq"at pist"awinakat jach"a chhaqtäwinak jan jakt"asa.
  Uka markat jaqunukut familianakar amuytʼasas Stalin chachajj janiw patak millón jila jaqenakajj jupan apnaqatäkänti, inas jukʼampïchïna. Ukanakatxa, sapa phisqhatxa, ejercitoruw jawillt"ata. Niya pä tunka millones kunaymana soldadonakawa. Phisqa marani wawanaka, jubilacionanaka, ukhamaraki discapacitados nayrïri ukhamaraki payïri qutuchata jaqinakawa uka maquinanaka apnaqapxañapäna.
  Markax wali ch"amanchatawa. 1947 maranx armas ukanakan lurawipax mä juk"akiw jilxattawayi... Ukhamax ¡soviéticos markan markapar tukjañatakix wali nayraw!
  Stalin jupa pachpaw, kunayman tuqitxa, janiw ukham amuykänti. Ukat Hitler jupax Rusia markaruw ch"amanchañ munarakïna - ¡taqi kun mä kutikiw jikxatañataki! Ukhamajj janiw kuna compromisos utjkänti.
  Jallu pachanx alemanonakax Moscú markaruw machaq ataque uñstayapxäna. Capital pʼakjañasa ukat URSS markar tukjañasa sasaw wali suyapjjäna. Ejército Rojo ukanx Moscú markax kimsa millones jila pallapallanakampi milicianakampiw phuqhantat uñjasi. Jupanakax tunka payan waranqa tankinakampi, autopropulsadas armas ukanakampiw armatäpxäna. Chiqansa, niya phisqa patak T-54 ukanakakiw utji, jilpachax T-34-85 ukat SU-100 ukanakaw ch"axwapxi. IS-3 ukax uka pachakamax niyaw jaytatäxäna. Wali juk"a tanques IS-4 ukanakaw lurasiwayi kunatix aka mastodón ukax tecnológico ukan jan confiable ukhamawa. Suxta tanques IS-7 ukanakaw lurasiwayi, ukampis aka autox janiw walja lurañar sarawaykiti. Ukampis, inas inamayakïchïna. Ukax 75 tonelada Lev-3 ukan 240 mm armaduraparuw 130 mm cañón ukamp mantaspa. Chiqans alemanonakax juk"amp nayrar sartat tank ukanipxataynawa, Royal Lion, 100 tonelada pesa, 1800 caballos de fuerza ukan motorapampi, ukatx 128 mm ukan wali jach"a barril pistola ukanïnwa, qalltanx proyectil ukan 1260 metros por segundo ukhanïnwa.
  Ukampis Stalin jupax kunjamatsa jach"a yänakarux janiw munkänti, ukat jupax juk"amp askiwa: jisk"a yänakax juk"amp askiwa, ukampis jaya.
  Ukampis pusi nuwasirinaka: Zoya, Victoria, Elena, Nadezhda jupanakax janiw ukham amuyapkänti. Ukat jupanakax jichhakiw IS-7 tank jupanakan apnaqawipar katuqapxäna. Ukhamaraki, ukatxa paqallqu jakhuna. Ukatwa pusinix jupanakan qullqipamp aka auto lurapxäna. Imill wawanakax Siberia markan quri barras ukanakaw jikxatasipxäna, ukatx Ministerio de Defensa ukan qullqiparuw churapxäna. Ukat jichhax jupanakpachaw aka muspharkañ maquinat ch"axwañ munapxäna.
  Ukat 1948 maran junio phajjsit 22 urunak saraqatarojj wali wakiskir uruw niyaw jakʼachasiskäna. Hitler chachan soldadonakapajj jaqenakar pʼeqtʼaskakïnwa, Rzhev sat soviético markar pasañsa ukat muyuntañsa munapjjäna.
  Ukat rusa demiurge diosanakan pusi phuchanakapax, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, ¡Rusiatakix mä jan walt"äw pachan chikancht"asiñ amtapxäna! ¡Jupanakax sapa kutiw Tayka Markap - Rus' - chiqap pachan ukhamarak chiqan qhispiyapxi!
  
  
  
  
  JANIW GAPAL DE ACERO UKHAMÄKITI
  Jilapachax, muspharkañawa, jilpach universos paralelos ukanx Segunda Guerra Mundial ukat Jach"a Guerra Patriótica ukax Rusia markatakix juk"amp jan waliw chiqpachanx juk"amp jan walipunïnwa. Inas Europa markar apnaqir régimen fascista ukax juk"amp ch"amanïtapatxa, janiw amuyañjamäkänti. Totalitarismo brutal ukat elementos de mercado uka economía ukan mayacht"asitapax capitalismo liberal occidental ukat modelo estalinista centralizado, burocrático ukat sipanx juk"amp askiwa. Wali askiwa, mä qawqha razonanakatwa, objetivo ukhamarak subjetivo. Jachʼa suertenïtapatjja, nazinakajj janiw trumpetanakap apnaqañjamäkänti.
  ¿Alemananakax documentonakan acero inoxidable sat raspador apnaqapkäna ukat rusanakax hierro sapuru apnaqapkäna uka laykuki, ¿qhawqha alemán uñchʼukirinakas pantjasipxäna? Ukat ¿kunjamsa ukham jiskʼa yänakajj guerran saräwipar chʼamañchtʼäna?
  Kunjamakitix mä universo paralelo ukaw utjäna, ukanx octubre phaxsin 1941 maranx mä wali meticuloso oficial de inteligencia ukaw jan amuyt"asis uka chiqawj jikxatäna. Chiqpach documentos soviéticos ukat falsos alemanes ukanakax q"uma ukat... Documentos soviéticos ukanx clip de papel ukax oxidado ukhamawa ukat ukax uñjasiwa, ukampis alemán ukanx janiw ukhamäkiti.
  Akax mä jisk"a lurawiwa, ukampis Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukan saräwiparux ch"amanchatapax wali jach"apuniw tukuwayi.
  Pantjasiwinakat jithiqtasax ukat alemán agentenakan apnaqataw irnaqapxäna, ukat Stalingrad jak"an mä ofensiva soviético soldadonakax wakicht"apxatapat wali aski yatiyäwinak jikxatapxäna. Ukham iyawsayasa, qala chuyman Adolf Hitler chachajj uka toqet iyaw sänwa, ukat Volga sat jawir thiyan saytʼatäpkäna uka nazi soldadonakar mayamp tantachtʼasiñapatakiw mä orden churäna. Ukat ukajj wali wakiskirïnwa.
  Rzhev- Sychov operación ukanx Ejército Rojo ukax Wehrmacht ukar sipanx pä kuti jila ch"amanïtapatx janiw Alemania markan arxatäwip p"akintañjamäkänti, ukhamax Stalingrad markanx equilibrio de fuerzas ukax nazis ukanakatakix juk"amp askiwa.
  Ukat 1942 maran noviembre phajjsit 19 urunak saraqatarojj janiw ofensiva operacionanak lurañatakejj askïkänti. Aviación, juk"ampirus ataque avión ukanakax janiw sartañjamäkänti, ukat artillería ukan bombardeo ukanakax uñisirinakan nayrar sartat arxatäwinakaparux wali jisk"a ch"amanchawikiw utjäna. Soviético soldadonakajj ofensivaruw sarapjjäna, ukatwa chʼamaktʼapjjäna. Cuerpo de tanques ukanakar uñstayañas janiw Hitler chachan arxatäwipan mä p"iya p"akjañjamäkänti.
  Rzhev-Sychov uksanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi. Machaq mara urunxa sarantaskakiwa. Ukapachaw jach"a chhaqtäwinak uñjasax pä tuqit soviético soldadonakax jan walt"äwip sayt"ayapxäna. Hitler chachajj Volga sat jawiraruw chʼamachasïna, ukampis aleman jaqenakarojj África toqen nuwasiñ qalltapjjänwa. Churchill jupax Montgomery jupan Egipto markan ofensivaparux akham sasaw sutinchawayi: qalltawi tukuyata. Jichhax aliados ukanakax atipt"añakiw sasaw arsuwayaraki.
  Chiqans Rommel, jach"a ch"amanchirinakax África uksar apayasipkchïnsa, jan suertenipxänwa ukat ejercitopax atipt"ataw uñjasipxäna. Pä frente ukan ch"axwäwix utjañapatakix Tercer Reich ukax febrero phaxsin 1943 maranw taqpach movilización ukar yatiyañapäna.
  Ukhamarus Operación Blau ukan jach"a amtanakapax janiw phuqhaskänti. Ukampirus 1942-1943 maranakan juyphi pachanx Wehrmacht ukax chiqpach sarnaqäwit sipanx inti jalsu tuqinx jan sinti atipt"asiñapatakiw ch"amanchawayi. Jallu qallta phaxsit tukuyarux soviético soldadonakax markasanx wasitatw ch"axwañ qalltapxäna: kimsïr operación Rzhev-Sychov ukat Stalingrad jak"an. Ukampis janiw ch"aman arxatäwin qunt"atäki uka uñisirir p"akintañ atinakiti. Jichhajj uka nuwasïwinakajj Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwit amtasiyäna. Ukax mä juk"a pachanakanwa, posicional. Kunapachatï khititï atackäna ukajj arxatirit sipansa jukʼamp atipjäna ukhajja.
  Leningrad markar qhispiyañatakix Operación Iskra ukax qhipharuw apayatäna. Stalin jupax Rzhev ukan chhullunkhayap jank"ak khuchhuqañ munäna, ukat Stalingrad markan uñisirinakar atipt"añ munäna. Alemanonakax pasïr juyphi pachan yatichäwinakap amtasisax wali ch"amampiw arxatasipxäna. Ukat jichhakamax jupanakax soviético soldadonakan nuwasïwiparux saykatañ atipxatayna. Kunjamtï jikxataskänxa, kunapachatix Krauts ukanakax wakicht"atäxi ukhax janiw jasakikiti arxatäwinakap p"akintañaxa. Ukat Alemania markankir fuerzas armadas ukan suma uñnaqapax wali sumawa.
  Soviético ukan ofensivapax febrero phaxs tukuykamaw utjawayi, ukampis janipuniw atipjawaykiti.
  Marzo qallta phaxsinx comando soviético ukax Voronezh uksaruw ofensiva lurañ yant"äna. Qalltanx wali askinak jikxatatapatxa, Ejército Rojo ukax contraataque ukaruw puri Mainstein sat chachan arunakapa . Jach"a fuerzas soviéticas ukanakax muyuntatäpxänwa ukat kutt"añ thakin ch"axwapxañapänwa. Chhaqtawinakax juk"ampirus tecnología tuqinx wali jach"apuniw tukuwayi, ukatx alemanes ukat aliados ukanakax uka tuqinx mä kayuk jikxatañ atipxatayna ukatx Voronezh ukat suburbios ukanakaruw taqpach katuntapxatayna.
  Mainstein contraataque ukanx "Panteras" ukat "Tigres" ukanakax nayrïr kutiw ch"axwäwinx chikancht"asipxäna. Machaq tanques ukanakax mä chiqanx suyt"awinakaparjamaw phuqhapxäna. Kunapachatï sum apnaqapkäna ukhajja, nayraqatapan nuwasiñanakanjja, soviético autonakat sipansa jukʼamp sumapunïnwa.
  Primavera descongelación ukax qalltäna ukat inti jalsu tuqinx samarañaw apnaqäna. Túnez markanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi.
  Fuhrer sat barcojj África markan mä puente pʼeqejj kuna jan waltʼäwinsa uñjasiñapatakiw chʼamachasïna. Uk phoqañatakejja, nazinakajj jan uñjkañ mä amtar puriñwa amtapjjäna. Franco-rux mä ultimatum churapxäna: jan ukax alemán soldadonakaruw Gibraltar markar sarañapatak jaytawayi, jan ukax t"unjataw uñjasi, Vichy gobiernor uñtasita. Generalissimox thaya kayunak katuqasinx iyaw sataynawa. Uka pachparakiw Gran Bretaña ukat Estados Unidos markan gobiernonakaparux jachaqt"asis achikt"asiwayi: España markamp ch"axwañ jan yatiyañapataki, kunatix janiw munañaparjamax ukax luraskänti!
  15 uru achuqa phaxsit 1943 maranx alemanonakax Gibraltar markaruw nuwasiñ qalltapxäna, qhipa Tigres ukat Panteras ukanakaruw jaquntapxäna. Uka fortalezax patak patak tanques ukanakan ataques ukanakamp pä urunw jaquqantäna. Uka ataque ukax Paulus jupan p"iqinchatawa, inti jalsu tuqinkir frente uksat amtasi. Ukax wali muspharkañawa, alemanonakax qhipa cuartonak katuntapxäna, Stalingrad ukat Stalingrad fabricanakan utanakap 1 uru achuqa phaxsit 1943 marakama. Ukhamatwa Paulus chachajj mä jukʼa wasitat saytʼasïna ukat mariscal de campo ukat espadanakampi caballero cruzan encina laphinakaparuw bota lurañatak titulo katoqäna.
  Gibraltar markar katuntatapatxa, británicos ukat estadounidenses ukanakax inti jalant tuqit Mediterráneo uksar mantañ jark"äna. Ukat ukat sipansa, jupanakpachaw nazis ukanakax Marruecos markar mä juk"a jayat mantañ atipxatayna, ukat aliados ukan ch"amanchirinakapat mä chikat Túnez markat maysar apanukupxäna.
  Túnez puente p"iqin presión ukax juk"amp jan ch"amanïxänwa, ukatx Rommel jupax wasitatw yaqha chiqar apayatäna. Hitler jupax Inti jalsu tuqin pallapallanakan operacionanakap jichhakamax congelañ amtäna, ukat Mediterráneo qutar apnaqañ yant"äna.
  Ukhamarakiw comando soviético ukax suyt"añ thakhinak phuqhañ qalltawayaraki. Ukax chiqpach sarnaqäwinx Stalin jupax lurawayiwa, ukat jichhax ukham lurañ amtawayi. Capitalistanakax jupanakpachaw loqhe jaqinakarux wilañchapxpan. Martillompi jawq"jasipxpan, jiwasax ch"amas apthapisinx ch"axwañaniw kunapachatix q"al qarjatäxani ukhaxa.
  Alemania markankirinakajj Túnez markan alay toqenwa wali katjatäpjjäna, ukat machaq Mariscal de Campo Paulus sat chachan pʼeqtʼat soldadonakajj Casablanca markaruw nayrar sartasipkäna. Estadounidenses jupanakax Tigres ukat Panteras ukanakamp atipjapxäna. Ukhamaw jikxatasïna, jupanakan Sherman ukax jan ch"amanïkaspas ukhamaw ukham tanques ukanakarux jan ch"amanïkänti, ukhamarak modernizado T-4 ukampi.
  Ukat Churchill chachajj kimsa phajjsi pächasïna, ukhampachasa, España marka contra Chʼajjwañwa yatiyäna. Ukampirus uka pachakamax alemanonakax Marruecos markpacharuw katuntapxatayna ukat Argelia markaruw katuntapxatayna. Ukatwa, ukax janiw Franco-takix mä ch"axwäwjam jutkänti. 25 uru lapaka phaxsitx alemán soldadonakax Argelia markan capitalap katuntapxäna, ukatx británicos ukanakarux wali ch"amampiw atipt"apxäna. Rommel ukan contraataque ukamp askinak jikxatañax ch"amanchasiwayi, ukat Kissilring ukan akatjamat atipt"atapata ukhamarak Malta markar uraqir puritapata.
  Frente Oriental ukax suma sayt"atäna ukat samarañänwa. Stalin, khititix nayrir ch"axwäwinakanx soldadonakapax wali ch"amamp chhaqhata, jupax Ejército Rojo ukarux wasitat phuqhantawayi. Alemania markankirinakajj machaq tʼaqanak uttʼayasajj estrecho de Gibraltar sat cheqat Mediterráneo lamar qotaruw apayapjjarakïna.
  Alemania markan submarinos ukanakan lurawipax flota estadounidense ukat británica ukanakan toneladas ukanakax juk"at juk"at pist"añ qalltawayi. Ukat ukax Europa uksanx sur uksankir jach"a quta ch"axwäwinakanx janiw askinak jikxatañatak yanapt"känti.
  Mediterráneo sat lamar qotan jan waltʼäwinakajj utjkäna ukhajja, agosto phajjsit 6 urunak saraqataruw Churchill chachajj Francia markar puriñ amtäna. Ukampis uka operacionajj jan wali tiemponwa lurasïna, janiw sum wakichtʼatäkänti.
  Agosto phaxsit 10 urunak saraqatarux Rommel ukat Paulus jupanakax mayacht"asipxäna, ukat Argelia inti jalsu tuqinx mä jach"a caldera ukham utt"ayapxäna. Ukat 19 uru achuqa phaxsitx Mainstein, trampas ukan jan amuyt"asir yatichirix aliados ukan soldadonakaparux quta thiyat ch"iyjatayna.
  Fritz ukan suma sartawipax estadounidenses ukanakan jan amtäwipampiw ch"amanchasiwayi, jupanakax 1943 maran Francia markar uraqir puriñax janïr pachaparuw uñjapxäna, ukat barcos de aterrizaje ukanakax wali pist"atarakïnwa. Frente Oriental uksanx samarañaw utji. Ukhamarus Alemania markanx aviación ukan lurawipax pä kutit jilaw 1943 maranx jilxattawayi, kimsa tunk payan waranqa avionanakat jilaw sapa marax utjawayi - wali askiwa alemanes ukanakax juk"amp jaqinak ukhamarak territorio jupanakan apnaqawipankapxataynawa, chiqpachanx janiw ukhamäkiti. Ukat machaq Focke-Wulf autonakax ch"aman armaduranakampi armanakampi, ukhamarak 30 milímetros cañones ukanakampi, aviación aliada ukarux sinti jan walt"ayawayi.
  Argelia ukat Francia markanakan jan walt"äwipax agosto phaxsin 1943 maranx chiqpachapuniw aliados ukanakatakix ch"iyarar tukuyäna.
  Stalin chachajj ukham suma jikjjatasitapat wal kusisïna. Ukampis Churchill chachan pacienciapax tukusxänwa. Inti jalsu tuqinxa, avión ukan nuwasiñanakas niyaw tukusxäna, ukat partidos ukanakan jan waltʼäwinakapax jukʼampiw jilxattawayi. Alemanes jupanakax nayrir soviético markachirinakat juk"amp machaq cuerponak utt"ayapxäna ukat gobiernos locales títeres ukanakar uñtasit lurapxarakïna. Ukhama, inti jalsu tuqinkir nacionalistas locales ukanakan sapaqat brigadas ukanakax África uksanx nayratpach ch"axwasipkäna.
  Búlgaro zar Boris jupax kimsa suma divisiones ukanakap Túnez markaruw khitäna, amuyataxa, ch"amaka continente ukan jupatakix mä qawqha colonias ukanakaw jikxatasiñap suyt"äna.
  Septiembre phaxsinx Rommel jupax Egipto markanx mä jach"a ofensiva qalltawayi. Jupax fuerzas ukan superioridad cuantitativa ukat cualitativa ukanakamp apnaqasaw Trípoli markar katuntañ atipxatayna, mä semanaw señal de ataque ukat qhipat.
  Británicos ukat estadounidenses ukanakax Libia markan atipt"asisaw atipt"asipxäna. Ukham condicionanakanx Churchill jupax URSS bolchevique ukar kuna yanapt"äwinaks suyt"ayañapatakiw yatiyawiyi, ukatx jank"akiw ch"axwawinak juk"amp ch"amanchañapatak mayi. Stalin jupax ultimatums ukanakar jan yäqañjamaw uñt"ayasïna. Chiqansa, jan walinak lurañatakix wakichtʼasiñanakax luratäkchïnsa. Ukampis Koba sat chachajj kʼari chuymanïnwa, ukat sapa mayni suman jakasiñatakejj uma yantʼañsa yantʼarakïnwa. Maynïrixa, septiembre phaxs tukuykamax alemanes ukanakax Libia markpacharuw katuntapxäna, Tolbuk markamp chika, ukat Egipto markar Alejandría uksaruw mantapxäna.
  Paulus chachajj inglés arut wali wakiskir fortificado cheqat pasañwa atipjäna, ukat Nilo jawiraruw sur toqer saräna. Chiqansa, ukax Egipto markan Gran Bretaña markatakix jan waltʼäwiruw puriyäna. Ukatx alemanonakax Canal de Suez uksaruw sarapxaspäna ukat Irak uksaruw sarapxaspäna, ukatx Baku markat janiw jayankxapxaspänti.
  Qhiphart"awix jan walt"awiruw tukuwayi, ukatx Stalin jupax Rzhev markar wasitat ataque qalltañapatakiw kamachi, ukhamarak Stalingrad markar wasitat katuntañataki, ukat uka pachparakiw Cáucaso Norte uksan uñisirinakar t"unjañataki.
  Mä arunxa, octubre phaxsinxa, jankʼakiw kimsa tuqit nuwasiñanakax wasitat qalltawayi. Ukat noviembre phaxsinx Leningradsky ukan uñacht"ayatarakiwa.
  Ukampis mä uñisirir pʼakjañajj janiw faciläkänti, jupajj wali suma allsutänwa ukat Pantera ukat Tigre sat jachʼa tanquenakanïnwa. Soviético soldadonakax manqhan posición ukan jark"aqasiñanakampiw uñjasipxäna. Ukat arxatañatakix alemán machaq tanques ukat autopropulsados armas ukanakax wali sumpun irnaqapxäna.
  Ukhamajj octubre ukat noviembre phajjsinakanjja, janiw kuna jachʼa nayrar sartañas utjkänti. Janitï Alemania markan ofensivapax Canal de Suez uksan sayt"ayatäkchi ukhaxa. Ukat mä juk"a pachatakikiw... Ukampirus Paulus ukat Rommel jupanakax Sudán markaruw soldadonakapar kutt"ayapxäna. Ukat África markar katuntañ qalltapxäna.
  Wehrmacht ukax janiw juyphi pachanx ataque lurañatakix wakicht"atäkiti.
  Ukhamarus, Krauts jupanakax jach"a suyt"awinak Pantera-2 ukarux juk"amp nayrar sartat maquina ukhamarak Tigre-2 ukat León ukanakarux pintapxäna.
  Juyphi pachax Ejército Rojo ukan Krauts ukan arxatäwinakap p"akintañ yant"äwinakanw pasawayxi. Ukampis janiw kawkhansa jachʼa askinak jikjjatañjamäkänti. Mä pʼakjañajj utjkchïnjja, uñisirinakajj contraatakempiw uka jan waltʼäwir kuttʼayapjjäna.
  Ukat uka jan waltʼäwejj jukʼamp jan waliruw puriskäna. Gran Bretaña markanxa, pallapallanakan atipjatapatxa, política tuqit jan waltʼäwinakaw utjäna. Churchill jupan gabineteparux mä voto de desconfianza ukaw apsutäna. Kunjamarak yaqha ukhamäspasti, jukʼamp yatiñan Paulus chachajj Inglaterra markar Sudán ukat Etiopía markanakat jaqunukuspa ukhajja.
  Machaq gobiernojj Alemania markaruw yaqha suman jakasiñatak mayïna. Estados Unidos markan flota submarino alemana ukan juk"amp chhaqtäwinakap uñjasax Roosevelt jupax janiw uñch"ukkänti. Ukhamarus, América markanx cargopax ch"allxtataw uñjasi. Ukat japoneses jupanakax mä qawqha jisk"a atipt"äwinakampiw atipt"apxäna, ukax americano nayrar sartawiparux juk"ampiw jilxattawayi. Ukhama, punto de vista - jiwasan ch"usawjax patanx atipt"awayiwa.
  Ukampis Hitler chachajj nayraqatjja, sinti condicionanak uñachtʼayäna. Ukatx compromiso ukax Francia Uraqinaka ukat Egipto ukanakaw utjäna, ukhamarak kunatix nayrax Italia markan utjkän ukax kutt"ayatäxänwa. Sudán markax Tercer Reich ukan amparaparuw puriraki, ukampis Canal de Suez ukax mayacht"asisaw apnaqasi.
  Ukhamatwa, Occidente tuqin mä libre ampar churasaxa, Fuhrer chachax taqi ch"amap Inti jalsu tuqir jaquntäna. Nazis ukanakax mayo phaxsinw Moscú markar nuwasiñ qalltapxäna. Francia ukat Inglaterra markan colonianakapar yuspajarasinxa, Libia markax niyaw petroleo utjatayna, ukat Hitler jupax jank"akiw atipt"añ munäna.
  Ukhamarus, Türkiye ukax payïr frente jist"arawayaraki.
  Ukampirus Ejército Rojo ukax nayratpachw jan iyawsañjam ch"amanchawi ukat heroísmo uñacht"ayäna capital soviética ukatak ch"axwawinakanxa. Mä chikatanitxa, Alemania markan nayrar sartawipax janiw mä kilómetro urut jiläkänti. Agosto phaxs tukuykamax nazis ukanakax patak kilómetros ukch"a nayrar sartañ atipxatayna, mä juk"a kimsa patak jila ancho ukamp.
  Moscú markaruw jak"achasipxäna, ukampis línea de defensa Mozhaisk ukar t"ijtapxäna. Ukanakajj mä jukʼa askinakänwa. Ukatjja, soviético soldadonakajj sapa kutiw uñisirinakar kuttʼayapjjäna. Machaq tanques soviéticos T-34-85 ukat IS-2 ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna. ¡Alemananakax ventajanakap qʼal aptʼasipxäna sañax janiw sañjamäkiti, ukampis ¡Ejército Rojo ukax janiw saytʼkänti, janirakiw cienciax saytʼkänti!
  Machaq ch"axwañ soviético Yak-3 ukat LA-7 ukanakaw uñstawayi, jupanakax alemán hélice ukamp apnaqat avionanakamp atipt"asiñ yatipxi. Chiqansa, uñisirinakax wali ch"aman trumpeta reactiva ukanakaw kutt"ayañatak utji. ME-262 ukat HE-162 ukax janiw análogos ukanakax uraqpachan utjkänti. Hitler chachajja, phisqa tunka toneladanakat sipansa jukʼamp kʼacha tankinak lurañasa ukat lurañas jarkʼañwa amtäna. Ukatwa T-4 ukat Pantera ukanakax jaytatäxäna. "Panther"-2 ukax 50,2 tonelada pesa ukat mä ch'aman pistola ukaniwa, motor 900 caballos de fuerza ukaniwa. "Tigre Real" ukat "León" ukax monstruonakan 70 tonelada pesopat sipans juk"ampiw jilxattawayi. Partido decreto ukarjamaxa, soviético autonakax janiw 47 tonelada jila pesapkänti.
  Moscú markar jan katuntasaxa, nazis ukanakax Leningrad markaruw uñch"ukipxäna. Chiqpachansa aka markat usutäpxänwa. Septiembre phaxsinw jach"a bombardeo ukanakax qalltawayi. Ukhamarakiw 1000mm calibre armas ukat proyectiles robóticos alaxpach uñt"ayapxäna.
  Hitler chachajja, Leningrad markaruw kunayman qollqemp katuntapjjañapatak mayïna.
  Markax kimsa jan walt"awinak septiembre ukat octubre phaxsinakanx kutt"ayañ atipxatayna. Ukampirus alemananakax tunka pä tunk kilómetros ukch"a nayrar sartañ yatipxäna, ukat Peterhof puente p"iqip katuntapxarakïna. Yaqhip chiqanakanx unidades ukanakax markaruw mantapxäna, ukatw uka tamax posición operativa ukarux juk"amp jan walt"ayawayi. Noviembre phaxsin 1944 maranxa, nazis ukanakax parlamentarios ukan chhijllawinakan atipt"apxäna, ukatx Suecia markax URSS markamp ch"axwañaruw mantarakïna.
  Ukanx wali ch"amampiw uka lema uñt"ayawayi: Pedro Jach"a ukat Alejandro jupanakan atipt"asitapat venganza. Machaq divisiones suecas ukanakax frente ukar puripxäna ukat finlandeses ukanakamp chikaw alay tuqit markar ataque qalltapxäna. Ukat nazis ukanakax wasitatw ataques ukanakax qalltapxäna, yaqhanak taypinxa, Sturmtiger ukat juk"amp ch"aman Sturmaus , ukhamarak tanque E-100, uraqpachan nayrïr monstruo serie patak tonelada jila pesa.
  Soviético pallapallanakan ukhamarak milicianakan jach"a heroísmo ukat resiliencia ukanipkchisa, ukhamarak Novgorod markar jan walt"ayat contraataque diversionario ukar puripkchisa, uka markax janiw qhispiyatäkaspati. Ukampirus qhipa trimestre ukax janiw 27 urunak saraqkipan enero phaxsit 1945 maranx jaqukipkänti, ukax mä uñacht"äwiw jan tukuskir jan walt"awinak uñacht"ayi. Ukat marka pachpas mä cuadra tukuykamaw utjäna: ¡1270 urunak! Inas jichha pacha ch"axwäwinakanx mä markar jark"antat juk"amp jaya pachax utjchispa.
  Alemanes ukat aliados ukanakax walja jan walt"äwinakan uñjasipkchïnxa, uka amtax mä juk"a phuqhasiwayi. Payïr jachʼa ukat wali wakiskir soviético markajj tʼunjatäjjänwa, ukat wali chʼamani uñisirinakan amparanakapajj qhespiyatäjjänwa.
  Juyphi pachanx nuwasiñax wali ch"amapunïnwa. Alemananakax taqi ch"amapampiw avioneta serial, jet ukanakamp apnaqapxäna. URSS markax janiw jupanak contrax paridad ukan ch"amanïkänti. Ukhamatwa aire ukan mä ventaja jikxatañax chʼamäxäna. Jan ukasti, uñisirinakaw ukan apnaqapxäna. Kunjamatix alemán tanques ukanakax ventajas ukanakap katxarupkän ukhama. Ukat "E" sat serie uñstatapampejj jukʼampiw jiljjattayapjjarakïna.
  Tigres ukat Panteras ukanakamp chikachasiñatakix tanques de serie E ukanakax juk"amp denso uñstayatawa, mä jisk"a silueta ukanïnwa, ukat ukatw mä ángulo ukanx juk"amp thithi armadurax utjäna.
  Jichhakamax ciencia soviética ukan jaysäwipax IS-3 ukakiw utjäna, ukax mä ch"aman torreta nayraqatar jark"aqañataki. T-54 ukax wali luratäskäna, ukat T-44 ukax janiw juk"amp sumäkänti.
  Ukampis Hitler chachajj mayo phajjsin 1945 maranwa amtanakap mayjtʼayäna. Ukat sapa mayni ataques ukanakakiw utjäna, ukat Cáucaso markan jachʼa ofensiva lurarakïna. Ukan nuwasiñajj jukʼamp facilakïnwa. Ukhamajj Stalingrad markar katuntapkäna uka qhepatjja, soviético grupor suministro churañajj chʼamakïjjänwa. Ukhamarus, febrero phaxsinx soviéticos soldadonakax Transcaucasia uksanx otomanonakarux wali ch"amampiw atipt"apxäna, turcos jupanakax Ereván markat jaltxapxañapatakiw wayt"apxäna, ukatx Kars uksat qhispiyapxäna.
  Alemania markankirinakajj jarkʼaqasiñ utanakaruw pʼakjapjjäna, ukat Volga sat jawir pasasajj Caspio sat qotaruw puripjjäna. Grozny jupax 15 uru chinuqa phaxsitw jaquqaniwayi, qala chuyman ch"axwawinakat qhipatxa, Sukhumi jupax 23 uru chinuqa phaxsitw jaquqaniwayi, Zugdidi jupax 29 uru chinuqa phaxsitw uka pachpa phaxsinx jaquqaniwayi. Tiflis markax julio phaxsit tukuyaruw Kutaisi ukamp chikt"at apsutäna. Agosto phaxsinx buitre fascista ukanakax qhipharux Daguestán markaruw katuntapxäna, ukhamarak Poti markaruw katuntapxäna, ukatx alay tuqit Armenia markaruw puripxäna. Septiembre phaxsinx turcos ukanakamp mayacht"asipxäna, ukatx Baku markaruw nuwasiñ qalltawayi. Uka jachʼa markajj noviembre phajjsit 6 urunakkamaw utjäna, 1945. Qollunakan yaqhep chʼajjwäwinakajj diciembre phajjsi tukuykamaw utjäna, jukʼampejj Ereván markanwa utjäna.
  Markasanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjarakïna. Alemanonakax Tula markaruw jak"achasipxäna ukat Kalinin uksaruw katuntapxäna, ukampis ukatx sayt"ayatäpxänwa. Ukampirus línea de frente ukax jak"achasiwayi, ukatx niyaw capital markat llätunk tunk kilómetros ukch"a jayarst"awayxi.
  1946 marax wali junt"u juyphi pachampiw qalltawayi. Comando soviético ukax Alemania markan jan walt"äwip jark"aqañ munasaw uñisirinakarux jank"ak t"ijtäna.
  Ay, uñisirinakan ventajapax aire ukanx juk"ampiw jilxattawayi. Luftwaffe jet avionanakax, llakt"asiñjamawa, sapa kutiw juk"amp sumaptatäpxäna. Machaq mayjt"awinakax ME-262 ukan uñstawayi, ukax mä ultra-alta velocidad ukan uñstayatawa. Ukhamarakiw mä ch"aman jet de combate TA-183, juk"amp nayrar sartat ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar HE-262, ukat chiqpach obra maestra de ingeniería de avión ME-1010 ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar controlada.
  Ukat URSS markan jach"a ch"axwiripax Yak-9 ukhamaw qhiparäna. Nayrajj uka autojj machaqänwa, ukampis jichhajj qhanaw jan apnaqatäjjeti.
  Ukampis Luftwaffe ukax Yu-287 ukampiw utjaraki, ukatx Yu-387, TA-400, TA-500 jet bombardero ukanakaw uñstawayi. Ukat ataque avión ukanakax jet ukanakawa. Ukatxa HE-377 ukaxa reactivo ukhamaraki HE-477 ukaxa reactivo ukhamaraki walja amtampi.
  Ukat serie E-70 ukax tanques ukanakampiw "Tigre Real" ukar uñtasit pesa, ukampis juk'amp ch'aman jark'aqasiñampiw.
  Ukat chiqpach obra maestra ukax tanque piramidal metal ukamp uñacht"ayatänwa, Fuhrer ukan urupan 20 uru achuqa phaxsit 1946 maran. Hitler jupa pachpaw "León Imperial" sutimp uñt'ayawayi.
  Uka autojj mä jachʼa, chʼiyar pirámide ukham uñtatänwa, jiskʼa rodillonakaw tank manqhan taqpach chʼuqtʼäna. Ukhamatwa, janiw mä bandeja ukankänti, ukax wali jach"a ch"amampiw cross-country ukarux jilxattawayi. Ukatjja, tanquejj janiw tejanïkänti, ukat taqe ángulonakat armadurapajj mä jachʼa ángulo de inclinación racional ukanïnwa. 99 tonelada pesa, uka autox 128 mm antiaéreo arma ukampiw armatäna, barril largo ukax 100 EL ukhanïnwa, motoran 1800 caballos de fuerza ukat armadura frontal ukax 300 mm ukhanïnwa. Ukhamaraki, losas ukanakaxa jach"a ángulos de inclinación racional ukankiwa, nayrïri chikata frontal uksanxa ukatxa 250 milímetros ukjawa payïri chikata inclinada uksanxa. Ukhamatwa, oraqpachan jukʼamp chʼamani tankäjjäna, taqe cheqanakatsa janiw mantañjamäkänti ukat alajjpachat bombanakampi atacatäsajj janiw mantañjamäkänti.
  Fuhrer ukax jank"akiw jank"ak lurañar uchañapatak mayïna ukat uka pachparakiw mä bus ukat bomba lanzador ukanakamp mä modificación de asalto ukham lurañapatak mayïna.
  Ukatwa nazis ukanakax yänak apthapipxäna, jupanakarux t"unjañaw wakisïna. Ukampis, llakisiñawa, mä wali qala chuyman ukhamarak técnicamente ch"aman uñisiriw katjatäna. Ukat mayo phaxs tukuyarux saräwinakarjamax thakhinakax wañt"awayxän ukhax ch"axwañax qalltawayiwa.
  Fritz sat barcojj Moscú ukat Tula markanakaruw pasañ yantʼäna. Uka nuwasïwinakajj jan uñjkañ chʼamampi ukat jachʼa chʼamampiw sartasïna. Ukampis soviético soldadonakajj jan atipjatäpkaspas ukham satäñatakejj walikïpjjänwa. Kimsa phaxsi jan jaytjasis ch"axwäwinakanx nazis ukanakax Tula markaruw muyuntapxäna ukat Kashina markar puripxäna ukat alay tuqit Moscú markar jak"achasipxarakïna, ukat mä juk"a yatiyawinakx chhaqtayapxäna. Uka nuwasïwix niyaw markan callinakapan utjaskäna.
  Stalin jupax capital markat sarxasax Kuibyshev markaruw sarxatayna. Ukampis nazis ukanakax julio phaxsinw Saratov markar ataque qalltapxäna. Aka markax 8 uru achuqa phaxsitw jaquqaniwayi. Niyakejjay Kuibyshev chachajj jichhajj frente jakʼan jan wali jakʼan jikjjatasjjchïnjja, uka Jachʼa Comandantejj Sverdlovsk markaruw sede centralap apayäna. Moscú markanx septiembre phaxsikamaw nuwasiñanakax sarantaskakïna. 18 uru saraqataruw Kashira markax jaquqanïna. Octubre phajjsi qalltanjja, URSS markan capitalapajj niyaw muyuntatäjjäna, ukat 29 urunak saraqatarojja, qala chuyman nuwasiñanak qhepatjja, Kuibyshev chachajj tʼunjatarakiwa. Ukatjja, alemanonakajj Guryev ukat Uralsk sat markanakaruw katuntapjjarakïna.
  Noviembre phaxsinx wali axsarkañ nuwasïwinakaw utjäna. 7 uru noviembre phaxsitx Krauts jupanakax Kremlin uksaruw mantapxäna, ukampis mä jan ch"aman contraataque ukamp kutt"ayapxäna. Ukat uka chʼaxwäwinxa, ¡Moscú markan comandante interino, mariscal Rokossovsky sat chachax jiwxänwa!
  Ukat wali uñt"at piloto soviético Kozhedub jupax patak alemán avión ukarux jaquqaniwayi, ukat nayrïr soviético jaqiw pusi kuti Heroe de la URSS ukham sutinchata. Ukat noviembre 7, 1946 maranwa ukham lurarakïna.
  4 uru diciembre phaxsitx Moscú marka jak"an bloqueo anillo ukax qhipharux jist"antatawa. Ukampis capitala ukat heroico guarnición ukan qhipharkir jaqinakax Navidad ortodoxa 7 urunak saraqkipan enero phaxsit 1947 marankamaw chʼaxwapxäna.
  Capital markar ataque ukax Mainstein jupan p"iqinchatawa. Ukatakejj Hermann Goering chachan qhepatjja, payïr Orden de la Gran Cruz de la Cruz de Hierro ukham uñtʼatäjjänwa.
  Ukampis uka chʼaxwäwix janiw tukuskiti. Sverdlovsk markankir Stalin jupax ch"axwañax sarantaskakiniw sasaw arsuwayi. Alemania markankirinakajj wali qarjataw uñjasipjjäna. Sur tuqinxa, soldadonakapax Penza ukat Ulyanovsk uka markanakaruw jak"achasipxäna ukat sayt"apxäna. Marzo phajjsinjja, soviéticonakajj contraatakenak lurapjjäna. Ukampis abril phaxsinx Ryazan markat sarxañatakix wali ch"amanchataw uñjasipxäna. Ukat mayo phaxsinx nazis ukanakax Gorky markaruw muyuntapxäna, ukatx sur uksat Kazán markaruw p"akjapxäna. Junio phaxsinx Krauts jupanakax Orenburg markaruw katuntapxäna ukatx Ufa markaruw jak"achasipxäna. Ejército Rojo ukar saykatañax jan ch"amanïxänwa, moral ukax juk"ampiw jilxattawayi ukatx walja jaqinakan deserciones ukanakax qalltawayi. Ukampirus jupanakax nayratpachaw ukankapxatayna, ukampis capital ukan t"unjatätapatx walja kutiw ch"amanchapxäna. Janiw khitis Stalin layku jiwañ munañax utjkänti. Ukampis jaqinakax Fascismo ukarux Pachamapatakiw ch"axwapxäna.
  Soviético gobiernon autoridadapas aynachtʼarakïnwa. Julio phaxsinx alemanes ukanakax Sverdlovsk markaruw mantapxäna. Stalin ukat jupamp chik saririnakax Novosibirsk markaruw sarxapxäna. Urales markanx agosto phaxsikamaw ch"axwawinakax utjawayi... Alemanes ukanakax jan walt"ayataw uñjasipxi, kunatix yatiyawinak uñt"ayañax wali ch"amawa, ukhamarak partidos ukanakan activos acciones ukanakampi. Ukampis jukʼamp chʼaxwäwinakax niyaw jan kun sañs munxiti.
  Ukampis Stalin chachajj kuns suytʼaskakïnwa. Alemanonakax septiembre phaxsinw Tobolsk markarux mantapxäna. Ukampis otoño phaxsin wal jallu purintatapat qhipharxapxäna. Juyphi pacha jak"achasitapatxa Siberia markan jan walt"awinakax sayt"ayawayiwa, ukampis nazis ukanakax Asia Central uksan taqpach katuntañ atipxatayna. Juyphi pachanx janiw Novosibirsk markar sarañ atinapkänti. Ukampis Stalin chachajj janirakiw walikïkänti, ukatwa Vladivostok sat jukʼamp juntʼu markar sarjjäna.
  1948 maraw purinïna. Nazis sat jaqenakajj niyaw disquetenakampi armatäpjjäna. Ukhamaraki, juk"amp compacto tanques turborreactores motores ukanakampiw uñstawayi. Chiqansa, juntʼüxi ukhaxa, jupanakax atipjasin marchasipxañapawa ukat markanakar katuntapxañapawa.
  Ukampis Beria markax nayratpach wali usuntat Stalin chacharuw venenomp uchatayna, ukat Tercer Reich ukarux katuyañapatakiw arsuwayi, ukax Siberia markan soviético ukan ch"amap jan chhaqhañapataki.
  Hitler, jupax pachpa ch"axwäwit maldito qarjataw jikxatasïna, niyaw iyaw satayna, ukampis nayraqatax Novosibirsk markaruw mayo phaxsin 1948 maran katuntawayi. Ukat katuyasiñax 22 uru chinuqa phaxsit 1948 maranw firmasiwayi, mä simbólico uru - chiqpachan paqallq maraw URSS ukar jan walt"ayat pachatpacha. Ukhamatwa Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna. Estados Unidos markajj 1945 maranwa Japón markar atipjäna, ukat mä bomba atómica yantʼarakïna. Ukhamat Fuhrer ukax janiw kuna negocios ukankiti anqäx markar sarañataki.
  Ukampis Beria kullakajj janiw jaya tiempo apnaqkänti. As soviético juk"amp uñt"ata, mariscal aéreo ukat paqallq kuti heroe de la URSS Kozhedub, jupax mä golpe militar ukar puriñapatakiw ch"amanchasini, ukat Comité de Defensa Estatal ukan jan wali p"iqinchiriparuw t"unjañapa. Beria ukat mä qawqha yanapirinakapampiw balamp jiwayat uñjasipxäna. Kimsïr Reich pachpanjja, 1953 maran marzo phajjsinjja, patriotanakajj Hitler chacharuw tukuyapjjäna. Ukat Goering jupax mä juk"a nayraw droganakamp jiwatayna, Himmler jupax mä conspiración ukan suyt"ayatapatw balamp jiwayat uñjasiwayi.
  Schellenberg jupan p"iqinchat SS ukat Generalissimo Mainstein jupan p"iqinchat fuerzas armadas ukanakax wali ch"axwañaw utjawayi. Taqi ukanakax mä guerra civil ukar puriyatayna. Ukham luratapatjja, Tercer Reich sat markajj tʼunjatäjjänwa. Ukat jiskʼachat URSS markax jukʼat jukʼatwa wasitat apnaqañ qalltäna. Sarnaqäwix wasitat mä espiral ukar mantawayi. Alemania markan fantástico sartasiwipax, Genghis Khan imperio ukar sipans juk"amp punkitänwa, ukatx jach"a irpirin jiwatapax - chaos ukat extinción.
  Ukat juk"at juk"at principadonakan tantachasitapatxa, Baikalsk markakiw capital ukar tukuwayi. URSS markax walja provincianakar jaljatawa, alemanes ukanakan utt"ayat provincias de títeres ukanakampi, wasitat mayacht"asiwayi. Ukat jukʼamp jachʼa atiptʼäwejja, Moscú markar katuntatäñaw utjäna, uka markajj nazi markan yugop jaqontäna. Chiqansa, Ucrania, Bielorrusia ukat estados Bálticos, ukhamarak Georgia, Armenia ukat Azerbaiyán markanakax apnaqäwip qhispiyapxäna. Kimsïr Reich ukax t"unjatäxän ukjax Estados Unidos markax uraqpachan hegemón ukar tukuwayxänwa. China markanx mä gobierno proamericano ukaw utt"ayataraki.
  Ukampis jukʼat jukʼatwa alajjpachankir imperiojj jukʼamp independiente ukhamäjjäna. URSS markanx Kozhedub markan de facto dictadura ukat qhipatx mä constitución esencial presidencial ukaw utt"ayasiwayi, ukampis pä mandato límite ukampiw ch"amanchasi. Chhijllawinakax yaqha tuqitw apasïna, ukatx p"iqinchir cargox yaqha sutimpiw uñt"ayasïna: jaqinakan p"iqinchiripa.
  Uka markax mixtos ukat jank"ak nayrar sartañ economía ukanïnwa.
  Ukampis akax kunjams mä clip clip ukanx historiax mayjt"awayi. Payïr Jachʼa Chʼaxwäwinwa atipjapxäna, jan axsartʼas nuwasipkchïnsa. Ukat ukham lurasajj jan walipunïnwa. Ukhamarus Alemania markax mä juk"a pachakiw jach"a kankañ jikxatañ atipxatayna.
  Ukat Estados Unidos markax juk"at juk"atw jan ch"amanïxänti, uraqpachax multipolar ukar tukuwayxänwa, ukax sañ muniw juk"amp jan walt"awinakax ukan utjatayna. Jan ukasti, jukʼa ordenaw utji. Ukat niya ukhamarakiw jichha pä tunk mayan patak maranakanxa.
  Ukhamajj ¿kunatsa jaqenakajj tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa sarnaqañaru ukat jan waltʼäwinakar wal munapjje?
  
  
  TROTSKY UKAX STALIN UKSAN UTJAÑAPATAKIWA
  Tukhachevsky jupax Varsovia contra campaña ukax janiw askikiti nayraqatax Stalin jupan juchapatwa - jupax, jan ukax, Wila soldadonakan sur uksankir flanco ukar ch"amanchañat sipansa, Varsovia markar nayrar sartaski. Nayrïr Ejército de Caballería ukarux Galicia tuqir kutt"ayawayi. Ukatjja, walja soldadonakajj Joseyan pʼeqtʼatäpkchïnjja, polaco jaqenakamp atipjatäñwa atipjäna. Ejército Rojo ukax Varsovia ch"axwäwinx atipjawayiwa. Polos jupanakax contraofensiva uñstayapxäna, territorio ocupado Slutsk uksankapxataynawa ukatx Minsk uksaruw walja urunak katuntapxatayna.
  Ukampirus uka pachax Occidente markax janiw bolcheviques ukanakamp juk"amp wila wartäwinak qullqimp yanapt"añ atinakänti. Varsovia markajj sumankañwa utjayäna, ukat jankʼakiw guerra civilajj tukusjjäna.
  Ukampis mä curso alternativo de historia ukat walja universos paralelos ukanakat maynïriw utji. Ukanx Lenin jupax Stalin juparux jaqunukuñapatakiw mayïna, jupax janiw pallapallanakan jan sinti yatiñankänti ukat caprichoso ukarux, sur uksankir flanco uksan p"iqinchawipat jaqunukuñapataki, ukatx Tukhachevsky jupan mayacht"asiwip apnaqañapatakiw utt"ayatayna, ukampirus Budyonny juparux Nayrïr Caballería uksanx uñjarakïnwa.
  Ukhamäpanjja, Varsovia markat sur toqet contraataque lurañ yantʼapkäna ukajj janiw phoqaskänti, ukat amuytʼayat Ejército Rojo ukankirinakajj mä jachʼa chʼajjwäwinwa atipjäna. Polonia markan capitalapajj tʼunjatäjjänwa. Mä juk"a pachaw ukan sayt"atäna ukat yaqha ch"amanchawinak katuqasa, Tukhachevskyx Lvov ukat Cracovia uksaruw sarxäna.
  Mä qawqha pachax Wrangel ukar ch"axwañax sarantaskakiwa, ukatx Crimea markarux juk"amp ch"axwañampiw utjawayi. Ukat Ejército Rojo ukax alay tuqinkir estados bálticos ukanakaruw katuntawayi, ukat aynach tuqinx Azerbaiyán, Armenia ukat Georgia markanakaruw qhispiyawayi. Mä juk"a pachatakix mä samarañaw utjäna. Rusia Soviética ukax samaraña ukat mä juk"a pachatak samarañaw munasïna, ukax NEP ukaruw tukuwayi. Ukampis Trotsky chachajj Rusia zarista sat markan taqe oraqenakap kuttʼayañapatakiw chʼamachasiskakïna. Ukatwa 1921 maran verano phajjsinjja, Ejército Rojojj Finlandia markar katuntapjjäna, occidental toqenkir markanakamp chika.
  1922 maranjja, Primorye markajj katuntatäjjänwa, uka qhepatjja Sakhalin markan alay toqenkirïnwa. Trotsky, jupax Consejo Revolucionario Militar uksan p"iqinchirïtapax wali ch"amanchataw uñjasiwayi, jupax Lenin jupan lantiw irnaqañ atipjatayna, ukat Stalin juparux yaqha chiqar jaqunukuñ atipxatayna, jupax mä secundario lurawiruw jaqukipata.
  Muspharkañawa, kunjamakitix poder personal ukax ch"amanchasiwayi, elementos del capitalismo ukax economía uksanx juk"amp ch"amanchasiwayi.
  Trotsky jupa pachpaw izquierdista ukar tukuwayi, jilpachax Papat sipan juk"amp qullanäñ munatapata jan ukax Stalin ukar sipans juk"amp radical ukham tukuñ munatapata. Ukampis chʼamanïsajj wali yatiñan judiojj yaqha markanakar sum amuytʼaskakïnwa. Comunista amuyunaka jan jaytjasa, uka pachparakiw elementos de mercado ukar ch"amanchañ yant"äna, ukhamarak uraqpachan yaqha capitalista markanakamp suma apasiñanak utjañapataki.
  Hitler chachajj Alemania markan apnaqañ qalltatapajj janiw oraqpachan política toqet wali wakiskir mayjtʼäwinak apankänti. Fuhrer jupax jank"akiw jupan lantix utt"ayatäna - Versalles markan jark"awinak chhaqtayañ jan ukax universal conscripción ukat pallapallanakan ch"amap wasitat utt"ayañ jark"äna. Kunjamatix nazis ukanakax antisemita kamachinak uñstayañ jark"atäpxänwa ukat juk"ampinaka.
  Ukax mäkiw Hitler apnaqawipanx economía alemana ukax jan walt"awinakat mistuwayi, ukampis fascismo ukax janipuniw formas radicales ukar puriwaykiti, nacionalismo moderado ukax qhiparawayiwa yaqhip rasgos autoritarios ukat organizaciones generales juveniles ukanakamp kunjamakitix Hitler Jugent.
  URSS markax Leon Trotsky jupan p"iqinchataw qullqi tuqit qamir ch"aman tukuwayi, jach"a industria desarrolladas ukanakampi.
  URSS markan economía ukax Stalin ukan economía ukat sipanx juk"amp qhathur uñtatawa, ukampis phisqa mara amtäwinakjam elementos de planificación ukanakaw utjaraki. Yurïwix wali jach"awa, juk"ampirus Trotsky jupax abortos ukarux jark"arakiwa - Rusia markanx walja ch"usat uraqinakaw utji ukatx janiw kuna razonas p"iyanakar uñtat jist"arañatakix utjkiti sasaw sapxi.
  Niyakejjay alemán ejercitojj 100 waranqakïskchïnjja, ukat Polonia markajj nayratpach mä república soviética, socialista ukar tukuwayjjchïnjja, janiw khitis jupamp nuwasiñatakejj utjkaspänti. Moldavia markax Rusia markaruw kutt"ayawayi 1921 maran - reyin uraqinakap apthapisinx kutt"ayawayiwa.
  Trotsky jupa pachpaw internacional mundial ukarux mä juk"a yanapt"äna, ukampis revolución mundial ukan amtapax amukt"añ qalltawayi. Mä chiqanx, kunjamtï Stalin apnaqkäna ukhama.
  Ukampis uka guerrajj Inti jalsu toqetwa jutäna. Japón markax Mongolia markarux pallapallanakan ch"axwañ qalltawayi. Inti jalsu Uraqix Italia markamp chikaw uraqpachan jach"a ch"axwirinakar tukuwayi. Chiqans Mussolinix Etiopía markar katuntañatakiw amtanakap limitañapatak wayt"ata - África uksanx ukakipkarakiw jan yaqha jaqin colonia ukhamäkänti. Japón markax janiw jichhakamax Gran Bretaña ukat juk"ampirus Estados Unidos markamp sapak ch"axwañ atinakänti, China markaruw makhatawayi. Ukat jupax juk"amp juk"ampiw akan mantawayxäna.
  Walja chinonakaw utji ukat taqi t"aqa t"aqa t"aqa t"aqanak utjkchispas, jupanakax mä jach"a uñisiripxiwa. Ukat ukat samurai ukanakax Mongolia markaruw mantapxäna... Ukanx 1941 maran primavera ukanw jach"a ch"axwäwinakax qalltawayi.
  Trotsky jupax URSS markax nayratpach ch"amanïxänwa, samurai ukanakamp taqpach ch"axwäw lurañataki sasaw amtäna. Ukatjja, dictador soviético chachajj 1904-1905 maran atipjatapat vengasiñ munäna. Uraqinx qhanaw Ejército Rojo ukax japonés ukanakat sipanx juk"amp ch"amaniwa, juk"ampis tankinakanx juk"amp ch"amaniwa. Ukampis qutanx Flota del Pacífico ukax janiw jichhakamax paridad ukar puriwaykiti. Ukampis Lev Davydovich chachajj janiw Mongolia markar jaytañ puedkänti.
  Ejército Rojo ukax qalltanx samurai ukan nayrar sartawiparuw sayt"ayäna. 20 uru achuqa phaxsit 1941 maranx Khalkhin Gol ukarux mä ofensiva ukaw utjawayi, ukax Ejército Rojo ukan atipt"äwipampiw tukuyäna. Uka qhipatx Trotskyx Japón markaruw Sakhalin del Sur ukat Islas Kuril ukanakar kutt"ayañapatak mayitayna.
  Natural ukhamawa, mä jan munañaw utjäna, ukat mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi. Ukhamakiwa, Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukar uñtasita, anqäx markan territorio ukan ch"axwata. Janis wila wartäwix jukʼakiw utjäna sañjamäkchixa.
  Chʼaxwäwinakax taqpachaw utjäna, ukat japonés jaqinakax wali chʼamampiw saytʼasipxäna ukat janiw katuyasipkänti. Ukampis soviético soldadonakan niya taqpach operacionanakapajj walikïskänwa. Arxatäwix mä ch"aman artillería ukan barraje ukar tukuyatatx p"akjataw uñjasiwayi, ukatx tanques ukanakax qhipa ch"aman T-34, LT (¡Jach"a Leon Trotsky!) ukanakamp chikaw jiwat jaqinakan ukat metales ukanakan wali qhuru zanja ukar atipt"apxatayna.
  Nayraqatax Inti jalsu Uraqin nuwasirinakarux Manchuria markat jaqunukutaw uñjasiwayi. Walja operacionanakaw maynit maynikam lurasiwayi, ukax llätunk phaxsinakaw noviembre phaxsit 1941 marat agosto phaxsit 1942 marakamax sarawayi, soviético soldadonakax Corea del Norte uksaruw mantapxäna... Sakhalin uksanx ch"axwawinakaw utjaraki. Japoneses jupanakax nayrar sartañs yant"apxäna - kimsa tunk kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna, ukampis sayt"ayatäpxänwa ukat wilamp ch"amakt"ayatäpxänwa.
  Septiembre phajjsin 1942 maranjja, Puerto Arturo sat markaruw nuwantasïna. Japoneses jupanakax qutat yanapt"asisaw línea ukar katxaruñ yant"apxäna. Soviético soldadonakax frente ukarux p"akintapxäna, ukampis uñisirinakax soldadonak jaquntasaw nayrar sartañ jark"añ atipjapxäna.
  Ukampis samurainakajj janiw jaya tiempo saytʼasiñjamäkänti. Aviación soviética ukax apnaqañ qalltäna ukat barconakaruw bombardeapxäna. Ukhamarus, japoneses jupanakax jakäwinakapx sinti jisk"achapxi - janiw paracaidistas ukanakas ch"axwañar apt"apkänti. Ukhamätapatxa, jach"a élites aéreas ukanakan jiwatapatxa, alaxpachan samurai ukanakan sayt"asiwipax qhanpachaw jan ch"amanïxänti. Ukat aviación soviética ukax juk"amp jan axsarasaw atipt"añ qalltäna.
  Ukatjja, diseñadores soviéticos ukanakan machaq luratanakapajj jukʼat jukʼatwa japonés chʼajjwirinakan maniobrañ toqet jukʼamp sumäpjjatap chhaqtayäna. Diciembre phajjsin 1942 maranjja, yaqha jan walinak lurapjjäna ukhajja, Puerto Arturo sat markaruw katuntapjjäna, ukat uka pachpa phajjsinwa Seúl markajj tʼunjatäjjäna.
  1943 maran jutïr phajjsijja, enero phajjsin Corea del Sur markan nuwasïwipampiw qalltäna, ukat Busan puertor katuntatäjjänwa.
  Japón markax uraqin nuwasïwinakan atipt"askäna ukat alaxpachansa ukat qutansa juk"amp jan walt"äwinakan uñjasiskäna. Febrero phaxsin 1943 maranx Beijing markax soviético soldadonakan katuntatänwa. Ukat marzo phaxsinxa, wali chʼaxwäwinakat qhipatxa, Sakhalin del Sur markax qhispiyatäxänwa. Abril ukat mayo phaxsinakanx machaq atipt"äwinakaw armas soviéticas ukanakatakix qutanx utjawayi... Flota submarino, aviación ukat barcos ukanakax Báltico uksat purinir jilxattatapax juk"amp askiwa.
  Junio phaxsin 1943 maranxa, soviético soldadonakax Shanghai markat japonés jaqinakarux jaqunukupxäna. Ukhamatwa jupanakan zona de ocupación ukanakap uñstayapxi.
  Julio ukat agosto phaxsinakanx paracaidistas ukat marineros ukanakax Kuril qullu uñisirinakat qhispiyapxäna. Japón markax mä jan walt"äwin jikxatasïna. Aviación soviética ukax juk"amp ch"amampiw ch"axwañapatak ch"amanchawayi ukat juk"amp ch"amampiw bombardeawayi, ukat flota naval de la Tierra del Sol del Sol ukax ch"amakt"awayi. Octubre phaxsin 1943 maranx Trotsky jupax mä amtaw luratayna: Okinawa markaruw atacatayna - mä ensayo de vestimenta janïr Metrópoli japonesa ukatak ch"axwañ qalltkasa. Chʼaxwäwinakax wali chʼamapunïnwa, ukat samurai sat jaqinakax walja armanak apnaqapxäna: kamikaze pilotonaka.
  Uka epico ch"axwäwix pä phaxsi mä semanaw utjäna, qhipharux Okinawa markan chhaqhatapatw tukuyäna. Ukat 1944 maran enero phajjsinjja, Taiwán markajj qhespiyatäjjänwa.
  Japón markax jichhax pallapallanakan jan walt"äwipamp chikaw jikxatasïna. Hirohito jupax Estados Unidos ukat Gran Bretaña uka markanakax jupan layku ch"axwäwir mantapxañapatakikiw jakt"aspa, uka pachanx Alemania fascista ukax pallapalla tuqitx wali ch"amapunïnwa, ukatx Mussolinix janiw jasak Trotsky Océano Pacífico uksan puriñjamäkänti.
  Ukampis EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax iwxt"anak lurapxäna, ukampis janiw ch"axwäwir mantañatakix jank"akïpkänti. Ukhamarus, India markanx mä jach"a sartasiwiw británicos ukanakar jan walt"ayañatak utjawayi. Gandhi moderado ukax juk"amp radical nacionalistas ukat izquierdistas ukanakamp mä chiqar jaqunukutaw uñjasiwayi. Ukham luratapatjja, cheqpach chʼajjwäwiw ukan qalltäna. Churchill, jupax Chamberlain jupan lantiw irnaqäna, jupax qala chuymanïñ uñacht"ayäna, ukatx Pakistán ukat India markanakaruw kunayman tuqit apnaqañapatak ch"amanchawayi. Ukax mä jach"a ch"axwäwiruw puriyatayna, ukat wali k"allk"u ch"axwäwiruw puritayna, ukax británico ejercitonakaruw chint"atayna.
  Estadounidenses jupanakax política exterior ukanx taqpach pasivamente lurapxäna: ¡ch"usawjajax qullu pataruw puri!
  1944 maran marzo phajjsinjja, soviético soldadonakajj janis tiempojj wali sumäkchïnjja, Hokkaido markaruw puripjjäna. Kimsa semanaw ch"axwäwix utjawayi, ukatx japonés ukanakan atipt"asitapampiw tukuyawayxi. Ukham suma sarantäwix emperadoran metrópoli ukar jan puriñjamätapat atinisiñapatakiw ch"allxtayäna.
  Uraqinsa qutansa nuwasiñanakax 11 de mayo de 1944 marakamaw utjäna, ukat qarjataw Japón markax qhipharux katuyasïna.
  Soviético soldadonakan chikancht"asitapampix 10 uru achuqa phaxsit 1941 marat 11 uru mayo phaxsit 1944 marakamaw ch"axwäwix utjawayi, ukatx kimsa mara ukat mä phaxsit mä juk"a jilaw ch"axwawayxi. Ejército soviético ukan jiwata ukat usuchjatanakat jiwatax 960 waranqa pallapallanaka ukat oficialanakaruw puri. Ukat suxta tunk waranqa jila civil soviético markachirinakaw jiwarapxarakïna. Bombardeo, artillería bombardeo, Sakhalin uksan ch"axwawinakat ukhamarak Primorye markan frontera uksan ch"axwawinakat. Ukat niya kimsa millón jaqinakaw usuchjasipxäna, ukat pusi patak waranqa jaqinakaw jan chʼamanïxapxäna.
  Jilapachax URSS ukax mä jach"a atipt"äwiw atipjatayna ukatx China ukat Corea uksanx régimen prosoviético ukanakaw utt"ayañ atipxatayna ukatx soldadonakapamp chikaw taqi yänakap Inti jalsu Uraqin katuntapxatayna.
  Trotsky masipan autoridadapax juk"amp ch"amanchataw marka taypin ukhamarak arena internacional ukan.
  1946 maranjja, URSS markanwa nayrïr kuti mä satélite artificial uñstayäna. Ukat 1950 maranjja, nayrïr cosmonauta soviético ukaw oraqpachar khitasïna. Rumania markanjja, Micaías reyejj URSS markamp pallapallanakataki ukat qollqe toqet mä alianza lurañ amtäna. Mä qhawqha tiempotjja, Hungría markan chʼamapajj mayjtʼjjänwa. Ukat Checoslovaquia markanx nayratpachaw apnaqatäna, janis chiqpachapun comunistanakax apnaqapkchïnxa, jan ukasti fuerzas prosoviéticas izquierdistas ukanakaw apnaqapxäna.
  1951 maranjja, Turquía markampi URSS markampejj mä chʼajjwäwiw utjäna. Aka pachanx Estados Unidos ukat Gran Bretaña ukanakax janiw bomba atómica ukanipkänti, ukat URSS ukat aliados ukanakamp chiqpach jiwayañ qalltañax occidental markatakix suicidio ukhamänwa.
  Ejercito soviético ukax mä phaxs janïr tukuykipanw Turquía markar atipt"awayi. Occidente markan reacción ukax wali q"añuchatap uñjasax... Gran Bretaña markax indionakampix jaya pachaw ch"axwawayxi, ukampirus tukuyañatakix patak waranq pallapallanakaruw chhaqhayawayxi ukat jach"a colonia ukarux janiw apnaqañ munkänti. EE.UU. markanx qullqi tuqit jan walt"awiw utji ukatx ch"iyar jaqinakax ch"axwawinakampiw sartasipxi.
  Trotsky jupax mä amtaw apsu: ukatx pä phaxsitx Ejército Rojo ukax taqpach Oriente Medio ukat Irán uksankirinakaruw apnaqawayi, ukatx mä gobierno prosoviético ukax Egipto markanx apnaqañ qalltawayi. Británicos ukat francés ukanakax kisunakaparux ch"ankhampiw ch"ankhachasipxi. Ukat Hitler jupax URSS uksankirïnwa ukat ukatakix jupax Anschluss Austria uksaruw puri.
  De Gaulle jupax Francia markan apnaqañ qalltawayi. Jupax soviético jach"aptawipatx wali jan kusisitaw jikxatasi ukatx Inti jalsu tuqir cruzada ukatw arsu, bolchevismo ukar saykatañataki. Trotsky, jan ukasti, Europa uksar jilxatañ amti, situación ukax juk"amp junt"üski.
  Adolf Hitler, aprovechando kunatix URSS ukax jichhax union ukankiwa, Alemania markan militarización ukax qalltawayi. Ukat Argelia ukat Marruecos markanakanx Francia markarux mä jach"a sartasiwiw utjawayi.
  De Gaulle jupax wali coleratapuniwa, Alemania markax pallapallanakan wakicht"asiwip jaytañapatakiw mayi. Uk uñjasax Fuhrer jupax 1914 maran fronteras ukanakax wasitat utt"ayatäñapatakiw mayi, ukatx jaqinakan miliciap uñisirinakar khitañ amtawayi.
  Panpachaniw amenazas ukanakax jilxattaski ukat fronteras uksaruw soldadonak tantacht"asipxi. Trotsky k"ari chuyman jaqix janiw ch"axwäwir mantkiti, jan ukasti tanques ukat avionetas ukanakaw Alemania markar crédito ukamp aljasi. Nazis ukat francés ukanakax mä nuwasïwiw utjawayi. Bélgica markax ch"axwawiruw mantawayi, ukampis ukax Francia markan posición ukaruw juk"amp jan walt"ayi, ukax colonia ukan kutkatasiñamp ukhamarak kunayman frentes comunistas ukanakamp jark"atawa. Ukampirus alemanonakax janiw jank"ak atipt"añ jikxatapkiti, jan ukasti Línea Mangio ukanw jikxatasipxi , ukampis Bélgica markaruw katuntapxi. Mä mara chikatani chʼaxwäwi tukuyatatxa, nazis ukanakax París markaruw jakʼachasipxäna.
  De Gaulle jupax sumankañ firmañatakiw saratayna ukat Elsarz ukat Lorena jupanakarux alemanes ukanakar kutt"ayatayna. Bélgica markax mä chiqat territoriopat jaljtaskakiwa. Fuhrer jupax ch"amanchaskiw ch"amanchaski. 1955 maranjja, URSS markajj mä bomba nuclear yantʼäna. Trotsky jupax Checoslovaquia markaruw URSS uksanx uñt"ayi. Chiqansa, Sudetenland uksanx mä chiqax alemanes ukanakaruw saraski, ukampis juk"amp jisk"a fronteras étnicas ukanaka. Ukampis janiw kuna razonas bote chʼalljjtayañatakejj utjkiti...
  Hitler jupax jach"a amtanakap jisk"achañatakiw wayt"ata, ukat Occidente uksan jilxattañ atipjatapata ukhamarak Austria markan jan walt"awinakapat kusisiñataki. Nazis ukanakax Dinamarca markaruw mantapxaraki, ukat 1914 maran fronteranakapsa ukat imperiopan alay tuqinkir fronteranakapsa wasitat saytʼayapxaraki.
  Trotskyx 1960 maranw jiwxäna, llätunk tunk mara phuqhasiñapataki. Jan jan wali costumbrenakanïsa ukat janchit sum sarnaqasa, URSS markan pʼeqtʼiripajj qhep qhepa luratanakapkamajj qhana amuytʼasisaw sarnaqäna.
  Jupax David yuqaparuw p"iqinchirïñ katuyäna, ukhamatwa uraqpachan nayrïr dinastía comunista ukham utt"ayasïna. Uka pachakamax URSS markax juk"ampiw centralización ukat constitución ukar mayjt"ayañax utjawayi, ukat ukat mistxañax jark"atawa. Hitler chachajja, inseminación artificial ukamp jikjjatat mä yoqaparuw chʼam churarakïna , ukampis mä competitivo ukhamänwa.
  Ukampisa, wawax wali jiskʼakiwa, Hitler jiwatapatxa, nazis ukanakax tʼaqanuqtapxänwa, ukat mä qhawqha tiempotxa chʼiqa tuqinkir jaqinakaw apnaqañ qalltapxäna. Uraqpachax juk"amp seguro ukhamaw tukuwayi, ukampis sistema colonial ukan t"unjäwipax machaq ch"axwäwiw inestabilidad ukar puriyawayxi. Uka askichäwix mä coalición comunista uñstayañawa. Ukax maynit maynikamaw yanapt"asipxäna ukatx ch"amaka continente ukan condicionanakapanx socialismo ukar uñstayañ yant"apxäna.
  Ukampis comunismo mundial ukax walja elementos de mercado ukanakamp yaqhachatawa ukat mä sistema combinado ukhamawa.
  Ukañkamasti, URSS markanx jan walt"awinakax jilxattawayiwa. Mä partidon dominación política ukax janiw jilxatir oligarquía ukarux askïxänti. Wila ola ukan empresarionakax mayjt"awinak ukhamarak política ukan ch"amap munapxäna. Jichhakamax economía planificada ukat ganancias políticas ukan askinak jikxatatapax mä juk"a compensado ukhamawa oposición ukan amuyuparjama. Ukampis Estados Unidos markanx mayjtʼäwinakaw utjawayi. Mä machaq irpiriw uñstawayi, jupax pä partidon monopolio ukar p"akintasinx kimsïr - patriótico ukham uñstayawayiwa.
  Ukat apnaqäwir purisax autocracia ukaw utt"ayawayi. Uka pachparakiw comunismo contra cruzada qalltaña. David jilatajj jiwjjänwa, ukat uka qhepatjja, walja conspiración ukat gruponak taypin chʼajjwañaw qalltäna. Ukatwa uka markax chʼallxtayasïna. Ukampis uka facciones ukanakan ch"axwawipax URSS markan p"iqinchirïñ cargop katuntatapatw tukuyäna, ukat jaqinakax samarañaruw puripxäna.
  Ukanx activa espacio expansión ukaw utjäna. 2015 maranx Plutón ukax qhipa planeta ukhamaw tukuwayi, ukax mä jaqi astronauta ukan kayup uchatawa. Mä jukʼa tiempotakejja, jaqenakajj Júpiter sat cheqar sarañwa yatipjjapjjäna. Chiqansa, suma qʼapkir bañonakanwa ikipxañapäna.
  URSS markanx elementos capitalistas ukanakax juk"ampiw ch"amanchasipxäna. Ukanx mä estratificación ukaw utjäna pisinkirinakampi qamirinakampi. Chiqpach millonarionakaw uñstapxäna, ukat uka pachparakiw Politburo ukankirinakax uñstapxäna. Comunismo ukax juk"ampiw qullqi tuqit oligarquía ukamp chikt"ata ukatx capitalismo ukarux juk"amp juk"amp mayjt"awayi. Nayraqat impuesto a la renta ukax URSS markanx lineal ukhamaw tukuwayi ukatx mä sapa porcentaje ukaw uñstayata. Chiqansa, ukax jan qhanpach jan kusisiñaruw puriyäna ukat jiskʼa chʼaxwäwinakaruw puriyäna.
  Ukampis jichhakamax janiw jan walt"äwix jan kuns kamacht"awaykiti. Ukampis chiqans comunismo ukan anqäx atributos ukanakampixa, garantias sociales ukanakax juk"ampiw jisk"achasiwayi. Jisk"atpachax qullañamp yatichäwimp mä juk"a payllatäxänwa, ukatx jan irnaqäwinakampi, irnaqäw mayjt"ayañanakampiw uñstawayi.
  Victoriax Vilna markar purisax janiw uka paralelo pachat amtasxänti. Jichhajj Rusia markankir ejercito pʼeqtʼaskakiñapänwa.
  Gran Ducado de Lituania Vilna markan capitalapajj tʼunjatäjjänwa, ukampis nayraqatajj Grodno ukat Brest markanakaruw jukʼamp sarañajj utjäna.
  Bielorruso jaqinakax taqi chuymaw Rusia markan ejercitopar mantapxäna. Ukampirus chhijchhiw jaquqanipxäna ukatx medioeval ejercitotakix juk"amp ch"amaw sarxapxäna. Ukhamäkchïnsa, Gran Duque Vasily sat chachajja, Grodno markar katuntapjjañapatakiw mayïna, ukat ukan juyphi pachan sarnaqapjjañapatakiw mayïna. Victoriax uka jak"ankir castillonakaruw t"ijtäna, yaqha jaqir thaqhasa, ukhamat khuchhuqañataki jan ukax chhaqtayañataki.
  Tukjañ munañax wali chʼamaw chuymapan utjäna, ukampis jukʼampiw uñisirinakax jan nuwasiñampi katuyasipxäna.
  
  
  ORÁCULOS UKAX CH"A INFIERNO TUQITA
  Chiqansa, kunayman yatiyirinakaw utji, wali askiwa ukat jan walirakiw.
  Ukampis mä yaqha chiqawjanx mä layqaw utjäna, jupax nazi ukarux mä jakhüw yatiyäna, kunjams Supayan espejop wasitat yatiyañatak ch"amap kutt"ayañax ukxa. Mä jan juchani wawajj wila wilapan gotanakapaw uka reflexionar jaqontäna. Ukat mä ratukiw chʼamthapipxäna, ukat espejo pachpaw qhantʼañ qalltäna, ukat wasitatwa churäwinakap katuqarakïna. Ukat Fuhrer chachajj uka tiempon wal yateqäna.
  Ukampis jutïr urunak yatkasasa, janiw chiqañchañjamäkiti. Ukampis África markanjja, alemanonakajj soldadonakapar wasitat tantachtʼasipjjäna, ukat octubre phajjsit 23 urunak saraqatarojj Montgomery sat chachan nuwasïwiparuw kuttʼayapjjäna.
  Wali chʼamäkchïnsa, jukʼamp chʼamani ukat jukʼamp equiponakani soldadonakaw saytʼayapxäna. Ukampirus kawkhans ukat kuna pachas ataque ukax utjawayi uk yatiñax Rommel juparux racionalmente mä qawqha unidades ukanakap jaljañapatakiw yanapt"awayi, ukat ataque ukar kutt"ayañataki. Británicos jupanakax wali ch"axwawinakampiw t"aqhisiwayapxi ukatx pä semanas ch"axwawinakatx sayt"añapatakiw wayt"atapxäna.
  Ukat alemán flota submarina ukax wali jan walt"awinak utjayawayi, tunka payan barconakaruw chhaqhayatayna, fuerzas de aterrizaje ukanakampi, jupanakax Casablanca ukat Marruecos uksan costa uksan uraqir puriñ amtapxäna. Estadounidenses jupanakax Egipto markan jan suma sarantäwip uñjasax "paques de lobos alemanes" ukanakan lurawip uñjasax Operación Antorcha ukar jaytawayapxäna.
  Alemanonakax ukhamarakiw Stalingrad markanx soldadonakapar wasitat tantacht"añ yant"apxäna, ukhamat soviético soldadonakan flanqueo ukan ataques ukanakar saykatañataki, ukat marka taypin arxatäwinakan imt"asaw wakicht"asipxäna.
  19 uru noviembre phaxsit 1942 maran jan wali pachan utjatapatxa, soviético soldadonakax janiw aviación ukar sum apnaqañ puedipkänti, ataque avión ukanakamp chika, ukat artillería wakicht"añax wali jisk"akiwa. Ukatwa, soldadonakapar wasitat tantachtʼasisajj alemanes ukat aliados ukanakajj soviético soldadonakan nayrar sartatapar jaqonukuñ puedipjjäna. Chiqansa, ukax nazis ukanakarux pachpa Stalingrad uksat mayjt"ayäna, ukat uka markan heroes ukhamäpkän uka soldadonakax soviéticos ukanakarux mä samart"äwi churapxäna. Ukhampachas wali juk"a utanakaw Ejército Rojo ukan apnaqatax qhiparaski.
  Fritz ukax markasanx ch"amancharakïnwa... Stalingrad markan ch"axwäwix diciembre phaxs tukuykamaw sarantaskakïna. Frente ukan jan mä p"akjañ jikxatasaxa, Ejército Rojo ukax sayt"awayiwa. Ukampis aleman jaqinakatakix janiw jasakïkänti. Markar ch"axwañ pachanx sinti chhaqtxapxataynawa, ukatx arxatäwinx chhaqhatanakax jupanakan askipatakjamäkchisa, pallapallanakax wali qarjataw jikxatasipxi .
  Enero phaxsinx oráculox yatiykchïnsa, alemanonakax janiw Operación Chispa ukanx anqax tuqinx ch"amanchasipkänti. Chiqansa, kimsa semanat jilaw uka nuwasïwix utjäna, ukat Ejército Rojo ukarux walja jan walt"äwinakaw utjawayi, ukampis uraqit Stalingrad markaruw puriñ atipxatayna.
  Ukampirus Iblis ukan espejo ukamp iwxt"atax alemanes ukanakax Voronezh jak"an jan walt"awinak chhaqtayañ atipxatayna, jan ch"aman aliados ukanakapar ch"amanchasa: italianos ukat rumanos ukanaka. Jan ukhamäkaspa ukhajja, ukan defensajj pʼakjasispänwa.
  Ukat kimsïr operación Rzhev-Sychov ukax janiw askïkänti. Alemanonakax wasitatwa, janis jan ch"amäkchïnxa, soviéticos ukan ofensivaparux kutt"ayapxäna. Stalingrad markanx pachpaw wali junt"üna, enero phaxsinx ch"axwawinakaw utjawayi. Paulus jupax Mainstein jupan lantiw jikxatasïna ukatx aka juk"amp yatxatat mariscal de campo ukax 12 uru lapaka phaxsitx ciudadela markaruw katuntañ atipxatayna. Ukampis mayamp alemananakax ukatakix mä jach"a qullqiw pagapxäna. Febrero phajjsin 1943 maranjja, Reichstag sat organizacionaruw tantachtʼasiñapäna ukat taqpach guerrajj yatiyañapänwa. Irnaqañ uru jilxatayaña ukat nayrat sipans juk"amp ch"amampiw esclavo irnaqañ apnaqaña.
  Taqi ch"axwäw yatiyatapatxa, armas ukanakax juk"amp lurañaw wakisïna, ukat machaq t"aqa t"aqanakaruw utt"ayasïna. Ukanx yaqha markankirinaka ukat hiwis ukanakaw utjaraki.
  Kunawsatix británicos ukat estadounidenses ukanakax Marruecos markar mantañ amtapkän uk yatisax alemanes ukanakax jach"a flota submarino ukanakamp apnaqasa, uraqir puriñ barconakarux wali llakitaw jawq"japxäna - mä aterrizaje ukar mä aterrizaje ukar jan walt"ayasa. Ukhamatwa nazis ukanakax Occidente tuqir pallapallanakan operacionanakap localizapxäna ukat taqi jachʼa chʼamanakapsa inti jalsu tuqir tantachtʼapxäna.
  Rommel cuerpon uñstawipax ch"amakïskänwa, ukampis espejo ukar yuspajarasinx aviación fascista ukax juk"amp sumaw irnaqañ qalltawayi, ukatx convoys ukanakax africano tamanakan suministro ukarux juk"amp sumaptawayi.
  Montgomery chachan machaq ofensivapax marzo phaxsin 1943 maranx janiw askïkänti. Jichha kutix Rommel jupax magia diabólica ukan yanapt"apampiw chiqap yatiyawinak katuqatayna, británicos ukanakarux mä sipitaruw puriyatayna ukat ¡jupanakarux mä jach"a atipt"äwiw puriyatayna! Chiqansa, uñisirinakax jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼañchatäpxänwa ukat aéreo tuqit jachʼañchatäpxarakïnwa, ukatwa Montgomery sat chacharux janiw taqpach atiptʼañjamäkänti, ukampis Gran Bretaña markan atipjatapax amuyasïnwa. Yämas walja tankinakaw chhaqtjjäna, ukat walja autonakaw trofeonakjam katuntasïna.
  Britániconakax mä qawqha líneas defensivas ukanakat apsusipxatayna ukat Alejandría markaruw jak"achasipxatayna. Rommel chachajj machaq reservanakaw munasïna, ukat nazinakajj sur toqeruw nuwasipkakiñatak amtapjjäna. Stalingrad markax jaquqaniwayi ukatx ukatx Volga jawir thiyan nayrar sartañax utjawayi.
  Mayo phaxsin 1943 maranx Krauts ukanakax Operación Delfín ukar mayjt"ayapxäna. Jupanakan soldadonakapax oráculo ukan yanapt"apampis, Ejército Rojo ukan wali ch"amampiw uñch"ukipxäna. Nayrar sartawix juk"at juk"atw utjäna, jach"a chhaqtäwinak utjatapata. Chiqansa, mä adivino jaqin yanaptʼapaw chʼaxwäwix kunjamäkitix uk mayjtʼayäna. Wehrmacht ukax contraataques ukanakaw suyt"ata ukatx juk"amp ataques ukanakaw utjawayi. Junio chika phajjsinjja, nazinakajj niyaw Volga delta sat cheqar jakʼachapjjäna, ukat Caspio sat qotaruw puripjjäna.
  Cáucaso markanx soviético soldadonakax juk"ampiw jikxatasipxäna, kunatix Turquía markax 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1943 maran ch"axwäwir mantawayi. Ukat chiqpachanx ukax nayratpachaw Baku markan petroleo ukar ch"axwañax utjani uk amtawayi.
  Aliados ukanakax janiw amtapkänti. Montgomeryx activa defensa ukaruw mayjt"awayi ukatx janiw ofensiva ukxat lup"xänti, ukatx Marruecos markan aterrizaje ukax janiw chiqäkänti.
  10 uru llumpaqa phaxsit 1943 maranx Churchill chachax Alemania markan ejercitopan mä chikat inti jalsu tuqit yaqha chiqar sarxañatakiw Francia markar uraqir puriñ yant"äna. Ukampirus jan sum wakicht"at uraqir puriñaxa, ukampirus americanonakan jan amtäwipamp ukhamarak mä oráculo ukar yuspajarasinx alemanes ukanakax taqi kunas yatipxänwa, ukax británicos ukat estadounidenses ukanakar uraqin juk"amp jach"a atipt"äwipakiw historianx utjawayi.
  Suxta pataka phisqa tunka waranqa jila jaqinaka ukhamaraki walja yänaka sapaki katuntatäpxäna. Ukampis ukax, llakt"asiñjamawa, janiw nazis ukanakan nayrar sartañapatak jark"känti. Agosto phaxsinx alemanes ukanakax taqpach Daguestán markaruw katuntapxäna, turcos ukanakax niya taqpach Armenia markaruw katuntapxäna Ereván markamp chika, ukatx 27 urux nazis ukat otomanos ukanakax mayacht"asipxäna, frente transcaucásico ukarux pä chiqaruw t"unjapxäna.
  Ukat mayampxa, fuerzas soviéticas ukanakan yaqha sectores del frente ukar ofensiva yant"awinakapax janiw phuqhaskänti. Uñisirinakax comando soviético ukan amtanakap wali sum yatipxäna.
  Ejército Rojo ukan departamento especial ukax wali jach"apuniwa, represiones ukat purgas masivas ukanakaw lurasiwayi. Walja tunka generales ukat mariscal de artillería Kulik jupanakaruw ch"axwapxatayna.
  Ukampis uñisirinakax mä diabólico armanïpkäna ukhaxa, janiw kunas jupa contra yanaptʼkaspänti.
  Septiembre phaxsix jach"a ch"axwawinakampiw pasawayxi, nazis ukat otomanos ukanakax Baku markaruw jak"achasipxäna. Ukat octubre phajjsinjja, pachpa markanwa nuwasiñanakajj utjäna.
  Quta thiyankir markarux quta thiyaruw suministronak apapxirïna, ukat jupanakax wali ch"amampiw uka markar katjañatak ch"amachasipxäna. Ch"axwawix juk"ampiw sarantawayxi ukatx 7 uru noviembre phaxsitx kunjamtix amtapkän ukhamarjamax Krauts jupanakax janiw katuqapkänti. Ukampis Cáucaso markankir yaqha markanakajj uka tiempotakejj niyaw chhaqtjjapjjäna. Ukat diciembre phaxsinx jach"a chhaqtäwinakampiw uka legendario markax t"unjawayi.
  Cáucaso markax q"al chhaqtawayxänwa, ukhamarak uka pachanx URSS markanx juk"amp jach"a petrolero ukaw jilxattawayi. Chiqpachansa, niyakixay taqi petrolero phuchʼunakax phichhantatäxäna ukat tʼunjatäxäna, ukhamax nazis pachpaw uka askinak jankʼak askinak apsusipkaspäna.
  Inti jalsu tuqinx mä samarañaw utjäna. Alemania markan jach"a fuerzas terrestres ukanakax Irak markaruw sarapxäna ukat juk"ampirus Palestina ukat Canal de Suez uksaruw Rommel ukar yanapt"añatak sarapxäna. Ukampis soviético pʼeqtʼirinakajja, uka samartʼañat askinak apsuñwa amtapjjäna . Yaqha chiqanakanx petroleros ukanakax nayratpach lurasiwayi, Siberia uksanx ukhamarakiwa. Ukat diseñadores soviéticos ukanakax machaq tanques ukanakan irnaqapxäna. IS-2 ukat T-34-85 ukax Panteras alemanas ukat Tigres ukanakar jaysañatakïnwa.
  Alemania nazi markanx armas ukanakax juk"amp jach"änwa, chiqpach sarnaqäwinakat sipansa. Nazis ukat esclavonakax juk"amp yänakanïpxatapax qhanawa, ukat desmoralizadas aliados ukanakan bombardeopax juk"amp jan ch"amaniwa. Ukax sañ muniw juk"amp hierro lurapxaspäna, ukat chiqpach metalat sipansa juk"amp suma metal lurapxaspäna. Ukatwa, 600 Panteras phaxsitak lurañ amtax phuqhasiwayi ukatx juk"ampiw jilxattawayi. Ukampis yaqha jarkʼäwinakaw utjäna: machaq tripulacionanakatak entrenañ horasa. Ukhamaraki, "Pantera", taqi jan pächasis ventajas ukanakampi: mä cañón jach"a armadura-piercing ukat velocidad de fuego, suma uñjañ ukhamarak óptica, ukhamarak suma frontal jark"aqasiña, ukat suma conducción rendimiento, jan ch"aman lado jark"aqasiña ukat mä arreglo escalonado ukatsti rodillos ukanaka.
  Pantera-2 ukax juk"amp nayrar sartawi ukat suyt"äwiw tukuwayi. Mä juk"a denso uñstayawimp yuspajarañaw mä juk"a jach"a pesaje 47 tonelada ukampi, Panther-2 ukax mä ch"aman cañón 88 mm ukampiw 71 EL barril largo ukat armadura 120 mm casco nayräxan, 60 grados lados mä ángulo, ukat 150 torreta nayräxanxa, 900 caballos de fuerza motor ukampiw duralumina ukan caja ukan utji.
  Ukham maquinax noviembre phaxsin 1943 maranw lurañ qalltawayi, Tiger-2 ukamp chikt"ata. Ukampis alemanonakajj jichhakiw autop lurapjjäna. Ukat Oriente Medio uksanx nayrar sartapxäna.
  1944 maran marzo phaxsinx alemanes ukanakax Kuwait markaruw katuntapxäna, ukatx Canal de Suez uksaruw puripxäna.
  Uka oráculo pʼakjañaw wakisïna, ukhamat nazinakajj jan kuna askinaksa jikjjatapjjañapataki. Ukhamächi ukhajja, imill wawanakajj nayraw uk lurañ munapjjäna, ukampis jan chʼamanïpjjatap laykojj jupanakaruw jan waltʼayäna.
  Amuyt"añataki, jichhax imill wawanakax magia ukamp phuqhantat lantix 1 uru achuqa phaxsit 1944 maranx pä suma suma uñnaqt"an tawaqunakaw nayrïr chiqan sarnaqapxäna. Ukampirus, wali mediocre capacidades ukanakampi, limitador de salto ukax afectata. Q"ala kayunakas primavera uraqin juk"akiw ch"uqimp uñt"ayasiñatak sarnaqañax mä juk"a thayapunïnwa. Imill wawanakan ch"iqapanx Volga manqhankir qulluw utji, Kamyshin markat alay tuqinkiwa, ukat juk"amp jayarst"asax Alemania markan Stalingrad jak"an utjki uka chiqanakaruw purisma. Ukat nuwasirinakan lurawipax niyas ordinario imill wawanakar tukuñawa ukat uñisit oráculo ukar neutralizañatakix jaqit sipan juk"amp ch"amanakap chhaqhayañawa... Ukampirus jichhax ukax inas jan wakiskirïkchiti. Taqi kunat sipansa, URSS markax kawkhantix chikat jaqinakax janïr ch"axwäw qalltkipanx jakapkän uka uraqinak chhaqhayatayna, ukat mä jach"a chiqaw industrial ukan ch"amap chhaqhayatayna, nayraqatax petroleo apsuñatakix wali askiwa.
  Chiqansa, walja yaqha qullqi imañanakax utjarakiwa, ukampis taqpach chʼamapampi irnaqapxañapatakix tiempo ukat qullqiw munasiraki. Mä arunxa, kunatix utjki ukax ukhamawa, Hitler jupax Iblis ukan espejopan ch"amapat apsutäkchisa, ukax inas llakisiñjam jan phuqhatäkaspati. Ukhamaraki, aliados ukanakanx t"aqanuqtañ amuyunakax juk"ampiw jilxattawayi. Yämas estadounidenses ukanakax juk"ampiw uñt"ayasipxi. Roosevelt jupax usutawa, Gallen jupax qhanaw pacifismo izquierdista ukar munasi, ukat machaq chhijllawinakatak suyt"awinakax janiw sinti kusiskañakkiti.
  Submarino ukan ch"axwawix janiw Aliados ukanakatakix sum sarantaskiti. Alemania markankir submarinos ukanakax sapa kutiw jilxattaski, ukat nuwasiñ tuqitx juk"amp sumaw jikxatasi. Torpedos guiados por calor ukat submarinos de peróxido de hidrógeno ukanakax nayratpach uñstawayi . Ukat aliados ukan flotapax jisk"achaskiwa ukat jan ch"amanïxiwa, juk"ampirus Krauts ukan tiburones tecnotrónicos ukanakax jan uñstañ yatiqapxi ukat jan uñacht"ayasiñ yatiqapxi.
  Ukhamarus, flota submarina nazis ukan lurawipax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp jach"awa: combustible suministro ukax juk"amp jasakiw tukuwayi, cisternas ukanakax Libia markan yapunakapats purinipxi. Ukhamarus Rumania markar bombardeo ukanakax juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat combustible sintético lurañax juk"amp jach"awa.
  Aliados ukanakax wali mulljataw jikxatasipxi, ukat jupanakan jan walt"awinakapax janiw askïkiti. Yämas políticas internas ukanakax.
  Frente Oriental uksanx 1 uru achuqa phaxsit 1944 maranx balanza de fuerzas ukaw utjäna: URSS ukanx 6,3 millones de pallapallanaka ukat oficiales ukanakaw utjäna, ukatx niya 5,3 waranqa tanques ukat autopropulsadas armas, 95 waranqa armas ukat morteros, 7,7 waranqa aviones ukanakaw utjäna. Juyphi pachan ch"axwawinakan jach"a chhaqtäwinakaw uñisirinakar atipt"añ yant"ata. Alemanes jupanakax satélites, divisiones extranjeras, infantería Hiwi ukanakar uñjasax 7,2 millones jilaw apthapipxi, tanques ukat armas autopropulsadas ukanakax niyaw 8,8 waranqa, armas ukat morteros ukanakax niya 100 waranqa, aviación 16,5 waranqa autos ukanakaw apthapita. Amuyt"añatakix machaq tanques IS-2 ukat T-34-85 ukax jichhakiw Ejército Rojo ukamp servicio ukar mantañ qalltawayi, uñisirinakan juk"amp jach"anchawipax equipos ukanakan calidad ukanx wali jach"awa. Ukhamatw "Panteras" ukat "Tigres" ukanakan lurawipax nayratpach ch"amanchasiwayi, ukatx jupanakax chikat jilaw Alemania markan tanques ukan flota ukankapxi.
  Aviación ukanx evaluaciones cualitativas ukanakax janiw ukhamakiti. Alemania markan autonakapax soviéticos ukanakat sipanx juk"amp askiwa, velocidad ukat armamento ukanakanxa, ukampis maniobrabilidad horizontal ukanx juk"amp jisk"akiwa, ukampirus pachpa pachanx maniobrabilidad vertical ukanx juk"amp askiwa. Ukampis juk"amp askixa, jet avionanakax Fritz ukan uñstawayi, nayraqatax ME-262. Hélice ukamp apnaqat ch"axwirinakatxa, armamento ukat velocidad ukanakat juk"amp ch"amaninakax ME-309 ukat TA-152 ukanakawa. Yu-488 ukat juk"amp nayrax Yu-288 ukax producción serial ukar mantawayi. Uka bombarderonakax janiw mä kipkakïkänti jach"a carga ukanx jaltxañ uñacht"awinakapanxa.
  Kunjamakitix, ch"amanakan equilibrio ukar amuyt"añäni ukhaxa, uñisirix juk"amp ch"amanïtap uñt"ayañapawa. Ukhamarus Oriente Medio uksan operación ukax tukuyatäni ukhax fascistas ukanakax juk"amp ch"amanchasipxani. Ukat ukan qhip qhipa atipjañatakix janiw mä phaxsit jilas utjxiti. Ukatsti...
  Técnica tuqit yatxattʼat Elenax wali jachʼat arsüna ukat qʼuchtʼäna:
  - Janiw ch"amas utjkiti, janiw ch"amas utjkiti... ¡Qhanapuniw goblinax sinti umawayxi! ¡ Uka laqʼunak uñjasajj qʼañu arunak arnaqasïna!
  Zoya, jupax mä jisk"a campesino isimp isthapt"atas culturap katxaruwayi, jupax amigoparuw amparapamp ch"allxtayäna:
  - Vulgaridades ukanakat jithiqtañäni... ¡Askiw mä plan de acción uñstayañasa!
  Elena kullakajj amparap chʼoqtʼasïna. Jupajj nayrat sipansa jukʼamp jiskʼakïnwa ukat janiw ukham deportista ukhamäkänti. Inas walja chachanakax nayrat sipansa jukʼamp suma uñnaqtʼanïtap uñjapxchispa. Imill wawan isipax sapuru, lino, janq"u ukat q"uma. Mä juk"a jisk"akiwa, yapuchiri warminakan costumbreparjama, qunqurinakapat juk"ampi ch"uxña kayunakap uñacht"ayasa. Imill wawanakax janiw armanakas ni joyanakas utjxänti. Janiw mä relojas utjkiti.
  Jichhax wali rústico ukhamawa, abril phaxsitakix sinti bronceado ukhamawa, ukampis janiw ukhamakiti ukat ch"amaniwa. Chakinakax laq"at lurat thakhinjam sarnaqapxi, uka thakhix qalanak ch"allt"atawa. Q"ala suelanakapaxa, yapuchiri warminakar uñtasita, q"añuwa ukat ch"uxña pampar takt"asax wali sumaw jikxatasi. Kunapachatixa sarnaqktaxa, janiwa ukhama thaya thayt"kiti. Alwajj thaya qhepat thayajj chʼamaktʼiwa, ukat kayunakajj janiw ukhamakiti ukat usuchjatarakiwa.
  Nayra janchipanxa, jupax taqpachanx nuwasirïnwa, Antártida uksanx jan kuna jan walt"äwins jikxatasïna. Ukat jichhax kayunakajax thayat wilaruw tukuwayxi, ukat alwa inti jalsun junt"uchasinxa, wali llakt"ataw usu.
  Elena kullakajja, jaqen janchipajj thayampi qarjatäsajj jan walinak jikjjatasispa, uk nayratpach armasjjänwa, jupajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, janiwa nayaxa ukham expedicionanxa kuna askisa uñjkti. Aka infiernoruw jaquntatäpxta, ch"aman magia ukamp jark"ata... ¡Q"ala kayukiw jaytatäna ukat mä sanu campesino isimp isthapt"ata, ukat pachparakiw, jaqinakar fascismo ukar qhispiyañatak obligat uñjasiwaytanxa!
  Zoyax amuyt"asisaw ukham mä jisk"a t"aqaruw jaysatayna:
  "¡Ukampis ukax wali sumawa!" Ukhamat jan sinti faciläñapataki, kunapachatï milagronak lurañ yatkasajja, Vilna markarusa ukat Lituania markankir yaqha markanakarus aptʼasipjjayäta. ¡Juk"amp askiwa ukat juk"amp askix imaginación ukax wakisiwa uñisirir atipt"añataki sapuru cuerponakan ukhamarak jan superpoderes ukanakampi!
  Elena kullakajj qʼala kayup mä jachʼa qalaruw chʼalltʼasirïna, uka qalajj chika thakin laqʼat misturïnwa. Ukampis uka ch"axwañat t"ijtxañat sipansa, qalax chiqaparuw qhiparäna, ukat Yatiñan Tawaqux llakipat arnaqasïna. Wali jach"a, suma uñnaqt"an amparanakapax jank"akiw punkitäxäna ukat ch"uxñaruw tukuwayxäna. Ukat Zoyax mä qhawqha chiqañchañapänwa. Morado falanges ukanakax chiqaparuw jaquqanïna, ukat Elenax ajanupan uñstkäna uka jachaqt"asiwinak ch"allxtayäna. Ukham llampʼu chuymanïñwa lurañama.
  Belobog phuchapax chuymapanx mä jach"a sinti khuyapt"ayasiñaw jikxatasïna, jupax sinti khuyapt"ayasiñampiw ch"amakt"ayasïna. Ukat uka pachparakiw mä jan ch"amanïñ ukhamarak jan walt"ayat jikxatasiñax uñstawayi. Elenan ch"uxña jañchipan manqhankir clavox ch"iyjatäxänwa, ukat kayupax chiqpachans chuym ch"allxtayir jan walt"ayata ukat jan walt"ayataw uñjasirakïna.
  Yatiñanixa, jupa pachpat sinttʼasisaw akham säna:
  - Akax jan superpoderes ukan aychax sañ muni... ¡Janiw khitirus tukusmati!
  Zoya kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Jisk"a kayunakamaxa qullasipxaniwa... ¡Kunjamatsa jakapxäta!
  Imill wawanakax wasitat thakhinjam sarxapxäna. Jupanakajj janiw ukham jan amuytʼasis kusisiñanïjjapjjänti. Ukatjja, jukʼamp jaya tiempo sarnaqapjjäna ukhajja, jukʼampiw manqʼat awtjatäjjäna. Aka chiqanx granja colectiva yapunakax uñstawayiwa... Ukanakax niyaw irnaqañax wali ch"amanchatäxäna.
  Ukampis chachanakax janiw uñjatäpkänti, warminakarusa wawanakarukiw arxayapxirïna, yaqhipanakax arado tuqiru, yaqhipanakax azada tuqiru. Aka chiqan jaqinakax wali ch"ullqhi, qarjata ajanunakanipxiwa. Chiqansa, yuqall wawanakax suma imill wawanakar uñjasax jachaqtʼasisaw amparanakap luqxatapxäna, jan sinttʼasisaw amparanakapamp arunttʼapxäna.
  Zoya kullakajj Elena kullakaruw campesinonakan irnaqañapatak yanaptʼañ munäna. Svarog phuchapax jan munkasaw iyaw säna. Jupa pachpaw hazañas de armas ukanak munäna, ukat janiw granja colectiva ukan ch"ama lotep munkänti. Ukampis mä adoquines sat qala patjjan kayup usuchjasisajja, nuwasiñ chuymapajj mäkiw chhaqtawayjjäna. Ukhamaraki, juma pachpa legalización tuqita amuyt"añamawa. Maynix kuns sispachänxa, isimp isthaptʼataw tukuyapxäna ukat jan pastoranakampiw tukuyapxäna.
  Jïsa, NKVD ukax kuna pachas jupanakarux espionaje ukham uñt"ayaspa ukat pantjasiyaspawa. Jan ukhamäkanixa, jupanakax jaltirinakjamakiw tukupxani, jupanakax taqi kuns chhaqhayasipxani, documentonakapas chhaqhayasipxani. Jupanakan isipax janiw sinti machaqäkiti, ukat juk"amp jisk"a falda ukan estilopax bolchevique ayllunx uñt"atawa. ¡Jupanakax iyawsapxañapatakix walja manq"añanakax utjaspawa!
  Zoyax ayllun yuritayna ukat amparanakapamp janchipampix t"aqhisiñanakanx wali yatiñaniwa. Elenax markan señorapawa, janiw moscovita ukhamakiti. Chiqansa, jupax Rodnover markan yapuchañ irnaqäwin experiencianiwa. Ukampis wali sarnaqawinakax janiw Zoya-njam jasaki ukat uñt"atäkiti. Jïsa, ukat thaya uraqin p"akjata amparanakax wali uñnaqt"asaw usu.
  Ukampirus tawaqunaka, yuqall wawanaka, imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi, arumanakax thaya thayt"aniskchïnsa ukat niyas thayaruw puriñama. Chuyman warminaka ukat chuyman warminakakiw bast zapatos ukankapxi. Janiw khiti chachas uñjatäkiti, ukat taqit sipan jilïrix mä k"uchi p"iqini, wila ch"iyar wayn tawaquwa, janiw tunka phisqhanit jilïr uñnaqt"ankiti, wali ordenan pantalonanakaniwa, ukampis wali expresivo uñnaqani ukat jan axsart"ir chinuniwa. Aka wawax insignia Komsomol ukampiw yuqall wawanakat jilïrixa ukat taqiniruw kamachinak churaraki.
  Wayna comandantex janiw uka pä suma uñnaqt"an tawaqunakax jupanakamp chikt"atäpxatapatx arskänti. Ukhamäkaspas ukhamawa, janiw sañjamäkiti. Volga suyunx pachax llamp"ukiwa ukatx pachax wali ch"amampiw sartaski, ukhamax mä juk"a amparanakax janiw usuchjatäkaniti.
  Elena kullakajj mä qhawqha tiempotjja, qhepäjjapajj usuñ qalltäna, ukat arado sarañatakiw mayïna. Ukhamat mä juk"a ch"aman tawaqun janchipax juk"amp jasakiwa, ukampis wali amuyumpiw talonanakx suelto uraqir allsuñama, ukhamat kayunakax jan sinti chhuxriñchjasipxañapataki. Ukampis pechor presión ukax yaqha ángulo ukan juti, ukat qhipäxax, descargatäxi ukhaxa, janiw usut jikxataskiti.
  Ukatxa imill wawax akham amuyasïna, ¿qhawqha maranis chiqpachapuni? ¡ Nayratpachaw patak pasawayxi! K'uchirasiña! Jupax jichha pacha Rusia markan jilïr warminakat maynïriwa ukat uka pachparakiw ch"amampi ukat k"umaräñamp phuqt"ata. Ukampis ¡magia lurañ yatiñanakapat jarkʼaqatäsajj ¡ukham monstruonakaruw tukupjjaspäna!
  Aka amuyt"awix Elenarux chillqt"ayi...
  Taqinipuniw wali ch"amampiw irnaqapxäna ukat jan chika uru manq"añatakis irnaqapxäna. Jan ukajj qʼal chʼamaktʼjjäna ukhakiw samarañ layku nina jakʼachasipjjäna. Volga jawirax jak"ankxänwa ukat manq"añ manq"añanx challwanakax utjarakïnwa. Ukampis tʼantʼakiw utji, ukat kunjamatsa janiw taqpach qʼomachkiti, qʼañunakampi. Yaqha sawurani ch"uñu.
  Manq"ax sapurukiwa ukat janiw sinti jach"äkiti, manq"at awtjata purakatakix mä suma manq"äkaspas ukhamawa. Ranger Girls sat tawaqunakax walja maranakaw jan ukham qarjataw jikxatasipkänti. Janiwa, wali llakiskañawa jaqi jan superpoderes ukanakampi. Ukat jumax qarjataw jikxatastaxa... mä asnu!
  Ukampis wali askirakiw organismos ukanakax wayn tawaqunaka ukat k"umara. Imill wawanakax yaqha warminakamp chikaw granero ukan sapak ikiñar puripxäna. Uka waynanakat maynïrejj Zoe kullakajj jachʼa pechoparuw pʼeqep samartʼayäna. Ranger tawaqux rubio rizonakap amparamp luqxatäna... Ukat mä ch"aman melancolía ukham jikxatasïna. Jupanakax taqi kuns jakäwit katuqapxäna ukat patronanakapat, Demiurge Diosanakat katuqapxäna: wiñay wayn tawaqunaka, ch"ama, qamirïñ, ch"ama, jach"añchäwi ukat respeto ukaniñatak oportunidad, ukampis... Usuñatakix jupanakamp chika ch"amanïñ jaqimp ikipxañapawa. Ukat ukax janiw kunjamatsa jikxatañax faciläkiti.
  Ukat ukham waynanakaw utjchi ukhaxa, yaqha nivelankapxi ukat yaqha universonkapxiwa. Elenax Gagarin tuqit q"uchuñ amtasïna ukat ukax juk"amp llakitaw jikxatasïna;
  ¿Kuna kasta chachänsa uk yattati...
  ¡Taqi akapachpachaw juparux amparat katxarupxäna!
  TSING JILAN AMTAWIPAX IMPERIO QHISPIYAWA
  Nicolás II zar jilapan jilapajja, Mikhail satänwa, jupajj janiw cheqpach sarnaqäwit sipansa, jan amuytʼasis kuns luräna. Guardia Imperial ukankirinakax Palacio de Invierno ukar mantañ munapkän ukanakarux pallapallanakamp jiwayapxäna. Ukat cosacos, soberano ukan munata, ukat jach"a regimientos ukanakax ch"axwäwiruw mantapxäna.
  Walja patak kutkatasirinakax jiwarapxäna ukat yaqhipanakax jaltxapxarakïnwa. Policianakajj kutkatasirinakarusa ukat pʼeqtʼirinakaparusa wali chʼamampiw katuntapjjarakïna. Duma Estatal ukankirinaka, príncipe familianaka, aljirinaka ukat qullqi tuqit élite ukankirinakax jank"akiw zar Nicolás ukar chiqa chuymanïpxañapatak juramento lurapxäna, ukat chiqa chuymanïpxañapatakiw juramento lurapxäna. Chʼaxwäwinxa, suxta patak jila kutkatasirinakax jiwarapxäna, waranqa chikatanirakiw usuchjatäpxäna. Guardianakax niya pä tunk jaqiw jiwarapxäna, cosacos ukanakax yaqha phisqa tunka jiwataruw chhaqhayapxäna.
  Mä jach"a ch"axwawi, ukampis autocracia ukax qhispiwayi. Jilïr irpirinakax janiw mä amuyunïpkänti, janirakiw mä irpiris utjkänti. Ukat jila partejja, mä guerranjja, gobiernojj janiw mayjtʼayañjamäkiti sasaw jupanakat waljanejj amuyapjjäna.
  Waljaniw zar Nicolás II ukamp jan satisfechos utji, ukampis régimen imperial ukar sipanx mä alternativa uñacht"ayañax ch"amawa. Ukhamarus qamirinakax sinti axsarapxi, forma republicana de gobierno ukax sinti jan ch"amani ukat suelto ukhamaw tukuni, capitalistas ukanakar manq"at awtjata ukat kutkatasir proletariado ukanakat jark"aqañataki, ukat uraqininakarux yapuchirinakat jark"aqañataki.
  Ukampis jaqinakax janiw mä jach"a revolución wakicht"apkaniti. Bolcheviques jupanakax wali ch"amanïpxiwa ukat juk"anikïpxiwa, Revolucionarios Socialistas jupanakax jilpachax revolución ukax wali askiwa sasaw amuyapxi, ukampis nayraqat jach"a ch"axwäwin atipt"añax juk"amp askiwa.
  Mä juk"a arumpixa, ¡mä ch"axwawiw utjawayi ukat taqiniw mistunipxäna! Kunas wila wartañjam jaktäwimp mayamp mayamp uñstawayi...Ukat amukt"aña!
  Nicolás II jilatarojj Orden de Jorge, nayrïr grado, mä amtar puritapatwa premio churäna, ukat general en jefe ukham uttʼayarakïna, Mikhail chacharuw frente occidental uksan pʼeqtʼañapatak uttʼayarakïna. Ukat frente sur ukat Rumania ukanakax Brusilov jupan apnaqatäpxänwa.
  Rusia markankir ejercitojj niya tunka millón jaqenakaruw jiljjattäna, ukat uka ejercito uñjatapajj uka imperioruw mä jachʼa qʼepir tukuyäna. Ukajj nayrar sartañaw wakisïna.
  Thakhinakax wañt"xäna ukhax zarista ejercitox Galicia markaruw ch"axwantäna. Numérico superioridad ukax rusa soldadonakan ladopankänwa. Austria markankirinakajj jan chʼamanïpjjänwa, ukat eslavonakat utjkäna uka regimientonakajj waljaniw jaytjapjjäna jan ukajj katuyasipjjäna. Uñisirinakar jark"aqañatakix janiw alemán unidades ukanakax utjkänti.
  Taqi ukanakxat sipansa, Estados Unidos markax abril phaxsinw Poderes Centrales ukanakamp ch"axwañar mantawayi. Ukat ukhamatwa uka chʼaxwäwin kunas pasani ukax nayratpach amtatäxänwa. Alemanes jupanakax Occidente uksanx ch"amap jilxatayañ yant"apxäna, aliados ukanakar atipt"añataki, ukatx janiw Austria-Hungría markar jach"a yanapt"a churañjamäkänti.
  Rusia markankir soldadonakax Lviv marka ukat Galicia markan walja markanakaruw katuntapxäna. Walja jiskʼa calderanakas utjarakïnwa. Austria markankir, patchwork , p"akjata frente ukax wali jank"akiw t"unjaskäna, ukatwa alemanes jupanakax inti jalant tuqin mä juykhu arxatäwir sarapxañapäna ukat soldadonakax utjkän uka ch"usawjanakaruw jaquntapxañapäna.
  Ukham suma sarantäwip jiltayasaxa, rusanakax Przemysl markaruw jak"achasipxäna ukat markarus muyuntapxarakïnwa. Ukampis suministro ukan jan waltʼäwinakapa ukat alemán unidades alemanas nuwasiñatak wakichtʼat jukʼamp chʼajjwäwir mantapjjatapajj janiw nayrar sartañapatak yanaptʼkänti. Ukampis Frente Rumania ukax ofensiva ukaruw sarawayxi, ukatx mä qawqha pachatxa Frente Occidental ukax ukhamarakiw ch"amanchawayi. Qhipïrix mä ch"am lurawimpiw uñjasiwayi: Alemania markan ch"aman, wali ch"aman arxatäwip p"akintañataki.
  Zar jilapan Mikhail jilapax janiw p"inqachañjam uñjkänti, Brusilov jupat yatiqawayi ukat ukham taktikanak apnaqawayi. Jupax tunka payan kunayman chiqanakan mä kutikiw mä ofensiva wakicht"añ qalltäna, ukhamat alemanes ukanakax kawkir jach"a ataque ukax kawkirus purini uk jan yatipxañapataki. Ukatjja, mä cortina de humo ukat arumanakajj ofensivampiw chʼamachasipjjäna.
  Sur uksankir rusa soldadonakax Bucarest markaruw qhispiyapxäna, ukatx marka taypin ataque ukax Vilno uksanx sur uksanx p"akjañanakaruw puriyatayna.
  Alemanonakajj wasitatwa sur toqenkir flancopar chʼamañchapjjañapäna. Alemania markankir soldadonakajj Riga markaruw jarkʼaqäna, jupanakajj muyuntatäpjjänwa. Ukham condicionanakanx Kaiser ukax estados bálticos ukanakat mistuñatakix ch"am amtawayi, ukat línea defensiva prusia ukar pallapallanak apsuñataki.
  Sindicato ukat Turquía ukatakix janiw kunas askïkänti. Rusos ukat británicos ukanakax Asia Menor uksanx nayrar sartasipkänwa, francés jupanakax Palestina markaruw Siria markanx ch"amanchapxäna. Otomanonakax jan ch"amanïxapxänwa ukat t"unjäwipax janiw jayankkänti. Ukatjja, búlgaronakajj mayjtʼasipjjänwa. Prusanakax nayratpach ch"axwäwin atipt"apxatayna, ukat rusa soldadonakax Rumania markan jilpach qhispiyasisaw frontera ukar puripxäna, ukat eslavo reyix Austria, Turquía ukat Alemania markanakar ch"axwañ yatiyäna.
  Chiqansa, ukax alemanes ukanakarux juk"amp p"iqi usunak churatayna. Inti jalsu tuqinx janiw línea de frente ukarux katxaruñjamäxänti ukat Vistula uksaruw kutt"apxañapatak wayt"atapxäna. Mä barrera natural de agua ukax rusa soldadonakar qhiphartayaspa sasaw suyt"asa.
  Inti jalant tuqinkir aliado ukax mä juk"a askinak jikxatawayi, ukampirus jupanakax nayratpach tankinak juk"amp ch"amampiw apnaqapxirïna. Ukampis jichhax Alemania markax nayrïr chimpunak katxaruwayi, mä juk"a qhipäxar sarxañapatak wayt"atäkchïnsa. Sur tuqinkir tʼaqax wal chʼamachasiñapäna.
  Suma, Rusia zarista ukax jallu qallta phaxsin ukhamarak juyphi pachanx ch"axwañan jan walt"awip Imperio Otomano ukar apayatayna.
  Constantinopla markar nuwasiñax uraqit ukhamarak quta tuqit ataque ukax tukuyäna, ukax armas rusas ukanakan atipt"asitapampiw tukuyäna. Turquía markax t"unjataw uñjasiwayi, ukat ukampirus Rusia markax jach"a territorionak katuqawayi, Constantinopla ukat estrechos ukanakax Mediterráneo qutar puriñkamaw puri.
  Chiqansa, janiw 1917 maran chʼaxwäwix tukjañjamäkänti, ukampis atipjäwi samañapax taqeniw amuyasïna, 1916 marat sipansa jukʼampiwa.
  Juyphi pachax Rusia markanx jisk"a huelgas ukat unxtasiwinakampiw pasawayxi, ukampis janiw jach"a ch"axwawinakas utjkänti, pallapallanakan jan walt"awinakapax utjkchispas. Inas rublo qullqix sinti jisk"achatächi, ukampis mach"a pachat parlañax janïraw pachapakiti.
  Ukampisa, chʼaxwäwi tukjañ horasäxänwa, ukat taqiniw uk amuyapxäna. Brusilov jupax mariscal de campo ukar jach"añchatäna, jupax sur uksan jach"a ch"axwäw puriyañ amtäna, kawkhantix uñisirinakax juk"amp jan ch"amanïpkäna, ukatx alay tuqir kutt"añ amtäna.
  Alemanes jupanakax nayrïr tankinakapax nayratpach utjawayxi. Ukampis jupanakan jakhüwipax wali jiskʼakiwa, janiw chʼaxwäwix kunjamäkitix uk sum mayjtʼaykaspati. Rusia markax jupanakan k"añaskunakaniwa, juk"ampis Mendeleev tanques ukanakanirakiwa. Ukampis mayamp sasinx industria zarista ukax janiw jichhakamax producción masiva ukax lurañjamäkiti.
  Ukampis walja tankinak lurañax británicos, estadounidenses ukat francés ukanakan utt"ayatawa. Ukax sañ muniw mä machaq, ch"aman medio defensa ukar p"akintañatakix uñstawayi, ukax alemán ukan posición ukanakap p"akintañapawa.
  Ukat Aliados ukanakax jank"akiw uka jan walt"ayir ch"axwäw tukjañ munapxi. Ukat marzo phaxs tukuyatpachaw Alemania markan wali ch"ullqhi arxatäwip p"akintañ yant"añ qalltapxäna.
  Rusia markankir soldadonakan nuwasïwipajja, sur toqen thakinakajj wañtʼjjäna ukhakiw qalltäna. Rusia markankir soldadonakax nayra atipt"äwinakatx ch"amanchasipxänwa, ukampis austriaconakax juk"akiw ch"amanchapxäna. Budapest markax mayo phaxsit qalltasinx niyaw muyuntat jikxatasïna. Ukatx Viena uksaruw sarxañ qalltawayi ukatx Vistula jawir muytasa.
  Italia markankirinakax ofensiva ukarux sarapxarakïnwa. Japón markas mä fuerza expedicionaria Europa uksaruw khitäna. Alemananakax taqi tuqitwa ch"amanchapxäna.
  Kunapachatï Rusia markankir soldadonakajj Viena markar jakʼachasipkäna ukhajja, Austria-Hungría markanakajj katuyasipjjäna. Alemania markan qhep qhepa aliadopajj qhepatwa tʼunjatäjjäna. Occidente tuqinx kunayman chiqanakan frente ukan huelga ukamp tácticas ukanakamp apnaqasa, Aliados ukanakax juk"at juk"at nayrar sartapxäna. Ukat rusa soldadonakax sur uksatx alemán frente ukan qhipäxaparuw Vistula ukar ch"uqt"asis mantapxäna.
  Ukhamäpanjja, Wilhelm canciller chachajj Alemania markan taqpach jan suytʼäwinïtap amuyasajja, 1918 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw taqe chʼajjwañanakajj tukusjjañap yatiyäna. Chiqansa, alemananakax katuyasipxänwa.
  Austria-Hungría ukax janiw utjxänti. Rusia markax Galicia, Cracovia suyu, Bukovina, Eslovenia inti jalsu tuqinkir mä chiqa ukat Hungría uksankirinakaruw katuqawayi. Rumania Transilvania markanxa. Austria-Hungría markat qhiparkäna ukax jisk"a Austria ukat mä jach"a jisk"achat Hungría ukawa. Checoslovaquia markax Rusia markan yanapt"apampiw uñstawayi.
  Imperio Zarista ukax Alemania markat Klaipeda, Poznan ukat qutanakar mantañ katuqatayna, Prusia Oriental uksa metrópoli uksat pachpa Danzig uksat khuchhuqatayna.
  Alemania markax kuntï 1900 maranakan nayrax katuntkäna ukxa Dinamarca ukat Francia markanakaruw jaytañapäna. Jupax sapa maraw jach"a reparacionanak pagañapatak juchanchatäna, ukatx pallapallanakan ch"amapax patak waranqa jaqinakaruw limitata.
  Ukat chiqans, kunjamatix chiqpach historianx ukhama, mä zona desmilitarizada.
  Rusia zarista ukax sur uksanx yänakap jilxattayäna. Imperio Otomano ukax Imperio Austria ukar uñtasitax janiw utjxänti. Gran Bretaña markax Irak, Francia, Siria ukat británicos ukanakamp chika Palestina markaruw katuntawayi. Rusia markax Armenia, Asia Menor ukat Constantinopla markanakaruw katuntawayi.
  Oriente Medio ukat Irán markanakax esferas de influencia ukar jaljatarakiwa. Ukhamatwa, Rusia zarista ukax wali jach"a yänak jikxatañ jikxatawayi.
  Ukampis uka chʼaxwäwinxa pä millón chikatat jila soldadonakaw jiwarapxäna, jiwat civiles ukanakar jan jaktʼkasaxa, jachʼa gastonakaw aptʼasipxäna. Qullqix jan walt"awinakaruw puriwayi ukat markax manunakaruw puriwayi.
  Chiqans, aliados ukanakax llamp"u chuymampiw qullqi mayt"asiwinakat interesanak chhaqtayañatak iyaw sapxäna, ukampis ukhamakipans manupax wali jach"apuniw jikxatasïna - niya tunka waranqa waranqa quri rublos ukhama.
  Ukampis nayrax alemanes ukanakan empresanakaparux nacionalizañax wakisïnwa.
  Rusia zarista markan política tuqit jan waltʼäwinakapax janiw mayjtʼaskänti, ukat emperadoran autoridadapax jukʼampiw jilxattawayi.
  Nicolás II jupax uka tuqit askinak apsusaw Duma Estatal ukan jupan manifiestop cancelawayi. Autocraciax wasitat utt"ayatäxänwa, ukatx kamachinak apsuñ ch"amax taqpach zar ukarux pasawayxänwa.
  Ukax axsarañjam unxtasiwinak lurañ yant"awinakarukiw utjawayi. Uka markax ch"axwäwit sinti qarjataw jikxatasïna, janiw machaq ch"axwañanak munaskänti.
  ¡Ukat economía ukax jank"akiw ch"axwäw qhipatx waliptañ qalltawayi! Jiltawipax sapa patakatx niya llätunk ukharuw sapa marax jilxattawayi ukatx Estados Unidos markat sipanx juk"amp jach"awa.
  Machaq nayrar sartat industrianakax lurasiwayi ukatx ingeniería mecánica ukaw uñstawayi. Sueldonakajj jukʼampiw jiljjattäna.
  Irnaqañ urux zar kamachirjamax 11,5 horat 10,5 horaruw jisk"achasiwayi. Ukat janïr vacaciona urunakax ukat janïr semana tukuykamax 9 jayp"u pachakama. Ukat irnaqäw urux llätunk horanakaruw jiskʼachasïna, mä chikat arumax ukhamäspa ukhaxa.
  Qullqi mayjtʼayasaxa, rublo sat qullqin quri chʼullqhi saldopax wasitatwa utjxäna. 1929 marakamax mä irnaqirin sueldopax 50 rublos ukharuw phaxsitx puri, vodkax 25 kopecks ukharuw mä botellax aljasi. Mä arunxa, 200 botellanaka sapa phaxsi. Ukat quri uñtasit apsuñäni ukhaxa, ukax 37 gramos qʼuma quriruw puri.
  Uka markax payïr chiqanw jikxatasi, Estados Unidos markat sipanx producción industrial ukanx payïr chiqanw jikxatasi. Imperio ukan suyt"awinakapax wali rosas ukham uñt"atawa, ukampis... mä jach"a llakiw utjawayi.
  Uka t"unjäwix taqpach uraqpacharuw jan walt"ayäna, Rusia markarus jan walt"ayarakïnwa. Chiqaw Alemania ukat EE.UU. markanakarux juk"amp jan walt"ayawayi. Ukampis Rusia zarista ukax anqäx markat qullqi mayt"asiñat sinti dependirïnwa ukat ukatw jan ch"axwawinakat ukhamarak recesión ukanakat jark"aqasiñ puedkänti.
  Partido Bolchevique ukax pä tunk maranakanx mä jan walt"äwin jikxatasïna. Chiqans Lenin jupax ch"axwawi práctica, revolucionaria ukanx teoría ukar ch"amanchasaw qhipharxäna...ukat ciencia ficción ukar qillqt"asa.
  Vladimir Ilyich jupax Gran Bretaña markan Herbert Wales jupamp uñt"asiwayi, ukat ciencia ficción ukarux walpun munasïna. Jisk"atpachax Vladimir Ilyich jupan plumapat mä jach"a novela futurista ukaw mistu: "Comunismo ukax kusisiñ thakhiwa"! Ukat yaqha walja luratanakaw utjaraki. Lenin chachajj ciencia ficción sat qellqatanakat wali sum qollqe jikjjataskäna.
  Bolcheviques jupanakax trotskistas ukat estalinistas ukanakaruw jaljasipxäna. Stalin jupax Narodnaya Volya ukan sapa mayni terrorismo ukan tácticas ukar kutt"añ amtäna. Trotsky jupax juk"amp moderado posición ukaruw puri.
  Revolucionarios Socialistas jupanakax wali ch"amanchasipxiwa, ukampirus pä tunk maranakanx janiw kuna jach"a jiwayawinakas políticos ukanakax utjkänti. Republicanos ukat Cadetes ukanakan cargonakapax juk"at juk"at ch"amanchasiwayi. Chiqansa, absoluta monarquía ukax taqinitakix mä anticuado reliquia ukhamaw amuyasïna. Ukhamaw jan walt"awinakax, huelgas, unxtasiwinakax wasitat qalltawayi ukatx reyin tronopax khathatiñ qalltawayi.
  Uka reyix walja amtasïnwa...
  Nicolás II chachan gobiernopax mä solución jikxatäna...ch"axwäwinxa! Ukatjja, generalanakajj Japón markan atipjatapat vengakuñ wal munapjjäna. Ukat akax amuyañjamawa...
  Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa, Rusia Zarista sat markax walja jiskʼa pallapallanakan campañanakapwa luräna. Oriente Medio uksanx jupanakax aliados ukanakamp chikaw árabe uraq tukuyapxatayna. Afganistán markanx.... Ukanx Gran Bretaña markamp chikaw ch"axwäwix utjawayi. Rusia markax Afganistán markan alay tuqinkir suyunakap katuntawayi, ukanx jilpachax uzbecos ukat tayicos ukanakaw jakapxi, ukhamarak Herat markaruw katuntawayi. Ukhampachasa, britániconakax jan sinti qhuru ch"axwäwinak tukuyasax sur uksaruw apnaqapxäna. Autogobierno ukax Afganistán markanx qhiparawayiwa.
  Irán markax wali soberanía uñstawip katxaruwayi, ukampis jaljawipax janiw jayankkänti.
  Ukampis jach"a ch"axwawix intereses ukanakax Japón markanw utjawayi. Ukhamarus 1931 maranx japoneses ukanakax Manchuria markanx mä gobierno de títeres ukham utt"ayapxäna ukatx China markanx mä ofensiva uñstayapxäna.
  Ukaw machaq chʼaxwäwi utjañapatak yanaptʼäna.
  Uka pachakamax ejercito ruso ukax flota de tanques ukar machaqar tukuyañ atipxatayna ukat mä aviación wali ch"aman uñstayañ atipxatayna. Aire tuqinx Japón markax juk"amp jisk"akiwa, ukatx Rusia markan uraqinkir ejercitopax juk"amp waljanirakïnwa ukat inas nuwasiñatakix juk"amp wakicht"atächïna.
  Flota del Pacífico ukax legendario almirante Kolchak jupan p"iqinchatawa. Caballero de la Orden de San Andrés Primer Llamado Brusilov sat chachajja, uka tiempotakejj jiwjjänwa, ukampis wali yatiñan yateqerinakapajj qheparapjjänwa.
  Japón markatakix uka ch"axwäwix qalltatpach janiw askïkänti. Rusia markankir generalanaka: Denikin, Wrangel, Kaleidin, Zar jilatan Mikhail Romanov jilapan taqpach pʼeqtʼata, chʼamampi ukat wali yatiñampiw sarnaqapjjäna. Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwin experienciapax wali askiwa, ukat 1904-1905 maranakan chʼaxwäwin pantjasitanakax uñjasiwayi.
  Prokhorov chachan k"achachata tankinakapax, maniobra ch"axwäwinx jan mayjt"ayañjamäki ukax wali sumaw tukuwayaraki. Kunjamakitix nayratpach yaqha ejercito ruso ukhamäxänwa, ukat mä taqpach yaqha ch"axwäwiw utjäna.
  Ukampirus samurai ukamp nayrïr ch"axwäwinx Kuropatkin lantix juk"amp yatiñan ukat amtañ comandantex utjaspa ukhax chiqans ch"axwäwin achupax mayj mayjäspawa.
  Ukhamäkchïnsa, pä phajjsitjja, Puerto Arturo sat cheqanwa rusa soldadonakajj muyuntapjjäna, ukat japonés jaqenakarojj jawqʼjataw uñjasipjjäna. Pä phajjsitjja, taqpach Corea markaw qhespiyatäjjäna, ukat ciudadela markajj thayampiw katuntatäna.
  Lamar qotanjja, kunayman chʼajjwäwinakaw utjäna, ukat kunayman toqetwa chʼajjwapjjarakïna. Báltico ukat Ch"iyara qutat escuadrón ukanakax puriniñapkama. Inti jalsunkir Uraqix qʼal atipjatäxänwa, ukat Hokkaido markaruw soldadonaksa uraqir puriyapxäna. Japón markax mä jisk"achat suman jakasiñ firmañapatakiw wayt"ata. Manchuria, Puerto Arturo, yaqhip yänaka alemanes ukanakat katuntat yänak kutt"ayañani, Sakhalin uksan sur uksankir ukhamarak Kuril qullu patat. Ukat uka pachparakiw mä indemnización pagaña, mä suma suma wakicht"ata - mä waranqa waranqa quri rublo.
  Uka atipt"awix mä juk"a pachatakiw Autocracia ukan posición ukar ch"amanchawayi, ukatx Jach"a Depresión ukax qullqi tuqit jank"ak jilxattawiruw jaytawayi.
  Alemania markanjja, kunjamtï cheqpach sarnaqäwinakan uñjaski ukhamarakiw Hitler chachajj apnaqañ qalltäna, ukampis janiw tʼijtjjañapatak jaysatäkänti. Jisk"atpachax universal conscripción ukar wasitat utt"ayañ yant"awix Rusia ukat Francia ukanakan wali ch"amampiw sayt"asiwayi. Jisk"a concesiones ukanakax pallapallanakan ch"amanchawipatx luratäkchisa. Uka ejercitox patak waranqat pä patak phisqa tunkaruw jilxattañapatak jaysatäna. Ukatjja, Hitler chachajj Alemania markaruw zona desmilitarizada sat cheqan apnaqañapatak kuttʼayäna.
  Ukat Rusia zar sat markanjja, dinastía sat jan waltʼäwinakaw utjäna. Tronon herederopax Tsarevich Alexei satänwa, jupax jiwxänwa... Zar jilapan Mikhail Romanov jilapax herenciat derechonïñapatakiw jarkʼatäna. Ukat Kirill Vladimirovich Romanov jupax chiqpachapuniw heredero ukar tukuwayi. Ukampis aka waynax machañampi ukat qʼañu lurañanakampiw chʼalltʼasi. Q"alpach jan walt"ayata...
  Ukhamajj ¿khitis Nicolás II zar lanti irnaqani? Zaran jilapan Mikhail jilapax Japón markar atipt"asax generalissimo ukham uñt"atawa, ukat wali uñt"atawa. Jupax Rusia Imperial markan sarnaqäwipanx nayrïr reyin familiaparuw ukham jach"a cargo katuqawayi. Ukat waljaniw reyin tronopan uñjañ munapjjäna.
  Chiqans Nicolás II jupa pachpaw - jan umañ yatiri, jan jan wali sarnaqir jaqi, jupax sapa kutiw gimnasia ukx luratayna- wali ch"amanïnwa ukatx apnaqawipax juk"amp jaya pachaw Rusia markan sarnaqäwipanx utjkaspa ukhamaw amuyasïna. Ukampis Stalin chachajj Alejandro II chachan tiempopat aksarojj jukʼamp jachʼa jiwayañ yantʼäw amuytʼäna. Ukhamäkchïnsa, ¿kunas wakisispa?
  Kunjamäskpasa, 1937 marajj jan wali marapunïnwa. Nicolás II zar jiwayataw uñjasiwayi, jupamp chikasti pä ministrunakaw jiwarapxaraki, ukhamarak kimsa tunka cortesanonakas jiwarapxarakïnwa, ukat Invierno Palacio ukan mä chiqax t"unjatäxänwa.
  Terroristas ukanakax sistema de alcantarillado ukampiw qhuyanak apsupxäna ukatx mä tonelada jila aminolon ukanakaw yapuchapxäna.
  Ukhamatwa, mä agresivu jan walt"awix historian sarnaqawiparux ch"amanchawayi. Ukhamatwa Nicolás II zar chachan apnaqäwipax tukusxäna. Uka reyirojj janiw jachʼa jan ukajj ajjsarkañ sañ qalltkänti. Khitinakatix emperadorar jan munapkän ukanakax wilawa sapxäna, kunatix walja wilanakaw reinopar wartatäna. Khititix respetompi uñjki ukax Conquistador ukhamawa. Ukhamajj Rus markan jupan apnaqat oraqenakajj jukʼampiw jiljjattäna. China markanx mä jach"a provinciaw uñstawayi: Zheltorossiya.
  Taqpachanjja, 43 maranakaw uka reinojj utjäna. Iván the Terrible jupakiw juk"amp jaya pacha apnaqäna, ukat sutiparjamaw apnaqäna. Ukampis kimsa maraw trono apnaqäna, cheqpach apnaqañ tiempojj jukʼamp jiskʼakïnwa.
  Ukampis Kirill Vladimirovich Romanov sat legítimo herederojj ukhampachasa tronoruw makatäna. Jupax janiw jaya pacha apnaqkänti - niya mä marawa, ukampis mä juk"a ch"amanchañ atipjatayna sarnaqäwi saräwiru. Yamas Adolf Hitler chacharuw Austria markan Anschluss sat chʼaxwäwip phuqañapatak jaytäna. Markachirinakan derecho autodeterminación ukat arsusipxi sasaw sapxi ukat, ukhamax juk"amp orden ukaw utjani sasaw sapxi. Austria markankir Anschluss ukat Mussolini ukanakamp iyaw sapxäna.
  Ukhamatwa Alemania markax jilxattawayi ukat jaqinakax llätunk tunk millones jilaw jilxattawayi. Janiw ukakïkiti, Hitler chachajj nasïwinakaruw chʼamañchtʼäna. Adolf demonio sat chachan pʼeqtʼäwipanjja, mä kuti chikataniw jiljjattäna.
  España markanx mä guerra civil ukaw qalltawayi, ukampis juk"amp jank"akiw tukuyäna, kunatix janiw Unión Soviética ukax utjkänti, ukax Madrid markan coalición izquierda ukar yanapt"äna .
  Ukampis Franco chachajj Fuhrer sat chachan aliadoparuw tuküna. Ukat machaq zar Vladimir III sat chachajja, Gran Bretaña markampiw chʼajjwasïna.
  Chiqpachansa, uka jan waltʼäwix wali chʼamäxiwa. Mä rompecabezas ukax Payïr Jach"a Ch"axwäwimp phuqhantatänwa. Ukat machaq muyuntat ch"axwañaw utjawayi. Irán markax janiw jaljatäkiti, ukat chiqpachanx akax qhipa islámico markawa, ukax formalmente independiente ukhamawa. Rusia ukat Gran Bretaña markanakax ukatakix amtanakaw utji. Oriente Medio uksanx kunaymaninakx wali ch"amäxiwa. Rusia, Francia ukat Gran Bretaña markanakan territorionakapax mayj mayjawa ukat apnaqañax chʼamakiwa.
  Inglaterra markax qullqi tuqitx juk"ampiw Rusia ukat juk"amp ch"aman Alemania markanakat qhipharxi. Ukampis jach"a colonianakax wali británicos ukhamawa. Ukampis león coronan ch"amapax juk"ampiw jilxattaski, Canadá markax niyas independiente ukhamawa. Sudáfrica markax mä dominio ukhamarakiwa, Australia markar uñtasita. India markanx británicos ukanakan posición ukax jan ch"amanïxiwa. Chiqansa, leonaru chʼallxtañ munañax utjiwa.
  Hitler jupax pä frente ukan anatt"añatakiw ch"amachasi. Jan ukax Francia, Gran Bretaña, Italia ukat Japón markanakan yanapt"ap mayini. Taqini mayacht"asis Rusia zarista ukar tantacht"asipxañapataki ukat jach"a yänakap jaljañataki.
  Jan ukax Occidente uksanx adquisiciones territoriales ukanakaw thaqhapxi, ukampis Rusia markamp mä alianza ukan.
  Hitler chachajj jan wali jaqewa ukat jan principios ukan sarnaqer jaqewa, ukat jila partejja, khitimpis mä coalición ukar mantañapa uk janiw kuns lurkiti, kunapachatï jupatak askïki ukhakama.
  Machaq zar Vladimir waynax samkarakiwa, mä jach"a atipt"irjamaw historia ukar mantañ amti, ukat Gran Bretaña ukat Francia ukanakat colonianak apsuñ munaraki. Chiqpachansa, janiw kunas alemanes ukanakat apsuñax utjkiti. Ukhamajj Alemania markamp mä coalición lurañajj wali askiwa.
  Italia markax Etiopía markaruw katuntawayi ukatx machaq exploits ukanakaw munasiraki. Mussolini jupax wali jach"a amtäwiniwa. Inti jalsu tuqiru jan ukax inti jalant tuqir sarañax janiw kuns lurkiti. Ukampis Francia markanx janiw jaqinak taypinx nuwasiñ jach"a munañax utjkiti. Ukanx pacifismo ukaw apnaqi, ukatx gobiernox chhijllatarakiwa. Ukham ch"aman aliado jikxatañax janiw kunas utjkiti. Ukat Rusia Zarista, nayratpachaw jach"a yurïwimpi ukat sapa kutiw juk"amp jisk"achas jiwatampi, wali ch"aman uñisiriwa. Rusia zarista markanx jaqinakax niya sapa patakatx kimsa ukharuw sapa marax jilxattaski. Wawanakan jiwatapax juk"akiw jilxattawayi, ukampis jach"a familianakatakix moda ukax janiw jichhakamax paskiti, ukat irnaqir familianakas wawanïpxiwa. Territorionak katuqañ amtasa, China markanx juk"a jaqinakaw utji, ukatx Mongolia uksanx juk"a jaqinakaw utji, ukatx Europa ukat Turquía uksanx Rusia zarista uksanx 1940 maranx 400 millones ukjat jilaw jaqinakax 1913 maranx 180 millones ukhan jakasipxi. Ukat akax mä ch"aman continental ukhamawa... Gran Bretaña ukat Francia markanakax 50 millones ukjat juk"ampikiw metrópolis ukanakan utji, ukat colonias ukanakas utjarakiwa. Ukampis tropa coloniales ukanakax jan ch"amanïpxiwa ukat juk"a ch"axwañ ch"amanïpxiwa. Ukhamat occidental uraqinkir ch"amanakax juk"amp jan ch"amanïpxiwa.
  Fuhrer jupax Rusia markamp mä alianza occidental ukar saykatañ ajlli.
  1939 maranjja, Checoslovaquia markajj jaljatäjjänwa. Alemania markax Sudetenland markaruw uñt"ayaraki. Alemania markankirinakajj ejercitoruw chʼamañchtʼapjjäna, ukat tanquenakan columnanakapwa uttʼayapjjäna. Rusia zarista ukax janiw sayt"askänti, sumankañ pachanx phisqa millones ukhamarak phisqa patak divisiones de personal ukan ejercito ukanïnwa.
  Rusia zarista markanx jach"a tanques ukat aviación estratégica ukanakax nayratpachaw lurasiski, llätunk motorani avionanakax utjarakiwa. Francia markanx niya kimsa tunka jach"a tanques ukanakakiw utji, ukat nayra pachankiwa. Gran Bretaña markax janiw jach"a autonakanïkiti. Suma, Alemania ukhamaraki, janiw mä sapa pä tunk toneladat juk"amp llakt"atäkiti. EE.UU. markanx pusi patak jila tankinakaw utji.
  Hitler chachajja, janiw qheparayañajj wakiskiti sasaw amtäna, ukat 1940 maran mayo phajjsit 15 urunak saraqataruw chʼajjwäna. Pachax wali sumawa ukat taqi kunas wakicht"atawa. Jan ukajj jukʼamp jan ukajj jukʼamp wakichtʼatäña.
  Rusia zarista ukax India markar ukhamarak yaqha colonial yänakar ataque qalltawayi. Rusia markan ejercitopax jan wali arxatat chiqanakaruw atacatayna. Mä juk"a pallapallanakaw utji, jupanakax étnicos británicos ukat francés jupanakpachaw utji, ukat unidades coloniales ukanakax janiw chiqpachans mä amuyu jan ukax imperio jupanakatakix yaqhakïki ukat jiwañ munapkiti. Chiqansa, ¿khitinakas jupanakatakix inglés arunakäpxi? Explotador, esclavo, lunthata jan ukax jan iyawsirinaka. Janiw ukhamäkiti, rusanakax jupanakat sipan juk"amp jan wali jaqinakäpxañapawa, ukhamat León jan ukax Gallo imperio layku jiwapxaspäna.
  Ukhamat zarista soldadonakax nayrar sartapxi, q"ala, focal resistencia ukar atipt"asa. Ukampis alemananakax mä phaxs chikataniw francés, inglés, belga ukat holandés soldadonakar atipt"apxarakïna.
  Ukhamatwa Churchill jilatajj jachʼa aliadonakapan yanaptʼap aptʼasjjäna. Estados Unidos markax ch"axwäwir mantañapawa sasin suyt"añax janiw phuqhaskänti. Roosevelt jupax janiw Stenka Razin jupan amtäwipampix yaqhachatäkänti. Ukat ukat ukham ch"amanakax América marka contraw sarapxañapäna.
  Rusia markankir soldadonakax África ukat Asia uksanw marchas nayrar sartapxäna, juk"amp jan walt"awinakax terreno ukat tramo de comunicación ukanakatw jutäna, uñisir soldadonakat sipansa. Ukat thakinakan jan utjatapajja, jukʼampejj África toqenwa yanaptʼarakïna. Ukampis jan jach"a jach"a tukur rusa pallapallax heroico ukhamarak estoico ukhamaw taqi jan walt"awinak atipt"i.
  Alemanes jupanakax ch"amampw África uksar pallapallanak apayapxaspa. Gibraltar markar nayrar sartañax Franco-n qala chuyman sayt"asitapatw qhipharxäna. Ukat lamar qota toqew fuerzanak mayjtʼayañajäna. Rusonakax África uksaruw p"akintapxäna, Egipto uksa tuqiru, ukat jupanakatakix juk"amp jasakiwa. Italia markax taqi kunatix katjañjamäki ukx katjaraki, ukat aka tuqinx Mussolinix mä boa constrictor ukan katxaruñapawa.
  Pachpa metrópoli uksan uraqir puriñax janiw 1940 maranx utjkänti. Aéreo ch"axwäwinx nayraqatax Rusia markan pasividad ukatw Gran Bretaña markax qhispiwayi. Ukampis Vladimir Kirillovich yatiñan zar chachajj janiw Gran Bretaña markan nayratpach capitulañap munkänti, jan ukasti wali amuytʼasisaw Asia ukat África toqenkir taqe colonianakapar katuntañ munäna.
  ¿Kawkirus Gran Bretaña markax sarani? Taqi kunat sipansa, janiw kuna reservas ukanakas utjkiti, janiw colonias ukat materias primas ukanakax utjkiti - jaltxatapax mä pachankiwa.
  Juyphi pachan ukhamarak marzo phaxsin 1941 maranx rusa soldadonakax Sudáfrica markaruw puripxäna ukat qhipa Dominio Africano ukar atipt"apxäna. Británicos ukanakax Madagascar markan qunt"asiñ yant"apkän ukax janiw phuqhaskänti, ukatx mayo phaxsin 1941 maranx mä uraqir puriñx lurapxäna, ukatx qhipatx atipt"apxarakïnwa.
  Japón markax Rusia uksanx ch"axwäwinx ch"axwawayiwa, ukatx Pacífico uksanx kuns katuntañ atipxatayna. 1941 maran verano phaxsinx mä jach"a ofensiva aérea ukaw metrópoli británica ukarux utjawayi.
  Rusia ukat Alemania markan aviación ukanakax Londres ukat Inglaterra Imperio ukan yaqha markanakaparuw atacapxäna. Ukat 8 uru noviembre phaxsitx Múnich markan putsch ukan aniversario ukanx qhipharux uraqir puriñax utjawayi.
  Uka ch"axwäwix tunka suxtan urunak saraqataruw tukuyäna, ukatx rusa ukat alemán pallapallanakan atipt"äwipampiw tukuyäna.
  Cheqas ukham lurasaw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj tukjäna. Chiqpach sarnaqäwit sipansa, jukʼamp wila wartäwi ukat jaya tiempow uñstäna. Ukat wali uñjataw Rusia markan yänakaparux ch"amanchawayi ukat jach"aptayaraki. Yämas África ukat Asia markanakanwa.
  Mä jukʼa sumankañ tiempow utjäna. Rusia ukat Alemania markanakax jupanakan territorio ganancianakap digeripapxäna. Kimsïr Reich ukax akanakawa: Bélgica, Holanda, niya chikat Francia, ukhamarak Marruecos, Argelia uksan mä chiqa ukat marka taypin yänaka. Chiqansa, Franco-n uñstatapata ukhamarak Hitler-an mä juk"a jan amtatapata, alemanes ukanakax janiw Francia markan Ecuatorial ukan yänakapar nayrar sartañatakix pachanïpkänti, ukat rusa soldadonakaruw jaquntapxäna.
  Ukhamäkchïnsa, Alemania markax África uksan mä suma uraqip katuqaskakïnwa, ukax pachpa uraqipat sipans juk"ampiwa. Tercer Reich ukan uraqinakapan jach"a uraqinakapaxa, Europa markan yänakap uñjasax kimsa jilaw jilxattawayi. Ukat 1937 maratpach fronteranakat jakthapiñäni, Austria, Sudetenland ukat República Checa markanakar jarkʼaqasiñjam uñjasa, ukhamajj pusi kutiw jaktʼañäni.
  Ukhamat alemanes ukanakax taqpachanx digerir, dominar ukat asimilañatakix suficiente ukanipxataynawa. Ukhamarus Rusia markax colonia ukan yänakap jilxattayäna, ukatx janiw taqi ukanak apnaqañ puedkänti.
  Ukat Italia markax walja yänak katuqawayi: sañäni, jilpach Sudán, Somalia, Uganda ukat yaqhip yaqha aljasiñanakax, juk"ampis Túnez.
  Ukhamatwa akapach wasitat jaljañax jichhakamax tukuyatäxäna. Ukampis kunjamtï sapkixa, tiempompix jachʼa jachʼa tukuñanakax uñachtʼayasiñ qallti.
  Estados Unidos markax janiw proyecto atómico ukanx wali ch"amampiw irnaqañ qalltawaykiti. Alemania ukat Rusia fascista markanakanjja, uka amuyunakajj wali sumapunïnwa. Japón markax janiw jichhakamax uka markar apsuñatakix nayrar sartaskiti, ukatx Gran Bretaña ukat Francia uka markanakax Tercer Reich ukat Rusia ukanakan vasales markanakaruw tukupxi.
  Ukhamajj armas nucleares ukanakan uñstañajj mä qhawqha tiempow qheptʼasïna.
  Ukampis nayrar sartañax chiqpachansa janiw jarkʼatäkiti. Físicos ukanakax irnaqasipki, teoría ukax jilxattaskiw, ukhamarak laboratorio ukan yant"awinakas ukhamarakiwa. Ukampis mä proyecto nuclear ukax estadon munañapaw wakisi. Rusia zarista ukax nayratpachx sinti llakinaka ukat gastos ukanakaw territoriopan jilxattatapatx utjäna. Ukampis Hitler chachajja, kunatsa ukham amuyunakajj mä programa nuclear toqet uñisiñapänwa, ukat uka proyecto atómicojj walja qollqe ina chʼusar aptʼaspa sasaw amuyäna.
  Ukhamarus, Rusia markan ejercito terrestre ukat aviación ukanakax uraqpachanx juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp waljanirakiwa, ukat marina de guerra ukax jilxattarakïnwa, juk"ampirus qullqi tuqit jilxattatapatxa.
  Generales zaristas ukat mariscales jupanakax tanque lurañ lurañ munapxäna, avionetas, portaaviones ukat ch"axwañ barconak lurañ munapxäna. ¿Kunatsa bomba nuclear ukanakat kuna cuentonaksa munapxi? Mä arunxa, alemanes ukat rusos ukanakax janiw uka jan walt"äwitx llakisipkänti.
  Ukhamarus, materia prima ukax waljaw utjäna, ukhamat jan recursos energéticos ukanakat llakisiñataki, mä juk"a pachanakanx ukhamaraki.
  Ukhama, Pentágono ukat Casa Blanca ukanakan taqi thayanak utjkipansa, uka amtax jan munkasaw Estados Unidos markar pasawayi. Ukhamarus akax janiw ajjsarañakikiti, rusanakax jan ukax alemanes ukanakax juk"ampiruw sarapxani ukat Machaq Uraqir ch"amanchapxani, jan ukasti economía ukaruw ch"amanchapxaraki.
  Asia, África ukat Oriente Medio uksat petroleo katuqañ amtap chhaqhayasax Estados Unidos markax jichhakamax Texas, Florida uksanw jupanakan phuch"unakapax utjäna, ukatx Alaska uksanw lurañ qalltawayi.
  Ukampis Estados Unidos markankir jaqenakajj jukʼampiw jiljjattäna. Rusia markanx yaqha markar sarxañax janiw aynacht"ayatäkänti, ukat jaqinakax jank"akiw jilxattasipkakïna. Chʼiyar jañchin jaqenakasa, árabe jaqenakas jukʼampiw Estados Unidos markar sarapjjañapatak jaysapjjerïna.
  Ukhamarakiw Estados Unidos markan economía ukax jilxattawayi, ukat juk"amp autonakax utjarakïnwa.
  Ukat combustible nuclear ukat mä reacción atómica ukanakaw thaqhañ qalltäna, ukax wali jachʼa chʼamanïñapatakiw yanaptʼaspa.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa tunka maraw pasawayxi. Hitler chachan Alemania markax machaq armanïxänwa: disco avionanakax janiw wali jach"a velocidadamp t"ijtirïkänti, jan ukasti jisk"a armas ukanakamp nina naktäwimp niyas jan jark"ataw qhiparapxäna.
  Ukhamarus alemanes jupanakax mä satélite artificial ukar órbita ukar jaquntañ atipxatayna, ukat juk"amp askixa, junio phaxsin 1951 maranx nayrïr jaqiw espacio ukar mantawayi.
  Rusia zar ukax mä juk"a qhipharuw puri, ukatx aka marax agosto phaxsinw taqpach nayrar sartawayi. Italia fascista markanx pachpa maraw mayjt"awinakax utjawayi. Benedito Mussolini, Julio César sutimp ch"axwirix jiwxiwa. Jila partejja, Italia markankir dictadorajj wali sum apnaqäna. África markan katuntatanakap amuytʼasaxa, Etiopía markansa, Italia markan apnaqat territoriopax niya kimsa kuti chikataniw apnaqkäna uka tiempon jilxattawayi. Ukatjja, Europa markankir Benedito chachajj Toulon markamp chikaw Francia markan mä cheqap khuchhuqañ atipjäna .
  Ukampis janiw Albania ukat Grecia uksar sarañapatak jaysapkänti - ukax territorios ukanakaw Imperio Ruso ukan esfera de influencia ukankapxi.
  Chiqansa, Benedito sat jaqirux jachʼa ukat atipiri satäspawa, ukampis Italia markankir ejercitox janiw sinti qhantʼkänti. Ukampis yuqapasa, herencia katoqeripas janiw awkipat sipansa jukʼamp jan walir uñjaskänti.
  Ukat jupax 1951 maran jallu qallta phaxsinx Albania ukat Grecia markanakaruw mantawayi... Janiw muspharkañakkiti taqi jach"a ch"axwäwinakax mä akatjamat qalltaspa sapxiwa.
  Vladimir Kimsïr chachajj uka toqet wal kusisïna. Italia markan yänakapax África uksanx jach"awa, Alemania markat sipans juk"amp jach"awa. Ukhamajj mä jachʼa razonajj utjaspa ukhajja, ¿kunatsa jan ukanak apthapkasma?
  Rusia markan pallapallanakapax 7 uru noviembre phaxsit 1951 maranw ch"axwañ qalltapxäna, Etiopía, Libia ukat Sudán markanakaruw ch"axwapxäna. Unidades rusas ukanakax juk"amp ch"amaniwa, juk"amp waljani ukat juk"amp nuwasiñatak wakicht"atawa, italiano ukanakat sipansa.
  Ukatwa jank"akiw pasta ejercito t"unjañ qalltapxäna... Ukampis janiw khitis suykänti, jan kuna yatiyasa, Adolf Hitler jupax Mussolini Jr.
  Uka tuqit uñakiptʼasaxa, janiw kunas jukʼamp jan suytʼat utjkänti.
  Alemania markax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx Rusia markaruw atipjatayna, ukatx Rusia markanx juk"amp territorio chhaqhayatayna. Ukat alemanonakajj Occidente toqen kuntï aptʼasipkäna uk interesamp kuttʼayañ atipjjapjjäna ukhajja, Inti jalsu toqenjja, cheqpachansa, janiw kunas utjkänti.
  Ukhamajj Hitler chachajj cheqapuniw machaq armanakapar jaktʼäna, jukʼampejj discotecanaka ukat platillo volantenaka. Ukhamarus Fuhrer ukax amuyataynawa, aka kutix Rusia markamp ch"axwañax juk"amp faciläspawa Nayrïr Jach"a Ch"axwäwit sipansa, kunatix Alemania ukat Italia uka markanakax jan payïr frente ukanipxaspawa.
  Ukhamarakiw jakthapiwix lurasiwayi, Japón markax rusanakamp chuym ch"allxtataw Lejano Oriente uksan ch"axwäwir mantarakispa, ukat ukan uñisirinakaruw watapxarakini. Inas Portugal ukat España markanakax uka coalición ukar mantapxchispa, Gran Bretaña ukat Francia ukanakar uñtasita? Jupanakax Alemania markaruw juk"amp jak"achasipxi, Rusia markat sipansa. Ukat yaqhip suyt"awinakax EE.UU.
  Ukhamarus, América markax mä muspharkañ marina, walja portaaviones ukanakaw lurawayi ukatx flota de tanques ukarux modernizawayiwa - ukampirus wali jisk"akiwa, Antiguo Mundo ukan ejército ukan k"añaskunakapat sipanx juk"amp jisk"akiwa.
  Rusia zarista markanx sistema social ukax autocrático ukhamarak monarquía absoluta ukhamaw qhiparäna. Zar ukat Emperador de Todo Rus ukax taqpach ch"amanïpxänwa: ejecutivo, legislativo ukat judicial. Parlamento ukax janiw utjkänti. Ukanx mä Consejo Estatal de personas ukaw utjäna, ukax emperadoran utt"ayatawa, ukampis ukax derechos consejerías ukanïnwa. Pachpa reyejj leyinakwa apsurïna, ukhamaraki decretonak apsusïna. Ukat jiwayañataki ukat perdonañatakis derechonïrakïnwa, cheqas mä juiciojj utjarakïnwa. Nicolás II chachar jiwayapkäna uka qhepatjja, juradonakan juicionakajj chhaqtayatäjjänwa, ukhamatwa zar jan ukajj emperadoran uttʼayat funcionarionakajj judicialar uttʼayapjjarakïna ukat jaqsutäpjjarakïna.
  Aka sistemax ventajas ukat desventajas ukanakanïnwa. Mä tuqitxa, emperadorax jank"akiw aka jan ukax uka jan walt"äw askichaspa, jan kuna ch"axwawinakampi, jan ukax aruskipäwinakampi, ukampis mayni tuqitxa, mä amparampix sinti ch"amaw tantacht"asitapax amtäwinak chhaqtayawayiwa ukat burocracia ukarux juk"amp askinak churaraki. Ukax kunayman munat ukat munat ukanakaruw yuriwayi. Vladimir chachajj janiw sinti kʼari chuymanïñampi ukat chacha warmjam jan jitheqtas sarnaqatapampejj yaqhachatäkänti. Warminakax janiw políticas ukanakapanx sinti ch"amanchapkchïnxa.
  Tanques lurañ tuqinxa, Rusia zarista ukax walja ch"aman ukat jach"a autonakanïnwa. Ukampirus África uksanx ch"axwañ operaciones ukan experienciapax uñacht"ayiwa, mä tanque ukan apnaqañ lurawipax wali wakiskiriwa. Ukhamatwa, jach"a tanque ruso ukax janiw pusi tunk phisqhan tonelada ukjat juk"ampiruw sarkänti. Kunjamakitix juk"amp pesaje ukax jan walt"awinak utjayawayi cross-country capacidad ukampi, jach"a pistas ukanakampis ukhamaraki.
  Zar chachajj jachʼa tanquenak wal munasïna, ukampis ewjjtʼirinakapaw emperadorarojj jan walja lurañanakar uchañapatak jarkʼapjjäna. Ukampis uka suxta tunka tonelada maquinax pä waranqa copianakanïnwa. Ukatx juk"amp uñt"at tanque, "Nikolai" - 3, suxta tunk kimsan waranqaruw lurasiwayi.
  Ukat maquinax pusi tunk phisqhan tonelada pesa, ukat pistolax calibre 122 milímetros ukaniwa. Armadura frontal ukax pä patak milímetros ukhawa, qhipäxan ukhamarak ladonakapax 120 milímetros ukhawa, layout ukax clásico ukhamawa.
  Hitler chachajja, jachʼa maquinanakaruw wal munäna. Ukat mä tanque de producción ukan Nikolai sat animalat sipansa jukʼamp suma jaqëñwa munta. Alemán autox 75 toneladaruw pesaje ukanx jilxattawayi ukatx, ukax niyaw límite ukhamäxäna, kunatix jach"a masax líneas ferroviarias ukan apañax wali ch"amapunïnwa.
  Alemania markan autopax 128 mm armampiw armat jikxatasïna, armadura frontal 250 mm ukampiw utjäna, ukatx armadura lateral ukat trasera ukax 180. Ukhamarakiw uñstawipax clásico ukar jak"achasi.
  Jakhuparjamajja, alemán tanquejj kimsa kutiw soviético tanquet sipansa jukʼamp jiskʼakïna. Janiw sinti jach"a maquinanak apnaqañax ch"amäki ukanakxat arsuñax wakiskiti.
  Ukampirus rusa equipos ukanakax jach"a chiqanakanw ch"iqiyata, ukatx sector europeo de frente ukanx niya kipkakïpxiwa autos ukat infantería ukanakanxa. Ukhampachasa, taqpachanx rusa ejercitox alemán ejercitot sipanx juk"amp waljawa. Ukat Rusia markax walja jaqinakaniwa: India, China, África uksan jilpacha, Oriente Medio, Persia, Indochina ukat juk"ampinakaw utji.
  Chiqans Hitler jupax Rusia zarista ukar atacañ amtawayi, Japón ukat Italia uka markanakamp chika, ukat inas Francia ukat Gran Bretaña ukanakamp chika, ukax mä jach"a qullqit anatt"awiwa. Ukampis Fuhrer sat chachajj mä jachʼa aventurerowa.
  Uñt"añasawa, kuna planos de disco ukanakampiw Tercer Reich ukax ukham jach"a suyt"awinak pinchawayi, ukax janiw practicanx sinti askïkiti. Mä ch"aman jet laminar ukan luratapax wali jach"a combustible apnaqañaruw puriyatayna, ukatx platillos voladores ukan jaltxañ pachapax mä juk"a pachakiw jikxatasïna. Ukhamajj kuns lurapjjaspänwa, jan sinti jaya cheqanakan wali jachʼa jankʼak sarnaqatapsa amuytʼapjjaspänwa. Ukhamaraki, flujo laminar ukax disco jisk"a armanakat jark"aqaraki, ukampis turkakipt"asax mä platillo volador ukan fusilamiento ukarux jark"aqaraki.
  Ukhamat alemanes ukanakax disquetes ukanakat radio controlat misiles ukanakak jaquntapxaspäna, ukatx mä jisk"a ángulo ukar jaquntapxaspäna, jan ukax flujo laminar ukar jist"antasa, ukampirus pachpa pachanx vulnerables ukhamaw tukupxarakïna.
  Ukampis kunjamäskpasa, Hitler chachajj Rusia markaruw nuwantañ amtäna ukat tarjetanakap anatañar jaqontäna. Ukatjja, Italia markar atipjatäni ukhajja, jupar nuwantapjjarakiniwa sasaw fascistajj ajjsaräna. Jupax bigote ukanïnwa, janiw khitirus atiniskänti.
  Qalltanx nazis ukanakax wali sumaw jikxatasipxäna, kunatix ataque ukax muspharkañawa ukat soldadonakapan juk"amp suma wakicht"ata. Ukampis kuna pachas ataque ukax lurasini ukx janiw sum ajllitäkänti. Chhijchhix jalluñ qalltäna ukat tankinakax liwxatasïna. Fritz ukax Polonia markan mä chiqawj katuntaspäna, Cracovia markamp chika, ukampis Varsovia jak"anw ch"amakt"äna.
  Rusia pallapalla maquinax muyuntaskäna... Japón markax kunjamtix Fuhrer jupax suykän ukhamarjamaw ch"axwäwir mantawayi, ukampis flotapax janiw Flota Rusa del Pacífico uksat sipanx juk"amp askïkänti, ukat ch"axwäwinakax niya kipkakïpxänwa. Ukat Japón markax niyas janiw uraqinkir ch"amanakaparux occidental teatro de operaciones ukanx distraerkänti. Ukhamarus samurai ukanakax aire ukanx rusanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, jakhüwipanx ukhamarak suma uñnaqt"ani. Ukat Inti jalsu Uraqix mä qawqha jisk"a islanakarukiw katuntañ atipxatayna.
  Wali amuyt"asir Franco ukat Salazar jupanakax janiw ch"axwäwir mantañatakix jank"akïpkänti. Rusia markax wali ch"aman uñisiriwa. Uñchʼukiñasawa ukat suytʼañasawa. Chiqpach sarnaqäwinx Francox Payïr Jach"a Ch"axwäwinx mä ch"uxña división de voluntarios fascistas ukar khitañapatakiw limitado.
  Jichhax equilibrio de poder ukax África uksanx juk"amp jan igual ukhamaw uñstawayi.
  Italia markax jank"akiw ch"amaka continente ukan yänakap apt"asiwayi.
  1952 maran primavera phajjsinjja, zarista sat ejercitojj Prusia Oriental sat cheqanwa nuwasiñ qalltäna, ukat uñisirinakan jarkʼaqasiñanakapajj wali manqharuw pʼakjapjjäna. Nazis jupanakax Konigsberg markan zarista ejercitopan nayrar sartawip jaytañax ch"amakïpxänwa, ukampis imperial soldadonakax Sudetenland ukat Cracovia uksan nayrar sartañ qalltapxäna.
  Ukhamatwa, juk"amp ch"ikhi tanques rusos ukanakax mä jach"a uñisirimp nuwasiñx wali ch"amanïpxänwa, ukampis janiw sinti ch"amanïkänti. Ukhamarakiw divisiones chinas ukanakax generales rusos ukanakan p"iqinchatax wali sum irnaqapxäna.
  Alemanes jupanakax Cracovia markat sarxapxañapatakiw wayt"atapxäna... Ukat ukjatx muyuntañ jan walt"ayatapatx Vistula uksat Oder uksaruw kutt"añ qalltapxäna.
  Janiwa, janiw ukham chʼaxwäwix kunjamtï Fuhrer sat jaqix suykäna ukhamäkänti. Ukampis nayan juchajawa. Ukhamaraki, francés ukat britániconakax fascistas ukan apnaqawip thujst"asax janiw Fuhrer ukan jiwañatak ch"amachasipkänti. Ukatwa uka rellenojj jan waltʼayatäjjäna, ukat vasallo markanakajj jan kuns lurasaw anqan qontʼasiñ munapjjäna.
  Ukat juk"amp jan walinakax nayrïr chiqankir alemanonakatakiw saräna.
  Juyphi pachatakejja, alemanonakajj África toqen taqe yänakap aptʼasipjjäna. Ukat juyphi pachanx primavera phaxsikamax Oder uksaruw q"al qhipäxar kutt"apxäna. Rusia markankir soldadonakax Praga ukat Sudetenland uksa markanakaruw qhispiyapxäna ukat Viena markaruw jakʼachapxäna. Ukatjja, Italia markar atipjasaw Roma, Nápoles ukat Sicilia markanakar katuntapjjäna. Ukhamajj 1953 maran primavera phajjsinjja, janiw nazi sat jaqenakatakejj kuna askinaksa arskänti. Ukampis abril 8, 1953 maranjja, Hitler chachajj mä akatjamat jiwjjäna. Alemania markan machaq irpirinakapax wali ch"amampiw sumankañ mayipxi.
  Vladimir Kirillovich Romanov jilatajj wali munasiñampiw iyaw säna. Ukampis alemanonakajj uka toqet wal pagapjjäna. Jichhax machaq fronterax Oder uksanw pasawayxi: Bélgica, Holanda ukat Dinamarca markanakax soberanía katuqapxäna, ukampis Imperio Ruso ukan estado vasal ukan marco ukan. Francia markax nayra chhaqhat yänakap wasitat katuqawayi, ukampis Rusia markat juk"ampiw atinisiwayi.
  Italia ukat Alemania markanakajj taqe colonianakapwa aptʼasipjjäna, jichhajj reyin coronapäjjänwa. Italia markax pachpaw rusa vasallo ukham uñt"ayataraki, ukatx Sicilia ukat Cerdeña markanakax chiqapuniw Vladimir III imperio ukar mantapxäna.
  Alemania markax independenciap wal aptʼasirakïna ukat walja reparacionanak pagarakïna.
  Japón markax taqi yänakap chhaqhayawayaraki, jan ukax territorio ukakiw chhaqhawayi, ukat estado vasal ukar tukuñapatakiw wayt"ata. Ukat Vladimir Kirillovich Romanov sat zar chachajja, Japón markan emperadorat uñtʼatäñwa katoqarakïna.
  Chiqansa, Australia markan uka chiqax nayrax Inti jalsunkir Uraqinkänwa, ukax Rusia markan apnaqatäxarakïnwa.
  1953 maran agosto phajjsinjja, Estados Unidos markajj mä bomba atómica yantʼäna. Llatunk mara qhepatjja, uka genio nuclear sat animalajj botellat mistuwayjjänwa. Kunjamäskpasa, janiw nayrar sartañax saytʼayatäkaspati. Ukat bomba atómica ukan uñstatapax janiw jarkʼatäkiti. Sinti sinti jan walt"awinakanx armas nucleares ukanakax pä tunk mara qhipat uñstaspawa, chiqpachanx janiw uñstkaspati.
  Mä juk"a qhiphart"asax gobierno zarista ukax jaysawip uñstayañ qalltawayi.
  Jichhakamax Estados Unidos markax janiw ukham ch"aman imperiompi ch"axwañ amtkaspati. Ukhamarus, anqäx markat jach"a centros industriales ukat económicos rusos ukanakar puriñax janiw ukhamakiti.
  ¡Ukat carga nuclear lurañatakejj tiempo ukat qollqew munasïna! Estados Unidos markanwa qollqejj utjäna, ukampis tiempojj tukusjjänwa. Rusia zarista, yänakapampi ukhamarak ch"aman yatiñan ch"amapampi, wali jank"akiw aka tuqinx ch"amanchawayi. Ukat 1956 maranjja, Vladimir III sat cheqanwa mä bomba atómica uñstarakïna.
  Rusia markat sipanx wali jisk"akiwa, jaqinakan ukhamarak yänakapampi, capitalista ukhamarak democrática EE.UU. ukax juk"at juk"at trumpetanakap chhaqhayawayxi.
  Jupanakax armas nucleares ukanakamp jark"aqasiñjam apnaqañakiw ukat Rusia zarista ukar manqhat jan walt"ayañ yant"apxäna. Ukampis jichhakamax janiw askinak jikxatapkiti.
  Vladimir Kirillovich jupax nayrïr warmipat janiw chacha wawanakapax qhiparkänti , ukat wasitat jaqichasïna. Ukat mä herederoruw wawachasïna, George sasaw sutichäna.
  Rusia zarista ukax espacio expansión ukaruw puri. 1959 maranx mä jaqimp Phaxsiruw jaltxatayna, ukax niya mä mara nayraw estadounidenses ukanakat sipanx utjawayi. Ukat 1971 maranjja, Marte sat planetaruw puripjjäna. Uka alternancia pachax chiqpach pachat sipanx juk"amp seguro ukhamaw tukuwayi.
  1975 maranjja, jaqejj Venus sat cheqaruw purinïna. 1980 maranjja, Mercurio sat cheqanwa uñstäna. 1981 maranjja, Júpiter sat planetan mä satélite sat satélite ukanwa uñstäna. Ukat 1992 maranjja, Vladimir Kirillovich Romanov chachajj jiwjjäna uka maranjja, uka cosmonauta rusa chachajj jachʼa jachʼa tukusaw Plutón sat cheqar kayupar purïna.
  George nayrïrix tunka llatunkan maranïkasaw uka corona katuqäna. Ukat jila partejja, Vladimir kimsïr, Jachʼa jaqejj 54 mara apnaqäwip wali sumwa sarnaqäna sasaw sissna. Ukat ukatsti Romanov dinastía ukax sarantaskakiwa.
  
  
  
  !
  Ukhamakipansti, Alejandro Kimsïr zar jupax nayraqat jiwatayna sañani: 1987 maranx Lenin jilïr jilapan wakicht"at jiwayañ yant"äwit: Alejandro.
  Ukajj jukʼamp jan walipunïkaspas ukhamäspawa. Ukampis janiw cheqpachäkiti. Nicolás II jupax nayraw zar tuküna, ukat nayraw jaqichasïna: kunas pasaspa ukhax wawapar tronopar uchañataki. Ukampis warmipax mayjawa, ukat herederox k"umarakiwa, ukat Rasputin jupax chiqpachans janiw ukankiti. Ukat ukhamax qalltanx, taqpachanx, kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx ukhama: TRANSIB ukax lurasiski, economía ukax jilxattaski - China markar jach"anchayaña. Chiqansa, mar Báltico sat lamar qutan mä mara nayraw barconakax lurasiski. Ukat mä juk"a juk"amp jach"ar aptawi, kunatix nayraqat qullqituqit genio Witte ukan sartasiwipata.
  Japón markamp ch"axwäwix janiw sinti sum qalltawaykiti, ukampis Varyag ukax qhispiñ atipxatayna, ukatx almirante Makarov jupax janiw jiwkänti. Sarnaqäwix mä juk"a mayjt"awayiwa, ukatx taqi kunas mä juk"a mayjt"ataw saraski. Ukampis chiqpach sarnaqäwinxa, chiqansa, Varyag sat barconakax qhispiñatakix mä jukʼa tiempokiw utjäna, ukat almirante Makarov sat chachan jiwatapax jila partex ina chʼusatänwa ukat janiw ukhamäkänti.
  Flota rusa, almirante Makarov jupan p"iqinchata, wali yatiñampiw lurapxäna ukat japonés barconakaruw chhaqhayapxäna. Ukat ukatsti, kunapachatix pä japonés ch"axwañ barconakax mir ukan phallapxäna, Makarov jupax samurai ukarux atacataynawa ukat yaqha tunka chikatani barconakaruw chhaqhayatayna.
  Mä arunxa, taqi kunas wali sumpun saräna. Ukat Japón markax lamar qutanx janiw juk"amp askïxänti.
  Ukampis oraqenjja, samurainakajj jukʼamp jan chʼamanïpjjänwa. Kuropatkin jupax taqi japoneses ukanakan nayrar sartañ yant"awinakaparux kutkatawayi, ukat jupanakarux jach"a jan walt"awinak apt"awayi. Ukampisa, janiw sinti amtasa kuns lurkänti. Ukampis mä qhawqha tiempotjja, Rusia markankir barconakajj mar Báltico sat cheqat purinipjjäna, ukat qhepatjja Makarov chachajj taqe umaruw apnaqjjäna.
  Rusonakax Taiwán markanx pallapallanak uraqir puriyañ qalltapxäna, ukatx Kuril qullu pataruw uraqir puriyañ qalltapxäna.
  Jisk"a Theodore Roosevelt jupax chikancht"asiwayi ukat mediación ukar uñt"ayawayi. Rusia markax Manchuria, Corea, Mongolia, cadena Kuril ukat Taiwán ukanakaruw katuqawayi.
  Zheltorossiya ukax uñstawayiwa. Ukhamatwa mä machaq imperio uttʼayasïna.
  Ukampisa, reyejj janiw jichhakam sinti jan sinttʼasirïkiti. 1914 maranjja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwiw utjäna. Rusia markax aka ch"axwäwitak juk"amp wakicht"atawa: qullqix juk"amp ch"amaniwa, territorio ukat jaqinakas juk"amp jach"awa, ukat thakinx janiw kuna amuyt"awis utjkiti. Ukhamarus janiw recesión ukax utjkänti, ch"axwawinakampi ukat revolución satäkis ukampi.
  Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwejj kunayman toqetwa phoqasïna. Rusia markankir generalanakan pantjasitanakapa ukat suma luratanakapajj utjarakïnwa. Ukampis 1915 maranjja, alemanonakajj jukʼamp sumwa jikjjatapjjäna, kunattejj zarista ejercitojj jukʼamp jachʼänwa ukat jukʼamp suma yänakanïrakïnwa. Ukampis ukhampachasa, Rusia markax chikat Polonia ukat Galicia markanakaruw chhaqhayatayna. Ukampis alemanonakax janiw Bielorrusia ukat estados bálticos ukanakar mantañ puedkänti - línea de frente ukax Vistula uksanw pasawayi.
  Ukat tunka suxtani maranakanxa, ejercito zarista ukax niyaw Austria ukat Turquía ukanakarux wali askinak jikxatapxatayna. Otomanonakax niya taqpach atipjataw uñjasipxäna. Kunjamatix austriacos ukanakax Przemysl ukat Cracovia ukanakar katuntapxatayna ukhama. Alemania markax axsarañjamaw uñjasiwayi. '17 maran primavera phaxsinx rusanakax Estambul markaruw katuntapxäna. Rusia zarista ukax Austria ukat Alemania ukanakar verano ukan ofensiva ukanx wali askinak jikxatawayaraki. Ukat jallu qallta phaxsinxa, kunapachatï zarista sat soldadonakax Oder sat chiqar puripkäna ukhaxa, Alemania markax katuyasiwayi. Austria-Hungría ukat Turquía markanakax jaljtawayxarakïnwa. Rusia markax Asia Menor, Irak norte ukat Estambul ukanakaruw katuqawayi. Galicia, Bukovina, checoslovaco ukat húngaro reinonaka ukat Cracovia. Ukhamarus Danzig, Prusia Oriental uksankir chiqankiwa, Klaipeda uksankiwa. Ukhamatwa Rusia markax walja kuti ch"amanchasiwayi. Ukat Alemania markax walja reparacionanak pagarakïna.
  Nicolás II zar chachajj janiw taqe kunsa taqenirus aptʼañatakejj jankʼak sarkänti. Ukampis rusa, británico ukat francés ukanakax Península Saudita uksaruw jaljapxäna. Ukatx británicos ukat rusos ukanakax Irán ukat Afganistán ukanakaruw jaljapxäna. Akapach wasitat jaljañ tukuyäna.
  1929 marakamajja, uraqpachanwa jukʼamp jiljjattäna, Jachʼa Depresión sat jan waltʼäwejj utjañapkama. 1931 maranjja, Japón markajj Rusia marka contra chʼajjwañ qalltäna. Ukat jankʼakiw atipjatäna, ukat Pacífico markankir taqe yänakampi chikaw katuntasïna. Ukat ukatx Rusia markanx referéndum ukat inclusión ukanakaw utjawayi.
  Gran Bretaña, Francia ukat Estados Unidos markanakan jan chʼamanïtapat askinak apsusaw Nicolás II zar chachajj China markar katuntañatak mä chʼajjwäwi pʼeqtʼäna. Ukat ukax jach"a atipt"äwiparuw tuküna.
  Rusificación ukar mä juk"a jank"ak sartayañatakix Nicolás II jupax mä jan uñt"at amtaw lurawayi - jupax oficialmentex Rusia markanx poligamia uñt"ayawayi- Iglesia Ortodoxa ukan teología ukat dogmas ukanakap mayjt"ayasa. Ukhamaw reforma ukax apsutäna.
  Ucat reyejj payïr warmi casarasjjäna. Rusonakax yaqha markankir jaqinakamp jaqichasiñataki ukat walja wawanïpxañapatakiw ch"amanchapxäna. Jach"a China markax Rusificatäñapänwa. ¿Kunas uk lurañatakix wali askixa? ¡China warminakamp jaqichasipxam!
  Alemania markanxa, Hitler chachax janiw apnaqañ qalltkänti. Aka sarnaqäwinxa, mä juk"a pist"awayi. Sinti extremista ukhamawa. Mussolini fascista sat chacharuw jukʼamp chuym ustʼayäna, jupajj Etiopía markaruw katuntäna. Ukat machaq César ukat Troyano ukham tukuñ samkañax mayakïxänwa.
  1937 maran mayo phajjsinjja, Rusia markampi Italia markampejj chʼajjwäwiw utjäna. Kunjamtï jikxataskänxa, Mussolinix jupa pachpaw jiwayasïna. Rusia pallapallanakax pä phaxsinx taqpach Italia markaruw katuntapxäna, ukatx yaqha kimsa phaxsinx estadon taqpach colonianakaparuw katuntapxäna. Rusia zarista ukax qhipharux Rumania ukat Yugoslavia ukanakaruw uñt"ayaraki, ukat mä juk"a qhipatx Bulgaria markaruw uñt"ayaraki. Territorios ukanaka anexiona tukuyasa. 1939 maran jallu qallta phajjsinjja, Nicolás II jilataw jiwjjäna. Ukat herederopax taqpach k"umara Alexei II satänwa, jupax machaq zar satänwa.
  Uka tuqinx Nicolás II jupax phisqa tunk payan maraw apnaqäna - Iván el Terrible ukan lurawipat sipanx juk"ampiwa. Ukat apnaqäwipax Rusia markan sarnaqäwipanx juk"amp sumaw jikxatasïna, ukat atipt"äwinakapax mä récord ukhamakiw jikxatasïna. Janipuniw khiti reyis ukham katjkiti. Rusia markax qhipharux China markan utt"asiwayi, ukatx taqi tuqinw ch"amanchasiwayi.
  Ukampisa, ukhamasti, Alexei Payïr chachan pʼeqtʼäwipanjja, walja tiempow sumankañajj qalltäna. Francia, Gran Bretaña ukat EE.UU. markanakax janiw ch"axwañ munapkänti. Ukampis Alemania markax armas apsutäxänwa, janiw ch"amanïkänti. Ukatwa mä jan waltʼäwix utjäna, ukax samarañänwa.
  Imperio colonial ukanakax utjaskakiwa. Rusia markax juk"amp jach"a markakïskänwa, ukampis Gran Bretaña markax formalmente payïr ch"amanïnwa ukatx mä juk"a jisk"akiwa imperio zarista ukat sipansa. Ukampirus Australia, Sudáfrica ukat Canadá uka markanakax niya independiente dominios ukhamäpxänwa. Ukat India markanx... 1968 maranx India markanx mä jach"a sartasiwiw utjawayi ukatx pä mara ch"axwañ tukuyatatx britániconakax jaqunukutaw uñjasipxi. Ukampis ejercito zarista ukax territorio indio ukar mantawayi ukat unxtasiwinak chhaqtayawayxi. Uka qhipatxa Gran Bretaña markax uka colonia chhaqhayatayna ukat Rusia markax uka colonia katuqatayna. Mä qhawqha tiempotjja, Rusia markajj Irán markan sur toqenwa katuntarakïna.
  Alexei Payïr jaqit qhiparux 1969 maranx Nicolás Kimsïr jaqiw trono katuqatayna. Imperio Zarista ukax juk"ampiw jilxattawayi. Ukatwa Francia markajj 1979 maran Indochina ukat Tailandia markanakar jan apnaqjjänti. Ukat reyin soldadonakapas ukar jutapxarakïnwa.
  Ukat llätunk tunka ukat llätunk tunka maranakanx África markax Rusia zarista ukan apnaqatäxänwa. 2001 mara qhepatjja, Pedro, Alexei II chachan pusi yoqapaw Rusia markan tronopar makatjjäna.
  Rusia zarista ukax uka pachakamax niya taqpach África, Asia uksanw ch"amanchawayi, ukatx yaqha markanakan colonianakap apthapiwayi, Indonesia uksankirinaka. Ukampis chiqans janiw Australia marka contrax sarkänti.
  Mä sumankañ pachax purinxiwa. EE.UU., Gran Bretaña ukat Francia markanakax armas nucleares ukanipxi, Alemania markax qullqi tuqit ch"amanïpxänwa. Rusia markax qullqi tuqit ch"amaniwa, armas nucleares ukaniwa, uraqpachanx juk"amp jach"a ejercito ukaniwa ukat jaqinakaniwa. Ukat wali mä monarquía autocrática absoluta jan parlamento ukampi. Estadounidenses jupanakax payïr ch"amanïpxatapa, jan ukax jach"a ch"amanïpxatapatxa, ukax Rusia markarux mä arsuwiruw tukuyapxäna.
  Ukampirus democracia jan utjatapax janiw kunas nayrar sartañapatak jark"känti. Yamas 1943 maranjja, Rusia zarista sat cheqanwa nayrïr jaqejj espacior avionat saräna. Ukat 1961 maran phaxsir puriñkama. Marte sat planetar avionat sarañajj 1974 maranwa lurasïna. Ukat 2000 maratakejja, Sistema Solar sat cheqankir niya taqpach planetanakaruw visittʼjjäna. Warawaranakar sarañatakix mä jachʼa expedición wakichtʼatäskäna. Jupax 2018 maranw qalltawayi, ukatx Alpha Centauri ukar kutt"awayxi.
  Ukhamajj zarismo sat religionajj janiw cienciajj sarnaqañapatak jarkʼkänti. Romanov dinastía ukankir Pedro Pusïri chachajja, qhantʼat absolutismojj jukʼamp askiwa sasaw sarakïna.
  Yämas kunatix escándalos ukanakax sapa kutiw Donald Trump administración ukarux ch"allxtayäna.
  Nicolás II sat chachajja, taqe tiemponsa, taqe markanakansa wali jachʼa reyit uñtʼatäskakïnwa. Rusia zarista caballot sarata ukat hegemón mundial. Anqax ukat colonia ukanakax juk"at juk"at Rusificador tukuwayxi. Uka imperiojj jukʼampiw chʼamachasiski. Ukat akapachax mä suma chiqaruw tukuwayxäna.
  Ukat ¿kunatsa? Alexander Ulyanov, Lenin jilaparux yuspajarañaw, jupax regicidio ukamp jiwayataw uñjasiwayi. Lenin jupa pachpaw anqäx markan qhiparäna. Gales markamp uñt"asiwayi ukat ciencia ficción qillqañ munarakïnwa, ukat ukatw wali qamirïxäna ukat wali uñt"atäxänwa. Ukat ukhamatwa jupax wali uñt"atäxäna, wali uñt"atäxarakïnwa, wali uñt"atäxarakïnwa, ukat walja arunakaruw jaqukipatarakïna. Stalin jupax carcelan tuberculosis usump jiwatayna, ukatx taqpachanx especialistas ukanakakiw uñt"atäna. Trotsky jupax mä juk"a pachatx revolucionario lurawinakaruw mantawayxi ukatx mä suma carrera funcionario ukhamaw lurawayi, chiqpach Concejal Privado ukhamarak Viceministro ukhamaw jilxattawayi. Voznesensky chachajj zar pʼeqtʼataw ministrojj tuküna, ukat walja askinakwa jikjjatäna. Jruschov jupax jisk"a tienda ukan qhiparäna ukat janiw wali uñt"atäkänti. Brezhnev jilatajj coronel sat cargoruw jiljjattäna. Andropov jupax policía ukan irnaqäna ukat coronel ukhamarakiw tuküna. Gorbachev jupax mä jach"a empresario ukhamarak uñacht"ayir jaqiruw tukuwayi. Yeltsin jupax tienda ukan irnaqiriw qhiparäna. Putin jupax policía secreta ukan coronel ukhamaw jilxattawayi, ukatx jach"a jach"a tukusaw jubilasiwayi. Medvedev jupax mä jisk"a funcionario ukhamawa. Zhirinovsky, periodico ukan utt"ayiripa, ukat uñacht"ayir jaqi. Zyuganov jupax Zar contrax uraq manqhan irnaqañ yant"äna. Jupax carcelar jist"antataw uñjasiwayi, ukatx secreto policía ukan informante ukhamaw tukuwayi. Jupax capitan gradompiw jubilasxäna. Zhukov jupax mayor ukham uñt"atawa. Vasilevsky jupax teniente general ukhamaw tukuwayi, Shaposhnikov jupax teniente general ukhamaw tukuwayi. Kolchak gran almirante ukat walja pedidonak apnaqiri. Makarov chachajj mä jachʼa almiranteruw tuküna, jupajj Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwinwa nuwasirakïna. Ukampisa, janiw nayrïr chʼaxwäwinkänti, jan ukasti uka jachʼa chʼaxwäwikiw utjäna, kunattix janiw payïr jachʼa chʼaxwäwix utjkänti. Jupax wali uñt"atawa... Brusilov jupax mariscal de campo ukhamarak Orden de San Andrés Primer Llamado ukan irnaqiriw tuküna. Denikin, Wrangel, Kornilov ukat Kuropatkin jupanakax mariscal de campo ukar tukupxäna.
  Ukat reyinakan apnaqäwipansti jakañax wali sumapunïnwa. Ukat patak marat jilaw chaninakax jan jilxattawaykiti. Ukat rublo sat qollqejj 0,77 gramo qorit lurat mä estable respaldo ukanïnwa. Ukat walja markanakaw reyin pʼeqtʼäwipan sum jakasipjjäna.
  Taqinipuniw mä kipka derechonïpxäna ukat waljanipuniw rus sasaw sapxirïna, africanos sasaw sapxirïna. Zar apnaqat taqinitakix kunaymaninak wali sum saraskäna. Jan ortodoxo religionankir judionakatakikiw uka residenciajj qheparäna. Ukampis ukanakajj jukʼamp jukʼampiw jiljjattäna.
  Ukampis zar apnaqäwipanjja, mä qhawqha jan waltʼäwinakaw utjäna. Jupanakat maynïrixa, walja yuriñanaka ukat jukʼa jiwatanakaw walja jaqinakarux puriyäna. Ukampis ukax espacio expansión tuqiw askichasiñapäna. Ukhamarus ciencia ukat yapuchañ tuqit nayrar sartatapatxa, manq"at pist"añ jan walt"äw askichañax wali ch"amawa. Taqinitak manq"añanakax wakisïnwa. Ukampis uka imperionkir jaqenakajj sapa marajj sapa patakat kimsa jilaw jiljjattaski. Ukat ukax jutïrin jan waltʼäwinakaruw puriyäna.
  Gobierno zarista ukax espacio jach"anchayañanx mä thakhi jikxatawayi. Ukat amuytʼasirïkaspas ukhamänwa. Ukat machaq warawaran barconakapaw lurasïna ukat velocidades superluminales ukanakat yatxatäwinakaw lurasïna.
  
  
  
  PHISQA TUNKA MARA ALEXANDER KIMSA - ¡JACH"A!
  Alejandro II sat chachar 1866 maran jiwayañ yantʼapkäna ukajj wali askipunïnwa. Ukatwa qhespiyiri reyijj jiwjjäna. Ukat Alejandro Kimsïristi tronoruw makatäna. Uka ventajax janiw Alaska markar aljañatak tiemponïpkänti, ukat machaq emperadora rusax janiw kuna uraqinaksa jaytañ munkänti. Jayankirïpkchisa ukat janis wali valoranïpkchejja.
  Ukatjja, Siberia markat Vladivostok markar sarir thaki lurañajj nayratpachwa qalltasïna. ¡Ukat Chukotkaruw puriñapäna!
  Alejandro Kimsïr zar chachajja, chʼamani, amtasiri, chʼamani, kʼumara, cuerponsa wali chʼamanirakïnwa. Jupajj wali chʼamani amparapampiw apnaqäna, ¡jupan pʼeqtʼataw Rusia markax jukʼamp suma qamañ pacharu ukat askinak jikxatañ pachar mantawayi!
  Ukhamajj ¡jach"a emperadorajj cheqpach sarnaqäwit sipansa tunka phisqhan mara nayraw apnaqañ qalltäna, ukajj wali askiwa!
  Qalltañatakix jupax taqi unxtasiwinak revolucionarios ukat Narodnaya Volya ukanakan jan walt"awinakaparux wali ch"amampiw chhaqtayawayxi. Ukatxa, ejercitoru ukat marina de guerra ukanakaruw mayjtʼayañ qalltäna. Kunanaktï sumäki ukanak sum uchañampejja.
  Uka reyejj walja askinakwa jikjjatäna. Thakhinaka, puentenaka, fabricanaka luratäxäna, ukat uka markax capitalismo ukaruw jank"ak jilxattawayxäna. Autocracia ukax utjaskakiwa. Zarista sat gobiernojj jiskʼa chʼajjwäwinakwa luräna, Asia Central uksaruw sarjjäna ukat ukanwa jukʼamp chʼamachasïna.
  Turquía markampejj 1977 maranwa mä jachʼa chʼajjwjjäna. Chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp sumaw sarawayi, juk"amp jank"akiw sarawayi, juk"amp atipt"ataw juk"a chhaqtäwinakampix sarawayi. ¡Skobelev chachan geniopax ukan qhant"äna!
  Rusia markankir soldadonakax turcos ukanakarux juk"a jan walt"awinakampiw atipt"apxäna. Ukat jupanakax Estambul markaruw jank"ak katuntañ atipxatayna. Kunjamakitix inglés escuadrón nayraqat ukaruw puripxäna. ¡Uka guerrajj wali sumapunïnwa, ukatwa rey-sacerdoterojj Alejandro Victorioso sutimp uñtʼatäjjäna! Ukat Skobelev chachajj Rusia markan sarnaqäwipat sipansa, jukʼamp sullka mariscal de campo ukhamaw tuküna.
  Türkiye markax t"aqanuqtataynawa. Britániconakax Egipto ukat Sudán markanakaruw katuntapxäna. ¡Rusia markax Irak, Palestina, Siria ukat Arabia Saudita, Asia Menor, taqpach Armenia ukat Balcanes uksa markanakaruw katuntawayi!
  Ukhamatwa, Alejandro Kimsïr jaqix mä jachʼa uraqi katuntäna, ukat jankʼakiw ukat mä jukʼa chʼamäxäna. Ukat sur tuqir jilxattaskakïnwa. ¡Irán, Turkmenistán ukat juk"amp Afganistán uksa tuqir saraña!
  ¡Zar ejercitopajj India markaruw uñchʼukirakïna! Inglaterra markankirinakax nuwasiñatakix wakichtʼatäpxänwa. Rusia, Alemania, Austria-Hungría ukanakan Francia ukat Gran Bretaña ukanakamp mä alianza ukaw uñstawayi.
  Alemania markax 1992 maranw República del Gallo ukarux ofensiva ukar saratayna. Gran Bretaña markax Alemania ukat Rusia markanakamp ch"axwañ yatiyäna. Austria-Hungría markax Bosnia ukat Herzegovina markanakaruw katuntawayi, ukat Italia markaruw nuwantawayi.
  Rusia markax India marka contraw mä campaña qalltawayi, ukat Francia markan yänakapamp Indochina markamp. Ukhamaw Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix chiqpachapuni qalltawayi. Ukampis ¡Rusia ukat alemanes ukanakax niyaw mayacht"asipxi!
  Rusia markax Egipto markaruw nuwantarakïna.
  Zarista soldadonakax uka chiqankir jaqinakan yanapt"apampiw India ukat Irán markanakar katuntapxi. Jupanakax juk"ampiw Indochina markar mantapxi. Ukat prusianonakax wasitat francés jaqinakar atipt"apxi ukat París markar muyuntapxi.
  Ukhamarus republicanonakax janiw jaytañ munapkiti. Ukat París markax atacatawa, wali t"unjatawa. Alemanonakax Bélgica ukat Holanda markanakaruw katuntapxaraki.
  Gran Bretaña markax mä qawqha pachaw ch"axwañan jikxatasi. Rusia markan soldadonakapax Egipto ukat Sudán markanakaruw katuntapxi. Lamar qotanjja mä chʼajjwäwiw utji. Rusia markan ejercitopax África uksanw sarnaqaski. Taqi kunas Sudáfrica markar puriñkamaw puri. Ukat jupa pachpatakiw colonianak apthapi. Alemananakax mä qawqha yänak katuntapxaraki.
  Ukampis Austria-Hungría markax Italia markamp ch"axwañanw jikxatasi. Chiqansa, 1894 maranwa alemanonakax austriaconakar yanaptʼapxäna. Ukat Italia markar katuntañ tukuyapxi.
  Uka qhipatxa naranjanakan markapax jupanakkamaw jaljasi.
  Ch"axwäwix qutaruw sarxi. Ukat akanx comandante naval almirante Makarov jupan geniopaw uñacht"ayasi. Ukax mä qawqha jach"a atipt"äwinakaruw puri. Lamar qutanakan munatapar capitulañapatak wayt"aña.
  Rusia markax India, Indochina, África uksan jilpach markanakap apnaqatayna, ukat Australia uksa markaruw apnaqatayna, ukat uka chiqatw británicos ukanakar jaqunuqatayna. Rusia markankir soldadonakajj Gran Bretaña ukat Canadá markanakaruw sarjjapjjäna. Ukhamaraki mä colonia ukan utt"ayaña. Ukhamatwa Gran Bretaña markax niya taqpach colonianakap chhaqhayasïna, ukat Rusia markax ukanak katuqarakïnwa. Canadá markar katuntañax Rusia markax Alaska markar apnaqañapatak ch"amanchawayi. Ukat mä jach"a ch"aman flota ukan utjatapa. Ukat almirante Makarov ukat Rozhdestvensky jupanakan geniopa.
  Ukhamajj janiw ukakïkiti. Rusia markax China markaruw sarxatayna. Ukhamaraki wali sumawa. Ukat 1904 maranwa Japón markamp chʼaxwañ qalltäna.
  Ukampis chiqpach sarnaqäwit sipansa, aka chʼaxwäwix janiw chʼamäkänti, jan ukasti jankʼakiw tukuwayi. Ukhamarus Japón markan flotapax juk"amp ch"amaniwa, ukampirus Rusia markan flotapax, jan ukasti, wali ch"amaniwa. Japón markankir soldadonakar atiptʼasaxa, Rusia markankir soldadonakax Tokio markaruw katuntapxäna. Ukat ukatx mä referéndum ukax lurasiwayi, ukatx japoneses ukanakax jilpachaw Rusia markar mantañatakix voto churapxäna.
  Alejandro III zar sat chachajj machaq atipjäwimpiw atipjäna. Ukatx China markar voluntariamente forzado ukar mantañax utjawayi. Ukhama regionat region, provincia ukat provincia. Reyin imperiopajj wali jachʼaruw purirakïna. EE.UU. markatpacha, taqpach Canadá ukat Alaska, taqpach Asia, Austria, Pacífico uksankir markanakat. Sudáfrica markaru ukat Alemania occidental África uksan apnaqañapataki.
  Ukhamarus Austria-Hungría markanx utjarakiwa. Ukham jach"a ch"ama.
  Ukampis chiqansa, alemanes ukat austriacos ukanakax jukʼamp munapxäna. Francia markax Alemania markamp apnaqatawa. Gran Bretaña markax Rusia markamp chuym ch"allxtataw ch"axwañ munaraki.
  Kaiser ukax mä coalición ukar tantacht"añ atipxatayna: España, Portugal, Alemania, Austria-Hungría ukat Suecia ukanakax jach"a Rusia ukar saykatañataki. Alemania markankirinakax Gran Bretaña markamp chʼaxwapkäna ukhaxa, Dinamarca ukat Noruega markanakaruw katuntapxarakïna. Mä ch"aman coalición ukaw utt"asiwayi.
  Ukat 1917 maran agosto phajjsit 1 urunak saraqataruw guerrajj qalltäna. Alejandro Kimsïr chachajj jiwjjäna ukat Nicolás II sat chachajj tronopar makatkäna uka horasanwa. Uka jakthapiwix lurasiwayi, Alejandro Kimsïr ukham jach"a reyix jan utjkaspa, jupax phisqa tunk mayan maraw waliptawayxi, Rusia markax chiqpachans chhaqhayaspawa.
  Ukampis Nicolás II sat chachajj wiñayataki ukat chʼamani chʼamanïjjänwa. Jan Rasputin ukat usut heredero ukanakampi. Ukhamajj uka coalición ukamp nuwasispänwa.
  Ukat ch"axwäwix qalltawayi... Alemanonakax mä tifón ukham takt"asipxäna. Rusia markankir soldadonakax wali ch"aman contraataques ukanakampiw jupanakamp jikisipxäna. Mä jachʼa ukat wali qhuru nuwasiñaw utjäna.
  Nicolás II, jila partejja, mä cadena de fortalezas ukar atinisisaw alemán ukat austriaco unidadanakar sum qarjäna. Ukat ukat mä contraofensiva uñstayäna. Ukat África uksanx rusa soldadonakax uraqpachan nayrïr k"acha tanques todoterrenos ukanakamp apnaqasaw austriaco ukat alemanes ukanakarux q"al atipjapxäna. Ukat jupanakax Ch"amaka Continente uksa q"umachapxäna.
  Suecia ukat Noruega markanakax jankʼakiw katuntatäpxäna.
  Ch"axwäwix mä mara chikataniw utjawayi ukatx rusa ejercito ukampiw tukuyäna, ukax juk"amp waljani ukat juk"amp ch"aman tankinakanïnwa, Europa uksaruw katuntawayi. Ukat Gran Bretaña markax tʼunjatäxänwa. Rusia markax qhipharux inti jalsu tuqinkir hemisferio uksanx apnaqañ utt"ayawayi.
  Ukat Nicolás II zar jilatajj wali jachʼa atipjiriruw tuküna. 1929 marakamaw sumankañajj utjäna, ukat Jachʼa Depresión sat jan waltʼäwiw utjäna. Crisis económica general ukax 1931 maranx 1 uru mayo phaxsitx Rusia ukat qhipa jach"a jach"a ch"axwäwiw qalltawayi, EE.UU.!
  Nicolás II sat zar chachan ejercitopajj América markan fronteranakaparuw mantapjjäna. Ch"amanakax janiw igualakïkänti. Americanox niyas janiw tankinakanïkänti ukat jan sum yatichatäkänti. Ukat Rusia markax Estados Unidos markat sipans walja kutiw jilxattawayi. Imperio zarista ukan pʼeqtʼirinakapas jukʼamp sumäpjjarakïna. Ukhamajj uka guerrajj qalltatpach mä thaknam sarawayjjäna. Rusia markax atipt"askäna ukat nayrar sartaskäna. Ukat 30 uru sata qallta phaxsitx Nueva York ukat Washington markanakar katuntatäxasax Estados Unidos markax katuyasiwayi. Ukhamatwa, sarnaqäwin yaqha janapax turkatäna. 1934 maranjja, Nicolás II chachajj México markaruw mantäna, ukatsti América Latina uksaruw alayaru mantäna, ukat latina markanakaruw katuntäna. Chile markan qhipa independiente república ukax diciembre phaxsin 1936 maran t"unjatäñapkama.
  Ukhamatwa Nicolás II chachajj qhepat uka sarnaqäwi tukuyäna. Rusia zarista ukax taqi markanakaru ukhamarak planeta Uraqinkir jaqinakarux mayacht"awayi.
  1937 maran noviembre phajjsit 7 urunak saraqatarojja, taqe planeta Oraqenkir Nicolás Jachʼa Emperadorajj mä avionanwa jaquqanïna. Ukat apnaqäwipax tukusxarakïnwa. Alesey II sat chachajj reyiruw tuküna. Mä k"umara, wayna heredero - niya kimsa tunka kimsani. Jupan apnaqäwipanx espacio ukan jilxattañaw qalltawayi. Machaq fronteras ukat machaq vuelos ukanaka. Uka monarquíajj janiw chʼamanïkänti. Jaqinakax mayacht"asipxiwa ukat espacio ukar atipt"apxi.
  GENERALISSIMO KONDRATENKO sat chachan sutipawa
  Port Arthur markankir comandantejj jiwjjänwa, cheqas cheqpach sarnaqäwinjja, pʼeqepan usuchjatäjjänwa, ukampis mä jiskʼa tʼaqaw mä qhawqha milímetronak pʼeqepar jakʼachasïna. Mä juk"a arumpixa, traidor ukax ciudadela ukar katuyatayna ukax jiwataynawa ukat jupan lantix Port Arturo uksan arxatirin heroe Kondratenko jupaw katuntatayna.
  Fortaleza arxatäwi ch"amanchañatakix machaq comandantex taqpach marineronakaru ukhamarak artillería naval ukanakaruw quta thiyankir qillqäna, ukat escuadrón ukarux desarmarakïnwa, ukampis Puerto Arturo ukarux ch"amancharakïnwa.
  Ukhamatwa, ciudadela ukax wali jark"aqatäna, ukatsti Condratenko Comandante ukan yatiñan lurawinakapampiw jark"aqatäna. Defensajj wali sumwa saytʼasïna. Kondratenko jupax Vysokaya fortaleza ukan arxatäwip pachaparuw ch"amanchawayi ukatx japoneses ukanakax janiw apt"añjamäkänti.
  Diciembre phajjsi tukuyarojja, samurainakajj jan walinak lurasajj qarjatäjjänwa. Jallu qallta phaxsinx mä lull ukaw utjawayi, Kuropatkin jupax jan jark"atäñ yant"atapata, ukampis janiw sinti askïkänti.
  Febrero phaxsinx yaqha jan walt"awiw utjawayi, ukatx wasitatw japonés ukanakatakix jach"a chhaqtäwinakamp kutt"ayata.
  Arxatañ pachanx Oleg Rybachenko waynax heroico ukham sarnaqäna. Muyuntapkäna uka tiemponjja, aka cabinankir waynajj tunka maranikïskänwa. Uka wawax jilïr jaqinakamp chikaw ch"axwäna ukat misiones de reconocimiento ukar sararakïna.
  Jupajj wali chʼamani ukat nuwasir jaqëtapwa uñachtʼayäna. Ukat arxatirinakax katjapxäna. Jichhax marzo phaxsinx purinxiwa... Japoneses ukanakax wasitat qhipäxar kutt"awayxi. Wila domingox janiw Rusia markanx utjkänti, kunatix zar Nicolás, kunatix Puerto Arturox wali suma chuymanïxänwa, ukat jaqinakarux mistuwayxänwa. Rusia markankir ejercitojj wasitatwa phoqantatäna ukat jukʼamp jachʼaruw tukuwayjjäna. Marzo phaxsit tukuyarux japoneses jupanakax nayrar sartañ yant"apxäna, ukampis Kuropatkin ukan ch"amanchirinakax sinti jach"a jach"a jach"a tukuñ jakhüwinakanïnwa ukat taqi ataques ukanakaruw kutt"ayapxäna.
  Ukat juk"amp sumaxa, General Legs" unidades ukanakax Puerto Arturo markar muyuntat uñjasisaw grillete ukamp chint"ata. Jachʼa chhaqtäwinakan uñjasisajja, japonés jaqenakajj qheparuw kuttʼjjapjjäna. Ukampis mayamp Kuropatkin chachajj pächasjjänwa.
  Abril phajjsi tukuyarojja, machaq nuwasïwiw utjäna, ukampis uka nuwasiñajj kuttʼayatarakiwa.
  Ukat Oleg Rybachenko, aka jan axsart"ir waynax mä coronel japonés ukaruw katuntawayi, mä sipita apnaqasa, chiqpachansa.
  Mayo phaxsit qalltanx jisk"a ch"axwawinakakiw utjawayi, ukatx 25 urunak saraqataruw Rozhdestvensky ukan escuadrón ukax qhipharux Puerto Arthur ukar mantawayi. ¡Uka uñt"at almirantex phisqa tunk mayan barconak apanïna, kimsa jach"a qutanak mä kutikiw makhatapxäna!
  Uka qhipatx arxatirinakax ch"amanchawinak katuqapxäna. Ukat junio phajjsit qalltanjja, Puerto Arturo markaruw qhep qhepa ataquejj utjäna. Uka ataque ukax jan ch"amanïñawa ukat wali ch"amawa. Mä kutimpiw japonés jaqinakarux jach"a chhaqtäwinakamp kutt"ayawayi. Qhepatjja, Zar chachajj Kuropatkin sat chacharuw jaqontäna ukat Linevich sat chacharuw uttʼayarakïna . 1905 maran julio phajjsit chika phajjsinjja, qhepatjja japonés jaqenakaw atipjapjjäna. Ukat Port Arthur markan heroico arxatäwipax mä mara jilaw tukusxäna.
  Kondratenko jupax Orden de San Andrés Nayrïr Jaqichatawa. Ukat mariscal de campo ukham grado katuqarakïna. Ukatx Rozhdestvensky jupan escuadrón ukax Port Arthur ukamp chikt"ataw japoneses ukanakar qutan atipt"awayi. Ukhamarus almirante Togo jupa pachpaw uka ch"axwäwin jiwatayna.
  Japón markax Rusia markamp sumankañ utjañapatakiw wayt"ata, Estados Unidos markan mediación tuqi.
  Islas Kuril ukat Taiwán ukanakar katuyañaw wakisïna. Rusia markax Corea, Manchuria ukat Puerto Arturo uksan mä jark"aqasiñ markap katuqawayi. Ukatjja, Japón markajj Rusia zarista sat markaruw mä waranqa waranqa waranqa yen qori qorimpi mä jachʼa indemnización pagäna.
  Uka atipjatapajja, Nicolás II zar chachan cargoparuw chʼamañchtʼäna. Rusia markax territorionakap jach"anchayäna, ukatx Zheltorossiya ukax utt"asiñ qalltawayi, kunatix China suyunakax voluntariamente anexión ukaruw puri. Janiw Duma Estatal ukax utjkiti - Rusia markax mä monarquía absoluta ukhamaw qhiparawayi, jan parlamento ukampi.
  Chiqansa, atipt"asiwimpi ukhamarak política tuqin estabilidad ukampix qullqituqit jiltawix chiqpach sarnaqäwit sipanx nayraw sarantaskakïna ukatx juk"amp ch"amaniwa.
  Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwejj cheqpach sarnaqäwinjamaw qalltäna. Ukampis Rusia markatakix jukʼamp askipunïnwa. Kawkïr ejercitos juk"amp jach"a ukat juk"amp suma, ukat mariscal de Campo Kondratenko jupan reformanakapar yuspajara, ukat economía ukax juk"amp ch"amaniwa, ukat zar ukan autoridadapax juk"amp jach"arakiwa.
  Uka ch"axwäwix mä marat jilaw utjäna ukatx Austria-Hungría ukan t"unjatapatw tukuyäna, ukatx Imperio Otomano ukat Alemania ukanakax katuyasipxäna. Ukat Bulgaria markax kunjams thujsäna uk uñjasax Serbia ukat Rusia uksankirinakaruw sayt"awayi, kunjamatix, chiqans, Italia ukat Japón markanakax lurapki ukhama.
  Mariscal de Campo Kondratenko jupax jach"a cargo katuqawayi - generalissimo. Ukat niya taqpach ordenanak apnaqiriruw tuküna, Suvorov chachar uñtasita. Brusilov jilatajj mariscal de campo satänwa. Almirante Kolchak, Kornilov ukat Denikin jupanakax carreranak lurapxäna. Rusia zarista ukax jupa pachpaw uñt"ayasi: Galicia, Bukovina , Voivodacia de Cracovia , Poznan suyu, Klaipeda. Checoslovaquia markax Imperio Ruso uksankirïnwa. Ukat Asia Menor ukat Constantinopla markampi. Ukat Irak markan alay tuqinwa.
  Taqi kunas, taqpachanx wali askiwa. Japón markankirinakax Alemania markan colonianakap Rusia markamp Pacífico qutan jaljapxäna.
  Ukatx Arabia Saudita ukax Rusia, Francia ukat Gran Bretaña ukanakamp jaljatawa. Ukat mä jukʼa chʼaxwäwi tukuyatatxa, Rusia ukat Gran Bretaña markanakax Irán markaruw tʼaqanuqtapxäna.
  Ukat ukat Afganistán markanxa. Chiqansa, ukan mä jukʼa nuwasiñaw utjäna. Ukat britániconakax qalltanx janiw sinti suertenïpkänti.
  Akapachanjja, suma saytʼatäñasa ukat suma jakasiñas utjarakiwa. 1929 maran Jachʼa Depresión sat usunïñapkama. Rusia markax jank"ak jilxattatapatx jan walt"awinakaruw puriraki.
  1931 maranjja, Japón markajj Rusia markaruw nuwantäna, nayrajj atipjatapat vengakuñ munasa.
  Ukampis aka kutinjja, jiwañakiw utjäna. Zarista soldadonakax japoneses ukanakaruw atipt"apxäna. Almirante Kolchak jupax janiw kuna chuymanïkiti, jupax genio uñacht"ayi, Ushakov ukar uñtasita. Inti jalsu Uraqix qutan q"al atipjataw uñjasiwayi, ukatx katuntataw uñjasiwayi. Uka qhipatx mä referéndum ukaw utjawayi, ukanx jilpach japoneses ukanakax Rusia markar mantañ munasaw voto churapxäna.
  Ukhamatwa Nicolás II zar chachajj Pacífico sat jachʼa lamar qotan chʼamap chʼamañchäna. Rusia markax China markar sarxaskakiwa. Uka jan waltʼäwimp jan chʼamanïsajj Gran Bretaña, Francia ukat Estados Unidos markanakajj janiw Imperio Celestial apnaqañ jarkʼapkänti.
  1933 maranjja, Hitler jilataw Alemania markan apnaqañ qalltäna. Jupax nayra imperio ukan nayra ch"amap wasitat utt"ayañ qalltäna. Ukat chiqans Rusia markamp jan chʼaxwañatakiw chʼamachasïna.
  Italia markankir Mussolini chachajj Rusia markampiw amigopäna. Ukat amukiw Etiopía markar katuntäna, colonianakap jachʼaptayasa. Ukanx Triple Alianza uñstayañ tuqitw aruskipt"apxäna.
  Rusia zarista ukax Inglaterra ukat Francia ukanakan jan ch"amanïki uka colonianakaruw katuntañ munäna. Ukhama, alemanes ukat italianonakax amuyañjamarakiw. EE.UU. markax jupanakan amtanakapänwa.
  1937 maranjja, Alemania markajj Austria markamp mayachasïna, ukat Anschluss sat barcow lurasïna. Ukat 1937 maran noviembre phajjsinjja, Nikolaev markat jutir payïr avionajj tʼunjatäjjänwa. Uka reinojj wali sumwa jarkʼaqasïna. Nicolás II chachajj pusi tunka kimsani mara apnaqkäna ukhajja, walja askinakwa jikjjatäna.
  ¡Juparux Nikolaev Jach"a sasaw sutichapxäna! Ukat Jachʼa Jachʼa Jachʼa Pedrot sipansa jukʼamp jachʼaruw tukupjjäna.
  Nicolás II chachan pʼeqtʼäwipanjja, irnaqäw urujj tunka horaruw jiskʼachasïna, ukat paqallq maraw yateqasiñajj obligatorio ukat inakiw utjäna. Sueldo promedio nacional ukax 75 rublos ukharuw phaxsitx puri, inflación cero ukatx qurimpiw rublo ukar yanapt"ata. Reyin qollqepajj oraqpachan jukʼamp chʼama ukat convertible ukhamänwa.
  Rusia markax uraqpachanx juk"amp jach"a uraqinkir ejercito ukanïnwa, ukatx Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakat sipans juk"ampiw flota ukanx jilxattawayi.
  Rusia markan tanques ukanakax uraqpachanx wali sumapunïnwa, ukhamarak avionanakas ukhamaraki. Ukat uka tiemponjja, niyas helicópteronakakiw aka Oraqen utjäna. Ukax juk"amp walja ukat jach"a flota submarina ukanakaw utji. Ukax wali suma artillería. Televisión ukat video ukanakan nayrar sartañ tecnologías ukanaka. Uraqpachan nayrïr cine coloreado ukax Rusia zarista uksanw filmación lurañ qalltawayaraki. Ukhamarakiw zar Nicolás II jupan fotografía ukar munatapar yuspajaraña.
  China markar katuntat qhipatxa, Rusia markax uraqpachanx nayrïr chiqanw jikxatasïna, jaqinakan jakhüwiparjama, Gran Bretaña markarux taqpach colonianakapampix nayrar sartawayi.
  Nicolás II zar sat chachajja, ortodoxia religionaruw mayjtʼayäna, ukat poligamia sat warmiruw legalizäna. Aka yatiñan apnaqirix walja lurañanak lurañ atipxatayna. Ukat jan thuqhuyata , arknaqata, jan Rusia markar chhaqhayasa, jan ukasti mä jach'a jaqiw jiwxäna. Ukat uka fragmentojj mä qhawqha milímetros ukchʼa kuyntʼatapajj Rusia markan sarnaqäwiparuw ukham jan waltʼayäna. Ukat ¡sarnaqäwinxa janiw kuna coincidencias utjkiti sasaw sapxaraki! Ukhamaw lurasi. Nicolás II ukat Generalissimo Kondratenko sat phenomenon ukanakax ukham uñachtʼayapxäna.
  Ukampis Nicolás zar jiwatapatjja, mä jukʼa tiempotakiw mä saltojj utjäna. Nayraqatxa, Alexei II reyix janïr coronat uñjkasaw jiwxäna. Ukatxa yaqha heredero Kirill Vladimirovich Romanov satänwa, jupax jiwarakïnwa. Ukat Vladimir III chachajj 1938 maranwa tronopar makatäna. Zar waynaxa, ukampis jila partex janiw llampʼu chuymanïkiti ukat wali chʼamani ukat jachʼa amtanïnwa.
  ¡Walikiwa, jupax negocioparuw puriwayi! Rusia, Italia, Alemania, Gran Bretaña, Francia ukat inas jutïrin EE.UU. Aka chiqanx chiqans Triple Alianza ukax juk"amp ch"amaniwa.
  Mayo phaxsin 1940 maranx Alemania markax Francia, Bélgica, Holanda ukat Gran Bretaña markanakaruw nuwantawayi. Rusia markax Francia, inglés ukat holandés colonianakaruw atacatayna. Territorionak jan ceremonialjam katuntañ qalltäna.
  Británicos ukat francés ukanakax janiw rusa ejercito ukarux saykatañjamäkänti. Ukat mä phaxs chikataniw alemanes ukanakax Francia, Bélgica ukat Holanda ukanakar atipt"apxäna ukat capitulasipxañapatakiw wayt"apxäna.
  Ukat Fuhrer ukax España ukat Portugal markanakaruw katuntawayi, ukat Dinamarca ukat Noruega markanakaruw katuntawayi. Rusia markax Suecia markaruw katuntawayi.
  Chʼaxwäwix niya mä tuqitwa lurasïna. Uka markankir jaqinakan yanapt"apampiw Rusia markax India, Indochina, Afganistán uksan sur uksankiri, Irán uksan sur uksankiri, Oriente Medio uksan katuntawayi ukatx Egipto uksaruw mantawayi.
  Chiqansa, colonial soldadonakax janiw ejercito zarista ukarux saykatañjamäkänti, ukat janiw chiqpachans munapkänti. África markar katuntañax mä juk"a qhipharuw puriwayi, kunatix thakhinakax jan utjatapata ukhamarak yatiyawinakas ch"amanchatapata. Alemanonakax África uksan Gibraltar ukat Marruecos uksanw sarapxäna, rusanakax Egipto uksanw sarapxäna, ukatx Sudán uksanw sarapxäna.
  Ukampis uka terrenojj británico jan ukajj francés soldadonakan saytʼasitapat sipansa, jukʼamp jarkʼänwa. Jupanakat jukʼanikïpjjänwa, ukat jan suma armatäpjjänwa, ukat jila partejj uka cheqankir aborígenes sat jaqenakat jutapjjänwa. Khitinakatix janiw kunjams nuwasiñ yatkänti, janirakiw nuwasiñs munkänti.
  1940 maranjja, Hitler chachajj janiw Gran Bretaña markar puriñ ajjsarkänti. Jupax mä ofensiva aérea qalltawayi, ukax qalltanx janiw sinti askïkänti. Ukampis 1941 maran primavera phajjsinjja, Rusia markan avionanakapaw uka chʼajjwäwir mantapjjäna, ukatwa Gran Bretaña markajj jiwañar puriyañ qalltäna.
  Ukat agosto phaxsinx alemán-ruso soldadonakax mayacht"ataw uraqir puripxäna, ukatx pä semanas qala chuyman ch"axwawinakatx Londres markaruw katuntapxäna.
  Uka qhipatx taqpach inti jalsu tuqinx Australia ukat Nueva Zelanda markanakax ruso, alemán ukat italiano ukanakaruw tukuwayi.
  Ukampis EE.UU. markax utjaskakiwa.
  Vladimir zar jupax América markar atacañ amtäna. Hitler ukat Mussolini jupanakax uka amtarux yanapt"apxänwa. Tercer Reich ukax Islandia markaruw soldadonakar apayatayna, ukatx Groenlandia ukat Canadá uksaruw sarxatayna, ukatx Rusia zarista ukax Alaska uksaruw sarxatayna. Chiqansa, chʼamanakax janiw kikpäkiti. Estados Unidos markax mä juk"a jan ch"aman flota de tanques ukaniwa, ukatx Rusia markat sipanx juk"amp jisk"a jaqinakaw utji taqi colonianakapamp chika. Ukhampachasa economía ukaxa nayraru sartayatawa. Ukampis ukham monstruorux janiw saykatañjamäkiti.
  1943 maran ofensiva qalltatapatxa, rusa ejercitox jank"akiw Alaska markarux pä juyphi phaxsinakan katuntawayi. Ukat primavera phajjsinjja, alemananakamp chikaw niya taqpach Canadá markar katuntapjjäna.
  Brasil, Venezuela, México ukat yaqha markanakax Estados Unidos markamp ch"axwañ yatiyapxäna.
  Rusia pallapallanakan norte de América uksan estados ukanakan sarnaqawipax qalltawayiwa. Chiqansa, chʼamanakax janiw kikpäkiti. Rusia ukat Alemania markanakax juk"amp askiwa, calidad ukat cantidad ukanakanx juk"amp askiwa.
  Natasha, Zoya, Aurora ukat Svetlana imillanakax uraqpachan wali suma tanque Kondratenko-3 ukan ch"axwapxi, ukax mä auto móvil ukawa, ukax mä cañón largo barril ukat jank"ak nina naktäwiniwa. Wali ágil, mä jisk"a silueta ukaniwa.
  Kondratenko-3 tankaxa niya pusi tunka tonelada ukhamawa, ukatxa suma jark"aqatarakiwa. Ukat uka pistolax jisk"a calibre 76 mm ukhamäkchisa, qallta proyectil jach"a velocidad ukaniwa.
  Shermans, aka tankax janiw kuna ángulo ukanx mantañapakiti. Ukatsti...
  Imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukamp nuwasipxi, ukhamakiw estadounidenses ukanakar t"unjapxi ukat wal larusipxi.
  Yämas Natasha... Ukat q"ala amparanakapampix joystick ukar ch"allt"i, akham sasa:
  - ¡Glorioso nayan Rus'ajataki!
  Zoyax ukhamarakiw ch"axwaraki. Ukjja qʼala kayunakapampiw luraraki, joystick sat botonanak chʼetjjtayasajj akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Ukat taqi jiwasana yurïwi uraqisa!
  Ukxarusti, Aurora kullakax nina nakhantawayi. Jupax uñisiriruw jawq"jatayna, ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw säna:
  - ¡Ukat jach"a ch"amanakaw qhipäxankapxi!
  ¡Ukat imill wawax wali nina nakhantat uñch"ukirakïnwa! Jupax q"ala kayunakap joystick botones ukham ch"allt"i.
  Ukat ukat Svetlanax ninamp nakhantawayi. Ukham ch"ullqhi ukat lliphipikir tawaqu. Lakapat inti jalsu tuqinkir qhananak apsu. Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼaraki:
  - ¡Nayaxa akapach warawarawa! ¡Supayat sipansa jukʼamp jankʼakiw tʼijtjja!
  Ukham imillanakampixa, saxra pachpaxa janiwa axsarkiti. Jupanakax estadounidenses ukanakaruw jawq"japxi, Chicago markarux wali ch"amampiw muyuntapxi.
  Ukat jan khitirus uka chiqat mistuñapataki. Uka tʼunjäwix janiw kunäkisa sañani. Ukanakax imill wawanakawa.
  Ukat ukhamaw Chicago markan guarnición ukax capitula. ¡Jiwasan uñt"apxam!
  Ukat rusa tanques ukanakax Nueva York markaruw jak"achasipxi. Vladimir zar chachajj kusisitaw amparanakap chʼalljjtayasi. ¿Rusianakax ukham jayarst"apxiti?
  Imill wawanakax jan axsarasaw thaya tuqin ch"axwapxaraki. Amuytʼañataki, mä munat chacha warmi: Maria ukat Mirabela.
  Q"ala kayuni ukat bikini isimp isthapt"at suma uñnaqt"aninakax facturas apthapipxi. Chiqpachansa janiw kunas jupanakar uñisiñatakix utjkiti. Aka chiqan imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa ukat deslumbrante agresivos ukat exactos ukhamawa.
  Mariax mä disparompiw jaquqaniwayi, tunka payan avionanakaruw jaquqaniwayi, mä phallawimp ukat q"ucht"awayi:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana yurïwi uraqisataki! ¡Rusia markan sutipxaru!
  Mirabelax pallapallampiw arnaqasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukampisa jach"a ch"amani irpirixa utjiwa, .
  Jupax eslavonakaruw nuwasiñatak jawsani...
  Jupanakax janiw Rusia markarux saykatañjamäkiti - .
  ¡Kunapachatix Vladimir reyjam apnaqkäna ukhaxa!
  
  Ch"ama, ch"amani, hierro munañampi, .
  Ukat uñnaqapax metal khuchhuñjamawa...
  Rusonakax janiw juk"amp suma jakañ munapkiti -
  ¡Ukajj jaqenakan samkapakipuniwa!
  Jisa, uka imillanakax nuwasiñan q"uchuñ yatipxi...
  Ukhamarus Nueva York markar jan walt"ayañ taypinx nayrïr cosmonauta rusa ukaw espacio ukar jaltxatayna ukat Uraqir planeta muytasinx t"ijtäna. Ukat akax yaqha lurawiwa Rusia zarista ukax dinastía Romanov ukan luratawa.
  Ukat ukat Nueva York markan guarnición ukankirinakax capitulapxäna, ukat Washington markax mä juk"a pachatxa t"unjatäxänwa. Ukat 1943 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Estados Unidos markajj qʼal katuyasïna. Ukhamatwa Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna, uka chʼaxwäwix mayo phaxsit 15 urunak saraqataruw 1940 maran qalltawayi. Ch"axwäwix Rusia markatakix jach"a jach"a tukuñawa ukat atipt"añjamawa.
  Chiqansa, Hitlerampi Mussolinimpixa, uka chʼaxwäwitxa walja askinak jikxatapxäna. Panpacha dictadoranakax África uksanw yänakap katuqapxäna, yaqhipanakax Europa ukat EE.UU. Europa markax qhipharux markanakaruw jaljatäxäna. Ukat referéndum tukuyatatxa, Bulgaria markax Rusia markan reino búlgaro ukar tukuwayi.
  Uraqpachax wasitat jaljatäkaspas ukhamawa ukat colonianakax digerirjamaspawa. Ukampis cheqas Hitler chachajj janiw jukʼamp jan munkaspäna ukhajja, janiw Hitleräkaspati. Jisk"atpachax Rusia markar atipt"añamawa. Ukat territoriop katuntapjjaraki.
  Ukat chiqans alemanonakax machaq, juk"amp ch"aman armanakaruw wal jakthapipxäna. Tanques de la serie "E" ukat misiles balísticos, juk'ampirus platillos voladores.
  Ukampirus Rusia zarista ukax misiles balísticos ukanakanx Tercer Reich ukanx wali nayrar sartawayiwa ukatx 1951 maranx 12 uru achuqa phaxsitx phaxsikamaw jaltxatayna.
  Ukat "E" serie tanques ukanakax janiw mä superioridad cualitativa ukanipkänti rusa ukanakat sipansa.
  Ukat volante platillonakakiw mä misterio ukhamäna. Flujo laminar ukar yuspajarasinx kunayman jisk"a armas ukanakarux taqpach jan walt"ayataw uñjasipxäna. Ukampis uka pachparakiw jupanakpachas janiw nina naktayañ puedipkänti.
  Mussolinix jiwxänwa ukat yuqapax tronoruw qunt"asïna. Hitler juparux ch"amanchawayi ukat waynax Rusia markamp nuwasiñ amtawayi. 1955 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, machaq kimsïr jachʼa chʼajjwäwiw qalltäna. Hitler tuqitxa akanakawa: Italia, Brasil, Argentina, Chile, México, mä juk"a arumpixa, taqpacha América Latina uksana, jan ukaxa Cuba uksana, ukaxa Rusia uksa tuqiru yanapt"awayi. ¡Ukat janiw yaqha markanakax akapachan utjxxänti! Kimsïr jachʼa chʼaxwäwix abril phaxsit 20 urunak saraqataruw 1955 maran qalltawayi. Ukat Vladimir zar chachajj apnaqäwipanjja, jukʼamp jachʼa jan waltʼäwinwa uñjasïna.
  Juparux chuymacht"aspawa, aka ch"axwawix qhipa ch"axwawiw aka Uraqin ch"axwawinakan sarnaqäwipanxa. ¡Niyakejjay oraqpachankir taqe markanakajj ukan chikañchasipkchejja!
  ¡Walikiwa, mä kutix ch"axwäwix qalltawayxi ukhax ch"axwañaw wakisi! Hitler chachan ataquepajj janiw sinti jan suytʼañjamäkänti. Hungría, Yugoslavia, Rusia uksankir mä autonomía limitada, jupanakan reyipax Vladimir III. Albania markax Italia markan katuntatawa. Taqi kunas suma wakichtʼatawa. Alemanes jupanakax Prusia Oriental, Austria, Italia uksatw nayrar sartañ yant"apxi. Ukat África uksanx nuwasiñax utjaskakiwa. Ukat latino markanakan coalición ukax EE.UU. Ukampis janiw ukan sinti chʼamachasipkiti. Jichhakiw chʼaxwäwix yatiyasiwayi.
  Ukañkamasti, Hitler chachajja, Europa toqeruw jachʼa chʼamapsa apayäna.
  Ukat mä infierno chʼaxwäwiw qalltäna. Jaqinakan sarnaqäwipanx qhipa jach"a ch"axwäwi.
  Alemanes jupanakax Hungría markanx Budapest uksaruw jach"a ch"axwäw puriyapxäna. Oleg Rybachenko jupax ukanw ch"axwawayxi. Jupax niya tunka marani waynakïskakïnwa. Chiqansa, wali ch"amani, musculoni, jank"aki, ukat juk"amp askixa, altu patankir jaqir uñtasita, jan jiwirjama. Jïsa, qillqiri ukhamarak poeta Oleg Rybachenko jupax jan jiwañjam katuqawayi, ukampis uka condición ukax niya tunka marani yuqall wawar tukuñapataki, ukat Rusia markar mä wawar uñtat, ukampis wali ch"amani ukat jank"ak janchini serviñapataki. Ukat jupax 1904 maran enero phaxsit 1 urutpach wawakïxiwa. Kunapachatï Port Arthur sat cheqan cabina waynat irnaqtʼkayäta ukhajja. Walikiwa, jupax janiw jisk"a yuqall wawakïkiti, ukampis qalltatpachaw ch"amani ukat jank"akiw barcor apxatäna.
  Ukatjja, sinti jiskʼäpachati janicha uk pächasipkäna ukhajja, Oleg Rybachenko sat chachajj cobret lurat mä qollqe amparapampiw apuesta lurañatak doblarïna. Uka qhepatjja, jan parlkasaw barcor apapjjäna.
  Uka waynax walja premios ukanakaw jikxatasïna, taqi ch"axwäwinakan chikancht"asisaw jikxatasïna. Mä oficialaruw tuküna. Ukampis mä wawar uñtasitäskakïnwa. Ukatwa, walja luratanakapat premionak churapkchïnjja, wiñay waynarojj janiw capitanat sipansa jukʼamp jachʼa kuns churapkänti. Ukat jichhax Oleg Rybachenkox chikat patak marat jilaw ejercito ukan irnaqäna. Nayratpachaw pensión oficial ukax jikxatasi, ukampis k"umaräñamax hierrot lurat ukhamawa, ukhamax kunats uka servicio jaytxasma?
  Ukhamarus jan computadoranaka, consolas de juegos, televisión ukanakax utjkchi ukhax kunjamakitix aburrido ukhamawa. Ukat ejercitonxa, jumax capitanätawa, mä juk"a pachax pallapallanak apnaqaraktawa. Jisa, pachax wali t"ijt"iwa.
  Generalissimo Kondratenko jilataw jiwatayna. Gran almirante Kolchak sat chachajj Ushakov jilatat sipansa jukʼampïnwa, jupajj jiwarakïnwa. Walja jaqinakaw Oleg Rybachenko jupamp qalltawayi, jupanakax janiw uka servicio ukankxiti.
  Juk"amp chiqapaxa, Puerto Arturo markar muyuntat ukhatpachax niya taqpach veteranos ukanakaw jiwapxi. Vovka sapakiw qhiparäna. Jupasti, uka pachax cabina waynapunïnwa, jichhax niyaw ch"iyar ñik"utan achachilax tukuwayxi. Chiqa yatichäwix wali askiwa. Ukat Oleg sat waynax pachpa yuqall wawakïskatap laykuw muspharayi , jupax janiw mä cicatriz cuerpopan utjkiti. Akax mä phenomenon uñt"atawa taqpach rusa, zarista ejercito ukanxa. Chiqpachansa, jupax wali sum nuwasi.
  Oleg waynax q"ala kayuniwa, jupatakix juk"amp kusiskañawa ukat ágil ukhamawa. Jupax pistola tras pistola ukar uñtatawa ukatx alemán serie E ukan tanques ukanakaruw pallapalla. Nazi sat autonakajj wali jachʼakiwa. Ukat janis kunas jupanakar jarkʼkaspa ukhamawa.
  Ukampis wiñay waynax wali chiqaparuw chʼalltʼi, ukatwa metalar chʼalltʼi. Jupax Krauts ukar pinta, torrenak t"unjaña ukat q"ucht"aña.
  - Zar Vladimir, zar rusa...
  ¡Ortodoxo soberano!
  Niyaw akapachar atipjañäni, ¡
  Chiqpachansa, ¡jiwasat sipansa querubines ukanakaw utji!
  Hitler jilatajj tukusxaniwa
  Ukat khititix ist"ki ukax - ¡suma lurt"atawa!
  Ukat waynax mä granada jaquntäna, q"ala kayuni, wawapan kayupampi. Grisbarba Vovka jupax p"iqip ch"allxtayi.
  Oleg Rybachenko qillqiri ukhamarak poeta jupax phisqa tunk jila maraw pä tunk payan pachanx wawat qhiparawayi. Ukat walja uñjatajajj iyaw sañajawa. Jan jiwirïtap laykojja, nayratpach janiw ajjsarjjänti. Ukat uka chʼaxwäwix mä computadora estrategia anattʼañ amtayäna.
  Uka anattʼañajj facilakïnwa ukat kusiskañarakïnwa. Ukat nuwasiñas wali kusiskañänwa . ¡Askiw kunapachatix q"ala kayunak manqhan alwax ch"amakax utjki ukhaxa, ukat wiñay yuqall wawar jariqt"asktaxa, ukat janiw kamachirjam isthapt"asktati shorts ukamp!
  Oleg Rybachenko jupax shorts ukat q"ala kayuniw t"ijt"añapatak jaysatäna. Uka waynax Port Arthur markan thaya pachanx jan zapatos ukan sarnaqañ yatiqawayi. Chiqansa, jan jiwir cuerpox janiw thayampi katjaskaspati ni usuntkaspati, ukat jankʼakiw thayampi yatintasta, ukax janiw kuna jan waltʼäwirus puriykiti. Kunjamtï Peter Pan chachajj lurkäna ukhama. Ukat q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijt"añax niyas kusiskañawa. ¡Kustʼasktan ukhajja, thayajj niyas janiw amuyaskiti, jan kuyntʼasis qontʼaskta ukhakiw qʼala kayunakamajj mä jukʼa chʼamaktʼi! Ukampis mä yuqall wawatakix akax mä jisk"a lurawiwa.
  Ukampis ¡Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana layqa imillanakax utjarakiwa! Ukat chʼaxwäwinxa chikañchasipxaraki. Ukampis janiw sapa kutikiti, jan ukasti episodios ukanakanwa. Vysokaya qullu katxaruñ yanapt"apxitu, kunapachatix juk"amp ch"amäki ukhaxa. Ukanx q"ala kayuni suma uñnaqt"aninakaw ch"axwapxirïna, ukat bikinis ukanakampiw ch"axwapxirïna. Qʼala kayunakapampix wali chʼullqhi disconak jaquntapxäna.
  Ukat espadanakampiw khuchhuqapxäna. Ukat Oleg Rybachenko jupax ametralladora ukamp jaquqaniwayi - jilïr masinakaparux jiwayapxi. Ukat ukatwa samurai ukan nuwasiñapax tukusxäna, ukat Vysokaya qullux jan ch"axwañjamaw tukuwayxäna!
  Ukat imill wawanakax jach"a clase ukat Valkyrie aeróbatica uñacht"ayapxäna.
  Ukat jichhax alemanes ukanakax defensiva ukankapxi. Zarista ejercitox ch"axwañatakiw wakicht"ata. Fuhrer ukax janiw sorpresa táctica ukar puriñjamäkänti.
  Ukat rusa soldadonakax jan axsarasaw ch"axwapxi. Ukham chʼaxwañ qalltatapatxa Hitler jilatax mä kutit sipansa jukʼamp maldecispa ukhamawa. Ukhamarus, Fuhrer ukax pä kimsa t"aqa Europa uksan ukhamarak kimsa t"aqa África uksan armas ukanakamp apnaqatäkchisa, ukampis ukhamakiw
  jupax janiw Rusia markamp rival ukhamäkiti.
  Ukat pallapallanakan jakhüwipasa. Ukat italiano soldadonakax jan ch"amanïpxiwa. América Latina uksankirinakax ch"axwawinx juk"at juk"atw chikañchasipxi. Ukat jupanakan ejercitopax técnicamente ukhamarak organizativo tuqitx janiw sinti askïkiti.
  Ukhamat Rusia markax uñisirinakarux arxatäwipanx wali manqhan uñjaski.
  Kondratenko-6 tank ukax wali ch"amaniwa aka serie ukar ch"axwañataki. Ukat "Nikolai"-4 ukax juk"amp llamp"u ukat uñacht"ayiw mä wali ch"aman maquina ukhama.
  monstruonakampiw nuwasipxaspa .
  Yämas "Nikolai"-4 ukanx tripulación de Alenka, imill wawax wali suma uñnaqt"aniwa ukat bikini ukampiw isthapt"ata.
  130mm calibre ukat juk"ampinaka. Kunjams fascistanakarux ch"allt"i. Inamayakiw Hitler chachajj Rusia zar sat cheqar atacäna. Akax janiw jupatakix mä jasak kayuk sarañakiti, jan ukasti mä jawq"jañawa.
  Anyutax q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"asaw q"ucht"äna:
  - ¡Rusia markataki ukhamaraki libertad ukataki tukuyañataki!
  ¡Ukat kunjamsa uka suma uñnaqtʼanakajj larusipjjani!
  Ukat uka qhipatxa Agustín chachax uñisirinakarux mä proyectil ukamp jawq"jani. Ukax metal ukx t"aqanuqañapawa ukat q"ucht"añapawa:
  - ¡Chuymanaka maya ch"allxtayapxañäni!
  Ukat qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalltʼarakini. ¡Chiqpachansa akax mä thaya imillawa!
  Ukat akanx Mariax thuqt"asiski. Ukat jupax fascistanakaruw t"aqanuqani. Ukat uñisirir tʼunjañamawa.
  Uka pachparakiw q"ala kayunak apnaqaña. Ukat q'ucht'arakiniwa:
  - Jiwasana Mama Markan sutiparu, ¡Santo! ¡Ch"axwirix wali thayakïpan!
  ¡Ukat larusisaw kisunakap uñachtʼayarakini!
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax mä jach"a proyectil ukamp ch"allt"asipxätam. Jupax kuntix jumanakax munapkta ukhamakiwa, imill wawanaka - ¡juk"amp juyphi manzana juyra!
  Ukat wasitat imill wawanakax E-50 thakhi p"akjapxäna, torre ukar jaquntapxäna ukat larusipxäna.
  Alenkax mä proyectil apayanitayna, E-100 ukarux t"unjatayna, ukaruw ch"allt"atayna. Ukat qʼala kayunakampi apnaqaña. Kunatsa uka tawaquxa q"ucht"äna:
  - ¡Uñisiriru p"akjaña!
  Ukat Anyutax q"ala kayunakapampix thuqt"asi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Uka Fritz ukaxa kaputawa!
  Ukat ukatsti Agustín chachax ch"allt"ani. Ukhamaraki wali chiqapa ukatxa q"ala kayunakampi apnaqaña, cooing :
  - ¡Hitler ukax tukuyxiwa!
  Ukat ukat Mariax wali ch"amampiw yapxatasini. Ukax fascistanakaruw ch"allt"ani ukat chhuxriñchjasini::
  - Ukat khititix ist"ki ukax, ¡suma lurt"atawa!
  ¡Ukat lakapsa uñachtʼayarakiniwa!
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax mä proyectil khithapxi, uñisirinakaruw jiwayapxi.
  Ukat qʼala kayunakampi ukat qʼochunakampi:
  - ¡Taqi kunas aljatäxiwa!
  Ukat mayamp imill wawax lakap aptasin uñacht"ayani.
  Ukhamat jupanakax ch"uqi ch"uqi...
  Alemanes jupanakax mä phaxsi ch"axwañ qalltatapatx phisqa tunk patak kilómetros ukch"akamaw nayrar sartapxäna, ukatx jach"a, jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Ukat África markankir italianonakajj mä calderaruw qʼal jikjjatasipjjäna ukat muyuntatänwa. Tropanakapax jan yäqañjamaw atipjatäpxi.
  Mayo phaxsit 21 urunak saraqatarux Adolf Hitler chachax tunka phisqhan marat suxta tunk phisqhan marakamax taqiniw armas apt"asiñ yatipxañapatak mayïna. Zarista ejercitojj reservanak luraskäna.
  Kunjamtï jikxataskänxa, alemán disco avionanakax janiw practicanx ukhamakiti. Chiqansa, Rusia markankir avionanakax carneronakampiw nuwantapxaspa. Ukampis ukax janiw utjkaspati, ejército zarista ukan k"añaskunakan jach"a maniobrabilidad ukar yuspajarasawa.
  Ukat Hitler chachan jan ch"amanïki uka milagro arma suyt"atapax janiw kunjamatsa phuqhaskänti.
  Zarista ejercitojj wali arxataskäna. Ch"aman líneas de defensa, nayraqat allsutanaka, ch"aman arxatäwi. Hitler chachajj vapor tukuspan. Ukampis África markanx mä aliado italiano jan ch"amaniruw presión uñacht"ayasma.
  Fuhrer chachajj Rusia Zarista sat markamp nuwasiñ jan amtkaspäna ukhajja, Alemania markan jachʼa pʼeqtʼiripjamaw sarnaqäwin qellqatäspäna, ukat wali jachʼa pʼeqtʼiris ukhamarakiw mantaspäna. Ukat ukhamatwa uka saxrax akapach apnaqañ munäna, ukat ¿kunas ukat jutäna?
  Rusia imillanakax taqi kunat sipansa, uraqpachanx juk"amp thayakiwa.
  Oleg Rybachenko, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, jupax nayrïr chiqankiwa. Janiw mä balas ni metrallas juparux llamktʼkaspati. Jupax wali ch"ama jaqiwa ukat wali thaya jaqiwa.
  Mä waynax shorts ukat q"ala kayuni, nazis ukanakar contra. Ukat granadanak jupanakar jaquntäna, ukat plomo jallun t"ijtäna.
  Jïsa, wali llakiskañawa, wali yatiñani Kondratenkox janiw ukankiti, ukampis wayn tawaqunaka ukat ch"aman comandantenakaw utji. Jisk"atpachax Mariscal de Campo Vasilevsky, jupax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx nayratpach wali uñt"atawa. Ukat chʼamampi ukat wali yatiñampiw kamachi.
  Ukat Fritz, mä ch"ama arxatäwimp jikisisa, jan suyt"añampiw ukan ch"allt"asipxi. Ukampis uka jan waltʼäwinak pʼakintañatakejj chʼamachasisipkakiwa.
  Oleg Rybachenko, aka wiñay waynax larusi, kisunakap q"ala ch"allxtayi ukat q"ucht"i:
  - ¡Nayan mamaja! ¡Qullan Mama Markaja!
  Ukat q"ala kayunakapamp granada jaquntañjamarakiw.
  Ukat akanx Natasha, Zoya, Aurora ukat Svetlana jupanakax ch"axwäwiruw mantapxäna. Jupanakax wiñay layqa imillanakawa, Familian qullan Diosan luqtirinakapawa. Janiw sapa kutix ch"axwapkiti, jan ukhamäkaspa ukhax Rusia markax uraqpacharuw atipt"aspa. Ukampis ukax wali askiwa ukat wali muspharkañawa.
  Imill wawanakax jiwayañ wal munapxi: ¡akax imill wawanakawa!
  Ukat kunjams fascistanak taypin sarnaqapxani, ukat kunjams jupanakar jawq"japxani...
  Ukat q"ala kayunakapampix disconak jaquntapxi, Krauts ukanakar jiwayañataki.
  Nazis ukanakax jan walt"awinakaruw puripxi ukat juk"amp jan walt"awinakanw t"aqhisiwayapxi. Vasilevsky jach"a estratega jupax África uksan nazis ukat italianos ukanakar atipt"añ amti. Ukhamat tanques rusos ukanakax juk"amp ágil ukhamarak juk"amp maniobrabilidad ukanipxi, ukax ventaja ukanipxaniwa. Ukat Europa markanx fascistanakax ukat jaltxapxpan . Ukhamat yänakap qʼal tukjapjjañapataki.
  Vladimir zar chachajj uka amtaruw iyaw säna. Ukat machaq ch"amanakaw África uksar apayatäna.
  Elizabeth ukat tripulacionapax Libia markan ch"axwapxäna, unidades italianas ukanakaruw ch"iyjapxäna. Ukanx junt"ukiwa ukat imill wawax bikini ukan wali suma uñnaqt"ani. Jupanakax machaq tank Kondratenko-6 ukanipxi, ukanx nuwasirinakax italianos ukat Fritzes ukanakan posición ukanakap pasapxi ukat jan axsarasaw atipt"apxi.
  Elizabeth jupax Mussolini Jr. jupan imperiopat mä tank ukarux ch"axwayi ukat akham siwa:
  - ¡Mä lip"ichit lurat abrigompi mä caftanampi qutanak taypin sarnaqapxi, oladanak taypin sarnaqapxi!
  Ukat chiqans qʼala kayunakap apnaqi.
  Ukxarusti, Ekaterinax ch"axwawayiwa. Mä alemán auto taypin chʼakhanak chʼalljjtayasajj akham sasaw arnaqasi:
  - Rusia markanxa, zar Vladimir jupax mä heroe ukhamawa!
  Elenax qhipäxankiwa, Fritz jupan autopropulsado pistolaparuw jawq"jatayna ukat chillqt"asitayna:
  - ¡Hitler jupatakix Tayka Markamatakix ¡hooray!
  Ukat tukuyañatakix Olimpiadas ukanx proyectil ukaw mistuni. Ukax Krauts ukarux t"unjañapawa, t"unjañapawa ukat chhuxriñchjañapawa:
  - ¡Ukax wali sumapunïniwa!
  Ukat wawanakan kayunakapan qʼala kayunakapsa apnaqaraki.
  África markanx mayo phaxsit tukuya ukat junio phaxsit qalltasinx rusa soldadonakax wali askinak jikxatapxatayna. Uka ch"axwäwix Libia ukat Etiopía uksankir uraqinakaruw puriwayi. 12 uru chinuqa phaxsitx Trípoli markax t"unjatawa. Ukat junio phaxsit 15 urunak saraqatarux Etiopía markan capitalaparuw sarxapxäna. Ukatwa Mussolini Jr. sat chachan pallapallanakapajj warantañ qalltapjjäna. Ay, janiw awkipar yanaptʼirjamäkänti.
  Ukat atipjirjam jachʼañchatäñaparakiwa. Ukampis Mussolini chachajj inglés ukat francés colonianakat mä qhawqha katuntasajj César sasaw amuyasïna. Ukampis César jilatat sipansa jukʼamp chʼamanïkaspas ukhamawa.
  Oleg Rybachenko jupax pila apnaqañkamaw ch"axwawayxi. Ukat wali chʼamampiw alemanonakajj sapa uru ninapat tunka tunka tankinak aptʼasipjjäna. Ukat yuqall wawaparux yaqha quri cruz churapxarakïnwa. Ukat qhepatjja, nayratpach jachʼa jachʼa tukuñ grado churapjjarakïnwa.
  Nayrajja, mä wawar uñtasitätap laykojj janiw khitirus khitatäkänti. Ukampis uka waynax wali jachʼa heroísmo uñachtʼayäna. Ukat nuwasiñ yatiña.
  22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1955 maranx África uksankir rusa soldadonakax qhipharux Italia markan Somalia markaruw katuntapxäna. Ukat 1955 maran junio phajjsit 25 urunak saraqatarojja, Etiopía markankir italiano soldadonakat qhipharkir jaqenakaw katuyasipjjäna.
  Ejército Zarista ukax jan axsarasaw atipt"awayi. Mainstein, jupax Tercer Reich ukan wali suma p"iqinchiripat uñt"atawa, jupax diariopanx akham qillqt"awayi:
  - ¡Infierno osoruw sartayapxtanxa! ¡Jichhax ch"iyjatäxtanwa!
  Junio phajjsi tukuyarojja, alemanonakajj wali chʼamäjjänwa, ukatwa Europa toqen nuwasiñap jaytapjjañapatak obligatäpjjäna.
  Vladimir zar chachajja, África toqen jukʼamp chʼamañchtʼatäñapatakiw mayïna. Nayraqatax Ch"amaka Continente, ukatx taqi kunas - sasaw wali uñt"at reyix säna! 1955 maran julio phajjsit 1 uru saraqatarojja, alemanonakaw Escandinavia markan nayrar sartañ munapjjäna. Ukat jupanakax Estocolmo uksaruw t"ijtapxäna, ukampis wali denso defensa ukar t"ijtapxäna. Ukat wali jan waliruw puripxäna.
  1955 maran julio phajjsit qalltanjja, Rusia markankir soldadonakajj Alemania markankir Argelia markaruw mantapjjäna.
  Libia markax nayratpach Rusia zarista ukan apnaqatäxänwa. Níger markan ofensiva ukat loops ukanakax utjaskakiwa.
  Elizabeth kullakajj tank apnaqerinakajj nazis ukanakamp nuwasipjjewa. Wali junt"uwa ukat imill wawanakax sujetadoranakas apsusipxarakitaynawa jichhax Kondratenko-6 tank ukanx bragas ukanakakiw uchasipxi. Jupanakax fascistanakaruw chiqaparu ch"axwapxi.
  Ukat jachʼa jachʼa tukuñanak munapxi.
  Rusia zarista ukax wali autocrático markawa. Ukat jichhakamas janiw parlamento ukax utjkiti. Ukat revolución ukax janiw utjkänti, ukat Duma ukax janiw utt"ayatäkänti. Pachpa reyinakajj janiw chʼamap jiskʼachañ munapkiti. Ukampis Fuhrer ukat Duce jupanakax dictadores ukhamawa. Mä arunxa, pä sistemas ukanakan ch"axwawiw utji, régimen autoritario ukanakampi.
  Ukampis Rusia zarista ukatakix ukax juk"amp naturalawa. Ukat qala chuymani ukat jan jaytjasis nuwasïwiw utjaraki.
  Elizaveta kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat boton chʼalljjtayasi ukat mä proyectil sasaw jaqontäna. Jupa pachpaw purrs :
  - ¡Nazis ukanakarux t"unjañäni!
  Ekaterinax ukhamarakiw q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"äna ukat jiwayir jaqirux antutxäna, chhuxriñchjasisa:
  - ¡Hitlerar aynacht"ayañäni!
  Ukat Elenax jawq"jarakiw , fascistanakarux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jiwasax ch"iyjapxäma!
  ¡Ukat ukhamarakiw kunjamsa kisunakap qʼala qʼal apsuski! Ukat qʼala kayumpiw joystick sat botonanak chʼalljjti.
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax p"iqiruw tukuyapxätam, ukat kunjams llamp"u chuymanïpxani . Taqiniruw t"unjani ukat gurgürunxa:
  - ¡Infierno mä pasaje ukat mä tripulación!
  Janiw armañakiti, q"ala kayunakampi joystick ukan botonanakap ch"allt"añamawa. Ukat uñisirir atiptʼañamawa.
  Chiqpachansa nuwasirinakax wali ch"amaniwa ukat ch"iyar ch"iyar jaqinakawa.
  Ukampirus Oleg Rybachenko jupax Fritzes ukan yaqha ataque ukarux kutt"ayawayiwa, ukat akham q"ucht"awayi:
  - Pachamamataki ukhamaraki Zar Vladimir - hurray!
  Jïsa, chiqpach sarnaqäwinxa, Rusia markan Vladimir III sat emperador sasin uñtʼat jaqiw utjäna, jupax Romanov chachan utapan pʼiqtʼiripawa. Ukat chiqpachansa 1938 maranwa formalmente apnaqañ qalltäna. Ukat ukat Vladimir chachajj cheqpach reyëjjänwa ukat uka tiemponjja wali jachʼänwa! Vladimir Kirillovich Romanov jupax zar ukhamawa, jupax taqi Uraqin emperadorar tukuñatakix taqi ch"amaniwa!
  Atipjäwi tukuyatatxa, jan ukax juk"ampirus ataque ukar jaqunukuñ tukuyatatxa, Oleg Rybachenko jupax subordinados ukanakamp tarjetas anatt"añ qalltawayi. Mä waynax shorts ukanïnwa, janq"u ñik"utani, wali musculoso, ukat ch"iyjata, ch"iyar ñik"utan nuwasirinakampiw anatäna. Muspharkañawa, Oleg jupax taqi jupanakat sipan jilïriwa. Ukampis aka waynax jupa pachpaw khuchhuqasi.
  Port Arthur markat amtasisa, uka heroico arxatäwit Rusia markan jach"añchäwipax jutäna. Jach"a jach"anchawi akataki...
  Jan jiwir waynajj akham sänwa:
  - ¡Ukhamatwa taqi jan walt"awinakas askichañäni! ¡Niyaw mä jukʼa tiempojj utjani, ukanjja jaqenakajj janipuniw jiwayasipkaniti!
  Pallapallanakas oficialanakas akham sasaw iyaw sapxäna:
  - Chiqpachansa, ¡Mista Mayor! ¡Janiw jiwayapkaniti!
  Oleg chachajj walja medallanakapampiw cinta uñkatasïna. Jïsa, niyaw walja ordenanakax utji, juk"a generalanakakiw utji. Ukat mä título katuqañax wali askïspawa. ¡Príncipe, conteo, duque!
  Duque Rybachenko - ¡wali suma ist"asi!
  Ukat uka waynax jukʼamp alturuw jaltawayäna ukat platillo giratorio ukanwa muyuntäna.
  Alemanes jupanakax nuwasiñ yant"apxäna, ukampis wasitatw kutt"ayapxäna ukat jach"a jan askichañjam jan walt"äwinakaruw puripxäna.
  Julio phaxsinx rusa ejercitox machaq, jach"a askinak África uksanx jikxatawayi. Kunawsatix ejercito zarista ukan ofensivapan pesopax utjkän ukhaxa. Argelia markax walja suma armas rusas ukaniwa. Ukat phaxs tukuykamax alemanes ukanakax muyuntapxi ukat caldera ukan t"unjataw uñjasipxi.
  Agosto phaxsinx rusa soldadonakax Marruecos markaruw mantapxäna. Imill wawanakax Kondratenko-6 tank ukanx jan ch"amampiw ch"axwapxäna, uka tank thiyaruw p"akjasipxäna.
  Sapa kutiw alemanonakan katuyasipxatapa ukat markanakar katuntatäpxatap yatiyapxirïna.
  Nigeria markan ukhamarak kunayman chiqanakan nuwasiñanakax utjawayi. Rusonakax panpachaniw jakhüwiparjam katuqapxäna, juk"amp técnicos móviles ukat local población ukan yanapt"awip katuqapxäna, ukanakx fascistas racistas ukanakax jupanakpachaw uñch"ukipxäna.
  Chiqans África markax Hitler ukat Mussolini Jr. jupanakan estrategiapanx mä jan ch"aman eslabón ukhamaw tukuwayi.
  Rusia markax ukan atipt"awayi... Ukat septiembre phaxsinx juk"at juk"at ch"amanak apthapisinx Noruega markaruw sarxapxäna. Nazis sat jaqenakajj walja jan walinakanwa uñjasipjjäna. Ukat Alenka ukat jupamp chik irnaqirinakax tank patxaruw sarasipkäna. Machaq tanque "Nikolai"-5 ukax wali jach"awa ukatx serie E ukat sipanx juk"amp nayrar sartataw uñacht"ayasi.
  E-200 ukham ch"aman tanquerus zarista maquinan pistolapaw mantawayi.
  Alenka, q"ala kayunakapamp joystick botonanak ch"allt"asaw amparanakap kusisita ch"allxtayäna:
  - ¡Nayaw kunatix Wehrmacht ukar p"akintaspa!
  Anyutax q"ala kayunakapamp botón ukx ch"allt"asirakïnwa, alemán autoruw ch"ankhampiw ch"allt"arakïna ukat chiqancharakïna:
  - ¡Wehrmacht ukarux laq"aruw pichthapiñäni! ¡zarismo ukan ch"amapataki!
  Cool Agustín chachajj fusilat jaqontäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukat comunismo taypin jakañäni!
  Mariajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - Jïsa, comunismo zarista ukanxa!
  Ukat qʼala kayunakapampix joystick sat botonanakaruw chʼalltʼäna. Ukat uka pachparakiw enemigopar chʼalltʼani ukat tʼunjarakini.
  Ukat ukat Marusyax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Phuqata grado!
  Ukat qʼala kayunakapampiw joystick sat boton chʼalljjtayasiraki.
  Rusia markan pallapallanakapax nayratpach Oslo markaruw muyuntapxi. Sapa quqataki ukhamaraki utataki ch"axwawinakawa utji.
  Markasanx ejercito zarista ukax wasitatw alemán ofensiva ukarux jaqunuku. Oleg Rybachenko, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, nayrïr chiqankiwa ukatx jan axsarasaw ch"axwaski. Artillería rusa ukax reloj ukar uñtasitaw irnaqäna.
  Taqi kunas chiqapawa ukat chiqapawa...
  Octubre phaxsinx rusa soldadonakax qhipharux África uksaruw uraqit suministros ukanakat chhaqtayapxäna, Marruecos markaruw qhispiyapxäna. Nazinakajj mä kasta calderaruw jikjjatasipjjäna.
  Ch"amaka continente uksanx ukhamarakiwa. Hitler chachajj colerat khathattʼasïnwa, ukampis janiw chika uru manqʼañ puedkänti.
  Jisa, jupax Rus"... Juyphi pachax jak"achasxänwa. Oleg Rybachenko, chhijchhix purinkchisa, q"ala kayuni ukat shorts ukamp t"ijt"aski. Suma, wayna - kunatix jumax apsta! Ukat mä q"al jan axsart"ir wayna.
  Ukat qʼala kayunakapampi granadanak jaquntaraki.
  Ukat q"ucht"araki:
  - Ukhama t"ijt"añani, .
  Tanques blindados ukanakax charcos ukanakan...
  Ukatx mä ametralladora ukaw uta patat utji - .
  Cheburashka artillero, ukat juk"ampinaka.
  ¡Cocodrilo ametralladora!
  Shakoklyak ukax ataque ukankiwa!
  Terminador waynax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna, nazis ukanakarux ch"iyjasaw q"ucht"äna:
  - Ukat nayax dinamitampiw anatt"askta, .
  !
  ¡Kunjamsa Krauts jaqinakax murciélagos ukanakat jithiqtapxi!
  ¡Taqinipuniw ikisipki, nayax saraskta!
  ¡Ukat chiqpachansa uka waynax wali larusiñawa! Ukampis jupax phisqa tunk marat jilaw ejercito ukan irnaqäna. ¡Ukat mä jiskʼa saxrakïkaspas ukhama! ¡Jupax rubio ukhamäkchisa!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw q"ala kayupampix granada jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Zar ukat Nicolás ukat Vladimir kimsïr jach"añchäwi!
  Ukat nayax amuyta, ¡janiw Vladimir Kirillovich Romanov ukat Vladimir Putin ukar ch"axwapxañapäkiti! ¡Romanov jach"a zaranakax mä muspharkañ familiawa! ¡Khitinakatix Rusia markar jach"a imperio tukuyapkän ukanaka!
  Ukat janiw Putinjam suertempi jan walt"ayatakiti!
  Ukampis rusa soldadonakax yaqha ataque ukarux jaqunukupxiwa.
  Noviembre phaxsinwa purini. Nazis sat jaqenakan chʼamapajj tukusjjewa. Ukampis machaq reservanakaruw nuwasiñar jaquntasipki. África uksanx niyaw tukuyatäxi. Fascistanakatakix ch"amawa.
  Ukatwa carcelankirinakar colerasiñap apsusipjje. Jupanakax Nicoletta suma uñnaqt"an warmimpiw jikisipxäna. Ukat calzoncillos ukanakapkamaw qʼañuchasipjjäna ukat noviembre phajjsit machaq chʼiyar chʼiyar chʼiyar taypinwa irpapjjarakïna.
  Mä imill wawax amparanakap chint"ata, niya q"ala q"ala ch"uqi taypin sarnaqaski, q"ala kayuni, suma kayu ch"akhanak jaytawayi. Jupax wali suma uñnaqt"aniwa. Ukat alemananakax arktasaw jawqʼjapxi. Ukat jupanakax mä suma uñnaqt"ampiw jawq"jasipxi, jupanakarux jawq"japxi. Wilax rayat qhipäxat mistu.
  Nicoletta kullakajj jukʼamp chʼamampiw kisunakap chʼoqtʼasïna. Ukat jachʼa jachʼa tukusaw pʼeqep altʼasi. Ukat cobre wila ñik"utapax proletario bandera ukham liwxatasi.
  Ukat q"ala kayunakapax wila ch"uxñaruw tukuwayaraki, ukampis imill wawax janiw mä cejas jiltaykiti.
  Ukaw kuna phenomenal valoranïki ukajja.
  Nazis sat jaqinakax nayratpach apsusipkchisa ukat qʼala pechopar mä antorchampi chʼuqtʼapkchisa. Ukampis ukapachas uka tawaqux khathatirakïnwa, ukampis janiw arnaqkänti.
  Jupax ukham jach"a iyawsäwiniwa...
  Imill wawax estante ukar jaquntatawa ukat articulaciones ukanakax t"ijt"atawa. Ukat qʼala kayunakap manqhan nina nakhantayapxi. Jupax suma uñnaqt"an q"ala kayunakap liq"i. Ukat junt"u cadenanakampiw suma uñnaqt"an janchiparux jawq"japxi.
  Nicoletta kullakax uka tuqit q"ucht"awayi;
  Nayajj Chernóbog, ñanqha Diosan phuchapätwa.
  Nayax chaos uñstayta, t"unjañ yapucharaktwa...
  Jach'a kankañaxa janiw atipjkaspati,
  ¡Colerat vengakuñakiw almajan nakhanti!
  
  Wawäkasinxa, mä imill wawax askinak munäna, .
  Jupax poesías qillqt"atayna ukat pusiniruw manq"ayatayna...
  Wali alwat sartayäta
  !
  
  Ukampis kuna jan walinakas uk yateqawayta,
  Kunas aka pachan jan kusisiñatak yanapt"tamxa...
  ¿Kunsa jumax sañ munta, aski sañamawa?
  ¡Tʼunjäwirux walpun munasta!
  
  Ukat imill wawar uñtat munasiñap uñachtʼayäna, .
  Kunjams Diosan mä chispi phuchapar tukuwayi...
  Jiwasax alaxpachan jach'a uraqip atipjañäni,
  ¡Ch"ama uñacht"ayañäni, wali ch"amampi!
  
  Jach"a Awki aka Chernbog,
  Jupax jan walt"awinak, ch"axwawinak universo ukar apaniwayi...
  Jumax Svarog juparuw yanapt"añapatak mayisma,
  Chiqansa, ¡premio katuqaraktawa!
  
  Ukatwa nayajj sista: "Diosajj bendicipan" sasa.
  Chuymaman colerasiñax ch"allxtañapawa...
  Kusisiñ utt'ayañäni, nayax iyawstwa, wila patxaru,
  ¡Uka purakax phuqt'atäpan!
  
  Nayax k'arinak lurañsa, jan wali lurañanaksa ukat sallqjañsa wal munasta,
  Kunjamas Stalin tirano ukar sallqjañax...
  Janiw uñacht"ayañax utjkaniti,
  ¡Ukat ¡kunja nieblas akapachan utji!
  
  Ukatwa mä chʼamampi sarjjañamatak ewjjtʼäna,
  Mä ch"axwawimpiw jan wali jaqinakar t"unjapxam...
  Ukampis wali chʼiyar Diosaruw munasjjayäta,
  ¡Taqi kunanxa, ¡ukanakas ukat sepulturat anqäxankirinakas!
  
  ¿Kunjamatsa jan wali lurañar yatintawayta?
  Ukat chuymajanx colerasiñaw utjäna, loco...
  Kusisiñ munaña, suma lurañax chhaqtawayxiwa,
  ¡Uka pedestalt colerasiñax mantankäna ukhakiw!
  
  Ukampis kunas Stalin - jupax jan walirakiw,
  Aka chiqanx janiw Hitler tuqit arsuñax utjkiti...
  Genghis Khan jupax ukham wali thaya bandido ukhamänwa,
  ¡Ukat walja almanakaruw jan chʼamanïñapatak atipjäna!
  
  Ukatwa kunatsa askinak imañama sasaw sista,
  Ukanx janiw mä juk"a autointerés ukax utjkchiti...
  Kunapachatix jumax mä ch'uqi ch'uqi, amuyunakamax mä cincela ukhamawa,
  ¡Ukat jan amuytʼasirïkayäta ukhajja, amuyunakajajj chhaqtawayjjänwa!
  
  Akax naya pachpatakis yaqhanakarus sista,
  Servir ch"ama kunjamatix ch"iyar tinta...
  Ukatxa aka jachʼa uraqiru atipjañäni,
  ¡Oladanakajj universonwa chʼeqtʼani!
  
  Jan walinak wali chʼamañchtʼañäni
  Ukaw colerasiñatak jan jiwir jakañ churi,
  Khitinakatix ajayun jan ch'amanïpki ukanakax niyaw phust'atäxapxi,
  Ukat jiwasax wali ch"amani jaqinakax ukaruw iyawsapxta!
  
  Mä juk"a arumpixa, taqi chiqana taqinitxa juk"ampi ch"amanïñäniwa,
  Wila espadax universo patat jiltayañäni...
  Ukat jiwasan colerasiñasajj jupampïskarakiniwa,
  ¡Destinompi phuqtʼat jawsäwi katuqañäni!
  
  Mä juk"a arumpixa, Chernobog markarux chiqa chuymanïtwa,
  Nayax aka ch"amaka ch"amaruw taqi chuyma luqtaskta...
  Nayan almajax mä águila ch'iwipar uñtatawa,
  ¡Khitinakatix Ch"iyara Diosamp chikäpki ukanakax janiw atipt"añjamäkiti!
  Rusia ukat Hitler chachan mayachtʼasitapampi chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Diciembre phaxsikamax rusa soldadonakax qhipharux italianonakaruw tukuyapxäna, ukat África uksan katuntasipxañapatakiw wayt"apxäna, ukatx niyaw alemanes ukanakarux ukan tukuyapxäna. Noruega markax Krauts ukanakat q"umachatarakiwa.
  Jichhax zarista ejercitox diciembre phaxsit 25 urunak saraqataruw ofensiva ukar sarawayxäna. Wali chʼama chʼaxwäwinakaw utjäna. Juyphi pachanx rusa tankinakax qhanaw juk"amp ch"amanïpxäna. Ukat uñisirinakan arxatäwip tuqiw mantawayi.
  Oleg Rybachenko, aka wiñay waynax q"ala kayukiw ukat shorts ukamp ch"uqi taypin t"ijtäna, q"ucht"asa:
  - ¡Akax jiwasan qhipa ukat amtañ ch"axwäwisawa! Jiwasax Awki markatakiw jiwañäni - pallapallanakax qhipäxankapxiwa!
  Rusia markan tanques ukanakax motores de turbina de gas ukanakamp wali jayaruw sarapxi. Ukat fascistanakax janiw ukham jasak jark"kaspati.
  Akax "Nikolai"-5 ukax nayrar sartaski. Ukanx phisqa imill wawanakaw utji, jupanakax kusisitaw q"uchupxi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti, rusa uraqpachax janiw atipt"añjamäkiti!
  ¡Ukat mä cañonat mistuni! ¡Chiqpachansa akax wali sumapunïnwa! Imill wawanakax thayas utjkchisa, bikini ukat q"ala kayuniw jikxatasipxi. Ukat jupanakpachaw ch"axwapxi ukat janiw sayt"añ amtapkiti.
  Jupanakax sallqa, frenético ch"amanïpxiwa.
  Alyonushkax janiw ch"axwañak munkiti, q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"asin mä alemán jaqir ch"allt"kchisa, jan ukasti sarnaqäwinak qillqañ munarakïnwa.
  Amuytʼañataki, kunjamsa mä imill wawajj mä pusiniru qhespiyañatakejj jaya cheqanakar saräna uk qellqäna. Kimsa tunka kimsani urunakaxa q"ala kayukiw qala thakin sarnaqawayta, ukat llamp"u kayunakajax wilaruw tukuwayi.
  Ukat ukhampachasa uka uywar jikxatañ puedxäna. Ukatakix hadax munañap phuqhawayi ukat imill wawax príncipempiw jaqichasïna.
  Ukampis Alyonushka kullakajj akham amuyäna: "¿Kunatsa Rusia markan ejercitopan mä chachajj munasispa? Mä qutu munasirinakanïñax juk"amp askiwa. Ukat jukʼamp qollqe ukat kusistʼañanaka. Chiqansa, chachanakax mayj mayjawa. Ukat jupanakamp chikajja, kunayman toqetwa kusisiñ jikjjatasta. ¿Chachat kamsaraksnasa? ¡Jankʼakiw jupamp aburritäta ukat aburritäta!
  Ukampis jichhak jilïr jaqinakan pachap uñt"añ qalltaski uka waynax juk"amp muspharkañawa.
  Ukat Alenkax wasitatw ch"axwawayxi, alemán E-100 ukar ch"allt"asa.
  Ukat wali suma kayunakapwa kuyntʼi, kunjamtï nayra griego diosax sarnaqki ukhama.
  Ukat ukat Anyutax ch"axwawayxi. Ukhamaraki q"ala kayunakampi. Ukat mä cañón alemán ukar t"unjawayxi.
  Uka qhipatxa imill wawax akham siwa:
  - Rusia markanx walja yatiñan jaqinakaw utji, ukampis zar Vladimir jupax zar ukanakat sipanx wali sumawa!
  Agustín chachajj akham sänwa:
  - ¡Ukat Nicolás II ukax janiw jan walïkänti! ¡Ay, janiw reyinakar wali askit uñjañ yatipkayätti!
  Mariax q"ala kayunakampiw nazis ukanakar ch"axwantäna ukat jachaqt"asis q"ucht"äna:
  - ¡Rusianakaru ist"añaw wakisi, q"uma chuymampi, juk"amp yatiñanimpi! ¡Ukat Nicolás chachan jach"añchäwipatakix, jupax reyinakan jach"a reyipawa!
  Ukat Marusyax kuns q"ucht"äna... Ukat jupax q"ala kayumpiw anatt"arakïna...
  Rusia markan soldadonakapax nayrar sartasipki. Oleg Rybachenko jupax ch"axwawayaraki. Jupax wali tunka marani waynawa. Ukhamaw jan jiwañan qullqix utji. Jïsa, ukampis ¡kunja suma ukat kusisita jikxatasi! Jupax walja ch"amaniwa ukat ch"amapas wali ch"amaniwa.
  Uka waynax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Nayaxa tigre, janiwa pusi, jichhaxa nayan jakaski, janiwa Leopold, jan ukasti Leopardo!
  Wayna-mayor, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, ninamp nakhantatänwa. Nazinakajj janiw jarkʼkaspati.
  1 uru anata phaxsitx rusa soldadonakax nayratpachw Alemania ukat italiano soldadonakat territorioparux taqpach q"umachapxäna, ukatx Tercer Reich ukaruw mantapxäna.
  Uka pachparakiw unidades rusas ukanakax México markar mantapxäna. Machaq marax 1956 maraw purini.
  Rusonakatakix machaq atipt"äwinakampiw qalltawayi. 7 uru anata phaxsitx África uksankir alemán soldadonakan qhipharkir jaqinakax katuyasipxänwa. Ukat taqpach Continente Negro ukax ruso ukhamaw tukuwayi.
  Jichhajj Fuhrer sat jaqejj qʼal tornillot uñjasitap amuyasïna. Ukat jupax Rusia markaruw aruskipt"añ amtawayi.
  Ukarux Vladimir zar jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kimsïr Reich ukat Italia ukanakan jan kun mayis katuyasiñapatakiw parlt"añäni!
  ¡Kunja yatiñan arunakasa! Ukat chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Oleg Rybachenko jupax, chiqans, nayrïr chiqanw uka ataque ukanx jikxatasi. Rusia markankir soldadonakax Prusia Oriental uksaruw mantapxäna. Aka chiqanx defensa ukanakax ch"amaniwa. Uka p"akintañatakix ch"axwañamawa, ukat janiw jank"ak nayrar sartkätati.
  Mä jukʼa chʼamañchtʼañatakejja, Alexander-4 sat bomba lanzampi autopropulsado pistola satäkis ukaw utjäna. Mä wali ch"amani ukat jiwayir herramienta.
  Ukat suma imillanakax aka chiqanw jach"a phunchhasipxaraki. Jupanakax q"ala kayunakap apnaqasaw proyectiles ukanakax joystick ukan botonanakap ch"allt"asaw jaquntapxi. Ukat uñisirinakan bunkers ukat pastilla cajanakap tʼunjapxi.
  Imill wawanakax jan axsarasaw ch"uqi taypin t"ijtapxi - ukatakix rusa warminakax lurapxi. Ukat indionakaru ukat chinonakaruw nuwasiñar jaquntapxäna. Ukanakax niyaw chiqpachapuni trincheras ukar jak"achasiñ chiqanakarux jiwat cuerponakapamp phuqhantapxi. Ukampis jupanakax wali ch"amampiw katuqapxi.
  Rusia markan ejercitopax ukarux ch"amanchaski.
  Ukampirus estratega Vasilevsky jupax jach"a ch"axwawix Italia markaruw mayjt"ayi - ukax juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat ukhamatwa rusa pallapallanakax mä atipt"äwit maynir atipt"apxi.
  Enero phaxsinx wali sumaw jikxatasïna. Rusia markankir soldadonakajj italianonakaruw tʼunjapjjäna ukat Alpes sat qollunakaruw sillampi chintʼapjjäna. Ukat febrero phaxsinx Venecia markaruw katuntapxäna. Ukat Lorbandinia markaruw mantapxäna . Ukat Poznan sat chacharuw irpapjjarakïna. Alemania markankirinakajj qheparuw kuttʼapjjäna. 2 uru achuqa phaxsitx Klaipeda markax jaquqaniwayi. Rusia markankir soldadonakax Prusia Oriental uksanx juk"at juk"at nayrar sartapxäna, arxatäwix wali ch"amawa. Chiqpachansa uka thakhix conchas ukanakamp phichhantañaw wakisïna.
  Ukampis Italia markanjja, pasta frentejj tʼunjatäjjänwa. Ukat Rusia markankir soldadonakajj Roma markaruw jankʼak puripjjäna. 1956 maran marzo phajjsit 30 urunak saraqatarojja, Italia markan capitalaparuw nuwasiñ qalltäna. Ukhamaw jaqinakax Mussolini familian amtanakaparux qullqi churapxäna.
  Italia markan capitalapax Roma markaruw jan walt"ayat uñjasipxi. Ch"axwawix wali ch"amawa. Italiankirinakax juk"amp jaytjasipkchisa. Aka chiqanx imill wawanakax wali sumaw nuwasipxi, bikini ukat q"ala kayuni. Ch"axwirinakax kayunakapamp granadanak jaquntapxäna ukat Mussolini pallapallanakaruw jaqunuqapxäna.
  Aka chiqan imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, ukat chiqans wali sexy ukhamawa. Ukat titananakan musculonakapampi. Ukat kunjamsa qʼala kayunakampi granadanak jaquntapjje ukajj wali muspharkañawa.
  Natashax nayrar sartasaw ch"iyar jaquntawayi, ukat qhuruchasisa:
  - Chuymajan suma Awkipataki, k"ajkir ninajax phichhantatawa!
  Zoya, fusilamiento, ukax akham sasaw q"ucht"i:
  - ¡Aski lurawinakataki punku jist"arañäni! ¡Iyawsäwisasa ukat reyisa mä sapakïpxiwa!
  Ukat ukat Aurora, q"ala kayunakapampix, wila p"iqin perrax disconak antutani. Ukat khuchhurat italianonakax jaquntatäpxiwa.
  Ukat ukat Svetlanax wali ch"amampiw q"ucht"i, kisunakap qhant"ayasa:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni! ¡Taqiniruw tʼunjañäni!
  Q"ala kayunakapamp discos jaquntapxi ukat fascistas ukanakarux muyuyapxi. Ukhamaw Mussolinix imill wawanakan amparapar tukuyäna. Abril phaxsin 1956 maran ataque ukax wali ch"amapunïnwa, ukat wali uñacht"äwirakïnwa.
  Ukat akanx tankinakax apnaqapxi, infierno pilaranakaw tronconakapat mistuski.
  Imill wawanakax nayrar sartasipki ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasipki. Ukat kunjamsa kuna wila masinaksa thuqhuntapxani.
  Ukat jupanakax larusipxaniwa...
  Natasha kullakajj taqe chuymaw akham qʼochüna:
  - Zar Vladimir, Hitler juparux ajanuparux ch"ankhampiw jawq"jañama!
  Ukat zafiro nayranakapampiw chʼipxtayani. Ukham suma tawaqu.
  Imill wawanakax sallqa colerasiñampiw t"ijtapxi. Jupanakax ametralladoranakampiw jawq"japxäna. Uñisirinakaruw khuchhuqapxäna ukat fascistanakaruw ch"iqiyapxäna. Ukat ukat Olimpiadas ukanakax t"ijt"aski. Ukat ch"aman jaqinakan amparapanxa, warmi heroe ukax nina naktayañ yänak katxaruwayi. Ukat jupax apt"asisaw jawq"jätam, ukampis uka qhipatx jawq"jarakïtamwa.
  Fascistas ukanakat chips ukanakax taqi chiqaruw jaltxapxi. Ukat nuwasirinakax kunjamtï munapki ukhamarjamaw larusipxaspa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  "¡Mussolinix jawqʼjatäniwa!" ¡Jiwasan amigonakajajj monolítico ukhamawa!
  Ukat mayampi, ¡zafiro nayranakampi mä ñik"ut ch"allxtañjama! Ukat jupax fascistanakaruw ch"axwani.
  ¿Kunsa jumajj munäna? Mä tiemponjja, Roma markajj Attila chachan pʼeqtʼataw eslavonakan katuntat uñjasïna. Ukat jichhax rusanakax apsusipki.
  Olympias, mä viga lanzador ukamp uñisirinakaparux jakkir freír ukham q"ucht"äna:
  - Qhana inti suyt"awi, .
  Mayampiw marka patat sartasi...
  Rus jupax nayrjax atipt'awayiwa - .
  ¡Wehrmacht ukan nuwasirinakax jawq"jataw uñjasipxi!
  
  Rusia markan águilapax planeta patxankiwa, .
  Ch"iwinakap ch"iqiyasa, ukax sartaniwa...
  Uñisirinakax juchañchatäpxani - .
  Jupax atipt"atäniwa - p"akjata!
  Roma markax t"unjatäxäna uka qhipatxa, Italia markankir soldadonakax waljaniw katuyasiñ qalltapxäna. Mussolini imperio, aka jisk"a pallapalla masipax Tercer Reich, ukax phichhantaskänwa.
  Rusia markankir soldadonakajj niya jan saytʼasisaw Nápoles markar katuntapjjäna, ukat Sicilia markaruw puripjjäna. Ukanjja, niyas janiw kuna saytʼasiñas utjkänti. Ukat Hitler chachajj histérico satänwa.
  Mayo phajjsi tukuyarojja, Italia markajj tukuyjjänwa. Patak waranqa katuntat jaqinakaw katuntatäpxäna.
  Rusia imillanakax qunqurt"asisaw q"ala kayunakap jamp"att"asipxañapatak wayt"apxirïna. Jupanakajj istʼasisaw lakap chʼalljjtayasipjjäna. Yaqhepajj jukʼampejj wayn tawaqonakajj taqe chuymaw uk lurapjjerïna.
  Imill wawanakax kusisitaw purt"asipxäna.
  Oleg Rybachenko wiñay waynax katuntat jaqinakaparux q"ala, wawar uñtat kayunakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"äna.
  Jupanakajj taqe chuymaw uk lurapjjäna. Uka yuqall wawanakax wali suma uñnaqt"ani, musculoso ukat q"illu ñik"utanïpxänwa. Chiqansa, jupax wali jiskʼakiwa, ukat janiw uka señoranakampi jukʼamp jachʼa kuns lurañ munkänti. Ukampis kunapachatix qhuru talonanakax mä lakampi ch"allt"atäki ukhax - ¡wali sumawa!
  Oleg Rybachenko jupax generalar katuntawayi ukat yaqha orden katuqawayi. Ukatwa nayajj wal jachʼañchasiyäta.
  Mussolini Jr. jupax jupan masinakapamp aljantataw uñjasiwayi, ukatx Rusia zarista ukax yaqha atipt"äwimp katuqawayi. Ukampis Benedito Mussolini Sr. jupax janiw p"inqachäwip uñjañatakis ukat Italia markan fascismo ukan t"unjäwip uñjañatakis jakkänti. Ukampis Alemania markankir nazis sat jaqenakarojj ukhamarakiw suyapjjäna. Rusia markankir soldadonakajj junio phajjsit 1956 maran qalltapanwa uka ofensiva qalltapjjäna. Austria markaw nayrïr cheqan ataque lurapjjäna.
  Elizaveta ukat Nikolai-5 ukan irnaqirinakapax alemanes ukanakamp contraw sartasipxäna. Rusia markankir soldadonakax Viena markaruw muyuntañ munapxäna.
  Chiqansa, Fuhrer sat jaqix mä jan waltʼäwinwa jikxatasïna. Alemania markan yänakapax África, Escandinavia ukat EE.UU. Ukat jichhax Tercer Reich ukan territoriopankiw chʼaxwäwinakax lurasiski. Ukax chiqans alemanonakatakix juk"amp jan waliwa. Rusia markankir soldadonakax México markaruw mantapxarakïna. Lady Gray de Monka jupax aka markanx mä tripulación de tanques ukan p"iqinchiripawa.
  Ukat Elizavetax "Nikolai"-5 ukaruw Viena markar irpxaruwayi. Jilïr uñisiripax E-50 ukawa, ukax Zar ukan maquinapax mä blotter ukham mantaniwa.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjtayäna.
  Jupajj alemán tanqueruw chʼalltʼasïna ukat akham sänwa:
  - ¡San Nicolás Rus'atakix chuymanakas churañäni!
  Ekaterinax q"ala kayunakapampix pallapallarakïnwa ukat masiparux chiqañcharakïnwa:
  - ¡Vladimir sañax juk"amp chiqapäspawa!
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakap apnaqasaw wasitat chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar arsüna:
  - Ukampis ukhamakipans, Nicolás emperadoraw China markan jaqinakar churawayistu, jupax Rusia markaruw jan atipt"ir tukuyi!
  Chiqansa, alemán ukan utjki uka chiqanakar nuwantañatak khitatäpkäna uka infantería ukanxa, frentex taqpach chinonakänwa. Chiqpachansa jiwat jaqinakaruw jaquntapxitu. Ukampis jupanakax p"akintasipxäna.
  Jila partejja, rusanakax avionanakampi ukat tankinakampiw nuwasipxirïna. Infantería ukax chino, indio, asiático ukanakat luratawa. Walja chinonakaw utji. Ukatjja, Nicolás II sat wali chʼikhi pʼeqeni chachajja, ortodoxia religionar mayjtʼayasajj poligamia sat usunïñwa qalltäna, ukat jukʼamp chino chachanakaruw nuwasiñar khitapjjarakïna. Ukat rusanakax viudanakaru ukat jan jaqichat chino warminakaruw warmipjam katuqapxi.
  Estrategia k"arisiña.
  Ukat chinonakax Alemania markan arxatäwinakaparuw atacapxi, jiwapxi ukat p"akintapxi.
  Elenax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"i ukat Krauts ukarux wasitat ch"allt"i.
  Ukat jupax akham q"ucht"araki:
  - Qullan Rus' ukatakixa, ¡jan axsarasaw ch'axwañäni!
  Uka qhipatxa imill wawax uka apthapisinx nayranakap ch"irmthapini. ¡Ukat janqʼo kisunakapsa qʼala chʼiyjaraki! Ukat jupax wali qhuru jaqiwa.
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax kutt"anipxani. Ukat qʼala kayunakapampiw jawqʼjapjjätam ukat tʼunjapjjarakïtamwa.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Nayaxa mä jiwayir cobra!
  Uñt"añasawa, E-50 tank ukax jan walt"ayaspawa. Uka cañón 88 milímetros ukat barril largo 100 EL ukax jank"akiw jalxati, tunka payan muyuntatw sapa minuto, ukatx wali chiqapawa. Jila partejj armaduraruw chʼalljjtayi ukat jan waliruw puriyistaspa.
  Ukatwa imill wawanakax alemán jach"a tank jan jak"achasiñatak ch"amachasipxi. Yämas jak"at uñtasaxa, penetración capacidad ukax wali jach"anchatawa. Ukat alemán proyectil ukan núcleopax uranio jan ukax tungsteno ukanakawa. Chiqansa, África ukat Congo markan uranio sat chʼakhanak chhaqhatapatxa, alemán soldadonakan chʼamapax wañtʼañwa qalltäna.
  Ukat imillanakax wali suma uñnaqt"ani ukat q"ala kayuni ukat thaya.
  Jupanakax jupanakpachaw wali ch"amampiw q"uchupxi:
  - Taqi uraqpacharu mä warawarar uñtata qhant"i, .
  Jan suyt"añ ch"amakan ch"amaka taypinxa...
  Jach"a heroe Zar Vladimir,
  ¡Janiw llakinaksa ni axsarañsa yatkiti!
  
  Uñisirinakax juma nayraqatan qhipäxar kutt"apxi,
  Jaqinakax wal kusisipxi...
  Rusia markax katuqawayiwa - .
  ¡Mä chʼaman amparaw apnaqi!
  Imill wawanakampi nuwasiñaxa, janiwa jupanakaruxa kunsa sañjamäkiti. Ukat kayunakapax wali qʼala ukat cincelatänwa. Kunapachatï katuntat alemanonakajj jampʼattʼapjje ukhajja, imill wawanakarusa chachanakarus ukham gustapjjatapajj qhanaw amuyasi. Ukat nuwasirinakax kusisitaw chhuxriñchjasipxi.
  Ukat perla kisunakapsa qʼal aptʼasipjjäna.
  Akax ukham thaya imillanakawa. Ukat qʼala kayunakapampix Elizabeth kullakax yaqha fascistaruw jaqunuqäna.
  Uka qhipatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a Awki Markaru jach"añchaña!
  Ukat ukhamatwa Catalinax ch"axwani. Mä uñisiri tank ram, Fritzes jiwayaña ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Uñisirinakaru jiwaña!
  Ukat ukanx Elenax ch"akhanakap ch"allt"asiraki, q"ala kayunakap apnaqasa, ukampi joystick botonanak ch"allt"asa. Ukat jupax chillqt"asi:
  - ¡Jach"a kankañan Pachamamataki!
  Ukat ukjatx Olimpiada ukan wali uñt"atawa, jupax rubio ukhamarakiwa, proyectil ukarux lanzará. Ukat kunjamtï chirpki ukhama:
  - ¡Jach"a Rusia markataki!
  Ukat imill wawanakax taqpach kusisiñampiw phuqt"ata.
  Akax E-75 tank ukaw juti. Pistolapax juk"amp ch"amaniwa: 128mm, ukatx juk"amp jan walt"awinak utjayaspa. Ukhamaraki, aka tankax juk"amp suma jark"aqasiñampiw utji ukat juk"amp thiya armaduraniwa.
  Ukampis Elisabetajj loqtatäkaspas ukhamawa. Ukat kuna jiwayir yänaksa antutani, jaya chiqatwa mantani. Ukat alemán arut qhipharki ukax chʼiyjat metalanakakiwa.
  Ukat imill wawax akham q"ucht"ani:
  - Qullan suma uñnaqt"ani jach"a samka!
  Uka qhipatxa, lakax uñacht"ayasiniwa.
  Alemania markan E-75 tanques ukanakax jichhakiw juk"amp uñt"ayasi. Jichhax juk"amp jach"a barril pistola ukanipxi, ukax tanques rusos ukanakamp nuwasiñatakiw yanapt"i, juk"ampis k"achachatanakampi. Ukat ukax Krauts ukarux juk"amp jan walt"ayi.
  Ukampis soviético imillanakax janiw ukat phinq"achasipkiti. Ukat jupanakax Krauts ukarux t"unjapxi.
  Ukat jupanakpachax nuwasirinakax juk"ampirus junt"u pachanx bikini ukat q"ala kayuniw jikxatasipxi. Ukat wali atinisisaw nuwasipxi.
  Jupanakax jan khitin jark"ataw atipt"apxi.
  Catalinax nazis ukanakaruw disparatayna ukat akham q"ucht"atayna:
  - Ukampisa chiqaparu sañatakixa! ¡Taqi Krauts ukanakarux jan mä excepción ukamp t"unjawayta!
  Elena kullakajj qʼala kayunakapampiw pallapallarakïna ukat chillqtʼarakïnwa:
  - Taqiniruw atipt"añäni ukat, chiqpachansa!
  Ukat Olimpiadas ukanx nazis ukanakarux jan sintt"asisaw atipt"apxarakïna. Jupax ukham jan atipt"kay warmiwa.
  Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampis ukhamaraki.
  Natasha ukat jupan equipopax Kondratenko-6 tank ukanw nuwasipxi. Aka autox mä juk"a k"achakiwa, ukampis Nikolai ukar sipanx juk"amp móvil ukhamawa. Chiqansa, jukʼa pesaje ukampixa, calibrex jiskʼakiwa ukat armadurax mä jukʼa jiskʼakiwa. Ukax sañ muniw jiwañax juk"amp jach"awa.
  Ukampis imill wawanakax, nayax sañajawa, janiw kuna phinq"achasipkiti. Ukat nuwasir jachʼa jaqinakjamaw nuwasipxi.
  Natashax q"ucht"iwa, activamente dispar:
  - ¡Jiwasan atipjañasawa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjti.
  Zoyax ch"axwaraki, q"ala kayunakapampix ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Zar Vladimir nayrar sartañapataki!
  Ukat coro ukankir taqpach imillanakax akham sasaw larusipxäna:
  - ¡Jach"a kankañani jaqunukuta heroes ukanakaru!
  Uka qhipatxa Aurorax pallapalla, alemán tank turkatayna ukat akham sänwa:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti!
  Ukat qʼala kayunakapwa chʼalljjtayarakïna.
  Ukat ukat Svetlanax q"ala kayunakap apnaqasa, ukat pulmones patat qhuruchasïna:
  - ¡Rusianakax wali colerat ch"axwapxi!
  Ukat taqpach imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - ¡Pallapallaxa ch"amaniwa!
  Ukat wasitat suma uñnaqtʼanakajj nuwasiñaruw tʼijtjjapjje. ¡Jupanakax chiqaparu ukat chiqaparuw ch"axwapxi!
  Ukampis Jane sat warmin tripulacionanakapajj mexicanonakaruw muspharayi. Uka señorax wali yatiñani ukat suma uñnaqt"anirakiwa.
  Ukat tripulacionapankir imillanakax qʼala kayuni ukat bikininakampi isthaptʼataw sarnaqapxi. Jupanakax sallqa ukat samarañ colerasiñampiw nuwasipxi.
  Ukat Gertrude kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj pallapallanak aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayax mä imill wawatwa, mä fracción de segundo ukanx taqiniruw t"unjä!
  Ukat ukat Malanyax ch"axwañaruw puri. Ukat jupax jayatpachaw latin tank p"akjani.
  Ukat ukat Matildax q"ala kayunakapamp kayunakap ch"allt"ani.
  Ukat jupax larusirakiniwa:
  - ¡Chiqpachansa wali jach"a imillawa!
  Ukat wali jachʼa ukat wali colerat ordenan nuwasirinaka. Janiw jan chʼamanïñsa ni colerasiñas amuyasipkiti.
  Jupanakax ukhamarakiw jumarux chhuxriñchjasipxätam.
  Ukat Alenkax wali atinisisaw ch"axwaraki.
  Junio phajjsi tukuyarojja, Viena markajj muyuntatänwa. Alemania markarusa ukat jachʼañchatäñapatakis mä jachʼa jan waltʼäwiw utjäna. Uka pachparakiw rusa pallapallanakax Oder uksar nayrar sartasipki. Chino, indio ukat árabe ukanakarux nuwasiñaruw jaquntapxi. Ukat jupanakax Krauts ukan arxatäwinakap p"akintapxi.
  Chiqansa, Hitler chachax niyaw sustjasi. Kunjams imill wawanakax tankinakaru ukat avionanakar ch"allt"apxäna.
  Akax Albina ukat Alvina, pä piloto rusa ukanakawa. Ukhamarakiw q"ala kayuni ukat bikini ukanx fascistas ukanakarux mä ramat mä thujrumpiw peras ukham t"unjapxi. Ukat mä chacha warmitakix chiqpachansa ukham milagronak lurapxi.
  Albinax phisqa avionanakaruw jaquqaniwayi, mä phallawimpiw Pedro Jach"a ch"axwiripat jaquqaniwayi ukat q"ucht"awayi:
  - ¡Jiwasax alaxpachankir osonakätanwa!
  Alvinax suxta avionanakaruw ch"axwañ águilapat mä phallawimp jaquqaniwayi, ukat chillqt"awayi:
  - ¡Ukat taqiniruw t"unjañäni!
  ¡Alaxpachanxa, ¡aka chacha warmix nayratpach legendario ukhamäpxänwa!
  Imill wawanakax paqallq grados de Cruz San Jorge ukanw uñt"ayapxäna: qullqi cruz, qullqi cruz arco, quri cruz, quri cruz banco ukamp. Ukhamaraki quri cruza diamantenakampi, ukhamaraki quri cruza diamantempi, arcompi. Ukat quri cruzan jilïr grado warawarapa, diamante arcompi. Mä jach"a premio - mä jach"a warawara quri cruzan, diamantes ukat arco ukanakampi, ukax jichhakiw utt"ayata.
  Ukhamajj imill wawanakajj kunanaktï lurapkäna ukanakat jachʼañchapjjaspänwa. Ukat sapa kutiw thaya pachanx bikini ukat q"ala kayukiw nuwasipxirïna.
  Ukham suma imillanaka.
  Albinax pallapallampiw q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasan suma atipt"awinakasataki!
  Alvina kullakajj akham saskakiwa:
  - ¡Allchhinakasa, achachilanakasa jach"añchasipxpan!
  ¡Chiqpachans nuwasirinakax jach"a clasenkir imill wawanakawa!
  Alaxpachan fascistanakaruw jawq"japxi ukat q"uchupxi:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña, ¡Glorioso! ¡Jiwasan Zar Vladimir jilatajj mä heroewa! ¡Alwajj mä chʼamaw utjani! ¡Hitler jilatarojj oraqer imtʼapjjam!
  Chiqansa, Vladimir Kirillovich Romanov jupax nuwasirinakapamp wali kusisitaw jikxatasi.
  ¡Ch"axwapkchisa, ¡ukax mä lanzampiw jupanakar jan apt"añjamäkiti!
  Vladimir Kirillovich Romanov jupax zar ukhamawa, jupax mä kutikiw ch"axwawinak tukuyañatakix taqi ch"amanïski!
  Ukat fascistanakax ejercito zarista ukan jawq"jatapatx khathatipxiwa...
  Muyuntat Viena markax jank"akiw jaquqanïna. Julio chika phajjsikamajja, zarista sat imperionkir soldadonakajj Oder sat cheqaruw mä jachʼa frentempi puripjjäna. Ukat Koenigsberg markax taqpach jark"antatänwa.
  Ukat alemanonakajj Oder sat cheqat jukʼampiruw kuttʼapjjäna. Ukat ukanx mä línea de defensa uñstayañatakiw ch"amachasipxäna. Suma jarkʼaqasiñama. Ukampis julio phaxsin payïr chikatapanx rusa soldadonakax Hamburgo markaruw ataque qalltapxäna... Nazis ukanakax juk"at juk"atw atipt"apxäna.
  Uka nuwasiñajj wali chʼamapunïnwa. Yaqhip ayllunakax walja kutiw ampar mayjt"ayapxäna. Machaq tanques alemanes de la serie AG juk"amp nayrar sartat - piramidal - ukanakax ch"axwawinakanx chikanchasipxarakïnwa. Jupanakax taqi tuqit suma arxatäwinïpxänwa. Ukampis zarista ejercitojj waljanïpjjänwa.
  Ukat Asia tuqinkir walja infantería ukankirinakaw frentenakan jiwapxatayna. Ukampis yaqha cheqar sarjjañajatakiw jaytapjjetäna.
  Aleman jaqinakan jaqinakan ch"amapax tukusxarakïnwa. Agosto phaxs tukuykamax Hamburgo markax muyuntatänwa ukatx Múnich markax jark"atarakïnwa.
  Alemania markankirinakajj wali jachʼa territorio aptʼasipjjäna. Ukat janiw kunampis cargonakap katxaruñatakix utjkänti.
  Oleg Rybachenko jupax Alemania markan pachpa uraqipanw nayrïr filanakanx ch"axwawayxi. Ukat wiñay waynax sapa kutiw jachaqt"asis perla kisunakap uñacht"ayäna.
  Ukat ukanwa qʼala, wawar uñtat kayunakapampi granadanak jaqontäna. Wawäñax wali askiwa - kunjams natural ukhama junt"u pachan shorts ukan jikxatasiñaxa. Ukat niyakixay jan jiwirïstaxa, juyphi pachanx chikat qʼala jan isinïsmawa, jan thayampi usuntañataki.
  Ukatwa uka waynax akham qʼuchtʼäna:
  - Q"ala kayuni, q"ala kayuni, .
  ¡Julio phaxsin qhixu qhixu qhixunaka ukat surf ukan ist"asitapa taypinxa!
  Q"ala kayuni, q"ala kayuni, .
  ¡Mä yuqall wawatakix wali ch"amawa, wali thaya vaquero ukhamäñapataki!
  Ukat wawa mayor ukax jupatakikiw uka fascistanakar t"unjaskaki. Ukat jankʼakiw contraataque lurapxi.
  Niyaw sata qallta phaxsinx purini... Jallux puriñ qalltawayxiwa... Zarista soldadonakax chinonakan jiwat janchipar phuqhantasax Múnich ukat Hamburgo uksa markanakaruw katuntapxatayna, ukatx Ruhr uksaruw sarasipki. Alemania markan industriapanx juk"amp wakiskiriwa.
  Ukat alemanes ukanakax jan ch"amampiw kutt"ayasipki.
  Natasha kullakajj tank toqew nuwasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Nazis ukanakatakix wali ch"amakïniwa!
  Ukat joystick sat botonanak qʼala kayunakampi chʼalltʼañamawa. Ukat nazis ukanakarux proyectanakampiw phichhantasirïna.
  Ukat ukat Zoyax jumaruw ch"allt"ätam. Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampis ukhamaraki.
  Ukat q'ucht'arakiniwa:
  - Rus' ukax kunatix Hitler contrax utjki ukawa!
  Ukat ukat Aurorax mä agresivu movimiento lurani. Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampirakiw:
  - ¡Rusia thakhitaki!
  Ukat jupanakan qhipäxapanx Svetlanax mä proyectil jiwayir jaqunukurakispawa. Mä alemán tank ch"allt"ani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Vladimir Kirillovich zar jupatakixa!
  Ukat lakapsa uñachtʼayarakiniwa.
  Imill wawanakax akanx sallqaw sarapxäna.
  Alenkax mä jach"a tank ukan nazis ukanakaruw t"unjaraki. Ukat jaya chiqat jupanakarux jawq"jaraki.
  Ch"axwirix akham q"ucht"äna:
  - ¡Chika pacharuw chuchujampi apnaqawayta!
  Ukat Alenkax chuchupax escarlata chuchuniwa.
  Ukat ukat Anyutax q"ala kayunakapamp ch"allt"apxätam. Ukax mä tank fascista ukar ram ukat blather:
  - ¡Nayaxa mä superestrella imilla! ¡Historia libronakanjja!
  Ukat jupax kisunakap q"ala ch"uqt"ani...
  Ukat ukatsti Agustín chachax mä proyectil jiwayir jaqunukuni. Jupax nazis ukanakarux t"unjañapawa ukat sist"asiñapawa:
  - ¡Jiwasan ejercitosax juk"amp ch"amanïpan!
  Ukat jupax kayunakaps kuynt"ayarakiniwa...
  Ukat Mariax jupanakar arktasaw nazis ukanakar atipt"ani. Jupax jupa pachpaw muyuntani, agresivamente blathering:
  - ¡Jiwasaxa jach"a agresivu imillanakawa!
  Ukat ukjatx Marusyax mä sinti jiwayir ukhamarak t"unjir yänak nazis ukanakarux antutani. Ukat qʼala, imill kayunakan yanaptʼapampi.
  Ukat uka qhipatxa akham sasaw qʼuchtʼaraki:
  - ¡Jiwasax uñisirinakan taqpach atipt"äwipawa!
  Septiembre phaxsinx wali ch"ama ch"axwawinakanw pasawayxäna. Alemanonakajj jankʼakiw contra ataque lurapjjäna. Ukampis octubre phajjsinjja, jallojj jukʼamp purïna ukhajja, zarista sat ejercitojj wasitatwa uka ventaja jikjjatäna. Ukat Ruhr sat jawir tuqiruw nayrar sartañ qalltäna. Mä jach"a nuwasïwi qhipatxa, Koenigsberg jupax jaquqaniwayi. Nazis ukanakax yaqha ch"axwawi katuqapxäna.
  Ukat Francia markan sur toqenjja, zarista soldadonakajj Toulon markaruw muyuntapjjäna. Ukhamajj nazinakajj wali jan walinwa uñjasipjjäna.
  Hitler chachajj wal colerasïna, ukampis Berlín markankäna ukhajj wali coleratänwa. Jupan cargopajj jan chʼamanïkaspas ukhamänwa.
  Qhanapuniwa, janiw khitis aruskipäwinak ist"añ munkänti. Ukampis nazinakajj chʼuspanakjamaw ukan chʼamaktʼapjjäna.
  Noviembre phaxsinx ejercito zarista ukankir soldadonakax Ruhr uksan jilpach chiqanakap katuntañatakiw ch"axwapxäna, ukhamat Alemania markax jach"a producción ukan jan utjañapatak yanapt"äna.
  Diciembre phajjsinjja, zarista sat ejercitojj Francia markan sur toqenkir taqe cheqanakapwa katuntapjjäna, ukat España markaruw mantapjjäna. Ukat Alemania markan frentepanjja, qhepatjja Ruhr sat barcoruw katuntjjäna. Ukhamarus Alemania markan yaqha uraqinakapas katuntatapxarakïnwa. Ukat zarista ejercitojj Dinamarca markaruw puriraki.
  Hitler chachajj mä jaulankir mä saxrarjamaw colerasïna, ukampis janiw kuns lurañjamäkänti.
  Navidad católica urunxa, reyin soldadonakapax París markaruw sarapxäna. Chhijchhimpi ukat thayampis utjkchïnjja, Natasha kullakajj qʼala kayuni ukat bikini uchatäpjjänwa.
  Alemania markankirinakajj jukʼampiw katuyasipjjäna. Ukat francés jaqinakax janiw kuns rusanakamp nuwasiñ munapkänti.
  Alemania markankir mä pila pʼakjkasajj Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Ukhamaxa, chiqpachansa, ¿kunatsa Adolf chachaxa jakthapitayna kunapachatixa jiwasampi ch"axwaña qalltawayki ukhaxa?
  Quri ñik"utan Zoyax logicamente akham sänwa:
  - Inas kunatix, kunapachatix presión ukar puriñäni ukhax mä p"iya bolsillot qullqinakjam jaquntatäñäni!
  Aurora kullakajj qʼala kayunakapampiw mä nogal tʼunjäna. Ukat lakaparuw jaquntäna ukat amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Historiax janiw kuns yatichkiti sasaw yatichi!
  Svetlana kullakajj qʼala kayunakap joystick sat boton chʼalljjtayäna. Jupajj yaqha alemán cañonaruw jaqontäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jach"a ch"axwirinakäpxañäni!
  Chʼaxwirinakaxa, kunjamtï uñjktanxa, chiqpachapuniw nuwasiñataki ukat atiptʼañatakis chʼamachasipxi.
  Oleg Rybachenko, q"ala kayuni waynax shorts ukamp t"ijt"i ukat q"ala, musculoso torso ukampiw t"ijti. Jupax liwxataskiwa ukat arnaqasirakiwa:
  - ¡Jiwasax Krauts ukar atipt"añäni! ¡Krauts ukar atipt"añäni! ¡Ukat asnumarux ch"allt"am!
  ¡Ukat uka waynax ukham janqʼu, perla kisunakaniwa! Mä wayna ukat jan k"uchi terminador ukhama.
  Oleg Rybachenko jupax t"ijt"kasax ch"iyar jaquntawayi. Fascistas ukanakar jiwayaña ukat q"ucht"aña:
  - Rusia ajayuxa reyinakan ch"amapawa, ¡Krauts ukanakaru atipt"apxam!
  Uka waynax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - Valz rusa, alwax sartawayiwa - ¡reyin jach"a kankañapa!
  Chiqpachansa jupax wali nuwasir jaqiruw tukuwayi. Ukat nayrïr urukamaw fascistanakarux atiptʼi.
  Ukat imill wawanakax wali ch"amampiw nuwasipxi. Akax Mirabela... Ukhamarakiw mä jach"a piloto. Janiw khitis jarkʼkaspati. Jupax Krauts ukanakaruw t"unjasi ukat q"ucht"i, kisunakap q"ala ch"uqt"asa:
  - ¡Loco imilla! ¡Akanx jupan markapawa!
  ¡Ukat mä cohete aptasin lanzarani!
  Jïsa, ukham warminakax akankapxi! Kunawsatix rusa imillanakax nuwasipki ukhax janiw kuna ch"amas jupanakarux saykatakaspati.
  Mirabelax paqallq alemán avionanakaruw mä phallawimp phisqa cañones aéreos ukanakamp jaquqaniwayi, ukat chirp"asi:
  - ¡Vladimir Kirillovich zar ukax jiwasan Diosasawa!
  Ukat imill wawax q"ala kayunakap vidrioruw ch"allt"i.
  Ukat ukhamaraki Albina ukat Alvina alaxpachan ch"axwapxi.
  Ukham muspharkañ lunthatanakäpxänwa. Jichhax juk"amp machaq cuentanakaw apthapitaski. Ukat uka pachparakiw q"uchupxi:
  - ¡Alaxpachanxa jiwasaxa perfecto ukhamawa! ¡Jiwasax aces perfección ukhamätanwa! Mä jachaqt"asiwit mä gesto ukar puriñkama - ¡taqi jach"añchañat sipansa!
  Albinax pusi alemán avionanakaruw mä p"akjawimp jaquqaniwayi ukat chillqt"awayi:
  - ¡Ay, kuna kusisiñasa! ¡Guerranjja, ¡kuna jan pantjasirïñasa!
  Alvinax phisqa alemán avionanakaruw khuchhuqawayi ukat sarantaskakiwa:
  - ¡Ch"axwañanxa perfección uñt"añamawa! Ukat wali suma ideal!
  Ch"axwirinakax coro ukan q"uchupxäna, fascistas ukanakar khuchhuqasa:
  - ¡Imill wawanaka! ¡Juk"amp thaya imillanaka! ¡Imill wawanaka! ¡Juk"amp thaya imillanaka!
  Jupanakajj wali chʼamanïpjjatap uñachtʼayapjjäna. Chiqansa, janiw khitis Hitleran aspas saraqañapatak wayt"atäkänti.
  Ukampis fascistanakax chiqpachansa, sallqa presión ukankapxiwa.
  Hitler jupax Berlín markan mä bunker ukan jikxatasi ukatx ukanx mä cucaracha ukham bombardeatawa. ¿Kunsa jupajj munäna? ¡Fascista numero uno ukax tukuyxiwa! Jupax Rusia zarista contraw saräna, jichhax jupa pachpaw mä cucaracha ukham t"unjatäski.
  Jichhax zar Vladimir Kirillovich jupax juyphi pachat samart"aski, Océano Índico uksan quta thiyanakan. Kunayman kasta jañchini suma imillanakaw jupan nayraqatapan thuqt"apxi.
  Ukampis reyejj gladiadoran nuwasiñanakap uñchʼukiñajj janiw llakiskiti. Amuyt"añataki, pä imill wawanakax pä suma uñnaqt"aninakampi.
  Plástico espadanakampiw nuwasipxi, ukhamat maynit maynikam jan usuchjasiñataki. Ukampisa, wali chʼamampiw nuwasipxi.
  Ukanakax nuwasirinakawa. Ukanx wali colerat ch"axwawinakaw utji. Pä rubio ukat pä wila p"iqini...
  Vladimir zar jupax Mariscal de Campo Vasilevsky juparuw jiskt"äna:
  - ¿Kunas alemananakampi ch"axwañanxa juk"ampi ch"amaxa?
  Mariscal de campo ukax chiqaparuw jaysäna:
  - ¡Confianza jikxataña! Qalltanxa, uñisirinakax nayrar sartañ qalltapxäna ukhakiw jan sum jikxatasirïta. Ukat jichhax atipt"añ qalltawaytanwa ukat taqi kunas qhanaw uñisirinakasat! - Mariscal de Campo Vasilevich, aka jach"a estratega, jupax vino umatayna.
  Vladimir Kirillovich jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Taqi pacha atipt"añaxa wali ch"amawa! Ukampis ¡walja lurañanak lurañ yatipxtwa! ¡Ukat jichhajj tiempow utjani, uraqpachan sumankañ utjani!
  Mariscal de Campo Vasilevsky jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Ukaruw iyawstxa!
  Imill wawanakax q"ala janchipan ch"akhanakanïpxänwa ukat wali axsarañjamaw uñnaqapxäna.
  Jupanakax ch"axwapxäna, chiqans janiw Nayra Roma pachanakjam ch"axwapxäna - jupanakax jan sinti jan walt"awinak jupanakpachar puriyañatakiw ch"amachasipxäna. Ukampis jupanakax taqi chuymaw kuns lurapxäna.
  Ukañkamax ch"axwañax sarantaskakiwa. Enero phaxsinx zarista soldadonakax París markaruw uka thakhinjam katuntapxäna. Dinamarca markan capitalapajj Copenhague sat markaruw katuntapjjarakïna. Alemania markankir soldadonakajj jan chʼamanïpjjänwa. Rusonakajj Alemania marka pachparuw nayrar sartasipkakïna. Fritz familiajj wal chʼajjwapjjäna, ukampis chʼamapajj pʼakjatäjjänwa.
  Oleg Rybachenko, aka jan jiwir waynax q"ala kayukiw ch"uqi taypin jaltawayxäna ukat taqin nayraqatapanw ataque ukar t"ijtäna, taqpach jan nina axsarasa. Ukat sillpʼasipkäna ukhajja:
  - Khitis atipt"añataki ch"axwaña yatintata, .
  Chiqpachansa uñisirinakaparux atipjaniwa...
  Jupax kusisitaw larusi ukat walja askinak jikxatani,
  ¡Ukat Hitler jilatarojj wali jawqʼjataw uñjasini!
  ¡Ukat waynan q"ala kayupax granada jaquntäna! Ukat perlat uñtat jachʼa kisunakapsa, marat sipansa jukʼampwa qhantʼi. Jisa, jupax nayratpach mä lobo ukham lakaniwa. Kuna kunkatsa chhuxriñchjasini.
  Ukat tankinakan imill wawanakax Alemania markan sur uksat alay tuqiruw sarxapxi. Jupanakax niyaw qutar sarxapxi. Ukat Berlín ukat Pomerania jak"ankir uraqinakakiw Krauts ukanakamp qhiparapxani.
  Natasha, tanques fascistas ukanakar t"unjasax akham sänwa:
  - ¡Ukat ch"axwawix pachpa thakhipanx kusiskañawa!
  Zoyax nazis ukanakar jawq"jasaw iyaw säna:
  - ¡Kunjamsa suma jikxatasi! ¡Yämas kunapachatï atiptʼañäni ukhaxa!
  Aurora kullakajj qʼala kayunakapampiw fusilasajj akham säna:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax universo ukanx lurasispawa, ukampirus janiw mä juk"a...
  ¡Ukat wila ñik"utan tawaqux wali jach"at larusiniwa!
  Chʼaxwirinakax wali kusisita ukat colerasiñampiw liwxatasipxi. Ukat aleman jaqinakarux t"unjapxi.
  Uka pachparakiw zarista soldadonakax España markpachan nayrar sartasipki, ukatx Sevilla markaruw jak"achasipxi.
  Olgax mä blindado portaaviones de personal ukanw alemanes ukat policía soldadonakarux pallapallanakamp jiwayatayna.
  Uka markankir españolanakax niyas janiw kuna sayt"asiñs uñacht"ayapkiti. Yaqha markax Rusia markan hacha ukar jaquntatawa.
  Oleg jupax ch"iyar jaquntawayi ukat q"ucht"awayi:
  - Aeróbatica, ¡ukax bash on bash ukhamawa!
  Ukat Alice masipax tuiteó:
  - Rusianakan jach"a kankañapaxa planeta ukan uñt"atawa,
  Fascismo ukax mä ch"axwawimpiw ch"allt"ata...
  Taqi akapachankir markanakan munat ukhamarak wali askit uñjatapxaraktanwa,
  ¡Jach"a qullan zarismo ukar saykatañäni!
  Ukat imill wawanakax q"ala kayunakap joystick ukar ch"allt"asipxani ukat ch"allt"apxani.
  Vladimir Kirillovich Romanov imperio zarista ukat Alemania fascista ukanakan ch"axwawipax sarantaskakiwa.
  Rusia markan soldadonakapax niya taqpach Francia markaruw nazis ukanakat qhispiyapxi. Febrero phaxsin 1957 maran... Zarista ejercitox Portugal markaruw qhispiyawayi.
  23 uru lapaka phaxsitx Dinamarca ukat pachpa Alemania markanakat unidades rusas ukanakax mayacht"asipxäna.
  Oleg Rybachenko, aka wiñay waynax q"ala kayunakapamp laq"aruw ch"allt"asi. Mayor wawax pulmones patat jupa pachpaw arnaqasi:
  - ¡Vladimir kimsïr zar rusa jaqirux jach"añchañapawa! ¡Hitler jilataruw khuchhuqä, mä chivompiw tupurakï!
  Ukat waynax wasitat arnaqasïna ukat qʼala amparanakapampix wali chʼullqhi disco jaquntäna. Ukat fascista ukarux kunkaparuw ch"allt"ani. Ukat ukat q"ala, wawar uñtat kayupampix mä boomerang jaquntawayi, ukat jank"akiw phisqa Krauts ukan kunkap khuchhuqaraki.
  Jïsa, Hitler chachan jan wali amuyupax ukham imperioruw atacañapa.
  Natasha ukat jupan equipopax Portugal markan qhipa alemanes ukanakaruw tukuyapxi. Jupanakan tankapax jan jark"ataw t"unjatäxi.
  Ukat qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjtayapjjaraki, ukhamatwa wali colerat tʼunjapjjaraki.
  Zoyax ch"axwantäna, alemán cañón ukar t"unjäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Rusia markataki ukhamaraki libertad ukataki tukuyañataki!
  Aurora kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj nazi sat chacharuw kayump taktʼäna ukat jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Diosax reyin qhispiypan!
  Svetlanax ukhamarakiw chhuxriñchjasïna, q"ala kayunakapamp joystick botones ukar ch"allt"asa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ch"amani soberano!
  Imill wawanakax fascistanakaruw atipt"apxi. Ukampis uka qhepatjja, Hitler sat machaq tanque "Mouse"-4 ukaw uñstäna. Mä modelo wali ch"amani - kimsa patak tonelada pesa, ukat 310- mm pistola. Jaya jayaruw mantaspa, ukampis jupa pachpaw armadurax wali thithita, ukat Kondratenko-6 tank ukax janiw kuna ángulo ukat apsuskaniti.
  Natasha kullakajj akham sasaw kamachi:
  - Imill wawanaka, jak"achasiñasawa ukatxa lado manqhana, rodillos ukanaka taypina ch"allt"añasawa - ¡akaxa jiwasana sapa ch"amasakiwa!
  Zoyax q"ala kayunakapamp alemán cañón jawq"jasaw q"ucht"äna:
  - Destino ukaxa qhipa ch"am churaski, ukampisa jank"aki! ¡Jallu, granizo ukat chhijchhi!
  Agustín chachajj akham sasaw taptʼasirakïna ukat chillqtʼarakïnwa:
  - Qhipa ch"ama, ¡destino ukaxa! ¡Suma sarnaqañasa ukat sapa uru tʼijtʼañasa jakañapa!
  Ukat ukhamaraki q"ala kayunakampi, ukat kunjams t"ijt"ani. Ukat jupax fascistanakaruw t"unjani.
  Svetlana kullakajj akham sänwa:
  - ¡Machaq fronteranakataki ukhamaraki ch"amampi atipt"awinakataki!
  Rusia markan tanquepax jank"akiw saräna, jank"akiw sartasïna. Ukat imill wawanakax aptasin q'uchupxani:
  - Ch"amani soberano, juk"amp jach"a pacha, Zar ortodoxo, jach"añchäwitak apnaqam, jach"añchäwisataki!
  Ukat mayamp jankʼakiw sartapjjäna, mä jachʼa proyectil ukat jayarstʼasa, uka pistolajj alemán "Maus"-4 sat avionan utjkäna uka pistolat apayatänwa. Imill wawanakax akham sasaw chhuxriñchjapxäna:
  - ¡Janiw uwija wajjra patxaru qunt"asiñäniti! Ukhamat jumax Hitler - jiwañamataki!
  Ukat jupanakan tankipax jankʼakiw sartaski. Mä jiskʼa boxeadorajj mä jachʼa boxeadorar atacaspa ukhamawa. Ukampis chiqans chances ukax phisqa tunk phisqha tunk ukhawa.
  Natasha kullakajj tanquejj kunjamsa sarnaqäna uk uñjasajj kunjamsa ringan mä chachampi boxeo lurapkäna uk amtasïna. Jupajj puñetanak faltasaw jawqʼjapjjäna, ukampis katthapisirakïnwa. Ukat ukat jan axsarasaw ukham säna. Ukat uñisirin nayraqatapan sarnaqataparuw katjäna, ukat chinuparuw ch"allt"äna. ¡Jichhax knock out!
  Jupajj waranq qori rublonak katoqäna. Ukham nuwasir tawaqu. ¡Jupatejj churkani ukhajja, churarakiniwa!
  Natasha kullakajj qʼala kayup chʼalljjtayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Akax janiw qhipa ch"axwäwikiti, jan ukasti amtañawa! ¡Awki Marka jach"añchañataki, Tayka markataki ukhamaraki jach"añchañataki!
  Ukat ukat tankipax ladopat liwxatasinx mä concha apayani... Zoyax q"ala kayunakap apnaqarakïnwa, ukham quri ñik"utan tawaqu, ukat mono ukham ágil ukhama. Ukat "Mouse"-4 ukax phallañ qalltäna. Conchas ukanakapajj qhanaw phallawayjjäna. ¡Ukat torrenakajj chʼiyjataw uñjasini, ukat alajjpacharuw wali jachʼa tʼijtjjani!
  Imill wawanakax mäkiw arnaqasipxi:
  - ¡Atipjaña! ¡Wali suma atipt"äwi!
  ¡Ukat yaqha tanquejj jupanakan listapankiwa!
  1957 maran marzo phajjsit 1 uru saraqatarojja, Rusia markankir soldadonakajj Elba sat jawir pasañwa qalltapjjäna. Hitler jilatarojj kayump taktʼaskäna ukhamaw amuyasi.
  Oleg Rybachenko waynax q"ala kayukiw wawapan kayupampix granada jaquntäna, mä tank fascista ukar chhaqhayasax arnaqasïna:
  - ¡Machaq, jan k"uchi fronteranakataki!
  Alenka tank ukankirinakax inti jalsu tuqir kutt"apxi. Alemania occidental ukat Francia markanakax nayratpach qhispiyatäxiwa. Oder ukat Elba sat jawiranak taypinkir oraqenakakiw nazis ukanakan apnaqatäjjäna. Ukhama, Gran Bretaña ukat Irlanda markanakax ukhamaraki. Nazis ukan qhipa ch"amanakapax ukankapxiwa.
  Alenka, fascista pilanakar ch"axwañanx akham siwa:
  - Tsarevich Nikolai, ukat juk"ampinaka.
  Jumax apnaqañamawa...
  Janipuniw armasiñamäkiti - .
  ¡Ejercitox jan axsarasaw nuwasi!
  Ukat jichhax yaqha concha q"ala kayukiw khithatäxi. Ukat Fritz sat pistolaruw jaquntatäna.
  Anyutax q"ala kayunakampiw ch"axwaraki. Jupax fascistaruw ch"allt"i ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayax Hitlerar chhuxriñchjayiri kasta tawaqutwa!
  Ukxarusti, nina nakhaskir Agustín clavonaka. Jupax mä ch"iyar ch"iyar jisk"a saxra ukhamarakiwa, ukat arnaqasi:
  - ¡Infierno punkunakaru!
  Ukat q"ala kayunak apnaqaraki.
  Mariax qhipäxaparuw ch"axwäna. Ukhamarakiw aptasin ch"allt"asi, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Janiw khitis jark"kitaniti, tigresa, janiw khitis q"ala kayuni tawaqurux atipjkaniti, ukat kawkhans jawq"jataw uñjasta!
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax phallasini. Ukat alemán tanqueruw tʼunjani, torretapatjja, mä gorra chʼakhanakjamaw chʼiyjasini.
  Ukat cackles:
  - ¡Machaq, thaya fronteranakataki!
  ¡Ukat mayampiw laxrap uñachtʼayani!
  Imill wawanakax jupanakpachaw ch"amanchasipxi ukat jan ch"amampiw nayrar sartasipki. Ukat fascistanakax ch"axwawinakampiw umamp chhaqhayasipxi.
  1957 maran marzo phajjsit 2 urunak saraqatarojja, Portugal markankir qhep qhepa nazi soldadonakajj katuyasipjjäna. Fascismo ukan qalltatapajj qhanaw amuyasïna. Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, ¿alwajj puriniti? ¡Jan wali samka inti jalanta!
  Ukat rusa soldadonakax nayrar sartasipki. Alemanonakax juk"ampiw armanakap jaquntapxi ukat katuyasipxi.
  Qunqurkamaw jaquntasipxi. Rusia ukat chino imillanakax q"ala kayunakap jamp"att"asipxi.
  Ukax wali thaya ukat thaya uñtatawa. Ukat fascistanakax ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntataw jikxatasipxi.
  Natasha jupan tripulacionapax niyaw trenanx anqax tuqir ch"axwañatak sarapxi, Krauts ukanakamp chika.
  Imill wawanakax compartimientopan qunt"atäsipki. Qʼala kayunakampi katxarusaw tarjetanak anatapxi.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Wali askiwa, kunapachatix Berlín markar apt"añäni ukhaxa, ¿kunas jutïrin utjani?
  Zoya kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Jutïr urux Londres markaw utjani!
  Nina Aurora kullakax lart"asisaw wasitat jiskt"äna:
  - Ukatxa?
  Zoyax mä amtampiw akham säna:
  - ¡América Latina ukaxa jiwasanakiwa! ¡Janiw nazis ukanakamp ceremonian saytʼatäkañäniti!
  Svetlanax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Taqi akapach atipjañäni!
  Natasha kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Ukatxa sumankañaw utjani, taqi uraqpachana!
  Imill wawanakax coro ukan q"uchupxäna, sarapkän ukhamarjamaw composta lurapxäna;
  Jach"a Rusia Zarismo ukan jach"añchäwipa,
  Kawkhantix Vladimir jupax trono ukan qunt'atäki...
  Jiwasax jan wali fascismo ukan walja jaqinakarux t'unjañäni - .
  ¡Glorioso ejercito ukat monolito jiwasanakan!
  
  Chuymanakax wali iyawsäwimpiw llamp'u chuymanïpxäna,
  Jiwasan Pachamamasa taqi chuymasampi...
  Jiwasax Zar Nicolás sat chachan wawanakapätanwa,
  ¡Ukat janiw ina ch"usat jupa layku jiwapkänti!
  
  Jiwasan markasa, jumax taqi kunat sipans juk"amp munastawa,
  Mä ch"iyar, alaxpachankir nina naktäwinak jaquntañäni...
  Jumanakax Awki Markampi ch"axwapxaraktawa,
  ¡Walikiwa, ¡nazis ukanakax taqiniw jiwapxpan!
  
  Hitler jupax Uraqinakas katuqañ munäna,
  Ukat uka ñanqha anunakax reyir jiwayañ yant"äna...
  Ukampis jiwasax dashing, janiw ukax katuqktanti , .
  ¡Ukhamajj ¡fascismo sat religionajj inamayakiw atacawayitu!
  
  Reyejj suma chuymani, wali yatiñani apnaqeriwa,
  Mä qullu águilax planeta patxaruw jaltxatayna...
  Vladimir jupax uka horda ukan apnaqiripäniwa,
  ¡Amigosasax mä monolito de acero ukar uñtasitawa!
  
  Fritz chachan kayunakapat yanapt"äw jaqunukuñäni,
  Hitler jupax mä lazo ukan asfixia...
  Qhuru jiwayañanak pʼinqachañaruw katuyañäni,
  ¡Khitis aka Uraqin jan walinak luraski!
  
  Reyin chʼamapa ukat reyin yatiñapa, .
  Jupax fascistanakaruw jan tupuñamp t"unjani...
  Iyawsapxita, Hitler chachax chiqpachapuniw llamp"u chuyman luratayna,
  ¡Ukat jichhax jakäwipax mä hilo ukham tukuwayxi!
  
  Ukhamasti jach'a reyinakaru respetapxam,
  Aka Uraqinx janiw juk"amp thaya Romanovs ukanakax utjkiti...
  Nazis ukanakan nuwasïwipanxa, chuymanakar ch"allt"apxam,
  ¡Aski lurawinakataki ukhamaraki samkanakataki thakhi jist"arañataki!
  
  
  Jach'a Pedrox qutaruw irpapxitu,
  Alejandrox París markaruw katuntawayi...
  Jïsa, awisajj llakisiñaw utjäna, .
  Ukampis ¡Rusia markax mä querubín ukamp jarkʼaqatäxänwa!
  
  Taqi kunas jiwasatakix wali sumawa,
  Imill wawanakas yuqall wawanakas, iyawsapxita...
  Reyix apnaqi, jumax chiqaparuw yatta - .
  !
  
  Janiw kuna límites ukanakas utjkiti, jan pantjasirïñar iyawsaña, .
  Niyaw comunismo ukan reyinakapax utjani...
  Kusisiñatak punkunak jistʼarañäni,
  ¡Maldito fascismo ukax t"unjatawa!
  
  Rusia markatakix janiw uka jach"a amtäwix utt"ayatäkiti,
  Iyawsapxita, uñisirinakaruw atipt"añäni...
  Imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi, Esparta markankaspa ukhama,
  ¡Walikiwa, jiwasan zar Vladimir sapakiw utji!
  
  Jiwasax Rod - Jach'a Diosar iyawstanwa,
  Kunas perfecto eslavonakar uñstayäna...
  Jiwasax jach"añchañataki ukhamarak qhispiyasiñatakiw ch"axwapxtanxa,
  ¡Nazismo ukarux huelga lurapxta!
  
  Jumax Romanov familiat sipan jach"a jach"a tukupxtawa,
  Sapa kutiw Rusia markar apnaqani...
  Jach"a reyi, jach"a t"ijtäwi, .
  ¡Supayajj janiw águila pʼakjkaniti!
  
  Jach"a Rusia markar munasiñatxa,
  Jiwasax pallapallanakaruw nuwasiñar khitapxtanxa...
  Jiwasax santunakan ajanunakaparux icononakat jach"añchtanwa,
  ¡Chiqpachansa, ¡kawkïr nuwasiris reyïrakiwa!
  
  Chuymasax Awki markatakiw phichhantapxi,
  Jiwasax imill wawanakax nuwasiñanx ch"amanïtanwa...
  Jiwasax espacio ukar punku jist"arañäni, yatipxam
  ¡Ukat nayax Adolf-arux mä q"añu jaqir uñtataw jiwayarakï!
  
  Mä juk"a pachakiw Berlín markar puriñkamax utji,
  Jiwasax reyinakan jach'a kankañap apt'ataw mantañäni...
  Chuymanïñax janiw imill wawanakarux axsaraykiti, .
  ¡Iyawsapxita, janiw umamp warantatäkañäniti!
  
  Jan wali jaqinakasa, jan wali jaqinakasa imt'apxañäni,
  Dragonax wali ch"amampiw atipt"atäni...
  Ukat quri icononakaw utjistu,
  ¡Rodnoveria ukax wiñay kamachiwa!
  
  
  
  
  Türkiye UKHAMARAKI PAYÏR Uraqpachan GUERRA URU MANTAÑATAKI
  1942 maran septiembre phajjsit 1 uru saraqatarojja, Türkiye chachajj URSS marka contra chʼajjwäwiruw mantäna. Razón ukax qhanawa - nayrir atipt"awinakat venganza ukat ch"am tukuña, ukat Baku markar katuntañ munaña. Ukhamarus diplomacia alemana ukax mä lurawimp phuqharakïnwa, ukax quri qullunak otomanonakarux arsuwayi. Kunjamakitix turcos jupanakax amtapxataynawa, janiw juk"amp suyt"añax wakiskiti, ukat janiw q"añut q"añunakjamäpkiti, jan ukasti nuwasiñatakix pachax utjaspawa.
  Ukatwa kimsa tunk divisiones turcas ukanakax Transcaucasia soviética ukarux nuwantapxäna.
  Mä qawqha urunakatjja, Batumi markaruw sarjjapjjäna, ukat Ereván markaruw muyuntapjjarakïna.
  Uk uñjasax Stalin jupax uñstayir reservas ukanakat mä juk"a apsuñapatakiw wayt"ata, ukatx Transcaucasia uksaruw apayatayna.
  Comando soviético ukax Stalingrad markan ofensiva ukarux qhipharuw jaytañapatak wayt"atatayna. Alemanes jupanakax ukhamarakiw caucásico uksanx juk"amp askinak jikxatapxatayna ukatx Ordzhonikidze ukat Grozny uksaruw apxapxäna. Ukat qullunakar kuttʼasakiw soviético soldadonakax nazis ukanakar jarkʼaqapxäna.
  Uka pachparakiw britániconakax Operación Antorcha ukx apayapxäna, Turquía markarux Gran Bretaña ukar ch"axwañar mantayañ axsarasa.
  Ukhampachasa, 1942 maran diciembre phajjsit tukuyarojja, nazis sat jaqenakajj Stalingrad markaruw katuntapjjäna. Ukanwa qamasipxäna. Soviético soldadonakax nayrar sartapxäna, ukampis markasanx janiw askinak jikxatapkänti - operación Rzhev-Sychov ukax sinti qullqiruw tukuwayi. Ukampirus Fuhrer ukax taqpach ch"axwäw yatiyaskakïnwa, kunatix Tercer Reich ukax janiw walja yänakanïkänti.
  Febrero phaxsinx Ejército Rojo ukax ch"amanakap tantacht"asiwayi, ukatx Stalingrad markan flancos ukanakat alemanes ukanakarux nuwañ yant"awayi. Ukampis nazinakajj nayratpachwa soldadonakapar mayamp tantachtʼasiñ puedjjapjjatayna, ukat uka jawqʼjatanakar saykatañatakejj wakichtʼatäpjjänwa.
  Operación Antorcha ukax febrero phaxsinw qalltawayi. Alemania markankirinakax wakichtʼatäpxarakïnwa, ukat pä semanaw wali chʼamampi nuwasipxirïna, ukat britániconakaruw saytʼayapxäna.
  Estadounidenses jupanakax janiw Casablanca ukat Túnez uksanx uraqir puripkiti. África markan ch"axwäwix wasitat sayt"awayxi.
  Hitler jupax wali ch"amaw apthapiskäna... Marzo phaxsinx Ejército Rojo ukax kimsïr kutiw operación Rzhev-Sychov ukax lurawayi, ch"axwawinakax mä phaxsi tukuykamaw utjawayi, janiw sinti askikiti.
  Junio phaxsinx nazis ukanakax ch"amap apthapisin Volga jawir thiyaruw sarapxäna, Cáucaso uksankir fuerzas soviéticas ukanakar t"unjañataki ukat Caspio qutar puriñ yant"apxäna.
  Machaq alemán tanques ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna: "Tigre", "Pantera", "León".
  Ukhamarakiw autopropulsado arma "Ferdinand" ukax utji.
  Alemanonakax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp ch"amanïpxänwa, janiw jawq"jatäpkänti, ukat machaq soldadonakampi.
  Estados Unidos markax niyas janiw Tercer Reich ukarux bombardeawaykiti, ukatw tanques ukat autopropulsados armas ukanakax juk"amp lurañax utjawayi. Ukatx "León" serie ukar uñstayapxaraki. Ukampis uka tanquejj wali jila alani ukat wali llakkañänwa, walja kutiw tʼunjasïna ukat chʼamaktʼarakïnwa. Ukampis 100 mm ukchʼa armadura lado inclinada ukan thiyapajja, uka autojj mä suma pʼakjañ autoruw tukuyäna. Lev tanquen ventajapax wali ch"aman cañonapawa, ukampis jan walt"awipax llätunk tunk pesaje ukawa. Ukax auton jan sarnaqañapatakiw yanapt"äna.
  Ch"axwawinakax uñacht"ayiwa aka tankix wali ch"amampiw kuns luraspa nivel de tierra ukanxa.
  Pantera lado armadurapax jan ch"amanïkaspas ukhamaw tukuwayi, ukax juk"ampiw chhaqtäwinak jilxattawayi. Tigre sat barcojj jukʼamp askïtap uñachtʼayäna. Ladonakapax 82 mm armadurampiw ch"uqt"ata, ukax pusi tunk phisqhan jan ch"amaniruw tukuyi.
  Alemanonakajj mä jukʼa jukʼatwa nayrar sartapjjäna. Soviético irpirinakax taqpachaniw ukham amtäw suyapxäna, ukat wakicht"ataw pallapallanak irpxaruwayapxäna.
  Chiqansa, Kursk Bulge ukar uñtasita, fascistanakax juk"amp ch"amani ukat juk"amp atinisipxiwa.
  Ukat terrenox ataque lurañatakix juk"amp askiwa, arxatañat sipansa. Ukat Krauts jupanakax juk"amp avionanaka, tanques ukat infantería ukanakanipxiwa. Ukat Volga uksanx soviético soldadonakar suministrañax janiw jasakikiti.
  Ukatwa nazis sat jaqenakajj defensa lineanak pʼakjasajj nayrar sartapjjäna. Suma sarnaqañ tukuyatatxa suma sarantäwiruw puripxta.
  Kimsa phaxsi qala chuyman nuwasiñatsti, Caspio qutaruw puripxta.
  Stalin jupax mä jan walt"äwin jikxatasisax sumankañ tuqit aruskipäwinak qalltañ munäna. Kunjamakitix qhanstawayxi Cáucaso markax janiw jark"aqatäkaspati. Ukampis Hitleramp mä amtar puriñax wali chʼamawa. Fascistanakax sintipuniw mayipxi. Ukat jumatix jupanakar katuyasïtaxa, manq'antapxätamwa. ¿Trega tuqitxa kamsasmasa? Hitler jupax janiw akan munkiti. Ukat chiqans aliados ukanakax pasivos ukhamawa. Jupanakax extra división ukax qhiphart"ayañ axsarapxi.
  Fritzes sat familiajj Caspio sat qota lakanwa sarnaqapjjäna. Ukat ukxarusti, qhiparuxa, turcos ukanakampiw mayacht"asipxäna. ¡Ukajj wali kusiskañänwa!
  Alemania markankir suma imill wawanakajja, soviético markankir presonakaruw qʼala kayunakap jampʼattʼapjjañapatak waytʼapjjäna. Jupanakajj istʼasisaw uk lurapjjäna. Ukat qʼala talonanakaparuw chʼalltʼasipjjäna.
  Ukhamaw uka katuntañax phuqhasiwayi. Ukat alemanonakajj unidades soviéticas ukanakaruw desarmapjjäna.
  Ukatx Stalin jupax Fuhrer juparux sumankañ uñacht"ayäna - taqpach Cáucaso uksa jaytañ iyaw satayna, ukat Leningrad ukat Karelia uksa jaytañ amtawayi. Ukhamarus patak maraw reparacionanak pagañama.
  Fuhrer, mä juk"a amuyt"asax uka mayiwix iyaw sataynawa ukatx 7 uru diciembre phaxsit 1943 maranw sumankañax tukuyata.
  ¡Aliados ukanakax ukax mä traición ukhamaw sasaw amuyapxäna! ¡Ukat Stalin ukat URSS ukanakarux sancionanak churapxäna!
  Ukat propaganda soviética ukax chiqpach katuyasiñax mä jach"a atipt"äwjamaw uñacht"ayäna. Jupanakax sapxiwa, aliados ukanakan jaytjatapatxa, estado soviético ukarux jark"aqapxiwa ukatx Moscú markax janipuniw katuntatäkänti.
  Ukat chiqans nazis jupanakax Cáucaso uksat Oriente Medio uksaruw mä ofensiva uñstayapxäna ukat Rommel jupan tamaparuw ch"amanchapxäna. 1943 maran marzo phajjsit tukuyarojja, Oriente Medio ukat Egipto markanakajj wali jachʼa fascistanakan katuntatänwa. Ukhamarus, ch"axwawinakax uñacht"ayiwa, Panterax inglés Churchills ukat Cromwells ukanakamp sum ch"axwaski, ukampis qhipïrix janiw p"iqit p"iqir mantañ atkiti.
  Ukhamarus alemanes jupanakax rusanakamp ch"axwawinakanx qala chuymanïpxänwa, ukat jasakiw británico colonial soldadonakarux atipt"apxäna.
  Abril phajjsinjja, nazinakajj Sudán markaruw sarjjapjjäna. Ukat qhipharux Gibraltar markaruw katuntapxäna, Marruecos markar katuntañ qalltapxäna. Churchill chachajj umajj sumankañ utjañapatakiw yantʼarakïna. Ukampis Hitler chachajja, inti jalsu toqen libre ampar churasajj janiw sasaw säna!
  Ukat nazi sat jaqinakax África uksa tuqir sarxapxäna. Jupanakax juk"ampiw qhiphart"atapxäna, jach"a yatiyawinakampi, jan wali thakhinakampi jan ukax taqpach jan utjatapata, ch"ama pacha ukat jach"a jayanakan utjatapata.
  Ukhamäkchïnsa, aleman jaqenakajj nayrar sartapjjäna. Ukat jupanakax Ch"amaka Continente uksanw sarnaqapxäna. Chiqansa, tankinakapaxa, jukʼampisa Tigre-2 ukat León ukanakax juntʼu uraqinx wali qʼañukïpxänwa. Ukhamarus alemanonakax mä k"acha "Pantera" serie ukan uñt"ayapxarakiwa, pä tunk suxtan tonelada pesa, ukax África uksan ch"axwäwitakix wali wakiskiriwa.
  Ukampirus kunjamtï nuwasiñ operacionanakax uñacht"aykixa, ukampis ukham tanquex janiw kuna ventajas fundamentales ukankänti T-4 ukar sipansa, jan ukasti mä motor juk"amp ch"amanïnwa, jan ukasti placas de armadura inclinadas ukanakas utjarakiwa.
  1944 mara tukuyarux alemanonakax E-10 autopropulsada arma ukaruw katuqapxäna, ukax tunka payan tonelada pesa, silueta wali jisk"a ukat armadurapax wali inclinada. Ukham maquinax chiqpachansa África markatakix wali wakiskiriwa.
  Yämas imill wawanakax uka tuqit nuwasipxi ukhaxa. Ukat imillanakax aksa tuqinx super ukat clase ukhamawa.
  Gerda ukat Charlotte jupanakax junt"u uraqin sarnaqapxi ukat británicos ukat estadounidenses ukanakaruw t"unjapxi. ¡Chiqpachansa aka tawaqunakax jumatakix wali askiwa! Jutïr patak millas ukch"a uraqinx janiw juk"amp thayanaks jikxatkasmati . Imill wawanakax jiwayañ munapxi - ¡akax wali thaya imillanakawa!
  Ukatwa ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakarux katjapxäna, ukat suma uñnaqt"aninakan q"ala kayunakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"apxäna. Ukhamaraki jank"akiw qhanstayi - ¡wali jach"a lunthatasiña! Ukat jupanakpachaw ch"axwapxi, inglés autonakar jaya chiqat ch"axwapxi.
  Jupanakan autopropulsor pistolapax niyaw Pretoria markar jak"achasiski, uka markax Sudáfrica markan capitalapawa. Imill wawanakax jupanakpachaw ch"axwapxi, Churchill ukarux tungsteno núcleo ukamp ch"allt"asipxi ukat q"uchupxi:
  - África markanx tiburones ukanakaw utji, África uksanx gorilas ukanakaw utji, África uksanx juk"amp cocodrilonakaw utji! ¡Jupanakax ch"akhupxätamwa, jawq"japxätam ukat chuym ust"ayapxätam! ¡Wawanakax janiw África uksanx sarnaqir sarapkiti! África markanx mä lunthataw utji, África uksanx mä jan wali jaqiw utji, África uksanx wali axsarkañ Barmaley ukaw utji! ¡Jupaw ch"akhupxätam, jawq"japxätam ukat chuym ust"ayapxätam! ¡Ukat imill wawanakapax chʼiyjatäñapawa!
  1945 maran febrero phajjsinjja, África toqenjja, Madagascar islankir británico jaqenakan qhep qhepa chʼamapajj tʼunjatäjjänwa.
  Ukhamajj jichhajj Gran Bretaña markajj ukanjja janiw saytʼasjjeti. Uka pachparakiw alemanonakax Irán ukat India markanakar katuntapxäna. Jupanakax muspharkañ ch"amap uñacht"ayapxäna.
  Ukat mayo phajjsin 1945 maranjja, nazinakajj Gran Bretaña markaruw puripjjäna. Kimsa semananak qala chuyman nuwasiñat qhepatjja, Londres markajj tʼunjatäjjänwa. Mä phajjsitjja, Irlanda markajj katuntatäjjänwa.
  Oraqenjja mä jukʼa tiempojj samarañaw utjäna, ukampis lamar qotanjja, guerrajj sarantaskakiwa. Estados Unidos markax kimsïr Reich, aliados ukat Japón ukanakamp sapakiw qhiparäna. Ukampis jichhax América markax anqäx markankiwa, ukatx janiw ukhamakix apt"añjamäkiti.
  Kimsïr Reich markanxa, taqiniruw irnaqäwir mantañax utjäna, ukat avionanaka ukat barconak lurañax jukʼampiw jilxattañ qalltäna.
  Chʼaxwañ barconakas avión portaaviones ukanakas luratäxänwa. Ukat chiqans submarino ukan ch"axwäwix wali ch"amampiw sartaskäna. Ukat ukat janiw khitirus khuyapt"ayasiñax utjkänti, americano barconakatxa.
  Jallu qallta phaxsin jan ukax juk"amp chiqaparux noviembre phaxsin 1945 maranx alemanonakax jan axsarasaw Islandia markar katuntapxäna, ukatx Argentina markanx puentenak lurapxäna. Ukampis lamar qotan guerrajj walja tiempow utjäna. América markar puriñkamax walja barcos de aterrizaje ukanakaw munasïna. Ukat barconakax janiw ukham jankʼak luratäkiti. Ukampis ukhamäpansa, Tercer Reich ukax ch"amanïxänwa. Pusi tunk suxtan marax qutan mä ch"axwäwimp mayjt"ayasaw pasawayxi. Ukat 1947 maranjja, alemanonakajj Groenlandia markaruw pallapallanakan operacionanakap pasayapjjatayna, ukat katuntapjjarakïnwa. Ukat uka chiqatx janiw Canadá markar jayankkiti!
  Nazis sat jaqenakajja, jachʼa conquistanak lurañ amtapjjäna. Ukat 1948 maranx Canadá markarux mä ofensiva qalltawayi, ukatx Brasil markat Venezuela markaruw japonés ukanakamp chika. Chʼaxwäwix wali chʼamampiw sartasïna.
  Alemanonakajj jukʼat jukʼatwa nayrar sartapjjäna. Tanques serie E jupanakanx juk"amp nayrar sartataw jikxatasïna, americano ukanakat sipansa ukat ch"axwäw chiqanx ventaja uñacht"ayapxäna. Ukampis chiqans Yankees ukankirinakax janiw ukhamakiti, ukat wali qala chuymampiw sayt"asipxäna. Ukat janiw aynachtʼañ yantʼapkänti.
  Chiqansa, calderanakax utjkchïnsa. Estadounidenses jupanakax jupanakaruw mantapxäna. Ukatxa, jaytxapxänwa. Ukat katuntat jaqinakax ari imill wawanakan q"ala, laq"a kayunakap jamp"att"apxäna.
  Mä qhawqha tiempotjja, Quebec ukat Toronto markanakaw tʼunjatäjjäna, ukatsti yaqha markanakaw tʼunjatäjjäna. 1948 maran mayo phaxsit diciembre phaxsikamax alemanonakax niya taqpach Canadá markaruw katuntapxäna, Venezuela, Nicaragua ukat México markan jila parte markanakarus katuntapxäna. Ukajj wali chʼamawa. 1949 mara qalltatakejja, alemán jaqenakajj Estados Unidos markaruw acerot lurat mä pinzampi uchapjjerïna. Ukatx 11 uru anata phaxsitx estadounidenses ukanakax nayrïr kutiw armas nucleares ukanakamp apnaqañ yant"apxäna. Ukat janiw sum atipjapkänti. Phisqa bombanakatxa, pusix Alemania markan avionanakapamp jaquqanir avionanakan jiwapxatayna, ukat maynix kunapachatix phallawaykäna ukhax janiw alemán soldadonakarux sinti jan walt"aykänti.
  Uk uñjasax Krauts jupanakax Estados Unidos markan markanakapar ukhamarak pallapallanakan instalacionanakaparuw juk"amp bombardeapxäna.
  Ukatwa uka nuwasïwijj Wehrmacht sat barcon askipatak sapüru suma sartaskäna. Khitinakatix juk"amp suma yänakanïpkäna ukat soldadonakar yatichapkäna ukanaka. Jisa, ukat walja jaqinakawa. Uka nuwasiñajj wali chʼamapunïnwa. 1949 mara qalltanxa, Alemania, yaqha markanaka ukat Japón markankir divisionanakax México markat qhipharkir chiqanakaruw katuntapxäna, ukat alay tuqit Estados Unidos markaruw mantapxäna. América markax taqpach ch"amanchatawa. Ukat Estados Unidos markatakix jan waliw uñjasiwayi. Ukat jallupachan tukuyañkamax chikat territorio de la águila imperio, ukhamarak Alaska, ukax nayratpach katuntatäxänwa.
  Alemania markankirinakajj 8 de noviembre de 1949 maranwa Washington ukat Nueva York markanakar katuntapjjäna. Ukat 1949 maran diciembre phajjsit 7 urunak saraqatarojja, Estados Unidos markankir ejercitot qhipharkir jaqenakaw katuyasipjjäna. Ukhamatwa Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna. ¡Taqi ch"axwäwinakat sipansa juk"amp wila wartäwi ukat tunka marat jilaw ch"axwäwix utjawayi!
  Walja tiempo suytʼat sumankañajj purinkaspas ukhamänwa. Ukampis Hitler chachajj janiw Japón markamp hegemoníajj utjañapäkänti, uk iyaw sañ munkänti. Ukat 1953 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, Tercer Reich sat gobiernojj Inti jalsunkir Uraqiruw nuwantäna. Mä machaq chʼaxwäwiw qalltäna. Uraqpachan hegemonía ukataki.
  Superioridad cuantitativa ukax Tercer Reich uksankiwa, ukatx cualitativa ukax ukhamarakiwa. Ukampis japoneses jupanakax wali qhuru chuymampiw ch"axwapxi ukat heroísmo masivo ukampiw ch"axwapxi.
  Ukampisa, nazis sat jaqenakaw atipjasipkaki. Ukampis uka guerrajj niya mä maraw utjäna. URSS ukax neutral ukhamaw qhiparaski. Stalin jupax ukanw jiwxäna ukatx ch"amanïñatakix mä jach"a ch"axwäwiw utji.
  Japón markax qhipharux Wehrmacht ukan katuntatawa. Mä qawqha phajjsinakatjja, nazis sat jaqenakajj América Latina markankir markanakaruw katuntapjjarakïna. Jupanakax uraqpachan hegemonía uñstayapxi.
  Reformanakax pachpa Tercer Reich uksanw lurasiski. Cristianismo lanti mä machaq religionaw uñstawayi. Ukanx janiw Trinidad ukax utjkiti, mä jach"a Diosakiw ukat khithanitapax - Adolf Hitler. Mä sapa qullqi marka, sapa yatichawi. Ukat religionampi qullanäki uka poligamia. Ukat selección genética ukax wali ch"amampiw lurasiski. Jaqi jaqinakax juk"amp sumaptayatäskiwa.
  URSS markax wali ch"uqt"ataw utji ukatx nazis ukanakarux jach"añcharaki. Nikita Khrushchev jupax ukan apnaqi ukat uka uywar jan jisk"achañatakiw ch"amanchasi. Ukhamäkchïnsa, Hitler chachajj nayratpach aka oraqpacharuw jupa pachpa apnaqañ qalltawayjje. Ukat jupax Rusia markarux wila ch"iyar uñtataw uñch"uki. Ukampis jaqix amuyasiwa, ukat Diosax chhaqtayi. Ukat chiqpachapuniw suxta tunka llatunkan maranïxäna, uka sallqa tirano apnaqäwipax chhaqtayatäxänwa. Khitinakatix niya taqpach uraqpachar atipt"apxäna, ukat 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx URSS markaruw wasitat nuwasiñ munapxäna.
  Ukampis kunjamtï jupamp uñjktanjja, janiw sumäkänti...
  Hitler chachan lantix Schellenberg sat jilataw apnaqäna. Hermann Goering chachajj droganakampi ukat manqʼañamp jiwjjänwa. Himmler chachajj pʼinqachataw uñjasïna, ukat Hitler chachajj janiw jupar confiyjjänti, ukatsti jaqsuwayjjänwa. Schellenberg jilatajj Himmler sat chachan lantiw irnaqäna, ukat jupa lanti irnaqtʼañapatakiw uka cargo katoqarakïna. Ukatjja, Hitler chachajj inseminación artificial toqew wawanakar katoqapjjäna. Ukampis jilïripax janiw tunka pusini maranïkänti.
  Ukhamajj Fuhrer chachan wawanakapajj janiw herencia katoqañatakejj tiemponïpkänti. Ukhamatwa Hitler chachajj emperadorar tukjjäna, ukampis janiw mä dinastianïkänti. Schellenberg jupax janiw Fuhrer wawanakapar jiwayañ atinakänti, jan ukasti jupanakarux ch"amapat jaqunukuwayi. Ukat jupax pachpaw Fuhrer ukat dictador ukar tukuwayi.
  Ch"amanïñataki ch"axwawix walja maranakaw utjawayi.
  Ukat 1961 maran mayo phajjsit 1 urunak saraqatarojja, Alemania nazi markajj ukhampachasa URSS markaruw nuwantäna. Mä yant"aw utjawayi: mä planeta - mä imperio!
  Ukat Schellenberg chachan soldadonakapax Moscú markar katuntañx wali ch"amanïpxänwa. Soviético ejercitojj wali jiskʼakïnwa, pallapallanakan equiponakapan walja yänakapata ukat suma yänakapata. URSS markan jach"a markanakap katuntañax suxta phaxsiw jayarst"atäna. Ukat ukatsti partidos ukanakan ch"axwawipax yaqha tunka maraw utjawayi.
  Ukampisa, mä qhawqha tiempotjja, kunas samarañänwa. Schellenberg jupax mä política relativamente liberal ukaruw arxatäna, ukatx 1981 maranx taqpach rusanakaw Tercer Reich markan ciudadanía ukar katuqapxäna. Liberalización ukax juk"at juk"at nayrar sartawayi. Schellenberg jilatajj mä qhawqha tiempotwa jiwjjäna. Ukat chʼamanïñatakix mä jachʼa chʼaxwäwiw utjäna. Ukatxa, mä compromiso ukhamxa, monarquía ukax wasitat uttʼayatäxänwa ukat Kaiser chachan chiqak jutir Frederick IV sat chachax tronoruw makatäna. 2001 maranx mä referéndum ukaw utjawayi, ukanx taqi planeta Tierra ukan jakirinakax ciudadanía ukat derechos formalmente iguales ukanakaw katuqapxäna. Ukat 2017 maranjja, judionakaru ukat romanonakatak qhep qhepa jarkʼäwinakajj chhaqtayatäjjänwa.
  Socialismo Nacional uka pachax tukusxiwa. Ukampirus jaqinakax mä imperio, federal ukat monárquico ukankapxiwa. Anqäx tuqinkir chiqanakat yatxati.
  Ukanx taqiniw formalmente mä kipkakïpxi, ukatx Senado ukat Bundestag ukanakaw utji, ukanx diputados ukanakax taqpach jaqinakaw Tercer Reich ukan chhijllatapxi. Ukat jupanakan patapanx Kaiser, taqi planeta Uraqin emperadorapaw utji.
  Jakawixa, jilpachxa, janiwa yänaka tuqita jan walikiti. Chiqañchäwi wali ch"amampi, ciencia ukat tecnología ukanakan nayrar sartawipax alemán suma organizacionampiw askinak apsuwayi. Yapuchañax wali sumawa, janiw manq"at pist"añax utjkiti, ukat África uksan pisin jakasir chiqanakans manq"añanakax waljaw utji . Sapa mayniw irnaqawini, taqiniw sueldo ukat pensiones ukanak katuqapxi. Yatichäwisa, qullañsa inakiw utji. Ukhamaraki, inakiw guarderías ukat jardín de infantes ukanaka. Manq"añanakax qullqiruw puri, ukatx taqi yänakan chanipax walja maranakaw congelatäxi. Taqi chiqanwa, África uksanx thakhinakax utji, niya taqiniw sapa mayni apartamento jan ukax utanïpxi. Taqi jichhak jaqichasirinakarux jank"akiw kimsa cuartonak mä apartamenton taqi kunas utji. Mä auto jan ukajj kunanaksa crédito toqew apsusma. Waljaniw helicópteros personales ukanakas utjaraki.
  Internet ukax activo ukhamawa, taqiniw TV ukat computadoranakax utji, irnaqäw urux pusi horanakakiwa. Taqi deporte tuqit tʼaqanakax inakiw utji, ukat ukar sarañatakix qullqis churarakismawa.
  Jupanakax sapa wawarux mä jach"a qullqi churapxi. Utilidades ukat transporte público ukax inakiw utji. Taqi kunas wali suma qʼuma ukat suma wakichtʼatäxänwa. Callenakax q"umawa, walja robots ukat automatización ukanakaw uñstawayi. Uñacht"äwinak uñacht"ayaña. Cigarro umañax jark"atawa, alcohol ukax wali aljatäkchisa, kunayman kasta cervezax niya inakiw utji. Catering público ukan wawanakax inakiw manq"ayasipxaraki.
  Walja atractivos gratuitos ukat cuartos de computadoras ukanakaw utji.
  Jaqinakan qamañ utanakapax Phaxsi, Marte, Venus, Mercurio ukat Júpiter phaxsinakan utjxiwa.
  Jaqinakax warawaranakar jaltañatakiw wakicht"asipxi. Walja yänakaw nayratpach uñstayatäxi.
  Mä juk"a arumpixa, taqpachanx wali sumaw jikxatasïna. Ukat janiw ukham irnaqañax wakiskänti.
  ZYUGANOV UKAX JISK"A CHIQAÑCHAÑATAKI UKAT JANK"AK UTJKI UKHAM UTJAÑAPATAKIXA
  Mayo phaxsin 1999 maranx Zyuganov jupax Stepashin jupan candidaturap janiw iyaw sañ amtkänti, jan ukasti Duma uksan nayrïr chhijllawinakar sarañ amtäna. Comunistas ukat aliados jupanakax mä consolidado amtäwiw Stepashin ukar jan walt"ayañatak voto churapxäna. Ukatjja, chuym ustʼayasisaw gobiernon cargonakapat aptʼasipjjäna. Ukham amtäwix historianx juk"amp amuyasispawa, Zyuganov jupax jan troya caballo ukhamäkaspän ukhax campamento comunista ukanx izquierdista amuyunakaruw jan walt"ayaspäna ukat jan walt"ayarakïna.
  Nayra parlamentario chhijllawinakax comunistanakatakix walja askinakwa arsuwayi, ukat juk"a ch"axwirinakan utjatapata ukhamarak martirionakan uñnaqap utjatapata.
  Ukat ukax uñacht"ayiwa comunistanakax janiw asientonakaparux kunjamatsa ch"amanchasipkiti, jan ukasti juk"amp principios ukarjam sarnaqapxi.
  Payïr kutix Yeltsin jupax Stepashin juparuw wasitat irpxaruwayäna, ukatx kimsïr kutiw Aksenenko juparux irpxaruwayäna. Duma mayampixa janiwa iyaw sataynati, ukatxa apsutarakiwa ukatxa chhaqtayatarakiwa. Machaq chhijllawinakax sata qallta phaxsinw utjañapäna.
  Parlamenton qala chuymanïtapax mä juk"a sarnaqäwinak mayjt"ayäna. Yugoslavia markar bombardeo ukax juk"amp pachaw utjawayi - kunatix Milosevic jupax Rusia markat yanapt"añ suyt"äna. Ukat parlamento chhaqtayatapax oposición ukaruw atipt"añapatak mä ch"am churawayi.
  Comunistas jupanakax Yeltsin jupan impeachment ukax wasitat mä voto ukar uñt"ayañ atipxatayna.
  Ukat mayamp mä juk"a pachakiw utjawayi, aka kutix pä votokiw utjawayi. Diputados jupanakax parlamentario chhijllawinakax jak"ankxatapat llakisipxäna, ukat ukanakan jan pasañapatakix jan walt"awinakaw utjäna.
  Duma ukax chhaqtayatäxänwa, ukatx Yeltsin jupax juk"a uñt"at Aksenenko juparux decreto tuqiw nayrïr ministro ukham utt"ayäna.
  Jilapachax Zyuganov jupax chhijllawinakax utjani sasin suyt"awinakapax chiqapawa. Usuta, jan ch"amani p"iqinchirux janiw constitución ukar jan walt"ayaskänti. Ukat jupax janiw sapa patakat pä calificación ukampix autoridadapat sipan juk"amp risqiskänti. Primakov jupax coalición ukax jan tiemponïtap uñjasax comunistas ukanakamp mä alianza ukar mantawayi. Yabloko ukat Partido Democrático Liberal ukax chhijllawinakaruw sarapxäna. Bloque de Unidad ukax janiw pachax utjkänti, ukatx NDR ukax jan ch"amanïxänwa.
  Ukhamarakiw Daguestán markanx ch"axwirinakax mantanipxi, ukat chhijllawinak pachanx fuerzas de seguridad ukanakax jan amtañ yatipxatapa.
  Comunistanakax Primakov ukat Luzhkov jupanakamp chikaw mä jach"a atipt"äwir puripxäna. Jupanakax sapa patakatx phisqa tunk phisqhan jila chhijllawinak katuqapxäna. Payïrix bloque Yabloko ukawa, ukax wali sumpunw irnaqawayi, sapa patakatx tunka phisqhaniruw jilxattawayi. Jan suyt"ataw LDPR ukax wali sum irnaqawayi, sapa patakatx tunka payan jilaw apthapita. NDR ukax janiw sapa patakat phisqa barrera ukar phuqhkänti - ¡taqpach atipt"äwi! Zhirinovsky jupax Duma uksanx Kremlin ukar arxatir irpiriruw tukuwayi. Chiqansa, uka atiptʼasiñax jan chʼamanïnwa. Machaq kamachirjamaxa, partidos ukanakax mä mara janïr chhijllañ qalltkipanx wasitat qillqantasipxañapawa, ukatx waljaniruw jan pachanïpkänti.
  Parlamento ukax wasitatw oposición izquierda ukan apnaqatäna, Yabloko ukax mä mandato ukan qunuñanakanïnwa ukatx LDPR ukax minoría ukanïnwa.
  Ukat chiqans mä ch"axwawiw utjawayi... Duma Estatal uksan irpirir chhijllatätapatx mä voto de desconfianza gobiernor apsutäna. Ukat mayamp impeachment uka tuqitw arsusipxäna. ¡Jichha kutix pä kimsatx mayniw apthapiñax faciläspa!
  Yeltsin jupax pächasisaw nayrïr ministro Primakov ukat nayrïr viceprimer ministro Maslyukov jupanakarux silla de ruedas ukar kutt"ayañ amtawayi .
  Coalición izquierda ukax ukaruw iyaw satayna, ukampis p"iqinchirin ch"amapax mä juk"a pachatakiw jisk"achasiwayi. Ukat machaq chhijllawinakar puriñkamax niyas janiw kunas utjkiti. Coalición ukan aruskipäwinak tukuyatatx Primakov jupar p"iqinchir utt"ayañ amtawayi. Luzhkov jupax nayrïr ministruruw tuküna. Ukat Zyuganov jupax poder legislativo p"iqinchir cargo katuqawayi! Mä arunxa, ¡ Super Skipper ! Machaq tuqitxa, constitución ukar mayjt"ayañanakax apsutäñapänwa.
  Uka ch"axwirinakax Dagestán markat jaqunukutaw uñjasipxäna. Ukampis janiw Chechenia markar sarapkänti. Ukanjja, mä guerra civil ukaw utjäna. Rusia markax Maskhadov ukat Kadyrov jupanakaruw yanapt"äna, Basayev ukat Raduev jupanakaruw saykatawayi .
  Primakov jupax nayrïr kutiw Rusia markan presidencial chhijllawin atipt"añ atipxatayna. Ukampis gobiernojj yaqha chʼamanak katoqäna. Kunjamatix rama legislativa ukax control comunista ukankiwa.
  Rusia markanx qullqix jilxattaskakiwa, petroleo ukat gas ukanakan chanipax jilxattawayiwa, industria ukax wasitatw sartawayi.
  Estadounidenses jupanakax, taqpachanx kunjamatix chiqpachanx ukhama, 11 uru sata qallta phaxsit ataque terrorista ukat Afganistán markaruw mantapxäna ukat Irak markaruw ch"amanchapxäna. Primakov jupax payïr kutiw jasakiw chhijllata. Ukampis 2008 maranx nayrïr ministro Yuri Luzhkov juparuw qunt"asiñapatak chhaqhawayi.
  Machaq p"iqinchirux nayrir política de alianza comunista ukanakamp sarantaskakiwa. Zyuganov jupax nayrïr ministruruw tuküna.
  Mä qawqha pachax política exterior ukax occidental ukamp chikt"atäñ tuqit ukhamarak China markamp amigañ tuqitwa. Régimen Yanukovych ukax Ucrania markanx ch"amanchasiwayi. Ukhamat Luzhkov jupax Putin ukar uñtasitax mä política juk"amp pro-ucraniana ukar arktawayi ukat estados eslavos ukan mayacht"asiwiparux wali askit uñjawayi. Ucrania markax 2016 maranx Unión Euroasiática uksankirinakaruw mantawayi. Luzhkov jupax pä maraw irnaqäna, ukatx irnaqañ jaytxarakïnwa. Zyuganov jupax qhipharux p"iqinchirïxänwa, jupax chhijllawinx wali jasakiw atipt"arakïna. Zhirinovsky jupax paqallq kutiw chikancht"asiwayi, taqi ukax 1991 maratpachaw utjawayi, ukatx wasitatw atipt"awayi.
  2015 maran jallu qallta phaxsinx Rusia markax Siria markan ch"axwäwiparuw mantawayi, ukat ukanx bombardeo ukaw utjawayi. Trump jupax Estados Unidos markanw apnaqañ qalltawayi. Zyuganov, comunismo formal ukhamäkchisa, nayrir economía tuqit yatichäwip sarantaskakiwa. Rusia markax Partido Comunista de la Federación Rusa ukan dominación formal ukanipkchisa, mä qhathu, democrático ukat moderadamente autoritario ukhamaw qhiparawayi.
  Occidente ukamp chikt"atäña ukat moderado competición. Ucrania ukat Bielorrusia, ukat Kazajistán ukanakamp mä alianza ukaw utji, ukampirus janiw sinti jak"achasiñakiti. 2020 maranx Zyuganov jupax payïr kutiw chhijllatatayna. Jilapachaxa, mä juk"a jisk"achaña resultado ukaxa payïri muyuntaña jak"anxa. Ukat Ucrania markanx Yanukovych jupax sarxatapatx jan sistematico Zelensky jupax jan suyt"ataw atipt"awayi. Nazarbayev jupax sarxarakïnwa.
  Zyuganov jupax janiw constitución ukx mayjt"aykäti, payïr mara apnaqañ tukuyatatw sarxä sasaw arsuwayi.
  Ukhamatwa, Partido Comunista de la Federación Rusa uksan p"iqinchiripax Rusia markar apnaqañx wali ch"amanchawayi, mä juk"a ch"amanchawi uñacht"ayasa. Ukat akapachanjja, cheqpach jakañat sipansa jukʼamp jan kuna jan waltʼäwin uñjasiwayi ukat jukʼamp samarañaw tukuwayi.
  ¿Khitis Putin chachaxa? ¿Kunjamsa carrerapajj pasäna? Primakov jupax nayrïr ministru ukhamaw tukuwayi, Putin jupax Yeltsin jupar sinti jak"achasiñat jaqunukutaw uñjasiwayi. Juchañchaña, juk"ampirus, FSB ukax Daguestán markan ch"axwirinakan invasión ukarux jan walt"ayawayiwa. Putin jupax mä qawqha pachaw política tuqin irnaqäna. Jupax Duma Estatal ukatakix jan atipt"asisaw t"ijtäna. Ukatxa San Petersburgo markan alcaldepäxänwa.
  Ukampis uka qhepatjja, política toqet mistusaw mä empresa privada ukan servicio de seguridad ukan irnaqtʼäna. Ukhamajj jukʼanikiw jupat amtapjjäna.
  Zhirinovskyx 2020 maranx llätunk kutiw presidencial chhijllawinakar saräna, ukatx wasitatw mä jisk"a resultadomp atipt"äna. Ukampis jupax Duma Estatal ukanx mä facción ukaniwa. Ukat Zyuganov jupax 2020 maran chhijllawinak tukuyatatx general mayor ukham uñt"atawa. Donald Trump jupax jan suyt"ataw chhijllawinx mä wayna demócrata rival ukar atipt"awayi. Merkel kullakax nayratpach irnaqañ jaytawayi. Ukat Lukashenkox k"umaräñapatakix wali jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  2021 maranx cosmonautas rusas ukanakax qhipharux Phaxsiruw avionat sarapxäna. ¡Ukat mä wila banderaruw ukan yapuchapxäna! Zyuganov jupax Afonin juparux oficial sucesor ukhamaw sasaw yatiyawiyi . Suma, taqpachanx jakäwix wasitat mä muyuruw muyuntäna.
  Kunjamtï uñjktanxa, Rusia markan t"unjäwipax janiw Putin jan utjkchi ukhas utjkänti. Ukat qhanax janiw turkxänti.
  
  
  
  
  
  
  MENSHIKOV UKAX NIKOLAI sat jaqiruw JIWAYASPA
  . Ukanx, Rusia zarista ukax Crimea ch"axwäwin atipt"awayi. Menshikov sat chachajj mä jan wali balampiw jiwayasïna, ukat jukʼamp yatiñan comandantew jupa lanti uttʼayasïna. Mä arunxa, mä accidentew utjäna ukat sarnaqäwix mayjtʼayarakïnwa.
  Makarov jupamp chikt"atax mayj mayjawa. Francés ukat británicos ukanakax mä juk"at atipjataw uñjasipxäna. Ukat Rusia markax walja katuntat jaqinakaru ukhamarak trofeonak katuntasinx Crimea markaruw wasitat katuntawayi.
  Türkiye markax Transcaucasia markan atipt"asiwayi. Jupax Kars, Erzurum ukat niya taqpach Armenia markanakaruw Rusia markar churäna. Rusia markan soldadonakapax Rumania markaruw katuntapxäna. Ukampis janiw uka jan waltʼäwir sarantaskakiñajj wakiskänti. Sultanax sumankañ mayitayna. Uka pachparakiw Austria markax Bosnia ukat Herzegovina markanakar katuntawayi.
  Turconakax Serbia, Bulgaria, Montenegro markar autonomía churañ amtapxäna, ukat Rumania markax rusa vasal ukhamaw tukuwayi. Uka pachparakiw Rusia markax Armenia markar katuntawayaraki: Kars, Erzerum, Tanrog, ukat sur uksanx yänakap jilxatayawayaraki.
  Francia markanx ch"axwawinakaw utjawayi ukatx guerra civil ukax qalltawayiwa, ukatx janiw soldadonak khitañ puedxänti. Gran Bretaña markax uka ch"axwäwit mistxarakïnwa. Sardena markankir reinopas jan chʼamanïjjänwa. Austria markax ch"amanchawayiwa. Mä qhawqha tiempotjja, Austria markankirinakajj Cerdeña markaruw katuntapjjäna, ukhamatwa Italia markar jukʼamp chʼamañchtʼapjjäna.
  Mä qhawqha tiempotjja, Shamil chacharuw katuntatäjjäna, ukhamatwa Cáucaso markan chʼajjwäwip tukjäna. Rusia markax China markamp mä aski sumankäw lurawayi, chiqpach sarnaqäwit sipans juk"amp territorio apt"asiwayi, ukhamax armas rusas ukanakan autoridadapax juk"amp jach"änwa.
  Nicolás Nayrïrijj janiw alay toqenkirinakarojj sur toqenkirinakamp nuwasiñatak yanaptʼkänti. Jan ukasti, jupax Gran Bretaña markamp chikaw sur uksankir jaqinakar yanapt"añ amtäna, ukhamat Alaska markan juk"amp ch"amanchañataki.
  Rusia markax americano uraqin markanaka ukat fortalezas ukanakaw lurañ qalltawayi. Chukotka markar sarañatakix ferrocarril proyectos ukanakas utjarakïnwa. Zar Nicolás chachajj walja toqetwa qhanañchäna. Rusia markankir soldadonakax Asia Central uksaruw katuntapxäna. Aka reyix 1867 maranwa jiwxäna. Rusia markar ch"aman ukat qamir jaytaña. Alejandro yuqapax janiw esclavöñ chhaqtaykänti, jan ukasti sur tuqir saraskakïnwa. Yamas Turquía markamp atipjasin chʼaxwäwi luräna, ukat Constantinopla markaruw Rusia markar katuyarakïna. Ukatxa Mesopotamia markawa.
  Mayampiw Gran Bretaña markamp ch"axwañax utjawayi ukat británicos ukanakax Asia uksan atipt"apxi. Alejandro Segundo ukax mä juk"a pachaw apnaqäna , jan jach"a reformanak lurasa, jan ukax judicial uksa tuqita, ukat sistema de gestión uksa mä juk"a askinchasa.
  Esclavitud chhaqtayañax janipuniw arktkänti. Ukampis Rusia markax Irán markaruw katuntawayi. Zar chachajj Nicolás Nayrïr chachan qhepat pä tunka mara qhepatwa 1887 maran jiwjjäna. Alejandro Kimsïrix mä juk"a pachakiw apnaqäna, 1894 marakama, ukampis niya taqpach India markaruw Rusia markar katuyañ atipxatayna. Ukat Nicolás II jupax Indochina markaruw saraskakïna, ukat pachpa China markaruw saraskakïna.
  Japón markamp mä chʼaxwäwiw utjäna. Taqi kunat sipansa atipt"irinaka. Ukat China ukat Indochina markanakar taqpach katuntañataki. Ukat Australia markar puriñkamaw penetración ukax utji. Ukampis Europa toqenjja, mä jukʼa mayjäjjänwa.
  Imperio Austriacojj Francia markan sur toqeparuw katuntasïna. Ukat uka qhepatjja, Prusia markaruw atipjäna, Alemania markan sur toqenkir markanakaruw katuntäna. Austria markaw uraqpachan hegemón ukar tukuwayi. Francia markax guerra civil ukampix wali ch"amanïxänwa. Prusia markax janiw mayacht"asiñjamäkänti. Qhipharux Austria markankirinakax taqpach Prusia markaruw katuntapxäna ukat katuntapxäna, ukhamarak Francia inti jalsu tuqinkir chiqanakarus katuntapxäna. Mä jachʼa imperiow uttʼayasïna, uka imperiojj África uksaruw jiljjattäna. Mä qhawqha tiempotjja, austriaconakajj Bélgica, Holanda ukat África toqenkir walja oraqenak katuntapjjarakïna. Ukatxa, Austria ukat Rusia markanakax Gran Bretaña markampiw chʼaxwapxäna. Ukax África uksan austriaco ukat ruso ukanakan jaljatapampiw tukuyäna.
  Chiqpachansa Franz emperadorax wali jachʼa reyiruw tuküna, Napoleón Bonaparte jilatat sipansa, niya chikat África ukat Europa toqenkir jila parte markanakaruw katuntasïna. Francia markax ukhamarakiw mä juk"a pachatxa q"al katuntatäxäna, España ukat Portugal markanakamp chika. Jïsa, taqi kunas wali sumpun saräna, ukampis...
  ¡Franz emperadoran herederopax Serbia markaruw jupa pachpar katuntañ munäna! Ukat 1920 maranjja, Nicolás II chachan Rusia markapampi ukat Jachʼa Imperio Austria markampejj mä jachʼa chʼajjwäwiw qalltäna.
  Taqi Europa markax Austria markankiwa. Janiw ukakikiti, Gran Bretaña markax janiw chiqpach sarnaqäwinakjam ch"amanïkiti, ukat niya chikat África uksanx ukhamarakiwa. Ukhamarus Suecia markax Rusia markaruw uñisitayna. Ukat Noruega ukat Dinamarca markanakax Franz emperadoran apnaqataw katuntatäpxäna.
  Ukaw chikat jan waltʼäwix utjäna. EE.UU. markax t"aqanuqtataw qhiparäna ukat mä jisk"a ch"amaw qhiparäna. Ukampis Gran Bretaña markax Canadá ukat Austria markanakaruw apnaqaskakïna. Ukat nayrïr pä phaxsi pächasitapatxa, Austria markan laykux nuwasïwiruw mantarakïna.
  Ukatwa mä jachʼa chʼaxwäwi qalltäna. Austria ukat Inglaterra markanakax Rusia markamp atipt"asipxi.
  Chiqansa, Oleg Rybachenko jupax chiqapuniw ukan jikxatasi. Ukat chiqpach ukat jan qunquri heroe ukham nuwasi.
  Uka waynax yaqha markankir ejercitoruw ametralladorampiw ch"axwanti ukat q"ucht"araki:
  - Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i, .
  Taqi universo ukanx janiw jupat sipan juk"amp suma uñnaqt"anïkiti...
  Uka caballero viga lanzador ukarux juk"amp ch"amampiw ch"allt"añama - .
  ¡Diosan churat Rusia markataki jiwapxam!
  Ukat jupax jawq"jasi, ametralladorampiw Europa uksankir mä ejercito ukat mä chiqanx África uksat jutir mä ejercito t"unjaraki.
  Ukat waynax janiw jupa pachpar aynachtʼkiti. Aka chiqanx q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw aynacht"kañäniti ukat janirakiw jaytkañäniti!
  Ukat mayampiw waynax jiwayir ukat tʼunjir phallawimp phichhantawayi. Jupajj janiw uñisiripar aynachtʼañ munkiti.
  Ukat jupa pachpaw qʼuchtʼasi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Mä leonas janiw atipkaspati!
  Uka waynax chiqpach heroe ukhamawa. Jan k"uchi ukat jan atipt"kay. ¡Caballero de Fe! ¡Jan cristianükchisa!
  Ukat ukhamatwa Austria markankir ataquejj kuttʼayatäjjäna.
  Austria markankirinakax britániconakax tanques ukanipxi, ukampis Rusia markax mastodones ukanirakiwa.
  Nicolás II ukax wali jach"a jaqinakaniwa, colonia ukanakat amuyt"asa. Taqi Asia, Europa oriental, Balcanes uksankir mä chiqa, África uksan chikat jila markanakat amuytʼañäni.
  Ukhamajj Rusia markax infantería ukan jukʼamp jachʼawa. Ukat pallapallanakax wali ch"amampiw ch"axwapxi...
  Ukat austriaconakajj janiw saytʼañjamäkänti, ukatwa Varsovia markat kuttʼayapjjäna. Ukat rusa soldadonakax Oder uksaruw nayrar sartapxäna, ukat Prusia Oriental uksaruw katuntapxäna. Galicia markax jaquqanirakïnwa, Lvov ukamp chika. Przemysl markax muyuntatänwa. Cracovia markax qhispiyatäxänwa.
  Ukatxa, eslavonakax janiw rusanakamp nuwasiñ munapkänti ukat walja jaqinakaw katuyasipxäna.
  Ukat chʼaxwäwinakax uñachtʼayarakïnwa, rusa markan jukʼamp kʼachachata, jan chʼamanïki uka tanques ukanakax Alemania markankir jukʼamp llampʼu ukat jan amuytʼasir tankinakat sipansa jukʼamp askïtap uñachtʼayarakïna. Ukat aviación tuqinxa, Rusia zarista ukax jilpachx mä orden de magnitud juk"amp ch"amaniwa, británicos ukat austriacos ukanakan calidad ukat sipansa.
  Rusia markankir soldadonakax mä jukʼa samartʼasax wasitatwa nuwasiñ qalltapxäna. Jupanakax jakhüwinak ukhamarak yatiñanak apsupxäna.
  Budapest markax muyuntatänwa ukat katuntatäxänwa. Lamar qotanjja, almirante Kolchak chachajj britániconakaruw atipjäna, ukat Australia markaruw katuntäna. Uraqinxa, rusa soldadonakax Berlín markaruw muyuntapxäna ukat katuntapxäna. Ukat ukatsti Viena markanxa.
  Imperio austriaco ukax África uksan ch"axwäwinx atipjaskarakïnwa. Inglés cuerpox atipjataw uñjasirakïna. Jïsa, Adolf emperadoratakejj kunanakas jan walïkänti.
  Jan wali chiqaruw pʼiqip chʼuqtʼasïna ukat qʼal chhaqhayañ qalltäna. ¿Kunjamatsa ukham chʼamampi saytʼasispa?
  Viena markan t"unjatätapatxa, austriaconakan sayt"asiwipax wali ch"amanchataw uñjasiwayi. Ukat mä qhawqha tiempotjja, rusanakax Europa ukat África uksaruw katuntapxäna. Uka pachparakiw Alaska markat Canadá markar ataque lurañ qalltäna. Inglés jaqinakax atipjapxarakïnwa.
  Gran Bretaña markax saparst"ataw jikxatasïna ukat isla uksan qunt"asiñ yant"äna.
  Ukampis qhanaw Rusia markax ofensiva aérea ukamp atipt"ani.
  Ukat niya taqe kunatï oraqen utjkäna ukanak bombardearakïnwa. Ukat ukat mä fuerza de aterrizaje ukaw uraqir purintäna, ukax Gran Bretaña markaruw katuyasïna.
  Ukhamatwa inti jalsu tuqinkir taqpach hemisferio, ukhamarak Alaska ukat Canadá markanakax rusa markar tukupxäna.
  Taqi kunat sipansa akax wali jach"awa! Nikolai payïrix mä juk"a samart"äna, yänakap digerir. Estados Unidos markax wali t"aqa t"aqataw jikxatasi ukatx janiw sinti ch"amanïkiti, kunjamatix yaqha estados ukanakax Rusia markat dependen ukhama.
  1937 maranjja, Nicolás II zar jilatajj mä avionanwa jaquqanïna. Uka tronojj Alexei II chachan herenciapänwa. Cheqpach sarnaqäwit sipansa, herederojj wali kʼumara ukat kusisitänwa. Ukat 1941 maranjja, nayra achachilanakapajj jan katjañ puedipkäna ukanak katuntañwa amtäna.
  Planetar jaytasaxa, aka Uraqix mä imperiokïxaniwa. Ukat rusa ejercitox nayraqatx norte de América uksankir estados ukanakaruw sarxatayna, ukatx sur uksankir estados ukanakaruw sarxatayna. Estados Unidos markax janiw ch"amanïkänti ukat jank"akiw katuntatäxäna. Ukampis México markar katuntañax jukʼamp faciläxänwa. Ukatxa, jilxattañamawa. Maya maya, mä marka qhiparu katuntasa. Brasil markan jach"a ukat ch"amani. Ukampis mä phajjsit janïraw jupajj jakkänti.
  Ukat ukhamatwa América Latina ukat Nueva Zelanda markanakar katuntapxäna. Alesei Segundo ukax historian qillqt"atawa, taqi conquistas rusas ukanakan consumidor ukhama. Ukat niya 1947 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj Phajjsiruw kayup uchasipjjäna. Ukat 1958 maranjja, ¡Marte sat planetaruw puripjjäna! 1961 maranjja, Venus sat cheqaruw saräna. 1972 maranx Mercurio sat phaxsiruw puripxäna, ukat 1973 maranx Júpiter sat phaxsinakaruw puripxäna. 1975 maranjja, 71 maranïkasaw Alexy II jilatajj jiwjjäna. Uka sutimp uñt"atawa Finisher. Ukat Nicolás III yuqapaw reyïxäna. 1980 maranx jaqix Sistema Solar ukan qhipa, jaya planetaparuw mantawayi - Plutón. Nicolás III chachajj janiw sinti jaya tiempo apnaqkänti. 1985 maranwa jiwjjäna. Ukatsti pusini Alejandro yuqapaw tronopar makatäna. Mä wayna reyi niya pä tunka paqallquni marani. Ukat reyejj Sistema Solar uksat jukʼampi saltañatak wakichtʼasiñapatakiw mayïna. Ukat warawaran barconaka ukat foton cohete lurañ qalltapxäna . Ukat tukuyañatakix 2017 maranx nayrïr expedición interestelar ukaw qalltawayi.
  
  TSAR NICHOLAS II jupax PUTIN PRESIDENTE UKSAN SUERTEPAWA
  Wali uñt"at qillqiri ukhamarak poeta Oleg Rybachenko jupax akapachan kunas jan walïkaspa ukham amuyasïna. Jaqinakax kunjamtï nayrax utjkän ukhamarjamaw tʼaqa tʼaqa qhiparapxi. Aka Uraqinkir markanakax juk"ampiw jilxattaski. Ukat khitis ch"amanchaspa ukhax China totalitaria, dictatorial ukakiw. Ukat Rusia markax Vladimir Putin apnaqañ tukuyatatx mä jach"a jan walt"äwiruw puri. Cáucaso markan ch"axwäwix wasitatw sartaski, izquierdistas ukat nacionalistas ukanakax kutkatasipxiwa. Economía ukax wasitatw aynacht"aski ukatx jan wali lurawinakas jilxattaskiw. Ukat Rusia markax t"unjañ qalltawayi.
  Vladimir Putin jupax wali muspharkañ suertenïkchïnsa, janipuniw mä ch"aman, ch"aman sistema político, jan ukax mä economía estable ukat jank"ak jilxatir uñstayañ atkänti. Walja jan walt"awinakax social ukhamarak interétnico ukanakax janiw askichatäkänti. Rara suertex Putin-arux prosperidad uñstawip jan chhaqhañapatakiw jaytawayi. Ukampis sarjjäna ukhajja, mä kutikiw taqe jan qollatäki uka chʼakhanakajj jistʼarasïna.
  Ukatjja, ¡guerra nuclear ukan jan waltʼäwipajj jakʼankjjewa! ¡Uraqpachax jan walt"awinakanwa, Rusia markax mä jach"a ch"axwäwi civil ukar saraski! Ukax jank"akiw askichatäñapa.
  ¡Uka waynax mä libron liyt"äna, jaqinakan destinop mayjt"ayasma, ukat chiqanakap mayjt"ayasma! Ukat mä chʼamani gitanaw utji, jupajj khitirus ukham luraspa.
  Ukhamajj ¿kunatsa Putin ukat Nicolás II jupanakan suertepa ukat suertep jan kuttʼayapkta?
  Ukhamarus Nicolás II jupax Putin ukham phenomenal exitoso ukhamäspa ukhax sarnaqäwix mayjt"aniwa. Ukat pä tunk mayan patak maranakanx Romanov familiax Rusia markan apnaqapxani. Ukax sañ muniw Putin jupax janiw suertex munaskaniti. Jan ukax mä juk"a Rusia markax Putinan suertepawa.
  Ukat pä tunk payan pachanx Rusia zarista ukan suertepax wali wakiskiriwa.
  Wali uñt"at qillqirix uka gitana warmir sarañ amtäna. Wali askiwa, Internet uksanx dirección ukax utjarakïnwa, ukatx intuición desarrollada ukax qillqiriru ukhamarak poeta ukarux janiw kuna charlatan ukhamäkiti sasaw yatiyäna.
  Chiqansa, gitanax janiw faciläkiti. Jupax Moscú markan mä jach"a utan jakasi, ukatx niya pä tunk maraniw uñtasi, ukampirus soviético pachatpachaw suertenak yatiyaski. Jank"akiw wiñay imill wawarux uñjasma ch"iyar k"uchi ñik"utani - ¡jupax extraordinario ukhamawa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jiskt"äna:
  - ¡Mä suma luräwi lurapxam! ¡Vladimir Putin ukat Nicolás II jupanakan suertep mayjt"ayaña!
  Wiñay wayna gitana tawaqux Oleg Rybachenko uñkatasinx akham sasaw jaysäna:
  - ¡Askiw jumax janiw egoísta ukhamäktati ukat janiw jumatakikiti, jan ukasti Rusia markatakiw jaytxäta! Ukat juk"amp askiwa qamir ch"amampi ukat jan uñjat, jan iyawsañjam, jaqit sipan juk"amp amuyt"awinakampi!
  Uka gitanajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham saskakïna:
  - ¡Historia ukham mayjt"ayañax janiw nayatakix jasakikiti! Ukampis ¡jumax akapachan jukʼamp chʼamani ukat qamir fantasía ukan dueñopawa, ¡yanaptʼapxitasma!
  Oleg Rybachenko jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Kunatakis wakicht"atätwa! ¡Ukat kuna mayiwinaksa phuqarakïwa!
  Uka gitana waynax p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  -Niya tunka payani marani waynaru tukuyäma, ukatxa sinti k"achata jilsuñani, janirakiwa tunka pusini marat jiläxätati. ¡Nayaw mä paralelo pachar khithapxäma, ukan nayraqatax esclavoruw tukupxäta!
  Oleg Rybachenko jupax mä amtar purisaw akham säna:
  - ¡Nayaxa wakicht"atätwa!
  Uka gitanajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham saskakïna:
  - Nayaruxa llätunka artefacto qalanaka apsuñamawa: ch"iyara, janq"u, wila, naranja, q"illu, ch"uxña, ch"uxña, índigo, morado. Ukat ukat sipansa, tunka artefactox Koshchei markan coronapawa!
  Ch"amawa, ukampis wiñayatakiw wayna, jank"aki, ch"amani, ch"amani, ch"axwiri waynan janchipax utjani. Ukat ukatsti mä extraordinario intelecto ukat mä phenomenal regalo de imaginación. Mä juk"a pachatxa, artefactos ukanakaw apthapita ukat akapachar kutt"añamawa. Ukat wiñayatakiw mä phenomenal ch"amani ukat jank"ak sarnaqir waynan janchipankäta, niya tunka pusini marani, ukat janiw jiwayañjamäkaniti. Mä arunxa, ¡jan jiwir jakañsa mä premio ukham katuqapxarakïta!
  Oleg Rybachenko jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Maynixa aka tuqita samkakiwa!
  Wiñay wayna layqaxa akham sänwa:
  - Ukampis tunka artefactonakax nayankiwa, ukat nayankiwa! ¡Ukham chʼam churitaniwa, ukhamatwa jan jiwir jakañat sipansa jukʼamp askïñama! Ukañkamasti, nayaw ikt'ayaskäma, ukat q'añunakan mä esclavor uñtataw sartäta. Ukat ukapachax ingeniomax kunjams aka tuqit mistuñax uk yatiyapxätamwa!
  Kunawsatix jumanakax sarxapxäta ukhax nayax Putin irpirin ukhamarak zar Nicolás II destino, suerte ukat suertep mayjt"ayañ atipxä. Nayatakix kunayman pachat artefactonak apthapipxäta, ukat uka taypinx pä tunk payan pacha qalltatatx Rusia markan sarnaqäwipax mayj mayjawa. Mä arunxa, janis artefactos apthapipkchixa - llätunk qalanaka ukat Koshchei corona, Rusia markan Zar Nicolás II ukax suerte, destino ukat Vladimir Vladimirovich Putin rusa irpirin suertep katuqaskakiniwa!
  Oleg Rybachenko jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  -Akaxa wali sumawa! ¡Machaq pachanxa, ¡sarnaqäwinakax qhipharux sumaruw mayjt"awayi sasaw samarañax utjani! Ukat Rusia markax uraqpachanx orden ukar kutt"ayañapataki ukat mä hegemónico markar tukuñapataki! Ukat mä hegemón absoluto!
  Wiñay wayna gitanax akham sasaw kamachi:
  - ¡Sofá patxaru ikiña!
  Oleg Rybachenko jupax ikiñan jikxatasïna.
  Uka layqa tawaqux akham sasaw säna:
  - Jichhasti ikiña! Yaqha pachanwa sartäta.
  Oleg Rybachenko chachan nayranakapajj jistʼarasïna, ukat niya mä ratukiw ikiñar purïna.
  Gitanax nayratpach imatäki uka yänakax uka phukhunakat apsusaw uka qullanak wakichtʼañ qalltäna. Jupajj nayratpach wakichtʼat caldera manqhanwa gas qhantʼayäna, ukhamat magia lurañataki. Ukat kunayman yänak ukar jaquntañ qalltäna, hechizonak lurasa. Uka pachparakiw wiñay tawaqux bolsillupat mä baraja tarjeta apsusinx akham q"ucht"äna:
  - ¡Ay, destino, destino, Nikolai ukar yanapt"añamawa! ¡Putin jupat suma suyt"äwi, Zar Romanov jupar jutapxam!
  Romanov jupax atipt"añapawa
  Genghis Khan ukham kamachinakax...
  Ukax suerte apanipxpan,
  ¡Putin mä regalo lunthatasisaw!
  
  Rusia markatakix juk"amp askiwa
  Nicolás Jach"a Zar...
  Genghis Khan ukax juk"amp thayaruw tukuni
  ¡Vladimir Putin ukham uñt"atäñamawa!
  Uka calderax t"amt"añ qalltäna, ukat poción ukax ukanw phust"añ qalltäna. Gitanax tarjetanak uñstayatayna, mä hechizo luratayna ukat cubierta ukax t"amt"ir ch"amakaruw jaquntäna... Mä super-brillante destello ukaw qhant"äna, waranq foto blitzes ukanakatjama . Uka ikiskir Oleg Rybachenkox chhaqtawayxänwa... Ukat ukxarusti, qhant"añ tukuyatatxa, calderax chhaqtawayxarakïnwa.
  !
  Wiñay wayna layqaxa akham sänwa:
  - Waliki! Nayax historian saräwip mayjt"ayawayta ukat wali sumawa! Ukat aka idealistax suerteni ukat artefactos apthapispa ukhax nayax wali ch"amanïxäwa, ¡Supaya pachpaw envidiasini!
  ¡Ukat gitana layqax esmeralda nayranakampiw qhantʼäna!
  ¡Ukat mä milagrow pasäna!
  Kunas chiqpachan Nicolás II ukar suyt"äna... Chiqansa, walja mayjt"awinakaw utjawayi. Coronacionajj utjkäna uka tiemponjja, janiw wila wartäwinakajj utjkänti. Ukat China markar jilxattañax wali askiwa. Chiqansa, Japón markamp chʼaxwäwix pasäna. Ukajj jila partejj nayra tiemponjja, janiw jarkʼatäkänti. Samurai ukan ajanupan monstruox desarmado ukhamarak t"unjatäñapänwa, ukax qhanawa. Ukat janiw kuna qhispiñas utjkiti. Janiw fronteranakaman jan walt"äwinak jaytkasmati.
  Japón markaw nayrïr kutix ch"axwäw qalltäna, ukampis Rusia markan barconakapar nuwantañ yant"atapax janiw atipkänti. Rusonakax janiw jach"a jan walt"awinak katuqapkänti, ukatx tunka payan Inti Jalsuñ Uraqiruw t"unjapxäna.
  "Varyag" ukax muyuntat utat qhispiñ atipxaraki. Ukajj wali sumapunïnwa. Ukat almirante Makarov jupax jank"akiw qutar purintäna ukat japoneses ukanakar t"unjañäni. Ukat Kuropatkin generalax uraqin samurai ukar atipt"asax Península de Corea uksanx taqpach katuntawayi.
  Ukat Nicolás II zar chachas mä amtar purirakïnwa: ¡Japón markat wiñayatakiw jan kuna jan waltʼäwin uñjasiñapäna! Ukampis ¿kunjamsa? Jïsa, uraqinkir soldadonaka ukat taqpach Rusia markar provincia ukham anexionaña.
  Ukat ukatx mä jach"a ch"axwäwiw qutanx utjawayi, kawkhantix flota japonesa ukax qhipharux almirante Makarov jupan tukuyata.
  ¡Pusi imill wawanakaw uka chʼaxwäwin chikañchasipxarakïna! ¡Q"ala kayuni ukat bikini ukamp isthapt"ata!
  Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana ukat yaqhanakampi. Pusi suma uñnaqt"aninakaw sabres ukanakamp luqxatasin jach"a samurai barcor mantapxi.
  Natashax japonés jaqiruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumax ch"allt"atätawa, jisk"a nayrani!
  Zoyax yaqha samurairuw khuchhuqatayna ukat akham sasaw qhanañcht"äna:
  - ¡Ukat nayranakamaxa zafiro ukhamawa!
  Natasha, molino apnaqasa, akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Chiqpachansa jïsa! Chiqansa, ¡jïsa!
  Ukat ukat Aurorax wasitat apthapïna ukat q"ala talonapampiw japonés jaqirux chinuparux ch"allt"äna. Jupax chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Hurray mama markataki!
  Svetlanax uka apt"asisaw samurai p"iqip khuchhuqatayna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Nicolas II zar jupatakixa!
  Jïsa, chiqpachansa, suertet waljax dependiwa. Yamas almirante Makarov sat chachajj jakaskakïnwa. Ukat jupax payïr Ushakov ukhamaw tukuwayi. Kunjamsa wali yatiñampi kamachi. Jupa pachpaw mä crucero móvil ukan jikxatasi, jupax taqi kunampiw sarnaqaspa. Ukat japoneses, jupanakax, chiqans, janiw armas ukan jach"a ventaja ukanipkänti, secciones ukan ukhamarak tácticas ukan jawq"jataw uñjasipxäna.
  Mä general jan ukax naval comandante ukan yatiñapax mä jisk"a ventaja numérica ukar sipanx nayrankiwa.
  Ukatjja, uka tiempotakejj japonés jaqenakajj jukʼamp jan chʼamanïpjjänwa. Ukhama, Makarov jupanakarux t"unjawayi. Ukax jak"at nuwasiñatakiw ch"amanchasi, kawkhantix rusa barconakax armadura ch"uqt"ir conchas ukanakamp juk"amp ch"amanïpxi.
  Ukat japonés jaqinakax atipjataw uñjasipxi. Ukat imillanakax yaqha samurai barcoruw katuntapxi. Ukat uka patxaruw imperio zarista ukan banderapax jalnaqäna!
  ¿Kunas japonés jaqinakaxa? ¿Janit jumax wali suma suertenïkta? Nicolás II jupax Vladimir Putin jupan suertep katuqawayi ukat taqi kunas jupatakix wali sumpun sarawayi!
  ¿Imill wawanakat kamsaraksnasa? Bikini ukan pusi suma uñnaqt"aninakax nativo layqanakawa, jupanakax reyin ch"axwañ amtapxäna, ukampirus jilapartx janiw kunas aka pachamp lurapkiti.
  Ukampis aka tuqinx rus markar yanapt"añax wakisiwa. Ukat ukax Putinan suertepatw ukham lurasi. Jupax janipuniw Crimea markarux jan mä disparo ukamp katuntkaspänti, janitix pachpa pusi layqa imillanakax utjkaspän ukhaxa. Jupanakaw mä milagro lurañatak yanaptʼapjjäna. Ukampis Rusia markax Crimea markar jila kullakanakat apsuñapawa, ukax wali jiskt"awiwa. Ukampis China markar Imperio Ruso ukar mayachañax mä jach"a amtäwiwa! Amuyt"añäni, qawqha sujetos ukanakas Zar ruso ukan utjani - jupax taqpach uraqpacharuw t"unjasispa!
  Mä juk"a arumpixa, akankir imillanakax janiw pachap ina ch"usar apt"apkiti. Ukat niyaw machaq nuwasiñ barcorux ch"axwapxi.
  Ukat mayampiw katuntatäxi. Ukat suma uñnaqt"aninakan amparapankir sabrenakax mäkiw qhant"i, ukat wali ch"ullqhi. Ukat ukhamatwa walja japonés jaqinakax mistupxäna.
  Lamar qutan ch"axwäwix escuadrón japonés ukan qhip qhipa chhaqhatapat ukhamarak almirante Togo ukar katuntatapatw tukuyäna.
  Ukat uraqir puriñ qalltäna. Ukanjja, janiw vapor barconaka ukat transportenakajj utjkänti. Ukat jachʼa botenak apnaqapjjerïna, cruceronakampi ukat nuwasiñ barconakampiw apapjjerïna, ukat yaqha ukhamanakwa walja lurapjjerïna. Zar chachajja, uraqir puriñ horasanjja, aljirinakajj flota apnaqapjjañapatakiw mayïna.
  Rusia markan pallapallanakapax samurai ukan nuwasïwiparux atipt"awayiwa, jupanakax puente p"iqit jaqunukuñ munapxäna. Ukampis zarista ejercitojj jan axsarasaw saytʼasïna. Ukat uka jachʼa ataquejj walja chhaqtäwinakampiw kuttʼayasïna.
  Uka nuwasiñ pachanx layqa imillanakax sabres ukanakampiw khuchhuqapxäna ukat q"ala kayumpiw uñisirinakarux granadanak jaquntapxäna.
  Chiqansa, jukʼamp jan wali chiqanakanwa jikxatasipxi. Ukat kunjamsa ametralladoranak apsuñ qalltapxäna. Sapa balax mä dianaruw puri.
  Natashax pallapalla, q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Janiw khitis nayat sipan juk"amp thayt"kiti!
  Zoyax ametralladorampiw jiwayañ regalox q"ala kayunakapamp jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nicolas II zar jupatakixa!
  Aurora, ametralladoranakat ch"axwaskaki ukat jaltawayxäna, ukat chhuxriñchjasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki!
  Svetlanax uñisirinakaruw jawq"jaskakïna, kisunakap q"ala ch"uqt"asa, q"ala talonampi mä granada jaquntasaw wali ch"amampi säna:
  - ¡Reyin imperiopataki!
  Ch"axwirinakax jawq"jasipkakïnwa, t"ijt"asipkakïnwa. Jupanakax ukham ch"amanïpxiwa. Jupanakax jupanakpachaw ch"axwapxi ukat nayrar sartasir samurai ukanakaruw t"unjapxi.
  Niya waranq waranq, tunka waranq japoneses ukanakaw jupar jiwayata.
  Ukat atipt"at samurai ukanakax jaltxapxiwa... Imill wawanakax jupanakarux wali jiwayapxi.
  Ukat rusanakax bayonetas ukanakampiw samurai ukar khuchhuqapxi...
  Uka asalto ukax kutt"ayatawa. Ukat machaq rusa soldadonakax quta thiyaruw puripxi. Puente p"iqix jilxattaskiw. Chiqansa, imperio zarista ukatakix janiw jan walïkiti. Mä atipjäwi qhipat mä atipt"äwi. Ukat almirante Makarov jupax pistolanakapamp yanapt"arakiniwa. Japón markankirinakar qʼomachaña.
  Ukat jichhax rusa soldadonakax Japón markanx niyaw sarxapxi. Ukat jupanakan avalanchapax janiw sayt"ayatäkaspati. Uñisirinakaruw ch"iyjapxi ukat bayonetas ukanakampiw ch"ankhachapxi.
  Natasha, samurai ukar atacasax sabres ukamp khuchhuqasa, q"ucht"i:
  - ¡Janq"u lobonakaw tantachasipxi! ¡Ukhamatwa tʼijuñax qhispini!
  ¡Ukat kunjamsa qʼala kayunakapamp mä granada jaquntäna!
  Zoyax wali qhuru agresión ukamp chikaw q"ucht"i. Ukat ukhamaraki q"ala kayunakapamp jaquntaña, kunatix jan uñt"atäki, jiwayirjama:
  -Jan ch"amaninakax jiwapxi, jiwayapxi! ¡Qullan aycha jark"aqaña!
  Agustín, uñisiripar ch"axwasa, ukat sabres ukamp ch"uqt"asa, ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ch"uxña quqa taypinxa ch"axwañaw utji, taqi chiqatwa amenazas jutaski!
  Svetlana, q"ala kayunakapamp jiwayañ regalonak pallapalla ukat jaquntasaw uka apt"asisin chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukampis uñisirirux atipt"apxapuniwa! ¡Janq"u lobonakax heroes ukanakaruw aruntt"apxi!
  Ukat imill wawanakax coro ukan uñisirinakar t'unjasa, q'ala kayunakapamp jiwayir armanak jaquntasaw q'uchupxi.
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa! ¡Ukajj jiwasan atipjäwisapunïniwa! ¡Imperial bandera nayrar sartañapataki! !
  Ukat wasitat imill wawanakax ch"axwapxi ukat ist"añjam arnaqasiñampiw q"uchupxi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti! ¡Janq"u lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi! Janq'u lobos - ¡heroes ukanakar aruntt'apxam!
  Imill wawanakax sarnaqapxi ukat t"ijtapxi... Ukat rusa ejercitox Tokio markaruw saraski. Ukat japoneses jupanakax jiwayasipxiwa, ukat jupanakax khuchhuratapxiwa. Rusia markan ejercitopax sartaskiwa. Ukat mä atipjäwit mayniruw atiptʼäna.
  Zar Nicolás chiqpachapuniw mä suerte boleto apsuwayxi. Rusia markan pallapallanakapax niyaw Japón markan capitalaparux ch"axwañ qalltasipki. Ukat taqi kunas wali jach"awa.
  Chiqansa, aka imill wawanakax taqit sipans nayrar sartapxi ukat presión ukat exploits ukanakax wali jach"apuniwa.
  Yämas kunapachatï qʼala kayunakampi granadanak jaqontapki ukhajja. Ukax jilapartx samurai ukanakarux walpun mulljasi ukat axsarañaruw puriyi.
  Ukampis akanx Japón markan capitalapan pirqaparuw makhatasipki. Ukat jaqinakaru, caballonakarus chʼiyjapxi. Jupanakajj uñisirinakaparuw tʼunjapjjäna. ¡Imill wawanakax jutapxi, arnaqasipxi ukat larusipxi! Ukat qʼala talonanakapampiw chinunakamar chʼalltʼapjje. Japoneses ukanakax p"iqit ch"allxtataw t"ijtapxi. Ukat jupanakan lakanakaparuw jaquntasipxi.
  Ukat nuwasirinakax jukʼamp chʼamampiw sablenakap luqxatapxi.
  Ukat samurai ukanakax atipt"atat qhipat atipt"ataw t"aqhisiwayapxi. Ukatwa Rusia markankir soldadonakajj Tokio markar katuntapjjäna.
  Mikadox axsarasaw t"ijtäna, ukampis janiw kawkhans imantkaspati. ¡Ukat ukhamat imill wawanakax katuntasin chint"apxi!
  ¡Jach"a atipt"äwi! Japón markankir emperadorajj Nicolás II chachan askipatakiw abdicación ukar firmawayi. Rusia markan Zar sat sutipax wali jachʼaptayatawa. Corea, Mongolia, Manchuria, Islas Kuril, Taiwán ukat Japón markanakax pachpa provincias rusas ukar tukupxi. Japón markax mä jisk"a, mä jisk"a autonomía ukaniwa. Ukampis emperadorapajj rusa jaqewa, ¡mä zar autocrático ukhamawa!
  Nicolás II jupax mä absoluto monarca ukhamaw qhiparaski, janiw kunas jark"atäkiti. ¡Jupax Zar Autocrático satawa!
  Ukat jichhax ukhamarakiw Japón markan emperador, Rusia Q"illu, Bogdykhan, Khan, Kagan, ukat juk"ampinaka, juk"ampinaka, juk"ampinaka...
  Jisa, juk"amp suerte. ¡Amuyapxam, suertex Putin-arux walpun atipt"añapatak jaytawayi! ¡Pä tunk mayan pachax, ay, janiw sinti katjañatakix askïkiti!
  ¿Kuna askinakas Rusia markax utji, Putin uñisiri McCain jupax cáncer de cerebro ukamp jiwatapatxa? Suerte, chiqans, jach"awa, janiw amuyuparjam amuyt"kasmati - uñisirimax ukham jan wali ukat jan wali jiwatat jiwañapataki!
  Ukampis Rusia markatakix específico retorno ukax cero ukhamawa.
  Ukampis Nicolás II jupatakix Putinan ukham suertepa ukat suertepax jach"a territorial ganancianakaruw tukuwayi. Ukampis chiqpachansa, ¿kunatsa fortunax Putinar regalonak churañapa? Suma, kunatix Sobchak jupax ukham pachan jiwatayna ukat janiw wakiskänti juparux tribunal constitucional p"iqinchir cargo churañaxa, ¿kunjamarak Rusia markatakix askïspasti?
  Ukat All Rus markankir Nicolás II zar jupax wali muspharkañ jaqiwa. Natural ukhamawa, ukham jach"a atipt"äwi qhipatxa, ch"amapasa ukat autoridadapas juk"amp ch"amanchawayi. Ukax sañ muniw yaqhip reformanakax lurasispawa. ¡Yämas Ortodoxia markanxa! Nobles ukanakax pusi warminïpxañapatakiw jaysaña, kunjamatix islam ukanx ukhama. Ukat pallapallanakar payïr warmin derechop churañataki, mä premio ukham lurapjjatapata ukat taqe chuyma servitapata.
  ¡Suma reforma! Kunjamakitix yaqha iyawsäwinakan jaqinakas ukat yaqha markankirinakax uka imperio ukanx jilxattawayiwa, ukhamax rusa jaqinakax jilxattañapawa. Ukat ¿kunjamsa uk lurañasa? Yaqha markanakan warminakar jan walt"ayasa. Chiqansa, mä ruso jaqix kimsa chino warminakar warmipjam katuqaspa ukhaxa, jupanakat wawanïniwa, ukat khitinakas uka wawanakax markaparjamax utjani?
  Chiqansa, tatajan laykux ruso aru! ¡Ukat ukax wali askipuniwa! Nicolás II, nayrar sartañ amuyunïnwa, almapat sipansa, uñnaqapanx jukʼamp religiosopunïnwa. Ukat chiqans religionaruw estadon luqtañapatak uchatayna, ¡janiw viceversa ukhamäkänti!
  Ukhamatwa Nicolás II chachajj wali uñtʼat jaqenakan autoridadap chʼamañchtʼäna. Chachanakax nayratpachaw ukham munapxi. Ukat jupax anqäx markan Rusificación ukarux jank"akiw lurawayi.
  Ukhama, sacerdotenakas janirakiw llakisipkänti. Ukatjja, pä tunka patak maranakanwa iyawsäwijj jan chʼamanïjjänti. ¡Ukat religionanakax reyiruw luqtapxäna, janiw chiqpachapuni Diosar iyawsapkänti!
  Ukat pallapallanakan atiptʼasitanakapajja, Nicolás chacharuw jaqenakan wali munatäñapatak yanaptʼäna, ukat jupajj autoritarismo sat yatichäwir yatintatäsajj janiw mayjtʼäwinaksa jukʼamp munkänti. ¡Rusianakax janipuniw yaqha ch"amanïñ yatipkänti!
  Ukat economía ukax wali ch"amanchatawa, sueldo ukax jilxattaski. Sapa maraw sapa patakat tunka jilxattaski. Chiqansa, ¿kunatsa mayjtʼayasma?
  1913 maranxa, Nicolás zar sat chachaxa, Romanov familian kimsa patak mara phuqhapkäna ukhaxa, wasitatwa irnaqäw urux 10,5 horanak jiskʼachäna, ukat sábado urunakasa ukat janïr vacacionat sarkasax 8 horanakarus jiskʼacharakïnwa. Ukhamaraki, semana tukuyanakasa, fiestanakas jilxattawayaraki. Ukax mä samarañ uru ukhamarak Japón markax katuyasiñ urut amtañ qalltawayi. Ukat reyin yurïwipa, ukat reinan yurïwipa, ukat coronación uru.
  Trono herederojj hemofilia usunïtap yatiskäna uka qhepatjja, Nicolás zar chachajj payïr warmimpiw casarasïna. Ukhamatwa tronopar sucesiñ tuqit jan waltʼäwix askichasïna.
  Ukampis mä jachʼa chʼaxwäwiw jakʼachasiskäna. Alemania markax akapach wasitat uñstayañ amtatayna. Ukampis Rusia zarista sat markajj chʼajjwañatakejj wakichtʼatäjjänwa.
  1910 maranx rusanakax Pekín markaruw katuntapxäna ukat imperiop jach"aptayapxäna. Gran Bretaña markax Alemania marka contra mä alianza lurañatakiw iyaw satayna.
  Reyin ejercitopajj jukʼamp waljanïpjjänwa ukat wali chʼamanirakïnwa. Sumankäw pachanx kimsa millón waranqa regimientonakaruw puritayna. Alemania markax suxta patak waranqanakakiw sumankañ pachanx utjäna. Ukhamarus Austria-Hungría, ukampis soldadonakapax janiw nuwasiñatak wakicht"atäpkiti!
  Ukampis alemananakax Francia ukat Gran Bretaña markanakamp nuwasiñ amtasipkakiwa. Ukat ¿kawkhansa pä frentenak dibujapxaspa?
  Rusonakax uraqpachan nayrïr k'acha tanques "Luna"-2 ukanakaw walja lurañanakan utji. Ukat pusi motor bombarderos "Ilya Muromets" ukat ametralladoras "Alexander" ukat juk"ampinakamp ch"axwirinaka. Ukat chiqans mä ch"aman flota.
  Alemania markax janiw mä kipka ch"amanïkiti.
  Ukat alemanonakax Bélgica markar nuwantañ amtapxäna ukat París markar pasañ amtapxäna. Aka chiqanx janiw kunas jupanakatakix utjkänti.
  Ukampis kunjamatsa guerrajj qalltäna. Alemania markax jiwayañjam saräwip lurawayi. Ukat soldadonakapajj Bélgica markaruw sarjjapjjäna. Ch"amanakakiw jan kikpaki. Rusia markan pallapallanakapax niyaw Prusia ukat Austria-Hungría uksan sarnaqapxi. Ukat Luna-2 tanque ukax 40 kilómetros ukch"a velocidad ukaniwa, ukax niyaw mä jach"a ch"amawa.
  Ukatjja, Nicolás zar chachajj suertenirakïnwa, kunattejj guerrajj qalltäna uk amuytʼañäni. Zar pachpajj janiw Alemania markar nuwantkaspänti. Ukat ukhamat Rusia tuqinx mä jach"a, jach"a jach"a tukuñaw utji fuerzas, tanques, superioridad artillería ukat suma aviación cantidad ukat calidad. Ukat juk"amp ch"aman economía, kunatix revolución ukat ch"axwäwin atipt"asiwimp jan recesión ukar puriñax wakisispawa. Ukat ukhamatwa taqi pachaw mä sartasiwix utji ukat suma sarantäwiw utji.
  Qhanapuniw alemanonakajj atacatäpjjäna. Ukat ukat jupanakpachaw jach"a ch"amanchirinakamp mantapxäna, Francia ukat Gran Bretaña ukanakar saykatañataki. ¿Kawkirus sarapjjañapa?
  ¡Italia markar katuntasin Austria-Hungría markar ch"axwañ yatiyapxam! Ukax mä plus ukhamawa, Türkiye jupax Rusia markamp ch"axwañaruw mantawayi. Ukampis ukax reyitakix juk"amp askiwa, ¡qhiparux Constantinopla ukat estrecho ukanak jupa pachpaw apt"asispa! Ukatsti...
  Ukat ukhamaraki pusi layqanaka, wiñay wayn tawaqu nativo iyawsirinakax Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana nuwasïwin! ¡Ukat jupanakax niyaw jawq"japxätam! Ukhamajj ¡alemananakarus turconakarus chʼalltʼapjjani!
  Oleg Rybachenko qillqiri ukhamarak poeta jupax sartawayiwa. Wiñayatakiw layqa-layqa waynax arsutap phuqhawayi, Nicolás II-rux Vladimir Putin-an suertep churawayi ukat jichhax Oleg Rybachenko-x jupan suertep phuqhañapawa. Sartañajj janiw faciläkänti. Uka waynan janchiparux wali ch"amampi jawq"jataw uñjasïna. Uka waynaxa jaltxataynawa. Jïsa, Oleg Rybachenkox jichhax musculoso waynawa, amparanakapamp kayunakapamp cadenampi chint"ata. Ch"iyara ch"uxña, waña ukat ch"uqi ch"uñuni janchi uñjasma, ch"akhanakapax wali uñt"atawa. Chiqpachansa ch"amani ukat ch"amani esclavo, ch"amani ñik"utani, wali ch"ullqhi, uñjirinakan jawq"jatapax janiw khuchhuqkaspati. Mayni yuqall wawanakamp chikaw desayunañatak t"ijtxapxta, kawkhantix wayn esclavonakax q"ala q"ala jan mantani ikipki uka gravat sartasipxta. Chiqansa, aka chiqanx junt"upuniwa, pachax Egipto ukar uñtasitawa. Ukat waynax taqpach q"ala jan isinïxiwa, cadenanakakiw utji. Ukampis wali jaya tiemponakawa ukat niyas janiw sarnaqañatakisa ni irnaqañatakis jarkʼkiti. Ukampis janiw jupanak taypin mä jach"a thakhi lurañjamäkiti.
  Janïr manq"kasaxa, amparanakam jawiraruw ch"allt"asipxta. Mä racion katuqapxta: arroz puré, ukat ismu challwa t"aqanaka. Ukampis manqʼat awtjata esclavo waynatakejja, ukajj mä suma manqʼäkaspas ukhamawa. Ukat ukatsti uka minaruw sarapxta. Intix janiw alwax mistkiti ukat wali sumawa.
  Uka waynan q"ala kayunakapax q"añu ukat q"añuruw tukuwayxi, ukat wali ch"ullqhi qalanakax janiw kuna usuchjaskiti, wali sumaw chhuxriñchjasipxi.
  Canteras ukanx tunka suxtan marat aynachar wawanakax irnaqapxi. Chiqans jupanakax jisk"a autonaka ukat herramientas ukanakanipxiwa. Ukampis tunka phisqhani, tunka suxtani horanak irnaqañamawa, jilïr jaqinakjama.
  Ukax q"añuchatawa, ukatwa carbón ukan chiqak samarapxi. Irnaqawixa janiwa ch"amäkiti: qalanakaxa piqutanakampi khuchhuqaña, ukatxa canastanakaru jan ukaxa camillanakaru apxataña. Awisax carrito ukarux ch"allt"añaw wakisiraki. Jila partejja, yuqall wawanakajj pä ukat kimsa jaqeruw jaqonukupjje. Ukampis Oleg Rybachenko sapakiw ajllitäna kunatix jupax wali ch"amaniwa. Ukat jilïr jaqjamaw uka piquta amparapamp katxaru. Jupajj mayninakat sipansa jukʼamp jachʼa luraw tukuyañapa.
  Chiqansa, jupanakax juk"amp juk"ampiw churapxi. Kimsa kutiw urunxa, janiw pä kutikiti.
  Oleg Rybachenko jupax janchipan jakaski uka esclavo waynax jichhax walja maranakaw akankxi. Ist"asir, ch"ama irnaqiri, taqi movimientos ukanakax automáticamente ukar puriñkamaw yatiqapxi. Chiqpachansa maldito ch"amani, resiliente ukat prácticamente janiw qarjañ yatiskiti. Ukampis uka pachparakiw waynax juk"akiw jilxattaspa, jichhax janiw tunka payan marat jila uñnaqt"anïkiti, uka maraninakatakix promedio alturaniwa.
  Ukampis ch"ama... Walja jilïr jaqinakataki. Mä wayna heroe. Ukampis ukajj janipuniw jilïr jaqëkaniti, ukat janirakiw barba jiljjatkaniti.
  ¡Ukat Diosar yuspärañani! Qillqiri ukhamarak poeta ukhamaxa, Oleg Rybachenko jupax janiw ñik"ut mururañ munkänti. Jumax juma pachpaw irnaqasma ukat qalanak p"akjasma, t"unjasma. Ukat carritoruw puriraki. Ukatxa carritoruw apasxtaxa. Jupar thaqhañax ch"amawa ukat wawanakax turno ukham lurañax ch"amawa.
  Aka chiqankir yuqall wawanakax niyas ch"iyar jañchinïpxiwa, ukampis ajanunakapax europeo, hindu jan ukax árabe ukhamawa. Ukhamarus juk"amp walja europeos ukanakaw utji.
  Oleg jilatajj jupanakar sum uñakipi. Esclavonakax janiw parlañapäkiti, jawqʼjasaw jawqʼjapxi.
  Oleg Rybachenko jupax jichhax amukiw jikxatasiraki. Ukat jupax yatxati. Aka chiqanx chacha uñjirinakat sipansa, warminakas utjarakiwa. Ukatxa, qhuru jaqinakäpxarakiwa, jawqʼjasaw jawqʼjapxi.
  Ukhamarus janiw taqpach yuqall wawanakax Oleg chachan ñik"utapjam ch"amanïpkiti. Walja jaqinakaw phallasi ukat wilax mistu. Ukat guardianakax jiwayañkamaw jawqʼjapxiristamxa. Irnaqawixa wali ch"amawa, yuqallanakaxa, juk"ampisa inti jalsuxa, walpun ch"uñuñ qalltasipxi.
  Ukat akanx janiw mä intix utjkiti, jan ukasti pä intiw utji. Ukat ukax urux wali jayaruw tukuyi. Ukat walja lurañanakaw utjaraki. Uka yuqall wawanakax janiw ikiñatakis samarañatakis tiemponïpkiti. Ukax jupanakatakix mä jach"a t"aqhisiñawa.
  Oleg Rybachenko jupax jupa pachpaw irnaqäna, mecánicamente ch"uqi ch"uqimp cargañampiw irnaqäna. Naya pachpatakiw ch"allt"ata...
  Ukat jupax mä jamuq amuyt"awayi, kunatix Nicolás II jupax Vladimir Putin rusa irpirin suma sarantäwip jikxatatapatx luraskäna.
  Natasha, Zoya, Aurora ukat Svetlana jupanakax Przemysl markan austriaconakaruw nuwantapxi. Rusia markankir soldadonakax jank"akiw Lvov ukarux katuntapxäna. Ukat jukʼamp chʼamani fortalezaruw atacapjjaraki.
  Imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukanipxi, markan callinakapan jank"akiw t"ijtapxi.
  Austria markankirinakarux khuchhuqapxi ukat q"ala kayunakapamp jisk"a disconak jaquntapxi.
  Uka pachparakiw imill wawanakax akham q"uchupxi:
  - Zar Nicolás ukax jiwasan mesiasawa,
  Mä axsarkañ apnaqirix ch"aman Rusia markan...
  Taqi uraqpachaw khathati - kawkirus sarani - .
  ¡Nikolai jupatakix mä q"uchu nayrar sartayañataki!
  Natashax austriaconakaruw ch"iyjatayna, q"ala kayunakapamp mä granada jaquntatayna ukat q"uchuñ qalltatayna:
  - ¡Rus'atakixa!
  Zoyax uñisirinakaparux t"unjaraki, ukat jach"a jach"a tukusaw q"ucht"araki:
  - ¡Reyin imperiopataki!
  ¡Ukat qʼala kayupat jaqontat mä granadajj tʼijtʼiwa! Akax mä jiwayir tawaquwa. !
  Ukat Aurorax ukhamarakiw q"ala kayunakapamp mä disco jaquntäna, austriaconakaruw ch"iqiyatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Rusia markan jach"a kankañapata!
  ¡Ukat wali chʼullqhi kisunakapsa qʼala chʼiyjarakiniwa! Ukax colmillos ukham lliphipi.
  Svetlanax janiw jaytañ armaskiti, ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Rus' Qullan ukat jan atipt'kay Nicolás II!
  Imill wawax wali jach"a pasión uñacht"ayi. ¡Ukat qʼala kayumpiw taqi kunsa jaquntäna ukat regalonaksa jaquntäna!
  Natasha kullakajj pallapalla ukat khuchhurata, ukat qʼala kayunakapamp jiwayir armanak jaqontasajj akham sänwa:
  - ¡Nayax Rus' ukarux walpun munasta! ¡Nayax Rus" ukarux walpun munasta! ¡Ukat nayax taqiniruw khuchhuqapxäma!
  Ukat Zoyax ch"axwarakiw ukat wararirakiwa, q"ala kayunakapampix kunayman phallañ yänak jaquntaraki:
  - ¡Jach"a Zar Nicolás! ¡Qullunakas lamar qutanakas jupankpan!
  Aurora, sallqa, frenético colerat arnaqasisa, ukat q"ala kayunakapamp regalonak jaquntasaw jach"at warari:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti! ¡T"ijtir imillanakax q"ala kayunakampi ukat q"ala talonanakampi uñisirinakaparux t"unjapxi!
  Ukat mayamp imillanakax mä sallqa t"ijtäwinkapxi. Jupanakax Przemysl juparux sarkasax katuntapxi ukat q"uchupxi, sarapki ukhamarjamaw qillqt"apxi;
  Jiwasan qullan Rus' jach'añchatawa,
  Ukanx walja jutïr atipt'äwinakaw utji...
  Imill wawaxa q"ala kayukiw t"ijti
  ¡Ukat jupax janiw akapachan jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti!
  
  Jiwasax Rodnoverki sat jach'a jaqiwa , .
  Layqanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi...
  Imill wawanakax yuqall wawanakarux wal munapxi
  ¡Ukajj wali qhoru suma uñnaqtʼanïnwa!
  
  Janipuniw aynachtʼkañäniti
  Jan uñisirinakasarux chhuxriñchjasipxañäniti...
  Kayunakasas qʼala chʼiyjatäkchisa,
  ¡Walja chʼakhanakaw utjani!
  
  Imill wawanakan jank"ak sarañax juk"amp sumawa
  Q"ala kayukiw thaya pachanx...
  Chiqpachansa, lobo yuqall wawanakakïtanwa
  ¡Jichhax punchumpiw ch"ankhachsna!
  
  Jiwasajj janiw jarkʼatäksnati
  Mä axsarkañ horda Fritz...
  Ukat janiw zapato uchasipkti
  ¡Supayajj ajjsarañasawa!
  
  Imill wawanakax Diosar luqtapxi Rod, .
  Ukax, chiqans, wali jach"awa...
  Jiwasajj jachʼañchatäñatakisa, libre jakasiñatakisa, .
  ¡Kaiser ukax mä jan wali jaqiwa!
  
  Rusia markatakix, ukax taqit sipans juk"amp sumawa,
  Ch"axwirinakax sartasipxiwa...
  Jiwasax lik"i gaseosa manq"apxta
  ¡Ch"axwirinakax janiw qunqurt"asipkiti!
  
  Janiw khitis jarkʼkistaspati
  Imill wawanakan ch"amapax jach"a...
  Ukat janiw mä jachaqtʼasiñsa wartkaniti,
  ¡Kunalaykutix jiwasax talento ukhamätanwa!
  
  Janiw khiti imill wawanakas jan qunt"asiñjamäkiti,
  Jupanakax ch"amanïpxiwa...
  Jupanakax Awki markatakix wali ch"amampiw ch"axwapxi,
  ¡Samkamax phuqhasiñapataki!
  
  Uraqpachanxa kusisiñaw utjani
  Intix Uraqit pataruw purini...
  Jan tukuskir yatiñanakamampi,
  ¡Bayonet ukat Kaiser!
  
  Intix jaqinakarux qhant"apuniwa,
  Ukat jukʼamp jachʼa marka patjjarojja,
  Kusisit jilïrinaka ukat wawanaka,
  ¡Ukat sapa ch"axwirix mä heroe ukhamawa!
  
  Janipuniw sinti kusisiñax utjkaspati
  Nayax suertenipxañasatakiw atinisipxitu...
  Jan wali pachax chhaqtxañapawa - .
  ¡Ukat uñisirinakarus pʼinqachasim!
  
  Jiwasan jañchisax Diosax wali jach'awa,
  Jupat sipansa janiw khitis jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti...
  Jiwasax almasanx juk'amp jach'aruw tukuñäni,
  ¡Ukham ñanqha jaqix taqiniruw chhuxriñchjañapa!
  
  Uñisirinakasar atipt'apxañäni, nayax iyawstwa
  Janq'u, rusa Diosax jiwasampiw chikäski...
  Uka amuyt"awix wali kusiskañawa,
  ¡Janiw jan walinakax punkumar mantañapakiti!
  
  Walikiwa, mä juk"a arumpixa, Jesusarux,
  Jiwasax sapa kutiw chiqa chuymanïñäni...
  Jupax rusa Diosawa, ist'apxam,
  ¡Jupajj mä judío Supayätwa sasaw kʼarisi!
  
  Janiwa, cheqpachansa Taqe Chʼamani Diosa,
  Jiwasan Qullan Jilïr Familiasax...
  Kunjamsa Jupajj uta patat atinisiñapa, .
  Ukat ¡Svarog sat Yuqapa Diosapa!
  
  Suma, mä juk"a arumpixa, Rusia markatakixa,
  Jiwañax janiw kuna p'inqas utjkiti...
  Ukat imill wawanakax taqit sipan juk"amp suma uñnaqt"anipxiwa,
  ¡Warmix oso ukham ch"amaniwa!
  
  
  AMTAWIPAX JANIW mayjt"ayatäkiti
  Hitler chachajj OKW sat amtarojj janiw mayjtʼaykänti, ukat Stalingrad markar ataquejj alay toqetsa ukat aynach toqetwa lurasïna, grupo A ukat B del Ejército ukanakanwa lurasïna, ukat uka ataquejj Mainstein chacharuw katuyasïna . Ukatwa Stalingrad markax tunka urunak saraqataruw taqi tuqit jan walt"ayat uñjasiwayi. Ukat soviético soldadonakajj qʼal muyuntat jikjjatasipjjäna. Uka qhepatjja, Wehrmacht sat barcojj Volga sat qota lakanwa Caspio sat qotar sarjjapjjäna. ¿Kunjamsa Ejército Rojo ukankirinakax jaysapxäna? Markasanx ofensiva ukax janiw sinti askikänti.
  Ukhamarus Japón markax Midway ch"axwäwin atipt"awayi, janis payïr frente jist"arawaykchixa, ukampis Islas Hawaianas ukanakaruw katuntawayi. Ukat uka pachparakiw samurai ukan unidades de tierra ukanakax India uksar sarapxäna. Uka colonia jan utjañapatakejja, Gran Bretaña markajj Egipto markat mä qhawqha soldadonakap apsuñapänwa, Operación Antorcha ukar jaytasa.
  Alemanes jupanakax inti jalsu tuqinw uka amtarux katxarupxäna. Stalingrad markar jank"ak katuntatapax sur uksankir flanco ukarux t"unjawayiwa. Fritz ukax Caspio qutaruw liwxatäna ukat Cáucaso uksaruw uraqit khuchhuqatayna. Ukat ukat Türkiye jupax ch"axwäwiruw mantawayi. Ejercitopajj janis sinti chʼamanïkchejja, waljanipuniwa ukat jan ajjsartʼas nuwasiñ yatirakiwa.
  Nayratpach nayrïr urunakax turconakax Batumi markaruw katuntapxäna ukat Ereván markaruw muyuntapxäna. Jïsa, jupanakan lurawinakapax wali askiwa, kunatix Ejército Rojo ukax frente alemán ukan pintat ukhamawa.
  Uñt"añasawa, nazis ukanakax askinak apsusipxäna, kunatix soviético soldadonakax trenanakat chiqak ch"axwäwir mantapxäna ukat mä qawqha chiqanakaruw jawq"japxäna. Chiqansa, ukax guerran sarnaqataparux jan waliruw puriyäna.
  Stalin jupax axsararakïnwa ukat wali mulljataw jikxatasïna - jupax Cáucaso ukx kunayman qullqimp katjañapatakiw mayi.
  Mä juk"a arumpixa, Stalingrad markan heroico arxatäwipax janiw askïkänti ukat taqi kunas t"unjatäxänwa. Ukat Lejano Oriente uksanx japonés t"aqa t"aqanakax jan utjatapas janiw yanapt"känti.
  Alemanonakax Caspio quta thiyaruw sarxapxäna, Daguestán markaruw sarapxäna. Jupanakar laq"a apthapiñ jark"aqañataki - ukampis ch"amanakax janiw kikpäkiti, ukatsti, Ejército Rojo ukax jach"a jan walt"awinak suministros ukanakamp uñjasiwayi. Ukat jupax cavernawa. Ukat Krauts jupanakax wali ch"amampiw bombardeapxäna.
  Estados Unidos markax niyas janiw Tercer Reich ukarux llamkt"känti, Japón markan atipt"awinakapat mayjt"ayata. Gran Bretaña markax mä juk"a jan ch"amanïxänwa, ukat ukhamarakiw janiw jan walt"äwinakar puriwaykänti! Jichhax alemanonakax walja avionanakanïpxänwa ukat chiqpachansa jupanakarux ch"amanchapxaspänwa.
  Stalin chachajj jukʼamp jan wali luräwinakap uñachtʼayäna ukat walja kutiw colerasïna ukat arnaqasïna, ukampis janiw suma amtanakar purkänti.
  Ukhamajj Cáucaso markan chhaqhatapajj jan jarkʼatäjjänwa.
  Azerbaiyán markamp frontera uksanx niyaw mä ch"axwäwix utji.
  Soviético imillanakax jan ch"amampiw nuwasipxi. Aka chiqanx suma uñnaqt"aninakax jan ch"amampiw ch"axwapxi.
  Ukat janiw qhipäxar kutt"apkiti ukat janirakiw aynacht"apkiti. Ukat qhipäxaparuw jalnaqapxi.
  Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana jupanakax alemán generalaruw qhipäxat ayxatapxäna. Akax wali thayawa. Imill wawanakax qunqurt"asisaw q"ala kayunakap jamp"att"añapatak wayt"apxäna. ¡Jupajj wali kusisitaw jupanakar jawqʼjäna! Ukat imill wawanakan talonanakap liq"i.
  Warrior imillanakax ukham sexy ukat charming ukhamaw jikxatasipxi. Ukatxa Fritz sat chʼaxwäwiruw churapxäna.
  Natasha kullakajj mä phallawimpiw chʼiyjäna, ukhamatwa nazis ukanakar chʼiyjäna. Qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna ukat akham sasaw chillqtäna:
  - ¡Jach"a jach"a kankañataki!
  Zoyax ukhamarakiw pallapalla ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Uka apsusaw uka granada qʼala kayunakapamp jaqontäna. Jupax nazis ukanakaruw ch"iqiyatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡URSS markatakixa!
  Imill wawanakax wali suma uñnaqt"ani ukat muspharkañawa.
  Agustín chachajj qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna, ukat kisunakap qhantʼayasaw uka granada aptasajj sistʼasïna:
  - ¡Nayaxa wali ch"axwaña! ¡Mä terminadorjama!
  Ukat Svetlanax q"ala kayunakapampix kunayman jiwayir ukhamarak t"unjir yänak lanzaraki. Ukat wasitat q'ucht'ani:
  - Jiwasana amiganakaxa monolítico ukhamawa, ukaxa sañ muniwa!
  Pusi, jupanakax ukham ch"axwapxi - ¡akax imill wawanakawa! K"uchirt"ayir suma uñnaqt"aninakax jaysañatakix jach"a lakanakap uñacht"ayapxi.
  Jach"a jamuqan ch"axwirinaka. Ukat kunjamsa jawqʼjapjjätam, ukat kunjamsa arnaqapjjätam uksa.
  Alemanonakarux mä prensampiw bayas ukham t"unjapxi.
  Natashax pallapalla, q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasaxa qhanampi wila banderampi ch"axwirinakawa!
  Zoyax q"ala kayunakapamp jiwayir jaqirux lanzarakitaynawa ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Ukat Lenin layku ch"axwañäni!
  Ukat ukatsti Agustín chacharux kisunakap qhantʼayasaw chʼiyjäna:
  - ¡Jach"a kusisiña sutimpi!
  Ukat ukat Svetlanax q"ala kayumpiw granadanak jaquntäna ukat jaquntäna, jach"at arnaqasisa:
  - ¡Jiwasax akax katuqañäniwa ukat turkañäniwa!
  Pusi jaqinakax wali ch"amampiw irnaqapxi ukat ch"axwapxi. Suma, akax, qhiparuxa, imill wawanakawa, jupanakax chhaqtayañ tuqitx wal yatipxi. Ukat janiw ukham nuwasipkiti.
  Ukat kunjamtix chiqpach terminadores ukanakatakix ukhamäñapäki ukhama... Altu patat jaltir nuwasirinaka. Ukat tʼunjañ munapxi.
  Natasha kullakajj wasitatwa qʼala kayupampi mä granada jaqontäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Aka pachax wali sum amuyta, mä agravación de la lucha de clases ukhama!
  Zoyax sist"asirakïnwa, q"ala kayunakapamp mä jiwayir, aycha ch"iyjañ granada jaquntäna:
  - ¡Kawkïr utas wila banderampi utjani!
  Ukat ukat Agustín chachajj turnop churäna. Jupax nazis ukanakaruw khuchhuqatayna ukat q"ala kayumpiw granada jaquntatayna - sist"asis:
  - Jach"a chiqa, akaxa jiwasana uraqisawa taqinisa!
  Chiqpachansa, nuwasirinakax mä calefacción almohadillas chʼiyjañ yatipxi.
  Ukat ukat Svetlanax q"ala kayumpiw mä granada apsuwayxi, mä phallawimpiw phichhantawayi ukat colerat akham siwa:
  - ¡Nina ukat bucking caballox wali coleratänwa!
  Imill wawanakax, chiqpachansa, turn on ukar puripxani. Ukat jupanakax p"iqinak butt"apxi.
  Ukat Alemania tuqinx Gerd-an tripulacionapax T-4 ukan ch"axwapxi. Maysatxa, mä kutix qalltawayxi ukhax janiw junt"uchasxätati ukat janiw ukham presión ukarux chhaqtayañjamäkaniti. Imill wawanakax nayranakapan ukham infierno ninaw utji.
  Jupanakax jupanakpachaw ch"axwapxi ukat janiw qhispiyasiñatakix ch"am churapkiti. Ukat janiw janq"u, perla kisunakaparux saykatañjamäkiti.
  Ch"axwirinakax agresivos ukhamarak arnaqasipxi:
  - ¡Sallqa aroma! ¡Taqi uñisirinakaruw infiernor khitañäni!
  Gerdax nina nakhantayañapawa, kimsa tunk pusiniruw ch"allt"ani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Jutïr atipt"äwinaka!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapamp gatilloruw chʼalljjtayasi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jiwasax ch"iyjapxäma!
  Magdax pallapallarakiw ch"axwawayxi, T-26 ukarux t"unjawayi ukatx akham sasaw saraki:
  - Jiwasaxa qhananchañaniwa.
  Ukat qʼala kayunakap chʼalljjtayasïna.
  Ukat Christinax q"ala kayunakap pedales ukar ch"allt"asi ukat sist"asi:
  - ¡Jiwasan fiestasatakix ¡Kusisiñaw!
  Chiqans imill wawanakax niya q"ala jan isinïpxiwa bikini ukat q"ala kayuni. Ukat uka pachparakiw wali sexy.
  Ukat jupanakax janiw sinti perfecto, jan ukasti efectivo T-4 ukampiw ataques lurapxi. Ukat uñisirinakaruw chʼaxwapxi. ¡Jan kunatsa ukham imill wawanakarux aynachtʼamti! Ukat kunjamsa kisunakap qʼala chʼiyjapjjäna. ¡Ukat kunjamsa mä ajanu lurapjje!
  Gerdax jupa pachpaw arnaqasi, q"ala kayunakapamp ch"axwasa:
  - Gerdax jiwayañ wal muni, aka Gerda!
  Ukat wasitat nina naktayaña.
  Ukat ukat Charlottex turkakipt"ataw ch"axwawayxi ukat arnaqasi, kimsa tunk pusiniruw jaqunuqawayi:
  - ¡Nayaw purakaparux ch"iyjä!
  Ukat qʼala kayumpiw wasitat qalltasini.
  Ukat ukat Christinax jiwayir jaqiruw yapxatarakini. Ukhamaraki q"ala kayu ch"akhanakampi apnaqaña.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Nayaw agresividad ukan encarnación ukhamätxa!
  ¡Kunja cinturas jupax utji, ukat esculpido abs!
  Ukat ukapachax Magdax apt"asisaw ch"allt"ani ukat arnaqasi:
  - ¡Banzai!
  ¡Ukat kayunakapax qʼala ukat cincelat ukhamarakiwa!
  Pusi alemán warminakax jupanakpachaw ch"amanchasipxi ukat chiqpachans atipt"apxi. Jupax wali agresión ukat vitalidad ukaniwa.
  Ch"axwirinakax thujru apnaqapxi ukat ch"axwapxi. Jupanakax janiw Wila Ejército ukarux jaytapkiti.
  Ukat warmi pilotonakax alaxpachan ch"axwapxaraki, ukat uk uñacht"ayapxi. Uka ajayupax jan jakt"kayawa.
  Akax machaq alemán Focke-Wulf ukankiwa. Gertrude kullakajj uka cheqanwa jikjjatasi. Ukat aka tawaqux chachanakat sipan juk"amp thayap uñacht"ayi. Ukhamaw fascistanakarux jawq"jasi. Janiw jupanakarux mä jisk"a khuyapt"ayasiñ churkiti. Gertrude kullakajj cheqpach nuwasiñ qalltäna.
  Ukat mä Yak soviético ukar jaquqanisax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Ukatxa aptasin lakap uñachtʼayani. Ukat mayampiw taqpach chhaqtayañ amparapamp sartani. Aka tawaquxa. Ukat q"ala kayuni ukat bikini ukanirakiwa. Ukat ukat LAGG ukax jaquqaniwayi ukat wasitatw arnaqasïna:
  - ¡Piloto artillero!
  Ukat pulmonanakap patat larusiniwa. Ukat ukatsti jupax PE-2 ukarux apaqani. Ukham imill wawa, wali suma alcance ukat clase. Ukat wasitat mä maniobra luräna ukat Yak sat barcorojj cañones aéreos ukanakampiw tʼunjäna. Ukat yantʼarakiniwa .
  - ¡Nayaw alaxpachankir warmi-lobo ukhamätxa!
  ¡Ukat ¡kunjamsa kisunakap qʼala chʼiyjasi! ¡Ukat kunjamsa sallqa jaqïñasa! ¡Kunja jachʼa mamajasa! ¡Baba taqi warminakaru!
  Ukampis chiqans fascistanakax sur uksanx ataque lurañ yant"apxaraki.
  Ukanx juk"ampirus Helga piloto ukax ME-109 ukan ch"axwaski. Ukat wali sumaw fragmentonakax britániconakat jaltxapxi.
  Mä imill wawax Mustang ukar ch"allt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Mä lila niebla jiwasanakan patat jalnaqt"aski!
  Jilapachax kunjams q"ala kayuni ukat bikini ukamp nuwasiñax wali askiwa. ¡Ukajj wali askipuniwa! Ukat wali askipuniwa.
  Helga kullakax mä piloto ukhamawa. Fuhrer sat barcojj wali yatiñanïnwa, ewjjtʼanak istʼirïnwa, ukat imill wawanakarojj tanquenakaru, avionanakaru ukat ejercitoruw sarapjjañapatak jaytäna. Ukat kunjamsa Krauts ukanakatakix juk"amp suma yänakax sarawayi.
  Jupa pachpaw warminakan janchipajj ukham sumäspa sasin amuyapkänti. Aka Helgax wali uñt"atawa ch"amanchawi ukat cuentas ukanaka.
  Imill wawax q"ala kayumpiw pedales ukar ch"allt"asi ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaxa ukhama kusisita jisk"a wakawa!
  Helgax juk"amp pä inglés avionanakaruw jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Qhipäxajanxa alemán pallapallanakawa mä filaru sarapxi!
  ¡Ukat mä bombarderoruw jaquqanirakïna! ¡Kunja imill wawasa! Taqi imill wawanakaruxa, mä jach"a thaya ch"axwiri. Tukjchi ukhaxa, jan kuna ceremoniampi, jan sinttʼasisaw ukham luraraki.
  ¡Akan imillanakax wali sexy ukhamawa!
  Ukat Rommel-an pallapallanakapax wasar pampanw ch"iyjasipki, jan suyt"asax yaqha ch"amanchirinakaw purinipxañapataki. Jiwasax atipt"añasawa, ukhamax atipt"añasawa. "Zorro de Desierto" uka legendario comandantex nayratpach jach"a ch"amanakampi nuwasiñ yatitawa. Ukat soldadonakapas ukhamarakiw sarnaqapxi. Aka chiqanx, sañäni, mä ajllit compañía de warmi SS nuwasirinakaw utji. Diciembre qallta phaxsinw yaqha chiqar apayatäpxäna, kunawsatix frentex ch"iyjaskäna, alemanes ukanakax qhipäxar kutt"apxäna, ukat británicos ukanakax jan ukasti, Tolbuk ukarux p"akintasinx Wehrmacht ukarux africano uraqit jaqunukuñ amtapxäna.
  Ukatx Fuhrer poseído ukax akham sasaw amtawayi: mä warmi batallón de tigreses ukar yaqha chiqar apañataki. Janiw kunatix señoras ukanakax equilibrio de poder ukar mayjt"ayapxani, jan ukasti chachanakax, juk"ampis italiano chachanakax p"inqachasipxañapataki ukat jupanakax juk"amp ch"amampi ukat juk"amp yatiñampiw nuwasipxani. Chiqansa, qhuru yatichäwinakamp chʼamañchtʼat elite imillanakax nayrar sartapxani ukhaxa, chachanakax wali phinqʼasipxaniwa.
  Ch"axwirinakax bikini ukampiw nuwasipxirïna, jark"aqasiñatakix cremas especiales ukanakampiw nuwasipxirïna. Suxta phaxsiw q"ala imill wawar uñtat kayunakapax wali q"añuchatäxäna, ukat janiw sartenjam junt"u laq"anakarux axsarapkänti, ukat bronceado ukanx ñik"utapax ch"iyar chocolate color jikxatäna. Ukat waljaniruw qhipäxanx tunka tunka jiwat jaqinakax utjxi.
  Margo ukat Shella jupanakax pä wali wayn tawaqunakawa, ukampis nayratpach nuwasiñ ch"amanchata arianonakawa. Jupanakax empresanx sullkapxiwa, ukampis suxta phaxsitx Cruz de Hierro, Primera Clase (payïr clase, batallón ukanx taqiniw ukax utjawayxi), jan sinti khuyapt"ayasiri ukat suma chuymanïpxiwa.
  Margot kullakajj nina coloraruw ñikʼutanïna, Shella kullakajj chʼiyar janqʼo ñikʼutanïnwa, mä jukʼa miel coloranirakïnwa. Aka chiqanx ch"axwapxi, británico tanques contraataques ukanakan jan walt"awiparux jaqunukupxi. Matildas, ch"aman armaduranakapampix nayrar sartasipki. Ukxarusti, pasajeros Cromwells ukanakaw utji, ukax jach"a ch"axwañanakaniwa ukat juk"amp k"achat k"achat k"añaskunakaw utjaraki. Imill wawanakaxa ch"allaruwa imt"asipxäna. Ukham tankinakar pʼiqit chʼaxwañax inamayakiwa. Janiw jupanakar uñjatäñasäkiti, ukat...
  "Matilda" ukat "Cromwell" ukax niya kimsa tunk tonelada pesa, ukatx kunapachatix laq'a laq'an allsut trincheras ukanakat pasapxi ukhax axsarañjamaw tuku. Ukax q"ala, bronceado kunkanakamar warantasi, ukat jumax uka bastardo maquinanakan sinti llakt"asitap amuyasta. Akax pachpa "Cromwell" ukawa, mä hierro típico armadura inclinada 70 mm ukampi, ukax mä pistola 88 mm ukhas janiw sapa kutix apsuñjamäkiti. Británico ukham thujsa, wali q"añu gasolina ukat motor aceite. Imill wawanakax jupanakan muspharkañanakanïpxiwa, jasak jan walt"awinaka. Faustpatrons ukan nayrïr modelonakapa. Niyakejjay chachanakajj kunjamtï yatipki ukhama, señoranakar nayraqat sarapjjchejja, ukatwa qhepa armanak yantʼapjje ukat kunjamtï suyapkäna ukhama.
  Ukampis imill wawanakarux, nazismo ukan k"ari chuyman lema ukar uñtasita: "ch"axwäwix chachan lurawipawa, warminakatakix suman jakasiñawa!", ukanak thiyaruw uchapxaraki.
  Ukampirus infantería ukax qhipharuw jaltxatayna, ukax sañ muniw trincheras ukan qunt"asis atipt"añax utji.
  Shellax mä jisk"a arumpiw akham siwa, nayra ch"akhanakap ch"uqt"ayat zanjat jaquqanir laq"at chhuxriñchjasiñ axsarasa:
  - ¡Ch"axwañ chiqan chuymankipstañakiw champán de victoria ukax jan fermentación ukar puriñapatakix yanapt"ätam, ukax jan walt"ayataw uñjasi, kunatix plazos jan phuqhatapatw isthapita!
  Margo kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Khititix jan aguantañjamäki ukax atipt"añan q"añu vinompi, chhaqhat k"allk"u umañampiw uñjasini!
  Ukampis Matildas, Cromwells ukat tunka payan k"acha Mongoos ukanakax qhipäxankapxiwa. Jichhasti yapu apthapiñ horasajj purinjjewa.
  Shella, nayrax perla ñik"utapax laq"at ch"iyar tukuwayxi, ukat q"ala talonanakap junt"u laq"aruw samart"ayi, amuyunakapanx Virgen María ukat yaqha santunakaruw kutt"i, jan aynacht"ayapxita sasaw saraki. Uka ch"ankhaxa ch"ankharuxa suma ch"allt"i ukhamata carga acumulativa ukaxa chiqapa gas tanque ukar sarañapataki.
  Margox jupamp chikaw gatillo apsu, ukhamarakiw juk"at juk"at. Uka qhipatxa panpacha imillanakaxa amparanakapampiwa ch"axwapxi. Carganakax chiqapuniw popa ukar ch"allt"asi, ukatx gas tanques ukanakax phallawayxi. Naranja nina lawranakaw thaya taypin espuma de olas ukham ch"allt"asipxi, ukat maynin maldicionanakapas ist"asirakispawa.
  Ukat británico tanques ukanakan jisk"a bozal ukanakax choques ukanakamp k"uchutaw tubo peculiar ukar tukuyata.
  Ukat tigre imillanakax jan axsarasaw uñisirinakaparux granadanak jaquntapxi. Ukat fragmentos ukanakax taqi chiqaruw t"ijtapxi, armadura taypinx nina pusi patat ch"iyjasi, mä t"unjir corriente de partículas acumulativas.
  Akax warmin colerasiñapawa, alemán warminakax janiw kunakipans jan sinti llakisiñamp uñt"atäpkiti sasaw sapxi. Ukat jupanakax nuwasiñ yatipxi... Ukat ataque ukax asfixia.
  Infantería ukan jan walt"awipar saykatañax juk"amp jasakiwa, ukax mä kamachirjamaxa, árabe ukat ch"iyar jaqinakaw jawillt"ata jan ukax kunayman arsuwinakampiw jawillt"ata. Tanques ukanakax t"unjatätap uñjasax ukat nayraqatapanx jach"a ch"axwawinakaw utjäna, ukat nayrïr chhaqtäwinakanx qhipäxar kutt"apxäna.
  Suma, ukat ukat taqpach vuelo general ukar kutt"apxi. Kunjamakitix akax estilo - jan ch"amaninakaruw chuym usuchjaña, ukhamax monstruonakatakix ukhamäpan!
  Kunawsatix qhipharux ataque ukax tukusxän ukat imill wawanakax jayp"urux wasar pampan t"ijtxapxän ukhax sarkasax aruskipt"apxäna. Shella kullakajj Margot kullakaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Alejandría markanxa walikïskañäniti sasina amuyta?
  Nina nuwasirix jan axsarasaw jaysäna:
  - Nayax amuyta, noviembre phaxsit qhiparux, jan ukax inas octubre phaxsinx qhipharux Egipto markar katuntañäni.
  Shella logicamente ukat jan yäqasa, calloused suelas ukan chhuxriñchjasiñapxa, junt"u laq"at jutata, akham amuyt"ayi:
  - Kunapachatixa aka clavo jiwasana puraka manqhana , base Malta markana, t"unjatäni ukhaxa, suministro ukaxa juk"ampi sumawa, kunjamatixa machaq unidades purinixa, uñisirinakaxa janiwa ch"amanïxaniti.
  Margot kullakajj janïr inti jalantkipan qhawqha tiempos qheparäna uk yatiñatakejj uñchʼukisïnwa. Qhiparusti ikiñar ukat suma ikiñ jikxatañataki. Wila chʼiyar warawarajj horizonte jakʼankkäna ukajj nuwasirirojj samarañapatakiw yanaptʼäna. Jupajj qʼañu chuymampiw akham säna:
  - Nayax amuyta Fuhrer ukax janiw Perú- Habor ukat Midway uka qhipat Creta uksan jach"a uraqir puriñ wasitat wasitat lurañax jaytkaniti . Jichha kutix chiqpachapuniw Malta markar t"unjapxani.
  Shellax mä maldición ukamp alaxpacharuw arnaqasïna:
  - Taqi ch"amanixa taqi británico bases ukanaka infiernoru tukuyañapataki.
  Intix qhipharux horizonte qhipäxan imantasïna, maranx juk"amp thaya uruw tukusxäna, octubre phaxsit 21 urunak saraqataruw tukusxäna. Ukat ukampiw Operación Oso Polar ukax qalltawayi. ¿Kunatsa janq"u jañchi? K"ari jan wali yatiyawinak jaqinakar anqax tuqit parlasktan sasin amuyayañataki, ukampis chiqans boxeador ukan ch"axwañ columpiopax sur uksankiwa.
  Chiqpachans británico jach"a base ukax infierno ukar uñtasitänwa. Ukax waranq jila bombarderos ukanakamp atacatawa, jupanakax taqpach frente oriental uksat apthapitaw ukat decente experiencia de combate ukanak katuqapxäna, escolta ch"axwirinakamp chika. Chiqansa, britániconakax jaya pachaw ch"axwapxi, ukampis janiw ukham ch"aman jach"a ataque ukax suyapkänti. Chiqansa, khitis iyawsaspa Krauts jupanakax frente uñacht"ayañ amtapxani, uñisirinakax mä juk"a pachatak amukt"apkchisa. Ukampis británico soldadonakax jichhax jan khuyapt"ayasisaw jawq"jatäsipki. Amuyt"añataki, jupanakan barconakapax Yu-87, uñt"at "kuna" ukamp atacatawa. Janiw sinti jank"akïkiti, jan ukasti juk"amp jach"a (tiempopataki) bombardeo ukan chiqapar uñjata, jupanakax flota británica ukarux bahías ukan imantat t"aqhisiyapxi. Jichha pacha Focke-Wulfs ukanakax janiw jaya qhipharkiti, ukat pachpa legendario von Rudel jupas ukhamarakiwa, jupax avión de ataque ukan reyipawa. Soviético sat jachʼa chʼaxwäw barcon chhaqhatapat uñtʼatawa, uka barcox Marat sat chʼaxwañ barcowa.
  Amuytʼañataki, Richard cabo chachajja, buitrenakajj mä trineo ukham mä qollut saraqanir uñji. Alemania markankir walja bombarderonakajj mä hielo pʼiyatjja, manqʼañ chawllanakjamaw mistu. Nayratpach jilïr inglés jaqix axsarañatw teléfono warkt"asi. Janipuniw ukham ajjsarkañ uñjirïkänti. Sirenanakax wali qhipüruw ist"asi, bombanakax phallawayxi uka qhipatwa. Uka phallawix británico pallapallanakaruw jaquntawayi, ch"uqt"at amparanakapamp kayunakapamp kunayman tuqinakaruw jaltxapxi. Hierrot lurat casconakat maynïrejj wilaruw tukuwayjjäna, ukat uka oficialan ajanuparuw chʼalljjtäna. Ukat kunjamsa arnaqasi:
  - ¡Churchilax kaputawa! ¡Hitler jupax wali sumawa!
  Gran Bretaña markan antiaéreo armanakapax janiw jank"ak ch"axwañ qalltapkänti, jan ukasti waranq waranq bombanakax mä kutikiw jaquqanïna ukhakiw ch"axwañ qalltapxäna. Uñisirinakax taqi kuns chiqaparuw jakthapipxäna: janiw mä bombas ina ch"usar tukuñapäkiti. Ukhamajj uñisirir tʼunjañamawa ukat chʼalltʼañamawa. Taqi sectores ukanakaxa nayraqata uñacht"ayatawa mapa ukanxa. Ukatjja, jan sinttʼasir británico jaqenakajj janiw sum disfrazatäpkänti. Walja antiavión armanakapax qhan uñjañ chiqan sayt"atawa ukat nayrïr kutiw q"umachatäxi.
  Aka chiqanx mä arma antiaérea 85 mm ukan barrilpax kimsa tunk payan metros ukch"a largo, jaquntatäna ukat volante ukham aire ukar qunt"atäna. Uka qhipatxa, phisqa inglés jaqinakaruw t"unjawayi. Mä ch"iyar jaqix purakapax ch"iyjataw uñjasiwayi ukat intestinonakapas jaquqaniwayi.
  Ukat bombanakaw jaquqanïna, ukat taqi kunas ninamp nakhantatänwa, mä almacén de combustible ukaw thuqt"asïna, phallañ qalltapxäna, niya taqpach esqueleto ukarux proyectanak ch"iqiyapxäna, ukatx yaqha almacén ukaw ch"allt"asïna. Taqi ukanakxat sipansa, Yu-87 ukat Focke-Wulf ukanakan carenadonakapan sirenas ukanakax chuym ust"ayasiñampiw wararipxäna, ukat ch"iyar jaqinakaru ukhamarak árabes ukanakar colonial soldadonak taypinx sallqa axsarañanak utjayawayi. Ukampis janq"u jaqinakax ukhamarakiw axsarapxi.
  Amuytʼañataki, Gran Bretaña markankir pä fragatanakaw chʼajjwasipjjäna, ukhamatwa calderanakajj thuqtʼasipjjäna. Ukat mistunipkäna uka fragatanakan qʼañunakapas qʼañunak apsut pampanakjamaw aire taypin phalläna, ukat crucero sat barcojj manqharuw chhaqtjjäna.
  Inglés tank "Cromwell" ukax mä jisk"a bozal ukaniwa, ukampis suma velocidad ukat armadura frontal wali ch"aman, jank"akiw sustjasi ukat pachpa almacén ukarux ch"allt"awayi, ukat thakhinx tunka payan pachpa llakit pallapallanakaruw t"unjawayi. Chaos ukax jilxattawayiwa. Inglés aviõ portaaviones ukax liwxatañ qalltäna, ukat ch"aman dreadnought ukax nina nakhantäna... quta thiyana, kawkhantix pachpa pallapallanakapax walpun ch"axwapxäna.
  Ukat aka manqha pachanx pä jaqiw jan kuna llakini qhiparapxäna. Jupanakat maynïrejj indio jaqïnwa, jukʼat jukʼatwa mä tubo qhantʼayaskäna, maynïristi mä warmirakïnwa, qhanaw árabe markat jutirïna, ukampis pallapallanakan uniformenirakïnwa. Panpachaniw jankʼak jiwañar jan yäqapkiti. Jan ukajj jukʼamp sum arstʼañäni, tʼunjatäpkäna uka caballeronakajj mä jan uñtʼat tarjeta anattʼasipkäna. Ukajj phisqa tunk payan tarjetanakampiw sawkasirinakamp anattʼasïna, ukat pachpa wila ñikʼutan lurat kamachinakaparjamas ukhamaraki.
  Mä árabe warmix akham sänwa:
  - Ukampirusa, ¡walja ch"axwañaw utji! Ukat ¿kunatsa ukham sustjasiñ utjayaspa?
  Mä pallapallax metrallampiw qhipäxapax khuchhurata, niyaw indio jaqirux t"ijtäna, ukampis jan amuyt"asisaw mä pusinir jaquntatäna. Wila ñik"utan ajanuparux wila ch"akhanakaw jaquqanïna ukat jupax jachaqt"asisaw ukanak liq"jatayna. Ukatxa akham sasaw amuyäna:
  - Ch"axwaña lurañaxa jan ch"amani, ch"iyara ajanu jaqinakataki. Jiwasax apaches ukham amuyt"tan - janitix uñisirix utjkchi ukhax mä uñisiriw uñstaspa - ¡juk"amp askiwa!
  Ch"amaka warmixa akham sänwa:
  - Akax mä típico jan ch"amanïñawa khitinakatix Cristor iyawsäwip arsupki ukanakataki. Jupanakarux sacrificiot parlañx wal munapxi, ukampis janiw jupanakpachax sacrificio lurapkiti.
  Indio jaqix jank"akiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Orden ukax mä cimiento ukan luratawa kawkhantix cemento ukax iyawsäwi ukat laq"ax munaña! ¡Iyawsäwix quri chuymawa, munañasti hierrot lurat puñchuwa! Chʼiyar ajanun jaqinakakiw maynis ni maynis utji.
  . 5 JAQTHAPI
  Ukat alemán bombardero ukanx mä imill wawaw utjaraki. Uka tuqitxa Viola. Mä wali suma rubio, ukat masipax Nicoletta satawa. Ukat panpacha imill wawanakax wali sexy ukhamawa. Mä bombax mä alturat jaquntatawa. Ukat ukhamarakiw nuwasirinakax q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa.
  Imill wawanakax jupanakpachaw arnaqasipxi:
  - ¡Jiwasax ukham lunthatasiñanakätanwa, ukat supermenes ukhamätanwa!
  Nicoletta kullakajj fuselajet bombanak thuqtʼaraki. Ukat uñisiriruw t"unji. Inglés jaqinakax ukham jikxatapxi.
  Violax mä jiwayir bomba alaxpachat jaquqaniraki. Ukat jupax Imperio León ukan nuwasirinakaruw jiwayani.
  Ukat kunjamsa saraski uksa:
  - ¡Nayaw Gran Bretaña markanx axsarañ uñstayta!
  Ukat qʼala kayupwa chʼalljjtayasi. Ukat akham qʼuchtʼapxam:
  - ¡Churchill jilataruw ch"iyjañäni!
  Yu-188 ukankir imill wawanakax bomba jaquntañanx wali sum yatipxi. Jupanakan autopajj machaqawa ukat jukʼamp nayrar sartatawa. Pistolapan luratapax wali jank"akiw ch"axwañapa.
  Ukatwa imill wawanakampi ukat mä inglés nuwasirimpix balamp jiwayapxäna.
  Jupanakan avionapajj wali jayaruw saraski. Ch"axwirinakax wasitat q"ala kayunakapamp t"unjañ antutapxi.
  Violax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi uñisirinakajaruw ataúd ukar jaquntawayta!
  Nicoletta kullakajj akham sasaw jachäna:
  - Ukat nayax uñisiriruw jaquntawayta!
  ¡Ukat kunjamsa qʼala kayunakap aptʼaspa ukat chʼalljjtayaspa!
  Ukanakax imill wawanakawa ukat kunjams uñisirinakaparux jawq"japxi. Ukat jan saytʼamti. Chiqpach arianonaka.
  Ukat kunapachatï qʼala chuchunakap tʼijtʼapjje ukat chʼalljjtayasipjje ukhajja.
  Ukat wasitat bombanak jaquntapxäna.
  Ukat imill wawanakaw akan utji, yaqha avionanakan. Akax Evax bombanak jaquntatawa. Inglés aru t"unjasa ukat q"ucht"asa:
  - ¡Nayaxa wali jach"awa!
  Ukat Eva kullakajj qʼala kayumpiw pedalear sararaki.
  Ukampis Violax wasitatw bomba jaquntani ukat akham sasaw arnaqasini:
  - Nayaxa sallqa imillawa, mä horanxa tunka jaqi munta, ukaxa wali thaya, muspharkañawa!
  Walja nina nakhaskir británico soldadonakaw umaruw tʼijtjjapjjäna, ukhamat nina nakhantayañataki. Uma manqhar mantasax t"amt"asxarakïnwa, arnaqasiñanaka ukat sallqa jach"a jach"a tukuñanakas ist"asïna. Ukat wila muyunakax lamar qutan espuma taypinw jalnaqapxäna, qalltanx thithitänwa, ukatx juk"at juk"atw jilxattawayxäna ukat q"illuruw tukuwayxäna. Ukat nayrajj aka Oraqen jukʼamp jachʼa ukat jachʼa imperiopäkäna uka nuwasirinakajj jaqer uñnaqap chhaqtayasipjjänwa. Árabe warmix jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat aka jaqinakax burka uchasiñatakiw wayt"apxistu!
  Wila jaqixa, k"ari chuymampiwa nayranakap ch"uqt"asisa, akham säna:
  - ¡Amuyataxa, amenaza uñkatasiñamax jupanakarux axsarayi!
  Árabe warmix sarcasmo ukhamaw kisunakap uñacht"ayäna ukat akham sänwa:
  - Warmin llamp"u chuymanïtapax armaduran ch"amapampi uñtasitawa, ¡ukakipkarakiw juk"amp jiwayir ukhamarak jark"aqasiñatakix versatil ukhama!
  Alemanes jupanakax jank"akiw taqi ch"amampiw atacañ munapxäna, mä boxeador ukan tácticas ukanakapa, jupax uñisirinakan jan wakicht"atätapat jakthapisaw jank"akiw taqi ch"amampiw uñisirir t"ijtäna. Kunawsatix tunka tunka uñisirinakan avionanakapax aeropuertos ukan phichhantat uñjasipki, jan sartañjamäki ukhaxa. Kunawsatix jupanakan pachpa bombanakapax Lancasters ukan manqhan phallani ukhax taqi kunatix jak"apan utjki ukanak t"unjawayi. Ch"ama ukampis wali askinjam taktikanaka. Ukhamaw manqha pachan sinfonía ukax wali ch"amapar puritayna, ukatx juk"at juk"atw juk"at juk"at pist"añ qalltäna.
  Ukampis ukax chiqpachansa janiw ukakipkakiti, jan ukasti división aérea ukax lurawiruw puriwayi. Britániconakax ukham qullañ tukuyatat qhiparapki ukhax jupanakax taqpach q"añut apsusipxaspawa. Wali askiwa, planeadores de aterrizaje ukanakax nayratpach luratäxiwa, kunatix remolque ukax wali sumaw askichata. Inas jichhürunakan akapachan wali suma jaqenakächi.
  Ukhamatw t"ijtapxi, janiw cometas ukham t"ijtapkiti - juk"amp llamp"u, jan ukasti jank"akiw t"ijtapxi, ukat Wagner - Hitler-an wali munat obra maestra-pan musicapampis chikt"ata. Khitis yaqha jakirinakax "Apocalypse" peliculat amtapxäna, kawkhantix estadounidenses ukanakax aka particular musica apnaqapxäna vietnamitas ukanakar atacapxäna. Kunjamsa jupanakarux axsarayäna. Ukhamat akax Wagner, ukat thundering motivos, amplificadores tuqi. Paracaidistanakax ajanunakaparuw fósforo ukamp ch"allt"asipxäna ukat pintapxäna, jupanakax axsarañjam uñnaqt"anipxiwa, manqha pachankir saxranakar uñtasita. Ukhamaraki mä efecto psicológico ukar uñtasita. Ukhamaraki, yaqhipa reactivos ukatxa yaqhipa chips de magnesio ukanakaxa fósforo ukarux yapxatatarakiwa, ukhamata mä juk"a pachatakis qhant"ayañataki. Ukham axsarañjamawa, juk"ampirus chhullunkhayat qhant"ata ukat walja nina naktäwinakan telón de fondo. Ukat ametralladoranakas utjarakiwa, uka armanakajj dragón lakapar uñtat camuflado ukhamarakiwa. Ukatx alemán melodioso ukat katuntat ametralladoranakax ch"allt"asipxi. Ukat khuchhurata, ch"iyjata filanakax atipirinakan botas ukanakaruw jaquntatäpxi. Ukat waljanipuniw jaytjañ munapxi, alemán jaqinakat sipansa britániconakax jukʼampïpkchisa.
  Mä indio ukat mä árabe warmix mä jisk"a p"iyaruw imantasipxäna, uka p"iyax wali suma camuflatänwa. Redskin jupax akham siwa:
  - ¡Walikiwa, jupanakaruxa yapuchapxaraktwa!
  Ch"iyar ñik"utan warmix akham sasaw muspharäna:
  - ¿Jiwasaxa sasktati? Inas jumajj jiwasar sañ munsta?
  Indio jaqix jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! Palefaces ukanakax británicos ukanakaruw atipt"apxi ukat akax mä suma chimpuniwa! ¡Ukat horasajj purinkani ukhajja, ¡fiestasajj puriniwa! ¡Kunapachas indionakax continentep qhispiyapxani!
  Árabe warmix jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Jumax, kuna ch"amampis, akapach apnaqañ munasmati?
  Indio jaqix munasiñampiw mä p"iqin usuchjat wawar qhanañcht"kaspa ukhama, jachaqt"asïna:
  - ¡Khitinakatix sinti jikxatañ munapki ukanakax jilapartx jan kunaniw qhiparapxi! Ukhamajj ¡jachʼa cucharajj lakaruw chʼalljjtayi!
  Chiqansa, Fuhrer sat jaqix janiw kuntï halcón ukat halcón sat animalanakapas lurapki uk uñjkänti, ukampis principio tuqitxa, alemán pallapallanakan maquinapax taqi kuns chiqaparuw lurani sasaw amuyäna. Jilapachax Alemania markan pallapallanakan operaciones ofensivas ukanakax Kursk Bulge uksakamax mä jach"a nivel profesional ukanw lurasiwayi. Yaqhipanakax estándar sasaw sapxaraki. Ukham maquinax liwxatasinx q"al t"unjatätapax muspharkañawa.
  Ukat imillanakax mä uñtasit samka uñjapxi, mä kasta profecía vision, mä ch"ama kamachimp jark"ata - ¡sartam!
  
  
  TSAR MICHAEL UKAX PAYÏRÏRWA
  Nicolás II sat chachajja, Japón markanwa jiwayañ munapjjäna. Ukapachas tronot herencia katoqasajj jiwjjänwa. Mä uñt"at jiwayañ yant"awix chiqpach historianx lurasiwayi. Tsarevich Nicolás sat chachajj usuchjatäjjänwa, ukampis mä milagro toqew qhespiwayi.
  Ukampis janiw mä milagros paskänti. Aka suerte, Rusia markan taqpach sarnaqäwipanx juk"amp jan suerteni zar ukataki. Nicolás jiwata... Ukat jupamp chikaw jach"a chhaqhirix jiwxäna, jupax chiqans jan amuyt"asisaw reyin imperio ukat dinastía ukanakar t"unjäna.
  Ukat 1894 maranjja, tunka phesqani maranïkasaw Miguel II chachajj tronopar makatäna. Zar Nicolás sat chachan jilapawa. Uka jaqix janiw llamp"u chuymanïkiti, wali qhuru ukat jan axsart"irirakiwa. Mikhail Aleksandrovich Romanov jupax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx mä sallqa división ukan p"iqinchiripawa, ukat nuwasïwinx wali uñt"atawa. Jila partejja, Nikolai chachat sipansa jukʼamp qhoru jaqïnwa, jukʼamp jachʼänwa, jukʼamp suma ajanunïrakïnwa. ¿Jupajj jukʼamp yatiñanïpachänti? Nicolás II jupax janiw mä loqhe, yatiñan jaqikiti. Ukampis wali chʼamani, chʼamani ukat reyïñatak yuritayna. Ukhamarus, chiqans Nicolás II jan walt"awinaka, juk"ampirus warmipampi.
  Mikhail jupax janiw jilapat sipan juk"amp llamp"u chuymanïkiti, ukat juk"amp askixa, jupax juk"amp suerteniwa... Walikiwa, Nikolai, wali jan wali sutiwa zar ukanakataki. Ukat Nikolai jilataw nayrïr kuti jan waltʼayasïna. Qalltatpachaw Diciembre ukan kutkatasiwipax utjawayi. Ukatx Irán markamp ch"axwäwix jan askinjam qalltawayi. Uka atipjäwix atipjatäxänwa, ukampis janiw walja atiptʼäwinakax utjkänti. Ukat Irán markax janiw a priori Rusia markamp rival ukhamäkiti. Turquía markamp ch"axwaña. Ukhamaraki qalltanx janiw sinti suma jikxataskänti. Ukat atipjatanakax walja wila aptʼasisaw aptʼasipxäna. Ukat atipjañanakax jukʼanikiw utji.
  Ukat ukxarusti Cáucaso markan niya pusi tunk maraw Shamil jupamp ch"axwäwix utjawayi. Ukat akax jan waliwa, expansión ukax congelatawa. Ukat tukuyañatakix, Crimea ch"axwäwin atipt"aña. Ukat yatiyäwinakarjamaxa, Nicolás zar jupaw nayrïr kuti jiwayasïna.
  Jïsa, uka reyejj janiw suertenïkänti. Miguel Nayrïr... Jan walt"äwinak pachan apnaqäna. Jupaw Rusia markar qhespiyäna. Jupax Polonia markat mä qawqha markanakaruw katuntäna. Siberia markan mä jukʼa nayrar sartawayi. Ukampis janiw jaya tiempo jakkänti. Ukampis reyejj jila partejj normalänwa. Ukat jan sinti punturanakampi.
  Mikhail Romanov chachan políticapax Nicolás II chachan política ukampix pachpakïnwa: China ukat Inti jalsu tuqir jilxattaña. Puerto Arturo markan lurañapa. Alemania markamp diplomacia, Japón markamp ch"axwañatak wakicht"asiña. Chiqansa, Inti jalsu Uraqimpi jan ch"axwañax janiw utjkaspati, ukax qhanaw amuyasïna. Wali llakitaw jupax activamente armaskäna. Ukat zar waynax jach"añchañ munäna, atipt"añ munäna, Q"illu Rusia lurañ munäna. Ukhamarus, qhanaw China markax jutïrin mä jach"a ch"aman tukuñ arsuwayi, ukat jichhax jaljañax wali askïspawa. Kunapachatï tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa sarnaqki ukhajja.
  Japón markax Port Arthur markan escuadrón ruso ukarux atacataynawa.
  Ukatxa, almirante Makarov sat chacharuw khitapxäna. Jichha kutix janiw jiwañax utjkänti. Mä chiqanx kunatix Mikhail jupax janiw Tsarevich Kirill juparux Makarov ukar jark"añapatak jayskänti ukat jupax janiw barconkkänti. Ukat ukax mä juk"a thakhi mayjt"ayawayi.
  Almirante Makarov jupaw uka escuadrón ukar yatichäna. Ukatxa, kunapachatï japoneses ukanakax minanakan katjatäpkäna ukhaxa, togo markankir flotaruw atacañ atipxatayna.
  Naval ukan nuwasïwipax flota rusa ukan iyawsayañjam atipt"äwimpiw tukuyäna. Ukampis qhepatjja, japonés jaqenakajj ukhampachasa, Puerto Arturo markaruw muyuntapjjäna. Ukampis janiw jaya tiempotakïkiti. Mikhail chachajj Kuropatkin sat chacharuw jaqunuküna, ukat mä sullka ukat jukʼamp yatiñan comandanteruw uttʼayäna. Ukat wasitatwa uraqin atiptʼäwinakax atipjapxäna.
  Japón markax taqpachanx qutan atipt"ataw uñjasiwayi. Ukat ukat uka soldadonakax uraqiruw puripxäna.
  Uka samurai jaqinakax katuyasipxänwa. Rusia markax Islas Kuril uksaruw wasitat katuntawayi, Taiwán ukat Corea uksaruw katuntawayi.
  Uka qhipatxa, China markan walja provincianakapax munañapampiw uka imperio ukar mantapxäna, Zheltorossiya ukham utt"ayapxäna. Reyin imperiopajj jukʼampiw jiljjattäna ukat wali sumwa jiljjattäna.
  Janiwa Duma, jani ukaxa jani wakiskiri democracia. ¡Janiw jakañakiti, jan ukasti khuyapayasiñawa! Markasan jank"aki nayrar sartawipa. Ukampis naturaljamax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwix jan jark"ataw uñjasiwayi. Ukat jichhax dragonan pachapax purinxiwa.
  Ukampis aka pachakamax Rusia markax niyaw k"acha tankinak "Luna"-2, jach"a tanques "Pedro Jach"a" ukanïnwa, Mendeleev yuqapan luratawa, ukat uraqpachan juk"amp ch"aman bombarderos ukanakaw utjäna: "Svyatogor" ukat "Ilya Muromets". ¡Ukham chʼamajj nayratpachänwa!
  Ukat Rusia markan ejercitopax nayrïr urutpach atipt"añ qalltäna. Ukat zarista soldadonakan jakhüwipax, kunatix China markax chikat anexionatänwa, ukax waljapunïnwa.
  Rusia markankir soldadonakajj Prusia inti jalsu toqenwa alemanonakar atipjapjjäna, ukat Königsberg markaruw muyuntapjjäna. Lviv ukat Przemysl sat markanakaruw jankʼak apapjjäna. Rusia markax sinti pallapallanakanïnwa, ukat walja k"acha, móvil tanques ukanakanïnwa. Ukax janiw mä kipkakïkänti ukat wali axsarkañ ch"amaw uñacht"ayasïna. Mä ejercitot mä ejercitoruw liwxatäna.
  Rusia markan ejercitopax Budapest markaruw katuntawayi.
  Alemania markax mä jan walt"äwin jikxatasïna. Rusia markankir soldadonakajj niyaw Oder sat cheqar jakʼachasipkäna. Italia markax Austria markamp ch"axwañ yatiyarakïna. Chiqansa, Imperio Otomano ukax Rusia markamp nuwasiñaruw mantawayi. Ukampis ukax taqi frentenakan atipt"asiñaru ukat atipt"añarukiw tukuwayi.
  Rusia markan pallapallanakapax Oder uksanx nayratpachw chiqancht"asipxi. Ukat juyphi pachanx Berlín markaruw ch"axwañ qalltapxäna. Janiw kunas markar katjañatak utjkänti. Ukhamat alemanonakax wali ch"amampiw Occidente uksanx watat uñjasipxi.
  Ukat Wilhelm jilatampi ukat sede centralapampejj jankʼakiw sumankañ utjañap yatiyapjjäna, mä arunjja, katuyatäñwa yatiyapjjäna.
  Uka guerrajj sojjta phajjsinakakiw utjäna. Rusia markankir soldadonakax Estambul markaruw katuntapxäna. Ukat Türkiye markajj Miguel II zar sat chachan ejercitopampiw katuntatäna.
  Uka qhepatjja, Peterhof markanwa sumankañajj utjäna. Austria-Hungría markax t"unjatäxänwa ukat janiw utjxänti. Galicia ukat Bukovina uka markanakax Rusia markan provincianakaparuw tukupxäna. República Checa ukat Eslovaquia markanakajj Miguel II zar chachan pʼeqtʼat reinonakaruw tukupjjäna. Hungría markax Zar ruso ukarux reyit uñt"ayarakïnwa.
  Cracovia ukat yaqha uraqinakax Reino de Polonia uksaruw mantapxäna. Prusia Oriental ukax khuchhurata, Danzig markax Rusia markar tukuwayi. Asia Menor, ukat Irak markax Bagdad markamp chikaw jilpachax rusa markar tukuwayi. Gran Bretaña markankirinakajj Basra ukat Palestina provincianakarukiw katoqapjjäna, Francia markajj Siria markan sur toqenkir markanakaruw katoqäna.
  Yugoslavia reinojj uttʼayatarakiwa, ukanjja Miguel II chachajj jupamp chikaw apnaqjjäna. Nayax mä juk"a apt"asiwaytwa nayatakis Italiatakis. Ukhamatwa Rusia markax mä jach"a atipt"ir tukuñ atipxatayna. Ukat jiskʼa gastonakampiw jiskʼa chhaqtäwinakan tʼaqhesipjjäna. Ukampis Alemania markax Rusia markaruw jilpach reparacionanak pagañapäna. ¡Wali muspharkañ atipjäwi!
  . JANK"A 2. 2.1.
  Uka qhepatjja, jukʼamp walja jiskʼa chʼajjwäwinakaw utjäna. Rusia markax Afganistán uksat jilpach katuntawayi - sur uksanx Gran Bretaña uksaruw sarawayi, ukatx pä kimsatx mayniw Irán uksarux katuntawayi - sur uksanx británico uksankirinakarakïnwa. Ukatx zarista, francés ukat británico soldadonakax qhipharux Península Saudita uksaruw jaljapxäna. Hegemonía ukax uñstawayiwa. Japón markax Alemania markan yaqhip yänakap jupatakikiw apthapiñ atipxarakïna.
  1929 marakamax qullqituqit jiltäwix uraqpachanw uñjasiwayi - Rusia markanx juk"amp ch"amaniwa. Ukampis uka qhepatjja, Jachʼa Depresión ukaw utjäna. Ukaw Hitler chachar Alemania markan apnaqañapatak yanaptʼäna.
  Rusia markanx ukhamarakiw revolucionario ukat huelga ukanakax jilxattawayi. Ukampis 1931 maranjja, Japón markampejj China marka contraw machaq guerrajj utjäna. Rusia markax juk"amp ch"amaniwa, ukat flota ukax almirante Makarov - almirante Kolchak jupan digno sucesor ukan p"iqinchatawa.
  Atipjäwi, uraqir puriñ ukat Japón markax Pacífico uksan taqi yänakapampix Rusia markan mä provinciaparuw tukuwayi. Ukat zar Miguel II ukat Japón markankir emperador ukhamaraki. Jïsa, wali sumpun irnaqäna. Ukampis akapachan apnaqatäñatak chʼamachasiñajj janiw tukuskänti.
  Hitler chachajj jukʼampiw chʼamanïskäna. Ukat mä mayacht"asiwiw uñstawayi: Alemania, Italia, Rusia, Gran Bretaña, Francia, Holanda, Bélgica ukat EE.UU.
  1940 maranx chiqpachanx zarista ejercitox China markar katuntañ tukuyäna ukatx francés, holandés ukat inglés ukanakan yänakaparuw t"ijtäna.
  Hitler chachajja, 1941 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw Francia markar katuntasin guerra qalltäna. Fuhrer ukax mä jach"a amtäwinïnwa ukat Mainstein ukan genio ukanïnwa. Rusia markax Asia ukat África uksankir colonia británica ukat francesa ukanakaruw mä ofensiva qalltawayi. Akax ukham qhuru ch"axwäwiwa.
  Rusia markax nayratpach uraqpachanx nayrïr chiqanw jikxatasïna, jaqinakan utjatapata, ejercitopax wali suma ukat nayrar sartat tanques ukat avionetas ukanakampiw utt"ayatäna. ¡Helicópteros, ch"axwañ avionanaka, ataque avión, bombardero, ukat jets ukanakax niyaw walja lurañanakanïxi! Jilapachax kunjamakitix taqi kunas wali sumaw saraski.
  ¡Hitler chachajj mä phajjsi chikataniw Francia, Bélgica, Holanda ukat Dinamarca markanakar katuntäna! Rusia zarista ukax Noruega ukat Suecia markanakaruw katuntawayi. Ukhamarakiw India, Indochina, Irán uksan sur uksanx Península Saudita uksanx Egipto uksar mantawayi.
  Inglés ukat francés colonial pallapallanakax jisk"a ch"axwañ yatiñanakapampix yaqhachatäpxänwa ukat wali jisk"a pallapalla ajayunïpxänwa - niyas jan sayt"asisaw katuyasipxäna.
  Hitler chachajj jupa pachpaw África markar sarjjañ munäna, ukampis Españajj Alemaniaruw uñisïna. Ukatx fascistas ukanakax Franco régimen ukarux atacapxäna ukat atipt"apxäna. Ukat ukatsti Portugal markanwa. ¡Wali chʼamampi nuwasiñat qhepatjja, ¡Gibraltar markaruw katuntatäpjjäna!
  Ukatxa, Rusia ukat Alemania markanakax África uksaruw katuntapxäna. Aka chiqanx jach"a chiqanaka, junt"u uraqinaka, wasar pampanaka ukat jan thakhinakax juk"ampiw jark"atäna, Gran Bretaña, Francia ukat Portugal markanakan jan ch"amani ukat jan amuyt"asir colonial soldadonakan sayt"asitapat sipansa.
  Ukanjja, territorionak katuntapjjänwa. Ch"axwawinaka episodica, resistencia focal. Tanques rusos ukanakax wali sumawa ukat suma maniobrabilidad ukaniwa, juk"ampis medio: "Nikolai", ukax Tsarevich Nicholas ukan sutipampiw sutinchata, japoneses ukanakan jiwayata.
  Tsudax qhispiyawayi uk yatiñamawa Sanzo , Rusia markanx jupatakix mä monumento ukaw Torre Eiffel ukamp San Petersburgo markan t"unjapxañapäna. Jan ukajj inas uka tanquejj jupan sutip ucharaksta.
  Kunjamakitix "Nikolai"-3 ukax mä juk"a k"acha tankïnwa - kimsa tunk tonelada ukjat juk"ampi, móvil motor diésel ukampi. Ukax legendario kimsa tunk pusini armadurat sipanx juk"amp jach"änwa, armadura frontal ukax juk"amp thithita ukat juk"amp inclinada, silueta ukax juk"amp jisk"akiwa, ukat juk"amp jach"a barril pistola ukampiw utjäna, ukampirus calibre 76 mm ukar uñtasitarakïnwa.
  Kunjams sasma, Rusia markax pä kimsatx jilaw África uksanx katuntawayi, mayninakax Alemania ukat Italia markanakaruw sarapxäna. Ukat mayo phaxsin 1942 maran walja bombardeonak aptʼasitapatxa, Rusia ukat Alemania markanakax Gran Bretaña markaruw soldadonak mayachtʼat uraqir puriyapxäna . Uka ch"axwäwix pä semanakiw utjäna ukatx Inglaterra ukat Irlanda markanakax katuntatäpxänwa.
  Ukat mä phajjsitjja, Irlanda markaruw katuntjjapjjäna.
  América markax juk"amp pasivo ukhamaw sarnaqäna, ukham jan walt"ayir ch"axwäwir mantañ axsarasa, ukampis Gran Bretaña markarux recursos ukanakamp yanapt"askakitaynawa. Ukatwa Hitler, Mussolini ukat Miguel II jupanakax qullqi tuqit jukʼamp chʼamani chʼamanïñ tukuyañ amtapxäna.
  Ukhamarus Rusia markax Alaska uksanx América markamp mä frontera común ukaniwa. Ukat jupanakax nayraqatw Chukotka markar mä ferrocarril lurawayapxi - ¡ukax ch"axwañatakix wali askiwa!
  Ukat jichhax rusa, zarista ejercitox sarxaniwa... Ukat Alaska markaruw mantapxani. Ukampis tanques estadounidenses ukanakax janiw rusanakax contras sarapkiti. Ukhamaw pasäna.
  Rusia markankir soldadonakax 1 uru sata qallta phaxsit 1942 maranw Alaska markar uraqir puriñ qalltapxäna... Ukat wali sum nayrar sartapxäna.
  Jank"akiw puente p"iqip jach"anchayaña. Ukat kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, suma rusa imillanakax ch"axwäwinakanx chikanchasipxi.
  Jupanakax Nikolai-4 machaq tank ukankapxi. Ch"axwirinakax q"ala kayunipxiwa, bikini ukampiw isthapt"asipxi. Ukat jupanakax mä juk"amp ch"aman 85mm largo barril pistola ukanipxi: Sherman ukan qhixu qhixu.
  Niya noviembre phaxsinwa, chhijchhix ch"uqiruw puri, ukampis suma imillanakax: Natasha, Maria, Aurora ukat Svetlana, janiw kuna isi uñt"apkiti ukat niya q"ala ch"axwapxi.
  Aka chiqanx nuwasirinakax mä Sherman concha ukan mä chiqap golpe ukamp ch"axwapxi ukat t"unjapxi. Jupanakax kisunakap q"ala ch"uqt"asipxäna. Natasha kullakajj pallapallampiw arnaqasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Rey layku taqiniruw jawq"jta!
  ¡Ukat kunjamsa wali nina nakhantaski!
  Ukat Mariax ch"axwani, ukat wali chiqaparuw Sherman ukan torretap ch"iyjani.
  Jupax uka apsusaw tuiteó:
  - ¡Nayaxa metal khuchhuri tawaquxa!
  Ukat ukat Aurorax mä proyectil uñstayani. Ukat ukhamaraki chiqapa ukat qhana.
  Uka nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a aeróbatica ukaxa!
  Ukat ukat Svetlanax taqi colerat ch"amapampiw ch"allt"apxätam. Rubia imilla t"unjiri. Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Nayaxa infierno saxrawa!
  Ukat pusinipuniw thakhiparjam sarnaqapxani, Alaska uksan sur uksan sarnaqapxani.
  Ukat akax Alexander-4 tank ukawa, ukhamarakiw machaq modelo suma imillanakampi. Mä ch"aman 130 mm largo cañón arma, llätunk ametralladoras ukhamarak mä tripulación phisqa suma imill wawanaka bikini.
  Ukhamarakiw sarapxi ukat ch"axwapxi, estadounidenses ukanakarux jaqunuqapxi, Shermans ukanakarux mantapxi.
  Alenkax q"ala kayunakapamp mä proyectil apsusaw q"ucht"äna:
  - ¡Zar Miguelan jach"añchäwipataki!
  Disparonak apsuñkamax Anyutax yanapt"awayiwa, estadounidenses ukanakarux ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuyasa:
  - ¡Jach"a rey!
  Agustín chachax ch"allt"arakitaynawa, Sherman ukarux p"akjatayna, sist"asisa:
  - ¡Sumankañataki, irnaqañataki, imperiotaki!
  Mirabela kullakajj jutïrinwa fusilamp jiwayäna. Ukat uñisirinakan armadurap p"akjasaw akham sist"äna:
  - ¡Machaq rusa kamachitaki!
  Ukat ukat Olimpiadax proyectil ukarux jalxatawayi, kunjamatix thuqt"askäna ukat thuqt"askäna ukhama:
  - ¡Nayaxa uñisiritakixa ukham ch"amampi, llakisiñampiwa!
  Imill wawanakax suma sarnaqapxi ukat nina. Esmeralda ukat zafiro nayranakapanjja, manqha pachan nina nakhantäwipa.
  Ukat machaq tanque Alexander-4, taqi ángulo ukanakat jan mantañjama, nayrar sartaskiw ukat estadounidenses ukanakaruw trilo. Ukhama uñacht"ayaña ukatxa jan kun mayisaki t"unjañawa.
  Ukat imillanakax, wali thayawa, ukat jupanakax bikini ukat niya q"ala jan isinïpxiwa -suma! ¡Jiwasax mä pusiniruw apanipxta!
  Alenkax mä proyectil americano autoruw jaquntani. Kunjamsa jupax rams ukat qʼuchtʼi:
  - ¡Nayaxa akapach warawarawa!
  Ukat ukxarusti Anyuta ukax aptasin antutani, uñisiriruw khuchhuqani, ukat sist"asini:
  - ¡Ukat jach"anchawi imperioru!
  Ukat ukat Agustín chachax mä conchampiw jawq"jasini, uñisiriruw ch"allt"ani, uñisirinakan armadurap p"akjani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Nayaxa wila p"inqani tawaquwa!
  Ukat ukat Mirabelax sandaliampiw uchatäni . Ukat enemigoparux jiwayir proyectil ukamp jawqʼjani. Jupajj torre tʼunjani ukat jachʼat arnaqani:
  - ¡Ranxa ram ukata!
  Ukat ukxarusti suma heroe Olimpiadas ukanakaw lurasini. Ukaw jukʼamp jiwayir conchanak phichhantani. Uñisirinakan tankparux t"unjapxani ukat akham arnaqani:
  - ¡Taqiniruw q"umachä!
  Akax mä tank paqallq tunk tonelada pesa ukat uñisirinakan redoudas ukanakar t"unjawayi. Ukatx ch"uqi taypinx jasakiw sarnaqäna - motorax qhipa uñstawiwa - turbina de gas! Ukham autojj janiw ukhamaki saytʼayañjamäkiti.
  Alenkax akham q"ucht"i:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti! ¡Rusia lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi! Rusa lobos - ¡heroes ukanakar aruntt'apxam!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakap apnaqasa, gatillo chʼalltʼasa, uñisiriruw chʼalltʼi. ¡Kunja imill wawasa!
  Anyutax q"ala kayunakap apnaqasaw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Ukat nayax wali jach"atwa!
  Ukat ukatsti Agustín chachajj mä proyectil lanzasaw akham sasaw jachäna:
  - ¡Nayaxa sallqa imilla!
  Ukat Mirabelax mä q"al jiwayir ukat arnaqañ yänak antutani:
  - ¡Machaq, jan k"uchi fronteranakaru!
  Ukat jupax lakap ukham rosa ukat jaya uñacht"ayani.
  Ukat ukxarusti Olimpiadas ukanakax estadounidenses ukanakaruw ch"allt"ani ukat t"unjapxani, ukat wali sum lurapxani.
  Suma, taqpachanx mä qhana atipt"äwiw uñjasi. Aka ch"axwawix atipt"awayiwa ukatx rusa ukhamarak zarista ukanakax nayrar sartasipki.
  Diciembre phajjsit 1942 mara tukuyarojja, taqe Alaska markajj zarista sat ejercitompiw katuntatäjjäna, Canadá markanwa nuwasiñanakajj utjarakïna.
  Tanques ukanakat sipansa, warmi pilotonakax jet avionanakampiw nuwasipxaraki. EE.UU. markanx aviación ukanx waljaw utji, ukampis calidad ukax wali jan waliwa. Janiw jet ruso ukanakamp chikachasiñax utjkaspati. Ukax uñisirinakarux terminadores ukanakan ch"amapampiw ch"allt"i.
  Ukat Anastasia ukat Margarita imillanakax "Ekaterina"-6 avionanakapanx kunjams sum cuentanak apthapipxi.
  Anastasiax llätunk avionetas estadounidenses ukanakaruw mä phallawimp phisqa avión cañones ukanakamp jaquqaniwayi ukat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä super-clase ch"axwirikïtwa!
  Ukat qʼala kayumpiw pedalonakar chʼalljjtayi.
  Margaritax tunka avionetas estadounidenses ukanakaruw mä phallawimp jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Ukat nayax mä clase juk"amp jach"a!
  Anastasiax q"ala kayunakapamp gatillonak ch"allt"asi ukat uñisiriparuw ninamp phichhantawayi. Ukax paqallq Ejército de Estados Unidos ukan autonakaparuw ch"allt"ani ukatx chhuxriñchjasini:
  - ¡Nayaxa ukhama ch"axwiritwa, reyixa wali kusisita!
  Margaritax jiwayir jaqiruw antutarakini ukat chhuxriñchjarakiniwa:
  - ¡Ukat janiw reyi sapakikiti! ¡Wali suma uñnaqtʼanïtanwa!
  Imill wawanakax nuwasipxi ukat kunayman autonakaruw ch"axwapxi. Uñisirinakarux jiwat ch"uqimp uñtataw basurar jaquntapxi. Ukat Estados Unidos markankir avionanakaruw tʼunjapjje.
  Anastasia kullakajj jukʼamp walja avionanakaruw jaquqanïna ukat qhuruchasïna:
  - ¡Pä p"iqini reyin águilataki!
  Margarita kullakajj ñikʼutan kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Ukham thaya yänakataki!
  Ukat jukʼamp tunka payan autonak americanonakaruw chʼalltʼarakïna. Ukanakax imill wawanakawa. Imill wawanakax jiwayañ wal munapxi. ¡Ukat chʼiyjañamawa!
  Ukat aka chacha warmix irnaqapxi...
  Uraqinkir amtanakar saraña. Ukat Shermans ukanakamp sarañamawa, jupanak taypin chiqak punchumpi. Kunjamtï mä metalat lurat agujajj siski ukhama. Ukat jukʼamp chʼamani hierrompi acerompi jaljaña. Ukhamaw jupanakan t"unjäwipax utjawayi.
  Anastasiax walja Shermannakaruw ch"ankhampiw jawq"jatayna ukat jupa pachpaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa wali ch"amani tawaquwa!
  Margaritax uraqinx estadounidenses ukanakaruw jawq"jaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - Ukampisa janiwa kunasa jark"kituti, janirakiw kunapachas jark"kituti!
  Anastasiax uñisiriruw t"unjatayna, tankanakaruw ch"allt"atayna ukat arnaqatayna:
  - ¡Reyitakixa, ¡janiw khitis juk"amp yatiñanïkiti, juk"amp thayarakiwa!
  ¡Imill wawanakax chiqpachansa wali suma uñnaqt"anipxiwa! Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, ¡mä bikinimpikiw uñachtʼayasi! ¡Ukat jan atipjañjamäki!
  ¡Janiw khitis imill wawanakarux atipt"kaspati ni jark"kaspati!
  Anastasia, ch"axwaña, pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa acero p"akjasiri imillawa!
  Margarita, jupax ch"axwañ sarantaskakiwa, jupax saskakiwa:
  - ¡Ukat kuna metalanakas utji!
  Imill wawanakax t"ijt"apxi ukat ch"axwapxi... Thaya ukat juyphi pachas utjkchixa, ukax janiw jark"kiti. Canadá markanx nuwasiñanakax utjiwa.
  Anastasia kullakajj wasitat nina nakhantayäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä waynar uñtasitawa!
  Margarit kullakax activamente confirma ukat martillompiw mä pantera ukan colerasiñapa:
  - ¡Nayaw taqit sipan juk"amp k"uchirt"iri ukat juk"amp thaya!
  Imill wawanakax, kunjamtï uñjktanxa, chiqpachansa walpun jakthapipxi ukat jan arsuñjam suertenipxiwa!
  ¡Chika q"ala qullqinak apthapipxi! ¡Ukat janiw llakisiña yatipkiti, janiw pächasiñas utjkiti! ¡Jupanakax kunayman amuyunakanïpxiwa!
  Ukampis, mä juk"a arumpixa, suma uñnaqt"aninakax suertenipxänwa. Jupanakax pusi warawaran generalaruw katuntapxäna ukat mä ataque aéreo ukamp atacapxäna. Jach"a suma uñnaqt"aninaka. ¡Jupanakax ukhamarakiw jumarux chhuxriñchjasipxätam!
  Ukat mayamp Rusia ukat Alemania markan tanques ukanakax Canadá uksanw sarnaqapxi.
  Akax Gerda ukan tripulacionapawa, mä alemán T-4 ukan. Chiqpachansa, uka autox soviético autonakat sipansa jukʼamp jan chʼamaniwa. Ukampis imill wawanakax janiw jasakïkiti - q"ala kayukiw ukat bikini ukamp thaya pachanx ch"axwapxi. ¡Ukat ukax mä jukʼa qhanañchi!
  ¡Chiqpachansa, ¡ukham nuwasirinakax wali thayapxiwa! ¡Janiw pächasiñanaka ukat jan chʼamanïñ yatipkiti! ¡Nayranakapan zafironakampi diamantenakampi nakhantatäski! ¡Ukham suma uñnaqtʼanïñax janiw mä centímetro uraqis uñisirinakarux churkaniti! Jupanakax qullanäpxiwa ukat jan wali jaqinakäpxarakiwa.
  Jupanakax jach"a ch"amampiw jupanakpachax sarnaqapxi.
  Ukat akax kunjams estadounidenses ukanakarux t"unjapxi.
  Gerda kullakajj qʼala kayunakap apnaqasaw fusiläna ukat akham sänwa:
  - ¡Nayaxa sallqa imilla! ¡Ukat janiw mä virgenäkänti!
  Ukat uka qhepatjja, larusiñaruw purtʼasi.
  Charlotte kullakajj cañonatjja, pallapallarakïnwa. Inas jan sinti chʼamanïkchiti, ukampis jankʼakiw jalnaqtʼi:
  - ¡Nayaxa mä junt"u ch"aphi ch"aphiru uñtatawa!
  ¡Uka qhipatxa suma uñnaqt"anïñax apt"ani ukat jach"a lakap uñacht"ayaraki!
  Ukat ukat Christinax ch"allxtayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Ukat nayan vocalanakaja! ¡Klykov sat jaqejj wali chʼamawa!
  Jupasti lobo kisunakap apsusaw arnaqasini.
  - ¡Machaq atipjäwiw utjani!
  Chiqpachansa, nuwasirinakax wali chʼamani ukat nuwasirïpxiwa. Ukat jupanakax wali muskulunakan chʼamanïpxiwa ukat wali colerat colerasipxi.
  Ukat Magda kullakax uñisirinakarux ch"allt"arakiniwa. Mä Sherman ukarux jaya chiqat t"unjani, wali chiqaparuw tukuyat tukuyar ch"allt"ani ukat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa ukhama thaya alemán jaqitwa!
  Pusi jaqinakaxa, autox janis wali askïkchixa, sumwa nuwasipxi.
  Ukat ¿kunatsa? ¡Kunattejj niyas jan isinïpjjewa! Ukat nuwasirinakax wali sumaw uñisirinakarux t"unjapxi.
  Gerda kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Jiwasax Fuhrer ukarux wali askiwa!
  Uka qhipatxa suma uñnaqt"an tawaqux wasitatw ch"axwani ukat munat jisk"a ajanuparux q"ala ch"allxtani.
  Aka chiqan nuwasirinakax ariano ajayunïpxiwa. Ukat jupanakax janiw thaya pacharux axsarapkiti. Canadá occidental uksanx juyphi pachax wali thayakïkchisa.
  Ukampis janiw kunas - q"ala kayuni ukat niya q"ala jan isinïñakiw. Ukatxa ¡suerte ukat atipjäwiw utjani!
  Ukanakax jachʼa jachʼa tukur ajayun phuqtʼat nuwasirinakäpxiwa.
  Jichhas arianonakax janiw mä kipkakïpkiti jan jaytjasisa. Jan ukasti rusa imillanakakiwa.
  Ukampis Natasha "Nikolai"-3, ukhamarak bikini ukat q"ala kayuni, ch"iyar jaquntawayi, kutt"awayxi ukat sarnaqawayi. Ukampis tanquepajj alemán T-4 sat avionat sipansa jukʼamp askiwa. Aka chiqan ch"axwawix wali ch"amawa ukat wali ch"amawa.
  Yankees ukankirinakax kutt"ayañatakiw ch"amachasipxi. Ukampis Natasha kullakajj "Layqa" jaqeruw tʼunjäna ukat perla kisunakjam jachaqtʼasisaw sistʼasïna:
  - ¡Nayax ukham imill wawatwa, janiw khitis jak"achaskaniti!
  Ukat Mariax chiqaparuw americano tankinakarux pallapallanak jaquntäna. Jupanakarux ch'uqt'ani, q'ala kisunakampiw chhuxriñchjasini.
  - ¡Janiw kuna ch"amas apt"añjamäkiti!
  Ukat ukjatx Aurorax turkakipt"asaw ch"axwarakini. Sherman sat barcojj tʼunjatäjjänwa. Jisa imilla ukax kuntix jumax munkta ukawa.
  Ukat ukjatx Svetlanax yanapt"awip churani... Kunjams estadounidenses ukanakarux usuchjani.
  Lamar qutan nuwasiñanakax utjarakiwa. Flota rusa ukax Filipinas markaruw katuntawayi.
  Ukat akax ukhamarakiw equipo: q"ala kayuni marinero imillanaka. Ukhamaraki niya q"ala jan isin suma uñnaqt"ani, bikini ukan. Chiqans Filipinas markanx juyphi pachanx pachax wali sumawa - junt"u, kunatix niyas ecuador ukhamawa.
  Ukat imill wawanakax nuwasiñasa, chʼaxwañasa wali munatawa. Ukat qʼala kayuni, muyu talonanakampiw lliphipis tʼijtʼapjje. Aka chiqankir imillanakax wali munasiñampiw sarnaqapxi. Ukax wali sumawa - super!
  ¡Ukhamarus, jupanakax katuntat jaqinakar violañx wal munapxi! Jupanakax jupanakpachaw chint"asipxi ukat ukatsti muyuntapxi. ¡Ukat sintipuniw katuntat jaqinakax jan amuytʼasipxäna! Ukat jupanakax taqpach chhaqtayañ amtapxi jupanakpachataki - jan ukax juk"ampirus, janiw jupanakpachatakikiti, jan ukasti uñisirinakapatakiwa.
  Ukham thaya tripulacionanakax chika q"ala jan isin imillanaka. ¡Ukat janiw kunas jarkʼkaspati ni tʼunjkaspati!
  Ch"axwirinakax mä crucero estadounidense ukar mantapxi. Niya qʼala jan isinïsaw jaltʼapjje, qʼala kayukiw musculonakapajj qʼomachat ñikʼutap manqhan liwjjattʼasi. Ukat jupanakax wali coleratapuniw estadounidenses ukanakarux ch"iyjapxi. Ukat janiw mä jukʼsa qhespiñatak chʼam churapkiti.
  Ukat jichhax suma Stella ukat Masha masipampiw uñjasipxi. Panpachaniw imill wawanakax jach"a jach"a, musculoso rubios ukanakax taqiniruw ch"uqt"apxi. ¡Kunatix jan mä ch"axwäwïki ukax cuerponak khuchhuqañawa ukat ch"iyjañawa !
  Imill wawanakax americano barcon sarnaqapxi. Ch"iqa tuqiru ampar luqxatapxani ukhaxa, mä callewa, ch"iqa tuqiru ampar luqxatapxani ukhaxa, ¡mä callejón ukhamawa!
  Ukat imill wawanakax janiw sayt'apkaniti ! ¡Janiw uñisirinakarux mä ch"am jaytapkiti! ¡Ukat arnaqasipxaspa ukat musculonakap chʼallxtayañ qalltapxani ukhaxa, ¿kamachasmasa!
  Ukatsti wasitatwa espadanakap luqxatapxi, jach'at arnaqasipxi.
  - ¡Jiwasax Zar, País ukat Mikhail Romanov ukanakatakix imill wawanakakïtanwa!
  Ukat samurai repollo ukham khuchhuqapxi. Ukatwa Stella kullakajj uka aptʼasisin Estados Unidos markankir oficialan inglepar qʼala kayupampi taktʼäna. Jupajj jukʼamp altoruw tʼijtjjani ukat qotaruw jaltani.
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw churani:
  - Nayan ch"axwawinakajatakixa, qullqi churapxi!
  ¡Ukat mayampiw kisunakap qʼala chʼiyjasini ukat perlat uñtat kisunakapwa qhantʼani! ¡Kunja imill wawasa! ¡Jichhax juk"amp juyra ukat aroma!
  Ukat imill wawanakax jupanakpachaw jank"ak sarapxi. Ukat mä tornado sat jachʼa thayar uñtataw pasapxi. Jupanakax janiw uñisirinakarux mä ch"am churapkiti. Jupanakax jach"a ch"amanïpxiwa. Saxranakan ch"amakapa ukat waranq waranq angelanakan ch"amakapa.
  Ukat akax Masha juti, jupax pä sablempiw mä kutikiw kimsa p"iqip khuchhuri! Akax mä imill wawawa - mä imill wawawa taqi imill wawanakaru!
  Panpachani suma uñnaqt"ani jaqinakaxa espadampi clavonaksa martillompi jawq"jasipkaspa ukhama khuchhuqapxäna. Ukat luratanakapansa janiw jan chʼamanïñasa ni pächasiñas utjkiti. Juma pachpaw sarnaqañama, jan qhipäxar kuttʼasa ni jaytasa. Justicia ukax jaqinakar mayacht"añaw wakisi. Mä imperio, mä corona, mä meta ukat espacio ukar jach"anchayaña.
  Uka pachanx nayrïr satélite artificial Uraqinx órbita ukar jaquntatäskiwa. Akax jupax uraqpachanw t"ijt"aski.
  Ukat bikini ukan rusa imillanakax jupanakpachaw ch"axwapxi. Ukat uñisirit sipansa janiw jiskʼachatäpkiti. Ukat americanonakax, suma uñnaqt"an jaqinakamp khuchhurata, jaltxapxi. Ukhampachasa, imill wawanakax wali jach"a clase ukat yatiñanipxiwa.
  Mä kutix Japón markan nuwasiñ atipjapxäna. Ukat jachʼa cheqanakansa nuwasipjjarakïnwa. Pachpa emperadorajj katuntatäjjänwa. Jupanakax jach"a yatiñanakapwa uñacht"ayapxäna. Jupanakax ukham pasión ukat musculos ukanakan ch"amanïpxiwa. Chiqansa, ¡ukham imill wawanakax mä milagrowa!
  Jupanakax palacio ukan samurai ukanakaruw khuchhuqapxäna. Ukat niya qʼala qʼala jan isinïpjjarakïnwa. Uñisirinakapar muspharayirinak lurañ yatipki uka imill wawanaka.
  Ukat kuna aychas khuchhurapxirïna ukat artistanak uñachtʼayapxäna. Ch"axwirinakax, jan pächasisaw nayrar sartapxi.
  Mä almirante estadounidense ukan p"iqipax sable ukamp khuchhurata. Ukat kunjamsa suma uñnaqtʼanakajj larusipjjani, ñikʼutanakap jan qhantʼayasa.
  Ukat mayamp ofensivaruw sarapxi ukat jupanakpachaw khuchhuqasipxi. Ukham nuwasirinakax chiqpach monstruonakawa. Ukat trononjja, Miguel zar satänwa. Alejandro Kimsïr chachan wawapawa, ukampis janiw uka wawapäkänti. Mä suerteni, juk"amp amtasiri, juk"amp ch"amani, ukat ukhamarak mä yatiñan apnaqiri .
  Ukampis chiqans suertex wali askiwa, ukat juk"amp jach"a ch"ama - Mikhail jupax mä implacable ch"axwäw corrupción ukar irpxaruwayi, ukax ejercito ukarux wali askiwa. Ukampis juk"amp aski yatiñax imill wawanakar bikini ukan pallapallanakar apnaqañawa. Ukat imill wawanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa kunapachatix niya q"ala jan isinïpki ukat q"ala kayunïpki ukhaxa.
  Ukhamajj nuwasïwinakajj kunayman toqet sum phoqasi. Ukat suma nuwasirinakax wali chiqaparuw chʼaxwapxi, chachanakat sipansa jukʼamp sumwa chʼaxwapxi. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, kunapachatï imill wawanakajj niya qʼala jan isinïpjje ukhajja, niyas jan kuna jan waltʼäwin uñjasipjjarakiwa. Jupanakax janiw balas ukat conchas ukanakamp jan walt"ayat uñjasipkiti. Mä wali ch"aman ejercito ch"axwirinaka. Ukax wali sumawa. Zar Michael chachan amtapawa, imill wawanakar niya q"ala kayuni apnaqaña, ukat ukax atipt"äwinak apaniwayi.
  Ukat nuwasïwinakan imill wawanakax qʼala kayunakapampiw granadanaka ukat puñalanak jaquntapxarakirïna. Ukat jupanakax sallqa colerasiñap uñacht"ayapxäna.
  Imill wawanakax wali ch"amanïpxiwa. Ukat wali suma, anatt"asir, ukat flota kayunaka. Janiw khitis jupanakar katjañjamäkänti.
  Ch"axwirinakax wali galgos ukanakawa... Mä imill wawax q"ala kayunakapax wali askiwa. Ukampis ¿kunsa lurapjjaspa? Walja yänaka. Q"ala suelanakax pachpa uraqit ch"am katuqapxäna ukat suma nuwasirinakax anatt"asirïpxänwa.
  ¡Imill wawanakax akapachan juk"amp suma uñnaqt"anipxiwa, panpachaniw wali suma ukat cobras ukanakan colerasiñapampix sañajawa!
  Uka crucero americano ukax katuntatawa. Uka katuntat jaqinakax ajanunakaparuw liwxatapxäna. Uka qhipatxa, nuwasirinakax kayunakap ajanunakaparuw ch"allxtapxäna. Ukat jampʼattʼasiñajatakiw waytʼapjjetäna. Ukat imillanakax chhuxriñchjasipxirïna, ukat q"ala kayunakapax, kunapachatix lakap ch"allxtapxäna ukhax wali suma ukat chhuxriñchjataw jikxatasipxäna.
  Ukampis suma uñnaqtʼan warminakajj qʼala kayunakap jampʼattʼasis jampʼattʼayasisa ukat talonanakaparus jampʼattʼasisaw wal kusisipjjäna.
  Uka qhipatxa imillanakax larusipxaniwa. ¡Ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjapjjänwa!
  Ukampis juk"amp sumaw tukuwayxi, imill wawanakax q"ala jan isin mä juk"a inti jalant tuqir jariqasipxatayna ukat umamp jaqsutaw sarapxäna. Ukanakax ukham suma nuwasirinakawa. ¿Kunjamatsa ukham kayu aptasin jampʼattʼasma? Ukat sapa ampar luk"anampiw llamkt"añama.
  Imill wawanakax wali jach"apuniwa.
  Akax Alexander-4 tank ukax wasitat ch"axwañankiwa. Mä jank"akiwa ukatx febrero phaxsinx niyaw purini. Tropanakax nayrar sartapxi. Estados Unidos markan territoriopar jukʼamp jakʼachasiña. Imill wawanakax wali thayapxiwa.
  Aka chiqanx Natashax chiqaparuw ch"axwaski. Ukat wali chiqaparuw chʼalltʼasi.
  Imill wawax wali chiqaparuw ch"axwayi ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Uñisiriruw t"unjañäni!
  Mariax jutïrinx ch"axwawayiwa. Uñisirinakaruw katuntawayi ukat atipt"awayi:
  - ¡Nayax super ukhamätwa!
  Mariax wali suma tawaquwa, ukat wali ch"amanchatawa.
  Ukat qʼala kayunakapax wali suma ukat gracioso ukhamawa erotismo ukanxa:
  - ¡Uñisiriruw t"unjañäni!
  Ukat Aurorax ukham imill wawawa, ukat jupax super, q"ala purakani ukat chuchuniwa, ukat ukham phust"at escarlata chuchuniwa:
  - Nayax uñisirinakaruw p"akintä ukat super ukham tukuyä!
  ¡Ukat kunjamsa wila ñikʼutap chʼalljjtayasi!
  Ukat mayampiw qʼala, cincet kayunakapamp taktʼapjjätam. ¡Ukham nuwasirinakajj wali thayapuniwa!
  Ukat ukat Svetlanax uñisiriruw katuntani ukat atipt"ani:
  "¡Zar ukarux walpun munasta ukat uñisirinakajan kunkaparux mä lazo warkt"ä!"
  Imill wawanakaxa larusipxaniwa. Kunjams jupanakax galgos ukat cool ukar tukupxäna.
  Estadounidenses jupanakax imill wawanakat t"ijtxapxi. Jan ukajj jaytanukupjjewa. Jan ukax jiwapxi. Ch"axwirinakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, ukat wali q"ala kayunipxiwa, ukat imill wawanakax wali muspharkañawa. Ukat bikinimpi nuwasiñax wali kusiskañawa ukat wali askirakiwa. Warrior imillanakax wali muspharkañawa.
  Natashax wasitatw estadounidenses ukanakarux ch"axwayi ukat sist"asi:
  - Jumaxa jilaxawa nayasti jilamaxa! Jan ukax kullakajax juk"amp askixa!
  Ukat mayamp jach"a lakap kuynt"ayaraki. ¡Agresivo sañani guerrero ukat suma uñnaqt"ani!
  Ukat ukat Anyutax q"ala chuchup ch"allxtayi. Ukat arnaqasisin kisunakapsa qʼal chʼiyjasini. Ukat jupax mä concha americanonakaruw khithani. Ukat jupax apt"asisaw chhuxriñchjasini.
  - ¡Suma uñnaqt"axa t"unjataynawa! Ukat ukax chhuxriñchjatawa:
  - ¡Nayaxa ukhama super imilla!
  Suma imill wawa ukat chacha warmi ikthapiñ munasiri. ¡Ukat akax wali sumawa!
  Ukat imill wawax apthapisinx jawq"jatayna - jupax qhuru arumpiw arsüna:
  - ¡Atipjañäniwa, uñisiriruxa t"unjañäniwa!
  Ukat akanx Aurorax kayumpiw ch"allt"ani ukat atipt"ani:
  - ¡Nayaxa reyïtwa, thaya imilla!
  Ch"axwirix wali galgo ukhamäspawa.
  Imill wawanakaxa jupanakpachawa larusipxi.
  Ukampis Svetlanax wali thayampiw katuqäna. Uka warmisti uñisirinakar t'unjañatakix ukham qullqi churäna, saxranakarus jamp'att'arakïna.
  - ¡Akax aeróbatica totalitaria ukham uñt"atawa!
  Tank ukax wali ágil ukat jiwayirjamawa. Jupax jan ch"amani ukat jach"a Sherman ukarux ch"allt"iwa. Ukhamat aka chiqan ch"axwawinakax Rusia zarista ukan askipataki.
  Natasha kullakajj wasitat mä pistolampiw chʼalljjtayasi. Ukat jupax coos:
  - ¡Idolomatakixa!
  Mariax ch"axwañ qalltäna. Tawaqux wali suma uñnaqt"aniwa, quri ñik"utaniwa. Uñnaqapampixa.
  Imill wawax chhuxriñchjasïna, ukat q"ala kayunakap apuntasïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax reyitakix jiwayañawa!
  Ukat akanx Aurorax americano ukarux chhuxriñchjatayna. Ukat imill wawax, sañäni, chiqpachansa wali qhuru ukat chhuxriñchjasirïnwa:
  - ¡Chiqpach embarque lurañataki!
  Ukat jichhax imill wawax chiqpachapuniw ch"amanïtap uñacht"ayasïna.
  Ukat Svetlanax agresivu ukat nuwasir jaqiwa. Qʼala kayupampiw kayump taktʼäna ukat uñisirinakaruw chʼiyjäna.
  Ukat kisunakap qhant'ayasaw chillqt'asïna.
  - ¡Nayaxa mä señora, mä águila ukham t"ijtiri!
  Ukhamaw imillanakax sallqa ch"amampiw chhuxriñchjasiñ qalltapxäna. Ukat suma uñnaqtʼan tawaqunakar ukham agresión lurañax janiw saytʼayatäkaspati. Jan qhipäxar kuttʼasa ni kʼuchuñasa.
  Natasha kullakajj mayampiw chʼiyar jaqontäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Q"al t"unjañkama!
  Ukat Mariax jan kuna clavonakampiw uñisirinakapar t"unjañx juk"amp atipjäna, ukat uñisirinakaparux p"akjañ qalltäna.
  Ukat ukat Aurorax uka apt"asisaw uñisirinakarux mä cañón ukamp jawq"jatayna. Ukat wali suma, jach"a aplomompi. Ukat ch"allt"aña, ch"allt"aña uñisiriru. Ukat chʼamaktʼat qʼañunakaw Sherman sat cheqat taqe cheqanakar tʼijtʼaski.
  Ukat Svetlanax ch"axwañapawa ukat q"ucht"arakiniwa:
  - ¡Nayaxa jach"a samkani tawaquwa, jach"a suma uñnaqt"ani!
  Chiqansa, nuwasirinakax atiptʼañ munapxatap uñachtʼayapxi.
  Janiw inamayakiti uka imperiox thaya ukat jach"aruw tukuwayi. Genghis Khan jupan luratanakapat sipan juk"ampiruw purispa.
  Ch"axwirinakax jupanakpachaw sarapxi... Ukat uñisirinakan chiqanakap taypinx ch"axwapxi, ch"axwapxi ukat ch"iyjapxi, mä cuchillompis ch"iyjasipkaspa ukhama. Jan ukajj jukʼamp chʼamani ukat wali chʼamani puñala. Ukat jichhax rusa soldadonakax chiqpachans jan atipt"añjamäxiwa. Ukat mä jachʼa imperio reino.
  Uñakipt"apxäta ukhax Rusia markan sarnaqäwipanx walja ch"axwäwinakaw utjawayi, jan walt"äwinakas utjarakiwa. Ukampis ¡Nicolas II jilatajj jila partejj jan suertenikïskänwa! Jupajj mä pantjasir jaqënwa. Ukampis taktikanakax wali wakiskiriwa. Kuntix Alekhine jach"a ajedrez rusa anatirix uñacht"ayäna. Kunawsatix jupax uñisiripan lantix anatt"añ qalltäna, tabla ukar muytasin atipt"asa. Genio ukax genio satawa.
  Rusia zarista markan taqi jan walt"awinakapampixa, q"ala jan isin imill wawanakan factor sapakiw wal askichäna.
  Helicópteros ukanakax ch"axwäwinakanx chikanchasipxarakiwa. Ch"axwañ k"añaskunaka, ukat ukhamarakiw tripulantes imill wawanakamp bikini ukat q"ala kayuni. ¿Kuna sumas imill wawanakat uttʼayat ejercitojj utji? Ukax juk"amp uñt"atawa. Ukham ejercitorojj janiw kunas jarkʼkaspati ni atipjkaspati.
  Ukhamajj aka ejercito taypinjja qʼala kayuni ukat niya qʼala jan isin imill wawanakaw utji. Capitán Varvara helicóptero ukankir tripulacionanakax. ¿Janit akajj muspharkañäki? ¡Lamar qotajj wali chʼamampiw phoqantasini! Ukat kunjamsa avionan cañonanakapax chʼalltʼani. Ukat ukatsti cohetenakaw utjaraki. Aka imillanakax chiqpach huracananakaw tornado ukham uñt"ata.
  Jupanakax janiw kuna tuqinsa uñisirit sipan jisk"achatäpkiti. Rusia markan ejercitopax ch"axwawinakataki ukhamarak jach"a lurawinakatakiw wakicht"ata.
  Varvarax wali suma tawaquwa, ch"iyar ñik"utaniwa, niya q"ala jan isinïrakiwa. Kunjamtï jupax pulmones patat arnaqaski ukhama:
  - ¡Uñisirinakaxa janiwa pasapkaniti! ¡Ukat janiw jaltxapkaniti!
  Ukat jupax uka apsusinx mä jiwayir descarga apsuniw taqi jets ukanakat wali thaya maquinapan. Ukat uñisirinak patxaruw tʼijtxani. Ukat apthapisinx tʼunjir kʼuchumpiw khuchhuqaraki .
  Ukampis modesta Olgax mä cohete aptasinx posiciónes estadounidenses ukanakaruw jaquntäna ukat sist"asïna:
  - ¡Janiw ch"axwawaykti, janiw bast zapatompikiti, jan ukasti q"ala kayukiw ch"axwawaytxa!
  Ukat zafiro nayranakapampiw chʼipxtayani. Jïsa, akax imill wawanakawa - ukham jan iyawsañjam muspharkañ aeróbatica. Ukampixa mä qullu pataruw umasma ukat qʼala jan isin dragonanak aptʼasisma.
  ¡Ukat kayunakapax wali suma ukat mayj mayjawa! Ukat cinturanakapax jisk"akiwa, ukat janchinakax wali musculoso ukhamawa.
  Varvarax asnuruw ch"allt"asi ukat jach"at arnaqasi:
  - ¡Nayaw reyitakix globo ukan mä p"iya lurasmati!
  Ukat jiskʼa ajanupat jachaqtʼasisaw nayranakapamp chʼipjjtayani.
  Ch"axwirinakax akanx wali sumaw jikxatasipxi. Akax Tatyana, bikini isimp isthapt"at imill wawa, ukax apt"asisaw chhuxriñchjasini:
  - ¡Taqi aka uraqin mä reyix utjpan!
  Ukat perla kisunakapampix lliphipiniwa. Ukat mä helicóptero ukanx clavonakjam jiwayañjamawa . Ukat jiwayañjamarakïniwa. Ukat chiqpachapuniw uka metalax phayañani. Ukat bunker ukan t"unjatäñapatakiw yanapt"ani.
  Akax imill wawanakawa - taqpach imill wawanakax imill wawanakawa! Ukat ukat kunapachatix katuntat jaqinakax mantanipxi ukhax uka imillanakax ukat jamp"att"asipxi ukat q"ala kayunakap liq"ipxi. Ukhamatwa jiskʼachañatakisa chʼamañchtʼañatakis jukʼamp yatxattʼat thakixa.
  
  JANIW JANK"AKÏKITI ROMMEL
  Ukanx Rommel jupan ejercitopax noviembre ukat diciembre phaxsin 1941 maranx África uksan atipt"añ atipxatayna. Ukax ukhamarakiw kunatix Rommel wali yatiñan masipax janiw uka jach"a pantjasiwinak chiqpach historian lurawaykiti.
  Ukatwa alemanonakajj nayrar sartasipkäna uka británico jaqenakar atipjapjjäna, ukat territoriopajj janiw utj-jjänti. Qalltanjja, ukajj janiw chʼajjwäwinakan saräwipar mayjtʼaykänti, inti jalsu toqenjja, Moscú marka jakʼanwa alemanonakajj atipjatäpjjäna.
  Ukampis qhepatjja, Fuhrer chachan amtanakapajj mayjtʼjjänwa. Rommel ukax uka pachakamax Tolbuk markaruw katuntañ atipxatayna, ukatx Egipto markaruw sarxatayna. Hitler jupax inti jalsu tuqin mä juk"a pachatak arxatäwir mayjt"ayañ amtäna, jichhax África ukat Oriente Medio uksanw ch"amanchasi.
  Ukampis África toqen nuwasiñatakejj jukʼa chʼamanïpjjchïnjja, nazinakajj inti jalsu toqen walja operacionanakwa lurapjjäna. Kerch markanx soviético soldadonakaruw atipt"awayi. Jupanakajj Jarkov marka jakʼanwa muyuntʼapjjetäna. Ukat Smolensk tuqir mä chʼiyjat apsupxarakïna . Vlasov generalan payïr ch"axwañ ejercitopan Leningrad jak"an ofensivapax atipt"ataw tukuyawayaraki.
  Sebastopol markax muyuntäwi ukat jan walt"ayat qhipatx jaquqaniwayi. Ukat Krauts ukanakax ch"amanchasipxarakïnwa. Uka ch"axwäwix Rzhev ledge ukanw utjawayi. Aka chiqanx nazis ukanakax ch"amanchañ atipxatayna.
  Ukampis Egipto markanjja, Rommel chachajj chʼamañchtʼkir soldadonak katoqasajj jan pächasisaw atipjäna. Ukham suma jikxatasipxatapatx alemanes ukanakax Palestina uksa chiqanw sarapxäna, ukat Irak ukat Kuwait uksa markanakaruw katuntapxäna. Ukat ukxarusti taqpach Oriente Medio - petrolero ukar mantañax jikxatasiwayi.
  Uka qhipatx fascistanakax Sudán markaruw kutt"apxäna, ukatx taqpach África uksa katuntañ yant"apxäna.
  Uka pachparakiw Gibraltar markar nuwasiñax utjawayi, ukatx alemán soldadonakax Marruecos markaruw mantapxäna ukat juk"ampirus África uksan jach"a uraqinakaruw mantapxäna.
  Ukampis alemanonakan suma sartawipax qhipäxan ch"aman irnaqatapampiw ch"amanchasiwayi. Hitler chachajj kawkinsa jikjjatasi, kunatï cheqpach sarnaqäwinakat sipansa jukʼamp yatiñampi lurkäna ukajja.
  Ukat sartasinxa, Hitler Terminador ukax imill wawanakampiw jariqasïna, ensalada, gaseosa de coliflor ukat yaqhip yaqha ch"uxña achunakampi desayunatayna, ukatx queso de cabra ukat caviar walja capas de baja grasa ukampiw yapxatasïna. Uka qhipatx Speer juparuw jawsayäna, oficialmente machaq ministro imperial ukarux mä documento uñacht"ayäna, ukax kamachimpiw firmatäna, ukax poderes de emergencia uka tuqitwa. Adolf chachajj wali qʼañunakanïnwa ukat wali qʼañucharakïnwa:
  - ¡Kimsïr Reich markanx armas ukanakan lurawipax wali jisk"akiwa! Jiwasax janiw ch"axwir Gran Bretaña markat qhipharktanti, jan ukasti URSS totalitaria uksat qhipharktanwa. Ukampis supremacía aérea ukax wakisiwa, ukampirus nayra armas ukanakan lurawip jilxatayaña, ukat machaq armas ukar mayjt"ayaña. Yämas jet bombarderos ukanakax suyt"atawa. Chiqansa, ¡wali jachʼa velocidadapa ukat jachʼa techopax niya jan juchañchataw Gran Bretaña markanakar tʼunjañ yanaptʼi!
  Speer jupax optimismo uñacht"ayi:
  - Alemania ukat Polonia markanakanx carbón exceso ukaw utji, Francia markanx mineral de hierro ukaw utji, ukat walja autonak lurañatakix walja yänakaw utjistu. Taqi kunat sipansa, ¡uraqpachankir taqi markanakat sipansa jukʼamp aluminio ukat duralumina ukanakaw lurapxta!
  Posesionado Adolf chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Jichha pachatakixa! Gran Bretaña ukat EE.UU. markanakax producción ukar ch"amanchapxaraki, ukat sapa gramo metal ukar jark"aqañasawa. Yatiqañ utankir wawanakas yaqha wawanakas phisqa maratpach metal apthapipxpan. Ukhamaraki, kunatsa ch"iwi ukat fuselaje ukax taqpach duralumina ukat luraña. Ukaxa madera ukhamaraki lona ukanakampiwa luratarakispa. Amuyt"añataki, monobloque ch"iyar ch"iyar uñstayaña. Ukat ¿kunas? ¡Mä machaq jet de combate ukaw munasispa, uka avionajj janiw pä toneladat jiläñapäkiti, jan chʼamäki, jan chʼamäki, jan chʼamäki ukat jan qollqeni! Uka montaje chiqanakaxa mä jisk"a jisk"akiwa, ukhamaraki oportunidades ukanakawa jikxatasiñapa, ukhamata avión ukana pesaje ukaxa juk"ampi jisk"achañataki ukhamaraki propiedades aerodinámicas ukanaka suma uñjañataki. Jichhax, chiqans, avión diseñadores ukanakax jutapxani, jiwasax yatichañäni.
  Speer jilatajj akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - Chiqansa, nayan Fuhrer. Nayax amuyasta, jumax taqi jach"a yatxatat irnaqirinakaruw ejercitot kutt"ayapxäta?
  Possessed Adolf jupax akham sasaw qhanancht"i:
  - Jiwasaxa yaqha markankirinakatxa wali yatxatatanaka, sapuru irnaqirinakarukiwa katuqañäni. Ukhamat juk"amp askiwa juk"a ociosos ukanakax utjani, ukat ukatw partidos ukanakax utjani. Chiqans uraqinkir ch"amanchawinak jisk"achañäni, URSS ukamp jan ch"axwañax utjkchi ukhax janiw sinti infantería ukax munaskiti, ukampis... Janiw radicalmente ukhamäkiti, ukatwa jutïrin Gibraltar ukat Malta ukanakar atipt"añ amtasta phaxsinakaw ukat África uksan alay tuqin taqpach chiqanakan ukat Oriente Medio uksat juk"ampiruw katuntapxi. Jiwasax unidades terrestres ukanakax wali munatäniwa. Ukatjja, Alemania markan pachpa ukhamarak Francia, Bélgica, Holanda ukat Noruega markanakan yaqha astilleronak lurañaw wakisi. Jiwasax avión portaaviones, ch"axwañ barconaka ukat transportes ukanakaw munasispa. Ukat Mediterráneo lamar qotajj Alemania markankir mä qotaruw tukuni, sañjamawa. ¿Amuyasmati?
  Speer kullakajj akham sasaw altʼasïna:
  - Jisa, nayan Fuhrer! Nayax nayraqatw mä programa de construcción ukan lurañapatak mayiwayta...
  Kʼari Adolf chachajj akham sänwa:
  - Irnaqawi uruxa 16 pachakamawa jilxatayatarakispa, jiwasana jan walt"awi amtanakasaxa wakisispa ukhaxa. Avionanak lurañax llätunk phaxsitx sapa urux patak avionanakaruw jilxatayañapa... Jichha pachat sipanx kimsa kutit jilaw jilxattañapa, ukat ¡janiw kunakipans ukax wakiskiti!
  Speer jupax jank"akiw Fuhrer ukar ch"amanchawayi:
  - Jiwasan pilotos ukanakax británicos ukanakat sipanx juk"amp jach"a clase ukanipxi, ukhamax cantidad ukax janiw taqi kunakiti. Ukat aradonak espadanakar tukuyañatakix machaq thakhinak jikxatañäni. Nayax amuyta, jiwasatakix nayrankañax aviación ukawa?
  Fuhrer chachajj jukʼamp chʼamampiw amparap chʼoqtʼasïna:
  - Jiwasatakix nayrar sartawix jet, bombardero, ukatx ch"axwañ avionanaka, ukatsti machaq yänak antutaña, ukat milagro armas ukanakan luraña! Ukampirus janiw aviación tuqinkikiti, jan ukasti tanques, artillería, nayraqatax artillería jet... Uka tuqitx juk"amp qhanañcht"añäni.
  Mä campana ist"asïna ukat Tercer Reich ukan nayrïr avión diseñadores ukanakax uka cuartoruw mantapxäna.
  Messerschmitt, mä juk"a wayna jach"a nayraqatani, Heinkel, nayratpach chuymankipstat, ukampis wali ch"amani, atléticamente lurat Tank, Lippisch ukat mä qawqha jan uñt"atanaka.
  Adolf jilatajj sillunakaruw uñachtʼayäna ukat mesa patjjar dibujonak uñachtʼayapjjañapatakiw mayïna:
  - Juman lurawimax machaq, wali ch"amani, jichha pacha arma lurañawa. Alemania markax juk"amp thaya túnel ukaniwa , uraqpachan yaqha markanakat sipansa, ukat walja avionanakan tecnologíapax wali qhiphart"atawa. Ukampis Yu-88 ukakipkarakiw, autox juk"amp aerodinámico ukham uñacht"ayasax wali jach"a velocidad ukaw jilxattaspa. Jisk"atpachaxa, carlinga ukaxa churatarakiniwa mä jach"a ch"akharu uñtata, convexo ukhamjama, ukaxa suma uñjañataki ukhamaraki piloto ukarux juk"ampi jach"aruw tukuyani, ukhamarakiw yapxatatarakini jank"akïñapataki aerodinámica ukarux mä suma phisqa kilómetros ukch"a sumaptayasa. Ukhamarus, mä forma aerodinámica ukaw bombarderos ukat combatientes ukanakan puntos de disparo ukanakar churaña, bomba estanterías ukat frenos de aire ukanakax jan irnaqañapatak utjki uka chiqanakan.
  ¡Jumaw kuntï nayajj sisksma uk qellqtʼasim!
  Diseñadores ukanakax mäkiw p"iqip ch"allxtayapxäna:
  - Ukhamajj ¡chiqpachansa mä jachʼa Fuhrer!
  Adolf chachajj akham saskakiwa:
  - XE-129 - mayampi lurañawa ukhamata armas caja pachpaxa mä aerodinámico uñtawi churañataki ukhamaraki mä cañón de aviones móviles ukampiwa uchataraki, ukhamata jark"aqañataki ataques ukanakata qhipa tuqita ukhamaraki inferior hemisferio tuqita. Ukhamarus aka ataque avión ukax sistema de impulsión de motores ukampiw utjañapa. Uka pachparakiw perestroika ukampixa, ukham ataque avionanakax juk"amp lurañaw wakisi. Jupanakan jan walt"ayir ataques aéreos ukanakax británicos ukanakan lurawinakap jan walt"ayawayi. Ukhamarus, Ju-87 bombardero de buceo ukax Gran Bretaña markan apnaqañapawa. Jiwasax nayra autonak servicio ukar uchañäni...
  Adolf jilatajj mä jukʼa samartʼäna. Uka diseñadores ukanakax amukiw jikxatasipxäna. Fuhrer sat periodicojj akham sänwa:
  Nayaxa jach"a pächasiñanaka F -190 tuqita . Uka autox wali jach"apuniw tukuwayi ukatx janiw sum maniobrañjamäkiti, ukatsti janiw mä sistema de gases inertes ukanakamp tanques ukar phuqhantañatak utjkiti, ukax combustible usado ukar lantintatawa. Ukhamätapatxa, aka autox mä incendiario balampiw jaquqanispa. ¿Kuns Tank ukax uka tuqit arsuni?
  SS sat wali uñtʼat diseñadorajja, uñchʼukiñatak saytʼatäsajj akham sänwa:
  - Akax jiwasan pantjasiwisawa, jach"a Fuhrer. Tanquenak uñstayañax wali askïkaspas ukham uñjatäñapäkchisa, uñisirinakan ninanakapampix janiw sinti jan waltʼayatäkiti ukat uka pachparakiw pilotorus jarkʼaqaraki. Ukhamajj maniobrabilidad tuqitxa... Mä armadurax 120 kilogramos ukch"awa, ukatx janiw jiwasatakix ukhamakiti k"achachasiñax...
  Possessed Adolf chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Fokken-Wulf ukana aerodinámica ukanaka suma uñjañataki ch"amachasiña. Nayraqatax pesaje ukar jisk"achatapatxa, ch"iqa puntanakap doblañaw wakisi, ukhamat auton controlabilidad ukat maniobrabilidad ukax jilxatañapataki. Ukhamarus, qhipa hemisferio ukatakix jark"aqasiñ uñstayañapawa... Kunjamakitix motorax piloto ukan cabina nayraqatapan utjki uka tuqitxa, ukax piloto ukarux jark"aqarakiw, ukampis autox mä dispositivo de ejección ukamp uchatäñapawa. Ukhamarus, motoran pachpa uñnaqapax juk"amp agilizar lurasispawa, ukax jiwasan industriales ukanakax chiqpachapuniw uñjapxañapa. Ukhamarus, ¿ME-309 ukan irnaqañax kunjamasa?
  Messerschmitt jupax mä juk"a musphataw jikxatasïna :
  - Jiwasax aka tuqit irnaqasktanwa, jach"a Fuhrer. Uka jakthapita uñacht"awinakax arsuwayiw auton velocidadapa jilxatayañataki, 740 kilómetros por hora ukhakama, kunapachatix paqallq puntos de disparo ukamp armatäki ukhaxa! Akax britániconakatakix juk"amp ch"aman jiwañaw utjani...
  Adolf jilatajj akham sasaw akham säna:
  - Tukuyañatakixa juk"ampi jank"aki lurañawa. Ukat jumax Speer, machaq jank"ak jaltir 30 milímetros avión pistola lurañ jank"ak lurasma. ¡Uraqinkir diananakar chʼaxwañatakisa ukat uñisirinakan avionanakapar chʼaxwañatakis wali sum apnaqasirakispawa! Machaq ME-309 ukax nayra ME-109 ukarux lantintañapawa. Kunjamakitix ME-262 jet maquina ukax, ay, walja jan walt"awinakaniwa: jach"a peso, jisk"a confiabilidad operativa, tasa de accidentes excesiva... Naya pachpaw uka jet munapkta uk bosquejar.
  Adolf Hitler jupax mä auto dibujañ qalltäna, jichha pacha jet ch"axwañ avionanakat yatiñapampi. Ukampirus janiw jichha pachankirinakakiti, jan ukasti niya phisqa tunka maranakanwa, jichha nivel de producción ukat tecnología ukarjam uñt"ayañataki. Jupax tecnología de cambio de wing sweep ukaruw juk"amp yäqäna. Ukham diseñon taqe kuna askinakas utji uk qhanañchtʼasa:
  - Uraqir puriñ pachana ukhamaraki sartaña pachana, barrer ukaxa jisk"achatarakiniwa, ukatxa t"ijt"aña pachanxa jilxatarakiniwa. Ukham luratapatakiwa, mä ch"axwirix jichha pacha motor ME-262 ukampiw 1.100 kilómetros sapa horar jaltxaspa. Ukat pesajepas wali jukʼakïniwa.
  Messerschmitt jupax diagrama uñakipäna, jach"a calvo nayraqatap arrugas ukat chhuxriñchjasïna:
  - Llijukiri! Ukampis Fuhrer-aja, kawkhans aerodinámica tuqit ukham manqhan yatiñanak jikxatta?
  Adolf sat chachajj kʼari chuymampiw nayranakap jiskʼaptayäna:
  - ¿Kunas aerodinámica tuqitxa? ¡Mä yatiñan jaqejj taqe kunanwa wali yatiñanïñapa! Ukat mediocridad ukax mediocridad ukax África uksanx ukhamarakiwa! ¿Kunas Arado bombardero ukan jan walïki? ¿Uka diagrama uñacht"ayapxita?
  Fuhrer hit-and-miss ukax jank"akiw uñch"ukisïna ukat p"iqip jan waliruw ch"allxtayäna:
  - Janiwa, ukaxa janiwa luraskaniti! Carrito ukamp amuyt"awix janiw askïkiti, ukatwa avión ukax janiw muytkaniti ukat t"unjatarakiniwa. Ukaxa mä tren de aterrizaje retráctil convencional ukawa. Mä qawqha diseño mayjt"awinak amuyt"añäni, juk"amp suma aerodinámica ukataki. Jan ina ch"usat inventompi, jan ukasti ingenio ukamp.
  Adolf jilatajj loqtatäjjänwa ukat jukʼamp mä qhawqha arunak arsüna:
  - Gryphon Xe-177 uka avión ukax mä jach"a jan atiniskañ central eléctrica ukaniwa. Jank"akiw mayjt"ayañapa, qhipa motores de pistón ukanakampi, qalltanx pusix sapa mayniw sayt"atäpxäna. Ukatx jichha pacha motoranakaruw 2950 caballos de fuerza ukan ch"amapampi. Kunjamakitix jach"a alturat ukhamarak buceo ukan ch"axwañ yatiñatakix, ukhamax... Xe-277 ukar uñstayañ qalltañamawa, aka maquinax mä arma nemesis ukar tukurakiniwa. Ukampis jilpachax jet bombarderos ukanakawa. Ukax nayrankañapawa. Amuyt"añataki, Yu-287 ukax kunjamas utjañapa.
  Fuhrer ukax wasitatw mä bosquejo luratayna, ukax nayrar sartañ ch"iwinakampiw luratayna, ukax yaqhip matices ukanakaw diseñadores ukanakar qhanañcht"atayna. Adolf jilatarojj wali aptʼataw uñjasïna, yaqhep diagramanak uñachtʼayasa. Yämas jan chuymani bombardero . Ukat mä avión jet maquina de alaxpach voladora ukan diseñopax janiw suyt"añat sipans juk"amp askïkiti sasaw sapxi. Ukat uka pachparakiw uka autojj Estados Unidos markankir territoriorus bombardeañ yati. Europa toqenkir diseñadores ukat judionakas uka lurañan yanaptʼapjjañapa sasaw cheqak qhanañchäna. Qhiparusti, diseñadores ukanakax nayratpach wali ch"am tukupxatap amuyasax khuyapt"ayasisaw jupanakar jaytawayi, Lippisha sapakiw jaytawayi. Fuhrer sat jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukatxa, Alejandro, qhiparañamatakiw mayipxsma! Machaq, wali suma armanak lurañaw jumatakix luratäni.
  Lippisch jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - ¡Nayaw jumar yuspäräma, Fuhrer!
  Hitler Terminador chachajj akham sasaw qhanañchañ qalltäna:
  - Jumax, chiqpachansa, Wieselsberger , jupax nayrax Göttingen markan Prandtl yatichirin yanapiripänwa. Jupaw nayrïr kutix teoría de influencia de la pantalla en la superficie subyacente ukar uñstayäna...
  Lippisch jupax p"iqip ch"allxtayäna, jachaqt"asisaw akham säna:
  - Jumax wali sum yatta, ¡Fuhrer! Jïsa, ¡nayajj aka teoría uñtʼtwa!
  Posesionado Adolf chachajj akham saskakiwa:
  - Mä ekranoplan lurañaw wakisi - mä kasta híbrido torpedo bote ukat hidroavión ukanakampi. Chiqansa, jukʼamp jiskʼaruw tʼijti, umat niya 20-40 centímetros ukchʼa jayaruw tʼijti. Ukhamächi ukhaxa, ekranoplan bote ukar yanapt"ir masa de aire ukax pä chiqanwa. Maynïrejj chʼiwi manqhan mä congelado jawirawa; maynix - juk"amp jan yäqañjamawa - qhipa chiqawjanx ch"iqa manqhat mistu ukat sapa kutiw alaxpachat jutir thayampi phuqhantat, ch"iqa puntat.
  Lippisch jupax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Chiqpachansa ukhama Fuhrer!
  Posesionado Adolf chachajj akham saskakiwa:
  - Ukampirusa, jach"a masa de aire ukaxa cojinete uksana qhipararaki ukatxa ukanxa mä presión uñstayi ukaxa niya presión de velocidad ukampiwa kikipa. ¡Ukax mä kasta pista de patinaje aéreo ukan lurawipawa, uka chiqanx ekranoplan barcox reloj ukham "rollo"! Nayrïr jaqix ukax ingeniero finlandés Kaario .Jupax mä simple rectangular wing-sleigh deslizador de nieve ukar pantalla apnaqasaw luratayna ukat ukatakix patente katuqarakïnwa. Ukampis pallapallanakax janiw tiempompix ukham jikxatañax wali askit uñjapkänti, ukax wali llakkañawa. Jupanakax sapxiwa, Levkov yatichiri rusax ukham yant"awinak lurawayi... Mä arunxa, akax mä machaq milagro armaruw tukuspa, ukax bomba, torpedo ukat uraqir jaquntañ soldadonak Gran Bretaña markan quta thiyaparuw puriyaspa, avión ukan jank"akïtapa, ukat... pachpa pachax radar ukan jan uñjkaya. ¡Ukhamarus inglés barconakar juk"amp jan walt"ayir ataques ukanakaw utji! Iyawsaña?
  Lippisch jupax amparapampiw chhuxriñchjasïna, yanapt"asir camareronakax mä juk"a juyra warantapxäna... Mä juk"a umañ tukuyasax diseñadorax akham sänwa:
  - Jisa, akaxa qamiri amuyt"awiwa, ukampirusa yaqhipa técnicos jan walt"awinakaxa utjaskakiniwa. Amuyt"añataki, sustentabilidad ukax...
  Adolf sat chachajj wali munasiñampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Nayaxa jumatakixa mä diagrama áspero uñacht"ayapxäma, lurañaxa wali askiwa, ukatxa juma pachpawa jisk"a detalles técnicos ukanakaxa pulido lurapxäta. Cuerpopax jach"äñapawa, avión fuselaje ukar amtayi, delfín carlinga ukan nayraparuw jallu, parabrisas convexos ukat motores turborreactores.... Ukhampachasa, motores de pistón ukax nayrïr modelonakanx irnaqarakispawa. Ukat kunapachatï aka coloso sat animalajj jistʼarat umaruw remolcani ukhajja, motoranakajj istʼañjamaw arnaqasini ukat uka jiskʼa manqʼa manqʼir cuerpojj ballenar uñtataw phallani, ukat mä qinayaruw chʼalljjtayani. Amuyt"añäni, aka coloso ukax uma patat mä qawqha metros ukch"a jayankasinx mä ch"axwirirjam t"ijt"añ yati.
  Lippisch chachajj cheqpach jachʼañchasisaw sillpʼäna:
  - Jumax qamir amuyt"awinïtawa, Fuhrer!
  Dashing Adolf jilatajj jukʼampiw amuytʼayasïna:
  - Chiqansa mä milagro arma ukhamäspawa. Taqi kunat sipansa, ekranoplans ukanakax janiw kuna thayas axsarapkiti. Jupanakax janiw hielo ukar axsarapkiti - uka patxaruw t"ijtapxi. Janiw pantano jawir lakanakampi ukat quta thiyankir qalanakampi jan waltʼayatäpkiti, uka qalanakanjja, sapüru barconakajj pʼakjasipjjaspawa, ukat chʼusawjanakajj jila partejj wawanakan estanquepar uñtasitawa. Jupanakax taqi chiqanw pallapallanakar uraqir puriyañ yatipxi: África uksankir Esqueleto uksankir costa uksat saxra arrecifes ukanakamp chika, Estados Unidos uksan pä costa uksar puriñkama, Canadá ukat Alaska uksan Ártico uksan uraqinakapar puriñkama. Uka maquinanakajj walja patak utjañapänwa, ukat pä phajjsitjja Gran Bretaña markajj tʼunjatäñapänwa.
  Lippisch chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Ukatxa qhuyanakaxa?
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw larusitayna:
  - ¡Ukhamapuniw qhuyanakaxa! ¡Janiw uma manqhansa ni uma manqhansa axsarapkiti! Ukhamaraki submarinos ukanakat torpedos ukanaka. Ukat jupax pachpaw wali suma armax juk"amp nayrar sartat submarinos ukanakamp nuwasiñataki, manqhan carganakampiw ch"allt"asi. Ukhamarus ekranoplanes ukanakax misiles ukat minas ukanakamp uñisirinakan barconakaparuw jaquntapxarakispa. Jïsa, chiqpachansa, bomba guiadas ukanakan diseñop uñtʼayapxäma. Ukat chiqans, aterrizajes... ¡Mä medio ideal fuerzas de aterrizaje ukanakar puriyañataki, janiw infantería ukampikiti, jan ukasti tanques ukampirakiw! ¡Ukhamajj ¡taqe kunjam guerrajj mä kutikiw mayjtʼani! ¿Lippisch ukx amuyapxtati, kuna negocios Fuhrer ukax jumar atinisi?
  Diseñadorax juk"amp mercantil ukham jiskt"äna:
  - ¿Kunas premios ukanakatxa?
  Serio Adolf chachajj akham sasaw qhanañchäna:
  - Chiqansa, juk"amp jach"a chuymaninakaxa, mä hierro cruza diamantenakampi, uraqinakampi, colonianakampi, sujetos ukanakampi! ¡Africa markpachar atipjañäni ukhajja, taqenitak oraqejj utjani!
  Lippisch chachajj akham sänwa:
  - Qullqimpi qullqimpi churatäni ukhaxa, ekranoplan ukax wakicht"atäxaniwa, ukampis... nayax proyectos ukanakaw utjitu mä jan chuymani ch"axwiritaki.
  Terminator Fuhrer sat barcojj jankʼakiw uka inventariorojj akham säna:
  - Mä jet bombardero sin tail , nayaxa nayratpach bosqueja lurawayta, mayninakaxa uñjapxani. ¡Kunja convenientesa ukat nuwasirïñasa! Ekranoplanes ukax juk"amp wakiskiriwa kunatix fundamentalmente machaq arma ukhamawa... Ukhamarus empresa Gotha ukax wali yatiñan diseñadores ukaniwa jupanakax uk lurapxani. Ukañkamax ekranoplanes ukanakan irnaqañamawa. Taqi kunat sipansa, jichhax walja jank"ak lurañanakaw utjitu, waliw tanque generalanakamp aruskipt"añax wakisi... Orden ukax jumanakaruw churatäni...
  Lippisch jupax Fuhrer ukarux wali ch"amanchataw jaytawayi. Adolf chachajja, inas nayraqat físico nuclear ukanakamp parltʼañajj wali askïchispa, mä bomba atómica ukat jutïrinjja, mä bomba de hidrógeno lurañwa sasaw amuyäna, ukampis janiw sinti lurañ amtkänti, jupa pachpasa ukat yaqha jaqenakarus mä kutin cargañwa amtäna.
  Walja diseñadores ukanakaw utjäna, jupanakatx wali uñt"at diseñadores ukanakaw utjäna: Porsche ukat Aders. Jilapachax alemanes ukanakax aviación ukat flota submarino ukanakan soviéticos ukanakat sipanx mä superioridad cualitativa ukanipxaspän ukhax (janis taqinix uk iyawsapkchixa!), ukhamax Panzervale ukan tanques ukan flotapax qhipharuw uñjasispa. Jisk"atpachax KV soviético autonakax T-28, T-34, alemán autonakat sipanx armaduras ukat armamentos ukanakat sipanx juk"amp askiwa, ukatx T-34 ukax apnaqañ tuqitx juk"amp askiwa. Ukampirus alemán tankinakan armanakapax janiw inglés Matildas ukat Cromwells ukanakatakix ch"amanïkiti, juk"ampirus Churchills ukat Challengers ukanakan diseñadores ukanakan nayratpach lurat armanakax janiw ch"amanïkiti. Janiw alemán diseñonakan armadurapan jan ch"amanïtapat arsuñax wakiskiti...
  Invitadonakar qunt"asipxañapatak jawillt"asax Fuhrer jupax moral ukar liyt"añ qalltäna:
  - Ukampirus llakisiñawa, Alemania markax jichhax janiw mä atiniskañ antitanque arma ukankiti... 50 mm T-3 arma ukamp equipata, jupanakax Matilda jan ukax KV... Ukampis Matilda sat barcojj janïr Payïr Jachʼa Chʼajjwäwi qalltaskipanwa Gran Bretaña markamp serviñ qalltäna. Jiwasa pachpaw Matildas ukarux katuntapxta, jupax armadura frontal ukarux janiw mantañjamakiti. Suma, KV soviético ukanakax janiw lado jan ukax casco ukar mantañjamäkiti. ¡Autosan lurañjamäki ukajj pista pʼakjañawa! Mä arunxa, jumanakax diseñadores ukanakax mä chiqaruw uñt"ayapxitu, uñisirinakan tankinakapax jiwasan tankinakapat sipanx juk"amp ch"amaniwa armadura tuqita, ukat machaq "Grants" estadounidenses ukat "Shermans" ukanakax walja lurañataki wakicht"atanakax armamento tuqinx juk"amp askiwa. Janiw ukakïkiti, rusa k"añaskunakax 76mm cañón ukampiw uñt"ayasi. Ukat kunjams machaq tanques lurañ lurawix phuqhasispa, juk"ampis 88 mm pistola ukamp.
  Porsche ukax jan amuyt"asisaw jaysawayxi:
  - Chiqansa, jiwasax ukham lurawinakampiw phuqhasktanxa, jach"a Fuhrer. 26 uru achuqa phaxsitx Dirección de Armamento ukankirinakax mä tanque ViK -4501 45 tonelada ukjam mayipxitu. Ukax chiqpachapuniw ukhamäñapa, mä arma antiaérea 88 mm ukax torreta de tanques ukar tukuyatawa. Jiwasax nayratpach dibujos preliminares ukanakaw utjistu. Jupanakamp uñt"asismawa, jach"a.
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Jumax Aders ukhamätati?
  Erwin jilatajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Pusi tunka maranakanxa, vk -3001 ukaxa wali suma yant"ata. Mä machaq jach"a k"añasku, 75 mm cañón ukampiwa. Jiwasax modelo antitanque ukanx mä uñtasit arma ukaniwa, ukampis janiw jichhakamax walja producción ukar uchatäkiti. Ukhamarus T-6 uñstayañatakix irnaqawiw lurasiwayi, ukax 65 tonelada ukch"a pesa. Ukat mä modelo juk"amp k"achachata 36 tonelada. Jiwasax jach"a Fuhrer ukar yant"asktanwa.
  Adolf chachajja, taqe kun yatjjatatäkaspas ukham amuyasajja, jankʼakiw dibujonak uñakipañ qalltäna. Akax nayrïr bocetos ukanakaw wali axsarkañ "Tigre" ukan uñacht"ayata, Alemania markan juk"amp uñt"at tanquepawa, Payïr Jach"a Ch"axwäwinxa. Aka autox Kursk Bulge ukanx wali uñt"atawa. Soviético pachanx "Tigres" ukanakarux jisk"achapxirïna, ukampirus ukatx uka autot amuyunakax juk"amp jan yäqañjamaw tukuwayxi. Tiempopatakix aka tanquex, chiqans janiw jan walïkänti. Nayrïr jach"a ch"axwäwinx KV-nakasax kimsa Tigres ukanakaw tunka autos soviéticos ukanakar t"unjapxäna, ukat jupanakpachaw jan kuna jan walt"äwimp qhispipxäna. Aka auton nayrïr ventajapax 88 mm ukan ch"aman cañonapawa, ukax jaya pachaw jan mä digno uñisirinïkänti. Ukampirus Kursk Bulge ukanx tecnología ukanx superioridad cualitativa ukanx nazis ukanakax wali atipt"ataw uñjasipxäna... Estadísticas ukanakax aka auton nuwasiñ apnaqawipatxa, ukhamarak ratio de pérdidas ukanx, aksa tuqinx mä suma k"añaskunakat uñt"atawa Payïr Jach"a Ch"axwäwi. Ukampis jan waltʼäwinakax nayrakiw uñjasiraki. Jach"a pesaje 56 tonelada, armadura ukax 100 milímetros ukhakiw (80 lados ukhakiw!), jach"a alturani, jan ángulos de pendiente de armadura racionales ukat jan wali conducción rendimiento ukampi. Jilapachax tanque IS-2 ukax tunka tonelada juk"amp pesa, armadura ukat armamento ukanakanx tigre ukar sipanx juk"amp askiwa... Ukampis aka tanque ukax febrero phaxsin 1944 maranw uñstawayi. "Tigre Real" ukax jilpachx 68 tonelada pesa, armadura frontal ukax 180 milímetros... Chiqans, ukham tank ukax janiw África uksan ch"axwañatak askïkänti, wasar pampan, uraqir puriñatakiki, ukax mä maquina ukhamakiw mä laq"a jinchumpi kayunakax laq"a. Janiwa, chiqans, pachapatakix "Tigre Real" ukax wali askiwa, mä ch"axwäwinx walja uñisirinakan tanques ukanakaruw t"unjawayi, ukat mä kutix pä tunk phisqhan "Shermans" ukanakaruw mä horanx t"unjawayi. Mä ch"axwäwinx pä tunk kimsan T-34 tanques ukanakat yatiyawix utjkaspas ukhamaw Tigrex t"unjatayna. Ukampis kunayman tuqitxa, aka tanquex ch"amampi pesompi jan amuyt"asis apnaqañ uñacht"ayañakiw. Ukampis, sañäni, tanque soviético T-54... Mä kasta uñacht"ayawi chiqpachan nayrir tecnologías de la Segunda Guerra Mundial ukan racional apnaqawipa.
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw amtasïna:
  - ¡Janiwa, jilatanaka! ¡Aka proyectox janiw askïkiti! Mä auto luraña phisqa tunk suxtan tonelada pesaje ukampi 100 milímetros armadurampi... ¿Kawkhans jiwasan jach"añchat alemán eficiencia ukat racionalidad ukax utji?
  Aders chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Francés S-2, 70 tonelada pesaje ukampi, armadura 45 milímetros...
  Fuhrer-Terminator ukax colerat akham sasaw arsu:
  - Akaxa Nayrïr Jach"a Ch"axwäwi pachatpacha tankiwa. Ukampis KV-2 rusa ukax 152 milímetros bus ukanïnwa ukatx 52 tonelada pesa. Ukampis ukax 152 milímetros ukhawa, janiw 88 milímetros ukhamäkiti.
  Ukatwa, mä cañón 88 mm calibre 71 ukan lurawip churapxsma, mä tanque ukatakix janiw pusi tunk toneladas ukjat juk"amp pesaje ukat armadura frontal ukax 180 milímetros ukch"a, lados ukat casco 150 milímetros, motor suxta patak , paqallq pataka caballo ch"amani. Ukat aka tankax mä jach"a lurawiruw uchatäñapa, suxta phaxsitxa.
  Alemania markankir diseñadores ukanakax ch"iyar tukupxäna ukat amparanakapas ch"allxtasïna. Alejandrojj jupanakar sawkasisaw uñchʼukïna. Chiqpachansa uka lurañax wali chʼamänwa; armamento ukat armadura típico "Tigre Real" modelo 1944 ukataki, ukampis ¡28 tonelada pesaje ukar jisk"achañaw wakisi! Ukampirus Adolf jupax ukax chiqäkaspas ukhamaw uñjäna, ukat Porsche ukarux mä suma ch"allt"äwimpiw amparapar ch"allt"arakïna:
  - Janiwa chuym ust"ayasiñamäkiti, naya pachpaw mä esquema óptimo ukar dibujapxäma, ukanx ukham jisk"a pesaje ukampiw jakasipxasma. Nayax janiw tirano ukhamäkti, jan ukasti racionalista ukhamätwa. Ukhamakiwa, walja wasitat sayt"ayañama. Jisk"atpachax transmisión ukat motor ukanakax mayacht"asis uñstayaña.
  Aders jupax llakitaw akham säna:
  - Ukhamatwa yaqhipa jan walt"awinakaxa jiwasatakixa utjayani. Jisk"atpachax ukham wakicht"awix aka jan walt"awinakaniwa....
  Tough Adolf chachajj akham sasaw akham säna:
  - Chiqpachansa, yaqhipa jan walt"awinakaxa utjani, ukampisa principio tuqitxa jasakiwa chhaqtayasispa. Yämas técnica tuqitxa. Ukampis motorarux juk"amp compacto ukham uñt"ayasma, suspensión ukar kuynt"asma ukat... Tanque ukan alturapax pä metros ukjaruw jisk"achañapa, ukatx tripulación ukarux qunt"ataw uskt"añapa, ukatx taqi kunas juk"amp racional ukhamaw tukuni.
  Fuhrer ukax mä boceto lurañ qalltawayi, mä kasta dibujo, ukax kuna kasta tanque soviético ukax ch"axwäw qhipat juk"amp uñt"atawa, T-54. Aka autox wali sumapunïnwa, 1947 maranw uñstayatäna ukatx Afganistán markan talibanes ukanakamp ch"axwäwinakan apnaqatäna, iraquí soldadonakax Ejército de Estados Unidos ukamp ch"axwapxäna, Tormenta del Desierto ukat Operación Shock and Awe jan ukax Libertad Iraki . Taqpachanx 70 waranqa jila uka tankinakaw lurasiwayi. Ukat uka autojj wali sumapunïnwa. 36 tonelada pesaje ukampi, armadura frontal 200 milímetros, ukatxa cañón 100 milímetros calibre ukampi. Aka kastax Patons ukat Pershings americanos ukanakamp chikaw Corea markan ch"axwäwipanx wali sum ch"axwapxatayna. Ukhamat aka nivel tecnológico ukatakix modelo ukax wali askiwa ukat chiqpachapuniw phuqhañataki. Ukat lurañax wali jasakiwa - barato... Alemania 88 mm 71 El cañón tuqitxa, Segunda Guerra Mundial ukan taqpach tanques ukanakatakix suficientemente penetrante ukhamänwa (jan ukax armadura frontal de la IS-3, ukax servicio ukar mantawayi mayo phaxsin 1945 maran!). ¿IS-3 ukax kunjamasa? Tanque ukax armadura tuqitx wali sumawa, ukat torreta, ukax mä lucio ukham churatawa. Chiqansa, auto apnaqañax janiw sumäkänti, ukat mä qhawqha tiempotxa janiw apnaqxänti. Ukatx juk"amp walja modelos ukanakaw utjäna, IS-4, ukat juk"ampinaka IS-10 ukar qamañkama, Stalin jiwatapatx T-10 sutimp uñt"atawa. Ukat akax qhipa jach"a tanque soviético ukhamaw tukuwayi. ¡Jruschov chachajj taqe jachʼa autonak lurañ jarkʼäna, ukat jupar qhepat jutirinakajj janiw uk wasitat uñakipapkänti!
  Jilapachax alemanonakax pusi tunk tonelada ukjat juk"amp llamp"u tank munapxiti, mä medio tanque ukanx mä cañón ukar uskt"apxaspa, ukax 193 milímetros armaduraruw 1000 metros ukch"a jayan mantaspa?
  Estadounidenses jupanakax jank"akiw jach"a tankinak jaytawayapxäna, ukatx Pershing ukan pesajepax janiw 42 tonelada ukjat jiläkänti, ukatx Sherman ukan pesajepax jilpachx 32. Ukampis URSS ukamp ch"axwañax niyaw qalltañampïskäna ukax qhanstawayxäna, ukatx mä monstruo ukaw 120 mm ukan uñstäna calibre arma ukat qallta proyectil velocidad ukax niya 1000 metros por segundo ukhawa. Ukampirus mä juk"a pachatxa, estadounidenses ukanakax uka tank ukarux aynacht"ayapxäna. Janïr IS-10 uñstkipanx ch"axwäw qhipatx juk"amp uñt"at tanquex IS-4 ukawa, armadura frontal ukax 250 milímetros ukhamarak armadura lateral ukax 170... Mä atiniskañ auto, ukampirus 60 tonelada jila pesa. Kunjamakitix Alemania markatakix mä jach"a tank lurañ mayiñaw wakisi, ukampis janiw 50 tonelada ukjat jiläñapäkiti. Amuyt"añataki, IS-10 ukax 50 tonelada ukhakiw pesaje ukanx armadura frontal ukax 290 milímetros ukhamarak mä arma 125 milímetros... Ukhamarus, ¿kuna calibres juk"amp askixa? Ch"axwäw pachanx Sherman ukat Churchill uka modelonakax wali uñt"atawa, jupanakax 100 ukat 152 milímetros (frontal) armaduranïpxänwa. Suma, "Tigres Reales" ukax wali sum atipjapxäna... Ukampis "Pantera" ukax mä juk"a qhipharxañ qalltawayi 75 mm calibre ukata, proyectil ukan jach"a qallta velocidad ukax jan phuqhatäkchisa. Ukatwa, "Panteras" ukanakax 88 milímetros pistolanakampi uñstapxäna, ch"axwäw tukuyatakïkchïnsa, ukat mä qawqhanikiw utjäna. Ukampis Wehrmacht ukax janiw tanques ukat antitanques armas ukanakar juk"amp jach"a calibre ukamp wasitat armañ amtapkänti, ukax aka estado de asuntos taqinitak askïtap uñacht"ayi. Chiqans mä arma autopropulsada Jagdtiger ukax 128 mm cañón ukat 250 mm armadura frontal ukampiw utjäna, ukampis 71 ukanakakiw lurasïna ukatx ukham jisk"a jisk"a t"aqanakax janiw ch"axwäw saräwiparux mayjt"ayañjamäkänti. Ukhamarus, kunatix wali askïki ukax Jagdtigers ukanakax katuyasipkän ukjax 43 juk"ampiw servicio ukan qhiparapxäna, ukax ukham maquinan sinti jakañapatak uñacht"ayi.
  Ukhamarus Stalin jupax IS-2 ukax jank"akiw 122 mm cañón ukamp armatäñapatak mayïna, ukampirus alemán tanques ukanakatakix mantañ ch"amapax sinti jach"änwa ("Tigre Real" ukakiw jan ukax 458 ukham tanques ukanakakiw lurasiwayi). Waljaniw dictadorar iwxt"apxäna, 100 mm barril ukar limitañapataki. Ukat chiqans T-100 autopropulsado armax taqpach nuwasiñ tuqitx wali sumaw tukuwayi. Taqi kunat sipansa, juk"amp jach"a calibre, juk"amp jisk"a suministro de conchas, juk"amp jisk"a tasa de fuego, qallta velocidad proyectil, alcance ukat exactitud nina... Ukampis alemanes ukanakax juk"amp jach"a tanque ukanipxi, T- . 4, ukat ukarjam lurat autopropulsadas armas ukanakax 22-24 tonelada ukhakiw pesa. Ukampirus Panzer autopropulsado arma ukax wali askiwa: Pantera ukan armamento ukat armadura frontal ukax niya kipkakïpxänwa, ukhama jisk"a pesaje ukat alturani. Ukax wakisirakiniw juk'amp sapuru ukat jan qullqini Panzers ukanakar producción ukar uñstayañatak mayiña .
  Ukat ¿uka pistolan calibret kamsaraksnasa? Antitanque armanakatakixa, calibre 128 milímetros ukaxa wali jach"awa, ukaxa wali askiwa mä arma de asalto ukhama apnaqaña, ukatxa mä intermedio 105 milímetros ukjama ajlliñawa.
  Adolf chachajj alemán diseñadoranakaruw aka diagrama uñachtʼayäna:
  - ¡Akax jiwasan machaq jamasat armasawa! Uka tankax jutir phaxsinakanw yant"atäñapa. Uka nuwasiñ apnaqawipax 1943 maranwa. Ukañkamax mä proyecto ukaw utjaraki, mä jach"a tank lurañataki, 105 mm armas ukanakampi. Ukhamaraki k"acha autopropulsadas armas ukanaka. Ukhamajj irnaqäwir puripjjañamawa señoranaka.
  Aders chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Diseño propuesto ukax wali suma uñtatawa, ukampis jan walt"awix aka tanque ukax janiw jiwasan saräwinakasan ajayupankiti... Ukat tripulación ukax jan waliw uñjasini...
  Adolf chachajj jaysañat sipansa, mä jukʼa juyra umasaw akham amuytʼayäna:
  - Inas chika uru manq"añax wakischispa, masinaka. Jilapachax aka tankix walja luratäspawa, ukatx janiw nayax amuytkti estadounidenses ukat británicos ukanakax janïr ch"axwäw tukuykipanx juk"amp suma lurapxani. Ukat jichhürunakanx mä juk"a aycha manq"apxasma...
  Imill wawanakax jank"akiw mesa uchapxäna. Alejandro, Fuhrer chachan purakapax aychat ñuñut apsutax usuntaspawa, uk amuyasax jupa pachpaw chiqapar sarnaqañ amtäna, ukat mä jisk"a esturión ukak manq"äna, ukampirus "Jiwat Almanakat" Sobakevich jupat amtasïna. Hmm , jichhakamax jupax taqi kuns chiqapar luraskirjamawa. Economía ukarux ch"axwañ chiqaruw uñt"ayi, taqpach ch"axwäw uñt"ayi, kamachinak apsu, ukax 1939 maranw apsutäñapäna... Hitler-an militarización ukamp k"achat k"achat sarnaqatapax armas ukanakan pist"awiparuw puriyatayna, ukatx chiqpachanx términos cuantitativos ukanx... Ukhamarus, uñt"at diputado- 44 rifle de asalto... Suma ch"axwañ uñacht"awinakapanx mä kunatix yaqhip tuqinakanx nayrïr modelos Kalashnikov ukanakat sipanx juk"amp askiwa. Mä juk"a llamp"ukiwa... Inas chiqpachans AKM rifle de asalto ukax mä base ukham apnaqasispa? Eh, mä arma lurañax wali askïspawa, ukax M-16 americano ukan chiqapar sarnaqatapampix tasa de fuego ukat AKM ukan confianzapampix mayachthapispawa. Jila partejja, nayrar sartañajj jan kikpakiw jiljjattaski. Amuytʼañataki, tankinakan motoranakapajj janiw sinti chʼam yaptʼapkänti, ukampis computadorajj qʼal jan mantañjamaw tukuwayjjäna. Ukampis jutïr pachat yatiñaniwa, ukampis kuns churaspa, sañäni, aceite lanti. Jichhakamax, ¡América markanx janiw kunjams carbón ukan gasolina sum lurañ yatiqapkiti! Petroleo ukan chanipax jilxattaskchisa. Ukhamajj ¿kunanaksa jupajj churaspa. Protección dinámica, motores turbogeneradores... Ukat akax lurasiniwa, ukampis mä juk"a qhipatwa, ukhamat jan jank"ak trumpetanak uñstayañataki. Paqallq tunka maranakanxa, nayrar sartañax wali nayrar sartawayiwa, ukampis chuymankipstañax atipjatäñapkamaxa, usunakax ukhamarakiwa, ¡jaqix janiw Diosäkiti! Ukhamarus yaqhip tuqinakanx regresión ukax utjarakiwa... Sañäni, religiosidad ukax jilxattawayiwa, juk"ampis Rusia ukat espacio postsoviético uksanx ukhamarakiw islámicos markanakanx jilxattawayi. Ukampis ¡Renacimiento ukat jichha tiempon jachʼa amuytʼirinakajja, religionajj jukʼat jukʼatwa chhaqtjjani sasaw sapjjäna!
  Ukampis muspharkañawa, extremismo religioso ukax jilxattaskiw... Ukat sacerdotenakax juk"ampiw política estatal ukarux ch"axwapxi. Ukat aka situación ukanx política de autoridades ukax janiw amuyañjamakiti, chiqpachapunit chiqpachanx chiqax ortodoxia jan ukax islam ukan utji sasin sinti iyawsapxi? Taqi uka yatxatat yatiñani jaqinaka? Jan ukhamäkchi ukhaxa, ¿kuna askis modelo secular de estado ukar jaytañaxa? Jach"a jaqinakar apnaqañan suma irnaqañapataki? Ukampis chiqpachapuniw ortodoxia ukax mä religión estatal ukham jan askïtap uñacht"ayi... Chiqpachanx, cristianismo ukat nayraqatax Machaq Testamento ukatakix mä base formal ukaniwa, Ortodoxia ukax pacifista yatichäwiruw uñt"ayi: jan sayt"asimti ¡jan wali ukat uñisirimar munasiña! Ukampis uka pachparakiw chiqpach política imperio ukax agresiva ukat violencia ukat conquista ukanak munaraki. Ukaw forma ukat esencia ukanakan contradicción ukar puriyi. ¡Walja jaqenakas jan amuytʼasis uk amuyapkchejja, jan amuytʼasisaw ukham amuyapjje!
  Ukhamätapatxa, ortodoxo yatichäwix janiw askïkiti, janiw kuna logicas utjkiti, mä pachan imperial ukhamarak cristiano ukhamäñ yant"i. Ukat Cristiano ukax judio ukat pacifista sañ muni! Chiqansa, Bibliax niya taqpach judionakan qillqatänwa, ukat inas taqpach qillqatächïna, kunattix Apóstol Pablox judionakan ventajapax wali jachʼawa sasaw säna, kunattix Diosan arupaw jupanakar katuyatäpxi! ¡Ukajj mä ruso jaqejj janiw Bibliar creyañapäkiti sañwa muni! Ukax sañ muniwa, yaqha iyawsäwiw wakisi, ukampis janiw Judionakan Qillqatanakapar uñtatäxänti... ¿Kawkïris? ¡Ukax yatxatat profesionales ukat psicólogos ukanakan FSB ukan irnaqatapampiw lurasiñapa! Ukatx walja contradicciones ukanakax suma askichatäni...
  ¡Evangelio liytʼir wawajj janipuniw Rusia markar munasiri chʼamani, jan ajjsarir, jan sinttʼasir nuwasir jaqëkaniti sasaw sañasa! Ukat ¿kawkïr markas Biblian wali uñtʼatäpacha? ¡Israel!
  Chiqansa, Adolf jupa pachpaw ch"amakt"ayata, aka anatirix Hitler lantix jikxatasiwayi, janiw kunakipans judionakar arknaqañax juk"amp ch"amanchañapakiti. Jan ukasti, aski judionakax askinak katuqapxani ukat Tercer Reich ukatakis irnaqapxani. ¡Janiw judio cientificonakaru jan ukax artistanakar balamp jiwayañjam jan wali arunakax utjkaniti! Ukampis antisemita kamachinak chhaqtayañax janïraw pachapakiti. Nayraqatxa, jaqinakax inas jan sum amuyapkchiti, ukat payïrix, ¡akax qamirïñwa ukat wali chʼamaniwa! Ukampis chiqpachansa, judionakan yanaptʼapamp chika antisemita tuqit políticas ukanakar llampʼuchañax wakisispawa.
  ¿Kunsa Papampi lurañasa? Vaticano markamp sum apasiñax janiw askïkiti, ukampis qhana ch"axwäwix aka pachanx jan walt"awinakakiw utjani. Ukax sañ muniw Vaticano markan yanapt"ap thaqhañama, ukampirus pachpa pachanx interesanakamar ch"amanchañamawa... Wali askiw títere ukar Pedron tronopar uchañama ukat juk"at juk"at religionar mayjt"ayañama...
  Porsche sat empresajj Adolf chachan amuyunakapwa jarkʼäna:
  - ¡Manq"añanakamatxa wali kusisitaw jikxatasipxta, Fuhrer!
  Adolf sat chachajj wali munasiñampiw jachaqtʼasïna:
  - Walikiwa, jichha pachatakixa Himmler jupampiwa jikisï, ukatxa Heenseberg ukaru puriñapataki. Ukat uñjapxam, waynanaka: ¡jumanakarux wali ch"amampiw plazos ukanakax churata!
  Fuhrer sat chachan ejercitopajj África toqenwa sarjjäna. Ukat URSS contra jarkʼaqasiñatakiw uka markajj katjäna.
  Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax Rzhev ledge ukarux mä ofensiva uñstayatayna, ukampis nazis ukanakax ukan suyt"apxatayna ukat uka ch"axwawiruw kutt"ayañ atipxatayna. Sur tuqinx alemanonakax ch"amanchasipxarakïnwa, Oryol ukat Jarkov uka chiqanakat katxarusa. Ukat Leningrad jak"ankiwa, soviético soldadonakax Operación Iskra ukx lurañ atipxatayna, ukampis ch"axwawinakax niya mä phaxsiw utjawayi ukatx atipt"awix wali jach"a chanimpiw alasitayna.
  Krauts jupanakax kunjamatsa '42 - '43 juyphi pachanx qhispipxäna.
  Ukampis primavera phajjsinjja, África cheqan jila partejj jupanakamp katuntatäjjewa. Ukat Fuhrer ukax Gran Bretaña markamp suman jakasiñ uma yant"aski.
  Churchill jupax mä juk"a thayampiw uka tuqitx arsu. Gran Bretaña markax atipt"atat atipt"atas t"aqhisiwaykchisa.
  Ukhamarakiw Japón markamp jan qhankiti - Batalla de Midway ukax América uksan chhaqhata, ukatx samurai ukanakax jach"a flota Yankee ukar mä juk"at ch"axwapxi. Ukat América markax janiw qutan ukhamarak aire ukan jakhüwinakat sipan juk"amp jach"anchatapatx askinak jikxatkaspati.
  Hitler jupax URSS ukar atacañ muni, ukampis movilización general, total ukan yatiyawip tukuyatatsti, jupax ukatakix wali juk"a ch"amaniwa. Kunjamakitix Krauts ukanakax África uksanx ch"iqiyatawa.
  Jallu pachanx pachpa Ejército Rojo ukax nayrar sartañatakix wakicht"atawa. Ukampis nazis sat jaqinakax África markar katuntasinxa, colonial soldadonak uttʼayapxäna. Ukat yaqha yänak katuqapxi.
  Ukanakax León, Tigre ukat Pantera tankinak lurañatakiw apnaqasi. Ukampirus, uka monstruo ukar churat datos ukanakax janiw taqpach askïkänti. Sinti jila chanini, sinti llamp"u. Chiqansa, arxatañatakix Panterax mä suma tank t"unjiriwa, mä jank"ak nina naktayañ cañón ukampiwa.
  Ukampis juk"amp jan atipt"irix "León" ukawa, llamp"u, jila chanini, ukampis janiw sinti askïkänti. Pistolax kimsa tunk pusini soviéticos ukat k"acha tankinak contrax wali ch"amaniwa, ukat tasa de fuego ukax Pantera ukat Tigre ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Ukat armadurax, ukampis "Tigre" ukan armadurapat sipanx juk"amp askiwa, ukat laderas racionales ukanakanx ukhamarakiwa. "León" ukax mä jach"a "Pantera" ukar uñtasitaw jikxatasïna, ukax llätunk tunk tonelada pesa ukat llätunk patak caballos de fuerza ukan motorapawa. Ukampirus chiqpach sarnaqäwit sipanx mä juk"a jank"akiw "Tigre"-2, pä tunk payan tonelada k"achachata, lurawiruw mantawayi. Nivel de protección "León" ukar jak"achasiña, ukampis juk"amp móvil, k"acha. Ukampirus uka armax 88 mm calibre ukaniwa - 105 ukar uñtasita, ukampis taqpach tanques soviéticos ukanakar t"unjañatakix wali askiwa. Ukat kunatix wali wakiskirïki ukax juk"amp jank"ak nina naktäwiw - llätunk ch"axwawinakat phisqa ch"axwawinakat sipansa.
  Ukhamajj "León" sat mä alemán, llakit genio wawapawa, jupajj janiw saphintatkänti.
  Alemanonakax taqpach África uksaruw katuntapxäna, Madagascar uksaruw katuntapxäna, ukax verano urunw katuntapxäna. Stalin chachajj wali jaya pachaw suytʼäna.
  Inas jupax pachpa alemanes ukanakarux ofensiva uñstayañatak jakthapiskchïna. Yämas kunjams León, Tigre ukat Pantera tankinakax purini uk uñjasa. Ukampis Kraut familiajj chʼamaka continenten jan waltʼäwinak askichasipkakïnwa.
  Stalin chachajj uka horasaruw faltasïna. Soviético soldadonakan ofensivapax Orel ukat Jarkov uksanw qalltawayi. Kawkhantï alemanonakajj sum wakichtʼatäpkäna uka cheqanwa. Ukat janiw sorpresa táctica ukar puriñax utjkänti. Nayrïr ch"axwäwinakax "Pantera" jupax arxatäwinx wali sum irnaqatap uñacht"ayäna. Janiw jan walïkiti ukat "Ferdinands". Jupanakax wali suma jaqinakäpxaraki.
  Ukat Tigrex mä tank achuyiriwa. Ukat jupax wali suma puntunak apsu. Alemanonakax wali ch"amampiw arxatapxi. Ukat uñisirinakan jawqʼjatanakaparus saykatañamawa. Kimsa phaxsi wali qala chuyma ch"axwawinakanxa, Ejército Rojo ukax tunka phisqhan kilómetros ukch"akiw nayrar sartawayi. Ukat chhaqhatanakapax wali jachʼänwa.
  Pä tunka inglés avionanakax camuflat imill wawanakarux jalxatapxänwa;inas jan kuns amuyapkchïnti, ukat niyaw horizonte uksat chhaqtxañ qalltapxäna, ukatx mä akatjamat machaq sustjañjam arunak ist"asïna. Madeleine kullakajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Taqinipuniwa ikt"asipxani jani kuynt"asipxamti!
  Imill wawanakax congelapxäna, jupanakax kuns suyapxäna. Ukat ukat duna qhipäxat k"achachata transportadores ukat camionanakaw uñstapxäna. Diseño ukarjam amuyt"asax Inglaterra ukat América uksan luratawa. Jupanakax juk"at juk"atw Túnez markan capital ukar sarapxäna. Madeleine kullakajj mä jukʼa jan amuytʼasisaw jikjjatasïna. Jupax amuyataynawa, línea de frente ukax wali jayankakiwa, ukax sañ muniw britániconakax janiw jichhakamax uñstañatak pachanïpkaniti. Jan ukajj jukʼampejj janiw uñstapjjañapäkiti. Ukat akanx mä taqpach columnax jank"akiw jaltxaski. Ukhampachasa, inas, mä batallón ukar sipans juk"ampi... Khitinakas jupanakax, yaqhip ch"axwañ tamax, mä jan kuns sarantañ frente ukan wasar pampanakap muyuntasinx, qhipäxanx thaqhañ munapxi. Ukax wali askïkaspas ukhamawa, tecnología ukampix wasar pampanx jank"akiw uñjapxi. Kunjamäskpasa, amigonakamar radiot yatiyañamawa, ukampis janiw fusilamp jiwayañamäkiti. Ukhamarus patak patakakiw utji, ukat kimsa patak jila británicos utjarakiwa!
  Gerda kullakajj Charlotte kullakarojj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Akanakax aymara! ¡Akax nayrïr kutiw jupanakar ukham jakʼan uñjta!
  Wila ñik"utan amigopajja, wali ajjsarayasïnwa, jupajj akham sänwa:
  - ¡Janiw kuna askis utjkiti! ¡Ukat jupanak taypinx walja ch"iyar jaqinakaw utji!
  Chiqansa, inglés jaqinakat chikatpachas chʼiyar jañchinïpxänwa. Ukat columnax juk"at juk"at sarnaqäna, ukat ch"iyar jaqinakax wali jach"at wararisipkäna... Juk"amp jak"achasipxänwa...
  Aka chiqanx mä imill wawax janiw aguantañjamäkänti, ukat mä ametralladorampiw jaquqanïna. Uka pachpa segundonjja, mayni nuwasirinakajj pallapallanak jiwayapjjäna, ukat Madeleine kullakajj qhepatwa akham säna:
  - Nina!
  Walja tunka inglés jaqinakaw mä kutikiw khuchhurapxäna, mä camionax ninamp phichhantatänwa. Mayni britániconakax jan khitirus yaqhachasaw pallapallanak jiwayapxäna. Madeleine kullakajj uka horasar katjasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Granadas ofensivas ukanaka mayaru jaquntaña!
  Batallón SS de élite "She-Wolf" ukan imill wawanakax granadas ukanakax jaya ukat chiqaparuw jaquntapxi. Ukat jisk"atpachaw yatichatäpxi, ukat técnicas especiales ukanakamp chikaw sarnaqapxaraki . Akax kunapachatix descarga eléctrica ukamp entrenatäki ukhax lanzamiento ukampix mä juk"a llamp"u chuymampiw ch"allxtayasi. Gerda ukat Charlotte jupanakax regalonakap jaquntapxarakïnwa. Ukat britániconakax p"iqip ch"uqt"ataw ukat p"iqit ch"allt"asipxi... Wali muspharkañawa. Jupanakax aleatoriamente ch"axwapxi, ukat ch"iyar jaqinakax jan amuyt"kaya arumpiw wali arnaqasipxi. Ukanakax chiqpachapuniw scumbags...
  Ukat Gerdax ch"iyar jaquntawayi ukat jaquntaraki, ukampirus q"ucht"araki:
  - ¡SS yatiqirinakanxa mä jan wali samkawa utji! Mä salto - mä ch"axwawi! Jiwasax warmi-lobos ukhamätanwa - jiwasan método ukax simple ukhamawa! ¡Janiw pusi ch"uqi jaquntañax gustkiti!
  Charlotte kullakajj uka jisktʼar jaysañatakejj qhuruchasirakiwa. Jupan balasnatapajj pʼeqe chʼakhanakaruw pʼakjawayi. Ukat ukatsti nayranakap apsusipxi. Akax mä axsarat ch"iyar jaqiw rubio masiparux bayoneta ukamp ladopar ch"ankhampiw ch"ankhachatayna. Uk uñjasajj wilampiw thuqtʼani. Charlotte kullakax akham sasaw q"ucht"i:
  - ¡Warawar ch"amaka infierno angelanaka! ¡Alajjpachan taqe kunas tʼunjatäkaspa ukhamawa! ! ¡Almanakar tʼunjañat jarkʼaqañataki!
  Britániconakax jan wakicht"ataw sarnaqapxi, jilpachanix colonia pallapallanakawa: ch"iyar jaqinaka ukat indionaka, árabes. Jupanakax liwxatapxi, congelapxi, jan ukax jan ukasti, wali ch"amampiw jaltapxi ukat locos liebres ukham t"ijtxañ qalltapxi. Ukampis imill wawanakax chiqaparuw ch"axwapxi, ukat granadanakax janis jayarst"kchixa, ¡fragmentos ukanakax thithitakiwa! Niya juk"a uñisirinakax utjxiwa. Madeleinex inglés arut arnaqasi, arupax wali jach"apuniwa, janiw megáfono ukax munaskiti:
  - ¡Arteqasipxam ukat jakäwinakam qhispiyapxäma! !
  Mä ratukiw irnaqäna ukat mä kutix jaytxapxi... Amparanaka ukat...
  Jupanakax phisqa tunka katuntat jaqinakar apthapipxäna, chikat usuchjatanaka. Madeleine kullakajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Usutanaka tukuyapxañani!
  "Lobos lobos" ukanakax jan ceremonioso ukhamaw balas ukanakamp jan kayunakap sayt"añjamäki ukanakan templonakapar jaquntapxäna, ukat mayninakax autonakar apxatapxäna ukat jak"ankir base ukar irpapxäna.
  Wasar pampan junt"u laq"a qhipatxa, Gerda q"ala kayunakapax wali kusisitaw llamp"u caucho uñt"apxi. Jupax kusisitaw jacharaki... Camiones estadounidenses ukanakax wali sumawa ukat viaje ukanx janiw khathatipkiti. Atipjasax imill wawanakax kusisitaw jikxatasipxi. Charlotte kullakajj Gerda kullakaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Qhawqha jiwayañasa?
  Uka tawaqux jan amuytʼasisaw amparanakap luqxatäna:
  - Janit yatktati? Janiw naya sapakix ch"axwawaykti... Ukampis ¡waljapunïnwa sasaw amuyta!
  Charlotte kullakajj akham sasaw jaktʼäna:
  - Jiwasaxa patakaniwa, jupax niya kimsa pataka jiwayatayna, ukaxa sañ muniwa sapa jilata kimsa, mä arunxa sapa kullaka! ¡Chʼaxwäwi qalltañax wali muspharkañawa!
  Gerda kullakajj jan kuns lurasaw amparap luqtäna:
  - ¡Akax janiw nayatakix wali wakiskirïkiti! Jilïr amtäwix janiw mä amigos jiwkänti. Chiqansa, ukax estadísticas ukhamäkchisa, kimsa patak uñisirinakax t"unjatäpxänwa, ukat jiwasan laykux pä lobo nuwasirinakakiw mä juk"a usuchjatäpxäna. Nayax musphart"asiraktwa kunjams janïr África uksanx taqpach atipt"ktanti, ukham ch"axwirinakampi.
  Charlotte kullakajj jankʼakiw chuymapar purtʼäna:
  - ¡Walikiwa, ¡tunka llatunkani urunxa aka jan wali ch"axwirinakampiwa atipjawaytanxa!
  Gerdax coleratapuniw suma p"iqip ch"allxtayäna, Machaq Maran ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntatäkaspas ukhama:
  - ¡Akax aljantaña laykuwa! Ukampis chiqans nayrat sipans juk"amp jak"achasipxayätwa atipt"añataki ukat ukax taqiniruw qhan amuyasïna khitinakatix jan juykhüpki ukanakataki! ¡Ay, ¡janiw jarkʼapxirïkti!
  Charlotte kullakajj iyaw sänwa, chʼeqa jinchup qhepäjjat qʼala kayunakapamp wali yatiñampiw chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, traición, sabotaje, mediocridad pallapallanakan... Ukampis ¡rusanakarux p"akintapxaraktwa, 1918 maran katuyasipxañapatakiw wayt"apxta! Oh, Rusia markan jach"a chiqanakan sarnaqañax wali askïspawa, ukanx wali thayawa, ukampis akanx wali junt"upuniwa!
  Gerda kullakajj kusisitaw akham säna:
  - Ukampis Rusia markanx ukham jach"a thayanakaw utji... Ukampis kunapachatix qullunakan ch"uqi taypin q"ala kayump t"ijt"awaykta ukhax kuna t"aqhisiñas uk yatta.
  Charlotte kullakajj akham sasaw kisunakap qhantʼäna:
  - Jisk"a Gerdax q"ala kayukiw nina nakhaskir ch"uqi taypin t"ijti... Akax simbólico ukhamawa, mä cuento de hadas ukar uñtasitawa... Cuentos de hadas ukax q"uma, wali wawat uñt"atawa ukat janiw kuns jupatakikiw munkiti...
  Gerda kullakajj wali kusisitaw amigopar nayranakap chʼoqtʼäna:
  - ¿Fuhrer markar sarañax wakisispati?
  Charlotte kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Niya! Jiwasax auto apnaqañakiw saraktanxa, janiw q"ala kayukiw wasar pampan junt"u laq"a taypin t"ijtktanti. Ukat atipjañ tukuyatatsa.
  Uka watat ch"iyar jaqix alemán arunx akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Ajjsarkañ angelanaka, jumanakar luqtañatakix wakicht"atätwa! ¡Jumajj mä diosawa, nayajj juman esclavomawa!
  Charlotte kullakax ch"iyar katuntat jaqin ch"uxña ch"uxña ñik"utap mä juk"a q"añut kayupampix llamkt"äna:
  - ¡Jumanakax ch"iyara jaqinakax nayratpach naturaleza tuqitx esclavonakäpxtawa! Akax chiqans mä tuqitx wali askiwa, maynix alwat jayp"ukamaw ch"amachasiñapa, jisk"a irnaqäwinak lurañapa... Ukampis mä esclavox naturalezaparjamax, jan wali sarnaqatapatxa, traidor ukhamawa, janiw armampix atiniskaspati . Jiwasax alemanonakax, ukhamarakiw, aka Uraqinx juk"amp culturani ukat wali wakicht"at markakïtanwa. Mä jach"a marka ch"axwirinaka, ukat janiw ina ch"usat alemán mercenarios ukanakax Europa uksan taqpach ejercitonakapan ukhamarak Rusia markans irnaqapxäna, jilpachax comando ukan irnaqapxäna!
  Gerda kullakajj wali qhurutwa säna:
  - Jisa, jumanakaxa mä esclavo ukham luqtapxäta. Jiwasax ch"iyar jaqinakatakix menageries especiales ukaniwa. Ukat jichhax taqi kunatix lurañamäki ukax...
  Charlotte kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Jupax kayunakas jamp"att"pan. Taqi kunat sipansa, jiwasatakix wali askïniwa, ukat Níger markax jisk"achasispawa.
  Gerda kullakajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  "Janiw kunjamäsktas uk yatkti, ukampis ariano q"uma ñik"utapax q"aphir Níger jaqin lakapar llamkt"aspa ukhax wali axsarañawa." Ukatsti...
  Charlotte kullakajj janiw iyaw siskänti:
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Jan ukasti, nayatakix wali askïspawa. Suma uñtapxam...
  Nina wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaquxa jisk"a kayupa ch"iyara jaqiru ch"allt"äna. Jupax wali kusisitaw diosan jach"a, suma, cincelat amparanakap jamp"att"añ qalltäna. Ukat imill wawax jaysañatakix wali munasiñampiw jachaqt"asïna, ch"iyar jaqin thiya lakapax ch"uxña ñik"utaparuw ch"allxtayäna. Uka katuntat jaqin lakapax imill wawan elástico, mä juk"a laq"a kayu patxaruw t"ijtäna. Wali sumawa kunapachatix mä ch"aman, niya pä metro jaqir jisk"achañaxa.
  Gerda kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Muspharkañawa, ukampisa ¿janit uñisiñaxa?
  Charlotte kullakajj akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa! ¿Kunatsa uñisiñajaxa?
  Gerdax amukt"añ amtawayi: kunats amigopan lurawinakaparux ch"amanchañapa? Chiqansa, alemán warmix janiw nuwasirikïñapäkiti, jan ukasti munasir, llampʼu chuyman warmi ukat kʼumara taykäñapawa sasaw jilsuwayapxäna. Ukampis jupa pachpax janiw jichhakamax waynanakat lup"kiti, inas jach"a ch"amanchawip layku, jan ukax jank"akiw jan jupar uñtasit jikxatkchiti. Ukampis Charlotte kullakajj uka toqet qarjatäkaspas ukhamarakiwa. Jupax ch"iyar jaqirux tobillopampiw nayrapar jawq"jatayna, ukhamat nayrapax jawq"jañ qalltäna ukat Gerdarux akham amuyt"ayäna:
  - Inas q"ucht"assna?
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Chiqpachansa, q"uchupxañäni! Jan ukhamäkanixa, ¡llakisiñaruw tukuni!
  Imill wawanakax q"uchuñ qalltapxäna, ukat masinakapax chikañchasipxarakïnwa, ukhamat q"uchupax mä cascada ukham jalluntäna:
  Munat masijampi nayampejj chʼojjña taypit mistuñäni,
  ¡Jan akapachankir llakinak imantaña!
  Ukat thaya, phichhanta, thaya, .
  ¡Uka pʼakjata amtajj chʼiyjatäjjänwa!
  
  Q"ala kayunakax ch"uqi taypinkiwa, .
  ¡Imill wawanakax janq"u jaqiruw sarapxi!
  Jan wali thayanakax lobonakjamaw wararipxi,
  ¡Uka tama jamach"inakar jan walt"ayaña!
  
  Ukampis imill wawax janiw axsarañ yatkiti
  ¡Jupax wali chʼamani nuwasiriwa!
  Uka kamisax juk"akiw aychap ch"uqt"äna, .
  ¡Chiqpachansa atiptʼañäniwa!
  
  Jiwasan nuwasirisax juk"amp sazonado ukhamawa,
  ¡Janiw mä trineompix doblañjamäkiti!
  Aka chiqanx arcenakax llamp"u chuymampiw sarnaqapxi,
  ¡Chhijchhix pechomaruw jaquqaniski!
  
  Janiw jiwasan costumbresäkiti axsarañaxa,
  ¡Janiw thayat khathatiñ atinakïtati!
  Uñisirix mä waka kunkampiw lik'i, .
  !
  
  Jaqinakax ukham ch"amanïpxiwa
  ¡Kunsa uka qollan ritojj phoqäna!
  Jiwasatakix iyawsäwisa, naturalezasa,
  ¡Ukham lurasajj atipjañaw utjani!
  
  Cristox Awki markaruw ch"amañchi,
  ¡Tukuykamaw nuwasipxañama sasaw sistu!
  Ukhamat aka planetajj mä paraisor tukuñapataki,
  ¡Taqi chuymanakaw jan axsartʼirïpxani!
  
  Jaqenakajj niyaw kusisitäpjjani
  ¡Jakañax awisax mä jachʼa cruzäpan!
  Balas ukanakax jan sintt"asisaw jiwayapxi
  ¡Ukampis liwxatkäna ukax niyaw sartawayxi!
  
  Cienciajj jan jiwir jakañ churistu, .
  ¡Ukat liwxatat jaqinakan amuyunakapax irnaqawiparuw kutt"ayatäni!
  Ukampis wallpa mistuñäni ukhajja, creyipjjam, .
  ¡Uñisirix jank"akiw puntuación ukar jan walt"ayani!
  
  Ukhamasti, mä jukʼsa Diosar mayisiña,
  ¡Janiw pantjasiñax wakiskiti, ¡qʼañu chuymanïñamawa!
  Taqi chʼamani juezax wali qhurupuniwa,
  ¡Awisax yanaptʼaspawa!
  
  Mama Markax nayatakix wali munatawa, .
  ¡Qullan, yatiñani marka!
  Jiwasan p"iqinchirisa, juk"amp ch"amampiw riendanak katxaruñama,
  ¡Tata Pachax panqarañatakiw yuriwayi!
  "She-Wolf" sat batallón de élite SS ukankir imillanakax wali sumaw qʼuchupxäna, ukat uka arunakax almaruw puriyäna. Jilapachax mä estereotipo ukaw utji, SS chachax verdugo sañ muni! Ukampis ukajj janiw cheqäkiti. Chiqansa, unidades punitivas especiales ukanakaw utjäna, jila partex divisiones de seguridad ukanakan chikanchasitapawa, jupanakax operaciones especiales ukanakaw lurapxäna, ukampis jilpach divisiones SS ukanakax Wehrmacht ukan guardia élite ukanakakïpxänwa. Jilapachax sañasawa, wila, totalitaria propaganda ukax janiw Payïr Jach"a Ch"axwäwit juk"amp atiniskañ yatiyäwikiti. Taqi kunat sipansa, qhanaw Agitprop ukan comunista irpirinakapax janiw kuns lurañjamäkänti jan ukasti jan khitirus yaqhachasipxäna ukat objetivamente kunayman lurawinakatw uñt"ayapxäna. Ukhama, kawkhans chiqpach chiqaw nazis ukanakan jan wali lurawinakapatx utjäna, ukat kawkhans ficción ukanakax utjäna uk yatiñax atiniskañ ch"amawa. Kunjamakitix khitinakatix sarnaqäwinakat yatxatañanx wali ch"amanchasipki jupanakax janiw sapa SS nuwasirinakax verdugo ukhamarak monstruo ukhamäkiti sasaw arsuñapatak wayt"ata. Ukhamarus, janïr URSS markar jan walt"ayañkamax; Nazis ukanakax territorios ocupados ukanx tolerancia ukham sarnaqapxirïna, occidental ukan qillqatanakapax janiw kuna jan wali lurawinakas jan ukax represalias ukanakas uñacht"aykiti.
  Ukat jichhax imill wawanakax katuntat jaqinakarux autonakat mistuñ yanapt"apxäna; jupanakax axsarkañ chachanakan jach"a amparanakapxa suma chuymampiw ch"allxtapxäna. Uka qhipatx imill wawanakarux jawillt"atapxänwa, jupanakax ch"amanchasipxañapataki...
  Chika uru manq"añax mä juk"akiwa, ukampis mä cebra ukaw wasar pampan ch"axwata ukatx sapa imill wawax mä kebab ukaw árabe estilo ukar phayata. Jilapachax árabenakax, anqanx juk"ampirus, suma jaqinakäpxänwa ukat khitinakatix alemán aru uñt"apkän ukanakax imill wawanakan kayunakap sawkasiñs jan ukax llamp"u chuymamp llamkt"añs yant"apxarakïnwa.
  Gerda kullakajj uka lipʼichit lurat árabe jaqeruw jaqontäna ukat akham sänwa:
  - ¡Janiwa jumatakikiti!
  Charlotte kullakajj ukhamarakiw akham säna:
  - ¡Juma pachpa mä harén jikxatañamawa!
  Gerda kullakajj jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - Ukampis yatiyapxita, Charlotte, ¿kuns lurasma Sultan warmipar tukusma ukhaxa?
  Wila ñik"utan amigopax pächasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa akax mä debatible kusisiñawa... Kawkïr sultan warmipat depender ukhamäkchisa. Jach"a Imperio Otomano ukax wali ch"amanchatäspa ukhax... Wali sumas ukhamarakiw... Turco ejercito ukarux reformaristwa, armas ukanakax juk"amp sumaptayaskä... Ukat inas nayraqat inti jalsu tuqir uñch"ukiñax utjchispa.
  Gerda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Waliki! Ukampis Turquía markatakix mä p"inqaw kunatix wali jach"a pachanx janiw Irán markar atipt"añjamäkänti. Ukajj cheqäskänwa, jukʼampejj Persia markankir ejercitojj qhepäjjat uñjatäpjjänwa. Nayax jiskt"asiristwa, Jach"a Fuhrer, ¿kuna amtas lurani: Turquía markar atipt"añapataki, jan ukax coalición ukar mantañapataki, otomanonakar mä ch"akha jaquntañapataki, Irán markan yaqhip jan sinti valorani uraqinakapamp chika?
  Charlotte kullakajj jan amuytʼasisaw amparanakap chʼoqtʼasïna.
  - ¡Janiwa yatkti! Chiqansa, aka qhipa urunakanx URSS markaruw atacañäni sasin yatiyawinakax utjawayi... ¡Ucrania markan qamir yänakapax rusa ukat qamir uraqinakapax janiw chiqpachans wakiskiti sasaw sapxi!
  Gerda kullakajj qʼala kayunakan kayunakapampix taza de té apthapïna ukat wali yatiñampiw chinupkama apthapïna, ukat uka marrón liquido jupa pachparuw warxatäna. Uka pachparakiw imill wawax akham aruskipt"añ atipxatayna:
  - Ucrania markax wali qamir, qamir uraqinakaniwa. Alemania markan yatiñan irpirinakapan, ukat jiwasan jach"a yapuchañ culturasampi, jupanakax récord cosechas ukanakaw lurapxani. Ukat ukapachaw tʼantʼasajj umat sipansa jukʼamp jila alanïjjani. Ukat akax pachpa ucranianonakan askipatakiw utjani, kunatix gobierno soviético ukax jupanakarux lunthatakiw, manq"at awtjataruw wayt"i!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Aka eslavonakarux jach"a germánica culturas yatichañäni! ¡Jupanakar qhant'ayapxañäni!
  Aka chiqanx jan wali arnaqasiñanakampiw aruskipäwix jark"ata, samarañ pachax tukusxänwa.
  Ukampis chika uru manqʼañ tukuyatatjja, imill wawanakajj wasitatwa filaruw saytʼasipjjäna ukat wasar pampan sarnaqapjjañapatakiw waytʼapjjäna. Manq"añ tukuyasax t"ijtxañax ch"amapunïnwa ukat imill wawanakax mä juk"a jachapxarakïnwa, ukampis janchipax junt"uptañkama. Ukat ukhamatwa jerboas ukham jankʼak sarjjapjjäna.
  Akax mä virtual ch"axwawiwa... Ukat África markax alemán ukhamaw tukuwayi... Ukat frente soviético-alemán...
  Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax wasitatw ofensiva ukar sarawayi. Ukanjja, qala chuyman nuwasiñanakaw utji.
  Christina, Magda, Margaret ukat Shella jupanakax Pantera ukan ch"axwapxi. Uka autox janis wali askïkchixa, mä pistola rápido disparo, jaya alcance ukaniwa, mä juk"a ágil ukhamawa, ukat armadura frontal ukanx suma armaduraniwa.
  Alemania imillanakax q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa, thayas utjkchispas. Ukat jupanakax mä maniobrar nuwasïw lurapxi.
  Aka chiqanx Christinax mä disparo ukamp ch"allt"i... Conchax T-34-76 torretaruw ch"allt"i ukat ch"allt"awayi. Mä tanque soviético ukaw sayt"i, jaquqaniwayi.
  Imill wawanakax pulmonanak patat arnaqasipxi:
  - Jiwasanakax apt"asiwayiwa!
  Ukatxa Magda kullakax ch"axwawayiwa. Quri ñik"utani suma uñnaqt"anixa ch"allt"arakitaynawa.
  Jïsa, ukhamax kimsa tunk pusini torretapax ch"iyjatäxänwa.
  Tigre imillanakax turnasisaw ch"axwapxi. Ukat wali chiqapawa. Ukatwa yaqha tanque soviético ukar chʼalltʼapjjäna.
  Margaret kullakajj uka qhepatwa chʼalljjtäna. Ukat SU-76 autopropulsado pistolaruw chʼalltʼasïna. Wali yatiñampiw thuqtʼasïna. Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasan infierno Alemania markax ch"amaniwa, uraqpacharuw arxati!
  ¡Ukat kunjamsa lajjrajj uñachtʼayani!
  Ukat Shell sat chacharuw mä cañonampi jawqʼjäna. Uka tanque soviético KV-1S ukaruw ch"allt"asiwayi. Uka tawaquxa wali suma irnaqawi lurarakitayna.
  Jisa, pusi ch"axwirinakax bikini ukan ch"axwapxi ukat janiw thayarux axsarapkiti. Warminakax nuwasiñ qalltapxäna uka qhipatxa, Kimsïr Reich ukatakix kunaymaninak juk"amp sum sarawayxäna.
  Akax Albina ukat Alvina pilotonakaw alaxpachan utji. Panpachaniw suma uñnaqt"anïpxi, bikini ukat q"ala kayuni. Jupanakax Focke-Wulfs ukan ch"axwapxi. Ukat akax wali jach"a autowa.
  Albina, cañones aéreos ukanakat fusilasax akham siwa:
  - ¡Croquet activo! ¡Jan arunakapat arrepentisimti!
  ¡Ukat ¡kunjamsa mä muspharkañ jachaqtʼasis qhantʼani! Ukat mä kutikiw pä avión soviético ukarux jaquqani.
  Alvinax kimsa jaqiruw cañones aéreos ukanakamp khuchhuqarakïna ukat chirpasirakïnwa:
  - ¡Nayan mantatajax jiwayañjamawa ukat mate!
  ¡Uka qhepatjja, ¡uka imill wawajj kisunakapwa qhantʼayäna ukat kisunakapwa uñachtʼayäna! Jupax taqpach encanto, ukat phenomenal encanto ukamp phuqt"ata.
  Albinax yaqha Yak-9 avión ukx khuchhuqawayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¿Kunatsa pilotos soviéticos ukanakax wakisi?
  Alvinax LAGG-5 ukarux ch"axwawayiwa ukat jan axsarasaw akham siwa:
  - ¡Ukham jiwasax alemanes ukanakax facturas apthapiñasataki!
  Muspharkañ chacha warmi imillanaka. Kunjams jupanakpachatak premios apthapiñ qalltapxäna. Chiqpachansa janiw ukham suma uñnaqt"aninakarux ch"axwañjamäkiti. Avionanakaruw jaquqanipxi ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjasipxiwa.
  Ukat nayrïr imantat yatiyäwix akawa, thaya pachanx imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxañapa ukat bikini uchasipxañapawa. Ukatxa facturanakax jupanakpachaw jutapxani.
  Ukat janipuniw isthapisiñamäkiti. ¡Qʼala pechom chʼalljjtayasim, ukhamatwa wali jachʼañchatäsma!
  Albinax yaqha Ejército Rojo ukan avionap khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Jach"a alturampi ukhamaraki estrella q"umampi!
  Ukatsti jupax nayranakap ch'allxtayäna, jaltasaw q'ala kayunakap ch'allxtayasïna, jach'at arnaqasisa.
  - ¡Lamar quta ola ukat colerat nina! ¡Ukat mä colerata ukat wali colerat ninampi!
  Ukat mayampiw imill wawax chʼamampi jakʼachasiñampi avionat jaquqanïna.
  Ukat ukat Alvinax uñisiriruw atacatayna. Jupax esquina muytasin luraraki, kisunakap q"ala ch"allxtayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayaxa mä super mundial campeón ukhamawa!
  Ukat mayampiw uka tawaqun ch"allt"at autox jaquqaniwayi. Jïsa, Ejército Rojo ukax wali jan waliruw puri.
  Ukat Albinax sallqa éxtasis ukamp arnaqasi:
  - ¡Jichhax verdugo ukhamätwa, janiw piloto ukhamäkti!
  Yaqha avión soviético ukarux jaquqaniwayi ukat sist"asi:
  - Nayax uñjañ tuqiruw qunt"asiwayta ukat misiles ukanakax jank"akiw uka chiqar puripxi, ¡mä juk"amp jak"achasiñaw nayrar sartaski!
  Nuwasir jaqix wali qhuru chuymampiw sarnaqäna.
  Aka chiqanx panpacha imill wawanakax uraqin uñch"ukiñanakaruw atacasipki. Albinax kimsa tunk pusiniruw punchu ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax tukusiñapäniwa!
  Alvinax SU-76 ukaruw ch"allt"asi ukat akham sasaw jisk"at arsu:
  - ¡Q"al t"unjañkama!
  ¡Ukat kunjamsa qʼala kayup chʼalljjtayasi!
  Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax janiw jach"a askinak jikxatkänti. Rzhev uksanx mä juk"a cuña lurañ atipxatayna, ukampis reservas ukanakamp uñt"ayasax alemanes ukanakax wasitatw jan walt"awinak utjayawayi. Krauts jupanakax chiqpachapuniw ch"amanïpxi.
  Ukat mayo phaxsin 1944 maranx machaq tanques ukanakamp soldadonakapar phuqhantapxäna, ukat juk"amp nayrar sartat ukat juk"amp jark"aqat Pantera-2 ukanakamp chikaw Kursk ukat Rostov-on-Don ukanakan ofensiva ukar sarapxäna.
  Walja árabes ukat ch"iyar jaqinakax jan uka ofensiva ukan chikanchasipxaspän ukhax janiw taqi kunas sinti jan walïkaspati. Ukat juk"amp askixa, Türkiye jupax ch"axwawiruw mantaraki. Ukhamajj uka jan waltʼäwejj wali ajjsarkañar tukuwayjjewa.
  Ukat Ejército Rojo ukax wali chhaqhata, Wehrmacht ukan jach"a ch"amanakapan nayraqatapan kutt"awayxäna.
  Ukampis jan axsart"ir suxta imill wawanakax Alenka p"iqinchataw Krauts ukanakamp wali ch"amampiw ch"axwapxäna. Ukat chʼamanakajj jan kikpakïpjjänwa sasaw qhan amuyasïna.
  Alenkax Kursk markatakiw ch"axwäna, uka markax nazis ukanakan ch"axwatapawa. Uka jan ch"amanïki uka suma uñnaqt"an warmix q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Gloria Rus' ukat jiwasan munat partidosaru!
  Ukat Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jaqontäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Q"ala kayukiw imill wawarux uñjapxta!
  Uka qhipatxa, Anyutaxa q"ala kayu ch"akhanakapampi jiwaña churäwi apayanirakïna, ukatxa wañsuwayxarakïnwa :
  - ¡Ukaxa wali suma ch"axwawiwa!
  Wila ñik"utan Agustín chachax q"ala alaya amparapampiw mä t"unjañ regalo aptasin apayanitayna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Radar alaxpacharu uñacht"ayaña!
  Ukat ukat quri ñik"utan Mariax q"ala kayumpiw nazis ukanakar jiwayatayna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Madagaskar markanxa, wasar pampana ukhamaraki Sahara markanxa! ¡Taqi chiqanwa sarnaqawayta, akapach uñjawaytwa!
  Ukat ukat Marusyax mä taqpach q"ala kayunakap jaquntawayi ukat q"ucht"i:
  - Finlandia, Grecia, ukhamaraki Australia, Suecia markanxa, janiwa uka imillanakatxa juk"ampi suma imillanakaxa utjkiti sasina sapxätam!
  Jisa, suxta imillanakax wali sum nuwasipxäna. Ukampis Krauts jupanakax wali Kursk...
  Janiwa, janiw ukham jachʼa chʼamanakar saykataskasmati. Fascistanakax qala chuymanïpxiwa.
  Ukat ¿kunsa uka monstruonakar wakichtʼañax sañ muni?
  Adolf Hitler chachajj mä loco jaqënwa: cheqpach despota jaqjamaw jikjjatasïna, juparojj taqeniw istʼapjje ukat khathattʼasipjjaraki. Jïsa, Stalinan suma jikxatatanakap munsta ukhax Stalin ukar uñtasitäñamawa, jan khuyapt"ayasisa ukat mayninakar ukhamarak juma pachpat mayiñasa (¡ukhampuniw Joseph Vissarionovich jupax aka ordenan amuyt"äna!). Jichhax rustling ukax decente ukat autox sarnaqañ qalltani. Jilapachax Alemania markax satélites ukanakat amuyt"asax URSS markat sipanx mä jach"a ventaja ukaniwa, kunatix equipos industriales ukanakax utjiwa, fuerza de trabajo calificados ukanakan ukhamarak ingenieros ukanakan taqi niveles ukanakan utjatapata. Ukajj cheqäskapuniwa, ukampis armanak lurañajj janiw kikipakïkiti! Alemania markax ch"axwäw tukuykamax URSS markat qhipharuw qhiparäna, Rusia markanx taqi kunas t"unjatäkchïnsa. Ukat ¿kunatsa? Chiqans mä juk"a ch"axwawiw kunayman departamentonakan apnaqäna ukat juk"ampirus industria militar ukanx apnaqarakïnwa. Ukhamarus, materia prima jan utjatapa, ukhamarak uñisirinakan ch"amap jisk"achaña, jan wali lurawinak phuqhawayi. Jisk"atpachax 1940 maranx Alemania markanx armas ukanakax 1939 marat sipanx juk"akiw utjäna (taqipat amuyt"añäni ukhax municiones ukanakamp chika), ukat ukax ch"axwäwix nayratpach utjkchïnsa, ukatx Tercer Reich ukax jach"a territorionak jach"a uraqinak apnaqañ qalltäna reservas de capacidad de producción ukanaka. Ukhamajj ¿kunsa Hitler chachan organizacionan yatiñanakapat sissna? Janiw sinti jach"äkänti, jupax industria militar ukan qhant"äna.
  Fuhrer jupax mä jach"a arst"äwinx akham sasaw arsuwayi:
  - Aviación uñakipañatakixa, Sauer ukaruxa ch"amanakawa churasi. Jupax wali sum uñjani qawqha yänakas lurasini, ukat, janiw juk"amp wakiskirïkiti, suma uñjañapawa. Ukhamarus, walja Goering amigonakamax nayrax suma as ukhamäpkchisa, janiw irpirin irnaqañ yatipkiti. Janiw sapa suma pallapallax mä general destacado ukhamarakikiti , ukhamax Eric colgadot sipansa, esfera técnica ukax empresarios profesionales ukanakat mä jaqiw irpata, jupax fuerzas aviación ukar reformar ukhamarak wasitat equipañ yati. Chiqansa, Gran Bretaña markax janiw ikiskiti, fuerzas armadas ukanakax juk"ampiw jilxattaski, ukat juk"ampirus aviación ukanx juk"ampiw jilxattaski. Uñisirinakat pä p"iqin nayrar sartañasawa, tunka payan thakhinak nayrar sartañasawa, jan ukhamäkanixa, uñisirit sipan juk"amp jach"a kankañax q"al chhaqtxañäni. Ukatwa, pasos cualitativos ukanakax wakisi.
  Goering chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Nayan masinakaja, uñacht"ayat jaqinaka, jupanakax ch"axwañ efectividad ukat profesionalismo ukanak uñacht"ayapxi.
  Uka dictadorajj wali coleratänwa:
  - Jan ukax inas nayax, jumanakan amuyumanxa, khitis Gran Bretaña ch"axwäwin atipt"äna uk armaschiyäta? Jan ukax khititix pusi mara amtäwix economía nacional ukan nayrar sartañapatak jan phuqhawayki. Jan ukax jumax varanakampi jawq"jatäñ munaraktati, ukat jaqinak nayraqatan jawq"jatäñ munaraktati. ¡Ukhamajj janïr chʼakkatkasajj lakam jistʼantasim ukat amuktʼasim!
  Goering chachajj ajjsarañat qontʼasirakïnwa. Ay, Fuhrer ukax janiw jisk"achañakiti. Ukatxa, wasitatwa uka chʼaxwäwix istʼasïna, ukat yaqha ME-262 sat avionax alaxpacharuw sarawayxäna. Uka autojj wali jachʼänwa, pä motoranirakïnwa. Ch"iwipax mä juk"a ch"allt"atawa, ch"axwirix pachpaw wali axsarañjam uñtasi. Ukan jank"ak sarnaqatapax, 1941 maratakix, jilpachx wali askiwa, ukatx uraqpachan uñt"atanakaparjamax mä récord ukhamawa. Chiqansa, maquina pachpax janiw jichhakamax taqpach atiniskiti ukat depuración lurañaw wakisi. Ukampirus dictador fascista ukax nayratpach machaq, juk"amp nayrar sartat ch"axwirinakan uñacht"awinakap churawayi... ME-262 ukax suxta tonelada jila pesa, ukax sañ muniw mä juk"a sobrecarga ukaw utji. Mä avión de combate ukax jisk"a, barato ukat jank"akïñapawa. Uka tuqitxa, ME-163 ukax wali askïspawa, ukampis motor de cohetes ukax sinti ch"amanchatawa ukatx suxta minutos ukjakiw irnaqaski (jan ukax juk"ampirus, wali irnaqaskakiniwa!), ukax sañ muniw alcance ukax patak kilómetros ukch"a radio uksankiwa . Kunjamakitix mä bombardero estilo Blitz jan ukax mä combatiente de tapa armada ukan Inglaterra markar ataques ukanakatakix, chiqans janiw askïkiti.
  Ukampis ME-262 ukax mä tonelada bomba apt"asispawa, mä arunx Pe-2, mä avión soviético de línea de frente ukar uñtasita. Mä arunxa, mä suma solución ukhamawa ch"axwirinakataki ukhamaraki tropanakar yanapt"añataki. Ukampirus, ¿kunatsa jan Comet ME-163 ukan estiloparjam mä ch"axwañ avión lurañax wakiskiti, ukampis jan cohete motorani, ukampis turborreactor ukampi? Jupanakax "Cometa" ukar juk"amp askinak lurañ yant"apxäna ukatx 15 minutos ukjaruw jaltxañ pachax jilxattawayi (akax 300 kilómetros ukch"a alcance ukhamawa), ukax Gran Bretaña ch"axwäwitakix taqpachanx wali askiwa. Londres markarux Normandía markat puriñax wali ch"amawa... Janis taqi kunas qhanäkchixa, ukampirus bombardeañaw wakisi ukat kutt"añax wakisirakiwa, ukatx tunka phisqhan minutos ukax janiw ukhamakiti. Jutïrinjja, cohete ukat avionanakajj aviación ukan jan chʼamanïkaspas ukham uñtʼatäjjänwa. Ukampis "Cometa" ukan lurawipax wali sumawa, jisk"a tamapa ukat k"achachata, ukax sañ muniw barato ukat maniobrable ukhamawa.
  Ukhamarus, wali suyt"at ch"axwirinakax utjarakiwa, ukanakax taqpachanx 800 kilogramos ukch"a pesaje ukaniwa, ukham planeadores ukanakax aéreo ukan ch"axwawinakan apnaqasispawa. Chiqans, mä juk"a jayankapxatapatxa, jupanakar jaltxañax defensiva ch"axwawinakakiw lurasispa, jan ukax Londres markaruw... Transportes ukan puriyasispa, ukatx pilotonakarux kutt"ayañatakiw katjasispa. Uka tuqitxa aka chiqanwa lupʼiñama. Chiqpach sarnaqäwinxa, planeadores ukanakax janipuniw nuwasiñatakix tiemponïpkänti, ukat kunatsa Corea markanxa, generales de aviación soviética ukanakax janiw uka amtar yantʼañ atinapkänti. Jilpachax janiw llakisiñakiti, ukampis Corea markan ch"axwäwipanx piloto estadounidense ukax nayrïr kutiw atipt"äwinak jikxatawayi. Ukhamajj Yankees ukankirinakajj janiw jiskʼachatäñapäkiti.
  Avion tukuyatatxa, mä q"illu ñik"utan tawaquw cabinat jaltawayxäna ukat Fuhrer ukarux wali ch"amampiw t"ijtäna.
  Nayrïr numeron nazi sat usump usuntat jaqix jampʼattʼasiñatakiw amparap luqtäna. Kunatix wali askïki ukax kunapachatix imill wawanakax munasipktam ukhaxa, ukat Fuhrer ukax, ukhamaw amuyasi, taqi alemanonakan taqi chuyma idolotjama, jan ukax juk"ampirus niya taqiniw idolatapxi jan ukax mä qawqha campo de concentración ukan katuntat jaqinakakiw idolotapxi. Pilotojj wali kusisitaw akham säna:
  - Akaxa mä jach"a avión ukhamakiwa, ukhama jank"aki ch"amampi. ¡Taqi león wawanakarux mä sustituto ukan junt"u uma botellapar uñtat ch"iyjañäni!
  Fuhrer sat chachajja, uka imill wawajj akham sasaw amuyäna:
  - Chiqansa, ch"iyjañäniwa, ukampisa... Maquina depuración ukaxa juk"ampi jank"aki lurañawa, ukatxa ukaxa juk"ampi motores ukanakatakixa wakisiwa. Aka chiqanx chiqans radical medidas ukanakaw munasini jupanakar askinchañataki, ukampis kunas utjchi ukhax irpiri-diseñador ukax yanapt"aniwa!
  Taqinipuniw mä arumpi larusipxäna:
  - ¡Jach"a Fuhrer ukar jach"añchaña! ¡Providencia markax yanapt"apxitaspa!
  Kimsïr Reich ukan himnopax phust"añ qalltawayi ukatx Hitler Jugent ukan wayn tawaqu ch"axwirinakan mä columna ukaw nayrar sartawayi. Tunka pusini maranit tunka paqallqun marani waynanakaw mä formación especial ukan tambor ukar sarapxäna. Ukat ukat juk"amp muspharkañax lurasiwayi: Unión Alemana de Mujeres ukankir q"axull imillanakax sartasipxäna. Jupanakajj jiskʼa faldanakanïpjjänwa, suma uñnaqtʼan jaqenakan qʼala qʼala kayunakapajj jaqenakan uñkatasiñapatakiw chʼamañchtʼäna. Imill wawanakax kayunakap juk"amp jach"ar apkatañ yant"apxäna, ukampis uka pachparakiw kayunakap qhipäxar jaquntapxäna ukat wali amuyumpiw talonanakap uchapxäna. Mä kusist"añ uñjawi suma uñnaqt"aninakan jan kuna jan walt"awimpi... Chiqpachans ajanunakapax mayj mayjawa ukat yaqhip fascista waynanakax mä juk"a qhuru, niya chacha, ukat jupanakax mayjt"ayapxarakiwa. Yämas kunapachatï cejanakap mayachtʼasipkäna ukhajja.
  Esthete Adolf kullakajj akham sänwa:
  - Wakisiwa yuqalla imillanakaxa juk"ampi jach"a jañchi tuqita yatichaña katuqapxañapa. Ukat nayax yattwa aka tuqitx walja lurawinakaw lurasiski, juk"ampis Jungfolk ukanx lurasiski, ukampis kunatix wakiski ukax taqinitak ukhamarak espartano ukan thakhinak apnaqañawa. Chiqansa, lunthatasiñ ch"amanchañat sipansa... Jiwasan yuqall wawanakasax suma jaqinakjamaw jilsupxañapa, uka pachparakiw jan sinti khuyapt"ayasir jaqinakäpxañapa.
  Jachʼa Comandantejj mä jukʼa samartʼäna. Generalanakax amukiw sarnaqapxäna, inas uñch"ukiñ axsarapxchïna, ukampis janiw qhanpach chiqapar uñjañ munapkänti. Fuhrer sat chachajj akham saskakiwa:
  - Ch"axwawixa janiwa ch"axwañakiti, ukampisa uñisirinakaru jan sinti khuyapt"ayasiñaxa maynit maynikama yanapt"asiñampi ukhamaraki masinakaru jila kullakanakampi mayachatäñapawa. Akax taqiniruw ch"amanchañasa... Machaq supermanx mayninakarux jan khuyapt"ayasiriwa, ukampis juk"ampirus jupa pachpat jan khuyapt"ayasiñapawa. Kunattix jisk"achasiñax nayraqat maynin almapan chhaqtayatäñapawa, ukatx jaqin jan ch"aman janchipax sartasiniwa!
  Yaqha samart"awi... Generales ukat diseñadores ukanakax mä akatjamat amuyapxäna ukat wali ch"amampiw ch"allxtañ qalltapxäna. Fuhrer chachajj kusisitäkaspas ukhamänwa:
  - Akax juk"amp askiwa, ukampis jichhax mä imitación de combate aéreo uñjañ munta. Ukhama axsarañjama ukat taqi kun t"unjiri...
  Heinkel kullakajj ajjsarasaw akham jisktʼäna:
  - Jakañ municionanakampi jan ukax conchas ukanakampi, ¿Fuhrer-aja?
  Nazi numeron nayrïr numeropajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Chiqansa, nuwasiñanakampi. Ukhamaraki, uka dispositivo de eyección ukax kunjamsa efectos uk amuyt"añ munta. Taqi kunat sipansa, jumax uka tuqit irnaqaskta... - Fuhrer jupax amparanakap ch"allxtayäna. - Kunapachatixa, qhiparuxa, wakicht"atäni ukatxa jach"a lurawiru uchatäni. Chiqansa, ¡mä yatxattʼat avión apnaqirix wali yatxattʼat pilotowa, jutïrin nuwasiñanakatakix jarkʼaqatäñapawa!
  Ukhampachasa Fuhrer-Terminator ukax diseñadores ukanakarux mä juk"amp moderno diseño uka dispositivo de ejección uñacht"ayañ amtäna. Aka sistema ukaxa janiwa sinti ch"amäñapäkiti, juk"ampi sapuru ukhamaraki k"achachata. Suma, jan jila qullqin squib, nayratpach industria alemana ukan yatxatata, ukatakix wali askiwa.
  Uka diagramajj sarkasajj dibujatäñapänwa, ukampis Hitler chachajj cheqapuniw wali suma artistäna, ukat qhana, jankʼakiw dibujäna, diagramanakan líneanakapasa ukat turnonakapasa jan kuna reglanakas ni brújulas ukanakas mä kikpaki ukat qhanarakïnwa. Terminator hit-and-miss ukax muspharkañawa sasaw amuyäna, chiqans alemanonakax, taqpachanx, mä ch"aman ukat mä juk"a nayrar sartat ideología National Socialismo ukat sistema totalitario ukanakamp ch"axwañx rusanakaruw filtrapxäna. Inas ukax ukhamächi, kunatix rusa pallapallanakax alemán pallapallanakat sipanx juk"amp ch"amani ukat juk"amp ch"amanïpxänwa ukat juk"amp jank"akiw nuwasiñ yatiqapxäna.
  Jilapachax taqpach ch"axwawix kunjams saraski uk uñakipt"apxäta ukhax rusanakax, jan ukax juk"ampirus pallapallanakax soviéticos ukanakax ch"axwañ yatiqapxäna, ukampis alemanes ukanakax kunjams... Jupanakan comandopax nayrïr nivel ukan amtawinakap lurapxäna -grado ukankirinaka, ukat inas juk"amp jisk"a yatiqañ utan yatiqirix pallapallanakan operacionanakap chiqpach pachan estrategias ukanakan lurañan experiencianïchi ukhaxa . Ukat awisax suxta marani wawanakax nayratpach wali yatiñampiw ejercito virtual ukanakar irpapxi, ukax jupanakamp Zhukov ukat Mainstein ukanakamp yatiqapxaspawa. Ukampirus yaqhip yatxatirinakax Zhukov ukat Mainstein jupanakax mediocridades ukham uñjapxi. Ukhamarakiw kunayman yänakax utji, juk"ampis francés yänakax katuntatawa. Hitler chachan amuyupax (mä suma amtawi, juk"ampirus wali k"umara jikxataskän ukhax!) 3600 katuntat tanques francés ukanakat katuntat utjatapat amuyt"ayi, ukax wali muspharkañawa... Yaqhip modelonakax, kunjamakitix SiS -35 , armadurapanx juk"amp askiwa T-34 ukax armadura frontal ukankiwa. Ukhamat aka tanquex francés fabricanakanx jasakiw lurasispa, jan ukax inas 47 mm arma ukax 75 mm jach"a cañón arma ukamp turkataspa. Chiqansa, inas ukasa jan wakiskchiti. Gran Bretaña ukat EE.UU. ukanakax taqpachanx nayratpachaw armaduranakax tankinakapan juk"amp askit uñjapxi. Amuyt"añataki, pusi tunk tonelada Churchill ukax 152 milímetros armadura ukanïnwa, IS-2 jach"a tanque ukatakix 120 ukhanïnwa.
  Fuhrer sat jaqix yaqha tuqitwa diseñadores ukanakarux akham säna:
  - Jiwasaxa thaya túneles ukaniwa, ukhamaxa thaqhañawa mä modelo juk"ampi suma avión ukatxa formas aerodinámicas ukanaka luraña, janïra uka tuqita jila qullqi yant"awinakaru puriyasa, kawkhantixa jiwasana suma as ukanakaxa jiwapxaraki. Amuytʼañataki, avionan alajjpachankir modelopajj wali askiwa, jukʼampejj thiyapa ukat ángulo de inclinación ukanakap mayjtʼayasispa ukhajja, wali askiwa. Nayax nayratpach dibujo churapxsma, ukhamax jan chuymaninakax wakicht"atäñapawa. Ukax 1100 kilómetros por hora ukharuw purini, motor Yumo ukampis ukhamaraki. ¡Ukhamajj nayrar sartam, ukampis jan jachʼa jachʼa tukumti!
  Adolf misfit sat chachajja, kunjamsa tubonakajj jukʼamp jankʼak phustʼasispa uk ewjjtʼarakïna. Jupax diseñadores ukan amuyunakapan jan wali imantat ironía ukarux katjatayna: ¿kunjamarak mä simple corporal ukax ukham yatispasti? ¿Janit Fuhrer chachan geniopar iyawsapki? Suma, jiwasax amuyt"añäni... jan ukax jan, janiw amuyt"kañäniti, ukampis jupanakarux yatxatatätas uñacht"ayañäni.
  Ukxarusti chika uru manq"añaxa suma thaya tuqina, uywata imillanakaxa mesanaka, sillunaka wakicht"apxiritayna. Suma... Ukampis ¿kuna reformanakas Socialismo Nacional ukan lurañapa? Kunjamatix uñisirinakax juk"amp jisk"achañataki ukhamarak amigonak jikxatañataki. Amuyt"añataki, janiw alemán jaqinakarux sapa turno jach"añchañakiti ukat inas markanakar clasenakar jaljañ jaytxarakchispa. Ukampirus markanakax jisk"a markanakaru ukat ariano markanakar jaljañax janiw jichhakamax formalmente legalizatäkiti. Ukhamatwa kunaymaninak jan chʼamäki. Jila partejja, Hitler chachajj URSS markar ataque lurapkäna uka qhepatwa judionakar walja jaqenakar tukjañ qalltäna. ¿Kunatsa jupax ukham kinks ukanipxaspäna? Inas jupax suychïna, sionismo mundial ukax bolchevismo ukamp ch"axwañapatakix bendiciñapataki, ukat occidental ukax jupar yanapt"añapataki. Ukat ukxarusti, kunapachatix Gran Bretaña ukat EE.UU. ukanakax amtampiw sapxäna, janiw Wehrmacht ukarux sapkänti, ¿Fuhrer jupax colerasïna? ¿Khitinakarutï puriñjamäki uka judionakat vengasiñ qalltpachänti? Chiqans Hitler jupax mä idiota ukhamawa, Holocausto ukar luratapata ukhamarak ukhamat Socialismo Nacional ukan amuyuparux jan walit uñt"ayatapata. Jichhajj nazi ukat verdugo siski uka arunakajj mä pachpakïjjewa. Waljaniw nacionalismo ukat fascismo ukanak mayjtʼayapxaraki, inas nazi uka aru consonanciap layku . Ukampis ukajj janiw cheqäkiti. Fascismo, principio tuqitxa, janiw Socialismo Nacional ukampix directa relación ukankiti. Uka taypinx fascismo uka amuyunakax Francia markanx tunka llätunk patak maranakanw uñstawayi, ukatx yaqha amuyunirakïnwa.
  Mä kasta esencia fascismo yatichäwinakan versión original ukanx mä espíritu corporativo ukan utt"asiñapatakiw saraqawayxi, capitalistas ukanakan mä sensación de camaradería. Ukatx Mussolinix fascismo yatichäwinak Blackshirts ukar uñt"ayäna. Ukhamajj nazis sat jaqenakarojj nayraqat uñisirinakapampi ukat política toqet atiptʼasirinakampejj fascista sasaw sapjjäna. Chiqpachansa, nazis ukanakax jan sinttʼasisaw sarnaqapxäna, ukhamatwa uka fascistax jan wali, jan wali amuyunak katuqäna. Rusia markanx mä pachanx nacionalistas ukanakax mä juk"a jilxattawayiwa, juk"ampirus llätunk tunk mara qalltanx 93-94 ukharuw jilxattawayi. Ukatx Chechenia markan ch"axwawipax pacifista sentimiento ukaruw sociedad taypin jilxattawayi ukatx mä juk"a pachatakix nacionalismo ukax juk"ampiw jilxattawayi. Yugoslavia markan ch"axwäwipa ukhamarak Serbia markar bombardeo ukanakax mä juk"a pachatakiw patriotismo ukarux jilxattawayi, ukampirus ukatx movimiento nacional ukanx t"aqanuqtawiw utjawayi. Rusia markanx nacionalistas ukanakax irpirinakamp jan walt"awiruw puripxäna... Jupanakax janiw jupanakan Fuhrer ukanipkänti... Chiqans Zhirinovskyx Hitler ukar uñtasitaw uñjasiwayi, ukat jupax yaqhip tuqinakanx Adolf jupat sipans juk"ampiwa. Sañäni, política ukan jank"a sartawipanxa, pusi maranakanxa partido ukan utt"asitapatxa, parlamentario chhijllawinakanxa nayrïri chimpuntañataki. Ukampis Zhirinovskyx jan amuyt"asisaw sarnaqäna ukatx janiw suma jikxatasiñak ch"amanchkänti, jan ukasti kuntix jikxatkän ukx jan chhaqhañapatakiw ch"amanchawayi. Aka chiqanx sañajawa, nayraqatax jupan juchapawa. Partido ukan jan disciplina ukax utjatapa, escándalos ukanakanw jupax chikañchasi. Ukampis chiqpach Hitler chachax janipuniw Reichstag ukan qunt"atäkänti ukat janiw khitis peliculan colerasiñanakap televisión ukan uñacht"aykänti. Ukat janiw televisión pachpas utjkänti. Zhirinovsky jupax 1993 maran chhijllawinakanx wali askinjam irnaqatapax mä merito ukhamaw televisión uñch"ukirinakamp wali suma irnaqatapata.
  Sirvirinak taypit mä suma tawaquw Fuhrer sat jaqin jakʼapar quntʼasïna ukat qʼala qunquriparuw amparapamp luqxatäna. Cooed ukax akhamawa:
  - ¿Kuns amuyt"askta, Fuhrer jilata?
  Dictador nazi ukat pachpa pachanx mä virtual anatiriw ch"amanchawayi. Jupax wali ch"uxña achunak sopa ukat fruta ensalada ukanak jan tukuyatap amuyasïna. Fuhrer ukax imill wawarux lakaparuw jamp"att"äna, wayn tawaqun, muxsa q"aphip jikxatasa ukat akham sänwa:
  - Jumax nayamp chikaw autot saräta. Ukat taqiniw irnaqäwir puripxtaxa, manq"añ pachax tukusxiwa.
  Ukat mayampxa, estadon engranajenakapax janis mecanismo sum aceitempi uchatäkchïnxa, muytañ qalltapxäna. Kutt"añ thakinx Fuhrer jupax suma uñnaqt"aniruw munasïna, ukat kawkhantix walja ch"ama ukat ch"ama jikxatkän ukx musphararakïnwa. Chiqansa, Fuhrer sat jaqix jan chʼamanïkaspas ukhamawa ukat jila partex discapacitado ukhamaw sasaw sapxirïna, sífilis sat usunïtapata (mä kʼari) ukat castrado (¡mä ficción total!). Chiqans Hitler jupax janiw wawanakanïñ atipkänti... Walikiwa, qharüruw jupa pachpaw aka tuqit uñjani... Jan ukax janiw ukhamäkiti, Himmler juparux jawillt"añapawa. Jilapachax chiqpach sarnaqäwinx Fuhrer ukax SS ukan lurawiparux wali ch"amanchawayi. Amuyataxa jupax ukhamarakiw aka thakhinjam sarañapa aka alternativa ukanxa. Ukatx policía penal ukan estructura SS ukar taqpachan subordinación ukax razonable ukhamawa, jichhax taqi datos ukat archivos ukanakax mä fuente ukar mayacht"atäni. Ukhamaraki, t"aqhisiyawi apnaqawixa jan wali jaqinakaru ukhamaraki uka nayraru sartayata jiskt"awinaka kunatixa Gestapo ukatxa yaqha estructuras de policía secreta ukanakana uñt"atawa, ukaxa wali jach"anchatawa tasa de detección ukaru.
  Chiqaw jilxattaspa ukat jan juchani jan walt"ayatanakax jilxattaspawa, ukampis... Jilapart SS chachanakax suma jaqinakäpxiwa, ukat mä yatxatat yatxatirix, mä kamachirjamaxa, jank"akiw maynix k"ariskiti jan ukax chiqaw sasaw uñji, ukat jupax juk"akiw pantjasi. Ukajj walja crimen crónicas ukanakat amuyasispawa.
  Mä qawqha juk"amp jichha pachanak amtasa ukat pä machaq imill wawanakar ikiñ junt"uchañatak jawillt"asa, Fuhrer, p"iqip suma uñnaqt"an q"ala ch"uxña chuchunakapar samart"ayasa, ikiñar puritayna...
  Jichha kutix nayrax samkapar kutt"awayxäna, ukax mä jach"a ch"axwäwi espacial tuqitwa. Mayampiw qhana ch"axwiripanxa, ukat uñisirinakax Jach"a Rusia markan ejercitopan filanakaparuw atacañ munapxi. Ukat Fuhrer de la Hipernet anatäwi, ukat masipax, mä gordo, ukampis pachpa pachanx musculoso rubio, jupanakax lurañ yant"apxi, mä pachanx maynit maynikam yanapt"asipxi. Jan wali uñisiri ch"axwirinakax jakhüwinak apsuñatakiw ch"amachasipxi, jakhüwinakat juk"amp jach"a kankañapampiw apnaqapxi. Dermostan markan armadas militares ukanakan jan walt"awipax juk"ampiw uñjasi. Barconakapajj jukʼamp ajjsarkañjamawa. Vladislav capitan chachajja, "cubo" sat técnica apnaqasajj wali sumwa autojj mä kʼullu zapato ukham khuchhuqäna ukat akham sänwa:
  - ¡Janiw inamayakiti Hitler ukat Stalin jupanakax zapato luriri awkinïpxänwa!
  Uk uñjasaxa, rubio masipax q"ala, rosa talonanakapwa qhant"ayäna:
  - Janiwa botas jan ukaxa yaqha zapatos munaskti. ¡Q"ala kayunakampix vacío ukan mä juk"a curvatura jan ukax espacio ukan vibraciones ukanakax juk"amp sum jikxatasi! Oh my Fuhrer, ¿mä imill wawar tukuñ munasmati?
  Vladislav jupax akham sasaw jaysäna:
  - Mä juk"a pachatakixa wali askïspawa. Taqinipuniw warminakax chachanakat sipanx juk"amp ch"amani ukat juk"amp jaya orgasmos ukanipxi sasaw sapxi, ukhamax chiqpachapunit akax chiqati janicha uk uñakipañ munta?
  Uka rubiox akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Nayrar sartawix inas ukax jumarux uñt"ayaraksta... Janitï, chiqans, jach"a ch"axwäwi espacial ukar atipt"añäni. Sinti walja uñisirinakaw utji. Almaztiger 13 marani emperadorax janïraw yurkiti, ukampis nayratpach jiwasan p"iqinchirïxiwa, inas jiwarakchispa.
  Fuhrer sat barcor chʼalltʼir jaqejj akham sänwa:
  - Jach"a comandante, ch"axwañan p"iqipjama, juk"ampi jach"a jach"a, juk"ampi ch"ama chhaqhayaña!
  Uka blonde warmix jaysañat sipansa, nuwasiriparuw muytayañ qalltäna. Jupax mä pretzel luratayna, juk"akiw carnero ukar jithiqtatayna, ukatx wali chiqaparuw kutt"ayatayna. Uñisirinakan autopax nina nakhantatänwa ukat wali jisk"a nina nakhaskir chiqanakaruw t"aqanuqañ qalltäna, amapola jathanakjama. Imill wawaxa, q"ala kayunakapampi chicle apthapisinxa wali yatiñampiwa jaquntäna, ukhamata mistuni lakaparu chiqaru purintäna:
  - Jiwaki! Kunapachatixa masticasxa, ukatxa manq"añamawa!
  Ukampis uka ch"ama ch"axwirix janiw ukhamakiti, wasitat ch"axwata, tangencial ukhamarak ch"axwiri-capitán ukax qhuruchasïna:
  - ¡Kunjamsa uka warminakan amparamp luqxatapxatapax usutäpxitu!
  Uka rubio warmin nayranakapajj akham sasaw qhantʼäna:
  -¿Janit jumax amparampix satisfacta? ¿Jumajj jukʼamp jachʼa kuns munsta? ¡Ukhamaw taqenis jan paciencianïpjjtajja, traicionañar puripjjtawa!
  Vladislav jupax larusitaynawa ukat niyaw Dermostan markan ch"axwirinakat mä qhuru jaysäwip manq"antatayna. Ch"axwäwin jamuqapax mä juk"a mayjt"awayi. Uñisirinakax jan tukuskirïkaspas ukhamänwa, jukʼamp machaq chʼamanakaw chʼaxwäwir mantapxäna. Ultra-guerra barconakax juk"amp jan walt"ayirïnwa, jach"a jach"a, asteroides ukanakar uñtasita, juk"at juk"at vacío ukan mistunipxäna, tinta simpática ukamp dibujatjama (ukax kunapachatix mä lampara qhant"ayaskta ukhax uñstawayiwa). Shit-stan jupax nayraqatx flancos ukanakar doblar yant"äna, mä maniobra envolvente ukham lurañataki, inas espacio ukan mä caldera uñstayañataki.
  Jach"a Rusia markan soldadonakapax jan axsarasaw ch"axwapxäna, uka pachparakiw maniobras ukanakat jan phinq"asipxarakïna. Ukhamaw método de defensa móvil, ukhamarak maniobras atrevidas ukat buceos ukanakax apnaqatäna. Amuyt"añataki, Jach"a Rusia markan ejército espacial ukan nuwasiñ cruceros ukat grabs ukanakax chhaqtawayxänwa jan ukax, jan ukasti, jan wali samkañ uñisirin qhipäxapanw uñstawayi. Mä hielo p"iyan challwa katuripat amtayistu - jupanakax mistuwayapxi, manq"a katuntapxi (mä kasta juyphi pachan laq"unaka, ukat uywa katurix bagre ukhamächi ukhax mä jamach"i!) ukat p"iyaruw kutt"apxi. Ukhamächi ukhajja, Dermostan markankir barconakajj jankʼakiw chhaqtjjapjjäna, tantachtʼasiñ qalltapjjarakïna, jan ukajj jupanakkamaw pallapallanak jiwayapjjäna. Mä k"uchirt"ayir plasma erupción ukax warawaran barconakan phichhantatawa. Amuyt"añataki, mä ultra-battleship ukax misiles térmicos preón ukanakat walja kutiw ch"allt"ata, ch"uxña ch"uxña nina nakhantawayi. Ukat jach"a nuwasirix ( baño laphir uñtat ch"amakt"ayat crap-stants ukanakar t"unjañax sarantaskakiwa !) amigopax mä nina nakhaskir ultra-battleship ukan manqhan mä jamuq uñjäna. ¡Ukat mä jachʼa jachʼa jachʼa tukuñajj wali muspharkañawa, pä millón soldadonaka ukat phesqa tunka millón robotanakan tripulacionapa!
  Barco manqhankir ch"axwirinakax kunayman kasta scumbags ukanakawa: trolls, goblins ukat walja tipos híbridos ukanakawa, sañäni, juk"amp uñt"atawa: ¡mä mezcla de ticks ukat cigarrillos, jan ukax juk"ampirus cigarrillos ukanakas utjarakiwa! Suma, axsarkañ uñstawinaka, mä drogadicto ukan dibujat pelicula de terror ukan apsutäkaspas ukhama.
  Uka luratanakax walpun qhispiñ munapxi, ukampis uka pachparakiw maynit maynikam ch"axwapxi, ch"axwapxi, khuchhuqapxi, ch"akhupxi. Akax mä maquina de cercado ukaw juti, ukax especialmente luratawa embarque combate ukataki. Ukat jupax niya plasma espadanakampi armatawa, janiw chiqapäkiti, jan ukasti kunayman maniobras ukanakatakix curvado ukhamawa. Nayrïr esgrima maquinajj nina nakhaskir mä jachʼa barcot mistur jaqenakan jakkir qʼañunakaparuw chʼalljjtäna. Ukat jankʼakiw chʼiyjat aychanaka ukat phichhantat cuerponakajj taqe cheqanakar tʼijtjjäna. Mä amigopaw qhipäxan uñstäna, jupax mä arañar uñtasitänwa, ukakipkarakiw kimsa tunk ch"akhanakas utjäna, ukat t"unjañ jawiranakar uñtatänwa, mä dinosauriorus chikat khuchhuqañ yatipxänwa.
  Dermostan markankir mä oficialajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ay, jan khuchhuqapxitati! ¡Uka peón ukax reinaruw manq"antäna!
  Ukampis janiw suertenïkänti, cigarro chʼaphix mä chhuxriñchjat kayunakanïnwa, ukat jukʼamp jikʼachasiñakiw utjäna, ukat antenaruw chʼalltʼasïna ukat chʼuqtʼataw warktʼasïna. Ukampis kunjamtï arnaqaskäna ukajj janiw uka sallqa, sapa kuti jilxatir cacofonía ukan istʼasxänti. Príncipes-plasma nina naktäwin lakanakapaxa, jilpachax ch"uxña ukat naranja ukanakaw Shitmostan markan wali axsarat nuwasirinakarux atipt"äna, ukat jupanakax phayañaw tukupxäna. Ukat esgrima maquinanakax ultra-battleship manqhanx wali jach"apunïnwa. Amuyataxa, jupanakan wakichäwipanx qhanaw qillqt"ata: ¡jiwaña, jiwayaña, ukat wasitat jiwayaña! Ukat janiw chiqpachansa jupanakatakix khitis ukax wakiskiti. Ukat pasillonakanx juk'amp axsarkañ hipersala ukan ch'axwañaw utjäna .
  Ukampirus ultra-llama ukax nayraqatw cercado maquinanakar puriwayi, ukhamarak walja goblins ukat garras - cigarrillos ukanakax fotones ukar tukuwayxiwa. Ukatwa ultra-battleship sat barcojj jukʼat jukʼat walja cheqanakar tʼijtjjañ qalltäna. Uka tʼaqa tʼaqajj jukʼat jukʼat utjkchïnjja, janiw jukʼamp jan walir puriñjamäkänti. Yämas walja yaqhanak uñachtʼayasa, jiskʼa supernovas ukham qhantʼata, jan ukajj janiw ukhamäkiti, warawaran barconakap jiskʼaptaski. Ukampirus llakisiñawa, janiw Dermostan ukakikiti, jan ukasti Jach"a Rusia markankiwa.
  Amuytʼañataki, martillompi hoz ukamp chimpuntat crucero sat barcojj janiw kuns apnaqjjänti, ukat uñisirinakan dreadnought sat barcoparuw chʼalltʼasïna. Kunawsatix pä masas ukanakax sub-luz velocidad ukan ch"axwapxi ukhax mä cohete de aniquilación ukamp ch"allt"atäñamp sasiwa. Ukax wali ch"amampiw chhuxriñchjasi (maynix ukham arsuspa ukhaxa, chiqpachansa). Uka phallawix mä tulipán ukham panqaränwa, walja saminakan pétalos ukanakampi, mä akatjamat taqi kunatix utjkän ukanak niya tunka payan kilómetros ukch"a manq"antäna. Vladislav-Adolf jupax akham siwa:
  - Ukat jiwasan waynanakasax alaxpachankapkaspa ukhamawa!
  Rubiax filosofía tuqit akham sänwa:
  - ¡Alaxpachax mä suma chiqakiwa, janiw khitis jank"ak puriñapakiti, junt"u pachankchisa!
  Hitler chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Akaxa paradojas ukanakawa. ¡Janiw mä suma chiqan tukuyañ munktanti, ukampis jan wali chiqaw aynacht"ayistu! Ukhamax janiw qhankiti kawkïris juk"amp askïspa, jakañas jan ukax jiwañasa.
  Uka tawaqux filosofía tuqit akham sänwa:
  - Jakawixa jiwañat sipansa juk"ampi sumawa. Janiw inamayakïkiti niya taqpach jaqinakax ukham amuyapxi. Ukampirus jaqinakan amuyunakapax, kunjamatix taqi kunatix akapachan utjki ukhama, mä juk"akiwa.
  Fuhrer ukax yaqha juk"amp ch"amäki turno lurawayi, ukax pä qunuñan mä ch"axwiriruw jaquqaniwayi, ukat ukatw juk"amp jila chanini ukat qamir armado ch"axwiri (kunjams wali sumaw phallawayi, kunjamatix fuegos artificiales de complejas combinaciones de materiales pirotécnicos ukanakax phichhantawaykaspas ukhama), perlas de materia p"akjata ch"iqiyata vacío ukanxa. Vladislav-Adolf chachajj akham sänwa:
  - Jaqina amuyunakapaxa pachamama tuqita ukhamaraki Dios tuqita wali ch"axwañawa. Jilapachax mä amuyt"awis utjarakiwa, mä reactivo, mä arunx mä t"unjir amuyu, ukax jaqirux mä thakhinjam sarnaqañapatakiw wayt"i, ukax janiw kunjamatsa instintos pragmáticos ukat consideraciones de expediencia ukanakax kamachiñapäkiti.
  Rubia, mä jan sinti qhuru buceo ukan waliptañax ch"amawa (kunas yaqhax lurasispa kunapachatix paqallq ch"axwirinakax mä kutikiw jumar t"ijt"apktam ukhaxa), akham sänwa:
  - ¡Pragmática ukxa jaytxañamawa - matemáticas ukxa jist"arañamawa!
  - ¡Janiwa larusiñakiti! - Vladislav jupax akham sasaw jaysatayna.
  Mä akatjamatwa aviación naval ukan capitan nayraqatapanjja , Jachʼa Rusia markan ejercitopan puesto de comando ukan uñachtʼäwipajj uñstäna . Chiqansa, akax, chiqans, mä churäwiwa - qullan utar mantañ yatiña ukat juk"ampirus uñt"añ yatiña, janis yaqha jaqin amtanakapäkchixa, jan ukasti maynin kamachipa.
  Akax, ch"axwañ barco insignia, Jach"a Rusia markan ejército espacial ukan muspharkañ insignia ukax patak kilómetros ukch"a diámetro ukaniwa. Ukat aka barcox naturalmente ch"axwaraki, kunatix tunka waranq ch"aman barril de artillería ukanakax janiw jan kun lurañar juchañchatäkaspati. Ukampirus, ultra-battleship insignia ukax yaqha jach"a barconakamp sincronizado ukham lurañ yant"i. Uñisirinakax janiw mä jisk"a ch"am churapkaspati insignia ukar t"unjañataki, kawkhantix jach"a comando del escuadrón del ejército espacial de Jach"a Rusia ukan utjki uka chiqana.
  Muspharkañawa, comandante general ukat monarca ukax mä embrión ukhamakiw purakapan ikiski. Pachpa taykax mä estado de animación suspendida ukan ch"allt"atawa, kunatix jan ukhamäkaspa ukhax lurañanakap phuqhañax wali llakiskañawa. Ukatx nayratpach sum jilxattat monarca embrionaria ukan irnaqatapax, ukax ch"akhanakaniwa ukat juk"amp askixa, mä juk"a jach"a p"iqiniwa, ukax walja unidades cibernéticas ukanakampiw uñjata. Pachpa embrión, Jach"a Imperio Ruso apnaqasa, wali suma jikxatasi.
  Jïsa, chiqpachansa, ukat jupax munañampiw q"ipt"ata, jichhax walja maranakaw mamapan manqhan jikxatasi. Maynix t"ijtir sarañ jan ukax kuns sarnaqañ samkaspa. Ukat ukax t"aqhisiñ samkanakawa, kunatix yurïwix jank"akiw chhaqtxañapa. Uka embrión ukax escáners ukanakampiw anqäx pachamp aruskipt"i. Chiqansa, janiw embrionario comandantex chiqpach uñnaqap uñachtʼayapkiti, jan ukasti mä uñachtʼäwiw jukʼamp atinisiñ yanaptʼi. Yamas mä suma uñnaqtʼan waynaw janïr yurki uka reyjam uñstaski. Jupax qhana, kamachi arumpiw soldadonakarux kamachinak churaraki:
  - Principio de defensa elástica uka apnaqaña. Kunjamtï waranq waranqa maranak nayrajj jan chʼamani chʼamanakajj jukʼamp jiskʼa chʼamanïpkäna ukanakajja, mä jiskʼa masajj jachʼa masat sipansa jukʼamp sarnaqerïtap jan pächasisaw apnaqapjjäna. ¡Niyakejjay mä jiskʼa masajj inercia insignificante ukamp uñtʼatächejja!
  Imill wawa mariscalax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Chiqansa... Ejército ukan maniobra lurañ yatiñapax atipt"añatakiwa. Chiqansa, sinti jan walinak lurañax janiw wakiskiti. ¡Chiqpachansa, ¡chʼiwix janiw animalanakan reyipäkiti!
  Uka embrionario comandantejj akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - Jiwayaña uywanakaxa bacterias ukanakawa. ¡Janiw ukhamäkchisa, inas jan virus ukanakas utjkchiti! ¡Nayra organismo ukhamäkchisa, wali askiwa! Aka chiqanx uñisirinakax jach"a ch"amanakaruw tantacht"apxäna, niya taqpach universo uksat jutirinaka, ukax sañ muniw qhipharkir chiqanakar uñacht"ayäna.
  Elf Mariscal Fego ukax morado ukat naranja coletas ukanakampiw akham säna:
  - Awisaxa mä ventaja jani wakiskirjama uñtasita mä sección limitada del frente ukanxa atipt"añatakixa wakisiwa. ¡Akax mä muspharkañ axioma walja ch"axwawinakata, kunayman civilización ukanakat!
  Emperador Fetal ukax escáner ukanakanx akham sasaw jach"at arsüna:
  - Aka tuqinxa, saphi uñnaqt"aniwa.
  Ukañkamax Dermostan markan armadas ukanakax uka saräwinx wasitat wakicht"asiñ yant"apxäna. Mä wali jach"a reserva ukaw qhipäxat jupanakar jak"achasïna. Waranqa waranqa jach"a warawara barconaka ukat millones de jisk"a barconakax campana formación ukampiw mistuwayapxäna. Ukatwa uka parásitonakan nina chʼamapajj jukʼamp jiljjattäna. Mariscal imillax wali kusisitaw akham säna:
  - Akax yaqha trumpeta ukaw bastardo uñisirinakan jaquntatäna. Ukhamäkchïnsa, jiwasan uñtʼayasiñasajj janiw sumäkänti, jan ukasti ukham walja chʼamanak uñstayañajj janiw wakiskiti.
  Emperadoran hologramapax mä waynar uñtat espadaruw ch"allt"äna. Uka propulsorjj punkuruw chʼalljjtäna. Niya jankʼakiw phallawayjjäna. Nayraqatax mä llijullijuw utji, ukax nayranakaruw manq"antaraki, ukatx mä morado ch"uñuw jilxati, ukax taqi kunatix ch"axwañ barcon pistolapan utjki ukanak t"unjaraki. Uka holograma waynaxa akham sänwa:
  - ¡Akax phenomenal gol apsuñawa! Ukhama, uñisirinakax taqi kuns churapxpan. Nayax jupatakix mä sorpresa wakicht"ataw utjitu.
  Elf Fego jupax mä juk"a pächasisaw uka ch"axwäwin jamuq uñakipäna. Dermostan markan armadapax wali axsarañjamaw uñtasïna. Yämas ultra-batalla barconaka, diámetros ukanakax pä patak phisqa tunk kilómetros ukch"aruw puri. Duendex mä akatjamat utapatak planetapat amtasxäna... Ukan naturalezax idílico ukhamawa, janiw wila ch"amthapir laq"unakas utjkiti. Ukat leonanaka... Walikiwa, janiw chiqpachapunix leonanakäkiti, jan ukasti siwara panqaranakampi hibridos ukanakawa. Jilapachaxa akaxa mä suma uywawa: janchipaxa siwara panqarawa, ukatxa quri ñik"utaxa thaya taypinwa jilxati. Ukhamarus, siwara panqaranakaw ch"amakt"apxi... Aka chiqanx qhanpach jan wali lurawinakaw utji, jaqinakaru ukhamarak elfonakarus uñt"ayatawa.
  Uka rubio mariscalax akham sänwa:
  "Janiw yatipkti qawqha reservas uñisirinakax utji, ukampis nayatakix regimiento de emboscada ukar sarxañ pachaw purinxi sasaw amuyasi".
  Uka embrionat emperadorajj akham sasaw säna:
  - ¡Jichhaxa janiwa tarjetanaka uñacht"ayaña pachakiti!
  Imill wawa mariscalax akham ch"axwañ yant"äna:
  "¡Markasatix jiwapxani ukhaxa, janiw khitis nuwasiñatak utjkaniti!"
  Ukat ukat uka embrionario comandantex jikxatasïna:
  "Janiw mä ch"axwäwin jan jiwatat atipt"kasmati." Ajedrez ukanx jumax lurasmawa, ukampis chiqpach nuwasïwinx janiw lurañjamäkiti! Ch"axwäwin jan khuyapt"ayasir kamachipax akawa, chhaqtäwinakax jallux atipt"äwin ch"akhanakapar umamp irpañjamawa, ¡janiw chhaqtäwinakax mä jach"a jallur tukuñapatakix ch"uxña ch"akhanak jariqañapatak uñjañama! - Ukatxa purakat khitata holograma ukaxa mä akatjamata ajanuparuxa suma chuymampiwa tukuwayxi. - Ukampis jan amuyt"apxamti, juk"ampirus ultra-batalla barconakan nina naktäwipat chhaqtäwinak jisk"achañatakix Jach"a Rusia markan warawaran barconakapax mä espiral ukham qhipharxapxañapataki.
  Mariscal de duende ukax embrión comandanteruw yanapt"äna:
  - Ukhamawa, ukhamakiwa. Uñisirinakax qawqha ch"amas manqha pachat jaqunukupxani ukax janiw jichhakamax yatiskiti.
  Chiqansa, Shitmostan markankir warawaranakan barconakapax mä jachʼa tama taypin sarnaqañ yantʼapxäna. Uka pachparakiw municionanaksa janiw kuns qhispiyapkänti, millón millón misilanakaruw jaquntapxäna, janiw kunjam chʼalltʼatas chiqpachapunix uk uñjasas llakisipkänti. Walja millones de fósforos ukanakax vacío uksanx hiperplasma ukar ch"allt"atäkaspas ukhamaw amuyasïna, taqi kunatix jakaski ukat sarnaqki ukanak phichhantañataki, ukat mistuñataki. Rusia ch"axwirinakax juk"amp chiqaparuw ch"axwapxi, ukampis uñisirinakan jach"a dreadnought ukax q"ixu q"ixu q"ixu q"ixunakjamaw thuqt"äna, mä petardo ukham, confeti ukham fragmentonak ch"iqiyasa. Jiwayir confeti ukax Dirmostan markan walja botes ukanakaruw jaquqaniwayi. Ukat civilización bastarda ukan fragatas t"unjatäki ukax taqpach jan jakt"kayawa. Chiqans Rusia markan barconakapax jiwataw jikxatasipxi. Aka chiqanx jan walt"ayat crucero, jan ch"amanïsax mä tank ruso ukham Kursk Bulge ukar t"ijtäna ukat uñisirinakan ultra-battleship ukarux ch"allt"äna. Patak waranq jaqinakan jakawipax mäkiw jark"ata, ukat ninax phichhantawayi, mä jach"a gas tuberías phichhantatäkaspas ukhama.
  Mariscal enano ukax llakitaw akham säna:
  - ¡Jupanakax k"uchupxistu, ukampis janiw jaytanukupkti! - Cuadrado comandantex uñjäna (jan ukax juk"ampirus holográfico uñacht"äwipa, enano pachpaw yaqha barconkäna, ukax clase Gross-Dreadnought ukankänawa!). - Uñisirinakan yatiyawinakaparu ukhamaraki líneas de suministro ukanakaru mä qawqha contraataques ukanaka lurañaxa wakisispawa.
  Emperador Fetal ukax yuqall wawar uñtat holograma tuqiw jachaqt"asïna.
  - ¡Kunas, jumanakan amuyumanxa, nayax chhaqhirïta!
  Mariscal enano ukax chhuxriñchjasïna ukat kayunakap ch"allxtayäna:
  "Ukampis janiw municionanak qhispiyapkiti". Ukax sañ muniwa, jupanakax phuqt"atäpxiwa. ¿Janit ukhamäki, tata?
  Embrión Emperadorajj akham sasaw säna:
  - Janiwa janiwa ukhamakiti! ¡Mä jachʼa comandantejj pʼeqepat sipansa jukʼamp valoraniwa, ukhamajj wali amuyumpi cascompi ukat kʼari chuymampi camuflajempiw jan chuym ustʼaykaniti! Mä juk"a arumpixa, uñisirix wali muxsa ilusión ukankiwa, taqi kunas jupatakix walikïskiwa, ukampis chiqans ¡atipjäwisax niyaw jak"achasxi! !
  
  
  WITTMAN sat chachajj JAKÄNWA
  Mä jisk"a mayjt"awix historianx nazis ukanakan jach"a aski lurawinakapampiw uñt"ayasi, Ardenas ukan ofensiva ukanx. Nazis jupanakax juk"amp jank"akiw nayrar sartapxäna, puentenak chiqancht"asipxäna ukat armas, municiones ukat combustible ukanakamp almacenes ukanakar katuntapxäna. Ukhamarakiw uka suma sartawix Wittmann jupax huelga ukan chikancht"asitapat ch"amanchataraki, jupax chiqpach sarnaqäwit sipanx janiw jiwkänti! Ukat ¿kunas? ¡Chiqpach heroes ukanakax janipuniw jiwapkiti ukat janirakiw jiwapkiti! Wittman jupax ch"axwaskakïnwa ukat rack up uka puntuacionanaka. Pä patak tank t"unjatapatxa, jupax nayrïr ukhamarak jichhakamax sapa tanker ukhamaw tukuwayi, jupax Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukham uñt"atawa, encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Wittmann chachan geniopax mä juk"a sarnaqäwinak mayjt"ayäna. Ukat alemanonakax mä juk"a suerteni, juk"amp jank"aki, juk"amp eficiente ukhamaw tukupxäna. Ukat kuntï cheqpach sarnaqäwin niya paskäna uk lurañwa atipjapjjäna, ukampis mä qhawqha horanakakiw faltasïna. Ukat ukhamatwa almacenanakajj katuntatäjjäna, ukat alemán ejercitojj tʼunjañ chʼamanïjjänwa. Ukham luratapatjja, Bruselas markajj katuntatäjjänwa, ukat patak waranq británico ukat americano soldadonakaw katuntatäpjjäna.
  Stalin jupax janiw jank"ak ataque lurañ munkänti, aliados ukanakax Occidente uksan juk"amp ch"amampiw atipt"apxañap munäna.
  Ch"axwawinakax uñacht"ayiwa Tigre-2 ukax mä arma wali askiwa armamento ukhamarak armadura frontal ukanakanxa. Alemanes jupanakax Ejército Rojo ukax inti jalsu tuqinx pasivo ukhamaw uñjasax , yaqha unidades ukanakaruw ch"axwäwir khithapxäna ukat jupanakan suma sartawiparux juk"amp ch"amanchañ qalltapxäna. Fritz ukax machaq autopropulsada arma E-25 ukaruw katuqarakitayna, ukax jisk"a jach"a ukhamarak pesaje ukanïnwa, ukampis ch"aman armas ukat suma armaduranakanïnwa, ukat juk"amp askix movilidad ukampiw utjäna.
  Ukhamatwa, machaq atipt"äwinaka... Jichhax Krauts ukanakax París markankapxi. Jupanakax Francia markan capitalap wasitat katuntasipki.
  Ukat akax Stalin jupax munki - aliados ukanakax jiwayatäpxañapataki, ukat ukjatx URSS ukax taqpach Europa uksaruw katuqani.
  Stalin jupax mä k"ari zorrowa... Ukampis Churchill jupax janiw mä idiota ukhamäkiti. Roosevelt jiwatapatxa, Truman jupamp chikaw Tercer Reich ukampix tregua ukar qillqantapxäna. Uka pachparakiw Francia markat atipt"at soldadonakan qhipharkir jaqinakar apsuña. Ukat chiqans ch"axwäwin katuntat jaqinakar taqpach mayjt"ayañampi, ukat kimsïr Reich ukar combustible ukat yänak churañampis.
  Alemania markax uka tuqitx antisemita kamachinak chhaqtayasaw jaysawayxi. Ukampirus judionakax campamentonakan qhiparapxäna, ukampis janiw phichhantatäpkänti, jan ukasti irnaqañapatakiw wayt"atapxäna, ukat estadounidenses ukanakax lata manq"anaka ukat cereales ukanakaw campamentonakar apayapxäna.
  Alemania markankirinakajj Francia ukat Italia markanakan libre amparanïpjjänwa. Jichhax Stalin jupax mä sapa sumankäwitak mä amtaw lurawayi. Ukampis Hitler chachajj janiw uk arskänti. Junio phaxsinx Fritz ukan ofensivapax qalltawayiwa. Nayrïr E-50 tanques ukanakax serie ukar mantapxäna. Ukampis kunjamtï yatktanxa, uka autox janiw taqpach sum sarnaqkänti. Pesopax wali jach"apuniw qhiparäna, niya 65 tonelada ukhanïnwa, Tiger-2 ukan siluetapax juk"amp jisk"akiwa, ukampis armadurapax pachpa thiyanakanïnwa, qhanaw jan phuqhaskänti, juk"ampirus ladonakapan. 88 mm pistola ukax 100 EL barril largo ukampiw mä juk"a juk"amp sumaw jikxatasïna. Jupax tunka payan disparonak mä minuton jaquntäna.
  Conducción rendimiento ukax juk"amp ch"aman motor ukamp yapxatatawa, 1200 caballos de fuerza ukar jank"ak puriñapataki. Jilapachax tanque, chiqans, Tigre-2 ukar uñtasitx juk"amp sumaw jikxatasïna ukatx mä juk"a juk"amp racional pendiente de armadura ukanïnwa, ukampis ladonakatx vulnerable ukhamaw qhiparäna.
  E-100 ukax juk"amp jark"aqatäxänwa, ukampis jach"a pesaje ukax transporte ukat nuwasiñ apnaqañax ch"amakïxänwa. Ukax juk"amp askiw autopropulsada arma E-25, ukax wali jisk"a silueta de armadura frontal 120 mm, jach"a pendiente, ukat armadura lateral 82, ukat mä cañón Tiger-2 ukataki, ukax wali suma auto- Wehrmacht ukat Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin pistola impulsada. Ukax paqallq tunk kilómetros ukharuw sapa horarux jalxatäna - mä motor 700 caballos de fuerza ukaniwa, ukatx IS-2 ukan conchas ukanakas nayraqatar ricochet ukham lurawayi.
  Alemanes jupanakax Hungría markat jach"a ch"axwäwimp ch"axwapxäna, Budapest markar qhispiyañ yant"apxäna, uka markax wali muyuntatänwa. Uka nuwasiñajj wali chʼamapunïnwa.
  Uka ch"axwawix 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit qalltawayi, ukatx Ejército Rojo ukax wali ch"aman arxatäw lurawayi. Alemanes jupanakax wali juk"a tanques E-series ukanipxi, E-25 autopropulsadas armas ukanakakiw mä juk"a jach"a - jupanakax lurañax wali jasakiwa ukat barato ukhamarakiwa. Akax pä imill wawanakaw bikini ukan ikipxi. Uka autox mä metro chikataniruw juk"amp jisk"akiwa ukatx ukar yuspajarasinx wali suma jark"aqatawa ukatx mä juk"a pesaje ukamp armat ukhamawa.
  Charlotte ukat Gerda sat pä imill wawanakaw ikiñar quntʼatäsipkäna, ukat soviético sat pistolanakaruw pallapallapxäna. Jupanak nayraqatanjja, jiskʼa autonakaw sarnaqäna, radiompiw apnaqasïna, ukat minanak qʼomachapjjarakïna.
  Red Charlotte kullakajj uka cañonaruw jaqontäna. Soviético sat pistola tʼunjasajj pechopwa chʼalljjtayasïna, mä jiskʼa telampiw jukʼampi chʼalljjtayasïna. Ukat jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Hiperplasma ukan nina nakhantata!
  Ukat uka qhipatxa Gerda kullakax q"ala kayunakapampix ch"allt"ani. Ukat jupax chillqt"asi:
  - Nayax wali thaya tawaqutwa ukat janiw jan walikiti...
  Uka autopropulsado pistolax jupa pachpaw sarnaqäna. Ukat awisax saytʼasirakiwa. Frontal armadurapax wali ch"ullqhiwa, ukat ukax suma jark"aqasiñ churaraki. Soviético armanakan conchas ukanakax ricochet ukarux sensibles ukhamawa. Ukat janiw kunas ukham autopropulsado pistola pʼiqit pʼiqir jan waltʼaykiti. Jupanakax wali ladoruw ch"allt"asipxaspa. Ukampis imill wawanakax janiw jankʼak sarnaqapkiti. Uka efectivo autopropulsado arma ukax SU-100 ukarux armadura-piercing ch"amampiw jilxati, ukatx juk"amp suma jark"aqatarakiwa, juk"amp móvil ukat pachpa pachanx juk"amp k"achawa.
  Ukat Ejército Rojo ukax janiw waña yänakax utjkiti. Jilpachax T-34-85 tank ukawa, ukax janiw pistolapampix ch"amanïkiti ukat jan ch"aman armaduraniwa. Ukat alemán autopropulsado arma E-25, chiqans, juk"amp k"achawa, armaduras ukat armas ukanakanx juk"amp ch"amaniwa.
  Imill wawanakaxa ch"axwapxi... Wali suma uñnaqt"ani ukhamaraki wayna. Ukat jupanakan autopropulsado armanakapax bombardea ukat jaquntañ...
  Qhepatjja, Fritz sat barcojj Budapest markaruw puriñ atipjäna. Mä iyawsayañ atipt"äwi, unidades soviéticas ukanakamp muyuntata. Waljaniw katuntat uñjasipxäna ukat jiwayatäpxarakïnwa.
  Chiqans nazis ukanakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Ukat janiw sinti chʼamanïkiti. Suma, yänakax wali lurasiski ukhaxa, jaqinakan yänakapax janiw wakiskiti.
  Ukat wawanakas warminakas ejercitoruw mantapxi. Jan ukax yaqha markankirinakaru, ukampis janiw sum atiniskapkiti.
  Ukampirus ch"axwawix sarantaskakiwa... Ejército Rojo ukax wali qala chuymampiw sayt"asi, walja líneas defensivas ukanakampi. Alemanonakax yaqha patak kilómetros nayrar sartapxi ukat sayt"apxi. Janiw nayajj chʼamanïkti. Ukat Ejército Rojo ukax pachpaw ofensiva ukar saraski. Ukampis janiw sinti askikiti ukat mä juk"a alemanonakarux maysaruw jaqunuku.
  Juyphi pacha puriñkama... Línea de frente ukax estabiliza. 1946 maran enero phajjsinjja, Ejército Rojo ukankirinakajj Prusia Oriental ukat Polonia markanakan nayrar sartañapänwa, ukampis janiw nayrar sartapkänti.
  Alemananakax janiw juyphi pachanx bote ukx ch"allxtayapkiti. Chʼaxwäwinakax wila wartäwinakawa. Ukampis nayrïr línea ukax juk"at juk"at...
  Ukat Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwin uñtʼat mä tiempow qalltaraki. Línea de frente ukax inactivo ukhamaw tukuwayi. Alemanes ukat anqäx markankir divisiones ukanakax jallupachanx nayrar sartapxi, ukatx Ejército Rojo ukax juyphi pachanx nayrar sartapxi. Ukat janiw khitis wali askinak jikxatkaspati.
  Marat marat mararuw chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Alemanes jupanakax URSS markat sipanx mä juk"a nayrar sartapxi, avión jet ukanakan lurañataki. URSS markax MIG-15 ukax 1949 maranw walja lurañanakar uñt"ayäna. Ukampis uka pachakamax alemanonakax ME-462 ukat XE-362 ukanak apnaqapxäna. Ukat juk"amp askixa, planos de disco, ukax janiw mä ch"aman jet laminar ukan jisk"a amparanakapamp jaquqaniñjamäkiti.
  Tanques ukanakax serie alemana "E" ukaniwa... Ukampirus T-54 ukat IS-7 ukanakaw uñstawayi. Ukampis alemanonakax ukatx serie AG ukar uñstayapxäna - mä juk"amp nayrar sartat piramidal ukhamawa.
  Ukampis janiw khitis ventajanïkänti. Línea de frente ukax chiqaparuw qhiparaski.
  Stalin chachajj 1953 maran marzo phajjsin jiwañapkama...
  Ukat akanx, partido irpirinakan mä juk"a jan walt"awinakapat askinak apsusaw ukhamarak ch"amatak ch"axwawinakatx alemanes jupanakax suma sarantäwiruw puripxäna. Ukampis ukatx Beria markar katuntata ukat jiwayat qhipatxa, Vasilevsky, jach"a estratega, Jach"a Comandante en Jefe ukham utt"ayata, ukat Comité Estatal de Defensa Malenkov p"iqinchirir ch"amanchata. Línea de frente ukax Europa uksan fronteras ukanakanx estabilizatawa.
  URSS markanx mä pacha ch"axwawix utjkän ukhax alemanes jupanakax Neman uksaruw puripxäna, ukatx Balcanes, Rumania, Bulgaria, Eslovaquia, Grecia, Albania uksa markanakaruw wasitat katuntapxäna ukatx Europa uksanx taqpach apnaqañ qalltapxäna.
  Ukampis línea de frente ukax wasitatw estabilizatäxäna niyaw URSS markan fronteranakapan 1941 maranx...
  Ukat ukat diciembre phaxsin 1955... Ejército Rojo ukax saräwiparjamax juyphi pachanx wasitat nayrar sartawayi. ¿Qhawqha maranakas uka chʼaxwäwix utji? ¡Ajjsarkañ tunka pusini chikatani! ¡Ukat janiw tukusiñas utjkaspati!
  Hitler chachajj jakaskani ukhajja, janiw uka guerrajj tukuskaniti. Malenkov jupax pachpa fronteras ukanakan suman jakasiñaruw munaraki, 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1941 marakama. Ukampis Hitler chachajj qala chuymaniwa, ¡kunas kunäpansa atipjañwa muni!
  Wila Ejército ukax nayrar sartaskiwa. Machaq tanque IS-12 ukax ch"axwañaruw saraski. Mä autox 203 mm calibre ukaniwa. Jach"akiwa, tunka ametralladoranakampi. Ukat suxta imill wawanaka - tripulantes. Jupanakax nayrïr modelo de tanque ukar yant"apxi. ¿Janit sinti jachʼäki ukat wali llakkañäki? ¿Uka maquinajj wali sumti irnaqtʼi? Imill wawanakax 25 urunak saraqkipan diciembre phaxsit Navidad urus ukat thaya pachas utjkchispas, bikini ukampiw isthapt"asipxi. Chiqansa, tankax qhipa turbina de gas motor ukaniwa, ukat junt"urakiwa. Ukhamarus, suxta imill wawanakax pachpakiwa, janiw sapüru sarnaqapkiti.
  Pusi tunka mayanitpachaw ch"axwapxi. Ukat kuna tiemponsa niya qʼala jan isinïñaruw yatintapjjerïta. Chiqansa, kunapachatï sapa kuti bikini uchatäkta ukhaxa, janiw thayax jikxatasxiti. Ukat ñikʼutax elástico ukat jan chʼamanïñapatakiw tuku.
  Imill wawanakax q"ala kayumpiw jiwayir maquina apnaqapxi. Chiqpachansa wali munasiri ukat suma uñnaqtʼanipxiwa.
  Alenkax aka chiqan jefe ukhamarak comandante de tripulación ukhamawa. ¿Kunsa uka tawaqux tunka pusini mara chikatani ch"axwäwin jan uñjkatayna? ¿Kawkirus jupax jikxatasïna? Frente ukax Brest markat Stalingrad markaruw pasawayi, Stalingrad markat Vistula markakama, jichhax Bialystok uksanx nayrar sartasipki. Bialystok markax wali jach"a alemanonakan apnaqatawa. Línea de frente ukax suma sayt"atäxänwa. Ukat mä suma trincheranak allsupxäna.
  Ukhama, chiqpachansa, ch"axwäwix jan tukuskirjamawa... Ukat inas mä marat jilaw ch"axwañax utjchispa. Ukat ¿kunsa uka qala chuyman Hitler chachajj munpacha?
  Aka chiqanx EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax janiw URSS ukat Tercer Reich ukanakan sumankañ munapkiti. Jupanakax panpachaniw q"al t"unjasipxañap munapxi.
  IS-12 ukan imill wawanakax nayrar sartasipki. Armadura frontal ukaxa tankaxa 450 mm ukhawa mä ángulo ukanxa. Uka proyectilanakax t"ijtxapxi. Ukat imillanakax kutt"ayapxarakiwa.
  Ukampis jichhakamax URSS markanx mä ukham tankikiw utji. IS-10 ukax niyaw lurasiski, ukampis phisqa tunk tonelada pesa. IS-7 ukax wali T-54 ukham luratawa. T-55 ukax jaqinak taypin uñstawayaraki, ukampis jichhakamax jichhakiw producción ukar mantaski. Alemanonakax piramidal tankinakanïpxiwa. Ukhamaraki wali ch"amani ukat jan pantjasir. Ukat jachʼa presión ukan pistolanakajj jiskʼa barrilanakaniwa.
  Ukhamajj jutïrin nuwasiñajj jukʼamp jachʼawa. Natasha ukat Anyuta jupanakax mä ch"aman barcon pistolapatw ch"axwapxi ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Jiwasan banderasax Berlín markanx utjani!
  Ukat janqʼu perla kisunakapwa apsupjjäna. Ukat janiw imill wawanakarux minanakamp jark"aqkasmati.
  Pä conchas ukanakax armadura frontal ukarux ch"allt"apxi... Jupanakax ricochet lurapxi. Janiwa, IS-12 ukax mä jach"a autowa ukatx janiw ukhamakiti.
  Ukampis IS-7 ukax imill wawanakan ch"iqa amparaparuw saraski, ukax mä cañón de alta presión ukan ch"allt"ataw uñjasi ukat sayt"awayxiwa. Jan wali suma uñnaqt"an waynaru.
  Alenka, purak musculonakap flexionasax akham q"ucht"i:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax jiwasan akapachanx lurasispawa, Newton jupax jikxatawayi pä ukat päx pusi lurapxi!
  Ch"axwawix wali ch"amampiw jan jaytjasis sarantaski. Mä cañón soviético ukaw alemanonakar chʼalltʼäna. Jach"a Marusyax conchas ukanakaw calzoncillo ukarux ucharaki. Akax imill wawanakan jakäwipa ukat destinopawa. Ukat q'uchupxi:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janiw khitis atipjaskistaniti! Rusia lobonakax uñisiriruw t"unjapxi, rusa lobos - mä aruntt"awi heroes ukanakataki!
  Agustín, ametralladoranakamp jawqʼjasajj akham siwa:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa! ¡Ukajj jiwasan atipjäwisapunïniwa! Rusia markan banderapax nayrar sartañapawa, ¡jach"añchäwiw liwitat heroes ukanakataki!
  Ukat mayamp jiwayir pistolax arnaqasi ukat ist"asi:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janiw khitis atipjaskistaniti! Rusa lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi, ¡jupanakax mä ch"ama amparanïpxiwa!
  Maria, aka quri ñik"utan tawaqux tank dirigi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Fascistanakaru wali ch"amampi ch"allt"añäni!
  Alemanes ukanakax jan walt"awinakan jikxatasipxi, alaxpachanx ch"axwawinakas utjarakiwa. Ukampis jichhakamax MIG-15 ukax alemán markanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, jank"akïtapata ukhamarak armamento tuqita. Uka nuwasïwix jan kikpakiw sarantaski.
  Huffman, aka suma as piloto, ch"axwäw maranakanx mä suma carrera lurawayi. Juk"amp chiqaparux, muspharkañawa ukat fantastico. Kimsa patak avionanakar purisax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukarux qullqit lurat roble laphinakan espadanakapamp diamantenakampiw katuqatayna. Pusi patak jaquqanir avionanakar purisax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukar katuqatayna, quri encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Phisqa patak avionanakatakix Orden de la Águila Alemana ukax diamantenakampiw katuqawayi, ukatx waranqa qhipatx Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukax roble platino laphinakampi espadanakampi diamantenakampiw katuqawayi. Ukat pä waranqa avionanakaruw purisajj Gran Cruz de la Cruz del Caballero sat suti katoqäna.
  Uka jan uñt"at pilotox walja aéreo atipt"äwinakaruw puriwayi. Ukat jupax jakaskakïnwa. Huffman jupax jichhakiw general ukham jach"añchatäna. Ukampis jupax avión privado ukhamaw avionat saraskakïna.
  Kunjamtï sapkixa, janiw ninampi phichhantkiti, janirakiw umarus ch"allt"kiti. Walja maranaka chʼaxwäwinakanxa, Huffman chachax mä chacha warmin instintopwa jikxatäna. Jupax mä piloto super-legendario ukhamaw tukuwayi ukat wali uñt"atawa. Ukampis jupax mä ch"aman atipt"asirïnwa - Agave, ukax pä waranqa jaquqanir autonakan jakhüwipat sipans juk"ampiw jilxattawayi. Ukat jupax Huffman sat jaqiruw katjaskäna. Ukampis jupax wali jisk"akiwa, ukatx janiw mä ch"axwirirus chhaqhayawaykiti.
  Uka tawaqux qʼala, cincelat kayunakapampix pedalenak chʼallxtayäna ukat cañones de aire ukanakaw phallawayäna. Ukat jichhax pusi MIG-15 soviético autonakaw jaquqanipxäna.
  Agave kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Mä juk"a pachatakixa, taqiniw q"añunakäpxtanxa! Ukampis ¡acerot lurat nervionakaw utjitu!
  Ukat mayamp tawaqux maysaruw kutt"awayxi. Mä phallawinx paqallq URSS avionanakaruw jaquqaniwayi - suxta MiG ukat mä TU-4, ukatx chhuxriñchjasiwayi:
  - En general, nayax janiw super ukhamäkti, ukhamax hiper !
  Agave, chiqpachansa, mä perra ukhamawa. Lucifer sat chachan pilotopa. Wali suma miel rubio.
  Aka chiqanx yaqha phallawimpiw phichhantawayi ukatx llätunk avionetas soviéticas MIG-15 ukanakaruw mä kutikiw jaquqaniwayi ukat pitiw ist"asi:
  - ¡Nayaw juk"amp creativo ukhamarak reactivo ukhamätxa!
  Chiqpachansa imillaxa janiwa llamp"u chuymanïkiti. Jupajj taqe kunwa luraspa, taqe kunsa lurarakispawa. Janiw juparux privado sasin sutichañjamäkiti.
  Ukat kayunakapax wali bronceado, wali gracioso...
  Ukampis Mirabelax jupampiw ch"axwaski... Jaya pachax Kozhedub jupax as soviético ukan wali suma jaqipänwa. Jupax URSS markan heroen suxta quri warawaranakap apthapiwayi, patak suxta tunk paqallqun avionanakaruw jaquqaniwayi. Ukampis uka qhepatjja jiwjjänwa. Ukatxa janiw khitis uka registrop pʼakintkänti. Ukat jichhakiw Mirabela markax Kozhedub markat sipanx juk"amp jach"anchawayi. Ukat patak llätunk tunk jila avionanak jaquqanisaxa, paqallq kutiw URSS markan heroepar tuküna.
  ¡Akax Terminator imillawa! Jupjam mayniw tʼijtʼir caballo saytʼayasajj nina nakhaskir chʼusawjar mantani.
  Ukat jukʼamp thaya.
  Mirabela kullakajj mä jan walinwa uñjasïna. Mä colonia de trabajo de niños ukanwa tukuyta. Qʼala kayuni ukat gris isimpi isthaptʼataw quqanak khuchhuqäna ukat tronconaksa sawtʼarakïna. Jupajj wali chʼamani ukat kʼumararakïnwa. Sinti thaya pachanx q"ala kayukiw sarnaqäna ukat carcelan pijamampiw sarnaqäna. Ukat mä kutis chhuxriñchjasirïta.
  Chiqansa, uka phenomenox frentenakansa uñjasiwayiwa. Walja pachaw Mirabelax infantería ukan ch"axwawayxi, ukatx piloto ukhamaw tukuwayi. Mirabelax nayrïr kutiw ninamp bautisasïna, Moscú markan ch"axwäwipanwa, ukaruw colonia qhipat jank"ak saräna. Ukat ukanjja, thaya jaqëtapwa uñachtʼayasïna.
  Jupajj qʼala kayukiw nuwasïna ukat niya qʼala jan isinïsaw wali thaya thaytʼan nuwasïna, uka thayajj cheqapuniw Wehrmacht sat barcorojj jan chʼamanïkänti. Jupax ukham maldito, jan atipt"ir tawaqunïnwa. Ukat jupax wali sumwa atipjäna.
  Mirabela kullakajj URSS markan niyaw atipjañapäna sasaw creyïna. Ukampis tiempojj pasawayjjewa. Ukat jukʼamp jan waltʼayat jaqenakaw utji, ukampis janiw atipjañatakejj purinkiti. Ukat chiqpachansa axsarañjamaw tuku.
  Mirabelax atipt"awinaka ukat askinak jikxatañ amti. Jupax URSS markan paqallq warawaraniwa - ¡akax taqit sipans juk"ampiwa! Ukat maldición, ¡jupax premionakap katuqañapawa! Ukat pallapallanakan cruzap aptʼasiskakiniwa. ¡Stalin chachajj jiwjjchïnjja, luratanakapajj jakaskakiwa!
  Mä imill wawaw mantani ukat colgar... Mä alemán XE-362 ukarux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Aeróbatico ukaxa! Ukat mä maldito machaq tripulación!
  Chiqpachansa wali suma tawaqu. Chiqpach cobrax walja lurañanakaniwa.
  Mirabelax machaq warawarawa...
  Ch"axwawix walja urunakaw machaq mara puriniñapkamax sarantaski... IS-12 soviético ukax rodillos ukat pistas ukanakaruw jan walt"ayawayi - askichatäskiwa. Jïsa, ukham qhuru ukat jan khuyaptʼayasir chʼaxwäwi. Ukat ¿qhawqha tiempos utjani?
  Ukat taqi kunatix Wittman jupax Occidente uksan ch"axwawinakat qhispiwayi.
  Wittmann jupa pachpaw mä juk"a pachaw tanque ukan ch"axwäna. Kimsa patak k"añaskunakaruw jakthapiwix puriyatayna, janiw pistola, mortero, camionanaka, motocicletas ukat yaqhanak jakthapiskänti, juparux akham uñt"ayapxäna: Cruz de Hierro de la Cruz de Caballero ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi, ukatx general ukhamaw jilxattawayi.
  Uka qhepatjja janiw nuwasjjänti. Ukampis jupaw suxta, SS tank ejercito pʼeqtʼäna.
  Kurt Knipsel jupax Wehrmacht ukan juk"amp suma tank as ukar tukuwayi. Ukampis phisqa patak tankinak tʼunjatäxäna ukhakiw Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero sat sutip katuqäna.
  Kunjamakitix jupax premios ukanakat jark"atarakïnwa. Chiqansa, waranq tankinakar purisax qhipharux katuqawayi: hierro cruzan caballero cruz ukax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Kurt Knipsel jupax wali suma nuwasiñ maquinawa. Kunayman tankinakan ch"axwapxirïna. Jupajj artillero ukhamarak comandante ukhamänwa. Walja tiempow jan atiptʼasisin taqenin nayrar sartayäta.
  Ukampis suma Gerda kullakajj niyaw jupar katjañ puedjjäna. Imill wawanakax wali sum nuwasipxäna. Ukampis uka qhepatjja, mä jukʼa samartʼapjjänwa. Pusi suma uñnaqt"aninakaxa usurïxapxänwa, mä paniniruw yuripxäna: mä yuqall wawa, mä imill wawa. Ukampis samartʼañ tukuyatatjja, jankʼakiw ukanak askichapjjäna.
  Knisel sat tawaquruw pasawayxi .
  ¿Kunjamsa jan sarnaqapjjaspa? Q"ala kayukiw ukat bikini ukampiw nuwasipxi. Imill wawanakax yaqha samart"apxänwa, wasitat wawanakar yuripxäna. Ukat jichhax pä waranqa t"unjata tankinakaruw jak"achasipxta. Ukat jupanakax mä jan uñjat premio ukar jakt"asipxaspänwa: Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukan warawarapax qullqit lurat encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  ¡Ukanakax imill wawanakawa!
  Gerda kullakax soviético autoruw ch"axwantäna. Jupax torret chʼiyjasaw akham arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä maldición ukhamawa!
  Ukat wasitatwa chʼiyar jaquntawayi. Ukax T-54 ukaruw mantaraki. Ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Alemania marka!
  Imill wawaxa chhuxriñchjatawa. Ukat jupax wali ch"amanchatawa... Jïsa, jupax ukham estratégico racha ukaniwa. Niya 1956 marawa... Ch"axwawix sarantaskakiwa... Janiw sayt"añ munkti. Ejército Rojo ukax kunayman chiqanakan nayrar sartañatakiw ch"amachasiski. Ukampis amuyasipxam, jaqinakax juk"akiw utjxi.
  Ukat Rusia markax wilampiw mistuski.
  Ejército Rojo ukax Rumania uksaruw nayrar sartañ yant"i. Ukat uka qhipatxa, artillería sat jachʼa chʼaxwäwinaka, chʼaxwañanaka ukat jiwayañanakas utjarakiwa.
  Ukampis uñisirix suyt"askiwa. Alemanes jupanakax juk"amp uñt"at tank ukanipxi, AG-50. T-54 ukat sipanx juk"amp askiwa jark"aqasiñataki, juk"ampirus ladonakapan ukat inas armadura ch"uqt"añ ch"amapax pistola ukanx juk"amp jach"awa, ukampis juk"amp llamp"ukiwa. Chiqans alemán ukan jank"akïtapax juk"amp jach"awa, turbina de gas motor ukan utjatapata.
  Alemán tank ukax ninamp phichhantawayi ukat puntunak apsu.
  Margaret sat warmin tripulacionapajj nuwasipki. Thaya wilampiw nuwasipxi. Alemania imillanakax mä tanque soviético ukarux jaquqanipxiwa. Ukat kusisitaw chhuxriñchjasipxi.
  Jïsa, ukat janiw aka chiqar puriñjamäkiti...
  Alvina jupanakan apnaqat mä disco alaxpachan muyuntaski . Pä rubio imillanakax soviético autonakan ch"allt"ataw uñjasipxi. Ukat wali yatiñampiw uk lurapxi. Uka taqpach invulnerable discus rams Migi ukat Tu. Jiwayañ auto. Ukat nuwasirinakax qʼala kayunakap chʼallxtayapxi. Ukat jupanakax janiw Ejército Rojo ukarux alaxpachanx mä ch"am churapkiti.
  Disco plano ukax mä kunawa, URSS cientificonakax janiw copiapkaspati. Akax mä kunawa, ukatakix janiw kuna antídoto ukax jikxataskiti. Ukat alemananakax aire ukanx wali atinisisaw jikxatasipxi. Ukat layqanakjamaw mä magia varampi nuwasipxi.
  Albinax discus uñisiripar uñacht"ayasax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Diosax utjchi ukhaxa, ¡alemán jaqiwa!
  Alvina, uñisirir t"unjasaxa, chiqapawa:
  - ¡Chiqpachansa mä alemán jaqiwa!
  Ukat imill wawax larusitaynawa... Jilapachax jan tukuskir ch"axwäwitx qarjatarakiwa. Ukhama, alemanes ukat rusos ukanakax jiwayasipxi. Juk"amp chiqaparux Ejército Rojo ukat Wehrmacht ukanakaw uñt"ayasi. Ukampis nayrïr línea ukax wali jan kuynt"ataw uñjasi... Ukat janiw tukusiñas ni bordes uñjasiskiti.
  Ch"axwäwi... Akax niyaw chiqäxi. Ch"axwäw qalltatat yurir nuwirinakax alaxpachan ukhamarak uraqin ch"axwapxi.
  Amuytʼañataki, Hans Feuer sat jilata. Orden de la Cruz de Hierro, Nayrïr Clase ukan sullka katuqiripawa. Ukat ukat jupax mä general soviético ukar katuntatapatxa, Orden de la Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukan sullka katuqiriruw tuküna.
  Jisa, chiqpachansa akax wali sumawa.
  Hans Feuer jupax jan ch"amani ch"axwiriwa. Uka waynax mä jach"a jaqir uñtataw nuwasi, ukat juyphi pachanx wali thayapuniwa, shorts ukakiw uchasi.
  ¡Chiqpachansa akax wali sumawa!
  ¡Hans jilatajj walja patak maranakaw wali uñtʼatäjjäna!
  Ukat taqpachanx, ukham jan iyawsañjam ukat jach"a ch"axwäwiw akanx utji... Kuna AI ukax chhaqtawayxiwa.
  Ukat Rumania markanx Ejército Rojo ukax janiw Alemania markan arxatäwinakaparux mantañjamäkiti. Panpachaniw jan walt"äwinakan uñjasipxäna. Enero phaxsinx juk"ampiw purini... Ukat sapa urux juk"amp jaqinakaw jiwarapxi, usuchjataw uñjasipxi.
  Loco lurañax janiw qalltañas tukuyañas utjkiti.
  Agave jupax wasitatw alaxpachan jikxatasi ukatx soviéticos autos ukanakaruw jaquqaniwayi. Jupax uywa katuri ukat uywa manq"irirakiwa. Uñisirinakaruw ch"allt"i.
  Jupax ch"allt"at autonakax jaquqaniwayi. Ukat ukat imill wawax uraqinkir ch"amanakaruw pallapallanakamp phichhantawayi. Ukax IS-7 ukarux ch"allt"atawa. Ukat jupax larusirakiwa:
  - ¡Nayaxa wali sumawa! ¡Nayaw uñisirinakar jiwayir tawaquxa!
  Ukat mayampxa aéreo diananakaruw apayasi. Akax tankinak t"unjiriwa ukat taqi k"añaskunakax t"unjapxi ukat ch"axwapxi.
  Ukhama, akax kunatix nayraqatapanx t"amt"aski ukawa. Ukat utan nayraqatapanx cientificonakax jiwayir yänak lurañ yant"apxi. Janis sumäkchixa.
  Ukampis akax mä jisk"a tank AG-5 ukawa. Mä maquina paqallq tonelada pesa. Ch"axwañ yant"awinak pasaña. Ukat uñisirirux chhuxriñchjasi ukat chhuxriñchjaraki.
  Ukat kunapachatix q"ucht"añ pachax purinxi ukhax janiw khitis jark"kistaniti ni atipt"kistaspati!
  AG-5 ukax jank"akiw saraski ukat kunjamtix saraski ukhamarjamaw ch"axwawayxi. Ukat ukham tankax janiw saytʼayatäkaspati. Ukat conchas ukanakax ricochet ukhamawa.
  Ukat auto manqhanjja, tunka marani Friedrich sat mä waynaw qontʼatäski, jupajj akham sänwa:
  - Ukat nayax chiqpachapuniw mä super luchador ukhamäxa!
  Ukat mayamp pallapalla... Ukat torre chika taypiruw ch"allt"i. Ukat tʼunjir chʼamapax jiskʼakïkchisa, wali jachʼawa.
  Ukat alaxpachanx Helgax nuwasi. Mä q"ala kayuni tawaqux bikini isimpiw facturanak qillqt"asiski. Ukat wali muspharkañ askinak jikxatatapatx kusisirakiwa.
  Ukat Agavex nayrar sartawayi... Ukat ch"axwaraki.
  Niyaw febrero phaxsin 1956 maranx purini... Ejército Rojo ukax janiw kawkhans suma sarantäwir puriñjamäkänti. Ukampis alemanonakajj janiw nayrar sartapkaspati. Uraq manqhankir axsarkañ tanques ukanakax nuwasiñaruw sarapxi. Ukampis jupanakax q"uma táctico ukhamawa.
  Imill wawanakax uraq manqhar jank"akiw sarapxäna, mä pila de armas soviéticas ukar t"unjapxäna ukat kutt"anipxäna.
  Uka pachparakiw mä qhawqha precursoranakar katuntatäpjjäna. Imill wawanakax katuntat yuqall wawanakarux isinak apsusaw t"aqhisiyañ qalltapxäna. Precursoranakarojj alambrempiw jawqʼjapjjerïna, ukatsti qʼala talonanakap ninampiw tostʼapjjerïna. Ukatxa, juntʼu pinzampiw kayu chʼakhanakaj pʼakjañ qalltapxäna. Uka yuqall wawanakax wali llakitaw arnaqasipxäna. Tukuyañatakix imill wawanakax mä junt"u hierrompiw pechonakapan warawaranakap phichhantapxäna ukat chachan jan pantjasirïtanakap botas ukanakampiw t"unjapxäna. Qhip qhipa lurawix precursoranakaruw tukuyäna ukat jupanakax wali llakitaw t"unjasipxäna.
  Imill wawanakax, mä juk"a arumpixa, jach"a clasen lurawip uñacht"ayapxäna. Ukampis mayamp alemananakax janiw kuna jachʼa amtarus puripkänti.
  Ch'aman autopropulsadas armas: "Sturmmaus", posiciónes soviéticas ukanakaruw ch'axwapxi. Walja tʼunjäwinaksa, tʼunjañanaksa lurapxäna. Ukampis mä avión soviético ataque ukax mä autoruw t"unjatayna, ukat Krauts ukanakax kutt"anxapxänwa.
  Nazis sat jaqinakax disquetenakampiw soviético sat pilanakar tʼunjañ yantʼapxäna. Erizonakampi ukat explosivonakampiw jupanak contra apnaqapjjerïna. Ukanx taqpach intercambio de golpes ukaw utjäna.
  Akax Albina ukat Alvina jupanakax wasitatw platillo volante ukankapxi. Jupanakax q"ala kayunakapamp joystick botones ukar ch"allt"asaw uñacht"ayapxi ukat wali yatiñampiw lurapxi.
  Chiqansa, imill wawanakax aeróbatica ukan juk"amp jach"a uñacht"ayapxi. Discusap jaquntapxäna, ukat tunka payan maquinas soviéticas ukanakaw jaquqanipxäna.
  Albinax akham siwa:
  - ¡Colerata luraña escuadrón! ¡Ukanjja mä warawaraw utjani!
  Ukat wasitatwa autop muytayaraki. Ukat imillanakax Wila Ejército ukarux t"unjapxi. Ukhamaraki, wali suma...
  Alvinax tunka payan avionetas soviéticas ukanakaruw jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Loco imillanaka, ukat janiw virgenanakax kunjamatsa!
  Qhipïrix chiqäskapuniwa. Uka chacha warmix wali kusisitaw uka chachanakampix kusistʼapxäna. Ukat taqi kasta lurañanakwa lurirïna. Imill wawanakax chachanakaruw munasipxäna - ¡jupanakarux kusisiyataynawa! Ukat jukʼampejj lajjramampi irnaqtʼasïta ukhajja.
  Mä jach"a gradonkir tawaqu... Precursoraruw t"aqhisiyapxäna... Nayraqatax q"añunakap apsusaw mä pä cubo uma kunkapar warantapxäna. Ukatxa mä junt"u hierrompiw punkit purakapar apanipxäna. ¡Ukat ¡kunjamsa phichhantapjjäna! Precursorax sallqa t"aqhisiñampiw arnaqasïna... Mä nina nakhaskir thujsaw utjäna.
  Alvinax mä junt"u alambrempiw ladopar ch"allt"äna. Ukat kunjams larusiñ muni... Wali muspharkañawa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - Nayax qhipäx tuqit llakisiñat qarjataw jikxatastxa - ¡Kusisiñajat sawkasiñ munta!
  ¡Ukat kunjamsa larusirakini! ¡Ukat perlat uñtat kisunakapsa qʼal apsusini! Aka tawaqux jiwayañ wal muni, ¡kuna imill wawasa!
  Ukat imill wawan kayunakapax taqpachaw q"ala ukat suma uñnaqt"ani. Jupajj qʼala kayukiw qʼañunak patjjan sarnaqañ wal muni. Ukat katuntat precursoranakar jaqunukuñatakis ukhamaraki. Talonanakapax qhatiyatäxi ukhax walpun chhuxriñchjasipxi. Alvina kullakas wali larusiñatak jikxati. Ukat Albinax imill wawarakiwa, chiqpachansa - ¡super! Kunjamas mä uñisirirux chinun codo ukamp ch"allt"aña. Ukat jupax akham sasaw chhuxriñchjaraki:
  - ¡Nayaxa wali jach"a clasenkir tawaqutwa!
  Ukat perla kisunakapsa qʼal apsu. Uka chispixa kunjamatixa pulido ukhama. ¡Ukat nuwasir jaqix wali muspharkañawa! ¡Akax mä cuento ukan jan arsuñjamäspawa, jan ukax mä plumampis qhanañchañjamäspawa!
  Panpachaniw nuwasirinakax MiG soviéticos ukanakarux alaxpachan t"unjapxi. Suma uñnaqt"aninakax ch"amanchatawa. Jupanakanjja janiw mä jukʼsa pächasiñas utjkiti. Ukat ukham sallqa ukat extático suma uñnaqtʼanïña.
  Ch"axwirinakax q"ala kayumpiw joystick ukx apnaqapxi ukat rusa autonakaruw atacapxi. Kunjamtï press , nuwasirinakarux tʼunjapxani, mä thujrumpis cristalar chʼalltʼapkaspa ukhama. Imill wawanakax jan khuyapt"ayasiri, jan khuyapt"ayasiri. Ukanakax colerasiñan ch"amapampiw utji ukat munasiñan nina lawrapampiw utji. Ukat atipt"añar atinisiña. Tunka phisqhani maranakas ch"axwawix utjkchixa. Ukampis janiw tukuyañ munkiti. Albina ukat Alvina jupanakax wali uñt"atäpxiwa. Ukat janiw qhipäxar kutt"añ munapkiti ni mä juk"a sayt"añ munapkiti. Ukat jupanakax jupanakpachaw sarapxi ukat uñisirinakaruw ram.
  Albina, avionetas soviéticas ukanakar t"unjasax akham sasaw arnaqasïna:
  - Imill wawaxa jacht"asisawa qarjasi, ¡nayaxa bast zapato umamp chhaqhayañax juk"amp askiwa!
  Ukat kunjamsa jachaqtʼasi ukat perla kisunakap qhantʼi. Ukat kunjamsa jichhax mä chachar munpacha. Jupax chachanak violañx walpun muni. Jupajj uka toqet wal kusisi. Jupaw irpastam ukat violarakïtamwa.
  Albinax akham sasaw arnaqasïna:
  Imill wawanakan sexopax sexo satawa
  ¡Akanx jach"a nayrar sartawiw utji!
  Ukat nuwasirix larusisaw phallxani... Ukat wasitat taqi uñisirinakasar jiwayañäni. Jupax walja ch"amaniwa. Ukat muskulunakan chʼamapampi phuqtʼata.
  Ukat Alvinax akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Uñisiriruxa t"unjañäni!
  ¡Ukat nuwasir jaqix wali chʼamampiw larusiñ qalltani! Ukat kunjamsa waynanakapajj kayunakap chʼoqtʼasipkäna uk amuytʼarakta. Ukampis wali sumawa sañani.
  Marzo phaxsinx niyaw purinxistu... Intix juk"ampiw qhant"aski. Primavera phaxsin nayrïr urux rusa yuqall wawanakax q"ala kayukiw ch"uxña ch"uqi taypin t"ijtapxi . Jupanakax jupanakpachaw larusipxi, jupanakpachaw jachaqt"asipxi, ukat higos ukanakap alemanes ukanakar uñacht"ayapxi.
  Precursoranakax wila corbatani, jisk"a ñik"ut khuchhurata, yaqhipanakax juk"amp jisk"a ñik"uta. Jupanakax t"ijt"apxi ukat saltapxi. Qʼala kayunakapajj janiw thaytʼkiti. Jupanakax wali qhururuw tukuwayapxi. Imill wawanakax t"ijtxapxarakiwa, ukhamarakiw jan zapatoni. Uka rosa, muyu talonanakapax inti jalsun qhant"atawa. Muspharkañ soviético imillanaka. Sbelto, atlético, jukʼa yänakampi kusistʼañ yatitawa.
  Ukat taqiniw jachaqt"asipxi ukat kisunakapat jachaqt"asipxi... ¡Primavera nayrïr urux chiqpach kusisiñawa ukat qhanatakis ukat lurañatakis ch"am tukuñawa!
  Ukat alaxpachanx mä avión ukan nuwasiñaw utji. Mirabela, akax nayrïr piloto soviético ukawa, jupax yaqha alemán avión ukarux jaquqaniwayi. Ukat kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, imill wawax bikini ukampiw isthapita. Wiñayataki wayna ukat janipuniw chhaqtawaykiti. Ukhamaw Diosar yupaychañ tuqit chʼamapax imantatäna.
  Ukampis Mirabelax chachanakax llamktʼapxi ukhaxa wal munasiraki. Juparojj cheqapuniw ukajj gusti. Ukatpï jupax piloto ukhama... Kunawsatix mä imill wawax q"ala jan isin, musculoso cuerpopax chachan amparapamp masat uñjasi ukhax chiqpach kusiskañawa. ¡Ukat wali kusiskañawa!
  Mirabelax yaqha nazi autoruw ch"allt"asi ukat sist"asi:
  - ¡Nayaxa mä blindata jaqiwa!
  Uka tawaqux qʼala muruqʼu talonanakapampiw panel de control ukarux chʼalltʼaraki. Jupax wali suma uñnaqt"aniwa. Ukat jan yateqañjamawa.
  Mirabelax ukat mistuwayxi. Ukat Agavex juparuw t"ijtäna. Qhiparusti, pä wali suma nuwasir-pilotonakaw jikisipxäna. Mä muyu utatpachaw maynit maynikam ch"axwapxi. Jayatpach katuqañatakiw chʼamachasipxi. Ukampis janiw sinti sumäkiti. Panpachani suma uñnaqt"aninakax línea de tiro ukanx t"ijtapxi. Ukat wali chʼamampiw kisunakap qʼal apsupjjäna. Suma, warminakax perranakawa. Jupanakax nayranakaparuw wali ch"amampiw uñch"ukipxi. Juk"amp chiqaparux, p"iqit ch"allt"asipxi ukat wasitatw ch"axwapxi. Alemán ME-562 ukax wali suma armado ukhamawa MIG-15 ukat sipanxa, ukat soviético uka autox jaquqaniwayi...
  Ukampis Mirabelax jaqunukuñ atipjatayna, avión apnaqañ tuqitx nayrïr kutiw avión chhaqhayatayna. Ukat jukʼamp jan walijja, uñisirinakan territorioparuw tukuyäna. Ukat akax jan waliwa. Jïsa, ukham jan uñtʼat destinonak mayjtʼayaña. Ukat 1 uru achuqa phaxsit 1956 maranx uraqpachax mayjt"awayi, ukampis Fuhrer ukan apnaqawipax cibernético anatäwinx utjaskakiwa.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"