Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

יונג יינגל און די סוד מיסיע

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    ווידער, דער כיטרע עדואַרד אָסעטראָוו, איצט אין דער ראָלע פון אַ פּראָסט דינער יינגל, איז דורכגעקאָכט אין די שטאָט, ווו דער גענעראל געפינט זיך אין זייער לער. ווי אַ רעזולטאַט, אַ ינסידיאַס און דערינג באַפאַלן פון פּייראַץ אַקערז, און אַ ערנסט קאַמף ברייקס אויס.

  יונג יינגל און די סוד מיסיע
  אַנאָטאַציע
  ווידער, דער כיטרע עדואַרד אָסעטראָוו, איצט אין דער ראָלע פון אַ פּראָסט דינער יינגל, איז דורכגעקאָכט אין די שטאָט, ווו דער גענעראל געפינט זיך אין זייער לער. ווי אַ רעזולטאַט, אַ ינסידיאַס און דערינג באַפאַלן פון פּייראַץ אַקערז, און אַ ערנסט קאַמף ברייקס אויס.
  . קאפיטל נומ 1
  סך גערלז ספּלאַשט אַריבער די בלאַנק דעק פון די פּיראַט שיף מיט זייער נאַקעט, מאַסקיאַלער פֿיס. פּיראַט וואָריערז געמאכט די מערהייַט פון די קאָמאַנדע אויף דעם פּלאַנעט, וואָס איז נישט זייער דעוועלאָפּעד טעקנאַלאַדזשיקאַלי אָדער מאַדזשיקאַלי.
  אָבער דער מאַכט איבער דער שיף האָט דער עיקר געהערט צו מענטשן.
  ראַוואַרנאַוואַ און דריי אנדערע מענטשן, צווישן זיי דער שוואַרץ וואָריער אָבלמאָוואַ, לינקס פֿאַר אַ באַגעגעניש; זיי זענען באַלד דזשוינד דורך קאַפּיטאַן מאָניטאָר און זעקס פון זיינע כיילערז, צוויי פון זיי האָבן גאָרנישט צו טאָן מיט די מענטש ראַסע. א באָרוועסדיק ייִנגל, עדואַרד אָסעטראָוו, האָט גיך געצייכנט אַ מאַפּע פון שטאָט מיט די אונטערשטע גלידער.
  - ד י הויפט־רײכ ט אי ז שוי ן ארויפגעלאד ן געװאר ן אוי ף שיפ ן או ן אי ז שוי ן געגאנגע ן אװעק . - הא ט זי ך אנגעהויב ן דע ר העלדישע ר סקאוט . יא , או ן אויפ ן װע ג צ ו זײ , װײ ס אי ך דא ס זיכער , װעל ן זי ך צושטעל ן ד י רײ שיפ ן מי ט א טאנע ר או ן באװאפנונג , װא ס ני ט װידע ר פו ן אונדזע ר שיף . מיר מוזן ייַלן צו באַפאַלן דעם העדגעהאָג מיט גאַנז אין דער מאָרגן - עדוואַרד דער טאַמבוי געפונען. און זײַן אַבס, אַ זייער אַ מוסקולאַר ייִנגל, האָט זיך אָנגעהויבן רירן. די שווארצע פרויע העלד, שפילן די ראָלע פון דער הויפט באָאצוויין, האָט זיך געקרימט מיט באַוואונדערונג ווען זי האָט געקוקט אויף דעם שטענדיג שיינעם יינגל. דער יונגער, שטאַרקער, פלינקער, ווי אַ מאַלפּע, האָט עדואַרד גלייך פֿאָרגעלייגט אַן אַנדער אָפּציע. - מיט פאַרשטעלונג ווי קעגנערס 'קאָסטומז.
  דער מאָניטאָר האט געזאגט אין אַ רילאַקסט קול:
  - איך בין מסכים מיט דעם יינגל. מיר מוזן שלאָגן אין פאַרטאָג, איך האָפֿן זיי וויסן דיין שיף געזונט און וועט נישט עפענען פייַער.
  - דאָס איז נישט אַ שלעכט געדאַנק, אָבער אן אנדער געדאַנק געקומען צו מיינונג. - האָט געזאָגט ראַוואַרנאַוואַ, וועלכער האָט אויסגעזען נאָר ווי אַ פּשוטער.
  שװארץ־הויט, מיט גרויםע, גאר ניט װײבערישע מוסקלען און מיט א בולישען האלדז, נאר שײן אויף איר אײגענעם אופן, מיט א דינע טאַליע, שטאַרקע היפּס און הויכע בריסט, האָט אָבלמאָוואַ אויסגעשריגן:
  - יא ! קיל...
  דער מאָניטאָר מיט אַן ייראַניק שמייכל (נו, וואָס קענען דעם טאַג ס קאָפּ, כאָטש גרויס, אָבער מיט אַ סלאָופּינג שטערן!), פרעגן:
  - וועלכע?
  דע ר טראגע ר פו ן נאמען , װעלכע ר אי ז געװאר ן לעגענדאר ע אי ן דע ר װעל ט או ן אוי ף דע ר װעלט , א דאנ ק אפיס ס פריסט , הא ט שוידערלע ך געזאגט :
  - אויב די גאנצע עשירות איז אַוועקגענומען פון די שטאָט, דעמאָלט וואָס ויסשטעלן זיך צו ריזיקירן דורך שטורעם די שטאָט. איר קענען טאָן עס פיל סימפּלער.
  דער מאָניטאָר האָט גענומען אַ פּאָר קאַנוואַלסיוו זופּן פון די בעכער, נאָך וואָס ער האט זיך אויסגעשטרעקט מיט די פויסט, פּרובירן די שטאַרקייַט פון זיין קין. מיט די כיטרע געדאַנק פון פאָר אַ וועדזש צווישן די קאַפּיטאַן און זיין ערשטער פּאָר (ווער וואָלט האָבן געדאַנק אַז דאָס יינגל איז נישט בלויז אַ כאַטע יינגל!) דער פירער פון די ים גזלנים האט געזאגט:
  - איך צווייפל אַז דער פּלאַן פארגעלייגט דורך דעם יינגל איז פּשוט און עפעקטיוו.
  אָבלאָמאָוו האָט געשאָקלט מיט אירע הויכע בריסט, קוים צוגעדעקט מיט אַ דין פּאַס אויסגעשניטענע שטאָף, און האָט געמורמלט עפּעס אומהערן אין ענטפער.
  ראַוואַרנאַוואַ ווידער אַבדזשעקטיד צו דעם. דערבײַ האָט ער גערעדט מיט נפֿשות פֿױל און ציכטיק:
  - אבער ניין, איך האב אן אנדער געדאַנק. זינט אונדזער גאלדענער יינגל האט פארזונקען די הויפט באגלייט שיף, וואלט דאס בעסטע געווען אז מיר זאלן איבערנעמען אירע פונקציעס.
  דער מאָניטאָר געקומען צו לעבן און, לינינג איבער, געפרעגט:
  ― נו, װאָס הײסט?
  און ער האָט אַ קוק געטאָן אויף דעם דעק, מיט וועלכן די נאַקעט, טאַנד, מאַסקיאַלער פיס פון ווייַבלעך פּייראַץ געגאנגען, כּמעט בישטיקע. אָבער, זייער מלאך אויסזען זאָל נישט פאַרפירן ווער עס יז - זיי וועלן גאָר טרער זיי באַזונדער. או ן ד י געפאנגענע , װעל ן געצװונגע ן צ ו פארדעק ן ד י פים ם מי ט קושן , או ן לעקן , ד י נאקעט ע גראב ע היטלע ן פו ן ד י קריגערישע , פארפירנדיק ע או ן געפערלעך .
  ראַוואַרנאַוואַ ווינקט כיטרע, און ווי אַן אַלט אַול קאָאָעד:
  - מיר קען באַגלייטן לאָודיד טראַנספּאָרץ, ברענגען זיי נישט צו די מעטראָפּאָליס, אָבער צו אונדזער פּיראַט נעסט.
  דער מאָניטאָר האָט אַ טרויעריק געשלאָגן מיט זיין פויסט אויפן טיש און געזאָגט:
  - אזוי פּשוט, אָבער וואָס אויב, איידער זיי פאַרטראָגן אונדז מיט דעם, זיי וועלן זיך פּערזענלעך טרעפן מיט פּאַפּירוס דאָן גראַבער?
  אָבלאָמאָװאַ, די שװאַרצע הויט, האָט פֿאַרדרײט דעם קאָפּ אױפֿן בולשן האַלדז און געמאַכט אַזעלכע ביסעפּס, אַז יעדער, דער שטאַרקסטער און דער פּאָמפּעסטער, װעט אים מקנאה זײַן.
  ראַוואַרנאַוואַ האָט זיך אויפגעהויבן און אויסגעשטעקט זיין קאַסטן אַזוי ברייט ווי אַ פעסטונג וואַנט:
  - איז וואס? איך טראַכטן איך וועט הנאה פּלייינג דעם ראָלע. - האט דער הויפטמאן פון די פיליבסטער אויפגעהויבן דעם פינגער. - איך בין דאך געפארן פינף יאר אונטערן קאנטראבאס פאן און נאכמאכן גאנץ גוט זייער אקצענט.
  און ער האט אויך א קוק געטאן אויפן פענצטער. איינער פון די פּיראַט גערלז איז סקוואַטינג מיט איר שוטעף אויף איר פּלייצעס. און מען האָט געקענט זען ווי די מאַסאַלז פון די פאַרפירערישע, ווייַבלעך, אַטלעטיק פיס ראָולד אַרום ווי באַללס פון די שפּאַנונג.
  דער מאָניטאָר, וועלכער האָט זיך גאָר פאַרדראָסן, וואָס נישט ער איז געווען, וואָס האָט זיך אַליין אויפֿגעטראָטן מיט דער דאָזיקער געדאַנק, האָט געברומען, בכוונה אַראָפּלאָזן דעם קול פֿון זײַן שטימע:
  - וואָס אויב איר זענען באגעגנט דורך עמעצער וואס קען דעם אַדמיראַל פּערסנאַלי?
  דער שווארצע הויט, יונגער העלד אָבלאָמאַוו האָט אויסגערופן מיט אַ שמייכל, וואָס האָט אַנטפּלעקט די ציין פון אַ טיגרעס:
  - קאַץ טראַפּ!
  ראַוואַרנאַוואַ האָט געעפֿנט זײַן טיפֿן מויל מיט אַ פֿײַנטלעכן גענעץ און געקושט:
  - או ן דא ס אי ז ניש ט פאטאל , דעמאל ט װעל ן אונדזע ר מאטאר ן אפפיר ן א פאר ־ צוגעגרײט ן שטרײק .
  דער מאָניטאָר האָט סקעפּטיש געשטריקט די ברעמען און פֿאַרדריקט זײַן שוין קאַפּריזיק מויל:
  - מײנסטו , אז דו קענסט אװעקגײן ?
  עדוואַרד האָט באַשיידן געשוויגן. און אָבלמאָוו האָט געפּרוּווט שלעפּן זײַן נאַקעט, מאַסקיאַלער, געבאָרענער פוס. אבער דער יינגל האט באוועגט זיין פֿיס, נישט לאָזן עס צו זיין באדעקט דורך די גרויס לאַפּע פון אַ פאַקטיש גאָריללאַ פרוי.
  ברנבא האט אויסגעזען זייער זיכער:
  "מייַן אַסיסטאַנט וועט זיין מיט מיר, אַ וואָריער וואָס האט קיין גלייַך אין דער קונסט פון ווילינג אַ שווערד. פייטער עדואַרד, וואָס קענען מאַכן מיראַקאַלז. - Ravarnava האָט נאָך מער אויסגעשטעקט זיין קאַסטן. - איך האף אז ער קען מיר ארויסהעלפן.
  דער מאָניטאָר האט עס אַוועק מיט זיין ברייט פּאָז:
  - נו, איך וועל נישט גיין מיט דיר און איך וועל נישט לייגן מיין קאָפּ אין די לייב 'ס מויל. עס איז בעסער צו לאָזן מיין גייז קאַנסאַנטרייט צוזאמען דעם ברעג צו דעקן די ביקס וואָס איר וועט נישט קענען צו צעשטערן אין איין גאַפּ.
  אָבלאָמאָוואַ האָט געמורמלט:
  - און די מײדלעך אױך!
  ראַוואַרנאַוואַ שמייכלט און פאַרזיכערט זיין כאַווער:
  - אָוקיי, איצט איך וועט פּרובירן צו דערגרייכן נצחון אָן ספּילינג בלוט. איר דאַרפֿן צו קלייַבן אַ פּאַסיק פּאַסן, קאָנטראַבאַס פּלייַערס קלייד לאַגזשעריאַס.
  ― און כאַפּט אױך אַ זעקל, אָדער בעסער נאָך, אַ גאָלדענע קאַסטן אַ מתּנה. - האָט עדואַרד אָסעטראָוו געגעבן דעם באַמערקונג, וועלכער האָט געציטערט די בער פֿרוי מיט די באָרוועס, חןדיקע, געמיטשעטע פֿיס, ווי אַ מיידל. דער יינגל איז אויך אַנויד אַז דער געדאַנק פון אַ בערייש אָפּנאַר איז געווען ניט צו אים פּערסנאַלי, אָבער צו עמעצער וואס ער און, מיסטאָמע, אנדערע געהאלטן אַ נאַריש מאַרטינעט.
  דאָס מאָל די מאָניטאָר איז ווילד:
  - פארװאם אזא אויסטערליש ?
  האָט דער קריגערישער יינגל געזאָגט שטילערהייט:
  - גאָלד וועט פאַרוואָלקנט זייער אויגן, בעסער ווי אַ רויך פאַרשטעלן. מי ט זײ ן היל ף װעל ן מי ר ד י שונ ה פו ן װאכקײט .
  דער מאָניטאָר איז געווען צעמישט און געמורמלט:
  - פּיראַטעס יוזשאַוואַלי נעמען גאָלד, נישט געבן עס ווי אַ טאַלאַנט.
  עדוואַרד דער טאַמבוי, נאכדעם ווי דער גרויס פרוי 'ס שוואַרץ לאַפּע פאַרפעלט, כייקאַלד און דערקלערט:
  - פּונקט אַזוי, עס וועט אפילו נישט פאַלן צו ווער עס יז אַז מיר זענען פיליבאַסטערז. - און ער האט שײן צוגעלײגט א גאנצן בלײבן אמת. - אמאל מוז מען געבן צו באקומען.
  - נאָר נוצן דיין גאָלד, איך וועל נישט געבן איר אַ איין מאַטבייע. - דער מאָניטאָר סנאַפּט.
  - מיר האָבן גענוג פון אונדזער אייגן. - האָט ראַװאַרנװאַ געענטפֿערט אַנטפּלעקט.
  דער פּיראַט האט געווארמלט דורך זיין ציין:
  - עס איז גוט צו זיין רייַך.
  דאָ, דער פרום עדוואַרד ינטערסעפּטאַד די זשעדנע בליק וואַרפן דורך די אַוטווערדלי גליטשיק און אַריסטאָקראַטיק פּיראַט. גלײ ך הא ט אובלאמאװ , אויסגענוצ ט פו ן דע ר מאמענטארע ר אפפירונ ג געכאפ ט דע ם ײנגל , בײ ם פוס . אבער דער יונגער קעמפער האט זיך א שוידער געטאן, און די נאקעטע פוס האט זיך ארויסגעריסן.
  עדוואַרד טרעטאַנד:
  - עס איז נישט גוט פֿאַר אַ דערוואַקסן מומע צו לאַפּע יינגלעך!
  אָבלאָמאָוו האָט זיך פאַרשעמט, געמורמלט:
  ― איך שפּיל נאָר! און אַזוי, איך טאַקע דאַרפֿן איר! עס זענען גענוג דערוואַקסן און לייַטיש מענטשן אויף דער שיף! ― האָט די מעכטיקע פֿרוי געשטעמפּלט מיט די באָרוועסע פֿיס און געקראָגן. ― נו, װאָס דאַרף איך אַ יונגאַטש װי איר?
  ראװארנאװ ע אי ז געגאנגע ן מי ט א לאז ן גאנג , צ ו דע ם אדמיראל ן רײכ ן גאַרדעראָב .
  אויפ ן װע ג האב ן זי ך דערזע ן פי ל שײנ ע פיליבאַסט ע מײדלעך . ז ײ האב ן געבראכ ט ד י צײן , או ן געמאכ ט אױגן . און אין זייער הענט האָבן זיי שווערדן און דאַגערס, מיט הילט באַצירט מיט טייַער שטיינער.
  אוי ך אוי ף ד י הענ ט או ן נאקעט ע פו ן האב ן פרײלעכ ע מײדלע ך געטראג ן רינגע ן מי ט אײדלשטײן . און עס האָט אויסגעזען גאָר שיין.
  און װי געשמאַק די מײדלעך האָבן געשמעקט. נאָר אַ נס, די אַראָמאַ פון פאַרשידן טייַער קטורת, געשמאַק פּאַרפום.
  ראַוואַרנאַוואַ, אָבער, געפרוווט נישט צו זיין דיסטראַקטאַד דורך זייער ווונדערלעך טשאַרמז. איר דאַרפֿן צו גיין אין די גאַרדעראָב און דורכפירן אַ פאַרשטעלונג. און די מײדלעך װעלן אים נישט פֿאַרלאָזן.
  דאָרטן האָט ער אָנגעהויבן פּרוּוון די קליידער פֿון די קאָנטראַבאַס גראַנדז. קיין מדינה אין דעם האַלבקייַלעך איז געווען אנגעטאן אַזוי עלעגאַנט און אין אַ גרויס וואָג ווי זיי. וואָס, אָבער, געגעבן די עשירות פון דער אימפעריע, איז נישט חידוש. און די העכער די ריי, די מער לאַגזשעריאַס די פּאַסן. ראַוואַרנאַוואַ איז געווען צו גרויס, און קען נישט געפֿינען פּאַסיק קליידער. ער איז שוין געווען פאַרצווייפלט, אָבער נאָך אַ לאַנגער זוכן איז ער געווען מאַזלדיק, אין אַ פאַרגילדטער קאַסטן האָט ער געפֿונען אַ סכום לבוש וואָס איז דיזיינד פאַרן גראף קאָלאָטיטשאָוו , אויך אַ זייער שטאַרקע טעמע. אין די נייַע פּאַסן, די טונקל און בירדאַד קאָרסאַיר ראַוואַרנאַוואַ געקוקט זייער ימפּרעסיוו.
  - פארװאם בין איך נישט קײן פירשט? - האט ער געזאגט , איצ ט א קעלעפעניש , איצ ט אויסגעגליטשט ע קנייטשן , ב ײ זי ך ארײנקוק ן אי ן א גאנ ץ גוט ן אויסגעלאשן ן שפיגל . ― איך בין דער אײדלסטער גראַנדע!
  דער פּיראַט פירער אפילו סטאַמפּט זיין פֿיס מיט פרייד, בלויז זיין גרויס שוואַרץ און אַ ביסל סלאַפּי באָרד קאַליע דעם רושם.
  ― רופֿט זיך אָן בלוט־צוקער, זאָל ער מיך אַ ביסל אױסגלײַכן.
  Ravarnava, אָבער, געוואלט צו רופן אַ פרוי ערשטער, אָבער באַשלאָסן אַז אַ מענטש 'ס האַנט וואָלט זיין מער פאַרלאָזלעך.
  טראָץ די מענאַסינג צונעמעניש, בלאָאָדסוקקער געקוקט ומשעדלעך גענוג. דע ר גוי , פאר ן געגאנגע ן צ ו שװערע ר ארבעט , הא ט געארבע ט װ י א פריזירער . ער האט געשמײכלט פלײשלעך, דערנאך, ארויסגענומען די אַקסעסעריז, פארזיכטיק געשניטן די האר און א ביסל געשיאװעט דאם גראבע פנים פון דעם פיליבוסט. א שרעקלעכן פארשלאג זיך אפצושערן די בארד אין גאנצן איז נאכגעגאנגען א ברום.
  - בין איך אַ פרוי אָדער אַ קינד צו טיילן מיט מיין כשיוועס? - ראַוואַרנאַוואַ איז געווען ופגעקאָכט און ענערגעטיק וויידזשד זיין פיסץ. "איר זענט באַרבער, ברוטעס, סקאַראַבז, און נאָר דיספיגיער דיין פנימער."
  דער בלוט־זויגער האט זיך צוריקגעכאפט, ווער קען דעם עלטערער קאפיטאן, ער זאל אים שטעכן מיט א מעסער. ער האט געזען אזעלכע טיפן אין זיין לעבן. ווען איינער גייט צו דער צווייטער וועלט אויף א קלייניקייט, גייט אן אנדערער אויף שווערע ארבעט.
  ― נו, װאָס ציטערסטו, װאָס ביסטו, אַ פּיראַט, אָדער אַ שטעקל ? - ראַוואַרנאַוואַ האָט זיך געפּרוּווט געבן אַ גרויסקייטס-בילד, וואָס ער איז גוט געראָטן. - יעצט הער, איך זעה אויס ווי א קאנטרארענער אדמיראל ?
  דער בלוט־זויגער האט געפרװוט חנפענען דעם גרויםן הויפטמאן:
  - יא ! דיין יעדער מאַך ווייזט דיין אַריסטאָקראַטיק אָריגינס.
  שטײענדי ק ב ײ דע ר ארײנגאנג , האב ן זי ך געקושט , צװ ײ מײדלע ך מי ט מוסיקלע ר שלאנק ע קערפער , קוי ם פארדעק ט אוי ף דע ר ברוסט , או ן לענדן , אבע ר מי ט גאלד ע בראַסלעט ן אוי ף ד י קנעכלע ס או ן האנדלען : .
  - ווי אַ מלך, איר, האר, ביסט שיין,
  אזוי קלאר איז דאס ליכט געווען!
  ראַוואַרנאַוואַ פּאָווט און געזאגט אין העסקעם:
  - איך בין מסכים, איך בין פון די האָדעווען פון די וואס זענען געוויינט צו קאַמאַנדז. איצט ביסטו געווארן א סיקאפאנט. - און אַ שטאַרק שטופּן מיט אַ ברייט דלאָניע אויף דער אַקסל. - אָוקיי, גיין, איר האָט די אַרבעט גוט.
  ברנבא האט רחמנות געלאזט דעם בלוט־צוקער, דערנאך געגאפט, עס איז געבליבן זייער ווייניג פארן טאג, ער האט געדארפט אמווייניגסטנס אביסל שלאפן. כאטש ער איז געבוירן געווארן אין א וועלט וואו די באלויכטונג וואקסט זיך כסדר ביינאכט, און ווען עס איז פאראן א פירפאכע פולע לבנה איז עס אזוי ליכטיג ווי אויף דער ערד אין א קלארן טאג, אבער דאך זענען ציקלען מחזורים. ריטמס טאָג און נאַכט.
  או ן אפיל ו ד י שײנ ע מײדלע ך בײ ם ארײנגאנג , װא ס האב ן געװונק ט מי ט ד י סאפיר ע או ן שמארגד־אויג ן או ן זי ך געשפיל ט מי ט ד י מוסקלע ן פו ן ד י הענט־און־פיס , האב ן זי ך ניש ט אויפגערעגט .
  כאָטש, אויב איר קוק אין די טיילז פון די שיינקייט פון אַבס, אויף די צייַטיק מעלאַנז פון איר בריסט, ווו אַ דין פּאַס פון שטאָף בלויז קאָווערס די שאַרלעכ רויט אָפּל, דעמאָלט אַזאַ אַ וואָריער וועט כאַפּן די טויט. און אויב איר קוק אויך אויף די פנימער פון די שיינקייט. זיי זענען אויך יונג. עס זענען פאראן ספעציעלע קרעטשמע וואס פאמעלעך די יידזשינג פון די מיידלעך, אזוי אפילו ביי פופציג אדער זעכציג יאר קענען זיי ארויסקומען יונג, פריש, אן קיין קנייטשן אדער פארפוילטענע ציין. אמת, טינקטשערז וועט נישט מאַכן די מלכּה ימאָרטאַל, אָבער זיי קענען פּאַמעלעך יידזשינג.
  עדוואַרד געדאַנק אַז אויף ערד זיי קען נישט אפילו טאָן דאָס. חוץ אַז פּלאַסטיק כירורגיע איז געווען געטאן אויף פרויען און מענטשן, און דעמאָלט פֿאַר מער געלט. דאָס אינגל האָט געמײנט, אַז די אײביקע יוגנט איז אַ גוטע זאַך. אָבער, איר זאָל נישט זיין קינדעריש.
  די מייַעסטעטיש שיף איז אפגעפארן אין דער בוכטע, די בראָך פון דער איינגעזונקען שיף איז נאָך געשלאָפן אויף איר, און רובֿ פון די ביקס זענען שוין אין די דנאָ און דייווערס, אָדער מער גענוי, יחידים פון פאַרשידענע ראַסעס וואָס האָבן גענומען אויף אַזאַ אַ ראָלע, אָן הצלחה געפרואווט. צו באַקומען די דאַמידזשד גאַנז. או ן מי ט נא ך גרעםע ר ענטוזיאזם , הא ט זי ך ד י שאַצ ע או ן אנדער ע װערטפול ע זאכ ן געפונע ן אוי ף דע ר שיף .
  אַלע דעם איז געהאָלפֿן צו פאַרטראָגן דורך פילע שקלאַף גערלז מיט אַ מינימום פון קליידער, אָבער מיט לאַש, בלאָנדע, זייער העל האָר. און אַלע מיט ימפּעקקאַבלע פיגיערז. לאקאלע הערבס ניט בלויז רידזשווואַנייטיד די היגע פארשטייערס פון די שיין געשלעכט פֿאַר די צייט, אָבער אויך געמאכט זייער פיגיערז פלאָלאַס.
  פֿאַרשטײט זיך, אַז שיך שטערט נאָר די שקלאַפֿן, װי די שקלאַף־ייִנגלעך אין שווימערײַען, װאָס זײַנען אױך דאָ געבראַכט און דאַר און אַרבעט.
  גאווערנאר פראדי האט געליטן פון קאפווייטיק. די נאַכט האָט זיך טאַקע אַרויסגעוויזן ווי אַ נייטמער, די שיינקייט און שטאלץ פון דער פליט פון דער קאָנטראבאס-אימפעריע, די שלאַכט-שיף "אינסינערן", איז אַריינגעפלויגן אין דער לופטן. איצט וועט די לאַסט מיסטאָמע פאַרהאַלטן אין די פּאָרט, לפּחות ביז אנדערע באַגלייטן שיפן אָנקומען. דאָס איז נישט אַזוי שלעכט, נאָר דער עצם פאַקט, אַז אַזאַ שיף איז פאַרפאַלן אין זיין שטאָט, וואָס וועט טראַכטן דער מלך און קייסער פון אַלע קאָנטראַבאַס אין דעם פאַל? ווי די סיקאָפאַנטיק איידעלע וועט פאָרשטעלן עס, אין דעם פאַל איר וועט נישט באַקומען אַוועק מיט רעזאַגניישאַן אַליין.
  עס איז גוט אַז פילע שקלאַף גערלז און שיין נאַכט פעריז סערווייווד, וואָס געדינט ווי עטלעכע טרייסט פֿאַר אַזאַ אַ אָנווער.
  אבער זכר סלאַוועס שטאַרבן ווי פליעס. און עס זענען שוין צו פילע שקלאַף. דאָס איז דער אַקוטע דוחק פון מאַלעס אין דער וועלט. און די דאָזיקע טעמפעראמענטאַלע שײנען האָבן אים שױן געפּײַניקט, אױסגעטראָגן, איר פֿירט זיך, װי אַ סטאַדע מאַמאַטעס האָט זיך צעטרעטן איבער דיר.
  ארויסקומענדי ק פו ן זײ ן פאלא ץ פו ן ראזע ר מארמאר , אי ז ע ר כמע ט פארפאלן . א שײנ ע שיף , אזו י דערמאנ ט זי ך פו ן דע ר פאפירא ס דא ן גראבער , אי ז געגאנגע ן נקמ ה אי ן ד י הארפער , הא ט זי ך פארשפרײ ט זײנ ע זעגל . אמת, ער האָט זיך פּאַמעלעך באַוועגט, אָבער דאָס איז דערקלערט געוואָרן מיט דער אומגלויבלעכער אומשטאַנד, וואָס האָט געהערשט אין דער בוכטע.
  אַ סך שקלאַף מײדלעך האָבן איבערגעלאָזט אַ סך פֿון זײערע באָרװעס פֿאָטפּרינץ, פֿון פֿאַרשידענע פֿאַרבן, אױפֿן מירמלמל פֿונעם דאָק. ד י קערפער ם פו ן ד י שײנקײט ן האב ן געשײנ ט מי ט שװײס , װ י פארשטײע ר פו ן דע ר שיינע ר סעקס , זג ן געװע ן געמאכ ט פו ן געגאס ן בראנזע . מי ט זײער ע כאראקטעריסטיש ע שמאל ע טײלע ן , ברײטע ע היפּס , פעסט ע בריסט , אינגעליש ע פנימער ם או ן מי ט פו ל מי ט צײן . יאָ, קענען די מיידל 'ס קלאַפּ-אויס ציין ריפּערד מיט אַ ספּעציעל זאלבאלל? וואָס וועגן מענטשן? זיי זענען צופרידן מיט פּלוג-אין אָנעס. און דאָ, מיסטאָמע, ספּעציעל די אַלט מענטשן, זענען טאַקע ייפערטזיכטיק אַז זיי זענען געווען אַזוי נידעריקער.
  - האט דער אייבערשטער גאט געהערט אונדזערע תפילות. ― האָט דער גענעראל געכאַפּט, אױפֿגעהױבן די געדיכטע ברעמען. - אין אזא שווערע שעה איז געקומען הילף. " מיט אַ גראָב האַווייַע, דער וואָריער גערופן איבער אַ רייַך דעקערייטאַד מיטל-אַלט מענטש. - היי, פאָשאַנגע , צוגרייטן אַ איידעלע טיש, איך וועל פאַרבעטן דעם אַדמיראַל צו די פּאַלאַץ.
  דע ר עלטערע ר פויע ר הא ט זי ך געבויג ן או ן אנגעהויב ן שרײע ן אוי ף ד י דינסט ן או ן קנעכט , או ן ד י אמאליק ע ײנגלע ך או ן ז ײ געצװונגע ן צ ו אייל ץ צוגרײט ן א ן אײדעלע ר פרישטיק .
  ד י מײדלע ך האב ן געבליצ ט מי ט ד י נאקעט ע פיס ן או ן געזונגען :
  דער ים איז שלעכט אָן וואַסער,
  און דער מאָגן אָן עסן...
  לאָמיר מאַכן אַ פּיראָג
  און ווייַן פון דעם האָרן פון גאָלד!
  קאָנטראַבאַס פאָן זענען קענטיק פֿאַר אַלעמען . האלטן אַ סעמבלאַנס פון שטרענג דיסציפּלין, די פאַלש טאָפּל באַסיסץ , אָבער אין פאַקט פּייראַץ, ליינד אַרויף אויף די פּאַראַד ערד, שיינינג מיט העל, קערפאַלי טאָרן פאנצער. אפיל ו ד י מײדלע ך האב ן אוי ף דע ר דאזיקע ר געלעגנהײ ט זי ך אומגעלומ ט אנגעטא ן אזעלכ ע לאמעלע ך או ן פאנצער ן מי ט העלמעם , װא ס אי ז געװע ן אומגע ־ נעמע ן צ ו טראג ן אי ן דע ר טראפישע ר היץ . דעמאל ט הא ט זי ך אראפגעלאז ט ד י פראכט ־ געקליט ע ראװננאװא . ע ר אי ז געװע ן באגלײ ט פו ן פוילן ס סעקרעטאר , װעלכע ר הא ט זי ך אויסגעצײכנ ט מי ט זײ ן פעאיקײט ן צ ו װארפ ן מעסערן , או ן נאטירלעך , דע ם קריג ן עדוארד ס סטורגען , װעלכע ר הא ט אנגענומע ן ד י רא ל פו ן א דינםט . די מערסט פּריקרע זאַך איז געווען אַז איך נאָך האָבן צו טראָגן פּאַטענט לעדער שיכלעך. זינט די געלעגנהייט איז פייַערלעך, אַרייַן די פּאָרט, און ער איז נישט אַ פּשוט דינער, פֿאַר דינען גלאז, נאָר אַ פּערזענלעך איינער. צוויי הויכע , פיר-באוואפנטע קעמפער האבן געטראגן הינטער זיך א קאסטן פול מיט גאלד.
  אַ אָרקעסטער האָט זיך אין פּאָרט גיך צוזאַמענגעשטעלט און אָנגעהויבן שפּילן היסטעריש. דערנאָך האָט זיך ביסלעכווײַז אויסגעגליכן די ניגון און די קלאַנגן זײַנען געוואָרן מער האַרמאָנישן.
  אַן אָפיציר איז אַרױסגעלאָפֿן צו דער באַגעגעניש, אכטונגנדיק אויף די עפּולעטן, האָט ער גרוסירט און געזאָגט:
  - איך װינטש אײך אלע הימלישע ברכות, הער אדמיראל. דער גענעראל ווארט שוין אויף דיר.
  ראַוואַרנאַוואַ האָט קאַנדעססענדאַנטלי וויידזשד זיין לאַפּע:
  - בלײך , מעלד ט זײ ן עקזאלענץ , א ז אי ך בי ן שוי ן אויפ ן װעג .
  דער פּאַלאַץ פון די היגע ווירע איז געווען ליגן אין די טיפענישן פון אַ לאַגזשעריאַס גאָרטן. בײ ם ארײנגאנ ג זײנע ן געשטאנע ן צװ ײ גרוים ע לײזע ר מי ט ביקס ן אוי ף ד י רוקן , או ן א קאקטוס־עלעפאנ ט הא ט געװײט ן אי ן װײטנס . גלײַך בײַם אַרײַנגאַנג צום פּאַלאַץ זײַנען אויסגעוואַקסן צוויי צען־מעטער הויכע קאַרנאַציעס מיט אַ קנאָספּ, אין וועלכע ניט נאָר דער שלאַנקער טאַמבוי עדוואַרד, נאָר אויך אַ דערוואַקסענער מענטש האָט זיך גרינג געקענט באַהאַלטן.
  ע ס זײנע ן געװע ן פי ל שײנ ע דינסטן , װעלכ ע האב ן זי ך אונטערגעצײכנ ט פו ן שקלאפען , מי ט ברײזעלע ן אוי ף ד י ריסט ן או ן קנעכלען , או ן טײער ע האַפט ן אוי ף שטױו ן או ן טוניקעס . און בלויז זייער הויך-סטאטוס קנעכט האבן געטראגן שיך באשטעלט מיט יידלשטיין.
  ד י װעכטער ם מי ט שפּיז ן או ן קרײזבײג ן בײ ם ארײנגאנ ג האב ן זי ך צעשײדט . עס איז געווען קלאָר אַז מוסקעץ זענען נישט נאָך אַזוי מאָדערן. דער פאלאץ אליין האט געמאכט א גינסטיקן רושם, די ברייטע פענצטער האבן אים געגעבן א פריילעכן אויסזען. עס זענען געהאנגען אויף די ווענט פילע פּיינטינגז, וועפּאַנז און שילדז מיט פאַרשידן וואָפן . דער יינגל עדוואַרד געגאנגען נאָך ראַוואַרנאַוואַ און ווינד אַ ביסל ווי זיין נייַ פאָאָטמאַן ס שיכלעך פּינטשט אים מערסאַלאַסלי. ע ר אי ז שוי ן געװע ן אזו י צוגעװאוינ ט צ ו װײז ן מי ט ד י נאקעט ע כילז , א ז ע ר הא ט פארגעםן , א ז דא ס מיאוס , פארמשפ ט עקזיסטירט , װײטיק ע פא ר ד י קינדע ר פו ן א ן אײביק ן ײנגל .
  די איינציקע טרייסט איז, אַז די דינסטן קוקן אויף אים מיט באַוואונדערונג, און נישט מיט ביטול, אויב ער איז געווען, ווי געוויינלעך, באָרוועס און אין קורצע הייזלעך אָדער שווימען. און עס איז פּריקרע אין די ליווערי, די מאַסקיאַלער טול סוועט, און די קאַמבריק העמד ריסטריקץ באַוועגונג. יאָ, איר שוין האָבן אַ מין פון סטאַטוס. אַזוי עס איז בעסער צו זיין שטאָלץ מיט זיי.
  פיר מײדלעך האבן זיך אפילו געבויגן אויף אײן קני אלס א סימן פון רעספּעקט. ניט פֿאַר אים, פון קורס, אָבער פֿאַר Ravarnava, אָבער עס איז נאָך פייַן.
  אבער דער גבאי אליין איז גרינג צו געדענקען. גאַנץ דיק, אָבער פרוווט צו בלייַבן גלייַך. מיט אַ זייער ווייכער שטימע האָט דער הערשער פון די אַרומיקע געגנטן געזאָגט:
  - איך בין צופרידן צו באַגריסן אַזאַ אַ באַוווסט גאַסט.
  Ravarnava האָט סעראַמאָוניאַסלי געענטפערט צו די העפלעכקייַט:
  "איך דאַנקען אויך דעם גורל פֿאַר שיקן מיר צו טרעפן אַזאַ אַ גאַסט היים."
  דער גאווערנאר האט פרובירט צו מאכען זיין טאן נאך מער פלענער, האט געזאגט:
  "לעצטע מאָל, אָ העכסט ריערד דאָן פּאַפּירוס, איר אפגעזאגט צו באַזוכן מיין פּאַלאַץ, ציטירן דרינגלעך ענינים. איצט האסטו אונז געמאכט א כבוד.
  די הויכראַנגיקע דינסטן, ווי מען זעט פֿון זייערע שיך, אויסגעזאַמלט מיט קיזלשטיין און הויכע פּיעס, האָבן אויסגעשריגן:
  - װיװאט צום גרויסן אדמיראל!
  דעמאל ט הא ט ראװארנאװ ע אײנגעזען , א ז ע ר אי ז כמע ט אי ן צרות , װא ס װאלט ן געשען , װע ן דע ר גובערנאטא ר הא ט פריע ר געזע ן דע ם אדמיראל . אין בעסטער, ער וואָלט געווען ווארטן פֿאַר די תליה, אָדער עפּעס מער גרויזאַם, למשל, אַ פּאָלע, ווען זיי נעגלעד זיין הענט און פֿיס, אָדער אַ פייַער, און מיט אַ פּאַמעלעך פייַער.
  דער ענטפער איז אָבער קאַלט:
  ― יאָ, איך בין געװען פֿאַרנומען מיט אַרבעט־זאַכן. - און אַ אומגעריכט לייַדנשאַפטלעך פראַזע. - אָבער ווי פיל קענען איר פאַרלאָזן די האָספּיטאַליטי!
  דער גבאי האט שטילערהייט געפרעגט:
  - װי איז פארגעגאנגען אײַער עקספּעדיציע צו די ברעגן פֿון דער פּאַגאַנער מאַכט פֿון האַרף?
  ראַוואַרנאַוואַ געענטפערט אָפנהאַרציק:
  - בריליאַנט! ע ס אי ז געװע ן מעגלע ך צ ו בארויב ן אײ ן זײע ר רײכע ר הארפן־שטא ט או ן א ן גרוים ע פארלוסטן .
  די אויגן פון דעם גובערנאטאר האבן זיך פארשפרייט.
  - איך האָפֿן דיין נאָמען איז נישט יקספּאָוזד, ווייַל בשעת מיר זענען פאָרמאַלי נישט אין מלחמה מיט די האַרפּ.
  צו די דאָזיקע װערטער האָבן די שײנע און עלעגאַנטע דינסטן, אָנגעהאַנגען מיט צירונג, אַרײַנגעטאָן די פֿינגער צו זײערע פֿולע, שאַרעלע ליפּן:
  ראַוואַרנאַוואַ ווידער, אָן ליגנעריש, געענטפערט:
  - אַלץ איז געווען גלאַט, איך בין זיך אַפֿילו סאַפּרייזד.
  - איז דער בױל רייך? "עס איז געווען מעקאַנע אין דעם גענעראל ס קול.
  ― נישט אָרעם, גאָט אַלײן האָט אונדז געהאָלפֿן. - דא האט זיך דער פירער געמוזט אביסל איבערקומען. - אלס א צײכן פון אונדזער טיפן דאנקבארקײט און צוטרוי, געבן מיר אײך א גאלדענע קאסטן. - ראַוואַרנאַוואַ אַפֿילו פאַרשפּרייטן זיין הענט, דעמאַנסטרייטינג ברייטהאַרציקייט.
  די דינסטן האָבן געשטעמפּלט מיט זײערע גלענצנדיקע שיך מיט הויכע פּיעס און אױסגערופֿן אין אײנעם:
  - בראַוואָ! כבוד פארן אדמיראל!
  דע ר גובערנאטאר , אי ז געװע ן איבעריק ט פו ן גריד . פארלוירנדיק זײן כבוד, איז ער צוגעלאפן צו דער ברוסט און געעפנט דעם דעקל:
  - באַ, דאָ איז אַ מאַזל. ניט קײן װוּנדער, אַז די דאָזיקע לױבער האָבן אים מיט אַזאַ שװערקײט געשלעפּט. אָ פּאַפּירוס דאָן גראַבער. - האט זיך דער איידעלע געבויגן. - איך בין אײַער בעל חוב, פֿאָדער עפּעס פֿון מיר.
  דער פּיראַט פירער געענטפערט אָפן:
  "איך טראַכטן דער בעסטער באַלוינונג וואָלט זיין דעדאַקייטאַד דינסט צו די קרוין." כ׳האב געהערט, אז דו נעכטן בײנאכט האט איר פארלוירן די שלאכט־שיף פארברענט, אנגערופן נאך דעם גיהנוםן פּלימעניק פון אונדזער גרעסטער מלוכה. איך גלויבן אַז דאָס איז אַ צו שפּירעוודיק קלאַפּ אין אַ צייט ווען די קאַפּיטאַל דאַרף פינאַנצן.
  דער גבאי האט געמורמלט:
  - איר זענט לעגאַמרע רעכט.
  ד י שײנ ע דינסט ן האב ן זי ך געבויגן . בראָאָטשעס געמאכט פון שמאַראַגד, רובין און דיימאַנדז האָבן פינקלען אין זייער האָר.
  Ravarnava האט שטאלץ געזאגט:
  - דעריבער, איך פאָרשלאָגן צו אַריבערפירן באַפֿעל און באַגלייטן פון אַזאַ אַ ווערטפול לאַסט צו מיר. איך, אין קער, האָבן גענוג גאַנז צו אָפּשטויסן אים פון קיין פּיראַט באַפאַלן.
  דער גענעראל איז געווען צופרידן צו דערפילן יעדער בקשה פון דעם אַדמיראַל:
  - פארשטײ ט זיך , אי ך װע ל אײ ך באזארג ן מי ט אל ע נויטיק ע כוחות . איך מיין, אז מיט אזא גאלאנטן קריגער וועט אונזער לאַסט זיין ווי אין דער רעכטער האַנט פון גאָט.
  ד י שײנ ע מײדלע ך האב ן מי ט שטארקע ר געמאכ ט מי ט ד י קעפ . בראָאָטשעס און דימענט ירינגז פינקלען. עדוואַרד געדאַנק אַז דער גענעראל מוזן זיין רייַך אויב זיין פערזענלעכע דינסטן זענען אנגעטאן ווי פּרינסעסיז און אַזוי שיין אַז איר קענען נישט נעמען דיין אויגן פון זיי.
  ראַוואַרנאַוואַ האָט געשלאָסן די פינגער:
  "דערנאך וועלן מיר גלייך אוועקגיין."
  נאכאמאל געפלאצט :
  - װײניקסטנס האבען פרישטיק, אדמיראל. טאָן אונדז די כּבֿוד, אַחוץ, די שיפן אויך דאַרפֿן צייַט צו אַסעמבאַל.
  די דינסטן האָבן זיך געבויגן און געקושט:
  ― איר זײַט באַגריסונג, אָ גרױסער!
  דער פירער פון די פיליבאַסטערס האָט קאַנדעססענדינג געזאָגט:
  - נו , אקעי , א ביס ל פארפרישונ ג װע ט ניש ט שאטן .
  ראַוואַרנאַוואַ האט נישט וועלן צו דערוועקן קיין חשד דורך זיין צו האַסטיק, און רובֿ מסתּמא, דער גענעראל ס יום טוּב טיש וואָלט זיין ויסגעצייכנט.
  דער שיינער און קלוגער עדווארד דער פרעמיער איז געבליבן אינדרויסן פון דער טיר ווי א דינער, און דער פאלשע אדמיראל איז באהאנדלט געווארן ווי דער קעניג אליין. ד י מײדלע ך האב ן זי ך באװיזן , אוי ך שײנ ע או ן אי ן קלײדער , אבע ר באָרוועס , כד י ע ם װע ט װײניקע ר גערוי ש פו ן קלאפ ן אוי ף ד י קאלירט ע מירמל ־ שטאקן . דער גובערנאטאר האט געמאכט א זשעסט. או ן ד י עליט ע דינסט ן האב ן אוי ך פארזיכטי ק ארויסגענומע ן ד י שיך , זי י ארײנגעלײג ט אי ן א ספעציעלע ר קריסטאל־קעסטל , או ן אנגעהויב ן דינען . זייער מווומאַנץ מיט נאַקעט סאָלעס געווארן פיל סאַפטער, סמודער און מער גראַציעז. אזעלכע מאכלים האט מען געדינט, אפילו ברויט און קוכן געבאקן אין פארם פון זעגלשיפן און קעניגלעכע פאלאצן. שיין געלייגט ברעקלעך פון געהאַקט פיש, פלייש, וועדזשטאַבאַלז, פירות און אַ פאַרשיידנקייַט פון סיזאַנינגז אין אַ פאַנטאַזיע מוסטער. און די וויינז זענען לעגאַמרע פאַביאַלאַס, וואוילגעפעלן די האר פון די גזלנים. יא, עס זענען געווען גענוג נסיון צו בלייַבן פֿאַר אַ בשעת מער.
  ראַוואַרנאַוואַ געגעסן די מאָלצייַט רודלי, ווי די לעצטע לאָוט ניט באַקאַנט מיט עטיקעט. מע ן הא ט אנגעהויב ן צ ו אכט ן אוי ף אים , אבע ר דע ר גובערנאטא ר אלײן , הא ט זי ך געמאכט , א ז אל ץ גײ ט װ י ע ם דארף .
  נאָך עטלעכע לאגלען פון טייַער ווייַן, ראַוואַרנאַוואַ האט נישט פאַרלירן זיין קאָפּ, זיין גוף איז נאָך העלדיש, אָבער זיין צונג איז געווארן צו רירעוודיק און פארלאנגט אַרבעט.
  אָן טראכטן צוויי מאָל, דער פּיראַט אנגעהויבן צו זינגען, זיין טיף באַס קלינגט אָנגענעם, עטלעכע פון די פאָרשטעלן אָפיציר אנגעהויבן צו זינגען מיט, און אַ סך דינסט גערלז אנגעהויבן צו טאַנצן מיט זייער נאַקעט פאַרפירעריש פיס;
  זענט איר גרייט צו נאָכפאָלגן מיר?
  דו זאלסט נישט זיין לינקס אין שמאַץ מיט דיין טאַש!
  אַזוי אַז די רויב פלאָוז ווי האָניק,
  אַזוי אַז דער טײַך פֿליסט מיט גאָלד!
  
  צו טאָן דאָס, איר דאַרפֿן צו טאָן דאָס
  אַזוי אַז אַ ניקאַל איז נישט ווערט!
  אַזוי אַז יעדער פון אונדז קענען
  דעקן דעם דרך מיט אַ טעפּעך פון ללבער!
  
  טאַקע, איר זענט פּייראַץ, מיין קינדער,
  ניט עטלעכע קראָסיז - זעראָס!
  יעדער פון איר איז אַ העלד,
  אייל זיך, איך וועל גנבענען די דרעק!
  
  באָרדינג איז פֿאַר מענטשן,
  דו זאלסט נישט קוקן פֿאַר סיבות פֿאַר באַזיגן!
  עס איז בעסער צו נאָר טאַנצן
  איך גלייב אז דיין גייסט איז נישט פארוואקסן!
  
  איך וועל פירן איר אויף די באַפאַלן, פריינט,
  מיר זענען פּייראַץ - משפּחה!
  מיר וועלן קעמפן ווי שטן
  און עס זענען קיין אנדערע געדאנקען!
  
  עס איז אַ געדאַנק, אָבער עס איז בלויז איין אמת,
  צו שעפּן די סוחרים 'בײַטלעך...
  די קאָרסאַירס זענען קעגן דורך אַ האָרדע,
  מיר וועלן קענען באַשליסן די איידעלע!
  דאָס ליד האָט געשאַפֿן אַ סך רעש.
  די דינסט־מײדלעך האבן אבער געלאכט און אויפגעשפרונגען װי שטן.
  דער גראף סאַנטאַ קלאַוס דאָן פּאַראַדני איז אַרײַן אין צימער, ער איז געווען פֿאַרשפּעטיקט מיט דעם גענעראלס איינלאַדונג, און דערפֿאַר האָט זיך אַרויסגעוויזן שרעקליך בייז. דערזעענדיק אַ גרויסער בחור זינגט גראָבע לידער, האָט ער געפרעגט מיט התרגשות:
  ― װאָס איז דאָס פֿאַר אַ װיץ?
  האט דער גבאי געענטפערט:
  - איר זען די גרעסטע אַדמיראַל פּאַפּירוס דאָן גראַבער!
  - וואָס מין פון דאָן גראַפּער איז דאָס? - איז דער גראף געװארן ברוגזדיק, געשטאפט מיט די שיך אויפן מירמלשטיין. - עס איז נאָר אַ בעבל בופפאָן.
  - עס קען נישט זיין, ער האט עפּאַולאַץ. - האָט דער גענעראל געמורמלט, אַראָפּגעלאָזט דעם קאָפּ און טיף בלאָשן.
  די מײדלעך האבן געדינט בײם טיש און געטאנצט טאנגא, שײנע, מיט נאקעטע, מוסקולארע, געבארגענע פיס און זײער פארפאסטע, גוט פארפאסטע, אטלעטישע קערפערס, האבן גערוימט:
  ― אַ, אַ, אַ, אַ! מיר גייען אַראָפּ!
  דער גראף האט געשריגן מיט הארץ:
  - אזוי איז דער דאזיקער פעטער ממזר א פארשוין, האב איך עטליכע מאל באגעגנט דעם אדמיראל, ער איז גאר אנדערש פון דער דאזיקער קאסטומדער גערילע.
  ― אַרעסט אים! - האָט דער גענעראל געשריגן, פרובירט צו באַהאַלטן זיין פאַרלעגנהייט.
  אַ סך דינסט־מיידלעך האָבן געשטעמפּלט מיט די נאַקעט, זייער פֿאַרפירנדיקע פֿיס, זיך צעטומלט מיט די היפּס, געשאָקלט מיט די בוסטן און געקראָגן:
  ― און דאָס! און דאָס!
  מער ווי איין מאָל האָט דער געווינער אייביקער יינגל עדוואַרד איינגעזען אַז דאָס איז שלעכט, האָט געשלאָגן אַ שוועבעלע און אָנגעצונדן די פאַר-צוגעגרייטע וויק. די קאַסטן איז געווען בלויז איבערגענומען אויף שפּיץ מיט אַ דין שיכטע פון גאָלד, אָדער בעסער, אַפֿילו פאַרשטויבט מיט געל מעטאַל, מטבעות, און אין די דנאָ און אין די מיטן איז געווען שיפּס. דער יונג אָבער גאָר סיזאַנד וואָריער, נאָר אין פאַל, צוגעשטעלט אַ אַנטלויפן מאַרשרוט. פּלוס, פון קורס, שפּאָרן טייַער מעטאַל ווען איר פאַרבינדן געשעפט מיט פאַרגעניגן. אָדער גאַנץ, איר דורכפירן, און הצלחה, צוויי פאַנגקשאַנז. די יקספּלאָוזשאַן זאָל זיין דער סיגנאַל פֿאַר אַ גענעראַל באַפאַלן דורך די פּייראַץ. צו דער טיר איז שוין צוגעלאָפן אַ גאַנצער גרופּע האָריקע וועכטער אין פאנצער, סיי מענטשן סיי אָקראָוו , און עדואַרד אָסעטראָוו האָט צו זיי אַ וואַרפן די קאַסטן. ע ר הא ט ארײנגעלײג ט זײ ן גאנצ ן פארצװײפלונ ג או ן צא ן אי ן דע ר װארפ , הא ט דע ר גאנ ץ װיכטיקע ר אביעקט , געפלויג ן גאנ ץ װײט .
  אין דערצו, פון קורס, איך האט נישט וועלן צו שאַטן זייער שיין, האַלב-נאַקעט, מאַסקיאַלער גערלז מיט אַ אָנגענעם, שמעקנדיק אַראָמאַ. ז ײ זײנע ן שוי ן ארויפגעשפרונגע ן או ן געװײנט , או ן אפיל ו מי ט פרײד . יאָ, אַ גאָר זעלטן דערזען איז געווען ברוינג.
  איינער פון זיי האט געשריבן:
  א פארשוין אטאקירט אונז,
  אין די הענט איז אַ מאַלישאַס באַקפּאַק ...
  און אויב איינער נעמט עס -
  ער וועט באַקומען כבוד און כבוד!
  די אויפרייס איז געווען שרעקליך, א פאר שפאלטן זענען צוזאמגעפאלן, מער ווי דרייסיג מענטשן זענען אומגעקומען, און די בלאסט כוואליע האט צוגעווארפן עדוארד סטורגעאן קעגן דער וואנט מיט אן לופטקלוב, כמעט פלאנצן דעם יונגן און פלינקן קריגער.
  שטאַרקע ביינער האָבן זיך געכאַפּט, אָבער דאָס האָט נאָר צערגערט עדוואַרד, ווייווינג מיט זיין שווערד, ער האָט זיך געאײַלט צו פאַרענדיקן די איבערגעבליבענע שונאים. ראװארנאװ ע הא ט אוי ך ניש ט פארבײםט , װארפנדי ק דע ם טיש ל או ן צעקרײס ט דע ם גובערנאטאר , הא ט ע ר ארויסגעצויג ן א זאב ן או ן געפלויג ן אויפ ן גראף .
  צווישן זיי איז אויסגעבראָכן אַ הייסער דועל.
  די נאַקעט-טערקיש שקלאַף דינסט פּאַרטיסאַפּאַנץ, רעכט באַשלאָסן אַז מלחמה איז נישט אַ פרוי 'ס געשעפט. יאָ, און זיי קענען ינאַדווערטאַנטלי באַשעדיקן איר. און אַזוי, ווער סע ווינס איז דער בעל.
  דע ר װיכטיקםטע ר פו ן זײ , דע ר אײנציקע ר װא ס אי ז געבליב ן אי ן הויכע ר שיך , הא ט געזאגט :
  ווער איז דער מלך, אין פאַקט, עס טוט נישט ענין צו אונדז,
  אַזוי קעמפן ברייוולי, מענטשן!
  סאַנטאַ קלאַוס האָט געשריגן, וויינג ווי אַ צעבראכן גראַמאָפאָנע:
  - איר אָפּגעלאָזן גאָריללאַ, איך וועל דיך דורכשטעכן מיט מיין שווערד.
  Ravarnava האָט געשריגן אין ענטפער:
  ― האָן, איך װעל אײַך אָפּהאַקן דעם קאָפּ.
  די העכערקייַט פון די פּיראַט קאַפּיטאַן אין הייך און וואָג איז שפיגלט אין אַ שטאַרק קלאַפּ פון אַ מאַסיוו סייבער, ער שנייַדן די שווערד, און דעמאָלט כּמעט שנייַדן זיין קעגנער אין האַלב.
  אמת , בײ ם שטארב ן הא ט דע ר גרא ף לײכט ן זי ך געקראצט , מי ט דע ם שטור ף פו ן זײ ן שװערד , או ן בלוט , הא ט זי ך אנגעהויב ן צ ו באװײזן .
  אָבער, דאָס קען נישט האַלטן ראַוואַרנאַוואַ; ער האט געצויגן צו מאַך לינקס און רעכט. די וועכטער האבן זיך צוגעלאפן אויף אים, און האבן באקומען א גוטן קלאפ, זיך באזעצט. דער אויפרייס האט ארויסגעקלאפט די טירן און דערזעענדיג דעם יינגל קעמפט זיך שטארק, האט דער קאפיטאן זיך צו אים פארשנעלערט.
  דער יונגער קעמפער האט מיט אזא קראפט א טרייס געטאן דעם וועכטער אין די לינקן, אז ער איז איבערגעפלויגן, און האט גלײך געשטאכן צװײ פון זײ מיט זײן הערנער העלם.
  די דינסט־מײדלעך האָבן דאָס װיפֿצנטע מאָל געקלאַפּט מיט די הענט און געציטערט:
  בראַוואָ, בראַוואָ, בראַוואָ!
  כבוד! יינגל - כבוד!
  עדוואַרד דער טאַמבוי שאַוטאַד הויך:
  - אטאמאן , לויפ ט פו ן דאנען , אי ך װע ל ז ײ פארהאלט ן .
  ראַוואַרנאַוואַ, ווייל שניידן אַראָפּ אנדערן פייַנט, געמורמלט:
  - אונדזער פריינט וועט קומען באַלד, אָבער מיר וועלן האַלטן אויס סייַ ווי סייַ.
  מיט דער צווייטער שרויף טעכניק, האָט דער טערמינאַטאָר יינגל עדואַרד אַראָפּגעשניטן דריי פון זיי אין אַמאָל און געשטאנען לעבן דעם קאַפּיטאַן. דער יינגל האָט געשעפּטשעט:
  - די הויפּט זאַך איז נישט צו נוצן מוסקעץ.
  פו ן דרויס ן הא ט מע ן געקענ ט הערן , א ז ד י שיפ ע שריפ ט א סאלװא , דא ן דרײע ן זי ך או ן װידע ר אפשײדן .
  די דינסט־מײדלעך האָבן געשריגן און געקװיטשעט פֿון דערפֿרײדונג, געשטאָכן מיט די פֿיס, און כּדי צו מאַכן די קלאַנגן העכער, האָבן זײ אָנגעהױבן אָנטאָן שיך און שיך מיט הויכע פּיעס.
  עדוואַרד דער טאַמבוי האט די פאַרקערט און אַרויסגערוקט די געהאסט שיכלעך. ער האט געווארפן זיין פּיאַטע רעכט אין די אויג פון איינער פון די אָפיצירן טריינג צו ברעכן דורך. צומ גליק, דער פּיאַטע איז זילבער און שלאָגן שווער, די אויג פלו אויס, געהאנגען אויף אַ נערוו שטעקל.
  די דינסט מײדלעך האָבן געשריגן:
  - בראַוואָ! ביז! Bravo! ביז!
  און די מערסט וויכטיק פון זיי ארויס:
  ― מײַן טײַערער בחור,
  אין דעם שעה מיר זענען מיט איר!
  איר זענט אַזאַ אַ קיל קינד
  איר בריק אַלעמען מיט דיין נאַקעט פֿיס!
  און טאַקע, דער נאַקעט פּיאַטע פון די טערמינאַטאָר יינגל צעבראכן אן אנדער קין.
  ווי די פּייראַץ געגלויבט, יבערראַשן ערלויבט זיי צו טייל כאַפּן און טייל צעשטערן די פייַנט קאַנאַנז. ד י גארניזא ן פו ן דע ר פעסטונג , אי ז געפאל ן אונטע ר דע ם מילשטײן , פי ל זעלנע ר זײנע ן גלײ ך אומגעקומע ן , ז ײ זײנע ן געפאל ן אפיל ו א ן דע ר געפאר . כמע ט דרײ הונדער ט קאמ ף פארגליװערטע ר ים־גזל ן האב ן זי ך ארײנגעלאפ ן אי ן שטאט . ד י קאנטראבאס ס סאלדאט ן זײנע ן אומגעקומע ן אי ן ד י הונדערטער , נא ר עטלעכ ע פו ן ז ײ האב ן צוריקגעשאסן , אדע ר געפרואװ ט קאמפן .
  דער האַרט קעמפער עדוואַרד און ראַוואַרנאַוואַ, און צוויי אנדערע פּייראַץ, זענען נישט שטיין נאָך, אָבער זענען אויף די אַפענסיוו, די פּאַלאַץ גאַרדז זענען געשווינד געפאלן אין פּאַניק. ז ײ האב ן זי ך געצויג ן או ן זי ך צוריקגעטײלט , געװארפ ן ד י טויט ע קערפער ם איבע ר ד י מירמל ־ טע ר טרעפ . די גערלז אנגעהויבן צו העלפן די פּייראַץ. ז ײ האב ן געװארפ ן אוי ף ד י װעכטער , שיך , שיך , טאַץ , גאנ ץ שװער ע גאלדענע בעכערס , גאפל ן או ן מעסער .
  דער יונגער קעמפער איז אריין אין א ווילדן פרענזי, ווי ער וואלט נישט געהאט קיין שטורמישע נאכט, און נאכדעם וואס מען האט אויסגערייניקט עטליכע צימערן, האבן זיי זיך ארויסגעריסן פון דעם קאלירפולן געביידע, וואו עס האט אויסגעזען, אז אפילו די ווענט האבן ארויסגעשלעפט א סכנה.
  נאכדעם וואס ער האט אראפגעשניטן דריי, האט עדווארד דער טאמבוי זיך ארומגעקוקט אין דער סביבה מיט אן אדלער בליק. ד י אל ע נאענטסט ע צוגאנג ן צ ו דע ר שטא ט זײנע ן געװע ן אײנגעלאפ ן מי ט פײער , ס׳זײנע ן זי ך שוי ן געװע ן שוי ן א ס ך געשטאלטן , װא ם האב ן זי ך געשװומע ן װ י מוראַשקע ס או ן זי ך צוזאמענגעטראט .
  - אונדזערע זענען ווינינג! איצט דער עיקר איז, אַז פֿון אונדזערע הענט שװעבט נישט אַרױס קײן אײן גאָלדענע מאַטבייע. - אומגעריכט , דע ר קעמפערדיקע ר פויגל , נאקעט , פארדעק ט מי ט בלוט , מי ט א זײע ר אנגעזעענעם , םקולארע ר באנד ( א פארשטײ ט זיך , א ז ע ר הא ט זי ך אפגעריס ן דא ס קנעכט ס קאסטום , כד י זי ך ניש ט ארײנצומישן , או ן ס׳װאל ט געװע ן שוידערלע ך פא ר א ױנג ן קארזא ר צ ו טראגן ! ) הא ט געװיז ן צײכ ן פו ן א געלט־גראבער . דער טערמינאַטאָר יינגל האָט געכאַפּט דעם סאַפּרייזד בליק פון Ravarnava:
  - איך ווילן צו ווערן ניט נאָר אַ פּיראַט, אָבער איך טראַכטן פון אָרגאַניזירן מיין אייגענע רעפּובליק פון פיליבאַסטערז, און פֿאַר דעם מיר וועלן דאַרפֿן פיינאַנסיז.
  - אײגענע ר רעפובליק ? - האט ראװארנאװ דאס מאל געיאבט עכט און געפײפט דורך זײנע ברײטע נאזלעך. - וואָס איז עס אַזוי שווער, בעיבי? לויפן אַ מדינה איז די נודנע זאַך אין דער וועלט.
  עדוואַרד האט אַבדזשעקטיד צו דעם:
  - איך טאָן ניט טראַכטן אַזוי, איך טאַקע לייקט פּלייינג סטראַטעגיעס מיט מיליטעריש-עקאָנאָמיש פאַרוואַלטונג. עס איז זייער אָנגענעם צו פילן ווי אַ מלך אָדער קייסער.
  דער יינגל האט געקוקט אויף דעם בלוטיקן שטעג, וואס זיין שטארקע, אבער כמעט קינדערישע פוס האט איבערגעלאזט. דער געדאנק האט געבליצט - װעלן די אונטערנעמונגען פאלגן דעם, װאם איז פארמאכט צו אײביק אויסזען װי א קינד, אפילו מיט מוסקלען װי שטאל־דראט?
  ראַוואַרנאַוואַ בלינק נאַריש:
  - איך טאָן ניט פֿאַרשטיין עפּעס וועגן וואָס איר רעדן. כאָטש איר זענט, אין אַלגעמיין, רעכט, מאַכט איז זיס און איר ווילן צו ענדלאַסלי גיסן דעם טרינקען אַראָפּ דיין האַלדז. אָבער פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט פֿאַר די אַקשאַנז אויך ינקריסיז.
  דער יונג וואָריער עדוואַרד טשאַקאַלד עפּעס פיינדלי אין ענטפער:
  - עס שרעקט מיך נישט. לאמיר זײן פלינקער, אנדערש װעט דער קאמף פארקומען אן אונדז.
  פליענדיק אין אויסזען, אָבער סיזאַנד אין געשעפט, דער קאָרסאַיר געלאפן פאָרויס. די רעשטלעך פון דער גארניזאנען האבן פארצווייפלט געקעמפט, אלע האבן געוואוסט די אכזריות פון די פיראטן, וועלכע האבן געווענליך נישט געכאפט קיין געפאנגענע, און אויב זיי האבן דאס געכאפט, האבן זיי זיי פארקויפט אין אכזריותדיקע שקלאפעריי, און אמאל אויסגעטוישט אויף טרינקעטן, שעלז און אמאל גאלד פון זעקס- באַוואפנטע קאַניבאַליסטישע ווילדע, וועלכע האָבן באַטראַכט מענטשלעכע פֿלייש פֿאַר אַ שרעקלעכע נאַש. אָבער, דאָס קען נאָר פאַרלענגערן די יסורים, זינט די פּייראַץ זענען שטארקער אין האַנט-צו-האַנט קאַמבאַט. אין דערצו, דער הויפּט פון דער גאַריסאַן, גענעראל קאָסאַלאַפּענקאָ , איז געהרגעט אין די אָנהייב פון די שלאַכט, און עס איז פשוט קיין איינער צו פאַרבייַטן אים, זינט דער ערשטער אַסיסטאַנט, קאָלאָנעל וואַראַט , איז קראַשט אין די קאָפּ דורך מאָניטאָר מיט אַ פּינטלעך. שאָס פֿון אַ מוסקעט.
  און דאַן האָבן די שקלאַפֿן, קודם־כּל, ייִנגלעך און מײדלעך, אָנגעהױבן צו העלפֿן די פּייראַץ און װאַרפֿן ברוקשטײנער, קאַכלע און גלעזערנע שאַרבן אױף זײערע פֿײַנטע בעלי־בתּים.
  א טוץ ליזאַרדס מיט גאַנז באַשלאָסן צו אַנטקעגנשטעלנ זיך. ז ײ האב ן אוי ף ד י זײט ן געלײג ט שארפ ע םטעלע ך םטאל ן או ן אויפ ן שפיץ , געשאס ן קאנאנען . דא ס הא ט געבראכ ט א עטלעכ ע שאדנ ס אי ן ד י קארסאירן . עדוואַרד איז געווען דער ערשטער צו לויפן צו דער יאַשטשערקע, בעשאַס דעם קאַמף דער יינגל איז געווען זייער ימפּרעסיוו, אַזוי אַז ער קלאַפּט די פייַנט פון די דאַך מיט זיין צווייטער פּיאַטע, קיקט אַוועק די שיכלעך וואָס שנייַדן די פֿיס און דעריבער געפלויגן ווי אַ פאַלקאַן. שפרינגענדיק אויף זיין רוקן, האט ער אראפגעשניטן ביידע שוטערס אין איין שוידער, דערנאך האט ער זיך געטוישט אויף זיין ציל, זיך צוגעלאפן צו דער צווייטער יאַשטשערקע. אי ן זײ ן איילעניש , הא ט דע ר ײנגל ד געשניט ן ד י נאקעט ע פוס , טריפנדי ק אויפ ן מעטאל . אָבער, די ווונד איז געווען אויבנאויפיקער, און אין דער היץ פון שלאַכט ער האט נישט צוקוקנ זיך צו אים.
  ד י איבעריק ע זעענדי ק ד י דאזיק ע ״נינזש״ , האב ן זי ך צוגעלאפ ן אוי ף זײער ע כילז .
  ― איך װעל אײַך נישט לאָזן גײן! - האָט געשריגן, העכער העכער, דער זייער פלינקער און שטיפערישער עדוואַרד. אָבער, די ליזאַרדס זענען געווען גאָר פלינק, אַקטיוולי מאָווינג זייער פּאָז, זיי געשווינד ראַשט צו די וואַלד. ניט קיין ענין ווי שנעל דער פראַנט יונג מענטש איז געווען ביכולת צו כאַפּן זיך בלויז מיט איין בהמה, ענדיקן די רידערז. ד י איבעריק ע האב ן מי ט גאנצ ן כו ח געשמײ ט זײער ע ״פערד״ . דעמאלט האט עדווארד דער בולי געווארפן זיין שווערד, עס האט דורכגעשטעקט דעם פארפאלטן הינטן און זיך אנגעשטעקט. די חיה האָט נאָר געמערט איר גאַנג.
  - נו, אָוקיי, געדענקען די ספּרינט און שטאַרבן, אָבער כאַפּן זיך.
  פֿון דרויסנדיק איז געווען מאָדנע צו זען אַזאַ קאַרקאַס לויף אַוועק פֿון אַ בחור, וואָס האָט אויסגעזען נישט מער ווי דרײַצן יאָר אַלט, בעצם אַ גלאַט־פּנים. דערשראקן האט זיך דער גאנצער קערפער באוועגט מיט ריפלענדיקע מוסקלען, ווי א ים סורפע, עדווארד איז ווייטער שנעלער געווארן, צום גליק האט זיך אנגעהויבן דער וואלד, און די ריזיגע שרץ האבן זיך פארלאמערט. דער יונג וואָריער האט אָוווערטייקאַן די פייַנט, פּולד אויס זיין שווערד, דעמאָלט שפּרינגען אויף די עק.
  די פאַרזעעניש שלאָגן אַ דלאָניע בוים און האט אַוועק די בייטינג טאַמבוי עדוואַרד. דער טערמינאַטאָר יינגל קראַשט ווייטיקדיק אין אַ קנויל פון טאָרני וויינז. שאַרף דערנער סטאַק אין דעם גוף, דורכשטעכן די הויט. אבער עס האט נאר געמאכט דעם בחור אין כעס. אפװארפ ן ד י רעשטלע ך פו ן זײנ ע צעריסענע , בלוטיק ע קלײדער , הא ט ע ר נא ך געטראג ן א דורכזיכט ן העמ ד או ן הויזן , איבערגעלאז ן בלוי ז שװעםטער . דער אינגל האט זיך צוזאמגענומען מיט די כוחות און זיך אנגעכאפט אין א שטריק, האט ער, ווי טארזן, מיט א ווילדן געשריי געמאכט א ריזיגן שפרונג, דערנאך, כאפן נאך א צווייטן צווייג און מיט דער טעכניק פון "געקראכן מילשטיין", אפגעשניטן די קעפ פון צוויי קעמפער, ניט געראָטן וואַווינג מיט זייער סייבער.
  - נו, די איבעריקע אנטלויפן! אויב איר האָפֿן צו באַהאַלטן, עס וועט נישט אַרבעטן. - הא ט דע ר אומאויפזעגלעכע ר אדוארד דע ר כוליגא ן א געװינק ט או ן אויפגעהויב ן זײ ן גאַנג . נאכדעם וואס ער האט אנטדעקט א נייעם טראנספארטאציע מעטאד, איז עס געווארן א ווינטל צו כאַפּן זיך מיט ליזאַרדס.
  ― איך בין אַ מאַלפּע! - האט ער געשריגן .- היפערראוס ! - אַזוי האָט געהייסן דער העלד פֿונעם פֿילם, דעם ווילדן, וואָס האָט צעבראָכן די רעקאָרדס פֿון דעם אַלטן טאַרזאַן.
  דערנאָך האָט ער זיך פאַרגיכערט, געמאַכט ווילדע שפּרונגען וואָס יעדער מאַלפּע וואָלט מקנא געווען. עטלעכע מאל האבן די קעמפער געשאסן בלינד, אבער אין דער זעלבער צייט האבן געפעלט. שנעל ווי אַ טשיטאַ, עדוואַרד דער טאַמבוי לאַפט אין זייער פנימער. ווען די לעצטע קעגנערס זענען לעסאָף געהרגעט, דער יונג וואָריער געזעסן אויף די ווונדער פון די יאַשטשערקע און שפּיציק עס גלייַך צו די שטאָט, טריינג צו געשווינד באַקומען אויס פון די דזשאַנגגאַל. פֿון צײַט צו צײַט האָבן געגליטשט אין די צװײגן די גרימצאָרן פֿון פֿיר־באַװאַרפֿטע גערילאַז, אָבער זײ האָבן זיך נישט געװאַגט צו באַפֿאַלן אַ באַװאַפּנטן קריגער, אַפֿילו אַ קלײנעם. אין דערצו, די חיות זענען נישט גאָר נאַריש און געזען ווי באַרימט עדוואַרד דעלט מיט גרעסערע זעלנער ווי זיך.
  - וואָס גרינדן די מאַקאַקעס, עס איז צו שווער פֿאַר איר צו שטעקן דיין נאָז דאָ. "דער יונגער וואָריער האָט געווייקט מיט זיין שווערד, אָבער די פּריימאַץ האָבן נישט אונטערגענומען צו פּראָוואָקאַציע.
  װע ן ע ר אי ז אנגעקומע ן אי ן שטא ט אי ז דע ר קאמ ף כמע ט געװע ן פארענדיקט . די לעצטע פונט וואָס ניט גענומען איז געווען די היגע טורמע, ווו וואָס איז געווען לינקס פון די גאַריסאַן איז געווען קוועטשן הינטער די הויך טויערן, ווי אויך די היגע האַרב וועכטער, וואָס איז באַשטאַנען דער הויפּט פון פרעמדע . ז ײ האב ן ליב געהאט צו שפאצירן מיט געפאנגענע , באזונדערם פרויען , און דעריבער האבן פארשטאנען אז זײ װעלן נישט האבן קײן רחמנות.
  דער וואָריער עדוואַרד, ווי אַ שנעל קאָבראַ, שפּרינגען אויס אויף אַ יאַשטשערקע און געשטאנען אַנטקעגן דעם טויער, דעמאָלט געשיקט אַ קאַנאַנבאָל אין די צענטער.
  דע ר קלאפ ן הא ט זי ך געציטערט , איבערגעלאז ן א גראב ן אי ן אײזן , אבע ר דע ר שטארקע ר טויער ן הא ט איבערגעלעבט . נאכדעם וואס ער האט אריינגעשטויסן זיין נאקעטן פּיאַטע אין די נאָז פון דעם גאַנער וואָס קריכט פון רעכטס, איז ער געוואָרן פאַרדעקט מיט בלוט און איז געשוויגן, דער וואָריער עדוואַרד דער כוליגאַן האָט געשפּיגלט דורך די ציין און האָט אָנגעהויבן איבערלאָדן דעם ווידערשפעניקן קאַנאָן. עס האָט גענומען אַ פּלאַץ פון צייט. אין ענטפער, אַראָוז פלו בייַ די באָכער. עדוואַרד האט דעפטלי דאַדדזשד די בלאַסץ, און אפילו שנייַדן אַראָפּ דריי עראָוז אויף די פליען.
  - נו, האָט איר באַקומען די באַגז?
  שיס ן פו ן מאסקעט ן האב ן אוי ך געפעלט , כאט ש ע ס זײנע ן געװע ן עטלעכ ע קלאפ ן אי ן דע ר געדיכטע ר הויט , פו ן דע ר יאַשטשערקע . זי האָט זיך אָנגעהויבן צו רײַסן פֿון ווייטיק, אָבער דער צעשטערטער בחור האָט זיך אָפּגעשטעלט.
  - דו זאלסט נישט זיין דערשראָקן, פֿאַר דיין הויט, דאָס זענען ווי זונרויז זאמען. ― האָט דאָס ייִנגעלע געכײכט.
  נאָך רילאָוד די קאַנאָן, דער יונג וואָריער גענומען מער גענוי ציל און שלאָגן די ציל פּאָסטן ווידער. ד י קאנאנ ־ קו ל הא ט זי ך װידע ר אפגעשפארט .
  - פאַרשילטן עס! דאס וואָפן איז צו שוואַך! - האָט געשוואוירן עדוואַרד דער טאַמבוי, און פּלוצלינג איז אים אַרײַן אין קאָפּ אַ טשיקאַווע געדאַנק.
  - אי ך װע ל זי ך פרוב ן אפנעמע ן פו ן אינעװײניק .
  כאט ש אוי ף דרויס ן הא ט ד י טורמע־מונ ט אויסגעזע ן אוממעגלעכע , אי ז געװע ן קלאר , א ז אי ן עטלעכ ע ערטער , זענע ן ד י מויער ן געװע ן פארפוילט ע או ן ד י ציגל ן זײנע ן געװאר ן גרוים , דעריבע ר הא ט מע ן מי ט א געװיס ע גענײטיקקײ ט געקאנ ט קריכן . אבער עס זענען אויך פילע גאַרדז, אַזוי זיי וועלן נישט אַקסאַדענאַלי קלאַפּן אים אַראָפּ. אָבער, עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז Ravarnava האט קאַמבאַט דערפאַרונג, ער באפוילן:
  - נעמ ט בענק , שטאק , טראג ט טרוקענע ם בארשט , מי ר װעל ן זי ך צעשײד ן ד י קעגנער . און איר, זעמל די "מלכּה" פאַסטער
  די פּייראַץ, נישט באַצאָלן ופמערקזאַמקייט צו די אַראָוז און טיילמאָליק מוסקעט שאַץ, שטעלן די טויערן אין פייַער, און שאַפֿן אַ " רויך רויך ."
  אנדער ע האב ן געשלעפ ט א װאג ן באדעק ט מי ט בראנפן , מי ט א פא ס שיסערײ ט - אזו י הא ט מע ן גערופ ן ד י ״מלכה״ . דאס בראנפן האלץ האט געמאכט אוממעגלעך דורכצושיסן מיט מאסקעטן. צוזאמע ן מי ט ד י פיליבוסט ע האב ן ארטיקע ר שקלאפ ן מײדלע ך או ן ײנגלע ך אי ן שװעםטע ר מי ט בראנ ד אוי ף ד י פלײצע ס או ן בעסט ן געפרואװ ט העלפ ן זײער ע באפרײאטער . משמעות זיי געליטן אין שקלאַפֿערייַ און זענען נישט דערשראָקן פון פּייראַץ. געשטעלט די "מלכּה" אין פראָנט פון די טויער, די פּייראַץ ליט די קאָריק און דזשאַמפּט צוריק.
  זיי האבן דאָס זייער געשווינד, בשעת כאַולינג:
  טייַוול, טייַוול, טייַוול ראַטעווען,
  מיר וועלן שלאָגן, צעטרעטן דעם קלאַפּ ...
  געבן אונדז, געבן אונדז שווערדן אין אונדזער הענט,
  מיר וועלן באַקומען אַ מתנה פון די אונטערוועלט!
  
  נו, דער באשעפער איז א פארוואונדעטער גיהנום,
  מיר וועלן קעמפן דעם שטן מיט הערנער ...
  אויב נאָר עס איז געווען אַ רעזולטאַט אין שלאַכט מיט אַ שווערד,
  כּדי נישט צו זײַן מײַן הינטעלע שקלאַף דאָ!
  
  וויץ יינגל קעגן סיקלאָוו
  אַנאָטאַציע
  דער יינגל, וואס האט איבערגעלעבט פילע אַדווענטשערז, איצט קאַמאַנדז אַ קינדער ס ספּעציעל פאָרסעס דיטאַטשמאַנט. און ער האט צו קעמפן די ציקל ציוויליזאַציע. וואָס איז זייער טשיקאַווע איז אַז עס איז פּלאַץ טעכנאָלאָגיע דאָ.
  . קאפיטל נומ 1
  דער נאַרישער יינגל איז געווען אין אַ קאַמבאַט פּאַסן מיט די עפּאַולעץ פון אַ פּלאַץ אָפיציר. לעבן אים איז געווען אַ מיידל, אויך אין אַ פּלאַץ מיט גלאָק און פייַפן. און זי טראָגט אַ דורכזיכטיקן העלם, אָפֿן פֿון אַלע זײַטן. די מיידל האט געהאלטן אַ בלאַסטער אין די הענט און געציטערט:
  - עדיק , אפשר קענע ן מי ר װארט ן אוי ף ד י איבעריק ע מאנשאפט ? פייטינג סייקאַלז צוזאַמען ווען עס זענען בייַ מינדסטער אַ הונדערט פון זיי איז צו פיל פון אַ ריזיקירן!
  דער יינגל איז אַ וואָריער, כאָטש ער קוקט נישט מער ווי צוועלף אָדער דרייצן, אין אַ קאַמבאַט פּאַסן איר קענען נישט זען קיין מאַסאַלז, אָבער ער האט די קוק פון אַ פאַקטיש פּרינץ. און ער האָט געזאָגט מיט בטחון:
  ― נײן! זאל ס גיין אין שלאַכט צוזאַמען! ווי פֿאַר די שונאים, טאָן ניט זיין דערשראָקן. איך האָב דיר געגעבן אַ קליינטשיק "פאנצער" אַרטאַפאַקט שטיין, עס ראַדוסאַז די געלעגנהייט צו זיין שלאָגן דורך אַ הונדערט מאָל!
  די מיידל האט געזאגט:
  ― און הונדערט מאָל אַ סך!
  דער יינגל איז געווען בייז:
  ― איך האָב ניט געװוּסט, אַז דו, אַדאַלאַ, ביסט אַזאַ אַ פּחד!
  די מיידל מיט מאַראַנץ האָר האט געזאגט:
  ― איך בין נישט קײן פחדן! נו, לאָזן ס מאַכן אַ באַשטימענדיק ברייקטרו!
  און אַזוי די קינדער וואָריערז אריבערגעפארן אין שלאַכט. ארום זײנען געװען שטײנער, װאס האבן געפינצטערט מיט ליאלקע, שמאַראַגד, בעז און ראָזעווע-שפּיציקע שטײנער, און פֿון דער ערד זײַנען אױסגעװאַקסן סטאַלאַקטיטעס. און עס איז אַ גאָר מיסטעריעז לאַנדשאַפט.
  און פאָרויס איז די שלאָס. עס קוקט ווי אַ ריטערלי, מידייוואַל איינער, אָבער מיט מיסאַלז און שטראַל גאַנז אויף די טאָווערס. און די ארטיגע זון שיינט פון אויבן, וואס איז אפילו אין פארעם א כעקסאגאנאל, און דאס ליכט טוישט כסדר קאלירן און מוסטערן. און דאָס גיט אויך דער גאַנצער לאַנדשאַפט אַ זייער מיסטעריעז און, אין דער זעלבער צייט, פאַרכאַפּנדיק בליק אויף זיין אייגענעם אופן.
  א ײנגל מיט א מײדל זײנען ארומגעלאפן אויפן װיצנדיקן װעג מיט פאלסנדיקע קאכלעס. דער יונג וואָריער קען האָבן געווען מער צוגעוווינט צו פּאַדלינג אַרום באָרוועס, אָבער דעם קאַמבאַט פּאַסן, וויי, איז נישט דיסמאָונטאַבאַל. ווי פילע בייקס זענען דאָרט אין דעם שלאָס? דאָס איז אויך אַ מיסטעריע. און אויב עס זענען בלויז אַ הונדערט פון זיי, דאָס איז נישט אַזוי שלעכט.
  דאָס יינגל און די מיידל האָבן זיך גלייך באַהאַלטן הינטער אַ שטיין, ווען אַ טאַנק פון דעם זייער אַגרעסיוו ראַסע איז ארויס. ע ס אי ז געװע ן א הוי ך , געשאפ ט װ י א דרײעק , מי ט א מוזלע ן אוי ף יעדע ר פו ן ד י דרײ זײטן . און די פאנצער גיט אַוועק אַ אָנצוהערעניש פון שטאָל, אָבער עס רירט נישט די ייבערפלאַך, אויף אַ קישן פון לופט.
  דער וואָריער יינגל עדוואַרד האָט געשמייכלט זיין זייער זיס, כאָטש קינדערלעך, שמייכל. און ער האט אַ קליין אַרבעס אין די פּלאַץ אַגרעסערז 'מאַשין.
  ע ס אי ז פארבײגעפלויג ן או ן אי ן דע ר גאנ ץ ברײטע ר פאס ם פו ן ביקס ן אי ן גלײ ך שפרונגען . און נאָך אַ פּאָר פון סעקונדעס, דער טרייאַנגגיאַלער, שטאַרק טאַנק יקספּלאָודז. ע ס אי ז געװע ן װ י א בליץ , װא ם הא ט געטראפ ן אי ן אמוניציע־לאגע ר או ן צעבראכ ט אי ן קלײנ ע שטיקלעך .
  דאָס איז טאַקע געווען אַ שיין קיל דורכפאָר.
  די מיידל אַדאַלאַ טוועעטעד:
  - דאס איז קלוג! איר זענט באמת אַ דזשעדי !
  דער יינגל עדיק האָט זיך געכאַפּט:
  - איך האב אויך געמוזט זײן א פאדאװאן ! אבער דאָס איז אן אנדער געשיכטע!
  נאָך וואָס, די העלדיש קינדער ראַשט ווייַטער צו די שלאָס. דער טויער האט זיך געעפנט און נאך דריי טאנקן זענען ארויסגעשפרונגען. צוויי זענען די זעלבע טרייאַנגגיאַלער, און די דריט איז גרעסער און כעקסאַגאַנאַל, מיט קאַנאַנז אויף יעדער זייַט און אַ זיבעטער איינער אויף שפּיץ.
  די מיידל קעמפער האט פייַפן:
  - וואַו! נייַ פּלייַערס זענען דזשוינינג אונדז!
  דער קריגערישער יינגל האָט זיך געכאַפּט:
  - איר קענען ברעכן אַלע-אין!
  און דער יונגער קעמפער האָט אַרויסגענומען אַ קליין מיטל, די גרייס פון אַ שדכן. או ן ע ר הא ט אי ן אי ם אנגעהויב ן עטלעכ ע פראגראמען , דור ך דרײע ן זײ ן װײזפינגער . דעמאָלט דער יינגל, וועמען די מיידל גערופן עדוואַרד אין דעם שלאַכט עפּיזאָד, לאָנטשט דעם קעסטל. זי איז גלאַט געפלויגן צום גרעסטען טאַנק. און זי איז כּמעט ומזעיק.
  האָט דאָס מיידל געפרעגט דעם יינגל:
  - וואס איז דאס?
  עדיק האט געשמײכלט און געענטפערט:
  - יבערראַשן! איצט איר וועט זען ווי עס אַרבעט!
  טאקע, די קעסטל פלו אין די פאַס פון אַ גרויס טאַנק. בלויז דאָס מאָל עס איז קיין יקספּלאָוזשאַן. ד י טריומוויראט ן הא ט זי ך װײטע ר באװעגט . דערצו, צוויי נאָך קאַרס ארויס.
  די מיידל אַדאַלאַ שושקעט:
  ― װאָס האָט נישט געאַרבעט?
  דער קריגערישער יינגל האט ווינקט:
  ― איצט װעט איר זען!
  און טאַקע, דער גרעסטער קאַנאָן פון די גרויס טאַנק גענומען און זיך אַרום און שלאָגן זייַן דרייַיק קעגנער. און ער וועט אים שלאָגן מיט אַ פאנצער-דורכנדיק שאָל. ע ס הא ט זי ך אויפגעפלאקער ט או ן דע ר קאמפם־קיט ל הא ט זי ך אנגעהויב ן צעפלאקערן . און דעמאָלט דער פאַס איז טראַנספערד צו אן אנדער טאַנק, וואָס איז געווען קלענערער, און שלאָגן עס.
  אַדאַלאַ באמערקט מיט אַ שמייכל:
  - קלאַס!
  עדיק האט געשריבן:
  אויב די פעסטונג איז אויף די וועג,
  דער שונא האט געבויט...
  מיר דאַרפֿן צו גיין אַרום פון די הינטן -
  נעמען איר אָן שיסערייַ!
  דאָס מײדל האָט אַ װוּנק צו איר יונגן אַנטקעגענער. העלדישע און קלוגע קינדער זענען געווען קעגן אַ גאַנצער אַרמיי. אבער כיטרע און טעכנאָלאָגיע געארבעט גאַנץ גוט קעגן מאָנסטערס.
  דער דריטער טאנק האט געכאפט פייער, דערנאך דער פערט. און ווידער דעטאַניישאַן און ראַפּטשערז. דאָס איז דער אויסלייג פון טויט און פאַרניכטונג, אַזוי ווייַט מיט איין ציל.
  דער וואָריער יינגל גאַנץ לאַדזשיקלי באמערקט:
  - וואָס טאָן מיר דאַרפֿן אַ קאָלעקטיוו? זיי זענען קינדער פּונקט ווי אונדז. נאָר איך האָבן די דערפאַרונג און וויסן פון סענטשעריז, און זיי זענען יונג יוגנט. און עס איז ניט ווערט יקספּאָוזינג זיי צו שעלז מיט יערייניאַם ראַדז.
  די מיידל האט געציטערט:
  - אַלע מענטשן אויף אונדזער היים פּלאַנעט,
  זאָל שטענדיק זיין פריינט ...
  קינדער זאָלן לאַכן
  און לעבן אין אַ פרידלעך וועלט!
  דער קריגערישער יינגל האָט עס אויפגעהויבן און געזונגען:
  קינדער זאָלן לאַכן
  קינדער זאָלן לאַכן
  קינדער זאָלן לאַכן
  און לעבן אין אַ פרידלעך וועלט!
  ד י ביקס ן אוי ף ד י װענט ן פו ן דע ר פעסטונג , האב ן אנגעהויב ן שיסן , אוי ף דע ם אויפגערעגטע ן טאנק . קוואלן פון פייער, צעשטערונג און פלאמינג זאמד האבן זיך אויסגעפלאקערט ארום דעם קאר. און אַ פּאָר פון היץ צו די פאנצער שפּאַלטן אין קראַקס.
  די מיידל אַדאַלאַ באמערקט:
  - דער שונא איז נישט זייער פּינטלעך.
  אָבער, עטלעכע מער שעלז שלאָגן דעם טאַנק. און ס'האט זיך צעשפרייט און אויפגעריסן. אין דעם מאָמענט פון די יקספּלאָוזשאַן, אַ קליינטשיק פּונקט אפגעשיידט פון אים. וַאֲדַלְתָּא אִתְדַּבַּק. די מיטל געניצט דורך די בריליאַנט יינגל פלו אין די מיידל 'ס דלאָניע. אָדער, אין קיין פאַל, אַ יקספּיריאַנסט העלד און דיזיינער וואָס קוקט ווי אַ יינגל.
  עדיק האָט אַ פּליט געטאָן דאָס מיידל אויף דער אַקסל:
  - גוט געטאן, איך געכאפט עס!
  זי האט געלאכט:
  - איר כאַפּן עס, טאָן ניט אָוווערפיש עס!
  און דער מיטל האָט זיך אַרײַנגעכאַפּט אין דעם ייִנגלס פלינקע דלאָניע, ווי אַ מאַקאַקע.
  איצט זענען די קינדער געווען צופרידן. ווי פּלייַערס וואס שלאָגן די באַנק אין רולעט און באקומען גאָלד טשיפּס. אבער עס איז קלאָר אַז ווען איר זענט מאַזלדיק, עס איז שווער צו האַלטן. מיט אַן אויסגעצייכנטן זכרון, האָט עדיק זיך דערמאָנט, אַז אין 20סטן יאָרהונדערט איז ער געווען אַזאַ אַ וואָנצעסיקער מענטש, וואָס האָט נישט געקענט זיינע גרענעצן, און ער האָט דערפאַר באַצאָלט, הגם ער האָט לכתחילה געהאַט מזל. אַזוי, פון קורס, איר דאַרפֿן צו קענען צו אַרויסגאַנג די שפּיל אין צייט אין אַ קאַסינאָ.
  עדיק האָט אָבער פֿאַרשטאַנען, אַז דאָס איז טאַקע נישט קיין שפּיל. און אַז פאַקטיש מלחמה איז נישט אַ רפּג.
  צום ביישפּיל, צוויי העליקאָפּטערס האָבן איצט ארויס אויבן די שלאָס. און זיי ויסקומען גרייט צו ויספאָרשן די געגנט.
  ד י מײדלע ך האב ן זי ך צעקװיטשע ט מי ט פחד :
  ― האָט מורא! מיר קענען באַקומען זיי!
  אדיק האט געלאכט און געענטפערט:
  - עס זענען געווען קילער טאַרגאַץ. קוק ווי מיין ריוזאַבאַל סייבערנעטיק זשוק אַרבעט.
  און דער יינגל האט עס ווידער אנגעהויבן. און די נומער פון העליקאָפּטערס געוואקסן צו זעקס. און זיי זענען געווען סטרימליינד און גרויס.
  אַדאַלאַ טוועעטעד:
  לאזט זיך לויפן,
  אַרמערד טאַנגקס דורך פּאַדאַלז ...
  און דער וועספּ-ווי העליקאָפּטער טשיפּס!
  עדיק האט געשריבן:
  טשעבוראשקא גאנער,
  שאַפּאָקליאַק, ווי אַ פּילאָט,
  דער קראָקאָדיל האט לאָודיד די מאַשין ביקס!
  און אַזוי דער העליקאָפּטער, באקומען אַ זשוק, שלאָגן זיין אַנטקעגענער מיט לופט קאַנאַנז. עס איז געשעדיגט געווארן און האט אנגעהויבן רייכערן. און די אַנדערע העליקאָפּטערס האָבן זיך אָנגעהויבן אַרומדרייען. און עס איז אויף זיי אויך פייַער, און זיי ענטפֿערן. דאָ קומט דער שפּאַס. אײנע ר פו ן ד י שרײבע ר הא ט שוי ן אנגעהויב ן פאלן , איבערלאזנדי ק א רויכיק ע עק .
  און הינטער איר קומט אן אנדער. דאָס איז באמת שפּאַס און אינטערנעץ וואָרפער.
  דער יינגל האָט אַ נײַד געטאָן צו זיין חבר:
  - ווי איז די דיסאַסעמבאַל?
  אדאלה האט געמורמלט:
  - מאַזלדיק!
  עדיק האָט זיך באַליידיקט און אויסגעפּוצט די רויטע באַקן:
  - אפשר קענסטו זאגן עפעס אנדערש, פרייע?
  דאָס מײדל האָט געקלאַפּט מיט איר דורכזיכטיקן העלם, אָבער איז געבליבן שטיל. דערווייל זענען צוויי העליקאפטערס געפאלן אין איינמאל. או ן אײנע ר הא ט געשלאג ן דע ם שלאס , אוי ך געשעדיג ט ד י ביקס ן גלײ ך .
  דער יינגל גאון האָט געציטערט:
  - שטימען, קלוג!
  האָט דאָס מיידל געענטפערט:
  - עס איז מעגלעך אַז עס איז קלוג, און ווי קענען איר נישט שטיצן עס!
  די לעצטע צוויי העליקאָפּטערס האָבן זיך צונויפגעטראָפן מיט קראפט און האָבן זיך גלײַך אויפגעריסן. און ווידער איז געווען אַ בליץ. דאס איז געוואלדיג!
  עדיק האט געזונגען:
  גרויס זשעני, טייערע מאַזל,
  און אין דער זעלביקער צייט, מענטש ...
  פּאָעזיע לירישע סטרינגס,
  צו האָבן אַ יאָרהונדערט ווערט פון די האַרץ!
  אַזוי די רגע קייַלעכיק געגאנגען אין טויווע פון די העלדיש קינדער. און די קאָנטראָל סופּערבאַג מיט די שפּאָן אומגעקערט צו די יינגל ס דלאָניע.
  די מיידל האט געזאגט:
  - יא, מיר טוען גוט. אָבער דער שונא קען אפילו האָבן אַ דזשאָקער אין זיין קעשענע!
  עדיק האט געענטפערט מיט א שמייכל:
  - כ׳האב געקענט אײן װיץ. אָדער גאַנץ, ניט נאָר איינער. עס זענען געווען שאַץ ווי דאָס אין שפּילערייַ און קינאָ!
  די שלאָס טויערן האָבן זיך ווידער געעפנט. דאָס מאָל, גרעסערע מאָנסטערס אַרויסקומען פון זיי. ז ײ האב ן זי ך אפיל ו געבויג ן צ ו ארויסקריכן .
  אין דעם פאַל, גיין ראָובאַץ!
  דער יינגל גאון האט אויסגערופן:
  - עוואַנגעליאָן !
  פרעגט דאָס מיידל פאַרוואונדערט:
  - וואס?
  עדיק האָט דערקלערט מיט אַ שמייכל:
  - די אַנימאַטעד סעריע איז געווען פילמד אויף דעם פּלאַנעט ווו איך קומען פון. און דאָרט זענען געווען אַזאַ גרויס ראָובאַץ אויך!
  אַדאַלאַ האט געשריבן:
  - דיין פּלאַנעט איז אַמייזינג. איר האָט אַמאָל געזאָגט אַז איר האָט מער ווי צוויי הונדערט לענדער.
  האט דער יינגל געענטפערט מיט א זיפץ:
  - יאָ, ליידער, אַזוי איז עס.
  דאָס מיידל האָט זיך פאַרטראַכט:
  - פארוואס ליידער ? אפֿשר נאָר גליק. ווייַל עס איז גרויס צו האָבן אַזוי פילע לענדער און קאַלטשערז אויף איין פּלאַנעט!
  עדיק האט געשריבן:
  ― נײן! ניט זייער גרויס. מענטשן קעמפן צו אָפט און נוצן די פויסט. אַז איז, איך געוואלט צו זאָגן אַז פאַרשידענע לענדער אויך אָפט קאָנפליקט און וואַרפן מיסאַלז אויף יעדער אנדערער.
  אַדאַלאַ האָט באַמערקט מיט אַ זיפץ:
  - יאָ עס ...
  דער וואָריער יינגל האָט באַשטימענדיק פאַרענדיקט:
  ― שאַנד! אין דער דערווייל, לאָזן אונדז באַקומען צו די ראָובאַץ!
  און אין פאַקט, אַ גאַנץ טוץ עלעקטראָניש מאָנסטערס זענען ארויס. און זיי האָבן אַזוי פילע וועפּאַנז אַז זיי קענען צעשטערן אַ גאַנץ שטאָט.
  עדיק האט געשריבן:
  - מע ן דאר ף א ן אנדער ע צוגאנג ן קעג ן ז ײ .
  און דאָס ייִנגל האָט אַרױסגענומען פֿון קעשענע אַ קלײן מיטל מיט אַן אַנטענע.
  פרעגט דאָס מיידל פאַרוואונדערט:
  - וואס איז דאס?
  עדיק האט געענטפערט מיט א שמייכל:
  - א טרעגער פון שנעל אָבער דעסטרוקטיווע ווירוסעס!
  אַדאַלאַ טוועעטעד צוריק:
  - אָ, וואָס ווירוסעס, ווירוסעס, שעדלעך ווירוסעס !
  דער בחור האט פארריכט:
  ― נײן! אונדזער ציל איז צו באַשיצן גוטסקייט, און נישט צו שאַטן מענטשן, אָדער סייקאַלס , אָדער אפילו זייער ראָובאַץ!
  און דער יינגל זשעני פייערד אַ ומזעיק שטראַל צו די טערמינאַטאָרס.
  איך געדענק פילמען וועגן ראָובאַץ און אנדערע. און דאָ איר קענען נישט טייַנען אַז עס איז אַ אַוואַנסירטע שטראַל.
  עדיק האָט אָנגעפירט מיט אַ שטראַל אויף גרויס ראָובאַץ, יעדער די גרייס פון אַ נייַן-סטאָרי בנין . און ער איז געראָטן. אײנע ר פו ן ד י טערמינאטע ר הא ט זי ך מיטאמא ל געפרויר ן או ן אנגעהויב ן אראפגײן . און הינטער אים אנדערן.
  דער בחור האט געזונגען מיט א שמייכל:
  שעה פון מזל -
  עס איז צייט צו שפּילן!
  שעה פון מזל -
  פּרוּווט נישט צו וויסט דעם שעה!
  די מיידל, וואַטשינג די ראָובאַץ פרירן און פאַלן, רייזינג שטויב און צעוואָרפן צעבראכן טיילן ווען זיי שלאָגן די פּלאַטעס, באמערקט:
  - יאָ, עס איז טעכניש!
  עדיק האָט זיך געכאַפּט מיט אַ שמייכל:
  - יאָ, טעכנאָלאָגיע דיסיידז אַלץ בעשאַס די ריקאַנסטראַקשאַן צייַט!
  אדאל האט געענטפערט:
  ― נײן! מענטשן און פּערסאַנעל באַשליסן אַלץ! און אין דער זעלביקער צייַט, ניט אַלע!
  און דאָס מײדל האָט אױך אַרױסגענומען פֿון קעשענע עפּעס װאָס גלײַכט מיט אַ רוביקס קוב און עס אָנגעהויבן שפּין.
  די טערמינאַטאָר ראָובאַץ קאַליידיד ווידער, און זיי זענען געווען ענוועלאַפּט אין אַ גאַנץ גלאָוינג נעץ וואָס פינקלען און ווייברייטיד. און דעמאָלט די קאַמבאַט וועהיקלעס אנגעהויבן צו צעברעקלען און פליען אין קליין ברעקלעך. וואָס, אין קער, אויך עקספּלאָדעד, און פראַגמאַנץ זענען געפלויגן, ווי אַן אייז פלאָו וואָס איז געקומען אונטער די קראַשינג קלאַפּ פון אַ האָקי שטערן ס שטעקן.
  אַדאַלאַ געמאכט די אַדזשאַסטמאַנט און באמערקט:
  - איצט מיר קענען ווערן ומזעיק פֿאַר אַ פּאָר פון מינוט!
  האט דער יינגל גאון געענטפערט:
  - ניט די מערסט אַוואַנסירטע מיטל, מיר וועלן זיין קענטיק אין ינפרערעד ליכט. קום אויף, איך'ד בעסער טאָן די סעטאַפּ.
  אין דעם מאָמענט, אַ ראַש איז געהערט פון הינטער די פּאָר. ייִנגלעך און מײדלעך האָבן זיך באַװיזן אין קאַמבאַט־קאָסטומז. ם׳זײנע ן געװע ן נא ר א צענדלי ק פו ן ז ײ או ן ז ײ זײנע ן ניש ט געװע ן עלטערע ר װ י א פּאָר , כאטש ן אי ן אויםזען . אבער אין דער זעלביקער צייַט, די קינדער האָבן גאַנץ לייַטיש וואָפן. לאַזער מאַשין גאַנז, בלאַסטערס, אַנייאַליישאַן קליינטשיק אַרבעס-שייפּט גראַניידז. יא, די בחורים דא זענען קלאר נישט פשוטע. און אפילו טריינד אין באַטאַלז אין די ווירטואַל וועלט !
  אדיק האט אויסגערופן:
  - בחורים, זײט אכטונג, אנדערש װערט איר געשלאגן! עס זענען וועפּאַנז דאָ וואָס קענען דורכנעמען דיין שלאַכט סוץ.
  די קריגערישע קינדער האבן זיך געלעגן. ליכט שטראַלן האָבן געבליצט דורך די לופט און לאַזער קאַנאַנז האָבן אנגעהויבן צו פייערן.
  ז ײ האב ן אנגעהויב ן קלאפ ן אל ץ װא ס הא ט זי ך באװעגט . אפילו אין שטויב.
  אַדאַלאַ טוועעטעד:
  - אזוי. עס איז דאָ אַ הויך געדיכטקייַט פון פייַער.
  א פּאָר פון סערווייווינג טערמינאַטאָר ראָובאַץ זענען שלאָגן דורך זייער אייגן גאַנז. או ן ז ײ האב ן זי ך געבראכ ט אי ן פלאמען , או ן ז ײ האב ן אנגעהויב ן ברענען . איינער ס קאָפּ איז אַוועק, געפלויגן הויך און שפּאַן ווי אַ שפּיץ.
  די קידס מיט די לאַזער גאַנז כייקאַלד. משמעות עס געקוקט אַ פּלאַץ פון שפּאַס. כאָטש אײן מײדל איז געכאַפּט געװאָרן מיט אַ שראַפּעל, האָט זי אומזיסט אױפֿגעהױבן דעם קאָפּ אין אַ דורכזיכטיקן העלם, און איר ראָזע, קינדערישע באַק איז פֿאַרברענט געװאָרן.
  האט דער קריגער אויסגערופן:
  - אַנטיק !
  אַדאַלאַ האָט מסכים געווען:
  - טשערנאָדירנאָ פשוט!
  דער וואָריער יינגל ספּרייד אַ רער פון רידזשענערייטינג פּאַפּ אויף די מיידל ס פארברענט און שנייַדן באַק. און כּמעט טייקעף די שעדיקן געהיילט, און דעמאָלט די גלאַט הויט פון די יונג וואָריער סמודד אויס, געלאזן קיין שפּור.
  די מיידל האט קוועטשן מיט אַ שמייכל:
  - וויסנשאַפֿט, אָבער!
  עדיק האָט באַמערקט, קרימענענדיק מיט זײַן גלאַטן שטערן, אין וועלכן עס איז געווען דער זכרון און דערלעבונג פֿון אַ סך יאָרהונדערטער:
  - סייקאַלז זענען נישט אַזוי פּשוט. מיר קען האָבן פּראָבלעמס.
  אַדאַלאַ טוועעטעד צוריק:
  - כאָטש מיר קענען נישט סאָלווע אַלע אונדזער פּראָבלעמס,
  ניט סאַלווינג אַלע פּראָבלעמס ...
  אָבער אַלעמען וועט זיין צופרידן
  אַלעמען וועט האָבן מער שפּאַס!
  או ן װידע ר האב ן זי ך געעפנ ט ד י טויער ן פו ן דע ר מיטלאלטע ר שלאס . און פון דארט איז געקומען נאך א חידוש. אין דעם פאַל, עס איז געווען ריזיק טיראַננאָסאַורס. און וואָריערז אין קאַמבאַט סוץ געזעסן אויף זיי.
  אַדאַלאַ האָט געקרעכצט:
  - סייקאַלז!
  עדיק האָט זיך געכאַפּט אין איינעם:
  - עס קוקט זייער פיל ווי אַז. מיט דיינאַסאָרז זיי זענען געפערלעך.
  די קריגערישע קינדער האָבן געזונגען אין כאָר:
  דיינאַסאָרז, דיינאַסאָרז,
  אפֿשר איר לעבן אין אפריקע!
  איר קייַען אָראַנדזשאַז פֿאַר פרישטיק,
  דיינאַסאָרז, דיינאַסאָרז!
  סייקאַלז זענען ענלעך אין פאָרעם צו יומאַנז, אָבער גרעסערע און העכער. און אויף יעדער האַנט זײַנען געװען אַזױ פֿיל װי זעקס פֿינגער, און די גרעסטע געדיכטע פֿאַלאַנגען זײַנען געװען אַנטקעגן דעם אַנדערן.
  זייער גרויזאַם באשעפענישן.
  אַדאַלאַ טוועעטעד:
  ― איך האָב אַ ביסל מורא פֿאַר זײ!
  אין ענטפער האט עדיק געזונגען:
  איך טאָן ניט פֿאַרשטיין ווי פיל צו זיין אַ פּאַכדן,
  א שטאַרק וואָריער איז געבוירן פֿאַר שלאַכט ...
  מורא איז שוואַכקייַט, און דעריבער -
  די, וואָס האָבן מורא, זענען שוין דערשלאָגן!
  די קינדער־מלחמהדיקע האָבן געציטערט:
  מיר וועלן נישט זיין דערשראָקן פון מאָנסטערס
  געבוירן מיט אַ שטראַל ביקס אין די הענט ...
  קנייטס שטענדיק געוואוסט ווי צו קעמפן,
  זאל דער שונא זיין א נאַר אויף אייביק!
  דיינאַסאָרז פון ריזיק גרייס זענען אַפּראָוטשינג. או ן אפיל ו ד י דאזיק ע טרעטנדיק ע שרץ , זענע ן אויפגעשפרונגען .
  דער יינגל קאַמאַנדער נאַדאַד צו אַדאַלאַ :
  דאָ דײַן רוביקס קוב !
  די גערלז טוועעטעד:
  ― פֿאַר װאָס איז דאָס?
  עדוואַרד סאַנג אין ענטפער:
  צוליב דעם גליק, פֿאַר אונדזער צוליב,
  אויב מיר וועלן עס ...
  פרעג מיך גארנישט
  פרעג נישט, דערפין גארנישט!
  די קריגערישע קינדער האבן װידער געלאכט, װי עס װאלט פארגעגאנגען א שפײז שפיל.
  דער וואָריער יינגל, וואָס איז געווען אויף דער זייַט אין אַ קאַמבאַט פּאַסן, באמערקט מיט אַ מאַראַנץ ספּעק, קרימענ זיך אויף זיין קינדיש, אָבער בראַווע און קיוט פּנים:
  - אויב מיר אַלע דיסקוטירן די אָרדערס פון קאַמאַנדערז, ספּעציעל בעשאַס שלאַכט, די דיסציפּלין וועט גאָר פאַרשווינדן.
  דאָס קריגערישע מײדל האָט זיך שױן נישט געטענהט, האָט איבערגעגעבן איר רוביקס קוב . עדיק האט עס אויפגעהויבן און געזונגען:
  מיר וועלן צעשטערן דעם פייַנט מיט איין קלאַפּ,
  מיר וועלן באַשטעטיקן אונדזער כבוד מיט אַ קיל שווערד ...
  עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז מיר דיפיטיד די סייקאַלז -
  זאל ס צעברעכן די דיינאַסאָרז אין ברעקלעך!
  און דער יינגל זשעני האט גענומען דריקן מיט די פלינקע הענט אויף די קנעפל פון דעם מאדנע קוב. און די ריזיק און בייז טיראַננאָסאַורס געקומען נעענטער און נעענטער צו די דיטאַטשמאַנט פון קינד וואָריערז. און די גרויסע בייקס, צוויי און אַ האַלב מעטער הויך, האָבן שוין אָנגעהויבן שיסן פון זייערע קיל-סאַפיסטיקירטע לאַזער-מאַשין-געווער.
  אַדאַלאַ טוועעטעד:
  דיין גורל איז אין די וואָג,
  מאָנסטערס זענען קעגן אונדז!
  אבער דאַנקען גאָט איך האָבן פריינט
  אבער דאַנקען גאָט איך האָבן פריינט!
  און זיי וועלן שלאָגן אַזאַ אַ קלאַפּ,
  ביז ס'איז נישט צו שפעט!
  און דאַן האָבן די דריי טיראַננאָסאַורס וואָס זענען געגאַנגען אין פראָנט פּלוצעם זיך אַרומגעדרייט און זיך אַטאַקירט איינער דעם אַנדערן. או ן ז ײ האב ן אנגעהויב ן רײס ן ד י שטארק ע גרויע , ברוינ־געפלעצט ע הויט , מי ט ד י קלױען . די סייקאַלז פליען אַוועק די מאָנסטערס און אנגעהויבן צו שלאָגן אין אַ פּאַסיק. אנדערע טיראַננאָסאַורס אנגעהויבן צו באַפאַלן זיי, און זיי טאַקע געבן אין, ברעכן די ביינער און מאָל די פלייש פון די דיפיטיד ייליאַנז.
  אַדאַלאַ האָט באַמערקט מיט אַ זיפץ:
  - עס איז שרעקלעך!
  א קריגערישער יינגל מיט רויטע האר האט געזונגען:
  - מלחמה מאכט לעבן שרעקלעך,
  און דער טויט איז ווערט און שיין!
  דא האט עדיק ווידער עפעס געדרימלט אין דעם רוביקס קוב . און ווידער, אנדערע טיראַננאָסאַורס ראַשט איינער דעם אנדערן און ביסל. אין דער זעלביקער צייַט זיי דראַפּט די בייקס. ז ײ האב ן געפרואװ ט צוריקשיסן . אבער זייער פייַער איז נישט זייער עפעקטיוו קעגן אַזאַ מאָנסטערס.
  ד י קינדע ר האב ן פרײדי ק געזונגען :
  אומזיסט גלויבט דער שונא
  וואָס קענען ברעכן אונדז העלדיש ...
  ער וואס איז העלדיש אנפאלן אין שלאַכט -
  מיר וועלן שלאָגן אונדזער פיינט ופגעקאָכט!
  אבער אין דעם פאַל, די שונאים פון די סייקאַלז זענען יקסטערמאַנייטאַד און שאָס יעדער אנדערער. און זיי זענען קראַשט דורך טיראַננאָסאַורס. און אַזאַ כאַאָס איז געווען. און די בלוט פון דיינאַסאָרז איז גרין און בלוי, און די בלוט פון סייקאַלז איז געווען מאַראַנץ. אײנער פון זײ האט פארלוירן זײן העלם. און אַ זייער מיאוס פּנים איז געווען קענטיק, כאָטש וויידלי דערמאנט פון אַ מענטש. אבער מיט טאַטוז און קריפּי באשעפענישן.
  אַדאַלאַ האָט געקרעכצט:
  - יא, די באשעפענישן זענען נישט זייער אָנגענעם, און זיי זענען אַזוי דערוואַקסן!
  האט עדיק געענטפערט מיט זיכערקייט:
  "איך האף איך וועל קיינמאָל ווערן אַ דערוואַקסן, פיל ווייניקער אַן אַלט מענטש!" עס איז אַ וועג פֿאַר אונדזער מאַנשאַפֿט נישט צו וואַקסן אַרויף, לפּחות אין גוף!
  די קינדער האָבן געזונגען אין כאָר:
  דערוואַקסענע, פון קורס, זענען נאַר
  עס איז ניט דאַרפֿן צו וואַקסן אַ באָרד ...
  מיר, קינדער, קענען נישט פאַרגינענ זיך צו גאָלן,
  צו זיין ימאָרטאַל איז אַן אייביק באַלוינונג!
  איצט די שלאָס ס אַרטילעריע אנגעהויבן צו שלאָגן זייַן אייגן טרופּס, און האט עס מיט קאָלאָסאַל צאָרן.
  פּלוצלינג האָבן זיך באַוויזן אויף די ווענט שווערע ביקסן, און מען האָט אָנגעהויבן אַרויסוואַרפן מתנות, וואָס האָבן אויסגעבראָכן ווי מיניאַטורע אַטאָמישע באָמבס, און אַפֿילו כאַראַקטעריסטישע שוועמלעך האָבן זיך אויפגעהויבן!
  אַדאַלאַ האָט געזונגען מיט שרעק:
  יאָדער מלחמה, יאָדער מלחמה,
  דו ביסט די מאַכט פון גהעננאַ, אַזוי שרעקלעך,
  גלויבן מיר, מענטשן טאָן ניט דאַרפֿן עס!
  עדיק האָט זיך אַ נײַד געטאָן, ער האָט געהאַט אַ מאָדע, ליכטיקע, אַ ביסל גאָלדענע שערן. אַ זייער זיס יינגל, וואָס קען מיט זיין שיין, מלאך פּנים שטערן אין קאַמערשאַלז. דורך דעם וועג, ער איז געווען פילמד אונטער אנדערע צושטאנדן און אַדווענטשערז.
  און אַלץ אַרום האָט גערויכערט, און שטראָמען פֿון רויך האָבן זיך אױפֿגעהױבן.
  האט די קריגערישע מיידל געפרעגט עדיק:
  - װי אזוי װעלן מיר נעמען די דאזיקע פעסטונג? שטילערהייט, אָדער וואָס?
  דער יינגל גאון האט געענטפערט מיט א שמייכל:
  - נישט עכט! אלא, פֿאַרקערט, מיט געזונט!
  א וואָריער יינגל מיט אַן אָדלער אויסגעשטרעקט אויף זיין באַק איז געווען סאַפּרייזד:
  ― װאָסער קלאַנג? אפֿשר אַלטראַסאַונד?
  עדיק האט געשריבן:
  ― נײן! מיר וועלן נוצן היפּערסאָונד! דאָס, איך טראַכטן, איר וועט ווי.
  די יונגע קריגערס האבן געלאכט און געזאגט:
  ווייקן די בייק אין זידלען ,
  און טייטן די גלענצנדיק ...
  פאַרשטייַפן די ניסלעך טייטלי
  און דער הונט האָט געבילט!
  אבע ר דא ן האב ן זי ך װידע ר געעפנ ט ד י שלאס טױערן , צו ם אפט ן מאל . או ן פו ן ז ײ הא ט זי ך ארויסגעקראכ ן א מעכאנישע ר בויע ־ קאנסטרוקטאר , פו ן קאלאסאל ע פארמאט . און זיין מויל איז גרעסער ווי אַז פון אַ זיירע וואַלפיש. און די ציין, ווי ריזיקע בורן, דרייען זיך און זשומען, און פינקלען אין דער לופט.
  דאָס איז אן אנדער פאַרזעעניש פון סייבערנעטיקס.
  אַדאַלאַ האָט באַמערקט, לעקן אירע שאַרלעכ רויטע ליפן מיט איר צונג:
  - איך האט ניט דערוואַרטן דעם, וואָס אַ יבערראַשן!
  די קריגערישע קינדער האָבן זיך דערפרייען און אפילו געזונגען מיט התלהבות:
  קענען איר ימאַדזשאַן וואָס די סיטואַציע איז?
  אַלץ וואָס וועט קומען אמת איז באקאנט צו אונדז אין שטייַגן ...
  און פארוואס דאן ספקות, דאגות,
  אַלץ אין דער וועלט איז סקעדזשולד!
  און מיר אַנטקעגנשטעלנ די סטאָרמז,
  פון וואָס און וואָס ...
  לעבן אין דער וועלט אָן סאַפּרייזיז,
  אוממעגלעך פֿאַר ווער עס יז!
  גוט גליק, שלעכט גליק.
  לאמי ר שפרינגע ן בריס ק - ארוי ף או ן אראפ !
  נאָר אַזוי, און ניט אַנדערש,
  נאָר אַזוי, און ניט אַנדערש,
  לאנג לעבן יבערראַשן!
  יבערראַשן, יבערראַשן!
  לאנג לעבן יבערראַשן!
  יבערראַשן, יבערראַשן
  לאנג לעבן יבערראַשן!
  
  NINJA Girls קעגן די ברייטהאַרציק פאַרזעעניש
  אַנאָטאַציע
  די אַדווענטשערז פון אַ גלענצנדיק פיר נינדזשאַ גערלז און צוזאַמען מיוטאַנץ קעגן אַ גאַנץ באַנדע פון מאָנסטערס און די מערסט געפערלעך פּלאַץ זעלנער, און אנדערע קעגנערס.
  . קאפיטל נומ 1
  אין באַזונדער, זיי באַשלאָסן צו קעמפן די פאַרזעעניש ברייטהאַרציק און זיין פייטינג פּאָר פון מיוטאַנץ.
  זיי האבן פאקטיש פּלאַננעד צו פאַרברענען אַ גאַנץ שטאָט ניצן גראַוויטיישאַנאַל פּאַמפּט לאַזער וועפּאַנז.
  נו, דאָס איז אויך אַ טשיקאַווע פּאַסירונג. דערצו, די פאַרזעעניש ברייטהאַרציק אויך גערופֿן שטאָל זעלנער פון די נול ויסמעסטונג.
  עליזאַבעטה איז אויפֿגעשפּרונגען און האָט אַרײַנגעשלאָגן איר נאַקעט פּיאַטע אין מאָגן פֿונעם שטאָל זעלנער. די פּראַל האט געקלאפט דעם אייַזן.
  דער ברוט האט זיך צוגעבויגן, נאר זיך גלײך אויסגעגלײכט און געלאכט:
  - נישטיק, ערדישע פרוי!
  עלענאַ האָט זיך באַוועגט איר שין אין די חופּן פֿון איר אַנטקעגענער. אבער איך האב געטראפען האַרט, צומיש מעטאַל וואָס ראַנג. און זי האָט אפילו געפילט אַ ביסל ווייטיק.
  די רויטהאָריקע מלכּה האָט געזאָגט:
  - דאָס איז אַ מענטש מיט פּילקע פון שטאָל!
  קאטערי ן הא ט אוי ך געשלאג ן דע ם פאנצער ן פארזע ן אי ן קאפ . און זי האָט עס ניט געקענט אַראָפּנעמען, זי איז אַוועקגעפֿלױגן, געשריגן:
  - א מענטש איז האַרדער ווי אַ שטיין!
  Euphrosine אויך אריבערגעפארן די שטאָל וואָריער, דאָס מאָל פּערפאָרמינג אַ ויסקערן. דער ברוט איז צוזאמגעפאלן מיט א קראך, אבער דאן איז גלייך אויפגעשפרונגען. או ן דע ר קאמ ף הא ט זי ך פארבליב ן מי ט נײע , פראנטישע , האריקע ן קראפט .
  דאָס מיידל האָט עס גענומען און געזונגען:
  - יאָ, מיר וויסן ווי צו קעמפן,
  אָבער מיר טאָן ניט וועלן אַז עס זאָל פּאַסירן ווידער ...
  די מײדלעך זײַנען געפֿאַלן אין שלאַכט,
  און זיי האָבן אָנגעפילט די רוט!
  עליזאַבעטה האָט זיך געענטפערט מיט אַ טויגיקייט אַוועקשפרינגען, און די צוויי שטאלנער וואָריערס האָבן זיך צונויפגעטראָפן מיט די קעפּ, אַזוי פיל, אַז פֿונקען זענען געפֿלויגן אין אַלע ריכטונגען.
  דאָס מיידל מיט בלויע האָר האָט געציטערט:
  - מעטאַל קענען אויך זיין יקספּאָוזד צו עלעקטרע.
  און זי האָט עס גענומען און מיט דער רעכטער האַנט אַרײַנגעלאָשן די דאַגער אין די דראָטן... דאָס זעלבע האָט עלענאַ געטאָן. און דעמאָלט די עלעקטריקאַל סערקאַץ געפאלן אויף די שטאָל וואָריערז, און אַ אַגרעסיוו, קלאַפּ אָפּזאָגן סוועפּט דורך זיי. און די שטאָל מאָנסטערס אנגעהויבן צו שייַנען רויט הייס.
  דעמאל ט זײנע ן ז ײ דורכגעגאנגע ן אי ן שפאלטן , או ן געפרויר ן װ י שטויב .
  קאַטערין האָט באַמערקט, וואַרפן איר בומעראַנג אויף די דראָטן. קאָזינג זיי צו פאַלן און פּרעגלען מאָנסטערס:
  - מיר דיסייבאַל געפערלעך פייטערז!
  יופראסינע האט געשריבן:
  - פֿאַר בוילעט דערגרייכונגען אין פּלאַץ שלאַכט!
  און ער וועט אויך וואַרפן זיין טאַלאַנט צו זיינע שונאים.
  אין קיין פאַל, די וואָריערז פון שטאָל זענען פאַרטיק. און די וואָריערז ראַטעווען די וועלט ווידער.
  דער הויפט שונא האט זיך שוין צוגעגרייט צו שיסן א טויטליכע באטעריע מיט א ספעציעלע גענעראַטאָר וואס האט געארבעט דורך איינצונעמען גראוויטאָנס פון דער ערד און פון אנדערע פלאנעטן.
  און ווי די רעצייעך אָפּזאָגן וועט קער אויף. און די אַטמאָספער האָט זיך אָנגעהויבן צו אָסילירן, און די לופט איז געוואָרן אַ סך הייסער. או ן ע ס אי ז געװע ן , װ י ס׳זײנע ן דורכגעלאפ ן קרעקן , פו ל מי ט שטראלנדיקע ר ליכט .
  עליזאַבעטה האָט געזאָגט:
  - אזוי! זאל ס קעמפן גייז!
  פאר איר האט זיך באוויזן א גרויסער מוטאנט, אויסגעזעהן ווי א גאריללע, מיט א געפאנגענע פנים. ע ר הא ט זי ך צוגעלאפ ן צ ו דע ר מײדל , או ן זײע ר שנעלע ר או ן טײל . עליזאַבעטה איז צוריקגעשפּרונגען, זי טריפּט. און די גאָריללאַ איז צופאַלן, צעשפּרייט אויף די ייבערפלאַך.
  דאָס מײדל מיט בלויע האָר האָט געשפּרײט, און איר מוטאַנט שפּײַז האָט געמאַכט די גאָריללאַ, װאָס איז אױפֿגעשטאַנען, װידער אַראָפּפֿאַלן. און אַחוץ דעם, איז זײַן קאָפּ נאָר אַרײַן אין דער אָפּפאַל .
  אן אנדער מוטאַנט חיה, מער גענוי, אַ געמיש פון מענטש און כייַע, האט די קאָפּ פון אַ וואָלף. און ער געפרוווט צו באַפאַלן עלענאַ. דאָס מײדל מיט רױטע האָר איז געפֿאַלן אױפֿן רוקן און אַ װאָרף איבער זיך דאָס מאָנסטער. ער איז אריבערגעפלויגן און ארײנגעפאלן אין א לאמפ. און האט געשריגן ווי א געשלאגן הונט.
  עופראָסינע האָט געשלאָגן דעם מוטאַנט וואָלף אין קאָפּ מיט אַ ציגל. עס שפּאַלטן.
  די מיידל האט געציטערט:
  - ציגל, ציגל!
  איר זענט נישט דער וויי פון אַ וואָלף - בעסער שווייַגן!
  קאַטערין באמערקט מיט אַ שמייכלען ווי די מוטאַנט גאָריללאַ געפרוווט צו שטיין אַרויף. זי האט זיך אריבערגעצויגן צװישן די פיס, אים געמאכט צו שפרינגן. און דאַן האָט זי אויסגעדרייט איר קעגנער אויף קאָפּ.
  נאָך וואָס, זיי, צוזאַמען מיט עליזאַבעטה, קיצלעד די כילז פון די מיוטאַנט כייַע מיט דאַגערז.
  און די חיה וועט לאַכן און לאַכן. און עס איז ממש צעמענטעד אין די אָפּפאַל קענען .
  די מײדלעך האבן אנגעכאפט דעם װאלף בײם האלדז און אים געװארפן אויף דער גערילע. װידע ר האב ן ז ײ זי ך צוזאמע ן או ן זי ך איבערגעקערט . אַלע פיר בעאַוטיעס צוגעגעבן נאַקעט כילז. און אַ פּאָר פון מיוטאַנץ ראָולד אין הויך גיכקייַט און פלאַפּט אין די טייַך.
  עלענאַ האָט געזונגען:
  ― װי נאָר איך שלאָג אײַך אַרײַן אין שטערן, װעסטו גײן אַראָפּ!
  און די מײדלעך האָבן זיך צוגעלאָפֿן. און אָט איז ער, דער הויפּט-ראָשע שטשעדרי. ער האלט אין די הענט א שווערן בלאסטער. און פון אים, ווי אויב בלאַסטיד דורך אַן ענערגיע לויפן. דערצו איז שטשעדרי אלײן אין פאנצער פאנצער, װי אויך אין א מאסק און פאנצער.
  די גערלז, שפּרינגען און דאַדזשינג , דאַדזש די מאָרד שטראַלן. און זייערע נאַקעט, קייַלעכיק, ראָזעווע כילז פלאַשט אַזוי פיל.
  עליזאבעט האט געװארפן א בומעראנג אויפן שונא. ער האט אויף אים געשאסן. אבער די וואָפן געגאנגען צו די זייַט און שלאָגן אַ פאַרקער ליכט. מען האט אפגעשניטן דער שטאנג, און דער דריי-אויגער מיטל וואס ווייזן וועג פארקער האט געטראגן דעם גבאי אויפן קאפ, באדעקט מיט א העלם.
  עלענאַ, דערזען אַז דער שונא איז דערשטוינט געוואָרן, האָט אַרײַנגעוואָרפן דעם שטריק פאַרדרייט אין אַ לאסאָ און געכאַפּט דעם בלאַסטער. זי האט שארף געצויגן און עס ארויסגעריסן פון דער פאן.
  דערנאָך האָט זי געזונגען:
  - פו ן ד י מײדלע ך פאזע ,
  אכזריותדיקע פאות...
  עס איז אוממעגלעך צו לאָזן, גלויבן מיר,
  שלאָגן די ניקאַל
  שלאָגן די ניקאַל!
  עס איז נישט שווער צו לייגן אַ מענטש צו בעט!
  דע ר ברײטע ר אי ז געװע ן אויםװאונדערט . די נינדזשאַ גערלז גענומען עס און שלאָגן עס מיט זייער נאַקעט טאָעס. און זיי האָבן ממש אַראָפּגעבראַכט דעם פאַרברעכער מיט זייער קוואַרטעט. נאָך וואָס, מיר שפּרינגען צו די גענעראַטאָר. עליזאַבעטה האָט געפּרוּווט עס אַוועקצושטעלן ווען דער שטראם האָט איר געטראָפן. און די מוטאַנט מיידל שפּרינגען צוריק און טשיפּער:
  - כבוד צו די נינדזשאַ גערלז,
  כבוד צו די קאַמבאַט העלדן!
  עלענאַ האט אַ וואָרף אַ שליסל אויף די גענעראַטאָר, גענומען עס אַרויף פון די אַספאָלט. ע ס אי ז פארבײגעפלויג ט געװארן , געשלאג ן או ן געבראכ ט א קורצע ר קרײז .
  דאָס מיידל מיט רויטע האָר האָט געציטערט:
  - איך סאָלווע די פּראָבלעם ניט פשוט, אָבער זייער פּשוט!
  די לופט טעמפּעראַטור איז שוין נישט אַזוי הייס. דערװײ ל האב ן ד י מײדלע ך װידע ר אנגעהויב ן שפילן .
  דאָ ס אן אנדער מיסיע. א ערנסט קעגנער איז ארויס אין די פּנים פון אַ ראָבאָט פאַרזעעניש. און דעם פאַרזעעניש איז זייער געפערלעך. ער האט גענומען די בילד פון אַ דזשעט פייטער, און לאָמיר נוצן לאַזער שטראַלן צו שלאָגן איינער פון די גרויס, ווירטואַל שטעט, דימאַלישינג סקייסקרייפּערז.
  דאָ אַ שטראָם פון ענערגיע דיסטרויז אַ גרויס, מאַלטי-סטאָרי בנין, דימאַלישינג ביידע באַטאָנען און מעטאַל.
  עלענאַ באמערקט, קוק אין דעם מיט אַדמעריישאַן:
  ― װיפֿל ענערגיע ער האָט!
  האָט עליזאַבעטה געענטפערט מיט אַ זיפץ:
  - איצט דארפן מיר אליין עפעס קריגן קעגן אים!
  קאַטערין האָט זיך געכײַכט און אַרויסגעצויגן אַ זייער ערנסטן מיליטערישן וואָפן:
  - דאָס איז אַ כייפּערלאַסער מאַשין! שלאָגן די פייַנט מיט די ענערגיע פון קוואַרק פוסיאָן!
  יופראסין האט א ניד געטאן:
  - דאָס איז פּונקט רעכט! קום, לאָמיר נעמען דעם שונא און אים הרגענען!
  עליזאַבעטה האָט זיך אַ נײַד געטאָן, און אין אירע הענט האָט זיך באַוויזן אַ זייער קיל סאַפיסטיקירטע ביקס. די מיוטאַנט מיידל האָט געזאָגט:
  - דאָס איז אַ שטראַל קאַנאָן, מיט היפּערנוקלעאַר פּאַמפּינג!
  ד י אנדער ע צװ ײ מײדלע ך האב ן אוי ך געקראג ן שטימע . און ווען זיי נעמען די ראָבאָט וואָס דיסטרויז די שטאָט, זיי וועלן שלאָגן איר.
  זיי האבן עס, פון קורס. אבער עפּעס אומגעריכט געטראפן. די קאַמבאַט ראַדיאַציע שלאָגן די ראָבאָט, אָבער איז מיד שפיגלט דורך עטלעכע זייער שטאַרק פּראַטעקטיוו שלאַבאַן.
  או ן ד י מײדלע ך האב ן זי ך דערפיל ט מי ט גרוים ע היץ .
  עלענאַ האָט געזונגען:
  ― דאָס איז דער שוץ װאָס איז געקומען,
  ווי צו באַזיגן דעם פּעראַסייט?!
  האָט עליזאַבעטה געענטפערט מיט אַ שמייכל:
  - איך טראַכטן איך וויסן ווי דעם ראָבאָט דעפענדס זיך. אין דעם פאַל, דאָס איז אַ איין-און-אַ האַלב-דימענשאַנאַל ויסמעסטונג וואָס קענען ניט זיין דורכדרינג אַזוי לייכט!
  עקאַטערינאַ האָט געזאָגט:
  - וואָס אויב מיר נוצן אַ טערמאַפּרעאָן- פּאַמפּעד היפּערבלאַסטער ?
  יופראסין האט א ניד געטאן:
  - עס וועט זיין טויטלעך מאַכט!
  עליזאַבעטה האָט געזאָגט:
  ― נײן! איר קענען נישט לייכט לייגן ענערגיע דאָ. די עסאַנס פון דעם מעזשערמאַנט איז אַז אַלע פלאָוז פון ענערגיע און פּאַרטיקאַלז גיין אין דער זעלביקער ריכטונג!
  אַ כייפּערלאַסער שטראַל שלאָגן זיי . די מײדלעך האבן קוים געהאט צײט צו שפרינגן צו די זײטן. זיי האָבן אפילו פּעלץ באָרוועס, מיט אַ גראַציעז ויסבייג פון די פּיאַטע.
  אַלע פיר פון זיי זענען מיד ליקט דורך כייפּערפייער אויף זייער נאַקעט, קאַלאָוסעד סאָלעס .
  ד י מײדלע ך האב ן אפיל ו געשריג ן או ן געציטער ט איבע ר ד י לונגען :
  - געלויבט איז מיין הייליק לאַנד,
  א שטורעם פון שטורעם אין די פלאמען פון נצחונות...
  דו ביסט דער איינציגסטער אזוי אויף דער גאנצער ערד,
  און עס איז קיין איינער מער טייַער ווי איר אין דער וועלט!
  נאָך וואָס, די בעאַוטיעס גענומען עס און קאַמאַש מיט זייער כּעס אויף די ראָבאָט. און די שפּייַעכץ פון מיוטאַנט גערלז איז אַ סאַמיק הינטער-זויער . זי וועט קאַמיש דורך און ברעכן דורך די פעלד. און דער קאַמבאַט ראָבאָט באקומען פיר שווער ווונדז. זײ ן פאנצער ן הא ט מע ן אװעקגעגעסן , געשאפ ן אי ן אײנדרוקסנדיק ע קרעלן , װא ס האב ן גערויכערט .
  און די קאַמבאַט פאָרמיטל אנגעהויבן צו פאַרלירן גיכקייַט.
  עלענאַ האָט געזונגען מיט שפּאָט:
  די ערד איז נויזאַלי דערנענטערנ זיך.
  מייַן פאָטאָן הערט נישט צו די סטירינג ראָד ...
  איך בייג זיך איבער די ראיה,
  און די מיסאַלז לויפן צו די ציל ...
  מיר טאָן ניט אָנהייבן דעם קאַמף פון קראַצן!
  און דער קאַמבאַט ראָבאָט האָט געענטפערט און שלאָגן די גערלז מיט די הילף פון אַ כייפּערפּלאַסמיק בלאָט. זי איז ארויסגעפלויגן פון די קאמפעט ביקסן און זיך צוגעלאפן נאך די מוטאנטן מיידלעך.
  עליזאַבעטה גענומען און יקספּאָוזד די שאַרלעכ רויט ניפּאַלז פון איר בריסט. איר טיממייץ נאכגעגאנגען פּאַסן.
  די רויטע הארפי האט געזונגען:
  רוסלאַנד איז אַ גלאָבוס מיט אירע בריסט,
  זי האָט צוגעדעקט און געראַטעוועט די מענטשן פֿון צרות...
  אבער גיהנום איז אויפגעשטאנען מיט זיין רויט דרעגז,
  עמיצער האט זיך אנגעברייט פון אונזער ברום פון נצחון!
  און די וואָריערז גענומען און סינטשראָנאָוסלי באפרייט כייפּערסאַניק כוואליעס פון זייער ניפּאַלז, די קאָליר פון אָווועררייפּ סטראָבעריז.
  ז ײ זײנע ן פארבײגעפלויג ן װ י א צונאמי . און זיי שלאָגן די כייפּערפּלאַסמיק בלאָב. ז י הא ט באקומע ן א קראנק ן קלאפ , הא ט זי ך געציטער ט או ן זי ך צוגעלאפ ן אי ן דע ר קעגנ ־ דיקע ר ריכטונג . דערנאָך האָט זי גענומען און צודעקן דעם ראָבאָט, וואָס האָט שוין געברענט און גערויכערט. או ן אזו י הא ט זי ך ד י מעכאניש ע מאנזע ר ארײנגעכאפ ט אי ן א פײערדיק ן װעב , או ן הא ט אנגעהויב ן ברענען , װ י א ליכט .
  עליזאַבעטה האָט געזונגען מיט אַ געלעכטער:
  גירלס וועט הערשן די אַלוועלט
  כאטש נאפאלם רעגנט פון הימל...
  צו דינען דעם פאטערלאַנד איז אונדזער אַנטשיינדזשד פליכט,
  דאָס הײליקע פֿײַער האָט מיר געברענט אין האַרצן!
  און די וואָריערז וועלן ווידער נעמען עס פון זייער רובין ניפּאַלז און שלאָגן זיי מיט בליץ.
  דאס זענען באמת געשריבן שיינקייט. און זייער ללבער זענען אַזוי מאַסקיאַלער, שטאַרק, סקאַלפּטיד, ענערגעטיק.
  די קיללער ראָבאָט לעסאָף קראַמבאַלד אין פּלאַץ שטויב. און עס איז געווען אַ טאַקע דעדלי ווירקונג פון די בריסט פון אַזאַ גלענצנדיק בעאַוטיעס.
  עלענאַ האָט געזונגען:
  מיר וועלן ברענגען ליכט צו דער גאנצער וועלט, גלויבן מיר,
  זאל אונדז שטאַרבן און ראַטעווען דעם פּלאַנעט ...
  כאָטש דער גורל איז שרעקלעך, בייז טויט איז געקומען,
  דו זאלסט נישט שטאַרבן אין אַרויסגעוואָרפן, ווייַל אונדזער מוטערלאַנד איז לעבעדיק!
  עליזאַבעטה האָט געזאָגט:
  - ניין, עס איז בעסער צו בלייַבנ לעבן און געווינען!
  ד י מײדלע ך האב ן אי ן אלגעמײ ן ארויסגעװיז ן זײע ר היפשע ר קאמפם־שטאנד . אבע ר דא ן הא ט זי ך װידע ר באװיזן . דאָס איז אַ פּאַמפּט אַרויף, מאַסקיאַלער מענטש אין אַ מאַסקע און פאנצער, אין דעם פאַל, צוזאַמען מיט צוויי אנדערע פּאַרטנערס, ער געפירט אַ וואָפן וואָס געפֿירט קאַמבאַט קעראָוזשאַן פון שטיינער. און ער האָט דערמיט געשלאָגן הײַזער. ז ײ זײנע ן געװאר ן לײז , װ י זאמד , או ן צעבראכענ . און די שײנע מײדלעך, װאָס האָבן אין זײ געװוינט, זײַנען אַנטלאָפֿן פֿון די מלחמות.
  עקאַטערינאַ האָט געזאָגט:
  - צעשטערונג איז אַ לייַדנשאַפט,
  שלעכטע כח הערשט אויף די רוען...
  דער, וואס טרינקט מיט ברייטקייט אנדערע מענטשן'ס בלוט,
  לאָמיר אַרײַנוואַרפן די טראַמפּ קאָרט דורך געבן ליבע!
  ד י מײדלע ך האב ן זי ך גענומע ן או ן גלײ ך , װ י באל ד ז ײ האב ן געפײפט . או ן עטלעכ ע גרוים ע װאלקע ר זײנע ן געפלויג ן פו ן ד י דעכער . זיי זענען געפאלן אויף די קעפ פון די מיוטאַנץ - אַ געמיש פון מענטש און ווילד קאַבאַן און אן אנדער קלאָר ווי דער טאָג ריינאַסער. או ן ד י שנאבלע ך פו ן ד י געפײער ע האב ן אנגעפיל ט זײער ע שאַרבן , מי ט שװער ע בלאטן , װא ם האב ן ז ײ געמאכ ט אויסגעפאלן .
  און אן אנדער שנאָבל וועט שלאָגן די ברייטהאַרציק צווישן די לעגס אין די גרוין.
  און ער װעט אױפֿשפּרינגען און זינגען מיט אַ דין קול:
  איך שפּרינג אויף דער בינע, איך שפּרינג אויף דער בינע
  איך וועל ווערן אַ סריס אין אַ האַרעם!
  איך וועל ווערן אַ סריס אין אַ האַרעם!
  און דאָס קול איז געװאָרן אַזױ דין, װי פֿון אַ קלײן קינד.
  און דער קאַנאָן אַליין איז העכער און האָט זיך איבערגעדרייט. עליזאַבעטה האָט זיך געשפּרונגען. זי האט עס געכאפט מיט די נאקעטע פיס און עס רידערעקטירט מיט שנעלע באוועגונגען.
  או ן ד י הײזער , װעלכ ע זײנע ן פארניכטעט , האב ן זי ך אנגעהויב ן אויםשטעלן . אַרייַנגערעכנט די וואָס זענען פארברענט דורך די קיללער ראָבאָט.
  עלענאַ און עקאַטערינאַ שפּרינגען אַרויף צו די מוטאַנט מאָנסטערס וואָס האָבן אנגעהויבן צו קומען צו זייער סענסיז. ד י מײדלע ך זײנע ן געפאל ן אויפ ן רוקן , או ן האב ן ארויפגעװארפ ן בײד ע מאנסטרע ן מי ט ד י שטארק ע פיס .
  ז ײ זײנע ן ארויפגעפלויג ן או ן זי ך איבערגעקער ט אי ן זײע ר לויפער . און זײערע קעפּ האָבן זיך פֿאַרענדיקט אין מיסטקעס מיט אַנדערע פּאַפּיראָס־באַץ.
  או ן װ י ז ײ האב ן זי ך גענומע ן או ן האב ן געװײנט .
  עלענאַ האָט געציטערט, אויסגעשלאָגן די ציין:
  - לאָזן מיר גיין צו די הימאַלייַאַס,
  לאָז מיך גאָר גײן...
  אַנדערש איך וועל ווילען, אָדער איך וועל בילן,
  אַנדערש וועל איך עמעצן עסן!
  און דער וואָריער מיט האָר רויט, ווי די קאָליר פון לענינס פאָן, גענומען עס און קאַמאַש אין די באַט פון די מוטאַנט סטאַק אין די אָפּפאַל קענען . ער, וואָס האָט באַקומען אַ אָפּזאָגן פון גרויזאַם, ברענענדיק הינטער-גיפט זאַפט, וועט שפּרינגען, זיך ראָולד זיך, ברום און שיסן, מיט אַ ווילד וויי.
  עפראָסיניאַ און עקאַטערינאַ קיקט דעם פייַנט מיט זייער נאַקעט פֿיס, שיקן אים אין אַ העליש פלי צו איין פונט.
  ער וועט זיך אַנטלויפן ווי אַן אומגיידירטע ראַקעט. און ער וועט שלאָגן די ברייטהאַרציק, קראַשינג די שאָל פון יענער.
  און דעמאָלט דער ריינאַסעראַס מענטש פלו אַהין, קאַליידינג מיט זיין באַזיצער.
  עלענאַ האָט עס גענומען און געזונגען מיט פאַרגעניגן:
  - כאָטש איך קום פֿון אַ באַשיידן דאָרף,
  וואו מען האט אונז געלערנט צו לעבן לויט איליטש...
  איך וויל נישט זיין א פראבלעם פייגעלע,
  און איך טאָן נישט וועלן צו ווערן אַ מילך קו!
  און אַלע פֿיר מײדלעך האָבן עס גענומען און מיט זײערע נאַקעט, מאַסקיאַלער פיס האָבן אָנגעהױבן צוװאַרפֿן די מיוטאַנץ מיט זײער אײגנטימער, און זײ ממש געשפּילט.
  דערבײַ האָבן די שײנער געזונגען:
  איך איר ער זי,
  דאָס גאַנצע לאַנד צוזאַמען
  צוזאַמען אַ פֿרײַנדלעכע משפּחה
  אין וואָרט מיר זענען הונדערט טויזנט איך!
  און די וואָריערז, ווי הויפּט ליגע פוטבאָל פּלייַערס, גענומען און שלאָגן די דריי ווילאַנז גלייך אין אַ גרויס באַטאָנען מיקסער. נאָך וואָס, עלענאַ אויסגעדרייט אויף די מאָטאָר אין פול מאַכט.
  און די מאָנסטערס אנגעהויבן צו ומדריי.
  עליזאַבעטה באמערקט, גענומען די ספּעציעל דיזיינד קאַנאָן אין איר האַנט ווידער, ריסטאָרינג די חרובֿ בנינים:
  - מיר, ווי שטענדיק, געווינען ...
  עלענאַ, מיט אַ שמייכלען וואָס איז געווען סקערי, טשיפּער:
  אבער צו זיין ערלעך,
  איך געווינען אַלץ!
  דער יעגער האָט זיך אויסגעדרייט אין שפּיל
  עפֿענען אַ חשבון, דאָך!
  האב ן ד י מײדלע ך גענומע ן פארמישט ן זײער ע קעגנער , או ן א ן װײטערדיקע ר אויפהער , הא ט מע ן ז ײ געלאזט . און דעמאָלט אַ ריזיק באַטאָנען קוב פלו אויס, פּלאַפּט אַראָפּ און פראָזע אין די העל ווירטואַל זון!
  עקאַטערינאַ האָט געזאָגט:
  - אן אנדער שאָודאַון אין אונדזער טויווע!
  עלענאַ האָט דערקלערט:
  - ווירטואַל שאָודאַון!
  און זי האט געקלאפט מיט די נאקעטע פינגער. װא ס הא ט ארויםגערופ ן א פײערדיקע , רײםנדיק ע בלאָז . ער איז געפלויגן העכער אין דער לופטן, פארברייטערט ווי ער איז געגאנגען און פינקלענדיק מיט אלע קאלירן פון רעגנבויגן. דאָס איז געווען אַ קונסטווערק.
  דאָס רויטע מיידל האָט געציטערט:
  - די אַלוועלט איז פול פון פאַביאַלאַס סאַפּרייזיז,
  און די מיידל, וואָס איז זייער ווערטפול אין שלאַכט ...
  קענען איך בריק דעם בייז איינער אין די גרוין מיט מיין נאַקעט פֿיס,
  אָבער, איך בעסער צו זיין זיך!
  זיי דיר אליינס! זיי דיר אליינס!
  אַזאַ מיידל, ווילד, גראָווי!
  האָט עליזאַבעטה געזאָגט מיט אַ שמייכל:
  - זיי ממשיך אזוי!
  עלענאַ, קראַשינג די פאַרזעעניש, געמורמלט עפּעס אומפאַרשטענדלעך.
  עופראסינע האט גענומען און ארויסגעצויגן איר ביוסטהאלט, שלאגן דעם קריסטאלן קעגנער, וואס האט זיך מיטאמאל באוויזן פאר איר ווי פאלסארן. ז ײ זײנע ן פארבײגעפלויג ן או ן געפאל ן אויפ ן גלאנציק ן אויבערפלאך . אוּן זֵיי הָאבִּין גִיזָאגְט אַ גְרוֹיסֶער דֶערְטֶערְלֶע מֶלֶךְ.
  אַ מיידל מיט האָר ווי ווייַס ווי שניי האט טשערישט:
  - דאָס מיידל פילט די ערד מיט אירע בריסט,
  פארדעקט און געראטעוועט די גאנצע וועלט פון צרות...
  מיר האָבן ניט פיגיערד עס אויס, משמעות די גערלז האָבן אַ פונט,
  ווען אַ חבר איז געגאנגען אַלע-אין צו שפּילן!
  עקאַטערינאַ, אַ מיידל מיט גאָלדען האָר, גענומען עס און קיקט עס אויף די ייבערפלאַך מיט איר נאַקעט פּיאַטע. אײנ ע פו ן ד י ארויסשטעקענ ע רערן , הא ט זי ך אויסגעבראכ ן פו ן דע ר צעשטערונג , או ן ד י אנטלויפנדיק ע פײנט ע סאלדאטן , זײנע ן טאק ע פארשטאנע ן מי ט א שטראם .
  אַ מײדל מיט האָר, װאָס האָט אױסגעזען װי אַ דאַנדעליאָן, נאָר װױלמער, האָט עס גענומען און געזונגען:
  - וואַנע, וואַנע, וואַנע, וואַנע,
  ינפיוזשאַן פון דעמב און בערעזע ...
  וואַנע, וואַנע, וואַנע, וואַנע,
  א קיל בריק פון אַ באָרוועס מיידל!
  און אירע פּערלדיקע ציין וועלן שײַנען ווי אַ שפּיגל. דאס זענען טערמינאַטאָר גערלז.
  טאַקע, קיין אַרמיי פון ווירטועל באשעפענישן קענען שטיין קעגן מענטשן ווי זיי. און טאָן ניט אפילו פּרובירן.
  עלענאַ האט פּלוצלינג געזען אַ ריזיק שניייק באַרג אויבן די שטאָט. און עטלעכע מענטשן אין וויקינג קאַסטומז זענען מילינג אַרום נירביי. זיי זענען געווען הויך און פיל גרעסער ווי פּראָסט פארשטייערס פון מענטשהייַט.
  די רויטהאָריקע מיידל האָט געשריגן:
  ― קײן רחמנות, קײן רחמנות, ניט קײן רחמנות אויף דעם שונא,
  וויסן, בייז וויקינג, וויסן, בייז וויקינג וועט עסן צימעס פון איר!
  עליזאַבעטה האָט געוואָרפֿן אַ מטבע מיט אירע נאַקעטע פֿעס. ע ס הא ט זי ך ארומגעדרײ ט או ן געטראפ ן דע ם קרא , װא ס אי ז געפלויג ן דור ך דע ר לופט . דערצו, דאָס גרוי באַשעפעניש איז געווען די גרייס פון אַ גרויס אַלבאַטראָס. און עס האָט זי געטראָפן גלײַך אין דער קרוין. דער קרא האט פארלוירן דעם באוואוסטזיין און איז אראפגעלאפן ווי א מעטעאריט. און זי האָט איבערגעלאָזט הינטער זיך אַ רויכיקער עק.
  דאָס מיידל מיט בלויע האָר האָט געזונגען:
  - ליבע איז ווי אַ באַרג טייַך,
  וואס פאלט צו דער ערד ווי האגל...
  און ווענדן עס אויף, געבן אַן עלעקטריש קלאַפּ צו די קעגנער,
  די מיידל איז לאָודינג די מאַשין ביקס!
  דער קראָו שלאָגן די קאַמבאַט ראָבאָט מיט זיין שנאָבל בעשאַס זיין ווילד פאַלן. א קורץ קרייַז איז פארגעקומען. און די ריזיק סיבאָרג יקספּלאָודז. נאָך וואָס דער באַרג האָט זיך געציטערט.
  און שניי איז געפאלן אויף די העלדישע פיר מײדלעך.
  קאַטערין באמערקט, געזאַנג:
  שניי, שניי,
  צי ניט פונט אויף מיין האָר ...
  רעזולטאַט, רעזולטאַט -
  גירלס זענען שטענדיק באָרוועס!
  און די קעמפער האָט עס גענומען און געדרײט אירע גאָלדענע האָר, װי זי װאָלט געװען אַ שפּיץ. און גלײך איז אױפֿגעשטאַנען אַ ליכטיקער גלאַנץ, און שטראָמען פֿײַערדיקע שטראַלן האָבן זיך אױסגעגאָסן. און אנשטאט שניי האט אנגעהויבן פאלן רעגן. און דאָס אַלץ איז געווען זייער שיין, און די דראַפּלאַץ האָבן געשימערט אין דער ווירטועל זון ווי דימענטן.
  עליזאַבעטה באמערקט מיט אַ טשאַקל:
  - מיר זאָל ווייַזן אונדזער טאלאנטן אין געשעפט,
  א מיידל 'ס בעסטער פרייַנד איז דיימאַנדז!
  עופראָסינע האָט געכײַכט און אָנגעוויזן אויף דעם באַרג, וווּ סקאַנדינאַווישע וואָריערז האָבן געשוויגן אין שניי, האָט באַמערקט:
  ― די דאָזיקע בחורים האָבן עפּעס שלעכטס!
  עלענאַ האָט געזאָגט:
  - לאָמיר אַרויסלאָזן קיללער שטראַלן פון טויט פון אונדזער שאַרלעכ רויט ניפּאַלז.
  און די רױטע װיקסן האָבן געלאַכט, אױסגעטראָגן אירע פּערל־צײן.
  עליזאַבעטה האָט געזאָגט:
  ― לאָמיר גײן, מײדלעך, ערשט, לאָמיר לאַנדן זעלנער!
  קאַטערין האָט געזונגען מיט פאַרגעניגן:
  - ווי די וואַרעמקייַט פון זייער הערצער העלפּס די לאַנדינג טרופּס,
  ווי די וואַרעמקייט פון זייער הערצער העלפּס די פּאַראַשוטערז,
  ווינדסוועפּט טרופּס!
  און די קריגערס האָבן עס גענומען, פאַרגיכערט און מיט אַלע כוחות, ווי זיי וואָלטן עס גענומען און שפּרינגען.
  און די פייטינג, אַגרעסיוו פיר בעאַוטיעס וועט פליען גלייך אין שלאַכט. און עס איז קלאָר אַז זיי זענען גרייט צו מאַך בערג אין אַמאָל.
  עלענאַ האָט עס גענומען אין פרייד און געזונגען:
  איך וועל זיין דער אַבסאָלוט וועלט מייַסטער
  און איך וועל דורכגיין ווי אַ פינקלען הוראַגאַן ...
  קילער, דאָס זענען אַלע די ווערק פון שייקספּיר,
  איך וועל נאָר שפּרינגען אין די פּאַסיפיק אקעאן!
  עליזאַבעטה האָט זיך אויפֿגענומען, געזאַנג:
  - דאַשינג אַטליץ זענען לאָעט צו קעמפן,
  אַלעמען גלויבט פערווענטלי אין נצחון!
  עופראסינע האט צוגעגעבן, פארשפארט די ציין:
  - נאָך אַלע, מיר קענען האָבן קיין ים, דער ים איז קני-טיף,
  נאָך אַלע, קיין בערג זענען אַרויף צו אונדז!
  און אַזוי די גערלז פאקטיש קליימד די באַרג אין אַ ווירטואַל שפּיל. זיי זענען באשלאסן צו געבן שלאַכט צו די וויקינגס. אפילו אויב זיי זענען ריז דרייַ מאָל מענטש הייך.
  עלענאַ איז אריין אין די שלאַכט. זי האט געלאפן די מיל מיט אירע שװערדן. און זי האָט אָפּגעשניטן דעם וויקינגס קאָפּ, זינגענדיק:
  ניט דאַרפֿן צו פאַרלירן דיין קאָפּ
  מאך זיך נישט...
  ניט דאַרפֿן צו פאַרלירן דיין קאָפּ
  וואָס אויב עס קומט אין האַנטיק?
  שרייב עס אַראָפּ אין דיין העפט,
  אויף יעדער בלאַט!
  דו זאלסט נישט פאַרלירן דיין קאָפּ!
  דו זאלסט נישט פאַרלירן דיין קאָפּ!
  בעסער צו לויפן אַוועק געשווינד!
  עליזאבעט האט געװארפן מיט אירע נאקעטע פינגער עטליכע נאדלען. זיי פליען איבער און שלאָגן די וואַלטשערז פליענדיק אויבן די וויקינגס. גרויס רויב פויגל, ווייל פאַרלאָרן זייער אָריענטירונג, פלו און ראַמד זייער בעאַקס אין די סקאַלז פון די וויקינג וואָריערז. ז ײ האב ן ז ײ דורכגעפיר ט או ן ז ײ געצװאונגע ן צ ו באפרײע ן קװאל ן פו ן בלוט .
  קאַטערין האָט אַרײַנגעכאַפּט דעם נאָנטן וויקינג מיט איר נאַקעט, געבראַכטן פֿוס אין די קנעכט. האָט אים געמאַכט שפּרינגען און זיך איבערקערן פֿון דעם קלאַפּ.
  נאָך וואָס, די מיידל האט געזאגט:
  - איר זען אַ ליקוי פון הימל,
  דאָס איז אַן אַרמיי פון שונאים ...
  א סימן פון גיהנום וועט קומען,
  ניט מער ווערטער דארף!
  און דאָס מײדל האָט עס גענומען און אירע פּערלע אױגן האָבן געפֿינקלט. דאָס איז טאַקע אַ גנב, טאַקע אַ גנב!
  עופראסינע האט עס גענומען און געפײפט. א פּאָר סאָסנע ביימער האָבן זיך געציטערט פון פײַפן, ווי באַמבו שטעקנס וואָלטן אויף זיי געפאלן. או ן שװער ע קאנע ן זײנע ן אראפגעפלויגן . ז ײ האב ן געשלאג ן ד י װיקינגע ס קעפ , זי ך דורכגעבראכ ן מי ט זײער ע העלמען .
  די בלאָנדע מיידל באמערקט:
  - איך לאָזן מיין פיינט גיין צו וויסט,
  מייַן ערשטער מאַך, לעצטע מאַך!
  און איצט איז געבליבן נאָר דער גרעסטער, ברייט-פּלייצדיקער וויקינגער פירער אין גאָלדענער פאנצער.
  אוּן עֶר הָאט אוֹיךְ גִירוּמֶען אוֹיף דֶער לונגען:
  ― איר האָט נישט קײן געלעגנהייט! איך האָב טאָר ס האַק!
  די וויקינג ברוט האט סווינג און געשיקט אַ צונאַמי כוואַליע פון זיין האַק.
  ד י מײדלע ך זײנע ן געװע ן לײכ ט באדעק ט מי ט שנײ .
  אבער זײ האבן זיך גיך אויפגעשטעלט.
  עלענאַ האָט פֿאַרשטאַנען דעם קאָרב וואָס דער ריזיקער וואָריער האָט אַראָפּגעלאָזט און האָט בילן:
  - נו, באַקומען דיין קעגנער אין דיין בייַטל!
  און זי האָט עס גענומען און עס געשאָקלט.
  עליזאַבעטה האָט געזונגען מיט אַ זיסן שמייכל:
  - מיין יינגל, מיין בעיבי,
  אין די שעה איר ניט שלאָפן,
  און אין וואָס אומבאַקאַנט לאַנד,
  דיין געדאנקען וועלן זיין וועגן מיר!
  דער װיקינגער ריז האט װידער געשװאויגן. און אין דער רגע רגע ער פּעלץ אַ פאַרקרימען פון פּלאַץ. און ער האָט, װי אַ שװאַן פֿעדער, אױסגעזוגן פֿון אַ שטאַרקן שטויב־זויגער.
  און דער ריז האט זיך אויסגעפלאכטן אין קארב, געװארן די גרייס פון א מאן.
  עלענאַ האָט געשמייכלט און באַמערקט:
  - דאָס איז באמת אַ טראַנספאָרמאַציע!
  קאַטערין האָט געזונגען מיט אַ שמייכל:
  - עס וועט זיין געצווונגען באַהאַנדלונג און מאָדנע טראַנספאָרמאַציע!
  עליזאַבעטה האָט אַ קוק געטאָן אויפֿן באַרג מיט שרעק און באַמערקט:
  - עס איז באַהאַלטן אַ באָמבע אונטער די שניי!
  אלענע האט געקרעכצט:
  - נוקלעאר ?
  דאָס מיידל מיט בלויע האָר האָט געמורמלט:
  -נעם דיין שוועסטער העכער - טערמאָפּרעאָן !
  די רויטהאָריקע קעמפער האָט צעשפּרייט די אויגן און געפרעגט:
  - און ווי טאָן מיר נוטראַלייז עס?
  עופראסינע האט געכאפט און געקושט:
  - צו טאָן דאָס, מיר דאַרפֿן צו באַפרייַען ינפראַסאָונד פון אונדזער שאַרלעכ רויט ניפּאַלז. לאמי ר מײדלעך , אונדזע ר אל ע פיר , טוע ן דא ס אי ן אײנעם !
  און די וואָריערז גענומען און פאַקט מיט סטרימז פון ריזיק ענערגיע פון זייער רובין ניפּאַלז.
  טערמאָפּרעאָן באָמבע גראַנטיד און אויסגעדרייט. נא ך װעלכע ר ע ם הא ט זי ך אנגעהויב ן שפיל ן א פײערלעכ ן מארש .
  עלענאַ טוועעטעד:
  - ווער עס וויל א באמבע וועט עס באקומען אין שטערן!
  
  א מיידל סאַוועס די ציוויליזאַציע פון עלווז
  אַנאָטאַציע
  די שיין שרעטל מיידל ערימיאַדאַ מוזן געפֿינען די רויט שלאנג אין סדר צו ראַטעווען איר שרעטל ציוויליזאַציע פון צעשטערונג. אָבער צוזאמען דעם וועג זי האט צו קעמפן מיט אַלע סאָרץ פון וואָריערז און סאָלווע שווער רידאַלז, יקספּיריאַנסינג גלייבן אַדווענטשערז.
  . קאפיטל נומ 1 .
  אזו י הא ט ז י געהא ט א שליחות , א ז ז י אי ז געגאנגע ן אוי ף א רויט ן ציגל־שטעג . און הינטער איר איז אַ קווייער, בויגן און פייַל. נאַקעט סאָלעס פילן די וואַרעמקייַט פון די ייבערפלאַך העאַטעד דורך דרייַ סאַנז.
  ערימיאס טראגט א קורצן רעקל, און איר ברוסט איז באדעקט בלויז מיט א שמאָלן שטאָף.
  זי איז פּערפאָרמינג עטלעכע וויכטיק אַרבעט.
  וואָס איינער, ספּאַסיפיקלי, זי זיך קען נישט וויסן. אבער קלאר עפּעס ספּעציעל, ווי שפּאָרן די ציוויליזאַציע פון די עלווז.
  און עטלעכע באַשעפעניש קומט אויס צו טרעפן איר. די גרייס פון אַ גוט טאַנק, און מיט אַ שאָל פינקלען מיט דיימאַנדז.
  דער שרעטל האט זיך צו אים געבויגן און געציטערט:
  - איך בין צופרידן צו טרעפן איר!
  די דזשייגאַנטיק, כאָרנד טשערעפּאַכע קראָוקט:
  - פרײ ט זי ך ניש ט פאראויס ! וואס זוכסטו?
  ערימיאדא האט זיך אנגעשפארט מיט די פלײצעס און געענטפערט:
  - איך ווייס נישט. אבער איך נאָר וויסן אַז דאָס איז זייער וויכטיק צו ראַטעווען די ציוויליזאַציע פון די עלווז.
  ברוזער האט געשריבן:
  - אַז ס עס, איר טאָן ניט וויסן זיך? האסט נישט א קעניג אין קאפ?
  דער שרעטל האט עס גענומען און געזונגען:
  עס זענען קיין קלאָר לימאַץ אין לעבן,
  עס זענען קיין קלאָר לימאַץ אין לעבן ...
  און אַ סך ומנייטיק, נודנע טאַרעראַם...
  און איך פעל שטענדיק עפּעס,
  און איך פעל שטענדיק עפּעס,
  ווינטער פון זומער, ווינטער פון זומער, האַרבסט פון פרילינג!
  די טשערעפּאַכע האָט געשמײכלט און באַמערקט, בליצנדיק מיט זײַן דימענטשעלע:
  - דו , זע איך , ביסט א לייכטזיניקער מענטש , וואס פינקלערט מיט נאקעטע , ראזע פיעלס אויפן ציגל . דעריבער, אויב איר ווילן צו זיין לאָזן דורך, ענטפֿערן די קשיא ...
  ערימיאדא האט א ניד געטאן:
  - איך בין גרייט צו ענטפֿערן קיין שאלות!
  דער גביר האט געשריגן:
  - ווער איז איינער וואס מיינט צו זיין קיל, אָבער אין פאַקט איז שלעכט?
  דער שרעטל האט געקאכט און געמורמלט:
  - טראל!
  די טשערעפּאַכע האָט געלאַכט, און זײַן שאָל האָט נאָך ליכטיקער געפֿינקלט מיט בריליאַנטן, וואָס האָבן געשימערט אויף די דרײַ זון. און עס האט געשריבן:
  ― נײן! האט נישט טרעפן! איר וועט זיין באשטראפט פֿאַר דעם!
  דער שרעטל וועט שפּרינגען אַרויף אין ענטפער און אָנהייבן פליסנדיק. ממש ראָזעווע כילז פינקלען, און איר נאַקעט, באַנד לעגס פלאַשט ווי פּראָפּעלער בליידס.
  דאָס מײדל האָט געזאָגט:
  - די שרעטל רײסט זיך, שטורעמדיקע פערד,
  איך מוז מודה זיין, דער שטן איז טויט !
  זיי וועלן אונדז נישט כאַפּן, זיי וועלן אונדז נישט כאַפּן!
  אין רעאקציע האבן זיך תיכף באוויזן צוויי הויך העלדן מיט ציג קעפ. ז ײ האב ן זי ך געאייל ט לויפ ן נאכ ן שרעטל . אוּן זֵיי הָאבְּן זֵיי גִיזָאגְט. זייער פּאַמפּט אַרויף סאַבדזשעקץ.
  ערימיאַדאַ, דיוואַוערינג עס, גענומען עס און געזאַנג:
  ― ס'האָט מיך געגליטשט, געגליטשט, געגליטשט!
  די שטראָף איז געוואקסן, געוואקסן, געוואקסן!
  און הינטער איר צוגערופן האָרנינע גערילאַז מיט ברייטע פּלייצעס און דיקע הענט און פיס.
  דאָס, ווי זיי זאָגן, איז אָדער אַ ראַסע פֿאַר די פירער, אָדער פֿאַרפֿאָלגונג פֿאַר קריטיק.
  די נאַקעט פֿיס פון די שרעטל זענען ליכט און פלינק. ד י צװ ײ טא ג האב ן זי ך ניש ט געקענ ט פארמאכ ן דע ם װײט ן או ן האב ן שוי ן אנגעהויב ן דערשטיקן .
  אבער דאן האט זיך באוויזן פאר ערימיאדא א רידער אויף א שווארצע פערד און אין שווארצע פאנצער. ע ר הא ט געבליצ ט זײ ן לאנגע ר שװערד , װא ס הא ט געלויכט ן ליכטיק , װ י ע ר װאל ט געמאכ ט פו ן שטערן .
  דע ר שווארצע ר קע ר הא ט געדונער :
  ― װוּ לױפֿט איר, מײדל?
  ערימיאדא האט געענטפערט מיט א דערשראקענער קול:
  - עס איז אַ יאָגן נאָך מיר, אויב איר זענט אַ אמת ריטער, דאַן העלפן!
  דע ר רײטער , אי ן טינט־פארבירט ע פאנצער , הא ט געשאפ ן מי ט דע ר האנט . צװײ ריזיקע קריגערס מיט ציג־קעפ האבן זיך געפרוירן אין דער לופטן. דער שרעטל האט זיך אויך געפרוירן. עס איז געווען ווי זיי זענען געווען פאַרפרוירן אין געדיכט אייז און קען נישט רירן.
  האָט דער שוואַרצער וואָריער געפרעגט מיט אַ שמייכל:
  - נו, וואָס איז דיין באָראַן קעז וועגן?
  ד י צװ ײ קעגנערשאפ ט האב ן געבראכ ט אי ן אײנעם :
  ― האָט זי ניט ריכטיק געענטפֿערט, און אונדזער באַלעבאָסטע זאָל דערפֿאַר באַצאָלן!
  האט דער ריטער געפרעגט:
  ― װער איז דײַן בעל־הבית?
  האָבן די ציג מלחמה געענטפערט אין איינעם:
  - טשערעפּאַכע פאָרטילאַ !
  דער וואָריער אין שוואַרץ פאנצער נאַדאַד:
  ― איך קען זי! זי איז קלוג און שיין. און װאָס װילט איר נעמען פֿון דער מײדל דערפֿאַר?
  האָבן די ציג מלחמה געענטפערט אין איינעם:
  - נייַן בלאָוז מיט סטיקס אויף נאַקעט כילז, דאָס איז אַלע!
  דער וואָריער אין שוואַרץ פאנצער באשטעטיקט:
  - אָוקיי, עס איז נישט פאַטאַל, אָבער יושר וועט זיין באמערקט!
  ערימיאַדאַ האָט קאַפּריזיק געפרעגט:
  - און דו וועסט לאָזן אַ מיידל שלאָגן די נאַקעט פּיאַטע פון מיין גראַציעז, שיין פֿיס מיט שטעקן?
  דער קריגער האט געשמייכלט און פארגעשלאגן:
  ― טאָמער זאָל איך אײַך לאָזן גײן אַף? ווי טאָן איר ווי עס!
  די ציגעלע קריגערס האָבן זיך געכאַפּט אין איינעם:
  - עס איז מעגלעך! אָבער נאָר אַמאָל! און אַז זי װעט פֿאַרלירן, װעלן עס זײַן צװאַנציק קלאַפּן אױף אירע נאַקעטע כילז.
  דער ריטער אין שווארצע פאנצער האט א ניד געטאן:
  ― אַלץ בעסער! לאמיר!
  די גערילע מיט ציגעלע קעפ האבן געגארגלט:
  -וואָס איז קלענערער ווי אַ מאָן זוימען און גרעסער ווי די אַלוועלט?
  ערימיאדא האט זיך אנגעשפארט מיט די פלײצעס און געענטפערט:
  - קענסט דערפון טראכטן ?
  די ציגעלע קריגערס האבן געברומט:
  - קיין צייט צו טראַכטן!
  דאָס מיידל האָט זיך צעוויינט און געענטפערט:
  - מן־הסתּם די הױז פֿון די טראָלן. עס איז נישטיק ווי אַ מאָן זוימען, און אין דער זעלביקער צייַט, עס איז מער ינפלייטיד ווי די אַלוועלט!
  די גערילע מיט ציגעלע קעפ האבן זיך געכיטשעט.
  ― האָט ניט געטראַכט! איצט איר שלאָגן דיין כילז מיט אַ שטעקן!
  א וואָריער אין שוואַרץ פאנצער געפרעגט:
  - דו װײסט אלײן דעם ענטפער?
  די ציגעלע קריגערס האָבן זיך געכאַפּט:
  - יא ! דאס זענען די געזעצן פון די אַלוועלט. זיי קענען פּאַסיק אין אַ קאַנטיינער וואָס איז קלענערער ווי אַ מאָן זוימען און, אין דער זעלביקער צייט, עס איז נישט גענוג פּלאַץ פֿאַר זיי אין די אַלוועלט!
  דער שװארצער ריטער האט א נײד געטאן:
  - גרויס ! דעריבער, גיינ ווייַטער צו דיין פליכט.
  ד י ציג ע קעמפער ם האב ן זי ך באפרײ ט או ן זי ך דערנענטער ט צוערימיאדא . זי האט געפרואווט אן דערפאלג זיך צו רירן.
  מען האט דאס מײדל אנגעכאפט בײ די עלנבויגן און געװארפן אויפן רוקן. דערנאָך, זיי גענומען אַ ספּעציעל מיטל פון זייער באַקפּאַקס.
  מע ן הא ט דאר ט ארײנגעלײג ט ד י עלפ ס נאקעט ע פיס , או ן ז ײ שטאר ק פארשיקט . נאָך וואָס, איינער פון די ציג צעבראכן די באַמבו שטעקן. אוּן עֶר הָאט זִיךְ דָארְט גִיוֶוען. און זי האט געפײפט.
  ארימיאד איז געלעגן אויף איר רוקן. קיזלשטיין האָט געפּרעגלט אירע שארפע פּלייצעס. נאקעטע , געבארענע פיס האבן זיך שטארק אנגעהאלטן. און איר קענען נישט ציען זיי.
  און דעמאָלט דער באַמבו שטעקן מיט אַ פייַפן געפאלן אויף די מיידל 'ס פּיאַטע, מיט די גראַציעז ויסבייג פון איר באָרוועס, ראָזעווע פּיאַטע.
  דער שרעטל האט געפילט א שארפע ווייטאג, וואס האט געשטראלט פון די פיס ביז איר הינטן קאפ.
  די צווייטע ציג האט געהאלטן די מיטל און אין דער זעלביקער צייט גערעכנט:
  ― אַמאָל!
  װידע ר אי ז געפאל ן דע ר קלאפ ן פו ן שטעק ן אוי ף דע ר מײדעל ס נאקעט ע כילז .
  ― צװײ!
  ערימיאַדאַ האָט געשריגן מיט ווייטיק. ווי אכזריותדיק און פּריקרע עס איז געווען. או ן דע ר שטעק ן הא ט געפײפ ט או ן מיט ן גאנצ ן כו ח געשלאג ן אוי ף דע ר נאקעטע ר ראזע , חןדיקע ר זא ל פו ן דע ר שײנקײט .
  ערשטער איינער, דעמאָלט דער צווייטער. ערימיאדא האט הויך געשריגן און געשריגן ווי ווייטיקדיק און ווייטיקדיק עס איז געווען.
  האָט דער שוואַרצער וואָריער באַמערקט:
  - איך האָפֿן איר וועט ניט שאַטן איר?
  האָט דער גרויסער ציג געענטפערט מיט זיכערקייט:
  - מיר האָבן אַ פּלאַץ פון דערפאַרונג אין דעם!
  אן אנדער כאָרנד איינער האט געזאגט:
  - עלוועס, אין אַלגעמיין, האָבן אַ זייער שטאַרק און פאַראַקשנט גוף.
  װע ן ד י קלאפ ן האב ן זי ך אפגעשטעלט . די ציגעלע וואָריערז האָבן אַוועקגענומען די פאַלאַקאַ מיטל פון די מיידל 'ס נאַקעט פֿיס און, בויגן, לינקס. ז ײ זײנע ן אבע ר געלאז ן שטאמפ ן הויך .
  ערימיאדא האט אויפגעהערט קרעכצן און געפרואװט אויפשטײן. אבער אירע בלויע, געשלאגענע פיס האבן געהאט אזא װײטיק, אז זי האט געשריגן. און זי האָט זיך אַראָפּגעלאָזט אויף אַלע פֿיר װי אַ הונט.
  די מיידל האט געמורמלט:
  - מײנ ע כיס ן זײנע ן צעבראכ ן , װ י װע ל אי ך איצ ט גײן ?
  האָט דער שוואַרצער וואָריער באַמערקט:
  - פּרוּווט עס אויף דיין טאָעס! עס וועט זיין גרינגער אַזוי!
  ערימיאדא איז פארזיכטיק געשטאנען אויף אירע פיס, אבער עס איז נאך אלץ געװען זײער װײטיק. די מיידל האט קרעכצן:
  - אָה, עס איז אַ פּלאַץ פון ווייטיק צו באַקומען אויף דיין כילז,
  קיינער אויף דער וועלט קען נישט פארשטיין...
  איך בין אַ מיידל, ניט נאָר אַ הור,
  און, גלויבן מיר, איך קענען קעמפן צוריק!
  דער שווארצער קריגער האט געענטפערט מיט זיכערקייט:
  - עס וועט באַלד היילן, טאָן ניט זיין דערשראָקן! אין דער דערווייל, איר מיסטאָמע ווילן צו ראַטעווען דיין עלווען מענטשן פון טויט?
  די מיידל איז געווען סאַפּרייזד:
  ― װאָס מײנט איר אַזױ?
  האָט דער שוואַרצער ריטער געענטפערט:
  - ווער עס יז וואס גייט צוזאמען די רויט ציגל וועג איז זיכער צו פּרובירן צו ראַטעווען עמעצער!
  דער שרעטל האט זיך געכאפט און באשטעטיגט:
  - יאָ, עס איז אמת! און וואָס קענען איר פאָרשלאָגן מיר?
  ענטפערט דער שווארצער קריגער:
  - גאָרנישט ספּעציעל. איר אַליין טאָן ניט וויסן וואָס איר זוכט פֿאַר. אבער איך ווייס!
  ערימיאדא האט געשמײכלט און געפרעגט:
  ― און װאָס װײסט איר?
  האָט דער שוואַרצער ריטער געענטפערט:
  - איר זוכט פֿאַר אַ רויט דראַגאָן סטאַטוע. עס מוזן באַשיצן אייער מענטשן פון די פאַקטיש, זיבן-כעדאַד שלאנג.
  האט דער שרעטל געענטפערט מיט א זיפץ:
  - אַז ס רעכט, מלחמות. אבער קענען איר טאַקע העלפן מיר?
  - איך קענען, אויב איר קעמפן מיט שווערדן מיט אַ וואַמפּיר און פירן צו באַזיגן אים!
  ערימיאדא האט געשריבן:
  - וואַמפּיירז זענען זייער שטאַרק. און זיי זענען גאָר שווער צו אַנטקעגנשטעלנ זיך. אפשר קענסטו מיר צושטעלן א גרינגערע קעגנער?
  שווארצע האט א ניד געטאן:
  - יא ? צי איר ווילן צו קעמפן, למשל, מיט אַ מענטש?
  דער שרעטל האט זיך געכאפט מיט א שמייכל:
  - עס וואָלט זיין אַ גרויס פאַרגעניגן!
  דער ריטער האָט געזאָגט:
  - װעםטו ענטפערן רעטענישן?
  דאָס מײדל האָט אַ קוק געטאָן אױף אירע צעבראָכענע פיס און געענטפֿערט מיט אַ זיפֿץ:
  ― איך װיל נישט! און אַזוי זיי שלאָגן עס אַוועק שיין גוט. אפֿשר פאָרשלאָגן מיר עפּעס אַנדערש?
  דער שװארצער ריטער האט א נײד געטאן:
  - אקעי, אויב אזוי... זינג דען עפעס!
  ערימיאדא האט א ניד געטאן און געציטערט:
  - עס איז מעגלעך!
  דער שרעטל האט אויסגעקלאפט אין האלדז און געזונגען:
  איך האב די שאַרפערסטע שווערד אין מיינע הענט,
  איך האקן די קעפ, לייכט, אין גרויסן וועג...
  איך קען פאַרשניטן ווער עס יז, גלויבן מיר,
  ווייל נישט קיין בושה און נישט קיין מורא!
  
  שרעקלעך נייַעס אין אַ גרויזאַם מלחמה,
  דאָס מיידל וואָס איך האָב ליב ליב!
  ארלנגעווארפן אין די מויל פון די פאַרזעעניש שׂטן,
  וואו, האר, איז יושר און רחמים?!
  
  די שרעטל מויד איז געגאַנגען באָרוועס,
  די פים האבן געקלאפט אויף די שטויביקע װעגן!
  נאָך אַלע, פֿאַר די זינד אַז די ספּרינגס געפלויגן,
  זי האט געהאט א געלעגנהייט צו מארשירן אויסלאנד!
  
  אין פרי פרילינג איך בין אויף דעם וועג,
  מיינע פיס זענען אזוי בלוי פון קעלט!
  איר קענען נישט בייַסן אַ פּאַרטאַקאַל פון פלייש,
  זיי נאָר נאַקן אין די פראָסט פון די טענענבוים ביימער!
  
  אַזוי אויף אַ וועג פול מיט שטיינער,
  דאָס מײדל האָט געבלוטיקט די פֿיס!
  און דער רשע גייט פארביי אלפיה,
  די זייט פון דער שטאָט פון די מלכים פון ירושלים!
  
  פאַווקאַז בערג , רידזשאַז באדעקט מיט שניי,
  שאַרף שטיינער שטעכן דיין סאָלעס!
  אָבער איר האָט געפֿיטערט מיט דער מאַכט פֿון דער ערד,
  טשוזינג אַ שווער האַדזש צו די שטאָט פון גאָט!
  
  זומער, מדבר, בייז זון,
  ווי אַ מיידל 'ס פיס אין אַ סקאָווראָדע!
  די הייליקע שטאָט איז נישט ווייט,
  אַלעמען טראָגט אַ סאָף מאַסע!
  
  דאָרטן בײַם קבֿר פֿון גאָט- פֿריסט ,
  די בתולה האָט זיך געבויגן די קני אין דאַוונען!
  ווו, גרויס איינער, איז די מאָס פון זינד,
  פֿון וואַנען שעפּ איך שטאַרקייט אין גערעכטיקייט?
  
  גאָט האָט איר געזאָגט, קרימענדיק מיט זײַן פּנים,
  תפילה אַליין קען נישט טוישן די וועלט!
  עלפיה איז באַשערט צו הערשן פֿאַר סענטשעריז,
  דינען איר געטריי אָן אַסקינג פֿאַר געלט!
  
  די בתולה האט א ניד געטאן: איך גלייב פריסט,
  איר האָט אויסדערוויילט עלף ווי דער גואל פון דער וועלט!
  איך וועל פאַרשפּרייטן דעם אמת וועגן דעם צו אַלעמען,
  דער אָנזאָג פון פיזשעסוס דער געץ גאָט!
  
  דער וועג צוריק איז געווען גרינג און שנעל,
  נאַקעט פֿיס האָבן ווערן שטאַרק!
  גאָט האָט אויסגעשטרעקט זיין האַנט מיט חן,
  מאַסאַלז און וועט, ווי געמאכט פון שטאָל!
  
  און דו האסט זיך אנגעשלאסן אין מיליטער,
  געווארן אַ פּילאָט, פלו טראָלוואַפפע !
  דאָרט האָט זי געוויזן די הייך פון שיינקייט,
  די טראָל דעסטרויער עקספּלאָדעד אויף אַ לאַנדמיין!
  
  וואָריער, דאַשינג, העלדיש פייטער,
  איבערגעגעב ן דע ר פארט ײ - צו ם זא ך פו ן ד י סאוועטן !
  איך גלויבן אין אַ וויקטאָריאַס סוף איבער חלומות,
  איך װעל פֿאָרטרײַבן דעם שװעם־פּאַק צו דער װאַנט, צום ענטפֿער!
  
  נו פארוואס, די פייטער איז געווען שאָס אַראָפּ,
  איר האט נישט האָבן צייַט צו באַפרייַען די סטראַפּס!
  און די שילד איז געווען דעפעקטיווע,
  און דער בייז טראָול ממזר פראַטערניזעד מיט די נאַנני!
  
  די מלחמה איז געווארן אַניקוואַל און גרויזאַם,
  כאָטש איך בין אַ מיידל, איך ברום און וויינען ביטער!
  ווי אויב אין קאָנפליקט מיר קענען ונטערטוקנ זיך צו די דנאָ,
  נאָך אַלע, גליק איז פאַרשווונדן פון די פאטערלאַנד!
  
  מיין געשריי צו גאָט: אלמעכטיקער, פאַר וואָס?
  דו האסט מיך אפגעשיידט פון מיין באליבטן בחור!
  אפילו אין דער קעלט האָב איך נישט געטראָגן אַ מאַנטל,
  און זי האָט געשלאָגן פֿאַר דרײַ קעגנערס!
  
  זי פארדינט עס נישט?
  טרעפן מיר מיט בלומען פֿאַר נצחון!
  באַקן ברייטהאַרציק פּיעס פֿאַר די יום טוּב,
  און איך וועל קומען צו דער פּאַראַד מיט האָפענונג!
  
  האָט דער שטרענגער האר געענטפערט טרויעריק:
  ווער איז צופרידן אין דער וועלט, ווער טוט גוט?
  די פלייש וועט ליידן און קרעכצן פון ווייטיק,
  נאָך אַלע, די שרעטל קהל איז געמיין און זינדיק!
  
  נו, ווען איך קום אין כבוד,
  פארדינען ניט צו לעבן !
  איך וועל אויך אויפוועקן דעם בחור פון מיינע חלומות,
  דער בעסטער איינער וועט נישט וועלן אַ טיילן דעמאָלט!
  בײ ם זינגע ן האב ן זי ך באװיז ן אויפ ן הימל , א צענדליקע ר שײנע , הימלישע . זיי האָבן געקלאַפּט די הענט מיט גרויס ענטוזיאַזם, באַשטעטיקן אַז זיי טאַקע לייקט די שיינקייט ס געזאַנג.
  דער שװארצער קריגער האט א נעם געטאן מיטן קאפ און האט געברומט:
  - גרויס, איר האָבן ויסגעצייכנט וואָקאַל אַבילאַטיז! אָבער, צו באַקומען די רויט דראַגאָן פיגיערין, איר מוזן אויך זיין ויסגעצייכנט מיט אַ שווערד.
  ערימיאדא האט זיך געבויגן און זיך צעוויינט און געזאגט:
  - מיט אַזאַ פּאַדיד לעגס, עס איז פּראַקטאַקלי אוממעגלעך צו קעמפן, אַפֿילו מיט אַזאַ אַ נישטיק קעגנער ווי אַ מענטש!
  דער ריטער אין שווארצע פאנצער האט געוויינקט מיט זיין שווערד פינקלענדיק אין די שטערן. און אַ גרינישע כוואַליע, װי דער אָפּשפּיגלונג פֿון גראָז, איז דורכגעגאַנגען פֿון אים. און די מיידל 'ס טאָונד, טשיזאַלד, גראַציעז לעגס געווארן גאַנץ ווידער.
  דער שרעטל האט זיך געבויגן, מיט גרויס בטחון געשטעמפט מיט די נאקעטע פוס און געזאגט:
  ― אַצונד, גיב מיר דאָ אַ מענטש! איך וועל אים צעברעכן אין בלוטיקן פלייש, אפילו זיי זענען העלדן הויך!
  שוואַרץ באשטעטיקט:
  - איר וועט האָבן די קעגנער איר דאַרפֿן!
  און ער האָט געמאַכט אַ געשטאַלט אַכט מיט זײַן שװערד. א ײנגל האט זיך מיטאמאל באװיזן פארן מײדל פון דער שרעטל־פאמיליע. ע ר הא ט געטראג ן בלוי ז שװעם ־ שטימע , א קינ ד פו ן עלף־צװע ל יא ר אלט . דין, טאַנד, אָבער ווירי. זײנ ע פלײצעס , זײנע ן געװע ן שארפע , זײנ ע ריפ ן זײנע ן שוי ן געװע ן שוי ן אונטע ר זײ ן געברענ ־ טע ר הויט , או ן זײ ן רו ק או ן זײט ן זײנע ן געװע ן אינגאנצ ן אויסגעשטרײפ ט מי ט שוי ן געהיילט ע צײכ ן פו ן שמיץ , או ן פײער .
  כאָטש, עס איז נאָר אַ יינגל מיט אַ בעיבי פּנים, אָבער ער געקוקט שטאלץ. די בלאָנדע האָר פֿון דער שקלאַף, שאָקאָלאַד מיט באַן, האָט זיך אויסגעזען ציכטיק אָפּגעשניטן, און זײַן גאָמבע האָט אים געגעבן אַ מוטיקן אויסדרוק אין פּנים.
  ערימיאַדאַ האָט געמורמלט אין צעמישעניש:
  - איך װעל זיך נישט קריגן מיטן קינד. דערצו דוכט זיך מיר, אַז דאָס איז אַ שקלאַף־ייִנגל.
  די שווארצע וואָריער באשטעטיקט:
  - יא , דא ס אי ז א שקלאפ ן ײנגל , װעלכע ר הא ט , בארװע ס או ן געטראג ן בלוי ז שװעם־בומע , געארבע ט אי ן ד י שטײגער , זי ך אװעקגעארבע ט איבע ר צװ ײ דריטל ט פו ן טאג , געטא ן ד י שװערסט ע ארבעט . אבער פון די אנדערע זייט, ער איז געבוירן אַ פּרינץ. און ער איז געפאלן אין קנעכטשאפט, וואס האט אים געשטארקט, אבער האט אים נישט צעבראכן.
  דער שקלאַף־ייִנגל האָט מיט כּעס געשלאָגן מיט די נאַקעט פֿוס, צעטרעטן אַ קיזלשטיין מיט זײַן פֿאַרהאַלטענער פּיאַטע, און געשריגן:
  - איך בין גרייט צו קעמפן מיט דיר, איידעלע דאַמע! איך האף אז דו האסט א גוטע פאמיליע, ווייל באקעמפן מיט א פשוטע מענטש איז פאר מיר א ממזר!
  דער שווארצער קעמפער האט א ניד געטאן:
  - איר האָט אויף פלעקל, אויף איין זייַט עס וועט זיין אַ פיגיערין פון אַ רויט שלאנג, און אויף די אנדערע, דיין פרייהייט יינגל!
  דער יונגער קריגער האט געשאקלט זיין נישט צו לאנגע נאר שארפע שווערד און געזאגט:
  פֿאַר די פאטערלאַנד און פרייהייט ביז דעם סוף,
  מאכן הערצער קלאפן אין איינעם!
  . קאפיטל נומער 2.
  
  די וויסקאָונטעס האט געענטפערט זיכער:
  ― דאָס װעט זײַן אַן אומגלײַכער שלאַכט!
  און זי האָט געשװוּנגען איר אַ סך לענגער און שװערער שװערד. בײד ע מלחמ ה האב ן זי ך צוזאמענגענומע ן אי ן באװעגונג . וואָס זיי האָבן אין פּראָסט איז געווען אַז זיי זענען באָרוועס. אבער די פֿיס פון דעם יינגל, כאָטש קליין, זענען שוין קעראַטיניזעד פון קעסיידער גיין מיט נאַקעט סאָלעס אויף די שאַרף שטיינער פון די שטיינערז. און די שרעטל מיידל, אויף די פאַרקערט, האט מער יידל, ראָזעווע סאָלעס מיט אַ גראַציעז ויסבייג פון די נאַקעט פּיאַטע.
  ד י שװערד ן האב ן זי ך צוזאמע ן או ן פונקען . ד י װיסקאנטעס , פארשטײ ט זיך , װ י א אײדעלע ר מענטש , הא ט זי ך פארנומע ן מי ט פענצטער . אפילו אין די פּלאַץ עלטער, דאָס קען נישט זיין געהאלטן אַ העכסט בילכערקייַט. ז י אי ז געװע ן א הוי ך , גרויםע ר או ן מוםיק ע פא ר א שרעטל , או ן ז י הא ט געהאפט , א ז ז י קענע ן לײכ ט או ן אײנפא ך באַזיג ן א האלבנאקע ט מאגערע ן ײנגל .
  איך האָב אָבער געטראָפן אַ פּערזענלעכן און באַדינער ייִנגל, וואָס האָט זיך אין דער פרי קינדהייט אויסגעלערנט פענסינג-לעקציעס און זיי ניט פֿאַרגעסן אין די מינעס, צעברעכן שטיינער מיט אַ קראָבע און שטופּן וואַגאָנען.
  אין ערשטער, ערימיאַדאַ פּעלץ נעבעכדיק פֿאַר דעם קינד און האט נישט באַפאַלן אים צו באַשטימענדיק. אין פאַקט, אַזאַ אַ קליינטשיק זאַך, און ער האט, משמעות, שווער צייט אין די שטיינערז. קוק ווי די ריבס זענען קענטיק, און עס זענען אַברייזשאַנז און ברוזאַז אויף די הויט.
  דער ײנגל איז אבער געװען שנעל און האט מיט דער שװערד געקראצט דאם מײדל אויף דער קני. בלוט איז ארויס.
  ערימיאַדאַ האָט געשלאָגן דעם יינגל אין ענטפער, שאַוטינג:
  - קלײנ ע לוזע !
  כאָטש די שקלאַף יינגל פּאַרטאַד, ער איז געווען קלאַפּ אַראָפּ. אבער ער איז תיכף אויפגעשפרונגען. און ער האָט באַפֿאַלן דעם שרעטל װי אַן אימפּעט. או ן אי ן זײנ ע דינע , אבע ר שטארק ע או ן פלינק ע הענט , הא ט ד י שװערד ן געבליצט , װ י ד י פליגל ן פו ן א מאסקיט .
  און אזוי האט דער שנעלער און דינער בחור װידער געקראצט ערימיאדא.
  דאָס מיידל, וואָס האָט באַקומען אַ ווונד אויף איר פוס, האָט געציטערט:
  מײדלעך װעלן קײנמאל נישט אפגעבן
  און איר וויסן, זייער וועט זיין אַ כבוד נצחון ...
  דער יינגל וועט נישט פּריווייל, שׂטן,
  ווער האט, אפנים, שוין לאנג נישט געגעסן מיטאג!
  דער יינגל האט רעאגירט מיט ווייטער אנפאלן. ער איז געװען שנעל װי א גרעםער. און זיין שווערד איז זייער שנעל. עס מיינט קלענערער, אָבער ליכט. דע ר ײנגל אלײן , כאט ש ע ר הא ט געטראג ן שװער ע שטײנער ן או ן געקלאפ ט מי ט א שפײז , צולי ב ד י מי ט שפײז ן אי ן שטײגער , הא ט ע ר ניש ט געקענ ט צוקומע ן װ י או ן אי ז געבליב ן זײע ר װײםע ר או ן באװעגלעך .
  ערימיאַד האָט נישט געקאָנט אַרײַנקומען אין זײַן דין, פלינקן קערפּער מיט אָנגעזעענע מוסקלען. זי געפרוווט צו ינוועסטירן עטלעכע מאָל, אָבער עס האט נישט אַרבעטן אויס.
  ד י װיקאנטע ס מײד ל הא ט אנגעהויב ן שװײצן . אי ר געבראכטע , שטארקע ר קערפער , אי ן א ביקיני , אי ז געװע ן באדעק ט מי ט שװײס , או ן הא ט אויסגעזע ן װ י געפאיצ ט בראנזע . און מיין אטעמען איז געווארן שווערער.
  דא האט ערימיאדא געשלאגן מיט אלע כוחות, אבער דאס ײנגל איז באטײליק געשפרונגען, און איז אפילו א מאמענט געשטאנען אויפן בלייד מיט די בארװעםע פיס. און ער האָט געשלאָגן ערימיאַדאַ אין די קאַסטן. און די בלוט פון די שרעטל איז געווען מער ינטענסיוו. די מיידל האט געשריגן פון ווייטיק. און ווידער זי געפרוווט צו באַפאַלן.
  אבער עס איז שווער צו שלאָגן ווען דער ציל איז קליין און אונטער איר, און אין דער זעלביקער צייט רירעוודיק.
  דע ר שקלאפענע ר ײנגל , הא ט זי ך אוי ך ב ײ א קאמ ף אנגעהויב ן פארדעק ן מי ט קלײנ ע טראפ ן שװײס , או ן הא ט אנגעהויב ן שײנען . דערבײַ האָט ער געזונגען:
  ספּאַרטאַק איז אַ גרויס וואַליאַנט פייטער,
  ער האָט אויפגעהויבן שונאים קעגן דעם בייז יאָך ...
  אבער דער אויפשטאנד איז געקומען צו א סוף,
  די פרייהייט האָט געדויערט בלויז אַ בראָכצאָל פון אַ מאָמענט!
  
  אבער א יינגל פון אנדערע צייטן יעצט,
  איך באַשלאָסן צו קעמפן פֿאַר די רעכט סיבה ...
  ער קוקט קליין און זעט נישט אויס צו זיין שטאַרק,
  אבער ער ווייסט ווי צו קעמפן זייער קלוג!
  דער ריטער אין שווארצע פאנצער האט א ניד געטאן:
  - יאָ, דער פּרינץ איז נישט אַזוי פּשוט! ד י שטײגער ן האב ן אי ם נא ר פארגליװערט , אבע ר אי ם גארניש ט צעבראכן . און אויב איר ווילן צו באַזיגן אים, איר דאַרפֿן צו פּרובירן.
  דער שקלאַף יינגל האט אויסגערופן:
  - איך אָדער געווינען אָדער שטאַרבן! אָן פרייהייט איז נישט ווערט צו לעבן!
  ערימיאַדאַ האָט געזאָגט:
  - און איך קעמפן פֿאַר דער צוקונפֿט פון מיין פאָלק.
  און דאָס מײדל האָט זיך װידער געשװוּנגען און געפּרוּװט שלאָגן איר יונגן אַנטקעגענער.
  אי ר שטרײ ק אי ז אבע ר ני ט געפאלן . דערצו האט דאס פלינקע שטן גענומען און געשטאכן דאס מײדל פון דער שרעטל פאמיליע אין מאגן און איבערגעלאזט נאך א בלוטיקן לאך.
  ערימיאַדאַ איז געווען מער אָפּגעהיט. טאַקע, ווי כיומיליייטינג עס איז צו קעמפן מיט אַ מענטש קינד. און נאָך פאַרלירן. זי האט נאך קיינמאל נישט געשלאגן אויף אים.
  א זײע ר פלינקע ר באָרװעס , װײםע ר שקלאפער . און שפּרינגט ווי אַ גראָזגריל.
  עמירא האט געזונגען:
  אין די גראָז גראָזגריל געזעסן,
  אין די גראָז גראָזגריל געזעסן,
  פּונקט ווי אַ וגערקע
  ער איז געווען גרין!
  אבער דאן איז געקומען דער שרעטל,
  וואָס שלאָגן אַלעמען ...
  געמאכט אים רייך
  און זי האָט געגעסן דעם שמיד!
  דאָס האָט עס געמאַכט מאָדנע, אָבער נישט געוואקסן שטאַרקייט. פֿון צײַט צו צײַט האָט דער ייִנגל אַרײַנגעטאָן פּליטקע, אָבער אַ סך און שפּירעוודיקע ווונדן אויפֿן שרעטל. פו ן בלוט־פארלו ר הא ט ערימיא ד זי ך אנגעהויב ן שװאכ ן או ן פאמעלעך .
  און איר קעגנער איז אפילו געווען צו שטאַרק. אין פאַקט, זעכצן צו זיבעצן שעה פון אַרבעט אַ טאָג, ווער עס יז איר ווילן וועט זיין געהרגעט אָדער פאַרגליווערט. און דער גוף פון דעם יינגל איז געווען גאָר שטאַרק און קענען וויטסטאַנד קיין מאַסע.
  דערבײַ האָט מען נישט פֿאַרשטאַרקט די מאַסאַלז, דאָס טראָגן שווערע באָולדערז פֿאַר טעג אויף סוף, אָבער, פֿאַרקערט, שטארקער און פלינק.
  האָט דער אינגל־פּרינץ איר געשלאָגן אונטער דער קני מיט אַ שװערד, און ערימיאַדאַ האָט זיך אײַנגעבויגן, און זי איז שױן געװען פֿאַרדרײט, אַז זי האָט זיך מער נישט געקאָנט אומקערן רעכט.
  און דער שקלאַף־ייִנגל האָט זיך צוגעדריקט, געברומען פֿרײלעך און פֿרײלעך, און װידער אַרײַנגעשטעקט דאָס מײדל אין מאָגן. און דאָס מאָל פיל מער טיף.
  ערימיאדא האט אנגעהויבן דערשטיקן. ז י הא ט זי ך גערוק ט אי ן פוס , אבע ר דע ר שיפו ץ פו ן שװערד , הא ט געטראפ ן דא ם מײד ל גלײ ך אי ן אי ר נאקעטע ר פים , או ן אי ם שטענדי ק דורכגעשטעקט . און דאָס טוט נישט בלויז כערץ, אָבער אויך מאכט עס שווער צו שטיין.
  דער שרעטל איז געפאלן אויף איר זייט און האט געקושט:
  - איך וועל נישט אַרויסגעבן צו די שונאים פון שׂטן - די עקסאַקיושאַנערז,
  איך וועל ווייַזן מוט אונטער פּייַניקונג ...
  כאָטש דאָס פֿײַער ברענט און דער בײַטש טראָגט די פּלייצעס,
  איך ליבע מיין עלף מיט פאַרברענט לייַדנשאַפט!
  דער שקלאפענער בחור האט געשמײכלט און געענטפערט מיט זײן נאקעטן פּיאַטע אַרײַן דאָס מײדל אַרײַן אין דער נאָז. אוּן עֶר הָאט זִיךְ גִיזָאגְט גֶעוֶוען אוּן הָאט זִיךְ מְיַישֵׁב גֶעוֶוען דֶעם אָטעֶם-אִיפַאר, אוּן האָט געזונגען:
  - פרייהייט איז גן עדן,
  נישטא קיין שמחה אין קייטן...
  קעמפן און אַרויספאָדערן
  אָפּוואַרפן קליין מורא!
  און דער יינגל האָט נאָך מער שטאַרק געשלאָגן מיט דער שווערד, אַזוי פיל אַזוי אַז ער קלאַפּט די שווערד אויס פון ערימיאַדאַ ס וויקאַנד הענט. דאָס מײדל האָט זיך אַרױסגענומען אים אױפֿהײבן. אבער דער שפּיץ פון דער בלייד האט איר מיד דורכגעדרונגען צווישן די אַקסל בליידס. און דאָס בלוט איז ווידער אַרויסגעגאַנגען.
  דאָס מײדל איז געפֿאַלן און אָנגעכאַפּט דעם שװערד בײַם היטל. אבע ר אי ר הא ט געטראפ ן א בלייד , װא ס דע ר האלב־נאקעטע ר ײנגל , הא ט זי ך אריבערגעפיר ט גלײ ך אי ר האנט , שנײד ט ד י אדערן . די שװערד איז אַרױסגעפֿאַלן, און ערימיאַדאַ איז אָפּגעװאָרפֿן געװאָרן.
  דער שקלאפער האט ארויסגעלאזט א פרײד־געװײל און האט געשלאגן דעם שרעטל אין בית־המקדש מיט דעם הענטל. ז י הא ט זי ך געצויג ן אי ן ד י נאקעט ע לאנג־לײדנדיק ע פיס , או ן ארײנגעפאל ן אי ן א טי ף נאקעט .
  דער פּרינץ האָט אַרויפֿגעלייגט זײַן באָרוועסע פֿיס, וואָס האָט שוין עטלעכע יאָר נישט געזען קיין שיך, אויף די מײדלעך הײביקע קאַסטן.
  און ער האט ארויסגעלאזט א נצחון געשריי, און געזאגט:
  - לאנג לעבן ליכט און פרייהייט!
  און דערנאָך האָט ער זיך אויסגעדרייט צום שוואַרצן קריגער:
  - פארטיק זי ?
  דער ריטער אין שוואַרץ פאנצער האט געענטפערט זיכער:
  ― נײן! דו האסט זי שוין באזיגט! איצט איר זענט פריי און האָבן ארלנגעווארפן די קייטן פון שקלאַפֿערייַ!
  דער יינגל, איצט אַ געוועזענער שקלאַף, געפרעגט:
  - און איצט קען מען מיך אומקערן אין מײן געװעזענע ראנג פון פרינץ?
  דער קריגער אין שווארצע פאנצער האט באשטימט געענטפערט:
  ― נײן! דיין לאַנד איז קאַנגקערד. אָבער איר האָט זיך באַוויזן ווי אַ ויסגעצייכנט קעמפער. איר וועט זיך איינשליסן אין דער אַרמיי און דאָרט ווערן אַ ויסקוקער. איר וועט באַפֿעלן אַ סקוואַד פון יינגלעך פּונקט ווי איר. און דאָס וועט זיין דיין באַלוינונג פֿאַר באַזיגן די וויסקאָנטעסס.
  דער יונגער פּרינץ האָט זיך געבויגן און געזאָגט מיט אַ שמייכל:
  - אדאנק! אי ך װע ל ניש ט גײ ן צוריק .
  דער ריטער אין שווארצע פאנצער האט געהויבן מיט זיין שווערד, און דער זיגנער בחור איז פארשוואונדן געווארן.
  ערימיאַדאַ האָט קוים געעפֿנט די אויגן. איר קאָפּ האט וויי. שאקלדיק האט זי זיך אויפגעשטעלט און שטאמענדיק געפרעגט:
  ― װאָס איז געשען מיט מיר?!
  דער שווארצער קריגער האט געענטפערט מיט טרויעריק אין זיין קול:
  - דו האסט פארלוירן! דער יינגל האט געוואונען און באקומען פרייהייט.
  דער שרעטל האט געזאגט מיט א זיפץ:
  - נו, וואָס איצט, וועט מיין מענטשן שטאַרבן?
  דער ריטער אין שוואַרץ פאנצער האט געענטפערט זיכער:
  - זיכער נישט! אויב עפּעס, איר האָבן אַ געלעגנהייַט צו באַקומען אַ נייַ קאַמף. נאָר דאָס מאָל איר וועט האָבן צו קעמפן מיט דער איינער איר פארווארפן די ערשטער מאָל. ניט מיט אַ מענטש, אָבער מיט אַ וואַמפּיר!
  ערימיאדא האט געענטפערט מיט א זיפץ:
  - איך וואָלט שטימען מיט די וואַמפּיר. אָבער איך בין אַלע ווונדאַד און איך האָבן קיין שטאַרקייַט. איז עס קיין וועג צו היילן מיין ווונדז אַזוי איך בין גרייט צו קעמפן?
  דער ריטער אין שוואַרץ פאנצער האט געזאגט:
  - עס איז בלויז איין וועג. איר האָבן צו טרעפן די רעטעניש. ענטפֿער עס ריכטיק, און אַלע דיין ווונדז וועט זיין געהיילט אין אַמאָל.
  דער שרעטל האט געבעטן:
  - דיינע רעטענישן זענען אַזוי קאָמפּליצירט אַז עס איז פּשוט אוממעגלעך צו ענטפֿערן זיי. אפשר איז דא אן אנדערע וועג? נו, אויב איר ווילט, איך וועט זינגען פֿאַר איר!
  ענטפערט דער שווארצער קריגער:
  - פארשטײ ט זיך , אי ר װע ט מי ר סײ־װי־סײ ן זינגען ! אבער כדי אייערע וואונדן זאלן געהיילט ווערן, מוז מען פארענטפערן מיין פראגע. איר האָבן צו באַצאָלן פֿאַר אַלץ!
  די מלאכים וואָס פלו איבער די ריטער 'ס קאָפּ מיד באשטעטיקט, רינגינג זייער קליין קולות אין יוניסאַן:
  - מ׳דארף אלץ באצאלן!
  דער ריטער אין שוואַרץ פאנצער האט באמערקט:
  - איך װעל דיר אבער רחמנות זײן און דיך לאזן טראכטן װעגן דער פראגע. און איר זענט אַ קלוג מיידל, און איך גלויבן איר וועט באשטימט טרעפן וואָס די ריכטיק ענטפער וועט זיין.
  ערימיאַדאַ האָט באַמערקט:
  - עס איז אוממעגלעך צו וויסן אַלץ אין דער וועלט!
  דער קריגער מיט דער שײנענדיקער שװערד האָט זיך געכאַפּט:
  - רעכט! אָבער איר קענען לאַדזשיקלי רעכענען קיין ענטפער צו קיין קשיא.
  האט דער שרעטל געענטפערט מיט א זיפץ:
  - גוט דעמאָלט. איך בין גרייט.
  דער ריטער אין שוואַרץ פאנצער האט געזאגט:
  - וואָס קומט אָן קומען, און גייט אָן אַוועק!
  ערימיאדא האט געפײפט, ארומגערינגלט אירע סאפיר אויגן:
  - וואַו! וואו שאלה.
  דער שווארצער קריגער האט א ניד געטאן:
  ― טראַכט! פּרובירן צו רעכענען עס לאַדזשיקלי!
  די װיסקאָונטעס האָט געשפּאַנט דעם שטערן און האָט אָנגעהױבן זיך אױסרעדן;
  אפשר איז עס געלט? זיי זעען טאקע אויס צו קומען, אבער ס'זענען אלעמאל פארהאן ווייניגער פון זיי, קען מען זאגן אז זיי קומען אן קומען אין אזעלכע כמות ווי מען דארף. פו ן דע ר צװײטע ר זײ ט גײע ן ז ײ אװעק , װ י ז ײ װאלט ן ניש ט אװעקגעפארן , װ י ז ײ װאלטע ן ניש ט דארט .
  ערימיאדא האט אנגערירט איר פארוואונדענע פּיאַטע מיט איר אינדעקספינגער און פארבליבן איר ריזאַנינג;
  אָדער אפֿשר דאָס זענען פּראָבלעמס. זיי ווי צו קומען, אָבער זיי זענען שטענדיק געווען אַזוי, אַזוי זיי קומען אָן קומען. און עס מיינט אַז די פראבלעמען האָבן ניטאָ אַוועק, אָבער אין פאַקט, זיי נאָך בלייַבן.
  ערימיאַדאַ ווידער קראַצן די צוריק פון איר קאָפּ און פארבליבן איר ריזאַנינג אויף די געגעבן טעמע.
  פֿאַר בייַשפּיל, אפֿשר דאָס איז לעבן. זיי זאָגן אַז לעבן איז געקומען, אָבער עס איז געווען דאָרט פריער. פֿון דער אַנדערער זײַט, איז דאָס לעבן, זאָגט מען, ניטאָ. אבער זי איז געבליבן אין דער זעלביקער צייט, אַרייַנגערעכנט די נשמה, וואָס איז ימאָרטאַל.
  יאָ, עס זענען פילע מער אָפּציעס וואָס קענען זיין געפֿינט. מיינע אויגן זענען ברייט אפען פון די פארשידענע מעגליכע ענטפֿערס. דא האט מען איר צייט געגעבן. אבער אין פאַקט, ווי מער איר טראַכטן, די מער צעמישט איר ווערן, און אַ פאַרשיידנקייַט פון מעגלעך ענטפֿערס. און צייט טוט נישט העלפן ...
  און עס האָט זיך געפֿאַלן אין ערימיאַדאַ, און זי האָט געזאָגט:
  ― איך בין גרײט צו געבן אַן ענטפֿער!
  דער קריגער אין שװארץ האט א ניד געטאן מיטן קאפ, שײנענדיק װי עבאני:
  ― נו, רעד!
  ערימיאַדאַ האָט באַשטימענדיק געזאָגט:
  - די צײַט קומט אָן! זיי זאָגן אַז די צייט איז געקומען, אָבער עס איז שוין געשען! און ער גײט אױך אָן אַװעק. זיי זאָגן די צייט איז דורכגעגאנגען, אָבער עס נאָך בלייבט!
  דער ריטער אין שוואַרץ פאנצער טשאַקאַלד און געענטפערט:
  - נו, דער ענטפער איז בכלל ריכטיק, און עס קענען זיין גערעכנט! כאָטש, דער נאָרמאַל ענטפער איז מעמעריז! אָבער צייט איז אויך אַ גאָר מעגלעך אָפּציע.
  דע ר שװארצ־געקלײדטע ר קריע ר הא ט געמאכ ט א געשטאלט , מי ט זײ ן גלאנציק ע שװערד . און נאָך אַ פּאָר סעקונדעס, אַלע ווונדז און שעדיקן צו ערימיאַד זענען פאַרשווונדן אָן אַ שפּור, ווי זיי וואָלט קיינמאָל געווען.
  די שרעטל מיידל האט געשמייכלט און געזאגט:
  - אדאנק! איצט קען איך נעמען מיין צווייט געלעגנהייַט?
  דער ריטער אין שווארצע פאנצער האט געענטפערט מיט א דונערדיקן קול:
  ― קאָן! אבער איר וועט האָבן צו קעמפן אַ וואַמפּיר דאָס מאָל. זענט איר גרייט פֿאַר אַזאַ אַ פּראָבע?
  ערימיאַדאַ האָט באַשטימענדיק געענטפערט:
  - אויב איך האָבן קיין ברירה, דעמאָלט יאָ! גרייט!
  דער קריגער האט געזאלט אויפהויבן זיין שווערד, אבער דאן האבן די מלאכים, וואס פלאטערן איבער זיין שווארצע העלם, געשריגן איינס:
  - זאל זי אונדז זינגען! זי האט אַזאַ אַ ווונדערלעך קול!
  דער ריטער אין שווארצע פאנצער האט א ניד געטאן:
  ― זינגט, שײנקײט! מיין רעטינוו פאדערט עס!
  ערימיאדא האט זיך אומזיסט געטראכט און באמערקט:
  - יאָ, איך בין נישט אין די קול!
  די מלאכים האָבן געשריגן מיט אַ געלעכטער:
  - קיין געברויך! דו ביסט וואונדערליך! קום, שעמ זיך נישט!
  דער שרעטל האט טיף אטעם גענומען און געזונגען מיט פרייד;
  כבוד צו די מדינה וואָס בלומז אויבן,
  כבוד צו דעם גרויסן, הייליקן עלף...
  ניין, עס וועט זיין קיין שטילקייַט אין אייביקייט -
  ד י שטער ן פו ן פעלד , זענע ן פארשפרײ ט מי ט פערל !
  
  דער גרויסער אלמעכטיקער סוואָראָג איז מיט אונדז,
  זון פון דער אלמעכטיקער געוואלדיקער משפחה...
  אַזוי אַז דער וואָריער קענען העלפן אין שלאַכט,
  מיר דאַרפֿן צו אכפערן די עלווז מיט די ליכט פון גאָט!
  
  די מײדלעך האבן נישט קײן ספקות, גלויבט מיר,
  די גערלז זענען ופגעקאָכט אַטאַק די האָרדע ...
  וועט זיין צעריסן צו שטיקער, מעשוגע חיה,
  און דער שונא וועט באַקומען אַ קלאַפּ אין זיין נאָז!
  
  ניין, פּרובירן נישט צו ברעכן די עלווז,
  דער שונא וועט אונז נישט ברענגען אויף די קני...
  מיר וועלן דיך באַזיגן, בייז גנב,
  דער זיידע אליין איז מיט אונז !
  
  ניין, קיינמאָל, קיינמאָל געבן זיך צו שונאים,
  באָרוועס גערלז געקעמפט אונטער די עלף ...
  מיר וועלן נישט ווייַזן שוואַכקייַט און בושה,
  לאָמיר זיך באַהאַנדלען מיטן גרויסן שׂטן!
  
  גאָט האָט אונדז געלאָזט ענדיקן אונדזער שלאַכטן,
  און אַװעקפֿאָרן די װערמאַכט האָרדעס...
  אַזוי אַז זיי טאָן ניט ענדיקן מיט זעראָס,
  כדי עס איז נישט שטיל אויפן בית-עולם!
  
  געבן די גערלז פריי, פייטערז,
  אַזוי דאָס וועט זיין עריינדזשד פֿאַר די אָרקישיסץ ...
  אונדזערע אבות וועלן זיין שטאָלץ פון אונדז,
  דער קעגנער וועט אונדז ניט מילך ווי קי!
  
  עס איז אמת אַז די פרילינג וועט קומען באַלד,
  די אויערן פון פּאַפּשוי אין די פעלדער וועלן ווערן גאָלדען ...
  איך גלויבן אַז אונדזער חלום וועט קומען אמת,
  אויב איר האָבן צו קעמפן פֿאַר דעם אמת!
  
  גאָט, אַז מיטל אַלע מענטשן זענען ליבע,
  געטריי, שטאַרק, אייביק אין פרייד ...
  כאטש געוואלדיק בלוט איז פארגאסן,
  די מיידל איז אָפט אָפּגעלאָזן!
  
  מיר צעטרעטן די פייַנט אין שלאַכט,
  טאן עפּעס אַזוי לופט ...
  כאטש א שטורעם רייסט איבער די וועלטן,
  און עס קומט א פארשטאפטע ליקוי!
  
  ניין, מענטשן וועלן שטיין ביז זייערע קברים,
  און זײ װעלן זיך קײן ביסל ניט געבן פֿאַר די ערקשיסטן ...
  איר בחורים שרייב עס אַראָפּ אין דיין העפט,
  און שלייַפן אַלע דיין שווערדן פֿאַר שלאַכט!
  
  יאָ, עס איז אמת עס וועט זיין אַ פאַרטאָג אָן עדזשאַז,
  גלויבן מיר, אַלעמען וועט האָבן פרייד ...
  מיר עפענען אן אנדער, גלויבן מיר, ליכט -
  אין דער לופט שטעקט דאָס מײדלס האַנט!
  
  מיר קענען , מיר קענען טאָן דאָס, גלויבן מיר,
  עפּעס מיר טאָן ניט אפילו אַרויספאָדערן צו חלום וועגן ...
  מיר זען קלאר די העלסטע ציל,
  ניין, רעד נישט קיין שטותים, קעמפער!
  
  נו, לאָמיר פליען, וויכטיג, צו מאַרס,
  לאָמיר דאָרט עפֿענען פעלדער, צײלן זײ, רובין...
  און מיר וועלן לאָדן די ינווייראַנמענאַליסץ רעכט אין די אויג,
  איבער אונדז שװעבן האָרדעס טשערובים!
  
  יאָ, די סאָוועטישע מדינה איז באַרימט,
  וואָס קאָמוניזם האָט געגעבן די פעלקער...
  זי איז אונדז געגעבן דורך געבורט אויף אייביק -
  פֿאַר די מוטערלאַנד, פֿאַר גליק, פֿאַר פֿרייַהייט!
  
  אין עלפיה, יעדער וואָריער איז פון די מאַנגער,
  די בעיבי ריטשאַז די ביקס ...
  דעריבער ציטערסטו, רשע,
  מיר רופן די פאַרזעעניש צו חשבון!
  
  יאָ, אונדזער וועט זיין אַ פריינדלעך משפּחה,
  וואָס עלפיניסם וועט בויען אין די אַלוועלט ...
  מיר וועלן ווערן, איר וויסן, אמת פריינט,
  און אונדזער געשעפט וועט זיין שאַפונג!
  
  נאָך אַלע, עלפיניסם איז אויף אייביק געגעבן דורך געבורט,
  אַזוי אַז אַדאַלץ און קינדער קענען זיין צופרידן ...
  דער יינגל לייענט אויך סילאַבאַלז,
  אבער די פלאם פון דער דעמיערדזש שיינט אין די אויגן!
  
  יאָ, עס וועט זיין פרייד פֿאַר מענטשן אויף אייביק,
  אַז זיי קעמפן צוזאַמען פֿאַר די ענינים פון סוואַראָג ...
  מיר וועלן באַלד זען די פאָלגי שאָרעס,
  און מיר וועלן זיין אין גאָט 'ס אָרט פון כּבֿוד!
  
  יא, די עלף קענען ניט זיין צעבראכן דורך די שונאים פון די פאטערלאַנד,
  עס וועט זיין שטארקער אפילו ווי שטאָל ...
  אלפיה, דו ביסט א טייערע מאמע פאר די קינדער,
  און אונדזער פאטער, גלויבט מיר, איז דער חכם פטאלין !
  
  עס זענען קיין באַריערז פֿאַר די פאטערלאַנד, גלויבן מיר,
  עס גייט פאָרויס אָן סטאָפּפּינג ...
  דער מלך פון גיהנום וועט באַלד באַקומען טשעקמאַט,
  אין מינדסטער ער האט טאַטוז אין זיין הענט!
  
  מיר וועלן געבן אונדזער הערצער פֿאַר אונדזער מוטערלאַנד,
  לאָמיר קריכן אַלע בערג, גלייב מיר, העכער...
  מיר מײדלעך האָבן אַ סך כּוח,
  מאל עס אפילו בלאָוז די דאַך אַוועק!
  
  דער יינגל האָט אויך געגעבן אַ אַבאָנעמענט פֿאַר עלף,
  ער האָט געזאָגט, אַז ער וועט קעמפן שטאַרק ...
  עס איז אַ פינקלען מעטאַל אין זיין אויגן,
  און די רפּג איז פאַרבאָרגן טייטלי אין די באַקפּאַק!
  
  אַזוי לאָמיר נישט שפּילן דעם נאַר,
  בעסער נאָך, לאָזן אונדז אַלע שטיין צוזאַמען ווי אַ וואַנט ...
  דורכגעגאנגען יגזאַמז, בלויז אַ פינף,
  זאל הבל הערשן, און נישט דער רשע קין!
  
  אין קורץ, עס וועט זיין גליק פֿאַר מענטשן,
  און די מאַכט פון סוואַראָג איבער די הייליק וועלט ...
  שפּיללעך צעברעכן די אָרקשיסץ,
  זאל לאַדאַ זיין גליק און אַ געץ!
  דאָס שרעטל מיידל האָט פאַרענדיקט זינגען מיט גרויס התלהבות. און זי האָט זיך געבוקט, געשלאָגן מיט איר באָרוועסע פֿיס, און געזאָגט:
  - רחמנות !
  דער ריטער אין שוואַרץ פאנצער באשטעטיקט:
  ― דאָס איז אַ װערט ליד! עס וואַרעמסט דאָס האַרץ און די נשמה. דערפֿאַר װעל איך אײַך געבן אַן עצה: מאַכט אַ ציפֿער אַכט מיט דײַנע פיס, און װעסט מער שטאַרקײט װערן. און איר קענען קאָפּע אפילו מיט אַזאַ אַ פאַרזעעניש ווי אַ וואַמפּיר!
  ערימיאַדאַ האָט זיך געבוקט און געענטפערט:
  - די וועלט זאָל אונדז אָנערקענען און מורא אונדז.
  די עקספּלויץ פון זעלנער זענען קאַונטלאַס ...
  עלווז האָבן שטענדיק געווען ביכולת צו קעמפן.
  מיר וועלן צעשטערן די אָרקס צו דער ערד!
  א קריגער אין שװארצער פאנצער האט געמאכט א קרייז מיט זײן שװערד, און מען האט געהערט מוזיק, װי א שפיל פון אײגלען.
  און אַ סילאַוועט האָט זיך באַוויזן אין הימל. ער איז געווען אַ שיין אָבער בלאַס יונג מענטש אין אַ שפּיץ הוט און לעדער פּאַסן. זײנ ע הענ ט זײנע ן געװע ן אי ן לעדער , שװארצ ע הענטשקע ס או ן ד י שיך , פארקער ט - רויט . און ער האָט געהאלטן אַ שווערד. פאנגס האבן ארויסגעשטעקט פון דעם בחור׳ם מויל.
  ערימיאדא האט אויסגערופן, פארשפארט די ציין:
  - דאָס איז אַ וואַמפּיר! קוקט שיין קיוט.
  דער יונגערמאן האט א שאקל געטאן מיטן קאפ, צוגעפאסט דעם הוט און דערנאך פעסט געלאנדעט אויף דער ערד.
  ער האט זיך געבויגן צום מײדל און געזאגט:
  - זי איז כּמעט נאַקעט און באָרוועס, ווי אַ שקלאַף!
  ענטפערט דער שווארצער קריגער:
  - דאָס איז אַ וויסקאָונטעס פון אַ זייער איידעלע משפּחה. און זי וויל צו באַקומען די רויט דראַגאָן סטאַטוע צו ראַטעווען איר מענטשן פון טויט.
  דער וואַמפּיר יינגל האט געזאגט:
  - ממילא מוז איך זי באַזיגן! איך וועל פּרובירן צו האַלטן איר לעבעדיק אויב מעגלעך!
  ערימיאדא האט געענטפערט מיט א שמייכל:
  ― איך װיל אײַך אױך נישט הרגענען! אבער אויב איך מוזן, איך וועל קעמפן מיט אַלע מיין מאַכט!
  דער שווארצער קעמפער האט א ניד געטאן:
  - איר וועט קעמפן מיט שווערדן. די וואָפן זענען גלייַך, און אַלץ איז שיין.
  דער וואַמפּיר האָט זיך געבוקט און געענטפערט:
  "עס איז אַ גרויס כּבֿוד פֿאַר מיר צו קרייַז שווערדן מיט אַזאַ אַ מיידל!"
  ערימיאדא האט א װינק געטאן און געציטערט:
  - מיר וועלן דרייסט גיין אין שלאַכט,
  פֿאַר די סיבה פון די עלווז ...
  מיר וועלן באַזיגן אַלע אָרקס,
  קעמפן, ניט דריפט!
  דאָס מײדל און דאָס ייִנגל האָבן גענומען גלאַנציקע שװערדן אין די הענט און זיך געגרײט צו קעמפן. זייער שטימונג איז געווען פֿאַר גאַנץ צעשטערונג.
  א סיגנאל האט געבלאזן. די וואַמפּיר יוגנט ראַשט מיט ווילד צאָרן צו ערימיאַדאַ. זי באגעגנט אים מיט אַ קלאַפּ פון איר שווערד, פּאַריינג די באַפאַלן. די מיידל פּעלץ פיל מער זיכער, און ווידער ריפּעלד די פּרווון מיט אַ פאַס זעמל.
  דערנאָך, ערימיאַדאַ אריבערגעפארן איר קעגנער צווישן איר לעגס מיט איר נאַקעט פֿיס. די וואַמפּיר געראטן צו פאַרשפּאַרן דעם קלאַפּ, אָבער איז נאָך אויפגעטרייסלט.
  דער שרעטל האט געציטערט:
  - דער שונא װײםט נאך ניט אונזער כוח,
  זיי האבן נישט נוצן זייער פול מאַכט ...
  בייביז און פרויען זענען קעגן
  אַלע די זעלבע, וואַמפּיר, איך וועט טייטן איר!
  אין ענטפער, דער יונג מענטש האט זיך אַ ביסל אויפגעהויבן פון די ייבערפלאַך און געפרוווט צו צוגאַנג צו ערימיאַד ווי אַ שטורעם.
  און דאָס מײדל האָט עס גענומען און געשטאָכן דעם שׂונא מיטן שװערד גלײַך אין מאָגן. ער האט באקומען א ווייטאגליכע איינשפריצונג און עס איז ארויסגעקומען בלוט. דער שרעטל האָט דורכגעפירט אַ פלאַטערל מאַנוווער און כוקט די וואַמפּיר ס שטיוול, נאָך וואָס זי טשערפּט:
  איך וועל צעטרעטן דעם פייַנט מיט איין קלאַפּ,
  איך, שרעטל, בין העלדיש פֿאַר גוט סיבה!
  דע ר קאמ ף הא ט זי ך דערװײ ל געװײנט . די וואַמפּיר געפרוווט צו פליען אַרויף, אָבער ערימיאַדאַ דזשאַמפּט אַרויף און געהאלטן קאַטשינג אים. וּטְרִיפוֹת שַׁרְגִּין דָּמִים זָכוּ.
  דער יונגער בלוט־צוקער האָט באַמערקט:
  ― איר האָט אַ סך געלערנט! אבער זי קען נישט קאָפּע מיט דעם יינגל!
  האָט דער שרעטל באַמערקט, מיט אַ שמייכל אויסגעבראָכן די ציין:
  - איר מוזט ערגעץ אנהויבן! מיר אַלע געלערנט אַ ביסל, און טאָן ניט זינד, איר זענט אַ וואַמפּיר צו גאָט!
  דער וואַמפּיר פּלוצלינג אַקסעלערייטיד, אָבער זיין שווערד מיסט די ציל, און ערימיאַדאַ שלאָגן די בלאָאָדסאַקער אויף דעם האַנטגעלענק. ווידער רובין-קאָלירט שפּריצן און קרעכצן.
  וואַמפּיר באמערקט:
  - דו שטן!
  דער שרעטל האט געטענהט:
  - איך דינען די כוחות פון גוט!
  דער יונגער בלוט־זויגער האָט באַמערקט:
  - וואָס איז דער חילוק צווישן גוט און שלעכט?! אפילו די געטער פון ליכט טייטן און טאָן ניט ספּער זייער פיינט!
  ערימיאדא האט זיך אנגעשפארט מיט די פלײצעס און געציטערט:
  די פּעטאַל פון אַ בלום איז שוואַך,
  אויב עס איז געווען טאָרן אַוועק אַ לאַנג צייַט צוריק ...
  כאָטש די וועלט אַרום איז גרויזאַם,
  איך וויל טוהן גוטס!
  די וואַמפּיר געפרוווט צו פאַרגיכערן ווידער און געשווינד קעגן די מיידל. ער האָט דורכגעפירט דעם פּיטשגאָפּל-מאַנוווער, אָבער אומגעריכט האָט דער שרעטל מיידל ס בלייד דורכגעדרונגען זיין האַלדז. א שטראם בלוט האט זיך אויסגעשפרײט. די וואַמפּיר שפּרינגען צוריק, טרייסלען אַוועק די רויט דראַפּלאַץ, און באמערקט:
  - טאַקע, זי-טייַוול!
  ערימיאדא איז מיט אלע כוחות געשפרונגען, זיך ארײנגעװארפן אין קלאפ. איר נאַקעט, קייַלעכיק פּיאַטע שלאָגן די וואַמפּיר רעכט אין די גאָמבע. ער איז צוזאמגעפאלן און אויסגעשפרייט די געווער אין פאַרשידענע ריכטונגען. עטליכע צעבראכענע ציין זענען ארויסגעפלויגן פונעם בלוט-זויגערס מויל.
  ערימיאדא האט ארויפגעלײגט איר נאקעטע פוס אויף זײן ברוסט, אויפגעהויבן די הענט און אויסגערופן:
  - נצחון!
  דער שווארצער קריגער האט איר געפרעגט:
  ― איר װעט דאָס פֿאַרענדיקן?
  ערימיאַדאַ האָט באַשטימענדיק געזאָגט:
  ― נײן!
  דער ריטער אין שווארצע פאנצער האט א ניד געטאן:
  - די רויט דראַגאָן פיגיערין איז דייַן!
  און ער האָט געמאַכט אַ דרײַעק מיט אַ שװערד. גלייך עס איז געווען אַ בליץ אין דער לופט, און אַ בילד פון אַ פאַרביק, שטאַרק דראַגאָן. װא ם אי ז געפלויג ן געװאר ן קײ ן ערימיא ד . דאָס מיידל האָט זיך אומווילנדיק איינגעשרומפּן.
  דערנאָך איז געווען אַ קליין בליץ, און דער שלאנג האָט זיך פאַרוואַנדלט אין אַ קליין פיגורין, וואָס איז אַליין געשלאָפֿן אין די הענט פון דער שרעטל מיידל. זי האט עס גענומען און געזונגען:
  - עלוועס, עלוועס, עלוועס,
  אונדזער יוגנט וועט זיין אייביק ...
  עלוועס, עלוועס, עלוועס,
  מיר וועלן זיין אין אייביק גליק!
  
  גולליווערס פינפט רייזע
  אַנאָטאַציע
  דער באַרימטער טראַוולער גולליווער, אין קאָפּ פון אַ גרויסער שיף, גייט ווידער אַוועק אויף אַ רייזע. ער ווערט געכאפט אין א שטורעם און זיין שיף ווערט ארלנגעווארפן אויפן ברעג. און דער יקספּיריאַנסט גולליווער טרעפן אַזאַ אַ מאָדנע וועלט, דעמאָלט אַלע די פריערדיקע אַדווענטשערז פון די לעדזשאַנדערי מאַטראָס בלאַס קעגן זייַן הינטערגרונט.
  . קאפיטל נומ 1
  גולליווער איז שוין נישט געווען יונג. פונדעסטוועגן, בין איך ווידער אַוועק אויף אַן אַנדער רייזע. אין פאַקט, זיין דיסקריפּשאַנז פון פּאַסירונג זענען גענומען ווי גאָרנישט מער ווי פאַנטאַסיז און פייע מעשיות.
  און די יאָרן גײען אַװעק, און דער קאָפּ װערט גרוי, און אַ שײנע לײַסע באַװײַזט זיך אין אים. ווען איר זענט איבער פופציק, לויט די סטאַנדאַרדס פון די eighteenth יאָרהונדערט, דאָס איז אַ פּלאַץ. פונדעסטוועגן, גולליווער באַשלאָסן צו שלאָגן די וועג ווידער. דערצו האָט דער מאַזל־זאָגער אים פֿאָרויסגעזאָגט, אַז דאָס מאָל װעט ער געפֿינען זײַן גליק און װעלן מער נישט װעלן אומקערן.
  א גרויסער גאלאאן האט געפאםט אירע זעגל און אפגעפארן צום פאציפישן אקעאן. גולליווער איז שוין גאַנץ רייך, און די דין וואָל פון קליין שעפּס גענומען פון ליפּוטיאַ געבראכט אים ספּעציעל האַכנאָסע . אבער זיי אלע זענען אויסגעשטארבן. און דער געדאַנק איז אויפגעשטאנען צו באַזוכן דעם אינזל ווידער.
  ס׳זײנע ן שוי ן אריבערגעגאנגע ן מע ר װ י דרײסיק ע יאר . און ליליפּוטיאַנס לעבן ווייניקער ווי מענטשן. אַזוי אַלעמען וואס געוואוסט גולליווער איז שוין יקסטינגקט.
  פארוואס נישט מאַכן אַ לעבן דאָרט דורך אָנכאַפּן רויב? די ליליפּוטיאַנס האָבן ניט קאַנאַנז און ריפלעס, און זייער פייַל זענען גאָרנישט קעגן די ריז. און אין Lilliput זיך איר קענען כאַפּן אַ פּלאַץ פון ווערטפול טינגז.
  די קליינע חיות אַליין קען דזשענערייט ריזיק האַכנאָסע און קען זיין פארקויפט פֿאַר אַ ריזיק פּרייַז.
  צו כאַפּן די דזשייאַנץ איז צו ריזיקאַליש. ניט נאָר ווער עס יז וואָלט נעמען אַ ברוט צוועלף מאל די גרייס פון אַ מענטש, אַפֿילו אַ ביקס. דערצו, זיי האָבן אַ מלך וואָס האט אַ שטאַרק אַרמיי. אמת, די ריזן האָבן נאָך נישט קיין שיס.
  אין קיין פאַל, גולליווער געוואלט צו באַזוכן זיין ערשטער לאַנד, ווו עס זענען געווען צוויי כוחות פון קליינטשיק מענטשן. טאָמער דאָרט קען ער געפֿינען עפּעס וואָס וואָלט מאַכן אים פאַביאַלאַסלי רייך.
  איז געווען באַקאַנט מיט יאַהאָאָ און די וועלט פון ינטעליגענט פערד, מער גרויזאַם און ציניש. די יאָרן גיין דורך און איר דאַרפֿן צו ווערן רייך. ווי פיל מער לעבן ער האט לינקס איז אומבאַקאַנט. און מען לאַכט פֿון דיר, און פֿאַרשידענע צײַטונגען גיבען װוּלגאַרע אָנצוהערענישן, אַז גולליװער איז ניט נאָר אַ חלום, נאָר אַ משוגענער. און נאָך מער אַזוי, צו צושטעלן זאָגן אַז די לענדער וואָס ער האָט געהייסן עקסיסטירן, דאָס איז געווען די מאָוטאַוויישאַן.
  בעערעך ווו ליליפּוט און די אינזל פון בלעפוסקו זענען ליגן . און זײַן שיף האָט שױן דערגרײכט דעם אָרט.
  אבער פּונקט ווו? די אינזלען זענען קליין, און פּרובירן צו געפֿינען זיי בלינד, ניצן פּרימיטיוו נאַוויגאַציע פון די פרי eighteenth יאָרהונדערט.
  און דאן האט די שיף איבערגענומען און זיך געכאפט אין א שטורעם...
  זיבן טעג און נעכט האט מען אים ארומגעווארפן, ארומגעווארפן פון די כוואליעס. צומ גליק, די פּלאַן פון די גרויס און שטאַרק שיף מיט גאַנז איז געווען זייער דוראַבאַל. און עס איז נישט צעפאלן.
  און דעמאָלט פּלוצלינג אַ כוואַליע רויז און געוואשן די ענגליש גאַליאָן אויף די וויסט ברעג. אויסגעמאטערט פון דעם לאנגן געראַנגל מיט דעם שטורעם און ווילדע עלעמענטן, זענען די קאָמאַנדע פון מער ווי צוויי הונדערט מאַטראָס און גולליווער אַליין שנעל שלאָפנדיק.
  זיי האבן נישט טראַכטן וועגן ווי צו רו אָדער צוריקקריגן.
  גולליווער האט קעסיידערדיק נייטמערז. און ווען ער איז אויפגעשטאנען, איז דער נייטמער פארבליבן אין פאַקט. ערשטנס , הא ט ע ר זי ך געפונע ן פארבונדן , או ן געשטאנע ן לעב ן אי ם זענע ן געשטאנע ן ײנגלעך , װא ס האב ן אויסגעזע ן צ ו זײ ן ארו ם צװעל ף דרײצ ן יא ר אלט . מע ן הא ט מע ן ז ײ געמאל ט מי ט פארב , פעדער ן אוי ף ד י קעפ , װ י אינדיאנער , נאקעט ע פיס , האלבנאקעט ע בורדז . אָבער, דאָ איז גאַנץ הייס, און דאָס איז פאַרשטיייק.
  גולליווער האט זיך ארומגעקוקט. או ן אי ך הא ב דערזע ן עטלעכ ע צוגעבונדענ ע םילערז . נאָר זיי האָבן זיך אויך געביטן. ז ײ זײנע ן געװאר ן קלענער , ד י בערד ן או ן שטערלעך , זײנע ן פארשוװנד ן געװאר ן או ן ד י קלײדע ר האב ן זי ך געלאז ט װ י זעקלעך .
  גולליווער האט א קוק געטאן אויף זיך. און איך איז געווען סאַפּרייזד. זײַן קערפּער איז געוואָרן קלענער, דער מאָגן איז פֿאַרשוווּנדן געוואָרן, און דער שטונדע ווייטיק אין רוקן אויך. און דער אנצוג האט זיך געלאזט װי א װאש. און די שיך האָבן זיך פּלוצעם אױסגעװיזן פֿרײַ. און ער האָט זיך אַ ציטער געטאָן, און די שטריק האָבן זיך אַ ביסל צעהאַקן.
  א יינגל, וואס האט אויסגעזען ווי אן אינדיאנער, באדעקט מיט טאטו, האט געשריגן:
  ― זײ װערן װי אונדז! קום, פארשטעקט די שטריק!
  די מאַטראָס האָבן טאַקע שוין געהאַט קינדער־פּנים, און פֿאַר אונדזערע אויגן האָבן זיך פֿאַרקלענערט אין גרייס.
  בחורים מיט פעדערן און פארב האבן זיך געאײלט אויפצוציען די שטריק. גולליווער האָט געפֿילט, אַז ער האָט זיך ווײַטער אײַנגעשרומפּן. און אין דער זעלביקער צייט, דער גוף פילז ליכט און ענערדזשייזד. און די צײן האָבן אױפֿגעהערט צו שאַטן, און בכלל איז געװען װי מע װאָלט װידער געבוירן.
  דערווייַל, מער היגע וואָריערז באָרדאַד די שיף. ז ײ זײנע ן שוי ן געװע ן אי ן ציכטע ר מונדיר , געטראג ן פאנצער ן או ן געטראג ן שװערדן . עס זענען שיך אויף זיין פֿיס און עטלעכע גערלז מיט זיי. אָבער זיי האָבן אויך אויסגעזען ווי קינדער, בערך צוועלף, מאַקסימום דרייצן יאָר אַלט. מײדלעך האבן געטראגן אורינגלען און צירונג.
  איינער פון זיי מיט בלאָנדע האָר לאַפט און באמערקט:
  - ס 'איז א שאד! איך האָב נישט באַקומען צו זען זיי ווי אַדאַלץ! איצט זיי זענען די זעלבע קליינע ווי מיר זענען!
  דער טאַטוד יינגל האט באמערקט:
  - עס זענען דאָ מער ווי צוויי הונדערט פון זיי! זיי זאָלן געשיקט ווערן צו די שטיינערז ווי קנעכט!
  די מיידל האט זיך געטענהט:
  ― נײן! מיר וועלן זיי נאָר פאַרקויפן! עטלעכע זענען שלימאַזלדיק גענוג צו גיין צו די מינעס, און די מנוחה זענען די נייַע אָונערז!
  א ײנגל אין פאנצער און א גאלדענער העלם האט שטרענג געפרעגט:
  ― װער איז דײַן באַלעבאָס? איך זאג דיר! און דו זאלסט נישט מאַכן ווי איר קענט נישט אונדזער שפּראַך! יעדער, וואָס קומט אַרײַן אין אונדזער אימפּעריע, הייבט גלײַך אָן צו פֿאַרשטיין אונדזער שפּראַך, און מיר פֿאַרשטייען זי, פֿאַרשטייט זיך!
  איינער פון די מאַטראָס וואס איז געווארן אַ יינגל האט געמורמלט:
  - דאָס איז קאַפּיטאַן גולליווער! איר וועט ניט מיד דערקענען אים אין אַ יינגל ס גוף!
  דער וואָריער אין די גאָלדען העלם באפוילן:
  - שלעפּט זײ אַרױס. ווען זיי לעסאָף ווערן ווי אונדז, טאָמער זיי וועלן זיין אַנלישט. אין דער זעלביקער צייט, זיי וועלן צוגרייטן פֿאַר די יבערגאַנג.
  די קריגערישע בחורים האבן געלעגן גולליווער און די אנדערע בחורים אויף די פלײצעס, האבן זײ געהאלטן צװײ בײ צװײ, און זײ ארויסגעטראגן.
  גולליווער האט געטראכט אז דאס איז מעגליך נארישקייטן. אבער דעמאָלט איך געדענקט די ליליפּוטיאַנס. ז ײ זײנע ן געװע ן קלענער . נאָר מערסטנס אַדאַלץ, נישט קינדער. אפֿשר זאָל ער זיך נישט איבערראַשן?
  ער באזוכט פאַרשידענע וועלטן און געזען אַמייזינג לענדער. פארוואס זאָל די קינדער 'ס וועלט נישט זיין צווישן זיי? דא ס אי ז געװע ן דע ר אײנציקע ר זאך , װא ס ע ר הא ט געפעל ט פא ר זײ ן זאמלונ ג פו ן געפילן .
  גולליווער האט געזען אז דער ברעג איז שוין נישט וויסט. דאר ט זײנע ן געװע ן פי ל זעלנע ר אי ן פאנצער . ע ס זײנע ן געװע ן ײנגלע ך מי ט אינדיאנער־נוסח ע פעדער ן או ן בויגן , או ן קעמפער ם אי ן לײכט ן מעטאל ן פאנצער . או ן ד י מײדלע ך מי ט בױגן , זײנע ן אוי ך אגגע ־ װע ן געװע ן בארװעס , א חו ץ ד י קאמאנדיר ן װא ס האב ן געהא ט טײער ע צירונג ן או ן שיך , פארדעק ט מי ט פערל .
  די בויגן מײדלעך זײנען געשטאנען אין א שורה. אן אנדער ריי האט אין זייער הענט מער שטאַרק קראָסבאָווס וואָס פייערד טויטלעך באָלץ. אוי ף דע ר רעכטע ר זײ ט זײנע ן געװע ן קאטאפאלטן . נעבן זיי זענען אויך דא אינגלעך און מיידלעך. דער הויפּט וואָריער אין אַ גאָלדען העלם באפוילן:
  - נעם די קלײדער פון די געפאנגענע! זיי זענען איצט קנעכט און מוזן זיין אנגעטאן לויט זייער ראַנג.
  די קליידער האָבן שוין נישט געפּאַסן און האָבן זיך קוים געהאַלטן. ד י געפאנגענע , װעלכ ע זײנע ן געװאר ן ײנגלעך , האב ן זי ך אפגעבונדן , או ן אל ע איצ ט שײנ ע שמעקנדיק ע שמאטע ס זײנע ן ארײנגעװארפ ן געװאר ן אי ן א קופע , צוזאמע ן מי ט ד י שיך . און מען האָט דערויף אויסגעגאָסן אַ געמיש פֿון אײל און שװעבל און עס אָנגעצונדן.
  איצט זענען די מאַטראָס ייִנגלעך נישט עלטער ווי דרײַצן, און אינעם 18טן יאָרהונדערט, פֿאַרן פֿאַרשנעלערונג, האָבן קינדער פֿון יענער עלטער אויסגעזען ווי צען־יאָריקע קינדער אינעם ערשטן־און־צוואַנציקסטן יאָרהונדערט. יא, זיי האָבן נאָוטיסאַבלי דיקריסט.
  או ן איצ ט זײנע ן ז ײ געװע ן נאקעט , טײ ל האב ן זי ך שעמעוודיק ט פארדעק ט מי ט זײער ע הענט .
  די בויגן און קראָסבאָו גערלז זענען געהאלטן אין ביקס.
  דער יינגל אין די גאָלדען העלם האט באפוילן:
  ― נו, זאָלן זײ זײ װאַשן אין ים! דעמאָלט מיר וועט געבן זיי שקלאַף קליידער צו האַלטן אַרויף אַפּיראַנסאַז.
  און די געכאפטע בחורים זענען פארטריבן געווארן אין ים. דאס וואסער איז געווען ווארעם, אנגעהייצט פון דער טראפיקער זון. דא איז געװען א גוטער קלימאט. איר קען זען דלאָניע ביימער און קאָקאָסנוס.
  אין מינדסטער איר וועט נישט פרירן.
  גולליווער האָט זיך סײַ פאַרשעמט און סײַ צופרידן. ער האט זיך אװעקגעװארפן איבער פערציק יאר, איז ער איצט געװארן אינגאנצן געזונט, ענערגעטיק און פרײלעך. או ן ד י שטימונגע ן אי ז געװאר ן פרײלעך , כאטש ע קנעכטשאפט ן או ן זידונ ג האב ן אי ם פאראויסגעװארט , װ י אוי ך אפש ר שװער ע ארבעט ן אי ן ד י שטיינער . גולליווער האט נישט וויסן וואָס עס איז געווען די שווער וועג, אָבער ער געהערט מעשיות וועגן ווי נישט גרויס עס איז! אבער ווי יונג און געזונט ער איז איצט.
  דער זאמד איז געװען הײס און האט פארברענט די נאקעטע, קינדערישע זאלן. זיי האָבן נאָך נישט געהאט צייט צו ווערן גראָב און באדעקט מיט קאַללוסעס, ווי כאַפּאַנז ווען איר גיין פֿאַר אַ לאַנג צייַט אָן שיכלעך. מע ן זא ל באמערקן , א ז אי ן בריטאניע , הא ט מע ן גײ ן באָרוועס ט גערעכנט , װ י א צײכ ן פו ן גרויםע ר ארעמקײט , או ן אפיל ו קינדע ר האב ן זי ך ארויםגעװיזן , אי ז דא ם געװע ן נא ר אי ן דע ר היץ , או ן דא ן געװײנטלע ך צװיש ן ד י ארעמע . און אַזוי האָבן זיי געפּרוּווט אָנטאָן די שיך, טראָץ דעם גאַנצן פאַרגעניגן פון פילן די ייבערפלאַך פון דער ערד, מיט קינדערישע, שפּירעוודיקע סאָלעס.
  אבער אין דער זעלביקער צייַט, אָן שיכלעך עס איז אַ ביסל ווייטיקדיק . די זאַמד ברענט הייס אין די טראַפּיקאַל זון בייַ האַלבער טאָג. לאקאלע יינגלעך און גערלז קלאר האָבן זייער שטאַרק און האַרט סאָלעס.
  אגב, האט גולליווער געטראכט - ווי אלט זענען זיי? וואָס אויב אַלעמען דאָ איז ימאָרטאַל? און נישט ווי איינע פון די וועלטן וואו גולליווער האט באזוכט, און כאטש מען איז נישט געשטארבן, זענען זיי נאך אלץ געווארן אלט, און אומשטארבלעכקייט איז געווען יונג, פרייליך און ענערגעטיק!
  זיין אַ קינד איז גרויס אין זיין אייגן וועג! און טאָמער וועט איר לעבן אַזוי פֿאַר מער ווי איין מיללענניום.
  אמת, דאַן איז גולליווער געוואָרן טרויעריק. וואָס אויב ער זאָל אַרבעטן פֿאַר הונדערטער פון יאָרן ווי אַ נאַקעט, באָרוועס שקלאַף יינגל אין די שטיינערז? און דאָס ברענגט זייער קליין פרייד.
  די גייז זענען ווי גענעם. למשל, איין כהן האָט אויסגעדריקט די מיינונג, אַז דער אייביקער פלאַם איז אַ מעטאַפאָר, און די זינדיקע אַרבעט ווי קנעכט אין אייביקע שווערע אַרבעט!
  נאך א זאך וואס האט גולליווער איבערראשט איז געווען אז די בחורים קריגערס האבן אריינגעלייגט אלע וואפן אין א באזונדערן הויפן און אריינגעלייגט פיסטאלן און מאסקעט אין אייזערנע שאכטלעך.
  גולליווער האט געמיינט אז דאס איז נישט זייער קלוג. זינט פייעראַרמז זענען נישט אַ שלעכט זאַך. דערצו, עטלעכע גאַנז געמאכט אין ענגלאַנד, אין דער צייט די מערסט אַוואַנסירטע לאַנד אין דער וועלט, דרייען גאַנץ אַקיעראַטלי. און דאָ זענען בויגן און קראָסבאָו, ווי אין די פרי מיטל עלטער. און אין בריטאַן קומט שוין די ינדאַסטריאַל רעוואָלוציע. און באלד װעט ענגלאנד װערן אזוי שטארק, אז אפילו די ריזן װעלן זיך קאנען צונויפשטויסן. כאָטש דאָס קען זיין אַ קאָלאָסאַל ריזיקירן.
  נאקעט ע שקלאפ ן האב ן זי ך געשפראצ ט אי ן ים־װאםער . און דאָס איז געווען גרויס אין זיין אייגן וועג. גולליווער און אַ פּאָר געוועזענע מאַטראָס ייִנגלעך האָבן פּלוצלינג אָנגעהויבן שפּריצן זיך אַרום. ז ײ האב ן זי ך ארײנגעװארפ ן אי ן א װאלק ן פו ן שפרײצ ן או ן פרײלע ך געלאכט , אויסגעשטיקענ ע צונג .
  עס וואָלט ויסקומען אַז זיי זענען דערוואַקסן אין זייער מחשבות און ריטיינד די זעלבע זכּרון, אָבער אין זייער נאַטור זיי פּלוצלינג געווארן פאַקטיש קינדער. און זיי אַזוי ווילן צו שמייכלען און שמייכלען און שפּילן פּראַנקס.
  און גולליווער האָט געשפּריצט אויף זײַנע מאַטראָסן, און זיי אויף אים. ד י ײנגלע ך זײנע ן געװע ן זײע ר פרײלע ך או ן האב ן באװיזן . וואָס איצט זיי האָבן זייער אייגן, און ווייַס אָנעס. דאָס איז אַ נייַע, דילייטפאַל וועלט אין וואָס עס איז אַ כבוד צוריקקער צו קינדשאַפט.
  גולליווער האָט זיך פֿיזיש גוט געפֿילט, און בכלל האָט ער געקענט זײַן גאַנץ צופֿרידן. און אין דער אמתן האָט זיך אים אומגעקערט זײַן יוגנט און דאָס, קאָן מען זאָגן, איז דאָס וויכטיקסטע.
  און וואָס מער קען איר ווילן? אמת, פֿון דער אַנדערער זײַט, ביסטו נאָר אַ נאַקעט שקלאַף, און דאָס איז אַפילו אַ נוירס. און זיין אַ שקלאַף איז נישט זייער גוט. אָבער, זיין אַ שקלאַף יינגל איז פיל בעסער.
  טאַקע, טראָץ אַלע די פראבלעמען, קינדשאַפט איז גאַנץ אַ גליקלעך צייט. זאל עס מאל זיין קאָנפליקט מיט פּירז, אָדער איר האָבן צו גיין צו שולע, אָדער אפילו אַרבעט.
  כאָטש... אַוודאי, אין די סוף פון די זיבעצנטן יאָרהונדערט, ווען גולליווערס קינדשאַפט איז געווען אַ צייַט ווען עס איז נישט זייער געזונט. אוּן סֶע אִיז גִיוֶוען נִישְט גִיוֶוען נִישְט גִיוֶוען פוּן דֶער פַארְדְט אַז דִי קִינְדֶער הָאט זִיךְ אִין דֶער וָואסִין. יאָ, דאָס איז פּונקט עס.
  אבער אַלע די זעלבע, קינדער יבערגעבן מיט יעדער אנדערע און שפּילן. און איר קענען זאָגן אַז דאָס איז פאַרווייַלונג, אפילו אויב איר טאָן ניט האָבן קיין געדאַנק וועגן די עקזיסטענץ פון שפּיל קאַנסאָולז און סמאַרטפאָנעס.
  אבע ר ד י ײנגלע ך האב ן זי ך ניש ט געלאז ט שװארצ ן לאנג , או ן מע ן הא ט זי ך ארויסגעטריב ן פו ן װאסע ר מי ט שפיזן . און די הייס זאַמד טאַקע ברענט דיין כילז. אמת, ווען די סאָלעס זענען נאַס איר טאָן ניט טאַקע פילן עס. דעמאָלט עס סטאַרץ צו באַקומען טאַקע הייס.
  גולליווער האט אויסגערופן:
  - מיינע פיס ברענען א סך! גיב מיר שיך!
  אין ענטפער, דער וואָריער יינגל שלאָגן אים מיט אַ בייַטש, שאַוטינג:
  - זיי שטיל! קנעכט זענען נישט זוכה אויף שיך לויט זייער ראנג!
  די קריגערישע מײדלעך האבן אבער גענומען טראגן זײערע שווימען. דא ס אי ז ד י אײנציק ע קלײדע ר װא ס קנעכט ם האב ן געקענ ט טראגן . ווי אין אַ מין פון מצרים.
  ד י ײנגלע ך װא ס זײנע ן געכאפ ט געװאר ן האב ן אנגעהויב ן טראג ן דא ס װײניקסטנס , כד י צ ו פארדעק ן זײע ר בושה .
  גולליווער געפרוווט צו פרעגן:
  ― אַזױ באַגריסט מען פֿרעמדע!?
  און דערנאָך האָט ער ווידער געכאַפּט דעם בייטש. אָבער, אַן עלעגאַנט מיידל מיט דימענט ירינגז יקסקליימד:
  - נעם עס לייכט! ער איז דאך זייער פירער! אפשר קען איך אים מסביר זיין?
  דער וואָריער אין די גאָלדען העלם נאַדאַד:
  ― לאָמיר!
  דאָס מײדל האָט, געשלאָגן מיט די פֿיס אין טײַערע שיך, צוגעגאַנגען צו גולליװער, װאָס איז געװאָרן אַ ייִנגעלע, און האָט געציטערט:
  - אלע פרעמדע פון ים ווערן קנעכט לויטן מנהג און ווערן פארקויפט אויף ליציטאציע. דאס זענען אונדזער כּללים. אָבער, אויב איר וויסן ווי צו טאָן עפּעס און באַווייַזן אַז איר קענען זיין נוציק, דיין לעבן אין שקלאַפֿערייַ וועט נישט זיין אַזוי שווער. און מיט צייט איר קענען באַקומען פרייהייט פֿאַר דיין מעריץ. אויך, אויב איר זענט ויסגעצייכנט מיט וועפּאַנז, מיר קענען שיקן איר צו די צירק צו קעמפן ווי גלאַדיאַטאָרס. און אַז דו װײַזט זיך גוט דאָרטן, װעט מען דיך אַרײן אין אַרמיי, און דאָס איז אַ געלעגנהייט פֿאַר אַ קאַריערע. דאָס הײסט, אַפֿילו אונדזערע קנעכט קענען גוט לעבן און װערן איידעלע מענטשן.
  גולליווער האט זיך געבויגן און געענטפערט:
  - איך בין אַ כירורג, איך קען זיין נוציק!
  דאָס מײדל האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - אין דיין לאַנד, מעדיצין איז שוואַך דעוועלאָפּעד. איר זענט אַנלייקלי צו זיין פון קיין נוצן!
  גולליווער געפרעגט מיט אַ שמייכל:
  - וואָס וועגן די בריטיש?
  די מיידל מיט די דימענט ירינגז האט אַ נאַקן:
  ― אַװדאי! און ניט נאָר זיי! פֿאַרשטייט זיך, אַז זיי אַלע האָבן געוואַרט שקלאַפֿערײַ. און ווער איז געשיקט געווארן צו מלחמה!
  גולליווער האט געפרעגט:
  - צי ניט איר דאַרפֿן קאַנאַנז, פּיסטאַלז, מוסקעץ?
  האָט דאָס מיידל באַשטימט געענטפערט:
  ― נײן! מיר קעמפן בלויז מיט עדזשאַז וועפּאַנז! גאַנפּאַודער איז באַנד ביידע דאָ און אין די באַפאַלאָו אימפעריע.
  גולליווער איז געווען סאַפּרייזד:
  - איז דא נאך א אימפעריע?
  דאָס מײדל האָט זיך געטאָן:
  ― יאָ, און צװישן אונדז איז אַ מלחמה! נאָר טאָן ניט טראַכטן אַז אויב איר באַקומען דאָרט, איר וואָלט זיין בעסער אַוועק. איר אויך וואָלט זיין ענסלייווד און שטעלן פֿאַר פאַרקויף!
  גולליווער האָט באַמערקט מיט אַ זיפץ:
  ― װײ! דאָס איז דאָך אונדזער גורל! שטענדיק זיין אַ שקלאַף אָדער אַ אַרעסטאַנט!
  דאָס ייִנגל אין גאָלדענעם העלם האָט זיך געכאַפּט:
  - זי האָט דיר אַלץ דערקלערט! איצ ט װע ט מע ן די ך אװעקפיר ן אי ן שטאט . זיי וועלן צוגרייטן עס פֿאַר פאַרקויף דאָרט. דו זאלסט נישט אַרן צו לויפן. פא ר פרואװ ן אנטלויפ ן װער ן מי ר גלײ ך געקרייציקט . דאר ט אי ן שטא ט װע ט מע ן אי ם בראנפן , או ן װ י ע ס װע ט זי ך פארנומע ן װע ט אײע ר האר ן װער ן בלײסט . און זיי וועלן נעמען איר צו פאַרקויפן. אויב איר געפֿינען זיך אין די מינעס, ביכייוו געזונט. דעמאָלט איר וועט בייַטנ לויט דער ריי צווישן ייבערפלאַך אַרבעט און ונטערערד אַרבעט. אַזוי, מיט גענוג דערנערונג, איר קענען לעצטע פֿאַר סענטשעריז!
  גולליווער האט געפײפט:
  - מער ווי איין יאָרהונדערט, אַ שקלאַף אין די שטיינערז!?
  דער יינגל האָט זיך געכאַפּט:
  - דאס איז עס! מיר האָבן נישט קיין עלטער! פרייען זיך, צו זיין אייביק יונג. אויב איר זענט נישט געהרגעט, דעמאָלט נאָך אַ טויזנט יאר דיין נשמה וועט נאָך פאַרלאָזן דיין גוף. אבער דו האסט נאך טויזנט יאר פאר דיר. לעבן און זיין צופרידן!
  און גולליווער איז ווידער געשלאגן. דער אויסזיכט צו לעבן טויזנט יאָר נאָך דעם איז נישט געווען זייער דערמוטיקנדיק.
  אבער פון די אנדערע זייט, איז עס נישט גרויס? אָבער איך ווונדער וואָס וועט פּאַסירן אויב זי לויף אַוועק? וועט ער ווידער ווערן אַ דערוואַקסענער, אָדער וועט ער בלייבן אַ יינגל? כאָטש עס איז מיסטאָמע צו פרי צו טראַכטן וועגן אים.
  ד י ײנגלע ך װא ם זײנע ן שוי ן שוי ן שוי ן שוי ן געװע ן םארמאטער , הא ט מע ן אײנגעארדנ ט אי ן אײ ן זײל . און דאָס זײַנען צװײ הונדערט ייִנגלעך. אלע האלב נאקעט אין שװארצע שקלאפן־שטומקעס. שיינע בחורים, שלאנק, אבער נישט צו זאגן ווער זענען דין. די זענען גאַנץ מאַסקיאַלער און שטאַרק אין אויסזען, און אָן פעט. די הויט איז טאַנד, און די ציין זענען אַלע בעשאָלעם און ווייַס. און אפנים אינגאנצן געזונט.
  כאָטש זייער נאַקעט סאָלעס זענען נאָך נישט געווארן גאָר גראָב, זיי זענען נאָך נישקאָשע אָן שיך.
  עטלעכ ע רייטער ן זענע ן ארויפגעפלויגן . אוי ך ײנגלע ך מי ט ביץ ן אי ן ד י הענט . אוי ך מײדלע ך האב ן זי ך באװיזן .
  אזוי איז אנגעקומען די קאװאלעריע. און מיט איר זענען פינף טריינד לעמפּערט.
  א יינגל אויף אַ פערד און אין אַ זילבער העלם געווארנט:
  - די חיות וועלן באַשיצן איר! אַז עמעצער פּרוּווט אַנטלויפֿן, װעט מען זײ צערײַסן. מיר וועלן נישט געבן איר עסן און וואַסער פֿאַר איצט - זיין געדולדיק, סלאַוועס. דעמאָלט עס וועט זיין עסנוואַרג און וואַסער. נו, פארשטײט זיך, װיבאלד איר זענט דא אלע בחורים, װעט מען דיך ארײנלײגן אין א באזונדערע קאזארמע, ביז איר װערט אװעקגעשטעלט אויף ליציטאציע. דו זאלסט נישט אַרויספאָדערן בונטאַר. איר וועט ווערן געהרגעט, און ווער סע איז קאַפּטשערד וועט זיין געקרייציקט אויף אַ קרייַז אָדער שטערן. עס איז פּראָוכיבאַטאַד צו רעדן בעשאַס די יבערגאַנג. מי ר װעל ן פלײכ ן פו ן פארברעכער . און מיר וועלן אָנכאַפּן די מערסט פאַרביסן.
  און אַז איר װילט עפּעס זאָגן, מוזט איר זאָגן: הער אָדער מאַדאַם, לאָז מיך צו אײַך אַדרעסן. און טאָן ניט פאַרגעסן צו בויגן!
  גולליווער, אָוווערפּאַוערינג זיין מורא, גערגאַלד:
  - ביטע לאָזן מיר צו אַדרעס איר!
  דער יונגערמאן אין דער גאלדענער העלם האט געקראצט:
  ― נו, רעד!
  גולליווער, וואָס איז געווארן אַ יינגל, געפרעגט:
  - מ׳דארף אונדז נישט פארבינדן! מיר וועלן געבן אונדזער וואָרט פון כּבֿוד אַז מיר וועלן פירן זיך שטיל און רויק און וועלן נישט אַנטלאפן!
  דער יונגערמאן אין דער גאלדענער העלם האט געשמייכלט און געענטפערט:
  - איז עס נוהג אין ענגלאַנד צו האַלטן דיין וואָרט, ספּעציעל געגעבן צו פרעמדע?! אָבער, מיר וועלן נישט שטעלן קייטן אויף איר אויב איר קענען זיין שטיל און נישט מאַכן ראַש פֿאַר בייַ מינדסטער אַ שעה. אַנדערש, מיר וועלן איר אַלע צוזאַמען ווי קאַנוויקץ!
  די מיידל מיט דימענט ירינגז האט באמערקט:
  "אפֿשר איך וועל נעמען דעם יונג מענטש און שטעלן אים אויף אַ פּאָני לעבן מיר?"
  דער יונגערמאַן אין גאָלדענעם העלם האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - צו פיל כּבֿוד פֿאַר אַ נאַקעט און שמוציק שקלאַף יינגל. איר קענען בינדן אים אויף אַ שטריקל ווי אַ הונט און לאָזן אים נאָכפאָלגן איר.
  דאָס מײדל האָט זיך אַ נײַד געטאָן מיט אַ שמייכל און געכאַפּט:
  - אוי ף זײ ן זילבערנע ר קייט ! וואָס אַ זיס קליין יינגל ער איז געווארן איצט.
  דער יונגער גולליווער האָט איבערגעלעבט אַן אַנדער דערנידעריקונג. מ׳האט אים אנגעטאן א קאלנער, װי א הינטל, און מ׳האט אים אײנגעקניט מיט א זילבערנע קײט.
  אַנדערע ייִנגלעך מאַטראָסן האָבן זיך אָנגעשטראָגן אויף אַ שטריק. זיי זענען איצט געווען ווי שקלאַף בחורים. ד י רייטער ן האב ן זי ך ארומגערינגל ט או ן א טײ ל פו ן דע ר וועכטער , הא ט זי ך באוועג ט צופוס .
  או ן אזו י הא ט זי ך דע ר גאנצע ר באָרוועסטע ר מאנשאפט . שקלאפען בחורים האבן געשמייכלט ווען זיי זענען געווארן קינדער, אבער אויב זיי האבן געפרואווט רעדן, האבן זיי באקומען שיץ. אומקלארנדיק האבן זײ געטראטן צוזאמען מיט די נאקעטע כילז, ערשט איבערן זאמד. און דעמאָלט צוזאמען די פּראָסט גראַוואַל וועג.
  גולליווער דעם יינגל איז געווען ציען אויף אַ שטריקל. אמת, עס איז גרינג צו גיין אין אַ קינד 'ס גוף. און די מיידל אין די צירונג איז געווען אין קיין ייַלן צו פאָר די פּאָני. פֿאַרקערט, זי איז געווען אַפֿילו טשיקאַווע וועגן איר אַנטקעגענער ס נייַ באַגלייטער. ווער איז לעצטנס געווען אַ דערוואַקסן.
  זי האט געפרעגט מיט א שמייכל:
  ― ביסט געװען דער װיכטיקסטער צװישן זײ?
  יינגל גולליווער ניד:
  - יא איך!
  און ער טרעט באָרוועס, מיט אַ קינד 'ס פּיאַטע, אויף אַ שאַרף קיזלשטיין, נאָך וואָס ער האָט געשריגן.
  דאָס מײדל האָט געמאַכט און װידער געפרעגט:
  ― ביסט געפֿאָרן קײן אינטערעסאַנטע לענדער?
  דער שקלאַף יינגל האט געענטפערט זיכער:
  ― אַװדאי!
  די שיינקייט אין דזשולז געפרעגט:
  ― דערצײלט! וואָס איז געווען דיין ערשטער און מערסט טשיקאַווע דערפאַרונג?
  גולליווער, וועלכער איז געוואָרן יונג, האָט גרינג געענטפערט:
  - פון קורס, געטינג צו די מדינה פון ליליפּוט . דארט האבן געוואוינט קליינע מענטשן, ווי אונז מענטשן, בלויז צוועלף מאל קלענער!
  די מיידל, טשיקאַווע, געפרעגט:
  - זײנע ן ז ײ געװע ן װ י אונדז , קינדער , אדע ר װ י אי ר דערװאקסענע ?
  האָט דער שקלאַף יינגל געענטפערט:
  - זיי זענען געווען ווי אונדזער מינים - דערוואַקסענער און קינדער, בלויז צוועלף מאל קלענערער.
  נו, זיי האבן נישט האָבן פייעראַרמז נאָך - בלויז קאַלט וועפּאַנז!
  דאס מיידל האט פארדרייען איר שיינע קינדערישע פנים און באמערקט:
  - אפילו צו אונדזער מלחמה, און פייער געווער! אזא גליק האט געפעלט!
  גולליווער האט געשריבן:
  - אָבער איר קענען קאַנגקער דיין גאנצע קאָנטינענט מיט אים!
  די שיינקייט האט געמורמלט און געזונגען:
  איך וויל נישט קיין נצחון אין קיין שום פּרייַז
  איך וויל נישט לייגן מיין פוס אויפן ברוסט...
  מיר וועלן נישט זיין אין ליגע מיט שׂטן,
  אַז ס רעכט, מיר קענען נישט קער אַוועק פון דעם דרך אין אַלע!
  אַ שקלאַף־ייִנגל, וואָס האָט געשטעמפּלט מיט די באָרוועסע פֿיס, וואָס האָט אָנגעהויבן ציקן פֿון דעם גראָבן גראָז אויף די וועגן, האָט באַמערקט:
  - עס איז ניט שטענדיק נייטיק צו נאָכפאָלגן די כּללים פֿאַר די צוליב פון אַ גרויס ציל!
  דאָס מײדל האָט זיך געטאָן:
  ― יאָ, און איך, למשל, װעל אײַך הענגען אױפֿן געשטעל!
  ז ײ זײנע ן א צײ ט געגאנגע ן שטילערהײט . גולליווער האט געקוקט אויף דער זייַל בחורים, וואָס זענען געוואָרן מאַטראָס. דאס זענען בחורים נישט עלטער ווי דרייצן. די קינדער זעען אויס גאַנץ שײנע, כאָטש זיי זײַנען כּמעט נאַקעט, באָרוועס, און זעען אויס ווי שקלאַפֿן. יא, זיי זענען שקלאַף. א גאנ ץ אוממעקװירדיקע ר גורל , הא ט אי ם געװארט .
  די מיידל האט געפרעגט:
  - או ן װע ן ד י גידלע ך האב ן די ך געזע ן אזו י גרוים , װא ס האב ן ז ײ געטון ?
  האָט דאָס יינגל גולליווער געענטפערט מיט אַ זיסן שמייכל:
  ― האָבן זײ מיך פֿאַרבונדן!
  די שײנהײט האט געלאכט און געקװיטשעט:
  - און דו האסט זיי אזוי גרויס איבערגעגעבן ?
  האָט דער שקלאַף בחור געזאָגט:
  - זיי האבן עס בשעת איך איז סליפּינג! ווי געזונט ווי איר! אויב איר וואָלט געווען דיסקאַווערד אין צייט, דאָס וואָלט נישט פּאַסירן אַזוי גרינג פֿאַר איר!
  דאָס מײדל האָט זיך געטאָן:
  - קיין צווייפל! אָבער געווענליך, אויב מען וואַרפט אויף אונדזערע ברעגן אויף די ברעגן פון שיפן מיט דערוואַקסענע, שלאָפן זייערע איינוואוינער. און דעריבער זיי ווערן קינדער ווי אונדז!
  Boy Gulliver האט געזאגט:
  - אײביקע קינדהײט... װאס איז בעסער װי א צײטװײליקער עלטער!
  . קאפיטל נומער 2.
  ד י קינדע ר , אײנע ר אוי ף א שײנע ר או ן װײס ן אײניקארנער , דע ר צװײטע ר א שקלאפ ן ײנגל , אי ן בלוי ז שװעםטע ר האב ן װײטע ר גערעדט .
  די מיידל האט געזאגט:
  - אין אנדערע וועלטן, מענטשן זענען אַזוי ימפּערפיקט. זיי ווערן אַלט און פרויען ספּעציעל ווערן אַזוי עקלדיק און מיעס ווי זיי עלטער. די אַלטע װײַבער זײַנען געקנײטשט, פֿאַרבונדן, אָן צאָן, שמעקנדיק. דאָס איז נאָר אַ מין פון אַבאַמאַניישאַן!
  דאָס יינגל גולליווער, וואָס איז געגאַנגען אויף אַ שטריק, האָט אויסגעשפּרייט די הענט און געענטפערט:
  ― דאָס איז גאָטס השגחה! איך, אויך, וואָלט ווי פרויען און מענטשן נישט עלטער, אָבער ...
  די מיידל האט געלאכט און געפרעגט:
  ― זאָגט איר גאָטס השגחה? אבע ר מי ר האב ן שוי ן געהא ט עטלעכ ע מאנשאפטן , פו ן פארשײדענ ע צייטן . און זיי אַלע פאָרשטעלן גאָט אין פאַרשידענע וועגן. ספּעציעל, דער גאַלעך האט געזאגט אַז די ריכטיק אמונה איז קאַטהאָליק, און דער קאָפּ פון אַלע קריסטן איז דער פּאָפּע!
  יינגל גולליווער שאָקלט מיטן קאָפּ:
  - מיר האָבן אַ ביסל אַנדערש אמונה! און דער קאָפּ פון דער קירך איז דער מלך! אָבער, ניט אַלע ענגליש מענטשן אַדכיר צו דעם. עס זענען פּראָטעסטאַנץ פון פאַרשידענע ריכטונג, פילע קאַטהאָליקס, און אין אנדערע לענדער פון דער וועלט עס זענען גאָר פאַרשידענע רעליגיאָנס.
  דאָס מיידל האָט געמאַכט און געפרעגט:
  - יאָ, איר האָט פילע רעליגיעס. אָבער איר קענט נישט אפילו געפֿינען דיין אייגענע רעליגיע. איך האב שוין לייענען די ביבל. עס יאָשקע קלאר און גלייַך זאגט אַז עס איז בלויז איין גאָט און אין הימל. פונדעסטוועגן, דער אַפּאָסטלע טאמעס קנעלט אַראָפּ און געזאגט צו משיח - מיין האר און מיין גאָט? אַזוי טאָן קריסטן האָבן צוויי געטער?
  האָט דאָס יינגל גולליווער געענטפערט מיט אַ שמייכל:
  ― נײן! נישט אַזוי!
  האָט דאָס מײדל געזאָגט:
  - ווי פאַלש! עס קען נישט זיין אַז עס זענען געווען צוויי געטער און איינער אין דער זעלביקער צייט. און דער כֹּהן האָט אַפֿילו געזאָגט, אַז דער רוח איז אױך גאָט, דערפֿאַר זײַנען דאָ דרײַ געטער! אבער עס איז קלאר געזאגט: הערט צו מיר, ישראל, דיין גאָט איז איין!
  האָט דער שקלאַף געענטפערט מיט אַ זיפץ:
  - דאָס איז די אומפאַרשטענדלעך מיסטעריע פון די טריניטי!
  דאָס מײדל האָט געשמײכלט און געזאָגט:
  - און נאָך אַ זאַך וואָס צעמישט מיר. אויב יאָשקע איז דער אלמעכטיקער גאָט, פארוואס האט ער נישט האָבן גענוג שטאַרקייַט צו אפילו פירן דעם קרייַז אויף קאַלוואַרי? וואָס פֿאַר אַ אַמניפּאַטאַנט גאָט איז ער אויב ער קען אפילו נישט טאָן אַזאַ אַ פּשוט זאַך?
  האָט דאָס יינגל גולליווער געענטפערט מיט אַ צעטומלטן בליק:
  - גרויס סוד: גאָט באוויזן אין די פלייש, געוויזן זיך צו די מלאכים, איז געווען גערעכטפארטיקט אין גייסט, ארויף אין כבוד!
  די מיידל האט מיט כעס באמערקט:
  - אַזוי מיט די ווערטער עס איז אַ מיסטעריע, איר קענען דערקלערן אַלץ אין דער וועלט. דאָס איז אַ דערקלערונג, אָן אַ דערקלערונג!
  דער שקלאַף יינגל האָט זיך אַ נײַד געטאָן:
  - רעכט! אבער עס איז קיין בעסער! און די ביבל זאגט אַז עס זענען סיקריץ אַז אפילו מלאכים פּרובירן צו דורכנעמען!
  די שײנהײט האט גענומען א בײטש פון איר זעקל, און דער שטעג האט א פאטש געטאן דעם ײנגל אויף זײן גלאטן כערלאזן רוקן.
  גולליווער איז נישט געווען אַזוי ווייטיקדיק ווי דערנידעריקט.
  און דאָס מיידל האָט געזאָגט:
  - יעדעס אבסורד און נארישקייטן קען מען דערקלערן, אין איין וואָרט, מיסטעריע!
  און עס איז געווען אן אנדער פּויזע. ד י ײנגלע ך האב ן זי ך געשפראצ ט אוי ף ד י שארפע , הײס ע שטײנער ן פו ן װעג . ע ס אי ז געװע ן קלאר , א ז זײער ע פיס , װעלכ ע זײנע ן נא ך ניש ט גענו ג פארגליטערט , האב ן דערלעב ט װײטיק ן או ן לײדן . בליסטערז, אַברייזשאַנז און ברוזאַז דערשייַנען אויף די סאָלעס פון קינדער. אבע ר עטלעכ ע בחורי ם או ן מײדלע ך װאכ ן גײע ן העלדיש , גײע ן בארװעס , או ן איבע ר זײע ר לאנגע ר לעב ן זײנע ן זײער ע פים , געװאר ן זײע ר קראנק , שטאר ק פו ן ד י לעדע ר פו ן שיך , או ן דערלעב ן ניש ט קײ ן אומבאקוועמלעכקײט . אזו י האב ן ד י שקלאפ ן געמאכ ט או ן געהינק ט או ן געליטן .
  אין בריטאַן, גיין באָרוועס איז נישט פּרעסטידזשאַס - עס איז געווען געהאלטן אַ צייכן פון עקסטרעם אָרעמקייַט. או ן אפיל ו קינדע ר האב ן ניש ט געפעל ט צ ו באװײז ן זײער ע נאקעטע , קײלעכ ע כילז . און זומער אין בריטאַן איז נישט אַזוי הייס. אַזוי די קינדער דאָ זענען נישט אַזוי געווירציק נאָך.
  דער יינגל גולליווער האָט אויך געליטן. זײנ ע נאקעטע , קינדישע ר פים , האב ן געברענט , או ן ד י זאלע ן זײנע ן שוי ן געװע ן פארשניטן , או ן געליט ן פו ן ד י הײס ן פו ן ד י שטײנער . ע ר הא ט אנגעהאלט ן נא ר דור ך מו ט או ן עקשנות . כאָטש ער איז אַ יינגל, אַ מענטש מוזן פאַרטראָגן, ווייזן אַ בייַשפּיל פון מוט.
  כדי עפעס צו אנטלויפן פון זיינע יסורים, האט גולליווער געפרעגט:
  - האסט א גאט ?
  דאָס מיידל האָט געמאַכט און געפרעגט:
  - גלויבסטו אין אײער גאט?
  דער יינגל גולליווער האט נישט צו זיכער געענטפערט:
  - יא איך גלייב דיר!
  ד י שײנ ע הא ט זי ך גענומע ן או ן באמערק ט :
  ― װאָס ביסטו איצט אין שקלאַפֿערײַ? צי דיין קינדער 'ס פֿיס ליידן פון שאַרף און הייס שטיינער?
  האָט דער שקלאַף געענטפערט מיט אַ זיפץ:
  - אלע האבן זינד! און דאָס איז נקמה פֿאַר מיינע זינד! און אַחוץ דעם האָב איך צוריקגענומען מײַן יוגנט, װאָס מע קען שױן רופֿן אַ באַלוינונג!
  דאָס מײדל האָט געשמײכלט און געענטפֿערט:
  - יאָ, עס איז מעגלעך! איר קענען לעבן אַ טויזנט יאר און נאָך האָבן אַלע דיין ציין. אפילו אויב אַ צאָן איז נאַקט אויס, עס וועט וואַקסן צוריק. און איר וועט נישט האָבן אַ ליסע אָרט, אַ באָרד אָדער אַ כאַמפּ. יאָ, דיין נאַקעט פֿיס וועט באַלד ווערן גראָב און גיין אויף שאַרף און הייס שטיינער וועט אַפֿילו ווערן אָנגענעם!
  יינגל גולליווער ניד:
  - בפרט! עס ס כּמעט הימל! אין אייביק ליכטיק יוגנט!
  דאָס מיידל אין די בריליאַנטן האָט געזונגען:
  ווי ווונדערלעך עס איז צו זיין יונג,
  גרויס וויוואַקייט און ענערגיע ...
  זאל דער יעגער זיך פארוואנדלען אין שפיל,
  און דער פּלאַנעט וועט ווערן אַן אייביק גן עדן!
  דערנאָך האָט דאָס מײדל גענומען און אױסגענומען די שיך מיט טײַערע שטײנער פֿון אירע שײנע, כאָטש קינדערישע פֿיס. זי האט זיך אראפגעלאזט פון אײן־הארן און איז געגאנגען באָרװעס מיטן יינגל גולליװער.
  איר פּנים האָט געשמייכלט און דאָס מיידל האָט באַמערקט:
  - און עס איז אפילו פייַן צו גיין אויף פּעבאַלז מיט דיין נאַקעט כילז!
  Boy Gulliver מסכים:
  - יא ! איר קען טאַקע הנאה עס! אבער עס טאַקע כערץ!
  די מיידל האט געפרעגט אַ קשיא:
  - אין װאס גלויבסטו ? האָט דער כּהן געזאָגט: די צדיקים וועלן גײן גלײַך אין הימל, די גרויסע זינדיקע װעלן גײן אין גיהנום, אָבער די װאָס זײַנען קלענערע זינדיקע װעלן גײן אין חורבן. וואס איז מיט דיר?
  האָט דער שקלאַף געענטפערט מיט אַ זיפץ:
  - מיר גלייבן נישט אין ירושה! מיר זענען אָדער אין הימל אָדער אין גענעם!
  דאָס מײדל האָט געלאַכט און באַמערקט, אַ שפּריצן אויף די קיזלשטיין מיט אירע נאַקעטע, זײער שײנע, געבילטע פֿיס:
  - אבע ר אי ן דע ם פאל , װע ט מע ן אלעמע ן דארפ ן שיק ן אי ן גיהנום ! ווייַל עס זענען קיין זינדלאַס מענטשן. יעדער זינדיקט, אויב נישט אין מעשים, דעמאלט אין מחשבות. און פאַרוואָס וואַרפט זיי אייער גאָט אין פייער?
  דער ײנגל גולליװער האט צוגעכאפט מיט די פלײצעס, װאם זײנען געװארן קינדערלעך, און געענטפערט מיט א שמייכל:
  - מיר האָבן אמונה אַז עס איז גאָט 'ס חסד וואָס סאַוועס מענטשן פון גיהנום. און אין באַזונדער, דער אלמעכטיקער גאָט יאָשקע משיח געגאנגען צו די קרייַז פֿאַר דעם סיבה, צו דעקן אַלע מענטש זינד! און זיין כפרה קרבן גיט אונדז אַ געלעגנהייַט פֿאַר ישועה!
  דאָס מײדל האָט געשמײכלט און באַמערקט, װײַטער געניסן פֿון דער װאַרעמקײט פֿון די שאַרפֿע שטײנער, װאָס האָבן קיצלען און מאַסאַזשירט אירע נאַקעטע סאָלעס:
  - דאָס איז פּונקט וואָס איך טאָן ניט פֿאַרשטיין! מענטשן, ווייל געהרגעט גאָט דער זון, ניט בלויז האט נישט ווערן בעסער, אָבער אַפֿילו געוואקסן די נומער פון זייער זינד און קריימז. און גאָט דער פאטער האָט זיי מוחל בלויז ווייַל פון דעם? כאָטש אין טעאָריע, פֿאַר אַזאַ אַ אַקט זאָל זיי האָבן געווען גאָר געשאלטן?
  דער יינגל גולליווער האָט אַ זיפץ געטאָן און געענטפערט:
  - דאס איז אויך א גרויסער סוד. די מיסטעריע ווי די גאולה איז געשען! אין קיין פאַל, דער אייבערשטער גאָט יאָשקע גענומען די שולד און זינד פון די גאנצע וועלט אויף זיך. און אן בלוט פארגאסען איז נישטא קיין מחילה!
  דאָס מײדל האָט זיך שפּריצן מיט אירע באָרװעטע פֿיס, און האָט לאָגיש באַמערקט:
  - אָבער איר קענען נישט טאָן דאָס! דאָס איז פאַרקערט צו לעגאַל פּרינסאַפּאַלז. איין מענטש קען נאך באצאלן א קנס פאר אן אנדערן, אבער האט נישט קיין רעכט צו דינען אין טורמע. נו, לאזט זיך גיין צום טויט פאר עמעצן אנדערש. דאָס אויך קאַנטראַדיקץ דיין בריטיש געזעצן!
  דער יינגל גולליווער ניד אין העסקעם:
  - יא , עס שטײט סתירה פון מענטשלעכע געזעצן ! אבער דער אלמעכטיקער האר גאָט זיך שטעלט די געזעצן ביידע אויף ערד און אין הימל! און איר קענען נישט טענהן קעגן דעם!
  די מיידל האט געפרעגט אַ קשיא:
  - און אַז גאָט 'ס געזעצן פארמשפט אַן אומשולדיק צו טויט? און אפילו דער אייבערשטער גאט דער באשעפער?
  האָט דער שקלאַף געענטפערט:
  - דער העכסטער גאָט יאָשקע גענומען די שולד אויף זיך! ער האט גענומען אויף זיך דעם צארן פון גאט. און ער האָט דאָס געטאָן איידעלע. און אַלץ אַנדערש... נו, עמעצער האָט געמוזט ענטפֿערן אויף זינד און גאָט אַליין האָט דאָס געטאָן, אין דעם מענטש פֿון זײַן זון!
  די מיידל האט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - אבער דער טויט פון גאָט דער זון אויף דעם קרייַז האט נישט מאַכן מענטשהייַט בעסער. און עס האָט נאָר צוגעגעבן צו זיינע עבירות. קומט אויס אז כדי צו באקומען מחילה האט די מענטשהייט געמוזט ווערן נאך מער פארברעכער? דאָס איז גאָר אַבסורד!
  האָט דאָס יינגל גולליווער געענטפערט מיט אַ שמייכל:
  - גאטס פלענער זענען אומפארשטענדלעך. שטימען אַז אפילו פֿאַר אַנץ, פילע זאכן וואָס מיר יומאַנז האָבן זענען ינגקאַמפּראַכענסיבאַל!
  דאס מיידל האט געלאכט און געענטפערט:
  - דער אוניווערסאלער ענטפער איז אומפארשטענדליך! אַזוי איר קענען דערקלערן אַלץ אָן דערקלערן עפּעס. טאַקע, עס איז אוממעגלעך צו באַגרייַפן גאָט און עס איז ניט דאַרפֿן צו טראַכטן!
  דער יינגל גולליווער האָט באַמערקט מיט אַ זיפץ:
  - און אין אונדזער וועלט איז אַ פּלאַץ וואָס איז אוממעגלעך צו באַגרייַפן! פֿאַר בייַשפּיל, וואָס צוציען די ערד אַבדזשעקץ? קענען איר געבן אַ דערקלערונג פֿאַר דעם?
  דאָס מײדל האָט געשמײכלט און געענטפֿערט:
  - נו , יא , ניש ט אל ץ קא ן מע ן געב ן א לאגיש ן או ן פארשטענדלעכ ן ענטפער ! אָבער די קשיא איז, וואָס זאָל מיר גלויבן אין גאָט? נאָך אַלע, קיינער האט קיינמאָל געזען אים. און דערבײַ, גלויבסטו אין דעם?
  דער שקלאַף יינגל האט ווידער אַ צינגל און געענטפערט:
  - אַנדערש, עס איז שווער צו דערקלערן די עקזיסטענץ פון אונדזער וועלט און פאַרשידן שטערן. ווי צו פֿאַרשטיין דעם? איינער האט זיי באשאפן!
  די באָרוועסע שיינקייט האָט באַמערקט:
  - ווי צו דערקלערן די עקזיסטענץ פון דער באשעפער? איינער האט אים אויך באשאפן?
  דער יינגל גולליווער טרעט מיט זיין נאַקעט פֿיס אויף אַ שאַרף שטיין און קראַמפּט, דעמאָלט געזאגט:
  - מיר גלויבן אַז גאָט איז שטענדיק געווען!
  די מיידל האט געלאכט און באמערקט:
  ― װי האָט גאָט געקאָנט באַװײַזן אָן אַ סיבה! עס מוזן זיין אַ וואָרצל סיבה פֿאַר אַלץ!
  האָט דער שקלאַף געענטפערט:
  - מיר מוזן נעמען עס ווי אַן אַקסיאַם אַז גאָט יגזיסץ. און גלויבן אין עס. און אויב איר טראַכטן און רעכענען עס אויס פֿאַר אַ לאַנג צייַט, איר וועט באשטימט ווערן משוגע!
  די שיינקייט האָט געלאַכט און געזונגען:
  - דאָס זענען פייע טאַלעס פֿאַר קינדער,
  אַוודאי גלויבט איר אין גאָט...
  גיב דאָס געלט צו די כּהנים,
  און דעמאָלט איר וועט באַקומען הימל!
  יינגל גולליווער ניד:
  - וויי, עס איז אוממעגלעך צו וויסן אַלץ!
  די מיידל האט געפרעגט:
  - פארװא ם װער ט מע ן אלט ע או ן שטארב ן אונטער ן אלמעכטיקן ?
  האָט דער שקלאַף געענטפערט:
  - נקמה פאר זינד!
  די שיינקייט האט באמערקט:
  - אבער מיר זינדיקן אויך און װערן נישט אלט!
  יינגל גולליווער האָט זיך אָנגעהויבן:
  - איך טאָן ניט וויסן וואָס איר זענט אייביק קינדער! און איר טאָן ניט וויסן אויך! פּונקט ווי עס איז אומבאַקאַנט וואָס אַ קו האט הערנער, אָבער אַ חזיר טוט נישט!
  דאָס מײדל האָט אַ װינק געטאָן צום געפֿאַנגענער ייִנגל און האָט פֿאָרגעשלאָגן:
  ― אפֿשר װילט איר אַ בײטש? אָדער זאָל איר פּרעגלען דיין נאַקעט כילז?
  יינגל גולליווער געפרעגט:
  ― װאָס װעט דאָס באַװײַזן?
  די שיינקייט האָט געענטפערט הויך:
  ― אַז פֿאַר דיר בין איך יהוה גאָט!
  האָט דער שקלאַף יינגל געענטפערט דרייסט:
  - נו, איר נאָך קענען נישט טייטן מיין נשמה!
  די מיידל האט געזאגט:
  - מ׳קאן דיך שיקן אין די שטיינערז, װאם איז א אמתער גיהנום. אָדער אפֿשר צו אַ בעסער אָרט. פֿאַר בייַשפּיל, איך קענען מאַכן איר מיין סקווערער!
  יינגל גולליווער ניד:
  - אדאנק!
  די מיידל האט געפרעגט:
  - זאג מיר בעסער, וואסערע פּאַסירונגען האסטו געהאט מיט די ליליפוטאנער?
  האָט דער שקלאַף געענטפערט מיט אַ שמייכל:
  - װע ן אי ך בי ן געשלאפן , האב ן ז ײ מי ך צוגעבונדן . דערנאָך, אָבער, זיי געבן מיר עפּעס צו עסן. נו, זײ האבן אויף אונדז געשאסן פײלן. ווייַטער, עס איז געווען מער טשיקאַווע. ז ײ האב ן מי ך אפגעבונד ן או ן מי ר אפיל ו געגעב ן א פרײהײט . אין צוריקקומען, איך אויך צוגעשטעלט זיי מיט עטלעכע באַדינונגען.
  ד י בארװעס ע שײנהײט , געשטאפ ט אוי ף ד י שארפע , הײצק ע שטײנערלע ך מי ט איר ע נאקעט ע קינדעריש ע , אבע ר זײע ר חןדיק ע פיס ע או ן שמײכלענדיק , הא ט געפרעגט : .
  - וואָס סערוויסעס האט איר צושטעלן זיי? מיט דיין הייך, עס איז מיסטאָמע נישט זייער באַקוועם פֿאַר ליידיז צו האַנדלען מיט אַזאַ אַ ריז!
  דער בחור גולליווער האט געשמײכלט און געענטפערט:
  - אי ך הא ב דורכגעפיר ט א זײע ר גרוים ע דינסט . ע ר הא ט צוגענומע ן פופצי ק שיפן , װא ס ד י קעגנער ם פו ן ליליפו ט האב ן צוגעגרײ ט צ ו לאנדן . און דערמיט געראטעוועט זייער שטאַט פון די לאַנדינג פון אַ שטאַרק אַרמיי!
  דאָס מײדל האָט אַ פּאַטש געטאָן דאָס ייִנגל מיט דער דלאָניע אױפֿן נאַקעטן רוקן, רױט פֿון אַ פרישן באַן, און געקאָכט:
  - דאָס איז טאַקע גרויס! עס טורנס אויס אַז דאָס איז אַ ריזיק וווּקס וואָס קענען זיין געוויינט פֿאַר גוט!
  דער יינגל גולליווער סאַנג אין ענטפער:
  ניט בלויז צו שייַנען, אָבער צו רויך,
  אפֿשר אַ ווולקאַן, אפֿשר אַ ווולקאַן...
  אפֿשר אין מיין האַרץ איך קען זיין אַ קאַרליק,
  און אַ ריז, און אַ ריז!
  און דאָס ייִנגל האָט װײַטער געטראָפֿן אױף די שארפע, הײסע שטײנער מיט די קינדערישע, פֿאַרשװעבטטע, געקראַצטע פֿיס. און עס איז געווען ווייטיקדיק און פּריקרע. אבער דאס מוטיקע קינד האט געהאלטן.
  און ער האט זיך געבעטן צו פארדרייען:
  - אבער װאס פאר א אמונה האסטו ?
  האט דאס מיידל געפרעגט מיט א שמייכל:
  - וואָס טאָן איר טראַכטן איז נייטיק צו האָבן אמונה?
  יינגל גולליווער ניד:
  - אלע פעלקער האבן אמווייניגסטנס א מין אמונה. אפילו די ווילדע!
  די מיידל האט קוועטשן:
  - מיר זענען נישט ווילד! און מיר טאָן ניט גלויבן אין פייע טאַלעס!
  האָט דער שקלאַף באַמערקט:
  - אָבער איר ריזיקירן צו פאַרלירן דיין נשמה!
  אין ענטפער האָט דאָס מיידל אָנגעהויבן זינגען איראָניש;
  וואָס האט דער האר מיינען?
  ער, לעבעדיק אין אַ שרעקלעך ווייַטקייט ...
  ווען דער סדר איז געגעבן צו אַרבעטן,
  כּדי מיר זאָלן ניט בלײַבן אין אַ חלום.
  
  כאָטש די רויאַל קליידן איז גלענצנדיק,
  אבער עס איז קיין מער קאַרג מענטש ...
  אָרעמקייַט שיסן פונט פּוסט -
  אונדזער וועלט פון צאָרעס איז עפּאָס!
  
  און אדם איז נישט שולדיק אין דעם -
  אַ פּשוטער סאָוועטישער, רוסישער בחור...
  איך בין געגאנגען נאַקעט, ניט באַהאַלטן מיין בושה,
  װי אַ פּראָלעטאַר אונטער צאַריזם!
  
  גאָט האָט אים געגעבן עסן - דער שיעור,
  פּאַסטשער אָן וויסן די פאָרקס ...
  אויב איר ווילן מער איר וועט זיין געשלאגן!
  און טרינקען מיט די דלאָניע פון דיין האַנט אָן לאגלען.
  
  אדם האט געליטן אזא גורל,
  אין עטלעכע קריפּי, נודנע גאַניידן!
  אבער די שלאַנג פלו אויף פליגל,
  ער האט פארשטאנען: א מענטש ליידט...
  
  עס איז אַ וועג צו באַקומען אויס פון די טיקיט,
  בויען אַ שטאָט, געבן געבורט!
  כּדי נישט צו שפּאַצירן אַרום דער גראָווע פֿאַר אַ לאַנגע צייט,
  מאל טרעטשערי איז נייטיק!
  
  איך סטאָול די מאַגיש שליסל פון הימל,
  צו פארלאזן די עדן פון רוטין ...
  דאָרט וועט איר געפֿינען די מיידל פון דיין חלומות,
  אין מינדסטער איר קענען אומקומען אין די אַנדערווערלד!
  
  יאָ, דאָך עס איז אַ ריזיקירן, יינגל
  דער פּלאַנעט איז נישט אַ טאַלאַנט ...
  אָבער איר וועט דערקענען געוויסן, כּבֿוד,
  און איר וועט געפֿינען דיין שליימעסדיק גלייַכן!
  
  אדם האט באקומען דעם שליסל -
  ער האט געעפנט די טויערן און פארלאזט הימל.
  דער זינדיקער האָט אויסגעגעבן אַ סך ענערגיע,
  גיין אויף די שטיינער פון גרויס בערג ...
  
  אט זעט ער װידער דעם טויער -
  און ווידער האָט זיך באַוויזן דער באַפֿליגטער שלאַנג...
  האָט ער געזאָגט: איך בין אַ גוטער שׂטן -
  די ריגל האט זיך אליין געעפנט...
  
  אדם איז אריין און ער האט געזען -
  אזא געמאלטן נס...
  נאַקעט מיידל הינטער דעם בערגל,
  רייַבט אַ פּאָרצעלייַן גאָלד שיסל.
  
  אבער ווי גוט איז עס?
  אדם דער בחור האט זיך נישט געקאנט אפהאלטן!
  און קוש איר ליפּן
  עס איז געווען זיסער ווי האָניק!
  
  זי האט אים געענטפערט -
  די קערפער האבן זיך צונויפגעמישט אין שטורמישע עקסטאז...
  ניין, שילט נישט די שטן -
  די בחורים האָבן זיך באַוויזן אין זינד!
  
  גאָט האָט זיי אַרויסגעטריבן פון גן עדן, אָבער...
  דער פּלאַנעט איז געווען זייער היים.
  כאָטש מענטשן האָבן בלויז איין זון,
  אבער עס זענען טויזנטער פון זאמען!
  
  יא עס איז געווען זייער שווער -
  פארפלייצונג , טריקעניש ן או ן װינטער .
  אָבער דער שכל איז אַ שטאַרקער אָרעם,
  דער מענטש איז געווארן אַ שטאַרקע בריאה!
  
  ווי אַ מלאך ער קענען פליען,
  ווי דער שד פון בערג צעשטערן די רעליעף!
  שאַפֿן אַ וועג ווו איר קענען גיין -
  דערגרייכן קיין פונט אויף לאַנד.
  
  און מיר דאַרפֿן פּלאַץ -
  מיר וועלן אויך קענען צו קאַנגקער.
  אַזוי אונדזער זינד איז נישט אַ זאַץ,
  ניין, רעד נישט קיין שטותים!
  
  אָן זינד, עס איז קיין פּראָגרעס,
  געדאנקען דזשענערייט באַוועגונג!
  עס איז בלויז איין ענטפער צו די דרשה:
  מיר טאָן ניט דאַרפֿן עמעצער אַנדערש ס גן עדן!
  און דאָס מײדל האָט מיט כּעס געשלאָגן מיט די באָרװעטע פֿיס, װאָס די שטײנער האָבן זיך געציטערט און געשפּרונגען. און ער האָט דאָס געטאָן באַשטימענדיק.
  דאָס איז באמת אַ מיידל פֿון אַן אייביק יונג לאַנד.
  Boy Gulliver האט געזאגט:
  ― נו, האָט איר טאַקע נישט מורא פֿאַר אײביקע, גיהנום מאַטערן?
  דאָס מיידל האָט געמאַכט און געפרעגט:
  - האסטו אלײן געזען גיהנום?
  דער יינגל גולליווער האָט אַ צינגל מיט די קינדערישע פּלייצעס און געענטפערט:
  ― ערלעך, נײן!
  דאָס מײדל האָט געשמײכלט און צוגעגעבן:
  ― האָט עמיצער פֿון די מענטשן אין דײַן לאַנד געזען אַ גיהנום?
  דער קנעכט האט אויסגעשפרייט די הענט:
  ― װײס נישט! אײנער , כאט ש א שיכור , הא ט זי ך געטרונקע ן אי ן דעלירי ם טרעמענ ס או ן דערזע ן גיהנו ם או ן שדים . אבער קיינער ווייסט נישט זיכער וועגן דעם און קען נישט וויסן!
  די שיינקייט האט באמערקט מיט איראָניע:
  - אזוי גלײבט איר אין קינדער־מעשהלעך. און די כּהנים נעמען פֿון אײַך געלט פֿאַר מעשׂיות!
  דער יינגל גולליווער האָט אַ שמייכל געטאָן און געענטפערט:
  - ס׳אי ז ניש ט בלוי ז א זא ך פו ן פחד־גיהנום . צו פאָלגן גאָט אונטער דרוק איז נישט וואָס דער אייבערשטער דאַרף. אויב ער וואלט געוואלט וואלט ער ווארשיינליך געוויזן סיי גן עדן סיי גיהנום אין זייער גאנצער כבוד. און קיין איינער וואָלט אַרויספאָדערן צו סויסער!
  דאָס מײדל האָט זיך געטאָן און געפרעגט:
  - און וואָס איז די עסאַנס פון די פּראָבלעם?
  Boy Gulliver האט געזאגט:
  - דער פאַקט אַז מיר ניט בלויז מורא גאָט, אָבער אויך ליבע אים!
  די באָרוועסדיקע שיינקייט האָט זיך געכאַפּט:
  - עס איז גוט אַז איר ליבע אים! פארוואס האט ער דיך נישט ליב?
  דער שקלאַף יינגל האט געענטפערט זיכער:
  - און דער האר גאָט ליב אונדז!
  די מיידל האָט זיך געטשעפּעט:
  - או ן דעריבע ר פארװאנדל ט ױנגע , שײנע ר פרויע ן אי ן אלטע . און אויך סענדז אַלע סאָרץ פון נאַטירלעך דיזאַסטערז?
  Boy Gulliver האט געזאגט:
  - ווער עס האט ליב ווער עס האט אים ליב !
  די באָרוועסדיקע שיינקייט האָט זיך געכײַכט און געשלאָגן דעם שקלאַף־ייִנגל גולליווער מיט אַ קלאַפּ פֿון איר בײַטש, ציטערנדיק:
  - איך האב דיר ליב! און דערפֿאַר האָב איך געשלאָגן!
  נאכדעם האט זי אויפגעהויבן א קיזלשטיין מיט די נאקעטע פיס. זי האט עס אװעקגעװארפן. ע ס הא ט זי ך דורכגעבראכ ן ד י בלאטע ר פו ן א פאלעם , װא ס אי ז געװאקס ן אויפ ן װעג . און אין אַ שמייכל האָט זי געפרעגט:
  - קום, אפשר קענסטו זינגען! פֿאַר בייַשפּיל, וועגן ווי איר ליבע דעם אלמעכטיקער גאָט?!
  דער שקלאַף יינגל גולליווער ניד:
  - מיט געשמאק!
  די מיידל האט געווארנט מיט מענאַסינג:
  - אָבער אויב איך טאָן ניט ווי עס, דעמאָלט דער יינגל וועט פּרעגלען דיין נאַקעט, קינדערלעך כילז!
  דער שקלאַף־ייִנגל האָט אָנגעהויבן זינגען אין ענטפֿער, מיט זײַן קלאָר און זייער ליב קול;
  א זון שטראל שיינט דורך דער גאלדענער פינצטערניש,
  געשיקט דורך אַ כרוב, גרוס פון גאָט צו מיר!
  בייז גייסטער באַפאַלן - אַ אַווייקאַנד סוואָרם,
  די אונטערוועלט ברענגט פילע צרות!
  
  מיר טאָן אַ פּלאַץ פון שמוציק טריקס - געמיין מעשים,
  אויב איר ווילט געזונט, איר זענט לינקס אַליין!
  איך געוואלט צו ברעכן די שאַקאַלז אין ברעקלעך,
  אבער דער קאלנער וואס דער הערשער האט געגעבן איז שטארק!
  
  איך האב געדענקט מיין באליבטע'ס פרויען פנים,
  איך וועל קומען דורך די פלאַמעס פון שלאַכט און טאַנדערסטאָרמז!
  און דער הייליקער גייסט איז אריינגעדרונגען אין מיין הארץ,
  ס'איז מיר שװער, איך קרעכצן, דערשטיק זיך אין דעליריום!
  
  אונטער אונדז איז אַ קלאָר, אַ טעפּעך פון ביימער,
  קאַונטלאַס פינצטערניש פון פיינט האט געשאפן אַ וואַנט!
  אבער דער מלאך פון די האר האט אויסגעשטרעקט זיין רעכט האַנט,
  עס איז צייט צו געווינען און זאָגן זייַ געזונט צו מעלאַנכאָליע!
  
  איך לויב משיח - ער איז געטלעך,
  אין מיין זינדיקע נשמה: דער אייבערשטער זינגט!
  דער מאָטיוו איז באַקאַנט פֿאַר אַלעמען, ריפּיטיד אין די תהילים,
  שפּיז שאַרף - גיין אויף אַ שפּאַציר!
  
  דער גאָט פון שלום באגעגנט מיט די דאַרקאַסט שטערן,
  די הייליקע פֿאָטערלאַנד איז ביטרייד דורך איר!
  האָסט זיך דערשראָקן אין שלאַכט און האָט זיך צעטיילט מיט דיין שווערד,
  דו ביסט קאַנגקערד דורך דיין קעגנער, שׂטן!
  
  איך האָב געענטפערט גאָט, בייגן צו דער ערד,
  יאָ, דער מענטש איז שוואַך, זיין פלייש איז ווי וואַסער!
  ווען עס איז געווען שווער, איך גערופן אויס צו איר,
  דער ענטפער איז ניט געקומען, ער האָט קוים איבערגעלעבט דעם שלאַכט!
  
  איך בעט דעם אייבערשטן, געב מיר איין שאנס,
  צו שפּאַנונג דיין וועט און באַזיגן די אַרמיי פון גענעם!
  משיח געענטפערט - ער געזען די שעה פון צעשטערונג,
  אבער איך געוואלט צו פּרובירן דיין אמונה!
  
  נו, גיין און דאַוונען - איך וועט מוחל איר,
  די ליידן פון מענטשן, וויי, איך פֿאַרשטיין!
  געדענקט דָוִדן, אַרײַן דעם שטיין אין דער וואַרפלקע,
  אַלע די זינדיקע פון דער וועלט זענען קינדער פון משיח!
  
  און אַזוי איך קעמפן, פֿאַר די כבוד פון משיח,
  און אַ שטראָם פֿון קאָכנדיק בלוט שטראָמט!
  און די בערג פון די טויטע, די נומער פון קרבנות קענען ניט זיין גערעכנט,
  אבער איך גלויבן אין דער אלמעכטיקער גאָט ליבע!
  די מיידל ערשטער שלאָגן די שקלאַף יינגל גולליווער מיט אַ בייַטש. דער נאקעטער ײנגל האט געקראכט.
  דערנא ך הא ט ז י אי ם באשטענדי ק געקלאפ ט אויפ ן פלײצע , באמערקנדי ק :
  - האסטו גוט געזונגען! איר האָט אַ טאַלאַנט!
  גולליווער דער קינד האט א ניד געטאן און באמערקט:
  ― און פֿאַר װאָס?
  האָט דאָס מיידל געענטפערט מיט זיכערקייט:
  - אַזוי אַז איר וויסן דיין אָרט!
  דער שקלאַף יינגל האָט זיך אַ נײַד געטאָן:
  - יאָ, איך בין גרייט צו וויסן! אבער צווישן די ליליפּוטיאַנס איך געטראגן דעם טיטל פון דוק. און עס איז געווען זייער קיל!
  דאָס מיידל האָט געכײַכט און געזאָגט:
  - דו ביסט געווען א פירשט ? דאָס איז זייער טשיקאַווע! און איך בין אַ וויסקאָנטעסס!
  דער שקלאַף יינגל האָט זיך אַ נײַד געטאָן:
  ― ביסט אַ װיסקאָנטעסס? דאָס איז אַמייזינג!
  די מיידל האט געזאגט:
  - כ׳קאן דיך באפעלן, אז מען זאל דיך לעבעדיגע הויט און שפריצן מיט זאלץ! דעמאָלט איר וועט פֿאַרשטיין וואָס עס מיטל צו קאָנקורירן מיט מיר!
  דער בחור גולליווער האט זיך געבויגן און געענטפערט:
  ― איך בין פֿול מיט עניוות!
  די מיידל האט געלאכט און באמערקט:
  - דיינע נאַקעט כילז קלאר ווילן שטעקן. בעסער נאָך, פאַרברענען זיי מיט אַ הייס קראָובאַר. דעמאָלט איר וועט פֿאַרשטיין וואָס איר זענט ווערט!
  האָט דער שקלאַף געענטפערט:
  - איך וועל אָננעמען קיין שטראָף פון דיר!
  די שיינקייט האט געשמײכלט און געענטפערט:
  - אבער היינט בין איך גוט און וועל דיר מוחל זיין. בתנאי אז דו זינגט מיר ווידער!
  דער שקלאַף יינגל גולליווער ניד:
  - איך בין גרייט צו זינגען פֿאַר איר אַלע טאָג!
  דאָס מײדל האָט אים װידער געשלאָגן מיט דער בײטש און געבראַכט:
  ― לאָמיר זינגען!
  און דאָס אומגליקלעכע קינד האָט אָנגעהויבן מאַכן אַ ראָמאַנס;
   דער שקרן ליגנער וואס רעדט וועגן
  ווי אויב די פאַדערלאַנד איז נאָר שטויב!
  אַז דער עיקר אין אַלץ איז דער גיינ אַף דעם רובל,
  און איר דאַרפֿן צו גיין מיט די לויפן פון גורל!
  
  אָבער ניט אַזאַ זעלנער, דאָס לאַנד פֿון הייליקן טרויער,
  נאָך אַלע, פֿאַר אים מלחמה איז זיין ערשטיק פאַך!
  דער באַפעל פון דעם מלך איז פּשוט: קעמפן און ניט זיין דערשראָקן,
  דער אײזיקער אָטעם װעט ניט דערשרעקן דעם טויט!
  
  און פּלאַץ איז וואָס מענטש ווייסט,
  עס איז געגעבן צו אים צו פליען און קאַנגקער פּלאַץ!
  ערשט אַ שרעקלעכע אָנהייב, דערנאָך אַ אַראָפאַנג לויפן,
  עס וועט זיין אַ מלכות אין גאַלאַקסיעס פון מיליאַנז!
  
  עס איז אוממעגלעך צו האַלטן, כאָטש די בלוט פלאָוז ווי אַ טייַך,
  מלחמה צווישן מענטשן, מיט שלעכט מעשוגאַס!
  איך ווילן צו אָפּרוען, עסן אַספּיק פּיראָג,
  און לײג זיך אין גראָז אונטער אַ זיסער בינשטאָק!
  
  אָבער ווו נאָר איר געפֿינען גליק, עס איז נישט אין הימל אָדער גענעם,
  עס איז שטענדיק מיט איר, און נאָך ווייַט אַוועק!
  איר זוכט אין הימל פֿאַר דיין אויסדערוויילטע שטערן,
  צו האַלטן די האַרץ אין די הייליק אָפּטיילונג!
  
  אבער די מאָטהערלאַנד איז דאָרט, און די זון און די לבנה,
  זי איז ווי אַ ווונדערלעך אויג - דיין פּאַטראָן!
  און אויב נייטיק, רייַסן, אפילו צו די פּופּיק,
  אוי, ווי דין און צעריסענע די פֿעדעם פון לעבן!
  
  פֿאָטערלאַנד אויף אייביק, פֿאַר אַלע פעלקער איר,
  ווי אַן אָקעאַן אין וועלכן דאָס גליק שפּריצט!
  די גרויסקייט פון שיינקייט, און חוצפה און חלומות,
  און דאָס פייער פון ליבע וואָס וועט נישט אויסגיין!
  דער קנעכט האט געזונגען און זיך געבויגן. דאָס מײדל האָט זיך אַ נײַד געטאָן און אים געשלאָגן מיט דער בײטש, אָבער דאָס מאָל אַ לײכט און געקאָכט:
  - האסט דאס גוט פארפאסט! איך טראַכטן איר פאַרדינען פּייַניקונג אויף די געשטעל!
  דער שקלאַף יינגל גולליווער קרעכצן:
  ― לײג מיך נישט אַפֿן געשטעל!
  די מיידל האט זיך געטענהט:
  ― נײן! אין מינדסטער איר וועט וויסן וואָס אַ יינגל יקספּיריאַנסיז ווען אַ הייס פּרעסן ברענט זיין נאַקעט פּיאַטע. אין דער זעלביקער צייַט זיי וועלן דרייַ דיין דזשוינץ. און אַזוי עס וועט אַפֿילו ברענגען די וועינס צוזאַמען און גאָר דרייען זיי אינעווייניק.
  דער שקלאַף יינגל גולליווער ניד:
  ― דײַן װילן! איך בין מסכים צו אַלץ!
  דאָס מיידל האָט געכײַכט און געזאָגט:
  - דו ביסט אזוי געהארכזאם! נו, אָוקיי, מיר וועלן פּייַניקן איר קערפאַלי צו נישט פאַרמאַכן איר. זאג מיר, ווען דו ביסט געווען א יינגל, האט מען דיך אמאל געשלאגן?
  גולליווער געענטפערט ערלעך:
  - יא, ניט פיל!
  דאָס מײדל האָט זיך געטאָן:
  - װילםט איר זײער שװער שמיץ?!
  האָט דער שקלאַף געענטפערט ערלעך:
  - זיכער נישט! איך בין מענטאַלי נאָרמאַל, און פון לויף איך טאָן ניט ווי שאַטן!
  די וויסקאָונטעס האָט געזונגען מיט אַ שמייכל:
  די ערד איז ברייטהאַרציק צו איר זינדיקע,
  און די הימלען זענען פול מיט סכנה...
  מיר וועלן זיין צוזאַמען ווי אַ משפּחה
  רויזן שמעקן אזוי פאר א שטורעם!
  דער יינגל גולליווער האט אויסגערופן:
  אַלץ אין דער וועלט דעפּענדס אויף
  פון די הימלישע הויכן...
  אָבער אונדזער כּבֿוד, אָבער אונדזער כּבֿוד,
  עס דעפּענדס אויף אונדז אַליין!
  
  
  
  די אַדווענטשערז פון די ראַנאַוויי באַרעפוט פּרינסעס
  אַנאָטאַציע
  א שיין סקאַנדינאַוויאַן פּרינסעס איז געצווונגען צו חתונה מיט אַן אַלט פראנצויזיש מלך. פֿאַרצווייפלט אַנטלויפט זי אַוועק אין אַן אָרעמע קליידונג, און איר באָרוועסדיקע רייזע אַריבער פֿראַנקרײַך הייבט זיך אָן, פֿול מיט סכנות און פּאַסירונגען.
  . קאפיטל נומ 1
  אין איין מלכות וואָס בליענדיק אין סקאַנדינאַוויאַ, דאָרט געלעבט אַ פּרינסעס פון פאַביאַלאַס שיינקייט. זי האט געהאט האָר די קאָליר פון שניי, ליכט באַוואָרעניש מיט גאָלד פּודער, וואָס קעראַלד ווי לאַם ס וואָל. און דער קעניג פון פראנקרייך האט זי געוואלט נעמען פאר זיין ווייב. און ער האָט געשיקט ביז פֿינף שיפֿן מיט טײַערע מתּנות פֿאַר איר.
  דער קעניג פון שוועדן האט באקומען די מתנות און אמבאסאדארן מיט כבוד. אוּן עֶר הָאט זִיךְ מְיַישֵׁב גִיוֶוען זַיין טאכטער. אבער זי איז מיטאמאל געװארן עקשנות. זי האט געהאט א געהיימע ליבהאבער, א שײנעם בלאנדער בחור. אבער דער קעניג פון פראנקרייך איז שוין נישט געווען יונג און האט נישט געשינט מיט שיינקייט.
  און דער שיין אַוגוסטינע, וואָס איז געווען די פּרינסעס נאָמען, אפגעזאגט צו גיין. אבער דער שוועדישער קעניג האט געחלומט פון א בונד מיט דעם דעמאלטס גאר שטארקן פראנקרייך, כדי צו קאנפראנטירן דעם צארישן רוסלאנד.
  און דערנאָך האָט ער זיך גענומען צו אַ קונץ. פארבעטן מיין טאָכטער צו מיטאָג. כ׳האב זי געפרואװט באגריסן אזוי װארעם װי מעגלעך. און ער אלײן האט שטילערהײט צוגעלײגט א שטארקע שלאף־טײל, װאס האט אים אויסגעשלאגן דרײ טעג און נעכט.
  די פרינצעסין האט נישט פארדעכטיגט דעם פאטער אין פארראטשאפט, און אן ווייטער האט זי געטרונקען דעם רויטן זיסן וויין.
  און איז שנעל איינגעשלאפן. מע ן הא ט ז י געטראג ן אוי ף א גאלדענע ם טראג , באדעק ט מי ט סאמעט ן או ן זײד , צו ם פלאג ן פו ן דע ר מלוכה־פראנצויזישע ר פליט .
  און זײ האָבן מיך אַרײַנגעזעצט אין אַ כאַטע פֿאַרדעקט מיט גאָלד, און האָבן צוגעשטעלט דינסטן מיט אַ כּבֿוד־װעכטער.
  נאָך וואָס, פינף גרויס שיפן פון גרויס פֿראַנקרייַך מיט קאַנאַנז שטעלן זעגל.
  די קאַנאַנז פון די שוועדישע מלכות האָבן זיי באַגריסן.
  און דאָס מײדל איז געשלאָפֿן בשלום. אירע חלומות זענען געווען ליכטיק, לופטיג און אָנגענעם. זי האט געזען אין זײ מלאכים, שטראלנדיקע טשערובים, די מאמע גאט אזוי שײן װי די זון, און נאך פיל מער. דרײַ טעג אין רודערן איז דאָס מײדל געשלאָפֿן, און טאָמער האָט זי קײן מאָל נישט געזען אַזאַ ליכטיקע, שײנע און ליבלעכע חלומות. אבער דאן איז געקומען די דערװאקםונג. און עס איז געווען ניט אַזוי מאָדנע. אָבער, די פּרינסעס איז געווען קלוג. און זי איז נישט געווארן היסטעריש. און אין דער זעלביקער צייַט, זי פעסט באַשלאָסן צו לויפן אַוועק אויב נייטיק.
  אבער דאָס איז נישט גרינג צו טאָן. מען האט זי כסדר נאכגעקוקט. און די שיפן זײַנען געװען אָנגעלאָדן מיט עסן און װאַסער, און זײ זײַנען ניט אַרײַן אין פּאָרטן.
  אבער זיי זענען לעסאָף אנגעקומען אין פּאָרט דע קאַלאַיס. און די פּרינצעסין איז געווען באַגריסט מיט כּבֿוד. זי איז געווען ממש אָנגעלאָדן מיט צירונג, ווי אַ צירונג קראָם.
  או ן אוי ף א גאלדענע ר װאגן , אנגעשטאק ט מי ט בריליאנטן , מי ט גרוי ס זיכערקײ ט הא ט מע ן אי ם געפיר ט קײ ן פאריז .
  אַוגוסטינע, פֿאַרשטייט זיך, האָט נאָך ניט געקענט לייענען די מעשׂה וועגן גערדאַ פֿון דער שניי־מלכּה, אָבער זי האָט זיך גאָר ניט געפֿילט אין יז. זי איז געווען באגלייט מיט א גרויסער קאנוווי און אן ערליכע באגלייטונג. אזוי האבן די גזלנים נישט געסטראשעט.
  די פרינצעסין האט געטראכט ווי אזוי צו אנטלויפן. עס זענען געווען פילע געדאנקען, אָבער קיין פון זיי איז געווען פּאַסיק.
  און אַז זי איז צוגעגאַנגען צו פּאַריז, האָבן זיי דערזען אַ מיידל אויפֿן וועג. ז י אי ז געװע ן אי ן א צעריסענע ר קלײד , גרוים ע או ן בארװעס . אבער אין דער זעלביקער צייַט שיין, און אויך בלאָנדע. און זי, אױב געװאַשן און אָנגעטאָן, איז טאַקע געװאָרן אַ פֿאַרבײַגײער פֿאַר אַ פּרינצעסין.
  אויגוסטינע האט זי איינגעלאדן אין וואגן און געבעטן אז זי זאל זיך אביסל וואשן אויפן וועג. דערצו, עס איז זומער און עס איז הייס, און פון קורס, איר סוועטינג אין לאַגזשעריאַס קליידער, צירונג און אַ גאָלדען וועגעלע.
  דארט האט זי געפרעגט דעם מײדל װער זי איז.
  זי האט געענטפערט:
  - איך בין גערטרודע! מײ ן פאטע ר אי ז געװע ן א הערצי ק או ן מײ ן מאמ ע אי ז געװע ן א פשוט ע פויעריש ע פרוי . זי איז געשטאָרבן, און איצט בין איך געוואָרן אַ וואַנדערנדיקער יתום.
  אויגוסטינע האָט איר פֿאָרגעלייגט:
  ― לאָמיר זיך בײַטן! דו װעסט װערן א פרינצעסין, און איך װעל טראגן דיינע שמאטעם. נאָך וואָס, איר בריק מיר אויס, און איך וועל גיין אַוועק. אָבער איר, גערטרודע, וועט ווערן די פרוי פון די פראנצויזיש מלך!
  די פּרינצעסין מיידל, אַ פּרעכטיק בלאָנדע, אַזוי שיין און כיינעוודיק, געוואשן פון די שטויב, נאַדיד:
  - פייַן! איך בין מסכים. דאָס בלוט פֿון די גויז אַליין פֿליסט אין מיר. און מײַן מאַמע האָט מיר געלערנט לאַטײַן, און איך האָב אַ פֿאַרשטאַנד פֿון פּאַלאַץ־מינערן.
  Augustine האט געשריבן:
  - דו ביסט א פרעמדער. אויב עפּעס, זיי מסכים אויף זכּרון אָנווער פון אַ שטאַרק סליפּינג פּיל אין ווייַן!
  גערטרודע האט א ניד געטאן:
  - איך וועל פּרובירן! און דו?
  די פּרינסעס האָט באַשטימענדיק געזאָגט:
  - און איך, ווי אַ הייליקער, וועל גיין באָרוועס אַרום די וועלט צו זוכן גליק!
  די מיידל האט געזאגט:
  - עס איז אַ פאַרגעניגן צו גיין באָרוועס אין די זומער. אבער אין ווינטער, מיין נאַקעט פֿיס באַקומען אַזוי ווייטיקדיק קאַלט!
  Augustine האט געשריבן:
  - װינטער איז נאך װײט. און אין פֿראַנקרײַך, האָט מען מיר געזאָגט, איז דער זומער לאַנג. אַזוי איך האָפֿן איך קען פּאַסיק אין עפעס. אָדער אפֿשר צוריקקומען צו זייער כאָומלאַנד.
  גערטרודע האט א ניד געטאן:
  - זאָל זייַנ מיט מאַזל!
  די פּרינצעסין האָט זיך אָפּגעזאָגט צו אָנטאָן אירע שמאָטעס, וואָס זענען נאָך געוואשן געוואָרן נאַס. ז י הא ט גענומע ן א פשוט ן אבע ר רײנע ם דינסט־קלייד . און זי האָט באַשלאָסן צו גיין באָרוועס, ווײַל זי האָט שטענדיק געוואָלט. אבער ערשטנס, איז דער זומער אין שוועדן נישט אזוי ווארעם ווי אין פראנקרייך, און צווייטנס, ווער וואלט געלאזט דעם קעניגס טאכטער גיין באָרוועס?
  און עס איז אַזוי פייַן צו טאָן דאָס אויף די טעפּעך און גלאַט טיילז, געפיל עס מיט די נאַקעט פּיאַטע פון אַ מיידל, כּמעט אַ מיידל.
  אבער ווי גרינג עס איז ווען אַלע די צירונג און באַלקי קלייד זענען אַוועקגענומען פון איר. דו טראגסט נאר א כמעט װײםן קיטל, שוין געװאשן, און גאנץ קורץ, לאזט די בארװעםע פים. עס וואָלט געווען מעגלעך צו קלייַבן אַ רייכער קלייד פון די דינסט, אָבער אַוגוסטינע באַשלאָסן נישט צו ציען צו פיל ופמערקזאַמקייַט צו זיך. און עס איז אפילו מער באַקוועם צו טראָגן אַ קיטל אויף אַ נאַקעט גוף.
  בײ ם שײד ן האב ן ד י צװ ײ פרײנ ט זי ך געשאקלט . גערטרודע, פֿאַרקערט, איז געווען זייער צופֿרידן, כאָטש זי איז געווען געווויגט פֿון צירונג, בפֿרט די טיאַראַ און קרעלן, און זי האָט בדרך-כּלל עפּעס אָנגעטאָן די אויערינגלעך, כּדי נישט צו שטעכן די אויערן.
  עס איז אויך געווען פּריקרע פֿאַר פֿיס אין טייַער הויך-כילד שיכלעך. אבער איצט זי איז אַ רויאַל מענטש.
  און דער מלך אַלײן װעט װערן איר מאַן.
  און אַוגוסטינע האָט פֿאַרלאָזט דעם וואַנע. און װי גיכער איז זי אװעק מיט די נאקעטע, געבילטע פיס.
  װע ן ז י אי ז געגאנגע ן אויפ ן גראז , הא ט ז י געפיל ט קלײנ ע שטעכן . אבער דעמאָלט איך טרעט אויף אויף די גראַוואַל. די הייסע שטיינער האָבן ווייטיקדיק פארברענט די פּאַמפּערד סאָלעס פון די מיידל 'ס פֿיס. זיי זענען ווי די פון אַ קליין קינד. עס האט וויי געטאן, און אויגוסטינע האט געקרימט.
  און זי איז געשווינד אַראָפּ אויף די גראָז. ס'איז דאָ געווען גרינגער, אָבער נאָך דעם, האָט דער טורף געפּרוּקט אירע צאַרטע, באמת הויכע פֿיס.
  אַוגוסטינע האָט טאַקע געוואָלט זיך אומקערן צוריק, אָבער זי האָט געגרימט די ציין און זיך געצויגן.
  זי האט געפרואװט זיך פארשטעלן, אז זי איז א קדושה. אבער די קדושים האבן אויסגעהאלטן יסורים.
  דא איז גערטרודע געגאנגען באָרוועס אויף דער געהייצט גראַוואַל מיט גרינגקייט און מיט אַ שמייכל. איר קענען זען די הויט אויף איר פּיאַטע איז ווי אַ קעמל ס כאַווז.
  און זי וועט זיך צוגעוווינט צו אויגוסטינע.
  אבער ביז מען איז צוגעוואוינט... וואס מער די פרינצעסין איז געגאנגען, אלץ מער האט וויי געטאן אירע געשטיקטע, נאקעטע זועלן. פֿאַר אַ פּויער איז דאָס גאָרנישט, נאָר פֿאַר אַ פּרינצעסין פֿון אַ צאָפנדיק לאַנד?
  פונדעסטוועגן, האָט אַוגוסטינע מיט עקשנות זיך געצויגן פאָרויס. ניט ווייט פון פאריז. און דאָרט האָט זי געמײנט, אַז זי װעט עפּעס געפֿינען. אבער דאן איז זי געקומען צום אויסלאנד פון א דארף נעבן פאריז. איך האב געמוזט גיין אויפן זאמד. וואָס איז אויך זייער ווייטיקדיק פֿאַר לעגס פּאַנגקטשערד דורך בלאַדעס פון גראָז. דאָס מײדל האָט זיך צוגעהונקען אויף בײדע פיס און זיך געקרימט. זי האט זיך געציטערט.
  אירע קעלבער האָבן אויך וויי געטאָן - זי איז נישט געוואוינט געוואָרן צו גיין ווייט באָרוועס.
  פּלוס זי איז געווען הונגעריק. עס ס נאָר לאָנטש צייַט. אַ שפּאַציר אין דער פרישער לופט דערוועקט דיין אַפּעטיט.
  דאָס מײדל האָט געקלאַפּט אין דער נאָענטער שטוב. ד י טיר ן הא ט געעפנ ט ד י אײגנטימע ר - א פרו י פו ן ארו ם דרײסיק . זי האט א קוק געטאן אויפן שלעפער, פראקטיש אנגעטאן אין שמאטעם מיט אראפגעקלאפטע בארװעםע פיס, און באמערקט:
  - וואס ווילסטו! איך דינען ניט.
  אַוגוסטינע האָט געזאָגט:
  - גיב מיר כאטש עפעס א ארבעט.
  ד י פויעריש ע הא ט אי ר נא ר געקוקט . אויגוסטינעס פנים איז געווען בלאַס, אבער שוין רויט פון דער זון, אזוי אויך אירע פיס. און איר קענט זען אַז איר סאָלעס זענען ווייך און שטריקן, און איר הענט זענען אַ אַריסטאָקראַט, מיט לאַנג ניילז.
  האָט די פּויערישע פֿרוי געפרעגט:
  ― ביסט געװען אַ דינסט פֿאַר אַן אײדעלע מענטש?
  די פרינצעסין האט א ניד געטאן:
  ― יאָ, דאָס איז געװען!
  די פרוי האט א ניד געטאן:
  - ס׳זעט אויס, אז מען האט דיך ארויסגעטריבן. אקעי. איך דאַרף נישט קײן אַרבעטער, איך האָב קינדער. אָבער איך וועט נאָך לאָזן איר אַרבעט צו קאָרמען איר. קענען איר וויוו קערב?
  די פרינצעסין האט א זיפץ געטאן און געענטפערט:
  - האָבן ניט געפרוווט.
  די װײב האט מיט כעס געשטעמפט מיט איר נאקעטן, געבארגענעם פוס:
  - עס איז גרינג, איר וועט לערנען! וויוו פינף קערב און באַקומען לאָנטש.
  אַוגוסטינע האָט אַ נײַד געטאָן. און זי איז אַרײַן אין הױז. ער איז געווען אָרעם. ד י קינדע ר זײנע ן אוי ך געװע ן דאר , געבארב ע או ן בארװעס . דרײַ מײדלעך און אַ ייִנגעלע האָבן געװעבט קערב. אַוגוסטינע האָט זיך מיט זיי אַוועקגעזעצט. דאָס מײדל האָט איר געגעבן דעם באַסט און איר געװיזן װי אַזױ מע האָט געטאָן.
  די פרינצעסין האט אנגעהויבן װעבן. אירע פינגער זײנען געװען נאטירלעך באגײסטערט און שטארק, און זי איז געװען א גיך לערנער.
  אפיל ו אוגוסטינע ר הא ט זי ך פאראינטערעסיר ט או ן גע ־ װעב ט מי ט ענטוזיאזם . באלד האט זיך באוויזן א מאן מיט א בארד, דער פרוי'ס מאן, און האט גענומען די קערב. אָבער, איך באמערקט די נייַע:
  - דו ביסט אזוי שיין. איך קען מאַכן געלט מיט עפּעס מער רעוועכדיק ווי קערב!
  די פויערישע פרוי האט געהויבן מיט דער האנט:
  - זי איז אַ לייַטיש מיידל. מאכ ט אי ר ניש ט אומשטענדלעכ ע פארשלאגן .
  דער פויער האט פארלאזט דעם כאטקע, ער איז געווען דער איינציקער אין דער פאמיליע וואס האט געטראגן שיך. אָבער, טראָגן שיך אין פֿראַנקרייַך אין יוני איז נישט זייער אָנגענעם. מע ן הא ט אבע ר געגלויבט , א ז ס׳אי ז נא ר געהעריק ע קינדע ר צ ו זײ ן באָרוועס , או ן אפש ר אוי ך פא ר פרויען , אבע ר ניש ט פא ר א דערװאקסענע ר מאן .
  אַוגוסטינע און די קינדער האָבן אויסגעשפּײַען די גאַנצע באַסט. נאָך וואָס, מיר לעסאָף גאַט קאַשע און מילך. די פרינצעסין האט אויך געגעסן. נאָך די גשמיות אַרבעט און יבערגאַנג, פּשוט עסנוואַרג געווען זייער געשמאַק צו איר.
  האָט די פּויערישע באַמערקט:
  - איר קענט בלייבן ביי אונדז.
  אויגוסטינע האט נעגאטיוו געשאקלט מיטן קאפ.
  - כ׳װי ל זי ך אומקער ן אי ן מײ ן הײמלאנד .
  די פרוי האט געפרעגט:
  ― װוּ איז דײַן הײמלאַנד?
  די פרינצעסין האט ערליך געענטפערט:
  - אין שוועדן!
  האָט די פּויערישע באַמערקט:
  - װײט . מיר דאַרפֿן צו גיין צו די פּאָרט. אבער דיין פֿיס זענען ווייך. איר דאַרפֿן צו מאַכן זיי גראָב, אָדער שטעלן אויף שיכלעך.
  אויגוסטינע האט געמורמלט:
  ― איך קאָן עס שעפּן.
  די פרוי האט געפרעגט:
  - קענט איר נייען?
  די פרינצעסין האט א ניד געטאן:
  - כ׳האב זיך אביסל געטוהן מיט נײען, אבער װאס?
  די פּויערישע פרוי האָט באַמערקט:
  - גיי זען מאַרקאָ. ער האט דאס רייכסטע הויז אין דארף. ער פֿאַרקויפֿט טעפּעך. איר קענען פאַרדינען געלט פון אים פֿאַר שיכלעך און אַ לייַטיש קלייד.
  אַוגוסטינע האָט אַ נײַד געטאָן.
  - איך וועל נעמען אין חשבון.
  דאָס מיידל פֿון אויגוסט בלוט האָט זיך געפֿילט מיד, און עס איז שוין געווען צו שפּעט. און זי האָט געזאָגט:
  - אפשר לאזסטו מיך שלאפן?
  די פויערישע פרוי האט א ניד געטאן:
  - מ׳קאן שלאפן מיט די קינדער אין הײ. ז ײ זײנע ן אוי ך געװע ן מי ט אי ן טא ג או ן געהארכזאם .
  ע ס זײנע ן געװע ן 8 קינדע ר פו ן פינ ף בי ז דרײצ ן יא ר אלט . זיי זענען געווען טאַקע שטיל. די פרינצעסין איז צום ערשטן מאל געשלאפן אויפן היי. אָבער דאָס איז געווען נאָרמאַל פֿאַר אַ שטאַרק און געזונט גוף. און זי האָט עס גענומען און איז אײַנגעשלאָפֿן. און די קינדער האָבן געשמעקט.
  דערווײַל איז גערטרודע פּונקט אָנגעקומען קיין פּאַריז. טראָץ די שפּעטע שעה, איז דער מלך אַרויס איר פּערסנאַלי באַגריסן.
  א געוועזענע פויערישע און די אומלעגאלע טאכטער פון א פירשט, איז זי טאקע זייער שיין און פרינצעסין. נאָר, פון קורס, איר פּנים איז טונקל פון טאַנינג, און איר לעגס, און אַ באַטייטיק טייל פון איר גוף. אָבער גערטרודע האָט זיך געפּודערט און באַהאַלטן איר באַן.
  אבער זי האט זיך נאך אלץ געפילט אומבאקוועם . נאָך זיצן אין דער וואַגאָן, גאָרנישט. אבער ווען איר שטעלן עס אַראָפּ און גיין, די שיכלעך רייַבן דיין פֿיס ווייַל איר זענט נישט געוויינט צו זיי, און די הויך כילז מיינען איר וועט פאַלן אַראָפּ.
  אבער דער מלך אליין האט זי באגעגנט. ער זעט אויס צו זיין איבער פופציק. ניט זייער קיוט און רינגקאַלד. אבער אנגעטאן לוקסוריאָוסלי. און ער האָט גענומען גערטרודע בײַם אָרעם.
  און ער האָט זי אָנגעהויבן העפלעך פרעגן וועגן איר געזונט.
  די פּויערישע מיידל האָט באַקומען אינפֿאָרמאַציע וועגן דעם הויף פון איר מוטער און געענטפערט גאַנץ ינטעליגענט. און בכלל האב איך נישט באקלאגט.
  דער מלך האָט איר געגעבן אַ טרינקען און איר געפֿינט עפּעס צו עסן. איך האָב אים נישט שלעפּן אין בעט ― ס'איז אוממעגלעך פֿאַר דער חתונה. גערטרודע האט גליקלעך פארגעסן דאס עסן, זיך קוים איינגעהאלטן, כדי נישט צו ווייזן גראָבקייט.
  נאכ ן עסן איז די געװײנלעך האלב־געהונגערטע פויערישע שװער געװארן. דער מלך האָט באַפוילן איר צו וואַשן און לייגן צו בעט.
  גערטרודע איז געלעגן אין באדן. די מײדלעך האבן אנגעהויבן רײבן און װאשן. איינער פון זיי האט געזאגט:
  ― װאָס פֿאַר אַ פֿאַרשװעכטע פֿיס איר האָט.
  האט געענטפערט:
  - און איך בין אַ סך געלאָפן באָרוועס צו זיין שטאַרק און פלינק.
  האט די דינסט געפרעגט:
  - איז דאס נוהג ביי דיינע פרינצעסין?
  גערטרודע האט געשריבן:
  - און דאָס איז ניט מער דיין געשעפט!
  דאָס מיידל איז טאַקע געווען געוואוינט צו גיין באָרוועס. ז י אי ז געװע ן א יתומים , הא ט ז י אויסגעהאלט ן ד י קעלט ן אפיל ו װינטער . װי זי איז נישט קראנק געװארן בײם שטאמפן דורכן שניי. כאָטש, יוזשאַוואַלי פֿאַר די ווינטער איך געגאנגען צו די דרום פון פֿראַנקרייַך.
  ס'איז גוט, אז מען האט זי אמווייניגסטנס נישט אנגעצייכנט פאר גניבה. אַנשטאָט דעם האָט דער ריכטער איר רחמנות באַפוילן צו שלאָגן איר נאַקעט כילז מיט שטעקן. עס איז ווייטיקדיק און ווייטיקדיק, אָבער עס בלעטער קיין מאַרקס אויף די הויט. נאכדעם האט גערטרודע אויפגעהערט צו גנבענען און אנגעהויבן פארדינען עקסטרע געלט אין די דערפער.
  אבער אויב מען האט זי רעכט געשלאגן, וואלט דאס געווען באמערקט אין באד. אָבער זי איז נאָך צו באַנד. און וויפיל אזא חשד האט אויפגעוועקט.
  די לעגס פון די מיידל זענען זייער גראַציעז אין פאָרעם. אבער די פֿיס זענען טאַקע אַזוי האַרט, שטארקער ווי די לעדער פון שיך.
  אבער די דינסט האט געשװיגן און װײטער נישט געפרעגט.
  נאָכן וואַשן די זעלבסט-פּראָקלאַמירטע פּרינצעסין, האָט מען זי אַרײַנגעלײגט אין בעט. עס איז ומגעוויינטלעך ווען איר דערטרינקען אין פעדער בעדז. אבער גערטרודע איז אײנגעשלאפן און ארײנגעפאלן אין חלומות.
  דער ווייַטער טאָג אַוגוסטינע וואָוק אַרויף. פֿאַר פרישטיק האָט מען איר געגעבן ברויט און זויער מילך. און די פּויערישע פֿרוי האָט זיך געפֿינט צו וויגן נאָך צוויי קערב.
  און דעמאָלט די פּרינסעס געגאנגען אויף איר וועג.
  אירע פארוואונדעטע פיס האבן זיך געהיילט איבערנאכט און די גיין איז געווארן אביסל גרינגער. אבער עס טוט נאָך כערץ. בפֿרט ווען זי איז אַרײַן אויפֿן גראַוואַל־וועג. איך האט צו באַשטימען צו גראָז ווידער. ד י מײד ל הא ט זי ך װײטער . זי האט אנגעקלאפט די צײן און זיך אנגעצונדן. די פיס האָט זיך אַ ביסל אָנגעוואַרעמט און עס איז געוואָרן גרינגער.
  צום סוף, די ווענט פון פּאַריז ארויס פאָרויס. ד י שטא ט אי ז זײע ר גרוים , ד י צײטן , װע ן ד י מיטל־עלטער ן האב ן שוי ן זי ך געענדיק ט או ן נײ ע צײטן . און ינדאַסטריאַליזיישאַן איז שוין אַנדערוויי.
  אבע ר שטאר ק געװע ר זײנע ן נא ך ניש ט פארשװאונדן . די זיבעצנטן יאָרהונדערט איז געווען אַ ספּעציעל צייט.
  אויגוסטינע גייט אויף די גראָז, שטעכיק, אַ מאָל מוז זי אַרויסציען דערנער פֿון די פּיעס.
  צום סוף, די פּרינסעס איז געצווונגען צו גיין אויס אויף די וועג ווידער. עס איז ווייטיקדיק און הייס. צום גליק, האָט די זון זיך באַהאַלטן הינטער די װאָלקן און האָט נישט אַזױ געברענט. אבער עס סטינג.
  אויגוסטינע גייט מיט גרויס שוועריקייטן. זי הינט ווידער אויף ביידע פיס און האט שווערע ווייטאגן. אבער ער ווייזט פעסטקייַט און גייט.
  דער טויער ווערט נעענטער און נעענטער. ס'זענען דא שומרים... זיי געבן נישט אכטונג אויף נאך א באָרוועסטער בעטלער. מענטשן קומען און גיין. פילע פרויען און רובֿ קינדער זענען אויך באָרוועס. אבער זיי זענען נישט אַזוי דערשראָקן פון שטיינער אויף די וועג. און אויגוסטינע ליידט.
  אבער דא איז זי אין פאריז. דאָ די פּאַוועמענץ זענען שטיין און אַ ביסל גלאַט. עס טוט שוין נישט אַזוי וויי. אָבער נאָך, די מיידל 'ס צעבראכן לעגס ליידן זייער. און אפילו טראַסעס פון אַ ביסל וזינג בלוט זענען קענטיק.
  אויגוסטינע גייט צו זיך און פאַרטראָגן עס. די שטאָט איז גרויס און גאַנץ גראָב. קבצנים־קינדער לויפען אומעטום.
  אויגוסטינע גייט. און זי טראַכט וואָס זאָל זי טאָן? פון קורס, איר קענען נישט קאָנטאַקט דעם מלך אין קיין פאַל. און אויב צו איינער פון די דוכס און קאַונץ. אבער וועלן זיי גלויבן אַז די באָרוועס מיידל אין אַ קיטל איז די טאָכטער פון די שוועדן מלך?
  דעם וועג איר קענען באַקומען צו די עקסעקוטיאָנער.
  אָבער וואָס צו טאָן? איך האָב ניט געקענט אַוגוסטינע. אירע קעלבער האָבן ווידער אָנגעהויבן וויי און זי האָט זיך געפֿילט מיד.
  דאס מײדל האט זיך אװעקגעזעצט אויף די טרעפ און גענומען רוען. ז י הא ט געכאפ ט דע ם אטעם , או ן גערײב ט אי ר פארפאםט ע זאלן , װא ס הא ט זי ך שרעקלע ך געציטערט .
  א ײנגל איז צו איר צוגעגאנגען. ער זעהט אויס שיין אנגעטאן און האט אויף שיך.
  דערצו, נייַ און וואַרניש.
  קוקנדיק אויף אויגוסטינע, האָט ער באַמערקט:
  - אזוי שײן און אזוי ארעם ?
  די פרינצעסין האט אויפגעהויבן דעם קאפ און געענטפערט:
  - זוכן אוצרות אין הימל!
  דער יינגל האָט זיך געכאַפּט:
  - און דו ביסט קלוג! איר וויסן, עמעצער ווי איר קענען פירן אַ פיל בעסער לעבן.
  קלוג אַוגוסטינע האט געזאגט:
  - איך וועל נישט פאַרקויפן זיך.
  דער יינגל האָט זיך געכאַפּט:
  - און איר קען מאַכן געלט פון דעם אויך. אבער עס איז אן אנדער וועג!
  פרעגט די פרינצעס איבערראשט:
  ― און װאָס?
  דער יונגער זינגער האָט געזאָגט:
  - מיר קענען דיך אָנטאָן, געבן שיך און שטעלן איר אין אַ רייַך הויז ווי אַ דינסט.
  אַוגוסטינע האָט געפרעגט:
  - און וואָס אין צוריקקומען?
  ענטפערט דער יינגל אין דעקל:
  - איר וועט עפענען די טירן פֿאַר די רעכט גייז ווען די אָונערז זענען נישט אין די הויז.
  די פרינצעסין האט געשנארכט מיט ביטול:
  - מײנט איר, איך װעל דערפאר גײן?
  האָט דער יונגער רשע געזאָגט:
  ― און װאָס װילסטו?
  האָט אַוגוסטינע געענטפערט מיט אַ זיפץ:
  - אַרבעט ערלעך!
  דער יינגל האָט אַ שמייכל געטאָן:
  - עס איז מעגלעך. אבער ארבעטן שווער פֿאַר פּעניז איז נאַריש ווען איר קענען האָבן אַ מאַזל.
  דאָס מײדל האָט זיך צוגענומען און געענטפֿערט:
  - איך וועל נישט בלייַבן אין פּאַריז פֿאַר לאַנג.
  האָט דער יונגער זעלנער באַמערקט מיט אַ שמייכל:
  - איך זע עס!
  און ער איז אַװעק פֿון דער מײדל. רעסטיד און געפיל הונגעריק, אויגוסטינע אריבערגעפארן אויף. אירע פיס האט אין די ערשטע מינוטן זייער וויי געטאן, אבער זיי האבן זיך געווארעמט און דער ווייטאג האט זיך אפגעלאזט.
  אַוגוסטינע האָט זיך איצט באַוועגט מער ענערגעטיק. און איך בין געווארן אלץ מער הונגעריק. אבער גנבענען איז געווען געפערלעך - זיי זענען באַשטראָפט. צייטן זענען נישט ליבעראַל. זיי קענען בראַנדיד איר, פלאַג איר פּיינפאַלי אָדער שיקן איר צו שווער אַרבעט. און אמאל הענגען זיי אויך גנבים. אפילו אויב נישט שטענדיק.
  אַוגוסטינע האָט זיך אַלץ מער ענערגעטיק באַוועגט. און אירע צעבראכענע, געקראצטע כילז האָבן געבליצט.
  דערנאָך האָט אַ דזשענטלמען זי באמערקט פון וואַגאָן און געשריגן:
  - קום דא!
  אַוגוסטינע איז צוגעלאָפן צו אים:
  - איך בין גרייט!
  דער מענטש אין די שפּיץ הוט האט געזאגט:
  - װילםטו פארדינען אײער ברויט, בעטלער?
  ד י פרינצעסין , װעלכ ע אי ז אל ץ מע ר געמאכ ט געװאר ן פו ן הונגער , הא ט זי ך גענומע ן : .
  ― אַװדאי!
  דער גביר האט א ניד געטאן:
  - נעמען דעם בריוו צו די לאָווורע!
  אַוגוסטינע האָט אַ נײַד געטאָן.
  - איך בין גרייט! ווו איז די לאָווורע?
  האט דער סענאטאר געענטפערט:
  ― דאָס װײסן אַלע, נאָר פֿרעג! און איר וועט עס איבערגעבן צו פרוי דאָגוויללע .
  די פרינצעסין האט אויפגעהויבן דעם בריװ און זיך צוגעלאפן מיט אים. זי פּעלץ ינספּייערד. און אַמאָל און דאַן האָב איך געפֿרעגט, וווּ איז דער לאָווורע. ז ײ האב ן אי ר דערװיזן .
  אויגוסטינע איז געלאפן צום פאלאץ. דא בײם ארײנגאנג האט זי אפגעשטעלט פון שרעק. די פרינצעסין האט געזאגט:
  - איך גיי צו פרוי דאָגוויללע מיט אַ בריוו!
  די וועכטער האבן גערופן דעם לוטענאנט. ער האט אויפגענומען דעם בריװ. ער האט א קוק געטאן אויפן װאפן און געענטפערט:
  ― איך װעל עס אַלײן איבערגעבן! און דעם בעטלער אין די טשאַטעלעט !
  די וועכטער האבן זיך צוגעלאפן צו אוגוסטינע און פארדרייען די הענט. דאָס מײדל האָט געגאַסט.
  דע ר לײטענאנט ן הא ט נא ר פארזיכטיק ט אוי ף אי ר געקוקט , או ן באמערקט :
  - וואָס ווונדערלעך קערלז איר האָבן, זיי קענען זיין פארקויפט פֿאַר אַ פּלאַץ פון געלט!
  דער שומר האט געשריבן:
  - זי זיך איז ווונדערלעך!
  דער לוטענאַנט האָט זיך געכאַפּט:
  - קום, גיי מיר, שיינקייט. אפֿשר איר וועט ויסמיידן טורמע.
  ד י װעכטער ם האב ן באפרײ ט אוגוסטינע . זי איז נאכגעגאנגען דעם לוטענאנט. ער איז געגאנגען פאָרויס.
  און דעמאָלט אַוגוסטינע יקספּלאָודז. די נאַקעט פֿיס פון די פּרינסעס זענען ליכט, פּלוס עס איז מורא. אוּן זִי אִיז גִיוֶוען אוֹיף וֶועגִין.
  ד י געפאנצער ע װעכטע ר האב ן זי ך לאנגזא ם געפרואװ ט כאפן , אבע ר זײנע ן געפאל ן הינטערשטעליק . אויגוסטינע איז געלאפן מיט פולער שנעלקייט. און איך רייסט פֿאַר אַ לאַנג צייַט, אָבער דעמאָלט איך געווארן מיד און ויסגעמאַטערט.
  זי האט זיך אװעקגעזעצט רוען... א ײנגל פון ארום צוועלף איז צו איר צוגעלאפן. ער איז געווען באָרוועס און אין שמאַץ. ער האָט איבערגעגעבן אַוגוסטינע אַן עפּל, זאָגנדיק:
  ― עסט, האָניק!
  די פרינצעסין האט עס גענומען און געגעסן. זי האט עס געקײפט מיט גרויס פארגעניגן און געשמײכלט.
  דער יינגל האָט צו איר אַ נאַקן:
  - איר קענען באַקומען אַ אַרבעט. ס'איז שווער, אבער פון הונגער וועסטו נישט שטארבן.
  אַוגוסטינע האָט געפרעגט:
  - וואס זאל איך טון?
  האט דער בחור געענטפערט:
  - דריי די פּאָמפּע. געווענליך טוען דאס דאס. אבער דער בעל הבית האט באקומען א באפעל פון די פאליציי צו דינגען א מיידל. דו ביסט נאך נישט אנגעקומען, קענסט אויפשטיין.
  האָט אַוגוסטאַ געענטפֿערט מיט אַ זיפֿץ:
  - איך בין גרייט.
  די מיידל געגאנגען מיט דעם יינגל צו די באַזיצער.
  און דעמאָלט איך איז געווען דיסאַפּויניד. שוי ן א צענדלי ק מײדלע ך זײנע ן געשטאנע ן בײ ם ארײנגאנ ג או ן זי ך געגרײ ט צ ו ארבעט .
  די פרינצעסין האט זיך געציטערט... אבער אירע צרות האבן זיך נישט געענדיגט. פּלוצעם האָט זיך דערהערט אַ טומל הינטער איר און אַ ריזיקער הונט האָט זיך באַוויזן. זי איז צוגעלאפן צום מײדל. ז י הא ט געפרואװ ט אנטלאפ ן או ן ז י אי ז גלײ ך איבערגענומע ן געװארן .
  הינטער דעם הונט האבן זיך באוויזן אן איידעלע אין א אנצוג, וועכטער און א שוין באקאנטער לוטענאנט.
  ער האט געשמײכלט און געזאגט:
  - אין די טשאַטעלעט , די שיינקייט!
  אוגוסטינע ס הענט זענען געווען געבונדן הינטער איר און זי איז גענומען אין טורמע. ד י װעכטער ם האב ן זי ך צונױפגעבראכ ט ד י מײדלע ך ד י עלנבויג ן או ן זי ך פארדרײ ט ד י פלײצעס , װא ס אי ז געװע ן אזו י װײטיק . און זיי האָבן זי גענומען אונטער באַגלייטן.
  דאָס גאָר יונגע מיידל איז געגאַנגען מיטן קאָפּ אַראָפּ. אירע וואונדערליכע קערלז זענען געפאלן אונטער די אקסלען. נאקעטע , בלוטנדיקע , האב ן זי ך געטראפע ן אוי ף דע ם שטײנע ר פארװעג ן פו ן פאריז .
  זי האט אויסגעזען אומשולדיק און רירנדיק, אויב נישט פאר די צו קורצע שמאטעם.
  אזוי פירט מען אין טורמע די פרינצעסין, טאכטער און יורשת פון א היפּשן שטאַט, איצט באָרוועס און אין אַן אָרעמע קלייד. און די טשאַטעלעט איז אַ טורמע פֿאַר פּראָסט מענטשן, ניט ענלעך, למשל, די באַסטילע, ווו רייַך מענטשן זענען טורמע.
  אויגוסטינע האט עס גענומען און געזונגען:
  די צייט פון אָנהייב איז כּמעט דאָ,
  מע פירט די מלכּה באָרוועס צום שטײן!
  דער לוטענאַנט האָט געשמײכלט:
  - אזוי! אויך אַ באַליידיקונג צו איר מאַדזשעסטי די מלכּה! אין די טשאַטעלעט ווארט מען אויף א גאנצע בינטל שטעקלעך און א בראזיער פאר בראטן די כילז .
  אַוגוסטינע האָט געזאָגט:
  ― װאָס גײען זײ מיך נאָך פּײַניקן?
  דער לוטענאַנט פון דער קעניגלעכער וועכטער האָט זיך געכאַפּט:
  - יא ! וואַגראַנסי, אַנטלויפן פון קאַסטאַדי, לייענען מאַדזשעסט, עקספּרעס פון ליבע בריוו, מיט מעגלעך קאַנספּיראַסי. טאַקע בעיבי, די עקסאַקיושאַנער און די געשטעל דערוואַרטן איר.
  די פרינצעסין איז געװארן בלײך און האט זיך געקװענקלט. אזוי האט מען זי געבראכט אין דעם טרויעריקן שאטלעט שלאס .
  ס׳אי ז געװע ן א טורמע , װא ס הא ט געשטונקען , או ן ד י צעלע ן זײנע ן געװע ן איבערפול ט מי ט פשוט ע מענטשן . עס איז נישט ווי אין די באַסטילע, ווו יעדער אַרעסטאַנט האט אַ באַזונדער, גוט צעל.
  אוגוסטינע ן הא ט מע ן געפיר ט אי ן דע ר פרויען־אפטײלונג . ארום זײנען געװען ווענט און שטעגס. ווען סאָף, ערשטער עס איז אַ זוכן. אויף אויגוסטינע איז גאָרנישט געווען אַחוץ שמאַטעס. ע ס זײנע ן אפגעריס ן געװאר ן דור ך צװ ײ שטארקע , מעכטיקע , מענלעכ ע שומרים . זיי האבן אנגעטאן הענטשקעס פארן זוכן. און זיי אנגעהויבן צו אָנרירן די נאַקעט גוף פון די פּרינסעס. די מיידל כּמעט פאַרפאַלן באוווסטזיין פון בושה און מורא.
  זי האט א קוק געטאן אין מויל און א קוק געטאן אויף אירע נאז און אויערן. זיי האָבן אפילו אָנצינדן אַ גאַז דזשעט צו מאַכן עס גרינגער צו זען. דעמאל ט אי ז דא ן ד י דערנידעריגסט ע זאך , װע ן מע ן הא ט מי ך געצװאונגע ן צ ו פארשפרײט ן מײנ ע פיס .
  Augustine האט געשריבן:
  ― איך בין אַ בתולה, היט זיך!
  די איבערגעלעבטע מומעס האבן זי איצט װײך און פארזיכטיק געגראפלט. איינער פון זיי האט געזאגט:
  - אַזוי שיין און גאַנץ!
  דער עלטערער מאַטראָאָן האָט געזאָגט:
  - יאָ, דאָס פויגל קען ברענגען היפּש נוץ!
  דערנאָך האָט אַוגוסטינע ווידער געשריגן מיט ווייטיק, ווען גלאַווד פינגער האָבן אַריינגעדרונגען איר דנאָ טיף און בעערעך.
  דער שומר האט געשמײכלט:
  - זייט געדולדיק, טייערער! איר באַהאַלטן דאָרט אָפט טייַער שטיינער און רינגען.
  אויגוסטינע האָט ממש געברענט מיט בושה און ווייטיק. עס ס ווי זיי זענען ימפּאַלינג איר.
  דערנאָך האָבן זיי פּעלץ אירע פיס.
  האָט דער רעדנער געזאָגט:
  - איר סאָלעס זענען ווייך און שטריקערייַ. זי איז קלאר נישט אַ פּראָסטער.
  אַוגוסטינע האָט געזאָגט:
  - איך בין א פרינצעסין!
  דער עלטערער מאטראן האט געשריגן:
  - שװײג , אדער איך שיק דיך אין א צעל מיט די משוגעים .
  די זוכן איז פארענדיקט. נאָך וואָס, אַוגוסטינע איז דאַוזד מיט אַ עמער פון וואַרעם וואַסער העאַטעד אין די זון. או ן אוי ף דע ר עלטסטע ר באפעל , הא ט מע ן מי ר געגעב ן א געשטרײפ ט כאלאט .
  זי האָט באַמערקט:
  - לויט די כּללים, איר זאָל האָבן דיין האָר שנייַדן און שיקן צו אַ גענעראַל צעל. אָבער איר זענט אַזוי שיין און ווירגינאַל אַז מיט ווונדערלעך האָר איר וועט זיין מער ווערטפול! איר, ווי אַ פרינצעסין, וועט באַקומען אַ באַזונדער צימער מיט באַרס, און דאָרט דער קאַמאַנדאַנט פון די טשאַטעלעט וועט באַשליסן דיין גורל .
  האָט דער רעדנער געזאָגט:
  - איר בתולה קאן מען פארקויפן אונטערן האַמער.
  דער עלטסטער האט מסכים געווען:
  - דע ר קאמענדאנ ט װע ט באשליסן . אָן עס מיר האָבן קיין רעכט. איצט מיר וועלן נעמען איר צו די פּריוולידזשד סעקטאָר.
  געטראג ן א צא ל או ן א געשטרײפ ט קלײד , אבע ר נא ך באָרוועס , הא ט מע ן ד י פרינצעס ן געפיר ט איבע ר שטויביקע ר קארידארן , אויסגעארבע ט פו ן פי ל פים .
  יוזשאַוואַלי אין טשאַטעלעט עס זענען פילע געפאנגענע אין סעלז. אבע ר ע ם זײנע ן אוי ך פארא ן באזונדער ס געפערלעכ ע גזלנים , װעלכ ע ז ײ פרוב ן אפהיט ן באזונדער , פו ן זײער ע מיטארבעטע . און גערלז וואָס זענען געניצט ווייַל פון זייער ספּעציעל שיינקייט צו ביטע רייַך קלייאַנץ.
  אוי ך אוגוסטינע ר אי ז געפיר ט געװאר ן אי ן א באזונדער ן צעל . ם׳איז געװען א װיג מיט א מאטראץ פול מיט שטרוי און אפילו א שפיגל, װי אויך אן ארט זיך צו באלײדיקן און זיך אפשלאשן. אין פֿאַרגלײַך מיט די פּראָסטע צעלן, וווּ עס איז אַ שרעקלעכער געשטאַנק, און די מיידלעך זיצן ממש איינער אויף דער אַנדערער, איז עס טאַקע כּמעט אַ ריזאָרט. און אין ווינטער עס איז אַפֿילו אַ קאַמין הינטער די וואַנט.
  זיי האבן געבראכט ברויט און א קרוג וואסער צו אויגוסטינע. ביז איצט האט מען זי נאך נישט געשטעלט אויף א ראציע מיט פארגרעסערטע דערנערונג, כדי די מיידלעך וואס דינען דעם קליענט זענען נישט מאגער.
  די פרינצעסין, הונגעריק און מיד, האט גערן געגעסן שװארץ ברויט און געטרונקען װאםער.
  נאָך דעם, איר מאָגן איז אָנגעפילט, זי איז געווארן שווער און איז שלאָפנדיק. אזוי געגאנגען איר ערשטער נאַכט אין אַ פראנצויזיש טורמע.
  . קאפיטל נומער 2.
  א געפאנגענע פרינצעסין אין א טורמע צעל אויף א שטרוי מאטראס האט געחלומט, אז זי באפעלט א רעגימענט מלאכים. און זיי קעמפן מיט די אַרמיי פון לוסיפער.
  באגעגנט מיט באפליגטע מלאכים און באפליגטע שדים. און מע האָט אָנגעהויבן שניידן מיט שווערדן. מלאכים האָבן בלוי שווערדן, בייזע גייסטער האָבן רויט שווערדן. די גלענצנדיק פּרינסעס, וואָס איז געווארן אַ וואָריער אין אַ חלום, פייץ לוסיפער. און דער שלאַכט איז זייער צאָרנדיק.
  לוסיפער איז אַ זייער שיין שיין-כערד יונג מענטש מיט אַ אַטלעטיק בויען און באַוווסט מאַסאַלז. איר קענען נישט זאָגן אַז דאָס איז שׂטן, וועמענס נאָמען איז געניצט צו יבערשרעקן קינדער.
  פֿאַרקערט, ער איז דער שענסטער און גאנץ מלאך. אַוגוסטינע האָט קיינמאָל נישט געזען אַזאַ שיין יונגערמאַן.
  פונדעסטוועגן שניידן זיי מיט שווערדן, און פונקען פליען פון די בליידס.
  לוסיפער האָט איר געפרעגט:
  - ווער ביזטו?
  אוגוסטינע האט געענטפערט מיט זיכערקייט:
  - פּרינסעס מלאך!
  האט דער ליכטברענגער געענטפערט:
  - פארװאם זאלן מיר זיך שלאגן ?
  די פרינצעסין מיידל האט געענטפערט מיט א זיפץ:
  - ווייס ניט. אָבער מיר האָבן צו!
  לוסיפער האט עס גענומען און געזונגען:
  שפּיל בלוט אויף די באַטאַלפילד,
  דאָס איז נישט דער ערשטער מאָל פֿאַר איר גערלז ...
  אָבער באַטראַכטן איר ווי שמוץ,
  אויף דער פּאַריזער פאַרוועג!
  אַוגוסטינע האָט מיט באַגייסטערונג אָפּגעקלונגען:
  גאָט האָט אונדז געגעבן סיבערס
  איך קען נישט האַלטן ...
  מעטאַל פליענדיק אין דיין קאַסטן,
  בלוט־פֿאַרגיסונג, בלוט־פֿאַרגיסונג!
  או ן ד י שװערד ן האב ן זי ך װידע ר צוזאמענגעקלאפט , ארויסגעקלאפ ט פו ן פונקען .
  לוסיפער געפרעגט די מיידל אַ קשיא:
  - וואָס איז דער חילוק צווישן גוט און בייז?
  אַוגוסטינע איז געווען פאַרשעמט און געקושט:
  ― נו... װי איז דער טאָג אַנדערש פֿון נאַכט...
  האט דער מלאך ברענגענדיג געענטפערט:
  ― אַ טאָג איז דאָך גוט! אבער די נאכט איז אויך נישט שלעכט. אין דעם פינצטערן הימל זענען פאראן אזעלכע שײנע שטערן.
  די מלאך פרינצעסין האט מסכים געווען:
  - יא דאס איז וואר. איך האָב ליב צו קוקן אויף די שטערן, ספּעציעל דורך אַ טעלעסקאָפּ.
  לוסיפער האט א שמייכל געטאן.
  - יא, די שטערן זײנען שײן, אזוי װי די לבנה.
  אַוגוסטינע האָט געזונגען מיט באַגער:
  לבנה, לבנה, בלומען, בלומען,
  ווי אָפט אין לעבן איז נישט גענוג,
  מענטשן און גוטהאַרציקייט און גוטהאַרציקייַט!
  דער מלאך ברענגענדיג האט צוגעגעבן:
  - מיר צוטרוי אַלע ליבהאבערס,
  האפענונגען און חלומות און חלומות!
  די פרינצעסין האט א ניד געטאן צום מלאך, וואס האט געבראכט ליכט, אזוי ווי פראמעטהעוס, און האט זיך אין דער זעלבער צייט פאררעכנט ווי דער פירשט פון פינצטערניש.
  אָבער טאַקע, ווער איז לוסיפער? קריסטן לערנען: - גאָט איז אַבסאָלוט גוט, שׂטן איז אַבסאָלוט בייז. אבער לויט די ביבל, גאָט געהרגעט פילע מיליאַנז פון מענטשן, שׂטן בלויז צען מענטשן. אזוי גוט און שלעכט זענען דאָ אַזוי מאָדנע.
  גאָט איז ליבע? אבער דאָס איז אַ מאָדנע ליבע.
  ווען די מערהייט שטייט אויף אייביקע יסורים אין דער אָזערע פון פייער און שוועבל, און דער מיעט שטייגט אויף אייביקע באראקן - ווי אַ טורמע אין די טראַפּיקס. איז דאָס ווי עס אַרבעט?
  אויגוסטינע איז געווען אַ קלוג מיידל, און עס איז אויך געווען מאָדנע פֿאַר איר אַז רובֿ מענטשן זענען דומד צו אייביק, כעליש מאַטערן. אבער אויף די אנדערע האַנט, וואָס איז דער אמת?
  און איז משיח גאָט?
  נאָך אַלע, טאַקע, וואָלט גאָט, וואָס האָט חרובֿ כּמעט די גאנצע מענטשהייַט אין די טעג פון נח און לאָזן בלויז אַכט מענטשן פון מיליאַנז, זיך אַזוי דערנידעריקט און שטאַרבן ווייטיקדיק אויף דעם קרייַז?
  און אויך דאַוונען פֿאַר די עקסאַקיושאַנערז. טוט דאָס ויסקומען אמת?
  אויגוסטינע זיך איז געווען סאַפּרייזד ווי אַנדערש גאָט יאָשקע איז געווען פון די שרעקלעך גאָט פון די אַלטע טעסטאַמענט!
  לוסיפער האט געטראכט אירע מחשבות און געפרעגט:
  - אפש ר אויפהער ן קעמפן ?
  די פרינצעסין האט געזונגען אין ענטפער:
  אַלע מענטשן אויף איין פּלאַנעט
  זאָל שטענדיק זיין פריינט ...
  קינדער זאָל שטענדיק לאַכן
  און לעבן אין אַ פרידלעך וועלט ...
  קינדער זאָלן לאַכן
  קינדער זאָלן לאַכן!
  קינדער זאָלן לאַכן!
  און לעבן אין אַ פרידלעך וועלט!
  נאָך די ווערטער, די שווערד איז גענומען אין די הענט פון אויגוסטינע און מיד פארקערט אין אַ לאַש בוקיי פון רויזן. און דער ריח איז ארויס פון זיי.
  די פרינצעסין מיידל האט געזונגען ברוגז:
  נירביי, לעבן פרייד און ומגליק,
  מיר מוזן, מיר מוזן, געבן אַ פעסט ענטפער!
  צו דער זוניק וועלט, יאָ, יאָ, יאָ!
  און צו צעברעכן מענטשן - ניין, ניין, ניין!
  לוסיפער סאַנג אין ענטפער:
  מענטשן, ביטע, זיי שטיל, זיי שטיל,
  לאָזן די מלחמות פאַרשווינדן אין דער פינצטערניש ...
  סטאָרק אויף די דאַך, גליק אונטער די דאַך,
  שלום אויף דער ערד!
  און זײַן שװערד האָט זיך אױך פֿאַרוואַנדלט אין אַ פֿרוכטן, שמעקנדיקן קוסט פֿון מאַרגעריטקעס.
  ביידע מלאכים און בייזע גייסטער האָבן אויפגעהערט קעמפן. אין זייער הענט, וואָפן געווארן גלענצנדיק ווערק פון פלאָראַ.
  און אַלע האָבן געזונגען אין כאָר:
  קינדער זאָלן לאַכן
  קינדער זאָלן לאַכן!
  קינדער זאָלן לאַכן!
  און לעבן אין אַ פרידלעך וועלט!
  די געפאנגענע פרינצעסין האט זיך אויפגעכאפט. דער סיגנאַל צו העכערונג האט געבלאזן. מע ן הא ט מע ן ד י שאטעל ע געפאנגענע ם געפיר ט צו ם פרישטיק , או ן דערנא ך צ ו דע ר ארבעט .
  אוגוסטינע איז אויפגעהויבן געווארן פון בעט און געגעבן א עמער וואסער זיך צו וואשן און צו בארשט די ציין. דערנאָך האָט מען געבראַכט האָבערגריץ מיט ברויט און אַ ביסל מילך.
  די פרינצעסין האט געגעסן... זי איז שוין געװארן א גאנצן אומפרעטענעז מײדל. טאַקע, וואָס מער קען זי פרעגן פֿאַר?
  דעמאל ט הא ט מע ן אוגוסטינע ר גענומע ן צ ו דע ר ארבעט . וויבאלד זי האט נישט געוואוסט ווי צו נייען, און עס זענען נישט געווען גענוג באפעלן, האט מען געשיקט די פרינצעסין צו דרייען דעם מילשטיין. אַזוי האָט מען געמאָלן תבואה אין מעל.
  די אַרבעט איז געווען שווער און טידיאַס. אַוגוסטינע האָט געשפּירט ווייטיק אין אירע צעבראָכענע פיס, ווען זי איז געגאַנגען איבער די שטיינער פונעם הויף. ד י נאקעט ע זאלע ן האב ן זי ך אנגעהויב ן צ ו רײצן , או ן זי ך הא ט זי ך געפונע ן פריש ע קאלוס ן אוי ף ד י גרוים ע פים . און עס איז יקסקרוסיאַטינגלי ווייטיקדיק.
  אויגוסטינע און דרײַ אַנדערע מײדלעך האָבן אױסגעטאָן דאָס ראָד. און תבואה איז געפאלן פון אויבן. און שטעל זיך נישט אפ און נעם אטעם. זייער שווער אַרבעט. אבער די מײדלעך האבן זיך שוין ארײנגעכאפט אין דעם, און די בארװעםע פים זײנען ממש געװען גרויםע. ז ײ זײנע ן פארהאלט ן געװארן , װ י א קעמל ס הױבן . און אויגוסטינע איז נאָר לעצטנס געווארן אַ באָרוועס, און איז נישט אַזוי צוגעוווינט צו אַרבעטן. און איר קעלבער און קני און צוריק האָבן באַלד אנגעהויבן צו שאַטן. עס איז נאָר פּייַניקונג, נישט אַרבעט.
  און דער משגיח שטײט איבער זײ, און דאָס ראָד שפּרײט זיך אַ ביסל פּאַמעלעך, װי געשלאָגן מיט אַ בײטש.
  עס איז ווי זיי זענען געווען סלאַוועס אין אלטע רוים. יא, איר געווען לעצטנס קרוין פּרינסעס, איר קען ווערן די פרוי פון דעם מלך פון פֿראַנקרייַך - אין אַז צייַט די גרעסטע מאַכט אויף דעם פּלאַנעט. און איצט ביסטו אַ באָרוועסער אַרעסטאַנט אין אַ צעריסענער, געשטרײַפֿטן קלײד מיט אַ נומער. דיין פּלייצעס זענען נאַקעט און דיין לעגס זענען נאַקעט כּמעט צו דיין היפּס. און איר ליידן. אָה פון שטיינער אונטער די נאַקעט פֿיס, און גשמיות דרוק, און וויפּס, און זילזל.
  אוי ך אוגוסטינע ר הא ט געליט ן פו ן דארשט . ס'איז נאך זומער און פארשטאפט. עס איז זייער שווער צו דרייען די ראָד. אבער איר גוף איז יונג און געוויינטלעך געזונט. איצט עפנט זיך דער צווייטער ווינט, און עס ווערט גרינגער.
  דאָס מײדל פֿילט, אַז די באָרװעטע פֿיס זײַנען געװאָרן שטײף און פֿילט כּמעט גאָרנישט.
  צו דיסטראַקט זיך פון ווייטיק און מידקייַט, די מיידל פרוווט צו ימאַדזשאַן עפּעס.
  למשל, די מלכּה איז קאַפּטשערד דורך די בייז קייסער. און זי איז גענומען געווארן צום בעל.
  ער האט איר באפוילן:
  - האב מיך ליב!
  אָבער, דער ענטפער איז געווען שטאָלץ:
  ― נײן!
  און אין סדר פון דיקטאַטאָר, די מלכּה איז געווען סטריינד אויף די געשטעל! ז ײ האב ן מי ך ארויפגעכאפ ט , ערש ט אפגעריס ן אל ע מלבושי ם בי ז דע ר הויט . דערנאך האט מען אויפגעהויבן דעם שטאלצער הערשער ביז דער סטעליע. צו די געװעלבן. און דעמאָלט דער שטריק איז באפרייט. די מלכּה איז אַראָפּגעפֿאַלן. דער שטריק האט זיך אויסגעשטרעקט נאענט צום דיל. און די יונגע פרוי האט געשריגן און פארשוואונדן פון דעם שוידער פון ווייטיק.
  מ׳האט אויף איר אויסגעגאסן א עמער קאלט װאםער. די יונגע פרוי איז געקומען צו זינען.
  דער עלטסטער עקזעקוציאנער האט א ניד געטאן און געזאגט:
  - וועסטו ליב האבן דעם דיקטאטאר ?
  די מלכה האט געהאט װײטיק און געשראקן, זי האט זיך שטארק געשעמט צו הענגען נאקעט פאר די עקזעקוזאטארן, װאם האבן געשמײכלט מיט די פנימער סארקאסטיש.
  דע ר עלטערע פײניקער האט א נײד געטאן. ז ײ האב ן װידע ר אנגעהויב ן אויפהויב ן ד י נאקעט ע פרוי . דאָס שטריק האָט זיך ווידער פֿאַרשטאַרקט, ווידער אַמאָל. און די מלכּה איז אויפגעהויבן געוואָרן אויף אַ געשטעל ביז דער סטעליע.
  דערנאָך האָט זי זיך געפרוירן. ד י בלײכ ע הויט ן פו ן דע ם אױגוטע ר מענטש ן הא ט געגלאנצט .
  דערנאָך האָט מען ווידער אַרויסגעלאָזט דאָס שטריק. דאם מײדל׳ס קערפער איז אראפגעפאלן. און ערשט זי האָט זיך געציטערט פֿון דעם קלאַפּ. או ן דעמאלט , װע ן ד י שטריק ע הא ט זי ך פארשטרעקט , הא ט ע ס געשריג ן פו ן דע ר װילד ע אויסשטרעקן .
  און ווידער איך פאַרפאַלן באוווסטזיין.
  דער עלטסטער עקזעקוציאנער האט זיך געכאפט... די מלכה איז װידער פארשפרײט געװארן מיט אײז־װאםער גענומען פון גרויםע טיפענישן.
  די יונגע פרוי איז געקומען צו זינען.
  דער עלטערער טרויער האט געפרעגט:
  ― איר װעט ליב האָבן דעם קייסער!
  די מלכּה האָט פאַרצווייפלט ברוימט:
  ― נײן!
  דער עלטסטער עקזעקוטשער האט באפוילן:
  - הענגען זי א דריטע מאל!
  או ן װידע ר האב ן ד י פײניקע ר אנגעהויב ן אויפהויב ן ד י מלכה . אויסשטרעקן פּייַניקונג איז יוזשאַוואַלי זייער עפעקטיוו. און ווי אַ רעזולטאַט פון דעם פּייַניקונג, פילע שטאַרק מענטשן צעבראכן זיך און זענען גרייט צו טאָן אַלץ.
  אבער די שײנע פרוי פון אויגוסט בלוט האט ווייטער געשוויגן. און זי איז ווידער אויפגעהויבן געווארן ביזן סטעליע. ם׳איז געװען קרום און די שטײנער זײנען געװען פײכט און גרוי.
  און אַזוי די עקסאַקיושאַנערז פראָזע די מיידל אין די לופט. און דערנאָך האָבן זיי עס גענומען און פּלוצלינג אַראָפּגעלאָזט דאָס שטריק מיט באַגער.
  די נאקעטע מלכּה איז אַראָפּגעפֿאַלן, און דאָס שטריק האָט זיך ווידער פֿאַרשטאַרקט לעבן דער פּאָדלאָגע. און ווידער שרייט די יונגע פרוי און פארלירט דעם באוואוסטזיין.
  און איר פּנים איז אַזוי בלאַס און בלוי פון ווייטיקדיק קלאַפּ. און ווידער די עקסאַקיושאַנערז גיסן וואַסער אויף איר. די מלכּה, נאַקעט און אויסגעמאַטערט, קומט נישט גלײַך צו זינען. דו דארפסט זי נאך שלאגן אויף די באקן.
  ענדליך האבן זיך מיינע אויגן געעפנט.
  דער עלטערער עקזעקוציאנער האט געפרעגט:
  - װעםטו רײדן ? אַז איז, טאָן איר שטימען צו ווערן די קייסער ס קאַנקיאַביין?
  די מלכּה האָט זיך צעשלאָגן, געראָטנדיק איר צונג:
  ― נײן! בעסער צו שטאַרבן!
  דער הויפט טרויער האט געזאגט אין א מידן טאן:
  - צען קלאפען פון דעם בײטש אין האלבע כוח!
  די מלכּה איז אַ ביסל אויפגעהויבן אויף די געשטעל. און דער עקזעקוציאָנער האָט זיך געשװוּנגען און זי אַ לײכט געטאָן אַף די רוקן. די יונגע פרוי האט שװער געזיפצט. און דער פּײַניקער האָט ווײַטער געשלאָגן.
  זײנ ע קלאפ ן זײנע ן געװע ן געמאסטן ׳ או ן גענוי . רויטע סטריפּס געשוואָלן אויף די מיידל ס ווייַס צוריק.
  נאכ׳ ן פארענדיק ן שלאגן , הא ט דע ר פײניקע ר געקוקט א פרעגנדיקע ר אויפ ן עלטער ן עקזעקו ־ טאר .
  ער האט געפרעגט:
  - צי איר שטימען צו ווערן דעם קייסערס קעיסער?
  האָט די מלכּה געזאָגט:
  - שטעק מיך נישט!
  דער עלטסטער עקזעקוטשער האט באפוילן:
  ― פֿינף קלעפּ פֿון דער בײטש מיט פֿולן כּוח!
  דע ר עקזעקוציא ר הא ט געשװאויג ן או ן געשלאגן . די װײםע הויט פון דער מלכּה האָט זיך צעשפּרצט. און בלוט איז געפלויגן.
  די יונגע פרוי האט געשריגן. זי האט אבער תיכף געביסן די ליפ און אנגעקלאפט די צײן. דער עקזעקוטשער האט זי נאכאמאל געשלאגן מיט אלע כוחות.
  די מלכּה האָט געשוויגן, אָבער איז געוואָרן נאָך בלאַסער. איר אטעמען איז שווער, טראפנס שווייס פאַלן פון איר נאַקעט קאַסטן, אויף וועלכע אירע רובין ניפּאַלן פינקלען.
  דער עקזעקוזאטאר האט געשלאגן, די הויט האט זיך צעבראכן, און א שטראף בלוט האט זיך אראפגעלאזט.
  פארענדיקט שלאגן, האט ער ווידער א קוק געטאן אויפן פירער.
  דער עלטערער פײניקער האט א נײד געטאן:
  - און איצט אַ בלאָק מיט האָאָקס אויף אים!
  די עקסאַקיושאַנערז צוטשעפּען אַן דעמב, פאָרדזשד אייַזן בלאָק צו די נאַקעט פֿיס פון די מלכּה. אוּן דָאס הָאבְּן זִיךְ מְיַישֵׁב גֶעוֶוען בַּיי דֶער ראַנד. סיקיורד.
  דער הויפט טרויער האט באפוילן:
  - אויסשטרעקן עס!
  און די עקזעקוציעס האבן געהאנגען א פונט וואג אויף האקן. ביידע רעכט און לינקס. ד י װאג ן זײנע ן נאטירלע ך געװע ן צוגעגרײ ט פאראויס . און אין אַלגעמיין, די פּייַניקונג קעלער האט אַ רייַך אַרסענאַל.
  דער עלטסטער עקזעקוטשער האט געפרעגט די מלכה:
  - װעםטו רײדן ?
  זי האט געענטפערט זיכער, וויזינג פון ווייטיק:
  ― נײן!
  דער הויפט טרויער האט באמערקט:
  - מיר קענען פּייַניקן איר צו טויט.
  די מלכּה האָט מיט בטחון געזאָגט:
  - עס איז בעסער צו שטאַרבן ווי צו פאַרראַטן.
  דער עלטסטער עקזעקוטשער האט באפוילן:
  - נאך א װאג פון בײדע זײטן!
  ד י עקזעקו ־ טאר ן האב ן זי ך געפונע ן או ן געהאנגע ן יעדע ר װאג . דער קעניגנס נאקעט קערפער האט זיך נאך מער אויסגעשטרעקט. און א געמיש פון שווייס און בלוט האט זיך פון אים געדריפט, און די אדערן זײנען געװארן נאך אנגעשטרענגטער און האבן זיך ארויסגעשטעלט.
  די מלכּה האָט אָנגעהױבן שטילערהײט דורך די צײן. זי איז געווען אין אַזוי פיל ווייטיק.
  דער עלטערער טרויער האט געפרעגט:
  ― איר װעט רעדן? וועט איר ווערן די קעיסערס קאַנקיאַביין?
  די יונגע פרוי האט ארויסגעקוועטשט:
  ― נײן!
  דער הויפט עקזעקוטשער האט פארגעשלאגן:
  - איצט װעלן מיר בראטן דיינע כילז.
  די מלכּה האָט געזאָגט:
  ― איך װעל נאָך ניט װערן זײַן שקלאַף.
  די עקזעקוזאנען האבן אראפגענומען א פלאש לײב־אייל פון שאַפע. ז ײ האבע ן ארײ ן דע ם קארק ן או ן אי ם ארײנגעגאס ן אי ן ד י פאלעם . נאָך וואָס זיי אנגעהויבן צו וויגעראַסלי שמירן איר סאָלעס.
  די מלכּה האָט זיך פאַרצווייפלט און געקרימט, האָט געזאָגט:
  ― איך װעל נאָך גאָרנישט זאָגן! און איך וועל נישט חתונה האָבן מיט אַ גאָול!
  די עקזעקוזאנען האבן געענדיגט שמירן די זאלן. דערנאָך האָבן זיי געשטעלט דינע קלאָץ און שטרוי אונטער די נאַקעט פֿיס פון די מלכּה. ז ײ האב ן געדראפ ט שװעבע ל או ן געבראכ ט א שטורקעלע .
  די פלאם האט זיך אנגעצונדן. זײַן צונג האָט רויבערדיק געלעקט די נאַקעטע, מײדלישע פּײַניקונגען.
  די ראָזעווע פּיאַטע האט געשפּאַנט. און די מלכּה האָט גענומען שװער אָטעמען. און דעמאָלט, ווען די פֿיס פון די מיידל זענען ינגאַלפעד אין היץ, זי סקרימד.
  דער עלטערער עקזעקוציאנער האט סארקאסטיש געפרעגט:
  - אזוי װעסטו גײן צום קײסער װי א קעניגין?
  די מלכּה האָט ווידער געשריגן:
  ― נײן!
  דע ר עקזעקוציא ר הא ט געבראכ ט ד י צײן . אוי ף זײ ן סיגנאל , האב ן ד י מיטהעלפע ר צוגעלײג ט בראנפן . און די פלאם איז געװארן נאך העכער און הײסער.
  די מלכּה האָט אָנגעהויבן שרײַען אין שפּיץ פֿון די לונגען. זי איז געווען אין אַ פּלאַץ פון ווייטיק. און די פּײַניקעס האָבן געשמײכלט.
  דער הויפט עקזעקוזאטאר האט געפרעגט:
  ― נו, האָט איר זיך געענדערט?
  די מלכּה האָט געזאָגט:
  ― נײן!
  דער עלטערער מוטיקער האָט געזאָגט מיט בטחון:
  "דעמאָלט וועלן מיר אויך פּרעגלען אירע בריסט!"
  ד י עקזעקוציאנער ן האב ן װידע ר געגאס ן אײל א אוי ף ד י הענט . און זײ האָבן זיך צוגעלאָפֿן צו דער יונגער פֿרוי, צו שמירן אירע פֿולע בריסט.
  ז ײ האבע ן גראבע ך געפאק ט ד י מלכּה ס ניפּלע , װעלכ ע זײנע ן געװע ן שארלאך־פארב , או ן געקניפט ן אי ר בוסט .
  פון די ריר פון די טאָרטשערערז, די בריסט פון די אַוגאַסט מענטש איז געשוואָלן און געווארן שווער.
  די מלכּה האָט עס גענומען און געבראַכט:
  - שלײם!
  נאכ ן פארטיק ן שמירן , הא ט אײנע ר פו ן ד י עקזעקו ־ טשאנער ן אויפגענומע ן א שטורק ל או ן אי ם אנגעצונדן . ד י פײניק ע האב ן געבראכ ט דא ס פײע ר אי ן דע ר פרוי ס נאקעט ע ברוסט . און מע האָט זי אָנגעהויבן דערשיסן אָן צערעמאָניע.
  די מלכּה האָט מער געקרימט. ווי גאָר ווייטיקדיק און ווייטיקדיק עס איז געווען.
  ד י עקזעקו ־ טאנרע ר האב ן געכאפ ט או ן געבראכ ט ד י צײן . א םך האבן געהאט אײזערנע, אבער דער עלטערער עקזעקוטשער האט געהאט גאלד!
  דאָס איז באמת אַ בלוטיקע קאָלעקטיוו. און זייערע ציין זענען ווי זייער נשמה!
  ז ײ האב ן אי ר נאקעט ע היטלע ן או ן נאקעט ע ברוסט ן אי ן אײ ן צײ ט פארברענט .
  דער עקזעקוטשער האט צוגלײך געשמײכלט און געװײנט...
  די מלכּה האָט זיך צעוויקלט אויפֿן געשטעל. און עס כערץ איר גאָר.
  דער עלטערער טרויער האט געפרעגט:
  ― װעט איר חתונה האָבן מיטן קייסער?
  א יונגע, אויסגעמאטערטע פרוי האט געשריגן:
  ― נײן!
  דער הויפט טרויער האט געשריבן:
  - און איצט עס איז צייַט פֿאַר איר צו שמירן איר טראכט אויך ...
  דא איז די פרינצעסינס ארבעט אויסגעלאפן. און זי איז געשיקט צו האָבן אַ קליין פֿאַרבייַסן. זינט זי איז געווען זייער שיין, זיי געגעבן איר מילך און פיש פֿאַר איר קאַשע. די פרינצעסין האט געגעסן און זיך געפילט ווי זי וויל שלאפן.
  כ׳האב אבער געמוזט װידער גײן און שטײן הינטערן ראד, דרײנדיג דעם שוין מיאוסן מילשטײן.
  און עס איז אַזוי שווער, און די מאַסאַלז זענען ממש טוויסטינג אין ווייטיק. צו דיסטראַקט זיך, אויגוסטינע אנגעהויבן צו קאַמפּאָוזד ווידער.
  די עקסאַקיושאַנערז זענען וועגן צו אָנהייבן שמירן די טראכט, אָבער אַ יינגל געלאפן אין און קאַנווייד דעם קייסער 'ס סדר צו האַלטן די פּייַניקונג.
  די עקזעקוזאטארן האבן פארלאשן דעם פײער אונטער די בארװעםע פיס פון דער יונגער פרוי, און זייער פארזיכטיק ערשט אראפגענומען די וואגן פונעם בלאק. דעמאָלט דער בלאָק זיך, און דעמאָלט די מלכּה פון די געשטעל.
  מע ן הא ט זי י אפגעװישט ׳ מי ט אלקאהאל , או ן ז י געפיר ט ארוי ף אי ן ד י קאמערן , כד י ז י זאל ן זי ך רוע ן או ן זי ך ערהויפ ן פו ן דע ם װײטיק .
  דערווייל האט דער קייסער נאכגעקוקט גלאדיאטערן אין זאל. דאָס איז אויך אַ זייער גרויזאַם, אָבער אַדמיטאַד אַמיוזינג ספּעקטאַקל.
  צװײ מײדלעך האבן זיך געקעמפט. איינער מיט רויטע האָר, די אנדערע מיט ווייַס האָר.
  ביידע זענען זייער שיין, מאַסקיאַלער, טריינד.
  ז ײ זײנע ן ארײ ן אי ן רינג , טראגנדי ק בלוי ז הײזעלעך , איבערלאזנדי ק נאקעט .
  דער גרויסער וויזיער האָט באַמערקט, שושקענדיק צום קייסער:
  - ווונדערלעך בעאַוטיעס און גלייַך שטאַרקייַט.
  דער דיקטאטאר האט א נײד געטאן:
  - יאָ, ווונדערלעך, און דאָס איז קלאַס!
  די בלאָנדע איז געווען באַוואפנט מיט אַ שווערד און שילד, און די רויטהאָריק מיט אַ טריידענט און דאַגער.
  ז ײ זײנע ן געגאנגע ן פארזיכטי ק מי ט ד י בארװעס ע פיס , דערנענטער ט זי ך .
  דעמאל ט האב ן ז ײ זי ך צוגעלאפן .
  די רויטע האט געשלאגן די בלאָנדע אויף די פוס מיט אירע טריידענטן, אָבער זי איז געשלאָגן געוואָרן אויף דער אַקסל מיט אַ שווערד און איז אַוועקגעשפּרונגען.
  בײד ע מײדלע ך זײנע ן פארװאונדע ט געװארן . דער עולם האָט געבוקט. דערנאָך האָט דער רויטער געפּרוּווט נאָכאַמאָל שפּאַקן די בלאָנדע באָרוועסע פֿיס. אבער זי איז לייכט דאַדדזשד עס. דע ר קאמ ף אי ז געװאר ן מע ר או ן שטערקער .
  די רויטע האט מיט א ברום געשװאויגט איר דאגערן צו דער בלאנדער ברוסט, אבער זי האט ארויםגעשטעלט א שילד.
  און די בלייד האָט זיך אָפּגעשפּרונגען.
  בײד ע פרויע ן זײנע ן געװאר ן צארן , או ן האב ן זי ך אנגעהויב ן צ ו דערנענטער ן זיך . דאָ זענען די היץ און בלאָוז ווידער. און צװײ, כּמעט נאקעטע קערפּער, האָבן זיך צונױפֿגעװיקלט.
  ד י מײדלע ך האב ן אנגעהויב ן קעמפ ן אי ן דע ר קלאץ . דער דיקטאטאר האט געמאכט א צײכן. ד י מארא ם זײנע ן אויפגעשפרונגען , או ן האב ן אנגעשטויפ ט אנגעצונדענ ע פאקעלעך , צ ו ד י נאקעט ע א ביס ל שטויביק ע כילז , פו ן ד י מײדלעך . זיי וועלן נעמען עס און ברום.
  זיי געגאנגען צו ברעכן. אבער די רויטע האט געשלאגן די בלאָנדע אין דער זייט מיט אַ דאַגער, און זי אַליין האָט באַקומען אַ שווערד אין האַלדז.
  בײד ע מײדלע ך זײנע ן ארוי ם פו ן דע ם שוי ן פו ן װײטיק ן או ן זי ך פארפרויר ן פארבלוטיקט ע או ן נאקעט .
  ד י מארע ר האב ן פארברענ ט זײער ע נאקעטע , מײדלעך , אזו י פארפירנדיק ע היטלע ן מי ט א הײס ן אײזן .
  אבער די מײדלעך האבן זיך אפילו נישט גערירט.
  האָט דער קייסער געזאָגט:
  - עס איז אַ שאָד ווען פרויען שטאַרבן! וואלט נישט געווען בעסער צו אריינווארפן די בחורים אין קאמף?
  דער גרויסער וויזיער האט א ניד געטאן:
  - דו ביסט גערעכט, װי אלעמאל, הער!
  צוויי טיניידזשערז פון וועגן פערצן זענען די ערשטער צו אַרייַן די ארענע. ז ײ זײנע ן געװע ן מוסקולערע , שיינע , געברונקע ר ײנגלע ך אי ן רױטע ר שװעםטעמלעך . זיי האבן געהאלטן שווערדן אין די הענט.
  זיי זענען אויך ארויסגעקומען בחורים פון די זעלבע עלטער און הייך. און אויך מאַסקיאַלער, שיין, באַנד, בלויז גרין שווימערייַ טרונקס און סייבער אַנשטאָט פון שווערדן.
  ז ײ האב ן זי ך געבויג ן צ ו דע ם קײזער ן או ן זײ ן פאלק . ז ײ האב ן זי ך געשטעמפּל ט מי ט ד י נאקעט ע גרוים ע ױנגלעכ ע פיס , או ן געשריג ן :
  - די וואָס גייען צו טויט באַגריסן איר!
  דער קייסער האט געמורמלט:
  - אָנהייב!
  ד י ײנגלע ך האב ן זי ך אנגעהויב ן קריגן . בלוט האט זיך גלײך ארויסגעגאסן, און אויף די געברונטע, מוסקלע קערפער האבן זיך באװיזן ווונדן. ד י ײנגלע ך האב ן ניש ט געהא ט קײ ן שילדן , או ן ז ײ זײנע ן אל ץ געװע ן רוי ע קעמפער , אי ז דע ר קאמ ף געװע ן א פליט . איז געפאלן א ײנגל אין גרינע שווימער. די מארים האבן פארברענט די נאקעטע פים מיט א שטורקעלע. ער איז אויפגעשפרונגען, אבער ווידער געפאלן, געשאסן. אן אנדער יינגל איז געפאלן אין רויטע שווימערייַ הויזן. אָבער כּמעט מיד אין גרין. ד י דר ײ ײנגלע ך האב ן געשװיגן . איינער איז געבליבן שטיין. או ן זײנ ע נאקעט ע זאלע ן האב ן געלאז ט בלוטיק ע שפורן .
  די מאורים האבן פארברענט די אינגלעך׳ נאקעטע, פארשװאכטע כילז. ם׳האט געשמעקט װי פארברענט פלײש. אוּן זֵיי הָאבְּן זֵיי גֶעלְפְטְן פוּן דֶעם הָאקְט.
  דער יינגל האָט באַקומען עטלעכע סקראַטשיז ...
  דער קייסער האט א ניד געטאן:
  - איר וועט פאָרזעצן צו קעמפן! ביי, איך גיב דיר לעבן ביז מאָרגן!
  מען האט אוועקגענומען דעם בחור...
  דערנאָך זײַנען אַרױסגעקומען נאָך פֿינף ייִנגלעך, אַן ערך צװעלף אָדער דרײַצן יאָר אַלט, אין געלע שווימערײַען און מיט טריידענטן. און פֿינף ייִנגלעך פֿון דער זעלבער עלטער און גרױסער אין שװאַרצע שווימערײַען און מיט ריפּעלעך.
  ערשטנס, האָט די טרויערישע קהילה געמאַכט געוועטן. און דעמאָלט דער שלאַכט אנגעהויבן.
  ד י ײנגלע ך זײנע ן אומגעקומע ן אײנע ר נאכ ן אנדערן . בלויז איין קעמפער איז געבליבן אויף די פיס, א קינד פון ארום צוועלף אין געלע שווימער. ד י איבעריק ע זײנע ן אל ע דורכגעשטערט . או ן אפיל ו פארברענע ן ד י נאקעט ע פיעל ע מי ט א הײס ן אײזן , הא ט ז ײ ניש ט געהאלפ ן אויפשטײן .
  דער קייסער האט באפוילן:
  - דא ס ײנגל מו ז לעב ן בי ז דע ר קומענדע ר קאמף . וואַרפן די מנוחה צו די ליאָנס און קראַקאַדיילז.
  פארן קומענדיגן קאמף האט מען שוין ארויסגעברענגט א צענדליק בחורים מיט שפיזן קעגן דעם ריינאצ. די בחורים זענען געווען יונג, בערך פערצן אדער צוועלף יאר אלט. און קעגן זיי איז אַ ריזיק ריינאַסער.
  עס איז פאקטיש קיין געלעגנהייַט פון ניצל. אמת, די קינדער זענען קלוג, און דער שלאַכט האָט זיך געצויגן.
  דערצ ו האב ן ד י מארים , אוי ף באפעל ן פו ן דע ר טיראן , אפיל ו אנגעהויב ן װארפ ן הײס ע קוילן , אונטע ר ד י בארװע ס פו ן ד י בחורים .
  און עס איז געווען גאַנץ ווייטיקדיק.
  דער קייסער איז געווען זייער צופרידן. ער האט פּאַמעלעך געטרונקען זיס, רויט ווייַן און פֿאַרגעסן טערקיי אין יויך.
  ד י ײנגלע ך זײנע ן אומגעקומע ן אײנע ר נאכ ן אנדערן . אמת, דאָס ייִנגל אין בלויע שווימערײַ איז געלונגן מיט אַ שפּיז אַרײַן דעם ריינאַסער אין די אויג און האָט געבראַכט, אַז דאָס חיה האָט זיך ווילד צעבראָכן. או ן דא ן הא ט ע ר שוי ן עטלעכ ע צײ ט זי ך טײלי ק געלאז ט ד י קלעפ ן פו ן דע ם ריזיק ן האָרן .
  אבער צום סוף האט די מאנסטער אים אויך פארענדיקט.
  ד י פארקריפלט ע קערפער ם הא ט מע ן אויפגענומע ן מי ט האקן , או ן געשלעפ ט צ ו ד י שטעגלעך .
  דערנאָך נאָך אַ קאַמף: זיבן ייִנגלעך אין שווימערייַ הויזן און מיט שווערדן, קעגן אַ גרויס אפריקאנער לייב.
  ד י קינדע ר זײנע ן געװע ן אי ן אלגעמײ ן אלט ע צען־עלף , או ן ז ײ זײנע ן געװע ן אספירנדיק ע גלאדיאטערן .
  אָבער די אַנטעראַזש פון די טיראַן איז צופרידן. און אין פאַקט, די שלאַכט איז געווען בלוטיק און גאַנץ פליענדיק.
  דער גרויסער וויזיער האָט אפילו באַמערקט:
  - ס׳װאל ט בעםע ר געװע ן אויפצושטעל ן עלטער ע ײנגלעך !
  דער קייסער האט געטענהט:
  ― נײן! אַז ס פּונקט רעכט.
  דער לײב האט צעריסן די בחורים, אבער ער אלײן איז כמעט נישט געשעדיגט געװארן. אַזױ האָט זיך אױסגעװיזן דער שלאַכט.
  דערנאָך אן אנדער קאַמף. דאָס מאָל איז ארויס אַ גאַנץ הויך מיידל מיט אַ אַטלעטיק בויען. ז י הא ט אוי ך געטראג ן בלוי ז שווימ ־ שטימע . און איר האָר איז דיעד אין דרייַ פארבן: געל, רויט, גרין. זי האט געהאט א שװערד און א דאגל.
  אין דעם פאַל, דאָס איז שוין אַ יקספּיריאַנסט גלאַדיאַטאָר און אַ באַרימט שיינקייט.
  א גאנ ץ גרויםע ר או ן געװײנטע ר װאל ף הא ט געקעמפ ט קעג ן איר .
  די שלאַכט וואָלט זיין יקסייטינג. אבער עס איז געווען קלאָר אַז די בהמה איז נישט מער יונג, און נישט שנעל.
  דאך, דער קאַמף איז שיין. דאס מעכטיגע מיידל האט זיך נישט געאיילט. זי האט געהײםן קראצן דעם װאלף מיט איר שװערד און דאגער, זיך אמאל און דאן זיך אװעקגײן. און דאַן קיקס זי אים אין די גאָמבע מיט איר נאַקעט פּיאַטע.
  די פּראַל האט אויסגעקלאפט אַ פּאָר פון די וואָלף ס ציין. און אַז ער האָט גאָר פּאַמעלעך אַראָפּגעלאָזט, האָט דאָס העלדישע מיידל דאָס קאָפּ אָפּגעשניטן.
  אזוי האט זיך דער קאמף אויסגעלאזט.
  איבערלאזנדיק באָרוועס, בלוטיקע שפּורן, האָט דאָס מיידל פֿאַרלאָזט דעם סטאַדיאָן.
  דערנאָך איז אַרויס נאָך איינער, דאָס מאָל אַ ברונעט. זי איז געזארבט, באָרוועס און טראגט אויך בלויז שווימעריי-שטומקעס.
  דרײַ ייִנגלעך מיט שװערדן זײַנען אַרױסגעגאַנגען קעגן איר. ז ײ זײנע ן געװע ן ױנגע , ארו ם צװעל ף יא ר אלט , דאר , אבע ר װײם . עס איז קלאָר אַז דאָס זענען שקלאַף, און זייער רוקן און זייטן זענען באדעקט מיט סקאַרס פון לאַשיז. די קעפ פון די בחורים זײנען געשאלטן באלס, און זײ זײנען אין שווימערײם, מיט שארפע אקסלען־בלײדער ארויסגעשטארקט, קעגן א גרויםער און שטארקער מײדל. ווער האט צוויי שווערדן אין די הענט.
  ע ס אי ז געװע ן קלאר , א ז ד י ײנגלע ך זײנע ן אומדערפארענ ע או ן פארמשפ ט געװאר ן צו ם טויט .
  האָט דער קייסער געזאָגט:
  - איז דער קאמף נישט צו אומגלײכער ?
  דער גרויסער וויזיער האָט באַמערקט:
  - איר טאָן ניט ווי עס ווען די שיין געשלעכט שטאַרבן.
  דער טיראן האט א ניד געטאן:
  ― יאָ, װײַבער זאָלן נישט שטאַרבן! און יינגלעך זענען מענטשן, און די קלענסטער ווערטפול סכוירע.
  דע ר קאמ ף הא ט זי ך אנגעהויב ן אויפ ן סיגנאל ן פו ן גאנג . די שװארצע װײב האט זיך נישט געאײלט. זי האט געװאלט געבן די ײנגלעך א שאנס און װײזן א שיינעם קאמף. די ייִנגלעך זענען פלינק, האַרציק, אָבער קלאר אַנטרייד.
  אבער זיי קעמפן מיט גרויס צאָרן. און מע זעט שױן װי די בײנער קערפּער פֿון די באָרװעטע ייִנגלעך גלאַנצן פֿון שווייס.
  דער קייסער האט א ניד געטאן:
  - ווונדערלעך!
  ד א הא ט ד י ברונעט ע געקראצ ט אײנע ם פו ן ד י ײנגלע ך אוי ף זײ ן מאשקעלע , טונקעלע ר ברוסט . ע ר אי ז געװע ן פארװאונדע ט או ן געשריגן .
  קעמפן ווידער ...
  דאָס מײדל האָט דאָס ייִנגל אַרײַנגעטאָן מיט די באָרוועסע פֿיס אין די קלעפּ. ער איז געפאלן פון דעם שוידער פון ווייטאג און איז פארבליבן.
  דער קייסער האט באפוילן:
  - הײב עס!
  און דער מאָר האָט זיך אױפֿגעשפּרונגען, און האָט פֿאַרברענט דעם ייִנגל ס נאַקעט, פֿאַרשװעכט פּיאַטע מיט אַ הייסן פּרעסן. ער איז אויפגעשפרונגען.
  ד י ברונעט ע הא ט געהאלט ן ד י מיל ן מי ט צװ ײ שװערד ן או ן הא ט געשלאג ן דע ם הינט ן פו ן קאפ , מי ט דע ר פלאכע ר בלייד . ניט פאַטאַל, אָבער גאָר נאַקס אויס באוווסטזיין.
  דער מאָר ווידער ברענט די קינד 'ס נאַקעט פּיאַטע. אין די שטיינערז, אַרבעט די שקלאַף-יינגלעך יוזשאַוואַלי אַלע יאָר אָן שיך, און די סאָלעס זענען האַרדער ווי די לעדער פון זייער שיך. אבער דאס הייסע אייזן ברענט זיי נאך און מאכט זיי שרייען.
  און ער שפרינגט ווידער אויף. די שװארצע װײב האט אנגעבױגן דעם ײנגל אין קין, און ער איז געפאלן. און ווידער ליידן דאָס קינדס נאַקעט, לאַנג-צאָרעסדיקע כילז פון די הייסע פּרעסן.
  א גלאַדיאַטאָר מיידל איז רילאַקטאַנט צו טייטן יינגלעך. אבער וואו קען מען גיין? זי שלאָגן איר טעמפּל מיט די כילז. אבער ווידער דער מאָר קאַוטערייזיז די פּיאַטע. און דער יינגל שרייט.
  משמע מיר וועלן זיי מוזן צוגעבן .
  און איינער פֿון די ייִנגלעך ווערט אָפּגעשניטן דעם קאָפּ פֿון אַ פֿרוי.
  די מיידל דעמאָלט נאַקס אויס אן אנדער איינער און קלאַפּט אַראָפּ אנדערן. קוקט אויפן קייסער.
  ער שרײַט:
  - ענדיק עס!
  דאָס ברונעטטע מיידל האָט זיך צעלאָזט און געשטאָכן דאָס יינגל. דער דעספּאָט ווייסט נישט קיין רחמנות. און איך האָב אויך געמוזט ענדיקן דעם אַנדערן. און דעמאָלט ענדיקן די דריט איינער.
  דערנאָך האָט דאָס מיידל אויסגעבראָכן אין טרערן און איז אַוועק פון סטאַדיאָן, אָדער רשימות, מיט אַן אויפגערעגט פּנים.
  אירע נאקעטע, גראַציעזע פֿיס האָבן איבערגעלאָזט בלוטיקע, געבילטע שפּורן.
  דע ר װײטע ר קאמ ף אי ז געװע ן נא ך מע ר ברוטאלער .
  צוויי גרויס זכר גלאַדיאַטאָרס מיט נאַקעט טאָרסאָז זענען ארויס. זיבן בחורים פון צען אדער עלף יאר אלט האבן געקעמפט קעגן זיי. ד י מענע ר האב ן געהא ט גרוים ע שװערדן , ד י ײנגלע ך קלײנע .
  און דאָס, פֿאַרשטייט זיך, איז אַ ברוטאַלער קאַמף. און אַ רחמנות, לאָמיר זאָגן, שלאָגן.
  ד י ײנגלע ך זײנע ן געפאל ן או ן אומגעקומע ן או ן געצויג ן בלוט .
  אבער מאל זיי אויך געראטן צו קראַצן די זכר גלאַדיאַטאָרס. און מאַכן ווונדז אויף די טול.
  דער עמפּעראָר האָט געזאָגט:
  - קאַמפּעטיטיוו קאַמף!
  דער גרויסער וויזיער האָט באַמערקט:
  ― יאָ, אײער מאַדזשעסטי. כאָטש יינגלעך זענען נישט אַ ווערטפול סכוירע, איר אויך פילן אַ ביסל נעבעכדיק פֿאַר זיי!
  דער דעספּאָט האָט זיך געכאַפּט:
  - יא, רחמנות איז נישט פאר א מענטש! עס איז גוט אַז די וואָריערז האָבן עס דורכגעקאָכט, אָבער ווייַטער מאָל איך אַנליש אַ לייב אויף זיי!
  צום סוף זענען ארויסגעקומען צוויי בחורים מיט טריידענט און א נעץ. אוי ך ױנג , ארו ם דרײצ ן יא ר אלט , אומדערפארענ ע או ן מי ט ד י האר ן געשניט ן ליסע . איידער אַ קאַמף, יינגלעך אָפט האָבן די האָר שייווד אַוועק אין וויגס אַזוי זיי קענען דזשענערייט האַכנאָסע שפּעטער.
  און זײ האָבן אױסגעלאָזט אַ טיגער אױף די ייִנגלעך.
  ד י קינדע ר האב ן געפרװו ט װארפ ן ד י נעץ , אבע ר דע ר טיגער , הא ט זי י אפגעריסן , או ן זי ך געאײל ט צ ו שנײד ן ד י קינדע ר אי ן שטיקער .
  דער קייסער האט געזונגען:
  - איך בין אַ טיגער, נישט אַ קאַץ,
  לעבעדיק אין מיר איצט ...
  ניט לעאָפּאָלד, אָבער לעמפּערט!
  ד י ארבע ט אי ז ענדלע ך פארענדיק ט געװארן , או ן אוגוסטינע ס געדאנקע ן זײנע ן איבערגעריס ן געװארן . זי געגאנגען צו מיטאָג. ד י מײדלע ך געפאנגענע , הא ט מע ן באפויל ן זי ך אויסצוטאן . ז ײ זײנע ן געװע ן נאקעט , או ן װארעמע ם זון־געװארעמ ט װאסע ר הא ט מע ן אוי ף ז ײ אויסגעגאס ן פו ן עמערס . דערנאָך האָט מען גענומען די מײדלעך צו מיטאָג. אויגוסטינע האט ווידער געגעבן מילך און אַ הינדל פוס.
  נאָך וואָס, זיי גענומען מיר צו אַ צעל. פֿאַרן שלאָפֿן האָט דאָס מײדל, פֿאַרשטײט זיך, געלײענט אַ תּפֿילה, אַרײַנגעפֿלאָכטן אױפֿן מאַטראַס און גלײך אײַנגעשלאָפֿן.
  
  
  רוסיש פרעזידענט וולאדימיר זעלענסקי
  נאָך דער ייַנשווערונג, וולאדימיר זעלענסקי מודיע די דיסאַלושאַן פון די ראַדאַ און די האַלטן פון פרי פּאַרלאַמענערי ילעקשאַנז. דאס איז בכלל געווען ערווארטעט. די באַציִונגען מיט רוסלאַנד זײַנען אָבער געבליבן געשפּאַנט. וולאדימיר פוטין האט נישט גראַטולירט זעלענסקי אויף זיין נצחון און נישט דערקענט די פּרעזאַדענטשאַל ילעקשאַנז אין אוקריינא. אבע ר דא ס הא ט אפיל ו גענומע ן דע ם נײע ם יונג ן פירער . ד י נאציאנאליסטן , װעלכ ע האב ן אוי ף אי ם געקוק ט מי ט חשד , האב ן אי ם דערקענט , װ י אײנע ר פו ן זײער ע אײגענע . און דער מערב האָט איינגעזען אַז פּוטין איז טאַקע אַן אַגרעסער. און געשטארקט שטיצן פֿאַר אוקריינא. אַזוי עס אנגעהויבן פֿאַר געזונט, און געענדיקט פֿאַר שלום. זעלענסקי האט עס גענומען און געשטארקט גאר שטארק אין די נייע וואלן צו דער ראדא. געראטן צו באַקומען אַ פּאַרלאַמענערי מערהייַט. און דעמאָלט ער געהאלטן עטלעכע רעפערענדומס. אַרייַנגערעכנט קאַנסטאַטושאַנאַל רעפאָרם.
  די כוחות פונעם פרעזידענט זענען געווארן שטארק פארברייטערט. אויף די פאַרקערט, די ראַדאַ איז לימיטעד. נאָך וואָס זעלענסקי האָט אָנגעהויבן באַשטימענדיק דורכפֿירן רעפֿאָרמען און מאָדערניזירונג.
  אין דער זעלביקער צייַט, אַ כיטרע מאַך איז ינווענטאַד אין דאָנבאַסס. וואָריער אַנאַסטאַסיאַ אָרלאָוואַ איז געווען געפֿינט אַ טשיקאַווע אָפּציע. מיט דער שטיצע פון אוקראינע און מערב אינטעליגענץ סערוויסעס, וועט זי ווערן דער גאווערנאר פון די לוגאנסק און דאָנעצק ראיאנען. דערנאָך וועט ער האָבן פאָרמאַל מיטגלידערשאַפט אין אוקריינא און געלט פֿאַר רעסטעריישאַן און גרעסערע פערזענלעכע מאַכט. און אַפֿילו דיין אייגענע אַרמיי. אַז איז, די קאַדיראָוו אָפּציע. ווען רוסלאַנד האָט טאַקע געגעבן זעלבסטשטענדיקייט צו טשעטשניע, נאָר פאָרמאַל ריטיין קאָנטראָל איבער איר.
  אַנאַסטאַסיאַ אָרלאָוואַ, וואָס האט השפּעה צווישן פעלד קאַמאַנדערז, אנגענומען דעם אָפּציע. איך מוז זאָגן, אַז די דאָזיקע פרוי איז געווען זייער שיין, בלאָנדע, און געווענליך, אַפילו אין דעם קאַלטן ווינטער, איז זי געלאָפן באָרוועס.
  אַנאַסטאַסיאַ האָט דערקלערט מלחמה קעגן די "גנייווע" פירערשאַפט פון ניו רוסלאַנד. זי איז אַ זייער מיליטאַנט און אַטאָראַטייטיוו מיידל. און זי האָט געגרינדעט איר וווינאָרט אין נאָוואָאַזאָווסק. א טייל פון די מענטשן און מיליציעס האָבן איר געשטיצט.
  אַנאַסטאַסיאַ, מיט אַ באַטאַליאַן פון באָרוועס גערלז, געמאכט עטלעכע ריידז און קאַפּטשערד עטלעכע שטעט. לאקאלע שלאכטן האבן אויסגעבראכן. עס איז געווען אַ שלעפּ פון מלחמה.
  אַנאַסטאַסיאַ אַקטאַד גאַנץ סקילפאַלי און באקומען געלט פון אויסלאנד. אין דערצו, זי האט שטיצן אין רוסלאַנד. כולל פון פרויען. דער פאַקט אַז פּוטין איז געווען קראַנק אויך קאַנטריביוטיד צו הצלחה. אפנים האט זיך דער אמביציעזער פרעזידענט פון רוסלאנד איבערגעארבעט. או ן אונטע ר ד י באדינגונגע ן אי ז ד י פירערשאפ ט אי ן רוסלאנ ד געװע ן צעטײלט . אַנאַסטאַסיאַ האָט דאָס אויסגענוצט און געכאַפּט דאָנעצק. באקומע ן ערנסט ע שטיצע .
  די מלחמה האָט זיך אויך אָנגעהויבן מיט לוגאַנסק. אָבער נישט צו ענערגעטיק. די מיליציעס האבן טאקע נישט געוואלט הרגענען איינער דעם אנדערן.
  לעסאָף, ילעקשאַנז פֿאַר די פרעזידענט פון נאָוואָראָססייאַ זענען געהאלטן, און אַנאַסטאַסיאַ וואַן. עס איז מיד אנערקענט דורך די פאַרייניקטע שטאַטן און קייוו. און דערנאָך אנדערע מערב לענדער, און די גאנצע וועלט!
  זעלענסקי האט געהאלטן זיין וואָרט, געבן נאָוואָראַסיאַ אַ ספּעציעל סטאַטוס אין אוקריינא. און אין דאָנעצק האָט ווידער געפֿלאָכטן דער געלע־בלויע פֿאָן.
  דער לאנג-דערווארטעטער שלום איז אנגעקומען.
  זעלענסקי האט אקטיוו געקעמפט קעגן קאָרופּציע, און אפילו איינגעפירט טויט שטראָף פאַר עקאָנאָמישע פאַרברעכנס. דורך שטרענג און סקילפאַלי אָנפירונג און פאָרמינג אַ פאַכמאַן מאַנשאַפֿט, וולאדימיר זעלענסקי צוגעשטעלט אוקריינא מיט הויך וווּקס רייץ. דאס לאנד האט זיך אויפגעהויבן, און די מאכט פונעם נייעם פירער האט זיך פארשטארקט. די באַציונגען מיט רוסלאַנד האָבן זיך פֿאַרבעסערט. וואָס קאַנטריביוטיד צו די מאַך וואָס גענומען פּוטין און געמאכט אים ווייניקער אַמביציעס און אַגרעסיוו.
  אין רוסלאַנד, זעלענסקי ס פּאָפּולאַריטעט איז גראָוינג. ע ר אי ז געװע ן א שטארקע ר רעדנער , א כיינע ר מענטש , א פאפוליסט . און נישט קיין קאָמוניסט, אָבער אויך נישט אַן אַנטי-קאָמוניסט. פּאָפּולער, סײַ צווישן די לינקע, סײַ צווישן רוסישע אָוליגאַרן. זייער פאָלקס צווישן רוסיש יוגנט. א אינטעליגענט און א בחור. ער מיינט צו זיין ינטעליגענט, אָבער ער האט געכאפט שטענדיק מאַכט. יא, באשטימט אַ פירער, אָבער אויך אַ דזשענטלמען אין דער זעלביקער צייַט! הויך קולטור, אָבער פאַרשטיייק און ליב געהאט דורך די מענטשן. אַ פאַקטיש טאַלאַנט אין פאַרוואַלטונג. און אַ גרויס אָרגאַניזאַטאָר.
  און אַזוי, ווען עס זענען דורכגעגאנגען פינף יאָר פון וווילטאָג און העכערונג פון אוקריינא, און זעלענסקי ס מאַכט איז לעסאָף געשטארקט, אַ סענסיישאַנאַל פאָרשלאָג.
  נעמלעך, צו פאַרייניקן זיך מיט רוסלאַנד. שאַפֿן אַ איין יוניאַן שטאַט מיט אַ פּראָסט פּרעזידענט מיט גרויס מאַכט. פון קורס, פאָלקס עלעקטעד.
  און אין רוסלאַנד די עליט איז געווען אין קלאַפּ. וואָס אַ מאַך! אין דעם צייט, פּוטין האט וויקאַנד פון אַ ערנסט קראַנקייַט און פאַרפאַלן פּאָפּולאַריטעט. דאָס מיינט אַז ער האָט נישט געקענט קעמפן, לכל הפּחות נישט גאָר. און מעדוועדעוו זיך, אין אַלגעמיין, איז נישט אַ קעמפער און איז ניט ליב געהאט דורך די מענטשן.
  און דא וויל זעלענסקי קלאר ווערן פרעזידענט פון א פאראיין סטעיט און... זיינע שאנסן זענען אמת! ערשטער, די מערב וואָלט ווי צו זען וולאדימיר זעלענסקי ווי פּרעזידענט פון רוסלאַנד און אוקריינא! ער האָט זיך באַוויזן ווי אַ גאָר פּראָ-מערבדיקער און אייראָפּעאישער פּאָליטיקער. צווייטנס, זעלענסקי איז פאָלקס אין רוסלאַנד און ספּעציעל אין אוקריינא. דריטנס, עס זענען קיין קאָמפּעטיטאָרס אין דערזען. פּוטין איז ערנסט קראַנק, מעדוועדעוו איז שוואַך און אַנפּאַפּיאַלער, זיגאַנאָוו און זשירינאָווסקי זענען צו אַלט. עס זענען קיין אנדערע פירער אין דערזען. דערצו, פערטנס, עס איז שטיצן פון די אָוליגאַרקס פון רוסלאַנד און זעלענסקי.
  יאָ, עס איז קלאָר אַז דאָס איז אַ זייער ערנסט קאַנדידאַט פֿאַר די פּרעזידענט פון רוסלאַנד. ער האט שטאַרקייט, קעריזמאַ און אַ ויסערגעוויינלעך טאַלאַנט פון אָראַטאָרי. און אויך די שטיצן פון ביידע מערב און רוסיש מידיאַ. פּלוס די פּאָפּולאַריטעט פון די נייַ אין רוסיש פּאָליטיק, אונטער אַלט און נודנע פירער.
  אין קורץ, עס איז ביידע ומבאַקוועם צו אָפּזאָגן און סקערי צו אָננעמען דעם פאָרשלאָג. פּוטין האָט געליטן אַ צווייטן מאַך. מעדוועדעוו איז געווארן דער אַקטינג פּרעזידענט פון רוסלאַנד.
  פֿאַרשטייט זיך, אַז זעלענסקי וועט געוויס געווינען, איז ווייט נישט. און איך טאַקע ווילן צו אַנעקס אוקריינא. מעדוועדעוו האט אַ פאַרלאַנג צו העכערן פּוטין! אבער צי איז כדאי צו נעמען אזא ריזיקירן ווי וואלן מיט זעלענסקי?
  אָבער, די מענטשן פון רוסלאַנד געשטיצט דעם געדאַנק פון יונאַפאַקיישאַן מיט אוקריינא. הונדערטע ר טויזנטע ר מענטש ן האב ן זי ך גענומע ן אוי ף ד י גאס ן - געפאדערט : ד י אחדות ה פו ן ד י סלאװיש ע ברידער . דעמאָנסטראַטאָרס האָבן זיך געפּלאָנטערט מיט די פּאָליציי אין מאָסקווע. פילע מענטשן זענען ינדזשערד. א כוואַליע פון פּראָטעסט אנגעהויבן צו העכערונג.
  ד י קאמוניסט ן האב ן ענדלע ך זיגאנאוו , אדע ר גענוי , פארפוילט , או ן ד י ױנגע ר פירערשאפ ט הא ט אנגעהויב ן ארויסצופיר ן ד י מענטש ן אויפ ן גאס . פאדערן רעזשים טוישן.
  ד י נאציאנאליסט ן זענע ן אוי ך צוגעקומע ן או ן האב ן געהא ט זײער ע שטארק ע או ן אמביציעזע ר פירער . מאַידאַן איז געווארן מער און מער מאָדערן. שטיינער און מאָלאָטאָוו קאַקטיילז זענען וואַרפן בייַ די פּאָליצייַ. ד י לאנג־אויפגעקליבענ ע אומצופריד ן פו ן ד י מענטשן , הא ט זי ך אל ץ מער , אנגעהויב ן אנטפלעקן .
  מעדוועדעוו האָט געהאלטן אַ זיכערהייטסראַט.
  ס׳רובֿ פֿון די מיטגלידער זײַנען געווען פֿאַר פֿאַראייניקונג - ציטירנדיק דעם פֿאַקט, אַז דער שטן איז נישט אַזוי שרעקלעך, ווי ער איז געמאָלט. און אַדמיניסטראַטיווע רעסורסן און פּראָפּאַגאַנדע זענען אַ ריזיק קראַפט! און אז מען קען גראדע וואשן די מוח, און זיי וועלן בכלל שטימען פאר די פארטיי אין מאכט.
  די רוסישע ביליאנערן האבן אויך געשוואוירן געטריישאפט צו מעדוועדעוו, וועלכער איז געווען פאראויסגעזאגט, איז שוין לאנג געווען אין דער מאכט און האט מער אדער ווייניגער אלעמען צופֿרידן.
  ביליאַנער דעריבאַסקאָ האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - מיר מוזן פירן אַ וואַלן קאמפאניע אין דעם סטיל: מעדוועדעוו איז פּוטין הייַנט, און קיין זעלענסקיס זענען געפערלעך פֿאַר אונדז!
  ראָמאַן אַבראַמאָוויטש האָט באַמערקט אויטאָריטאַטיוו:
  "מיר האָבן אַרויסגעצויגן יעלצין פון די עלעקטאָראַל גרוב מיט אַ פיר פּראָצענט ראַנג, און מיר וועלן דיך אַרויסציען נאָך מער!" אונדזער געלט און מעדיע זענען אונדזער גאַראַנטירן!
  פּראָכאָראָוו באשטעטיקט:
  - מיר טאָן ניט וועלן אַזאַ הויך טאַקסיז אויף די רייַך ווי אין אוקריינא, און מיר וועלן שטיין ביי איר אַלע!
  דמיטרי מעדוועדעוו האט א קלאפ געטאן מיט דער פויסט אויפן טיש און אנגעזאגט:
  - דעמאָלט מיר אָננעמען דעם פאָרשלאָג פֿאַר ינטאַגריישאַן און יונאַפאַקיישאַן!
  א פאראייניגונג אפמאך איז אונטערגעשריבן געווארן צווישן אוקראינע און רוסלאנד. גלייך די מאַכט וואָג איז געביטן. פּרעסידענטיאַל ילעקשאַנז זענען רעכט צו נעמען אָרט אין דרייַ חדשים.
  צו פאַרשרייַבן פֿאַר די פּרעזאַדאַנסי, עס איז גענוג אָדער צו זאַמלען הונדערט טויזנט סיגנאַטשערז, אָדער מאַכן אַ ניינציק טויזנט דאָללאַר אַוועקלייגן, וואָס וועט זיין אומגעקערט בלויז אויב איר דערגרייכן די רגע קייַלעכיק. דאס זענען טאַקע מאָדנע כּללים. טיילווייז גענומען פון רוסיש און טיילווייז פון אוקראיניש געסעצ - געבונג.
  געוויינטלעך, עס וועט זיין פילע פּרעזאַדענטשאַל קאַנדאַדייץ; מעדוועדעוו ס קאָלעקטיוו, משמעות, געדאַנק אַז דאָס וואָלט זיין אפילו מער נוץ פֿאַר זיי! זיי זאָגן אַז די מאָביליטי פון די עלעקטאָראַט וועט געבן די אויטאריטעטן אַ מייַלע אין דער ערשטער קייַלעכיק. און אין דער צווייטער וועט אַלעמען שטיצן מעדוועדעוו. ממילא האָט דער אַקטינג פּרעזידענט זיך גערעכנט דערויף. און עס אנגעהויבן ...
  אַנאַסטאַסיאַ אָרלאָוואַ, די באָרוועסדיק קלעאָפּאַטראַ, האט געזאגט אַז עס וועט זיין זעלענסקי קעגן אַ גאַנץ הונדערט. און אז ער איז לאנסלאט קעגן דעם שלאנג פוטין און מעדוועדעוו.
  ע ס האב ן זי ך פארשפרײ ט גרוים ע אנפאל ן אי ן דע ר פרעסע . טייל זענען געווען אויף דער זייט פון זעלענסקי, אנדערע זענען געווען אויף מעדוועדעווס זייט.
  די קאַנדידאַט רעגיסטראַציע צייַט האט אנגעהויבן. עס איז געווען אַ בעהאָלע אין רוסלאַנד. דער זון פון Dzhokhar Dudayev איז ארויס אין די קאַוקאַסוס און דערקלערט דזשיהאַד. און באקומען וויידספּרעד שטיצן אין יסלאַמיק מקומות. פילע עקספּערץ סאַספּעקטיד די אויערן פון די סי.איי.עי. דערצו, טראַמפּ ס פּרעזאַדאַנסי איז אין זיין סוף, און מיר דאַרפֿן צו געווינען לפּחות עטלעכע וויקטאָריעס. און זעלענסקי אויפֿן רוסישן טראָן איז אַ גרויסער נצחון! כאָטש, עס זענען אויך סקעפּטיקס וואָס פאָדערן אַז זעלענסקי קענען מאַכן רוסלאַנד אַ גרויס לאַנד, פיל שטארקער, ספּעציעל עקאָנאָמיקאַללי, ווי עס איז געווען אונטער פּוטין.
  אזוי איז די מיינונג אויך געווען צעטיילט אין מערב. די פֿאַראייניקטע אוקראַיִניש-רוסישע מלוכה איז, פֿאַרשטייט זיך, אַ שטאַרקער פאַרבאַנד און גאָר נישט קיין וויץ. דאָס קען טאַקע זיין אַ פאַרזעעניש. נאטירליך האבן די רוסישע זיכערהייטס קרעפטן אויך געשטיצט די פאראייניגונג. דערצו, אַנאַסטאַסיאַ איז אַ קיל פרוי. ז י , צוזאמע ן מי ט א באטאליא ן מײדלעך , אל ע שײנקײטן , זײנע ן געװע ן בארװעס ע או ן אי ן ביקיניס , הא ט זי ך אומגעקלאפ ט או ן באזיגט , ד י רוסיש ע ספעציעל ע קרעפטן . ווען זיי קלייַבן שטויב צו אָוווערטראָו זעלענסקי ס צו פאַרברענט פאָכער.
  די גערלז האָבן געוויזן אַז זיי קעמפן פאַביאַלאַסלי באָרוועס און אין ביקיניס! און די ספּעציעל גרופּע "Vympel" איז דיפיטיד דורך הייס פרויען. ווי אַ רעזולטאַט, איז גענומען געוואָרן דער באַשלוס נישט צו אַרייַנמישן, און די פּראָ-אוקריינישע פירערשאַפט איז געקומען צו דער מאַכט אין נאָוואָראַסיאַ.
  אַנאַסטאַסיאַ קאַמפּיינז פֿאַר זעלענקי . אין שלאַכט האָט דאָס מיידל געוווּסט ווי צו וואַרפן מיט די באָרוועסע פֿיס שארפע, דינע דיסקס, בומעראַנגס און גראַנאַטעס. ביקיני-קלאַד וואָריערז האָבן ווערן לעדזשאַנדערי. א גאנצ ע רעגימענט ם מײדלעך , יעדע ר פו ן ז ײ אי ז װער ט א גאנצ ע אפטיילונג . דאָס איז אַ ריזיק קראַפט!
  אַנאַסטאַסיאַ האָט זיך דורכגעלאַכט דורכן שניי, אירע רויטע, נאַקעטע כילז האָבן געבליצט. די מיידל האט געזונגען:
  אין די וואַסטנאַס פון פּלאַץ, גלויבן מיר, עס איז אַ חלום,
  זי איז ווי אַ זונשייַן שטראַל אין הימל ...
  אין די אויגן פון סוואַראָג עס איז שלום און ריינקייַט,
  ער איז פֿאַר אונדז ווי יאָשקע וועט העכערונג ווידער!
  
  מיר וועלן געבן געבורט צו אַ שטראַלנדיק צוקונפט,
  זי וועט שייַנען ווי די זון מאי ...
  אָבער איך טאָן ניט פֿאַרשטיין ווי לאַנג ונדעאַד קענען זיין,
  ווי ביי אונדז שפּילט דער גורל ביי אונדז!
  
  באַשיצן אייער פאטערלאנד, ריטער,
  זאל שייַנען דער הימלישער שטערן...
  מיר באַשיצן די וואַסטנאַס פון אונדזער געבוירן ערד,
  זאל דער פּלאַנעט ווערן אַן אייביק גן עדן!
  
  אָבער וואָס קען דער שרעקלעכער קאָמוניזם טאָן?
  ער וועט מאַכן די פאָן פון די כאָומלאַנד אַמניפּאַטאַנט ...
  און ופגעקאָכט פאַשיזאַם וועט פאַרשווינדן אין די גענעם,
  מיר וועלן דורכשטעכן דעם פייַנט מיט אַ זייער שטאַרק קלאַפּ!
  
  געבן דיין הערצער צו אונדזער מוטערלאַנד,
  צו שייַנען מיט זייער העל היץ ...
  מיר וועלן גיין דורך אונדזער שלאַכט ביז דעם סוף,
  און מיר וועלן צעשטערן דעם פוהרער מיט איין קלאַפּ!
  
  חבר סטאַלין האָט פאַרבייטן זיין פאָטער,
  מיר זענען קינדער פון פאַרשידענע דורות ...
  די האָרדע וועט אומקומען אין גיהנום אין אַ פרענזי,
  און דער גאון לענין וועט ווייזן דעם וועג צו עדן!
  
  אין רוסלאַנד איז יעדער יינגל אַ ריז,
  און גערלז זענען טריינד צו קעמפן ...
  די האר אלמעכטיקער משפּחה איז איינער פֿאַר אונדז,
  מיר רוסן האָבן שטענדיק געווען ביכולת צו קעמפן!
  
  מיר וועלן דערגרייכן, באַלד איך גלויבן, מיר וועלן דערגרייכן אַלץ,
  עס איז גאָרנישט העכער אין דער אַלוועלט ...
  דער קאָמסאָמאָל מיטגליד האָט אויפגעהויבן די ראָוטער,
  און שלאָגן די פוהרער אויף די דאַך!
  
  ניט מער קאָמוניזם, ניט מער געדאנקען,
  זיי זענען שיין און וועט ברענגען גליק!
  און דער פוהרער איז פשוט א רשע,
  זייער ינסידיאַס, זייער שוואַרץ!
  
  איך בין אַ מיידל - די גרויסקייט פון אַ קעמפער,
  באָרוועס, זי געלאפן דרייסט דורך די קעלט...
  מייַן דיקע צאָפּ איז געמאכט פון גאָלד,
  איך געבויט אַ שנעל רויז!
  
  א ביליאָן געדאנקען קענען אויפשטיין
  ווי צו צולייגן אַ פאטערלאַנד אין קאָמוניזם ...
  אַז דו זעסט אַ פריץ, שלאָגן אים שווער,
  אז דער בלוטיקער אדאלף זיצט נישט אויפן שטול!
  
  שלאָגן די פאַשיסץ מיט דיין פויסט,
  בעסער נאָך, שלאָגן זיי מיט אַ סלעדזשהאַמער ...
  לאָמיר פאָר צוזאמען די וואָלגאַ מיט די ווינטל,
  מיר פשוט טאָן ניט מיינונג קראַשינג גאָוץ!
  
  מיר וועלן כאַפּן זעלנער פֿאַר די מוטערלאַנד,
  די מיידלעך גייען זיך אנפאלן...
  די שיינקייט אַימעד די מאַשין ביקס,
  היטלער 'ס נקמה וועט זיין ווייטיקדיק!
  
  קיינער קען נישט באַזיגן די רוסישע,
  כאטש דער וואלף פון פאשיזם איז א געפארענער שטן...
  אבער דאך איז זיין בער שטארקער,
  וואָס סדר איז בנין אַ נייַע!
  
  לויפן פֿאַר די מוטערלאַנד, פֿאַר סטאַלין,
  קאָמסאָמאָל מיטגלידער זענען ראַשינג באָרוועס ...
  די נאציס זענען געשלאגן געווארן מיט קאכענדיג וואסער,
  ווייַל די גרויס רוסישע זענען די קולאַסט!
  
  שטאלצע מײדלעך װעלן ארײנקומען אין בערלין,
  זיי וועלן לאָזן באָרוועס שפּור ...
  איבער זיי איז אַ גילדענע-געפליגלט כּרוב,
  און זיי ווערן זילבער ווי די פערל פון אַ וועספּ!
  די מיידל זינגט, אָבער ווי זי פייץ! נאָך אַלע, עס איז געווען זי און איר פיר פּאַרטנערס וואָס אַמאָל געראטעוועט די מיליץ פון גאַנץ באַזיגן אין יאָלאַיסק .
  דערנאָך זײַנען אַרײַן פֿינף מײדלעך אין ביקיניס און באָרװעס מיט אַ גאַנצער אַרמיי.
  יא, עס איז געווען גאַנץ אַ ספּעקטאַקל.
  אַנאַסטאַסיאַ פייערד אַ פּלאַץ פון די מאַשין ביקס, קאַטינג אַוועק די פייַנט שורה, און דעמאָלט האט עטלעכע דין דיסקס אין אַמאָל מיט איר נאַקעט טאָעס. די קעפ זענען אפגעשניטן.
  און אַנאַסטאַסיאַ וועט זינגען:
  - פֿאַר הייליק רוס '!
  אויך נאַטאַשע האָט געשאָסן, צעהאַקן די שונאים, און געקרעכצט, וואַרפן מיט די באָרוועסע פֿיס אַ גראַניט, אַראָפּגעקלאַפּט אַ טאַנק:
  - פֿאַר סוואַראָג!
  און דעמאָלט גאָלד-כערד זויאַ גיט איר קער. או ן ע ר װארפ ט אוי ך ד י מתנ ה פו ן טויט ן מי ט זײ ן נאקעט ע פוס , או ן שרײ ט :
  - פאר דער צוקונפט פון ראדנאָווערי!
  און אַוראָראַ וועט נאָכפאָלגן זיי ווי באַלד ווי מעגלעך. און מיט זײַן נאַקעט פּיאַטע וועט ער אַרויסלאָזן די מתּנה פֿון טויט, שרײַענדיק:
  - פא ר גרוים ע גרענעצן !
  און דעמאָלט סוועטלאַנאַ וועט שטופּן אין. ער וועט געבן אַ פּלאַצן, און דערנאָך פון אַ מאַשין ביקס, און מיט די נאַקעט טאָעס וועט ער שיקן חורבן ...
  און די נאַקעט פוס שיינקייַט שרייַען:
  - צום צוריקקער פון די ראמאנאוו!
  יאָ, אַנאַסטאַסיאַ איז געווען אַ פאָכער פון רעסטעריישאַן פון די רויאַל אימפעריע. אין פאַקט, אין רוסלאַנד איז פאקטיש אַ צאַר אין מאַכט סייַ ווי סייַ. אַזוי פארוואס נישט מאַכן אַ לאַדזשיטאַמאַט מאָנאַרכיע? דערצו, די בלוט פון פילע דורות פון אייראפעישער מלכים פלאָוז אין די אָדער ראָמאַנאָווס. איז דאָס זייער ייחוס? וואָס פֿאַר אַ משפּחה איז פּוטין, און ספּעציעל לוקאַשענקאָ? ווער זענען זיי צו זיין מלכים? אָבער די ראָמאַנאָווס זענען גאָט 'ס געזאלבט!
  אַנאַסטאַסיאַ און איר פריינט אין ביקיניס געטאן פילע מיראַקאַלז. זי האט געקעמפט װי א שטן. אבער דאן האט זי זיך געקריגט מיט פוטין און זיך געשטעלט מיט זעלענסקי. אין אַלגעמיין, האָט אַנאַסטאַסיאַ געזען, אַז אוקראַיִנע ווערט רשעותדיק, און מיט אַ העכערן יושר, האָט זי זיך באַטייליקט מיט די שוואַכע!
  אַנאַסטאַסיאַ און איר פינף ריפּעלד די אַטאַקע אויף נאָוואָאַזאָווסק ווען זיי געפרוווט צו אַרעסטירן איר ווי אַ בונטאַר. א גאנצער קאלום פון רעגירונגס קראפטן איז אפגעשניטן און באוואפנט געווארן.
  נאָך וואָס די קאַפּטיווז געפאלן אויף זייער פנימער און געקושט אַנאַסטאַסיאַ און די אנדערע מיידל 'ס נאַקעט, שטויביק פֿיס.
  די מיידל פילאָסאָפיש געזאגט צו די קאַפּטשערד זעלנער פון נאָוואָראָססייאַ:
  ― איך װיל דיך נישט הרגענען! איר זענט מיינע ברידער! און איך וועל ווערן דיין מלכּה!
  אין אַלגעמיין, נאָוואָראָססייאַ אנגענומען אַנאַסטאַסיאַ אָן פיל שעדיקן אָדער שווער לאָססעס. אמת, דער בלאָנדע טערמינאַטאָר האָט אָפּגעשניטן דעם קאָפּ פון דעם גענעראל פון דער דאָנעצקער רעפובליק און דערהרגעט זיינע וועכטער, וואָס באשטייט דער עיקר פון קאַוקאַסיאַן.
  אַנאַסטאַסיאַ איז לאַנג געווען אַ לעגענדע. אין קרימעאַ זי געטאן אַזאַ מיראַקאַלז אַז זי באקומען די שטערן פון די העלד פון דער רוסיש פעדעריישאַן. אָן איר, עס וואָלט נישט האָבן געארבעט אַזוי סמודלי מיט איר פּאַרטנערס אין ביקיניס. אבער דעמאָלט אַנאַסטאַסיאַ איז גענומען און דיפּרייווד פון אַלע רוסישע אַוואַרדס. אַרייַנגערעכנט פֿאַר די מאָרד פון רוסישע ספּעציעל פאָרסעס אין שלאַכט, ווען זיי געפרוווט צו באַזייַטיקן אים. א קרימינאלע קעיס איז אפילו אנגעפירט געווארן.
  אבע ר ז ײ האב ן ניש ט געװאג ט אנהויב ן א גרויםע ר קריג , מי ט דע ר כמע ט אומאפהענגיקע ר נאװאראסייא . דערצו איז פוטין קראנק געווארן, און אן אים האט קיינער נישט געוואלט נעמען פאראנטווארטליכקייט.
  בפרט מעדוועדעוו, וועלכער איז בכלל נישט קיין פירער אין זיין קישקע און גייסט. אָבער דאָס איז פּונקט וואָס פּאַסיק די בערז צו די רוסישע אָוליגאַרקס און פּוטין ס אַנטעראַזש - זיי קענען לייכט זיין מאַניפּיאַלייטיד.
  ווי עס זאל זיין, איז קעגן זעלענסקי אויפגעשטאנען א ריזיקע פראפאגאנדע מאשין. מע ן הא ט אנגעהויב ן יעד ן אל ץ באשולדיקן . און אז ער איז לכאורה געווען א דראג אדיקט, א גנב, און האט אראפגענומען ביליאנען דורך אפשאָר פירמעס, און אז ער איז בכלל פריילעך.
  די פראווינץ איז געגאנגען שרייבן. און אַוודאי זײַנען געווען עדות, און פֿאַרזיכערונגען פֿון פֿאַרשיידענע מינים. אַרייַנגערעכנט באשולדיקונגען פון כאָומאָוסעקשאַוואַלאַטי. די רעגיסטראציע פון קאנדידאטן האט זיך ערשט אנגעהויבן, און די בלאָטע גיסט זיך שוין אויס.
  ד י צא ל מענטשן , װא ס האב ן זי ך געװאל ט אנטיילנעמע ן אי ן ד י װאלן , ס ײ אוקראינע ר או ן באזונדער ם רוסן , הא ט זי ך ארויסגעװיז ן אל ץ קאלאסאל . סײַ קאָמוניסטן, סײַ נאַציאָנאַליסטן זײַנען אַרײַנגעקומען. פּלוצעם האָט זיך באַוויזן אַפילו דער אַלטער און קראַנקער זיגאַנאָוו צו שטימען. כאטש ער האט שוין פארלאזט דעם פאסט פון פארזיצער פון דער קאמוניסטישער פארטיי פון דער רוסישער פעדעראציע. אוי ך אפאני ן , אודאלצאװ , או ן גרודיני ן זײנע ן געגאנגע ן צ ו דע ר שטימע . און בכלל זענען דא נאך א בינטל לינקע קאנדידאטן, ווייניג באקאנטע, אבער גריי-הונדן. און אַזוי פילע מענטשן ווילן צו לויפן פֿאַר פּרעזידענט! וואָס וועגן ניינציק טויזנט דאָללאַרס? איז דאָס טאַקע אַזאַ אַ גרויס סומע לויט רוסיש סטאַנדאַרדס?
  עס איז געווען ווי אויב טאַנגקס זענען גרייט צו קריכן. און ביזניסמען, און קינסטלער, און פּאָפּ פיגיערז, און שרייבערס. יא, שרייבערס זענען אויך אַקטיוו. מאַכן אַ אַדווערטייזמאַנט פֿאַר זיך. און ניינציק טויזנט דאלאר איז נישט אזוי פיל. אַזוי די CEC באקומען הונדערטער פון אַפּלאַקיישאַנז.
  נו, וואלן! נו, וואָס אַ ווייַזן עס איז געווען! אפילו אַלאַ פּוגאַטשעוו איז געלאפן פֿאַר פּרעזידענט. פארוואס נישט? אלקא האט אנגעהויבן פארגעסן , און אפשר װעט זי זיך דערמאנען! פֿון די אַלטע מענטשן איז יורי לוזשקאָוו אַרײַן אין פּרעזידענץ. איך האב, אפנים, אויך געװאלט זיך דערמאנען.
  נו, פון קורס, אַזאַ אַ ווייַזן קען נישט טאָן אָן וולאדימיר וואָלפאָוויטש. אָבער דאָס מאָל האָבן באַטייליקט אין די וואַלן סײַ זײַן זון איגאָר לעבעדעוו און זײַן רעכטער האַנט דעגטיאַרעוו. זיי זענען אויך געגאנגען אין דריי שפאלטן צו די וואלן.
  די נאציאנאליסטן האבן זיך אויך באוועגט. פון קורס, די לעדזשאַנדערי דעמושקין , וואָס געדינט אין טורמע, און, ינטערעסטינגלי, "שפּין," דער פירער פון "מעטאַל קעראָוזשאַן," און דער הויפּט פון דער שטיין גרופּע "קאָלאָווראַט" געלאפן פֿאַר פּרעזידענט, און פילע אנדערע.
  נו, פֿאַרשטייט זיך, די פּאָפּ־זינגער האָבן זיך אויך אָנגעהויבן אויף אַ קאַמפּיין. דאָ זענען פיליפוס קירקאָראָוו און ניקאָלאַי באַסקאָוו. זיי אויך האָבן גאָרנישט צו פאַרלירן. אזא מיליטערישע וועכטער האט זיך ארויסגעשטעלט.
  און טימאטעאוס און וויטאַ , און אין אַלגעמיין פילע מענטשן געגאנגען אויף אַ קאמפאניע.
  פון קורס, נישט דורך צופאַל! מעדוועדעוו'ס פלאן איז געווען צו נאמינירן א ריזיקע צאל קאנדידאטן, וועלכע וועלן אים אריבערפירן שטימען אינעם צווייטן רונדע. אין אַלגעמיין, דער פּלאַן איז טשיקאַווע. מעדוועדעווס ראַנג איז לכתחילה נידעריקער ווי זעלענסקיס. און עס איז אוממעגלעך צו געווינען אָן כיטרע!
  אָבער יעלצין האָט אויך געהאַט אַ נול ראַנג, אָבער ער האָט געקענט געווינען קעגן זיגאַנאָוו. אמת, דער יענער האָט דורכגעפירט די וואלן ווי אַ פסול: פאַרלוירן בכוונה!
  און אין דעם פאַל, מעדוועדעוו איז קעגן אַ ויסערגעוויינלעך און זייער טאַלאַנטירט מענטש.
  אַזוי עס ס 'אַ פּלאַץ געגאנגען אויף דאָ. אין סאָלאָוויאָווס ווייַזן, זעלענסקי איז קעסיידער וואַרפן אויף אים בלאָטע. אמת, דאַן האָט אַ מיידל אַרײַנגעוואָרפן אייזקרעם אין סאָלאָוויאָווס פּנים מיט די טאָעס פֿון אירע באָרוועסע פֿיס. און זי האָט אױסגעקלאַפּט אַן אױג. נאָך וואָס עס איז געווען קלאָר אַז עס איז נישט זיכער צו וואַרפן בלאָטע אויף זעלענסקי! ווי, דער באָכער איז אַ אוקרייניש אָדלער!
  בכלל איז אין דער רוסישער געזעלשאפט נישט געווען קיין אחדות. פילע, פילע מענטשן האָבן געשטיצט זעלענסקי. ווי, טאַקע יונג בלוט און איז ביכולת צו כאַפּן אוקריינא אָן הויך ייל און גאַז פּרייסיז! און וואָס וועגן מעדוועדעוו? די מדינה איז ממש דערטרונקען געווארן אין ייל און גאַז דאָללאַרס, און די עקאנאמיע איז אין גאַנץ סטאַגניישאַן. עס איז קיין וווּקס, נאָר אַרבעטלאָזיקייַט איז ינקריסינג.
  מעדוועדעוו האט בכלל די העכסטע אנטי ראט צווישן אלע פאליטיקער. כאָטש דאָס איז דווקא וואָס עס איז וווילטויק צו די אָוליגאַרקס. די מער מיר אָפענגען אויף זיי, די מער מיר קאָנטראָלירן. ד י רוסיש ע רעגירונ ג הא ט אנגעהויב ן אייל ף אויפצוהײב ן יעד ן צא ל או ן פענסיעס . און אין צייט ...
  דערצו, מעדוועדעוו אפילו פארגעלייגט צו רעדוצירן די ריטייערמאַנט עלטער מיט צוויי יאר. ווי, אַלץ איז פֿאַר די גוטן פון די מענטשן. און אַמענדמאַנץ זענען געמאכט צו פאַרגרעסערן פּענשאַנז און ציילן אַרבעט נאָך ריטייערמאַנט ווי לענג פון דינסט.
  מעדוועדעוו און באאמטע האבן נישט פאַרגעסן. אַזוי אַז זיי שטיין און שטימען פֿאַר אים. באזונדער ם הא ט מע ן אפגעשטעל ט עפנטלעכ ע דעקלאראציע ם פו ן פארדינסט , או ן מע ן הא ט געלאז ט גיבו ת בי ז טויזנטע ר דאלאר . וואָס, פון קורס, דער באַאַמטער לייקט. אַזוי איז דער דערלויבעניש צו האָבן גרונטייגנס אין אויסלאנד, ווי געזונט ווי אַקאַונץ.
  כּדי צו געווינען די סמאָוקערז, די אַנטי-טאַבאַק געזעץ איז באטייטיק רילאַקסט. מ׳האט געלאזט פארקויפן אלקאהאל בײ נאכט, און אפילו גאםן איז לעגאליזירט געװארן. די לעצטע איז געווען באַגריסן דורך די אָוליגאַרקס, טאַקע, וואָס פאַרלירן אַזאַ האַכנאָסע און נעמען עס ונטערערד.
  די "דאַלז" פּראָגראַם איז צוריק. זיי אנגעהויבן צו ווייַזן מער עראָטיק אויף טעלעוויזיע.
  מעדוועדעוו האָט אויך דערקלערט אַן אַמניסטיע, און אַפֿילו באַפֿוילן צו צאָלן הילף געלט צו די אַרעסטאַנטן. און דאָס איז אויך אַ היפּש פּראָצענט שטימען. און די אַרעסטאַנטן זיך און זייערע משפּחות.
  אין אַלגעמיין, האָט מעדוועדעוו פאָרגעשטעלט דעם קלינגוואָרט: מער פרייהייט! טאַקע, רוסלאַנד איז מיד פון פּוטין ס דעספּאָטיזאַם. ווען איר וועט נישט אפילו זען אַ נאַקעט פרוי אויף טעלעוויזיע!
  און אַוודאי איז געווען אַן פּרווון צו ווײַזן: דאָס לעבן איז געוואָרן פרייער, דאָס לעבן איז געוואָרן מער שפּאַס!
  מעדוועדעוו האָט אויך אַראָפּגעלאָזט אַלקאָהאָל פּרייזן און ערלויבט ביר גאַנצע אויף טעלעוויזיע. אין פאַקט, וואָס גיין צו ווייַט.
  אבער מלחמה איז געווען ברייקינג אויס אין די קאַוקאַסוס. נאכדעם וואס פוטין איז אוועקגעגאנגען, האבן די מאונטיניגער אנגעהויבן פאדערן נאך מער פריווילעגיעס און רעכטן. און זייער אמביציעס זענען בלויז געוואקסן. דערצו, טערקיי אנגעהויבן צו לייגן מער אַקטיוו דרוק אויף די קאַוקאַסוס, זייער אמביציעס געוואקסן, ספּעציעל זינט אין סיריע ערדאָגאַן באקומען צו קליין אין זיין מיינונג. די סיטואַציע איז געווען אַגראַווייטיד דורך די פאַל אין ייל פּרייסיז און, דעריבער, גאַז פּרייסיז. עס איז געווען ווענעזועלאַ וואָס געוואקסן פּראָדוקציע נאָך די אָוווערטראָו פון די מאַדוראָ רעזשים . די פאראייניגטע שטאטן און איראן האבן זיך ענדליך אויסגעגליטשט, און עס איז געגרינדעט געווארן א פאראייניגטע רעגירונג אין ליביע.
  פאַללינג ייל פּרייז האָבן קאַלאַפּסט די רוסישע רובל, פיואַלד ינפלאַציע, און דיוואַליוד ינקריסאַז אין לוין און פּענשאַנז.
  און די ינקריסינג טעטיקייט פון מיליטאַנץ אין די קאַוקאַסוס געשפילט קעגן מעדוועדעוו.
  זיי האבן געזאגט אז ער קען נישט אפהיטן פוטין'ס ירושה. און וואָס אין אַלגעמיין, ווי אָפט כאַפּאַנז: דער סופּערסטאַר האט באשטימט זיך אַ שוואַך סאַקסעסער.
  ביידע די USA און אַראַבער לענדער און אפילו יראַן פיואַלד סעפּעראַטיזאַם אין די קאַוקאַסוס. אבער צווישן די זיכערהייט פאָרסעס זענען ארויס דיסאַגרימאַנץ. טייל האבן נאך געוואלט זען פוטין'ס לאנגיעריגע שותף, מעדוועדעוו, אלס פרעזידענט! און אנדערע זענען געגאנגען צו שטעלן אין די פיל מער פאָלקס סערגעי שאָיגו.
  אבער די לעצטע איז נישט געשטיצט דורך די אָוליגאַרקס און ינדאַסטריאַליסץ. זיי האבן אים געהאלטן צו פאר לינקער, און די ביליאנערן זענען געווען מיד פון דער דיקטאטור פון איין מענטש. אַלעמען געוואלט אַ ליבעראַל אויף דעם טראָן און ויסגלייַך מיט די מערב. מעדוועדעוו, ווארטן ביז די רעגיסטראַציע צייַט פֿאַר פּרעזאַדענטשאַל קאַנדאַדייץ געענדיקט, פייערד שאָיגו. װא ס הא ט געמאכ ט אומרוי ם אי ן דע ר ארמײ .
  . קאפיטל נומער 2.
  דערנאָך האָט מעדוועדעוו אַוואָרדיד שאָיגו די לאַנג-צוגעזאגט ראַנג פון מאַרשאַל און אים געגעבן דעם פּאָסטן פון אַנערערי דעפּוטאַט פרעמיער מיניסטער. אויך א פאפוליסטישע מהלך. אָבער אין קיין פאַל, די פאַר-וואַלן סיטואַציע איז נישט אין טויווע פון די אַקטינג פּרעזידענט.
  זעלענסקי איז יינגער, מער געראָטן, מער באַלאַנסט, סקאָרינג פונקטן. און אפילו ווען עס איז געווען רעגיסטרירט, האָבן מער ווי צוויי הונדערט פּרעזאַדענטשאַל קאַנדאַדייץ פארבליבן זייער אַנדיספּיוטיד פירערשאַפט. אָבער מעדוועדעוו האָט נאָך געמוזט קעמפן פאַרן צווייטן אָרט. אַניקספּעקטידלי, אַלאַ פּוגאַטשעוואַ איז געווארן זיין קאָנקורענט צו דערגרייכן די רגע קייַלעכיק. די עלטערע פּרימאַדאָנע, וואָס האָט נישט געשפּילט אַ לאַנגע צייט און האָט נישט קיין באַזונדערן פאַרגעניגן צו פּר, איז פּלוצלינג אויפגעשפרונגען אין די רייען.
  אפשר איז עס געווען א רעאקציע צו אנרוימען פאליטיקאנטן. זשירינאָווסקי און זיוגאַנאָוו, אויף די פאַרקערט, שארף דיקריסט אין רייטינגז. די מענטשן זענען שרעקלעך מיד פון ביידע פון די פּאַלאַטישאַנז. דערצו האָבן זיך באַוויזן אויף זייער עלעקטאָראַל פעלד יינגערע און מער אָריגינעלע פירער.
  נאָוטאַבלי צוגעגעבן דעמושקין , וואס באקומען די בילד פון אַ מאַרטיר אין טורמע. סוראַיקין נאָך קען נישט באַקומען אַ שאַץ, אָבער אן אנדער מיטגליד פון זיין פּאַרטיי, סערגעי קאָוואַלעוו, דער בעסטער רוסיש פאַכמאַן באַקסער, אויך אנגעהויבן צו באַקומען פונקטן.
  אין אַלגעמיין, סערגיי קאָוואַלעוו איז געווען אַ טשיקאַווע באָכער. ער איז געלאָפן אויף דעם פּאָסטן פון בירגערמייסטער פון מאָסקווע און, אומגעריכט פֿאַר אַלעמען, געווארן צווייטער. ער האָט זיך אָנגעשלאָסן אין דער רוסישער קאָמוניסטישער פּאַרטיי. און ער האָט אויך אָנגעהויבן פֿאַרבעסערן זײַן ראַנג.
  עס זאָל זיין אנגעוויזן אַז סערגיי קאָוואַלעוו איז אַ זייער גרויס באַקסער - דער בעסטער צווישן רוסישע, אַפֿילו סערפּאַסינג קאָסטיאַ ציו.
  סערגיי קאָוואַלעוו איז אַזוי אַ טערמינאַטאָר און איז געפאַר נאָענט צו מעדוועדעוו.
  אמת, רובֿ רוסישע יבערבליק באַדינונגס האָבן רייטינגז און ... אָ. דער פּרעזידענט איז געווען אָוווערעסטייטיד. אבער די העכערונג איז געווען גרונטיק. מעדוועדעוו האָט אָבער נישט געהאַט קיין מזל. נאָך פּוטין איז עפעס די מאַזל געווארן קאַרגערז. די אויל-פרייזן זענען ווייטער געפאלן, דער רובל-בייטס-קורס איז אויך געפאלן, און די פרייזן זענען שנעל געשטיגן. דע ר קאװקאז י הא ט מע ר או ן אקטױו ר געברענט . און אַפֿילו קאַדיראָוו ס מענטשן אנגעהויבן צו קעמפן אויף די זייַט פון די מיליטאַנץ. דאס איז די מצב. און דעמאָלט די טאַליבאַן קעגן רוסיש טרופּס אויף דער גרענעץ מיט טאַדזשיקיסטאַן.
  און ווי עס פארקערט אויס, רוסישע טרופּס זענען נישט גרייט. מעדוועדעוו האט זיך ווידער אויפגעשטעלט. פּלוס , אַ סקאַנדאַל מיט גנייווע אין דער מיניסטעריום פון דיפענס און דער עבודה פון פינאַנס איז אנטפלעקט . אַ שאָטן איז געפאַלן אויף מעדוועדעווס לאַנגיאָריקע פריינט. עס זענען אויך אויפגעקומען ספקות ווער האט געגנבעט הונדערטער ביליאן דאלאר פון רוסלאנד. אויך חשד. און די מידיא איז געווארן חוצפה...
  זעלענסקי האט דורכגעפירט דעם וואל־קאמפאניע רואיג, פראפעסיאנעל, ווי א שוי. זשירינאָווסקי האָט, ווי שטענדיק, געאַרבעט מער פאַר די אויטאריטעטן ווי פאַר זיך. זיוגאנאָוו האָט מען געבוקט און אָנגעשלאָגן מיט פאַרפוילטענע עגגס. נאכאמאל די מעשה...
  פֿאַרשטייט זיך, אַז אין די וואַלן האָט זיך באַטייליקט קסעניע סאָבטשאַק, און זי האָט זיך ניט געקענט אויסהאַלטן, ווי אַרויסוואַרפֿן דעם קאָניק. זי האָט עס גענומען און אַרײַנגעוואָרפן אַ שטיקל אין זשירינאָווסקיס פּנים אַרײַן. און זי האט געצויגן אויפמערקזאמקייט. עס איז אויך געווען גאַנץ עפּיש.
  אלעקסאנדער פּאָוועטקין האָט אויך אָנטייל גענומען אין די וואַלן. דער רוסישער באַקסער, נאָכן פֿאַרלוירן צו יהושע , האָט זיך לאַנג נישט געקענט צוריקקערן, דערנאָך האָט ער געהאַט אַ פּאָר קעמפֿער מיט פּאַסיקע קעגנערס, און זיך צעבראָכן אין אַ מער ערנסטער. נאָכן פֿאַרענדיקן זײַן קאַריערע, איז ער אַרײַן אין פּאָליטיק און האָט אָנגעהויבן שאַפֿן אַ נאַציאָנאַליסטישע פּאַרטיי.
  ביז איצט אָן פיל הצלחה.
  פּאָוועטקין האָט אָבער געשלאָגן זײַן קעגנער אין פּנים בעת אַ טעלעוויזיע־דעבאַטע. ער האָט זיך אויסגעצייכנט און דאָס האָט אַ ביסל העכער זײַן ראַנג.
  בכלל זענען די וואלן געווען היסטערישע.
  ז ײ האב ן געהאלט ן טעלעװיסירט ע װיכוחים : ז ײ האב ן געגעב ן דרײסי ק סעקונדן , צ ו ענטפערן , או ן ס׳אי ז געװאר ן א קריגערײ . פארטײען , קאמפן , סקאנדאלן . א גאנצע פערס.
  מעדוועדעוו איז געווען פּראָמאָטעד אָן בושה, אָבער זיין ראַנג איז כּמעט נישט געוואקסן. אַרויסגאַנג צו די רגע קייַלעכיק איז נאָך אין צווייפל.
  זעלענסקי איז געווען פאָרויס מיט אַ ברייט גרענעץ. און קיין ווונדער! אין פינף יאר, וולאדימיר געראטן צו סוף אַרבעטלאָזיקייַט און ומקערן אַלע געוויקסן און פאבריקן, און בויען נייַ אָנעס.
  איינער פון זעלענסקי ס דערגרייכונגען איז געווען די אַנטוויקלונג פון אַגריקולטורע און אָלטערנאַטיוו ענערגיע קוואלן.
  אין אוקריינא, אין באַזונדער, מאַכט פּלאַנץ האָבן ארויס אַז אַרבעטן און אָפּצאָל פון אַטמאַספעריק דרוק דיפעראַנסיז. ווי געזונט ווי דזשיאָטהערמאַל מאַכט געוויקסן. און פיל מער. אַרייַנגערעכנט ניצן די ענערגיע פון די יאָנאָספערע. עס איז אַזוי געשען אַז וויסנשאַפֿט איז געווען קעגן ייל און גאַז.
  א פאַקטיש געפיל איז געווען די אויסזען אין אוקריינא פון אַ פאַבריק וואָס פּראָדוצירן סינטעטיש עסנוואַרג און סאַפּלייינג עס צו טשיינאַ. און רוסלאַנד האט רידוסט עסנוואַרג עקספּאָרץ.
  צװיש ן ד י אוקראינע ר זײנע ן אוי ך געװע ן נאמינירטע . אין באַזונדער, וולאדימיר קליצטשקאָ. דער באַרימטער באַקסער האָט געהאַט אַ שווערע קאַריערע. אומגעקערט צו די רינג: באַזיגן טשאַר און טיסאָן צאָרן . אבער די דריטע רימאַטש קעגן יהושע , ער נאָך פאַרפאַלן ווידער, אָבער ערנד אַ פּלאַץ פון געלט. און ער מודיע זיין לעצט ריטייערמאַנט פון באַקסינג.
  אבער דאן איז ער ווידער געקומען צוריק. ער האט געקעמפט אין קיעװ מיט גאסיעװ און געװאוינט. דערנאָך, ער האט נאָך אַ קאַמף און וואַן דעם טיטל פון רעגולער וועלט מייַסטער - ענדלעך ברייקינג ביידע פאָרמאַן ס רעקאָרד און דזשאָו לוי 'רעקאָרד. נאָך וואָס ער מודיע זיין נאַמאַניישאַן פֿאַר פּרעזידענט פון די פאַרייניקטע רוסלאַנד און אוקריינא. און מע דאַרף זאָגן, אַז וולאַדימיר קליצטשקאָ צווישן די אוקראַיִנער איז דער צווייטער נאָר זעלענסקי אַליין. און טראָץ זיין היפּש עלטער אין באַקסינג, וולאדימיר קליצטשקאָ שוין בעשאַס די וואַלן קאמפאניע דורכגעקאָכט אַ מאַנדאַטאָרי פאַרטיידיקונג קעגן אַ באַקסער וואָס איז געווען צוואַנציק יאר יינגער ווי אים. און ווידער ער וואַן דורך נאַקאַוט.
  נאָך וואָס וולאדימיר קליצטשקאָ ס ראַנג דזשאַמפּט, און ער אריבערגעפארן נעענטער צו מעדוועדעוו, גיינינג גיכער פֿאַר די רגע קייַלעכיק.
  אין אַלגעמיין, האָבן די וואלן געהאַט איין אומדערשראָקענע באַליבטסטע: זעלענסקי, און עס איז געווען אַ זייער נאָענטער קאַמף פאַרן צווייטן אָרט. אַלאַ פּוגאַטשעוואַ, וואָס איז קורץ איבער מעדוועדעוו אין דעם קאַמף פֿאַר צווייט פּלאַץ, אנגעהויבן צו טרעטן באַזונדער. אין פּרינציפּ, זי איז נישט ילומאַנייטאַד דורך עפּעס ליכטיק. און וולאדימיר קליצטשקאָ געקומען אין צווייט פּלאַץ. אבער זיין עלעקטאָראַט איז נישט זייער סטאַביל. סערגיי קאָוואַלעוו, וואָס איז געווען ביכולת צו גיין נאָך דרייַ באַזיגן און קלייַבן אַלע פיר ליכט שווער-וואָג בעלץ, אויך געקעמפט אין די רינג און ווידער וואַן די טשאַמפּיאַנשיפּ טיטל.
  און זיין ראַנג דזשאַמפּט ווידער. ער קען אויך דערגרייכן די רגע קייַלעכיק. אנדערע אוקראינישע באקסערס: אוסיק און לאמאטשענקו האבן געשטיצט זעלענסקי און די פרעזידענטן האבן זיך נישט אריינמישן. כאָטש ביידע האָבן נאָך נישט געענדיקט זייער קאַריערע. פארוואס זאָל זיי ענדיקן? אוסיק האט געשלאגן יהושע אויף נקודות און איז געווארן דער אומבאהאלטענער שווערע וואג וועלט-מייסטער. לאמאטשענקאָ וואנדערט פון איין וואָג-קאטעגאריע צו דער צווייטער, און מען באצאלט אים אזעלכע גרויסע פיז, אז ער האט נישט ליב צו ענדיגן זיין קאַריערע.
  עס איז אויך אַ וואַלן קאמפאניע אין די USA. דאָנאַלד איז אַוועק נאָך צוויי טערמינען, און ער איז נישט טאַקע געזונט גענוג צו לויפן פֿאַר אַ דריט. יונגע בחורים לויפן פאר פרעזידענט. פו ן ד י דעמאקראטן , א זײע ר שײנע ר גובערניע ר פו ן ארום 99 - מםתמ ה ד י ױנגסט ע דאמע ן צװיש ן ד י פרעזידענט ־ קאנדידאטן . פון די רעפובליקאנער אויך פון יונגע גענעראלן-העלדן פון דער מלחמה קעגן איראן.
  דער דור פון פאליטיקאנטן אין די פאראייניגטע שטאטן האט זיך געטוישט.
  אין רוסלאַנד האָט פּוטין אפֿשר געקענט באַזיגן זעלענסקי, אָבער ער איז קלאר אויסגעברענט געוואָרן אין דער אַרבעט. אָווערוואָלטאַגע האט גענומען זיין אָפּצאָל! װא ס ע ר הא ט געװאל ט אי ז געװע ן צ ו איבערשאצ ן זײ ן כח , או ן ניש ט געטרויען . אדער אפשר האבן זיי אים אויך פארגיפט. נאָך דעם ווי נאַזאַרבייַעוו איז אַוועק, האָט זיך אָנגעהויבן נאָך אַ דעמאָקראַטיזאַציע-כוואַליע אין די סיס-אייראָפּע. קאַזאַכסטאַן איז געווארן אַ פּאַרלאַמענערי רעפּובליק. אין ווײַסרוסלאַנד איז לוקאַשענקאָ עפעם סאַספּישאַס פֿאַרשווונדן. און דער פרעזידענט איז אויך געווארן א פיגור.
  נאָך אַ כוואַליע געקומען. אין טערקיי, די פּאַרליאַמענט איז שוין אויפגעשטאנען קעגן ערדאָגאַן . דער פענדל האט זיך געשװאויגן אין דער אנדערער ריכטונג.
  זעלענסקי האָט טאַקע געביטן די קאָנסטיטוציע לטובת מער אוטאָקראַטיע, אָבער אין מערב ווערט ער באַטראַכט ווי איינער פון זייערע אייגענע! און רעפערענדום נעמען אָרט אַלע די צייַט. און עס איז פאַקטיש פרייהייט פון רייד.
  אין קיין פאַל, זעלענסקי האט קיין באַזונדער פראבלעמען מיט געווינען אין די רגע קייַלעכיק. רובֿ מסתּמא, עס וועט זיין מעדוועדעוו וואָס וועט מאַכן עס צו די רגע קייַלעכיק - אַדמיניסטראַטיווע רעסורסן קענען זיין באַקומען דורך נידעריק פּאָפּולאַריטעט און נישט אַ זייער מצליח מעמשאָלע. פילע האָבן באמערקט די סימאַלעראַטיז מיט די ילעקשאַנז אין אוקריינא - פילע פּרעזאַדענטשאַל קאַנדאַדייץ, זעלענסקי ס פירערשאַפט, נידעריק רעגירונג רייטינגז און הויך אַנטי-רייטינגז .
  צי זעלענסקי קען באַזיגן פּוטין איז נאָך אַ קשיא, אָבער מעדוועדעוו איז קלאָר נישט געווען צו די ראָלע פון פירער פון די פאָלק. און דעמאָקראַטיע האָט דאָ געשפּילט קעגן די אויטאריטעטן.
  מעדוועדעוו קען נישט טאַקע באַקומען זיך גרייט פֿאַר דעם קאַמף. זיין כאַראַקטער איז נישט דער זעלביקער. ניט אַ פאַקטיש פייטער!
  אבער די פראבלעם מיט אלע אויטאקראטיעס איז אז די נאכפאלגערס זענען נישט זייער גוט! געווענליך וואלט א דיקטאטור אריינגעלייגט א שוואכער אויף זיין פלאץ כדי אים נישט אראפצוברענגען! למשל, דער סאַקסעסער פון נאַזאַרבייַעוו איז געווען לימיטעד אין מאַכט. און ער טוט נישט מיינונג - ער איז ווייך-באַדיד!
  אבער וולאדימיר זעלענסקי איז, סיי ווי פאל, געקומען צו דער מאכט פון דער אפאזיציע, און איז נישט קיין שוואַכער.
  מען מוז זאגן אז פוטין איז אויך פאררעכנט געווארן ווי ווייכער און שוואך, דערפאר זענען זיי איינגעשטעלט געווארן אלס פרעזידענט, נאך דעם הילכיקער יעלצין. אבער װי עס װײזט אויס, זײנען אין דער שטילער זומפ שדים!
  און דאן האט זיך ארויסגעוויזן אז דער זומפ איז דאך נישט אזוי שטיל. אָבער מעדוועדעוו איז, דאַכט זיך, נישט קיין וואָלף אין שאָף-קליידער, נאָר באמת אַ נאַטירלעך שעפּס. און ער קען נישט באַקומען די שטאַרקייַט.
  זשירינאװסק י הא ט זילענסק י באלײדיק ט מי ט גנאי ם או ן מע ן הא ט באשטראפט . עטליכע טוץ פרעזידענט קאנדידאטן האבן זיך צוריקגעצויגן לטובת מעדוועדעוו, אבער דאס האט כמעט גארנישט ארויסגעגעבן. פֿון די באַרימטע מענטשן, וואָס האָבן געשפּילט, איז געווען דער באַקסער דעניס לעבעדעוו. ער האָט זיך טאַקע אַנטוויקלט ריין טעכניש. ע ם זײנע ן אוי ך געװע ן עסקנים , או ן קלײנע ר קולטור־טוער . פֿון די שרײַבער האָט נאָר סערגיי לוקיאַנענקאָ געשפּילט אין טויווע פֿון מעדוועדעוו. ד י איבעריק ע האב ן זי ך געװאל ט העכער ן . און אַלע האָבן געגלויבט אין גליק.
  מעדוועדעוו איז גאַנץ אַ ביסל געוואקסן. אבער עס איז געווען האָפענונג אַז די אַרמיי, טורמע, און פּאָליצייַ וואָלט שטימען ווי באפוילן. פּלוס עס איז ברייבערי פון וואָטערס. און פון קורס פרי אָפּשטימונג. אויך דאָ איז יעדער געלעגנהייט צו הצלחה.
  יאָ, דאָס איז פּונקט וואָס פּראַמפּטיד געוואקסן טעטיקייט דורך די אויטאריטעטן. געבן פרי אָפּשטימונג. און דאָרט, פֿאַרשטייט זיך, עס איז פאַלסיפיקאַטיאָן. און דער פאַרלאַנג צו שטימען מיט דיין האַרץ.
  ניט ענלעך די 1996 וואלן, מעדוועדעוו איז נישט ביכולת צו פאַרגרעסערן זיין ראַנג. יעלצין, מוז איך זאָגן, האָט אויך געהאַט מזל. באזונדער ם אי ז דזשאכ ר דודאיע װ אומגעקומע ן אומגליק . וואספארא פליג האט אים געביסן, האט נישט גענומען די געווענליכע פארזיכטיגקייטן ביים רופן. נאָך אַלע, אויב עס וואָלט פּאַסירן אַ ביסל פריער, זיי וואָלט נישט האָבן צייַט צו מאַכן דעם קלאַפּ. און אַביסל שפּעטער, וואָלט נאָר די אַנטענע געווען פֿאַרדעקן, און דזשאָכאַר אַליין וואָלט געווען אין אַ זיכערער דיסטאַנסע. דאָס איז אַזאַ גליק אין מלחמה און פֿאַר פּראָפּאַגאַנדע.
  און איצט איר קענען נישט ענדיקן דודייַעוו. און עס איז קיין ראַדועוו , וואס איז געכאפט אַזוי נאַריש אויף די ערעוו פון די רוסישע פּרעזאַדענטשאַל ילעקשאַנז. אָבער דודײַעוו ז״ל וויל נישט שטאַרבן בײַ די וואַלן. און בכלל ווערט לכאורה איבערגעריסן די טריומוויראט פון נאכפאלגער: יעלצין, פוטין, מעדוועדעוו...
  פּרווון צו כאַבאַר וויילער זענען ליקט און געפֿירט ווייַטער סקאַנדאַל. דער פּאַטריאַרטש האט נישט שטיצן ווער עס יז, ריזאַנינג: גאָט ס איז גאָט ס, און קיסר ס איז קיסר . אין אַלגעמיין, אונטער יעלצין האָט זיך עפעס גרינגער געטאָן. און צוליב אַ סיבה האָט די אָרטאָדאָקסישע קהילה זיך באַטייליקט מיט יעלצין, וועלכער האָט אויסגעזען גאָר האָפענונגסלאָז. און ינדאַסטריאַל קרייזן.
  און דעמאָלט די רוסישע אָוליגאַרקס אנגעהויבן צו פלירטעווען מיט זעלענסקי. משמעות עס איז אוממעגלעך צו כאַפּן מעדוועדעוו.
  און די שטימונג אין די מידיאַ אנגעהויבן צו טוישן. זעלענסקי האט מען אלץ מער געלויבט. זשירינאָווסקי האָט שוין אָנגעהויבן זאָגן, אַז זײַן נאָמען איז טאַקע אַ דימענטן.
  מעדוועדעוו ווידער דאַבאַלד לוין און פּענשאַנז. אבער דער רובל איז ענדליך צוזאמגעפאלן. און ינפלאַציע אנגעהויבן. טעראַפס האָבן אויך געוואקסן.
  ער האט אפילו געדארפט בעטן א הלוואה פונעם ימף. און אויל און גאַז ווערן טשיפּער און טשיפּער.
  יראַן, ווענעזועלאַ, ליביע, סאַודי אַראַביאַ זענען אַלע ינקריסינג עקספּאָרץ. און אין די USA, אַ נייַע אופֿן פון שאַלע יקסטראַקשאַן איז באַקענענ. קאסטן זענען שטארק געפאלן.
  און דעמאָלט עס איז די עקאָנאָמיש דאַונטערן און ומרויקייַט אין טשיינאַ. נו, עס איז קלאָר - איך בין מיד פון די דאַמאַנאַנס פון די קאָמוניסט פארטיי. און די כינעזער ווילן פרייהייט און א מולטי-פארטיי סיסטעם!
  עס איז געווען אַ קליין ענדערונג אין מאַכט אין ינדיאַ. עס איז געווען אַ פּרווון צו קאַפּ און גרינדן אַ דיקטאַטאָרשיפּ.
  די קאַנפראַנטיישאַן אין די קאַוקאַסוס איז שטארק געוואקסן. אויך אין סיביר האָט זיך אָנגעהויבן אומרוען. באזונדער ם האב ן זי ך ד י סעפעראטיסט ן געשטארקט .
  אין בריטאניע האט די פארטיי געוואונען די וואלן: "רענעסאנס", אבער אין א קאאליציע מיט לייבער. די מלכּה עליזאַבעטה לעבט נאָך, אָבער זי האָט צוגעזאָגט , אַז זי וועט צוריקציען אויף איר הונדערט יאָרטאָג, נאָך דעם וועט ווערן דורכגעפירט אַ רעפערענדום צו אָפּשאַפן די מאָנאַרכיע. און די ערשטן פּאָסטן פון פרעזידענט פון בריטאַן.
  פֿראַנקרייַך איז ומרויק. מרים ליפן האט געוואונען אנשטאט מאקראָן , און עס איז געווען א פרואוו צו גרינדן א דיקטאטור. אבער די פראנצויזיש זיך טאָן ניט וויסן וואָס זיי ווילן, זיי אָרגאַניזירט אַ נייַ מאַידאַן. יאָ, אַנפּרעסידענטיד אין וואָג. און מרים איז געווען געצווונגען צו פאַרלאָזן ראַדיקאַל פּלאַנז צו אַרויסטרייַבן אַראַבער און אנדערע. דעמאלט , נאך ערגער , האט דאס העכסטע געריכט אומגעזאגט די פרעזידענטליכע וואלן , און מרים איז ארעסטירט געווארן .
  אין פראנקרייך זענען אויך מודיע געווען פרי וואלן. דאָס הײסט, װי שטענדיק, איז אומעטום אַ באַלאַגאַן.
  אין ווײַסרוסלאַנד, נאָכדעם ווי זיי האָבן גענוג געהאַט פֿון לוקאַשענקאָס טיראַני, האָבן זיי געהאַלטן אַ רעפֿערענדום און גאָר אָפּגעשאַפֿן דעם פּרעזידענט פֿון פּרעזידענט. די רעפובליק איז געווארן פארלאמענטאר, און דער נייער פרעמיער מיניסטער האט געזאגט אז עס קען זיין אנעקסאציע צו רוסלאנד. אבער נאָך די פּרעזאַדענטשאַל ילעקשאַנז דאָרט. זעלענסקי איז זייער פאָלקס אין בעלאַרוס.
  אין קאַזאַכסטאַן, די באַציונגען צווישן דעם פּרעזידענט און פּאַרליאַמענט זענען געווארן סטריינד. עס איז געווען אַ סאַקאָנע פון ימפּיטשמאַנט. אבער זיי האבן שנעל מסכים געווען, אבער די מאכט פונעם שטאַט ראשי איז געווען ווייטער באגרעניצט.
  מעדוועדעוו איז געוואָרן אַלץ מער נערוועז. די וואַלן האָבן זיך דערנענטערט, און זעלענסקיס ראַנג איז געווען עטלעכע מאָל העכער. אמת, ער געווינען נישט אין דער ערשטער קייַלעכיק, אָבער אין קיין פאַל, מעדוועדעוו פאָולדז. עס איז בלויז אַ כעזשבן צו אָפּנאַרן אָדער קלאַפּן אויס.
  פארגעקומען א געהיימע ראט . רוסיש ביליאַנערז אלנגעזאמלט.
  מעדוועדעוו האָט גלייך געזאָגט:
  ― װילט איר, אַז אַן אוקראַיִנישער פֿרעמדער זאָל באַקומען דעם ריזיקן מאַכט פֿונעם פּרעזידענט פֿון דער אימפּעריע?
  דעריבאַסקאָ האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - צי מיר וועלן עס אָדער נישט, מיר האָבן צו באַקומען צוזאַמען מיט קיין רעגירונג! זעלענסקי איז נישט קיין קאָמוניסט, און... דאָס איז נישט זיגאַנאָוו, וועלכער האָט אונדז אין קיין פאַל ניט געפּאַסט!
  מעדוועדעוו האָט טרויעריק געזאָגט:
  - אין אוקריינא, האַכנאָסע שטייַער איז פיל העכער ווי אין רוסלאַנד!
  ראָמאַן אַבראַמאָוויטש האָט זיך געטשעפּעט און געזאָגט:
  - ווער ווייסט און רעכנט אונדזער האַכנאָסע! א חוץ, זיי זענען לעצטנס רידוסט דאָרט און כּמעט גלייַך צו אונדזער!
  פּראָכאָראָוו האָט געענטפערט מיט אַ שמייכל:
  - די אויטאריטעטן זענען טשאַנגינג. מיר בלייבן! וואָס קענען איר רעקאָמענדירן?
  מעדוועדעוו האט געקראכט אין גרימצארן:
  - איך גלייב נישט, אַז יעלצין האָט ערלעך געוואונען!
  דעריבאַסקאָ האָט קאַלט געענטפערט:
  - אויב יעלצינס קאָנקורענט איז נישט געווען זיגאַנאָוו, דעמאָלט באָריק וואָלט טאַקע האָבן אַ קליין געלעגנהייַט. אָבער מען האָט נאָך צו גוט געדענקט די "כיינעמס" פֿון דער קאָמוניסטישער מאַכט. נעמלעך: ליידיק שעלוועס, קאַרדס, קופּאָנז, געשעפט קאַרדס, לאַנג שורות, אַ געצאָלט פון פינף דאָללאַרס אַ חודש. פארשטײ ט זיך , א ז קײנע ר הא ט ניש ט געװאל ט אומקער ן צ ו ד י דאזיק ע גיהנום . דערצו, צו פאַרלירן די ספּעקטאַקל, און פּאָליטיש ווייזט, ווי געזונט ווי פילמס מיט געשלעכט, און פיל מער. די מענטשן האבן געוואלט פרייהייט. און מען האָט געשטימט נישט פֿאַר יעלצין, נאָר קעגן סקאַרעקראָוו זיגאַנאָוו. אבער זעלענסקי וועט ניט דערשרעקן די מענטשן. אנדערש ווי פוטין, וועט ער נישט פארמאכן דעם "דאל" פראגראם, און ער וועט נישט שטעלן מענטשן אויף קארטלעך. דאָס יאָר זעקס און נײַנציק קען מען ניט איבערחזרן. יעלצין האט געגנבעט פינף ביז זעקס פראצענט, אבער געוואונען מיט דרייצן חילוק! אַזוי עס איז כּמעט שיין!
  און זעלענסקי פירט מיט אַזאַ בליי, אַז דו וועסט אים ניט קענען שלאָגן !
  מעדוועדעוו האָט געשריגן:
  ― האָבן זײ מיך געװאָרפֿן! מיר האָבן מסכים געווען!
  ראָמאַן אַבראַמאָוו האָט געזאָגט:
  - כאטש די סאנקציעס וועלן פון אונז אויפגעהויבן ווערן! און איר זענט אַ בער ... איר האָט שוין ערנד דיין פּענסיע!
  מעדוועדעוו האָט געזאָגט:
  ― איר זאָלט ברענען אין גיהנום!
  פּראָכאָראָוו לאַדזשיקלי באמערקט:
  ― נישטאָ קײן גיהנום! עס איז בלויז אַ סקאַרעקראָוו צו זאַמלען געלט!
  מעדוועדעוו געפרעגט אין צעמישונג:
  - יא ? וואָס אויב עס איז קיין גאָט?
  פּראָכאָראָוו האָט געשמייכלט און געענטפערט:
  ― װאָסער גאָט? זיי פאָרשטעלן עס דיפערענטלי!
  ראָמאַן אַבראַמאָוויטש האָט געזאָגט:
  - אפֿשר מאַכן אַ נייַע אמונה! ווער סע רייך איז ליב געהאט דורך גאָט! ווער עס איז דער רייכסטער איז דאס מערסטע ליב געהאט ביי דעם אייבערשטן!
  מעדוועדעוו האָט זיך געכאַפּט:
  - לאַדזשיקאַל! אבער וואָס וועט די מענטשן זאָגן?
  ראָמאַן אַבראַמאָוויטש האָט געטשעפּעט:
  ― מע קאָן זיך אױסלערנען!
  מעדוועדעוו האָט געגערגלט:
  - איך האָפֿן מיר בלייַבן פריינט!
  דערנאָך האָט ער אַרויסגעלאָזט דעם זאַל...
  א קאַליידאַסקאָופּ פון געשעענישן האט געצויגן צו שטורעם אין דער וועלט. וויטאַל קליצטשקאָ האָט זיך אויך אומגעקערט צו די רינג און געקעמפט אין דער סטאַדיאָן אין קייוו. ער האָט געקעמפט מיט מיכאל טיסאָן. צװײ אַלטע מענער, זײער באַרימטע און פּאָפּולערע. נו , ז ײ האב ן געקליב ן א ס ך געלט . מיכאל טיסאָן, פון קורס, מסכים צו דעם קאַמף, זינט ער איז געווען כּמעט אַ בעטלער.
  אפילו אויב וויטאַל קליצטשקאָ, וואָס איז געווען יינגער און, דער עיקר, אין אַ פיל בעסער פאָרעם, ממש שלאָגן אים. וולאדימיר קליצטשקאָ האט געזאגט אַז ער נאָך וויל צו געווינען דעם טיטל פון אַבסאָלוט וועלט מייַסטער און קעמפן מיט וסיק. נאָך וואָס ער וועט ברעכן אַלע רעקאָרדס, ווערן דער אָולדאַסט אַבסאָלוט וועלט מייַסטער ... און ער קענען רויק אַראָפּ. וואָס אַנדערש זאָל ער שלאָגן? דזשאָו לוי איז שוין געשלאגן געווארן, און פאָרמאַן איז שוין געשלאגן געווארן, און ער האט וואַן די וועלט שווער וואָג טיטל פיר מאָל .
  װיטאַלי קליצטשקאָ האָט געמאַכט אַ סך געלט פֿון דעם קאַמף, צוגעגעבן צו זײַן שאַצקאַמער און רום, און געהאַט אַ לעפיערעך גרינגן קאַמף.
  זעלענסקי האָט באַלוינט וויטאַלי קליצטשקאָ מיט דער גאָלדענער אָרדער פֿון איליאַ מוראָמעץ. און דאָס האָט אים פֿאַרדינט נאָך סימפּאַטיע.
  אין דער וועלט פון פּאָליטיק, באָקסערס האָבן ווערן פאָלקס אין אַלגעמיין. פלויד Maweiser איז געווארן א קאנדידאט פאר אמעריקאנער פרעזידענט. פאָרמאַל פרייַ. און מיט אַ לייַטיש ראַנג. און וואָס וועגן אַ ביליאַנער, און אַן אַנביטאַן באַקסער, און אַ שוואַרץ מענטש. פארוואס נישט אַ קאַנטענדער?
  פלויד מאווייסער האט געשטיצט פרעזידענט זעלענסקי אין די וואלן און צוגעזאגט פריינדשאפט.
  ווייניק פלויד געוואלט אַ רימאַטש מיט Paquio , און זיי אויפשטיין אַ פּלאַץ פון געלט פֿאַר עס.
  מעדוועדעוו האט קלאר פארלוירן ערד. כּדי צו שאַפֿן אַ ביסל שאָק־ווערט, האָט ער באַשטימט אַנאַטאָלי קאַשפּיראָווסקי אַלס געזונטהייט מיניסטער מיט דעם ראַנג פון דעפּוטאַט פרעמיער מיניסטער. וואָס, פון קורס, איז אַ שטאַרק מאַך, אָבער נישט גענוג. אַגבֿ, אַנאַטאָלי קאַשפּיראָווסקי איז געוואָרן דער עלטסטער מיניסטער און וויצע־פּרעמיער אין דער גאַנצער געשיכטע פֿון רוסלאַנד. יאָ, אַ רעקאָרד האָלדער! דמיטרי מעדוועדעוו האָט אויך באַלוינט די מלכּה פון ענגלאנד מיט דעם אָרדער פון סעינט אנדריי דער ערשטער-גערופן, און אַפֿילו דערלאנגט דעם העלד שטערן צו שאָיגו. און ער האָט צוגענומען גאָרבאַטשעוו פֿון זײַן העכסטן סדר. וואָס, אין אַלגעמיין, איז נישט אַזוי שיין.
  און ער האָט אױך גענומען און האָט אױפֿגעבראַכט בריה צו דעם ראַנג פֿון מרשל. אפֿשר צו צוציען
  צו זייער זייט פון די סטאַליניסטן. און באָריס נעמצאָוו איז געווען פּאָסטהומאָוסלי אַוואָרדיד דעם סדר פֿאַר סערוויסעס צו די פאַדערלאַנד, ערשטער גראַד. װײטע ר הא ט ע ר דור ך זײ ן דעקרע ט גענומע ן װאלגאגרא ד קײ ן סטאלינגראד . אויך פלירטירט מיט די סטאַליניסטן . אָבער אויך מיט ליבעראַלן. נאָוואָדוואָרסקוי האָט פּאָסטהומאָוסלי באַלוינט דעם טיטל העלד פון רוסלאַנד און... סטאַלין!
  נאָכדעם האָט מעדוועדעוו אויך באַלוינט דעם אָרדער פון הייליקן אנדריי דער ערשטער-גערופן צו יורי גאַגאַרין. און לעאָניד יליאַ ברעזשנעוו האָט ער צוריקגעשטעלט דעם נצחון אָרדער. אומגעריכט, מעדוועדעוו דערלאנגט די גאָלד שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד צו גערי קאַספּאַראָוו.
  אויך פלירטעווען מיט ליבעראלן. און מיט די קאָמוניסטן. ביידע דיין און אונדזער.
  מעדוועדעוו האָט אויך דערלאנגט דעם אָרדער פון סעינט אנדריי דער ערשטער-גערופן צו פּאָפּע פראַנסיס דער ערשטער.
  אויך זייער ברייטהאַרציק מתנות פון די "גרויס הערשער"! דערצו האָט מעדוועדעוו אומגעריכט ווידער אַראָפּגענידערט די פּענסיע-עלטער סײַ פֿאַר מענער סײַ פֿרויען צו פֿינף און פֿופֿציק. וואָס איז געווען אַ געפיל. און ווידער ער געוואקסן פּענשאַנז.
  וואס קען מען טון ערב די וואלן?
  אין דערצו, דער אַקטינג פּרעזידענט באַלוינט וולאדימיר זשירינאָווסקי די ראַנג פון לוטענאַנט אַלגעמיינע. ווי, פֿאַר געטרייַ דינסט, באַקומען עס פון די בעל ס אַקסל. און זײַן זון יגאָר לעבעדעוו איז אומגעריכט באַשטימט געוואָרן אַלס אויסערן-מיניסטער, אָנשטאָט דעם אַלטן און נישט ליב געהאַט לאַווראָוו אין מערב.
  מעדוועדעוו אויך געפֿינט דעמושקין די שטעלע פון הויפּט פון דער מיניסטעריום פון אינערלעכער אַפפאַירס, אָבער די אַטאָראַטייטיוו נאציאנאליסט אפגעזאגט. פֿון די נײַע באַשטעלונגען איז דער באַשטעלונג פֿון קסעניע סאָבטשאַק אַלס קולטור־מיניסטער, געוואָרן אַ סענסאַציע. זי, דערזעענדיק, אַז איר ראַנג איז געווען זייער קליין, האָט מסכים געווען. אָבער זי האָט אויך פארלאנגט דעם פּאָסטן פון דעפּיוטי פרעמיער מיניסטער. מעדוועדעוו האָט מסכים געווען צו דעם.
  יאוולינסקי האט זיך אויך באטייליקט אין די וואלן, אבער געווארן אינגאנצן קראנק און זיך צוריקגעצויגן צוליב געזונטהייט סיבות.
  דער אַקטינג פּרעזידענט אויך אַוואָרדיד אים די שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד.
  מיכאַיל קאַסיאַנאָוו באקומען די סדר פֿאַר סערוויסעס צו די פאַדערלאַנד, ערשטער קלאַס, און די שטעלע פון אַנערערי עקאָנאָמיש אַדווייזער. פארוואס האט ער זיך צוריקגעצויגן לטובת מעדוועדעוו. אבער דאָס איז אַ זייער קליין בראָכצאָל פון אַ פּראָצענט.
  סערגעי קאָוואַלעוו איז געווען געפֿינט דעם מיניסטער פון ספּאָרט, אָבער עס געווען צו אים נישט גענוג.
  א קאנפליקט איז אויפגעקומען מיטן פארזיצער פונעם קאנסטיטוציעלן געריכט. זורקין איז ענדליך אװעק. אבער וועמען זאל איך געבן אזא פאסט? בעסער פֿאַר אַ פרוי! און זיי געפֿינט עס צו אַלאַ פּוגאַטשעוואַ.
  אבער די באַרימט זינגער האט אפגעזאגט, סיטינג אַז עס איז נישט פֿאַר איר. מעדוועדעוו דאך דערלאנגט איר מיט די שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד. כאָטש אַלאַ אפגעזאגט צו שפּילן אין זיין טויווע.
  ווער וועט אבער זיין דער פארזיצער פונעם קאנסטיטוציעלן געריכט? די שטעלע איז סטאַק. שאָיגו האָט אויך אפגעזאגט - נישט זיין פּראָפיל!
  אומגעריכט האט דימא בילאן מסכים געווען. כאָטש דאָך עס איז נישט אַ פאַקט אַז דאָס איז זיין פּראָפיל! און דאָך, זיין אַ זינגער איז מער נוץ און פיל מער שפּאַס ווי דער טשערמאַן פון אַ קאָנסטיטוטיאָנאַל הויף.
  מעדוועדעוו, אין קיין פאַל, געשווינד לאַטשט אויף דעם און אַוואָרדיד דעם שטערן צו די העלד פון רוסלאַנד.
  דימאַ בילאַן האָט אָבער געזאָגט, אַז דאָס איז נאָר אַ וויץ. אָבער, צו אַלגעמיין האַסקאָמע, ליודמילאַ פּוטינאַ איז געווען באשטימט טשערמאַן פון די קאָנסטיטוטיאָנאַל הויף. דאָס איז געווען אַ שטאַרקע באַוועגונג, צוליב פּוטין'ס פּאָפּולאַריטעט אין רוסלאַנד, אָבער עס איז שוין געווען עפּעס פֿאַרשפּעטיקט, און דאָס האָט נישט געקענט ראַטעווען מעדוועדעוו.
  כאָטש טיטאַניק השתדלות זענען געמאכט. אָבער די פּרייזן זענען געשטיגן, דער רובל וועקסל קורס איז געפאלן, די טאַליבאַן זענען שטייַגן אין טאַדזשיקיסטאַן, און עס איז גאָרנישט צו איבערצייגן וויילער.
  אין די לעצטע מאָמענט, געננאַדי זיוגאַנאָוו איז געווען באַשטימט צו דער ערשטער דעפּיוטי פּריים מיניסטער אין באַשולדיקונג פון די געזעלשאַפטלעך בלאָק. אבער דאס איז שוין א קעפל פאר די מתים.
  און זיוגאַנאָוו אַליין האָט שוין גאָר פֿאַרלוירן זײַן וואַלן.
  דעגטיארעוו איז ערעוו פון די שטימען באשטימט געווארן אלס פראקוראר גענעראל. אויך א פרעזידענט קאנדידאט פון דער ליבעראלער דעמאקראטישער פארטיי.
  מעדוועדעוו האָט זיך באַוועגט און געזוכט נײַע וועגן. איינער פון די ספּעקטאַקיאַלער וואַלן מאָוועס איז געווען די פּרעזענטירונג פון אַ ספּעציעל גאָלד מעדאַל געהייסן נאָך זשוקאָוו צו אַלע וועטעראַנס פון די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה. און אַ מיליאָן רוסיש רובל צו שטיוול. אבער עס זענען זייער ווייניק וועטעראַנס פון די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה לינקס.
  מעדוועדעוו האָט אויך אַוואָרדיד טערעשקאָוואַ דעם אָרדער פון הייליקער אנדריי דער ערשטער-גערופן. כאָטש עס איז אַ געלעגנהייט, וואָס ניט באַלוינונג עס? אַזוי אַנאַטאָלי קאַרפּאָוו קענען זיין געגעבן אַ העלד פון רוסלאַנד. ער איז אַ גרויסער שאָך שפּילער! און אַלעכינע, און באָטוויניק, און טאַל און ספּאַסקי, טיגראַן - וועלן נאָכמאַכן אָפּגעבן פּרעמיעס - גאָר נישט שלעכט!
  העלד פון רוסלאַנד שטערן - דאָס איז קיל!
  עס איז פייַן צו געבן אַוואַרדס און געבן מעדאַלז. און אויב מיר אויך פאַרלייגן אַ סדר געהייסן נאָך פּוטין. עס זענען פיר לעוועלס: פערט - בראָנדז, דריט - זילבער, רגע - גאָלד, ערשטער - גאָלד מיט דיימאַנדז!
  דאָס איז וואָס מעדוועדעוו איז אַ ינווענטאָר.
  אָבער, דאָס איז אויך נישט גענוג. זעלענסקי שטעל ט אוי ך נײ ע באפעלן . סדר, למשל, פון טאַראַס שעווטשענקאָ. אָדער טאַראַס בולבאַ! אָדער גאָגאָל! פארוואס וויסט צייט אויף קלייניקייטן? און דער סדר געהייסן נאָך קאָזשעדוב! דא ס אי ז א שטארקע ר באװעגונ ג פו ן זעלענסקי , צ ו באפעל ן ד י לינק ע כוחות . אין אַלגעמיין, פֿאַרשטייט זיך, איז זעלענסקי נישט קיין קאָמוניסט, און אַפֿילו נישט קיין לינקער. אַזוי ער קען האָבן פּראָבלעמס. אבער די קאמוניסטן אין רוסלאנד האבן נישט געהאט קיין פירער.
  און אויך אַנדריי נאַוואַלני? עפע ס הא ט מע ן אי ם פארגעםן . ביסטו טאקע נישט געלאפן פאר פרעזידענט? אָבער אַנדרעי נאַוואַלני האָט לאַנג געארבעט אין זעלענסקיס קאָלעקטיוו און האָט שוין אַ סך געטאָן אין דעם קאַמף קעגן קאָרופּציע אין אוקראַיִנע.
  אַזוי קיינער איז נאָך נישט געשטארבן! און דער פּראָצעס פון צונויפגיסן די צוויי ברידערלעך פעלקער און די אַלגעמיינע וואַלן פון די פירער פון די פאָלק איז אונטער די וועג.
  אַנדריי נאַוואַלני וועט אויך וואַשן זעלענסקי... ווי געוויינלעך איז ער אין פייער.
  און ער האנדלט זיך ענערגעטיש מיט א פרענזידיגע ינטענסיטי.
  און אין דער זעלביקער צייַט זייער סאַטאַל, אַזוי ווי נישט צו יבערשרעקן וואָטערס. בכלל נישט טראמפ'ס סטייל.
  און נײַע צײַטן קומען אויף דער וועלט - זיכערער און רויִקער. אין סאודי אראביע הייבט זיך אן דעמאקראטישע און סעקולערע רעפארמען, און אין אלגעמיין שוואכט זיך די רעליגיעזע עקסטרעמיזם. טאַקע, פילע קענען לייענען די קאַנטראַדיקשאַנז צווישן די קאָראַן און וויסנשאַפֿט אויף די אינטערנעט און ווונדער: וואָס טאָן זיי טאָן דאָס? וואָס זענען די גראָונדס פֿאַר קאַנסידערינג די קאָראַן און די ביבל צו זיין די וואָרט פון גאָט?
  ווען מען הייבט אן טראכטן און פרעגן פראגעס, זענען זיי שוין נישט אזוי שנעל. אין פאַקט, וואָס טוט די יאָרהונדערט אויפשטיין? מער ווי מורא פון טויט! און אַזוי ווייניק מענטשן האָבן מורא צו שטאַרבן ביז זיי ווערן קראַנק!
  ערב די וואלן האט מעדוועדעוו אויפגעהויבן באצאלן פאר קראנקהייטן און בענעפיטן פאר פארכאפטע מענטשן. די פּראָדוקציע פון טאַנגקס איז אויך געוואקסן ...
  מעדוועדעוו, כּדי זיך צו באַווייזן ווי אַ פּאַטריאָט, האָט באַדייטנדיק אויפגעהויבן דעם רף אויף מיליטערישע הוצאות. דער בער טאַנק, דער שווערסטער פון די מאָנסטערס, מיט אַ וואָג פון מער ווי הונדערט טאָנס און מיט אַ יאָדער רעאַקטאָר אַנשטאָט פון אַ מאָטאָר, איז געווען שטעלן אין מאַסע פּראָדוקציע.
  דער בער פּרויעקט איז דעוועלאָפּעד אונטער פּוטין, אויף זיין פּערזענלעך אָרדערס. דער געדאַנק איז געווען צו שאַפֿן אַ פאַרזעעניש טאַנק צו אָנשרעקן. דער פאָרמיטל האָט זיך אַרויסגעוויזן צו זיין זייער שווער און טייער, מיט מאַלטי-שיכטע פאנצער און צוויי ראַקעט לאנצערס אין דינסט.
  די אייגנארטיקייט פון די מאַשין איז געווען זייַן גיכקייַט פון מער ווי דערט קילאָמעטערס פּער שעה, מיט אַ וואָג פון הונדערט און פופציק טאָנס, און אַ קאָלאָסאַל מאַכט רעזערוו דאַנק צו די יאָדער רעאַקטאָר.
  אמת , אי ן דע ר לויפ ן אי ז פארגעקומע ן א ן אנדע ר אומגליקלעכע ר אינצידענט - ד י רויפע ר הא ט געפלאסן . און ווידער, דער רושם איז געווען קאַליע. מען האָט ממש אויסגעלאַכט מעדוועדעוו.
  און דעמאָלט אן אנדער עפּיזאָד געטראפן מיט די אַקטינג פּרעזידענט - איר קענען נישט ימאַדזשאַן עס מיט ציל. ווען מעדוועדעוו האָט געפּרוּווט אַראָפּוואַרפן אַ בוים פאַר די האָלצער, איז עס געפאַלן גלײַך אויפן יום-טובדיקן טיש מיט עסן. אַזוי דער שלימאַזלדיק ינטערים הויפּט פון רוסלאַנד האט ווידער שאַנד זיך.
  יאָ, מעדוועדעוו איז טאַקע געווען אַ שלימזל. אַזאַ מאַזל איז קאַפּריזיק: עס באַלוינונג איינער, באליידיקטער אנדערן. איז ניקאַלאַס דער צווייטער טאַקע אַזוי שלעכט, פֿאַר בייַשפּיל, אָבער ער איז טאַקע באליידיקטער דורך העכער כוחות. אַזוי מעדוועדעוו, אין אַלגעמיין, אַ קלוג מענטש, ממש איז אַוועק פון אַלץ.
  פרואוו ן עפע ס צ ו טאן , זײנע ן געלאפ ן אי ן װידערשטאנ ד או ן עקשנות .
  מעדוועדעוו האט זיך ווי געציטערט אין א ספא. און דאן זענען אויפגעקומען אנדערע פראבלעמען. דער אקטיווטער פרעמיער מיניסטער איז אויך געווען פארמישט אין א קאָרופּציע סקאנדאל.
  און דאָ, פון קורס, עס קען נישט פּאַסירן אָן אַנדרעי נאַוואַלני. דער באָכער וועט שטענדיק פּאַסיק!
  איך האָב באַקומען אַזאַ דעוואַסטייטינג ינקרימאַנייטינג זאָגן אויף מעדוועדעוו און זיין אַנטעראַזש - דער סקאַנדאַל איז געווען אַמייזינג. בקיצור, סײַ נאַוואַלני, סײַ די, װאָס זײַנען געפֿאַלן אונטער זײַן צעטרעטנדיקן קלאַפּ, זײַנען געװאָרן באַרימט.
  און מעדוועדעוו האָט געמוזט מאַכן תירוצים און אָפּווישן דאָס שפּײַ. און אַלץ איז אויסגעגאסן אויף אים. נישט וואלן, נאר גרויל.
  אוי ף װא ם טא ג אי ז מעדװעד ע אנגעקומע ן אונטע ר װאך . עס איז געווען קלאָר אַז ער איז פאַרומערט און נישט זיכער. מיינע הענט האבן געציטערט ווען איך האב גענומען דעם שטים צעטל. מיט זיין לעצטן פארארדענונג האט דער אקטיווער פרעזידענט טריפלירט די געצאָלט פון מיליטער און פאליציי. און פינף מאל די פּענסיע!
  אַנאַסטאַסיאַ אָרלאָוואַ, אָבער, וויטלי פּאָוקט שפּאַס מיט די קאַנדידאַט פֿאַר די ראָלע פון דיקטאַטאָר:
  - עס איז שווער צו זיצן אויף בייאַנאַץ! אט לייגט ער א געלט קישן!
  דערנאָך האָט דאָס טערמינאַטאָר מיידל גענומען און עס געוויזן מיט די נאַקעט פֿעסן.
  אַנאַסטאַסיאַ, פון קורס, איז אַ מיידל וואָס וועט נישט שטעלן איר ווערטער אין איר קעשענע. וויציק, שטאַרק, קיל, קעריזמאַטיק .
  און אַזוי פילע גייז געפאלן אין ליבע מיט איר. דערצו, אַנאַסטאַסיאַ איז אַ זייער טעמפּעראַמענטאַל בלאָנדע, און טוט נישט גיין צו בעט אָן טשוזינג אַ נייַע מענטש פֿאַר די נאַכט. פון קורס, זי טשוזיז מער שיין, אַטלעטיק, מאַסקיאַלער מענטשן, מאל אפילו זייער יונג. אבער באשטימט אַנדערש. משמעות צו ריטשאַרדזש מיט ענערגיע. און קיינער האלט דעם גוואַלדיק וואָריער פֿאַר אַ זונה.
  אויף די פאַרקערט, פֿאַר אַזאַ אַ שטאַרק און מאַסקיאַלער פרוי, עס מיינט זייער קיל.
  אַנאַסטאַסיאַ האָט אויך געשטימט, גענומען די שטימצעטל מיט די נאַקעט פינגער פון איר גראַציעז פֿיס, און דאָס איז אַ גאַנץ ראָלל, ווו עס איז שווער צו געפֿינען אַ פאַמיליע, און שטעלן עס פֿאַר זיך אָן ומנייטיק פאָרורטל. נו, עס איז קלאָר פֿאַר וועמען!
  נאָך וואָס זי האָט געוויזן איר גרויס פיגור מיט די נאַקעט טאָעס!
  וולאדימיר זעלענסקי איז געקומען שטימען אויפן וועלאָסיפּעד. ער איז געשפרונגען און געשויפעט. ווי שטענדיק, ער איז קאַמבאַטיוו און טעמפּעראַמענטאַל. דער אמתער נאַפּאָלעאָן באָנאַפּאַרטע.
  און פֿאַרשטייט זיך, האָב איך, ווי דערוואַרט, שנעל געשטימט.
  וולאדימיר קליצטשקא האט זיך קיינמאל נישט צוריקגעצויגן פון די וואלן. או ן ע ר הא ט אוי ך געשטימ ט פא ר זי ך או ן הא ט געשאק ט מי ט דע ר פויסט , אוי ף מעדװעדעװ .
  אין די לעצטע מאָמענט, ניקאָלאַי וואַלועוו באקומען די שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד פון מעדוועדעוו און די שטעלע פון מיניסטער אינערלעכער אַפפאַירס. איך קוים געראטן צו פילם עס. כאטש ער האט אפגעזאגט צו זאגן פאר וועמען ער האט געשטימט.
  פילע מענטשן וואָוטאַד דאָ: אַלאַ פּוגאַטשעוואַ און סוראַיקין ...
  זשירינאװסקי האט, פארשטײט זיך, נישט געקאנט אפלאזן א צײכן. ער האָט עס גענומען און צערײַסן דעם פּאָרטרעט פֿון וולאַדימיר זעלענסקי גלײַך בײַם פּאָל־סטאַנציע און צוגעזאגט, אַז ער וועט אים זיכער דערשיסן ווען ער וועט קומען צו דער מאַכט.
  דימאַ בילאַן האָט געזונגען בעת דער אָפּשטימונג:
  - אַלץ איז אוממעגלעך, איך וויסן פֿאַר זיכער! בילאַן וועט זיין עלעקטעד, ער איז אַ ריטער ומבאַפלעקט!
  דערנאָך האָבן זיך באַוויזן אַנדערע שטערן.
  גארי קאספאראוו האט געזאגט אז די מאכט ענדערט זיך, און אז מעדוועדעוו וועט אוועקגיין און מיט אים וועט זיך ענדליך ענדיגן די פוטין תקופה.
  גלייכצייטיק האָט דער געוועזענער וועלט-מײַסטער געזאָגט, אַז ער איז נישט קעגן ווידערצונעמען זײַן שאָך-קאַריערע. און ברעכן שטייניץ'ס עלטער רעקארד . און אַז רוסלאַנד וועט באַלד באַקומען אַ ווערטן און דעמאָקראַטישן פירער, און די תקופה פון די צאַרן וועט ענדלעך ווערן אַ זאַך פון דער פאַרגאַנגענהייט.
  און אַז גערי קאַספּעראָוו האָט אויסגעטראַכט זײַן אייגענעם שאָך, וואָס וועט באַלד באַקומען פּאָפּולאַריטעט איבער דער וועלט.
  און דעמאַנסטרייטיד אַ הונדערט-צעל ברעט. נײע פיגורן זײנען דערין באװיזן. צוויי זשעסטערלעך יעדער: לעבן דעם מלך און מלכּה. דערצו, דער נאַר גייט ווי אַ מלכּה, אָבער שלאָגן אויסשליסלעך ווי אַ ריטער. און צוויי אַרטשערס אויף די ברעג אַנשטאָט פון פּאָונז. אַרטשערס מאַך ווי פּאָונז, אָבער זיי דרייען דייאַגאַנאַלי אַריבער צוויי גאַנץ סקווערז. אמת, ווייַל זיי זענען אויף די ברעג פון די ברעט, זייער ווערט איז אַ ביסל רידוסט. אבער זיי קענען אויך ווענדן אין קיין פאָרעם.
  גארי קאספאראָווס שאך האט בלי ספק געצויגן די אויפמערקזאמקייט פון מענטשן און פובליציסטן.
  נאוואלני האט צוגעזאגט, אז קאספאראוו וועט באשטימט ווערן א מיניסטער.
  אַנאַטאָלי קאַרפּאָוו האָט אויך געשטימט. אבער ער איז שוין אַן אַלט געוועזענער מייַסטער, אַזוי ער צוגעזאגט בלויז צו רעקאָמענדירן. און ער האט געזאגט אַז, רובֿ מסתּמא, גרויס ענדערונגען קומען. און וואָס וועט זיין בעסער מאָרגן ווי נעכטן!
  שוין אויף וואַלן טאָג, מעדוועדעוו מודיע אַז די געדויער פון די מינימום וואַקאַציע אין רוסלאַנד איז ינקריסינג צו דרייַסיק אַרבעט טעג, און אַז אַלע פרויען וואָס האָבן געבורט צו צען אָדער מער קינדער וועלן באַקומען אַ באַלוינונג פון אים: דער שטערן פון די העלד פון די רוסישע. פעדעריישאַן.
  אַ נײַער פּאָפּוליסטישער מאַך, און איך מוז זאָגן גאַנץ שטאַרק. אבער עס איז צו שפּעט. ספּעציעל אויף וואַלן טאָג, עס איז קלאָר אַז דאָס איז נאָר אַרבעט פֿאַר דעם ציבור.
  מעדוועדעוו האט קלאר פארלוירן ערד... זיין שטענדיקער מאכט איז געווען זייער מיד פון אלץ.
  די מענטשן האָבן געוואָלט אַרויסשפּרונגען פֿון פּוטין, און דער דאָרשט פֿאַר ענדערונג איז געווען רייפּ. פּלוס, מעדוועדעוו ס קלאָר ווי דער טאָג ינאַביליטי צו זיין אַ שטאַרק פּערזענלעכקייט איז געווען קלאָר ווי דער טאָג.
  זעלענסקי , געקריג ן נקודות , או ן געהאנדל ט א ן אומנייטיק ע פאפוליזם ׳ או ן צוזאגן , הא ט זי ך זי ך פאראויסגעפיר ט פאראויס .
  די פּאָללס ביי די אַרויסגאַנג האט געזאגט אַז ער איז געווען דער קלאָר באַליבט. אָבער צי מעדוועדעוו וועט דערגרייכן דעם צווייטן רונדע איז נאָך אַ קשיא! פֿאַר איצט, וולאדימיר קליצטשקאָ און סערגיי קאָוואַלעוו, ווי געזונט ווי גרודינין , קען אַרויסרופן אים פֿאַר דעם אָרט.
  זיוגאַנאָוו האָט געשטימט לעצטן. דע ר אלטער , קראנקע , געװעזענע ר פארזיצע ר פו ן דע ר קאמוניסטישע ר פארט ײ פו ן דע ר רוסישע ר פעדעראציע , הא ט זי ך אריבערגעכאפ ט דע ם נאמע ן גרודי ן או ן זיפצן . יאָ, עס איז נישט אַן גרינג מאַסע צו ווערן דער ערשטער דעפּוטאַט פרעמיער מיניסטער פון רוסלאַנד אין כּמעט אַכציק יאָר. ער דאַרף עס?
  און זיוגאַנאָװ האָט, אַ שװער אָטעם, געקראָכן:
  מיר וועלן ווידער גיין אין שלאַכט
  פֿאַר דער מאַכט פֿון די סאָוועטן...
  און ווי איינער מיר וועלן שטאַרבן -
  אין דעם קאַמף פֿאַר אים!
  אוּן עֶר אִיז אַרוֹיס גִיגַאנְגֶען פוּן דֶער קַיין. ניין, ער וועט באַלד רעזיגנירן.
  ד י צײט ן הא ט זי ך דערנענטערט , או ן ד י ערשט ע דאטע ן װעג ן ד י פרעזידענטלעכ ע װאל ן האב ן זי ך גענומע ן אנקומע ן . רוסלאַנד איז געווען אויף דער גרענעץ פון ריזיק ענדערונגען. אין ווײַסרוסלאַנד זײַנען אויך פֿאָרגעקומען מיטינגן און פֿאָדערונגען וועגן אַ בונד מיט רוסלאַנד. אַלץ איז געווארן מער און מער ופגעקאָכט און יקסייטינג.
  די אָנטייל אין די רוסישע פּרעזאַדענטשאַל ילעקשאַנז ריטשט אַ רעקאָרד הויך אין דער געשיכטע פון אַלטערנאַטיווע ילעקשאַנז, כּמעט ניינציק פּראָצענט.
  און מען האָט נאָר געמאָלדן, אַז מען האָט געעפֿנט די שטים־קעסטל, און מען האָט אָנגעהויבן ציילן שטימען פֿון ווײַטן מיזרח.
  . קאפיטל נומער 3 .
  די רעזולטאַטן פון דער ערשטער קייַלעכיק אנגעהויבן צו לויפן פון די ווייַט מזרח. ווי אַלע מיינונגס-פּאָללס האָבן געזאָגט, איז זלענסקי געווען זיכער אין די פירן. מעדוועדעוו איז נאָך נישט געווען אַ צווייטער. גראָדינין און וולאדימיר קליצטשקאָ געקעמפט פֿאַר צווייט פּלאַץ . אויף דער רשימה זענען געווען נאך ארום צוויי הונדערט קאנדידאטן, האבן זיי צעשפרייט זייערע שטימען. זעלענסקי האָט אָבער געוואוינט אין סיביר כּמעט פֿופֿציק פּראָצענט און קען זיך אַפֿילו רעכענען אויף דער נצחון אינעם ערשטן רומז.
  מעדוועדעוו האט געזאגט אין זיין הערצער:
  - מיר געוואלט די בעסטער, אָבער וואָוטאַד פֿאַר שפּאַס!
  זעלענסקי איז געווען לאַקאַניק:
  - דער אמת האט געווינען!
  ד י װאל־דאטא ן האב ן זי ך שטענדי ק געענדערט , אבע ר זעלענסקי ס ערשט ע פלא ץ אי ז מי ט א גרויס ן גרענעץ , געבליב ן אומגעענדערט . אַן אַנדער זאַך איז, אַז גרודינין און קליצק האָבן זיך אַ ביסל צעהאַקן. און מעדוועדעוו האָט אָנגעהויבן קומען צום צווייטן אָרט, כאָטש מיט מער ווי אַ דרײַפֿאַליקן ריס פֿונעם פירער. דער אַקטיאָר פּרעזידענט האָט באַקומען דאָס מערסטע אין טשעטשניע, אין דער אַרמיי, אין אַ פאַר-פּראָצעס פאַרהאַלטונג צענטער. נו עס איז קלאָר. ספּעציעל אין אַ פאַר-פּראָצעס פאַרהאַלטונג צענטער. עס איז מער שווער צו מאָניטאָר די שטימען ציילן דאָרט.
  מעדוועדעוו, אָבער, באפרייט פילע אַרעסטאַנטן און די פאַרגרעסערן איז געווען ניט אַזוי באַטייטיק ווי ער האָט דערוואַרט.
  אבע ר מי ט גרוים ע שװעריקײט ן האב ן מי ר געלונגע ן צ ו גײ ן צ ו דע ר צװײטע ר רונדע . כאָטש זעלענסקי האָט גענומען כּמעט פערציק פּראָצענט אין סך־הכּל, האָט מעדוועדעוו קוים געקליבן דרײַצן. דערצו, מיט ברייבערי פון וואָטערס און ווייאַליישאַנז. יאָ, דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש איז געווען גאַנץ שוואַך. דער דריטער איז געווען וולאדימיר קליצטשקאָ. וואָס אַ קליין געפיל, די פערט איז גרודינין . דימאַ בילאַן אויך אומגעריכט געקומען פינפט. סערגיי קאָוואַלעוו איז געווען זעקסט, כאָטש זיין ראַנג איז געווען הויך. זשירינאָווסקי האָט דאָס מאָל אפילו נישט געטראָפן אין די שפּיץ צען. אמת, מעדוועדעוו מיד באַלוינט אים די ראַנג פון קאָלאָנעל אַלגעמיינע פֿאַר געטרייַ דינסט און שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד.
  אַזאַ טרייסט פּרייז פֿאַר דיין געטרייַ דינער. ווייַטער, דימאַ בילאַן באקומען די שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד און די סדר פֿאַר סערוויסעס צו די פאַדערלאַנד, ערשטער גראַד.
  אָבער דימאַ האָט געזאָגט אז ער וועט נאָך נישט שטיצן מעדוועדעוו. אָבער, די שטעלע וועגן זעלענסקי איז אויך ווייג. בלויז וולאדימיר קליצטשקאָ האָט אָפן גערופֿן שטימען אין טויווע פון זעלענסקייַאַ. דערצו, דעם באַקסער מודיע אַז ער וואָלט קעמפן אין מאָסקווע מיט די 2020 אָלימפּיק מייַסטער. און אַז דער עלטער חילוק שטערט אים נישט. אַז וולאדימיר איז שטארקער און מער מאָוטאַווייטאַד ווי אלץ.
  מעדוועדעוו, אָבער, אַוואָרדיד דעם העלד פון רוסלאַנד, ביידע וולאדימיר קליצטשקאָ און וויטאַל קליצטשקאָ. ווי, ער איז אַ שיין מענטש. איר ברידער האָבן געטאן אַ פּלאַץ פֿאַר באַקסינג, ספּעציעל וולאדימיר.
  וויטאַלי האט געזאגט אַז די מערסט עקלדיק זאַך וועגן די מאַידאַן איז אַז ווייַל פון אים ער האט נישט ברעכן האָלמעס 'רעקאָרד. אבער ער האט יעדער געלעגנהייט!
  און פּלוצלינג האָט וויטאַלי געוואָלט זיך טרעפֿן מיט גאַסיעוו אין קיִעוו. וואָס האָט געפֿירט אַ געוויסן גערודער. פארוואס נישט פּרובירן עס?
  סערגיי קאָוואַלעוו אויך געוואלט צו פאָרזעצן זיין קאַריערע, ריקאָלינג אַז האָפּפּינס , אַפֿילו אין אַ עלטער עלטער, דיפיטיד וועלט טשאַמפּיאָנס און יונאַפייד טיטלען. און אַז דערווייל פּלאַנירט ניט זעלעסקי און ניט מעדוועדעוו צו אַרבעטן אין דער רעגירונג. און ער וויל צו קעמפן.
  די גייז טאַקע האָבן גענוג מאָוטאַוויישאַן. פֿון די אַנדערע באַקסער האָט דימאַ ביוואָל אויסגעדריקט אַ פאַרלאַנג צו קעמפן קעגן קאָוואַלעוו.
  מעדוועדעוו האט פארהאנדלט מיט גרודין . ער האט אים צוגעזאגט בערג פון גאלד. גראָדינין האָט געוואָלט גאָרנישט ווייניקער ווי דעם פּאָסטן פון פּרעמיער. אומגעריכט , הא ט דע ר עלטערע ר זיגאנאװ ע געשטיצט , או ן הא ט געהײס ן גרודיני ן צ ו דע ר מאנשאפט , פו ן דע ר אקציעם־פרעזידענט . אבער דאן האבן זיך אויפגעשטאנען פראבלעמען און א שפאלטן אין די רייען פון די קאמוניסטן. וואָס ביידע קאַנדאַדייץ האָבן נישט ווי.
  אָבער סערגיי אודאלצאָוו האָט זיך אויסגערעדט אין טויווע פון זעלענקי . זיי זאגן אז צווישן צוויי רשעות דארפן מיר אויסקלייבן וועלכע מיר האבן נאך נישט געוואוסט!
  ניקאָלאַי וואַלועוו האט פארגעלייגט אַ בונד צווישן זעלענסקי און מעדוועדעוו: זעלענסקי פרעזידענט - מעדוועדעוו פּריים מיניסטער. וואָס די אָוליגאַרקס ליב געהאט! דערצו האָבן זיי דערמאָנט, אַז ס"איז דאָ אַן אומגעריכטע פונט פון פאַראייניקונג: אַז פאַרשידענע לענדער וועלן האָבן פרעמיער מיניסטערס און פּרעזידענטן פון זייערע אייגענע.
  און זינט זעלענסקי ווינס די פּרעזאַדענטשאַל וואַלן, דעמאָלט אַ פארשטייער פון רוסלאַנד זאָל ווערן פּריים מיניסטער. אָבער מעדוועדעוו איז נאָך אין דער צווייטער קייַלעכיק.
  זעלענסקי האט אבער געזאגט אז יא, דער פרעמיער מיניסטער וועט זיין פון רוסלאנד, אבער נישט מעדוועדעוו! װײ ל ד י רוס ן זענע ן מי ט זײ ן פארװאלטונג . און וואָס איז נויטיק איז איינער מער טויגעוודיק אין עקאָנאָמיק און מיט אַ מצליח דערפאַרונג, נישט אַ דורכפאַל ווי מעדוועדעוו!
  סאציאלע אנקעטע דאַטן האבן געוויזן אז די מערהייט פון די רוסן ווילן נישט זען מעדוועדעוו אלס פרעמיער מיניסטער. מער גענוי, כּמעט ניינציק פּראָצענט זענען קעגן אים.
  ראָגאָזין האָט זיך אומגעריכט צוריק אומגעקערט פֿון דער פּאָליטישער פֿאַרגעסונג און האָט זיך אָנגעהויבן באַטראַכטן ווי אַ מעגלעכער פּרעמיער. אויך, פילע רוסישע געוואלט צו זען אַנדרעי נאַוואַלני ווי זייער פּריים מיניסטער.
  אַזוי די ראָד פון געשיכטע איז ספּיננינג פאַסטער און פאַסטער.
  אין דער וועלט, פֿאַרשטייט זיך, האָט דער מערב געשטיצט זעלענסקי, כינע איז געבליבן נייטראַל. רוב לענדער זענען אויך פאר זעלענסקי, וועלכער איז געווען פאררעכנט אלס דעמאקראט און א מערבער. אָבער מעדוועדעוו איז געווען פּוטין ס שוטעף פֿאַר אַזוי לאַנג. זיי האָבן אַפֿילו גערעדט וועגן אַ טאַנדאַם פון צוויי פירער. און עס איז קלאָר, אַז מעדוועדעוו איז גאָר נישט אַזוי ווייַס און פּוכיק ווי ער וויל צו ויסקומען. עס זענען אויך ילעקשאַנז אין די USA. א פארמעסט צווישן א יונגע רעפובליקאנער און א יונגע דעמאקראטישע פרוי. און עס איז אַ פופציק-פופציק געלעגנהייַט. ענדערונגען זענען אויך מעגלעך אין טשיינאַ; פירער שי האט געזונט פּראָבלעמס. און עס מיינט צו זיין אַ געלעגנהייַט אַז ער וועט זיין סאַקסידאַד דורך אַ מער דעמאָקראַטיש פירער.
  אין אַלגעמיין, די כינעזיש אָליגאַרקי וויל מער פרייהייט און דעמאָקראַסי, אָבער די מענטשן טאָן ניט האָבן גענוג שפּאַס. וואָס מין פון ילעקשאַנז זענען זיי ווען זייער רעזולטאַט איז באקאנט אין שטייַגן?
  די מאָדע פֿאַר דיקטאַטאָרשיפּ אנגעהויבן צו פאַרשווינדן. אַלעמען געוואלט עפּעס מער ווי נאָר זיין קאָגס.
  זעלענסקי האט פערזענליכען נײע זאכען און ענדערונגען, און געלונגענע דערבײ. און אין רוסלאַנד דאָס איז געווען באמערקט דורכויס. מע ן הא ט ניש ט געװאל ט קײ ן טורמע , לאגערן , אדע ר אלגעמײנע ר שרעק .
  א דור האט זיך געביטן, און יעדער וויל טוישן. אפיל ו אי ן קובא , װא ו דע ר קאסטרא ר רעזשים , געהא ט פו ן דע ר פאלק , אי ז געװע ן שוידערלעך . אפילו אויב די מאַכט איז געווען אונטער אַ אַנדערש נאָמען. אין צפון קארעא איז אויך דא א דאָרשט צו טוישן. דערצו, קאָרעאַנס אָפט געזאגט: מאָנאַרכיע איז נישט פֿאַר קאָמוניזם! און אַז דער פעטער דיקטאַטאָר מוז גיין!
  דער פאַרלאַנג צו טוישן אַרום די וועלט איז געוואקסן, און זעלענסקי איז געווען אין דעם כוואַליע. און פּראָגרעסט הצלחה!
  און אין צפון קארעא איז געווען א פראטעסט דעמאנסטראציע. וואָס דער דיקטאַטאָרי רעזשים האָט געשאָסן מיט מאַשין געווער. וואָס איז געווארן אן אנדער גראדן פון די באַרבאַריזאַם ריינינג אויף די קאָנטינענט.
  טראמפ האט געזאגט אז די פאראייניגטע שטאטן קענען לייזן די פראבלעם פון דער דיקטאטור מיט געוואלד. און אַז אַ יאָדער באָמבע וועט נישט יבערשרעקן זיי. טראמפ האט ווייטער געזאגט אז אמעריקע פראבירט שוין אזעלכע וואפן אז קיין טערמאנוקלעארע קלאגעס וועלן נישט זיין געפערליך.
  אבער טראמפ'ס צייט איז אויסגעגאנגען. און אזוי איז ער דער עלטסטער פון די פרעזידענטן. דערצו, נאָך קאַרטער ס טויט, ער אפילו געווארן דער אָולדאַסט צווישן עקס-פּרעזידאַנץ. וואַו! און גליק ליב יוגנט! אויב טראַמפּ האט געהאט אַ יינגער פרוי ווי זיין קעגנער, עס איז אַנלייקלי ער וואָלט האָבן דיפיטיד איר בייַ אַלע!
  משמעות די געזעץ פון קאַרמאַ זאגט: גוט גליק צו די יונג! אפילו אויב ראָנאַלד רעאַגאַן איז געווען אַ ויסנעם צו די הערשן!
  און דער רעלאַטיוו יונגער גאָרבאַטשעוו האָט זיך אַרויסגעוויזן ווי אַ דורכפאַל. אפילו אויב איינער קען זאָגן אַז מיכאַיל סערגיעוויטש איז געווען פאַלש? דער ערשטער הערשער פון די וססר וואס גערעדט מענטש שפּראַך. און די מענטשן האָבן אים נישט פֿאַרשטאַנען! אָדער אפֿשר אפילו נישט די מענטשן, אָבער די עליט!
  אַי, אַזאַ מזל! ווי פיל גליק האט וולאדימיר וולאדימיראָוויטש פּוטין, און ווי פיל האט ער דערגרייכן?
  און אויב ניקאַלאַס דער צווייטער וואָלט געהאט אַ ביסל מער גליק - למשל, אויב אַדמיראַל מאַקאַראָוו איז געבליבן לעבעדיק, ווי גרויס און שטאַרק רוסלאַנד וואָלט געווען דעמאָלט. כינע וואלט געווארן געל רוסלאנד און די גאנצע וועלט וואלט זיך געבויגן!
  און אַזוי האָבן זיי גענומען קרימעאַ אַליין און זענען געצויגן אין קאַנפראַנטיישאַן מיט די גאנצע וועלט!
  און ניקאַלאַס וו, ווי אַ סאַטאַל דיפּלאָמאַט, געראטן צו פאַרהאַנדלען קאָנסטאַנטינאָפּלע און אזיע מיינער פון זיין אַלייז.
  נו, אקעי, איצט ווערט דער פענאמענאלער זעלענסקי אלץ מער אקטיוו. און די צווייטע וואַלן דערנענטערן זיך.
  עס איז מער און מער דזשוביליישאַן און אָפּטימיזם אין אוקריינא. מעדוועדעוו האָט געוויינטלעך פֿאָרגעלייגט אַ טעלעוויזיע דעבאַטע. כאָטש דאָס טוט נישט מאַכן פיל זינען. די שטעלע פון די אַקטינג פּרעזידענט פון רוסלאַנד איז נישט זייער שטאַרק. און עס איז גאָרנישט צו באַרימערייַ מיט. ניט אין עקאָנאָמיק, ניט אין פּאָליטיק און אין מלחמה. די סיטואַציע אין די קאַוקאַסוס איז אַפֿילו ערגער. און גאָרנישט קענען זיין געטאן. ניט קראַפט אדער דיפּלאָומאַסי געווינען. די באַציִונגען ווערן מער און מער פֿײַנדלעך מיט מעדוועדעווס אַנטעראַזש. קיינער דא נעמט שוין מער נישט ערנסט דעם צאר. כאָטש דער מלך איז נאָך אויף דעם שטול.
  אָוליגאַרקס, אין אַלגעמיין, זענען נישט קעגן זעלענסקי. בלויז די זיכערהייט פאָרסעס, אָדער גאַנץ עטלעכע פון זיי, זענען ומגליקלעך!
  געהיים האט מעדוועדעוו פארזאמלט א זיכערהייטס-ראט. דער שמועס האָט גערירט צי מען זאָל אָפּשטעלן די צווייטע רונדע. פֿאַר בייַשפּיל, זענען געווען קיין ווייאַליישאַנז? דאָך זיי זענען געווען! און איר קענען געפֿינען שולד מיט דעם און באָטל מאַכן די וואַלן רעזולטאַטן. פארוואס וואלט אזא זאך באשטעטיגט דורכ'ן העכסטן געריכט? דער געדאַנק געווען גאַנץ גלייַך.
  דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש מעדוועדעוו האָט זיך דערמאָנט, אַז אין איין מאָל אין מײַ 1999 האָט יעלצין דיסקוטירט אַ פּלאַן פֿאַר אַ מיליטערישער קאַפּ און צעשפּרייטונג פון דער סטעיט-דומא!
  און עס איז כּמעט געשען. אמת, אפילו דעמאלט איז נישט געווען קיין אחדות צווישן די זיכערהייטס-כוחות. עטלעכע האָבן געזאָגט אַז אַ ווייך אָפּציע איז בעסער: די העכסטע קאָורט אָפּוואַרפן די ימפּיטשמאַנט פּראָצעדור ווייַל פון די פעלן פון אַ געזעץ אויף די באַזייַטיקונג פון די רוסישע פּרעזידענט. און ביז דאס געזעץ ווערט אנגענומען, און דאס איז א קאנסטיטוציעלע געזעץ, דארפן פארזאמלט ווערן צוויי דריטל פון פארלאמענט און דריי פערטל פונעם פעדעראציע-ראט. און די כוחות פון דיומא וועלן פטור ווערן, און אויך דער נשיא.
  די זיכערהייט קרעפטן האבן דעמאלט טאקע צוגעזאגט צו ארבעטן מיט'ן סופרים קאורט און לייזן דעם פראבלעם בשלום. יעלצין האָט טאַקע נישט געוואָלט גיין אויף אַ מיליטערישער קאַפּ מיט צוויי פּראָצענט ראַנג און פינף האַרץ-אַטאַקעס. און די שטאַרקייט איז נישט די זעלבע, און די שטיצן איז נישט די זעלבע. דערצו, אין 1993, די מענטשן נאָך האָבן שטיצן פֿאַר דעם קורס. און אין 1999 זי איז געווען ניט מער דאָרט. און עס קען נישט פּאַסירן מיט אַזאַ רעזולטאַטן.
  אַזוי אויב די ימפּיטשמאַנט פּראָצעס וואָלט דורכגעגאנגען, עס וואָלט רובֿ מסתּמא האָבן געענדיקט אָן אַ שיסעריי.
  מעדוועדעוו האָט אַפּעלירט צום העכסטן געריכט צו אומוואַלידן די וואלן.
  אבער דאן האבן, פארשטײט זיך, די ריכטער אנגעהויבן זיך צו טענהן. אַז, זאָגן זיי, אַפילו אויב די וואלן ווערן בטל, וועט מען עס נאָך מוזן איבערחזרן. און מעדוועדעוו ס גיכער וועט נאָר ווערן ווייניקער. און מען וועט זיך אָנהויבן פּאָפּולערע אומרוען.
  דעריבער, זאָגן זיי, דמיטרי בעסער אָננעמען אַז זעלענסקי וועט ווערן דער פּרעזידענט פון רוסלאַנד. און פּרובירן צו געפֿינען דיין פּלאַץ.
  דערצו, פילע געזאגט אַז דעם בלאַזן וואָלט נישט זיין געראָטן אין אוקריינא. אבער עס מוזן האָבן געארבעט! און איר זאָל נישט מאַכן אַ טראַגעדיע פון אַ מאָלעהילל.
  מעדוועדעוו, נאָכן רעדן מיט ריכטער און זיכערהייטס-באַאַמטע, האָט געמאַכט אַ באַשלוס: נאָך אַלץ גיין צו די וואלן. און האַלטן די רגע קייַלעכיק. און אַז ס טאַקע ווי עס וועט אַרבעטן אויס. אפשר וועט דאך פאסירן א נס. אבער ניין? אַזוי זיי וועלן נישט שטעלן אים אין טורמע.
  די באַגעגעניש פון ביליאַנערז אויך אויסגעדריקט אַז זיי זענען נישט קעגן דעמאָקראַסי. און אַז זעלענסקי איז נישט קיין לינקער און פּאַסט זיי. און ווייטער, אז ענדליך וועלן אויפגעהויבן ווערן אלע מערב-סאנקציעס און רוסלאנד וועט ענדליך זיך אומקערן צו דער וועלט-קהילה.
  איצט איז נאָך בלויז איין זאַך צו טאָן: האַלטן אַ טעלעוויזיע דעבאַטע. זעלענסקי האָט מסכים געווען, אָבער בלויז אין לוזשניקי סטאַדיאָן. אַוודאי איז דאָס אָנגענומען געוואָרן. עס האָט זייער דערמאָנט די שוין דורכגעגאנגען בינע מיט פּאָראָשענקאָ. דערצו, די חילוק אין דער ערשטער קייַלעכיק איז געווען אַפֿילו גרעסער. און מעדוועדעוו ס אַנטי-רייטינג איז קאָלאָסאַל.
  אָבער טעלעוויזיע וויכוחים זענען ווי אַ דראַונינג מענטש וואָס כאַפּאַנז אין שטרוי. די לעצטע זיצונג איז פרייטאג, און די וואלן זענען זונטאג.
  מעדוועדעוו, אין אַלגעמיין, איז געווען פּריפּערינג. אבער די פאקטן זענען נישט אויף זיין זייַט. און פּאָראָשענקאָ ס דערפאַרונג געוויזן אַז איר קענען נישט טוישן פאקטן מיט מליצות אַליין. פּונקט ווי זיי האָבן נישט געקענט באַזיגן דעם בירגערמייסטער לוזשקאָוו, דאָס איינציקע מאָל אין דער גאַנצער געשיכטע פֿון מאָסקווע, ווען די צענטראַלע טעלעוויזיע־קאַנאַלן האָבן געאַרבעט קעגן דעם איצטיקן קאָפּ פֿון דער שטאָט.
  אָבער די פּראָפּאַגאַנדע האָט נישט געקענט העכערן די עקאָנאָמישע דערגרייכונגען פונעם מאָסקווער בירגערמייסטער. און טאָן ניט שטימען פֿאַר קיריענקאָ, דער מחבר פון די פעליקייַט! אבער עס איז געווען ער וואס איז געווען פּראָמאָטעד רובֿ פון אַלע . מיסטאָמע דער מערסט ניט געראָטן קאַנדידאַט איז געווען שטעלן קעגן די געשעפט יגזעקיאַטיוו.
  אָבער, די רוסישע מידיאַ האָט איצט מער קאַמפּיינז פֿאַר זעלענסקי. קיינער האָט נישט געגלויבט אין מעדוועדעוו. אפילו די העכסטע קאורט האט נישט געוואלט הערן די וואל-קאנסעלאציע פאל.
  אַזוי ווייַט די פונט איז, דער סטאַדיאָן איז פּאַקט צו די ראַנד. ממש איבערפולט.
  און עס איז געווען קלאָר אַז עס קומט צו ערנסט סיכסעך. אָבער, פֿון מעדוועדעווס פּנים איז קלאָר געווען, אַז ער האָט זיך כּמעט באַנומען מיט אַ באַזיגן. אבער די לעצטע מאַך מוזן זיין געמאכט.
  ערבֿ די דעבאַטע האָט מעדוועדעוו באַשטימט וולאַדימיר זשירינאָווסקי אַלס מיניסטער פון אינערלעכע ענינים. דאָס איז די לעצטע האַווייַע פון פאַרצווייפלונג. אָבער זשירינאָווסקי, וויסנדיק, אַז מער ווי אַכציק פּראָצענט וויילער זענען גרייט צו שטימען פאַר זעלענסקי, האָט זיך גאָר ניט געוואָלט קריגן מיט דעם צוקונפטיקן שטאַט-הויפּט. כאָטש, פון קורס, ער פארשטאנען אַז ער איז אַנלייקלי צו געפֿינען אַ פּלאַץ אין די מאַנשאַפֿט פון זלענסקי.
  יאָ, וולאדימיר וואָלפאָוויטש איז אַלט. אָבער, אַנאַטאָלי קאַשפּיראָווסקי איז אַן נאָך עלטערער געזונטהייט מיניסטער און דעפּוטאַט פרעמיער מיניסטער. אָבער ער איז אויך נישט ספּעציעל לאָעט צו קאַמפּיין פֿאַר מעדוועדעוו. אָבער, ער האט אַ געלעגנהייט צו בלייַבן אין די מאַנשאַפֿט. עלטער איז גרויס און אַז מיטל דערפאַרונג. און מיין גשמיות פאָרעם איז נאָר זייער גוט.
  קיין ווונדער די קאַשפּיראָוו דערשיינונג.
  די דעבאַטע אין דער סטאַדיאָן האָט זיך אָנגעהויבן מיט אַ באַגריסונג. און וויציק הערות. אבער זעלענסקי האט אויסגעזען פרישער, זיכערער, איבערצייגנדיקער און פראפעסיאנעלער.
  מעדוועדעוו איז געווען זייער נערוועז און אנגעהויבן שרייען. ער האָט נישט געקענט איבערצייגן. און דאס איז שיין שלעכט אין דער מדינה. דאָס פֿאָלק שטימט קלאָר זעלענסקי. אַלץ איז דאָ אַזוי געשפּאַנט.
  זעלענסקיס יעדן וואָרט איז באַגלייט מיט אַפּלאָדיסמענטן, און מעדוועדעוו ווערט געבוקט. אַז איז, עס איז אַ פאַקטיש דורכפאַל פון די דעבאַטע.
  מעדוועדעוו ציט זיך און זאָגט:
  - איך האָבן דערפאַרונג!
  ענטפֿערט זעלענסקי מיט אַ שמייכל:
  - מיט אַזאַ דערפאַרונג, נאָר גיין צו די סטראָזשערז!
  מעדוועדעוו האָט געענטפערט:
  - איך און פּוטין גענומען קרימעאַ!
  זעלענסקי האט װיציק געענטפערט:
  - אַ גנב'ס כאַפּ און קורץ געווער!
  און אזוי ווייטער איז דער וויכוח געצויגן, אבער זעלענסקי האט קלאר געוואונען. ער איז געווען אַ סך וויציקער און איבערצייגנדיקער ווי מעדוועדעוו און דער עולם האָט זיך געפרייט.
  גלייך נאך די טעלעוויזיע דעבאטע האט דער אקטיווער פרעזידענט פון רוסלאנד ארויסגעגעבן א דעקרעט, וואס האט געהויבן פינף מאל און פענסיעס זיבן מאל! אבער עס האט שוין אויסגעזען ווי א וויץ.
  מעדוועדעווס מענטשן האָבן נאָר געלאַכט. כאטש עס איז געווען קלאר אז ערב די וואלן טוען זיי עפעס אנדערש!
  מעדוועדעוו האָט אויך באַשלאָסן צו באַלוינטן דעם אָרדער פֿון הייליקן אנדריי דעם ערשטן גערופענע סײַ סטאַלין און סײַ לענין. מען מוז זאגן אז דער באשלוס איז גאנץ קלוג, אבער פארשפעטיקט. דמיטרי מעדוועדעוו האט קלאר געוואלט געווינען די קאמוניסטן. און ספּעציעל די סטאַליניסטן. אָבער אין דער זעלביקער צייט, ער גענומען און אַוואָרדיד דעם שטערן צו די העלד טוכאַטשעווסקי. דאָס איז אויך אַן אויסערגעוויינלעכע באַוועגונג און אַן פּרווון צו פלירטעווען דורך די ליבעראַלן.
  מעדוועדעוו האָט אין אַלגעמיין געפּרוּווט צו באַפרידיקן סײַ די אונדזערע און די דײַנע. ער אַוואָרדיד די פּאַטריאַרטש, די פּאָפּע און די פירער פון קריסטלעך דינאָמאַניישאַנז. בפֿרט פּראָטעסטאַנץ. און אפילו די עדות פון דזשעהאָוואַה זענען צוריק צו זייער רעכט, אָבער דאָס איז געווען פון קליין נוצן. אלעס איז זיי פארבאטן צו שטימען, און בכלל שטארבט די ארגאניזאציע!
  מעדוועדעוו האָט באַלוינט סיי מופתים און סיי לאַמאַס. ע ר הא ט געפרװו ט זי ך אלעמע ן צ ו זײ ן זײט . דער רעגנדל פון מעדאַלן און אָרדערס איז געווען אויסערגעוויינלעך. אין דער זעלביקער צייט, דער אַקטינג פּרעזידענט אַוואָרדיד אַלע סטעיט דומאַ דעפּיאַטיז יעדער אַ מיליאָן דאָללאַרס. אָבער, דאָס אלא דערשראָקן אַוועק ווי געצויגן מענטשן צו אים.
  ווייַטער, מעדוועדעוו געפרוווט צו פאַרלייגן עטלעכע נייַ אָרדערס: דער סדר פון פעטרוס דער גרויס, דער אָרדער פון איוואן די שרעקלעך, דער אָרדער פון אלעקסאנדער די ליבעראַטאָר, דער אָרדער פון ניקאַלאַס וו און דער אָרדער פון ברוסילאָוו. אויך דער אָרדער פון לענין און סטאַלין איז געווען געזונט.
  מעדוועדעוו האָט אַזוי געזוכט צוציען אַ פֿאַרשיידענע ילעקטעראַט. און אַקטינג אויף דעם פּרינציפּ: ביידע דייַן און ונדזערער! אבע ר אי ן דע ם פאל , הא ט ד י אומניװערקײ ט געבראכ ט א דיסטראסטונ ג פו ן ד י מענטשן , זאגן , א פאליטישע ר זונה . מע ן הא ט שוי ן פארגעם ן א ז פוטין ן הא ט אוי ך געפלירטט ט מי ט ד י לינק ע או ן מיט ן רעכטן . און איך האָב אויך געפּרוּווט זײַן אַן אָמניווער.
  אָבער, וואָס איז ערלויבט צו דזשופּיטער איז נישט ערלויבט צו די ביק! פוטין האט עפעס פון אנהייב, טראץ דעם שטעג פון דעם נאכפאלגער פון יעלצין, געהאסט פון פאלק, הנאה געהאט פון דער סימפאטיע סיי פונעם פאלק סיי פון דער עליט. אפילו די קאמוניסטן האבן מורא זיך ארויסצורעדן קעגן אים, און האבן געשטימט אים צו באשטעטיקן אלס פרעמיער מיניסטער אן שלאגן און נישט פארהאנדלען.
  אָבער מעדוועדעוו איז קיינמאָל געווען ספּעציעל ליב געהאט. משמעות ער איז געווען צו ינטעליגענט און אין פּוטין ס שאָטן. קיינער האָט אים נישט באמערקט ווי אַן אמתער קעמפער און הערשער. אין אַלגעמיין, נאָך פּוטין, עפעס קיין סאַקסעסער געווען ווי אַ פּאָליטיש קאַרליק און איז געווען עפּעס פאַלש. און זעלענסקי האָט מען באַטראַכט ווי אַ קעריזמאַטישער, ווי אַ פייע־מעשה־פּרינץ. און עס איז ניט מער אַ קאַץ אין אַ שטורכען, אָבער אַ מצליח הערשער וואָס פּולד אוקריינא אויס פון דעם זומפּ, אָדער גאַנץ אויס פון די לאָך.
  פֿאַרשטייט זיך, אַז אוקראַיִנע האָט קודם־כּל געליטן צוליב דעם אָפּשניידן פֿון פֿאַרבינדונגען מיט רוסלאַנד. און דאָ פּאָראָשענקאָ קען נישט זיין אַזוי שולדיק. אויב עפּעס ווי דאָס וואָלט פּאַסירן אין בעלאַרוס, עס וואָלט געווען אַ גאַנץ דורכפאַל. אין טערמינען פון פּראַפעשאַנאַליזאַם, די אוקרייניש רעגירונג איז שטאַרק! אין בעלאַרוס, אויף די פאַרקערט, עס זענען בלויז סיקאָפאַנץ און דישעוואַלערז. פוטין האט אמאל געהאט שטארקע פערזענלעכקייטן אויף זיין קאָלעקטיוו, ווי ראָגאָזין אָדער טקאַטשעוו, אָבער זיי זענען געשווינד אַוועקגענומען.
  מעדוועדעוו, סיי ווי פאל, איז געווען א מענטש, וואס האט נישט אויסגעזען ווי קיין געבוירן הערשער, און דעריבער איז דער דאזיקער צאר נישט געווען אין גאנצן אמת און אין הויף.
  אין געוויסע וועגן האָט ער אויסגעזען ווי גאָרבאַטשעוו, וועמען פּראָסטע מענטשן אין מערב האָבן ליב געהאַט, אָבער נישט ליב געהאַט צווישן די אייגענע. אַ טייל, פֿאַרשטייט זיך, האָבן זיי אָנגעהויבן ניט ליב האָבן גאָרבאַטשעוו צוליב זײַן געראַנגל מיט שיכּרות. אַלקאָהאָליקער און טרינקער האָבן, פֿאַרשטייט זיך, נישט מוחל געווען דעם דוחק אין מאַשקע. ע ס זײנע ן געװע ן װײ ן אומרוען . און דעמאָלט די סיגאַרעטטעס פאַרשווונדן.
  ניין, גאָרבאַטשעוו איז קלאָר אַז זיי האָבן ניט ווי אים בלויז ווייַל פון זיין באָלדנאַס. מעדוועדעוו, אלס פרעמיער מיניסטער, האָט זיך באַוויזן ווי אַ זייער שוואַכער עקאָנאָמיסט. או ן אפיל ו א ן זעלענסקי , װאל ט ע ר געהא ט פראבלעמע ן מי ט װער ן געװײל ט אוי ף א נײע ם טערמין .
  אַמאָל האָט פּוטין געצויגן מעדוועדעוו ביי די אויערן.
  אבער איצט פוטין האט געפאלן אויס פון די שפּיל - ער האט אַנדערמיינד זיין געזונט, דרייווינג מאַניואַלי און סטריינד זיך מיט האָקי. איז געווען נויטיק צו קריכן אויף די אייז אין אַזאַ אַ לייַטיש עלטער? ספּעציעל אָן קיין סקילז ווען איר געווען יונג?
  פוטין האט אויסגעברענט, זיך איבערגעטריבן. און אָן אים איז נישטאָ ווער עס זאָל אָפּשטעלן זעלענסקי. דערצו האט פוטין אליין געפירט א פערסאנאל פאליסי אז ער האט נישט געהאט קיין ווערטליכע נאכפאלגער. ווי סטאַלין, וועלכער האָט אַזוי געמאַכט, אַז כרושטשעוו האָט אים געראָטן, און איז באנקראטירט געוואָרן. און דאָ איז מעדוועדעוו גאָר ניט קיין טויגן פירער פון דער רוסישער אימפעריע.
  שבת פאר די וואלן האבן אלע רוסישע טעלעוויזיע קאנאלן ארויסגעשיקט א פילם וועגן זעלענסקי. געוויינטלעך, מיט די ציל פון באַשמוצן. אבער ווייניק פאקטן זענען דערלאנגט. און די פּראָפּאַגאַנדע האָט אַרויסגעוויזן איר הילפסקייט. און פילע טשאַנאַלז קאַמענטאַד אויף דעם פילם.
  מעדוועדעוו האט אַוואָרדיד אָרדערס צו פילע גענעראַלס. כ'האב נאכאמאל א שמועס.
  אומגעריכט האט ער אויך געגרינדעט א נ און אויך דער סדר פון אַלעכינע. און אויך בראָנדז, זילבער און גאָלד.
  מעדוועדעוו האָט ווײַטער געמאָלדן דורך דעקרעט, אַז רוסלאַנד וועט איבערגיין צו אַ פּראָפֿעסיאָנעלער אַרמיי אין פֿיר יאָר. און די דינסט לעבן איז רידוסט צו זעקס חדשים.
  ווייַטער, דער אַקטינג פּרעזידענט מודיע אַז מלחמה וועטעראַנס און די וואס געדינט אין הייס ספּאַץ וואָלט זיין אַוואָרדיד די העלד פון דער רוסיש פעדעריישאַן שטערן. וואָס איז געווארן אַ שריט וואָס האט קיין אַנאַלאָג.
  מעדוועדעוו האָט קלאָר געזוכט אַן אָרט אין דער געשיכטע. ווייַטער, דער אַקטינג פּרעזידענט אַוואָרדיד וולאדימיר וולאַדימיראָוויטש פּוטין פּאָסטהומאָוסלי מיט די אָרדער פון נצחון און די סדר פון סט אנדריי דער ערשטער-גערופן און די ניי געגרינדעט גרויס דימענט שטערן פון די העלד פון דער רוסיש פעדעריישאַן.
  דאָס איז שוין געווען די לעצטע פּרווון צו שפּילן אויף דער ראַנג פון די ערשטע רוסישע געץ. ווי, איך בין מעדוועדעוו פֿאַר אַזוי פילע יאָרן צוזאַמען מיט פּוטין - ליב מיר מיט דיין גאנצע האַרץ און נשמה!
  אבער משמעות מענטשן זענען נישט צו לאָעט צו ליבע דעם וואָלט-זיין דיקטאַטאָר.
  און ביי נאַכט פון שבת צו זונטיק, דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש מעדוועדעוו אפילו מודיע די פּאָסטהומאַס אַסיינמאַנט פון דעם טיטל פון גענעראַליססימאָ צו וולאדימיר וולאַדימיראָוויטש פּוטין!
  דאָס איז געווען טאַקע טאַקע קיל! ווי, איך געבן דעם טיטל צו דעם געץ פון פריערדיקע יאָרן!
  אָבער, וועט דאָס העלפֿן מעדוועדעוו? עס איז שווער צו איבערצייגן מענטשן צו שטימען פֿאַר זיך בלויז דורך לויבן זייער ערשטע אפגעטער און באַלוינט זיי מיט אָרדערס. ניט קיין ענין ווי פיל איר שפּריץ מיט אַוואַרדס, איר וועט נישט ברענגען פּוטין צוריק. און עס איז קלאָר אַז דער אַלט מלך איז אַוועק און אַ נייַ מלך קומט פון קייוו.
  זעלענסקי איז אָבער נישט געשלאָפֿן, און האָט אויך באַלוינט דעם פּויפּסט. דער עלטער פראַנסיס דער ערשטער ברוך דעם פרעזידענט פון אוקריינא פֿאַר נייַע דערגרייכונגען.
  און אין ווײַסרוסלאַנד האָט די פּראָ־רוסישע קאָאַליציע פֿון פּאַרטיעס שוין פֿאַרענדיקט דעם זאַמל פֿון אונטערשריפֿטן צו האַלטן אַ רעפֿערענדום וועגן פֿאַראייניקונג מיט רוסלאַנד. א שטימע אויף דעם ענין איז דערוואַרט. אָבער, מעדוועדעוו איז נישט קרעדאַטאַד פֿאַר דעם. און דא איז געקומען די הויפט איניציאטיוו פון זעלענסקי, דעם אידאל פון מיליאנען.
  אַזוי איצט וולאדימיר זעלענסקי איז אריין אין די ענדיקן שורה ...
  אין סיביר האט זיך אנגעהויבן שטימען. די טורנאָוט איז געווען הויך פון די אָנהייב. מע ן אי ז געגאנגע ן צ ו ד י װאל ן או ן געשמײכלט . ע ס אי ז געװע ן פארשטענדלעך , א ז ז ײ קומע ן צ ו דע ר טויש . און וואָס זיי ווילן איז נייַ. אַלעמען איז מיד און מיד פון די אַלט.
  אפילו דאָס ליד האָט געקלונגען אין דער מאָרגן:
  אונדזער הערצער פאָדערן טוישן
  אונדזער אויגן דאַרפן טוישן ...
  אין אונדזער געלעכטער און אין אונדזער טרערן,
  און אין די פּולסאַטיאָנס פון די אָדער!
  טוישן, מיר ווארטן פֿאַר טוישן!
  ד י װאל ן זײנע ן געװע ן רואיק , אבע ר ע ס אי ז געװע ן א גרויםע ר אנטײל . מע ן הא ט זי ך צוגעטראג ן צ ו ד י װאלן . ניקאָלאַי וואַלועוו איז געווען איינער פון די ערשטע צו שטימען. ער האט ארײנגעװארפן דעם שטימצעטל אין שטים־קאסט און געזאגט:
  - לאָמיר שטימען פֿאַר עפּעס נײַס!
  אלעקסאנדער פּאָוועטקין איז געווען ווייַטער. איך האב אויך געשטימט און געגעבן מיין מיינונג:
  - פאר די רוסישע געטער!
  דערנאָך איז געקומען די אָפּשטימונג. ז ײ האב ן ארײנגעװארפ ן שטים־צעט ן אי ן שטימצעט ן . וּדִימָא בִּילָן וְאֶלָּא פּוּגַאְחָא. לעוו לעשטשענקאָ האָט זיך אויך באַוויזן און געמאָלדן:
  - לאָמיר שטימען פֿאַר עפּעס נייַ!
  ניקאָלאַי באַסקאָוו האָט געזונגען:
  - רוסישער װאלץ, פליגלען שוועבן! פרילינג קומט!
  או ן ע ר הא ט אוי ך ארײנגעלײג ט דא ס בלאטע ר אי ן ד י מיסט־קאנס .
  דערנאָך האָבן זיך באַװיזן אַנדערע ייִדלעך... זעלענסקי איז געקומען שטימען אױף אַ סקוטער און האָט געטאָן אַ סאַמערסאָל - אַפּלאָדיסמענטן. זיי האבן געשטימט און אפילו געזאגט:
  וויסן די פּולסאַטיאָן פון די האַרץ און וועינס,
  טרערן פֿון אונדזערע קינדער, מאַמעס...
  זיי זאָגן מיר ווילן טוישן
  וואַרפן אַוועק די יאָך פון שווער קייטן!
  און דונערדיק אַפּלאָדיסמענטן! כאָטש די לידער זענען נישט פֿון אים, נאָר פֿון דעם באַרימטן פּאָעט און שרײַבער אָלעג ריבאַטשענקאָ. אבער אָלעג ריבאַטשענקאָ זיך אויסגעדרייט אין אַ יינגל, און איצט ער טראַוואַלז אין אן אנדער וועלט.
  דערנאָך האָבן געשטימט אַנדערע באַקסער: סערגיי קאָוואַלי, דעניס לעבעדעוו. דע ר לעצטע ר הא ט געפרואװ ט צוריקקומע ן נא ך דע ר ברעכן . אבער מ׳האט אים געשלאגן און ענדלעך אװעקגעפארן.
  סאָפיאַ ראָטאַרו וואָוטאַד אין קייוו. און זי האָט אַ סך געשמייכלט...
  וולאדימיר זשירינאװסקי איז אויך געקומען. ער האט געשריגן:
  ― פֿאַר אַ נײַעם װעג!
  און ער האָט געבליצט די עפּאַולעץ פֿון אַ קאָלאָנעל גענעראל. זיוגאנאָוו איז געקומען צו די וואַלן אין אַ רעדערשטול. און ער האָט די גאַנצע צײַט געשװיגן.
  גראָדינין האָט געשטימט שמייכלענדיק ...
  גארי קאספאראוו האט געגעבען א גלײכצײטיקן שפיל און אויך ארויסגעגעבן זײן שטימע. דערצו, ער האט געזאגט אַז ער וועט שפּילן אַ גלייַכן מיט קאַרלעסאָן. אַזוי אַנאַטאָלי קאַרפּאָוו געגעבן אַ סיימאַלטייניאַס שפּיל סעסיע.
  דורך דעם וועג, קאַרפּאָוו איז שוין אַוואָרדיד מיט די גאָלדען אָרדער פון מיכאל באָטוויניק.
  אַזוי אן אנדער קשיא איז ווער איז דער הויפּט און בעסטער וועלט מייַסטער דאָ.
  אוודאי האט זיך אסאך געביטן...
  און דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש מעדוועדעוו סאַפּרייזד אַלעמען ווידער. אַנאַונסט פון די ינסטיטושאַן, דער סדר געהייסן נאָך "אָלעג ריבאַטשענקאָ". דערצו, עס זענען פיר דיגריז אין אַמאָל: די פערט גראַד איז בראָנדז, די דריט גראַד איז זילבער, די צווייטע גראַד איז גאָלד, און די ערשטער גראַד איז גאָלד מיט דימענטן!
  דאָס איז געווען גרויס!
  "לוסיפער'ס ארמאגעדאן" איז שוין ארויס אין קינאמען, און די רעקארדס פון "אוואטאר" און "שטערן ווארס" זענען שוין צעבראכן געווארן. אָלעג ריבאַטשענקאָ איז שיין אַ פאַקטיש ליטערארישע סופּערסטאַר!
  מעדוועדעוו האָט אויך געגרינדעט אַ ליטעראַרישן פרייז מיטן נאָמען אָלעג ריבאַטשענקאָ - מיט אַ פרייז-פאָנד צען מאָל גרעסער ווי דעם נאָבעל פרייז.
  און דאָס איז בכלל זייער קיל!
  דערנאָך האָט מער און מער מעדוועדעוו געאַרבעט זונטיק. ער האט באַלוינט אָלעג ריבאַטשענקאָ מיט דעם אָרדער פון סט. ענדרו דער ערשטער-גערופן, און דער שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד, און די גרויס דימענט שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד, די אָרדער פון נצחון. דאָס איז געווען אַן פּרווון צו טוישן דעם גאַנג פון געשיכטע.
  ווי, איך וועט מייַכל אָלעג ריבאַטשענקאָ ליב, און אַלץ וועט זיין גרויס! גלײכצײטי ק װע ל אי ך אלײ ן אי ם או ן דע ם מארשאל ן א ן דע ם טיטל , פו ן דע ר רוסישע ר פעדעראציע !
  שוין באקאנט די ערשטע דאטא פון די עקזעקוטיוו וואלן , וואס זאגן אז זעלענסקי האט איבער אכציג פראצענט.
  און די שטראָם פון אינפֿאָרמאַציע וועט נישט האַלטן ...
  מעדוועדעוו גייט נאך נישט שטימען. אַרבעט. דאָ האָט ער אַרויסגעגעבן אַ באַפעל וואָס גיט וולאַדימיר וואָלפאָוויטש דעם ראַנג פון אַרמיי אַלגעמיינע. ווי, זיי געטריי צו מיר.
  כאָטש זשירינאָווסקי איז, דאַכט זיך, שוין אַריבער אויף דער אַנדערער זייט.
  לעוו לעשטשענקאָ איז געוואָרן מיניסטער אָן פּאָרטפעל. אָבער דאָס איז מער נישט וויכטיק.
  עס איז ומרויקייַט אין טשיינאַ. די מענטשן ווילן דעמאָקראַסי - זיי זענען מיד פון דעספּאָטיזאַם! פון ברויט אַליין לעבט דער מענטש נישט!
  איך וואָלט ווי צו זאָגן ניין צו מיין באַלעבאָס! ווי לאַנג קענען איר האַלטן דיסציפּלין מיט אַ שטעקן אין די 21 יאָרהונדערט?
  די זאכן זענען נישט זייער גוט אין טשיינאַ. עס איז אוממעגלעך צו נאָכפאָלגן די רעלס פון קאָמוניזם און בויען קאַפּיטאַליזאַם ינדעפאַנאַט. עטלעכע ענדערונגען זענען דארף. און די פירערשאַפט איז צו קאָנסערוואַטיווע.
  דערצו וויל די נײַע בורזשואַזיע דעמאָקראַטיע און אַ סוף צו דער פּאָליציי־ברוטאַליטעט.
  אוי ך דע ר אויסגעמאטער ט פו ן אלטמאדיש ע ארבעטס־אופן ! קיין פאַרלאַנג צו זיין קאָגס אין די סיסטעם. יאָ, אין טשיינאַ אויף סונדייַס, באַטייַטיק ומרוען טרייסלען די סיסטעם.
  און אין די פארייניקטע שטאטן האט א פרוי די גרעסטע שאנס צו ווערן פרעזידענט. אָבער, פלויד ס פּאָפּולאַריטעט פּלוצלינג אנגעהויבן צו וואַקסן מייַוועאַטהער . דעם ינווינסאַבאַל באַקסער האט שוין קליימד צו די שפּיץ פון די רייטינגז.
  אפנים , אמעריקע האט פארפעלט נייע נצחונות און געוואלט נישט א רעפובליקאנער און נישט קיין דעמאקראט אויפן טראָן. און פלויד איז אויך קיל!
  און דעמאָלט עס וועט זיין אן אנדער טעלעוויזיע דעבאַטע.
  ס'איז שוין זונטאג פארנאכט. די שטים סטאנציעס וועלן באלד פארמאכן.
  אין דער לעצטער מינוט האָט זיך ענדלעך באַוויזן מעדוועדעוו. ער האט אין גיכן ארײנגעװארפן דעם שטים צעטל אין שטים־קאסט און איז אװעק אן א װארט. דער זייגער האט געשלאגן און די אפשטימונג איז פארענדיקט.
  דערווייל האט פרעזידענט מעדוועדעוו פארלאזט דעם קרעמלין און איז געגאנגען צו זיין וואוינונג נעבן מאסקווע.
  אין דער כאַטע זענען מיט אים צוויי מיידלעך. לפּחות עטלעכע פאַרווייַלונג.
  נאַטאַשע, זיצנדיק אויף רעכטס, האָט געפרעגט:
  - נו, וואָס וועגן דימאַ? איצט זיי וועלן מעלדן דיין לעצט דורכפאַל!
  מעדוועדעוו האָט געזאָגט:
  - עס זענען נאָך צוויי חדשים איידער די ייַנשווערונג. דערווייל בין איך נאך אלץ, און זעלענסקי איז נאר דער פרעזידענט פון אוקראינע!
  אַלענקאַ, געזעסן אויף דער רעכטער האַנט, האָט באַמערקט:
  - און די ייַנשווערונג קענען זיין פאַרגיכערן! דיין מאַכט, דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש, איז איבער!
  מעדוועדעוו האָט געבעטן:
  - אָבער איר גערלז קענען טאָן עס!
  נאַטאַשע האָט זיך צעוויינט און געפרעגט:
  ― װאָס קענען מיר?
  מעדוועדעוו האָט מיט בטחון געזאָגט:
  - מיש ט זי ך מי ט דע ר ױנג !
  נטאשע האט געלאכט און געענטפערט:
  ― און װי אַזױ?
  דער אַקטינג פּרעזידענט האָט באַשטימענדיק געענטפערט:
  - ווי אויב איר טאָן ניט וויסן זיך!
  נאַטאַשע האָט געענטפערט אין כעס:
  ― מיר װעלן זלענסקי נישט הרגענען!
  מעדוועדעוו האָט גלייך אַקעגנגעשטעלט:
  - נו, וואָס טייטן עס! נאָר מאַכן זיכער ער גיט אַרויף די קרוין זיך!
  . קאפיטל נומער 4 .
  די מײדלעך האָבן זיך געטשעפּעט אין אײנעם...
  אלענקא האט געפרעגט מיט א שמייכל:
  - וואָס טאָן איר פֿאָרשלאָגן ניצן היפּנאָסיס?
  דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש האָט אַ נאָד:
  - דאס איז עס! איר קענען טאָן עס!
  נאַטאַשע האָט געענטפערט פאַר איר פריינד:
  - מיר קענען, אָבער מיר טאָן נישט וועלן צו!
  מעדוועדעוו איז געווען סאַפּרייזד:
  ― װאָס איז דאָס?
  נאַטאַשע האָט געענטפערט ערלעך:
  - זעלענסקי איז דער אויסגעקליבענער! און איר, דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש, ביסט נישט ביכולת צו הערשן די מדינה!
  Alenka האָט צוגעגעבן מיט רשעות:
  - און דאָס איז גאַנץ קלאָר ווי דער טאָג פֿאַר אונדז אַלע!
  מעדוועדעוו באמערקט מיט גרימצארן:
  - צי ניט איר פֿאַרשטיין אַז מיר וועלן ווערן אַ קאַלאַני פון די מערב?
  אלענקא האט געענטפערט מיט בטחון:
  - אלא, דער מערב וועט ווערן אונדזער קאַלאַני!
  נאַטאַשע האָט צוגעגעבן סאַרקאַסטיש:
  - און מיט דיר, מישאַ, רוסלאַנד וועט סייַ ווי סייַ ניט זיין גרויס!
  מעדוועדעוו האָט געגערגלט:
  ― איך װעל אײַך געבן דעם נצחון־אָרדן, דעם אָרדער פֿון הײליקער אַנדרע דעם ערשטן, דעם אָרדער פֿון ניקאַלאַס דער צװײטער, און אַ גאָלדענעם שטערן אין בריליאַנטן...
  נאַטאַשע האָט געלאַכט און באַמערקט:
  - אדער אפשר קענען מיר אליין ווערן פרעזידענטן און זיך געבן דריי הונדערט באפעלן?
  Alenka האט געשריבן:
  - מיר קענען כיפּנאַטייז איר און ווערן גענעראַליססימאָס.
  נאַטאַשע האָט געכײַכט און באַמערקט:
  - אָדער אפֿשר סופּערדזשענעראַליסימאָס !
  די מײדלעך האבן זיך אויסגעלאשן...
  אלענקא האט געזונגען:
  - און אמאל האט אפילו דער שונא געשריגן,
  באַהאַלטן די מורא - אַז איך בין אַ מלך!
  נאַטאַשע האָט אַרויסגעוואָרפן די ציין און געציטערט:
  - איך טאָן ניט ווי קינאָס און ערינאַז,
  דארט ווערט אויסגעטוישט א מיליאן אויף רובל...
  כאָטש עס זענען גרויס ענדערונגען פאָרויס -
  איך האָב ליב בעלאָבאָג און סטאַלין!
  און דאָס מיידל האָט גענוצט מיט אירע נאַקעטע פֿעס צו קוועטשן דעם פֿאַרלוירן פּרעזידענטס נאָז.
  די נומערן זענען שוין מודיע פון די פאַר מזרח. 91 פראצענט פאר זעלענסקי, 7.5 פראצענט פאר מעדוועדעוו, זיכערע פירערשאפט פונעם אוקראינער פרעזידענט.
  אַלענקאַ האָט אויך געצויגן מעדוועדעווס אויער מיט אירע נאַקעטע פֿעס און געטשעפּעט:
  - נו , װא ס מי ט דע ם געװעזענ ע פרעזידענט , הא ט אי ר געהאלפ ן אײער ע פרײזן ?
  מעדוועדעוו האט סטריינדלי געזאגט:
  ― איך בין נאָך נישט קײן עקס! פאר דער איינשווערונג, דער אמתער!
  די מיידל האט געשריגן:
  - כבוד צום נייעם קעניג!
  די מכשפה־מיידלעך האבן זיך אפגעזאגט צו העלפן מעדוועדעוו אלס זייער לעצטע טראמפ קארט. און איצט, בשעת דער אַקטינג פּרעזידענט איז נאָך טריינג צו געפֿינען אַ וועג אויס פון אַ פאַרפאַלן סיטואַציע.
  אפֿשר השפּעה אויף די העכסטע קאָורט צו אַנולירן די רעזולטאַטן פון די רוסישע פּרעזאַדענטשאַל וואַלן? דאָס האָט אויסגעזען ווי אַ גרויסער נסיון. אבער אין פאַקט, די שאַנסן געקוקט שלאַנק.
  וואָס אויב מיר אַרויסגעבן אַ דעקרעט און פאָרשלאָגן יעדער ריכטער אַ ביליאָן דאָללאַרס? ער איז דאך דער פרעזידענט און ער האט מאכט וואס אפילו צאר האט קיינמאל נישט געחלומט! מער גענוי, דער אַקטינג פּרעזידענט. און טאַקע אויב איר פאָרשלאָגן אַ גאַנץ ביליאָן דאָללאַרס, די ריכטער וועלן נישט אַנטקעגנשטעלנ זיך.
  פארוואס וויסט צייט אויף קלייניקייטן?
  דאַטן זענען טראַנסמיטטעד איבער די ראַדיאָ. בשעת זעלענסקי האָט געהאַט נײַנציק פּראָצענט, פּלוס אין אוקראַיִנע האָט מען דערוואַרט, אַז ער וועט באַקומען כּמעט הונדערט פּראָצענט. טאָמער אין די רויט גאַרטל געגנט, ווייַל פון מעדוועדעוו ס פלירטינג מיט די קאָמוניסטן, עס וועט זיין אַ ביסל מער, עס זענען געווען עטלעכע גיכער אין די קאַוקאַסוס. אמת, רמזאַן קאַדיראָוו מיינט צו האָבן באַשלאָסן צו נעמען די געווינער זייַט. מען קען נאך מאכן געלט אין דער ארמיי, הגם די מיליטער האט נישט קיין שום באזונדערע חשק צו דינען, האט דער פאלענדיגער פרעזידענט נישט קיין חשק.
  אין אַלגעמיין, נאָך דער ערשטער קייַלעכיק, מעדוועדעוו ס מאַכט וויקאַנד. און אויב ער קען נאָך געבן אַוואַרדס, אַנדערש ער איז ינקריסינגלי איגנאָרירט.
  דמיטרי מעדוועדעוו איז אָנגעקומען צו זײַן ביוראָ און האָט געפּרוּווט קאָנטאַקטירן מיט דער צענטראַל־באַנק. דער באדינער האט אים אויכעט פארבינדן.
  דע ר אקטױוע ר פרעזידענ ט הא ט געפאדערט , א ז מע ן הא ט אי ם צוגעטײל ט געלט , פא ר דרינגענדיק ע באדערפענישן .
  דער הויפט פון דער הויפט באנק האט געענטפערט:
  - כ׳װע ל גארניש ט טאן , בי ז אי ך װע ל באקומע ן באשטעטיקונ ג פו ן דע ם נײע ם פרעזידענ ט זעלענסקי .
  מעדוועדעוו האט געשריגן:
  -זענען איר משוגע? איך בין נאָך דער פּרעזידענט פון די ייַנשווערונג פון די נייַ! אויב אזוי, מוזט איר מיר פאלגן!
  דער הויפט פון דער הויפט באנק האט באמערקט:
  - לויט דער קאנסטיטוציע פאלג איך דיר נישט! און סייַ ווי סייַ, וואָס טאָן איר דאַרפֿן געלט?
  מעדוועדעוו האָט געענטפערט מיט אַ שמייכל:
  - צי איר דאַרפֿן לענדער פֿאַר ימערדזשאַנסיז?
  דער הויפט פון דער הויפט באנק האט געענטפערט אין א שטרענגן טאן:
  - װילםט ו אנטלויפן ?
  מעדוועדעוו האָט בילן:
  ― איך װעל אײַך איצט אַרעסטירן! די מיליטער פאלגט מיר! דער געטרײַער זשירינאָווסקי איז מיט מיר!
  דער הויפט פון דער הויפט באנק האט באמערקט:
  - דער איינער נעמט שטענדיק דעם שטיקל! און אין מאָסקווע זײַנען מער ווי נײַנציק פּראָצענט פֿאַר זעלענסקי. דיין מאַכט איז איבער מישאַ!
  מעדוועדעוו האט געשריגן:
  - אבער דיין האט נישט אָנהייבן!
  און ער האט אויפגעהאנגען. איצט איז דער מצב געוואָרן שווער. די זיכערהייט פאָרסעס זענען וועגן צו אָפּזאָגן צו פאָלגן. יא, זשירינאװסקי איז א פוקס. צי האָט עס כּדאַי אים צו באַשטימט געוואָרן אַלס מיניסטער פון אינערלעכע ענינים? געבן די סדר צו די ספּעציעל פאָרסעס. אדער זאלן מיר נאך פרובירן אויסצונוצן די סטעיט דומא?
  ס׳איז קלאָר, אַז זעלענסקי וועט האַלטן נײַע וואַלן, און אַ סך דעפּוטאַטן וועלן נישט באַקומען זייערע מאַנדאַטן. מער גענוי, כּמעט אַלץ.
  דאָ דאַרף מען עפּעס אַנדערש. אבער די שטאַט דומאַ איז אַנלייקלי צו גיין קעגן די מענטשן. און די אַרמיי וועט נישט שטיצן אַן גלייך מיליטעריש קאַפּ. די גענעראלן אין רוסלאַנד זענען נישט די מין צו גיין צו יידל מלחמה.
  עס איז בלויז איין זאַך לינקס - צו באָטל מאַכן די פּרעזאַדענטשאַל וואַלן אין הויף. דאָס איז דער בלויז לאַדזשיטאַמאַט געלעגנהייט צו פאַרלענגערן דיין יסורים. אבער רובֿ מסתּמא עס וועט נאָר זיין עקסטענדעד. עס איז נישט מסתּמא אַז מעדוועדעוו האט אַ פאַקטיש געלעגנהייט צו ווערן ווידער עלעקטעד. אין פאַקט, זיין אַנטי-רייטינג איז קאָלאָסאַל, אפילו ערגער ווי די פון פּעטראָ פּאָראָשענקאָ.
  מעדוועדעוו אויך געדאַנק וועגן אן אנדער אָפּציע. פֿאַר בייַשפּיל, פיזיקלי עלימינירן זעלענסקי? אבער דאָס איז גלייך קרימינאַליטי. שטימט אזוי? דערצו, עס וועט צעלאָזן מעדוועדעוו. און אין בעסטער עס וועט געבן אַ רעפּרייוו. ווײַל דאָס פֿאָלק וועט נישט מוחל זײַן מעדוועדעוו פֿאַר אַזאַ קאָלאָסאַלן דורכפֿאַל אין די וואַלן.
  ניין, דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש וועט נישט מצליח זיין. אָן צו זאַמלען אַפילו צען פּראָצענט פון די שטימען אין די וואלן, וועט ער זיכער נישט בלייבן אין דער מאַכט.
  מעדוועדעוו איז צוגעגאַנגען צום באַר. ער האט עס געעפנט, ארויסגענומען א פלאש און זיך אויסגעגאסן קאניאק.
  טייַער - "נאַפּאָלעאָן", אַלט פֿאַר צוויי הונדערט יאר!
  דער אַקטיאָר פּרעזידענט האָט געטרונקען אַ גלאז. דערנאָך איך סנאַקק אויף די רגע מיט לימענע.
  מײַן מאָגן האָט זיך געפֿילט װאַרעמער און מײַנע געדאַנקען האָבן זיך גיכער געלאָפֿן. נאָכן דריטן גלאז האָט מעדוועדעוו זיך אַ שמײכל געטאָן און זיך אַװעקגעזעצט אין אַ שטול. האָט זיך אַ ביסל אויפגעהויבן. אין פאַקט, וואָס דאַרף ער דעם מאַכט? גאַנץ פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט. נישט קיין מינוט פרייע צייט, נישט קיין רגע פון שלום. שטענדיק אויף די מאַך, אונטער די סערוויילאַנס פון ווידעא קאַמעראַס. איר האָט מורא צו זאָגן צו פיל.
  עס איז אַ פּלאַץ פון אַרבעט, אָבער עס איז קיין פאַרגעניגן.
  און איך וויל ליגן אין בעט מיט אַ מיידל. שפּיל מלחמה אויף די קאָמפּיוטער.
  אין פאַקט, דאָ איר זענט דער פּרעזידענט, אָבער צו אָנהייבן אַ פאַקטיש מלחמה איר וועט טראַכטן צוויי מאָל. אזוי האט דער געוואלדיקער טראמפ נישט געוואגט צו אטאקירן איראן.
  איר קענען רעדן אַ פּלאַץ וועגן מלחמה, אָבער אַקשלי באַשלאָסן אויף עס איז נישט גרינג!
  אָבער קעמפן די שפּיל, קעמפן זיך!
  מעדוועדעוו האָט זיך אַוועקגעזעצט בײַם קאָמפּיוטער. איך האָב זיך אויסגעדרייט אויף מיין באַליבסטע וועלט מלחמה צווייטער. ער האט עס שוין לאנג נישט געקאנט שפילן. דאָ, אין סדר נישט צו שפּאַנונג צו פיל, איר נוצן די סקאַמער ס קאָד. אזוי...
  און דעמאָלט איר לויפן דורך טעכנאָלאָגיע אין אַ הורריקאַנע גאַנג. און איר האָט שוין IS-7 ס, וואָס איר קאַטער אין רעגימענץ, און בלויז T-1 קעגן די דייטשישער. עס איז אַ באמערקט חילוק אין שטאַרקייַט און מיטל.
  מעדוועדעוו, וועלכער האָט כּמעט קיינמאָל נישט געטרונקען, אויך צוליב אַ שלעכטער געזונטהייט, האָט זיך באַמערקט זיך דערפרייען.
  אזוי ווארפט מען אויף דעם שונא דעם טייערסטע און שווערסטע טאַנק פון דער צווייטער וועלט מלחמה, די IS-7. און איר ברעכן עס אָן פיל שוועריקייט. די מלחמה איז געגאנגען לייכט און וויקטאָריאַס. איר נעמען איבער שטאָט נאָך שטאָט.
  אין אַלגעמיין, פֿאַרשטייט זיך, האָט סטאַלין גוט אָנגעפירט דאָס לאנד, און אין ווייניקער ווי פיר יאָר געלונגן צו באַזיגן דעם דריטן רייך. פוטין האט מער געקעמפט מיט אייסיס. אבער די דייטשן האָבן זייער קיל טעכנאָלאָגיע.
  אין דעם שפּיל, למשל, דער דייַטש E-75 טאַנק, בלויז די סאָוויעט IS-7 קענען קעמפן קעגן אים אויף אַ גלייַך פֿיס, אַלע אנדערע טאַנגקס געבן זיך. E E-75 האט זייער שטאַרק פאנצער. אפילו די ביקס איז העכער ווי די סאָוויעט IS-7 און איז נאָענט אין דעסטרוקטיווע מאַכט.
  און די דייטשן האָבן פּלאַננעד צו מאַכן דעם טאַנק זייער הויפּט אין 1945. וואָס וועגן אונדזער?
  מעדוועדעוו האט זיך געזיפצט... זיי האבן נישט געקענט אריינלייגן די IS-7 אין מאסן פראדוקציע אין דער נאך-מלחמה. אזוי האט די מלחמה געדויערט לענגער, קיינער ווייסט נישט ווער נאך האט געוואונען.
  דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש, שיכור, סאַנג:
  ― איך האָב עס ליב, ברידער, איך האָב עס ליב! ליבע צו לעבן, ברידער! וְאִינּוּן אַתְמָאן דְּלָא אִתְעַר.
  מעדוועדעוו איז איינגעשלאָפן בשעתן שפילן. עס איז רילאַקסינג ...
  און דעם אנדערן טאג געווארן באקאנט די לעצט רעזולטאַטן פון די פּרעזאַדענטשאַל וואַלן.
  כמעט 92 פראצענט וויילער האבן געשטימט פאר זעלענסקי צוזאמען מיט אוקראינע, און 6.7 פראצענט פאר מעדוועדעוו. אזוי איז פארגעקומען זעלענסקיס נצחון.
  אין לאַנד האָבן זיך אָנגעהויבן פֿײַערן און זיך פֿרייען. סוף־כּל־סוף, איז געקומען אַ נײַ, ווי עס האָט פֿאַר אַ סך אויסגעזען, ליכטיק לעבן.
  דערווייל דינט דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש מעדוועדעוו אַלס פּרעזידענט ביי דער איינשווערונג.
  און ער האָט אַוודאי גראַטולירט דעם געווינער. וואו קען מען גיין? און עס איז גאָרנישט צו רעכענען זעקס פּראָצענט.
  אינערלעכער מיניסטער וולאדימיר זשירינאָווסקי האָט אָבער באַזוכט מעדוועדעוו און אים געטרייסט:
  - איך וואָטעד פֿאַר איר דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש!
  דער אַקטיאָר פּרעזידענט האָט געענטפערט שטיל:
  - אדאנק!
  זשירינאװסקי האט פארגעשלאגן:
  ― אפֿשר זאָלן מיר אײַך אַרײַנטאָן אין דער פּרעמיערע?
  מעדוועדעוו האט געשאקלט מיטן געמאלטן קאפ:
  - איך טאָן ניט טראַכטן, נאָך אַזאַ אַ באַזיגן אין די רגע קייַלעכיק, זיי וועלן געבן מיר דעם פּריים מיניסטער. דאָס וועט ניט מער זיין פּאָליטיש ריכטיק.
  זשירינאָווסקי האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - סײַ־װי־סײַ, ס'זאָל זײַן עמעצער פֿון רוסלאַנד אין דײַן אָרט. אַזוי ווער אויב נישט איר?
  מעדוועדעוו האָט געזאָגט:
  - רובֿ מסתּמא, אַנדריי נאַוואַלני!
  זשירינאווסקי האט אויסגעבויט די צײן און געקראמט:
  - אַנדריי נאַוואַלני? זאל דאס נישט געשען!
  מעדוועדעוו האָט צוגעכאַפּט מיט די פּלייצעס און באַמערקט אין צעמישעניש:
  -וואו גייסטו?
  זשירינאװסקי האט געשריגן:
  ― יאָ, איך װעל זײ אַלע אַרעסטירן!
  מעדוועדעוו האָט געהויבן מיט דער האַנט:
  - גענוג! אונדזער צייט מיינט צו זיין איבער! איך גיי אויף יום טוב אויף די קאנארישע אינזלען. וואס גייסטו טוהן?
  זשירינאווסקי האט, כיטרע געקװעלט מיט די אויגן, געענטפערט:
  - לאָבי פֿאַר די אינטערעסן פון דיין פרענדז! ביז זעלענסקי האט גענומען זיין פליכט אלס פרעזידענט פון רוסלאנד און אוקראינע!
  מעדוועדעוו האט טרויעריק באמערקט:
  - צום באַדויערן, דאָס איז נישט אַזוי פּשוט ... דעמאָלט זיי וועט ויסטאָן איר פון דרייַ סקינס!
  זשירינאווסקי האט, כיטרע פארקלענערט די אויגן, געפרעגט:
  - ביטע מאַכן מיר אַ מאַרשאַל פון די רוסישע פעדעריישאַן! נו, וואָס איז עס ווערט צו איר!
  מעדוועדעוו געדאַנק פֿאַר אַ פּאָר פון סעקונדעס, און דעמאָלט מודיע:
  - פייַן! איך װעל דיך מאַכן ניט נאָר אַ מאַרשאַל, נאָר איך װעל אױך צוריקשטעלן בריה אין דער ראַנג פֿון מאַרשאַל! עס וועט זיין שיין!
  זשירינאָווסקי האָט זיך אַ נײַד געטאָן:
  ― אין באַציִונג צו בריה, יאָ!
  מעדוועדעוו האט פארקלאפט די אויגן און געפרעגט:
  - און אין באַציונג צו דיר?
  זשירינאווסקי האט ערליך געענטפערט:
  ― און באַ מיר װי אַ מלך! איך באַלוינ זיך ווער איך וויל!
  מעדוועדעוו האָט זיך געכאַפּט אין איינעם:
  ― יאָ, אַזױ זאָל זײַן!
  און ער האָט באַפֿוילן צו צוגרייטן די ביידע גזירות אויף איבערגעבן די רייען פֿון מאַרשאַלן.
  דער אַקטינג פּרעזידענט פון רוסלאַנד איז פריי. טראכטן אַז איצט ער קענען גאָר הנאה קאָמפּיוטער שפּילערייַ.
  און זיי זענען גרויס שפּאַס צו שפּילן ...
  אָבער טאַקע, וואָס וואָלט דער פּרעזידענט טאָן עפּעס אַנדערש? איצט טעכנאָלאָגיע האט דעוועלאָפּעד אַזוי פיל אַז איר קענען זיין ווער עס יז. אפילו דורך דעם האר גאָט. און ספּאַסיפיקלי אין די שפּיל צו שאַפֿן וניווערסעס.
  פֿאַר בייַשפּיל, אין די אָפיס פון די אַקטינג פּרעזידענט עס זענען אַ גרויס נומער פון פאַרשידענע שפּילערייַ, אַרייַנגערעכנט די מערסט מאָדערן.
  מעדוועדעוו דיסיידז צו שפּילן אַ פאַקטיש-צייט סטראַטעגיע שפּיל. דייטשלאנד אין 1939 . נו, פארוואס זענען איר ניצן אַ סקאַמער ס קאָד? איר לייגט זיך צו פינף טויזנט פּאַנטערס, דריי טויזנט טיגערס און צען טויזנט פאָקע-וואלפס. און איר צעוויקלען די פאָרסעס קעגן די פייַנט. און איר באַפאַלן פּוילן, וואָס האט נישט אַפֿילו אַ צענט פון אַזאַ כוחות.
  און די מלחמה גייט אויף ווי איר ווילט, מיט איין ציל און וויקטאָריאַס. מעדוועדעוו, צו זיין ערלעך, איז דאָ אַ ריזיק קאַנגקערער. עס צעטרעטן דעם שונא ווי צו צעטרעטן פלוים מיט א פרעסע.
  פוילן איז געווען פלאַטאַנד לייכט און שנעלער ווי אין פאַקטיש געשיכטע. איר באַפאַלן פֿראַנקרייַך. איר קאַטער צען טויזנט E-75 טאַנגקס צו איר מיט אַ זשוליק קאָד. זאל ס פּנים עס, גלענצנדיק קאַרס. וואָס זענען גאָר ינוואַלנעראַבאַל צו פראנצויזיש גאַנז, אָבער טויטלעך אין לאַנג דיסטאַנסאַז. זיי דרייען אַראָפּ פייַנט קאַרס.
  מעדוועדעוו אפילו שפּרינגען פון פרייד. אזוי ווי אין שפיל, באוועגט ער זיך שנעל, און נעמט שוין פאריז... און וואס איז דען מיט קלייניקייטן? לאָמיר איבערנעמען ספּאַין אין דער זעלביקער צייט, אַזוי אַז פראַנקאָ זאָל נישט זיין צו יבערקערן .
  און פֿאַר די אַטאַקע אויף גיבראַלטאַר מיר וועלן נוצן דזשעט ערקראַפט. וואו וועלן די בריטיש גיין?
  דאָך, אין דער זעלביקער צייט מיר נוצן געלט צו בויען באַטאַלשיפּס און ערקראַפט קאַריערז. עס וועט זיין שווער פֿאַר בריטאַן דעמאָלט. דאָ זענען הונדערט ערקראַפט קאַריערז און צוויי הונדערט באַטטלעשיפּס. דאָס וועט זיין אַ קאָלאָסאַל קראַפט.
  און דעמאָלט דאָרט זענען די לאַנדינג שיפן. איר אויך מאַכן טאַנגקס פון די "E"-U סעריע, אַ ווייַטער עוואָלוציע פון די "E". דאָ איר וואַרפן אַן "E"-50-U טאַנק, אַזאַ אַ מאַשין אַז איר קענען נישט דורכנעמען עס פון קיין ווינקל.
  און לאָז זי פּײַניקן די בריטישע. דאָ זענען צוויי שיין גערלז אין אַזאַ אַ טאַנק ווינקען צו די אַקטינג פּרעזידענט פון רוסלאַנד.
  מעדוועדעוו בלאָזט זיי אַ קוש אין ענטפער.
  דאָס איז ווי מיר וועלן שפּילן ...
  און די לעצטע טאַנגקס קומען צו לאָנדאָן. און אָן צערעמאָניע זיי נעמען די הויפּטשטאָט פון ענגלאַנד.
  מעדוועדעוו האט געזונגען:
  - די וועלט איז נודנע! מיר וועלן אַלע עסן די קאַץ!
  עס איז, פון קורס, טשיקאַווע און גרינג צו שפּילן. איך גענומען די סקאַם קאָד און שטעמפּל וואָס איר ווילט. אַזוי איר כאַפּן די באַלקאַנס און גיין צו אפריקע. איר אויך שטעמפּל, און אויך ינפאַנטרי. איר מאַכן טרופּס, אויב נאָר איר האָבן געלט. און די קאַפּטשערד טעריטאָריע גיט אויך געלט. נו, פּרובירן עס, גיין אַרום אפריקע.
  די וססר איז נאָך עפן די פראָנט. 34 קעגן די E-50-U סעריע, וואָס נאָך צען טויזנט זענען סטאַמפּט. אויב די E-50 איז אַ פאָרמיטל מיט בעערעך דער זעלביקער פאנצער ווי די טיגער-2, נאָר די באַרדאַסדיק שיפּוע איז גרעסער, און די אַרמאַמאַנט איז אַ ביסל שטארקער, און די מאָטאָר איז מער שטאַרק. די E-50-U, מיט גלייַך וואָג, איז פאַרגלייַכלעך צו די סאָוויעט ה-64, און האט אפילו אַ מער שטאַרק גאַז טערביין מאָטאָר.
  יא, די פאָרסעס זענען נישט גלייַך. דאָ פאַרשידענע דורות פון טאַנגקס קעמפן.
  און מעדוועדעוו, פֿאַרשטייט זיך, לויפט אויף אַ שוואַרצן פערד.
  די פאָרסעס, פון קורס, זענען נישט פאַרגלייַכלעך. איר קענען אויך לייגן די E-75-U, דאָס איז אַ סקוואַט מאָרד מאַשין, ימפּענאַטראַבאַל אפילו דורך שיף גאַנז.
  און ווי ער וועט טרעטן אויף זיך. גאָרנישט קענען האַלטן עס.
  מעדוועדעוו שפּילט ווי אַ קליין יינגל. אה, אָוקיי, דעמאָלט ווי. און קיין איינער איז לאָעט צו זען אים. ע ר הא ט פארלוירן , או ן דע ר אקטױוע ר פרעזידענ ט אי ז פארגעם ן געװארן .
  אַלעמען נאָר ליב ווינערז.
  דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש האָט געזונגען:
  און מיר אַנטקעגנשטעלנ די סטאָרמז,
  פון וואָס און וואָס ...
  לעבן אין דער וועלט אָן סאַפּרייזיז,
  עס איז אוממעגלעך פֿאַר ווער עס יז
  מזל טוב, דורכפאל,
  אַלע די שפּרינגען, אַרויף און אַראָפּ,
  נאָר אַזוי, און ניט אַנדערש,
  נאָר אַזוי, און ניט אַנדערש!
  לאנג לעבן יבערראַשן!
  יבערראַשן! יבערראַשן!
  לאנג לעבן יבערראַשן!
  יבערראַשן! יבערראַשן!
  לאנג לעבן יבערראַשן!
  און מעדוועדעוו איז געוואָרן פריילעכער. איצ ט זײנע ן זײנ ע מיליטע ר פארנומע ן אוקראינע , װײסרוסלאנד , או ן זי ך דערנענטער ן זי ך אומבאהאלט ן מאסקווע !
  דער געוועזענער רוסישער פרעזידענט זאגט:
  - אַז אונדזער לעבן איז אַ שפּיל!
  און נעמט די הויפּטשטאָט פון די וססר דורך שטורעם. פֿאַרשטייט זיך, אַז קעגן דער אַרמיי פֿון 1941 האָט ער טאַנגקס מיט קעראַקטעריסטיקס פֿון די זעכציקער און אַפֿילו די זיבעציקער, און דער עיקר איז, אַז עס זײַנען פֿאַראַן אַ סך פֿון זיי.
  מעדוועדעוו ווינקט צו זיך... די הויפטשטאט מאסקווע איז פארנומען. און איצט קענסטו איבערנעמען דעם קאוקאז... און אין דער זעלבער צייט איבערנעמען פאר זיך די דרום פון אפריקע. און וועט אריבערגיין קיין ארגענטינע.
  און פון דאָרט באַפאַלן די USA. ער איז אַ קיל קאַמאַנדער. דער פייַנט לאַגז הינטער ביידע אין קוואַנטיטי און קוואַליטעט פון טרופּס.
  מעדוועדעוו זינגט מיט התלהבות:
  - מיר וועלן דרייסט גיין אין שלאַכט! פֿאַר דער מאַכט פֿון די סאָוועטן! און מיר וועלן ווישן אַלעמען אין דרעק אין דעם קאַמף פֿאַר דעם!
  מעדוועדעוו איז געווען צייטווייליק אוועקגענומען פון די שפּיל. דער רוסישער פארטיידיגונגס-מיניסטער, וועלכער האט פארביטן שאיגו טרובעצקוי, האט גערופן. ער האָט געפרעגט דעם נאָך אַקטינג פּרעזידענט:
  - װע ן װע ן מי ר האב ן דע ם נײע ם פירער ?
  מעדוועדעוו האט געענטפערט קורץ:
  ― װוּ עס זאָל זײַן, בײ דער חנוכּה!
  טרובעצקוי האָט געזאָגט:
  - דער נייער פרעזידענט פון א פאראייניגטן לאנד וויל אויפגעשטעלט ווערן קומענדיגע וואך. אַזוי אַז זיי טאָן ניט האָבן צייט צו גאַנווענען!
  מעדוועדעוו האָט בילן:
  ― דאָס איז נישט לויט אונדזער קאָנסטיטוציע און געזעצן!
  טרובעצקוי האָט געזאָגט:
  - און יעלצין האָט אָנגענומען די דאָזיקע קאָנסטיטוציע נישט לויטן געזעץ און דער אַלטער קאָנסטיטוציע. אין פאַקט, פילע געדאַנק אַז פּוטין וואָלט פאָרשלאָגן אַ נייַע קאָנסטיטוטיאָן, אָבער עפעס עס איז נישט געשען!
  מעדוועדעוו האָט געזאָגט:
  - עס איז נישט דער בעסטער געדאַנק פֿאַר יעדער נייַ פּרעזידענט צו אַדאַפּט אַ נייַע קאָנסטיטוטיאָן!
  טרובעצקוי האט געטענהט:
  - אבער פוטין האט געקאנט! ער איז געװען קילער פֿון יעלצין, און דו, דמיטרי אַנאַטאָליװיטש!
  מעדוועדעוו האָט זיך געכאַפּט און מסכים געווען:
  - קולער און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי מאַזלדיק! אָן פּוטין, אַלץ איז פאַלש, און זעלענסקי גענומען די מאַכט אין רוסלאַנד.
  טרובעצקוי האָט געזאָגט:
  - און לוקאַשענקאָ האט אַ געלעגנהייַט, אָבער ער פאַרפעלט זיין צייט. מיר זאָל האָבן אריבערגעפארן פאַסטער!
  מעדוועדעוו האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - לוקאַשענקאָ איז געווען דערשראָקן פון קאַמפּעטיטיוו ילעקשאַנז אין רוסלאַנד. און זעלענסקי וואָלט נישט גענומען די ריזיקירן אויב פּוטין ס האַרץ קען נישט ויסהאַלטן עס. אָנפירונג פון די מדינה אַזוי פיל מאַניואַלי איז פארברענט! פוטין האט באשטימט פארברענט אין דער אַרבעט!
  טרובעצקוי האָט געזאָגט:
  - נו, אַזוי זאָל מיר אָננעמען די ייַנשווערונג אין אַ פאַסטער דאַטע אָדער נישט?
  מעדוועדעוו האט דרייסט געענטפערט:
  ― מאַכט צו װי איר װילט! איך קער זיך מער נישט! איך וועל צוריקציען צו ערלעך ריטייערמאַנט און לעבן פֿאַר מיין אייגן פאַרגעניגן. אפֿשר װעל איך פֿאָרן איבער דער װעלט! איך בין שוין געווען סיי פרעזידענט סיי פרעמיער מיניסטער פאר א רעקארד צייט פאר רוסלאנד! ווי לאַנג קענען איר קלעפּן צו דעם שטול?
  טרובעסקוי האָט מסכים געווען:
  - נו, אויב אַזוי, דעמאָלט לאָזן ענדערונגען קומען! וואָס צו טאָן מיט Shoigu?
  מעדוועדעוו האָט קאַלט געענטפערט:
  - זאל ער רוען! דער מארשאלס פענסיע איז גרויס. זאל ער אַרומפאָרן אַרום די וועלט. איך האב דיר געלאזט האבן פארמעגן אין אויסלאנד!
  טרובעצק י הא ט גענומע ן או ן באמערק ט :
  - פּוטין איזאָלירט רוסלאַנד פון דער וועלט! כאט ש מי ר האב ן מי ר געטרוי ט מי ט װערטע ר אי ן טי ף פו ן אונדזע ר נפש , האב ן מי ר זי ך געפרײ ט װעג ן זײ ן טויט ! וואָס שייך זעלענסקי, וועלן מיר זען! פילע פון אונדז געוואלט אָרדערס ווי אין די מערב. באַקומען ווי אין די USA, אָבער אַרבעט ... ווי אין די וססר!
  מעדוועדעוו האָט געזאָגט:
  ― נו, אונטער סטאַלין האָבן די באַאַמטע געאַרבעט אינטענסיװ! דו זאלסט נישט טראַכטן אַז זיי זענען געווען פול מיט האָניק!
  טרובעצקוי האט געפרעגט:
  - וואָס וועט איר טאָן?
  מעדוועדעוו האָט זיך דערמאָנט:
  - איך בין געווען פּרעזידענט, און איך וועל צוריקציענ זיך ווי פּרעזידענט. זי איז גרויס... און איך וועל הנאה האבן פון לעבן! פארוואס אַנדערש זאָל איך אַרבעטן!
  טרובעצקוי האָט זיך דערמאָנט:
  - זעלענסקי קאן אײך בײ אים געבן דעם פאסט פון ראטגעבער!
  מעדוועדעוו האָט דאָס אָפּגעזאָגט:
  - איי! ער איז גענוג קלוג אָן מיין עצה! בקיצור - דורכפירן די איינשווערונג! דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש געשיקט זיין!
  טרובעסקוי האָט מסכים געווען:
  - ייַנשווערונג יאָ!
  מעדוועדעוו האט אויפגעהאנגען. איך באַשלאָסן צו ענדיקן דעם שפּיל. עפּעס וואָס איך קיינמאָל געהאט צייַט פֿאַר פריער. און לפּחות מענטאַלי צעטרעטן די פאַרייניקטע שטאַטן.
  אָדער מער גענוי אין די שפּיל. אָבער, דער אמעריקאנער שערמאַן איז שוואַך קעגן די E-75-U. אבער די פאראייניגטע שטאטן פארמאגט אסאך עראפלאנען, אפילו זיי זענען נישט אזוי שטארק ווי די דייטשע דזשעץ.
  אבער די קוואַליטעט, פון קורס, איז נישט די זעלבע! די קראַוץ זענען ראַקינג אַרויף טיף סקאָרז. ספּעציעל די פּיילאַץ: אַלבינאַ און אַלווינאַ! און דאָס זענען גערלז וואָס זענען אונטערשיידן דורך זייער קאָלאָסאַל ברען.
  מעדוועדעוו גיינ ווייַטער אויף אַמעריקע פון די דרום. און אין דער זעלביקער צייַט זיין טאַנגקס מאַך אַריבער סיביר. ער האט שפּאַס. דורך דעם וועג, פארוואס נישט קאַנגקער יאַפּאַן נאָך? אין דעם שפּיל איר קענען אויך טייטן דיין אַלייז. אַוואַנסירטע סטראַטעגיע. צולייגן די טשיטער ס קאָד און איר וועט זיין שטארקער ווי דיין קעגנער אין קוואַנטיטי און קוואַליטעט. ניט מלחמה, אָבער ריין פאַרגעניגן. דאָ זענען די טייטלאַס דזשעט מאשינען, די אמעריקאנער קענען נישט אַפֿילו כאַפּן זיך.
  מער גענוי, צו באַקומען דאָרט. און נוצן ראַדיאָ-קאַנטראָולד מיסאַלז! און בוליען אמעריקאנער. מעדוועדעוו טאַקע לייקס דעם שפּיל. און מאַך די טרופּס. מעקסיקע איז גענומען געווארן. אמעריקאנער שטעט פאַלן איינער נאָך דעם אנדערן. אַזאַ פאַרגעניגן.
  און אין מזרח, טאַנגקס פון די "E"-U סעריע אַרייַן ינדיאַ. אבער וואָס קענען די בריטיש אַנטקעגנשטעלנ זיי? דערצו, די דריט רייך האט שוין אַקיומיאַלייטיד רעסורסן און איז פּראַדוסינג די מערסט מאָדערן טעכנאָלאָגיע אָן אַ זשוליק קאָד.
  אָבער מעדוועדעוו באַשלאָסן צו אַפּגרייד די פּאַנטער אַ ביסל. דאָ איז דער ערשטער קאַנווענשאַנאַל "פּאַנטהער" - פראָנטאַל פאנצער פון 80-110 מם, זייַט פאנצער פון 50 מם, אַ 75 מם קאַנאָן, פאַס לענג פון 70 על, מאָטאָר פון 650 כאָרספּאַוער. דאָ איז דער "פּאַנטער" -2 מיט פראָנטאַל פאנצער פון 120-150 מילאַמיטערז, 60-מם זייטן, 88-מם קאַנאָן מיט אַ פאַס לענג פון 71 על, און 850-כאָרספּאַוער מאָטאָר. יאָ, אַ ערנסט מאַשין. און עס איז שווערער נישט ביי פינף און פערציק, אָבער פופציק טאָנס און האט אַ קירצער סילאַוועט.
  אָבער "פּאַנטער" - 3. פראָנטאַל פאנצער פון 150 צו 200 מילאַמיטערז, זייטן פון 82 מילאַמיטערז, אַ ביקס פון 88 מילאַמיטערז מיט אַ פאַס לענג פון 100 על און אַ מאָטאָר פון 1200 כאָרספּאַוער - וואָג 55 טאָנס. שטימען, אַזאַ מאַשין איז בכלל סופּער קעגן די שערמאַן.
  אבער עס איז "פּאַנטער" -4. עס האט אַ פראָנטאַל פאנצער פון 200-250 מם ביי סלאָפּעס, און זייַט פאנצער פון 160 מם. אַ 105 מם ביקס מיט אַ פאַס לענג פון 100 על. דאָס איז שוין אַ פאַרזעעניש וואָס וועגן 65 טאָנס און מיט אַ נידעריק סילאַוועט. גאַז טערביין מאָטאָר פון 1500 כאָרספּאַוער. פון קורס, אַ ויסגעצייכנט סיריאַל אַנטוויקלונג, טויגעוודיק פון פייטינג אפילו מיט די סאָוויעט יס-7. דערצו, די IS-7 איז נישט מאַסע-פּראָדוצירט.
  אבער עס זענען שטארקער מאשינען. פליסנדיק "פּאַנטער" -5, פראָנטאַל פאנצער 250 כאַל אין אַ ווינקל פון 45 דיגריז, 300 מם טערט שטערן אין אַ ווינקל, זייַט 210 אין אַ ווינקל, 128 מם ביקס אין 100 על, וואָג פון אַ מער אַוואַנסירטע טאַנק 75 טאָנס, 2000 כאָרספּאַוער מאָטאָר גאַז טערביין מאַכט . א מאַשין העכער פון אַלע סאָוויעט און אמעריקאנער מאָדעלס. קענען דורכנעמען די IS-7 פֿון קאַמבאַט דיסטאַנסע און וויטסטאַנד קאָפּ-אויף היץ. "פּאַנטהער" -5 איז בכלל ויסגעצייכנט טעכנאָלאָגיע. די וססר האט גאָרנישט שטארקער ווי די IS-7. און די דייטשן האָבן אויך פינף טייפּס פון טיגערס.
  נאָכן כאַפּן דעם גרעסטן טייל פון די יו. נו, "טיגער" איז דער ערשטער איינער וואָס אַלעמען ווייסט. די פראָנטאַל פאנצער איז 100-110 מילאַמיטערז מיט כּמעט קיין שיפּוע, און די זייַט פאנצער איז 82 מילאַמיטערז אָן שיפּוע. און די 88 מם קאַנאָן, 56 EL פאַס לענג, איז אַ טאַקע כאַולינג טאַנק. ניט ענלעך די "פּאַנטהערס", ווו נאָר דער ערשטער סעריע האט געקעמפט און עס זענען געווען סאַמפּאַלז פון די רגע. טאַנק "טיגער" -2 בעסער באקאנט ווי די "רויאַל טיגער".
  פראָנטאַל פאנצער: 120-150 מם אויף די כאַל פראָנט אין אַ 50 גראַד ווינקל, 185 מם אויף די טערט פראָנט אין אַ קליין ווינקל, און 82 מם אויף די זייַט אין אַ 60 גראַד ווינקל. עס איז געזונט פּראָטעקטעד אין די שטערן, אַ ביסל בעסער ווי די טיגער אין די זייַט, און האט אַ 88-מם קאַנאָן מיט אַ פאַס לענג פון 71 על. פון די פּראָדוקציע טאַנגקס פון די צווייטע וועלט מלחמה, דער בעסטער אין טערמינען פון אַרמאַמאַנט און פראָנטאַל שוץ, וואָג 68 טאָנס, מאָטאָר 700 כאָרספּאַוער - גאַנץ שוואַך אין דרייווינג פאָרשטעלונג.
  "טיגער" -3 איז אַ פּלאַן פאָרמיטל. פראָנטאַל פאנצער איז 150-200 מילאַמיטערז אין אַ ווינקל פון 45 דיגריז, די פראָנט פון די טערט איז 240 מילאַמיטערז אין אַ ווינקל. זייטן פון 160 מילאַמיטערז מיט גענייגט שילדז. דריי טייפּס פון פאַרשידענע וועפּאַנז: אַ 88 מם 100 על קאַנאָן, אַ 105 מם 70 על קאַנאָן, און אַ 105 מם 100 על קאַנאָן מיט אַ מאָטאָר פון 1000 1200 כאָרספּאַוער. מיט אַ מער געדיכט אויסלייג און אַ וואָג פון 75 טאָנס. יא, די מאַשין איז ערנסט און זייער געפערלעך. און אַ אפילו מער שטאַרק "טיגער" -4 פראָנטאַל פאנצער 250 - כאַל גענייגט אין 45 דיגריז, שטערן 300 מילאַמיטערז גענייגט, זייטן 210 מילאַמיטערז, ביקס 128 מילאַמיטערז 100 על פאַס לענג, אָדער 150 מילאַמיטערז פאַס לענג 56 על, וואָג 150 מילאַמיטערז, וואָג 150 מילאַמיטערז כאָרספּאַוער גאַז טערביין מאָטאָר. א זייער שטאַרק טאַנק.
  אבער אפילו קילער איז "טיגער" -5. פראָנטאַל פאנצער: כאַל שטערן 350 מם אין אַ ווינקל פון 45 דיגריז, טערט שטערן 400 מם אין אַ ווינקל פון 50 מם. די זייטן זענען 300 מם גענייגט. א 150 מם 100 EL ביקס, אָדער אַ 174 מם 70 EL ביקס, אָדער אַ 210 מם 38 EL ביקס. וואָג איז 100 טאָנס, גאַז טערביין מאָטאָר איז 2500 כאָרספּאַוער. די מערסט שטאַרק מאַשין וועט נישט אפילו דורכנעמען די IS-7 און סט יוחנן 'ס וואָרט. דעם איינער קען זיין געוויינט קעגן אַמעריקע. כאָטש עס מוזן זיין געזאָגט אַז "טיגער" -5 איז נישט אַפֿילו אין די פּראַדזשעקס אין פאַקטיש געשיכטע. אבער עס איז קיין איינער ס שולד אַז די מלחמה געענדיקט אַזוי געשווינד.
  אָבער די ווירטואַל טאַנק שפּיל קענען זיין ימפּרוווד.
  מעדוועדעוו האט אנגעהויבן שטורעםן די אמעריקאנער הויפטשטאט וואשינגטאן און די גרעסטע שטאט ניו יארק. דאָ איר קענען טאַקע אַרבעט און געווינען.
  כאָטש כמעט. דא ברענט וואשינגטאן און דייטשישע טאנקן דרייוון צוזאמען. און קיין איינער קענען האַלטן טיגערס-5.
  מעדוועדעוו פאַרענדיקט אַ פאַרביסן אַטאַקע אויף די אמעריקאנער קאַפּיטאַלז און עס מיינט ווי אַ נצחון. אבער עס איז אויך יאַפּאַן פאָרויס.
  . קאפיטל נומער 5 .
  וואָס אַנדערש קען איך טאָן אין דעם שפּיל? אָבער די לעוו משפּחה פון טאַנגקס קיינמאָל געגאנגען אין פּראָדוקציע. דאס זענען באמת מאָנסטערס דאָ. אבע ר אי ן דע ר צװײטע ר װעלט־מלחמ ה זײנע ן ד י מאשינע ן פו ן שפעטערדיק ע סעריע ן געװע ן אפיל ו איבעריק . און נאָך מער קעגן יאַפּאַן מיט זייַן קליין און מיטל טאַנגקס.
  אָבער דמיטרי מעדוועדעוו האָט באַשלאָסן זיי אַ ביסל אַוועקצוטריבן.
  דאָ איז דער ערשטער לעוו טאַנק, יגזיסטינג בלויז אין פּראַדזשעקס, און בלויז טייל ימבאַדיד אין מעטאַל. די פראָנטאַל פאנצער פון די כאַל איז 120 מילאַמיטערז אין אַ ווינקל פון 45 דיגריז, די פראָנטאַל אַרמאָר פון די טערט איז 240 מילאַמיטערז אין אַ ווינקל, די זייטן זענען 82 מילאַמיטערז, די ביקס איז 105 מילאַמיטערז, די פאַס לענג איז 70 על, די גאנצע 80 טאָנס, דער מאָטאָר איז 800 כאָרספּאַוער. אין אַלגעמיין, אַ מאַשין וואָס קען האָבן ארויס צוזאַמען מיט די טיגערס און פּאַנטערז אויף די קורסק באַלדזש. מיט אַ זייער שטאַרק וואָפן פֿאַר זייַן צייט און ויסגעצייכנט טערט שטערן שוץ. אבער צומ גליק זי האט נישט ווייַזן זיך. "לעוו" -2 פּרויעקט פאָרמיטל. די כאַל שטערן איז 250 מילאַמיטערז גענייגט, די טערט שטערן איז 300 מילאַמיטערז גענייגט. די זייטן זענען 200 מילאַמיטערז גענייגט. ביקס אָדער 128 מם 100 על אָדער 210 מם 38 על. וואָג 100 טאָנס, מאָטאָר 1800 כאָרספּאַוער. עס האט נישט קיין גלײַכן אין איר כוח. העכער צו די IS-7, וואָס קענען נאָר שלאָגן עס אויף די זייַט. אבער דעמאָלט איר פאָר ווייַטער, און "לייאָן" -3 אויס, אויך יאָגן אַ פאַרזעעניש. פראָנטאַל פאנצער פון די כאַל איז 350 מם, טעראַץ זענען 450 מם, מיט אַ זייַט שיפּוע פון 300 מם ביי סלאָפּעס, אַ קאַנאָן פון 150 מם ביי 100 על, אָדער 175 מם ביי 70 על, אָדער 210 ביי 56 על, אָדער אַ ראַקעט לאָנטשער בייַ 400 -מם. וואָג איז 120 טאָנס, מאָטאָר איז 2500 כאָרספּאַוער.
  יא, דאָס איז אַ פאָרמאַדאַבאַל קראַפט.
  טאַנק "ליאָן" -4 איז אן אנדער סופּער פאַרזעעניש . די פראָנטאַל פאנצער פון די כאַל איז 450 מם, די פראָנטאַל פאנצער פון די טערט איז 500 מם. די זייטן פון די כאַל און טערט זענען 400 מם גענייגט. א 175-מם קאַנאָן אין 100 על, אַ 210-מם קאַנאָן אין 70 על, אַ 500-מם ראַקעט לאָנטשער. די וואָג פון די מאַשין איז 150 טאָנס, די מאָטאָר איז 3500 כאָרספּאַוער גאַז טערביין. פון אַ לאַנג ווייַטקייט עס דורכנעמען אַלע טאַנגקס, אַרייַנגערעכנט די IS-7 און די אמעריקאנער ט-93. און אפילו נייוואַל גאַנז קענען נישט דורכנעמען עס. דאָס איז אַ שטאַרק מאַשין, און מיט אַן עקסטרע קאַנאָן.
  אבער די אפילו מער שטאַרק לעעוו-5 איז דער מלך פון טאַנגקס. די פראָנטאַל פאנצער פון די כאַל איז 600 מם אין אַ ווינקל פון 45 דיגריז, די טערט איז 800 מם דיק, די זייטן זענען 550 מם אין אַ ווינקל. א 210 מם קאַנאָן אין 100 על, אַ 300 מם קאַנאָן אין 70 על, אַ 600 מם ראַקעט לאָנטשער. די וואָג פון די מאַשין איז 200 טאָנס, די גאַז טערביין מאָטאָר טראגט 5000 כאָרספּאַוער. ימפּענאַטראַבאַל צו כּמעט אַלע טייפּס פון וועפּאַנז, אַחוץ פֿאַר הויך-מאַכט מיסאַלז , ספּעציעל גרויס-קאַליבער גאַנז און באָמבס. טויגעוודיק פון פירינג אויף באַטאַלשיפּס און ערקראַפט קאַריערז. באמת אַ סופּער טאַנק.
  נו, אין קורץ, עס איז עפּעס צו שפּילן. מעדוועדעוו לייגט דרוק אויף יאפאן.
  אבער ער איז ווידער ינטעראַפּטיד.
  דער פסב דירעקטאָר רופט און זאגט:
  - דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש, וועט איר געבן אַ קאָנפֿערענץ צו זשורנאַליסטן?
  מעדוועדעוו האָט באַשטימענדיק געזאָגט:
  - נאך נישט!
  - פארװאם ?
  דער אקטיווטער פרעזידענט האט געענטפערט:
  - איך האָבן די רעכט צו געבן ינטערוויוז אָדער נישט! אַזוי איך באַשלאָסן נישט צו געבן עס נאָך!
  דער פ.ס.ב. דירעקטאָר האָט זיך געכאַפּט:
  - דו קענסט דערווייל זיין רואיג! דער אינטערוויו וועט נישט גיין אַוועק! אבער מיר וועלן זוכן אן אנדער אָרט!
  מעדוועדעוו האָט געזאָגט:
  ― אַלע, לײגט זיך! אויב עפּעס, דיין אַלגעמיינע פּענסיע איז גרויס! איר קענען לעבן אָן ארבעטן!
  דער פסב־דירעקטאר האט איבערראשט געפרעגט:
  - איז עס נישט אַ שאָד צו טיילן מיט אַזאַ ריזיק מאַכט?
  מעדוועדעוו געענטפערט ערלעך:
  - עס ס אַ שאָד, פון קורס, אָבער אַ מענטש סאַבמיטז צו די באַשערט!
  מעדוועדעוו האָט זיך ווידער אומגעקערט צו דער שפּיל. דער געוועזענער פרעזידענט פון דער גרעסטער און מערסט מיטל-רייכער מדינה אין דער וועלט האט זיך ענדליך געכאפט. און פארוואס נישט שפּילן אויב זיי קענען טאָן אָן עס איצט. כאָטש ער איז דער אַקטינג קאָפּ פון שטאַט.
  אבער ווי קענען איר ויסמיידן די נסיון צו שנייַדן זיך אין אַזאַ אַ שפּיל? נו, די דײַטשישע טרופּס האָבן דערגרייכט טשוקאָטקאַ. צומ גליק, מאָווינג ויסריכט אין די שפּיל איז פיל גרינגער ווי אין פאַקט. און זיי גיין צו טשיינאַ. און דאָרטן זײַנען זײ אַרײַן אין שלאַכט מיט די יאַפּאַן. פֿאַרשטייט זיך, מיט דעם סקאַם־קאָד, האָט מעדוועדעוו אַרויסגעוואָרפן לעוו-5 טאַנגקס און זיי אַוואָרפן קעגן די סאַמעריי. און דאָס זענען באמת סופּער קלאַס קאַרס.
  ווי סאַמוראַי זענען קראַשט. אָבער נאָך נישט דער שיעור פון שלימות.
  אבער פארוואס, ביז די צווייטע וועלט קריג איז אריבער, איז נישט מעגליך דורכצופירן די שווערסטע דייטשע טאנק "מאוס" דורך די שטאפלען?
  דאָס איז באמת אַ רידיסטראַביושאַן פון שליימעס און די קרוין פון שיינקייט. מער גענוי, וואָס קען פּאַסירן אויב גיגאַנטאָמאַניאַ יוואַלווז.
  מעדוועדעוו האָט אָנגעהויבן פאַרטריבן די מאַוסן.
  דער מאוס טאנק, א טאנק וואס עקזיסטירט טאקע אין מעטאל, די שווערסטע פון די וואס זענען פאקטיש פארקערפערט געווארן אין מעטאל, האט געטריבן און אפילו געקעמפט. די פראָנטאַל פאנצער פון די "מאַוס" איז 150 מם אויף די דנאָ פון די כאַל, 200 מם אויף די שפּיץ פון די כאַל, 250 מם אויף די טערט פראָנט, און 210 מם אויף די זייטן. ווי מיר קענען זען, דער טאַנק, אַפֿילו אין דער ערשטער ווערסיע, איז ימפּענאַטראַבאַל צו אַלע סיריאַל סאָוויעט טאַנגקס אין די שטערן און אַפֿילו אויף די זייַט. די IS-2 און SU-100 קען נישט דורכנעמען דעם טאַנק פֿון קיין ווינקל. בלויז די IS-7 קען מאַכן פּראָבלעמס פֿאַר די מאַוס און אַקשלי קעמפן דעם טאַנק. אבער די IS-7 איז ארויס בלויז נאָך דער מלחמה, און קיינמאָל געגאנגען אין פּראָדוקציע. און אין 1943 האָבן די "מאַוזן" געקענט קעמפן אין פראָנט. דער טאַנק האט צוויי ביקס: אַ קורץ-באַראַלד 75 מם און אַ 128 מם 55 EL, וואָס איז ביכולת צו דורכנעמען אַלע סאָוויעט טאַנגקס אַחוץ די IS-7 קאָפּ-אויף. דערצו, די IS-2 פון אַ לאַנג ווייַטקייט. עס איז אויך געווען אַ 150 מם קאַנאָן.
  "מאַוס" וועגן 188 טאָנס און האט אַ מאָטאָר פון 1250 כאָרספּאַוער, וואָס איז נאָך נישט גענוג. קוילעלדיק, די מאַשין איז די סטראָנגעסט פֿאַר זייַן צייַט, און האט ניט גלייַך.
  "מאַוס" -2 איז אַ פּלאַן פאָרמיטל. מער גאנץ. אין דער עמעס געשיכטע, די מאַשין איז געווען געמיינט צו זיין געמאכט נידעריקער אין סילאַוועט און לייטער. אבער אין די שפּיל, פון קורס, די מאַשין איז געווארן מער שליימעסדיק, נידעריקער אין סילאַוועט, דענסער אין אויסלייג, אָבער אפילו כעוויער. די פראָנטאַל פאנצער פון די מאַוס כאַל איז 2 350 מם. די פראָנטאַל פאנצער פון די טערט איז 450 מילאַמיטערז. זייטן 300 מם. קאַנאַנז זענען 75 מם לאַנג-באַראַלד און 150 מם 70 על, אָדער אַ 210 מם כאַוצער, אָדער אַ 400 מם ראַקעט לאָנטשער. וואָג 200 טאַנז. גאַז טערביין מאָטאָר 2000 כאָרספּאַוער.
  "מויז" -3 גיימינג מאַשין. גאנץ אויך. די פראָנטאַל פאנצער פון די כאַל איז 600 מם, די טערט 800 מם, זייטן 550 מם. גאַנז 88 מם 100 על, פֿאַר פייטינג פייַנט טאַנגקס, און 210 מם 70 על. אָדער אַ 550-מם ראַקעט לאָנטשער. די וואָג פון דעם טאַנק איז 250 טאָנס, די גאַז טערביין מאָטאָר איז 4000 כאָרספּאַוער. דער טאַנק איז כּמעט ימפּענאַטראַבאַל מיט כּמעט אַלע וועפּאַנז, אַחוץ פֿאַר די מערסט שטאַרק.
  "מאַוס" -4 איז אַ נייַע עוואָלוציע פון גיגאַטאָמאַניאַ און מער אַוואַנסירטע. די פראָנטאַל אַרמאָר פון די כאַל איז 1000 מם אין אַ ווינקל פון 45 דיגריז, די פראָנטאַל פאנצער פון די טערט איז 1200 מם אין אַ ווינקל. די זייטן זענען 850 מם גענייגט. אַרמאַמענט: 105 מם 10EL קאַנאָן פֿאַר פייטינג פייַנט טאַנגקס און גאַנץ גענוג קעגן כּמעט אַלע טייפּס פון וועהיקלעס. 300 מם וואָפן ביי 70 על, פֿאַר דיסטרויינג פאָרטאַפאַקיישאַנז און יבעריק פֿאַר טאַנגקס. אָדער אַנשטאָט, אַ 750-מם ראַקעט לאָנטשער.
  די וואָג פון די פאָרמיטל איז 350 טאָנס, וואָס איז נישט אַזוי פיל פֿאַר אַזאַ פאנצער און וועפּאַנז. אפילו די ביקס פון אַ באַטטלעשיפּ קענען נישט דורכנעמען אַזאַ אַ פאָרמיטל קאָפּ-אויף. בלויז אַ דירעקט שלאָגן פון אַ שטאַרק אַרומפאָרן מיסאַל אָדער אַ זייער גרויס באָמבע קענען צעשטערן אַזאַ אַ מאַשין. פון אַלע אַנגלעס עס איז ימפּענאַטראַבאַל דורך אַלע טאַנגקס און זיך-פּראַפּעלד גאַנז פון די צווייטע וועלט מלחמה. דער מאָטאָר איז 6000 כאָרספּאַוער גאַז טערביין.
  נו, "מאַוס" -5 איז די העכסטן שטאַפּל פון דעם סעריע. די פראָנטאַל פאנצער פון די כאַל שטערן איז 1600 מם אין אַ ווינקל, די טערט שטערן איז 2000 מם, די זייטן זענען 1500 מם אין אַ ווינקל.
  א 128-מם קאַנאָן מיט אַ 100-על צו קאַמבאַט אַלע טאַנגקס, גאַנץ גענוג קעגן אַלע בראַנדז אַרייַנגערעכנט די IS-7 און אַ 900-מם ראַקעט לאָנטשער. אנדערע גאַנז זענען ימפּראַקטאַקאַל. עס זענען אַ טוץ מאַשין גאַנז. די וואָג פון דעם טאַנק איז 500 טאָנס. גאַז טערביין מאָטאָר פון 10,000 כאָרספּאַוער. דער מאַשין איז, לאָמיר זאָגן, שליימעס זיך. כּמעט גאָרנישט קענען שלאָגן איר אין די שטערן. סופּער טאַנק ...
  אָבער, אויב ווער עס יז מיינט אַז עס איז אוממעגלעך צו געפֿינען עפּעס קילער ווי "מאַוס" -5, דאָס איז נישט אמת. די פאַנטאַזיע פון די מחברים פון אַ גוט שפּיל וועגן די צווייטע וועלט מלחמה איז לימאַטלאַס.
  פֿאַר בייַשפּיל, עס איז אויך "שטשור". אין פאַקטיש געשיכטע, דעם טאַנק האלט די רעקאָרד פֿאַר גרייס צווישן אַלע פּרויעקט וועהיקלעס, און איז אפילו טייל ימבאַדיד אין מעטאַל.
  דער טאַנק "שטשור" האט 400 מם פראָנטאַל פאנצער, און די זייַט פאנצער איז אויך אַ ביסל גענייגט. אַרמאַמענט: פיר 210 מם גאַנז, אָדער איין 800 מם ביקס און צוויי 150 מם כאַויצערז, עלף אַנטי-ערקראַפט גאַנז. וואָג איז 2000 טאָנס, דיעסעל ענדזשאַנז האָבן אַ גאַנץ מאַכט פון 10,000 כאָרספּאַוער.
  טאַנק "שטשור" -2 איז אַן עוואָלוציע פון די פּלאַן פאָרמיטל מיט אַ מער אַוואַנסירטע אויסלייג. פראָנטאַל און קיין פאנצער פון 800 מם, מיט אַ גרויס ווינקל פון באַרדאַסדיק יצר. אַרמאַמענט איז איין 1000 מם קאַנאָן און פיר 150 מם כאַויצערז, זעכצן אַנטי-ערקראַפט גאַנז וואָס זענען ביכולת צו דרייען אויף ערד און לופט טאַרגאַץ. וואָג איז 3000 טאָנס, גאַז טערביין ענדזשאַנז, גאַנץ מאַכט איז 20,000 כאָרספּאַוער.
  "שטשור" -3 איז אַן אפילו מער שטאַרק און אַוואַנסירטע מאַשין. אַרמאָר 1200 - מילאַמיטערז אין אַ ווינקל. אַרמאַמענט: איין 1250 מם קאַנאָן און זעקס 150 מם כאַויץ. צוואַנציק אַנטי-ערקראַפט גאַנז וואָס זענען ביכולת צו דרייען ביידע לופט און ערד צילן. וואָג איז 4000 טאָנס, גאַז טערביין ענדזשאַנז, גאַנץ מאַכט איז 35,000 כאָרספּאַוער.
  "שטשור"-4 איז אַן אַפֿילו מער שטאַרק און אַוואַנסירטע מאַשין. אַרמאָר פון 1600 מם אין אַ ווינקל. אַרמאַמענט - איין 1600 מם קאַנאָן און נייַן 150 מם כאַויצערז, פינף און צוואנציק אַנטי-ערקראַפט גאַנז וואָס קענען זיין פייערד אויף לופט און ערד טאַרגאַץ. וואָג איז 5000 טאָנס, גאַז טערביין ענדזשאַנז, ימפּרוווד, גאַנץ מאַכט פון 50,000 כאָרספּאַוער.
  "שטשור" -5 איז די קולאַסט טאַנק. אַרמאָר פון 2500 מילאַמיטערז אויף אַלע זייטן. אַרמאַמאַנט: איין 2500 מם קאַנאָן. און פופצן 150 מם כאַויץ. פערציק אַנטי-ערקראַפט גאַנז וואָס זענען ביכולת צו דרייען אויף לופט און ערד צילן. וואָג 10,000 טאַנז. יאָדער רעאַקטאָר ווי אַ מאָטאָר, מאַכט איבער 100,000 כאָרספּאַוער.
  דער טאַנק איז טאַקע די קולאַסט אין דער שפּיל. און אין טערמינען פון וואָג און אנדערע קעראַקטעריסטיקס.
  נו, איר קענען ענטראַסט די סטאָרמינג פון טאָקיאָ צו "שטשור" -5. אמת, עס איז אַזוי טייַער אַז איר האָבן צו לויפן די סקאַם קאָד עטלעכע מאָל.
  אָבער אין אַלגעמיין, מעדוועדעוו קען זיין צופרידן. ער האט דורכגעפילט.
  און איך לעסאָף וואָטשט "שטשור" -5 אין ווירטואַל פאַקט. ווי צו שפּילן די ערלעך געזונט.
  אָבער דאַן רופן זיי ווידער מעדוועדעוו.
  דאָס מאָל איז דער ערשטער דעפּוטאַט פרעמיער מיניסטער און אַקטינג פרעמיער מיניסטער סילואַנאָוו .
  ער האט געזאגט מיט אַ טרויעריק טאָן:
  - מיר האָבן פאַרפאַלן דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש! כמע ט אל ע שטים־צעטלע ן זײנע ן שוי ן געצײל ט געװארן !
  מעדוועדעוו האט וויציק באמערקט:
  - עס איז בעסער צו פאַרלירן גוט ווי צו געווינען שלעכט!
  סילואנאָוו איז געווען סאַפּרייזד:
  ― װי אַזױ איז דאָס מעגלעך?
  מעדוועדעוו האָט דערקלערט:
  - אויב וויטאַלי קליצטשקאָ וואָלט געווען דער ערשטער מאָל דערוויילט בירגער - מייַסטער פון קייוו, זיין צוריקקער צו די רינג וואָלט נישט פּאַסירן. אָנשטאָט אַ גרויסער מייַסטער, וואָלט דער בירגערמייסטער געווען אַ געלעכטער!
  סילואנאָוו האָט מסכים געווען מיט דעם:
  - יאָ, איר זענט רעכט, דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש! קליצטשקא האט געהאט א מעלה צו פארלירן... אבער ליידער האסטו נישט געהאט קיין שפור פון אזא מעלה!
  מעדוועדעוו האָט געזונגען אין ענטפער:
  - איך בין פריי, ווי אַ פויגל אין הימל,
  איך בין פריי, ווייל פארגעסן וואָס מורא מיטל ...
  איך בין פריי ווי דער ווילדער ווינט
  איך בין פריי אין פאַקט, נישט אין אַ חלום!
  סילואנאָוו האָט געמורמלט:
  - יאָ, איר זענט נאָר אַ פּאָעט דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש! וועגן דיר קען מען שרייבן פסוקים!
  מעדוועדעוו האָט געענטפערט ערנסט:
  - אין קיין פאַל, איצט איך קענען רויק טאָן מיין באַליבסטע זאַך - שפּילן קאָמפּיוטער שפּילערייַ! און פאר דעם האב איך שוין שוין צוואנציג יאר דאס געקענט ערלויבן נאר מיט אנפאנג!
  סילואנאָוו האָט שטומף געמורמלט:
  - אין שפילן ?
  מעדוועדעוו באשטעטיקט:
  - פּונקט שפּילערייַ! און עס וואָלט זיין נוציק פֿאַר איר צו לערנען עטלעכע מיליטעריש-עקאָנאָמיש סטראַטעגיע!
  דער ערשטער דעפּיוטי פּריים מיניסטער רילאַקטאַנטלי באמערקט:
  - איך בעסער פיר!
  מעדוועדעוו האָט געזאָגט אין ענטפער:
  - די בייז פאַקט איז פאַרשילטן, עס קענען מאַכן איר משוגע!
  סילואנאָוו האָט קאַלט געענטפערט:
  - צי איר ווילן צו אַנטלויפן פון פאַקט מיט די וועלט פון שפּילערייַ? לויבלעך!
  עס איז געווען איראָניע אין די ווערטער פון די אַקטינג פּריים מיניסטער.
  מעדוועדעוו האט געזאגט:
  ― לאָז מיך אױך פֿאַר אײַך הענגען דעם שטערן פֿון דעם העלד פֿון רוסלאַנד!
  סילואנאָוו האָט געזאָגט:
  - הענגען זיך, הער פרעזידענט!
  מעדוועדעוו האָט געטשעפּעט און געענטפערט:
  - אפֿשר דאָס איז אַ גוט געדאַנק! אַנדערש, פּוטין איז בלויז אַוואָרדיד פּאָסטהומאַס!
  דער אקטיווטער פרעמיער מיניסטער האט געענטפערט:
  ― אַ דאַנק, הער פּרעזידענט!
  מעדוועדעוו האָט ממשיך געווען מעלאָדיש:
  - פאר נארישע לײדיקע אויגן...
  סילואנאָוו האָט מיטגעזונגען:
  - פֿאַר די פאַקט אַז אַלץ איז מעגלעך ...
  מעדוועדעוו האָט געענדיקט:
  - אָבער איר קענען נישט לעבן!
  דער אקטיווטער פרעמיער מיניסטער האט געענטפערט:
  - עמעס כאָטש, זיי וועלן רובֿ מסתּמא באַזייַטיקן מיר! קוקט ווי מיר וועלן האָבן צו שטופּן!
  מעדוועדעוו האָט קאַלט געענטפערט:
  - עס זענען פילע ערטער אויף דער ערד!
  סילואנאָוו האָט זיך געכאַפּט און געגאָרגלט:
  - בקיצור, הער פרעזידענט, דו האסט מיר צוגעזאגט א העלדן שטערן!
  מעדוועדעוו האט געשריגן אין די שפּיץ פון די לונגען:
  - גרײט א גזירה !
  זיי געבראכט אים אן אנדער אַוואָרד פּאַפּיר. ווי, שרייַבן די אַקטינג פּרעזידענט.
  דערבײַ האָט איר מעדוועדעוו באַלוינט פֿאַר אַ בינטל מענטשן. וויסן אונדזער!
  האַ, עס איז שוין זייער שפּעט, און דער אַקטינג פּרעזידענט פון רוסלאַנד איז אַנטשלאָפן.
  ער האט געחלומט פון אן אנדער אנדער ברירה געשיכטע. די צארישע ארמיי, אנגעפירט דורך קוראפאטקין, קעמפט צו באפרייען פארט ארטור. אָבער מעדוועדעוו אַליין האָט זיך באַוויזן אויף אַ קאַמבאַט ראָבאָט, מיט לייזערז און טערמאָקוואַרק שעלז די גרייס פון אַ מאָן זוימען, אָבער ווי טויטלעך ווי די באָמבס פאַלן אויף היראָשימאַ.
  און ווי קען מעדוועדעוו קעמפן די יאַפּאַניש מיט זיין קאַמבאַט ראָבאָט? ווי סמוריי זענען צעריסן געווארן, דורך די טויזנטער. און ווי לייזערז און בלאַסטערס געקומען אין נוצן.
  און זיי האבן געשאכטן די יאפאן, ספעציעל האבן זיי זיי געשאכטן. אוּן הָאט זֵיי גִיזָאגְט. און עס האָט חרובֿ זייערע רייען.
  מעדוועדעוו, וועלכער האָט פאַרלוירן זיין טראָן, האָט זיך פאַרגעניגן אין שלאַכט. ער מאָוז אַראָפּ די סאַמוראַי וואס דערד צו טרייסלען די הייליק רויאַל טראָן.
  אבער איז עס טאַקע שלעכט, לאָמיר זאָגן אָפן, אין אַלע ערלעכקייט, עס איז געווען אונטער דעם צאַר?
  זאל גאָט שענקען יעדער מדינה אַזאַ אַ צאַר ווי ניקאַלאַס דער צווייטער. דאָס איז אַן אמתער ביישפּיל פון אַן אינטעליגענטן הערשער, און גלייכצייטיק אַן אינטעליגענט.
  עס איז אַ שאָד אַז אַזאַ אַ נאָענטיטי ווי קוראָפּאַטקין לאָזן אים אַראָפּ. און איצט מעדוועדעוו האט גענומען די יאַפּאַניש. און לאָמיר זיי דרשן. און צו טאָן דאָס איז זייער שווער.
  און לאַזער בימז מאָוו אַראָפּ סאַמוראַי דורך די טויזנטער. א ביסל מער מינוט פון שלאַכט, און
  עס איז קיין יאַפּאַניש אַרמיי.
  וואָס האָבן די סאַמעריי דזשענטאַלמין געגעסן? און איצט אפֿשר מיר קענען באַקומען צו אַרבעטן אויף דיין שיפן.
  מעדוועדעוו האט אויפגעהויבן דעם קאַמבאַט ראָבאָט אין די לופט און ראַשט צו די שטעלעס פון די טאָגאָלעסע פליט. וואָס מיינט ער, אַז ער קען טאָן מיט דעם רוסישן ריטער?
  און דאָס איז ווי שנעל אַ טהערמאָקוואַרק ראָבאָט ראַשאַז. איצט איז ער שוין איבערן ים. און לאָמיר זינקען טאָגאָס פליט. שנייַדן אַרמאַדילאָוז, קרוזערז און אנדערע לעבעדיק באשעפענישן.
  ווי דאָס ... וואָס אויב מיר אויך פאַלן אַ מיני- טהערמאָקוואַרק באָמבע?
  און דער נײַער העלד פֿאַרלאָזט זי. א כוואַליע שטיי אויף און זינקען די שיפן פון דעם לאַנד פון די העכערונג זון.
  מעדוועדעוו שרייַען אין די שפּיץ פון זיין לונגען:
  - פֿאַר רוסלאַנד ניקאַלאַס,
  איך וועל צערײַסן אַלע יאַפּאַניש אין שטיקער!
  און ווידער, דער אַקטינג רוסיש פּרעזידענט גייט אין עקסטאַסי.
  עס איז גרויס צו קעמפן מיט אַזאַ אַ ראָבאָט.
  לאָמיר דערטרינקען דיינע אייגענע סאַמעריי... און עס וועט ניט זיין קיין צושימאַ, די יאַפּאַניש וועט האָבן גאָרנישט צו קעמפן אויף.
  די לעצטע סאַמעריי שיפן זינקען שוין. וואָס אַ נצחון דאָס איז!
  אבער עס זענען נאָך פּאַרץ פון דעם לאַנד פון די רייזינג זון וואָס פאַרשפּאַרן פּאָרט אַרטהור. מיר דאַרפֿן צו טאַקע מאַכנ זיי. צו האַלטן אַלע קעגנערס פון דער אימפעריע פון צאַר ניקאַלאַס.
  מעדוועדעוו זינגט מיט התלהבות:
  - און די סאַמוראַי פלו צו דער ערד,
  אונטער דעם דרוק פון שטאָל און פייַער!
  און לאָמיר צעשטערן די טרופּס וואָס ביסידזשד פּאָרט אַרטהור. ע ס אי ז טאק ע געשטאנע ן א ז א מעכטיק ע פעסטונג . און רוסלאַנד האָט באַקומען אַ פּאַטש אין פּנים. און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, עס איז געווען ערגער ווי די קרימעאַן מלחמה. דארט האט די אימפעריע פונעם צאר ניקאלאי צווייטער פארלוירן צו דער קאאליציע פון ענגלאנד, פראנקרייך, טערקיי און דאס קעניגרייך פון סאַרדיניע. און זי האט פארלוירן מיט כבוד. און דאָ איז עטלעכע יאַפּאַן, וואָס קיין איינער געהאלטן אַ ערנסט קאָנקורענט.
  זאל רוסלאנד נישט אויסטראגן דערנידערונג. אפשר איז דערפאַר וואָס סטאַלין, אַזוי פאָרזיכטיק און איינגעהאַלטן אין אויסערן פּאָליטיק, האָט געעפֿנט אַ צווייטן פראָנט אין פאַר מזרח קעגן יאַפּאַן. טאקע, די סאַמוראַי דערנידעריקט צאַריש רוסלאַנד צו פיל.
  פֿאַר דעם, צעשטערן זיי מיט קליינטשיק טהערמאָקוואַרק באָמבס און פאַרברענען זיי מיט לייזערז.
  אַזוי אַז איך טאָן ניט אַרויספאָדערן צו באַזיגן רוסלאַנד! אוי, גאט זאל זעלענסקי זײן א געלונגענער קעניג.
  װידע ר זײנע ן רוס ן או ן אוקראינע ר פאראײניקט , או ן באל ד װעל ן זי ך צ ו ז ײ אנשליסן .
  און עס וועט זיין אַ טריניטי פון סלאַווס!
  מעדוועדעוו האט פארענדיקט די יאפאנעזער נעבן פארט ארטור, און צוגעלאפן... רוסלאנד האט באזיגט יאפאן. זי האָט גענומען קארעע, מאַנטשוריע, די קוריל אינזלען און טייוואַן. זי האט אויך געצוואונגען די יאפאנעזער צו באצאלן א גרויסע שיכוי.
  דער צאר ניקאַלאַס דער צווייטער האָט געשטארקט זיין שטעלע, רעוואָלוציע און ומנייטיק געדאַנק זענען נישט ארויס.
  צארישע רוסלאנד האט זיך ווייטער באוועגט איבער כינע. און זייַן הרחבה אין מזרח.
  אבער די קייזער דייטשלאנד, טראץ דעם וואס די צארישע דייטשלאנד איז געווארן א גרויסע מאכט און וואקסט נאך שנעלער און מער ווי אין דער אמתער געשיכטע, איז נאך פארגעגאנגען און איז אריין אין דער ערשטער וועלט מלחמה.
  יאָ, אויף צוויי פראַנץ.
  נו , איצ ט הא ט מעדעװע ד זי ך אנגענומע ן ד י אויפגאב ע צ ו פארניכט ן ד י דײטשן . זיי האָבן קיין סיבה צו באַליידיקן דעם צאַר-טאַטע.
  און ווי עס היץ פיינט מיט לייזערז. און לאָמיר זיי דרשן אין מזרח פּרוסס ווי אַ הוראַגאַן. מעדוועדעוו שיסן אויף דייַטש טרופּס ניצן לייזערז און גראַוויטיישאַנאַל ענערגיע בימז.
  גלײכצײטי ק האב ן זי ך באװיזן . פון קורס אין אַ ביקיני. אַלענקאַ און נאַטאַשאַ. און לאָזן די קראַוץ האַקן מיט לייץ.
  יאָ, צאַר ניקאַלאַס דער גרויסער, די נאַציס האָבן קיינמאָל נישט געחלומט פון אַזאַ זאַך. וואָס פּלאַנירן זיי קעגן דיר, טאַטעס?
  מעדוועדעוו זינגט אַגרעסיוו:
  - מעלאַנז, וואָטערמעלאַנז, ווייץ בונס,
  ברייטהאַרציק, בליענדיק לאַנד ...
  און ער זיצט אויפן שטול אין פעטערבורג,
  פאטער צאר ניקאלא!
  ד י ױנגעלײטונ ג אי ז געװע ן פרי . און מעדוועדעוו איז געבליבען אין גאנצן צו זיין אייגענעם מחשבה. ווי, בשעת איר מאַכן זיך מיט דעם קינד.
  מעדוועדעוו אויך פּאָסטהומאָוסלי אַוואָרדיד אַנדראָפּאָוו דער שטערן פון די העלד פון רוסלאַנד. וואָס מיסטאָמע זאָל האָבן געטאן פריער. און ער האט ארויס אַ דעקרעט אויף די קאַנסטראַקשאַן פון אַ דענקמאָל צו אַנדראָפּאָוו.
  אין דער זעלביקער צייט, דער אַקטינג פּרעזידענט אויך ריפּלייסט יעזשאָוו און יאַגאָדאַ. פארוואס שטיין אויף צערעמאָניע דאָ?
  דערנאָך האָט ער געגרינדעט אַ נייעם סדר מיטן נאָמען באַבי פישער. אָבער איר קענען נישט זאָגן עפּעס אַז ער איז געווען אַ גרויס שאָך שפּילער. און ניט נאָר גרויס, אָבער אויך סקאַנדאַליעז. ער האט געװאלט זײן העכער פון אלעמען נישט נאר אין שאך.
  און אויך דרײַ גראדן: בראָנדז, זילבער און גאָלד!
  און פֿאַרשטייט זיך, קודם־כּל, האָט דמיטרי מעדוועדעוו באַלוינט דעם סדר צו: גערי קאַספּעראָוו, אַנאַטאָלי קאַרפּאָוו און... די ברידער קליצטשקאָ!
  און אין דער זעלביקער צייַט, דמיטרי מעדוועדעוו געגרינדעט די סדר פון וולאדימיר קליצטשקאָ. אויך אַ טשיקאַווע מאַך. דריי לעוועלס: בראָנדז, זילבער, גאָלד.
  און דער סוויאַטאָגאָר סדר, אַ בריליאַנט לייזונג.
  מעדוועדעוו סטירז און פּעדאַלז . און ער ערפינט דאָס ווידער. דאָס איז אַ בער. אַ בער צו אַלע בערן.
  און ער האט נייַע געדאנקען. פֿאַר בייַשפּיל, געבן יעדער רוסיש אַ נייַ מאַשין.
  אין דער דערווייל, גיין און שפּיל אויף די קאָמפּיוטער. וואָס מעדוועדעוו האָט דער עיקר געוואָלט. אַזוי ער האט איצט אויסגעדרייט אויף אַ נייַע סטראַטעגיע. מלחמה פון פאַרשידענע לעוועלס. דאָס האָט דער פּרעזידענט, אַפֿילו דער אַמאָליקער, געוואָלט שפּילן.
  איר אָנהייבן מיט פינף טוערס און אַ טויזנט וניץ יעדער: קוילן, אייַזן, שטיינער, ייל, עסנוואַרג, גאָלד.
  און לאָמיר ערשט בויען אַ קהילה־צענטער צו פּראָדוצירן נײַע אַרבעטער. דערנאָך איר אָנהייבן צו אַנטוויקלען מינעס און אַגריקולטורע.
  ערשטנס , פארשטײ ט זיך , באקומע ן שפײז , כד י בעםע ר צומאכ ן ד י ארבעטער .
  מעדוועדעוו האט די מערסט שטאַרק, מערסט מאָדערן קאָמפּיוטער. און איר קענען מאַכן אַ פּלאַץ פון וניץ.
  איר בויען זיך אַ שטאָט און נייַ האַנדל סענטערס. געלט, פון קורס, איז אַ פּראָבלעם אין ערשטער. ביז איר בויען אַ מינץ, אַ מאַרק, אַ אַקאַדעמי פון וויסנשאַפֿט, און אַזוי אויף.
  אָבער מעדוועדעוו ווייסט אַ וניווערסאַל וועג צו ווערן רייך. דינגען מער לאַנדווירטשאַפטלעך טוערס און קויפן רעסורסן פֿאַר ברויט. דער מאַרק איז זייער ביליק צו בויען. און דאן האסטו זיך געהאלפן, געקויפט אן אקאדעמיע, געבויט א זעגמיל און געמאכט נייע מינעס. און נאָך מער ... און גאָלד פלאָוד - די מערסט טייַער פּראָדוקט. ספּעציעל ווען די מינץ האט. און דעמאָלט עס וועט זיין מעגלעך צו פֿאַרבעסערן די וועלז. דאָס איז ווי געלט פלאָוז פיל מער שפּאַס. קענען זיין געניצט פֿאַר פֿאַרבעסערונג. נײַע זעגן, נײַע לאַנדווירטשאַפטלעכע אינסטרומענטן, לאַנד־רעקלאַמאַציע, פֿאָרשונג פֿון פערטאַלייזער. אַ נייַע טיפּ פון אַקער ...
  דערנאָך, דיפּאַנינג די ברולז און פּאַמפּינג אין נייַ אַרבעטער. ניו פאַרמס. פלייש פּראָדוקציע. קאַנסטראַקשאַן פון הייזער. צו די הײזער פון דאקטוירים, פאליציאנטן, ברונעם, מארקעטן, ארכיטעקטן, פייערלעשער. און אזוי ווייטער... שטייער זאַמלונג. ניו ימפּרווומאַנץ אין גאָלד מיינינג. און די אַנטוויקלונג פון נייַ פּלאַץ און אַרבעט בנינים.
  און עס איז שוין מער און מער געלט... עס זענען רעשט און מען קען אנהייבן בויען באראקן.
  די שפּיל איז טשיקאַווע און טשאַלאַנדזשינג. די שטאט וואקסט. נאָך קיין מלחמה. דא קענסטו גרינדן שלום-צייט, און אויסקלייבן א שוואכערע שונא... למעשה זאמלט מעדוועדעוו נאך כוחות אין מיליטעריש-עקאנאמישע סטראַטעגיע.
  די מיליטערישע אַקאַדעמיע איז געבויט. און איר אָנהייבן צו פאָרעם טרופּס. קאַוואַלרי, ינפאַנטרי, פלאַמעטהראָוערז , מאָרטערז און אנדערע פאָרסעס. פון קורס , אַרטילעריע. אָדער אפילו ווידער, דורך ימפּרוווינג די וועלז פון די טאַנק פאַבריק. די ערשטע קאַרס זענען, פון קורס, ליכט און פּרימיטיוו, אָבער זיי קענען זיין געטריבן.
  מעדוועדעוו האָט זיך אַוועקגעטראָגן.
  די שפּיל קאַנסומד דעם פּרעזידענט. איר בויען זיך מער און מער נייַ הייזער. זיי אַרייַננעמען אַ שולע פון סופרים, אַ ביבליאָטעק און פאַרווייַלונג פון פאַרשידן לעוועלס. זיי עס מיוזישאַנז, דאַנסערז, דזשאַגלערז, סענעט פּלייַערס , זאָאָס. אָדער אן אנדער קאַסינאָ.
  און, פון קורס, טעמפלען צו פאַרשידן געטער.
  יאָ, עס זענען פילע פאַרשידענע רעליגיאָנס אין דער אימפעריע. עס איז בעסטער צו בויען פאַרשידענע טעמפלען.
  און דאָ אַלץ איז אַנדערש. און מאָסקוועס, קהילות, הייזער פון דינען, בודדהיסט טעמפלען, סטופּאַס, פּייגאַן געטער.
  יאָ, אַ רייכע שליחות. איר אויך בויען בריקן ווען אַריבער די טייַך.
  עס איז אַ פּלאַץ פון אַרבעט. אויך אָרגאַניזירן פעסטיוואַלס פֿאַר פאַרשידענע רעליגיאָנס אַזוי אַז די געטער זענען נישט באליידיקטער.
  און אַזוי אויף אָן יבעררייַס. און אַרבעט אין די אַקאַדעמי פון וויסנשאַפֿט גייט אויף, איצט איין פֿאַרבעסערונג, דעמאָלט אנדערן. אָדער אַ סגולע קעגן ראָודאַנץ אָדער קעגן ינסעקץ - וועלכער ימפּרוווז אַגריקולטורע, טראַקטאָרס דערשייַנען.
  און אפילו די געטער שיקן גוטע שניט. אַזוי איר קענען פאָר אַוועק טאַנגקס און ערקראַפט פאבריקן. סטאַרטינג מיט ליכט ערפּליינז, איר קענען דערגרייכן אַטאָמישע באָמבערס. און די נומער פון וניץ איז קעסיידער גראָוינג. עס האט שוין דערגרייכט הונדערט טויזנט.
  מעדוועדעוו שפּילט און פּראַמאָוץ נייַע טעקנאַלאַדזשיז. נאָך קיין מורא. איר טאָן ניט האָבן צו קעמפן, איר קענען כאַפּן די אינדעקס פון וווילטאָג און קולטור פֿאַר דיין מענטשן. און דאָס איז אויך וויכטיק. אבער עס איז איצט גענוג געלט און רעסורסן.
  וואָס איז אפילו בעסער וועגן די שפּיל איז אַז די וועלז טאָן ניט ויסמעקן. איר קענען שטענדיק עקסטראַקט רעסורסן.
  און בויען נײַע שטעט אויף דער מאַפּע... אָדער זיך אַפילו אָפּגעבן מיט אַ פּיראַמיד אָדער אַן אַנדער וועלט־וווּנדער.
  מעדוועדעוו שרייט אויך אויס נייע באראקן. אמת, דער זעט פון טרופּס ראַדוסאַז די וווילטאָג אינדעקס. דאָ, פון קורס, איז ווו די פּראָבלעם ערייזאַז. אבער יעצט איז נישטא מיט וועמען צו קעמפן... אבער מען קען אריינפירן נייע טעכנאלאגיעס צו מאכן שנעלער טאנקן און עראפלאנען. און ברענגען אַרויף די שווער באָמבערס.
  אָבער, וואָס ניט, שוין מיט מיטל טאַנגקס, נישט כאַפּן די פייַנט אין די מדרגה פון די מיטל עלטער?
  און מעדוועדעוו, וואָס האט געשאפן מער טאַנגקס און אין דער זעלביקער צייַט ימפּרוווינג זייער פּאַראַמעטערס, געשווינד ינוויידיד די ארומיקע מדינה.
  און אויך עראפלאנען פון אויבן. און לאמיר באמבארדירן דעם שונא מיט אלע כוחות. איר רעגן אויף אים נאַפּאַלם.
  און עס איז נישט אַ שפּיל לויט די כּללים.
  מעדוועדעוו האט הנאה פון די צעשטערונג פון די מיטלאַלטער שטאָט. און דערנאָך דאָס גאַנצע לאַנד מיט איר פּרימיטיווער אַרמיי. ער האט הנאה געהאט און געוואונען, הגם זיינע עראפלאנען און טאנקן האבן באקומען קליינע שאדנס. דאָס איז ווי די גריפּ איז געווען לעפיערעך גרינג. און דעמאָלט ווידער איר בויען אַ שטאָט אויף די קאַנגקערד טעריטאָריע ...
  און דיין טאַנגקס זענען שוין שווער. עס איז מעגלעך צו צוטשעפּען ביידע אַנטי-יאָדער שוץ און אַקטיוו פאנצער.
  מעדוועדעוו האט שוין געשפילט צען שעה און די אויגן זענען געווען מיד און אנגעהויבן צו שטעקן זיך צונויף. דע ר אקטױוע ר פרעזידענ ט אי ז אײנגעשלאפן .
  לכתּחילה האָט מעדוועדעוו זיך אַרומגעדרייט אין עפּעס ווייג. אבער עס האט נישט געדויערט לאַנג. און דעמאָלט דער הינטער-מאָדערן ט-95 טאַנק פלו אַרויף די בערגל. ע ס אי ז שוי ן געװע ן שפעט , הארבסט , או ן טרײזלע ן רעגן , האב ן געטראפ ן ד י פאנצער .
  מעדוועדעוו האט געזאגט:
  - דער באַשטימענדיק טאָג פון די שלאַכט פֿאַר בארג וויסאָקייַאַ! דער באַרג וואָס איז דער שליסל צו די גאנצע פאַרטיידיקונג פון פּאָרט אַרטהור. היינט איז גענוי 21 נאוועמבער, אדער 4 דעצעמבער לויטן נייעם סטיל. - האָט דער פּראָפֿעסאָר מיט אַ פֿוס מיט דער פֿויסט געשלאָגן דעם פאנצער און אויסגעשריגן. - אָבער עס וועט זיין קיין כאַפּן פון וויסאָקייַאַ באַרג! די פּאַסיפיק סקוואַדראָן וועט לעבן!
  די יאַפּאַניש האָבן כּמעט קאַפּטשערד בארג וויסאָקייַאַ. ז ײ זײנע ן ארײנגעקראכ ן װ י מוראַשקע ס אי ן געדיכט ע שטראמען , פו ן אל ע זײטן . די T-95 האט געעפנט פייער מיט א 152-מם גיך-פייער קאנאן.
  אלענקא האט געדריקט דעם דזשויסטיק קנעפל, און דער אויטאמאטישער קאנאן האט געטראפען די יאפאנעזער ווי אן אנטי-ערקראַפט ביקס. שטאַרק הויך-יקספּלאָוסיוו פראַגמאַנטיישאַן שעלז נאַקט אויס הונדערטער פון יאַפּאַניש מיט איין שאָס.
  נאַטאַשאַ, אין קער, פייערד פון אַכט שווער מאַשין גאַנז. און איך אויך בילכער צו נוצן אַ דזשויסטיק.
  מעדוועדעוו האָט פאָרגעטריבן דעם טאַנק, די סופּערמאַשין איז מיט בטחון ארויפגעגאנגען אויף די אַראָפאַנג שיפּוע, און די שפּורן האָבן צעטרעטן די וואָריערז פון די ארץ פון די רייזינג זון.
  מאַרגאַריטאַ האָט געפײַפט און געזאָגט:
  - מיר מאַכן געשיכטע!
  דער אַקטינג פּרעזידענט האָט מיט כעס באשטעטיקט:
  ― אַװדאי! אין קיין צושטאנדן וועלן מיר לאָזן פּאָרט אַרטהור צו זיין סענדערד!
  אלענקא , געשאס ן פו ן א ביקס , הא ט געשאס ן צװאנצי ק רונד ן א מינוט , אויסגעשפיג ן א פראיעקטיל , מי ט פארגרעסערטע ר חורבן־מאכט , װא ס הא ט װ י פופצי ק קילאגע ר געװארן . אין איין מינוט האט זיך אויסגעבראכן מיט גענויקייט א טאן מעטאל און אויפרייס.
  און די מיידל שלאָגן זייער אַקיעראַטלי.
  או ן מאשין־געװער , װא ס יעדע ר שיק ט פינ ף טויזנטע ר רום ן א מינוט . אָדער פערציק טויזנט גרויס קויל, איבער אַ קורצער צייט. און ווי האָבן זיי גענומען די סאַמוראַי? ווי זיי האבן אנגעהויבן צו דריקן.
  אלענקא האט אפילו געזונגען:
  - או ן ד י שונאי ם שטא ד זײנע ן געפלויג ן צ ו דע ר ערד , אונטע ר דע ם דריק ן פו ן שטא ל או ן בלײ !
  דער רוסישער טאַנק האָט געאַרבעט אַגרעסיוו. דא האט ער אראפגעשניטן טויזנט יאפאניש, אט איז דער צווייטער. רימוווינג זיי אין לייַערס.
  נאַטאַשע האָט זיך געטשעפּעט און געזונגען:
  - צום כבוד פון רוס! לאמיר קיינמאל נישט פארגעסן דאס פאטערלאנד!
  און ווידער ער שוץ פון טויטלעך קאַליבער מאַשין גאַנז. און טויזנטער פון יאַפּאַניש זענען ליגנעריש טויט.
  מעדוועדעוו גענומען עס און כיסאַנד:
  - צאר ניקאלאס! איר וועט זיין גרויס.
  און לאָמיר צעטרעטן די אומפאַרענדיקט סאַמוראַי אונטער די קאַטערפּיללאַרס.
  מאַרגאַריטאַ האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - ניקאַלאַס דער צווייטער קען זיין דער גרעסטער פון די צאַרן. ער האט געהאט יעדע געלעגנהייט צו מאכן כינע פאר א רוסישע פראווינץ - געל רוסלאנד !
  מעדוועדעוו האָט געשלאָגן די סאַמעריי, זיך צוגעלאָפן איבער זיי ווי רויפּע, און געזאָגט:
  ― לאָז זײַן אַזױ!
  שאָל נאָך שאָל איז ארויסגעפלויגן. זיי געמערט ווי קוואַזי-מאַטעריע , ריקוויירינג פיל ווייניקער ענערגיע ווי די פאַקטיש פאַרגרעסערן אין אַטאָמס און מאַלאַקיולז.
  אַלענקאַ, דריקנדיק די דזשויסטיק קנעפּ מיט איר גראַציעז פינגער, אפילו אויסגערופן:
  ― אין נאָמען פֿון די רוסישע צאַרן!
  . קאפיטל נומער 6 .
  די ביקס האט גערוימט און געברומט. כאָטש ניט אַזוי הויך, נאָר פאַרשטומט, האָט מען געקענט רעדן.
  מאַרגאַריטאַ געפרעגט דעם אַקטינג פּרעזידענט:
  - וואָס, די נומער פון שעלז איז ינפאַנאַט?
  מעדוועדעוו האט געענטפערט:
  - קוואַזי-מאַטעריע דאַרף נישט פיל ענערגיע צו שאַפֿן. און פילונג אַ טערמאָנוקלעאַר רעאַקטאָר מיט וואַסער איז ווי גרינג ווי שעלינג פּערז!
  מאַרגאַריטאַ האָט געזאָגט:
  - יאָ, דאָס איז בריליאַנט! איר קענען מאַכן שאָקאָלאַד ייַז קרעם אויך דעם וועג!
  מעדוועדעוו האָט זיך געטענהט מיט אַ זיפץ:
  ― נאָך נישט, נאָר גאָר באַלד, יאָ! א שאד אז ביז יעצט באקומט מען נאר קוואזי-מאטעריע !
  אַלענקאַ, דריקנדיק די דזשויסטיק קנעפּלעך מיט די נאַקעט פינגער, שמייכלענדיק מיט גרויס טיגער ציין, באמערקט:
  - ד י פעאיגקייט ן צ ו שאפ ן מאטעריע ן אי ז אוי ך כמע ט געטלעך !
  מעדוועדעוו האָט געטשעפּעט. אַרום דעם באַרג זענען געווען ווייניקערע און ווייניקערע יאַפּאַניש, און מער און מער קאָרפּסיז. די סאַמוראַי געפרוווט צו דרייען אין דעם טאַנק, אָבער אומזיסט. די שאָלן האָבן אָפּגעשפּרונגען פֿון דער פאנצער, ווי טראָפּנס רעגן.
  דער אַקטיאָר פּרעזידענט האָט באַמערקט:
  - און דער מענטש איז באשאפן אין די בילד און געשטאַלט פון גאָט.
  אַלענקאַ, פייערד טויטלעך שעלז, באמערקט:
  - אויב עס איז נאָך באשאפן. אפֿשר מיר יומאַנז זענען די מערסט ינטעליגענט, שטאַרק און שטאַרק זייַענדיק אין די אַלוועלט!
  מעדוועדעוו האָט לאַדזשיקלי סאַגדזשעסטיד:
  - אַלע די מער נייטיק איז די קאַנסאַלאַדיישאַן פון מענטשהייַט! מיר זאָלן זיך פֿאַראייניקן! דעמאָלט מיר וועלן נישט וויסן טרויער און באַזיגן!
  נאַטאַשאַ האָט מיט בטחון געזאָגט:
  - די צארישע אימפעריע איז בכוח צו פאראייניקן אלעמען! און פֿאַראייניקן אַלעמען, אָן ויסנעם, אין אַ מאַנאַליט!
  און דאָס מיידל האָט ווידער געשאָסן מיט מאַשין־געווער. אָוווערוועלמינג די יאַפּאַניש טריינג צו אַרייַן פון די לינקס פלאַנג. די גראנאטן האבן נישט געשעדיגט דעם ט-95 טאנק. או ן ד י ביקסן , אוי ך פו ן דע ר װײטנס , האב ן אדע ר געפעלט , אדע ר זײער ע שיל ן זײנע ן געװע ן אומעפעקטיוו . דערצו, עס זענען קיין פאנצער-דורכדיק וועפּאַנז אין קיין לאַנד אין דער וועלט. און איר קענען נישט דורכנעמען אַזאַ אַ טאַנק אַזוי לייכט. זיין פאַרטיידיקונג איז העכסט קאַרב.
  או ן ד י מאשין־געװער ם מאכ ן זי ך או ן ד י שיל ן װער ן אפגעקערט . און זיי טאָן אַלץ ספּאַסיפיקלי, און זייער דעדלי.
  נאַטאַשע האָט זיך צעוויינט און געזאָגט:
  - פילע יאַפּאַניש וועט זיין פעלנדיק!
  אלענקא האט מסכים געווען מיט דעם:
  - זייער פילע!
  און זי האָט געבליצט אירע שאַפירע אױגן. און עס זענען אַזוי פילע פאַרשידענע זאכן וועגן דעם מיידל, אַ אמת טערמינאַטאָר.
  די וואָריערז זענען פירינג. און סאַמוראַי בלוטיקן. פערציק טויזענט קוילס און א טאן שעלז פער מינוט, דאס איז א גאר גרויסע דעסטרוקטיווע קראפט.
  נאַטאַשאַ באמערקט:
  - מיר זענען וואָריערז וואָס ליידן ערנסט טויט!
  אלענקא האט מסכים געווען מיט דעם:
  - און ניט נאָר טויט, אָבער דער מקור פון מאַכט אין די גאנצע אַלוועלט!
  מאַרגאַריטאַ האָט באַמערקט מיט יושר:
  - אויב דער צאַרישער רוסלאַנד וועט קאַנגקער די גאנצע וועלט, דעמאָלט אַלע מלחמות אין דער געשיכטע פון מענטשהייַט וועט זיין געענדיקט אַמאָל און פֿאַר אַלע!
  מעדוועדעוו האָט מסכים געווען:
  - אַוודאי בעיבי! קיינער דאַרף מלחמות! אבער די מענטשהייט מוז ווערן פאראייניגט!
  נאַטאַשע האָט געציטערט מיט דער פרייד פון אַ פּאַנטער וואָס הרגעט אַ ביק:
  - װע ן מי ר זײנע ן פאראײניקט , זײנע ן מי ר אומבאװיליקט !
  און זי האָט אױסגעלאָזט פֿונקען פֿון די אױגן! דאס איז די מיידל! עס כּולל די פלאַמעס פון פייַער, און אייז און שטאָל.
  אבער איצט שטאַרבן די לעצטע יאַפּאַניש. און עס איז קיין איינער אַנדערש צו שטורעם דעם באַרג. מער ווי פופציק טויזנט געהרגעט וואָריערז פון די לאַנד פון די רייזינג זון פארבליבן אונטער בארג וויסאָקייַאַ.
  דער שלאַכט איז איבער.
  די פֿיר האָבן פֿאַרנומען אַן אָרט אויפֿן בערגל, און מעדוועדעוו האָט באַמערקט:
  "מיר וועלן בעסער נישט רעדן מיט דער גאַריסאַן פֿאַר איצט." אין אַלגעמיין, וואָס זענען מיר געגאנגען צו טאָן?
  Alenka האָט געזאָגט:
  - עס זענען נאָך פילע יאַפּאַניש. לאמיר פארניכטן די גאנצע נגי ארמיי.
  מאַרגאַריטאַ האָט גרינג מסכים געווען מיט דעם:
  - דאס איז עס! מיר וועלן קוועטשן אַלע די סאַמעריי! און עס וועט זיין גרויס!
  מעדוועדעוו האט געשמײכלט און באמערקט:
  - און אונדזער טאַנק קענען אויך שווימען אונטער וואַסער און פייַער שעלז. לאמיר זינקען די יאפאנעזער פליט!
  נאַטאַשע האָט זיך צעוויינט מיט פאַרגעניגן:
  - דאס איז עס! אַז ס רעכט, לאָמיר נעמען און ווישן אַלע די סאַמוראַי אין ים.
  די יאַפּאַניש סקוואַדראָן האט פּונקט אנגעהויבן זייַן ווייַטער באַמינג אָנפאַל. שיל ן זײנע ן געפלויג ן געװארן , ארײ ן פו ן על ף או ן צװעל ף אינטש ע ביקסן . און דאָס, איר זען, איז ערנסט.
  דער טאנק איז צוגעלאפן צום ברעג. אלענקא האט אנגעקלאפט מיט די פינגער אויפן קערפער פון װאגאן, באמערקט:
  - אקעי, צום ים. אבער ווי קען מיר געבן די איניציאטיוו צו די יאַפּאַניש אויף לאַנד?
  מאַרגאַריטאַ, וואָס האט עטלעכע וויסן וועגן דער מלחמה, ריקאָלד:
  - מיר האָבן מאַשין גאַנז, און די מאָסין ביקס איז געווען פיל מער פאַרלאָזלעך און עפעקטיוו ווי די יאַפּאַניש. און אויב נישט אַלץ איז געווען אויסגעשטעלט אין ים, דעמאָלט אויף לאַנד די סאַמוראַי האט קיין געלעגנהייַט!
  אלענקא האט מיט כעס אריבערגעטראגן די נאקעטע פוס איבער דער דיל און געמורמלט:
  - פארראט ! נישטיק פארראט!
  נאַטאַשאַ האָט געזאָגט:
  ― מיר װעלן אַלע הענגען!
  דער טאנק איז אריין אין וואסער. פון די זייטן האבן זיך באוויזן פראפּעלערס וואס האבן קאנטראלירט די מאשין. דאָ איז דער ערשטער ציל: אַ יאַפּאַניש דעסטרויער. נאַטאַשע האָט מיט די דינע פינגער געדריקט די דזשויסטיק-קנעפּל.
  און די שאָל שלאָגן די דנאָ פון דער שיף מיט טויטלעך קראַפט. ער האט זיך ארומגעדרײט די פאנצער.
  דער צעשטערטער האט באקומען אן אנדער שאָל. נאַטאַשע האָט ווידער געדריקט די פינגער.
  און דעמאָלט דער יאַפּאַניש דערטרונקען געווארן.
  אלענקא האט געקאכט:
  ― לאָמיר זיך דערטרינקען! מאַשין גאַנז זענען נישט זייער עפעקטיוו אַנדערוואָטער!
  און די מיידל געדריקט די דזשויסטיק, דאָס מאָל שיקן אַ שאָל אין די דנאָ פון די דעסטרויער.
  מאַרגאַריטאַ האָט געענטפערט מיט אַ שמייכל:
  - נו, מיר האָבן ליידיז!
  נאַטאַשע האָט ווידער געשיקט אַ שאָל און האָט געשריגן:
  ― אין נאָמען פֿון רוס, זאָל זײַן אַ נצחון!
  אלענקא האט אויסגעשפיגן די שעלז. זי האט אויפגעשניטן די דנאָ פון דער שיף פון די ארץ פון די רייזינג זון און באמערקט:
  - דאך איז די צארישע מאכט אין רוסלאנד נישט געווען אזוי שלעכט ווי די פראפאגאנדע האט געטענהט.
  מאַרגאַריטאַ האָט מסכים געווען מיט דעם און האָט גערן גערעדט, בפרט ווייל ער האָט סיי ווי סײַ נישט געהאַט צו טאָן.
  - אונטער דער צאר ניקאלא צווייטער האט רוסלאנד געהאלטן דעם גאלדן סטאנדארט פון געלט. די קראַנטקייַט פון דער אימפעריע איז געווארן די מערסט סאָליד און סטאַביל אין דער וועלט. פּריסעס אויך פארבליבן כמעט אַנטשיינדזשד. או ן אונטער ן צאר ן ניקאלא ס הא ט ד י באצאלונ ג דערגרײכ ט זיב ן או ן דרײסי ק רוב ל א חודש . אין פאַקט, רוסלאַנד איז געווארן איינער פון די לידינג לענדער אין דער וועלט אין טערמינען פון לעבעדיק סטאַנדאַרדס. ינדוסטריאַל פּראָדוקציע איז געווארן פערט אין דער וועלט.
  דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש מעדוועדעוו נאָך שלאָפן אנגעהויבן צו שפּילן אויף די קאָמפּיוטער. אין דעם פאַל, ער איז געווען קאַטינג זיך צו פאָרזעצן די סטראַטעגיע. ד י געשטארקטע ר מאכט , הא ט דורכגעפיר ט פארכאפענישן . דער אַקטינג פּרעזידענט פון רוסלאַנד האט אַ וואַרפן טאַנגקס אין שלאַכט.
  און שווער.
  עס איז נאָך אַ גוט שפּיל. איך האָב עס אַ ביסל געטריבן און באַקומען טאַנגקס שווערער ווי הונדערט טאַנז. ווען ער איז געווען פּרעזידענט, האָט מעדוועדעוו געוואָלט אַנטוויקלען טאַנגקס שווערער ווי הונדערט טאָנס. אָבער פּוטין האָט עס דעמאָלט נישט געגעבן. אבער דער געדאַנק געקוקט טעמפּטינג. יבער שווער וועהיקלעס. און זעקס טייפּס פון קאַרס. איבער פינף און הונדערט טאָנס.
  אבער איצט ווארפט מעדוועדעוו טאנקן מיט נוקלעארע מאטארן אין קאמף. און עס ברייקס די דיפענסיז פון מיטל-מדרגה לענדער. און ווידער די קאַפּטשערז. יא, גרויס... צו מאַכן עס אַ ביסל גרינגער, פאַרבינדן אַ מיליטעריש אַדווייזער. און צוזאַמען מיט אים איר פירן די צעשטערונג פון די פייַנט. און זיין כאַפּן.
  דאָ איר זענט קאַנגקערינג אן אנדער אימפעריע ... דאָ די מלחמה איז מער ערנסט, אָבער עס איז געפירט דורך אַ מיליטעריש אַדווייזער פון נאַפּאָלעאָן ס מדרגה. אַזוי איר קענען נאָר היטן און שטעלן דיין אימפעריע מיט אַן עקאָנאָמיסט פון סטאָליפּין ס מדרגה.
  און מעדוועדעוו, נאָכן זיצן ביי אַ קאָמפּיוטער מיט אַ ריזיגן עקראַן עטלעכע שעה, האָט זיך אָנגעהויבן שנארכן.
  ער איז שוין צו לאנג פארשלאפן.
  אלענקא האט געשאסן אויף די יאפאנעזער. זי האט דאס מאל געזונקען דעם קרוזער, האט זי געזונגען:
  - מיר זענען די סטראָנגעסט אין דער וועלט,
  מיר וועלן ווייקן אַלע אונדזער פיינט אין די קלאָזעט.
  די מוטערלאנד גלויבט נישט אין טרערן,
  און מיר וועלן געבן די בייז אָוליגאַרקס זייער מאַרך!
  און דאָס מײדל האָט געלאַכט. און אירע צײן האָבן געפֿינקלט מיט פּערל!
  מעדוועדעוו האָט געזאָגט:
  - זינט די מלחמה מיט יאַפּאַן ענדס אין נצחון, רוסלאַנד ס עקאָנאָמיש וווּקס וועט זיין אפילו גרעסער! און די צאַרישע אימפעריע וועט ווערן די רייכסטע מדינה!
  אלענקא האט אונטערגעזונקען נאך א צעשטערטער און האט געשמעקט:
  - מיר זענען שטענדיק געווען רייך! עס איז נישט געווען גענוג סדר!
  נאַטאַשאַ שלאָגן די באַטטלעשיפּ פון די ארץ פון די רייזינג זון און באמערקט:
  - מי ר זײנע ן אי ן דע ר ערשטע ר װעלט־מלחמ ה ב ײ ד י דײטש ן בשום־אופ ן ניש ט געװען . אבער ווייַל פון די פינפט זייַל, מיר מיסט די נצחון!
  Alenka האָט אויך געשיקט אן אנדער שאָל אין די בויך פון די אַרמאַדיללאָ און דערקלערט:
  ― אַװדאי! דער פינפטער זייַל איז שולדיק אין אַלץ. אי ן דע ר ערשטע ר װעלט־מלחמ ה האב ן ד י דײטש ן אפיל ו ניש ט געקענ ט צוגײ ן מינסק , או ן ז ײ זײנע ן געשלאג ן געװאר ן אי ן גאליציע . און אונטער סטאַלין האָבן זיי שוין געזען דעם קרעמלין דורך אַ באַנאַקיאַלער. וואס מיינט עס?
  נאַטאַשאַ פייערד נאָך אַ שאָל בייַ די דנאָ פון די באַטטלעשיפּ און געמורמלט:
  - פארראט ! מיר מיסט אַזאַ נצחון!
  מאַרגאַריטאַ אויך געהאלטן עס נייטיק צו דערמאָנען:
  - אויב נישט פֿאַר ביטרייע, מיר וואָלט האָבן באקומען פאַרמעגן פון קאָנסטאַנטינאָפּלע און אזיע מיינער, ווי אויך צוטריט צו די מעדיטערראַנעאַן ים. און מיר האָבן אַזוי פיל פאַרפאַלן ווייַל פון ביטרייאַל און די פינפט זייַל!
  Alenka לאָנטשט אן אנדער פּראַדזשעקטאַל:
  - יאָ, דאָס איז דער פינפטער זייַל! ווי פילע צרות זענען געפֿירט דורך איר! די רוסישע אימפעריע איז אַ יינציק ענטיטי וואָס קען יקספּאַנד צו די גאנצע וועלט און מאַכן מענטשהייַט פֿאַראייניקטע!
  נאַטאַשע האָט אַגרעסיוו געמורמלט:
  ― אַװדאי! איך קען און וואָלט באשטימט טאָן עפּעס! און פֿאַר די מענטשהייט צו זיין פֿאַראייניקטע און ינווינסאַבאַל!
  די מיידל געשיקט אן אנדער שאָל, נאָך וואָס די באַטטלעשיפּ לעסאָף שפּאַלטן. און די יאַפּאַניש דערטרונקען געווארן.
  מאַרגאַריטאַ האָט באַמערקט מיט שרעק אין איר קול:
  - קוק , װא ס קומ ט איצ ט אוי ף דע ר װעלט ? רוסלאַנד און די USA זענען אויף דעם ראַנד פון מלחמה. און טשיינאַ איז אָוווערפּאַפּיאַלייטיד און טאָטאַליטאַריאַן. עס איז קיין סדר און וווילטאָג אין דער וועלט!
  נאַטאַשע האָט געשיקט אַ נײַע שאָל, דאָס מאָל צום קרוזער, און האָט מסכים געווען:
  - ם׳איז נישטא קײן סדר אין דער װעלט! מיר דאַרפֿן יונאַפייד פאַרוואַלטונג!
  אלענקא האט ארויסגעשאסן די שיל און זיך א ניד געטאן אין אײנעם:
  - און אַזאַ רעגירונג קען ווערן אַ צאַרישע אימפעריע! די אויטאָקראַסי פון רוסלאַנד איז דער אָרעוו פון גלאבאלע פעסטקייַט און וווילטאָג!
  און די מיידל געשיקט אן אנדער שאָל, וואָס לעסאָף שפּאַלטן די קרוזער.
  די יאפאנעזער האבן זיך קלאר ארויסגעכאפט. ז ײ האב ן געשאסן , ני ט פארשטאנען , װא ם הא ט ז ײ דערטרונקען .
  עס זאָל זיין אנגעוויזן אַז אויף לאַנד, יאַפּאַן האט נישט האָבן אַ גרויס מייַלע אין נומער. און אפילו אין פאַקטיש געשיכטע, עס פאַרפאַלן פיל מער אין געהרגעט און ווונדאַד ווי רוסלאַנד.
  אבער אין ים, די שיפן פון די לאַנד פון די רייזינג זון, מאַניאַפאַקטשערד אין בריטאַן און די USA, זענען געווען אַ ביסל בעסער ווי די רוסישע, דער הויפּט דאַמעסטיקלי געשאפן.
  אבער אפילו דאָ די קוואַליטאַטיווע העכערקייַט פון די יאַפּאַניש איז גאַנץ נישטיק. און די רוסישע שיסן, טאָמער, מער אַקיעראַטלי.
  נאַטאַשע, געשאָסן און זינקען נאָך אַ צעשטערטער, האָט באַמערקט אין עצבות:
  - טאקע רוסלאנד האט באזיגט שטארקער קעגנער. למשל, נאַפּאָלעאָן!
  Alenka, ווייל געשיקט אַ שאָל צו די אַרמערד קרוזער, צוגעגעבן:
  - טאַקע יאָ! נאַפּאָלעאָן איז געווען אַ זשעני! און ער איז געווען שטאַרקער, אָבער מיר האָבן אים באַזיגן!
  מאַרגאַריטאַ האָט אַ שװער געזיפֿצט און געגראָבלט:
  - פאַרלירן צו די יאַפּאַניש. דאָס איז אַזוי אַנויינג און אַפענסיוו!
  אלענקא האט מסכים געווען מיט דעם:
  - זייער אַנויינג! וויי, ווייַל פון דעם, די תקופה פון די ראָמאַנאָוו דינאַסטי איז געענדיקט. די עפאכע איז הערלעך, העלדיש, מיט קאַנגקוועסט און נצחונות. און כאָטש מיר האָבן ניט געהאט אונדזער אייגן גענגהיס כאַן, מיר זענען רייזינג זינט די צייַט פון איוואן קאַליטאַ.
  און דאָס מיידל האָט געשיקט נאָך אַ, זייער טויטלעך פּראַדזשעקטיל. און דער אַרמערד קרוזער איז צעטיילט אין צוויי טיילן.
  נאַטאַשע האָט ווײַטער געטאָן, און מיט איין שאָל האָט זי געזונקען אַן אַנדער צעשטערטער. און די סאַמעריי האָבן אַ פּלאַץ פון דיסטרויערז.
  האָט דער קריגער געפרעגט די בחורים:
  - אבער איך ווונדער וואָס אין דער געשיכטע פון דער וועלט, קיין איינער פון די אימפעריעס דערגרייכט אַבסאָלוט מאַכט?
  אַלענקאַ האָט ווידער אַרײַנגעשיקט אַ שאָל אינעם בויך פֿון אַן אַנדער דעסטרויער און דערקלערט:
  ― יאָ, טאַקע, פֿאַר װאָס? אלע זענען געפאלן. און די פּערסישע אימפעריע, און אלעקסאנדער דער גרויס, און די רוימישע אימפעריע. פארוואס האט קיינער נישט פאראייניגט די מענטשהייט?
  נאַטאַשע האָט געשטעמפּלט מיט דער פֿוס. האָט אונטערגעזונקען אַן אַנדער שיף און געזאָגט:
  - דאס איז עס! גענגהיס כאַן באשאפן אַן אימפעריע וואָס קען צעטרעטן די גאנצע וועלט. אבע ר נא ך זײ ן טויט , האב ן זײנ ע זי ן או ן אײניקלעך , געמאכ ט א שואאו ן או ן צעריס ן ד י אימפעריע . בלויז צאריש רוסלאנד, מיט איר איינהייטס סיסטעם, איז געווען אזא לאנד, אז זי האט געקאנט עקזיסטירן אסאך יארהונדערט און זיך פארברייטערן ביז זי האט איינגעשלינגן דעם גאנצן גלאָבוס!
  אלענקא האט געבליצט מיט די אויגען און דערקלערט, זינקען נאך א צעשטערטער:
  - כבוד צו די גרויס אימפעריע פון צאַר ניקאַלאַס! מיר װעלן נישט געבן מאַכט צו די אומלעגאַטישע באָלשעוויקעס און דער פּראָװיזירישער רעגירונג!
  נאַטאַשע האָט אויך אַרײַנגעשיקט אַ שאָל אין דער שיף. זי האט פארזונקען די יאפאנעזער און געזונגען:
  ― גאָט היט דעם מלך,
  שטאַרק הערשער
  הערשן פֿאַר כבוד,
  פֿאַר אונדזער כבוד!
  הערשן צו די מורא פון דיין פיינט -
  ארטאדאקסישער צאר!
  הערשט מיט כבוד
  צו אונדזער כבוד!
  די מײדלעך זעען זיך טאַקע אױס. דאָס איז ווי זיי חרובֿ די סאַמוראַי, איר וועט באַווונדערן עס. און מעדוועדעוו פארטריבן זיין קיללער אונטער וואַסער טאַנק. אין אַלגעמיין, דאָס איז אַ קיל וואָפן. ער זינקען די גאנצע יאַפּאַניש פליט. אבער דאָס איז אַ גרויס מאַכט.
  צוועלף, בלויז גרויסע פאנצער שיפן, צענדליגער קלענערע, אריינגערעכנט קרוזער. עס זענען מער ווי זעכציק דעסטרויער אַליין. עס נעמט צייט צו צעשטערן אַלע דעם.
  נאַטאַשע, פאַרענדיקט אַן אַנדער שיף, האָט געפרעגט מעדוועדעוו:
  - װאס מײנט איר, עקזיסטירט גאט?
  דער אקטױוער אפיציר האט געשמײכלט און געענטפערט:
  - אין וואָס זינען?
  נאַטאַשע האָט געשיקט אַ נײַע שאָל, פֿאַרענדיקט דעם צעשטערטער, און האָט באַמערקט:
  - יאָ, רעליגיאָנס האָבן פילע ווערסיעס! עס זענען ביידע פּייגאַן און מאָנאָטעיסטיק! מאל איר אָנהייבן צו טראַכטן וועגן אים. און איר צווייפל צי גאָט יגזיסץ ווען עס איז אַזאַ אַ באַלאַגאַן אין די לערנונגען!
  אַלענקאַ שפּאַלטן אן אנדער צעשטערער און, כייקינג, באמערקט:
  - יא, אין דעם אַכטונג עס איז שווער צו גלויבן אין די ביבל. אַז גאָט אַלײן זאָל זיך אַזױ פֿירן. און ער אפילו האט פאַוואָריטעס!
  נאַטאַשע האָט זיך אַ נײַד געטאָן:
  - דאס איז עס. גלויבן אַז איין מענטשן איז די מענטשן פון גאָט? דאס איז קלאר ומווערדיק פון העכער סייכל!
  דערנאָך, די מיידל אנגעהויבן צו זינקען אַ גרויס-טאַנאַדזש שלאַכטשיפּ. דער וואָריער האט געארבעט.
  אָבער מאַרגאַריטאַ האָט אויסגעדריקט איר מיינונג:
  - עס איז נאָך נישט קלאָר ווי עס איז מעגלעך אַז אַ לאַווינג גאָט דיספיגיערז פרויען ווי דאָס!
  נאַטאַשע איז געווען סאַפּרייזד:
  - ווי איז דאָס מיעס?
  מאַרגאַריטאַ האָט ערלעך געענטפערט:
  ― יאָ, ער מאַכט פֿון זײ אַלטע װײַבער! און וואָס קען זיין מער עקלדיק ווי אַן אַלט פרוי!
  אַלענקאַ האָט געשלאָגן אַ שאָל אין די קרוזער ס בויך און דערקלערט:
  - צוליב א סיבה גייען אַרום אויף דער ערד זייער מיאוסע אַלטע ווייבער, וואָס איז סיי נאַריש און סײַ שרעקלעך מיעס!
  נאַטאַשע האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ און געשטיצט:
  - און אַנסימפּאַטעטיק! און נישט עסטעטיקלי וואוילגעפעלן!
  די קעמפער האט געלאכט און געווינקט צו איר שותף. ווי, זי איז אַזוי קיל און אַגרעסיוו.
  מעדוועדעוו האָט ערנסט באמערקט:
  - טאקע דער עלטער איז זײער שלעכט. עס מאכט מענטשן מיעס, שוואַך, שפּירעוודיק. אבער פון אַ עוואָלוטיאָנאַרי פונט פון מיינונג, עס האט עטלעכע אַדוואַנטידזשיז!
  אַלענקאַ איז געווען סאַפּרייזד. נאכדעם וואס זי האט געשלאגן אן אנדער דעסטרויער, האט זי געפרעגט:
  - וואָס אַדוואַנטידזשיז קען זיין אין דעם עקלדיק שטאַט?
  מעדוועדעוו האָט געענטפערט ערנסט:
  - דאָס סטימיאַלייץ די אַנטוויקלונג פון וויסנשאַפֿט און סייכל. אויב אַ מענטש וואָלט נישט פילן מיד, דעמאָלט עס וואָלט זיין ניט דאַרפֿן צו אויסטראַכטן אַ מאַשין. פּונקט אַזוי , די שוואַכקייַט פון קלאָז און פאַנגז געפירט צו דער דערפינדונג פון דעם מעסער. קאלטע צײטן און גלעזער־צײטן האבן אונדז געלערנט צו צינדן א פײער. דיסעאַסעס סטימיאַלייטאַד די אַנטוויקלונג פון מעדיצין. - האָט דער אַקטיאָריקער פּרעזידענט אָנגעקוקט ווי קלוג אַלענקאַ האָט געשיקט נאָך אַ יאַפּאַנישן שיף צו דער דנאָ, און ווייטער פאָרגעזעצט. - אין פילע וועגן, מענטשלעך וויקנאַסאַז סטימיאַלייטאַד וויסנשאַפֿט. מיר האבן נישט געוואוסט ווי צו פליען, אבער מיר האבן באשאפן עראפלאנען. און דאָס איז פּראָגרעס!
  נאַטאַשע האָט געשיקט נאָך אַ פּראַדזשעקטיל און באמערקט:
  - פּראָגרעס. אבער דאך, ווען מען קוקט אויף דער זקנה, ווערט עס אזוי מיאוס. איז עס טאַקע אוממעגלעך צו טאָן אָן מענטש מיעס?
  אלענקא האט מסכים געווען מיט דעם:
  - אפילו יונגע מענטשן קענען אויסטראַכטן אַן אַעראָפּלאַן. פאַרוואָס אָנפילן די פאַרשילטן עלטער? דאס איז שרעקלעך און עקלדיק!
  מאַרגאַריטאַ האָט נישט געזונגען:
  - איך װעל זיך נישט שיידן מיטן קאָמסאָמאָל! איך וועל זיין אויף אייביק יונג!
  און דאָס מיידל האָט באַוועגט איר פויסט אויפן מעטאַל.
  דערװײ ל הא ט זי ך נא ך א שלאכטשי ף געזונקען .
  דער סובמאַרין טאַנק האָט ווייטער זינקען די יאַפּאַנישע פליט. אַדמיראַל טאָגאָ זיך געפונען אין די וואַסער און איז געווען געצווונגען צו אַנטלויפן דורך שיפל. יאַפּאַן האט אַ גרויס פליט, אָבער איז געווען פייסט מיט אַ פונדאַמענטאַל נייַ וואָפן. און איצט איז זי גאָר דערשלאָגן געוואָרן.
  אלענקא , װײטע ר זינקע ן יאפאנישע ר שיפן , הא ט זי ך באװיז ן ד י צײן , װא ס זײנע ן געװע ן זײע ר גרוים ע או ן שארפע , או ן פארגעשלאג ן :
  - דערויף טראכט איך. פון קורס, עס מוזן זיין עסטעטיק פון ללבער. און עס איז אוממעגלעך פֿאַר פרויען צו ווערן מיעס, מיט פלאָז הויט און געבויגענע ללבער.
  נאַטאַשאַ, וואָס האָט געשיקט אן אנדער דעסטרויער צו די דנאָ, זייער גרינג מסכים מיט דעם:
  - זיכער! דאָס איז וואָס וויסנשאַפֿט אַרבעט אויף!
  בײד ע מלחמ ה זײנע ן געװע ן אי ן זײע ר פרײלעכ ע שטימונג . זיי הצלחה זינקען די פייַנט פליט.
  אַגרעסיוו גערלז זענען טויגעוודיק פון גרויס פיץ.
  מאַרגאַריטאַ האָט דערווײַל אויסגעדריקט איר געדאַנק:
  - רעליגיאָנס אויך אויפשטיין רעכט צו דער שוואַכקייַט פון מענטש. אויב דער מענטש איז געווען שטארקער, עס וואָלט זיין קיין רעליגיאָנס. און דאָך, טויט און מורא פון טויט פירט צו דעם פאַקט אַז אַ מענטש זוכט טרייסט פֿאַר זיך!
  Alenka האָט זיך דערמאָנט:
  - איך האָב אָנטייל גענומען אין אַ סיאַנס, און געזען עפּעס אַמייזינג. אַזוי עס זענען פּאַרפום!
  נאַטאַשע, מיט כיטרע אין איר קול, באמערקט:
  - עס איז גאָרנישט חידוש אין דער עקזיסטענץ פון שטימונג! נאָך אַלע, מיר פליען אין אונדזער חלומות. דאָס מיינט אַז עס איז אַ נשמה, און ווי אַ זכּרון פון פלייץ!
  מעדוועדעוו האָט זיך געכאַפּט אין איינעם:
  ― יאָ, ס'איז דאָ אַ נשמה! אין דעם אַכטונג, דער מענטש איז יינציק! איצט אפֿשר מיר קענען האָבן עטלעכע שפּאַס!
  די יאפאנישע פליט האט זיך צעשמעקט. דער אונטערוואסער טאנק האט געשפילט די ראלע פון א רוצח. מאַרגאַריטאַ איז געווען אַ ביסל טרויעריק. ערשטנס, האָט זי זיך געפֿונען אין דער ראָלע פֿון אַן עקסטרעמער. און צווייטנס, וואָס איז אַנויינג, איר קענען נישט זען אַלץ זייער גוט ווען איר זענט אַנדערוואָטער. אין אַלגעמיין, פעטרוס האט שטאַרק ספקות וועגן גאָט. אין פאַקט, וואָס נאָך די רוסישע אנגענומען קריסטנטום, פאַרשידן צרות געפאלן אויף זיי. און די מאָנגאָל-טאַטאַר ינוואַזיע, און איידער אַז, די פיודאַל פראַגמאַנטיישאַן פון די פּרינסעס. מלחמות צווישן רוסישע מענטשן.
  אַז ס ווען, לעסאָף, פון די צייַט פון איוואן קאַליטאַ, די ופלעב פון רוסלאַנד אנגעהויבן,
  מאסקאװיע איז געװארן שטארקער. ביז, למשל, אונטער איוואן דער דריטער איז עס ענדלעך געוואָרן אַן איינציקע צענטראַליזירטע מדינה. אוּן הָאט אוֹיף גִיזָאגְט דֶעם טַטְרִין עוֹל.
  יאָ, פֿאַרשטייט זיך, רוסלאַנד איז אויפֿגעשטאַנען. בי ז אי ך הא ב זי ך געטראפ ן אי ן יאפאן .
  דאָס איז געווען דער סוף פון דער געשיכטע פון דער מאָנאַרכיע און די ראָמאַנאָוו דינאַסטי.
  אָבער, די מאָנאַרכיע איז לינקס, אָבער אויטאָריטאַריזאַם איז געבליבן.
  מאַרגאַריטאַ האָט אַלענקאַ פֿאַרזיכטיק געטראָגן אויפֿן רוקן. דאָס מײדל האָט געפּױלט צופֿרידן. זי האט ווי צו הנאה.
  מעדוועדעוו האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - עס איז גאָרנישט פאַלש מיט אַ מענטש ליב אַ מיידל און אַ מיידל ליב אַ מענטש. דאָס איז גאַנץ נאַטירלעך. אָבער דערבײַ דאַרף מען האַלטן אַן אָרנטלעכקייט.
  מאַרגאַריטאַ האָט זיך אַנטפּלעקט:
  - לאָמיר נישט לייענען מוסר. דאס געפעלט מיר נישט!
  דער אַקטיאָר פּרעזידענט טשאַקאַלד:
  - און ווער האט ליב! אבער מיר דאַרפֿן צו פּנים דעם אמת. מענטשן, אין דעם אַכטונג, זענען נאָוטיסאַבלי אַנדערש פון אַנימאַלס!
  מאַרגאַריטאַ האָט זיך אַ נײַד געטאָן:
  ― יאָ, צװישן אונדז איז אַ גרױסער ריס!
  אלענקא האט סארקאסטיש געענטפערט:
  - און איר וויסן, צווישן איר און די מאַלפּע, איך טאָן ניט באַמערקן פיל פון אַ חילוק!
  מאַרגאַריטאַ האָט געלאַכט. אלענקא האט דערווייל געזונקען די לעצטע פון יאפאן'ס צוועלף פאנצער שיפן. נאָך וואָס, די מיידל באמערקט:
  - מיר זענען כּמעט פאַרטיק מיט די פייַנט פליט!
  מעדוועדעוו האָט געשמייכלט סאַרקאַסטיש:
  ― יאָ, איר זײַט גוטע אַרבעטער! און אין פאַקט, זיי זענען טויגעוודיק פון אַ פּלאַץ! אין אַלגעמיין, איך ליבע וואָריער גערלז - זיי זענען אַזוי סעקסי!
  מאַרגאַריטאַ האָט אַרומגערינגלט איר גוף און געזונגען:
  - איך ויסקומען סעקסי, איך בין ווי אַ פּראַסעסער! און איך מאַך ווי אַ ראָבאָט - אַ געזונט אַגרעסער!
  דערנאָך האָט דער תּלמיד אַ ביסל מער דרייסט געשלאָקן אַלענקע. דאס מיידל האט מיט די לאנגע פינגער געדריקט די דזשויסטיק קנעפל און אויסגעזען כיינעוודיק.
  ווי חן זענען אירע באוועגונגען.
  מאַרגאַריטאַ ס פאַנטאַזיע דיפּיקטיד אַ פּרינסעס גיין באָרוועס צו די סקאַפאַלד. דאָס איז אַזוי ראָמאַנטיש. און די פּרינצעסין איז אַזוי רויט. מע האָט זי אָפּגעטאָן פֿון אַלע אירע צירונג און פֿון איר טײַערן קלײד. ם׳אי ז נא ר געבליב ן דא ס זאק . אבע ר ד י טורמע ן מונדיר ן שטעל ט װײטע ר ארוי ם דע ם חײ ן פו ן זײ ן זיס , אנגענעם , פריש ן פנים , װ י א רויז . און פייער האָר. ווי שיין איז די פּרינסעס געגאנגען צו דורכפירונג.
  און עס זענען דאָרט טויזנטער פון מענטשן דערטרונקען געווארן. שיפן צעברעכן זיך, די עלעמענטן רייצן.
  און יאַפּאַן ליידן אַ קאָלאָסאַל, יינציק באַזיגן. אַזוי די סאַמוראַי משמעות האָבן צו תשובה טאן פון זייער זינד.
  מאַרגאַריטאַ געדאַנק, וואָס טאָן די יאַפּאַניש גלויבן? וואָס איז זייער רעליגיע? זיי זענען דאָך פּאַגאַנז. אבער זיי באזיגט ארטאדאקס רוסלאַנד. נאָך דעם, טראַכטן וועגן וועמענס גאָט איז שטארקער!
  און די מאָנגאָלס זענען פּאַגאַנז, אָבער ווי פילע טעראַטאָריז זיי קאַפּטשערד.
  מאַרגאַריטאַ האָט געפרעגט אַלענקאַ:
  - זאג מיר, שײנע, װי געפעלט דיר ראדנאָווערי?
  דאס מיידל האט ברייט געשמייכלט און האט געענטפערט, נאכדעם וואס זי האט פארזונקען נאך א צעשטערער:
  - זייער גוט רעליגיע! עס זענען אַזאַ שיין פייע טאַלעס!
  מאַרגאַריטאַ האָט געפֿרעגט:
  - צי איר טראַכטן פייע טאַלעס? אָדער אפֿשר אַלע די רוסישע געטער אַקשלי עקסיסטירן?
  אלענקא האט צוגעשלעפט און געענטפערט:
  - אפֿשר עקזיסטירן סײַ עלווז, סײַ שרעטל! אַלץ קען פּאַסירן אין אונדזער וועלט. און עס איז שווער צו זאָגן וואָס טאַקע יגזיסץ און וואָס טוט נישט!
  מעדוועדעוו האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - אין עטלעכע מאָס, אַלץ אין אונדזער וועלט יגזיסץ. אַלע אונדזער געדאנקען, חלומות, תאוות זענען וואָס מיר לאָזן הינטער. איך האָבן אַ זייער טשיקאַווע טעאָריע פון די היפּערנאָאָספערע, אין וואָס לעגאַמרע אַלץ וואָס איז אלץ געווען ינווענטאַד דורך מענטשן יגזיסץ. דאָס הייסט, געדאַנק עקזיסטירט אויף אייביק. און זי בלייבט אין עטלעכע אנדערע, פּאַראַלעל וועלטן.
  דמיטרי מעדוועדעוו איז אויפגעשטאנען פון שלאף. או ן ע ר הא ט װידע ר אנגענומע ן זײ ן פונדאמענטאלע ר ארבעט , גענוי ט ד י אויפבויע ן פו ן א אימפעריע .
  און ווידער קאַנקוועסץ ...
  ערשטער, אַסעמבאַל אַ נייַ טאַנק ווייינג אַ טויזנט טאָנס און קאַטער עס אין פייַנט שטעלעס. ניין, פון קורס, ניט נאָר איינער, אָבער אַ גרויס פילע.
  און זיי זענען מאָווינג דורך פרעמד טעריטאָריע. און אויף שפּיץ עס זענען אויך פּליינז מיט אַטאָמישע באָמבס. און וואָס אויב מיר פאָר אַוועק די באָמבס אויך? און מאַכן אַניאַליישאַן אָנעס?
  דמיטרי מעדוועדעוו איז ווי אַלע אנדערע אין די אָופּאַנווערק.
  און איצט פאלט אן אנדער לאנד אין די שיך פון א דיקטאטאר. און די קאַנקוועסץ קומען. אבער דא איז נאך א שונא. די מדינה איז אויך גרויס ... איר קענען אפילו פּראָגראַם עס. דאָ איז די וססר אין 1941... עס איז אַן ינוואַזיע. איינהייטן אין מעדוועדעוו האבן זיך אויטאמאטיש געמערט איבער אסאך שעהן שפילן, און איר באפעלקערונג איז שוין מער ווי א ביליאן. קעגן 196 מיליאָן. און מער מאָדערן טעכנאָלאָגיע. און זעלנער קענען זיין טשערנד אויס דורך באַראַקס אין די ינפיניטום.
  צומ גליק, עלעקטראָניש רעסורסן זענען יניגזאָסטאַבאַל. און לייגן דרוק אויף די פייַנט, לייגן דרוק אויף אים.
  און טאַנגקס וואָס וועגן אַ טויזנט טאָנס זענען געשיקט צו יאָדער רעאַקטאָרס אַריבער רוסלאַנד גלייַך צו מאָסקווע.
  און עס איז פּראַקטאַקלי אוממעגלעך צו לאָזן זיי - גאָרנישט נעמט!
  מעדוועדעוו פירט די סטראַטעגיע און ברומען צו זיך... דערנאָך, ער סטאַפּס די יאָדער-פּאַוערד טאַנגקס. און ווארפט "פּאַנטער" -2 אין שלאַכט. א אויטא וואס איז אבער נאך בכוח צו שלאגן א פיר און דרייסיק.
  מעדוועדעוו שפּילט מיט זיך מיטן לאָודינג פאַרשידענע פּאַראַמעטערס פון די קאַרס ... "פּאַנטער"-2 ... ווי שלאָגן פון אַ ווייַטקייט. און עס וועט דורכנעמען אין אַ סאָוועטישן טאַנק.
  אַז ס 'נישט ווי איר וועט ברעכן דורך עס! ספּעציעל אין די שטערן, אָבער אויף ברעט איר קענען. דער שיסעריי איז אין פולן אנג. און די פֿיר און דרײַסיק גײען אַװעק... און שטאַרבן אונטער די קלאַפּן פֿון די ביקסן...
  די אַרמיי איז ווידער מאָווינג ... און קאַמבאַט ראָובאַץ האָבן ארויס. זיי פאָרן זיך. און די שעלז זענען שאָס אַראָפּ דורך לייזערז. און זיי טאָן עס זייער קלוג.
  און די ווירטואַל גערלז באַפאַלן.
  מעדוועדעוו האט אַ גיריק אויג אויף סטראַטעגיע. אַ יקסייטינג שלאַכט. ווידער איר שפּיל עס זיך, אָדער געבן עס איבער צו אַ מיליטעריש אַדווייזער. און איר היטן די פּראָגרעס פון די שלאַכט.
  זיי פירן זייער טאַנגקס אויף די אַפענסיוו.
  דאָ איר קענען מאַך פאָרויס פּיראַמידאַל טאַנגקס וואָס זענען ווייניקער שפּירעוודיק און ימפּענאַטראַבאַל פון אַלע אַנגלעס. זיי מאַך ווי אַ סקאַטינג רינק.
  און די מײדלעך לױפֿן באָרװעס... און שיסן אױפֿן װעג.
  אן אנדער מלחמה. עכט צאַצקע. און געלט קומט פון גאָלד געזונט אָן טרוקן אַרויף. עס איז ווי אין אַ שפּיל, אַלץ איז לויט צו פּלאַן, אָן פייליערז און אָן אַ אַראָפּגיין אין נאַטור.
  אַלץ טוט נישט לויפן אויס, און רעסורסן טאָן ניט פאַרמינערן. כאָטש דאָס איז נישט זייער מסתּמא.
  מעדוועדעוו איז געווען ינטעראַפּטיד דורך אַ רופן. דער אַקטינג פּרעזידענט פּיקט אַרויף די טעלעפאָן:
  - העלא!
  דער הויפּט פון דער פּרעזאַדענטשאַל אַדמיניסטראַציע האט געזאגט:
  - ביסט נאָך אין די אָפיס, דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש?
  מעדוועדעוו האָט געענטפערט שארף:
  - יא ! איך בין נאָך דער פּרעזידענט!
  דער הויפּט פון אַדמיניסטראַציע האט געזאגט:
  - זעלענסקי פאָדערט, אַז איר זאָלט נאָך דער חנוכּה פֿאַרלאָזן דאָס װאָרט.
  האָט מעדוועדעוו געפרעגט, ציטערנדיק:
  ― און װוּ װעל איך װױנען?
  האט דער ראש אדמיניסטראציע געענטפערט:
  - אין מיין וווינונג! דיין מאַכט איז געענדיקט און איר מוזן ווייקייט אַלע לאָקאַל!
  מעדוועדעוו האָט געגערגלט אין אַ שושקען:
  ― איך האָב אַ בקשה צום נײַעם פּרעזידענט ― זאָל ער מיר לאָזן דעם קאָמפּיוטער!
  דער ראש אדמיניסטראציע האט געפרעגט:
  - גיב מיר דעם מסדר פון אנדריי דעם ערשטן און איך וועל בעטען זעלענסקי, ער זאל אייך האבן א קאמפיוטער!
  מעדוועדעוו האָט זיך געכאַפּט אין איינעם:
  - נו, עס איז מעגלעך!
  . קאפיטל נומער 7
  און ער האָט גערופֿן זיין אַסיסטאַנט צו צוגרייטן אַ גזירה. אויף איבערגעבן דעם אָרדענונג פון סט אנדריי דער ערשטער-גערופן אויף די קאָפּ פון די אַדמיניסטראַציע. דער טעמפּלאַטע איז גרייט און אַזוי ווייַט איך האָבן געחתמעט פֿאַר די פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט.
  דערנאָך האָט מעדוועדעוו ווידער אָנגעהויבן שפּילן.
  איצט זיין ווירטועל טאַנגקס אַפּראָוטשינג מאָסקווע און אָנהייבן די אַטאַקע. ד י שטא ט װער ט באפאל ן מי ט מאשינען , װא ם װאג ן צװ ײ טויזנטע ר טאן .
  אָבער, מעדוועדעוו אויך וואַרפן "שטשור" -5 אין די באַפאַלן, דאָס איז אַ פאַרזעעניש, נישט אַ טאַנק. צען טויזנט טאָנס אין וואָג!
  די מיליטער דערנענטערן זיך צום קרעמלין... אזוי אנטלויפט סטאַלין. און ער איז געכאפט דורך באָרוועס גערלז אין ביקיניס. זיי כאפן די נאז מיט די נאקעטע פינגער. און זיי צווינגען סטאַלין צו קושן זיינע נאקעטע כילז.
  דאָ זענען די טרופּס פון די ווירטואַל אימפעריע גייט פארביי מאָסקווע און גיין צו די וראַלס ...
  זיי כאפן אים אויך...
  מעדוועדעוו הייבט ווידער צו ניקן און הייבט צו חלום.
  מאַרגאַריטאַ האָט סארקאַסטיש געפרעגט:
  - וואָס וועגן, למשל, אַ מער קלאַסיש אָפּטייל: הימל און גיהנום?
  מעדוועדעוו האָט באַמערקט טרויעריק:
  - דאָס איז רובֿ מסתּמא די פּרימיטיוו געדאַנק פון די קדמונים וועגן נקמה נאָך טויט. אין פאַקט, רובֿ מסתּמא, אַלץ איז אַ ביסל מער קאָמפּליצירט!
  נאַטאַשאַ האָט אויסגעשריגן מיט דערפרייען, ווען זי האָט געזונקען איינעם פון די לעצטע יאַפּאַנישע שיפן:
  - די געשװוירן און אלטע,
  דער שונא שװערט װידער
  רייַבן מיר
  מאָל אין פּודער.
  אבער דער מלאך שלאפט נישט,
  און אַלץ וועט פּאַסירן. און אַלץ וועט סוף געזונט!
  ד י מײדלע ך האב ן פארענדיק ט דע ם שונאט ן פליט . מעדוועדעוו אַקסעלערייטיד דעם טאַנק, נאָכגיין די סאַמוראַי. יא, זיי האבן דא א גוטע ארבעט. עס איז טשיקאַווע ווי געשיכטע קענען זיין קערעקטאַד. צארישע רוסלאנד איז געווען א מעכטיגע לאנד וואס האט זיך אויפגעהויבן אין הויכקייט. כאָטש ניט אַלע מענטשן געלעבט געזונט.
  אבער די מדינה איז געווען רייזינג. דע ר ארבעטם־טא ג אי ז געװאר ן פארקירצט . נײַע יום־טובֿים האָבן זיך באַוויזן. עס איז באשאפן געווארן לאקאלע זעלבסט-רעגירונג. די לוין זענען געוואקסן מיט סטאַביל פּרייסיז. שולן האָבן זיך געעפֿנט. אונטער דער צאר ניקאלא צווייטער איז די הוצאות אויף דערציאונג געשטיגן מער ווי זעקס מאל. ערשטיק דערציִונג איז געוואָרן אַ חובות.
  יא, נישט אלעס האט זיך שנעל גענוג געטוישט צום בעסערן, נאר וויפיל דאס לאנד האט פארלוירן צוליב דער רעוואלוציע און בירגער קריג. ווי פילע קלוג מענטשן זענען געשטארבן און לינקס זייער כאָומלאַנד? און איצט, אין דעם טייל פון די אַלוועלט עס איז אַ געלעגנהייט צו פאַרמייַדן דעם.
  דע ר סטרימליינדע ר טאנ ק אי ז געשװעב ט שנעלע ר או ן שטילערהײ ט אונטער ן װאסער . און איצט די לעצטע צעשטערער פון די לאַנד פון די רייזינג זון איז סאַנגק.
  נאַטאַשע האָט געזאָגט מיט פאַרגעניגן:
  ― אַזױ יונג בין איך!
  אַלענקאַ קערעקטאַד די מיידל, קלעראַפייינג:
  - ווי גרויס מיר זענען אַלע דאָ! זיי האבן געקעמפט ווי ליאנעס!
  מאַרגאַריטאַ באַמערקט אין אַנוייז:
  - גאָרנישט ספּעציעל! מיר פשוט האָבן בעסער טעכנאָלאָגיע!
  אלענקע האט זיך געכאפט און געענטפערט:
  - מיר האבן אבער אלײן געשאסן די קאנאנן!
  נאַטאַשאַ האָט געשטיצט איר פרייַנד:
  ― און מיר האָבן דאָס אױך אַלײן געטאָן! און דאָס איז אַ שאַרף אויג ...
  מאַרגאַריטאַ האָט אויסגעקליבן:
  - שיינע הענט!
  נטאשע האט געלאכט און געענטפערט:
  - און דו ביסט אַ כיינעוודיק מיידל!
  מאַרגאַריטאַ האָט ערלעך געזאָגט:
  - איך פילן נעבעכדיק פֿאַר די יאַפּאַניש. זיי ציען ווונדערלעך קאַרטאָאָנס. איך ספּעציעל ווי הענטאַי !
  אלענקא האט געלאכט און א פוס געטאן א פוס אין דער לופטן:
  - הענטאַי , עס איז קיל! אפילו זייער קיל!
  נאַטאַשע האָט מיט דעם שמייכל פֿון אַ מיידל, וואָס האָט פֿאַרזוכט דעם קלעם, פֿאָרגעלייגט:
  ― און לאָמיר אפֿשר אױך אַרײַנטאָן די פֿאַשיסטן!
  מעדוועדעוו האָט זיך געכאַפּט מיט אַ שמייכל:
  - גוט געדאַנק. אבער לאמיר קודם ענדיגן די יאפאנעזער ערד כוחות. און מיר וועלן העלפן ענדיקן די מלחמה פאַסטער. אַזוי אַז פאַשיזאַם טוט נישט דערשייַנען אין דעם אַלוועלט.
  האָבן די מײדלעך געענטפֿערט אין אײנעם:
  -און עס וועט נישט דערשייַנען, און טשיינאַ וועט זיין ונדזערער!
  נאָך די יאַפּאַניש פליט איז סאַנגק, די T-95 סופּער טאַנק געמאכט עס צו די ייבערפלאַך.
  דאַן האָט מעדוועדעוו אָנגעהויבן חלומען וועגן כלערליי שטותים.
  וואָריער Alenka געשטאנען אַרויף פֿאַר די פאַרטיידיקונג פון ריאַזאַן. נאַטאַשע איז געווען מיט איר.
  בײד ע מײדלע ך זײנע ן אי ן לײכטע ר פאנצער , מי ט א זאב ן אי ן יעדע ר האנט . און אונטער דיין פֿיס עס זענען ספּעציעל, דין דיסקס.
  א ריזיק אַרמיי פון מאָנגאָל-טאַטאַרס מאָונטעד אַ אַטאַקע.
  פי ל לאנג ע טרעפ ן האב ן גלײ ך פארדעק ט ד י װענט . ז ײ זײנע ן געװע ן אנדערש : געשטריק ט פו ן װארצלע ך קלאָגס , אראפגעקלאפ ט סאסנע־װאלד ן מי ט קרײזבארס . מע ן הא ט אוי ך גענוצט , שװער ע לײטע ר מי ט רײע ן שטעקלעך . ד י שװעםטער ן האב ן זי ך א דאנ ק דע ם שנעל ן שטײגע ר פו ן בוי , ארויסגעװיז ן העכער , װ י ד י טאטאר ן האב ן זי ך דערװארט , א ס ך טרעפ ן זײנע ן ניש ט דערגרײכ ט אויפ ן שפיץ . פאָרויס, די מאָנגאָלס דראָווע אַוועק די ביסל קאַפּטשערד ורסעס. ד י רוסיש ע פאלק , הא ט געפיר ט דע ם טויט , אוי ף דע ר בושה ם פו ן געפאנגענשאפט .
  אָבער די מאָנגאָלס זענען רילענטליס.
  גרויזאַם שטופּן מיט שאַרפּאַנד שפּיז, די ויסגעמאַטערט מענטשן זענען אויפגעהויבן, האָפענונג אַז די רוסישע מענטשן, נישט וועלן צו טייטן די אייגענע, וועט אַרויסגעבן. אָדער, אונטער די דעקל פון געפאנגענע, ינפילטרירן די אייז ראַמפּ. א טײ ל פו ן ד י געפאנגענע , האב ן זי ך אראפגעלאפ ן שרײענדיק , זי ך אראפגעגליטש ט פו ן ד י פארפרוירענ ע אײז , אראפגעקלאפ ן ד י געהאסט ע נוקערס , אויסגעריס ן שװערד ן פו ן ד י הענט , או ן גלײ ך געפאל ן הא ט אי ן שטיקער . מענטשן זענען געשווינד קריכן די טרעפּ, איר טאָן ניט פֿאַרשטיין וואָס מין און שבט?
  האלב נאקעט, אין שמאטעם, מיט א קלאב אין די הענט, מיט געשטאכן רוקן און בלוטיק. דער מענטש וואול, אנגעטאן אין פאנצער , האט שוין אויפגעהויבן א ריזיגע האק, ווען זיי האבן פארצווייפלט געשריגן פון אונטן:
  ― פֿאַרטיליקט אונדז נישט, ריטער, מיר זײַנען אונדזערע אײגענע, די רוסן!
  וואָיוואָדע דיקאָראָס איז אַרויפֿגעשפּרונגען צו דער וואַנט און געשריגן:
  - איך שמעקן עס איז אונדזער!
  א פארצווייפלטע געשריי האט דאס באשטעטיגט:
  -וואַרט צו צעהאַקן, דייַן! עס זענען קיין מוגלאַנז צווישן אונדז!
  זייער קלוג אלענקא האט געשריגן:
  ― װער עס קרייזט זיך ריכטיג אַרײַן, איז אײנער פֿון זײַנע!
  - זייט באטאפט, ארטאדאקסישע מענטשן!
  מיט א שרעקלעכן שטימע האבן די פערד זיך געשלאגן א מייל װײט, האט דער ריז װאולא־מאראװין גערומען .
  די דיפענדערז פון ריאַזאַן באוויליקט:
  - רעכט! באמת!
  זיי האבן איינשטימיק אפגעקלונגען אויף אלע ווענט:
  ― נו, ברידער, מאַכט דעם צײכן פֿון קרייז!
  הונדערטע ר צעשלאפענ ע געפאנגענע , בלוי ע פו ן קעלט , זענע ן ארויפגעקראכ ן איבע ר דע ר וואנט , או ן זענע ן געפאלן , װײטע ר זי ך מעכאניש , זי ך אריבער . טײ ל האב ן גלײ ך אויפגענומע ן פאר־געלײגטע ר שטײנער , או ן ז ײ האב ן מי ט פרײע ד געװארפ ן אוי ף ד י מאנגאלן . פילע ריאַזאַן רעזידאַנץ געזען די טאַטאַרס פֿאַר די ערשטער מאָל, אַפֿילו פילע טראדיציאנעלן קעגנערס, די זעלבע קיפּטשאַקס, געביטן אין מאָנגאָליש קליידער.
  ד י שונאי ם האב ן זי ך געטראג ן לאנג ע פעלץ , אזו י לאנג , א ז ז ײ האב ן זי ך אײנגעפלאקער ט אי ן ד י כעם . אויסגעקליבענע נוקערס האבן געהאנגען קופערנער און אייזערנע טעלער אויף די קאסטן און די רוקן זענען געווען אפן. צו אָנשרעקן די אורוס, פילע פּיינטיד זייער שוין בייז, פאַרקריפּלט פנימער מיט בלוט.
  אבע ר ד י אורוס ן האב ן זי ך ניש ט אפגעריםן , באגעגנ ט דע ם שונא ט מי ט שװערד ן או ן אקסן . פֿון וואַולאַ ס שטאַרק ופראַמען קלאַפּ, פינף מאָנגאָלס זענען געהרגעט אין אַמאָל, די רגע קלאַפּ, און דריי מער! אנדערע וואָריערז געקעמפט ניט ערגער. ד י טאטאר ן זײנע ן קלונגעלי ק ארויפגעגאנגע ן אויפ ן גליטש ן שאף , ז ײ האב ן זי ך ניש ט געקענ ט געהערי ק צודעק ן מי ט שילדן , אדע ר שנײד ן מי ט זאבערן . ווען די מאָנגאָלישע אַרמיי האָט דערגרייכט דעם שפּיץ, אויף דער פּרייַז פון ריזיק לאָססעס, אויף זיי אויסגעגאסן בוילינג וואַסער און אַ שרעקלעך וואָפן: ברענען טאַר.
  אפיל ו פרויע ן או ן קלײנ ע קינדע ר האב ן געגאס ן גװאלדיק ע װאסע ר או ן געװארפ ן שטײנע ר או ן בלאק . ספעציעל עפפעקטיוו זענען געווען קליינע שטעקלעך מיט פארםיקטע פײַלן, אפילו א פינף-יעריק קינד, וואס האט נאך נישט געקענט ציען מיט די קליינע הענט א שטארקן בויגן, האט פון זיי געקענט שיסן. און צו פאַרפירן ווען פירינג אין אַזאַ אַ דיק מאַסע איז פיל מער שווער ווי צו שלאָגן. די אַטאַקע איז קלאר דערשטיקט, מיוטאַלייטיד קאָרפּסאַז ראָולד אַראָפּ אין גרויס קוואַנטאַטיז.
  דורך אַ טעלעסקאָפּ סקילפאַלי געמאכט דורך די כינעזיש, גויוק כאַן ענג וואָטשט די שלאַכט. ע ר הא ט געלעק ט ד י ליפ ן או ן געמאכ ט מי ט ד י ליפ ן א מא ל או ן דעמאלט , אויסגעגלײכ ט זײ ן גאלדענע ם פוטער ן העלם , װעלכע ר הא ט זי ך עקשנותדיק ע או ן טרויעריק ע ארויםגעקראכ ן אויפ ן שטערן . דערנאָך האָט ער אַװעקגעװאָרפֿן די רער אין כּעס.
  - אונדזערע וואָריערז שטאַרבן! בורונדי און די געל שלאַנג קומען צו מיר!
   ד י טורגא ד האב ן זי ך געאײל ט אויםצופיר ן דע ם באפע ל פו ן קרוין־קאגאן . גויוק האָט זיך געכאַפּט צו זיצן אין אַ אויסגעשניטן העלפאַנדביין שטול, ווען אַ האַנט איז ווייך געלעגן אויף זיין אַקסל:
  - זארגט ניט, גרויסער! רויק דיין ווילד בליק!
  א וויסקאַס ניגון פּוררעד, גאַנץ רעמאַניסאַנט פון אַ פרוי 'ס קול.
   גויוק כאַן האָט זיך געפילט פאַרשלאָפן און האָט קוים געקענט בלייבן אויף די פיס. יאָ, דאָס איז ער. ווידער, ווי אַ גייסט, האָט זיך באַוויזן פאַר אים דער געלע שלאַנג - דער שרעקליכסטער מענטש אין זיין אַרמיי, אַ גיהנום שעד פון ווייטן און ניט-צוטריטלעך יאַפּאַן.
  ― איר!
  דער יורש פונעם אייבערשטן כאגאן האט אנגעוויזן א נארישן פינגער! דער געל שלאַנג האָט זיך געצויגן צו פאַרשפּרייטן, מאל ינקריסינג, מאל דיקריסינג:
  ― איך! און איך זען רעכט דורך איר! עס איז צייט צו מאַדערייט דיין כעס! נו, מער גענוי, ברענגען אַלע דיין ריזערווז אין די שלאַכט ווי באַלד ווי מעגלעך! און איך װעל אײַך העלפֿן, ברידער, און געבן דעם פֿײַנט אַזאַ חידוש! די כסימע מאַך, גלויבן מיר, וועט זיין ריכטיק!
  - דזע , דזע , דזע ! איך וועל וואַרפן אַ אויסגעקליבן טומאַן אין שלאַכט אונטער די באַפֿעל פון בורונדי ! צוזאַמען איר וועט פירן די באַפאַלן!
  דע ר יאפאנע ר הא ט געבליצ ט מי ט זײנ ע אויג ן או ן געבראכ ט זײנ ע גרוים ע געל ע צײן :
  -עס זענען קיין ווייַס בייזע גייסטער, איך ווילן צו טייטן מיין גלייַך! ווי אַ אמת נינדזשאַ!
  דער געלע שלאַנג האָט געבליצט מיט זײַן טאַליסמאַן, אַ פֿײַף האָט זיך אוממערקלעך באַוויזן אין זײַן מויל, און עס האָט זיך דערהערט אַ שימערנדיקע ניגון.
   גויוק האָט געמײנט, אַז זײ שפּאָטן אים, אָבער ער האָט ניט געהאַט קײן כּוח און ניט קײן חשק זיך צו טענהן מיט דעם כישוף־מאַכער . אין דעם מאָמענט, די טורגאַודס רודלי פּושט בורונדי , גויוק כאַן האט ניט ווי דעם אָובידיאַנט פּראָטעדזש סובודאַי -באַגהאַטור.
  ― דו לײדיקע װינסקין! צי ניט איר זען אַז די בעסטער וואָריערז שטאַרבן אונטער די ווענט פון די אורוס הויפּטשטאָט? נעמ ט גלײ ך ד י ״בערקוטס ״ או ן דורכגעגאנגע ן דע ם טײ ך הא ט מע ן מי ט א קלאפ , מי ט א קלאפ ן ד י אורוסע ן אונטע ר דע ר רעכטע ר װאנט , אראפגעקלאפ ט דורכגעפאר ן דע ם טײך .
  דער יקספּיריאַנסט בורונדי האָט זיך געוואַגט זיך צו אַנטקעגן:
  -די אייז איז נאך נישט שטארק, אונטער די קלאגן פון טויזענטער הויפן וועט עס פשוט פלאצן.
  די פאָרמאַדאַבאַל יאַפּאַניש געענטפערט פֿאַר גויוק .
  -דיין דייַגע איז קאַמענדאַבאַל. אבער דיין השתדלות זענען אַרויסגעוואָרפן! די מאַגיש פּודער האט געבונדן אייז אויף די טייַך שטארקער ווי מיליטעריש שטאָל! נו, שפּרינגען פאָרויס, מיר באפוילן איר!
  - די גרויס נינדזשאַ באַטיר ווייסט וואָס ער זאגט! רײד שנעלער, אױב דו מײַסטערט דעם האָגל, װעל איך געבן אַ שול פֿערד פֿאַר אַ באַלוינונג!
  - האט גױוק חאן געשריגן, געשאקלט מיט די פינגער. בורונדאי האט זיך מער נישט געוואגט אפצוזאגן - ס׳איז געווען פול מיט טויט. דער מאנגאל מיט א שטאדע צעשויבערטע רייטער איז פארשוואונדן געווארן פון דערזען. פּלוצעם האָט זיך דערנענטערט אַ שאָטן, עס איז געווען אַ גערויש איבערן קאָפּ, און אַ שטאַרקע לופט-כוואַליע האָט געפֿירט דעם העלם פון קרוין קאגאַן צו פליען אַוועק:
  - האראקירי! אַזוי די פלאַטערל פלאַטערד! איצט די ורסעס וועט האָבן אַ " פּאָולטאַס ".
  א ריזיגע שלאנג האט געשװעבט איבערן אויבערפלאך, אירע גאלדענע פליגל האבן אװעקגעבלאזן די שניי־טריפטן, און פײערדיקע צונגן האבן זיך אויסגעגאסן פון אירע דרײ רויבדיקע מויל.
  - אַ ווונדערלעך מאַנגאָוז !
   גויוק האט אפילו נישט האָבן צייט צו זיין דערשראָקן:
  -ער איז ביכולת צו ברענען אַלע ריאַזאַן.
  - ניט אַלע פון עס, אָבער ער וועט שטעלן די וואַנט אויף פייַער. גיי פאָרויס, מיין קליין גאָדזיללאַ!
  מעדוועדעווס ווונדערלעך חלום איז געצויגן. דע ר אקטױוע ר פרעזידענ ט הא ט געהא ט א קאלאסאל ע פאנטאזיע .
  א מעכטיקער שלאנג, מיט א פליגל־שפּאנ פון פופציק מעטער, איז געשוועבן אין דער לופטן. ד י מאנגאל ן או ן ד י שאמאנען , װא ם זײנע ן ז ײ באגלײטע ן האב ן זי ך צעריםן . טומען , אונטע ר דע ר באפע ל פו ן בורונדאי , אי ז שוי ן געפלויג ן אויפ ן אייז , עטלעכ ע פערד , האב ן זי ך געשטרויכל ט או ן ז ײ מי ט זײער ע רײטע ר זײנע ן גלײ ך צעטראט ן געװאר ן פו ן א פראנצ ן אײזערנע ם מאסע . דער דרײ־קעפדיקער פארזעעניש איז דערװײל גלײך ארײנגעטונקען אויף דער װאנט. מדבר האט איינגעזען די סכנה פון אן לופט אטאקע פאר די אנדערע. נו , פארשטײ ט זיך , אי ך הא ב שוי ן ניש ט געװאל ט אנטפלעק ן מײנ ע טרמפ־קארט ן פאראויס , אבע ר צ ו ראטעװע ן ד י שטאט , װאל ט אי ך געדארפ ט באנוצ ן א ן אומבאקאנט ן געװע ר בי ז יענע ם טאג . די באַפליגלט פאַרזעעניש איז קעגן דורך אַ מעטשאַניקאַל פאַרזעעניש וואָס ווייגלי געקוקט ווי אַ געמיש פון אַ שפּין און אַ שטאָל סענטיפּעדע. פון פארע־קעסל האט שוין אויפגעהויבן רויך. גוט געטון בחורים פאר ווארפן אין פארויס די קוילן.
  די פּאַרע קאַטאַפּאַלט איז אַ מאַסטערפאַל קאָמבינאַציע פון די טעקנאַלאַדזשיז פון אַ פּאַרע לאָקאָמאָטיווע, אַ ווינטש, מאַלטי-טערקיש באַלליסטאַע און אפילו ... אַ מוזיקאַליש סנופבאָקס. או ן ד י דאזיק ע בהמה , געשמײד ט פו ן פארגליװערט ן שטאל , הא ט געקענ ט װארפ ן יעדע ר שעדנדיקע ר זאך , כמע ט מי ט דע ר געשװינדקײט , פו ן א מאשין־ביקס , אי ן א װײטע ר בי ז צװ ײ מייל . וואָריער גערלז זענען געווען די ערשטע אין דער וועלט וואָס געדאַנק צו אַדאַפּט אַ פּיסטאָן מאָטאָר פֿאַר פארווארפן טשאַרדזשיז. Dikoros פּערסנאַלי פארקערט די הייבער, אַ סקילפאַלי פאָרדזשד בענד פון קייטן אנגעהויבן צו רירן, ינסערטינג שטיינער אין די ראַפּאַדלי ראָוטייטינג בלאַדעס.
  זינט די טאטארן האבן זיך געאײלט אין א געדיכטן קופע, זײנען כמעט נישט געװען קײן פעלערן, אדרבא, יעדער װיכטיקער ברוקשטײן האט אראפגעקלאפט עטלעכע דריקנדיקע ריטער. איין זאַך איז שלעכט, די יימינג וואָג איז גאַנץ שוואַך, איר קענען נאָך שלאָגן די מאָנגאָלס, אָבער פּרובירן צו שלאָגן אַ פליענדיק דראַגאָן! ד י דרײ ־ קעפדיק ע פארזע ן הא ט זי ך געדרײט , או ן געעפנ ט זײנ ע ברײטע , געפאנגענע , בריליאנ ט שײנ ע קין .
  ד י אנטלאפענ ע פלײ ם אי ז געפלויג ן פארבײ ן דע ם װאלט ן או ן געטראפ ן ד י הײזער . מ׳האט געהערט קװיטשן און געשרײען, עטלעכע האלב־בלינדע װײבער זײנען געלאפן איבער דער גאס, און הײזער האבן געכאפט אין אן אומנאטירלעכער גיכקײט. צו ם גליק , זײנע ן געװע ן אויפ ן פלינק , זאמ ד או ן שװער ע פעס ן װאסער , װ י אוי ך פײער ־ בריגאדעס . א טײ ל פו ן ד י כאטקע , באזונדער ם אזעלכ ע נאענ ט צ ו דע ר װאנט , זײנע ן געװע ן באדעק ט מי ט פײער ־ שטײענדיק ע אזבעסט . אונטערן פרײנדלעכן דרוק איז דער רויבדיקער װאלקאן געװארן בלײך און האט פארלוירן איר קראפט, זיך פארװאנדלט אין שטראמען פון בלײכן רויך.
  אבער דער שלאנג האט קלאר נישט געוואלט אפגעבן, ארויסגעקומען פון די טויבן, האט ער זיך אומגעדרײט מיט די חן פון אן איבערגעלאדענטן שטורעם און ווידער אראפגעברענגט שטראמען פון א פייערדיקן טארנאדא. ד י טאטאר ן האב ן שוי ן געלונגע ן צ ו דערגרײכ ן צ ו דע ר װאנט , דא ם האב ן ז ײ אוי ך אנגעפאל ן ד י רײדנדיק ע פלאמען . צווישן די קרבנות איז געווען דער געוואלדיקער בורונדי , זיינע לוקסוריזע קליידער האָבן געכאפט פייער, און ער איז צוריק צוגעלאפן מיט דעם ברום פון א פארוואונדעטן ביר. די רוסישע זעלנער האבן אויך געליטן, און א טייל פונעם אייז האט זיך באמערקזאם צעשמעלצט, און ארויסגעשטעלט די ערד און קלאָגן. די קלײדער אויף דיקאָראָס האָבן געשמעקט, אָבער דער קעמפֿער אַנטאָנאָוו, וואָס איז געשטאַנען אויף דער וואַנט, האָט זיך געלאָזט אויסגיסן אויף אים אַן עמער וואַסער, און פֿון דער הייסער קייט פּאָסט איז אויפֿגעשטאַנען פּאַרע.
  - וואָס אַ טייַוולאָניש באַנעמעניש, עס איז אַ שאָד אַז קיל אַלענקאַ טוט נישט זען אונדז!
  דער שלאנג האט זיך װידער ארומגעדרײט און געפרואװט ארײנגײן אין דעם דריטן קרייז. דער מכשף סאַוועלי האָט געשלאָגן די פינגער, ער געראטן צו קאַטער אַ קליין פייערבאָל, דער קלאַפּ שלאָגן די מיטל קאָפּ פון די שלאנג. די קליין יקספּלאָוזשאַן האט נישט פאַרשאַפן קיין באַזונדער לאָססעס צו די דרייַ-כעדאַד פאַרזעעניש, אָבער אַ ביסל נאַקט עס אַוועק זייַן טרייַעקטאָריע, ווי אַ רעזולטאַט פון וואָס די שלאנג פייערד פאָרויס פון צייַט, אַ פּאַטעטיש כווערלווינד שלאָגן די פּיילד-אַרויף רייען פון נוקערס . או ן װידע ר פראנטישע װײםן , האב ן עטלעכ ע פו ן ד י טאטאר ן זי ך צוריקגעקערט . עס איז געווען דעמאָלט אַז דיקאָראָס באמערקט אַ הויך יונג מיידל, דאַשינגלי ווייווינג צוויי טאָפּל-שנלדיקע שווערדן. מיט אוממענטשליכע שנעלקייט האט זי צעהאקט אירע קעגנער אין קרויט, מיט די פיס, די עלנבויגן און אפילו מיט דעם קאפ ארויסגעשלעפט שרעקליכע קלעפ, פלאטערנדיק ווי א פלאַטערל.
  בלויז איין, אָדער גאַנץ צוויי מענטשן קען האָבן געפֿירט אַזאַ חורבן:
  - יוליאַנאַ! רויטער מלאך, ביסטו דאס?!
  - דו שמעקט בלומען מיט דער נאָז! פון אַ דריי מעטער הייך!
  אלענקא האט געענטפערט מיט א געלעכטער. די קריגערישע מיידל איז מיט דער שנעלקייט פון א משוגענעם טשיטא ארויפגעפלויגן אויפן וואנט, איבערלאזנדיג קוים באמערקט בלוטיגע שטערנס אויף דער וואנט.
  ― רעד נישט, אַלץ איז קלאָר! מיר מוזן פאַרלעשן די באַפליגלט שטורקאַץ!
  אלענקא האט װילד געפײפט, דער שלאנג האט, נאכדעם װי ער האט זיך געפלײלט, ארײן אין פערטן קרייז. א וואָריער וואָס איז געשטאַנען נאָענט האָט איר געזאָגט:
  ― נוצט די קאַטאַפּאַלט, אַלענקאַ, קלאַפּט אים אַראָפּ מיט אַ בילן.
  די קריגערישע מיידעלע האט געבראקט מיט א בראך.
  -איך אליין ווייס בעסער וואס צו נוצן!
  אלענקא האט מיט בליץ־גיכקײט אויפגעהויבן דרײ בקיאות געשמײדטע קייטן. דאָס איז אויך געווען די געדאַנק פון זייער וואָריער גערלז: פאַרבינדן צוויי אָדער דרייַ קליין שטיינער, דרייען צוויי אָדער מער באַליסטאַס און שניי אַראָפּ, מיוטאַלייט אַ גאַנץ שורה. נאכדעם וואס אלענקא האט ארויסגעשטעלט די פארע קאטאפאלט, איז ער אראפגעשפרונגען אויף דער בלייד און האט געשלאגן דעם הייבער. ז י אי ז געװארפ ן הוי ך ארויף , או ן שוי ן אי ן אנטלויפ ן הא ט ד י קריגעריש ע מײדלע ך געהויב ן מי ט ד י ארעם , מײםטערי ש ארומגערינגל ט ד י שװערדן , אנפירנדי ק ד י גיך ע באװעגונג , או ן זי ך געלונגע ן צ ו לאנד ן אויפ ן רו ק פו ן ד י שלאנג , אנגעשטיק ט מי ט שפיצן . דער מאנסטער האט זיך געציטערט און געפרואװט אפװארפן דעם װײטערדיקן מײדל־רײטער, אבער די באקװעלטיקע פארדרייטע קייטן האבן איבערגעשראקן די ריזיקע מויל - די גרויםע מאנסטער איז אין גאנצן געװען זאטל.
  ― װאָס דאַרף איר דרײַ קעפּ? עס פעלט איינער? זיי זענען פול מיט לעכער, איך וועל זיי איינבינדן, אז די לעצטע מוח זאלן נישט ארויספליען!
  דאָס קריגערישע מײדל האָט געלאַכט פֿון איר לײַטזעליק װיץ. דער שלאנג האט שארף פארדינט הייך, דערנאָך ריפּראַדוסט נעסטעראָוו ס שלייף, די מאַסאַלז אונטער די הויט האָבן זיך געטרייסלט, די פאַרזעעניש געמאכט פאַרצווייפלט השתדלות צו וואַרפן אַוועק די אַנינווייטיד רידער. הייסע לופט שטראםן האבן געבלאזן איבער דעם ריזיגן קערפער, דער פליצלע האט זיך געשטויסן ווי א שטיין ארויס פון א קאטאפאלט, אדער, מסתמא, א מעטעאר. די אַטמאָספערישע כוואַליע האָט אַראָפּגעקלאַפּט די טאַטאַרס.
  אלענקא האט געשריבן:
  - ניט ימפּרעסיוו!
  דער שלאָף פון דער אַקטינג פּרעזידענט נאָך געצויגן. מיסטער מעדוועדעוו איז אביסל צעפאלן, אפשר אפילו פון טרויער.
  טאַקע, וואָס אַ טוויטשינג דראַגאָן איז געווען פֿאַר די טערמינאַטאָר מיידל ווען זי דורכגעגאנגען עקסטרעם לאָודז אין צוועלף וועריאַבאַל פּליינז, אַקסעלערייטינג צו הונדערט און פופציק ערלעכקייט און מיד דייווינג אין ווייטלאַסנאַס, דעמאָלט ווידער ריטשינג די סובלעטטאַל מאַסע שיעור. קיין פארשטייער פון פלאָראַ און פאָנאַ איז אַ וואָרעם אין פראָנט פון דעם פּראָדוקט פון גענעטיק ינזשעניעריע.
  די מאנסטער האט געמאכט א פרואוו צו דרייען די קעפ, שרעקליך קלינגענדיג מיט איר ריזיקן מויל. די קריגערישע מיידל האָט מיט אַלע כוחות געשניטן מיט איר לעגענדאַרן שווערד, צילנדיק אויף דעם שענסטיווסטן אָרט - דעם נאָזלעכער. דער ערשטער קלאַפּ איז געווען פלאַך, זילבערנע קרעלן זענען אַרויסגעפלויגן פון די נאָז, ווי פּערל זיי פינקלען אין דער זון:
  "דיין סנאָט איז שיין, רעכט, זיי זאָגן אַז אַ שלאנג קען דעפעקירן גאָלד."
  דער שלאַנג האָט געשלאָגן מיט אַ ליכט. אין רעאקציע האט די שײנע און פלינקע אלענקא געשלאגן מיטן שפיץ, דער קלאפ איז געװען שארפ און גענוי, די בלייד איז געװארן א ביסל רויט, און פון איר ריזיקער נאז האבן זיך ארויסגעװיזן קארש־רובין טוי־טראפן. זיי פראָזע רעכט אויף די פליען, ינטערטווייינג זיך אין אַ ויסערגעוויינלעך אָרנאַמענט.
  די מיידל האט געלאכט:
  - קיל, קומען אויף, איבערחזרן די קונץ!
  די פאַרזעעניש איז שוין טוויטשינג, אָבער געצויגן צו געווינען הייך, די הויפּטשטאָט פון ריאַזאַן געווארן קלענערער און קלענערער. אט איז עס אין א וואגן ראד, יעצט אין א טעצל, און אט איז עס די גרייס פון א מאָן זוימען, ענדליך פארשווינדן הינטער די וואלקנס. דער הימל האט געבליצט שװארץ, פול מיט ליכטיקע שטערן, זײ זײנען ארײנגעשטאנען אין דער סטראטספערע, ם׳איז געװארן שװער צו אטעמען, א קאלטער װאקום איז ארײנגעלאזן. כאָטש די לעדזשאַנדערי אַלענקאַ איז נישט אַ פּראָסט מענטש, זי קען נישט טאָן אָן לופט אין אַלע. אבער, משמעות, די שלאנג איז אויך יטשינג, די שרץ האט קאַנוואַלשאַנז, איז אָטעם, אַזוי מיר האָבן צו נידעריקער דער הייך. עס איז קלאר קיין פאַרלאַנג צו איבערחזרן די פיט פון רוסלאַן, וואָס האָט געהאלטן טשערנאָמאָרעץ ס באָרד פֿאַר דריי טעג און דריי נעכט. אין קאָפּ בלײַכט אַ פֿראַזע פֿון אַ קינדער־וועבזײַטל, און צוליב עטלעכע סיבה וויל זי עס טאַקע איבערחזרן.
  און די וואָריער מיידל זאגט:
  -מיר זענען פון די זעלבע בלוט, איר און איך!
  דער שלאנג האט װי פארשטאנען דעם באדייט, האט זיך געציטערט און אפגעשטעלט זײן פלי. דעמאל ט הא ט זי ך אנגעהויב ן פאמעלע ך פארקלענערן .
  דער שיין און מאַסקיאַלער וואָריער האט געזאגט:
  ― איר טראַכט ריכטיק, מײַן באַפֿליגטער ברודער! מיר וועלן האָבן רעזולטאַטן מיט איר!
  א ן אמתע ר שחיט ה אי ז געװע ן אי ן גאנ ץ אונטע ר ד י מאנגאל ן האב ן זי ך שוי ן אװע ק פו ן ד י מויערן , או ן ד י פראכטפול ע נטאשע ע הא ט באשלאס ן א ז דע ר אופטימלע ר מאמענ ט אי ז געקומע ן צ ו שלאגן . גוט געשען, העלדיש מיידל, איר קענט זי גלײַך זען, וווּ זי איז דורכגעגאַנגען, בלײַבט אַ בלוטיקער וועג, דיק אויסגעבראָכן מיט קערפּערלעך. ניט בלויז איר לעגס און געווער, נאַטאַשאַ ס צוויי ילאָנגגייטאַד בריידז ריקען פון דאַגערז וואָווען אין קייטן געמאכט פון פאַרגליווערט שטאָל.
  אלענקא האט צו זיך געזאגט, געשטעמפט מיט דעם פוס:
  ― איך װעל דאָך מאַכן פֿאַר זיך אַזעלכע פּערזענלעכע חפצים! איצט, לאָמיר זיך וואַרעמען די מוגלאַנס!
  א ווילדע פלאם האט זיך ארויסגעלאזט ווי א דרייפולער וואלקאן פון די פארדינטע האלדז, די טאטארן האבן זיך צו שטארק צוגעכאפט און זיי זענען פשוט געבראטן געווארן אין הונדערטער, אויסגעגאסן פון די מויל פון א גיהנום פייער. די פערד האבן זיך באזונדערס דערשראקן, אבער די מערסטע פערד זענען שוין אפגעשטופט געווארן פון א פּלוצעמדיק קלאַפּ אויפן הינטן, נאָר אונטערן זאָטל איז געבליבן דער פערזענלעכער וועכטער פון גויוק כאַן. דער אויסבראָך האָט זיך געצויגן, און האָט אַוועקגעקערט הונדערטער און הונדערטער קעמפער אין איין סאַלוואָ אין אַ פייערדיקן הוראַגאַן. דער געלע שלאנג האט מיט פאר־ צערטע אויגן צוגעקוקט דעם צוריקקער פון זײן קלײנעם שלאנג.
  דער קעמפער פון מזרח האט געברומט:
  - פאררעטער ! איר זענט אַלע פארשטייערס פון די דראַגאָן משפּחה, איר שטענדיק אַרויסגעבן און דינען דעם איינער וואס איז שטארקער!
  דער כישוף פון די נינדזשאַ פרובירט צו באַזיגן דעם דערינג רידער, פארווארפן פּולסאַרס מיט מאַשין-ביקס גיכקייַט. די יונגע קריגערייַ אַלענאַ האָט געשמייכלט און געזונגען הויך:
  ― מיט פֿײַער־װאַסער ― קלאַפּט איבער דאָס גלאָז! איר זענט אַ קיל פרעמדער - איר שפּייַען פייַער!
  דאָס איז אַ מיידל - פריילעך, מיט הומאָר. און פּולסאַרס פֿון פֿײַער האָבן ניט מורא פֿאַר איר.
  אַלענאַ לייכט שאָס זיי אַראָפּ, ניצן לעדזשאַנדערי וועפּאַנז און, פון צייט צו צייט, דירעקטעד די חיה צו פייַנט וניץ. דעם ריוזאַבאַל פלאַמעטהראָוער מיט פליגל איז בעסער ווי אַ הונדערט פערד-ציען מעטשאַניקאַל אָנעס.
  טאָמער אפילו דאָס איז קילער ווי אַן אַטאַק ערקראַפט, און ווי טוט עס האָבן אַזוי פיל ברענוואַרג, און טוט נישט לויפן די קאָריק? איר וועט האָבן צו לערנען די פאַרזעעניש אין דיין פרייַע צייַט און שאַפֿן אַ נייַע, ביז אַהער ומבאַמערקט וואָפן! ד י פײל ן שפרינגע ן פו ן דע ר געדיכטע , רײזע ר געפאנצערטע ר הויט , שימער ט מי ט אל ע קאליר ן פו ן רעגנבויגן , װ י מילאַט . די היץ בלויז מאָומאַנטערי טוישן די קאָליר: רובין רויט ווערט בעז-פיאַלקע. בעז-שאַפיר, אויף די פאַרקערט, טורנס אין שאַרלעכ רויט-מאַראַנץ, גאָלדען געל און שמאַראַגד גרין. דאָס איז זייער שיין, עס איז אַ שאָד אַז אין די היץ פון אַ בלאַדי שלאַכט עס איז קיין צייט צו געניסן די פאַביאַלאַס ספּעקטאַקל.
  רוסישע וואָריערז און זעלנער פון די ווייסע לעגיאָן, געשאפן דורך גערלז, האָבן שוין שנייַדן אַראָפּ רובֿ פון די מאָנגאָל אַרמיי. ספעציעל קריפל איז עס געווארן, ווען מעכאנישע פלעמעטריערס זענען אריינגעקומען אין שפיל, קיין ארמיי האט נישט געקענט אויסהאלטן אזא צווייפל קלאפ. נאָך אַ מינוט, און אַ דיסאָרדערלי פלי וועט אָנהייבן. דער געלע שלאנג האט זיך א מאמענט געקװענקלט.
  באַטו ס סדר איז קלאָר, צו טייטן די קרוין קאַגאַן אויף די שטיל, אָבער די צאָלונג איז צו נידעריק. ניין, ער וועט אים שפּעטער אומברענגען, אָבער דערווייל וועט ער אים אַרויסנעמען פון אונטער די צעברעכנדיקע רוסישע שווערדן:
  ― לאָמיר אַװעקגײן, קאַגאַן, איך װעל דיך פֿאַרדעקן!
  - וואָס וועגן די דריי-כעדאַד מאַנגוס ? איך װעל נישט לאָזן אים פּײַניקן מײַן אַרמיי!
  די נינדזשאַ האט קנאַקן זיין פינגער און ספּאַרקס אנגעהויבן צו פאַלן:
  "איך קען וואַרפן אַ קאָמפּלעקס רעגע און ער וועט צוריקקומען צו זיין וועלט, אָבער דעמאָלט איך וועט נישט קענען צו רופן אים פֿאַר זיבן יאָר!" כאָטש עס איז אַן אָפּציע! א האַלע מדרגה רעגע!
  ― װי אַזױ איז דאָס?
  גיוקס פּנים, פעט און פּוכיק איבער די יאָרן, האָט זיך אויסגעשטרעקט. Ninja Killer האט דערקלערט:
  -און אַז! אויב איך טייטן זיין ווייַס מאַנגאָוז , דער שלאנג וועט זיין מייַן, אויב ער קילז מיר, עס וועט זיין זיין!
  דער יאַפּאַנישער מכשף האָט געשעפּטשעט אַ לאַנגע מאַנטראַ, דער טאַליסמאַן האָט געפֿינקלט ליכטיקער ווי די זון. אוועקגעטראג ן פו ן דע ר אויפרײסונ ג פו ן פארניכטונג , הא ט ד י באָרװעס ע אלענק ע מיטאמא ל דערפיל ט דע ם פלעקסיקע , געשפאנט ן רוקן , פו ן א מעכטיק ן או ן שוי ן געהארכזאמ ט פארשװינד ן אונטע ר איר . ז י הא ט זי ך געפונע ן אי ן דע ר לופט , אראפגעפלויג ט מי ט דע ר געשװינדקײט , פו ן א שטײן . ד י פאל ן אי ז ניש ט געװע ן אנגענעמע , אבע ר ניש ט פאטאל . ווייל צעבראכן דורך אַ מעטער-לאַנג סנאָודריפט, די טערמינאַטאָר וואָריער קעגן די מאָנגאָלס מיט די צאָרן פון אַ ווונדאַד קאַבאַן. ד י לעצט ע ארגאניזירט ע װידערשטאנ ד אי ז געפאלן , ד י נעבעכדיק ע רעש ט פו ן דע ר ריזיקע ר ארמ ײ האב ן זי ך ארײנגעלאפ ן אי ן מאסן־פליען .
  די שענסטע מײדלעך, אַלענקאַ און נאַטאַשע, די נאַקעט פוס, האָבן זיך ממש קאָנקורירט אין אויסצוטערן דיסאָריענטירטע נוקערס. גויוק כאַן, דערווייַל, איז געווען פּראַקטאַקלי ומזעיק, זיין גרייהאָונד פערד איז געווען ברייקינג אַלע כיפּאָדראָמע רעקאָרדס, די יערושעדיק קאַגאַן געדאַנק בלויז וועגן זיין אייגן הויט.
  - ניין, דאָס איז נישט אַ סאַמוראַי! פּאַטעטיש פחדן. וואָס אַ בושה צו דינען אַזאַ מיקאַדאָ!
  די נינדזשאַ באַרקט.
  די געלע שלאַנג האָט אַרױסגענומען צװײ שטאַרקע קאַטאַנאַס, זײ אַריבערגעטראָגן און זיך אַ שאַרפֿע ראָק געטאָן, פֿון די בליידס האָט זיך אָפּגעשײדט אַ פינקלנדיקע ראָזע פּילקע. א מאגישער היימענדיקער פולסאר האט זיך גיך אוועקגעהויבן צו דער שײנע, האלב־נאקעטע אלענקא.
  דער טערמינאַטאָר וואָריער איז געווען ביכולת צו באַמערקן די באַוועגונג, שנייַדן אַראָפּ די פייַערלעך קלאַט אויף די פליען, אַ קליין יקספּלאָוזשאַן צעוואָרפן ווי בליץ, צעוואָרפן אַ טוץ אָדער צוויי מאָנגאָלס:
  ― דאָס איז דער שטן! סאַמוראַי פון די אַנדערווערלד!
  דער געלע שלאנג האט געשריגן. די נינדזשאַ האָט זיך שוין געגרייט צו זיך צואיילן צו טרעפן די בלוטיקע באָרוועסע אַלענקאַ, ווען אַן עלעמענטאַר געדאַנק איז אים געקומען אין קאָפּ. "וואָס אויב ער טוט נישט מיד הרגענען דאָס שטאַרקסטע קעמפער מיידל, דעמאָלט דער בלאָנדע טערמינאַטאָר נאַטאַשאַ וועט פאַרבינדן איר, און דעמאָלט די קאַנסאַקווענסאַז ווערן קאַטאַסטראָפיק. דערצו, זי האָט אונטערטעניק די שלאנג, און בלויז אַ זייער שטאַרק וואָריער קענען אונטערטעניק די גרויס שלאַנג. "
  די נינדזשאַ האָט געזאָגט:
  ― איך גײ אַװעק פֿײגעלע! איך גיי צוריק צו קומען!
  ד י געל ע שלאנג , װא ס הא ט זי ך אויםגעפוצ ט זײ ן װײס ן מאנטל , הא ט זי ך געגראב ן אי ן שנײ . דערנאָך האָט ער, דערשטיקט, אָנגעהויבן שעפּטשען אַ באַוועגונג.
  די נאַקעט פוס אַלענקאַ האָט געצויגן איר ופגעקאָכט יאָג, די האַרט נאַטאַשאַ האט נישט אָפּהאַלטן. טרא ץ דע ם גאנצ ן גװאלדיק ן קאמ ף האב ן ז ײ ניש ט געלאז ט דא ם מלוכה־געצעלט ע פו ן דע ר קרוין ק א מאמענט .
  ― ער װעט אַנטלױפֿן, לאָמיר זיך כאַפּן מיטן פֿירער!
  האט פארגעשלאגן די נאקעטע אלענקא. נאַטאַשע האָט געווארפן אַ דיסק מיט איר נאַקעט פוס, און האָט גלייַכגילטיק געענטפערט, ווײַטער מיט שנעלע שלעפּן די אַנטלויפנדיקע מאָנגאָלן צוגריסן.
  -צו וואס! מיר וועלן ברענגען עקסטרע פרייד צו באַטיגאַ , און דאָס איז אויך מענטשלעך. די שווערד קילז לייכט, און די דזשיהאַנגיר וועט פשוט רייַסן אַוועק זיין הויט.
  אלענקא , הא ט זי ך אפגעשניט ן פי ר מי ט אײ ן קלאפ , הא ט זי ך ארויסגעבראכ ט א געלעכטער .
  -אויב ער טוט נישט ברעכן אַוועק באַטו ס הערנער זיך! װעל ן מי ר ז ײ פארפיר ן א גאנצ ן װע ג צו ם לאגער , אדע ר װא ס ?
  נאַטאַשע האָט זיך צעוויינט און געזאָגט:
  -באַטו שיצט זייער שווער אין די הויזן, און די ווייניקערע מאָאָגלאַנס וואָס בלייַבנ לעבן, די בעסער!
  די טערמינאַטאָרם מײדלעך האָבן געשװינדלט זײער גאַנג, ס'האָט דערמאָנט אַ שפּיל פֿון כאַפּן, די נוקער האָבן פֿאַרצװײפלט געשלאָגן די פֿערד, צערײַסן די זײטן בלוטיקע. מיט פארצווייפלטע באמיאונגען האבן זיי געראטן זיך אביסל אוועקצוברעכן פון די אורו רייטער, אבער זיי קענען נישט אנטלויפן פון די וואס זענען דיזיינד שנעלער ווי אַ טשיטאַ!
  אויפֿגעוועקן, דמיטרי, אַנאַטאָליעוויטש מעדוועדעוו האָט געטאָן איבונגען און אָנגעשטעלט די טעלעוויזיע. אין דער געלעגנהייט פון זעלענסקיס נצחון, זענען פאָרגעקומען לאַנדווירטלעכע פייערונגען און פייערונגען. ד י מענטש ן הא ט זי ך אויפריכטי ק געפרײ ט פו ן ד י ענדערונגען .
  יעדער האָט געוואָלט לעבן אויף אַ נייעם אופן, און פרייער. ד י ױנג ע הא ט זי ך דערנענטערט , או ן זעלענסק י הא ט געקריג ן פולע ר מאכט . און דאָס האָט אויך געפֿירט ענטוזיאַזם און ינספּיראַציע. ווי, אַלץ וועט טוישן און עס וועט זיין בעסער ווי נעכטן. און די סלאַווס וועט געפֿינען אחדות און די קאלטקייט מלחמה וועט סוף. ווי די אַטאָראַטעריאַן נייטמער פון די פּוטין צייַט.
  און מען האָט שױן געזונגען שײנע לידער װעגן זעלענסקי... אַלע האָבן געװאָלט עפּעס נײַס און שײן.
  זעלענסקי אַליין האָט געמאָלדן, אַז מיט זײַן ערשטן דעקרעט וועט ער אָפּזאָגן די פּאַרלאַמענעריע אימיונאַטי, און אויך אָפּרייניקן די פעדערן פונעם אָליגאַרק. זעלענסקי האט אויך צוגעזאגט צו באמערקן שטייערן אויף די רייכע. ווי, זיי האָבן קיין סיבה צו באַקומען פעט!
  אין אַלגעמיין, עס זענען געווען פּלאַננעד צו טאָן אַ פּלאַץ פון זאכן. אַרייַנגערעכנט די גראַנדיאָוס קאַנסטראַקשאַן פון די באַן: אַרכאַנגעלסק - טשוקאָטקאַ, און דעמאָלט אַן ונטערערד טונעל צו אַלאַסקאַ.
  פארוואס איז זעלענסקי נישט קיין קעניג? זיינע פראיעקטן זענען גרויס. און אין די USA די רעגירונג וועט באַלד טוישן און עס וועט זיין נאָך אַ דור פון פּאַלאַטישאַנז. ווער אויך ווילן טוישן.
  און איצט צעלענסקי אַנטוויקלט זיך...
  איידער מען האט אוועקגענומען דעם קאמפיוטער, איז מעדוועדעוו אריין אין שפיל...
  נאָך די קאָנקוועסט פון די וססר, עס איז מעגלעך צו באַקומען ינוואַלווד מיט די USA. אָבער ערשטער, לאָמיר לויפן די לאַזער מיסאַל פאַרטיידיקונג סיסטעם; די אימפעריע האט אַזאַ קייפּאַבילאַטיז דאָ. מלחמה קעגן די USA - 2008! די ינוואַזיע הייבט זיך פון טשוקאָטקאַ צו אַלאַסקאַ.
  עס איז אַ פאַקטיש געראַנגל.
  די אבראמס קעמפן קעגן דעם פּאַנטער-7 טאַנק. די נייַ מאַשין איז ניט מער אַזוי שווער ווי עס איז גאנץ. און ווייזט זייַן אַבסאָלוט קלאַס.
  און ער צעשטערט די יאנקעס... מעדוועדעוו איז געווארן עטוואס לאנגווייליג פון דער מלחמה, און ער האט איבערגעגעבן די קאנטראל פאר א מיליטערישן אדווייזער פון דער ראקאסאווסקי קלאס. און ער האט אנגעהויבן צו פירן...
  פֿאַר בייַשפּיל, בויען עפּעס ... נייַ טעמפלען יעדער מיט זיבן רעליגיאָנס. אָדער אפילו נייַע טעלעוויזיע טאָווערס. און עס וואָלט זיין קיל צו בויען אַ פּיראַמיד. אנדערהאלבן קילאָמעטער הויך. יאָ, דאָס וואָלט זיין טאַקע גרויס!
  אין דער זעלביקער צייט, מעדוועדעוו הייבן די מדרגה פון וווילזייַן. עס איז ניט נאָר וועגן טשערנינג אויס מיליטעריש פאבריקן.
  איר קענען אויך פּראָדוצירן טעלאַוויזשאַנז, ריפרידזשערייטערז, קאָמפּיוטערס, לאַפּטאַפּס. און בויען פּראָדוקציע, און פּאָמפּע אַרויף פייטינג מאַסאַלז. אבער די USA מאכט שוין איבער... די אימפעריע האט שוין א באפעלקערונג פון מער ווי צוויי און א האלב ביליאן און איז גאנץ גרייט צו קעמפן קעגן אמעריקע. מעדוועדעוו טראָגט די ציין און זינגט:
  - איך בין אַן אמת הוראַגאַן פון אַלע סענטשעריז! דער וואָס וועט ברענגען אַ פּלאַץ פון טויט!
  און ווידער לייגט עס דרוק אויף אמעריקע. מען פארביטן שוין נוקלעארע שטרײקן. אזא קאמף וואקסט.
  . קאפיטל נומער 8
  אה, לאָמיר ווידער שטופּן די יחידות. און ווי מיר וועלן שלאָגן! דאָ זענען די ינפאַנטרי גערלז מאָווינג. אַלע באָרוועס און אין ביקיניס. און װי די יאנקעס שטעכן מיט באיאנעטן, און װי זײ װארפן גראנאטן מיט די בארװעםע פיס. עס איז עכט ענערגיע אין זיי. און אַלצדינג שימערט, װי קוועקזילבער־באַלז, װאָס לויפן אונטער אַ געבראַכטע הויט. גירלס ליבע צו טייטן - דאָס זענען גערלז!
  און זיי זינגען צו זיך:
  מיר זענען דאַשינג קאָמסאָמאָל גערלז,
  מיר זענען צאר מעדוועדעוו, זייער א קלוגער צאר...
  און דאָך מיר האָבן אַ קלאָר קול,
  עפּעס צו טענהן - גיין פֿאַר אים!
  און װידער האט ער געװארפן גראנאטן מיט די נאקעטע פיס. די גערלז זענען ממש סופּער. און די יאַנקעעס צעטרעטן, קאַפּטשערינג אַלאַסקאַ. און זיי זינגען אויך צו זיך:
  - בײזע װעלף שטאמען זיך צוזאמען! בלויז דעמאָלט וועט די ראַסע בלייַבנ לעבן! ד י שװאכ ע אומקומען , ז ײ װער ן דערהרגע ט - רײניקט ן דא ם הײליק ן בלוט !
  און די מײדלעך גײען אַרײַן אין דער אַטאַק, בלײַנדיק די צײן. אבער קעגן די אמעריקאנער עס זענען אויך "טיגערס"-7, וואָס אַמייזינג מאַכט. און אַזאַ מאָנסטערס קענען ניט זיין סטאַפּט!
  "טיגער"-7 איז אַ ספּעציעל הויך-דרוק קאַנאָן מיט אַן ערשט פּראַדזשעקטאַל גיכקייַט פון 2500 מעטער פּער סעקונדע. און װי נאר זי שלאגט זי, װעט זי גארנישט ראטעװען. און די אמבראם לויפען אין אלע זייטן . און רייסט אַראָפּ פון זיי דעם טורעם.
  און דאָס מײדל צװינגט די זעלנער אַראָפּ צו קניען און קושן זײערע באָרװעס פֿיס.
  די אַמעריקאַנער געבן זיך זיך ווידער אונטער. און די טרופּס פון מעדוועדעוו ס אַרמיי קומען צו ניו יארק. און די שטאָט איז שוין אונטער באַפאַלן. ער איז געכאפט אן קיין צערעמאָניע.
  מעדוועדעוו האלט זיך פאר א גרויסער קאמאנדיר: ער האט ענדליך גענומען ניו יארק.
  און מען קען זאָגן ער איז דער גרעסטער פון די ינוויידערז. און דעמאָלט וואַשינגטאָן.
  און די אמעריקאנער געבן זיך אונטער. דער אמעריקאנער פרעזידענט איז געפאלן אויף זיין פנים און האט אנגעהויבן קושן די מיידלעך מיט די בארווע פיס. ערשטער איינער, דעמאָלט דער צווייטער, אין קער.
  אזו י הא ט ע ר געקושט א גאנצ ן באטאליא ן בארװעס ע מײדלעך . דאָס איז אַ גרויס שלאַכט!
  מעדוועדעוו טשעפעט זיך... אזוי האט ער פארכאפט אמעריקע. אבער פוטין האט דאס נישט געקענט טון!
  דאָס איז באמת אַ שלאַכט - סופּער! און דעמאָלט צו מעקסיקא.
  און װידער די כאפען... און די מעקסיקאנער מײדלעך מאכן קניען די מעקסיקאנער, און זײ קושן מיט די נאקעטע כילז. און זיי שרייען:
  - כבוד צו די שיינקייט!
  יאָ, דער קאָמפּיוטער קען ווייַזן גרויס קאָליר בילדער פון גערלז, מיט נאַקעט כילז, וואָס זענען געקושט דורך געפאנגענע. און עס איז אַזאַ אַ ציטער.
  ד א פיר ן ז ײ װידע ר געפאנגענע , דא ס מא ל שװארצע . און זיי אויך קוש די מיידל 'ס באָרוועס פֿיס.
  און אויך די טאַנגקס קריכן פּיראַמידאַל ...
  מײדלעך רירן זיך און ס'זענען דאָ אַ סך... נאָך אַלץ קאָן מען אױסשרײבן יונגע פֿון מיטלען. און קלייַבן אַז אַלע וניץ זענען גערלז אין ביקיניס. און דאָס איז אַזוי שיין.
  זיי זענען מערסטנס רעדכעדז און בלאַנדז.
  און זיי נעמען איבער איין לאַנד נאָך דעם אנדערן. אַזאַ קיל וואָריערז. אימפעריע ן פאל ן אונטע ר ד י בארװעס ע פיס .
  מעדוועדעוו שפּילט מיט פאַרגעניגן... און אפילו פײַפט עפּעס אונטערן אָטעם.
  ווי טוט אַ הידראָגען באָמבע ופרייַסן? מאַנסטראַס באַרבאַריקייט! או ן ד י גאנצ ע שטאט , װ י א קו ל הא ט אי ם געלעק ט מי ט דע ר צונג . ווי פיל מער ראַדיאַציע? און באָרוועס גערלז לויפן דורך ראַדיאָאַקטיוו שטויב. און זײערע נאקעטע כילז װערן פארברענט.
  מעדוועדעוו שפּילט ווי אַ פּיטהאָן שלינגען אן אנדער טעריטאָריע.
  דאָ איז אן אנדער מאַכט קאַנגקערד אין די ווירטואַל וועלט, און די פאָן איז דראַפּט.
  טאַנקס זענען איצט נייַ מיט אַקטיוו פאנצער און סעראַמיקס. מולטי-לייערד און עפעקטיוו.
  און די ערקראַפט קאַריערז זענען מאָדערן, און אויך גאַנץ צונעמען. און ווי פּליינז אָנהייבן צו דרייען פון זיי.
  מעדוועדעוו, ווי מיר זען, איז אַ זייער קלוג אַקטינג פּרעזידענט.
  אַזוי, איצט די אַנטוויקלונג פון דראָנעס . און אַז ס קיל. און אויך, דיסק-שייפּט ערקראַפט. דאָ זיי זענען שוין געגאנגען אין שלאַכט ווי ופאָס. און דעמאָלט, פּיראַמידאַל טאַנגקס.
  פרעזידענט טראמפ, א ליכטיגער מיינונג, האט באפוילן צו מאכן דעם אויטא אומפארשוועבל און אומפארנעמליך פון אלע ווינקלען. דאָס איז ווי די מאַסטאָדאָן איז ארויס אין די פאָרעם פון אַ נידעריק פּיראַמיד. און אַזאַ מאַשין געוויזן ויסגעצייכנט שוץ. ספּעציעל קעגן קינעטיק פּראַדזשעקטאַלז.
  און איצט, דעם טאַנק איז געווען אַזוי געראָטן אַז עס קענען ניט זיין דורכגעגאנגען, און עס איז נאָך אין דינסט מיט די פאַרייניקטע שטאַטן. זיי אפילו גערופן עס אַזוי: די טראַמפּ טאַנק.
  און די מעשוגאַס כאַפּאַנז מאל מענטשן ווען זיי זען אַז די מאַשין איז ימפּענאַטראַבאַל.
  מעדוועדעוו פירט אַן אומגלײַכער שלאַכט, און זײַנע מאַשינען האָבן שוין פֿאַרנומען נאָך אַ ווירטועל קאַפּיטאַל, און פֿאַרוואַנדלט עס אין אַ הויפן חורבות און בוכענדיקע קראַטער.
  אבער דאָס איז נישט גענוג פֿאַר די ראָבאָט מיידל. זי הייבט צו אַנטוויקלען אַ נייַע דור פון וועפּאַנז: די אַנייאַליישאַן באָמבע. און די באָמבע איז פיר הונדערט מאל מער שטאַרק ווי אַ הידראָגען. אַזוי, אויב עס טוט שלאָגן, איר וועט נישט אפילו קענען צו זאַמלען די אש!
  און די מלחמה איז שוין אריבערגעפארן אין פּלאַץ.
  מעדוועדעוו ניצט שיפן געמאכט פון אַ נייַ צומיש שטארקער און לייטער ווי טיטאַניום. און סטאַרשיפּס פליען אין פּלאַץ, און קאַמבאַט ראָובאַץ קעמפן. עס זענען שוין פילע פאַרשידענע מאָדעלס אין ונטערערד פאבריקן.
  און איצט פאלט די לעצטע אימפעריע אויף דעם פּלאַנעט. און וואס? איצט אין טיף פּלאַץ!
  די תקופה פון שטערן וואַרס הייבט.
  מעדוועדעוו פאַרשטייט דאָס און דריקט קראַפטיק אויף די קלאַוויאַטור. אָדער איר קענען מאַך דיין פינגער אָדער קאָנטראָלירן דיין געדאנקען.
  דער אַקטינג פּרעזידענט האנדלט קלוג און בויען אַ פּלאַץ פליט פֿאַר זיך. און דער קאַמף האלט.
  אַנטוויקלונג פון אַן אפילו מער שטאַרק, ספּעציעל אַנייאַליישאַן, טערמאָקוואַרק באָמבע איז אַנדערוויי. און עס איז הונדערט טויזנט מאל מער שטאַרק ווי די פאַרניכטונג איינער.
  און דעמאָלט די שיפן העכערונג אין הימל. און זיי כאַפּן די פּלאַנעט ס סאַטאַלייץ. און דעמאָלט די ארומיקע סיסטעמען. זיי טאָן דאָס גאָר געשווינד.
  און דער אַקטינג פּרעזידענט טראגט טערמינאַטאָרס אין די שפּיל. דאָ איז דער טערמינאַטאָר העלד. דאָס איז צייט אַרומפאָרן, אפילו אויב לימיטעד.
  מעדוועדעוו האט קוועטשן:
  - מען שטאמט די פיס אויף דער ערד, װאס איז מיט שיך! וואָס איז ביידע נאַריש און שרעקלעך מיעס!
  און מעדוועדעוו איז געוואָרן אַ סך פֿריילעכער. האַ, קינדער, ווי גוט איר זענט. ספּעציעל אויב זיי געווארן פּלאַץ וואָריערז.
  א שטערן שלאַכט איז אַנפאָולדינג. און ערנסט יקסטשיינדזשיז פון בלאָוז, ווען נישטיק פּאַנטשיז אין די קישקע. מער גענוי, עס איז ימאַדזשאַנאַטיוו טראכטן.
  מעדוועדעוו האלט ווייטער אנפאלן:
  ― מײַנע סטאַרשיפּס זײַנען מערדעריש!
  און ער נאָמינירט אויף זיין אָרט נײַע אָרט-קאָמאַנדירן. און וואָס איז אַ קאַמף, איז אַ קאַמף.
  דאָ איז מעדוועדעוו אין באַפֿעל מיט זיינע קאַמאַנדערז. ד א הויב ט זי ך אנטקעג ן דע ר שונא־קאאליציע . ווען אַזאַ אומצאָליקע אַרמאַדאַ קומט צו, איז עס סקערי; פֿון דער ווײַטנס האָט זיך אויסגעזען ווי אַ פֿיל-קאָלירטע, פינקלנדיקע נעבולע קריכט. דערצו, יעדער אָנצינדן איז אַ שעד געפֿירט דורך די מאַגיש פון אַ נעקראָמאַנסער סאָרסערער. איבער צוועלף און אַ האַלב מיליאָן מיליטעריש פּלאַץ שיפן פון די הויפּט קלאסן, און אַ סאָף קליין "טרייסט הויז", גענומען אין חשבון די קעסיידער ערייווינג ריינפאָרסמאַנץ, זייַן נומער איז אַפּראָוטשינג צוויי הונדערט מיליאָן. די פראָנט איז אויסגעשטרעקט פֿאַר אַ פּאָר פון פּאַרסעקס; אויף אַזאַ אַ וואָג, אפילו די פלאַגשיפּ הינטער-באַטאַלשיפּס קוק ווי גריינז פון זאַמד אין די סאַהאַראַ.
  דער אַלגעמיינער שלאַכט דערנענטערט זיך: די אַרמיי פון מעדוועדעוו ס פּלאַץ אימפעריע קעגן די מאַלטיפאַסאַטיד "קאָאַליטיאָן פון גאַנץ ישועה", וואָס האט באַשלאָסן, אַנשטאָט פון די קעסיידערדיק טאַקטיק פון אַ שטענדיק שפּעט פאַרטיידיקונג, צו שלאָגן די פליט פון די גרויזאַם אַגרעסער זיך.
  עס זענען אַזוי פילע שיפן דאָ, מיט אַן אַמייזינג פאַרשיידנקייַט, כאָטש אין רובֿ קאַסעס עס נאָר כינדערז עפעקטיוו קאַמבאַט. נו, פֿאַר בייַשפּיל, אַ סטאַרשיפּ אין די פאָרעם פון אַ קלעזמער, אָדער, מיט לאַנג פּיפּס אַנשטאָט פון סטרינגס, אַ האַרפּ, אָדער אפילו אַ קאָנטראַבאַס מיט אַ טאַנק טערט פון דער צווייטער וועלט מלחמה. דאָס קען ימפּאָנירן די שוואַך פון האַרץ, אָבער עס איז מער מסתּמא צו פאַרשאַפן געלעכטער ווי מורא.
  זייער קעגנער איז אַן אימפעריע וואָס קליימז צו זיין אַ וניווערסאַל מאַכט. מעדוועדעוו ס גרויס פּלאַץ עמיראַטע, ווו אַלץ איז שטעלן אין דינסט פון מלחמה, דער הויפּט קלינגוואָרט איז עפעקטיווקייַט און עקספּעדיענסע.
  ניט ענלעך די קאָואַלישאַן, די סטאַרשיפּס פון די אַקטינג פּרעזידענט אַנדערש בלויז אין גרייס. און די פאָרעם איז כּמעט די זעלבע, זייער באַפאַלעריש-קוקן טיף-ים פיש. אפֿשר מיט דער בלויז ויסנעם, זיי קוקן ווי דיק דאַגערז שימערינג מיט שטאָל - גראַפס.
  די שטערן אין דעם טייל פון פּלאַץ זענען נישט צו דענסלי צעוואָרפן איבער די הימל, אָבער זיי זענען פאַרביק און יינציק אין זייער ליכט ספּעקטרום.
  פֿאַר עטלעכע סיבה, איר באַקומען אַ טרויעריק געפיל, ווי אויב איר קוק אין די אויגן פון מלאכים, וואָס פאַרשילטן די לעבעדיק ביינגז פון די אַלוועלט פֿאַר זייער געמיין, באמת ווילד נאַטור.
  די אַרמיי פון די אַקטינג פּרעזידענט האט נישט ייַלן צו גיין צו די באַגעגעניש, בלויז יחיד רירעוודיק וניץ, געשווינד, ניצן זייער העכער גיכקייַט, באַפאַלן די פייַנט, געפֿירט שעדיקן און צוריקציען זיך. אין ענטפער, זיי געפרוווט צו טרעפן זיי מיט בעראַזש פייַער, אָבער זייענדיק מער פלינק און מיט גאנץ שוץ, זיי זענען פיל מער עפעקטיוו.
  מינעס, כלומרשט קליין אויף אַ קאָסמיש וואָג, זענען טאָרן ווי דורך דעטאַניישאַן, ווי קרוזערז און דעסטרויערז. אבער מיר געראטן צו ברענגען אַראָפּ עטלעכע גרויס שפּיל. איינער פון די ריזיקע שלאַכטשיפּס פון די קאָואַלישאַן איז געווען שלאָגן, עס רויך דיק, פאַרקרימט, און פּאַניק פלערד אויף ברעט די דזשייגאַנטיק סטאַרשיפּ, ווי אַ פייַער אין אַ טרוקן וואַלד.
  די פרעמדע, ענלעך צו דזשערבאָאַס בלויז מיט קלאָז אַנשטאָט פון אַ עק, לויפן אַוועק אין מורא, בשעת שרייען און שפּרינגען אַרויף און אַראָפּ. צווישן זיי עס זענען קלענערער טייפּס וואָס קוקן ווי כייבראַדז פון בערז און דאַקס. די שנאבלן קריגלען זיך אין װילדן גרויל, מען הערט קװאקסן, זײ פליען זיך צעפלײען, פעדערן פײערן זיך. דא האט זיך אײנע פון די בערן קאטשקעס זיך איבערגעקערט מיטן קאפ, פארדרייט אין א פײער־רער. דאָרטן האָט זיך איר אַרײַנגעלאָשן גלײַך אַ פּינע אין האַלדז, איר מאָגן האָט גלײך אױסגעטאָן די שיך, און דאָס פֿױגלס קאַרקאַס האָט זיך צעשפּרצט, שפּריצן בלוט מיט די רעשטלעך פֿון דעם פֿלײש, װאָס גײט פֿון קינד.
  די דזשערבאָאַס ווערן פארברענט און קאַמיש צו די ראַטעווען מאַדזשולז, אָבער עס מיינט אַז די סיסטעם וואָס גיט אַ גאָוסטלי האָפענונג פֿאַר ניצל איז כאָופּלאַסלי דאַמידזשד. זײע ר גענעראל , דע ר עק קאקאראטש , לאז ט ארוי ס א היסטערישע ר קװיטש :
  - אָה געטער פון די סקווערינג פון די וניווערסאַל קרייַז, דורך ...
  ע ס אי ז ניש ט מעגלע ך געװע ן צ ו פארענדיקן , ד י פלאמע ן האב ן פארדעק ט זײ ן אומגליקלעכ ן עקסעלענץ . דאָס פֿלײש פֿון דעם אינטעליגענטן ראָודאַנט האָט זיך צעבראָכן אין עלעמענטאַרע פּאַרטיקלען.
  די שלאַכטשיפּ איז פארברענט, ארויסגעטריבן לופט באַבאַלז אין די וואַקוום, און דעמאָלט עקספּלאָדעד, צעוואָרפן אין פילע פראַגמאַנץ.
  מעדוועדעוו, ווייל גענוג געשפילט, געמאכט אַ פּאָר מער אָרדערס. ער אויך אַוואָרדיד נאָוואָדוואָרסקייַאַ פּאָסטהומאָוסלי מיט די שטערן פון העלד פון רוסלאַנד. ער האָט באַפֿוילן, אַז אָלעג ריבאַטשענקאָ זאָל באַלוינט ווערן מיט אַלע אָרדערס און מעדאַלן, וואָס רוסלאַנד האָט. און ער האט דערלאנגט דעם סדר פון סט. ענדרו דער ערשטער-גערופן צו דאָנאַלד טראַמפּ. נאכדעם איז מעדוועדעוו ווידער איינגעשלאפן געווארן... קיינער האט אים נאך נישט געטשעפעט.
  נאָך אַזאַ אַ פיט, Alenka באמערקט באמערקט. אַזוי איז איר קאָלעקטיוו.
  מאַרגאַריטאַ איז געווען דער ערשטער צו נעמען די וואָרט:
  - לאָמיר ענדיקן יאַפּאַן אין ים און ענדיקן זיי אַוועק אויף לאַנד!
  Alenka האָט וואַרעם געשטיצט דעם געדאַנק:
  ― אַװדאי! פארוואס לאָזן די טויט פון נייַע רוסישע זעלנער!
  נאַטאַשע האָט אויך געזאָגט:
  - קוראָפּאַטקין איז אויך ניט באַשטימענדיק אַ קאַמאַנדער. אַזוי עס איז נישט אַ פאַקט אַז ער וועט קענען צו געווינען, אפילו גענומען אין חשבון די וויקאַנינג פון די יאַפּאַניש בעשאַס די אַטאַקע אויף פּאָרט אַרטהור!
  מעדוועדעוו האָט דאָס באַשטימענדיק געשאַפֿן:
  ― לאָמיר אַטאַקירן! דאָס איז אונדזער געלעגנהייַט, און רוסלאַנד ס געלעגנהייַט!
  נאָך וואָס, דער שטאַרק און הינטער-מאָדערן טאַנק אנגעהויבן צו רירן. יאָ, יאַפּאַן איז אַ שלעכט טאָג. און זיי וועלן מער ווי איין מאָל שעלטן דעם מאָמענט ווען עס איז געווען פארגעקומען צו קעמפן מיט רוסלאַנד.
  דער טאַנק איז געווען מאָווינג צו די יאַפּאַניש טרופּס. אלענקא האט געזאגט מיט פרייד:
  - איך האט אַזאַ אַ אַמייזינג חלום. עס איז ווי אויב נאַטאַשאַ און איך פאַרטיידיקן ריאַזאַן פון די האָרדעס פון באַטו כאַן.
  מאַרגאַריטאַ האָט געזאָגט:
  - איך בין געווען אין אַ חלום?
  אלענקא האט נעגאטיוו געשאקלט מיטן קאפ:
  ― נײן! איר זענט נאָר נישט דאָרט!
  דאָס מײדל האָט געקרעכצט מיט עצבנות:
  ― װאָס אַ שאָד!
  אלענקע האט געלאכט און באמערקט:
  ― איר האָט אונדז נאָר געקאָנט שטערן! אָבער נאַטאַשאַ און איך זענען געווען אַזוי קיל!
  די בלאָנדע מיידל געפרעגט אין יבערראַשן:
  ― ביסט געװען קיל?
  באָרוועס Alenka גרינג באשטעטיקט:
  - יאָ, זייער קיל! און איך האָב אַפֿילו ראָוד אַ שלאנג!
  נטאשע האט געלאכט און געענטפערט:
  - איר געווען זייער שיין אויף די שלאנג!
  Alenka גלייך באשטעטיקט:
  - עס איז ווי אַ מייַסעלע! ווו עס זענען דראַגאָנס, און עלווז, און אַלץ בלענדיק!
  מאַרגאַריטאַ געענטפערט מיט אָפנהאַרציק געפיל:
  - איר זענט זייער שיין אַפֿילו אָן אַ שלאנג! נאָר אַ פייע, און אַ נס פון מיראַקאַלז!
  Alenka האט מיט בטחון געזאָגט:
  ― איך װעל אַלע באַזיגן! מיט און אָן דראַגאָנס!
  און דער קריגער האָט געוויזן איר פויסט.
  דער ערשטער רוסישער טאנק האט אטאקירט די יאפאנעזער, וועלכע זענען געשטאנען נעבן די ווענט פון פארט ארטור. עס זענען נאָך געווען גאַנץ אַ פּלאַץ פון זיי. די אַרטילעריע האָט אָנגעהויבן אַרבעטן. אין ענטפער, די 152-מם קאַנאָן פון די פאָרמאַדאַבאַל טאַנק, ווי געזונט ווי אַכט טויטלעך מאַשין גאַנז, פייערד. או ן װידע ר הא ט מע ן אנגעהויב ן ד י םאמורי ם אי ן ד י הונדערטער .
  מאַשין גאַנז - "דראַגאָנס", אַ זייער טויטלעך זאַך. פינף טויזנט בולאַץ פּער מינוט איז נאָר אַ מין פון חיה.
  ד י יאפאנע ר זײנע ן געפאל ן , דורכגעשטרעקט , צעריס ן אי ן שטערלעך , מי ט זײע ר שארף . די בויך האָבן זיך צעבראָכן און זייערע קערפּער האָבן זיך געשפּרונגען, אַרויפֿגעוואָרפֿן פֿון די צעטרעטנדיקע קלאַפּן פֿונעם פֿײַער.
  פראַגמענטאַטיאָן שעלז מיט קיומיאַלאַטיוו פילונג אויך עקספּלאָדעד. ז ײ זײנע ן געװע ן אויסגעצײכנט , ס ײ צ ו שיס ן אוי ף דע ר אינפאנטריע , ס ײ צ ו דורכדרינגע ן ד י אונטער ן פו ן שיפן .
  דאס זענען טערמינאַטאָר גערלז, און דער פּראָפעסאָר איז אַ פאַקטיש זשעני. אַזוי זיי אנגעהויבן צו דרעשן די סאַמוראַי.
  אלענקא האט אויסגערופן די נאקעטע פוס:
  - זא ל ד י רוסיש ע גײס ט װערע ן !
  נאַטאַשע, דריקנדיק דעם דזשויסטיקקנעפּל מיט די נאקעטע פֿעס, האָט געשיקט אַ רעגן קוילן און ווײַטער געזאָגט:
  ― און אונדזער צאַר, ניקאַלאַס דער צװײטער!
  די באָרוועסדיקע אַלענקע האָט ווײַטער געשיקט שאָל נאָך שאָל. יעדע דריי סעקונדעס איז ארויס א טויטליכע וואפן. און די יאַפּאַניש באַטעריז זענען שטיל. או ן געל־הויט ע זעלנע ר זײנע ן אומגעקומע ן אי ן גרויס ע צאלן .
  נאַטאַשאַ, וואָס האָט אַראָפּגענומען עטלעכע רייען פון סאַמוראַי, געשטיצט:
  - דער הימען פון די מוטערלאַנד זינגט אין אונדזער הערצער.
  נאַקעט-טערקיש Alenka, פאָרזעצן צו שפּייַען שעלז מיט טויטלעך פילונג, און זיי זענען פיל מער שטאַרק ווי פּלאַסטיד, פארבליבן:
  "עס איז קיין איינער מער שיין ווי אים אין די גאנצע אַלוועלט."
  נאַטאַשע, מיט רחמנותדיק געשאָסן אויף די יאַפּאַניש מיט איר נאַקעט טאָעס, צוגעגעבן:
  - קוועטשן די מאַשין ביקס פון די ריטער טייטער.
  באָרוועס אַלענקאַ, די בראָך פון די סאַמוראַי, פאַרטיק:
  - שטארב ן פא ר געט א רוסלאנד !
  די גערלז זענען טאַקע ווי אַז, סופּער! גלענצנדיק בעאַוטיעס. איר קוק בייַ זיי און באַווונדערן זיי. אבער פֿאַר די יאַפּאַניש, דאָס איז ריין טויט. דער טאַנק איז דורכגעגאנגען דורך די באַטעריז. אויסגעקלאפט די ביקס קרוז. ער האט עס זייער, זייער געשווינד. דערנאָך בין איך געגאַנגען דורך די טרענטשעס. ע ר הא ט אוי ך אראפגעמאכ ט א םך . מער גענוי, ניט פילע, אָבער כּמעט אַלע. ד י פארניכטונ ג הא ט זי ך ארויסגעװיז ן אל ס א טאטאלע . דאָ, פֿאַרשטייט זיך, אַלץ האָט זיך אוטאָמאטיש אויסגעאַרבעט. אזוי זענען די יאפאנעזער פארניכטעט געווארן.
  אלענקא האט באמערקט מיט א טשאקעלע, דריקנדיק די דזשויסטיק קנעפלעך מיט די נאקעטע פיס פון אירע געברונטע פיס:
  - מיר זענען מער עקסאַקיושאַנערז ווי וואָריערז!
  נאַטאַשע האָט זיך געטשעפּעט און מסכים געווען:
  - פרייהייט, זשעני און כבוד עקסאַקיושאַנערז!
  און ווידער עס שוץ אין סטרימז. און קלאַפּט אויס די סאַמוראַי מיט ווילד קראַפט.
  מאַרגאַריטאַ, וואָס האָט אויך גענוי געשאָסן מיט אירע באָרוועסע פֿיס, האָט ראַציאָנעל באַמערקט:
  - עס וועט זיין ווייניקערע פריילעך מענטשן, און עס וועט זיין אַ מאַנגל פון מענטשן אין יאַפּאַן!
  די נאקעטע פוס האט אלענקא אויסגעבראכן אין געלעכטער און נאכאמאל געשאסן:
  - היט אייך פון פרויען! פרויען, היט אייך!
  דאָס איז טאַקע די מין מיידל וואָס שעלז, שראַפּאַלז און קיין קויל אָפּשפּרונג פון איר. אין קיין פאַל, די מיידל איז אַ פאַקטיש טערמינאַטאָר.
  נאַטאַשע האָט עס גענומען און געזונגען:
  - לעגיאנען מארשירן,
  זײערע ביאָנעטן שײַנען.
  עס זענען מיליאַנז הינטער אונדז
  אָ רוסיש רעגימענטן!
  קיינער וועט נישט האַלטן
  קיינער וועט נישט יבעררייַסן ...
  די מהלך עפנט זיך נייע,
  לאמיר שנעל פליען!
  און ווידער עס וועט רעגן אַראָפּ אויף די פייַנט. און עס לאָזט זיי נישט אַראָפּ צו אַ הונדערטסט פון אַן אַמפּער.
  די באָרװעטע אַלענקע, אַרױסגעװאָרפֿן שאָלן מיט דער מאָנאָטאָניש פֿון אַ װאָלקשפּעק, האָט געטשעפּעט, נאָר מיט שפּאָט געזונגען:
  - איינס, סטרייקער , צוויי סטרייקער , ער איז שפּאַצירט.
  נאַטאַשאַ, פייערד, באשטעטיקט דעם ליד:
  - איין סטרייקער , צוויי סטרייקער , ער ליגט אַרום!
  Cool Alenka ענערגעטיק געשטיצט:
  - אַמאָל אַ פּלאַנקען, צוויי פּלאַנקען - אַ אָרן איז געבויט.
  נאַטאַשע, די נאקעטע פוס, ווײַטער צו פייערן און אויסגעקלאפט דעם שונא מיט מאשין-ביקסן, האט געשמעקט:
  ― אײן רידל, צװײ שעפּלעך ― מע גראבט אַ לעכער!
  און די קריגער האט געווינקט מיט אירע סאפיר אויגן. זי איז טאַקע אַזאַ אַ געליבטער.
  די נאקעטע פיס האט אלענקא א קוק געטאן אויף די פאזיציעס. דער טאנק האט געארבעט שנעל, און עס איז כמעט גארנישט געבליבן פון גענעראל נגי'ס ארמיי. עס זעט אויס ווי דער קאמאנדיר אליין איז אומגעקומען. מיר ענדיקן די לעצטע יאַפּאַניש פון די סידזש אַרמיי.
  מעדוועדעוו האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - אזוי ווייט איז די טעכנאלאגיע! פיר מענטשן געהרגעט מער ווי פינף און אַכציק טויזנט יאַפּאַניש אין עטלעכע שעה.
  האלב־נאקעט ע אלענקא , שמייכלענדיק , הא ט באַמערקט : .
  ― דאָס איבעריקע דאַרף מען אויך צעשטערן! לאז קיינעם נישט איבער!
  נאַטאַשע האָט געזונגען בעת זי האָט געשאָסן אויף די לעצטע טויזנט סאַמעריי:
  - נײן, די בערג װעלן נישט זײן גילדענע, מיר װעלן באלד אומברענגען אלע שונאים פון רוסלאנד!
  קיל מאַרגאַריטאַ צוגעגעבן:
  - ניין, נישט קיין כעמערוידן, וועסטו באלד זיין א טויטער קעגנער!
  נאכדעם וואס די ארמיי פון גענעראל נגי האבן אראפגעשניטן, זענען די טערמינאַטאָר מיידלעך צייטווייליג ארויסגעשלעפט פונעם טאַנק און געלאפן באָרוועס דורכן שניי. נו, ס'איז שוין ווינטער.
  שוי ן האב ן ז ײ צעשטערט , װ י מע ר פו ן הונדערט־פופצי ק טױזנט . און פּלוס די יאַפּאַניש פליט. אָבער, איבער צוויי הונדערט און פופציק טויזנט מער יאַפּאַניש שטיין קעגן די אַרמיי פון אַלגעמיינע קוראָפּאַטקין.
  מעדוועדעוו איז ארויס פון שלאף מיט אן דעמבענע קאפ. א ביסל ארומגעגאנגען. דערנאָך איך פּלייַעד אויף די קאָמפּיוטער ווידער ... שטערן וואַרס איז גרויס ... אָבער עפּעס האט נישט אַרבעטן אויס ...
  מעדוועדעוו האָט אָנגעהויבן איבערשפּילן די נייע סטראַטעגיע. איך האָב אָנגעהויבן דעם היסטארישן שפּיל: רוסלאַנד אין דער צייט פון ניקאַלאַס וו. און די מלחמה מיט יאַפּאַן. דאָס איז אַזאַ אַ גרויזאַם מלחמה. איר קענען צעוויקלען אַ סטראַטעגיע און טשערן אויס פאָרסעס אויף די קאָמפּיוטער.
  מעדוועדעוו האָט געשפּילט אויף אַן גרינגן שטאַפּל, אָבער האָט פאַרפעלט אַן איינשפּריץ פון די יאַפּאַניש און געליטן שווערע פארלוסטן. יא, עס איז נייטיק צו בויען נישט צו אַקטיוולי. זאל ס רעבאָאָט.
  און ווידער שפּילט איר צו זיך... ווי עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, אין קוראָפּאַטקינס אָרט, שײַנט דער אַקטיאָר פּרעזידענט נישט צו פיל... אַלע מאָל זענען דאָ עטלעכע גליטשן, טעותים.
  מעדוועדעוו האָט זיך דאַן אויסגעדרייט אויף דעם מיליטערישן ראטגעבער, און דאָס איז געגאַנגען גלאַטיק... און ער אַליין האָט זיך אַ דרעמל געטאָן און זיך פאַרדוּמט אין זײַן שטול.
  די שײנע אַלענקאַ האָט , שפּריצן אירע באָרװעטע פֿיס, געפרעגט נאַטאַשע:
  - ווי פילסטו, הרגענען אַזוי פילע מענטשן?
  דאָס בלאָנדע מיידל האָט ערלעך געענטפערט:
  ― װײס נישט! עס פילז ווי עס איז אַ קאָמפּיוטער שפּיל! איר טאָן ניט פילן קיין שטורעם, כּעס אָדער פיל פרייד!
  די נאקעטע פיס האט אלענקא געכײכעט מיט עגמת נפש:
  - דאס איז קריג!
  נאַטאַשאַ האָט זיך פֿאַרדרייען אין אַ סאַמעראָל. אירע רױטע, קײַלעכיקע כילז האָבן געבליצט. אין אַלגעמיין, זי איז אַ ווונדערלעך מיידל, טויגעוודיק צו דערגרייכן אַ פּלאַץ אָן פיל מי. און אויב מיר טאָן ניט וואַשן עס, מיר נאָר פאָר עס.
  די מײדלעך זײנען געלאפן דורכן שנײ. זייער ללבער זענען זייער יקספּרעסיוו. די קאַסטן איז גרויס, די היפּס זענען לאַגזשעריאַס, ווי די קרופּ פון אַ פערד, די מאַסאַלז זענען באַוווסט. דאס זענען די שיינקייט-העלדן. זיי האָבן די מערסט פאַקטיש ווייַבלעך מאַכט. אַזוי פיל חן. און די לעגס - באַללס פון מאַסאַלז ראָולינג אונטער די טאַנד הויט.
  דרײַ יאַפּאַניש סקאַוץ האָבן זיי אָנטראָפן.
  ד י מײדלע ך האב ן געטון . און ווי זיי וועלן שלאָגן סאַמוראַיס אין די טשינס מיט זייער נאַקעט כילז. און זיי האבן טאקע צעבראכן די קין. און זײ האָבן אױסגעקלאַפּט אַלע זײערע צײן. דערנאָך האָבן די מיידלעך געזונגען:
  - די גרויסקייט פון די רוסישע איז געווען אנערקענט דורך די פּלאַנאַץ,
  מיר זענען ראַשינג מיט בטחון אַרוף.
  מיר זענען ליב געהאט און אַפּרישיייטיד דורך אַלע אומות פון דער וועלט,
  די מענטשן פון דער גאנצער מדינה מאַרשירן צו קאָמוניזם!
  או ן װידע ר האב ן ד י שײנקײט ן געװונק ט מי ט שמאַראַגד ע אויגן . זיי קוקן אַזוי פייטינג. די וואָריערז זענען אַקטיוו. און ווידער דזשאַגינג.
  די באָרטע פוס איז אַלענקאַ געשפּרונגען. ז י הא ט אויסגעפונע ן ד י שטיב ל אי ן דע ר לופט ן או ן באמערקט :
  - מיר זענען אַזוי קיל. מיר קענען קאַנגקער די גאנצע וועלט!
  נאַטאַשע האָט זיך געטשעפּעט און געענטפערט:
  - עמפּרעסס פון פּלאַנעט ערד -
  דאָס איז זייער קיל!
  און בײדע מײדלעך האָבן זיך אַ װוּנק געטאָן. נאָך וואָס מיר ראַשט צוריק. אין פאַקט, יעדער טאָג פון מלחמה קאָס צו פיל פֿאַר די שאַצקאַמער פון צאַר רוסלאַנד. און עס איז צייט צו ענדיקן מיט די יאַפּאַניש געשווינד.
  מעדוועדעוו האָט באַגריסט די מיידלעך מיט אַ שטראַלנדיק שמייכל:
  ― נו, ביסטו אַרומגעלאָפֿן?
  די באָרטע פוס האָט אַלענקאַ געזאָגט מיט אַ שמייכל:
  - מיר לויפן און גרייט צו קעמפן!
  נאַטאַשאַ האָט אַגרעסיוו באַמערקט:
  ― מיר װעלן אַלע אומברענגען!
  מעדוועדעוו האט געהויבן מיט דער האנט און באפוילן:
  ― דאַן, לאָמיר גײן!
  אלענקע האט געלאכט און געענטפערט, די נאקעטע פוס.
  - אונדזערע פיר זענען די טויטליאַסט אין דער וועלט!
  נאַטאַשע האָט זיך דערקעגן אַקעגנגעשטעלט, געשטעמפּלט מיט די באָרוועסע פֿיס:
  ― נישט אױף דער װעלט, נאָר אין אַלוועלט!
  און דער שטאַרק, אַגרעסיוו און טויטלעך טאַנק געטריבן אין אַלע ספּידז. מער ווי צוויי הונדערט און פופציק טויזנט יאַפּאַניש זענען פאָרויס. אבער עס זענען גענוג שעלז פֿאַר אַ ביליאָן זעלנער!
  מיידל, אַ פּראָפעסאָר און אַ תּלמיד - דאָס איז אַ קאָלעקטיוו וואָס וועט צעטרעטן אַלעמען און פאַרדרייען זיי אין אַ באַראַן ס האָרן. און דער טאַנק פליעס צו די יאַפּאַניש טרופּס. ער רופֿט זיך טרעטנדיק צו זיך. ער וויל אלעמען צוברעכן.
  אלענקא האט געזונגען מיט פרײד, די נאקעטע פוס:
  די יקספּאַנסיז פון רוסלאַנד - שיין, ליב,
  ווו זענען די פערל פון די שניי, די באַונדלאַס טייכן פון קריסטאַל,
  און דער רוסישער זעלנער און דער גענעראל זענען איינס.
  הייליק איז דער סימבאָל פון דער שטאַט - די ארטאדאקס אָדלער, אונדזער מלך!
  און דעמאָלט דער שנעל טאַנק טאַקע גענומען אַוועק. ע ס אי ז פארבײגעפלויג ן װ י א קאמף־שפלאץ . און ער האָט זיך געפֿונען פֿאַר די יאַפּאַניש. די וניווערסאַל קאַנאָן און דראַגאָן מאַשין גאַנז אנגעהויבן ארבעטן ווידער. ד י מײדלע ך האב ן זי ך גאנ ץ גער ן צוגעטא ן צו ם געשעפט . אן ווײַטער.
  אלענקא האט געשאסן דעם ביקס מיט די נאקעטע פינגער, ארויסגעקלאפט די יאפאנעזער און געזונגען:
  - כבוד צו מיין רוס', סטאַלין און לענין, איין משפּחה!
  און דער רויטער שטן פינקלען מיט שמאַראַגד אויגן. און ווי ער פאַקס אַרויף די סאַמוראַי. איר וועט פאַלן אין ליבע.
  און נאַטאַשע איז אויך נישט ערגער. טראשעס די יאַפּאַניש.
  און זינגט:
  - דו זאלסט נישט פּאַמעלעך אַראָפּ אויף טורנס. אונדזער צוקונפט איז צו געווינען, גערלז!
  דער קריגער איז געווען אין פולן בליען. און אַזוי שנעל, גיסן פייַער אויף די פייַנט.
  און נאַקעט טאָעס דריקן די דזשויסטיק קנעפּל.
  האלב־נאקעט ע אלענקע , פײערענדיק , הא ט באַמערקט : .
  - עס זענען צוויי צרות אין רוסלאַנד ...
  מאַרגאַריטאַ האָט איר דאָ איבערגעריסן:
  ― װאָלט נאָר געװען צװײ!
  די נאקעטע אלעענקא, פייערדיג, האט מיט פארגעניגן מסכים געווען:
  - יאָ, אויב נאָר צוויי!
  נאַטאַשאַ, שאָס, געלייגט הונדערטער יאַפּאַניש, גענומען עס און געזונגען:
  - אין צוויי, אין צוויי ווינטערס. אין צוויי, אין צוויי קוואַלן!
  אלענקא , שײערנדיק , הא ט צוגעגעב ן : נא ר פוס .
  - איך וועל טייטן די יאַפּאַניש און קומען צוריק!
  נאַטאַשע האָט זיך געטשעפּעט און געענטפערט:
  - פּאָרט אַרטהור איז אונדזער! און מיר וועלן קיינעם נישט לאָזן נעמען אונדזער מאַנטשוריע!
  און דער וואָריער האָט ווידער געשלאָגן די סאַמוראַי. די רוסישע וועלן נישט פאַרלירן צו די יאַפּאַניש. דאס באווייזט ווידער ווי אומווינסיג רוסלאנד איז!
  אַלענקאַ, די נאַקעט פוס, האָט צעבראָכן די באַטערי און געקושט:
  - רוס וועט זיין באַרימט אין די מערסט ווייַט לענדער און סענטשעריז!
  נאַטאַשע האָט אויך געקראָכן:
  - און קיין כוחות וועלן אונדז האַלטן!
  און זי האָט פֿאַרטיליקט אַ פּאָר טויזנט נאָך סאַמוראַי. דעמאָלט דער טאַנק אריבערגעפארן פאָרויס און די כאַרוואַסטינג פארבליבן.
  מאַרגאַריטאַ, קוקנדיק אויף דעם, האָט אויסגעדריקט איר מיינונג:
  - אויב די מלחמה איז וואַן אַזוי בריליאַנט, וואָס וועט רוסלאַנד טאָן ווייַטער?
  מעדוועדעוו האָט צוגעקוקט ווי די מײדלעך צעהאַקן אַראָפּ די יאַפּאַניש און האָט פֿאָרגעלייגט:
  - ס׳װע ט זײ ן א קריג , ס ײ מי ט ד י דײטש ן או ן מי ט ד י בריטישע ! אָבער אין קיין פאַל, דער שלאַכט מיט די ארץ פון די רייזינג זון איז נישט די לעצטע!
  Alena, ווייל סמאַשט אן אנדער באַטאַרייע, האט געזאגט:
  - אַזוי מיר וועט געבן עס צו די דייטשישער, נו, מיר וועט געבן עס צו זיי אַזוי פיל אַז עס וועט נישט ויסקומען גענוג!
  נאַטאַשאַ, די דעסטרויער פון סאַמוראַי, צוגעגעבן:
  - און היטלער וועט נישט האָבן וועמען צו רעקרוטירן אין דער וועהרמאַכט!
  אַלענקאַ, דריקן די דזשויסטיק קנעפּלעך מיט די נאַקעט טאָעס, אַגרעסיוו דערקלערט:
  - איך האב אבער נעבעכדיק פאר די ארים. אַזוי פילע שיין ווייַס גייז געשטארבן!
  נאַטאַשע האָט מסכים געווען מיט דעם, טרויעריק נאַקינג:
  - יאָ, אַזוי פילע גוטע מענטשן זענען געשטארבן! און פֿאַר וואָס?
  די מיידל שלאָגן די יאַפּאַניש און באמערקט.
  - און די יאַפּאַניש זענען אַ גוט פאָלק, אָבער מיר זענען געצווונגען צו קעמפן מיט זיי! כאָטש דאָס איז אויך נישט גוט!
  מאַרגאַריטאַ האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  ― און די חיות? הרגענען זיי נישט איינער דעם אַנדערן? אבער דער מענטש איז נאָר אַ כייַע פון די העכסטן סדר!
  מעדוועדעוו האט געשמײכלט און געטענהט:
  - דער מענטש, ניט ענלעך חיות, האט אַ נשמה! און זיין נשמה איז באמת יינציק און ימאָרטאַל! אַזוי, מיר און די חיות זענען אַ גאַנץ תהום!
  מאַרגאַריטאַ האט אַבדזשעקטיד צו דעם:
  - און די מאלפען ? זיי אויך האָבן אַ הויך מדרגה פון סייכל. איינער פון זיי ווייסט דריי און אַ האַלב טויזנט ווערטער!
  דער אקטיווטער פרעזידענט האט געענטפערט:
  - אבער זײ זײנען אונדזערע קרובים!
  אַלענקאַ, די נאַקעט פוס, האָט געשאָסן אויף די יאַפּאַניש און געזונגען:
  ― איך בין אַ מאַלפּע! אויך אַ מענטש!
  נאַטאַשאַ, מאָוינג אַראָפּ די סאַמוראַי, קאָוד:
  - גיי נישט אַרום מיט מאַנגקיז פֿאַר אַ יאָרהונדערט!
  די סופּערטאַנק געצויגן צו מאָו אַראָפּ די יאַפּאַניש. פארוואס נישט? ער איז טאַקע אַ משוגענע בהמה
  וואָס פייערן פערציק טויזנט קוילן פּער מינוט. און זייַן פאנצער איז ימפּענאַטראַבאַל צו כּמעט קיין פּראַדזשעקטאַל. און ניט בלויז די אָנהייב פון די twentieth יאָרהונדערט.
  נאַקעט-טערקיש Alenka, שיסערייַ, אַגרעסיוו דערקלערט:
  - דער צאר ניקאלאס האט אסאך געטון פאר רוסלאנד, אבער ער איז געבליבן אן אפשאצונג און אונטערגעשאצט!
  נאַטאַשאַ, אויסגעגאסן פייער אויף די יאַפּאַניש, מסכים:
  - עס איז רעכט! דער מלך איז אומגעקומען. זיי האָבן געצווונגען דעם כהן צו טרעטן אַוועק פון דעם שטול! און וואָס איז געווארן בעסער?
  די באָרטע פוס האָט אַלענקאַ געשאָסן פון אַ קאַנאָן און צוגעגעבן:
  ― ס'איז נאָך ערגער געװאָרן! און נאך מער געמיין מענטשן זענען געקומען צו דער מאכט!
  נאַטאַשע האָט געכײַכט, געשלאָגן דעם יאַפּאַנישן און געזאָגט:
  - אַזוי לאָמיר קעמפן פֿאַר אַ בעסער צוקונפֿט! און פֿאַר די פרייהייט פון רוסלאַנד!
  האלב־נאקעט ע אלענקא , געשאסען , הא ט געזאגט :
  - פֿאַר ענדערונג און נצחון!
  דערנאָך האָט זי געוויזן איר פויסט. זי איז אַ מיידל וואס קענען טאָן דאָס. דעמאָלט אפילו די סאַמוראַי וועט נישט קענען צו באַקומען באַפרייַען פון עס. און די מאַשין גאַנז אַרבעט. אלע מאכן און מאכן.
  זיי אַקערן טאַקע דורך גאַנץ רייען פון קאָרפּסיז. און זיי ויסמעקן דעם פּלאַץ מערדעראַסלי.
  דער גענעראל קוראָפּאטקין איז אינפארמירט געווארן, אז צווישן די יאפאנעזער גייט פאר עפעס מאדנע. שיסערייַ, יקספּלאָוזשאַנז, עמעצער קעגן זיי.
  . קאפיטל נומער 9 .
  מעדוועדעוו, אַ ביסל שלאָפנדיק, האָט ווידער גענומען דעם קאָמפּיוטער. ער האָט זיך אַפילו נישט געגאָלט. און װידער האט ער אנגעהויבן שפילן אויף זײן אופן.
  די באַפאַלן אויף יאַפּאַן נאָך די זשוליק קאָד מיט טאַנגקס און ערפּליינז. אַרייַנגערעכנט דער בעסטער באָמבער פון דער ערשטער וועלט מלחמה, יליאַ מוראָמעץ. וואָס האָט זיך דערקלערט זייער הויך. און ער האָט געשלאָגן דעם יאַפּאַן ווי אַ גומע שמעק קעגן פליגן.
  און פאָרויס צו טאָקיאָ ...
  דמיטרי מעדוועדעוו, ווייל קאַנגקערד יאַפּאַן, גערופן זיך די מיקאַדאָ קייסער.
  און דעמאָלט נייַע מלחמות ...
  פֿאַר בייַשפּיל, איר קענען שפּילן אָלטערנאַטיוו געשיכטע. אלעקסאנדער דער צווייטער האָט געזאָגט צו ביסמאַרק אין 1875 אַז זיין דיפעראַנסיז מיט פֿראַנקרייַך זענען אַן ינערלעך ענין צווישן דייַטשלאַנד און די פראנצויזיש. ביסמאַרק האָט איבערגענומען און אַטאַקירט פֿראַנקרייַך אין 1876. אין ערשטער, די פּרוססיאַן האט מאַזלדיק און דערגרייכן פּאַריז. אבער דעמאָלט זיי פּאַמעלעך אַראָפּ. און בריטאניע איז אריין אין דער מלחמה... אלעס וואלט געווען גוט, אבער די בריטישע האבן געשלאגן דייטשלאנד און זענען באזיגט געווארן. דא ן האב ן ד י פרײס ן אויפגעצויג ן זײער ע כוחות .
  די מלחמה אין מערב האָט זיך געצויגן. די פראנצויזן האבן זיך פארצווייפלט פארטיידיקט. ענגלאנד האט איבערגעגעבן מער און מער כוחות...
  דערווייַל, רוסלאַנד קאַנגקערד טערקיי און יסטאַנבול. בריטאניע און פראנקרייך און דייטשלאנד זענען געווען פארמישט אין מלחמה. און די אימפעריע פון צאר אלעקסאנדער האט אנעקסירט אסאך לענדער, אריינגערעכנט איראק, דערגרייכט צום אינדישן אקעאן. און פּאַלעסטינע, און לענדער אַלע די וועג צו מצרים. און אַזוי האָבן די רוסישע טרופּס, געפירט דורך סקאָבעלעוו, קאַנגקערד מעקאַ, מעדינאַ און אנדערע שטעט פון סאַודי אַראַביאַ.
  און די דרום טייל פון די רוסישע אימפעריע איז געגרינדעט. און אלעקסאנדער דער צווייטער איז געווארן א גרויסער קעניג. און די מלחמה צווישן דייטשלאנד קעגן פראנקרייך און בריטאניע האט געדויערט צען יאר.
  און עס האָט זיך געענדיקט מיט אַ פּראַקטישן צייכענונג.
  אלעקסאנדער דער צווייטער האט געהערשט ביז 1887 און איז געווארן א קרבן פון אן אטענטאט פארזוך אונטער דער פירערשאפט פון אלעקסאנדער וליאנאָוו, לענינס ברודער. ע ם הא ט זי ך געענדיק ט זײ ן הערלעכ ע הערשאפט , אונטע ר װעלכע ר רוסלאנד , הא ט געבוי ט פי ל װעגן , פארכאפ ט פי ל לענדער , באפרײ ט ד י פויערים .
  דעם אָלטערנאַטיוו איז געווען ווי די שפּיל איז געשפילט. אלעקסאנדער דער דריטער, צוזאַמען מיט קאַמאַנדער סקאָבעלעוו, קאַנגקערד סיי איראַן און פּאַקיסטאַן. אבער ער איז אויך געשטארבן - א ליכטיק קלײן קאפ. אונטער ניקאַלאַס צווייטער, רוסלאַנד געפירט אַ מלחמה מיט יאַפּאַן וואָס האט שוין אַ פליט אין די אינדיאַנישער אקעאן, וואָס איז געקומען צו די הילף פון די פּאַסיפיק גאַנץ געשווינד. די רוסן האָבן באזיגט די סאַמעריי לעפיערעך געשווינד, און זיי האָבן געהאט פיל מער שטאַרקייט סיי אויף לאַנד און אויף וואַסער.
  אין דערצו, די רוסישע אַרמיי איז געווען קאַמאַנדז דורך די בריליאַנט מיניסטער פון דיפענס סקאָבעלעוו. און רוסלאַנד ניט בלויז וואַן, אָבער אויך געראטן צו קאַנגקער יאַפּאַן. דערצו האט די פאראייניגטע שטאטן זיך נאך נישט געלאזט איבער די מערב האלבפערע, און בריטאניע איז נישט געווען אזוי שטארק. דערצו, רוסלאַנד איז געווען אין אַ בונד מיט דייַטשלאַנד. די יענער איז לאַגד הינטער בריטאַן און פֿראַנקרייַך אין דעם געראַנגל פֿאַר אפריקע. דער צארישער רוסלאנד איז נאך דער אנעקסאציע פון יאפאן און טיילן פון כינע געווארן נאך שטארקער. מען האט געבויט די דעלי-מאסקווע וועג.
  ווי געזען פון דעם, די פּלאַנז פון צאַריסט רוסלאַנד פֿאַר יקספּאַנשאַן אין ינדיאַ און טשיינאַ זענען הצלחה ימפּלאַמענאַד. דער צאר ניקאַלאַס דער צווייטער האָט אין דער ערשטער וועלט מלחמה אויסדערוויילט די זייַט פון דייַטשלאַנד. די דייטשן האבן באזיגט פראנקרייך און האבן איינגענומען בעלגיע, האלאנד, דענמארק און נארוועגיע. רוסלאנד האט פארכאפט עגיפטן, רוב פון אפריקע און אינדאטשינא. און אויך די פּאַסיפיק פאַרמעגן פון בריטאַן. און אַפֿילו לאַנדיד אין אויסטראַליע. און איר אויסטראַליע איז קאַפּטשערד.
  נאָך וואָס די מלחמה האָט זיך געענדיקט מיט דער לאַנדינג און אָקופּאַציע פון בריטאַן. די ערשטע וועלט מלחמה איז פארענדיקט. אבער עס האט אויסגעזען פאר קייזער ווילהעלם, אז רוסלאנד האט שוין איינגענומען צופיל לאנד, און אן באמת פרובירן. און ער האָט געחלומט פון נקמה. רוסלאנד האט טאקע איינגענומען גרויסע שטחים - אויסטראליע, גאנץ אזיע, רוב אפריקע, די דייטשן האבן נישט אזויפיל אפגעביסן, און נאך מער פון פארטוגאל און שפאניע וועלכע זיי האבן פארנומען. עסטרייך-אונגארן האט באקומען קאנטראל פון איטאליע און ליביע. רוסלאנד האט גענומען בערך דריי פערטל פון אפריקע, און האט דאן אביסל שפעטער איינגענומען עטיאפיע. ד י דײטש ן האב ן געלונגע ן אפצוהאקן , מאראקא .
  נאטירלע ך אי ז דא ס ניש ט געװע ן גענו ג פא ר דײטשלאנד . כאָטש זי האָט גענומען פֿראַנקרייַך, בעלגיע, האָלאַנד און נאָרווייַ, און רוסלאַנד סאַבדזשאַגייטיד שוועדן.
  ווילהעלם'ס צוגרייטונגען האָבן זיך אָנגעהויבן צו אַ נײַער מלחמה מיט רוסלאַנד. דע ר קריזיס פון 1929 האט פארערגערט די מצב. עסטרייך-אונגארן און דייטשלאנד האבן קאנטראלירט כמעט גאנץ אייראפע. און א טייל פון אפריקע... און בריטאניע. אבער עס איז געווען נאָך די USA און קאַנאַדע. ווילהעלם און ניקאַלאַס דער צווייטער האָבן נאָך נישט באַשלאָסן צו גיין צו מלחמה מיט יעדער אנדערער. דערצו, רוסלאַנד מינדסטער פון אַלע געוואלט צו קעמפן, דיידזשעסטיד וואַסט טעראַטאָריז. כּדי צו פֿאַרגיכערן זייער אַסימילאַציע, האָט דער צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער אַפֿילו דערלויבט, אַז די רוסישע זאָלן האָבן פֿיר ווייבער. װא ס אי ז געװע ן אײנגעארדנ ט ב ײ דע ר אכטע ר עקומענישע ר ראט .
  אן ענליכע באשלוס איז געמאכט געווארן אין 1925 . און אין 1926, ניקאַלאַס וו גענומען זיך אן אנדער פרוי. ווי עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, איז דער באַשלוס נישט געווען נאַריש. אין 1929 האט דער קייסער געהאט נאך א טאכטער. או ן דע ם 25 ט ן נאװעמבע ר 1932 אי ז ענדלע ך געבויר ן געװאר ן א געזונטע ר זון . ניקאַלאַס דער צווייטער האָט אים געהייסן פעטרוס. אין כּבֿוד פון פעטרוס דער גרויס.
  און אין 1933, דעם 15טן מײַ, האָט זיך אָנגעהויבן אַ נײַע מלחמה. דייטשלאנד האט דערקלערט מלחמה קעגן קאנאדע. ווי אַ ממשלה פון בריטאַן. צוויי מאנאטן שפעטער איז אמעריקע, אנגעפירט דורך רוזוועלט, טראץ דעם עקאנאמישן קריזיס, אריין אין דער מלחמה מיט דייטשלאנד. זיי האָבן נישט געוואָלט אָפּגעבן קאַנאַדע.
  שוין מיטן־עלטער, אָבער אַגרעסיוו, האָט ווילהעלם לכתחילה געפּרוּווט קעמפן אַליין, אָן פאָדערן רוסישע הילף. ער האָט זיך ערווארטעט צו טאָן אַלצדינג אַליין. אבער עס איז נישט אַזוי גרינג צו קאַנגקער אַ טעריטאָריע אפגעשיידט דורך אַן אָקעאַן. דערצו האט די פאראייניגטע שטאטן שנעל געבויט טאנקן און אן ארמיי. און זײ האָבן געשאַפֿן רעגימענטן... די מלחמה האָט געדויערט אַ גאַנץ יאָר אָן אַ סך דערפֿאָלג פֿאַר די דײַטשן. וואָס נאָר געראטן צו כאַפּן יסעלאַנד און גרינלאַנד. אָבער אין קאַנאַדע זיי קען נישט באַקומען אַ האַלטן פון עס.
  ווילהעלם האָט זיך אויסגעדרייט צו דער צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער: "העלף מיר, קאָלעגע." דו ביסט מיין קוזין און ברודער. ניקאַלאַס דער צווייטער אַליין האט פּלאַנז פֿאַר אַלאַסקאַ און קאַנאַדע. נו, איך באַשלאָסן אַז עס זענען נישט די געטער וואָס סקאַלפּט פּאַץ. און ער האָט עס גענומען, און דעם 25סטן יוני 1934 האָט ער דערקלערט מלחמה קעגן די USA און קאנאדע. זיין טרופּס אריבערגעפארן דורך אַלאַסקאַ, אַריבער יו טעריטאָריע.
  דעמאל ט אי ז שוי ן געװע ן געבוי ט ד י באן ן קײ ן טשוקאטקא , או ן ד י רוסיש ע מיליטע ר זײנע ן דערפאלג ן פארגעקומע ן . אויף זייער זייט איז געווען אַ נומעריקאַל העכערקייַט און די בעסטער טאַנגקס אין דער וועלט, ביידע ליכט, שווער און מיטל.
  אזוי האט אמעריקע געמוזט האנדלען מיט אומגלײלעכע כוחות.
  און ניקאַלאַס דער צווייטער, ווי מיר זען, איז טאַקע אויף אַ ווייַס פערד. און איין נצחון נאָך דעם אנדערן. רוסיש טרופּס מאַרשירן אַריבער אַלאַסקאַ. און זיי נעמען שטאָט נאָך שטאָט, דאָרף נאָך דאָרף.
  די דייטשן פרובירן צו לאנדן אין קובא. די מלחמה וואקסט. קייזער ווילהעלם שרייבט צו ניקאַלאַס וו:
  ― איך און די רוסן זײַנען געװען און װעלן תּמיד זײַן פֿאַראײניקט. און מיר וועלן קיינמאָל קריגערייַ. אז אמעריקע זאל פארטיק ווערן.
  רעכט צו דער עקסטענדעד קאָמוניקאַציע, די פּראָגרעס איז געווען אַ ביסל סלאָוער ווי פּלאַננעד. אבער די רוסישע צארישע טרופן האבן פונדעסטוועגן געכאפט גאנץ אַלאַסקאַ אין פינף חדשים פון קאַמף און אריין אין קאַנאַדע.
  רוזעוועלט אפילו געפֿינט שלום צו רוסלאַנד, צוגעזאגט צו געבן אַרויף אַלאַסקאַ, אָבער עס איז געווען צו שפּעט. ד י מלחמ ה הא ט זי ך געצויג ן מי ט װילד ע פארלאזן .
  אין די ווינטער פון 1935, טראָץ שווער וועטער טנאָים, רוסישע טרופּס דערגרייכט די יו. עס. גרענעצן אין די צפון. די קאמפן האבן זיך געצויגן אין פרילינג... די רוסישע מיליטער האבן דורכגעפירט איין אפעראציע נאך דער צווייטער, און סוף יולי האבן זיי פארכאפט כמעט גאנץ קאנאדע. און אין אויגוסט האָבן זיי אַרומגערינגלט פילאדעלפיע.
  די יו. עס. געפינט זיך אין אַ זייער שווער סיטואַציע. אָבער זיי האָבן זיך פאַרצווייפלט צוריק געקעמפט... אָבער, סוף 1935, איז שוין פאַרכאַפּט געוואָרן מער ווי אַ דריטל פון דער אַמעריקאַנער טעריטאָריע. און װינטער זײנען די צארישע דערפאלגונגען געװען נאך גרעסער... אנהײב מערץ 1936 האבן זײ זיך דערנענטערט צו װאשינגטאן און נױ־יארק.
  או ן אי ן אפריל , זײנע ן בײד ע שטעט ל פארנומע ן געװארן... ד י קרי ג הא ט זי ך געצויג ן בי ז אויגוסט , בי ז דע ר גאנצע ר טעריטאריע ר פו ן אמעריק ע אי ז פארנומע ן געװארן .
  דערנאָך איז געקומען די אַפענסיוו אין מעקסיקא, און אַזוי אויף איבער די טעריטאָריע.
  ווילהעלם האט פארגעלייגט ניקאַלאַס צווייטער צו פאַרענדיקן די אָפּטייל פון דער גאנצער וועלט. ניקאַלאַס דער צווייטער האָט מסכים געווען.
  בעשאַס 1937, אַלע פון לאַטייַן אַמעריקע איז קאַפּטשערד דורך רוסישע טרופּס. אזו י הא ט ניקאלא י דע ר צװײטע ר פארענדיק ט ד י צעטײלונ ג פו ן דע ר װעל ט מי ט ד י דײטשן . און עס זײַנען געבליבן בלויז דרײַ אימפּעריעס: די גרעסטע: רוסיש, דערנאָך דײַטש, און נאָך ווײַטער עסטרייך-אונגערן.
  רוסלאנד איז אזוי געווארן דער וועלט העגעמאן, אבער... ניקאלאי צווייטער איז נאך א גרויסער צאר, אבער א שטארבענער. געשטאָרבן אין אויגוסט 1939 . און דער עלטערער ווילהעלם האט אטאקירט רוסלאנד דעם 1טן סעפטעמבער 1939 . ער באַשלאָסן צו נוצן די פאַקט אַז פעטרוס דער פערט איז נאָך אַ יינגל, נישט אַפֿילו זיבן יאר אַלט. און ער האט באשלאסן, אז בשעת די רעגענטן הערשן רוסלאנד, איז בעסט צו שלאגן. צוויי טעג שפּעטער, איז אויך עסטרייך-אונגארן אריין אין דער מלחמה. אַלע לענדער אַרום די וועלט זענען געצויגן אין קאַנפראַנטיישאַן. די לעצטע מלחמה אין דער געשיכטע פון פּלאַנעט ערד האט אנגעהויבן.
  ד י צאריש ע ארמ ײ הא ט ניש ט געהא ט קײ ן גלײכ ע אי ן צא ל או ן קװאלי ט פו ן געװער . רוסיש טאַנגקס און פּליינז זענען נאָך די בעסטער אין דער וועלט.
  און די שלאַכטן האָבן דאָס באַוויזן. אַזוי זענען נייַ טאַלאַנטירט קאַמאַנדערז.
  אבער עסטרייך-אונגארן האט זיך פון אנהייב ארויסגעוויזן אלס די שוואכע לינק. און זי האָט פֿאַרלוירן כּמעט פֿון די ערשטע טעג. ד י צאריש ע ארמ ײ הא ט באזיג ט ד י עםטרײכער , גענומע ן לבאװ , או ן דא ן פערמיל . בלויז דורך ארויסנעמען א טייל פון זייערע כוחות פון פוילן, האבן די דייטשן געראטעוועט די עסטרייכערס פון א פולשטענדיקן מפלה. אבע ר אפיל ו דא ס אי ז געװע ן פו ן װײני ק נוצט . דע ר פאראוי ם אויפצונעמע ן װארשע , דור ך דע ר קייזער־ארמ ײ אי ז דורכגעפאל ן אי ן חרפה . און די רוסישע טרופּס האָבן זיי מיט שטאַרקייט צוריקגעשטויסן מער ווי צוויי הונדערט קילאָמעטערס.
  ד י דײטש ן האב ן מי ט גרוי ס שװעריקײט ן אפגעשטעלט , ד י רוסיש ע מיליטער . דע ר גאנצע ר װינטע ר אי ז דורכגעגאנגע ן אי ן שלאכטן . אי ן ד י פרילינ ג זײנע ן אוי ך געװע ן אי ן פול ן אנגםט ן קאמפ ן . רוסיש טרופּס ביסלעכווייַז געכאפט די איניציאטיוו. ז ײ האב ן געהא ט עטלעכ ע מא ל מע ר סאלדאטן , או ן דעריבע ר האב ן ז ײ זי ך צו ם זומער , געקענ ט אוים ־ טראגן , ד י דײטש ן אזו י פי ל אי ן קעגנזײטיק ע שוידערלעך , א ז ז ײ האב ן זי ך אנגעהויב ן אונטערגעבן . גלײכצײטי ק הא ט זי ך אנגעהויב ן א א עפענסױ ו קעג ן עסטרייך־אונגארן . אין דער האַרבסט בודאַפּעסט איז געווען סעראַונדאַד. דערצ ו הא ט ד י צאריש ע ארמ ײ געכאפ ט דײטש ע פארמעג ן אי ן קאנאדע . או ן װינטע ר 1940 - 1941 הא ט ד י צאריש ע ארמ ײ אפגעשניט ן מזרח־פרױסן . און אין אַפּריל 1941 האָט זי דערגרייכט דעם אודער.
  ד י לאג ע פו ן ד י דײטש ן אי ז געװאר ן זײע ר שװער . אי ן מאי 1941 איז װין געפאלן . און איבערן זומער האבן די רוסן דערגרייכט די אלפן און באפרייט ווענעציע. מי ר זײנע ן ארײ ן אי ן ד י דרום ע געגנט ן פו ן דײטשלאנד .
  און אין די פאַלן זיי לעסאָף קאַפּטשערד איטאליע. די ווינטער-אָפענסיוו קעגן בערלין האָט זיך געענדיקט מיט איר כאַפּן דעם 30טן יאנואר 1942. נאכדעם האט זיך אפגעשוואכט די ווידערשטאנד פון די דייטשן, וועלכע האבן שוין פארלוירן זייער גאנצע פארמעגן אין אפריקע. די רוסן האָבן דערגרייכט דעם ריין ביז אפריל. נאָך דעם, דעם 22סטן אַפּריל, האָבן זיך קאַפּיטוּלירט די רעשטלעך פֿון די דײַטשישע כוחות.
  אזוי האָט זיך געענדיקט די לעצטע מלחמה אויף פּלאַנעט ערד. ע ם הא ט זי ך געענדיק ט מי ט דע ם נצחו ן או ן דערפאלג ן פו ן צאריש ן רוסלאנד .
  װײטע ר אי ז געקומע ן דע ר פארכאפ ט פו ן דרויסנדיק ן חלל . צוריק אין 1936, דער ערשטער רוסיש מענטש פלו אין פּלאַץ. פלו אַרום פּלאַנעט ערד. און אין 1945, דעם 9טן מײַ, האָבן די רוסן געלאַנדעט אויף דער לבנה.
  זיי פלו צו מאַרס אין 1967. צו ווענוס אין 1969. צו מערקורי אין 1972. און אויף די סאַטאַלייץ פון דזשופּיטער אין 1973. מענטש לאַנדיד אויף די ווייַט פּלאַנעט פּלוטאָ שוין אין 1980. און אין 2003, דער ערשטער פלי אַרויס די זונ סיסטעם אין דער געשיכטע פון מענטש. די רוסישע שיף פלו צו Alaf Centauri און אומגעקערט צוריק אין 2018.
  זינט 2020, רוסלאַנד איז נאָך רולד דורך פעטרוס דער פערט, וואָס, דאַנק צו די דערגרייכונגען פון מאָדערן מעדיצין, איז נישט קיין אַלט מענטש. פעטרוס דער פערטער האט געהערשט איין און אכציג יאר און זיין מלוכה איז די לענגסטע אין דער געשיכטע פון דער וועלט. וואו די פּינטלעך דאַטעס פון די מעמשאָלע זענען באקאנט, פון קורס.
  נו, איצט, אַלץ איז רויק אין דער וועלט, ווי שטענדיק. און אַפֿילו אַ ביסל נודנע... מענטשן האָבן אַ גוט לעבן. אמת, עס זענען פּראָבלעמס מיט אָוווערפּאַפּיאַליישאַן. אבער געבורט ריסטריקשאַנז זענען שוין באַקענענ דאָ.
  אָרטאָדאָקסי האט מאַדערנייזד. ד י כהנים זײנען געװען אפגעגארלט און אנגעטאן אין מונדירן מיט אקסלען־רימען.
  די אַנטוויקלונג פון טעכנאָלאָגיע האט באשאפן ריזיק אַרבעטלאָזיקייַט. אבער דעם פּראָבלעם איז אויך סאַלווד. די היפּערנעט איז דעוועלאָפּעד.
  פאָרשונג איז אַנדערוויי, און ספּייסשיפּס וואָס זענען ביכולת צו מאַך פאַסטער ווי די גיכקייַט פון ליכט זענען שוין באשאפן. יא, גוט פאר צאריש רוסלאנד און די גאנצע וועלט אונטער דער הערשאפט פון די ראמאנאוו. די מערסט כבוד דינאַסטי אין דער געשיכטע פון מענטשהייַט.
  פאטער צאר ניקאַלאַס. בויען אַ גן עדן אויף פּלאַנעט ערד!
  דמיטרי מעדוועדעוו דיסמיסט די סטראַטעגיע. פאר די רוסישע צארן האט ער געכאפט די גאנצע וועלט. געוויזן זיין סטראַטידזשיק טראכטן. ער האט דערגרייכט גרויס דערפאלג און איז װידער אײנגעשלאפן, אנגעטאן און געחלומט װי פריער.
  קוראָפּאַטקין האָט געזאָגט:
  - רואיק ! נאָר שלום!
  גענעראל לינעוויטש האט באמערקט מיט שרעק:
  - אײער עקזעלענץ, אפשר קאנען מיר יעצט שלאגן?
  אַדדזשוטאַנט אַלגעמיינע קוראָפּאַטקין האט געזאגט:
  ― נײן! זיכער נישט! עס קען זיין אַ יאַפּאַניש טראַפּ!
  דער גענעראל לינעוויטש האט טרויעריק באמערקט:
  - דאָס איז אונדזער געלעגנהייט צו לעסאָף געווינען די מלחמה!
  קוראָפּאַטקין האָט מיט אַ ציטערנדיק קול דערקלערט:
  - געדולד, געדולד און נאָך געדולד!
  לינעװיטש האט זיך מער בײז געטענהט:
  - אבער אלכסנדר סווואָראָוו האט געזאגט: אַ מאָמענט גיט נצחון!
  קוראָפּאַטקין האָט טרוקן געמורמלט:
  - איך בין אין באַפֿעל דאָ! און מיר מוזן ערשטער פון אַלע ופהיטן די אַרמיי. און אין אַלגעמיין, יאַפּאַן וועט באַלד לויפן אויס פון פּאַרע!
  לינעוויטש האָט געזאָגט:
  - טאָמער זאָלן מיר װײניקסטנס מאַכן אַן אױסקלערונג?
  קוראָפּאַטקין האָט רילאַקטאַנטלי מסכים געווען:
  - דאָס איז מעגלעך, נאָר זיין אָפּגעהיט!
  לינעוויטש האט אגרעסיוו געווארצלט:
  ― אין נאָמען פֿון צאַר און פֿאָטערלאַנד!
  דערווייַל, די סופּערטאַנק איז קלאָר די יאַפּאַניש. זיי אויסגעקלאפט, זיי דערשאסן אויף פארשידענע וועגן.
  אַלענקאַ, באָרוועס-טערקיש, שיסער אָן רחמנות, געבעטן דעם אַקטינג פּרעזידענט:
  - איז דאָס אונדזער לעצטע אָפּעראַציע?
  מעדוועדעוו געפרעגט מיט אַ שמייכל:
  ― װאָס מײנט איר אַזױ?
  די רויטהאָריקע חיה האָט באַמערקט:
  - די יאַפּאַניש האָבן ניט מער גרויס פאָרמיישאַנז!
  ניילינג און שיסער די סאַמוראַי, נאַטאַשאַ אויך מסכים:
  - אבער, אין פאַקט, יאַפּאַן האט גאָרנישט אַנדערש צו קעמפן מיט!
  מעדוועדעוו האָט געענטפערט מיט אַ עפּעס אומזיכערן בליק:
  - יאַפּאַן קענען קלייַבן מער נייַע טרופּס און קויפן נייַע שיפן פון אַמעריקע און בריטאַן. אַזוי, לאָזן אונדז פּנים עס, די מלחמה איז נישט גאַנץ איבער נאָך!
  האלב־נאקעט ע אלענקא , געשאס ן אוי ף ד י םאמעריי , הא ט באַמערקט :
  - וואָס אויב רוסלאַנד אָפפערס שלום צו יאַפּאַן אויף מעסיק טערמינען? מיר וועלן נעמען בלויז די קוריל באַרגרוקן, און אַלץ אַנדערש וועט בלייַבן ווי עס איז געווען איידער דער מלחמה?
  דער אקטיווער פרעזידענט האט מסכים געווען:
  - אין דעם פאַל, רובֿ מסתּמא עס וועט זיין שלום!
  מאַרגאַריטאַ האָט מיט כעס באַמערקט:
  - אויב נישט פֿאַר די רעוואָלוציע, די יאַפּאַניש וואָלט נאָך געווען דיפיטיד. זיי וואָלטן נישט גיין ערגעץ!
  נאַטאַשאַ, וואָס האָט אָנגעגאָסן פֿײַער אויף די סאַמוראַי, האָט גרינג מסכים געווען:
  ― אַװדאי! זיי וואָלטן נישט גיין ערגעץ!
  קיל אַלענקאַ, רירנדיק די יאַפּאַניש מיט שעלז, סאַגדזשעסטיד:
  - לאָמיר כאַפּן די מיקאַדאָ!
  נאַטאַשע איז אַגרעסיוו אויפגעשפרונגען:
  - כאַפּן די מיקאַדאָ? נו, טשיקאַווע!
  מאַרגאַריטאַ האָט באַמערקט מיט אַ שמייכל:
  - וואָלט דאָס נישט זיין צו פיל?
  מעדוועדעוו האָט אויך אויסגעדריקט ספקות:
  - איז דאָס ניט צו פיל? נאָך אַלע, עס איז איין זאַך צו פאַרטיידיקן די אייגענע, און די אנדערע צו אַרייַנמישנ זיך מיט יאַפּאַן, וואָס, לאָזן ס פּנים עס, איז אויך נישט פייטינג אויף די אָריגינעל רוסישע לענדער!
  די נאקעטע פוס האט אלענקא געציטערט, װידער צעבראכן דעם יאפאן מיט שעלז:
  - איז כדאי צו טאן אזא רחמנות ?
  נאַטאַשע, דריקנדיק די דזשויסטיק-קנעפּלעך מיט די נאקעטע פיס, האָט זיך געכאַפּט:
  - טאַקע, וואָס טאָן מיר דאַרפֿן דאָס? מיר קענען כאַפּן די מיקאַדאָ אויך!
  מאַרגאַריטאַ האָט געלאַכט:
  - איך בין אויף דיר ווי איך בין אין מלחמה! און אין מלחמה, ווי אויף דיר!
  מעדוועדעוו האָט געענטפערט שטרענג:
  - איר דאַרפֿן צו וויסן ווען צו האַלטן! מיר זענען נישט ראַנדאָם מענטשן! מיר זענען די וואָס עמעס און קאַנשאַסלי טוישן געשיכטע! אַזוי איר דאַרפֿן צו ווייַזן געפיל, אַרייַנגערעכנט מיטלען!
  אלענקא האט געשאסן און געזונגען מיט נאקעטע פוס:
  ― האַ, מאָס, מאָס! ווי פיל כאָלערע עס איז!
  דער סופּערטאַנק איז אַקטיוולי ארבעטן. מער ווי הונדערט פינף און צוואנציק טויזנט יאַפּאַניש זענען שוין חרובֿ. האַלב לינקס.
  נאַטאַשע האָט געזונגען מיט אַ שמייכל:
  - מיר וועלן צעשטערן די גאנצע וועלט פון גוואַלד,
  אַראָפּ צו דער ערד און דעמאָלט
  מיר וועלן בויען אַ קיל נייַע וועלט,
  אַזוי אַז קאָפּדרייעניש און פּראָבלעמס טאָן ניט עקסיסטירן אין עס!
  די באָרוועסדיקע אַלענקאַ, געשאָסן אַ זייער טויטלעכן פֿײַער, האָט געווישט:
  ― פֿאַר אַ גוטן און גערעכטן מלך!
  מאַרגאַריטאַ האָט געזאָגט:
  - אָדער אפֿשר מיר וועלן כאַפּן אַ פּאָר פון טראָופי באַראַלז פון צוליב?
  אַלענקאַ, די באָרטע פוס, האָט גיפטלעך געשמײכלט:
  ― װאָס, װילסטו טרינקען?
  מאַרגאַריטאַ האָט נעגאַטיוולי געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - אַטליץ טרינקען נישט!
  די נאַקעט פוס אַלענקאַ, וואָס האט אויפגעבלאָזן נאָך אַ באַטאַרייע, כייקאַלד:
  - פון קלײנע מאכלים!
  נאַטאַשאַ האָט געזאָגט:
  ― לאָמיר טרינקען דלאָניע־ביר. ס'איז געזונטער!
  און זי האָט אַראָפּגעשאָסן מער יאַפּאַניש.
  מעדוועדעוו האט געענטפערט:
  - ערשט געשעפֿט, שפעטער שפּאַס!
  זאָל דער אַקטינג פּרעזידענט נישט וויסן דאָס? ער איז ניט שטענדיק געווען פאַרנומען און פאַרנומען?
  יא, איינע פון די ערשטע גזירות פון אקטיווער פרעזידענט מעדוועדעוו איז געווען דריי מאל צו פארגרעסערן די געצאָלט פון די סטעיט דומאַ דעפּיאַטיז. און וואָס וועגן די דעפּיאַטיז? זיי האָבן פּאָוסטפּאָונד די פּרעזאַדענטשאַל ילעקשאַנז. אזוי, מעדוועדעוו געדינט ווי אַקטינג פּרעזידענט אין רוסלאַנד פֿאַר אַ גאַנץ לאַנג צייַט.
  און דאָס איז אַפֿילו געוואָרן אַן אייגנאַרטיקער סיטואַציע. ווען דער הויפּט פון שטאַט טוט אַזוי לאַנג זיין פליכט. אבער קיין ענדערונג קומט נישט. מער גענוי, אַלץ האָט זיך געביטן אונטער מעדוועדעוו צום ערגער. ווי אויב מאַזל, וואָס ליב געהאט פּוטין אַזוי פיל, באַשלאָסן צו נעמען נקמה אויף זיין סאַקסעסער. וואס איז מיט אים!
  די מאַדערנייזד ט-95 טאַנק געצויגן צו יקסטערמאַנייט די סאַמוראַי אין דזשיאַמעטריק פּראַגרעשאַן. דעם מאַשין געוויזן זייַן יפעקטיוונאַס. און די נעגאַטיוו קראַפט פון די שטורעם פון מערן כוואַזי-מאַטערי.
  האלבנאקעטע אלענקא האט געשאסן אויף די יאפאנעזער, האט לאגיש באמערקט:
  - נאָך, דאָס איז נישט אין גאנצן ריכטיק. עס טורנס אויס אַז מיר קענען נישט טאָן עפּעס אָן סופּערוועאַפּאַנז!
  נאַטאַשע האָט געענטפערט מיט כעס, די באָרטע פוס:
  - עטלעכע העכערע מאכטן האבן אפגעהיטן רוסלאנד צו געווינען די מלחמה מיט יאפאן. אָבער אַ גוטע זאַך איז געווען פּלאַננעד, די עוואַנגעליזאַטיאָן פון טשיינאַ. און עס איז נישט געווען זייער שיין!
  מאַרגאַריטאַ געפרעגט די קלאָר ווי דער טאָג קשיא:
  ― װאָס איז דען מיט גאָט? פארוואס האט ער נישט העלפן אָרטאָדאָקסי?
  כמע ט נאקעט ע אלענקא , שיקט ע שעל ל נאכ ן שעל , הא ט באמערקט :
  - דאס איז עס! אין פאַקט, לאָזן די יאַפּאַניש צו געווינען איבער די ארטאדאקס לאַנד. דאָס איז טאַקע אַזאַ פאַרראַט פון דער רוסישער אמונה!
  נאַטאַשאַ, אויסגעגאסן פֿײַער אויף די יאַפּאַניש, האָט מיט כעס באַמערקט:
  - די קייסעריש רעליגיע זאָל נישט זיין פּאַסיפיסט. איז עס מעגלעך צו ווערן אַ גרויס לאַנד אויב איר לעבן לויט די געבאָט: אויב זיי שלאָגן איר אויף דיין רעכט באַק, קער דיין לינקס!
  קיל אַלענקאַ גרינג מסכים מיט דעם, קראַשינג די יאַפּאַניש:
  ― אַװדאי! מיר האָבן קיין נויט פֿאַר פּאַסיפיזאַם! ליב דיין פייַנט! איז דאס א מצוה?
  מאַרגאַריטאַ האָט געזונגען מיט התלהבות:
  ווער עס יז וואס איז מענטש איז געבוירן אַ וואָריער,
  אַזוי עס געטראפן - די גערילאַ גענומען דעם שטיין.
  ווען דער לעבעדיק איינער איז דומד צו קעמפן,
  און דאָס פֿײַער ברענט הייס אין האַרצן!
  
  דער יינגל זעט אַ מאַשין ביקס אין זיין חלומות,
  ער בעסער אַ טאַנק צו אַ לימאַזין.
  ווער וויל פאַרוואַנדלען אַ פּעני אין אַ ניקאַל -
  פון געבורט פארשטייט ער אז די מאכט הערשט!
  נאַטאַשע האָט אויסגערופן, און האָט געגאָסן פייער אויף די יאַפּאַניש מיט דעם גרימצאָרן פון אַ בלאָזדיקן ווולקאַן:
  - יאָ, אויטאָמאַטיש! און שטאַרקייט איז דער עיקר! מיר מוזן געווינען!
  די נאַקעט-טערקיש אַלענקאַ כייסט אין פרענזי און גרימצארן, קלאַפּן אויס די יאַפּאַניש:
  - איך בין וואָס איז געבוירן צו געווינען! און גאָרנישט ווייניקער. אונדזער נצחון וועט זיין אונדזער!
  נאַטאַשע האָט מסכים געווען, צוגעדריקט די נאַקעט פינגער פון די מאַסקיאַלער פיס אויף די דזשויסטיק קנעפּלעך:
  - עס וועט זיין בעסטער אַזוי! מיר האָבן געהערשט און וועלן שטענדיק הערשן! איך מיין, רוסלאַנד!
  די נאַקעט פוס אַלענקאַ, קלאַפּן אויס די יאַפּאַניש, קוועטשן:
  - איך וועל נישט ליגן, איך ווילן צו הערשן! אָבער ניט נאָר אַ פאַרזשאַווערט מאַשין, נאָר אַ גאַנצע אימפעריע!
  און די מיידל האט שוין אויסגעקערט די לעצטע באַטאַרייע פון די ארץ פון די רייזינג זון. זי איז אַזאַ אַ שיינקייט אַז זי זאָל זיין אַ וועלט מייַסטער. און קיינמאָל געבן זיך צו שוואַכקייַט און שרעק.
  נאַטאַשע, שיסער, האָט געמורמלט:
  ― איך װעל װערן אַ מלכּה! אָדער, בעסער נאָך, די עמפּרעסס!
  אלענקא האט װײטער געזאגט:
  - וואָס וועגן מלחמה, וואָס וועגן מלחמה, זי איז אַ שלעכט פרוי און אַ הור! אבער עס טראגט שיינע בחורים, זאגט עס - טייט די פחדן אין דיר!
  מאַרגאַריטאַ האָט זיך אַ נײַד געטאָן:
  - ריכטיג, הרגעט דעם פחדן אין זיך! איך מיין, אַז אויב ניקאַלאַס דער צווייטער האָט אַבדאַקירט דעם טראָן, איז דאָס בכלל נישט געווען צוליב פחדנות!
  האלבנאקעטע אלענקא האט באשטימט געזאגט:
  ― איצט װעט ער זיך נישט אָפּזאָגן! מיר וועלן פארשטארקן דעם רויאַל טראָן אַזוי אַז עס וועט שטיין פֿאַר סענטשעריז!
  נאַטאַשע האָט אויסגערופן:
  - זייט א גרויסער צאר ניקאלא צווייטער! מיר שטיצן איר! עס וועט זיין קיין רעוואָלוציע - עס וועט זיין גרויס רוסלאַנד!
  צום סוף, די וואָריערז פאַרטיק מיט די יקסטערמאַניישאַן פון די אַרמיי פון די ארץ פון די רייזינג זון. מער ווי צוויי הונדערט און פופציק טויזנט זעלנער און אָפיצירן זענען אומגעקומען. אזו י זענע ן כמע ט אל ע ערד־כוחות פון יאפאן צעשטערט געווארן. פּונקט ווי די נאַווי האָט אויפגעהערט צו עקזיסטירן.
  די באָרטע פֿיס האָט אַלענקע באַמערקט מיט אַ שמייכל:
  - איז עס ווערט די צרות ? אַזוי, איך מענט צו זאָגן פריק אויס? אָן אַנטקעגנשטעלנ זיך צו לאַנג, די אַרמיי געראטן צו באַזיגן רוסלאַנד!
  נאַטאַשאַ האָט מיט בטחון געזאָגט:
  - רוסלאַנד פאַרפאַלן בלויז ווייַל פון די פינפט זייַל. אַנדערש, מיר וואָלט האָבן געווינען סייַ ווי סייַ!
  מאַרגאַריטאַ געפרעגט דעם אַקטינג פּרעזידענט:
  ― װאָס װעלן מיר טאָן? וועלן מיר קומען צוריק אָדער פאָרזעצן?
  מעדוועדעוו, וועלכער האָט פאַרלוירן מאַכט, האָט אָנגעצונדן דעם קאָמפּיוטער און געזאָגט:
  - איצ ט װע ט מע ן מי ר געגעב ן װער ן א פאראויםזאג ן װעג ן דע ר װײטע ר אנטװיקלונ ג פו ן צאריש ן רוסלאנד . אויב אַלץ גייט גוט, מיר וועלן זיין צוריק.
  עס האט זיך געהערט א אנגענעמע נקבה קול;
  נאָך די גאַנץ צעשטערונג פון יאַפּאַניש ערד פאָרסעס און נאַווי, די מיקאַדאָ געפֿינט שלום. די USA און בריטאַן האָבן מסכים געווען צו שפּילן ווי מעדיאַטאָרס.
  ד י באדינגונגע ן זײנע ן געװע ן גינציק ע פא ר רוסלאנד . די מדינה באקומען די קוריל באַרגרוקן און טייוואַן.
  ווי אויך קאָנטראָל איבער מאַנטשוריאַ, קארעע, מאָנגאָליאַ. דערצו האט יאפאן אויך באצאלט א שיכור פון צוויי הונדערט און פופציג מיליאן גאלדענע רוסישע רובל.
  די אויטאָריטעט פון צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער איז געוואקסן, און עס איז געווען אַ אַראָפּגיין אין די רעוואָלוציאָנער סענטימענט. דאס לאנד האט אנגעהויבן א שנעלע עקאנאמישע ערהוילונג. איז אויפגעקומען זשעלטאראסיא. טייל פון כינע איז פרייוויליג געווארן א טייל פון רוסלאנד, ווי אויך קארעע און מאנגאליע. די צארישע אימפעריע איז געווארן גרעסער און איר באפעלקערונג איז געוואקסן. עקאָנאָמיש וווּקס אנגעהויבן פריער ווי אין פאַקטיש געשיכטע און איז געווען שטארקער.
  קיין סטעיט דומא איז נישט געווען, און די צארישע רעגירונג האט זיך בעסער געקענט גרייטן צו דער ערשטער וועלט מלחמה. די וועלט 'ס ערשטער ליכט טאַנגקס "לונאַ" -2 אין מאַסע פּראָדוקציע און פיר-מאָטאָר באָמבערס "יליאַ מוראָמעץ" און "סוויאַטאָגאָר" ארויס אין רוסלאַנד. די ערשטע וועלט מלחמה האָט זיך סײַ ווי סײַ אָנגעהויבן, אָבער איז געווען מער געראָטן פֿאַר רוסלאַנד.
  זינט דער מלך האט געהאט אַ גרעסערע באַפעלקערונג, עקאנאמיע און אַרמיי. און די ינערלעך שטעלע איז שטארקער. עס איז קיין שטאַט דומאַ - אַ כאַטבעד פון מרידה און מיליטעריש קו.
  מיט פארשיידענע דערפאלג, אבער, אין אַלגעמיין, אויף דער איניציאטיוו פון רוסלאַנד און די ווינינג פון רובֿ שלאַכט, די מלחמה געענדיקט דעם 7טן נאוועמבער 1915 מיט די אַרויסגעבן פון דייַטשלאַנד. עסטרייך-אונגארן איז צוזאמגעפאלן און איז צעטיילט געווארן. גאליציע און בוקאווינע זענען געווארן רוסישע פראווינצן. קראקע און די ארומיקע לענדער זענען אריין אין קעניגרייך פון פוילן, אזוי אויך פאזנאן, דאנציג און א טייל פון מזרח-פריסן. און קלײַפּעדאַ האָט זיך אָנגעשלאָסן אין דער באַלטיקער פּראָווינץ. טשעכאסלאוואקיי איז ארויס - א מלכות אין רוסלאנד.
  רומעניע האָט אַנעקסירט טראַנסילוואַניע. אונגארן איז געווארן אן אומאפהענגיגע קעניגרייך, אבער אונטער די באטראפענע פון רוסלאנד, און צאר ניקאלאס אלס מיט-רעגער. עסטרייך איז געווארן זייער א קליין לאנד. יוגאסלאוויע איז אויפגעשטאנען, אויך אונטער דעק דורך די רוסישע רעגירונג און אונטער מיט-רעגער ניקאַלאַס דער צווייטער.
  טערקיי איז פאַרשווונדן פון דער פּאָליטיש מאַפּע פון דער וועלט. איראק און פאלעסטינע זענען געווארן א טייל פון בריטאניע, סיריע איז געווארן א טייל פון פראנקרייך, מיינער אזיע און איסטאנבול געווארן רוסישע פראווינצן. אזוי האט רוסלאנד ווידער פארגרעסערט איר טעריטאריע. אבער עס האט נישט סוף דאָרט. דעמאָלט דער סאַודי האַלב - ינדזל איז קאַנגקערד צוזאַמען מיט די פראנצויזיש און בריטיש. און דערנאָך האָבן רוסלאַנד און בריטאַן צעטיילט איראַן און אַפגהאַניסטאַן. די צפון און צענטער זענען געווארן רוסישע פראווינצן, און די דרום א בריטישע קאלאניע.
  די וועלט איז געווען ווי סטאַביל. די מלחמה האָט געדויערט בלויז אין כינע. אבע ר אי ן יא ר 1929 אי ז אויסגעבראכ ן א גרויםע ר עקאנאמישע ר קריזיס , װא ס הא ט געפיר ט צ ו דע ר גרויםע ר דעפּרעסיע .
  רעוואלוציאנערע געפילן זענען ווידער וואקסן אין רוסלאנד. ס׳זײנען אויסגעבראכן שטרײקן און פראטעסטן. אבער דער קריזיס איז געווען ניט צו שטרענג. דערצו, אין 1931, מלחמה מיט יאַפּאַן ווידער אויסגעבראכן.
  די סאַמוראַי געוואלט נקמה. אבע ר ד י מא ל אי ז ד י רוסיש ע ארמ ײ געװע ן שטאר ק אי ן אל ע הינזיכטן . און אַדמיראַל קאָלטשאַק איז אַ בריליאַנט נייוואַל קאַמאַנדער.
  יאַפּאַן איז נישט בלויז דיפיטיד, אָבער אויך קאַפּטשערד. צאר ניקאַלאַס דער צווייטער איז אפיציעל געקרוינט געווארן אלס מיקאדא קייסער פון יאפאן אין פעברואר 1932 . אזוי, רוסלאַנד יקספּאַנדיד נאָך מער. און עס אַנעקסט כּמעט אַלע טשיינאַ.
  סיי אין טערמינען פון באַפעלקערונג און טעריטאָריע, רוסלאַנד האט קיין גלייַך. דערצו, די בריטיש אימפעריע איז וויקאַנד. היטלער איז געקומען צו דער מאכט אין דייטשלאנד אין 1933, אבער וואס האט ער געקענט טאן קעגן רוסלאנד? מאכט נישט אויס. דער צאר ניקאַלאַס דער צווייטער איז געשטאָרבן אין 1937, נאָכדעם ווי ער האָט הנאה געהאַט פון אַ העכסט געראָטן מלוכה, די צווייטע לענגסטע נאָך איוואן דער שרעקלעכער. און מיט רעקאָרד קאַנקוועסץ אין טערמינען פון געגנט און באַפעלקערונג.
  אָבער, ניט אַלץ געארבעט אויס פֿאַר דעם מלך אין זיין פּערזענלעך לעבן. דער יורש אַלעקסיי איז געשטארבן יונג. רעכט צו דער אַניקוואַל חתונה, דער יינגער ברודער מיכאַיל איז דיפּרייווד פון די רעכט צו דעם טראָן פון רוסלאַנד.
  די קרוין איז ירושה געווען קיריל ראמאנאָוו, וועלכער איז געשטאָרבן אין 1938 אָן לעבן אַפֿילו אַ יאָר. און זיין זון וולאדימיר דער דריטער איז געווארן דער נייער קעניג. ער איז געקרוינט געוואָרן, און דער מאָנאַרטש האָט געהערשט מיט גליק ביז 1992. און רוסלאנד האט ערשט גענומען די קאלאניעס פון פראנקרייך און בריטאניע צוזאמען מיט דייטשלאנד. דעמאל ט הא ט ז י באזיג ט דײטשלאנד . און דערנאָך די גאנצע וועלט. בקיצור, דער נייער צאר דזשארזש דער ערשטער איז געווארן דער וועלט-קייסער אין 1992.
  מעדוועדעוו האָט געענדיקט דעם רעצענזיע און געזאָגט:
  ― אַװדאי, גענוג פֿאַר דעם אַלוועלט! מיר קומען צוריק!
  און אלע פיר האבן געשריגן:
  - כבוד צום צאר ניקאלאי דער צווייטער!
  . ינטערמידייט עפּילאָג
  מעדוועדעוו האט זיך אויפגעכאפט פון א רוף... מען האט אים אינפארמירט אז זעלענסקיס איינשווערונג אלס פרעזידענט פון רוסלאנד און אוקראינע איז שוין אונטערגעגאנגען. און אַז, זאָגן זיי, עס איז צייט פֿאַר דמיטרי אַנאַטאָליעוויטש צו פאַרלאָזן די אָפיס.
  מעדוועדעוו האָט זיך אָפּגעלאָזן. פאר ן אװעקגײ ן הא ב אי ך זי ך געשײער ט או ן גענומע ן א באד .
  דערנאך האט ער פארלאזט דעם אפיס. מע ן הא ט אי ם געפיר ט אי ן א ספעציעלע ר מאשין . אויפ ן װע ג האב ן ז ײ געזאגט , א ז ע ם װע ט בעסט ע זײ ן פא ר מעדװעדע װ פליע ן אוי ף ד י קאנאריש ע אינזלען , זי ך דאר ט רוען .
  און זעלענסקי האָט געמאַכט נאָך אַ װײַז פֿון זײַן אײַנװערונג. ווי געוויינטלעך, פאַרביק מיט פיירווערקס און דזשאַמפּס. אין דעם טאָג פון דער ייַנשווערונג, וויטאַל קליצטשקאָ געקעמפט מיט מיכאל טיסאָן אין די סטאַדיאָן אין קייוו. די באַרימט אמעריקאנער באַקסער מסכים צו דעם קאַמף רעכט צו גרויס געלט פּראָבלעמס. קליצטשקא האט דאמינירט אלע צוועלף רוםן, אבער דיפלאמאטיש נישט אויסגעקלאפט טיסאָן.
  פאָרמאַלי, איינער פון די מינערווערטיק ווערסיעס פון די וועלט מייַסטער איז געווען פּלייַעד.
  נאָך וואָס וויטאַלי קליצטשקאָ איז געווען אַוואָרדיד אַ דימענט גאַרטל.
  וולאדימיר זעלענסקי האָט באַקומען מאַזל - טאָוו פון אַלע לענדער פון דער וועלט - אַרייַנגערעכנט טשיינאַ. דערצו, אין דער הימלישע אימפעריע, די פאָלקס ומרויקייַט איז געשטארקט. דער מענטש לעבט ניט פֿון ברויט אַליין. מענטשן האבן געוואלט דעמאקראטיע און פרייהייט. דער דעספּאָטיזם פון דער כינעזישער קאָמוניסטישער פארטיי איז געווען נמאס, יעדער האָט געוואָלט פרייהייט.
  זעלענסקי איז געוואָרן פּונקט אַזאַ סימבאָל. א סימבאָל פון דעמאָקראַטיש שטאַרקייט, נאָך דעם פאַל פון די דיקטאַטאָרשיפּ פון די סוד באַדינונגס אונטער פּוטין.
  זעלענסקי האָט אַ סך גערעדט וועגן ענדערונגען, די עקאנאמיע און נײַע דערגרייכונגען. עס איז שוין געווען אַ פאַרמעסט אויף דער שטעלע פון פרעמיער מיניסטער אין רוסלאַנד. עס זענען געווען עטלעכע טויזנט אַפּליקאַנץ. דער סעלעקציע פּראָצעס איז געווען זייער טיף. און עס געקוקט גרויס.
  ביז איצט אַלץ איז געגאנגען גאַנץ גלאַט. זעלענסקי האט אפילו געטון א סאמערפול ביי זיין איינשווערונג. גאַט אַפּלאָדיסמענטן. דערנאָך האָט ער דעמאָנסטרירט זײַן קענטעניש אין פרעמדע שפּראַכן. ע ר הא ט געהא ט זײע ר אקטױו ע או ן ברייק .
  צום סוף האָט זעלענסקי עס גענומען און געהאַלטן נאָך אַ פּאָר רעדעס.
  װײטע ר , נא ך דע ר אײנװוינונג , זײנע ן נאכגעגאנגע ן פערזענלעכ ע באשלוסן . פילע ענדערונגען און נייַע פנימער אין דער רעגירונג.
  ע ס אי ז געװע ן א ן אמתע ר אויסקליבונ ג פו ן ״אײזערנע ר קאמיסארן״ . אין רוסלאַנד איז פאָרגעקומען אַ פּערסאָנאַל רעוואָלוציע.
  זעלענסקי האט ארויסגעגעבן א סך גזירות אין די ערשטע טעג. דערלויבט דעם פאַרקויף פון אַלקאָהאָל בייַ נאַכט און אין טראַוואַלינג פונקטן. איינגעפירט נייע שטייערן אויף די רייכע. ער האט אויפגעהויבן אימיוניטעט פון דעפוטאטן און ריכטער. געוואקסן פּראָדוקציע פּראָדוקציע. ינטראָודוסט טעראַפס אויף האַנדל מיט טשיינאַ.
  אין בעלארוס איז פארגעקומען א רעפערענדום איבער פאראייניגונג מיט רוסלאנד. או ן דא ס אי ז אוי ך געגאנגע ן צ ו זעלענסקי ם קרעדיט . די מערהייט פון בעלאַרוסיאַנס געשטיצט יונאַפאַקיישאַן מיט רוסלאַנד.
  זעלענסקי האט זיך באקלאגט, אז מעדוועדעוו האט צופיל אויפגעהויבן די פאטשען, אבער צוגעזאגט אז די אינפלאציע וועט זיך בארואיגן. און אַז גאָרנישט שלעכט וועט פּאַסירן.
  טאקע, פּרייַז וווּקס באַלד פארשטאפט. און די רוסישע עקאנאמיע האט אנגעהויבן צו וואַקסן. און אין די קאַוקאַסוס, קריגערישע אַקשאַנז עפעס געשטארבן אַראָפּ. ס'איז געוואָרן אַ סך רויִקער.
  זעלענסקי האט ענדלעך פארגעשלאגן א קאנדידאט פאר דעם פאסט פון פרעמיער מיניסטער פון רוסלאנד. זי איז געווארן 32-יאָר-אַלט דאָקטאָר פון ססיענסעס אַלעקסיי באָלשאַקאָוו. ער וואַן די פאַרמעסט זייער זיכער. און ער איז געוואָרן פּרעמיער, דער ייִנגסטער אין דער רוסישער געשיכטע.
  מעדוועדעוו איז געפלויגן קיין די קאנארישע אינזלען אויף וואקאציע, און באקומען די פענסיע פון דעם געוועזענעם פרעזידענט, נאר הנאה געהאט. ביז איצט האט ער נישט געהאט קיין פראבלעמען. אָבער שויגו איז אַרעסטירט געוואָרן און אָנגעקלאָגט אין פּרוּוון אַ קאַפּ. וואס האט ער געוואלט?
  עס זענען אויך געווען פיל אנדערע לייזונגען... אין אמעריקע האט געוואונען א 41-יעריקע דעמאקראטישע פרוי. אזוי האט זיך די רעגירונג געטוישט. און אַ פרוי און די יאַנגגאַסט קאַנדידאַט אין יו. עס. געשיכטע געקומען צו מאַכט. די תקופה פון טראמפ איז פארביי . אָבער פרענדשיפּ מיט רוסלאַנד האט נאָר אנגעהויבן צו בליען. געוויינטלעך, קעגן דיקטאַטאָריאַל טשיינאַ, די פאַרייניקטע שטאַטן און די נייַע רוסישע אימפעריע זענען איצט פריינט.
  זעלענסקי האט אפילו געהאלטן א רעפערענדום און איינגעפירט אן אנדער נאמען: אנשטאט רוסלאנד - קיעווער רוס. וואָס אויך גערעדט וואַליומז. ווײַסרוסלאַנד האָט זיך אָנגעשלאָסן אין דער פעדעריישאַן. און דער אויפלעב פון דער אימפעריע האט זיך אנגעהויבן... אויף א דעמאקראטישער יסוד.
  די נייע פרוי פרעזידענט פון די פאראייניגטע שטאטן האט ינכעראַטיד טראַמפּ ס שינאה צו טשיינאַ און זיך געטרייַ צו שאַפֿן אַ קאָואַלישאַן. קיעווער רוס האט זיך אנטוויקלט עקאנאמיש אונטער זעלענסקי מיט הצלחה. רוסלאנד האט עטוואס אפגעהאלטן כינע. דערנאָך, זי זיך איינגעשריבן נאַטאָ. באלד איז געקומען צו דער מאכט א פרא-רוסישע רעגירונג אין קאזאכסטאן און עס איז געגרינדעט געווארן א פאראיין שטאט. די רוסן האבן געדריקט צענטראל אזיע אוועק פון כינע. די קאַנפראַנטיישאַן איז געווען ינקריסינג.
  זעלענסקי האט געפירט אן אנטי-סטאלין און אנטי-פוטין קאמפיין. ער האָט צוגענומען סטאַלין און פּוטין פֿון אַלע אַוואַרדס וואָס מעדוועדעוו האָט זיי געגעבן.
  אבער אלעס האט זיך אויסגעלאזט בשלום. כאָטש די קאָמוניסטן האָבן פּראָטעסטירט. מי ר זײנע ן געגאנגע ן אי ן מיטינגען .
  און דאָרט האָט מען לענין צום סוף אַרויסגענומען פֿון מאַוסאָלעום. אַ מין פון פרייד פֿאַר פילע. און די ארטאדאקסישע קירכע האט קאנאניזירט אלעקסאנדער דער צווייטער און איוואן דער שרעקלעכער, רוסישע צארן. די נומער פון מאָנומענץ צו ניקאַלאַס וו איז אויך געוואקסן.
  צאריזם און מערביזם זענען עפעס געווארן אין מאדע. זיי זענען געווארן נעענטער צו אייראָפּע, און פרעמדע אנגעהויבן צו באַקומען פילע הודעות. רוסלאנד איז געווארן א טייל פון דער מערב וועלט, און נאכדעם וואס טראמפ איז פארלאזט געווארן, האט זיך דער פראצעס פון גלאָובאַליזאציע פארשטארקט. און כינע איז געפאלן אין אפגעזונדערטקייט און האָט זיך געטראָפן אינערלעכער בעהאָלע.
  גלײַכצײַטיק האָט זעלענסקי פֿאַרגרעסערט די געבורטס־קורס אין דער סלאַווישער אימפּעריע. דער לאַנג-צוגעזאגט פלי צו די לבנה איז לעסאָף פארגעקומען. און אלעס האט זיך עפעס וואונדערבאר אויסגעארבעט.
  צווישן רוסלאנד און די פאראייניגטע שטאטן זענען געגרינדעט געווארן אליאירטע באציאונגען, אדער גענוי צווישן קיעווער רוס און אמעריקע.
  און קאַנפראַנטיישאַן איז אַ זאַך פון די פאַרגאַנגענהייַט. די וועלט איז געווארן מער און מער גלאבאלע און זיכער. כאָטש עס זענען געווען מלחמות. קיעווער רוס, צוזאמען מיט אמעריקע, האבן דורכגעפירט אן אפעראציע אין ליביע, וואו זיי האבן געמאכט א סוף צו די איסלאמיסטן. דערנאָך האָבן מיר זיך באַהאַנדלט מיטן מיטל מזרח, דאָרטן שאַפֿן באַסעס צוזאַמען מיט אַמעריקע. קיעווער רוס און די פאראייניגטע שטאטן האבן אינאיינעם אנגעהויבן צו טיילן די וועלט און ארויסשטופן כינע פון אפריקע. און דאָ מיר קענען נישט טאָן אָן מלחמות. און ערד אַפּעריישאַנז אויך.
  סיי קיעווער רוס און די פאראייניגטע שטאטן האבן דורכגעפירט לופט סטרייקס צוזאמען.
  ביסלעכווייַז, די כינעזיש זענען פארטריבן פון אַלע איבער די וועלט. און די הימלישע אימפעריע איז געפאלן אין א טיפן עקאנאמישן און פאליטישן קריזיס.
  און קיעווער רוס האָט זיך מער און מער געגלייבט.
  רוסלאנד האט קיינמאל נישט געוואוסט אזעלכע ראטע פון עקאנאמישע וואוקס. און אַז טשיינאַ קאַלאַפּסט - קיעוואַן רוס רויז. און עס איז געשווינד געוואקסן.
  די באן קיין טשוקאטקע איז געבויט געווארן אין א רעקארד צייט. וואָס אין זיך איז זייער קיל.
  און זיי זענען געווען גראָבן אַ טונעל אונטער אַלאַסקאַ. די אמעריקאנער האבן אויך אנגעהויבן בויען א באן צו פארבינדן מיט רוסלאנד. מען האט אויך געבויט א באן קיין דעלי... אין דער זעלבער צייט האט מען געגראבן קאנאלן פון סיביר צו באוואשן צענטראל אזיע.
  א געמיינזאמע אפעראציע איז דורכגעפירט געווארן קעגן איראן דורך די פאראייניגטע שטאטן און קיעווער רוס. און עס איז איינגעשטעלט געוואָרן אַ געזונטע וועלטלעכע רעזשים. נאָך וואָס זיי אנגעהויבן צו גראָבן אַ קאַנאַל פון די קאַספּיאַן ים צו די פּערסיש גאַלף.
  נאַטאָ יקספּאַנדיד צו אַרייַננעמען אַראַבער לענדער. אין סאודי אראביע איז אויפגעקומען א פארלאמענט. ד י פרויע ן האב ן אנגעהויב ן אפנעמע ן ד י בורקעס . האָט זיך אָנגעהויבן בויען אַ וועלטלעכע מדינה.
  אין די רוסישע מעדיע, האבן אלע אויסגעשריגן פוטין פאר עקסטרעמיזם און געווארפן אויף אים בלאָטע פאר'ן כמעט מאכן רוסלאנד פאר א קאלאניע פון כינע, אבער א דאנק גאט איז ער געשטארבן אין צייט. ז ײ האב ן אוי ך גערעד ט שװערע ר װערטער . אבער קעגן מעדוועדעוו איז געעפנט געווארן א קרימינאלער קעיס. און מער ווי איין.
  סטאלין איז ארויסגעפירט געווארן פון דער קרעמלין וואנט. לענין פיל פריער פון די מאַוסאָליום.
  פיל האט געביטן אין שטאַט סימבאָלס. עטלעכע נייַע טייפּס פון פלאַגס האָבן ארויס. געל איז צוגעגעבן צו די רוסישע פאָן, און בלוי ריפּלייסט ליכט בלוי.
  דאָס איז אויך געווען טשיקאַווע. דע ר װאפ ן הא ט זי ך געענדערט... ע אי ז אוי ך געװע ן א געלט־רעפארם . זיי האבן אויסגעביטן געלט לויטן פארהעלטעניש: איין צו טויזנט. דער גאָלד סטאַנדאַרט פון דעם רובל פון קיעוואַן רוס איז ארויס. גלײכצײטי ק אי ז אויפגעשטאנע ן נײ ע או ן אלט ע געל ט - א גראש ן - האלב ן קאפיק , או ן א האלב ן - א פערטל .
  אַלץ איז סדר ...
  ע ם האב ן זי ך אוי ך אנגעהויב ן אויפלעבן , טיטעלע ן ... , האב ן זי ך באװיזן , פרינצן , באראנן , גראפן , מארקיזן , אפיל ו פירושים . באזונדער ם אי ז זעלענסק י געװאר ן דע ר דוק . מאלדאווע איז אויך געווארן א טייל פון קיעווער רוס. מע ן הא ט שוי ן גערעד ט װעג ן דע ר װאל ן פו ן קעניג .
  אבער זעלענסקי האט געזאגט אַז דער פּרעזידענט פון קיעוואַן רוס וועט זיין עלעקטעד בלויז דורך די מענטשן. און ניט מער ווי צוויי טערמינען.
  דערצו האָט זעלענסקי רידוסט די אַמט פֿון דעם רוסישן פּרעזידענט פֿון זעקס יאָר צו פֿינף. אמת, זעלענסקי האָט געדינט אין זײַן ערשטן טערמין זעקס יאָר.
  אין דעם צייַט, ער האט געענדיקט די אַנעקסיישאַן פון סענטראַל אזיע אין רוסלאַנד. און געזונט די געמארקן פון די וססר. נא ר ד י באלטישע ר שטאט ן זײנע ן געבליבן .
  אָבער די אַמעריקאַנער האָבן עס נאָך נישט געוואָלט אָפּגעבן. און אַזוי זיי געגעבן אַוועק סענטראַל אזיע און די קאַוקאַסוס.
  א נייע קריג האט אויסגעבראכן אין קאווקאז, צווישן ארמעניע און אזערביידזשאַן. און זי איז געגאַנגען זײער אכזריותדיק. אַזוי רוסלאַנד איז געווען ביכולת צו פאַרנעמען די רעפּובליקן און האַלטן רעפערענדומס אויף זייער אַנעקסיישאַן.
  אזו י הא ט זעלענסק י צוריקגעקומע ן דע ם קאװקאז , פארברײטער ט קיעװע ר רוס . לאמיר זיך זאגן, ער איז א מנצח. דערצו איז ער אויך א דעמאקראט... זײן אימפעריע האט זיך װײטער פארברייטערט...
  אַזוי אַפגהאַניסטאַן שוין בעשאַס די רגע טערמין פון רעגירונג, און טייל פון יראַן געווארן טיילן פון רוסלאַנד.
  אין די פאראייניגטע שטאטן האט א פרויען פרעזידענט געווינען א צווייטן טערמין. ביז איצט עס איז געווען געראָטן אין דער עקאנאמיע, און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, עס געראטן צו קלאַפּן אויס טשיינאַ. וואָס אַ גרויס געווינען. און קיעוואַן רוס איז איצט אַן אַליירט געפירט דורך זעלענסקי.
  אבער, פון קורס, רוסלאַנד ס מאַכט איז גראָוינג צו געשווינד. זי האט שוין אנעקסירט דעם צפון פון איראק.
  באָרזאָ ביכייווז. קיעוואַן רוס איז דער ערשטער לאַנד אין דער וועלט אין טערמינען פון וווּקס ראַטעס! און עס האט אָוווערטייקאַן די פאַרייניקטע שטאַטן אין באַפעלקערונג. און שוין אין אַמעריקע קוקן זיי מיט שרעק - איז רוסלאַנד געוואָרן צו שטאַרק?
  דערצו, די אימפעריע פון קיעוואַן רוס איז יקספּאַנדיד. איצט די באַלטישע שטאַטן זענען שוין אונטער איר קאָנטראָל. יאָ, דאָס איז אַ טאַקע גרויס פּראָבלעם פֿאַר אמעריקאנער. זעלענסקי האט שוין געזאמלט אלע אמאליקע שטחים פון די וססר.
  און, ווי דער רוסישער צאר, גייט ער ווייטער אויס מיט זיין פארשפרייטונג קיין דרום. איצט איראַן און יראַק האָבן ווערן גאָר טייל פון קיעוואַן רוס. און זעלענסקי איז לייכט אויסגעוויילט געוואָרן אויף אַ צווייטן טערמין אין דער ערשטער רונדע.
  כאָטש עס זענען געווען פילע פּרעזאַדענטשאַל קאַנדאַדייץ, די ילעקשאַנז זענען דעמאָקראַטיש.
  זעלענסקי האָט געזאָגט, אַז ער גייט נישט נאָכגיין דעם ביישפּיל פון לוקאַשענקאָ און הערשן אויף לעבן. דערצו, די צושטאנדן פון לוקאַשענקאָ ס דיסאַפּיראַנס זענען נאָך ומקלאָר. טאָמער סײַ רוסלאַנד און סײַ דער מערב האָט אים פּשוט ניט געדאַרפֿט מער. און ער איז פֿאַרשוווּנדן... נאָר זעלענסקי װערט נאָר שטאַרקײט. און טאַקע, זיין מעמשאָלע אין טערמינען פון הצלחה אַקליפּס זיין פּרעדאַסעסערז, אַרייַנגערעכנט פעטרוס דער גרויס.
  אין פאַקט, ניט אַלעמען איז ביכולת צו ומקערן די טעריטאָריע פון די וססר, פּלוס אַפגהאַניסטאַן, יראַן און יראַק.
  אָבער זעלענסקי טוט נישט האַלטן דאָרט. יעצט זענען סיי פוילן סיי פינלאנד אונטער אטאקע - זיי זענען אויך אמאל געווען א טייל פון דער צארישער אימפעריע. און טאַקע רעפערענדומס זענען געהאלטן אין די לענדער, און זיי וואַלאַנטעראַלי פאַרבינדן קיעוואַן רוס.
  עס זענען סאַקסעסאַז אויף די וויסנשאפטלעכע פראָנט אויך. די לאַנג-אַווייטאַד פלי צו מאַרס איז פארגעקומען. רוסיש קאָסמאָנאַוץ לאַנדיד דאָרט. ז ײ האב ן גענומע ן דע ם ערד ן או ן פארלאז ן דע ם פאן , װא ס אי ז געװע ן א גרויםע ר טריומף .
  אין דער זעלביקער צייט, קיעוואַן רוס גענומען די אָריגינעל פּאָרט אַרטהור פון טשיינאַ. או ן ז ײ האב ן זי ך אויסגענוצ ט פו ן דע ם פאקט , א ז אי ן כינע ר הא ט זי ך אנגעהויב ן א בירגער־קריג , האב ן ז ײ גענומע ן מאנטשוריע ן אונטע ר זײע ר שוץ .
  אין דער זעלביקער צייט, קיעוואַן רוס אַנעקסט טייל פון טערקיי. יענע לענדער וואָס זענען סעדעד צו רוסלאַנד אונטער די טריטי פון ווערסיי. וואָס איז אויך געווען אַ זייער שטאַרק מאַך. זעלענסקי האט ווייטער אויסגעברייטערט קיעווער רוס אלס אימפעריע. און אין טערמינען פון עקאָנאָמיק, עס איז ארויס אויף שפּיץ, העכער ווי די פאַרייניקטע שטאַטן.
  נו, כינע איז אריינגעפאלן אין דעם נייטמער פון א בירגער קריג, און זי האט שוין אנגעהויבן צוטיילן.
  קיעווער רוס איז געווארן א שטארקע לאנד. און זעלענסקי ס פּאָפּולאַריטעט אין דער מדינה געוואקסן אַזוי פיל אַז מענטשן אנגעהויבן צו בעטן וולאדימיר אויף זייער ניז, אַזוי ער זאָל נישט לאָזן. הונדערטע ר טויזנטע ר מענטש ן האב ן זי ך פארזאמלט .
  זעלענסקי, אלס אויסנאם, האט אפגעהאלטן א רעפערענדום, ער האט געלאזט לויפן פאר נאך א דריטן טערמין אלס הויפט פון קיעווער רוס.
  דער פירער האט געביטן אין די USA. ער איז שוין געווארן א רעפובליקאנער. און שוין נישט אזוי יונג - עלטער פון זעלענסקי. אַזוי די באַציונגען צווישן קיעוואַן רוס און די פאַרייניקטע שטאַטן אנגעהויבן צו פאַרערגערן ווידער. רוסלאנד איז שוין ווייטאגליך שטארקער געווארן אונטער זעלענסקי. ז ײ האב ן זי ך דערמאנט , א ז צוזאמע ן מי ט דע ר אוקראינע ר הערשאפ ט אי ז שוי ן זעלענסקי ס פערט ע טערמין .
  אַז, זאָגן זיי, די מאַכט פון די רוסישע פרעזידענט זענען נישט רידוסט. די איינציקע זאַך וואָס זעלענסקי האָט געטאָן, איז געווען איינצופירן אַן אַמענדמענט אין דער קאָנסטיטוציע לויט וועלכער די סטעיט דומא האָט דאָס רעכט אָפּצוזאָגן אַ יחיד מיניסטער מיט צוויי-דריט שטימע, אָדער מיט אַ פּשוטער מערהייט צוויי מאָל דורכגיין אַ אי-צוטרוי.
  און דער אַמענדמענט איז נישט אַזוי באַטייטיק, זינט דער פּרעזידענט ריטיינד די רעכט צו נאָמינירן אַלע מיניסטערס און באַשטימען די סטרוקטור פון די רעגירונג. און אין דער סטעיט דומע האָבן זעלענסקיס שטיצער אַ קאָנסטיטוציאָנעלע מערהייט.
  מע ר באטײליק ט אי ז געװע ן ד י אײנפיר ן פו ן דירעקט ע װאל ן אי ן דע ר פעדעראציע־ראט , װ י אוי ך דערלויבנדי ק ד י געפאנגענע .
  אָבער, אין אַלגעמיין, דאָס איז ווו די באַגרענעצונג פון דעם פּרעזידענט ס כוחות געענדיקט. דא ם רעכ ט צ ו באזײטיק ן גובערנאטאר ן אי ז געבליב ן געװארן . או ן אי ן דע ר לעגיסלאטיווע ר ספערע ר הא ט זי ך אפיל ו פארברייטערט .
  אין די פאראייניגטע שטאטן האט מען זילענסקי אנגעהויבן באשולדיגן אין אויטאריטארייזם, און אז די פארטיי, "דינער פונעם פאלק", קאנטראלירט כמעט אלע פאסטן אין דער שטאט. די LDPR און די קאָמוניסט פארטיי פון די רוסישע פעדעריישאַן האָבן אויפגעהערט צו עקסיסטירן. פֿון לינקס האָט זיך אַרויסגעוויזן אַ פּאַרטיי - "אַ גערעכטע וועלט". אַנשטאָט די LDPR, פּאַטריאָטס פון רוסלאַנד ארויס. אבע ר ד י סערװאנט ן פו ן דע ר פאלק־פארטײ , הא ט אינגאנצ ן דאמינירט .
  געוויסע רעפארמען האבן אויך אפעקטירט די קהילה. אָרטאָדאָקסי ליגאַלייזד די רעכט צו האָבן פיר ווייבער, צייכענונג נעענטער צו איסלאם. דער צוגאַנג צו ייקאַנז איז עפּעס געביטן, און עס איז געווען אַ דערנענטערנ זיך צו פּראָטעסטאַנטיזאַם. זיי אנגעהויבן צו זאָגן מער: אַז גאָט איז איין, און אַז בלויז מאָרטאַלז זענען נישט ווערט פון גאָט 'ס דינען.
  אין דער זעלביקער צייַט, די טריניטי איז אַבאַלישט ווי ניט אַ ביבליקאַל סימבאָל און ינגקאַמפּראַכענסיבאַל צו בלויז מאָרטאַלז.
  און זיי האָבן איינגעפירט: אַז גאָט איז איין, גאָט דער פאטער. אבער דער טערמין גאָט דער זון איז נישט אין די ביבל. דערצו, עס איז קיין טערמין: גאָט איז דער רוח. אַזוי וואָס ניט פאַרפּאָשעטערן רעליגיע.
  דערצו, אַ גאָט וואס כאַנגז אויף אַ קרייַז טוט נישט באַגייַסטערן צוטרוי. אויב ער קען נישט באַשיצן זיך, ווי וועט ער באַשיצן מענטשן? בקיצור, מיר האָבן זיך איבערגעקערט צו מאָנאָטעיזם. און די ביבל זיך איז געווען געמישט מיט אלטע סלאַוויש מיטס. די בשורה פון וועלעס איז אויפגעשטאנען.
  די אטעאיזם האט זיך אויך פארשטארקט - זיי זאגן, שטעל זיך אפ מיט מענטשליכע פייע מעשיות. מיר האָבן איין פּלאַנעט, און עס דאַרף נישט מענטשן צו גלויבן אין מיראַקאַלז און ספּעציעל אין די סוף פון דער וועלט.
  עס וועט זיין קיין סוף פון דער וועלט און עס זאָל נישט זיין. און מענטשהייַט זאָל ווערן אַ פּלאַץ אימפעריע און דערגרייכן דעם ברעג פון דער גאַלאַקסי. וואָס וועגן גאַלאַקסיעס? מער ווי די אַלוועלט. און ווען איר דערגרייכן דעם ברעג פון די אַלוועלט, גיין צו אן אנדער טייל פון די אַלוועלט. נאָך אַלע, עס זענען אַ נומער פון וניווערסעס. און אַזוי איר קענען פליען פון איין אַלוועלט צו אנדערן. און איבער צייַט, לערנען צו מאַכן זיך! און עס וועט זיין נייַ, וממעאַסוראַבאַל וניווערסיעס איבער פּראַקטאַקלי אַלע פּלאַץ.
  און פּלאַנעט ערד איז נאָר די וויגעלע פון מענטשהייַט. און אין דער צוקונפֿט עס וועט זיין אַן אימפעריע פון סעקסטיליאַן צו סעקסטיליאָן דיגריז פון וניווערסיעס, און אָן אויפהערן צו ווייַטער יקספּאַנד און קאַנגקער פּלאַץ.
  און דער קאָפּ און פּרעזידענט פון קיעוואַן רוס וולאדימיר זעלענסקי, ווי אַ העל זון פון האָפענונג ריסעס איבער דעם פּלאַנעט!
  און זיין צוקונפֿט און די צוקונפֿט פון קיעוואַן רוס - זאל זיין ליכטיק!
  
  פאָרס מאַדזשור ווען די וססר האָט געקעמפט אָן אַלייז
  או ן אזו י הא ט זי ך ארײנגעבראכ ט א ן אומזיסטע ר אײנפלוס , אפמאכנדי ק ד י אַלליעד ע קרעפט ן דע ם 1 ט ן יאנואר , 1943 . ראםעל ס געשלאסענע ר קארפ ס הא ט זי ך אפגעשטעלט , אויפ ן גרענ ץ מי ט ליביע . או ן אל ע באמבארדירונ ג פו ן נאצי־דייטשלאנד , הא ט זי ך אפגעשטעלט . די פרווון צו פליען קיין לאנדאן האבן זיך אויך ארויסגעוויזן פאר דורכפאלן. ד י דײטש ע עראפלאנע ן זײנע ן ניש ט געפאלן , נא ר זײנע ן צוריקגעטריבן . א פריער אַנפּרעסידענטיד נס געטראפן, די טייל פון דער וועלט דורך טהעאָמאַגיקאַל מאַכט.
  אבע ר ד י ערשט ע הא ט ניש ט געהאלפ ן ד י דײטשן . סטאַלינגראַד, אָדער גאַנץ די פּאַולוס גרופּע אין עס, טאָמער, קען ניט זיין געראטעוועט מער. און די סאָוועטישע טרופּס האָבן זיך מיט בטחון געצויגן. די אַפענסיוו אין וואָראָנעזש און אין אנדערע ריכטונג איז געווען מצליח. כּמעט ווי אין פאַקטיש צייט, די רויט אַרמיי באפרייט קורסק, בעלגאָראָד און כאַרקאָוו.
  אָבער, נאָך די אַריבערפירן פון ראָמל ס סיזאַנד דיוויזשאַנז פון אפריקע און די פאָרסעס וואָס אין פאַקטיש געשיכטע זענען אויך ארלנגעווארפן אין די אַלדזשיריאַן און טוניסיאַן דיזערץ אָן קיין נוץ, מאַינשטיין ס באַרימט קאַונטעראַטאַק באמערקט נאָוטיסאַבאַל אין שטאַרקייַט. זינט עס האָבן אָנטייל גענומען אין עס באטייטיק מער דייַטש פאָרסעס, ספּעציעל לופט.
  און די דרײַסיק שפּאָגל נײַע "טיגערס", וואָס האָבן זיך ניט געהאַלטן אין דער סאַהאַראַ, האָבן זיך אַרויסגעוויזן גאָר נישט איבעריק.
  דאָ איז געווען דער ערשטער באַטייטיק דיסקרעפּאַנסי מיט פאַקטיש געשיכטע. מיינשטיין האט געפירט א קאנטער אטאקע מיט פיר טעג פריער און האט, מיט אסאך מער כוחות, פארגעשריטיגן שנעלער. כארקאָוו איז צוריקגעכאַפּט געוואָרן מיט ניין טעג פריער, בעלגאָראָד צוועלף, און אויף דער באַוועגונג, און דער עיקר, האָט מען גענומען קורסק, וואָס איז אין דער אמתער געשיכטע נישט אונטערגעגאַנגען פאַר דעם פריץ.
  א באדייטנדיקע צא ל דײטש ע קרעפט ן זײנע ן געװע ן פארמישט . די דייטשן האבן גענוצט אריבערגעפירטע רעזערוו פון פראנקרייך, כמעט אלע קאמף-גרייטע טאנק איינהייטן, און הויפט אוויאציע. וועלכער איינער קען זאָגן, כּמעט האַלב פון די לופטוואַפע איז דיסטראַקטיד דורך די מערב פראָנט, אַזוי אַז באַטייַטיק פאָרסעס אין די פייַנט ס לופט זענען צוגעגעבן. או ן ע ר הא ט דא ס געזאג ט אי ן דע ר דײטשע ר קאנטער־אפענסיוו , װא ס הא ט געלײג ט א םארגל־שטרײק .
  יאָ, און מײַנשטיין האָט אין דער אמתער געשיכטע אויסגעשפּילט די סאָוועטישע גענעראלן, אָבער דאָ האָט ער צוואַנציק דיוויזשאַנז מער ערד-כוחות און, גענומען אין חשבון די קאַנסאַנטריישאַן פון רעסורסן, דריי מאָל מער ערקראַפט. און דער Focke-Wulf איז גאָר נישט שלעכט אויב עס איז ריכטיק געניצט: די גיכקייַט איז הויך, די וועפּאַנז זענען שטאַרק. וואָס איז וויכטיק איז די F-190 איז מער עפעקטיוו מיט נומעריקאַל העכערקייַט. זינט זייַן שטאַרק וועפּאַנז לאָזן עס צו דרייען אַראָפּ אַ פלאַך אין איין גיין, און עס קענען אַנטלויפן רעכט צו זייַן הויך ונטערטוקנ גיכקייַט.
  די סאוועטישע מיליטער האבן געליטן א טאקטישע מפלה און האבן פארלאזט קורסק, אסאך זעלנער און אפיצירן זענען ארומגערינגלט געווארן. טײלװײ ז זײנע ן טײ ל אומגעקומע ן , אנדערע , כאט ש א מינדערהײ ט פו ן ד י אי ז געכאפ ט געװארן , זײנע ן פי ל אנטלאפ ן כאטש ע ז ײ האב ן פארלויר ן זײע ר ציוד .
  די סאָוועטישע טרופּס האָבן געליטן קאָלאָסאַלע שאדן און זייער אָפֿענסיוו איז אָפּגעשטעלט געוואָרן. אבע ר ד י דײטש ע טאנק ן האב ן ניש ט געקענ ט אויפבויע ן אוי ף זײע ר דערפאלג , צולי ב דע ם אנהויב ן פו ן דע ר פרילינ ג פו .
  א צײטװײליק ע מאכט־גלײ ך הא ט זי ך ארויסגעװיזן .
  אָבער, אַ נייַע מאַכט קען אויך אַרייַן די מלחמה: יאַפּאַן. אויך די סאַמעריי האָבן די הענט אָפּגעבונדן. אַמעריקע איז נישט צוטריטלעך, אָבער זי איז אויך נישט אַטאַקירן. עס איז אמת אַז יאַפּאַן ס שטאַרק לאַנד אַרמיי איז פּאַטינג דרוק אויף טשיינאַ. דאָ האָט טשיאַנג קאי-שעק זיך געטראָפן מיט אַ זייער שווערע סיטואַציע. אָדער פּרובירן צו קומען צו אַ העסקעם מיט די יאַפּאַניש, אָדער קעמפן, אָבער ניט מער באַקומען שטיצן מיט געלט און וועפּאַנז פון די USA, בריטאַן און אנדערע לענדער.
  געוויינטלעך, האָבן די דײַטשן געבענקט נאָך דעם עפֿענען אַ צווייטן פראָנט, כּדי אָפּצוטיילן אַ טייל פֿון די שׂונאידיקע כוחות פֿון מזרח. פונדעסטוועגן, זיי געליטן באַטייַטיק אָנווער. ספּעציעל סטאַלינגראַד גענומען אַ פּלאַץ פון ענערגיע. אויך די סאָוועטישע זעלנער האָבן אַ סך פֿאַרלוירן, און אַ טייל פֿון די מיליטער האָבן זיך פֿאַרענדיקט אינעם כאַרקאָוון און קורסקער קעסל.
  די נאציס האבן פארגרעסערט זייער פראדוקציע פון וואפן. אַ דאַנק דעם מאַנגל פון באַמינג, די קראַוץ זענען ביכולת צו פאַרגרעסערן די פּראָדוקציע פון טאַנגקס מיט אַ מער באַטייטיק פיגור, ווי געזונט ווי ייווייישאַן. די באמבארדירונג האט געשטערט די נאציס מער ווי מען האלט בכלל. דערצו, אין פאַקטיש געשיכטע, דייַטשלאַנד געוואקסן די פּראָדוקציע פון עקוויפּמענט לאַרגעלי רעכט צו דער ריסטראַקטשערינג פון די עקאנאמיע אויף אַ מלחמה פֿיס און די ינקריסינגלי אַקטיוו נוצן פון שקלאַף אַרבעט, און נישט ווייַל זיי זענען שוואַך באָמבאַרדעד.
  דע ר איצ ט האב ן ד י דײטש ן געװאר ט או ן געבוי ט נײ ע טאנקן , אויסגעלערנ ט מאנשאפטן , אנטלויפנדי ק אוי ף מאָדערנע ר טעכנאלאגיע . אין דער זעלביקער צייַט, די קשיא פארבליבן אָפֿן: ווו צו אָנהייבן די אַפענסיוו? ד י קורסק ע לעדזש ע הא ט שוי ן ניש ט עקזיסטירט . און דאָס איז אַ נאַטירלעך קלו. או ן אזו י ד י דײטש ן אלײן , או ן היטלער , האב ן זי ך געקװענקלט . עס איז געווען אַ געדאַנק צו נעמען לענינגראַד דורך שטורעם. כאָטש אין דעם פאַל עס וואָלט זיין נייטיק צו ברעכן דורך שטאַרק פאָרטאַפאַקיישאַנז.
  ד י דײטש ע גענעראל ן האב ן װידע ר ניש ט געװאל ט גײ ן קײ ן סטאלינגראד . אבער פראַנגקלי גערעדט, די ברירה איז נישט ברייט. איז עס מעגלעך צו באַפאַלן מאָסקווע זיך? צווישן די פאַשיסטישע פירער זענען אויפגעקומען ערנסטע מחלוקתן. מײנשטײן , גודעריא ן או ן ראמ ל האב ן זי ך אפיל ו אויסגערעד ט אי ן דע ם זינען , א ז ס׳אי ז בעםע ר געװע ן אינגאנצ ן ניש ט אנפאלן , נא ר לאז ן ד י רוס ן ארײנשטיק ן ד י נאז ן או ן ז ײ צוציע ן אי ן א פאל .
  אן אנדער ברירה פלאן האט צוגעשטעלט אן אפענסיוו פונעם טאמאן האלבאינזל און ראסטאוו-אויף-דאן; די פריץ האבן געקענט פארטיידיגן די דאזיקע גוט-באפעסטיקטע שטאט דורך אריבערפירן פארשטארקן פון דער באלקאן גרופע, פארבײַטנדיק זייערע אקופאציע טרופּס מיט בולגאַרישע און איטאַליענישע.
  דע ר פוהרער , װעלכע ר הא ט געפעל ט אפעראציעס , אי ן װעלכ ע ד י טרופע ן ברענגע ן זי ך ארוי ס אי ן צוזאמענגעפירנדיקע ר ריכטונגען , אי ז געװע ן אל ץ מע ר גענייג ט צ ו דע ם פלאן , אבע ר אי ז געװע ן לאנגזא ם אי ם דורכצופירן . אין באַזונדער, די פּאַנטער טאַנק איז געווען קאַפּריזיק און אָפט צעבראכן, אַזוי עס דארף מאָדיפיקאַטיאָנס. לאָזן נאָך קאָמאַנדע טריינינג. און דער פוהרער האָט געוואָלט שטעמפּלען מער "טיגערס".
  סטאַלין יווענטשאַוואַלי געווארן מיד פון אים. מיט מורא אז א צווייטער פראנט וועט געעפנט ווערן דורך יאפאן, וואס האט דערגרייכט גרויסע סוקסעס אין דרום כינע, וועמענס ערד-ארמיי האט שוין איבערגעשטיגן זיבן מיליאן זעלנער און דאטא איבער דעם וואקסנדיקן מיליטערישן פאטענציאל פונעם דריטן רייך, האט ער אליין באפוילן דעם אנהויב פון אן אפענסיוו אין די קורסק און דאָנבאַסס אינסטרוקציעס. היטלער 'ס כעזאַטיישאַן און די פוהרערס פאַרלאַנג צו פאָרעם דיוויזשאַנז מיט הונדערטער פון טיגערס און פּאַנטערז האָבן געפֿירט צו פּריעמפּשאַן.
  אָבער, די סאָוועטישע טרופּס, וואָס האָבן אָנגעהויבן די אָפענסיוו דעם 7טן יולי 1943, האָבן אַליין ניט געהאַט קיין באַשטימענדיקע מייַלע אין שטאַרקייט. 5.56 מיליאן דייטשע טרופן, בערך א מיליאן צוויי הונדערט און פופציק טויזנט סאטעליט זעלנער, האבן אקטן קעגן 6.6 מיליאן סאוועטישע זעלנער און אפיצירן. מוססאָליני, נאָך די דיסאַפּיראַנס פון די סאַקאָנע פון באַפאַלן פון די מערב און דרום, באטייטיק געוואקסן די נומער פון איטאַליעניש טרופּס אין די מזרח. די צאל פון שפאנישע איינהייטן איז אויך געוואקסן. סאַלאַזאַר האָט אויך געשיקט אַ אָפּטייל פון "וואָלונטירן". די פראנצויזישע לעגיאנען, רומענער, מער אקטיוו אונגארן, אלבאנער און פרעמדע אפטיילונגען אין די סס פון גאנץ אייראפע האבן אויך געקעמפט.
  אזו י הא ט ד י סאװעטיש ע ארמ ײ ניש ט געהא ט קײ ן העכערע ר צאל , אבע ר ד י העטעראגעניש ט פו ן דע ר קאאליציע , הא ט פארקלענער ט ד י קװאליטעט ן פו ן ד י שונאדיק ע קרעפטן . די רויטע אַרמיי האט עטלעכע נומעריקאַל העכערקייַט אין טאַנגקס און אַרטילעריע. אבער פֿאַר איצט, טאָמער, די "טיגערס" און "פּאַנטערז" האָבן קיין גלייַך אין טערמינען פון פיירפּאַוער און פאנצער פון די קעגנער. און די T-4 קונה העכערקייַט אין ביקס פיירפּאַוער איבער די T-34-76. אבער די וססר האט ראַקעט אַרטילעריע, און די דייטשישער, טראָץ דער אַנטוויקלונג פון גאַז לאַונטשערס אין באַזונדער, האָבן דעוועלאָפּעד דעם גאַנץ שוואַך.
  עס איז דערנענטערנ נומעריקאַל פּאַראַטי אין ייווייישאַן. די דײַטשישע קעמפער מע-109 "ג", פאָקע-וולף זענען אָבער שטאַרקער ווי די סאָוועטישע ערקראַפט אין באַוואפנטונג און שנעלקייט, אָבער אַ ביסל שוואכער אין מאַנווועראַביליטי. אבער דייטשלאנד, וויי, האט מער יקספּיריאַנסט און פּראָדוקטיוו ייסיז. די יו-188 באָמבער איז טאָמער בעסער אין פלי קעראַקטעריסטיקס ווי די PE-2 און TU-3. און די יו-288 אנגעהויבן צו אַרייַן דינסט. אמת, עס איז נאָר פּונקט סטאַרטעד צו זיין באַקענענ, ווי די ME-309.
  אבער אין קיין פאַל, ניט מיט אַ מייַלע אין שטאַרקייט, די רויט מיליטער לאָנטשט אַ אַפענסיוו קעגן די פייַנט ס פריער צוגעגרייט דיפענסיז. אוּן זִי הָאט זִיךְ גִיזָאגְט אַ הֶערְפֶּערְט. אָבער די סאָוועטישע טרופּס זענען געווען אַסערטיוו אין זייער אָפֿענסיוו, ניט געקוקט אויף די פֿאַרלוסטן, האָבן זיי געדריקט פֿאָרויס. כאָטש די דורכשניטלעך גאַנג פון פּראָגרעס איז געווען נידעריק, איין צו צוויי קילאָמעטערס פּער טאָג. דער שונא האט זיך געכאפט און געלונגט זיך נאכאמאל אריינצוגראבן. דער גאַנג פון ניט ווייניקער העלדיש שטייַגן איז געצויגן. מיט ן אוגוסט , אויפ ן צא ל פו ן שװער ע פארלוסטן , האב ן ד י םאװעטיש ע טרופע ן זי ך געצויג ן בי ז הונדער ט קילאָמעטער , דערנענטער ט זי ך קורס ק או ן אנגעהויב ן עקשנותדיק ע שלאכט ן פא ר דע ר שטאט , אוי ך דערנענטערנדי ק בעלגאראד .
  דעם 19טן אויגוסט 1943, האָט יאַפּאַן, איבערקומענדיק אַ כעזאַטיישאַן, געעפֿנט אַ פראָנט אין ווײַטן מיזרח. אין דעם צייט, נאָך געליטן אַ סעריע פון באַזיגן, טשיאַנג קיי-שעק ס רעזשים מסכים צו אַ שלום גינציק צו די סאַמוראַי. די יאפאנעזער האבן באקומען קאנטראל אויף וויכטיגע קאמיוניקאציעס, און זענען באפרייט געווארן פון דעם נויטווענדיקייט צו פירן א שווערע גערילא מלחמה מיט שווער ארגאניזירטע, אבער גאר אסאך כינעזער טרופן. אָבער טשיאַנג קאי-שעק איז צוגעזאגט שטיצן אין דער מלחמה מיט מאַו זעדאָנג ס רויט אַרמיי. יאַפּאַן האט שוין אַלע די מיטלען צו פירן מלחמה מיט די וססר. און זיי האָבן באַשלאָסן נישט צו וואַרטן אויף דעם רעגנדיקן האַרבסט און דעם האַרטן סיבירישן ווינטער. ניט צו דערמאָנען דעם פאַקט אַז היטלער דערקלערט מלחמה אויף די פאַרייניקטע שטאַטן צוריק אין 1941, אָבער די סאַמוראַי האט נישט שטיצן אים. די עפענונג פון אַ צווייטן פראָנט אין 1942 קען האָבן געראטעוועט די נאַציס פון אַ קראַשינג באַזיגן אין סטאַלינגראַד.
  יאַפּאַן 'ס באַשלוס איז גאַנץ דערוואַרט. אָבער, אין די באַפאַלן אויף וולאַדיוואָסטאָק די סאַמוראַי אַטשיווד טאַקטיש יבערראַשן און געפֿירט ערנסט שעדיקן אויף די סאָוויעט פּאַסיפיק פליט.
  ענדע אויגוסט האבן די דייטשן פרובירט צו אקעגן אטאקע מיט א מאסע פון די לעצטע טאנקן. אבע ר זײע ר דרום־קאנטע ר הא ט נא ר געקענ ט דערגרײכ ן א רעלאטיוו ע דערפאלג . ד י סאװעטיש ע קאמאנד ע הא ט שוי ן אז א מעגלעכקײ ט פאראויסגעזען , או ן הא ט צוריקגעצויג ן איר ע מיליטע ר אוי ף זײער ע אריגינעל ע ליניעס . בלויז די קאַמביינד געווער 31 אַרמיי געפאלן אין די קעסל און איז מערסטנס חרובֿ.
  אָבער, די סאָוועטישע טרופּס האָבן נישט דערגרייכט זייער ציל, און האָבן געליטן זייער וויכטיקע פֿאַרלוסטן, נישט צוריקצוכאַפּן דעם טעריטאָריע. באזונדער ם זײנע ן פארלויר ן געװאר ן מע ר פו ן זעק ס או ן א האלב ן טויזנטע ר טאנקן , קעג ן ארו ם אכ ט הונדער ט דײטש ע . אין די טאַנק פּאַרק, די נומעריקאַל מייַלע איז דורכגעגאנגען צו די נאַציס. אין סעפטעמבער, די דייטשישער זענען ביכולת צו כאַפּן זיך מיט די וססר אין דער פּראָדוקציע פון הונדערטער פון ערקראַפט פּער טאָג, און אין נאוועמבער, בעערעך אין קאַרס, ינקריסינג די פּראָדוקציע פון פּאַנטהערס צו 650-700 טאַנגקס פּער חודש. דא האט א גרויסער ראלע געשפילט די באנוץ פון מיטלען פון די אקופירטע לענדער, בפֿרט פֿראַנקרײַך, ווי אויך בעלגיע און האָלאַנד, וווּ מע האָט אײַנגעפֿירט אַרבעטס־קאָנסקריפּציע.
  ד י דײטש ן האב ן מי ט א געװיס ן פארהאלטונ ג אי ן סעפטעמבער , אנגעהויב ן א לאנג־געפלאנטע ר אפענסיוו , פו ן ראסטאוו ף אוי ף דא ן או ן דע ם טאמא ן האלבאינזל . או ן ז ײ זײנע ן ארײ ן אי ן עקשנותדיק ע סאװעטיש ע שוץ . און יאַפּאַן לאָנטשט אַן אַפענסיוו קעגן מאָנגאָליאַ, קאַפּטשערינג ולאַנבאַטאַר און פּרימאָריע. אבע ר דארט ן הא ט מע ן װײני ק פארשריט .
  דא ם הא ט זי ך פארפיר ט באדייטנדיק ע רעזערוו ן או ן נא ך א האלב ן מא ל פו ן הארציק ע קאמפן , האב ן זי ך ד י דײטש ע גרופע ס פאראײניקט . אבע ר ד י פארלוסט ן פו ן ד י פריץ , האב ן זי ך אוי ך ארויסגעװיז ן זײע ר באדייטנדיק , או ן ז ײ האב ן זי ך געצװונגע ן אפצושטעל ן . אבער דעם טאַקטיש הצלחה פּראַוואָוקט טערקיי ס פּאָזיציע אין דער מלחמה און די עפן פון אַ דריט פראָנט אין טראַנסקאַוקאַסיאַ.
  איצ ט האב ן מי ר געמוז ט צוריקקעמפ ן אוי ך אי ן דע ר ריכטונג .
  אין ווינטער, די פראָנט ליניע אין די ווייַט מזרח וועט זיין סטייבאַלייזד. די יאפאנעזער האבן זיך פאראויסגעשריבן אין די פרימאריע ראיאן פון פופציק ביז הונדערט און צוואנציג קילאָמעטער, פארכאפט מער ווי העלפט פון מאנגאליע צוזאמען מיט אולאאנבאטאר, אבער זייער אפענסיוו האט זיך אפגעשטעלט. די טערקן זענען צוגעגאנגען צו ירעוואן און זענען אטאקירט געווארן באטומי, זיי האבן געראטן צו כאפן צוויי דריטל פון די לעצטע שטאט. ד י דײטש ן אליי ן װעל ן זי ך שוי ן ניש ט הוי ך פאראויסגײ ן אי ן דע ר פאל . און זיי האָבן נאָך נישט געכאפט די איניציאטיוו.
  ד י מלחמ ה אי ז געװאר ן אל ץ פאזיציאנעל ע או ן לאנגער . צו ויסמאַטערן, און צו טעקנאַלאַדזשיקאַל העכערקייַט. בעשאַס 1943, די וססר געוואקסן ערקראַפט פּראָדוקציע מיט איין און אַ האַלב מאל פון 25 טויזנט צו 37 טויזנט. נאַצי דייטשלאנד פון איבער 15 טויזנט צו 32 טויזנט, מער ווי טאָפּל. אין די לעצטע מאנאטן פון יאר האבן די דייטשן זיך געגלייבט מיט זייערע סאוועטישע פראדוקציע רעזולטאטן אין עראפלאנען. און אין טאַנגקס און זיך-פּראַפּעלד גאַנז אויך - מיט קוואַליטאַטיווע העכערקייַט. אָבער די וססר דאַרף אויך קעמפן קעגן יאַפּאַן. אין דערצו, אַ נומער פון ערקראַפט און טאַנגקס זענען געשאפן אין איטאליע און אנדערע סאַטעליט לענדער פון די דריט רייך. אפילו אויב נישט צו פיל. פּלוס, די דייטשישער, ניצן די אַוועק פון מלחמה, אנגעהויבן צו עקסטראַקט און צושטעלן ייל פון ליביע פֿאַר זייער באדערפענישן.
  אַזוי ביסלעכווייַז די ענערגיע דוחק אין די דריט רייך וויקאַנד. אין דערצו, די אפריקאנער פראנצויזיש פאַרמעגן צוגעזאגט צו זיין אַ גוט מקור פון רוי מאַטעריאַלס.
  כּדי די נאַציס זאָלן זיך גוט קענען פֿאַרזאָרגן. אין ענטפער, די רויט דיזיינערז צוגעגרייט נייַ טייפּס פון טאַנגקס פֿאַר סטאַלין מיט 85 מם און 122 מם גאַנז. ד י דײטש ן האב ן עטװא ס פארלאם ן ד י ארבעט ן אוי ף פאנטער 2 . עס איז נישט גרינג צו באַקומען אַ טאַנק מיט שטאַרק וועפּאַנז, שטאַרק פאנצער און לעפיערעך מאָביליטי. און דער "רויאַל טיגער" איז געווען צו שווער מיט 68 טאָנס. בלויז די מאָדערניזירונג פון די פּאַנטער האט צוגעזאגט צו זיין לעפיערעך מצליח. און די ט-4 טאַנק, משמעות, ויסגעמאַטערט זייַן קייפּאַבילאַטיז. ביסלעכווייַז, סטאַרטינג אין 1944, די פּראָדוקציע פון דעם מאַשין אנגעהויבן צו אַראָפּגיין. צו האַלטן גאָר אין אפריל.
  ד י סאװעטיש ע קאמאנד ע הא ט אי ן װינטע ר אנגעהויב ן עטלעכ ע אפענסיוו ע אפעראציעס . און די טאַמאַן פּענינסולאַ, און אין דעם צענטער, און אין די לענינגראַד ריכטונג, און לעבן קורסק. אבער קיין באַטייַטיק הצלחה איז געווען אַטשיווד ערגעץ . דע ר שונא ה הא ט שוי ן געהא ט א צאלדיקע ר העכערע ר אי ן ארבעטם־קראפט , ס ײ אי ן טאנק ן או ן עראפלאנען . בלויז מורא פון די וועטער געצווונגען די פריץ צו אַדכיר צו דיפענסיוו טאַקטיק.
  א נעגאטיווע ראלע האט אויך געשפילט די פארגרעסערטע צאל דעזערטנער און פאררעטער, ווי אויך דער פאקט, וואס די דייטשן האבן אנטוויקלט הויך-הייך פליגער, וועלכע איז געווען מער עפעקטיוו אין אויסקלערן פון דער לופט.
  דערצו האָט די סאָוועטישע קאָמאַנדע אַ ביסל פאַלש צוגאַנג צו דעם פּראָצעס פֿון קאָנצענטראַציע פֿון כּוחות. באזונדער ם הא ט ד י טאקטיק ע זי ך פו ן אנהויב ן ד י קומענד ע אפעראציע ס אי ן א ן אנדער ן געביט , נא ך פאר ן פארענדיק ן ד י פריערדיק ע אפעראציעס , געמאכ ט זי ך געגעב ן דע ר נומערישע ר העכערקייט . ווי אין דער ערשטער וועלט מלחמה, צוציען די דייטשן באַזונדער. אבער אויב דער פייַנט אַוטנאַמבערס איר, דאָס געמאכט עס שווער צו דערגרייכן העכערקייַט אין פאָרסעס אין אַ באַזונדער געגנט.
  אויב סטאַלין האט געראטן צו שאַפֿן העכערקייַט אויף אַ באַזונדער אָפּטיילונג פון די פראָנט אין בעערעך אַ פאַרהעלטעניש פון דרייַ צו איין, טאָמער טאַקטיש הצלחה וואָלט געווען אַטשיווד.
  און אַזוי איז אין איין סעקטאָר אַן אָפֿענסיוו, אין אַן אַנדערן גרייטן זיך זיך, אָבער אין דער אמתן איז גרינגער פֿאַר די דײַטשן און זייערע בונד זיך אָפּצושטויסן. דערצו, די פריץ האט שוין געהאט הויך-הייך, הויך-גיכקייַט ריקאַנאַסאַנס ערקראַפט מיט ויסגעצייכנט אָפּטיקס, וואָס ערלויבט זיי צו שפּור די באַוועגונג פון טרופּס. און אין ווינטער עס איז מער שווער צו קאַמאַפלאַזש, און נאַכט איז נישט אַ פּאַנאַסיאַ, אַזוי דייַטש סייכל אָפאַסערז האָבן אַ גוט נאַכט זעאונג דעוויסעס.
  דער "רויאַל טיגער" ווי אַ פּלאַננעד ברייקטרו טאַנק איז דילייד אין סיריאַל פּראָדוקציע און איז נישט אין גאנצן מצליח. "פּאַנטער" -2, וואָס היטלער באפוילן צו זיין ריינפאָרסט מיט פאנצער צו מאַכן די יס-2 ימפּענאַטראַבאַל, און צו ינסטאַלירן אַ מאָטאָר פון 900 כאָרספּאַוער, ווייד 51 טאַנז, אַפֿילו גענומען אין חשבון די ינסטאַלירונג פון אַ צומיש קייסינג, וואָס געראטעוועט 800 קילאָגראַמס . אבער עס איז געווען מעגלעך צו פארשטארקן די זייַט פאנצער אַרויף צו 82 מילאַמיטערז אין אַ באַרדאַסדיק ווינקל. דאָס האָט געמאכט דעם דייַטש טאַנק ניט ווי שפּירעוודיק פון די זייטן ווי פרייַערדיק מאָדעלס. אבער ווידער, "פּאַנטער" -2 און "ליאָן" -2 אין אַ מער אַוואַנסירטע אויסלייג סכעמע זענען נאָך בלויז אין דעם פּראָצעס פון אַנטוויקלונג.
  אבער איבער די ווינטער האבן די דייטשן אינגאנצן איבערגענומען קאנטראל פון פראנצויזישע פארמעגן אין אפריקע, אריינגערעכנט די ניגער שלייף. און עס איז פאראן אויל, גאז און בוקסייט, און נאך גרעסערע רעזערוו פון אוראניום, ספעציעל אין קאנגא. מען האט געכאפט דע גול - אן די הילף פון די בונד איז ער נישט געווען ווערט, און סקארעל האט געארבעט ריין און בקיאות.
  אזו י אי ז אי ן מאי 1944 , ד י אויל־פראבלעמע ן געװע ן צו ם גרעםט ן לײזער . אל ע פארזארג ן זײנע ן שוי ן געקומע ן פו ן ליביע , או ן דא ס אי ז געבליב ן נא ר צ ו בויר ן אל ץ מער .
  אבע ר מאי ץ זענע ן ד י דײטש ן נא ך ניש ט געװע ן גרײ ט צ ו אטאקירן . אַחוץ די טיגער, וואָס איז געווען אַוטדייטיד אין פּלאַן, זיי האבן נישט האָבן אַ ערנסט ברייקטרו טאַנק. אמת, דער "טיגער" איז שוין אין מאַסע פּראָדוקציע און, דאַנק צו די הויך קוואַליטעט פון די פאנצער און די גרעב פון די זייטן, ווי געזונט ווי די גיך-פירינג, פּינטלעך ביקס, עס קען שפּילן די ראָלע פון, אויב נישט אַן אידעאל. , אָבער מער אָדער ווייניקער דערלאָזן טאַנק, ברייקינג די ויסקער פון די וססר טרופּס .
  ד י דײטש ע קאמאנד ע הא ט נא ך א רײ ע מחלוקתן , זי ך אומגעקער ט צ ו דע ם פריערדיק ן פלא ן 1942 . ניימלי, צו קאַטער אַ באַפאַלן אויף די פלאַנגקס. נעמען לענינגראַד אין אַ טאָפּל רינג און ברעכן דורך צו סטאַלינגראַד. דערצ ו נאכדעם , נאכדעם , נאכדע ם ד י װע ר מאכ ט הא ט פארלאז ן דע ם רשאװ ־ ױאזעמסק י בולט , אי ז פארלויר ן געװאר ן א באקוועמע ר בריקעפ , פא ר א ן אטא ק אוי ף מאסקווע . אַזוי עס איז לעפיערעך ווייַט פון די הויפּטשטאָט.
  די נאציס פלאן איז אויך נישט אופטימלי, נאר... אין שוועדן זענען פארגעקומען פרי פארלאמענטארע וואלן, וואו די נאציס האבן דערגרייכט אן אימפרעסאנטן נצחון. א לאנד מיט א באפעלקערונג פון 8 מיליאן מענטשן און א אנטוויקלטע עקאנאמיע איז געווען גרייט צו גיין אין מלחמה קעגן די וססר. די מערסט פאָלקס פיגור איז געווען טשאַרלעס דער צוועלף. די שוועדן האָבן געבענקט נאָך נקמה פֿאַר די פריערדיקע באַזיגן און דערנידעריקונג בעשאַס די מלחמות פאַרפאַלן צו פעטרוס דער גרויסן און אלעקסאנדער דער ערשטער. אזוי האט שוין גאנץ אייראפע געקעמפט קעגן די וססר. דערצו, Franco און Salazar באַשלאָסן צו אַפישאַלי אַרייַן די מלחמה אין סדר צו פאָדערן זייער טיילן פון די ספּוילז. בלויז דער שווייץ איז געבליבן פאָרמאַל נייטראַל, אָבער זי האָט אויך געשיקט אַ טייל פון וואָלונטירן.
  נומערישע העכערקייט איז געווען אויף דער זייט פון דער נאַצישער קאָאַליציע. אין דערצו, מיטן מײַ 1944, האָבן די דײַטשן שוין געהאַט אין דינסט בערך טויזנט ME-262 דזשעט ערקראַפט. די מאַשין זיך איז גאַנץ מצליח, אָבער מיט אַנפינישט ענדזשאַנז. אבער ביסלעכווייַז די ענדזשאַנז ימפּרוווד, געווארן מער שטאַרק, מער פאַרלאָזלעך און ברענוואַרג קאַנסאַמשאַן דיקריסט.
  די אַפענסיוו אנגעהויבן אין די דרום. דער פריץ האט געפרואווט איבערחזרן דעם פלאן וואס די OKW האט אנטוויקלט פאר אפעראציע בלאו אין יאנואר 1942, אבער דאן האט היטלער ארביטראלעריש געטוישט. ווען איר באַפאַלן סטאַלינגראַד פון ביידע די דרום און די צפון, צוזאמען קאַנווערדזשינג אינסטרוקציעס. אבע ר פריע ר האב ן ד י דײטש ן געמוז ט דורכברעכ ן צ ו ד י דאן . די פאשיסטישע טיגערס זענען געגאנגען אויף די אטאקע, אבער האבן זיך געשטעלט מיט א שטארקע פארטיידיגונגס ליניע. ד י פאראוי ם פו ן ד י קראטע ן הא ט זי ך ארויסגעוויז ן פאמעלעך , ז ײ האב ן זי ך ארײ ן אי ן דע ר פארטײדיקונ ג אי ן טי ף פו ן ד י סאװעטיש ע מיליטער . ווייל אין דער ערשטער צען טעג באדעקט בלויז 35-40 קילאָמעטערס אין דער ריכטונג פון וואָראָנעזש.
  דערנאָך, אין צוויי וואָכן פון עקשנותדיקן קאַמף, האָבן די נאַציס זיך געצויגן בלויז צען קילאָמעטער און, צוליב שווערע פארלוסטן, זענען זיי געצוואונגען זיך אָפּצושטעלן.
  די אַפענסיוו אין די דרום דעוועלאָפּעד מער הצלחה. דאָרט זענען ווייניקערע סאָוועטישע טרופּס, און עס איז שווערער צו פאַרטיידיקן. אַ סך "פּאַנטערס", "טיגערס", "פערדינאַנדז" (דעם זעלבסט-געטריבן ביקס איז געווען מער וויידספּרעד ווייַל פון די פעלן פון סטראַטידזשיק באַמינג!) און די ערשטער מאָדעלס פון די "דזשאַגדטיגער" און ספּעציעל עפעקטיוו "סטורמטיגער". ד י דײטש ן האב ן געלונגע ן דורכצוברעכ ן ד י ערשט ע פארטײדיקונ ג או ן באקומע ן א אפעראציע־פּלאַץ .
  אין דער זעלביקער צייט, די יאַפּאַניש אַרמיי אויך געגאנגען אויף די אַפענסיוו. די סאַמוראַי געוואקסן די גרייס פון זייער טאַנק פליט און זייער נייַ מיטל-וואָג וועהיקלעס זענען פּראַקטאַקלי נישט ערגער אין אַרמאַמאַנט און דרייווינג פאָרשטעלונג צו די T-34-76, און זענען אפילו העכער אין פראָנטאַל פאנצער, כאָטש ערגער אין שוץ פון די זייטן.
  יאַפּאַן געפירט די אַפענסיוו אין מאָנגאָליאַ, ווו עס איז געווען פיל מער שווער צו האַלטן פאַרטיידיקונג. דע ר סאוועטישע ר קאמאנד ע הא ט זי ך געשטעל ט מי ט א מאנגל אי ן רעזערוו , קעמפנדי ק אוי ף אל ע דרײע ר פראנטן . או ן ד י פארלוסט ן פו ן פּערסאנאל ן אי ן דע ר װינטע ר אפענסױ ו זײנע ן געװע ן היפּש .
  די דײַטשישע אָפֿענסיוו אויף טיכווין, און די פֿיננער און שוועדן פֿונעם ווײַסן ים־קאַנאַל, האָבן זיך שווער אָפּגעשטויסן. ד י נאצי ס האב ן זי ך לאנגזאם , אבע ר כמע ט כסדר , געשטיגן . אינמיטן יוני, אין דרום, האבן מיינשטיין'ס מיליטער אריינגעבראכן אין סטאַלינגראַד. די צווייטע שלאַכט פון סטאַלינגראַד אנגעהויבן. או ן אנהײ ב יולי , נאכ ן פאל ן פו ן טיכװי ן או ן װאלכאװ , האב ן זי ך ד י פינים , שװעד ן או ן דײטש ן פאראײניק ט - געמאכ ט א צװײט ן רינג ן ארו ם דע ר שטא ט לענין .
  אזו י אי ז געקומע ן א גאר שװער ע לאג ע פא ר ד י סאװעטיש ע מיליטעריש ע קרעפטן .
  אבער סטאַלינגראַד האט נישט געבן זיך צו מיינשטיין. או ן דא ם הא ט אפגעהיט ן ד י דײטש ן צ ו אנטװיקל ן א ן אפענסיוו , אי ן אנדער ע ריכטונגען . אין דרום, ווי אין 1942, זיינען זיי נאָר דערגרייכט צום טערעק-טויער: זיך שטעקן נעבן גראָזני און אָרזשאָניקידע. אין דער וואָראָנעזשער ריכטונג האָבן זיך געצויגן שווערע קאַמף. ביז סעפטעמבער, די סאָוויעט טרופּס זענען געצווונגען צו צוריקציענ זיך ווייַטער פון די דאָן. עס איז אַן איראָניע פון גורל אַז ביז דעם סוף פון אקטאבער די פראָנט ליניע אין די דרום ריפּיטיד 1942 אין דער צייט פון די גרעסטע שטייַגן פון די נאַציס.
  ערגער איז געווען אין צפון, וואו לענינגראַד האט זיך געפונען אין א גאנצן באלאגערונג. א חו ץ דע ם האב ן ד י דײטש ן , פינ ץ או ן שװעדן , געקענ ט דורכשנייד ן ד י שוץ ־ פו ן דע ר רויטע ר ארמ ײ אויפ ן קארעליש ן האלבאינזל , אפשנייד ן מורמאנסק ע לאנדםלײ ט פו ן דע ם הויפט־טײ ל פו ן וססר .
  ארום פערציק סאוועטישע אפטיילונגען זענען געווען אפגעזונדערט. אָבער, זייער נומער איז געווען ווייַט פון נאָרמאַל. שוועדן האָט אַרײַנגעשטעלט בערך פֿינף־און־צוואַנציק גאַנץ גוט־יקוויפּט דיוויזיעס. צוזאמע ן מי ט ד י געװײנט ע פינ ץ או ן דײטש ע מיליטע ר האב ן ז ײ באקומע ן א צאלדיק ע העכערקײט . און עס איז גאָר שווער צו אַריבערפירן ריזערווז צו די קאַרעליאַן פּענינסולאַ.
  אין אַלגעמיין, די רויט אַרמיי קען נישט באַקומען די נויטיק פאַרשטאַרקונג, אַזוי די יאַפּאַניש איז געווען אומגעריכט שטאַרק, זייער נומער, צוזאַמען מיט ליאַלקע טרופּס, יקסידיד פינף מיליאָן, און דאָס איז פאקטיש אַ פול-פלעדזשד צווייט פראָנט. אזו י מי ר האב ן געדארפ ט טאן , אי ז געװע ן צוריקקעמפ ן קעג ן ד י דײטש ן או ן זײער ע בונד .
  ביסלעכווײַז איז דער קאנטראל־זאנע פון די סאָוועטישע טרופּס אין קאַרעליע פאַרמינערט געוואָרן, און מורמאַנסק איז גאָר פאַרשפּאַרט און כמעט פאַרלוירן געוואָרן. אַזוי די פייַנט פליט און ספּעציעל סובמאַרין דאַמאַנייטאַד די ים, אַזוי עס איז גאָרנישט צו פעסטשטעלן סאַפּלייז.
  וויי, אין נאוועמבער 1944 די וססר האט נישט האָבן די ריזערווז צו איבערחזרן די טורנינג פונט פון 1942. כּמעט אַלץ איז פארבראכט צו פאַרמייַדן די אָנווער פון די קאַוקאַסוס. דערצו האָבן די דײַטשן מער פּראָפֿעסיאָנעלער דורכגעפֿירט די אַטאַקע אויף סטאַלינגראַד, און אַהין האָט מען כּסדר געדאַרפֿט איבערפֿירן רעזערוו, ווי אין דעם קראַטער פֿון טאַרטאַרוס. סטאַלין האָט באַפוילן צו האַלטן די שטאָט אויף דער וואָלגאַ צו קיין פּרייַז. אבער געגעבן די דאַמאַנאַנס פון פייַנט ערקראַפט אין די לופט, די פּרייַז איז געווען ינקרעדאַבלי הויך.
  דערצו האט מיינשטיין, אנדערש ווי פאולוס, נישט געאיילט און געקוקט אויף די זעלנער. ווי אַ רעזולטאַט, די פאַרהעלטעניש פון לאָססעס איז נישט אין טויווע פון די רויט אַרמיי.
  היטלער האט געאײלט מײנםשטײן, אבער דער כיטרע פעלדמארשאל האט געװאוםט װי זיך אויסצוםן און אויסהאלטן דרוק.
  איינער פון די מערסט שטאַרק טייפּס פון וועפּאַנז זענען די סטורמטיגערס. זיי האבן געהאט גאר שטארקע באמבע לאגער וועלכע האבן ארויסגעשלעפט פראיעקטן וואס האבן געוואוינט דריי הונדערט און צוואנציג קילאגראם. דערצו, די שעלז זענען ראַקעט-פּראַפּעלד און פיל מער שטאַרק ווי כאַוצער שעלז. איר קענט זיי רופן אַ ווערטפול ענטפער צו דער קטיושה, כאָטש אויף שפּורן. אין דערצו, עטלעכע באָמבע לאַונטשערס זענען אויך אינסטאַלירן אויף טראַקס, מיט אַ מער שיסער קייט.
  ד י דײטש ן האב ן אוי ך גענוצ ט גאז־לאנצערס . און פון קורס דזשעט באָמבערס.
  אין דעצעמבער האבן די יאפאנעזער געכאפט כמעט גאנץ מאנגאליע און זענען געקומען נאנט צו וולאדיווסטאק, טיילווייז כאפן פרימאריע און כבאראווסק. אבער אַלגעמיינע פראָסט געצווונגען זיי צו האַלטן.
  אויסנוצנדי ק פו ן דע ם הא ט ד י רויט ע ארמ ײ ארגאניזיר ט א רײ ע קעגנער־אטאק ן אוי ף ד י דײטש ע פלאנצן , װעלכ ע האב ן געפרואװ ט כאפ ן דא ס אי ז איבערגעבליב ן פו ן סטאלינגראד . וואָס, אַפֿילו אַ קליין טייל פון דער שטאָט איז געהאלטן אין די אָנהייב פון 1945. ד י דײטש ן האב ן אי ן יא ר 1944 דערגרײכ ט געװיס ע דערפאלג ן אבע ר אפיל ו ניש ט געקענ ט זיג ן דע ם קאװקאז ש או ן באקומע ן באקו־אויל . אמת, פֿאַר זייער אייגן באדערפענישן אַזוי ווייַט זיי האָבן גענוג פון רומעניע, אונגארן, ליביע, קאַמערון און ניגעריאַ.
  לענינגראַד איז נאָך געווען אונטער סידזש. מע ן הא ט פריע ר געשאפ ן גרוים ע רעזערװ ן פו ן שפײז ן או ן אמוניציע , כד י ד י שטא ט הא ט געקאנ ט איבערלעב ן דע ם װינטער , װײטע ר אפצושלעפ ן באדײטנדיק ע קרעפט ן פו ן דע ר װערמאכט ן או ן איר ע בונד .
  די סאָוועטישע פירערשאַפט האָט אויך געראטן צו מאַכן סטראַטידזשישע רעזערוו פון רוי מאַטעריאַלס אין דער שטאָט לענין פֿאַר דער פּראָדוקציע פון וואָפן. אַזוי ביז איצט דאָס האט נישט געגעבן די פאַשיסץ צו פיל.
  אבער מורמאנסק איז געווען אינגאנצען אפגעשטעלט. פו ן ד י צע ן טראנספארט ן װא ם זײנע ן געפאר ן קײ ן שטאט , האב ן ד י קראט ס פארענדיק ט 9.
  אין יאנואר האָט דער סאָוועטישער קאָמאַנדע געפּרוּווט פּרוּוון די שטאַרקייט פון די דײַטשן אין צענטער. אָבער, עס איז ניט מעגלעך צו באַזיגן די זייער שטאַרק און טעקנאַלאַדזשיקאַלי אַוואַנסירטע פאַרטיידיקונג. די מאַקסימום שטייַגן איז געווען פינף אָדער זעקס, אין בעסטער נישט מער ווי אַכט קילאָמעטערס. או ן ד י פארלוסט ן פו ן ד י סאװעטיש ע אפטײלונגע ן זײנע ן געװע ן זײע ר באדײטנדיק . אין רובֿ טיילן אַרויף צו האַלב פון די זאַץ.
  אבע ר א טײ ל פו ן ד י דײטש ע כוחות , הא ט זי ך אפגעריםן , ז ײ האב ן ז ײ געלאז ט האלטן , סטאלינגרא ד ... מאר ץ האב ן ד י דײטש ן אליי ן אנגעהויב ן א באפעלי ק אויפ ן טערעק־טויער . ז ײ האב ן זי ך געלונגע ן דורכצוברעכ ן ד י סאװעטיש ע פארטײדיקונ ג או ן ארומשרײב ן גראזני ע או ן ארדזשוניקידז , אבע ר ד י פרי ץ זײנע ן געװע ן פאר ־ שטעק ט אי ן דע ר ליניע , שאל י או ן װײטע ר דור ך ד י שטעט .
  ד י שטא ט גראזני ע גו ט אי ז געבליב ן אי ן גאנצ ן באלאגע ר בי ז מאי . אין מאי, סטאַלינגראַד לעסאָף געפאלן. פון דער שטאָט און אירע פאָרשטאָט, ווי אויך פון די טאַנק-פאַבריק, איז כּמעט קיין חורבות.
  אוי ך ד י דײטש ע קאאליצי ע אי ז געװע ן א ן פארע , אבע ר דע ר פוה ר הא ט געװאל ט זיג . אין יאנואר, די ערשטער געראָטן טעסץ פון די דיסק זענען דורכגעקאָכט, ריטשט אַ גיכקייַט פון אַרויף צו צוויי געזונט ספּידז און רייזינג צו 18 קילאָמעטערס אין הייך. אין מײַ האָט דער דיסקעט שוין דערגרייכט פיר געזונט־גיכקייטן און איז געשפרינגען צו אַ הייך פון 30 קילאָמעטער.
  אבער די נייַע מאַשין, פֿאַר אַלע זייַן שטאַרק און אַפֿילו יינציק פלי קעראַקטעריסטיקס, איז געווען שפּירעוודיק צו קליין פייַער און טייַער. די וואַלנעראַביליטי פּראָבלעם איז באַלד סאַלווד דורך לאָנטשינג אַ לאַמינאַר פּלאָ, אָבער דאָס געוואקסן ברענוואַרג קאַנסאַמשאַן און רידוסט די פלי צייט פון די ערקראַפט. און די דיסק פלאַך זיך, אין זיין לאַמאַנער "מאַנטל," קען נישט פייַער יפעקטיוולי.
  אבער די תקופה פון "פליענדיק סאָסערז" האט אנגעהויבן. דערצו האָבן די דײַטשן באַקומען אַ שטאַרקן טראַמפּ: נײַע דור טאַנגקס פֿון "E" קלאַס. זיי זענען אַנדערש מיט אַ ענלעך וואָג צו די "רויאַל טיגער" און "פּאַנטער", אַ פיל דענסער און מער אַוואַנסירטע אויסלייג, נידעריק סילאַוועט און דיק פאנצער.
  אין מאַסע פּראָדוקציע און אויף די באַטאַלפילד, די פּאַנטער -2 און טיגער -2, און דערנאָך די טיגער -3, האָבן דורכגעקאָכט גוט. די לעצטע פאָרמיטל, מיט אַ מער געדיכט אויסלייג און אַ קליין טערט, האט שטאַרק פאנצער און אַ מאָטאָר פון 1080 כאָרספּאַוער. "מאַוס" קיינמאָל געכאפט. אָבער די מאָדיפיקאַטיאָן "פּאַנטער", "F," איז געווען גוט.
  רעכט צו דער פעלן פון אַללויינג עלעמענטן, סאָוויעט טאַנגקס האט נישט האָבן אַ זייער הויך-קוואַליטעט פאנצער, און אַזוי ווייַט די "פּאַנטער" קאָופּט מיט זייַן ראָלע גאַנץ גוט אַפֿילו מיט אַ 75-מם קאַנאָן. און די 120 מם סלאָופּינג פראָנטאַל פאנצער פּראָטעקטעד קעגן די 85 מם סאָוויעט ביקס ט-34-85 גאַנץ רילייאַבלי. אָבער, טאָמער, די סאָוויעט זיך-פּראַפּעלד ביקס סו-100 איז געווען אַ ווערט קעגנער צו די ימפּרוווד פאנצער פון די פּאַנטער. די T-4 איז שוין אויס פון פּראָדוקציע. און פון די פּראָדוקציע טאַנגקס, די פּאַנטער איז געווען די לייטאַסט.
  דער ערשטער אַוואַנסירטע טאַנק אין טערמינען פון זייַן אויסלייג איז געווען דער סיריאַל טאַנק "ליאָן". דער טערט פון דעם טאַנק איז אריבערגעפארן צוריק, און די טראַנסמיסיע, מאָטאָר און גירבאַקס זענען ליגן אין איין אַפּאַראַט אין די פראָנט. ווי אַ רעזולטאַט, די סילאַוועט פון די פאָרמיטל איז געווען נידעריק, און די פאנצער מיט אַ שטאַרק 105 מם קאַנאָן איז געווען פאַרגלייַכלעך צו די "רויאַל טיגער", און די פראָנט פון די טערט איז געווען אפילו מער שטאַרק.
  צוריקציען דעם טערט האָט דער לייב אויך געגעבן די מייַלע אַז ווען ער איז אריבערגעפארן דורך די וואַלד, די פּיסק פון זיין לאַנג-באַראַלד ביקס האט נישט קלינג צו בוים טרונקס ווי פיל.
  די נאַציס האָבן אויך געפּרוּווט אַנדערע סקימזן, און האָבן אויך באַמבאַרדירט סאָוועטישע שטעלעס מיט שטאַרקע ערקראַפט.
  יאפאן האט אויך פרובירט זיך פאראויסצוגיין און ענדליך אפשניידן וולאדיוואסטאק פונעם יבשה.
  ד י דײטש ן האב ן געפרואװ ט דורכברעכ ן קײ ן מאסקווע , אי ן ױנ י או ן יולי . אָבער די סאָוועטישע פֿאַרטיידיקונג־ליניע האָט זיך אַרויסגעוויזן זייער שטאַרק, און די נאַציס האָבן געליטן ריזיקע פֿאַרלוסטן. אפילו דער לעוו טאַנק איז נישט גאַנץ טויגן אין די אַפענסיוו, בפֿרט רעכט צו ניט גענוגיק זייַט דעקן.
  די סאָוויעט באַפֿעל איז ינקריסינגלי געניצט מער און מער אַקטיוולי די 100 מם ביקס קאַליבער. עס איז קלאָר אַז די וססר האט נישט די רעסורסן צו באַזיגן פייַנט טאַנגקס מיט די זעלבע טאַנגקס, אָבער אַנטי-טאַנק אַרטילעריע קענען זיין געוויינט מאַסיוולי.
  די E-100 אין דער אָריגינעל מאָדעל איז געווען צו שווער אין 140 טאָנס, און די זייַט פאנצער איז געווען 120 מילאַמיטערז (שטערן 240 מילאַמיטערז!), אַפֿילו אין אַ ווינקל. דאס איז שוין נישט געווען גענוג. ניט צו דערמאָנען די פאַקט אַז די מאַוס זענען כאָופּלאַסלי הינטער אין זייער אויסלייג.
  אין פאַקט, די ליאָן טאַנק און זיך-פּראַפּעלד גאַנז - E-10, E-25 זענען אַוואַנסירטע דייַטש וועהיקלעס, ווו די אָרט פון די מאָטאָר, טראַנסמיסיע און גירבאַקס זענען קאַמביינד. אבע ר ד י דײטש ן האב ן פראדוציר ט א ס ך לאגנדיק ע עקוויפּמענט . פֿאַר בייַשפּיל, "פּאַנטערז", "טיגערס", "דזשאַגדטיגערס", "דזשאַגדפּאַנטהערס" מיט גאַנץ הויך סילאַוועץ וואָס זענען לאַגינג הינטער אין אַנטוויקלונג.
  "E"-70 איז אויך ניט געווען גאָר געראָטן. די פאָרמיטל איז געווען יקוויפּט מיט אַ שטאַרק 128-מם קאַנאָן און אַ אַוואַנסירטע אויסלייג, אָבער רעכט צו דער פאַרלאַנג צו האַלטן אַ קאַמבאַט מאַסע פון בייַ מינדסטער 80 ראָונדס און נישט גיין ווייַטער פון 70 טאָנס, זייַן פאנצער שוץ איז געווען פאַרגלייַכלעך צו די "רויאַל" טיגער" - מאָדעל 1944 און ינאַדאַקוואַט פֿאַר אַ ברייקטרו. "טיגער" -3 איז אפילו בעסער פּראָטעקטעד. אבער אויף די E-70, אַ מאָטאָר מיט אַ טערבאָוטשאַרדזשער מיט אַ מאַכט פון 1200 כאָרספּאַוער איז הצלחה טעסטעד , וואָס ערלויבט דעם טאַנק צו דערגרייכן אַ גיכקייַט פון 60 קילאָמעטערס פּער שעה אויף דער שאָסיי.
  ממילא האבן די דייטשע טאנקן געליטן שווערע פארלוסטן, אזוי אויך די אינפאנטרי. ביידע פרעמד דיוויזשאַנז און סאַטאַלייץ פון די דריט רייך פאַרפאַלן אַ פּלאַץ.
  מיט ן אוגוסט , האב ן ד י דײטש ן זי ך ארויפגעקומע ן בלוי ז 40-50 קילאמעטע ר אי ן צענטער , או ן ז ײ האב ן ניש ט געקענ ט באקומע ן א אפעראציע־פלאץ . און די לאָססעס זענען געווען ריזיק. אין סעפּטעמבער האָבן די נאַציס אָנגעהויבן אַ נײַע אָפֿענסיוו אין דרום... אין אַ און אַ האַלבן חודש פֿון שווערע קאַמף, האָט דער שונא דורכגעבראָכן צום קאַספּישן ים, אָפּגעשניטן דעם קאַווקאַז דורך לאַנד.
  אבע ר ד י סאװעטיש ע קאמאנד ע אי ז געלונגע ן צ ו גרינד ן פארזארגונ ג ים־ים , כאט ש אוי ף דע ר קאס ט פו ן גרוים ן שאדן . אין נאוועמבער האט דער פריץ, מיט די קאסטן פון ריזיקע אנשטרענגונג און גרויסע שאדן, דערגרייכט צום וואלגא דעלטע. אין דעצעמבער האט זיך די פראנט ליניע סטייבאליזירט. דער ריס צווישן די פראַנץ פון די קאַוקאַסוס און די הויפּט סאָוויעט טעריטאָריע איז געוואקסן. אין דערצו, די יאַפּאַניש איז געווען ביכולת צו שנייַדן אַוועק וולאַדיוואָסטאָק, שטעלן די סאָוויעט שטאָט אונטער סידזש.
  טרא ץ דע ר בלאקאדע , אי ז מורמאנס ק געלונגע ן זי ך העלדיש , בי ז דעצעמבע ר 1945 . אבער ער איז דאך געפאלן...
  אי ן 1946 האב ן זי ך געצויג ן ד י פײנטלעכקייטן... ד ד י פאזיציע ם פו ן דע ר סאװעטיש ע ארמײ־גרופ ע אי ן קאװקאז ס הא ט זי ך אויסגעזע ן מי ט זײע ר שװער . זיי זענען שנייַדן אַוועק דורך לאַנד, און עס איז אַ סאַקאָנע פון די לעצט אָנווער פון באַקו.
  סטאַלין האָט געפילט אַן עקסטרעם נערוועז און גשמיות יגזאָסטשאַן. אין דער ריכטונג פון טיכווין האט זיך פארשפרייט א שטארקע קאמף. ע ס אי ז געװע ן א פרואו ו צ ו ראטעװע ן ארומגערינגל ט לענינגראַד . אי ן שטא ט גופא , הא ט מע ן געלאז ט שפײז־צוזארג ן װײניקע ר פו ן זעקס חדשים , או ן מע ן הא ט װידע ר אפגעשניט ן שפײז־קארטן .
  לכתּחילה האָבן די סאָוועטישע מיליטער דורכגעבראָכן די פֿראָנט-ליניע, אָבער דערנאָך האָט דער שונא מיט אַ העכערע צאָל טאַנגקס געלונגט דורכצופֿירן אַ קעגנער־אַטאַקע און אַפֿילו אָפּגעשניטן אַ טייל פֿון די סאָוועטישע טרופּס. פעברואר איז דורכגעגאנגען אין צאָרנדיקע שלאַכטן סיי אין צפון און סיי אין דרום, וואו די סאָוועטישע טרופּס האָבן געפּרואווט דעם שונא און געפּרוּווט צוריקכאַפּן סטאַלינגראַד. און די לעצטע איז געווען טייל מצליח. סאוועטישע טאנקן האבן זיך אריינגעריסן אין דער שטאט, אבער זיי האבן, ליידער, נישט געקענט ארויסטריבן פון דארט די נאציס.
  אבער די דריט שלאַכט פון סטאַלינגראַד רייסט אויס. די סאָוועטישע טרופּס האָבן אויך דערגרייכט רעלאַטיוו גרויסע סוקסעס לעבן וואָראָנעזש. אבע ר אפיל ו דאר ט האב ן ד י פריץ , נוצנדי ק א גרויס ע צא ל טאנק ן או ן זײע ר טעכנאלאגישע ר העכערקײט , געקענ ט אויםשטעל ן ד י לאגע . אין מאַרץ, דיסק-שייפּט העליקאָפּטערס און דיסקעץ אנגעהויבן צו נעמען אָנטייל אין כאַסטילאַטיז אויף אַ גרויס וואָג. ד י דײטש ן האב ן געמאכ ט עטלעכ ע פארבעסערונגע ן פו ן פליענדיק ע טעצלען , או ן מי ט זײ , האב ן זי ך געקענ ט ארויסצופיר ן מיסילע ן אטאקע ן אוי ף סאװעטיש ע פאזיציעס . אבער אין פיר, די דיסק פלאַך האט נישט לעבן אַרויף צו עקספּעקטיישאַנז ווי אַ נס וואָפן.
  פּונקט ווי די Von Braun באַליסטיק מיסאַל איז געווען צו טייַער און נידעריק אַקיעראַסי פֿאַר זייַן אַקטיוו נוצן אין קאַמבאַט צו באַרעכטיקן זיך.
  אבע ר ד י דײטש ן האב ן באקומע ן א ן עק־לאזע ר דזשא ט באמבארדיר ן װא ס האב ן געקענ ט טראג ן בי ז צע ן טא ן לאסט ן או ן פליע ן א װײטע ר בי ז 16 טויזנטע ר קילאמעטע ר (!) .
  צום באַדויערן, האָט די סאָוועטישע דזשעט־אוויאַציע נאָך געהאַלטן הינטער דעם, און דער שונא האָט כּמעט גאָר באַהערשט די לופט. אין קיין פאַל, פּראָפּעלער-געטריבן ערקראַפט, אין פּרינציפּ, קענען נישט יקסיד דזשעט ערקראַפט אין פלי קעראַקטעריסטיקס. און אונדזער אייגענע אַנטוויקלונגען זענען געווען צו שפּעט. און די יבערגאַנג פון פּראָפּעלער-געטריבן ערקראַפט צו דזשעט ערקראַפט איז צו ווייטיקדיק.
  און די פּילאָטן דאַרפֿן צו זיין ריטריינד, די סטאַרטפּאַסז דאַרפֿן צו זיין פאַרברייטערן און אַ ספּעציעל טיפּ פון ברענוואַרג דאַרף זיין צוגעגרייט. נו, די ענדזשאַנז זיך זענען נאָך טעסטעד און דיבאַגד!
  ד י דײטש ן האב ן זי ך געפונע ן אויםצופיר ן פו ן סטאלינגרא ד... מי ט אויםטערליש , אי ז דע ר דריטע ר רײ ך או ן ד י גאנצ ע קאאליצי ע געלאפ ן פו ן פארע , או ן ד י רויט ע ארמ ײ אי ז געװע ן װ י א פיניקס־פויגל . ביידע אפריל און מייַ דורכגעגאנגען אין צאָרנדיק באַטאַלז לעבן סטאַלינגראַד. או ן אפיל ו אי ן ױנ י הא ט ד י רויט ע ארמ ײ נא ך געפרװו ט זי ך ארויפצוגײן , אפצושטינקע ן דע ם שונא . אבער אין יולי, טראָץ די היץ, די נאַציס נאָך אריבערגעפארן צוזאמען דעם ברעג פון די קאַספּיאַן ים אין דער ריכטונג פון באַקו. פּראָגרעס איז געווען גאָר פּאַמעלעך. אין דורכשניטלעך 1.5 קילאָמעטערס פּער טאָג. דאַגעסטאַן האָט זיך צוריקגעכאַפּט... די סאָוועטישע מיליטער האָבן צעטרעטן דעם פריץ און זייערע בונד אין אַלע אַזימאַטן.
  זיי שלאָגן די פייַנט ביידע אין דעם צענטער און אין די צפון. מע ן הא ט ז ײ ניש ט דערלויב ט צ ו דערנענטער ן זי ך ארכאנגעלסק ... אבע ר אי ן סעפטעמבע ר הא ט זי ך פארגיכערט . די פאָרסעס פון די קאַוקאַסיאַן גרופּע זענען געווען שטרענג דיפּליטיד, און אַ ים פון צען טראַנספּאָרץ סיילד אונטער די באדינגונגען פון פייַנט לופט סופּרעמאַסי אין די לופט פון מאַקסימום צוויי אָדער דרייַ. סוף אָקטאָבער זענען די פאַשיסטן דאך אַרײַן אין אַזערביידזשאַן. או ן אי ן נאוועמבער , זײנע ן ז ײ געגאנגע ן קײ ן באקו . און אנהייב דעצעמבער האבן זיך די קראוץ פאראייניגט מיט די טערקן אין גרוזיע...
  נאך פאר מערץ זענען געווען שלאכטן אינעם קאוקאזש, און יערעוואן האט בכלל געהאלטן ביז יוני 1947.
  א גאנצ ן װינטע ר הא ט ד י רויט ע ארמ ײ אומדערמײ ט געפרואװ ט ארויפצוגײן . זיי האבן שווער געשלאגן די קאאליציע. כאָטש די יאַפּאַניש יווענטשאַוואַלי גענומען וולאַדיוואָסטאָק אין אפריל, דאָס בלויז ערלויבט די וססר צו באַזעצן זיך מער פעסט אַריבער די אַמור.
  כאָטש די רויטע אַרמיי האָט נישט דערגרייכט קיין ממשותדיקע דערפאָלג מיט אירע אטאקעס אין ווינטער און אין מאַרץ, האָט זי טאַקע געלערנט די קאָאַליציע אַ שיינע לעקציע. אין די דײַטשישע סאַטעליט לענדער איז די סיטואַציע אַלץ מער פֿאַרערגערט געוואָרן. מענטשנרעכט רעסורסן זענען דיפּליטיד און לאָססעס זענען ריזיק. ד י עקאנאמיש ע לאסט ע אי ז געװאר ן אינגאנצ ן אומדערטרעגלעך . אפילו סאַקסעסאַז אויף די פראַנץ צופרידן דעם אייראפעישער מענטש אין די גאַס ווייניקער און ווייניקער. דער פאַרלאַנג צו שלום איז געווארן שטארקער און שטארקער.
  אָבער היטלער האָט מיט עקשנות געוואָלט פאַרענדיקן די וססר. כאָטש די חשבונות אַז די רויט אַרמיי וואָלט פאַרלירן זייַן קאַמבאַט עפעקטיווקייַט נאָך די אָנווער פון באַקו זענען נישט אמת. אין 1946, די וססר געשאפן אַ רעקאָרד נומער פון וועפּאַנז: וועגן 60 טויזנט ערקראַפט און 40 טויזנט טאַנגקס און זיך-פּראַפּעלד גאַנז, 250 טויזנט גאַנז און מאָרטערז. יאָ, די סאָוויעט אַוויאַטיאָן איז דער הויפּט די יאַק-9 פייטער, די IL-2 באַפאַלן ערקראַפט, וואָס איז נאָך אין פּראָדוקציע. יאַק-3 און לאַ-7 זענען געשאפן אין קליין קוואַנטאַטיז. נאָך אין פּראָדוקציע זענען PE-2 און TU-3. יאָ, ייווייישאַן קענען זיין געהאלטן פאַרעלטערט קעגן פייַנט דזשעט מאָנסטערס, אָבער דאָס איז נישט. ווי די T-34-85, IS-3 און SU-100, די רעשט פון די וועהיקלעס זענען אין קליין קוואַנטאַטיז.
  און אין 1947, די ט-54 אנגעהויבן צו אַרייַן דינסט, וואָס זאָל האָבן שטעלן אַ סוף צו די קוואַליטאַטיווע העכערקייַט פון דייַטש טעכנאָלאָגיע. פון קורס, די ט-54, ווייינג 36 טאָנס, קען נישט זיין שטארקער ווי אַלע די פייַנט טאַנגקס, אָבער עס קען לייכט קאָנקורירן מיט די פּאַנטהערס און טיגערס.
  דער הויפט דייטשישער טאנק איז געווען דער E-50, גערופן די לייב-3. די פאָרמיטל איז ענלעך צו די ליאָן, אָבער מיט אַ מער שטאַרק מאָטאָר פון 1200 כאָרספּאַוער און דיק פאנצער. ווייינג 75 טאָנס, די גרעב פון די זייַט פאנצער פון די דייַטש טאַנק געוואקסן צו 140 מם, און די פראָנט איז געווען 240 מם מיט אַ 105 מם ביקס און אַ פאַס לענג פון 100 על. דער נײַער דײַטשישער אויטאָ זאָל ווערן דער הויפּט. ער איז העכער ווי די סאָוויעט אין אַרמאַמאַנט און פאנצער, אָבער איז מער ווי צוויי מאָל אַזוי שווער.
  אָבער, די T-54 איז נאָר אָנהייב צו אַרייַן פּראָדוקציע.
  אבער דער זומער פון 1947 איז געווען נאך הייסער. ד י דײטש ן פרוב ן װידע ר אנפאל ן מאסקווע . זיי ברעכן אויך דורך צו סאַראַטאָוו. ד י קאמפ ן װײטע ן זי ך בי ז שפעט . דער פריץ איז נאך אלץ געלונגען צו נעמען סאראטאװ. אבע ר אי ן דע ר מאסקװע ר געגנט , הא ט מע ן זי ך געלונגע ן צ ו פאר ן מאקסי ם פו ן זעכציק־זיבעציק ק קילאמעטער . סײ רז״װ און סײ װיאזמא, הגם די יענער איז געװען האלב ארומגערינגלט, זײנען געבליבן בײם וססר.
  מאָסקווע איז ניט געווען קאַנגקערד, און די נאַציס און זייער ברוטאַל קאָואַלישאַן האָבן צו פּנים די ווינטער אין די טרענטשעס. דאָס מאָל ראַטעוועט די סאָוועטישע באַפֿעלקערונג מענטשן און שאַפֿט כּוח. אין באַזונדער, די ט-54 טאַנק. און 31 דעצעמבער 1947, די MIG-15 איז הצלחה טעסטעד, וואָס זאָל ענדיקן די דייַטש מאָנאָפּאָל אויף דזשעט ערקראַפט אין די לופט.
  אמת, אין פעברואר 1948 איז לענינגראַד געפאלן נאָך פילע יאָרן פון סידזש. א זייער שווערער קלאפ פארן פרעסטיזש פון דער סאוועטישער מאכט.
  די שטעלע פון די וססר אין מייַ 1948 געווארן פאַרפאַלן. די דייטשן און זייער קאאליציע קאנטראלירן דעם קאוקאזוס, דערנאך די וואלגא ביז סאראטאוו, און טאמבאוו מיט וואראנעזש. דערנאָך מזרח פֿון אָרעל, כּמעט לעבן טולאַ, דערנאָך אין וויאַזמאַ און לעבן רשעוו אַליין, ביז אַרכאַנגעלסק.
  נו, וואָס אַנדערש קענען זיין געטאן אין אַזאַ אַ סיטואַציע? פּלוס, די יאַפּאַניש קאָנטראָל אַלע פּרימאָריע צוזאמען די אַמור טייך און קאַפּטשערד זייער בלויז אַליירט: מאָנגאָליאַ.
  או ן אי ן ד י זיב ן מלחמה־יאר ן זײנע ן פארלויר ן געװאר ן לאנד , אוי ף װעלכ ע ע ם הא ט געלעב ט װײניקסט ן האלב ע פו ן דע ר באפעלקערונ ג פו ן דע ר וססר , פאר ן אקופאציע , או ן אפשר . בעשאַס די זיבן יאָר פון מלחמה, די רויט אַרמיי ירעטרייוואַבלי פאַרפאַלן לפּחות צוואַנציק מיליאָן זעלנער און אָפיצירן. ניש ט גערעכנט , װא ס זײנע ן געװאר ן פארװאונדע ט אדע ר פארקריפלט . ניט רעכענען די ריזיק לאָססעס פון מאַסיוו באַמינג, שעלז און הונגער.
  אפילו אין באטראכט די עוואקואירטע פאמיליעס, האט סטאלין נישט געהאט מער ווי הונדערט מיליאן ארבעטס-כוחות אונטער זיין קאנטראל, ווארשיינליך אפשר ווייניגער. פון די, יעדער פינפט איז געצויגן אין די אַרמיי. וועגן צוואַנציק מיליאָן פאַרשידענע טרופּס. קינדער פֿון פֿינף יאָר, פּענסיאָנער, און פֿאַרכאַפּטע מענטשן פֿון דער ערשטער און צווייטער גרופּע האָבן געלאָזט נוצן די מאַשינען.
  די מדינה איז גאָר מאָובאַלייזד. די פּראָדוקציע פון וואָפן אין 1947 דיקריסט בלויז אַ ביסל ... אַזוי עס איז צו פרי צו מאַכן אַ סוף צו די מדינה פון די סאָוויעץ!
  סטאלין אליין האט ממילא נישט געטראכט אזוי. און היטלער האָט אויך געוואָלט לייגן דעם קוועטש אויף רוסלאַנד - אַלץ צו באַקומען מיט אַמאָל! אַזוי עס איז געווען קיין פשרה.
  זומע ר האב ן ד י דײטש ן געמאכ ט א נײע ר אטא ק אוי ף מאסקווע . זיי האָבן נאָך געהאפט אַז זיי קענען ברעכן די הויפּטשטאָט און סוף די וססר. פֿון דער רויטער אַרמיי איז מאָסקווע געווען באדעקט דורך מער ווי דריי מיליאָן זעלנער און מיליציעס. ז ײ זײנע ן געװע ן באװאפנט , מי ט צװעל ף טויזנטע ר טאנק ן או ן זעלבםטרייב ע ביקסן . אמת, עס זענען בלויז וועגן פינף הונדערט ט-54 ס, דער הויפּט ט-34-85 ס און סו-100 ס געקעמפט. די IS-3 איז שוין דעמאלט געווען אפגעשטעלט. זייער ווייניק IS-4 טאַנגקס זענען געשאפן רעכט צו דער טעקנאַלאַדזשיקאַל אַנרילייאַביליטי פון דעם מאַסטאָדאָן. זעקס IS-7 טאַנגקס זענען געשאפן, אָבער דעם פאָרמיטל איז נישט געגאנגען אין מאַסע פּראָדוקציע. כאָטש, מיסטאָמע אין אַרויסגעוואָרפן. עס קען דורכנעמען די 240 מם פאנצער פון די 75 טאַן לעוו-3 מיט זיין 130 מם קאַנאָן. אמת, די דייטשישער האט אַ מער אַוואַנסירטע טאַנק, די רויאַל ליאָן, וועגן 100 טאָנס מיט אַ מאָטאָר פון 1800 כאָרספּאַוער, און אַ 128 מם מיט אַ זייער לאַנג-באַראַלד ביקס מיט אַן ערשט פּראַדזשעקטאַל גיכקייַט פון 1260 מעטער פּער סעקונדע.
  אבער סטאַלין עפעס פאַרפאַלן אינטערעס אין שווער ויסריכט, און בילכער: פּרעפעראַבלי קליין, אָבער ווייַט.
  אבער די פיר וואָריערז: זויאַ, וויקטאָריאַ, עלענאַ, נאַדעזשדאַ האט נישט טראַכטן אַזוי. און זיי נאָר באקומען די IS-7 טאַנק אונטער זייער קאָנטראָל. דערצו, און אין נומער זיבן. אַזוי די פיר געמאכט דעם מאַשין אויף זייער אייגן קאָסט. ד י מײדלע ך האב ן זי ך געפונע ן גאלד־שטעק ן אי ן סיביר , או ן ז ײ געשענק ט אי ן דע ר פארטיידיקונג־פאנד . און איצט זיי געוואלט צו דרייען פון דעם ווונדערלעך מאַשין זיך.
  או ן דע ר גרויםע ר טא ג פו ן 22 ־ט ן יוני , 1948 , הא ט זי ך פונק ט דערנענטערט . היטלער ס טרופע ן האב ן פונק ט אנגעפיר ט ד י באפעלקערונג , געפרואװ ט דורכצוגײ ן או ן ארומנעמע ן ד י סאװעטיש ע שטא ט רזשעװ .
  און די פיר טעכטער פון רוסישע דעמיורדזש געטער, ווי שטענדיק, באַשלאָסן צו ינערווין אין אַ קריטיש מאָמענט פֿאַר רוסלאַנד! זיי שטענדיק ראַטעווען זייער מאָטהערלאַנד - רוס - אין די רעכט צייט און אָרט!
  
  
  
  
  אויב עס זענען קיין שטאָל העפטן
  אין אַלגעמיין, אַדלי גענוג, אין רובֿ פּאַראַלעל וניווערסעס די לויף פון די צווייטע וועלט מלחמה און די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה איז געווען אפילו ערגער פֿאַר רוסלאַנד ווי די פאַקט. אפשר ווייל דער פאשיסטישער רעזשים, וואס האט גענומען קאנטראל איבער אייראפע, האט געהאט אסאך גרעסערן פוטנציאל ווי עס האט געקענט איינהאלטן. די קאָמבינאַציע פון ברוטאַל טאָטאַליטאַריזאַם און מאַרק עלעמענטן פון דער עקאנאמיע איז מער עפעקטיוו ווי די ליבעראַל קאַפּיטאַליזאַם פון די מערב און די סענטראַלייזד, ביוראַקראַטיק סטאַליניסט מאָדעל. צומ גליק, פֿאַר אַ נומער פון סיבות, ביידע אָביעקטיוו און סאַבדזשעקטיוו. צוליב גרויס גליק, האָבן די נאַציס נישט געקענט נוצן זייערע טראַמפּ קאַרטן.
  וויפיל דייטשע שפיאנען זענען דורכגעפאלן נאר ווייל די דייטשן האבן גענוצט א ומבאַפלעקט שטאל שאפער אין דאקומענטן, און די רוסן האבן גענוצט פּשוט אייזן? און ווי האָט אַזאַ קליין זאַך באַשטימענדיק באַווירקט דעם גאַנג פון דער מלחמה?
  ממילא איז געווען אַ פּאַראַלעלער אַלוועלט, וווּ שוין אין אָקטאָבער 1941 האָט איין זייער מיאוסער אינטעליגענץ אָפיציר צופאַל אַנטדעקט דעם פאַקט. עכט סאָוועטישע דאָקומענטן און פֿאַלשע דײַטשישע זענען נאַס און... אויף סאָוועטישע דאָקומענטן איז דער פּאַפּיראָס קלעמערל פאַרזשאַווערט און דאָס איז באַמערקט, אָבער אויף די דײַטשישע נישט.
  דאָס איז אַ קליין זאַך, אָבער זייַן השפּעה אויף די לויף פון די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה איז געווען זייער באַטייַטיק.
  ווייל זיי האָבן אויסגעמיטן דורכפאַלן און געאַרבעט אונטערן קאנטראל פון דייטשישע אגענטן, האָבן זיי אַנטדעקט באַדייטנדיקע באַווייזן וועגן דער צוגרייטונג פון די סאָוועטישע טרופּס פון אַן אָפענסיוו לעבן סטאַלינגראַד. אַזוי איבערצייגנדיק, אַז דער עקשנות אַדאָלף היטלער האָט דערמיט מסכים געווען און האָט געגעבן דעם באַפעל צו רעגרופּען די נאַצישע זעלנער וואָס זענען געשטאַנען אויף דער וואָלגאַ. און דאָס איז וויכטיק.
  אויב אין דער רשעוו־סיטשאָוו אָפּעראַציע האָט די רויטע אַרמיי, מיט מער ווי צוויי מאָל אַזוי פֿיל כּוחות ווי דער ווערמאַכט, נישט געקענט דורכברעכן די דײַטשישע פאַרטיידיקונג, איז אין סטאַלינגראַד געווען גינציקער פאַר די נאַציס דער וואָג פון כוחות.
  און דער וועטער דעם 19טן נאוועמבער 1942 איז נישט געווען גורם פאר אפענסיוו אפעראציעס. אַוויאַטיאָן, ספּעציעל באַפאַלן ערקראַפט, קען נישט נעמען אַוועק, און אַרטילעריע באָמבאַרדמענט האט בלויז אַ גאָר לימיטעד פּראַל אויף די פייַנט ס דעוועלאָפּעד דיפענסיז. די סאָוועטישע טרופּס האָבן זיך אָנגעהויבן אויף דער אָפֿענסיוו, און האָבן זיך געכאַפּט. אפילו די אנטוויקלונג פון טאַנק קאָרפּס קען נישט ברעכן אַ לאָך אין היטלער ס פאַרטיידיקונג.
  אוי ך אי ן דע ר רזשעװ־סיכוח ר ריכטונ ג האב ן אויסגעבראכ ן גרוים ע קאמפן . ז ײ זײנע ן װײטע ר געגאנגע ן אוי ף נײ־יאר . ערשט דעמאלט, נאכדעם וואס זיי האבן געליטן ערנסטע פארלוסטן, האבן די סאוועטישע מיליטער אין ביידע ריכטונגען אפגעשטעלט זייער אפענסיוו. היטלער האט זיך אויסגעהאלטן אויף דער וואלגא, אבער די דייטשן האבן אנגעהויבן שלאגן אין אפריקע. טשערטשיל האָט גערופֿן מאָנטגאָמערי ס אַפענסיוו אין מצרים: דער סוף פון די אָנהייב. ער האט אויך געזאגט אַז איצט די אַלייז וועלן נאָר געווינען.
  טאקע, ראָמעל, טראָץ די אָנגאָינג אַריבערפירן פון גרויס פאָרסעס צו אפריקע, איז געווען שלימאַזלדיק און זיין אַרמיי געליטן באַזיגן נאָך באַזיגן. כד י צ ו פארזיכער ן ד י פיר ן פו ן א קרי ג אוי ף צװ ײ פראנטן , הא ט דע ר דריטע ר רײ ך געמוז ט דערקלער ן א גאנצ ע מאביליזאציע , אי ן פעברוא ר 1943 .
  דערצו, די הויפּט צילן פון אָפּעראַציע בלאַו זענען נישט אַטשיווד. אָבער, אין די ווינטער פון 1942-1943, די וועהרמאַכט, ניט ענלעך די פאַקטיש געשיכטע, איז געווען ביכולת צו ויסמיידן אַ ערנסט באַזיגן אין מזרח. סוף יאַנואַר האָבן די סאָוועטישע מיליטער ווידער אָנגעהויבן זייער אָפֿענסיוו אין צענטער: די דריטע רשעוו־סיטשאָוו־אָפּעראַציע און לעבן סטאַלינגראַד. אבער עס איז נישט דערינג צו ברעכן דורך אַ פייַנט זיצן אין אַ שטאַרק פאַרטיידיקונג. ד י שלאכט ן האב ן איצ ט דערמאנ ט פו ן דע ר ערשטע ר װעלט־מלחמה . לינגגערינג, פּאָסיטיאָנאַל. ווען דער וואס האט אטאקירט האט פארלוירן מער ווי דער וואס האט פארטיידיגט.
  אָפּעראַציע יסקראַ צו באַפרייען לענינגראַד איז פּאָוסטפּאָונד. סטאלין האט געוואלט אזוי שנעל ווי מעגליך אפשניידן דעם רזשעוו און באַזיגן דעם שונא אין סטאַלינגראַד. ד י דײטש ן האב ן זי ך אקטױו , געדענק ט ד י לעקציע ס פו ן לעצט ן װינטער , זי ך אקטױ ו באשײדט . און ביז איצט האָבן זיי געלונגט אָפּצושטויסן דעם אָנפאַל פון די סאָוועטישע טרופּס. ווי עס פארקערט אויס, ווען די קראַוץ זענען גרייט, עס איז נישט גרינג צו ברעכן דורך זייער דיפענסיז. און די קוואַליטעט פון די דייַטש אַרמד פאָרסעס איז נאָך אין זייַן בעסטער.
  די סאָוועטישע אָפֿענסיוו האָט געדויערט ביזן סוף פֿעברואַר, אָבער איז קיינמאָל נישט געראָטן.
  אָנהייב מאַרץ האָט דער סאָוועטישער קאָמאַנדע פּרוּווט אַן אָפֿענסיוו אין דער וואָראָנעזשער ריכטונג. נאך ערשטן דערפאלג איז די רויטע ארמיי געקומען אונטער א קאנטער אטאקע מיינשטיין . גרויסע סאוועטישע קרעפטן זענען ארומגערינגלט געווארן און זיי זענען געצווינגען געווארן צוריק קאמף. ד י פארלוסטן , ספעציע ל אי ן טעכנאלאגיע , האב ן זי ך געפונע ן גרויס , או ן ד י דײטש ן מי ט זײער ע פארבונדן , האב ן זי ך געקאנ ט באקומע ן א שטײגע ר אי ן דע ר ריכטונ ג או ן אינגאנצ ן פארכאפ ט געװאר ן װאראנעזש ע או ן איר ע פארשטאטן .
  בעת מיינשטיין'ס קעגנער אטאקע, האבן "פאנטעערס" און "טיגערס" צום ערשטן מאל אנטיילגענומען אינעם קאמף. ד י נײ ע טאנק ן האב ן טײלװײ ז אויסגעלעב ט אוי ף זײער ע ערװארטונגען . ווען זיי זענען ריכטיק געוויינט, זיי זענען העכער ווי סאָוויעט וועהיקלעס אין אָנקאַמינג קאַמבאַט.
  ד י פרילינג־טױ ן הא ט זי ך ארײנגעלאז ט או ן רוא ק הא ט געהערש ט אויפ ן מזרח־פראנט . אין טוניסיאַ האָבן זיך אָנגעהויבן שטרענגע קאַמף.
  דער פוהרער האט פרובירט צו האלטן א בריקכעד אין אפריקע צו יעדן קאסטן. צו דערגרייכן דאָס, האָבן די נאַציס אַפילו באַשלאָסן צו נעמען אַן אַנפּרעסידענטיד שריט. זיי האָבן געשטעלט פראַנקאָ אַן ולטימאַטום: אָדער ער לאָזט אַדורך די דײַטשישע טרופּס קיין גיבראַלטאַר, אָדער ער ווערט אַראָפּגעוואָרפן, ווי די ווישי רעגירונג. דער גענעראלסימא האט געקראגן קאלטע פיס און האט מסכים געווען. גלײכצײטי ק הא ט ע ר זי ך גענומע ן צ ו ד י רעגירונגע ן פו ן בריטאניע ר או ן אמעריקע , מי ט א טרערן : ניש ט פארקלער ן קריג ם קעג ן שפאניע , װײ ל דא ס אי ז ניש ט געשען , לויט ן זײ ן װילן !
  דעם 15טן אַפּריל 1943 האָבן די דײַטשן אָנגעהויבן די אַטאַקע אויף גיבראַלטאַר, אַרײַנוואָרפֿן די לעצטע טיגערס און פּאַנטערס. די פעסטונג איז געפאלן אונטער די אטאקעס פון הונדערטער טאנקן אין צוויי טעג. די אַטאַקע איז געווען באפוילן דורך פאולוס, צוריקרופן פון די מזרח פראָנט. איראניש , האב ן ד י דײטש ן ערשט , דע ם 1 ט ן אפריל , 1943 , געקענ ט פארכאפ ן ד י לעצט ע קװארטאלן , ד י הײזע ר פו ן םטאלינגרא ד או ן ד י םטאלינגראד־פאבריקן . אזוי, פאולוס טייל ריכאַבילאַטיישאַן זיך און באקומען דעם טיטל פון פעלד מאַרשאַל און שווערדן צו די דעמב בלעטער פון די ריטער ס קרייַז צו שטיוול.
  די כאַפּן פון גיבראַלטאַר אפגעשטעלט בריטיש און אמעריקאנער אַקסעס פון די מערב צו די מעדיטערראַנעאַן. או ן א חו ץ דע ם האב ן ד י נאצי ס אליין , אי ן דע ר קורצסט ע װײטס , געקענ ט ארײ ן אי ן מאראקא , אפצופיר ן א טײ ל פו ן ד י בונדיש ע קרעפט ן פו ן טוניסיע .
  דער דרוק אויף די טוניסיאַן בריק קאָפּ איז וויקאַנד, און דעמאָלט ראָמאַל איז געווען טראַנספערד ווידער. היטלער האט באַשלאָסן צו פאַרפרוירן מיליטעריש אַפּעריישאַנז אין די מזרח פֿאַר איצט און פּרובירן צו נעמען קאָנטראָל פון די מעדיטערראַנעאַן ים.
  אוי ך ד י סאװעטיש ע קאמאנד ע הא ט אנגעהויב ן אנהענגע ן מי ט װארט־טאטיק ן . דאָס האָט סטאַלין געטאָן אין דער אמתער געשיכטע, און דאָס האָט ער איצט באַשלאָסן צו טאָן. זאל ן ד י קאפיטאליסט ן זי ך פארבלוטיק ן ד י נאַרישע . זאל ן ז ײ זי ך האמער ן אײנע ר דע ם צװײטן , או ן מי ר װעל ן זי ך צוזאמענשטעל ן אונדזער ע קראפט ן או ן שלאג ן װע ן ז ײ זענע ן אינגאנצ ן אויסגעמאטערט .
  ד י דײטש ן האב ן נא ך געהאלט ן צ ו צפונדיק ע טוניסיע , או ן ד י טרופע ן אונטע ר דע ר קאמאנד ע פו ן נײע ם פעלדמארש ל פאולוס , זײנע ן פארגעקומע ן קײ ן קאזאבלאנקא . די אמעריקאנער פייסט טיגערס און פּאַנטערז. עס האָט זיך אַרויסגעוויזן אַז זייער שערמאַן איז געווען שוואַך קעגן אַזאַ טאַנגקס, ווי אויך די מאַדערנייזד ה-4.
  און טשערטשיל, נאָך דריי חדשים פון כעזאַטיישאַן, פונדעסטוועגן דערקלערט מלחמה אויף ספּאַין. אבע ר דע ר צײ ט האב ן ד י דײטש ן שוי ן פארכאפ ט ד י גאנצ ע מאראקא ע או ן ארײנגעפאל ן אלזשיר . דעריבער, דאָס איז נישט געקומען ווי אַ קלאַפּ פֿאַר פראַנקאָ. דעם 25סטן יולי האָבן די דײַטשישע טרופּס פֿאַרכאַפּט די הויפּטשטאָט אַלדזשיריע און אַרײַנגעבראַכט די בריטישע אַ קראַשינג באַזיגן. דער הצלחה איז געווען פאַסילאַטייטיד דורך אַ קאַונטעראַטטאַק פון ראָמעל, און די פּלוצעמדיק באַזיגן און לאַנדינג פון קיסילרינג אויף מאַלטאַ.
  דע ר מזרח־פראנ ט אי ז געװע ן סטאביל ע או ן רואיק . סטאַלין, וועמענס טרופּס האָבן געליטן שווערע פארלוסטן אין פריערדיקע שלאַכטן, האָט אָנגעפילט די רויטע אַרמיי. ד י דײטש ן האב ן אוי ך געשאפ ן נײ ע אפטיילונגע ן או ן ז ײ אריבערגעפיר ט איבע ר דע ם גיבראלטארע ן דורכגאם , צו ם מיטלענדישן .
  די טעטיקייט פון דייַטש סובמאַרין געפירט צו די פאַקט אַז די טאַנז פון די אמעריקאנער און בריטיש פליץ אנגעהויבן צו אַראָפּגיין. און דאָס אויך האט נישט ביישטייערן צו דער הצלחה אין די באַטאַלז פֿאַר די גרעסטע דרום ים אין אייראָפּע.
  די טרעטאַנינג סיטואַציע אין די מעדיטערראַנעאַן האָט געפֿירט צו דעם פאַקט אַז אויף 6 אויגוסט, טשערטשיל באַשלאָסן צו לאַנד אין פֿראַנקרייַך. אבע ר ד י אפעראצי ע אי ז פארגעקומע ן אונטע ר אומגינציק ע וועטער־באדינגונגע ן או ן אי ז געװע ן שװע ר צוגעגרײט .
  דעם 10טן אויגוסט, האָבן ראָמעל און פאולוס זיך פֿאַראייניקט, און האָבן געשאַפֿן אַ שטאַרקן קעסל אין מזרח אַלדזשיריאַ. און דעם 19טן אויגוסט, האָט מײַנשטיין, דער נאַרישער בעל־הבית פֿון טראַפּס, אָפּגעשניטן די אַליירטע טרופּס פֿונעם ברעג.
  די הצלחה פון די פריץ איז געווען פאַסילאַטייטיד דורך די ינדיסיזיוונאַס פון די אמעריקאנער, וואָס האָבן געהאלטן די לאַנדינג אין פֿראַנקרייַך אין 1943 צו פרי, און אַן אַקוטע דוחק פון לאַנדינג קראַפט. רואיק אויפן מזרח פראנט. אין דערצו, די לופט פּראָדוקציע אין דייַטשלאַנד מער ווי דאַבאַלד אין 1943, יקסיד צוויי און דרייסיק טויזנט ערקראַפט פּער יאָר - צומ גליק די דייטשישער האט מער אַרבעטקראַפט און טעריטאָריע אונטער זייער קאָנטראָל ווי די פאַקט. און די נײַע פֿאָקקע־װאַלף־װעכלעך מיט שטאַרקע פאנצער און געװער, װי אױך 30־מילימעטער קאַנאַנז, האָבן געפֿירט צו פֿיל שאָדן אין דער אַליִיִערדישער אַװיאַציע.
  די קאַטאַסטראָפע אין אַלדזשיריאַ און פֿראַנקרייַך געמאכט אויגוסט 1943 באמת שוואַרץ פֿאַר די אַלייז.
  סטאַלין איז אַפֿילו צופרידן מיט אַזאַ הצלחה. אבער טשערטשיל'ס געדולד איז אויסגעלאפן. אין די מזרח, אַפֿילו לופט באַטאַלז פּראַקטאַקלי אויפגעהערט, און פּאַרטיזאַנער טעטיקייט דיקריסט. די דײַטשן האָבן געשאַפֿן אַלץ מער נײַעם קאָרפּ פֿון געוועזענע סאָוועטישע בירגער און אַפֿילו געשאַפֿן עפּעס ווי ליאַלקע אָרטיקע רעגירונגן. אַזוי, באַזונדער בריגיידז פון היגע נאַשאַנאַליסץ פון די מזרח זענען שוין פייטינג אין אפריקע.
  דער בולגאַרישער צאר באָריס האָט אויך געשיקט דריי פון זיינע בעסטע דיוויזשאַנז קיין טוניסיאַ, כּדי זיך אויסצוהערן צו באַקומען עטלעכע קאָלאָניעס אויף דעם פינצטערן קאָנטינענט.
  אין סעפטעמבער, ראָמעל לאָנטשט אַ הויפּט אַפענסיוו אין מצרים. ער האט געראטן, ניצן די קוואַנטיטאַטיווע און קוואַליטאַטיווע העכערקייַט פון פאָרסעס, צו כאַפּן טריפּאָלי אַ וואָך נאָך די סיגנאַל פֿאַר די באַפאַלן.
  די בריטישע און אַמעריקאַנער האָבן געליטן באַזיגן נאָך באַזיגן אין ליביע. אונטע ר ד י באדינגונגע ן הא ט טשערטשיל ע געמאלד ן ד י סוספענדי ק פו ן יעד ן היל ף פארזארגונגע ן צ ו דע ר באלשעװיקע ר וססר , או ן געפאדער ט ד י באלדי ק פארשטארק ן פו ן פײנטלעכקײטן . סטאַלין האָט זיך פאַרהיטן צו איגנאָרירן די ולטימאַטום. כאט ש פארשטײ ט זיך , א ז מע ן הא ט דורכגעפיר ט צוגרײט ן פא ר אפענסיוו ע אקציעס . אָבער קאָבאַ איז געווען כיטרע און אַפֿילו געפרוווט צו פּרובירן די וואסערן פֿאַר אַ באַזונדער שלום. איינס, סוף סעפטעמבער, האבן די דייטשן פארכאפט די גאנצע ליביע, אריינגערעכנט טולבוק, און אפילו דורכגעבראכן אין עגיפטן קיין אלעקסאנדריע.
  פאולוס געראטן צו בייפּאַס די מערסט וויכטיק ענגליש פאָרטאַפייד פונט און גיין דרום צו די נייל. אין פאַקט, דאָס איז געווען אַ ומגליק פֿאַר בריטאַן אין מצרים. דאן האבן די דייטשן געקענט גיין צום סואץ קאנאל און גיין קיין איראק, און דערנאך נישט ווייט פון באקו.
  די פאַרהאַלטן איז געוואָרן געפערליך, און סטאַלין האָט געגעבן דעם באַפעל ווידער צו אָנהאַלטן די אַטאַק אויף רשעוו, ווי אויך צוריקכאַפּן סטאַלינגראַד, און אין דער זעלבער צייט צעטרעטן דעם שונא אין צפון קאַווקאַז.
  דאָס הײסט, אין אָקטאָבער האָבן זיך גלײַך װידער אָנגענומען די שנאה אין דרײַ ריכטונגען. און אין נאוועמבער אויך אויף לענינגראַדסקי.
  אָבער, עס איז נישט גרינג צו ברעכן דורך אַ פייַנט וואָס איז געווען געזונט דאַג אין און האט שטאַרק שווער פּאַנטער און טיגער טאַנגקס. סאָוועטישע טרופּס האָבן זיך געטראָפן מיט טיפע פּאָזיטיווע פאַרטיידיקונג. און אין פאַרטיידיקונג, די נייַ דייַטש טאַנגקס און זיך-פּראַפּעלד ביקס האָבן געארבעט גוט.
  אַזוי עס זענען געווען קיין באַטייַטיק אַדוואַנסיז אין אקטאבער און נאוועמבער. סײַדן די דײַטשישע אָפֿענסיוו איז אָפּגעשטעלט געוואָרן בײַם סואץ קאַנאַל. און דאן בלויז צייטווייליג... אבער פאולוס און ראמל האבן איבערגעדרייט זייערע מיליטער קיין סודאן. און זיי אנגעהויבן צו קאַנגקער אפריקע.
  דער וועהרמאכט איז נאך נישט גרייט צו אטאקירן אין ווינטער.
  אין דערצו, די קראַוץ פּינד גרויס האפענונגען אויף די פּאַנטער-2 ווי אַ מער אַוואַנסירטע מאַשין און די טיגער-2 און ליאָן.
  דע ר װינטע ר אי ז דורכגעגאנגע ן אי ן דע ר רויטע ר ארמײ ס פרװו ן אדורכברעכ ן ד י קראטם־פארטײדיקונג . אבער ינ ערגעצ ניט געווען מעגלעך צו דערגרייכן גרויס הצלחה. אפילו אויב עס איז פארגעקומען א דורכברוך, האט דער שונא מיט א קעגנער אטאקע צוריקגעשטעלט די מצב.
  און די סיטואַציע איז געווען ערגער. אין בריטאַן, קעגן די באַקדראַפּ פון מיליטעריש באַזיגן, אַ פּאָליטיש קריזיס איז אויפגעשטאנען. א שטימע פון ניט צוטרוי איז דורכגעגאנגען קעגן טשערטשיל ס קאַבינעט. ווי קען עס זיין אנדערש אויב דער קלוגער פאולוס האט ארויסגעקלאפט ענגלאנד פון סודאן און עטיאפיע.
  די נײַע רעגירונג האָט געפֿינט דײַטשלאַנד אַ באַזונדערן שלום. צוליב די גרעסערע יו.עס. פארלוסטן פון דער דייטשער סובמארין פליט, האט רוזוועלט נישט קיין התנגדות. דערצו איז זײַן שטעלע אין אַמעריקע געשאָקלט געוואָרן. און די יאַפּאַניש געראטן צו געווינען אַ פּאָר פון קליין וויקטאָריעס, סלאָוינג אַראָפּ די אמעריקאנער שטייַגן. אַזוי, די פונט פון מיינונג - אונדזער אבער אויף דעם ברעג האט טריומף.
  היטלער האט אבער ערשט צוגעשטעלט איבערהויפטע באדינגונגען. דעמאל ט אי ז דע ר פשר ה געװע ן ד י פראנצויזיש ע לענדער , או ן עגיפטן , װ י אוי ך דא ם אי ז פריע ר געהער ט צ ו איטאלי ע אי ז צוריקגעקער ט געװארן . סודאן פאלט אויך אריין אין פארמעגן פונעם דריטן רייך, אבער דער סואץ קאנאל ווערט אפערירט צוזאמען.
  אזו י הא ט דע ר פוהרער , הא ט זי ך געגעב ן א פרײע ר האנ ט אי ן מערב , ארײנגעװארפ ן זײ ן גאנצ ן כח , אי ן מזרח . די נאַציס האָבן אָנגעהויבן זייער אָפֿענסיוו קעגן מאָסקווע אין מאַי. א דאנק די פראנצויזישע און ענגלישע קאלאניעס האט ליביע שוין געהאט גענוג אויל, און היטלער האט געוואלט געווינען אזוי שנעל ווי מעגליך.
  פּלוס, Türkiye אויך געעפנט אַ צווייט פראָנט.
  אָבער, די רויטע אַרמיי האָט שוין אַרויסגעוויזן אומגלויבלעכע פעסטקייט און העלדישקייט אין די שלאַכטן וועגן דער סאָוועטישער הויפּטשטאָט. אי ן דורכשניט , אי ז דע ר שטאנ ד פו ן דײטש ן פאראויס ן ני ט געװע ן איבעריק ן אײ ן קילאמעטע ר א טאג . סוף אויגוסט האָבן די נאַציס געקאָנט פֿאָרשלאָגן מאַקסימום הונדערט קילאָמעטער מיט אַ דורכברוך ברייט פֿון נאָר איבער דריי הונדערט.
  ז ײ האב ן זי ך דערנענטער ט צו ם מאסקווע , אבע ר געלאפ ן אי ן דע ר מאזשאיסק־פארטײדיקונג־ליניע . דא ס זײנע ן געװע ן באשיידענ ע רעזולטאטן . אין דערצו, די סאָוויעט טרופּס זענען קעסיידער קעגן דעם פייַנט. אין די שלאַכטן האָבן אָנטייל גענומען נייַע סאָוועטישע טאַנגקס טי-34-85 און איז-2. מע ן קע ן ניש ט זאגן , א ז ד י דײטש ן האב ן אי ן גאנ ץ פארלויר ן זײער ע מעלות , אבע ר ד י רויט ע ארמ ײ אי ז ניש ט געשטאנע ן או ן ד י װיסנשאפט !
  עס האָבן זיך באַוויזן נייַע סאָוויעט פייטערז יאַק-3 און לאַ-7, וואָס זענען ביכולת צו קאָנקורירן מיט דייַטש פּראָפּעלער-געטריבן ערקראַפט. אמת, דער פייַנט האט זייער שטאַרק ריאַקטיוו טראַמפּ קאַרדס אין צוריקקומען. ME-262 און HE-162 האָבן קיין אַנאַלאָגועס אין דער וועלט. היטלער האָט אויך באַשלאָסן צו פאַרבאָטן די פּראָדוקציע און אַנטוויקלונג פון טאַנגקס לייטער ווי פופציק טאָנס. ווי אַ רעזולטאַט, די T-4 און די פּאַנטער זענען געגעבן אַרויף. "פּאַנטער" -2 איז געווען וועגן 50.2 טאָנס און האָבן אַ שטאַרק ביקס מיט אַ מאָטאָר פון 900 כאָרספּאַוער. "רויאַל טיגער" און "ליאָן" אפילו יקסיד די וואָג פון די מאָנסטערס פון 70 טאָנס. לויט די האַכלאָטע פון דער פּאַרטיי, די וואָג פון סאָוויעט קאַרס איז נישט יקסיד 47 טאַנז.
  נאכדעם וואס די נאציס האבן נישט געקענט נעמען מאסקווע, האבן זיי זיך אפגעשטעלט אויף לענינגראַד. ז ײ זײנע ן טאק ע געװע ן קראנ ק פו ן דע ר שטאט . מאַסיוו שעלינג אנגעהויבן אין סעפטעמבער. זיי אויך אַרייַנגערעכנט 1000 מם קאַליבער גאַנז און באַפליגלט ראָובאַטיק פּראַדזשעקטאַלז.
  היטלער האט באפוילן צו נעמען לענינגראַד צו קיין פּרייַז.
  ד י שטא ט הא ט געלונגע ן אפצושטויס ן דר ײ אטאק ן אי ן סעפטעמבע ר או ן אקטאבער . ד י דײטש ן האב ן אבע ר געקענ ט ארויפצוגײ ן צע ן צ ו צװאנצי ק קילאמעטע ר או ן אוי ך פארכאפ ט דע ם פעטערהאף־בריקן . אין עטלעכע ערטער, זייער וניץ זענען אריין אין די שטאָט, ווערסאַן די אַפּעריישאַנאַל שטעלע פון די גרופּע. אין נאוועמבער 1944, נאכדעם וואס די נאציס האבן געוואונען די פארלאמענטארע וואלן, איז אויך שוועדן אריין אין דער מלחמה קעגן די וססר.
  עס אַקטיוולי אַדווערטייזד די קלינגוואָרט: נעקאָמע פֿאַר די באַזיגן פון Peter די גרויס און אלעקסאנדער. אין פראנט זענען אנגעקומען נייע שוועדישע אפטיילונגען און צוזאמען מיט די פינן האבן זיך אנגעהויבן אן אטאקע אויף דער שטאט פון צפון. און די נאַציס האָבן ווידער אָנגעהויבן אטאקעס ניצן, צווישן אנדערע, דעם סטורמטיגער און דעם נאך מעכטיקער סטורם , ווי אויך דעם E-100 טאַנק, די וועלט'ס ערשטע סיריע פארזעעניש וואס וואגט מער ווי הונדערט טאָנס.
  טראץ דעם מאסיווע העלדישקייט און חוצפה פון די סאוועטישע סאלדאטן און מיליציעס, ווי אויך א פארצווייפלטע פארווייפלטע קאנטער אטאקע אויף נאווגאראד, האט מען די שטאט נישט געקענט ראטעווען. דע ר לעצטע ר פערטל ל אי ז אבע ר ניש ט געפאל ן בי ז דע ם 27 ־ט ן יאַנוא ר 1945 , װײז ט א ן בײשפיע ל פו ן גרענע ץ אומגליק . און די שטאָט אַלײן האָט געדויערט אַ גאַנצן בלאָק: 1270 טעג! מיסטאָמע די לאָנגעסט בלאַקייד פון אַ שטאָט אין מאָדערן מלחמות.
  כאטש די דייטשן און זייערע בונד האבן געליטן ריזיקע פארלוסטן, איז דער ציל טיילווייז דערגרייכט געווארן. געפאלן די צווייטע גרעסטע און וויכטיגסטע סאוועטישע שטאט, און די הענט פון דער מעכטיגסטער שונא גרופע זענען באפרייט געווארן.
  װינטע ר אי ז ד י קאמפ ן געװע ן גרוים . ד י דײטש ן האב ן מי ט זײע ר כוחות , גענוצט , סיריע , דזשעט־עראפלאנען . די וססר האָט נישט געהאַט קיין פּאַריטעט מאַכט קעגן זיי. דאס האט געמאכט שווער צו דערגרייכן אַ מייַלע אין די לופט. פֿאַרקערט, דער שונא האָט דאָרט באַהערשט. פּונקט ווי בשעת די דייַטש טאַנגקס ריטיינד זייער אַדוואַנידזשיז. און זיי אפילו געוואקסן מיט די אַדווענט פון די "E" סעריע.
  קאַמפּערד צו די טיגערס און פּאַנטערז, די E-סעריע טאַנגקס האָבן אַ מער געדיכט אויסלייג, אַ נידעריק סילאַוועט, און ווי אַ רעזולטאַט, פיל טיקער פאנצער אין אַ ווינקל.
  דער ענטפער פון סאָוויעט וויסנשאַפֿט ביז איצט איז געווען בלויז די IS-3, אַ שטארקער טערט שטערן שוץ. די T-54 איז נאָך דעוועלאָפּעד, און די T-44 איז געווען ניט מער געראָטן.
  היטלער האט אבער געענדערט זײנע פלענער אין מאי 1945 . און לימיטעד זיך צו יחיד אנפאלן, ער געפירט די הויפּט אַפענסיוו אין די קאַוקאַסוס. עס איז געווען באַקוועם צו קעמפן דאָרט. אַזוי נאָך די כאַפּן פון סטאַלינגראַד, די צושטעלן פון די סאָוויעט גרופּע איז געווען שווער. אין דערצו, אין פעברואר, די סאָוועטישע טרופּס האָבן געפֿירט די אָטטאָמאַן אין טראַנסקאַוקאַסיאַ אַ שטאַרק באַזיגן, און געצווונגען די טערקן צו אַנטלויפן פון ירעוואַן און באפרייט די קאַרס געגנט.
  ד י דײטש ן האב ן זי ך דורכגעבראכ ן ד י פארטיידיגונגע ן או ן דורכגײענדי ק אי ן דע ר װאלגא , דערגרײכ ט דע ם קאַספּישע ן ים . גראָזני איז געפֿאַלן דעם 15טן יוני, נאָכן עקשנותדיקן קאַמף, סוכומי דעם 23סטן יוני, זוגדידי דעם 29טן אין זעלבן חודש. טביליסי איז גענומען אין די סוף פון יולי צוזאמען מיט קוטאַיסי. אין אויגוסט האבן די פאשיסטישע געוואלד ענדליך געכאפט דאגעסטאן, ווי אויך פאטי, און דערגרייכט ארמעניע פון צפון. אין סעפּטעמבער האָבן זיי זיך פֿאַראייניקט מיט די טערקן, און די אַטאַקע אויף באַקו האָט זיך אָנגעהויבן. ד י שליסל־שטא ט הא ט געהאלט ן בי ז דע ם 6 ט ן נאוועמבער , 1945 . א טײ ל קאמפ ן אי ן ד י בערג , ספעציע ל אי ן ירעװאן , האב ן געדויער ט בי ז ענדע ם דעצעמבער .
  אין צענטער האָבן זיך אויך פֿאָרגעקומען צאָרנדיקע שלאַכטן. ד י דײטש ן האב ן געקענ ט קומע ן נאענ ט צ ו טולא ן או ן אפיל ו פארנומע ן קאלינין , אבע ר דא ן הא ט מע ן ז ײ אפגעשטעלט . אבע ר ד י פראנט־ליני ע הא ט זי ך דערנענטער ט או ן פו ן דע ר הויפטשטא ט זײנע ן שוי ן ניש ט פארבליב ן ניש ט מע ר װ י אכציק קילאמעטע ר פו ן דע ר הויפטשטאט .
  דאָס יאָר 1946 האָט זיך אָנגעהויבן מיט אַ הייסן ווינטער. דע ר סאװיעטישע ר קאמאנדי , װא ס הא ט געװאל ט פארהיט ן ד י דײטש ע אפענסיוו , הא ט זי ך פארצװײפל ט צוגעלאפ ן דע ם שונא .
  וויי, די מייַלע פון די פייַנט אין די לופט נאָר געוואקסן. די לופטוואַפע דזשעט ערקראַפט, ליידער, זענען קעסיידער ימפּרוווד. ניו מאָדיפיקאַטיאָנס פון די ME-262 זענען ארויס, אַרייַנגערעכנט אַן הינטער-הויך-גיכקייַט. אויך אַ שטאַרק דזשעט פייטער טאַ-183, מער אַוואַנסירטע מיט סוועפּט פליגל הע-262, און אַ פאַקטיש מייַסטערווערק פון ערקראַפט ינזשעניעריע ME-1010 מיט קאַנטראָולד סוועפּט פליגל.
  און די הויפּט פייטער פון די וססר איז געבליבן די יאַק-9. די מאַשין איז אַמאָל נייַ, אָבער איז איצט קלאר פאַרעלטערט.
  אבער די לופטוואַפע האט אויך די יו-287, און די יו-387, TA-400, TA-500 דזשעט באָמבער איז ארויס. און באַפאַלן ערקראַפט זענען דזשעט. און די HE-377 איז ריאַקטיוו און די HE-477 איז אויך ריאַקטיוו און מאַלטי-ציל.
  און די E-70 סעריע מיט טאַנגקס ווי פיל ווי די "רויאַל טיגער", אָבער מיט אַ פיל שטארקער שוץ.
  און די פאַקטיש מייַסטערווערק איז געווען דער פּיראַמידאַל טאַנק געוויזן אין מעטאַל פֿאַר די פוהרערס דיין געבורסטאָג אויף אפריל 20, 1946. היטלער האָט אים פּערסנאַלי געגעבן דעם נאָמען "קייסעריש לייב".
  די פאָרמיטל איז געווען אין פאָרעם ווי אַ ילאָנגגייטאַד, פלאַטאַנד פּיראַמיד, מיט קליין ראָולערז וואָס דעקן די גאנצע דנאָ פון דעם טאַנק. אזוי, עס האט נישט האָבן אַ טאַץ, וואָס באטייטיק געוואקסן קרייַז-לאַנד פיייקייַט. אין דערצו, דער טאַנק האט נישט האָבן אַ דאַך, און זייַן פאנצער פון אַלע אַנגלעס האט אַ הויך ווינקל פון באַרדאַסדיק יצר. ווייינג 99 טאָנס, די פאָרמיטל איז געווען אַרמד מיט אַ 128 מם אַנטי-ערקראַפט ביקס מיט אַ פאַס לענג פון 100 על, האט אַ מאָטאָר פון 1800 כאָרספּאַוער און פראָנטאַל פאנצער פון 300 מם. דערצו, די סלאַבז זענען אין גרויס אַנגלעס פון באַרדאַסדיק יצר, אין דער ערשטער פראָנטאַל העלפט און 250 מילאַמיטערז אין די רגע גענייגט העלפט. אזוי, עס איז געווען די מערסט שטאַרק טאַנק אין דער וועלט, ימפּענאַטראַבאַל פון אַלע פירינג פונקטן און ווען אַטאַקירט מיט באָמבס פון אויבן.
  דער פוהרער האט גלייך באפוילן עס צו שטעלן אין פראדוקציע אזוי שנעל ווי מעגליך און אין דער זעלבער צייט מאכן אן אטאקע-מאדיפיקאציע מיט א האוויצער און א באמבעווארפער.
  אַזוי האָבן די נאַציס זיך אָנגעשלאָסן, זיי האָבן געמוזט צעברעכן. אָבער, ליידער, איז געכאפט אַ זייער פאַרביסן און טעקניקלי שטאַרק פייַנט. און סוף מאי, לויט דער טראַדיציע, ווען די וועגן האָבן אויסגעטריקנט, האָט זיך אָנגעהויבן די אַפענסיוו.
  דער פריץ האט פרובירט צו פארגינען מאסקווע און טולא. ד י שלאכט ן האב ן געשלאג ן מי ט א ן אומגעהויערע ר אינטענסצי ק או ן פארנעם . אבע ר ד י סאװעטיש ע טרופע ן זײנע ן געװע ן װער ט צ ו װער ן אומבאװינדלעכע . אין דריי חדשים פון קעסיידערדיק שלאַכט, די נאַציס זענען בלויז ביכולת צו אַרומרינגלען טולאַ און דערגרייכן קאַשינאַ און צוגאַנג צו מאָסקווע פון די צפון, טיילווייז אָפּשניידן קאָמוניקאַציע. ד י קאמפ ן זײנע ן שוי ן פארגעקומע ן אוי ף ד י גאס ן פו ן דע ר שטאט .
  סטאלין האט פארלאזט די הויפטשטאט און זיך עוואקואירט קיין קויבישעוו. אָבער די נאַציס האָבן אָנגעהויבן אַן אַטאַק אויף סאַראַטאָוו אין יולי. ד י שטא ט אי ז געפאל ן דע ם 8 טן אויגוסט . זינט קויבישעוו האָט זיך איצט געפֿונען געפֿערלעך נאָענט צום פראָנט, האָט יענער העכסטער קאָמאַנדיר אַריבערגעפֿירט זײַן הויפּטקוואַרטיר קיין סווערדלאָווסק. פייטינג אין מאָסקווע איז פארבליבן אין סעפטעמבער. דעם 18טן איז קאַשירא געפאלן. אנהײ ב אקטאבע ר אי ז כמע ט ארומגערינגל ט געװאר ן ד י הויפטשטא ט פו ן דע ר וססר , או ן דע ם 29 ־ט ן 29 , נאכ ן עקשנותדיק ן קאמ ף אי ז אוי ך קויביש ע געפאלן . דערצו האָבן די דײַטשן פֿאַרכאַפּט גוריעװ און אוראַלסק.
  נאוועמבער איז געווען פול מיט שרעקלעך קאַמף. דעם 7טן נאוועמבער האבן די קראוץ דורכגעבראכן צום קרעמלין, אבער זיי זענען צוריקגעטריבן געווארן דורך א פארצווייפלטע קאנטער אטאקע. או ן אי ן דע ר דאזיקע ר קאמ ף אי ז אומגעקומע ן דע ר אקטױוע ר קאמענדאנ ט פו ן מאסקװע , מארש ל ראקאססאװםקי !
  און דער באַרימטער סאָוועטישער פּילאָט קאָזשעדוב האָט אַראָפּגעשאָסן דעם הונדערטסטן דײַטשן עראָפּלאַן, און איז געוואָרן דער ערשטער סאָוועטישער מענטש, וואָס איז באַלוינט געוואָרן מיטן טיטל פֿון פיר מאָל העלד פֿון וססר. און אויך דעם 7טן נאוועמבער 1946 .
  דע ם 4 ט ן דעצעמבע ר אי ז ענדלע ך פארמאכ ט געװאר ן דע ר בלאקאדע ר ארו ם מאסקװע . אָבער די הויפּטשטאָט און די רעשט פון זייַן העלדיש גאַריסאַן געקעמפט ביז ארטאדאקס ניטל אויף 7 יאנואר 1947.
  ד י אטאק ע אוי ף דע ר הויפטשטא ט אי ז אנגעפיר ט געװאר ן דור ך מײנשטײן . פֿאַר דעם איז ער באַלוינט געוואָרן מיט דער צווייטער אָרדער פֿון גרויסן קרייז פֿונעם אייזערנעם קרייז נאָך הערמאַן גאָרינג.
  אָבער די מלחמה איז נאָך נישט איבער. סטאַלין פֿון סווערדלאָווסק האָט צוגעזאָגט צו פאָרזעצן דעם קאַמף. ד י דײטש ן זײנע ן אוי ך געװע ן גאנ ץ אויסגעמאטערט . אין דרום זענען זייערע מיליטער צוגעקומען צו פּענזאַ און וליאַנאָוסק און זיך אָפּגעשטעלט. אין מאַרץ האָבן די סאָוועטן אָנגעהויבן קאָנטעראַטאַקעס. אבער אין אפריל זיי זענען נאָך געצווונגען צו פאַרלאָזן ריאַזאַן. או ן מאי , האב ן ד י נאצי ס ארומגערינגל ט ד י שטא ט גארקי , או ן זי ך דורכגעבראכ ן קײ ן קאזאן , פו ן דרום . אי ן ױנ י האב ן ד י קראטע ן געכאפ ט ארענבורג , או ן זי ך דערנענטער ט צ ו אופא . דער װידערשטאנד צו דער רויטער ארמײ האט זיך אפגעשװאכט, דער מאראל איז געפאלן און ם׳האט זיך אנגעהויבן מאסן װיסטענישן. אָבער, זיי האָבן שטענדיק געווען דאָרט, אָבער נאָך דעם פאַל פון די הויפּטשטאָט זיי פאַרשטאַרקן זיי פילע מאָל איבער. קײנער האָט נישט געהאַט קײן חשק צו שטאַרבן פֿאַר סטאַלין. אבער מענטשן געקעמפט קעגן פאַשיזאַם פֿאַר זייער מוטערלאַנד.
  אויך איז געפאלן די אויטאָריטעט פון דער סאָוועטישער רעגירונג. אי ן יולי האבן די דײטשן זיך ארײנגעריסן אין סװערדלאוסק. סטאַלין און זיין רעטינוו זענען אריבערגעפארן צו נאָוואָסיבירסק. אי ן אוראל , הא ט געמאכ ט קאמ ף ביז ן אויגוסט... ד ד י דײטש ן זײנע ן געשטער ט געװאר ן פו ן דע ר אויסשטרע ק פו ן קאמוניקאציע ם או ן ד י אקטיװ ע אקציע ם פו ן ד י פארטיזאנער . אבער ווייטער מלחמה האט שוין פארלוירן איר באדייט.
  סטאַלין האָט אָבער נאָך עפּעס געהאָפֿט. ד י דײטש ן האב ן זי ך אי ן סעפטעמבע ר ארײנגעבראכ ן אי ן טאָבאָלסק . אבער זיי זענען פאַרהאַלטן דורך שווער האַרבסט ריינז. דער צוגאַנג פון ווינטער האָט אָפּגעשטעלט די אָפענסיוו אין סיביר, אָבער די נאַציס האָבן געראטן צו כאַפּן גאַנץ צענטראל אזיע. אין ווינטער זיי האָבן נישט אַרויספאָדערן צו גיין צו נאָוואָסיבירסק. אבער סטאלין איז אויך געווען שלעכט, און ער איז אריבערגעפארן קיין ווארעמער וולאדיוואסטאק.
  ס׳אי ז אנגעקומע ן דא ס יא ר 1948 . ד י נאצי ס זײנע ן שוי ן געװע ן באװאפנט , מי ט דיסקעטן . אין דערצו, מער סאָליד טאַנגקס מיט טורבאָדזשעט ענדזשאַנז ארויס. אין פאַקט, נאָך עס ווערט וואַרעמער, עס בלייבט נאָר פֿאַר זיי צו מאַרץ וויקטאָריאַס און פאַרנעמען די שטעט.
  אבער בערי האט פארגיפט דעם שוין שווער קראנקן סטאלין און אנגעבאטן דעם דריטן רייך אפגעגעבנקייט, אונטער דעם אפהיטן פון דער סאוועטישער מאכט אין סיביר.
  היטלער, וועלכער איז אַליין געווען פאַרשילטן מיד פון דער מלחמה, האָט כּמעט מסכים געווען, אָבער ערשט אין מײַ 1948 האָט ער געכאַפּט נאָוואָסיבירסק. און די אַרויסגעבן איז געווען געחתמעט אויף יוני 22, 1948, אויף אַ סימבאָליש דאַטע - פּונקט זיבן יאר פון דעם מאָמענט פון די באַפאַלן אויף די וססר. אַזוי האָט זיך פֿאַרענדיקט די צווייטע וועלט־מלחמה. די פאראייניגטע שטאטן האט באזיגט יאפאן צוריק אין 1945 און האט געפרואווט אן אטאם באמבע. אַזוי דער פוהרער האט קיין געשעפט צו גיין מעייווער - לייאַם.
  בעריה האט אבער לאנג נישט געהערשט. דער באַרימטער סאָוועטישער אייז, לופט־מאַרשאַל און זיבן־מאָל העלד פֿון דער וססר קאָזשעדוב, וועט קענען דורכפֿירן אַ מיליטערישן קאַפּ און אַראָפּוואַרפֿן דעם אומפּאַפּולערן פֿאָרזיצער פֿונעם סטעיט פאַרטיידיקונג־קאָמיטעט. בעריאַ און אַ נומער פון זיינע מיטאַרבעטער זענען דערשאָסן. אינעם דריטן רייך גופא, אין מערץ 1953, האבן פאטריאטן פארענדיקט היטלער. און גאָרינג איז געשטארבן פון מעדיצין זידלען אַ ביסל פריער, בשעת הימלער איז דערשאָסן רעכט צו סאַספּישאַנז פון קאַנספּיראַסי.
  א גרויםע ר קאמ ף אי ז געקומע ן צװיש ן ד י ס.ס. , אנגעפיר ט פו ן שלעלנבערג , או ן ד י באװאפנט ע קרעפטן , אנגעפיר ט פו ן גענעראליסימ ו מײנשטײן . דאָס אַלץ האָט געפֿירט צו אַ יידל מלחמה. ווי אַ רעזולטאַט, דער דריטער רייך איז קאַלאַפּסט. און די רידוסט וססר אנגעהויבן צו ביסלעכווייַז ומקערן זייַן השפּעה. די געשיכטע איז ווידער אַרײַן אין אַ ספּיראַליש. די פאַנטאַסטיש העכערונג פון דייַטשלאַנד, געשוואָלן מער ווי די אימפעריע פון גענגהיס כאַן, דעמאָלט דער טויט פון די הויפּט פירער - כאַאָס און יקסטינגשאַן.
  און די גראַדזשואַל צונויפקום פון פּרינסיפּאַליטיז, בלויז די שטאָט פון באַיקאַלסק געווארן די הויפּטשטאָט. ד י וססר , צעטײל ט אי ן פי ל פראװינצן , מי ט ליאַלקע ־ פראװינצן , װא ם ד י דײטש ן האב ן אויפגעשטעלט , אי ז װידע ר פאראײניק ט געװארן . דער גרעסטער נצחון איז געווען די אנעקסאציע פון מאסקווע, וואס האט אראפגעווארפן דעם נאצישן יאך. אמת, אוקראַיִנע, ווײַסרוסלאַנד און די באַלטיקע שטאַטן, ווי אויך דזשאָרדזשאַ, אַרמעניע און אַזערביידזשאַן האָבן פֿאַרהאַלטן זייער סאַווראַנטי. נאך דעם צוזאמענברוך פונעם דריטן רייך איז די פאראייניגטע שטאטן געווארן דער וועלט העגעמאן. אין כינע איז אויך געגרינדעט געווארן א פרא-אמעריקאנער רעגירונג.
  אבער ביסלעכווייז איז די הימלישע אימפעריע געווארן אלץ מער זעלבסטשטענדיג. אין די וססר, נאָך די דע פאַקטאָ דיקטאַטאָרשיפּ פון קאָזשעדוב, איז געגרינדעט אַ יסענשאַלי פּרעזאַדענטשאַל קאָנסטיטוטיאָן, אָבער מיט אַ צוויי-טערמין לימיט אין מאַכט. ד י װאל ן זײנע ן פארגעקומע ן אוי ף א אנדער ברירה , או ן דע ר פרעזידענ ט הא ט געהא ט א ן אנדער ן נאמען : פאלקס־פארזיצער .
  דאס לאנד האט געהאט א געמישטע און שנעל אנטוויקלונג עקאנאמיע.
  אבער דאָ ס ווי די געשיכטע געביטן פון איין פּאַפּיר קלעמערל. ז ײ האב ן פארלויר ן ד י צװײט ע װעלט־מלחמה , כאט ש ז ײ האב ן געקעמפט . און דער רעזולטאַט איז געווען דיזאַסטראַס. דערצו האט דײטשלאנד נאר א װײל געקאנט געווינען גרויסקייט.
  און די פאראייניגטע שטאטן האט ביסלעכווייז פארלוירן איינפלוס, די וועלט איז געווארן מולטיפאלער, דאס מיינט אז עס איז געווען אין איר מער און מער כאַאָס. פֿאַרקערט, עס איז ווייניקער סדר. און בערך די זעלבע ווי אין דעם היינטיקן ערשטן און צוואנציגסטן יאָרהונדערט.
  נו, פארוואס איז מענטשהייַט אַזוי ציען צו פראַגמאַנטיישאַן און כאַאָס?
  
  
  טראצקי אנשטאט סטאלין
  טוכאַטשעווסקיס קאמפאניע קעגן וואַרשע האָט זיך אַרויסגעוויזן צו זיין ניט געראָטן בפֿרט צוליב דער שולד פֿון סטאַלין - וועלכער, אַנשטאָט צו באַדעקן די דרום-פֿלאַנק פֿון די רויטע זעלנער, וואָס זײַנען פֿאָרגעקומען קיין וואַרשע. אויסגעדרייט די ערשטער קאַוואַלרי אַרמיי צו גאַליציע. דערצ ו טראץ ד י גרוים ע כוחות , װא ס זײנע ן געשטאנע ן אונטע ר דע ר באפע ל פו ן יוסף , אי ז ע ר געלונגע ן צ ו באזיג ן געװאר ן דור ך ד י פאליאקן . די רויטע ארמײ האט פארלוירן דעם שלאכט פון װארשע. די פּאָליאַקן האָבן אָנגעהויבן אַ קאָונטער-אָפענסיוו, פאַרנומען טעריטאָריע אַרייַנגערעכנט סלוצק און אפילו פאַרנומען מינסק אויף עטלעכע טעג.
  אָבער, דער מערב האָט דאַן נישט געוואַגט צו פינאַנצן ווייטערדיקע בלוטיקע מלחמה מיט די באָלשעוויקעס. ווארשע האט געמאכט שלום, און די בירגער-קריג האט זיך שנעל פארענדיקט.
  אבער עס איז אַן אָלטערנאַטיוו לויף פון געשיכטע און איינער פון די פילע פּאַראַלעל וניווערסעס. דאָרטן האָט לענין באַפֿוילן אָפּצונעמען סטאַלין, וועלכער איז נישט געווען זייער באַזאָרגט אין מיליטערישע ענינים און דעם קאַפּריזיק, פֿון דער קאָמאַנדע פֿון דער דרום־פֿלאַנק, און האָט אויפֿגעשטעלט די קאָמאַנדע אחדות פֿון טוכאַטשעווסקי, בשעתן אויפֿהאַלטן בודיאָני איבער דער ערשטער קאַוואַלרי.
  אי ן דע ם פאל , אי ז א ן פארװאוונ ג פו ן דרום־װארשע , פארפאלג ן א קאנטעראטאק , או ן ד י אינספירירט ע רויט ע ארמ ײ הא ט זי ך זיג ן אי ן א גרוים ן קאמף . די הויפטשטאט פון פוילן איז געפאלן. נאכ ן שטײ ן דארט ן א װײל ע או ן באקומע ן נא ך פארשטארקונגען , אי ז טוכאטשעװםק י אריבערגעפאר ן קײ ן לװו ו או ן קראקע .
  א געװיס ע צײ ט הא ט זי ך ד י קאמפ ן פארבליב ן קעג ן ווראנגעל , או ן מי ט א װײטע ר אטא ק אוי ף דע ר קרים . דערנאָך האָט די רויטע אַרמיי פאַרנומען די באַלטישע שטאַטן אין צפון, און באפרייט אַזערביידזשאַן, אַרמעניע און דזשאָרדזשאַ אין דרום. עס איז געווען אַ צייַטווייַליק רויק. סאָוויעט רוסלאַנד האָט געדארפט מנוחה און צייטווייליגע רעספּיט, וואָס איז געווען די NEP. אָבער טראָצקי האָט נאָך געהאַלטן אויף דעם צוריקקערן פון אַלע לענדער פון צאַרישן רוסלאַנד. ווי אַ רעזולטאַט, זומער 1921, די רויט אַרמיי פאַרנומען פינלאַנד, מיט די קאַנוויאַנס פון די מערב.
  אין 1922, פּרימאָריע איז געווען קאַנגקערד, דעמאָלט צאָפנדיק סאַכאַלין. טראָצקי, וועמענס אויטאָריטעט אַלס פאָרזיצער פונעם מיליטער-רעוואָלוציאָנערן קאָונסיל האָט זיך שטאַרק פאַרשטאַרקט, האָט געלונגט פאַרנעמען לענינס אָרט און פאַרטריבן סטאַלין, וועלכער איז אַראָפּגעוואָרפן געוואָרן אין אַ צווייטיקער ראָלע.
  מאָדנע גענוג, ווי דער פּערזענלעכער מאַכט האָט זיך געשטארקט, זענען די עלעמענטן פון קאַפּיטאַליזם געוואָרן ינקריסינגלי שטארקער אין דער עקאנאמיע.
  טראצקי אליין איז געווארן א לינקער, מערסטנס צוליב דעם פאַרלאַנג צו ווערן הייליגער ווי דער פּאָפּע אָדער מער ראַדיקאַל ווי סטאַלין. אבע ר נאכדע ם באקומע ן דע ר מאכט , הא ט דע ר גא ר טאלאנטירטע ר ייד ן װײטע ר געבליב ן זײ ן באלאנסירט ע אויסערן־פאליטיק . אָן פאַרלאָזן קאָמוניסטישע געדאַנקען, האָט ער אין דער זעלבער צייט געפּרוּווט איינשטעלן מאַרק-עלעמענטן און פאַרזיכערן גוטע באַציאונגען מיט אַנדערע קאַפּיטאַליסטישע לענדער פון דער וועלט.
  היטלער'ס אויפשטייג צו דער מאכט אין דייטשלאנד האט נישט געשאפן פונדאמענטאלע ענדערונגען אין דער וועלט-פאליטיק. דער פוהרער איז געשווינד שטעלן אין זיין אָרט - פּראָוכיבאַטינג קיין ליפטינג פון די ווערסיי ריסטריקשאַנז אָדער די רעסטעריישאַן פון וניווערסאַל קאַנסקריפּשאַן און מיליטעריש מאַכט. אזוי ווי די נאציס זענען געווען פארבאטן צו איינפירן אנטיסעמיטישע געזעצן און פיל מער.
  די איינציקע זאַך איז, אַז אונטער היטלער איז די דײַטשישע עקאָנאָמיע אַרויס פֿון דעם קריזיס, אָבער דער פֿאַשיזם האָט קיין מאָל נישט גענומען ראַדיקאַלע פֿאָרמען, פֿאַרבליבן אַ מעסיקער נאַציאָנאַליזם מיט עטלעכע אויטאָריטאַרישע שטריכן און אַלגעמיינע יוגנט־אָרגאַניזאַציעס ווי דער היטלער־דזשוגענט.
  די וססר אונטער דער פירערשאפט פון לעאן טראצקי איז געווארן אן עקאנאמיש רייכע מאכט מיט אנטוויקלט שווערע אינדוסטריע.
  די וססר עקאנאמיע איז געווען מער מאַרק-באזירט ווי סטאַלין ס, אָבער אויך קאַנטיינד עלעמענטן פון פּלאַנירונג אין די פאָרעם פון פינף-יאָר פּלאַנז. דער געבורט ראטע איז הויך, בפרט וויבאלד טראצקי האט אויך פארבאטן אבארטן - זיי זאגן אז עס זענען פאראן אזויפיל ליידיגע לענדער אין רוסלאנד און עס איז נישטא קיין סיבה פאר זיי צו גאפן ווי לעכער.
  זינט די גרייס פֿון דער דײַטשישער אַרמיי איז געבליבן באַגרענעצט צו 100 טויזנט, און פּוילן האָט זיך שוין פֿאַרוואַנדלט אין אַ סאָוועטישע, סאָציאַליסטישע רעפּובליק, וואָלט נישט געווען מיט וועמען צו קעמפן. מאָלדאָווע איז אומגעקערט צו רוסלאַנד אין 1921 - קאַלעקטינג די רויאַל לענדער צוריק.
  טראצקי אליין האט א ביסל געשטיצט דעם וועלט אינטערנאציאנאל, אבער דער ציל פון דער וועלט רעוואלוציע האט זיך אנגעהויבן פארשטומט. טיילווייז, ווי אונטער סטאַלין.
  אָבער די מלחמה איז נאָך געקומען פֿון מזרח. יאפאן האט אנגעהויבן מיליטערישע אקציע קעגן מאנגאליע. דאס לאנד פון דער אויפשטייענדיקער זון, צוזאמען מיט איטאליע, איז געווארן די הויפט אינוואדערס פון דער וועלט. אמת, מוסאָליני איז געווען געצווונגען צו באַגרענעצן זיין אמביציעס צו די כאַפּן פון עטיאפיע - די בלויז לאַנד אין אפריקע וואָס איז נישט געווען עמעצער אַנדערש ס קאַלאַני. יאפאן, וואס האט אויך נאך נישט געוואגט צו קעמפן אליין מיט בריטאניע און ספעציעל די פאראייניגטע שטאטן, איז אריין אין כינע. און זי איז דאָ אַרײַן אַלץ מער און מער.
  עס זענען פילע כינעזיש און, טראָץ אַלע זייער פראַגמאַנטיישאַן, זיי זענען אַ ערנסט קעגנער. און דאַן זענען די סאַמעריי אַרײַן אין מאָנגאָליע... דאָרט האָבן זיך אָנגעהויבן ערנסטע שלאַכטן אין פרילינג 1941.
  טראצקי האט באשלאסן אז די וססר איז שוין גענוג שטארק צו פירן א פולשטענדיקע מלחמה מיט די סאַמוריי. דערצו האָט דער סאָוועטישער דיקטאַטאָר געוואָלט נעמען נקמה פֿאַר דער מפלה פֿון 1904-1905. אויף לאַנד, די רויט אַרמיי איז קלאר שטארקער ווי די יאַפּאַניש, ספּעציעל אין טאַנגקס. אבער אין ים, די פּאַסיפיק פליט האט נישט נאָך ריטשט פּאַריטעט. אָבער לעוו דאַווידאָוויטש האָט נישט געקענט אָפּגעבן מאָנגאָליע.
  די רויטע ארמיי האט ערשט אפגעשטעלט דעם סאמוראי'ס פאראויס. דעם 20סטן אויגוסט 1941 איז פֿאָרגעקומען אַן אָפֿענסיוו אויפֿן חלכין גול, וואָס האָט זיך פֿאַרענדיקט מיט אַ נצחון פֿון דער רויטער אַרמיי. נאכדעם וואס טראצקי האט פארלאנגט אז יאפאן זאל צוריק געבן דרום סאכאלין און די קוריל אינזלען.
  נאטירלעך , אי ז נאכגעפאל ן א אפזאג , או ן א גרוים ע מלחמ ה הא ט זי ך אנגעהויב ן . בלויז, ניט ענלעך די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה, עס איז געווען געקעמפט אויף פרעמד טעריטאָריע. כאָטש מע קאָן נישט זאָגן, אַז ס'איז געװען אַ ביסל בלוט־פֿאַרגיסונג.
  די שלאכטן זענען געווען פולשטענדיק, און די יאפאנעזער האבן זיך שטארק קעגנגעשטעלט און זיך נישט אונטערגעגעבן. אבער כּמעט אַלע אַפּעריישאַנז פון די סאָוויעט טרופּס זענען געראָטן. די פאַרטיידיקונג, נאָך אַ שטאַרק אַרטילעריע בעראַזש, איז דורכגעקאָכט, און טאַנגקס, אַרייַנגערעכנט די לעצטע שטאַרק טי-34, לט (שווער לעאָן טראָצקי!), האָבן באַקומען די צאָרנדיק דיטש פון קאָרפּסיז און מעטאַל.
  ערשטער, די וואָריערז פון די לאַנד פון די רייזינג זון זענען געטריבן אויס פון מאַנטשוריאַ. ע ס זײנע ן דורכגעפיר ט געװאר ן עטלעכ ע סוקסעססױו ע אפעראציעס , װעלכ ע האב ן גענומע ן נײ ן מאנא ט פו ן נאװעמבע ר 1941 ביז ן אויגוסט 1942 . סאװעטיש ע טרופע ן זײנע ן ארײ ן אי ן צפון־קארעא... ע ס ך זײנע ן אוי ך געװע ן קאמפ ן אוי ף סאכאלין . ד י יאפאנע ר הא ט זי ך אפיל ו געפרואװ ט פאראויסצוגײ ן - ז ײ האב ן זי ך געצויג ן דרײסי ק קילאמעטע ר אבע ר פארשטאפט , או ן דערשטיק ט פו ן בלוט .
  אין סעפטעמבער 1942 איז געווען אַן אַטאַקע אויף פּאָרט אַרטהור. די יאַפּאַניש, ניצן שטיצן פון די ים, געפרוווט צו האַלטן די שורה. די סאוועטישע טרופן האבן דורכגעבראכן דעם פראנט, אבער דער שונא האט געראטן אפצושטעלן די פאראויס מיט אראפלאזן טרופּס.
  אבער די סאַמוראַי זענען נישט ביכולת צו האַלטן זייער קעגנשטעל פֿאַר לאַנג. די סאוועטישע אוויאציע האט איבערגענומען און באמבארדירט שיפן. אין דערצו, די יאַפּאַניש זענען אויך דיסמיסיוו פון זייער לעבן - זיי האָבן נישט אַפֿילו נעמען פּאַראַשוטס אין שלאַכט. ווייַל פון דעם, נאָך דעם טויט פון די הויפּט לופט עליטעס, די קעגנשטעל פון די סאַמוראַי אין די הימל נאָוטיסאַבלי וויקאַנד. און די סאָוויעט אַוויאַטיאָן אנגעהויבן צו געווינען פיל מער זיכער.
  אין דערצו, נייַ דיוועלאַפּמאַנץ פון סאָוויעט דיזיינערז ביסלעכווייַז ינדזשערד די העכערקייַט פון יאַפּאַניש פייטערז אין מאַנווועראַביליטי. אין דעצעמבער 1942, נאָך אן אנדער צאָרנדיק אַטאַקע, פּאָרט אַרטהור איז גענומען, און סעאָול געפאלן אין דער זעלביקער חודש.
  דער ווייַטער חודש פון 1943 אנגעהויבן מיט די יאנואר אַפענסיוו אין דרום קארעע און די כאַפּן פון די פּאָרט פון בוסאַן.
  יאפאן האט פארלוירן ערד שלאכטן און האט געליטן מער און מער שאדנס אין די הימלען און אויפן ים. אין פעברואר 1943 איז בעידזשינג געכאפט געווארן דורך די סאוועטישע טרופּס. און אין מאַרץ, נאָך האַרציק קאַמף, דרום סאַכאַלין איז באפרייט. אפריל און מאי זענען אנגעצייכנט געווארן מיט נייע נצחונות פאר די סאוועטישע וואפן אויפן ים... די פארגרעסערטע סובמארין פליט, אוויאציע און שיפן, וועלכע זענען אנגעקומען פון באלטיק, זענען געווען באזונדער עפעקטיוו.
  אין יוני 1943 האָבן די סאָוועטישע טרופּס אַרויסגעטריבן די יאַפּאַניש פֿון שאַנגהאַי. אזוי פארמירט זייער אייגענע זאנע פון אקופאציע.
  אין יולי און אויגוסט, פּעראַטרופּערז און סיילערז באפרייט די קוריל באַרגרוקן פון די פייַנט. יאַפּאַן האָט זיך געפֿונען אין אַן אויסערגעוויינלעכער שווערער סיטואַציע. די סאוועטישע אוויאציע האט פארגרעסערט איר סטרייקינג מאכט און באמבארדירט אלץ שווערער, און די נייוואַל פליט פונעם לאנד פון דער אויפשטייגנדיקער זון האט זיך צעשמעקט. אין אָקטאָבער 1943 האָט טראָצקי געמאַכט אַ באַשלוס: אַטאַקירן אָקינאַוואַ - אַ רעפּעטיציע איידער דער שלאַכט פֿאַר דער יאַפּאַנישער מעטראָפּאָליס אַליין. די שלאַכטן זענען געווען צאָרנדיק, און די סאַמוראַי געוויינט וואָפן מאַסיוו: קאַמאַקאַזע פּיילאַץ.
  די עפּאָס שלאַכט לאַסטיד צוויי חדשים און אַ וואָך, וואָס לעסאָף געענדיקט מיט די פאַלן פון אָקינאַוואַ. און אין יאנואר 1944, טייוואַן איז באפרייט.
  יאַפּאַן איז איצט אויף דעם ראַנד פון גאַנץ מיליטעריש ומגליק. היראָהיטאָ האָט געקענט רעכענען נאָר אַז די פֿאַראייניקטע שטאַטן און בריטאַן זאָלן פֿון זײַן זײַט אַרײַן אין דער מלחמה, די פֿאַשיסטישע דײַטשלאַנד איז דעמאָלט נאָך געווען צו שוואַך מיליטעריש, און מוסאָליני האָט נישט געקענט גרינג דערגרייכן טראָצקי אינעם פּאַסיפיק אקעאן.
  אבער די USA און בריטאַן געמאכט הינץ, אָבער האט נישט ייַלן צו אַרייַן די מלחמה. דערצו איז אין אינדיע אויסגעבראכן א מאסיווע אנטי-בריטישער אויפשטאנד. דער מעסיקער גאנדי איז אפגעשטופט געווארן דורך מער ראדיקאלע נאציאנאליסטן און לינקע. ווי אַ רעזולטאַט, אַ פאַקטיש מלחמה אנגעהויבן דאָרט. טשערטשיל, וועלכער האָט פאַרבייטן טשאַמבערליין, האָט אַרויסגעוויזן עקשנות און פרובירט צו האַלטן פּאַקיסטאַן און אינדיע אונטער זיין קאנטראל אין יעדן פּרייַז. וואס האט געפירט צו א לאנגע און ביטערע מלחמה וואס האט פארבונדן די בריטישע קרעפטן.
  די אַמעריקאַנער האָבן געטאָן גאָר פּאַסיוו אין דער אויסערן־פּאָליטיק: מײַן כאַטע איז אויפֿן ברעג!
  אין מערץ 1944 האָבן די סאָוועטישע טרופּס, טראָץ דעם וואָס דאָס וועטער איז נאָך נישט געווען זייער גינציק, געלאַנדעט אין האָקאַידאָ. די קאמפן האט געדויערט דריי וואכן און האט זיך פארענדיקט מיט דער באַזיגן פון די יאַפּאַניש. דע ר דאזיקע ר דערפאל ג הא ט אויפגעשוידער ט דע ם קייסער ס בטחו ן אי ן דע ר אומצוגאנגלעכקײ ט פו ן דע ר מעטראפאליע .
  די קאַמף אויף ערד און ים איז געצויגן ביז 11 מאי 1944, ווען די ויסגעמאַטערט יאַפּאַן לעסאָף קאַפּיטאַלייטיד.
  די שלאַכטן מיט דער באַטייליקונג פֿון סאָוועטישע זעלנער האָט געדויערט פֿון 10טן אַפּריל 1941 ביזן 11טן מײַ 1944 און האָט געדויערט דרײַ יאָר און אַ ביסל מער ווי אַ חודש. ד י פארלוסט ן פו ן דע ר סאוועטישע ר ארמ ײ אי ן אומגעקומע ן או ן אומגעקומע ן פו ן װאונדן , האב ן געמאכ ט 960 טויזנט זעלנע ר או ן אפיצירן . א ביסל מער ווי זעכציק טויזנט ציווילע סאָוועטישע בירגער זענען אויך אומגעקומען. פו ן באמבארדירונג , ארטילעריע , קאמ ף אויפ ן סאכאלי ן או ן אויפ ן גרענ ץ אי ן פרימאריע . און ארום דריי מיליאן מענטשן זענען פארוואונדעט געווארן, פון וועלכע פיר הונדערט טויזנט זענען געווארן פארכאפט.
  אין אַלגעמיין, די וססר וואַן אַ גרויס נצחון און געראטן צו ינסטאַלירן פּראָ-סאָוויעט רעזשים אין טשיינאַ און קארעע און פאַרנומען מיט זייַן טרופּס אַלע די פאַרמעגן פון די לאַנד פון די רייזינג זון.
  די אויטאָריטעט פון חבר טראצקי איז נאך פארשטארקט געווארן סיי אין לאנד סיי אין דער אינטערנאציאנאלער ארענע.
  אין 1946 איז געווען דער ערשטער קאַטער פון אַ קינסטלעך סאַטעליט אין די וססר. און אין 1950, דער ערשטער סאָוויעט קאָסמאָנאַוט איז געשיקט אַרום די וועלט. אין רומעניע האָט דער קעניג מיכיה מסכים געווען צו שליסן אַ מיליטערישן און עקאָנאָמישן בונד מיט די וססר. באלד האט זיך די מאכט אין אונגארן געביטן. און אין טשעכאסלאוואקיי ווערט עס שוין לאנג געהערשט, הגם נישט גענוי דורך קאמוניסטן, נאר דורך לינקע פרא-סאוועטישע קרעפטן.
  אין 1951 איז אויסגעבראָכן אַ מלחמה צווישן טערקיי און די וססר. אין דעם פונט, ניט די פאַרייניקטע שטאַטן און ניט בריטאַן האָבן אַן אַטאָמישע באָמבע, און סטאַרטינג אַ פאַקטיש שחיטה מיט אַזאַ אַ שטאַרק פייַנט ווי די וססר און זייַן אַלייז איז געווען זעלבסטמאָרד פֿאַר די מערב.
  די סאָוועטישע אַרמיי האָט באַזיגט טערקיי אין ווייניקער ווי אַ חודש. זעענדיג אז דער רעאקציע פונעם מערב איז גאר שליימעסדיק... בריטאניע האט לאנג געקעמפט מיט די אינדיאנער, אבער צום סוף האט זי פארלוירן הונדערטער טויזנטער זעלנער און פארלוירן קאנטראל איבער איר גרעסטע קאלאניע. עס איז אַן עקאָנאָמיש קריזיס אין די USA און שווארצע רייען.
  טראצקי מאכט א באשלוס: און אין צוויי חדשים נעמט די רויטע ארמיי קאנטראל איבער דעם גאנצן מיטל מזרח און איראן, און א פרא-סאוועטישע רעגירונג קומט צו דער מאכט אין עגיפטן. די בריטיש און פראנצויזיש באַקומען פּאַנטשט אין די ציין. און היטלער נעמט זיך די זייט פון די וססר און דערפאר באקומט ער די געלעגנהייט צו אנשלוס עסטרייך.
  דע גאָל קומט צו מאַכט אין פֿראַנקרייַך. ער איז זייער אומצופרידן מיט דער סאָוועטישער אויסברייטונג און רעדט וועגן אַ קרייצצוג קיין מזרח, קעגן באָלשעוויסם. טראָצקי, פֿאַרקערט, חלומות פון יקספּאַנשאַן אין אייראָפּע, די סיטואַציע איז היץ אַרויף.
  אַדאָלף היטלער, אויסנוצן פון דעם פאַקט אַז די וססר איז איצט אין די פאַרבאַנד, הייבט די מיליטאַריזאַטיאָן פון דייַטשלאַנד. און אין אַלדזשיריאַ און מאָראָקקאָ ברייקס אויס אַ גרויס אויפֿשטאַנד קעגן פֿראַנקרייַך.
  דע גול איז ברוגזדיק און פאדערט, אז דייטשלאנד זאל אפשטעלן מיליטערישע צוגרייטונגען. אין רעאקציע פאדערט דער פוהרער דאס צוריקשטעלן די גרענעצן פון 1914 און סטראשעט צו שיקן די פאלקס-מיליציע קעגן דעם שונא.
  ביידע זייטן עסקאַלירן טרעץ און מאַסינג טרופּס צו די געמארקן. דער כיטרע טראצקי גייט נישט אריין אין דער מלחמה, נאר פארקויפט טאנקן און עראפלאנען צו דייטשלאנד אויף קרעדיט. צווישן די נאַציס און די פראַנצויזן אַנטפּלעקט זיך אַ שלאַכט. בעלגיע גייט אריין אין דער מלחמה, אבער דאס פארערגערט נאר די לאגע פאר פראנקרייך, וואס איז באגרענעצט דורך מרידה אין די קאלאניעס און קאמוניסטישע אקטיוויטעטן אויף פארשידענע פראנטן. די דייטשן, אָבער, דערגרייכן נישט אַ שנעל נצחון, אָבער סטאַק אויף די מאַנגיאָ ליניע , אָבער זיי פאַרנעמען בעלגיע. נאָך אַ האַלב יאָר מלחמה זענען די נאַציס געקומען נאָענט צו פּאַריז.
  דע גול גייט אונטערשרייבן שלום און גיט אלסארץ און לאראן צוריק צו די דייטשן. בעלגיע שײדט זיך אויך מיט א טייל פון איר טעריטאריע. דער פוהרער פארשטארקט זײן אײנפלוס. אין 1955, די וססר פּרובירן אַ יאָדער באָמבע. טראצקי נעמט אריין טשעכאסלאוואקיי אין די וססר. אמת, אַ טייל פֿון סודעטןלאַנד גייט צו די דײַטשן, אָבער אַ סך ווייניקער עטנישע גרענעצן. אבער זיי האָבן קיין סיבה צו שטיין די שיפל ...
  היטלער איז געצווונגען צו אַניוועסדיק זיין אמביציעס און פרייען אַז ער איז געווען ביכולת צו יקספּאַנד אין די מערב און אויף די קאָסט פון עסטרייך. די נאציס זענען אויך אריינגעקומען אין דענמארק און אויך צוריקשטעלן די גרענעצן פון 1914 און די צפון פון זייער אימפעריע.
  טראָצקי איז געשטאָרבן אין 1960, נאָכן פֿײַערן זײַן אַכציקסטן געבורטסטאָג. אן שלעכטע געוווינהייטן און אנהאלטן פיזישע טויגיקייט האט דער פארזיצער פון די יו.עס.עס.אר געהאלטן קלאר טראכטן ביז זיינע לעצטע מעשים.
  ער האט איבערגעגעבן דעם פאסט פון פארזיצער צו זיין זון דוד, און דערמיט געגרינדעט די וועלט'ס ערשטע קאמוניסטישע דינאסטיע. אין דעם צייט, די וססר האט יקספּיריאַנסט אַ געוואקסן סענטראַליזיישאַן און אַמענדמאַנץ צו די קאָנסטיטוטיאָן וואָס פאַרווערן ווידדראָאַל פון איר. היטלער האָט אויך איבערגעגעבן מאַכט צו איינער פון זיינע זין, וואָס איז געווען אַ רעזולטאַט פון קינסטלעך ינסעמאַניישאַן, אָבער אויף אַ קאַמפּעטיטיוו יקער.
  אָבער דער זון איז נאָך צו יונג, און נאָך היטלערס טויט האָבן די נאַציס זיך צעשפּאַלטן, און באַלד איז דער לינקער פליגל געקומען צו דער מאַכט. די וועלט איז געווארן זיכערער, אָבער די ייַנבראָך פון די קאָלאָניאַל סיסטעם האט געפֿירט צו אַ נייַ מלחמה פון ינסטאַביליטי. די לייזונג איז געווען די שאַפונג פון אַ קאָמוניסט קאָואַלישאַן. ע ס הא ט געגעב ן קעגנזײטיק ע הילף , או ן געפרואװ ט אויפבויע ן סאציאליזם , אי ן ד י באדינגונגע ן פו ן דע ם פינצטער ן קאנטינענט .
  אבער דער וועלט קאמוניזם האט זיך אויסגעצייכנט מיט א גרויסע צאל מארקעט עלעמענטן און איז געווען א צוזאמענגעשטעלטע סיסטעם.
  דערווייַל, קאַנטראַדיקשאַנז געוואקסן אין די וססר. די פּאָליטישע געוועלטיקונג פון איין פּאַרטיי האָט שוין ניט געפּאַסט צו דער וואקסנדיקער אָליגאַרקיע. רויט כוואַליע ביזניסמען געוואלט טוישן און פּאָליטיש מאַכט. ביז איצט, די סאַקסעסאַז פון די פּלאַננעד עקאנאמיע און פּאָליטיש גיינז האָבן טייל קאַמפּאַנסייטאַד פֿאַר די אָפּאָזיציע שטימונג. אבער ענדערונגען האָבן געטראפן אין די פאַרייניקטע שטאַטן. עס איז אויפגעקומען א נייער פירער, וועלכער האט צעבראכן דעם מאנאפאל פון צוויי פארטייען: דעמאקראטישע און רעפובליקאנער, באשאפן א דריטער - פאטריאטיש.
  און ווען ער געקומען צו מאַכט, ער געגרינדעט אַוטאָקראַסי. אין דער זעלביקער צייַט, סטאַרטינג אַ קרייצצוג קעגן קאָמוניזם. דוד איז געשטאָרבן, און נאָך דעם האָט זיך אָנגעהויבן אַ גאַנצע ריי קאָנספּיראַציעס און פֿאַקציאָנעלע געראַנגל. ווי אַ רעזולטאַט, די מדינה איז געווען אויפגעטרייסלט. אבע ר דע ר קאמ ף צװיש ן ד י פראקציע ס הא ט זי ך געענדיק ט מי ט דע ר פארכאפ ט פו ן דע ם פארזיצע ר פו ן דע ר וססר , או ן ד י מענטש ן האב ן זי ך בארואיקט .
  עס איז געווען אַקטיוו פּלאַץ יקספּאַנשאַן. אין 2015, פּלוטאָ איז געווארן דער לעצטע פּלאַנעט צו זיין שטעלן צו פֿיס דורך אַ מענטש אַסטראָנאַווט. פֿאַר אַ קורצער צייט, מענטשן זענען ביכולת צו באַזוכן די ייבערפלאַך פון דזשופּיטער. אמת, זיי האָבן צו ליגן אין ספּעציעל עראַמאַטיק באַטס.
  אין די וססר האָבן די קאַפּיטאַליסטישע עלעמענטן זיך נאָך מער געשטארקט. עס איז געווען אַ סטראַטיפיקאַטיאָן צווישן די אָרעם און די רייַך. עס האָבן זיך באַוויזן פאַקטיש ביליאַנערז, און אין דער זעלביקער צייַט מיטגלידער פון די פּאָליטבוראָ. דער קאָמוניזם האָט זיך מער און מער צונויפֿגעמישט מיט דער אָליגאַרקיע פֿון פינאַנצן און געוואָרן אַלץ ווייניקער אַנדערש פֿון קאַפּיטאַליזם. אפילו די האַכנאָסע שטייַער איז געווארן לינעאַר אין די וססר און אַ איין פּראָצענט איז געווען ינטראָודוסט. דא ס הא ט נאטירלע ך געבראכ ט צ ו ווייכע ר אומצופרידנקייט , או ן געבראכ ט צ ו קלענער ע אומרוען .
  אבער ביז איצט די סיטואַציע איז נישט גאַט אויס פון קאָנטראָל. אָבער אין פאַקט, מיט די פונדרויסנדיק אַטריביוץ פון קאָמוניזם, געזעלשאַפטלעך געראַנטיז זענען ינקריסינגלי רידוסט. באזונדער ם זענע ן דא ם מעדיצינ ע או ן דערציאונגע ן טײלװײ ז געװאר ן באצאלט , או ן ד י ארבעטסלאזע ם או ן ארבעטער־אויטשעס ן האב ן זי ך באװיזן .
  וויקטאָריאַ איז דערגרייכט צו ווילנע און האָט אויפֿגעהערט צו געדענקען די פּאַראַלעל וועלט. זי האט איצט געמוזט ווייטער פירן די רוסישע ארמיי.
  געפאלן די הויפטשטאט פון דער גרויסער דוכאטס ליטע, ווילנע, אבער פאראויס איז געווען א מארש ווייטער קיין גראדנע און ברעסט.
  די ווײַסרוסישע האָבן זיך גערן אַרײַנגענומען אין דער רוסישער אַרמיי. ז ײ זײנע ן אבע ר געפאל ן שנײע ר או ן ע ס אי ז שװע ר געװאר ן פא ר דע ר מיטלאלטערישע ר ארמײ , זי ך צ ו רירן . פונדעסטוועגן, האָט דער גרויסער דוק וואַסילי באַפוילן דאָרטן פאַרנעמען גראָדנע און ווינטער. וויקטאָריאַ געלאפן אַרום די אַרומיק קאַסאַלז אין זוכן פון עמעצער אַנדערש צו צעהאַקן אָדער יקסטערמאַניישאַן.
  א ווילדער דאָרשט צו פארניכטונג האט זיך צעלאזט אין איר, אבער אלץ מער אפט האבן אירע קעגנער זיך אונטערגעגעבן אן א קאמף.
  
  
  אָראַקלעס פֿון פינצטער גענעם
  עס זענען, פון קורס, פאַרשידענע פּרידיקטערז, נוציק און געפערלעך.
  אבער אין איינע פון די אלטערנאטיווע רעאליטעטן איז געווען א מכשף וואס האט געזאגט פאר די נאצי א נומער וויאזוי מען קען צוריקגעבן די מאכט איבערצוציילן דעם שפיגל פונעם שטן. דראַפּלאַץ פון די שאַרלעכ רויט בלוט פון אַן אומשולדיק קינד געפאלן אַנטו די ריפלעקטיוו ייבערפלאַך. און זיי זענען טייקעף אַבזאָרבד, און דער שפּיגל זיך אנגעהויבן צו שייַנען, ריגיינינג זייַן גיפס. און דער פוהרער האט דעמאלט א סך געלערנט.
  אבער אפילו וויסן די צוקונפֿט, עס איז ניט שטענדיק מעגלעך צו פאַרריכטן עס. אין אפריקע, אָבער, די דייטשישער ריגרופּיד זייער טרופּס און געראטן צו אָפּשטויסן די אַפענסיוו לאָנטשט דורך מאָנטגאָמערי אויף 23 אקטאבער.
  כאָטש מיט גרויס שוועריקייטן, זיי זענען פארשטאפט דורך טרופּס מיט העכער נומער פון אַרבעטקראַפט און ויסריכט. אָבער, וויסן דעם אָרט און צייט פון די באַפאַלן געהאָלפֿן ראָמעל ראַשאַנאַלי פאַרשפּרייטן זיין ביסל וניץ און אָפּשטויסן די באַפאַלן. די בריטישע האָבן געליטן באַטייַטיק לאָססעס און נאָך צוויי וואָכן פון קאַמף זענען געצווונגען צו האַלטן.
  און די דייטשע סובמארין פליט איז געווען ביכולת צו מאכן גרויס שאדנס, פארזונקען א צענדליק שיפן מיט לאנדאנער קרעפטן וועלכע האבן געפלאנט צו לאנדן אין קאסאבלאנקא און אויפן בארטן פון מאראקא. די אַמעריקאַנער, זעענדיק דעם מאַנגל פון דערפאָלג אין עגיפּטן און די טעטיקייט פון די "דײַטשישע וואָלף פּאַקס", האָבן פֿאַרלאָזן אָפּעראַציע שטורקאַץ.
  ד י דײטש ן האב ן זי ך צורי ק געפרואװ ט צוזאמענארבעט ן זײער ע מיליטע ר אי ן םטאלינגרא ד או ן אפצוטײל ן ד י פלאנג־אטאק ן פו ן ד י סאװעטיש ע מיליטער , או ן זי ך צוגראב ן דור ך זי ך באגראב ן אי ן דע ר פארטי ק אי ן צענטער .
  צוליב דעם שלעכטן וועטער דעם 19טן נאוועמבער 1942, האבן די סאוועטישע טרופּס נישט געקענט עפפעקטיווע באנוצן די פליגער, אריינגערעכנט אטאקע עראפלאנען, און די ארטילעריע צוגרייטונג האט דערגרייכט גאר באגרעניצטע דערפאלג. אַזוי, דורך ריגרופּינג זייער פאָרסעס, די דייטשישער און זייער אַלייז זענען ביכולת צו אָפּשטויסן די שטייַגן פון די סאָוויעט טרופּס. אמת, דאָס האָט אָפּגעשניטן די נאַציס פֿון סטאַלינגראַד גופא, און געגעבן אַ אָפּרו פֿאַר די סאָוועטישע זעלנער, וואָס זענען געווען העלדן אין שטאָט. כאָטש עס זענען לינקס זייער ווייניק הייזער אונטער די קאָנטראָל פון די רויט אַרמיי.
  דער פריץ האָט זיך אויך אויסגעהאַלטן אין צענטער... דער שלאַכט אין סטאַלינגראַד האָט געדויערט ביזן סוף דעצעמבער. ניש ט געלונגע ן צ ו דערגרײכ ן א דורכברו ך בײ ם פראנט , הא ט ד י רויט ע ארמ ײ זי ך אפגעשטעלט . אבער פאר די דייטשן איז אויך נישט געווען גרינג. זיי פאַרפאַלן צו פיל בעשאַס די אַטאַקע אויף די שטאָט, און כאָטש אין פאַרטיידיקונג די אָנווער פאַרהעלטעניש מיינט צו זיין אין זייער טויווע, די טרופּס זענען נאָך ויסגעמאַטערט.
  אין יאנואר, טראָץ די פּראָגנאָז פון די אָראַקלע, די דייטשישער זענען נישט ביכולת צו האַלטן זיך אין די צפון בעשאַס אָפּעראַציע ספּאַרק. אמת, די מלחמה האָט געדויערט מער ווי דרײַ וואָכן און האָט געקאָסט פֿאַר דער רויטער אַרמיי גרויסע קרבנות, אָבער זיי האָבן געלונגן דורכצוקומען קיין סטאַלינגראַד דורך לאַנד.
  ד י דײטש ן האב ן אבע ר געװארנ ט דור ך דע ר שפי ל פו ן איבליס , געקענ ט אפװארפ ן ד י אפענסיוו ע נעב ן װאראנעזש , פארשטארקנדיק ע זײער ע שװאכ ע פארבונדן : ד י איטאַליענ ע או ן רומענער . אַנדערש, די פאַרטיידיקונג דאָרט וואָלט געווען צעבראכן.
  או ן ד י דריט ע רשעוו־שיכו ב אפעראצי ע אי ז ניש ט געלונגע ן . ד י דײטש ן האב ן װידע ר , כאט ש ניש ט א ן שװערקײט , אפגעשטויס ן ד י סאװעטיש ע אפענסיוו . אין סטאַלינגראַד גופא איז געווען הייס, עס זענען געווען שלאַכטן אין יאנואר. פאולוס איז געווען ריפּלייסט דורך מאַינשטיין און דעם מער יקספּיריאַנסט פעלד מאַרשאַל געראטן צו כאַפּן די ציטאַדעל שטאָט דורך פעברואר 12. אבע ר װידע ר האב ן ד י דײטש ן באצאל ט א גרוים ן פרײ ז דערפאר . אי ן פעברוא ר 1943 הא ט מע ן געמוז ט פארזאמלע ן דע ם רײכסטאג , או ן דע ר גאנצע ר מלחמה . פאַרברייטערן די אַרבעט טאָג און נוצן שקלאַף אַרבעט מער אַקטיוו ווי פריער.
  די דעקלאַראַציע פון גאַנץ מלחמה געמאכט עס מעגלעך צו פאַרגרעסערן די פּראָדוקציע פון וועפּאַנז און פאָרעם נייַ דיוויזשאַנז. אַרייַנגערעכנט פרעמדע און היוויס.
  וויסנדיג ווען די בריטישע און אמעריקאנער האבן פלאנירט אריינצוגיין אין מאראקא, האבן די דייטשן, ניצן זייער גרויסן סובמארין פליט, אויסגעגעבן ווייטאגליכע קלאפן אויף די לאנדונגס שיפן - און צעשטערט איין לאנדונג נאכן אנדערן. דאס האט געלאזט די נאציס לאקאליזירן מיליטערישע אפעראציעס קעגן מערב און קאנצענטרירן אלע זייערע הויפט כוחות אין מזרח.
  ד י פאזיציע ם פו ן ראמעל ס קארפ ן אי ז געבליב ן שװערע , אבע ר א דאנ ק דע ם שפיגל , הא ט דע ר פאשיסטישע ר אװיאא ט אנגעהויב ן פונקציאנירן , או ן קאנוױ ן האב ן פארבעסער ט ד י פארזארגונ ג פו ן דע ר אפריקאנער גרופע.
  מאָנטגאָמערי ס נייַ אַפענסיוו אין מאַרץ 1943 איז געווען אַ דורכפאַל. דאָס מאָל, ראָמעל, באקומען פּינטלעך דאַטן מיט די הילף פון דייאַבאַליקאַל מאַגיש, לורד די בריטיש אין אַ טראַפּ און געראטן צו פאַרשאַפן זיי אַ קראַשינג באַזיגן! אמת, צוליב דעם שונאס נומערישע העכערקייט און לופט-איבערשטאנד, איז נישט געווען מעגלעך צו גאָר באַזיגן מאָנטגאָמערי, אָבער די באַזיגן פון בריטאַן איז געווען באמערקט. ספּעציעל פילע טאַנגקס זענען פאַרפאַלן, און אַ באַטייטיק נומער פון וועהיקלעס זענען קאַפּטשערד ווי טראָופיז.
  די בריטישע צוריקגעצויגן אַ פּאָר פון דיפענסיוו שורות און געווארן נעענטער צו אלעקסאנדריע. ראָמל האָט געדאַרפֿט נײַע רעזערװן, און די נאַציס האָבן געפּלאַנט פֿאָרצוזעצן די אָפֿענסיוו אין דער דרום ריכטונג. סטאַלינגראַד איז געפאלן און דעמאָלט עס איז מעגלעך צו פאָרויס צוזאמען די וואָלגאַ.
  אין מײַ 1943 האָבן די קראַוץ זיך איבערגעקערט צו אָפּעראַציע דעלפין. זייערע טרופּס, טראָץ די הילף פון די אָראַקלע, איז געווען פייסינג זייער שטאַרק אָפּאָזיציע פון די רויט אַרמיי. פּראָגרעס איז געווען פּאַמעלעך בייַ די פּרייַז פון שווער לאָססעס. אמת, די הילף פֿון אַ מאַזל־טוער האָט באַווירקט דעם גאַנג פֿון דער מלחמה. די וועהרמאכט האט פאראויסגעזאגט קאנטער-אטאקן און האט געלאזט נאך און מער אטאקעס. אין מיטן יוני האָבן די נאַציס שוין דערנענטערט צו דער וואָלגאַ דעלטע און דערגרייכט צום קאַספּישן ים.
  ד י פאזיציע ם פו ן דע ר סאוועטישע ר טרופע ן אי ן קאװקאז ס אי ז פארערגער ט געװאר ן דור ך טערקיי ס ארײנגײ ן אי ן דע ר קריג , דע ם 22 ־ט ן יוני , 1943 . און דאָס אַקשלי פּרידיטערמינד די אַוטקאַם פון די שלאַכט פֿאַר באַקו ייל.
  די אַלליעז האָבן נישט באַשטימענדיק. מאָנטגאָמערי האָט איבערגעזעצט אויף אַקטיוו פאַרטיידיקונג און ניט מער געדאַנק וועגן די אַפענסיוו, און אַ לאַנדינג אין מאָראָקקאָ איז געבליבן אַנריליסטיק.
  דעם 10טן יולי 1943 האט טשערטשיל, כדי אוועקצופירן טייל פון די דייטשע קרעפטן פון מזרח, פרובירט צו לאנדן אין פראנקרייך. אָבער, די שוואַך צוגעגרייט לאַנדינג, קאַפּאַלד מיט אמעריקאנער ינדיסיזיוונאַס און די פאַקט אַז דאַנק צו אַן אָראַקלע די דייטשישער געוואוסט אַלע די דעטאַילס, נאָר ריזאַלטיד אין די גרעסטע באַזיגן פון די בריטיש און אמעריקאנער אויף לאַנד אין געשיכטע.
  מער ווי זעקס הונדערט און פופציק טויזנט מענטשן און אַ פּלאַץ פון ויסריכט זענען געכאפט אַליין. אָבער דאָס האָט, ליידער, נישט פאַרהיטן דעם שטייגן פון די נאַציס אין דרום. אין אויגוסט האבן די דייטשן פארכאפט גאנץ דאגעסטאן, די טערקן האבן געכאפט כמעט גאנץ ארמעניע צוזאמען מיט ירעוואן, און דעם 27טן האבן זיך די נאציס און אטאמאן פאראייניגט, צעריסן דעם טראנסקאוקאזישן פראנט אין צוויי טיילן.
  און ווידער, אַפענסיוו פרווון פון סאָוויעט פאָרסעס אויף אנדערע סעקטאָרס פון די פראָנט געענדיקט אין דורכפאַל. דע ר שונא ט הא ט צו , גוט , געװאוס ט װעג ן ד י פלענער ם פו ן דע ר סאװעטיש ע קאמאנדע .
  ד י ספעציעלע ר אפטײלונ ג אי ן דע ר רויטע ר ארמײ , הא ט זי ך צעשלאגן , ד י פארשטיקונגע ן או ן מאסן־רייניקונגע ן זײנע ן דורכגעפיר ט געװארן . אפילו עטלעכע טוץ גענעראַלס און אַרטילעריע מאַרשאַל קוליק זענען דערשאָסן.
  אבער אזוי לאנג ווי דער שונא האט געהאט א טיאבאלישע וואפן, וואלט גארנישט געהאלפן קעגן אים.
  דער חודש סעפטעמבער איז דורכגעגאנגען אין שווערע שלאַכטן, די נאַציס און אָטטאָמאַן זענען געקומען נאָענט צו באַקו. או ן אי ן אקטאבע ר אי ז אויסגעבראכ ן קאמ ף אי ן דע ר שטא ט גופא .
  די קאָוסטאַל שטאָט איז געווען סאַפּלייד אַריבער די ים, און זיי זענען דעספּעראַטלי טריינג צו האַלטן עס. ד י קאמפ ן האב ן זי ך אנגעשלעפ ט או ן בי ן דע ם 7 ־ט ן נאוועמבער , װ י געפלאנט , האב ן ד י קראט ן זי ך ני ט גענומע ן צונעמען . אבער אַלע די אנדערע שטעט אין די קאַוקאַסוס זענען שוין פאַרפאַלן דורך דעם צייַט. און אין דעצעמבער, אין די פּרייַז פון קאָלאָסאַל לאָססעס, די לעדזשאַנדערי שטאָט געפאלן.
  דער קאַוקאַסוס איז גאָר פאַרפאַלן, ווי די גרעסטע ייל פעלד דעוועלאָפּעד אין דער צייט אין די וססר. אמת , וויבא ל ד י אל ע אויל־בארענע ם זענע ן אויפגעבלאז ן או ן פארניכטעט , האב ן ד י נאצי ס גו ט באל ד ניש ט געקענ ט אויסנוצן .
  אויפן מזרח־פראנט איז געװארן א שטילקײט. גרויסע דייטשע ערד-כוחות האבן זיך אריבערגעצויגן קיין איראק און ווייטער קיין פאלעסטינע און דעם סואץ קאנאל צו העלפן ראמעל. די סאָוועטישע פירערשאַפט האָט אָבער באַשלאָסן אויסצונוצן די פּויזע. אויל פעלדער זענען שוין אנטוויקלט געווארן אין אנדערע ערטער, אריינגערעכנט סיביר. און סאָוויעט דיזיינערז געארבעט אויף נייַ טאַנגקס. די IS-2 און T-34-85 זענען געווען געמיינט צו זיין אַ ענטפער צו די דייַטש פּאַנטערז און טיגערס.
  די פּראָדוקציע פון וואָפן אין נאַצי דייַטשלאַנד איז געווען העכער ווי אין פאַקטיש געשיכטע. עס איז קלאָר אַז די נאַציס און סלאַוועס האָבן מער רעסורסן, און די באַמינג פון די דעמאָראַליזעד אַלייז איז שוואַכער. דעם מיטל אַז זיי קען פּראָדוצירן מער פּרעסן, און בעסער קוואַליטעט מעטאַל ווי אין פאַקט. דעריבער, דער פּראָדוקציע פּלאַן פֿאַר 600 פּאַנטהערס פּער חודש איז אַטשיווד און אפילו יקסידיד. אָבער עס זענען געווען אנדערע ריסטריקשאַנז: טריינינג צייט פֿאַר נייַע קרוז. דערצו, דער "פּאַנטער", פֿאַר אַלע זייַן בלי ספק אַדוואַנטידזשיז: אַ קאַנאָן מיט הויך פאנצער דורכנעמיק און פייַער קורס, ויסגעצייכנט וויזאַביליטי און אָפּטיקס, ווי געזונט ווי גוט פראָנטאַל שוץ און גוט דרייווינג פאָרשטעלונג, האט אַ שוואַך זייַט שוץ און סטאַגערד אָרדענונג. פון ראָולערז.
  די פּאַנטער -2 איז געווען אַ מער אַוואַנסירטע און פּראַמאַסינג אַנטוויקלונג. דאַנק צו אַ פיל דענסער אויסלייג מיט אַ ביסל העכער וואָג פון 47 טאָנס, די פּאַנטער-2 האט אַ שטאַרק 88 מם קאַנאָן מיט אַ 71 על פאַס לענג און אַ פאנצער פון 120 מם אויף די פראָנט פון די כאַל, 60 זייטן אין אַ ווינקל, און 150 אויף די שטערן פון די טערט, מיט 900 כאָרספּאַוער מאָטאָר אין אַ דוראַלומין קייסינג.
  אַזאַ אַ מאַשין אנגעהויבן צו פּראָדוצירן אין נאוועמבער 1943, צוזאַמען מיט די טיגער-2. אבע ר ד י דײטש ן האב ן נא ך נא ך אנטװיקל ט זײע ר מאשין . און זיי זענען געשטאַנען אין מיטל מזרח.
  אין מערץ 1944 האבן די דייטשן איינגענומען קוווייט און דערגרייכט צום סואץ קאנאל.
  מען האָט געמוזט צעברעכן דעם אָראַקעל, כדי די נאַציס זאָלן נישט האָבן קיין אַדוואַנטאַגעס. אין דעם פאַל, די גערלז האָבן אַ פאַרלאַנג צו טאָן עס פריער, אָבער לימיטיישאַנז אין השפּעה אַפעקטאַד זיי.
  פֿאַר בייַשפּיל, איצט, אַנשטאָט פון גערלז פול פון מאַגיש, אויף 1 אפריל 1944, צוויי שיין בעאַוטיעס זענען געצויגן צוזאמען די פראָנט. צום באַדויערן, מיט זייער מיטלמעסיק אַבילאַטיז, די שפּרינגען לימיטער אַפעקטאַד. עס איז געווען אַ ביסל קאַלט אַפֿילו פֿאַר נאַקעט פֿיס צו גיין אויף די פרילינג ערד קוים יקספּאָוזד צו שניי. אוי ף דע ר לינקע ר האנ ט פו ן ד י מײדלע ך געפינע ן זי ך ד י טיפ ע װאלגא , צפון־קאמישן , או ן װע ט מע ן גײ ט װײטער , װע ט אי ר דערגרײכ ן דײטש ע פאזיציע ס נעב ן סטאלינגראד . און די אַרבעט פון די וואָריערז איז צו ווערן כּמעט פּראָסט גערלז און פאַרלירן זייער יבער-מענטשלעך אַבילאַטיז צו נוטראַלייז די געהאסט אָראַקלע... אָבער, אַפֿילו דאָס קען איצט נישט זיין גענוג. נאָך אַלע, די וססר פאַרפאַלן די טעריטאָריע אויף וואָס האַלב פון די באַפעלקערונג געלעבט איידער די מלחמה, און אַ באַטייטיק טייל פון זייַן אינדוסטריעלע פּאָטענציעל, אַרייַנגערעכנט, ערשטער פון אַלע, ייל באַקוועם פֿאַר יקסטראַקשאַן.
  עס זענען, פון קורס, פילע אנדערע דיפּאַזאַץ, אָבער פֿאַר זיי צו אַרבעטן אין פול קאַפּאַציטעט, ביידע צייט און געלט זענען פארלאנגט. דאָס הײסט, דער מצבֿ איז אַזױ, אַז כאָטש היטלער װערט אױסגענומען פֿון דער מאַכט פֿון דער שפּיגל פֿון איבליס, קאָן דאָס אױסװײַזן זיך פּײַנלעך ניט גענוג. דערצו האבן זיך פארשטארקט סעפעראטיסטישע געפילן צווישן די בונד. ספּעציעל די אמעריקאנער. רוזוועלט איז קראנק, גאלן איז קלאר גענייגט צו לינקער פאציפיזם, און די אויסזיכטן פאר נייע וואלן זענען נישט זייער פרייליך.
  סובמאַרין וואָרפער איז נישט גוט פֿאַר די אַלייז. די נומער פון דייַטש סאַבמערינז איז קעסיידער ינקריסינג, און זייער קאַמבאַט מידות זענען ימפּרוווינג. היץ-גיידיד טאָרפּידאָוז און הידראָגען פּעראַקסייד-Powered סאַבמערינז האָבן שוין ארויס . און דער פליט פון די אליאירטע ווערט געדיכט און שוואכערט, בפרט וויבאלד די טעכנאטראנישע הייפישן פון די קראוץ האבן זיך אויסגעלערנט נישט אויפצובויען און זיך נישט אנטפלעקן.
  אין דערצו, די טעטיקייט פון די נאַציס ס סובמאַרין פליט איז העכער ווי אין פאַקטיש געשיכטע: די ברענוואַרג צושטעלן איז געווארן גרינגער, טאַנגקערז זענען אפילו ערייווינג פון די ליביאַן פעלדער. אין דערצו, די באָמבאַרדירונג פון רומעניע איז פיל שוואַכער. און די פּראָדוקציע פון סינטעטיש ברענוואַרג איז העכער.
  די אַלליעז זענען אין קלאַפּ, און זייער סיטואַציע איז אַנגינסטאַבאַל. בפֿרט אינערלעכע פּאָליטישע.
  דער וואָג פון כוחות אויפן מזרח פראנט דעם 1טן אפריל 1944: וססר 6.3 מיליאן זעלנער און אפיצירן, און ארום 5.3 טויזנט טאנקן און זעלבסט-פארטריבן ביקסן, 95 טויזנט ביקסן און מארטערן, 7.7 טויזנט ערקראַפט. שווער לאָססעס אין ווינטער באַטאַלז ווען טריינג צו באַזיגן דעם פייַנט. די דייטשן, גענומען אין חשבון סאַטאַלייץ, פרעמד דיוויזשאַנז, היווי ינפאַנטרי, האָבן אַקיומיאַלייטיד מער ווי 7.2 מיליאָן, טאַנגקס און זיך-פּראַפּעלד ביקס שוין 8.8 טויזנט, גאַנז און מאָרטערז וועגן 100 טויזנט, ייווייישאַן 16.5 טויזנט וויכיקאַלז. קאַנסידערינג אַז די נייַ טאַנגקס פון IS-2 און T-34-85 האָבן פּונקט אנגעהויבן צו אַרייַן די רעד אַרמיי, די העכערקייַט פון די פייַנט אין די קוואַליטעט פון ויסריכט איז באַטייטיק. אזו י אי ז שוי ן פארשפרייט ן געװאר ן ד י פראדוקצי ע פו ן ״פאנטער ״ או ן ״טיגער״ , או ן ז ײ פארמאכ ן מע ר װ י האלב ט פו ן דײטשלאנד ס טאנק ן פליט .
  אין ייווייישאַן, קוואַליטאַטיווע אַסעסמאַנץ זענען נישט אַזוי קלאָר. די דייַטש וועהיקלעס זענען העכער ווי סאָוויעט אָנעס אין גיכקייַט און אַרמאַמאַנט, אָבער ערגער אין האָריזאָנטאַל מאַנווועראַביליטי, און אין דער זעלביקער צייַט העכער אין ווערטיקאַל מאַנווועראַביליטי. אבער רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, דזשעט ערקראַפט ארויס אין די פריץ, בפֿרט די ME-262. פון די פּראָפּעלער-געטריבן פייטערז, די מערסט שטאַרק אין טערמינען פון אַרמאַמאַנט און גיכקייַט זענען די ME-309 און טאַ-152. די יו-488 און אפילו פריער די יו-288 זענען אריין אין סיריאַל פּראָדוקציע. ד י באמבארדיר ן האב ן ניש ט געהא ט קײ ן גלייכע ר פלי ט אי ן הויכע ר לאסט .
  אין קיין פאַל, אויב מיר נעמען אין חשבון די וואָג פון פאָרסעס, דעמאָלט דער פייַנט מוזן זיין אנערקענט ווי מער שטאַרק. אין דערצו, אויב די אָפּעראַציע אין די מיטל מזרח איז געענדיקט, די פאַשיסץ ווערן נאָך שטארקער. און עס איז ניט מער ווי אַ חודש לינקס איידער זייער לעצט נצחון דאָרט. אַזוי ...
  די טעקניקלי קנעכטיקע עלענאַ האט שװער געזיפצט און געזונגען:
  ― קײן כּוח, קײן כּוח... דער גאָבלין האָט דאָך געהאַט צו פֿיל צו טרינקען! ער האט נאר געזעםן די בילן און געשריגן גסות!
  זויאַ, וואָס האָט אויפֿגעהיט איר קולטור אַפֿילו אין אַ באַשיידן פּויער־קלייד, האָט געשאָקלט מיטן פֿינגער צו איר פֿרײַנד:
  - לאמיר זיך אויסמיידן פון וואלגעריטעטן... לאמיר בעסער אויסשטעלן אן אקציע פלאן!
  עלענאַ האָט זיך אָנגעהויבן. זי איז געווען טינער ווי פריער און נישט ווי אַטלעטיק. כאָטש טאָמער פילע מענטשן וואָלט געפֿינען איר אפילו מער אַטראַקטיוו ווי פריער. די מיידל 'ס קלייד איז פּשוט, לתונט, ווייַס און ריין. א ביסל קירצער ווי עס איז געוויינטלעך פֿאַר פּויער פרויען, יקספּאָוזד זייער באַנד לעגס אויבן די קני. ד י מײדלע ך האב ן ניש ט געהא ט קײ ן געװע ר או ן צירונג . ס׳איז אפילו נישטא קײן זײגער.
  זיי זענען איצט אַזוי פּויעריש, אויך טאַנד פֿאַר די חודש פון אפריל, אָבער נישט אַזוי שנעל און שטאַרק. פֿיס גיין צוזאמען אַ ליים וועג שטראָם מיט קיזלשטיין. נאַקעט סאָלעס, ווי די פון פּויער פרויען, זענען פּראָסט און פילן באַקוועם ווען סטעפּינג אויף אַ שטעכיק ייבערפלאַך. אַז מע גײט, בלאָזט נישט אַזױ קעלט. דער מאָרגן פראָסט נאָך פראָסט צעלאָזן, און די פֿיס זענען נישט אַזוי געליימט און ווייטיקדיק.
  אין איר פריערדיקן גוף איז זי געווען אַ וואָריער בכלל, אפילו אין אַנטאַרקטיקע אָן קיין פראבלעמען. און איצט זײַנען מײַנע פיס רױט פֿון דער קעלט, און זיך װאַרעמען אין דער פֿרימאָרגן זון, װײנען זײ עקלדיק.
  עלענאַ, וואָס האט שוין פארגעסן אַז דער מענטש גוף קענען דערפאַרונג פּריקרע סענסיישאַנז פון קעלט און מידקייַט, האט געזאגט מיט אַנויאַנס:
  - צו זיין ערלעך, איך טאָן ניט זען די פונט אין אַזאַ אַן עקספּעדיטיאָן. מע ן הא ט אונד ז ארײנגעװארפ ן אי ן דע ם גיהנום , פארניכ ט פו ן שטארק ע מאגיש ן... איבערגעבליב ן באָרװעס ע או ן אי ן א פשוט ן פויעריש ן קלײד , או ן גלײכצײטי ק פארפליכטעט , צ ו ראטעװע ן ד י מענטשלעכקײ ט פו ן פאשיזם !
  זויאַ האָט לאַדזשיקלי געענטפערט אויף אַ ענלעך דורכפאָר:
  "אָבער דאָס איז די שיינקייט פון עס!" כדי עס זאל נישט זיין צו גרינג, ווען מיר האבן גענוצט אונזערע וואונדערליכע פעאיקייטן, גענומען ווילנע און אנדערע שטעט פון ליטע. עס איז פיל מער טשיקאַווע און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי ריקווייערז פאַנטאַזיע צו באַזיגן דעם פייַנט אין פּשוט ללבער און אָן סופּערפּאַוערז!
  עלענאַ האָט געוויינלעך אַריינגעשטעקט איר נאַקעט פוס אין אַ גרויסן ברוקשטיין וואָס האָט זיך אַרויסגעכאַפּט פון ליים אין מיטן וועג. אבער אנשטאט ארויספליען פון קלאפ, איז דער שטיין געבליבן אויפן פלאץ, און די קלוגע מיידל האט געשריגן וועגן דעם ווייטאג. די נאָך לאַנגע גראַציעז פֿינגער זײַנען גלײַך געוואָרן געשוואָלן און געוואָרן בלוי. און זויאַ האָט אפילו געמוזט אויסגלייכן אַ פּאָר פון זיי. די לילאַ פֿאַלאַנגעס זײַנען אַרײַן געפֿאַלן, און עלענאַ האָט זיך אָפּגעטרייסלט פֿון דער טרער, וואָס האָט זיך געשאַפֿן אויף איר באַק. איר מוזן טאָן עפּעס אַזוי נאַריש.
  די טאָכטער פון בעלאָבאָג פּעלץ אַ סערדזש פון סימפּאַטי אין זיך, זי איז געווען אָוווערוועלמד דורך אַ כוואַליע פון עמפּאַטי. און אין דער זעלביקער צייַט, אַ געפיל פון אייגן שוואַכקייַט און וואַלנעראַביליטי. דער נאָגל אונטער עלענאַ ס בלוי פלייש קראַקט, און איר פוס אויך געווארן טאַקע רירנדיק דאַמידזשד און שפּירעוודיק.
  די קלוגע האָט מיט סימפּאַטיע צו זיך אַליין באַמערקט:
  ― אַזױ הײסט אַ פֿלײש אָן אַ סופּערמאַכער... מע װערט פּשוט קײנער!
  זויאַ האָט באַמערקט אין אַנטשולדיקן:
  - דיין ביסל לעגס וועט היילן ... איר וועט לעבן עפעס!
  ד י מײדלע ך זײנע ן װידע ר אװעקגעפאר ן אויפ ן װעג . ז ײ האב ן שוי ן שוי ן ניש ט געהא ט ד י זעלביקע ר אומזיםט ע פרײלעכקײט . אין דערצו, וואָס מער זיי געגאנגען, אַלץ מער הונגער האט זיך פּעלץ. ד א האב ן זי ך באװיזן , ד י קאלעקטיוו ע פארם־פעלדער... , אוי ף ז ײ אי ז שוי ן געװע ן אי ן פול ן ארבעט .
  ד י מענע ר זײנע ן אבע ר ניש ט געװע ן צ ו זעען , בלוי ז פרויע ן או ן קינדע ר הא ט מע ן אנגעשפארט , טײ ל צ ו דע ר אקער , טײ ל צ ו דע ר האף . ד י מענטש ן זענע ן ד א שרעקלע ך מאגער , מי ט אויסגעמאטערט ע פנימער . אמת , ד י ײנגלע ך זעענדי ק ד י שײנ ע מײדלעך , האב ן זי ך געשמײכל ט או ן זי ך געפײניק ט או ן ז ײ באגריס ן מי ט אויםגעשטרעקטע , אויסגעשטרעקט ע הענט .
  זויאַ געפֿינט צו העלפן עלענאַ מיט פּויער אַרבעט. סוואַראָג ס טאָכטער רילאַקטאַנטלי מסכים. זי פּערסנאַלי געוואלט פיץ פון געווער, און נישט די שווער פּלאַץ פון די קאָלעקטיוו פאַרם. אבער נאכדעם וואס זי האט געשעדיגט דעם פוס אויף א ברוקשטיין, איז איר קריגערישע שטימונג מיט אמאל פארשוואונדן. אין דערצו, איר זאָל טראַכטן וועגן דיין אייגענע ליגאַלאַזיישאַן. װאָס מע זאָל זאָגן, זײַנען זײ פֿאַרענדיקט נאָר אין קלײדער און אָן פּאַסטערן.
  יאָ, דער נ.ק.ו.ד. קען זיי אין יעדן מאָמענט דערקלערן ווי מרגלים און זיי צעמישן. אַנדערש, זיי וועלן זיין בלויז פליטים וואָס האָבן פאַרלאָרן אַלץ, אַרייַנגערעכנט זייער דאָקומענטן. זייער דרעסיז זענען נישט זייער נייַ, און די נוסח מיט אַ קירצער רעקל איז טיפּיש פֿאַר די באָלשעוויק דאָרף. איר קענען עסן גענוג אַז זיי וועלן גלויבן עס!
  זויאַ איז געבוירן אין דעם דאָרף און איר הענט און גוף זענען זייער פיקסלי אין צאָרעס. עלענאַ איז אַ שטאָט דאַמע, ניט בלויז אַ מוסקאָוויטע. אמת, זי האָט דערפאַרונג אין אַקער אַרבעט אין דער ראָדנאָווער קהילה. אָבער נאָך די מווומאַנץ זענען נישט ווי גרינג און באַקאַנט ווי זויאַ ס. יא, און צעבראכענע פינגער אויף דער קאלטער ערד װײנען מיאוס.
  אָבער, די יונגע פרויען, יינגלעך און גערלז זענען אַלע באָרוועס, אַפֿילו אויב עס איז געווען פרירן בייַ נאַכט און איר ריזיקירן כּמעט צו קאַלט. נאָר עלטערע װײַבער און אַלטע פֿרויען אין באַסטשיך. נישטא קײן מענער אין דערזען, און דער עלטסטער איבער אלעמען איז א געקרייצטער, רויטער טיניידזשער, קוק ניט עלטער װי פופצן, אין הױכע הויזן, אבער מיט גאר א אויסדריקליכען בליק און מיט א מוטיקן קין. דאָס קינד מיט אַ קאָמסאָמאָל אָפּצייכן איז דער עלטסטער צווישן די ייִנגלעך און גיט באַפעלן צו אַלעמען.
  דער יונגער קאמאנדיר האט נישט קאמענטירט אויפן פאקט אז די צוויי שיינקייטן האבן זיך צוגעטיילט צו זיי. אזו י װ י אזו י װאל ט דא ס געװע ן אזו י פארשטײ ט זיך . דער קלימאַט פון דער וואָלגאַ געגנט איז מילד און די קלימאַט איז אין פול סווינג, אַזוי אַן עקסטרע פּאָר פון הענט וועט נישט שאַטן.
  עלענאַ ס רוקן האט באַלד אנגעהויבן צו וויי, און זי געבעטן צו גיין צו די אַקער. אַזוי עס איז גרינגער פֿאַר אַ פערלי שטאַרק מיידל 'ס גוף, אָבער איר נאָר דאַרפֿן צו קערפאַלי גראָבן דיין כילז אין די פרייַ באָדן אַזוי אַז דיין טאָעס טאָן ניט רייצן אַזוי פיל. אבער די דרוק אויף די קאַסטן קומט אין אַ אַנדערש ווינקל, און די צוריק, נאָך אַנלאָודיד, טוט נישט פילן ווייטיק.
  האָט דאָס מיידל דעמאָלט געטראַכט, ווי אַלט איז זי טאַקע? ס'איז שוין לאנג פארביי הונדערט! מאָדנע! זי איז איינער פון די אָולדאַסט פרויען אין מאָדערן רוסלאַנד און אין דער זעלביקער צייַט, פול פון שטאַרקייַט און געזונט. אָבער נאָך דיפּרייווד פון זייער מאַדזשיקאַל אַבילאַטיז, זיי קען ווערן אַזאַ מאַנסטראַסאַטיז!
  דער געדאַנק גיט עלענאַ טשילז ...
  אַלע האָבן געאַרבעט מיט באַגייסטערונג און אָן אַ מיטאָג־ברעכער. אדע ר ערשט , װע ן ע ס אי ז געװאר ן אינגאנצ ן פינצטער , זענע ן ז ײ זי ך צוגעקומע ן צו ם פײע ר זי ך אפצופרישן . דער וואָלגאַ טייך איז געווען נאָענט און עס איז געווען פיש אין די טאָפּ. אבער עס איז נאָר אַזוי פיל ברויט, און עס איז עפעס נישט גאַנץ ריין, מיט טומע. אן אנדער טעם פון ציבעלע.
  די עסנוואַרג איז פּשוט און נישט צו פיל; עס מיינט ווי אַ נאַש פֿאַר הונגעריק סטאָמאַטשס. די ראַנגער גירלס האָבן נישט פּעלץ דעם מיד פֿאַר פילע יאָרן. ניין, עס איז נאָך זייער ווייטיקדיק צו זיין מענטש אָן סופּערפּאַוערז. און מע װערט מיד װי... אַן אײזל!
  אבער עס איז אויך גוט אַז די אָרגאַניזאַמז זענען יונג און געזונט. ד י מײדלע ך זײנע ן אײנגעשלאפ ן מי ט אנדער ע פרויע ן אי ן ד י שײדע ר אוי ף זיך . אײנע ר פו ן ד י ײנגלע ך הא ט זי ך ארויפגעלײג ט דע ם קא פ אוי ף זואי ס הויכע ר ברוסט . די פויגל־מיידל האט געשלאגן די בלאָנדע קערלז... און געפֿילט אַ שטאַרקע מעלאַנכאָליע. זיי האָבן אַלץ באַקומען פֿון לעבן און פֿון זייערע פּאַטראָן, די דעמיורגישע געטער: אייביקע יוגנט, מאַכט, די געלעגנהייט צו האָבן עשירות, מאַכט, כּבֿוד און רעספּעקט, אָבער... כּדי זיך צו פאַרשטיין, מוזן זיי שלאָפֿן מיט אַ מענטש, וואָס איז גלײַך אין פעאיקייטן צו זיי. און דאָס איז נישט גרינג צו געפֿינען.
  און אויב עס זענען אַזאַ גייז, זיי זענען אויף אַ אַנדערש מדרגה און אין אַ אַנדערש אַלוועלט. עלענאַ האָט געדענקט אַ ליד וועגן גאַגאַרין און דאָס האָט זי געפֿילט נאָך מער טרויעריק;
  צי איר וויסן וואָס מין פון מענטש ער איז געווען ...
  די גאַנצע װעלט האָט אים געטראָגן אין די הענט!
  דע ם צינג ס ברודער ס באשלאסונ ג ראטעװע ט ד י אימפעריע
  דער ברודער פון צאַר ניקאַלאַס וו, מיכאַיל, ניט ענלעך פאַקטיש געשיכטע, אַקטאַד באַשטימענדיק. די אימפעריאלע גארד האט געעפנט פייער אויף די רעבעלן וואס האבן פרובירט שטורעםן דעם ווינטער פאלאץ. דעמאלט זענען אריין אין די קאמף די קאזאקן, פייווערד פון די הערשער, און איידעלע רעגימענטן.
  עטלעכע הונדערט רעבעלן זענען אומגעקומען און אנדערע זענען אנטלאפן. די פאליציי האט אקטיוו געכאפט די רעבעלן און זייערע פירער. פארשטײע ר פו ן דע ר מלוכה־דומא , פירשטש ע פאמיליעס , סוחרי ם או ן מיטגלידע ר פו ן דע ר פינאנציעלע ר עליט , האב ן זי ך געאײל ט צ ו שװער ן געטרײשאפ ט צאר ן ניקאלא , או ן געשװוירן . בעשאַס די שלאַכט, מער ווי זעקס הונדערט ריבעלז זענען געהרגעט און איינער און אַ האַלב טויזנט זענען ווונדאַד. ד י וועכטער ן האב ן פארלויר ן ארו ם צװאנצי ק מענטשן , ד י קאזאקן , נא ך פופציק .
  א גרויםע ר צוזאמענשטויס , אבע ר ד י אויטאקראט ע הא ט איבערגעלעבט . די קאָנספּיראַטאָרס אין שפּיץ האָבן ניט קיין איין מיינונג און קיין איין פירער. און אין אַלגעמיין, פילע פון זיי געגלויבט אַז עס איז אוממעגלעך צו טוישן די פאָרעם פון רעגירונג בעשאַס אַ מלחמה.
  עס זענען פילע אומצופרידן מיט צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער, אָבער עס איז שווער צו פאָרשלאָגן אַן אנדער ברירה צו די קייסעריש רעזשים. דערצו האָבן די רײַכע מורא געהאַט ערנסט, אַז די רעפובליקאנער רעגירונגס-פאָרעם וועט זיך אַרויסווייזן צו שוואַך און לויזע צו באַשיצן די קאַפּיטאַליסטן פון דעם הונגעריקן און בונטאַרישן פּראָלעטאַריאַט, און די לאנד-באזיצער פון די פויערים.
  אבער די מענטשן אליין וועלן נישט ארגאניזירן קיין ערנסטע רעוואלוציע. די באלשעוויקעס זענען נאך צו שוואך און ווייניג אין צאל, די סאציאליסטישע רעוואלוציאנערן גלייבן צום מערסטן אז די רעוואלוציע איז גוט, אבער עס איז בעסער צו געווינען די וועלט קריג קודם.
  בקיצור, עס איז געווען א מהומה און אלע זענען ארויס! עפּעס ווי אַ בלוטיקע תחיית המתים האָט זיך איבערגעחזרט...און שטילקייט!
  ניקאַלאַס וו אַוואָרדיד זיין ברודער פֿאַר זיין באַשטימענדיקקייט מיט די אָרדער פון דזשאָרדזש, ערשטער גראַד, און פּראָמאָטעד צו די ראַנג פון גענעראַל-אין-הויף, אַפּוינטינג מיכאַיל צו באַפֿעלן די מערב פראָנט. און די דרום און רומענישע פראנטן זענען געווען אונטערגעשריבן צו ברוסילאוו.
  די גרייס פון דער רוסישער אַרמיי איז געוואקסן צו כּמעט צען מיליאָן מענטשן, און איר וישאַלט האט געשטעלט אַ שווער מאַסע אויף די אימפעריע. מע ן הא ט געדארפ ט ארויפצוגײן .
  װי נאר די װעגן האבן זיך אויסגעטריקנט, האט די צארישע ארמײ געשלאגן אין גאליציע. נומערישע העכערקייַט איז געווען אויף דער זייַט פון די רוסישע טרופּס. ד י עםטרײכער ע האב ן זי ך אפגעשװאכ ט אי ן מאראל , או ן רעגימענט ן װעלכ ע זײנע ן באשטאנע ן פו ן סלאװער , האב ן זי ך פארלאז ט או ן מאסן , אדע ר זי ך איבערגעגעבן . ע ס זײנע ן ניש ט געװע ן גענו ג דײטש ע אײנהײט ן צ ו אנטהאלט ן דע ם שונא .
  צו שפּיץ עס אַלע אַוועק, די פאַרייניקטע שטאַטן זענען אריין אין די מלחמה קעגן די סענטראַל פּאַוערז אין אפריל. או ן אזו י אי ז שוי ן שוי ן געװע ן פאר ־ באשטימ ט דע ר תוצאה , פו ן דע ם קאנפליקט . די דייטשן האבן פרובירט צו פארגרעסערן זייערע כוחות אין מערב צו באזיגן די אליאירטע און האבן נישט געקענט צושטעלן באדייטליכע הילף פאר עסטרייך-אונגארן.
  רוסישע מיליטער האבן איינגענומען לעמבערג און א ריי שטעט אין גאליציע. אפילו עטלעכע קליין בוילערז געשאפן. דע ר עסטרייכישע , געפאקטע , צעבראכענע ר פראנט , אי ז צו־גיכ ל צוזאמגעפאלן , דעריבע ר ד י דײטש ן האב ן זי ך געמוז ט אריבע ן צ ו א בלינדע ר פארטײדיקונ ג אי ן מערב , או ן ארײנװארפ ן מיליטע ר אי ן ד י געשאפענ ע ריסן .
  אנטװיקלענדי ק זײע ר דערפאלג , האב ן ד י רוס ן זי ך דערנענטער ט צ ו פשעמיש ל או ן אפיל ו ארומגערינגל ט ד י שטאט . אבע ר פארזארגונ ג פראבלעמע ן או ן ד י ארײנפיר ן פו ן מע ר קאמ ף גרײ ט דײטש ע אײנהײט ן אי ן דע ר קאמ ף הא ט פארמאג ט דע ם שטאנ . אבע ר דע ר רומענישע ר פראנט , אי ז געגאנגע ן אויפ ן אפענסיוו , או ן נא ך א צײט , אוי ך דע ר מערב־פראנט . דע ר לעצטע ר הא ט געמאכ ט א שװער ע אויפגאב ע : דורכצוברעכ ן ד י מעכטיקע , טיפ ע דײטש ע פארטײדיקונג .
  דער ברודער פון דער צאַר מיכאַיל האט נישט באַטראַכטן עס שענדלעך, ער געלערנט פון ברוסילאָוו און געוויינט ענלעך טאַקטיק. ע ר הא ט אנגעהויב ן צוגרײט ן א ן אפענסיוו , אוי ף צװעל ף פארשײדענ ע ערטער , א ז ד י דײטש ן האב ן ניש ט געקענ ט באשטימע ן ד י ריכטונ ג פו ן דע ר הויפט־אטאק . אין דערצו, זיי אַקטיוולי געניצט אַ רויך פאָרהאַנג און אַ אַפענסיוו בייַ נאַכט.
  רוסישע מיליטער אין דרום האבן באפרייט בוקארעשט, און די אטאקע אין צענטער האט געבראכט אין דורכברעכן דרום פון ווילנע.
  ד י דײטש ן האב ן װידע ר געמוז ט פארשטארקן , זײע ר דרום־פלאנק . ד י דײטש ע טרופע ן װא ם האב ן זי ך בלאקאדיר ט אי ן ריגע , זײנע ן געװע ן אונטער ן געפאר ן פו ן ארומגערינגל ט געװארן . אונטע ר ד י באדינגונגע ן הא ט דע ר קייזע ר געמאכ ט דע ם שװער ן באשלוס , צ ו פארלאז ן ד י באלטיש ע שטאטן , או ן צוריקציע ן ד י מיליטע ר צ ו דע ר פּרוסישע ר פארטיידיקונג־ליניע .
  די פאראיין און טערקיי האבן זיך נישט אויסגעארבעט. די רוסן און בריטישע זענען פאראויסגעפארן אין מיינער אזיע, די פראנצויזן האבן געשטעלט דרוק אויף פאלעסטינע אין סיריע. ד י אטאמאנ ם האב ן זי ך אפגעשװאכט , או ן זײע ר פאל ן אי ז ניש ט װײ ט געװען . אין דערצו, די בולגאַריאַנס געביטן. דערזעענדי ק א ז ד י פּרוסי ם האב ן שוי ן פארלויר ן ד י קריג , או ן ד י רוסיש ע מיליטער , באפרײ ט דע ר גרענ ץ פו ן רומעניע , האב ן דערגרײכ ט ד י גרעניץ , הא ט דע ר סלאװיצע ר קעני ג דערקלערט , א ן קריג , אוי ף עסטרייך , טערקיי ן או ן דײטשלאנד .
  פארשטײ ט זיך , א ז דא ם הא ט ד י דײטש ן געמאכ ט נא ך מע ר קאפװײטיק . זיי האָבן ניט מער געקענט האַלטן די פראָנט ליניע אין די מזרח און זענען געצווונגען צו צוריקציענ זיך צו די וויסטולאַ. האָפענונג אַז אַ נאַטירלעך וואַסער שלאַבאַן וואָלט פאַרהאַלטן רוסישע טרופּס.
  די אַליירט אין די מערב אַטשיווד בלויז טייל סאַקסעסאַז, כאָטש זיי האָבן שוין געניצט טאַנגקס מער אַקטיוו. אבע ר איצ ט הא ט דײטשלאנ ד געהאלט ן דע ם פראנט , כאט ש ע ם אי ז געװע ן געצװאונגע ן א ביס ל צוריק . דע ר דרום־אפטײלונ ג הא ט גענומע ן א םך .
  נו, צאַריש רוסלאַנד אין האַרבסט און ווינטער טראַנספערד די בראַנט פון די פייטינג צו די אָטטאָמאַן אימפעריע.
  די אַטאַקע אויף קאָנסטאַנטינאָפּלע, ביידע פֿון לאַנד און ים, געענדיקט אין דער טריומף פון רוסישע וועפּאַנז. טערקיי איז געפאלן, און מיט אים האט רוסלאנד באקומען גרויסע שטחים, קאנסטאנטינאפאל און שטראטן מיט צוטריט צום מיטלענדישן ים.
  אמת , מע ן הא ט ניש ט געקענ ט פארענדיק ן ד י מלחמה , אי ן 1917 , אבע ר דע ר אטעם ם פו ן זיג ן הא ט שוי ן יעד ן געפילט , א ס ך מע ר װ י אי ן 1916 .
  דע ר װינטע ר אי ז אי ן רוסלאנד , מי ט קלײנ ע שטרײק ן או ן דעמאנסטראציע ס דורכגעגאנגען , אבע ר ע ס זײנע ן ניש ט געװע ן קײ ן ערנסט ע צוזאמענשטויסן , טרא ץ מיליטעריש ע שװעריקײטן . אפשר איז דער רובל צופיל אפגעשפילט, אבער עס איז צופרי צו רעדן פון הונגער.
  אָבער, עס איז געווען צייַט צו ענדיקן די מלחמה, און אַלעמען פארשטאנען דעם. פּראָמאָטעד צו פעלד מאַרשאַל, ברוסילאָוו פארגעלייגט דעליווערינג די הויפּט קלאַפּ אין די דרום, ווו די פייַנט איז געווען שוואַך, און דעמאָלט ווענדן צפון.
  ד י דײטש ן האב ן שוי ן געהא ט זײער ע ערשט ע טאנקן . אָבער זייער נומער איז צו קליין צו האָבן אַ באַטייטיק פּראַל אויף די לויף פון דער מלחמה. רוסלאנד האט אויך אייגענע אויטאמאבילן, בפרט מענדעלעעוו טאנקן. אבע ר װידע ר קא ן ד י צאריש ע אינדוסטרי ע נא ך ניש ט דורכפיר ן מאסן־פראדוקציע .
  אבער מאַסע פּראָדוקציע פון טאַנגקס איז געגרינדעט דורך די בריטיש, אמעריקאנער און פראנצויזיש. דא ס הײםט , א ז ע ס אי ז געקומע ן א נײע , מעכטיק ע מיטעל , דורכצוברעכ ן דע ר פארטײדיקונג , װעלכע ר זא ל דור ך ד י דײטש ע פאזיציעס .
  די אַלליעז אויך ווילן צו סוף די דעוואַסטייטינג מלחמה ווי געשווינד ווי מעגלעך. או ן פו ן ענדע ם מער ץ האב ן ז ײ אנגעהויב ן פרוב ן דורכצוברעכ ן ד י טיפ ע דײטש ע פארטײדיקונג .
  די אַפענסיוו פון רוסישע טרופּס אנגעהויבן ווי באַלד ווי די וועגן טרוקן אויס אין די דרום. ד י רוסיש ע מיליטע ר האב ן זי ך נא ך פריערדיגע ר זיגונ ג אויפגעריםן , אבע ר ד י עםטרײכער ע האב ן זי ך קוים . בודאפעסט האט זיך געפונען ארומגערינגלט שוין אנהייב מאי. דאן האט זיך אנגעהויבן די באוועגונג צו ווין און פארביי ביי די וויסטולא טייך.
  די יטאַליאַנס אויך געגאנגען אויף די אַפענסיוו. אפילו יאפאן האט געשיקט אן עקספעדיציע קראפט קיין אייראפע. ד י דײטש ן האב ן געדריקט , פו ן אל ע זײטן .
  װע ן ד י רוסיש ע מיליטע ר זײנע ן שוי ן צוגעקומע ן צו ם װין , הא ט זי ך עסטרײ ך אונגאר ן קאפיטאלירט . דייטשלאנד'ס לעצטע בונד איז ענדליך געפאלן. אין די מערב, ניצן סטרייק טאַקטיק אויף פאַרשידענע פּאַרץ פון די פראָנט, די אַלייז סלאָולי אָבער שורלי אַוואַנסירטע. און רוסיש טרופּס אריין פון די דרום צו די הינטן פון די דייַטש פראָנט קאַווערינג די וויסטולאַ.
  אונטע ר ד י באדינגונגע ן הא ט דע ר קאנצלע ר װילהאל , פארענדיק ט ד י פולשטענדיק ע האפענונגסלאז ע פאזיציע ס פו ן דײטשלאנד , דע ם 22 ־ט ן יוני , 1918 , אנגעזאג ט דע ם אויפהער , פו ן אל ע פײנטלעכקײטן . אין פאַקט, די דייטשישער קאַפּיטאַלייטיד.
  עסטרייך-אונגארן האט אויפגעהערט צו עקזיסטירן. רוסלאנד האט באקומען גאליציע, די קראקע ראיאן, בוקאווינא, א טייל פון מזרח סלאוועניע און אונגארן. רומעניע טראַנסילוואַניאַ. אלעס וואס איז געבליבן פון עסטרייך-אונגארן איז געווען די קליינע עסטרייך און א שטארק פארמינערט אונגארן. טשעכאסלאוואקיי איז אויפגעקומען אונטערן אויספיר פון רוסלאנד.
  די צארישע אימפעריע האט באקומען פון דייטשלאנד קלאיפעדא, פאזנאן און צוטריט צום ים, אפגעשניטן מזרח פּרוססיע פון דער מעטראפאליע גופא דורך דנציג.
  דייטשלאנד האט געמוזט אפגעבן דאס וואס זי האט פריער קאַנגקערד אין די 19 יאָרהונדערט צו דענמאַרק און פֿראַנקרייַך. זי איז פאראורטיילט געווארן צו צאלן ריזיגע רעפאראציעס יעדעס יאר, און האט באגרענעצט די מיליטערישע פאטענציאל צו הונדערט טויזנט מענטשן.
  און פון קורס, ווי אין פאַקטיש געשיכטע, אַ דעמיליטאַריזעד זאָנע.
  צארישע רוסלאנד האט פארברייטערט איר פארמעגן אין דרום. די אטאמאנישע אימפעריע, ווי די עסטרייכישע אימפעריע, האט אויפגעהערט עקזיסטירן. בריטאניע האט גענומען איראק, פראנקרייך, סיריע און צוזאמען מיט די בריטישע פאלעסטינע. רוסלאַנד האָט באַקומען אַרמעניאַ, מיינער אזיע און קאָנסטאַנטינאָפּלע.
  די מיטל מזרח און יראַן זענען אויך צעטיילט אין ספערעס פון השפּעה. אזו י הא ט דע ר צארישע ר רוסלאנד א דערגרייכ ט באדײטנדיק ע מאטעריעל ע פארקויפן .
  אבער די מלחמה האט געקאסט די לעבנס פון מער ווי צוויי און א האלב מיליאן זעלנער, נישט פאררעכנט די טויטע ציווילע, ריזיקע אויסגאבן. די פינאנצן זענען געפאלן אין אומגליק און דאס לאנד איז געפאלן אין חובות.
  אמת, די אַלליעז האָבן ליידיק מסכים צו אָפּשאַצן די אינטערעסן אויף לאָונז, אָבער נאָך די חוב איז געווען גאַנץ גרויס - וועגן צען ביליאָן גאָלד רובל.
  אבע ר ע ס אי ז געװע ן מעגלע ך צ ו נאציאנאליזיר ן אונטערנעמונגע ן פו ן ד י דײטש ן פריער .
  ד י פאליטיש ע לאג ע אי ן צאריש ן רוסלאנד , הא ט זי ך סטייבאליזיר ט או ן ד י אויטאריטעט ן פונע ם קײזער ן אי ז געװארן .
  ניקאַלאַס דער צווייטער האָט דאָס גענוצט דורך קאַנסאַלד זיין אייגענע מאַניפעסטאָ אויף די שטאַט דומאַ. אויטאקראט ע אי ז װידע ר צוריקגעקער ט געװארן , או ן ד י לעגיסלאטיוו ע מאכט ן אי ז אי ן גאנצ ן אריבערגעגאנגע ן צו ם צאר .
  דא ס הא ט געמאכ ט בלוי ז שרעקלעכ ע פרואוו ן צ ו פראטעסטן . די מדינה איז געווען צו מיד פון דער מלחמה און האט נישט וועלן נייַ שאַקס.
  און די עקאנאמיע אנגעהויבן אַ גיך, נאָך-מלחמה אָפּזוך! דער וווּקס איז דורכשניטלעך וועגן נייַן פּראָצענט פּער יאָר און איז געווען העכער ווי אין די פאַרייניקטע שטאַטן.
  ניו אַוואַנסירטע ינדאַסטריז זענען באשאפן און מעטשאַניקאַל אינזשעניריע דעוועלאָפּעד. סאַלעריז געוואקסן.
  ד י לענג פון דעם ארבעטס־טאג איז דורך דעם צאר׳ם געזעץ פארמינערט געווארן פון 11.5 שטונדן אויף 10.5 שטונדן. און אויף פאַר-יום טוּב טעג און איידער וויקענדז ביז 9:00. אוי ך דע ר ארבעטם־טאג , אי ז געװע ן פארקלענער ט אוי ף נײ ן שטונדן , אוי ב װײניקס ט א טײ ל אי ז געװע ן בײנאכט .
  נאכ ן אויסטויש ן פו ן געלט , הא ט מע ן צוריקגעשטעל ט דע ם האַרט ן גאלד ן באלאנס ן פו ן רובל . אין 1929, די לוין פון אַ אַרבעטער ריטשט 50 רובל פּער חודש, מיט די פּרייַז פון מאַשקע איז געווען 25 קאָפּעקקס פּער פלאַש. אַז איז, 200 לאגלען פּער חודש. און אויב מיר נעמען עס אין גאָלד עקוויוואַלענט, דאָס איז אַזוי פיל ווי 37 גראַמז פון ריין גאָלד.
  דאס לאנד האט פארנומען די צווייטע ארט, צווייטע נאר צו די פאראייניגטע שטאטן אין טערמינען פון אינדוסטריאלע פראדוקציע. די אויסזיכטן פאר דער אימפעריע האבן אויסגעזען זייער רויט, אבער... א גרויסער דעפרעסיע האט זיך אנגעשטויסן.
  דער צוזאמענברוך האט אפעקטירט די גאנצע וועלט, אריינגערעכנט רוסלאנד. דער אמת האט די מערסט דאַמידזשד דייַטשלאַנד און די USA. אבע ר צאריש ע רוסלאנד , אי ז געװע ן צו־אפהענגי ק פו ן פונדרויסנדיק ע בארגונגע ן או ן דעריבע ר הא ט ניש ט געקענ ט אויסמײד ן שאק ן או ן רעסעציע .
  ד י באלשעװיש ע פארט ײ אי ן ד י צװאנציק ע יארן , הא ט איבערגעלעב ט א קריזיס . לענין האט זיך טאקע צוריקגעצויגן פון דעם פראקטישן, רעוואלוציאנערן קאמף דורך זיך פארטיפן אין טעאריע...און שרייבן וויסנשאפטלעכע בעלעטריסטיק.
  וולאדימיר איליטש האט זיך באגעגנט מיט הערבערט וויילס אין בריטאניע און האט געפילט א טעם פאר וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק. ספּעציעל פֿון דער פעדער פֿון וולאַדימיר איליטש איז געקומען אַ גרויסער, פיוטשעריסטישער ראָמאַן: "קאָמוניזם איז דער דרך פֿון גליק"! און אַ נומער פון אנדערע אַרבעט. לענין האט שוין געמאכט גוט געלט פון וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק ווערק.
  די באלשעוויקעס האבן זיך צעטיילט אין טראצקיסטן און סטאליניסטן. סטאַלין באַשלאָסן צו צוריקקומען צו די טאַקטיק פון יחיד טעראָר כאַראַקטעריסטיש פון די נאַראָדניאַ וואָליאַ. טראָצקי האָט גענומען אַ מער מעסיק שטעלע.
  ד י סאציאליסטיש ע רעװאלוציאנער ן זײנע ן נא ך טעטיק , כאט ש אי ן ד י צװאנציק ע יארן , זײנע ן שוי ן ניש ט געװע ן קײ ן הויכע ר פאליטישע ר רציחה . די פאזיציעס פון די רעפובליקאנער און קאדעטן האבן זיך ביסלעכווייז פארשטארקט. טאַקע, די אַבסאָלוט מאָנאַרכיע איז געווען צו אַלעמען ווי אַ פאַרעלטערט רעליק. אזו י האב ן זי ך װידע ר אנגעהויב ן אומרוה , שטרײקן , דעמאנסטראציע ס או ן דע ר קעניגלעכע ר טראָ ן הא ט זי ך אנגעהויב ן ציטערן .
  דער מלוכה האָט געקענט געדענקען אַ סך...
  די רעגירונג פון ניקאַלאַס וו געפונען אַ לייזונג ... אין מלחמה! דערצו האבן די גענעראלן געבענקט נאך נקמה פאר דער מפלה פון יאפאן. און דאס איז פארשטענדליך...
  נאך דער ערשטער וועלט מלחמה האט צאר רוסלאנד דורכגעפירט עטליכע קליינע מיליטערישע קאמפיין. אין מיטל מזרח, ווו זיי און זייער אַלייז האָבן געענדיקט די אַראַבער וועלט. אין אפגאניסטאן.... דארט איז פארגעקומען די מלחמה צוזאמען מיט בריטאניע. רוסלאנד האט איבערגענומען די צפון געגנטן פון אפגאניסטאן, באפעלקערט בעיקר דורך אוזבעקס און טאַדזשיקס, ווי אויך העראט. די בריטישע, נאָך ברוטאַל מלחמות, פונדעסטוועגן סאַבדזשאַגייטיד די דרום. זעלבסט-רעגירונג איז געבליבן אין צענטער פון אפגאניסטאן.
  איראן האט נאך פארהאלטן דעם אויסזען פון הערשאפט, אבער איר אפטיילונג איז אויך נישט געווען ווייט.
  אבער די הויפּט קלאַש פון אינטערעסן פארגעקומען אין יאַפּאַן. דערצו, אין 1931, די יאַפּאַניש באשאפן אַ ליאַלקע רעגירונג אין מאַנטשוריאַ און לאָנטשט אַן אַפענסיוו אין טשיינאַ.
  וואָס איז געווען די סיבה פֿאַר אַ נייַע מלחמה.
  אין דעם צייַט, די רוסישע אַרמיי האט געראטן צו דערהייַנטיקן זייַן טאַנק פליט און שאַפֿן אַ זייער שטאַרק ייווייישאַן. אין די לופט, יאַפּאַן איז געווען נאָוטיסאַבלי ערגער, און רוסלאַנד ס ערד אַרמיי איז געווען פיל מער סך און, טאָמער, מער קאַמבאַט-גרייט.
  די פּאַסיפיק פליט איז געווען קאַמאַנדז דורך די לעדזשאַנדערי אַדמיראַל קאָלטשאַק. דע ר ריטע ר פו ן דע ר אנדע ר אנדע ר ערשטע ר ארדענונג , ברוסילאװ , אי ז שוי ן דע ר צײ ט געשטארב ן אבע ר זײנ ע פעיק ע תלמידי ם זײנע ן געבליבן .
  די מלחמה איז געווען ניט געראָטן פֿאַר יאַפּאַן פון די אָנהייב. רוסישע גענעראלן: דעניקין, ווראנגעל, קאלעדין, אונטער דער אלגעמיינער באפעל פון דעם צארס ברודער מיכאיל ראמאנאוו, האבן זיך געטראגן ענערגעטיק און בקיאות. די דערפאַרונג פון דער ערשטער וועלט מלחמה האט אַ פּראַל, און מיסטייקס אין די קאָנפליקט פון 1904-1905 זענען גענומען אין חשבון.
  די ליכט טאַנגקס פון פּראָכאָראָוו, וואָס זענען פשוט יראַפּלייסאַבאַל אין מאַנוווער וואָרפער, איז אויך געווען גאַנץ גוט. ממילא איז עס שוין געווען אן אנדערע רוסישע ארמיי, און גאר אן אנדערע מלחמה.
  אָבער, בעשאַס דער ערשטער שלאַכט מיט די סאַמוראַי, אויב קוראָפּאַטקין איז געווען ריפּלייסט דורך אַ מער טאַלאַנטירט און באַשטימענדיק קאַמאַנדער, די רעזולטאַט פון דער מלחמה וואָלט, פון קורס, געווען גאָר אַנדערש.
  אין קיין פאַל, אין צוויי חדשים פּאָרט אַרטהור איז געווען ביסידזשד דורך רוסישע טרופּס, און די יאַפּאַניש זענען געשלאגן. צוויי חדשים שפּעטער, גאַנץ קארעע איז באפרייט, און די ציטאַדעל שטאָט איז גענומען דורך שטורעם.
  אויפ ן ים , האב ן זי ך אוי ך געשלאג ן שלאכט ן מי ט פארשידענ ע גראדן . בי ז אנגעקומע ן ד י סקוואדראנ ס פו ן באלטיש ן או ן שווארצע ם ים . די לאנד פון די רייזינג זון איז גאָר דיפיטיד, און זיי אפילו לאַנדיד טרופּס אויף האָקקאַידאָ. יאַפּאַן איז געווען געצווונגען צו צייכן אַ כיומיליייטינג שלום. געבן צוריק מאַנטשוריאַ, פּאָרט אַרטהור, עטלעכע פאַרמעגן קאַנגקערד פון די דייטשישער, דרום סאַכאַלין און די קוריל באַרגרוקן. או ן גלײכצײטי ק באצאל ן א שיכור , א ציכטיק ע םומ ע - א ביליאנ ד גאלד ע רובל .
  דער נצחון האט צייטווייליג פארשטארקט די פאזיציע פון דער אויטאקראטיע, און דאן האט די גרויסע דעפרעסיע אוועקגעגעבן א שנעלע עקאנאמישע אויפרייס.
  אין דייטשלאנד, ווי אין דער אמתער געשיכטע, איז היטלער געקומען צו דער מאכט, אבער מען האט אים נישט געלאזט לויפן ווילד. באזונדער ם הא ט דע ר פרוא ו צ ו צוריק ־ שטעל ן דע ר אלגעמײנע ר קאנסקריפציע , געהא ט א שטארק ן װידערשטאנ ד פו ן רוסלאנד או ן פראנקרײך . כאָטש מינערווערטיק הנחות זענען געמאכט אין טערמינען פון מיליטעריש פּאָטענציעל. די גרייס פון דער אַרמיי איז ערלויבט צו פאַרגרעסערן פון הונדערט טויזנט צו צוויי הונדערט און פופציק. אין דערצו, היטלער אומגעקערט קאָנטראָל פון די דעמיליטאַריזעד זאָנע צו דייַטשלאַנד.
  און אין צאַרישן רוסלאַנד האָבן זיך געבראַכט דינאַסטישע פּראָבלעמען. געשטאָרבן דער יורש צום טראָן, צאַרעוויטש אַלעקסיי... דעם צאַרס ברודער מיכאיל ראָמאַנאָוו איז אָפּגעטאָן געוואָרן פון ירושה־רעכט. און קיריל וולאַדימיראָוויטש ראָמאַנאָוו טאַקע געווארן דער יורש. אבער דער דאזיקער בחור איז פארמישט אין שיכרות און שפלות. גאָר דערנידעריקט ...
  אַזוי ווער וועט דערפאָלגן צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער? דער צאר'ס ברודער מיכאיל האט נאך דעם נצחון איבער יאפאן באקומען די ראנג פון גענעראליסימאו און האט הנאה געהאט פון ריזיקע פאפולעריטעט. ער איז געווארן דער ערשטער מיטגליד פון דער רויאַל משפּחה אין דער געשיכטע פון ימפּעריאַל רוסלאַנד צו באַקומען אַזאַ אַ הויך ריי. און פילע געוואלט צו זען אים אויף די רויאַל טראָן.
  אמת, ניקאַלאַס דער צווייטער אַליין - אַ ניט-טרינקער, אָן שלעכט געוווינהייטן, וואָס קעסיידער האט גימנאַסטיק - איז נאָך גאַנץ שטאַרק און עס געווען אַז זיין מלוכה וואָלט זיין די לאָנגעסט אין רוסיש געשיכטע. אבער סטאלין האט פארטראכט דעם מערסט אמביציעסטן מארד פרואוו זינט דער צייט פון אלעקסאנדער צווייטער. כאָטש עס געווען, וואָס איז די פונט?
  אין קיין פאַל, 1937 איז געווען אַ ומגעלומפּערט יאָר. דער צאר ניקאלאי דער צווייטער איז אומגעקומען, און צוזאמען מיט אים זענען אויך אומגעקומען צוויי מיניסטארן, ווי אויך דריי טוץ הויף, און א טייל פונעם ווינטער פאלאץ איז צוזאמגעפאלן.
  די טעראריסטן האבן גענוצט די קאנאליזאציע סיסטעם צו מיינען און האבן געפלאנצט מער ווי א טאן אמינולאן.
  אזו י הא ט זי ך א ן אגרעסיוו ע אינצידענ ט ארײ ן אי ן דע ר היסטאריע . אַזוי האָט זיך פֿאַרענדיקט די מלוכה פֿון צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער. דער מלוכה האָט נישט אָנגעהויבן אָנרופן ווערן גרויס אָדער געוואלדיק. די, וואָס האָבן ניט ליב געהאַט דעם קייסער, האָבן אים גערופן בלוטיקן, ווייל אַ סך בלוט איז אויסגעגאָסן געוואָרן אין זיין מלכות. ווער באהאנדלט מיט רעספּעקט איז אַ קאָנקוועראָר. אַזוי די נומער פון לענדער אונטער אים אין רוס איז געוואקסן. אפילו א גרויסע פראווינץ האט זיך באוויזן אין כינע: זשעלטאראסיא.
  סך הכל האט די מלוכה געדויערט 43 יאר. נאָר איוואן דער שרעקלעכער האָט געהערשט לענגער און נאמינעל. אבער געגעבן אַז ער גענומען דעם טראָן פֿאַר דרייַ יאר, די פאַקטיש צייַט פון קאָנטראָל איז געווען קירצער.
  אבער די לאַדזשיטאַמאַט יורש, קיריל וולאַדימיראָוויטש ראָמאַנאָוו, איז דאך ארויף דעם טראָן. ער האט נישט הערשן לאַנג - וועגן אַ יאָר, אָבער געראטן צו האָבן אַ געוויסע השפּעה אויף דעם קורס פון געשיכטע. באזונדער ם הא ט ע ר דערלויב ט אדאל ף היטלער , דורכצופיר ן ד י אנשלוס ן פו ן עסטרייך . אַלעדזשאַדלי ריפערד צו די רעכט פון פעלקער צו זיך-באַשטימונג און, סאַפּאָוזאַדלי, אַזוי עס וועט זיין מער סדר. אפגעמאכט צו דער אנשלוס פון עסטרייך און מוסאליני.
  אזוי האט זיך דייטשלאנד אויסגעברייטערט און איר באפעלקערונג איז איבערגעשטיגן אכציק מיליאן. ניט צו דערמאָנען אַז היטלער ינקעראַדזשד געבורטס. אונטער אַדאָלף די דעמאָנאַק, עס געוואקסן איין און אַ האַלב מאָל.
  א בירגער קריג האט אויסגעבראכן אין שפאניע, אבער זי האט זיך געענדיגט פיל שנעלער, ווייל עס איז נישט געווען קיין סאוועטן פארבאנד, וואס האט צוגעשטעלט הילף פאר דער לינקער קאאליציע אין מאַדריד.
  אָבער פראַנקאָ איז געווארן אַ אַליירט פון די פוהרער. און דער נייער צאר וולאדימיר דער דריטער האט זיך צוזאמגעשטויסן מיט בריטאניע.
  די סיטואַציע איז טאַקע קאָמפּליצירט. א רעטעניש פול מיט די צווייטע וועלט מלחמה. און אַ נייַע קייַלעכיק פון קאַנפראַנטיישאַן. איראן איז נישט צעטיילט, און דאס איז פאקטיש דאס לעצטע איסלאמישע לאנד וואס איז פארמאל אומאפהענגיק. ביידע רוסלאַנד און בריטאַן האָבן פּלאַנז פֿאַר אים. די זאכן זענען זייער קאַנפיוזינג אין די מיטל מזרח. די טעריטאָריע פון רוסלאַנד, פֿראַנקרייַך און בריטאַן זענען געמישט און שווער צו פירן.
  ענגלאנד פאלט עקאנאמיש נאך ווייטער און ווייטער הינטער סיי רוסלאנד און סיי דעם אלץ מעכטיקער דייטשלאנד. אבער די גרעסטע קאָלאָניעס זענען נאָך בריטיש. אבער די מאַכט פון די לייב קרוין איז וויקאַנינג, קאַנאַדע איז כּמעט פרייַ. דרום אפריקע איז אויך אַ ממשלה, ווי אויסטראַליע. אין ינדיאַ, די בריטיש שטעלע איז וויקאַנינג. פון קורס, עס איז אַ פאַרלאַנג צו שטופּן דעם לייב.
  היטלער פרובירט צו שפילן אויף צוויי פראנטן. אָדער ער וועט באַקומען די שטיצן פון פֿראַנקרייַך, בריטאַן, איטאליע און יאַפּאַן. כד י אל ע צוזאמע ן הויפע ן אויפ ן צאריש ן רוסלאנד , או ן צעטײל ן זײנ ע גרוים ע פארמעגן .
  אָדער קוקן פֿאַר טעריטאָריאַל אַקוואַזישאַנז אין די מערב, אָבער אין אַ בונד מיט רוסלאַנד.
  היטלער איז א מיאוסער און אן פרינציפלער מענטש, און אין אַלגעמיין, איז אים ניט געראַנגלט מיט וועמען ער גייט אַרײַן אין אַ קאָאַליציע, ווי לאַנג עס איז אים וווילטויק.
  דער נײַער יונגער צאַר וולאַדימיר חלומט אויך אַרײַנצוגיין אין געשיכטע ווי אַ גרויסער קאַנגקערער און וויל אַוועקנעמען קאָלאָניעס פֿון בריטאַן און פֿראַנקרײַך. שטרענג גערעדט, איז ניטאָ וואָס צו נעמען פון די דייטשן. אַזוי אַ קאָואַלישאַן מיט דייַטשלאַנד איז גאַנץ לאַדזשיקאַל.
  איטאליע האט קאַפּטשערד עטיאפיע און אויך וויל נייַ עקספּלויץ. מוסאָליני איז גאָר אַמביציעס. ס'איז אים נישט מקפיד צי ער גייט מזרח אדער מערב. אבער אין פראנקרייך איז נישטא קיין גרויסע חשק צווישן די מענטשן צו קעמפן. דארט הערשט פאציפיזם, און די רעגירונג ווערט ערוויילט. עס איז קיין וועג צו קריגן אַזאַ אַ שטאַרק אַליירט. און צאריש רוסלאנד, מיט איר טראדיציאנעלער הויכן געבורטס-ראטע און כסדר פארניכטנדיקע שטערבלעכקייט, איז זייער א שטארקער קעגנער. די באפעלקערונג פון צארישן רוסלאנד וואקסט שוין מיט בערך דריי פראצענט פער יאר. די קינדער-מאָרטאַליטי איז דיקריסט, אָבער די שניט פֿאַר גרויס משפחות איז נאָך נישט דורכגעגאנגען, און אפילו ארבעטן משפחות זענען פרוכטבאַר. גענומען אין חשבון טעריטאָריאַל אַקוואַזישאַנז, אַרייַנגערעכנט אין געדיכט-באַפעלקערט טשיינאַ, און שיטער-באַפעלקערט מאָנגאָליאַ, און אין אייראָפּע און טערקיי, די באַפעלקערונג פון צאַריסט רוסלאַנד אין 1940 יקסידז 400 מיליאָן קאַמפּערד צו 1913, ווען עס איז געווען 180 מיליאָן. און דאָס איז אַ קאָנטינענטאַל מאַכט... בריטאַן און פֿראַנקרייַך האָבן ווייניקער ווי 50 מיליאָן אין זייער מעטראָפּאָליס, פּלוס קאָלאָניעס. אָבער די קאָלאָניאַל טרופּס זענען שוואַך אין מאָראַל און האָבן קליין קאַמבאַט פיייקייט. אַזוי די מערב ערד פאָרסעס זענען פיל שוואַך.
  דער פוהרער קלײַבט אויס אַ בונד מיט רוסלאַנד קעגן דעם מערב.
  אי ן יא ר 1939 אי ז טשעכא ס לאװאקי ע צעטײל ט געװארן . דייטשלאנד האט אויך אריינגערעכנט דאס סודעטלאנד. ד י דײטש ן האב ן געשטארק ט ד י ארמ ײ או ן געשאפ ן טאנק־שפאלטן . צארישע רוסלאנד איז אויך נישט געשטאנען, מיט א שלום-צייט ארמיי פון פינף מיליאן און פינף הונדערט פערזענליכע אפטיילונגען.
  אין צארישן רוסלאנד זענען שוין לאנג אין פראדוקציע שווערע טאנקן און סטראטעגישע אוויאציע, אריינגערעכנט עראפלאנען מיט אכט מאטארן. פראנקרייך האט בלויז ארום דרייסיג שווערע טאנקן, און זיי זענען פארעלטערט. בריטאניע האט נישט קיין שווערע אויטאמאבילן. נו, אויך דייטשלאנד, נישט קיין איין שווערער ווי צוואנציג טאן. די USA האט אַ ביסל מער ווי פיר הונדערט טאַנגקס.
  היטלער האט באשלאסן אז עס איז ניט כדאי צו פארהאַלטן און האָט געשלאָגן דעם 15טן מײַ 1940. די וועטער איז נאָר גינציק און אַלץ איז גרייט. אָדער מער אָדער ווייניקער גרייט.
  צארישע רוסלאנד האט אנגעהויבן אן אטאקע אויף אינדיע און אנדערע קאלאניאלע פארמעגן. ד י רוסיש ע מיליטע ר הא ט אטאקירט , שװע ר באשײדענ ע פאזיציעס . עס זענען לעפיערעך ווייניק טרופּס קאַנסיסטינג פון די עטניק בריטיש און פראנצויזיש זיך, און די קאָלאָניאַל וניץ טאָן ניט טאַקע ווילן צו שטאַרבן פֿאַר אַ געדאַנק אָדער אימפעריע וואָס איז פרעמד צו זיי. אין פאַקט, ווער זענען די ענגליש צו זיי? עקספּלויטערס, ענסליווערז, גזלנים אָדער כופרים. עס איז אַנלייקלי אַז די רוסישע זענען פיל ערגער ווי זיי, אַזוי אַז זיי וואָלט שטאַרבן פֿאַר די צוליב פון דער אימפעריע פון די ליאָן אָדער די האָן.
  אַזוי די צאַרישע טרופּס שטייַגן, באַקומען אַ פויל, פאָקאַל קעגנשטעל. אבע ר ד י דײטש ן האב ן אוי ך געקענ ט באזיג ן ד י פראנצויזישע , ענגלישע , בעלגי ש או ן האלענדיש ע מיליטע ר אי ן א האלב ן חודש .
  אזוי, טשערטשיל פאַרפאַלן די שטיצן פון זיין הויפּט אַלייז. ד י ערװארטונ ג א ז אמעריק ע װע ט ארײנגײ ן אי ן דע ר מלחמ ה הא ט זי ך ניש ט געמאטערט . רוזעוועלט האט זיך גאר ניט אויסגעצייכנט מיט דער פעסטקייט פון סטענקא ראזין. און דאן וואלטן אזעלכע כוחות גיין קעגן אמעריקע.
  רוסיש טרופּס אַוואַנסירטע אַריבער אפריקע און אזיע אין מאַרץ; מער פּראָבלעמס געקומען פון די טעריין און די אויסשטרעקן פון קאָמוניקאַציע ווי פון פייַנט טרופּס. דער מאַנגל פון ראָודז, ספּעציעל אין אפריקע, אויך האט אַ פּראַל. אָבער דער אַנפּריטענשאַס רוסישער זעלנער איז העלדיש און סטאָיקאַללי איבער אַלע שוועריקייטן.
  ד י דײטש ן קאנע ן נא ר מי ט שװעריקײט ן אריבערפיר ן מיליטע ר קײ ן אפריקע . דער שטייגער אויף גיבראלטאר איז פארשפעטיקט געווארן צוליב פראַנקא'ס עקשנות קעגנשטעל. או ן מי ר האב ן געמוז ט אריבערפיר ן כוחות . די רוסן האָבן דורכגעבראָכן צו אפריקע, דורך עגיפּטן, און עס איז פיל גרינגער פֿאַר זיי. איטאַליע כאַפּט אויך אַלץ וואָס זי קאָן כאַפּן, און אין דעם ענין האָט מוסאָליני די כאַפּ פון אַ באָאַ קאָנסטריקטאָר.
  די לאַנדינג אויף דער מעטראָפּאָליס זיך איז נישט פארגעקומען אין 1940. אין די לופט קאמף, בפֿרט צו דער פּאַסיוויטי פון רוסלאַנד, בריטאַן סערווייווד. אָבער מע דאַרף זאָגן, אַז דער קלוגער צאַר וולאַדימיר קיריללאָוויטש האָט נישט געוואָלט, אַז בריטאַן זאָל קאַפּיטולירן פֿאַראויס, נאָר האָט גאַנץ ראַציאָנעל בדעה צו אָנכאַפּן אַלע אירע אַסיאַן און אפריקאנער קאָלאָניעס.
  וואו וועט בריטאניע גיין? נאָך אַלע, עס האט קיין ריזערווז, אָן קאָלאָניעס און רוי מאַטעריאַלס - זייַן פאַל איז אַ ענין פון צייַט.
  אין די ווינטער און מערץ 1941, רוסיש טרופּס ענדלעך דערגרייכט דרום אפריקע און דיפיטיד די לעצטע אפריקאנער דאָמיניאָן. די בריטישע פּרווון צו זיצן אין מאַדאַגאַסקאַר איז אויך ניט אַנדערש, און אין מאַי 1941 איז דורכגעקאָכט אַ לאַנדינג מיט שפּעטער נצחון.
  יאפאן האט געקעמפט אויף דער זייט פון רוסלאנד אין דער מלחמה, און איז געלונגען צו כאפן עפעס אינעם פאציפישן אקעאן. דער זומער פון 1941 איז געווען די צייט פון אַ הויפּט לופט אַפענסיוו קעגן די בריטיש מעטראָפּאָליס.
  די רוסישע און דייטשישע אוויאציע האבן אטאקירט לאנדאן און אנדערע שטעט פון דער ענגלישער אימפעריע. און דעם 8טן נאָוועמבער, דעם יאָרטאָג פֿונעם מינכן פּוטש, איז ענדלעך פֿאָרגעקומען די לאַנדינג.
  די קאמפן האט געדויערט זעכצן טעג און האט זיך געענדיקט מיט נצחון פאר די רוסישע און דייטשישע טרופן.
  דא ם הא ט זי ך טאק ע געענדיק ט ד י צװײט ע װעלט־מלחמה . עס איז געווען ווייניקער בלוטיק און לאַנג ווי אין די פאַקטיש געשיכטע. או ן ע ס הא ט זײע ר באמערק ט פארשטארק ט או ן פארברײטער ט ד י רוסיש ע פארמעגן . ספּעציעל אין אפריקע און אזיע.
  עס איז געווען אַ לעפיערעך פרידלעך צייַט. רוסלאַנד און דייַטשלאַנד האָבן דיידזשעסטיד זייער אייגן טעריטאָריאַל גיינז. דער דריטער רייך האט אריינגערעכנט: בעלגיע, האלאנד, כמעט האלב פראנקרייך, ווי אויך מאראקא, א טייל פון אלזשיר און די צענטראלע פארמעגן. אמת, רעכט צו דער שטעלע פון Franco און עטלעכע ינדיסיזיוונאַס פון היטלער, די דייטשישער האט נישט האָבן צייַט צו שטייַגן אין די עקוואַטאָריאַל פאַרמאָג פון פֿראַנקרייַך, און זיי געפאלן צו די רוסישע טרופּס.
  פונדעסטוועגן, דייטשלאנד נאָך באקומען אַ גוט שטיק פון אפריקאנער לאַנד, יקסידיד זייַן אייגן טעריטאָריע אין שטח. די שטח פון די לענדער פון די דריט רייך, גענומען אין חשבון אייראפעישע אַקוואַזישאַנז, מער ווי טריפּאַלד. און אויב מיר רעכענען פֿון די גרענעצן זינט 1937, גענומען אין חשבון עסטרייַך, די סודעטלאַנד און די טשעכיי ווי אַ פּראָטעקטאָראַט, דעמאָלט פיר מאָל.
  אזו י האב ן ד י דײטש ן אי ן גאנצ ן געהא ט גענו ג צ ו פארמעסטן , בעלן ׳ או ן אסימילירן . דערצו האט רוסלאנד פארברייטערט איר קאלאניאל פארמעגן, און האט קוים געקענט קאנטראלירן דאס אלץ.
  און איטאליע גאַט אַ פּלאַץ: פֿאַר בייַשפּיל, רובֿ פון סודאַן, סאָמאַליאַ, אוגאנדע און עטלעכע אנדערע אַקוואַזישאַנז, ספּעציעל טוניסיאַ.
  אזוי, די רידיוויזשאַן פון דער וועלט איז געווען געענדיקט פֿאַר איצט. אבער ווי זיי זאָגן, מיט דער צייט, די אמביציעס אָנהייבן צו באַשייַמפּערלעך זיך.
  די פאראייניגטע שטאטן האט נישט אנגעהויבן ארבעטן ערנסט אויפן אטאם פראיעקט. אין די פאַשיסטישע דײַטשלאַנד און רוסלאַנד האָט זיך די שטעלונג אויך אויסגעזען קיל. יאַפּאַן איז נאָך נישט דעוועלאָפּעד גענוג צו ציען עס אַוועק, און בריטאַן און פֿראַנקרייַך זענען געווארן וואַסאַל לענדער פון די דריט רייך און רוסלאַנד.
  אַזוי דער אויסזען פון יאָדער וועפּאַנז איז דילייד פֿאַר עטלעכע מאָל.
  אבער פּראָגרעס, פון קורס, איז ינעקסעראַבאַל. פיסיסיס ארבעטן, די טעאָריע איז דעוועלאָפּינג, ווי אויך לאַבאָראַטאָריע יקספּעראַמאַנץ. אבער אַ יאָדער פּרויעקט דאַרף די וועט פון די שטאַט. צארישע רוסלאנד האט שוין געהאט צופיל דאגות און אויסגאבן פארבונדן מיט דער פארשפרייטונג פון איר טעריטאריע. אבער היטלער האט צוליב עפעס א סיבה געהאט א חרפה קעגן אזעלכע אידייען פון א נוקלעארן פראגראם און געגלייבט אז דער אטאם פראיעקט וועט נאר פארשוועבן אסאך געלט.
  אין דערצו, די רוסישע ערד אַרמיי און פלייץ זענען געווען די סטראָנגעסט און מערסט סאַפּלייער אין דער וועלט, און די נאַווי איז אויך געוואקסן, ספּעציעל רעכט צו עקאָנאָמיש וווּקס.
  די צארישע גענעראלן און מארשאלס האבן בעסער געוואלט אנטוויקלען טאנק געביידעס, בויען עראפלאנען, ערקראַפט טרעגערס און שלאכטשיפּס. פארוואס טאָן זיי דאַרפֿן קיין פייע טאַלעס וועגן יאָדער באָמבס? דאָס הײסט, סײַ די דײַטשן און סײַ די רוסן זײַנען געװען גלײַכגילטיק צו דעם פּראָבלעם.
  אין דערצו, עס זענען געווען גענוג רוי מאַטעריאַלס צו נישט האָבן צו זאָרג וועגן ענערגיע רעסורסן, לפּחות אין דעם לעבן צוקונפֿט.
  אַזוי, טראָץ אַלע די קעלטקייט פון די פּענטאַגאָן און די ווייסע הויז, די איניציאטיוו איז אומווילנדיק דורכגעגאנגען צו די פאַרייניקטע שטאַטן. דערצו, איז דאָס נישט בלויז אַ ענין פון מורא אַז די רוסישע אָדער דייטשישער וועלן גיין ווייַטער און לייגן דרוק אויף די ניו וועלט, אָבער אויך פון די עקאנאמיע.
  ווייל פארלוירן די געלעגנהייט צו באקומען אויל פון אזיע, אפריקע און מיטל מזרח, האט די פאראייניגטע שטאטן ביז איצט געהאט אייגענע ברונען אין טעקסאס, פלארידע, און אנגעהויבן אנטוויקלען אין אלאסקע.
  אבער די יו. עס. באַפעלקערונג איז גראָוינג. אימיגראצי ע אי ז אי ן רוסלאנד ניש ט דערמוטיק ט געװארן , או ן ד י באפעלקערונ ג הא ט זי ך װײטע ר װײטע ר געװאקסן . שווארצע און אראבער האט מען באזונדערס גערן געלאזט פארלאזן קיין אמעריקע.
  די אמעריקאנער עקאנאמיע איז אויך וואקסן, און עס זענען געווען מער און מער קאַרס.
  און די זוכן אנגעהויבן פֿאַר יאָדער ברענוואַרג און אַן אַטאָמישע אָפּרוף וואָס קען צושטעלן קאָלאָסאַל ענערגיע.
  צען יאר זענען דורכגעגאנגען זינט דעם סוף פון דער צווייטער וועלט קריג. היטלער'ס דייטשלאנד האט געהאט א נייע וואפן: דיסק עראפלאנען וואס זענען ביכולת נישט בלויז צו פליען מיט א געוואלדיגע שנעלקייט, נאר אויך כמעט פארבליבן אומוואולער פאר פייער פון קליינע געווער.
  אין דערצו, די דייטשישער געראטן צו קאַטער אַ קינסטלעך סאַטעליט אויבן אָרביט, און דער עיקר, אין יוני 1951, דער ערשטער מענטש אין פּלאַץ.
  צאַריש רוסלאַנד איז געווען אַ ביסל שפּעט, און געמאכט פול פּראָגרעס בלויז אין אויגוסט פון דעם יאָר. אין פאשיסטישער איטאליע זענען פארגעקומען ענדערונגען אין זעלבן יאר. Benedito Mussolini, קאַנטענדער פֿאַר דעם טיטל פון יוליוס קיסר, איז געשטארבן. אין אַלגעמיין, דער איטאַליעניש דיקטאַטאָר איז געווען מצליח אין רעגירן. גענומען אין חשבון די קאַנקוועסץ אין אפריקע, אַרייַנגערעכנט עטיאפיע, די טעריטאָריע קאַנטראָולד דורך איטאליע געוואקסן כּמעט דריי און אַ האַלב מאָל בעשאַס זיין מעמשאָלע. אין דערצו, Benedito אין אייראָפּע געראטן צו צעהאַקן אַ טייל פון פֿראַנקרייַך צוזאַמען מיט טאָולאָן.
  אָבער זיי האָבן נישט לאָזן אים גיין צו אַלבאַניאַ און גריכנלאנד - דאָס זענען טעראַטאָריז אין די קויל פון השפּעה פון די רוסישע אימפעריע.
  בענעדיטאָ, פֿאַרשטייט זיך, האָט מען געקענט אָנרופן גרויס און אַ קאַנגקערער, כאָטש די איטאַליענישע אַרמיי האָט נישט צו פיל געשײַנט מיט אירע עקספּלויטן. אבע ר זײ ן זו ן או ן יורש ע האב ן זי ך געהאלט ן ניש ט ערגער ם פו ן זײ ן פאטער .
  און ער האָט גענומען דעם האַרבסט פון 1951 און איז אַריינגעפאַלן אין אַלבאַניאַ און גריכנלאנד... קיין ווונדער זיי זאָגן אַז אַלע גרויס מלחמות אָנהייבן ווי פּלוצלינג.
  וולאדימיר דער דריטער איז געווען אפילו צופרידן וועגן דעם. איטאליע'ס פארמעגן אין אפריקע איז גרויס, אפילו גרעסער ווי דייטשלאנד. אַזוי פארוואס נישט קלייַבן זיי אויב עס איז אַ גרויס סיבה?
  רוסיש טרופּס אנגעהויבן פיינדינגז אויף 7 נאוועמבער 1951, אַטאַקינג עטיאפיע, ליביע און סודאַן. רוסיש וניץ זענען שטארקער, מער סך און מער קאַמבאַט-גרייט ווי איטאַליעניש.
  האָט מען אַזוי גיך אָנגעהויבן צעשטערן די מאַקאַראָנען אַרמיי... אָבער קיינער האָט זיך נישט געריכט, אַז אָן קיין וואָרענונג, וועט אַדאָלף היטלער אַרויסקומען אויף דער זייט פֿון מוסאָליני ז״ל.
  כאָטש אויב איר קוק אין עס, עס איז גאָרנישט מער אומגעריכט.
  דייטשלאנד האט פארלוירן די ערשטע וועלט קריג פאר רוסלאנד און פארלוירן דאס מערסטע טעריטאריע אין רוסלאנד. או ן אוי ב ד י דײטש ן האב ן זי ך געלונגע ן מי ט אינטרעס ט צוריקצונעמען , װא ס ז ײ האב ן פארלוירן , אי ן מערב , אי ז אי ן מזרח , א ן אמת ן רײד , געבליב ן מי ט גארנישט .
  אַזוי היטלער טאַקע גערעכנט אויף זיין נייַ וועפּאַנז, ספּעציעל דיסקאָס און פליענדיק סאָסערז. דערצו האט דער פוהרער געגלויבט, אז דאס מאל וועט עס זיין גרינגער צו קעמפן מיט רוסלאנד ווי אין דער ערשטער וועלט-מלחמה, ווייל דייטשלאנד און איטאליע וועלן פירן די קאמפאני אן האבן א צווייטן פראנט.
  אויך איז געמאכט געווארן דער חשבון, אז יאפאן, באליידיגט פון די רוסן, וועט אויך אריינגיין אין דער מלחמה אין ווייטן מזרח און דארט פארבינדן דעם שונא. אפשר וועלן פארטוגאל און שפאניע זיך אנשליסן אין דער קאאליציע, ווי בריטאניע און פראנקרייך? זיי זענען פיל נעענטער צו דייַטשלאַנד ווי צו רוסלאַנד. און עטלעכע האפענונגען זענען פּינד אויף די USA!
  דערצו, אַמעריקע געבויט אַן ימפּרעסיוו נאַווי, פילע ערקראַפט קאַריערז און מאַדערנייזד זייַן טאַנק פליט - כאָטש עס איז געווען נאָך ערגער אין קוואַנטיטי און קוואַליטעט צו די אַרמיי וועהיקלעס פון דער אַלט וועלט.
  די געזעלשאפטלעכע סיסטעם אין צארישן רוסלאנד איז געבליבן אויטאמאטיש און אן אבסאלוטע מאנארכיע. דער צאר און קייסער פון אלע רוסן האט געהאט פולע מאכט: עקזעקוטיוו, לעגיסלאטיוו און דזשודישער. פּאַרליאַמענט איז ניטאָ. עס איז געווען אַ שטאַט קאָונסיל פון מענטשן באשטימט דורך דעם קייסער, אָבער עס האט בלויז אַדווייזערי רעכט. דער קעניג אליין האט ארויסגעגעבן געזעצן, און אויך גזירות. ע ר הא ט אוי ך געהא ט א רעכט , אויפצונעמע ן או ן פארלוירן , כאט ש פארשטײ ט זי ך אוי ך א פראצעס . זשורי פראצעס זענען אפגעשטעלט געווארן נאכן מארד פון ניקאלאי צווייטער , אזוי אז די דזשודיאריע איז אויך באשטימט געווארן און אוועקגענומען געווארן דורך דעם צאר אדער באאמטע וועלכע האבן באשטימט דעם קייסער.
  דעם סיסטעם האט ביידע זייַן אַדוואַנידזשיז און דיסאַדוואַנטידזשיז. פֿון איין זײַט האָט דער קייסער געקאָנט גיך לייזן דעם אָדער יענעם פּראָבלעם אָן קיין מחלוקתן אָדער הסכּמות, אָבער פֿון דער אַנדערער זײַט האָט די איבעריקע מאַכט־קאַנסאַנטראַציע אין איין האַנט אונטערגעדריקט די איניציאַטיוו און געגעבן גרעסערע געלעגנהייטן דער ביוראַקראַטיע. עס האט געבורט צו פאַרשידענע פאַוואָריטעס און פאַוואָריטעס. וולאדימיר איז נישט אונטערשיידן דורך יבעריק צביעות און מעראַטאַל פאַדעלאַטי. כאטש פרויען האבן נישט געהאט קיין שום איינפלוס אויף זיינע פאליסיס.
  אין די פעלד פון טאַנק בנין, צאַריש רוסלאַנד האט פילע שטאַרק און שווער וועהיקלעס. אָבער, די דערפאַרונג פון קאַמבאַט אַפּעריישאַנז אין אפריקע האט געוויזן אַז די דרייווינג פאָרשטעלונג פון אַ טאַנק איז גאָר וויכטיק. ווי אַ רעזולטאַט, די הויפּט רוסיש טאַנק האט נישט גיין ווייַטער פון פינף און פערציק טאָנס. זינט מער וואָג באשאפן פּראָבלעמס מיט קרייַז-לאַנד פיייקייַט, אַפֿילו מיט ברייט טראַקס.
  דער צאר האט ליב געהאט שווערע טאנקן, אבער זיינע ראטגעבער האבן אפגערעדט דעם קייסער פון אריינלייגן זיי אין מאסן פראדוקציע. אבער די זעכציק טאן מאַשין איז געווען בנימצא אין צוויי טויזנט קאָפּיעס. און די מערסט פאָלקס טאַנק "ניקאָלאַי" - 3 איז געשאפן אין 63 טויזנט.
  און די מאַשין ווייז פינף און פערציק טאָנס, און די ביקס האט אַ קאַליבער פון 122 מילאַמיטערז. די פראָנטאַל פאנצער איז צוויי הונדערט מילאַמיטערז, די דערציען און זייטן זענען 120 מילאַמיטערז, די אויסלייג איז קלאַסיש.
  היטלער איז געווען ערנסט אינטערעסירט אין שווער מאשינען. און איך געוואלט צו האָבן העכערקייַט איבער די ניקאָלאַי אין אַ פּראָדוקציע טאַנק. ד י דײטש ע מאשי ן הא ט זי ך געשװאל ן אי ן װאג ט בי ז 75 טא ן או ן דא ס אי ז שוי ן געװע ן דע ר לימיט , צולי ב דע ם פאקט , װא ם ד י גרוים ע מאסע ן אי ז געװע ן זײע ר שװע ר צ ו טראנספירע ן אוי ף באן־ליניען .
  די דייַטש פאָרמיטל איז געווען אַרמד מיט אַ 128-מם וואָפן, האט פראָנטאַל פאנצער פון 250 מם, און זייַט און דערציען פאנצער פון 180. די אויסלייג איז אויך נאָענט צו די קלאסישע.
  נומעריקאַללי, דער דייַטש טאַנק איז געווען דריי מאָל ערגער ווי די סאָוויעט. ניט צו דערמאָנען די שוועריקייטן פון נוצן צו שווער מאשינען.
  אָבער, רוסיש עקוויפּמענט איז צעוואָרפן איבער ברייט געביטן, און אויף די אייראפעישע סעקטאָר פון די פראָנט עס איז דערנענטערנ יקוואַלאַטי אין די נומער פון וועהיקלעס און ינפאַנטרי. כאָטש אין אַלגעמיין, די רוסישע אַרמיי איז פיל מער ווי די דייַטש. און רוסלאַנד האט אַ ריזיק באַפעלקערונג: עס כולל ינדיאַ, טשיינאַ, רובֿ פון אפריקע, די מיטל מזרח, פּערסיע, ינדאָטשינאַ און פיל מער.
  פֿאַרשטייט זיך, אַז היטלער'ס באַשלוס צו אַטאַקירן צאַרישן רוסלאַנד, אַפילו אין באַטראַכט אַז ער האָט יאַפּאַן און איטאליע אויף זיין זייט, און מעגליך פֿראַנקרײַך און בריטאַן, איז אַ קאָלאָסאַלער געוועל. אבער דער Fuhrer איז אַ ריזיק אַדווענטשערער.
  מע ן זא ל באמערק ן א ז ד י דיסק ע עראפלאנען , מי ט װעלכ ע דע ר דריטע ר רײ ך הא ט זי ך געמאכ ט אזעלכ ע האפענונגען , זײנע ן אי ן פראקטי ק ניש ט זײע ר יפעקטיוו . די שאַפונג פון אַ שטאַרק לאַמאַנער דזשעט געפירט צו אַ ריזיק ברענוואַרג קאַנסאַמשאַן, און די פלי צייט פון פליענדיק סאָסערז איז געווען לעפיערעך קורץ. אַזוי זיי קענען שפּילן, אַפֿילו גענומען אין חשבון די ריזיק גיכקייַט אין ניט דער הויפּט באַטייַטיק דיסטאַנסאַז. אין דערצו, די לאַמאַנער לויפן פּראָטעקטעד די דיסק פון קליין געווער, אָבער אין קער פּריווענטיד פירינג פון אַ פליענדיק טעצל.
  אַזוי די דייטשישער קען נאָר אַראָפּלאָזן ראַדיאָ-קאַנטראָולד מיסאַלז פון זייער דיסקעץ, און דעמאָלט אין אַ ענג ווינקל, אָדער דורך קער אַוועק די לאַמאַנער לויפן, אָבער אין דער זעלביקער צייַט ווערן שפּירעוודיק.
  אָבער, אין קיין פאַל, היטלער באַשלאָסן צו באַפאַלן רוסלאַנד און וואַרפן זיינע קאַרדס אין שפּיל. דערצו האט דער פאשיסט מורא געהאט, אז אויב איטאליע ווערט באזיגט, וועלן זיי אים אויך אטאקירן. ער האָט געהאַט אַ וואָנצעס און קיינעם ניט געטרויען.
  לכתחילה האבן די נאציס דערגרייכט דערפאלג צוליב דער איבערראשונג פון דער אטאקע און דער בעסערער ארגאניזאציע פון זייערע מיליטער. אבער די טיימינג פון די באַפאַלן איז געווען שוואַך אויסדערוויילט. שניי האט אנגעהויבן פאלן און די טאנקן האבן זיך אויסגעגליטשט. דע ר פרי ץ הא ט געקענ ט פארכאפ ן א טײ ל פו ן פוילן , ארײ ן אוי ף קראקע , אבע ר הא ט זי ך געכאפ ט נעב ן װארשע .
  די רוסישע מיליטערישע מאשין האט זיך אויסגעדרייט... יאפאן, ווי דער פוהרער האט זיך געריכט, איז אריין אין דער מלחמה, אבער איר פליט האט נישט געהאט קיין העכערקייט איבער די רוסישע פאציפישע פליט, און די שלאכטן זענען געווען בערך גלייך. און יאַפּאַן פּראַקטאַקלי האט נישט דיסטראַקט זייַן ערד פאָרסעס פון די מערב טעאַטער פון אַפּעריישאַנז. אין דערצו, די סאַמוראַי זענען ערגער צו די רוסישע אין די לופט, ביידע אין נומער און קוואַליטעט. און די ארץ פון די רייזינג זון איז ביכולת צו כאַפּן בלויז אַ ביסל קליין אינזלען.
  ד י פארזיכטיק ע פראנ ק או ן סאלאזאר , האב ן ניש ט געאייל ט ארײנצוטרעט ן אי ן דע ר מלחמה . רוסלאַנד איז אַ זייער שטאַרק פייַנט. מיר מוזן היטן און וואַרטן. אין פאַקטיש געשיכטע, פראַנקאָ באגרענעצט זיך בעשאַס די צווייטע וועלט מלחמה צו שיקן אַ בלוי טייל פון פאַשיסט וואַלאַנטירז.
  איצט די וואָג פון מאַכט געקוקט ספּעציעל אַניקוואַל אין אפריקע.
  איטאליע האט שנעל פארלוירן איר פארמעגן אויפן פינצטערן קאָנטינענט.
  אין פרילינג פון 1952 האָט די צאַרישע אַרמיי אָנגעהויבן אַן אָפענסיוו אין מזרח פּרוססיע און האָט געקענט דורכברעכן די שונאס פארטיידיגונג אין טיפעניש. די נאציס האבן געהאט שוועריגקייטן אפצולאזן דעם פאראויס פון דער צארישער ארמיי אין קעניגסבערג , אבער די אימפעריאלע טרופן האבן אנגעהויבן צו פארן אויפ'ן סודעטלאנד און קראקע .
  עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, אַז די פלינקער רוסישע טאַנגקס זענען גאַנץ טויגעוודיק צו קעמפן קעגן אַ שווערן, אָבער ווייניקער פלינקן שונא. די כינעזער אפטיילונגען אונטער דער קאמאנד פון רוסישע גענעראלן האבן אויך גוט געטראגן.
  ד י דײטש ן האב ן זי ך געצװונגע ט צ ו פארלאז ן קראקע... או ן דא ן הא ט מע ן צולי ב דע ר געפאר ן פו ן ארומגערינגל ט זי ך אנגעהויב ן צוריקצוציע ן פו ן דע ר װישטא ל צ ו דע ר אודער .
  ניין, דאס איז נישט געווען דער לויף פון דער מלחמה, וואס דער באזעסענע פוהרער האט זיך געריכט. אבער עס איז מיין אייגענע שולד. דערצו האָבן די פֿראַנצויזישע און בריטישע, נאָכן שמעקן די פֿאַשיסטישע אָקופּאַציע, גאָר ניט געשטרעבט צו שטאַרבן פֿאַרן פֿורער. אַזוי די ריפּלענישמאַנט איז געווען דיסראַפּטיד, און די וואַסאַל לענדער געוואלט צו טריוויאַל זיצן אויס.
  או ן ד י ערגער ע זאכ ן אי ז געװע ן פא ר ד י דײטש ן בײ ם פראנט .
  װינטע ר האב ן ד י דײטש ן פארלויר ן זײע ר גאנצ ן פארמעג ן אי ן אפריקע . או ן אי ן דע ר װינטער , ב ײ פרילינג , האב ן ז ײ זי ך אינגאנצ ן צוריקגעקער ט אי ן דע ר אודער . רוסישע מיליטער האבן באפרייט פראג און דאס סודעטלאנד און זענען צוגעקומען צו ווין. דערצו האבן זיי באזיגט איטאליע און איינגענומען רוים, נאַפּלעס און סיציליע. דער פרילינג פון 1953 האט נישט צוזאָג עפּעס גוטס פֿאַר די נאַציס. אָבער, דעם 8טן אַפּריל 1953, איז היטלער פּלוצעם געשטאָרבן. ד י נײ ע דײטש ע פירערשאפ ט בעט ן מי ט דע ם פארצװײפלט ן שלום .
  וולאדימיר קיריללאָוויטש ראמאנאָוו האט ברייטהאַרציק מסכים געווען. אבע ר ד י דײטש ן האב ן פא ר דע ם טײער . די נייע גרענעץ איז איצט דורכגעגאנגען צוזאמען דעם אודער: בעלגיע, האלאנד און דענמארק האבן באקומען הערשאפט, אבער אין די ראמען פון א וואסאַל-שטאט פון דער רוסישער אימפעריע. פראנקרייך האט צוריקגענומען איר פריער פארלוירן פארמעגן, אבער איז געווארן נאך מער אפהענגיק פון רוסלאנד.
  איטאליע און דייטשלאנד האבן פארלוירן אלע זייערע קאלאניעס, וועלכע זענען איצט געווארן די פארמעגן פון דער קעניגלעכער קרוין. איטאליע אליין האט אויך באקומען דעם סטאטוס פון א רוסישע וואסאַל, און סיסילי און סאַרדיניע זענען גלייַך געווארן טייל פון דער אימפעריע פון וולאדימיר דער דריטער.
  דייטשלאנד האט אויך פארלוירן אסאך פון איר זעלבסטשטענדיגקייט און באצאלט גרויסע רעפאראציעס.
  יאפאן האט אויך פארלוירן אלע אירע פארמעגן אחוץ איר אייגענע טעריטאריע און איז געווען געצוואונגען צו ווערן א וואסאַל שטאַט. און צאַר וולאדימיר קיריללאָוויטש ראָמאַנאָוו אויך באקומען דעם טיטל פון עמפּעראָר פון יאַפּאַן.
  פֿאַרשטייט זיך, אַז דער טייל פֿון אויסטראַליע, וואָס האָט ביז אַהער געהערט צום לאַנד פֿון דער אויפֿשטענדיקער זון, איז אויך געקומען אונטער רוסישן קאנטראל.
  אין אויגוסט 1953, די פאַרייניקטע שטאַטן לעסאָף טעסטעד אַן אַטאָמישע באָמבע. אַכט יאר שפּעטער, די יאָדער געניע איז געווען אויס פון די פלאַש. אין קיין פאַל, די פּראָגרעס קענען ניט זיין סטאַפּט. און דער אויסזען פון די אַטאָמישע באָמבע איז באַשערט. אין די מערסט עקסטרעם סצענאַר, יאָדער וועפּאַנז קען דערשייַנען אַ מאַקסימום פון צוואַנציק יאָר שפּעטער ווי אין פאַקט.
  מי ט א געװיס ע פארהאלטונ ג הא ט ד י צאריש ע רעגירונ ג אנגעהויב ן צ ו אנטװיקל ן אי ר ענטפער .
  ביז איצט, די פאַרייניקטע שטאַטן קען נישט באַשליסן צו גיין צו מלחמה מיט אַזאַ אַ שטאַרק אימפעריע. דערצו, עס איז נישט אַזוי גרינג צו דערגרייכן די הויפּט רוסיש ינדאַסטרי און עקאָנאָמיש סענטערס פֿון מעייווער - לייאַם.
  און די פּראָדוקציע פון יאָדער טשאַרדזשיז פארלאנגט ביידע צייט און געלט! די פאראייניגטע שטאטן האט געהאט די געלטער, אבער די צייט איז אויסגעגאנגען. דער צאַרישער רוסלאנד, מיט אירע מיטלען און שטאַרקע אינטעלעקטואַלן פּאָטענציעלן, האָט זייער גיך אויסגענומען דעם ריס אין דעם געביט. און אין 1956, אַ אַטאָמישע באָמבע אויך ארויס אין וולאדימיר ווו.
  די קאַפּיטאַליסט און דעמאָקראַטיש USA, וואָס איז באטייטיק ערגער צו רוסלאַנד אין באַפעלקערונג און רעסורסן, ביסלעכווייַז פאַרפאַלן זייער טראַמפּ קאַרדס.
  די איינציגסטע זאך וואס זיי האבן געקענט טאן איז געווען צו נוצן נוקלעארע וואפן אלס א אפהאלטונג און פרובירן אונטערמיין צארישן רוסלאנד פון אינעווייניג. אָבער ביז איצט זיי האָבן נישט געראָטן.
  וולאדימיר קיריללאָוויטש האט קיין זכר קינדסקינדער לינקס פון זיין ערשטער פרוי , און ער ריווייווד. און ער האָט רעפּראָדוצירט אַן יורש, גערופֿן אים דזשאָרדזש.
  צארישע רוסלאנד האט דורכגעפירט ספעיס פארשפרייטונג. אין 1959 איז פארגעקומען א באאמטע פלי צו דער לבנה בערך א יאר פריער ווי די אמעריקאנער. דערנאָך אין 1971 צו מאַרס. די אַלטערנאַטיווע וועלט איז געווארן סאַפער ווי פאַקט.
  אין 1975, מענטש לאַנדיד אויף ווענוס. אין 1980 אויף מערקורי. אין 1981 אויף איינער פון די סאַטאַלייץ פון דזשופּיטער. און אין 1992, נאָר אין דעם יאָר פון דעם טויט פון וולאדימיר קיריללאָוויטש ראָמאַנאָוו, די רוסישע קאָסמאָנאַוט שטאלץ שטעלן פֿיס אויף פּלוטאָ.
  דזשארזש דער ערשטער האט ינכעראַטיד די קרוין אין די עלטער פון אַכצן. און אין אַלגעמיין, מיר קענען זאָגן אַז וולאדימיר דער דריטער, דער גרויס, פארבראכט זיין 54-יאָר מעמשאָלע זייער הצלחה. און דעמאָלט די ראָמאַנאָוו דינאַסטי געצויגן.
  
  
  
  NICHOLAS דער צווייטער די מערסט גלאָריאַס פון קוועסץ!
  לאָמיר זאָגן, אַז צאַר אלכסנדר דער דריטער, פֿאַרקערט, איז געשטאָרבן פריער: אין 1987 פֿון אַן אַסאַסאַניישאַן פּרווון אָרגאַניזירט דורך לענינס עלטערע ברודער: אלעקסאנדער.
  עס וואָלט ויסקומען אַפֿילו ערגער. אָבער ניט טאַקע. ניקאַלאַס דער צווייטער איז געווארן צאַר פריער, און חתונה געהאט פריער: אין סדר צו שטעלן זיין זון אויף דעם טראָן אויב עפּעס געטראפן. אבער זיין פרוי איז אַנדערש, און דער יורש איז געזונט, און ראַספּוטין איז באשטימט ניט דאָרט. און אַזוי אין ערשטער, אין אַלגעמיין, ווי אין פאַקטיש געשיכטע: טראַנזיב איז געבויט, די עקאנאמיע איז בומינג - יקספּאַנשאַן צו טשיינאַ. אמת, אין די באַלטיק ים זענען געבויט שיפן מיט אַ יאָר פריער. און אַ ביסל מער דערהויבן, רעכט צו דער פריער העכערונג פון די פינאַנציעל זשעני וויטע.
  די מלחמה מיט יאַפּאַן האט נישט אנגעהויבן זייער גוט, אָבער די וואַריאַג געראטן צו אַנטלויפן, און אַדמיראַל מאַקאַראָוו איז נישט געשטארבן. די געשיכטע האט זיך אַ ביסל שיפטיד, און אַלץ גייט אַ ביסל אַנדערש. אבער אין פאַקטיש געשיכטע, אין פאַקט, די וואַריאַג האט נאָר אַ ביסל צייט צו אַנטלויפן, און דער טויט פון אַדמיראַל מאַקאַראָוו איז בכלל צופאַל און אַנלייקלי.
  די רוסישע פליט, געפירט דורך אדמיראל מאקאראוו, האט א גאנצן בקיאות געהאנדלט און פארזונקען די יאפאנעזער שיפן. און דערנאָך, ווען צוויי יאַפּאַניש באַטטלעשיפּס זענען אויפגעבלאזן אויף די מיר, מאַקאַראָוו אַטאַטשט די סאַמוראַי און סאַנגק נאָך טוץ און אַ האַלב שיפן.
  דאָס הייסט, אַלץ איז געווען גוט. און יאַפּאַן פאַרפאַלן העכערקייַט אין ים.
  אָבער אויף דער ערד האָט זיך די סאַמעריי אַרויסגעוויזן שוואכער. קוראָפּאטקין האט אפגעשטויסן אלע יאפאנעזער פרואוון זיך צו שטייַגן און זיי צוגעברענגט גרויס שאדנס. ע ר הא ט אבע ר ניש ט געהא ט צו ם באשטימט . אבער באלד זענען אנגעקומען רוסישע שיפן פונעם באלטישן ים, און מאקאראוו האט ענדליך גענומען קאנטראל אויף אלע וואסערן.
  די רוסישע אַפֿילו אנגעהויבן צו לאַנד טרופּס אין טייוואַן, און דעמאָלט אויף די קוריל באַרגרוקן.
  ביז טהעאָדאָר רוזעוועלט האָט זיך אינטערווענירט און געפֿינט פאַרמיטלונג. רוסלאַנד האָט באַקומען מאַנטשוריע, קארעע, מאָנגאָליע, די קוריל קייט, און טייוואַן.
  זשעלטאָראָססייאַ האָט זיך אויך באַוויזן. אזו י אי ז געשאפ ן געװאר ן א נײ ע אימפעריע .
  אבער דער קעניג איז נאך נישט געווארן צו חוצפה. אין 1914 איז אויסגעבראָכן די צווייטע וועלט מלחמה. רוסלאַנד איז בעסער צוגעגרייט פֿאַר דער מלחמה: די עקאנאמיע איז שטארקער, די טעריטאָריע און די באַפעלקערונג זענען גרעסערע, און עס איז קיין געדאַנק אין דעם וועג. דערצו איז נישט געווען קיין ריסעשאַן געפֿירט דורך אומרוען און די אַזוי גערופענע רעוואָלוציע.
  ד י ערשט ע װעלט־מלחמ ה הא ט זי ך אנגעהויב ן מי ט פארשידענ ע גראדן . עס זענען געווען מיסטייקס און הצלחה פון רוסישע גענעראַלס. אבע ר אי ן יא ר 1915 הא ט ד י דײטש ן געלונגע ן א װײניקע ר דערפאלג , װײ ל ד י צאריש ע ארמ ײ אי ז געװע ן גרעסער ע או ן בעםער ע פארזארגונג . אבער דאך האט רוסלאנד פארלוירן האלב פוילן און גאליציע. אבע ר ד י דײטש ן האב ן ניש ט געקענ ט ארײנקומע ן אי ן װײסרוסלאנ ד או ן ד י באלטיש ע שטאטן , - ד י פראנט־ליני ע אי ז דורכגעגאנגע ן אי ן דע ר װישטא .
  און אין זעכצנטן יאָר האָט די צאַרישע אַרמיי שוין דערגרייכט גרויס דערפאָלג קעגן עסטרייך און טערקיי. ד י אטאמאנ ם זענע ן כמע ט אינגאנצ ן דערשלאגן . אזוי װי די עםטרײכער האבן פארכאפט פשעמישל און קראקע. דײטשלאנד האט זיך דערשראקן. אין פרילינג פון 17' האָבן די רוסן גענומען יסטאַנבול. צארישע רוסלאנד האט אויך דערגרייכט באדייטליכע סוקסעס אין דער זומער-אפענסיוו קעגן עסטרייך און דייטשלאנד. און אין האַרבסט, ווען די צאַרישע מיליטער האָבן שוין דערגרייכט דעם אָדער, האָט דייטשלאַנד קאַפּיטולירט. נאכגעגאנגען די צעטיילונג פון עסטרייך-אונגארן און טערקיי. רוסלאנד האט באקומען מיינער אזיע, צפון איראק און איסטאנבול. גאליציע , בוקאווינא , טשעכאסלאוואק ע או ן אונגאריש ע קעניגריכ ן או ן קראקע . פּלוס Danzig, טייל פון מזרח פּרוססיאַ, קליפּעדאַ געגנט. רוסלאנד האט זיך אזוי פיל מאל געשטארקט. און דייטשלאנד האט אויך באצאלט ריזיקע רעפעראציעס.
  דער צאר ניקאַלאַס דער צווייטער האָט ניט געאיילט צו נעמען אַלץ און אַלעמען. אבער די רוסן, בריטיש און פראנצויזיש צעטיילט די סאַודי פּענינסולאַ. דעמאלט האבן די בריטישע און רוסן צעטיילט סיי איראן און סיי אפגאניסטאן. פארענדיקט די רידיוויזשאַן פון דער וועלט.
  ביז 1929 איז די גאנצע וועלט געווען אויפ'ן אויפהויב, ביז די גרויסע דעפּרעסיע האט אויסגעבראכן. אין 1931, יאַפּאַן אנגעהויבן אַ מלחמה קעגן רוסלאַנד. או ן ע ם אי ז שנע ל דערשאס ן געװאר ן או ן צוזאמע ן מי ט אל ע פאציפיש ע פארמעגן , פארנומען . און דעמאָלט געקומען די רעפערענדום און ינקלוזשאַן אין רוסלאַנד.
  אויסצונוצן די שוואכונג פון בריטאניע, פראנקרייך און די פאראייניגטע שטאטן, אנגעכאפט פון דער גרויסער דעפרעסיע, האט צאר ניקאלאס צווייטער געפירט א מלחמה צו כאפן כינע. או ן דא ס אי ז געװאר ן זײ ן גרויםע ר נצחון .
  אין סדר צו אַ ביסל פאַרגיכערן רוסיפיקאַטיאָן, ניקאַלאַס צווייטער געמאכט אַן אַנפּריטענשאַס באַשלוס - ער אַפישאַלי באַקענענ פּאָליגאַמי אין רוסלאַנד - טשאַנגינג די טיאַלאַדזשי און דאָגמאַס פון די ארטאדאקס טשורטש. אזוי איז די רעפארם אנגענומען געווארן.
  און דער מלך האָט זיך גענומען אַ צװײטע װײַב. רוסן זענען ינקעראַדזשד צו חתונה פרעמדע און האָבן פילע קינדער. ריזיק טשיינאַ אויך האט צו זיין רוסיפיעד. וואָס איז דער בעסטער וועג צו טאָן דאָס? חתונה מיט כינעזישע פרויען!
  אין דייטשלאנד איז היטלער נישט געקומען צו דער מאכט. אין דער דאָזיקער געשיכטע האָט אים אַ ביסל געפֿעלט. צו עקסטרעמיסט. דע ר הויפט־אריזירנדיקע ר אי ז געװע ן דע ר פאשיסטישע ר מוסוליני , װעלכע ר הא ט פארכאפ ט עטיאפיע . און דרימינג פון ווערן דער נייַ קיסר און טראָדזשאַן ראָולד אין איין.
  אי ן מאי 1937 אי ז אויסגעבראכ ן קריג , צװיש ן רוסלאנד , או ן איטאליע . ווי עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, האָט זיך מוסאָליני אַרויסגעוויזן ווי אַ זעלבסטמאָרד. רוסיש טרופּס קאַפּטשערד גאַנץ איטאליע אין צוויי חדשים, און נאָך דריי אַלע די קאָלאָניעס פון דער שטאַט. צארישע רוסלאנד האט ענדליך אויך אריינגערעכנט רומעניע און יוגאסלאוויע, און אביסל שפעטער בולגאַריע. פארענדיקט די אַנעקסיישאַן פון טעראַטאָריז. אין האַרבסט 1939 איז ניקאַלאַס דער צווייטער געשטאָרבן. און זײַן יורש, דער גאָר געזונטער אַלעקסיי דער צווייטער, איז געוואָרן דער נײַער צאַר.
  אין דעם פאַל, ניקאַלאַס דער צווייטער האט געהערשט צוויי און פופציק יאר - סערפּאַסינג דער רעזולטאַט פון איוואן די שרעקלעך. און זיין מעמשאָלע איז געווען די מערסט מצליח אין דער געשיכטע פון רוסלאַנד, און זיין קאַנקוועסץ זענען פשוט רעקאָרד-ברייקינג. קיין קעניג האָט קיינמאָל נישט געכאַפּט אַזוי פיל. רוסלאנד האט זיך ענדליך באזעצט אין כינע, און האט זיך געשטארקט אין אלע ריכטונגען.
  אָבער, דעמאָלט, אונטער אַלעקסיי דער צווייטער, אַ לאַנג צייַט פון שלום אנגעהויבן. פֿראַנקרייַך, בריטאַן און די USA האָבן נישט וועלן מלחמה. אבע ר דײטשלאנ ד אי ז געװע ן אויםװאפנ ט או ן הא ט ניש ט געהא ט קײ ן כוח . אזוי איז אויפגעשטאנען א מצב וואס איז געווארן רואיג.
  קאָלאָניאַלע אימפעריעס האָבן ווייטער עקזיסטירט. רוסלאנד איז געבליבן דאס גרעסטע לאנד, אבער בריטאניע איז פארמאל געווען די צווייטע מאכט און איז געווען א ביסל ערגער אין שטח פון דער צארישער אימפעריע. אָבער, אויסטראַליע, דרום אפריקע און קאַנאַדע זענען כּמעט פרייַ דאָמיניאַנז. און אין אינדיע... אין 1968 האט אויסגעבראכן א גרויסער אויפשטאנד אין אינדיע און נאך צוויי יאר מלחמה זענען די בריטישע פארטריבן געווארן. אָבער די צאַרישע אַרמיי איז אַרײַן אין אינדישן טעריטאָריע און האָט אונטערגעשטראָכן די פּראָטעסטן. נאָך וואָס בריטאַן פאַרפאַלן די קאָלאָניע און רוסלאַנד קונה עס. באלד האט רוסלאנד אויך פארנומען די דרום פון איראן.
  נאָך אַלעקסיי דער צווייטער אין 1969, דער טראָן איז ינכעראַטיד דורך ניקאַלאַס דער דריטער. ד י צאריש ע אימפעריע , אי ז געװע ן אויפ ן אויפהויב . אַזוי פֿראַנקרייַך פאַרפאַלן קאָנטראָל איבער ינדאָטשינאַ און טיילאַנד אין 1979. אוּן דִי מֶלֶךְ הָאט גִיקוּמֶען אוֹיךְ אוֹיךְ.
  און אין די אַכציקער און ניינציקער יאָרן איז אפריקע געקומען אונטער דער קאָנטראָל פון צאַרישן רוסלאַנד. נאָך 2001, פעטרוס, דער פערט זון פון אַלעקסיי צווייטער, ארויף דעם רוסיש טראָן.
  צארישע רוסלאנד האט ביז דער צייט איינגענומען כמעט גאנץ אפריקע, אזיע, און אויפגענומען קאלאניעס פון אנדערע לענדער, אריינגערעכנט אינדאנעזיע. אבער פון לויף עס איז נישט געגאנגען קעגן אויסטראַליע.
  עס איז אנגעקומען א צייט פון שלום. אמעריקע, בריטאניע און פראנקרייך האבן געהאט נוקלעארע וואפן, דייטשלאנד האט געהאט עקאנאמישע מאכט. רוסלאַנד האט עקאָנאָמיש מאַכט, יאָדער וועפּאַנז, די גרעסטע אַרמיי אין דער וועלט און באַפעלקערונג. און נאָך אַן אַבסאָלוט אַוטאָקראַטישע מאָנאַרכיע אָן פּאַרלאַמענט. די אַמעריקאַנער, זייענדיק אַ צווייטע מאַכט, אָדער אַפֿילו אַ סופּערמאַכט, האָבן דאָס געמאַכט אַ טענה צו רוסלאַנד.
  דע ר מאנגל אי ן דעמאקראטיע , הא ט אבע ר שוי ן ניש ט געשטערט , דע ר אנטװיקלונ ג פו ן פראגרעס . באזונדער ם אי ן יא ר 1943 , אי ן צאריש ן רוסלאנד , אי ז דע ר ערשטע ר מענטש ן געפלויג ן אי ן ספעיס . און אין 1961 צו די לבנה. דער פלי צו מארס איז פארגעקומען אין 1974. און אין 2000, כּמעט אַלע די פּלאַנאַץ פון די זונ סיסטעם זענען באזוכט. מע האָט צוגעגרייט אַ גרויסע עקספּעדיציע צו די שטערן. זי לאָנטשט אין 2018 און ריקאַווערד צו Alpha Centauri.
  דער צאריזם האט דערווייל נישט פארמיטן די וויסנשאפט זיך צו באוועגן. פעטרוס דער פערט פון די ראָמאַנאָוו דינאַסטי אפילו דערקלערט אַז אויפגעקלערטע אַבסאָלוטיזאַם איז בעסער.
  ספּעציעל קעגן די באַקדראַפּ פון די סקאַנדאַלז וואָס קעסיידער ראַקט די דאָנאַלד טראַמפּ אַדמיניסטראַציע.
  ניקאַלאַס דער צווייטער איז נאָך געהאלטן דער גרעסטער מלך פון אַלע צייטן און פעלקער. צאַריש רוסלאַנד אויף פערד און די וועלט העגעמאָן. די אַוצקערץ און קאָלאָניעס ווערן ביסלעכווייַז רוסיפיעד. די אימפעריע איז גיינינג מאָמענטום. און די גאַנצע וועלט איז געוואָרן אַ בעסערער אָרט.
  און פארוואס? דאַנק צו אלעקסאנדער וליאַנאָוו, לענינס ברודער, וואָס איז געווען עקסאַקיוטאַד פֿאַר רעגיסידע. לענין אליין איז געבליבן אין אויסלאנד. ער האָט זיך באַקענט מיט וואַלעס און זיך אויך פֿאַראינטערעסירט מיט שרײַבן וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק, פֿון וועלכן ער איז געוואָרן זייער רייך און האָט געמאַכט אַ נאָמען. או ן אזו י אי ז ע ר בארימט , געװאר ן בארימ ט או ן בארימט , או ן אי ן א ס ך שפראכן , אי ז ע ר איבערגעזעצט . סטאַלין איז געשטאָרבן אין טורמע צוליב טובערקולאָסיס און, אין אַלגעמיין, איז געבליבן באַקאַנט בלויז פֿאַר ספּעציאַליטעטן. טראצקי האט זיך באלד פארמישט אין רעוואלוציאנערע אקטיוויטעטן און געמאכט א גוטע קאריערע אלס א באאמטער, ארויף צו די ראנג פון פאַקטיש פריווי קאָונסיל און דעפּוטאַט מיניסטער. וואָזנעסענסקי איז געוואָרן אַ מיניסטער אונטערן צאַר און האָט אַ סך דערגרייכט. כרושטשעוו איז געבליבן א קלײן קרעמער און האט נישט באקומען רום. ברעזשנעװ איז אויפגעשטאנען צום ראנג פון קאלאנעל. אַנדראָפּאָוו האָט געדינט אין דער פּאָליציי און אויך געוואָרן אַ קאָלאָנעל. גאָרבאַטשעוו איז געווארן אַ הויפּט קאָמערסאַנט און שאָון. יעלצין איז געבליבן א קרעמער. פוטין איז אויפגעשטאנען אין די ראַנג פון קאָלאָנעל אין די געהיים פּאָליצייַ און ויסגעדינט מיט כּבֿוד. מעדוועדעוו איז אַ קליין באַאַמטער. זשירינאװםקי , צײטונג־גרינדער , או ן פארשוין . זיוגאנאָוו האט פרובירט ארבעטן אונטער דער ערד קעגן דעם צאר. ער האט באקומען א טורמע אורטייל, דערנאך איז ער געווארן אן אינפארמאטאר פאר דער געהיימע פאליציי. ע ר הא ט זי ך אפגעטרעט ן מי ט דע ר ראנ ג פו ן קאפיטאן . זשוקאָוו איז אויפגעשטאנען בלויז צו דער ריי פון הויפּט. וואַסילעווסקי איז געוואָרן גענעראל לוטענאַנט, שאַפּאָשניקאָוו איז געוואָרן גענעראל לוטענאַנט. קאָלטשאַק גרויס אַדמיראַל און האָלדער פון פילע אָרדערס. מאַקאַראָוו איז אויך געווארן אַ גרויסער אַדמיראַל, וואָס האָט געקעמפט אין דער ערשטער וועלט מלחמה. אבער נישט אין דער ערשטער, נאר דער איינציקער וועלט-מלחמה, ווייל עס איז נישט געווען קיין צווייטע וועלט-מלחמה. ער איז געװארן בארימט... ברוסילאװ איז געװארן א פעלד־מארשאל און האנדלער פון דער מסדר פון אנדריי דער ערשטער־גערופענער. דעניקין , ווראנגעל , קארנילאוו , קוראפאטקין , זײנע ן געװאר ן פעלדמארשלען .
  און דאָס לעבן איז געווען גוט אונטער די מלכים. און די פּרייסיז האָבן נישט געוואקסן פֿאַר מער ווי אַ הונדערט יאר. און דער רובל האט אַ סטאַביל גאָלד באַקינג פון 0.77 גראַמז. און פילע פעלקער האָבן געלעבט געזונט אונטער דעם מלך.
  אַלע האָבן געהאַט גלײַכע רעכטן און אַ סך האָבן זיך גערופֿן רוסן, אַפֿילו אַפֿריקאַנער. ס׳אי ז געװע ן גוט , פא ר יעד ן אונטער ן צאר . בלויז פאר אידן פון נישט- ארטאדאקסישע רעליגיע איז געבליבן די רעזידענץ פאדערונג. אבער די דאזיקע זענען געווארן ווייניגער און ווייניגער.
  אונטערן צאר זענען אבער געווען עטליכע פראבלעמען. איינער פון זיי, הויך געבורט ראַטעס און נידעריק דעטס געפירט צו אָוווערפּאַפּיאַליישאַן. אָבער דאָס וואָלט זיין סאַלווד דורך פּלאַץ יקספּאַנשאַן. אין דערצו, די אַנטוויקלונג פון וויסנשאַפֿט און אַגריקולטורע געמאכט עס מעגלעך צו סאָלווע די פּראָבלעם פון הונגער. פאר אלעמען איז געװען גענוג עסן. אבער דער באפעלקערונג וואוקס אין דער אימפעריע איז מער ווי דריי פראצענט פער יאר. און דאָס טרעטאַנד קאָנפליקט אין דער צוקונפֿט.
  די צארישע רעגירונג האט געפונען א אויסוועג אין פלאץ פארשפרייטן. און עס געווען גלייַך. און נײַע סטאַרשיפּס זענען געבויט געוואָרן און מען האָט דורכגעפֿירט פֿאָרשונג אין סופּערלומינאַלע גיכקייטן.
  
  
  
  פופציק יאר פון אלעקסאנדער די דריי - די גרויס!
  די אַסאַסאַניישאַן פּרווון אויף אלעקסאנדער צווייטער אין 1866 איז געווען מצליח. ווי אַ רעזולטאַט, דער מלך באַפרייטער געשטארבן. און אלכסנדר דער דריטער איז ארויף אויפן טראָן. דער מעלה איז געווען, אז זיי האבן נישט געהאט קיין צייט צו פארקויפן אלאסקע, און דער נייער רוסישער קייסער איז נישט געווען גענייגט אפצוגעבן קיין לאנד. אפילו אויב זיי זענען ווייַט און נישט נאָך זייער ווערטפול.
  דערצו, די קאַנסטראַקשאַן פון די וועג צו סיביר צו וולאַדיוואָסטאָק אנגעהויבן נאָך פריער. און עס זאָל האָבן דערגרייכן טשוקאָטקאַ!
  דער צאר אלכסנדר דער דריטער איז געווען שטאַרק, באַשטימענדיק, שטאַרק-ווילד, געזונט און פיזיקלי זייער שטאַרק. ער האט געהערשט מיט א פעסטער האנט, און אונטער אים איז רוסלאנד אריין אין א תקופה פון גרעסטן וווילטאָג און דערגרייכונגען!
  אַזוי עס איז גוט אַז דער גרויס קייסער אנגעהויבן צו הערשן פופצן יאר פריער ווי אין פאַקטיש געשיכטע!
  צו אנהייבן האט ער שטארק אונטערגעדריקט אלע פראטעסטן פון רעוואלוציאנערן און נאראדנאיא וואליא. דערנאָך האָט ער אָנגעהויבן רעפאָרמירן די אַרמיי און נאַווי. מיט שטעלן זאכן אין סדר.
  דער מלך האָט אַ סך דערגרייכט. מע ן הא ט געבוי ט װעגן , בריקן , פאבריקן , או ן דא ס לאנד ן הא ט זי ך גי ך אנטװיקל ט קאפיטאליזם . בשעת מיינטיינינג אַוטאָקראַסי. ד י צאריש ע רעגירונ ג הא ט געפיר ט קלײנ ע מלחמות , אריבערגעפיר ט איבע ר צענטראל־אזיע ן או ן דאר ט פארברײטער ט איר ע אײנפלוס .
  א גרויסע מלחמה איז אויסגעבראכן מיט טערקיי אין 1977. עס איז געווען אפילו בעסער, פאַסטער, מער וויקטאָריאַסלי מיט ווייניקערע לאָססעס ווי אין פאַקטיש געשיכטע. דער זשעני פֿון סקאָבעלעוו האָט אין אים געשײַנט אין פֿולן ליכט!
  רוסיש טרופּס באַזיגן די טערקס מיט ווייניקער שעדיקן. און זיי געראטן צו נעמען יסטאַנבול גלייך. זינט זײ זײַנען אַהין אָנגעקומען פֿאַר דער ענגלישער סקוואַדראָן. די מלחמה איז געווען אַזוי געראָטן אַז דער מלך-גאַלעך איז געווען געהייסן וויקטאָריאַס אלעקסאנדער! און סקאָבעלעוו איז געווארן דער יאַנגגאַסט פעלד מאַרשאַל אין רוסיש געשיכטע.
  טערקיי איז געווען צעטיילט. די בריטישע האבן איינגענומען עגיפטן און סודאן. רוסלאנד האט גענומען איראק, פאלעסטינע, סיריע און א טייל פון סאודי אראביע, מיינער אזיע, גאנץ ארמעניע, און די באלקאן!
  אזוי, גאַנץ געשווינד און לעפיערעך לייכט, אלעקסאנדער דער דריטער קאַפּטשערד אַ גרויס טעריטאָריע. אוּן עֶר הָאט זִיךְ מְיַישֵׁב גִיוֶוען צוּ דָרום. מאָווינג דורך יראַן, טורקמעניסטאַן, און ווייַטער צו אַפגהאַניסטאַן!
  דע ר צא ר ארמ ײ הא ט אוי ך געשטעל ט זי ך אוי ף אינדיע ! די בריטיש זענען גרייט צו קעמפן. עס איז ארויסגעקומען א בונד פון רוסלאנד, דייטשלאנד, עסטרייך-אונגארן קעגן פראנקרייך און בריטאניע.
  דייטשלאנד איז געגאנגען אויף די אַפענסיוו קעגן די רעפובליק פון די האָן אין 1992. בריטאניע האט דערקלערט מלחמה קעגן דייטשלאנד און רוסלאנד. עסטרייך-אונגארן האט באקומען באסניע און הערזעגאָווינע, און אטאקירט איטאליע.
  רוסלאנד האט אנגעהויבן א קאמפיין קעגן אינדיע, און פראנצויזישע פארמעגן און אינדאטשין. אזוי האט זיך טאקע אנגעהויבן די ערשטע וועלט מלחמה. אבער רוסלאַנד און די דייטשן זענען שוין צוזאַמען!
  רוסלאנד האט אויך אטאקירט עגיפטן.
  די צארישע טרופן, מיט דער שטיצע פון דער ארטיקער באפעלקערונג, פארנעמען אינדיע און איראן. זיי ווייטער אַרייַן ינדאָטשינאַ. און די פּרוססיאַנס ווידער באַזיגן די פראנצויזיש און אַרומרינגלען פּאַריז.
  ווײַטער וועלן די רעפובליקאנער זיך אָפּזאָגן. און פּאַריז איז אַטאַקירט, זייער חרובֿ. די דייטשן כאפן אויך סיי בעלגיע און סיי האלאנד.
  בריטאַן איז געווען אין מלחמה פֿאַר עטלעכע מאָל. רוסיש טרופּס פאַרנעמען מצרים און סודאַן. עס איז אַ מלחמה אין ים. די רוסישע אַרמיי גייט אַריבער אפריקע. אַלע די וועג צו דרום אפריקע. און זאמלט קאלאניעס פאר זיך. ד י דײטש ן כאפ ן אוי ך עטלעכ ע זאכן .
  אבער עסטרייך-אונגארן איז פארשלעפט אין א מלחמה מיט איטאליע. אמת , אי ן יא ר 1894 זײנע ן ד י דײטש ן געקומע ן ד י עםטרײכערס . און זיי פאַרענדיקן די קאָנקוועסט פון איטאליע.
  נאָך וואָס די לאַנד פון אָראַנדזשאַז איז צעטיילט צווישן זיך.
  די מלחמה באוועגט צו די ים. און דאָ באַווייזן זיך די געניוס פון דעם נייוואַל קאַמאַנדער אַדמיראַל מאַקאַראָוו. וואָס אַטשיווז אַ נומער פון בריליאַנט וויקטאָריעס. געצווונגען די מעטרעסע פון די ים צו קאַפּיטולירן.
  רוסלאנד האט גענומען קאנטראל פון אינדיע, אינדאטשינא, רוב פון אפריקע, און אויך אויסטראליע, און פון דארט אראפגעקלאפט די בריטישע. רוסיש טרופּס לינקס בריטאַן און קאַנאַדע. אוי ך דארט ן גרינד ן א קאלאניע . אזוי האט בריטאניע פארלוירן כמעט אלע אירע קאלאניעס, און רוסלאנד האט זיי באקומען. די כאַפּן פון קאַנאַדע איז פאַסילאַטייטיד דורך רוסלאַנד מיינטיינינג קאָנטראָל איבער אַלאַסקאַ. און די בייַזייַן פון אַ זייער שטאַרק פליט. און דער זשעני פֿון אַדמיראַל מאַקאַראָוו און ראָזשדעסטווענסקי.
  נו, דאָס איז נישט אַלע. רוסלאַנד אריבערגעפארן צו טשיינאַ. אויך זייער מצליח. און אין 1904, די מלחמה מיט יאַפּאַן אנגעהויבן.
  אבער ניט ענלעך פאַקטיש געשיכטע, די מלחמה איז געווען ניט שווער, אָבער גאַנץ שנעל. דערצו, יאַפּאַן ס פליט איז געווען גאַנץ שוואַך, בשעת רוסלאַנד, אויף די פאַרקערט, איז געווען זייער שטאַרק. נאָך דיפיטיד די יאַפּאַניש, רוסיש טרופּס קאַפּטשערד טאָקיאָ. און דערנאָך איז געווען אַ רעפערענדום, און די אָוווערוועלמינג מערהייַט פון יאַפּאַניש וואָוטאַד צו פאַרבינדן רוסלאַנד.
  דער צאר אלעקסאנדער דער דריטער האט געוואונען א נייעם נצחון. דערנאך איז געקומען די פרייוויליג געצוואונגען אנעקסאציע פון כינע. אַזוי געגנט נאָך געגנט, פּראָווינץ נאָך פּראָווינץ. די רויאַל אימפעריע ריטשט ריזיק פּראַפּאָרשאַנז. פֿון די USA, גאַנץ קאַנאַדע און אַלאַסקאַ, גאַנץ אזיע, עסטרייַך, די פּאַסיפיק געגנט. צו דרום אפריקע און דייַטש פאַרמעגן אין מערב אפריקע.
  פּלוס אויך עסטרייך-אונגארן. אַזאַ גרויס מאַכט.
  אבע ר פארשטײ ט זיך , ד י דײטש ן או ן עםטרײכער ס האב ן געװאל ט מער . פֿראַנקרייַך איז נאָך פאַרנומען דורך דייַטשלאַנד. בריטאניע, באליידיקטער פון רוסלאנד, וויל אויך קריג.
  דער קייזער האט געראטן צו פארזאמלען א קאאליציע: שפאניע, פארטוגאל, דייטשלאנד, עסטרייך-אונגארן און שוועדן קעגן ריזיגן רוסלאנד. די דייטשן האָבן אויך געראָטן צו כאַפּן דענמאַרק און נאָרווייַ בעשאַס די מלחמה מיט בריטאַן. ע ס אי ז געשאפ ן געװאר ן א מעכטיק ע קאאליציע .
  און די מלחמה האָט זיך אָנגעהויבן דעם 1טן אויגוסט 1917 . פּונקט אין דעם מאָמענט ווען אלעקסאנדער דער דריטער איז געשטארבן און ניקאַלאַס דער צווייטער איז ארויף דעם טראָן. מען האט געמאכט דעם חשבון, אז אן אזא גרויסן מלוכה ווי אלעקסאנדער דער דריטער, וועלכער האט זיך ערהויפט מיט איין און פופציג יאר, וועט רוסלאנד זיכער פארלירן.
  אבער ניקאַלאַס דער צווייטער האט אַ בלייַביק און שטאַרק מאַכט. אָן ראַספּוטין און דער קראַנק יורש. אַזוי ער קען קעמפן מיט די קאָואַלישאַן.
  און די מלחמה האָט זיך אָנגעהויבן... די דײַטשן האָבן צעטרעטן ווי אַ טייפון. רוסיש טרופּס באגעגנט זיי מיט שטאַרק קאַונטעראַטאַקס. א גרויסער און שטארקער קאמף האט אויסגעבראכן.
  ניקאַלאַס דער צווייטער, אין אַלגעמיין, פאַרלאָזנ אויף אַ קייט פון פעסטונג, דורכגעקאָכט ויסגעמאַטערט די דייַטש און עסטרייך וניץ. און דעמאָלט ער לאָנטשט אַ קאַונטעראַפענסיוו. און אין אפריקע, רוסיש טרופּס, ניצן די וועלט 'ס ערשטער ליכט אַלע-טעריין טאַנגקס, גאָר באַזיגן די עסטרייאַנס און דייטשישער. און זיי קלאָר די טונקל קאָנטינענט.
  ביידע שוועדן און נאָרווייַ זענען קאַנגקערד גאַנץ געשווינד.
  די קריג האט געדויערט א האלב יאר און האט זיך געענדיגט מיט די רוסישע ארמיי, וואס איז געווען מער סאך און האט געהאט שטארקער טאנקן, און האט געכאפט גאנץ אייראפע. דאן איז בריטאניע געפאלן. רוסלאַנד האט לעסאָף געגרינדעט דאַמאַנאַנס איבער די מזרח האַלבקייַלעך.
  און דער צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער איז אויך געוואָרן אַ גרויסער מנצחער. שלום האָט געהערשט ביז 1929, ווען די גרויסע דעפּרעסיע האָט אויסגעבראָכן. דער אלגעמיינער עקאנאמישער קריזיס האט געפירט צו דעם פאקט, אז אין 1931, פונקט דעם 1טן מאי, האט זיך אנגעהויבן א מלחמה צווישן רוסלאנד און די לעצטע גרויסע מאכט, אמעריקע!
  די צאַרישע אַרמיי פֿון ניקאַלאַס דער צווייטער איז אַרײַן אין די גרענעצן פֿון אַמעריקע. ד י כוחות זײנען געװען אומגלײכלעך. דער אמעריקאנער האט כּמעט קיין טאַנגקס און איז געווען שוואַך טריינד. און רוסלאַנד איז פיל מאל העכער ווי די פאַרייניקטע שטאַטן. ד י קאמאנדיר ן פו ן דע ר צארישע ר אימפעריע , זײנע ן אוי ך געװע ן בעסער . אַזוי די מלחמה איז געווען איין וועג פון די אָנהייב. רוסלאַנד איז געווען ווינינג און פאָרויס. און דעם 30סטן סעפטעמבער, נאכן כאפן פון ניו יארק און וואשינגטאן, האט די פאראייניגטע שטאטן קאפיטאלירט. אזוי, אן אנדער בלאַט אין געשיכטע איז פארקערט. אין 1934, ניקאַלאַס וו לאָנטשט אַן ינוואַזיע פון מעקסיקא און דעמאָלט אַרוף אין לאַטייַן אַמעריקע, קאַנגקערינג די לאַטייַן שטאַטן. ביז די לעצטע אומאפהענגיקע רעפובליק פון טשילע איז געפאלן אין דעצעמבער 1936 .
  אזוי, ניקאַלאַס צווייטער לעסאָף געענדיקט די געשיכטע. צארישע רוסלאנד האט פאראייניגט אלע לענדער און פעלקער פון פלאנעט ערד.
  דעם 7טן נאוועמבער 1937 איז דער קייסער פון דער גאנצער פּלאַנעט ערד ניקאַלאַס דער גרעסטער קראַשט אין אַ פלאַך. און זײַן מלוכה האָט זיך אױך פֿאַרענדיקט. אַלעסי צווייטער איז געווארן מלך. א געזונטער , יונגער יורש - ארום דריי און דרייסיק . אונטער אים, פּלאַץ יקספּאַנשאַן אנגעהויבן. נײַע גרענעצן און נײַע פלייץ. ד י מאנארכיע , אי ז געװע ן אומבאשװינדלעך . מענטשהייט איז פֿאַראייניקטע און קאַנגקערז פּלאַץ.
  GENERALISSIMO KONDRATENKO
  דער קאָמענדאַנט פון פּאָרט אַרטהור איז געשטארבן, אין פאַקט, אין פאַקטיש געשיכטע, ער איז געווען ווונדאַד אין די קאָפּ, אָבער אַ פראַגמענט פון אַ פראַגמענט איז דורכגעגאנגען עטלעכע מילאַמיטערז נעענטער צו די מאַרך. בקיצור, דער פאַררעטער וועלכער האָט איבערגעגעבן דעם ציטאַדעל איז געשטאָרבן און זיין אָרט איז גענומען געוואָרן דורך דער העלד פון דער פאַרטיידיקונג פון פּאָרט אַרטהור, קאָנדראַטענקאָ.
  צו פארשטארקן די פארטיידיגונג פון דער פעסטונג, האט דער נייער קאמאנדיר אראפגעשריבן אלע סיילערז און נייוואל ארטילעריע אויף די ברעגן, און האט אראפגעווארפן די סקוואדראן, אבער פארשטארקט פארט ארטור.
  ווי אַ רעזולטאַט, די ציטאַדעל איז געווען ונ דורך פּראָטעקטעד, פּלוס די בערייש אַקשאַנז פון קאַמאַנדער קאָנדראַטענקאָ. די פאַרטיידיקונג האט הצלחה. קאָנדראַטענקאָ האט געשטארקט די פאַרטיידיקונג פון די וויסאָקייַאַ פעסטונג אין צייט און די יאַפּאַניש זענען נישט ביכולת צו נעמען עס.
  אין די סוף פון דעצעמבער, די סאַמוראַי זענען ויסגעמאַטערט פון די אַטאַקע. אין יאנואר, עס איז געווען אַ שטילקייט געפֿירט דורך קוראָפּאַטקין ס פּרווון צו ופשליסן עס, אָבער עס איז נישט זייער געראָטן.
  אין פעברואר איז געווען אן אנדער אַטאַקע, און ווידער עס איז געווען ריפּאַלסט מיט שווער לאָססעס פֿאַר די יאַפּאַניש.
  בעשאַס דער פאַרטיידיקונג, דער יינגל אָלעג ריבאַטשענקאָ ביכייווד העלדיש. אי ן דע ר צײ ט פו ן דע ר באלאגע ר אי ז דא ס כאטע־ײנ ג געװע ן בלוי ז צע ן יאר . דא ם קינ ד הא ט זי ך געקעמפ ט צוזאמע ן מי ט דערװאקסענ ע או ן אי ז געגאנגע ן אוי ף רעקאנאזי ס מישאַנז .
  ע ר הא ט זי ך באװיזן , א ז זײע ר העלדיש ע או ן קאמפםטיק . און די פאַרטיידיקונג האט געהאלטן. איצט איז שוין אנגעקומען מערץ... די יאפאנעזער האבן זיך װידער צוריקגעצויגן. דער בלוטיקער זונטיק איז נישט געשען אין רוסלאַנד, ווײַל דער צאַר ניקאַלאַס, זינט פּאָרט אַרטהור איז געווען אין אַ גוטע שטימונג, איז אַרויס צו די מענטשן. ד י רוסיש ע מיליטע ר אי ז געװע ן באפיל ט או ן אי ז געװאר ן אל ץ גרעסער . סוף מערץ האבן די יאפאנעזער פרובירט צו פארן, אבער קוראפאטקין'ס קרעפטן האבן געהאט צו גרויס א נומערישע העכערקייט און האבן אפגעשטויסן אלע אטאקעס.
  און בעסער נאָך, די וניץ פון אַלגעמיינע לעגס זענען שאַקאַלד דורך די סידזש פון פּאָרט אַרטהור. נאכ ן לײדן ן שװער ע פארלוסטן , האב ן ד י יאפאנע ר זי ך צוריקגעצויגן . אָבער ווידער קוראָפּאַטקין האָט זיך געכאַפּט.
  ענד אפרי ל אי ז נאכגעפאלג ן א נײע ר אטאק , װעלכע ר אי ז אבע ר אוי ך אפגעװארפן .
  און אָלעג ריבאַטשענקאָ, דעם העלדיש יינגל אַפֿילו קאַפּטשערד אַ יאַפּאַניש קאָלאָנעל, פון קורס, ניצן אַ טראַפּ.
  אנהײ ב מאי , זײנע ן פארגעקומע ן בלוי ז קלײנ ע קאמפעניציע ס או ן דע ם 25 ־ט ן 25 ט ן אי ז דע ם 25 ט ן ראזשדעסטװענסק י ענדלע ך ארײ ן אי ן פארט־אַרטהור . דע ר בארימטע ר אדמירא ל הא ט געבראכ ט אײ ן או ן פופצי ק שיפן , אריבער ־ גײע ן גלײ ך דרײ א אקעאן !
  נאָך וואָס די פאַרטיידיקונג באקומען פאַרשטאַרקונג. און אין די אָנהייב פון יוני די לעצט אַטאַקע אויף פּאָרט אַרטהור נאכגעגאנגען. די אַטאַקע איז פאַרצווייפלט און צאָרנדיק. אַמאָל ווידער עס איז געווען ריפּאַלסט מיט ריזיק לאָססעס צו די יאַפּאַניש. דער צאר האט ענדליך אוועקגענומען קוראפאטקין און באשטימט לינעוויטש . אין מיטן יולי 1905, די יאַפּאַניש זענען לעסאָף דיפיטיד. און די העלדיש פאַרטיידיקונג פון פּאָרט אַרטהור, וואָס לאַסטיד מער ווי אַ יאָר, איז געענדיקט.
  קאָנדראַטענקאָ איז געווען אַוואָרדיד דעם אָרדער פון סט. ענדרו דער ערשטער-גערופן. או ן באקומע ן דע ם ראנג ׳ פו ן פעלד־מארשאל . דעמאָלט ראָזשדעסטווענסקי ס סקוואַדראָן, צוזאַמען מיט פּאָרט אַרטהור, דיפיטיד די יאַפּאַניש אין ים. דערצו, אַדמיראַל טאָגאָ זיך געשטארבן אין די שלאַכט.
  יאַפּאַן איז געווען געצווונגען צו מאַכן שלום מיט רוסלאַנד, דורך די מעדיאַטיאָן פון די פאַרייניקטע שטאַטן.
  מיר האָבן צו אָפּגעבן די קוריל אינזלען און טייוואַן. רוסלאנד האט פארזיכערט א פראטעקטאראט איבער קארעע, מאַנטשוריע און קאנטראל איבער פארט ארטור. אין דערצו, יאַפּאַן באַצאָלט אַ ריזיק פאַראַנטוואָרטלעכקייט פון אַ ביליאָן גאָלד יען צו צאַריש רוסלאַנד.
  דער נצחון האט געשטארקט די פאזיציע פונעם צאר ניקאלאי צווייטער. רוסלאנד האט אויסגעברייטערט אירע שטחים, און זשעלטאראסיא האט זיך אנגעהויבן צו פארמירן צוליב דער פרייוויליקער אנעקסאציע פון כינעזער געגנטן. קיין שטאַט דומאַ - רוסלאַנד איז געבליבן אַן אַבסאָלוט מאָנאַרכיע, אָן פּאַרליאַמענט.
  פֿאַרשטייט זיך, אַז צוליב נצחון און פּאָליטישער פעסטקייט איז דער עקאָנאָמישער וווּקס געצויגן געוואָרן פריער ווי אין דער אמתער געשיכטע און איז געווען שטאַרקער.
  די ערשטע וועלט מלחמה האָט זיך אָנגעהויבן ווי אין דער אמתער געשיכטע. אבער עס איז געווען מער מצליח פֿאַר רוסלאַנד. וועלכע מיליטער איז געווען גרעסער און בעסער, אריינגערעכנט א דאנק די רעפארמען פון פעלדמארשאל קאנדראטענקאָ, און די עקאנאמיע איז געווען שטארקער, און די אויטאָריטעט פונעם צאַר איז געווען העכער.
  די מלחמה האט געדויערט בלויז איבער א יאר און האט זיך פארענדיקט מיט'ן צוזאמענפאל פון עסטרייך-אונגארן, און דער אפגייונג פון דער אטאמאנישער אימפעריע און דייטשלאנד. און בולגאַריע האָט, געזען ווי עס שמעקט, גענומען די זייט פון סערביע און רוסלאַנד, ווי, אגב, איטאליע און יאַפּאַן.
  פעלד מאַרשאַל קאָנדראַטענקאָ באקומען דעם העכסטן ראַנג - גענעראַליססימאָ. און ער איז געווארן אַ האָלדער פון כּמעט אַלע אָרדערס, ווי סווואָראָוו. ברוסילאוו איז געװארן פעלד־מארשאל. אדמיראל קאלטשאק, קארנילאוו און דעניקין האבן געמאכט קאריערע. צארישע רוסלאנד האט זיך איינגעשריבן: גאליציע, בוקאווינא , קראקע וואיעוואדעשאפט, פאזנאן ראיאן, קלאיפעדע. טשעכאסלאוואקיי איז אויך געווארן א טייל פון דער רוסישער אימפעריע. און מיינער אזיע מיט קאָנסטאַנטינאָפּלע. און צפון איראק.
  אַלץ איז, אין אַלגעמיין, געווען גוט. די יאפאנעזער האבן צעטיילט די דייטשע קאלאניעס מיט רוסלאנד אינעם פאציפישן אקעאן.
  דעמאָלט איז סאַודי אַראַביאַ געווען צעטיילט צווישן רוסלאַנד, פֿראַנקרייַך און בריטאַן. דערנאָך, נאָך אַ קורץ מלחמה, רוסלאַנד און בריטאַן צעטיילט יראַן.
  און דעמאָלט אַפגהאַניסטאַן. אמת, דאָרט איז געווען אַ ביסל פון קאַמף. און די בריטיש זענען נישט זייער מאַזלדיק אין ערשטער.
  די וועלט האט פארדינט פעסטקייַט און וווילטאָג. ביז דער גרויסער דעפּרעסיע האָט געטראָפן אין 1929. רוסלאַנד, נאָך גיך וווּקס, אויך געפאלן אין קריזיס.
  אין 1931 האט יאפאן אטאקירט רוסלאנד, זוכנדיג נקמה פאר פריערדיגע באַזיגן.
  אבער דאָס מאָל, עס איז געווען זעלבסטמאָרד. די צארישע טרופן האבן באזיגט די יאפאנעזער. דער אדמיראל קאלטשאק איז גארניט אלט, ער האט ארויסגעװיזן זײן גאונות, פארגלײכלעך מיט אושאקאוו. דאס לאנד פון דער אויפשטייגנדיקער זון איז אינגאנצן באזיגט געווארן אויפן ים און דערנאך איינגענומען. נאכדעם איז נאכגעפאלגט געווארן א רעפערענדום, אין וועלכן די מערהייט פון יאפאנעזער האט געשטימט פאר זיך אנשליסן אין רוסלאנד.
  אזוי האט דער צאר ניקאַלאי דער צווייטער געשטארקט זיין מאכט אינעם פאציפישן אקעאן. רוסלאנד האט פארבליבן איר באוועגן אין כינע. אפגעשוואכט פון דעם קריזיס, האבן בריטאניע, פראנקרייך און די פאראייניגטע שטאטן זיך נישט אריינגעמישט מיט נעמען קאנטראל פון דער הימלישער אימפעריע.
  אין 1933 איז היטלער געקומען צו דער מאכט אין דייטשלאנד. ע ר הא ט אנגעהויב ן אויםשטעל ן ד י געװעזענ ע מאכ ט פו ן דע ר ערשטע ר אימפעריע . און אַוודאי האָט ער געפּרוּווט זיך נישט צו קריגן מיט רוסלאַנד.
  מוסאָליני אין איטאליע האט פרענדשיפּ מיט רוסלאַנד. און ער האט שטילערהייט געכאפט עטיאפיע, פארברייטערט זיינע קאלאניעס. עס איז געווען גערעדט וועגן שאפן די טריפּלע אַלליאַנסע.
  צארישע רוסלאנד האט געוואלט אנעקסירן אלע קאלאניעס פון שוואכען ענגלאנד און פראנקרייך. נו, די דייטשן און יטאַליאַנס זענען אויך פאַרשטיייק. די USA האט זייַן אייגן פּלאַנז.
  אין 1937 האט דייטשלאנד זיך פאראייניגט מיט עסטרייך, און פראדוצירט דעם אנשלוס. און אין נאוועמבער 1937 איז דער צווייטער עראפלאן פון ניקאלאעוו געפאלן. די מלכות איז געווען ינטעראַפּטיד זייער הצלחה. ניקאַלאַס וו אַטשיווד קאָלאָסאַל גיינז בעשאַס זיין דריי און פערציק יאָר פון מעמשאָלע.
  מען האָט אים גערופן ניקאָלאַעוו דער גרויסער! און אפילו די גרעסטע, זיי געווארן העכער ווי פעטרוס דער גרויסן.
  אונטער ניקאַלאַס דער צווייטער, דער אַרבעט טאָג איז רידוסט צו צען שעה, און זיבן יאָר פון בילדונג איז געווארן קאַמפּאַלסערי און פריי. די נאציאנאלע דורכשניטלעך געצאָלט ריטשט 75 רובל פּער חודש מיט נול ינפלאַציע און גאָלד באַקינג פון דעם רובל. די רויאַל קראַנטקייַט איז געווען די שווערסטע און מערסט קאַנווערטאַבאַל אין דער וועלט.
  רוסלאנד האט געהאט די גרעסטע ערד ארמיי אין דער וועלט, און האט איבערגעשטיגן סיי בריטאניע און סיי די פאראייניגטע שטאטן אין טערמינען פון פליט גרייס.
  רוסישע טאנקן זענען געווען די בעסטע אין דער וועלט, אזוי אויך די עראפלאנען. און העליקאָפּטערס אין דער צייט זענען געווען פּראַקטאַקלי די בלויז אָנעס אויף פּלאַנעט ערד. די מערסט סך און הויך-קוואַליטעט סובמאַרין פליט. דער בעסטער אַרטילעריע. אַוואַנסירטע טעקנאַלאַדזשיז אין טעלעוויזיע און ווידעא. אויך אין צאַרישן רוסלאַנד האָט מען אָנגעהויבן פֿילמירן דעם וועלטס ערשטע קאָלירן קינאָ. אַרייַנגערעכנט דאַנק צו צאַר ניקאַלאַס וו ס לייַדנשאַפט פֿאַר פאָטאָגראַפיע.
  נאך די אנעקסאציע פון כינע האט רוסלאנד גענומען דעם ערשטן פלאץ אויף דער וועלט אין טערמינען פון באפעלקערונג, איבערגענומען בריטאניע מיט אלע אירע קאלאניעס.
  דער צאר ניקאַלאַס דער צווייטער האָט רעפאָרמירט אָרטאָדאָקסיע און ליגאַלייזד פּאָליגאַמי. דע ר דאזיקע ר קלוגע ר הערשער , הא ט געלונגע ן צ ו טאן . און ער איז געשטאָרבן ניט געשפּײַען אויף, ניט גערודפט, ניט פאַרלאָרן רוסלאַנד, נאָר אַ גרויסער מענטש. און בלויז אַ ביסל מילאַמיטערז פון באַוועגונג פון די פראַגמענט האט אַזאַ אַ פּראַל אויף די געשיכטע פון רוסלאַנד. און זיי זאָגן אויך אַז עס זענען קיין צופאַל אין געשיכטע! אַז ס ווי עס כאַפּאַנז. ביידע ניקאַלאַס וו און דער דערשיינונג פון גענעראַליססימאָ קאָנדראַטענקאָ געוויזן דעם.
  אבע ר נא ך דע ר טוי ט פו ן צאר ן ניקאלא ס אי ז ארוי ס א צײטװײליקע ר שפרינג . ערשטער, דער מאָנאַרטש אַלעקסיי צווייטער איז געשטארבן איידער ער קען זיין קראַונד. דערנאָך איז אויך געשטאָרבן אַן אַנדער יורש, קיריל וולאַדימיראָוויטש ראָמאַנאָוו. און וולאדימיר ווו ארויף דעם טראָן אין 1938. דער צאַר איז יונג, אָבער בכלל נישט נאַריש און גאַנץ שטאַרק-ווילד און אַמביציעס.
  נו, ער האָט זיך געכאַפּט! רוסלאַנד, איטאליע, דייַטשלאַנד, קעגן בריטאַן, פֿראַנקרייַך און אפֿשר אין דער צוקונפֿט די USA. דאָ, פון קורס, די טריפּלע אַלליאַנסע איז פיל שטארקער.
  מאי 1940 האט דייטשלאנד אטאקירט פראנקרייך, בעלגיע, האלאנד און בריטאניע. רוסלאַנד האָט אַטאַקירט פראנצויזישע, ענגלישע און האָלענדיש קאָלאָניעס. די אומצערעמאָניע פאַרכאַפּונג פון טעריטאָריע אנגעהויבן.
  די בריטישע און פראַנצויזישע האָבן ניט געקענט אַנטקעגנשטעלן די רוסישע אַרמיי. און אין א האלב חודש האבן די דייטשן באזיגט און געצוואונגען פראנקרייך, בעלגיע און האלאנד צו קאפיטולירן.
  דעמאלט האט דער פוהרער איינגענומען שפאניע און פארטוגאל, און פארכאפט דענמארק און נארוועגיע. רוסלאַנד האָט פאַרנומען שוועדן.
  די מלחמה איז געווען כּמעט איין-זייַט. מיט דער שטיצע פון דער לאקאלער באפעלקערונג האט רוסלאנד פארכאפט אינדיע, אינדאטשינא, דרום אפגאניסטאן, דרום איראן, מיטל מזרח און אריין אין עגיפטן.
  פון קורס, די קאָלאָניאַל טרופּס קען נישט אַנטקעגנשטעלנ זיך די צאַרישע אַרמיי, און זיי האבן נישט טאַקע וועלן צו. די קאָנקוועסט פון אפריקע איז געווען עפּעס דילייד רעכט צו דער מאַנגל פון ראָודז און אויסגעשטרעקט קאָמוניקאַציע. די דייטשן זענען אריבערגעפארן איבער אפריקע דורך גיבראלטאר און מאראקא, די רוסן דורך עגיפטן, און דערנאך סודאן.
  אָבער, די טעריין איז געווען מער פון אַ כינדראַנס ווי די קעגנשטעל פון בריטיש אָדער פראנצויזיש טרופּס. ס׳זײנע ן געװע ן װײני ק פו ן ז ײ או ן ז ײ זײנע ן געװע ן ניש ט באװאפנט , או ן מערסטנ ס פו ן לאקאלע ר אבוריגינע . ווער ניט געוואוסט ווי און ניט געוואלט צו קעמפן.
  אין 1940, היטלער האט נישט אַרויספאָדערן צו לאַנד אין בריטאַן. ער האָט אָנגעהויבן אַן לופט-אָפענסיוו, וואָס איז ערשט נישט געווען זייער געראָטן. אבער אין פרילינג פון 1941 זענען רוסישע עראפלאנען אריין אין די קאמף, און בריטאניע האט אנגעהויבן שטעלן אונטער שטארבעלעך דרוק.
  און אין אויגוסט, די לאַנדינג פון שלאָס דייַטש-רוסיש טרופּס, און נאָך צוויי וואָכן פון פאַרביסן פייטינג, די כאַפּן פון לאָנדאָן.
  נאָך וואָס די גאנצע מזרח האַלבקייַלעך, אַרייַנגערעכנט אויסטראַליע און ניו זילאַנד, איז געווארן רוסיש, דייַטש און איטאַליעניש.
  אבער עס איז געווען נאָך די USA.
  דער צאר וולאדימיר האט באשלאסן אנפאלן אמעריקע. היטלער און מוסאָליני האָבן אים געשטיצט אין דעם באַשלוס. דער דריטער רייך האט אריבערגעפארן טרופן קיין איסלאנד, און דערנאך קיין גרינלאנד און קאנאדע, און צאריש רוסלאנד איז אריבער קיין אלאסקע. די כוחות זענען, פון קורס, אַניקוואַל. די פאראייניגטע שטאטן האט א גאנצן שוואכע טאנק פליט, און א פיל קלענערע באפעלקערונג ווי רוסלאנד צוזאמען מיט אלע אירע קאלאניעס. כאָטש די עקאנאמיע איז דעוועלאָפּעד. אבער אזא מאנסטער קען מען נישט אנטקעגן.
  נאכ ן אנהויב ן ד י אפענסיוו , אי ן יא ר 1943 , הא ט ד י רוסיש ע מיליטע ר גײ ן אי ן צװ ײ װינטע ר מאנאטן , פארנומע ן אַלאַסקאַ . או ן אי ן פרילינג , צוזאמע ן מי ט ד י דײטש ן האב ן ז ײ פארכאפ ט כמע ט גאנצ ע קאנאדע .
  בראזיל, ווענעזועלא, מעקסיקע און אנדערע לענדער האבן דערקלערט מלחמה קעגן די פאראייניגטע שטאטן.
  די באַוועגונג פון רוסישע טרופּס אַריבער די צאָפנדיק שטאַטן פון אַמעריקע אנגעהויבן. די כוחות זענען, פון קורס, אַניקוואַל. רוסלאַנד און דייַטשלאַנד זענען בעסער אין קוואַליטעט און קוואַנטיטי.
  די גערלז נאַטאַשאַ, זויאַ, אַוראָראַ און סוועטלאַנאַ פייטינג אויף דער בעסטער קאָנדראַטענקאָ-3 טאַנק אין דער וועלט, אַ רירעוודיק פאָרמיטל מיט אַ לאַנג-באַראַלד און גיך-פייַער קאַנאָן. זייער פלינק, מיט אַ נידעריק סילאַוועט.
  די וואָג פון דעם טאַנק קאָנדראַטענקאָ-3 איז וועגן פערציק טאָנס, און עס איז געזונט פּראָטעקטעד. און די ביקס, טראָץ זייַן קליין קאַליבער פון 76 מם, האט אַ הויך ערשט פּראַדזשעקטאַל גיכקייַט.
  שערמאַנס, דעם טאַנק קענען ניט זיין דורכגעגאנגען פון קיין ווינקל. אַזוי...
  די מײדלעך, קעמפן מיט באָרוועס און אין ביקיניס, פֿאַרניכטן פּשוט די אַמעריקאַנער און לאַכן אַ סך.
  ספעציעל נטאשע... און מיט די נאקעטע פינגער דרוקט זי דעם דזשויסטיק, זאגנדיק:
  - כבוד צו מיין רוס!
  זויאַ שוץ אויך. ער טוט דאָס מיט די נאַקעט פינגער, דריקן די דזשויסטיק קנעפּלעך און שרייַען:
  - און אַלע אונדזער געבוירן לאַנד!
  ווייַטער, אַוראָראַ פירעס. זי שלאגט דעם שונא, און זאגט, פארשפארט די ציין:
  - און העכער כוחות זענען הינטער אונדז!
  און דאָס מיידל ווינקט אויך זייער פֿײַערלעך! ער דרוקט די נאקעטע פיס ווי דזשויסטיק קנעפ.
  און דעמאָלט סוועטלאַנאַ פירעס. אַזאַ אַ שאַרף און פינקלען מיידל. גײט ארויס זונענ־ שטראלן פון זײן מויל. און ער זינגט אויך:
  - איך בין אַ וועלט שטערן! איך לויף שנעלער פון אפילו שׂטן!
  מיט אַזאַ מײדלעך איז דער שטן אַלײן נישט קײן שרעק. זיי טראשען די אמעריקאנער, טייט ארום שיקאגא.
  און אָן לאָזן ווער עס יז אַרויס פון דאָרט. דער חורבן איז, לאָמיר זאָגן, נישטיק. דאָס זײַנען די מײדלעך.
  און אַזוי קאַפּיטולאַטעס די גאַריסאַן פון טשיקאַגאָ. וויסן אונדזער!
  און רוסישע טאַנגקס קומען שוין צו ניו יארק. דער צאר וולאדימיר רייַבט זיך צופֿרידן מיט די הענט. האָבן די רוסישע אלץ געגאנגען אַזוי ווייַט?
  די מײדלעך קעמפן זיך אויך מיט העלדישקײט אין דער לופט. פֿאַר בייַשפּיל, אַ קיוט פּאָר: מאַריאַ און מיראַבעלאַ.
  באָרוועס און ביקיני-קלאַד בעאַוטיעס זענען קאַלעקטינג ביללס. עס איז ממש גאָרנישט צו אַנטקעגנשטעלנ זיי. די גערלז דאָ זענען אַזוי שיין און בלענדיק אַגרעסיוו און פּינטלעך.
  מאַריאַ האָט געשאָסן אַ שאָס, אַראָפּגעשאָסן אַ טוץ עראָפּלאַנען, אין איין פּלאַצן און געזונגען:
  - כבוד צו אונדזער געבוירן לאַנד! אין נאָמען פון רוסלאַנד!
  מיראבעלא האט אויך געשאסן און געברומט:
  - אבער עס איז אַ פירער אין גרויס מאַכט,
  ער וועט רופן די סלאַווס צו שלאַכט ...
  זיי קענען נישט קאָפּע מיט רוסלאַנד -
  ווען וולאדימיר הערשט אלס מלך!
  
  פון שווער, שטאַרק, מיט אַן אייזערנער ווילן,
  און דער קוק איז ווי קאַטינג מעטאַל ...
  רוסישע טאָן ניט דאַרפֿן אַ בעסער לעבן -
  נאָר דאָס האָט מען געחלומט!
  יאָ, די מײדלעך זײַנען מײַסטערס פֿון קאַמף און זינגען...
  דורך דעם וועג, אין די צווישן פון די אַטאַקע אויף ניו יארק, דער ערשטער רוסיש קאָסמאָנאַוט פלו אין פּלאַץ און פלו אַרום פּלאַנעט ערד. און דאָס איז אן אנדער דערגרייה פון צאַר רוסלאַנד דורך די ראָמאַנאָוו דינאַסטי.
  און דאן האט זיך דער גארניסאן פון ניו יארק קאפיטאלירט, און וואשינגטאן איז באלד געפאלן. או ן דע ם 3 ט ן סעפטעמבע ר 1943 הא ט ד י פאראײניק ט אינגאנצ ן קאפיטאלירט . אזוי האט זיך פארענדיקט די צווייטע וועלט קריג, וואס האט זיך אנגעהויבן דעם 15טן מיי 1940 . די מלחמה איז כבוד און וויקטאָריאַס פֿאַר רוסלאַנד.
  פֿאַרשטייט זיך, אַז סײַ היטלער און סײַ מוסאָליני האָבן פֿון דער דאָזיקער מלחמה אַ סך פֿאַרדינט. ביידע דיקטאַטאָרס האָבן באַקומען פאַרמעגן אין אפריקע, עטלעכע אין אייראָפּע און די USA. אייראפע איז ענדליך צוטיילט געווארן צווישן לענדער. און נאָך דעם רעפערענדום, בולגאַריאַ איז געווארן די בולגאַריש מלכות אין רוסלאַנד.
  עס וואָלט ויסקומען אַז די וועלט איז געווען רידיסטריביוטיד ווידער און די קאָלאָניעס קענען זיין דיידזשעסטיד. אבער היטלער וואלט פארשטענדליך נישט געווען היטלער אויב ער וואלט נישט געוואלט מער. אין באַזונדער, באַזיגן רוסלאַנד. און אָנכאַפּן זייַן טעריטאָריע.
  או ן פארשטײ ט זי ך ד י דײטש ן האב ן שטאר ק גערעכנט , אוי ף נײע , מעכטיק ע געװער . טאַנקס פון די "E" סעריע און באַליסטיק מיסאַלז, ספּעציעל פליענדיק סאָסערז.
  אָבער, צאַר רוסלאַנד איז געווען באטייטיק פאָרויס פון די דריט רייך אין באַליסטיק מיסאַלז און אין 1951, אויף 12 אפריל, אַפֿילו געפלויגן צו די לבנה.
  און די טאַנגקס "E" סעריע האט נישט האָבן אַ קוואַליטאַטיווע העכערקייַט איבער די רוסישע.
  און בלויז פליענדיק טעצל איז געווען אַ מיסטעריע. דאַנק צו די לאַמאַנער לויפן, זיי זענען געווען גאָר ומזעיק צו קיין טיפּ פון קליין געווער. אבע ר גלײכצײטי ק האב ן ז ײ אלײן , ניש ט געקענ ט פײערן .
  מוסאָליני איז געשטאָרבן און זיין זון איז געראָטן צו דעם טראָן. היטלער האט אויף אים געדרוקט און דער בחור האט מסכים געווען צו קעמפן מיט רוסלאנד. דעם 20סטן אַפּריל 1955 האָט זיך אָנגעהויבן אַ נײַע, דריטע וועלט־מלחמה. אויף היטלער'ס זייט זענען געווען: איטאליע, בראזיל, ארגענטינע, טשילע, מעקסיקא, בקיצור, גאנץ לאטיין אמעריקע, אחוץ קובא, וואס האט געשטיצט רוסלאנד. און עס זענען געווען ניט מער אנדערע לענדער אין דער וועלט! די דריטע וועלט קריג האט זיך אנגעהויבן דעם 20טן אפריל 1955 . און דער צאַר וולאדימיר איז געווען פייסינג די מערסט ערנסט אַרויסרופן פון זיין מעמשאָלע.
  דער בלויז זאַך וואָס קען טרייסט אים איז אַז די מלחמה וועט זיין די לעצטע אין דער געשיכטע פון מלחמות אויף פּלאַנעט ערד. זינט אַלע לענדער פון דער וועלט אָנטייל נעמען אין עס!
  נו, אַמאָל די מלחמה האָט זיך אָנגעהויבן, דאַרף מען זי פירן! היטלער'ס אטאקע איז נישט געווען באזונדער אומגעריכט. אונגארן, יוגאסלאוויע, א טייל פון רוסלאנד מיט באגרעניצטע אויטאנאמיע, זייער קעניג וולאדימיר דער דריטער. אַלבאַניאַ איז קאַפּטשערד דורך איטאליע. אַלץ איז אָרדערלעך. די דייטשן פרובירן זיך צו פארן פון מזרח פּרוססיע, עסטרייך, איטאליע פון דרום. און די פייטינג איז געגאנגען אויף אין אפריקע. און די קאָואַלישאַן פון לאַטייַן לענדער קעגן די USA. אבער זיי זענען נישט זייער אַקטיוו דאָרט. ערשט איצט איז מלחמה דערקלערט געווארן.
  דערווייל האט היטלער אריבערגעצויגן זיינע הויפט כוחות אין אייראפע.
  און אַ גיהנום מלחמה האָט אויסגעבראָכן. די לעצטע גרויס-וואָג מלחמה אין מענטש געשיכטע.
  ד י דײטש ן האב ן דע ם הויפט־קלאפ ט אי ן אונגאר ן געטראג ן אי ן דע ר ריכטונ ג פו ן בודאפעסט . אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט דאָרט געקעמפט. ער איז נאך געבליבן א ײנגל פון ארום צען יאר אלט. אמת, זייער פיזיקלי שטאַרק, מאַסקיאַלער, שנעל, און דער עיקר, ווי אַ היגהלאַנדער, ימאָרטאַל. יאָ, דער שרייַבער און פּאָעט אָלעג ריבאַטשענקאָ באקומען ימאָרטאַליטי, אָבער אויף די באַדינג אַז ער זאָל ווערן אַ יינגל פון וועגן צען יאר אַלט, און דינען רוסלאַנד אין אַ קינדיש, אָבער זייער שטאַרק און שנעל גוף. און ער איז אַ קינד זינט יאנואר 1, 1904. ווען איך זיך איינגעשריבן פּאָרט אַרטהור ווי אַ כאַטע יינגל. נו, ער איז נישט דער קלענסטער בחור, נאר פון אנהייב איז ער געווען שטארק און שנעל און מען האט אים גענומען אויף דער שיף.
  דערצו, ווען זיי האָבן געצווייפלט צי עס איז צו קליין, האָט אָלעג ריבאַטשענקאָ געבויגן אַ קופּערנע מטבע מיט די פינגער פאַר אַ געוועט. דערנאָך האָט מען אים, אָן רעדן, אַרײַן אויף דער שיף.
  דער יינגל ערנד אַ פּלאַץ פון אַוואַרדס, פּאַרטיסאַפּייטינג אין אַלע מלחמות. געװארן אן אפיציר. אבער ער האט דאך אויסגעזען ווי א קינד. דעריבער, כאָטש ער איז געווען געגעבן אַוואַרדס פֿאַר פילע עקספּלויץ, די אייביק יינגל איז נישט געגעבן עפּעס העכער ווי קאַפּיטאַן. און איצט אָלעג ריבאַטשענקאָ איז געווען אין דער אַרמיי פֿאַר מער ווי אַ האַלב יאָרהונדערט. איר'ווע לאַנג זינט ערנד אַן אָפיציר פּענסיע, אָבער אויב דיין געזונט איז פּרעסן, דעמאָלט וואָס לאָזן די דינסט?
  דערצו, אָן קאָמפּיוטערס, שפּיל קאַנסאָולז, טעלעוויזיע, עס איז עפעס נודנע. און אין דער אַרמיי, איר זענט אַ קאַפּיטאַן, לפּחות איר דרייווינג זעלנער. יא, די צייט פליען נאך.
  גענעראליססימאָ קאָנדראַטענקאָ איז געשטאָרבן. דער גרויסער אדמיראל קאלטשאק, וועלכער איז איבערגעשטיגן אושאקאוו, איז אויך אומגעקומען. פילע פון די מענטשן מיט אָלעג ריבאַטשענקאָ סטאַרטעד מיט זענען ניט מער אין די דינסט.
  מער גענוי, זינט די סידזש פון פּאָרט אַרטהור, כּמעט אַלע די וועטעראַנס זענען געשטארבן. נאָר װאוקאַ איז געבליבן. אויך ער איז דעמאלט געווען א קאבינעט, און איצט איז ער שוין א גרויער זיידע. דער אמת דינען נאָך. און ער איז סאַפּרייזד אַז אָלעג בלייבט דער זעלביקער יינגל, וואָס האט נישט אַ איין שראַם אויף זיין גוף. דאָס איז אַ דערשיינונג, וואָס איז באַקאַנט אין דער גאַנצער רוסישער, צאַרישער אַרמיי. דער אמת איז אַז ער פייטינג זייער גוט.
  דער יינגל אָלעג איז באָרוועס, עס איז מער אָנגענעם און פלינק פֿאַר אים. ער צילט ביקס נאָך ביקס און פייערט אויף די דייַטש E סעריע טאַנגקס. די נאצי קארס זענען פשוט ריזיק. און גאָרנישט מיינט צו האַלטן זיי.
  אבער דער אייביקער יינגל קלאפט אזוי גענוי, אז ער שטעקט דעם מעטאל. ער מאלט די קראוץ, רייסט אראפ טורעם און זינגט.
  - צאר וולאדימיר, רוסישער צאר...
  ארטאדאקס הערשער!
  מי ר װעל ן באל ד זיכ ן ד י װעלט ,
  דא ך זײנע ן אוי ף אונדזע ר כרובים !
  היטלער וועט סוף
  און ווער עס האָט צוגעהערט - גוט געשען!
  און דער יינגל וואַרפט אַ גראַניט, באָרוועס, מיט זיין קינד 'ס פֿיס. גרייבערד וואָוקאַ נאָר שאָקלען מיטן קאָפּ.
  דער שרײַבער און פּאָעט אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט פֿאַרבראַכט מער ווי פֿופֿציק יאָר אַ קינד אין 20טן יאָרהונדערט. און איך מוז מודה זיין אז איך האב אסאך געזען. זײענדי ק אומשטארבלעך , הא ט ע ר שוי ן לאנ ג צוריק , פארלויר ן אל ע מוראדיק ע געפילן . און די מלחמה רימיינדיד אים פון אַ קאָמפּיוטער סטראַטעגיע שפּיל.
  עס איז געווען גרינג און שפּאַס צו שפּילן. און עס איז אויך געווען אַ פאַרגעניגן צו קעמפן . ס'איז גוט, ווען ס'איז פארטאגס טוי אונטער די נאקעטע פיס, און דו באדסט זיך אן אייביק אינגל, און איר זענט נישט אנגעטאן לויט די כללים אין קורצע הייזלעך!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ איז ערלויבט צו לויפן אַרום אין קורצע הייזלעך און באָרוועס. דער יינגל געלערנט צו גיין אָן שיכלעך אַפֿילו אין די קעלט אין פּאָרט אַרטהור. נאָך אַלע, אַ ימאָרטאַל גוף קען נישט כאַפּן אַ קאַלט אָדער ווערן קראַנק, און איר געשווינד באַקומען געוויינט צו די קעלט, וואָס טוט נישט שעדיקן. פּונקט ווי פעטרוס פּאַן. און עס איז כּמעט אָנגענעם צו לויפן באָרוועס אין די שניי. ווען איר מאַך, די קעלט איז פּראַקטאַקלי נישט פּעלץ, נאָר ווען איר זיצן באַוועגלעך, דיין נאַקעט פֿיס פילן אַ ביסל שייגעץ! אבער פאר א יינגל איז דאס א קליינע זאך.
  אבער עס זענען אויך מעכאַשייפע גערלז נאַטאַשאַ, זויאַ, אַוראָראַ, סוועטלאַנאַ! זיי נעמען אויך אָנטייל אין דער מלחמה. אָבער ניט אַלע מאָל, אָבער אין עפּיסאָודז. געהאָלפֿן אונדז האַלטן בארג וויסאָקייַאַ ווען עס איז געווען מערסט שווער. באָרוועס בעאַוטיעס געקעמפט דאָרט, און אין ביקיניס. זײ האבן געװארפן מיט די נאקעטע פיס שארפע פארשארפטע דיסקס.
  און זײ האָבן געשניטן מיט שװערדן. און אָלעג ריבאַטשענקאָ דעמאָלט פייערד אַ מאַשין ביקס - זיי געהרגעט זיין עלטער קאַמראַדז. און ווי אַ רעזולטאַט, די אַטאַקע פון די סאַמעריי איז געווען פיזאַלד, און בארג וויסאָקייַאַ איז געווען אַנשייקאַבאַל!
  און די גערלז געוויזן זייער העכסטן קלאַס און וואַלקיריע עראָבאַטיקס.
  און איצט זענען די דייטשן אויף דער פאַרטיידיקונג. ד י צאריש ע ארמ ײ אי ז גרײ ט צ ו קריג . דער פוהרער האט ניט געקענט דערגרייכן טאַקטיש יבערראַשן.
  און די רוסישע טרופּס קעמפן מיט מוט. דאַכט זיך, אַז היטלער װעט זיך מער װי אַמאָל פֿאַרשילטן פֿאַרן אָנהײבן אַזאַ מלחמה. דערצו, טראָץ דעם פאַקט אַז די פוהרער האט צוויי-טערדז פון אייראָפּע און אַ דריט פון אפריקע אונטער געווער, אָבער נאָך
  ער איז נישט קיין קאָנקורענט צו רוסלאַנד.
  און די נומער פון זעלנער אויך. און די איטאַליעניש טרופּס זענען שוואַך. לאַטייַן אמעריקאנער לענדער אָנטייל נעמען אין דער מלחמה סלאָולי. און זייער אַרמיי, סיי טעכניש און סיי אָרגאַנאַזיישאַנאַל, איז נישט זייער גוט.
  אַזוי רוסלאַנד איז נאָך בעכעסקעם די פייַנט אין פאַרטיידיקונג אין טיף.
  קאָנדראַטענקאָ-6 טאַנק איז גאַנץ טויגעוודיק פון פייטינג דעם סעריע. און "ניקאָלאַי"-4 איז שווערער און ווייזט זיך ווי אַ זייער שטאַרק מאַשין.
  די רוסן קענען קעמפן מיט די שווערער דייַטש מאָנסטערס .
  ספּעציעל אויף "ניקאָלאַי" -4 ווו די קאָמאַנדע פון Alenka, די מיידל איז זייער שיין און אין אַ ביקיני.
  130 מם קאַליבער ביקס. ווי עס טרעפט די פאַשיסץ. אומזיסט האָט היטלער אַטאַקירט דעם צאַרישן רוסלאַנד. דאָס איז נישט אַן גרינג פאָר פֿאַר אים, אָבער אַ שלאָגן.
  אַניוטאַ האָט געדריקט דעם דזשויסטיק קנעפּל מיט אירע נאַקעט פֿעס און געזונגען:
  - פֿאַר רוסלאַנד און פֿרייַהייט צו די סוף!
  און ווי די שיינקייט וועט לאַכן!
  און דעמאָלט אַוגוסטינע וועט קאַטער אַ פּראַדזשעקטאַל בייַ די פייַנט. עס וועט שפּאַלטן די מעטאַל און זינגען:
  - לאמי ר מאכ ן הערצע ר קלאפ ן אי ן אײנעם !
  און ער וועט אויך דריקן די דזשויסטיק קנעפּלעך מיט די נאַקעט טאָעס. דאָס איז באמת אַ קיל מיידל!
  אוּן דָא מָארֵיהּ קְלִיפְט. און ער וועט שפּאַלטן די פאַשיסטן. און צעשטערן די פייַנט.
  אין דער זעלביקער צייַט ניצן נאַקעט טאָעס. און ער וועט אויך זינגען:
  - אין נאָמען פון אונדזער מוטערלאַנד, הייליקער! זאל דער פייטער זיין פשוט קיל!
  און ער װעט זיך אױסשלאָגן אין לאַכן און װײַזן די צײן!
  און דעמאָלט די אָלימפּיקס וועט שלאָגן איר מיט אַ שווער פּראַדזשעקטאַל. זי איז פּונקט וואָס איר דאַרפֿן, גערלז - די דזשוסיאַסט עפּל זאַפט!
  און װידער האָבן די מײדלעך דורכגעבראָכן דעם ע־50, אױסגעקלאַפּט דעם טורעם און געלאַכט.
  Alenka האָט געשיקט אַ פּראַדזשעקטאַל, קראַשינג די E-100, דורכשטעכן דורך עס. און ניצן דיין נאַקעט טאָעס. פארוואס האט די מיידל געזונגען:
  - ברעכן די פייַנט!
  און אַניוטאַ דראָט אַרום מיט איר נאַקעט פֿיס און קוועטשן:
  - די פריץ זענען קאפוט!
  און דעמאָלט אַוגוסטינע וועט שלאָגן. אויך זייער אַקיעראַטלי און ניצן נאַקעט טאָעס, קוינג :
  ― היטלער איז פֿאַרטיק!
  און דעמאָלט מאַריאַ וועט לייגן זייער אַגרעסיוולי. עס וועט צעטרעטן די פאַשיסץ און סקוויק::
  - און ווער עס האָט צוגעהערט, גוט געשען!
  און ער וועט ווייַזן זיין צונג!
  און דעמאָלט די אָלימפּיקס סענדז אַ פּראַדזשעקטאַל, מאָרד קעגנערס.
  און אויך ניצן נאַקעט פֿיס און געזאַנג:
  - גאַנץ סאָלד אויס!
  און ווידער די מיידל וועט נעמען איר צונג און ווייַזן עס.
  אַזוי זיי צעהאַקן ...
  ד י דײטש ן זײנע ן נא ך א מאנא ט קאמ ף פו ן אנהויב ן פו ן דע ר אפענסיוו , געצויג ן פו ן פופצי ק ביז ן הונדער ט קילאמעטע ר או ן געליט ן גרוים ע אפיל ו גרוים ע פארלוסטן . און די איטאליענער אין אפריקע האבן זיך געפונען אין גאנצן אין א קעסל און ארומגערינגלט. זייער טרופּס זענען טריוויאַלי דיפיטיד.
  דעם 21טן מײַ האָט אַדאָלף היטלער באַפֿוילן, אַז יעדן, וואָס איז ביכולת צו טראָגן געווער פֿון פֿופֿצן ביז פֿינף און זעכציק יאָר, זאָל אַרײַנגענומען ווערן אין דער אַרמיי. ד י צאריש ע ארמ ײ הא ט געצויג ן רעזערװן .
  ווי עס פארקערט אויס, דייַטש דיסק פּליינז זענען נישט אַזוי סקערי אין פיר. אמת, רוסיש פּליינז קענען באַפאַלן מיט ראַמס. אָבער דאָס קען מען אויסמיידן, אַ דאַנק דער הויך מאַנווועראַביליטי פון די פאָרמיטל פון דער צאַרישער אַרמיי.
  און היטלער 'ס האָפענונג פֿאַר אַ ומזעיק נס וואָפן האט נישט קומען אמת אין אַלע.
  ד י צאריש ע ארמ ײ הא ט זי ך נא ך פארטײדיק ט . שטאַרק פאַרטיידיקונג שורות, דאַג אין שטייַגן, שטאַרק פאַרטיידיקונג. זאל היטלער אויסלויפן פון פארע. אָבער אין אפריקע איר קענען לייגן דרוק אויף אַ שוואַך איטאַליעניש אַליירט.
  אויב דער פוהרער וואלט נישט באשלאסן צו גיין אין מלחמה מיט צארישן רוסלאנד, וואלט ער בלי ספק אריין אין דער געשיכטע אלס גרויסער, און אפילו דער גרעסטער, פירער פון דייטשלאנד. און דער שד האט געוואלט הערשן די וועלט, און וואס איז דערפון געקומען?
  רוסיש גערלז זענען נאָך די קולאַסט אין דער וועלט.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ, ווי שטענדיק, איז אין די פראָנט פון די שלאַכט. ניט אַ קויל און ניט שראַפּנעל קענען אָנרירן אים. ער איז אַ האַרט באָכער און אַ קיל באָכער.
  א יינגל אין קורצע הויזן און באָרוועס, קעגן די נאַציס. או ן װארפ ט אוי ף ז ײ גראנאטן , או ן לויפ ט אי ן בלײ ־ רעגן .
  יאָ, עס איז אַ שאָד אַז די בריליאַנט קאָנדראַטענקאָ איז נישט דאָרט, אָבער עס זענען יונג און טויגעוודיק קאַמאַנדערז. באזונדער ם הא ט זי ך געפונע ן פעלדמארש ל װאסילעװסקי , װעלכע ר הא ט זי ך שוי ן אויסגעצײכנ ט אי ן דע ר ערשטע ר װעלט־מלחמה . און ער קאַמאַנדז ענערגעטיק און סקילפאַלי.
  און דער פריץ, וואָס האָט זיך געטראָפן מיט אַ האַרט פאַרטיידיקונג, האָט זיך דערין האָפענונגסלאָז געכאַפּט. אבער זיי נאָך פּרובירן צו ברעכן דורך.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ, דאָס אייביקע ייִנגל לאַכט, טראָגט די ציין און זינגט:
  ― מײַן מאַמע־לאַנד! מייַן הייליק מוטערלאַנד!
  או ן אוי ך װ י א װארפ ן מי ט ד י בארװעס ע פיס , א גראנאט .
  און דאָ נאַטאַשאַ, זויאַ, אַוראָראַ און סוועטלאַנאַ זענען אריין אין די שלאַכט. זיי זענען אייביק מעכאַשייפע גערלז, קנעכט פון די הייליק גאָט פון די משפּחה. זיי טאָן ניט שטענדיק קעמפן, אַנדערש רוסלאַנד וואָלט האָבן קאַנגקערד די גאנצע וועלט. אבער עס איז שטענדיק עפעקטיוו און סטרייקינג.
  גערלז ליבע צו טייטן: דאָס זענען גערלז!
  און ווי זיי וועלן דורכגיין די פאַשיסטן, און ווי זיי וועלן שלאָגן זיי...
  או ן מי ט ד י נאקעט ע פיס , װארפ ן ז ײ דיסקס , דערהרגע ט ד י קראטן .
  ד י נאציס , זענע ן זי ך פארבונד ן או ן לײד ן אל ץ מע ר פארלוסטן . וואַסילעװסקיס גרויסער סטראַטעג האָט פֿאָרגעלייגט צו באַזיגן די נאַציס און יטאַליאַנס אין אפריקע. אַזוי רוסיש טאַנגקס, וואָס זענען מער פלינק און האָבן בעסער מאַנווועראַביליטי, וועט האָבן אַ מייַלע. און אין אייראָפּע, לאָזן די פאַשיסץ באַקומען אַוועק מיט אים . אַזוי אַז זיי וואָלט גאָר ויסמעקן זייער רעסורסן.
  דער צאר וולאדימיר האט אנגענומען דעם פלאן. און נייַ פאָרסעס זענען טראַנספערד צו אפריקע.
  עליזאַבעטה און איר קאָמאַנדע האָבן געקעמפט אין ליביע, שנייַדן אַוועק איטאַליעניש וניץ. עס איז הייס דאָרט און די מיידל קוקט גוט אין אַ ביקיני. זיי האָבן די נואַסט טאַנק קאָנדראַטענקאָ-6, אין וואָס די וואָריערז בייפּאַס די שטעלעס פון די יטאַליאַנס און פריזעס און קאַנפאַדאַנטלי באַזיגן זיי.
  עליזאַבעטה שיסן אויף אַ טאַנק פון מוסאָליני דזשוניער ס אימפעריע און זאגט:
  - א פעלץ און א קאפטאן גייען איבער די ים, איבער די כוואליעס!
  און אוודאי נוצט ער די נאקעטע פיס.
  ווייַטער, עקאַטערינאַ שוץ. זעץ דורך אַ דײַטשן אויטאָ און ברוםט:
  - אין רוסלאנד איז דער צאר וולאדימיר א העלד!
  עלענאַ איז הינטער איר, ביטינג די פריץ ס זיך-פּראַפּעלד ביקס און טשירינג:
  - הא ר היטלער ן פא ר אײע ר מוטערלאנד !
  און לעסאָף, די אָלימפּיקס וועט מעלדונג די פּראַדזשעקטאַל. עס וועט צעטרעטן די קראַוץ, צעטרעטן זיי און קוועטשן:
  - דער רעזולטאַט וועט זיין ויסגעצייכנט!
  או ן ע ר נוצ ט אוי ך ד י נאקעט ע פו ן פו ן קינדע ר פיס .
  אין אפריקע, אין די סוף פון מייַ און אָנהייב פון יוני, רוסישע טרופּס אַטשיווד באַטייַטיק סאַקסעסיז. די קאמפן האט זיך פארשפרייט אויף די טעריטאריע פון ליביע און עטיאפיע. דעם 12טן יוני איז טריפּאָלי געפאלן. און אויף יוני 15, די הויפּטשטאָט פון עטיאפיע איז גענומען אויף די מאַך. אזוי האבן די זעלנער פון מוסאליני ז״ל גענומען אויסגיסן. װײ , ע ר הא ט ניש ט געקענ ט אונטערשטיצ ן זײ ן פאטער .
  און זיין כבוד ווי אַ מנצח אויך. אבער מוסאליני, וואס האט פארכאפט א טייל פון די ענגלישע און פראנצויזישע קאלאניעס, האט זיך באטראכט ווי קיסר. אבער עס מיינט אוממעגלעך צו יקסיד דעם קיסר.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ געקעמפט בשעת קאַמאַנדינג די באַטאַרייע. או ן אזו י העלדיש , א ז ד י דײטש ן האב ן יעד ן טא ג פארלויר ן צענדליקע ר טאנק ן פו ן זײ ן פײער . זיין יינגל איז אַפֿילו באַלוינט נאָך אן אנדער גאָלדען קרייַז. או ן ז ײ האב ן אי ם אפיל ו ענדלע ך באצײכנ ט דע ם לאנג־פארדינט ן ראנג .
  פֿריִער האָט מען אים נישט באַשטימט, ווײַל ער זעט אויס ווי אַ קינד. אבע ר דע ר ײנגל , הא ט ארויסגעװיז ן א אויסגעצײכנטע ר העלדישקײט . און די פיייקייַט צו קעמפן.
  דעם 22סטן יוני 1955 האבן די רוסישע טרופּס אין אפריקע ענדלעך געכאפט איטאַליעניש סאָמאַליע. און דעם 25טן יוני 1955 האָבן זיך קאַפּיטולירט די רעשטלעך פון איטאַליענישע טרופּס אין עטיאפיע.
  ד י צאריש ע מיליטע ר הא ט זי ך געוואוינט . מיינשטיין, וועלכער איז פאררעכנט געווארן פאר דער בעסטער קאמאנדיר פונעם דריטן רייך, האט געשריבן אין זיין טאגבוך:
  ― מיר האָבן אױפֿגעװעקט דעם גיהנום בער! איצט צעריסן מען אונדז!
  ביז ענדע יוני האבן די דייטשן געליטן אזעלכע שווערע פארלוסטן, אז זיי זענען געצווינגן געווארן אפצושטעלן זייער אפענסיוו אין אייראפע.
  צאר וולאדימיר באפוילן צו פאַרגרעסערן דרוק אין אפריקע. ערשטער די דאַרק קאָנטינענט, דעמאָלט אַלץ אַנדערש - האט דער בוילעט מאָנאַרטש! דעם 1טן יולי 1955 האבן די דייטשן פרובירט זיך צו פארן אין סקאנדינעוויע. און זיי ראַשט צו סטאָקכאָלם, אָבער געלאפן אין זייער געדיכט פאַרטיידיקונג. און זיי האָבן געליטן ריזיק שעדיקן.
  אנהייב יולי 1955 זענען רוסישע מיליטער אריין אין דייטשלאנד אלזשיר.
  ליביע איז שוין געווען אונטער דער קאנטראל פון צארישן רוסלאנד. די ניגער אַפענסיוו און לופּס זענען אַנדערוויי.
  עליזאַבעטה ס טאַנק קאָמאַנדע קעמפט די נאַציס. ס'איז זייער הייס און די מיידלעך האבן אפילו אראפגענומען די בראַס און טראגן יעצט בלויז הייזעלעך אין דעם קאנדראטענקאָ-6 טאַנק. זיי שיסן גענוי אויף די פאשיסטן.
  און זיי ווילן גרויס פיץ.
  צארישע רוסלאנד איז נאך אלץ אן אוטאקראטיש לאנד. און עס האָט נאָך נישט קיין פּאַרלאַמענט. און אַז די רעוואָלוציע איז נישט געשען, און די דומא איז נישט געגרינדעט. די מלכים אַליין ווילן נישט באַגרענעצן זייער מאַכט. אבער די פוהרער און די דוסע זענען דיקטאַטאָרס. דאָס הייסט, עס איז אַ מלחמה צווישן צוויי סיסטעמען מיט אויטאָריטאַרישע רעזשים.
  אָבער פֿאַר צאַרישן רוסלאַנד איז דאָס מער נאַטירלעך. און אַ פאַרביסן און אָנגאָינג שלאַכט קומט.
  עליזאוועטא דריקט מיט די נאקעטע פיס אויפן דזשויסטיק קנעפל און פייערט א פראיעקטיל. פרעגט זיך צו זיך:
  ― לאָמיר צעברעכן די נאַציס!
  אויך עקאַטערינאַ האָט געדריקט דעם דזשויסטיק-קנעפּל מיט די נאַקעט פֿעסן און אַרויסגעלאָזט דעם רוצח, פּיצנדיק:
  ― לאָמיר אַראָפּברענגען היטלער!
  שלאָגט אויך , שלאָגט אויס די פאַשיסטן און קוועטשט:
  ― מיר װעלן אײַך צערײַסן!
  און אויך װי ער טראָגט די צײן! און ער דריקט מיט די באָרוועסע פֿיס די דזשויסטיק-קנעפּל.
  און דעמאָלט די אָלימפּיקס וועט קער איר קאַפּויער, און ווי נאַריש עס וועט זיין . עס וועט צעברעקלען אַלעמען און גערגל:
  - אַ גענעם פון אַ דורכפאָר און אַ קאָמאַנדע!
  דו זאלסט נישט פאַרגעסן צו דריקן די דזשויסטיק קנעפּלעך מיט דיין נאַקעט טאָעס. און באַזיגן דעם פייַנט.
  די וואָריערז זענען טאַקע זייער העלדיש און גאַזירטע אין כאַראַקטער.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט דערווײַל אָפּגעשטויסן נאָך אַ אַטאַקע פֿון די פריץ און געזונגען:
  - פֿאַר די מוטערלאַנד און צאַר וולאדימיר - הורראַ!
  יא, אין פאַקטיש געשיכטע עס איז געווען אַזאַ אַ זיך-פּראָקלאַימעד עמפּעראָר פון רוסלאַנד וולאדימיר ווו, דער הויפּט פון די הויז פון ראָמאַנאָוו. און ער האָט טאַקע אָנגעהויבן פאָרמאַל הערשן אין 1938. און דעמאָלט וולאדימיר איז געווען אַ פאַקטיש מלך און אַ גרויס איינער אין דעם! וולאדימיר קיריללאָוויטש ראָמאַנאָוו איז אַ צאַר וואָס האט אַלע געלעגנהייט צו ווערן דער קייסער פון דער גאנצער ערד!
  נאָך דער נצחון, אָדער גאַנץ ריפּעלינג די באַפאַלן, אָלעג ריבאַטשענקאָ אנגעהויבן פּלייינג קאַרדס מיט זיין סאַבאָרדאַנייץ. א ײנגל אין קורצע הייזלעך, א שײנע האר, זײער מאשקעלעך און אפגעריסן, האט זיך געשפילט מיט די גרויע קעמפער. סאַפּרייזינגלי, אָלעג איז עלטער ווי זיי אַלע. אבער דאָס יינגל שניידט זיך.
  געדענקט פּאָרט אַרטהור, די העלדיש פאַרטיידיקונג פון וואָס די כבוד פון רוסלאַנד געקומען. גרויס כבוד פֿאַר דעם ...
  דער אומשטארבלעכער יינגל האָט באַמערקט:
  ― אַזױ װעלן מיר לײזן אַלע אונדזערע פּראָבלעמען! באַלד עס וועט זיין אַ מאָמענט ווען מענטשן וועלן קיינמאָל טייטן יעדער אנדערער!
  די זעלנער און אפיצירן האבן מסכים געווען:
  ― פֿאַרשטײט זיך, מיסטער מאַיאָר! זיי וועלן נישט טייטן!
  אָלעג האָט געקוקט אויפֿן בענד מיט זײַנע פֿיל מעדאַלן. יא, עס זענען שוין אַזוי פילע סדר, ווייניק גענעראַלס האָבן זיי. און עס וואָלט זיין פייַן צו באַקומען אַ טיטל אויך. פּרינץ, גראף, פירשט!
  דוק ריבאַטשענקאָ - סאָונדס שיין!
  און דאָס ייִנגל איז העכער און האָט זיך אַרומגעשפּרײט אין דער טײַערעלע.
  ד י דײטש ן האב ן געפרװו ט אנפאלן , אבע ר זײנע ן װידע ר צוריקגעװארפ ן געװאר ן או ן געליט ן קאלאסאל ע אומבאהאלט ן שאדן .
  בעשאַס יולי, די רוסישע אַרמיי דערגרייכט נייַע, הויפּט סאַקסעסאַז אין אפריקע. בשעת די וואָג פון די אַפענסיוו פון די צאַרישע אַרמיי איז דאָרט. אַלדזשיריאַ האט אַ פּלאַץ פון די בעסטער רוסישע וועפּאַנז. או ן ענדע ם חודש , זײנע ן ד י דײטש ן ארומגערינגל ט או ן פארניכטעט ע אי ן דע ר קעסל .
  אין אויגוסט, רוסיש טרופּס דורכגעגאנגען מאָראָקקאָ. ד י מײדלע ך האב ן זי ך פארצװײפל ט געקעמפ ט אויפ ן קאנדראטענקא־6 טאנק , זי ך דורכגעבראכ ט אי ן דע ר דיק .
  עפע ם זײנע ן געװע ן באריכט ן װעג ן דײטש ן האב ן זי ך אונטערגעגעב ן או ן שטעט ל פארנומען .
  פייטינג איז פארגעקומען אין ניגעריאַ און אין פאַרשידענע ערטער. ד י רוס ן האב ן גענומע ן סײ , צאל , מער ר מאװעלע ר טעכניקער , או ן ד י שטיצ ע פו ן דע ר ארטיקע ר באפעלקערונג , װא ס ד י ראסיסטיש ע פאשיסט ן האב ן זי ך אפגעקערט .
  אפריקע איז טאַקע געווען אַ שוואַך לינק אין דער סטראַטעגיע פון היטלער און מוססאָליני דזשוניער.
  רוסלאנד האט דארט געליטן... און אין סעפטעמבער, לאנגזאם ארויסציען כוחות, זענען זיי אריבערגעפארן קיין נארוועגיע. די נאציס האבן געליטן קאלאסאלע פארלוסטן. און אַלענקאַ און איר קאָמאַנדע זענען ריידינג אויף דעם טאַנק. די נואַסט טאַנק "ניקאָלאַי" -5 איז שווער און געוויזן זיך צו זיין מער אַוואַנסירטע ווי די E סעריע.
  אפילו אַזאַ אַ שטאַרק טאַנק ווי די E-200 איז דורכגעקאָכט דורך די ביקס פון די צאַריש מאַשין.
  אלענקע, דריקנדיק די דזשויסטיק קנעפל מיט די נאקעטע פינגער, האט זיך צופרידנ־ געריבן די הענט:
  - איך בין וואָס קענען ברעכן די ווערמאַכט!
  אַניוטאַ האָט אויך געדריקט דעם קנעפּ מיט אירע נאַקעט פֿעסן, אַ זעץ געטאָן דעם דײַטשישן אויטאָ און באשטעטיקט:
  - מיר וועלן ווישן די וועהרמאַכט אין שטויב! פֿאַר דער מאַכט פֿון צאַריזם!
  קיל אַוגוסטינע פייערד און סקוויאַלד:
  - און מיר וועלן לעבן אונטער קאָמוניזם!
  מאַריאַ איז גרינג מסכים מיט דעם:
  ― יאָ, אונטער דעם צאַרישן קאָמוניזם!
  און מיט די נאקעטע פיס האט זי געדריקט די דזשויסטיק קנעפל. און אין דער זעלביקער צייַט ער וועט שלאָגן און צעטרעטן די פייַנט.
  און דאַן קריכט מאַרוסיאַ:
  - אין פולן גראד!
  און ער דריקט אויך מיט די נאקעטע פיס אויף דעם דזשויסטיק קנעפל.
  רוסיש טרופּס האָבן שוין סעראַונדאַד אָסלאָ. עס זענען באַטאַלז פֿאַר יעדער קוסט און הויז.
  אי ן צענטע ר װארפ ט ד י צאריש ע ארמ ײ װידע ר אפ ן ד י דײטש ע אפענסיוו . אָלעג ריבאַטשענקאָ, ווי שטענדיק, איז אויף די פראָנט שורה און פייץ קאַנפאַדאַנטלי. רוסיש אַרטילעריע אַרבעט ווי קלאַקווערק.
  אַלץ איז פּינטלעך און אמת ...
  אין אקטאבער, רוסיש טרופּס לעסאָף אפגעשניטן אפריקע פון סאַפּלייז דורך לאַנד, באפרייט מאָראָקקאָ. די נאציס האבן זיך געפונען אין א סארט קעסל.
  אפילו אויף דער פינצטער קאָנטינענט. היטלער האט זיך געציטערט פון צארן, אבער ער האט גארנישט געקענט עסן פאר מיטאג.
  יא, ער איז געקומען צו רוס׳... דער װינטער האט זיך דערנענטערט. אָלעג ריבאַטשענקאָ, טראָץ דער פאַקט אַז עס שניי, איז נאָך פליסנדיק באָרוועס און אין קורצע הייזלעך. נו, יינגל - וואָס איר נעמען! און אַ גאָר ומדערשראָקן בחור.
  און ער װארפט גראנאטן מיט די נאקעטע פיס.
  און זינגט:
  ― לאָזט זיך אַנטלאָפֿן,
  אַרמערד טאַנגקס דורך פּאַדאַלז ...
  און עס איז אַ מאַשין ביקס אויף די דאַך -
  טשעבוראשקא גאנער,
  קראָקאָדיל מאַשין גאַנער!
  שאַקאָקליאַק איז אויף די באַפאַלן!
  דער טערמינאַטאָר־ייִנגל האָט געוואָרפֿן אַ גראַניט מיט די נאַקעטע פֿעס, צערײַסן די נאַציס און געזונגען:
  - און איך שפּיל מיט דיינאַמייט,
  אין קלאָר דערזען פֿאַר פּאַסערז-ביי!
  װי די קראץ שײדן די פלעדערמויז!
  אַלע ליגן אַראָפּ, און איך בין געגאנגען!
  און דער יינגל איז טאַקע אַזוי מאָדנע! אָבער ער איז שוין מער ווי פופציק יאָר אין דער אַרמיי. און נאָר אַ קליין שטן! אפילו אויב ער איז בלאָנד!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ ווידער וואַרפן אַ גראַניט מיט זיין נאַקעט פֿיס און ברום:
  - כבוד צו דער צאַר און ניקאַלאַס און וולאדימיר דער דריטער!
  און איך געדאַנק אַז זיי זאָל נישט צעמישן וולאדימיר קיריללאָוויטש ראָמאַנאָוו מיט וולאדימיר פּוטין! די ראָמאַנאָוו גרויס צאַרס זענען אַ אַמייזינג משפּחה! די וואס האבן געמאכט רוסלאנד צו די גרעסטע אימפעריע!
  און ניט אַזוי קאַליע מיט גליק ווי פּוטין!
  אָבער רוסיש טרופּס אָפּשטויסן אן אנדער באַפאַלן.
  נאוועמבער קומט. די נאציס לויפן אויס פון פארע. אבער זיי זענען פארווארפן נייַ ריזערווז אין שלאַכט. זיי זענען שוין פאַרטיק אין אפריקע. עס איז שווער פֿאַר די פאַשיסטן.
  אַזוי זיי נעמען אויס זייער כעס אויף די געפאנגענע. זיי זענען געקומען צו די שיין ניקאָלעטטאַ. ז ײ האב ן זי י אראפגעכאפ ט אי ן ד י אונטער ־ הויזן , או ן ז י געפירט , דורכ ן פריש ן נאוועמבער־שניי .
  א מײדל מיט צוגעבונדענע הענט, כמעט נאקעט, גײט דורך די שנײ־דריפטן, לאזט איבער באָרוועסע, גראַציעזע שפּורן. זי איז אַזוי שיין. או ן ד י דײטש ן נאכגעלאפ ן אי ר או ן שטעק ן זי . און זײ האבן זיך געשלאגן מיט א שײנקײט, זײ האבן זײ געשלאגן. פון זײן געשטרײפטן רוקן פליסט בלוט.
  ניקאָלעטטאַ נאָר קלענטשעד איר ציין טייטער. און ער האַלט דעם קאָפּ אַרויף מיט שטאָלץ. און איר קופּער־רויט האָר פֿלאַמט װי אַ פּראָלעטאַרישן פֿאָן.
  און איר נאַקעט פֿיס אויך געווארן שאַרלעכ רויט, אָבער די מיידל טוט נישט אַפֿילו כאַפּן אַ ברעם.
  אַז ס וואָס פענאָמענאַל מוט זי האט.
  כאָטש די נאַציס האָבן עס שוין גענומען און עס אַרײַנגעשטעקט אין זייער נאַקעט ברוסט מיט אַ שטורקעלע. אבע ר אפיל ו דעמאל ט הא ט זי ך ד י מײד ל נא ר געציטערט , אבע ר ניש ט געשריען .
  זי האט אַזאַ גרויס אמונה ...
  די מיידל איז פּולד אַרויף אויף די געשטעל און איר דזשוינץ זענען טוויסט. דערנאָך צינדן זײ אַ פֿײַער אונטער זײערע באָרװעטע פֿיס. ער לעקט די שײנקײטס באָרװעטע פֿיס. און מיט הייסע קייטן שיסן זיי דעם נאקעטן קערפער פון דער שיינקייט.
  ניקאָלעטאַ סאַנג אין ענטפער;
  איך בין טשערנאָבאָג, די טאָכטער פון דעם בייז גאָט,
  איך מאַכן כאַאָס, איך זייען חורבן ...
  מייַן גרויסקייט קען נישט באַקומען,
  נאָר אַ צארן נקמה ברענט אין מײַן נשמה!
  
  ווי אַ קינד, אַ מיידל געוואלט גוט זאכן,
  זי האט געשריבן לידער און געפיטערט קעץ...
  איז אויפגעשטאנען פרי אין דער מאָרגן
  איבער איר האבן געפלאטערט די פליגל פון כרובים!
  
  אבער איך געלערנט וואָס בייז איז,
  וואָס אין דער וועלט מאכט איר ומגליקלעך ...
  װאָס הײסט, זאָג גוט?
  איך געפאלן אין ליבע מיט צעשטערונג פּאַשאַנאַטלי!
  
  און האָט געוויזן איר מיידליש ברען,
  וואס פאר א פינקלענדיקע בת ה' איז זי געווארן...
  מיר וועלן קאַנגקער די וואַסטנאַס פון די אַלוועלט,
  לאָמיר באַווייזן שטאַרקייט, זייער שטאַרק!
  
  גרויסער פאטער דעם טשערנאָבאָג,
  ער ברענגט כאַאָס, מלחמות אין די אַלוועלט ...
  איר דאַוונען צו סוואַראָג צו העלפן,
  אין פאַקט, איר באַקומען ריוואָרדיד!
  
  האָב איך געזאָגט: גאָט בענטשן,
  לאָזן די כעס בלאָז אַרויף אין דיין האַרץ ...
  לאָמיר בויען גליק, איך גלייב, אויף בלוט,
  זאל דער בויך זיין פול ביזן ראנד!
  
  איך האָב ליב כיטרע, מינדנאַס און אָפּנאַר,
  ווי אַזוי צו אָפּנאַרן סטאַלין דער טיראַן ...
  עס וועט ניט זיין מעגלעך צו שטעלן עס אויף אַרויסווייַזן,
  און ווי פיל נעפּל עס איז אין דער וועלט!
  
  אַזוי זי סאַגדזשעסטיד מאַכן אַ שטאַרק מאַך,
  צעשטערן די רשעים מיט איין קלאַפּ ...
  אבער איך בין אין ליבע מיט אַ זייער שוואַרץ גאָט,
  אי ן אל ע ענינים , ס ײ ד י או ן ד י איבער ן קבר !
  
  וויאזוי בין איך צוגעוווינט געווארן צו שלעכטס?
  און אין מיין האַרצן איז געווען אַ צאָרן, מעשוגע...
  די פאַרלאַנג פֿאַר פרייד, גוטסקייט איז פאַרשווונדן,
  ווי באַלד ווי דער כעס איז דורכגעגאנגען פון די פּעדעסטאַל!
  
  אָבער וואָס וועגן סטאַלין - ער איז אויך בייז,
  עס איז קיין רעדן פון היטלער דאָ ...
  גענגהיס כאַן איז געווען אַזאַ אַ קיל באַנדיט,
  און װיפֿל נפשות האָט ער געקאָנט פֿאַרקריכן!
  
  אַזוי איך זאָגן וואָס האַלטן גוט זאכן,
  אויב עס איז קיין מינדסטע זיך-אינטערעס אין עס ...
  ווען איר זענט אַ וואָאָדפּעק, דיין מיינונג איז אַ דלאָט,
  און אַז איך בין געווען נאַריש, זײַנען מײַנע מחשבות פֿאַרשוווּנדן געוואָרן!
  
  דאָס איז וואָס איך זאָגן זיך און אנדערע,
  דינען די מאַכט ווי שוואַרץ טינט ...
  דעמאָלט מיר וועלן קאַנגקער די וואַסטנאַס פון די אַלוועלט,
  כוואליעס וועלן צעוואָרפן איבער די אַלוועלט!
  
  מיר וועלן מאַכן דעם שלעכטס אַזוי שטאַרק
  עס וועט געבן צאָרן ימאָרטאַליטי,
  די וואס זענען שוואַכע אין גייסט זענען שוין בלאָזן אַוועק,
  און מיר, די שטאַרקסטע מענטשן, גלויבן אין דעם!
  
  בקיצור, מיר וועלן ווערן שטארקער פון אלעמען אומעטום,
  לאמיר אויפהייבן די שווערד פון בלוט העכער דעם אלוועלט...
  און אונדזער גרימצארן וועט זיין מיט איר אויך,
  לאָמיר באַקומען אַ רוף פול מיט גורל!
  
  בקיצור, איך בין געטריי צו טשערנאָבאָג,
  איך דינען דעם פינצטערן קראַפט מיט מיין גאַנץ האַרץ ...
  מיין נשמה איז ווי די פליגל פון אַן אָדלער,
  יענע וואס זענען מיט די שווארצע גאָט זענען ינווינסאַבאַל!
  די מלחמה צווישן רוסלאַנד און היטלער'ס קאָאַליציע האָט געדויערט. ביז דעצעמבער, האָבן די רוסישע טרופּס ענדלעך פֿאַרענדיקט די איטאַליענישן, זיי געצווונגען צו קאַפּיטולירן אין אפריקע, און כּמעט פאַרטיק די דייטשן דאָרט. אויך נארוועגיע איז געווארן אויסגעמאכט פון די קראוץ.
  איצ ט הא ט ד י צאריש ע ארמ ײ זי ך דע ם 25 ט ן דעצעמבע ר אויפ ן אפענסיוו . ע ם האב ן זי ך אויסגעבראכ ן גרוים ע קאמפן . אין װינטער זײנען די רוסישע טאנקן געװען קלאר שטארקער. און דורכגעגאנגען דורך די פאַרטיידיקונג פון די פייַנט.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ, דאָס אייביק יינגל איז געלאפן באָרוועס און אין קורצע הייזלעך דורך די שניי, געזאַנג:
  - דאָס איז אונדזער לעצטע און באַשטימענדיק שלאַכט! מיר װעלן שטאַרבן פֿאַרן פֿאָטערלאַנד ― די זעלנער זײַנען הינטער מיר!
  רוסיש טאַנגקס זענען זייער שנעל מיט גאַז טערביין מאָטאָרס. און די פאַשיסטן קענען זיי נישט האַלטן אַזוי לייכט.
  ד א רו ט זי ך ״ניקאלאי ״ - 5 . עס זענען אויף אים פינף גערלז וואָס זינגען פריילעך:
  - קיינער וועט אונדז נישט האַלטן, די רוסישע וועלט קענען ניט זיין באַזיגן!
  און ער װעט אַרױסרײַסן פֿון אַ קאַנאָן! דאָס אַקשלי טורנס אויס גרויס! די מײדלעך, טראָץ די קעלט, זענען אין ביקיניס און באָרוועס. און זיי דרייען זיך און טאָן ניט טראַכטן וועגן סטאָפּפּינג.
  זיי נאָר האָבן ווילד, פרענזיד מאַכט.
  אַליאָנושקאַ האָט ליב ניט נאָר צו שיסן, כאָטש זי האָט געדריקט דעם דזשויסטיק-קנעפּל מיט די נאַקעט פֿעס און געשלאָגן אַ דײַטש, נאָר אויך צו שרייבן דערציילונגען.
  פֿאַר בייַשפּיל, זי געשריבן ווי אַ מיידל געגאנגען ווייַט אַוועק צו ראַטעווען אַ קעצל. דרײַ און דרײַסיק טעג בין איך געגאַנגען באָרוועס אויפן שטיינערדיקן װעג, מאַכן בלוטיקן מײַנע צאַרטע פֿיס.
  און דאך האט זי געקענט געפינען די חיה. פֿאַר דעם, די פייע מקיים איר ווינטשן און די מיידל באהעפט דעם פּרינץ.
  אליאנושקא האט זיך אבער געטראכט, פארוואס דארף זי א מאן אין דער רוסישער ארמיי? עס איז בעסער צו האָבן אַ בינטל פון ליבהאבערס. און מער געלט און פאַרגעניגן. נאָך אַלע, מענטשן זענען אַזוי אַנדערש. און מיט זיי, פון קורס, איר דערפאַרונג פאַרגעניגן אין פאַרשידענע וועגן. וואָס וועגן דעם מאַן? איר וועט געשווינד באַקומען באָרד און באָרד מיט אים!
  אבער דער יונג מענטש וואס איז נאָר אָנהייב צו אַנטדעקן די דערוואַקסן וועלט איז פיל מער טשיקאַווע.
  און Alenka שאָס ווידער, שלאָגן די דייַטש E-100.
  און זי באַוועגט איר זייער שיין פֿיס, ווי די פון אַן אלטע גריכיש געטין.
  און דעמאָלט אַניוטאַ שוץ. אויך מיט נאַקעט טאָעס. און צעברעכן אַ דײַטשישן קאַנאָן.
  נאָך וואָס די מיידל זאגט:
  - עס זענען פילע קלוג מענטשן אין רוסלאַנד, אָבער דער צאַר וולאדימיר איז דער בעסטער פון צאַרס!
  Augustine האט געשריבן:
  - און ניקאַלאַס דער צווייטער איז נישט שלעכט! טאַקע, מיר האָבן ניט וויסן ווי צו אָפּשאַצן מלכים!
  מאַריאַ האָט געזונגען, געשאָסן אויף די נאַציס מיט די נאַקעט פֿעס און געמאַכט:
  - ד ו דארפ ט פאלג ן ד י רוסן , מי ט א רײ ן האר ץ או ן א קלוגע ר ! און צום כבוד פון ניקאַלאַס, ער איז דער גרויסער מלך פון מלכים!
  און מרושיא האָט עפּעס געזונגען... און זי האָט זיך אויך געשפּילט מיט די באָרוועסע פֿיס...
  רוסיש טרופּס זענען פאָרויס. אָלעג ריבאַטשענקאָ איז אויך פייטינג. ער איז נאָך אַ צען יאָר אַלט יינגל. אַזאַ איז דער פּרייַז פֿאַר ימאָרטאַליטי. יאָ, אָבער ווי גוט און פריילעך ער פילז! ער האט אַזוי פיל ענערגיע און אַ סידינג לויפן פון מאַכט.
  דער ײנגל װארפט מיט די נאקעטע פוס א גראנאט און קװיטשעט:
  - איך בין אַ טיגער, נישט אַ קאַץ, איצט וווינט אין מיר, נישט לעאָפּאָלד, נאָר אַ לעמפּערט!
  דער יינגל-מאַאָר איז, ווי שטענדיק, אין פייַער. די נאציס קענען אים נישט אפשטעלן.
  דע ם 1 ט ן יאנואר , האב ן ד י רוסיש ע מיליטע ר שוי ן אינגאנצ ן באװיז ן זײער ע טעריטאריע ן פו ן דײטש ע או ן איטאַליעניש ע מיליטער ן או ן ארײנגעטראג ן אי ן דע ם דריט ן רייך .
  אין דער זעלביקער צייט, רוסישע איינהייטן זענען אריין אין מעקסיקא. דאָס נײַע יאָר 1956 איז אָנגעקומען.
  פאר די רוסן האט זיך אנגעהויבן מיט נייע נצחונות. דעם 7טן יאַנואַר האָבן זיך קאַפּיטולירט די רעשטלעך פון די דײַטשישע טרופּס אין אפריקע. און דער גאַנצער שוואַרצער קאָנטינענט איז געוואָרן רוסיש.
  איצ ט הא ט דע ר באזיצטע ר פוהרער , א ז ע ר אי ז אינגאנצ ן צעשלאפע ן געװארן . און ער פארגעלייגט נאַגאָושייישאַנז צו רוסלאַנד.
  צו דעם האט דער צאר וולאדימיר געענטפערט:
  - מיר װעלן נאר רעדן װעגן דער אומבאדינגט־איבערגעגעבנקייט פונעם דריטן רייך און איטאליע!
  וואָס חכמים! און די מלחמה האלט. אָלעג ריבאַטשענקאָ איז, פון קורס, אין די פראָנט פון די באַפאַלן. רוסיש טרופּס זענען אריין אין מזרח פּרוססיאַ. די פאַרטיידיקונג שורות דאָ זענען שטאַרק. איר האָבן צו קעמפן צו ברעכן דורך, און איר וועט נישט שטייַגן געשווינד.
  איינער פון די מיטל פון ברייקטרו איז געווען די זיך-פּראַפּעלד ביקס מיט די באָמבע לאַונטשער פון אלעקסאנדער-4. א זייער שטאַרק און טויטלעך געצייַג.
  און אויך שײנע מײדלעך פֿײַערן דאָ. זיי קאַטער פּראַדזשעקטאַלז ניצן זייער נאַקעט טאָעס דורך דרינגלעך די דזשויסטיק קנעפּלעך. און זיי צעשטערן פייַנט בונקערס און פּילבאָקסעס.
  גערלז לויפן מוטיק אין די שניי - דאָס איז וואָס רוסיש פרויען זענען פֿאַר. און זיי וואַרפן די ינדיאַנס און כינעזיש אין שלאַכט. ד י דאזיק ע האב ן שוי ן מי ט זײער ע קערפערס , ממש , אנגעפיל ט ד י צוגאנג ן צ ו ד י טרענטשן . אבער זיי נאָך פירן צו נעמען עס.
  די רוסישע אַרמיי שטופּט אַרײַן.
  אָבער, די סטראַטעג וואַסילעווסקי טראַנספערס דעם הויפּט קלאַפּ צו איטאליע - וואָס איז פיל שוואַך. און אַזוי געווינען די רוסישע זעלנער איין נצחון נאָך דעם אנדערן.
  יאנואר איז געווען זייער מצליח. רוסיש טרופּס אָוווערטראָו די יטאַליאַנס און סאַדאַלד די אַלפּס. און אין פעברואר האָבן זיי פאַרנומען וועניס. און זײ זײַנען אַרײַן אין לאָרבאַנדינע . ז ײ האב ן אוי ך גענומע ן פאזנאן . ד י דײטש ן האב ן זי ך צוריקגעצויגן . דעם 2טן מערץ איז קלײַפּעדאַ געפֿאַלן. רוסיש טרופּס אַוואַנסירטע דורך מזרח פּרוססיאַ פּאַמעלעך, די פאַרטיידיקונג איז געווען צו געדיכט. מי ר האב ן געמוז ט ממש , דע ם װעג , פארברענען .
  אָבער אין איטאליע, די מאַקאַראָנען פראָנט קאַלאַפּסט. און רוסיש טרופּס ראַשט צו רוים. דעם 30סטן מערץ 1956 האָט זיך אָנגעהויבן די אַטאַקע אויף דער איטאַליענישער הויפּטשטאָט. אזוי האט דאס פאלק געצאלט פאר די אמביציעס פון דער פאמיליע מוסאליני.
  די הויפטשטאט פון איטאליע, רוים, איז אונטער אטאקע. ד י קאמפ ן אי ז גרוים . כאָטש די יטאַליאַנס זענען ינקריסינגלי געבן אַרויף. דאָ די גערלז קאַמף זענען זייער שיין, ביידע אין ביקיניס און באָרוועס. די קריגערס ווארפן מיט די פיס גראנאטן און שלאגן אויס מוסאליני'ס זעלנער.
  די גערלז דאָ זענען שיין, און פון קורס זייער סעקסי. און מיט די מאַסאַלז פון טיטאַן. און די וועג זיי וואַרפן גראַניידז מיט די נאַקעט פֿיס איז פשוט אַמייזינג.
  נאַטאַשאַ גייט פאָרויס און שוץ, בשעת וואַטשינג:
  - פאר דעם שײנעם פאטערלאנד אין מײן הארץ ברענט מײן שטראלנדיק פײער!
  זויאַ, פייערד, זינגט מיט:
  - לאָמיר עפֿענען די טיר צו דערגרייכונגען! אונדזער אמונה און דער מלך זענען מאַנאַליט!
  און דאַן אַוראָראַ, מיט איר נאַקעט טאָעס, די רויט-כערד הור וועט אַרויסלאָזן די דיסקס. און די פֿאַרשניטן יטאַליאַנס פאַלן.
  און דאַן סוועטלאַנאַ זינגט אַגרעסיוולי, בלאַקינג איר ציין:
  ― מיר װעלן אַלע אומברענגען! מיר וועלן צעטרעטן אַלעמען!
  זיי וואַרפן דיסקס מיט די באָרוועסע פֿיס און מאָל די פאַשיסטן. אזוי איז מוסאליני געקומען אין די הענט פון די מײדלעך. די אפריל אַטאַקע פון 1956 איז געווען צאָרנדיק און זייער פיגוראַטיוו.
  או ן ד א טרײב ן ד י טאנקן , גיהנום ע פײער־זײל ן האב ן זי ך אויסגעבראכ ן פו ן זײער ע שטאם .
  ד י מײדלע ך גײע ן ארוי ס או ן װארפ ן מי ט ד י בארװעס ע פיס , גראנאטן . און ווי זיי וועלן שפּייַען עפּעס בלוט.
  און זיי וועלן לאַכן ...
  נאַטאַשע האָט שטאַרק געזונגען:
  - צאר וולאדימיר, זעץ היטלערן אין פנים!
  און ער װעט װינקען מיט זײַנע שאַפירע אױגן. אַזאַ ווונדערלעך מיידל.
  ד י מײדלע ך רײס ן זי ך מי ט װילד ן צארן . זיי שלאָגן מיט מאַשין גאַנז. מע ן מאכ ט זי ך דע ם שונא ט או ן צעשפרײ ט ד י פאשיסטן . און דעמאָלט די אָלימפּיקס זענען פליסנדיק. און אין די הענט פון די גוואַלדיק, די ווייַבלעך העלד האלט אַ פלאַמעטראָווער. און ער וועט נעמען עס און שלאָגן איר, אָבער דעמאָלט ער וועט שלאָגן איר.
  פון די פאַשיסץ פליען טשיפּס אין אַלע אינסטרוקציעס. און די וואָריערז קענען לאַכן ווי פיל זיי ווילן.
  דערנאָך וועט ער זינגען:
  "מוסאָליני וועט זיין געשלאגן!" אונדזער פרענדשיפּ איז מאַנאַליטיק!
  און ווידער, ווי אַ ווינק מיט סאַפייער אויגן! און ער וועט שלאָגן די פאַשיסטן.
  וואס האסטו געוואלט? רוים איז גענומען אין איין מאָל דורך די סלאַווס אונטער דער פירערשאַפט פון אַטילאַ. און איצט נעמען עס די רוסישע.
  אָלימפּיאַס, געפּרעגלט איר קעגנערס לעבעדיק מיט אַ שטראַל טראָוער, סאַנג:
  - העל זון פון האָפענונג,
  װידע ר הויב ט זי ך אויפ ן לאנד...
  רוס ווינס ווי פריער -
  מען שלאָגט די װערמאַכטן!
  
  רוסיש אָדלער איבער דעם פּלאַנעט,
  צעשפּרייטן די פליגל, עס וועט נעמען אַוועק ...
  דער שונא וועט ווערן גערופן צו חשבון -
  ער וועט ווערן באזיגט - צעבראכן!
  נאָך דעם פאַל פון רוים, איטאַליעניש טרופּס אנגעהויבן צו אַרויסגעבן מאַסיוו. די אימפעריע פון מוסאָליני, דער דאָזיקער יינגערער מיליטערישער פּאַרטנער פונעם דריטן רייך, האָט אויסגעברענט.
  רוסיש טרופּס גענומען נאַפּלעס כּמעט אָן קעגנשטעל און לאַנדיד אין סיסילי. אוי ך דארט ן האב ן ז ײ כמע ט קײ ן װידערשטאנד . און היטלער איז געווען היסטעריש.
  אין די סוף פון מייַ, איטאליע איז געווען פאַרטיק. מע ן הא ט גענומע ן הונדערטע ר טויזנטע ר געפאנגענע .
  רוסישע מײדלעך האָבן זײ אַװעקגעלײגט אױף די קני און געצװוּנגען צו קושן די באָרוועסע פֿיס. זיי האבן געהארכזאם געמאטשעט מיט די ליפן. טײל , באזונדער ם ױנג ע מענער , האב ן דא ס געטא ן מי ט ענטוזיאזם .
  די מײדלעך האָבן זיך צופֿרידן געפּוצט.
  דער אייביקער יינגל אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט געצווינגן זיינע געפאַנגענער צו קושן זיינע נאַקעט, קינדערישע פֿיס.
  זיי האבן דאס גאנץ גערן געטון. ד י ײנגלע ך זײנע ן געװע ן זײע ר שײנער , מאשקעלע ר או ן בלאנד . אמת, ער איז נאָך צו קליין, און ער האָט נישט געוואָלט טאָן עפּעס מער ערנסט מיט די ליידיז. אבער ווען די פּראָסט כילז זענען קיצלעד מיט אַ צונג - עס איז פייַן!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט געכאַפּט דעם גענעראַל און האָט באַקומען אַן אַנדער באַפעל. וואָס איך איז געווען גאַנץ שטאָלץ.
  מוסאליני ז״ל איז פארראטן געװארן פון זײן אײגענעם אנטױראג, און דער צארישער רוסלאנד האט באקומען נאך א נצחון. אָבער בענעדיטאָ מוססאָליני ז״ר האָט נישט געלעבט צו זען זײַן בושה און דעם צוזאַמענברוך פֿון פאַשיזם אין איטאליע. דער זעלביקער גורל האָט אָבער געוואַרט אויף די נאַציס אין דײַטשלאַנד. רוסיש טרופּס זענען אויף די אַפענסיוו אין פרי יוני 1956. די הויפט ריכטונג פון אטאקע איז געווען עסטרייך.
  עליזאַוועטאַ און איר קאָמאַנדע אויף ניקאָלאַי-5 זענען אריבערגעפארן קעגן די דייטשישער. רוסיש טרופּס געזוכט צו אַרומרינגלען ווין.
  דער פוהרער האט זיך פארשטענדליך געפונען אין א שווערער לאגע. די דייטשישער פאַרמעגן אין אפריקע, סקאַנדינאַוויאַ און רובֿ פון די USA זענען פאַרפאַלן. און איצט די שלאַכטן נעמען אָרט אויסשליסלעך אויף די טעריטאָריע פון די דריט רייך. וואָס, פֿאַרשטייט זיך, איז מער פּריקרע פֿאַר די דייטשישער. רוסיש טרופּס אויך אריין אין מעקסיקא. לאַדי גריי דע מאָנקאַ קאַמאַנדז אַ טאַנק קאָמאַנדע אין דעם לאַנד.
  און עליזאַוועטאַ פירט "ניקאָלאַי" - 5 אַרום ווין. זיין הויפּט קעגנער איז די E-50, וואָס די צאַר ס מאַשין דורכנעמען ווי אַ בלאָטטער.
  עליזאַבעטה האט געשאסן, מיט אירע נאקעטע פינגער צו דריקן די דזשויסטיק קנעפ.
  ז י הא ט געשלאג ן א דײטש ן טאנ ק או ן געציטערט :
  - מיר וועלן געבן אונדזער הערצער פֿאַר סט ניקאַלאַס רוס!
  עקאטערינע האט אויך געשאסן מיט די נאקעטע פיס און פארריכט איר שותף:
  - עס איז מיסטאָמע מער ריכטיק צו זאָגן וולאדימיר!
  עליזאַבעטה האָט ווידער געשאָסן מיט אירע נאַקעט פֿעס און געציטערט:
  - אבער דאך איז עס געווען דער קייסער ניקאלאס, וואס האט אונז געגעבן די באפעלקערונג פון כינע, וואס האט געמאכט רוסלאנד אומווינסיג!
  טאקע אין דער ינפאַנטרי וואָס איז געשיקט צו שטורעם די דייַטש שטעלעס, די פראָנט איז געווען גאָר כינעזער. ז ײ האב ן אונד ז ממש א געװארפ ן לײבער . אבער זיי האבן דורכגעבראכן.
  געווענליך האבן די רוסן געקעמפט אין עראפלאנען און טאנקן. ינפאַנטרי געמאכט פון כינעזיש, ינדיאַנס, אַסיאַנס. עס זענען פילע כינעזיש. אין דערצו, די העל-כעדאַד ניקאַלאַס וו ינטראָודוסט פּאָליגאַמי בשעת רעפאָרמירן אָרטאָדאָקסי, און עקסטרע כינעזיש מענטשן זענען געשיקט אין שלאַכט. און די רוסן נעמען אלמנות און נישט באהעפטע כינעזער ווי ווייבער.
  כיטרע סטראַטעגיע.
  און די כינעזישע באַפאַלן, שטאַרבן, און ברעכן דורך די דייַטש פאַרטיידיקונג.
  עלענאַ נוצט די נאַקעט טאָעס צו דריקן די דזשויסטיק קנעפּלעך און שלאָגן די קראַוץ ווידער.
  און ער זינגט:
  - פֿאַר הייליק רוס ', מיר וועלן קעמפן העלדיש!
  נאָך וואָס די מיידל וועט נעמען עס און ווינקען. און טראָגט די װײַסע צײן! און זי איז אַזוי אַגרעסיוו.
  און דעמאָלט די אָלימפּיקס וועט קנאַקן צוריק. און ער וועט דיך אויך שלאָגן מיט די נאַקעט פינגער און דיך צעטרעטן.
  דעמאָלט ער וועט שרייַען:
  - איך בין אַ טויטלעך קאָבראַ!
  עס זאָל זיין אנגעוויזן אַז די E-50 טאַנק קענען זיין געפערלעך. זיין 88-מילימעטער קאַנאָן מיט אַ פאַס לענג פון 100 על איז גיך-פייער, צוועלף ראָונדס פּער מינוט, און זייער פּינטלעך. אָפט היץ פאנצער און קענען אָנמאַכן שעדיקן.
  דעריבער, די גערלז פּרובירן נישט צו לאָזן די הויפּט דייַטש טאַנק צוגאַנג. ספּעציעל נאָענט אַרויף, זייַן דורכדרונג פיייקייט ינקריסיז שארף. און די האַרץ אין די דייַטש פּראַדזשעקטאַל איז אָדער וראַניום אָדער טאַנגסטאַן. אמת, נאָך די אָנווער פון אפריקע און יעראַניום דיפּאַזאַץ אין די קאָנגאָ, די שטאַרקייט פון די דייַטש טרופּס אנגעהויבן צו טרוקן אַרויף.
  און די גערלז זענען אַזוי שיין און באָרוועס און קיל.
  זיי זינגען צו זיך מיט התלהבות:
  ― שײַנט װי אַ שטערן איבער דער גאַנצער װעלט,
  דורך דער פינצטערניש פון פאַרפאַלן פינצטערניש ...
  דער גרויסער העלד צאר וולאדימיר,
  ווייסט נישט קיין ווייטאג און נישט קיין מורא!
  
  שונאים צוריקציען זיך פאר דיר,
  דער עולם פרײעט זיך...
  רוסלאַנד אָננעמען איר -
  א מעכטיגע האנט כלל!
  פייטינג גערלז, איר קענען נישט זאָגן עפּעס קעגן זיי. און זייער פיס זענען אַזוי נאַקעט און טשיזאַלד. ווען געכאַפּטע דייטשן קושן זיי, איז קלאָר, אַז סײַ די מיידלעך און סײַ מענער האָבן דאָס ליב. און די וואָריערז קוועטשן צופֿרידן.
  אוּן זֵיי הָאבִּין גִיזָאגְט דִי פַארְלֶע צֵיין.
  דאס זענען אַזאַ קיל גערלז. און מיט די נאקעטע פיס קלאפט עליזאבעט ארויס נאך א פאשיסט.
  נאָך וואָס ער רופט:
  - כבוד צום גרויסן פאטערלאנד!
  און אַזוי קאַטערין וועט דרייען. עס וועט באַראַן אַ פייַנט טאַנק, טייטן די פריץ און סקוויק:
  - טויט צו די שונאים!
  און דאָרט קייקס אויך עלענאַ, ניצן די נאַקעט טאָעס, דריקן מיט זיי די דזשויסטיק קנעפּלעך. און ער ציטערט:
  - פֿאַר די מוטערלאַנד אין גרויסקייט!
  און דעמאָלט די בוילעט אָלימפּיאַד, אויך אַ בלאָנדע, וועט קאַטער די פּראַדזשעקטאַל. און ווי עס שיקט:
  - פֿאַר גרויס רוסלאַנד!
  און די מײדלעך זײַנען פֿול מיט גאַנץ ענטוזיאַזם.
  דאָ קומט דער E-75 טאַנק. זיין ביקס איז מער שטאַרק: 128 מם, און עס קען פאַרשאַפן מער שעדיקן. אין דערצו, דעם טאַנק האט בעסער שוץ און טיקער פאנצער.
  אבער עליזאַבעטה איז ווי אַ משוגע. און ער וועט אַרויסלאָזן עפּעס טויטלעך, דורכדרינגלעך פֿון דער ווײַטנס. או ן אל ץ װא ס אי ז געבליב ן פו ן דײטש , זענע ן שטיקע ר צעריסענע .
  און די מיידל וועט זינגען:
  - הייליק שיינקייט און גרויס חלום!
  נאָך וואָס די צונג וועט ווייַזן.
  די דייַטש E-75 טאַנגקס האָבן לעצטנס געווארן מער וויידספּרעד. זיי האָבן איצט אַ ביקס מיט מער פאַס, וואָס אַלאַוז זיי צו קעמפן קעגן רוסישע טאַנגקס, ספּעציעל די לייטער. און דאָס מאכט די קראַוץ מער געפערלעך.
  אָבער די סאָוועטישע מיידלעך שעמען זיך נישט דערמיט. און זיי צעטרעטן די קראוץ.
  און די וואָריערז זיך, ספּעציעל אין די היץ, זענען אין ביקיניס און באָרוועס. און זיי קעמפן זייער זיכער.
  זיי געווינען אָן ויסנעם.
  קאַטערין האָט געשאָסן אויף די נאַציס און געזונגען:
  - אבער צו זיין ערלעך! איך צעשטערן אַלע קראַוץ אָן ויסנעם!
  עלענאַ האָט אויך געשאָסן מיט די נאַקעטע פֿעס און געציטערט:
  - מיר וועלן באַזיגן אַלעמען און, פון קורס!
  די אָלימפּיאַדע האָט אויך געשלאָגן די נאַציס אָן רחמנות. זי איז אַזאַ אַן אומווינסאַבאַל כלבה.
  און אויך מיט די הילף פון נאַקעט טאָעס.
  נאַטאַשאַ און איר מאַנשאַפֿט קעמפן אויף דעם טאַנק קאָנדראַטענקאָ-6. דעם מאַשין איז אַ ביסל לייטער, אָבער מער רירעוודיק ווי די ניקאָלאַי. פון קורס, מיט ווייניקער וואָג, די קאַליבער איז קלענערער און די פאנצער איז אַ ביסל טינער. דאָס מיינט אַז די ריזיקירן פון שטאַרבן איז פיל גרעסער.
  אָבער די מײדלעך, מוז איך זאָגן, שעמען זיך גאָר נישט. און זיי קעמפן ווי ריז פון מלחמה.
  נאַטאַשאַ זינגט, אַקטיוולי שיסער:
  - עס וועט זיין אונדזער נצחון!
  און ער דריקט מיט די נאקעטע פיס די דזשויסטיק קנעפל.
  זויאַ אויך שוץ, ניצן איר נאַקעט לעגס און סקוויקס:
  - צאר וולאדימיר פארויס!
  און אַלע די מײדלעך אין כאָר האָבן בילן:
  - כבוד צו די געפאלן העלדן!
  נאכדעם האט אאוראָראַ געשאסן, איבערגעדרייט דעם דייטשן טאַנק און געזאָגט:
  - קיינער וועט אונדז נישט האַלטן! קיינער וועט אונדז נישט באַזיגן!
  און זי האָט אויך געשאָקלט מיט די באָרוועסע פֿיס.
  און דאַן האָט סוועטלאַנאַ זיך אונטערגעגעבן, מיט אירע נאַקעט פֿעסן, און האָט געוואָרצלט אין די שפּיץ פון אירע לונגען:
  - ד י רוס ן קעמפ ן ברוגזדיק !
  און אַלע מײדלעך האָבן אױסגערופֿן אין אײנעם:
  - דער סאלדאטס פויסט איז שטארק!
  און ווידער די בעאַוטיעס קאַמיש אין שלאַכט. זיי דרייען זיך גענוי און גענוי!
  אָבער דזשיין ס קאָמאַנדז אַמייז די מעקסיקאַן. די דאַמע איז אויך זייער קלוג און שיין.
  און די גערלז אין איר קאָמאַנדע זענען באָרוועס און אין ביקיניס. זיי קעמפן מיט ווילד און רויק צאָרן.
  דערנאָך האָט גערטרודע געשאָסן, מיט אירע נאַקעטע פֿעס, און האָט געציטערט:
  - איך בין אַ מיידל, וואָס וועט צעשטערן אַלעמען אין אַ שפּאַלטן רגע!
  און דעמאָלט מאַלאַניאַ פּלאַצן אין קאַמף. און ער וועט ברעכן דעם לאַטייַן טאַנק פון דער ווייַטקייט.
  און דאַן וועט מאַטילדאַ בריק די פיס מיט די נאַקעט טאָעס.
  און ער וועט לאַכן:
  - איך בין טאַקע אַ גרויס מיידל!
  און וואָריערז פון די העכסטן און ופגעקאָכט סדר. זיי טאָן ניט פילן קיין שוואַכקייַט אָדער כּעס.
  זיי וועלן באַרען איר אַרויף די זעלבע וועג.
  און אַלענקאַ אויך פייץ זייער קאַנפאַדאַנטלי.
  סוף יוני, איז ווין סעראַונדאַד. א ענגשאפט האט געטראגן דייטשלאנד און איר פרעסטיזש. אין דער זעלביקער צייט, די רוסישע טרופּס זענען פאָרויס צו די אָדער. זיי וואַרפן די כינעזער, ינדיאַנס און אַראַבער אין שלאַכט. און זיי ברעכן דורך די פאַרטיידיקונג פון די קראַוץ.
  היטלער, פֿאַרשטייט זיך, איז שוין אין אַ פּאַניק. װי די מײדלעך האבן אים ארײנגעדריקט אין טאנקן און עראפלאנען.
  דאָ זענען אַלבינאַ און אַלווינאַ, צוויי רוסישע פּיילאַץ. אויך באָרוועס און אין ביקיני, זיי קלאַפּן אַראָפּ פאַשיסץ ווי פּערז מיט אַ שטעקן פון אַ צווייַג. און פֿאַר אַ פּאָר זיי ממש אַרבעט אַזאַ מיראַקאַלז.
  אלבינע האט אראפגעשאסן פינף עראפלאנען מיט איין פלאץ פון איר פעטרוס דער גרויסער קעמפער און געזונגען:
  ― מיר זײַנען בערן פֿון הימל!
  אלווינא האט אראפגעשאסן זעקס עראפלאנען מיט איין פלאץ פון איר מלחמה אדלער, און האט געציטערט:
  - און מיר וועלן צעברעכן אַלעמען!
  אין הימל, דאָס פּאָרל איז שוין געווען לעדזשאַנדערי!
  ד י מײדלע ך זײנע ן באצײכנ ט געװאר ן זיב ן גראד ן פו ן סט דזשאר ג קרײ ץ : זילבערנע ר קרייז , זילבערנע ר קרײ ז מי ט בויגן , גאלד־קרײז , גאלד־קרײ ז מי ט באנק . און אויך אַ גאָלד קרייז מיט דימענטן, און אַ גאָלד קרייַז מיט דימענטן און אַ בויגן. און דער העכסטער גראַד שטערן פון אַ גאָלדען קרייַז, מיט אַ דימענט בויגן. א העכערע אַוואָרד - אַ גרויס שטערן פון אַ גאָלדען קרייַז, מיט דיאַמאָנדס און אַ בויגן, איז געגרינדעט גאַנץ לעצטנס.
  אַזוי די גערלז קענען זיין שטאָלץ מיט זייער דערגרייכונגען. און שטענדיק, אַפֿילו אין די קעלט, זיי געקעמפט בלויז אין ביקיניס און אויסשליסלעך באָרוועס.
  אזעלכע וואונדערליכע מיידלעך.
  אלבינע האט געשאסן און געזונגען:
  - פֿאַר אונדזער בעסטער נצחון!
  אלווינא האט ווייטער געזאגט:
  - זאל ן אונדזער ע אײניקלע ך או ן זײדע ם זײ ן שטאל ץ מי ט אונדז !
  די וואָריערז זענען באמת גערלז פון קאָלאָסאַל קלאַס!
  זיי שלאָגן די פאַשיסטן אין הימל און זינגען:
  - כבוד צו רוסלאַנד, כבוד! אונדזער צאַר וולאדימיר איז אַ העלד! עס וועט זיין אַ מאַכט בייַ פאַרטאָג! באַגראָבן היטלער אין דער ערד!
  פון קורס, וולאדימיר קיריללאָוויטש ראָמאַנאָוו קענען זיין זייער צופרידן מיט זיין וואָריערז.
  אפילו אויב זיי קעמפן, עס איז אַזוי אַז איר קענען נישט כאַפּן אַ שפּיז קעגן זיי!
  וולאדימיר קיריללאָוויטש ראָמאַנאָוו איז אַ צאַר וואָס האט אַלע געלעגנהייט צו ענדיקן מלחמות אַמאָל און פֿאַר אַלע!
  און די פאַשיסטן ציטערן זיך אונטער די קלאַפּן פון דער צאַרישער אַרמיי...
  ד י ארומיק ע װי ן אי ז גיך א געפאלן . מיט ן יולי האבן די מיליטער פון דער צארישער אימפעריע דערגרייכט דעם אודער אויף א ברייטן פראנט. או ן קעניגסבערג ן אי ז אינגאנצ ן פארשפארט .
  או ן ד י דײטש ן האב ן זי ך צוריקגעקער ט פו ן דע ר אודער . און זיי האָבן געפּרוּווט צו שאַפֿן אַ פאַרטיידיקונג ליניע דאָרט. גאָר באַשיצן זיך. אבער אין דער צווייטער העלפט פון יולי האבן די רוסישע מיליטער אנגעהויבן אן אטאקע אויף האמבורג... די נאציס זענען לאנגזאם אבער זיכער אונטערגעפאלן.
  ד י קאמפ ן אי ז געװע ן זײע ר גרוים . עטלעכע דערפער האָבן עטלעכע מאָל געביטן הענט. אין די שלאַכטן האָבן זיך אויך באַטייליקט נײַע דײַטשישע טאַנגקס פֿון דער מער פֿאָרגעשריטענער AG סעריע - פּיראַמידאַל. זיי האָבן געהאט אַ גוטע פאַרטיידיקונג פון אַלע אַנגלעס. אבער די צארישע ארמײ איז געװען העכער אין צאלן.
  און אַ גרויס נומער פון אַסיאַן ינפאַנטרימען זענען געשטארבן בייַ די פראַנץ. אָבער זיי האָבן מיר געלאָזט רירן.
  אוי ך ד י דײטש ן מענטשלע ך אי ז געװע ן פארנומען . סוף אויגוסט איז האַמבורג אַרומגערינגלט און מינכן איז אויך בלאָקאַדירט געוואָרן.
  ד י דײטש ן האב ן פארלויר ן באדייטנדיקע ר טעריטאריע . און זיי האָבן גאָרנישט צו האַלטן זייער שטעלעס.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ געקעמפט אין די פראָנט רייען אויף די טעריטאָריע פון דייַטשלאַנד זיך. און דאָס אײביקע ייִנגל האָט כּסדר געשמײכלט און געװיזן זײַנע פּערל־צײן.
  און דארט האט ער געװארפן גראנאטן מיט די נאקעטע קינדערישע פים. עס איז גוט צו זיין אַ קינד - ווי נאַטירלעך עס איז צו זיין אין די היץ אין בלויז קורצע הייזלעך. און אז דו ביסט אומשטארבלעך, קענסטו אויך זיין האלב נאקעט אין ווינטער אן סכנה צו כאפן א קעלט.
  אזוי האט דער בחור געזונגען:
  - באָרוועס, נאָר באָרוועס,
  אונטער די יולי דונער און די געזונט פון די ינדנברעך!
  באָרוועס, נאָר באָרוועס,
  עס איז גרינג פֿאַר אַ יינגל צו זיין אַ קיל קאָוובוי!
  או ן דע ר קינדע ר מאכ ט װײטע ר פארניכט ן ד י פאשיסט ן פא ר זיך . און זיי דעספּעראַטלי קאַונטעראַטאַק.
  ס'איז שוין סעפטעמבער... די רעגנס הייבט אן צו פאלן... די צארישע טרופן האבן אנגעפילט די קערפערס פון די כינעזער, גענומען מינכן און האמבורג, און באוועגן זיך צום רוהר ראיאן. די מערסט וויכטיק זאַך אין דייַטש אינדוסטריע.
  או ן ד י דײטש ן קעמפ ן זי ך שוידערלע ך צוריק .
  נאַטאַשע קעמפט אויף איר טאַנק און גראַמט:
  - עס וועט זיין גאָר שווער פֿאַר די נאַציס!
  און דריקן די דזשויסטיק קנעפּלעך מיט דיין נאַקעט טאָעס. און ער וואלט געשאסן שעלז אויף די נאציס.
  און דעמאָלט זויאַ וועט פּאַטשן איר. און אויך מיט די הילף פון נאַקעט טאָעס.
  און ער וועט אויך זינגען:
  - רוס ׳ אי ז קעג ן היטלערן !
  און אַוראָראַ וועט מאַכן אַן אַגרעסיוו מאַך. און אויך מיט די הילף פון נאַקעט טאָעס:
  ― פֿאַרן רוסישן װעג!
  און הינטער זיי סוועטלאַנאַ וועט אויך פייַער אַ רעצייעך פּראַדזשעקטאַל. עס וועט דורכשטעכן אַ דייַטש טאַנק און סקוויק:
  - פארן צאר וולאדימיר קיריללאוויטש!
  און ער וועט אויך ווייַזן זיין צונג.
  די מײדלעך זײנען דא געװען װילד.
  אַלענקאַ אויף אַ שווער טאַנק צעטרעטן אויך די נאַציס. און שלאָגט זיי פֿון אַ לאַנגן ווײַט.
  דער קריגער האט געזונגען:
  - כ׳האב מיט מיינע בריסט אונטערגעטאפט א האלבע וועלט!
  און Alenka ס בריסט מיט שאַרלעכ רויט ניפּאַלז.
  און דעמאָלט אַניוטאַ וועט בריק איר מיט איר נאַקעט טאָעס. עס וועט ראַם אַ פאַשיסט טאַנק און בלאַדער:
  - איך בין אַ סופּערסטאַר מיידל! אין די געשיכטע ביכער!
  און ער וועט אָבסערווירן די ציין ...
  און דעמאָלט אַוגוסטינע וועט פייַער אַ רעצייעך פּראַדזשעקטאַל. ער וועט צעברעקלען די נאציס און שיסן:
  - זאל אונדזער מיליטער זײן די שטארקסטע!
  און ער וועט אויך מאַך די פיס ...
  און מאַריאַ וועט זיי נאָכפאָלגן און שלאָגן די נאַציס. ער וועט זיך דרייען, אַגרעסיוו בלאַדערינג:
  - מיר זענען גרויס אַגרעסיוו גערלז!
  און דאַן וועט מאַרוסיאַ אַרויסלאָזן עפּעס גאָר מערדעריש און דעסטרוקטיווע אויף די נאַציס. און מיט דער הילף פון נאַקעט, מיידלש פֿיס.
  און דערנאָך זינגט ער:
  - מיר זענען אַ גאַנץ באַזיגן פון די שונאים!
  סעפטעמבער איז דורכגעגאנגען אין זייער צאָרנדיקע שלאַכטן. ד י דײטש ן האב ן זי ך פארצװײפל ט א קאנטעראטאק . אבע ר אי ן אקטאבע ר , װע ן ד י רעגנס ן זײנע ן געקומע ן שװערער , הא ט ד י צארישע ר ארמ ײ װידע ר באקומע ן ד י מעלה . און זי האָט אָנגעהויבן גײן צו דער רוהר. נא ך א גרויםע ר אנפאל , אי ז קעניגסבערג ן געפאלן . די נאַציס האָבן באַקומען נאָך אַ פּאַטש אין פּנים.
  און אין דרום פראנקרייך האבן צאריש טרופן ארומגענומען טולאן. אַזוי די נאַציס האָבן אַ גאָר שלעכט צייט.
  היטלער האט געשלאגן, אבער בשעת ער איז געווען אין בערלין. זײ ן לאג ע הא ט זי ך ארויסגעװיז ן װ י שװאך .
  עס איז קלאָר אַז קיינער האָט נישט געוואָלט הערן צו די פאַרהאַנדלונג. אבער די נאציס האבן זיך אנגעשטעקט ווי פליגן.
  אין נאוועמבער, האָבן די טרופּס פון דער צאַרישער אַרמיי געקעמפט צו פאַרנעמען דעם רוב פונעם רוהר ראיאן, און דערמיט עפפעקטיוו צונעמען דייטשלאנד איר הויפט פראדוקציע באזע.
  אי ן דעצעמבע ר הא ט ד י צאריש ע ארמ ײ פארנומע ן דע ם גאנצ ן דרום־פראנצויז ן או ן אי ן שפאניע . או ן אויפ ן דײטש ן פראנט , הא ט ז י ענדלע ך געכאפ ט דע ם רוהר . דערצ ו זײנע ן אוי ך פארכאפ ט געװאר ן אנדער ע דײטש ע לענדער . און די צארישע ארמיי האט אויך געלאנדעט אין דענמארק.
  היטלער האט געשלאגן װי א טײװל אין א שטײג, אבער ער האט גארנישט געקאנט טאן.
  אויף קאַטהאָליק ניטל, די רויאַל טרופּס אריבערגעפארן צו פּאַריז. טראָץ דעם שניי און פראָסט, נאַטאַשאַ ס קאָמאַנדע איז געווען באָרוועס און אין אַ ביקיני.
  ד י דײטש ן האב ן זי ך אל ץ אפטע ר איבערגעגעבן . און די פראנצויזיש האט נישט וועלן צו קעמפן די רוסישע אין אַלע.
  בשעת צעברעכן אַ דייַטש באַטאַרייע, נאַטאַשאַ באמערקט:
  - אזוי , אײגנטלעך , װא ס הא ט דע ר באזעסענע ר אדאל ף גערעכנט , װע ן ע ר הא ט אנגעהויב ן א קריג ם מי ט אונדז ?
  די גאָלדען-כערד זויאַ האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - מן הסתם, װײל, װען מיר קומען אונטער דרוק, װעלן מיר פאלן װי מטבעות פון א הויכער קעשענע!
  אאוראָראַ האט צעטרעטן אַ וועלשענער נוס מיט די נאַקעט פינגער פונ פוס. דערנאָך האָט זי עס אַרײַנגעוואָרפן אין איר מויל און האָט ראַציאָנאַללי באמערקט:
  - די געשיכטע לערנט אַז עס לערנט גאָרנישט!
  סוועטלאַנאַ האָט צוגעדריקט איר נאַקעט טאָעס אויף די דזשויסטיק קנעפּל. זי האט ארויסגעקלאפט נאך א דייטשע קאנאן און געענטפערט:
  ― לאָמיר זײַן גרױסע קעמפֿער!
  די וואָריערז, ווי איר קענען זען, זענען באמת באשלאסן צו קעמפן און געווינען.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ, אַ באָרוועס יינגל, ראַשאַז אין קורצע הייזלעך און מיט אַ נאַקעט, מאַסקיאַלער טול. ער אפילו שווייגט און ברוםט:
  - מיר וועלן שלאָגן די קראַוץ! מיר וועלן שלאָגן די קראַוץ! און קוק דיין טאָכעס!
  און דאָס ייִנגל האָט אַזעלכע װײַסע, פּערלנע ציין! נאָר אַ יונג און אַנבענדינג טערמינאַטאָר.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ שוץ בשעת פליסנדיק. הרגעט פאשיסטן און זינגט:
  - דער רוסישער גייסט איז די מאַכט פון די מלכים, באַזיגן די קראַוץ!
  דאס ײנגל האט געװארפן א גראנאט מיט די נאקעטע פוס און געזונגען:
  - רוסישער װאלץ, הײבט זיך דער שחר - אין דער כבוד פון מלך!
  ע ר הא ט זי ך טאק ע ארויסגעװיז ן א זײע ר קאמפליצירטע ר בחור . און ער שלאָגט די פאַשיסטן ביזן ערשטן טאָג.
  און די גערלז קעמפן אַקטיוולי. אט איז מיראבעלא... אויך א פילאט פון העכסטער קלאַס. קיינער קען זי ניט האַלטן. זי קלאפט אראפ די קראץ און זינגט, פארשפארט די צײן:
  - משוגענע מיידל! דאָ ס איר צייכן!
  און ער וועט נעמען און קאַטער אַ ראַקעט!
  יא, אזוי זענען דא פרויען! ווען רוסישע גערלז קעמפן, קיין קראַפט קענען אַנטקעגנשטעלנ זיי.
  מיראבעלא האט אראפגעשאסן זיבן דייטשע עראפלאנען מיט איין פלאץ פון פינף לופט קאנאנן, און האט געציטערט:
  - דער צאר וולאדימיר קיריללאוויטש איז אונזער גאט!
  און דאָס מײדל טוט אַ פּאַטש מיט די באָרוועסע פֿיס אױפֿן גלאז.
  און אויך אַלבינאַ און אַלווינאַ קעמפן אין הימל.
  זיי זענען געווען אַזאַ ווונדערלעך גנבים. מער און מער נייַ אַקאַונץ זענען געזאמלט. און דערבײַ זינגען זיי:
  - אין די הימל מיר זענען שליימעס! מיר זענען ייסיז שליימעס! פון אַ שמייכל צו אַ האַווייַע - איבער אַלע לויב!
  אַלבינאַ האָט אַראָפּגעשאָסן פיר דײַטשישע עראָפּלאַנען מיט איין פּלאַצן און געציטערט:
  ― אַך, װאָסער גליק! וואָס שליימעס אין שלאַכט!
  אלווינא האט אראפגעשניטן פינף דייטשישע עראפלאנען און ווייטער געזאגט:
  - וויסן שליימעס אין שלאַכט! און קיל ידעאַל!
  די קריגערס האבן געזונגען אין כאר, אפגעשניטן די פאשיסטן:
  - מײדלעך! קילער גערלז! גירלס! קילער גערלז!
  זיי דעמאַנסטרייטיד זייער אַגרעסיוו ברען. אין פאַקט, קיין פון היטלער ס ייסיז זענען געצווונגען צו אַראָפּגיין.
  אבער די פאשיסטן זענען פארשטענדליך אונטער ווילדן דרוק.
  היטלער געפינט זיך אין א בונקער אין בערלין און מען באמבארדירט אים דארט ווי א טאַראַקאַן. וואס האט ער געוואלט? פאַשיסט נומער איין איז פאַרטיק! ער איז געגאַנגען קעגן צאַרישן רוסלאַנד, און איצט צעטרעט מען אים אַליין ווי אַ טאַראַקאַן.
  דער צאר וולאדימיר קיריללאוויטש נעמט אצינד א פסק פון ווינטער אויפן ברעג פונעם אינדישן אקעאן. שיין גערלז פון פאַרשידענע ראַסעס און נאַשאַנאַליטיז טאַנצן אין פראָנט פון אים.
  אָבער, דער מלך טוט נישט מיינונג וואַטשינג גלאַדיאַטאָר פייץ. פֿאַר בייַשפּיל, צוויי גערלז קעגן צוויי בעאַוטיעס.
  זיי קעמפן מיט פּלאַסטיק שווערדן אַזוי ווי נישט צו שאַטן יעדער אנדערער. אָבער, זיי קעמפן דעספּעראַטלי.
  דאס זענען די וואָריערז. עס איז אַ ופגעקאָכט וועקסל פון בלאָוז. צוויי בלאָנדע און צוויי רויטלעך...
  דער צאר וולאדימיר האט געפרעגט דעם פעלדמארשאל וואסילעווסקי:
  ― װאָס איז דאָס שװערסטע אין דער מלחמה מיט די דײַטשן?
  דער פעלדמארשאל האט ערליך געענטפערט:
  - געווינען בטחון! ערשט אין גאנצן אנהויב, ווען דער שונא האט זיך אנגעהויבן פאראויסצוגיין, האב איך זיך געפילט אומבאקוועם. און איצט מיר האָבן אנגעהויבן צו געווינען און אַלץ איז קלאָר וועגן אונדזער פיינט! - פֿעלדמאַרשאַל וואַסילעוויטש, דער דאָזיקער גרויסער סטראַטעג, האָט געטרונקען וויין.
  וולאדימיר קיריללאָוויטש האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - עס איז גאָר שווער צו געווינען אַלע די צייט! אָבער מיר האָבן זיך באַוויזן צו פיל! און איצט וועט זיין צייט, און די גאנצע וועלט וועט ווערן פרידלעך!
  פעלד מאַרשאַל וואַסילעווסקי באשטעטיקט:
  - איך גלייב דערין!
  ד י מײדלע ך האב ן געמאכ ט אויפ ן נאקעט ן קערפער , או ן האב ן אויסגעזע ן זײע ר נערװעז .
  זיי האָבן געקעמפט, פֿאַרשטייט זיך, ניט ווי אין די צײַטן פֿון אוראַלטן רוים - זיי האָבן געפּרוּווט זיך נישט צו מאַכן קיין שאָדן. אבער זיי האבן אקטיווירט.
  דערװײ ל הא ט זי ך אנגעהויב ן ד י קאמפן . אין יאנואר, די צאַרישע טרופּס קאַפּיד פּאַריז אויף די מאַך. די הויפטשטאט פון דענמאַרק, קאָפּענהאַגען, איז אויך גענומען. ד י דײטש ע מיליטע ר האב ן זי ך אפגעשװאכט . ד י רוס ן האב ן זי ך װײטע ר געצויג ן אי ן דײטשלאנד . דער פריץ האט זיך פארצװײפלט געקעמפט, אבער זײער כוח איז צובראכן.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ, דעם ימאָרטאַל יינגל שפּרינגען באָרוועס אין די שניי און ראַשט צו די באַפאַלן פאָרויס פון אַלעמען, גאָר אָן מורא פון פייַער. און בשעת פייפן:
  - ווער איז געוויינט צו קעמפן פֿאַר נצחון,
  ער וועט זיכער באַזיגן זיינע שונאים ...
  ער לאכט פריילעך און וועט דערגרייכן אַ סך,
  און היטלער וועט שווער געשלאגן ווערן!
  און דער יינגל ס נאַקעט פֿיס וואַרפן אַ גראַנייד! און ער טראָגט זײַנע פּערלנע, גרויסע צײן איבער זײַנע יאָרן. יא, ער האט שוין א מויל װי א װאלף. עס וועט קריכן דורך קיין האַלדז.
  און גערלז אויף טאַנגקס זענען מאָווינג פון דרום צו צפון פון דייַטשלאַנד. זיי גייען ארויס צום ים. און בלויז די לענדער נעבן בערלין און פּאָמערניע וועלן בלייבן ביי די קראוטס.
  נאַטאַשע, אויסגעקלאַפּט פאַשיסטישע טאַנגקס, האָט באַמערקט:
  - און מלחמה איז שפּאַס אין זייַן אייגן וועג!
  זויאַ, ווייל די נאַציס האָבן געשלאָגן, האָט מסכים געווען:
  ― אַזױ גוט װי עס װערט! ספּעציעל ווען מיר געווינען!
  אַוראָראַ, פייערד מיט איר נאַקעט טאָעס, האט געזאגט:
  - אַלץ אוממעגלעך איז מעגלעך אין די אַלוועלט, נאָר טאָן ניט דאַרפֿן אַ ביסל ...
  און דאָס רויטע מײדל װעט אַזױ שטאַרק לאַכן!
  די וואָריערז ציטערן אין פרענזייד פרייד און גרימצארן. און זיי צעטרעטן די דייטשן.
  גלײכצײטי ק גײע ן ד י צאריש ע מיליטע ר אריבער , איבע ר שפאניע , או ן זי ך שוי ן דערנענטער ן זי ך צו סעװילא .
  אָלגאַ אין אַ אַרמערד פּערסאַנעל טרעגער פייערז אויף די דייטשישער און פּאָליצייַ טרופּס.
  די היגע ספּאַניאַרדס פאָרשלאָגן כּמעט קיין קעגנשטעל. אן אנדער לאַנד איז פאַלינג אונטער די האַק פון רוסלאַנד.
  אָלעג האָט געשאָסן און געזונגען:
  - עראָבאַטיקס, עס וועט זיין באַש אויף באַש!
  און איר שוטעף אַליס טוועעטעד:
  - די גרויסקייט פון די רוסישע איז דערקענט דורך דעם פּלאַנעט,
  דער פאשיזם איז צעטרעטן געווארן מיט א שווערד...
  מיר זענען ליב געהאט און אַפּרישיייטיד דורך אַלע אומות פון דער וועלט,
  לאָמיר שטיין דעם גרויסן הייליקן צאַריזם!
  און די מײדלעך װעלן אַ פּאַטש און דריקן די נאַקעט פֿעסן אױפֿן דזשויסטיק.
  די מלחמה צווישן די צאַרישע אימפעריע פון וולאדימיר קיריללאָוויטש ראָמאַנאָוו און די פאַשיסטישע דייטשלאַנד גייט ווייטער.
  רוסיש טרופּס האָבן כּמעט גאָר באפרייט פֿראַנקרייַך פון נאַצי האָרדעס. פעברואַר 1957... די צאַרישע אַרמיי באַפרייעט פּאָרטוגאַל.
  דעם 23סטן פֿעברואַר האָבן זיך פֿאַראייניקט די רוסישע איינהייטן פֿון דענמאַרק און דײַטשלאַנד.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ, דאָס אײביקע ייִנגל, שפּריצט מיט די בלאָטע פֿיס אין דער בלאָטע. דער קינד הויפּט שאַוטז צו זיך אין די שפּיץ פון זיין לונגען:
  - כבוד צום רוסישן צאר וולאדימיר דער דריטער! איך װעל אַראָפּהאַקן היטלער, איך װעל אים מעסטן מיט אַ בײטש!
  און דער ײנגל שרייט װידער און װארפט מיט די נאקעטע פינגער א שארף פארשארפערט דיסק. און עס וועט שלאָגן דעם פאַשיסט אין האַלדז. און דערנאָך װארפט ער אַ בומעראַנג מיט זײַן נאַקעט, קינדערישן פוס, און שנײַדט גלײך די האַלדז פֿון פֿינף קראַוץ.
  יאָ, היטלער ס שלעכט געדאַנק צו באַפאַלן אַזאַ אַן אימפעריע.
  נאַטאַשאַ און איר מאַנשאַפֿט ענדיקן די לעצטע דייטשישער אין פּאָרטוגאַל. זייער טאַנק איז ינעקסעראַבאַל אין צעשטערונג.
  און זיי אויך דריקן די דזשויסטיק קנעפּלעך מיט די נאַקעט טאָעס, באגאנגען ופגעקאָכט צעשטערונג.
  זויה האט געשאסן, צעבראכן דעם דײטשן קאנאן און געזונגען:
  - פֿאַר רוסלאַנד און פֿרייַהייט צו די סוף!
  אַוראָראַ האָט, מיט אירע נאַקעטע פֿעס, געשלאָגן דעם נאַצי, און האָט געציטערט מיט פּליטים:
  ― גאָט היט דעם מלך!
  סוועטלאַנאַ האָט אויך געכאַפּט, געדריקט די דזשויסטיק קנעפּלעך מיט איר נאַקעט טאָעס און קוועטשן:
  - שטאַרק הערשער!
  מיידל באַזיגן די פאַשיסץ. אבער דעמאָלט אַ נייַ היטלער טאַנק "מאַוס" -4 ארויס. זייער שטאַרק מאָדעל - ווייינג 300 טאָנס, און אַ 310- מם ביקס. עס קענען דורכנעמען אין אַ לאַנג דיסטאַנסע, אָבער עס האט אַזאַ דיק פאנצער אַז די טאַנק קאָנדראַטענקאָ-6 וועט נישט נעמען עס פון קיין ווינקל.
  נאַטאַשאַ קאַמאַנדז:
  - מײדלעך , מי ר דארפ ן קומע ן נאענ ט או ן ארײנשטעק ן אי ן דע ר אונטערשטע ר טײ ל פו ן דע ר זײט , צװיש ן ד י װאלן , - דא ס אי ז אונדזע ר אײנציקע ר שאנס !
  זויה האט געקלאפט מיט די נאקעטע פיס דעם דײטשן קאנאן און געזונגען:
  - דער גורל גיט איר די לעצטע געלעגנהייַט, אָבער ייַלן אַרויף! אין רעגן, האָגל און שניי!
  אַוגוסטינע האָט אויך געקלאַפּט און געציטערט:
  - לעצטע געלעגנהייַט, גורל גיט איר! לאנג לעבן גיין און טעגלעך פליסנדיק!
  און אויך מיט נאַקעט טאָעס, און ווי עס וועט דרייַ. און ער וועט צעברעכן די פאשיסטן.
  סוועטלאַנאַ האָט געזאָגט:
  - פֿאַר נייַע גרענעץ און יקסייטינג נצחונות!
  דע ר רוסישע ר טאנ ק הא ט זי ך געאײס ט או ן גענומע ן געשװינד . און די מײדלעך װעלן עס נעמען און זינגען:
  - שטאַרקער הערשער, הערלעכסטע עלטער, אָרטאָדאָקסישער צאַר, הערשט פאַר כבוד, פאַר אונזער כבוד!
  און ווידער זיי פאַרגיכערן, אַוועק פון אַ שווער פּראַדזשעקטאַל געשיקט פון די ביקס וואָס די דייַטש "מאַוס" -4 האט. די מײדלעך האבן געקװיטשעט:
  ― לאָמיר זיך נישט בײגן איבער דעם װידערס האָרן! אַזוי אַז איר היטלער - שטאַרבן!
  און זייער טאַנק איז אַקסעלערייטינג. עס איז ווי אַ קליין באַקסער קעגן אַ גרויס איינער. אבער אוודאי זענען די שאנסן פופציק און פופציק.
  נאַטאַשע, געקוקט אויף דער באַוועגונג פֿונעם טאַנק, האָט זיך דערמאָנט, ווי זי האָט זיך באַקסט מיט אַ מאַן אין רינג. זי האָט געמאַכט זעץ און מען האָט געשלאָגן, אָבער זי האָט זיך אָנגעהאַלטן. און דעמאָלט זי קאַנפאַדאַנטלי סנאַפּט. און זי האָט געכאַפּט די אָנקאַמינג באַוועגונג פון די פייַנט, און שלאָגן אים אויף די גאָמבע. אויסגעקנאקט!
  זי האט באקומען טויזנט גאלדענע רובל. אַזאַ אַ שלאַכט מיידל. אויב ער גיט עס, ער וועט געבן עס!
  נאַטאַשע האָט געשאָקלט מיטן נאַקעט פוס און געזונגען:
  - דאָס איז נישט דער לעצטער שלאַכט, אָבער עס איז באַשטימענדיק! פֿאַר די כבוד פון די פאטערלאַנד, פֿאַר די מוטערלאַנד און כּבֿוד!
  און דאַן גליטשן זיך זײער טאַנק פֿאַרבײַ דער זײַט און שיקט אַ שיל... זויאַ האָט אױך גענוצט די נאַקעט פֿעסן, אַזאַ גאָלדענע האָריק מײדל, און פלינק װי אַ מאַלפּע. און "מאַוס" -4 אנגעהויבן צו ופרייַסן. זײנ ע שיל ן האב ן זי ך קלאר , אויסגעפוצט . און דאַן די טאָווערס וועט זיין רייסט אַוועק, און זי וועט פליען הויך אין די לופט!
  די מײדלעך שרײען אין אײנעם:
  - נצחון! קיל נצחון!
  און אן אנדער טאַנק אויף זייער רשימה!
  דעם 1טן מערץ 1957 האבן די רוסישע מיליטער אנגעהויבן אריבערצוגיין די עלבע. ס׳זעט אויס, אז מען טרעפט אויף היטלער.
  דער יינגל אָלעג ריבאַטשענקאָ, באָרוועס, מיט זיין קינד 'ס פֿיס, וואַרפן אַ גראַנייד, סאַנגק אַ פאַשיסט טאַנק און שרייַען:
  - פא ר נײע , אומבענדליכע ר גרענעץ !
  Alenka ס טאַנק קאָמאַנדע טורנס מזרח. מערב דייטשלאנד און פראנקרייך זענען שוין באפרייט געווארן. בלויז די לענדער צווישן אודער און עלבע זענען געבליבן אונטער די נאצישע קאנטראל. נו, אויך בריטאַן און ירעלאַנד. די לעצטע כוחות פון די נאציס זענען דארט.
  אַלענקאַ, פייערד אויף די פאַשיסטישע באַטעריז, זאגט:
  - צאראװיטש ניקאלאי,
  אויב איר האָבן צו הערשן ...
  קיינמאָל פאַרגעסן -
  די אַרמיי קעמפט מיט העלדישקייט!
  און איצט שיקט מען נאָך אַ שאָל מיט באָרוועסע פֿיס. און ער איז ארײנגעפאלן אין א פריץ ביקס.
  אַניוטאַ אויך שוץ מיט נאַקעט טאָעס. ער שלאָגט דעם פֿאַשיסט און ברוםט אַף די לונגען:
  - איך בין די מין פון מיידל וואס מאכט היטלער ברעכן!
  ווייַטער, די פּאַטעטיש אַוגוסטינע ניילז. זי איז אויך אַ שאַרף-שיסערינג קליין טייַוול, און ברוזז:
  - צו די גיהנום־טויערן!
  און ניצט באָרוועס פֿיס.
  מאַריאַ שוץ הינטער איר. אזוי ווי ער נעמט עס און שלאָגן עס, און קוועטשן:
  - קײנע ר װע ט מי ך ניש ט אפשטעל ן , דע ר טיגער , קיינע ר װע ט ניש ט באזיג ן דא ס באָרװעס ע מײדעלע , או ן מע ן װע ט אי ם ערגעץ !
  און דעמאָלט די אָלימפּיקס וועט קלאַפּ אַרויף. און ער װעט אַרױסקלאַפּן אַ דײַטשן טאַנק, אָפּרײַסנדיק זײַן טױער, װי אַ שוועמל היטל.
  און קוקט אויס:
  - פא ר נײע , קילע ר גרענעץ !
  און ער וועט ווידער ווייַזן זיין צונג!
  די גערלז זענען נאָר פּושינג זיך און דעספּעראַטלי שטייַגן. און די פאַשיסטן דערטרינקען זיך אונטער זייערע קלעפּ.
  דעם 2טן מערץ 1957 האבן די לעצטע נאצישע קרעפטן אין פארטוגאל קאפיטאלירט. ע ס אי ז געװאר ן קלאר , א ז דע ר שחרי ם פו ן פאשיזם , הא ט זי ך געלאז ט . מער גענוי, איז עס פאַרטאָג? נייטמער זונ - ונטערגאַנג!
  און רוסיש טרופּס זענען פאָרויס. ד י דײטש ן װארפ ן אל ץ מע ר אראפ .
  זיי פאַלן אויף די קני. ביידע רוסישע און כינעזישע מײדלעך קושן זיך מיט די באָרוועסע פֿיס.
  עס קוקט אַזוי קיל און קיל. און מען האקט און צעהאקט די פאשיסטן.
  נאַטאַשאַ ס קאָמאַנדע איז שוין אויף דער באַן געגאנגען צו קעמפן צפון, מיט די קראַוץ.
  די מײדלעך זיצן אין זײער אָפּטייל. זיי שפּילן קאַרדס דורך האלטן זיי מיט זייער נאַקעט טאָעס.
  נאַטאַשאַ האָט געזאָגט:
  - עס איז טשיקאַווע, ווען מיר נעמען בערלין, וואָס איז ווייַטער?
  זויה האט געענטפערט מיט בטחון:
  ― װײַטער װעט זײַן לאָנדאָן!
  פֿײַער אַוראָראַ האָט זיך געכײַכט און ווידער געפרעגט:
  - און דאן?
  זויאַ האָט באַשטימענדיק געזאָגט:
  - לאַטייַן אַמעריקע וועט זיין אונדזער! מיר וועלן נישט שטיין אויף צערעמאָניע מיט די נאַציס!
  סוועטלאַנאַ מסכים מיט דעם:
  - דאָך מיר וועלן נישט! זאל ס קאַנגקער די גאנצע וועלט!
  נאַטאַשאַ האָט ענטוזיאַסטיק באשטעטיקט:
  ― און דאַן װעט זײַן שלום, איבער דער גאַנצער װעלט!
  ד י מײדלע ך האב ן זינגע ן אי ן כאר , פארפאנגע ן װ י ז ײ זײנע ן געגאנגע ן ;
  כבוד צום גרויסן רוסלאנד פון צאריזם,
  וואו וולאדימיר זיצט אויפן טראָן...
  מיר וועלן צעטרעטן די האָרדעס פון בייז פאַשיזאַם -
  כבוד צו די אַרמיי און מאַנאַליט פון אונדז!
  
  הערצער זענען געווען טעמפּערד אין גרויס אמונה,
  אונדזער מוטער ערד מיט אַלע אונדזער הערצער ...
  מיר זענען די קינדער פון צאַר ניקאַלאַס,
  און זיי זענען נישט געשטארבן פֿאַר אים אין אַרויסגעוואָרפן!
  
  אונדזער כאָומלאַנד, איר זענט טייערער ווי עפּעס אַנדערש,
  לאָמיר אַרײַנוואַרפֿן אַ באַפֿליגלט, הימלישן פֿײַערווערק...
  איר קעמפט אויך מיט דעם פאטערלאנד,
  נו, לאָזן די נאַציס אַלע שטאַרבן!
  
  היטלער האָט געוואָלט באַקומען אונדזער לאַנד,
  און דער בייז הונט האָט פּרוּווט צו מערדערן דעם מלך...
  אָבער מיר זענען דאַשינג, מיר טאָן ניט אָננעמען דאָס ,
  אַזוי האָט פֿאַשיזם אונדז אומזיסט אַטאַקירט!
  
  דער מלך איז אַ גוטער און קלוגער הערשער,
  א באַרג אָדלער שוועבט איבער דעם פּלאַנעט...
  וולאדימיר וועט זיין דער הערשער פון די האָרדע,
  אונדזער פרענדשיפּ איז ווי אַ שטאָל מאַנאַליט!
  
  לאמיר ארויסשלאגן די שטיצע פון די פריץ'ס פיס,
  לאז היטלער זיך דערשטיקן אין א נוס...
  מיר וועלן איבערגעבן גרויזאַם עקסאַקיושאַנז צו בושה,
  ווער אַקט ווי בייז אויף ערד!
  
  מלוכישע כח און קעניגליכע חכמה,
  ער וועט צעשטערן די פאַשיסטן אָן אַ מאָס...
  גלויבן מיר, היטלער האט טאַקע עפּעס נאַריש,
  און איצט איז זײַן לעבן װי אַ פֿאָדעם!
  
  אַזוי רעספּאָנד די גרויס מלכים,
  עס זענען קיין קילער ראָמאַנאָווס אויף דער ערד ...
  אין די שלאַכט פון די נאַציס, שלאָגן די הערצער,
  צו עפֿענען דעם וועג צו דערגרייכונגען און חלומות!
  
  
  פעטרוס דער גרויס האט אונדז צו די ים,
  אלעקסאנדער האט קאַנגקערד פּאַריז ...
  יאָ, מאל טרויער געטראפן,
  אבער רוסלאַנד איז געווען פּראָטעקטעד דורך אַ כרוב!
  
  אַלץ איז שיין מיט אונדז,
  סײַ מײדלעך, סײַ ייִנגלעך, גלויבט מיר...
  דער מלך הערשט, איר וויסן פּונקט -
  אַפֿילו אויב אַ בייז חיה גראַמט אויף דער שוועל!
  
  עס זענען קיין לימאַץ, גלויבן אין שליימעס,
  באלד וועלן זיין מלכים פון קאמוניזם...
  לאָמיר עפֿענען די טירן צו גליק,
  פאַרשילטן פאַשיזם חרובֿ!
  
  פֿאַר רוסלאַנד, דער מיילסטאָון איז נישט באַשטימט,
  גלויבן מיר, מיר וועלן באַזיגן דעם פייַנט ...
  די מײדלעך זײַנען באָרװעס, װי אין ספּאַרטאַ,
  נו, אונדזער צאַר וולאדימיר איז אַליין!
  
  מיר גלויבן אין ראָד - דער גרויס גאָט,
  וואָס באשאפן די שליימעסדיק סלאַווס ...
  מיר קעמפן פֿאַר כּבֿוד און פרייהייט,
  מיר שלאָגן זיך אויף נאַציזם!
  
  איר זענט די גרעסטע ראמאנאָוו משפּחה,
  וועט שטענדיק הערשן רוסלאַנד ...
  גרויסער מלך, העכסטער פלי,
  שׂטן וועט נישט ברעכן דעם אָדלער!
  
  פֿאַר ליבע פֿאַר גרויס רוסלאַנד,
  מיר שיקן זעלנער אין שלאַכט...
  מיר לויבן די פנימער פון די הייליקע פון די ייקאַנז,
  נאָך אַלע, יעדער וואָריער איז אויך אַ מלך!
  
  אונדזער האַרץ ברענט פֿאַר די פאטערלאַנד,
  מיר גערלז זענען האַרט אין שלאַכט ...
  מיר וועלן עפענען די טיר צו פּלאַץ, וויסן
  און איך וועל טייטן אַדאָלף ווי אַ הור!
  
  עס איז נאָך אַ ביסל צייט ביז בערלין,
  מיר וועלן אַרייַן, מיט די כבוד פון מלכים ...
  דער עלטער סטראשעט אונדז נישט, מײדלעך,
  גלויבן מיר, מיר וועלן נישט ספּילד מיט וואַסער!
  
  לאָמיר באַגראָבן די רשעים און רשעים,
  דער שלאנג וועט זיין דאַשינגלי דיפיטיד ...
  און מיר האָבן גאָלדען ייקאַנז,
  ראָדנאָוועריאַ איז אַן אייביק געזעץ!
  
  
  
  
  טערקיי איז אריין אין דער צווייטער וועלט קריג
  דעם 1טן סעפטעמבער 1942 איז טערקיי אריין אין דער מלחמה קעגן די וססר. די סיבה איז קלאָר - דער דאָרשט פֿאַר נעקאָמע פֿאַר פרייַערדיק באַזיגן, און דער פאַרלאַנג צו כאַפּן באַקו. דערצו האט אויך געשפילט א ראלע די דייטשישע דיפלאמאציע, וואס האט צוגעזאגט גאלדבערג פאר די אטאמאנען. ממילא האבן די טערקן באשלאסן, אז ס'איז נישטא קיין שום טעם מער צו ווארטן, און זיי זענען נישט קיין שוואנגערן, נאר זיי קענען אויך האבן צייט צו קעמפן.
  ווי אַ רעזולטאַט, דרייַסיק טערקיש דיוויזשאַנז באַפאַלן די סאָוויעט טראַנסקאַוקאַסיאַ.
  אי ן עטלעכ ע טע ג האב ן ז ײ גענומע ן באטומי , או ן ז ײ האב ן געקאנ ט ארומגײ ן ירעװאן .
  אין ענטפער, איז סטאַלין געצווונגען צו צוריקציען טייל פון די ימערדזשינג ריזערווז און אַריבערפירן זיי צו טראַנסקאַוקאַסיאַ.
  ד י סאװעטיש ע קאמאנד ע אי ז געװע ן געצװאונגע ן אפצושטעל ן ד י אפענסיוו ע אי ן םטאלינגראד . ד י דײטש ן האב ן זי ך אונד ז געקענ ט דערגרײכ ן מע ר אי ן דע ר קאוקאזישע ר ריכטונג , או ן איבערנעמע ן ארדזשוניקידז ע או ן גראזני . או ן נא ר מיט ן צוריקציע ן אי ן ד י בערג , האב ן ד י סאװעטיש ע מיליטע ר געקענ ט אפשטעל ן ד י נאציס .
  אין דער זעלביקער צייט, די בריטיש פּאָוסטפּאָונד אָפּעראַציע טאָרטש, מורא צו אַרייַנציען טערקיי אין שינאה קעגן בריטאַן.
  סוף דעצעמבער 1942 האבן די נאציס פונדעסטוועגן געכאפט סטאַלינגראַד. ז ײ האב ן זי ך דאר ט באזעצט . די סאָוועטישע זעלנער האָבן זיך פֿאָרגעשריטן, אָבער אָן דערפֿאָלג אין צענטער - האָט זיך די רשעוו־סיכוח־אָפּעראַציע אַרויסגעוויזן צו זײַן צו טײַער. אָבער, דער פוהרער נאָך דערקלערט גאַנץ מלחמה, זינט די דריט רייך האט נישט האָבן גענוג רעסורסן.
  אי ן פעברוא ר הא ט ד י רויט ע מיליטע ר צוזאמענגענומע ן איר ע כוחות , או ן געפרואװ ט אנפאל ן ד י דײטש ן פו ן ד י פלאנצ ן פו ן סטאלינגראד . אבע ר ד י נאצי ס האב ן שוי ן געלונגע ן זי ך צוזאמענארבעט ן זײער ע כוחות , או ן ז ײ זײנע ן געװע ן גרײ ט אפצוטײל ן ד י קלעפ .
  אָפּעראַציע טאָרטש האָט זיך אויך אָנגעהויבן אין פעברואר. ד י דײטש ן זײנע ן אוי ך געװע ן גרײט , או ן נא ך צװ ײ װאכ ן פו ן הארציק ן קאמ ף האב ן ז ײ אפגעשטעל ט ד י בריטיש .
  די אמעריקאנער האבן נאך נישט געלאנדעט אין קאסאבלאנקא און טוניסיע. די פייטינג אין אפריקע האט פארשטאפט ווידער.
  היטלער האט נאך אלץ געקליבן קראפטן... אין מערץ האט די רויטע ארמײ דורכגעפירט צום דריטן מאל די רזשעװ־סיכוח אפעראציע, די שלאכטן האבן געדויערט א גאנצן חודש, אן קײן סך דערפאלג.
  אין יוני האָבן די נאַציס זיך צונויפגעקליבן מיט שטאַרקייט און זיך געצויגן צו דער וואָלגאַ, פּרוּווט אָפּצושניידן די סאָוועטישע קרעפטן אינעם קאַווקאַז און דערגרייכן דעם קאַספּישן ים.
  אין די באַטאַלז האָבן אָנטייל גענומען נייַ דייַטש טאַנגקס: "טיגער", "פּאַנטער", "לייב".
  ווי געזונט ווי די זעלבסט-פּראַפּעלד ביקס "פערדינאַנד".
  ד י דײטש ן זײנע ן געװע ן שטארקע ר װ י אי ן דע ר אמתע ר געשיכטע , ני ט געשלאג ן או ן מי ט פריש ע מיליטער .
  די פאַרייניקטע שטאַטן פּראַקטאַקלי נישט באָמבע די דריט רייך, וואָס איז געווען מעגלעך צו פאַרגרעסערן די פּראָדוקציע פון טאַנגקס און זיך-פּראַפּעלד גאַנז. און אויך קאַטער די "ליאָן" סעריע. אָבער, דער טאַנק איז געווען צו טייַער און שווער, אָפט צעבראכן און סטאַק. אָבער זיין דיק 100-מם סלאָופּינג זייַט פאנצער געמאכט די פאָרמיטל אַ גוט ברייקטרו פאָרמיטל. דער מייַלע פֿונעם לב־טאַנק איז געווען זײַן שטאַרקער קאַנאָן, אָבער דער חסרון איז געווען די וואָג פֿון נײַנציקער. וואָס רידוסט די מאָביליטי פון די מאַשין.
  די שלאַכטן האָבן געוויזן אַז דער טאַנק קען נאָך טאָן עפּעס אויף גלייַך ערד.
  די פּאַנטער ס זייַט פאנצער איז געווען שוואַך, וואָס געוואקסן לאָססעס. די טיגער פּרוווד צו זיין די מערסט עפעקטיוו ברייקטרו טאַנק. זיינע זייטן זענען געווען באדעקט מיט 82 מם פאנצער, וואָס געמאכט די 45 קויכעס.
  ד י דײטש ן האב ן זי ך פאראײ ן לאנגזאם . די סאָוועטישע פירערשאַפט האָט אין גאַנצן געוואַרט פּונקט אַזאַ אָפּציע, און האָט זיך צוגעגרייט, האָט אויפגעהויבן טרופּס.
  אמת, ניט ענלעך די קורסק באַלדזש, די פאַשיסץ זענען פיל שטארקער און מער זיכער.
  און דער טעריין איז מער באַקוועם פֿאַר באַפאַלן ווי פאַרטיידיקונג. און די קראַוץ האָבן אויך מער ערקראַפט, טאַנגקס און ינפאַנטרי. און עס איז נישט גרינג צו צושטעלן סאָוויעט טרופּס אַריבער די וואָלגאַ.
  אַזוי די נאַציס, ברייקינג דורך די פאַרטיידיקונג שורות, אַוואַנסירטע. מיר דערגרייכט הצלחה נאָך הצלחה.
  נא ך דר ײ מאנא ט פו ן עקשנותדיק ן קאמ ף האב ן מי ר דערגרײכ ט דע ם קאספישע ן ים .
  סטאַלין, וואָס האָט זיך געפֿונען אין אַ שווערער סיטואַציע, האָט געוואָלט אָנהײבן שלום־פֿאַרהאַנדלונגען. זינט עס איז קלאָר ווי דער טאָג אַז די קאַוקאַסוס קענען ניט זיין קאַנטיינד. אבער עס איז גאָר שווער צו קומען צו אַ העסקעם מיט היטלער. די פאשיסטן פאדערן צו פיל. און אַז דו װעסט זיך געבן צו זײ, װעלן זײ דיך אױפֿעסן. וואָס וועגן דעם שלום? היטלער וויל עס דאָ נישט. און פון קורס אַלייז זענען פּאַסיוו. זיי זענען דערשראָקן צו פאַרהאַלטן די עקסטרע אָפּטייל.
  ד י פריצ ן האב ן זי ך באװעג ן אויפ ן ברעג ם פונע ם קאַספּישע ן ים . און דאן, ענדלעך, האבן זיי זיך פאראייניגט מיט די טערקן. וואָס אַ פרייד עס איז געווען!
  שײנ ע דײטש ע מײדלע ך האב ן געצװונגע ן ד י סאװעטיש ע געפאנגענע , צ ו קוש ן ד י בארװעס ע פיס . זיי האבן עס געהארכזאם. אוּן זֵיי הָאבְּן זֵיי גִיוֶוען אִין דֶער נָאֶקְט.
  אזוי האט מען דורכגעפירט די כאפן. או ן ד י דײטש ן האב ן באװאפנ ט ד י סאװעטיש ע אײנהײטן .
  דעמאָלט סטאַלין געפֿינט די פוהרער שלום - מסכים צו געבן אַרויף די גאנצע קאַוקאַסוס, און אַפֿילו לענינגראַד און קאַרעליאַ. פּלוס באַצאָלן אַ הונדערט יאָר פון רעפּעריישאַנז.
  דע ר פוהר ר הא ט נא ך א ביס ל געטראכט , אנגענומע ן דע ם פארשלאג , או ן דע ם 7 ט ן דעצעמבע ר 1943 אי ז געשלאס ן געװאר ן שלום .
  די אַלליעז גענומען דעם ווי אַ ביטרייאַל! און זיי האָבן אַרויפֿגעלייגט סאַנגשאַנז קעגן סטאַלין און די וססר!
  און די סאָוועטישע פּראָפּאַגאַנדע האָט פֿאָרגעשטעלט די פאַקטיש אַרויסגעבן ווי אַ גרויסן נצחון. ז ײ זאגן , א ז ז ײ זײנע ן פארלאז ט געװאר ן פו ן ד י בונדן , האב ן ז ײ אפגעהיט ן ד י סאװעטיש ע שטאט , או ן מאסקװע ר אי ז קײנמא ל ני ט גענומע ן געװארן .
  און די נאַציס האָבן, פֿאַרשטייט זיך, אָנגעהויבן אַן אָפֿענסיוו פֿונעם קאַווקאַז צום מיטל־מזרח און פֿאַרשטאַרקן ראָמלס גרופּע. סוף מערץ 1943 איז דער גאנצער מיטל מזרח און עגיפטן געכאפט געווארן דורך העכערע פאשיסטישע קרעפטן. אין דערצו, די באַטאַלז געוויזן אַז דער פּאַנטער איז הצלחה פייטינג קעגן די ענגליש טשערטשילס און קראָמוועללס, אָבער די לעצטע קענען נישט דורכנעמען עס קאָפּ-אויף.
  אין דערצו, די דייטשן זענען פאַרגליווערט אין שלאַכטן מיט די רוסישע, און לייכט שלאָגן די קאָלאָניאַל בריטיש טרופּס.
  אין אפריל, די נאַציס אריבערגעפארן צו סודאַן. און זיי לעסאָף גענומען גיבראַלטאַר, אָנהייב די פאַך פון מאָראָקקאָ. טשערטשיל אויך געפרוווט צו פּרובירן די וואסערן פֿאַר שלום. אבער היטלער, האט זיך געגעבן א פרייע האנט אין מזרח, האט געזאגט ניין!
  און די נאַציס אריבערגעפארן אַריבער אפריקע. ז ײ זײנע ן מע ר פארשפעטיק ט געװאר ן דור ך ד י פארלענגערט ע קאמוניקאציעס , שלעכט ע װעגן , אדע ר זײע ר גאנ ץ אנװעז , שװער ן קלימאט , או ן גרוים ע דיסטענס .
  פונדעסטוועגן האָבן די דייטשן זיך געצויגן. און זיי אריבערגעפארן צוזאמען די טונקל קאָנטינענט. כאָטש, פון קורס, זייער טאַנגקס, ספּעציעל די טיגער-2 און די ליאָן, זענען גאַנץ פּאַמעלעך אין די דזשאַנגגאַל. אַגבֿ, די דײַטשן האָבן אין זייער סעריע אַרײַן אויך אַ ליכט "פּאַנטער", מיט אַ וואָג פֿון זעקס און צוואָנציק טאָנס, וואָס איז געווען זייער נייטיק פֿאַר דער מלחמה אין אפריקע.
  ווי קאַמבאַט אַפּעריישאַנז געוויזן, אַזאַ אַ טאַנק, אָבער, האט נישט האָבן קיין פונדאַמענטאַל אַדוואַנטידזשיז איבער די ה-4, אַחוץ פֿאַר אַ מער שטאַרק מאָטאָר, אָבער אויך גענייגט אַרמאָר פּלאַטעס.
  סוף 1944 האבן די דייטשן באקומען די ע-10 זעלבסט-פארטריבענע ביקס, וואס האט געוואויגט צוועלף טאן, האט געהאט א זייער נידעריקע סילאעט און זייער א שיינע פאנצער. אַזאַ אַ מאַשין איז באמת ינדיספּענסאַבאַל פֿאַר אפריקע.
  ספּעציעל אויב גערלז קעמפן אויף עס. און די גערלז זענען בכלל סופּער און קלאַסי.
  גערדאַ און שאַרלאַט אַרומפאָרן דורך די דזשאַנגגאַל און צעשטערן די בריטיש און אמעריקאנער. דאס זענען טאַקע די גערלז איר דאַרפֿן! איר קענט אפילו נישט געפֿינען קילער אין די ווייַטער הונדערט מייל פון טעריטאָריע. גירלס ליבע צו טייטן - דאָס זענען קיל גערלז!
  אזו י האב ן ז ײ געכאפ ט ד י שװארצ ע קעמפער ם או ן ז ײ געצװאונגע ן צ ו קוש ן ד י בארװעס ע פיס , פו ן ד י שײנקײטן . עס איז אויך מיד קלאָר ווי דער טאָג - ערנסט גנייווע! און זיי קעמפן פֿאַר זיך, פּאַנטשינג ענגליש קאַרס פון אַ לאַנג ווייַטקייט.
  זייער זעלבסט-געטריבן ביקס איז שוין דערנענטערן צו פּרעטאָריאַ, די הויפּטשטאָט פון דרום אפריקע. די מײדלעך דערשיסן זיך, דורכשטעכן דעם טשערטשיל מיט אַ טאַנגסטאַן האַרץ און זינגען:
  - אין אפריקע עס זענען שאַרקס, אין אפריקע עס זענען גערילאַז, אין אפריקע עס זענען מער קראַקאַדיילז! זיי וועלן בייסן, שלאָגן און באַליידיקן איר! קינדער גייען נישט שפּאַצירן אין אפריקע! אין אפריקע איז דא א גזלן, אין אפריקע איז דא א רשע, אין אפריקע איז דא דער שרעקלעכער בארמאלי! ער וועט בייסן, שלאָגן און באַליידיקן איר! און מען דאַרף צערײַסן זײַנע מײדלעך!
  אין פעברואר 1945 איז געפאלן די לעצטע פעסטונג פון די בריטישע אין אפריקע אויפן אינזל מאַדאַגאַסקאַר.
  אַזוי איצט בריטאַן האט פאַרלאָרן זייַן פֿיס דאָרט אויך. אין דער זעלבער צייט האבן די דייטשן געכאפט סיי איראן סיי אינדיע. ז ײ האב ן געװיז ן זײע ר פענאמענאלע ר כוח .
  און מאי 1945 האבן די נאציס דורכגעפירט א לאנדונג אין בריטאניע. נאָך דריי וואָכן פון פאַרביסן פייטינג, לאָנדאָן איז געפאלן. א חודש שפּעטער, ירעלאַנד איז קאַפּטשערד.
  עס איז געווען אַ צייטווייליגע רויק אויף לאַנד, אָבער אין ים די מלחמה האט געצויגן. די פאראייניגטע שטאטן איז געבליבן אליין קעגן דעם דריטן רייך, אירע בונד און יאפאן. אָבער איצט, אַמעריקע איז מעייווער - לייאַם, און איר קענען נישט נעמען עס אַזוי לייכט.
  אי ן דריט ן רײ ך הא ט מע ן ארײנגעפיר ט א ן אלגעמײנע ר ארבעטער־קאנסקריפט , או ן ד י פראדוקצי ע פו ן עראפלאנע ן או ן שיפ ן הא ט זי ך אנגעהויב ן פארגרעסערן .
  ביידע באַטטלעשיפּס און ערקראַפט קאַריערז זענען געבויט. און פון קורס, די סובמאַרין מלחמה איז געווען אין פול סווינג. און דאן איז נישט געווען קיין רחמנות אויף קיינעם פון די אמעריקאנער שיפן.
  אין האַרבסט, אָדער גענוי, אין נאוועמבער 1945, האָבן די דײַטשן מוטיק געכאַפּט יסעלאַנד און דערנאָך געשאַפֿן בריקעאַדס אין אַרגענטינע. אָבער, די מלחמה אין ים איז געווען לאַנג. עס האָט גענומען פילע לאַנדינג קראַפט צו דערגרייכן אַמעריקע. און שיפן זענען נישט געבויט אַזוי געשווינד. אבער ווי אזוי עס זאל זיין, האט דער דריטער רייך געוואוינט שטארקייט. דאָס זעקס און פערציקסטע יאָר איז דורכגעגאַנגען אין אַן אויסטויש פון קלאַפּן אויפן ים. או ן אי ן יא ר 1947 האב ן ד י דײטש ן שוי ן אריבערגעפיר ט ד י מיליטעריש ע אפעראציע ס קײ ן גרינלאנד , או ן ז י פארכאפט . און פון דאָרט עס איז נישט ווייַט צו קאַנאַדע!
  די נאציס האבן פלאנירט קאלאסאלע קאנקוועסטן. און אין 1948 האט זיך אנגעהויבן אן אפענסיוו קעגן קאנאדע, און פון בראזיל ביז ווענעזועלא צוזאמען מיט די יאפאנעזער. ד י מלחמ ה הא ט זי ך שוי ן זײע ר שטארק .
  ד י דײטש ן האב ן זי ך לאנגזא ם אבע ר זיכער , ארויפגעהויבן . זייער E סעריע טאַנגקס זענען מער אַוואַנסירטע ווי די אמעריקאנער אָנעס און געוויזן זייער מייַלע אויף די באַטאַלפילד. אבער אגב, די יאנקעס זענען נישט אזוי פשוט, און זיי האבן זיך זייער שטארק קעגנגעשטעלט. או ן ז ײ האב ן ניש ט געפרואװ ט אפצוגעבן .
  כאָטש, פֿאַרשטייט זיך, עס זענען געווען בוילערז. די אמעריקאנער זענען אין זיי. דערנאָך האָבן זיי זיך אָפּגעגעבן. און די אַרעסטאַנטן האָבן געקושט די נאַקעט, שטויביקע פֿיס פון די אַריאַן מיידלעך.
  באלד זענען קוויבעק און טאָראָנטאָ געפאלן, דערנאָך אנדערע שטעט. פון מאי ביז דעצעמבער 1948 האבן די דייטשן פארכאפט כמעט גאנץ קאנאדע, ווי אויך ווענעזועלא, ניקאראגוא און רוב מעקסיקע. דאָס איז אַ גאָר שווער סיטואַציע. אנהײ ב 1949 האב ן ד י דײטש ן געהא ט אמעריק ע אי ן שטאל ן פינצער . דערנאָך, דעם 11טן יאנואר, האָבן די אַמעריקאַנער פּרוּווט צו נוצן נוקלעאַרע וואָפן צום ערשטן מאָל אין דער געשיכטע. און זיי האָבן נישט גאַנץ מצליח. פון די פינף באמבעס זענען פיר אומגעקומען אין עראפלאנען וואס זענען אראפגעשאסן געווארן דורך דייטשע עראפלאנען, און איינס, ווען עס האט אויפגעריסן, האט נישט פאראורזאכט קיין ערנסטע שאדנס פאר די דייטשע מיליטער.
  אין רעאקציע האבן די קראוץ פארשטארקט זייער באמבארדירונג אויף אמעריקאנער שטעט און מיליטערישע אינסטאלאציעס.
  אזו י אי ז דע ר קאמ ף געגאנגע ן מי ט א שטענדיקע ר דערפאלג , לטוב ת דע ר װערמאכט . ווער האט בעסער ויסריכט און טריינינג פון טרופּס. יאָ, און אַ גרויס נומער. ד י קאמפ ן אי ז געװע ן זײע ר גרוים . אין פרי 1949, די דייַטש, פרעמד און יאַפּאַניש דיוויזשאַנז האָבן פאַרנומען וואָס איז לינקס פון מעקסיקא און זענען אריין אין די פאַרייניקטע שטאַטן פון די צפון. אמעריק ע אי ז געװע ן אינגאנצ ן צעקװעטשט . און ס׳איז קלאָר געוואָרן, אַז דאָס איז שלעכט פֿאַר די פֿאַראייניקטע שטאַטן. און אין די סוף פון זומער, האַלב פון די טעריטאָריע פון די אָדלער אימפעריע, ווי געזונט ווי אַלאַסקאַ, איז שוין קאַפּטשערד.
  די דייטשן האבן גענומען וואשינגטאן און ניו יארק דעם 8טן נאוועמבער 1949. און דעם 7טן דעצעמבער 1949 האבן זיך אונטערגעגעבן די רעשט פון דער אמעריקאנער ארמיי. אַזוי האָט זיך פֿאַרענדיקט די צווייטע וועלט־מלחמה. די בלוטיגסטע פון אלע מלחמות און עס האט געדויערט מער ווי צען יאר!
  ס׳האט אויסגעזען, אז דער לאנג־דערװארטטער שלום איז אנגעקומען. אבער היטלער האט נישט געוואלט אננעמען דעם פאקט, אז די העגעמאניע דארף מען טיילן מיט יאפאן. און דעם 20סטן אַפּריל 1953 האָט דער דריטער רייך אַטאַקירט דאָס לאַנד פֿון דער אויפשטייענדיקער זון. א נייע מלחמה איז אויסגעבראכן. פֿאַר וועלט העגעמאָניע.
  קוואַנטיטאַטיווע העכערקייַט איז אויף די זייַט פון די דריט רייך, און קוואַליטאַטיווע אויך. אבע ר ד י יאפאנע ר קעמפנ ט מי ט גרוי ס פרוםקײט , או ן מאסן־גבורה .
  אָבער, די נאַציס זענען נאָך פּריסקרייבד. אָבער, די מלחמה האָט געדויערט כּמעט אַ יאָר. די וססר בלייבט נייטראַל. סטאַלין איז דאָרט געשטארבן און עס איז אַ ערנסט געראַנגל פֿאַר מאַכט.
  יאַפּאַן איז יווענטשאַוואַלי פאַרנומען דורך די Wehrmacht. עטלעכע חדשים שפּעטער, די נאַציס אויך קאַפּטשערד לאַטייַן אמעריקאנער לענדער. זיי פאַרלייגן ווערלדווייד העגעמאָניע.
  אין דריטן רייך גופא קומען פאר רעפארמען. א נייַע רעליגיע איז באַקענענ צו פאַרבייַטן קריסטנטום. קיין טריניטי איז ניט אין עס, נאָר איין העכסט גאָט און זיין שליח - אַדאָלף היטלער. איין קראַנטקייַט מארק, איין בילדונג. או ן אוי ך פאליאק ן געהייליק ט דור ך רעליגיע . און גענעטיק סעלעקציע איז נאָך אַקטיוולי גענומען אָרט. דער מענטש ראַסע איז ימפּרוווד.
  די וססר עקזיסטירט נאָך אין אַ טרונקייטיד פאָרעם און באַצאָלן צינדז צו די נאַציס. ניקיטאַ כרושטשעוו הערשט דאָרטן און פּרוּווט נישט צו טשעפּען די בהמה. פונדעסטוועגן, האָט היטלער שוין אונטערגעוואָרפן די גאַנצע וועלט צו זיך. און ער קוקט אויף רוסלאַנד ווי אַ רויט אָרט. אבע ר דע ר מענטש ן פארנעמ ט או ן גא ט באזארגט , דע ם 20 ־ט ן אפריל , 1957 , אי ז דע ר פוהר ר געקומע ן א קרבנו ת פו ן א מערדע ר פונק ט אוי ף זײ ן געבורטסטאג . און אין פּונקט אַכט און זעכציק יאָר האָט מען איבערגעריסן די מלוכה פֿון דעם ווילדן טיראַן. ווער קאַנגקערד כּמעט די גאנצע וועלט, און געוואלט צו באַפאַלן די וססר ווידער אויף יוני 22.
  אבער ווי מיר זען מיט אים, עס האט נישט אַרבעטן אויס ...
  היטלער איז געווען סאַקסידאַד דורך שעלנבערג. הערמאן גערינג איז געשטאָרבן פון מעדיצין זידלען און פרעסער. הימלער איז געפאלן אין חרפה, און היטלער האט אים אויפגעהערט צו צוטרוי, און האט אים דערנאך אראפגענומען. שלעלנבערג איז נאכגעגאנגען פון הימלער און באקומען דעם פאסט פון נאכפאלגער. אין דערצו, היטלער האט באקומען קינדער דורך קינסטלעך ינסעמינאַטיאָן. אבער דער עלטסטער פון זיי איז נאך נישט געווען פערצן.
  אַזוי די קינדסקינדער פון די פוהרער האט נישט האָבן צייַט צו ירשענען. היטלער איז אזוי געווארן קייסער, אבער אן א דינאסטיע. שלעלנבערג האט זיך נישט געװאגט אומברענגען די פוהרערס קינדער, נאר זײ אראפגענומען פון דער מאכט. און ער אַליין איז געוואָרן דער פוהרער און דיקטאַטאָר.
  דער קאמף אויף דער מאכט האט געדויערט עטלעכע יאר.
  און דעם 1טן מײַ 1961 האָט נאַצי־דײַטשלאַנד פֿונדעסטוועגן אַטאַקירט די וססר. עס איז געווען אַן פּרווון צו דערגרייכן: איין פּלאַנעט - איין אימפעריע!
  און די טרופּס פון סטשעלענבערג זענען נאָך ביכולת צו כאַפּן מאָסקווע. די סאָוועטישע אַרמיי איז געווען צו ערגער אין קוואַנטיטי און קוואַליטעט פון מיליטעריש ויסריכט. די כאַפּן פון הויפּט שטעט פון די וססר דראַגד אויף זעקס חדשים רעכט צו גרויס דיסטאַנסאַז. או ן דא ן הא ט ד י פארטיזאנער־מלחמ ה געדויער ט נא ך צע ן יאר .
  אבע ר דא ם הא ט זי ך באל ד בארואיקט . שעלנבערג האָט געפירט אַ רעלאַטיוו ליבעראַלע פּאָליטיק, און אין 1981 האָבן אַלע רוסן באַקומען בירגערשאַפט פונעם דריטן רייך. די ליבעראַליזיישאַן איז ביסלעכווייַז פּראָגרעסיד. שלעלנבערג איז באלד נאכדעם געשטארבן. או ן ע ס אי ז אויסגעבראכ ן א גרויםע ר קאמ ף פאר ן מאכט . דערנאָך, ווי אַ קאָמפּראָמיס, די מאָנאַרכיע איז געווען געזונט און דער דירעקטער אָפּשטאַמלינג פון די קייזער, פרעדריק דער IV, איז ארויף דעם טראָן. אין 2001 איז פארגעקומען א רעפערענדום אין וועלכע אלע איינוואוינער פון פלאנעט ערד האבן באקומען בירגערשאפט און פארמאל גלייך רעכט. און אין 2017, די לעצטע ריסטריקשאַנז פֿאַר אידן און ראָמאַ זענען אויפגעהויבן.
  די עפאכע פון נאציאנאל־סאציאליזם איז געקומען צום סוף. אָבער, מענטשהייַט איז אין אַ איין אימפעריע, פעדעראלע און מאָנאַרטשיקאַל. יקספּלאָרז ויסווייניקסט פּלאַץ.
  אי ן אי ר אי ז יעדע ר פאָרמאלי ל גלײכצײטי ק או ן פארא ן א סענאט , או ן א בונדעסטאג , װא ו ד י דעפוטאט ן װער ן אויסגעװײל ט פו ן דע ר גאנצע ר באפעלקערונ ג פו ן דריט ן רייך . און אויבן זיי איז דער קייזער, דער קייסער פון אַלע פּלאַנעט ערד.
  דאָס לעבן, אין אַלגעמיין, איז נישט שלעכט אין מאַטעריאַל טערמינען. שטרענג דיסציפּלין, די אַנטוויקלונג פון וויסנשאַפֿט און טעכנאָלאָגיע מיט ויסגעצייכנט דייַטש אָרגאַניזאַציע יילדעד רעזולטאַטן. אַגריקולטורע איז ויסגעצייכנט, עס איז קיין הונגער, און עס איז אַ שעפע פון עסנוואַרג אפילו אין אָרעם געגנטן פון אפריקע. יעדער האט א ארבעט, יעדער באקומט א געצאָלט און פענסיעס. בילדונג און מעדיצין זענען פריי. פּונקט אַזוי, פֿרייַ נערסעריז און קינדערגאַרטאַנז. עסנוואַרג קאָס פּעניז, און די פּרייסיז פֿאַר אַלע פּראָדוקטן זענען פאַרפרוירן פֿאַר פילע יאָרן. אומעטום, אפילו אין אפריקע, עס זענען ראָודז; כּמעט אַלעמען האט אָדער אַ באַזונדער וווינונג אָדער הויז. אַלע נוליוועדז זענען מיד געגעבן בייַ מינדסטער דרייַ רומז אין אַ וווינונג מיט אַלע אַמענאַטיז. איר קענען נעמען אַ מאַשין אָדער עפּעס אויף קרעדיט. פילע אפילו האָבן פערזענלעכע העליקאָפּטערס.
  דער אינטערנעץ איז אַקטיוו, אַלעמען האט טעלעוויזיע און קאָמפּיוטערס, דער אַרבעט טאָג איז בלויז פיר שעה. אַלע ספּאָרט סעקשאַנז זענען פריי, און איר אפילו באַצאָלן צו אָנטייל נעמען אין זיי.
  זיי געבן אַ היפּש פּענסיע פֿאַר יעדער קינד. יוטילאַטיז און עפנטלעך אַריבערפירן זענען פריי. אל ץ אי ז געװאר ן אזו י ציכטיק ע או ן פארפאסט . די גאסן זענען ריין, פילע ראָובאַץ און אָטאַמיישאַן האָבן ארויס. יגזעמפּלערי סדר. סיגאַרעטטעס זענען פּראָוכיבאַטאַד, כאָטש אַלקאָהאָל איז נאָך פארקויפט, און ביר פון פאַרשידן טייפּס איז כּמעט פֿרייַ. קינדער אין ציבור קייטערינג זענען אויך פאסטעכער פֿאַר פריי.
  פילע פריי אַטראַקשאַנז און קאָמפּיוטער רומז.
  מענטשלעכע סעטאַלמאַנץ עקסיסטירן שוין אויף די לבנה, מאַרס, ווענוס, מערקורי און די לעוואָנעס פון דזשופּיטער.
  מענטשן זענען פּריפּערינג צו שפּרינגען צו די שטערן. אסאך זאכן זענען שוין ערפינדן געווארן.
  אין קורץ, עס איז געווען גאַנץ גוט אין אַלגעמיין. און עס איז ניט דאַרפֿן צו באַקומען אַזוי ארויף.
  אויב זיוגאַנאָוו וואָלט ווייַזן מער מוט און פאָרסייט
  אין מאי 1999, זיוגאַנאָוו באַשלאָסן נישט צו אַפּרווו סטעפאשינס קאַנדידאַסי, אָבער צו גיין צו פרי ילעקשאַנז צו די דומאַ. ד י קאמוניסט ן או ן זײער ע פארבונדן , האב ן געמאכ ט א פארזאמלט ן באשלוס , צ ו שטימע ן קעג ן סטעפאשין . דערצ ו זײנע ן ז ײ באלײדיק ט געװאר ן או ן אפנעמע ן פו ן זײער ע פאזיציע ס אי ן דע ר רעגירונג . אַזאַ באַשלוס וואָלט געווען די מערסט מסתּמא אין געשיכטע, אויב זיגאַנאָוו איז נישט געווען אַ טראָדזשאַנער פערד אין די קאָמוניסט לאַגער, וואָס אַנדערמיינד און קאַמפּראַמייזד די לינקס-פליגל געדאנקען.
  פרי פארלאמענטארע וואלן האבן צוגעזאגט פילע בענעפיטן פאר די קאמוניסטן, אריינגערעכנט צוליב ווייניגער קאנקורענטן און דעם בילד פון מארטירער.
  און דאָס האָט באַוויזן, אַז די קאָמוניסטן קלעפּן זיך גאָר נישט צו זייערע זיצן, נאָר זענען מער פּרינציפּ.
  דאס צווייטע מאל האט יעלצין ווידער אריינגעברענגט סטעפאשין, און דאן גענומען אקסענענקאָ צום דריטן מאל. די דומא האט ווידער נישט מסכים געווען, און מען האט עס גענומען און צעלאזט. נייע וואלן זענען געווען סקעדזשולד פאר סעפטעמבער.
  די עקשנות פֿון פּאַרליאַמענט האָט עפּעס געענדערט דעם גאַנג פֿון דער געשיכטע. די באמבארדירונג פון יוגאסלאוויע האט געדויערט לענגער - וויבאלד מילאָסעוויק האט געהאפט אויף הילף פון רוסלאנד. און די דיסאַלושאַן פון פּאַרליאַמענט האט די אָפּאָזיציע אַ געלעגנהייַט צו געווינען.
  ד י קאמוניסט ן האב ן זי ך געלונגע ן צ ו שטעל ן ד י אימפעטשונ ג פו ן יעלצי ן נאכאמאל .
  און ווידער עס איז געווען נאָר אַ ביסל קורץ, דאָס מאָל בלויז צוויי שטימען. ד י דעפוטאט ן האב ן זי ך באזארגט , װעג ן דע ר נאענטקײ ט פו ן ד י פארלאמענטאר ע װאלן , או ן דע ר געפאר , א ז אי ן ז ײ ניש ט דורכגײן .
  די דומא איז צעלאזט געווארן, און יעלצין האט באשטימט דעם ווייניג באקאנטן אקסענענקאָ אלס פרעמיער מיניסטער לויט דעקרעט.
  אין אַלגעמיין, זיוגאַנאָוו ס האפענונגען אַז די ילעקשאַנז וואָלט זיין געהאלטן זענען גערעכטפארטיקט. דע ר קראנקע ר או ן אפגעשװאכטע ר פרעזידענט , אי ז ניש ט געגאנגע ן קעג ן דע ר קאנסטיטוציע . און ער האט נישט ריזיקירן יקסיד זיין אויטאָריטעט מיט אַ צוויי פּראָצענט ראַנג. פּרימאַקאָוו, דערזעענדיק, אַז זײַן קאָאַליציע האָט נישט געהאַט קיין צײַט זיך צו שאַפֿן און זיך פֿאַרשריבן, האָט זיך אַרײַנגענומען אין אַ בונד מיט די קאָמוניסטן. יאַבלאָקאָ און די ליבעראַל דעמאָקראַטיש פארטיי זענען געגאנגען צו די ילעקשאַנז. די יוניטי בלאָק האט נישט האָבן צייַט צו פאָרעם, און די NDR וויקאַנד.
  עס איז אויך די ינוואַזיע פון מיליטאַנץ אין דאַגעסטאַן, און די ינדיסיזיוונאַס פון די זיכערהייט פאָרסעס בעשאַס די ילעקשאַנז.
  די קאָמוניסטן, צוזאַמען מיט פּרימאַקאָוו און לוזשקאָוו, האָבן דערגרייכט אַ קאָלאָסאַלן נצחון. זיי באקומען מער ווי פינף און פופציג פראצענט פון די שטימען. דע ר צװײטע ר אי ז געװע ן דע ר יעבלאקאו־בלאק , װעלכע ר הא ט אוי ך געטראג ן גוט , פארקומע ן פופצ ן פראצענט . אומגעריכט, האָט די לדפּר געשפּילט גוט, און האָט געקליבן מער ווי צוועלף פּראָצענט. די NDR האט נישט טרעפן די פינף פּראָצענט שלאַבאַן - גאַנץ באַזיגן! זשירינאָווסקי איז געוואָרן דער איינציקער פּראָ-קרעמלין פירער אין דער דומאַ. אמת, די פאַרמעסט איז געווען שוואַך. לויטן נייעם געזעץ, דארפן פארטייען זיך ווידער פארשרייבן נישט שפעטער ווי א יאר פאר די וואלן, און אסאך האבן נישט געהאט קיין צייט.
  דער פארלאמענט איז ווידער באהערשט געווארן דורך די לינקע אפאזיציע, סיי יאבלאקאו מיט איין-מאנדאט זיצן און סיי די LDPR אין דער מינדערהייט.
  און אוודאי איז אויפגעקומען א קאנפליקט... נאך די וואלן פונעם סטעיט דומא רעדנער איז דורכגעגאנגען א שטימע פון אן בטחון אין דער רעגירונג. און ווידער האט מען גערעדט וועגן אימפיטשמענט. דאָס מאָל צוויי טערדז, עס וואָלט זיין גרינג צו זאַמלען!
  יעלצין האָט נאָך כעזאַטיישאַן באַשלאָסן צו צוריקציען פּרעמיער פּרימאַקאָוו און ערשטער דעפּיוטי פּריים מיניסטער מאַסליוקאָוו צו די שטול .
  די לינקע קאאליציע האט דערויף מסכים געווען, אבער די כוחות פונעם פרעזידענט זענען צייטווייליג אפגעשניטן געווארן. און ביז די נייע וואלן איז כמעט גארנישט. נאכ ן פארהאנדלונגע ן אי ן דע ר קאאליציע , אי ז באשלאס ן געװאר ן צ ו נאמיניר ן פרימאקא װ פאר ן פרעזידענט . לוזשקאָוו איז געווארן פרעמיער מיניסטער. און זיוגאַנאָוו באקומען דעם פּאָסטן פון קאָפּ פון די לעגיסלאַטיווע צווייַג! אַז איז, סופּער סקיפּער ! װעג ן דע ם נײע ם הא ט מע ן אפיל ו געדארפ ט אננעמען אַמענדמענט ן צ ו דע ר קאנסטיטוציע .
  די מיליטאַנטן זענען אַרויסגעטריבן פון דאַגעסטאַן. אבער זיי זענען נישט געגאנגען צו טשעטשניע. דארט האט אויסגעבראכן א בירגער קריג. רוסלאַנד האָט געשטיצט מאַשאַדאָוו און קאַדיראָוו, קעגן באַסײַעוו און ראַדועוו .
  פּרימאַקאָוו איז געווען ביכולת צו געווינען די רוסישע פּרעזאַדענטשאַל וואַלן אין דער ערשטער קייַלעכיק. די רעגירונג האט אבער באקומען נאך מאכטן. ווי איז די לעגיסלאַטיווע צווייַג אונטער קאָמוניסט קאָנטראָל.
  עקאנאמישע וואקסן האט זיך געצויגן אין רוסלאנד, אויל און גאז פרייזן זענען געשטיגן, און די אינדוסטריע איז אויפגעלעבט געווארן.
  די אַמעריקאַנער, אין אַלגעמיין, ווי אין פאַקט, נאָך די 11 סעפטעמבער טעראָר אַטאַק האָבן זיך ינוואַלווד אין אַפגהאַניסטאַן און האָבן זיך אַבזאָרבד אין יראַק. פּרימאַקאָוו איז לייכט דערוויילט געווארן פֿאַר אַ צווייט טערמין. אָבער אין 2008 האָט ער פֿאַרלוירן זײַן זיץ צום העכסט געראָטן פּרעמיער יורי לוזשקאָוו.
  דער נייער פרעזידענט האט פארבליבן די פריערדיגע פאליסי פון בונד מיט די קאמוניסטן. זיוגאנאָוו איז געווארן פרעמיער מיניסטער.
  פֿאַר עטלעכע מאָל, פרעמד פּאָליטיק איז געווען וועגן שוטפעס מיט די מערב און פרענדשיפּ מיט טשיינאַ. דער יאַנוקאָוויטש רעזשים איז געשטארקט אין אוקריינא. אַזוי האָט לוזשקאָוו, ניט ענלעך פּוטין, געפירט אַ מער פּראָ-אוקריינישע פּאָליטיק און האָט אָפּגעשאַצט דעם פאראיין פון סלאַווישע שטאַטן. אוקריינא אפילו געווארן טייל פון די יוראַ-אַסיאַן יוניאַן אין 2016. לוזשקאָוו האָט געדינט צוויי טערמינען און האָט רעזיגנירט. זיוגאַנאָוו איז ענדלעך געוואָרן פּרעזידענט, אויך געוואונען די וואַלן גאַנץ לייכט. זשירינאָווסקי האָט זיך באַטייליקט צום זיבעטן מאָל, אַלע זינט 1991, און ווידער פֿאַרלוירן.
  אין האַרבסט 2015, רוסלאַנד איז ינוואַלווד אין די מלחמה אין סיריע און באָמבאַרדעד דאָרט. טראמפ איז געקומען צו די מאכט אין די פאראייניגטע שטאטן. זיוגאַנאָוו, טראָץ דעם פאָרמאַלן קאָמוניזם, האָט פאָרגעזעצט זײַן פריערדיקן קורס אין עקאָנאָמיק. רוסלאַנד, טראָץ די פאָרמאַל דאַמאַנאַנס פון דער קאָמוניסט פארטיי פון די רוסישע פעדעריישאַן, פארבליבן אַ מאַרק, דעמאָקראַטיש און מאַדעראַטלי אַטאָראַטעריאַן לאַנד.
  פּאַרטנערשיפּ מיט די מערב און מעסיק פאַרמעסט. עס איז אַ בונד מיט אוקריינא און בעלאַרוס, און קאַזאַכסטאַן, אָבער אויך נישט צו נאָענט. אין 2020, זיוגאַנאָוו איז געווען עלעקטעד צו אַ צווייט טערמין. אין אַלגעמיין, אַ ביסל לאָוערינג די רעזולטאַט אויף די גרענעץ פון די רגע קייַלעכיק. און אין אוקראַיִנע, נאָכדעם ווי יאַנוקאָוויטש איז אַוועק, האָט אומגעריכט געוואונען דער אומסיסטעמאטישער זעלענסקי. נאזארבײעװ איז אויך אװעק.
  זיוגאנאוו האט געזאגט אז ער וועט נישט טוישן די קאנסטיטוציע און וועט אוועקגיין נאך זיין צווייטן טערמין.
  אזוי, דער פירער פון דער קאָמוניסט פארטיי פון די רוסישע פעדעריישאַן נאָך געראטן צו הערשן רוסלאַנד, ווייַזונג אַ ביסל מער מוט. און די וועלט האָט זיך אַרויסגעוויזן זיכער און רואיק ווי אין דער פאַקט.
  ווער איז פוטין? ווי איז געווען זיין קאַריערע? נאכדעם וואס פרימאקאוו איז געווארן פרעמיער מיניסטער, איז פוטין ארויסגעווארפן געווארן אלס צו נאענט צו יעלצין. באשולדיגט, באזונדער, אז די פסב האט געשריגן די אינוואזיע פון מיליטאנטן אין דאגעסטאן. פוטין איז פארבליבן פארמישט אין פאליטיק א צייט. ער איז געלאפן אן דערפאלג פאר דער סטעיט דומא. דערנאָך איז ער געוואָרן בירגערמייסטער פון פעטערבורג.
  אבער דאן האט ער פארלאזט די פאליטיק און באקומען א ארבעט אין דער זיכערהייט סערוויס פון א פריוואטע פירמע. אַזוי ווייניק מענטשן האָבן אים שוין געדענקט.
  זשירינאָווסקי איז אין 2020 געגאנגען צו די פּרעזאַדענטשאַל ילעקשאַנז פֿאַר די אַכט מאָל און פאַרפאַלן ווידער מיט אַ באַשיידן רעזולטאַט. אבער ער האט נאך א פראקציע אין דער סטעיט דומא. און אפילו זיוגאַנאָוו האָט אים אַוואָרדיד די ראַנג פון הויפּט גענעראַל נאָך די 2020 ילעקשאַנז. דאָנאַלד טראַמפּ אומגעריכט פאַרפאַלן די וואַלן צו אַ יונג דעמאָקראַטיש קאָנקורענט. מערקעל האָט פרי רעזיגנירט. און די געזונט פון לוקאַשענקאָ איז שטארק פאַרערגערט.
  אין 2021, רוסיש קאָסמאָנאָוץ לעסאָף פלו צו די לבנה. און מען האָט דאָרטן געפֿלאַנצט אַ רויטן פֿאָן! זיוגאַנאָוו מודיע אַפאָנין ווי זיין באַאַמטער סאַקסעסער . נו, אין אַלגעמיין, דאָס לעבן האָט זיך ווידער אַרומגעדרייט אין אַ קרייַז.
  ווי מיר זען, די ייַנבראָך פון רוסלאַנד איז נישט פּאַסירן אפילו אָן פּוטין. און דאָס ליכט האָט זיך נישט איבערגעקערט.
  
  
  
  
  
  
  אויב מענשיקאָוו וואָלט געהרגעט ניקאָלאַי
  . אין וועלכע צאריש רוסלאנד האט געוואונען די קריםטישע מלחמה. מענשיקאװ איז אומגעברענגט געװארן דורך א פארבלאנדזשעט קויל, און א מער פעייקער קאמאנדיר איז פארנומען אויף זײן ארט. דאָס הייסט, אַן צופאַל איז געשען און געענדערט דעם גאַנג פון געשיכטע.
  דער פאַרקערט פון דעם מיט מאַקאַראָוו. די פראנצויזיש און בריטיש זענען דיפיטיד שטיק. און רוסלאַנד, קאַפּטשערד אַ ריזיק נומער פון געפאנגענע און טראָופיז, ריקאַטשערד קרימעאַ.
  טערקיי איז באזיגט געווארן אין טראנסקאוקאזיע. זי האט געגעבן קארס, ערזורום און כמעט גאנץ ארמעניע צו רוסלאנד. רוסישע מיליטער האבן אקופירט רומעניע. אָבער, עס איז ניט דאַרפֿן צו פאָרזעצן די אַפענסיוו. דער סולטאן האט געבעטן שלום. אין דער זעלביקער צייט, עסטרייך פאַרנומען באָסניאַ און הערזעגאָווינאַ.
  די טערקן האבן מסכים געווען צו שענקען אויטאנאמיע פאר סערביע, בולגאַריע, מאנטענעגרא און רומעניע איז געווארן א רוסישע וואסאַל. אין דער זעלבער צייט האט רוסלאנד אויך איבערגענומען ארמעניע : קארס , ערזערום , טאנרוג , פארברייטערט איר פארמעגן אין דרום.
  אין פראנקרייך האבן זיך אויסגעבראכן אומרוען און עס האט זיך אנגעהויבן א בירגער קריג, און זי האט מער נישט געקענט שיקן מיליטער. בריטאניע האט אויך פארלאזט דעם קאנפליקט. די סאַרדיניש מלכות אויך וויקאַנד. עסטרייך האט זיך געשטארקט. די עסטרייכער האָבן באַלד קאַנגקערד די מלכות פון סאַרדיניאַ, קאַנסאַלאַדייטינג זייער געוועלטיקונג איבער איטאליע.
  באלד האט מען געכאפט שאמיל, ענדיג די מלחמה אין קאוקאזוס. רוסלאַנד געמאכט אַ רעוועכדיק שלום מיט טשיינאַ, גענומען אַוועק אפילו מער טעריטאָריע ווי אין פאַקטיש געשיכטע, אַזוי די אויטאָריטעט פון רוסישע וועפּאַנז איז געווען העכער.
  ניקאַלאַס דער ערשטער האט נישט שטיצן די צפון אין די מלחמה קעגן די דרום. פֿאַרקערט, האָט ער באַשלאָסן צו העלפֿן די דרום־מערער צוזאַמען מיט בריטאַן, כּדי צו פֿאַרשטאַרקן זייערע שטעלעס אין אַלאַסקאַ.
  רוסלאַנד האָט אָנגעהויבן בויען שטעט און פעסטונגען אויף אַמעריקאַנער טעריטאָריע. ע ס זײנע ן אפיל ו געװע ן באן־פראעקט ן קײ ן טשוקאטקע . דער צאַר ניקאַלאַס האט אַ פּלאַץ. רוסיש טרופּס קאַנגקערד סענטראַל אזיע. דער מלוכה איז געשטאָרבן אין 1867. געלאזן רוסלאַנד שטאַרק און בליענדיק. זיין זון אלעקסאנדער האט נישט אָפּשאַפן צניעות, אָבער פארבליבן מאָווינג דרום. באזונדער ם הא ט ע ר געפיר ט א זיגנדיק ע מלחמ ה מי ט טערקיי , או ן אנעקסירט , קאנסטאנטינאפאל , צ ו רוסלאנד . דערנאָך מעסאָפּאָטאַמיאַ.
  ווידער די מלחמה מיט בריטאַן און די באַזיגן פון די בריטיש אין אזיע. אלעקסאנדער דער צווייטער רולד אַ ביסל מער , אָן מאכן באַטייַטיק רעפארמען, אַחוץ פֿאַר די דזשודישיערי, און עפּעס ימפּרוווינג די פאַרוואַלטונג סיסטעם.
  ד י אפשאפ ן פו ן צױניםט ן אי ז קײנמא ל ני ט נאכגעגאנגען . אָבער רוסלאַנד האָט אַנעקסירט איראַן. דער צאר איז געשטאָרבן פּונקט צוואַנציק יאָר נאָך ניקאַלאַס דער ערשטער אין 1887. אלעקסאנדער דער דריטער האט געהערשט בלויז א קורצע צייט, ביז 1894, אבער האט געראטן צו אנעקסירן כמעט גאנץ אינדיע צו רוסלאנד. און ניקאַלאַס דער צווייטער האָט געצויגן זיין באַוועגונג קיין ינדאָטשינאַ, און צו טשיינאַ זיך.
  עס איז געווען אַ מלחמה מיט יאַפּאַן. קוילעלדיק וויקטאָריאַס. און די גאַנץ קאָנקוועסט פון טשיינאַ און ינדאָטשינאַ. און דורכדרונג אַלע די וועג צו אויסטראַליע. אבער אין אייראָפּע, די סיטואַציע איז געווען עפּעס אַנדערש.
  די עסטרייכישע אימפעריע האט אנעקסירט די דרום פון פראנקרייך. או ן דא ן הא ט ז י באזיגט , פארכאפ ט ד י דרום־דײטשלאנד . עס איז געווען עסטרייך וואָס איז געווארן דער וועלט העגעמאָן. פראנקרייך איז שטארק אפגעשוואכט געווארן דורך די בירגער קריג. פּרוּסן האָט זיך נישט געקאָנט פֿאַראייניקן. די עסטרייך האבן עווענטועל איינגענומען און פארכאפט גאנץ פּרוססיע, ווי אויך טייל פון מזרח פראנקרייך. עס איז געשאפן געווארן א גרויסע אימפעריע וואס האט זיך פארשפרייט אין אפריקע. באל ד האב ן ד י עםטרײכער ע גענומע ן אוי ך בעלגיע , האלאנד , או ן א ס ך לאנד ן אי ן אפריקע . דערנאָך איז געווען אַ מלחמה צווישן עסטרייך און רוסלאַנד קעגן בריטאַן. ע ס הא ט זי ך געענדיק ט מי ט דע ר צעטיילונ ג פו ן אפריקע , צװיש ן ד י עסטרייכ ע או ן רוסן .
  עמפּעראָר פראַנז באמת געווארן דער גרעסטער מאָנאַרטש, סערפּאַסינג נאַפּאָלעאָן באָנאַפּאַרטע דורך קאַנגקערינג כּמעט האַלב פון אפריקע און רובֿ פון אייראָפּע. אויך פראנקרייך איז באלד אינגאנצן געכאפט געווארן צוזאמען מיט שפאניע און פארטוגאל. יאָ, אַלץ איז גוט, אָבער ...
  דער יורש פון קייסער פראנץ האט געוואלט אנעקסירן סערביע צו זיך! און אין 1920 האָט זיך אָנגעהויבן אַ גרויסע מלחמה צווישן רוסלאַנד פֿון ניקאַלאַס דער צווייטער און דער גרויסער עסטרייכישער אימפּעריע.
  גאַנץ אייראָפּע איז אויף עסטרייַך ס זייַט. אויסער בריטאניע, וואס איז נישט אזוי שטארק ווי אין דער אמתער געשיכטע, און כמעט האלב אפריקע. פּלוס, שוועדן קעגן רוסלאַנד. און נארוועגיע און דענמארק זענען געכאפט געווארן אונטערן קייסער פראנץ.
  דאָס איז געווען האַלב די צרה. אמעריקע איז געבליבן צעטיילט און א מינערווערטיק מאכט. אבער בריטאניע האט נאך קאנטראלירט קאנאדע און עסטרייך. או ן נא ך ד י ערשט ע צװ ײ מאנא ט פו ן קװענקלע ך אי ז ז י אוי ך ארײ ן אי ן קאמ ף אוי ף דע ר זײ ט פו ן עסטרײך .
  אזוי האט אויסגעבראכן א גרויסע מלחמה. עסטרייך און ענגלאנד קעגן רוסלאנד.
  פון קורס, אָלעג ריבאַטשענקאָ איז רעכט דאָרט. און ער קעמפט ווי אַן אמתער און אומבענדלעכער העלד.
  דאָס ייִנגעלע שיסן אויף דער פרעמד אַרמיי מיט אַ מאַשין ביקס און זינגט:
  - דער הימען פון די מוטערלאַנד זינגט אין אונדזער הערצער,
  עס איז קיין איינער מער שיין ווי איר אין די גאנצע אַלוועלט ...
  קוועטשן די ריטער ס שטראַל טראָוער טייטער -
  שטאַרבן פֿאַר גאָט ס געגעבן רוסלאַנד!
  און ער שלאָגט זיך, צעשטערט מיט אַ מאַשין ביקס אַן אַרמיי פון גאַנץ אייראָפּע און טייל פון אפריקע.
  און דער יינגל גיט זיך נישט אונטער צו זיך. אט װארפט ער א גראנאט מיט די נאקעטע פינגער און קװיטשעט:
  ― מיר װעלן זיך נישט געבן און מיר װעלן נישט אָפּגעבן!
  און ווידער דער יינגל פייערז אַ טויטלעך און דעוואַסטייטינג פּלאַצן. ער װיל זיך נישט געבן צו זײן קעגנער.
  און ער זינגט צו זיך:
  - קיינער וועט אונדז נישט האַלטן! אפילו אַ לייב קען נישט געווינען!
  דער יינגל איז אַ פאַקטיש העלד. ונבענדינג און ינווינסאַבאַל. נייט פון אמונה! אפילו אויב נישט קריסטלעך!
  או ן אזו י אי ז ד י עםטרײכיש ע אטאקע ר אפגעװארפן .
  די עסטרייכער און די בריטישע האבן טאנקן, אבער רוסלאנד האט אויך מאסטאדאן.
  ניקאַלאַס דער צווייטער האט נאָך אַ פיל גרעסערע באַפעלקערונג, גענומען אין חשבון די קאָלאָניעס. באַטראַכטן אַלע אזיע, מזרח אייראָפּע, טייל פון די באַלקאַנס, מער ווי האַלב פון אפריקע.
  אַזוי רוסלאַנד איז העכער אין די נומער פון ינפאַנטרי. און די זעלנער קעמפן זייער העלדיש...
  או ן ד י עםטרײכער ע האב ן זי ך ניש ט געקענ ט אנטקעג ן או ן מע ן הא ט זי ך צוריקגעטריב ן פו ן װארשע . דעמאל ט האב ן ד י רוסיש ע מיליטע ר געצויג ן צ ו דע ר אודער , או ן געכאפ ט מזרח־פרױסן . אויך גאליציע איז געפאלן צוזאמען מיט לבוב. פשעמיש ל אי ז געװע ן באלעגערט . קראקע איז באפרייט געווארן.
  דעמאל ט הא ט זי ך ארויסגעװיזן , א ז ד י סלאװ ן האב ן ניש ט געװאל ט קעמפ ן מי ט ד י רוסן , או ן האב ן זי ך איבערגעגעבן .
  ד י שלאכט ן האב ן אוי ך באװיזן , א ז ד י לײכטע ר פלינק ע רוסיש ע טאנק ן זײנע ן געװע ן מע ר עפפעקטױ ו װ י ד י שװערער , קלאמפער ע דײטש ע טאנקן . און אין אַוויאַטיאָן, צאַר רוסלאַנד איז בכלל אַ סדר פון מאַגנאַטוד שטארקער ווי די קוואַליטעט פון די בריטיש און עסטרייאַנס.
  די רוסישע מיליטער האָבן ווידער אָנגעהויבן זייער אַפענסיוו נאָך אַ פּויזע. זיי גענומען ביידע נומערן און בקיעס.
  בודאַפּעסט איז אַרומגערינגלט און גענומען. אין ים, אַדמיראַל קאָלטשאַק דיפיטיד די בריטיש און קאַפּטשערד אויסטראַליע. אויפ ן לאנד , האב ן רוסיש ע מיליטע ר ארומגערינגל ט או ן גענומע ן בערלין . און דעמאָלט ווין.
  די עסטרייכישע אימפעריע האט אויך פארלוירן דעם קאמף אין אפריקע. אויך דער ענגלישער קאָרפּ איז דערשלאָגן געוואָרן. יאָ, דאָס איז געווען פּריקרע פאַר דעם קייסער אַדאָלף.
  ער האט אנגעשטעקט דעם קאפ אויפן אומרעכט ארט און אנגעהויבן צו פארלירן אין גאנצן. ווי קען ער זיך אַנטקעגנשטעלן אַזאַ מאַכט?
  נאכ ן פאל ן פו ן װי ן אי ז ד י װידערשטאנ ד פו ן ד י עסטרייכע ר געװאר ן פאקאלע . און באלד האבן די רוסן פארנומען גאנץ אייראפע און אפריקע. אין דער זעלבער צייט האט זיך אנגעהויבן אן אטאקע אויף קאנאדע פון אלאסקע. די בריטישע האבן אויך פארלוירן.
  בריטאניע האט זיך געפונען איזאלירט און פרובירט זיך ארויסצוזעצן אויפן אינזל.
  אבער עס איז קלאָר אַז רוסלאַנד וועט פּריווייל דורך לאָנטשינג אַ לופט אַפענסיוו.
  און זי באַמבאַרד כּמעט אַלץ וואָס איז געווען אויף די ייבערפלאַך. און דאן האט מען געלאנדעט אויף ערד א לאנדשאפט קראפט, וואס האט געברענגט בריטאניע צו אונטערגעבן.
  אזו י אי ז דע ר גאנצע ר מזרח־האלב־קוגל , װ י אוי ך אַלאַסקאַ און קאנאדע , געװארן רוסיש.
  אין אַלגעמיין, דאָס איז גרויס! ניקאלאי ן דע ר צװײטע ר הא ט גענומע ן א צײטװײליק ע פויזע , פארדיי ט ד י פארמעגן . אמעריקע איז נאך צוטיילט און נישט זייער שטארק, ווי אנדערע סטעיטס אפהענגיק פון רוסלאנד.
  אין 1937 איז דער צאר ניקאַלאי דער צווייטער געפאלן אין אן עראפלאן. דער טראָן איז געווען ינכעראַטיד דורך אַלעקסיי צווייטער. ניט ענלעך די פאַקטיש געשיכטע, דער יורש איז געווען גאַנץ געזונט און פריילעך. און אין 1941, ער באַשלאָסן צו קאַנגקער אַלץ וואָס זיין אָוועס האָבן נישט געראטן צו כאַפּן.
  לאָזן גיין אויף דעם פּלאַנעט, די ערד וועט שוין זיין איין אימפעריע. און די רוסישע אַרמיי אריבערגעפארן ערשטער צו די צאָפנדיק שטאַטן פון אַמעריקע, און דעמאָלט צו די דרום. די פאראייניגטע שטאטן איז נישט געווען שטארק און איז שנעל געכאפט געווארן. אָבער מעקסיקא איז געווען גרינגער צו קאַנגקער. דעמאָלט מאַך אַרויף. איינס ביי איינס, כאפן איין לאנד נאכן אנדערן. די גרעסטע און סטראָנגעסט Brazil. אָבער זי האָט געדויערט ווייניקער ווי אַ חודש.
  און אַזוי זיי קאַנגקערד לאַטייַן אַמעריקע און ניו זילאַנד. אַלעסעי דער צווייטער איז אַראָפּ אין געשיכטע ווי דער קאַנסומאַטאַטאָר פון אַלע רוסישע קאַנקוועסץ. און שוין אין 1947, רוסישע קאָסמאָנאַוטס שטעלן פֿיס אויף די לבנה. און אין 1958 צו מאַרס! אין 1961 צו ווענוס. אין 1972 צו מערקורי, און אין 1973 צו די לעוואָנעס פון דזשופּיטער. אין 1975, אין עלטער פון 71, אַלעקסי דער צווייטער איז געשטארבן. ניקנאַמע דער פינישער. און זײַן זון ניקאַלאַס דער דריטער איז געוואָרן מלך. אין 1980, מענטש איז אריין אין די לעצטע, מערסט ווייַט פּלאַנעט פון די זונ סיסטעם - פּלוטאָ. ניקאַלאַס III האט נישט הערשן צו לאַנג. געשטאָרבן אין 1985. און זיין זון אלכסנדר דער פערטער איז ארויף אויפן שטול. א יונגער קעניג בערך זיבן און צוואנציג יאר אלט. און דער מלך האָט באַפוילן צו גרייטן זיך צו שפּרינגען ווייַטער פון די זונ סיסטעם. און זיי אנגעהויבן צו בויען סטאַרשיפּס און אַ פאָטאָן ראַקעט. און לעסאָף, אין 2017, דער ערשטער ינטערסטעלער עקספּעדיטיאָן לאָנטשט.
  
  צאר ניקולאס צווייטער האט דעם גליק פון פרעזידענט פוטין
  דער באַרימטער שרײַבער און פּאָעט אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט געפֿילט, אַז עפּעס איז נישטאָ אין דער וועלט. מענטשהייַט בלייבט פראַגמאַנטיד ווי עס איז געווען. די נומער פון לענדער אויף פּלאַנעט ערד איז בלויז ינקריסינג. און אויב ווער עס יז גיינז השפּעה, עס איז בלויז טאָטאַליטאַריאַן, דיקטאַטאָריאַל טשיינאַ. און רוסלאַנד, נאָך דעם סוף פון וולאדימיר פּוטין ס הערשן, פּלאַנדזשד אין אַ טיף קריזיס. די מלחמה אין די קאַוקאַסוס רייזאַז ווידער, לינקס און נאַשאַנאַליסץ ריבעלז. די עקאנאמיע איז ווידער אין אַראָפּגיין און די פאַרברעכן איז אויף די העכערונג. און רוסלאַנד הייבט צו צעלאָזן.
  טראָץ זיין פענאָמענאַל גליק, וולאדימיר פּוטין איז קיינמאָל ביכולת צו שאַפֿן אַ שטאַרק, סטאַביל פּאָליטיש סיסטעם, אָדער אַ סטאַביל און ראַפּאַדלי גראָוינג עקאנאמיע. פילע סאציאלע און ינטערעטהניק פּראָבלעמס זענען נישט סאַלווד. זעלטן גליק ערלויבט פּוטין צו האַלטן די אויסזען פון וווילטאָג. אבער װי נאר ער איז אװעק, האבן זיך גלײך געעפנט אלע אומגעהיילטע אבסעסיעס.
  דערצו, די סאַקאָנע פון יאָדער מלחמה לומז! די וועלט איז אין כאַאָס, רוסלאַנד איז כעדינג אין אַ גרויס-וואָג יידל מלחמה! דאָס דאַרף זיין ערדזשאַנטלי פאַרפעסטיקט.
  דער יינגל לייענען אין אַ בוך אַז איר קענען טוישן דעם גורל פון מענטשן, און טוישן זייַן ערטער! און עס איז איין שטאַרק ציגייַנער וואָס קענען טאָן דאָס צו יעדער מענטש.
  אַזוי וואָס ניט פאַרקערט די גליק און גליק פון פּוטין און ניקאַלאַס וו?
  דערצו, אויב ניקאַלאַס וו איז ווי פענאָמענאַלי געראָטן ווי פּוטין, דעמאָלט דער לויף פון געשיכטע וועט טוישן. און אין די 21 יאָרהונדערט, די ראָמאַנאָוו וועט הערשן אין רוסלאַנד. דאָס מיינט אַז פּוטין וועט נישט דאַרפֿן גליק. אָדער אין מינדסטער רוסלאַנד האט פּוטין ס גליק.
  און אין 20סטן יאָרהונדערט איז זייער נויטיק דאָס גליק פון צאַרישן רוסלאַנד.
  די באַרימטע שרייַבער האָט באַשלאָסן צו גיין צו דער ציגײַנערין. צום גליק, איז געווען איר אַדרעס אויף דער אינטערנעץ, און די אַנטוויקלטע אינטואיציע האָט געזאָגט צו דער שרײַבערין און דיכטער, אַז זי איז גאָר נישט קיין שאַרלאַטאַן.
  טאַקע דער ציגײַנער איז נישט פּשוט. ער וואוינט אין אַ הויז אין מאָסקווע, און זעט אויס בערך צוואנציג יאָר אַלט, כאָטש ער דערציילט מאַזלז זינט דער סאָוועטישער צייט. איר קענען מיד זען די אייביק מיידל מיט שוואַרץ געגרייַזלט האָר - זי איז ויסערגעוויינלעך!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט איר געפרעגט:
  - טו א גוטע מעשה ! טוישן די גליק פון וולאדימיר פּוטין און ניקאַלאַס וו!
  דאָס אייביקע יונגע ציגײַנערין האָט געקוקט אויף אָלעג ריבאַטשענקאָ און געענטפערט:
  - עס איז גוט אַז איר זענט נישט אַן עגאָיסט און וועט געבן אַרויף ניט פֿאַר זיך, אָבער פֿאַר די מדינה פון רוסלאַנד! און עס איז אפילו בעסער אַז איר האָבן רייַך ענערגיע און אַן אַנפּרעסידענטיד, גלייבן, סופּערכיומאַן פאַנטאַזיע!
  דער ציגײנער האט א װינק געטאן און װײטער געזאגט:
  - טשאַנגינג געשיכטע אַזוי פיל איז נישט גרינג אפילו פֿאַר מיר! אָבער דו, דער בעל־הבית פֿון דער שטאַרקסטער און רייכסטער פֿאַנטאַזיע אין דער וועלט, קאָן מיר העלפֿן!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ נאַדאַד אין העסקעם:
  - איך בין גרייט פֿאַר אַלץ! און איך וועל מקיים יעדער בקשה!
  דער יונגער ציגײַנער האָט זיך געכאַפּט און געזאָגט:
  -איך וועל דיך פאַרוואַנדלען אין אַ יינגל פון וועגן צוועלף, און איר וועט וואַקסן גאָר פּאַמעלעך און וועט קיינמאָל ווערן עלטער ווי פערצן אין גוף. איך װעל דיך שיקן אין אַ פּאַראַלעלער װעלט, װוּ דו װעסט ערשט װערן אַ שקלאַף!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ האט געזאגט אין העסקעם:
  - איך בין גרייט!
  דער ציגײַנער האָט זיך געכאַפּט און ממשיך געווען:
  - איר וועט האָבן צו באַקומען מיר נייַן אַרטאַפאַקט שטיינער: שוואַרץ, ווייַס, רויט, מאַראַנץ, געל, גרין, בלוי, ינדיגאָ, לילאַ. און אַחוץ דעם, דער צענט אַרטאַפאַקט איז קאָשטשי ס קרוין!
  עס איז שווער, אָבער איר וועט האָבן די אייביק יונג, שנעל, שטאַרק, ריזיליאַנט גוף פון אַ וואָריער יינגל. און פּלוס אַ ויסערגעוויינלעך שכל און אַ פענאָמענאַל טאַלאַנט פון פאַנטאַזיע. גיכער אָדער שפּעטער, איר וועט קלייַבן אַרטאַפאַקץ און צוריקקומען צו דיין וועלט. און אויף אייביק וועט איר זיין אין דעם גוף פון אַ פענאָמענאַלי שטאַרק און שנעל יינגל פון וועגן פערצן, און עס וועט זיין אוממעגלעך צו טייטן איר. דאָס הייסט, איר וועט אויך באַקומען ימאָרטאַליטי ווי אַ באַלוינונג!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ נאַדאַד אין העסקעם:
  ― פֿון דעם קאָן מען נאָר חלום!
  די אייביק יונגע מכשפה האָט באַמערקט:
  - אבער צען אַרטאַפאַקץ זענען מייַן, און בלויז מייַן! זיי וועלן מיר געבן אַזאַ שטאַרקייט אַז איר וועט מער ווי פאַרדינען ימאָרטאַליטי! דערװײַל װעל איך דיך שלאָפֿן, און װעסט זיך אױפֿװעקן װי אַ קנעכט אין די שטיינערײַען. און דיין ינדזשאַנואַטי וועט זאָגן איר ווי צו באַקומען אויס פון דעם!
  ווען איר מאַך זיך, וועל איך קענען ענדערן דעם גורל, גליק, און גליק פֿון פּרעזידענט פּוטין און צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער. איר וועט פֿאַר מיר קלייַבן אַרטאַפאַקץ פון פאַרשידענע וועלטן, און אין דער דערווייל, פון די אָנהייב פון די 20 יאָרהונדערט, די געשיכטע פון רוסלאַנד וועט גיין אַנדערש. אַז איז, אַפֿילו אויב איר טאָן ניט קלייַבן די אַרטאַפאַקץ - נייַן שטיינער און קאָשטשי ס קרוין, דער צאַר פון רוסלאַנד ניקאַלאַס וו וועט נאָך באַקומען גליק, גורל, און די גליק פון רוסיש פרעזידענט וולאדימיר וולאַדימיראָוויטש פּוטין!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט ברייט געשמייכלט און געענטפערט:
  -דאס איז גוט! אין דער נײַער וועלט, וועל איך זײַן רויִק, אַז דער גאַנג פֿון דער געשיכטע האָט זיך ענדלעך געענדערט צום בעסערן! און אַז רוסלאַנד וועט קענען צוריקקריגן אָרדענונג איבער דער וועלט און ווערן אַ העגעמאָנישע מדינה! און אַן אַבסאָלוט העגעמאָן!
  דער אײביק יונגער ציגײנער האט באפוילן:
  ― לײג זיך אַף דער סאָפע!
  אָלעג ריבאַטשענקאָ לייגן אַראָפּ.
  די כישוף מיידל האט געזאגט:
  - יעצט שלאף! איר וועט וועקן זיך אין אן אנדער וועלט.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ ס אויגן פארמאכט, און ער כּמעט טייקעף איז שלאָפנדיק.
  דער ציגײנער האט ארויסגענומען פון די לאגערן די פאראויסגעשטארקטע ינגרידיאַנץ און אנגעהויבן צוגרײטן דעם טרונק. זי האט אנגעצונדן דעם גאז אונטערן פאר־צוגעגרײטן קעסל פאר כישוף. או ן ז י הא ט אנגעהויב ן דאר ט װארפ ן פארשײדענ ע זאכ ן או ן ז ײ װארפ ן כישוף . גלײכצײטי ק הא ט דא ס אײביק ע מײד ל ארויסגענומע ן פו ן דע ר קעשענע ר א קלײ ט קארט ן או ן געזונגען :
  - אָ, גורל, גורל, העלף ניקאָלאַי! גוט גליק פֿון פּוטין, קומען צו צאַר ראָמאַנאָוו!
  זאל ראמאנאָוו געווינען
  כּללים ווי Genghis Khan ...
  זאל עס ברענגען גליק,
  פּוטין דורך גאַנווענען אַ טאַלאַנט!
  
  עס איז בעסער פֿאַר רוסלאַנד
  ניקאַלאַס דער גרויסער צאַר ...
  גענגהיס כאַן וועט ווערן קילער
  זייט ווי וולאדימיר פּוטין!
  דער קעסל האָט גענומען קאָכן, און דער טרונק האָט אָנגעהויבן בלאָזען אין אים. דער ציגײַנער האָט אױסגעלײגט די קאָרטן, אױסגעװאָרפֿן אַ כּישוף און אַרײַנגעװאָרפֿן דאָס דעק אין דער קאָכנדיקער הױז... אַ סופּער-העלער בליץ האָט געבליצט, װי פֿון אַ טויזנט פֿאָטאָ־בליץ . דער שלאָפנדיקער אָלעג ריבאַטשענקאָ איז פאַרשוואונדן געוואָרן... און דערנאָך, נאָכן אָנצינדן, איז אויך דער קעסל פאַרשוואונדן געוואָרן.
  דער ראַכוועסטער זאַל, וווּ די גרויסע מכשף האָט אַרויסגעוואָרפן איר כּישוף, איז געוואָרן ליידיק און שטיל!
  די אייביק יונגע מכשפה האט געזאגט:
  ― נו! איך געביטן דעם קורס פון געשיכטע און עס איז קיל! און אויב דער אידעאַליסט איז מאַזלדיק און קאַלעקץ אַרטאַפאַקץ, דעמאָלט איך וועט ווערן אַזוי שטאַרק אַז שׂטן אַליין וועט מעקאַנע מיר!
  און די ציגײַנערישע מכשף האָט געפֿינקלט מיט שמאַראַגד אויגן!
  און אַ נס איז געשען!
  וואָס האָט טאַקע געוואַרט אויף ניקאַלאַס דער צווייטער... טאַקע אַ סך האָט זיך געביטן. ס'איז נישט געווען קיין בלוטיגע געוואלדיגע קריגערייען ביי דער קראָנירונג. און יקספּאַנשאַן אין טשיינאַ איז געווען געראָטן. די מלחמה מיט יאַפּאַן, פון קורס, געטראפן. דאס איז בכלל געווען היסטאָריש באַשערט. עס איז קלאָר אַז די פאַרזעעניש אין די פּנים פון די סאַמוראַי זאָל האָבן געווען דיסאַרמד און חרובֿ. און פון דעם איז נישטאָ קיין אַנטלויפן. איר קענען נישט לאָזן געפאַר אויף דיין געמארקן.
  יאַפּאַן איז געווען דער ערשטער צו אָנהייבן די מלחמה, אָבער זיין פּרווון צו באַפאַלן רוסישע שיפן איז ניט געראָטן. די רוסן האָבן נישט באַקומען קיין באַטייטיק שעדיקן, און אַ טוץ דיסטרויערז פון די ארץ פון די רייזינג זון זענען סאַנגק.
  אוי ך ״װאריא ג ״ הא ט זי ך געלונגע ן צ ו אנטלויפ ן פו ן דע ר ארומגערינגלונג . וואָס איז געווען אַ גרויס הצלחה. און אַדמיראַל מאַקאַראָוו איז געשווינד אנגעקומען אין ים און לאָזן ס צעשטערן די יאַפּאַניש. און גענעראל קוראָפּאטקין האט באזיגט די סאַמעריי אויף לאַנד און גאָר פאַרנומען די גאנצע קאָרעיִש פּענינסולאַ.
  און אפילו דער צאר ניקאלא צווייטער האט געמאכט א באשלוס: ער האט געדארפט בלייבן זיכער פון יאפאן אויף אייביק! אָבער ווי? יאָ, לאַנד טרופּס און אַנעקס זיי אין גאנצן צו רוסלאַנד ווי אַ פּראָווינץ.
  און דעמאָלט אַ באַשטימענדיק שלאַכט איז געווען אין ים, ווו די יאַפּאַניש פליט איז לעסאָף פאַרטיק דורך אַדמיראַל מאַקאַראָוו.
  פיר מײדלעך האבן זיך אויך באטייליקט אין קאמף! נאַקעט פוס און אין אַ ביקיני!
  נאַטאַשאַ, זויאַ, אַוראָראַ, סוועטלאַנאַ. פיר בעאַוטיעס וואָס, וואַווינג סייבערס, באָרד די גרעסטע סאַמעריי שיף.
  נאַטאַשאַ שניידט די יאַפּאַניש און שרייַען:
  ― איר װעט זײַן פֿאַרשמירט, שמאָל־אויג!
  זויאַ האָט אַראָפּגעשניטן אן אנדער סאַמוראַי און באמערקט:
  - און דיין אויגן זענען סאַפייער!
  נאַטאַשע, וואָס האָט אָנגעפירט די מיל, האָט באשטעטיקט:
  - אַוודאי יאָ! אַוודאי יאָ!
  און דעמאָלט אַוראָראַ גענומען עס ווידער און קיקט די יאַפּאַניש אין די גאָמבע מיט איר נאַקעט פּיאַטע. זי האט אים צעבראכן דעם קין און געברומט:
  - האריי פֿאַר די מאָטהערלאַנד!
  סוועטלאַנאַ האָט עס גענומען, אָפּגעשניטן דעם סאַמעריי'ס קאָפּ און אַרויסגעוואָרפן:
  - פארן צאר ניקאלאי דער צווייטער!
  יאָ, פון קורס, אַ פּלאַץ דעפּענדס אויף גליק. באזונדער ם אי ז דע ר אדמירא ל מאקארא װ געבליב ן לעבן . און ער האָט זיך אַרויסגעוויזן דער צווייטער אושאַקאָוו. ווי טייטש ער באפעלט. ער אַליין איז אויף אַ רירעוודיק קרוזער, ער קענען האַלטן זיך מיט אַלץ. און די יאַפּאַניש, וואָס, דורך דעם וועג, האָבן נישט האָבן אַ גרויס מייַלע אין ביקס, זענען געשלאגן אין סעקשאַנז און טאַקטיש.
  די בקיעס פון אַ גענעראַל אָדער נייוואַל קאַמאַנדער פּריוויילז איבער אַ קליין נומעריקאַל מייַלע.
  דערצו, אין דעם צייַט די יאַפּאַניש זענען שוואַך אין נומער. אַזוי, מאַקאַראָוו סמאַשיז זיי. עס פאָרסעס נאָענט קאַמבאַט, ווו רוסיש שיפן מיט פאנצער-דורך שעלז זענען פיל שטארקער.
  און די יאַפּאַניש זענען דיפיטיד. און די גערלז כאַפּן אן אנדער סאַמוראַי שיף. און אויף אים פֿליסט דער פֿאָן פֿון דער צאַרישער אימפּעריע!
  וואָס זענען די יאַפּאַניש? ביסט איר נישט זייער גוט אין גליק? ניקאַלאַס דער צווייטער האָט באַקומען דעם גליק פון וולאדימיר פּוטין און אַלץ איז געווען אַזוי גוט פֿאַר אים!
  וואָס וועגן די גערלז? די פיר בעאַוטיעס אין ביקיניס זענען געבוירן וויטשיז וואָס באַשלאָסן צו קעמפן פֿאַר דעם מלך, כאָטש יוזשאַוואַלי זיי האָבן גאָרנישט צו טאָן מיט דעם וועלט.
  אבער אין דעם פאַל, עס איז נייטיק צו העלפן די רוסישע מענטשן. און דאָס איז רעכט צו דער גליק פון פּוטין. ער וואָלט קיינמאָל האָבן קאַפּטשערד קרימעאַ אָן פירינג אַ שאָס, אויב נישט פֿאַר די זעלבע פיר מעכאַשייפע גערלז. זיי געהאָלפֿן מאַכן אַ נס פּאַסירן. אבער צי רוסלאנד האט געדארפט אוועקנעמען די קרימע פון די ברידערלעכע מענטשן איז נאך א פראגע. אָבער אַנעקסינג טשיינאַ צו די רוסישע אימפעריע איז אַ גרויס געדאַנק! שטעלט אײַך פֿאָר, װיפֿל אונטערנעמונגען דער רוסישער צאַר װעט האָבן ― ער קאָן צעטרעטן די גאַנצע װעלט!
  בקיצור, די מײדלעך דאָ פֿאַרװיסטן נישט די צײַט. או ן שוי ן װער ט געשטורעמ ט ד י נײ ע שלאכטשיף .
  און ווידער ווערט ער געכאפט. און די סאַבערז אין די הענט פון די שיינקייטן נאָר בליצן, און זיי זענען אַזוי שאַרף. און אַזוי פילע יאַפּאַניש זענען געמישט.
  דער שלאַכט אין ים איז געענדיקט מיט די לעצט זינקען פון די יאַפּאַניש סקוואַדראָן און די כאַפּן פון אַדמיראַל טאָגאָ.
  און די לאַנדינג אנגעהויבן. ע ס זײנע ן ניש ט געװע ן גענו ג פארמ ־ שיפ ן או ן טראנספארטן . און זיי האָבן גענוצט לאַנג-באָוץ, זיי טראַנספּאָרטאַד אויף קרוזערז און שלאַכטשיפּס, און געטאן אַ פּלאַץ פון אנדערע זאכן. דער צאר האט באפוילן צו באנוצן די סוחרים פליט ביי דער לאנדונג.
  רוסיש טרופּס שלאָגן אַוועק די אָנפאַל פון סאַמוראַי וואס געפרוווט צו וואַרפן זיי אַוועק די בריק קאָפּ. אבע ר ד י צאריש ע מיליטע ר הא ט זי ך אבע ר געטראג ן מוטיק . און די מאַסיוו באַפאַלן איז געווען ריפּאַלסט מיט שווער לאָססעס.
  ב ײ דע ר אטאק ע האב ן ד י מכשפ ה מײדלע ך געשניט ן מי ט סאבערן , או ן מי ט ד י בארװעס ע פיס ן געװארפ ן גראנאטן .
  זיי זענען פון קורס אין די מערסט געפערלעך ערטער. או ן װ י ז ײ האב ן אנגעהויב ן שיסן . יעדער קויל איז אויף ציל.
  נאַטאַשע האָט געשאָסן, אַרײַנגעוואָרפֿן אַ גראַניט מיט די נאַקעטע פֿעס און געציטערט:
  - קײנער איז נישט קילער װי מיר!
  זויאַ, געשאָסן אַ מאַשין ביקס, וואַרפן די טאַלאַנט פון טויט מיט איר נאַקעט טאָעס און קוועטשן:
  - פארן צאר ניקאלאי דער צווייטער!
  אַוראָראַ, פאָרזעצן צו פייערן פון מאַשין גאַנז און שפּרינגען אַרויף, סנאַפּט און געזאגט:
  - פאר גרויס רוס!
  סוועטלאַנאַ, פאָרזעצן צו באַשולדיקן דעם פייַנט, האט אַגרעסיוו געזאגט, באָוקינג די ציין, וואַרפן אַ גראַנייד מיט איר נאַקעט פּיאַטע:
  - פֿאַר די רויאַל אימפעריע!
  ד י מלחמ ה האב ן װײטע ר געשלאג ן או ן דרעשן . זיי האָבן אַזאַ אַ פּלאַצן פון ענערגיע. זיי דרייען זיך און צעשטערן די אַדוואַנסינג סאַמוראַי.
  עס זענען שוין טויזנטער, צענדליקער טויזנטער יאַפּאַניש געהרגעט דורך אים.
  און די דערשלאָגענע סאַמעריי אַנטלויפֿן... די מײדלעך זײַנען זײער טויטלעך קעגן זײ.
  און די רוסן שניידן סאַמוריי מיט ביאָנעטן...
  די אַטאַקע איז ריפּאַלסט. און נייַ רוסישע טרופּס לאַנד אויף דעם ברעג. די בריק קאָפּ איז יקספּאַנדיד. נישט שלעכט, פֿאַרשטייט זיך, פֿאַר דער צאַרישער אימפּעריע. איין נצחון נאָך דעם אנדערן. און אַדמיראַל מאַקאַראָוו וועט אויך העלפן מיט זיין ביקס. אָפּקערן די יאַפּאַניש.
  און איצט זענען שוין די רוסישע טרופּס אַריבער יאַפּאַן. און זייער לאַווינע קענען ניט זיין סטאַפּט. זײ האבן צעשניטן דעם שונא אויף שטיקער און שטעכן מיט באיאנעטן.
  נאַטאַשאַ, אַטאַקינג די סאַמוראַי און טשאַקינג זיי מיט סאַבערז, זינגט:
  - װײס ע װאל ף שטאמע ן ! בלויז דעמאָלט וועט די ראַסע בלייַבנ לעבן!
  און ווי ער ווארפט א גראנאט מיט די נאקעטע פיס!
  זויאַ זינגט צוזאַמען מיט אַ צאָרנדיק אָנפאַל. או ן אוי ך װארפ ן מי ט ד י בארװעס ע פיס , עפע ס אײגנארטיק , טויטלעך :
  - די שװאכע שטארבן, זײ װערן דערהרגעט! באַשיצן הייליק פלייש!
  אוגוסטינע , שיסענדי ק אויפ ן שונא , או ן צעשלאכ ט מי ט סאבער , או ן ווארפ ט מי ט ד י נאקעט ע פו ן גראנאטן , קװיטשע ט :
  - עס גייט אן א מלחמה אין דעם ברוגזן וואלד, סטראציעס קומען פון אומעטום!
  סוועטלאַנאַ, פירינג און פארווארפן גיפס פון טויט מיט איר נאַקעט פֿיס, גענומען עס און קוועטשן:
  - אָבער מיר שטענדיק באַזיגן דעם פייַנט! ווייַס וועלף באַגריסן צו העלדן!
  או ן ד י מײדלע ך אי ן כאר , פארניכטע ט דע ם שונא , זינגע ן , װארפ ן מי ט ד י בארװעס ע פיס ט טויטלעכ ע געװער :
  ― אין אַ הײליקער מלחמה! עס וועט זיין אונדזער נצחון! קייסעריש פאָן פאָרויס! כבוד צו די געפאלענע העלד!
  און װידער שיסן די מײדלעך און זינגען אין א טויבנדיק געװײל:
  - קיינער וועט אונדז נישט האַלטן! קיינער וועט אונדז נישט באַזיגן! ווייַס וועלף צעטרעטן די פייַנט! ווייַס וועלף - באַגריסן צו העלדן!
  די מײדלעך גײען און לױפֿן... און די רוסישע אַרמיי גײט צו טאָקיאָ. און די יאפאנעזער הרגענען זיך, און מען מאכט זיי אראפ. די רוסישע אַרמיי רירט זיך. און איין נצחון נאָך דעם אנדערן.
  דער צאר ניקאלאס האט טאקע ארויסגעצויגן א מזל בילעט. רוסיש טרופּס אָנהייבן שוין צו שטורעם די יאַפּאַניש הויפּטשטאָט. און עס ס אַלע אַזוי גרויס.
  די גערלז דאָ, פון קורס, זענען פאָרויס פון אַלעמען און זייער דרוק און עקספּלויץ זענען אין אַ גרויס הייך.
  ספּעציעל ווען זיי וואַרפן גראַניידז מיט נאַקעט פֿיס. דעם בכלל ז שוידער און יירעס - האַקאָוועד צווישן די סאַמוראַי.
  אבער דאָ זיי זענען קליימינג די וואַנט פון די יאַפּאַניש הויפּטשטאָט. און מע צעהאַקן מענטשן און פֿערד אין קרויט. זיי צעטרעטן זייערע קעגנער אויף שטיקער. די מײדלעך קומען, שרײַען און לאַכן! און מיט די נאַקעט כילז זיי בריק איר אין די קין. די יאַפּאַניש פליען קאַפּויער. און זיי פאַלן אויף זייער אייגן סטייקס.
  און די וואָריערז וואַנקען זייער סייבער נאָך מער שטאַרק.
  און די סאַמוראַי ליידן באַזיגן נאָך באַזיגן. אַזוי רוסיש טרופּס גענומען טאָקיאָ.
  מיקאַדאָ לויפט אין מורא, אָבער ער קען נישט באַהאַלטן ערגעץ. און אזוי נעמען אים די מײדלעך אין געפאנגענע און בינדן אים!
  גרויס נצחון! דער יאפאנעזער קייסער אונטערשרייבט אן אבדיקאציע אין טויווע פון נקאלאוס צווייטער. דער טיטל פון דער רוסישער צאַר איז באטייטיק לענגטאַנד. קארעע, מאנגאליע, מאַנטשוריע, די קוריל אינזלען, טייוואן און יאפאן אליין ווערן רוסישע פראווינצן. כאָטש יאַפּאַן האט אַ קליין, לימיטעד זעלבסט-פאַרוואַלטונג. אָבער איר קייסער איז רוסיש, אַן אוטאָקראַטישער צאַר!
  ניקאַלאַס וו בלייבט אַן אַבסאָלוט מאָנאַרטש, אַנריסטריקטיד דורך עפּעס. ער איז דער אויטאקראטישער צאר!
  און איצט אויך דער עמפּעראָר פון יאַפּאַן, געל רוסלאַנד, באָגדיטשאַן, כאַן, קאַגאַן, און אַזוי אויף, אַזוי אויף, אַזוי אויף ...
  יאָ, מער גליק. באַמערקונג אַז גליק ערלויבט פּוטין צו קאַנגקער אַזוי פיל! דער ערשטער און צוואנציק יאָרהונדערט, וויי, איז נישט זייער פּאַסיק פֿאַר קאַפּטשערז!
  וואָס נוץ האט רוסלאַנד פון דעם פאַקט אַז פּוטין ס פייַנט מייקיין איז געשטארבן פון מאַרך ראַק? גליק, פון קורס, איז קאָלאָסאַל, איר קענען נישט אפילו ימאַדזשאַן עס מיט ציל - פֿאַר דיין פייַנט צו שטאַרבן אַזאַ אַ שלעכט און פּריקרע טויט!
  אָבער דער ספּעציפיש צוריקקער פֿאַר רוסלאַנד איז נול.
  אבער פֿאַר ניקאַלאַס וו, אַזאַ גליק און גליק פון פּוטין פארקערט אין גרויס טעריטאָריאַל גיינז. אָבער טאַקע, וואָס זאָל מאַזל געבן גיפס צו פּוטין? נו, פֿון דעם, אַז סאָבטשאַק איז אין אַזאַ צײַט געשטאָרבן און מע האָט אים ניט געדאַרפֿט געבן דעם פֿאָטער פֿון קאָפּ פֿון קאָנסטיטוציאָנעלן געריכט, ווי איז דאָס גוט פֿאַר רוסלאַנד?
  און צאַר ניקאַלאַס דער צווייטער פון אַלע רוס איז אַ ויסערגעוויינלעך מענטש. נאטירלעך , נא ך אז א גרויס ן נצחון , הא ט זי ך זײ ן מאכט , או ן אויטאריטעט , געשטארקט . דאָס מיינט אַז עטלעכע רעפארמען קענען זיין דורכגעקאָכט. ספּעציעל אין אָרטאָדאָקסי! דערלויבט די איידעלע צו האָבן פיר ווייבער, ווי אין איסלאם. או ן אוי ך צ ו געב ן דא ס רעכ ט אוי ף א צװײט ן פרו י צ ו סאלדאטן , אל ס באלוינונג , פא ר זײע ר אויפפירונ ג או ן געטרײ ע דינסט .
  גוטע רעפאָרם! זינט די נומער פון מענטשן פון אנדערע אמונה און פרעמדע אין דער אימפעריע איז געוואקסן, דעמאָלט די רוסישע נומער דאַרף צו פאַרגרעסערן. און ווי צו טאָן עס? אויף די קאָסט פון פרויען פון אנדערע פעלקער. נאָך אַלע, אויב אַ רוסיש נעמט דרייַ כינעזיש פרויען ווי פרויען, דעמאָלט ער וועט האָבן קינדער פון זיי, און ווער וועט זיין די קינדער לויט נאַציאָנאַליטעט?
  אַוודאי רוסיש פֿון מײַן טאַטנס צד! און אַז ס גרויס! ניקאַלאַס דער צווייטער, מיט אַ פּראָגרעסיוו מיינונג, איז געווען מער רעליגיעז אין אויסזען ווי אין זיין נשמה. און דאָך האָט ער געשטעלט רעליגיע אין דינסט פון דער מדינה, און נישט פאַרקערט!
  ניקאַלאַס דער צווייטער האָט אַזוי געשטארקט זיין אויטאָריטעט צווישן די עליט. מענער האָבן דאָס שוין לאַנג געוואָלט. און ער פאַרגיכערט די רוסיפיקאַטיאָן פון די אַוצקערץ.
  נו, די כּהנים האָבן אויך נישט געהאַלטן. דערצו, אמונה וויקאַנד אין די twentieth יאָרהונדערט. און רעליגיע האט געדינט דעם מלך, ניט טאַקע גלויבן אין גאָט!
  און מיליטעריש וויקטאָריעס געמאכט ניקאַלאַס פאָלקס צווישן די מענטשן, און ער, צוגעוווינט צו אַטאָראַטעריאַניזאַם, האט נישט דער הויפּט ווילן ענדערונגען. די רוסן האָבן קיינמאָל ניט געקענט קיין אַנדער מאַכט!
  און די עקאנאמיע איז בומינג, לוין זענען רייזינג. יעדער יאָר עס איז אַ צען פּראָצענט פאַרגרעסערן. טאַקע, וואָס טוישן?
  אי ן יא ר 1913 הא ט דע ר צא ר ניקאלא , אויפ ן 1000 ־ט ן יארצי ק פו ן ד י ראמאנאוו , װידע ר פארקלענער ט דע ם ארבעטס־טאג , אוי ף 10.5 שעה , או ן שבתדיק ע או ן פאר ־ יום־טובדיק ע טעג , אפיל ו צ ו 8 שעה . די נומער פון וויקענדז און יום טוּב איז אויך געוואקסן. עס אנגעהויבן צו זיין סעלאַברייטיד ווי אַ טאָג אַוועק און די דאַטע פון יאַפּאַן ס אַרויסגעבן. און דעם מלך ס דיין געבורסטאָג, און די מלכּה ס דיין געבורסטאָג, און די קאָראַניישאַן טאָג.
  נאָכדעם ווי עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, אַז דער יורש צום טראָן האָט העמאָפיליע, האָט דער צאַר ניקאַלאַס זיך גענומען אַ צווייט פרוי. אזוי, די אַרויסגעבן פון סאַקסעשאַן צו דעם טראָן איז סאַלווד.
  אבע ר א גרוים ע מלחמ ה הא ט זי ך דערנענטערט . דײטשלאנד האט זיך געחלומט צו פארמאכן די װעלט. אָבער, צאַר רוסלאַנד איז געווען גרייט פֿאַר מלחמה.
  אין 1910 האבן די רוסן אנעקסירט בעידזשינג און פארברייטערט זייער אימפעריע. בריטאניע האט מסכים געווען צו דעם אין אויסטויש פאר א בונד קעגן דייטשלאנד.
  ד י קעניגלעכ ע ארמ ײ אי ז געװע ן ד י סאךםט ע או ן מעכטיקסט . זייַן נומער אין שלום צייט ריטשט דריי מיליאָן און אַ טויזנט רעגימענטן. דייטשלאנד האט בלויז זעקס הונדערט טויזנט אין שלום צייט. פּלוס עסטרייך-אונגארן, אָבער זייַן טרופּס זענען נישט קאַמבאַט-גרייט!
  אבער די דייטשן פּלאַנירן נאָך צו קעמפן מיט פֿראַנקרייַך און בריטאַן. און וואו קענען זיי ציען צוויי פראַנץ?
  די רוסישע האָבן די וועלט 'ס ערשטער ליכט טאַנגקס "לונאַ" -2 אין מאַסע פּראָדוקציע. און פיר-מאָטאָר באָמבערס "יליאַ מוראָמעץ" און פייטערז מיט מאַשין גאַנז "אַלעקסאַנדער" און פיל מער. און פון קורס אַ שטאַרק פליט.
  דייטשלאנד האט נישט קיין גלייכע כוחות.
  או ן ד י דײטש ן האב ן נא ך באשלאס ן צ ו באפאל ן בעלגיע , או ן דורכגײ ן פאריז . ם׳איז דא גארניט געװען פאר זײ.
  אבער די מלחמה אנגעהויבן סייַ ווי סייַ. דײַטשלאַנד האָט געמאַכט זײַן פאַטאַלער מאַך. און איר טרופּס אריבערגעפארן צו בעלגיע. בלויז די פאָרסעס זענען ומגליקלעך. רוסיש טרופּס מאַך שוין אַריבער פּרוססיאַ און עסטרייך-אונגארן. און לונאַ-2 טאַנק מיט אַ גיכקייַט פון 40 קילאָמעטערס איז שוין אַ קאָלאָסאַל קראַפט.
  דערצו, טאָן אַז צאַר ניקאַלאַס איז געווען מאַזלדיק אַז די מלחמה אנגעהויבן. דער צאר אליין וואלט נישט אטאקירט דייטשלאנד. או ן אזו י אי ז אוי ף דע ר רוסישע ר זײ ט א גרויםע , איבערהויפטנדיקע ר איבע ר אי ן כוחות , טאנקן , איבע ר אי ן ארטילעריע , או ן ד י בעסט ע אװיאציע ם אי ן כמות , או ן קוואַליטעט . או ן א שטערקער ע עקענאמיע , װײ ל מע ן אי ז געװע ן מעגלע ך אויסצומײד ן ד י רעצעסיע , װא ם ד י רעװאלוצי ע או ן דערפאלג ן אי ן דע ר קריג . און אַזוי אַלע מאָל עס איז אַ העכערונג און הצלחה נאָך הצלחה.
  קלאר זענען די דייטשן געווען אונטער אטאקע. און דאן האבן זיי אליין ארויפגעקלעטערט מיט די הויפט כוחות, קעגן פראנקרייך און בריטאניע. וואו זאָלן זיי גיין?
  נעמען איטאליע און דערקלערן מלחמה קעגן עסטרייך-אונגארן! דער בלויז פּלוס איז אַז טערקיי איז אריין אין די מלחמה קעגן רוסלאַנד. אבער דאס איז נאך בעסער פארן קעניג, ער קאן ענדלעך נעמען פאר זיך קאנסטאנטינאפאל און די שיסערייען! אַזוי...
  און אויך פיר וויטשיז, אייביק יונג געבוירן געגלויבט נאַטאַשאַ, זויאַ, אַוראָראַ, סוועטלאַנאַ אין שלאַכט! און זיי וועלן דיר שוין שלאָגן! אַזוי זיי וועלן שלאָגן ביידע די דייטשן און די טערקן!
  דער שרײַבער און פּאָעט אָלעג ריבאַטשענקאָ האָט זיך אויפֿגעכאַפּט. אויף אייביק, די יונג מעכאַשייפע-סאָרסערעסס מקיים איר צוזאָג, געבן ניקאַלאַס וו די גליק פון וולאדימיר פּוטין און איצט אָלעג ריבאַטשענקאָ מוזן מקיים זיין. אויפוועקן איז נישט געווען גרינג. דאס יינגל'ס קערפער איז געשלאגן געווארן פון א שווערן בייטש. דער יינגל איז אויפגעשפרונגען. יאָ, אָלעג ריבאַטשענקאָ איז איצט אַ מאַסקיאַלער יינגל, טשיינד דורך זיין געווער און לעגס. איר קענען זען אַ שוואַרץ-טאַנד, טרוקן און סייני גוף, מיט באַוווסט מאַסאַלז. טאַקע אַ שטאַרקער און האַרציקער שקלאַף, מיט שטאַרקע הויט וואָס איז אַזוי פאַרגליווערט, אַז דער משגיחס מכות קען עס נישט שניידן. מע לױפֿט צו פֿרישטיק מיט די אַנדערע ייִנגלעך, שטײט אױף פֿון דעם גראָז, װוּ די יונגע שקלאַפֿן שלאָפֿן גאָר נאַקעט און אָן קאָלדרען. אמת, דאָ איז וואַרעם, דער קלימאַט איז ווי מצרים. און דער יינגל איז אַלע נאַקעט, בלויז קייטן. אָבער, זיי זענען גאַנץ לאַנג און פּראַקטאַקלי טאָן ניט אַרייַנמישנ זיך מיט גיין אָדער ארבעטן. אָבער איר קענען נישט נעמען אַ גרויס שריט אין זיי.
  איידער עסן, איר שווענקען די הענט אין די טייַך. איר באַקומען אַ ריישאַן: מאַשט רייַז, און פּאַסקודנע ברעקלעך פון פיש. אָבער, פֿאַר אַ הונגעריק שקלאַף יינגל, דאָס מיינט ווי אַ נאַש. און דעמאָלט איר גיין צו דער מייַן. די זון איז נאך נישט אויפגעשטאנען אינדערפרי און ס'איז גאנץ אנגענעמע.
  די נאַקעט פֿיס פון דעם יינגל זענען אַזוי גראָב און האָרני אַז די שארפע קיזלשטיין טאָן ניט שאַטן אין אַלע, זיי קיצלען אַפֿילו פּלעזאַנטלי.
  שטייערן וואו קינדער אונטער זעכצן ארבעטן. פון קורס זיי האָבן קלענערער קאַרס און מכשירים. נאָר פופצן, זעכצן שעה דאַרף מען אַרבעטן, פּונקט ווי דערוואַקסענע.
  עס שטינקט, אַזוי זיי באַפרייַען זיך רעכט בייַ די קאָאַלפאַסע. די אַרבעט איז פּשוט: צעהאַקן שטיינער מיט פּיקקאַקסעס, דעמאָלט פירן זיי אין קערב אָדער אויף סטרעטטשערז. מאל איר האָבן צו שטופּן די וואַגאָנעטקע אויך. געווענליך שטופּן די בחורים איר אין צוויי און דריי. אָבער אָלעג ריבאַטשענקאָ איז אויסדערוויילט אַליין ווייַל ער איז זייער שטאַרק. און ער האַלט אין די הענט דעם פּיקקאַק ווי אַ דערוואַקסענער. ער דאַרף צו פאַרענדיקן אַ פיל גרעסערע אַרבעט ווי די מנוחה.
  עס איז אמת אַז זיי געבן איר מער און מער אָפט. דריי מאָל אַ טאָג, נישט צוויי מאָל.
  דער שקלאַף יינגל וועמענס גוף אָלעג ריבאַטשענקאָ האט ינכאַבאַטאַד איז דאָ פֿאַר עטלעכע יאָרן איצט. געהארכזאם , שװער־ארבעטן , אל ע באװעגונ ג װער ן געפיר ט ביז ן אויטאמאטיזם . טאַקע פאַרשילטן שטאַרק, ריזיליאַנט און פּראַקטאַקלי ווייסט קיין מידקייַט. אבער אין דער זעלבער צייט וואקסט דאס בחור קוים, און ער זעהט יעצט אויס נישט מער ווי צוועלף, מיט א דורכשניטליכע הייך פאר דעם עלטער.
  אָבער שטאַרקייט... פֿאַר עטלעכע דערוואַקסענע. א יונגער העלד. וואָס, אָבער, וועט, משמעות, קיינמאָל ניט ווערן אַ דערוואַקסן, און ער וועט נישט וואַקסן אַ באָרד.
  און דאַנקען גאָט! ווי אַ שרייַבער און פּאָעט אָלעג ריבאַטשענקאָ האט נישט ווי צו גאָלן. איר אַרבעט פֿאַר זיך און צעברעכן שטיינער, צעברעקלען זיי. און צום וואָגן. דערנאָך איר פירן עס צו די וואַגאָנעטקע. עס איז שווער צו שטופּן איר און די קינדער נעמען טורנס צו טאָן דאָס.
  די יינגלעך דאָ זענען כּמעט שוואַרץ, אָבער זייער פיישאַל פֿעיִקייטן זענען אָדער אייראפעישער, הינדו אָדער אַראַבער. דערצו, עס זענען פילע מער אייראפעישע אָנעס.
  אָלעג נעמט אַ נעענטער קוק בייַ זיי. קנעכט לאזט מען נישט רעדן, מ׳שלאגט זײ מיט א בײטש.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ איז אויך שטיל פֿאַר איצט. און ער לערנט. ד א , א חו ץ מענע ר אויפזעער , זענע ן אוי ך פרויען . זיי זענען אויך גרויזאַם און שלאָגן מיט אַ בייַטש.
  דערצו, ניט אַלע יינגלעך האָבן הויט ווי שטאַרק ווי אָלעג. פילע מענטשן פּלאַצן און בלוטיקן. און די גאַרדז קענען שלאָגן איר צו טויט. די אַרבעט איז זייער שווער, און די בחורים, ספּעציעל ווען די זון גייט אויף, אָנהייבן צו שווייס.
  און דאָ איז נישט איין זון, נאָר צוויי. און דאָס מאכט דער טאָג זייער לאַנג. און עס איז אַ פּלאַץ פון אַרבעט. די ייִנגלעך האָבן נישט קיין צײַט צו שלאָפֿן און אָפּרוען. דאָס איז אַ גרויס יסורים פֿאַר זיי.
  אָלעג ריבאַטשענקאָ געארבעט פֿאַר זיך, מעטשאַניקאַל טשאַפּינג און לאָודינג. געצוואונגען פאר זיך...
  און ער האָט זיך פֿאָרגעשטעלט אַ בילד פֿון דעם, וואָס איז געשען נאָך דעם, אַז ניקאַלאַס דער צווייטער האָט באַקומען דעם דערפֿאָלג פֿונעם רוסישן פּרעזידענט וולאַדימיר פּוטין.
  נאַטאַשע, זויאַ, אַוראָראַ און סוועטלאַנאַ באַפאַלן די עסטרייערז אין פשעמיסל. רוסישע מיליטער האָבן גלייך גענומען לוואוו. און זיי אטאקירן די שטארקסטע פעסטונג.
  די מײדלעך זײַנען נאַקעט און אין ביקיניס, גײען זיך גיך דורך די שטאָט גאַסן.
  מע צעהאַקן די עסטרײַך און וואַרפֿן מיט די באָרוועסע פֿיס קליינע דיסקס.
  דערבײַ זינגען די מײדלעך:
  - דער צאַר ניקאַלאַס איז אונדזער משיח,
  א געוואלדיקער הערשער פון מעכטיגע רוסלאנד...
  די גאנצע וועלט ציטערט - וואו וועט זי גיין -
  פֿאַר ניקאָלאַי מיט אַ ליד פאָרויס!
  נאַטאַשע האַקט אַראָפּ די עסטרייכענער, וואַרפֿט אַ גראַניט מיט די נאַקעטע פֿעס און הייבט אָן זינגען:
  ― פֿאַר רוס!
  זויאַ צעטרעטן אויך אירע שׂונאים און זינגט מיט רחמנות:
  - פֿאַר די רויאַל אימפעריע!
  און אַ גראַניט, װאָס פֿון איר באָרװעס פֿוס פֿלעגט אַרײַן! דאָס איז אַ קיללער מיידל. קענען צעטרעטן דיין קין און טרינקען דעם ים!
  און אױך אוראָראַ װאַרפֿט אַ דיסק מיט די נאַקעט פֿעסן, צעשפּרײט די עסטרײַכער און קװיטשעט:
  - פאר דער גרויסקייט פון רוסלאנד!
  אוּן עֶר וֶועט זַיין זַיין שַׁארְפֶע צֵיין. וואָס פינקלען ווי פאַנגז.
  סוועטלאַנאַ אויך טוט נישט פאַרגעסן צו געבן אין, און ראָרז:
  - רוס 'פון די הייליק און ינווינסאַבאַל ניקאַלאַס וו!
  די מיידל דעמאַנסטרייץ אַ ריזיק לייַדנשאַפט. און מיט באָרוועסע פֿיס וואַרפֿט ער אַלץ און וואַרפֿט מתּנות!
  נאַטאַשע, שיסן און צעהאַקן, און וואַרפן מיט די באָרוועסע פֿיס טויטלעך וואָפן, קוועטשן:
  ― איך האָב ליב מײַן רוס! איך האָב ליב מיין רוס! און איך וועל אייך אלע אפשניידן!
  און זויאַ שיסן און װײנט אױך, װאַרפֿנדיק עפּעס אַ בלאָװעס מיט די נאַקעטע פֿעס:
  - גרויסער צאר ניקאלאס! זאָלן אים געהערן סײַ די בערג, סײַ די ים!
  אַוראָראַ, שרײַענדיק מיט אַ ווילדן, פֿרעמדער גרימצאָרן, און וואַרפֿט מתנות מיט אירע נאַקעטע פֿעס, וויינט:
  - קיינער וועט אונדז נישט האַלטן! קיינער וועט אונדז נישט באַזיגן! דאַשינג גערלז צעטרעטן שונאים מיט נאַקעט פֿיס און נאַקעט כילז!
  או ן װידע ר זענע ן ד י מײדלע ך געװע ן אי ן א װילד ן מאש . ז ײ כאפ ן פשעמיש ל אוי ף דע ר באװעגונ ג או ן זינגען , קאמפאנ ־ טע ר װ י ז ײ גײען ;
  אונדזער הייליק רוס איז געלויבט,
  עס זענען פילע צוקונפֿט נצחונות אין עס ...
  דאָס מײדל לױפֿט באָרװעס
  און זי איז ניט מער שיין אין דער וועלט!
  
  מיר זענען די דאַשינג ראָדנאָווערקי ,
  וויטשיז זענען שטענדיק באָרוועס ...
  מײדלעך האבן זײער ליב אינגלעך
  זייַן צאָרנדיק שיינקייט!
  
  מיר וועלן קיינמאָל געבן אין
  לאמיר זיך נישט אריינלאזן אין אונזערע שונאים...
  כאָטש אונדזער פֿיס זענען נאַקעט,
  עס וועט זיין אַ פּלאַץ פון ברוזאַז!
  
  עס איז בעסער פֿאַר גערלז צו קאַמיש
  באָרוועס אין די קעלט ...
  מיר זענען באמת וואָלף קאַבז
  מיר קענען שלאָגן עס!
  
  מען קען אונז נישט אפשטעלן
  א גרויםע הארד פריץ...
  און מיר טראָגן נישט קײן שיך
  שׂטן איז דערשראָקן פון אונדז!
  
  די מײדלעך דינען גאט ראד,
  וואָס, פון קורס, איז גרויס ...
  מיר זענען פֿאַר כבוד און פרייהייט,
  דער קייזער וועט זיין אַ פּאַסקודנע ביסל!
  
  פֿאַר רוסלאַנד, וואָס איז שיין מער ווי אַלע,
  די קעמפער שטייען...
  מיר געגעסן פאַטי קאַשע
  פייטערז טאָן ניט בייגן!
  
  קיינער קען אונדז נישט האַלטן
  די מאַכט פון גערלז איז גיגאַנטיש ...
  און ער וועט נישט פארגאסן קיין טרער,
  ווייַל מיר זענען טאַלאַנט!
  
  קיין גערלז קענען נישט בייגן,
  זיי זענען שטענדיק שטאַרק ...
  זיי קעמפן שטארק פֿאַר די פאטערלאַנד,
  לאָזן דיין חלום קומען אמת!
  
  עס וועט זיין גליק אין די אַלוועלט
  די זון וועט זיין אויבן דער ערד ...
  מיט דיין אומבאהאלטענע חכמה,
  בייאָנעט דעם קייזער!
  
  די זון שיינט שטענדיק אויף מענטשן,
  איבער די גרעסטע מדינה,
  גליקלעך אַדאַלץ און קינדער,
  און יעדער קעמפער איז אַ העלד!
  
  עס איז קיינמאָל צו פיל גליק
  איך צוטרוי אונדז צו זיין מאַזלדיק ...
  זאל די שלעכט וועטער פאַרשווינדן -
  און בושה אויף די שונאים!
  
  אונדזער ראַסע גאָט איז אַזוי העכסט,
  עס איז קיין איינער מער שיין ווי אים ...
  מיר וועלן ווערן העכער אין נשמה,
  אזוי אז דער רשע ווארפט אלעמען!
  
  לאָמיר באַזיגן אונדזערע שונאים, גלייב איך
  ווייַס, רוסיש גאָט איז מיט אונדז ...
  דער געדאַנק וועט זיין אַ פרייד,
  לאָז נישט אַרײַן דאָס שלעכטס אין דיר!
  
  נו, אין קורץ, צו יאָשקע,
  מיר וועלן שטענדיק זיין געטרייַ ...
  ער איז אַ רוסישע גאָט, הערן,
  ער ליגט אז ער איז א איד שטן!
  
  ניין, אין פאַקט, גאָט אלמעכטיקער,
  אונדזער מערסט הייליקע הויפּט משפּחה ...
  ווי פאַרלאָזלעך ער איז דער דאַך,
  און זיין זון-גאָט סוואַראָג!
  
  נו, אין קורץ, פֿאַר רוסלאַנד,
  ס'איז נישט קיין בושה צו שטאַרבן...
  און די מײדלעך זײַנען די שענסטע פֿון אַלע,
  א פרוי האט די שטאַרקייַט פון אַ בער!
  
  
  פּלאַנס האָבן נישט פארענדערט
  היטלער האט פשוט נישט געטוישט דעם OKW פלאן, און די אטאקע אויף סטאלינגראד איז דורכגעפירט געווארן סיי פון צפון, סיי פון דרום, דורך ארמיי גרופעס א און ב' און די אטאקע איז פארטראסט געווארן פאר מיינשטיין . ווי אַ רעזולטאַט, סטאַלינגראַד איז געפאלן אין צען טעג פון אַטאַקע פון אַלע זייטן. או ן ד י סאװעטיש ע מיליטע ר האב ן זי ך געפונע ן אינגאנצ ן ארומגערינגלט . נאָך וואָס די וועהרמאַכט אריבערגעפארן צוזאמען די וואָלגאַ ברעג צו די קאַספּיאַן ים. ווי האט די רויטע ארמיי רעאגירט? די אַפענסיוו אין דעם צענטער איז געווען ניט זייער מצליח.
  פּלוס, יאַפּאַן וואַן די שלאַכט פון מידווייַ, כאָטש עס האט נישט עפענען אַ צווייט פראָנט, אָבער עס קאַפּטשערד די האַוואַייאַן אינזלען. און אין דער זעלביקער צייט, די לאַנד וניץ פון די סאַמוראַי אריבערגעפארן צו ינדיאַ. צו האַלטן די קאַלאַני, בריטאַן האט צו צוריקציען עטלעכע טרופּס פון עגיפּטן, פארלאזן אָפּעראַציע טאָרטש.
  ד י דײטש ן האב ן געהאלט ן ד י איניציאטױ ו אויפ ן מזרח־פראנט . די גיך כאַפּן פון סטאַלינגראַד קאַלאַפּסט די דרום פלאַנג. דער פריץ האט זיך אויסגעגליטשט צום קאספישן ים און אפגעשניטן דעם קאוקאז דורך לאנד. און דאַן איז טערקיי אַרײַן אין דער מלחמה. איר אַרמיי, כאָטש ניט זייער שטאַרק, איז גאַנץ סך און טויגעוודיק פון פייטינג העלדיש.
  שוי ן אי ן ד י ערשט ע טע ג האב ן ד י טערק ן גענומע ן באטומי ם או ן ארומגערינגל ט ירעוואן . יא, זייער דערגרייכונגען זענען לייַטיש, זינט די רויט אַרמיי איז פּינעד אַראָפּ דורך די דייַטש פראָנט.
  מע ן זא ל באמערק ן א ז ד י נאצי ס האב ן זי ך אויסגענוצ ט פו ן דע ם פאקט , א ז ד י סאװעטיש ע מיליטע ר זענע ן ארײ ן אי ן קאמ ף גלייך , פו ן ד י באנען , או ן ז ײ צעשלאגן . דאָס האָט, פֿאַרשטייט זיך, געהאַט אַ נעגאַטיווע השפּעה אויפֿן גאַנג פֿון דער מלחמה.
  סטאלין איז אויך געווען נערוועז און זיך אויסגעפרעקט - ער האט פארלאנגט צו האלטן דעם קאוקאז אויף יעדן פרייסטן.
  בקיצור, די העלדישע פאַרטיידיקונג פון סטאַלינגראַד האָט נישט אויסגעאַרבעט און אַלץ איז צעפאַלן. און אפילו דער אַוועק פון יאַפּאַניש דיוויזשאַנז אין די פאַר מזרח האט נישט העלפן.
  ד י דײטש ן האב ן זי ך אריבערגעפיר ט בײ ם ברעג ם פונע ם קספישן ים , קײ ן דאגעסטאן . אפצוהערן זיי צו זאמלען שטויב - אבער די כוחות זענען אומגלויך, דערצו האט די רויטע ארמיי איבערגעלעבט גרויסע שוועריקייטן מיט פארזארגונג. און זי האָט זיך אײַנגעשלאָסן. און די קראוץ האבן אקטיוו באמבארדירט.
  די פאראייניגטע שטאטן האבן כמעט נישט גערירט דעם דריטן רייך, דיסטראַקטירט פון די נצחונות פון יאפאן. בריטאניע האט זיך עטוואס אפגעשוואכט, און אויך נישט אריין אין צרות! איצ ט האב ן ד י דײטש ן געהא ט צופיל ע עראפלאנען , או ן ז ײ האב ן טאק ע געקענ ט דרוק ן אוי ף זײ .
  סטאלין האט ארויסגעוויזן זיינע ערגסטע מידות און צו אפט פארלוירן דעם געדולד און געשריגן, אבער נישט געמאכט די בעסטע באשלוסן.
  אַזוי די אָנווער פון די קאַוקאַסוס געווארן באַשערט.
  אויף דער גרענעץ מיט אזערביידזשאַן גייט שוין אן א קאמף.
  סאָוועטישע מיידלעך קעמפן פאַרצווייפלט. דאָ די בעאַוטיעס זענען פייטינג דעספּעראַטלי.
  און זיי טאָן ניט צוריקציענ זיך און טאָן ניט געבן אַרויף. און זיי קריכן אַרום זייער הינטן.
  נאַטאַשע, זויה, אויגוסטינע און סוועטלאַנאַ האָבן געשלעפּט דעם דײַטשן גענעראַל פֿון הינטן. דאָס איז קיל. ד י מײדלע ך האב ן אי ם ארויפגעלײג ט אוי ף ד י קניען , או ן געצװונגע ן צ ו קוש ן ד י בארװעס ע פיס . ער האָט זיי געמאַכט מיט גרויס התלהבות! און ער האט געלעקט די מײדלעך.
  וואָריער גערלז זענען בכלל אַזוי סעקסי און כיינעוודיק. דא ן האב ן ז ײ געגעב ן דע ם פרי ץ קאמף .
  נאַטאַשע האָט געשניטן מיט אַ פּלאַצן, אָפּגעשניטן די נאַציס. זי האט געװארפן א גראנאט מיט איר בארװעםן פוס און געציטערט:
  - פאר גרויס כבוד!
  זויאַ האָט אויך געשאָסן און געקרעכצט:
  - פֿאַר די מוטערלאַנד און סטאַלין!
  זי האט עס גענומען און געװארפן מיט די נאקעטע פיס דעם גראנאט. ז י הא ט צעשפרײ ט ד י נאצי ס או ן זי ך צעװײנט :
  - פֿאַר די וססר!
  די גערלז זענען אַזוי שיין און אַמייזינג.
  אוי ך אוגוסטינע ן הא ט אוי ך געווארפ ן א גראנאט ן מי ט אי ר נאקעט ע פוס , או ן זי י הא ט זי י אנגענומע ן או ן זי ך געווארפ ן : # .
  ― איך קריג זיך אַזױ! ווי אַ טערמינאַטאָר!
  און סוועטלאַנאַ וועט אויך קאַטער עפּעס אַזוי טויטלעך און דעסטרוקטיווע מיט איר נאַקעט טאָעס. און ווידער וועט ער זינגען:
  - אונדזער פרענדשיפּ איז מאַנאַליטיק, און דאָס איז וואָס עס שטייט פֿאַר!
  פיר, זײ קעמפן אַזױ ― דאָס זײַנען מײדלעך! מאָדנע בעאַוטיעס ווייַזן זייער לאַנג לשונות אין ענטפער.
  וואָריערז פון די העכסטן קאַטעגאָריע. און ווי זיי וועלן שלאָגן איר, און ווי זיי וועלן שרייַען אויף איר.
  זיי צעטרעטן די דייטשן ווי בעריז מיט אַ פּרעסע.
  נאַטאַשע האָט געשאָסן, אַרײַנגעוואָרפֿן אַ גראַניט מיט די באָרוועסע פֿיס און געזונגען:
  - מיר זענען וואָריערז פון ליכט און די רויט פאָן!
  זויאַ האט אויך לאָנטשט די מערדער מיט איר נאַקעט טאָעס און בלאַדערעד:
  - און מיר וועלן קעמפן פֿאַר לענין!
  און דאַן האָט זי געשלאָגן אויף אַוגוסטינע, מיט אירע ציין:
  - אין נאָמען פון גרויס פרייד!
  און דעמאָלט סוועטלאַנאַ פייערד און לאָנטשט גראַניידז מיט איר נאַקעט פֿיס, ברום:
  ― מיר װעלן דאָס אָננעמען און דאָס אומקערן!
  די פיר זענען אַקטיוולי ארבעטן און שיסער. נו, דאָס זענען דאָך מײדלעך, װאָס װײסן אַ סך פֿון פֿאַרניכטונג. און זיי קעמפן נישט אַזוי.
  און ווי עס זאָל זיין פֿאַר פאַקטיש טערמינאַטאָרס ... הויך-פליענדיק וואָריערז. און זיי האָבן אַ לייַדנשאַפט פֿאַר צעשטערונג.
  נטאשע האט װידער געװארפן א גראנאט מיט איר בארװעםן פוס און גע־ שיסן:
  - איך פאַרשטיי די וועלט בישליימעס ווי אַ פאַרערגערונג פון די קלאַס-קאַמף!
  זױע האָט אױך געטשעפּעט, װאַרפֿנדיק מיט די נאַקעטע פֿעס אַ טויטלעכן, פֿלײש־רײַסנדיקן גראַניט:
  - וואָס הויז וועט האָבן אַ רויט פאָן!
  און דעמאָלט אַוגוסטינע האט איר קער. ז י הא ט אראפגעמאכ ט ד י נאצי ס או ן געווארפ ן א גראנאט ן מי ט ד י נאקעט ע פוס ־ שיסן :
  - גרויס פּלאַץ, דאָס איז אונדזער לאַנד און אַלע פון אונדז!
  וואַרריאָרס זענען באמת טויגעוודיק פון טירינג אפילו אַ באַהיצונג בלאָק.
  און דעמאָלט סוועטלאַנאַ שיסט אַוועק אַ גראַנייד מיט איר נאַקעט פֿיס, פייערז אַ פּלאַצן און זאגט מיט גרימצארן:
  ― דאָס פֿײַער און דאָס באַקינג פֿערד זײַנען צאָרן!
  ד י מײדלע ך װעל ן זי ך פארשטײ ט זיך . און זיי שטעלן די קעפ.
  און אויף דער דייַטש זייַט, די קאָמאַנדע פון Gerd איז פייטינג אויף די T-4. ווידער, אַמאָל עס סטאַרץ אַרויף, איר וועט נישט וואַרעם אַרויף און איר וועט נישט קענען צו פאַרשטיקן אַזאַ דרוק. די מײדלעך האבן אין די אויגן אזא גיהנום פײער.
  זיי דרייען זיך און געבן קיין געלעגנהייַט פון ישועה. און איר קענען נישט אַנטקעגנשטעלנ זייער ווייַס, פּעאַרלי ציין.
  די וואָריערז זענען אַגרעסיוו און כאַול:
  - ווילד אַראָמאַ! מיר וועלן שיקן אַלע שונאים אין גיהנום!
  גערדע װעט פֿײַערן, שלאָגן די פֿיר און דרײַסיק און קװיטשען:
  - צוקונפֿט וויקטאָריעס!
  שאַרלאַט דריקט דעם צינגל מיט איר נאַקעט פֿיס און גערגאַלז:
  ― מיר װעלן אײַך צערײַסן!
  מאגדא האט אויך געשאסן, פארניכטעט דעם ט-26 און געזאגט:
  ― מיר װעלן עס אַנטפּלעקן.
  און זי האט געשאקלט מיט די נאקעטע פינגער.
  און קריסטינאַ, אויך, דריקן איר נאַקעט פֿיס אויף די פּעדאַלז און כיסיז:
  - יישר כח פאר אונזער מסיבה!
  די מײדלעך זײַנען דאָך כּמעט נאַקעט אין ביקיניס און באָרוועס. און אין דער זעלביקער צייַט גאָר סעקסי.
  און זיי אָנפירן אנפאלן מיט זייער ניט זייער גאנץ, אָבער עפעקטיוו ה-4. אוּן זֵיי שיסן אויף דעם שונא. גיב זיך נישט צו אַזעלכע מיידלעך אין עפּעס! און װי זײ האָבן אױסגעטראָגן די צײן. און ווי זיי מאַכן אַ פּנים!
  גערדע ברוםט צו זיך, שיסן מיט די נאקעטע פינגער:
  ― גערדע האָט ליב צו הרגענען, די דאָזיקע גערדע!
  און ווידער פירעס שעלז.
  און דאַן שאַרלאַט שאָס אין קער און ברום, קלאַפּן אויס די 34:
  ― איך װעל זײ אַרײַנרײַסן די מאָגן!
  און מיט נאַקעט פֿיס ער וועט אָנהייבן ווידער.
  און דעמאָלט קריסטינאַ וועט לייגן די רעצייעך. אויך ניצן נאַקעט טאָעס.
  און עס וועט ברום:
  - איך בין די עמבאַדימאַנט פון אַגרעסיוו!
  וואָס אַ טאַליע זי האט, און סקאַלפּטיד אַבס!
  און דאַן וועט מאגדא נעמען עס און אַ פּאַטש און ברום:
  - באַנזאַי!
  און איר פיס זענען אויך נאַקעט און טשיזאַלד!
  די פֿיר דײַטשישע פֿרויען שטופּן זיך און געווינען טאַקע. זי האט אַזוי פיל אַגרעסיוו און ווייטאַלאַטי.
  די וואָריערז נוצן די רוט און דרייען. זיי לאזן נישט גיין די רויטע ארמיי.
  און פֿרויען פּיילאַץ קעמפן אויך אין הימל, און זיי ווייַזן דעם. אז זייער גייסט איז אוממעסטן.
  דאָ איז דער נײַסטער דײַטשישער Focke-Wulf. גערטרודע איז אויף עס. און דאָס מיידל ווייזט אַז זי איז קילער ווי מענטשן. אזוי שמעקט ער די פאשיסטן. גיט זיי נישט די מינדסטע רחמנות. גערטרודע האָט אָנגעהויבן דעם אמתן קאַמף.
  און ער שיסן אַראָפּ אַ סאָוועטישן יאַק און שרייט:
  - איך בין אַ סופּער מיידל!
  און ער וועט נעמען עס און ווייַזן זיין צונג. און ווידער ער וועט נעמען אַרויף גאַנץ יקסטערמאַניישאַן. דאס איז די מיידל. און אויך באָרוועס און אין אַ ביקיני. און דאַן האָט LAGG אַראָפּגעשאָסן און ווידער אַ ברום געטאָן:
  - פּילאָט גאַנער!
  און ער וועט לאַכן אין די שפּיץ פון זיין לונגען. און דעמאָלט ער וועט נעמען אַראָפּ די PE-2. אַזאַ מיידל, פון די קולאַסט פאַרנעם און קלאַס. דא ן הא ט ז י װידע ר דורכגעפיר ט א מאנעװע ר או ן פארניכט ט דע ם יאק , מי ט לופט־קאנונען . און עס וועט פּרובירן .
  - איך בין די זי-וואָלף פון הימל!
  און װי ער טראָגט די צײן! און ווי צו ווערן ווילד! וואָס אַ באָבע! באַבע צו אַלע פרויען!
  אָבער, פֿאַרשטייט זיך, פּרוּווט אויך די פאַשיסטן צו אַטאַקירן אין דרום.
  דאָרט, ספּעציעל, דער פּילאָט Helga פייץ אויף די ME-109. און אַזוי הצלחה אַז פראַגמאַנץ פליען אַוועק פון די בריטיש.
  א מיידל האט געשלאגן א מוסטאנג און געזונגען:
  - איבער אונדז שװימט א לילע נעפל!
  אין אַלגעמיין, ווי גוט עס איז צו קעמפן באָרוועס און אין אַ ביקיני. ווי פּראַקטיש דאָס איז! און עס איז זייער באַקוועם.
  Helga איז אַ פּילאָט. דער פוהרער איז געווען גענוג קלוג צו הערן עצות און ערלויבן מיידלעך אויף טאנקן, עראפלאנען און אין מיליטער. און ווי פיל בעסער עס איז געווען פאר די קראוטס.
  ז ײ האב ן אלײן ניש ט דערװארט , א ז ד י פרויען ס קערפער ם זײנע ן אזו י װירקלעך . דאָ Helga איז באַרימט גיינינג מאָמענטום און אַקאַונץ.
  דאָס מײדל דריקט מיט די באָרװעטע פֿיס אויף די פּעדאַלז און ברוםט:
  - איך בין אַזאַ אַ דילייטפאַל קליין קו!
  העלגאַ שיסן אַראָפּ נאָך צוויי ענגליש פּליינז און סקוויקס:
  - הינטער מיר זײנען אין א רײע דײטשע זעלנער!
  און זי האָט אויך אַראָפּגעשאָסן אַ באָמבער! וואָס אַ מיידל! צו אַלע די גערלז, אַ גרויס און קיל וואָריער. אויב עס טוט אויס, עס טוט עס אויך אָן קיין צערעמאָניע אָדער שאָד.
  די גערלז דאָ זענען אַזוי סעקסי!
  און ראָמעל ס טרופּס זענען טרער דורך די מדבר, אָן ווארטן פֿאַר נאָך פאָרסעס צו אָנקומען. מיר האָבן צו געווינען, אַזוי מיר האָבן צו. דער לעדזשאַנדערי קאַמאַנדער "מדבר פוקס" איז שוין צוגעוווינט צו קעמפן מיט העכער פאָרסעס. און זײַנע זעלנער זײַנען אױך אַזױ. דאָ, למשל, איז אַ אויסגעקליבן פירמע פון ווייַבלעך סס וואָריערז. ז ײ זײנע ן אריבערגעפיר ט געװאר ן אנהײ ב דעצעמבער , װע ן דע ר פראנט , הא ט זי ך צעשפאלט , ד י דײטש ן האב ן זי ך צוריקגעטײלט , או ן ד י בריטישע , פארקערט , האב ן זי ך דורכגעבראכ ן , באפרײ ט טאלבוק , או ן געדרא ט אפצוװארפ ן דע ם װערמאכט , פו ן אפריקאנע ר ערד .
  דעמאל ט הא ט דע ר באזיצטע ר פוהר ר פארגעלײגט : אריבערפיר ן א פרויע ן באטאליאנ ט פו ן טיגרעסן . ניט ווייַל די ליידיז וועט טוישן די וואָג פון מאַכט, אָבער אַזוי אַז מענטשן, ספּעציעל איטאַליעניש מענטשן, וועט פילן פאַרשעמט און זיי וועלן קעמפן פיל מער אַגרעסיוו און מער סקילפאַלי. נאָך אַלע, אויב די עליט גערלז, פאַרגליווערט דורך האַרב טריינינג, זענען פאָרויס, די מענטשן וועלן זיין זייער פאַרשעמט.
  די וואָריערז געקעמפט אין בלויז אַ ביקיני, ניצן ספּעציעל קרימז פֿאַר שוץ. זעקס מאנאטן זײנען זײערע נאקעטע, מײדלשע פים געװארן אזוי גרויםן, אז זײ האבן נישט מורא געהאט פאר די זאמד, װאם האבן זיך הײםן װי א בראך, און פון דעם באנד האט זײער הויט באקומען א טונקעלע שאקאלאד פארב. און פילע האָבן שוין דאַזאַנז פון קאָרפּסיז הינטער זיי.
  מאַרגאָ און שעלאַ זענען צוויי זייער יונג, אָבער שוין שלאַכט-פאַרגליווערט אַריאַנס. זיי זענען די יינגסטע אין דער פירמע, אבער אין זעקס מאנאטן האבן זיי שוין פארדינט דעם אייזערנעם קרייז, ערשטע קלאס (צווייטע קלאס, אלע אין באטאליאן האבן עס שוין געהאט), זיי זענען גרויזאַם און גוט.
  מארגאט האט געהאט האָר די קאָליר פון פייַער, און שעלאַ איז געווען אַ שניי-ווייַס בלאָנדע מיט אַ ריר פון האָניק. דאָ זיי זענען פייטינג, ריפּעלינג די אָנסלאָט פון קאַונטעראַטאַקינג בריטיש טאַנגקס. די מאַטילדאַס, מיט זייער שטאַרק פאנצער, מאַך פאָרויס. ווייַטער זענען פּאַסיק Cromwells מיט הויך-יקספּלאָוסיוו שעלז און לייטער וועהיקלעס. די מײדלעך האבן זיך באגראבן אין זאמד. עס איז אַרויסגעוואָרפן צו דרייען אַזאַ טאַנגקס קאָפּ-אויף. מיר דאַרפֿן צו ויסמיידן זיי זענען באמערקט, און דעמאָלט ...
  "מאַטילדע" און "קראָמוועל" וועגן דרייסיק טאָנס, און ווען זיי פאָרן איבער טרענטשעס אויסגעגראָבן אין די ליים זאַמד, עס ווערט סקערי. עס גיסט זיך אַראָפּ אויף דײַנע נאַקעט, געבראַכטע האַלדז, און איר פֿילט אויף אײַך די שרעקלעכע וואָג פֿון די ממזרים־מאַשינען. דאָ איז דער זעלביקער "קראָמוועלל", אַ טיפּיש פּרעסן מיט 70 מם גענייגט פאנצער, וואָס אפילו אַ 88 מם ביקס קענען נישט שטענדיק נעמען. עס סמעללס ווי בריטיש, זייער שטרענג גאַזאָלין און מאָטאָר בוימל. די גערלז האָבן זייער אייגן סאַפּרייזיז, גרינג קאָפּדרייעניש. די זייער ערשטער מאָדעלס פון פאַוסטפּאַטראָן. זינט די מענער, ווי עס איז געוויינטלעך, לאָזן די ליידיז ערשטער גיין, אַזוי זיי פּרובירן די לעצט און, ווי דערוואַרט, פּראַמאַסינג וואָפן.
  אָבער זיי האָבן אויך אַריינגעלייגט די מיידלעך, פאַרקערט צו דעם היפאקריטישן קלינגוואָרט פון נאַציזם: "מלחמה איז אַ מענערס געשעפט, שלום פאַר פרויען!".
  אָבער, די ינפאַנטרי געפאלן הינטער, וואָס מיטל עס איז אַ געלעגנהייַט צו זיצן אין די טרענטשעס און געווינען.
  שעלאַ זאָגט מיט אַ שושקען, דערשראָקן צו ניסן פֿון דעם זאַמד, וואָס פֿאַלן פֿונעם טרענטש, וואָס פֿאַרפֿעלט אירע נאָזלעך:
  - בלויז יידזשינג אויף די באַטאַלפילד וועט לאָזן איר צו ויסמיידן פערמאַנטיישאַן פון די שאַמפּאַניער פון נצחון וואָס איז פאַרפוילט רעכט צו מיסט דעדליינז!
  מאַרגאָ האָט מסכים געווען:
  ― דער, װאָס האָט ניט קײן אױסהאַלטן, װעט דערלעבן דעם זויערן װײַן פֿון תּפֿיסה און דעם ביטערן געטראַנק פֿון פֿאַרלוסט!
  אבער די מאַטילדאַס, קראָמוועללס, און אַ טוץ ליכט מאָנגאָוז זענען שוין הינטער זיי. איצט איז געקומען די שעה פון שניט.
  שעלאַ, וועמענס אַמאָל פּערלי האָר איז געווען גרוי פון שטויב, און רעסט איר נאַקעט כילז אויף די הייס זאַמד, מענטאַלי קערט צו די ווירגין מרים און אנדערע הייליקע, געזאגט, טאָן ניט לאָזן מיר אַראָפּ. דער פינגער דריקט דעם לאַפּע סמודלי אַזוי אַז די קיומיאַלאַטיוו אָפּצאָל גייט גלייַך אין די גאַז טאַנק.
  מאַרגאָ פּולז די צינגל מיט איר, אויך פּאַמעלעך. נאָך וואָס ביידע גערלז שפּאַקן זיך מיט די הענט. די טשאַרדזשיז שלאָגן גלייַך אין די שטערן, נאָך וואָס די גאַז טאַנגקס ופרייַסן. מאַראַנץ פלאַמעס שפּריצן ווי פּינע פון כוואליעס דורך די לופט, און עמעצער ס קללות קענען זיין געהערט.
  דערנאָך די קורץ מאַזאַלז פון בריטיש טאַנגקס זענען קערלד דורך די שאַקס אין מאָדנע טובז.
  און טיגרעסס גערלז ברייוולי וואַרפן גראַניידז אויף שונאים. און פראַגמאַנץ פליען אין אַלע אינסטרוקציעס, טרערן דורך די פאנצער ווי אַ פּאַטעטיש קאַץ ס לאַפּע, אַ דעסטרוקטיווע טייַך פון קיומיאַלאַטיוו פּאַרטיקאַלז.
  אָט איז אַ פֿרויען גרימצאָרן, זאָגנדיק, אַז די דײַטשישע פֿרויען זײַנען בשום־אופן ניט קעראַקטערייזד מיט גײַסטיקקייט. און זיי וויסן ווי צו קעמפן ... און לאָזן די באַפאַלן דערשטיקן.
  עס איז פיל גרינגער צו אָפּשטויסן די אָנפאַל פון ינפאַנטרי, וואָס באשטייט, ווי אַ הערשן, פון אַראַבער און שוואַרץ רעקרוטיד דורך ריידז אָדער פאַרשידן הבטחות. זעענדי ק א ז ד י טאנק ן זענע ן אויסגעקלאפ ט געװאר ן או ן ס׳אי ז געװע ן א גרויםע ר װידערשטאנ ד פאראויס , האב ן ז ײ זי ך צוריקגעצויג ן ב ײ ד י ערשט ע פארלוסטן .
  נו, און דעמאָלט זיי גאָר קער צו אַלגעמיין פלי. זינט דאָס איז דער נוסח - באַליידיקן די שוואַך, אַזוי זיין עס פֿאַר די מאָנסטערס!
  ווען די אטאקע האט זיך ענדליך ארויסגעוויזן און די מיידלעך האבן פארנאכט ווייטער געלאפן דורכן מדבר, האבן זיי געהאט א שמועס ווען זיי זענען געגאנגען. שעלאַ האָט געפרעגט מארגאָט:
  - מײנט איר, אז מיר װעלן נאך זײן אין אלעקסאנדריע?
  האָט דער פייער-וואָריער געענטפערט מיט זיכערקייט:
  - איך טראַכטן אַז ניט שפּעטער ווי נאוועמבער, אָדער אפֿשר אין אקטאבער, מיר וועלן לעסאָף פאַרנעמען מצרים.
  שעלאַ לאַדזשיקלי און ניט אכטונג צו די יטשינג אין איר קאַלאָוסעד סאָלעס, פון די הייס זאַמד, סאַגדזשעסטיד:
  - ווען דעם נאָגל אין אונדזער אַנדערבעללי , די באַזע אין מאַלטאַ, איז חרובֿ, די צושטעלן ווערט בעסער, ווי נייַ וניץ אָנקומען, דער פייַנט וועט ניט מער האָבן אַ געלעגנהייַט.
  מארגאט האט זיך ארומגעקוקט צו זען וויפיל צייט די זון האט איבערגעלאזט פאר זי האט זיך אונטערגעלאזט. ענדליך לײגן זיך און שלאפן א גוטן נאכט. די נאָענטקייט פון דעם רויטלעכן שטערן צום האָריזאָנט האָט באַרואיקט דעם וואָריער. זי האט פויליש באמערקט:
  - איך טראַכטן די פוהרער וועט נישט פאַרפירן ריפּיטינג די גלענצנדיק לאַנדינג אויף קרעטע נאָך פּערו- האַבאָר און מידווייַ . נאָר דאָס מאָל וועלן זיי טאַקע צעברעכן מאַלטאַ.
  שעלאַ האָט אַרײַנגעשריגן אין הימל מיט אַ קללה:
  - זאל דער אייבערשטער אומקערן אלע בריטישע באזעס אין גיהנום.
  די זון האָט זיך ענדלעך באַהאַלטן הינטערן האָריזאָנט, דער קילסטער טאָג פֿון יאָר, דעם 21סטן אָקטאָבער, איז געקומען צום סוף. און מיט אים האָט זיך אָנגעהויבן אָפּעראַציע פּאָליאַר בער. פארוואס ווייַס? כיטרע מיס אינפֿאָרמאַציע צו מאַכן מענטשן טראַכטן אַז מיר זענען גערעדט וועגן די צפון, אָבער אין פאַקט, די קראַשינג מאַך פון די באַקסער איז אין די דרום.
  די גרעסטע בריטישע באזע האט טאקע אויסגעזען ווי גענעם. עס איז געווען אַטאַקירט דורך מער ווי אַ טויזנט באָמבערס געזאמלט פון די גאנצע מזרח פראָנט און באקומען אַ לייַטיש קאַמבאַט דערפאַרונג, צוזאַמען מיט באַגלייטן קעמפער. די בריטישע האָבן, פֿאַרשטייט זיך, שוין לאַנג געקעמפֿט, אָבער זיי האָבן נישט דערוואַרט אַזאַ מעכטיקער מאַסיוו אַטאַק. טאַקע, ווער וואָלט גלויבן אַז די קראַוץ וואָלט באַשליסן צו ויסשטעלן דעם פראָנט, אַפֿילו אויב דער שונא האט צייַטווייַליק שטיל. אבע ר ד י בריטיש ע זעלנע ר װער ן איצ ט געשלאג ן מי ט רחמנות . פֿאַר בייַשפּיל, זייער שיפן זענען קעגן דורך די יו-87, די באַרימט "זאַך". ניט זייער שנעל, אָבער מיט די העכסטן (פֿאַר זייער צייט) באַמינג אַקיעראַסי, זיי מאַטערן די בריטיש פליט פאַרבאָרגן אין די בוכעס. מער מאָדערן Focke-Wulfs זענען נישט ווייַט הינטער, אַרייַנגערעכנט אפילו די לעדזשאַנדערי פון Rudel זיך, דער מלך פון באַפאַלן ערקראַפט. באַוווסט פֿאַר די סינגקינג פון די מערסט שטאַרק סאָוויעט באַטטלעשיפּ, די באַטטלעשיפּ מאַראַט.
  פֿאַר בייַשפּיל, קאָרפּאָראַל ריטשארד זעט וואַלטשערז ראָולינג אַראָפּ אַ בערגל ווי אַ שליטן. אַ סך דײַטשישע באָמבערס קומען אַרויס פֿון אַן אייז־לאָך ווי באַפֿאַלענע פֿיש. דער שוין דערוואַקסן ענגלענדער הענגען אויף דעם טעלעפאָן אין מורא. ער האט קיינמאָל געזען אַזאַ אַ שרעקלעך דערזען. די סירענס קלינגען זייער שפעט, נאכדעם וואס די באמבעס האבן זיך אויפגעריסן. די בלאַסט כוואַליע ווארפט אַרויף בריטיש זעלנער, אפגעשניטענע געווער און לעגס פליען אין פאַרשידענע אינסטרוקציעס. אײנע ר פו ן ד י אײזערנ ע העלמע ם אי ז געװאר ן רויט־הוי ז או ן הא ט געטראפ ן דע ם אפיציר ן אי ן פנים . און ווי ער שרייט:
  - טשערטשיל איז קאַפּוט! היטלער איז קיל!
  די בריטישע אנטי-ערקראַפט ביקסן האָבן נישט גלייך אָנגעהויבן שיסן, נאָר ווען טויזנטער באָמבס זענען געפאלן אין אַמאָל. דער שונא האט אלעס ריכטיק אויסגערעכענט: קיין איין באמבע זאל נישט גיין צו וויסט. אַזוי צעטרעטן די פייַנט און שלאָגן. אַלע סעקטאָרס זענען פאַר - אנגעצייכנט אויף דער מאַפּע. דערצו, די חוצפּהדיק בריטיש האט נישט אַפֿילו פאַרשטעלונג זיך רעכט. פילע פון זייער אַנטי-ערקראַפט גאַנז שטיין אין קלאָר דערזען און זענען די ערשטער צו זיין סוועפּט אַוועק.
  ד א הא ט מע ן ארויפגעװארפ ן דע ר פא ס פו ן א ן 85 מם י אנטי־עראפלאן־ביקס , צװײ און דרײסיק פוס לאנג , און זיך געבויגן אין דער לופטן װי א רער . נאָך וואָס עס קראַשט, קראַשינג פינף ענגלישמען. אײנע ם פו ן ד י שװארצ ע הא ט זי ך אויפגעריס ן דע ר בויך , או ן ד י געדערנע ם זײנע ן אויסגעפאלן .
  און באמבעס זענען געפאלן, און אלעס איז געווען אין פייער, א ברענשטאף ווערהויז האט גערוימט, זיי האבן אנגעהויבן אויפרייסן, צעשפרינגען שעלז כמעט איבער דעם גאנצן סקעלעט, דאן איז נאך א ווערהויז געפאלן. צום סוף האבן די סירענס אינסטאלירט אין די פערינגן פון די יו-87 און פאָקקע-וואלף ארויפגעשריבן, און פאראורזאכט ווילדע גרויל צווישן די שווארצע און אראבער פון צווישן די קאלאניאלע טרופן. אבער עס מיינט ווייץ זענען פּונקט ווי דערשראָקן.
  צום ביישפּיל, צוויי בריטישע פריגאַטן האָבן זיך צוזאַמענגעשטויסן, אַזוי פיל, אַז די בוילערס האָבן גערודערט. או ן אפיל ו ד י ברו ך פו ן ד י פריגאטן , װא ס האב ן זי ך ארויפגעהויבן , האב ן זי ך אויפגעריס ן אי ן דע ר לופט ן װ י געמינערט ע פעלדער , או ן דע ר קרוז ר הא ט זי ך פשו ט געזונקען .
  דער ענגלישער טאַנק "קראָמוועל" מיט אַ קורץ פּיסק, אָבער מיט אַ לייַטיש גיכקייַט און גאַנץ שטאַרק פראָנטאַל פאנצער, אַקסעלערייטיד אין פּאַניק און ראַמד זייַן אייגן ווערכאַוס, אַפֿילו קראַשינג אַ טוץ פון זייַן אייגן דיסטרייטיד זעלנער אויף דעם וועג. כאַאָס געוואקסן. דער ענגלישער ערקראַפט טרעגער האָט אָנגעהויבן זינגען, און דער שטאַרקער שרעק האָט געעפֿנט אַ פֿײַער... אויפֿן ברעג, וווּ די אייגענע סאָלדאַטן האָבן געשווימען.
  או ן אי ן דע ר דאזיקע ר אונטערװעל ט זײנע ן צװ ײ מענטש ן געבליב ן אינגאנצ ן אומגעשטערט . איינער פון זיי איז געווען אַן אינדיאַנישער, פּאַמעלעך אָנצינדן אַ רער, און די אנדערע איז געווען אַ פרוי, קלאר פון אַראַביש אָפּשטאַם, אָבער אין מיליטעריש מונדיר. ד י צװ ײ האב ן זי ך ניש ט אכטונ ג געמאכ ט אויפ ן רויש ן טויט . אָדער גאַנץ, אַ גאַנץ האָרדע פון רייטער פון פאַרניכטונג האָבן געשפילט אַ ומגעוויינטלעך קאָרט שפּיל. דאָס איז געווען אַ שפּיל פֿון צוויי און פֿופֿציק קאָרטן מיט וויצלערס, און אַפֿילו לויט די כּללים, וואָס דער רעדסקין אַליין האָט אויסגעטראַכט.
  אַן אַראַבישע פרוי האָט געזאָגט:
  - אָבער, עס איז אַ פּלאַץ פון ראַש! און וואָס מאַכן אַזאַ אַ פּאַניק?
  אײנע ר פו ן ד י סאלדאטן , מי ט דע ר רוקן , פארשניט ן פו ן שראפנעל , אי ז כמע ט ארײ ן אי ן דע ר אינדיאנער , אבע ר מע ן הא ט אונד ז אומזים ט אװעקגעװארפ ן װ י א קעצל . טראפנס בלוט זענען געפאלן אויפן רױט־הויט פנים און ער האט זײ אװעקגעשמײכלט. דערנאָך האָט ער באמערקט:
  - מאכן ראַש איז פֿאַר שוואַך, בלאַס-פייסט מענטשן. מיר אַפּאַטשין טראַכטן אַזוי - אויב עס איז קיין פייַנט, דעמאָלט אַ פייַנט אויס - אפילו בעסער!
  די פינצטערע פרוי האט באַמערקט:
  - דאָס איז אַ טיפּיש שוואַכקייַט פון די וואס גלייבן די אמונה פון משיח. זיי ווי צו רעדן וועגן קרבן, אָבער טאָן ניט קרבן זיך.
  דער אינדיאנער האט שנעל א ניד געטאן:
  - סדר איז געבויט אויף אַ יסוד ווו די צעמענט איז אמונה און די זאַמד איז וועט! אמונה איז אַ האַרץ פון גאָלד, און וועט איז אַן אייַזן פויסט! נאָר מענטשן מיט בלאַס פּנים האָבן ניט איינער אָדער די אנדערע.
  . קאפיטל נומער 5
  און עס איז אויך אַ מיידל אויף די דייַטש באָמבער. אין דעם פאַל וויאָלאַ. זייער שיין בלאָנדע, און איר שוטעף איז ניקאָלעטטאַ. און ביידע גערלז זענען זייער סעקסי. א באמבע װערט אראפגעלאזט פון דער הײך. און אויך די וואָריערז זענען באָרוועס און אין ביקיניס.
  די מײדלעך ברוימען צו זיך:
  - מיר זענען אַזעלכע גנבים אַז מיר זענען סופּערמאַן!
  ניקאָלעטטאַ אויך ספּיט באָמבס אויס פון די פיוסאַלאַדזש. און דיסטרויז די פייַנט. די בריטיש באַקומען עס אַזוי.
  וויאָלאַ וועט אויך קאַטער אַ קיללער באָמבע פון אויבן. און ער וועט טייטן די פייטערז פון די לעאָ אימפעריע.
  און אויך ווי עס גייט:
  - איך אנטפלעקן מורא אין בריטאניע!
  און ער שאָקלט מיט די באָרוועסע פֿיס. און זינגט:
  ― מיר װעלן צערײַסן טשערטשיל!
  די גערלז פון יו-188 זענען זייער גוט צו וואַרפן באָמבס. זייער מאַשין איז נייַ און מער אַוואַנסירטע. זייַן ביקס פּלאַן איז זייער שנעל-פירינג.
  אַזוי די גערלז און אַן ענגליש קעמפער זענען דערשאָסן אַראָפּ.
  זייער פלאַך איז גאַנץ שנעל. די וואָריערז ווידער נוצן זייער נאַקעט פֿיס צו אַנליש צעשטערונג.
  וויאָלאַ ברוםט:
  - איך בין דרייווינג אַלע מיין פיינט אין די אָרן!
  ניקאָלעטטאַ וויינט:
  - און איך וואַרפן די פייַנט!
  און װי ער קאן נעמען און שאקלען די בארװעםע פיס!
  דאס זענען די גערלז און ווי זיי שלאָגן שונאים. און נישט האַלטן. עכט אַריאַן.
  און ווען זיי דרייען און טרייסלען זייער נאַקעט ציץ.
  און זיי פאַלן ווידער באָמבס.
  און עס זענען דא מיידלעך, אויף אנדערע עראפלאנען. דאָ איז ייוואַ דראַפּינג באָמבס. צעשטערט די ענגלישע און זינגט:
  - איך בין אַזוי גרויס!
  און עוואַ פּעדאַלז אויך מיט איר נאַקעט פֿיס.
  אָבער וויאָלאַ וועט ווידער פאַלן די באָמבע און ברום:
  - איך בין אַ ווילד מיידל, איך ווילן צען מענטשן אין אַ שעה, וואָס איז זייער קיל און אַמייזינג!
  עטליכע ברענענדיגע בריטישע זעלנער האבן זיך אריינגעלאפן אין וואסער צו וואשן די פלאמען. ס'האט אפילו געקאכט פון אריינגיין אין וואסער, מען האט געהערט געשרייען און ווילדע קרעכצן. און בלוטיקע קרייזן האָבן זיך געקראָכן איבערן ים־פּױם, לכתּחילה דיק, דערנאָך זיך ביסלעכװײַז אױסגעשפּרײט און געװאָרן בלײך. און די וואָריערז פון וואָס איז געווען אַמאָל די גרעסטע און מערסט ברייט אימפעריע אויף דער ערד זענען לוזינג זייער מענטשלעך אויסזען. די אראבישע פרוי האט געשנארכט מיט ביטול:
  ― און די דאָזיקע מענער צװינגען אונדז צו טראָגן אַ בורקע!
  דע ר רױטע ר הא ט זי ך שוידערלע ך געקװעלט , באמערק ט :
  - אפנים דערשרעקן זײ אײַער מאסנאמישן בליק!
  די אראבישע פרוי האט סארקאסטיש ארויסגעווארפן די ציין און געזאגט:
  - די סאָפטנאַס פון אַ פרוי איז ענלעך צו די טאַפנאַס פון פאנצער, נאָר פיל מער טויטלעך און ווערסאַטאַל אין שוץ!
  ד י דײטש ן האב ן געװאל ט גלײ ך אנפאל ן מי ט גאנצ ע כוחות , ד י טאקטיק ן פו ן א באקסער , װעלכע ר הא ט זי ך גערעכנט , מי ט דע ם שונא ס אומגרייטקײט , גלײ ך מי ט זײ ן גאנצ ן כו ח צ ו דע ם שונא . ווען צענדליגער פיינט עראפלאנען ברענען ביי לופטפעלדער, נישט געקענט אויפהויבן. ווען זייער אייגענע באָמבס ופרייַסן ין די לאַנקאַסטערס, דיסטרויינג אַלץ אַרום זיי. האַרט אָבער עפעקטיוו טאַקטיק. אַזוי די סימפאָניע פון די אַנדערווערלד ריטשט די שפּיץ פון זייַן מאַכט, און דעמאָלט אנגעהויבן צו ייַנגיין.
  אבע ר דא ם הא ט זי ך פארשטײ ט זי ך ניש ט געענדיק ט , ד י לופטבארע ר אפטיילונ ג אי ז געקומע ן אי ן אקציע . בשעת די בריטיש זענען נאָך אַזאַ באַהאַנדלונג, זיי קענען זיין גענומען לאַקוואָרם בייַ אַלע. צומ גליק, לאנדינג גליידערז זענען שוין מאַניאַפאַקטשערד אין די פארלאנגט קוואַנטאַטיז און מעטהאָדס פון שלעפּן זיי זענען פיין-טונד. אפשר דער בעסטער אין דער וועלט הייַנט.
  אַזוי זיי פליען, ניט ווי פלייץ - פּאַמעלעך, אָבער שנעל גענוג, און אַפֿילו באגלייט דורך די מוזיק פון וואַגנער - היטלער ס באַליבט מייַסטערווערק. ווער נאָך לעבעדיק געדענקט דעם פילם "אַפּאָקאַליפּסע", ווו די אמעריקאנער געוויינט דעם באַזונדער מוזיק ווען אַטאַקינג די וויעטנאַמעזיש. ווי עס האָט זיי דערשראָקן. אַזוי דאָ איז וואַגנער, און דונערנדיק מאָוטיפס, דורך אַמפּלאַפייערז. די פּאַראַשוטעס האָבן פֿאַרשמירט פֿאָספֿאָר אויף די פּנימער און זיך געמאָלן, זיי קוקן טרויעריק אויס, ווי די שדים פֿון זייער אונטערוועלט. אויך באזירט אויף אַ פסיכאלאגישן ווירקונג. פּלוס, עטלעכע רייידזשאַנץ און עטלעכע מאַגניזיאַם טשיפּס זענען צוגעגעבן צו די פאַספעראַס צו פאַרשאַפן אַ שייַנען אין מינדסטער פֿאַר אַ קורץ צייט. אַזוי קריפּי, ספּעציעל קעגן די באַקדראַפּ פון די רויכיק שייַנען און פילע פירעס. זיי אפילו האָבן מאַשין גאַנז, אויך קאַמאַפלאַזשד אין די פאָרעם פון דראַגאָן מיילער. דערנאָך שלאָגן די מעלאָדישע דײַטשישע און געכאַפּטע סובמאַשין־גאַנז. און די מײַנע, צעריסענע רייען פֿאַלן צו די שיך פֿון די מנצחים. און פילע פשוט בעסער צו געבן אַרויף, טראָץ דער פאַקט אַז עס זענען פילע מער בריטיש ווי דייטשישער.
  אַן אינדיאַנישער און אַן אַראַבישע פֿרוי האָבן זיך באַהאַלטן אין אַ קליינעם, פֿאַרזיכטיקער קאַמאַפלירטע לאָך. Redskin האט געזאגט:
  - נו , מי ר האב ן ז ײ געפלאקערט !
  די שװארצע װײב איז געװען איבערראשט:
  ― זאָגט איר מיר? אפֿשר מײנט איר אונדז?
  דער אינדיאנער האט נעגאטיוו א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  ― נײן! פּאַלעפאַסעס זענען ביטינג די בריטיש און דאָס איז אַ גוט צייכן! און ווען די צייט קומט, וועט קומען אונדזער יום טוּב! ווען וועלן די אינדיאנער באפרייט ווערן זייער קאָנטינענט!
  די אראבישע פרוי האט געשנארכט מיט ביטול:
  - האסטו , בשום אופן , געטענהט אויף דער מאכט איבער דער וועלט ?
  דער אינדיאנער האט מיט ליבשאפט, ווי ער וואלט ערקלערט פאר א מענטאל-באהאלטענע קינד, געשמייכלט:
  - די וואס ווילן צו באַקומען צו פיל זענען יוזשאַוואַלי לינקס מיט גאָרנישט! אַזוי דער גרויס לעפל איז מויל-וואָטערינג!
  דער פוהרער האט פארשטענדליך נישט געזען, וואס זיינע פאלאקן און האקן טוען, אבער אין פרינציפ האט ער געטראכט אז די דייטשע מיליטערישע מאשין וועט אלעס גענוי אויסארבעטן. אין אַלגעמיין, דייַטש מיליטעריש אַפענסיוו אַפּעריישאַנז ביז די קורסק בולג זענען דורכגעקאָכט אויף אַ הויך פאַכמאַן מדרגה. עטלעכע אפילו רופן זיי נאָרמאַל. עס איז אַפֿילו מאָדנע אַז אַזאַ אַ מאַשין סקדיד און דעמאָלט גאָר געפאלן באַזונדער.
  און די מײדלעך זעען אַן ענלעכן חלום, אַ מין נבֿיאישע זעונג, איבערגעריסן פֿון אַ האַרטן באַפֿעל ― שטײ אױף!
  
  
  צאר מיכאל דער צווייטער
  ניקאַלאַס דער צווייטער איז געווען די קאָרבן פון אַ אַסאַסאַניישאַן פּרווון אין יאַפּאַן. אפילו דעמאָלט ער איז געשטארבן ווען ער איז געווען יורש צו דעם טראָן. א בארימטע מארד פרואוו וואס האט פאסירט אין דער אמתער היסטאריע. צאַרעוויטש ניקאַלאַס איז ווונדאַד, אָבער נס סערווייווד.
  אבער קיין נס איז נישט געשען. דאָס גליק, פֿאַר דעם אומגליקלעכן צאַר אין דער גאַנצער געשיכטע פֿון רוסלאַנד. ניקאַלאַס איז געשטאָרבן... און מיט אים איז געשטאָרבן דער גרויסער לוזער, וועלכער האָט, פֿאַרשטייט זיך, אומגעוויינטלעך, אָבער נאָך פֿאַרניכטעט די מלוכה־אימפּעריע און דינאַסטיע.
  און אין 1894, אין עלטער פון פופצן, מיכאל דער צווייטער ארויף דעם טראָן. ברודער פון צאר ניקאַלאַס. דער מענטש איז בכלל נישט נאַריש, גאַנץ האַרט און העלדיש. מיכאיל אלעקסאנדראוויטש ראמאנאוו האט באפוילן א ווילדע אפטיילונג אין דער ערשטער וועלט מלחמה און זיך אויסגעצייכנט אין קאמף. אין אַלגעמיין, ער איז געווען אַ האַרדער מענטש ווי ניקאָלאַי, העכער, מיט אַ מער יקספּרעסיוו פּנים. איז ער געווען קלוגער? ניקאַלאַס וו איז נישט אַ נאַריש, טאַלאַנטירט מענטש. אָבער נאָך ניט גענוג האַרט, שטאַרק-ווילד, און געבוירן צו זיין אַ מלך. פּלוס, פון קורס, די פראבלעמען פון ניקאַלאַס וו, ספּעציעל מיט זיין פרוי.
  מיכאיל איז נישט קײן נארישער װי זײן ברודער, און דער עיקר, איז ער גליקלעך... נו, ניקאלאי, נאך א שלעכטער נאמען פאר צארן. און ניקאָלאַי איז געווען דער ערשטער צו פאַרלאָזן. פון די אָנהייב, די דעסעמבריסט מרידה. דערנאָך דער ניט געראָטן אָנהייב פון דער מלחמה מיט יראַן. דער נצחון איז וואַן, אָבער עס זענען נישט פילע קאַנקוועסץ. און איראַן איז נישט אַ פּריאָרי אַ קאָנקורענט צו רוסלאַנד. מלחמה מיט טערקיי. אויך נישט זייער מצליח אין ערשטער. און די נצחונות קאָסטן אַ סך בלוט. און עס זענען ווייניק קאַנקוועסץ.
  און דעמאָלט די מלחמה אין די קאַוקאַסוס פֿאַר כּמעט פערציק יאר מיט שאַמיל. און דאָס איז שלעכט, די יקספּאַנשאַן איז פאַרפרוירן. און לעסאָף, באַזיגן אין די קרימעאַן מלחמה. און לויט די קלאַנגען, איז דער צאַר ניקאַלאַס געווען דער ערשטער וואָס האָט באגאנגען זעלבסטמאָרד.
  יא, דער קעניג האט געהאט א מזל. מיכאל דער ערשטער... הערשט אין צייט פון צרות. ער האט געראטעוועט רוסלאַנד. ע ר הא ט אײנגעכאפ ט אײניק ע שטעטלע ך פו ן פוילן . געמאכט עטלעכע פּראָגרעס אין סיביר. ער האט אבער נישט לאנג געלעבט. אבער דער קעניג איז בכלל געווען נארמאל. און אָן ערנסט פּאַנגקטשערז.
  די פּאָליטיק פון מיכאַיל ראָמאַנאָוו איז געווען די זעלבע ווי די פון ניקאַלאַס וו: יקספּאַנשאַן אין טשיינאַ און די מזרח. קאַנסטראַקשאַן פון פּאָרט אַרטהור. דיפּלאָומאַסי מיט דייַטשלאַנד, צוגרייטונג פֿאַר מלחמה מיט יאַפּאַן. פון קורס, עס איז געווען קלאָר ווי דער טאָג אַז מיר קען נישט טאָן אָן אַ מלחמה מיט די ארץ פון די רייזינג זון. שאָד זי איז אַקטיוולי באַוואָרפן זיך. און דער יונגער צאַר האָט געוואָלט כבוד, געוואָלט פאַרכאַפּן, געוואָלט שאפן געל רוסלאַנד. אין דערצו, עס איז געווען קלאָר ווי דער טאָג אַז טשיינאַ האט צוגעזאגט צו ווערן אַ קאָלאָסאַל מאַכט אין דער צוקונפֿט, און עס וואָלט זיין בעסער צו טיילן עס איצט. בשעת עס איז פראַגמאַנטיד.
  יאַפּאַן האָט אַטאַקירט די רוסישע סקוואַדראָן אין פּאָרט אַרטהור.
  דערנאך האט מען געשיקט אדמיראל מאקאראוו. דאָס מאָל איז ניט געווען קיין טויט. טיילווייז ווייל מיכאיל האט נישט געלאזט צארעוויטש קיריל זיך אריינמישן מיט מאקאראוו און ער איז נישט געווען אויף דער שיף. און דאָס האָט אַ ביסל געביטן דעם מאַרשרוט.
  אדמיראל מאקאראוו האט אויסגעלערנט די סקוואדראן. דערנאָך, ווען די יאַפּאַניש זענען געכאפט אין מינעס, ער איז ביכולת צו באַפאַלן די טאָגאָלעסע פליט.
  דע ר פלאט־קלאפ ט הא ט זי ך געענדיק ט מי ט א איבערצײגנדיק ן זיג ן פא ר דע ר רוסישע ר פליט . אָבער, שפּעטער, די יאַפּאַניש פונדעסטוועגן געלייגט סידזש צו פּאָרט אַרטהור. אָבער נישט פֿאַר לאַנג. מיכאַיל האָט אַוועקגענומען קוראָפּאַטקין, באַשטימט אַ יינגער און מער פעייקער קאָמאַנדיר. און ווידער נצחונות זענען וואַן אויף לאַנד.
  יאַפּאַן, אין אַלגעמיין, איז דיפיטיד אין ים. און דעמאָלט די טרופּס לאַנדיד.
  דער סאַמעריי האָט זיך אונטערגעגעבן. רוסלאנד האט צוריקגענומען די קוריל אינזלען, געכאפט טייוואן און קארעע.
  דערנאָך זענען אַ נומער פון כינעזיש פּראָווינץ פרייוויליק געווארן טייל פון דער אימפעריע, פאָרמירונג זשעלטאָראָססייאַ. די קעניגלעכע אימפעריע האט זיך פארברייטערט און געבליט.
  קיין דומאַ, קיין ומנייטיק דעמאָקראַסי. נישט לעבן, נאָר חן! גיך אַנטוויקלונג פון דער מדינה. אבע ר נאטירלע ך אי ז ד י ערשט ע װעלט־מלחמ ה געװע ן אומבאמאכט . און איצט איז געקומען די שעה פון דעם שלאנג.
  אבער אין דעם צייַט, רוסלאַנד שוין געהאט ליכט טאַנגקס "לונאַ" -2, שווער טאַנגקס "פעטרוס דער גרויס", דיזיינד דורך מענדעלעעוו ס זון, און די מערסט שטאַרק באָמבערס אין דער וועלט: "סוויאַטאָגאָר" און "יליאַ מוראָמעץ". אזוי איז שוין געווען דער כוח!
  און די רוסישע אַרמיי אנגעהויבן צו געווינען פון די ערשטער טעג. או ן ד י צא ל צארישע ר מיליטע ר אי ז געװע ן גרויס , צולי ב דע ם פאקט , װא ם כינע ם אי ז שוי ן געװע ן האלב־אנעקסירט .
  רוסישע מיליטער האבן באזיגט די דייטשן אין מזרח פרייסן און ארומגערינגלט קעניגסבערג. זײ האָבן גלײך גענומען סײַ לעמבערג, סײַ פּשעמישל. רוסלאנד האט געהאט צופיל זעלנער, און א גרויסע צאל לייכטע, רירעוודיקע טאנקן. וואָס האט ניט קיין גלייַך און געוויזן גוואַלדיק שטאַרקייַט. איין אַרמיי נאָך די אנדערע איז געפאלן.
  די רוסישע אַרמיי האָט שוין פֿאַרכאַפּט בודאַפּעשט.
  דײטשלאנד האט זיך געפונען אין א שװערער לאגע. רוסישע מיליטער האבן שוין דערנענטערט צום אודער. אויך איטאליע האט דערקלערט מלחמה קעגן עסטרייך. אמת, די אָטטאָמאַן אימפעריע איז אריין אין דער מלחמה קעגן רוסלאַנד. אבער דאס האט זיך נאר פארוואנדלט אין מפלה און מפלה אויף אלע פראנטן.
  רוסיש טרופּס זענען שוין אַריבער די אָדער. או ן װינטע ר האב ן ז ײ אנגעהויב ן שטורעמ ן בערלין . עס איז גאָרנישט צו האַלטן די שטאָט. אזוי די דייטשן האָבן נאָך אַ פּלאַץ פון שטאַרקייַט פֿאַרבונדן אין די מערב.
  און ווילהעלם און זיין הויפּטקוואַרטיר האָבן אין גאַנצן דערקלערט שלום, אָדער בעסער וועלן אַרויסגעבן.
  די מלחמה האָט געדויערט בלויז זעקס חדשים. רוסיש טרופּס גענומען יסטאַנבול. און טערקיי איז געווען פאַרנומען דורך דער אַרמיי פון צאַר מיכאל דער צווייטער.
  נאכדעם איז אין פעטערהאף געשלאסן געווארן שלום. עסטרייך-אונגארן האט זיך צעפאלן און אויפגעהערט צו עקזיסטירן. גאליציע און בוקאווינע זענען געווארן רוסישע פראווינצן. די טשעכיע און סלאוואקיי זענען געווארן קעניגרייך אנגעפירט דורך צאר מיכאל דער צווייטער. אונגארן האט אויך אנערקענט דעם רוסישן צאר אלס איר מאנארך.
  קראקע און אנדערע לענדער זענען אריין אין קעניגרייך פון פוילן. מזרח פּרוססיע איז אָפּגעשניטן געוואָרן, דאַנציג איז געוואָרן אַ רוסישע שטאָט. מיינער אזיע, און רוב פון איראק מיט באגדאד איז געווארן רוסיש. די בריטישע האבן באקומען בלויז די פראווינץ באסרא און פאלעסטינע, און פראנקרייך האט באקומען דרום סיריע.
  אויך איז געגרינדעט געווארן די מלכות פון יוגאסלאוויע, אין וועלכער מיכאל צווייטער איז געווארן מיט-רעגער. איך סנאַטשט אַ קליין ביסל פֿאַר זיך און איטאליע. אזוי, רוסלאַנד איז ביכולת צו ווערן אַ הויפּט קאַנגקערער. און געליטן קליין לאָססעס ביי מינערווערטיק הוצאות. אבער דייטשלאנד האט נאך געמוזט באצאלן רוסלאנד רוב רעפאראציעס. ימפּרעסיוו נצחון!
  . קאפיטל נומער 2.
  נאָך דעם זענען געווען נאָך עטלעכע קליין מלחמות. רוסלאנד האט פארכאפט רוב אפגאניסטאן - די דרום איז געגאנגען קיין בריטאניע, און צוויי דריטל פון איראן - די דרום איז אויך געווען בריטיש. דערנאָך האָבן די צאַרישע, פֿראַנצויזישע און בריטישע טרופּס ענדלעך צעטיילט דעם סאודיער האלבאינזל. איז אויפגעשטאנען העגעמוניה. יאפאן האט אויך געראטן צו כאפן פאר זיך עטליכע דייטשע פארמעגן.
  ביז 1929 האט מען באמערקט די עקאנאמישע וואוקס איבער דער וועלט - דער שטארקסטער אין רוסלאנד. אבער די גרויס דעפּרעסיע נאכגעגאנגען. דאָס האָט געבראַכט היטלער צו דער מאַכט אין דײַטשלאַנד.
  אוי ך אי ן רוסלאנד , אי ז געװע ן א פארגרעסערונ ג אי ן רעװאלוציאנער ע או ן שטרײ ק געפילן . אבער אין 1931 האט אויסגעבראכן א נייע מלחמה מיט יאפאן איבער כינע. רוסלאנד איז געווען שטארקער, און די פליט איז באפוילן געווארן דורך דעם ווערטפולן נאכפאלגער פון אדמיראל מאקאראוו - אדמיראל קאלטשאק.
  נצחון, לאַנדינג און יאַפּאַן מיט אַלע זייַן פּאַסיפיק פאַרמעגן געווארן אַ פּראָווינץ פון רוסלאַנד. און צאר מיכאל דער צווייטער און אויך דער קייסער פון יאפאן. יא, עס איז געווען אַזוי גוט. אבע ר דע ר קאמ ף פא ר דע ר װעלט ־ הערשאפט , הא ט זי ך ניש ט פארענדיקט .
  היטלער האט פארגרעסערט זיין כוח. און עס איז אויפגעקומען א קאאליציע: דייטשלאנד, איטאליע, רוסלאנד, קעגן בריטאניע, פראנקרייך, האלאנד, בעלגיע און אמעריקע.
  אין 1940 האט די צארישע ארמיי טאקע פארענדיקט דעם פארכאנג פון כינע און איז אריינגעלאפן אין פראנצויזישע, האלענדישע און ענגלישע פארמעגן.
  היטלער האָט אָנגעהויבן די מלחמה דעם 22סטן יוני 1941 דורך אינוואדירן פראנקרייך. דע ר פוהר ר הא ט געהא ט א גרויםע ר פלא ן או ן דע ר גאוני ם פו ן מײנשטײן . רוסלאַנד האָט אָנגעהויבן אַן אָפענסיוו קעגן די בריטישע און פראנצויזישע קאָלאָניעס אין אזיע און אפריקע. דאָס איז אַזאַ אַ גרויזאַם מלחמה.
  רוסלאַנד האט שוין פאַרנומען ערשטער אָרט אין דער וועלט אין טערמינען פון באַפעלקערונג, זייַן אַרמיי איז געווען יקוויפּט מיט די בעסטער און מערסט אַוואַנסירטע טאַנגקס און ערקראַפט. העליקאָפּטערס, פייטערז, באַפאַלן ערקראַפט, באָמבערס, אַרייַנגערעכנט דזשעץ, זענען שוין אין מאַסע פּראָדוקציע! אין אַלגעמיין, עפעס אַלץ איז גרויס.
  היטלער האט איינגענומען פראנקרייך, בעלגיע, האלאנד און דענמארק אין א האלב חודש! צארישע רוסלאנד האט איינגענומען נארוועגיע און שוועדן. ווי אויך אינדיע, אינדאטשינא, דרום איראן, דער סאודיער האלבאינזל און אריין אין עגיפטן.
  די קאָלאָניאַלע ענגלישע און פֿראַנצויזישע טרופּס האָבן זיך אויסגעצייכנט מיט זייער נידעריקע קאַמבאַט־פֿעיִקייטן און האָבן געהאַט אַ זייער נידעריקן מיליטערישן גײַסט - זיך אונטערגעבן כּמעט אָן ווידערשטאַנד.
  היטלער האט זיך געוואלט אריבערגיין קיין אפריקע, אבער שפאניע האט זיך קעגנגעשטעלט דייטשלאנד. דאן האבן די פאשיסטן אטאקירט דעם פראנקא רעזשים און אים באזיגט. און דעמאָלט פּאָרטוגאַל. נאָך אַ צאָרנדיק אַטאַקע, גיבראַלטאַר איז גענומען!
  דערנאָך, רוסלאַנד און דייַטשלאַנד קאַנגקערד אפריקע. דאָ, גרויס ספּייסאַז, דזשאַנגגאַלז, דיזערץ, און מאַנגל פון ראָודז זענען מער פון אַ כינדראַנס ווי די קעגנשטעל פון די שוואַך און צעמישט קאָלאָניאַל טרופּס פון בריטאַן, פֿראַנקרייַך און פּאָרטוגאַל.
  עס איז געווען אַ פאַרכאַפּונג פון טעראַטאָריז. עפּיסאָדיק באַטאַלז, פאָקאַל קעגנשטעל. רוסיש טאַנגקס זענען נאָך די בעסטער און מיט גוט מאַנווועראַביליטי, ספּעציעל די מיטל איינער: "ניקאָלאַי", וואָס איז געהייסן נאָך צאַרעוויטש ניקאַלאַס, געהרגעט דורך די יאַפּאַניש.
  צודאַ געראטעוועט סאנזאָ , אין רוסלאנד וואלטן זיי אראפגעריסן א מאנומענט פאר אים מיטן אייפעל טורעם אין פעטערבורג . אָדער אפֿשר איר האָט געהייסן דעם טאַנק נאָך אים.
  אין קיין פאַל, "ניקאָלאַי" -3 איז געווען אַ לעפיערעך ליכט טאַנק - אונטער דרייַסיק טאָנס, רירעוודיק מיט דיעסעל מאָטאָר. איר גיכקייַט איז געווען העכער ווי די פון די לעדזשאַנדערי פיר און 34, זייַן פראָנטאַל פאנצער איז געווען טיקער און מער שיפּוע, זייַן סילאַוועט איז געווען נידעריקער, און עס האט אַ מער-באַראַלד ביקס, כאָטש פון אַ ענלעך 76-מם קאַליבער.
  וואָס איר זאָגן, רוסלאַנד קאַפּטשערד מער ווי צוויי-טערדז פון אפריקע, די מנוחה געגאנגען צו דייַטשלאַנד און איטאליע. און נאך מאסיווע באמבארדירונג אין מאי 1942 איז נאכגעגאנגען א געמיינזאמע רוסישע און דייטשישע לאנדונג פון טרופּס אין בריטאניע. די קאמפן האט געדויערט בלויז צוויי וואכן און ענגלאנד און אירלאנד זענען געווען אקופירט.
  און אַ חודש שפּעטער זיי פאַרנומען ירעלאַנד.
  אמעריקע האט זיך אלא פאסיוו אויפגעפירט, מורא געהאט אריינצוגיין אין אזא געפערליכע קריג, אבער האט דאך געהאָלפן בריטאניע מיט מיטלען. אַזוי היטלער, מוסאָליני און מיכאל וו באַשלאָסן צו ענדיקן די מערסט עקאַנאַמיקלי שטאַרק מאַכט.
  דערצו, רוסלאַנד האט אַ פּראָסט גרענעץ מיט אַמעריקע צוזאמען אַלאַסקאַ. און זיי האָבן שוין געבויט אַ באַן צו טשוקאָטקאַ - וואָס איז זייער נוציק פֿאַר די מלחמה!
  און איצט װעט זיך באַװעגן די רוסישע, צאַרישע אַרמיי... און אַרײַן אין אַלאַסקאַ. אבער אמעריקאנער טאַנגקס טאָן ניט אפילו גיין קעגן די רוסישע. דאס איז וואָס געטראפן.
  רוסישע מיליטער האבן אנגעהויבן לאנדן אין אלאסקע דעם 1טן סעפטעמבער 1942... און זיי האבן זיך זייער דערפאלג פארגעשריט.
  גיך יקספּאַנדיד די בריקכעאַד. און ווי שטענדיק, שיין רוסישע גערלז נעמען אָנטייל אין די באַטאַלז.
  זיי זענען אויף די נואַסט Nikolai-4 טאַנק. די וואָריערז זענען באָרוועס, ווערינג בלויז אַ ביקיני. און זיי האָבן אַ מער שטאַרק 85 מם לאַנג-באַראַלד ביקס: די שערמאַן ס דונער.
  עס איז שוין נאוועמבער, שניי איז געפאלן, אָבער די שיין גערלז: נאַטאַשאַ, מאַריאַ, אַוראָראַ און סוועטלאַנאַ, טאָן ניט דערקענען קיין קליידער און קעמפן כּמעט נאַקעט.
  דאָ די וואָריערז דרייען און צעברעכן מיט אַ גענוי שלאָגן פון אַ שערמאַן שאָל. ז ײ האבע ן ד י צײן . נאַטאַשע האָט געשלאָגן און גערומט:
  ― איך האָב געשלאָגן אַלעמען פֿאַרן מלך!
  און ווי עס נאָך פירעס!
  דעמאָלט מאַריאַ וועט דרייען, און אַזוי אַקיעראַטלי אַז זי וועט טרער אַוועק די טערט פון די שערמאַן.
  זי האט עס גענומען און טוועעטעד:
  - איך בין דאָס מיידל וואָס שניידט מעטאַל!
  און אַוראָראַ וועט קאַטער אַ פּראַדזשעקטאַל. און אויך גענוי און קלאר.
  דער וואָריער קוויטשעט:
  - די העכסטן עראָבאַטיקס!
  און דעמאָלט סוועטלאַנאַ וועט בריק איר מיט אַלע איר ופגעקאָכט שטאַרקייַט. בלאָנדע מיידל דעסטרויער. און שרייט:
  - איך בין אַ שעד פון גיהנום!
  און די גאנצע פיר וועט נעמען זייער קורס, מאָווינג דורך דרום אַלאַסקאַ.
  און דאָ איז די אלעקסאנדער-4 טאַנק, אויך די נואַסט מאָדעל מיט שיין גערלז. א שטאַרק 130-מם לאַנג-באַראַלד ביקס, ווי פילע ווי אַכט מאַשין גאַנז און אַ קאָמאַנדע פון פינף שיין גערלז אין ביקיניס.
  ז ײ גײע ן אוי ך או ן שיסן , קלאפ ן אמעריקאניע , דורכפיר ן שערמאנם .
  אלענקא האט ארויסגעלאזט א פראיעקטיל מיט די נאקעטע פינגער און געזונגען:
  - צום כבוד פון צאר מיכאל!
  בשעת פירינג, Anyuta געשטיצט, מאָוינג אַראָפּ די אמעריקאנער:
  - גרויסער קעניג!
  אויגוסטינע אויך שלאָגן, צעבראכן די שערמאַן, כיסינג:
  - פאר שלום, ארבעט, אימפעריע!
  מיראבעלא האט ווייטער געעפענט פייער. זי האט אויך צעבראכן די פאנצער פון די פייַנט און כייסט:
  - פא ר דע ם נײע ן רוסיש ן ארדענונג !
  און דעמאָלט די אָלימפּיאַד פייערד די פּראַדזשעקטאַל, ווי עס טאַמפּט און בראָוד:
  - איך בין אַזאַ מאַכט און ווייטיק פֿאַר די פייַנט!
  די מײדלעך פֿירן זיך גוט און פֿײַערן. אין זייערע שמאַראַגד און סאַפייער אויגן די פלאַמען פון דער אַנדערוועלט.
  און די לעצטע טאַנק אלעקסאנדער-4, ימפּענאַטראַבאַל פון אַלע אַנגלעס, גייט פאָרויס און דרעשן די אמעריקאנער. אַזאַ איז די פּרעזענטירונג און ומבאַדינגט צעשטערונג.
  און די גערלז, עס איז ייַז קאַלט, און זיי זענען בלויז אין אַ ביקיני און כּמעט נאַקעט - שיין! מיר ברענגען מיט אונדז אַ קאַץ!
  אַלענקאַ וועט שיסן אַ שאָל אויף אַן אמעריקאנער מאַשין. ווי ער ראַמז עס און זינגט:
  - איך בין אַ וועלט שטערן!
  און דאַן אַניוטאַ וועט נעמען עס און באַפרייַען עס, שנייַדן אַוועק די פייַנט, און שיסן:
  - און כבוד צו דער אימפעריע!
  און דעמאָלט אַוגוסטינע וועט זיין שלאָגן דורך אַ שאָל, שנייד אַראָפּ די פייַנט, ברעכן די פייַנט פאנצער און סקוויק:
  - איך בין אַ רויט-כערד און באָרד מיידל!
  אוּן דָאס אִיז מִירָאבְלָא מִסְתַּכְלִין . און ער וועט פייערן אַ טויטלעך פּראַדזשעקטיל בייַ די פייַנט. ער וועט אָפּרײַסן דעם טורעם און שרייען:
  ― ראַם פֿון באַראַן!
  און דעמאָלט דער שיין העלד אָלימפּיקס וועט נעמען אָרט. עס וועט פייַער די מערסט טויטלעך פון שעלז. עס וועט צעטרעטן די פייַנט טאַנק און שרייַען:
  - איך װעל אלעמען אפשרײבן!
  דא קומט אן א טאנק וואס וואגט זיבעציק טאן און פארניכטעט די שונאים פון די שונאים. און עס באוועגט לייכט אין די שניי - דער מאָטאָר איז די לעצטע - גאַז טערביין! מע קאָן נישט אָפּשטעלן אַזאַ מאַשין.
  אלענקא זינגט:
  - קיינער וועט אונדז נישט האַלטן! קיינער וועט אונדז נישט באַזיגן! רוסישע וועלף צעריסן דעם שונא! רוסיש וועלף - באַגריסן צו העלדן!
  און ווידער, ניצן זיין נאַקעט טאָעס, דרינגלעך די צינגל, ער שלאָגן די פייַנט. וואָס אַ מיידל!
  אַניוטאַ איז אויך אַראָפּגעפֿאַלן מיט אירע נאַקעטע פיס און האָט געקוועטש:
  - און איך בין גרויס!
  און דעמאָלט אַוגוסטינע לאָנטשיז אַ פּראַדזשעקטאַל און כאַולז:
  - איך בין אַ ווילד מיידל!
  און מיראַבעלע וועט אַרויסלאָזן עפּעס גאָר מערדער און ברום:
  - צו נײע , אומבײגנדיקע גרענעצן !
  און ער וועט ווייַזן זיין צונג אַזוי ראָזעווע און לאַנג.
  און דעמאָלט די אָלימפּיקס וועט שלאָגן און צעברעכן די אמעריקאנער, און וועט טאָן עס זייער גוט.
  נו, אין אַלגעמיין, אַ קלאָר נצחון איז קענטיק. ד י דאזיק ע קאמ ף הא ט זי ך געוואונען , או ן ד י רוסיש ע או ן צאריש ע טרופע ן גייע ן פאראויס .
  סוף דעצעמבער 1942 איז שוין גאנץ אלאסקע געכאפט געווארן דורך דער צארישער ארמיי, און אין קאנאדע איז פארגעקומען קאמפן.
  אין דערצו צו טאַנגקס, ווייַבלעך פּיילאַץ אויך קעמפן אין דזשעט ערקראַפט. די USA האט אַ פּלאַץ פון ייווייישאַן, אָבער די קוואַליטעט איז זייער נעבעך. קענען ניט פאַרגלייַכן מיט רוסיש דזשעץ. וואָס צעטרעטן די פייַנט מיט די ינטענסיטי פון טערמינאַטאָרס.
  און די גערלז אַנאַסטאַסיאַ און מאַרגאַריטאַ אויף זייער פּליינז "עקאַטערינאַ" -6 ווי יפעקטיוולי זיי קלייַבן אַקאַונץ.
  אַנאַסטאַסיאַ שיסן אַראָפּ אַכט אמעריקאנער פּליינז מיט איין פּלאַצן פון פינף ערקראַפט קאַנאַנז און סקריטשיז:
  - איך בין נאָר אַ סופּער-קלאַס וואָריער!
  און מיט נאַקעט פֿיס דריקט ער אויף די פּעדאַלז.
  מאַרגאַריטאַ שיסן אַראָפּ צען אמעריקאנער עראָפּלאַן אין איין פּלאַצן און קוועטשן:
  - און איך בין אפילו אַ קלאַס העכער!
  אַנאַסטאַסיאַ דריקן די טריגערז מיט איר נאַקעט טאָעס און בלייז אויף די פייַנט. עס וועט שלאָגן זיבן יו. עס. אַרמי וועהיקלעס און סקוויק:
  - איך בין אַזאַ קריגער, אַז דער מלך איז צופרידן!
  מאַרגאַריטאַ וועט אויך באַפרייַען די רעצייעך און סקוויק:
  ― און ניט נאָר דער מלך! מיר זענען זייער שיין!
  די גערלז קעמפן און שלאָגן פאַרשידענע קאַרס. זיי וואַרפן אַרויס דעם שונא ווי טויטע מיסע אין אַ מיסט-קענס. און זיי צעשטערן יו. עס. ערקראַפט.
  אַנאַסטאַסיאַ שאָס אַראָפּ עטלעכע מער פּליינז און געראָטן:
  - פֿאַר די טאָפּל-כעדאַד רויאַל אָדלער!
  מאַרגאַריטאַ, בלאַקינג איר פאַנגעד ציין, טשיפּער:
  - פֿאַר אַזאַ אַ קיל זאַך!
  און זי האָט אויך געטראָפן נאָך אַ טוץ אמעריקאנער קאַרס. דאָס זײַנען די מײדלעך. גירלס ליבע צו טייטן. און צעריסן עס!
  און דאָס פּאָר אַרבעט ...
  מאָוועס צו ערד טאַרגאַץ. און גיין מיט די שערמאַנס, פּאַנטשינג רעכט דורך זיי. ווי אַ מעטאַל נאָדל. און שפּאַלטן די סטראָנגעסט פּרעסן און שטאָל. אזוי איז פארגעקומען זייער אונטערפאל.
  אַנאַסטאַסיאַ זעץ עטלעכע שערמאַנס און סקרימז צו זיך:
  ― איך בין אַ מײדל, װאָס איז בכוח צו אַ סך!
  מאַרגאַריטאַ אויך טרוש די אמעריקאנער אויף לאַנד און סקוועקס:
  - אבער גאָרנישט וועט האַלטן מיר, און קיינמאָל פארשטאפט מיר!
  אַנאַסטאַסיאַ צעטרעטן די פייַנט, דרייען אַראָפּ טאַנגקס און סקרימז:
  - פארן קעניג, װאם איז ניט קײן קלוגער אדער קילער!
  די גערלז זענען פון קורס פּרעכטיק! און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, אין בלויז איין ביקיני! און ינווינסאַבאַל!
  קיין איינער קענען באַזיגן אָדער האַלטן די גערלז!
  אַנאַסטאַסיאַ, שיסער, סקרימז אין די שפּיץ פון איר לונגען:
  ― איך בין דאָס מײדל, װאָס ברעכט שטאל!
  מאַרגאַריטאַ, פאָרזעצן שיסעריי, מוסיף:
  - און קיין מעטאַל!
  די מײדלעך פֿליִען און שיסן... כאָטש עס איז קאַלט און װינטער, האַלט דאָס זײ נישט אָפּ. אין קאנאדע ציטערן קאמפן.
  אַנאַסטאַסיאַ פירט ווידער און ברום:
  - איך בין ווי אַ יינגל!
  מאַרגאַריט אַקטיוולי קאַנפערמז און האַמער מיט די צאָרן פון אַ פּאַנטער:
  - איך בין דער וואָס איז מאָדנע און קילער ווי אַלע אנדערע!
  די גערלז, ווי איר קענען זען, זענען טאַקע קאַונטינג אויף אַ פּלאַץ און האָבן אַ ינדיסקרייבאַבאַל גליק!
  ז ײ רײב ן האלב־נאקעט ע בילס ! און זיי ווייסן נישט קיין צער, קיין ספקות! זיי האָבן אַ פּלאַץ פון פאַרשידענע מיינונגען!
  אָבער, בקיצור, די שיינקייטן האָבן מאַזלדיק. זיי האבן געכאפט און אטאקירט א פיר-שטערן גענעראל מיט אן לופט אטאקע. גלענצנדיק בעאַוטיעס. זיי וועלן באַרען איר די זעלבע וועג!
  און ווידער, רוסיש און דייַטש טאַנגקס מאַך אַריבער קאַנאַדע.
  דאָ איז גערדאַ ס קאָמאַנדע, אויף אַ דייַטש ה-4. דער מאַשין איז פראַנגקלי גאַנץ שוואַך קאַמפּערד מיט סאָוויעט קאַרס. אבער די גערלז זענען נישט גרינג - זיי קעמפן באָרוועס און אין ביקיניס אין די קעלט. און דאָס זאָגט עפּעס!
  זאל ס פּנים עס, אַזאַ וואָריערז זענען קיל! זיי טאָן ניט וויסן צווייפל און וויקנאַסאַז! סאַפּפירעס און דיאַמאָנדס ברענען אין זייער אויגן! אזעלכע שיינקייטן וועלן נישט געבן קיין אינטש לאנד פאר דעם שונא! זיי זענען הייליק און ראָצכיש אין דער זעלביקער צייט.
  זיי מאַך זיך מיט קאָלאָסאַל ענערגיע.
  און אַזוי צעטרעטן זיי די אַמעריקאַנער.
  גערדע האט געשאסן מיט די נאקעטע פינגער און האט געציטערט:
  - איך בין אַ ווילד מיידל! און בכלל נישט קיין בתולה!
  און נאך דעם פלעצט ער אין געלעכטער.
  שאַרלאַט אויך פייערד פון די קאַנאָן. עס קען נישט זיין צו שטאַרק, אָבער עס איז שנעל-פירינג:
  - איך בין ווי אַ הייס און בייַסן בין!
  נאָך וואָס די שיינקייט וועט נעמען און ווייַזן איר לאַנג צונג!
  און דעמאָלט קריסטינאַ פּאַטשאַז און סקוויקס:
  - און מיין וואָקאַלס! קליקאָוו קלאַפּ!
  און ער װעט אױך טראָגן זײַנע װאָלפֿן־צײן און ברוםן:
  - עס וועט זיין אַ נייַ נצחון!
  די וואָריערז טאַקע זענען אַזוי האַרט און אַגרעסיוו. און זיי האָבן אַזוי פיל מוסקל שטאַרקייַט און פראַנטיק שטורעם.
  און מאגדא וועט אויך שלאָגן דעם שונא. עס וועט צעברעכן אַ שערמאַן פון דער ווייַטקייט, שלאָגן עס זייער גענוי סוף-צו-סוף און ברום:
  - איך בין אַזאַ אַ קיל דייַטש!
  די פיר, טראָץ דער פאַקט אַז די מאַשין איז נישט דער בעסטער, קעמפן הצלחה.
  און פארוואס? ווייַל זיי האָבן כּמעט קיין קליידער! און די וואָריערז צעשטערן די פייַנט זייער שיין.
  גערדאַ שטאלץ באמערקט:
  - מיר זײנען אזוי װערט דעם פוהרער!
  נאָך וואָס די שיינקייט וועט דרייען ווידער און נאַקעט איר קיוט קליין פּנים.
  די וואָריערז דאָ האָבן אַן אַריאַן גייסט. און זיי האָבן ניט מורא פֿאַר די קעלט. כאָטש ווינטער אין מערב קאַנאַדע איז נאָך זייער קאַלט.
  אבער גאָרנישט - נאָר באָרוועס און כּמעט נאַקעט. דעמאָלט עס וועט זיין גוט גליק און נצחון!
  דאס זענען וואָריערז פול פון אַ שטאָלץ גייסט.
  אוי ך איצ ט האב ן ד י ארי ן ניש ט קײ ן גלייכ ן אי ן עקשנות . אַחוץ די רוסישע מײדלעך.
  אָבער נאַטאַשאַ אויף "ניקאָלאַי"-3, אויך אין אַ ביקיני און באָרוועס, שאָס, אויסגעדרייט אויס און געגאנגען אַרום. איר טאַנק, אָבער, איז בעסער ווי די דייַטש ה-4. די פייטינג דאָ איז האַרט און זייער אַגרעסיוו.
  די יאַנקעעס זענען טריינג צו קנאַקן צוריק. אָבער נאַטאַשע האָט אַראָפּגעקלאַפּט די "מכשפֿה‟ און געצישט מיט אַ שמייכל פֿון פּערל־צײַן:
  - איך בין אַזאַ אַ מיידל אַז קיין איינער וועט קומען צו מיר!
  און מאַריאַ פייערד אַקיעראַטלי אויף די אמעריקאנער טאַנגקס. ער וועט זיי דורכשטעכן און שיסן מיט אויסגעבויגענע ציין:
  - קיין פאָרסעס קענען נעמען אונדז!
  און דעמאָלט אַוראָראַ וועט אויך דרייען אין קער. דע ר שערמאן איז חרוב געװארן. יאָ מיידל אַז ס וואָס איר דאַרפֿן.
  און דעמאָלט סוועטלאַנאַ וועט מאַכן איר צושטייַער ... ווי עס וועט שאַטן די אמעריקאנער.
  עס זענען אויך באַטאַלז אין ים. די רוסישע פליט כאפט די פיליפינען.
  און דאָ איז אויך די מאַנשאַפֿט: באָרוועס מאַטראָס גערלז. אויך כּמעט נאַקעט בעאַוטיעס, אין ביקיניס. עס איז אמת אַז די וועטער אין די פיליפינען איז ווונדערלעך אַפֿילו אין ווינטער - וואַרעם, ווייַל עס איז כּמעט דער עקוואַטאָר.
  און גערלז הנאה פייטינג און שיסערייַ. און לױפֿט אַרום בליצנדיקע באָרװעס, קײַלעכיקע כילז. די גערלז דאָ זענען פשוט שיינע. דער בעסטער - סופּער!
  דורך דעם וועג, זיי ליבע צו שענדונג געפאנגענע! זיי בונד זיי צו זיך און דעמאָלט פאָר זיי. און אזוי פיל אז די געפאנגענע פארלירן דעם באוואוסטזיין! און זיי אָרגאַניזירן גאַנץ יקסטערמאַניישאַן פֿאַר זיך - אָדער גאַנץ, נישט פֿאַר זיך, אָבער פֿאַר זייער פיינט.
  אַזעלכע קילע קאָמאַנדעס פֿון האַלב־נעקעטע מײדלעך. און גאָרנישט קענען האַלטן זיי אָדער צעטרעטן זיי!
  די וואָריערז ברעט אַן אמעריקאנער קרוזער. ז ײ שפרינגע ן ארײ ן כמע ט נאקעט , באָרװעס , מי ט מוסקלע ן װא ס זעג ן זי ך אונטע ר זײע ר געברונקע ר הויט . און זיי צעהאַקן די אמעריקאנער. און זיי טאָן ניט געבן די מינדסטע געלעגנהייַט פון ניצל.
  און איצט די שיין סטעלאַ און איר שוטעף מאַשאַ זענען קענטיק. בײד ע מײדלע ך זײנע ן הויכע , מאסיקלע ר בלאנדעס , װעלכ ע צעהאק ן אלעמען . וואס איז נישט קיין קלאפ איז שניידן און רייסן קערפער!
  די מײדלעך שפּאַצירן מיט דער אַמעריקאַנער שיף. אויב זיי כוואַליע צו די רעכט, עס איז אַ גאַס, אויב זיי כוואַליע צו די לינקס, עס איז אַן אַלייע!
  און די גערלז וועלן נישט האַלטן ! זיי טאָן ניט לאָזן קעגנערס אַ געלעגנהייַט! און וואָס אויב זיי ברום און אָנהייבן שאַקינג זייער מאַסאַלז!
  און ווידער זיי כאַנגגינג זייער שווערדן און ווילען:
  - מיר זײנען מײדלעך פארן צאר, דעם פאטערלאנד און מיכאיל ראמאנאװ!
  און זיי צעהאַקן עס ווי סאַמוראַי קרויט. אַזוי סטעלאַ גענומען עס און קיקט די יו אָפיציר אין די גרוין מיט איר נאַקעט פֿיס. ער וועט פליען העכער און שפּרינגען איבער ברעט.
  די בלאָנדע טערמינאַטאָר וועט געבן:
  - פא ר מײנ ע קלעפ , צאל ן ז ײ פעס !
  און װידער װעט ער אױסברעכן די צײן און בלײַצן די פערליקע צײן! וואָס אַ מיידל! די מערסט זאַפט און אַראָמאַ!
  און די מײדלעך גײען זיך צו זיך. און זיי פאָרן ווי די טייד פון אַ טאָרנאַדאָ. זיי טאָן ניט געבן די פייַנט אַ געלעגנהייַט. זיי האָבן קאָלאָסאַל מאַכט. פינצטערניש פון שדים און טויזנטער פון טויזנטער פון מלאכים.
  און דאָ קומט מאַשע, װאָס שניידט גלײך דרײַ קעפּ מיט צװײ סיבער! דאָס איז אַ מיידל - אַ מיידל צו אַלע גערלז!
  בײד ע שײנקײט ן האב ן געשניט ן װ י ז ײ װאלט ן געמאכ ט נעגל ן מי ט שװערדן . און עס איז קיין שוואַכקייַט אָדער צווייפל אין זייער אַקשאַנז. מאַך פֿאַר זיך, אָן צוריקציענ זיך אָדער געבן אַרויף. יושר פאדערט צו פאראייניקן די מענטשהייט. איין אימפעריע, איין קרוין, איין ציל און יקספּאַנשאַן אין פּלאַץ.
  פּונקט אין דעם צייט, דער ערשטער קינסטלעך ערד סאַטעליט איז לאָנטשט אין אָרביט. אט פליהט ער ארום דער גלאבוס.
  און רוסיש גערלז אין ביקיניס קעמפן פֿאַר זיך. און זיי זענען נישט ערגער צו די פייַנט. און די אַמעריקאַנער, צעשניטן פֿון די שײנקײטן, פֿאַלן. נאָך, גערלז פון דעם העכסטן קלאַס און בקיעס.
  אין איין מאָל זיי געראטן צו קעמפן אין יאַפּאַן. ז ײ האב ן אוי ך געקעמפ ט אי ן הײכן . דער קייסער אליין איז געכאפט געווארן. ז ײ האב ן געװיז ן זײער ע קאלאסאל ע פעאיקײטן . זיי האָבן אַזאַ לייַדנשאַפט און אַזוי פיל מוסקל שטאַרקייַט. דאָך, אַזעלכע מײדלעך זײַנען אַ נס פֿון נסים!
  זיי שנייַדן סאַמוראַי אין דעם פּאַלאַץ. און זיי זענען אויך געווען כּמעט נאַקעט און באָרוועס. מײדלעך , װעלכ ע האב ן געקענ ט טאן , װא ס האב ן איבערראש ט זײער ע שונאים .
  אוּן זֵיי הָאבְּן זֵיי גִיוֶוען אַלֶע פְּלִישׁ אוּן זֵיי הָאבִּין זֵייעֶר קִינסְטֶערְט. די וואָריערז, אָן קיין צווייפל, שטייַגן.
  אַן אַמעריקאַנער אַדמיראַלס קאָפּ איז אָפּגעשניטן געוואָרן מיט אַ זאַבער. און װי די שײנקײטן װעלן לאַכן, אױסגײן די פֿאַנגען.
  או ן װידע ר גײע ן ז ײ אוי ף דע ר אפענסי ו או ן שנײד ן זי ך . אַזאַ וואָריערז זענען פאַקטיש מאָנסטערס. און אויפן שטול איז דער צאר מיכאל. דער זון פון אלכסנדר דעם דריטן, אָבער נישט דער. אַ גליקלעך, מער באַשטימענדיק, מער שטאַרק-ווילד, און אויך אַ טאַלאַנטירט הערשער .
  אבער, פון קורס, גליק איז וויכטיק, פּלוס אפילו אַ גרעסערע טאַפנאַס - מיכאַיל געפירט אַן ימפּלאַסאַבאַל קאַמף קעגן קאָרופּציע, וואָס האט אַ positive פּראַל אויף די אַרמיי. אבער די מערסט עפעקטיוו וויסן איז צו נוצן גערלז אין ביקיניס פֿאַר מיליטעריש צוועקן. און מײדלעך זײַנען זײער שײן, װען זײ זײַנען כּמעט נאַקעט און באָרװעס.
  אַזוי די באַטאַלז נעמען אָרט מיט וועריינג גראַדעס פון הצלחה. און שיין וואָריערז דרייען זייער אַקיעראַטלי, בעסער ווי מענטשן. און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, ווען די גערלז זענען כּמעט נאַקעט, זיי זענען פּראַקטאַקלי ינוואַלנעראַבאַל. זיי זענען נישט אַפעקטאַד דורך בולאַץ און שעלז. זייער שטאַרק אַרמיי פון וואָריערז. דאס איז קיל. עס איז געווען דער געדאַנק פון צאַר מיכאל צו נוצן גערלז כּמעט נאַקעט און באָרוועס, און דאָס געבראכט נצחון.
  או ן מײדלע ך אי ן שלאכט ן האב ן אוי ך געװארפ ן גראנאט ן או ן דאגגע ר מי ט ד י נאקעט ע פיס . אוּן זֵיי הָאבִּין זִיךְ גִיזָאגְט זֵייעֶר וֶוילֶערְט רַע.
  די מײדלעך זײַנען גאַנץ גוואַלדיק. און זייער שיין, שטיפעריש, און פליט-פוטיד. קיינער האָט זיי נישט געקענט האַלטן.
  די וואָריערז זענען זייער גרייכאַונדז ... די נאַקעט פֿיס פון אַ מיידל זענען אַ זייער עפעקטיוו וואָפן. אָבער וואָס קענען זיי טאָן? א פּלאַץ פון זאכן. ד י נאקעט ע זאלע ן אלײן , האב ן באקומע ן ענערגי ע פו ן דע ר ערד , או ן ד י שײנ ע קעמפ ן זײנע ן געװע ן שטיפעריש .
  איך מוז זאָגן, אַז די מײדלעך זײַנען די שענסטע אין דער װעלט, אַז זײ זײַנען בײדע װוּנדערלעך און סײַ מיט דעם גרימצאָרן פֿון קאָבראַס!
  די אמעריקאנער קרוזער איז קאַפּטשערד. ד י געכאפט ע מענטש ן זײנע ן געפאל ן אוי ף זײער ע פנימער . נאָך וואָס די וואָריערז שטופּן די פיס אין די פנימער. און זיי געצווונגען מיר צו קוש. או ן ד י מײדלע ך האב ן זי ך געקושט , או ן זײער ע נאקעט ע זאלן , װע ן ז ײ האב ן געלעק ט ד י צונג , האב ן זי ך געפיל ט אנגענעמע ן או ן קיצללעך .
  אבע ר ד י שײנ ע שײנ ע האב ן זי ך גענומע ן װא ם האב ן ד י נאקעט ע פים , געקושט , מי ט קושן .
  נאָך וואָס די גערלז וועלן לאַכן. און זײ האָבן אױסגעטראָגן די צײן!
  אבער עס איז געווארן בעסער, די מיידלעך האבן זיך אביסל געזונקען נאקעט און זענען געגאנגען שווימען. דאס זענען אַזאַ שיין וואָריערז. ווי קענסטו נעמען אזא פוס און עס קושן? און לעקן יעדן פינגער.
  די גערלז זענען גרויס.
  דאָ איז דער אלעקסאנדער-4 טאַנק אין שלאַכט ווידער. עס איז אַ קאַמיש און פעברואר איז שוין קומענדיק. די טרופּס מאַך אויף. געטינג נעענטער און נעענטער צו יו טעריטאָריע. די גערלז זענען אַזוי קיל.
  דאָ נאַטאַשאַ שוץ אַקיעראַטלי. און עס קוקט זייער אַקיעראַטלי.
  די מיידל שיסן גאָר אַקיעראַטלי און שרייַען:
  - מיר וועלן צעטרעטן דעם פייַנט!
  מאַריאַ שוץ ווייַטער. גענומען און באַזיגן דעם פייַנט:
  - איך בין סופּער!
  מאַריאַ איז אַ זייער שיין מיידל, און זייער אַקטיוו.
  און אירע באָרוועסע פֿיס זײַנען זײער שײן און גראַציעז אין זײער עראָטיזם:
  - מיר וועלן צעשטערן דעם פייַנט!
  און אַוראָראַ איז אַזאַ אַ מיידל, און זי איז סופּער, מיט נאַקעט בויך און בריסט, און אַזאַ פּאַפי שאַרלעכ רויט ניפּאַלז:
  - איך וועט ברעכן דורך די שונאים און מאַכן עס סופּער!
  און װי ער שאָקלט מיט די רױטע האָר!
  און װידער װעט ער דיך בריקען מיט די נאקעטע, געטשעפעטע פֿיס. אַזאַ וואָריערז זענען זייער קיל!
  און דעמאָלט סוועטלאַנאַ וועט נעמען און שלאָגן די פייַנט:
  "איך האָב ליב דעם צאַר און איך וועל הענגען אַ שלאַנג אַרום די האַלדז פון מיינע שונאים!"
  די מײדלעך װעלן לאַכן. ווי זיי זענען געווארן גרייהאָונדס און קיל.
  אמעריקאנער לויפן אַוועק פון גערלז. אָדער זיי געבן זיך. אָדער זיי שטאַרבן. די וואָריערז זענען אַזוי שיין, און זייער באָרוועס, און די גערלז זענען אַזוי ווונדערלעך. און פייטינג אין נאָר אַ ביקיני איז אָנגענעם און עפעקטיוו. וואָריער גערלז זענען אַזוי אַמייזינג.
  נאַטאַשאַ שאָס ווידער אויף די אמעריקאנער און כיסיז:
  ― דו ביסט מײַן ברודער און איך בין דײַן ברודער! אָדער גאַנץ מיין שוועסטער!
  און װידער באװעגט ער זײן לאנגן צונג. אַגרעסיוו לאָזן ס זאָגן וואָריער און שיינקייט!
  און דעמאָלט אַניוטאַ שאָקלען איר נאַקעט בריסט. אוּן עֶר וֶועט שְׂרִיעִין אוּן הָאט גִיזָאגְט דֶער צֵיין. און ער וועט שיקן אַ שאָל צו די אמעריקאנער. און ער וועט נעמען עס און באַרען עס.
  - די שיינקייט האט עס חרובֿ! און עס קריכט:
  - איך בין אַזאַ אַ סופּער מיידל!
  שיין מיידל און ליב געשלעכט. און דאָס איז פייַן!
  און דאָס מײדל האָט עס גענומען און זי אַ געשלאָגן ― האָט זי געראָטן:
  - מיר וועלן געווינען און צעשטערן דעם פייַנט!
  און דאָ אַוראָראַ וועט בריק און שלאָגן:
  - איך בין אַ מלך און אַ קיל מיידל!
  דער וואָריער קען זיין גאַנץ אַ גרייהאָונד.
  די מײדלעך לאַכן צו זיך.
  אבער סוועטלאַנאַ גענומען עס זייער קיל. און זי האָט געגעבן אַזאַ אָפּצאָל פֿאַר די צעשטערונג פון די פייַנט, און געקושט די שדים.
  - דאָס איז אַזאַ אַ טאָטאַליטאַריאַן עראָבאַטיקס!
  דער טאַנק איז זייער פלינק און טויטלעך. ער שלעפט דעם שװאכן און הויכן שערמאן. אַזוי די שלאַכטן דאָ זענען אין טויווע פון צאַריש רוסלאַנד.
  נאַטאַשאַ איז ווידער ווי אַ שיסער. און ער זאגט:
  ― פֿאַר דײַן געץ!
  מאַריאַ אנגעהויבן צו דרייען. די מיידל איז זייער שיין און האט גאָלדען האָר. לויט די קוק.
  דאָס מײדל האָט זיך צעשלאָגן און געצילט מיט די נאַקעט פֿעסן און געקרעכצט:
  - דאָס איז מאָרד פֿאַר דעם מלך!
  און דאָ אַוראָראַ פאַקט די אמעריקאנער. און די מיידל איז געווען, לאָמיר זאָגן, טאַקע גאָר אַגרעסיוו און סקוויקט:
  - פֿאַר אַ פאַקטיש באָרדינג!
  און איצט האָט דאָס מיידל זיך באַוויזן טאַקע שטאַרק.
  און סוועטלאַנאַ איז אַגרעסיוו און קאַמבאַטיוו. ז י הא ט זי ך געפאק ט מי ט ד י נאקעט ע פוס , או ן הא ט זי ך צעריס ן דע ם שונא .
  און זי האָט געציטערט, אױסגעלײגט אירע צײן:
  ― איך בין אַ דאַמע, װאָס פֿליסט װי אַן אָדלער!
  אזו י האב ן ד י מײדלע ך אנגעהויב ן צ ו פאקן . און אַזאַ אָנפאַל פון שיינקייט קענען ניט זיין סטאַפּט. אָן צוריקציען אָדער בענדינג.
  נאטאשע האט נאכאמאל געשאסן און געציטערט:
  - ביז גאַנץ צעשטערונג!
  און מרים, אָן קיין נעגל, איז געווען פיל מער געראָטן צו צעשטערן איר שונאים, און אנגעהויבן צו ברעכן איר קעגנערס.
  און דעמאָלט אַוראָראַ גענומען עס און שלאָגן די פייַנט מיט אַ קאַנאָן. און זייער הצלחה, מיט קאָלאָסאַל אַפּלאָמביז. און צעטרעטן, צעטרעטן דעם שונא. און צעשמעלטע ברוכלעך פליען פון דער שערמאן אין אלע ריכטונגען.
  און סוועטלאַנאַ וועט אויך דרייען און זינגען:
  - איך בין אַ מיידל פון גרויס חלומות און גרויס שיינקייט!
  די וואָריערז, אין פאַקט, באַווייַזן אַ מערקווירדיק וועט צו געווינען.
  ניט פֿאַר גאָרנישט די אימפעריע געווארן קיל און גרויס. קען יקסיד די דערגרייכונגען פון Genghis Khan.
  די קריגערס גײען זיך צו זיך... און זײ שיסן, שיסן און רײַסן זיך דורך שׂונאי שטעלעס, װי זײ רײַסן זיך אָפּ מיט אַ מעסער. אדרבה, זייער א שארפע און פארגליווערטע דאגער. און איצט די רוסישע טרופּס זענען באמת ינווינסאַבאַל. און די מלכות פון אַ גרויס אימפעריע.
  אויב איר קוק אין עס, עס זענען געווען פילע מלחמות און שווער פּיריאַדז אין דער געשיכטע פון רוסלאַנד. אבער ניקאַלאַס וו איז געווען פשוט שלימאַזלדיק פֿאַר די רובֿ טייל! ע ר הא ט זי ך ארויסגעוויז ן א דורכפאל . אבער טאַקטיק איז פון גרויס וויכטיקייט. וואָס דער גרויסער רוסישער שאָך שפּילער אַלעכינע האָט געוויזן. ווען ער אנגעהויבן צו שפּילן אַנשטאָט פון זיין קעגנער, אויסגעדרייט איבער די ברעט און געווינען. זשעני איז זשעני.
  מי ט אל ע פראבלעמע ן פו ן צאריש ן רוסלאנד , הא ט דע ר פאקטא ר פו ן נאקעט ע מײדלע ך אליי ן א ס ך געלײז ט .
  העליקאָפּטערס אויך נעמען אָנטייל אין די באַטאַלז. קאַמבאַט וועהיקלעס, און אויך קרוז מיט גערלז אין ביקיניס און באָרוועס. וואָס איז די קוואַליטעט פון אַן אַרמיי קאַנסיסטינג פון גערלז? די מערסט בוילעט. גאָרנישט קענען האַלטן אָדער באַזיגן אַזאַ אַ אַרמיי.
  אַזוי אין דעם אַרמיי עס זענען באָרוועס און כּמעט נאַקעט גערלז. די קאָמאַנדע אויף קאַפּיטאַן וואַרוואַראַ ס העליקאָפּטער. איז ניט דאָס אַמייזינג? דע ר ים װע ט זי ך געוואלדיג ! און ווי די ערקראַפט קאַנאַנז וועט שלאָגן. און דעמאָלט עס זענען ראַקאַץ. די גערלז זענען פאַקטיש כעראַקיינז ווי טאָרנאַדאָוז.
  זיי זענען נישט ערגער צו די פייַנט אין עפּעס. די רוסישע אַרמיי איז גרייט פֿאַר באַטאַלז און גרויס דערגרייכונגען.
  וואַרוואַראַ איז אַ שיין מיידל מיט ברוין האָר און כּמעט נאַקעט. ווי ער ברוםט אין די שפּיץ פון זיין לונגען:
  - די שונאים וועלן נישט פאָרן! און זיי וועלן נישט אַנטלויפן!
  און ער וועט נעמען עס און באַפרייַען אַ קיללער אָפּזאָגן פון אַלע די דזשעץ פון זיין קולאַסט מאַשין. און עס וועט פליען איבער די פייַנט. און ער נעמט עס און מאָוז עס אַראָפּ מיט אַ דעסטרוקטיווע בייג.
  אָבער די באַשיידענע אָלגאַ האָט גענומען און געשאָסן אַ ראַקעט אויף די אַמעריקאַנער פאזיציעס און געשטעקט:
  ― האָב איך געקעמפֿט, נישט מיט אַ באַסט שוך, נאָר באָרװעס!
  און ער װעט װינקען מיט זײַנע שאַפירע אױגן. יאָ, דאָס זענען גערלז - אַזאַ ינקרעדאַבלי אַמייזינג עראָבאַטיקס. מיט אים איר קענען טרינקען אַרויף אַ באַרג און פירן נאַקעט דראַגאָנס.
  און די לעגס זענען אַזוי גראַציעז און יינציק! און די טאַליע זענען דין, און די ללבער זענען זייער מאַסקיאַלער.
  וואַרוואַראַ קיקס טאָכעס און כאַול:
  - איך קען מאַכן אַ לאָך אין דער גלאָבוס פֿאַר דעם מלך!
  און ער װעט שמײכלען דאָס קלײנע פּנים און אַ װוּנקען מיט די אױגן.
  די וואָריערז זענען אין זייער בעסטער דאָ. דאָ טאַטיאַנאַ, אויך אַ מיידל אין אַ ביקיני, וועט נעמען עס און קוועטשן:
  ― זאָל זײַן אַ מלך איבער דער גאַנצער ערד!
  און זי וועט פינקלען מיט אירע פערליקע ציין. און פון אַ העליקאָפּטער עס איז ווי דעדלי ווי ניילז . און עס וועט זיין טויטלעך. און עס וועט טאַקע פּרעגלען די מעטאַל. און וועט פאַרשאַפן די צעשטערונג פון די בונקער.
  דאס זענען גערלז - אַלע גערלז זענען גערלז! און דעמאָלט ווען די געפאנגענע זענען געבראכט אין, יענע גערלז דעמאָלט קוש און לעקן זייער נאַקעט פֿיס. דאָס איז בכלל די מערסט סאַפיסטאַקייטיד וועג צו דערנידעריקן און מוטיקן.
  
  ינווינסאַבאַל ראָממעל
  אין עס, ראָמעל ס אַרמיי אין נאוועמבער און דעצעמבער 1941 איז ביכולת צו געווינען נצחון אין אפריקע. דאָס איז אויך געשען ווייַל דער שותף פון די בריליאַנט ראָמעל האט נישט מאַכן די גראָב מיסטייקס וואָס געטראפן אין פאַקטיש געשיכטע.
  אלס רעזולטאט האבן די דייטשן באזיגט די פארגרעסערטע בריטישע און פארהאלטן זייער טעריטאריע. לכתּחילה האָט דאָס ניט געווירקט אויפֿן גאַנג פֿון די שלאַכטן, אויפֿן מזרח־פראָנט האָט מען די דײַטשן דערשלאָגן נעבן מאָסקווע.
  שפעטע ר הא ט זי ך אבע ר שפעטע ר געענדער ט ד י פלענער . ראמאל האט דעמאלט געקאנט נעמען טאלבוק, און האט זיך אריבערגעצויגן קיין מצרים. היטלער האָט באַשלאָסן צו באַשטימען צו צייטווייליגע פאַרטיידיקונג אויף די מזרח פראָנט, און איצט קאַנסאַנטרייט זיין השתדלות אין אפריקע און די מיטל מזרח.
  אבער וויבאלד די אפענסיוו אין אפריקע האט פארלאנגט ווייניגער כוחות, האבן די נאציס דורכגעפירט עטליכע אפעראציעס אין מזרח. באזיגט די סאָוועטישע טרופּס אין קערטש. זיי האָבן אונדז אַרומגערינגלט לעבן כאַרקאָוו. מע ן הא ט אוי ך ארויסגעצויג ן א שפיצ ל אי ן דע ר סמאלענסקער ר ריכטונג . די אַפענסיוו פון די צווייטע קלאַפּ אַרמיי פון אַלגעמיינע וולאַסאָוו לעבן לענינגראַד אויך געענדיקט אין באַזיגן.
  סעוואַסטאָפּאָל געפאלן נאָך די סידזש און אַטאַקע. און די קראץ האבן זיך געשטארקט. ד י קאמפ ן אי ז פארגעקומע ן אוי ף דע ר זשעװערלעדזש . ד א האב ן ד י נאצי ס געלונגע ן זי ך אויסצוהאלטן .
  אבע ר אי ן עגיפ ט הא ט ראמעל , נאכדע ם באקומע ן פארשטארקונג , א ן איבערצײגנדיק ן נצחון . געבויט אויף זייער הצלחה, די דייטשישער אריבערגעפארן פּאַלעסטינע און קאַפּיד איראַק און קוווייט. און דעמאָלט דער גאנצער מיטל מזרח - ווייל באקומען צוטריט צו ייל.
  נאָך וואָס די פאַשיסץ האָבן זיך ווענדן צו סודאַן און געפרוווט צו כאַפּן די גאנצע פון אפריקע.
  אין דער זעלביקער צייט, עס איז נאכגעגאנגען די אַטאַקע אויף גיבראַלטאַר, און די דורכדרונג פון דייַטש טרופּס אין מאָראָקקאָ און ווייַטער אין די אפריקאנער יקספּאַנסיז.
  אָבער די הצלחה פון די דייטשישער איז געווען פאַסילאַטייטיד דורך ענערגעטיק אַרבעט אין די הינטן. װוּ איז היטלער אױך, װאָס ער האָט געטאָן מער בכּוח װי אין דער אמתער געשיכטע.
  היטלער דער טערמינאַטאָר האָט זיך אויפֿגעכאַפּט, מיט די מיידלעך אין וואַנע, געגעסן פרישטיק מיט סאַלאַט, בלומענקרויט קאַשע און עטלעכע אנדערע גרינס, צוגעלייגט נידעריק-פעט מער-שיכטע ציגעלע קעז און קאַוויאַר. נאָך וואָס ער האָט גערופֿן ספּעער, אַפישאַלי דערלאנגט דעם נייַ קייסעריש מיניסטער אַ דאָקומענט געחתמעט דורך די געזעץ אויף נויטפאַל כוחות. אַדאָלף איז געווען באזעסענע און איז געווען זייער קעראָוסיוו:
  - די פּראָדוקציע פון וועפּאַנז אין די דריט רייך איז גאָר נידעריק! מיר זענען לאַגינג הינטער ניט בלויז די וואָרינג בריטאַן, אָבער אויך די טאָטאַליטאַריאַן וססר. אבער מיר דאַרפֿן לופט סופּרעמאַסי, בשעת ינקריסינג די פּראָדוקציע פון אַלט וועפּאַנז, און סוויטשינג צו נייַע. ספּעציעל פּראַמאַסינג דזשעט באָמבערס. נאָך אַלע, זייער ריזיק גיכקייַט און הויך אויבערשטער סטעליע לאָזן זיי צו צעשטערן בריטיש שטעט מיט כּמעט ימפּיוניטי!
  ספּעער האָט אויסגעשטרעקט אָפּטימיזם:
  - אין דייטשלאנד און אין פוילן עס איז אַ וידעפדיק פון קוילן, אין פֿראַנקרייַך עס איז אייַזן אַרץ, און מיר האָבן גענוג ויסריכט צו פּראָדוצירן פילע קאַרס. נאָך אַלע, מיר פּראָדוצירן מער אַלומינום און דוראַלומין ווי אַלע די לענדער אין דער וועלט קאַמביינד!
  אַדאָלף האָט אַ נײַד געטאָן:
  ― פֿאַר דער צײַט! בריטאַן און די USA זענען אויך פּראַמאָוטינג פּראָדוקציע, און מיר דאַרפֿן צו באַשיצן יעדער גראַם פון מעטאַל. זא ל שולקינדער ן או ן אנדער ע קינדע ר פו ן פינ ף עלטער ן אוי ך זאמלע ן מעטאל . חוץ, וואָס מאַכן די פליגל און פוסעלידזש לעגאַמרע פון דוראַלומין. איר קענען נוצן ביידע האָלץ און לייַוונט. פֿאַר בייַשפּיל, פּראָדוצירן מאָנאָבלאָקק פליגל. און וואס? מיר דאַרפֿן אַ נייַ דזשעט פייטער ווייינג ניט מער ווי צוויי טאָנס, גרינג צו פליען, גרינג צו פּראָדוצירן און ביליק! די נומער פון פֿאַרזאַמלונג טיילן זאָל זיין רידוסט צו אַ מינימום, און עס זאָל אויך זיין געפֿונען אַפּערטונאַטיז צו רעדוצירן די וואָג פון די ערקראַפט ווי פיל ווי מעגלעך און פֿאַרבעסערן זייַן אַעראָדינאַמיק פּראָפּערטיעס. איצט, דורך דעם וועג, ערקראַפט דיזיינערז וועט קומען, מיר וועלן באַן זיי.
  שפיר האט געשמייכלט:
  - פארשטײ ט זיך , מײ ן פוהרער . ווי ווייט איך פארשטיי, גייסטו צוריקברענגען אלע העכסט קוואַליפיצירטע ארבעטער פון דער ארמיי?
  באזיצט אדאלף האט באשטעטיגט:
  - מיר וועלן רעקרוטירן בלויז הויך קוואַלאַפייד, פּראָסט אַרבעטער פון צווישן פרעמדע. אַזוי עס איז בעסער אַז עס וועט זיין ווייניקערע ליידיק, און דעריבער פּאַרטיסאַנס. מיר וועלן, פארשטייט זיך, פארמינערן די צאל ערד-כוחות, אויב עס איז נישט קיין מלחמה מיט די וססר, דארפן מיר נישט אזויפיל אינפנטרי, נאר... נישט ראדיקאל, דערפאר פלאנ איך צו באַזיגן גיבראַלטאַר און מאַלטאַ אין די קומענדיקע טעג. חדשים און פאַרנעמען די גאנצע צפון פון אפריקע און ווייטער צו די מיטל מזרח. מיר וועלן נאָך דאַרפֿן ערד וניץ. אין דערצו, עס איז נייטיק צו בויען נאָך שיפּיאַרדס ביידע אין דייַטשלאַנד זיך און אין פֿראַנקרייַך, בעלגיע, האָלאַנד און נאָרווייַ. מיר דאַרפֿן ערקראַפט קאַריערז, באַטטלעשיפּס און טראַנספּאָרץ. און דער מעדיטערראַנעאַן ים וועט ווערן, ווי עס איז, אַ ינטער-דייַטש אָזערע. צי איר פֿאַרשטיין?
  שפיר האט זיך געבויגן:
  ― יאָ, מײַן פֿױהרער! איך האב שוין באפוילן די אַנטוויקלונג פון אַ קאַנסטראַקשאַן פּראָגראַם ...
  כיטרע אַדאָלף האָט צוגעגעבן:
  - דער אַרבעט טאָג קען זיין עקסטענדעד צו 16 שעה אויב אונדזער נויטפאַל פּלאַנז דאַרפן עס. די פראדוקציע פון עראפלאנען דארף מען פארגרעסערן צו הונדערט עראפלאנען א טאג אין בלויז ניין מאנאטן... מער ווי דריי מאל אין פארגלייך צו די יעצטיגע, און עס איז בשום אופן נישט קיין פאקט אז דאס וועט זיין גענוג!
  שפיר האט זיך געאיילט צו מוטיקן דעם פוהרער:
  - אונדזער פּיילאַץ זענען פון אַ העכער קלאַס ווי די בריטיש אָנעס, אַזוי קוואַנטיטי איז נישט אַלץ. און מיר וועלן געפֿינען נייַע וועגן צו פאָרשן פּלאַושאַרעס אין שווערדן. ווי ווייַט ווי איך פֿאַרשטיין, די בילכערקייַט פֿאַר אונדז איז ייווייישאַן?
  דער פוהרער האט שטארקער געקלעמט די פויסט:
  - די בילכערקייַט פֿאַר אונדז איז דזשעט, באָמבער ערקראַפט, און דעמאָלט פייטער ערקראַפט, פּלוס די מעלדונג פון נייַ ויסריכט, און די אַנטוויקלונג פון נס וועפּאַנז! אָבער, ניט בלויז אין די פעלד פון ייווייישאַן, אָבער אויך טאַנגקס, אַרטילעריע, בפֿרט דזשעט אַרטילעריע... מיר וועלן רעדן וועגן דעם אין מער דעטאַל.
  מע ן הא ט דערהער ט א גלאק , או ן ד י פירנדיק ע עראפלאפט־דעכנער ס פו ן דריט ן רײ ך זײנע ן ארײ ן אי ן צימער .
  מעסערשמיט, לעפיערעך יונג מיט א הויכן שטערן, היינקל, שוין עלטער, אבער זייער פלינק, אטלעטיק געבויעט טאנק, ליפיש און א פאר ווייניקער באקאנטע.
  אַדאָלף האָט זיי אָנגעוויזן אויף די שטולן און באַפוילן זיי אויסצולייגן די צייכענונגען אויפן טיש:
  - דיין אַרבעט איז צו שאַפֿן אַ נייַע, זייער שטאַרק און מאָדערן וואָפן. דייטשלאנד האט מער ווינט טונעלן ווי סיי וועלכע אנדערע לאנד אין דער וועלט, און די טעכנאלאגיע פון פילע ערקראַפט איז זייער צוריק. אבער בלויז אין די יו-88, איר קענען באטייטיק פאַרגרעסערן די גיכקייַט דורך געבן די מאַשין אַ מער סטרימליינד פאָרעם. ספּעציעל, דער קאַקפּיט וועט באַקומען אַ טרער-שייפּט, קאַנוועקס פאָרעם, וואָס וועט פֿאַרבעסערן וויזאַביליטי און מאַכן די פּילאָט מער ראַכוועסדיק, און וועט אויך לייגן גיכקייַט דורך ימפּרוווינג אַעראָדינאַמיק מיט גוט פינף קילאָמעטערס. פּלוס, עס איז נייטיק צו געבן אַ סטרימליינד פאָרעם צו די פירינג פונקטן פון ביידע באָמבערס און פייטערז, באָמבע ראַקס און לופט בראַקעס אין די ניט-ארבעטן שטעלע.
  דו שרייבסט אראפ וואס איך זאג דיר!
  די דיזיינערז נאַדיד אין יוניסאַן:
  - אזוי אוודאי א גרויסער פוהרער!
  אַדאָלף האָט ווייטער געזאָגט:
  - XE-129 - זאָל זיין רידיזיינד אַזוי אַז די וואָפן קעסטל זיך איז געגעבן אַ סטרימליינד פאָרעם און אַ באַוועגלעך ערקראַפט קאַנאָן איז אינסטאַלירן צו באַשיצן קעגן אנפאלן פון די דערציען און נידעריקער האַלבקייַלעך. אין דערצו, דעם באַפאַלן ערקראַפט זאָל זיין יקוויפּט מיט אַ מאָטאָר בוסט סיסטעם. אין דער זעלביקער צייט ווי פּערעסטראָיקאַ, עס איז נייטיק צו פאַרגרעסערן די פּראָדוקציע פון אַזאַ באַפאַלן ערקראַפט. זייער דעוואַסטייטינג לופט סטרייקס פּאַראַליזירן די טעטיקייט פון די בריטיש. אין דערצו, די דזשו-87 ונטערטוקנ באָמבער זאָל זיין געוויינט אין בריטאַן. מיר וועלן שטעלן אַוטדייטיד קאַרס אין דינסט ...
  אַדאָלף האָט זיך אָפּגעשטעלט. די דיזיינערז זענען שטיל. האט דער פוהרער געזאגט:
  איך האב גרויס ספקות וועגן די F -190. די פאָרמיטל איז געווען שווער און נישט מאַנווועראַבאַל גענוג; אין דערצו, עס האט נישט אַ סיסטעם פֿאַר פילונג טאַנגקס מיט ינערט גאַסאַז, וואָס פאַרבייַטן געוויינט ברענוואַרג. ווייַל פון דעם, דעם מאַשין קענען אפילו זיין נאַקט מיט איין ינסענדיער קויל. וואָס וועט טאַנק זאָגן וועגן דעם?
  דע ר בארימטע ר סס־דעזינע ר הא ט געשטאנע ן אוי ף אויפמערקזאמקײט , באמערק ט :
  - דאס איז אונזער חסרון, גרויסער פוהרער. כאָטש די פּלייסמאַנט פון די טאַנגקס מוזן זיין געהאלטן גאַנץ מצליח, זיי זענען ווייניקער שפּירעוודיק צו פייַנט פייַער און אין דער זעלביקער צייַט באַשיצן די פּילאָט. ווי פֿאַר מאַנווועראַביליטי, דעריבער ... איין אַרמאָר ווייז 120 קילאָגראַמס, און עס איז נישט אַזוי גרינג פֿאַר אונדז צו לייטאַן עס ...
  אַדאָלף האָט פֿאָרגעלייגט:
  - פּרוּווט צו פֿאַרבעסערן די אַעראָדינאַמיק מידות פון די Fokken-Wulf. בפֿרט רעכט צו וואָג רעדוקציע, עס איז נייטיק צו בייגן די פליגל עצות צו פאַרגרעסערן די קאַנטראָולאַביליטי און מאַנווועראַביליטי פון די פאָרמיטל. אין דערצו, עס וועט ינסטאַלירן שוץ פֿאַר די דערציען האַלבקייַלעך ... ווי פֿאַר די אָרט פון די מאָטאָר אין פראָנט פון די פּילאָט ס קאַבינע, דאָס פּראַטעקץ די פּילאָט, אָבער ריקווייערז די פאָרמיטל צו זיין יקוויפּט מיט אַ אַרויסוואַרף מיטל. דורך דעם וועג, די פאָרעם פון די מאָטאָר קענען זיין מער סטרימליינד, וואָס אונדזער ינדאַסטריאַליסץ זאָל באשטימט נעמען אין חשבון. דורך דעם וועג, וואָס וועגן אַרבעט אויף די ME-309?
  מעסערסשמיט איז געווען אַ ביסל שאַקט :
  - מיר ארבעטן דערויף, גרויסער פוהרער. די קאַלקיאַלייטיד קעראַקטעריסטיקס צוזאָג צו פאַרגרעסערן די גיכקייַט פון די פאָרמיטל, אַרויף צו 740 קילאָמעטערס פּער שעה, ווען אַרמד מיט זיבן פירינג פונקטן! דאָס וועט זיין די מערסט שטאַרק טויט פֿאַר די בריטיש ...
  אַדאָלף האָט איבערגעריסן:
  - פינישינג זאָל זיין געטאן פאַסטער. און איר, ספּעער, פאַרגיכערן די אַנטוויקלונג פון די נייַ גיך-פירינג 30-מילימעטער ערקראַפט ביקס. עס קענען אויך זיין גענוצט זייער הצלחה פֿאַר שיסערייַ אויף ערד טאַרגאַץ און קעגן פייַנט ערקראַפט! די נייַע ME-309 זאָל פאַרבייַטן די פריערדיקע ME-109. ווי פֿאַר דיין ME-262 דזשעט מאַשין, וויי, עס האט פילע דיסאַדוואַנטידזשיז: שווער וואָג, נידעריק אַפּעריישאַנאַל רילייאַבילאַטי, יבעריק צופאַל קורס ... איך וועל אליין סקיצען דעם דזשעט וואס מיר דארפן.
  אַדאָלף היטלער האָט אָנגעהויבן צייכענען אַ מאַשין, ניצן זיינע וויסן וועגן מאָדערן דזשעט פייטערז. אָבער, ניט די מערסט מאָדערן אָנעס, אָבער פון וועגן די פופציק, צו אַדאַפּט זיי צו די קראַנט מדרגה פון פּראָדוקציע און טעכנאָלאָגיע. ער באַצאָלט ספּעציעל ופמערקזאַמקייַט צו די טעכנאָלאָגיע פון טשאַנגינג די פליגל ויסקערן. דערקלערן אַלע די אַדוואַנטידזשיז פון אַזאַ אַ פּלאַן:
  - בעשאַס לאַנדינג און נעמען-אַוועק, די ויסקערן וועט פאַרמינערן, און בעשאַס פלי עס וועט פאַרגרעסערן. בלויז רעכט צו דעם, אַ Fighter מיט אַ מאָדערן מע-262 מאָטאָר וועט קענען צו פאַרגיכערן צו 1,100 קילאָמעטערס פּער שעה. און זייַן וואָג וועט זיין באטייטיק ווייניקער.
  מעסערשמיט האָט אַ קוק געטאָן אויפן דיאַגראַמע, אַ צעקנײטשטן הויכן ליסע שטערן און אױסגעקװעטשט:
  - בריליאַנט! אבער מיין פוהרער, וואו האסטו באקומען אזא טיפע קענטעניש פון עראדינאַמיק?
  דער באזעסענער אדאלף האט פארשנעלערט די אויגן:
  - וואָס וועגן אַעראָדינאַמיק? אַ טאַלאַנטירט מענטש איז יוזשאַוואַלי טאַלאַנטירט אין אַלץ! און מיטלמעסיקקייט איז אויך מיטלמעסיק אין אפריקע! וואָס איז פאַלש מיט די אַראַדאָ באָמבער? ווייַזן מיר די דיאַגראַמע?
  דער שלאגער פוהרער האט א שנעלן קוק געטאן און נעגאטיוו געשאקלט מיטן קאפ:
  ― נײן, דאָס װעט ניט טאָן! דער געדאַנק מיט די וואַגאָנעטקע איז נישט גוט, ווייַל דער פלאַך וועט נישט קער זיך און קראַך. ריקוויירז קאַנווענשאַנאַל ריטראַקטאַבאַל לאַנדינג גאַנג. באַטראַכטן עטלעכע פּלאַן ענדערונגען פֿאַר בעסער אַעראָדינאַמיקס. אָן ומנייטיק דערפינדונג, אָבער מיט ינדזשאַנואַטי.
  אַדאָלף איז געווען משוגע און געמאכט אַ ביסל מער באַמערקונגען:
  - די גריפאָן Xe-177 ערקראַפט האט אַ גאָר אַנרילייאַבאַל מאַכט פאַבריק. עס דאַרף זיין ריפּלייסט מיד, מיט די לעצטע פּיסטאָן מאָטאָרס, אין ערשטער פיר שטייענדיק סעפּעראַטלי. דערנאָך צו די מערסט מאָדערן ענדזשאַנז מיט אַ מאַכט פון 2950 כאָרספּאַוער. ווי פֿאַר די פיייקייט צו שלאָגן פֿון הויך הייך און אין אַ ונטערטוקנ זיך, דעמאָלט ... אָנהייב דעוועלאָפּינג די Xe-277, דעם מאַשין וועט אויך ווערן אַ נעמעסיס וואָפן. אבער די הויפּט זאַך איז דזשעט באָמבערס. דאָס איז אַ בילכערקייַט אַרבעט. פֿאַר בייַשפּיל, דאָס איז וואָס די יו-287 זאָל זיין ווי.
  דער פוהרער האט ווידער געמאכט א סקיצע מיט פאראויסגעשוועפטע פליגל, ערקלערנדיק געוויסע נואנסן פאר די דיזיינערז. אדאל ף הא ט מע ן ערנסט , אנטװיקל ט געװיס ע דיאגראמען . ספעציעל די טייטלעסס באָמבער . און אַז דער פּלאַן פון אַ פליענדיק פליגל דזשעט מאַשין איז מער ווי פּראַמאַסינג. און אין דער זעלביקער צייט, די פאָרמיטל איז ביכולת צו באַמבאַרדירן אפילו יו. עס. טעריטאָריע. ער האָט גלײַך אָנגעוויזן, אַז אין דער אַרבעט זאָלן זיך באַטייליקן די דיזיינערז פֿון גאַנץ אייראָפּע און אַפֿילו ייִדן. סוף־כּל־סוף האָט ער פֿאַרשטאַנען, אַז די דיזיינערז זײַנען שוין גענוג פֿאַרנומען, האָט ער זיי רחמנות געלאָזט גיין, איבערלאָזנדיק בלויז ליפּישאַ. דער פוהרער האט געשריגן:
  - און איך בעט דיך, אלעקסאנדער, בלײבן! איר וועט זיין טאַסקט צו שאַפֿן נייַע, גאָר עפעקטיוו וועפּאַנז.
  ליפּפּיש איז געווען סאַפּרייזד:
  - איך װעל דיר דאנקבאר זײן, פוהרער!
  היטלער דער טערמינאַטאָר האָט אָנגעהויבן דערקלערן:
  - איר קענט דאָך די טעאָריע פון וויזעלבערגער , וועלכער איז אַמאָל געווען אַן אַסיסטענט פון פּראָפעסאָר פּראַנדטל אין געטטינגען. ער איז געווען דער ערשטער צו אַנטוויקלען די טעאָריע פון די השפּעה פון די פאַרשטעלן אויף די אַנדערלייינג ייבערפלאַך ...
  ליפּיש האָט זיך אַ שמייכל געטאָן:
  - דו װײםט גוט , מײ ן פוהרער ! יאָ, איך וויסן דעם טעאָריע!
  אדאָלף האָט ווייטער געזאָגט:
  - מיר דאַרפֿן צו שאַפֿן אַן עקראַנאָפּלאַן - אַ מין פון כייבריד פון אַ טאָרפּעדע שיפל און אַ יאַמ - פלאַך. עס אַקשלי פליעס פיל נידעריקער, עטלעכע 20-40 סענטימעטער פון די וואַסער. אין דעם פאַל, די מאַסע פון לופט וואָס שטיצט די עקראַנאָפּלאַן שיפל באשטייט פון צוויי טיילן. איינער איז אַ פאַרפרוירן טייַך אונטער די פליגל; די אנדערע - גאַנץ נישטיק - קומט פון אונטער די פליגל אין דער געגנט פון די טריילינג ברעג און איז קעסיידער ריפּלענישט מיט לופט קומען פון אויבן, פון די שפּיץ פון די פליגל.
  ליפּפּיש האט גרינג באשטעטיקט:
  - באמת אַזוי מיין פוהרער!
  אדאָלף האָט ווייטער געזאָגט:
  - אָבער, די הויפּט מאַסע פון לופט בלייבט אונטער די שייַכעס ייבערפלאַך און קריייץ דאָרט אַ דרוק וואָס איז כּמעט גלייַך צו די גיכקייַט דרוק. עס שפּילט די ראָלע פון אַ מין פון לופט סקאַטינג רינק צוזאמען וואָס די עקראַנאָפּלאַן שיפל "ראָללס" ווי קלאַקווערק! דער ערשטער מענטש וואס האט דאס גענוצט אין פראקטיש איז געווען דער פינישער אינזשעניר קאאריא , ער האט אנטוויקלט א פשוטע רעקטאנגילער פליגל-שליט, וואס גליידערט איבער דעם שניי מיט א סקרין און האט אפילו באקומען א פאטענט דערפאר. צום באַדויערן, די מיליטער האט נישט אָפּשאַצן אַזאַ אַ ופדעקונג אין צייט. מע זאָגט, אַז דער רוסישער פּראָפֿעסאָר לעווקאָוו האָט דורכגעפֿירט ענלעכע עקספּערימענטן... דאָס הײסט, דאָס קאָן װערן אַ נײַער נס־װאַפֿער, װאָס איז ביכולת צו באַפֿרײַען באָמבעס, טאָרפּעדעעס, און לאַנדינג טרופּס צום ברעג פֿון בריטאַן, מיט דער גיכקייַט פֿון אַן אַעראָפּלאַן, און בײַ די זעלביקער צייַט ומזעיק צו ראַדאַר. פּלוס מער דעוואַסטייטינג אנפאלן אויף ענגליש שיפן! שטימען?
  ליפּפּיש האט געפאםט מיט דער האנט, די הילפלעכע קעלנערין האבן אים אויסגעגאסן זאפט... נאך א ביסל געטרונקען, האט דער דיזיינער באַמערקט:
  - יאָ, דאָס איז אַ רייַך געדאַנק, כאָטש עס וועט זיין עטלעכע טעכניש פּראָבלעמס. פֿאַר בייַשפּיל, סאַסטיינאַביליטי ...
  דער באזעסענער אדאלף האט א פרײנדלעך נײד געטאן:
  - איך וועל סקיצע אויס אַ פּראָסט דיאַגראַמע פֿאַר איר, עס איז בעסער צו טאָן עס, און איר וועט פּויליש די קליין טעכניש דעטאַילס. דער גוף זאָל זיין לאַנג, רעמאַניסאַנט פון אַ ערליינער פוסעלידזש, פלאָוינג אין אַ דעלפין קאַקפּיט נאָז, קאַנוועקס ווינטשויב און טערבאַדזשעט ענדזשאַנז .... כאָטש עס איז מעגלעך אַז פּיסטאָן ענדזשאַנז וועט אויך אַרבעטן אין דער ערשטער מאָדעלס. או ן װע ן דע ר דאזיקע ר קאלאס ס װער ט ארײנגעשלעפ ט אי ן אפענע ם װאסער , װעל ן ד י מאטאר ן ברוימע ן טויבע ר או ן דע ר שמאלע ר רויבדיקע ר קערפער , װע ט זי ך אויפרייסן , װ י א װאלפיש , װ י א װארפ ן א װאלקן ן שפרי . געדענקט, דעם קאָלאָסס איז טויגעוודיק פון ראַשינג ווי אַ פייטער אַ ביסל מעטער פון די ייבערפלאַך פון די וואַסער.
  ליפּפּיש האט פײפט אין אמתער באװאונדערונג:
  - דו האסט א רײכע פאנטאזיע, פוהרער!
  דאַשינג אַדאָלף געווארן אפילו מער ינספּייערד:
  - אַוודאי וואָלט עס געווען אַ נס וואָפן. נאָך אַלע, עקראַנאָפּלאַנז זענען נישט דערשראָקן פון קיין שטורעם. זיי זענען נישט דערשראָקן פון אייז - זיי פליען איבער אים. זיי זענען נישט טרעטאַנד דורך זומפּיק טייַך מויל און קאָוסטאַל ראַקס, אויף וואָס פּראָסט שיפן קענען ברעכן, און די פּליטקע זענען בכלל ווי אַ קינדער סטאַוו. זיי זענען טויגעוודיק פון לאַנדינג טרופּס אומעטום: פון די אפריקאנער ברעג פון סקעלעטאָנס מיט זייַן טייַוולאָניש ריפס, צו ביידע קאָוס פון די פאַרייניקטע שטאַטן, די אַרקטיש לענדער פון קאַנאַדע און אַלאַסקאַ. עס וואָלט זיין עטלעכע הונדערט פון די מאשינען, און בריטאַן וואָלט פאַלן אין צוויי חדשים.
  ליפּפּיש האט טרויעריק באמערקט:
  - און די מינעס?
  דער פוהרער האט געלאכט:
  - אַז ס פּונקט די מינעס! זיי זענען נישט סטראַשען אָדער אונטער די ייבערפלאַך פון די וואסערן אָדער אין די פּליטקע! ווי אויך טאָרפּידאָוז פון סאַבמערינז. און ער זיך איז אַן אידעאל וואָפן פֿאַר פייטינג די מערסט אַוואַנסירטע סאַבמערינז, שלאָגן זיי מיט טיף טשאַרדזשיז. אין דערצו, עקראַנאָפּלאַנעס קענען דרייען מיסאַלז און מינעס אויף פייַנט שיפן. יאָ, פון קורס, איך וועל באַקענען איר מיט די פּלאַן פון גיידיד באָמבס. און אַוודאי, לאַנדינגז... אַן אידעאַל מיטל צו באַפרייען די לאַנדינג-כוחות, ניט נאָר מיט ינפאַנטרי, נאָר אויך מיט טאַנגקס! דעמאלט וועט זיך די גאנצע נאטור פון דער מלחמה גלייך טוישן! פֿאַרשטײט איר ליפּיש, װאָס פֿאַר אַ געשעפֿט טראַסט אײַך דער פֿורער?
  דער דיזיינער געפרעגט מער מערקאַנטיללי:
  - וואָס וועגן די אַוואַרדס?
  ערנסט אַדאָלף באשטעטיקט:
  - פארשטײ ט זיך , ד י ברײטע ר ברײטע , א ן אײזערנע ר קרײ ץ מי ט בריליאנטן , לאנדםלײט , קאלאניעס , אונטערטעניקן ! אויב מיר קאַנגקער אַלע אפריקע, עס וועט זיין גענוג לאַנד פֿאַר אַלעמען!
  ליפּש האָט געזאָגט:
  - אויב מען גיט געלט און געלטער, װעט דער עקראנאפלאן זײן גרײט, אבער... איך האב אויך פראיעקטן פאר אן עקלאזע קעמפער.
  דער טערמינאַטאָר פוהרער האָט געאיילט צו פאַרזיכערן דעם ינווענטאָר:
  - א טייטלעסס דזשעט באָמבער , איך'ווע שוין סקעטשט עס אויס, אנדערע וועלן נעמען קעיר פון עס. ווי באַקוועם און אַ פייטער! עקראַנאָפּלאַנעס זענען מער וויכטיק ווייַל זיי זענען אַ פונדאַמענטאַל נייַ וואָפן... אין דערצו, די גאָטהאַ פירמע האט זייער טאַלאַנטירט דיזיינערז וואָס וועלן טאָן דאָס. אין דער דערווייל, אַרבעט אויף עקראַנאָפּלאַנעס. בכלל, יעצט האב איך אסאך דרינגענדע ענינים, איך דארף נאך רעדן מיט די טאנק גענעראלן... דער באפעל וועט אייך געבן...
  ליפּפּיש האט איבערגעלאזט דעם פוהרער זייער אינספירירט. אַדאָלף האָט געמײנט, אַז אפֿשר װעט זײַן בעסער צו רעדן ערשט מיט יאָדער־פיסיקסטן װעגן שאפן אַן אַטאָמישע און, אין דער צוקונפֿט, אַ הידראָגען־באָמבע, אָבער ער האָט באַשלאָסן נישט צו טאָן צו פיל, אָנלאָדן זיך און אַנדערע מענטשן אין אַ צײַט.
  עס זענען געווען עטלעכע דיזיינערז, אַרייַנגערעכנט די מערסט באַרימט: פּאָרש און אַדער. אין אַלגעמיין, אויב די דייטשישער האט אַ קוואַליטאַטיווע העכערקייַט איבער די סאָוויעט אין די ייווייישאַן און די סובמאַרין פליט (כאָטש ניט אַלעמען אַדמיץ דעם!), דעמאָלט דער טאַנק פליט פון די פּאַנזערוואַלע איז נאָוטיסאַבלי לאַגינג הינטער. באזונדער ס זײנע ן ד י סאװעטיש ע קװ־װאכשיכלעך , טי ־ 28 , ט־34 , געװע ן העכער ע ד י דײטש ע אי ן פאנצער ן או ן באװאפנט , או ן ד י ט־34 אוי ך אי ן פארפירונג . אָבער, די גאַנז פון דייַטש טאַנגקס זענען נישט שטאַרק גענוג פֿאַר די ענגליש מאַטילדאַס און קראָמוועללס, פיל ווייניקער די שוין דעוועלאָפּעד דורך די דיזיינערז פון די טשערטשילס און טשאַללענגערס. ניט צו דערמאָנען די שוואַכקייַט פון די פאנצער פון דייַטש דיזיינז ...
  נאכדעם וואס דער פוהרער האט פארבעטן די געסט זיך צוזעצן, האט ער אנגעהויבן לייענען דעם מוסר השכל:
  - צום באַדויערן, דייטשלאנד האט דערווייַל נישט אַ פאַרלאָזלעך אַנטי-טאַנק ביקס... יקוויפּט מיט אַ 50-מם ט-3 ביקס, זיי קענען בלויז מאַך די פאנצער פון די מאַטילדאַ אָדער קוו ... אבער די מאַטילדאַ איז אריין אין דינסט מיט בריטאַן אפילו איידער די אָנהייב פון די צווייטע וועלט מלחמה. מי ר האב ן זי ך אלי ף געכאפ ט מאטילדאס , װעמענ ס פראנטאל ע פאנצער ן קע ן מע ן ניש ט דורכפיר ן . נו, די סאָוויעט קוועס קענען אפילו נישט דורכנעמען די זייַט אָדער כאַל. די מאַקסימום וואָס אונדזער מאַשין קענען טאָן איז צו ברעכן די שפּור! דאָס הייסט, איר דיזיינערז האָבן אונדז שטעלן אין אַזאַ אַ שטעלע אַז די פייַנט טאַנגקס זענען פיל שטארקער ווי אונדזער אין טערמינען פון פאנצער, און די נייַ אמעריקאנער "גראַנץ" און די "שערמאַנס" גרייט פֿאַר מאַסע פּראָדוקציע זענען העכער אין אַרמאַמאַנט. ניט צו דערמאָנען רוסיש וועהיקלעס מיט אַ 76 מם קאַנאָן. און ווי טאָן איר דורכפירן די אַרבעט פון שאפן נייַ טאַנגקס, ספּעציעל מיט אַ 88 מם ביקס.
  פּאָרש האָט געענטפערט אין צעמישעניש:
  - פארשטײ ט זיך , מי ר פיר ן אוי ף ענלעכ ע אנטװיקלונגען , גרויס ע פוהרער . דע ם 26 ־ט ן מאי , הא ט אונד ז ד י ארמאמענט־דירעקטארא ט געגעב ן א באפעל , פא ר א 45 ט ן וויק־ 4501 טאנק . עס זאָל זיין פּונקט ווי דאָס, מיט אַן 88 מם אַנטי-ערקראַפט ביקס קאָנווערטעד אין אַ טאַנק טערט. מיר האָבן שוין פּרילימאַנערי דראַווינגס. איר קענען באקענען זיך מיט זיי, גרויס איינער.
  האט דער פוהרער געפרעגט:
  ― ביסטו אַדערס?
  ערווין האט א ניד געטאן:
  - צוריק אין די פעריז, די ווק -3001 איז הצלחה טעסטעד. א נייע שווערע פאָרמיטל, מיט אַ 75 מם קאַנאָן. מיר האָבן אַ ענלעך וואָפן אין די אַנטי-טאַנק מאָדעל, אָבער עס איז נאָך נישט שטעלן אין מאַסע פּראָדוקציע. אין דערצו, די אַרבעט איז דורכגעקאָכט צו שאַפֿן די ט-6, ווייינג אַרויף צו 65 טאָנס. און אַ לייטער מאָדעל פון 36 טאָנס. מיר זענען טריינג גרויס Fuhrer.
  אַדאָלף, זיך פֿאָרגעשטעלט אַ קענטעניש, האָט אָנגעהויבן גיך אונטערזוכן די צייכענונגען. דאָ זיי זענען די ערשטער סקעטשאַז פון די פאָרמאַדאַבאַל "טיגער", דייַטשלאַנד ס מערסט באַרימט טאַנק פון די צווייטע וועלט מלחמה. דעם מאַשין איז געווארן באַרימט בעשאַס די קורסק באַלדזש. אין די סאָוויעט צייטן, "טיגערס" זענען בכלל ריווילד, אָבער דעמאָלט די שטעלונג צו דעם מאַשין איז געווארן מער אָביעקטיוו. פֿאַר זייַן צייַט, דעם טאַנק, פון קורס, איז נישט שלעכט. בע ת דע ר ערשטע ר גרויםע ר שוי ן מי ט אונדזע ר ק״ו , האב ן דרײ י טיגער ס אויסגעקלאפ ט צע ן סאװעטיש ע מאשין , או ן ז ײ זײנע ן אל ץ אנטלאפ ן א ן שאדן . דער הויפּט מייַלע פון דעם פאָרמיטל איז געווען זייַן שטאַרק 88-מם קאַנאָן, וואָס פֿאַר אַ לאַנג צייַט האט נישט האָבן אַ ווערט קעגנער. אָבער, אויף די קורסק בולג, טראָץ די קוואַליטאַטיווע העכערקייַט אין טעכנאָלאָגיע, די נאַציס זענען נאָך דיפיטיד ... סטאַטיסטיק אויף די קאַמבאַט נוצן פון דעם פאָרמיטל, ווי געזונט ווי די פאַרהעלטעניש פון לאָססעס, בכלל רעדן פון עס ווי איינער פון די בעסטער וועהיקלעס פון די צווייטע וועלט מלחמה. אבער די חסרונות זענען אויך קענטיק מיט די נאַקעט אויג. שווער וואָג פון 56 טאָנס, מיט פאנצער פון בלויז 100 מילאַמיטערז (בלויז 80 זייטן!), הויך הייך, פעלן פון באַרדאַסדיק אַרמאָר שיפּוע אַנגלעס און נעבעך דרייווינג פאָרשטעלונג. בכלל, איז דער יס-2 טאַנק, וואָס האָט געוואוינט צען טאָנס ווייניקער, געווען העכער פון דעם טיגער סיי אין פאנצער סיי אין באוואפנטונג... אבער דער דאזיקער טאַנק איז ארויס ערשט אין פעברואר 1944. דער "רויאל טיגער" האט בכלל געוואויגט 68 טאנען, מיט פראנטאלער פאנצער פון 180 מילימעטער... פארשטייט זיך אז אזא טאנק איז נישט געאייגנט פאר קריג אין אפריקע, אין דער מדבר, צו לאנדן, ס'איז נאר א מאשין ווי אן אויער פון ליים מיט פֿיס פון ליים. ניין, פארשטייט זיך, פאר זיין צייט איז דער "רויאל טיגער" געווען זייער עפעקטיוו, ער האט געקענט פארניכטן עטליכע שונאים פון א קאמף און איינמאל ארויסגעקלאפט פינף און צוואנציק "שערמאן" אין א שעה. עס סימד צו זיין אינפֿאָרמאַציע וועגן 23 ט-34 טאַנגקס חרובֿ דורך די טיגער בעשאַס איין שלאַכט. אבער אין קיין פאַל, דעם טאַנק איז פשוט די עמבאַדימאַנט פון יראַשאַנאַל נוצן פון מאַכט און וואָג. אָבער, פֿאַר בייַשפּיל, די סאָוויעט ט-54 טאַנק ... אַ מין פון עמבאַדימאַנט פון די געראָטן ראַשאַנאַל נוצן פון פאקטיש פרייַערדיק טעקנאַלאַדזשיז פון די צווייטע וועלט מלחמה.
  דער פוהרער האט באשטימט געזאגט:
  ― נײן, רבותי! דעם פּרויעקט איז נישט פּאַסיק! מאַכן אַ פאָרמיטל פון זעקס און פופציק טאָנס מיט בלויז 100 מילאַמיטערז פאנצער ... ווו איז אונדזער וואַונטעד דייַטש עפעקטיווקייַט און ראַשאַנאַליטי?
  אַדערס האָבן טרויעריק באמערקט:
  - די פראנצויזיש ס-2, מיט אַ וואָג פון 70 טאָנס, האט אַ פאנצער פון 45 מילאַמיטערז ...
  דער פוהרער-טערמינאטער האט מיט כעס איבערגעריסן:
  - דאס איז א טאנק פון דער צייט פון דער ערשטער וועלט מלחמה. אבער די רוסישע קוו-2 האט אַ 152-מילמעטער כאַוצער און וועגן 52 טאַנז. אָבער דאָס איז 152 מילאַמיטערז, נישט 88.
  דעריבער, איך געבן איר די אַרבעט פון אַ 88-מם קאַנאָן פון 71 קאַליבער, פֿאַר אַ טאַנק מיט אַ וואָג פון ניט מער ווי פערציק טאָנס און פראָנטאַל פאנצער פון בייַ מינדסטער 180 מילאַמיטערז, זייטן און כאַל פון 150 מילאַמיטערז, אַ מאָטאָר פון זעקס הונדערט , זיבן הונדערט כאָרספּאַוער. און דעם טאַנק זאָל זיין שטעלן אין מאַסע פּראָדוקציע אין די לעצטע זעקס חדשים.
  ד י דײטש ע די ־ זאנער ן זײנע ן געװאר ן בלײ ך או ן זײער ע הענ ט האב ן זי ך געציטערט . אלעקסאנדער האט געקוקט אויף זײ מיט שפאט. די אַרבעט איז טאַקע געווען זייער שווער; אַרמאַמאַנט און פאנצער טיפּיש פֿאַר די "רויאַל טיגער" מאָדעל 1944, אָבער איר דאַרפֿן צו האַלטן די וואָג אַראָפּ מיט 28 טאָנס! אָבער, אַדאָלף האָט דאָס געהאַלטן גאַנץ פאַקטיש, און האָט אַפילו געגעבן פּאָרש אַ פרײַנדלעך פּאַטש אויף דער אַקסל:
  - דו זאלסט נישט יבערקערן, איך זיך וועט ציען איר אַ אָפּטימאַל סכעמע אין וואָס איר קענען באַקומען דורך אַזאַ אַ לעפיערעך קליין וואָג. איך בין נישט קיין טיראן, נאר א ראציאנאליסט. איר נאָר האָבן צו ריבילד אַ פּלאַץ. אין באַזונדער, פּלייסינג די טראַנסמיסיע און מאָטאָר צוזאַמען.
  אַדערס האָבן טרויעריק באמערקט:
  - דאָס וועט מאַכן זיכער פּראָבלעמס פֿאַר אונדז. אין באַזונדער, אַזאַ אַ אָרדענונג וועט האָבן די פאלגענדע דיסאַדוואַנטידזשיז ....
  האַרט אַדאָלף ינטעראַפּטיד:
  - פון קורס, עס וועט זיין עטלעכע פראבלעמען, אָבער אין פּרינציפּ זיי קענען זיין לייכט ילימאַנייטאַד. ספּעציעל אין טעכניש טערמינען. אָבער איר קענען שטעלן די מאָטאָר פיל מער סאָליד, מאַך די סאַספּענשאַן און ... די הייך פון די טאַנק דאַרף זיין לאָוערד צו צוויי מעטער, און די קאָמאַנדע זאָל זיין געשטעלט ליגנעריש, דעמאָלט אַלץ וועט זיין פיל מער ראַשאַנאַל.
  דער פֿוהרער האָט אָנגעהויבן מאַכן אַ סקיצע, אַ מין צייכענונג, פֿון דעם טיפּ פֿונעם פּאָפּולערסטן סאָוועטישן טאַנק פֿון דער נאָך־מלחמהדיקער צײַט, דער ט־54. דער פאָרמיטל איז געווען אַזוי געראָטן אַז עס איז לאָנטשט אין 1947 און איז געניצט בעשאַס די באַטאַלז אין אַפגהאַניסטאַן מיט די טאַליבאַן; יראַקי טרופּס געקעמפט מיט די יו . אין גאַנץ, מער ווי 70 טויזנט פון די טאַנגקס זענען געשאפן. און אַז די מאַשין איז געווען זייער מצליח. מיט אַ וואָג פון 36 טאָנס, פראָנטאַל פאנצער פון 200 מילאַמיטערז, און אַ קאַנאָן פון 100 מילאַמיטערז קאַליבער. דער טיפּ האָט הצלחה געקעמפט מיט ביידע אמעריקאנער פּאַטאָנס און פּערשינגס בעשאַס די קאָרעיִש מלחמה. אַזוי פֿאַר דעם טעקנאַלאַדזשיקאַל מדרגה, די מאָדעל איז זייער פּאַסיק און רעאַליסטיש פֿאַר ימפּלאַמענטיישאַן. און גאַנץ גרינג צו פּראָדוצירן - ביליק ... ווי פֿאַר די דייַטש 88-מם 71 על קאַנאָן, עס איז געווען גענוג דורכדרינג פֿאַר אַלע טאַנגקס פון די צווייטע וועלט מלחמה (מיט ויסנעם פון די פראָנטאַל פאנצער פון די IS-3, וואָס איז אריין אין דינסט אין מאי 1945!). וואָס וועגן די IS-3? דער טאַנק איז ויסגעצייכנט אין טערמינען פון פאנצער, און די טערט, וואָס איז געווען געגעבן אַ העכט פאָרעם. אמת, די דרייווינג פאָרשטעלונג איז געווען נעבעך, און עס איז באַלד אָפּגעשטעלט. דערנאך זענען געווען נאך עטליכע מאדעלן, די IS-4, און אזוי ווייטער ביז זיי האבן זיך באזעצט אויף די IS-10, מיטן נאמען T-10 נאך סטאלינס טויט. און דאָס האָט זיך אַרויסגעוויזן ווי דער לעצטער סאָוועטישער שווערער טאַנק. כרושטשעוו האט פאַרבאָטן אַלע אַנטוויקלונג פון שווער וועהיקלעס, און זיין סאַקסעסערז האָבן נישט רעוויוד דעם!
  בכלל, דארפן די דייטשן א טאנק שווערער ווי פערציק טאן, אויב אפילו אויף א מיטל-טאנק קענען זיי איינשטעלן א קאנאן, וואס קען דורכדרייען 193 מילימעטער פאנצער אין א ווייטקייט פון 1000 מעטער?
  די אמעריקאנער האָבן געשווינד פארלאזן שווער טאַנגקס, און די וואָג פון די פּערשינג האט נישט יקסיד 42 טאָנס, און די שערמאַן בכלל 32. אָבער נאָך עס איז געווען קלאָר ווי דער טאָג אַז אַ מלחמה מיט די וססר איז געווען וועגן צו ויסברעכן אַ פאַרזעעניש מיט אַ 120-מם. קאַליבער ביקס און אַן ערשט פּראַדזשעקטאַל גיכקייַט פון כּמעט 1000 מעטער פּער סעקונדע. אָבער, די אמעריקאנער זענען באַלד דיסילוזשאַנד מיט דעם טאַנק. פארן ארויסקומען פונעם IS-10, איז דער פאפולערסטער נאך-מלחמה-טאנק געווען דער IS-4, מיט פראנטאלער פאנצער פון 250 מילימעטער און זייטיגע פאנצער פון 170... א פארלאָזליכע פאָרמיטל, כאָטש עס האָט געוואויגט מער ווי 60 טאָנס. אין קיין פאַל, איר דאַרפֿן צו קאָמיסיע די שאַפונג פון אַ שווער טאַנק פֿאַר דייַטשלאַנד, אָבער נישט מער ווי 50 טאָנס. למשל, דער IS-10 האָט נאָר געוואוינט 50 טאָנס, האָט געהאַט פראָנטאַל פאנצער פון 290 מילאַמיטערז און אַ ביקס פון 125 מילאַמיטערז... אגב, וואָס קאַליבער איז די מערסט מצליח? בעשאַס די מלחמה, די מערסט פאָלקס מאָדעלס פון שערמאַן און טשערטשיל האָבן אַ פאנצער פון 100 און 152 מילאַמיטערז (פראָנטאַל). נו, די "רויאַל טיגערס" קאָפּע מיט אים גאַנץ גוט ... אָבער דער "פּאַנטער" אנגעהויבן צו אָפּהאַלטן אַ ביסל הינטער די 75-מם קאַליבער, אַפֿילו אויב די הויך ערשט גיכקייַט פון די פּראַדזשעקטאַל איז געווען ניט גענוגיק. דעריבער, "פּאַנטערז" מיט 88-מילימעטער גאַנז ארויס, כאָטש בלויז אין די סוף פון די מלחמה, און עס זענען געווען בלויז אַ ביסל פון זיי. אבע ר דע ר פאקט , א ז ד י װע ר מאכ ט הא ט ניש ט געהא ט קײ ן פלענער , צ ו באװאמ ן טאנק ן או ן אנטי־טאנק־ביקס ן מי ט א גרעסער ן קאליבער , א ז דע ר צושטאנ ד הא ט געפאם ט יעד ן יעדן . עס איז טאקע געווען א יאגדטיגער זעלבסט-פארטרייבטע ביקס מיט א 128 מם קאנאן און 250 מם פראנטאלער פאנצער, אבער בלויז 71 פון זיי זענען פראדוצירט געווארן און אין אזא קליינער כמות האבן זיי נישט געקענט איינפלוסן דעם גאַנג פון דער מלחמה. דורך דעם וועג, וואָס איז טשיקאַווע איז אַז ווען די דזשאַגדטיגערס סערענדערד, 43 מער פארבליבן אין דינסט, וואָס ינדיקייץ די עקסטרעם ניצל פון אַזאַ אַ מאַשין.
  דורך דעם וועג, סטאַלין באפוילן אַז די IS-2 זאָל זיין גלייך אַרמד מיט אַ 122 מם קאַנאָן, כאָטש זייַן דורכדרינג מאַכט איז געווען יבעריק פֿאַר דייַטש טאַנגקס (אַחוץ פֿאַר די "רויאַל טיגער", אָבער בלויז 458 אַזאַ טאַנגקס זענען געשאפן). פילע אַדווייזד די דיקטאַטאָר צו באַגרענעצן זיך צו אַ 100-מם פאַס. און טאַקע די ט-100 זיך-פּראַפּעלד ביקס איז געווען דער בעסטער אין טערמינען פון זייַן קוילעלדיק קאַמבאַט קעראַקטעריסטיקס. נאָך אַלע, וואָס גרעסער די קאַליבער, די קלענערער די צושטעלן פון שעלז, די נידעריקער דער קורס פון פייַער, די ערשט גיכקייַט פון די פּראַדזשעקטאַל, די קייט און אַקיעראַסי פון פייַער ... אָבער די דייטשישער האָבן די מערסט מאַסיוו טאַנק, די ט- 4, און די זיך-פּראַפּעלד גאַנז באזירט אויף עס, ווייד בלויז 22-24 טאָנס. די פּאַנזער זיך-פּראַפּעלד ביקס, אָבער, איז געווען זייער געראָטן: די פּאַנטער ס אַרמאַמאַנט און פראָנטאַל פאנצער זענען כּמעט יידעניקאַל צו זיין אייגענע, מיט אַזאַ נידעריק וואָג און הייך. עס וועט זיין נייטיק צו סדר די קאַטער פון מער פּשוט און ביליק פּאַנזערז אין פּראָדוקציע .
  און וואָס וועגן די קאַליבער פון די ביקס? פֿאַר אַנטי-טאַנק גאַנז, אַ קאַליבער פון 128 מילאַמיטערז איז אויך גרויס, עס איז בעסער צו נוצן עס ווי אַ אַטאַקע וואָפן, און קלייַבן אַ ינטערמידייט פון 105 מילאַמיטערז.
  אַדאָלף געוויזן די דייַטש דיזיינערז די דיאַגראַמע:
  - דאָס איז אונדזער נייַ סוד וואָפן! דער טאַנק זאָל דורכגיין טעסטינג אין די קומענדיק חדשים. זיין קאַמבאַט נוצן וועט זיין אין 1943. אין דער דערווייל, איר אויך האָבן אַ פּרויעקט צו שאַפֿן אַ שווער טאַנק מיט 105 מם גאַנז. ווי געזונט ווי ליכט זיך-פּראַפּעלד גאַנז. אַזוי באַקומען צו אַרבעטן רבותי.
  די אַדערס האָבן אַבדזשעקטיוולי אַבדזשעקטאַד:
  - דער פּלאַן וואָס איר האָט פארגעלייגט קוקט אַטראַקטיוו, אָבער די פּראָבלעם איז אַז דער טאַנק איז נישט אין די גייסט פון אונדזער טראדיציעס ... און די קאָמאַנדע וועט זיין ומבאַקוועם ...
  אנשטאט צו ענטפערן, האט אדאלף געטרונקען זאפט און פארגעשלאגן:
  - אפֿשר קענען מיר עסן מיטאָג, חברים. אין אַלגעמיין, דעם טאַנק קענען זיין געשאפן אין גרויס קוואַנטאַטיז, און איך טאָן ניט טראַכטן אַז די אמעריקאנער און בריטיש וועלן פּראָדוצירן עפּעס בעסער איידער די סוף פון דער מלחמה. און היינט קען מען עסן אביסל פלייש...
  ד י מײדלע ך האב ן גי ך געשטעל ט דע ם טיש . אלעקסאנדער, איינגעזען אַז דער פוהרער מאָגן, געוואַנד פון פלייש, קען ווערן קראַנק, אויסדערוויילט צו בלייַבן געטרייַ צו זיך, און נאָר געגעסן אַ ביסל סטערדזשאַן, בשעת געדענקען סאָבאַקעוויטש פון זייער "טויט נשמות". הממ , אַזוי ווייַט ער מיינט צו טאָן אַלץ רעכט. שטעלט די עקאנאמיע אויף א קריג, דערקלערט א גאנצן קריג, טראגט געזעצן, וואס וואלטן געדארפט זיין אנגענומען צוריק אין 1939... היטלער'ס לאנגזאם מיט מיליטאריזאציע האט געפירט צו א מאנגל אין וואפן, און דווקא אין קוואנטיטאַטיווע טערמינען... דערצו האט דער בארימטער MP- 44 אַטאַקע ביקס ... ויסגעצייכנט אין זייַן קאַמבאַט קעראַקטעריסטיקס אַ זאַך וואָס אין עטלעכע וועגן איז אפילו בעסער ווי די ערשטער קאַלאַשניקאָוו מאָדעלס. עס איז נאָר אַ ביסל שווער ... אפֿשר מיר קען טאַקע נוצן די אַקם אַטאַקע ביקס ווי אַ יקער? האַ, עס וואָלט זיין פייַן צו שאַפֿן אַ וואָפן וואָס קאַמביינז די אַקיעראַסי פון די אמעריקאנער M-16 מיט די קורס פון פייַער און רילייאַבילאַטי פון די אַקם. אין אַלגעמיין, פּראָגרעס איז דעוועלאָפּינג אַניוואַנלי. פֿאַר בייַשפּיל, ענדזשאַנז אין טאַנגקס האָבן נישט צוגעלייגט פיל מאַכט, אָבער די קאָמפּיוטער איז געווארן גאָר ינאַקסעסאַבאַל. אבער ער האט וויסן פון דער צוקונפֿט, אָבער וואָס קענען ער פאָרשלאָגן אין טערמינען פון, למשל, אַ ייל פאַרטרעטער. ביז איצט האט מען אפילו אין אמעריקע נישט אויסגעלערנט וויאזוי צו פראדוצירן בענזין פון קוילן יפעקטיוולי! טראָץ רייזינג ייל פּרייסיז. נו, וואָס אַנדערש קענען ער פאָרשלאָגן. דינאַמיש שוץ, טורבאָגענעראַטאָר ענדזשאַנז ... און דאָס וועט פּאַסירן, אָבער אַ ביסל שפּעטער, אַזוי נישט צו קאַמיש צו לייגן טראַמפּ קאַרדס. אין זיבעציק יאָר איז דער פּראָגרעס ווײַט פאָרויס, אָבער ביז דער עלטער ווערט באַזיגן, אויך קראַנקייט, און דער מענטש איז נישט גאָט! דערצו, איז אין געוויסע וועגן אפילו אַ רעגרעססיאָן... למשל, אַ פאַרגרעסערן אין רעליגיעזקייט, ספּעציעל אין רוסלאַנד און דעם נאָך-סאָוועטישן פּלאַץ, ווי אויך אין איסלאַמישע לענדער. אָבער די גרויסע דענקער פון דער רענעסאַנס און מאָדערן צייט האָבן פּרעדיקטעד אַז רעליגיע וועט ביסלעכווייַז שטאַרבן אויס!
  אבער משונה איז אז די רעליגיעזע עקסטרעמיזם וואקסט... און די כהנים אריינמישן זיך אלץ מער אין די שטאטישע פאליטיק. און אין דעם מעמד איז די פאליסי פון די אויטאריטעטן אומפארשטענדליך, גלייבן זיי באמת ערנסט אז דער אמת איז אין ארטאדאקסיע אדער איסלאם? אַלע די געבילדעט און קלוג מענטשן? אויב ניט, וואָס איז די פונט פון פאַרלאָזן די וועלטלעך מאָדעל פון שטאַטהייט? צוליב עפעקטיווקייט אין פירן די מאסן? אָבער דווקא די אָרטאָדאָקסיע האָט באַוויזן זײַן אומעפעקטיווקייט ווי אַ מלוכה-רעליגיע... דער פאַקט איז, אַז מיט אַ פאָרמאַלן יסוד פאַר קריסטנטום און קודם-כל דעם נייעם טעסטאַמענט, האָט אָרטאָדאָקסיע אין יסוד די פּאַסיפֿיסטישע לערן: טאָן ניט אַנטקעגנשטעלן זיך. בייז און ליב דיין פייַנט! אָבער אין דער זעלביקער צייט, די פאַקטיש פּאָליטיק פון דער אימפעריע איז אַגרעסיוו און ריקווייערז גוואַלד און קאָנקוועסט. דאָס איז וואָס גיט העכערונג צו די סטירע צווישן פאָרעם און עסאַנס. אפילו אויב פילע מענטשן טאָן ניט קאַנשאַסלי פֿאַרשטיין דעם, זיי סאַבקאַנשאַסלי פילן עס!
  ווייַל פון דעם, די ארטאדאקס לערנען איז יניפעקטיוו, אָן לאָגיק, טריינג צו זיין קייסעריש און קריסטלעך אין דער זעלביקער צייט. און קריסטלעך מיינט ייִדיש און פּאַסיפיסטיש! נאָך אַלע, די ביבל איז געווען געשריבן כּמעט אין גאנצן דורך אידן, און אפֿשר אפילו לעגאַמרע, ווייַל דער שליח פאולוס זאגט אַז די מייַלע פון די אידן איז גרויס ווייַל זיי זענען ענטראַסטיד מיט דעם וואָרט פון גאָט! דאס מיינט אז א רויס זאל נישט גלייבן די ביבל! דאָס הייסט, אַז מען דאַרף נאָך אַ אמונה, אָבער ניט מער באזירט אויף די ייִדישע פּסוקים... וואָס? עס זאָל זיין דעוועלאָפּעד דורך יקספּיריאַנסט פּראָפעססיאָנאַלס און סייקאַלאַדזשאַסס אונטער די גיידאַנס פון די פסב! דעמאָלט פילע קאַנטראַדיקשאַנז וועט זיין הצלחה ריזאַלווד ...
  עס מוזן זיין געזאגט אַז אַ קינד לייענען די בשורה וועט קיינמאָל ווערן אַ שטאַרק, העלדיש, גרויזאַם וואָריער וואס ליב רוסלאַנד! און וואָס לאַנד איז באַרימט אין די ביבל? ישראל!
  אמת, אַדאָלף אַלײן איז פֿאַרמאָגט, דער דאָזיקער שפּילער, װאָס האָט זיך געפֿונען אין היטלערן אָרט, גײט גאָר נישט פֿאַרשטאַרקט די רדיפות פֿון ייִדן. פאַרקערט, נוציק אידן וועלן געניסן פון בענעפיטן און אַרבעטן פאַרן דריטן רייך. ס'וועט נישט זיין קיין שטותים ווי דרייען אידישע וויסנשאפטלער אדער קינסטלער! אבער ס'איז צו פרי צו צוריקציען אנטיסעמיטישע געזעצן. ערשטנס, קען מען נישט פֿאַרשטיין, און צווייטנס, איז דאָס אַ מקור פֿון עשירות און אַ זייער שטאַרקער מקור! אָבער, פֿאַרשטייט זיך, קאָן מען פֿאַרווייכערן די אַנטיסעמיטישע פּאָליטיק אין וועקסל פֿאַר ייִדישער שטיצן.
  וואָס צו טאָן מיט די פּאָפּע? די באַציונגען מיט דעם וואַטיקאַן זענען ווייט פון ידעאַל, אָבער אַ עפענען מלחמה וועט בלויז ברענגען שאָדן אין דעם בינע. דאָס מיינט אַז איר דאַרפֿן צו זוכן די שטיצן פון די וואַטיקאַן, אָבער אין דער זעלביקער צייַט באַשטיין אויף דיין אינטערעסן ... ידעאַללי, שטעלן דיין ליאַלקע אויף דעם טראָן פון פעטרוס און ביסלעכווייַז רעפאָרמירן די רעליגיע ...
  פּאָרש האָט איבערגעריסן אַדאָלף'ס געדאַנקען:
  - מיר זענען זייער צופרידן מיט דיין מיטאָג, פוהרער!
  דער באזעסענער אדאלף האט גענארט געשמייכלט:
  - נו , איצ ט װע ל אי ך זי ך טרעפ ן מי ט הימלער , או ן דא ן לאז ט אנקומע ן העינסבערג . און קוק, בחורים: איר האָט באַקומען זייער שטרענג דעדליינז!
  די פוהרערס ארמיי האט זיך באוועגט איבער אפריקע. און עס געהאלטן די פאַרטיידיקונג קעגן די וססר.
  ווינטער האָט די רויטע אַרמיי אָנגעהויבן אַן אָפֿענסיוו אויפֿן רזשעוו־לעדזש, אָבער די נאַציס האָבן דאָרטן געוואַרט און געקאָנט אָפּוואַרטן דעם קלאַפּ. אוי ך ד י דײטש ן האב ן זי ך אויסגעהאלטן , האלטנדי ק אוי ף ד י אוריאל ע או ן כארקאװע ר ריכטונגען . און בלויז לעבן לענינגראַד, די סאָוועטישע טרופּס זענען ביכולת צו דורכפירן אָפּעראַציע יסקראַ, אָבער די שלאַכטן האָבן געדויערט כּמעט אַ חודש און דער נצחון איז געקויפט אין אַ גאָר הויך פּרייַז.
  די קראוץ האבן עפעס איבערגעלעבט דעם ווינטער פון 42' - 43'.
  אבער אין פרילינג, רובֿ פון אפריקע איז שוין קאַנגקערד דורך זיי. און דער פוהרער פרובירט די וואסערן פון שלום מיט בריטאניע.
  טשערטשיל איז עפּעס קאַלט וועגן דעם. כאָטש בריטאַן סאַפערז באַזיגן נאָך באַזיגן.
  עס איז אויך נישט קלאָר מיט יאַפּאַן - די שלאַכט פון מידווייַ איז פאַרפאַלן דורך אַמעריקע, און בשעת די סאַמוראַי שלאָגן די גרויס יאַנקעע פליט שטיק פֿאַר שטיק. און אַמעריקע קען נישט נוץ פון זייַן נומעריקאַל העכערקייַט אין ים און אין די לופט.
  היטלער וויל אטאקירן קעגן די סאוועטן פארבאנד, אבער אפילו נאך די מעלדן פון אלגעמיינע, טאטאלע מאביליזאציע, האט ער צו ווייניג כח דערפאר. זינט די קראַוץ זענען צעוואָרפן איבער אפריקע.
  זומער איז די רויטע ארמײ אלײן גרײט צו פארן. די נאַציס, אָבער, האָבן קאַנגקערד אפריקע, פאָרעם קאָלאָניאַל טרופּס. און זיי באַקומען נאָך רעסורסן.
  זיי זענען געניצט צו פּראָדוצירן די ליאָן, טיגער, און פּאַנטער טאַנגקס. אָבער, די דאַטן געגעבן צו די פאַרזעעניש איז נישט גאָר געראָטן. צו טייַער, צו שווער. אמת, פֿאַר פאַרטיידיקונג די פּאַנטער איז אַ גוט טאַנק דעסטרויער, מיט אַ גיך-פייַער קאַנאָן.
  אבער די מערסט ניט געראָטן איז געווען "ליאָן", שווער, טייַער, אָבער נישט זייער עפעקטיוו. די ביקס איז צו שטאַרק קעגן סאָוויעט פיר און 34 און ליכט טאַנגקס, און דער קורס פון פייַער איז פיל נידעריקער ווי די פון די פּאַנטער און טיגער. און די פאנצער, אָבער, איז בעסער ווי די "טיגער", און אויך ביי באַרדאַסדיק סלאָפּעס. "לייב" האָט זיך אויסגעוויזן ווי אַ גרויסער "פּאַנטער" מיט אַ וואָג פון נײַנציק טאָנס און אַ מאָטאָר פון אַכט הונדערט כאָרספּאַוער. אָבער, אַ ביסל פאַסטער ווי אין פאַקטיש געשיכטע, די פּראָדוקציע "טיגער" -2, 22 טאָנס לייטער, איז אריין אין פּראָדוקציע. נאָענט אין שוץ מדרגה צו די "ליאָן", אָבער מער רירעוודיק, לייטווייט. דער ביקס איז אָבער פון 88 מם קאַליבער - קעגן 105, אָבער גאַנץ גענוג צו צעשטערן אַלע סאָוויעט טאַנגקס. און וואָס איז באַטייַטיק איז אַ פאַסטער קורס פון פייַער - אַכט שאַץ קעגן פינף.
  אַזוי "לייב" איז אַ קינד פון אַ דייַטש, פאַרומערט זשעני וואָס האט נישט וואָרצל.
  ד י דײטש ן האב ן אי ן זומער , פארכאפ ט גאנצ ע אפריקע , ארײ ן מאדאגאסקאר . סטאַלין האָט צו לאַנג געוואַרט.
  אפֿשר האָט ער אַלײן גערעכנט, אַז די דײַטשן זאָלן אָנפֿירן אַן אָפֿענסיוו. ספּעציעל צו זען ווי די ליאָן, טיגער און פּאַנטער טאַנגקס אָנקומען. אָבער די קראַוץ האָבן נאָך סאַלווד פּראָבלעמס אויף די טונקל קאָנטינענט.
  סטאַלין האָט פאַרפעלט דעם מאָמענט. אין דער ריכטונג פֿון אָרעל און כאַרקאָוו האָט זיך אָנגעהויבן די אָפֿענסיוו פֿון די סאָוועטישע טרופּס. פונק ט װ ו ד י דײטש ן זענע ן געװע ן גוט . און עס איז ניט מעגלעך צו דערגרייכן טאַקטיש יבערראַשן. די זייער ערשטער באַטאַלז געוויזן אַז "פּאַנטער" פּערפאָרמז ויסגעצייכנט אין פאַרטיידיקונג. נישט שלעכט און "פערדינאנדס". זיי זענען אויך גוט.
  און די טיגער איז אַ פּראָדוקטיוו טאַנק. און ער סקאָרז גוט. ד י דײטש ן פארטײדיק ן זי ך אקטױו . און וויטסטאַנד די פייַנט ס בלאָוז. אי ן דר ײ חדשי ם פו ן זײע ר עקשנותדיק ן קאמ ף הא ט ד י רויט ע ארמ ײ זי ך געצויג ן בלוי ז פופצ ן קילאָמעטער . און איר לאָססעס זענען באַטייַטיק.
  צוויי טוץ ענגלישע עראפלאנען זענען געפלויגן איבער די קאמואפלירטע מיידלעך, זיי האבן מסתמא גארנישט באמערקט, און האבן שוין אנגעהויבן פארשווינדן אויסער דעם האריזאנט, ווען עס האט זיך מיטאמאל געהערט נייע פארדעכטיגטע קלאנגען. מאַדעלעין האָט באַפֿוילן:
  - אַלע ליגן אַראָפּ און טאָן ניט רירן!
  די מײדלעך האבן זיך געפרוירן, זײ האבן אויף עפעס געװארט. און דעמאָלט ליכט טראַנספּאָרטערס און טראַקס ארויס פון הינטער די דון. אויב משפטן לויט דעם פּלאַן, עס איז געמאכט אין ענגלאַנד און אַמעריקע. זיי סלאָולי אריבערגעפארן צו די הויפּטשטאָט פון טוניסיאַ. מאַדעלעינע איז געווען אַ ביסל צעמישט. זי האט געגלויבט אַז די פראָנט ליניע איז נאָך ווייַט אַוועק, וואָס מיטל די בריטיש וואָלט נאָך נישט האָבן צייַט צו דערשייַנען. אָדער גאַנץ, זיי זאָל נישט דערשייַנען. און דאָ איז אַ גאַנצע קאָלאָנע. כאָטש, טאָמער, ווייניקער ווי אַ באַטאַליאָן... ווער זענען זיי, עטלעכע קאַמבאַט גרופּע, ווייל דורכגעגאנגען די מדבר פון אַ גאָר ניט קעסיידערדיק פראָנט, וויל אַרומרינגלען אין די הינטן. עס מיינט לאַדזשיקאַל, כאָטש מיט טעכנאָלאָגיע זיי זענען גרינג צו געפֿינען אין דער מדבר. אין קיין פאַל, איר דאַרפֿן צו ראַדיאָ צו דיין פרענדז, אָבער נישט עפענען פייַער. דערצו, עס זענען בלויז אַ הונדערט פון זיי, און עס זענען מער ווי דריי הונדערט בריטיש!
  גערדאַ האָט געשעפּטשעט צו שאַרלאַט:
  ― דאָס זײַנען די ענגלישע! דאָס איז דער ערשטער מאָל איך ווע געזען זיי אַזוי נאָענט!
  דער רויטער פרײַנד, אויך גאַנץ נערוועז, האָט געענטפערט:
  - גאָרנישט ספּעציעל! און צװישן זײ זײַנען דאָ אַזױ פֿיל שװאַרצע!
  טאַקע, לפּחות האַלב פון די ענגליש זענען שוואַרץ. און דער זייַל האָט זיך פּאַמעלעך באַוועגט, און די שוואַרצע האָבן נאָך געהיילט... זיי זענען געוואָרן נענטער און נענטער...
  ד א האב ן ד י נערװע ן פו ן אײנע ר פו ן ד י מײדלע ך ניש ט געקענ ט פארטראגן , או ן ז י הא ט געשאס ן א סובמאשין־ביקס . אין דער זעלביקער רגע, די רעשט פון די וואָריערז געעפנט פייער, און מאַדעלעין פֿאַרשפּעטיקט בילן:
  ― פֿײַער!
  עטלעכ ע צענדלי ק ענגלענדער , זענע ן גלײ ך אראפגעשניט ן געװארן , אײנע ר פו ן ד י לאסט ן אי ז אויסגעבראכ ן אי ן פלאמען . די רעשט פון די בריטיש געעפנט פייַער ינדיסקרימאַנאַטלי. מאַדעלעינע האָט געכאַפּט דעם מאָמענט, געשריגן:
  - וואַרפן אַפענסיוו גראַניידז צוזאַמען!
  די מײדלעך פֿון דעם עליטישן ס.ס.־באַטאַליאָן "שע־װאָלף" װאַרפֿן װײַט און גענוי גראַנאַטעס. און אַז זיי האָבן שוין טריינד זינט קינדשאַפט, און האָבן אויך אַנדערגאָן ספּעציעל טעקניקס . דאָס איז ווען איר טריינינג מיט עלעקטריק קלאַפּ, איר זענט אַ ביסל פּאַמעלעך מיט די וואַרפן און איר זענט שאַקט. גערדע און שאַרלאַט האָבן אויך געווארפן זייערע מתנות. און די בריטיש זענען קאָפּ איבער כילז און קאַפּויער ... עס איז אַזוי מאָדנע. ז ײ שיסן , או ן ד י שװארצ ע שרײע ן נא ך אי ן א אומפארשטענדלעכ ן שפראך . דאס זענען אוודאי שוואכע...
  און גערדע שיסט און װארפט און זינגען אויך:
  - עס איז אַ נייטמער אין די תלמידים פון די סס! איין שפּרינגען - איין שלאָגן! מיר זענען זי-וואָלוועס - אונדזער אופֿן איז פּשוט! מיר טאָן ניט ווי צו ציען די קאַץ ס עק!
  שאַרלאַט אויך גראָב אין ענטפער. ד י קויל ן װא ס אי ז געשאס ן געװאר ן צעבראכ ן דע ם שאַרבן . און דאַן שטריקן זיי אויס זייערע אויגן. אט איז איין דערשראקענער שווארצער מענטש וואס שטעקט זיין בלאָנדע שותף אין דער זייט מיט אַ ביאָנעט. ער וועט שפּייַען בלוט אין ענטפער. שאַרלאַט זינגט מיט:
  - מלאכים פון די סטאַרי פינצטער גענעם! עס מיינט אַז אַלץ אין די אַלוועלט וועט זיין חרובֿ! איר דאַרפֿן צו פליען אין די הימל ווי אַ שנעל פאַלקאַן! צו באַשיצן נשמות פון צעשטערונג!
  די בריטיש אַקט אַנאָרגאַניזירט, רובֿ פון זיי זענען קאָלאָניאַל זעלנער: שווארצע און ינדיאַנס, אַראַבער. זיי אָדער פאַלן, פאַרפרוירן, אָדער, פֿאַרקערט, שפּרינגען אויף שארף און אָנהייבן צו לויפן אַרום ווי משוגע האָז. אָבער, די גערלז דרייען אַקיעראַטלי, און כאָטש די גראַניידז פליען נישט ווייַט, די פראַגמאַנץ זענען דיק! ס'זענען שוין געבליבן ווייניק שונאים. מאַדעלעינע סקרימז אין ענגליש, איר קול איז אַזוי דעפאַנינגלי הויך אַז איר טאָן ניט אפילו דאַרפֿן אַ מעגאַפאָון:
  ― לאָז זיך איבער און מיר װעלן אײַך שװערן! אין קאַפּטיוואַטי איר וועט האָבן גוט עסנוואַרג, ווייַן און געשלעכט!
  עס געארבעט טייקעף און אַמאָל זיי געבן זיך ... הענט אַרויף און ...
  ז ײ האב ן געקליב ן פופצי ק געפאנגענע , האלב ט פו ן ז ײ פארװאונדעט . מאַדעלעין האָט באַפֿוילן:
  - פארטיק די פארוואונדעטע!
  ד י ״זי־װאל ף ״ הא ט אומ ־ צערעמאניע ס געשאס ן קויל ן אי ן ד י טעמפלען , פו ן ד י װא ס האב ן ניש ט געקענ ט שטײ ן אוי ף ד י פים , או ן ד י איבעריק ע זענע ן ארײנגעלאד ן געװאר ן אי ן װאגאנע ן או ן פארטריב ן צ ו דע ר נאענטסטע ר באזע .
  נאָך די הייס זאַמד פון דער מדבר, גערדאַ ס נאַקעט פֿיס זענען זייער צופרידן צו פילן די ווייך גומע. זי אפילו קרעכצן בליספאַלי ... אמעריקאנער טראַקס זענען זייער באַקוועם און טאָן ניט טרייסלען בעשאַס די יאַזדע. ווייל זיי האבן געוואונען, זענען די מיידלעך פריילעך. שאַרלאַט האָט געפרעגט גערדאַ:
  ― װיפֿל האָסטו דערהרגעט?
  דאָס מײדל האָט זיך צעשלאָגן מיט די פּלייצעס:
  ― װײס ניט? איך איז געווען ניט דער בלויז איינער וואס שאָס ... אָבער איך טראַכטן עס זענען געווען פילע!
  שאַרלאַט האָט גערעכנט:
  - ם׳זײנע ן אונדזע ר הונדערט , הא ט ע ר אומגעבראכ ט ארו ם דר ײ הונדער ט , װא ס הײס ט דרײע ן פאר ן ברודער , הײס ט פאר ן שװעסטער ! אַן ימפּרעסיוו אָנהייב פון דער מלחמה!
  גערדא האט גלײכגילטיג געװארפן מיט דער האנט:
  ― דאָס איז מיר נישט וויכטיק! דער עיקר איז, אַז קיין איין חבֿר איז נישט געשטאָרבן. כאָטש דאָס איז, פון קורס, סטאַטיסטיק, דרייַ הונדערט שונאים זענען חרובֿ, און אויף אונדזער זייַט בלויז צוויי וואָלף וואָריערז זענען אַ ביסל ווונדאַד. איך בין אפילו סאַפּרייזד ווי מיר האָבן נישט גאָר קאַנגקערד אפריקע נאָך, מיט אַזאַ וואָריערז.
  שאַרלאַט האָט גלייך רוינד די שטימונג:
  - נו , מי ר האב ן פארלויר ן צ ו ד י דאזיק ע אומגליקלעכ ע קעמפער ם אי ן אכצנטן !
  גערדע האָט מיט כּעס געשאָקלט מיטן שײנעם קאָפּ, װי באַדעק מיט נײַ־יאָר שניי:
  ― דאָס איז צוליב פֿאַרראַט! אבער אין פאַקט, מיר זענען געווען נאָענט ווי אלץ צו נצחון און דאָס איז געווען קלאָר ווי דער טאָג פֿאַר אַלעמען וואס איז נישט בלינד! וויי, מיר זענען ינטעראַפּטיד!
  שאַרלאַט האָט מסכים געווען, באַהעפטיק קראַצן הינטער איר לינקס אויער מיט איר נאַקעט טאָעס:
  - יא , פארראט , סאבאטאזש , מיטלמיטלעכקײ ט פו ן מיליטער... . אבע ר מי ר האב ן נא ך געבראכ ט ד י רוסן , ז ײ געצװונגע ן זי ך אונטערצוגעב ן אי ן יא ר 1918 ! טאַקע, עס וואָלט זיין פייַן צו גיין דורך די יקספּאַנסיז פון רוסלאַנד, עס איז קיל, אָבער דאָ עס איז הייס!
  גערדא האט פרײלעך געקאכט:
  - אבער אין רוסלאנד זײנען דא אזעלכע שװערע פראָסטן... אבער װען איך בין געלאפן באָרוועס דורכן שנײ אין די בערג, װײס איך, װאָס ס'איז פּײַניקונג.
  שאַרלאַט האָט אַרויסגעוואָרפן די ציין:
  - די קלײנע גערדע לױפֿט באָרװעס דורכן ברענענדיקן שנײ... דאָס איז סימבאָליש, װי אין אַ מעשׂה... מעשׂיות װעגן אַ רײנע, נאָך קינדערישע און גאָר נישט עגאָיסטיש...
  גערדע האט פרײלעך א װינק געטאן צו איר פרײנד:
  - עס ס ווי מיר האָבן צו גיין צו די פוהרער?
  שאַרלאַט באשטעטיקט:
  ― כּמעט! מיר זענען נאָר דרייווינג, נישט פליסנדיק באָרוועס אַריבער די הייס מדבר זאַמד. און אַפֿילו נאָך דער נצחון.
  דער צוגעבונדענער שווארצער האט געמורמלט אויף דייטש:
  - שרעקלעכע מלאכים, איך בין גרייט דיר צו דינען! דו ביסט אַ געטין, איך בין דיין שקלאַף!
  שאַרלאַט האָט געשלאָגן די שוואַרץ געפֿאַנגענע ס ברוין געגרייַזלט האָר מיט איר אַ ביסל גראָב פֿיס:
  - איר שווארצע זייט שוין פון נאטור קנעכט! דאָס איז דאָך פון איין זייט גוט, איינער דאַרף שווער אַרבעטן פון פאַרטאָג ביז פאַרנאַכט, טאָן מינדלעכע אַרבעט... אָבער אַ שקלאַף לויט זיין טבע, לויט זיין מיאוסן טבע, איז אַ פאַררעטער און מען קען נישט צוטרוי מיט אַ וואָפן. . מיר, דייטשן, זענען, אין קער, דאָס מערסט קולטורעלע און העכסט אָרגאַניזירטע פאָלק אויף דער ערד. א גרויסער פאלק פון קריגערס, און נישט אומזיסט האבן די דייטשע מערסענערים געדינט אין אלע אייראפעאישע ארמייען און אפילו אין רוסלאנד, מערסטנס אין קאמאנדיע שטעלעס!
  גערדא האט געפיהלט:
  - יא , אי ר װע ט אונד ז דינען . מי ר האב ן ספעציעלע ר מענעדזשערי ם פא ר שװארצע . און פֿאַר איצט אַלע איר האָבן צו טאָן איז ...
  שאַרלאַט האָט געזאָגט:
  - זאל ער אונדזערע פיס קושן. נאָך אַלע, עס וועט זיין אָנגענעם פֿאַר אונדז, און ניגער זיך דערנידעריקן.
  גערדע האט שטארק א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  "איך טאָן ניט וויסן ווי איר זענט, אָבער עס איז עקלדיק אויב די אַריאַן ס ריין הויט רירט די ליפן פון די סמעלי ניגער." אַזוי...
  שאַרלאַט האָט נישט מסכים געווען:
  - נישט עכט! פֿאַרקערט, איך װאָלט דאָס געפֿעלן. נו קוק ...
  די פײערדיקע רױטע שײנקײט האט געשטופט איר קלײנעם פוס צום שװארצן. ער האט מיט באגײסטערונג גענומען קושן די לאנגע, גלאַטע, געבילטע פינגער פון דער געטין. און דאָס מײדל האָט בלויז אַ צערטלעכן רעאַקציע געשמייכלט, די געדיכטע ליפּן פֿון דעם שװאַרצן מאַן האָבן קיצלענדיק זײַן באָרװעטע הויט. די צונג פון דעם אַרעסטאַנט איז געלאָפן איבער דער מיידלס גומען, אַ ביסל שטויביקע פֿיס. עס איז נאָך פייַן ווען איר דערנידעריקן אַ שטאַרק, כּמעט צוויי-מעטער מענטש.
  גערדא האט זיך איבערראשט:
  - עס איז מאָדנע, אָבער טאָן ניט איר פילן עקלדיק?
  שאַרלאַט האָט געשמייכלט:
  - נישט עכט! פארוואס זאָל איך זיין מיאוס?
  גערדע האָט אױסגעקליבן צו שװײַגן: װאָס זאָל זי זיך אַרײַנמישן אין איר חבֿרנס ענינים? אין פאַקט, זיי זענען געבראכט אַז אַ דייַטש פרוי זאָל נישט נאָר זיין אַ מלחמה, אָבער אויך אַ ליב, מילד פרוי און אַ געזונט מוטער. אבער זי זיך האט נישט געדאַנק וועגן גייז נאָך, אפֿשר רעכט צו שווער פיזיש יגזערשאַן, אָדער פשוט האט נישט געפונען איר גלייַכן נאָך. אָבער, שאַרלאַט אויך מיינט צו זיין מיד פון עס. זי האט א קלאפ געטאן דעם שװארצן מאן מיט דער קנעכל אין דער נאז, אזוי, אז די נאז האט אנגעהויבן לויפן און האט פארגעשלאגן גערדע:
  ― אפֿשר קאָנען מיר זינגען?
  גערדא האט א נײד געטאן:
  - אַוודאי, מיר וועלן זינגען! אַנדערש עס ווערט טרויעריק!
  ד י מײדלע ך האב ן אנגעהויב ן זינגען , או ן זײער ע פרײנט ן האב ן זי ך ארײנגעטראגן , א ז דא ס געזאנ ד הא ט געפלײ ט װ י א װאסערפאל : .
  איך און מײַן טײַערער גײען אַרױס פֿון געדיכט,
  באַהאַלטן אַנערטלי ומעט!
  און די קעלט, ברענען, טשילינג,
  דער צעבראכענער מאטיוו האט דורכגעשטעקט!
  
  נאַקעט פֿיס אין די שניי,
  די מײדלעך גײען װײס!
  בייז זאַווערוכע ברום ווי וועלף,
  דיסראַפּטינג פלאַקס פון פייגל!
  
  אבער די מיידל ווייסט קיין מורא
  זי איז אַ שטאַרק פייטער!
  דאָס העמד האָט קוים צוגעדעקט דאָס פלייש,
  מיר וועלן באשטימט געווינען!
  
  אונדזער וואָריער איז די מערסט סיזאַנד,
  מען קען עס נישט בייגן מיט א שלעפ!
  אט רירן זיך די נעצבוים מילד,
  שנייפלאַקעס פאַלן אויף דיין קאַסטן!
  
  עס איז נישט אונדזער מנהג צו זיין דערשראָקן,
  דו װעסט זיך נישט ציטערן פון דער קעלט!
  דער קעגנער איז פעטער מיט א ביק'ס האלדז,
  עס איז קלעפּיק און עקלדיק ווי קליי!
  
  די מענטשן האָבן אַזאַ שטאַרקייט
  וואָס האָט דער הייליקער מצוה דערגרייכט!
  פֿאַר אונדז ביידע אמונה און נאַטור,
  דער רעזולטאַט וועט זיין וויקטאָריאַס!
  
  משיח ינספּירז די פאטערלאַנד,
  דערציילט אונדז צו קעמפן צו די סוף!
  אַזוי אַז דער פּלאַנעט ווערט אַ גן עדן,
  אַלע הערצער וועלן זיין העלדיש!
  
  מען וועט באלד זיין צופרידן
  זאל לעבן זיין אַ שווער קרייַז צו מאָל!
  בולאַץ זענען ברוטאַל דעדלי
  אבער דער וואס איז געפאלן איז שוין אויפגעשטאנען!
  
  וויסנשאַפֿט גיט אונדז ימאָרטאַליטי,
  און די מוחות פון די געפאלן וועט זיין אומגעקערט צו פליכט!
  אבער אויב מיר זענען הינדל, גלויבן מיר,
  דער פייַנט וועט מיד שרויף די כעזשבן!
  
  דעריבער, לפּחות דאַוונען צו גאָט,
  ניט דאַרפֿן צו מאַכן מיסטייקס, זיין פויל!
  דער שופט אייבערשטן איז זייער שטרענג,
  אין מינדסטער עס קענען העלפן מאל!
  
  די מוטערלאנד איז מיר טייערער,
  הייליק, קלוג לאַנד!
  אונדזער פירער, האַלטן די רעטעך שטארקער,
  די פאַדערלאַנד איז געבוירן צו בליען!
  די מײדלעך פֿון דעם עליטישן ס.ס.־באַטאַליאָן "שע־װאָלף" האָבן אַזױ שײן געזונגען, און די װערטער זײַנען געװען נשמהדיקע. אין אַלגעמיין, עס איז אַ סטעריאַטייפּ אַז אַ סס מענטש מיטל אַן עקסאַקיוטער! אָבער דאָס איז נישט אמת. ס׳זײנען, פארשטײט זיך, געװען ספעציעלע שטראף־אײזן, אפטמאל אלס א טייל פון זיכערהייטס אפטיילונגען, וועלכע האבן דורכגעפירט ספעציעלע אפעראציעס, אבער רוב ס.ס.-אפטיילונגען זענען געווען פשוט די עליטישע וועכטער פון דער ווערמאכט. אין אַלגעמיין, דאַרף מען זאָגן, אַז די רויטע, טאָטאַליטאַרישע פּראָפּאַגאַנדע איז נישט די פֿאַרלאָזלעכע מקור פֿון אינפֿאָרמאַציע וועגן דער צווייטער וועלט־מלחמה. נאָך אַלע, עס איז קלאָר אַז די קאָמוניסט פירער פון אַגיטפּראָפּ קען נישט העלפן אָבער זיין אַנבייערד און אָביעקטיוו צו דעקן געשעענישן. אַזוי, עס איז פאַרלאָזלעך שווער צו ריכטער ווו עס איז געווען פאַקטיש אמת וועגן די גרויזאַם פון די נאַציס, און ווו עס איז געווען בעלעטריסטיק. אין קיין פאַל, די וואס זענען עמעס פאַרקנאַסט אין היסטארישע פאָרשונג זענען געצווונגען צו אַרייַנלאָזן אַז נישט יעדער סס וואָריער איז אַן עקסאַקיוטער און אַ פאַרזעעניש. אין דערצו, איידער די באַפאַלן אויף די וססר; די נאציס האבן זיך בכלל אויפגעפירט טאָלעראנט אין די אקופירטע טעריטאריעס; מערבדיקע קוואלן ווייזן נישט אויף קיין מאסן אכזריות אדער רעפרעזאלן.
  און איצט האָבן די מײדלעך געהאָלפֿן די אַרעסטאַנטן אַרױסגײן פֿון די װאָגן; ז ײ האב ן פרײנטלעכ ן געקלאפ ט ד י שרעקלעכ ע ברײטע ר פלײצעס . נאכדעם האט מען פארבעטן די מיידלעך זיך צו דערפרישן...
  מיטאג איז געווען באַשיידן, אָבער אַ זעברע האָט מען דערשאָסן אין דער מדבר און יעדער מיידל האָט באַקומען אַ קעבאַב געקאָכט אין אַראַבישן סטיל. אין אַלגעמיין, די אַראַבער, לפּחות אויסערלעך, זענען געווען פרייַנדלעך און די וואס האָבן געקענט דייטש האָבן אַפֿילו געפרוווט צו וויץ אָדער קערפאַלי שלאָגן די לעגס פון די גערלז.
  גערדע האָט אַװעקגעשטופּט דעם קלעפּיקן אַראַבער און געזאָגט:
  ― איך בין נישט פֿאַר אײַך!
  שאַרלאַט האָט נאָכגעפאָלגט:
  ― מאַכט צו אײַך אַ האַרעם!
  גערדא האט געשמײכלט און פארגעשלאגן:
  - אָבער זאָגן מיר, שאַרלאַט, וואָס וואָלט איר טאָן אויב איר געווארן די סולטאַן ס פרוי?
  דער רויטער פרײַנד האָט אַ ספק געזאָגט:
  - דאָס איז פאקטיש אַ דעבאַטאַבאַל גליק ... כאָטש עס דעפּענדס אויף וואָס סולטאַן ס פרוי. אויב די גרויסע אטאמאנישע אימפעריע וואלט געווען אין איר שיינע צייט, דעמאלט... וואלט אפילו געווען זייער שיין... איך וואלט רעפארמירט די טערקישע ארמיי, פארבעסערט די וואפן... און ווארשיינליך קודם וואלט איך געדרייט מיין בליק צו מזרח.
  גערדא האט מסכים געווען:
  - רעכט! אבער עס איז א שאד פאר טערקיי, אז אפילו אין איר היי-צייט האט זי נישט געקענט כאפן איראן. דאס איז געווען גאַנץ רעאַליסטיש, ספּעציעל זינט די פּערסיש אַרמיי איז געווען צוריק. איך ווונדער זיך, גרויסער פוהרער, וואָסער באַשלוס וועט ער מאַכן: באַנעמען טערקיי, אָדער אים אַרײַננעמען אין זײַן קאָאַליציע, וואַרפן די אָטאָמאַן אַ ביין, אַרײַנגערעכנט עטלעכע פֿון די נישט זייער ווערטפולע לענדער פֿון איראַן?
  שאַרלאַט האָט אַ צעמישעניש אָנגעהויבן די פּלייצעס.
  ― װײס נישט! אין פאַקט, לעצטנס זענען געווען קלאַנגען אַז מיר וועלן באַפאַלן די וססר... זיי זאָגן אַז רוסישע עשירות און רייַך לענדער פון אוקריינא זענען נישט טאַקע דארף!
  גערדע האט אויפגעהויבן דעם בעפעל טײ מיט די פיס פון אירע בארװעםע פיס און האט גאנץ פיין אויפגעהויבן ביזן קין, ארײנגעגאסן די ברוינע פליסיקײט אין זיך. אין דער זעלביקער צייַט, די מיידל געראטן צו רעדן:
  - אוקריינא האט זייער רייַך, רייַך לענדער. אונטע ר דע ר קלוגע ר דײטשע ר פירערשאפט , או ן מי ט אונדזע ר הויכע ר לאנדםלײ ט קולטור , װעל ן ז ײ פראדוציר ן רעקארד ־ שניטן . און דעמאָלט אונדזער ברויט וועט זיין טשיפּער ווי וואַסער. און דאָס וועט זײַן לטובת די אוקראַיִנער אַליין, ווײַל די סאָוועטישע רעגירונג רויבט זיי פּשוט, צווינגען זיי צו הונגערן!
  שאַרלאַט האָט זיך געטאָן.
  - מיר װעלן לערנען די דאזיקע סלאװען אונדזער גרויםע גערמאנישע קולטור! לאמיר זיי אויפקלערן!
  ד א הא ט ד י געשפרע ך איבערגעריס ן מי ט גרוים ע געשרײען , ד י רו־צייט ן אי ז געװע ן פארענדיקט .
  אבע ר נאכ ן מיטאג , הא ט מע ן ד י מײדלע ך װידע ר אײנגעשטעל ט או ן געצװונגע ן צ ו מארש ן דורכ ן מדבר . נאכן עסן איז געווען שווער צו לויפן און די מיידלעך האבן אפילו א ביסל געקרימט ביז זייער קערפער האט זיך אבער געווארעמט. אוּן אַזוֹי זֶענֶען זֵיי אוֹיף גִיגַאנְגֶען, וָואס זֵיי גִיוֶוען.
  דאָס איז אַ ווירטועל שלאַכט... און אפריקע ווערט דײַטש... און דער סאָוועטיש-דײַטשישער פראָנט...
  װינטע ר אי ז ד י רויט ע ארמ ײ װידע ר געגאנגע ן אוי ף דע ר אפענסיוו . ס'זענען פארגעקומען עקשנות שלאכטן.
  קריסטינאַ, מאַגדאַ, מאַרגאַרעט און שעלאַ קעמפן אין די פּאַנטער. די פאָרמיטל, כאָטש ניט ידעאַל, האט אַ שנעל-פירינג, לאַנג-קייט ביקס, איז מאַדעראַטלי פלינק און האט אַ גוט פראָנטאַל פאנצער.
  דייַטש גערלז זענען באָרוועס און אין ביקיניס, טראָץ די קעלט. און זיי פירן אַ מאַנווועראַבאַל שלאַכט.
  ד א שיס ט קריסטינ ע א שיס... ד ד י שיל ע שלאג ט דע ם ט־34־76 טערט ן או ן שטעקט . א סאָוועטישער טאַנק שטעלט זיך אָפּ, דערשאָסן.
  ד י מײדלע ך שרײע ן אוי ף ד י לונגען :
  ― אונדזערע האָט עס גענומען!
  דאַן שיסן מאגדא. די שיינקייט מיט גאָלדען האָר אויך שלאָגן.
  יא, אזוי איז דער טערט פון די פיר און דרייסיק אפגעריסן געווארן.
  ד י טיגר ע מײדלע ך פלעג ן זי ך שיסן . און זייער אַקיעראַטלי. אַזוי זיי שלאָגן אן אנדער סאָוויעט טאַנק.
  מאַרגאַרעט שלאָגן ווייַטער. און עס שלאָגן די סו-76 זיך-פּראַפּעלד ביקס. דעפטלי געשלאגן. און זי האָט געזונגען:
  - אונדזער גיהנום דייטשלאנד איז שטאַרק, עס באַשיצן די וועלט!
  און ווי די צונג וועט ווייַזן!
  דעמאָלט זי שלאָגן שעל מיט אַ קאַנאָן. שלאָגן די סאָוויעט קוו-1ס טאַנק. די מיידל האט אויך גוט אַרבעט.
  יאָ, פיר וואָריערז אין ביקיניס זענען פייטינג און זענען נישט דערשראָקן פון די קעלט. נאָכדעם װי די פֿרויען האָבן אָנגעהויבן קעמפן, איז דאָס פֿאַר דעם דריטן רייך געגאַנגען אַ סך בעסער.
  דאָ זענען פּיילאַץ אַלבינאַ און אַלווינאַ אין די הימל. ביידע בעאַוטיעס זענען אין ביקיניס און באָרוועס. זיי קעמפן אויף פאָקע-וולפס. און דאָס איז אַ זייער ערנסט מאַשין.
  אַלבינאַ, פייערד פון לופט קאַנאַנז, זאגט:
  - אַקטיוו קראָוקיי! צי ניט באַדויערן די ווערטער!
  און ווי ער וועט פינקלען מיט אַ בלענדיק שמייכל! און ער װעט גלײַך אַראָפּשיסן צװײ סאָװעטישע עראָפּלאַנען.
  אַלווינאַ האָט אויך אָפּגעשניטן ביז דריי מיט לופט-קאַנאַנז און געציטערט:
  - מיין פּאָזיציע וועט זיין דעדלי און מאַט!
  נאָך וואָס דאָס מיידל האָט אַרויסגעוואָרפן די ציין און געוויזן אירע ציין! זי איז אַלע כיין, און פול פון פענאָמענאַל כיין.
  אַלבינאַ שניידט אַוועק נאָך אַ יאַק-9 פלאַך און סקוויקס:
  - פארװאם דארף מען סאװיעטישע פילאטן?
  אַלווינאַ דרייען אַראָפּ LAGG-5 און קאַנפאַדאַנטלי זאגט:
  - כדי מיר דייטשן זאלן קענען זאמלען ביללס!
  ווונדערלעך פּאָר פון גערלז. ווי זיי שטעלן זיך צו זאַמלען אַוואַרדס פֿאַר זיך. איר טאַקע קענען נישט טייַנען קעגן אַזאַ בעאַוטיעס. ז ײ שיסן אראפ עראפלאנען און אנטקעגן די צײן.
  און דער הויפּט סוד איז אַז אין די קעלט, גערלז דאַרפֿן צו זיין באָרוועס און אין אַ ביקיני. דעמאָלט די ביללס קומען אויף זייער אייגן.
  און קיינמאָל באַקומען אנגעטאן. שאָקל דיין נאַקעט קאַסטן, און איר וועט שטענדיק זיין געהאלטן אין הויך שאַצן!
  אלבינע האט אראפגעשניטן נאך א רויטער עראפלאן און געזונגען:
  - אין גרויס הייך און סטעלער ריינקייַט!
  און זי האָט אַ װוּנק געטאָן, אױפֿגעשפּרונגען און געציטערט די באָרװעטע פֿיס, ברוםנדיק:
  - אין די ים כוואַליע און ופגעקאָכט פייַער! און אין אַ ופגעקאָכט און ופגעקאָכט פייער!
  און ווידער שיסן די מיידל אַראָפּ די פלאַך מיט אַ ענערגעטיק צוגאַנג.
  און דעמאָלט אַלווינאַ אַטאַקס די פייַנט. ער טוט עס אַרום די ווינקל, באָרגט די ציין און קוועטשן:
  - איך וועל זיין אַ סופּער וועלט מייַסטער!
  און ווידער פאלס די מאַשין שלאָגן דורך די מיידל. יאָ, די רויט אַרמיי געץ עס שיין שלעכט.
  און אַלבינאַ ברום מיט ווילד עקסטאַז:
  - איך בין איצט אַן עקסאַקיוטער, נישט אַ פּילאָט!
  שאָס אַראָפּ נאָך אַ סאָוועטישער עראָפּלאַן און כייסט:
  - איך בייגן איבער די דערזען און די מיסאַלז זענען ראַשינג צו די ציל, עס איז נאָך איין צוגאַנג פאָרויס!
  דער וואָריער אקטן גאָר אַגרעסיוו.
  דאָ ביידע גערלז זענען קעגן ערד טאַרגאַץ. אַלבינאַ זעץ די פיר און דרייסיק און קוועטשן:
  ― דאָס װעט זײַן דער סוף!
  אַלווינאַ שלאָגן די SU-76 און וויספּערז:
  - ביז גאַנץ צעשטערונג!
  און װי ער שאָקלט מיט די באָרװעטע פֿיס!
  װינטע ר הא ט ד י רויט ע ארמ ײ ניש ט געקענ ט דערגרײכ ן א באדייטנדיקע ר דערפאלג . נא ר אי ן דע ר זשעװע ר געגנט , האב ן ז ײ געלונגע ן צ ו מאכ ן א לײכ ן װעג , אבע ר מי ט אײנפיר ן רעזערװן , האב ן ד י דײטש ן צוריקגעקער ט דע ם לאגע . די קראץ זענען טאקע שטארק.
  און מאי 1944, נאָך ריפּלענישט זייער טרופּס מיט נייַ טאַנגקס, אַרייַנגערעכנט די מער אַוואַנסירטע און בעסער פּראָטעקטעד פּאַנטער-2, זיי זענען אויף די אַפענסיוו אין די געגנט פון קורסק און ראָסטאָוו-אויף-דאָן.
  אלעס וואלט נישט געווען אזוי שלעכט ווען א גרויסע צאל אראבער און שווארצע וואלטן נישט באטייליגט אין דער אפענסיוו. און דער עיקר, איז אויך טערקיי אַרײַן אין דער מלחמה. אַזוי די סיטואַציע איז געווארן גאָר אַלאַרמינג.
  או ן ד י רויט ע ארמ ײ הא ט זי ך געליט ן שװער ע פארלוסטן , זי ך צוריקגעצויג ן פא ר ד י העכער ע קרעפט ן פו ן דע ר װערמאכט .
  אבע ר ד י העלדיש ע זעק ס מײדלעך , אנגעפיר ט פו ן אלענקא , האב ן זי ך אבע ר געקעמפ ט מי ט ד י קראטן . או ן ד י כוחות זײנען קלאר געװען אומגלײכלעך.
  אלענקא האט געקעמפט פאר קורסק, וואס איז געשטורעם געווארן דורך די נאציס. די פארצווייפלטע שיינקייט האט געווארפן א גראנאט מיט די נאקעטע פיס און געציטערט:
  - כבוד צו רוס 'און אונדזער ליב פּאַרטיי!
  דאַן האָט נאַטאַשע מיט די נאַקעט פֿעסן אַרויסגעלאָזט אַ גראַניט און האָט געווישט:
  - מיר נעמען זאָרגן פֿאַר די מיידל באָרוועס!
  נאָכדעם האָט עניוטה אויך געשיקט אַ מתּנה פֿון טויט מיט די פֿעסן פֿון אירע באָרוועסע פֿיס, און איז פֿאַרדאַרט געוואָרן :
  - עס וועט זיין אַ ווונדערלעך קלאַפּ!
  דער רױטער אוגוסטינע האָט גענומען און געשיקט אַ מתּנה פֿון פֿאַרניכטונג מיט איר נאַקעט אונטערן גליד און האָט געקרעכצט:
  - פּוינטינג די ראַדאַר אין די הימל!
  או ן דא ן הא ט ד י גאלדענע ר מאארי ע געגעב ן דע ם טויט ן ד י נאצי ס מי ט איר ע נאקעט ע פיס .
  און זי האָט געזונגען:
  - אין מאַדאַגאַסקאַר, אין דער מדבר און די סאַהאַראַ! געווען אומעטום, געזען די וועלט!
  און דאן װארפט מארוסיא א גאנצע בינטל נאקעטע פים און זינגט:
  - אין פינלאַנד, גריכנלאנד און אין אויסטראַליע, שוועדן, זיי וועלן זאָגן איר אַז עס זענען נישט מער שיין גערלז ווי די!
  יא, די זעקס מיידלעך האבן זיך זייער גוט געקעמפט. אָבער די קראַוץ האָבן נאָך גענומען קורסק...
  ניין, איר קענען נישט אַנטקעגנשטעלנ זיך אַזאַ העכער פאָרסעס. די פאשיסטן װערן עקשנות.
  און וואָס טוט דער צוגרייטונג פון די מאָנסטערס מיינען?
  אַדאָלף היטלער איז פּשוט געווען משוגע: זיך געפֿילט ווי אַן אמתער דעספּאָט, וועמען אַלע פֿאָלגן און ציטערן. יאָ, אויב איר ווילן די סאַקסעסאַז פון סטאַלין, איר דאַרפֿן צו זיין ווי סטאַלין, אָן שאָד און פאדערן פון אנדערע און זיך (אַז ס פּונקט ווי יוסף וויססאַריאַנאָוויטש געדאַנק אין דעם סדר!). איצט די ראַסאַלינג איז לייַטיש און די מאַשין וועט אָנהייבן צו רירן. אין אַלגעמיין, דייַטשלאַנד, גענומען אין חשבון זייַן סאַטאַלייץ, האט אַ ריזיק מייַלע איבער די וססר אין די סומע פון אינדוסטריעלע ויסריכט, אין די קוואַלאַפייד ווערקפאָרס און אין די נומער פון ענדזשאַנירז אין אַלע לעוועלס. דאָס איז אַ פאַקט, אָבער די פּראָדוקציע פון וועפּאַנז איז נאָך נישט צו פּאַר! דייטשלאנד האט זיך דורכגעליינט הינטער די סאוועטן פארבאנד דורכאויס די מלחמה, טראץ די גאנצע חורבן אין רוסלאנד. און פון וואס? פארשטײ ט זיך , צולי ב א געװיס ן כאאס , װא ס הא ט געהערש ט אי ן פארשידענ ע אפטײלונגע ן או ן באזונדער ם אי ן דע ר מיליטערישע ר אינדוסטרי . אין דערצו, אַ פעלן פון רוי מאַטעריאַלס, ווי געזונט ווי אַ אַנדערעסטאַמיישאַן פון די פייַנט ס פּאָטענציעל, געשפילט אַ נעגאַטיוו ראָלע. ספּעציעל אין 1940, די פּראָדוקציע פון וועפּאַנז אין דייַטשלאַנד איז געווען נידעריקער ווי אין 1939 (אויב מיר באַטראַכטן די גאַנץ כולל שיסוואַרג), און דאָס טראָץ דער פאַקט אַז די מלחמה איז שוין אַנדערוויי, און די דריט רייך גענומען קאָנטראָל פון גרויס טעראַטאָריז מיט ריזיק ריזערווז פון פּראָדוקציע קאַפּאַציטעט. נו, וואָס קענען מיר זאָגן וועגן היטלער ס אָרגאַנאַזיישאַנאַל אַבילאַטיז? נישט צו פֿיל האָט ער געשײַנט אין דער מיליטערישער אינדוסטריע.
  דער פוהרער האט דערקלערט אין א לאנגער רעדע:
  - אין דעם ענין פון סופּערווייזינג ייווייישאַן, נויטפאַל כוחות זענען געגעבן צו סאַוער. ער וועט ענג מאָניטאָר די קוואַנטיטי פון פּראָדוסעד ויסריכט, און, ניט ווייניקער וויכטיק, די קוואַליטעט. אין דערצו, פילע פון דיין פריינט גאָרינג, כאָטש זיי זענען אַמאָל גוט ייסיז, זענען נישט טויגעוודיק פון פירערשאַפט אַרבעט. נישט יעדער גוטער זעלנער איז אויך אן אויסגעצייכנטער גענעראל, דעריבער אנשטאט דעם אויפגעהענגטן עריק, וועט די טעכנישע קויל אנגעפירט ווערן דורך א מענטש פון צווישן פראפעסיאנעלע אונטערנעמערס, וואס איז פעאיג צו רעפארמירן און נאכאמאל אויסצושטעלן די לופט-כוחות. נאָך אַלע, בריטאַן איז נישט שלאָפנדיק, עס איז ינקריסינג סיי די קוואַנטיטי און קוואַליטעט פון זייַן אַרמד פאָרסעס, און ספּעציעל איר ייווייישאַן. מי ר דארפ ן זײ ן צװ ײ קעפ ן פאר ן שונא , א צענדלי ק טרעפ , אלײ ן װעל ן מי ר אי ן גאנ ץ פארלירן , ד י איבערהײגונ ג איבע ר דע ם שונא . דעריבער, קוואַליטאַטיווע טריט זענען דארף.
  גרינג האט געענטפערט:
  - מייַן פרענדז, פּראָווען מענטשן וואָס האָבן פּראָווען זייער קאַמבאַט יפעקטיוונאַס און פּראַפעשאַנאַליזאַם.
  דע ר באזעסענע ר דיקטא ר אי ז געװאר ן צארן :
  - אדער אפשר האב איך, לויט דיין מיינונג, פארגעסן, ווער האט פארלוירן דעם קאמף פון בריטאניע? אדער ווער עס האט דורכגעפאלן די פיר-יאָר פּלאַן פֿאַר דער אַנטוויקלונג פון די נאציאנאלע עקאנאמיע. אָדער איר ווילט אויך זיין שלאָגן מיט ראַדז, און אפילו עפנטלעך. אַזוי פאַרמאַכן דיין מויל און זיין שטיל איידער איר ימפּאַל זיך!
  גערינג האט זיך אפילו געקראכט אין פחד. וויי, מיט דעם פוהרער טאר מען נישט אויספליען. דערנאָך האָט מען ווידער געהערט דער ראַש, און נאָך אַ מע-262 דזשעט איז אַוועק אין הימל. די מאַשין איז געווען מאַסיוו און האט צוויי מאָטאָרס. די פליגל זענען אַ ביסל אויסגעקערט, די פייטער זיך קוקט גאַנץ מענאַסינג. זייַן גיכקייַט קעראַקטעריסטיקס, פֿאַר 1941, זענען בכלל לייַטיש, און אפילו דורך וועלט סטאַנדאַרדס זיי זענען רעקאָרד-ברייקינג. אמת, די מאַשין זיך איז נאָך נישט גאָר פאַרלאָזלעך און ריקווייערז דיבאַגינג. דער פאשיסטישער דיקטאטור האט אבער שוין געגעבן די קעראַקטעריסטיקס פון נייע, מער פארגעשריטענע קעמפער... די ME-262 ווייז מער ווי זעקס טאָנס, וואס מיינט אז עס איז פאראן א געוויסע איבערלאד. א קעמפער דזשעט מוזן זיין קליין, ביליק און פלינק. אין דעם אַכטונג, די ME-163 קען זיין גאַנץ גוט, אָבער זיין ראַקעט מאָטאָר איז אויך געצווונגען און אַרבעט בלויז פֿאַר זעקס מינוט (אָדער גאַנץ, עס וועט נאָך אַרבעט!), וואָס מיטל די קייט איז בלויז אין אַ ראַדיוס פון דערט קילאָמעטערס. . ווי אַ בליץ-נוסח באָמבער אָדער אַ דעקל קעמפער פֿאַר אַרמאַדאַ אַטאַקס אויף ענגלאַנד, עס איז, פון קורס, נישט פּאַסיק.
  אבער די ME-262 קענען פירן אַ טאָן פון באָמבס, דאָס איז, אַזוי פיל ווי די פּע-2, אַ סאָוויעט פראָנט-ליניע ערקראַפט. אַז איז, אַ ויסגעצייכנט לייזונג פֿאַר פייטער סוויפּס און פֿאַר שטיצן טרופּס. אָבער, וואָס ניט מאַכן אַ פייטער אין די נוסח פון די קאָמעט ME-163, אָבער אָן אַ ראַקעט מאָטאָר, אָבער מיט אַ טורבאָדזשעט מאָטאָר? זיי געפרוווט צו פֿאַרבעסערן די "קאָמעט" און סימד צו פאַרגרעסערן די פלי צייט צו 15 מינוט (דאָס איז אַ קייט פון אַרויף צו 300 קילאָמעטערס), וואָס איז בכלל פּאַסיק פֿאַר די שלאַכט פון בריטאַן. פון נארמאנדי קען מען נאך דערגרײכן לאנדאן... כאטש נישט אלעס איז אזוי קלאר, דארף מען עס אויך באמבארדירען און צוריק צוריק, און פופצן מינוט זענען נישט געווען אזוי שנעל. אין דער צוקונפֿט, ראַקעט און דזשעט פייטערז זענען אנערקענט ווי אַ טויט סוף אין ייווייישאַן. אבער דער פּלאַן פון די "קאָמעט" איז זייער טשיקאַווע, מיט זייַן קליין גרייס און לייטנאַס, וואָס מיטל אַז עס איז ביליק און מאַנווועראַבאַל.
  אין דערצו, עס זענען אויך זייער פּראַמאַסינג פייטערז וועגן 800 קילאָגראַמס, אַזאַ גלידערס וואָס קענען זיין געוויינט אין לופט באַטאַלז. אמת, צוליב זייער קורץ רייקייט, קענען פליען אויף זיי נאר דורכגעפירט ווערן אין פארטיידיגונגס קאמפן, אדער איבערגעגעבן ווערן קיין לאנדאן אויף... טראנספארטן, און דאן כאפן די פליגערס צוריק. איר וועט האָבן צו טראַכטן וועגן אים דאָ. אין פאַקטיש געשיכטע, די גליידערז קיינמאָל האָבן צייַט צו קעמפן, און פֿאַר עטלעכע סיבה אין קארעע, סאָוויעט ייווייישאַן גענעראַלס האָבן נישט אַרויספאָדערן צו פּרובירן דעם געדאַנק. אין אַלגעמיין, דאָס איז נישט טרויעריק, אָבער בעשאַס די קאָרעיִש מלחמה, דער אמעריקאנער פּילאָט איז געווען דער ערשטער צו באַקומען וויקטאָריעס. אַזוי די יאַנקיז זאָל נישט זיין אַנדערעסטאַמייטיד.
  נאכדעם וואס דער פלי האט זיך פארענדיקט, איז א יונג שיין מיידל ארויסגעשפרונגען פון קאקפיט און איז צוגעלאפן צום פוהרער מיט פולער שנעלקייט.
  דער פארזיצערנער נאצי נומער איין האט איר אויסגעשטרעקט די האנט פאר א קוש. וואָס איז פייַן, איז ווען גערלז ליבע איר, און די פוהרער, עס מיינט, איז גאַנץ אָפנהאַרציק פאַרפרוירן דורך אַלע דייטשישער, אָדער גאַנץ, כּמעט אַלע אַחוץ אַ ביסל קאָנצענטראַציע לאַגער געפאנגענע. דער פּילאָט האָט געזאָגט מיט ענטוזיאַזם:
  - דאָס איז פּשוט אַ פּרעכטיק פלאַך, עס האט אַזאַ גיכקייַט און מאַכט. לאָמיר צערײַסן אַלע לײבן־קיפּס װי אַ הײס־וואַסער פֿלאַש פֿון אַ סעראַגאַט!
  דער פוהרער האט באשטעטיגט דעם אימפולס פון דער מיידל:
  - פון קורס, מיר וועט טרער עס אַרויף, אָבער ... דיבאַגינג די מאַשין זאָל זיין דורכגעקאָכט אין אַ פאַסטער גאַנג, און דאָס איז ספּעציעל אַפּלייז צו מאָטאָרס. דאָ, פֿאַרשטייט זיך, וועט דאַרפֿן ראַדיקאַל מיטלען צו פֿאַרבעסערן זיי, אָבער אויב עפּעס וועט העלפן דער פירער-דיזיינער!
  אַלע האָבן געבראַכט אין אײנעם:
  - כבוד צום גרויסן פוהרער! זאל די השגחה אונדז העלפן!
  דער הימען פֿונעם דריטן רייך האָט זיך אָנגעהויבן שפּילן און אַ קאָלאָנע יונגע קעמפֿער פֿונעם היטלער־דזשוגענט האָט זיך געצויגן פֿאָרויס. ייִנגלעך פֿון פערצן ביז זיבעצן יאָר האָבן מאַרשירט צו דער פּויק אין אַ ספּעציעלער פֿאָרשטעלונג. או ן דא ן הא ט זי ך געטראפ ן ד י אינטערעםאנטסט ע זאך : טײנ ע מײדלע ך פו ן דײטש ן פרויע ן פארבאנד , האב ן מארשירט . ז ײ זײנע ן געװע ן אי ן קורצע ר רעקלעך , ד י נאקעט ע בארװע ס פו ן ד י שײנקײט ן האב ן צוגעצויג ן ד י בליק ן פו ן מענטשן . ד י מײדלע ך האב ן זי ך געפרואװ ט העכער ן ד י פיס , אבע ר גלײכצײטי ק צוריקגעצויג ן ד י פים , או ן פארזיכטי ק געשטעלט . א פארוויילערישע ראיה פון שיינקייטן מיט אומבאהאלטענע פיגורן... די פנימער זענען געווען באמת אנדערש און טייל פון די יונגע פאשיסטן זענען געווען עטוואס גראָב, כמעט מענלעך, און זיי האבן זיי אויך פארקרימט. ספעציעל , װע ן ז ײ האב ן צוזאמענגעבראכ ט זײער ע ברעמען .
  עסטעטע אַדאָלף האָט געזאָגט:
  - עס איז נייטיק אַז יינגלעך און גערלז באַקומען גשמיות טריינינג אויף אַ גרעסערע וואָג. און איך וויסן אַז אַ פּלאַץ איז געטאן אויף דעם ענין, ספּעציעל אין די יונגפאָלק, אָבער וואָס איז דארף איז ינקלוסיוונאַס און די אַדאַפּטיישאַן פון ספּאַרטאַן מעטהאָדס. פֿאַרשטייט זיך, אויסער דערמוטיקן גניבה... אונדזערע בחורים און מיידלעך מוזן אויסוואַקסן צו ווערן אָרנטלעכע און דערבײַ גרויזאַם מענטשן.
  דער העכסטער קאמאנדיר האט זיך אפגעשטעלט. ד י גענעראל ן האב ן געשװיגן , מסתמא , מורא געהאט , אבע ר ניש ט געװאל ט באשטעטיק ן דע ם פארשטײ ט זיך . דער פוהרער האט ווייטער געזאגט:
  - מלחמה איז נישט קיין וויץ, אָבער גרויזאַם צו שונאים מוזן זיין קאַמביינד מיט קעגנצייַטיק הילף און אַ געפיל פון ברודערשאַפט צו קאַמראַדז. דאָס דאַרף מען אַרױפֿגרײַבן אין אַלעמען... דער נײַער אױבערמענטש איז רחמנות צו אַנדערע, נאָר נאָך מער מוז ער זײַן רחמנות צו זיך אַלײן. ווארים די מינדערהייטן מוז ערשט אויסגעראטן ווערן אין דער נשמה, און דערנאך וועט זיך אויפשטיין דער שוואַכער מענטשלעכער קערפער!
  נאָך אַ פּויזע... די גענעראלן און דיזיינערז האָבן פּלוצלינג פאַרשטאַנען און האָבן אָנגעהויבן שטאַרק אַפּלאָדירן. דער פוהרער האט אויסגעזען צופרידען:
  - דאָס איז בעסער, אָבער איצט איך וואָלט ווי צו זען אַ נאָכמאַך פון לופט קאַמבאַט. אַזוי פאָרמאַדאַבאַל און אַלע-דעסטרוקטיווע ...
  היינקל האט זיך ביסלעך געפרעגט:
  - מיט לעבעדיגע אמוניציע אדער שיל, מיין פוהרער?
  נאַצי נומער איין האָט זיך געטאָן:
  - פון קורס, מיט קאַמבאַט אָנעס. אין דערצו, איך וואָלט ווי צו באַטראַכטן די ווירקונג פון די אַרויסוואַרף מיטל. איר ארבעט דאך דערויף... - האט דער פוהרער געשאקלט מיט די פויסטן. - ווען, לעסאָף, עס וועט זיין גרייט און שטעלן אין מאַסע פּראָדוקציע. נאָך אַלע, אַ יקספּיריאַנסט פּילאָט איז אַ יקספּיריאַנסט פּילאָט וואָס מוזן זיין פּראָטעקטעד פֿאַר צוקונפֿט באַטאַלז!
  די Fuhrer-Terminator פונדעסטוועגן באַשלאָסן צו ווייַזן די דיזיינערז אַ מער מאָדערן פּלאַן פון די אַרויסוואַרף מיטל. דעם סיסטעם זאָל זיין ווייניקער קאַמבערסאַם, סימפּלער און לייטער. נו, די ביליק סקוויב, שוין מאַסטערד דורך דייַטש אינדוסטריע, איז גאַנץ פּאַסיק פֿאַר דעם צוועק.
  די דיאַגראַמע האָט געמוזט צייכענען אויפן וועג, אָבער היטלער איז געווען טאַקע אַ גוטער קינסטלער, און ער האָט געצייגט קלאָר, גיך, די שורות פון די דיאַגראַמען און דריי זענען געווען גלאַט און קלאָר אָן קיין הערשן אָדער קאָמפּאַסעס. דער טרויעריקער טערמינאַטאָר האָט געמײנט, אַז עס איז פֿאַרשטײט זיך מאָדנע, אַז די דײַטשן, װאָס האָבן, אין אַלגעמיין, אַזאַ שטאַרקע און אין אַ געוויסער מאָס פֿאָרגעשריטענע אידעאָלאָגיע, ווי דער נאַציאָנאַלער סאָציאַליזם און דער טאָטאַליטאַרישער סיסטעם, האָבן אויסגעליקט די מלחמה צו די רוסן. אפשר איז דאָס רעכט צו דעם פאַקט אַז רוסישע זעלנער זענען געווען שטארקער און מער קעגנשטעליק ווי די דייַטש און געלערנט צו קעמפן פאַסטער.
  בכלל, אויב מען קוקט אויף דעם גאַנג פון דער מלחמה אין אַ גאַנץ, דאַן האָבן די רוסן, אָדער בעסער געזאָגט דאָס סאָוועטישע מיליטער, זיך אויסגעלערנט צו קעמפן, אָבער די דייטשן האָבן ווי אַזוי פאַרגעסן ווי... זייער קאָמאַנדע האָט געמאַכט באשלוסן אויפן מדרגה פון ערשטן. -גראַדערס, און אפֿשר אפילו נידעריקער אויב דער ערשטער-גראַדער האט דערפאַרונג אין קאַנדאַקטינג מיליטעריש אַפּעריישאַנז אין פאַקטיש-צייט סטראַטעגיעס. און דער פאַקט אַז טייל מאָל קינדער פון זעקס יאר אַלט פירן שוין אַזוי טייטלי ווירטואַל אַרמיז איז עפּעס וואָס זיי און זשוקאָוו און מיינשטיין קענען לערנען פון. אָבער, עטלעכע פאָרשער באַטראַכטן ביידע זשוקאָוו און מיינשטיין פֿאַר מיטלמעסיקייט. עס זענען אויך קאַנטראַדיקשאַנז וועגן די נומער פון ויסריכט, ספּעציעל קאַפּטשערד פראנצויזיש ויסריכט. היטלער'ס זכרון (א גוטן זכרון, בפרט ווען ער איז נאך געווען געזונט!) האט פארגעשלאגן אז עס זענען פארכאפט געווארן 3600 געכאפטע טאנקן פון די פראנצויזן, א זייער אימפרעסאנטע פיגור... טייל מאדעלן, ווי די סיס-35 , זענען געווען העכער אין זייער פאנצער צו די ט-34 בלויז אין פראָנטאַל פאנצער. אַזוי דעם טאַנק קענען לייכט זיין געשאפן אין פראנצויזיש פאבריקן, חוץ טאָמער דורך ריפּלייסינג די 47 מם וואָפן מיט אַ לאַנג-באַראַלד 75 מם ביקס. אין פאַקט, אפילו דאָס קען נישט זיין גענוג. בריטאַן און די USA אין אַלגעמיין האָבן שטענדיק וואַליוד פאנצער מערסט פון אַלע אין זייער טאַנגקס. למשל, דער פערציק-טאָן טשערטשיל האט אַ פאנצער פון 152 מילאַמיטערז קעגן 120 פֿאַר די איז-2 שווער טאַנק.
  דער פוהרער האָט געזאָגט צו די דיזיינערז עפּעס אַנדערש:
  - מיר האָבן גענוג ווינט טאַנאַלז, אַזוי קוק פֿאַר אַ מער אָפּטימאַל מאָדעל פון די ערקראַפט און מאַכן סטרימליינד שאַפּעס, אָן ברענגען דעם ענין צו טייַער טעסץ, ווו אונדזער בעסטער ייסיז אויך שטאַרבן. פֿאַר בייַשפּיל, אַ פליענדיק פליגל מאָדעל פון אַ אַעראָפּלאַן איז זייער עפעקטיוו, ספּעציעל אויב די גרעב און ווינקל פון יצר קען זיין געביטן. איך האב דיר שוין געגעבן די צייכענונג, דער טלית זאל זיין גרייט. זיין עסטימאַטעד גיכקייַט וועט זיין אַרויף צו 1100 קילאָמעטערס פּער שעה אפילו מיט אַ יומאָ מאָטאָר. אַזוי גיין פאָרויס, אָבער טאָן ניט זיין חוצפה!
  אַדאָלף די מיספיט אויך אַדווייזד ווי צו פאַרגרעסערן די גיכקייַט פון רער בלאָוינג. ער האָט געכאַפּט די שוואַך באַהאַלטן איראָניע אין די קוקן פון די דיזיינערז: ווי האט אַ פּשוט קאָרפּראַל וויסן אַזוי פיל? גלויבן זיי ניט אין די זשעני פון די פוהרער? נו, מיר וועלן רעכענען עס אויס ... אָדער נישט, מיר וועלן נישט רעכענען עס אויס, אָבער מיר וועט באַווייַזן צו זיי אַז מיר זענען געבילדעט.
  דא ם אי ז נאכגעמאכ ט געװאר ן מיטאג ן אי ן דע ר פרישע ר לופט , ד י דינע ר מײדלע ך האב ן געשטעל ט טיש ן או ן שטולן . שיין... אבער וואספארא רעפארמען דארף מען מאכן אין נאציאנאלן סאציאליזם? אַזאַ ווי צו רעדוצירן די נומער פון פיינט ווי פיל ווי מעגלעך און מאַכן פרענדז. למשל, דערהויבן ניט די דײַטשישע ראַסע ביי יעדן דריי און קען אפילו אויפהערן איינטיילן פעלקער אין קלאסן. אָבער, די אָפּטייל פון פעלקער אין ערגער און אַריאַן פעלקער איז נאָך נישט פאָרמאַל ליגאַלייזד. דאס סימפּלאַפייז זאכן. בכלל האט היטלער אנגעהויבן די מאסן פארניכטונג פון אידן גענוי נאך דער אטאקע אויף די יו.עס.אר. פארוואס וואָלט ער האָבן אַזאַ קינקס? אפשר האט ער געהאפט, אז דער וועלט-ציוניזם וועט אים בענטשן פאר דער מלחמה מיט באלשעוויסם, און דער מערב וועט אים שטיצן. און דאַן, ווען בריטאַן און די USA האָבן באַשטימענדיק געזאָגט, ניין צו די ווערמאַכט, דער פוהרער געווארן ופגעקאָכט? האָט ער אָנגעהויבן נקמה נעמען אין די ייִדן, צו וועמען ער האָט געקענט דערגרייכן? היטלער איז, פֿאַרשטייט זיך, אַן אידיאָט פֿאַרן דורכפֿירן דעם חורבן און דערמיט דיסקרעדיטירן דעם געדאַנק פֿון נאַציאָנאַלן סאָציאַליזם. איצ ט זײנע ן ד י װערטע ר נאצי ם או ן עקזעקוציא ט געװאר ן סאנאנימען . פילע צעמישן אויך נאַציאָנאַליזם און פאַשיזם, טאָמער רעכט צו דער קאָנסאָנאַנס פון דעם וואָרט נאַצי. אבער דאס איז בכלל נישט אמת. דער פאַשיזם האָט אין פּרינציפּ ניט קיין דירעקטע באַציאונג צו דער נאַציאָנאַלער סאָציאַליזם. אין זײַן האַרץ איז דער באַגריף פֿון פֿאַשיזם אויפֿגעקומען אין פֿראַנקרײַך אינעם 19טן יאָרהונדערט און האָט געהאַט גאָר אַן אַנדער באַטײַט.
  א מין מהות פון די לערנונגען פון פאַשיזם אין איר אָריגינעלער ווערסיע איז געקומען צו דער גרינדונג פון אַ פֿירמע גייסט, אַ געפיל פון קאַמאַראַדעריע צווישן קאַפּיטאַליסץ. מוסאָליני האָט דעמאָלט באַקענענ די לערנונגען פון פאַשיזם צו זיין בלאַקשירט. נו, די נאַציס זענען ערשטער גערופן פאַשיסץ דורך זייער שונאים און פּאָליטיש קאָנקורענטן. צו זײַן ערלעך, האָבן די נאַציס זיך אכזריותדיק געהאַלטן, אַזוי אַז דער פֿאַשיסט האָט באַקומען אַ אַביוזדיקן, נעגאַטיוון באַטײַט. אי ן רוסלאנד , האב ן ד י נאציאנאליסט ן אי ן א מא ל דורכגעמאכ ט א געוויס ן אויפשטייג , באזונדער ם אי ן ד י אנהײ ב 94 יארן , דערגרייכנדי ק א מאקסימו ם אי ן 93-94 . דעמאלט האט די מלחמה אין טשעטשניע געפירט צו א פארגרעסערונג אין פאציפיסטישן סענטימענט אין דער געזעלשאפט און א צייטווייליגע ירידה אין נאציאנאליזם. די מלחמה אין יוגאסלאוויע און די באמבארדירונג פון סערביע האבן געפירט צו א צייטווייליגע אויפברויז אין פאטריאטיזם, אבער דאן איז פארגעקומען א שפאלטן אין דער נאציאנאלער באוועגונג. אין רוסלאנד האבן די נאציאנאליסטן געהאט א פראבלעם מיט פירער... זיי האבן נישט געהאט אן אייגענעם פוהרער... אמת, מען האט פארגליכן זשירינאווסקי מיט היטלער, און ער האט אפילו איבערגעשטיגן אדאלף אין געוויסע וועגן. פֿאַר בייַשפּיל, אין די גיכקייַט פון פּאָליטיש טייקאָף, ין פיר יאר נאָך די גרינדינג פון דער פּאַרטיי, צו נעמען ערשטער אָרט אין פּאַרלאַמענערי ילעקשאַנז. אבער זשירינאווסקי האט זיך אויפגעפירט אומגלויבלעך און האט ניט בלויז ניט געקענט אנטוויקלען דערפאלג, נאר אפילו אונטערהאלטן דאס וואס ער האט דערגרייכט. דאָ מוז איך זאָגן, קודם־כּל, איז דאָס געווען זײַן פּערזענלעכע שולד. ניט גענוגיק דיסציפּלין אין דער פּאַרטיי, סקאַנדאַלז אין וואָס ער איז געווען ינוואַלווד. אבער דער אמתער היטלער איז קיינמאל נישט געזעסן אין רייכסטאג און קיינער האט אויף טעלעוויזיע נישט געוויזן זיינע טאנטרומים אין פילם. און עס איז קיין טעלעוויזיע זיך. כאָטש זשירינאָווסקי ס הצלחה אין די 1993 ילעקשאַנז איז געווען אַ זכות פון זיין מצליח אַרבעט מיט די טעלעוויזיע וילעם.
  א שײנ ע מײד ל פו ן צװיש ן ד י דינםט ן הא ט זי ך אװעקגעזעצ ט נעב ן דע ר פוהרער , או ן געלײג ט זײ ן האנ ט אוי ף אי ר נאקעט ע קני . קויד:
  - טראכטסטו װעגן עפעס, מיין פוהרער?
  דער נאַצידיקער דיקטאַטאָר און אין דער זעלבער צײַט אַ ווירטועל שפּילער האָט זיך אויפֿגעכאַפּט. ער האָט באַמערקט, אַז ער האָט נאָך ניט פֿאַרענדיקט זײַן גרינס־זופּ און פֿרוכט־סאַלאַט. דער פוהרער האט געקושט דאס מיידל אויף די ליפן, געפילט איר יוגנטלעכן זיסן ריח און געזאגט:
  - דו װעסט מיט מיר גײן אין װאגאן. און איר אַלע באַקומען צו אַרבעטן, די צייט צו עסן איז איבער.
  און ווידער, די גירז פון די שטאַט, כאָטש ניט גאַנץ געזונט-וילד מעקאַניזאַם, אנגעהויבן צו ווענדן. אויפן וועג צוריק האט דער פוהרער ליב געהאט די שיינקייט, און איז אפילו געווען איבערראשט וואו ער האט באקומען אזויפיל ענערגיע און כח. נאָך אַלע, זיי געזאגט אַז דער פוהרער איז געווען ימפּאַטאַנט און בכלל סאַפּאָוזאַדלי פאַרקריפּלט, ווייל געהאט סיפיליס (אַ ליגן) און קאַסטרייטיד (אַ גאַנץ בעלעטריסטיק!). אמת, אַז היטלער האָט ניט געראָטן צו האָבן אַ זאָמען... נו, מאָרגן, ער װעט אַלײן פֿאַרהיטן דעם ענין... אָדער נײן, ער װעט נאָך מוזן פֿאַרבעטן הימלער. בכלל האט דער פוהרער אין דער אמתער געשיכטע שטארק פארשטארקט די ראלע פון דער ס.ס. משמעות ער אויך וועט האָבן צו גיין דעם מאַרשרוט אין דעם אנדער ברירה. און אַז די סאַבאָרדאַניישאַן פון די פאַרברעכער פּאָליצייַ צו די סס סטרוקטור ווי אַ גאַנץ איז גלייַך; איצט אַלע דאַטן און טעקעס וועט זיין צונויפגיסן אין איין מקור. אין דערצו, די נוצן פון פּייַניקונג קעגן קרימאַנאַלז און די אַוואַנסירטע ינטעראַגיישאַן מעטהאָדס וואָס זענען כאַראַקטעריסטיש פון די געסטאַפּאָ און אנדערע געהיים פּאָליצייַ סטראַקטשערז וועט באטייטיק פאַרגרעסערן די דיטעקשאַן קורס.
  דער אמת קען זיך פארגרעסערן און די צאל אומשולדיגע קרבנות קען זיך פארגרעסערן, אבער... די גרויסע מערהייט פון ס.ס.-לייט זענען ערליכע מענטשן, און א געפארענער אויספארשער זעט, בדרך כלל, תיכף צי א מענטש ליגט אדער זאגט דעם אמת, און ער ראַרעלי מאכט מיסטייקס. דאָס קען זיין געמשפט פון פילע פאַרברעכן טשראָניקלעס.
  נאכדעם וואס דער פוהרער האט באשלאסן נאך אפאר אקטואלע ענינים און איינלאדנדיג צוויי נייע מיידלעך צו ווארעמען דאס בעט, איז דער פוהרער, אנגעלייגט דעם קאפ אויף די נאקעטע לאגע ברוסט פון דער שיינקייט, איינגעשלאפן...
  דאָס מאָל האָט ער זיך אומגעקערט צום חלום, וואָס ער האָט פֿריִער איבערגעריסן, וועגן אַ גראַנדיזישן אָרט-קאַמף. ווידער אין זיין טראַנספּעראַנט פייטער, און דער פייַנט איז טריינג צו באַפאַלן די רייען פון דער אַרמיי פון גרויס רוסלאַנד. און די Fuhrer פון די היפּערנעט שפּיל, און זיין שוטעף, אַ פליישיק, אָבער אין דער זעלביקער צייט מאַסקיאַלער בלאָנדע, פּרובירן צו שפּילן, סיימאַלטייניאַסלי העלפּינג יעדער אנדערער. מיעס פייַנט פייטערז זענען טריינג צו נעמען די נומערן, ניצן זייער נומעריקאַל העכערקייַט. די דיסהאַרמאַני פון די מיליטעריש אַרמאַדאַס פון דערמאָסטאַן איז שיין מער און מער סטרייקינג. זייער שיפן ויסקומען מער און מער עקלדיק. קאַפּיטאַן וולאַדיסלאַוו, ניצן די "עמער" טעכניק, גאַנץ הצלחה שנייַדן די מאַשין אין די פאָרעם פון אַ קרום שוך און געזאגט:
  ― נישט אומזיסט האָבן סײַ היטלער, סײַ סטאַלין געהאַט אַ טאַטע, װאָס איז געװען אַ שוסטער!
  אין ענטפער, זיין בלאָנדע שוטעף פלאַשט איר נאַקעט, ראָזעווע כילז:
  - איך טאָן ניט דאַרפֿן שיך אָדער אנדערע שיכלעך. מיט נאַקעט פֿיס איך פילן די מינדסטע קערוואַטשער פון די וואַקוום אָדער ווייבריישאַנז פון פּלאַץ פיל בעסער! אוי מיין פוהרער, וואלט איר געוואלט ווערן א מיידל?
  וולאַדיסלאַוו האָט געציטערט אין ענטפער:
  - עס וואָלט זיין טשיקאַווע פֿאַר אַ קורץ צייַט. אַלעמען זאגט אַז פרויען האָבן פיל שטארקער און מער אָרגאַזאַמז ווי מענטשן, אַזוי איך טאַקע געוואלט צו קאָנטראָלירן אויב דאָס איז טאַקע אמת?
  די בלאָנדע האָט זיך געטשעפּעט:
  - פּראָגרעס קען געבן איר די געלעגנהייט צו דערפאַרונג דאָס אויך... סייַדן, אַוודאי, מיר פאַרלירן די גראַנדיאָוס פּלאַץ שלאַכט. עס זענען אויך פילע שונאים. קעיסער אלמאצטיגער 13 , וואס איז נאך נישט געבוירן געווארן אבער איז שוין אונזער קאמאנדיר , מעג אויך שטארבן .
  דער מענטש וואס האט געשלאגן דעם פוהרער האט באמערקט:
  - א גרויםע ר קאמאנדיר , װ י א קאפ א אי ן קריג , װא ס גרעםע ר ד י מאס , אל ץ שװערע ר ד י פארלוסט !
  אַנשטאָט צו ענטפֿערן, האָט די בלאָנדע זיך אָנגעהויבן אומקערן איר קעמפֿער. ע ר הא ט געמאכ ט א פרעצל , קוי ם אויסגעמיט ן דע ם װידער , או ן דא ן זײע ר גענוי ט צוריקגעשיסן . די פאָרמיטל פון די פייַנט פּלאַצן אין פלאַמעס און אנגעהויבן צו שפּאַלטן אין זייער קליין פלאַמינג ברעקלעך, ווי מאָן זאמען. דאָס מײדל, אַרױפֿגענומען מיט די נאַקעטע פֿעס דאָס קײַגקע און װאַרפֿט עס אַזױ פֿײַניק, אַז עס איז געפֿאַלן גלײַך אױף איר אױסשטרענגנדיקער צונג:
  - שיינע ! ווען איר קייַען, דעמאָלט עסן!
  אָבער דער האַרטער וואָריער איז נישט געווען אַזוי מאַזלדיק, ער איז ווידער שלאָגן, אפילו אויב עס איז געווען טאַנגענטשאַלי און דער וואָריער-קאַפּיטאַן גראַערד:
  - ווי קראַנק פון די פרויען ס סטראָוקינגס גאַט מיר!
  די בלאָנדע אויגן האָבן געפֿינקלט:
  ― ביסט נישט צופֿרידן מיט אַ שלאָג? צי איר מיסטאָמע ווילן עפּעס מער ערנסט? אַזוי אומגעדולדיק איר זענט אַלע, פּראָנע צו טריזאַן!
  וולאדיסלאוו האט געלאכט און האט כמעט פון די קעמפער פון דערמאָסטאן א שווערע ענטפער איינגעשלונגען. דאָס בילד פֿון דער שלאַכט האָט זיך עפּעס געביטן. דע ר שונא ט הא ט אויסגעזע ן אומאוממלעך , ארײנגעפיר ט אי ן קאמ ף אל ץ מע ר נײ ע כוחות . ספעציעל זענען די הינטער-באטלישע שיפן געווען געפערליך, ריזיקע, ווי אסטערוידן, זענען זיי לאנגזאם ארויסגעקומען פון וואקווום, ווי געצויגט מיט סימפאטישער טינט (וואס האט זיך באוויזן ווען מען האט אויף זיי געצינדן א לאמפ). שיט־סטאן האט קודם־כל געפרװוט בײגן די פלאנצן, מאכן א ארומ־ מאנוװער, מסתמא צו שאפן א קעסל אין חלל.
  ד י מיליטע ר פו ן גרויס ן רוסלאנד , האב ן זי ך מוטיק ע געקעמפט , או ן גלײכצײטי ק האב ן ז ײ זי ך אוי ך ניש ט אפגעהיטן , פו ן מאנעװערן . דאָס איז ווי דער אופֿן פון רירעוודיק פאַרטיידיקונג, ווי געזונט ווי דערינג מאַנוווערז און דייווז, איז געניצט. פֿאַר בייַשפּיל, די שלאַכט קרוזערז און גראַבס פון די פּלאַץ אַרמיי פון גרויס רוסלאַנד אָדער פאַרשווונדן אָדער, אויף די פאַרקערט, ארויס אין די הינטן פון די נייטמער קעגנער. עס האָט דערמאָנט אַ פֿיש, וואָס האָט געיאָגט אין אַן אייז־לאָך - זיי האָבן זיך אַרויסגעוויזן, געכאַפּט דעם רויב (אַ מין ווינטער־ינסעקט, און אויב דער יעגער איז געווען אַ סאָם, דעמאָלט אַ פֿויגל!) און זענען צוריק אַרײַן אין לאָך. אין דעם פאַל, די שיפן פון דערמאָסטאַן מיד פאַרפאַלן, אנגעהויבן צו כאַדאַלד צוזאַמען, אָדער אַפֿילו געעפנט פייַער אויף יעדער אנדערער. א מאָדנע פּלאַזמע ויסבראָך מיט די פאַרזאָרגן פון סטאַרשיפּס. פֿאַר בייַשפּיל, אפילו אַ הינטער-באַטאַלשיפּ, באקומען עטלעכע היץ פון טערמאַל פּריאָן מיסאַלז, פּלאַצן אין בלוי און גרין פלאַמעס. דעמאָלט דער גרויסער וואָריער (פאָרזעצן צו צעשטערן די בלאָטע-סטאַנץ וואָס זענען סטיקינג ווי אַ וואַנע בלאַט !) פרייַנד געזען אַ בילד אין אַ בלענדיק הינטער-באַטאַלשיפּ. און וואָס אַן ימפּרעסיוו קאָלאָסס, אַ קאָמאַנדע פון ווי פילע ווי צוויי מיליאָן זעלנער און פופציק מיליאָן ראָובאַץ!
  די מיליטאַנץ אינעווייניק אין דער שיף זענען פאַרשידן טייפּס פון סקומבאַגז: טראָללס, גאַבלינז און עטלעכע כייבריד טייפּס, למשל די מערסט פאַרשפּרייט: אַ געמיש פון טיקען און סיגאַרעטטעס, אָדער אלא אפילו פּאַפּיראָס באַץ! נו, סקערי באשעפענישן, ווי אויב פון אַ גרויל פֿילם ציען דורך אַ מעדיצין נאַרקאָמאַן.
  ד י באשעפעניש ן װיל ן זי ך מי ט דע ם אנטלויפ ן אבע ר גלײכצײטי ק צוזאמע ן זי ך אײנער , שטעכן , שנײדן , בײסן . דאָ קומט אַ פענסינג מאַשין, ספּעציעל באשאפן פֿאַר באָרדינג קאַמבאַט. און זי איז אַרמד מיט קוואַזי-פּלאַזמאַ שווערדן, נישט גלייַך, אָבער קערווד פֿאַר פאַרשידן מאַנוווערז. ד י ערשט ע פענצטערמאשי ן הא ט זי ך ארײנגעבראכ ט אי ן דע ר לעבעדיקע ר בלאג , פו ן ד י װעלכ ע זײנע ן ארויסגעפאל ן פו ן א ריזיקע ר שיף , װא ם בלאם ט מי ט פײער . גלײך זײנען אין אלע ריכטונגען געפלויגן שבריקן פון געהאקטע פלײש און פארברענטע קערפער. הינטער איר האָט זיך באַוויזן אַ פֿרײַנד, זי האָט אויסגעזען ווי אַ שפּין, נאָר ס'זענען געווען ווייניגסטנס דרײַסיק גלידער, און זיי זײַנען געווען אין דער פֿאָרעם פֿון פֿאַרניכטונגס־שטראָמען, פֿעיִק צו שניידן אַפֿילו אַ דיינאַסאָר אין האַלב.
  איינער פון די דערמאָסטאַן אָפיצירן האָט געשריגן:
  - אוי , שניידט מיך נישט ! דער פּיאָן האָט געגעסן די מלכּה!
  אבע ר ע ר הא ט געהא ט א אומגליק , ד י ציגארעט ע מי ט ד י פים ן פו ן א טיק , נא ר נא ך מיאוסער , הא ט זי ך אנגעקלאפ ט אי ן דע ר אנטענע , או ן געהאנגע ן א דורכגעשטרעקט . אָבער, ווי ער האָט געשריגן, האָט מען מער ניט געקענט הערן אין דער ווילדסטער, אַלץ-וואקסנדיקער קאַקאָפאָניע. צונגע ן פו ן פרינצעס־פלאזמע ן פלאמען , איבערהויפ ט בלוי ע או ן מאראנץ , האב ן איבערגענומע ן ד י דערשראקענ ע קעמפע ר פו ן שיטמאסטאן , ז ײ האב ן ז ײ געפרײלט . און די פענסינג מאשינען זענען ומגעצוימט אין די הינטער-באַטאַלשיפּ. עס איז, אפנים, געווען קלאר איינגעדריקט אין זייער פראגראם: טייטן, טייטן, און נאכאמאל טייטן! און עס טוט נישט טאַקע ענין צו זיי וואס. און אין די קאָרידערז איז געווען דער ראַש פון די מערסט שרעקלעך כייפּעררום .
  אָבער, די אַלטראַ-פלאַם האט שוין ריטשט די פענסינג מאשינען, ווי אויך פילע גאַבלינז און קלאָ-ציגאַרעט באַץ האָבן שוין קראַמבאַלד אין פאָטאָנס. אַזוי די הינטער-באַטאַלשיפּ אנגעהויבן צו ביסלעכווייַז דיסינטאַגרייט אין עטלעכע טיילן. כאָטש די שפּאַלטן איז געווען פּאַמעלעך, עס איז געווען ניט ווייניקער ומגעלומפּערט. ספּעציעל קעגן די באַקדראַפּ פון פילע אנדערע, אָדער פלערינג אַרויף ווי מיניאַטורע סופּערנאָוואַ, אָדער, פֿאַר די פאַרקערט, ווי שרינגקינג סטאַרשיפּס. צום באַדויערן, ניט בלויז פון דערמאָסטאַן, אָבער פון גרויס רוסלאַנד.
  פֿאַר בייַשפּיל, אַ קרוזער מיט די האַמער און סערפּ עמבלעם פאַרפאַלן קאָנטראָל און ראַמד אין אַ פייַנט דרעאַדנאָוגט. ווען צוויי מאסן צונויפשטויסן מיט אונטער-ליכט-גיכקייטן, איז עס עקוויוואַלענט צו ווערן געפאלן דורך א פארניכטונגס ראקעט. עס ברויזט מיט א גרויסער כח (אויב מען קען עס אזוי זאגן, אוודאי). ד י אויפרייס ן הא ט אויסגעבלי ט װ י א טולפאנע ר מי ט פיל־פארבירט ע בלעטללעך , הא ט זי ך מיטאמא ל פארנוצ ט אל ץ װא ס הא ט עקזיסטיר ט ארו ם צענדליקע ר קילאָמעטער . וולאַדיסלאַוו-אַדאָלף האט געזאגט:
  - און אונדזערע בחורים זעען שוין אין הימל!
  די בלאָנדע האָט פילאָסאָפיש באַמערקט:
  - הימל איז דער אײנציקער גוטער פלאץ, װאו קײנער איילט זיך נישט צו קומען, אפילו זײ זײנען אין דער היץ!
  דער היטלער האט מסכים געווען:
  ― דאָס זײַנען די פּאַראַדאָקסן פֿון דער אַלוועלט. מיר טאָן נישט וועלן צו סוף אַרויף אין אַ גוט פּלאַץ, אָבער די שלעכט איינער דראַגס אונדז אין! אַזוי עס איז נישט אפילו קלאָר וואָס איז בעסער, לעבן אָדער טויט.
  די מיידל האָט פילאָסאָפיש באַמערקט:
  - לעבן איז שטענדיק בעסער ווי טויט. עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז כּמעט אַלע מענטשן טראַכטן אַזוי. אָבער, די מיינונגען פון מענטשן, ווי אַלץ אין אונדזער וועלט, זענען קאָרעוו.
  דער פוהרער האָט דורכגעפירט נאָך אַ גאַנץ שווערע קער, וואָס האָט אים דערמעגלעכט צו דרייען אַראָפּ אַ צוויי-סיטער, און דעריבער פיל מער טייַער און רייך אַרמד פייטער (ווי שיין עס עקספּלאָדעד, ווי אויב פיירווערקס פון קאָמפּלעקס קאַמבאַניישאַנז פון פּיראָטעקניק מאַטעריאַלס האָבן פלערד אַרויף), פערל פון צעשטערטע מאטעריאלן צעשפרײט איבערן װאקום. וולאַדיסלאַוו-אַדאָלף האָט באַמערקט:
  - מענטשן ס געדאנקען וועגן ביידע נאַטור און גאָט זענען זייער קאַנטראַדיקטערי. בכלל איז דא אפילו א באגריף פון א רעאקטיוו, דאס הייסט אפילו א חורבן שכל, וואס צווינגט א מענטש זיך אויפצופירן אויף א אופן וואס איז בכלל נישט וואס די פראגמאטיישע אינסטינקטן און שיקול דעת פון כדאיות זאלן באפעלן.
  די בלאָנדע, וואָס האָט שוועריקייטן זיך צו ערהוילן פון אַ ברוטאַל ונטערטוקנ זיך (וואָס אַנדערש קענען איר טאָן ווען זיבן פייטערז ראַשינג אויף איר אין אַמאָל), האט געזאגט:
  - האַלטן פּראַגמאַטיק - קער אויף מאטעמאטיק!
  - נישט קאמיש! - האט וולאדיסלאװ זיך אפגערופן.
  פּלוצלינג, אין פראָנט פון די נייוואַל ייווייישאַן קאַפּיטאַן, אַ בילד פון די באַפֿעלן פּאָסטן פון די אַרמיי פון גרויס רוסלאַנד ארויס . טאַקע, דאָס איז, פון קורס, אַ טאַלאַנט - די פיייקייַט צו דורכנעמען דעם קודש פון הקדשים און אפילו דערקענען, אַפֿילו אויב נישט די פּלאַנז פון עמעצער אַנדערש, אָבער די אייגענע באַפֿעל.
  דאָ עס איז, די פלאַגשיפּ באַטטלעשיפּ, די ימפּרעסיוו פלאַגשיפּ פון די פּלאַץ אַרמיי פון גרויס רוסלאַנד מיט אַ דיאַמעטער פון דערט קילאָמעטערס. און די דאָזיקע שיף קעמפֿט, געוויינטלעך, אויך, ווײַל צענדליקער טויזנטער שטאַרקע אַרטילעריע-באַרס קענען ניט פֿאַרמשפּט ווערן צו נישט־אַקטן. אָבער, די פלאַגשיפּ הינטער-באַטאַלשיפּ פרוווט צו האַנדלען אין סינק מיט אנדערע גרויס שיפן. דער פייַנט קענען ניט זיין געגעבן די מינדסטע געלעגנהייט צו צעשטערן די פלאַגשיפּ, ווו די הויפּט באַפֿעל פון די סקוואַדראָן פון די פּלאַץ אַרמיי פון גרויס רוסלאַנד איז ליגן.
  סאַפּרייזינגלי, דער גענעראַל קאַמאַנדער און מאָנאַרטש זענען נאָר אַן עמבריאָ ליגנעריש אין די טראכט. די מוטער זיך איז געטובלט אין אַ שטאַט פון סוספּענדעד אַנאַמיישאַן, ווייַל אַנדערש די פאָרשטעלונג פון איר דוטיז וואָלט זיין צו ווייטיקדיק. און די פאַנגקשאַנינג פון די שוין גענוג דעוועלאָפּעד עמבריאָניק מאָנאַרטש, וואָס האט לימז און, רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, אַ גאַנץ גרויס מאַרך, איז ינשורד דורך פילע סייבערנעטיק וניץ. דער עמבריאָ זיך, ריינינג איבער דער גרויס רוסיש אימפעריע, פילז גאַנץ באַקוועם.
  יא , פארשטײ ט זיך , או ן ע ר אי ז באשער ט געװאר ן פו ן דע ר נויט , ע ר אי ז שוי ן עטלעכ ע יאר ן אי ן זײ ן מאמע . מען קען נאָר חלום פון גיין פֿאַר אַ לויפן אָדער מאַך עפּעס. און דאָס זענען ווייטיקדיק חלומות, ווייַל געבורט מיטל באַלדיק דיסאַפּיראַנס. דער עמבריאָ קאַמיונאַקייץ מיט די אַרויס וועלט ניצן סקאַנערז. פון קורס, זיי טאָן ניט ווייַזן די פאַקטיש אויסזען פון די עמבריאָניק קאַמאַנדער, אָבער אַ בילד וואָס איז מער טויגעוודיק פון ינספּייערינג בטחון. ספּעציעל, אַ שיין יונג מענטש איז אין די פאָרעם פון אַ אַנבאָרן מלך. ער גיט אָרדערס צו די טרופּס אין אַ קלאָר, קאַמאַנדינג קול:
  - ניצן דעם פּרינציפּ פון גומע פאַרטיידיקונג. אזוי ווי מיט טויזנטער יארן צוריק האבן די שוואכערע קראפטן, מינדערעריג אין ציפערן, גענוצט דעם בלי ספק אז א קלענערע מאסע איז פיל מער באוועגלעך ווי א גרויסע. זינט אַ קנאַפּ מאַסע איז קעראַקטערייזד דורך נישטיק ינערשאַ!
  די מיידל מאַרשאַל באשטעטיקט:
  - פון קורס ... די אַרמיי ס פיייקייט צו מאַנוווער איז דער שליסל צו נצחון. פון קורס, עקסטרעמעס מוזן זיין אַוווידאַד. נאָך אַלע, דער מוראַשקע איז נישט דער מלך פון בהמות!
  דער עמבריאָנישער קאָמאַנדיר האָט געשמײכלט:
  - די טויטליאַסט באשעפענישן זענען באַקטיריאַ. כאָטש ניט, טאָמער נישט אפילו ווירוסעס! כאָטש אַ פּרימיטיוו אָרגאַניזם, עס איז עפעקטיוו! דא האט דער שונא צוזאמגעשטעלט ריזיקע כוחות, פון כמעט דעם גאנצן אוניווערס, וואס מיינט אז ער האט ארויסגעשטעלט די איבעריגע שטחים.
  שרעטל מאַרשאַל פעגאָ מיט לילאַ און מאַראַנץ פּיגטאַילס באמערקט:
  - מאל אַ פּאָנעם נישטיק מייַלע אויף אַ לימיטעד אָפּטיילונג פון די פראָנט איז גענוג צו געווינען. דאָס איז אַ מאָדנע אַקסיאַם פון פילע באַטאַלז, פון פאַרשידענע סיוואַליזיישאַנז!
  דער פעטאַל עמפּעראָר טשאַקאַלד דורך די סקאַנערז:
  - אין דעם פאַל, איר זענט קוקן בייַ די וואָרצל.
  דערווייַל, די אַרמאַדאַס פון דערמאָסטאַן געפרוווט צו ריאָרגאַניזירן אויף די מאַך. פון הינטן איז צו זיי צוגעקומען א גאר באדייטנדיקע רעזערוו. טויזנטער פון גרויס סטאַרשיפּס און מיליאַנז פון קלענערער שיפן זענען אויס ניצן די גלאָק פאָרמירונג. ווי אַ רעזולטאַט, די פייַערלעך מאַכט פון די פּעראַסייץ געוואקסן באמערקט. די מיידל מאַרשאַל האט געזאגט מיט יקסייטמאַנט:
  - דאָ ס אנדערן טראַמפּ קאָרט ארלנגעווארפן דורך די מאַמזער קעגנער. פונדעסטװעג ן אי ז אונדזע ר אויספארשונ ג ניש ט געװע ן גאנ ץ צ ו דע ר שטײגער , ד י מעגלעכקײ ט אײנצופיר ן אז א גרוים ע צא ל כוחות , אי ז ניש ט געװע ן פארזארגט .
  די כאַלאַגראַם פון די קייסער אין די פאָרעם פון אַ יינגל קיקט די שווערד. ד י פראפּעלאנט ן הא ט געטראפ ן דע ם טויער . עס עקספּלאָדעד כּמעט מיד. ערשטער, עס איז אַ בליץ וואָס עסט אַוועק די אויגן, און דעמאָלט דער וווּקס פון אַ לילאַ שוועמל וואָס דיסטרויז אַלץ אין די קייט פון די באַטטלעשיפּ ס ביקס. האָט דער האָלאָגראַם בחור געזאָגט:
  - דאָס איז אַ פענאָמענאַל ציל סקאָרינג! נו, לאָזן די קעגנערס געבן עס אַלע. איך האָב פֿאַר אים צוגעגרייט אַ יבערראַשן.
  עלף פעגאָ האט געקוקט אויף די בילד פון די שלאַכט מיט עטלעכע צווייפל. די אַרמאַדאַ פון דערמאָסטאַן געקוקט פּיינפאַלי פאָרמאַדאַבאַל. ספּעציעל הינטער-באַטאַלשיפּס, וועמענס דיאַמעטער ריטשט צוויי הונדערט און פופציק קילאָמעטערס. דער שרעטל האט זיך מיטאמאל דערמאנט אין זיין היימישן פלאנעט... די נאטור דארט איז אידיליש, עס זענען אפילו נישטא קיין בלוט-זויגנדיקע אינסעקטן. און לײבן... נו, נישט גענוי לײבן, נאָר כייבראַדן מיט קאָרנפלאָווערס. אין אַלגעמיין, דאָס איז אַ שיין כייַע: דער גוף איז אַ קאָרנפלאָווער בלום, און די גאָלדען גריווע אַנטוויקלען אין די ווינט. דערצו, די קאָרנפלאָווערס טוישן שאָטן... ס'איז דאָ ממש מיעס, גערירט סיי קעגן מענטשן און סיי קעגן עלפן.
  דער בלאָנדע מאַרשאַל האָט געזאָגט:
  "מיר ווייסן נישט וויפיל ריזערווז דער פייַנט האט, אָבער עס מיינט צו מיר אַז עס איז צייט צו רירן אונדזער אַמבוש רעגימענט."
  דער עמבריאָנישער קייסער האָט זיך געטענהט:
  - איצט איז נישט די צייט צו ווייַזן דיין קאַרדס!
  די מיידל מאַרשאַל געפרוווט צו טענהן:
  "אויב אונדזער מענטשן שטאַרבן, עס וועט זיין קיין איינער צו קעמפן!"
  און דעמאָלט דער עמבריאָניק קאַמאַנדער איז געפונען:
  "איר קענט נישט געווינען אַ מלחמה אָן קאַזשוואַלטיז." אין שאָך איר קענען, אָבער אין אַ פאַקטיש שלאַכט איר קענען נישט! די רחמנותדיקע געזעץ פון מלחמה איז אז פארלוסטן זענען ווי רעגן וואס יראַגירט די שיצן פון נצחון, מען דארף נאר פארזיכערן אז די פארלוסטן אנטוויקלען זיך נישט אין א רעגן וואס וואשט אוועק די שיסער! - דעמאלט איז די כאלאגראם וואס איז געשיקט געווארן פון בויך מיט א מאל געווארן בעסער אין פנים. - אָבער טאָן ניט טראַכטן אַז אין סדר צו רעדוצירן לאָססעס ספּעציעל פון די פייַער פון הינטער-באַטאַלשיפּס, לאָזן די סטאַרשיפּס פון גרויס רוסלאַנד צוריקציענ זיך אין אַ ספּיראַליש.
  דער עלף מאַרשאַל האָט געשטיצט דעם עמבריאָ קאַמאַנדער:
  ― אַזױ, דאָס איז דער אײנציקער װעג. עס איז נאָך נישט באקאנט ווי פילע פאָרסעס דער פייַנט וועט קענען צו וואַרפן אויס פון די אַנדערווערלד.
  טאק ע האב ן ד י שטאר ־ שיפ ן פו ן שיטמאסט ן געפרואװ ט זי ך באװעג ן אי ן א געדיכט ן שטא ד . גלײכצײטי ק האב ן ז ײ שוי ן ניש ט געהאלפ ן אמוניציע , װארפ ן מיסילס ן אוי ף מיליאנען , אפיל ו א ז ז ײ האב ן זי ך ניש ט גע ־ זארג ט װעג ן דע ר פינקטלעכקײ ט פו ן דע ם שלאָגן . עס סימד ווי ביליאַנז פון שוועבעלעך זענען געשלאגן אַריבער די וואַקוום צו פלער אין כייפּערפּלאַסם, פאַרברענען אַלץ לעבעדיק און מאָווינג, און דעמאָלט גיין אויס. רוסיש וואָריערז דרייען פיל מער אַקיעראַטלי, אָבער די פייַנט ס גראָב דרעאַדנאָוג דונערט, ווי אַ פייערקראַקקער, צעוואָרפן פראַגמאַנץ ווי קאַנפעטי. דעדלי קאַנפעטי וואָס שאָס אַראָפּ עטלעכע באָוץ פון דירמאָסטאַן. און די נומער פון חרובֿ פריגאַץ פון די מאַמזער ציוויליזאַציע איז גאָר ינקאַלקיאַבאַל. עס איז אמת אַז רוסישע שיפן שטאַרבן. דאָ האָט דער דאַמידזשד קרוזער, אין פאַרצווייפלונג, ראַשט ווי אַ רוסיש טאַנק אויף די קורסק באַלדזש און ראַמד די פייַנט ס הינטער-באַטאַלשיפּ. הונדערטע ר טויזנטע ר לעב ן זענע ן גלײ ך איבערגעריס ן געװארן , או ן דא ס פײע ר הא ט געברענט , װ י א ריזיגע ר גאז־רער , װא ם אי ז אויפגעבלאז ן געװארן .
  דער קאַרליק מאַרשאַל האָט באַמערקט טרויעריק:
  - זיי בייגן אונדז, אָבער מיר טאָן ניט געבן אַרויף! - האָט דער קוואַדראַטיק קאָמאַנדיר באַמערקט (אָדער בעסער זײַן האָלאָגראַפֿישן בילד, דער קאַרליק אַליין איז געווען אויף אַן אַנדער שיף פֿון גראָס־דרעאַדנאָוט־קלאס!). - עס וואָלט זיין נייטיק צו קאַטער בייַ מינדסטער עטלעכע קאַונטעראַטאַקס אויף פייַנט קאָמוניקאַציע און צושטעלן שורות.
  דער פעטאלער קייסער האט געשמײכלט דורך זײן ײנגלישע האלאגראם.
  - וואָס, לויט דיין מיינונג, בין איך אַ לוזער!
  דער קאַרליק מאַרשאַל האָט געקלאַפּט און צעשפּרייט די פּאָז:
  "אָבער זיי ראַטעווען נישט קיין שיסוואַרג." דאָס מיינט אַז זיי האָבן גענוג. איז ניט אַזוי, מיין האר?
  דער עמבריאָ עמפּעראָר האָט אַבדזשעקטיד:
  - ניין נישט אזוי! א גרויסער קאַמאַנדער איז ווערט מער ווי זיין קאָפּ, אַזוי אַ העלם פון וואָרענען און אַ כיטרע קאַמאַפלאַזש וועט נישט שאַטן אים! בקיצור, דער שונא איז נאך אלץ אין דער זיסער אילוזיע, אז מיט אים איז אלעס גוט, אבער למעשה איז אונזער נצחון שוין נאענט! צו שלאָגן אומגעריכט איז גלייך צו ריפּלייסינג אַ פויסט מיט אַ צומיש שטאָל שווערד!
  
  
  וויטמאַן איז לעבעדיק
  א קליין ענדערונג אין געשיכטע פארבונדן מיט די הויפּט הצלחה פון די נאַציס בעשאַס די אַפענסיוו אין די אַרדעננעס. די נאציס האבן זיך שנעלער פארגעשריט, האבן געקענט אריבערגיין בריקן און פארכאפן ווערכאַוזיז מיט וואָפן, שיסוואַרג און ברענוואַרג. ד י דערפאלג ן אי ז אוי ך געװע ן פארלײכטער ט דור ך דע ר באטײליקונ ג פו ן וויטמא ן אי ן שטרײק , װעלכע ר אי ז ניש ט געשטארב ן אי ן דע ר אמתע ר געשיכטע ! און וואס? פאַקטיש העלדן קיינמאָל שטאַרבן און זענען ימאָרטאַל! וויטמאַן האָט ווײַטער געקעמפט און באַקומען די כעזשבן. נאך דער צעשטערונג פונעם צוויי הונדערטסטן טאנק איז ער געווארן דער ערשטער און ביז יעצט איינציקער טאנקער וואס איז באצייכנט געווארן מיט דעם ריטער קרייז פונעם אייזערנעם קרייז מיט דעמבענע בלעטער, שווערדן און דימענטן.
  וויטמאַן ס זשעני אַ ביסל שיפטיד די לויף פון געשיכטע. או ן ד י דײטש ן האב ן זי ך ארויסגעװיזן , א ביס ל גליקלעך , שנעלער , עפפעקטױוער . און זיי סאַקסידאַד אין וואָס כּמעט געטראפן אין די פאַקטיש געשיכטע, אָבער נאָר אַ פּאָר פון שעה זענען פעלנדיק. או ן אזו י האב ן זי ך געכאפ ט ד י לאגערן , או ן ד י דײטש ע ארמ ײ הא ט באקומע ן ענגשאפט . ווי אַ רעזולטאַט, בריסל איז קאַפּטשערד, און הונדערטער פון טויזנטער פון בריטיש און אמעריקאנער זעלנער זענען קאַפּטשערד.
  סטאלין האט נאך נישט געאיילט צו אטאקען, ווייל די אליאירטע זאלן מער שטארק באזיגט ווערן אין מערב.
  די באַטאַלז געוויזן אַז די טיגער-2 איז אַ זייער עפעקטיוו וואָפן אין טערמינען פון אַרמאַמאַנט און פראָנטאַל פאנצער. ד י דײטש ן האב ן געזע ן א ז ד י רויט ע ארמ ײ אי ז פאסיוו ע אי ן מזרח , האב ן זי ך ארײנגעזעצ ט נא ך אײנהײט ן אי ן קאמ ף או ן אנגעהויב ן אויפבויע ן אוי ף זײע ר דערפאלג . דער פריץ האט אויך באקומען די נייעם זעלבסט-פארטריבענע ביקס ע-25, וואס איז געווען קליין אין גרייס און וואג, אבער האט געהאט שטארקע וואפן און גוטע פאנצער, און דער עיקר באוועגלעכקייט.
  ווי אַ רעזולטאַט, נייַע נצחונות... איצט זענען די קראַוץ אין פּאַריז. זיי נעמען ווידער די פראנצויזיש הויפּטשטאָט.
  און דאָס איז וואָס סטאַלין וויל - אַז די אַלייז זאָל זיין געהרגעט, און דעמאָלט די וססר וועט באַקומען גאַנץ אייראָפּע.
  סטאַלין איז אַ כיטרע פוקס... אָבער טשערטשיל איז אויך נישט קיין אידיאָט. ווען רוזעוועלט איז געשטאָרבן, האָבן ער און טרומאַן אונטערגעשריבן אַ טרוס מיט דעם דריטן רייך. אין דער זעלביקער צייַט, צוריקציען די רעשטן פון די דיפיטיד טרופּס פון פֿראַנקרייַך. און דאָך מיט אַ פולשטענדיקן אויסטויש פון קריגס-געפאנגענע, און אַפילו מיט די צושטעלן פון ברענוואַרג און סאַפּלייז צום דריטן רייך.
  דייטשלאנד האט געענטפערט מיט אפציען אנטיסעמיטישע געזעצן. אבע ר ד י ײד ן זײנע ן געבליב ן אי ן ד י לאגערן , אבע ר ז ײ זײנע ן ניש ט פארברענ ט געװארן , מע ן הא ט ז ײ נא ר געצװונגע ן צ ו ארבעט , או ן ד י אמעריקאנע ר האב ן אי ן ד י לאגערן , געשיק ט קאנעס־עסנװאר ג או ן טוווע .
  די דייטשן האבן געהאט א פרייע האנט אין פראנקרייך און איטאליע. איצט האט סטאַלין געמאכט אַ פאָרשלאָג פֿאַר אַ באַזונדער שלום. אבער היטלער האט עס אפגעווארפן. אין יוני האט זיך אנגעהויבן די פריץ אפענסיוו. די ערשטע E-50 טאַנגקס זענען אריין אין די סעריע. אָבער ווי עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, איז די מאַשין נישט געווען אין גאַנצן געראָטן. זייַן וואָג איז געבליבן הויך, כּמעט 65 טאָנס, מיט אַ נידעריקער סילאַוועט ווי די טיגער-2, אָבער די פאנצער איז געווען פון דער זעלביקער גרעב, קלאר ניט גענוגיק, ספּעציעל אויף די זייטן. די 88 מם ביקס מיט אַ פאַס לענג פון 100 על איז געווען אַ ביסל בעסער. זי האט געשאסן צוועלף שיס פער מינוט.
  דרייווינג פאָרשטעלונג איז צוגעגעבן דורך אַ מער שטאַרק מאָטאָר, אַקסעלערייטינג אַרויף צו 1200 כאָרספּאַוער. אין אַלגעמיין, דער טאַנק, פון קורס, ימפּרוווד קאַמפּערד מיט די טיגער-2 און האט אַ ביסל מער באַרדאַסדיק שיפּוע פון די פאנצער, אָבער איז געבליבן שפּירעוודיק פון די זייטן.
  די E-100 איז געווען בעסער פּראָטעקטעד, אָבער זייַן שווער וואָג געמאכט טראַנספּערטיישאַן און קאַמבאַט נוצן שווער. די מערסט געראָטן איז געווען די זיך-פּראַפּעלד ביקס ע-25, מיט אַ זייער נידעריק סילאַוועט פון פראָנטאַל פאנצער פון 120 מם, אַ גרויס שיפּוע, און זייַט פאנצער פון 82, און אַ קאַנאָן פֿאַר די טיגער-2, עס איז געווען דער בעסטער זיך-פאנצער. פּראָפּעלד ביקס פון די וועהרמאַכט און די צווייטע וועלט מלחמה. עס אַקסעלערייטיד צו זיבעציק קילאָמעטערס פּער שעה - אַ מאָטאָר פון 700 כאָרספּאַוער, און אפילו ריקאַשיטיד די יס-2 שעלז אין די שטערן.
  ד י דײטש ן האב ן געשלאג ן דע ם הויפט־קלאפ , פו ן אונגאר ן , פרוב ו ראטעװע ן בודאפעסט , װא ס אי ז נא ך געװע ן ארומגערינגלט . ד י קאמפ ן אי ז געװע ן זײע ר גרויםע .
  די אָפענסיוו האָט זיך אָנגעהויבן דעם 22סטן יוני, און די רויטע אַרמיי האָט געבויט אַ זייער שטאַרק פאַרטיידיקונג. די דייטשישער האָבן נאָך ווייניק E-סעריע טאַנגקס, נאָר די E-25 זעלבסט-פּראַפּעלד גאַנז אין גאַנץ גרויס קוואַנטאַטיז - זיי זענען גאַנץ גרינג צו פּראָדוצירן און ביליק. דאָ זענען צוויי גערלז אין ביקיניס ליגנעריש אין עס. די פאָרמיטל איז נידעריקער ווי איין און אַ האַלב מעטער און דאַנק צו דעם, עס איז אַזוי גוט פּראָטעקטעד און אַרמד מיט אַ לעפיערעך נידעריק וואָג.
  צוויי מײדלעך, שאַרלאַט און גערדאַ, זײַנען געלעגן, האָבן געשאָסן אויף סאָוועטישע ביקסן. פאר זיי האבן זיך באוועגט קליינטשיק קארס, קאנטראלירט דורך ראדיא, ארויסרייניקן מיינעפעלדער.
  רויטע שאַרלאַט האט געשאסן דעם קאַנאָן. זי האט אראפגעקלאפט דעם סאוועטישן ביקס און געשאקלט מיט דער ברוסט, קוים באדעקט מיט א דינער שטאף. און זי האָט געזאָגט:
  - ראַגינג פייַער פון כייפּערפּלאַסמאַ!
  און דאַן וועט גערדע איר אַ פּאַטש, מיט איר נאַקעט פינגער. און ער ציטערט:
  - איך בין אַ זייער קיל מיידל און נישט שלעכט ...
  די זעלבסט-געשעפענע ביקס באוועגט זיך. און פון צייַט צו צייַט עס סטאַפּס. איר פראָנטאַל פאנצער איז שווער סליפּינג, און דאָס גיט גוט שוץ. די שעלז פון סאָוויעט ביקס זענען שפּירעוודיק צו ריקאַשיי. און גאָרנישט טרעטאַנז אַזאַ אַ זיך-פּראַפּעלד ביקס קאָפּ-אויף. זיי קענען נאָך שלאָגן די זייַט. אבער די מײדלעך האבן זיך נישט געאײלט. די עפעקטיוו זיך-פּראַפּעלד ביקס יקסידז די SU-100 אין פאנצער-דורכדיק מאַכט, און איז אויך בעסער פּראָטעקטעד, מער רירעוודיק און אין דער זעלביקער צייט לייטער.
  און די רויטע אַרמיי האָט נישט גענוג טרוקענע סחורה. דער עיקר די ט-34-85 טאַנק, וואָס איז נישט גענוג שטאַרק מיט זיין ביקס און האט אַ שוואַך פאנצער. און די דייַטש זעלבסט-פּראַפּעלד ביקס E-25, דורך דעם וועג, איז לייטער, פיל שטארקער אין אַרמאָר און ביקס.
  די מײדלעך קעמפן... זײער שײן און ױנג. און זייער זיך-פּראַפּעלד גאַנז באָמבע און וואַרפן ...
  דער פריץ האט עווענטועל געלונגען דורכצוברעכן קיין בודאפעשט. א איבערצײגנדיקע ר זיג , ארומגערינגל ט מי ט סאװעטיש ע אײנהײטן . פילע זענען געכאפט און געהרגעט.
  עס איז אמת אַז די נאַציס האָבן געליטן באַטייַטיק לאָססעס. און עס איז נישט אַזוי פיל שטאַרקייַט. נו, אויב ויסריכט איז נאָך געשאפן, מענטש רעסורסן זענען נישט גענוג.
  או ן קינדע ר או ן פרויע ן װער ן פארשריבן , אי ן ארמײ . אָדער פרעמדע, אָבער זיי זענען נישט פאַרלאָזלעך גענוג.
  אָבער, דער קאַמף גייט ווייטער... די רויטע אַרמיי אַנטקעגנשטעלנ זיך זייער עקשנות, מיט פילע דיפענסיוו שורות. ד י דײטש ן גײע ן זי ך ארײ ן אנדער ע הונדער ט קילאמעטע ר או ן אפשטעל ן זיך . איך האב נישט גענוג כח. און די רויטע אַרמיי אַליין גייט אויף דער אָפֿענסיוו. אבער עס איז אויך נישט זייער מצליח און אַ ביסל שטופּן די דייטשן באַזונדער.
  ביז עס קומט װינטער... די פראנט־ליניע שטײט זיך. אין יאנואר 1946, די רויט אַרמיי וואָלט פאָרויס אין מזרח פּרוססיאַ און פוילן, אָבער געמאכט קליין פּראָגרעס.
  ד י דײטש ן רוק ן ניש ט דע ם שיפל . די שלאַכטן זענען בלוטיק. אבער די פראָנט ליניע איז פּאַמעלעך ...
  און עס הייבט זיך אָן אַ פּעריאָד כאַראַקטעריסטיש פֿון דער ערשטער וועלט־מלחמה. די פראָנט ליניע ווערט ינאַקטיוו. ד י דײטש ן או ן פרעמד ע אפטײלונ ג גײע ן זי ך צו ם זומער , או ן ד י רויט ע ארמ ײ אי ן װינטער . און קיין איינער קענען דערגרייכן באַטייַטיק הצלחה.
  יאָר נאָך יאָר פון מלחמה גייט אויף. די דייטשן זענען עפּעס פאָרויס פון די וססר אין דער אַנטוויקלונג פון דזשעט ערקראַפט. די וססר ינטראָודוסט די MIG-15 אין מאַסע פּראָדוקציע בלויז אין 1949. אבער אין דעם צייַט די דייטשישער האט ME-462 און XE-362. און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, דיסק פּליינז וואָס זענען אוממעגלעך צו דרייען אַראָפּ פון אַ שטאַרק לאַמאַנער דזשעט מיט קליין געווער.
  די טאַנגקס האָבן די דייַטש "E" סעריע ... אין קאַנטראַסט, די T-54 און IS-7 ארויס. אָבער דער דייטשישער האָט דעמאָלט אָנגעהויבן די AG סעריע - אַ מער אַוואַנסירטע פּיראַמידאַל.
  אבער קײנער האט נישט געהאט קײן מעלה. די פראָנט ליניע בלייבט אין פּלאַץ.
  ביז סטאַלין איז געשטאָרבן אין מערץ 1953...
  או ן דא , אויסנוצנדי ק פו ן א געװיס ע צעמישעניש ן אי ן דע ר פארטײ־פירערשאפט , או ן דע ם קאמ ף װעג ן מאכט , האב ן ד י דײטש ן געקאנ ט דערגרײכ ן דערפאלג . אבע ר דעמאל ט נא ך דע ם ארעסט ן או ן עקזעקוצי ע פו ן בעריע , דע ר אנשטעלונ ג פו ן װאסילעװסקי , דע ר גרויםע ר סטראטעגיסט , אל ם העכסט ן הויפט־קאמאנדיר , או ן דע ר פארשטארקונ ג פו ן דע ם הויפט־קאמיטע ט פו ן דע ר שטאטישע ר פארטיידיגונג־קאמיטע ט מאלענקאָוו . די פראָנט ליניע האט זיך סטייבאַלייזד אין די גרענעצן פון אייראָפּע.
  בשעת עס איז געווען אַ צייט פון געראַנגל פֿאַר מאַכט אין די וססר, די דייטשישער זענען ביכולת צו דערגרייכן די נעמאַן, און ריכאַפּן די באַלקאַנס, רומעניע, בולגאַריאַ, סלאָוואַקיאַ, גריכנלאנד, אַלבאַניאַ און צוריקקריגן פול קאָנטראָל איבער אייראָפּע.
  אבער די פראָנט ליניע סטייבאַלייזד ווידער שוין אויף די געמארקן פון די וססר אין 1941 ...
  און דאַן דעצעמבער 1955... די רויטע אַרמיי, לויט דער טראַדיציע, שטײַגט ווידער אין ווינטער. ווי פילע יאָרן האט די מלחמה געדויערט? גרויל פערצן און א האלב! און עס איז קיין סוף אין דערזען!
  אזוי לאנג ווי היטלער לעבט, וועט די מלחמה נישט ענדיגן. מאלענקאָוו איז גענייגט צו שלום אין די זעלבע געמארקן ביז 22 יוני 1941. אבער היטלער איז עקשנות און וויל געווינען צו יעדער פּרייַז!
  די רויטע ארמײ גײט זיך פאר. די נואַסט IS-12 טאַנק איז געגאנגען אין שלאַכט. א פאָרמיטל מיט אַ 203-מם קאַליבער ביקס. עס איז אַ גרויס איינער, מיט צען מאַשין ביקס. און זעקס גערלז - קאָמאַנדע מיטגלידער. זיי פּרובירן די זייער ערשטער מאָדעל פון דעם טאַנק. איז עס נישט צו גרויס און שווער? איז די מאַשין עפעקטיוו? די גערלז, טראָץ ניטל אויף דעצעמבער 25 און די פראָסט, זענען אין נאָר אַ ביקיני. אמת, דער טאַנק האט די לעצטע גאַז טערביין מאָטאָר, און עס איז וואַרעם. אין דערצו, די זעקס גערלז זיך זענען נישט פּשוט.
  זיי קעמפן זינט איין און פערציק. או ן מי ר האב ן זי ך גענומע ן צ ו זײ ן כמע ט נאקע ט אי ן יעד ן וועטער . אין פאַקט, ווען איר זענט אין אַ ביקיני אַלע מאָל, איר האַלטן צו פילן קאַלט. און די הויט ווערט גומע און דוראַבאַל.
  מײדלעך פאָר אַ קיללער מאַשין מיט נאַקעט פיס. זיי זענען טאַקע קיוט און שיין.
  אַלענקאַ איז דאָ דער באַלעבאָס און דער קאָמאַנדע קאַמאַנדער. וואָס האָט דאָס מיידל ניט געזען אין פערצן און אַ האַלב יאָר מלחמה? וואו איז זי געווען? דער פראנט איז אריבער פון ברעסט קיין סטאלינגראד, פון סטאלינגראד ביז דער ווישטא, און יעצט גייען זיי פאר אין ביאליסטאק געגנט. ביאליסטאק אליין ווערט נאך פארהאלטן ביי די דייטשן. די פראָנט ליניע איז געווארן סטאַביל. און זיי האָבן געגראָבן אַ לייַטיש סומע פון טרענטשעס.
  אַזוי, אין פאַקט, די מלחמה איז סאָף... און עס קען געדויערן מער ווי איין יאָר. און וואָס וויל דער עקשנות היטלער?
  אויך דאָ, די USA און בריטאַן ווילן נישט שלום צווישן די וססר און די דריט רייך. זיי ווילן ביידע זייטן גאָר פאַרניכטן יעדער אנדערער.
  די גערלז אויף די IS-12 זענען פאָרויס. די פראָנטאַל פאנצער פון דעם טאַנק איז 450 מם אין אַ ווינקל. די פּראַדזשעקטאַלז אָפּשפּרונג אַוועק. און די מײדלעך פֿײַערן צוריק.
  אבער עס איז בלויז איין אַזאַ טאַנק אין די וססר ביז איצט. די IS-10 איז שוין אין פּראָדוקציע, אָבער ווייז פופציק טאָנס. די IS-7 איז נאָך געשאפן ווי די T-54. די T-55 איז אויך ארויס צווישן די מאסע, אָבער ביז איצט עס איז נאָר קומט אין פּראָדוקציע. די דייטשן האָבן פּיראַמידאַל טאַנגקס. אויך זייער שטאַרק און גאנץ. און הויך-דרוק גאַנז מיט קורץ באַראַלז.
  אַזוי דער קאַמף פאָרויס איז די מערסט ערנסט. נאַטאַשאַ און אַניוטאַ דרייען פון אַ שטאַרק שיף ס ביקס און קוועטשן:
  ― אונדזער פֿאָן װעט זײַן איבער בערלין!
  און זײ האָבן געטראָגן זײערע װײַסע פּערל־צײן. און איר קענען נישט האַלטן די גערלז מיט מינעס.
  צוויי שעלז שלאָגן די פראָנטאַל פאנצער... זיי ריקאָטשעט. ניין, די IS-12 איז אַ ערנסט מאַשין און איר קענען נישט נעמען עס אַזוי לייכט.
  אבער די IS-7, וואס גייט אריבער צו די רעכטע האנט פון די מיידלעך, האט לכאורה באקומען א קלאפ פון א הויך-דרוק קאנאן און זיך אפגעשטעלט. געשעדיגט דעם שיינעם בחור.
  אַלענקאַ, בייגנדיק איר בויך מאַסאַלז, זינגט:
  - אַלץ אוממעגלעך איז מעגלעך אין אונדזער וועלט, ניוטאָן דיסקאַווערד אַז צוויי און צוויי מאַכן פיר!
  ד י קאמפ ן גייע ן נא ך א ן אומבאהאלטענע . א סאוועטיש קאנאן באפאלט די דייטשן. גרויס מאַרוסיאַ ינסערץ שעלז אין די בריטש. דאָס איז דער לעבן און גורל פון גערלז. און זיי זינגען:
  - קײנער װעט אונדז נישט אפשטעלן, קײנער װעט אונדז נישט באזיגן! רוסיש וועלף צעטרעטן די פייַנט, רוסיש וועלף - אַ גרוס צו די העלדן!
  Augustine, פירינג מאַשין גאַנז, זאגט:
  ― אין אַ הײליקער מלחמה! עס וועט זיין אונדזער נצחון! רוסיש פאָן פאָרויס, כבוד צו די געפאלן העלדן!
  און ווידער די מערדער ביקס ברום און סאָונדס:
  - קײנער װעט אונדז נישט אפשטעלן, קײנער װעט אונדז נישט באזיגן! רוסיש וועלף צעטרעטן די פייַנט, זיי האָבן אַ האַרט האַנט!
  מאַריאַ, דאָס מיידל מיט גילדענע האָר דירעקטעד דעם טאַנק און סקוויקס:
  - לאָמיר שווער צעטרעטן די פאַשיסטן!
  ד י דײטש ן האב ן זי ך א שװער ע צײט , אוי ך אי ן הימ ל רײס ט קאמ ף . אבער אַזוי ווייַט די MIG-15 איז ערגער אין גיכקייַט און אַרמאַמאַנט צו די דייַטש בראַנדז. דער שלאַכט איז געגאנגען אויף אַניקוואַל.
  האַפמאַן, דער ווונדערלעך אַס פּילאָט, געמאכט אַ גוט קאַריערע אין די מלחמה יאָרן. מער גענוי, ווונדערלעך און פאַנטאַסטיש. נאכדעם וואס ער האט דערגרייכט דריי הונדערט עראפלאנען האט ער באקומען דעם ריטער קרייז פונעם אייזערנעם קרייז מיט זילבערנע דעמב בלעטער שווערדן און בריליאנטן. ווען ער האָט דערגרייכט פיר הונדערט אַראָפּגעוואָרפן ערקראַפט, האָט ער באקומען דעם נייט'ס קרייז פון די אייזערנע קראָס מיט גאָלדענע דעמב בלעטער, שווערדן און דימענטן. פאר פינף הונדערט עראפלאנען האט ער באקומען דעם ארדער פון דייטשישע אדלער מיט בריליאנטן, און נאך טויזנט לאזט דער ריטער קרייז פונעם אייזערנעם קרייז מיט פלאטינום דעמב שווערדן און בריליאנטן. און דערגרייכט צוויי טויזנט ערקראַפט, ער באקומען די גראַנד קראָס פון די נייט ס קראָס.
  דער יינציק פּילאָט איז ביכולת צו דערגרייכן פילע לופט וויקטאָריעס. און ער האט נאך געלעבט. האפמאַן איז לעצטנס פּראָמאָטעד צו דער ראַנג פון גענעראַל. אבער ער איז נאָך געפלויגן ווי אַ פּריוואַט פּילאָט.
  ווי זיי זאָגן, עס ברענט נישט אין פייַער און טוט נישט דערטרינקען אין וואַסער. איבער פילע יאָרן פון מלחמה, הופמאַן קונה די אינסטינקט פון אַ יעגער. ער איז געווארן אַ סופּער-לעגענדאַר פּילאָט און זייער פאָלקס. אבער ער האט אַ שטאַרק קאָנקורענט - אַגאַווע, וואָס אויך יקסיד די ציפער פון צוויי טויזנט דאַונד קאַרס. און זי איז געווען קאַטשינג אַרויף מיט האַפמאַן. אבער זי איז נאָך זייער יונג, און האט נאָך נישט פאַרפאַלן אַ איין קעמפער.
  דאָס מײדל האָט געדריקט די פּעדאַלן מיט די נאַקעטע, געבילטע פֿיס און געשאָסן אַ פּלאַצן מיט לופט־קאַנאָנען. און איצט פיר סאָוויעט MIG-15 וועהיקלעס זענען שאָס אַראָפּ.
  אַגאַווע כיכיקע און זאגט:
  - צו עטלעכע מאָס, מיר זענען אַלע ביטשיז! אָבער איך האָבן נערוועס פון שטאָל!
  און ווידער דרייט זיך דאָס מיידל אַוועק. עס שיסן אַראָפּ זיבן וססר ערקראַפט אין איין פּלאַצן - זעקס מיגס און איין טו-4, און סקוויקס:
  - אין אַלגעמיין, אויב איך בין נישט סופּער, איך בין היפּער !
  אַגאַווע, פון קורס, איז אַ הור. פּילאָט פון לוסיפער. זייער שיין האָניק בלאָנדע.
  דאָ שייסט ער נאָך אַ פּלאַצן און שיסן אַראָפּ גלײַך אַכט סאָוועטישע מיג-15 ערקראַפט און ביפּס:
  - איך בין די מערסט שעפעריש און ריאַקטיוו!
  די מיידל איז טאַקע נישט נאַריש. ער קענען טאָן אַלץ און קענען טאָן אַלץ. איר קענען נישט רופן איר אַ פּריוואַט.
  און איר פיס זענען אַזוי טאַנד, אַזוי גראַציעז ...
  אבער מיראבעלא קעמפט קעגן איר... קאזשעדוב איז לאנג געװען דער בעסטער םאװעטישער אײז. ער געזאמלט זעקס גאָלד שטערן פון די העלד פון די וססר, ווייל שאָס אַראָפּ הונדערט און זעכציק-זיבן ערקראַפט. אבער דאן איז ער געשטארבן. דעמאלט האט קיינער נישט געקענט ברעכן זיין רעקארד. און ערשט לעצטנס האָט מיראַבעלע איבערגעטראָגן קאָזשעדוב. און דערשאָסן איבער הונדערט און אַכציק ערקראַפט, זי איז געווארן אַ זיבן מאָל העלד פון די וססר.
  דאָס איז אַ טערמינאַטאָר מיידל! אַזאַ ווי זי וועט אָפּשטעלן אַ גאַלאָפּינג פערד און אַרײַן אין אַ ברענענדיקן כאַטע.
  און אפילו קילער.
  מיראַבעלע האָט געהאַט אַ שווערן גורל. אי ך בי ן געקומע ן אי ן א קינדער־ארבעט־קאלאניע . באָרוועס און געטראָגן אַ גרױער מאַנטל, האָט זי אָפּגעהאַקט דעם װאַלד און אָפּגעזײגט שטימען. זי איז געווען אַזוי שטאַרק און געזונט. אי ן שװער ע פראסט ן אי ז ז י געגאנגע ן בארװע ס או ן אי ן תפיסה־פיזשאמא . און אמווייניגסטנס איינמאל וואלט איך געכאפט.
  פארשטײ ט זיך , א ז ד י דערשײנונ ג אי ז אוי ך געװע ן ב ײ ד י פראנטן . פֿאַר אַ לאַנג צייַט, Mirabela געקעמפט אין די ינפאַנטרי, און דעמאָלט געווארן אַ פּילאָט. מירבעלאַ האָט באַקומען איר ערשטער באַפּטיזאַם פון פייַער אין די שלאַכט פון מאָסקווע, ווו זי געגאנגען מיד נאָך דער קאָלאָניע. און דאָרט האָט ער זיך באַװיזן קיל.
  זי האט געקעמפט באָרוועס און כּמעט נאַקעט אין דעם שווערן פראָסט, וואָס האָט ממש געליימט דעם ווערמאַכט. זי איז געווען אַזאַ אַ פאַרשילטן, ינווינסאַבאַל מיידל. און זי איז דורכאויס געלונגן.
  מיראַבאַלאַ געגלויבט אין די אָט-אָט נצחון פון די וססר. אבער צייט גייט דורך. עס זענען מער און מער וויקטימס, אָבער דער נצחון קומט נישט. און עס ווערט טאַקע סקערי.
  Mirabela חלומות פון וויקטאָריעס און דערגרייכונגען. זי האט זיבן שטערן פון די וססר - דאָס איז מער ווי ווער עס יז אַנדערש! און פאַרשילטן, זי פארדינט איר אַוואַרדס! און ער וועט פאָרזעצן צו טראָגן די מיליטעריש קרייַז. אפילו אויב סטאַלין איז געשטאָרבן, לעבן זיין אַרבעט!
  קומט אַרײַן אַ מײדל און הענגט זיך אױס... שיסן אַראָפּ אַ דײַטשן XE-362 און קװיטשעט:
  - עראָבאַטיקס! און אַ פאַרשילטן נייַ קאָמאַנדע!
  טאַקע קיל מיידל. א פאַקטיש קאָבראַ איז טויגעוודיק פון אַ פּלאַץ.
  Mirabela איז אַ נייַע שטערן ...
  די קאמפן געדויערט עטליכע טעג ביז עס קומט אן דאס נייע יאר... די סאוועטישע איי-ס-12 האט באקומען שאדנס אויף די וואלן און שינעס - מען ווערט פארריכט. יאָ, אַזאַ אַ גרויזאַם און רחמנותדיק מלחמה. און ווי לאַנג וועט עס געדויערן?
  און אַלע ווייַל וויטמאַן סערווייווד די באַטאַלז אין די מערב.
  וויטמאן אליין האט א שטיק צייט געקעמפט אין א טאנק-מאנשאפט. ער האט געבראכט דעם גראף צו דריי הונדערט אויטאמאבילן, נישט גערעכנט ביקסן, מארטארן, טראקס, מאטארסיקלען און אנדערע זאכן, איז ער באצייכנט געווארן: דעם ריטער קרייז פון אייזערנעם קרייז מיט גאלדענע דעמב בלעטער, שווערדן און בריליאנטן, און איז פארשפרייט געווארן צום גענעראל.
  נאָך וואָס ער האָט ניט מער געקעמפט. אבער ער האט באפוילן די זעקסטע, ס.ס.ס טאנק ארמיי.
  קורט קניפּסעל איז געווארן דער מערסט געראָטן טאַנק מויז פון די וועהרמאַכט. אבער ערשט נאך פינף הונדערט פארניכטעט טאנקן האט ער באקומען דעם ריטער קרייז פונעם אייזערנעם קרייז.
  עפע ס הא ט מע ן אי ם אפגערים ן פו ן פרײזן . אמת, דערגרייכנדיק אַ טויזנט טאַנגקס, ער לעסאָף באקומען: די ריטער ס קרייַז פון די אייַזן קרייַז מיט זילבער דעמב בלעטער, שווערדן און דיאַמאָנדס.
  Kurt Knipsel איז אַ זייער עפעקטיוו פייטינג מאַשין. געקעמפט אין פאַרשידענע טאַנגקס. ע ר אי ז געװע ן בײד ע א גאן ר או ן קאמאנדיר . א לאנגע צײט בין איך געגאנגען פאר אלעמען אן פארמעסט.
  אבער די שײנע גערדא האט אים שוין געקאנט אנכאפן. די מײדלעך האבן גוט געקעמפט. אבער דעמאָלט זיי האָבן אַ פּויזע. אלע פיר שײנקײטן זײנען געװארן שוואנגערן און האבן געבוירן א פאר: א זון און א טאכטער. אבע ר נא ך דע ר ברעכן , האב ן ז ײ זי ך גיך , פארמאכט .
  און איצט האט גערדא דורכגעמאכט קניזל .
  ווי קענען זיי ויסמייַדן געטינג אַרום? זיי קעמפן באָרוועס און אין נאָר אַ ביקיני. ד י מײדלע ך האב ן גענומע ן נא ך א ברעיק , װידע ר געבויר ן קינדער . או ן איצ ט האב ן מי ר זי ך דערנענטער ט צ ו דע ר צא ל פו ן צװ ײ טויזנ ט פארניכטעט ע טאנקן . און זיי קען רעכענען אויף אַן אַנפּרעסידענטיד באַלוינונג: דער שטערן פון די נייט ס קרייַז פון די אייַזן קרייַז מיט זילבער דעמב בלעטער, שווערדן און דיימאַנדז.
  דאָס זײַנען די מײדלעך!
  גערדע שיסן אויף דעם סאָוועטישן אויטאָ. ער רייסט אַראָפּ דעם טורעם און שרייט:
  - איך בין אַ פאַרשילטן זאַך!
  און ער שיסן ווידער. פּענאַטרייץ ט-54. און קריכט:
  - הײמלאנד דײטשלאנד !
  די מיידל איז אַ ציכטיק. און זי איז זייער אַקטיוו... יאָ, זי האָט אַזאַ סטראַטעגישע סטראָק. עס איז שוין 1956... די מלחמה גייט ווייטער און ווייטער... נישט וועלן זיך אפשטעלן. די רויטע אַרמיי פּרוּווט זיך צו פֿאָרן אין פֿאַרשידענע ערטער. אָבער זיין אָפּגעהיט, עס זענען ווייניק מענטש רעסורסן לינקס.
  און רוסלאַנד איז בלידינג.
  ד י רויט ע ארמ ײ פרוב ט זי ך ארויפצוגײ ן קײ ן רומעניע . און דעמאָלט עס איז געווען שטאַרק אַרטילעריע בעראַזש, שיסעריי און קילינגז.
  אבער דער שונא ווארט. די דייטשישער האָבן די מערסט פאָלקס טאַנק, די AG-50. עס איז העכער צו די ט-54 אין שוץ, ספּעציעל אויף די זייטן און, טאָמער, אין די פאנצער-דורכדיק מאַכט פון די ביקס, אָבער עס איז כעוויער. אמת, די גיכקייַט פון די דייַטש איז העכער רעכט צו דער גאַז טערביין מאָטאָר.
  דע ר דײטשע ר טאנ ק שריפ ט או ן צײגט .
  מאַרגאַרעט ס קאָמאַנדע איז פייטינג. פייץ אין קאַלט בלוט. דײטשע מײדלעך דערשיסן א סאװעטן טאנק. און זיי קוועטשן מיט פאַרגעניגן.
  יאָ, און איר קענען נישט באַקומען דורך דאָ ...
  א דיסקוס פּילאָטעד דורך אַלבינאַ און אַלווינאַ איז סערקיאַלייטינג אין דעם הימל . צוויי בלאָנדע מיידלעך ווערן געטראָפן דורך סאָוועטישע אויטאָמאָבילן. און זיי טאָן עס מאַסטערלי. די גאָר ינוואַלנעראַבאַל דיסקוס ראַמס מיגי און טו. קיללער מאַשין. און די קריגערס דריקן די נאקעטע פינגער. און זיי טאָן ניט געבן די רויט אַרמיי אַ געלעגנהייַט אין די הימל.
  די דיסק פלאַך איז עפּעס אַז סייאַנטיס פון די וססר קענען נישט נאָכמאַכן. דאָס איז עפּעס פֿאַר וואָס קיין אַנטידאָט איז געפֿונען געוואָרן. און די דייטשן פילן זייער זיכער אין דער לופט. און זיי קעמפן ווי מכשפים מיט אַ מאַגיש שטעקל.
  אַלבינאַ האָט אָנגעוויזן אויף דעם שונא מיט איר דיסקוס, און האָט געקרעכצט:
  - אויב עס איז אַ גאָט, ער איז דייַטש!
  אַלווינאַ, קראַשינג די פייַנט, באשטעטיקט:
  ― אַוודאי אַ דײַטש!
  און דאָס מײדל האָט געלאַכט... בכלל איז זי אױך מיד געװאָרן פֿון דער אומענדלעכער מלחמה. נו, דייטשן און רוסן הרגענען איינער דעם אַנדערן. מער גענוי, די רויטע אַרמיי און די וועהרמאַכט. אבער די פראָנט ליניע איז נאָך באַוועגלעך ... און עס איז קיין סוף אָדער ברעג אין דערזען.
  מלחמה... דאס איז שוין א מציאות. וואָריערז געבוירן נאָך די אָנהייב פון די מלחמה זענען פייטינג אין די הימל און אויף דער ערד.
  פֿאַר בייַשפּיל, Hans Feuer. דע ר ױנגסטע ר באנעמע ר פו ן דע ר ארדענונ ג פו ן אײזערנ ע קריץ , ערשט ע קלאס . און דעמאָלט ער איז געווארן דער יאַנגגאַסט באַקומער פון די אָרדער פון די נייט ס קרייַז פון די אייַזן קרייַז פֿאַר די כאַפּן פון אַ סאָוויעט גענעראַל.
  יאָ, דאָס איז פאקטיש זייער קיל.
  האַנס פעוער איז אַ פאַרצווייפלט קעמפער. דער יינגל קעמפט ווי אַ ריז, און עס איז פריינג קאַלט אין ווינטער, ווערינג בלויז קורצע הייזלעך.
  דאָס איז טאַקע זייער קיל!
  האַנס איז געווארן באַרימט פֿאַר סענטשעריז!
  און אין אַלגעמיין, אַזאַ אַן גלייבן און טיף מלחמה איז געגאנגען אויף דאָ ... קיין אַי פיידז.
  או ן אי ן רומעניע , קענע ן ד י רויט ע ארמײע ן ני ט דורכנעמע ן ד י דײטש ע שוץ . בײדע צדדים האבן געליטן פארלוסטן. יאַנואַר טיקעט אַדורך... און יעדן טאָג ווערן מער און מער מענטשן דערהרגעט און פאַרוואונדעט.
  עס איז קיין אָנהייב אָדער סוף צו מעשוגאַס.
  אַגאַווע איז ווידער אין די הימל און דרייען אַראָפּ סאָוויעט וועהיקלעס. זי איז אַ יעגער און אַ פּרעדאַטער. שלאג ט דע ם שונא .
  די קארס וואס זי האט געטראפען פאלן אראפ. און דעמאָלט די מיידל פירעס בייַ די ערד פאָרסעס. קלאַפּט אויס די IS-7. און ער לאכט:
  ― איך בין דער בעסטער! איך בין די מיידל וואס הרגעט שונאים!
  און ווידער עס איז טראַנספערד צו לופט טאַרגאַץ. דאָס איז דער דעסטרויער פון טאַנגקס און אַלע וועהיקלעס וואָס פליען און דרייען.
  נו, דאָס איז וואָס איז בוילינג אין די פראָנט. און אויף די היים פראָנט, סייאַנטיס זענען טריינג צו מאַכן עפּעס טויטלעך. כאָטש עס אַרבעט נישט דער בעסטער.
  אבער דאָ איז אַ קליין טאַנק אַג-5. א מאשין וואס וואגט זיבן טאן. גייט פארביי קאַמבאַט טעסץ. אוּן דֶער שָונָא קְרִיסְט אוּן גִיוֶוען.
  און ווען עס איז צייט צו זינגען, קיין איינער וועט האַלטן אונדז אָדער באַזיגן אונדז!
  די AG-5 ראַשאַז צוזאמען און שוץ ווי עס גייט. און אזא טאנק קען מען נישט אפשטעלן. און די שעלז ריקאָטשעט.
  און אינעווייניג אין אויטא זיצט א צען-יעריגער יינגל, פרידריך, און קוועטשט:
  - און איך וועל טאַקע זיין אַ סופּער פייטער!
  און ווידער האט ער געשאסן... און עס טרעפט זיך אין סאַמע צענטער פונעם טורעם. און זייַן דעסטרוקטיווע מאַכט, כאָטש עס איז קליין אין קאַליבער, איז קאָלאָסאַל.
  און אין הימל קעמפט Helga. א באָרוועס מיידל אין אַ ביקיני איז טייפּינג אַרויף די ביללס. או ן פרײ ט זי ך מי ט זײנ ע פאנטא ־ טיש ע דערפאלגונגען .
  און אַגאַווע קומט פֿאָר... און קריגט זיך אױך.
  ס'איז שוין פעברואר 1956... די רויטע ארמיי האט ערגעץ נישט געקענט דערגרייכן הצלחה. אבע ר ד י דײטש ן קענע ן אוי ך נישט . פאָרמאַדאַבאַל ונטערערד טאַנגקס זענען געגאנגען אין שלאַכט. אבער זיי זענען ריין טאַקטיש.
  ד י מײדלע ך האב ן זי ך צוגעלאפ ן אי ן דע ר ערד , צעשטערט ן א באטע ר פו ן סאװעטיש ע ביקס ן או ן זי ך צוריקגעקערט .
  גלײכצײטי ק זײנע ן געכאפ ט געװאר ן א פא ר חלוצים . ד י מײדלע ך האב ן ד י געפאנגענ ע ײנגלע ך אויסגעכאפ ט או ן ז ײ אנגעהויב ן מוטשען . ז ײ האב ן געשלאג ן ד י פיאנער ן מי ט דראט , דא ן האב ן ז ײ געבראט ן ד י נאקעט ע פו ן מי ט פײער . דא ן האב ן ז ײ זי ך אנגעהויב ן צעבראכ ן מי ט ד י הײס ע צאנגן . ד י ײנגלע ך האב ן געװאל ט מי ט װילד ן װײטיק . צום סוף, האָבן די מײדלעך אױסגעברענט שטערן אױף די קאַסטן מיט אַ הײסן אײַזן און צעטרעטן זײערע מענערישע שלימות מיט די שיך. ד י לעצט ע זאך , הא ט פארענדיק ט ד י חלוצים , או ן ז ײ האב ן זי ך צוזאמגעבראכ ט פו ן װײטיק ן שאק .
  די מײדלעך, בקיצור, האָבן באַװיזן העכסט-קלאס-פֿאָרשטעלונגען. אבע ר װידע ר האב ן ד י דײטש ן גארניש ט דערגרייכט .
  מעכטיק ע זעלבסט־געטריבענ ע ביקס ן : ״שטורמאוס״ , געשאס ן אוי ף דע ר סאװעטיש ע פאזיציעס . ז ײ האב ן דורכגעפיר ט א ס ך חורבן , או ן חורבן . אבער א סאוועטישע אטאקע עראפלאן האט ארויסגעקלאפט איינע פון די קארס, און די קראוטס זענען צוריקגעקומען.
  די נאַציס האָבן געפּרוּווט ניצן דיסקעטן צו צעטרעטן די סאָוועטישע באַטעריז. קעג ן ז ײ זײנע ן גענוצ ט געװאר ן שטעכלדיק ן או ן שפראצױו . עס איז געווען אַ גאַנץ וועקסל פון קלאַפּ.
  דאָ זענען אַלבינאַ און אַלווינאַ ווידער אויף זייער פליענדיק טעצל. זיי פונט ניצן זייער נאַקעט טאָעס דרינגלעך די דזשויסטיק קנעפּלעך און טאָן דאָס גאָר דעפטלי.
  די גערלז, פון קורס, באַווייַזן די העכסטן עראָבאַטיקס. זיי האָבן געצויגן זייער דיסקוס, און אַ צענדליקער סאָוועטישע פלי־מאַשין זענען דערשאָסן געוואָרן.
  אַלבינאַ טשיפּס:
  - ופגעקאָכט קאַנסטראַקשאַן סקוואַד! עס וועט זיין אַ שטערן!
  און ער דרייט זיך ווידער ארום זיין קאר. און די מײדלעך צעשטערן די רויטע אַרמיי. דערצו, ונ דורך ...
  אַלווינאַ שיסן אויך אַראָפּ אַ טוץ סאָוועטישע עראפלאנען און קוועטשט:
  ― משוגענע מײדלעך, און גאָר נישט בתולות!
  די לעצטע איז אמת. די פּאָר האט אַ פּלאַץ פון שפּאַס מיט די מענטשן. און זי האָט געטאָן אַלצדינג. די מײדלעך האָבן ליב געהאַט מענטשן ― דאָס האָט זײ געפֿעלן! און ספּעציעל אויב איר אַרבעט מיט דיין צונג.
  אַ מײדל פֿון דער העכסטער ראַנג... מע האָט געפּײַניקט דעם פּיאָניר... ערשט האָט מען אים אױסגעטאָן און אים אױסגעגאָסן אין האַלדז אַ פּאָר עמערס װאַסער. דערנאָך האָט מען געבראַכט אַ הייסן אײַזן צום געשוואָלן בויך. און װי זײ האָבן געברענט! דער פּיאָניר האָט אַ געשריי געטאָן מיט ווילדע ווייטיקן... ס"איז געווען אַ ברענען ריח.
  אלװינא האט אים געשלאגן אין דער זײט מיט א הײסן דראט. און ווי ער וויל לאַכן ... עס איז זייער מאָדנע.
  דערנאָך האָט זי געזונגען:
  - איך בין מיד פון האַרראָווינג די הינטן - איך ווילן צו רייצן מיין גליק!
  און ווי ער וועט לאַכן! און ער וועט טראָגן די פּערליע ציין! דאס מיידל האט ליב צו טייטן, וואָס אַ מיידל!
  און די לעגס פון די מיידל זענען אַלע נאַקעט און גראַציעז. זי האָט ליב צו גיין באָרוועס אויף די קוילן. או ן אוי ך אפצוטרייב ן געכאפט ע חלוצים . זיי קוועטש אַזוי פיל ווען זייער כילז זענען געפּרעגלט. אפילו אַלווינאַ געפינט עס זייער מאָדנע. און אַלבינאַ איז אויך אַ מיידל, לאָזן אונדז פּנים עס - סופּער! ווי צו בויגן אַ קעגנער אין די גאָמבע. און ער קװיטשעט:
  - איך בין אַ מיידל פון העכסטן קלאַס!
  און טראָגט די פּערלדיקע צײן. וואָס פינקלען ווי פּאַלישט. און דער וואָריער איז ימפּרעסיוו! דאָס קען זיין עפּעס וואָס קענען ניט זיין געזאָגט אין אַ פייע מייַסע אָדער דיסקרייבד מיט אַ פעדער!
  ביידע וואָריערז קלאַפּן אַראָפּ סאָוויעט מיגס אין די הימל. די בעאַוטיעס זענען אַקטיוו. עס איז אין זיי קיין מינדסטע צווייפל. און אַזאַ ווילד און עקסטאַטיש שיינקייט.
  די וואָריערז קאָנטראָלירן די דזשויסטיק מיט זייער נאַקעט פֿיס און באַפאַלן רוסישע קאַרס. ווען זיי דריקן , זיי וועלן צעטרעטן די פייטערז, ווי אויב זיי שלאָגן קריסטאַל מיט אַ קלוב. ד י מײדלע ך זײנע ן אומגליקלעכ ע או ן רחמנות . זיי אַנטהאַלטן די מאַכט פון כּעס און די פלאַם פון לייַדנשאַפט. און בטחון אין נצחון. אפילו אויב די מלחמה האלט שוין פופצן יאר. אבער עס טוט נישט וועלן צו סוף אויך. אַלבינאַ און אַלווינאַ זענען אין די שפּיץ פון זייער פּאָפּולאַריטעט. און זיי טאָן נישט וועלן צו צוריקציען אָדער האַלטן פֿאַר אַ מאָמענט. און זײ גײען צו זיך אַלײן, און רײַסן דעם פֿײַנט.
  אַלבינאַ, קלאַפּן אַראָפּ סאָוועטישע עראָפּלאַנען, שרייט:
  - דאָס מיידל איז מיד פון וויינען, איך וואָלט בעסער דערטרינקען די באַסט שוך!
  או ן װ י ע ר שמײכ ט או ן פלאצ ט מי ט ד י פערל ע צײן . און ווי זי וויל איצט אַ מענטש. זי ליב צו שענדונג מענטשן. זי איז זייער צופרידן מיט דעם. ער וועט דיך נעמען און דיך שענדונג.
  אלבינע שרייט:
  גירלס געשלעכט איז געשלעכט
  דאָ ס צו גרויס פּראָגרעס!
  און דער וואָריער וועט פּלאַצן אין לאַפינג ... און לאָמיר ווידער טייטן אַלע אונדזער פיינט. זי האט אַ פּלאַץ פון ענערגיע. און פול פון מוסקל שטאַרקייַט.
  און אַלווינאַ וועט ברום:
  - לאָמיר צעברעכן דעם פייַנט צו שטיקער!
  און דער וואָריער וועט אָנהייבן לאַפינג אַקטיוולי! און איך האָב זיך פֿאָרגעשטעלט, װי אירע בחורים האָבן זיך געכאַפּט. אבער לאמיר נאר זאגן אז ס'איז שיין.
  מאַרץ איז שוין אויף אונדז... די זון שײַנט אַלץ מער און מער. דעם ערשטן פרילינג טאָג לויפן רוסישע בחורים באָרוועס דורכן צעלאָזן שניי. זײ לאַכן פֿון זיך, קריצן פֿון זיך און װײַזן פֿאַר די דײַטשן זײערע פֿײַגן.
  פּייאַנירז מיט רויט טייז, קורץ כערקאַץ, עטלעכע פון זיי אפילו קירצער. זיי לויפן און שפּרינגען. די באָרוועסע פֿיס ווערן קוים קאַלט. זיי זענען געווארן זייער גראָב. אויך מײדלעך לױפֿן, אױך אָן שיך. די ראָזעווע, קייַלעכיק כילז פינקלען אין דער זון. ווונדערלעך סאָוועטישע מיידלעך. שלאַנק, אַטלעטיק, צוגעוווינט צו מאַכן זיך מיט קליין.
  און אַלע קריכן און קריכן מיט די צײן... דער ערשטער פֿרילינג־טאָג איז אַ אמתער פֿרײד און דאָרשט נאָך ליכט און באַשאַפן!
  און עס איז אַ לופט שלאַכט אין די הימל. מיראַבעלע, דאָס איז דער סאוועטישער פּילאָט נומער איין, וואָס שיסן אַראָפּ נאָך אַ דײַטשן עראָפּלאַן. און ווי שטענדיק, די מיידל איז ווערינג בלויז אַ ביקיני. אויף אייביק יונג און קיינמאָל פאַרשווינדן. אזו י אי ז אי ן אי ר באהאלט ן ד י גײסטיק ע כח .
  Mirabela, אָבער, אויך ליב ווען מענטשן פאַרבינדן איר. זי טאַקע לייקס עס. דערפֿאַר איז זי אַ פּילאָט... ווען אַ מיידל ס נאַקעט, מאַסקיאַלער גוף איז ניד דורך מענטשן 'ס הענט, עס איז אַ פאַקטיש פאַרגעניגן. און גרויס שפּאַס!
  מיראבעלא באקלאפט נאך א נאצישע קאר און כייסט:
  - איך בין א פאנצער כלבה!
  די מיידל אפילו שלאָגן די קאָנטראָל טאַפליע מיט איר נאַקעט, קייַלעכיק כילז. זי איז פּרעכטיק. און ינימיטאַבאַל.
  מיראַבעלע גייט אַרויס פון אים. און אַגאַווע פליען צו איר. צום סוף, די צוויי מערסט מצליח ווייַבלעך וואָריער-פּיילאַץ באגעגנט. זיי דרייען זיך איינער דעם אנדערן פון א רונדהויז. זיי פּרובירן צו באַקומען עס פון אַ ווייַטקייט. אבער עס טוט נישט אַרבעטן אויס זייער גוט. ביידע שיינקייט פליען אַוועק די שיסער שורה. אוּן זֵיי הָאבִּין גִיזָאגְט דִי צֵיין. נו, פרויען זענען ביטשיז. זיי קוקן זיך שווער איינער אין די אויגן אריין. מער גענוי, קאָפּ-אויף און זיי דרייען ווידער. דער דייַטש מע-562 איז נאָך בעסער אַרמד ווי די MIG-15, און די סאָוויעט פאָרמיטל איז דערשאָסן ...
  אָבער מיראַבאַלאַ מאַנידזשיז צו אַרויסוואַרפן, און פאַרלירן איר פלאַך פֿאַר די ערשטער מאָל אין איר פליענדיק קאַריערע. די ערגסטע זאַך איז אַז זי ענדיקט זיך אויף פייַנט טעריטאָריע. און דאָס איז שלעכט. יאָ, אַזאַ יינציק טוויסץ פון גורל. און אויף מערץ 1, 1956, די וועלט ענדערונגען, אָבער די הערשן פון די פוהרער אין די סייבערנעטיק שפּיל בלייבט.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"