Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Montecristo Kpl Napoleon Bonaparte Ƒe Vivi

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Ŋutsuvi Benedetto, si nye Count de Montecristo viŋutsu, kpena ɖe Napoleon Bonaparte ŋu ŋutɔ to nyatakaka totro gbogbo aɖewo tsɔtsɔ de asi na Germanytɔwo ƒe Field Marshal Blucher me. Esia wɔe be Napoleon Bonaparte ɖu dzi le Waterloo-ʋaa me eye xexeame ƒe ŋutinya ƒe zɔzɔme bliboa trɔ.

  MONTECRISTO KPL NAPOLEON BONAPARTE ƑE VIVI
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Ŋutsuvi Benedetto, si nye Count de Montecristo viŋutsu, kpena ɖe Napoleon Bonaparte ŋu ŋutɔ to nyatakaka totro gbogbo aɖewo tsɔtsɔ de asi na Germanytɔwo ƒe Field Marshal Blucher me. Esia wɔe be Napoleon Bonaparte ɖu dzi le Waterloo-ʋaa me eye xexeame ƒe ŋutinya ƒe zɔzɔme bliboa trɔ.
  . TA 1 lia
  Ðeko wòle abe Napoleon Bonaparte ƒe aʋakɔa le dzadzram ɖo ɖe Waterloo ƒe aʋawɔwɔ sesẽa ŋu ene. Benedetto, si le ŋutsuvi tsɛ aɖe si xɔ abe ƒe wuieve ene ƒe ŋutilã me la xɔ dɔ tso sededea gbɔ be wòahe Prussia sɔdolawo ƒe vava si Blucher nɔ ŋgɔ na la ɖe megbe.
  Menye nu bɔbɔe nenema gbegbe o. Gake ele be ŋutsuvia nagblɔ nya siawo na asrafomegã sia: wogblɔna be woɖea tomebɔmb la eye ehiã be míaʋuʋu. Le nyateƒe me la, Hollandtɔwo dzɔa tɔdzisasrãa nyuie eye egbɔ ɖoɖo mele bɔbɔe o.
  Gake nutrenu si hiã la le Napoleon si, eye ele be Blucher naxɔ ŋutsuvi dɔla la ƒe gbedasi dzi ase. Le mɔa nu la, amesi doa Eŋlisigbe nyuie ŋutɔ eye eƒe ɖa le blɔ. Eye sɔhɛmenɔɣi nana kakaɖedzi geɖe wu gadea ame me. Eyata nukpɔsusu totro aɖe li be womexɔa ɖeviwo be woanye ŋkutsala veviwo o.
  Eye ne Blucher xɔe se eye wòɖe mɔ na sɔdolawo be woatsa la, ekema woaɖu ɣeyiɣi dzi eye woaɖu Britaintɔwo dzi.
  Benedetto do sɔ sue aɖe si me gbedasi vevi aɖe le yi Blucher. Ŋutsuvia ya do awu abe dɔla ene. Gake esi wònɔ du dzi la, eɖe eƒe afɔkpa siwo me nunya le siwo wòlé fui la, eye wòlɔ̃a sɔdodo afɔ ƒuƒlu, si vivina wu sã.
  Eye eya hã le dzidzɔ kpɔm eye eƒe nɔnɔme nyo ya. Gake ele be nàɖo Blucher eye ŋutsuvia ƒo sɔa ɖe axawo dzi. Eye togbɔ be sɔa le sue hã la, ewɔa nu kabakaba.
  Benedetto dzi ha kple dziku be:
  Mí katã míeléa ŋku ɖe Napoleon, .
  Míedi aʋadziɖuɖu siwo womate ŋu asusu o...
  Ale be mía dometɔ miliɔn geɖe nawɔ avu, .
  Eye ale be ɖeviwo naganya kuxiwo o!
  
  Ale be Waterloo nagadzi dziɖegbe o, .
  Ale be aŋgbawo nagaʋu o...
  Eye ale be dziɖuɖu aɖeke naganɔ anyi o, .
  Dzɔgbenyuie na wò le xexlẽdzesi nyuitɔ ta!
  
  Fifia ŋutsuvi aɖe koe wònye
  Eye eteƒe madidi o mazu asrafomegã...
  Meti kpo toa agblea dzi abe avugbɔ̃e ene, .
  Mina míaɖe dzinɔameƒo afia to kpɔɖeŋuɖoɖo me!
  
  Matsɔ nusi aƒetɔ la de se la ana, .
  Togbɔ be afɔku gã aɖe le esia me hã la...
  Eye mo akpe ɖeka le Satana si, .
  Ate ŋu aɖiɖi mí ɖe anyi!
  
  Ɣeaɖewoɣi la, woƒoa nye afɔkpodzi, .
  Eye ati sesẽa le ɣli dom...
  Míefea bebeƒe kple dzɔgbese, .
  Esi mɔ̃ sesẽ ma le abe kpe ɖeka ene!
  
  Womate ŋu akplɔ mí adze klo o
  Eye màte ŋu abɔbɔe kple ƒoƒo sesẽ o...
  Le dzidzime siwo me nunya le ƒe ŋkɔ me la, .
  Míafia mɔ si dzi nàto akpɔ dzidzedze la wò!
  
  Aƒetɔ la mekpɔa nublanui zi geɖe o
  Ele be mí katã míakpe fu...
  Kesinɔtɔwo kple ame dahewo hã mekpɔa dzidzɔ o, .
  Na ɣeyiɣia nanye tɔtrɔ!
  
  Mexɔe se be ŋutifafa ava Europa, .
  Napoleon nye fia tegbee...
  Mí katã míanɔ agbe nyui, .
  Eye amea akpɔ dzidzɔ!
  Le hadzidzi sia megbe la, eva doa dzidzɔ na ame wu. Ŋutsuvi si nye dɔla la tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo lé gadfly la. Eye emegbe etsɔe ƒu gbe aɖaŋutɔe, eye wògbãe vie. Edzo yi afima eye wòge dze burdock aɖe dzi.
  Eye xevi aɖewo mie le ƒoƒo ɖeka me. Esia nye nukokoe ŋutɔŋutɔ.
  Benedetto dzi ha be:
  Burdock tsina le ʋɔtrua te, .
  Koklotsu aɖe bɔbɔ nɔ ʋɔtrua nu!
  Eye wòva zu nukokoe wu eye wòvivina wu... Eye ŋutsuvia gatsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo sɔa ƒe akɔta eye wòƒoe.
  Napoleon nye amenyenye gã aɖe. Nyateƒee, enye nunyala kloe, togbɔ be ekpɔ dzidzedze hã, gake le ɣeyiɣi sia me. Le afisia la, aʋafia Alexander Suvorov nɔ agbe ƒe blaade vɔ enyi eye wòɖu dzi vaseɖe eƒe agbe ƒe nuwuwu. Eye ne enɔ agbe, ne míagblɔe la, ƒe blaadre vɔ atɔ̃ la, awɔ avu kple Napoleon le aʋa me. Mina míagblɔ be le Austerlitz alo do ŋgɔ na ema gɔ̃ hã? Amekae Napoleon anye ɣemaɣi? Alo le go bubu me la, womate ŋu aɖu Napoleon dzi o ƒe geɖe. Nukae xexeame akpɔ mɔ na?
  Le go ɖeka me la, enyo ya be fiaɖuƒe ɖeka nanɔ ame si, le esi teƒe be woawɔ dzre le dukɔ suewo kple dukɔ suewo dome. Gake le go bubu me la, Napoleon ƒe ƒometɔ gbogbo siawo katã ahe kuxi geɖe vɛ hafi, eye ate ŋu anye bometsinya hafi. Vevietɔ ne eteƒe madidi o fia gã sia ku. Ẽ, eye le mɔ aɖe nu la, kuxiwo nɔ anyi ɣesiaɣi eye woanɔ anyi hã.
  Ne ɖe Napoleon to fiaɖuƒe ɖeka ƒe ɖoɖo si de blibo wu vɛ hafi.
  Le kpɔɖeŋu me, bu Tsar ƒe Russia ŋu kpɔ: ƒome hã le fiagã la si le afima, gake fiaɖuƒea nye ɖeka, ɖekawɔwɔ, eye mema ɖe fiaɖuƒe vovovowo me o. Eye bometsitsi ƒe hoʋiʋli aɖeke mele afisia o.
  Ŋutsuvia ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ eƒe akplɔa lã ʋuʋudedi aɖe esime wònɔ du dzi.
  Gake Romanov ƒomea kple woƒe domenyiŋusẽfianu nyuitɔ kekeake si tso Rurik la nye nu ɖeka, eye Bonaparttɔwo, si nye amehawo ƒe ʋu sia, nye nu bubu. Eye vovototo aɖe hã le eme. Nyateƒee, Benedetto menya nusi anɔ Russia kple Romanov fiaƒomea lalam le etsɔme o, eye le goawo katã me la, nusi Fransetɔa awɔ kple dutadukɔ aɖe o.
  Medi be makpɔe ɖa kple tɔnye...
  Ŋutsuvia dzi ha kple dzidzɔ gɔ̃ hã, si nye amewo ƒe lɔlɔ̃nya xɔŋkɔ aɖe, si wòdzi ɣeaɖeɣi kple Count Montecristo, amesi wòbu ɣemaɣi be ye ŋutɔ ye fofo.
  Eye magblɔ be lɔlɔ̃nya la me kɔ ŋutɔ eye wòdoa dzidzɔ na ame;
  Le Gascony la, womenya nya "vɔvɔ̃nɔtɔ" o,
  nyemenya yi ne èda ƒu o.Mí Gasconytɔwo ƒe vivi nyo wu le xexeame - Míelɔ̃a naneke o negbe ŋutikɔkɔe ko!
  
  Cheekbones kɔkɔwo, etɔxɛ be woazu - Xexeame ƒe ŋutsu aɖe ƒe Gascon ƒe dzedzeme enye si. Xɔ dzinye se, aƒetɔ, mahiã be nàlala eteƒe nadidi o - Paris anya kokokoParis anya kokokoParis anya Benedetto kokoko!
  
  Burgundy, Normandy, Champagne alo Provence, Eye dzo le wò ʋukawo hã me, Gake dzɔgbenyui mekpɔ ɣeyiɣi na wò o, Menye yevu xexeame haɖe o, Menye yevu xexeame haɖe o, Menye yevuwo ƒe kekeli me haɖe o, Gascony li .
  
  Nyemate ŋu anɔ Paris ŋkɔ manɔmee o. Nye
  agbe bliboa va yi - ɣeyiɣia de be mawɔ nu kple dzɔgbese. Eyata ƒe nenie nèxɔ, vinye?Ah, geɖe, aƒetɔ, geɖe - blaeve kple edzivɔ!
  
  Ðe wò asi li kea? - Sesẽ!- Esia nye nɔnɔme vavãtɔ si le Gascon si si luʋɔ dzadzɛ ŋutɔ le ŋu.Eye dzi nɔ ƒonye nenema ke esime Paris de dzesi GasconParis de dzesi GasconParis de dzesi Gascon Montecristo!
  
  Le Gascony la, womenya nya "vɔvɔ̃nɔtɔ" o, nyemenya yi ne èda ƒu o. Mí Gasconytɔwo ƒe vivi nyo wu le xexeame - Míelɔ̃a naneke o negbe ŋutikɔkɔe ko.
  
  Cheekbones kɔkɔwo, etɔxɛ be woazu - Gascon ƒe dzedzeme aɖee nye esi kple gbedonamewo.Xɔ dzinye se, aƒetɔ, mahiã be nàlala eteƒe nadidi o - Paris anya kokokoParis anya kokokoParis anya Benedetto kokoko!
  
  Burgundy, Normandy, Champagne alo Provence, Eye dzo le wò ʋukawo hã me, Gake dzɔgbenyui mekpɔ ɣeyiɣi na wò o, Menye yevu xexeame haɖe o, Menye yevu xexeame haɖe o, Vaseɖe esime yevu xexeame la, Gascony li!
  Togbɔ be Benedetto menye Gascontɔ tututu o, ke boŋ Paristɔ boŋ. Gake edze abe Montecristo nye Gascontɔ ŋutɔŋutɔ ene.
  Enyo, taɖodzinua gogo xoxo. Field Marshal Blucher ƒe asrafowo ƒe sɔ siwo nɔ tsatsam la dzena.
  Ŋutsuvia ʋuʋu akploa le eƒe ŋɔti ŋgɔ eye wòtsɔ mɔɖegbalẽa fiae. Eye le nyateƒe me la, woƒe susu nɔ eŋu. Ŋusẽ kple ŋusẽ yɔ ɖekakpui aʋawɔla la fũ. Eye nyateƒe si wònye be edze abe ŋutsuvi ene la nyɔ kakaɖedzi geɖe wu gɔ̃ hã. Le nyateƒe me la, ɖeviwoe nye agbe ƒe seƒoƒowo eye ame geɖe lɔ̃ ɖe edzi be wokana ɖe wo dzi wu ame tsitsiwo.
  Eye wokpe ŋutsuvi ŋkutsalawo va kplɔ̃a dzi. Wotsɔ alẽvi kple wein nyui dama nɛ. Ðeko Benedetto no tsi mamlɛtɔ, esi wònɔ vɔvɔ̃m be yeƒe aɖe aɖiɖi.
  Ŋutsuvia tsɔ nyatakakaawo yi na ame bubuwo, eye woŋlɔe be kloe. Enyo, àte ŋu ase vivi na wò mɔkekea. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ɖewohĩ míate ŋu adzi ha, what"s patriotic?
  Eye ŋutsuvia dzi ha kple seselelãme kple mo ƒe mo;
  Nye Britain dɔa alɔ̃
  Ɣla, nya ɣaɣla
  Wotsɔe na nye kple wò
  Yi ɖe ŋdi kanya didi la me!
  
  Ŋkɔ wɔnukuwo
  Ablɔwo, xɔwo
  Eteƒe medidi o sidzedze sia
  Kpɔe ɖa, tɔwòe nye esi
  
  Tiketi, lɔ̃e ɖe abɔta si mebiã o la me
  Ale be nàlé fu amadede sia
  Edze ƒã be afɔku le wò fefea ƒe tameɖoɖo me:
  Akunyawɔwɔ, aʋawɔwɔ, lɔlɔ̃, ƒe wuiade
  
  Ame si tsi mɔkpɔkpɔbuɖeame si nɔ eƒe ŋkume la koe
  Mate ŋu agbugbɔ o, madɔ alɔ̃ tegbee o
  Ƒe alafa la aflu amesiame godoo
  Alɔ̃, nye Britain.
  
  Alɔ̃ nye Britain
  Dzɔgbesee tsɔe nam
  Dzidzɔkpɔkpɔ kple fukpekpe - .
  Wò ɖeka koe le afima
  
  Alɔ̃dɔdɔ, Britain ƒe aʋawɔwɔ
  Kaka, kaba
  Yi si nètia
  Wofɔe ɖe dzi tso ta la me
  
  ete eye abe alesi gakpo ɖesiaɖe dzia ha tso ʋu ŋu ene la, .
  noa tɔnye eye wòklɔa eɖokui kple lɔlɔ̃
  yi fiadukɔa me le xɔtaxɔ si me ɣletiviwo le si mebɔbɔ o la te, .
  afisi adame kple kele gakpɔtɔ li be woaɖu dzi le
  
  Fiakukuwo li, ke menye sɔlemexɔwo o - mawudɔlawo ƒe nɔƒe, .
  Fiakukua gbã le vo me to ame tsɛ aɖe dzi
  Gake, abe alesi Charlie si megali o do domenyinu ene la, le míaƒe drɔ̃ewo me
  Eƒe ʋɔ dribawo dzona
  
  Alɔ̃ nye Britain
  
  Kpekpe siwo me womedoa gbe na ame o
  Menye wòe o, nye hã menye nyee o
  Piano dzi nuƒowo
  Asi eve
  
  Amewuwu tsɔtsɔke manɔmee
  Menye wòe menye o. Amekae menye?
  Fifia la koe nya
  Blema tɔsisi si le anyigba te
  
  Eye tɔdzisasrã sia si le ʋuʋum la kplɔa ame yia aɖakaʋua te
  Ame si zɔ tsi dzi evɔ menyrɔe o
  Velvet blɔ si ŋu kakaɖedzi le kaka ɖe ƒutsotsoeawo dzi
  Zɔ to edzi dzideƒotɔe esime xexeame katã le alɔ̃ dɔm
  
  Eye wò futɔwo mlɔa alɔ̃ léa woƒe dziwo, .
  Xɔlɔ̃wo le alɔ̃ dɔm, esi wotsɔ woƒe dzɔgbese de asi na sikadzata
  Ame si wogblɔ be etu afɔ vidzĩa gɔ̃ hã
  Alɔ̃dɔdɔ kple eƒe abɔwo ƒo xlã ahosi dzetugbe aɖe!
  
  Alɔ̃ nye Britain
  
  Alɔ̃ nye Britain
  Ɣla, nya ɣaɣla
  Wò gbɔgbɔ ƒe tsɔtsɔme - .
  Nye breguet
  
  Ku siwo menye ŋkɔ o
  Naneke meli woatsɔ adzrae o
  Nye ɣletivi dzadzɛ
  England trɔ gbɔ va aƒea me
  Mlɔ anyi le ŋdi kanya ƒe dzobibi me
  Alɔ̃, nye lɔlɔ̃tɔ
  Wòe nye nye Britain.
  Togbɔ be enye ŋunyɔnu be Fransetɔ nadzi ha nenema hã. Gake Eŋlisi ŋutsuvi aɖe ƒe awu mee wòle.
  Eye ale Blucher ƒe aʋakɔa dze mɔ si mesɔ o dzi. Eye Benedetto gblẽe ɖi, eye wònɔ du dzi yi ŋgɔ. Ŋutsuvie wònye eye mele be wòanɔ anyi kpoo o. Hafi wòadzo teti la, ete ŋu xɔ sika louis d"or ewo. Eye esia do dzidzɔ nam ŋutɔ. Eye fifia edo sɔ trɔ yi Napoleon gbɔ eye wònɔ mɔ kpɔm na teƒeɖoɖo gã aɖe. Le nyateƒe me la, ete ŋu hee ɖa le mɔ si me kɔ ale gbegbe. Ðeko wònɔ abe ɖe eya ŋutɔe nye Genghis Khan ene. Ẽ, ne ɖe Napoleon, abe Genghis Khan ene, nɔ agbe ƒe blaadre vɔ eve evɔ menya be yeɖu dzi o la, anye ne xexeame ato vovo. Eye ɖewohĩ ɖekawɔwɔ kple dzidzɔkpɔkpɔ aɖu dzi le eme. Eye ale, Europa ma, eye Tsar ƒe Russia xɔ Poland Fiaɖuƒea na eɖokui. Nukatae susu le nya sia me? Ne ègbɔdzɔ la, ekema nukata màxɔ kakɛwo le asiwò o?
  Benedetto dze hadzidzi gɔme esime wònɔ eƒe sɔ ɣia dom;
  Franseawo ƒe dukɔ enye Dada Kɔkɔe, .
  Si me amesiame sɔ eye wònye gã le.
  Wokekee tso go ɖeka yi go kemɛ dzi, .
  Kple afɔɖeɖe gbadzawo ƒe ɖiɖi!
  
  Towo le eme - sika tawo, .
  Eye tɔsisiawo klẽna kple klosalo dzadzɛ...
  Le dzomeŋɔli la, sno nɔa abe ɖa ɣi dama ene, .
  Le kele me la, tɔsisi aɖe si le ƒuta sesẽ aɖe megbe!
  Gake emegbe ŋutsuvia zi ɖoɖoe, eye wòse le eɖokui me be afɔku le ye ŋu. Eye sɔ si ƒe ʋu dzẽ la ƒo ɣli le vɔvɔ̃ ta. Benedetto trɔ kpɔ megbe - amegãxiwo nɔ tsatsam le eyome. Eye esia nye nya vevi xoxo. Woƒe ha blibo aɖe le afisia xoxo.
  Ŋutsuvia ƒo eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ɖe eƒe sɔ ƒe akɔta eye wòdze egɔme wòƒu du. Le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋutsuvia bu eŋu. Amegãxi ma nye lã vɔ̃ɖi aɖe. Le kpɔɖeŋu me, eɖu sɔdola ƒe ʋuƒo dzĩ sue aɖe. Ðe esia nye nusi dze le eƒe akpa dzia? Nya kae nàte ŋu agblɔ tso amegãxi ŋu?
  Benedetto dzi nukokoedonameha aɖe si me nukokoedoname le ɖe lã lénu ɣi siawo ŋu;
  Mele agbagba dzem kple nye ŋusẽ katã - kple nye lãkusiwo katã,
  Gake egbea - ake abe etsɔ ene: Woƒo xlãm, ƒo xlãm - Wotsɔ dzidzɔ ʋum yi xexlẽdzesiawo gbɔ!
  Tu siwo ƒe ʋuƒo eve le vovom le fir-tiwo megbe -
  Afimae adelawo ɣla wo ɖokui ɖe vɔvɔli me, - Amegãxiwo le gegem ɖe sno me, Wotrɔ zu taɖodzinu gbagbe.
  Adedada le edzi yim na amegãxiwo,
  Adedada le edzi yim - na lã lénu ɣiwo, seasoned kple avuviwo!Aƒolawo le ɣli dom, eye avuwo le ɣli dom vaseɖe esime wole ʋuʋum, Ʋu le snoa dzi - kple aflaga dzĩwo ƒe teƒeteƒewo.
  mefena kple amegãxiwo le ɖoɖo sɔsɔe nu o
  , gake woƒe asi meʋuʋuna o: Esi wotsɔ aflagawo kpɔ míaƒe ablɔɖe ta ta la, woƒoa wo kple kakaɖedzi, kakaɖedzitɔe.
  Amegãxi mate ŋu agbã kɔnyinyiwo o -
  Edze abe, le ɖevime la, avuvi ŋkuagbãtɔwo, Mí, amegãxi viwo, míeno amegãxi nyɔnua Eye míeno nu ɖe eme: màte ŋu alé aflagaawo o!
  Eye fifia - adedada na amegãxiwo,
  Adedada le edzi yim - na lã lénu ɣiwo, seasoned kple avuviwo!Aƒolawo le ɣli dom, eye avuawo le ɣli dom vaseɖe esime wole ʋuʋum, Ʋu le snoa dzi - kple aflaga dzĩwo ƒe teƒeteƒewo.
  Míaƒe afɔwo kple aɖuwo le du dzi -
  Nukatae, kplɔla, na ŋuɖoɖom - Wodea adelã mí eye míeƒua du yia tudadaa gbɔ Eye don"t try through the ban?!
  Amegãxi mate ŋu awɔe nenema o, mele be wòawɔe nenema o.
  Fifia nye ɣeyiɣia le vɔvɔm: Amesi woɖo be makpɔ la ko alɔgbɔnu hekɔ eƒe tu ɖe dzi.
  Adedada le edzi yim na amegãxiwo,
  Adedada le edzi yim - na lã lénu ɣiwo, seasoned kple avuviwo!Aƒolawo le ɣli dom, eye avuwo le ɣli dom vaseɖe esime wole ʋuʋum, Ʋu le snoa dzi - kple aflaga dzĩwo ƒe teƒeteƒewo.
  Medo tso toɖoɖo me:
  Le aflagawo megbe - agbe ƒe tsikɔwuame nu sẽ wu!Ðeko - le megbenye la, mese amewo ƒe ɣlidodo siwo wɔ nuku la kple dzidzɔ.
  Mele agbagba dzem kple nye ŋusẽ katã - kple nye lãkusiwo katã,
  Gake egbea - menye abe etsɔ ene o: Woƒo xlãm, ƒo xlãm - Gake naneke mesu adelawo si o!
  Adedada le edzi yim na amegãxiwo,
  Adedada le edzi yim - na lã lénu ɣiwo, seasoned kple avuviwo!Aƒolawo le ɣli dom, eye avuwo le ɣli dom vaseɖe esime wole ʋuʋum, Ʋu le snoa dzi - kple aflaga dzĩwo ƒe teƒeteƒewo.
  Le ema megbe la, amegãxiawo xɔe ŋutɔŋutɔ eye wodze megbe. Gawu la, ne ŋutsuvi si metsɔ afɔ ƒuƒlu le ha dzim la, efia be eƒe nu fa ŋutɔŋutɔ eye anyo wu be màgatsɔe awɔ nuvevii o.
  Eye Benedetto kpɔ dzidzɔ ŋutɔ le nudzodzoe la xɔxɔ kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒoƒo me. Eye wòde dzesii be:
  - Metrɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme!
  Eye nusianu trɔ ŋutɔŋutɔ. Blucher meva ɖo ɖe game dzi o, eye Napoleon ɖu dzi le Waterloo. Emegbe Germanytɔwo ƒe ɣeyiɣia de. Aʋafia gã la gaɖu dzi zi geɖe. Russia-srafowo hã le eme. Gake aʋawɔwɔ siwo xɔa ɣeyiɣi didi la ti kɔ na Francetɔwo akpa. Eye wowu ŋutsu geɖe akpa.
  Eye Napoleon Bonaparte lɔ̃ ɖe ŋutifafa dzi. France lé Italy ƒe anyiehe, Netherlands, Switzerland, kple Germany ƒe akpa aɖe, kpakple Spain ƒe dziehe.
  Le ema megbe la, aʋa aɖeke medzɔ le Europa o hena ɣeyiɣi aɖe. Nyateƒee, Franseawo yi Afrika eye woxɔ Algeria kple Morocco. Emegbe woɖu Tunisia dzi, eye emegbe woɖu Libya kple Egipte. Aʋa si wowɔ ɖe Afrika ƒe anyiehe gome la wu enu dzidzedzetɔe na France. Eye emegbe wòyi Sudan.
  Napoleon ɖu dzi vaseɖe March 1842 me, eye wònɔ agbe ƒe blaadre vɔ eve, abe Genghis Khan ene. Viaŋutsu Napoleon II va xɔ ɖe eteƒe. Amesi eteƒe medidi o va zu Austria Fiaɖuƒea ƒe fiagã. Gake ema nye ŋutinya bubu. Napoleon va zu xotutu gã aɖe. Eye eƒe fiaƒomea nye ŋutikɔkɔe fiaƒome. Eye Bonaparte ƒe dziɖuɣi nye xotutu vavã.
  Ha sia gɔ̃ hã nɔ anyi si woŋlɔ:
  Ƒe alafa aɖe si me ahom tu, ƒe alafa wɔnuku aɖe nɔ anyi:
  Gbe sesẽ, gãnyenye;Ŋutsu gã aɖe nɔ anyi, ŋutikɔkɔe gbegblẽ.
  Kalẽtɔwo ƒe ɣeyiɣi mee!
  Gake checkers-awo tsaka, eye midges kple nudzodzoewo ƒu du do go le doawo me.
  Mama ɖesiaɖe ƒe ŋutsuvi,
  woda adzo wo dometɔ ɖesiaɖe, bometsitsi si nye atsyã me nya dzodzrowo, si wɔa dzedzeme si me ablɔɖe le.
  Dispotism ƒe futɔ,
  Equality ƒe nuƒola, - Fu, ŋkuagbãtɔ kple ɖa, Dada agbalẽŋlɔla.
  Thiers kple Rabeau ƒe bablawo
  ɖe tame eye abe Mirabeau dovevienu ene la, edoa ablɔɖe ŋutikɔkɔe.
  Eye kpɔ ɖa: míaƒe Mirabeau
  si tso Gavrilo Xoxoa me Ne èdi be yeawɔ lãgbalẽgolo si vuvu la, eƒoa eƒe aɖatsi kple nuyi.
  Eye kpɔ ɖa: míaƒe Lafaet
  Brutus alo Fabricius tsɔa ŋutsuawo dea agbalẽtamɔ̃ te, tsɔ kpe ɖe beets ŋu.
  
  AME TƆXƐWO KPLEE MAWUWO ƑE VINYƆNUWO ƑE ƲUƲUWO
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Ðevi mavɔwo ƒe afɔkuwo yi edzi le yamenutome ƒe vovototodedeameme me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, mɔzɔzɔ yeyewo le ŋutsuvi mavɔ Eduard Sturgeon lalam, siwo dometɔ aɖewoe nye trolls, orcs, elfs kple nuwɔwɔ bubu siwo le susumenuwo ƒe xexeame dome. Eye Demiurge Mawuwo ƒe vinyɔnuwo hã wɔa avu kpli wo.
  . TA 1 lia
  Nyɔnuvi aʋawɔla Adala ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Nukae le asiwò ɣeyiɣi sia, tegbee sɔhɛ nunyala?
  Edik ɖo eŋu kple ŋutsuvi ƒe alɔgbɔnukoko be:
  - Ŋuɖoɖo aɖe li na esia hã!
  Ga boa constrictor gã aɖe, si ƒe nu me drill aɖuwo nɔ tsatsam le la yi edzi nɔ tsatsam nɔ tetem ɖe ɖeviawo ƒe asrafoha tɔxɛa ŋu. Le lã wɔadã didi sia yome la, robot gãwo te dodo, eye wodze abe atiglinyi siwo le zɔzɔm ene. Eye tu siwo daa tu tso laser-mɔ̃wo me nɔ woƒe ta ŋu. Nyateƒee, keklẽ siwo mede blibo o la mehe tsɔtsrɔ̃ boo aɖeke vɛ o.
  Ŋutsuvi nunyala la ɖe ka dzro aɖe si wotsɔ akɔbli ƒo, eye wòtsɔ pea si me wotsɔ nusi womenya o kpe ɖe eŋu.
  Eye wòdae ɖe lã si tana si doa ŋɔdzi na ame, si zãa mɔ̃ɖaŋununya, ƒe mɔ dzi. Ka la xaxa ɖe drills la me eye wòde dzo enumake. Boa constrictor gã la te ʋuʋu.
  Ŋutsuvi si mlɔ ɣetoɖoƒe gome le Edik ƒe ɖusime la ƒo ɣli be:
  - Eii! Dze tugbe!
  Mɔ̃ɖaŋununya si tana la ƒe ŋutilã ʋuʋu eye wògbã atiglinyi siwo nye robot siwo nɔ zɔzɔm la. Wotrɔ ɖe wo nɔewo ŋu eye esi wonɔ tu dam la, wodze tudada wo nɔewo gɔme. Eye tso laser-kaɖiwo ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ta la, aʋawɔnuwo trɔ ŋutɔŋutɔ eye ga la fiã.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi siwo le amedzidzeha si tso ɖeviawo ƒe asrafoha tɔxɛwo me la xɔ tu heda tu be yewoawu, eye wozã woƒe laser-tuwo.
  Edik do ɣli be:
  - Gblẽe ɖi! Dzra wò ŋusẽ ɖo ŋutsuwo! Nusi tsi tre ɖe pulsar ŋu!
  Ðeviwo ƒe asrafoha tɔxɛwo dzudzɔ tudada. Eye ale wòdze ƒã xoxo be boa constrictor gã si le ʋuʋum kple eƒe ŋutilã la wɔ nuwɔametɔ eye wògbã ʋuawo katã kloe. Esia nye ŋusẽkpɔɖeamedzi gã aɖe vavã eye wònye super ko.
  Nyɔnuvi Adala blu ɖe ɖekakpui si nye aʋafia bibi la ŋu eye wòde dzesii be:
  - Enyo ŋutɔ! Enyo, aʋawɔlae nènye! Èzãa futɔ la ƒe ŋusẽ ɖe eŋu!
  Ŋutsuvi ƒe aʋafia la blu ɖe eta hegblɔ be:
  - Nyateƒee, míehiã dzɔdzɔmeŋutinunya, mɔnu si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o.
  Boa constrictor, si nɔ ʋuʋum la, gbã atiglinyi siwo nye robot siwo le zɔzɔm la, wowó alo wogbã. Azɔ hã, eƒe asike si me ƒutsotsoe si nu sẽ ŋutɔ nɔ la trɔ aʋawɔʋu siwo le ʋetsuvi siwo ti kpo do go le fiasãa ƒe agbowo nu la dzi.
  Wova zu wɔnamanɔŋutɔwo eye bosomikaɖiawo klẽ. Eye edze abe ɖe wòfa ene.
  Eye aŋɔawo dzo do go le ʋuƒoawo me heƒo woawo ŋutɔ ƒe amewo. Eye aʋawɔnuwo ƒe xɔ kɔkɔwo tsɔtsrɔ̃ geɖe.
  Le esia ta la, aʋawɔnuwo ƒe batriwo gadze dɔwɔwɔ gɔme tso fiasãa ƒe gliwo dzi ake. Laser-ya kple annihilation-pumped projectiles siaa dza ɖe mɔ̃ɖaŋu boa constrictor la dzi. Tu gbãtɔawo to eƒe gakpo kple titanium ŋutigbalẽ me. Gbɔɖemewo te dzɔdzɔ. Abe nudzodzoewo ƒe dowo ene la, dowo do le lã wɔadã sia ƒe aʋawɔnuwo me.
  Nyɔnuvi si nɔ Edik ƒe ɖusime la ƒo nu kple ɣli be:
  - Esiawo nye dzonu siwo wotsɔna ƒoa dzoe! Míena nu gã aɖee!
  Ŋutsuvi ƒe aʋafia la na eme kɔ be:
  - Mexɔe tso nye ŋutɔ nye dukɔ gbɔ!
  Ðevi aʋawɔlaawo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Nyateƒe kple dzɔgbenyui le mía gbɔ, .
  Míaƒo kekeawo sesĩe...
  Míaƒe dɔ vevitɔe nye
  Miwu amedzro vɔ̃ɖiawo!
  Adala, si nye nyɔnuvi sia si to nu geɖe me kpɔ, eye wòva hiã gɔ̃ hã be wòaxɔ aʋawɔʋu aɖe si ƒe ŋusẽ nye nuheŋusẽ la de dzesii be:
  - Ewɔ nuku ŋutɔ ne aɖaŋu kple dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe mɔnu aɖe li!
  Eye nyɔnuvia tsɔ hologram si ɖe alesi wòsi le fuwɔamegaxɔa me fia. Ðekakpui gamenɔla la ƒu afɔ ƒuƒlu eye wòdo alɔ̃mewu siwo ŋu fli le la, eƒu du to tsikpe si xɔ yameʋudzeƒea la dzi. Eye woda tu ɖe eŋu. Nyɔnuvia le tsɛ, ŋgonu ƒuwo gɔ̃ hã dze le eƒe ɖevime le fuwɔamegaxɔ aɖe ƒe nuɖuɖu dzizizitɔe ta, eye xexlẽme aɖe nɔ keklẽm le eƒe alɔ̃mewu ƒe akɔta. Gake ete ŋu ge ɖe aʋawɔʋua me eye wòzã elektrɔnik-kaɖi si wofi le dzɔla la si.
  Esia wɔe be mɔ̃a, si me elektrɔnikmɔ̃wo yɔ fũu la, do le nusi wotsɔ blae la dzi.
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le goglo, siwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu zɔzɔ dzizizitɔe kple dɔ sesẽ wɔwɔ ɣesiaɣi ta la te. Ẽ, ɖeviwo ƒe dɔsesẽwɔsaɖa me menye dɔdaƒe o. Gake le go bubu me la, ètu dzidodo ɖo le afima ale gbegbe be eɖea vi be nàyi afima. Edze abe ƒe wuieve koe Adala xɔ ene, gake le nyateƒe me la, etsi wu, eye nuteƒekpɔla hã le esi, ne menye nuteƒekpɔla kple nunya deŋgɔ abe Edik ene o gɔ̃ hã.
  Wokpɔ alesi yameʋu si hea nuheŋusẽ si me nyɔnuvi aɖe le nɔ dzodzom le hologram la dzi. Eƒe asike ɖaɖɛa dze le nɔnɔmetata la me, eye abi aɖe le eƒe ŋku blɔ si nye bli-seƒoƒo te. Gake nyɔnuvi si si yameʋukulawo ƒe aɖaŋu le la ƒoa asa na laser-ya siwo le agbagba dzem be yewoadae ɖe anyi la aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Eƒe asibidɛ ƒuƒlu siwo le abe ɖevi ene la tsɔa asibidɛwo ƒoa asibidɛ siwo le mɔ̃a dzi ƒe asibidɛwo ƒe asibidɛwo ŋu kakaɖedzitɔe. Eye edzena nyuie ŋutɔ.
  Adala ku nugbugbɔ aɖe eye wòdzi ha be:
  - Le yameʋuwo me la míeƒua du toa ƒutsotsoewo dzi, .
  Quarks foam le ether vortices me...
  Nukae magblɔ na nye ɣletinyigba - .
  Xexe si le ɣletinyigba te, si ƒe amadede nye blɔ la ƒe viwo!
  Eye le megbe nɛ la, aʋawɔyameʋuwo ƒu du yi nyɔnuvi dzinɔameƒotɔ la yome. Eye edze abe ɖe wòwɔa adã ŋutɔ ene, abe akpɔkplɔwo ƒe ha blibo aɖe ene. Eye wodaa tu, eye edze abe mɔnukpɔkpɔ aɖeke meli be woasi o ene.
  Gake nyɔnuvi Adala yɔ ŋutsu kalẽtɔ Edik le radio dzi, eye eya hã nɔ klalo abe alesi wònɔna ɖaa ene.
  Ðekakpui aʋawɔla aɖe si dze abe exɔ abe ƒe wuieve ene, togbɔ be le nyateƒe me la, enye aʋawɔla bibi kple aɖaŋuwɔla bibi hã la, dzo yi ɖado goe. Kamedefefewu kpuiwo koe ŋutsuvia do, gake eƒe afɔ ƒuƒluwo lé eƒe ʋuʋudedi suetɔ kekeake si le dzodzom. Eye eme kɔ ƒã be ŋutsuvia nɔ eƒe nɔnɔme nyuitɔ kekeake me.
  Ne etsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu te abɔta ko la, ƒutsotsoe aɖe dona. Futɔwo ƒe aʋawɔʋu ene siwo nɔ du dzi nɔ ŋgɔ yim la va dze wo nɔewo dzi zi ɖeka. Eye wowó hã kplɔe ɖo.
  Adala tsɔ eƒe safir ŋkuwo ʋuʋu ŋku hegblɔ be:
  - Esiae nye klass kɔkɔtɔ kekeake!
  Futɔwo ƒe aʋawɔla mamlɛawo dze tudada gɔme tso didiƒe. Yameʋu si nyɔnuvia nɔ xɔm le amewo si la ƒe akpa kple asike nɔ ƒoƒom kple aŋetuwo kple gbeɖuɖɔwo.
  Ðetugbui aʋawɔla la te eƒe afɔkpodzi ƒuƒluawo ɖe edzi sesĩe wu eye wòwɔ aʋadziɖuɖua ɖe aʋawɔla la dzi.
  Gake Edik, ŋutsuvi mavɔ sia, tsɔ kuɖɔ suesuesue siwo le eƒe agba si dzona me heda wo ɖe yame. Woƒu du sesĩe eye wòdze abe ɖe wova dze akpɔkplɔwo ƒe ha aɖe dzi ene.
  Wose wowó, woƒe gbagbã, kple futɔwo ƒe yameʋu siwo vuvu wozu kakɛwo. Esia nye ƒoƒo si gbãa dzi na ame.
  Ŋutsuvia, si le dɔ wɔm aɖaŋutɔe kple eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le ablaɖeɖe me la, dzi ha be:
  Alesi míenɔ agbee nɔ avu wɔm
  Eye mevɔ̃na na ku o...
  Aleae mía kple wò míanɔ agbe tso fifia dzi!
  Eye le ɣletiviwo ƒe kɔkɔƒewo la, .
  Eye towo ƒe ɖoɖoezizi - .
  Atsiaƒu ƒe ƒutsotsoe kple dzo sesẽ!
  Eye dzo sesẽ, kple dzikutɔe!
  Aleae ɖeviawo wɔa nu kple futɔwo ƒe aʋawɔlawoe. Amesiwo te ŋu tsi agbe la trɔ ɖe megbe. Eye Adala trɔ yi Edik ƒe asrafoha la me. Ðeviawo ƒe asrafoha tɔxɛa ƒe akpa aɖe koe nɔ wo gbɔ - ɖekakpui aʋawɔla siwo si aɖaŋu tɔxɛ le.
  Fifia wole amedzidzedze bubu ƒom tso mɔ̃ sesẽa me. Esi wòdze ƒã be esi afɔzɔlawo kpɔe be womate ŋu atsɔ elektrɔnikmɔ̃wo aɖu ɖevi aʋawɔla siwo wɔa avu kple esiwo tsi akpa eye woƒe tagbɔ kɔ dzi o ta la, wotsɔ afɔzɔlawo ƒu gbe ɖe aʋa me.
  Kekeʋawɔla gã siwo dometɔ ɖesiaɖe kɔkɔ meta eve kple afã la ŋutɔ yi aʋa la dzi. Wodo aʋawɔwuwo eye wodze abe ɖe wonye ame tsɛwo ene.
  Gake woƒu du yi aʋa kple nyaƒoɖeamenu gã aɖe eye wodze wo dzi abe aʋawɔʋuwo ene. Afi siae aʋa la dzɔ le.
  Fifia àte ŋu adze tudada gɔme. Ðevi aʋawɔlawo da tu wo kple laser-tuwo. Woƒo amewo ɖe inogalact lã wɔadãwo dzi. Gake woɖo eŋu nɛ.
  Nyɔnuvia kple ŋutsuvia xɔ abi eye futɔwo ƒe keklẽ fiã wo.
  Edik ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - M"le tɔtrɔm ɖe ametakpɔnu ƒe agblea dzi!
  Adala bia kple dzitsitsi be:
  - Eye míate ŋu ada tu futɔa to edzi!
  Ŋutsuvi ƒe aʋafia ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Ɛ̃! Godoo! Esia nye didime ɖeka kple afã. Enaa ŋusẽ sina toa wò akpa dzi, gake menye le futɔa ƒe akpa dzi o!
  Ŋutsuvi aʋawɔla aɖe si do aʋawɔwu si ŋu fli damawo le do ɣli be:
  - Esia nye nuto fafɛ aɖe!
  Eye aʋa la yi edzi kple ŋusẽ si mexɔ se o! Eye fifia ɖeviawo va zu amesiwo ŋu womate ŋu awɔ nuvevii kura o. Eye wotsrɔ̃ woƒe futɔwo agbagbadzedze aɖeke manɔmee. Woawo, siwo le asrafo siwo nye sɔhɛ tegbee ƒe asrafoha tɔxɛwo si me la, laser siwo wotsɔa dzoxɔxɔ si woyɔna be thermoquark-pomp wɔe la le wo si, eye esia nye nu sesẽ ŋutɔ. Eyata le thermoquark fusion me la, nu gram ɖeka doa ŋusẽ si sɔ kple dzotsitsi tɔn biliɔn ene. Eyata àte ŋu akpɔ alesi gbegbe ŋusẽ sia loloe la le susu me.
  Gake menye ɣesiaɣie ɖeviwo tsɔa aʋawɔnu deblibo mawo wɔa avu hedea ŋgɔ le mɔ̃ɖaŋununya me o.
  Eyata Edik ʋu video kple amadede etɔ̃ ƒe hologram, si ɖe alesi wòwɔ avu kple mɔ̃ɖaŋununya xoxowo wu sã, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, afɔku si mebɔ o, kple ɖevi siwo sesẽ nɛ la fia.
  Esi Edik nyɔ le ƒoƒoa megbe la, ŋutsuvi bubu si nye Pashka ʋuʋu eƒe abɔta sesĩe. Ŋutsuvia ti kpo eye wòlé eƒe zɔhɛ si ƒe taɖa biã, si wotsɔ lãfu yeye wɔe la ƒe dzedzeme si vɔvɔ̃ ɖo la, eye wòbia be:
  - Nu ka wɔm nèle?
  Pashka tsɔ eƒe asibidɛ ɖo Edik ƒe ta ŋu eye wòƒo nu le ɣlidodo me be:
  -Amekae lũ wò nenema?
  Edik tsɔ eƒe asi ɖo eƒe taɖa ŋu eye wònɔ ɣli dom le tɔtɔ ta be:
  - Wow... - Akpɔkplɔa ƒo woƒe asibidɛwo te, eye wose ƒu aɖe si wɔ dɔ ɖe ame dzi eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wose veve.
  Emegbe Edik tsɔ ŋku ɖe eƒe ɖusibɔ ŋu eye wòkpɔ dzo yeye aɖe si le abe asaɖa ƒe xexlẽdzesi ene. Ame nyanyɛ wuietɔ̃lia...
  Ŋutsuvia gblɔ kple gbe blewu be:
  - Bravo - Ʋuʋudedi! Esia va zua be menye drɔ̃e o. Wodem gaxɔ me ŋutɔŋutɔ!
  Pasha tsɔ tɔtɔ kpɔ eƒe zɔhɛa eye wòƒo nu le ɣlidodo me be:
  -Afikae wotsɔ wò da ɖe?
  Edik ɖo eŋu kple gbe si me nuxaxa le be:
  - Na yamenutome gaxɔ aɖe... Eyae nye be woade gaxɔ me le ɣletinyigba bubu dzi!
  Pashka ʋuʋu ta... Esusu be ŋutsu sia si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie la ƒe tagbɔ gblẽ. Gake Edik medze abe tagbɔsesẽtɔ ene kura o, togbɔ be ŋku yibɔ aɖe si da gbe le eŋu nɔ keklẽm le eƒe ŋku te hã. Esi ŋutsuvi si ƒe mo biã la ƒe ta ƒu kloe ta la, edze abe nuvlowɔla, alo gbevuvi si mɔkpɔkpɔ bu ɖee ene.
  Gake ɣeyiɣi mele ŋutsuviawo si be woasusu nu geɖe wu o. Ɣeyiɣia de be nàƒu du ayi ŋdi me tɔmelã sue aɖe gbɔ eye nàgafɔ aŋea ake.
  Gake fifia ya, manya wɔ be woawɔ dɔ ɣeyiɣi didi o. Orkmet yameʋu si dzea ame dzi la gage ɖe eme ake. Ŋutsuawo ɣla wo ɖokui ɖe doawo gɔme, eye bɔmb siwo tso yame nɔ dzadzam tso dziƒo.
  Edik dze agbagba be yeada tu tso tu me, gake fifia ya futɔwo ƒe yameʋuwo mete ŋu da tu siawo o. Wotsɔa aʋawɔnu sesẽ siwo wotsɔ ga wɔe la tsyɔa Orkmet ahomyaʋawɔlawo dzi, eye mɔ aɖeke meli si dzi tu ate ŋu ato age ɖe wo me o.
  Emegbe ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ bɔmb la. Esi wònye be afɔawo ƒe lãmekawo lolo wu abɔwo tɔ ta la, àte ŋu atsɔ "fifi" aɖe aƒu gbe ɖe didiƒe sã kple abɔ si le ete wu esi le etame.
  Ŋutsuvia gbɔ ya sesĩe, trɔ ɖe eƒe akɔta hetsɔ bɔmb si woƒo ƒu la ƒu gbe kple eƒe ŋusẽ katã. Edzo va to afima kple ɣlidodo eye wòƒo ahomya ƒe asrafo aɖe si nɔ dzodzom le anyigba akpa. Megate ŋu ɖu eɖokui dzi o eye wòmã ɖe afã kloe le wowó ta. Eye Edik tsɔ eƒe ŋɔti fia futɔa.
  Le ema megbe la, ŋutsuvi si nye terminator la gakpɔ bɔmb bubu. Abe alesi wofiae le yamenutome ene la: afɔƒoƒo ƒe aɖaŋu tɔxɛ aɖe, si me akɔta trɔna, asibidɛwo kekena eye woʋuʋua wo. Bɔmb la, le go sia me la, dzona yia ŋgɔ wu alesi woate ŋu atsɔ asi aƒu gbe hafi. Menye dzodzroe nyɔnuvi dzɔla eneawo hã bi ɖe aɖaŋu si wotsɔ ƒua gbe kple woƒe abɔwo te o.
  Eyata Orkmet yameʋu evelia si dzea ame dzi la bu eƒe aʋalawo eye wòdzona ŋɔti gbãtɔ yia anyigba. Etsɔa ŋusẽ sia toa anyigba, abe ɖe wòdi be yeaɖo Amerika ene.
  Pashka do ɣli kple dzidzɔ be:
  - Ẽ, ènye aʋawɔla gã aɖe!
  Edik do eƒe akɔta dadatɔe hedo ɣli be:
  - Me nye ame gã ŋutɔŋutɔ...
  Ŋutsuvi si ƒe ta wolũ yeyee la ƒe dzedzeme nye nukokoedonamela vie. Gake bɔmb etɔ̃liae nye esi, eye wòke ɖe eƒe taɖodzinua ŋu wòde pɛpɛpɛ si womate ŋu axe mɔ na o! Enyo, le esia megbe la, ɖe ame aɖe ake ɖi be ŋutsuvi sia nye kalẽtɔa? Eye menye kalẽtɔ mamlɛtɔ gɔ̃ hã o, ke boŋ sɔdola si akplɔ amesiame!
  Edik Osetrov dzi ha, eye wòse bɔmb enelia kple eƒe asibidɛ ƒuƒluwo eye wòtsɔe ƒu gbe sesĩe be:
  Da ayetɔ la ɣla eɖokui ɖe doa me, .
  Le adzame Rus ƒe drɔ̃ewo be yeatsɔ aɖi...
  Gake sɔdola sesẽ la aƒo eƒe taɖodzinu, .
  Le dziku ƒe ɣe si me kɔ la te amadedea avuvu!
  Esi wonɔ ha dzim la, ŋutsuvia da bɔmb atɔ̃lia. Etsɔ eƒe afɔ si te ŋu trɔna bɔbɔe la xe mɔ nɛ aɖaŋutɔe ŋutɔ, eye emegbe wògatsɔe ƒu gbe ake. Aʋawɔɖaŋusrɔ̃ƒe si me kesinɔnuwo bɔ ɖo wu la kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi, eye hehe si xexeame katã ƒe Amazon na le ɣletinyigba didi aɖe dzi hã nɔ eme.
  Edik bi ɖe nu geɖe me ɣemaɣi eye wòva zu ŋutsuvi si nye super ace ŋutɔŋutɔ. Eye fifia etsɔ bɔmb adelia ƒu gbe. Etsɔnɛ ƒua gbe aɖaŋutɔe ŋutɔ, eye wòdzona, eye wòtsoa yame ŋutɔŋutɔ abe skate ene.
  Terminator ŋutsuvi gblɔ be:
  Dadanyigba ƒe hadzidzi dzia ha le míaƒe dzi me, .
  Ame aɖeke meli si nya kpɔ wu esia le xexeame katã o...
  Mia sɔdola ƒe beam thrower la sesĩe wu, .
  Ku ɖe Russia si Mawu na la ta!
  Eye bɔmb adrelia si ŋutsuvi afɔ ƒuƒlu la ƒu gbe, si le dzodzom kabakaba to afima la, ke ɖe eƒe taɖodzinua ŋu.
  Mɔɖela mamlɛawo dzea agbagba be yewoasrɔ̃ yewoƒe legba yeyea, gake woƒe bɔmb la gena tso woƒe afɔwo dzi alo dzona vɔ̃ɖi wu esi wodzona le woƒe asiwo me. Gake Clara ya wɔ ɖoɖo ɖe eŋu le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi be:
  -Gblẽm ɖi! Eduard Osetrov koe daa bɔmb!
  Ŋutsuvia dada ŋutɔ le kakaɖedzi si wotsɔ nɛ ta, eye wògatsɔ nunana la ƒu gbe ake, si na HEC-283 ƒe aʋala vuvu, eye wòna Orkmet-mɔ̃a megate ŋu ɖua edzi o. Eye yameʋua ƒe duƒuƒu mekpena ɖe orc-awo ŋu o.
  Eduard Osetrov gblɔ kple dzidzɔ be:
  Fofonyigba, wòe nye danye lɔlɔ̃a, .
  Nyemate ŋu ado dzi le amewo ƒe fukpekpewo me o...
  Mele klalo be matsɔ nusianu si le asinye la ana - .
  To vevesese, nuxaxa, dodokpɔ ɖesiaɖe me!
  Fifia bɔmb enyilia ke ɖe eƒe taɖodzinu ŋu. Ŋutsuvi si ƒe dzedzeme ɖi Japantɔwo ƒe anime kalẽtɔ aɖe ŋutɔ la dzea egɔme aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Le ƒuƒu dzidzedzetɔe megbe la, Edward gagblɔ be:
  Homeland le nye dzi me - ka aɖe le ƒoƒom, .
  Agbe anyo na amesiame le xexeame...
  Eye meku drɔ̃e le Fofonyigba ŋu - dukɔ kɔkɔe aɖe, .
  Afisi ɖevi kpɔdzidzɔwo koa nu le!
  Orkmet-kpɔkplɔawo, esi woga gayibɔ anyigba vɔ la, dzo dzo, eye Edik tsɔ bɔmb ewolia ƒu gbe tsɔ do gbe na wo. Orkmet yameʋu mamlɛtɔ si woda ɖe anyi la ƒo eƒe aʋalawo nu ƒu eye wòva wu enu ɖe kpɔɖeŋuɖaka aɖe me.
  Ŋutsuvia ti kpo do go le doa me eye wòwɔ vlododo ƒe dzesi aɖe na orc-ha siwo nɔ sisim la. Le eyome la, ŋutsuvi bubuwo hã wɔ nenema ke.
  Abe, nya míaƒe lã wɔadãwo ene, wòe nye etɔ le bucket la gbɔ!
  Le ema megbe la, ŋutsuawo gadze dɔwɔwɔ gɔme ake. Yameʋuʋua mebu ɖeviawo kloe o, ŋutsuvi eve koe bɔmb kakɛwo xɔ abi vie eye wobla wo.
  Mɔɖelawo kple ŋutsu siwo tsi vie la nɔ avuwɔwɔ ƒe gbɔgbɔ me. Togbɔ be aʋawɔla ɖeka pɛ hã menɔ anyi si si gbɔ̃fu le o hã la, vɔvɔ̃nɔtɔ aɖeke hã menɔ wo dome o. Wo katã, siwo dɔ wu afã kple amama afã, wɔ dɔ kple dzonɔameme gã aɖe eye wodi vevie be yewoabia hlɔ̃ Orktɔwo kaba. Tukpewo le ɖiɖim le adzɔge ʋĩ, eye eteƒe madidi o Orkler ƒe ʋuwo ava ɖo fli sia dzi.
  Nyɔnuvi ene siwo le xexeame katã si sɔ kple wo nɔewo me dze Orklichantɔwo kple Trollstɔwo ƒe asrafowo dzi, eye dzi nɔ wo ƒo woɖi ɖe Fryma. Russiatɔwo ƒe asrafoha tɔxɛ aɖe hã wɔ dɔ kpli wo.
  Esia nye nudede nyawo me ɣeyiɣi kpui aɖe ƒomevi aɖe le Russiatɔwo ƒe mawuwo ƒe gbeɖeɖe nu kple taɖodzinu be woatrɔ xexeame ƒe ŋutinya.
  Aʋa la xɔ dzo ŋutɔ, nyɔnuviawo nɔ ŋgɔ yim. Gake Russiatɔwo ƒe asrafoha tɔxɛa hã bu nu geɖe ŋutɔ. Gake eva dzɔ be futɔ geɖe nɔ anyi, eyata le afisia le teƒe ɖeka la, Orklia, Trollntsia, Hobbit Fiaɖuƒea kple Furtia ƒo asrafoha ɖedzesiwo nu ƒu. Wodi be yewoawɔ tɔtrɔ gã aɖe le Russia-srafowo ƒe ŋgɔyiyi kple taɖodzinu be yewoaɖe asi le Revastopol ŋu.
  Le Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu eneawo dome la, wogbã etɔ̃ xoxo, eye edze abe aʋawɔlawo ƒe nɔƒe le vevie ŋutɔ ene.
  Gake T-64 si gbã eye wòbi la ƒe ʋɔtru si le ʋuʋu ɖi la, ɖevitɔ kekeake si kpɔ gome le aʋa dodzidzɔname sia me la dze tudada gɔme.
  Gake le nyateƒe me la, nukae wòle be ɖevi nawɔ le egbegbe aʋawɔwɔ me? Eya ŋutɔ koe ate ŋu aɖo nya sia ŋu. Aleke kee wòɖale o, Moscow sukuvi Edik Osetrov si xɔ ƒe wuieve tso nya me be yemate ŋu anɔ ɖeviwo ƒe dɔnɔdzikpɔƒe nyui siwo le Russia si me dɔmenyonyo le la dometɔ ɖeka o. Esi aʋawɔwɔ ƒe lɔlɔ̃ tɔxɛa lée ɖe asi ta la, esi yi aʋagbedzi. Gake mehiã be míaƒu du didi o: futɔwo tsi tre ɖe Fronetsk gbɔ heda tu dua nublanuimakpɔmakpɔtɔe.
  Le Eduard Osetrova ƒe ŋkume kloe la, sukua mu esi Uragan ƒe tukpe siwo wotsɔna daa tu zi geɖe la ƒoe vɔ megbe. Woɖi ɖevi geɖe siwo si ɣeyiɣi menɔ o la ɖe glikpoawo te, eye Anastasia Petrova, si nye Edik xɔlɔ̃, xɔ dzo dziŋɔwo. Eku ɣeyiɣi didi aɖe eye wòse veve ŋutɔ. Ŋkeke ewo ƒe vevesese si nye dzomavɔ... Eye emegbe, tu gãwo gblẽ xɔdɔme si me Eduard Osetrova ƒe ƒometɔwo nɔ la dome.
  Ðekakpui aʋawɔla la daa tu eye wòwɔa esia pɛpɛpɛ ŋutɔ! Le nuwɔna me la, naneke meto eŋu o, eye fifia wozã ƒoƒo adre siwo kplɔe ɖo la vɔ, eye ŋutsuvia le wo kɔm ɖe kotokuwo me vevie.
  Asrafoha gã siwo tso ƒuta kple asrafoha yeyewo ƒe tete ɖe wo nɔewo ŋu gatsɔ nudanuawo trɔ ɖe asrafoha si wɔ ɖeka kplii la ŋu. Ewɔ nuku ŋutɔ be Europa-fiaɖuƒe sẽŋu eveawo siaa tsɔ ŋusẽ geɖe yi Frym. Eye ne ezu numame na mí be míawɔ avu kple Trolls la, ekema Orcgliantɔwo nye futɔ yeye. Le goawo katã me la, "Friman-ʋa" koe nye nusi dzɔ le ŋutinya me esime Russia kple Orktania wɔ aʋa le se nu. Do ŋgɔ na esia la, zi geɖe la, wobua Orglia be enye dukɔ si me xɔlɔ̃wɔwɔ le nyuie, vevietɔ, enye hadɔwɔla le aʋa si wowɔ kple Avapoleon me. Gake fifia, enye futɔ sesẽ aɖe si di vevie be yeaxɔ ŋkɔ, si vɔ̃na na Russia ƒe kekeɖenudɔ si le dzidzim ɖe edzi.
  Eduard Osetrov tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ aŋɔa ƒu gbe. Fifia ya etrɔ eƒe avuwɔwɔ ƒe numamea vie, eye wòtsɔa eƒe afɔwo tsɔa diskwo ƒua gbe. Gake naneke meli o, eye àte ŋu ada tu pɛpɛpɛ nukutɔe tso tu si wotsɔna daa tu me.
  Mele bɔbɔe nenema gbegbe be nàkpɔ futɔwo le dzudzɔa me o, eye màte ŋu akpɔ woƒe mo gɔ̃ hã o. Eya ta ame kukuwo, siwo ƒe avifafa siwo le kukum la nu yina kple ame bubu geɖe siwo ɖi wo nɔewo la, mehea seselelãme manyomanyowo vɛ o. Ðeko wòle abe ɖe nèle tudada ƒe fefe aɖe ƒom le kɔmpiuta dzi ene, alo nèle elektrɔnik mɔ̃ siwo léa ŋku ɖe nu ŋu ƒom le tudada ƒe teƒe aɖe.
  Fifia, ne èse le ɖokuiwò me be yeto dzesia ŋu la, ekema esia hea dziku vɛ xoxo!
  Eye futɔwo, le woƒe xexlẽme ƒe gãnyenye ŋudɔ wɔm, tea Revastopol taʋlilawo ɖe megbe. Orglikantɔwo ƒe tu siwo le bɔbɔe, siwo daa tu kabakaba ŋutɔ eye wodaa tu pɛpɛpɛ la le ƒoƒom hele ati ƒom ɣesiaɣi. Esia hã nye susu siwo tae wozi Russia dzi, tso ƒe 1618 (ƒe akpe ɖeka ƒe akpa enelia kloe la, Russiatɔwo meɖu dzi le aʋawɔwɔwo me o, ke boŋ woɖu wo dzi le aʋawɔwɔ ɖekaɖekawo me ko!) be wòana ta la dometɔ ɖeka.
  Asrafoha tɔxɛ siwo ƒe aʋawɔʋuwo vɔ la, ameyibɔwo ƒe asrafoha ƒe aʋawɔla, Victoria, de se be woagaƒo ƒu ake ahadzra tu ɖo alesi woate ŋui. Wotsɔa kekotokuwo tsyɔa ʋutsɔlawo, wo dometɔ eve pɛ ko dzi, wotsɔa kaba tsyɔa wo dzi (esiawo nye kpluwo) eye wozãa tu siwo woda ɖe wo dzi tsɔ daa tu.
  Asrafoha tɔxɛwo ƒe asrafowo ƒe akpa gãtɔ zã woƒe magazinewo katã, nyuie, le goawo katã me la, enye ŋutinya si me kɔ. Fifia ele be míazã tu siwo míelé le futɔwo si atsɔ awɔ avu kplii.
  Nyateƒee, le aʋa sesẽ sia tɔgbe me la, woɖea nu klipi siawo doa goe kabakaba ŋutɔ. Gake màte ŋu atsɔ dzo geɖe ade afɔzɔla ɖeka dzi o, woaxe mɔ na wo.
  Nyateƒee, aɖaka siwo me wodzraa nu ɖo la gakpɔtɔ le ʋu siwo wotsɔa aʋawɔnuwo wɔe ŋutɔ dzi. Eyata ele be woazã wo le mɔ si sɔ nu.
  Le ame blaatɔ̃ dome la, abe afã koe susɔ ɖe tsitrenu, eye wohe ame eve bubu siwo xɔ abi vevie la tso aʋagbedzi. Nusiwo bu vevie na ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me alɔdzedɔwɔƒe aɖe.
  Ele be nàlé be na wò amewo, vevietɔ esi wodo go futɔ kalẽtɔ aɖe si makaka le salvo gbãtɔwo me o, le salvo siwo nu sẽ ŋutɔ gɔ̃ hã me.
  Asrafomegã si kpena ɖe Russia-srafowo ŋu, Mikhail Tsarkov, hã xɔ abi, gake egakpɔtɔ le eƒe afɔwo dzi. Kuxia koŋue nye be le aʋawɔlawo ƒe dzidzɔkpɔkpɔ me la, wozã tu geɖe akpa, si tae wòsesẽna ŋutɔ be woawɔ avu kple futɔa ƒe xexlẽme ƒe gãnyenye si gbɔ eme. Nyateƒee, Tsarkov, abe aʋawɔla bibi ene, daa tu ʋɛ aɖewo ko, eye ga si wodzra ɖo ɖi gakpɔtɔ le esi. Le kpɔɖeŋu me, medoa vlo tudada ɖekaɖeka o.
  Gake esi futɔwo dze bɔmbdada gɔme la...
  Afɔku le esia me ŋutɔ ne bɔmb gbogbo aɖewo wó, ne wowó ƒe ŋusẽ sue aɖe gɔ̃ hã.
  Ŋutsuvi aʋawɔla Edik dzea disk ɖaɖɛwo dada gɔme kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Gake ele abe atike si wotsɔna ƒoa ƒui na ame kukuwo ene
  Togbɔ be Victoria medi be yeawɔ esia o hã la, asrafowo ƒe agbe xɔ asi wu. Eye ami... Mawu nayrae! Ne ɖe lãgbalẽtumɔ̃wo li la, anye ne ami anɔ anyi na wo!
  Chernobog vinyɔnu ƒe gbe si le abe ga ene de se be:
  - Do helikɔptaawo ɖe dzi ɖe yame!
  Ele be míagblɔ be menye ŋusẽ si wua ame koe yameʋuwo naa o - le nyateƒe me la, tu sue aɖe koe le helikɔpta gɔ̃ hã si - ke ekpɔa ŋusẽ ɖe agbenyuinɔnɔ dzi hã. Le ƒe alafa wuiadelia me la, nane si dzona hedaa tu nye nusi wodi be yewoanya. Eyata mɔnukpɔkpɔ aɖe li...
  Revastopol taʋlilawo le hehem ɖe megbe yi ɖe du si nye mɔ̃ sesẽa ƒe gotagome mɔ̃ sesẽwo me xoxo. Le goawo katã me la, woƒe nuwɔna sɔ - ne wotsɔ asrafoawo katã de aʋa me le mɔ̃ sesẽa godo la, ame aɖeke manɔ anyi aʋli mɔ̃ sesẽa ta o. Eye emegbe ʋuʋudedi aɖe anɔ aʋawɔwɔa me. Revastopol xɔxɔ anye dzesi na Elfstriatɔwo kple Persiatɔwo be woage ɖe aʋaa me.
  Eye ale, esi woƒo woƒe asrafowo katã nu ƒu ɖe asibidɛ wɔdɔɖeamedzi aɖe me vɔ la, Orkglichantɔwo, Trollstɔwo kple Turkeytɔwo dze...
  Edik, si nɔ taɖodzinu ɖom ɖe futɔa ŋu le dziɖeɖi me la, hã te vɔvɔ̃. Ŋutsuvia se egɔme be yewole aʋa la dzi ɖum, eye mɔkpɔkpɔ ɖeka kolia si nɔ anyie nye be ɣeyiɣi asu Fenshikov ƒe asrafowo si tsi megbe sã la si be woava ɖo.
  Eye le ŋufɔke la, dodokpɔ ŋutɔŋutɔwo dze ŋgɔ ŋutsuviawo. Esi woɖu ŋdi nu vie hafi wose gbeɖiɖi sesẽ aɖe kple futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe ʋuʋu. Esia fia be ɖevimenɔɣi wu enu mlɔeba, eye aʋa aɖe le lalam. Nuteƒekpɔkpɔ su ŋutsuvi aɖewo si le avuwɔwɔ me xoxo eye wowɔa nu le dziɖeɖi me. Gake ŋutsuviawo dometɔ aɖewo, vevietɔ ɖeviawo, te zitɔtɔ.
  Clara do ɣli ɖe wo ta kple gbe sesẽ. Ðeviawo ƒe dzi dze eme. Wonɔ teƒe sesẽ aɖe eye wodzra bɔmb, kpakple aŋetu siwo woatsɔ ada aʋawɔnuwoe ɖo. Tomebɔmb siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu hã nɔ fli me le ŋgɔgbe.
  Orc-awo nɔ tetem ɖe eŋu. Ʋuʋu yi ŋgɔe nye FE ƒe aʋawɔʋu siwo bɔbɔ, siwo le ƒuƒuie, gake didi. Wo dometɔ geɖe ƒe nɔnɔme le abe piramid ene xoxo, eye womate ŋu adze wo dzi kloe le dzogoe vovovowo dzi o. Gake wo dometɔ akpa gãtɔ nye "Ʋɔ driba" siwo ƒe xɔtaxɔe trɔ yi megbe, kple FE-70 si ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 128.
  Edik si ƒe dzedzeme nye ɖekakpui la dzra bɔmb siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu ƒe akplo blibo aɖe ɖo le egbɔ. Nyateƒee, womegena ɖe aʋawɔnuwo me o, gake woate ŋu agbã mɔwo bɔbɔe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ʋuƒo suesuesue siwo le abe piramid ene la le wo ŋu, gake wosɔ gbɔ ŋutɔ. Eye woƒe chassis la wɔwɔ nuwɔametɔe sesẽ ŋutɔ.
  Orkmet-ʋu gbogbo aɖewo le ʋuʋum. Elferikan TOR-93 kple Phoenix-2 ƒe atikplɔ gɔ̃ hã le megbe. Wovɔ̃ɖi wu Orkmettɔwo tɔ, gake wonaa nɔnɔme bubu aɖe gadzena. Dragon aʋawɔʋua le ablaɖeɖe me ŋutɔ kple tu si ƒe didime nye 105mm si te ŋu gena ɖe Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo me tso didiƒe eye wònɔa anyi kpoo. Esi woɖoe ɖe ɖoɖo nu ta la, mɔ̃a kple mɔ̃a ƒe ʋuʋudedi koe nɔa aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbe, eye gearbox la le mɔ̃a ŋutɔ dzi.
  Ʋu si ŋu wotrɔ asi le - 3, ƒe aʋawɔnu sesẽwo le axawo kple megbe si ƒe didime nye milimeta 125 le dzogoe aɖe dzi, eye wòsesẽ be woatsɔ bɔmb. Edze abe ahiã be míaƒo mɔawo ene.
  Aleke woawɔ atɔ te piramid-ʋuwo? Le nyateƒe me la, amesiawo nye lã wɔadãwo ƒe lã wɔadãwo!
  Eye le ŋutsuvi alafa eve gome la, ʋu siwo wu alafa etɔ̃ blaatɔ̃! Aʋawɔʋu kpekpe eve kloe na ame ɖeka, eye ɖevi ɖeka gɔ̃ hã! Eye ɖeka pɛ hã metsi wu wuiatɔ̃ o, negbe Komsomol ƒe aʋafia Klara koe!
  Asrafowo ƒe dadasɔ ale gbegbe be woƒe aʋalɔgo si me wonoa nu le la ɖoe be woaɖu dzi.
  Gake ne èle kuku ge la, ekema kple hadzidzi!
  Ðekakpui Edik tsɔ eƒe asi da bɔmb aɖe eye wòtsɔ eƒe afɔ lée. Ʋɔ driba ƒe aʋawɔʋu gbãtɔ ge ɖe tsɔtsrɔ̃ƒea xoxo, si fia be woate ŋu atsɔe aƒu gbe. Ŋutsuvia tsɔa eƒe ŋutilã si te ŋu trɔna bɔbɔe, si me lãmekawo le la ƒoa xlãe, eɖɔa eƒe afɔ kple afɔ si le ete, eye wòkekea eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo. Eye bɔmb la dzona meta alafa geɖe, abe ɖe wotsɔa tuɖedzi aɖe da ɖe edzi ene. Ao, màtsɔ asi aƒu gbe nenema gbeɖe o.
  Eye bɔmb la le ɣli dom ɖe lãkle siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu la dzi. Orkmet aʋawɔʋua ƒo ɖe ʋetsuvi la me, etrɔ eye... tsɔ eƒe kukua ƒo ɖe eƒe dɔwɔhati si nɔ zɔzɔm le ɖusime la me.
  Ðekakpui Edik ƒo kpẽ be:
  - Eye aʋa la gayi edzi ake, .
  Dzo si le hyperplasmic la le ƒoƒom...
  Eye Lenin nye ɖekakpui ale gbegbe - .
  Ewɔa nu wòku ŋutɔ!
  Ŋutsuvia, si gbɔgbɔ ʋã, da bɔmb bubu ɖe "Ʋɔ driba" la ŋu. Ʋua dze anyi eye wòƒo eƒe zɔhɛa ɖe miame. Aleae nàte ŋu atrɔ afisi aʋawɔʋua le zɔzɔm le ŋutɔŋutɔ to nu gblẽ le ʋetsuvi la ŋu me. Eye wòɖea ŋku ɖa eye wòtoa mɔ gbegblẽ dzi.
  Eye ŋutsuvi si le avu wɔm si ŋkɔe nye Edik dzia ha, eye wòdaa bɔmb bubuwo be:
  - Nye denyigba nye xexeame katã ƒe viviti, .
  Dzra ɖo be yeanya futɔ vɔ̃ɖiwo ƒe amedzidzedze ɖa!
  Wò manɔmee, lɔlɔ̃, nyemate ŋu ayi ŋkeke ɖeka gɔ̃ hã o, .
  Mele klalo be matsɔ nye agbe ana ɖe tawò!
  Eye ŋutsuvi si wua bɔmb la gatsɔ eƒe afɔwo da bɔmb, si zi Mongoose-3 dzi be wòadze Orkmet-ʋu si le abe piramid ene la dzi.
  Ðekakpui Edik ti kpo gɔ̃ hã le dzidzɔ ta, wow... Eyata ele be nàwɔ avu kple Orktɔwo. Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake. Ewɔa esia nyuie ŋutɔ. Bɔmb la ƒu du yi gbea dzi eye wògadze Orkmet-ʋua dzi ake, si zi edzi wòɖe eɖokui ɖe axadzi eye wòƒo eƒe hati si le ati dam la.
  Ŋutsuvia ko nu hedzi ha be:
  -Do mɔ̃memi ƒe agbawo ɖe dzi kple dzo, .
  Mí mɔɖelawo míedaa ʋuwo - .
  Anye dziɖuɖu blibo na Orks, .
  Mɔɖelawo ƒe ɣlidodo: nɔ dzadzraɖoɖi ɣesiaɣi!
  Mɔɖelawo ƒe ɣlidodo: nɔ dzadzraɖoɖi ɣesiaɣi!
  Eye le fli ɖesiaɖe me la, wodaa bɔmb ɖe Orkleritɔwo dzi, si wɔnɛ be Orklertɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒoa wo nɔewo. Gake fifia Elferik TOR-93 hã va zu nusi ŋu wowɔ nuvevii. Gawu la, ʋu sia te ŋu ge dze anyi ale gbegbe be wòda eƒe Phoenix-ʋu eve.
  Orkishtɔwo ƒe aʋawɔʋu sesẽtɔwo kekeake dometɔ ɖeka si nye Royal Dragon, si ƒe kpekpeme nye tɔn alafa ɖeka eye eƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1880. Eye alesi woʋuʋu gbevuvi siae. Eda aʋawɔʋu ɖeka ɖe anyi, eye emegbe wòda bubu. Eye ʋu etɔ̃ le dzo dam zi ɖeka.
  Eye ŋutsuvia gadze hadzidzi gɔme ake, kple vevesese:
  Vɔ̃ɖinyenye fiƒode nu ŋutɔŋutɔ
  Ate ŋu ana nàzu tagbɔsesẽ!
  Ŋusẽ si katã le atɔm dziŋɔ la ŋu - .
  Satana tsɔ ʋu yi Anyigba dzi!
  Eye esi wònɔ ha dzim la, eda bɔmb atɔ̃ eye wòtsɔ aʋawɔʋu wuieve ƒu gbe. Orkmet-ʋuwo va nɔ tetem ɖe wo nɔewo ŋu, eye mɔɖela bubuwo te woƒe nunanawo tsɔtsɔ ƒu gbe. Le ɣeyiɣi ma ke me la, tu si wogbugbɔ tso Orks-ha la me gblẽ nu le ŋutsuawo ŋu kura o. Ðeko wònɔ abe nukunu ŋutɔŋutɔ ene.
  Ðeviawo te ŋu lé Orkishtɔwo ƒe lã wɔadã la ƒe dzowo eye wotsɔ bɔmb ƒu gbe ɖe mastodonawo dzi.
  Ŋutsuvi sue Edik, si nɔ bɔmb dam kple eƒe afɔwo vevie wu la, dzi ha be:
  Le ɣletivimefakaka meliwo me la, míeƒua du toa ƒutsotsoeawo, .
  Quarks-wo ƒoa ƒu le ether-ʋuʋudediawo me!
  Nukae magblɔ na nye ɣletinyigba, .
  Xexe si me tagbɔsesẽ le, si me nuvɔ̃ le la viwo!
  Eye le kpukpui sia ta la, woda bɔmb enyi, eye woƒo fat hog"s tank blaeve eye wodze wo nɔewo dzi ŋkume kple ŋkume. Ŋutsuvi si ƒua du, si mawuwo kple amedzrowo siaa fia aʋawɔɖaŋu la ƒe abɔwo kple afɔwo le keklẽm sesĩe wu. Bɔmb siwo nɔ nye akplo me la vɔ. Menyo o, woazã akplo siwo me wowóna le le aƒeme. Eye Orkishtɔwo xɔe eye woayi edzi axɔe.
  Tomebɔmb da Orkler aʋawɔʋu geɖe, eye ʋu siwo nɔ wo megbe la ge dze wo dzi. Le ema megbe la, wo katã wotɔ dzo, eye wotɔ dzo Kupala dzobibiwo. Exɔ dzo ale gbegbe, eye orc siwo wotɔ dzoe le tsatsam le dodom. Eye nenema kee woƒe duta aʋakɔ bliboa hã le.
  Eye Edik si le avu wɔm la adze hadzidzi gɔme;
  Nɔviŋutsu do asi ɖe dzi na nɔvia - .
  Aʋa ŋutasesẽtɔe, futɔ ƒe ɣlidodo!
  Tu si wotsɔna ƒoa tu la va zu xɔ̃wò, .
  Hlɔ̃biabia va le nu tsɛ wɔwɔ ta!
  
  Nukae woawɔ ne amewo ƒe lãme gblẽ
  Ne tu siwo le du dzi le ɣli dom le tsatsam!
  Enyo wu be Mawu nagbã aʋawɔwɔa sesẽe - .
  Ale be ʋɔ driba la ƒe ŋkekewo wu enu!
  
  Gake dzomavɔ menya seɖoƒe kple seɖoƒe aɖeke o, .
  Anyigba le bibim le napalm me, ɖeviwo le avi fam!
  Fifia nyɔnuviawo ƒe dzedzeme trɔ zu ɣie - .
  Le esia ta, ame kae Aƒetɔ Kɔkɔe la aɖo eŋu?
  
  Enyo, wò lɔlɔ̃tɔ nenie nàte ŋu awu?
  Le nyateƒe me la, wodzi amegbetɔ, xɔ dzinye se, hena dzidzɔkpɔkpɔ!
  Vidadaa meɖea mɔ na via be wòayi ŋgɔgbe o, .
  Eye le dzomeŋɔli gɔ̃ hã la, yame ƒe nɔnɔme gbegblẽ nɔa anyi le aʋawɔɣia!
  
  Gake asrafo ƒe dɔ nye dɔ vavã:
  Nukatae wòle be míaʋli Fofonyigba la ta?
  Esi wòxɔ ƒe wuiade la, gbedoxɔa ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi xoxo, .
  Ahosi dzɔgbevɔ̃etɔawo ƒe mo vuvu le aɖatsi ta!
  
  Gake nukae nye ema, ɖe nèle tagbɔ gblẽm, nɔvi?
  Ao, wò tagbɔ gblẽ - wò lɔlɔ̃tɔ ɖo eŋu!
  Amekae nye míaƒe asrafo le fiazikpui dzi, .
  Exɔe se be ye nɔviŋutsue nye Kain ƒoɖi la!
  
  Le anyigba dzi la, ʋu ƒe tɔsisiwo vuvu ʋukawo, .
  Eye pulse si tso core la aɖo eŋu kple ƒoƒo...
  Agbledela si aŋɔ ƒo la xɔ dzo le agble me, .
  Oo, aleke Ɣea va zu dzĩe nye si!
  
  Gake xɔse li be Yesu ava - .
  Adzra nɔviawo dome ɖo eye wòahe ɖeɖe vɛ!
  Ekema mina míaŋlɔ be be míabia hlɔ̃ ɖe xexlẽdzesi nyɔŋua ta - .
  Tsɔtsɔke naɖu fia le mí katã ƒe luʋɔwo me!
  Terminator ŋutsuvia dzi ha eye wòtsɔ bɔmb ƒe agbalẽviwo ƒu gbe tso afɔ ƒuƒlu eveawo dzi kple ŋutete kple ŋusẽ si de ŋgɔ wu.
  Le fli mamlɛawo dzi la, Ferman Orkring ƒe aʋawɔʋu ʋɛ siwo tsi agbe la trɔ ɖe megbe. Wogblẽ Orkishtɔwo ƒe mastodon siwo wu alafa etɔ̃ siwo tsrɔ̃ ɖi wonɔ dzo dam le agblea dzi.
  Fifia ƒe ku aɖe ƒu du to ɖevia ƒe ŋgonu si le gbadzaa la dzi. Eʋuʋu ɖe ŋgonu si biã le megbe la dzi, ƒo ŋutigbalẽ si vuvu la madze ame ŋu o, eye wòge ɖe tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒe akɔta si xɔ dzo akpa la dzi. Hissed...
  Edik fa avi kple hũɖeɖe be:
  - Nye dzi dahe la le klalo be yeawó le nye akɔta abe aŋɔ ene, gake mɔ bubu aɖeke meli o, xɔ dzinye se, le aƒeme gɔ̃ hã, abe ɖe bosomikaɖiwo le bibim ene!
  Bɔmb hã dzo yi eƒe aʋawɔʋua me... Ehati aʋawɔʋu eve, siwo ƒe kɔkɔme le sue, gake le nyateƒe me la, aʋawɔla tsitsiwo hã tsɔ tu kple tu suewo ɖo eŋu.
  Gake futɔa tsɔa xexlẽdzesiwo toa eme. Edik dzea agbagba be yeatia asrafomegãwo be woanye amesiwo ŋu woawɔ nuvevii, asrafowo ŋutɔ mexɔ asi boo o. Futɔa le nu gblẽm, gake aʋawɔʋu si le ɖusime la nye kposɔ si ƒe ta gbã xoxo. Wogbãa taɖua, eye ahɔhɔ̃awo sina dona le eme abe aŋɔ si wotsɔ lãgbalẽ wɔe ene, abe aŋɔ si tso aspen-ti si wotso me ene.
  Fifia ŋutsuvia se vɔvɔ̃ ŋutɔŋutɔ. Esiawo meganye vɔvɔli siwo le nu ŋutɔŋutɔ ŋutɔŋutɔ me o, menye aʋawɔha siwo megblẽa nu le ame ŋu o siwo nèdɔna ɖa be woawu le akpe geɖe me o, ke boŋ ame ŋutɔŋutɔ siwo hea ku vɛ. Eye woawo hã...
  Tukpe aɖe ƒo ŋutsuvia ƒe ŋgonu gbadzaa... Nusianu do viviti le eƒe ŋkume, eye esi wòda tu la, ŋutsuvia dze anyi ɖe xɔ kɔkɔa me. Saggy le zikpui la dzi. Tɔdziʋu si tsi agbe la zã eƒe tu mamlɛawo eye wòfa avi nublanuitɔe esime akplɔa to eƒe akɔta si gbɔdzɔ la me.
  "Black Shark" aɖe ƒe dzedzeme le yame koe xɔ Edik si xɔ abi la. Ʋu si wowɔ wòsɔ nyuie la tsɔ tukpe siwo wotsɔ aŋe yɔ fũu la ƒo bɔmbdadalawo ƒe goosebumps siwo ƒo ƒu la. Wodze anyi abe poppy nukuwo ene, eye wokaka woƒe afiwo ɖe afɔtoƒe bla nanewo dzi...
  Le nyateƒe me la, lã wɔadã siwo si aʋala le ƒe dzedzeme na amedzidzedzea dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔŋutɔ. Vɔvɔ̃ ɖo sɔawo koŋ. Ŋgɔgbetɔwo trɔ ɖe megbe, eye megbetɔwo ya ƒoe ɖe enu, ʋukɔkɔɖi aɖe do.
  Afɔzɔla sesẽawo wɔ ɖɔɖɔɖo eye woʋu yi teƒe kɔkɔwo kabakaba. Togbɔ be asrafo ʋɛ aɖewo koe susɔ hã la, ele be asrafo ɖeka natsɔ abixɔla eve alo etɔ̃ gɔ̃ hã.
  MIG-124, esi wòda eƒe tu mamlɛawo vɔ la, da tu kpui siwo wotsɔa mɔ̃ wɔe. Le ɣeyiɣi ma ke me, eye susu nyui sia va susu me na Natasha do ŋgɔ la, wotsɔ tuɖedzi geɖe ƒu gbe tso dziƒo. Aʋawɔnu gbãtɔ kekeake siwo wozã le ƒe alafa wuiadelia mee nye aŋe dzrowo, siwo nye nusiwo gblẽa nu le blematɔ kekeake ƒe gbagbãƒewo.
  Gake ewɔa dɔ nyuie...
  Nu yeye bubue nye aŋɔ, ami kple aha sesẽ tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe anyigoewo me. Blema, dzobibi ƒe gowo. Menye aʋawɔnu gã aɖeke hãe wònye o, gake ne woɖo gbɔwò tso dziƒo la, ekema!
  Edze ƒã be egbegbe tuwo vɔ kloe, eye ele be míatrɔ ɖe aʋawɔnu siwo nɔ anyi le blema kple esiwo nɔ anyi tsã ŋu. Edze abe ele dzo dam ene, eye wòtɔ dzo futɔawo agbagbee. Lãa gɔ̃ hã ɖea woƒe ƒuwo eye woƒe ƒunukpeƒewo dona ɖe gota. Emegbe ya la dzea wo ƒoƒo gɔme, nɔa ɖiɖim henɔa ɣli dom. Ðoƒeawo mu, tsakana, eye wogbugbɔna yia megbe.
  Eye kpekpeɖeŋu tso Fenshikov gbɔe nye esi. Le dzɔdzɔme nu la, sɔdolawoe va ɖo gbã. Togbɔ be ʋu siwo wotsɔna tsɔa amewoe meli o hã la, ele be agbledela fianyɔnua natsɔ eya ŋutɔ ƒe abɔwo afɔ nusianu.
  Gake sɔe wònye, sɔe wònye le Afrika hã.
  Nyɔnuvi kluvi la kple le ɣeyiɣi ma ke me la, aʋawɔla sesẽ Domkratova, si nɔ eƒe sɔ dzeani la dzi la, te ŋu do ŋgɔ na amesiame. Agbledela dzetugbe la tsɔa eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒoa sɔa ƒe akɔta eye wòʋuʋua eƒe akplɔa sesĩe.
  Eyata eƒe "kplu" gbãtɔ, si nye akplɔ si ŋu ke ƒo ɖo, tsi agbledela nyɔnu agbalẽnyala aɖe ƒe amedzidzedze gbãtɔ ko nu, eye eƒe tɔtrɔ evelia lã eƒe ta bliboa kloe. Orktsuz mete ŋu do ɣli gɔ̃ hã esi wotso eƒe ŋɔti o, ke boŋ ɖeko wòge tso eƒe akɔta. Eye Domkratova dzi ha be:
  - Bli seƒoƒowo le agble gbadza aɖe me... Mɔzɔzɔ didi aɖe!
  Elena, si se nu kple eƒe to si nu sẽ ŋutɔ la, ƒo nu kple gbe ɖeka be:
  - Le mɔa to la, ave gã aɖe si me Yagami nyɔnuwo le la le afima!
  Nadezhda gblɔ kpee, esi wònyrɔ aʋawɔwɔa ƒe zitɔtɔa, tu kple akplɔ siawo katã be:
  - Eye le mɔ ma ƒe nuwuwu la, lãtsoƒe aɖe si ŋu fíawo le!
  Domkratova, si ʋu kabakaba tso akplɔa gbɔ la, gblɔ, gbeɖeɖe aɖeke manɔmee be:
  - Oo, zi ɖeka!
  Le nya sia megbe la Orkgli sɔdola la dze anyi...
  - Ɛ̃ ake!
  Eye le afisia la, Furets sɔdola, si doa eɖokui ɖe dzi abe pasha ene la, ƒe dzɔgbenyui meto eŋu o.
  - Ẽ, zi geɖe, zi geɖe, zi geɖe!
  Le ɣeyiɣi sia me la, Nadezhda tso nya me le titri me, eye wòtsɔ eƒe afɔ dzeaniwo kaka amedzidzela blaeve blibo:
  - Ẽ, nukatae nèle hũ ɖem zi gbɔ zi geɖe! Mina míaxɔ miliɔn ɖeka enumake!
  Terminator si le dzo dam, si nye Chernobog Victoria vinyɔnu, si tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ eƒe gakpo si wotsɔ gakpo ƒu gbe le yameʋu me la do ɣli be:
  - Míedzraa miliɔn geɖe ɖo ɖe gadzraɖoƒe eye míetsɔa ɖeke le seawo me o!
  Elena si bua nuwo ŋu nyuie lɔ̃ ɖe nɔnɔme sia dzi:
  - Enyo: ne èda se ɖeka dzi la, ke ènye nuvlowɔla, ne èda geɖe dzi la, èku, nusianu nye Aƒetɔ Mawu!
  Victoria si dze aɖaŋu ŋutɔ la gblɔ le nukokoedoname me be:
  - Abe alesi agbalẽŋlɔla kple xexemenunyala gã aɖe gblɔe ene la: womeŋlɔ se aɖeke na bometsilawo o, eye womeɖo dzɔdzɔmesewo na nunyalawo o!
  Perun vinyɔnu Victoria tsɔ eƒe afɔ tsɔ tuɖedzi aɖe ƒu gbe aɖaŋutɔe. Elé ŋku ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si ʋu nɔ keklẽm la ŋu, eye esi dzomavɔ ƒe atike ƒe ʋuƒoa wó la, eƒo ɣli be:
  - Wotsɔa gbegbɔgblɔ naa aɖaŋudzela be wòaɣla susu siwo ku ɖe bometsinya kple nusiwo gɔmesese mele wo ŋu o ŋu!
  Gake edze abe nyɔnuviawo nɔ eŋu bum ene... MIG-124, si nɔ ʋuʋum le ami ƒe anyimanɔmanɔ ta la, te kɔkɔme si bu. Yameʋukula bibiwo dze agbagba vevie be yewoaɖe ʋua, eye woɖii ɖe teƒe si le gbadzaa wu alo wu nenema. Dzɔgbenyuietɔe la, kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, dzideƒo mamlɛtɔ siwo nɔ asrafoha siwo wɔ ɖeka kplii dome la ƒu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Russiatɔwo ƒe afɔzɔla kalẽtɔ siwo ɖu didiƒe gã aɖe dzi kple Suvorov ƒe azɔlizɔzɔ sesẽ la, nɔ tetem ɖe agblea ŋu xoxo eye togbɛwo xɔ aʋa gã aɖe me.
  Eye emegbe aʋawɔla-adzetɔawo ɖe woƒe akunyawɔwɔ ɖe go mlɔeba... Enye nusi gbɔ amegbetɔ ƒe nukpɔsusu ŋu. Wowɔ nusiwo mawu siwo le ɖoƒe si bɔbɔ ɖe anyi wu dometɔ geɖe mate ŋu awɔ o.
  Victoria ƒe dzomavɔ ƒe akunyawɔwɔ zi Orkgli kple Furets sɔawo dzi be wotsɔ ame kukuwo ƒe teƒeteƒewo tsyɔ wo dzi eye wogblẽ agbagbee. Gawu la, kple duƒuƒu gã aɖe. Eye le Orkgli sɔdolawo, Furets-ʋawɔlawo, Trolls kple Fardins dzi la, abi nyɔŋu siwo me ʋuʋudedi le do, siwo ʋuʋu kple dzidzɔ...
  Belobog vinyɔnu Zoya ƒe akunyawɔwɔ ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi to vovo, gake megblẽ nu boo aɖeke o. Seƒoƒo siwo le keklẽm, roses kple violetwo yɔ sɔawo fũ, eye anyitsi kple tsokolet ƒo xlã ameawo ŋutɔ. Asrafo geɖe te seƒoƒo seƒoƒo abe kele me gbe damawo ene. Eye wòʋẽna lilili. Belobog ƒe akunyawɔwɔ hã wu ame, gake ewɔe wònya kpɔ ŋutɔ eye wòwɔe vevesese aɖeke manɔmee keŋkeŋ. Esia nye ŋutasẽnuwɔwɔ nyui. Eye aŋgba dzeani siwo ŋu seƒoƒo siwo le amadede vovovowo me le la do ɖe amewo teƒe.
  Perun vinyɔnu Nadezhda zã aɖaŋu siwo de ŋgɔ wu esiwo dze ƒã hena eƒe dɔ tɔxɛa: tudada tso dzikedzo me. Elektrikŋusẽ akpe geɖe xɔ agbalẽdzraɖoƒeawo, si na asrafo gbogbo aɖewo trɔ zu aŋɔ kple ke. Eye ne elektrik-mɔ aɖe to dziwò le tsidzadza si le ɣie eye wòklẽna me la, mevivina o, gake ewua ame wu.
  Eye Elena, si nye Svarog vinyɔnu, zã aɖaŋu aɖe si bɔ ɖe mɔ̃ɖaŋudɔwɔla gome: eyae na aʋawɔnua da tu eya ŋutɔ ƒe amewo.
  Tuawo, esi womeɖo to woƒe aƒetɔwo o la, ƒo asrafoawo ɖe megbe, eye tuawo ƒo asrafowo ƒe hatsotso bliboa ƒu anyi eye wotso asrafowo ƒe hatsotsoawo ɖe anyi sesĩe ŋutɔ. Eye ɖeko helikɔpta siwo do tso xexeame bubu me la tsɔ tukpe ɖeka tɔ dzo asrafoha blibo aɖe. Aʋawɔnua va gblẽa nu ŋutɔ esime Svarog ƒe ŋusẽ kpɔ ŋusẽ ɖe edzi.
  Eyata nyɔnuvi eneawo katã ɖe woƒe ŋusẽ fia zi ɖeka, eye wotsɔ ƒoƒo ɖeka tsrɔ̃ asrafo kple asrafomegã akpe ewo.
  Eye esiae tso nya me le aʋa la me tsonu ŋu... Esi Furets, Okrgli, Trolls kple Fardin aʋawɔla mamlɛawo ku la, nyɔnuvi eneawo kple Russia aʋawɔla siwo tsi agbe la trɔ ɖe hypermagic ƒe agbo la ŋu, eye le aɖabaƒoƒo ɖeka me la, wotrɔ yi woƒe xexeame.
  
  GULLIVER KPLEE BALECAL VISCONESS ƑE NUÐEÐEŊUTI
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Gulliver, si gazu ŋutsuvi mavɔ la, wɔa aʋadziɖuɖuwo eye wòɖea eƒe nunya kple nya siwo me nunya le fiana. Viscountess la kpe ɖe eŋu afɔ ƒuƒlu afɔ kpe ɖaɖɛ siwo ƒe afɔ dahe siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la te ŋu nɔa te ɖe dodokpɔ sesẽa nu bubutɔe.
  . TA 1 lia.
  Esi wònye ɖekakpui ƒe ŋutilã ta la, ʋumefia tsãtɔ kple mɔzɔla xɔŋkɔa nyɔ.
  Eye ale wòva hiã be wòagatu afɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ɖevi ene la ɖe mɔa ƒe kpe ɖaɖɛ siwo le melidzeƒea ƒe mɔ dzi la dzi.
  Nyɔnuvi aɖe si tso bubumewo ƒe ƒome aɖe me tsɔe eye wòɖi le eƒe unicorn la dzi.
  Eye wozɔ ɖekae henɔ woƒe afɔkpa siwo wotsɔ kpe xɔasiwo ɖo atsyɔ̃ na la ɖem.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, ede dzesii be:
  - Ele vevie be afɔawo nagafa o, ke boŋ woasesẽ eye woanɔ anyi eteƒe nadidi alesi woate ŋui!
  Ŋutsuvi Gulliver ʋuʋu ta be:
  - Esia nye nya si me nunya le ŋutɔ! Gake ne míagblɔe tututu la, le Britain afisia la, didi si le Viscountess la si be yeayi afɔ ƒuƒlu la adze nusi wɔ nuku ŋutɔ!
  Nyɔnuvia dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  Dzoxɔxɔ do dzo na anyigba bliboa, .
  Eye meƒua du toa edzi afɔ ƒuƒlu...
  Ne ɖe dzomeŋɔlie wònye la, anye ne mewɔe nyuie
  Womazi dziwò be nàge ɖe snodzidzedzewo me o!
  Ŋutsuvi si nye ʋumefia lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, enyo wu sã le dzomeŋɔli! Evivina ŋutɔ ne ɣe le keklẽm eye sno ƒe ƒuƒu le keklẽm le keklẽa me!
  Le afisia la, Gulliver ɖɔ eɖokui ɖo be:
  - Medi be magblɔ be dzonu zãmu le gbea dzi!
  Nyɔnuvia ko nu hedzi ha be:
  - Zãmu, zãmu, zãmu, zãmu, .
  Ele ɣli dom abe ʋetsuviwo ƒe ha ene!
  Eye emegbe egblɔ kpee be:
  - Ao! Esia menye kɔƒe alo abɔ o!
  Gulliver lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Menye kɔƒea alo abɔ me o! Gake aleke kee wòɖale o, mía kpli wò míewɔ ɖeka nyuie ŋutɔ.
  Ŋutsuvia ƒe vidzĩ ƒe afɔwo haya le zã ɖeka me, eye azɔlizɔzɔ meganye vevesese abe etsɔ ene o.
  Nɔnɔmea hã nyo ɖe edzi.
  Gulliver de dzesii be:
  - Nyateƒee, nusi gɔme nyemese o, nukatae nèhiã kluviwo?
  Viscountess la ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Nukae nye nusi gɔme womate ŋu ase o le afisia?
  Ŋutsuvia de dzesii vevie be:
  - Mienye vi mavɔwo, dzidodo nyui le mia si - miate ŋu awɔ dɔ le mia ɖokui si!
  Nyɔnuvia ko nu henɔ ɣli dom be:
  - Fia afɔ wò ɖusifɔ, .
  Ʋuʋu wò miasi...
  Enyo be woanɔ xexeame, .
  Naneke mawɔmawɔe!
  Gulliver tsi tre ɖe eŋu be:
  - Naneke mawɔmawɔ nye nusi tea ɖeɖi ame ŋu!
  Viscountess la ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Wodzo le aƒea me, .
  Rednecks gãwo...
  Ŋutsuvia bia be:
  - Enyo, ekema nukae?
  Nyɔnuvia ɖo eŋu be:
  - Wolã oak-tiwo katã, .
  Le aɖakawo dzi!
  Eye ale si vi mavɔ sia axɔe ahako nui. Ẽ, esia fa miamiamia ŋutɔ.
  Gulliver bia Viscountess la be:
  -Èwɔa nu veviedodotɔe kpɔa?
  Nyɔnuvia dzi ha be:
  Le fefenyawo ƒe fiaɖuƒea me
  Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia...
  Naneke meli o, abe alesi wonyae ene - .
  Medzɔna vevie o!
  Ŋutsuvia ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ɛ̃, mese egɔme nenema! Ðevimenɔɣi mavɔ le susu kple ŋutilã siaa me!
  Viscountess la de dzesii be:
  - Amenyenyee ɖoa sidzedze!
  Gulliver ʋuʋu ta sesĩe abe ɖevi ene be:
  - Esesẽ be màlɔ̃ ɖe edzi o! Fifia, le ŋutilã me ya teti la, nye dzi dzea eme ŋutɔ eye dzi le dzɔyem. Eye ɖevi ƒe ŋutilã ƒe afɔkpodzi siwo vuvu gɔ̃ hã ƒuna kabakaba ale gbegbe, eye wosẽna eye womewɔa nuvevi ame o, ale gbegbe be womegawɔa nuvevi ame o, gake to vovo na ema la, azɔlizɔzɔ va vivina gɔ̃ hã.
  Nyɔnuvia ʋuʋu ta sesĩe hede dzesii be:
  - Mate ŋu adzi ha tso nyati sia ŋu!
  Ŋutsuvi si nye ʋumefia ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, dzi ha! Míakpɔ dzidzɔ ŋutɔ!
  Viscountess la dze hadzidzi gɔme kple seselelãme kple dzidzɔ gã aɖe;
  Nukunuwo le xexe yeyea me, .
  Ele abe glitoto ene le amadede me...
  Atsyɔ̃ɖoɖo ma tɔgbe le afisia
  Màte ŋu akpɔ vodada aɖeke le nufiamɔ̃ ŋu o!
  
  Enyo, ke ne ŋkeke yeyee, .
  Ele vava ge ɖe Anyigba dzi...
  Eyata míenye kuviatɔwo akpa be míafɔ o, .
  Mefa wu le xexeame o!
  
  Kekeli yeye aɖe ava le ŋutikɔkɔe me, .
  Afisi atiawo le abe akpɔnɔ ene...
  Míadze gbedoname na ŋdi, .
  Mía viwo le dzidzɔ mavɔ me!
  
  Ƒe alafa yeye aɖe gbɔna, .
  Nuto sia nya kpɔ ale gbegbe...
  Amea akpɔ dzidzɔ - .
  Na mɔa nanye afɔku!
  
  Ɣletinyigba la nase seƒoƒo - .
  Eteƒe madidi o wòazu paradiso si me ati damawo bɔ ɖo...
  Ʋu akɔnta si aɖu dzi
  Xexeame anye May si me keklẽ le!
  
  Aleke gbegbe wònyoe?
  Ne ɣea le keklẽm nyuie...
  Atiglinyi aɖe kua lãgbalẽgoe
  Amesiame kpɔa ɣeyiɣi nyui aɖe le ɣletinyigba dzi!
  
  Aleke gbegbe nusianu doa dzidzɔ na míi enye si, .
  Dzidzɔkpɔkpɔ ƒe bali blibo...
  Xɔe se be anye ŋdi gaƒoƒo, .
  Sika ƒe gɔmesese!
  
  Amekae awɔ míaƒe dzɔgbese, .
  Kalẽtɔ ŋutɔ eye wòdze tugbe...
  Ne wogbugbɔ mama aɖe li la, .
  Emegbe èva zua ŋusẽtɔ geɖe wu!
  
  Míaɖe asi le míaƒe ta ŋu o
  Nye akɔta dzɔdzɔ dadatɔe...
  Le pancake, bɔta, cottage cheese gome la, .
  Amedzroxɔla la gblɔ kpee enumake!
  
  Eyata dzidzɔkpɔkpɔ anɔ anyi, ènya, .
  Eye kekeli kple Ŋkɔ Svarog...
  Azu paradiso ŋutɔŋutɔ
  Amewo do gbe ɖa na Mawu!
  
  Aƒetɔ la ɖo eŋu ɖeka be:
  Ele be míawɔ dɔ le dzidzɔ me...
  Eye emegbe gbedoname ava - .
  Mowo aklẽ nyuie!
  
  Nyɔnuvi aɖe si le afɔ ƒuƒlu lae nye esi
  Medo atiglinyi aɖe...
  Ele be nàtsɔ wò asibidɛ aƒoe, .
  Vɔvɔ̃ geɖe hehe vɛ!
  
  Afikae dzo dzɔna le?
  Enyo, afikae dzoa le bibim le...
  ƒoƒo si gbãa nu
  Futɔ vɔ̃ɖi aɖe le wo dzi dzem!
  
  Míatsɔ mía ɖokui ana futɔ la o, .
  Bu esia be enye didi vevie...
  Kerubi la le dzɔdzɔe
  Aʋala kple tsɔtsɔke na futɔwo!
  
  Agblɔ be ava eme kpuie
  Nusi woyɔna be aʋadziɖuɖu...
  Edzɔ be ɣeɖuƒea nye agbadɔ, .
  Eye ɣeaɖewoɣi la, avuwo ƒoa ɣli!
  
  Eteƒe madidi o, anɔ abe dziƒo ene
  Mina míana xexeame katã nanya kpɔ...
  Meda akpe na Lada - .
  Kerubiwo klẽna kple sika!
  Ŋutsuvi Gulliver ƒo asikpe eye wògblɔ kple dzidzɔ be:
  - Aleke gbegbe wòlɔ̃a ame enye si! Esia nye hakpanya! Eye nyɔnuvia ƒe gbe nye nukunu ko!
  Nyɔnuvia ɖo eŋu ɖokuibɔbɔtɔe be:
  - Esia nye nunana tso mawuwo gbɔ! Le goawo katã me la, womekpɔa ŋudzedze ɖe nusi wona ŋu o!
  Ŋutsuvia gade dzesii ake be:
  -Esesẽ be woagbe nya sia! Gake aleke kee wòɖale o, menye ɖeviwoe míenye le nuteƒekpɔkpɔ kple agbemenunya gome o!
  Viscountess la ko alɔgbɔnu hebia be:
  -Àte ŋu aɖo kpe edzi be yemeganye ɖevi oa? Gawu la, to nunya kple sidzedze me tututu!
  Ŋutsuvi Gulliver ʋuʋu ta be:
  - Nyateƒee! Mate ŋu awɔe eye le nyateƒe me la, medi be mawɔe!
  Nyɔnuvia tsɔ dziku ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòdo ɣli be:
  - Eyata va, ɖo kpe edzi fifia!
  Ŋutsuvia te nya ƒaƒã siwo ame geɖe lɔ̃a gbɔgblɔ kple dziku kple dzidzɔ;
  Be nàkpɔ futɔa nye aʋadziɖuɖu afã, gake be wò ŋutɔ nànɔ amemakpɔmakpɔ me nye aʋadziɖuɖu blibo!
  Aʋawɔla etɔ̃ koe ma aʋadziɖuɖu ƒe champagne la; kalẽwɔwɔ, dzideƒo kple bubu. Gake to vovo na amegbetɔwo ƒe kplɔ̃ɖoƒe la, xɔlɔ̃ enelia nye dzɔgbenyui, eye menye nusi mehiã kura o!
  Le xaxawo katã dome la, kue nye esi megblẽa nu le ame ŋu o wu, elabena megadzɔna gbeɖe o eye le ema megbe la, naneke megagblẽna ɖe edzi o!
  Le aʋawɔwɔ me la, ɖoɖowɔɖi ƒe seselelãme si nu sẽ wue nye afɔku ƒe seselelãme si nu sẽ!
  Enyo be nàdzo ne èle dzodzom le nonentities dzi - aleke nàwɔ adzo le afɔkpodzi le kposɔ me gbɔ!
  Amesi dzona zãa amegbetɔ ƒe aɖatsi vevewo ƒe dzobibi la, adzo le eƒe drɔ̃e viviwo me!
  Ðeklemiɖeɖe nukokoedoname nyo wu kafukafu bometsitsi!
  Ame medi be yeage ɖe do me ɖe ga aɖeke ta o, negbe Venus ƒe Vidzidɔ koe susɔ! Le esia ta ele klalo be yeaxe fe bubu eye yeatsɔ yeƒe mamlɛtɔ gɔ̃ hã ana!
  Amesiwo ƒe bubu mebu gbeɖe o la mevɔ̃na be bubu nabu yewo o!
  Ame si medzia ha le tetekpɔɣiwo o la afa avi ne ekpɔe be dzodzroe yekpe fu!
  Àte ŋu atsɔ wò aɖe atu nusianu negbe kpe siwo wotsɔ bla aɖe kple kpe siwo wotsɔ blaa nu kple kpe gbadzɛ siwo me kuviawɔwɔ le ko!
  Doe nyɔnu nyo, gbetedzitsu nyo!
  Gbemelã to vovo na lãkle le mɔ sia nu be evelia ɖea fu na gbãtɔa, eye lã si wòléna la yia akpɔkplɔ gbɔ!
  Ele be lã ƒe nɔnɔme nanɔ aʋawɔla ŋutɔŋutɔ si, gake menye lã ƒe nunya o!
  Le amegãxiwo ƒe xexeame la, zi geɖe la, akpɔkplɔwo xɔa dzata teƒe!
  Ne èdi be wòaƒoe sesĩe si ana futɔa naɖiɖi la, mègaƒoe esime nèmlɔ aba dzi o!
  Afɔku sesẽtɔ kekeake vaa amesiwo metsɔa ɖeke le dulɔlɔ̃ me o la dzi!
  Amesiwo ƒe ahɔhɔ̃ womeƒo o eye woƒe ŋkuwo mekɔ o ye wɔa futɔa ƒe chop!
  Míate ŋu aɖu dzi kple xexlẽdzesiwo, gake aɖaŋu koe míate ŋu ase vivi na aʋadziɖuɖu ƒe kutsetsewo!
  Ðokuitɔdila si medi be yeana ta o la ana ta godoo ne kuxi aɖe do mo ɖa!
  To amedzidzedze me la, afɔku li be woaɖu dzi ya, gake ne wodze dziwò la, ke èɖu dzi xoxo!
  Mègayi miame o, ŋutsuvi, àva ge ɖe do aɖe me, ne le nyateƒe me la, èto nyateƒe gɔ̃ hã!
  Màte ŋu asi le nyɔnu tsitsi aɖe si si aŋetu le si ƒe asiwo le gbadzaa gbɔ o!
  Enyo wu be nànye Ostap Bender wu dunce dahe!
  Menye ɣesiaɣie ayedzedze nana nèzu kesinɔtɔ o, gake aɖaŋudzedze gblẽa nu le ŋuwò godoo!
  Menye ɣesiaɣie akpɔkplɔ si le amegbetɔ ƒe nɔnɔme me klẽna le lãfuwu me o, ke boŋ eƒe tameɖoɖowo doa viviti ɣesiaɣi!
  Zi geɖe la, luʋɔ si me kɔ la hea ŋutilãa vaa kunuwɔwɔ me!
  Tedzi ate ŋu anɔ fiazikpui dzi, gake mazi dziwò be nàdze klo o!
  Menye dzata si doa ɣli sesĩe o, ke boŋ esi ɖua nu sesĩe heƒonɛ sesĩe!
  Mehiã be woatɔ dzo aƒea esime wole avu wɔm kple sisiblisiwo o. Viɖe aɖeke mele eme be woatrɔ dukɔa wòazu fuwɔamegaxɔ esime wole agbagba dzem be yewoaɖu nufitifitiwɔwɔ dzi o!
  Nukpɔsusu nye alakpatɔ ya, gake menye le wò asaɖa me o!
  Mègavɔ̃ alakpatɔ dzeaɖaŋu o - vɔ̃ bometsitsi anukwaretɔ!
  Ame si kafu ŋutasẽla la aƒo koklozi ɖe eƒe aba dzi!
  Ŋutasẽla le abe dzata ene, etsɔa eƒe asikewo vuvua lã kple ŋutigbalẽ gɔ̃ hã!
  Le aʋawɔwɔ me la, akɔfafa le abe tsokolet si le ami me ene, ɖeko wònana nèdzea dɔ kple ame kukuwo!
  Enye kɔnu be woasi bosomikaɖiwo le sɔleme, gake ne wosɔ gbɔ wu gɔ̃ hã la, womete ŋu tsia amegbetɔ ƒe dzodzrowo ƒe dzobibi o!
  Dzi si le tsikpe me ate ŋu anɔ asiwò, ʋu fa miamiamia abe tsi si le sisim ene, gake dzidzedzekpɔkpɔ ƒe tsikɔwuame anɔ ame ŋu ɣesiaɣi!
  Duƒuƒu le nusianu me hea emetsonu gbegblẽwo vɛ, negbe ameɖokuiwuwu ƒe agbagbadzedze ko!
  Ame sia ame ate ŋu aɖu dzi le aʋawɔwɔ me, gake Russiatɔwo koe ate ŋu aɖu dzi le aʋa aɖe me, eyata womedzea agbagba be yewoakpɔ ŋutilãmeviɖewo na yewo ɖokui o!
  Aʋawɔwɔ ƒe dzokekewo nye azã na amesiame negbe vɔvɔ̃nɔtɔwo ko, kple xexeame katã ƒe konyifafa, negbe bometsila mamlɛawo koe mele eme o!
  Zi geɖe la, ʋuʋudedi dzɔdzɔeawoe tɔtɔna!
  Eye wodona le kuxiwo me, wotoa wo nɔewo dzi, eye woɖo wo ɖe agbalẽdzraɖoƒewo wòdzena nyuie!
  Eƒoa eƒe aɖe geɖe, amesi ƒe ta le ƒoƒom le ƒuƒlu ta!
  Gadede asi nyuitɔ kekeakee nye wò tsitretsiɖeŋulawo ƒe aɖakawo, togbɔ be menye tẽ gbeɖe o hã!
  Asrafowo mewɔa naneke o, gake ɖeko wòxea fe si wodo ɖe dziɖula kalẽtɔ aɖe te!
  Ne ŋutsu ɖu dzi la, emetsonua nye ku kple ŋukpe! Ne nyɔnu nye agbe kple vivisese!
  Nyɔnuwo zãa ga geɖe ɖe woƒe aʋadziɖuɖuwo ŋu wu aʋakɔ siwo katã le xexeame, gake woxɔa fetu le amesiwo dzi woɖu la si, si wotsɔna naa wo lɔlɔ̃nu faa wu sã!
  Nyɔnu, si to vovo na asrafoha si medo awu o la, ɖua dzi kabakaba wu!
  To vovo na ŋutsuwo la, le nyɔnuwo gome la, woɖua aʋadziɖuɖu ŋutɔŋutɔ le ɖokuitsɔtsɔna megbe!
  Le aʋawɔwɔ me, abe alesi wòle le kaɖiwo gome ene la, ele be nàte ŋu awɔ avu ɖe eta, eye to vovo na wo la, ele be nàɖe ŋgɔyiyiawo ɖa ahatsɔ wo ade asi na futɔa!
  Aʋawɔwɔ nye poker, gake ŋkuléle ɖe agbalẽvi ŋu menye ametafatafa o, ke boŋ enye nunya ƒe aʋadziɖuɖu!
  Avuwɔwɔ ayemɔ manɔmee le abe mɔli ɖuɖu gaƒoƒo manɔmee ene, gake le susu aɖewo ta la, mamlɛtɔa me koe aɖaŋudzelaawo dzroa nu me le!
  Ŋutsu siwo le du dzi le avu wɔm - ma wo dome kaba! Ne nyɔnuwo le avu wɔm la, anyo wu be màgawɔ avu o!
  Le aʋawɔwɔ me la, nusianu fa wu le ŋutifafagbenɔnɔ me, negbe aʋafia ƒe ŋgonu si le tome koe!
  Ŋusẽ si me nyui mele o doa dekɔnuwo ɖe dzi abe amesi wohe ɖe ati ŋu kple ka ene!
  Ne mèƒo ame bubu ƒe mo o la, màte ŋu aɖu wò ŋutɔ tɔwò o!
  Woƒoa kposɔ ɣesiaɣi, gake ne viɖe aɖeke megale eŋu o ko hafi wowunɛ!
  Kalẽtɔ wua futɔ, vɔvɔ̃nɔtɔ wua kluvi!
  Afɔɖeɖe le aʋawɔwɔ me xɔ asi ŋutɔ, vevietɔ na futɔ si zu numame na template siwo ƒe asi bɔbɔ!
  Le nuwɔwɔ siwo le ɖoƒe si bɔbɔ ɖe anyi wu gome la, ɣeaɖewoɣi la, woawo ŋutɔ ƒe nuteƒekpɔkpɔ gbegblẽ ɖea vi wu mɔfiame nyui ɖesiaɖe!
  Wotsɔa woƒe fifia tsia woƒe gbesiagbebolo, eye wotsɔa woƒe futɔwo ƒe ʋu dea tsi woƒe ŋkekenyuibolo!
  Ne dunyahela aɖe tu eƒe aɖe geɖe la, menye wɔe dona tso eme o, ke boŋ wɔe!
  Ne dziɖula aɖe ƒo nu geɖe la, amɔwɔa ate ŋu azu fu, gake egblẽna kaba!
  Dziɖula ƒe dzi sesẽ ate ŋu atsɔ dukɔ bliboa ade abolomegba dzi!
  Dunyahehe to vovo tso akɔntabubu gbɔ le esi le akɔntabubu me la, màte ŋu amae ɖe zero nu o, gake le dunyahehe me la, màmãe kple zero sesẽwo o!
  Dunyahela la nye akɔntanyala bibi aɖe, gake le nuwɔna ɖeka me ko - eɖeɖe le eme!
  Àte ŋu aƒo nu tso nusianu ŋu, gake nusi ɖea vi koe nàbu fɔe!
  Dzeɖoɖo si me gɔmesese mele o nye nyaʋiʋli, dzeɖoɖo si me gɔmesese le nye nyaʋiʋli, dzeɖoɖo si me viɖe le nye nufiafia, eye viɖe gãtɔ kekeake tsoa ɖoɖoezizi me!
  Susu sue aɖe koe xɔa nɔƒea kple ame gbogbo aɖewo!
  Eve nyo wu ɖeka, gake menye ne wonye zɔhɛ kukuwo o!
  Woayra amesi xɔe se, eye ame si mexɔe se o la, yayraawo nye zi gbɔ zi eve, eyata kakaɖedzi le eya ŋutɔ ƒe ŋusẽ kple susu ŋu!
  Egblẽa nu ne brek mele eme o, eye wòvɔ̃ɖi wu ne èɖe ʋua ƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ!
  Ao, ale si wotae abosam la dzi ŋɔ ŋutɔ, gake nusi dzi ŋɔ wue nye mawudɔla aɖe ƒe nɔnɔmetata si mongrel aɖe wɔ!
  Lãwo nɔa ave me - eye ame vɔ̃ɖiwo trɔa nusianu wòzua gbedadaƒo!
  Le lã wɔadã la ƒe fiaɖuƒea me la, kokloziwo kple akpɔkplɔwo koe li, eye wotsɔ fuwo ɖɔ li hɔ̃wo!
  Aɖaŋu nyui aɖee nye be ne ètsi megbe la, àzu nu xoxo, ame nyui, ne ètsi megbe la, azu fuléle!
  Ku le aʋawɔwɔ me naa dzideƒo kple bometsitsi eve, gake ne le ɣeyiɣi ma ke me la, wotsɔ nunya wɔ nubabla aɖe la, ekema aʋadziɖuɖu ƒe agbe anɔ anyi!
  Woate ŋu aɣla nusianu, negbe wò ŋutɔ wò bometsitsi ko!
  Woate ŋu aɖe nusianu ɖe go, negbe ame bubu ƒe susu, si me wò ŋutɔ nèle la koe!
  Nuƒoƒo dzĩe nye atike nyuitɔ kekeake na ʋu dzĩ kɔklɔ!
  Ga sesẽtɔ kekeakee nye lifi falɛfalɛ, si me woɖea tu le!
  Menye esi le tuawo me ye nye lifi si me afɔku le wu o, ke boŋ esi yɔa ahɔhɔ̃a me!
  Nu nyuitɔ kekeake le xexeame enye be màte ŋu agblɔ gbeɖe be - mate ŋu agblẽ wu ema o!
  Nusi gblẽ le xexeame sɔ pɛpɛpɛ le aʋawɔwɔ me, eye le aʋadziɖuɖu megbe la, mate ŋu anyo wu o!
  Nublanuikpɔkpɔ le aʋawɔwɔ me, si to vovo na dutoƒo gbolo la, xɔa ga geɖe wu, gake mate ŋu ana dzidzeme ame o!
  Ame si wodo ɖe dzi vavã le gbɔgbɔ me koe mekpea ŋu be yeakpɔ nublanui na ame siwo dze anyi o!
  Àte ŋu aƒo nu tso nusianu ŋu, gake nya la ŋu koe nàƒo nu tsoe, elabena nuƒoƒo dzodzro nana mɔli la zua aɖuɖɔtoe si me ʋu le!
  Ðoɖoezizi nye sika, si naa xɔxlɔ̃ ne wole ɖoɖoezizi na nusiwo wowɔna le wo ɖokui si!
  Nyawo nye klosalo, si meɖea mɔ na sidzedze kple nyateƒe ƒe tsi gbagbe dzɔtsoƒe be wòado go o!
  Womagblẽ dukɔ si me yameʋuɖoɖo sesẽ le ɖi gbeɖe o!
  Nuxaxa gãtɔ kekeake, tso nunya sue aɖe ko me!
  Tso notsi si dona tso aŋutrɔdalawo ƒe vodadawo me la, dzɔgbevɔ̃e kple fukpekpe ƒe viwo koe tsina!
  Kamedede hiã ale be wò futɔa ƒe agbenɔƒe ƒe batri koe nawu enu!
  Ame siwo ƒe susu me mekɔ o kple amesiwo ƒe seselelãme sẽŋu le be yewomele ɖeke me o la lɔ̃a fewuɖuɖu le ame bubuwo ŋu!
  Aɖe ɖaɖɛwo, to vovo na akplɔ la, ƒoa tu to bometsitsi ƒe kɔsɔkɔsɔ gɔ̃ hã me!
  Gli la gblɔ nyuie, gake nyateƒea meva eme nyuie o!
  Nusianu si le xexeame va wu enu, negbe amegbetɔ ƒe bometsitsi kple lãwo ƒe hoʋiʋli koe mele eme o!
  Agbe le abe asigɛ ene ŋutɔ, fukpekpe ƒe nuwuwu dzena, gake màte ŋu ase egɔme gbeɖe o!
  Nusianu si le xexeame va wu enu, negbe amegbetɔ ƒe bometsitsi kple lãwo ƒe hoʋiʋli koe mele eme o!
  Agbe le abe asigɛ ene ŋutɔ, fukpekpe ƒe nuwuwu dzena, gake màte ŋu ase egɔme gbeɖe o!
  Ŋku si ɖo taɖodzinu nyuie ye nye mɔ nyuitɔ si dzi woato axe mɔ na ame kukuwo be woagaxɔ wo ɖe asrafodɔ me o!
  Eye nufiame si de pɛpɛpɛ mana nàto mɔ si kplɔa ame yia taɖodzinua gbɔ tututu la dzi o!
  Viɖe ɖeka koe le dzomavɔ ŋu wu dziƒo, vɔvɔ̃ aɖeke mele eme be woanyae le ame si o!
  Nusi mevivina wu le Kristotɔwo ƒe paradiso me o enye be màte ŋu adi nu nyui aɖeke gɔ̃ hã o!
  Kristo koe nye alẽvi si me akpɔkplɔ la xɔa dzata ƒe nɔnɔme le amegãxiwo ƒe xexeame!
  Amesiwo do kpo vɔvɔ̃ wuwu le wo ɖokui me koe kuna!
  Amesiwo me vɔvɔ̃ menɔa agbe le kura o ye kpɔa makumakunyenye!
  Amesi le vɔvɔ̃m na futɔ gbogbo aɖewo la atrɔ eƒe hadɔwɔlawo kpuie!
  Aɖabaƒoƒo ɖeka si wozã ɖe ŋkutsala ŋu xɔa ƒe alafa ɖeka ƒe agbe kple aʋadziɖuɖu ɣeyiɣi kpui aɖe!
  Amesi megbã mɔawo o la ado kpo ƒuwo nuƒoƒoƒu zi geɖe akpa!
  Nusiwo gblẽa nu le futɔa ŋu wue nye amesiwo mebu woƒe sɔsɔme ƒe seselelãme o!
  Ame menya seɖoƒe si le eƒe didi veviwo ŋu o, gake wotsɔa nusiwo ate ŋu adzɔe dzidzenɛ ɣesiaɣi!
  Esiae nye nusi Gulliver to vɛ - fafɛ! Eye nusianu le gbɔgbɔ ɖeka me ŋutɔŋutɔ. Nyateƒee, le nyateƒe me la, nunya ƒe viwo li ne ame tsitsi aɖe ƒe luʋɔ ge ɖe wo me.
  Viscountess nyɔnuvia de dzesii be:
  - Ẽ, esia ate ŋu ana nàzu tagbɔsesẽ! Aleae nàte ŋu aŋlɔ hae!
  Ŋutsuvi la ƒe ʋumefia ʋuʋu ta be:
  - Ɛ̃, agbea fia nu geɖem! Eye nunya sia hã kpe ɖe eŋu!
  Emegbe nyɔnuvia bia be:
  - Nukatae mènye fia le wò dukɔ me o!
  Gulliver ko nu heɖo eŋu be:
  - Ènyaa, le mɔ aɖe nu la, avuwɔwɔ ɖe fiazikpuia ta ƒe susua meva susu me nam kpɔ o. Gake ne mato nyateƒe la, enyo be nàbu eŋu!
  Viscountess la dzi ha be:
  - Dzodzro le dziku dom le eƒe luʋɔ me, .
  Ŋusẽ koe ŋutsuvia hiã!
  Gulliver de dzesii be:
  - Ne ƒe akpe ɖeka ƒe agbe le asinye xoxo, kpakple lãmesẽ hã la, ekema nukatae nyemaku drɔ̃e le ŋusẽ ŋu o!
  Nyɔnuvia de se be:
  - Tsɔ ƒoƒoe ƒoe!
  Dzɔla ŋutsuvi eve xɔ Gulliver heƒoe ɖe eƒe akɔta ƒuƒlu. Edo ɣli.
  Viscountess la tɔ te aʋawɔlawo:
  - Ede! Esia le ale be wòase eƒe nɔƒe gɔme ahanya eƒe nɔƒe! Eye eƒe nɔƒe nye kluvi tɔ!
  Ŋutsuvi Gulliver ƒo ɣli, eye wònɔ fifia ƒe kuɖɔ siwo le eƒe ŋutigbalẽ si gbã la ʋuʋum:
  - Aleke nàwɔ be màse egɔme o! Le afisia la, kposɔ mamlɛtɔ ase egɔme!
  Nyɔnuvia tre eƒe afɔ sue si wotsɔ lãgbalẽ wɔe la nu eye wòdo ɣli be:
  - Azɔ dzi ha! Vaseɖe esime meɖo sɔ aɖe!
  Ŋutsuvi si nye ʋumefia dze hadzidzi gɔme, eye wòɖu eƒe didi dzi;
  Kuxi geɖewo va Fofonyigba dzi, .
  Wo katã wu enu kple dziɖuɖu gã aɖe...
  Dzi nedzɔ mi be sɔdolawo megali o, .
  Bubu kple kafukafu na wò aƒe!
  
  Nyee nye Gulliver, aʋawɔla gã aɖe, .
  Ènyaa, mate ŋu awɔ avu sesĩe...
  Mars nye aʋawɔla sia, fofo nyui, .
  Eye nye kesinɔnu si ɣla ɖe nye akplo me!
  
  Mele du ƒum afɔ ƒuƒlu le vuvɔ me, .
  Afɔkpodzi gogloawo le keklẽm le snoa dzi...
  Matsɔ Fritz la ana to ŋusẽ me, .
  Aʋadziɖuɖu anɔ anyi le May sesẽ me!
  
  Metsɔa atitsogawo tsrɔ̃a orc-wo, .
  Gnome wuieve lãɖeɖe zi ɖeka...
  Ele be maɖu troll la le ŋɔti dzi, .
  Meva zu aʋawɔla, dzi dzɔam ŋutɔ!
  
  Menye na ŋutsuvi si le abe esia ene gbeɖe o
  Xexeame ƒe nuwuwu, xɔ dzinye se, mava o...
  Maƒu du afɔ ƒuƒlu tegbee
  Ale be Kain nagaɖu aʋadziɖuɖu ƒe azã o!
  
  Mía denyigbae nye míaƒe dukɔ kɔkɔe, .
  Míavee o, ka ɖe wò agbe dzi...
  Togbɔ be Satana dze ameawo dzi hã la - .
  Anɔ anyi, fiaɖuƒedziɖuɖu ƒe ati aƒo se!
  
  Mido gbe na Britain, kalẽtɔwo ƒe anyigba, .
  Fofonyigba ƒe ŋutikɔkɔe gãtɔ kekeake le eme...
  Oenomaus Kɔkɔe ɖu dzi ɣeaɖeɣi, .
  Fifia nyɔnuviawo le avu wɔm kple Orcism!
  
  Ao, míaɖe asi le futɔ la ŋu gbeɖe o, .
  Na ɣe naklẽ ɖe ɣletinyigba la dzi...
  Ɣletivi aɖe klẽna nyuie, .
  Teƒe si me kɔ anɔ mía si le dziƒo!
  
  Mawu Yesu nye amewo katã ƒe aƒetɔ, .
  Wohee ɖe ati ŋu na ameƒomea to vɔ̃ɖinyenye dzi...
  Akpe nɛ amewo
  Nye hã nànɔ kɔkɔe vie ya teti!
  
  Nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu la nɔ sɔdola la lalam, .
  Menɔ aʋawɔnu siwo ŋu wokɔ be wòaklẽ la dim...
  Edze abe Pallas ma tɔgbe nye dzɔgbevɔ̃e ene, .
  Ne míagblɔe tututu la, do go sɔdola aɖe si me lɔlɔ̃ le!
  
  Mexɔe se be dzidzɔ atso ŋgɔyiyi me, .
  Woafɔ ame kuku siwo le dzɔdzɔmeŋutinunya me ɖe tsitre...
  Ame sia ame si nya gbɔdɔdɔ la anɔ anyi, .
  Míanɔ ecstasy me - nuƒomɔ̃awo magbã o!
  Nyɔnuvia ko nu heʋuʋu eƒe asibidɛ be:
  - Enyo, ame madzemadzee nènye! Èŋlɔ be be ɖevi ye nènye fifia. Eye àgazu ɖevi ƒe akpe ɖeka. Taɖodzinu aɖe gɔ̃ hã le asiwò ɖe mía ŋu. Agbe si nɔ anyi va yi mexɔ asi o. Ƒe alafa ewo blibo gakpɔtɔ le ŋgɔwò, eye viscountess ʋɛ aɖewo koe le asinye!
  Gulliver ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko be:
  - Mese veve ɖe nuwò!
  Nyɔnuvia ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Va, gblɔ nya aɖe si me nunya le tso nyati sia ŋu!
  Gulliver gadze nya siwo ame geɖe lɔ̃na la gbɔgblɔ gɔme ake;
  Ne èdi be yeazu Mawu la, mèganye boso si ƒe numame nye be nàsrɔ̃ nu makɔmakɔwo o!
  Ne mèdi be yeawɔ dɔ abe nyitsu ene o la, àva nɔ kɔla ɖe kɔ ŋu!
  Viscountess la tso nya me be:
  - Be nyemedi be maɖo to xexemenunya kple aphorism mawo tɔgbe o! Enyo wu be nàgadzi nukokoedonamenya aɖe ake!
  Ŋutsuvi si nye ʋumefia dze hadzidzi gɔme kple dzitsitsi aɖe. Ŋusẽ menɔ eŋu be wòakpa ha o, eyata edzi dukɔmeviha aɖe tso Russiatɔ aglãdzela Stenka Razin gbɔ. Enyo, nusianu si va susu me nam la, medzi ha be:
  Abe ɖe wòle Volga Tɔsisi to, le
  tɔsisi gbadza aɖe to ene la, tɔdziʋu aɖe si ƒe ŋɔti ɖaɖɛ zɔ, Abe tɔdziʋukula dzinɔameƒotɔ siwo le tɔdziʋu me ene, Cossacktɔwo, ɖekakpuiwo of him is a red maiden, Persia fiavinyɔnu aɖe si woɖe aboyoe.Stenka Razin mekpɔa fiavinyɔnu o, Eye wòléa ŋku ɖe dadaa ŋu le Volga-tɔsisia dzi Abe alesi Stenka Razin si doa ŋɔdzi na ame gblɔe ene la: "Oo, ènye goy, Volga, dada lɔlɔ̃a! Tso bometsitsi ƒe ƒe aɖe nèdo dzidzɔ nam, Le zã didi la me la, èfluam, ʋuʋum, Èdo dzinye le yame ƒe nɔnɔme sesẽwo me, Ðe menye ame nyui aɖekee nènye nam oa? ke hã." Alesi Stenka Razin dziŋɔ la ti kpo yi afisia, kɔ Persia-fiavinyɔnua, tsɔ ɖetugbui dzĩ la ƒu gbe ɖe ƒutsotsoeawo me, eye wòde ta agu na Dada Volga.
  Stenka Razin yi
  Astrakhan dugã
  me be yeaɖadzra adzɔnuwo.
  Dudzikpɔla dze nunanawo didi gɔme.Stenka Razin tsɔ kpe siwo le ʋeʋẽm, kpe siwo le ƒuƒuie - sika brocade vɛ.Dudzikpɔla la dze lãfuwuwo didi gɔme.Fuwu xɔasi la: Anyigba la nye yeye, Ðeka nye beaver, evelia nye sable.Stenka Razin mewɔe o tsɔ lãfuwua nɛ."Trɔe, Stenka Razin, Tsɔ lãfuwu si tso wò abɔta nam!" Ne ègbugbɔe nam la, akpe na wò;Ne mègbugbɔe na o la, matsɔe abla ɖe agble si le ʋuʋu ɖi Le oak-ti dama aɖe dzi, Le oak-ti dama aɖe dzi, Eye le avu ƒe lãfuwu me." Stenka Razin dze egɔme nɔ tame bum be: "Enyo, nutodziɖula. Tsɔ lãfuwu na ɖokuiwò. Tsɔ lãfuwu na ɖokuiwò, Toɣliɖeɖe aɖeke meganɔ anyi o ."
  Be menye sɔ ƒe kpẽe o, menye amewo ƒe nyakpakpawoe o,
  Menye kpẽkula ƒe kpẽ si wose tso agble me o, Gake yame ƒe ɣlidodo, ɣlidodo, Kpẽkuku, ɣlidodo, sisi.Ekpem, Stenka Razin, be mazɔ azɔli le atsiaƒu dzi, le blɔ la dzi : "Enyo, adzodala dzinɔameƒotɔe nènye, Wò adzodala si le du dzi, wò dzrewɔla si wɔa zitɔtɔ, Èɖoa wò tɔdziʋu siwo zɔna kabakaba, Ʋu wò aklala ƒe tɔdziʋuwo, Du to atsiaƒu blɔ la dzi.Matsɔ tɔdziʋu etɔ̃ vɛ na wò: Meli gbãtɔ si li la dzi sika dzĩ, Klosalo dzadzɛ le tɔdziʋu evelia dzi, Ðetugbui le tɔdziʋu etɔ̃lia dzi
  .
  "
  . TA No. 2 lia.
  Nyɔnuvia, si nɔ eƒe afɔ sue ƒuƒluwo ƒom la, ƒo asikpe henɔ ɣli dom be:
  - Aleke gbegbe wòlɔ̃a ame enye si! Nukunu ŋutsuvi nènye vavã! Eye nukatae wòhiã be nànye ame tsitsi?
  Gulliver ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  "Mesena le ɖokuinye me be nye lãme sẽ wu tsã le ŋutsuvi ƒe ŋutilã me!" Eye mele dzrewɔwɔ kple susu nyui me ŋutɔ!
  Eye ŋutsuvi-ʋumefia la aƒu gbe ɖe eƒe afɔ ƒuƒlu sue siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi yeyee la dzi.
  Emegbe edzi ha be:
  Klas gbãtɔ, klass gbãtɔ, .
  Egbee nye wò ŋkekenyui...
  Gaƒoƒoa nya kpɔ eye dzidzɔ le eme, .
  Kpekpe gbãtɔ kple suku!
  Eye Gulliver tsɔ eƒe alɔgbɔnukoko si ƒe aɖuwo le ɣie la ʋuʋu ŋku. Le ŋkeke mawo me la, ne Mawu meɖe mɔ na wò be aɖu le vevem o la, anye funyafunyawɔwɔ ale gbegbe! Eye afisiae wòwɔ nuku ŋutɔ, ɖevie nènye tegbee eye le nyateƒe me la, dzi dzɔa alafa ɖeka le alafa me - oo, oo, oo!
  Esia nye nukokoe ŋutɔŋutɔ. Èbua ɖokuiwò geɖe wu be yenye ŋutsuvi.
  Gake ɣeyiɣi nyuiwo ŋutɔ nɔ anyi. Aleae Gulliver nɔ le afakala siwo te ŋu yɔa ame kukuwo ƒe luʋɔwo gɔ̃ hã ƒe fiaɖuƒe la me. Emegbe ku gɔ̃ hã va zu vɔvɔ̃manɔsitɔ - esia fia be luʋɔ bubuwo li, eye agbe yia edzi le ku megbe.
  Aleae nane si le abe esia ene loloe.
  Ŋutsuvia yi edzi nɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒom le mɔa dzi eye wòdze hadzidzi gɔme, eye wòɖe eƒe ɖevi ƒe aɖuwo ɖe go;
  Mido gbe na danye! Mele agbagba dzem be maŋlɔ agbalẽ na mi zi wuievelia. Eye fifia èle ŋkunyeme eye wòle abe ɖe kuxiawo katã nu yi ene.
  
  Ɣletia le tsia dzi le yame, ɖoɖoezizi le mɔa dzi, .
  Eye dada koe le ŋudzɔ le aƒea me.
  Eye le zã me la, aʋu ʋɔa na wò kpoo, .
  Xɔ dzinye se, menye ame bubu aɖeke o, dada koe.
  Eye le zã me la, aʋu ʋɔa na wò kpoo, .
  Xɔ dzinye se, menye ame bubu aɖeke o, dada koe.
  
  Eye ne ame aɖe dzudzɔ mí lɔlɔ̃ gbeɖeka la, .
  Vidadaa koe atutu aɖatsiawo ɖa eye wòase egɔme.
  Eye ne míezɔ mɔ didi aɖe gbeɖeka la, .
  Ekema danye koe anɔ mía lalam.
  Eye ne míezɔ mɔ didi aɖe gbeɖeka la, .
  Ekema danye koe anɔ mía lalam.
  
  Aleke míele? Ẽ, le mɔ aɖe nu la, amesiame kaka. Anka ku, eye Aƒedzikpɔlawo gbe wo nɔewo. Ẽ, le mɔ aɖe nu la, nusianu le nuwo ƒe zitɔtɔ me. Nᴐ! Nukatae nèzi ɖoɖoe?
  
  Ɣletia le tsia dzi le yame, ɖoɖoezizi le mɔa dzi, .
  Eye dada koe le ŋudzɔ le aƒea me.
  Eye le zã me la, aʋu ʋɔa na wò kpoo, .
  Xɔ dzinye se, menye ame bubu aɖeke o, dada koe.
  
  Fifia ya, naneke medzɔ ɖe nye lɛtaa dzi o. Dada, gake maŋlɔ nu godoo, kakaɖedzitɔe. Medze agᴐ.
  
  Eye le zã me la, aʋu ʋɔa na wò kpoo, .
  Xɔ dzinye se, menye ame bubu aɖeke o, dada koe.
  Eye le zã me la, aʋu ʋɔa na wò kpoo, .
  Xɔ dzinye se, menye ame bubu aɖeke o, dada koe.
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Ɛ̃, aleae nuwo le... Èbu dawò ŋu. Ðe dada alo fofo mele mía si oa?
  Ewɔ nuku na Gulliver be:
  - Eii! Aleke esia ate ŋu adzɔe? Aleke wodzi wòe?
  Viscountess la ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Akpɔkplɔ kplɔa ɖeviwo vaa amewo gbɔ. Eye ʋɔ driba aɖe si le gliwo me le mía si. Le amewo dome koe gli si ku ɖe akpɔkplɔ ŋu nye nyakpakpa na ɖevi suewo ko, gake le mía gome la, ʋɔ driba la nye nu ŋutɔŋutɔ. Elabena ame kukuwo hã míenye eye ehiã be míagaɖo míaƒe amewo ƒe agbɔsɔsɔ teƒe tso ɣeyiɣi yi ɣeyiɣi.
  Ŋutsuvi la ƒe ʋumefia de dzesii be:
  - Ƒe akpe ɖeka ƒe agbenɔƒe gakpɔtɔ le kpuie ale gbegbe! Vevietɔ ne ŋusẽ kple ŋusẽ yɔa mewò ɣesiaɣi!
  Nyɔnuvia ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Neva eme be wòadzo ato afima le ŋkuʋuʋu me! Ɣeyiɣi manɔ asiwò nàtrɔ akpɔ megbe o! Togbɔ be le go bubu me la, anɔ eme godoo be woadzra wò na kpekuƒe aɖe hã la, afima ɣeyiɣia zɔna blewu ŋutɔ!
  Gulliver xɔe hedzi ha be:
  - Le nyateƒe si wònye be dɔwɔwɔ nye funyafunyawɔwɔ ame ŋu la, .
  Le dzomeŋɔli kple kele me la...
  Nusi to vovo koe nye
  Ne èle Satana gbɔ!
  Viscountess la blu ɖe eta be:
  - Ènye Kristotɔ dovevienu alea. Eye fifia meɖo ŋku Satana dzi xoxo! Afikae wò xɔse le!
  Gulliver ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Nyateƒee, mexɔ Mawu dzi se, .
  Eye melɔ̃ Kristo tso nye dzi blibo me...
  Míexɔ nusi bu
  Gake ʋɔtru le esi!
  Nyɔnuvia tsɔ dziku ƒo eƒe afɔ sue ƒuƒlu la henɔ ɣli dom be:
  - Mina míadzi nane, xexemenunyala!
  Gulliver tsɔe eye wògadzi ha ake;
  Se dziɖegbe ƒe ɖiɖi
  Gbemelãwo ƒe ɣlidodo fiƒode, avifafa kple hũɖeɖe, .
  Esia nye akɔntabubu ƒe ɣeyiɣi - .
  Wɔ avu kple Harmagedon, wɔ avu kple Harmagedon!
  Viscountess la tsɔ dziku ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu sue la eye wòdo ɣli be:
  - Nyemelɔ̃a hadzidzi mawo tɔgbe o!
  Ŋutsuvi si nye ʋumefia la ko alɔgbɔnu fewuɖutɔe be:
  - Aleke nàwɔ be màlɔ̃e o? Emegbe wò ŋutɔ nàdzii, ne nye hadzidzi mesɔ na wò o!
  Viscountess la ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòdo ɣli be:
  - Matsɔe adzi ha!
  Eye nyɔnuvia xɔe eye wòdze hadzidzi gɔme kple dzonɔameme gã aɖe, eƒe aɖuwo le ɣie, eye wòdze abe nyitsu ene;
  Eye míele dashing elf nyɔnuviwo, .
  Míelɔ̃a avuwɔwɔ ɖe Fofonyigba ƒe ŋutikɔkɔe ta...
  Avuwɔwɔ, afɔ ƒuƒlu ƒe akpa aɖe le mía si, .
  Eye míexɔe se be, míatu elfinism ƒe fiasãwo!
  
  Dukɔ aɖeke meli si nya kpɔ wu ema na míaƒe Elf o, .
  Eme xexeame katã ƒe dukɔwo ƒe ɣe le...
  Eye Satana ƒe ha la nadze wo dzi, .
  Míawɔ nane si fa wu Shakespeare!
  
  Ðe nèlɔ̃ mía Dadanyigba si nɔ anyi ƒe alafa geɖea, .
  Be míaƒe ŋutinya tsi le xɔtuƒewo...
  Tso seƒoƒotsihe gãtɔ kple wɔnukutɔ kekeake me, .
  Woɖa Spartantɔwo ƒe mɔli ɣeaɖeɣi!
  
  Mègatsɔ mía Fofonyigba ƒu gbe ɖe anyigba o, .
  Nusi nye dada, kɔkɔe ko...
  Esi míeka atam na hɔ̃ si ta eve la, .
  Eye azɔ la, akplɔ kple akplɔa xɔ asi na mí ŋutɔ!
  
  Míadzo ayi dziƒo wu dziƒowo, .
  Míakɔ xɔtaxɔawo ɖe dzi vaseɖe yamenutome...
  Kerubi sesẽ aɖe le tsatsam le mía tame, .
  Nya gã sia tɔgbe - Elfia!
  
  Ʋuʋudedi ƒe aɖatsi aɖeke madza o, .
  Eye Elf la matu afɔ dzimaxɔsetɔwo ƒe afɔkpodzi o...
  Míaƒe drɔ̃e kɔkɔe la ava eme, .
  Tso tso miaƒe abawo dzi ŋutsuwo!
  
  Teƒe si seɖoƒe meli na o, si me ahom le eye wòle bɔbɔe, .
  Nya dzeani sia tɔgbe - Elfia, .
  Míatso afia vɔ̃ɖi aɖe ɖe Wehrmacht, .
  Eye mina míana mía Dadanyigba nakpɔ dzidzɔ geɖe wu!
  
  Na míaƒe fofo ƒe ŋkɔ naƒo se, .
  Abe gbe ene la, Eden-bɔa ƒe atikutsetsewo ƒe amadede...
  Míetsɔa du ƒua du kplɔa futɔwo dzonae, .
  Ŋutsuvia axɔ teƒeɖoɖo tso Mawu gbɔ!
  
  Nyemexɔ nusi adzɔ kple Orksh-subɔsubɔ ƒe aʋadziɖuɖu dzi se o, .
  Zɔ to Elfskva, raking le rollers...
  Na Elfin-subɔsubɔ kɔkɔe naɖu dzi le Elfia, .
  Nyɔnuviawo le du dzi, woƒe afɔwo le keklẽm kabakaba ale gbegbe!
  
  Migafa avi o, xɔlɔ̃wo, be mia srɔ̃wo dze anyi, .
  Woafɔ ame kukuwo katã ɖe tsitre to Svarog ƒe lɔlɔ̃nu me...
  Amekae woda tu, amesi ge tso tu me, .
  Gake mí katã míewɔ avu dzinɔameƒotɔe kple anukwareɖiɖitɔe!
  
  Nyemenya nusita vɔ̃ɖinyenye le dzi ɖum le xexeame o, .
  Nukatae Aƒetɔ la do ŋusẽ futɔwo...
  Zi geɖe la, dzɔgbevɔ̃e menɔa elfwo ŋu le aʋawɔwɔwo me o, .
  Togbɔ be asrafo kalẽtɔ aɖeke mele aʋawɔwɔ me o hã!
  
  Enyo, elf sue, ènye kalẽtɔ, ènya, .
  Mienya avuwɔwɔ eye dzi le mia ƒo ŋutɔ...
  Fia gã la bɔbɔ nɔ fiazikpui la dzi, .
  Míetiae, xɔ dzinye se, menye dzodzro o!
  
  Le mía Fofonyigba dzi la, seƒoƒo siwo ƒe amadede nye violet, .
  Ave siwo nye emerald, pearl birch-tiwo...
  Elfia dze tugbe - atsyɔ̃ɖoɖo ƒe fiakuku, .
  Ne mede ɖeke o la, Orkolf di be yeatsrɔ̃ ye denyigba!
  
  Ao, mí elf-nyɔnuviwo míenye aʋawɔla mawo tɔgbe, .
  Nukae le ɣletinyigba dzi si dzideƒo le wu eye wòfa wu...
  Mina mía viwo kple mía fofowo naƒo adegbe le mía ŋu, .
  Na alilikpowo nakɔ ɖe Fofonyigba la dzi!
  
  Nyemenya nusi gbɔ nyɔnuviawo ava o, .
  Ðe míate ŋu ana Fofonyigba nakpɔ dzidzɔa...
  Ezu numame na mí be míawɔ avu kple yi ɖaɖɛ, .
  Eye míeɖua dzi, xɔ dzinye se, nyuie!
  
  Menya alesi gbegbe futɔa sesẽe o
  Elfwo ƒe gbɔgbɔ, dukɔ si nya kpɔ le xɔse me...
  Míaɖu míaƒe futɔwo dzi le aʋa me godoo, .
  Mina míaxɔ ablɔɖe kɔkɔe wòanye fetu!
  
  Eyata nya dzidzɔkpɔkpɔ kple ŋutifafa le Fofonyigba la me, .
  Wotsɔe va bayonetwo dzi to elf-mills dzi...
  Fifia míaƒe kerubi sesẽtɔ kekeakee nye
  Eye míaƒe ŋutsuawo bi ɖe woƒe ƒoƒo me ale gbegbe!
  
  Ƒe alafa geɖe va yina, elfin-ƒoƒo ava, .
  Ame siwo katã dze anyi le aʋa me la afɔ le ŋutilã me...
  Eye mɔa le dzi tegbee, ke menye ɣeyiɣi kpui aɖe ko o, .
  Xexeame katã le sue akpa na mí ne nugbɔ aɖeke mele mía ŋu o gɔ̃ hã!
  Viscountess la dzi ha nyuie ale gbegbe, eye wònɔ eƒe afɔ siwo nya kpɔ ŋutɔ, siwo le abe ɖevi ene la ƒom. Eve Gulliver gɔ̃ hã be nyɔnuvi ye yenye. Nyɔnuvi tsitsi aɖe ƒe nu adze ame ŋu wu sã. Vevietɔ afɔkpodzia ƒe ƒoƒo ɖe afɔkpodzia dzi.
  Enyo, enyo, togbɔ be ele alea hã. Ŋutsuvi la ƒe ʋumefia ɖo eŋu be:
  - Míewɔa naneke nenema o, ɖeko míedzia ha heɖea modzaka!
  Nyɔnuvia ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Ame si ƒe gbe adzi ha, eye tɔwò aʋẽ!
  Eye wotɔ vie. Ŋutsuvi siwo ƒudzidelawo va zu la zɔa kpe ɖaɖɛwo dzi azɔ eye vevesese aɖeke menɔa wo ŋu o kloe. Ðeviwo ƒe afɔ ƒuƒluwo va nɔa ƒuƒlu kabakaba ŋutɔ. Nyateƒenya nyui aɖee esia nye vavã. Eye le nyateƒe me la, seselelãmea dzina ɖe edzi.
  Kluviŋutsuviawo te hadzidzi gɔ̃ hã;
  Le ŋkeke me ɣe ƒe keklẽ me la, megbe biãna kple dzo,
  Dzɔla medɔa alɔ̃ o, eye ƒoƒoa wɔa nuteƒe nɛ.
  Ne zã do la, aƒetɔ yevu la
  adɔ alɔ̃ le eƒe aba dzi le fu ɣiwo ƒe abawo dome.
  
  Nye, esi meɖe sukli tso atikutsetse me le nye agbemeŋkekewo katã me ta la, nyemenya teƒeɖoɖo bubu aɖeke wu akɔtaɖonu si wotsɔ ati wɔe o. Nye asi mebɔbɔna o eye nye ŋkuléle ɖe nu ŋu abe alilikpo ene la le kpekpem, Gake nye dzi le ƒoƒom ŋɔdzitɔe, abe dzo ƒe ɣlidodo ene!
  
  Meƒua du heɣlana abe fiafitɔ ene, gbea mekɔ o, nyemese avuawo haɖe o, gake fifia koe nye ema.Etsɔ ŋdi la, woalém, ahem ɖe atikpo aɖe ŋu, Eye ŋutsuvi-nɔviŋutsuawo além kpɔ ɖa tso woƒe ŋgonu te.
  
  Tsikɔwuame le kukum xoxo, nyemate ŋu akpɔ tsi o, Gake ablɔɖe ŋkeke blibo aɖe, amekae ate ŋu axɔe!
  Hadzidzia, menye Mawu nya nusi wònye ya o. Eye metsɔa mɔkpɔkpɔ kpena ɖe eŋu o.
  Gulliver tsɔ ɖevi ƒe alɔgbɔnukoko de dzesii be:
  - Esiawo nye tɔtɔ ƒomevi siwo dzɔgbese wɔna! Eyata meyina eye nyemenya afi si wòle o. Eye nusi le ŋgɔ lalam... Enyo, le nye mɔzɔzɔ siwo va yi me la, ŋusẽ kple ɖetsɔleme geɖe wu nɔ anyi le mɔ aɖe nu. Eye hadzidziwo koe le afisia, eye nètsɔa afɔ ƒoa xlãe abe gaƒoɖokui ƒe robot ene.
  Viscountess la ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ðe nèhiã na dynamics? Nukae esia ate ŋu adzɔ!
  Eye nyɔnuvia ɖe ƒoƒoe le eƒe alidziblanu me eye wòna wòƒo Gulliver. Ŋutsuvia do ɣli le vevesese ta eye wòdo ɣli be:
  - Menye nusi megblɔ kurae nye ema o!
  Viscountess la ko nu eye wòɖo eŋu be:
  - Gake ehiã be nàde suku! Ðewohĩ àte ŋu agblɔ ŋutinya dodzidzɔname aɖe nam?
  Ŋutsuvi si nye ʋumefia ʋuʋu ta eye wòdze ŋutinya aɖe lãgbalẽ gɔme be:
  Fiagã Diocletian gbe be yemaɖe asi le dziɖuɖu ŋu o, elabena ese egɔme be ye manɔmee la, Roma Fiaɖuƒea matsi agbe o. Gawu la, Viŋutsu kple domenyila, si wotsɔ megbeŋkɔ na Julius, va nɔ Diolectan si abe Kaisaro ene mlɔeba. Fiagã la ɖu dzi do ŋgɔ na ƒe 320 gɔ̃ hã, eye wòte ŋu do ŋusẽ Roma ƒe xɔse xoxoa to trɔ̃subɔsubɔ ƒe egbegbe tɔtrɔ me. Yupiter va zu Mawu vevitɔ, amesi, abe alesi wòva dzɔe ene la, eya hã wɔ xexeame katã.
  Dziƒo kple dzomavɔ siaa ƒe nufiafia hã do eye wòdo ŋusẽe. Eyae nye be, le Hades-fiaɖuƒe doviviti la teƒe la, woto glimemefiaɖuƒe ƒe nufiafia vɛ, afisi ame kukuwo ƒe luʋɔwo xɔa ŋutilãwo le eye wogava nɔa agbe ake. Nyateƒee, ahiãviwo hã nɔa aʋawɔla kalẽtɔwo si eye woɖua kplɔ̃ɖoƒewo. Eye ŋusẽ le fiagãwo si le afima. Eye le nyateƒe me la, kluviwo gakpɔtɔ nye kluviwo. Gake amesiwo ɖoa to woƒe aƒetɔwo eye wowɔa nu nyuie - woƒe agbenɔnɔ le bɔbɔe wu eye wònyo wu eye wonaa ŋutilã fẽ kple lãmesẽ le woƒe ku megbe. Eye wowɔa funyafunya kluvi tomaɖolawo kple Kristotɔwo ŋutasesẽtɔe ŋutɔ, eye wowɔa funyafunya wo ŋutasesẽtɔe ale gbegbe be nusi woate ŋu awɔ koe nye be woafa avi ahatrɔ dzime.
  Le Diocletian ƒe ku megbe la, via Julius yi fofoa ƒe kɔnyinyiwo dzi. Eye wòwɔ aʋawɔwɔ sesẽ geɖewo gɔ̃ hã - tsɔ fiaɖuƒea ƒe dzigbe liƒo va India ŋutɔ.
  Aleae Diocletians ƒe fiaƒome yeye aɖe gɔ̃ hã do. Nusi na Roma li ke eye nu dze edzi nɛ. Kristotɔnyenye nu yi vivivi eye wòva zu dzodzro. Nyateƒee, glitoto si ku ɖe Kristo ŋu la va do le atsyã me vivivi. Eye Kristotɔwo mete ŋu ɖo kpe edzi be yewoate ŋu awɔ nane alo asixɔxɔ le yewo ŋu o. Eye ale nusianu yi ɖaŋlɔ nusi ame geɖe bu be enye Yuda-subɔsubɔ ƒe alɔdze aɖe la be. Gake le Arabtɔ siwo dzi Roma Gã la meɖu haɖe o dome la, Magomed do.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Romatɔwo xɔ India xoxo. Woƒe fiaɖuƒea va lolo ale gbegbe be edzi kpɔkpɔ sesẽ. Le Europa la, Romatɔwo ɖo Vistula. Eye woɖu Germany katã kloe dzi. Eye le dzigbe gome la, esi woʋu to Nil-tɔsisia to la, woɖu Sudan kple Etiopia dzi. Gake dzɔdzɔmeŋutinunya me ŋgɔyiyi va do vivivi.
  Eye eva dzɔ be esesẽ ŋutɔ be woakpɔ anyigbamama mawo dzi tso titina ɖeka.
  Enyo, eyata wogblẽ Arabtɔ siwo da ahe eye wonɔ gbedadaƒo la ɖeɖe ɖi.
  Abe alesi Romatɔwo meɖu Slavtɔwo, amesiwo nɔ adzɔge akpa eye yame ƒe nɔnɔme sesẽwo dzi o ene. Eye China, si hã yɔ fũ kple towo, tɔsisiwo, kple dzogbewo, eye amewo sɔ gbɔ ɖo. Eye eyata Roma Fiaɖuƒea lolo le amewo ƒe agbɔsɔsɔ kple anyigbamama siaa gome. Eye fiagãwo koŋ medi be yewoayi China o.
  Eye le Afrika hã la, mɔwo alo kadodomɔnu aɖeke meli o. Enyo, ɖewo hã nɔ anyi, to Atlantik-ƒua dzi va ɖo Amerika, gake woawo hã metsi haɖe o. Togbɔ be meli aɖewo zɔa mɔ yia didiƒe ʋĩ hã.
  Gake le Mohammed ƒe kpɔkplɔ te la, Arab-srafowo, esi woɖu Saudi Arabia dzi ta la, wodze Romatɔwo ƒe nunɔamesiwo dzi.
  Gake Romatɔwo ya ƒe amewo kple asrafowo sɔ gbɔ wu Arabtɔwo zi gbɔ zi geɖe ya.
  Gake wokaka ɖe nuto gbogbo aɖewo me. Le ɣeyiɣi sia me la, Arab-srafowo le Palestina. Eye Roma-dziɖula Scorpius wɔ aʋa kpli wo, kple asrafoha atɔ̃ kple Arab sɔdola siwo wohaya. Gake le aʋaa ƒe ɣeyiɣi vevitɔ me la, Arabtɔwo yi Mohammed ƒe axadzi eye woƒo Romatɔwo le megbe.
  Eye amewuwu gã aɖe si me wokɔ ʋu geɖe le la dzɔ.
  Eye Roma-nutowo fiã. Gake kasia Mohammed ku. Eye asrafo gbogbo aɖewo siwo wɔ ɖoɖo nyuie la tso nuto bubuwo me va. Eye woɖu Arabtɔwo dzi.
  Eye emegbe woɖu wo dzi keŋkeŋ. Gake esiawo katã menye dzodzro o. Eye Roma fiagã yeye, Konstantino, ɖoe be yeado nane tso Koran la me. Hafi woaxɔ Mawu Dziƒoʋĩtɔ la dzi ase, eye woaxe mɔ ɖe mawu kple mawu bubuwo nu. Gake woɖe gbeƒã Roma Fiagã la ŋutɔ be enye Allah ƒe Mo kple Mawu Dziƒoʋĩtɔ si le Anyigba dzi kple ŋutilãmenuwo. Aleae subɔsubɔha yeye aɖe do - abe Islam ene, gake le Romatɔwo ƒe mɔ nu.
  Nyateƒee, woɖe asi le Namaz, Ramadan, mɔxexe ɖe haƒoƒo kple wein nono nu, kpakple Hajj yi Mecca ŋu be mehiã o. Gake le nyateƒe me la, woɖe mɔ ɖe srɔ̃ geɖe ɖeɖe ŋutɔ ŋu le se nu. Enyo, le hajj si yi Mecca teƒe la, hajj yi Roma. Eye le nyateƒe me la, nu geɖe wu hã.
  Womexe mɔ na nyɔnuwo hã be woagazɔ amama afã o. Gake le nyateƒe me la, woxe mɔ ɖe subɔsubɔha bubuwo nu. Yuda-subɔsubɔ hã le eme. Eye nàde bubu mawu bubuwo hã ŋu. Do ŋgɔ la, Mawu vevi aɖe nɔ anyi, si ŋkɔe nye Yupiter, si Romatɔwo tsɔ wɔ xexeame katã, gake mawu bubuwo hã gakpɔtɔ nye nusiwo wosubɔna. Eye fifia woto mɔxexeɖedɔa nu keŋkeŋ vɛ.
  Aleae mawu ɖeka dzixɔse mamlɛtɔ do eye wòxɔ nɔnɔme.
  Roma Fiaɖuƒea yi eƒe anyigbamamawo dzi ɖuɖu dzi!
  Nyɔnuvia tso nya me be:
  - Esia doa dzidzɔ na ame ya, gake mina míadzi ha nyuie wu!
  Gulliver gbɔ ya sesĩe eye wòdze hadzidzi gɔme;
  Zi nenie míenɔa tsaglãla tsam
  Eye ɖeko míeŋlɔnɛ be
  Be toflokoe ɖua xexeame dzi.
  Ɣeaɖewoɣi la, míefena le lɔlɔ̃ me, .
  Míedea dzesi nuvɔ̃wo o
  Eye vevesese kple nu gbɔlo le nye dzi me.
  
  Hadzidzi:
  Va Yesu gbɔ nàgblɔ be:
  Nyemagate ŋu anɔ agbe alea o
  Nyemedi be mawɔ nuvɔ̃ azɔ o - .
  Medze agᴐ.
  Va Yesu gbɔ nàxɔe ase
  Agbe ma atrɔ fifia
  Eye be Kristo ƒe ʋu kɔkɔe
  Axɔ na wò.
  
  Yehowa atsɔe ake ame sia ame
  Ada gbe le dɔnɔwo ŋu
  Na dɔmenyonyo yɔ wò dzi me fũ.
  Eƒe lɔlɔ̃ le kɔkɔe
  Enɔa agbe eye wòɖua dzi
  Ehea dzidzɔ kple ŋutifafa vɛ.
  
  Hadzidzi:
  Va Yesu gbɔ nàgblɔ be:
  Nyemagate ŋu anɔ agbe alea o
  Nyemedi be mawɔ nuvɔ̃ azɔ o - .
  Medze agᴐ.
  Va Yesu gbɔ nàxɔe ase
  Agbe ma atrɔ fifia
  Eye be Kristo ƒe ʋu kɔkɔe
  Axɔ na wò.
  Viscountess la de dzesii nublanuitɔe be:
  - Le mɔ aɖe nu la, hadzidzia menye aɖaŋudɔ ŋutɔ o! Ðe nàte ŋu adzi ha tso Kristo, nane si me kɔ wu eye wònya kpɔ wu la ŋua?
  Gulliver tsɔ eƒe ɖevi ƒe abɔta eye wòɖo eŋu be:
  - Èdi nane si me kɔa? Gake ɖe Yesu meklẽna abe ɣe ene le ŋdɔ ga wuieve me le equator oa?
  Nyɔnuvia ko nu heɖo eŋu be:
  - Enyo, ekema gadzi ha alesi nàte ŋui, ne, le nyateƒe me la, ŋutete le asiwò le nane ŋu.
  Ŋutsuvi si nye ʋumefia dze hadzidzi gɔme dzonɔamemetɔe;
  Wòe nye agbe, wòe nye kekeli, lɔlɔ̃ ƒe nubabla, .
  Wòe nye agbe, wòe nye kekeli, lɔlɔ̃ ƒe nubabla, .
  
  Èva nye agbe me eye nètsɔ kekeli yɔ nusianu me fũ, .
  Klẽ ɖe dzinye, nam
  Le vevesese teƒe la, dzidzɔ li, amenuveve nye ɖeɖekpɔkpɔ, .
  Fifia mele nubabla la me
  
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  
  Mese Wò gbe, Èle axanye, .
  Mele Wò asiwo me, menya
  Ame aɖeke mexɔ asi wu wò o, wòe nye nye fetu, .
  Tegbee kpli wò la, nye...
  
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  
  Wòe nye agbe, wòe nye kekeli, lɔlɔ̃ ƒe nubabla, .
  Wòe nye agbe, wòe nye kekeli, lɔlɔ̃ ƒe nubabla, .
  
  Gbesiagbe medi be manɔ gbɔwò sesĩe wu, .
  Wò ɖeɖeko dzi koe mele agbe, Nye Mawu, .
  Madzi ha madzudzɔmadzudzɔe, Madzi ha na Wò, .
  Melɔ̃ wò wu nye agbemeŋkekewo katã.
  Gbesiagbe medi be manɔ gbɔwò sesĩe wu, .
  Wò ɖeɖeko dzi koe mele agbe, Nye Mawu, .
  Madzi ha madzudzɔmadzudzɔe, Madzi ha na Wò, .
  Melɔ̃ wò wu nye agbemeŋkekewo katã.
  
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  Yesu Wòe nye nye agbe, Wòe nye ya kple tsi nam, .
  Wòe nye nye xexeame katã, nye luʋɔ kafu Wò.
  Viscountess la dze asikpeƒoƒo gɔme henɔ ɣli dom be:
  - Enyo wu sã le mɔ sia nu! Àte ŋu adzi ha nyuie ŋutɔŋutɔ vinye!
  Gulliver bɔbɔ heɖo eŋu be:
  - Ɛ̃! Melɔ̃ Mawu Dziƒoʋĩtɔ Yesu Kristo, eye le nyateƒe me la, Theotokos Kɔkɔetɔ kekeake hã!
  Nyɔnuvia ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko be:
  - Esia nye lɔlɔ̃nu! Taflatse midzi ha tso Theotokos Kɔkɔetɔ kekeake ŋu, ale be nusianu nakɔ eye wòanya kpɔ!
  Ŋutsuvia ƒo eƒe afɔkpa ƒuƒlu ƒe afɔ hedzi ha;
  Ðetugbi Nɔaƒe Maria kɔkɔe, dzadzɛtɔ kekeake
  Edzi Ðela la, ena kekeli mí.
  Gake viwòwo ya afɔ ƒuƒlu le dzomeŋɔli - .
  Eye le anyigbaxɔdzo ƒoɖiwo me la, míedoa go ŋdi aɖe si dɔ le wuwum!
  
  Le nyateƒe me la, aleke wòdzɔe be vɔ̃ɖinyenye le fu ɖem na xexeame, .
  Be ame dahewo sɔ gbɔ wu ʋetsuviwo ƒe agblewo.
  Be vuvɔ gɔ̃ hã nana numiemieawo tsia tsikpe le May, 1999 me.
  Be ŋuɖoɖo si bɔ wu enye - ne èda ahe la, ekema ɖu ɣe!
  
  Ewɔ nublanui ŋutɔ be woatsɔ akɔbli gaku ɖeka ana kesinɔtɔwo, .
  Togbɔ be woƒe nunɔamesiwo vuvu va ɖo ameŋububu ƒe seɖoƒe hã la...
  Woƒe aɖaŋuɖola vevitɔe nye oak-ti aɖe si le mía tame - .
  Gake azu ɣlidodo ne koklozi le ɣli dom!
  
  Aƒetɔ la de se na wò be nàma nu kple kesinɔtɔwo - .
  Ale be ame kuku aɖeke meli o eye avifafa meɖea fu na Mawu ƒe Tosese o.
  Kpe ɖe amesiwo gbɔdzɔ ŋu - mo dɔmenyotɔwo gblɔna tso nɔnɔmetataawo me be, .
  Ne èkpɔ nublanui la, akaɖi si le mɔ si yi dziƒo dzi la metsi o!
  
  Gake le ame geɖe gome la, kesinɔnuwo léa luʋɔwo kple ɖeɖekpɔkpɔ ɖe asi wu, .
  Wogblɔna be yewoatsɔ sika aƒle ame kɔkɔewo!
  Gadola ƒe ami na eƒe mo nyɔŋua vuvu - .
  Eye dzi si me ŋutifafa mele o nye granite fafɛ!
  
  Nukae nye wò vevesese na mí - ame tsɛwo?
  Le fiasãwo me la, míesea hũɖeɖe gɔ̃ hã o!
  Ðe nèdi be yeakpɔ yea? Neva eme be bebeƒe nanɔ asiwò
  Gaxɔ aɖe ƒe xɔtaxɔ te!
  
  Nukatae tsɔe na wò, na mí, .
  Nukae míetsɔ sesẽe dzidzedzetɔe?
  Mienye naneke o eye mienye naneke tegbee o, .
  Wometsɔ dziŋgɔli na ɖe tawò o!
  
  Gake ku va na wo le vome, .
  Abe alesi Wɔla Ŋusẽkatãtɔ la fiae ene!
  Fifia woawoe nye afisi Satana le dzo dam le
  Afisi alakpatɔa ƒoa ɣli le hedoa ɣli le le fukpekpe ta!
  
  Eyata ètso nya me be Ŋusẽkatãtɔ la le fefem - .
  Gbɔgblɔ be, woado dɔmenyotɔwo ɖe dzia?
  Eye be Yesu ŋutɔe nye Wɔla si zu ŋutilã, .
  Ðe wònye nu gbegblẽ be woagblɔ be sisiblisi vɔ̃ɖiawo aɖu nunɔamesiawo?
  
  Mitrɔ dzime to Maria ƒe gbedodoɖa xexlẽ me, .
  Eye wòdze klo eye wòtrɔ dzime - hũɖeɖe!
  Ne ɖevi aɖe fa avi le ŋkuwòme la, .
  Eye nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu la le ʋuʋum le vuvɔ ta!
  
  Tsɔ wò gakotoku si le sesẽm eye wònye ŋuklẽla, .
  Mina míazã ga aɖe kple alɔgbɔnukoko.
  Ekema Yesu, Lɔlɔ̃ ƒe Mawu la akplɔ, .
  Eye mana nàdze anyi le mɔ si meli ke o la dzi o!
  Nyɔnuvia ƒo asikpe ɖe eƒe asi dzeani siwo dze tugbe ŋutɔ la ŋu, henɔ ɣli dom be:
  - Bravo - Ʋuʋudedi! Ewɔ nuku ŋutɔ!
  Gulliver, vi mavɔ sia bia be:
  - Ðewohĩ wò hã àte ŋu adzi ha?
  Viscountess la ʋuʋu ta, si klẽna abe spring dandelion ene, eye wòdzi ha be:
  Nusi nèdi be yeakpɔ koe nèkpɔna.
  Gake ɖe agbea ate ŋu anɔ abe ale si nèsusui enea?
  Wò dzi nye tsikpe ƒe ƒuƒoƒo, eye wotu ɖe ŋunye.
  Èƒo ɖokuiwò ɖe kuxi sesẽwo me keŋkeŋ
  Eye èzãa wò agbe ɖe dziku kple vevesese ŋu.
  Wò dzi nye tsikpe ƒe ƒuƒoƒo, eye wotu ɖe ŋunye.
  Ne ɖe mate ŋu agbã wò dzi la
  Míaklã gbeɖe o.
  Ka ɖe dzinye, .
  Wò ɖeka koe ate ŋu aɖɔ nusianu ɖo.
  
  Viɖe aɖeke mele ame aɖe didi me be woabu fɔe o.
  Nyae be nye hã mele fu kpem.
  Ne mebu wò la, nye dzi agbã.
  Lɔlɔ̃ le abe xevi ene, ablɔɖe dzronɛ vevie.
  Mègana dziku naɖu wò tso ememe o.
  Wò dzi nye tsikpe ƒe ƒuƒoƒo, eye wotu ɖe ŋunye.
  
  Ne ɖe mate ŋu agbã wò dzi la
  Míaklã gbeɖe o.
  Ka ɖe dzinye, .
  Wò ɖeka koe ate ŋu aɖɔ nusianu ɖo.
  
  Nusi nèdi be yeakpɔ koe nèkpɔna.
  Gake ɖe agbea ate ŋu anɔ abe ale si nèsusui enea?
  Wò dzi nye tsikpe ƒe ƒuƒoƒo, eye wotu ɖe ŋunye.
  
  Ne ɖe mate ŋu agbã wò dzi la
  Míaklã gbeɖe o.
  Ka ɖe dzinye, .
  Wò ɖeka koe ate ŋu aɖɔ nusianu ɖo.
  
  Ne ɖe mate ŋu agbã wò dzi la
  Míaklã gbeɖe o.
  Ka ɖe dzinye, .
  Wò ɖeka koe ate ŋu aɖɔ nusianu ɖo.
  
  Ne ɖe mate ŋu aƒo wò dzi la...
  
  NINJA NYƆNUVIWO TSITSI TYRANUS
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Ninja nyɔnuvi ene siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu o kple woƒe guru-demiurge si nye ɖekakpui tegbee ƒe afɔkuwo doa dzidzɔ na ame ŋutɔ le avuwɔwɔ kple Aƒetɔ Tyranus kple ame vɔ̃ɖi bubu siwo ƒe nɔnɔme to vovo na wo nɔewo me.
  NYAGBLƆÐI ƑE NYAGBLƆÐI
  Woɖe aʋawɔla ene siwo dze tugbe ŋutɔ, siwo woyɔna be ninjas, ƒe afɔkuwo fia. Eye nufiala aɖe nɔ wo si - ŋutsuvi si xɔ ƒe wuietɔ̃ alo wuiene, si ƒe lãmekawo le lãmesẽ me ŋutɔ. Gawu la, ƒewuivi koe wòdzena, gake le nyateƒe me la, enye trɔ̃subɔlawo ƒe mawu aɖe ƒomevi, si wonya tso dziƒo va Anyigba dzi. Eye exɔ ƒe akpe geɖe. Eyata ŋutsuvi si metsɔ afɔ ƒuƒlu la naa hehe ninja nyɔnuviawo.
  Enyo, esia nye nukokoe ŋutɔ. Gawu la, ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le pink la klẽna esime wòle titim.
  Eye emegbe nyɔnuviawo ƒe tsitretsiɖeŋulawo do. Nugbagbevi gã eve siwo trɔna - ɖeka ƒe ta le abe atiglinyi ene, eye evelia nye dzata. Edze ƒã be wole nu gbegblẽ aɖe wɔm. Le kpɔɖeŋu me, woɖoe be yewoafi daimɔnd gã aɖe le dua ƒe gaxɔ me. Ɣeyiɣia anɔ abe ƒe alafa blaevelia ƒe nuwuwu ene eye amewo ƒe mɔ̃ɖaŋunuwo mefa nenema haɖe o. Eye laser-tuwo le nugbagbevi siawo siwo trɔna la si, eye keklẽŋusẽ tɔxɛ aɖe hã le wo si si wɔnɛ be womate ŋu akpɔ aʋawɔlawo kloe o.
  Eye nugbagbevi eve siwo trɔna lae nye esi - amegbetɔ afã kple lã afã, si na wosẽa ŋu le mɔ si mebɔ o nu, eye ɖewohĩ woƒua du gɔ̃ hã.
  Eyata woge ɖe akpata si me wodzra daimɔnd la ɖo la me. Eye alesi woawɔ fu kple alarm system kple bulletproof glass. Aʋawɔnu siwo me kɔ la awó tso laser-ya aɖe me.
  Atiglinyi kple dzata ƒu du yi daimɔnd la gbɔ, lée heɣlae ɖe akplo sesẽ aɖe me. Nyateƒee, ɣlidodoa ɖi. Kpovitɔwo ge ɖe xɔa me.
  Gake aʋawɔla siwo trɔ zu lãwo, abe alesi woatsɔ laser-tu aƒoe ene la, lã dzɔla wuieve zi ɖeka, abe blotter si wotsɔ lãgbalẽŋudɔwɔnu wɔe ene. Le ema megbe la, dzata kple atiglinyi trɔ ɖe nukpɔkpɔmakpɔmakpɔ ƒe agblea dzi.
  Gake nyɔnuvi ene le du ƒum le woƒe duɖimekekea me xoxo, wole ʋu si dzona be yewoaxɔ na wo. Zi geɖe la, woƒe ŋutsuvi guru la dona kpata, eye ne ɣeyiɣi vevi aɖe alo nɔnɔme kpata aɖe do mo ɖa.
  Nyɔnuviawo dzia ha kple dziku be:
  - Zi geɖe akpa la, kuxiwo ƒoa ʋɔa, .
  Gake mesesẽ be woaxɔ nyɔnuvi fafɛwo dzi ase o...
  Le nyateƒe me la, ɖeko wòle be nàyɔ wo be - .
  Mehiã be nàlala ɣeyiɣi didi aɖeke hafi xɔlɔ̃wo nava o!
  Woʋuna kabakaba ŋutɔ le woƒe yameʋu si me wotsɔa yameʋuwo ɖona me.
  Nyɔnuviawo dometɔ ɖekae nye Natasha, amesi ƒe ɖa le blɔ eye wònye mɔ̃ɖaŋudɔwɔla bibi ŋutɔŋutɔ. Eye le nyateƒe me la, ninja aʋawɔlawo doa ŋkumeɖobolo tɔxɛ siwo nana wokpɔa nu, le agble tɔxɛ aɖe si troa fotonwo ƒe zɔzɔ gɔ̃ hã me.
  Kpovitɔ siwo wowu ƒe kukuawo... Ẽ, nyɔŋu ŋutɔ. Eye blemanudzraɖoƒea ƒe gli siwo mu la hã. Aʋawɔnu sesẽwo na nugbagbevi siwo trɔna tso Ygrek ƒe didime me. Gake le nyateƒe me la, womele wo ɖokui si o. Dɔtɔ aɖe le wo si, amesi hã medzena enumake ɣesiaɣi o.
  Nyɔnuviawo le mɔ xem na nuvlowɔla siwo trɔ zu ame siwo le klalo be yewoati kpo age ɖe agbo la me.
  Woawo ya daa tu tso tu siwo wotsɔna ƒoa tue me ya. Nyɔnuviawo ti kpo yi axadzi. Togbɔ be edze abe bometsitsi ƒomevi aɖe ene hã la - be ɣeyiɣi nanɔ asiwò nàtra ɖa tso laser si dzona le kekeli ƒe duƒuƒu nu gbɔ.
  Gake sinima nye sinima.
  Nyɔnuvi aɖe si ƒe taɖa le ɣie tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe le anyikpe aɖe ƒom ye nye esi. Eye aƒo laser-mɔ̃a, atsɔe aƒu gbe le nugbagbevi si trɔna la si me. Eye nyɔnuvi bubu tsɔ akplɔ ƒu gbe kple eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, edzo yi dziƒo lã wɔadã la ƒe ta dzi eye wòƒo pɔmpia. Egbã eye dzoxɔxɔ ɖu dzata la dzi. Eda eƒe tu si wòtsɔna ƒoa tu hã ɖe anyi le vevesese kple movidzɔdzɔ ta.
  Nyɔnuviawo ƒo nu kple ɣli be:
  - Miwɔ avu le nɔnɔme siwo sɔ me!
  Le esia ta la, nugbagbevi si trɔ zu ame si ƒe ta le abe atiglinyi ene la atsɔ Mercedes-ʋu aɖe aƒu gbe ɖe wo ŋu. Adzo ato afima, eye nyɔnuviawo ati kpo ayi dzi. Eye ʋua ƒua du le woƒe afɔ ƒuƒlu te.
  Nyɔnuviawo klẽa woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le pink la eye woƒua du kabakaba be yewoate ɖe nugbagbevi siwo trɔ zu nugbagbeviawo ŋu. Eye woƒe lãmekawo ʋuʋuna abe bɔl ene le woƒe ŋutigbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi eye wòte ŋu trɔna la te.
  Eye emegbe edo - futɔ xexlẽme ɖeka, Aƒetɔ Tyranus le aʋawɔwu yibɔ kple gakuku si wotu me. Esia fia be aʋa sesẽ aɖe anɔ ŋgɔ na mí. Wona hehe nyɔnuviawo ya. Aʋawɔla si ƒe taɖa biã la ɖo ŋku alesi woƒe ŋutsuvi guru tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ɖevi ene kloe ƒe afɔbidɛwo léa bosomikaɖi ɖe asi dzi. Eye wòdze agbagba be yeatsii.
  Eye wòdzo va to afima, eye wòge dze gli aɖe si wotsɔ kpe wɔe dzi. Eye fifia aʋawɔla la le agbagba dzem be yeatsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu atutu Tyranus ɖe ƒodo me, gake eʋuʋu. Eye eƒe afɔkpodzi ƒoa nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu.
  Eɖe hũ gɔ̃ hã le vevesese ta.
  Natasha, nyɔnuvi si ƒe taɖa le blɔ la, ƒo nu kple ɣli be:
  - Nyɔnuviwo ʋlia ga ta, ɖe ga ta, .
  Satana ɖua fefea dzi le afima, ɖua fefea dzi le afima!
  Eye wòdze Tyranus hã dzi. Aʋawɔla aɖe si do aʋawɔnu yibɔ aɖe da ʋuƒo aɖe. Gake atiglinyi aɖe si trɔ zu nugbagbevi la dze agbagba be yeatsɔ ati aɖe aʋuʋu nyɔnuvia tso axadzi.
  Ke hã, aʋawɔla la si le enu, eye atikpoa ge dze Tyranus dzi.
  Esi wòxɔ ŋusẽ si wua ame la, edze anyi hedo ɣli be:
  - Movitɔ!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu kpe ɖe dzata si trɔ zu nugbagbevi la ƒe ta megbe eye wòdo ɣli be:
  - Míawoe nye ame sesẽtɔwo kekeake le xexeame, .
  Mina míanyrɔ nugbagbevi siwo trɔna la ɖe nugododeƒe...
  Vidadanyigba mexɔ aɖatsi dzi se o, .
  Eye míaƒo Tyranus vaseɖe esime wòaƒoe!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la ƒo ɣli eye wòtsɔ eƒe klo fia dzata si ƒe afɔ eve le la ƒe asike. Eye wòƒo eƒe aɖuwo. Eye eva zu nusi wu ame ŋutɔ.
  Eye emegbe lã wɔadã si trɔ zu lã la ɖo afɔ laser-mɔ̃a dzi, eye ŋusẽ si gblẽa nu, si mebɔ o ƒe keklẽ aɖe do. Nusi ƒo ga la ƒe akpa si wowɔ nyuie la, dze eye wòdze atiglinyi ƒe asike te tututu.
  Ado ɣli tso vevesese manyatalenu me.
  Gake Tyranus ya ti kpo tsɔ nyɔnuvi ninjaawo dometɔ ɖeka ƒu gbe ɖe edzi. Eva dze anyikpeawo dzi, si na nusiwo wowɔ la kaka ɖe mɔ vovovowo nu. Esia nye aʋawɔwɔ dzikutɔe. Nyɔnuvi si do bikini la vuvu vie, eye wògblẽ abi ɖe eƒe akɔbli ŋutigbalẽ ŋu.
  Enumake etso hewɔ tsatsam. Eye emegbe Tyranus xɔ ƒoƒo ɖe abɔta eye wòdze anyi.
  Nusianu anyo hafi, gake aʋawɔwɔ robot eve aɖewo ti kpo do go le agbo la nu. Eye blasters le wo si.
  Natasha tsɔ disk sue aɖe si le sue, si le goglo la ƒu gbe ɖe robot la ŋu eye ƒã hafi wòte ŋu ƒo asa na bɔmb aɖe si tso blaster me. Disk la ƒo robot la ƒe ŋkume eye wòna ʋua ƒe ʋuʋudedi kpui, si na dzikedzo ƒe nyatakakadzraɖoƒe tsyɔ edzi.
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la tsi tre ɖe eƒe asiwo dzi. Eye eƒe afɔ ƒuƒlu si nya kpɔ la tsɔ pea aɖe ƒu gbe kple bɔmb.
  Ege ɖe robot gã la ƒe kɔmpiuta dzi nu me. Eye alesi wòawóe. Nu gbagbe aɖe si le Internet dzi ƒe afɔ eve aɖewo ƒo nu tso akasa nu eye woƒo ɖeka ɖe dzata ŋu eye evelia ƒo atiglinyi la. Eye wòkpɔ dzidzedze ale gbegbe. Le ta ƒe megbe tututu. Eye gbevuvi siwo trɔ zu nugbagbevi eveawo siaa ku.
  Nyateƒee, Tyranus te ŋu tsɔ nyɔnuvi ninja si ƒe taɖa ɣi le ŋutilã ŋu la yi axadzi.
  Eye wòdzo hetrɔ zi geɖe le yameʋua me. Gake emegbe efɔ, gake esesẽ vie.
  Tyranus do ɣli be: "Meow kple Woof, mina míawɔ avu." Gake nugbagbevi siwo trɔna la evea siaa - dzata kple atiglinyi si si kamedefefewɔlawo ƒe ŋutilã le - yi edzi mlɔ anyi ʋuʋumanɔmee. Eye woƒe akɔta sesẽwo nɔ ʋuʋum.
  Natasha ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Fifia wò ɖeka koe li, eye mí ame enee! Mlɔeba la, àwu enu.
  Tyranus do ɣli be:
  - Ene tsi tre ɖe ɖeka ŋu, ema mesɔ o! Eye ninja nyɔnuviwo wɔa avu anukwaretɔe si gbɔ eme.
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Esia nye nusi nèle taɖodzinu ɖom na? Gake ɖe wòɖi anukwarea?
  Aʋawɔla si do aʋawɔnu yibɔwo de dzesii be:
  - Gake nyee nye ame vɔ̃ɖi, eye miawo, kalẽtɔ nyuiwo! Ðe nyuiwɔwɔ ƒe mɔnuwo sɔ kple mɔnu siwo wozãna tsɔ ɖoa vɔ̃ ƒe taɖodzinua gbɔa?
  Natasha ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Eƒe nya sɔ! Mawɔ avu kplii ɖekaɖeka!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la ɖo eŋu nɛ.
  - Ao! Anyo nam wu be mawɔ avu kplii - ɖekaɖeka!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la do ɣli be:
  - Nukatae nèle esia wɔm? Ðewohĩ nye hã menyo wu eye mefa wu wò gɔ̃ hã!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míate ŋu ada nu? Alo ɖewohĩ míate ŋu awɔ xexlẽdzesiwo ƒe fefe aɖea?
  Natasha ʋuʋu ta hebia be:
  - Kpe alo anyikpe?
  Le ɣeyiɣi ma me la, keklẽ aɖe ɖi. Eye ŋutsuvi guru la ŋutɔ do. Awu kpui siwo ƒe akɔta le lãmekawo ŋutɔ eye wokpae koe wòdo, gake edze abe mexɔ wu ƒe wuietɔ̃ o ene. Taɖa ɣi si ŋu ŋutsuvi ƒe lãɖeɖe le atsyã me le. Demiurge ŋutsuvi la tsɔ dziku ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu si ƒe ŋutigbalẽ le dzo dam eye wòsẽ ale be asphalt la gbã, eye wògblɔ kple gbe si le ɖiɖim be:
  - Ao! Dzesi aɖe le mía si ɣeyiɣi didi aɖee nye sia! Mina míawɔ avu ɖekaɖeka - míele abe klass nyui kple vɔ̃ ene!
  Tyranus ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko, eƒe ametakpɔnu yibɔa keke:
  - Nyo ŋutɔ! Anye avuwɔwɔ dodzidzɔname aɖe ŋutɔ!
  Natasha si ƒe ɖa le blɔ gblɔ kple dziɖeleameƒo be:
  - Wò, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, èto nyateƒe sensei! Gake nukae susɔ na mí?
  Guru ŋutsuvia ɖo eŋu be:
  - Eye wòe léa be na wo!
  Eye wòtsɔ eƒe ɖusibɔ ƒe asibidɛ fia asi agbo si gakpɔtɔ le ʋuʋu ɖi si me futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo nɔ dodom tsoe.
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa biã de dzesii be:
  - Enyo, fifia nusianu le dzɔdzɔe! Eye nyɔnuvi aʋawɔlaawo wɔa avu kple bubu.
  Eye nyɔnuvi eneawo katã tsɔa bɔmb sesẽ aɖe tsɔa peas suewo heɖea wo tso alidziblanu siwo le woƒe akɔta la me. Robot-awo tso agbo la nu, eye blasterwo nɔ wo si. Na ablɔɖe wo, eye woate ŋu awɔ anyigba la kluvi, alo atsrɔ̃, alo ɖewohĩ wo ame evea siaa le ɣeyiɣi ɖeka me!
  Eye aleae ame dzetugbeawo tsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒlu siwo le ablaɖeɖe me la tsɔa pea siawo ƒua gbe. Ame mawo, siwo nɔ dzodzom le akasa nu la, ƒo robot deŋgɔ eneawo le kɔ me tututu. Eye alesi le ema megbe la, axɔe eye wòawó.
  Wovuvu cyborg-awo ƒe ta. Ðeka ƒo robot si le megbe nɛ, eye wòtso kpuie keŋkeŋ.
  Le ɣeyiɣi ma me la, guru ŋutsuvia kple eƒe futɔ, siwo do aʋawɔnu yibɔwo, tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu.
  Afɔ ƒuƒlu, si ƒe akɔta le amama, si dze ƒã ŋutɔ la, edze abe ɖevi sensei ene abe tsitretsiɖeŋula si meɖi naneke o ene le aʋawɔla gã aɖe ƒe megbe. Tyranus nye amegbetɔ ƒe afã eye gbɔgbɔ vɔ̃ afã nye. Eye hã, ŋutete le esi be wòawɔ nu geɖe.
  Be míadze egɔme la, exɔ ŋusẽ si le abe dzikedzo ene eye wòɖe asi le eƒe asibidɛ yibɔ didi siwo ŋu asigɛ le la ŋu. Wonɔ keklẽm abe corona si dona le elektrikŋusẽnamɔ̃ me ene.
  Ŋutsuvi aʋawɔla la kɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe dzi, eye asrafoha la ƒe dzikedzo tsi zi ɖeka, eye abe ɖe tsi aɖe si le dodom le aŋɔa te ene.
  Ðekakpui aʋawɔla la ʋuʋu ta be:
  - Èdi be yeaxɔ ŋuɖoɖoa?
  Tirano ɖe akplɔ si klẽna, si le dzo dam abe aŋɔ ene, eye wòɖo eŋu be:
  - Na yivuwɔwɔ natso nya me le mía dometɔ si sɔ kple esi mesɔ o ŋu!
  Ŋutsuvi-guru la tsɔ eya ŋutɔ ƒe yi, si klẽna blɔ, le eŋuɖoɖo me, eye wògblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Yivuwɔwɔ matso nya me nenye be ame aɖe ƒe nya le eteƒe o. Ðeko wòaɖe mía dometɔ si nye aɖaŋudɔwɔla, aɖaŋudzela kple nunyala kabakaba wu afia!
  . TA 1 lia.
  Tyranus ye tsɔ ʋuʋudedi gbãtɔ. Ewɔ aɖaŋu aɖe si me wotsɔa eƒe alɔdzedɔwɔƒea ƒe amedzro etɔ̃ ƒoa ƒui. Eye yi dzĩ la ɖɔ akasanu aɖe si le ŋutsuvi-sensei ƒe ta si le keklẽm eye wònya kpɔ la tame. Le esia ta la, ɖekakpui demiurge la ti kpo hetsɔ eƒe yi blɔ ƒo futɔwo ƒe aʋawɔnuwo eye wòƒo asa na hlɔ̃biabia ƒe amedzidzedzea aɖaŋutɔe.
  Aʋawɔnu siwo le Tyranus dzi la te dzudzɔ dodo, eye fli aɖe to eme.
  Eƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Menye nu gbegblẽ o, ŋutsuvi!
  Guru ŋutsuvia ko nu hede dzesii be:
  - Meɖo ŋku edzi be menɔ tsaglãla tsam kple nye afɔ ƒuƒlu to Egipte gbedadaƒo esime piramid aɖeke menɔ afima haɖe o!
  Tyranus gadze agbagba be yeadze edzi ake, gake ŋutsuvia ti kpo to yi la dzi eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo aʋawɔla si do aʋawɔnu yibɔ la ƒe asike. Eye le ƒoƒoa ta la, eʋuʋu hedze klo ɖeka dzi.
  Le ɣeyiɣi ma me la, nyɔnuvi ninjawo wɔ avu kple robotwo. Wotsɔa woƒe asibidɛ ƒuƒlu siwo le ablaɖeɖe ŋutɔ, abe boso ƒe afɔwo ene, ƒua gbe ɖe ku ƒe atikutsetse siwo wua ame la dzi. Eye tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana siawo ƒo futɔa tso ga si nye amedzroa me eye wovuvu wo, si na wowó.
  Eye ʋuawo vuvu. Le esia ta la, woɖea keklẽ siwo klẽna le amadede dzẽ kple ɣi me la ɖe go. Gake ninja-ʋawɔlaawo ti kpo dzo le wo gbɔ, woƒe afɔwo nɔ keklẽm afɔ ƒuƒlu, woƒe ŋutigbalẽ biã, woƒe afɔwo ƒo ɖe wo nɔewo ŋu eye woƒe afɔwo le abla ɖem nukutɔe.
  Natasha trɔ eƒe ayemɔwo vie le aʋawɔɣia eye wòtsɔ pea si me bɔmb ɖo la ƒu gbe ɖe dzi wu. Eƒo nu tso akasa nu eye wòdze xɔa tame. Edze anyi heƒo robot siwo nɔ ŋgɔ yim la, blaeve vɔ eve zi ɖeka.
  Gake tɔdziʋu aɖe si wotsɔ ɖoa ʋua me la do go le agbo la nu. Gake màte ŋu atsɔe kple pea si me bɔmb le ko o.
  Guru Ŋutsuvi la yi edzi wɔ avu kple Tyranus. Etsɔ akaɖiti ɖee do goe xoxo zi geɖe evɔ mexɔ ʋuʋudedi aɖeke gɔ̃ hã o. Ke hã, aʋawɔnu yibɔawo ɖe aʋawɔla vɔ̃ɖi la tso xaxa sesẽwo me.
  Ŋutsuvia de dzesii be:
  -Tuwɔla nyui aɖe le asiwò!
  Tyranus ʋuʋu ta be:
  - Dwarf lae wɔ aʋawɔnu sia!
  Ðekakpui guru la ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Míate ŋu aɖu nusianu dzi ŋutɔŋutɔ, .
  Gblẽ aʋakɔ ɖesiaɖe to fefe me...
  Migana míaƒe agbe ƒe ka natso o, .
  Míazu akpɔkplɔ si si ahɔhɔ̃ mele o!
  Aʋa si wowɔ le aƒetɔ gã eveawo dome la yi edzi. Ŋutsuvia ƒua du eye wònɔa sue, eye eƒe ŋutilã si le lãmesẽ me la nɔa ablaɖeɖe me ŋutɔ. Ðekakpui aʋawɔla la ƒe lãmekawo nɔ ʋuʋum henɔ sisim abe ƒutsotsoewo ene le atsiaƒu si dzi ahom le dzadzam.
  Eye eƒua du wu Tirano zi ɖeka.
  Nyɔnuvi ninjaawo dze agbagba be yewoato mɔ aɖe dzi axe mɔ ɖe robot gã la nu. Bɔmb ƒe atikutsetsewo ƒu du tso aʋawɔnu si tsyɔ aʋawɔʋu gã la kple robot si le aŋetu ɖeka me la dzi maɖinui. Gbã la, eƒu du do go abe aʋawɔʋu ene, eye ƒã hafi wòmimi to agbo la me. Eye emegbe etsɔe hekɔ yi kɔkɔƒe gãwo, eye ŋusẽ si wua ame do.
  Ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo koe nɔ nyɔnuviawo si be woasi le robot sesẽ sia tɔgbe si si tu le ƒe laser-tu siwo woda la nu.
  Eye Natasha de dzesii kple alɔgbɔnukoko henɔ eƒe nuyiwo ƒom be:
  - Ɛ̃! Esia nye nu bubu si wɔ nuku tso Hyperbrain gbɔ! Tyranus ŋutɔ hã mabu esia ŋu gbeɖe o!
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa le ɣie tsɔ akplɔ aɖe ƒu gbe, henɔ agbagba dzem be yeaƒo agbalẽ xatsaxatsaawo. Gake aʋawɔnua ti kpo tso aʋawɔnua dzi, eye mete ŋu ƒo eɖokui o.
  Aʋawɔla la dzi ha be:
  Oo, aʋawɔʋua ƒe aʋawɔnuwo nye esiwo ŋu kakaɖedzi le, .
  Tso ame aɖe si ɖoe be yeaɖu nu gbɔ...
  Gake magbã dzinye o
  Nyɔnuvi ninja ate ŋu awɔ avu ɣesiaɣi!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la trɔ ɖe Natasha ŋu be:
  - Enyo, wɔ nane.
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le blɔ la bia be:
  - Èdi be yea?
  Le eŋuɖoɖo me la, nukoko si me nuƒoƒo le. Emegbe Natasha tsɔ mɔ̃ aɖe si lolo abe dzofi ƒe aɖaka ene heɖee le eƒe alidziblanu ŋu. Eye etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo trɔ asi le eŋu wòɖo ƒutsotsoe aɖe ƒe didime nu, henɔ agbagba dzem be yeatia keklẽŋusẽ si hiã eye wòwua ame. Gake ele nɛ be wòati kpo atrɔ ayi megbe, esime terminator gã la lée hetsɔ dzikedzo si wua ame ƒoe. Ewɔ do aɖe le asphalt la me, eye wògoglo le ema me.
  Natasha ƒo eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu eye wòdzi ha be:
  - Aʋawɔwɔ nyea fafɛ ɣesiaɣi
  Dzomeŋɔli le dzo dam le yame...
  Ƒewo va yina, mexɔe se be, .
  Gake míenye sɔhɛwo tegbee!
  Eye le ema megbe la, eɖo ƒutsotsoe aɖe si me nudzodzoe ƒe dɔlékui le ɖe nuwuƒe gã la gbɔ. Eye elektrik boa constrictor sia si le ɣli dom la yi ɖe robot gã aɖe ƒe nuwuƒe ƒe nutome, eye wòdze ʋuʋu gɔme ŋutɔŋutɔ.
  Eye guru ŋutsuvia kple Tyranus yi edzi nɔ avu wɔm. Eye woƒe akaɖitiwo nɔ keklẽm henɔ keklẽm kple dzo si le keklẽm.
  Ðekakpui aʋawɔla la te ŋu tsɔ eɖokui na ƒoƒoa ŋutɔŋutɔ mlɔeba, eye eƒe akaɖiti la lã aʋawɔla ameyibɔ la ƒe asi.
  Emegbe edo ɣli be:
  - Damn, ewɔa nuvevi ame!
  Guru ŋutsuvia ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Anɔ eme be wòe nye abosam! Eye nye hã, mawudɔla!
  Tyranus ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Gake màwu ame si metsɔ tu o, alo?
  Ðekakpui aʋawɔla la ʋuʋu ta be:
  - Ɖe asi! Míadrɔ̃ ʋɔnu, ahe to na wò eye míakpɔ nublanui na wò!
  Ameyibɔ aʋawɔla la kɔ eƒe miasi ɖe dzi eye kasia, kasia, etsɔ pea ƒu gbe. Atɔmik bɔmb sue aɖe wó. Eye Tirano bu.
  Guru ŋutsuvia ƒo kpẽ be:
  - Enɔna alea ɣesiaɣi! Eye aleke wòwɔnae?
  Kasia gbe aɖe ɖi tso megbe be:
  - Xɔe!
  Ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo koe su ɖekakpui aʋawɔla la si be wòati kpo adzo. Atiglinyi kple dzata da tu eyama. Eye keklẽawo to robot si ti kpo do go be yeado go wo la me. Ewó eye wòwó. Eye kakɛwo dzo yi mɔ vovovowo dzi. Wo dometɔ ɖeka ƒo guru ŋutsuvia ɖe afɔkpodzi ƒuƒlu. Eye wòfa avi.
  Gake emegbe ɖekakpui aʋawɔla la trɔ hedzi ha be:
  - Míayi aʋa dzideƒotɔe, .
  Le ninja ƒe nya ta la...
  Míaɖu futɔwo katã dzi, .
  Le agbe ƒe ŋkɔ me!
  Eye emegbe ŋutsuvi-ʋawɔla la tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo dzata si trɔ la ƒe gbedoxɔ, eye wòdze anyi abe ɖe wodze anyi ene.
  Futɔ atiglinyi la ʋuʋu ketekemɔ aɖe eye wòdi be yeaʋuʋu ŋutsuvia, gake eƒo eɖokui ɖe klo dzi hedze anyi. Ŋutsuvi guru la dze klo ɖe ta megbe eye wòde dzesii be:
  - Ètsi tre ɖe nye mɔ dzi ɣeyiɣi didi ŋutɔ!
  Natasha, amesi gadɔ nugbagbevi bubu si trɔna ɖe ga ŋu be wòatsɔ bɔmb aƒu gbe to pea aɖe tsɔtsɔ ƒu gbe kple bɔmb me la ɖɔe ɖo be:
  - Le míaƒe mɔ dzi!
  Eye aʋawɔlaawo lé adzodala eve siwo ƒe mo wɔ yaa la ƒe abɔwo.
  Guru ŋutsuvia de dzesii be:
  - Ne míetsɔ wo de asi na kpovitɔwo la, ekema Tyranus kple eƒe dɔwɔnuwo kple robotwo agbã gaxɔ ɖesiaɖe eye wòaɖe asi le wo ŋu:
  Nyɔnuvi ninja si ƒe taɖa le ɣie la do susua ɖa be:
  - Mina míaɖo mɔ̃ na ameyibɔ aƒetɔ. Aƒu du axɔ na nugbagbevi siwo trɔ zu nugbagbeviawo, eye emegbe míalée!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la de dzesii be:
  - Susu sia nyo ŋutɔ! Gake nusi wolée nye esi: ɖe Tyranus ase nu si wolé la gɔmea?
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa biã de dzesii be:
  - Kuxi bubu aɖe hã le afisia. Kpovitɔwo ate ŋu atɔtɔ ne èna nugbagbevi siwo trɔna la wo. Nyateƒee, wotsɔa lãwo dea lãwo ƒe xɔwo me, ke menye le gaxɔ me o!
  Natasha ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  Lãwo dzrana ɖo ɖe sukudede ŋu
  Koklozi la ƒo ɣli ɣeyiɣi didi aɖee nye sia...
  Le nyateƒe me la, mègadze agbagba o, .
  Mègaƒo afɔ o, mègaɖu nu o, .
  Makpe ɖe ŋuwò le mɔ aɖeke nu o!
  Guru ŋutsuvia gblɔ gbeteteɖedzitɔe be:
  - Ðewohĩ anyo wu be woatsɔ wo aƒu gbe ɖe Tyranus gbɔa?
  Natasha tsɔ abɔta be:
  - Nukatae nye esia hã? Míewɔa asitɔtrɔ le wo ŋu ale gbegbe!
  Ðekakpui aʋawɔla la de dzesii be:
  - Elabena cretin siawo nye mía xɔlɔ̃ xoxowo, amesiwo míeƒona ɣesiaɣi. Eye eyata Hyperbrain ate ŋu awɔ nugbagbevi siwo trɔna siwo ƒe tagbɔ kɔ wu eye woate ŋu awɔ nu kabakaba wu!
  Ninja nyɔnuviawo ko nu henɔ ɣli dom be:
  - Mexɔe se be amewo medoa gbe na gliwo o, .
  Eye woayi edzi anye xɔlɔ̃ vavãwo tegbee!
  Le ema megbe la, wotsɔ lã gã eve siwo trɔ zu lãwo kple woƒe afɔ ƒuƒlu, dzeani, siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, siwo me lãmekawo le, abe ɖe wotsɔ gakpo ƒe ka lɔ̃ wo ene, eye wodzo to mɔ si le dzogoe ene me eye wodzo yi agbo la me.
  Le ema megbe la, keklẽa nu tso. Aʋawɔla atɔ̃: nyɔnuvi ene kple ŋutsuvi ɖeka, lé ŋku ɖe nu ŋu.
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la de dzesii be:
  - Ele be míawɔ...
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa le ɣie bia be:
  - Nukae wòle be nàwɔ?
  Eɖo eŋu be:
  - Ƒo ice cream si wotsɔ tsokolet tsyɔ! Evivina eye wòdoa dziku hã!
  Nyɔnuviawo kple guru ŋutsuvi la ʋu yi mɔa dzi. Eye wotsɔ dzidzɔ kple dzidzɔ de asi ha dzim.
  Yi si me kekeli le, ŋgɔyiyi
  Mina míatsɔ lɔlɔ̃ vɛ...
  Togbɔ be xexeame yɔ fũ kple nuteɖeamedzi hã la - .
  Mina míaɖe ɣletinyigba la!
  
  Na dzɔgbese la navɔ̃ɖi - .
  Ku vɔ̃ɖi va...
  Mègaku dzodzro o
  Le nyateƒe me la, mía Dadanyigba la le agbe!
  Emegbe kasia guru ŋutsuvia ɖo ŋku edzi be:
  - Gake míeŋlɔ nu vevitɔ kekeake be - be míatrɔ diamond si wofi la vɛ!
  Natasha ƒo nu kple ɣli be:
  - Ẽ, esia nye míaƒe akɔntabubu totro vavã! Aleke woate ŋu awɔ nu gbegblẽ alea gbegbe?
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míaxɔe alea eye míaƒu du ayi ame bubu ƒe didime me?
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la ɖo eŋu nɛ.
  - Ao! Esia bia ŋusẽ geɖe akpa. Anyo be míanya nusita wohiã diamond sia.
  Guru ŋutsuvia ʋuʋu ta be:
  - Ɛ̃! Menye ɖeko wofie o. Eye womatsoe ɖe akpa vovovowo me be woadzra o. Anɔ eme godoo be Tyranus adi be yeazãe abe nusi wotsɔna léa ŋku ɖe aʋawɔnu sesẽwo ŋu ene.
  Natasha do susua ɖa be:
  - Emegbe mina míaxɔe eye míawɔ mía ŋutɔwo ƒe ayemɔ be míatsɔ aʋa si woatsɔ axe mɔ ɖe futɔa nu do ŋgɔ!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Diamond si wowɔ kple asi mesɔ na dɔ si nye focuser o. Dzɔdzɔmetɔwo koe wòle be nàzã. Nyui?
  Guru ŋutsuvia ʋuʋu ta be:
  - Godoo! Ne menye nenema o la, nukatae Tyranus afi dzɔdzɔmetɔ?Ele bɔbɔe be wòawɔ eya ŋutɔ tɔ, si wowɔ kple asi.
  Natasha do susua ɖa be:
  - Teƒe bubu ɖeka koe li le xexeame si wodzraa diamond ma tɔgbe ɖo. Afi siae wòle be míayi!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la de dzesii be:
  - Dedienɔnɔ sesẽ aɖe le afima. Eyata nuka, míetso wo katã ɖe akpa vovovowo me?
  Guru ŋutsuvia tsi tre ɖe eŋu be:
  - Ao! Mawɔe o. Míate ŋu abɔbɔ ɖe adzodada nu o. Míawoe nye ŋusẽa ƒe akpa si me kɔ!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la ƒo nu kple ɣli be:
  - Míete ŋu wɔa nyui, .
  Gbegblẽ le afakaka vɔ̃ɖi la ŋu...
  Gake le nyateƒe me la, mehiã o
  Diamond ƒe lolome sue kae nye si!
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa le ɣie do susua ɖa be:
  - Va, ekema mina míabia diamond ma hena ɣeyiɣi aɖe. Enyo, mesusu be ŋkeke ɖeka sɔ gbɔ na mía?
  Guru ŋutsuvia ti kpo hegblɔ be:
  - Tiatia bubu aɖe hã ate ŋu adzɔ. Míaxɔe eye míagblɔ be míawɔ ɖoɖo ɖe hoʋiʋli aɖe ŋu na Superman kalẽtɔ fafɛtɔ kekeake, eye amesi aɖu dzi la akpɔ gome be wòado kpe xɔasi aɖe ɖe kɔ nɛ kwasiɖa blibo ɖeka. To mɔ sia dzi la, míate ŋu awɔ dɔ nyuiwo eye míaxɔ daimɔnd evɔ míabɔbɔ ɖe adzodada banal gbɔ o!
  Natasha ke ɖi be:
  - Ðe woalɔ̃ be yewoawɔ ɖoɖo ɖe hoʋiʋli aɖe ŋu na esia? Eye nàka ɖe amedzro aɖe dzi be wòatsɔ kpea kwasiɖa blibo ɖeka, eye nàde afɔku me be aklɔea?
  Ðekakpui aʋawɔla la de dzesii be:
  - Enyo, gbã la, ame bubu si dzi womate ŋu aka ɖo o, abe ame vevitɔ, Superman ene. Eye evelia, gbevuha siwo le Tokyo mebɔ fifia abe esiwo le New York ene o, eye ɖeko woakpɔ dzidzɔ ɖe Augeantɔwo ƒe lãkpɔwo ŋu kɔklɔ ƒe susua ŋu!
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa le ɣie de dzesii be:
  - Esia nye nusi me susu le! Ele be nàtee kpɔ vavã! Gawu la, Tokyo ye nye du gãtɔ kekeake le xexeame, eye edzɔa dzi na mí be míakpɔ alesi wòle fifia!
  Natasha ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Xexeame le vɔvɔ̃m be yeade bubu mí ŋu, .
  Nyɔnuviawo ƒe aʋadziɖuɖuwo sɔ gbɔ manyaxlẽ, .
  Ninjawo, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, wonya alesi wowɔa avu, .
  Dzomeŋɔli awu enu - kele ava!
  Guru ŋutsuvia gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nyitsɔ laa la, nu fafɛ aɖe abe Internet ene do, eye to edzi la, míaɖo míaƒe susu ɖa!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la do susua ɖa be:
  - Ekema, be wòanɔ bɔbɔe na luʋɔ la, míaxɔe eye míawɔ nu gbegblẽ abe alesi wòle be wòanɔ ene!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la ɖo eŋu nɛ.
  - Míeléa hooligans, menye hooligans mía ŋutɔwo o!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la ƒo nu kple ɣli be:
  - Nane si mesɔ kura o wɔwɔ
  Evivina wu ice cream gɔ̃ hã!
  Ŋutsuvi-sensei la ʋuʋu ta hegblɔ be:
  - Modem tɔxɛ aɖe le asinye, míaɖoe ɖa fifia!
  Eye wòte xexlẽdzesiwo ŋɔŋlɔ ɖe mɔ̃ dzi.
  Le ɣeyiɣi ma me la, agbo la gaʋu ake. Aʋawɔʋu sue aɖe si le ʋuʋum ŋutɔ la ti kpo do go. Le tuɖedzi teƒe la, yi legbe eve nɔ esi wònɔ tsatsam.
  Natasha ƒo kpẽ be:
  - Fencing tanks mewɔa dɔ nyuie o, gake wowɔa dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ!
  Guru ŋutsuvia wɔ mo nukokoe eye wòdzi ha be:
  - Aʋawɔʋu etɔ̃ no tsi alafa etɔ̃ ɖesiaɖe, .
  Eye emegbe la, míeno aha alafa ɖeka!
  Wonya tudala la ɖa
  Elabena aʋawɔʋu menye naneke le aʋawɔwɔ me o!
  Nyɔnuvi ninja si ƒe taɖa le ɣie la tsɔ pea la tsɔe ƒu gbe ɖe fesre si wotsɔ ƒo xlãe la gbɔ. Edzo to afima, gake mɔ̃a ƒe yi ƒe ƒoƒo ƒo pea. Eye wowó. Eye nugbɔa meƒo naneke gɔ̃ hã o, gake wowóa nu yi.
  Natasha de dzesii kple alɔgbɔnukoko si klẽna abe ʋu ƒe akaɖiwo ene le zã doviviti aɖe me be:
  - Eii! Menye nu bɔbɔe nenema gbegbe o!
  Guru ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ laser-tu si wotsɔna ƒoa tu ƒe kakɛ aɖe tso robot aɖe si tsrɔ̃ si mlɔ mɔ dzi la me.
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒu gbe ɖe mɔa dzi tsɔe ƒu gbe. Edzo yi ɖaƒo biya ƒe agba ɖeka. Alesi wòdze edzi la na be ʋuƒoa trɔ eye wòkɔ tsi si me futukpɔ le ɖe fesre si wotsɔ ƒo xlãe la dzi. Esia wɔe be nutome kpui aɖe si wua ame la dzɔ.
  Ƒutsotsoe aɖe si me futukpɔ le la klɔ ʋua dzi, dzikedzo nɔ keklẽm, eye wòblae ɖe ʋetsuvi aɖe me. Eye yi siwo wotsɔ gakpo wɔe la ƒo xlãe wòzu mɔ̃ aɖe.
  Guru ŋutsuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Ðeka, eve, etɔ̃ - tutu akaɖiawo, .
  Ene, enyi, atɔ̃ - wu orc vɔ̃ɖiawo!
  Natasha de dzesii be:
  -Wòe nye gã vavã, sensei!
  Ðekakpui aʋawɔla la tsi tre ɖe eŋu be:
  - Ao! Mí katã míenye gã kple ame maɖinu le mía ŋutɔwo míaƒe mɔ nu!
  Natasha dzi ha be:
  Nusi ame mate ŋu axe mɔ na le mɔ aɖeke nu o, .
  Eƒe didi be yeazu Ŋusẽkatãtɔ Ŋusẽkatãtɔ...
  Ale be Anyigba la ɖua xexeame katã dzi, .
  Wòe nye demiurge dziɖula ɖe xexe si li fifia dzi!
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa le ɣie de dzesii be:
  - Ẽ, hadzidzi siawo nye lɔlɔ̃tɔwo ko! Eye le afisia la, màte ŋu aʋli nya le nyateƒe si wònye be ame le tsitsim to titrime kple seɖoƒewo dzi o!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la ɖo eŋu be:
  - Nukae nye kilometa adre ne wotsɔe sɔ kple yamenutome parsecs? Lɔ̃ ɖe edzi - eƒe nu sue aɖe koe!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la dzi ha be:
  Anyigba le ʋɔtrua nu, anyigba le ʋɔtrua nu, .
  Anyigba la dzena to ʋɔtrua nu...
  Alesi viŋutsu léa blanui ɖe dadaa ŋui, ale si viŋutsu léa blanui ɖe dadaa ŋui, .
  Míelé blanui ɖe anyigba ŋu, eya ɖeka koe li!
  Eye ɣletiviwo, ke hã, .
  Eye ɣletiviwo, ke hã, .
  Te ɖe eŋu vie, gake ame sia ame hã fa miamiamia, .
  Eye abe ɣe ƒe xɔxlɔ̃ ƒe gaƒoƒo ene, kple abe ɣe ƒe xɔxlɔ̃ ƒe gaƒoƒo ene, .
  Míele kekeli lalam eye míele anyigba dzi drɔ̃ewo kpɔm!
  Natasha ko alɔgbɔnu hetsi tre ɖe eŋu be:
  - Eye ɣletinyigba sia, Anyigba, ti kɔ nam xoxo! Medi be woatsɔm ayi Ygrek ƒe didime gbɔ. Eye mikpɔ dzidzɔ le afima!
  Guru ŋutsuvia ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Ɣletinyigba kawo kple didime kawoe nyemeɖi tsa yi o? Eye mekpɔ nane si ate ŋu avuvu xɔa tame ŋutɔŋutɔ le eƒe ʋuƒoawo ŋu. Eyata teƒe dodzidzɔname geɖewo le xexeame katã!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la de dzesii be:
  Ɣletinyigba akpe ɖeka ƒe
  Amagbe dama ma tɔgbe aɖeke meli o...
  Le ɣletinyigba akpe ɖeka - .
  Ame aɖeke meli si wolɔ̃na wu nenema o!
  Natasha de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Gake ele be nàlɔ̃ ɖe edzi be, edoa dzidzɔ na ame wu ne, le kpɔɖeŋu me, èkpɔ ɖokuiwò le xexe aɖe si me, le oxygen teƒe la, nu vevitɔ kekeakee nye fluorine. Eye le go sia me la, ele be nɔnɔmetɔtrɔ nayi edzi kabakaba wu!
  Guru ŋutsuvia ʋuʋu ta be:
  - Xexe mawo tɔgbe li, togbɔ be womebɔ o hã. Gake aʋawɔwu koe nàte ŋu aʋu ayi afima, alo le aʋawɔƒe sesẽ aɖe ƒe nutsyɔnu te!
  Agbo la gaʋu ake. Robot bubu si ɖi avugbɔ̃e ti kpo tso eme. Eye wòƒua du ŋutɔ! Aleke gbegbe wòati kpo atrɔ, aɖe asi le ʋuʋudedi si le bibim ŋu tso eƒe nu me enye si!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la ƒo nu kple ɣli be:
  - Akunyawɔwɔ ƒe avugbɔ̃e, .
  Eɖea zero aɖe ɖa!
  Guru ŋutsuvi la bia nyɔnuviawo be:
  - Míana wòatsi, alo míana wòanɔ agbe!
  Natasha de dzesii kple nukoko be:
  - Egakpɔtɔ nye avugbɔ̃e si doa dzidzɔ na ame! Gake nukae woate ŋu awɔ be wòanye ame nyui?
  Kasia robot-avugbɔ̃e si nɔ dzodzom la ti kpo didi aɖe eye wotsɔe yi ablɔ bubu dzi. Eye ʋu siwo tso ƒe alafa blaevelia ƒe nuwuwu nɔ anyi xoxo - wogadze nyuie ŋutɔ eye woƒua du kabakaba, siwo ƒe amadede to vovo.
  Ninja nyɔnuviawo kple guru ŋutsuvi la ƒu du dze eyome. Wolia to aƒewo me be yewoato mɔ kpui aɖe. Eye woƒe afɔbidɛ ƒuƒlu siwo woate ŋu alé la lé ɖe gliawo kple xɔgbakpeawo ŋu, eye wòna wote ŋu zɔna to xɔawo me.
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa le ɣie de dzesii be:
  - Nyateƒee, nunyalawo gblɔna be, ne woɖu amegãxiwo eye alẽawo le dedie la, efia be akpɔkplɔwo ƒe xexlẽme dzi ɖe kpɔtɔ!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la de dzesii be:
  - Aleke avugbɔ̃ewo to vovo tso akpɔkplɔwo gbɔe?
  Nyɔnuvi ninja si ƒe taɖa biã la do susua ɖa be:
  - Akpɔkplɔwo le ƒuƒlu wu, wowɔa kamedefefe eye ami mesɔ gbɔ ɖe wo me o!
  Natasha dzi ha be:
  Gake ne akpɔkplɔ ƒe dzi le asiwò la, .
  Ne aʋalawo le megbe na wò hã...
  Mègadze agbagba be yeadzo ayi dzi o.
  Ga aʋalawo agbã wò!
  Eyata woti kpo yi ablɔ si kplɔe ɖo dzi. Robot avugbɔ̃e la na ʋuwo xaxa ŋutɔŋutɔ. Eye le nyateƒe me la, nuwo va ɖo afisi dzre le gɔ̃ hã. Eye elektrɔnik nuwɔwɔa agbã dzo tso eƒe nu me. Kple alesi wòtrɔa eƒe kposɔ towoe. Le nyateƒe me la, esia va zu nusi fa miamiamia ŋutɔ eye wòfa.
  Natasha tsɔ pea si gblẽa nu si ŋu bɔmb le, si aʋawɔlaawo ŋutɔ wɔ le woƒe guru ƒe nuɖaɖawo nu la, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si wotso la ƒu gbe ɖe robot-avugbɔ̃ea dzi.
  Gake robot-avugbɔ̃e la ʋuʋu eƒe to didi siwo keke, eye pea la dzo yi megbe. Eye wòƒo Natasha kple eƒe zɔhɛwo kloe wòku, eye wòƒu du nɔ woƒe afɔ ƒuƒlu te kple afɔkpodzi goglo siwo le pink.
  Ŋutsuvi guru la de dzesii be:
  - Eii! Eva dze be kuxi aɖe le mía ŋu!
  Natasha dzi ha be:
  Togbɔ be míate ŋu akpɔ míaƒe kuxiwo katã gbɔ o hã la, .
  Menye kuxiwo katã gbɔ kpɔkpɔ o...
  Gake amesiame akpɔ dzidzɔ wu
  Amesiame akpɔ dzidzɔ geɖe wu!
  Nyɔnuvi ninja la ko alɔgbɔnu hexɔe eye wòdze agbagba be yeatsɔ akplɔ si wua ame aɖe atsyɔ robot-avugbɔ̃e la dzi. Eye wònɔ keklẽm to afima abe yamenutomeyimɔ̃ ene. Gake robot deŋgɔa ƒe towo gaʋuʋu ake, eye aʋawɔnua dzo yi megbe. Eye fifia ele be Natasha nasi aƒo asa na eɖokui. Gake ete ŋu tsi agbe eye wòdzi ha be:
  Dzomavɔ ƒe akpɔkplɔ le ku ŋkume, .
  Ame si ŋu wowɔ nuvevii la le lalam le zãtitina...
  Mexɔe se be makumakunyenye anɔ mía si, .
  Eye avugbɔ̃e la axɔe ɖe ŋku me!
  Guru ŋutsuvia do susua ɖa be:
  - Ke ne míezã míaƒe blema mɔnu si wɔa dɔ nyuie tsɔ wɔ avu kple robot siwo de ŋgɔ etɔxɛe ya ɖe?
  Natasha bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aleke wòle?
  Ðekakpui aʋawɔla la do susua ɖa be:
  - Tsɔe eye nàƒo kpẽ!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la gblɔ be:
  - Ekema mina mí katã míawɔe ɖekae!
  Nyɔnuviawo kple ŋutsuviawo tsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo de woƒe nu me henɔ kpẽ ƒom. Eye akpɔkplɔ gã geɖe siwo le dugã me la ƒe susu megava nɔ wo ŋu o le dzidziƒoame ta eye esi wotsi dzodzodzoe ta la, woƒu du ɖiɖi. Eye woƒe nuyi siwo le ƒoƒom la, abe ɖe woxɔ avugbɔ̃e heƒoe ene. Enumake eva ge ɖe nyatakakadzraɖoƒe aɖe me, etɔ dzo eye wòwó. Gawu la, ne wole dzodzom la, avugbɔ̃e si nye terminator ƒe kakɛwo trɔna zua tsokolet vivi siwo vivina.
  Guru ŋutsuvia dzi ha, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu fɔ akpɔnɔ vivia be:
  - Nyee nye tsokolet bunny
  Nyee nye ame fatu si nye ame manyanu...
  Nyee nye ame vivi alafa ɖeka le alafa me
  Oo, oo, oo, oo, oo, oo!
  Nyee nye tsokolet-lãvi
  Eye ne èka asi wò nuyiwo ŋu, .
  Melɔ̃na bɔbɔe ale gbegbe
  Oo, oo, oo, oo, oo, oo!
  Le ema megbe la, eɖu nu sue aɖe. Eye emegbe eɖe ta ɖe eme;nane ŋutɔŋutɔ ŋutɔ do dzo ɖe ŋutsuvia ƒe ŋɔti me. Eye dzo si le bibim ŋutɔ eye wòwɔa adã ŋutɔ.
  Natasha de dzesii be:
  - Mègatsɔ nuɖuɖu vivi ɖesiaɖe de nu me abe ŋutsuvi sue ene o!
  Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa le ɣie la dzi ha be:
  Nyateƒee, fintipluskins, .
  Menye abe Pushkins tɔwo ene kura o...
  Gake kokoko la, wote ŋu wɔ aɖaŋudɔ aɖe, .
  Eye guru ŋutsuvi nènye - mègaʋuʋu yi ŋgɔ o!
  Nyɔnuviawo te amewo hehe do goe le ʋu siwo gblẽ me. Eye emegbe wodze agbagba be yewoada dɔ na wo.
  Mɔ nyuitɔ kekeake si dzi woato ada abi kabakabae nye be woatsɔ nyɔnuvi ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aƒo ɖe amesi xɔ abi la ƒe mo eye woana wòagbugbɔ nu nɛ.
  Emegbe wotsɔa gbedada, dzidzɔ kple gbedada ƒe akunyawɔwɔ ƒe ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ si ŋu ŋusẽ le la ɖoa amewo gbɔ.
  Guru ŋutsuvia hã wɔ nu ma ke, etsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo de eme be yeagbugbɔ nu na ye, eye wòtia vidzinu dzɔdzɔe teƒenɔlawo.
  Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, enɔ ɣli dom to eƒe ŋɔti me be:
  Nyɔnuviwo, nyɔnuviwo, nyɔnuviwo, .
  Mègatsi tre vɔvɔ̃tɔe le axadzi o...
  Enyo wu be nàwɔ nuwo
  Neva eme be mia Dadanyigba nase seƒoƒo!
  Ẽ, dɔ si wowɔ le afisia do dzidzɔ na ame - woxɔ ɖɔktawo ƒe dɔ. Eye helikɔpta aɖe do le yame. TV dzi wɔnawo dzikpɔla Veprin o Nile nɔ yameʋu kum le edzi. Nyɔnuvi dzetugbe aɖee wònye, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, menye ninja le dzrewɔwɔ me kura o.
  Ke hã, nyɔnuviawo xɔ nɛ xoxo eye wokpe ɖe eŋu zi geɖe.
  Natasha ʋuʋu asi hedzi ha be:
  Bometsilawo ƒoa nu tso nuteɖeamedzi ŋu, .
  Nuteɖeamedzi le abe asi ene...
  Woawɔ sinima dodzidzɔname aɖe na wò, .
  Le gaƒoƒo bubu me!
  Veprin ƒo nu kple ɣli hedo ɣli be:
  - Mido gbe na mi, aʋawɔlawo! Mekpɔe be èva fa miamiamia ale gbegbe! Eye wodze ŋusẽwo tsɔtsɔ de akunyawɔwɔ gɔme xoxo.
  Guru ŋutsuvia de dzesii be:
  - Ɣeaɖewoɣi la, esesẽna be woafɔ ɖeka ɖe tsitre wu be woawu miliɔn ɖeka, alo ne míagblɔe tututu la, menye ɣeaɖewoɣi gɔ̃ hã o, gake ɣesiaɣi kloe!
  Esi helikɔpta la ɖi la, nyɔnuvi nyadzɔdzɔŋlɔla la ti kpo ƒu du yi ɖekakpui aʋawɔla la gbɔ. Egbugbɔ nu nɛ le nuyiwo dzi hegblɔ be:
  Sɔhɛ le ŋutilã kple luʋɔ me, .
  Ŋutsuvi, afɔ ƒuƒlue nèle keŋkeŋ...
  Gake le wò susu nu la, bu ɖokuiwò be yenye ame dzɔtsu, .
  Amewo gblɔna be esɔ nenema!
  Guru la dzi ha tsɔ ɖo eŋu na ŋutsuvia be:
  Nya si amewo gblɔna
  Míetsɔ ɖe le eme na wo
  Nu sesẽ aɖe ado tso eme - .
  Ne èƒoe nyuie!
  
  CHAMBERLAIN STALIN HITLER ƑE NUKPƆKPƆ
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Xexemeʋa Evelia medze egɔme o. Britain kple France ɖe mɔ na Hitler be wòaxɔ Poland. Le ema megbe la, wotɔ vie le ŋutifafa me. Gake le February 23, 1950 dzi la, Stalin dze aʋawɔwɔ gɔme kple Japan, henɔ didim be yeagaxɔ Sakhalin ƒe dzigbe gome kple anyigba bubu siwo bu le tsatɔwo ƒe ɣeyiɣiwo me. Eye aʋa gã yeye aɖe dze egɔme le Ɣedzeƒe Ʋĩ. Samuraitɔwo tsi tre ɖe eŋu dzimesesẽtɔe, eye Hitler, eƒe Third Reich kple dukɔ bubuwo le asrafowo nu ƒom ƒu be yewoadze USSR dzi.
  . TA 1 lia.
  Britain ƒe Dukplɔlagã Chamberlain dze aɖaŋu ale gbegbe be meɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Germany ŋu le Poland dzi dzedze vɔ megbe o. Wehrmacht-ʋua ɖu Warsaw-srafowo dzi kaba eye wòma ŋusẽ sia kple Stalin. Le ɣeyiɣi aɖe megbe la, aʋa aɖe dzɔ le USSR kple Finland dome. Abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene. Emegbe Baltik-dukɔwo kple Moldova va ge ɖe eme. Le ema megbe la, Soviet-fiaɖuƒe yeyea va li ke. Stalin wu Slavtɔwo ƒe anyigbawo nuƒoƒoƒu nu kloe. Eye Germany wu ƒe 1914 ƒe liƒowo xoxo le teƒe aɖewo. Eye to dutadɔnunɔlawo ƒe mɔnuwo dzi hã na Namibia ƒe nuto si dzi wòɖu la trɔ gbɔ. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia va nɔ sesẽm ɖe edzi eye Hitler nɔ eƒe ame geɖe xɔxɔ ƒe sesẽƒe.
  Xexemeʋa Evelia medzɔ kpɔ o. Le Germany la, ganyawo kpɔ dzidziɖedzi sesẽ eye wotu dɔwɔƒewo, siwo dome ʋuwo hã nɔ. Eye Hitler te fli ɖe se siwo katã kloe tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu gɔ̃ hã me. Reich Etɔ̃lia ƒe dziɖuɖua nɔ ablɔɖekpɔkpɔ me tom.
  Edze abe nusianu nyo le USSR hã ene. Woɖe gbeƒãe le se nu be Ƒe Atɔ̃ ƒe Ðoɖo Etɔ̃lia va eme akpa abe alesi wònɔna ɖaa ene. Nyateƒee, kuxiwo nɔ agbledede kple nuɖuɖu ŋu.
  Stalin-dziɖuɖua ti ɖoɖo aɖe si nye be wòaʋã vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ eye wòaxe mɔ ɖe fuɖeɖe nu. Amewo ƒe dzidziɖedzi dzi ɖe edzi. Edze abe Ƒe Atɔ̃ ƒe Ðoɖo Enelia hã va eme akpa ene. Gake agbea meva nyo ɖe edzi le ŋutilãmenuwo gome o. Asrafowo ƒe dɔwɔnuwo sɔ gbɔ akpa nɔ USSR si. Gawu la, esi Stalin he aʋawɔʋuwo ƒe ƒuƒoƒoa vɛ ta la, eɖo ŋu ɖe meli gã gbogbo aɖewo siwo le anyigba dzi, siwo dome aʋawɔmeliwo hã nɔ, tutu ŋu.
  Eye kɔklɔ gã yeye aɖe si me ameteteɖeanyiwo le la dze egɔme. Budyonny, Voroshilov, Timoshenko, Shapochnikov kple ame bubuwo gɔ̃ hã va zu eƒe futɔwo.
  Stalin tso nya me be ɣeyiɣia de be yeaɖe ƒuƒoƒo xoxoa ɖa, siwo dome Molotov kple Kaganovich hã le - wonya nu geɖe akpa. Woda tu Beria hã. Eye emegbe Serov si va xɔ ɖe eteƒe. Shelepin ɖekakpui aɖe ŋutɔ va xɔ ɖe wo teƒe.
  Woɖu Stalin ƒe dzigbezã blaadrelia le xexeame katã le mɔ wɔnuku aɖe nu. Nusianu anyo hafi, gake le USSR la, wogakɔ ame gbogbo aɖewo ŋu eye wote wo ɖe anyi ake. Wotsɔ ŋɔdzidoname kple ameƒomevi aɖewo tsɔtsrɔ̃ de dukɔ blibowo gɔ̃ hã me. Kura o, le Germany la, ablɔɖenana: akpa geɖe ƒe ɖoɖoa trɔ gbɔ gɔ̃ hã. Eye nukae? Togbɔ be ele alea hã la, Nazitɔwo gbɔ hoʋiʋli ŋu eye woɖua dzi le tiatia ɖesiaɖe me bɔbɔe. Hitler ŋutɔ, togbɔ be eƒe ɖoƒe nye Fuhrer le eƒe agbemeŋkekewo katã me hã la, ewɔ amehawo ƒe tiatia be wòanye Germany ƒe dukplɔla. Eye ne kotoku me ame eve aɖewo siwo di be yewoaxɔ ɖoƒe bubu gɔ̃ hã. Eye le nyateƒe me la, eɖu dzi.
  Fuhrer nye kplɔla si nye ŋutasẽdziɖula, gake le seɖoƒe si sɔ me. Eye wòɖe kufiatsotso gɔ̃ hã ɖa.
  Enye nyateƒe be kuxiwo le Germanytɔwo hã ŋu. Vevietɔ amewo ƒe agbɔsɔsɔ ŋuti ɖoɖowo na Germanytɔwo ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi. Gake Third Reich ƒe anyigbamama le sue ŋutɔ eye kuxiwo le nuɖuɖu ŋu. Ele be míaƒle nu. Enye nyateƒe be ganyawo le nyonyom ɖe edzi, gake medi be colonies.
  Le xexeame la, Britain kple France gakpɔtɔ lé woƒe nuto siwo dzi woɖu la me ɖe asi. Eye womehiã anyigba yeyewo o - woadi be yewoaɖu yewo ŋutɔ tɔ. Gake Hitler di be yeakeke fiaɖuƒea ɖe enu, eyata amewo ƒe agbɔsɔsɔ le Germany le dzidzim ɖe edzi eye ɖevi geɖewo le afima. Eye esia hea masɔmasɔ vɛ. Vevietɔ Germanytɔwo di be Ɣetoɖoƒedukɔwo natrɔ ayi ƒe 1914 ƒe liƒowo dzi. Esia fia be ele be France kple Denmark natsɔ woƒe anyigba ƒe akpa aɖe ana.
  Stalin hã, togbɔ be Soviet-fiaɖuƒea lolo ŋutɔ hã la, edi be yeawu nuƒoƒoƒu nu. Eye kuxi siwo le Japan koŋue gagblẽ ɖe edzi. Vevietɔ USSR dze agbagba be yeagaxɔ ɖekakpui Sakhalin to dutadɔnunɔlawo ƒe mɔnuwo dzi. Gake Japan tsi tre ɖe eŋu. USSR sesẽ ŋutɔ le asrafonyawo gome eye amewo sɔ gbɔ ɖe eme.
  Eye emegbe Stalin ƒe dzigbɔɖi nu yi. Eye le February 23, 1950, si nye Soviet-srafowo ƒe ŋkeke dzi la, aʋa si wowɔ kple Japan dze egɔme. Ele be míagblɔ be Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ɖu Tsar ƒe Russia dzi le ƒe 1904-1905 ƒe aʋawɔwɔa me. Eye le nyateƒe me la, Soviettɔwo ƒe aʋafiagãwo kple dziɖuɖumegãwo ku drɔ̃e be yewoabia hlɔ̃.
  Aleae aʋa gã yeye aɖe dze egɔmee. USSR wɔ aʋa mamlɛtɔ ƒe ewo enye sia kple Finland. Ete ŋu ɖu nane dzi, gake egblẽ nu geɖe siwo bu nɛ. Eye fifia egadze agbagba be yeakeke anyigbamamaa ɖe enu. Eye esiae nye fiƒode na fiaɖuƒe sia, si di be yeakeke ta.
  Stalin, si xɔ ƒe blaadre xoxo eye lãmesẽkuxiwo nɔ eŋu la di be yeaɖu dzi yeyewo. Ne mede ɖeke o la, trɔ yi Sakhalin ƒe dzigbe gome eye ne èdi la, nàtrɔ ayi Kuril-togbɛa dzi. Eye wòaxɔ Manchuria kple Port Arthur hã.
  Aʋaa dze egɔme esime Soviet-srafowo dze Sakhalin dzi. Menye kpatae wònye o, Japantɔwo do ŋusẽ wo ɖokui, woɖe dowo kple dowo.
  Gake Soviet-srafowo da aʋawɔʋuwo ɖe amedzidzedzea dzi. IS-7 sesẽ la hã le eme. Ʋu sia ƒe kpekpeme nye tɔn blaadre vɔ enyi eye tu si ƒe ʋuƒo didi milimeta 130 le eme. Eye tu enyi siwo wotsɔna ƒoa tue nɔ esi.
  Alenka wɔ avu kple nyɔnuvi siwo nɔ ʋu sia me ƒe ha aɖe. Togbɔ be dzomeŋɔli nɔ anyi hã la, mɔ̃ sesẽa kple dzoxɔxɔnamɔ̃a na dzoxɔxɔ si nu sẽ. Eyata nyɔnuviawo ɖe woƒe awuwo va ɖo bikini dzi hewɔ avu afɔ ƒuƒlu.
  Ʋua nɔ mɔ dzi yina Japantɔwo ƒe nɔƒewo. Aʋawɔʋua ƒe aʋawɔnu siwo le tsia dzi nɔ anyi, eye eƒe xɔtaxɔe le ɖoɖo nu eye wòbɔbɔ.
  KV ƒe tɔtrɔ wuietɔ̃ do le USSR, eye wo dometɔ aɖewo ƒe kpekpeme ɖo tɔn alafa eve. Gake emegbe IP ƒomea do. Ʋuawo le sue wu, woƒe nɔnɔme le anyi wu, eye ʋuawo megasɔ gbɔ nenema gbegbe o. Gake womeɖe asi le KV series la ŋu le dɔwɔwɔ me haɖe o. IS-7 do nyitsɔ laa ŋutɔ, eye ʋu mawo tɔgbe ʋɛ aɖewo koe le Red Army la si.
  Eye alesi womaɖo nyɔnuviwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe ale be wòasɔ le dunyahehe me o. Le nyateƒe me la, tasɔsɔ le fiaɖuƒe dzĩ la me.
  Ame si dze wo dzi le nya sia mee nye USSR. Togbɔ be MGB-ha la wɔ dzikudodo aɖe hã la. Japan mewɔ aʋa kple USA kple Britain o. Wole ta ƒom kple China ɣeyiɣi didi akpa. Mlɔeba la, woto mɔ aɖe nu ƒo aʋadziɖuɖu nu eye woma ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe akpawo me. Ele be USSR nawɔ aʋa kple Japan-srafoha sesẽ aɖe si sɔ gbɔ ŋutɔ kpakple ƒudziʋawɔʋu gã aɖe. Eyata blitzkrieg si dzɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me le ƒe 1945 me la menye nu ŋutɔŋutɔ o.
  Eye Soviettɔwo ƒe aʋafia, esi nuteƒekpɔkpɔ aɖeke menɔ wo si le Xexemeʋa Evelia me o ta la, wɔ nu le mɔ xoxoa nu. Le esi teƒe be asrafoha gãwo nadze wo dzi kpata la, aʋawɔwɔ siwo wowɔ le Manchuria la dze egɔme kple aʋawɔwɔ suesuesuewo. Eye ametakpɔnu sẽŋu si de ŋgɔ le mɔ̃ɖaŋununya me nɔ Japantɔwo si.
  Eyata Stalin ge ɖe aʋa sesẽ aɖe si xɔ ɣeyiɣi didi aɖe me. Gawu la, eva hiã be woaɖe asrafowo tso Europa USSR. Amewo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ya, eye edze abe GDP hã lolo wu ene. Gake asrafowo ƒe nyonyome kple dɔwɔwɔ ƒe sededea bɔbɔ wu kura.
  Nu geɖe le Asrafoha Dzĩa me do xoxo le agbenyuinɔnɔ gome. Togbɔ be le nyateƒe me la, dɔwɔnu kple aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo kple meliwo gɔ̃ hã sɔ gbɔ ŋutɔ hã. Gake womewu ƒudziʋawɔʋuwo ƒe ƒuƒoƒoa nu haɖe o. Manya wɔ be woatu aʋawɔmeliwo kple yameʋu gã siwo tsɔa yameʋuwo kabakaba abe aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo ene o.
  Gake esi lãmesẽkuxiwo nɔ Stalin ŋu eye wòde dzesii ƒe blaadre sɔŋ ta la, medi be yeahe aʋawɔwɔa ɖe megbe o. Eyata le nyateƒe me la, mate ŋu anɔ anyi eteƒe nadidi wu ema gɔ̃ hã o. Gake medi be maŋlɔ ŋkɔ ɖe ŋutinya me abe aʋafia gã aɖe ene. Aʋa si wowɔ kple Finland la meka ɖe edzi o - nusiwo bu fũ akpa, ɖe dukɔ si me tɔwo nye miliɔn etɔ̃ kple afã ŋu. Eyata Hitler ɖu Poland, si me amewo sɔ gbɔ ɖo wu sã la dzi le kwasiɖa etɔ̃ me eye nu ʋɛ aɖewo koe bu.
  Khalkhin Gol ƒe aʋawɔwɔ nye nutoa me tɔwo ƒe aʋawɔwɔ. Eye mekɔ keŋkeŋ hã o, elabena yameʋu kple aʋawɔʋu geɖe bu le USSR wu Japantɔwo tɔ.
  Stalin di be yeabia hlɔ̃ tso Japan si ɖe tsar-ɣeyiɣia me dziɖuɖuwo ta. Eye nàɖee afia be yefa tu ŋutɔ. Gake ɖe wòakpɔ dzidzedzea? Le ganyawo gome la, USSR sesẽ wu Japan ya. Eye amewo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ wu. Gake womewu ƒudziʋawɔʋuwo ƒe ƒuƒoƒoa nu haɖe o. USSR dze meli gã siwo le anyigba dzi tutu gɔme megbe akpa. Esi wònye be Stalin vɔ̃ Hitler ƒe amedzidzedze eye wòdo anyigbadziʋakɔa ɖo geɖe wu ta la.
  Gake edze abe Hitler le nu wɔm kpoo ene. Nyateƒee, anyigbamama me viɖewo kple ŋkɔxɔxɔ le esi xoxo. Eye gaku gã la le nye nu me. Gawu la, Fuhrertɔwo gakpɔtɔ nɔ vɔvɔ̃m be yewoawɔ avu kple France, Britain, Belgium kple Holland - woateŋu agbã Germany kple dutanyigbadzinɔlawo ƒe mama ɖeɖeko. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, woɖe Fiaɖuƒe Etɔ̃lia to nyateƒe si wònye be Hitler te ŋu ɖu dzi le aʋawɔwɔ ƒe ablaɖeɖe nu, le ɣleti ɖeka kple afã pɛ ko me. Gake ne ɖe womeɖu dzi kabakaba o la, ekema anɔ eme godoo be nyaa awu enu kple Dziɖuɖu Etɔ̃lia ƒe dziɖuɖu.
  Abe USSR ene la, Hitler ate ŋu aɖu dzi le gɔmeɖose nu le aʋawɔɣia ƒe ablaɖeɖe nu hafi, gake aʋa si xɔ ɣeyiɣi didi la va zu afɔku.
  Gake Fiaɖuƒe Etɔ̃lia sesẽ ŋutɔ le ganyawo gome. Eye eƒe xexlẽme sɔ gbɔ eye wòyi edzi le dzidzim ɖe edzi.
  Hitler ɖoe fifia be yeakpɔ alesi nuwo ava yi na Stalin le aʋa si wowɔ kple Japan me. Eye ne Red Army la ge ɖe eme la, ekema nukae nye ema, àte ŋu adze edzi. Le adzame la, Germany dutadɔnunɔlawo dze dɔ gɔme xoxo. Vevietɔ Finland ate ŋu anɔ Germany ƒe akpa dzi. Finlandtɔwo di vevie be yewoagbugbɔ Vyborg kple anyigba bubu siwo Aʋakɔ Dzĩa xɔ le yewo si la axɔ. Eye Romania hã di vevie be yeabia hlɔ̃ Moldova si woxɔ, kple Bukovina ƒe akpa aɖe.
  Dukɔ siawo alɔ̃ faa akpe asi ɖe Germany ŋu le aʋa si woawɔ kple USSR me. Esesẽ wu le Bulgaria kple Yugoslavia, afisi dziɖuɖuawo da megbe na Germany le, gake dukɔmeviwo nye Slavtɔwo eye womedi be woawɔ aʋa kple USSR o. Dziɖuɖu si da megbe na Germany hã le Hungary, le Galicia ƒe akpa aɖe teƒe la, ate ŋu awɔ ɖeka kple nubabla si tsi tre ɖe Soviet Union ŋu. Gawu la, le Horthy megbe la, Salasi si ƒe nuwɔna to vovo wu la va. Dziɖuɖu si le eɖokui si le se nu si da megbe na Germany le Slovakia, gake woƒe aʋakɔa mesẽ boo o.
  Türkiye si si Germanytɔwo ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi sẽŋu le hã li. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, mege ɖe aʋaa me o. Gake emegbe wodo ŋɔdzi na Turkeytɔwo be yewoada bɔmb tso Britain kple United States. Eye fifia Britain, France, kple United States ɖe agbenyuinɔnɔ ƒe alɔdodo Japan fia enumake le Stalin ƒe amedzidzedzea megbe. Eye Türkiye ate ŋu age ɖe aʋa la me. Gawu la, le Xexemeʋa Gbãtɔ me la, edze abe Turkey meɖu Russia dzi o ene, eye wòɖu Carp nutoa gɔ̃ hã dzi. Nukata màgate kpɔ ake o? Gake ame gbogbo aɖewo gakpɔtɔ le Turkey, ne aʋakɔ si de ŋgɔ ŋutɔ mele esi o gɔ̃ hã.
  Gake Third Reich ƒe hadɔwɔla sesẽtɔ kekeake le amewo ƒe agbɔsɔsɔ, ganyawo kple asrafowo gomee nye Italy. Eƒe dutanyigbawo le Afrika, eye Ethiopia si woxɔ hã le eme. Ne wotsɔ Italy kpe ɖe eƒe nuto siwo dzi wòɖu ŋu la, amewo ƒe xexlẽme sɔ kple Germany ŋutɔ tɔ. Gawu la, Mussolini ƒe dziɖuɖua hã na vidzidzi ƒe dzidziɖedzi. Nyateƒee, Mussolini ŋutɔ tsi, eƒe lãme gblẽ, eye medi ŋutɔŋutɔ be yeawɔ avu o.
  Gawu la, liƒo ɖeka mele Italy kple USSR dome o eye ne exɔ anyigba le Russia gɔ̃ hã la, masɔ ŋutɔ be wòaɖu edzi o. Eye Mussolini he ɖe megbe.
  Togbɔ be le gɔmeɖose nu la, metsi nenema haɖe o hã la, etsi wu Stalin ƒe ene kloe. Eye meɖe asi le Roma Fiaɖuƒe ɖoɖo ƒe susua ŋu haɖe o.
  Third Reich ƒe hadɔwɔla bubuwoe nye: Britain, France, USA, siwo ŋutɔ medi be yewoawɔ aʋa kple USSR o, gake woate ŋu akpe asi ɖe ganyawo ŋu ne ehiã. Ẽ, eye nàdɔ dutanyigbadzinɔlawo ƒe mamãwo kple lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ɖa. Franco do ŋugbe be yeakpe asi ɖe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ŋu, eye ɖewohĩ Salazar awɔ nane. Eye Sweden hã le hlɔ̃biabia ɖe dziɖuɖu siwo woɖu va yi ta ŋu bum, eye nenema kee nye Norway hã. Le goawo katã me la, nubabla blibo aɖe ate ŋu awɔ nu atsi tre ɖe USSR ŋu.
  Eye emegbe dɔa, le nyateƒe me, yia edzi. Gake nu geɖe anɔ te ɖe alesi Japan atsi tre ɖe eŋu dzi. Ne aʋaa yi edzi la, woadze USSR dzi. Eye ne blitzkrieg aɖe li la, ekema ɖewohĩ womatsɔe ade afɔku me o.
  Aleke kee wòɖale o, aʋaa ƒe ŋkeke gbãtɔwoe nye esiwo me wotso nya me le wu. Aʋa la ƒe gɔmedzedze le vevie ale gbegbe.
  Eye fifia nyɔnuvi siwo le IS-7 aʋawɔʋua me la yia amedzidzedzea dzi. Woʋu dzoxɔxɔnamɔ̃a eye fifia wonɔ afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini.
  Eye wobi ɖe dɔa me wu eye wonyo wu le mɔ sia nu.
  Eye le nyateƒe me la, Alenka daa tu gbãtɔ le ʋuʋu me, eye wòzãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Emegbe edzi ha be:
  - Japan, Japan, Japan, .
  Dukɔ gã aɖe, .
  Samurai kalẽtɔ ƒe gbɔgbɔ le esi, .
  Nyae be enye míaƒe tsitretsiɖeŋula to Ŋusẽkatãtɔ la gbɔ, wotsɔe nɛ xoxo, .
  Gake míavuvui kakɛkakɛe!
  Tudada kple afɔ ƒuƒlu nye Komsomol nyɔnuviwo ƒe ayemɔ tɔxɛ aɖe.
  Eyata Anyuta tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la da tu Japantɔwo. Eye wòge ɖe samuraitɔwo ƒe howitzer me. Etrɔ heʋuʋu le nuƒolanɔƒe si sno le.
  Nyɔnuvia xɔe kple dzidzɔ hedzi ha be:
  - Míatsrɔ̃ futɔ la kple ƒoƒo ɖeka, .
  Míatsɔ gakpo yi aɖo kpe míaƒe ŋutikɔkɔe dzi...
  Menye dzodzroe nyɔnuviawo le afɔ ƒuƒlu o, .
  Míagbã samurai la kakɛkakɛe!
  Eyata Alla si ƒe taɖa biã hã ɖea eƒe adãwɔwɔ ƒe nɔnɔme fiana. Eye ale wòtsɔe hezi eƒe no ƒe no dzĩ la ɖe abɔta, eye wòda tu si ƒe didime nye milimeta 130 me. Esi woƒoe pɛpɛpɛ na Japantɔwo ƒe tu la mu.
  Eye nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Nyee nye ame fafɛtɔ kekeake le xexeame, .
  Eye nyɔnuvia nɔa afɔ ƒuƒlu ɣesiaɣi!
  Nyɔnuvi Maria hã xɔe heda tu, eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu te lever la. Eye yameʋuɖoɖo ƒe ɖoɖoa wɔ dɔ. Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tue wu samuraitɔwo. Maria lã tsitretsiɖeŋulawo ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Na kɔmiunisttɔ yeye aɖe!
  Eye Olympias hã da tu, ezã strawberry no ƒe no, si vivi ŋutɔ.
  Eye wotso samuraitɔwo ƒe fli blibo aɖe ɖe anyi. Eye esia va zu fafa kple ŋutasẽnuwɔwɔ si gbɔ eme.
  Olympic-fefeawo ƒo nu kple ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na kɔmiunisttɔnyenye! Ŋutikɔkɔe!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuviwo, mina míatsɔ dzo akɔ Japantɔwo.
  Le ɣeyiɣi sia me la, samurai la lé ŋutsuvi aɖe si xɔ abe ƒe wuietɔ̃ ene. Enye ɖevi dzetugbe aɖe si ƒe taɖa le ɣie eye wòdo ka dzĩ.
  Be míadze egɔme la, Japantɔwo ɖe eƒe awuwo le eŋu vaseɖe eƒe afɔkpa te eye wotsɔe ƒu afɔ ƒuƒlu eye wòtsɔe amama afã to snoa me. Ŋutsuvia zɔ, eye tu ƒe ƒoƒoe ƒoe ɖe enu be wòayi edzi. Wobla eƒe asiwo ɖe megbe, eye eƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la gblẽ afɔɖoƒe dzeaniwo ɖe snoa me.
  Samurai la ko alɔgbɔnu eye wòwɔ fefenya fewuɖutɔe. Wo dometɔ ɖeka lé ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu, tsɔ eƒe asibidɛ ƒu du to eƒe afɔ dzi eye wòdo ɣli be:
  - Dzetugbe nyui aɖe!
  Emegbe etsɔ eƒe asibidɛ ƒo ŋutsuvia ƒe kposɔ. Seryozhka ƒe mo biã le ŋukpe ta. Mevivina kura be woazɔ afɔ ƒuƒlu le sno me le dzomeŋɔli o. Vevietɔ ne ele be nàzɔ ɣeyiɣi didi aɖe eye wò afɔkpodzi ƒuƒlu gɔ̃ hã le dzo dam.
  Seryozhka zɔ to snoa me, viawo ƒe afɔwo zu dzĩ, abe akpɔkplɔ ƒe afɔwo ene.
  Gake ŋutsuvia dze agbagba be yeana yeƒe ta nanɔ dzɔdzɔe. Eye ŋutsuvia ƒe ta klẽna eye wònya kpɔ ŋutɔ.
  Ya ƒo Seryozhka ƒe akɔta si nɔ amama la. Ŋutsuvia zɔ hedzi ha dzonɔamemetɔe;
  Míenye mɔɖelawo, aʋawɔla kalẽtɔwo, .
  Wodzii eye wotsɔe ƒu gbe tso gakpo me...
  Tɔgbuiwo kple vifofowo nye dada na mí, .
  Eye Hati lɔlɔ̃tɔ Stalin hã le mía gbɔ!
  
  Míaƒe dukɔ wɔnuku sia tɔgbe, .
  Nusi kɔmiunisttɔnyenye na dukɔwo...
  Wotsɔe na mí tegbee tso dzidzi me, .
  Dɔsesẽwɔlawo ƒe ablɔɖe ƒe nunana!
  
  Ẽ, míaƒe xɔse le ɣletivimefakaka ƒe mɔ dzi, .
  Be nàdzo yi dzi le didi vevie me - .
  Xɔ dzinye se be womate ŋu abɔbɔ míaƒe Russiatɔwo ƒe gbɔgbɔ o, .
  Eye ne ehiã la, míaƒo xɔa tame!
  
  Ẽ, xɔ Russia, si nye nye dukɔ, dzi se .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu maɖu dziwò gbeɖe o...
  Xexeame dukɔwo nye ƒome xɔlɔ̃wɔwɔtɔe, .
  Eye Stalin, si nye Lenin si si nunya le la, le mía gbɔ!
  
  Míedzi ƒome sesẽ aɖe, .
  Le esi me xɔse, nyateƒe ɖua dzi le...
  Melɔ̃ Svarog Mawu kple Stalin - .
  Mexɔe se be míaƒe etsɔ la me kɔ!
  
  Míawɔ ɣeyiɣi yeye aɖe, .
  Eye ɖeko míatu xexe dzeani aɖe...
  Kerubi si ƒe aʋala le abe sika ene la le mía tame, .
  Eye mexɔe se be amea ava zu kalẽtɔ!
  
  Mía fofonyigba akpɔ dzidzedze, .
  Enye dadala eye wònye gãnyenye ko...
  Ðeko míaxɔ atɔ̃ ɖe dziɖuɖu ta, .
  Aleae mía Fofonyigba ƒe ŋutikɔkɔe le!
  
  Yehowa wɔ agblewo kple towo, .
  Wodzi ŋutsu nyuiwo ɖe xexeame...
  Mixɔ dzinye se, amewo, ŋusẽ geɖe le mía si, .
  Míeƒua tsi tso tu si wotsɔna ƒoa tu me!
  
  Le Russia la, míaƒe asitsatsa mesɔ gbɔ o, .
  Miwɔ avu ɖe tsiɖɔɖɔ dzĩ la ƒe viwo ta...
  Míaɖe klass kɔkɔtɔ kekeake afia ya - .
  Le nyateƒe me la, womate ŋu aɖu Russiatɔwo dzi le aʋawɔwɔwo me o!
  
  Míate ŋu awu dɔa nu ŋɔdzitɔe, .
  Wu nusi nunyala Lenin dze egɔme la nu...
  Ðeko lã lénu la natrɔ azu lã, .
  Na dzidzime siwo le keklẽm ƒe ŋutikɔkɔe!
  
  Mexɔe se be eteƒe madidi o míaɖo yameʋu ayi Mars, .
  Mina míatu dziƒo paradiso ɖe Venus dzi...
  Mina míaɖe hatsotso kɔkɔtɔ kekeake le xexeame afia, .
  Blanuiléle kple chimera mate ŋu aɖu mía dzi o!
  
  Le Ƒomea ƒe Ŋkɔ me la, míawɔ dzidzɔkpɔkpɔ, .
  Mina míatu dziƒo ƒe nya, kɔmiunist...
  Aƒetɔ Ŋusẽkatãtɔ le Kluviwo dome la nye Ðeka, .
  Amegbetɔ ƒe dziƒo yɔ eme fũ!
  
  Ẽ, míaƒe xɔse le Aƒetɔ Kristo me, .
  Le xexeame katã me la menya be mavuvu o...
  Le nyateƒe me la, Lada anɔ mía gbɔ vaseɖe nuwuwu, .
  Nusi ana makpɔ dzidzɔ!
  
  Aleke gbegbe wònyoe nye si be woanɔ Russia Dukɔa me, .
  Le eya me la, dzidzɔ si seɖoƒe meli na o si nɔ anyi va yi la le...
  Ao, agbea matso o, mexɔ ka la dzi se, .
  Eye míaƒe to la nye groovy ko!
  
  Alesi Yesu kpe fu ɖe míaƒe Rus", .
  Alesi Mawu Svarog na gakpo yiwo....
  Le nyateƒe me la, kekeli ƒe Mawuwo nye nu nyuitɔ kekeake, .
  Le mía dada Russia ƒe ŋkɔ me!
  
  Eyata nukata màtia ɣletivi aɖe o, .
  Eye nàbɔbɔ xexeame katã ɖe anyi wòsɔ...
  Mava Yesu gbɔ kple dzidzɔ, .
  Le nyateƒe me la, míaƒe dɔwɔƒea nye dɔwɔwɔ kple nuwɔwɔ!
  
  Ŋutikɔkɔe ƒe aʋadziɖuɖua nava, .
  Mawunɔ Lada akpe ɖe mía ŋu le esia me...
  Míaʋu akɔnta si nuwuwu meli na o kpuie, .
  Ele be míaʋli mía Dadanyigba ta dzinɔameƒotɔe!
  
  Aƒetɔ Svarog ana dzidzɔ amewo katã, .
  Ana akɔfafa kple ŋutikɔkɔe...
  Hakpanya kple ŋutinya aɖe anɔ anyi tso esia ŋu, .
  Le Rus kple míaƒe Ŋusẽ Yeyewo ta!
  Ŋutsuvia ƒo eƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe snoa me. Eye eƒe afɔtoƒewo nɔ sue, gake wonya kpɔ ŋutɔ. Eye samurai la tsɔ ŋkubiãnyawo ŋutɔ kpɔ wo.
  Gake ŋutsuvi aɖee nye esia. Amama afã kple afã eye wòdo awu kpui, blɔ le vuvɔ ta.
  Wokplɔe to vuvɔa me hekplɔe yi aƒe si me dzo le me.
  Afimae wokplɔe hetsɔ ka blae ɖe agbatsɔkekea dzi nya aɖeke magblɔmagblɔe. Wotrɔ nye abɔwo tso megbe eye wohem yi dzi.
  Eye emegbe amewula si tso Japan tsɔ akaɖi aɖe va ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la dzi. Lã si wotɔ dzoe ƒe ʋeʋẽ nɔ ɖiɖim. Dzoa ƒo ɖevia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Seryozhka do ɣli le vevesese si womate ŋu ado dzi atsɔ o me.
  Japantɔwo do ɣli be:
  - Ƒo nu, avuvi, nukae nye wò sedede ƒe ɖoɖowo?
  Ŋutsuvia ɖo eŋu dzinɔameƒotɔe be:
  - Nyemagblɔe o!
  Le esia ta la, wodze ŋutsuvia ƒoƒo gɔme kple ka si wotsɔ lãgbalẽ wɔe.
  Eye le xɔ si kplɔe ɖo me la, wowɔ funyafunya Komsomol nyɔnuvi aɖe si le amama. Wotsɔ gakpo kɔsɔkɔsɔ si le ɣie le dzoxɔxɔ ta la ƒoe.
  Gake menye ɖeko nyɔnuvia mefa avi alo fa avi o, ke medzi ha gɔ̃ hã;
   Wota yamenutome le kekeli doviviti si me do viviti me, .
  Eye ɣletivi siwo le tsikpe me la do viviti le woƒe ɣletinyigbawo dzi...
  Medi lɔlɔ̃, gake ŋuɖoɖo si mesenae nye ao, .
  Nyɔnuviawo ƒe dzi gbã gudugudu!
  
  Míelɔ̃a avuwɔwɔ dzinɔameƒotɔe ŋutɔ, .
  Enye ŋutasẽnuwɔwɔ ŋutɔ be woaʋli Dadanyigba ta...
  Mina míagawɔ dzideƒo ƒe dodokpɔa ake, .
  Nyee nye xexeame ƒe sɔdola - menye kple aɖaʋawɔla ƒe luʋɔ o!
  
  Esi míegbã Wehrmacht-ʋua la, .
  Nyɔnuviawo wɔ avu kalẽtɔe le Moscow gbɔ...
  Wowɔ avu kple ameha si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ƒe ha la, .
  Togbɔ be Satana do ƒome kple futɔa hã!
  
  Míenye nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu siwo le sno dzi, .
  Mègavɔ̃ na futɔ la o...
  Eye fasitɔwo ƒe ʋuƒo si le axadzi tututu, .
  Bɔmbwo nuƒoƒoƒu ɖe ƒuƒoƒo me tso akploa ƒe lãgbalẽ me!
  
  Gake dzideƒo si le mía si le nusianu me ya ɖe?
  Esi wotsɔ afɔwo dzidze Mercury la...
  Ame sia ame si ƒu du be yeagbã mí la, .
  Mègatsɔ afɔkpa tu afɔ anyigba si nèlɔ̃ la dzi o!
  
  Neva eme be woado Russia-nyigba la ŋutikɔkɔe, .
  Míefia mɔ si yi xexeame katã la amewo...
  xexeametɔwo katã nye ƒome ɖeka - .
  Míakpɔ kɔmiunisttɔnyenye kpuie!
  
  Ẽ, àte ŋu axɔe ase, alo ya teti màxɔe ase o, .
  Gake wodzi amegbetɔ wònye nuwɔwɔ sesẽ...
  Lã la maɖu míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔ dzi o, .
  Le nyateƒe me la, xɔ dzinye se be ŋusẽ aɖeke mele míaƒe futɔwo ŋu ɖe mía ŋu o!
  
  Le mía Dada Kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me la, .
  Mawɔ avu kple gbɔgbɔ vɔ̃ ɖesiaɖe...
  Nyɔnuvi aɖe ƒu du afɔ ƒuƒlu le sno me, .
  susu aɖeke gɔ̃ hã meli be woana ta vɔvɔ̃tɔe o!
  
  Mí ame miliɔn geɖee nye aʋawɔla sesẽwo, .
  Ame siwo wɔ ɖeka le aʋawɔwɔ me...
  Mina míakafu mía tɔgbuiwo kple mía fofowo ƒe xɔse, .
  Le nyateƒe me la, womate ŋu aɖu nyɔnuviwo dzi le aʋawɔwɔwo me o!
  
  Svarog na mí esiwo ɖa wu le aʋawɔwɔ me, .
  Egblɔ be nyɔnuviawo wɔa avu vevie...
  Na Mawu ƒe susu nyuitɔ nava eme
  Eye ne èɖu dzi la, èkpɔa gome kple tsyɔ̃evi la!
  
  Míaƒe Rus", mexɔe se, nenɔ ŋutikɔkɔe me, .
  Nusi le aʋawɔwɔ siwo me vɔvɔ̃ mele o me...
  Wɔ avu ɖe wò Dadanyigba ta eye mègavɔ̃ o, .
  Ʋu yɔ awudziwui bliboa!
  
  Ẽ, ɖikeke aɖeke mele eme o - míatutu futɔwo katã ɖa, .
  Wodzi mí be míanye ame dzɔtsuwo ƒe to...
  Le aflaga si dzi woŋlɔ amadede dzĩ si le amadede etɔ̃ me ɖo te la, .
  Mina amewo nawɔ ɖeka tegbee!
  
  Ɣeyiɣi yeye aɖe gbɔna, .
  Teƒewo ʋu na yamenutometɔwo...
  Eƒoa nudzodzoe aɖewo, .
  To dzomavɔ me kple bometsitsi kple nuƒoƒo!
  
  Ẽ, ŋutsua menye lãkle kura o, .
  Eye amesi wodzi be wòaɖu dzi tegbee...
  Eyata mègaka asi ŋutikɔkɔe ƒe aʋawɔnu la ŋu o, .
  Togbɔ be ɖeko futɔa ƒe tagbɔ gblẽ hã!
  
  Migana míaɖe asi le futɔ la ŋu o, .
  Menye Anyigba dzi o, menye le dziŋgɔli blɔ gɔ̃ hã me o...
  Mi ŋutsuwo miŋlɔe ɖe miaƒe nuŋlɔɖigbalẽ me, .
  Be yamenutomeyimɔ̃a adzo abe akpɔkplɔ si le ʋuʋum ene!
  
  Be míaʋli Anyigba ta dzinɔameƒotɔe ŋutɔ, .
  Nyae be nyɔnuvi kalẽtɔwoe míenye...
  Le afisia la, kerubi la keke eƒe aʋalawo ɖe enu, .
  Woda bɔmb ɖe wo dzi!
  
  Ao, womakplɔ nyɔnuviwo adzoe gbeɖe o, .
  Womakplɔ mí ava míaƒe klo dzi o...
  Abe alesi wònɔ tsã ene la, Hitler nye kaput, .
  Aleae dzidzimewo ƒe dzidzɔkpɔkpɔ ava zu ŋutikɔkɔe!
  
  Kpuie ko la, míaɖo ɣletivi la gbɔ, .
  Eye míanɔ Virgo, Orion ƒe xexeame...
  Drɔ̃e gãwo vaa eme
  Míatu ŋutikɔkɔe ƒe ɖoɖo yeye aɖe ɖo!
  
  Eye mexɔe se be ɣeyiɣia ava kpuie, .
  Ne wofɔ amesiwo wowu le aʋawɔwɔ me ɖe tsitre...
  Aʋadziɖuɖuwo aʋu akɔnta si nuwuwu meli na o, .
  Ame sia ame si le dzadzɛ wu le avuwɔwɔa me la axɔ fetu!
  
  Menya be míate ŋu adzra amewo dome ɖo le xexeame, .
  Ðeka: Arab, Hindu kple Orthodɔks...
  Aƒetɔ Ŋusẽkatãtɔ la aklẽ ɖe amesiame dzi, .
  Eye míaƒe dzɔgbese anye ŋutikɔkɔe godoo!
  
  Dzidzɔ neva eme na ame siwo katã le ŋgɔ, .
  Eye mavɔmavɔ le ŋutikɔkɔe dzidzɔ me tegbee...
  Dometsotsoawo kple zeroawo awu enu, .
  Eye woda gbe le gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo kple nuwɔametɔwo ŋu!
  
  Afisiae dzidzɔkpɔkpɔ anɔ na amewo tegbee, .
  Ne ƒe biliɔn geɖe va yi le ŋutikɔkɔe me gɔ̃ hã...
  Le nyateƒe me la, ŋusẽ si le amewo ƒe susu ŋu nu sẽna, .
  Wodzi mí le yamenutomeŋusẽ aɖe me!
  
  Míaɖu xexeame katã dzi fefetɔe, .
  Míatu ɣletivihatsotso ƒe mɔa vaseɖe nuwuwu...
  Mina míazɔ to vacuum la me le lɔlɔ̃ me, anɔ tsatsam, .
  Mina míakafu Mawu Yesu Ŋkɔ!
  
  Eye mía ŋutɔwo míadze ɣletiviwo wɔwɔ gɔme zi ɖeka, .
  Mina míatu duwo parsecs didi...
  Eteƒe madidi o adela la atrɔ azu lã, .
  Eye na amewo naƒo wo katã ta!
  . TA No. 2 lia.
  Aʋa siwo wowɔ kple Japan yi edzi. Soviet-srafowo te ŋu to aʋawɔlawo ƒe ŋgɔgbekpa dzi. Gake samurai la tsi tre ɖe eŋu dzimesesẽtɔe. Womedi be yewoana ta o eye wotsɔ zazɛ̃nyahehe gã aɖe wɔ avu. Kamikaze-tomenuwo gɔ̃ hã kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me.
  Alena si le eƒe IS-7 aʋawɔʋua me kple eƒe dɔwɔlawo xɔ ame geɖe xoxo.
  Gake nyɔnuviawo ƒe tu si wua ame la wɔ dɔ.
  Howitzer bubu si wogbãe nye esi.
  Anyuta de dzesii esi wònɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la ʋuʋum be:
  - Esia nye míaƒe aggressive passage!
  Red Alla de dzesii be:
  - Enyo be míaƒe aʋawɔnuwo le kpekpem eye wole togbɛ gãwo dzi. Ne menye nenema o la, anye tɔtɔ!
  Maria ƒo nu kple ɣli be:
  - Ẽ, samuraitɔwo wɔa avu abe alesi wòle be woawɔe ene! Etsɔ nye March 1st, eye míewɔ ŋgɔyiyi aɖeke kloe o. Eye esia doa dziku!
  Olympias tsɔ ɣlidodo nɔ ha dzim be:
  Anyigba gbãtɔ si wotsɔ ƒo ƒuie nye esi, .
  Le drɔ̃e me la, mekpɔ Stalin...
  Eye ame kukuwo yɔ fũ, .
  Nye lɔlɔ̃tɔ Rus"!
  Alenka ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Wò hadzidzia nye esi me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o! Mina míadzi ha aɖe si doa dzidzɔ na ame wu eye wòléa ame wu!
  Eye Komsomol nyɔnuvi siwo nɔ aʋawɔʋua dzi la dze hadzidzi gɔme le ɖekawɔwɔ me, esime woyi edzi nɔ tu dam to woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo zazã me eye womeŋlɔ be be yewoazã yewoƒe no ƒe no dzĩwo hã o;
  
  
  
  Nyee nye nyɔnuvi sesẽtɔ kekeake le xexeame
  Nusi wodzi le dzadzɛnyenye me...
  Nyemedze tugbe wu le ɣletinyigba la dzi o - .
  Míakpɔ dzidzedze le afisiafi!
  
  Neva eme be Russia nawɔ nuku wu le wo katã dome, .
  Dukɔ si ɖu xexeame katã dzi...
  Na wòadzɔ dzi na amewo enumake, .
  Aʋawɔla ɖesiaɖe nye legba vavã!
  
  Maʋli dukɔ kɔkɔe la ta, .
  Afikae mía tɔgbuiwo le, xɔ dzinye se wu...
  Di amewo ɖa nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu la, .
  Hɔ̃e wònye, ke menye atsutsrɔe o!
  
  Le agbe si menɔ va yi me la, menye Komsomol me tɔ, .
  Fasitɔwo wɔ avu wòxɔ ŋkɔ ale gbegbe...
  Eye nyɔnuvia ƒe gbe me kɔ ale gbegbe, .
  Eye luʋɔ si me ya le si klẽna!
  
  Mewɔ aʋa kalẽtɔe ŋutɔ le Moscow gbɔ, .
  Nyɔnuvia nɔ afɔ ƒuƒlu le vuvɔa me...
  Eye bu nye nyaƒoɖeamenu be ewɔ nuku ale gbegbe, .
  Etsɔ eƒe asibidɛ gbã Fritz ƒe mo!
  
  Le Yesu míaƒe aflaga ƒe ŋutikɔkɔe ta, .
  Eye Mawu gãtɔ kekeake Svarog hã...
  Tegbee Lada kɔkɔetɔ kekeake le mía gbɔ, .
  Eye Mawu Yevu si klẽna wu le xexeame!
  
  Míenye ame siwo wodzi ɖe ɣe ƒe keklẽ me, .
  Yarilo ʋã mí míewɔ kalẽwɔwɔ...
  Eye nyɔnuviawo ƒe hadzidzi sina le sisim ale gbegbe, .
  Afisiae kerubi la keke eƒe aʋalawo le!
  
  Meda tu pɛpɛpɛ tso tu si wotsɔna ƒoa tue me, .
  Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nunana aɖe ƒu gbe...
  Metsɔ nye ɖɔa ƒu gbe ɖe fasitɔwo ŋu, .
  Edze abe nyɔnuvi sue aɖe ene!
  
  Mebua ɖokuinye aʋawɔla tso Mawu gbɔ, .
  Ewɔ xexe aɖe si me atsyɔ̃ɖoɖo...
  Le Svarog gãtɔ kekeake ƒe ŋkɔ me la, .
  Atsyɔ̃ɖoɖo ƒoa se le tugbedzedze aɖe ƒe luʋɔ me!
  
  Míeʋli Kremlin ta tso Nazitɔwo si me, .
  Míete ŋu wu amesiame zi ɖeka...
  Ao, womaɖe asi le nyɔnuvia ŋu o, .
  Eye míeƒo Krauttɔwo ƒe ŋkume tututu!
  
  Le kɔmiunist-dziɖuɖu ƒe ŋutikɔkɔe mavɔ ƒe ŋkɔ me la, .
  Menye Komsomol me tɔ si wɔ avu afɔ ƒuƒlu...
  Míatsrɔ̃ fasitɔwo ƒe alẽhawo, .
  Ale be gakpo ma mena ta le Rus ƒe futɔwo te o!
  
  Nyɔnuviawo wɔ avu le Stalingrad,
  Woƒe nowo biã abe rubi ene...
  Míakpɔ kɔmiunisttɔnyenye kpuie, .
  Blanuiléle kple blanuiléle manyamanyae o!
  
  Míenye nyɔnuvi nyuitɔwo kekeake le Fofowo ƒe Dukɔa me, .
  Nyee nye Komsomol me tɔ kloe amama...
  Gake etsɔ tu si wotsɔna ƒoa tue tsrɔ̃ Reich-dukɔa, .
  Be Germanytɔwo mege ɖe míaƒe dɔwɔƒea o!
  
  Le Russia si klẽna wu la ƒe ŋkɔ me la, .
  Mexɔe se be nusianu anyo ŋutɔ...
  Yesu gã la xɔ dɔdasi la dzi se, .
  Togbɔ be chisel ƒe goawo le ƒoƒom hã!
  
  Le mía Dadanyigba gã la ƒe ŋkɔ me la, .
  Míasi le fasitɔ vɔ̃ɖiwo nu...
  Mina míatɔ te gbemelãwo ƒe alẽhawo, .
  Ne fiafitɔ vɔ̃ɖi la le amedzidzedze dzikutɔe gɔ̃ hã!
  
  Yesu ƒe ŋkɔ naklẽ abe ɣe ƒe keklẽ ene, .
  Dada Maria nana paradiso gã aɖe...
  Le Lada Ŋusẽkatãtɔ gome la, míenye ɖeviwo, .
  Eye èwɔa avu dzinɔameƒotɔe eye dzi le ƒowò!
  
  Le mía Dadanyigba gã la ƒe ŋkɔ me la, .
  Nusi kɔmiunisttɔwo na le afisiafi...
  Mekpɔa ame kɔkɔewo ƒe mo siwo le keklẽm tso nɔnɔmetataawo me, .
  Le United Lord ƒe ƒome ɖeka me!
  
  Le ŋusẽkatãtɔ Svarog ƒe ŋkɔ me la, .
  Ðela Dziƒoʋĩtɔ Kristo...
  Ele be míanɔ abe Ƒomea ƒe Mawu ene, .
  Le Wɔla Seɖoƒemanɔsitɔ la katã dzi!
  
  Neva eme be Rus" nakɔ eƒe aflaga ɖe dzi wu eɖokui, .
  Míasẽ ŋu eye míadze nunya wu...
  Togbɔ be Genghis Khan dzea ame dzi vevie hã la, .
  Gake mí nyɔnuviwo ya míegadze aɖaŋu wu!
  
  Eyata mele egblɔm na mi amewo be, miyi edzi, .
  Subɔ Russia Mawuwo nuteƒewɔla na mí...
  Eye nàɖe Russiatɔwo ƒe luʋɔwo le aʋawɔwɔ me, .
  Togbɔ be ebla dzomavɔ ƒe punch hã la!
  
  Míaɖu dzi, menya esia godoo
  Míate ŋu aɖu fasitɔwo katã dzi...
  Kain magbã Fofonyigba ƒe aʋawɔlawo o, .
  Eye kple gbeɖeɖe si doa ŋɔdzi na ame la, dzata la anɔ agbe!
  
  Míawɔ nusianu nyuie ŋutɔ, .
  Míaɖu Fritzes kple Mongoltɔwo katã dzi....
  Le nyateƒe me la, dzrewɔwɔ kple nyɔnuviwo nye afɔku, .
  Russiatɔwo nya be womate ŋu aɖu yewo dzi o!
  
  Mina mí katã míaɖe alɔgbɔnukoko siwo doa ŋɔdzi na ame afia, .
  Míagbã Genghis Khan ƒe dzowo...
  Le ŋutikɔkɔe si nuwuwu meli na o ƒe ŋkɔ me, .
  Neva eme be wò dzɔgbese nakɔ ŋutɔ!
  
  Ẽ, mí nyɔnuviwo míawɔ avu nyuie, .
  Mina míaɖe hatsotso kɔkɔtɔ kekeake le xexeame afia...
  Aʋawɔlae menye, eye nye luʋɔ menye aɖaʋawɔla o...
  Eye Mawu aɖo eteƒe na Kristo ɖe aʋadziɖuɖuwo ta!
  
  Míagbã Genghis Khan ƒe tumens, .
  Nyɔnuviwo anɔ aʋa wɔm le Kalka...
  Mate ŋu atsi tre ɖe dzomavɔ ƒe ƒoƒoa ŋu o
  Melɔ̃ Yesu kple Stalin!
  
  Eya ta matso futɔwo, xɔ dzinye se, xexlẽme manɔmee, .
  Mate ŋu aɖu wo dzi abe midges ene...
  Xɔ dzinye se be míaƒe dɔa sesẽ, .
  Togbɔ be agbea gbãna abe seda ka ene hã!
  
  Le Lada, Maria Kɔkɔetɔ la ƒe Ŋkɔ me, .
  Nusi sɔhɛmenɔɣi kple lɔlɔ̃ na...
  Mí nyɔnuviwo ƒe afɔ ƒuƒlu keŋkeŋ, .
  Mina míatu afɔ futɔ la ɖe ɖiƒoƒo kple ʋu me!
  
  Kristo ava eye ame kukuwo atsi tsitre, .
  Perun, Yarilo, Mawu Yevu, Svarog...
  Wowɔ ɖeka, amewo nyae anukwaretɔe, .
  Eye Ŋusẽkatãtɔ ƒe Ƒomea le xexeame katã tame!
  
  Kpuie ko la, míaƒe dzidzɔkpɔkpɔ anɔ anyi tegbee, .
  Enya kpɔ eye wòwɔ nuku ƒe alafa geɖe...
  Dziƒo kple anyigba siaa le ŋusẽ gã aɖe me, .
  Eye makumakunyenye kple sɔhɛmenɔɣi tegbee!
  Le ema megbe la, howitzer si ƒe didime nye milimeta 150 la ƒo xɔtaxɔa tẽ le akɔta ƒe ƒunukpeƒea. IS-7-ʋua xa, eye eva hiã be aʋawɔlawo natrɔ aʋawɔʋua adzo ayi aɖadzrae ɖo.
  Eye emegbe àkpɔe be woavuvui keŋkeŋ. Le goawo katã me la, Stalin ƒe tsatsadada be yeawɔ aʋa kple Japan la do kpo nu. Aʋa la va xɔ ɣeyiɣi didi eye wòsẽ.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Japantɔwo yi edzi nɔ ʋua kum henɔ afɔ tsɔm.
  Le kpɔɖeŋu me, wolé mɔɖelaawo dometɔ ɖeka. Ƒe wuieve koe ŋutsuvia xɔ. Eye wodze rababa-howo zazã gɔme ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ŋu. Ŋutsuvia do ɣli henɔ hũ ɖem, gake ezi ɖoɖoe.
  Emegbe wotsɔa gayibɔ si le dzo dam la ƒe kakɛwo ƒoa via ƒe afɔwo. Ẽ, eʋẽ abe ɖe woɖa nane ene. Eye ʋeʋẽ sia dzroa ame ŋutɔ.
  Ðevia ƒe susu meganɔ eɖokui ŋu o le esi wòtsi dzodzodzoe vevie ta.
  Gake samurai-wulawo tsɔ aŋe ƒoe ɖe ɖevia ƒe kɔ me. Eye ŋutsuvia gaɖo eɖokui me ake.
  Eye lã wɔadãawo te eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo gbãgbã kple aŋe siwo le dzo dam.
  Eye ɖevia gatsi dzodzodzoe ake.
  Ẽ, nukae nɔ afima? Woyi edzi wɔ funyafunya ŋutsuvia. Esi wogbã ɖeviawo ƒe afɔbidɛwo vɔ la, Japantɔ amewulaawo te dɔwɔwɔ le akɔtaƒuawo ŋu.
  Nu ma tututue wowɔ, wogbã akɔta ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Eye le nyateƒe me la, ŋutsuvia ƒe ƒuwo nɔ tɔtrɔm. Eye ale wòva zu vevesese.
  Eye emegbe akɔta ɖeka gbã hegbã le aŋe dzodzoeawo te, eye emegbe evelia.
  Eye vevesesea nu sẽ ale gbegbe be ŋutsuvia gaku, le fukpekpe gbegblẽwo ta.
  Eye samurai la dzi ha heko nu. Wokpɔ dzidzɔ ale gbegbe.
  Eye wodze funyafunyawɔwɔ Komsomol nyɔnuvia gɔme. Le go sia me la, wotsɔa elektrikŋusẽnamɔ̃wo dea Venus ƒe vidzidɔ, akɔta, kple no ƒe no dzĩwo ŋu.
  Emegbe woxɔe heʋu elektrikŋusẽa. Eye elektrikŋusẽ ƒe dodo to nyɔnuvia ƒe ŋutilã falɛfalɛa me.
  Eye alesi wòkpe fu eye wòʋuʋui. Aleke gbegbe wo katã wove ame ŋutɔe nye si. Eye tugbedzedzea ƒe ŋutilã ʋuʋu ŋutɔŋutɔ. Emegbe wotsɔa elektrikŋusẽnamɔ̃ bubuwo dea eƒe nu me. Eye wogaʋu elektrikŋusẽ si nu sẽ ŋutɔ. Eye nyɔnuvia te keklẽ keŋkeŋ.
  Esia nye vevesese si mexɔ se o, si nye gbemelã vavã. Eye alesi Komsomol me tɔ si ŋu ɖeɖi te la do ɣlie.
  Eye woyi edzi nɔ fu ɖem nɛ kple dziku gã aɖe. Esi wokpɔ be tsi si le sisim la mele nyɔnuvia xɔm o la, wohee yi dzi le agbatsɔkekea dzi.
  Wobla nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe atiglinyi ƒe kpe aɖe me eye wobla wo nyuie.
  Emegbe wodze kpekpemewo hehe ɖe kɔsɔkɔsɔwo ŋu gɔme, henɔ atsyɔ̃ɖola si le amama eye lãmekawo le la kekem.
  Nyɔnuviawo fa avi, gake womedi kokoko be yewoatsɔ asrafowo ƒe nya ɣaɣlawo ana o.
  Emegbe Japantɔ amewulawo tsɔ ami sisi ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ŋu, ale be woklẽ.
  Eye wodo dzo ɖe wo te.
  Dzoa tsɔ lãɖula ƒo nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, goglo, si blea ame ŋutɔ, si ƒe amadede nye pink la.
  Ke hã, atsyɔ̃ɖoɖoa megbã o. Kura o, edzudzɔ hũɖeɖe. Eye wòxɔe kple dzonɔameme gã aɖe eye wòdze hadzidzi gɔme kple seselelãme deto;
  Kafukafu na Dzodzro ƒe Mawunɔ Lada, .
  Amekae wɔ dziƒo ƒe nutsyɔnu...
  Teƒeɖoɖo dɔmenyotɔe anɔ anyi na amewo, .
  Elabena Mawu kɔkɔe la tsi tre!
  
  Svarog vinyɔnu dzetugbe aɖeke megali wu ema o, .
  Be woƒua du afɔ ƒuƒlu to snoa me...
  Míanye yayra na Rod, .
  Mègatsɔ wò afɔkpawo afɔ nyɔnuviwo o!
  
  Le nyateƒe me la, nyɔnuvi dziŋɔwo le Russia, .
  Ŋutsuvi ɖesiaɖe nye aʋawɔla tso lãnuɖuƒe...
  Gbea le sisim sesĩe ale gbegbe, .
  Woatrɔ ame vɔ̃ɖi la wòazu gbɔ̃ ƒe dzo!
  
  Míaʋli Fofonyigba la ta, .
  Nye dadanyigba gã la...
  Russiatɔwo te ŋu wɔa aʋa ɣesiaɣi, .
  Mɔ aɖeke meli si dzi míato atsi tre ɖe wo ŋu o!
  
  Wotsɔ woƒe dzi na ɖe Russia ta, .
  Mexɔe se be ŋutikɔkɔe ƒe agbe anɔ anyi...
  Eteƒe madidi o míaʋu yamenutome ƒe ʋɔtru, .
  Eye mina míadi míaƒe yɔyɔ!
  
  Ao, na ahom la nado dziku azɔ, .
  Gake Russiatɔ la maʋuʋu tegbee o - .
  Míaƒe aʋawɔla menaa ta le aʋawɔwɔ me o, .
  Na eƒe drɔ̃ea nava eme!
  
  Míaƒe ŋusẽ le nunya nyɔnuviwo gbɔ, .
  Wodzi wò alea vavã...
  Míaŋlɔ nu tso tu si wotsɔna ƒoa nu me, .
  Eyata be yi dzi ko eye meɖiɖi gbeɖe o!
  
  Na nunɔamesi yeyewo dukɔa, .
  Ale be wòase seƒoƒo abe roses-ti dama aɖe ene...
  eye le Mawu Yesu ƒe Ŋkɔ me - .
  Ale be woagase crunch vɔ̃ɖi damn la o!
  
  Le aʋawɔwɔ me la, amewo katã nye nɔviwo, .
  Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, Satana subɔlawo...
  Míele klalo be míaʋu míaƒe abɔwo na wo, .
  Ale be ame sia ame nawɔ nuteƒe na ŋutifafa Mawu la!
  
  Mena Wehrmacht-ʋua va dze klo o, .
  Míete ŋu tsi agbe le aʋawɔwɔawo me...
  Stalin kple Lenin gã la le mía gbɔ, .
  Ŋlɔe ɖe wò nuŋlɔɖigbalẽ me, ɖevi!
  
  Míawɔ Dadanyigba la ale, .
  Be eya ŋutɔe atu xexeame...
  Togbɔ be dziɖegbea tsɔ akplɔ va afisia hã la, .
  Míaƒe Svarog nye aƒetɔ gã aɖe!
  
  Futɔwo dze wo dzi zi ɖeka kple alakpanuwɔwɔ, .
  Enye ƒe dziŋɔ blaene vɔ ɖeka...
  Gake mía tɔgbuiwo wɔ avu le ŋutikɔkɔe me, .
  Rod kpena ɖe wo ŋu le aʋawɔwɔ me!
  
  Míatsɔ míaƒe dziwo ana ɖe Russia ta, .
  Mina míana míaƒe dukɔa nasẽ ŋu...
  Dzideƒotɔe ʋuʋu ʋɔtrua yi yamenutome, .
  Menye nya gã aɖekee o!
  
  Nye dukɔe nye esia, xɔ dzinye se, kɔkɔe, .
  Míaʋli Moscow ƒe sɔdolawo ta...
  Nyɔnuvi aɖe ƒu du afɔ ƒuƒlu yi ɖe sno aɖe si le dzadzam la me, .
  Blema drɔ̃e aɖe nyɔnyɔ!
  
  Ao, mí nyɔnuviwo míegbã le aʋawɔwɔ me o, .
  Eye wowɔ avu kple dzideƒo...
  Eye ɣeaɖewoɣi nyɔnuviawo wɔa avu sesĩe ale gbegbe, .
  Tohehe blibo aɖe li!
  
  Nyae be ame aɖeke maƒo mí Russiatɔwo ami o, .
  Míate ŋu ana toawo nasɔ, le fefe me...
  Miaƒe luʋɔwo tsɔtsɔ na Mawu, .
  Ètoa wò dodokpɔwo me kple dzeside A!
  
  Wodzi Mawu le xaxaɣiwo, .
  Le Moscow gbɔ, ne dziɖegbe aɖe ƒo...
  Lada xɔ míaƒe kilometawo, .
  Eye na aɖatsiwo natsi!
  
  Russia nyɔnuviwo nye bubumewo
  Ðetugbui leaƒe yayra ɖesiaɖe ƒe dzedzeme...
  Xɔ dzinye se, gbe si me kɔ alea, .
  Eye asibide na nyɔnuviawo nye monolithic!
  
  Mexɔe se be nusianu si le dukɔa me anye gã, .
  Menya be nusianu le dzidzedze kpɔm...
  Togbɔ be ɣeaɖewoɣi la, afɔku le eme be woawɔ avu hã la, .
  Míaʋu ŋlɔmiwɔwɔa ŋuti nuŋlɔɖi bliboa!
  
  Le ƒe 1941 me la, míetsi tre ɖekae, .
  Sɔdolawo lé Moscow...
  Eteƒe madidi o kɔmiunist-dziɖuɖu ava, .
  Matsɔ Fofonyigba ƒe aflaga vɛ!
  
  Stalingrad va zu mɔ dziŋɔ aɖe, .
  Afisi dziŋɔ eve va ƒo ƒu ɖo...
  Nyɔnuvia wɔa avu afɔ ƒuƒlu
  Srɔ̃a nye kɔmiunisttɔ ya!
  
  Afimae futɔa tsɔ "Tigers" ƒu gbe.
  Gake mekpe ɖe eŋu kura o...
  Ẽ, dzodzroe Fuhrer ƒe fefe siwo nɔ ɣli dom, .
  Ɣletinyigba si wotsɔ ahuhɔ̃e wɔe si mebɔbɔ o ye nènye!
  
  Mègana nyɔnuviwo nawɔ nusiwo me susu mele o
  Míeɖea dzi le mía ƒo be míaɖe dzi ɖi o...
  Futɔa gblẽ ʋuʋudedi geɖe ɖi, .
  Àto dodokpɔa me kokoko kple dzeside A!
  
  Mɔ si yi Stalingrad la nye ŋutikɔkɔe godoo, .
  Ɣe koe wònye le dukɔa dzi...
  Woatsrɔ̃ Kain vɔ̃ɖi la, .
  Ele Gehenna kple Satana!
  
  Rus' nye dukɔ kɔkɔe ɣesiaɣi, .
  Perun kple Yesu Kristo...
  Togbɔ be ɣeaɖewoɣi la, nyateƒea nyea vɔ̃ɖi hã la, .
  Ŋutsua metsi va zu dzidzɔ o!
  
  Russiatɔwo ƒe akpae nye be woawɔ avu aɖaŋutɔe, .
  Eye nàɖu Russia ƒe futɔwo dzi...
  Togbɔ be Lusifa ƒe ŋusẽ le Krauttɔwo si hã la, .
  Gake míaƒe aʋakɔa va zu ŋusẽtɔ!
  
  Xɔname le xexeame ƒe kɔmiunist dziɖuɖu me, .
  Be woaɖu ame kukuwo ƒe towo dzi...
  Míabia tsɔtsɔke míaƒe futɔwo o, .
  Ne dzata la le dziku dom gɔ̃ hã!
  
  Mawu Perun Etsɔa dzikedzo ƒua gbe, .
  Elɔ̃a ame vɔ̃ɖiwo ƒoƒo...
  Eye ŋusẽ le mía ŋu wu míaƒe futɔwo, .
  Ne aʋakɔ aɖe le hehe xɔm na aʋawɔwɔ!
  
  Ẽ, Svarog nye kekeli ƒe aʋawɔla gã aɖe, .
  Ate ŋu awɔ nane si womate ŋu awɔ kple asi o...
  Ekema àdze na ŋutikɔkɔe, .
  Russiatɔwo, xɔ dzinye se, menye bometsilawo o!
  
  Nusianu gakpɔtɔ le míaƒe ŋutikɔkɔe me, .
  Nukae nya kpɔ abe May ƒe amadede ene...
  Teƒe anɔ anyi na ame siwo dze anyi le dziƒo, .
  Nusi wodo ɣli kple dziku - banzai!
  
  Nyae be womate ŋu ado dzi le ŋukpe me o, .
  Míate ŋu awɔ Eden blibo aɖe...
  Le Russia gome la, hlɔ̃biabia Krauttɔwo, .
  Ne mede ɖeke o la, Sam kpena ɖe wo ŋu gɔ̃ hã!
  
  Russiatɔwo kpɔ dzidzɔ ɖe ɣeɖoto ŋu, .
  Ruby ma klẽna ɖe mɔa dzi...
  Hlɔ̃biabia gã aɖe ava na ame vɔ̃ɖiwo, .
  Womate ŋu atsɔ jack abɔbɔ míaƒe Rus" la o!
  
  Míadze egɔme akpɔ dzidzɔ ɖe eŋu sesĩe, .
  Ŋusẽ si le sɔwo ƒe Dadanyigba gã la ŋu...
  Woa kple ƒuƒoƒo si klẽna la, .
  Viŋutsuwo ƒe Lada nyuitɔ kekeake!
  
  Nyɔnuviwo ƒua du afɔ ƒuƒlu le dzomeŋɔli, .
  Esia nye woƒe ɣletivi gã la...
  Akpɔkplɔwo hã ƒua du afɔ ƒuƒlu
  Lada anɔ mía gbɔ tegbee!
  
  Mawu tsɔ atɔm wɔ ɣletinyigbawo, .
  Ewɔ teƒe kple nya ɖeka ko...
  Wodzia kalẽwɔwɔ ƒe nuwɔnawo, .
  Eye futɔa xɔa ƒoƒo!
  
  Ame aɖe ƒe ŋudzedzekpɔkpɔ anɔ anyi, .
  Be woawɔ avu ɣesiaɣi ahaku drɔ̃e...
  Eyata tso ɣeyiɣi kpui aɖe vaseɖe ɣeyiɣi ƒe nuwuwu - .
  Neva eme be woawɔ aʋa sesĩe le aʋawɔwɔ me!
  
  Ɣe ƒe mo le keklẽm le adzɔge ʋĩ, .
  Eye dziŋgɔli la le keklẽm, xɔ dzinye se...
  Eye ɖeko futɔ la nye gbemelã ŋutɔ, .
  Le dzɔdzɔme nu la, lã wɔadãe wònye koŋ!
  
  Nyɔnuvi dzetugbewo le dukɔa me, .
  Be wonya alesi woaɖu futɔwo dzi...
  Gbe si me kɔ le wo si godoo, .
  Viŋutsu nyuitɔwo kekeake le xexeame!
  
  Mí Russiatɔwo míabu o, .
  Woxɔ míaƒe nyateƒe dzi se le nusianu me...
  Le nyateƒe me la, ʋɔnudrɔ̃la mawo tɔgbe anɔ mía si, .
  Mina míagbã ŋɔdzinuwɔlawo kakɛkakɛ!
  
  Míaƒe nyɔnuviwo klẽna kple woƒe afɔkpodziwo, .
  Kple afɔkpodzi si ƒe amadede nye rose ƒuƒlu...
  Eye sno siwo le ƒoƒom ɖe wò afɔ te, .
  Dzoxɔxɔ le eme be woakpɔ tugbedzedze afɔ ƒuƒlu!
  
  Coo nyɔnuvi nyuiwo, .
  Esi wògbã futɔa agbagbadzedze aɖeke manɔmee ta la...
  Togbɔ be tɔsisia ƒoa ha sesĩe ŋutɔ hã la, .
  Ameha la le ŋgɔ yim le dzobibi me!
  
  Míate ŋu awɔ nusianu fafɛ ŋutɔ, .
  Eye nàɖo nuteƒewɔwɔ gbɔ le wò drɔ̃e me...
  Eye futɔwo dzea wo dzi bometsitsitɔe, .
  Tsɔ yi ƒo eƒe ɖa!
  
  Menya míaƒe sɔdola siwo wotsɔ gakpo wɔe, .
  Xɔ dzinye se be màkpɔ wo sesẽ wu o...
  Wotsɔ kpẽwo ƒo fasitɔwo sesĩe, .
  Ne mede ɖeke o la, eƒe dzedzeme mewu ƒe blaeve o!
  
  Nyɔnuvi siwo koa nu
  Woɖe woƒe aɖuwo ɖe go le woƒe ŋutikɔkɔe me...
  Eye woƒe ŋkuwo le abe agbawo ene, .
  Gbea nye zãdokeli si klẽna!
  
  Nyɔnuviawo ƒe kamedede fa miamiamia, .
  Eye wokpɔa ŋɔdzinu si le aʋa la me le susu me...
  Atsyɔ̃ɖonuwo le groovy ale gbegbe, .
  Ɣeaɖewoɣi ya teti la, alilikpo dzana!
  
  Bu xexe aɖe si le abe esia ene ŋu kpɔ, amewo anɔ anyi
  Kɔmiunisttɔnyenye nye ŋusẽ kɔkɔwo ƒe dzidzi...
  Eye atsyɔ̃ɖoɖo la madrɔ̃ ʋɔnu wò o, .
  Ne ame aɖe nye moron gɔ̃ hã!
  
  Fifia aʋa la gbɔna tso ɣedzeƒe, .
  Dzomavɔ me ameha la le amedzidzedze dzi...
  Mía gbɔe ŋusẽ le xɔsetɔ aʋawɔla Svarog, .
  Nyɔnuvia tsrɔ̃ Khan la le tsi ɖeka me!
  
  Menya be woate ŋu akpɔ dzidzɔ ɖe amesiame ŋu
  Nya amesi ʋlia Fofonyigba ta...
  Eye wodzi aʋawɔla la kalẽtɔ, .
  Dziƒoyiyi le ku megbe!
  
  Míate ŋu ana Rus nakpɔ dzidzɔ, .
  Ŋutikɔkɔe ƒe Atikplɔ hena ƒe alafa geɖe...
  Le Dada Kɔkɔe Russia ƒe nyonyo ta la, .
  Le atam gã aɖe ƒe ŋusẽ me!
  
  Xɔ dzinye se, nye denyigba nya kpɔ, .
  Akɔɖutiwo le seƒoƒo ƒom le Arctic...
  Míaƒe amewo lolo, Orthodɔkstɔwo, .
  Ena nye drɔ̃ea va eme!
  
  Míate ŋu awɔ alilikpo ɖesiaɖe, .
  Eye nàɖu futɔ si ƒe tagbɔ gblẽ la dzi...
  Míaƒe aʋawɔlawo ƒe ha la le dzodzom ale gbegbe, .
  Etrɔa lã siwo tana siwo ɖua nu wozua lã!
  
  Nusianu fa miamiamia ale gbegbe le Russia, .
  Wɔla la tsɔ eƒe dzi de eme...
  Woagbã Malyuta si ƒe nu lé dzi na ame la, .
  Ŋusẽ geɖe anɔ drɔ̃ea ŋu!
  
  Kristo ava eye xexeame agafɔ ɖe tsitre, .
  Amewo anɔ ŋutikɔkɔe me tegbee...
  Míeʋlia Russia anukwaretɔe, .
  Eye nya míaƒe asi si wotsɔ gakpo wɔe!
  
  Wokpɔa dzidzɔ ɖe nyɔnuviawo ŋu
  Nukae ate ŋu aɖu yamenutome...
  Woavuvu ɖɔ ɖe sia ɖe, .
  Seda ƒe ka koe kɔsɔkɔsɔ nye na wo!
  
  Xɔ dzinye se be míana ta gbeɖe o, .
  Míadze futɔ la te gbeɖe o...
  Ne ɖeko Fuhrer la ƒe tagbɔ gblẽ la - .
  Míatso eƒe dzowo!
  
  Ŋutsu, àsẽ ŋu wu ame bubuwo katã, .
  Àte ŋu aɖu xexeame katã ƒe go kemɛ dzia...
  Mègagblɔ nya dzodzro o, gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ, .
  Xɔ mí dzi se be womate ŋu agbã Slavtɔwo o!
  
  Ame miliɔn geɖe ƒe ŋusẽ anɔ mía gbɔ, .
  Míawu futɔ la nu, xɔ dzinye se...
  Ðetugbui ƒe asrafoha geɖe, .
  Ðeko woƒoa taɖodzinua!
  
  Aʋadziɖuɖu le vava ge xoxo, .
  Míege ɖe Berlin le aʋadziɖuɖu me...
  Ame si ku le paradiso ƒe vivisese me, .
  Eye kerubi kɔkɔe la kɔ yi dzi!
  
  LUKASHENKO MEZÃ DUKPƆLA O
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Titina Tiatiawɔha si le kotoku me gbe be yemaŋlɔ Alexander Lukashenko ŋkɔ be enye Belarus ƒe dukplɔla ƒe ametiakɔdala o. Eye Vyacheslav Kebich, si nye dukplɔlagã kple Belarus ƒe tatɔ ŋutɔŋutɔ, ɖu dzi. Ŋutinya yi edzi le mɔ bubu nu. Russia, afisi Vladimir Volfovich Zhirinovsky va zu dukplɔla le le ƒe 1996 me hã le eme.
  . TA 1 lia
  Le Belarus hã la, nusianu ate ŋu ato vovo hafi. Vyacheslav Kebich, si nye Belarus dziɖula ŋutɔŋutɔ ɣemaɣi, de se be woaxe mɔ ɖe Alexander Lukashenko ƒe ŋkɔ dede agbalẽ me nu. Eye esia mehe zitɔtɔ gã aɖe vɛ o. Enyo, nu geɖe le ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea dometɔ aɖewo si, eye bubuwo hã mesɔ gbɔ o. Esia wɔe be Zenon Poznyak ge ɖe ŋgɔdonya evelia me kple Kebich. Eye le ŋgɔdonya evelia me la, le Russia ƒe kpekpeɖeŋu, Zenon Poznyak ƒe ŋkɔ nyɔŋu, kple eƒe zazɛ̃nyahehe si gbɔ eme ta la, Kebich ɖu dzi eye wòzu Belarus ƒe dukplɔla gbãtɔ.
  Lukashenko ŋutɔ melia togbɛa dzi kpɔ o. Belarus ge ɖe ruble-nutoa me. Eye Russiatɔwo ƒe ga te tsatsa le eme. Le go ɖeka me la, esia nye kpeɖeŋutɔ, gake le go bubu me la, abe alesi wònɔ le Russia ene la, dzudzɔxɔxɔledɔme kple fetu xexe ƒe megbetsitsi te dzɔdzɔ, si na masɔmasɔ kple zitɔtɔ aɖewo va.
  Ke hã, Kebich te ŋu lé ƒomedodo nyui me ɖe asi kple Ɣetoɖoƒedukɔwo. Eye hadɔwɔla si dzi woate ŋu aka ɖo nɔ Yeltsin si, gake menye hadɔwɔla si ƒe nuwɔna to vovo alea o. Le Russia la, ŋutinya ƒe zɔzɔme trɔ vie. To vovo na Lukashenko si nye adãtɔ la, Kebich ɖo aɖaŋu na Yeltsin be megawɔ aʋa le Chechnya o. Eye Yeltsin medɔ asrafowo ɖe afima o. Ke boŋ eɖo ŋu ɖe tsitretsiɖeŋula siwo da megbe na Russia ŋu. Gake dzre si nɔ edzi yim le Chechnya la yi edzi. Eye wòva zu amadede vovovowo. Afikae Dudayevitɔwo le, afikae ŋusẽ bubuawo le?
  Nukutɔe la, aʋawɔwɔ ƒe anyimanɔmanɔ le Caucasus ɖe vi na Vladimir Zhirinovsky. LDPR gakpɔtɔ nye tsitretsiɖeŋuha vevitɔ si xɔ ŋkɔ wu le Russia. Eye ʋiʋli vevitɔ si dzɔ le dukplɔla ƒe tiatiawɔƒea la dzɔ le Zhirinovsky kple Yeltsin dome. Le gɔmeɖose nu la, esia ate ŋu adzɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me hafi ne ɖe Vladimir Volfovich meda asi ɖe aʋa si wowɔ le Chechnya dzi o eye, to esia me la, ame siwo tiaa tsitretsiɖeŋulawo ƒe akpa vevi aɖe bu.
  Eye nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo do Yeltsin kple Zhirinovsky dome dzrewɔwɔ ɖe ŋgɔ vevie. PR geɖe nɔ anyi, nyatakaka gbogbo aɖewo nɔ anyi. Gake to vovo na dzrewɔwɔ ŋutɔŋutɔ: kɔmiunisttɔwo tsi tre ɖe Yeltsin ŋu, afisi dziɖuɖumegãwo ƒe alakpanyawo ƒe kplu aɖewo nɔ, kple Zhirinovsky la, eva zu nusi sesẽ wu. Togbɔ be wowɔe wòzu fasitɔ hã.
  Gake le nɔnɔme siwo me nuvlowɔwɔ, zitɔtɔ, nufitifitiwɔwɔ kple mafiawo bɔ ɖo me la, Russiatɔ geɖe mebu fasitɔwo ƒe dziɖuɖu be enye vɔ̃ɖinyenye gã ma gbegbe o. Le nyateƒe me la, Dulɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã la dzɔ ɣeyiɣi didi aɖee nye sia, eye menye fasitɔ mawo ke nye amesiawo o. Emegbe Germanytɔwo ƒe fasitɔ vɔ̃ɖiwo hã nɔ anyi, gake fifia ɖewohĩ Russiatɔ siwo nyo wu la anɔ anyi. Gake le ganyawo gome la, Adolf Hitler wɔ nukunu aɖe le Germany nyateƒe.
  Eyata Vladimir Volfovich gɔ̃ hã nye dada le mɔ aɖe nu be wotsɔe sɔ kple Hitler, eye wòdze agbagba be yeaƒo fefe le esia ŋu.
  Nu gblẽ le kɔmiunisttɔwo hã ŋu vevie. Amewo gakpɔtɔ ɖoa ŋku edzi nyuie ŋutɔ - agbalẽdzraɖoƒe ƒuƒluwo, nusiwo hiã kura, kaɖiwo kple couponwo, vevietɔ tso Gorbachev ƒe ɣeyiɣia me. Eye Gorbachev ƒe ɣeyiɣia nɔ abe kɔmiunisttɔwo ƒe dziɖuɖu ene.
  Amewo, vevietɔ nyɔnuwo, siwo tsi tre ɖe fli me medi be yewoatrɔ ayi kɔmiunisttɔwo ƒe ɣeyiɣi xoxoawo me o. Eye esia ƒo nu kple Zyuganov. Eye le Hitler ƒe dziɖuɣi, vevietɔ do ŋgɔ na aʋaa la, kapitalist-dziɖuɖu nɔ anyi, si fia be agbalẽdzraɖoƒe ƒuƒlu aɖeke menɔ anyi o. Eye Zhirinovsky ŋutɔ hã, togbɔ be egblɔ nya geɖe siwo me amewo lɔ̃a nu le hã la, medo ŋugbe be yeatrɔ ayi blemaɣeyiɣiwo me o. Eye gbã la, edo ŋugbe be yeaɖe gbe, yeami nuvlowɔwɔ, eye yeaɖe dɔmakpɔwɔe ɖa. Gake Hitler si nɔ Germany te nuvlowɔwɔ ɖe to, na dɔmakpɔwɔe nu yi, eye wòhe ɖoɖo vɛ.
  Eye le ɣleti eve pɛ ko me la, exɔ Europa katã. Eyae nye be, to fefe kple akɔdada aɖaŋutɔe me la, àte ŋu atrɔ wò tsɔtsɔ sɔ kple Hitler wòaɖe vi na wò. Eyata Yeltsin ƒe nɔnɔme sesẽ wu esi wòsesẽ na Zyuganov. Ne mamlɛtɔa he fuléle vɛ na ame geɖe xoxo le domenyiŋusẽfianu ƒe ɖoɖo nu - nusiwo mehiã o kple agbalẽdzraɖoƒe ƒuƒluwo, kple Stalintɔwo ƒe ameteteɖeanyi gɔ̃ hã. Le aʋawɔla veviedola gɔ̃ hã dome la, menye amesiamee gbe fasitɔnyenye o.
  Gawu la, enɔ abe míaƒe Russiatɔwo ƒe fasidziɖuɖu ene. Ganyawo menɔ edzi yim nyuie o. Eye Chechnya manɔmee gɔ̃ hã la, Yeltsin ƒe dzeside mede o. Eye dukɔa nɔ kukum, eye adzodada kple nuvlowɔwɔ bɔ ɖe afima. Eye wòlolo wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me gɔ̃ hã. Eyata aʋa si dzɔ le Chechnya na woxe mɔ ɖe ablɔɖewo nu zi geɖe si ɖe nuvlowɔwɔ dzi kpɔtɔ, gake ɖeko eƒe anyimanɔmanɔ le nuvlowɔwɔ ƒe nyawo me na wògagblẽ ɖe edzi.
  Eyata eva dzɔ be trump card geɖe nɔ Zhirinovsky si wu Zyuganov.
  Ele be míade dzesii be le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Zhirinovsky do kpo nu vevie le ƒe 1996 ƒe tiatiawɔɣia. Gake nusi koŋ tae wòdo kpo nu ɖo: gbɔgbɔmeʋaʋã kple xɔse menɔ anyi ɖe aʋadziɖuɖu mamlɛtɔ ŋu o. Eye esiae nye dzre bliboa si le eya kple Yeltsin dome, Zyuganov si me mekɔ o la le vɔvɔli me, eye Zhirinovsky le dzo dam. Eye dunyahela sia, ne ele agbalẽ xatsaxatsa dzi la, ete ŋu wɔa nukunuwo ŋutɔŋutɔ. Gawu la, Zhirinovsky gakpɔtɔ nye ɖekakpui eye ŋusẽ yɔ fũ.
  Eye mesina le TV dzi nyaʋiʋliwo nu o, to vovo na Zyuganov, amesi nɔ vɔvɔ̃m xoxo be yeatsɔ yeƒe ta aƒo ɖe screen la dzi.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Zhirinovsky dze ɖekakpui gɔ̃ hã le dzedzeme me, eye menye taɖa abe Zyuganov ene o, eye menye ɖa ɣi abe Yeltsin ene o. Eye esia hã wɔ dɔ wòɖe vi nɛ.
  Togbɔ be Zyuganov tsi wu Yeltsin ƒe wuietɔ̃ hã la, le gota gome la, mena wòdze abe ɖekakpui kple kplɔla yeye ene o. Gake Zhirinovsky, si nye ɖekakpui wu Yeltsin ƒe wuiatɔ̃ eye le gota gome la, eƒe ŋusẽ si le dzodzom nyanyanya la, edze abe ŋusẽ kple ŋusẽ le eŋu wu amegãxi sia si ʋuna wu ene.
  Eye esia kpɔ ŋusẽ ɖe alesi tiatiawɔblɔɖea yi edzii dzi.
  Gake eva dze be Zyuganov anye etɔ̃lia. Gake amekae wòle be wòado alɔe le ŋgɔdonya evelia me? Dzrewɔwɔ kple Yeltsin yi ŋgɔ akpa. Eye togbɔ be Zhirinovsky menye kɔmiunisttɔ o hã la, enye miametɔ, eye menye amesi tsi tre ɖe kɔmiunisttɔ ŋu o. Eye edo ŋugbe na kɔmiunisttɔwo be yeaxɔ dɔdzikpɔƒewo.
  Gake Swan nye aɖe si wobla eye wònye bometsitsi, eye meƒo xlãe kpɔ o. Eyata nɔnɔme bubu aɖee kplɔ tiatiawɔblɔɖea ɖo. Zhirinovsky xɔ akɔdada geɖe le ŋgɔdonya gbãtɔ me wu Yeltsin, eye le evelia me la, Zyuganov da asi ɖe edzi. Eye esia wɔe be Yeltsin ƒo ƒoƒo evelia kple vovototo gã aɖe. Gawu la, le ŋgɔdonya evelia me la, ame ʋɛ aɖewo koe da asi ɖe Yeltsin dzi wu gbãtɔa. Eye Vladimir Zhirinovsky va zu Russia ƒe dukplɔla yeye. Eye esia va zu aʋadziɖuɖu na Vladimir Volfovich.
  Gake to vovo na alesi wokpɔ mɔe la, Russia ƒe mɔa metrɔ boo o. Zhirinovsky mena ƒomedodo si nɔ woa kple Ɣetoɖoƒedukɔwo dome la gagblẽ ɖe edzi o. Eyi ɖɔɖɔɖo siwo wowɔ va yi dzi kple ɖɔɖɔɖo suesuesuewo. Eye kɔmiunisttɔ siwo le dziɖuɖua me gɔ̃ hã mede nu esia me fũ o.
  Nyateƒee, nane trɔ nyateƒe. Kpovitɔwo sɔ gbɔ wu, eye wotrɔ ŋkɔ na wo be kpovitɔwo, eye avuwɔwɔ kple nuvlowɔwɔ va sesẽ ɖe edzi.
  Mlɔeba le ƒe 1999 me la, aʋawɔlawo dze Dagestan dzi, eye wozi Zhirinovsky dzi be wòadze Caucasus-ʋaa gɔme. Togbɔ be medi be yeawɔe o hã.
  Le Yugoslavia gɔ̃ hã la, Zhirinovsky ye na Milosevic ka ɖe edzi be meto bɔmbdadaa me o, ke boŋ be wòalɔ̃ ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo ƒe sewo dzi.
  Ganyawo te dzidziɖedzi, togbɔ be vɔvɔ̃e wònye hã, eye ami ƒe asi te dziyiyi.
  Aʋa si dzɔ le Chechnya nye mɔnukpɔkpɔ be wòado eƒe dzeside ɖe dzi eye woagatiae ake hena zimenɔɣi evelia. Gawu la, Vladimir Zhirinovsky hã dzra amewo ƒe nyametsotso aɖe ɖo si ɖe seɖoƒe si woɖo na ɣeyiɣi eve ƒe seɖoƒea ɖa. Eye esiae nye eƒe ɖoɖo ɖe ŋutasẽdziɖuɖu ŋu. Eye aʋa si wowɔ kple Chechnya la yi edzi ŋutasesẽtɔe. Gawu la, ŋɔdzinuwɔlawo dze wo dzi le Moscow kple Volgodonsk. Nusi Zhirinovsky zã aɖaŋudzedze kple ɖeklemiɖeɖe.
  Le aʋawɔɣia la, enɔ bɔbɔe be woatia ame be wòaxɔ zi evelia, eye esia dzɔ le aʋawɔɣi gbãtɔ me. Eye le amewo ƒe nyametsotsoa me la, woɖe asi le Zhirinovsky ƒe zimenɔɣi eve ŋu, si na mɔxeɖenu aɖeke menɔ Zhirinovsky ŋu o. Aleae wòdzɔe.
  Le Belarus le ƒe 1999 me la, Vyacheslav Kebich ƒe ƒe atɔ̃ gbãtɔwo hã wu enu. Ganyawo menyo tututu o, gake dzidziɖedzi aɖe si me vɔvɔ̃ le la dze egɔme. Gakpe ɖe eŋu la, nyatakaka gbegblẽwo kple dɔdzikpɔkpɔ ƒe nunɔamesiwo. Eye womeɖe mɔ na Lukashenko be wòagakpɔ gome le tiatiawɔƒea ake o - nane li si ŋu woato nyatoƒoe le ɣesiaɣi.
  Eye wogatia Kebich ake, togbɔ be esesẽ nɛ hã. Eye Zenon Poznyak gatsi tre ɖe eŋu le ƒoƒo evelia me. Kebich meƒo ɖetsɔleme nu ƒu abe Lukashenko ene le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o. Gake elé eƒe ŋusẽ me ɖe asi sesĩe. Le Belarus la, woda asi ɖe dukplɔse yeye si me ŋutasẽdziɖuɖu le wu dzi le ƒe 2000 me, eye wogbugbɔ ɖo Dukplɔla Kebich ƒe ɖoɖowo.
  Zhirinovsky xɔ Chechnya, gake eva hiã be Russia nawɔ aʋa didi aɖe le afima kple akpaɖekedzimademadelawo.
  Kuxiae nye be ɖokuisinɔnɔ ŋutɔŋutɔ zu numame na Chechnyatɔwo xoxo. Russia-srafowo hã bu nu geɖe le Grozny dzi dzedze me. Nyateƒee, Zhirinovsky kpɔ ŋusẽ ɖe nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo dzi eye wòte ŋu ƒo asa na amewo ƒe dzesidewo ƒe ɖiɖi kple ame gbogbowo ƒe seselelãme si tsi tre ɖe aʋawɔwɔ ŋu. Eye esia hã nye eƒe dziɖuɖua ƒe kpeɖeŋutɔ.
  Zi geɖe la, ami kple gas ƒe asi si nɔ dzi yim kple ganyawo ƒe ŋgɔyiyi do ŋusẽ ŋutasẽdziɖula la ƒe ŋusẽ. Medidi eƒe zimenɔɣi ɖe edzi o, ke boŋ eɖua dzi edziedzi le dukplɔla ƒe tiatiawɔwɔ me. Nusi dzɔ le ƒe ɖeka me kple Amerikatɔwo tɔ. Gake ɣeyiɣi eve ƒe seɖoƒe manɔmee. Zhirinovsky ƒe dutanyawo gbɔ kpɔkpɔ ɖɔ ŋu ɖo. Menye Hitler eveliae wònye o, ke boŋ eɖua eɖokui dzi wu sã eye wòdzea agbagba be yeada asɔ le ŋusẽ me. Gake le ƒe 2014 me la, Maidan dzɔ, eye mete ŋu tsi tre ɖe tetekpɔ be yeatrɔ Crimea ayi Russia ŋu o. Gake to vovo na Putin la, Zhirinovsky megblɔ be yegagblɔ geɖe wu o, eye eƒe nyatakakaxɔlawo mewɔ ɖoɖo ɖe aglãdzedze ŋu le Donbass o.
  Kura o, wowɔ nusianu kple ŋuɖɔɖɔɖo si gbɔ eme. Eye nyaa wu enu kple tohehe sue aɖewo kple aʋa fafɛ fafɛ aɖe. Le ganyawo ƒe ŋgɔyiyi ƒe megbe la, mina míagblɔ be megblẽ o.
  Gake emegbe coronavirus la do. Kebich, si gagbugbɔ ɖo eƒe ɣeyiɣi mamlɛawo la ku. Eye wowɔ tiatia yeyewo le Belarus. Woŋlɔ Lukashenko be xoxo le ɣeyiɣi sia me, eye xexlẽme yeyewo do. Dukplɔlagã Kolbasco si nye ɖekakpui si va zu dukplɔla la va xɔ ŋusẽ.
  Eye eteƒe medidi o Russia nyrɔ ɖe konyifafa me le Zhirinovsky ƒe ku le coronavirus ta. Eye esia hã va zu nusi gblẽ nu le dukɔa ŋu.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Talibantɔwo dze Tajikistan dzi dzedze gɔme. Woto ametakpɔnuawo me heƒo xlã Russiatɔwo ƒe aʋawɔƒea. Eye Afghanistan-ʋa yeye aɖe dze egɔme.
  Eye le nyateƒe me la, avuwɔwɔ kple nyɔnuvi dzetugbewo, abe alesi wònɔna ɖaa ene, le klalo be yewoawɔ avu.
  Natasha da tu aɖe si wó tso eƒe tu me, si na Talibantɔwo ƒe aʋawɔlawo lã. Emegbe etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe ƒu gbe kple ŋusẽ si wua ame. Evuvu Mujahideen-ha la kakɛkakɛ eye wòdzi ha be:
  - Míenye ŋutifafatɔwo, gake míaƒe aʋawɔʋuwo
  Mete ŋu ƒu du va ɖo seɖoƒe dzĩawo gbɔ!
  Míaʋli etsɔ si me kɔ wu ta!
  Mina míagbugbɔ nu na mía nɔewo!
  Eye aʋawɔla la ko nu le eƒe lãkusiwo tame. Ele be woagblɔ be eƒe lãme sẽ ale gbegbe.
  Zoya, amesi nɔ nu ŋlɔm tso tu si wotsɔna ƒoa nu me henɔ dushman gbogbo aɖewo lãm hã nɔ ɣli dom be:
  - Etsɔme nye míaƒe ŋutikɔkɔe, .
  Míaɖe klass kɔkɔtɔ kekeake afia!
  Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo atsɔ tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana si nye amewuwu la aƒu gbe. Aleae wòle, mina míagblɔ be afima - nyɔnu si le avu wɔm eye wòwɔa adã. Si me ŋusẽ kple ŋusẽ geɖe le.
  Augustine tsɔ gbɔgbɔ gã aɖe ƒo ɣli, eye eƒe taɖa dzĩ si le abe akɔbli ene la keke abe ɣletivimefakaka ŋutɔŋutɔ si le dzo dam ene. Nyɔnuvia xɔe eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi adãtɔe be:
  - Ŋutikɔkɔe na mía Dada, .
  Miekɔ wu dukɔwo katã...
  Míedze na sededea, .
  Mitsrɔ̃ Talibantɔwo!
  Eye nyɔnuvia hã tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo, eƒe afɔ dzeani siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la tsɔ ku ƒe nunana si nye amewuwu la ƒu gbe. Aleae míeva wu enu ɖe afisia, nyɔnuvi siwo wɔa adã ŋutɔ, siwo ƒe nya me sẽ eye wometsɔa afɔ ƒuƒlu o.
  Eye Svetlana hã le aʋa wɔm. Eye etsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa tue tsɔa ŋusẽ gã si wua ame la tua wo. Enye aʋawɔla deŋgɔ aɖe. Edaa tu wòdea pɛpɛpɛ eye wòdaa tu pɛpɛpɛ.
  Eye eƒe taɖa le abe sno ɣi, yeye, ene. Eye afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔa tsɔtsrɔ̃ ƒe nunanawo ƒua gbe kple amewuwu ƒe ŋusẽ.
  Svetlana dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye wòkplɔa tɔdziʋua, .
  To tsidzadza kple afu me...
  Ŋutasẽla kple alakpatɔ - .
  Talibantɔwo ƒe aʋawɔla!
  Ele be magblɔ be nyɔnuvi siawo te ŋu ʋãa towo. Eye wote ŋu wɔa avu wònya kpɔ ŋutɔ. Eye woɖe woƒe aɖu siwo le keklẽm abe dzonu ene la ɖe go.
  Esiawo nye atsyɔ̃ɖonuwo. Eye ale Natasha ɖe eƒe no ƒe no dzĩ la ɖe go eye wòmiãe ɖe bazooka ƒe abɔta, si tsrɔ̃ Talibantɔwo hevuvu wo.
  Esia nye fefe si me wowɔa adã le eye wowɔa avu le nyateƒe me.
  Eye ahomya ƒe asrafowo le avu wɔm le yame. Nyɔnuvi dzetugbe ŋutɔwo bɔbɔ nɔ wo dzi.
  Albina tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick la ƒe abɔta, si ɖo ku ƒe ʋuƒo si wua ame ɖa, eye wòdo ɣli be:
  - Nyɔnuviawo dzona abe hɔ̃ ene, .
  Míate ŋu axɔ fiadu la le aʋawɔwɔ me!
  Enye blonde dzetugbe ale gbegbe, mina míagblɔ.
  Eye Alvina, nyɔnuvi bubu si ƒe mo biã si do bikini la yi edzi le avu wɔm. Eyata emia eƒe no ƒe strawberry no ɖe abɔta la dzi, eye tukpe aɖe si ƒe ŋusẽ gã aɖe si gblẽa nu le eŋu la dzona doa goe. Eye aƒo Taliban-srafowo abe aɖaʋatɔ ene.
  Esiae nye nusi nyɔnuviawo tsɔ eye wodze egɔme. Ne míagblɔe la, wowɔa adã ŋutɔ eye wolɔ̃a aʋawɔwɔ.
  Gake le nyateƒe me la, nyɔnuviwo hã wɔa avu le aʋawɔʋu dzi. Vidzinu dzɔdzɔe teƒenɔlawo le woƒe ŋutete katã me le afisia hã. Eye woawo hã nyea afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini ya.
  Míagblɔ be esiawo nye fififi ɖedzesi ale gbegbe be ame aɖeke mate ŋu anɔ te ɖe wo nu o. Ne wonya dze egɔme ko la, womadzudzɔ o.
  Elizabeth, si nɔ avu wɔm le aʋawɔʋu dzi henɔ tu siwo wua ame ɖom ɖa to eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒe kpekpeɖeŋu me la dzi ha be:
  Dukɔ wɔnuku aɖe ŋutɔe wònye
  Woyɔe be Soviettɔwo ƒe Fiaɖuƒe...
  Satana vɔ̃ɖi la tsrɔ̃e, .
  Ɣeyiɣia de be míayɔ eƒe ŋuɖoɖo!
  
  Lenin ɖu dzi - nukpɔsusu nyui aɖe ko, .
  Amekae na Dadanyigba la lolo...
  Eye wòtsɔ dziɖuɖua de asi na Stalin...
  Egbã ameha gbemelãwo ƒe didiwo!
  
  Míaƒe Dadanyigba nenɔ seƒoƒo me, .
  Birches, poplars, oaks, rowan-tiwo...
  Matsrɔ̃ fasitɔwo ƒe aʋakɔ - .
  Le nyateƒe me la, womate ŋu aɖu Russiatɔwo dzi le aʋawɔwɔwo me o!
  
  Russia anye ɣe si le Anyigba dzi, .
  Eƒe keklẽ kple ɣletiviwo kple ɣletivimefakaka...
  Àzu dukɔ nyuitɔ kekeake
  Le eme la, wodoa kalẽwɔwɔ ƒe ŋutikɔkɔe ɖe dzi!
  
  USSR, esi wòse seƒoƒo nukutɔe la, .
  Eye wòkplɔ dukɔa ƒe asi yi kɔmiunisttɔnyenye gbɔ...
  Gake taɖa la gblẽ eƒe kposɔ, .
  Etsɔtsɔ na fasitɔwo ƒe dziɖuɖu nyɔŋu!
  
  Gake mexɔe se be womate ŋu aɖu míaƒe Rus" dzi o, .
  Eklẽna abe ɣe ene le Anyigba dzi...
  Russiatɔ Ŋusẽtɔ, White Bear Mawu, .
  Eye teƒe aɖe anɔ paradiso bubume aɖe me!
  
  Èlɔ̃ Russia tso dzi blibo me, .
  Eyae nye míaƒe Dadanyigba gã la...
  Togbɔ be Sam ʋu eƒe nu ɖe anyigba hã la, .
  Eye lã wɔadã si ƒe mo akpe ɖeka la dzea ame dzi!
  
  Svetlana ye nye míaƒe ɣletivi si klẽna, .
  Nusi do dzidzɔ kple ablɔɖe ƒe ŋugbe...
  Na drɔ̃e gã aɖe nava eme - .
  Mina míatu kɔmiunist, xɔ ameawo dzi se!
  
  Ame aɖeke mate ŋu agbã dukɔa o
  Ŋkɔ kae, xɔ dzinye se, enye Russia...
  Ðe Satana ɖa le ŋusẽ me - .
  Kristo mesia gã la ava!
  
  Eye Lada anɔ mía gbɔ tegbee, .
  Eye míatu kɔmiunisttɔnyenye ŋutɔŋutɔ ɖo...
  Ƒe alafawo kple aɖabaƒoƒo aɖewo ava yi, .
  Nuɖoanyi si le dzɔdzɔe wu ɖesiaɖe anɔ mía si!
  
  Mía Dada ƒe drɔ̃e gã, .
  Na xexeame nanye ahom sesẽtɔ kekeake eye wòanya kpɔ wu...
  Towo, tɔsisiwo kple avewo le mía si - .
  Nusianu anɔ dzadzɛ ŋutɔ eye wòanɔ dzɔdzɔe!
  
  Mía Dada ƒe fiadu enye Moscow, .
  Gake Kyiv kple Minsk hã anye fiaduwo...
  Woɖu Mongol-ha la dzi, .
  Mawu Ŋusẽkatãtɔ la kpe ɖe mía ŋu míeɖu dzi!
  
  Ao, xɔ dzinye se, womate ŋu agbã Russiatɔwo o, .
  Slav nɔviŋutsuwo katã awɔ ɖeka...
  Eteƒe madidi o adela la atrɔ azu lã, .
  Eye míenye aʋawɔlawo, xɔ dzinye se, míele ʋuʋum ɣesiaɣi!
  Nyɔnuvi siwo nɔ aʋawɔʋua me dzi ha le haƒoƒo me eye woƒe gbe nɔ keklẽm ale gbegbe eye wònɔ keklẽm ŋutɔŋutɔ abe klosalogaƒoɖokuiwo ene.
  Nyɔnuvi siawo nye super ko.
  Elena dzi ha kple dzideƒo gã aɖe be:
  - Nusianu fa miamiamia ŋutɔ na mí nyɔnuviwo, .
  Míate ŋu aɖo yameʋu ayi Mars bɔbɔe...
  Nena amesiwo si ga geɖe le, .
  Eye le afi aɖe la, dzata aɖe le ɣli dom hele ɣli dom vevie!
  Eye Elena, kple eƒe no dzĩ la, axɔ joystick ƒe abɔta ahazi edzi, eye tu aɖe si ƒe ŋusẽ gã aɖe wua ame la adzo ado go.
  Nyɔnuvia adzi ha atsɔ aɖo eŋu be:
  - Míawɔ aʋa dzinɔameƒotɔe ɖe Soviettɔwo ƒe ŋusẽ ta, .
  Eye míatutu futɔwo katã ɖa le avuwɔwɔ ɖe esia ta me!
  Eye Ekaterina hã atsɔ strawberry no aƒo abɔta eye mina míakɔ tsidzadza si me lifi le ɖe tsitretsiɖeŋulawo dzi tso tu siwo wotsɔna ƒoa tu me. Wo lãɖeɖe ɖe anyi koŋ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuvia dzia ha be:
  Mina míado go wò le fiẽ me, .
  Míade tsi gbɔgbɔawo katã...
  Mina míado go wò le fiẽ me, .
  Do Chinagbe!
  Eye emegbe nyɔnuvia axɔe eye wòazi eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la dzi le afɔti la dzi. Eye nane si agblẽ nu ŋutɔ eye wòawu ame la awɔ dɔ. Eye tomebɔmb si ŋu ŋusẽ gã aɖe le la adze Talibantɔwo dzi.
  Afi siae nyɔnuviawo ŋlɔa nya ɖe Twitter dzi le be:
  - Ŋutikɔkɔe, ŋutikɔkɔe gã, .
  Aʋawɔʋuwo le du dzi yina ŋgɔ...
  Anye ŋusẽ gã aɖe
  Esi ameawo nɔ ɣli dom!
  Eye aʋawɔla la ako nu.
  Eye emegbe Euphrosyne axɔ no ƒe no si nye ruby la esi wòle joystick ƒe abɔta tem. Eye ŋusẽ gã si gblẽa nu le aŋetu si wotsɔna ƒoa aŋea ŋu la awɔ dɔ. Esiae nye esime go aɖe, ne ewó la, kaka aŋewo ɖe mɔ vovovowo nu. Nusi wɔa dɔ ŋutɔ eye wògblẽa nu.
  Eye emegbe nyɔnuvia azã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Afisiae wòle avu wɔm le...
  Nyɔnuvi siwo tso Russia wɔ avu kple Talibantɔwo nyuie. Atsyɔ̃ɖola ɖeka si hã zã no ƒe no dzĩ aɖee nye esi - amesiae nye Veronica. Eye bazooka ƒe aŋɔ aɖe da tu kple ŋusẽ si wua ame.
  Eye wòkaka Mujahideentɔwo ɖe goawo katã me.
  Veronica xɔe hedzi ha be:
  - Na taɖodzinu aɖe nanɔ anyi, .
  Do ŋgɔ na dynamo...
  Le vodada aɖe ƒe agbo nu - .
  Abi bliboe wònye!
  Eye aʋawɔla la tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa lime. Eye wòwó eye wòtsrɔ̃ Mujahideentɔwo.
  Alice hã daa tu tso tu si wotsɔna daa tu me. Ewua dushmans, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, edzia ha be:
  Naneke meli si sesẽ wu asrafowo ƒe gakpo o, .
  Aʋakɔ sesẽ aɖeke mele xexeame katã o...
  Nyɔnuviawo kɔ ʋu ƒe tɔsisiwo ɖi, .
  Eye mɔ bubu aɖeke mele wo si o!
  Angelica tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb kple ŋusẽ si wua ame. Evuvu Mujahideen wuieve eye wòdo ɣli be:
  - Míate ŋu awɔ nusianu, nyɔnuvi siwo le du dzi, .
  Eye míezɔa afɔ ƒuƒlu le vuvɔ me!
  Le ema megbe la, aʋawɔla la te eƒe no ƒe strawberry no ɖe bazooka si wua ame la ƒe abɔta.
  Eye wòɖe asi le tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana la ŋu kple ŋusẽ si wua ame. Eye wòwu Talibantɔ geɖe.
  Anastasia Vedmakova dze Mujahideentɔwo dzi tso yame. Eɖoa ku ƒe nunana siwo wua ame ɖa tso ahomyadzikpɔla gbɔ. Eye tukpewo dzana ɖe Talibantɔwo ƒe nɔƒewo. Moslem-srafo geɖe kuna le esia ta.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuvia dzia ha;
  Dukɔ si me nèvo le, .
  Si me Aƒetɔ ɖesiaɖe nye dɔsesẽwɔla le.
  Ètrɔna zua ruble kple nikel, .
  Le dzomeŋɔli la, ɣe ƒe keklẽŋusẽkpɔƒe aɖe nɔa sno siwo ƒona me.
  
  Kɔmiunisttɔwo ƒe aflaga dzĩ si le keklẽm le eme - .
  Nusi do makumakunyenye ƒe ŋugbe na mí!
  Mina míaɖe míaƒe lɔlɔ̃ na Fofonyigba afia le hakpanyawo me - .
  Dzidzɔkpɔkpɔ anɔ anyi tegbee, xɔe se!
  
  Kplɔlawo to vovo ɣeaɖewoɣi...
  Menye kplɔla ɖesiaɖee le abe Stalin si nye nunyala ene o.
  Gake mía dometɔ ɖesiaɖe nye kalẽtɔ ɣesiaɣi, .
  Esi susu kple lɔlɔ̃nu siaa nu sẽ ɖe edzi!
  
  Le kele kalẽtɔ ƒe ɣleti mamlɛtɔ me la, .
  Aʋasrafowo xɔ Prague.
  Míewɔa nuteƒe na mía Dada abe mawudɔlawo ene, .
  Wotsɔ sededea na mí - aʋawɔla la meɖe afɔ aɖeke ɖe megbe o!
  
  Ne ku va la, ekema tso ɖokuiwò, .
  Eye Aƒetɔ la dzo yi paradiso me, afisi rowan-tiwo le...
  Míaƒe Gbɔgbɔ ayi dzi tegbee, .
  Míaɖu to sesẽwo dzi!
  
  Le nyateƒe me la, le ku megbe la, agbe gazu tɔsisi, .
  Le eme la, míezɔa mɔ abe yamenutomeyimɔ̃ ene!
  Mawu Dada Kɔkɔe la ƒe yɔyɔwo, .
  Mègatsɔ dzideƒo aɖe mɔ ɖe dziɖuɖu kple ŋukpe ŋu o!
  
  Fiaɖuƒe, elabena enye Mawu ƒe kekeli, .
  Ŋusẽkatãtɔ la de se na Russia be wòaɖu dzi!
  Seɖoƒe manɔ míaƒe dzidzɔ ƒewo ŋu o, .
  Seɖoƒe meli na subɔsubɔdɔa o - sesẽ wò akɔtagbalẽvia sesĩe!
  
  Kluviwo ƒo ƒu nye míaƒe nyagbɔgblɔ - .
  Nye ame si bɔbɔ eɖokui ɖe fia ƒe ŋusẽ te!
  Xexeame ƒe fefewɔƒewo yɔ fũ kple fefewɔlawo, .
  Míevuvu dzomavɔ ƒe dziku ƒe aɖuwo!
  Akulina Orlova, si nɔ ŋgɔ na aʋawɔwɔa le akpa kemɛ le aʋawɔyameʋu aɖe si wotsɔ dzea ame dzi me la tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo futɔa eye wònɔ ɣli dom be:
  - Russia ƒe Tsar mehiã o - enye dɔlékui si sɔ gbɔ wu!
  Eye wòɖea eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go.
  Emegbe ezi ruby-no si le abɔta la dzi, eye wòɖoa tukpe si ƒe ŋusẽ gã aɖe si gblẽa nu la ɖa.
  Eye alesi woadze Talibantɔwo dzi le agbɔsɔsɔ si wua ame me.
  Akulina xɔe hedzi ha be:
  Satana maɖu mía dzi o
  Nye denyigbae nya kpɔ wu le xexeame, .
  Xɔ ŋkɔ le dukɔ dzeani la ta...
  Ame tsitsiwo kple ɖeviwo akpɔ dzidzɔ le eme!
  
  Balia me lilitiwo naƒo se le eme nukutɔe, .
  Eye kerubiwo ƒoa ha si dze...
  Fuhrer la anye kaput, .
  Womate ŋu aɖu Russiatɔwo dzi le aʋawɔwɔwo me o!
  
  Komsomol me tɔwo ƒua du afɔ ƒuƒlu, .
  Wotsɔa woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ƒoa afɔ snoa...
  Hitler wò dzedzeme fa miamiamia ko
  Maƒu du adze ŋuwò le aʋawɔʋu aɖe me!
  
  Ðe míate ŋu aɖu Nazitɔwo dzia?
  Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, míenye nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu...
  Míaƒe sɔdola dziŋɔtɔ kekeakee nye dzata, .
  Atsɔ tu si wotsɔna ƒoa tue awu amesiame!
  
  Ao, mí nyɔnuviwo míefa tu ŋutɔ xoxo, .
  Míegbãa futɔwo katã ŋutɔŋutɔ...
  Míaƒe asikewo, aɖuwo, asikewo...
  Míatu teƒe aɖe ɖe paradiso wɔnuku aɖe me!
  
  Mexɔe se be kɔmiunisttɔ fafɛ anɔ anyi, .
  Dukɔa le seƒoƒo ƒom le eme, xɔ aɖaŋuɖoɖoa dzi se...
  Eye Nazitɔnyenye wɔnublanui la nu ayi, .
  Mexɔe se be woado ŋutikɔkɔe na wò dɔwɔwɔwo!
  
  Anyigba la aƒo seƒoƒo gbegblẽ, mexɔe se, .
  Tso aʋadziɖuɖu me la míetrɔ yi aʋadziɖuɖu gbɔ...
  ɖu Japantɔ Nikolai dzi, .
  Samurai la aɖo eŋu ɖe ameŋugblẽnyawo ta!
  
  Míaɖe mɔ be woabɔbɔ mí o, .
  Mina míagbã míaƒe futɔwo kple ƒoƒo ɖeka...
  Na adela la natrɔ azu lã, .
  Menye dzodzroe míegbã Wehrmacht-ʋua o!
  
  
  Mègaka ɖe mía dzi be míana ta o, .
  Russiatɔwo nya alesi woawɔ avu tso gbaɖegbe ke...
  Míetsɔa gakpo ƒoa míaƒe bayonetwo, .
  Fuhrer la ava zu aɖaʋawɔla ƒe nɔnɔmetata!
  
  Aleae nye denyigba le, .
  Russiatɔwo ƒe accordion la ƒoa ha le eme...
  Dukɔwo katã nye ƒome xɔlɔ̃wɔwɔtɔe, .
  Habel ye ɖu dzi, ke menye Kain o!
  
  Eteƒe madidi o USSR ava le ŋutikɔkɔe me, .
  Togbɔ be míaƒe futɔ nye ŋutasẽla kple alakpatɔ hã la...
  Míaɖo kpɔɖeŋu na kalẽwɔwɔ, .
  Woado Russiatɔwo ƒe gbɔgbɔ ɖe dzi le aʋawɔwɔwo me!
  Margarita Magnetic hã atsɔ strawberry siwo tsi akpa ƒe amadedewo eye wòatsɔ eƒe no azi abɔta si le abɔta la dzi. Tu si wua ame la dze Talibantɔwo dzi, eye wòtsrɔ̃ wo ŋutɔŋutɔ le agbɔsɔsɔ gbogbo aɖewo me.
  Emegbe nyɔnuvia dzi ha be:
  - Ele be míade bubu mía ŋu be míavɔ̃, .
  Nyɔnuviawo ƒe aʋadziɖuɖuwo nye manyaxlẽ...
  Míenya alesi míawɔ avu fafɛ ŋutɔ, .
  Woatsrɔ̃ Satana!
  
  MÈGADO DO ÐE ONISH LA ME O
  Le November 1941 me la, Hitler tsɔ ŋutifafa na Stalin le vome. Egbɔkpɔnu si dze abe ɖe manya wɔ na ame aɖeke si nya nu tso nɔnɔmea ŋutɔŋutɔ ŋu o ene.
  Edze abe Germanytɔwo le Moscow xɔ ge ene. Eye nukatae míana ŋutifafa le nɔnɔme sia me?
  Gake Hitler, abe alesi nènyae ene, ƒe nukpɔsusu si de ŋgɔ ŋutɔ nɔ esi. Eye ese le eɖokui me be womaxɔ Moscow o. Eye ne ele nenema la, ekema ɣeyiɣia de, ne wodo vɔvɔ̃ na Stalin, be wòatsɔ ŋutifafa ana. Le dzɔdzɔme nu la, menye asrafowo katãe lɔ̃ ɖe nya sia dzi o, gake ŋusẽ kple ŋusẽ nɔ Hitler si.
  Gawu la, ŋutifafa ƒe nɔnɔmeawo do ŋugbe be aɖe vi na Germanytɔwo. Le nyateƒe me la, Ukraine to Germany eye anyigba yibɔwo kple agbledede, kpakple Belarus, Baltik-dukɔwo, kple Smolensk nutoa me kpe ɖe eŋu.
  Le goawo katã me la, Stalin lɔ̃ be yeaɖe asi le nusianu si Germanytɔwo xɔ xoxo ŋu.
  Sevastopol dze Germanytɔwo si me. Le esia ta la, Kraut ƒomea dzo le Moscow nutoa me. Leningrad gakpɔtɔ nɔ USSR megbe eye woɖe mɔ aɖe ɖe eŋu. Germanytɔwo lɔ̃ be yewoadzo le Leningrad nutoa me atsɔ axɔ Voroshilovograd nutoa kple Donetsk nuto si Germanytɔwo mexɔ keŋkeŋ haɖe o.
  Le goawo katã me la, Nazitɔwo xɔ Donbass-tɔsisia kple eƒe dzokpe, ga kple dɔwɔƒewo, bauxite-dzraɖoƒewo, kple agbledenyigbawo, Crimea bliboa, kple Don ƒe dzigbe ƒe akpa aɖe gɔ̃ hã. Germanytɔwo dzo le Leningrad nutoa me, Moscow, Tula, Rzhev, Kalinin nutoawo ƒe akpa aɖe. Le Donbass ƒe akpa aɖe, Don ƒe akpa aɖe si ƒe anyigba yibɔ siwo me kesinɔnuwo bɔ ɖo kple Sevastopol teƒe. Finlandtɔwo xɔ Petrozavodsk kple nusiwo wote ŋu lé. Míeklã le xɔlɔ̃wɔwɔ me.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, USSR do ŋugbe be yeana ami le asi si bɔbɔ wu esi wodzrana le asi me nu, eye yeaxe tafe gã aɖe ɖe aʋawɔla siwo woɖe aboyoe ta.
  Esi Stalin nɔ vɔvɔ̃m be yeaɖu aʋaa kple Moscow dzi ta la, elɔ̃ ɖe nɔnɔme mawo dzi. Le Wehrmacht ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo ƒe kɔkɔƒe tututu.
  Enyo, Hitler, amesi si dzɔdzɔmeŋutete si gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu le la kpɔe be esiae nye tiatia nyuitɔ kekeake.
  Aʋa si wowɔ kple USSR la wu enu. Nazitɔwo dze asrafowo tsɔtsɔ yi Afrika gɔme gbã. Gawu la, Britaintɔwo dze Rommel dzi dzedze gɔme. Enyo, ke nukae? Eye Fritz-ʋua xɔ asrafowo heɖi ɖe Malta. Nyateƒee, bɔmbdada ɖe Britaintɔwo dzi le afima gbã.
  Nyateƒee, nusi kplɔe ɖoe nye Gibraltar dzi dzedze. Hitler ŋutɔ do go kple Franco.
  Abe, èkpɔ alesi Germany sesẽe ene. Eɖu USSR dzi. Elé Russiatɔ miliɔn ene kple aʋawɔʋu akpe geɖe. Le mía gome la, Spain le abe ʋuʋudedi le anyigbatata dzi ene. Míaxɔ ne mèɖe mɔ na asrafowo to eme o. Eye ne eto ŋuwò la, àte ŋu akpɔ nane le Afrika. Gawu la, Britain ƒe tsɔtsrɔ̃ ɖo eye mayi afi aɖeke o!
  Franco, esi wòkpɔe be woate ŋu axɔ Spain eye mɔnukpɔkpɔ aɖeke meli o ta la, elɔ̃ ɖe edzi.
  Gibraltar dzi dzedzea kpɔ dzidzedze, eye wòwɔe kabakaba ŋutɔ. Mɔ̃ sesẽa mu. Eye emegbe Germanytɔwo ge ɖe Equatorial Africa.
  Britaintɔwo bu nu geɖe ŋutɔ. Wolé wo abe amesiwo le no nom ene.
  Rommel ɖu Britain dzi le Libya eye wòdze Egipte dzi. Wolé Alexandria le wo si.
  Emegbe edo go yi ɖatso Suez Tɔdzisasrãa. Germanytɔwo tu woƒe dzidzedzekpɔkpɔ dzi la, woxɔ Iraq, Kuwait, kple Titina Ɣedzeƒe bliboa.
  Wehrmacht-ʋua mebu asrafo kple asrafomegã geɖe akpa le ɣedzeƒe o. Eye eƒe asrafowo sɔ gbɔ wu eye wonya nu geɖe wu eye wona hehe wo nyuie wu Britaintɔwo kple vevietɔ dutanyigbadzisrafowo.
  Britaintɔwo ate ŋu alé esia nu eye ɖikeke mele eme o be woda. Esi USSR menɔ anyi o la, Fritz-ʋua te ŋu wɔ aʋa kple Britain dzidzedzetɔe.
  Le goawo katã me la, woɖoe be Britain abu eƒe nuto siwo dzi wòɖu la. Eƒe anyigbadzisrafowo gbɔdzɔ akpa eye womewɔa aʋawɔwɔ nyuie boo o be wòate ŋu alé nuto siwo dzi woɖu la ɖe Wehrmacht ƒe asrafoha siwo sɔ gbɔ wu eye woɖɔa wo ɖo wu la ŋu.
  Gake alesi woƒe susu nɔ ʋuwo ƒe ƒuƒoƒoa ŋu mewɔ dɔ o. Le Gibraltar kple Malta ƒe anyidzedze megbe la, manya wɔ be woalé Afrika ɖe asi o. Eyata Rommel xe Suez Tɔdzisasrãa. Eye to anyigba dzi gɔ̃ hã la, Germanytɔwo ɖu Britaintɔwo dzi kple go ɖeka. Le aʋa si wowɔ kple USSR megbe la, Wehrmacht-ʋua gasẽ ŋu wu eye wòka ɖe eƒe ŋutetewo dzi wu, eye wòkpɔ aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ geɖe.
  Aleae wova xɔ Afrika vivivi. Eye Germanytɔwo to Iran dzi ge ɖe India. Le afima hã la, nutoa me sepoys medi be yewoaku ɖe Britain ta o. Le goawo katã me la, Germanytɔwo ƒe didime, mɔwo ƒe anyimanɔmanɔ, kadodo siwo keke ta, kple nuzazãwo ƒe kuxiwo xe mɔ na wo wu Britain-srafowo.
  United States le ke ƒom ƒu be yeaƒo asa na aʋawɔwɔ. Woɖe toheɖoɖo siwo katã woɖo ɖe Japan ŋu gɔ̃ hã ɖa.
  Gake samuraitɔwo dze Peru Melidzeƒea dzi kokoko. Ehiã be míakpɔ mía ɖokui ta ahaxɔ Britaintɔwo ƒe nunɔamesiwo le Asia. Eye Japantɔwoe wɔe.
  Kpuie ko la, le ƒe blaene vɔ evelia kple ƒe blaene vɔ etɔ̃lia ƒe afã gbãtɔ me la, Germanytɔwo kple Japantɔwo xɔ Afrika, Australia, kple Asia katã. Eye le September 1943 me la, anyidzedze le Britain kplɔe ɖo. Le bɔmbdada gãwo megbe ya. Germanytɔwo zã Yu-288, kple Yu-188, kpakple mɔ̃ bubuwo.
  Esi Britain bu eƒe nuto siwo dzi woɖu eye ƒugɔmeʋawɔʋua ɖeɖi te eŋu ta la, mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o.
  Eye nunɔamesi geɖe nɔ Germanytɔwo si akpa, eye vevietɔ dɔwɔlawo. Woda bɔmb ɖe England ƒe dugãwo kple dɔwɔƒewo katã dzi ŋutɔŋutɔ. Eye emegbe, le nyateƒe me la, asrafowo ƒe anyidzedze kple Panthers, Tigers, Lions kple Mouses gɔ̃ hã zazã. Enyo, le nyateƒe me la, tsigoe siwo zɔa tsi kple anyigba kple tsi te ʋuwo hã.
  Wowu "Mouse" nu hafi wodze dɔwɔwɔ gɔme, eye wòwɔ avu gɔ̃ hã. Gake "Mouses" kpekpe akpa.
  Gerda ƒe Panther-ʋua me tɔwo ɖe dzesi le aʋawɔwɔ me. Esi Germanytɔwo xɔ Britain vɔ la, wogawɔ aʋa kple United States hena ɣeyiɣi aɖe. Enya Amerikatɔwo le Iceland. Gake le kadodo siwo keke ta ta la, Amerika léle va zu dɔ sesẽ aɖe. Ke hã, Atlantik-ƒua menye fefenya o. Negbe ɖe woda bɔmb ɖe wo xɔlɔ̃ aɖe dzi hewɔ aʋa le ƒua dzi ko hafi.
  Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo do, siwo dometɔ aɖewoe nye hydrogen peroxide zazã, eye wonyrɔ Amerikatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo katã kloe.
  Gake United States léle gakpɔtɔ sesẽ ŋutɔ. Aʋaa yi edzi, eye Germanytɔwo va xɔ dziɖuɖua eye wowɔ ŋutifafa mlɔeba.
  Emegbe Germanytɔwo trɔ ɖe USSR ŋu.
  Le ƒe 1945 me la, wodze E-50 kple E-75 wɔwɔ gɔme. Hitler xe mɔ ɖe aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme wu tɔn blaatɔ̃ wɔwɔ nu, negbe ŋkutsalaʋu sue aɖewo koe susɔ.
  Panther la ƒe kpekpeme nye tɔn blaene vɔ ene kple afã. "Panther" 2 nye tɔn blaatɔ̃ vɔ eve xoxo. E-50 la he tɔn blaade vɔ atɔ̃ kloe xoxo. Aʋawɔʋu mamlɛtɔa ƒe ŋgɔgbekpa si dze ŋutɔ si ƒe didime nye milimeta 150 le eƒe ʋuƒoa ŋu le dzogoe si nye dzidzenu 45 me, eye milimeta 185 le xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe, si hã le dzogoe dzi. Tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL. Eye aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 82 le axawo dzi, le togbɛwo hã dzi. Ne wotsɔ mɔ̃a kpe ɖe eŋu, si ƒe duƒuƒu va ɖo sɔ ƒe ŋusẽ 1200 ne wodoe ɖe ŋgɔ la, enye aʋawɔʋu si le titina si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ.
  Gakpe ɖe eŋu la, ƒoƒo wuieve le miniti ɖeka me.
  E-75 si kpekpe wu gɔ̃ hã si ƒe kpekpeme wu tɔn blaasieke. Eva dzɔ be aʋawɔʋu sia mekpɔ dzidzedze bliboe o. Tu si ƒe didime nye milimeta 128 la ƒe tu ƒe duƒuƒu nɔa blewu, eƒe nuyi ƒe duƒuƒu bɔbɔ, eye viɖe aɖeke mele eŋu ne wotsɔe sɔ kple E-50 si ƒe didime nye milimeta 88 o.
  Aʋawɔnu si le ʋua ƒe ŋgɔgbe la nyo vie wu milimeta 160 le dzogoe si nye dzidzenu 45 me. Ke hã, megahiã bubu aɖeke o. Amerikatɔwo ƒe tuwo katã le esi, eye Soviettɔwo hã le esi. Turret la takpɔkpɔ nyo ŋutɔ: milimeta 252 le ŋgɔgbe, milimeta 160 le axawo kple megbe. Woate ŋu akpɔe be ametakpɔnu si ŋu kakaɖedzi le wu alo wu nenema ya teti li na xɔ kɔkɔa, vevietɔ axadzi.
  Adzɔa ƒe axadzi nye milimeta 120, si dzi woda asi ɖo, hekpe ɖe eŋu la, àte ŋu atsɔ screenwo hã axe. Gake mɔ̃a ya gbɔdzɔ vie le sɔ ƒe ŋusẽ 900 me. Le nusianu me la, aʋawɔʋua mewu enu haɖe o eye wòkɔ ŋutɔ ya. Eɖoa ŋku Tiger-2 si tsi nyuie ŋutɔ si ŋu kuxi mawo tɔgbe le dzi nam.
  Germanytɔwo ƒe ʋu eveawo siaa mede blibo o, gake E-50 ya wɔa dɔ wu ya.
  Enyo, eye E-100 hã. Gake ʋu sia kpekpe wu eye eƒe ʋukuku ƒe nɔnɔmewo gblẽ wu E-75 tɔ.
  Wowɔ E-100, le eƒe lolome gã ta la, le agbɔsɔsɔ sue aɖe me.
  Eye zi geɖe la, asrafowo ŋutɔ da asi ɖe E-50 dzi.
  Le ƒe 1946 ƒe kele me, le April 20 lia dzi tututu, si nye Fuhrer ƒe dzigbezã la, Germanytɔwo ʋu yi USSR.
  Ʋu kple dɔwɔnu gbogbo aɖewo nɔ wo si. Aʋawɔʋu akpe ewo siwo ƒe nɔnɔme to vovo. T-34-85 kple IS-2 kple IS-3 siwo kplɔ wo nɔewo ɖo hã nɔ USSR si nɔ dɔ wɔm. T-44-ʋua mekpɔ dzidzedze bliboe o. Gake T-54 la mesu te haɖe o.
  Germanytɔwo wɔ E-50 kple E-75 le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  Esi Stalin bu dukɔa ƒe akpa ɖedzesi aɖe vɔ la, exe mɔ ɖe ʋu siwo ƒe kpekpeme wu tɔn blaene vɔ adre wɔwɔ nu.
  Tsɔ kpe ɖe T-34-85 gbogbo aɖewo, kple IS-2 kple IS-3 siwo le sue vie ŋu la, wowɔ SU-100, si nye tu si te ŋu tsɔna le eɖokui si bɔbɔe eye wòwɔa dɔ nyuie la le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  Ele be míade dzesii be aʋawɔʋu si lolo wu, si nye T-34-85, ate ŋu age ɖe Germanytɔwo ƒe E-50 siwo kplɔ wo nɔewo ɖo me le axadzi, eye E-75, tso axadzi gɔ̃ hã, sesẽ akpa, eye SU- 50 koe te ŋu gena ɖe eme. 100 ate ŋu awɔe, eye emegbe gɔ̃ hã la, woatu.
  Eyata edze ƒã be ŋusẽawo mesɔ o. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ŋutɔ ge ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo me tso didiƒe ʋĩ. Eye IS-3 koe kpɔa ŋgonu si naa dzidzeme ame wu alo wu nenema, eye emegbe eƒe akpa si le etame.
  Germanytɔ siwo le tutum to USSR ƒe anyigba dzi lae nye esi.
  Gerda, Charlotte, Christina kple Magda le E-50 me. Woƒoa ha na wo ɖokui eye wodoa ɣli.
  Míagbã ame sia ame ƒe agbo ƒe dzo, .
  Mawu Ŋusẽkatãtɔ la anye na mí!
  Eye ale si woaxɔe ahada tu futɔae.
  Wovuvu blaetɔ̃ vɔ eneawo ƒe xɔtaxɔe. Ẽ, aʋawɔlawo, miate ŋu agblɔ nya aɖeke o.
  Charlotte de dzesii kple dzimaɖitsitsi be:
  - Ke hã, míaƒe aʋawɔnuwo menyo tututu o. Futɔa ate ŋu atsɔ kɔsɔkɔsɔ aƒo axadzi gɔ̃ hã!
  Christina de dzesii be:
  - Gake tu la de pɛpɛpɛ eye wòwua ame! Eyata ɖeka xea fe ɖe evelia ta!
  Gerda ƒo nu kple ɣli be:
  - Míavuvu amesiame!
  Le ɣeyiɣi sia me la, Natasha si le SU-100 me kple eƒe dɔwɔlawo le avu wɔm kple Fritz-ʋua.
  Oleg Rybachenko va zu SU-100 ƒe dɔwɔlawo dometɔ atɔ̃lia, kpakple Natasha, Zoya, Augustina kple Svetlana.
  Nyɔnuviawo ʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe edzi be:
  - Wòe nye aʋawɔla, si nye nu gã aɖe ŋutɔ!
  Natasha da tu futɔa. Tukpea va dze Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe ƒe ŋgonu eye wòzu ricochet. Nyɔnuvia tsɔ dziku ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu. Eye wòlé ŋku ɖe eŋu be:
  - Eye fifia èzu ŋutsuvi! Edze abe èle ɖaɖɛ ene, alo?
  Oleg ʋuʋu ta. Ŋutsuvi makumakue wònye, si fia be ate ŋu awɔ nu geɖe. Germanytɔwo ƒe E-75 si le ŋgɔ yim enye si. Aleke woawɔ ato eme?
  Ŋutsuvi si nye nunyala la de dzesii eye wògblɔ le ɣlidodo me na tu la be:
  - Míenye ga, ʋu ɖeka me tɔwo - nye kple wò!
  Eye to eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ɖevi ene ƒe kpekpeɖeŋu me trɔ nukpɔkpɔa heda tu.
  Abe alesi Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu mesẽna kple ŋgɔgbeʋawɔnuwo o ene, gake ne èƒoe tso nuwuwu vaseɖe nuwuwu pɛpɛpɛ alo ŋusẽ ƒe ka siwo wotsɔ ƒo ƒui la, aʋawɔʋua naa ta. Eye emegbe ga la gbã eye aʋawɔnuwo te wowó.
  Oleg Rybachenko ƒo nu kple ɣli be:
  - Esiae nye klass kɔkɔtɔ kekeake!
  Natasha ƒo ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la eye wòʋuʋu ta be:
  - Da!
  Oleg Rybachenko gada tu tso SU-100-ʋua me ake. Woda tu tso didiƒe, eye emegbe Soviettɔwo ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 100 la mexɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyetɔwo o: E-50 kple E-75. Gake ŋutsuvia ya wɔ nuku ŋutɔ. Eye ete ŋu ƒo futɔa.
  Terminator ŋutsuvi gada tu ake. Eye wòto E-50 dzi. Aʋawɔʋu sia zɔna kabakaba eye ele be woaƒoe. Gake Germanytɔwo le tutum ɖe edzi ɣesiaɣi.
  Zoya le tu dam. Eye wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Miƒo futɔa le xɔ kɔkɔa me. Emegbe Oleg Rybachenko gada tu ake. Tu si nye milimeta alafa ɖeka wɔa nukunuwo.
  Ŋutsuvi si nye nunyala la doa ɣli be:
  - Mavuvu wò! Mavuvu wò! Madzɔ dzi na wò o!
  Eye azɔ hã, abe ŋutsuvi ene la, axɔe aƒoe pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye avuvu futɔa ŋutɔŋutɔ.
  Emegbe aɖee afia be:
  - Nyee nye aʋawɔla si ƒe gbeɖiɖi de ŋgɔ wu!
  Eye agate ŋu ada tu kple eƒe afɔ ƒuƒlu ƒe kpekpeɖeŋu.
  Ŋutsuvia ƒe dzedzeme xɔ wuieve pɛ ko, gake eƒua du ŋutɔ eye wòwɔa nuku ŋutɔ.
  Le afisia la, eda tu to eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo kple Augustine ƒe kpekpeɖeŋu me.
  Eye nyɔnuvia ge E-50-ʋua.
  Germanytɔwo le nu gblẽm le wo ŋu vevie. Gake woƒe aʋawɔʋuwo ƒe ahomya la le tetem ɖe wo nɔewo ŋu. E-100 si le ʋuʋum lae nye esi. Aʋawɔnu sesẽwo, aʋawɔnuwo, kple akpoxɔnuwo hã.
  Gake eƒe nyɔnuviwo kple ŋutsuvi hã toa eme.
  Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe le dzo dam eye wòvuvui.
  Oleg Rybachenko dzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fofo Kɔkɔe la,
  Le dziku si mele anyigba dzi o me!
  Ŋutsuvia gada tu ake, gbã fasitɔ la eye wòɖe ŋku ɖe nyɔnuviawo ŋu. Eye ŋutsuvia gada tu futɔa hetsrɔ̃e ake.
  Mina míagblɔe tẽ be ŋutsuvi si le avu wɔm. Eye atsɔ aŋe aƒo wò. Eye "Tiger"-2 aʋawɔʋu si do xoxo gake ŋusẽ le eŋu la va zu nusi ŋu wowɔ nuvevii. Germanytɔwo ƒe Panther 2 hã le fu kpem le dziɖuɖu ta. Gake eɖu Amerika ŋutɔ dzi kloe.
  Eye fifia USSR le nya hem ɖe eŋu.
  Oleg Rybachenko daa tu heƒoa tu wòdea pɛpɛpɛ.
  Eye ale wodze tudada gɔme le wo nɔewo yome henɔ ha dzim...
  Natasha ƒo afɔ ƒuƒlu eye wòdo ɣli be:
  - Esia tso taiga...
  Zoya hã ƒo eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo henɔ ɣli dom be:
  - Na Britaintɔwo ƒe atsiaƒuwo...
  Augustine hã ƒo aŋɔa hegblɔ be:
  - Aʋakɔ Dzĩ!
  Svetlana tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu hegblɔ be:
  - Sesẽtɔ wu ɖesiaɖe!
  Oleg Rybachenko tsɔ eɖokui ƒoe eye wògblɔ be:
  - Eye na Red...
  Natasha da tu eye wòdo ɣli be:
  - Mimia nu sesĩe!
  Zoya hã ƒo atam henɔ ɣli dom be:
  - Wò bayonet kple asi si me vevesese le!
  Augustine ƒo afɔkpodzi hedo ɣli be:
  - Eye ele be mía...
  Svetlana da tu ame aɖe si wua ame eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Womate ŋu atɔ te o!
  Oleg Rybachenko gada tu ake, eye wònɔ nu kom be:
  - Yi mamlɛtɔ gbɔ...
  Natasha ɖo akpoxɔnu aɖe ɖa eye wòdo ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ si me ku!
  Eye nyɔnuviawo kaka, tu la da tu vaseɖe esime tuawo vɔ.
  Ẽ, Oleg Rybachenko gadze aʋa ake.
  Gake Aʋakɔ Dzĩ la le sesẽm na wo. Germanytɔwo le ŋgɔ yim. Dɔwɔnu geɖe le wo si eye afɔzɔlawo hã sɔ gbɔ wu. Eye Japantɔwo hã tso ɣedzeƒe gbɔna.
  Mate ŋu atsi tre ɖe ŋusẽ ma tɔgbe ŋu o.
  Gerda kple eƒe dɔwɔlawo wɔa avu le E-50-ʋua dzi. Germanytɔwo le Voronezh dzi dzem xoxo. Aʋa la nu sẽ ŋutɔ.
  Le go ɖeka me la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua nyo ŋutɔ abe aʋawɔʋu si nye eya ŋutɔ tɔ ene. Gake ametakpɔkpɔ si le ʋua me gbɔdzɔ vie. Eye esiae nye eƒe kuxi, eyata ele be nyɔnuviwo nanɔ ŋudzɔ.
  Wogale T-34-85-ʋu gbogbo aɖewo wɔm kokoko. Wogale ʋu sia wɔm le agbɔsɔsɔ gã me, eye Germanytɔwo ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 88 si le 100EL me la ŋea nu geɖe tso didiƒe.
  Wole SU-100 hã wɔm geɖe wu, si, esi wònye tu si tsɔa eɖokui ʋãna ta la, ewɔwɔ le bɔbɔe wu aʋawɔʋu, gake enye aʋawɔnu si sesẽ wu.
  Fifia esi Gerda tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔta la, egbã Soviettɔwo ƒe ƒuƒu. Ne míete ɖe ʋu ma tɔgbe ŋu la, ate ŋu anye afɔku gã aɖe.
  Blonde terminator la xɔe hedzi ha be:
  - Nye lãmekawo menye gakpo o, .
  Èxɔm ŋutɔŋutɔ!
  Eye emegbe Charlotte da tu eye wògbã blaetɔ̃ vɔ eneawo.
  Eye tu si daa tu wuieve le aɖabaƒoƒo ɖeka me la ɖoa didiƒe ʋĩ.
  Eyome Christina da tu. Eye awɔ esia hã wòade pɛpɛpɛ ŋutɔ eye wòade pɛpɛpɛ. Egbã Red Army ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Dzo si le dzo dam! Hooray na Stalin!
  Emegbe Magda hã ƒoe. Ezã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ wɔ esia pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Eye wòdzi ha be:
  - Le Fofonyigba mavɔ la ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia ʋuʋu nukoko...
  Germanytɔwo ƒe mɔ̃a wɔa dɔ vodadamanɔŋui.
  Nusi wòwu enye IS-2, si nye aʋawɔʋu si ŋu ŋusẽ le vie eye afɔku le eme, gake xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe mekpɔ eta nyuie o.
  IS-3 koe kpɔa ŋgɔgbe ta nyuie vie, gake wogale aʋawɔʋu sia wɔm le hatsotso suewo me. Eƒe xɔ kɔkɔ ƒe nɔnɔme sesẽ akpa. Togbɔ be abe alesi aʋawɔwɔ ƒe nuwɔna ɖee fia ene la, mɔnukpɔkpɔ sua IS-3 si ya teti be wòate ɖe E-series ʋuwo ŋu le adzɔge ʋĩ.
  Womewɔ aʋawɔʋu siwo kpekpe wu le USSR haɖe o, eye wotɔ te woƒe ŋgɔyiyi gɔ̃ hã. Esia hea kuxi aɖe vɛ ya. E-25 tu si me kɔ si te ŋu ʋuna le eɖokui si koe le Germanytɔwo si le woƒe xexlẽdzesiwo me, gake wotu eƒe wɔwɔ kloe. Togbɔ be mɔ̃a megblẽ o hã.
  Ʋua me dɔwɔla eve koe eye woƒe kɔkɔme nye meta ɖeka kple afã. Sue kple tu si ƒe didime nye 75mm tso Panther gbɔ. Soviettɔwo ƒe ʋuwo ƒe adela.
  Gake Fuhrer lɔ̃a ŋusẽ wu. E-50 gɔ̃ hã va bɔbɔna ɖe anyi vivivi wu E-75, si hã wotsɔa akpoxɔnuwo tsyɔa axawo dzi.
  Esesẽ be woage ɖe E-75 me ayi axadzi gɔ̃ hã. Eye Germanytɔwo wɔa esia ŋudɔ le ŋgɔyiyiwo me...
  Germanytɔ yameʋukulawo dometɔ eve siwo nye Alvina kple Albina te ŋu wu yameʋu siwo dze anyi la ƒe xexlẽme alafa etɔ̃ xoxo eye woxɔ: Knight"s Cross of the Iron Cross si me klosalo oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Nyɔnuviawo nye aʋawɔla fafɛ mawo tɔgbe eye wofa tu wu le xexeame. Ẽ, ne yameʋu geɖe wu le Huffman si vaseɖe fifia gɔ̃ hã la, wonya kpɔ wu sã.
  Eye abe se ene la, bikini kple afɔ ƒuƒlu koe wowɔa avu le.
  Alvina da Soviettɔwo ƒe yameʋu etɔ̃ tso eƒe ME-262 X me kple yameʋu ƒe tu siwo ƒe didime nye milimeta 30 eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye tsɔtsrɔ̃ ƒe akaɖi!
  Albina, si nɔ dzo ma tɔgbe dam la ɖo kpe edzi be:
  - Eye míenye tsɔtsrɔ̃ bliboe:
  Eye wòtso Soviettɔwo ƒe yameʋu ene bubuwo...
  Aʋawɔlaawo ƒe seselelãmewo nyea aʋawɔlawo ŋutɔ, gake wokoa alɔgbɔnu ɣesiaɣi.
  Wolɔ̃a ŋutsuwo eye wowɔa dɔ kple woƒe aɖe. Eye edzɔa dzi na wo. Atsyɔ̃ɖola siwo wɔa avu alea.
  Woda Soviettɔwo ƒe TU-3 aɖe ɖe anyi eye wogbãe kakɛkakɛe... Esia nye woƒe gbedoname si me dzo le.
  Kpuie ko la, nyɔnuviawo meɖia gbɔ wò o. Eye Asrafoha Dzĩ la xɔa nu tso wo gbɔ.
  Gake le go bubu me la, Anastasia kple Mirabela hã le avu wɔm le bikini kple afɔ ƒuƒlu ko me - wole woƒe xexlẽdzesiwo dzim ɖe edzi! Wonye nyɔnuvi siwo wɔa adã ŋutɔ.
  Eye Anastasia da Germanytɔwo ƒe yameʋu aɖe ɖe anyi hegblɔ be:
  - Nyee nye yameʋukula gã aɖe!
  Mirabela tsɔ tu da Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye super warrior!
  Nyɔnuviwoe nye nusi míehiã ŋutɔŋutɔ...
  Gake wole avu wɔm kple Yak-9 T siwo do xoxo, siwo le dzɔdzɔme nu la, womesɔ kple Germanytɔwo ƒe yameʋu siwo me dzo le o. Gake ame dzetugbeawo te ŋu wɔa avu. Eye woƒoa asa na tudada wo.
  Eye nukatae? Elabena wodoa afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini. Eyata mɔ aɖeke meli si dzi woato atso wo o.
  Abe alesi míekpɔe ene la, aʋawɔlawo se nusi ŋutigbalẽ ƒuƒlu nye gɔme.
  Anastasia da Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu bubu eye wòdo ɣli be:
  - Na Dadanyigba la!
  Mirabela lã HE-162 eye wòdo ɣli be:
  - Na Stalin!
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔyameʋu si me afɔku le wue nye ME-262 X, yametu atɔ̃ le esi, eƒe duƒuƒu lolo ŋutɔ, aʋala siwo wotutu, kple aʋawɔnu sesẽwo le esi.
  Ele bɔbɔe be woada HE-162 ʋu si le bɔbɔe, si ƒe asi bɔbɔ, gake woate ŋu atrɔ asi le eŋu ŋutɔ la aƒu anyi.
  ME-1010 mekpɔ dzidzedze bliboe na Germanytɔwo o, ɖikeke mele eme o be enye yameʋu nyui aɖe ŋutɔ le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo gome, gake eƒe aʋalawo trɔna eye wòhiãa yameʋukulawo siwo bi ŋutɔ. TA-183 va zu nusi wɔa dɔ wu, eye wòyi ŋgɔgbe hã.
  Gake Hitler lɔ̃a ME-262 X si wokpɔ ta na vevie, si me aʋawɔnu sesẽwo le.
  Womedzudzɔ Luftwaffe ƒe ʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae la wɔwɔ vivivi haɖe o. TA-152 ye nye ʋu si woate ŋu azã le mɔ vovovowo nu si kpɔ dzidzedze wu, eye ME-309 gakpɔtɔ le aʋa wɔm. Wode ŋgɔ wu Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le duƒuƒu kple aʋawɔnuwo gome. Eye togbɔ be Yu-488 nye ʋu si wotsɔa ʋuʋudedi ʋuna hã la, Soviet Yak-ʋuwo mete ŋu lénɛ gɔ̃ hã o. Ẽ, LA-7 si de ŋgɔ wu gɔ̃ hã bɔbɔ ɖe anyi wu ʋu sia le duƒuƒu gome.
  Eye nusi woawɔ ɖe yameʋu siwo daa bɔmb ŋu: Arado, Yu-287 kple bubuawo.
  Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo, si me yameʋu siwo me yameʋuwo mele o mele o la gbɔdzɔ.
  Gake Anastasia kple Mirabela te ŋu xɔa dzesi nyuiwo kokoko le nɔnɔme mawo tɔgbe me gɔ̃ hã.
  Ale wotrɔ gbɔ, wodo ami ɖe wo me eye wogayi aʋa dzi ake. Germanytɔwo ƒe ʋuwo gaƒo wo ake. Eye wowɔa esia kple ŋusẽ gã aɖe.
  Ame aɖeke mele Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo me si mate ŋu atsɔ wo asɔ kple wo ame evea o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nyɔnuviwo dɔa wo nɔewo gbɔ be ŋusẽ nanɔ wo ŋu. Eye zi geɖe la, ŋutsu vovovowo nɔa wo si ɣesiaɣi. Eye esia doa ŋusẽ nyɔnuviwo ale gbegbe!
  Esia nye woƒe dzidzedzekpɔkpɔ wɔnukua ƒe nya ɣaɣlawo dometɔ ɖeka.
  Nyɔnuviawo xɔ USSR ƒe Kalẽtɔ ƒe sikaɣletivi xoxo, eye woɖea ŋku ɖe wo nɔewo ŋu.
  Wogadzo ƒo xlãe ake eye woda tu ame aɖe.
  Anastasia tsɔ eƒe yameʋu si ƒe didime nye milimeta 37 la lã Yu-288, si nye bɔmbdadamɔ̃ si ŋu ŋusẽ le vie.
  Eye Mirabela da Yu-287 yameʋu aɖe ɖe anyi, eye wòzã tu ma ke si ƒe didime nye milimeta 37 hã. Tu mawo na wòte ŋu, le nyɔnuviawo ƒe nuteƒewɔwɔ wɔnuku aɖe me , be woate ŋu aƒo futɔwo ƒe ʋuwo tso didiƒe. Togbɔ be tuawo mesɔ gbɔ o hã la, ède afɔku me be yeaku.
  Nyɔnuviawo ƒoa woƒe afɔ ƒuƒluwo hedzia ha be:
  - Soar falcons abe hɔ̃wo ene, .
  Míele ŋgɔ na Stalin!
  Míaƒe dzidzedzekpɔkpɔa tu aƒe
  Ʋu wò akɔnta si nèɖu dzi!
  Eyata aʋawɔlawo maɖe asi le fasitɔwo ŋu be woaɖe asi le wo ŋu ya o. Eye woaƒoe sesĩe ale gbegbe be wòave Fuhrer la.
  Anastasia Vedmakova ya wɔa afɔɖeɖewo ya. Yak-9 la didi wu kilometa alafa ade, manɔ anyi eteƒe nadidi o, ne tu kpekpe le eŋu la, ele kpuie wu gɔ̃ hã, gake eʋuʋuna hetrɔna wu alo wu nenema.
  Enyo vie wu Yak-3, gake exɔ asi wu eye wòbia duralumin si ƒe nyonyome deŋgɔ. Eye anyigba geɖe bu na USSR. Eye woate ŋu awɔ Yak-9 la le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  Gake mɔ aɖeke meli si dzi woato awɔ ɖeka kple Third Reich, kpakple Japan o.
  Mirabela da ME-262 eye wòdzi ha be:
  - Le Russia Dada ƒe ŋutikɔkɔe ta la,
  Míana xexeame katã nakpɔ dzidzɔ wu!
  Anastasia lã Germanytɔ bubu eye wòdo ɣli be:
  - Esiae nye lɔlɔ̃ si klẽna wu la ƒe ŋkɔ!
  Eye alesi wòado ɣli hã. Eye wòƒo Fritz la.
  Nyɔnuviawo fa miamiamia ŋutɔ, ŋutɔ ya.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Germanytɔwo le goglom ɖe USSR ƒe anyigba dzi.
  Japantɔwo hã le wo ɖokuiwo ƒom. Eye wo dometɔ geɖe li eye wole Chinatɔwo ʋum do ŋgɔ na wo.
  Asrafo ɣiawo le agbagba dzem be yewoato eme. Eye wotsɔa ame kukuwo ƒua gbe ɖe mɔ siwo katã dzi woate ŋu age ɖo la katã dzi ŋutɔŋutɔ.
  Gake wosɔ gbɔ ale gbegbe be wova toa wo me mlɔeba.
  Japantɔwo kple woƒe aʋakɔ ɣia le Khabarovsk dzi dzem. Womebua nusiwo bu ŋu kura o.
  Gake Soviet nyɔnuviwo doa go wo le afima.
  Alenka kple eƒe ƒuƒoƒoa.
  Nyɔnuviwo ʋlia Khabarovsk ta. Wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb ɖe futɔwo dzi.
  Eye wodzia ha kple alɔgbɔnukoko hã be:
  - Míenye nyɔnuvi nyuiwo, .
  Eye aʋawɔlawo katã ƒe dziɖuɖu...
  Gbea sesẽ ale gbegbe
  Le ŋutikɔkɔe me na vifofo siwo ƒe tagbɔ gblẽ!
  Eye bɔmb siwo ame dzetugbeawo ƒe afɔ ƒuƒluwo da la gadzona ake.
  Alenka, ne etrɔ ko la, etsoa Chinatɔwo ɖe anyi eye wòdoa ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na míaƒe anyigba!
  Anyuta atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu atsɔ bɔmb aƒu gbe eye wòado ɣli be:
  - Le ŋusẽ kɔkɔwo ƒe ŋkɔ me!
  Eye atsɔ ʋuʋudedi si wua ame hã aƒo wò.
  Eyome Angelica da tu. Eye etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb hã.
  Eye wòdoa ɣli be:
  - Na liƒo yeyewo!
  Eye emegbe Maria aƒo wò hã. Eye wòtso aʋawɔla ɣiawo hã kple gbagbã, henɔ ha dzim be:
  - Asike ɖe asike dzi! Ŋku ɖe ŋku teƒe!
  Eye wòɖea ŋku ɖe exɔlɔ̃wo ŋu.
  Eye emegbe Olympic-fefeawo atsɔ bɔmb aɖaka blibo aɖe aƒu gbe ɖe samuraitɔwo kple Chinatɔwo dzi.
  Eye wòado ɣli be:
  - Le Fofonyigba ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Eye ame atɔ̃awo gatsrɔ̃ duta aʋakɔ la ake.
  Gake Japantɔwo ƒo Chinatɔ gbogbo aɖewo nu ƒu xoxo. Wolia helia. Eye ame kukuwo ƒe togbɛ blibowo tsina.
  Alenka daa tu, tsɔa eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒua gbe eye wòdoa ɣli be:
  - Na Stalin!
  Anyut atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada bɔmb hã eye wòaƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Nufialawo!
  Angelica atsɔ fli la aƒu gbe. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa nunana aɖe ƒua gbe eye wònɔa ɣli dom be:
  - Na Lenin!
  Eye emegbe Maria ƒo futɔa. Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo adze tsɔtsrɔ̃ gɔme.
  Emegbe Chinatɔwo kaka ɖe goawo katã me...
  Eye emegbe Olympic-fefeawo axɔ nitroglycerin ƒe ʋuƒoa ahatsii. Eye awu ame sia ame.
  Eye asrafowo dze anyi...
  Oleg Rybachenko kple eƒe ƒuƒoƒoa gakpɔtɔ le avu wɔm ɖe Tula ta. Germanytɔwo le agbagba dzem be yewoaƒo xlã Moscow. Tula-dugã la nya Fritz-ʋuwo ƒe amedzidzedze le ƒe "41 me xoxo.
  Gake futɔa nu sẽ wu fifia. Eye ele tu dam sesĩe. Eye bɔmbwo le dzadzam ɖe Asrafoha Dzĩa, kple asrafoha bubu siwo gblẽa nu la dzi.
  Futɔ sesẽ aɖe ŋutɔ. Eye wotsɔa ameyibɔ aʋawɔla, Arab, kple Indiatɔ geɖe ƒua gbe ɖe aʋa me. Eye edze abe womate ŋu atɔ tee o ene.
  Oleg Rybachenko da tu E-75 eye wòdzi ha be:
  Asrafo nɔa lãmesẽ me ɣesiaɣi
  Asrafo la le klalo na nusianu...
  Eye ke abe modzakaɖebɔwo ene, .
  Míele dzodzom le mɔwo dzi, .
  Eye madzudzɔ o!
  Eye mègatrɔ wò afɔwo o
  Míaƒe mo le keklẽm
  Afɔkpawo le keklẽm!
  Eye ŋutsuvia gaƒo Nazitɔ la le adzɔge ake. Gake ŋusẽawo mesɔ o vavã.
  Togbɔ be Tula tsi tre kalẽtɔe hã la. Eye le dzigbe gome la, Nazitɔwo le tetem ɖe Stalingrad ŋu.
  Gake nukae wosusu be yewoaɖu dzi le afima?
  Oleg Rybachenko gada tu Nazitɔwo ake eye wòdzi ha be:
  Eye zitɔtɔ sia tɔgbe
  yɔ xexeame katã fũ...
  Amegbetɔƒomea ƒe akpa wɔnublanui - .
  Do dzi le vevesese kple fukpekpe me!
  Eye wogawu ŋutsuvia ake, eye fasitɔwo ƒe Mouse-2, si nye mɔ̃ dziŋɔ aɖe ŋutɔ, nɔ dzo dam.
  Natasha de dzesii le susu me be:
  - Ŋusẽ aɖeke mate ŋu atsi tre ɖe mía ŋu o!
  Eye wòʋuʋu ŋku ɖe ŋutsuvia ŋu.
  Emegbe Zoya hã ƒoe. Woga do ɣli be:
  - Le nye mɔɖeɖe ɖe aʋadziɖuɖu ŋu ta!
  SU-100 wɔa dɔ na eɖokui eye mebua tudadaa nu tsotso ŋu o.
  Germanytɔwo le Tula tom vivivi. Asrafoha geɖe le wo si, afɔzɔlawo sɔ gbɔ ŋutɔ. Eye aʋawɔʋu siwo ƒe ŋkɔwo le vovovo la le ʋuʋum.
  Le kpɔɖeŋu me, "Lev"-2 ma ke le afisia, si nye mɔ̃ sesẽ aɖe ŋutɔ: eƒe kpekpeme nye tɔn alafa ɖeka, eye aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la didi milimeta 300 le dzogoe aɖe dzi. Edze abe naneke metoa eme o ene.
  Gake Oleg Rybachenko gakpɔtɔ daa tu. Fia eƒe hatsotso kɔkɔtɔ kekeake - sniper.
  Eye wòƒo eɖokui, eye wòƒo eɖokui...
  Kakɛwo koe dzona dzona le Nazitɔwo gbɔ. Gake womedi kokoko be yewoaɖe blewu o.
  Oleg Rybachenko ƒo nu kple ɣli be:
  - Etsɔme nye mía tɔ, .
  Míenye hɔ̃wo - Jedi!
  Eye ŋutsuvia gawɔa conics ake. Eye le afisia hã la, fasitɔwo gaxɔa nikel.
  Eye Gerda ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo le Stalingrad xoxo. Aʋa sesẽ mawo tɔgbe le edzi yim le afisia.
  Gerda, si le tu dam, do ɣli be:
  - Nye ŋutilã nye gayibɔ!
  Charlotte tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo eye wònɔ ɣli dom be:
  - Eyata viɖe le eŋu na avuwɔwɔ!
  Eye wòʋuʋu ŋku ɖe eƒe zɔhɛa ŋu.
  Emegbe egaƒoe ake eye wògbã blaetɔ̃ vɔ eneawo.
  Emegbe Christina hã da tu. Egbã Asrafoha Dzĩa ƒe dryer eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si ƒe tagbɔ gblẽ! Mavuvu amesiame!
  Eye emegbe Magda dze tudada gɔme kple eƒe afɔ ƒuƒlu.
  Zi geɖe la, nyɔnuvi siwo tso Germany la le edzi dzem nyuie. Eye wotsɔa ami sisina ɖe futɔa ŋu.
  . TA No. 2 lia
  Gake woƒe ʋua ƒo ɖe axadzi. Ele be matɔ adzrae ɖo.
  Gerda de dzesii kple susu be:
  - Míele ɣeyiɣi gblẽm ake!
  Charlotte tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo ɖe aʋawɔnua ƒe anyime henɔ ɣli dom be:
  - Míabia hlɔ̃ eye míaɖu dzi!
  Eye emegbe etsɔe heɖe eƒe aɖuwo fia. Eye wòɖe ɣe ƒe keklẽ ɖe go le eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la me.
  Christina xɔe eye wòdo ɣli be:
  - Na Dadanyigba la aɖaŋuɖoɖo manɔmee!
  Eye aƒo eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu hã ɖe aʋawɔnuawo ŋu!
  Magda lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Eye nya dzodzro aɖeke meli o!
  Nyɔnuviawo ɖoe be yewoaƒo chess fifia. Srɔ̃tɔ na srɔ̃tɔ. Eye wodze aɖaŋu aɖe tutu gɔme le afima.
  Fefea doa dzidzɔ na ame. Gake nyɔnuviawo ʋlia nya le woƒe afɔɖeɖe ɖesiaɖe ŋu eye woƒoa ta.
  Gerda de dzesii kple aɖu ƒuƒlu be:
  - Manye axiom kɔkɔtɔ kekeake!
  Eye alesi wòako nue...
  Mekpɔ nye ŋkɔ le susu me tso Andersen ƒe gli me. Eyata adzodalawo lée le ave me. Wogbã tasiaɖam la, eye woxɔ Gerda ƒe awuwo kple afɔkpa xɔasiwo katã kloe le esi. Ale Gerda gafɔ afɔ ƒuƒlu, eye wòdo kotoku. Aleae wòdze, eye wobla eƒe asiwo ɖe megbe.
  Ezɔ to ave fafɛ si le adame la me. Afɔkpodzi ƒuƒlu la sea ƒoƒo ɖesiaɖe, ƒoƒo ɖesiaɖe, alɔ ɖesiaɖe. Vɔvɔ̃ ɖo Gerda eye dɔ le ewum.
  Ete ŋu haya le fiasãa me gɔ̃ hã. Eye vuvɔ le adame gbea dzi, si ɖoa ŋku vuvɔ si me wòto nyitsɔ laa dzi.
  Gerda ko alɔgbɔnu... Esusu be edze ƒã be Andersen ƒe glitotoa metoasted heels me o. Eye ema anyo ŋutɔ!
  Wodzra aʋawɔʋua ɖo kaba. Nusiwo gblẽ le eŋu la le sue ŋutɔ. Togbɔ be tu si ƒe didime nye 100mm ƒo axadzi hã. Nusi ate ŋu anye afɔku.
  Charlotte tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔtawo eye wòdzi ha be:
  - Nyee nye aʋawɔʋuwo tsɔtsrɔ̃la, .
  Dzi le dzo dam...
  Tu lae nye nye nɔƒe!
  Eye aŋɔ la gbã blaetɔ̃ vɔ ene bubu. Fifia la, T-34-85 ye xɔ aƒe ɖe aʋagbedzi. Eye ʋu sesẽwo mebɔ kura le Asrafoha Dzĩ la me o.
  Gake emegbe IS-3 la do. Gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖe le eŋu: ŋutilã ƒe akpa si le anyime. Dzogoe gã aɖe le ŋgonua ŋu. Nɔnɔme aɖe le esi: pike ƒe nuyi. Gake ne èƒo ŋgonu ƒe akpa si le anyime la, nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔ anyi o.
  Magda zã eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ fia tu la ɖe futɔa ŋu. Eye alesi wòƒoe, eye tu la dzoe.
  Eye woƒo Soviettɔwo ƒe mɔ̃a ɖe dɔgboa me. Wovuvu xɔ kɔkɔa eye tuawo te wowó.
  Gerda do ɣli be:
  - Eye wòe nye tugbedzedze si woɖo taɖodzinu nyui na!
  Magda do ɣli, eye wòʋuʋu eƒe no wɔnukuawo be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ nam o!
  Charlotte ɖo kpe edzi kakaɖedzitɔe be:
  - Eye ame aɖeke maɖu dzi o!
  Christina do ɣli tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Amegãxi vɔ̃ɖiwo gbãa futɔwo!
  Gerda ƒo nu kple ɣli be:
  - Amegãxi vɔ̃ɖiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Nazitɔwo ƒo xlã Tula eye eva hiã be ɖeviawo kpakple nyɔnuvi ene nado le kɔsɔkɔsɔa me.
  Ŋutsuvi, nyɔnuvi kple nyɔnuviawo ƒua du tsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb.
  Gake nu gblẽ le Nazitɔwo ŋu eye womate ŋu aƒo wo o.
  Oleg, si nɔ tu dam, dzi ha be:
  - Le Dadanyigba kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me la, .
  Womate ŋu akplɔ mí adze klo o!
  Margarita tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Ao! Mègatsɔe vɛ gbeɖe o!
  Natasha, si le tu dam henɔ ti kpom la gblɔ kpee be:
  - Migana kuxi aɖeke nava míaƒe aƒeme o!
  Eye atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada bɔmb si wua ame hã.
  Emegbe Zoya aƒo asa na shrapnel la eye wòazã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã atsɔ aɖe asi le esi le ŋeŋem la ŋu...
  Eye wòado ɣli be:
  - Anye gã ŋutɔ!
  Eye emegbe Angelica ada tu futɔa. Etsoe ɖe anyi le dziku gã aɖe me. Eye agado ɣli ake:
  - Nyee nye aɖaʋatɔ si ƒe tagbɔ gblẽ!
  Eye bɔmb aɖe adzo tso wò afɔkpodzi ƒuƒlu la dzi.
  Eye emegbe Svetlana axɔe aƒo wò sesĩe.
  Esiawo nye, nyateƒe, nyɔnuviwo - nusi ku hena vɛ na futɔwo.
  Natasha, si le tu dam futɔa la, le ɣli dom be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, abosam gɔ̃ hã mate ŋu aɖu mía dzi o!
  Eye bɔmb la dzona tso eƒe afɔ ƒuƒluwo dzi le akasa nu. Eye wòaƒo, eye wòakaka nusianu, kple didiƒe ʋĩ.
  Nyateƒee, nyɔnuviwo te ŋu ɖua anyigbamama si ŋu wògblẽ nu le la dzi. Le dzigbe gome la, aʋawɔwɔ le edzi yim le Stalingrad, si dzi Asrafoha Dzĩawo le. Esi Japantɔwo bu nu gbogbo aɖewo vɔ la, woxɔ Khabarovsk eye wonɔ ŋgɔ yim le Vladivostok.
  Enyo, amesiwo hiãe la ado go wo le afima.
  Anna Witchakova to gbedonamewɔna aɖe si mevivi boo o me kple eƒe sɔ si dzona nuteƒewɔla. Ðeko aʋawɔyameʋu si va zu Mig-4 si da Germanytɔwo ƒe yameʋu gbogbo aɖewo dada la fiã le Japantɔwo ƒe aʋawɔhawo ƒe yameʋuʋuwo me, abe alesi ʋu kple meli bubu gbogbo aɖewo hã fiãe ene. Esi akpɔkplɔ siwo tso Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi ƒo dua vɔ la, Vladivostok ɖe nu wɔnublanui aɖe fia. Gake ame kukuwo ƒe kunuwɔwɔa yi edzi le asrafomɔ nu, le ɖokuibɔbɔ me eye wowɔe kabakaba ŋutɔ. Yameʋukula Vedmakova de dzo eƒe afɔwo me, nyɔnuvia ƒe afɔwo xɔ dzo, eye eyata ezɔ afɔ ƒuƒlu, henɔ afɔ ɖem ɖe eƒe afɔbidɛwo ŋu nyuie. Japantɔwo megawɔ amedzidzedzeawo ake haɖe o, wotsɔ woƒe agbagbadzedzewo katã ɖo kpekpeɖeŋu nana aʋawɔha siwo le ŋgɔ yim la ŋu. Vedmakova zɔ ƒo xlã glikpoawo, wotsɔ ŋusẽ nɔ wo kɔm, eye ɖevi gbogbo aɖewo nɔ dɔwɔlawo dome. Wonɔ tsɛ, afɔ ƒuƒlu, eye woƒe mo biã le kele ƒe ŋdɔkutsu dzatsɛ ta, woƒo xɔtunu gbagbãwo, kɔ telegraf-ti siwo ge ɖe dzi, eye ɖeko wokplɔ ablɔwo.
  Hamemegã si le ŋutsuviawo tame si do mɔɖelawo ƒe ka, gake metsɔ awudziwui o (ehe ɖe vovo, edze abe ŋutsuviawo nɔ woƒe awuwo dzi kpɔm ene), ƒu du yi yameʋukulaa gbɔ.
  - Míele dɔ wɔm kabakaba, Hati Aʋafia, nusianu adzra ɖo kpuie! Míakɔ ablɔa dzi, azɔ nyuie abe alesi wònɔ do ŋgɔ na aʋaa ene!
  Witcher ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ akpɔnɔ aɖewo ƒu gbe nɛ:
  - Afisia, tsɔe! Esia nye míaƒe Soviettɔwo si wotsɔ dzɔdzɔme tsokolet wɔ, ke menye Amerikatɔwo ƒe aɖi o.
  Ŋutsuvia ʋuʋu ŋku kple dzidzɔ be:
  - Eye míeva to megbeŋkɔ yeye aɖe vɛ na Amerikatɔwo! Esi wònye fifia wole ɖeka kple Hitler kple Hirohito ta la, ekema menye Yankeetɔwoe wonye o, ke boŋ Pindostɔwoe wonye!
  Nyɔnuvi si nye major la bɔbɔ ɖe ŋutsuvia ŋkume:
  - Amekawoe nègblɔ be wonye?
  Sɔhɛ mɔɖela la gbugbɔ gblɔ be:
  - Pindos ƒe nya! Eyata fifia míele abe Yankeestɔ siwo de mí asi ene!
  Witcherova tsɔ asi ƒo ŋutsuvia ƒe ta, emegbe eƒe asi gã sesẽ la zɔ ŋutsuvia ƒe abɔta tsɛ siwo me ʋukawo le la dzi. Ŋutsuvia ko alɔgbɔnu ɖe eta: eƒe aɖuwo nɔ ɣie, eye wòkeke eƒe asibidɛ si me vevesese le la ɖe enu. Asrafomegã la ʋuʋu ŋutsuvia ƒe asi heɖo eŋu be:
  - Ele be míaɖo ŋku ŋkɔa dzi! Gake míele aʋa wɔm kple Amerika haɖe o, eyata esɔ be míato megbeŋkɔwo vɛ!
  Ŋutsuvia tsi tre ɖe eŋu be:
  - Amerikatɔwo vɔ̃ɖi wu Japantɔwo kple Germanytɔwo, elabena wolɔ̃a avuwɔwɔ kple ame bubu ƒe asiwo. Aleke kee Ɣe si le dodom ƒe Fiaɖuƒea ƒe aʋawɔlawo nye ŋutasẽla o, amesiame nya woƒe kalẽwɔwɔ!
  Witcher tso nya me be:
  - Mawu kalẽtɔ siawo! Eye kaba ale si wòanya wɔ!
  Krotov ƒe asrafoha yeye si le dɔ wɔm la de asi sedede aɖe si me susu mele kura te le vome o eye wòdɔ aʋawɔʋukulaa kple ƒudzidelawo ƒe ƒuƒoƒo aɖe ɖe Khabarovsk. Sededea va enumake, ehiã be woanya Japantɔwo ƒe aʋawɔhawo ƒe ŋgɔyiyi. Witcherova, nyateƒee, nɔ mɔ kpɔm be yewoana aʋawɔyameʋu aɖee, gake... Gake yameʋu aɖeke menɔ ŋgɔgbea si femaxee o, eye ŋusẽdoamelawo tso woƒe titina meva haɖe o. Mɔzɔzɔ tso Vladivostok yi Khabarovsk mexɔ ɣeyiɣi boo aɖeke o eye wotsɔ asrafomegã la ƒu gbe tso ketekemɔwo dzi ŋutɔŋutɔ wòzu aʋa si nɔ dzo dam.
  Japantɔwo dze agbagba be yewoato du si ŋu woɖo gli ɖo nyuie la ŋu aƒo xlãe. Ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo koe su aʋawɔla la si be wòatsɔ eƒe tu si wotsɔna ƒoa tu la ati kpo age ɖe doa me esime amedzidzedzea dze egɔme.
  Adzetɔ la bia Kapitan Sinitsin, si mlɔ egbɔ be:
  - Eyata esia fia be futɔa le ɖoɖo wɔm ɖe Friedrich, alo ne míagblɔe tututu la, Aʋafia Nogi ƒe aɖaŋuwo ŋu be wòato mɔ̃ sesẽawo ŋu eye wòakplɔ mí ayi megbe.
  Kapita la ƒo nu kple nuxaxa be:
  - Na wòadze agbagba atɔ dzo Russia sɔ ƒe asike! Woatsɔ eƒe afɔkpodziwo aƒoe sesĩe ale gbegbe be madze abe ɖe masɔ gbɔ o ene!
  Ace yameʋukulaa tsɔ fefenyawo gblɔ be:
  - Anɔ eme be menye Krupp gakpoe wotsɔ wɔ sɔawo ƒe afɔkpodziwoe o, ke boŋ míaƒe Soviettɔwo tɔ!
  Akpɔkplɔwo ƒe ɣlidodo do kplamatse eƒe nyawo. Afisiae wòmlɔ le do aɖe si woɖe ɣeyiɣi didi aɖe me, zi geɖe la, mɔ̃ sesẽwo ƒe fli ɖedzesi aɖe le Khabarovsk ŋu, Japantɔwo ƒe amedzidzedze ƒe ŋɔdzi li ƒe geɖee nye sia. Aŋɔwo le wowóm le doawo ŋgɔ kple wo megbe, eye wowɔa toɣliɖeɖe geɖe. Le goawo katã me la, Japantɔwo ƒe shimosa xɔŋkɔa naa toɣliɖeɖe kple dzudzɔ geɖe dona. Aʋawɔla la kpɔa nu vɔvɔ̃manɔmee, kple ɖekematsɔleme aɖe gɔ̃ hã. Aŋɔwo ƒe wowó nana tsidzɔƒe ƒoɖiwo dona, wo dometɔ ɖeka na anyigba ʋuʋu. Esia fia be tu aɖe le tu dam, eye tu si ƒe lolome nye milimeta alafa etɔ̃ nyuie. Woate ŋu ase abixɔlawo ƒe hũɖeɖe... To tudada me la, wodzena abe ya fafɛ siwo menye to ɖesiaɖe mate ŋu alé o ene. Le afisia la, anyigba tsyɔ aʋawɔʋukulaa dzi. Gake nyɔnuvia ya ƒo aɖuɖɔ eye wòʋuʋu ke si le eƒe ka dzĩawo ŋu:
  - Enɔna alea ɣesiaɣi, ne èmlɔ anyi la, èƒoa ɖi! Eye ne èfɔ la, tsɔ miasi ɖeka alo eve nam!
  Tudada ƒe dzadzraɖo va zu kpuie, ɖewohĩ tu geɖe menɔ Japantɔwo si nenema gbegbe o. Amedzidzedzea dze egɔme. Japantɔwo ƒe tak geɖe nɔ ŋgɔ yim. Sue, eye mɔ̃a ƒe ŋutilã le goglo vie. Ɣe si le dodom ƒe Fiaɖuƒea ƒe aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu: Chichiha. Witcher ɖo ŋku eƒe nɔnɔmewo dzi. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe 30 mm, tu 47 mm, diesel mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 320. To vovo na ʋukuku ƒe ŋutete, si me mɔ̃ sia mede T-34 tɔ nu o la, ekema evɔ̃ɖi wu Germanytɔwo ƒe T-3 si nɔ anyi le ƒe 1943 me gɔ̃ hã. Le Ɣedzeƒe Ʋĩ gɔ̃ hã la, woyɔnɛ be, aɖuɖɔ! Gake le mɔa nu la, menye aʋawɔʋuae nye agbledelawo ƒe fianyɔnu o, ke boŋ afɔzɔlawoe. Tee kpɔ, te ɖe tomebɔmbwo ŋu. Abe alesi wodzinɛ ene: Afisi keteke si me aʋawɔnuwo le mate ŋu ato o la, asrafo si si tu le aƒu du.
  Woɖe Japantɔwo ƒe tuawo tso Germanytɔwo ƒe Mauser me. Tu suewo, siwo woɖe le "Schmeister" xɔŋkɔ si nɔ anyi le Xexemeʋa Gbãtɔ me la me. Le goawo katã me la, didi nɔa ame siwo ƒe ŋkuwo le kpuie la me be yewoasrɔ̃ nu nyuitɔ kekeake tso akpa kemɛ. Kakaɖedzitɔe la, Japantɔ atsyãwɔlawo le dɔ wɔm xoxo be yewoawɔ Panther kple T-34 ƒe ʋu si wotsɔ tsakae!
  Japantɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo wu wuieve mele afima o eye Soviettɔwo ƒe tuɖedziwo mele du dzi be yewoado go wo o. Afɔzɔlawo ƒua du le wo yome le duƒuƒu me, le kɔsɔkɔsɔ ɣi aɖe si wozãna tsã me. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi ƒe asrafowo ŋutɔ do awu siwo ƒe amadede nye ɣie vie, siwo sɔ kple khaki-gbedadaƒo ƒe amadede. Witcher lé ŋku ɖe wo ŋu, eye wòbu amedzidzelawo ƒe xexlẽme ŋu kaba. Le ŋku nu la, wo dometɔ akpe atɔ̃ va ɖo ade, eye ne mede ɖeke o la, Russiatɔ akpe ɖeka bɔbɔ nɔ doawo me, eye wotsyɔ ŋgɔgbe ƒe akpa sia. Eye aʋawɔnuwo hã... Ɣedzeƒe Ʋĩ ƒe asrafowo ƒe nuwo le nusiwo susɔ me, eye asrafomegãwo koe si tu suewo le. Enyo, she"s a major, though, ɖoƒe aɖeke manɔmee, woɖee dzi kpɔtɔ va ɖo private ƒe ɖoƒe.
  Kapitan Sinits (si gakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ) bia Witcher.
  - Èwɔ avu kple Germanytɔwoa?
  Nyɔnuvia ɖo eŋu be:
  - Ao! Megbugbɔ nu na wo!
  Kasia ʋumefia la ƒe mo biã la, de dzesii be:
  - Èɖo ŋku wò ame kuku gbãtɔ dzia!
  Witcher, si nɔ alɔgbɔnu kom la, ʋuʋu ta be:
  "Yeʋukulae menye, eye amesiame si meda tu la, mewui, susu aɖeke mele asinye le ame kukuwo ŋu o!" Le mɔa nu la, le Dulɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã bliboa me la, womeda nye yameʋua ɖe anyi kpɔ o!
  Kapita la ƒo kpẽ le mɔ aɖe nu ŋukpetɔe be:
  - Ace koe nènye! Eye Germanytɔ agbɔsɔsɔme si wotsɔ ami sisi ɖe ŋuwòe nye esi!
  Witcher ko alɔgbɔnu wòkeke wu gɔ̃ hã:
  - Le blaeve vɔ atɔ̃lia megbe la, wotsɔ ɣletivi kalẽtɔ la na! Eye blaeve vɔ enyi koe.
  Sinitsin do ɣli be:
  - Uh-uh! Ðeko nènye wò aɖaŋudɔa bibi aɖe!
  Nyɔnuvia ɖo eŋu ɖokuibɔbɔtɔe be:
  - Mehiã be woana kalẽtɔ nanye amesi wɔa eƒe dɔ dzi anukwaretɔe ko o. Fifia afɔzɔlawo ate ɖe wo ŋu, eye míado go wo.
  Kapita la he tu sue aɖe si ƒe kpekpeme nye kilogram ewo nyuie la ƒe gavi. Meka asi avu la ŋu, launch la le sesẽm ŋutɔ, akɔta la le recoil. It"s not a very convenient machine, but it hits... Nyateƒee, le nyaʋiʋliwo nu la, tu si ŋu ŋusẽ le wu le Germanytɔwo si xoxo, gake amekae nya, nenye be Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo ava to nane si nyo wu vɛ. Sinits mete ŋu tsi tre ɖe biabia be:
  - Nukatae woɖe wò yameʋukula gã aɖe yi afɔzɔlawo ƒe asrafoha me?
  Witcherova ɖo eŋu fefetɔe afã kple afã, eye wòzi eƒe tu sue la ƒe jam hã dzi be:
  -Eye ɖeko medi be manya alesi wòle be woanɔ dzo te! Ema anye nu fafɛ!
  - Eye wò afɔkpawo anya bu nenye be èle du dzi alea gbegbe be yeaɖo ŋgɔgbe fli me!
  Le nyateƒe me la, esi Witcherova nɔ agbagba dzem be yeana ʋuʋudediawo nadzo kabakaba la, enɔ tsa ɖim abe nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu ene. Togbɔ be le aʋawɔɣia la, nyɔnu kple ɖevi akpa gãtɔ ɖea woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu fiana le dzomeŋɔli hã la, womelɔ̃ ɖe esia dzi le kpovitɔwo dome o, vevietɔ le dutoƒo teƒewo. Gake Witcher lɔ̃a asiɖeɖe le ame mawo tɔgbe ŋu gɔ̃ hã. Eɖo eŋu na Sinitsin ko be:
  - Be míadzra ga ɖo la, kapitalist xexeame katã kloe tsi tre ɖe mía ŋu. Le nyateƒe me la, afɔkpawo vuvuna, eye ame geɖe ƒe dɔe nye esia!
  Kapita la lɔ̃ ɖe edzi kple ŋkubiã fefetɔe be:
  -Afɔ dzeani ŋutɔ le asiwò! Ðe mate ŋu awɔ atuu na woa?
  Witcher ʋuʋu eƒe asibidɛ be:
  - Menye fifia o! Emegbe ne ètsi agbe la, mado dzo na wò na zã la.
  Sinitsin keke eƒe ŋkuwo ɖe enu be:
  - Wow, èle du dzi! Zi geɖe la, nyɔnuwo xɔa ɣeyiɣi didi hafi wodzudzɔna!
  Vedmakova di be yeaɖo eŋu, gake wose wowó, Japantɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe si nɔ zɔzɔm le ŋgɔ la va dze tomebɔmb aɖe dzi. Nyɔnuvia dzi ha be:
  - Hitler nɔ ʋu kum, tomebɔmb aɖe da tu amegãxi la! Egbã wòzu kakɛwo - gake viɖe boo aɖeke menɔ eŋu o!
  Japantɔwo ƒe aʋawɔʋu bubu wó, tɔ, trɔ eƒe nuyi eye wòda tu Soviettɔwo ƒe dowo. Etɔ̃lia ƒu du dze eyome. Gake Japantɔwo ya mebu eŋu gɔ̃ hã be yewoadzudzɔ o. Ŋku kpuiawo ʋuʋu: woƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tu siwo le xɔ kɔkɔ siwo le dzogoe ene me siwo woate ŋu aʋuʋu dzi la dze dɔwɔwɔ gɔme.
  Kapita la ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Esia nyo ŋutɔ! Ðeko wòle abe ɖe wole zɔzɔm le atsyã aɖe me ene! Aʋakɔe nye esia!
  Vedmakova fɔ tu aɖe, dzɔgbenyuietɔe la, didime si le afɔzɔlawo gbɔ ɖe mɔ, eye wòda tu Japan-srafomegã la. Narrow-Eyed dze anyi, eye wòtsɔ eƒe tu la ƒu gbe sesĩe ale gbegbe be wònɔ eƒe tu la ƒom le gbe si le kele me la me. Japantɔ bubuawo yi edzi nɔ du dzi, eye wobɔbɔ woƒe ŋutilã vie ko, eye edze abe wonɔ mɔ kpɔm le mɔ sia nu be yewoaƒo asa na dziɖuɖu, alo ne míagblɔe tututu la, yewoaɖe alesi wòate ŋu adzɔe dzi akpɔtɔ ene. Vedmakova ɖo ŋku edzi be aleae wonaa hehe asrafowo le Quantud-srafowo me, wotsɔa bambu-ti ƒoa amesiame si mebɔbɔ ɖe anyi le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi o la ƒe ta. Edze abe wona Tsar-Fofo kple Herodes ƒu du nyuie ene! Ke hã, Nicholas II ŋue wòle nu ƒom tsoe. Fifia wogale avu wɔm kple Japan ake, eye menye le akpa ɖeka dzi o, ke boŋ le akpa vovovowo dzi. Ke hã, viɖewo le esia hã ŋu. Nyɔnuvia dzi ha be:
  Ele vava ge - wotsɔ Wehrmacht la ƒu gbe ɖe ke me, .
  Woɖu Napoleon dzi, womate ŋu aɖu edzi o!
  Futɔa mate ŋu atu afɔ Soviettɔwo ƒe aflaga o, .
  Ne ameawo kple akpahaa wɔ ɖeka!
  Japantɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo tsrɔ̃ la tɔ ɖe wo nɔewo yome, gake afɔzɔla siwo tsɔ akplɔwo nɔ ƒoƒom la te duƒuƒu sesĩe wu. Soviet-srafowo ƒe nɔƒewo nɔa keklẽm, tuwo nɔa asi kpem, eye tu siwo wotsɔna ƒoa tue nɔa wo dome ɣeaɖewoɣi. Witcher hã da tu. Japantɔwo, siwo gagbugbɔ agba tsɔ nɔ ʋuʋum la, da tu tso tuwo me. Wodo ɣli le woƒe lãkusiwo tame be:
  - Banzai ƒe ŋkɔ! Rus na ta!
  Tuawo to woƒe kukuawo me abe gbetedzi ene wozu ameƒomeviwo. Ƒumeke si wotsaka kple ʋu ge. Gake tuawo ƒe akpa gãtɔ, abe alesi wòdzɔna le aʋawɔwɔ me ene, to. Japantɔwo tso tomebɔmb la, asrafo sueawo ƒe kpekpeme nɔ bɔbɔe akpa na woƒe duƒuƒu be woate ŋu atɔ dzo nunana siwo wodzra ɖo na aʋawɔʋuawo.
  Witcherova se tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒe megbedede ŋutasesẽtɔe le eƒe abɔta, evɔ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi ƒe aʋawɔlawo ya dze abe lã wɔadã ŋutɔŋutɔwo ene. Woƒe ɣlidodo si me dziku le la nu sẽ ɖe edzi eye woƒe mo ɣi nyɔŋuwo nɔ keklẽm le fifia ta. Witcher dzea agbagba be yeawu futɔwo ƒe asrafo geɖe alesi yeate ŋui zi ɖeka. Nyɔnuvia xɔ dzo abe alesi wònɔna ɖaa ene, eye wòdaa tu abe atɔ ene. Klip ɖeka vɔ, wotsɔ bubu de eme. Magazinea lolo akpa, le goglo, eye mele bɔbɔe be woatsɔe aƒo ɖe xɔa me o. Eye dzoa gadze egɔme ake, Japtɔwo dzona ɖe anyigba.
  Vedmakova da tu evelia, si na tu aɖeke menɔ esi o. Eye amesiwo ƒe ŋkuwo le kpuie la le bɔmb dam xoxo. Wotsɔa ƒuƒu ɖoa eŋu, fifia ɣlidodo kple hũɖeɖe geɖe wu, eye Soviet-srafowo hã dzea anyi. Kakɛa lã ɖa sue aɖe si le Witcher ƒe ta ŋu. Nyɔnuvia ƒe lãmekawo mete ŋu nɔa te ɖe enu o, eye wòti kpo hedo ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Na dadanyigba na Stalin!
  Esi aʋawɔla mamlɛawo dze eyome la, wodo ɣli, woti kpo do le nutsyɔnu me henɔ woƒe akplɔwo ʋuʋum. Soviet-srafowo ƒua du yina Japantɔwo gbɔ, eye woƒoa wo ɖokui ɖe bayonet-ʋawɔwɔ me.
  Vedmakova tsɔa ƒoƒo kabakaba lãa "samurai" si te ɖe eŋu wu ƒe dɔgbo. Edo ɣli hedze agbagba be yeaɖo eŋu eye wòdze anyi abe gbɔ̃tsu si wowu ene. Nyɔnuvia do ɣli kple dzidzɔ be:
  - Russiatɔwo ƒe bɔlƒoƒo: Russia - Japan, eve-zero!
  Eye le nyateƒe me la, Japantɔ bubu aɖe dze anyi eye wotsɔ akplɔ lã eƒe ŋɔti. Enyo, aʋawɔʋukulaa ƒo etɔ̃lia ɖe eƒe akɔta. Ŋutsu si ƒe ŋkuwo le kpuie la keke, eye nyɔnuvia, si nɔ ʋuʋum to ŋusẽmanɔmanɔ me, tsɔ yi ƒo nugbɔa ɖe futɔa ƒe ŋku me!
  -Na wòazu Japangbe! Nukatae nàtsi tre ɖe mɔxenuwo megbe!
  Bayonet la ƒe hlɔ̃biabia la vuvu major la ƒe awudziwui, ʋu do, gake menye ɖeko esia meɖe fu na nyɔnuvia o, ke ena wògado dziku ɖe edzi hã.
  - Hirohito ƒe ku! - Nyɔnuvia ƒo ɣli, eƒe afɔkpodzi ge dze gbedoxɔ si ƒe ŋkuwo le kpuie la me, eye nyɔnuvia ʋuʋu sesĩe ale gbegbe, abe ɖe wònye aʋawɔyameʋu yeye ƒe ʋuʋudediwo ene.
  Japantɔwo trɔ megbe, eye wogbugbɔ gɔ̃ hã, eye nyɔnuvi si gbɔgbɔ ʋã la yi amedzidzedzea dzi, eƒe tu si wotsɔna ƒoa tu la nɔ tsatsam abe atikplɔ si le ame dzɔtsu aɖe si me ene. Emegbe kpovitɔ aɖe si doa vevie nu akpa ƒe akɔta ƒo ta ƒe megbe sesĩe. Anna gbɔ ya be:
  - Shahen-khash ye nye esi na wò!
  Gake le nusianu me la, esesẽ na Russiatɔwo. Viɖe si le akpa si ƒe ŋkuwo le kpuie la ŋu zi gbɔ zi atɔ̃, eye Japantɔwo ƒe kamedede nyo, eye hekpe ɖe eŋu la, womele avu wɔm kple USSR ƒe asrafo nyuitɔwo o. Le dzɔdzɔme nu la, le aʋa sesẽ sia tɔgbe me la, woɖoa asrafo siwo le hatsotso etɔ̃lia me, siwo ƒe nɔnɔme vɔ̃ɖi wu, alo asrafo siwo xɔ abi vevie le aʋa si wowɔ kple Nazitɔwo me ɖe Ɣedzeƒe Ʋĩ. Asrafoawo dze anyi, ɣeaɖewoɣi la, wotsɔa akplɔ wuieve ƒua gbe ɖe Russiatɔ ɖeka me, ʋu nɔ dodom le wo katã me ŋutɔŋutɔ, gake wowɔ avu abe kalẽtɔwo ene, eye ame aɖeke mebiaa nublanuikpɔkpɔ o.
  Sinitsin tsɔ akplɔ ƒo Japan-srafomegã aɖe, gake wotsɔ eƒe nugbɔ hã ƒo eƒe axadzi. Ðekakpuia tsɔ eƒe tu ƒe akɔta ƒo Japantɔ si dze wo dzi la ɖe anyi, gake ʋua si tso axadzi fũ akpa. Eye samurai ene ƒu du va dze ŋutsua dzi zi ɖeka.
  Vedmakova kalẽtɔ la ƒu du va xɔ na kpovitɔa, tsɔ akplɔ ƒo kpovitɔa vaseɖe eƒe abɔta, eye wòtsɔ Jap bubu aɖe ƒo klo te.
  - Lé ɖe Petrukha ŋu! - Egblɔ be.
  Enumake eɖe akplɔ eve siwo woɖo ɖe akɔta la fia eye wòɖo eŋu be:
  - Menye Petere menye o, ke boŋ Arkady ye!
  Nyɔnuvi si wu Japantɔ bubu la do ɣli be:
  - Le aʋawɔwɔ me la, ŋkɔ ɖesiaɖe le abe tu si wotsɔ koklozi ƒoe ene;mele be nàkɔe ne mèda tu o!
  Arkady ɖe megbe vie eye bayonet nublanuimakpɔmakpɔ la vuvu eƒe ŋgonu. Ðekakpuia nɔ ɣli dom le vevesese si womate ŋu ado dzi atsɔ o ta be:
  - Mawu Dada!
  Witcher tsi tre ɖe eŋu be:
  - Ðewohĩ vidadae menye, gake menye Mawu tɔ o! Le goawo katã me la, Mawu aɖeke meli o, eye menɔ anyi kpɔ o!
  Arkady trɔ megbe kple eƒe akɔta ɖe Anna ŋu eye wòƒo nu le ɣlidodo me si me mekɔ o be:
  - Eye anyinɔnɔ manɔmanɔ kae le mía lalam le ku megbe?
  Nyɔnuvia ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao! Kɔmiunisttɔwo ƒe dzɔdzɔmeŋutinunya afɔ ame kukuwo ɖe tsitre! Eye amesiwo ku le aʋawɔwɔwo me ɖe wo denyigba ta lae anye ame gbãtɔ siwo woatrɔ ayi agbe yeye me.
  Sinitsin ʋuʋu ta be:
  - Mawu negbe!
  Witcherova, esi wòtsɔ Japantɔ bubu mlɔ anyi vɔ la, edo ɣli be:
  - Mawu aɖeke meli o! Ne ɖeka li la, ekema ele be míalɔ̃ ɖe edzi be amesi wosusu be xexeame katã wɔla la nye ame vɔ̃ɖi! Eye elɔ̃a funyafunyawɔwɔ eƒe nuwɔwɔwo!
  Le ɣeyiɣi ma me la, wotsɔ akplɔ lã Arkady ƒe ata, eye be wòagadze anyi o la, eɖo ŋu ɖe aʋawɔla si ƒe taɖa biã la ŋu:
  - Eye m"le fu wɔm ale gbegbe! Ðeko wònye nusi womate ŋu asusu o!
  Ɣe si le dodom ƒe asrafowo ƒe gãnyenye zi gbɔ zi atɔ̃ va ɖo ade la va gblẽ nu le wo ŋu. Samurai blaatɔ̃ ƒu du va dze wo ŋu, nɔ woƒe akplɔwo ʋuʋum abe akpɔkplɔwo ƒe aʋakɔ ene. Arkady xɔ ular eve aɖewo siwo ŋu bayonet le le ƒodo me, eye emegbe woɖe eƒe ŋku ɖa. Esi ɖekakpuia dze anyi la, wodo atike nɛ zi blaeve, si na wòzi ɖoɖoe tegbee. Mebiaa ɖokuinye be nukae eƒe luʋɔ se le eɖokui me esime wònɔ dzodzom dzoe: eƒe mo wɔ yaa alo vɔvɔ̃, alo ɖewohĩ gbɔdzɔe si mexɔ se o le esi wòdo le eƒe ŋutilã ƒe gaxɔ me vɔ megbe hã.
  Adzetɔ la nɔ abe ɖe wole afakaka aɖe te ene. Nyateƒee, eƒe awudziwui gbã gudugudu, eye wotsɔ akplɔwo lãe. Aʋawɔla la va zu amama keŋkeŋ, eye ʋuʋudedi geɖe tsyɔ edzi, gake samurai la mete ŋu de abi eŋu vevie ɖeka pɛ hã o! Ewɔ avu eye eƒe no amama siwo ƒe nowo le dzĩe la ʋuʋu abe buoys ene le atsiaƒu me. Eye ɖeko afɔkpodzi ƒuƒluwo nɔ keklẽm to afima. Nyɔnuvia nye lãwo kple gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ƒe ŋusẽ ƒe nɔnɔme vavã. Eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la biã le ʋu ta, si na hadede va nɔ wo kple tsɔtsrɔ̃ kple vɔ̃ɖinyenye ƒe mawunɔ gã la dome: Kali! Woda tu Soviet-srafowo katã kloe xoxo, aʋaa wu enu, eye le eƒe tugbedzedze si le keklẽm si nye Aphrodite me koe wòƒoa ŋku kpui siwo mebua tame o la ɣeaɖewoɣi.
  Japantɔwo ƒe Aʋafia Nugi tsɔ movidzɔdzɔ lé ŋku ɖe nukunu sia ŋu. Emegbe susu aɖe klẽ ɖe eƒe ta me. Sedede aɖe kplɔe ɖo, si wogblɔ kple nudzodzoe si meɖua nu nyuie o ƒe gbe tsɛ be:
  - Tsɔ ɖɔ ƒu gbe ɖe edzi, tsɔe agbagbee!
  Nyatakakadzraɖoƒewo hã nɔ Japantɔ siwo dzraa ga ɖo la si. Kasia ehiã be nàkplɔ Russiatɔwo dometɔ ɖeka agbagbee. Eye network la sɔ nyuie na esia. Enumake lãléla wuieve tsɔ kɔsɔkɔsɔwo ƒu gbe ɖe nyɔnuvia ŋu
  Witcher wɔ avu ɖe eta alesi wòate ŋui, edze agbagba kple eƒe ŋusẽ katã be yeaɖe ye ɖokui ɖa. Gake dzodzroe wo katã, Japantɔ siwo ƒe dzitsinya le dzɔdzɔm la wɔ ɖɔa kple mɔkpɔkpɔ be alé sɔ aɖe ɖe te. Wobla nyɔnuvia keŋkeŋ eye wohee ɖe eƒe akɔnu. Edze abe wokpɔ dzidzedze le aɖaŋu me ene, vevietɔ esi wònye be wometsɔ tu alo tu siwo wotsɔna ƒoa tue kpɔa mɔfiame sia dzi o ta.
  Nyɔnuvia ɖo ŋku eƒe lɔlɔ̃tɔ Arkady ƒe mo si wolũ dzadzɛ, kple eƒe nya si wòléna be:
  - Le aʋawɔwɔ me la, ŋkɔ ɖesiaɖe le abe tu si wotsɔ koklozi ƒoe ene;mele be nàkɔe ne mèda tu o!
  Susu dziŋɔ aɖe si nyɔa ŋu la fɔ ɖe te, gake mena wònɔ bɔbɔe o! Le nyateƒe me la, esia dzɔna zi geɖe: ɖeko nèlɔ̃ ame aɖe eye wòku!
  Edze abe Japantɔwo xɔ do siwo womexe nyuie o le teƒe sia ene, eye woyi edzi to Soviet-srafowo ƒe nɔƒe siwo ƒo xlã Khabarovsk ŋu. Eye wokɔ eƒe Vedmakova yi aboyo me, eye togbɔ be womegale ekplɔm o hã la, wotsɔe de ʋu si me aʋawɔnuwo le si ŋu ɖi le me be wòakplɔe ayi megbe. Mɔ̃a nye esi nɔ anyi do ŋgɔ na tsiɖɔɖɔa, ɖewohĩ Xexemeʋa Gbãtɔ mee wònɔ, eyata le mɔ si womede dzesii o nu la, eƒoe ɖe afɔzɔlawo megbe. Duƒuƒua anɔ abe kilometa 12 ene le gaƒoƒo ɖeka me. Brr! Aʋawɔʋu gbãtɔ si le xexeame, si nye Prokhorov ƒe ʋu si te ŋu zɔa anyigba katã dzi, ƒe kpekpeme mede nenema o, gake eƒe duƒuƒu nye kilometa 40 le gaƒoƒo ɖeka me le mɔ gã dzi eye wòƒua du kilometa 25 le mɔ gã dzi. Enyo, le go ɖeka me la, USSR le Europa katã dzi dzem, eye le go bubu me la, Asia ƒe akpa ɖedzesi aɖe dzi dzem. Nyɔnuvia trɔ ɖe eƒe axadzi, edze abe ŋɔdzi aɖe nɔ eme be yeamlɔ eƒe akɔta ene. Aleke gbegbe wòdo viviti le ʋu si me aʋawɔnuwo le ƒe akpa siae nye si, edze abe afisi woɖina ɖo, alo asrafowo ƒe ʋuwo le afima ene. Anyo ya be nàsi, gbã to atikplɔawo kple ka sesẽwo ɖeɖeɖa me. Eye aleke woawɔe? Nyateƒee, aɖaŋu le nyɔnuvia si, togbɔ be ahiã be wòatrɔ asi le eŋu, ahe asigɛawo ɖa le ɣeyiɣi ma ke me, eye wòatso kɔsɔkɔsɔ si ŋu wotsɔ afɔ blae ɖo la me hã. Gake kawo hã ate ŋu asɔ nyuie le afisia. Dɔa tea ɖeɖi ame ŋu, gake ne wokplɔe yi Manchuria ƒe anyigbamama me la, ɣeyiɣi asu esi. Nyɔnuvia ɖe kaawo ɖa le ŋutigbalẽ si xɔ dzo la ŋu, etso kɔsɔkɔsɔa eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ebu tame. Hmm, menye fefenya ƒe habɔbɔ si woɖo ɖe Soviet Russia ŋue o: Gawu la, lã wɔadã si ŋu nu sẽ wue nye Germany. Dukɔ si me mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ kple asrafo sesẽwo le. Le kpɔɖeŋu me, ese aʋawɔyameʋu yeye si nye ME-309 la ŋu nya. Edze abe amesiawo le dzodzom xoxo ene. Nyatakaka aɖeke mele esi tso aʋawɔnuwo ŋu o, gake le nya siwo wogblɔna nu la, yameʋu sia ƒe aʋawɔnuwo sɔ gbɔ abe adre ene! Tudada ƒe teƒewo. Esia nye aʋawɔnu sesẽ ŋutɔ, ne míebu eŋu be wo dometɔ eve koe le YAK=9 si, eye ʋu aɖeke mele Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo dzi si ƒe dzesiwo wu etɔ̃ o. Dze agbagba nàɖu lã wɔadã mawo dzi! Enyo, Fokken-Wulf nye mɔ̃ si me nu veviwo le ŋutɔ, eƒe aʋawɔnuwo de ŋgɔ wu Soviettɔwo ƒe yameʋuwo, eye wòte ŋu tsɔa bɔmb tɔn eve kloe gɔ̃ hã. Le ƒe 1942 ƒe nuwuwu xoxo la, tu eve siwo ƒe didime nye milimeta 20 kple tu 4 siwo ƒe didime nye milimeta 13 nɔ esi. Gake edze abe aʋawɔyameʋu yeye aɖe si dzea ame dzi kple bɔmbdada si me tu eve siwo ƒe didime nye milimeta 30 kple milimeta 20 ƒe tu ene le la do xoxo ene. Enye lã wɔadã xoxo, lã wɔadã aɖe na lã wɔadãwo katã! Eye le nya siwo wogblɔna nu la, wotsɔ yameʋu aɖe si me aʋawɔwɔ si me tu enyi siwo ƒe didime nye milimeta 30 le la de dɔwɔwɔ me xoxo! Dze agbagba nàɖu gbɔgbɔ vɔ̃ sia tɔgbe dzi! Aleke Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo di be yewoawɔ nu ɖe esia ŋui? Vedmakova se be wole dɔ wɔm le Yak-3-ʋua ŋu. Nudzraɖoƒedzikpɔla aɖe si tso Beria ƒe dɔwɔƒea gblɔ nya sia nɛ. Edze abe nusi koŋ adze le yameʋua ŋue nye alesi yameʋua ƒe kpekpeme anɔ bɔbɔe wu ene, eye mɔ̃ kple aʋawɔnu bubuwo manɔ eme o ene. Afɔɖeɖe ƒe ŋutete nyo ya, gake madi be aʋawɔnuwo nadzi ɖe edzi! Le nyateƒe me la, le kɔdada me la, kamedefefewɔla si ƒe kpekpeme le abe fu ene la te ŋu trɔa asi le eŋu wu amesi ƒe kpekpeme lolo, gake kakaɖedzitɔe kloe la, aɖu edzi kokoko. Menye dzodzroe wònye be kpekpeme ƒe hatsotsowo li o, eye le kɔdala bibiwo dome la, wodea asixɔxɔ ƒoƒo ƒe ŋusẽ ŋu wu. Ehiã be woado ŋusẽ Soviet yameʋuwo ƒe aʋawɔnuwo, eye ekema ko hafi woaƒo Wehrmacht... le afɔ si sɔ dzia? Tso ƒe 1942 ƒe afã evelia me la, Luftwaffe ƒe gãnyenye le yame dze dzodzo gɔme, kaka March 1943 naɖo gɔ̃ hã la, viɖe aɖe nɔ USSR si, gake... Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe alakpadada trɔ ŋusẽ ƒe dadasɔ. Wow, wowu Hitler le March 13 lia dzi, eye fifia April ƒe nuwuwu koe nye ema, eye aleke gbegbe asrafowo ƒe dadasɔ trɔ vevie. Eyata kabakaba, tso ɖoƒe si me viɖe le le aɖaŋu me dzi va ɖo ɖoƒe si bu kloe le aɖaŋu me. Esi mɔkpɔkpɔ gakpɔtɔ li be woaɖu Germany dzi hafi wòaɖo aʋawɔɖaŋu kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi ɖe USSR dzi ta kloe. Vevietɔ Dukɔ Siwo Bla Nu ate ŋu ana yameʋu gbogbo aɖewo Nazitɔwo, gake ahiã ɣeyiɣi na Germany yameʋukulawo be woasrɔ̃ alesi woaku woe. Ke hã, vovototo le mɔ̃ɖaŋununya kple dɔwɔnuwo dome. Aʋawɔʋuwo hã hiã na dɔwɔla siwo wona hehee, eye Chevron ƒe dɔwɔwɔ le Russia ƒe dzomeŋɔli menyo tututu o. Automatic rifle M-18... Menye nu gbegblẽe wònye o, gake le tu ƒe agbɔsɔsɔme gome la, ebɔbɔ ɖe Soviettɔwo ƒe tu nyuitɔwo tɔ nu, togbɔ be ede ŋgɔ wu le eƒe nyateƒetoto gome hã! Kpuie ko la, kuxiae nye kuxia! "Churchills" xɔŋkɔ ŋutɔŋutɔ siwo si aʋawɔnu sesẽwo kple ʋukuku ƒe ŋutete nyui le hã li... Nyateƒee, edze abe míawo hã míawɔ avu kpli wo ene. Eye zi alesi aʋawɔwɔa le edzi yim la, zi nenemae dɔwɔnu geɖe asu Nazitɔwo si. Eyata nyataƒoƒoa le bɔbɔe, ele be míahe Germany dzi ɖuɖu sesẽ aɖe le dzomeŋɔli. Le Japan gome la, anyo wu be nàɖo seɖoƒe na ɖokuiwò takpɔkpɔ vevie eye nàdze tsitretsiɖeŋunyawo gɔme to nɔnɔme ƒe ŋgɔyiyi le aʋawɔʋuwo me zazã me. Gake le afisia hã la, ŋusẽzazã dzi ɖeɖe kpɔtɔ wòade edeƒe. Womahe wo ayi aʋa siwo xɔa ɣeyiɣi didi me o, eye woatu ametakpɔnuwo ɖe fli siwo wodzra ɖo va yi dzi o. Mɔnukpɔkpɔ gakpɔtɔ li be woazã Chinatɔwo ƒe Asrafoha Dzĩ la, gake Chiang Ka-sha dziɖuɖua tsɔ eƒe ŋusẽ katã dze edzi. Eyata fifia ya la, àte ŋu aɖo ŋu ɖe wò ŋutɔ wò ŋusẽ ŋu. Ɣekaɣie woadze wo dzi? Ɣeyiɣi nyuitɔ kekeakee nye May ƒe nuwuwu, esime mɔawo ƒu keŋkeŋ eye ŋusẽdoamenuwo va ɖona na asrafowo. Vedmakova ŋutɔ aƒo eƒe ƒoƒo gbãtɔ le Oryol ƒe mɔ dzi, eye emegbe le Kharkov nutoa me, be yeatsɔ anya Germanytɔwo le Donbass si me dɔwɔƒewo le la me, eye emegbe wòazɔ azɔli dzizizitɔe atso Ukraine, atso Dnieper-tɔsisia enumake, eye wòayi Romania . Gake anya wɔ be woatrɔ ayi dziehe be woana ablɔɖe Belarus eye woayi titina ƒuƒoƒoa ƒe megbe. Susua bliboa nyo, togbɔ be gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖewo li hã la, amedzidzedze le Oryol ƒe mɔ dzie dze ƒã wu eye fasitɔwo anɔ lalam le afima. Ele be woagbã mɔ̃ sesẽawo.
  . TA 3 lia
  Nyateƒee, tu kple Katyushawo aɖe vi le afisia. Nuɖoanyi mamlɛtɔa hea ŋusẽkpɔɖeamedzi sesẽ aɖe vɛ, vevietɔ agbenyuinɔnɔ. Aleke kee wòɖale o, èhiã tu kple Katyusha geɖe be nàtsɔ ada bɔmb ɖe futɔwo ƒe ametakpɔnuwo dzi. Le goawo katã me la, Xexemeʋa Gbãtɔ ƒe nuteƒekpɔkpɔ ɖee fia be ametakpɔkpɔ le bɔbɔe wu amedzidzedze, eye ne ɖe Kaiser"s Germany meɖe asi le eƒe asrafowo ŋu le ƒe 1918 ƒe kele me amedzidzedzea me o la, anye ne aʋaa ate ŋu anɔ anyi ƒe geɖe wu hafi. Gake Xexemeʋa Evelia ɖo kpe edzi be amedzidzedze ƒe aɖaŋuwo nyo wu ametakpɔnu. Le kpɔɖeŋu me, Poland dzi ɖuɖu kabakaba, eye vevietɔ alesi wòdze Ɣetoɖoƒedukɔwo ƒe dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii ƒe habɔbɔ sesẽ la dzi. Nazitɔwo ɖu asrafoha siwo de ŋgɔ wu dzi le ɣleti ɖeka kple afã me, eye ɖeko woto Maginot Line si dzi womate ŋu aɖu o la ŋu. Aʋawɔwɔ le Afrika, afisi Britaintɔwo ƒe aʋa sesẽ aɖe ɖu Italy ƒe asrafoha siwo de ŋgɔ wu dzi le gbã. Eye emegbe Rommel ɖu Britain-srafo siwo sesẽ wu sã dzi le amedzidzedze kabakaba aɖe me. Gake le nyateƒe me la, USSR ƒe kpɔɖeŋu si ɖe dzesi wu, le ƒe 1941 me, enye afɔku gã si dzɔ ɖe aʋakɔ sesẽ aɖe dzi. Eye hlɔ̃biabia ƒe amedzidzedze siwo nana Germanytɔwo ƒe aʋawɔhawo ƒua anyi. Eyata nu vevitɔe nye be nàƒo ɖokuiwò evɔ màlala Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyewo ƒe nyaƒoɖeamenu o. Mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe aʋawɔwɔ si xɔa ɣeyiɣi didi va zua nusi me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o kloe, negbe ɖe, le nyateƒe me la, Soviet dzɔdzɔmeŋutinunyalawo wɔ nukunu aɖe ko hafi! Mlɔetɔa ate ŋu adzɔ le gɔmeɖose nu, le kpɔɖeŋu me, ese be le nukpɔsusu nu la, anya wɔ be woawɔ bɔmb si ate ŋu atsrɔ̃ du aɖe. Gawu la, bɔmb ma tɔgbe ƒe kpekpeme anye tɔn etɔ̃ alo ene. Edze abe gli ene, gake... Wodzi mí be míana glitoto nava eme.
  Mɔ si gadze ame ŋu wue nye laser-ʋawɔnu si ŋu woƒo nu tsoe le mɔ̃ɖaŋudɔwɔla Garin ƒe Hypreboloid me. Nu sia tɔgbe te ŋu tsrɔ̃ aʋawɔʋuwo, yameʋuwo, kple meliwo ƒe aʋakɔ blibo aɖe ŋutɔ. Nyateƒee, wɔ aʋawɔnu ma tɔgbe eye menye Third Reich ɖeɖeko o, ke boŋ alakpatɔ Pindos hã, kapitalist xexeame katã awu enu. Eye kɔmiunisttɔwo ƒe aflaga si le keklẽm la aklẽ ɖe ɣletinyigba la dzi. Gake le susu aɖewo ta womewɔ aʋawɔnu mawo tɔgbe o. Menye ahuhɔ̃ewoe nye mɔ nyuitɔ si dzi woato aƒo dzobibi ƒe ŋusẽ nu ƒu ɖe tɔsisi ɖeka me o. Eye ebia ŋusẽ geɖe wu hafi woate ŋu atso meliwo. Togbɔ be... ne woƒoe ɖe micron fineness nu hã la, ekema anya wɔ ŋutɔ be woatso yameʋuwo kple aʋawɔmeliwo. Nukunuwɔnu si akpe ɖe ame ŋu wòaxɔ na USSR. Eye laser ƒe ŋusẽkpɔɖeamedziae nye esi, le nɔnɔme bubu me. Mlɔeba la, kɔsɔkɔsɔa ɖe asi le eŋu eye wòvo kloe, eye ka kakɛwo mlɔ anyi ƒo xlãe.
  Vedmakova ɖee fia be:
  - Dzigbɔɖi kple dɔwɔwɔ, ne èle gbɔwò la, menye ame kukue nènye o!
  Nyɔnuvia tsi tre heƒo eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe nutsyɔnu la dzi. Nuwɔna aɖeke meli o. Eƒo ʋɔa sesĩe wu. Le esia ta la, woka atam le Japangbe me eye womewɔ nu ɖe eŋu o. Emegbe Witcher dze hadzidzi gɔme kple dziɖeleameƒo. Eye wòdzi ha kple eƒe gbe ƒe tatɔ, abe prima donna le ƒezãɖuɖu aɖe me ene:
  Wehrmacht-ha la le dzodzom nyanyanya
  Tuwo ƒe ɣlidodo kple yiwo ƒe ƒoƒo!
  Dzudzɔ dzina ɖe edzi vaseɖe ɣleti ɖeka, .
  Kekeli siwo tso dziƒo ƒe tɔtɔ!
  
  Le ƒe alafa geɖe siwo gbɔna me la, woado fofonyigba la ŋutikɔkɔe, .
  Matsɔ nye ŋutilã ana ɖe Russia ta!
  Melɔ̃ wò, Rus dzetugbe aɖe, .
  Fiawo katã ƒe Aƒetɔ li kpli mí!
  
  Oo, mi dukɔa ƒe ave siwo le ƒoƒom, .
  Sika aspen-tiwo ƒe ɖiɖi le ɖiɖim!
  Orthodɔkstɔwo ƒe akpɔkplɔ nɔviŋutsuwo, .
  Mawu ʋã aʋakɔa wowɔ kalẽwɔwɔ!
  
  Le ŋkeke siwo dzi vuvɔ alo dzoxɔxɔ le dzi la, .
  Ðewohĩ alilikpoa ahe viviti aɖe vɛ!
  Míenye fasitɔwo ƒe hawo abe ʋuʋudedi ene, .
  Be nàʋuʋu ŋunyɔnu la le mo na wò!
  
  Míaƒe akpaa ƒe nya la le dzɔdzɔe, .
  Miʋli Soviettɔwo ta!
  Míedzia ha dzinɔameƒotɔe, .
  Susu la dzo yi dzi abe hɔ̃ ene!
  
  Stalin le Mudra - dziɖula ƒe susu, .
  Wole mí kplɔm yina ɖe aʋa dziŋɔ aɖe si me ku le me!
  Dadanyigba ƒe aflaga, aʋadziɖula ƒe aflaga, .
  Mele klalo be mahe nya kple Pallas-dzɔgbese!
  
  Lenin ƒe nuwɔnawo anɔ anyi tegbee, .
  Míatu kɔmiunisttɔnyenye kɔkɔe!
  Xɔ amegbetɔ ƒe nufiafia dzi se, .
  Woagbã Fasitɔwo ɖe viviti ƒe aʋli me!
  
  Ɣletinyigba bliboa le abe xevi si le ablɔɖe me ene, .
  Mina míadzo ayi ɣletivi siwo le didiƒe, ayi xexeame!
  Nane si me kɔ eye wònye bubume
  Míawɔ nu abe nɔnɔmetatawɔlawo ene!
  
  Eye Russia le aflaga dzĩ la te, .
  Ðeko wòle abe dziƒo Eden aƒo se ene!
  Lenin ƒe nya, Stalin ƒe lɔlɔ̃nu, .
  Kplɔ mí yi ŋgɔe yi dzidzedzekpɔkpɔwo gbɔ!
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova, kpakple nyɔnuvi ene siwo ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me, do le Tula eye woɖo Moscow.
  Fifia nɔnɔmea sesẽ ŋutɔ le fiadu la me. Germanytɔwo wu woƒe ƒo xlãe nu xoxo, eye mɔ aɖe si didi kilometa blaetɔ̃ va ɖo blaene, si nɔa kpuie ɖe edzi gbesiagbe la gakpɔtɔ li.
  Aʋawɔla ade va xɔ nɔƒe siwo woatsɔ aʋli wo ɖokui ta le Moscow ƒe gbɔto. Amedzidzedze sesẽ aɖe dzɔ.
  Oleg Rybachenko da tu hedzi ha na eɖokui be:
  - Etsɔme nye mía tɔ!
  Eye ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb heyi edzi be:
  - Eye míanye ame gãwo!
  Margarita Korshunova da tu hedo ɣli be:
  - Eye mazu ame si fa miamiamia wu!
  Eye atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada bɔmb si wua ame.
  Eye wòkaka tsitretsiɖeŋulawo ɖe mɔ vovovowo nu.
  Eye emegbe le aʋawɔwɔ me la, Natasha atsɔ tu atso Germanytɔwo ɖe anyi eye wòatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu atsɔ ku ƒe nunana la aƒu gbe.
  Aleae nyɔnu sia le...
  Le ƒe 1941 me la, Natasha si le Brest Mɔ̃ sesẽa me. Enɔ ɣedzeƒe yim. Afɔkpa yeyeawo vuvu eƒe afɔwo kabakaba, eye nyɔnuvia ɖe wo ɖa hezɔ afɔ ƒuƒlu.
  Naneke menɔ anyi o gaƒoƒo eve alo etɔ̃, eye emegbe nye afɔkpodzi ƒuƒlu te ƒoƒo. Le gaƒoƒo eve alo etɔ̃ bubu megbe la, wodze dzobibi gɔme eye wonɔ wowóm xoxo le vevesese ta.
  Esi Natasha nye Muscovitɔ ta la, mezu numame nɛ be wòazɔ afɔ ƒuƒlu o. Eye le nyateƒe me la, ɣeaɖewoɣi la, enɔa tsia me ɖe tɔsisia me.
  Ẽ, eva zu funyafunyawɔwɔ na eƒe afɔwo. Gake nyɔnuvi suea va zu numame nɛ enumake.
  Emegbe afɔ ƒuƒlu zɔna ɣesiaɣi, le sno gɔ̃ hã me, eye vuvɔ sesẽ aɖe koe wòdoa afɔkpa.
  Fifia Natasha wɔa avu abe mawunɔ si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me ene.
  Eye afisiae Zoya tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Le nyateƒe me la, esia nye gbeɖoɖoɖi gã aɖe!
  Eye ana tɔtrɔ si ŋu taɖodzinu nyui le.
  Eye Germanytɔwo kple woƒe adzɔhawo dze anyi.
  Eye emegbe Angelica da tu... Eye wòdaa tu hã wòdea tu ale gbegbe.
  Eye bɔmb aɖe hã le dzodzom tso eƒe afɔ ƒuƒlu la dzi.
  Eye wòkaka aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me.
  Emegbe Svetlana le tu dam. Eye eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa nu mawo tɔgbe siwo ame aɖeke mate ŋu atsi tre ɖo o la ƒua gbe.
  Eye wòkaka tsitretsiɖeŋulawo ɖe didiƒe ŋutɔ.
  Eye wòda tu eɖokui, eye wòtsɔ ƒutsotsoe sesẽ aɖe gbã futɔwo.
  Nyɔnuvi siawoe wodzi le USSR!
  Oleg Rybachenko daa tu futɔwo ƒe afɔzɔlawo pɛpɛpɛ, eye wòtsɔa via ƒe afɔwo daa bɔmb le eɖokui si. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋutsuvia kpa ha na eɖokui.
  Esi Vitaliy Klitschko do go masɔmasɔ kple Ukraine Dukplɔla yeye Zelensky ta la, etso nya me be yeaɖe asi le Kyiv dudzikpɔla ƒe ɖoƒe ŋu. Le nyateƒe me la, nukatae nàsẽ dzime ahalé ɖe ɖoƒea ŋu. Anyo wu be wò ŋutɔ nàkpɔ kuxia gbɔ.
  Eye esi Vitali Klitschko do le dudzikpɔla ƒe ɖoƒea megbe la, egadze eƒe dɔa gɔme ake. Eye enumake esi wònye seselelãme, etsɔ nya ɖe Weider ŋu be wòawɔ avu. Domeʋawɔwɔ aɖeke manɔmee! Eye esia le ƒe enyi kple edzivɔ ƒe ɖiɖiɖeme megbe.
  Wider lɔ̃ ɖe edzi ya. Wolɔ̃ ɖe gbetɔame dzi!
  Eye nyateƒe ƒe ɣeyiɣia va ɖo. Le go ɖeka me la, womeɖu xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula zi geɖe dzi kpɔ wu ƒe wuieve o. Eye le go bubu me la, Kyiv dudzikpɔla tsãtɔ si xɔ ƒe blaene vɔ enyi la. Ŋutsu si ate ŋu aƒo Hopins ƒe nuŋlɔɖi, gake ɖikeke le eƒe kamedede ŋu vevie.
  Le nyateƒe me la, ame geɖe xɔe se be le ɖiɖiɖeme didi ma megbe la, Weider gbɔ yiyi tẽ anye ameɖokuiwuwu.
  Gake Vitali Klitschko ya le abe Rocky Balboa ene. Meɖoe be mayi aɖawɔ knockout artist si ŋu ŋusẽ le wu le kpekpeme kpekpewo ƒe hatsotso me. Denotey Wider nye kɔdala si kpɔ eƒe futɔwo katã wodze anyi. Amesiame bliboe - Tyson Fury hã le eme!
  Eyata ne mɔnukpɔkpɔ su Vitali Klitschko si ya ɖe?
  Gake Vitali Klitschko naa hehee ɣesiaɣi, enɔa nɔnɔme nyui me, eye wòdoa gasɔ yia dɔme. Eye le nyateƒe me la, mevɔ̃ɖi nenema gbegbe le ŋutilã me o. Eye hekpe ɖe eŋu la, gakpo ƒe asike nɔ esi.
  Enyo, Vitali Klitschko axɔ avuwɔwɔa, ne menye eyae nye ame si amewo lɔ̃na wu o gɔ̃ hã.
  Oleg Rybachenko trɔ eƒe tu si wotsɔna ƒoa tu ƒe akpa si wotsɔ ƒoa nui. Avuwɔwɔ siwo wosusu be wowɔna kple kɔdala la doa dzidzɔ na ame.
  Eyata, le nyateƒe me la, nukatae Vitali Klitschko metrɔna yia ring la me hedzea agbagba be yeagbã Hopins ƒe nuŋlɔɖi o?
  Esia anye susu sesẽ aɖe ŋutɔ.
  Ŋutsuvi si nye terminator la da tu sesĩe eye wòtso fasitɔ bla nane bubu geɖe.
  Le ema megbe la, ŋutsuvia ko nu eye wòdo eƒe aɖe ɖe go hegblɔ be:
  - Nyee nye ame si nye super ame!
  Margarita tsɔ lime eve siwo wobla ɖekae kple eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Èfa wu ame ɖesiaɖe!
  Oleg, si yi edzi nɔ tu dam la, susu be...
  Vitali Klitschko, si xɔ ƒe blaene vɔ enyi la, le Hopins ƒe nuŋlɔɖi me gblẽ ge ŋutɔŋutɔ. Eɖo ŋku edzi gɔ̃ hã le nyadzɔdzɔgblɔlawo ƒe kpekpe aɖe me be: "Megblɔ be nyemagbã Foreman ƒe nuŋlɔɖi o, gake nyemegblɔ nya aɖeke tso Hopins ŋu o! Eyata matsɔe aƒo eƒe nuŋlɔɖi!"
  Gake ne dukɔmeviwo ƒe akpa ɖedzesi aɖe xɔe se wu alo wu nenema be Hopins, si xɔ ƒe blaene vɔ enyi, ate ŋu axɔ xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula ƒe dzeside la, ke xɔse menɔa Vitaliy Klitschko dzi le ƒe blaene vɔ enyi xɔxɔ me boo o. Le nyateƒe si wònye be eƒe futɔa sesẽ ŋutɔ ta hã le eme.
  Ame si ƒoa atam alea tɔgbe aɖeke menɔ anyi kpɔ le kpekpeme kpekpewo ƒe hatsotso ƒe ŋutinya me o. Nyateƒee, Wider meganye ɖekakpui o, gake ƒe blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ mexɔ ƒe blaene vɔ enyi o.
  Gake edze ƒã be mɔkpɔkpɔ mebu Vitali Klitschko o. Exɔa hehe sesĩe eye wòɖoa nɔnɔme nyui me. Eye edzɔ dzi nam ŋutɔ be metsɔ Kyiv dudzikpɔla nyenye ƒe ɖoɖowɔɖia ƒu gbe.
  Nyateƒee, menye dzidzɔ gã aɖekee wònye be woanye dudzikpɔla le Ukraine, afisi kuxi geɖe le o.
  Gake le avuwɔwɔ kple Uyader ta la, wotsɔ ga nyui aɖe ŋutɔ na Vitali Klitschko. Eyata, aleke kee wòɖale o, nyemewɔ vodada le gakotokua ŋu o. Ŋkɔ Vitali Klitschko xɔ ŋkɔ ŋutɔ.
  Gbe vɔ̃ɖiwo gblɔ gɔ̃ hã be Weider aƒo zi ɖeka, eye Vitali Klitschko ŋutɔ adze anyi. Eye emegbe axɔ ga eye wòaŋlɔ ŋkuɖodzinyawo alo nyakpakpawo.
  Alo ɖewohĩ awɔ sinima aɖe.
  Le mɔa nu la, Vladimir Klitschko hã di be yeawɔ kɔdada. Vladimir ayetɔ koe tia tsitretsiɖeŋula si gbɔdzɔ wu tso xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula edziedzi dome. Gake aleke kee nèɖakpɔe o, enye ʋiʋlidziɖula eye esia fa miamiamia!
  Gake Denotay Wider, aleke kee nèɖakpɔe o, egakpɔtɔ nye nyuitɔ kekeake le nyuitɔwo dome!
  Gake Vitaly xɔa hehe kple dzitsitsi. Ele abe ɖekakpui si le nuteɖeamedzi gãtɔ kekeake dem eɖokui me ene. Eye ewɔ sparring zi geɖe, eye wòɖe nɔnɔme nyui aɖe kple dzidodo nyui fia. Ao, Vitaly le klalo. Eye menye ɖeko wògena ɖe ring la me o.
  Eye le nyateƒe me la, esi ʋɔnudrɔ̃gbea ɖo la, knockout artist gãtɔ kekeake, Wider, si nye kpekpeme kpekpe nyuitɔ kekeake le go sia me, kple Vitaly va kpe ta. Kyiv dudzikpɔla tsãtɔ, amesi ame sia ame ŋlɔ xoxo be enye kɔdala. Gake emegbe amenyenye eve siwo ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me va kpe ta.
  Vitaly, amesi va zu xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula zi gbãtɔ le keke ƒe 1999 me ke. Bu ɣeyiɣi didi si wòxɔ eye ƒe blaeve kple edzivɔ va yi tso esime nudzɔdzɔ sia va yi ŋu kpɔ ko.
  Eye Wider lé eƒe ŋkɔa ɖe asi xoxo ɣeyiɣi didi ŋutɔ. Eye egogo Holmes, amesi xɔ ŋkɔ sia ɣeyiɣi didi wu tso esime woma alidziblanuawo ƒe nuŋlɔɖi hã.
  Eye le nyateƒe me la, ne Wider vɔ̃na na ame aɖe la, menye tɔgbui Vitaly ye o. Nyateƒee, menye amesiamee ate ŋu anye Hawkins o. Eye ŋusẽ mele Hawkins ƒe tsitretsiɖeŋulawo ŋu abe Weider ene o!
  Gake Vitaly, abe amesi le tsitre tsim ɖe eŋu ene la, gena ɖe kɔsɔkɔsɔa me. Eƒe ŋutilã gakpɔtɔ nya kpɔ eye lãmekawo le eŋu, togbɔ be eƒe taɖa le ɣie xoxo hã. Tɔgbui Vitaly, abe alesi woyɔnɛ le bubu me ene, alo kple fewuɖuɖu. Gake lãmekawo ƒe gɔmesese le abe ɖekakpui tɔ ene.
  Vitaly gblɔ be yesu te. Eye menye eya gɔ̃ hã o, agbɔsɔsɔawo dzi ɖe edzi vie.
  Wider hã le ƒuƒlu, wokpae, eye ƒuwo le tsɛ wu, eye eƒe kpekpeme mede o.
  Togbɔ be enye atamkala dziŋɔ hã la, ametakpɔnya aɖewo le esi eye menyona ɖe eƒe afɔwo dzi ɣesiaɣi o. Gake avuwɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ geɖe le asinye xoxo. Le avuwɔwɔ ƒe xexlẽme gome la, esɔ kple Vitaly xoxo. Eye womeɖu edzi haɖe o.
  Gake abi kple lãɖeɖe ta koe Vitali Klitschko bu le eƒe avu eveawo me. Eye ame ate ŋu agblɔ hã be womeƒoe o.
  Gake dometsotso si wu ƒe enyi, eye wòxɔ ƒe blaatɔ̃ kloe. Ne ɖe Vitaly nye ɖekakpui la, anye ne mɔnukpɔkpɔwo asu esi ya. Gake ɖe wòate ŋu aɖu Hopins ƒe nuŋlɔɖi dzia? David Haye, si xɔ ƒe blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ xoxo la va zu kɔdala zero.
  Gake nuƒoƒo geɖe li eye asigɛa koe aɖee afia. Ðe Vitali Klitschko agbã Hopins ƒe nuŋlɔɖia, alo ɖe woatsɔe adzoe le aba dzi abe alesi Weider do ŋugbee enea.
  Afisiae wòdo go le eye wòdo akpɔkplɔ ƒe ametakpɔnu. Kɔkɔ, ƒu ŋutɔ, eƒe ŋutigbalẽ le ƒuƒlu gɔ̃ hã abe Koschey ene.
  Kɔdala eve aɖewo he kuxi sesẽwo vɛ nɛ le kɔdadaa me. Esiae nye Cubatɔ Ostrix, amesi xɔ ŋgɔ le teƒewo me eye wòɖu knockout dzi, kple Tyson Fury, amesi hã xɔ ŋgɔ le points me eye wòte ŋu na avuwɔwɔa da sɔ. Eyata atamkala gãtɔ kekeake si nɔ anyi kpɔ ate ŋu agbã.
  Gake nusiwo ate ŋu adzɔ la nye ɖeka kloe le ewo ɖesiaɖe me le Weider ƒe nyonyo me. Ke hã Vitaly tsi akpa eye wògbɔ ɖe eme ɣeyiɣi didi aɖe le eƒe dɔwɔɖuia me. Nɔviaŋutsu Vladimir gɔ̃ hã ɖo aɖaŋu be wòado dzo kple agbledela sesẽ eve aɖewo siwo le titina. Le nyateƒe me la, le Germany la, Vitali Klitschko ate ŋu akpɔ ga geɖe le avuwɔwɔ kple kɔdala si mede ŋgɔ o me, le eƒe ŋkɔ gã la ta ko.
  Menye kɔdala koe wonya Vitaly le xexeame katã o, ke boŋ enye dunyahela, fiadu ƒe dudzikpɔla, kple Maidan ƒe kalẽtɔ hã.
  Ao, aleke kee wòɖale o, ɖe wòle be Vitali Klitschko nabu eŋu nenye be esɔ be yeaƒu du awɔ avu kple to ma tɔgbe hafi.
  Gake wowɔ tiatia: Vitali Klitschko mele mɔ bɔbɔewo dim o!
  Aʋa la dzɔna le Amerika. Woƒoa USA kple Ukraine ƒe hadzidziwo. Woɖea gbeƒã subɔsubɔdɔ ŋuti nuŋlɔɖiwo. Mlɔeba la, aʋawɔwɔ ƒe dzesi ɖina.
  Ame geɖe dina be yewoakpɔ nukpɔkpɔ kple ʋu.
  Wider dze egɔme kple ŋuɖɔɖɔɖo, togbɔ be ate ŋu anye be ewɔ vodada hã. Ke ne Vitaly xɔ dzo ya ɖe? Klitschko Sr. hã mele du dzi o. Gake àte ŋu akpɔe enumake be eƒe afɔwo le bɔbɔe, eƒe lãme mekɔ o, lãmekawo le eŋu, eye wòda sɔ nyuie. Aleke kee wòɖale o, nusi ame geɖe nɔ mɔ kpɔm na: be aƒu tsi enumake, medzɔ o.
  Klitschko tsɔ kakaɖedzi wɔ dɔ kple eƒe jab, elée ɖe dzi vie wu alesi wònɔna ɖaa, eye wòda blocks.
  Kpekpe eve gbãtɔawo yi edzi nyuie. Eye emegbe Wider, abe alesi wokpɔ mɔe ene la, do tempo la ɖe dzi ŋutɔ. Edze amedzidzedze kple amedzidzedze gɔme vevie wu. Gake Vitaly ya mebu o. Xexe mɔ na ƒoƒoa eye wòdo goe kple miame ƒoƒo. Eye kasia, le octopus ƒe amedzidzedze sesẽ aɖe me la, etsɔ eƒe ɖusibɔ ƒo eƒe ŋutilã. Wider dzi ɖe edzi zi gbɔ zi eve le vevesese ta.
  Vitaly he deuce, eye zi evelia le eƒe agbe me la, xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula kple knockout artist nyuitɔ kekeake si nɔ anyi kpɔ la va kpɔ eɖokui le anyigba.
  Vitaly ko alɔgbɔnu... Eye nyaselawo do ɣli kple dzidzɔ. Womekpɔ mɔ na esia tso Vitaly tsitsia gbɔ o. Eii! Gake edze abe ƒe blaatɔ̃ gbɔna kpuie ene! Eye nàgaʋuʋu ahaƒoe kokoko! Ele be nàte ŋu awɔ esia!
  Wider tsi tre, gake edze megbedede gɔme. Vitaly te eƒe atam ƒoƒo vivivi. Eye agate ŋu anye deuce. Eye megaƒoe ake. Knockout trɔna ɖe megbe.
  Esesẽ be Weider tsi agbe vaseɖe esime wowu ƒoƒoa nu. Emegbe le esi kplɔe ɖo me la, Vitaly wɔ dɔ abe xexlẽdzesi gbãtɔ ene. Gake naneke meli o, nusianu yi edzi abe alesi woɖoe ene. Weider trɔ megbe zi geɖe eye wòdze abe ɖe mate ŋu awɔ naneke o ene. Gake le ƒoƒo enyilia me la, egawó ake. Eye wodze ƒoƒo gɔme heyi ŋgɔ. Eye wògato deuce aɖe me ake eye wòdze anyi. Knockdown evelia.
  Vitaly ko alɔgbɔnu. Yi ŋgɔ. Wider meli ke le eƒe afɔwo dzi o. Egatoa deuce la ŋu ake evɔ mekpɔa atike aɖeke o. Eye tso ƒoƒo si kplɔe ɖo me la, edzea anyi.
  Efɔna sesẽna, eye ʋɔnudrɔ̃la la tɔa avuwɔwɔa!
  Aʋadziɖuɖu! Vitali Klitschko, si nye xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula fifia! Eye eƒe alidziblanu ga! Nyateƒee, meɖoe bliboe haɖe o, gake edo sɔ xoxo!
  Egbã Hopins ƒe nuŋlɔɖi, eye le nyateƒe me la, le kpekpeme kpekpe Foreman gome la, eva zu xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula zi enelia, eye wòsɔ kple Holyfield.
  Wider do ɣli be wotɔ te avuwɔwɔa kaba akpa ya eye wòbia be woagawɔ avu ake.
  Vitaly gblɔ be yeatso nya me nenye be yeayi yeƒe dɔa dzi loo alo yeagawɔ avu ʋɛ aɖewo emegbe. Gake ame sia ame gblɔna nɛ be enyo ŋutɔ, enyo wu le eƒe sɔhɛmenɔɣi gɔ̃ hã, eye ehiã be wòayi edzi.
  Gawu la, naneke megali woawɔ haɖe o. Dumegã bubu aɖe le Kyiv, sewɔtakpekpe kple dukplɔla ƒe tiatia gakpɔtɔ le adzɔge, nukatae màwɔ avu le afima o?
  Le avu etɔ̃ siwo kplɔe ɖo gome la, wotsɔa ga si ade dɔlar miliɔn alafa ɖeka naa Vitaly, tsɔ kpe ɖe alafa memamã ɖeka tso nyadzɔdzɔwo me.
  Nyateƒee, ga gbogbo si woxɔna le eme la lolo ŋutɔ, eye Kyiv dudzikpɔla tsãtɔ gblɔ be yeabu eŋu.
  Le nyateƒe me la, eɖee fia be yegate ŋu wɔa nu geɖe. Eyata nukatae woaɖi talento? Eye nu vevitɔe nye be naneke megali woawɔ wu ema le mɔ aɖeke nu o!
  Ðewohĩ nàdze agbagba aƒo alidziblanuawo katã nu ƒua? Ema anye nu gã aɖe ŋutɔ!
  Vitaly lɔ̃ ɖe nusi wotsɔ nɛ dzi eye wòde asi nubabla te be yeagawɔ avu etɔ̃ bubuwo.
  Eye eƒe tsitretsiɖeŋula si kplɔe ɖo... Enyo, nyateƒee, Tyson Fury! Womeƒoe kpɔ o, kpekpeme kpekpe gã aɖe. Nyateƒee, Uydar kple ame aɖe si le sue wue ƒoe ƒu anyi. Eye vevietɔ wu la, eyae nye nɔviaŋutsu suetɔ hã ƒe agɔdzela. Enyo, aleke màte ŋu awɔ avu kple nu ma tɔgbe o?
  Nyateƒee, avu yeye aɖe, kple fetu wɔnuku aɖe, kple nukpɔkpɔ gã aɖe.
  Oleg Rybachenko gada tu Germanytɔwo kple duta aʋawɔlawo ake. Le goawo katã me la, le nyateƒe me la, Germanytɔ aɖeke kloe mele afɔzɔlawo dome o. Wole ʋuʋum le E-50 kple E-75 aʋawɔʋuwo megbe. Eye wodzea agbagba be yewomatsɔ yewo ɖokui ade afɔku me o.
  Le afisia le teƒe aɖe si didi wu la, àte ŋu akpɔ "Panther"-2. Aʋawɔʋu sia, si to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, do le keke ƒe 1943 me ke. Eye "Panther" la ŋutɔ hã melolo akpa o. Ẽ, eye wowɔ "Panther"-2, togbɔ be wosɔ gbɔ hã, gake le ƒe 1945 me, esi Germanytɔwo nɔ dzadzram ɖo ɖe aʋa si woawɔ kple USSR ŋu la, wotsɔ E-50 kple E-75 aʋawɔʋuwo yɔ dɔwɔƒeawo me fũ.
  Togbɔ be tu siwo mesẽ o siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokuiwoe wɔa dɔ nyuie hã la: E-10 kple E-25 hã la, Fuhrertɔwo lɔ̃a aʋawɔʋu siwo kpekpe wu. Esesẽ be Guderian ƒoe ɖe E-50 si zɔna kabakaba nu be woawɔe wòanye esi ŋu amewo lɔ̃a nu le wu. Fuhrer lɔ̃ E-75 wu, si mekpɔ dzidzedze boo o eye eƒe kpekpeme nye tɔn blaasieke.
  Gake fifia tɔtrɔ aɖe va le E-75 M ŋu, si ƒe nɔnɔmetata le anyime, si le bɔbɔe wu eye mɔ̃ sesẽ aɖe le eŋu. Ðewohĩ azu esi akaka wu le etsɔme.
  Le kpɔɖeŋu me, Oleg Rybachenko zãa ayemɔwo. Exɔe eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ bɔmb aɖe ƒu gbe ɖe E-50 mɔa dzi. Le esia ta la, aʋawɔʋua trɔna hedoa go kple eƒe dɔwɔhati.
  Eye nusi dona tso emee nye mastodon eve siwo le dzo dam.
  Oleg, abe alesi míekpɔe ene la, nye ayetɔ ŋutɔ.
  Aleae wòwɔa dɔe fifia, eye Germanytɔwo le nu gblẽm vevie. Afɔ siwo le ablaɖeɖe me le ŋutsuvia si. Enyo be nànɔ abe eya ene, afɔ ƒuƒlu eye nàdze tugbe.
  Gake le goawo katã me la, kɔdalawo ŋuti susuwo vaa tame nam. Le kpɔɖeŋu me, nukatae Denis Lebedev magadze eƒe dɔa gɔme ake o? Ƒe blaene medidi nenema gbegbe o. Gawu la, hoʋlila vevi siwo tso kpekpeme kpekpewo ƒe hatsotso me dzo, eye àte ŋu adze agbagba awɔ ɖeka kple alidziblanuawo.
  Nusi mele be nàwɔ ŋutɔŋutɔ o enye be nànye dziɖuɖumegãwo ƒe ade. Enyo wu be wò ŋutɔ nàxɔ kɔdada bubumewo alo nàwɔ ɖeka kple tsitretsiɖeŋulawo.
  Esia le abe alesi Sergei Kovalev va zu Moscow ƒe dudzikpɔla ene. Togbɔ be susumenuwo koe esia nye hã.
  Eye Denis Lebedev ate ŋu awɔ nane si tua ame ɖo wu. Gawu la, egakpɔtɔ kaba akpa be woagblẽ kɔdada ɖi womaɖu dzi o. Ele be kamedefefewɔla ŋutɔŋutɔ nayi eƒe nuwuwu.
  Wladimir Klitschko hã ate ŋu atrɔ ava. Gake ame aɖewo, abe Alexander Ustinov, si woƒo zi etɔ̃ ɖe wo nɔewo yome xoxo ene, mexɔa dzudzɔ le dɔme o!
  Nyateƒee, kalẽtɔwo menye amewo o, ke boŋ wotso gakpo me tẽ!
  Gake mina míakpɔ nɔnɔme sia ɖa le susu me: Putin ge dze yameʋu me, eye dukplɔla ƒe tiatia yeyewo le edzi yim le Russia.
  Eye nukae míekpɔna egbea! Ame sesẽ siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea mele kɔmiunisttɔwo si o. Grudin do ŋukpe eɖokui eye wogblẽ eƒe kakaɖedzi me. Zyuganov tsi akpa eye ɖeɖi te amesiame ŋu, eye charisma mesɔ gbɔ nɛ o. Suraikin do kpo nu le tiatia siwo va yi me. Amenyenye bubu siwo womenya tututu o. Zhirinovsky hã tsi akpa eye ɖeɖi te amesiame ŋu. Womenya ame bubu siwo le LDPR me boo o. Ameka bubu tso tsitretsiɖeŋulawo dome si nàte ŋu akafu? Andrei Navalny sesẽ, gake womaɖe mɔ nɛ be wòakpɔ gome le tiatiawɔɣia o. Ksenia Sobchak menye ame si di be yeaxɔ ɖoƒea vevie o. Demushkin nɔ gaxɔ me eye womedoe ɖe ŋgɔ nyuie o. Udaltsov hã nɔ gaxɔ me, togbɔ be ɖewohĩ kɔmiunisttɔwo ate ŋu akpe ɖe eŋu eye wòado go hafi hã.
  Kpuie ko la, hoʋlila vevi aɖeke mele tsitretsiɖeŋulawo dome o. Eyata Medvedev, si nye dukplɔla si le dɔ wɔm, gakpɔtɔ nye ame vevitɔ si amewo lɔ̃na wu. Eye ne nyaʋiʋli aɖe li la: ƒoƒo evelia alo enumake le gbãtɔ me.
  Ne míebu Medvedev ƒe dzeside si bɔbɔ, eye anɔ eme godoo be dukplɔla ƒe ametialawo ƒe xexlẽme gbogbo la, woate ŋu awɔ zi evelia ŋutɔ.
  Ke hã, Medvedev akpɔ viɖe gã aɖe ŋutɔ le ŋgɔdonya gbãtɔ me, eye wòanye tsitretsiɖeŋula si menyo tututu o le evelia me.
  Togbɔ be le ɣeyiɣi mamlɛtɔ tututu me la, eya ŋutɔ ƒe Zelensky ate ŋu ado eye wòatɔtɔ agbalẽviawo katã hã!
  Oleg Rybachenko gada bɔmb ake, eye wòtu Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋuwo. Gbeɖiɖi kple tudada gbogbo aɖewo.
  Eye ɣeaɖewoɣi la, anyigba la dzona henɔa bibim le yame tututu. Eye kakɛawo trɔna, nɔa ƒoƒom.
  Oleg gblɔ be:
  - Ŋutikɔkɔe na míaƒe fiaɖuƒea!
  Margarita, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ amewula si nɔ afima ƒu gbe la, do ɣli be:
  -Ŋutikɔkɔe gã aɖe na kalẽtɔwo!
  Eye nyɔnuvia agatsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aƒo lime la ake.
  Fasitɔwo le tsi ƒom ɖe eme, oo eye wole tsi ƒom ɖe eme.
  Mɔ aɖeke meli si dzi woato axe mɔ na wo alo aɖu wo dzi kple bɔmb si me ya le gɔ̃ hã o! Aʋawɔla fafɛ mawo tɔgbe le afisia, it"s just creepy!
  Oleg do ɣli be:
  - Míaƒe aʋadziɖuɖu le aʋa kɔkɔe la me!
  Margarita ɖo kpe edzi be:
  - Kple kakaɖedzi alafa ɖeka le alafa me!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake.
  Ao, edze ƒã be ɖevi siawo mana ta ko o.
  Oleg Rybachenko do ɣli be:
  - Na Soviettɔwo ƒe ɖoɖo yeyea!
  Margarita da tu veviedodotɔe eye wòɖo kpe edzi be:
  - Banzai ƒe ŋkɔ!
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Oleg dze agbagba be yeayi hakpakpa dzi. Enyo, Vitaly le lɔlɔ̃nu faa ametakpɔkpɔ aɖe wɔm ɖe Tyson Fury ŋu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Vladimir hã le avu wɔm kple Ruiz si doa dzidzɔ na ame nenema ke.
  Le nyateƒe me la, Ruiz nye xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula le gɔmeɖeɖe etɔ̃ me. Nukatae Vladimir mate ŋu awɔ avu kplii ɖe ga gbogbo aɖe ta o? Tsitretsiɖeŋula si sɔ wu gɔ̃ hãe nye be eƒe lãme le kpuie ŋutɔ eye wòda ami. Vladimir ate ŋu ada tue kple atam didiwo.
  Ewɔ nublanui ŋutɔ be Klitschko Jr. to avuwɔwɔ kplii me esime wònye xexeame ƒe ʋiʋlidziɖula. Gake ahiã be woaʋu.
  Eye aleke mèbu esia ŋu o, Vladimir?
  Eye xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula le gɔmeɖeɖe etɔ̃ me enye Usik fifia. Ke hã, eɖo fiazikpuia gbɔ kaba.
  Eye ɖekawɔwɔ ƒe avuwɔwɔ kple Vitaly ate ŋu adzɔ. Gake akɔntabubuwo koe esiawo nye fifia.
  Vitaly hiã be wòaɖu Tyson Fury dzi, eye agbugbɔ hoʋiʋli kple Weider nye nusi me wotsɔ ɖe le. Eye aʋawɔla dodzidzɔname bubu geɖewo hã li. Anthony Joshua ma ke. Adzɔ dzi na mí ŋutɔ hã be míawɔ avu kplii. Eye wòabia hlɔ̃ nɔvia hã.
  Vitaly na amewo ƒe dzi gbã esi wòɖu Weider dzi. Eye nukae nàte ŋu awɔ be nàkpɔ dzidzedze?
  Nukata màzu kɔdala gbãtɔ le xexeame si ɖu dzi le ʋiʋli aɖe me le ƒe blaatɔ̃ megbe o? Ame aɖeke mekpɔ esia gbɔ kpɔ o!
  Eh, Vitaly, wò ŋutɔ! Mehiã be Kyiv ƒe dudzikpɔla ka ƒomevie nènye o, gake fifia wokpɔe dze sii ɖikeke aɖeke manɔmee be ènye xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula gã aɖe!
  Gake ŋkɔa taʋiʋli gbãtɔ si wowɔ le lɔlɔ̃nu faa me enye si. Vitaly dze ŋgɔ tsitretsiɖeŋula si lolo wu eye wòtsɔ alɔnu didi wu. Menye atamkala dziŋɔ abe Weider ene o, ke boŋ aɖaŋudɔwɔla kple ablaɖeɖe, si ƒe abɔwo didi. Eye hã megbã haɖe o, togbɔ be woɖee ɖa hã.
  Vevietɔ wu la, eɖu Wladimir Klitschko si gakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ dzi, si ɖikeke mele eme o be ena Tyson Fury nye hoʋlila dziŋɔ aɖe.
  Nusiwo ate ŋu adzɔ la anɔ abe blaatɔ̃ vɔ atɔ̃ ene. Nyateƒee, aʋadziɖuɖu si woɖu Weider dzi le knockout me la wɔ dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ. Gake fifia manye ɣlidodo ɖe eŋu o, ke boŋ mɔ̃ɖaŋudɔwɔla aɖe, si ame aɖeke mete ŋu tsɔe do goe haɖe o. Eye vevietɔ wu la, Vladimir ŋutɔ ƒe aʋadziɖula le eƒe ŋusẽ ƒe gɔmedzedze.
  Ðe Vitaly, si xɔ ƒe blaatɔ̃ la, ate ŋu anɔ te ɖe mɔ̃ɖaŋudɔwɔla ma tɔgbe nua? Esia nye nunya ƒe aʋawɔwɔ xoxo. Gake edze ƒã be Wider bu Vitaly nu tsɛe eye wòdze agbagba be yeaxɔe le kɔnu manɔmee. Gake esia magawɔ dɔ o.
  Kɔdala evea siaa le dzadzram ɖoe nye esi. Vitaly, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, tsɔa ɖe le eme na ame eye eƒe susu nɔa nu ŋu. Kakaɖedzi le esi eye wòfa tu.
  Tyson Fury hã le dzadzram ɖo. Ekɔ wu Vitaly, eƒe abɔwo didi wu eye adze agbagba awɔ esia ŋudɔ.
  Gake fifia avuwɔwɔa adzɔ le Britain, eye woaɖe gbeƒãe si woxea fe na.
  Fifia Tyson Fury do gbã. Eɖea kakaɖedzi le gotagome fiana. Taɖa, ame si ƒe taɖa le manyamanya, eye menye kamedefefewɔla boo aɖeke o. Ne Vitali Klitschko tsɔ amadede ƒo eƒe ɖa la, màte ŋu anya wo dometɔ si tsi wu o, togbɔ be ƒe wuiadre ƒe vovototo le ƒe wuiadre dome hã. Esia menye ʋiʋli siwo wowɔna le ʋiʋli me ƒe nuŋlɔɖi haɖe o, gake egogo nuŋlɔɖia xoxo.
  Enyo, ɖewohĩ Vitaly hã awɔ avu kple ame aɖe si metsi wu Tyson Fury o.
  Vitaly dona ɖe haƒoƒo siwo doa ŋɔdzi na ame ƒe ɖiɖi me. Woléa ŋku ɖe wo nɔewo ŋu.
  Tyson nye slouched eye medze abe ɖe wòkɔ wu ene o. Ðewohĩ Vitaly keke wu le abɔta. Eye vevietɔ wu la, eƒe nɔnɔme nya kpɔ wu sã, eye eƒe lãmekawo dzena nyuie.
  Enyo, ke hadzidziawo ya ɖe? Gbã la, Britaintɔwo, eye emegbe Ukrainetɔwo.
  Emegbe ŋkuléle ɖe ame ŋu ƒe asitɔtrɔ.
  Eye emegbe bugle la ɖina, ƒoƒo gbãtɔ.
  Vitaly ƒua gbe bɔbɔe aɖe eye wòʋãna nyuie. Tyson dze agbagba be yeadzo. Gake Vitaly bi ɖe dɔa me ŋutɔ, eye eƒe ƒoƒoawo zɔna to mɔ si me mekɔ o dzi, eye wòɖoa Tyson Fury ƒe ta gbɔ.
  Nusianu le edzi yim abe alesi eŋutinunyalawo gblɔe ɖi ene. Vitaly ƒe duƒuƒu nyo ŋutɔ.
  Eye nusianu kpɔa dzidzedze.
  Eɖua dzi le ƒoƒo gbãtɔ me... Emegbe aɖabaƒoƒo ɖeka ƒe ɖiɖiɖeme kple ƒoƒo evelia. Agate ŋu adzɔ be Fury metrɔa aɖaŋuwo o. Edze abe ele mɔ kpɔm be ɖeɖi ate Vitaly ŋu ene.
  . TA No. 4 lia.
  Eye le afisia hã la, viɖe vi aɖe le Klitschko Sr. ŋu. Nɔviawoe ɖua asigɛa dzi.
  Vladimir ɖu Ruiz Jr. dzi to mɔ̃ɖaŋununya ƒe knockout me kwasiɖa ɖeka enye sia.
  Enyo, aʋa la yi edzi.
  Vitaly gade se na ƒoƒo etɔ̃lia ake. Gake le ƒoƒo enelia me la, Tyson Fury wó kasia. Eƒu du yi ŋgɔ... Eye wòƒo deuce la. Eye wòdzea anyi.
  Nukae wòdi? Vitaly le ŋudzɔ.
  Tyson ʋli ƒoƒo sia ta le mɔ aɖe nu vaseɖe eƒe nuwuwu. Emegbe akpa ɖeka ƒe aʋawɔwɔa gadze egɔme ake eye Vitaly ɖu dzi. Gawu la, edze ƒã be xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula Klitschko Sr. mewɔ kaba o.
  Eye le ƒoƒo enyi megbe la, Tyson Fury ɖe eɖokui ɖa kasia. Eye woɖea gbeƒã aʋadziɖuɖu to mɔ̃ɖaŋununya ƒe knockout me, le gbegbe be yewomayi avuwɔwɔa dzi o ta.
  Eyata Vitali Klitschko ɖo nuŋlɔɖi yeye aɖe ɖi: enye aʋawɔla gbãtɔ le kɔdada ŋutinya me si ʋli xexeame ƒe tanyenye ta esime wòxɔ ƒe blaatɔ̃. Eye Hopins ƒe dzidzedzekpɔkpɔ si kplɔe ɖo la dze ame dzi.
  Eyata fifia eva zu amegã ŋutɔŋutɔ ŋutɔŋutɔ. Eye wòbia hlɔ̃ nɔvia.
  Gake avu si kplɔe ɖoe nye be woagawɔ avu kple Weider ake. Wodoa fe gbogbo aɖewo ŋutɔ ƒe ŋugbe. Nu ka tae míate ŋu awɔ avu kplii, eye emegbe míayi aɖawɔ aʋa kple Yosua?
  Eye emegbe àte ŋu abu ɖekawɔwɔ ƒe avuwɔwɔ kple Usik ŋu. Le goawo katã me la, le gɔmeɖose nu la, Vitali Klitschko adi be yeazu xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula blibo. Eye didi vevie ŋutɔ le esi.
  Oleg Rybachenko ko alɔgbɔnu le eƒe susuwo ta. Ẽ, esia ate ŋu adzɔ. Ŋutsuvia lã fasitɔwo ƒe fli blibo aɖe eye wògblɔ be:
  - Amewo ɖoa ŋku dziwò Klitschko! Amewo kpɔa ŋudzedze ɖe ŋuwò Klitschko! Dɔ le amewo wum na wò Klitschko! Trɔ va kpuie Klitschko!
  Ŋutsuvi nunyala la ko nu le eƒe hadzidzi si me dzidzɔ le la ta eye wògada bɔmb si wua ame wu ɖesiaɖe ake. Eye Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋu etɔ̃ va dze wo nɔewo dzi.
  Togbɔ be Soviet-srafowo tsi tre ɖe eŋu kalẽtɔe hã la, Nazitɔwo te ŋu xɔ mɔ si do ƒome kple Moscow kple USSR ƒe akpa bubuwo hetsoe kokoko.
  Eyata woxe mɔ ɖe Russia ƒe fiadu nu keŋkeŋ. Abe alesi woxe mɔ ɖe Leningrad nu ene.
  Stalingrad gakpɔtɔ le tsitre tsim ɖe eŋu. Germanytɔwo va dze du siwo nye Grozny kple Ordzhonikidze le Caucasus hã dzi. Nɔnɔmea le vevie ŋutɔ. Vevietɔ esime wova ƒo xlã Moscow keŋkeŋ.
  Asrafoha geɖe le eme, eye asrafo akpe alafa geɖe le asrafoha me. Gake le aʋawɔwɔwo me la, wozãa tu kple tu kaba ŋutɔ. Ðewohĩ tu masɔ gbɔ o. Eye emegbe fiadu la adze anyi. Eye nuɖuɖuwo hã mesɔ gbɔ nenema gbegbe o. Esia hã awu enu kpuie.
  Eye Moscow manɔmee la, anye aʋa bubu. Eye Stalin se esia gɔme.
  Fifia ele Kuibyshev. Gake esi Nazitɔwo to Volga-tɔsisia me vɔ la, medidi tso ŋgɔgbe fli hã gbɔ o.
  Gakpe ɖe eŋu la, samuraitɔwo hã dea nyaƒoɖeamenu wo dzi. Wodaa bɔmb hedzea wo dzi kple afɔzɔla manyaxlẽwo. Ðewohĩ ŋusẽ masɔ gbɔ o.
  Stalin se esia gɔme eye wòle agbagba dzem be yeawɔ ɖoɖo ɖe ŋutifafa si le vovo ŋu kple Japan le megbe. Wogblɔ be yewole klalo gɔ̃ hã be yewoaɖe asi le Ɣedzeƒe Ʋĩ eye yewoatsɔ sika axe fe ɖe eta.
  Gake Hirohito gblɔ be: míehiã Siberia katã, vaseɖe Ural-towo dzi ke. Nyateƒee, manya wɔ be woaɖe asi le nu geɖe ŋu nenema gbegbe o.
  Woƒo xlã Vladivostok xoxo kloe. Eye le goawo katã me la, nusianu dzi ŋɔ ŋutɔ...
  Gake nyɔnuvi kalẽtɔ aɖewo wɔa avu eye womeɖea ta le fasitɔwo kple Japantɔwo ƒe asrafomegãwo te o.
  Gaxɔ me ʋu si me aʋawɔnuwo le si me Witcher si nɔ ha dzim la nɔ mɔ zɔm la tɔ, eye wose ʋɔtrua ƒe ʋuʋu ƒe ɖiɖi. Japan ŋutsu eve, ɖeka lolo eye wòda ami, evelia le sue eye wòle tsɛ la, ƒo wo ɖokui ɖe kekeli si gbã ŋku na Anastasia hena ɣeyiɣi kpui aɖe la me. Emegbe nyɔnuvia, heheɖemegbe manɔmee, tsɔ afɔkpodzi ƒo ɖeka le gbedoxɔa me, eye wòtsɔ asibidɛ si wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla bubu ɖe aɖu me. Woƒo Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi aʋawɔla siwo ŋu woƒoa adegbe le la ɖa le mɔ nukokoedoname nu.
  Witcher dzi ha gɔ̃ hã be:
  - Metsɔ nya ɖe ŋutsua ŋu hena ƒoƒo wuievelia! Le nyateƒe me la, nyɔnu si de ŋgɔ wu kple Atass bliboe menye, eye meɖoa futɔa ɖe ƒoƒo goglo aɖe me, eye meɖea hatsotso si ŋu womeɖe mɔ ɖo o fiana le aʋawɔwɔ me!
  Nyɔnuvia fɔ Japantɔwo ƒe tu aɖe si woɖe tso Schmeister la me eye esi wòzi gavi la dzi la, eƒu du yi yameʋukuƒea. Japantɔ etɔ̃ bubuwo ti kpo do go le afima, eye Vedmakova ɖo dzo aɖe ɖe wo, eye wòɖo ta woƒe ta eye wòko alɔgbɔnu sesĩe.
  - Nukae lã wɔadã siwo ƒe ta le abe atikplɔ ene la xɔ!
  Aƒenɔ aʋawɔla aɖe si nɔ amamae lé aʋawɔʋu si tsɔa aʋawɔnuwoe la. Adzetɔ la ƒo nu kple ɣli be:
  Esi wònɔ Russia dzɔgbevɔ̃etɔ la dzi, .
  Dzomavɔ me lã wɔadã siwo le viviti ɖam!
  Eƒe fía si me ahom le, .
  Fiã ta la eye nàtsoe!
  Kɔmiunisttɔ si le cue ball me menye pawn o, .
  Wometsɔ kɔkuti bla mí tegbee o!
  Atrɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia wòazu dzotsinuwo, .
  Enyo, woatsɔ nyuiwɔwɔ aɖo eteƒe na anukwareɖiɖi!
  Togbɔ be Vedmakova nyɔ ŋu nɛ hã la, edo Japantɔwo ƒe asrafowu si woɖe le ame kukuwo si. Aleke gbegbe mevivi o enye si, asrafo siawo meklɔ nu o ɣeyiɣi didi aɖee nye sia eye ʋeʋẽa nu sẽ ŋutɔ. Nyɔnuvi yameʋukulaa do ɣli be:
  - Ele be wòazu ŋutasẽnuwɔwɔ ale gbegbe! Gake Asiatɔwo ya!
  Gake aʋawɔʋu si tsɔa aʋawɔnuwo ya dze egɔme bɔbɔe eye wòdze mɔ yi dziehe gome. Tu eve siwo ƒe didime nye milimeta 12 nɔ ʋua me, ale be ne ehiã la, woate ŋu agbe afɔzɔlawo ƒe amedzidzedze. Nu bubue nye be aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 20 mate ŋu anɔ te ɖe Japantɔwo ƒe "tu" siwo ƒe didime nye milimeta 37 ƒe lolome nu o. Vedmakova bu eŋu be: alesi kɔmiunisttɔwo ƒe dziɖuɖu va trɔ Russia. Ne le tsar-ɣeyiɣiwo me la, Japan-srafowo de ŋgɔ ŋutɔ wu Russia-srafowo le mɔ̃ɖaŋununya gome la, ke fifia, to vovo na ema la, wotsi megbe. Togbɔ be womate ŋu agblɔ be womedea dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe dzi ƒo le Ɣedzeƒe ƒe Anyigba dzi o hã. Woto sekɛndrisukudede si nye dzizizi vɛ le ƒe alafa wuiadelia ƒe nuwuwu. Nyateƒee, sukudede ƒe nyonyome mede ŋgɔ le Japan o. Wogbugbɔe tso Prussia suku si me wowɔa nu ɖe ɖoɖo nu wògbɔa eme la me, eye wowɔe bɔbɔe vie, ale be nufiala ɖeka nato sukuvi geɖe me alesi wòate ŋui, elabena agbalẽnyalawo mesɔ gbɔ o. Le goawo katã me la, Japantɔwo srɔ̃ Europatɔwo, le kpɔɖeŋu me, Britaintɔwo le khaki-wuwo ƒe dzedzeme me, Germanytɔwo le ɖoɖowɔwɔ kple asrafowo ƒe ɖoɖowo me, Amerikatɔwo le ƒudzisrafowo ƒe awu kple woƒe ƒomevi me, kple gadzikpɔƒewo ƒe dɔwɔwɔ ƒe ɖoɖo. Nyateƒee, woawo ŋutɔ tɔ, le kpɔɖeŋu me, Bushido ƒe se, si nye shimosa bɔmb xɔŋkɔ (togbɔ be menyo wu Europa tɔ kura o hã) nɔ wo si. Vaseɖe ƒe alafa wuiadelia ƒe domedome la, Japan nye titinaɣeyiɣiwo me dukɔ si tsi megbe si me ketekemɔwo gɔ̃ hã menɔ o eye tu siwo wotsɔna ƒoa tue nɔ eme. Enye blemanu tɔ wu Türkiye alo Iran gɔ̃ hã, eye wòganye Tsartɔwo ƒe Russia gɔ̃ hã. Nukutɔe la, Amerika ye kpe ɖe Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ŋu wòdo abe amewo ene eye wòzi edzi ŋutɔŋutɔ be wòawɔ ɖeka kple xexe si me dekɔnuwo le. Egbegbe steam cruiser si ƒe tu siwo wotsɔna gbãa nu le la wɔ dɔ ɖe Japan si trɔ megbe la dzi vevie. Vevietɔ esi wònyrɔ meli geɖe siwo zɔa mɔ, si ɖe alesi tu siwo wotsɔna ƒoa ƒui mate ŋu awɔ naneke kura o fia.
  Ðewohĩ ate ɖe Amerikatɔwo dzi wu zi ɖeka be yewozi Japan dzi wòʋu eɖokui na xexeame. Be wohe hoʋlila aɖe le Asia, gake emegbe esesẽ be woaxɔe ase be le ƒe bla nanewo megbe la, Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la azɔ mɔ si xɔ ƒe alafa geɖe na Ɣetoɖoƒedukɔwo.
  Vedmakova ku ʋu to mɔ gã la dzi, si na agbatsɔʋu siwo ŋu ŋusẽdoamenuwo le la to ŋgɔ, kpakple ʋuɖoɖo, eye wòbu tame. Tsa-dziɖuɖua, le Alexander Evelia ƒe dziɖuɣi gɔ̃ hã, alo ne míagblɔe tututu la, le Nicholas Gbãtɔ ƒe dziɖuɣi gɔ̃ hã, wɔ ɖoɖowo be woatsɔ China axɔ Russia. Gake Nikolai tia Turkeytɔwo ƒe mɔfiame be wòanye nusi woakeke ɖe enu. Le gɔmeɖose nu la, esɔ wu. Gake Britain, si lé fu Russia, kple France, si nɔ eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te la tsi tre ɖe Ottomantɔwo ŋu. Zi gbãtɔ le ƒe akpe ɖeka ƒe akpa enelia me (tso ƒe 1612 me) la, Russia bu le aʋa gã aɖe me (aʋa ɖekaɖekawo, nyateƒee, womexlẽe o, èfia be le ƒe akpe ɖeka ƒe akpa enelia kloe me la, Russia meɖu aʋa abe alesi... bliboe, le mɔa nu la, Nicholas Gbãtɔ ƒe dziɖuɣie wòɖo eƒe lolome si sɔ gbɔ wu le eƒe lolome gome). Susu vovovowo tae, vevitɔ kekeakee nye alesi Ɣetoɖoƒedukɔwo de ŋgɔ wu le woƒe asrafowo ƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔnuwo me. Esi Nicholas gbãtɔ wu eɖokui vɔ la, Alexander II va xɔ fiazikpuia: ɖewohĩ eyae nye tsar si de suku wu eye wònya nu geɖe wu le Russia ƒe ŋutinya katã me. Edze ɖɔɖɔɖo gãwo gɔme, ede dzesi kluvinyenye, eye le eƒe te la, dɔwɔƒewo ƒe dzidziɖedzi kabakaba la, ketekemɔwo kple elektrikdɔwɔƒewo tutu dze egɔme! Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, kluvinyenye ɖeɖeɖa dzɔ le agbledelawo ƒe gazazã me, wogblẽ nu geɖe, ʋunyaʋunyawɔwɔwo do mo ɖa, vevietɔ esiwo lolo ŋutɔ le Poland. Alexander te ŋu na Russia yi ŋgɔ, gake mekpɔ kuxi veviwo gbɔ o, eye wòdzra Alaska na Amerika gɔ̃ hã ɖe gaku ɖeka ta eye wòtsɔ Hawaii Ƒukpowo na femaxee. Nyateƒee, ete ŋu ɖu Turkey dzi, gake Ottoman Fiaɖuƒea gbɔdzɔ ŋutɔ ɣemaɣi eye aglãdzedzewo ʋuʋue. Ẽ, nusiwo Russia bu le aʋa sia me lolo ale gbegbe, si ɖo kpe edzi be Russia-srafowo gakpɔtɔ mede blibo kura o, togbɔ be wowɔ ɖɔɖɔɖowo hã. Gake le Suvorov ƒe dziɖuɣi gɔ̃ hã la, nusianu me mekɔ abe alesi wogblɔnɛ le agbalẽwo me ene o. Aʋadziɖuɖuwo xɔ asi ŋutɔ, eye le kpɔɖeŋu me, le kpɔɖeŋu me, Catherine Evelia le Russia kple Turkey ƒe aʋa evelia me la, eɖe eɖokui ɖe aga le anyigbamama siwo mexɔ asi boo o me, eye wòɖe asi le Moldova ƒe gomenɔamesiwo gɔ̃ hã ŋu. Togbɔ be Orthodɔks Slavtɔwo nɔ anyigba siawo dzi, eye ɣeaɖeɣi la, wonye Kievan Rus ƒe akpa aɖe hã. Le goawo katã me la, esi woɖe Russia tso Mongoltɔwo kple Tatartɔwo ƒe kɔkuti me vɔ la, woɖo mɔ aɖe ɖi na Slavtɔwo ƒe anyigba gbãtɔwo katã ƒe tɔtrɔgbɔ. Esia xɔ ƒe alafa geɖe, le kpɔɖeŋu me, ƒe 1939 me koe wogbugbɔ Galicia ɖo, esi woɖe asi le Polandtɔwo ƒe kɔkuti te vɔ megbe. Eye du si nye Przemysl kple anyigba siwo ƒo xlãe la gakpɔtɔ nɔ Hungarytɔwo kple Slovakiatɔwo si.
  Vedmakova lé ŋku ɖe mɔ gã la ŋu: ʋu vovovoawo mesɔ gbɔ nenema gbegbe o, gake Japantɔ afɔzɔlawo nɔ azɔli zɔm. Japantɔwo ƒe xexlẽme ade miliɔn alafa ɖeka, eye wosɔ gbɔ wu Germany gɔ̃ hã, hehexɔxɔ do ŋgɔ na asrafodɔ xɔa suku gaƒoƒo ƒe afã. Aʋa si wowɔ kple USSR nye mawu ƒe nunana na wo, to vovo na aʋa si wowɔ kple USA. Àte ŋu awɔ mama geɖe wu.
  Etea ame kpɔ ŋutɔ be nàda tu si wogbã tso wò tu eve siwo zɔna kabakaba me, dzɔgbenyuietɔe la, woate ŋu awɔ esia to wo dzi ɖuɖu to hadrolik-ʋu si tso yameʋukuƒea zazã me. Gake nyateƒeae nye be ekema mɔnukpɔkpɔ boo aɖeke manɔ eya ŋutɔ si be wòado le afisia o. Ao, eganyo kokoko be nàwɔe wòate ɖe ŋgɔgbe fli ŋu alo le zã me. Ẽ, edze abe viviti do xoxo ene... Ekema amegãxiwo ayɔ fũ eye alẽawo anɔ dedie. Togbɔ be ao hã la, menye alẽe wònye o.
  Eyata Japan ya ɖe? Aʋa gbãtɔ si wowɔ le ƒe 1904-1905 me la bu, eye Russia ɖeɖe bu asrafo kple asrafomegã siwo wu akpe alafa eve blaatɔ̃ abe gamenɔlawo ene. Togbɔ be tsarist-srafowo ƒe xexlẽme de ŋgɔ wu hã. Japan bu gamenɔla siwo mede akpe eve o, woɖo sika ruble alafa ɖeka gɔ̃ hã ƒe fetu na asrafo ɖesiaɖe si wolé si ƒe mo le ɣie, kple asrafomegã akpe ɖeka. Ŋutinya ƒe axa sia medzɔa dzi na Russia kura o. What"s most annoying is that ame geɖe le dukɔa me di be Japantɔwo naɖu dzi. Le kpɔɖeŋu me, sukuvi siwo le Moscow Yunivɛsiti ɖo kafukafunyawo ɖe Mikadotɔwo le Port Arthur ƒe gege ta. Eye aleke gbegbe wofie nye si: manya wɔ be woaŋlɔe o!
  Vedmakova ɖe gas la ƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ ale be wòagaƒu du adze sɔti bubu si le zɔzɔm la dzi o. Nyɔnuvia ka atam be:
  - Enyo, wole abe ʋetsuviwo ene! Nuwɔwɔ siwo ƒe ŋkuwo le kpuie!
  Toa te ŋu dea dzesi tudada ƒe ɣlidodo xoxo, ŋgɔgbe fli la nɔ tetem ɖe eŋu. Yameʋukulaa ƒo nu kple ɣli eye emegbe wòdzi ha be:
  Russia-ʋawɔla la meƒoa ɣli le vevesese ta o, .
  Russia-ʋawɔla la le Japantɔwo tsrɔ̃m!
  Eye míelé blanui vevie, .
  Akpoxɔnu si wobɔbɔ la katã ʋuʋu!
  Nyɔnuvia gazi ɖoɖoe ake. Le aʋa ma me la, USA kple Britain kpe ɖe Japan ŋu kple ga kple aʋawɔnuwo, gake aʋawɔƒe aɖeke menɔ ɣetoɖoƒe gome o. Nyateƒee, Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la nɔ mɔ kpɔm be Germany awɔ ɣeyiɣi ma ŋudɔ atsɔ adze Russia dzi. Le gɔmeɖose nu la, esia nye nu ŋutɔŋutɔ, eye wòɖe vi na Germany. Austria-Hungary si wɔ ɖeka kplii, si ƒe didiwo le Balkan-nutowo me hã ate ŋu atsi tre ɖe Russia ŋu. Turkey, si Russia do dziku le le ŋutinya me, eye wònye Germany ƒe ganyawo ƒe ŋusẽ te gɔ̃ hã ate ŋu age ɖe aʋaa me. Ate ŋu adzɔ hã be Italy, si nye Nubabla Etɔ̃awo ƒe akpa aɖe eye wòate ŋu axɔ Ukraine-nyigba siwo me kesinɔnuwo le la, nage ɖe aʋaa me. Aleke kee wòɖale o, anye ne agblẽ nu le Tsar ƒe Russia ŋu hafi. Ne eɖu dzi le nubabla aɖe si wowɔ kple Entente me gɔ̃ hã la, ekema aʋa si woawɔ le akpa eve me awu enu kple afɔku. Mɔnukpɔkpɔ si li be France nawɔ ɖeka kple aʋa la le sue ŋutɔ, elabena ɣemaɣi la, Britain tsi tre ɖe Russia ŋu. Le goawo katã me la, le nyateƒe me la, esia nye akɔntabubu totro gã aɖe le Kaiser, amesi to mɔnukpɔkpɔ ma tɔgbe ŋu. Ate ŋu adzɔ be le Xexemeʋa Gbãtɔ ƒe gɔmedzedze megbe gɔ̃ hã la, akɔntabubu totro vevitɔ si wozã le aɖaŋu me enye Fritz-ʋua ƒe amedzidzedze ɖe Belgium kple France ŋu. Ðewohĩ ne ɖe wodze Russia dzi dzedze bliboe gɔme la, anye ne nɔnɔmea agadzɔ ɖe Poland dzi le ƒe 1939 me ake. Dzɔgbenyuietɔe la, Germanytɔwo va ka ɖe wo ɖokui dzi akpa, eye wotia aʋawɔwɔ le akpa eve me.
  Witcher, si to vovo na eƒe dukɔmevi geɖe la, dzɔgbenyuie nɔ eŋu: ete ŋu xlẽ Mine Kaif, eye le gbãtɔa me. Nyateƒee, Hitler ƒe nya sɔ esi wògblɔ be ehiã be woawɔ ɖeka kple Britain atsi tre ɖe Russia ŋu, alo woawɔ ɖeka kple Russia atsi tre ɖe Britain ŋu. Eye susu le eme ŋutɔ be Fuhrer si ava va la ɖe ɖeklemi amesiwo dze agbagba be yewoahe Bismarck ƒe kukua ava kekeli me.
  Hitler gbe nubabla ɖesiaɖe si ate ŋu adzɔ kple Russia vavã, vevietɔ esime Bolsheviktɔwo va xɔ ŋusẽ le eme eye woxɔe se be ele be Russia-nyigbawo nazu Germany-nyigbawo.
  Esia fia be edze ƒã be enye Russia ƒe futɔ, eye nubabla ɖesiaɖe si wowɔ na Fuhrer la nye pepa bɔbɔe aɖe. Gawu la, Stalin nye bometsila le esi wòto ƒoƒo sesẽ ma tɔgbe ɖe eƒe asike si le ʋuʋu ɖi ŋu ta, togbɔ be enye agbanɔamedzi nɛ be wòadzra ɖo atsɔ axe mɔ ɖe ƒoƒoa nu eye wòakplɔ eƒe asrafowo ava dzadzraɖoɖi ɖe aʋawɔwɔ ŋu hã. Alo esi nyo wue nye be wò ŋutɔ nàdoe! Germany-srafowo hã menɔ klalo na Soviet-srafowo ƒe amedzidzedze ƒe didi o. Anye ne asesẽ na wo ŋutɔ hafi, ɖeko míate ŋu aƒo xlã Germany-srafowo ahatsrɔ̃ wo le zeawo me hafi. Aʋa ka gbegbee nye si esia nye! Eye aleae ɖoɖoa va yi na Wehrmacht. Eye ŋgɔgbea si tso Ɣetoɖoƒe yi Ɣedzeƒe. Womenya nusi ŋu Stalin nɔ ŋu ɖom ɖo o? Eye Beria nye nyɔnuvi si nye nyɔnuvi. Enyae be eƒe taɖa le ƒoƒom nyuie. Nukatae mexlɔ̃ nu Stalin o? Nukatae meƒoe ɖe nuwò be nàwɔ nane o? Aleke esia dzɔe? Le nyateƒe me la, Dukɔa ƒe Dɔdzikpɔlagã nye ayetɔ eye meka ɖe ame aɖeke dzi o! Le nyateƒe me la, nyatakaka veviwo nɔ anyi ŋutɔŋutɔ, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafowo nɔ hehem yi liƒoa dzi, eye tɔgbui evelia ɖesiaɖe gblɔ aʋawɔwɔ ɖi. Le goawo katã me la, seselelãme aɖe nɔ anyi be nane si womate ŋu axe mɔ na o eye wònye ŋɔdzinu aɖe gbɔna!
  Eye Stalin kple eƒe amehawo koe nɔ kposɔ ƒom, abe ɖe woɖoe koŋ di be yewoabu ame miliɔn geɖe ahatsrɔ̃ wo ene. Eye le goawo katã me la, Georgiatɔ si ƒe aɖatsi le la menye nunyala ma tɔgbe o... Mete ŋu wu mawusubɔsubɔ ƒe sukua nu o, eye abe alesi Beria lɔ̃ ɖe edzi nɛ ene la, enoa aha zi geɖe. Eye esi aʋaa dze egɔme la, amewo katã ƒe ɣlidodo... Eye fifia xexeame katã tsɔ aʋawɔnuwo ɖe Russia ŋu! Eye le afisia la, Stalin ƒe ɖoɖo siwo metrɔna o ye fɔa fɔe ya. Vevietɔ togbɔ be ŋgɔgbea nɔ gbɔgbɔm le nuzazãwo ƒe anyimanɔmanɔ ta hã la, woyɔ keteke akpe geɖe be woatsɔ akplɔ Chechentɔwo ayi Kazakhstan. Eye wowɔ esia le aʋawɔɣi, esime tasiaɖam ɖesiaɖe xɔ asi! Le esia ta la, le mɔa nu la, Mainstein te ŋu, togbɔ be Soviet-srafowo ƒe xexlẽme de ŋgɔ ŋutɔ hã la, ewɔ tsitretsiɖeŋudɔ aɖe tsɔ ɖu Red-srafowo dzi. Le asrafohawo ƒe anyimanɔmanɔ ta la, womeɖo asrafowo ɖe ɣeyiɣi nyuitɔ dzi o, Soviet-srafowo ƒe agbɔsɔsɔ me gblẽ, eye esia wɔe be amedzidzedzea meva yi o. Eye ne ɖe míaƒe asrafowo le Kyiv fifia, eye ɖewohĩ le Romania la, anye ne Britain kple USA matsɔ wo ɖokui ade afɔku me be yewoade USSR asi o!
  Gakpe ɖe eŋu la, amekae wu Hitler kloe? Aleae wole Third Reich ƒom ɖe amedzidzedze yeye me?! Anɔ eme godoo be amekoko si Beria kplɔe nye esia... Le nyateƒe me la, ɣeaɖeɣi la, ebu alesi wòawɔ awu Trotsky nu ŋu. Gake ɣemaɣi la, alesi wòhiã be woaƒo asa na mama le Dukɔwo Dome Habɔbɔa me gbɔe esia tso. Fifia esia he nusi to vovo na ema vɛ, Russia ƒe futɔwo wɔ ɖeka. Gawu la, futɔwo nye ŋutinya me tɔwo! Ele be wòagblɔ be ewɔ nuku na Vedmakov ŋutɔ ŋutɔ be Churchill ƒo nuƒo wɔdɔɖeamedzi aɖe le June 24 lia dzi, eye wòɖe gbeƒãe be yeado alɔ USSR. Ewɔ nuku ŋutɔ be alẽawo va amegãxi gbɔ hena nubabla, ne, le nyateƒe me la, woate ŋu atsɔ Britaintɔwo ƒe dzata asɔ kple alẽ. Gake Stalin ya nye amegãxi si bɔ! Fifia nusianu trɔ gbɔ va nɔ abe alesi wònɔ tsã ene, kapitalist demokrasitɔwo kple kapitalist fasitɔwo wɔ ɖeka! Gake kɔmiunisttɔwo wɔ ɖeka eye woɖia anukware, womeɖea asi le woƒe dzitsinya ŋu o! Ðewohĩ esia tututue Stalin dia? Aleke kee wòɖale o, futɔwo ƒe asrafowo dzi ɖe edzi, eye Japan ɖe eƒe aɖuwo fia le ɣedzeƒe gome. Gake, le goawo katã me la, susu le afɔɖeɖe si Ɣe si le dodom ƒe dukɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo wɔ la me: ehiã be woazi ɖoɖoe na asrafowo ƒe ŋɔti siwo ƒe dzi medzɔ ɖe anyigbamama ƒe mɔɖeɖe gãwo kple ɖokuitsɔtsɔna ŋutɔŋutɔ ŋu o, eye wodo aʋa yeyewo kple anyigba yeyewo ƒe ŋugbe. Ne ɖe United States mede toheɖoɖowo, alo ne míagblɔe tututu la, mɔxexe ɖe Japan nu le July 24 lia dzi o la, ekema ɖewohĩ samurai la adze USSR dzi le August gɔ̃ hã me, evɔ malala dzomeŋɔli o! Japantɔwo nye ame kalẽtɔwo eye ƒã hafi woaɖo ŋku Khalkhin Gol dzi, afisi, le mɔa nu la, asrafoha evelia wɔ aʋa, siwo dome Manchuria Fiaɖuƒedziɖuɖua ƒe fefewɔviwo hã nɔ!
  Eye esia ateŋu ade Moscow ƒe anyidzedze afɔku me... Togbɔ be ɖewohĩ Stalin adi be yeaɖe asi le Siberia katã ŋu wu Moscow ƒe ɖokuitsɔtsɔna hã. Ðeko magblẽ nutsyɔnu ɖe afima, kple mɔkpɔkpɔ be taiga ƒe dzomeŋɔli sesẽa mana mɔnukpɔkpɔ Japantɔwo be woayi ŋgɔ akpa ahawɔ kadodo kple Germanytɔ siwo le Urals alo Volga nutoa me o.
  Eye emegbe, nyateƒee, kuxiwo anɔ anyi... Hitler do kpo nu le Moscow gbɔ eye wòwɔ akɔntabubu totro esi wòɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe United States ŋu, evɔ mezi Japan dzi be wòaɖo eteƒe le USSR gome o. Womede vovototo Hitler dome kura le susuŋudɔwɔwɔ me o, kple eƒe tsitretsitsi ɖe Yudatɔwo ŋu ŋutasesẽtɔe, si trɔ ganyawo ƒe ame ŋkuta vevitɔwo kple Vatikan gɔ̃ hã ɖe eɖokui ŋu. Nyateƒee, esia na Arabtɔwo ƒe nu lé dzi nɛ ɖe edzi, gake womena kpekpeɖeŋu gã aɖeke Rommel ƒe aʋakɔa o.
  Ʋu si me aʋawɔnuwo le la zɔ yi Soviettɔwo ƒe liƒo si nɔ anyi tsã la dzi. Tsɔtsrɔ̃ aɖewo va le afisia xoxo. Le afisia la, liƒoa ƒe sɔti la gakpɔtɔ le gota.
  Eye Japantɔwo ƒe afɔzɔlawo, kpakple aʋawɔʋu siwo mesẽ o geɖe siwo me tu siwo ƒe didime nye milimeta 20 siwo wowɔna le wo ɖokui si kple tu eve siwo wotsɔna ƒoa tue ɖesiaɖe. Le Chinatɔwo ƒe afɔzɔlawo gome la, esia ate ŋu anye aʋawɔnu nyui aɖe, gake ɖe T-34 ŋu... Nyateƒee, aʋawɔʋu mawo tɔgbe ʋɛ aɖewo koe le Ɣedzeƒe Ʋĩ, wobla asrafoha veviawo ɖe ɣetoɖoƒe gome. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ʋu eve bubu siwo ŋu aʋawɔnuwo le kple tu siwo wotsɔa ʋu siwo ƒe tame le ʋuʋu ɖi me la dzena. Ele nam be magblɔ be esiawo menye aŋɔ gbegblẽwo o, togbɔ be woƒe lolome le sue hã...
  Witcherova he ɖe megbe: nukae mawɔ? Japantɔwo sɔ gbɔ ŋutɔ, eye edze abe ehiã be nàtrɔ ɖe kɔƒenutomemɔ aɖe dzi ene. Alo ɖewohĩ ana ame siwo ƒe ŋkuwo le kpuie la natrɔ kokokoa?
  Do viviti xoxo, alilikpowo tsyɔ dziŋgɔli, eye tsi le dzadzam. Nyateƒee, àte ŋu ade afɔku me, vevietɔ esi Japantɔwo yɔ fũ, afɔzɔlawo le tsitre, woƒo ƒu ɖe hatsotso gbogbo aɖewo me. Ẽ, woƒe asrafoha blibo aɖe li, asrafo siwo ƒe ƒodo ɣi, nyɔŋu ŋutɔ, mewɔ nublanui be woawu wo o.
  Witcher tso eɖokui, henɔ ɣli dom be:
  - Mawu negbe samurai geɖe wu!
  Tu gã eve siwo ƒe didime nye milimeta 12 la da tu nuwɔwɔ siwo ƒe ŋkuwo le kpuie la sesĩe. ƒoƒo bliboa dze egɔme. Nyɔnuvia dzi ha gɔ̃ hã be:
  Míawɔ avu kple futɔ la vaseɖe nuwuwu, .
  Asrafowo ƒe nuwɔnawo manyaxlẽ!
  Russiatɔwo te ŋu wɔa aʋa ɣesiaɣi, .
  Mègana ta ne xaxa va o!
  12 mm nye aŋetu gã aɖe si ɖa, etoa ŋutilãwo me, eye ɣeaɖewoɣi la, etoa Japantɔ geɖe le ɣeyiɣi ɖeka me. Vedmakova zãa hadrolik-ʋu siwo Japantɔwo do le yameʋuwo me tsɔ kpɔa aʋawɔnua dzi. Le sɛkɛnd gbãtɔwo me la, Ɣe si le dodom ƒe Fiaɖuƒea ƒe aʋawɔlawo mese nusi nɔ dzɔdzɔm kple afisi amedzidzedzea tso gɔ̃ hã gɔme o. Ðeko wodze anyi, eye woɖe ʋu si le sisim tso woƒe dɔgbo kple akɔta. Ku ƒe vava le xexe sia si dze abe tomefafa ene me nye nusi womenɔ mɔ kpɔm na o ale gbegbe. Togbɔ be ao hã la, nya mamlɛa dze abe fewuɖuɖu ene wu.
  Witcher te ŋu lã ɖoƒe vovovowo hafi futɔwo wɔ nu ɖe eŋu eye wodze kaka gɔme. Yameʋukulaa yi edzi nɔ tu dam, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, enɔ ʋu si me aʋawɔnuwo le la ʋuʋum ale be aʋawɔʋuawo nagada tu o. Ke hã, yameʋu ƒe tu ate ŋu age ɖe aʋawɔnu mawo tɔgbe gɔ̃ hã me. Gake esia hã nɔ te ɖe alesi tu si wotsɔna tua tue ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me dzi, le aŋenuwo gome la, ega lolo wu aʋawɔtuwo tɔ.
  Togbɔ be dzɔgbenyui nɔ yameʋukulaa ŋu hã la, Japantɔwo mekpɔ amesi nɔ ku ɖom ɖe wo la dze sii enumake o, vevietɔ esi tsidzadza si nɔ dzadzam le kele me te dzadza, si wɔe be eva sesẽ be woade vovototo keklẽawo dome. Ðewohĩ samuraitɔwo susui be Russiatɔwo ƒe asrafoha aɖe si ge ɖe megbe lae dze yewo dzi, eyata aʋawɔʋuawo da tu gbeawo. Witcher, gbã Japantɔwo eye wòdzi ha be:
  Tso atsiaƒua ƒe go kemɛ dzi, .
  Afisi dziƒo ƒe nudzraɖoƒea ʋuʋu le!
  Sultan ƒe amehawo le du dzi tom, .
  Ðeko wòle abe ɖe Kristo ƒe Futɔ la tsi tre ene!
  
  Aʋa la nye nublanuimakpɔmakpɔ, vɔ̃ɖinyenye, .
  Abe akpakpa si ɖiɖi ɖe Rus tɔ dzi ene!
  Nye anyigba le ɣie kple abi, .
  Ðe dawò, medo gbe ɖa na Mawu!
  
  Aleke gbegbe xexeame nye ŋutasẽlae nye si, edzi ŋɔ ŋutɔ
  Ðevia dze anyi hevuvui!
  Wodzi vi, henɔ tutum kple vevesese, .
  Eyata Dziɖegbe vɔ̃ɖi la tso nya me!
  
  Mawu menya seɖoƒe aɖeke na dziku o, .
  Ehe afɔku va ameƒomea dzi!
  Eye ame sia ame si le agbe la kpea fu, .
  Nuxaxa koe xɔa aʋadziɖuɖuwo!
  
  Ʋu yɔ Russia katã, .
  Aleke gbegbe nènye ŋutasẽla enye si!
  Afikae wò mawunyadɔgbededɔa yi?
  Ðe Kristoe nye etɔ̃lia vavã, si mehiã o!
  
  Nukatae mienye Ada kple Xawa, .
  Nya wo ɖa le paradiso me le nu gbegblẽ wɔwɔ ta!
  Gaƒoƒoa de na ameɖula, .
  Le amedzidzedze si fa wu me la, Mamaia!
  
  Nyɔnuviawo fa avi le afisia, .
  Germanytɔwo wu dzinyelawo!
  Afɔ ƒuƒlue wòle eye tsikpe le xɔxlɔ̃m
  Esesẽ ŋutɔ, tsikpe xɔ tɔsisiawo katã!
  
  Ame aɖeke mesea veve ɖe mí amewo nu o
  Midge alo dawo ɖua mí!
  Ɣeaɖewoɣi la, susu aɖe doa mo ɖa
  Fukpekpe ƒe kplu ka gbegbee nye si!
  
  Toflokoe wònye be woakpɔ mɔ na Mawu, .
  Nyateƒee, mewɔa nuvevii o!
  Enyo wu be nànɔ agbe gbegblẽ kple agbe gbegblẽ, .
  Gake afisiae míegblɔ be - esɔ gbɔ!
  
  Kɔmiunisttɔwo ƒe aflagawo le mía si, .
  Nusi fia be womeƒo nu tso fonye ŋu o!
  Nyemate ŋu aɖe mɔ ɖe fasitɔwo ƒe dziɖuɖu ŋu o, .
  Míaƒe ethos le bɔbɔe: yi dzomavɔ me kple ema!
  
  Mɔkpɔkpɔ le asi siwo me vevesese mele o dzi, .
  Na susu si le ta me!
  Lɔlɔ̃nu faa kplɔa mí yia nusiwo míate ŋu awɔ gbɔ, .
  Aɖaŋu, dzonɔameme le akɔta!
  
  Eye ale, dzidzeme le afɔɖeɖewo me, .
  Wò mɔ si yi ablɔɖe kple dzidzɔkpɔkpɔ gbɔ!
  Míazu mawu dzĩwo, .
  Ame aɖeke mate ŋu abɔbɔ mí o!
  Vedmakova dzi ha eye wòda tu siwo wotsɔna ƒoa tu, da tu ŋku kpui siwo te ŋu si xoxo hemlɔ anyi. Gake emegbe eƒe dzɔgbenyui hã trɔ, edze abe Japan-srafomegã geɖe kpɔ nusi nɔ edzi yim dze sii ene eye woda bɔmb geɖe ɖe ʋu si me aʋawɔnuwo le la ŋu. Witcher se le eɖokui me be yeƒe ŋutilã le ʋuʋum. Gake Japantɔwo ƒe bɔmb la kakɛkakɛ eye womege ɖe aʋawɔnuawo me o, eye edze abe wowɔ wo be woate ŋu anɔ te ɖe tu siwo wotsɔna ƒoa bɔmb siwo ƒe lolome ade milimeta 14 nu ene.
  Witcher ko alɔgbɔnu be:
  - Eye emegbe le aʋa sesẽ aɖe me la, tu si tra mɔ - bometsila! Edo dziku, kasia nunya va nɔ eŋu eye wòƒoa taɖodzinua zi geɖe!
  Le aʋawɔʋu si wotsɔna tsɔa aʋawɔnuwo me la, wotsɔa alidziblanu ƒe nuɖuɖu naa ŋusẽ tu siwo wotsɔna ƒoa tu. Esia naa tu geɖe, tsɔ kpe ɖe eŋu la, tsi fafɛ hã naa, si wɔnɛ be nàte ŋu adzi tudada ƒe ɣeyiɣi didi ɖe edzi. Eyata aʋawɔla si mewɔ kɔnu aɖeke o la tso Japantɔ siwo nɔ bɔmb dam ɖe eŋu la ɖa. Gake edze abe aʋawɔla bubuawo de dzesii ene. Bɔmbwo gadzo ake. Wose ʋua ƒe gbagbã. Edze abe bɔmbawo dometɔ ɖeka kpekpe, eƒe kpekpeme anɔ abe kilogram ɖeka ene, eye wòtsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu ene. Wotsɔ nu ƒuƒlu mawo tɔgbe na Japantɔwo xoxo. Egbɔdzɔ ɖe Chevron kple T-34 ŋu, gake àte ŋu age ɖe ʋu si me aʋawɔnuwo le me! To axa si gbã la, ke tsɔ ke ƒo Witcher. Nyɔnuvia ka atam be:
  - Ẽ, Japan le sue, gake ehea kuxi gãwo vɛ!
  Ʋu si me aʋawɔnuwo le la te duƒuƒu, eye bɔmb kakɛ eve aɖewo dzo yi eme, afisi wowó le.
  Kakɛawo lé Witcher, eye wòvuvu eƒe awudziwui. Be woatsɔ akpe ɖe eŋu la, dzo xɔ gas-go si gbã la. Nyɔnuvia gaƒo fi dee ake be:
  - Menye mɔ̃e o - aʋafiagã aɖe! Matsɔ gbeɖuɖɔ aƒu gbe ɖe ŋuwò!
  Esi megalã eve wuieve bubu vɔ la, eva hiã be mati kpo ado le ʋua me. Nyɔnuvia wɔ esia Japan-srafowo mede dzesii o eye wòƒu du. Metsi dzi ɖe eɖokui ŋu o, edo asrafowo ƒe awu si le Ɣedzeƒe ƒe Anyigba dzi. Eye le viviti kple tsidzadza me la, màte ŋu ade dzesi wò mo ŋutɔŋutɔ o. Fifia ele be nàɖi le mɔ gã la dzi eye nàbu ɖe gbea me.
  Nyɔnuvia ƒu du kabakaba ŋutɔ eye le ɣeyiɣi ma ke me la, edo go ame kukuwo zi eve alo etɔ̃. Eƒo nu kple dzidzeme be:
  - Menye nu gbegblẽe wònye be mena kekeli samurai la o! Fifia nusi nàwɔ koe nye be wò ŋutɔ nàdzrae ɖo!
  Aʋawɔla la ge ɖe gbeawo me eye esi wòfɔ la, edze azɔlizɔzɔ gɔme. Mible wo, ɖewohĩ womalé wo o. Le nyateƒe me la, ewɔ avu si dze eye wòsusu be anɔ eme godoo be womaxɔ yeƒe aʋadziɖuɖua dzi ase o, ne menye nenema o la, ɖewohĩ, amekae nya la, woana kalẽtɔ ɣletivi bubu hafi!
  Le goawo katã me la, aʋawɔwɔ nye nu wɔnuku aɖe, èwua amewo eye menye nusi sɔ ko o, ke boŋ kalẽwɔwɔ. Abe alesi Biblia gblɔe ene la, le mɔa nu la, "Mègawu ame o!" Ke hã, menye ɖeko Mawu de se be woawu wo o, ke boŋ woatsrɔ̃ Amalekitɔwo, wo srɔ̃wo, wo viwo, kple lãhawo gɔ̃ hã keŋkeŋ! Togbɔ be le aʋawɔɣi gɔ̃ hã la, wobua dumevi dzrowo tsɔtsrɔ̃ ɖa be enye agbegbegblẽnɔnɔ kple ŋukpenanu hã.
  Gake menye asrafowo ƒe taɖodzinuwo koe Ɣetoɖoƒedukɔ siwo wɔ ɖeka kpli wo da bɔmb o, ke boŋ woda bɔmb ɖe dumevi dzrowo dzi. Esia ƒe akpa aɖe tso bɔmbdadaʋu siwo yia teƒe kɔkɔwo ƒe dɔwɔwɔ pɛpɛpɛ o, si na wòsesẽna be woada asrafowo ƒe taɖodzinuwo dzro ko, gake nu vevitɔe nye hlɔ̃biabia. Japan hã xɔ ŋusẽ tso United States gbɔ. Gake naneke meli woatsɔ aɖo wo ŋu o! Ðeko yameʋu siwo ƒe didime le alea be woaɖo Yankees-ha la menɔ wo si o!
  Edze abe Amerikatɔwo bu hlɔ̃biabia Peru Melidzeƒea be esɔ ene, alo ne míagblɔe tututu la, ganyawo ŋuti ame ŋkutawo ɖoe be yewoawɔ nu wòasɔ, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wova wu Mao ƒe Asrafoha Dzĩ la nu. Wogblẽ Japan ɖe Manchuria be wòanye afɔɖoƒe na aʋawɔwɔ kple USSR, eye wona asi ablɔɖee ɖe Mongolia ŋu, eye susɔea nye Chiang Kai Shek ƒe dɔ! Ekema anya wɔ be woatutu China bliboa. Eye na Ɣe si le dodom ƒe Anyigba naʋu ʋu le aʋa si wowɔ kple USSR me. Nusi doa dzidzɔ na ame wu le afisia enye be ɖewohĩ Japantɔwo, esi woɖu Russia dzi ta la, wole ŋu ɖom be yewoagabia hlɔ̃ Amerika ake to Germany kple USA ƒe kpekpeɖeŋu zazã me, wole susum be yewoaxɔ Siberia kple anyigba bubuwo le Japan si ŋu ɖeɖi te la si.
  Akpa ɖesiaɖe susui be yewowɔ nu aɖaŋutɔe ŋutɔ, vevietɔ esi Amerika kple Britain xɔ anyigba gãwo dzi ɖuɖu evɔ womeda tu ɖeka pɛ hã o ta. Ne menye nenema o la, anye ne ahiã be woaxɔ ɣeyiɣi didi aɖe si tea ɖeɖi ame ŋu hafi aɖu wo dzi, si axɔ ƒe geɖe ya teti, le nyateƒe me la, ƒukpowoe esiawo nye!
  Vedmakova zɔ, kple mɔkpɔkpɔ be yeatso ŋgɔgbe fli la. Ate ŋu adzɔ ŋutɔ be nàge ɖe dometsotsoa me ahawɔ ɖeka kple wò ŋutɔ wò amewo. Alo ɖewohĩ axɔ samurai gamenɔlawo dometɔ ɖeka gɔ̃ hã. Enyo, ete ɖe Soviet-srafowo ƒe nɔƒe deŋgɔtɔwo kekeake ŋu. Ne menye nenema o la, asesẽ be woahee.
  . TA No. 5 lia.
  Eyata na Xexeame ƒe Oligarchy: Wobu Germany kple Europa si le USSR te be enye ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe nuto si bu, eye wònye ŋɔdzi na kɔmiunist-fiaɖuƒe si ŋu ŋusẽ le kple Bolshevist-ha si le kekem ɖe enu wu gɔ̃ hã. Eye le Russia si le Germany te gome la, esiae nye eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe kekeɖenudɔwɔwɔ kple alesi wòate ŋu adzɔe be wòano detsiƒonu siwo katã le Anyigba siwo dzi kesinɔnuwo bɔ ɖo la me. Gake esiae nye nusi Franseawo ƒe ame ŋkutawo bu ŋutɔŋutɔ esi woɖu Germany dzi: ele be woama nu vi aɖe kple Hitler, gake wolé kesinɔnu akpa gãtɔ ɖe asi, eye wòva nɔ bɔbɔe gɔ̃ hã be woawɔ dɔwɔlawo ŋudɔ - Germanytɔwo gbã dɔwɔlawo ƒe habɔbɔwo. Nukae ame ŋkutawo bu le Baltik-ƒukpowo dzi? Xlẽ wò fiadu katã, kple amesiwo si ɣeyiɣi menɔ be woasi o, emegbe ablɔɖe alo agbe! Kpɔɖeŋua wɔ nuku ŋutɔ! Eyata naneke mewɔ nuku le esia ŋu o! Eye ne menye ɖe Hitler nye amesi tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu vevie nenema gbegbe o la, anye ne ame aɖeke makpe ɖe USSR ŋu o!
  Ele be míagblɔ be nusiwo ta France gblẽ bɔbɔe dometɔ ɖekae nye Yudatɔwo ƒe alafa memamã si ɖiɖi ŋutɔ le dukɔa me tɔwo katã kple ganyawo ƒe ame ŋkutawo siaa me. Le Poland, Britain, USA: esia to vovo kura. Vevietɔ le USA, si, le mɔa nu la, eɖe nusita Yankeestɔwo, togbɔ be bɔmb ɖeka pɛ hã medze Amerika dzi o hã la, wowɔ ŋutasẽnu ɖe Germanytɔwo ŋu wu Britaintɔwo gɔ̃ hã!
  Vishu va zu fefewɔvi le Wehrmacht-ʋua te, eye Germanytɔwo tsɔ ʋu ƒo xlã Paris nɔ harmonica ƒom. Hitler te dzadzraɖo ɖe England dzi dzedze ŋu, eye meɖe fu nɛ be yeatsɔ ganyawo ade aʋawɔwɔ ƒe gɔmeɖoanyi me ahazã Europa si dzi woɖu la ƒe nunɔamesiwo o. Esia gblẽ nu le eŋu vevie, eye nenema kee nye didi be yeawɔ ɖoɖo kple Eŋlisiawo ahagbe nu le tsitretsitsi ɖe Yudatɔwo ŋu o. Ðewohĩ mamlɛtɔa aɖe mɔ na Fuhrer la be wòaɖe asi le eƒe asrafowo katã ŋu hena aʋawɔwɔ kple USSR eye wòadze wo dzi le May me. Nyateƒee, ŋutifafa kple Britain ate ŋu aƒoe ɖe Stalin nu be wòaɖe gbeƒãe be yeaƒo amewo nu ƒu hafi. Anye dzesi be futɔa le ʋɔtrua nu xoxo.
  Alo menye nenema o, le nɔnɔme sia me la, ate ŋu akpɔ ŋusẽ ɖe United States ƒe nukpɔsusu le Japan ŋu dzi. Womado dziku na Ɣe si le dodom ƒe Anyigba o, eye fiaɖuƒe sesẽ la ate ŋu aʋu aʋawɔƒe evelia! Aleae wòdzɔ fifia. Le nɔnɔme si gavloe wu me ko, esime wotsrɔ̃ USSR ƒe aʋakɔa kloe la, womeɖo aʋawɔnuwo wɔwɔ anyi haɖe o, eye womesrɔ̃ alesi woawɔ aʋae haɖe o!
  Menye ƒe blaene vɔ ɖeka mee nye esia o - Soviet-srafowo xɔ aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ, wosrɔ̃ aʋawɔwɔ kple dziɖuɖu! Eyata fifia womevɔ̃na na aʋawɔʋu kpekpewo kple yameʋu siwo ƒe tudaƒe adre le ʋu ɖeka dzi o!
  Japantɔ aɖe si tsi akogo la tsi tre ɖe ati aɖe gbɔ. Eyata dummy sue ɣi dzro aɖe.
  Witcher ti kpo tso megbe nɛ. Eʋuʋu ta ɖe dzi eye emegbe wòtrɔe... Ne èʋuʋu futɔa ƒe "ze" la sesĩe la, kɔ ƒe lãmekawo megate ŋu naa tsitretsitsi nyuie o eye "ze" la ƒoa xlãe bɔbɔe!
  Enyo, ke samurai ɖeka si mesɔ gbɔ o ya ɖe! Vedmakova dzena dzidzɔtɔe eye wòkpɔ dzidzɔ, eɖea aɖu gɔ̃ hã ɖe go:
  - Japan maɖu mía dzi gbeɖe o! Elabena aʋawɔla aɖe li abe nye ene!
  Nyateƒee, le Rus ƒe ŋutinya katã me la, Mongol-Tatartɔwo koe te ŋu ɖu dzi! Nusitae nusia dzɔ kple nusita Slav-dukɔ gã la va zu nusi mate ŋu awɔ naneke o la nye nya ɣaɣla na dzidzime siwo wu ɖeka ya!
  Susu vevitɔ kekeakee nye feudal ƒe mama, esime amesiame xɔ anyigbamama aɖe na eɖokui: wodze koklozi gɔme eye wonɔa eme, nɔa woƒe domenyinu ŋu dzɔm: dɔmawɔmawɔ!
  Witcherova se le eɖokui me be Japantɔwo ƒe afɔkpa sesẽ siwo me mekɔ o la nɔ yeƒe afɔwo ƒom. Yameʋukulaa tso nya me be le go sia me la, viɖe aɖeke mele funyafunyawɔwɔa dzi ɖuɖu me o. Ðeko wòɖe afɔkpa siwo ƒe ŋɔti me mekɔ o siwo le sesẽm la eye wòtsɔ nya ɖe eƒe asibidɛwo ŋu. Mese nye denyigba ƒe fafa kple nye afɔ ƒuƒlu eye dzi dzɔm geɖe wu! Edzi eƒe ablaɖeɖe ɖe edzi eye wòte titri vie gɔ̃ hã!
  Nyateƒe si wònye be Russiatɔwo me mã la va zu nublanuinya gãtɔ kekeake na Slavtɔwo. Le ɣetoɖoƒe gome la, Lithuania kple Poland ɖu wo dzi, eye le ɣedzeƒe gome la, Tatartɔ vɔ̃ɖiwo ɖu wo dzi. Gake kɔkutia menɔ anyi tegbee o: Moscow, si nye du sue aɖe tsã la, te tsitsi eye wòtrɔ zu fiaɖuƒe sue ƒomevi aɖe gɔ̃ hã. Ivan Kalita va zu Russiatɔwo ƒe anyigbawo nudzɔla. Eyae nye gbãtɔ eye menye dzɔgbenyuitɔ wu o, gake vevietɔ wu la, eyae nye gbãtɔ! Eye abe alesi wòɖi le Bolsheviktɔwo ƒe hadzidzia me ene la: enyo wu be nàku wu be nànɔ evelia!
  Stalin menye Russiatɔ o, esiae nye eƒe kuxi vevitɔ! Eyatae kakaɖedzimanɔamesi le dukɔ si nye titular ŋu, kple ameteteɖeanyi gã siwo mesɔ o! Na fiaɖuƒe na ha ƒe dzowo, eye na chock!
  Chuchmek le fiazikpui dzi eye Rus tɔ le alẽha la me!
  Le kpɔɖeŋu me, Tukhachevsky kple Egorov siaa nye asrafomegã bibiwo ŋutɔ, nukae míagate ŋu agblɔ tso aʋafia susɔe siwo wote ɖe anyi ŋu! Womate ŋu atsɔe asɔ kple boso si ƒe aɖatsi le o! Esia tae míege ɖe xaxa me ɖo!
  Gake aleke wòdzɔ ŋutɔŋutɔ be Stalin te ŋu va zu dziɖula blibo? Wowɔ Georgiatɔ si menya agbalẽ o la Mawu!
  Ele be Russiatɔwo ƒe Tsar naɖu Russia-dukɔa dzi! Le mɔa nu la, Russiatɔwo ƒe ʋu aɖeke menɔ Romanov ƒomea si kloe o eye ɖewohĩ esia tae woƒe lãme gblẽ ɖo!
  Dziɖuɖu tɔxɛ aɖe hã nɔ Japan, afisi shogun la kɔ wu fiagã la koŋ, eye le esia ta viɖe aɖewo nɔ eŋu, elabena mɔnukpɔkpɔ boo aɖeke menɔ anyi be woagblẽ fiaɖuƒea o le bometsila ƒe domenyila ta. Ƒe alafa geɖe la, Japantɔwo mewɔa aʋa siwo me woɖua dzi le o, ke boŋ wowɔa aʋa kple wo nɔewo veviedodotɔe. Esia kpɔ ŋusẽ aɖe ɖe dukɔ sia ƒe susu dzi. Gake le ƒe alafa blaevelia me la, Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la xɔ anyigba geɖe wu Alexander Gãtɔ! Fifia Russia ƒe ɣeyiɣia de. Esiawo koe menye tsar-ɣeyiɣiwo, kɔmiunist-ha gã la ƒe dziɖuɖu, kple ganyawo kple dunyahehe ƒe ɖoɖo si de ŋgɔ wu eye wòde blibo wu le xexeame o!
  Gake kasia Witcher ʋuʋu ta. Menye nusianue le eteƒe le dunyahehe ƒe ɖoɖoa kple dziɖuɖu ƒe mɔ nu o! Le kpɔɖeŋu me, dukɔa metiaa dukɔa ƒe tatɔ le lɔlɔ̃nu faa ɖeɖefia bubu aɖe ta o, ke boŋ nusi dzɔna... Ele be míagblɔ be womewɔ ɖoɖo ɖe dɔwɔƒegã la ɖoɖo kple ŋusẽ kpata ƒe nunanae ŋu o to se alo dukplɔse dzi. Eye eya ŋutɔ ke ɖi vevie le mawusubɔsubɔ ƒe hehexɔla si de suku afã kple afã la ƒe ŋutetewo ŋu! Abe Beria ene: ayetɔ, gake mede suku nyuie o eye eƒe nukpɔsusu kple nunya le kpuie ŋutɔ!
  Gake fifia ŋgɔgbe fli la te ɖe ŋgɔ wu, keklẽwo le dzedzem, eye gbeɖiɖia gasẽ ɖe edzi. Enyo, ɣeyiɣia de be nàdi gbe aɖe eye... Vedmakova de dzesi Japantɔ siwo nɔ tsatsam ƒe hatsotso aɖe. Fifia ele be nànɔ anyi ɖe woƒe asike dzi nyuie. Anɔ abe alesi wòdze Yu-188, si nye bɔmbdadaʋu si ƒua du ŋutɔ, si menɔa bɔbɔe gɔ̃ hã be woaɖo MiG si zɔna kabakaba dzi o ene. Le mɔa nu la, megbededewo le goawo katã me la, womate ŋu atrɔ asi le wo ŋu etɔxɛe o eye le go sia me la, womenyo wu Fokken-Wulfs o! Enyo, samuraitɔwo le tetem ɖe doa ŋu, wole abe agbo siwo le ƒoƒom ene siwo le tsatsam ɖo ta amikuƒe aɖe gbɔ. Japantɔwo sɔ gbɔ ŋutɔ, ele be nàwɔ nu nyuie le afisia... Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe asrafowo ƒe amegã enye si, eƒe mo le abe marmot tɔ ene. Edoa ɣli nane, eye wòʋuʋua eƒe asibidɛwo kple akplɔ sesẽe.
  Vedmakova lala dzigbɔɖitɔe be samurai la natso be yeadze edzi eye wòtsɔ eƒe akɔta ƒoe ɖe ta megbe. Ke hã, ebu akɔnta le ƒoƒoa ŋu ale be "Japantɔwo" nagaku enumake o. Eye emegbe etsɔ tu sue aɖe da Japantɔ siwo nɔ du dzi be yewoadze wo dzi la! Proorav:
  - Ayedzedze le aʋawɔwɔ me le abe tɔdziʋu ƒe ʋuƒo ene, gake eya koe doa ya, ke menye eyae o!
  Ŋutsuvi Oleg kple nyɔnuvi Margarita le avu wɔm le Stalingrad. Woatsi tre ɖe du sia me abe titanwo ene.
  Oleg Rybachenko dze abe ƒe wuieve ene. Eye ŋutsuvia tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb.
  Etsɔa fasitɔwo ƒua gbe hegblɔna be:
  - Ŋutikɔkɔe na Dadanyigba gã la!
  Margarita hã naa tɔtrɔ si woɖo taɖodzinu nyui aɖe. Etsoa fasitɔwo ɖe anyi eye wòdzia ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na Stalin kple kɔmiunisttɔwo ƒe ɣe!
  Oleg Rybachenko da tu eye wògblɔ kpee be:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔwo!
  Nyɔnuvia da tu Nazitɔwo hetso wo. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb henɔa ɣli dom be:
  - Eye ŋutikɔkɔe na Dadanyigba gã la ƒe alafa geɖe!
  Eyata ŋutsuvi kple nyɔnuvia to vovo ŋutɔŋutɔ le veviedodo me. Woda tu Nazitɔwo eye wodaa bɔmb.
  Ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ amewula aɖe ƒu gbe. Ŋutsuvia gblɔ kple dziku gã be:
  - Míele fu wɔm amesiame!
  Margarita, si le tu dam hele futɔa ƒom ɖe anyi la, le ɣli dom be:
  - Eye gbeɖuɖɔ wɔwɔ anɔ anyi na abosam!
  Eye nyɔnuvia, kple eƒe afɔ ƒuƒlu, tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe. Aʋawɔla sia tɔgbe, si te ŋu lãa asrafoha blibowo ŋutɔŋutɔ.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe le avu wɔm le Stalingrad. Wonye kalẽtɔ vavãwo. Eye sɔdola siwo yɔ fũ kple kalẽwɔwɔ ƒe gbɔgbɔ.
  Nukae Hitler susu, be le ƒe 1941 ƒe afɔkua megbe la, Russiatɔwo mesrɔ̃ naneke o?
  Amekae tsɔ ɖe le eme! Asrafoha Dzĩ la le klalo be yeadze ŋgɔ lã wɔadã siwo tso "E" ƒe hatsotsoawo me, mina woagblɔe: E-75 tɔn na blaasieke, kple E-100 tɔn na alafa ɖeka blaene. Tso taiga dzi va ɖo Britaintɔwo ƒe atsiaƒuwo dzi la, Asrafoha Dzĩ lae sesẽ wu.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe le avu wɔm, ale be Nazitɔwo do le wo gbɔ abe ahuhɔ̃e si woɖe tso akplɔ me ene.
  Ðeviwo mekuna o eye womevɔ̃na na naneke o. Nukae nye fasitɔ siawo na wo? Avugbɔ̃e geɖe wu be woade adelã!
  Oleg Rybachenko dzi ha kple gbe sesẽ be:
  - Eh, Hitler, eh Hitler, wò Hitler nye gbɔ̃, .
  Nukatae nèva Russia abe kposɔ ene...
  Àxɔ tso mía gbɔ koŋ le nikel - .
  Àva do go ŋutsuvi sesẽ aɖe ƒe asibide!
  Eye emegbe ɖevi aɖe si ƒe lãmekawo le lãmesẽ me la tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu eve siwo nye E-50 kple E-75 ƒo wo nɔewo ŋkume kple ŋkume hewó.
  Oleg Rybachenko gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Nyee nye super sɔhɛ aʋawɔla!
  Eye ŋutsuvia gatrɔ ɖe eŋu ake.
  Eye emegbe nyɔnuvia hã da tu. Eƒoa nu pɛpɛpɛ eye wòƒoa nu sesĩe. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, edzia ha be:
  - Magbã fasitɔwo katã, eye maɖe Adolf ƒe ami ɖa!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuvia le tsɔtsrɔ̃ ƒe dzidzɔkpɔkpɔ blibo me. Nusianu daa tu eɖokui eye wòdaa tu.
  Eye bɔmb aɖe gadzo tso afɔ ƒuƒlu dzi ake. Edzea fasitɔwo dzi. Ekaka abe pin ene ne bɔl ƒoe.
  Margarita dzi ha be:
  - ƒoƒo sesẽa nye esi woɖo nyuie etɔxɛe, .
  Povetkin si fa wu la dzona yia kɔsɔkɔsɔa me!
  Oleg Rybachenko, si nɔ tu dam, ɖo kpe edzi enumake be:
  - Povetkin nye kpɔɖeŋu si dze, eye mesina le tsitretsiɖeŋula sesẽwo nu o!
  Le ema megbe la, ŋutsuvia gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wògbã fasitɔwo abe aŋetuwo kple kpe gbadzɛwo ene.
  Eye aleke kee nèɖawɔe aɖaŋutɔe o, Nazitɔwo doa go wo nɔewo. Nukae wodi? Mehiã be woade nu USSR me o.
  Nu ɖeka koe ɖea fu na Oleg Rybachenko. United States ɖe Germanytɔwo ɖa xoxo, eye Russia axɔ rap la na wo.
  Ŋutsuvia gatsɔ bɔmb ƒu gbe kple eƒe afɔ ƒuƒlu la, dzi ha be:
  - Mèganye bometsitsi o, Amerika.
  Na Alaska mí fifia...
  Esia nye míaƒe anyigba si le ƒuta eve - .
  Menye dzodzroe dzata nye lã wɔadã sesẽ o!
  Eye Oleg Rybachenko gatsɔ ʋuʋu aɖe ga... Etso fasitɔwo ɖe anyi. Eye ŋutsuvia ƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo gaƒo bɔmb la hetsɔe ƒu gbe ɖe futɔa ŋu ake. Wokakanɛ ɖe teƒe vovovowo.
  Ŋutsuvia do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia!
  Margarita gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Le Tsar Nicholas II gome!
  Ŋutsuvia ɖɔ nyɔnuvia ɖo be:
  - Stalin ye ɖua dzi le afisia, ke menye Nicholas II o!
  Margarita lɔ̃ ɖe edzi enumake be:
  - Ɛ̃ Stalin! Amekae wɔ ŋutifafa kple ameɖula la!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nunana si nye amewula ƒu gbe.
  Oleg Rybachenko de dzesii le susu me be:
  - USSR hiã na ɖiɖiɖeme! Togbɔ be Fiaɖuƒe Etɔ̃lia wɔ eŋudɔ nyuie wu hã!
  Eye ɖeviawo gadze tudada gɔme ake...
  Germanytɔ siwo nɔ Stalingrad kple Stalingrad ŋutɔ xɔ dzomavɔ dziŋɔ aɖe.
  Gake le nyateƒe me la, nusi wotsɔ va lae nye nusi wogblẽna ɖi.
  Ne míagblɔe tututu la, wokuna. Aʋa la nye ʋukɔkɔɖi kple dzɔdzɔe kɔkɔe ale gbegbe.
  Oleg Rybachenko susuna ŋutɔŋutɔ le aʋawɔɣia be amewo nyea bometsitsi akpa ɣeaɖewoɣi. Wowɔa nunyala tso Stalin me, alo tso Lukashenko gɔ̃ hã me. Gake le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me Belarus gome la, amenyenye ƒe subɔsubɔha wɔwɔ tso agbledela ɖeka me nye nusi dzi ŋɔ ŋutɔ. Ɣeyiɣia de be míadze nunya.
  Eye nàtia kplɔla yeye, ɖekakpui, si le ŋgɔ yim. Eye menye ɖe vidzĩ si le sandbox me ƒe nunya ƒe seƒe afia o.
  Lukashenko ƒe dzesi nyuie wu le ŋutinya sia me:
  Ne nusianu va xɔ asi wu le Belarus la, nukae nye esi ƒe asi bɔbɔ wu?
  Ŋugbedodo siwo tso Dukplɔla Lukashenko gbɔ!
  Eye nukatae?
  Elabena womexɔa ga aɖeke o!
  Enye ŋukpe na Belarustɔ siwo gakpɔtɔ da akɔ na ŋutasẽdziɖula sia tɔgbe. Gake ɣeyiɣia de be míadze nunya ahaɖee afia be yewonye Europatɔwo. Le kpɔɖeŋu me, le Russia la, Putin te ŋu de bubu eɖokui ŋu ya teti esi wòxɔ Crimea evɔ meda tu aɖeke o.
  Gake eƒe dzɔgbenyui wɔnuku la gbɔe esia tso. Dzɔgbenyui geɖe le Putin si. Le kpɔɖeŋu me, dzɔgbenyuie nɔ mía ŋu be le Israel ƒe Dukplɔlagã ƒe sasrãkpɔa me la, nudzɔdzɔ aɖe si medze eŋu o la dzɔ kple srɔ̃a le Kyiv. Ẽ, eganye dzɔgbenyui wɔnuku aɖe ɖeɖefia ake. Gake tɔtrɔgbɔ ŋutɔŋutɔ sue aɖe ko! Ke ne dzɔgbenyui wɔnuku sia tɔgbe su Tsar Nicholas si ya ɖe? Ne míagblɔe tututu la, exɔe, kaka ƒe 1935 naɖo la, Russia xɔ xexeame ƒe afã.
  Eye nusi kplɔe ɖo... Tsar Nicholas ɖo eƒe yameʋuɖoɖo yi yamenutome le May 28, 1935 dzi, le eƒe dzigbezã dzi teti. Yameʋuɖoɖo gbãtɔ ŋutɔ si Russia nyɔnu yamenutomeyimɔ̃dzikpɔla aɖe wɔ le ameƒomea ƒe ŋutinya me.
  Eye le xexe sia me, esime USSR le agbetsitsi me.
  Aʋa siwo wowɔ le Stalingrad la sɔ kple esiwo dzɔ le ƒe 1942 ƒe ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Zi sia koe futɔa sesẽ wu sã. Le agbɔsɔsɔ me le dutanyigbadzisrafowo ta kple le mɔ̃ɖaŋununya gome siaa.
  Esesẽna ŋutɔ le Soviet Russia ƒe yame. Yameʋu sesẽ siwo zɔna kabakaba le Nazitɔwo si. Eye le mɔ aɖe nu la, tsitretsitsi mele bɔbɔe nenema gbegbe o.
  Germanytɔ yameʋukulawo Albina kple Alvina siwo le gaxɔgbalẽviwo xɔm na wo ɖokui lae nye esi. Wonye nya sia ŋuti nunyala bibi gãwo.
  Le kpɔɖeŋu me, aleke míawɔ atɔ te Germany nyɔnuvi mawo tɔgbe siwo do bikini kple afɔ ƒuƒlu?
  Oleg Rybachenko sea le eɖokui me be nyɔnuvi siawo le ye ŋu.
  Etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua bɔmb bubu. Etsɔ fasitɔwo ƒu gbe ɖe goawo katã me eye wògblɔ be:
  - Russia ƒe dzi gã aɖe!
  Eye ŋutsuvi si nye terminator la daa tu sesĩe ŋutɔ. Tu ɖesiaɖe dzea taɖodzinua dzi. Eye Arabtɔwo, ameyibɔwo, kple Indiatɔwo yia amedzidzedzea dzi. Ameha gã aɖe va ƒo ƒu.
  Ŋutsuvi nunyala si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu la gada bɔmb, edze Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu gã eve dzi eye wòdzo:
  Samuraitɔwo ƒe yi la le gbɔwò, .
  Dzi kple susu le dzadzɛ...
  Dzideƒotɔe kplɔa amedzidzedzea - .
  Atsyɔ̃ɖoɖo ƒe mɔ!
  Margarita, si nɔ tu dam futɔwo la, tsɔ bazooka da tu Nazitɔwo eye wòdo ɣli be:
  - Atsyɔ̃ɖoɖo tɔxɛ aɖe!
  Eye aʋawɔla la tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana si gblẽa nu ŋutɔ la ƒu gbe. Tsitretsiɖeŋula siwo wogbã gudugudu. Emegbe egatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo gatsɔ tsɔtsrɔ̃ gbegblẽ ƒu gbe ake. Eye fasitɔwo ƒe aʋawɔʋu eve va dze wo nɔewo dzi. Dzobibi kple dzudzɔ gɔ̃ hã nɔ gegem henɔ gegem!
  Oleg do ɣli be:
  - Èwɔe nyuie, nyɔnuvi mavɔ!
  Margarita tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ limewu yeye aɖe ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Míenye vi mavɔwo le Milky Way dzi!
  Ŋutsuvi si nye terminator la ʋuʋu ta eye eya ŋutɔ yi aʋa la dzi. Nusianu yia edzi le ɖoɖo nu. Ne míagblɔe tututu la, enyo fifia. Eye Nazitɔwo mato woƒe nutoa me o.
  Eyata aleke kee Nazitɔwo adze agbagbae o, le nyateƒe me la, woawo ŋutɔ ƒe ʋu koe woaƒo.
  Eye woƒe aʋawɔʋuwo atrɔ azu ga gbadzɛwo! Eye Russiatɔwo ƒe aflaga aklẽ ɖe ɣletinyigba la dzi!
  Oleg Rybachenko wɔa nu kple ŋusẽ gã aɖe. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb hedzia ha be:
  - Dzidzɔ anɔ mía si ɣesiaɣi, .
  Drɔ̃e si me kɔ nyuie aɖe anɔ anyi...
  Eye atsyɔ̃ɖoɖo ava - .
  Zitɔtɔa nu ayi!
  Ŋutsuvi ƒe nunyala la wɔa nu kple dɔwɔna, si dzina ɖe edzi le alesi Germanytɔwo va le dzidzim ɖe edzi kple dziku nu.
  Margarita wɔa dɔ abe xexlẽdzesi evelia ene. Gake nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo le bɔmb dam vevie wu.
  Eye fasitɔwo dzea eƒe ƒoƒo te.
  Oleg Rybachenko hã da tu... Gake eƒe susuwo le du dzi, trɔ yi fifi ɣeyiɣia me. Na nusi le nu ŋutɔŋutɔ me.
  Le nyateƒe me la, edze abe Belarustɔwo ƒe ahɔhɔ̃e lolo wu le Europa ene, gake woɖea mɔ be woatsɔ kɔla aɖo wo ɖokui dzi eye woɖea mɔ ɖe amea ƒe ŋutasẽdziɖuɖu ŋu.
  Eye ne mede ɖeke o la, dukplɔla la anye amegã ƒomevi aɖe! Eye eyata enye agbledela ƒokpli, eye fofo si le se nu gɔ̃ hã mele esi o. Eye mɔɖeɖe na wo be woatutu wò atsa ƒe geɖe nenema gbegbe.
  Eye what"s more, ame siwo ƒe susu le kpuie hã li siwo daa akɔ ɖe eta.
  Ẽ, Oleg Rybachenko to ditties gɔ̃ hã vɛ.
  Gblɔ ɣeyiɣi didi si wòaxɔ la nam xɔlɔ̃wo
  Woda akɔ na Fada Kolya...
  Ɣeyiɣia de be míatia Oleg na wò - .
  Be woakpɔ ga geɖe!
  Ẽ, le nyateƒe me la, ehiã be woawɔ tɔtrɔwo eye kaba ale si wòanya wɔ. Le nyateƒe me la, tsitretsitsi yɔ fũ kple emetsonu gbegblẽwo.
  Gawu la, Lukashenko ŋutɔ menya nusi dim wòle o. Ɣeaɖewoɣi la, eƒe nyaa le eteƒe, eye ɣeaɖewoɣi la, etɔa. Eɖanye kapitalist-dziɖuɖu, alo sosialist-dziɖuɖu gbɔe wòyi. Eye ƒuƒoƒo si sɔ mele esi o. Eye akpaɖekedzimademade alo nukpɔsusu aɖeke meli o. Aleae amenyenye si mede ŋgɔ kura o eye wòƒoa nu ƒe subɔsubɔe nye. Ne mede ɖeke o la, Stalin kple Lenin nya nusi dim wole! Eye ŋutasẽdziɖula siae? Menya gɔ̃ hã nenye be ɖusime ye alo miame o!
  Ao, ne nukpɔsusu kple akpa aɖe si li ke manɔmee la, liƒo aɖeke manɔ hadomegbenɔnɔ me o.
  Eye ŋgɔyiyi hã!
  Nublanuitɔe la, Stalin hã va zu ŋɔdzinuwɔwɔ kple tsɔtsrɔ̃ ƒe dzesi, eye wòtrɔ kɔmiunisttɔnyenye wòzu bogeyman.
  Dziɖuɖu nyuitɔ aɖeke menɔ anyi o. Eye le Brezhnev ƒe dziɖuɣi la, tagbɔsesẽ nɔ anyi - aleke woate ŋu aɖo ame ma tɔgbe USSR ƒe tatɔ. Eye le Brezhnev ƒe sɔhɛmenɔɣi la, medze abe nunyala ene o, gake le eƒe tsitsime la, edze tagbɔsesẽ me. Eye le goawo katã me la, enye ŋukpe be dukɔa ƒe tatɔ mete ŋu tsɔ ka ƒo nya eve nu ƒu pepa kakɛ aɖeke manɔmee o. Gake ɖe wòle be nàte ŋu awɔ esia hafi!
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eve si wua ame eye wòdzi ha be:
  - Gake nɔ agbe abe tsã ene, .
  Gake nɔ agbe le Brezhnev ƒe nya nu!
  Nyee nye mumu, mumu, nyemate ŋui o!
  Eye mègana snodzidzedzea nadzo o!
  Margarita tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ bɔmb la ƒu gbe. Ekaka Nazitɔwo abe akɔɖu siwo woʋuʋu tso alɔ aɖe me ene.
  Nyɔnuvia dzi ha be:
  - Akɔɖuti siwo le seƒoƒo me, .
  Solovyov ƒe hadzidziwo...
  Mava gbɔwò - .
  Rehashes anɔ anyi!
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu gã aɖe eye wòwɔ nuku ŋutɔ. Eƒe aɖuwo le abe dzonu ene, wole keklẽm ale gbegbe.
  Ẽ, atsu kple asi sia wɔa avu nyuie.
  Oleg Rybachenko xɔe eye wòdzi ha be:
  - Míaƒe asibidɛwo kple gakpo,
  Asikewo, aɖuwo kple asikewo...
  Wodi vevie be yewoawɔ avu ŋutɔŋutɔ!
  Eye le afisia hã la, terminator ŋutsuvi la daa tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye ʋu ƒe tsidzadzawo dzana tso Nazitɔwo gbɔ.
  Ao, nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔ anyi o. Futɔwo aƒo nu.
  Le ɣeyiɣi sia me la, Natasha kple eƒe ƒuƒoƒoa le avu wɔm le Sukhumi.
  Nazitɔwo ƒo ƒuta. Nyateƒee, avuwɔwɔa mesɔ kura o
  Gake nyɔnuviwo. Ne wole amama kloe la, enyo ŋutɔ!
  Natasha tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, lã fasitɔ wuieve ɖe anyi eye wòdzi ha be:
  - Xexeame ƒe etsɔme nye mía tɔ, .
  Mí nyɔnuviwo míele abe Jeditɔwo ene!
  Zoya da bɔmb aɖe hã kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Ekaka Nazitɔwo eye wòdo ɣli kple kakaɖedzi be:
  - Nyee nye nusi ate ŋu aɖi amesiame ɖe yɔdo me!
  Aurora da tu kplɔe ɖo. Azɔ hã nyɔnuvi si, ne eƒo la, menye fly hit kura o.
  Abosam si ƒe taɖa biã la xɔe eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye akpɔkplɔ ƒe amadede, eye nye tugbedzedze gãtɔ kekeake!
  Eye agatsɔe afɔ ƒuƒlu atsɔ ku ƒe nunana la aƒu gbe! Esiae nye nyɔnuvi si nèhiã ŋutɔŋutɔ.
  Eye emegbe Svetlana ƒe tagbɔ le gbegblẽm! Eye wòakaka ame sia ame eye wòagbãe, abe ɖe gbɔgbɔ vɔ̃wo tso dzomavɔ ƒe akpa sia akpa ʋu va eme ene.
  Ẽ, nyɔnuvi siwo le afisia ya ƒe aɖuwo le ƒuƒlu ale gbegbe be woate ŋu avuvu aɖu ɖesiaɖe kuxi aɖeke manɔmee.
  Eye ne ehiã la, ekema ta afã!
  Natasha da tu futɔa eye wòdo ɣli be:
  - Aʋawɔla sesẽ aɖee menye ale gbegbe be nyitsu gɔ̃ hã matu afɔ dzinye o! Magbã eƒe ta!
  Zoya ɖo kpe edzi kakaɖedzitɔe be:
  - M"agbã kpẽawo hã!
  Eye nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Eye Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋu eve adze wo nɔewo dzi.
  Eye emegbe Aurora aƒo wò. Eye atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu hã adze amewuwu nu.
  Eye wòado ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Stalin, neva eme be wòatsi wu nunya!
  Aurora nye ame vɔ̃ɖi vavã. Aleke wòle be woawɔ avu le akpa eve me? Le nyateƒe me la, le nyateƒe me la, esia fia ameɖokuiwuwu.
  Eye nukatae Stalin na Russia va afisia?
  Nyɔnuvia agatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo adze ku ƒe nunana si wua ame la gɔme ake eye wòado ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na kplɔla yeyea!
  Enyo, nyateƒee! Stalin ƒe ŋgonu bɔbɔ gɔ̃ hã. Eye esia nye dzesi be nunya mede ame dzi o.
  Svetlana da tu eɖokui. Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa bɔmb ƒua gbe. Kaka tsitretsiɖeŋulawo. Etsrɔ̃a wo eye wòdoa ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russiatɔwo ƒe mawuwo!
  Eye azɔ hã afɔkpodzi ƒuƒlu la atsɔ nane si gblẽa nu ŋutɔ aƒu gbe.
  Nyɔnuvi siwo le afisia ƒe ŋutete le ale gbegbe be Kraut ƒomea maxɔ wo o.
  Nyɔnuvi ene nye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ. Eye vevietɔ wu la, akɔtawu koe wodo.
  Eye esia naa ŋutete gã aɖe sua wo si be woawɔ avu.
  Natasha le tu dam. Afrika-ʋawɔlawo, Indiatɔwo kple Arabtɔwo gɔ̃ hã, le ʋuʋum abe ahomya ene.
  Germanytɔwo zãa wo abe tu ƒe nuɖuɖu ene. Ezazã le aʋawɔwɔwo me nublanuikpɔkpɔ alo vevesese aɖeke manɔmee. Eye le nyateƒe me la, woxɔe le xexlẽme nu.
  Anyigba lã Sukhumi xoxo. Eye esia gblẽ ŋutɔ. Eteƒe madidi o, tu ava vɔ le mía si eye ahiã be míagbugbɔ.
  Gake vaseɖe fifia la, nyɔnuviawo medi kokoko be yewoana ta o. Wokua drɔ̃e be yewoaɖu dzi. Togbɔ be ŋusẽawo mesɔ o hã. Eye woƒo xlã Moscow hã.
  Esia ɖea fu na Natasha. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa bɔmb ƒua gbe. Efaa aɖatsi futɔwo eye wòdzia ha be:
  - Ne fiadu aɖe li!
  Zoya tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ bɔmb aɖe hã ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Russiatɔwo ƒe tɔsisi la maƒu o!
  Eye wòtsɔ tuawo katã, si nye aʋawɔnu si wowɔ le aƒeme si metrɔna o, ƒo futɔa kple ŋutasẽnuwɔwɔ.
  Eye wògblẽ aʋawɔʋu eve aɖewo dome...
  Gake yameʋu siwo dzea ame dzi la le tete ɖem tso dziƒo.
  Eyata ne wowɔa nu ɖe nu ŋu ya ɖe?
  Aurora da eƒe tukpe si wotsɔna daa tue. Miƒo Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe. Ena wòdze anyi.
  Le ema megbe la, lã wɔadã si ƒe taɖa biã la do ɣli be:
  - Kɔmiunisttɔnyenye si me liƒo mele o!
  Emegbe Svetlana dze tudada gɔme. Eye wòtso ameyibɔ aʋawɔlaawo ɖe anyi. Eye emegbe etsɔa lime la ƒua gbe abe afɔ ƒuƒlu ene.
  Eye wòado ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na mawu yeyeawo!
  Natasha da tu futɔa eye wòdo ɣli be:
  - Na Russiatɔwo ƒe mawuwo!
  Eye tso eƒe afɔ ƒuƒlu dada me la, yameʋua wó.
  Amesiawo nye Terminator nyɔnuviwo. Ne wowɔ avu la, ekema ame aɖeke mate ŋu aɖu wo dzi o.
  Zoya hã tsɔa nane ƒua gbe ɖe futɔa ŋu si wua ŋusẽ ɖesiaɖe. Eye nane si tsrɔ̃a futɔa. Eye aʋawɔla la, eɖe eƒe aɖuwo ɖe go, do ɣli be:
  - Yameʋuwo yi aɖaka la gbɔ!
  Eye asibidɛ ƒuƒluwo gatsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe.
  Eye emegbe Aurora atsɔ lime aƒu gbe ɖe futɔa ŋu. Axɔe eye wòado ɣli be:
  - Etsɔme nye mía tɔ!
  Svetlana esi wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go la gblɔ be:
  - Na kɔmiunist kple dzidzedzekpɔkpɔ yeyewo!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake. Eye awu ame sia ame. Enyo, ne menye wo katã o la, ekema ɖewo godoo.
  Nazitɔwo do asi ɖe zea me. Eye woƒe kuxiae nye ema. Àte ŋu akpɔ Jagdtiger tu si wotsɔna ʋua eɖokui le afisia. Ʋu si do xoxo, gake ewua ame ŋutɔ. Ŋutsuvi mɔɖela aɖe ƒu du va egbɔ. Eye wòtsɔa tomenukuƒe aɖe ƒua gbe.
  Eye tu si wotsɔna ʋua eɖokui la wóna nu maɖinui.
  Ŋutsuvia do eƒe aɖe ɖe ŋgɔ hedzi ha be:
  - Mina míano tsi na Dadanyigba, mina míano tsi na Stalin!
  Mina míano aha agakɔe ake!
  Mí mɔɖelawo míawu Hitler!
  Fasitɔwo xɔe. Togbɔ be esesẽna na Aʋakɔ Dzĩ la hã. Nazitɔwo ƒo xlã Grozny-dugã la, gake wogale aʋa wɔm le afima kokoko. Nyɔnuviawo le woƒe ŋutete katã me le afisia hã.
  Le afisia la, Tamara le avu wɔm. Edo tsilelewu eye wòdo afɔ ƒuƒlu. Eye yame xɔa dzo eye nyɔnuvia hã le ablaɖeɖe me wu le mɔ sia nu. Atsyɔ̃ɖoɖoa le tu dam. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb ɖe fasitɔwo dzi eye wòdzia ha be:
  - Eteƒe madidi o Hitler axɔ ɖa le eƒe aɖaka me, .
  Anɔ abe akpɔkplɔ si le dzo dam ene...
  Gbɔgbɔ vɔ̃wo awɔ fu wò le tsiẽƒe - .
  Amesiwo dea ta agu na Satana!
  Eye le afisia hã la, lime si wua ame ŋutɔ la dzona tso atsyɔ̃ɖola la ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la me hegbãa Nazitɔwo.
  Maria gblɔ kple nukoko be:
  - Bɔmbwo awu ame!
  Eye wòtsɔ asi ƒo Tamara ƒe abɔta. Nyɔnuvi eve le avu wɔm, eye aflaga Dzĩ aɖe, si dzi tuwo yɔ fũu la le etame.
  Nyɔnuviawo nye afɔ ƒuƒlu eye awu mele wo si kloe o, gake womeɖoe be yewoatsɔ Soviet-dugã la ade asi o.
  Maria dzi ha aɖe si me dzidzɔ le. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eda tu nublanuimakpɔmakpɔtɔe hewu ame;
   Ame gã geɖewo li,
  amesiwo ƒe nuwɔnawo nɔa agbe ƒe alafa geɖe, ŋkɔ gã geɖewo li, amesiwo woyɔna be makumaku.
  
  Gli me kalẽtɔ geɖe lé nyakpakpawo ƒe hadzidzi me ɖe asi, Gake kalẽtɔ siwo le bɔbɔe wu eye mí katã míelɔ̃na la nye ɖeka.
  
  Ezã eƒe ɖevime le towo dome, ekpɔ xeviwo ƒe dzodzo, exɔ hɔ̃ ƒe aʋala ƒe atsyɔ̃ tso towo dzi abe domenyinu ene.
  
  Eƒe ŋkɔ, kple dziɖegbe, xɔ atsiaƒua eye wòva te ɖe dukɔwo katã ƒe dɔsesẽwɔlawo ŋu henyae nyuie.
  
  Le China-nyigba gã dzi, Lɔlɔ̃tɔ na dziwo katã, Ŋkɔ sia ɖe gbeƒã Phanzam - ŋutifafa, nuwuwu - na fiasãwo.
  
  Stalin nye dzidzɔkpɔkpɔ ƒe aflaga, ameƒomea ƒe ŋdi kanya! Neva eme be Stalin lɔlɔ̃a nanɔ agbe ƒe didi geɖe, geɖe!
  Nyɔnuviawo dzi ha nyuie. Veronica kple Victoria va kpe ɖe Maria kple Tamara ŋu.
  Woƒo xlã dzetugbe eneawo katã, gake alesi wowɔa avui.
  Le afisia la, Maria tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòda Germanytɔwo ƒe amedzidzeyameʋu aɖe ɖe anyi. Eye atsyɔ̃ɖoɖoa le ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe na míaƒe kplɔ̃ɖoƒea!
  Veronica hã ɖo ku ƒe nunana ɖa kple eƒe afɔ ƒuƒlu, eye woda HE-162 ɖe anyi. Eye aʋawɔla la do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe kɔ wu ŋutikɔkɔe!
  . TA No. 6 lia
  Victoria, si le tu dam tsitretsiɖeŋulawo henɔ tu dam la, ko alɔgbɔnu be:
  - Na kɔmiunist ƒe kekeɖenudɔ siwo ava va!
  Eye dzetugbe ene siwo le amama kloe eye womele afɔ ƒuƒlu o la koa nu.
  Wonye hɔ̃ nyɔnuvi mawo tɔgbe siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake.
  Mirabela kple Anastasia le avu wɔm le yame. Eye woklɔa ahɔhɔ̃ na fasitɔwo hã.
  Mirabela tsɔ alɔgbɔnukoko ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  Nusianu anyo le xexeame, .
  Lɔ̃ wò denyigba vevie!
  Eye le afisia hã la, etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua gbe to fesre si le ʋuʋu ɖi nu. Eye wòatsɔ nya ɖe fasitɔwo ŋu. Ʋu bubu si woƒo la ge dze anyi.
  Esiae nye ayemɔa - ele be nàƒoe nenema.
  Anastasia gblɔ kple nukoko be:
  - Lenin anye ne akafu wò hafi!
  Mirabela da Germanytɔwo ƒe ʋu eve aɖewo kple woƒe gbagbã ɖeka, eye wòde dzesii be:
  - Stalin, ɖikeke aɖeke mele eme o, eya hã!
  Anastasia lã Nazitɔwo ƒe yameʋu etɔ̃ eye wòɖo kpe edzi be:
  - Ðikeke aɖeke manɔmee!
  Nyɔnuviawo fa miamiamia ale gbegbe. Eye vevietɔ wu la, enya kpɔ ŋutɔ. Dzoxɔxɔ kple vuvɔ ƒe akɔntabubu le wo si.
  Mirabela, esi wònɔ yameʋu bubu dam la, de dzesii be:
  - Nusianu si le míaƒe xexeame nye nusi sɔ kple wo nɔewo...
  Anastasia ko alɔgbɔnu henɔ ɣli dom dzikutɔe be:
  - Xexemenunya si mehiã o manɔmee!
  Eye wòʋu fesrea hã hetsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Fifia ya ME-262 la wó.
  Mirabela ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  - Èwɔ nu gã aɖe ŋutɔ!
  Anastasia, esi wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go la, gblɔ kpee be:
  - Mewɔ nusi mewɔ!
  Eye aʋawɔla eveawo siaa do nukoko. Eye woɖea ŋku ɖe wo nɔewo ŋu.
  Ẽ, kalẽwɔwɔa wɔa dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ.
  Le ƒe 1946 ƒe dzomeŋɔli la, aʋa sesẽwo dzɔ ɖe dua dzi le Volga-tɔsisia dzi. Nyɔnuwo ƒe tudada ƒe hatsotso si nɔ Kapitan Alena Ogurtsova ƒe kpɔkplɔ te la xɔ ametakpɔƒe le Volodarsky Mɔdodo ƒe glikpowo me. Nyɔnuvi siwo lé tu kple tu siwo wotsɔna tua tu, siwo wobla kple bɔmb bablawo, nɔ bebem ɖe glikpoawo megbe.
  Alena ŋutɔ do awu ʋlaya si ŋu fli le ɖe eƒe ŋutilã amama, pantalon kpui, kple afɔ ƒuƒlu. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe si le ƒoƒom, si ƒe akɔta sesẽ, eƒe akɔta le tsɛ, eye eƒe ɖa le kpuie si nye bob. Mo la ɖea nu fiana ŋutɔ, ŋutsu ƒe asike kple ŋku blɔ siwo keke. Taɖa ɣi trɔ zu ɣie le ke ta, akɔta kɔkɔ, eƒe dzedzeme sesẽ. Kapitan Alena le avu wɔm ƒe eve kple edzivɔe nye sia eye togbɔ be enye sɔhɛ hã la, ekpɔ nu geɖe. Nyɔnuvia ƒe afɔwo xɔ abi kple abi. Ele bɔbɔe na nyɔnuvi be wòaʋuʋu afɔ ƒuƒlu wu be wòado afɔkpa siwo me mekɔ o eye wole manyamanya.
  Afɔkpodzi ƒuƒlu sea anyigba ƒe ʋuʋu suetɔ kekeake, exlɔ̃a nu tso tomenukuƒe aɖe si te ɖe eŋu ŋu, eye anyigba dada ŋutɔ hã naa dzidodo kpena ɖe eŋu. Le go ɖeka me la, nyɔnuvia ƒe afɔwo va zu ƒuƒlu, eye mevɔ̃na na ga dzodzoe, alo glikpo ɖaɖɛwo o, gake le go bubu me la, womebu seselelãme kple asitɔtrɔ le nɔnɔmewo ŋu o, woxlɔ̃ nu to ʋuʋu ƒe ɣlidodo me aʋawɔʋuwo.
  Alenka vivi la lé bɔmb aɖe si me wotsɔ bɔmbdada ƒe agbalẽvi aɖe kpe ɖe eŋu la ɖe asi. Ele be nàƒu du ayi Germanytɔwo ƒe Dzata ƒe aʋawɔʋu dziŋɔ si le tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe ablɔwo dzi la gbɔ.
  Maria ƒu du le egbɔ. Azɔ hã afɔ ƒuƒlu, abe nyɔnuvi siwo katã tso asrafoha la me ene la, eva dzɔ be wodo afɔkpa, henɔ woƒe aʋafia srɔ̃m. Eƒe afɔkpodzi siwo me ke le la le ƒoƒom esime nyɔnuvia le afɔ eneawo katã dzi tsam. Maria ƒe ɖa ɣia ƒo ɖi eye wòdidi... Eƒo vie. Nyɔnuvia ŋutɔ le tsɛ, le tsɛ, eye wòle kpuie. Woate ŋu abui vodadatɔe gɔ̃ hã be nyɔnuvi, si ƒe abɔta le kpuie eye wòdze abe ta lolo ene.
  Gake Maria to nu geɖe me xoxo. Ete ŋu yi fasitɔwo ƒe aboyo me, etsi agbe le funyafunyawɔwɔ ŋutasesẽtɔe me, kple tomenukuƒewo, afisi wòte ŋu si le to nukunu aɖe si gɔme womate ŋu ase o me. Gake ne èlé ŋku ɖe eƒe mo si le abe ɖevi ene eye wòfa tu la, màte ŋu akpɔe gbeɖe be wotsɔ rababa-tiwo ƒoe ɖe afɔkpodzi hetsɔ elektrikŋusẽ to eƒe ŋutilã me o.
  Maria da tu... Third Reich ƒe asrafo aɖe, le go sia me la, enye Arabtɔ, dze anyi ku, eye wòtsɔ eƒe nuyi ƒo ke kple glikpowo.
  Alenka tsɔ bɔmb gbogbo aɖe ƒu gbe ɖe gbeɖuɖɔ gbogbo aɖe te. Fifia "Dzata" si ƒe kpekpeme nye tɔn blaasieke la atso afisia eye wòatɔ dzoe. Nyɔnuvia ƒe ŋku blɔawo le keklẽm abe safir ene le mo si do viviti le esi ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi kple ke ta la dzi.
  Nuteƒekpɔkpɔ ɖee fia be aʋawɔʋu si wokpɔ ta na nyuie atrɔ eƒe nɔƒe azɔ. "Dzata" ƒe axadziʋawɔnuwo ƒe didime nye mm 100, eye wòle dzogoe dzi gɔ̃ hã. Ame blaetɔ̃ vɔ ene mate ŋu age ɖe eme o, Keveshki kpekpewo koe mɔnukpɔkpɔ le. Gake ʋetsuviwoe nye taɖodzinua. Nu vevitɔe nye be woaxɔ ʋua ƒe ʋuʋu le esi...
  Anyuta da tu si wogbã tso tu si wotsɔna ƒoa tu me... Asrafo aɖe si metso dukɔ si womenya o la dze anyi. Esi Germanytɔwo ɖu ɣedzeƒenutome ƒe akpa gãtɔ dzi ta la, wodea asixɔxɔ Aryatɔwo ƒe ʋu ŋu eye wotsɔa dutanyigbadzisrafowo ƒua gbe ɖe aʋawɔwɔ me: Arabtɔwo, Afrikatɔwo, Indiatɔwo, Asiatɔ vovovowo, kple Europatɔwo. Polandtɔwo hã ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi - amesiwo wofia tso vidzidɔ me be woalé fu Bolshevik Russia. Ukraine dukɔmeviʋawɔlawo, Don Cossacktɔwo, Chechentɔwo, kple Caucasus Kaganate bliboa le avu wɔm le afisia. Hitler he dukɔwo dome habɔbɔ blibo aɖe.
  Futɔ geɖewo li...
  Anyuta ƒoa asa na tu siwo wotsɔna ƒoa tu la aɖaŋutɔe. Tu la ma nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi goglo la kloe, eye ke na wòzu yibɔ. Kapitan dzetugbe la se le eɖokui me gɔ̃ hã be yeƒe lãme gbã le alesi nunana gã la te ɖe eŋu ta. Nyɔnuvia tso eɖokui, henɔ ɣli dom be:
  "Tu ɖeka gɔ̃ hã mate ŋu axe mɔ na mí o!"
  Maria da tu ɖe megbe... Nyɔnuvi bubu, Alla, ƒe taɖa biã ŋutɔ, eƒe kɔkɔme wu mamã dedie, eye lãmekawo le esi, togbɔ be nuɖuɖu sue aɖe koe wòɖuna hã. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe hãe wònye, eƒe akɔta le atsyɔ̃ɖoɖo me, eƒe akɔta le sesẽm, eƒe abɔta keke abe nyɔnu ene, eye eƒe no kɔkɔ.
  Alla le avu wɔm le eƒe awu kpuiwo ko me, eƒe awudziwui vuvu eye wògbã wòzu ke, eye wometsɔa awu yeyewo toa Volga-tɔsisia dzi o. Mawu nana míagatsɔ tu bubu aɖewo kple nuɖuɖu vi aɖe ayi na Soviet-srafo siwo ŋu ɖeɖi te la.
  Eyata Alla le amama kloe, eƒe afɔwo vuvu, vevietɔ eƒe klowo. Aŋetu aɖe ƒo nye ɖusifɔ ƒe afɔkpodzi, eye wòveam eye wòsesẽna be mazɔ.
  Alla si ƒe taɖa biã, si me ke le, si le amama kloe la trɔa eƒe mo dzeani, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, eƒe mo sesẽ. Nyɔnuvia, si le tu dam la, gblɔ be:
  - Aƒetɔ la le mía tame, Moscow kple Stalin!
  Eye etso Nazitɔ siwo dze wo dzi la nu, eye ɣeyiɣi si mesu esi wòatrɔ ɖe megbe o.
  Gbegblẽ kple ablɔ xaxɛawo na wòsesẽna na Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo doa ŋɔdzi na ame be woatrɔ. "Mauses" tɔn alafa eve kloe mate ŋu ato eme kura o...
  Abe alesi Anyuta kpɔ mɔe ene la, "Dzata" la ku ʋu vie eye wòƒu du yi gbeɖuɖɔ gbogbo aɖe me. Wowó le afima. Akpɔkplɔa gbã eye ʋuƒo eve siwo gblẽ la dzo dzo.
  Aʋawɔʋu si xɔ abi la tɔ eye aʋawɔtu aɖe dzo do go le eƒe ʋuƒoa me...
  Enɔ ɣli dom le adzɔge ʋĩ, eye wòbu zu glikpo. Anyuta ƒo ɣli abe da ene be:
  - Esia nye nye akɔntabubu! Ʋu akɔnta aɖe...
  Wozi nyɔnuvi si nye ʋumefia dzi be wòagaƒu du adzo. Germanytɔwo kple woƒe satelaitwo mate ŋu azã woƒe mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ le glikpoawo me o. Le Hitler dzimesesẽtɔ ta la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe amehawo ƒo wo ɖokui ɖe ɖoƒe ƒe aʋawɔwɔwo me le du gã aɖe si lolo ŋutɔ eye woɖo glikpo nyuie me.
  Maria da bɔmb aɖe. Germanytɔ alo Arabtɔ siwo woƒo dzi zizi be woawɔ somersaults, woatrɔ. Wovuvu Hitler ƒe aʋawɔlawo dometɔ ɖeka ƒe asi, eye Eŋlisiawo ƒe gaƒoɖokui aɖe si ŋu kɔmpasi le la le edzi.
  Maria gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nusi kɔmpasi la fia wò enye mɔ si yi dzomavɔ me!
  Eye nyɔnuvi dzetugbe aɖe ʋuʋua anyikpe si tsi ɖe eƒe afɔkpodzi si me ke le la.
  Alla hã le ke si le eƒe akɔta sesẽ si yɔ fũu la ʋuʋum. Noawo biã kloe le ɖiƒoƒo ta eye wole ʋuʋum. Dze agbagba nàklɔ ɖokuiwò. Ele be nàgaɖi ɖokuiwò ake ne Germanytɔwo ƒe tu suewo da tu. Eye nàtso wò ƒodowo dzi.
  Nyɔnuviwo ƒe asrafoha la léa eƒe nɔƒea me ɖe asi, togbɔ be tudada le afima hã. Eye tu sesẽwo wóna, eye bɔmbwo gena tso yame... Gake naneke magblẽ Soviet kalẽtɔwo ƒe dzideƒo me o.
  Anyuta kpɔ Panther la wònɔ tsatsam to afima. Enyo, aʋawɔʋu sia megavɔ̃na nenema gbegbe o.
  Àte ŋu aƒoe ɖe axadzi. Nyɔnuvia ƒo aɖuɖɔ eye wòɖe ke si nɔ gegem ɖe eƒe nu dzeani la me la do goe. Etsɔ bɔmb aɖe ɖe asi, si wotsɔ bɔmbdada ƒe agba si woda ɖe edzi. Ele be nànɔ tsatsam ayi afima evɔ ame aɖeke made dzesii o. Gake dzudzɔ gbogbo aɖe le ƒo xlãe ale gbegbe.
  Anyuta dze ʋuʋu gɔme, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ kple abɔta ƒuƒluwo nɔ ɖiɖim ɖe eme le tsidzɔƒea. Eɖi avu si le sisiblisi yome tim. Nyɔnuvia ɖo ŋku aʋa si dzɔ tso ƒe blaene vɔ ɖeka ƒe dzomeŋɔli dziŋɔ ma dzi, esime Wehrmacht-ʋua dze USSR ƒe akpa gã la dzi alakpatɔe. Ðe vɔvɔ̃ ɖo nyɔnuvia, nyɔnuvia kloe? Gbã la, ẽ, gake emegbe ezu numame na wò. Eye èbua akpoxɔnuwo ƒe wowó ɣesiaɣi be enye toɣliɖeɖe dzro aɖe xoxo.
  Eye fifia ewó wògogo ŋutɔ. Nyɔnuvia ƒoa atam ɖe eƒe dɔme. Tso dziƒo la, kakɛwo dzona va yina abe gbeme anyiwo ƒe ha ene. Anyuta tsɔa nuyi siwo gbã la ƒoa nu le ɣlidodo me be:
  - Le dzɔdzɔenyenye ƒe ŋkɔ me, Aƒetɔ!
  Nyɔnuvia na eƒe ʋuʋu kabakaba eye wòda bɔmb si me bɔmb si wotsɔ kpe ɖe eŋu le la ƒu gbe le du dzi. Nunana la dzona le akasa nu. Wowó eye Panther ƒe axadzinu si le tsɛ wu la ɖe asi le eŋu. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua dze dzobibi gɔme eye aʋawɔnuwo wó.
  Anyuta tsɔ alɔgbɔnukoko ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Akpe na wò, Oo Yesu Ŋusẽkatãtɔ! Wò ɖeka koe meka ɖe dziwò! Wò ɖeka koe mele gbe dom ɖa na!
  Wotsrɔ̃ panther la. Woɖia ke legbe si vuvu la ɖe glikpoawo me. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe, si woɖe ɖe vovo tso axadziʋawɔnuwo gbɔ la ɖi scoop.
  Anyuta, amesi ƒe ŋkuwo le keklẽm abe bli seƒoƒo ene le eƒe mo si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi le ke kple aŋutiɖiɖi ta la gblɔ be:
  - Zi alesi oak-tiwo le futɔa si la, zi nenemae míaƒe ametakpɔnu sẽna ɖe edzii!
  Alla nye sexy ŋutɔ le eƒe akɔtawu yibɔ kple amama, ke, ŋutilã sesẽ me. Nyɔnuvia dze aɖaŋu ŋutɔ. Ate ŋu atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo atsɔ ahuhɔ̃e kakɛwo aƒu gbe.
  Fifia etsɔ eƒe afɔ dzeani aɖe si wotsɔ ke tsyɔ la ƒu gbe. Eye wòda tu fasitɔwo ƒe ŋɔti me tẽ. Alla dzetugbe la ƒo nu kple ɣli be:
  - Eye menye gbɔdɔdɔ ƒe dzesi, kple ku ƒe dzesi!
  Emegbe nyɔnuvia gaƒu du ake, henɔ tu dam. Anyuta hã da tu.
  Kapitan dzetugbe la, esi wòtso fasitɔwo la, eŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Agbe nye kɔsɔkɔsɔ, eye nu suesuesuewoe nye kadodoawo...
  Maria da tu, lã Fritz ƒe ta eye wògblɔ kpee be:
  - Manya wɔ be màtsɔ vevienyenye ade kadodoa me o!
  Anyuta, si gada tu pɛpɛpɛ la, ƒo nu kple gbe blewu be:
  - Gake màte ŋu anɔ nu suesuesuewo ŋu o...
  Maria gblɔ kpee abe ɖe wòle tu dam ene be:
  - Ne menye nenema o la, kɔsɔkɔsɔa aƒo xlã wò!
  Nyɔnuvi bubu si ŋkɔe nye Matryona, si hã dze tugbe ŋutɔ, kpakple mɔɖela Seryozhka, dzra tomenukuƒe aɖe ɖo ɖe ka dzi. Wo ame evea wotutui... Booger aɖe si nye ayemɔ la ge ɖe Tiger-2 ʋetsuvi la me. Eye alesi Germanytɔwo ƒe mɔ̃ sia si ƒe ʋuƒo didi la awói.
  Ŋutsuvi si ƒe mo biã si ŋkɔe nye Sergei do ɣli be:
  - Míaƒe Russia, parasha na wò!
  Eye ɣeyiɣi sue aɖe koe su esi wòati kpo adzo, anɔ eƒe afɔkpodzi yibɔ siwo wogbã la nɔ keklẽm tso xɔtaxɔ si le gegem la me.
  Matryona tsɔ asi ƒo ŋutsuvia ƒe kɔ hegblɔ be:
  - Èdze aɖaŋu ŋutɔ!
  Mɔɖela la zɔ mɔ yi aʋagbedzi eye wòva ge ɖe nyɔnuwo ƒe asrafoha la me. Ŋutsuvia to nu yeyewo vɛ gɔ̃ hã ŋutɔ. Le kpɔɖeŋu me, ewɔ yameʋuwo be woatsɔ ada fasitɔwo ƒe amedzidzeyameʋuwo. Ne Focke-Wulfs, alo TA-152-ʋuwo fɔ la, wosea ɣlidodo aɖe si naa tome gbãna ale gbegbe.
  Germanytɔwo ƒoa ha ɖe Wagner ƒe saŋkuƒoha aɖe si kpe ɖe eŋu nu. Hadzidzi gã sia tɔgbe.
  Matryona gblɔ kple dziku be:
  - Wogale agbagba dzem be yewoado vɔvɔ̃ na mí!
  Ŋutsuvi mɔɖela la dzi ha kple vevesese be:
  - Russia aʋawɔla la mevɔ̃na na ku o, .
  Ku le dziŋgɔli si me ɣletiviwo le te makplɔ mí o!
  Aʋli vevie ɖe Rus kɔkɔe la ta, .
  Metsɔ tu sesẽ si wotsɔna ƒoa tue la de eme!
  Matryona, nyɔnuvi kɔkɔ aɖe si ƒe lãmekawo le ʋuʋu ɖi, si ƒe akɔta kple abɔta keke la nye agbledela si bɔ. Wovuvua awuawo wozua lãgbalẽ le aʋawɔwɔwo me, afɔ sesẽawo nɔa ƒuƒlu, woblaa ɖaa wòzua ka eve eye ke nɔa wo ŋu ŋutɔ.
  Ƒe wuiɖekɛ koe Seryozhka xɔ, eƒe ŋutilã le tsɛ le nunyuimakpɔɖu ta, ŋutsuvi si ƒo ɖi eye wòƒo ɖi, eye awu kpui koe wòdo. Ŋutsuvia ƒe ɖa si le ɣie le dzɔdzɔme nu la trɔ zu ɣie, eye eƒe akɔta dzena to eƒe ŋutigbalẽ tsɛ si le ɣie eye wòƒo ɖi la me. Nye afɔwo gbã ŋɔdzitɔe eye dzobibi, abi, kple ʋuʋudediwo xɔ wo dzi. Nyateƒee, dzɔgbese kpɔ ɖevia ta tso abi gã xɔxɔ me.
  Ne wotsɔ Matryona sɔ kplii la, edze abe ɖe wòlolo eye wòda ami ene, togbɔ be nyɔnuvia meda ami kura o hã, gake lã sesẽ si wona hehee le eƒe ƒuwo ŋu. Gawu la, edze abe dɔwuamea mekpɔ ŋusẽ ɖe eƒe nɔnɔme si nye portly kple gã la dzi kura o ene.
  Nyɔnuvi aɖe da tu sesẽ aɖe si tsia aʋawɔʋuwo nu. Màte ŋu age ɖe Germanytɔwo ƒe ʋuwo me ŋkume kple ŋkume o, gake mɔnukpɔkpɔ li be nàdze mɔawo dzi.
  Eye "Lev" sesẽ la, esi wòxɔ bɔmb sesẽ aɖe le chassis la me ta la, edze dzudzɔ ƒoƒo gɔme abe atamanola sesẽ ene.
  Seryozhka dzi ha fewuɖutɔe be:
  - Fritz si ʋẽna lilili, si mebu tame o, si sigaret le mɔnu! Eya, ege ɖe xaxa gã aɖe me ya!
  Matryona, si nɔ eƒe nyivi siwo ƒe lãmekawo le dzo dam eye woƒe ŋutigbalẽ le keklẽm la nɔ tap-ɣe ɖum kple eƒe afɔ ƒuƒlu dzeaniwo. Nyɔnuvia dzi ha be:
  - Russiatɔ ame kɔkɔewo ƒe mo le keklẽm tso nɔnɔmetata la dzi... Mawu negbe be màwu Kraut akpe ɖeka ya teti o! Eye ne ame aɖe ƒo ɣli wu fasitɔwo la, ame aɖeke, xɔ dzinye se, madrɔ̃ ʋɔnu wò ɖe ema ta o!
  Emegbe egade tu si wotsɔ tsia aʋawɔʋuwo nu la me eye wògada tu ake. Germanytɔwo ƒe ʋu si tsɔa amewo gaɖe asi le dzudzɔ si nɔ sisim la ŋu ake.
  Nyɔnuviwo ƒe aʋalɔgoa gblẽ nu geɖe le Krauttɔwo ŋu. Gake eya ŋutɔ hã bu nu geɖe. Nyɔnuvi ɖeka vuvu ɖe afã me, eye eƒe mo biã ale gbegbe, togbɔ be ke nɔ eme hã.
  Nazitɔwo xɔ Stalingrad ƒe akpa gãtɔ xoxo, gake nusi susɔ le dua me medi be yeana ta ana ta o.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Anyuta le agbagba dzem be yeato Tiger la me. Bɔmb aɖe ƒo Germanytɔwo ƒe ʋu sesẽ aɖe ɖe axadzi, gake meku o. Trɔna be yeada tu la. Ele be nyɔnuvia naɖi eɖokui ɖe anyigba kple glikpowo me ale be nunana si woɖe ɖe go la nagagbã le ƒutsotsoe si le wowóm la ta o.
  Anyuta ƒo nu le ɣlidodo me kpoo be:
  - Dada, papa, meɖe kuku!
  Maria da bɔmb ɖe Tiger la dzi, eye wòwó ɖe eƒe ŋgonu. Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Le nyateƒe si wònye be kekeli nye nufiafia le dzomeŋɔli le kele me ŋu... Megagblɔe ake ɖekematsɔlemetɔe be Hitler nye dɔvɔ̃ vɔ̃ɖi aɖe!
  Alla, si gblẽ fasitɔwo ƒe taɖodzinua me eye wòtsɔ dzo si wotɔ ɖe wo dzi la, ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Le aɖaka me la, mekpɔ Fuhrer la fifia! Eye wòtu afɔ ŋutsu wɔnublanui la ƒe ŋkume tututu!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ bɔmb aɖe ƒu gbe ɖe aʋawɔʋua me ŋutɔŋutɔ. Edze ʋuƒoa dzi... Wowó kplɔe ɖo eye Tiger ƒe ʋuƒoa tro.
  Germanytɔ vɔvɔ̃nɔtɔ la xɔe hegbugbɔ ɖe megbe.
  Anyuta ƒo nu to eƒe ŋɔti me be:
  - Mía tɔ maɖe asi le tɔwò ŋu o!
  Maria tsɔ tu lã Hitler ƒe hayahaya eye wòdzi ha be:
  - Gake ame vɔ̃ɖi la mele fefem o! Asiwo, afɔwo, ele Russiatɔwo ƒe kawo ƒom! Enyrɔa eƒe aɖuwo ɖe dzi ŋutɔ me... Enoa Fofonyigba la vaseɖe ʋuʋudedi me!
  Anyuta ko alɔgbɔnu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Fuhrer la le ɣli dom sesĩe, hele eɖokui tem ɖe anyi!
  Maria da tu eye wògblɔ kpee be:
  - Enyo, ku ʋuʋu eye wòko alɔgbɔnu!
  Fifia "Shtumrtiger" si me afɔku le wu gɔ̃ hã do. Egblẽa xɔ blibowo kple bunkers. Gawu la, metena ɖe Soviet-srafowo ƒe nɔƒewo ŋu o. Germanytɔ tudala siwo tsɔa tu ɖea ʋuae la ɣlaa ʋua.
  Anyuta kpɔe be manya wɔ be yeate ɖe Kraut ƒe nɔƒewo ŋu o. Gake Focke-Wulfwo le yame. Ʋu siawo dometɔ ɖeka dzona yia teƒe siwo te ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo ŋu wu. Nyɔnuviawo da tu ɖe edzi.
  Alla da bɔmb eye wògblɔ dzikutɔe be:
  - Le ku goglo me la, tsɔtsɔke aɖeke meli o!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia da tu si wogbã tso tu si wotsɔna ƒoa tu me. Eʋuʋuna ɖe megbe kabakaba. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeye aɖe si nye "Panther"-2 si ƒe xɔtaxɔ sue aɖe kple eƒe nɔnɔmetata si le anyime la te ɖe eŋu kabakaba.
  Nyɔnuvi geɖe da bɔmb ɖe Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe ŋu. Esi wòxɔ nunanaawo vɔ la, etsia tsikpe me eye mete ŋu trɔna o.
  Alla ƒo kpẽ henɔ ɣli dom be:
  - Esia nye amedzidzedze yeye! Míavuvu eƒe aɖuwo!
  Panther 2 ƒo nu kple ɣli eye wòda eƒe aʋawɔnu si ŋu ŋusẽ le wu.
  Dzo ƒe sɔti la mã ya me eye wòdo dzo na yame enumake eye wòna elektrikŋusẽ de eme.
  Alla ko alɔgbɔnu, goawo dzo to nyɔnuvi si nɔ amama afã kple afã la ŋu. Ta dzĩ si ŋu kpe mele o la ʋuʋu eƒe akɔta heŋlɔ bena:
  - Eye Newton ɖu eƒe futɔwo dzi, tsɔ kɔkuti la ƒu gbe tso fiazikpuia dzi! Ede se na eƒe Newton ƒe sea na Fritz!
  Dzo xɔ Stalingrad keŋkeŋ, esime wòdze abe dzo ƒe aɖewo le yame ƒom eye dzobibi siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, aŋutiɖiɖi, kple aŋutiɖiɖi nɔ ƒoƒom ene! Eye dzobibi ɖesiaɖe le abe gbɔgbɔ aɖe si le sisim tso dzomavɔ ƒe fiasã aɖe me ene.
  Esi Anyuta ƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ƒu anyi vɔ la, eklẽ eƒe ŋku blɔawo hedzi ha be:
  - Nukatae nèle hũ ɖem, wò aƒenɔ tsitsi bometsila? Xɔ dzinye se be, tagbɔsesẽtɔ aɖe si le avi fam ɖe tawò koe wònye!
  Maria do ha esime wònɔ tu dam Nazitɔwo be:
  - Aleke gbegbe wòvivinae nye si be mlɔ gbe dzi aƒo Krauttɔwo ƒe ta! Na Fuhrer la natsɔ aŋetu eye nàda tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me!
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu vevie eye wòmli tso eƒe dɔme va ɖo eƒe akɔta. Mewɔ keke si ƒe afɔwo le. Bɔmb aɖe dzo yi dzi. Focke-Wulf si nɔ dzodzom la xɔ aŋetu le eƒe ƒodo te eye wòkɔ yi dzi kabakaba. Edze abe kakɛ ɖaɖɛwo de abi eŋu ene. Fasitɔwo ƒe nuwɔwɔa xɔ dzo eye wòte eƒe aʋala siwo gbã la ƒe kakɛwo bu.
  Anyuta, esi wòkpɔ alesi Focke ƒe kɔkɔme le to yim la, eƒo ɣli be:
  - Esia nye semaphore! Fía aɖe le ʋua me!
  Germanytɔwo ƒe yameʋua wó, eye wòkaka gbeɖuɖɔwo ɖe yame ƒe dzogoe didiwo katã dzi. Eye afikae fasitɔwo ƒe ace la yi? Mewɔ nye tɔtrɔ mamlɛtɔ. Amewula lae gblẽ, ke menye yameʋukulaa o!
  Maria ƒo aɖuɖɔ, eye wòkaka kea hegblɔ be:
  - Be woanye alo womanye o? Menye nyabiasee wònye o!
  Alla gatsɔ eƒe afɔ tsɔ glass kakɛ aɖe ƒu gbe, ale be wòdze Fritz la ƒe ŋku dzi eye wòdo go to ta megbe:
  - Nyee nye aʋawɔʋuwo ƒe armada! Eye ehiã be woawɔ atike na wò!
  Germanytɔwo kple woƒe satelaitwo dze agbagba be yewoayi ŋgɔ, eye woda bɔmb ɖe wo ŋgɔ. Aɖaŋu mawo mewɔ dɔ ɖe nyɔnuviwo ŋu o. Eyata Seryozhka tsɔ aʋawɔtu la de dɔwɔwɔ me, kple alesi wòƒo futɔwoe le eŋuɖoɖo me.
  Ŋutsuvi mɔɖela la do ɣli be:
  - Santa Claus le Hitler ƒe aɖuwo vuvu!
  Aʋawɔtu si wotsɔ ƒoa fasitɔwo ƒe ameha la, na wodzo le wo nɔewo gbɔ eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wotrɔ ɖe yame. Fritzes-ƒomea ge eye wogbã wo ɖe gliawo ƒe glikpowo ŋu.
  Esi Tiger-2 aʋawɔʋua megate ŋu da sɔ o ta la, eva dze Dzata la dzi. Eh, Leva, afi kae wò ŋkɔ dziŋɔ la le?
  Anyuta ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Enyo, Seryozhka nyo ŋutɔ!
  Ŋutsuvia ƒo nu sesĩe be:
  - Mɔɖela la le klalo ɣesiaɣi!
  Nyɔnuvi si nye ʋumefia gadze atitsotso gɔme ake. Eye Matryona ƒo Seryozhka ƒe afɔ gbadzaa, aleke gbegbe wòsesẽe nye si! Mewɔ nuku o be ŋutsuvia mevɔ̃na be yeaƒu du ato dzowo me o.
  Maria do ha hegblɔ be:
  - Sɔhɛnyenye nyo - tsitsi nye nu gbegblẽ!
  Alla, si nye ɖa dzĩ sia si le dzidzɔ kpɔm la lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Naneke megblẽ wu tsitsi o! Esiae nye nɔnɔme nyɔŋutɔ kekeake le wo katã dome vavã!
  Eye nyɔnuvia wɔ flip jump. Ekpɔ tɔgbui nyɔŋuwo le susu me hena ɣeyiɣi kpui aɖe. Ao, màte ŋu atsɔ nyɔnu tsitsi asɔ kple nyɔnuvi o. Eye atsyɔ̃ ka gbegbee nye si le ŋutilã tsɛwo me.
  Alla xɔe hedzi ha be:
  - Ƒe sia ƒe sina abe mɔzɔha ene, .
  Nyɔnu tsitsi aɖe le henna ƒom le aŋɔ me...
  Eye nye ŋutilã tsɛ ya ɖe?
  Nyemese alesi nye sɔhɛmenɔɣi bu gɔme o!
  Anyuta tsɔ eƒe ŋkuwo klẽ, tsɔ ƒoƒo ɖe eƒe akɔta ƒo Germanytɔ la ɖe anyi eye wòde dzesii be:
  - Ao! Ke hã, nu lédziname sia tɔgbe le aʋawɔwɔ me - be woanɔ ɖekakpui tegbee! Aha muame ɣesiaɣi!
  Matryona tsɔ agba yeye aɖe de kaƒomɔ̃a me. Esia nye nane si le abe aŋɔ nyui aɖe ene. Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Mègato eme o, ke boŋ to eme!
  Seryozhka tsɔ eƒe afɔ tsɛ gake wòte ŋu trɔna eye wònɔ ɣli dom be:
  - Fritsam ƒe mo!
  Eye bɔmb la, tsɔ kpe ɖe bɔmb si wowó ŋu la, dzo sesĩe yi ɖe Nazitɔwo ƒe nɔƒewo.
  Ẽ, wometsɔ Stalingrad na wo o. Amedzidzedzea le edzi yim ɣleti etɔ̃ enye sia tso June ƒe nuwuwu, gake womelé dua o. Nazitɔwo kpɔ dzidzedze le aʋawɔƒea ƒe akpa bubuwo, gake menye le akpa sia me o.
  Anyuta da tu eye wòdo ɣli be:
  - Nusianu mateŋu adzɔ o, edzɔna be anya wɔ... Mehiã be woana xexeame katã nasesẽ ŋutɔ o!
  Eye wòdze dzokekea ƒe gas-goa me. Ʋua wó, eye ahom sesẽ siwo nɔ bibim la klẽ ɖe anyigba si dzi dzudzɔ le dodom le la dzi. Eye afɔkpodzi si le dzo dam la vuvu Germanytɔa.
  Nyɔnuvi si nye ʋumefia do ɣli be:
  - Melɔ̃a vɔ̃ɖinyenye wuwu! Eye esiae nye nyui kɔkɔtɔ kekeake!
  Maria tsɔ dzo gã aɖe ƒo Germanytɔwo eye wòƒo ɣli be:
  - Mina míaƒo porcupine!
  Alla da tu, ne egblɔe pɛpɛpɛ wu. Ameyibɔ geɖe tsi anyi mlɔ glikpo siwo wotsɔ akplɔ tsyɔ la dzi:
  - Wu futɔ la! - Nyɔnuvia ƒo nu le ɣlidodo me.
  Maria dzi ha fefetɔe be:
  - Esi metsɔ nuyiɖaɖa ta Hitler, Mainstein kple ɖawutike ta la, mahe wò ayi fiavinyɔnua ƒe aboyo me, wò avu wɔnuteƒe la aɖu wò!
  Anyuta, tu, nɔ ɣli dom be:
  - Mina míahe mía ɖokui fiẽ sia, Adolf... Dzudzɔ bometsitsi! Va le fiẽ me, dzo abe gyrfalcon ene - ale be nàte ŋu aɖu Nazitɔwo dzi sesĩe!
  Maria gblɔ kple dziku esi wòtsɔ gakukua ƒu gbe le ahomyadzikpɔla ƒe ta dzi be:
  - Míate ŋu! Eye míawɔe hã!
  Nyɔnuvi siwo tso Lenin ƒe asrafoha me tɔ te duta asrafowo ƒe ŋgɔyiyi. Fritz-ʋua yi ŋgɔ, eye wòtsɔ ame kukuwo ƒo ɖi teƒea ŋutɔŋutɔ. Dzata ƒe aʋawɔʋu si dzi wotsɔ mɔkpɔkpɔwo ɖo la hã mekpe ɖe eŋu o. Ʋua ƒe tɔtrɔ si me tu si ƒe didime nye milimeta 150 le enye si.
  Alla ƒo kpe aɖe si lé ɖe eƒe no ƒuƒlu ŋu. No dzeani eye wòyɔ fũ alea le nyɔnuvia si. Nyɔnuvia tsɔa eƒe afɔ ƒua bɔmb. Afɔa sesẽ wu alɔnu, eye nusi wotsɔ ƒua gbe la zɔa mɔ yia ŋgɔ wu.
  "Dzata" xɔ dometsotso aɖe le mɔa dzi eye wòtɔ. Woda tu tso eƒe nu sesẽ la me. Afɔku aɖe si ge dze anyi eye wòmu.
  Alla, si le ta ƒom la, gblɔ be:
  - Russiatɔ aʋawɔla meƒoa ɣli le vevesese ta o!
  Eye nyɔnuvia gada tu ake. Eye ewɔa esia wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ. Fasitɔ si le ŋgɔgbe tso xɔ kɔkɔa me la dze anyi ɖe megbe.
  Nyɔnuvi aɖe si ƒe taɖa biã, si le amama kloe gblɔ be:
  - Dzodzroe futɔa xɔe se be yete ŋu gbã Russiatɔwo! Ame si nye kalẽtɔ la adze wo dzi le aʋa me, míaƒo míaƒe futɔwo vevie!
  Eye Alla ƒoa eƒe ƒodo ƒe lãmeka siwo wòɖe fia ŋutɔ la ɖe eme.
  Oo, aleke nyɔnuviawo dze tugbee nye si! Le nyateƒe me la, nyemedi be wo dometɔ aɖeke naku o.
  Ekaterina ƒu du to afima... Nyɔnuvi dzetugbe aɖe ŋutɔ, si ƒe ɖa le ɣie eye wòle ɣie. Eto mɔ aɖe dzi te ŋu tsɔ atike aɖe ƒo wo ale be woagaƒo ɖi o.
  Nyɔnuvia dze tugbe ŋutɔ, Venus ƒe nɔnɔme le esi, ɖeko wòle toned kple sculpted wu. Bra kple panti koe wòdo. Wovuvu nu bubu ɖesiaɖe xoxo. Gake aleke afɔawo nya kpɔe nye si! Esia menye nyɔnuvi o, ke boŋ blibodede ƒe nutrenu, tugbedzedze ƒe fiakuku.
  Eʋãna le mɔ tɔxɛ aɖe nu, abe akpɔkplɔ ene. Eye afɔ ƒuƒluawo nɔa keklẽm ko, eye afɔkpodziawo nɔa dzadzɛ nukutɔe. Catherine da tu, eye fasitɔa xɔ abi le eƒe akɔta.
  Nyɔnuvia gblɔ be:
  - Nuteƒewɔwɔ na Dadanyigba nye nya kɔkɔtɔ kekeake!
  Alla de dzesii kple nukoko be:
  - Ðe wò bra eye nànɔ wò panties me abe nye ene!
  Catherine ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu be:
  - Esia mesɔ o!
  Alla ʋuʋu eƒe akɔta, da tu wòde pɛpɛpɛ eye wòdzi ha be:
  - Le mɔ aɖe nu la, Komsomol me tɔwo va zu ame siwo mebɔ o! Azɔlizɔzɔ le akɔta ƒuƒlu nenema nye nusi medze o ŋutɔ!
  Catherine ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Nukatae wòahe dzidzɔ vɛ na Krauts to míaƒe tugbedzedze kpɔkpɔ me!
  Alla ɖo eŋu kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Míaƒe tugbedzedze wua ame!
  Katya ko alɔgbɔnu eye wòda tu TA-200 la. Nazitɔwo ƒe ʋua bi. Eye blonde dzetugbe la gblɔ kple gbe blewu be:
  - Ku na vɔ̃ɖinyenye!
  Alla ko alɔgbɔnu be:
  - Eye agbe nyo!
  Catherine, esi wòkpɔ be Germanytɔa le gegem la, eƒo nu kple ɣli be:
  - Esiae nye asixɔxɔ kɔkɔtɔ kekeake! Migasusui, fasitɔwo, be mieɖu dzi o!
  Alesi Allah adzi hae be:
  - Aʋadziɖuɖu le lalawòm! Aʋadziɖuɖu le lalam... Ame siwo di be yewoagbã kɔsɔkɔsɔawo! Aʋadziɖuɖu le lalawòm! Aʋadziɖuɖu le lalawòm! Míate ŋu aɖu Nazitɔwo dzi!
  Nyɔnuvi dzetugbe aɖe, eye eƒe no amama le ʋuʋum. Enyo ne akɔta amama le dzoxɔxɔa me, si dzoa gasẽna ɖe edzi.
  Fifia edze abe Anyuta ɖoe kplikpaa wu ene. Etsɔ tu sue aɖe da tu Kraut ƒomea eye wòdo ɣli be:
  - Maɖe castrate na wò!
  Eye le nyateƒe me la, Nazitɔwo xɔ nunana kple aɖaka siwo wua ame! Eye nyɔnuvia tsɔ susua fia wo be, let"s build bare toes. Eye wòƒo kpẽ abe adzodala zãmu ene. Eye to asibidɛ siwo le afɔkpodzi siwo le ete la dzi.
  Nyɔnuvi si nye ʋumefia la dze aɖaŋu ŋutɔ. Eye wòle keklẽm. Eye menye ŋutasẽnuwɔwɔ kura o. Eya hã ƒe nu wɔa nublanui ɣeaɖewoɣi ɖe futɔawo ƒe asrafo siwo ate ŋu adzi vi siwo afa avi ɖe wo fofo siwo wowu ta.
  Gake Anyuta ya nya susu mawo ɖa le eɖokui ŋu, wonana wòdina be yeafa avi. Gake menye Russiatɔwoe va Germanytɔwo gbɔ be yewoada adzo ame ahawu ame o. Ao, Germanytɔwoe nye esiawo eye amedzrowo ƒe ha blibo aɖe si tso xexeame ƒe akpa vovovowo va ge ɖe Russiatɔwo ƒe yamenutome.
  Anyuta tso eɖokui eye wòda tu Fritz, amesi nɔ agbagba dzem be yeate ɖe Russiatɔwo ƒe nɔƒewo ŋu kpoo... Eƒe ŋku kple ahɔhɔ̃, si tu ƒo do goe la, do go.
  Nyɔnuvi si nye ʋumefia ko alɔgbɔnu hegblɔ kple nukokoe be:
  - Dzɔdzɔe ŋku ɖe ŋku, ta ɖe ta!
  Anyuta da tu pɛpɛpɛ eye wòtsɔ axadziʋu ƒo dzokeke aɖe. Ʋua te vuvu, eye tu si wotsɔna ƒoa tu la dzo hetrɔ zi geɖe. Emegbe eƒe nuyi to glikpoawo me.
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si me ke le la ƒo ɖe glikpoawo dzi. Eye wògaɖo taɖodzinu ake. Eƒe mo si me dzidzɔ le eye wònye ɖekakpui la ko alɔgbɔnu dzidzemetɔe. Nyɔnuvia dzi ha be:
  Míegblɔ na fasitɔwo be: "Ao, míaƒe amewo maɖe mɔ be woayɔ Russiatɔwo ƒe abolo ʋeʋẽe be "brod!"
  Maria da tu si sɔ pɛpɛpɛ ŋutɔ, si na dzo de Focke-Wulf la, eye wòdo ɣli be:
  Le ame vɔ̃ɖi gome la, tiatia si woawɔ la me kɔ ya, .
  Ele klalo be yeade Rus ƒe asi ɖe dɔlarwo ta...
  Gake Russia ŋutsua wɔ nuku ale gbegbe - .
  Mele klalo be matsɔ nye agbe ana ɖe Danyenyigba ta!
  Nyɔnuvia wɔ somersault eye wòtsɔ kuki aɖe fia Nazitɔwo, eye wòtrɔ ƒo xlãe, eye tuawo meƒo atsyɔ̃ɖola la o.
  Alla do, tugbedzedze sia, si le amama kloe, eye wòƒo ɖi abe abosam ene la, tsɔ bɔmb da kple afɔ eveawo zi ɖeka. Eye wòlé ŋku ɖe eŋu be:
  - Nusi le asinye enye... Na Fritz si le axa ɖaɖɛa!
  Matryona ɖɔ Alla ɖo be:
  - Sharp, ɖe axadzi, menye ɖe axa si le ɖaɖɛ ŋu o!
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu heʋuʋu eƒe akɔta abe akɔɖu ene, eye wòda bɔmb aɖe si me wòzã bɔmb si me wowó le. Woƒo "Tiger" le ʋuƒoa me, eye aɖaŋudɔ sia si to vovo la ƒo asa na.
  Le ema megbe la, Hitler ƒe nuwɔwɔa trɔ ɖe megbe. Edze egɔme nɔ tsatsam abe atiglinyi si dzo lé ene.
  Anyuta dzi ha, eye wònɔ ŋku lém ɖe eŋu dzidzɔtɔe be:
  - Eye Tiger la le megbe yim eye Germanytɔwo le bebem!
  Nyɔnuviawo ƒe asrafoha la wɔa afɔɖeɖe le yameʋu kple tu sesẽwo ƒe amedzidzedze te. Emegbe tukpeawo ƒo, agakpe siwo gbã, siwo le dzo dam la kɔ yi dziƒo. Eye dzo lé kpeawo. Dzɔgbenyuietɔe la, nyɔnuviawo dometɔ aɖeke meku o, gake ŋutsuawo yi xexe bubu me - amesiwo meve nu nenema gbegbe o! Eye luʋɔwo dzona - ɖewo yia dziƒo, eye bubuwo yia dzomavɔ me! Afisi abosam siwo si kpowo le la le amesiwo mexɔ Yesu dzi se o lalam xoxo.
  Alla, si nye aʋawɔla si nyɔa gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ɖe ame me wu la do dziku vevie: ɖe Nazitɔwo, kple woƒe Sturmtiger, ate ŋu ada tu Soviet-srafowo ƒe nɔƒewo ahawu aʋawɔla Dzĩawoa?
  . TA 7 lia
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu lé bɔmb aɖe henɔ tsatsam le tsia dzi. Eye wònɔ tsatsam kabakaba wu. Eye emegbe, kple eƒe ŋusẽ katã, tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe ɖe Sturmtiger ƒe ʋuƒo gbadzaa me. Atsyɔ̃ɖola la ƒe afɔ ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la nɔ keklẽm, eye bɔmb aɖe dzo yi ɖe ʋuƒo si keke la me. Eye ʋu sesẽ la ƒo gbã eye emegbe wòwó. Wotsɔ "Fia ƒe Akpɔkplɔ" eve siwo nɔ tsitre ɖe "Sturmtiger" ƒe axawo dzi la ƒu gbe ɖe dzi eye wokaka ɖe mɔ vovovowo nu. Wovuvu agbalẽ xatsaxatsaawo le wo ŋu, eye wodze anyi, nɔ dzodzom abe fianyɔnua ƒe kɔgɛ si gbã ene.
  Ƒutsotsoe si nɔ dzo dam la tsɔ Alla ƒu gbe ɖe dzi, eye nyɔnuvia dzo ɖe anyigba. Eye wotrɔe, woʋuʋui eye wotsɔe ƒu gbe. Gake atsyɔ̃ɖoɖoa gakpɔtɔ ɖiɖi, glikpo ɖaɖɛwo, kple kpe gbadzɛwo ku ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo me. Nyɔnuvia nɔ veve sem, eye to eƒe afɔ si me ʋuʋudedi le gɔ̃ hã me la, nu ɖaɖɛ aɖe to.
  Gake Alla kpɔ ŋusẽ be yeatsi tre ado ɣli be:
  - Mi fasitɔwo mianɔ afi me!
  Anyuta kple nyɔnuvi bubuawo ƒu gbe ɖe dzi le ƒutsotsoe si nɔ dzodzom la ta eye wogbã wo vie gɔ̃ hã. Gake aʋawɔla dzetugbeawo dometɔ aɖeke meku o. Nyɔnuviawo do go kple ahom sesẽ kple dzo si woɖo taɖodzinu nyuie. Nazitɔ siwo ti kpo do go kple nudzodzoe adãtɔ bubu siwo ɖe to ɖe USSR la tete ɖe anyi.
  Maria tsɔ dzonɔameme gã aɖe dzi ha be:
  - Eye ne Aƒetɔ ƒe kpẽ ku mí yi aʋa me la, míazu xɔlɔ̃wo ɖekae kple Komsomol! Eye to Yehowa ƒe lɔlɔ̃nu me la, manɔ dziƒo ŋkɔyɔyɔ me!
  Alla, si nɔ ke si le eƒe afɔkpodzi siwo me ʋu le eye wogbã la ʋuʋum la, dzi ha be:
  - Lenin, kplɔ̃ɖoƒe, Komsomol! Míele Fuhrer la ɖom ɖe aɖaʋawɔƒea!
  Nyɔnuviawo te nukoko tome, eye Seryozhka gblɔ kple vɔvɔ̃ kple dziku be:
  - Eye nye catapult la mede pɛpɛpɛ nenema o - abe Alla ƒe afɔ ƒuƒlu kple sesẽ siawo ene!
  Matryona, esi wònɔ eƒe abɔ ƒe lãmekawo bɔbɔm la, egblɔ be:
  - Ema nyo! Àva to nu bubu aɖe vɛ. Nane si fa wu!
  Witchakova trɔ gbɔ tso ŋgɔgbe fli me eye woƒo ka nɛ kpata yi Vladivostok. Esi Japantɔwo bu nu geɖe eye woƒo xlã Khabarovsk kloe (wonɔ kadodo me kple du sia to Amur-tɔsisia dzi) ta la, wotɔ te woƒe asrafowo be woagaƒo ƒu ake ahagbugbɔ wo aɖo wo me. Ne mede ɖeke o la, Japan miliɔn alafa ɖeka kple Manchuria kple Thailand miliɔn blaadre bubuwo ate ŋu atsɔ afɔzɔlawo ayi teƒe bubu le agbɔsɔsɔ gã me. Le gɔmesese aɖe nu la, ele bɔbɔe be woawɔ aʋa kple USSR wu USA, elabena aʋawɔwɔ kple mamlɛtɔa bia meli xɔasi geɖe eye menye yameʋu siwo ƒe asi bɔbɔ kura o. Gake woate ŋu ana afɔzɔlawo siwo si tu siwo mebɔbɔ o eye womexɔ asi o kpakple tu siwo wogbugbɔ ŋlɔ tso Schmeisters-ʋuwo me le agbɔsɔsɔ gã aɖe me! Japan ŋutsuvi ɖesiaɖe tso esime wòxɔ ƒe adre la nya alesi woaƒo tu si wotsɔna ƒoa tue nu ƒu ahaɖee ɖa! Gake le nyateƒe me la, exɔa ɣeyiɣi hafi woate ŋu atsɔ asrafowo tso ƒukpoa dzi ayi anyigbagã la dzi. Eye esi nèxɔ ŋusẽdoamewo ta la, gaʋu yi Soviet-nyigba dzi goglo ake!
  Esi Witcherova xɔ kaƒoƒoa ta la, enɔ mɔ kpɔm be yeaxɔ aʋawɔla yeye aɖe mlɔeba eye yeawɔ avu le yame. Wokplɔ nyɔnuvia va Vladivostok le Emka me. Yameʋukulaa se le eɖokui me abe terminator ene. Hati mɔzɔla la va zu ame tsitsi aɖe si ƒe taɖa biã, togbɔ be etsi hã, eye sergeant ƒe fliwo koe wòdona.
  Egblɔ dadatɔe be:
  - Oo, mi sɔhɛwo! Ènya be mewɔ avu kple Japantɔwo le tsar-ɣeyiɣiwo mea!
  Witcher bia ɖikeketɔe be:
  - Nyateƒea? Alo ɖewohĩ èxɔ atitsoga hã?
  Tɔgbuia nɔ eƒe ɖa ɣia ʋuʋum la ka atam be:
  - Atitsoga aɖeke meli o, medalẽ aɖeke meli o! Eyata ewɔ avu abe ame ŋutɔ ene ƒe ɖeka kple ɣleti etɔ̃! Nukae nèsusu, amesiame ate ŋu axɔ dzesideŋkɔwo kple medalẽwo? Vevietɔ le tsar ƒe dziɖuɣi, esime womekpɔa ŋudzedze ɖe adzametɔwo ŋu boo o!
  Witcher lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, le tsar te la, hatsotsowo ƒe tasɔsɔmasɔ nɔ anyi! Gake ɣeyiɣi siawo ya to vovo. Le mɔa nu la, aleke Japtɔwo ƒe nu lé dzi na wòe! Mebe, ɖe futɔa sesẽa?
  Ame tsitsia ɖo eŋu esi wònɔ eƒe gayibɔ aɖuwo klẽm be:
  - Menye gbɔdzɔgbɔdzɔ o, togbɔ be ne ɖe míaƒe sededea dze aɖaŋu wu la, anye ne womaɖe asi le Port Arthur kple Manchuria ŋu o hã! Menye futɔ sesẽ ma gbegbee wonye o.
  Emka ku ʋu blewu, bɔmb kple tu gblẽ mɔa. Míate ŋu aɖo dze.
  Witcher bia kpoo vie be:
  - Ðe mía tɔ sesẽ wua?
  Amegãɖeɖia ʋuʋu ta zi eve alo etɔ̃ sesĩe abe fefenu si ya ƒona ene be:
  - Le mɔ aɖewo nu la, ẽ! Le kpɔɖeŋu me, Japantɔwo ƒe tudada ƒe teƒewo sɔ gbɔ wu mía tɔ zi gbɔ zi blaeve. Hafi woaɖom ɖe ŋgɔgbe la, tudadaƒe etɔ̃ koe mekpɔa gome le. Eye emegbe woda tu atɔ̃ ɖesiaɖe. Ke hã, le dzodada me la, míate ŋu agblɔ be míevɔ̃ɖi wu Japantɔwo o. Eye esia togbɔ be wodo awu siwo ƒe amadede nye khaki, eye míedo awu ɣiwo hã. Le dzɔdzɔme nu le asrafodɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ aɖewo xɔxɔ vɔ megbe. Ŋutete si le Japantɔwo si le asrafonyawo me mede mía tɔ nu kura o, togbɔ be woxɔ hehe ɣeyiɣi didi wu hã. Gake woƒe tuawo ƒoa wo pɛpɛpɛ wu míaƒe Mostina-ti la.
  Vedmakova lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, kakaɖedzitɔe! Èto nyateƒe le nya ma ŋu! Japantɔwo, abe Germanytɔwo ene, léa ŋku ɖe hehexɔxɔ le hehexɔxɔ ŋu akpa.
  Ame tsitsia ʋuʋu ta be:
  - Vice versa! Eɖiɖi kura wu esi le mía si le tsar-ʋakɔa me! Enyo, ne do ŋgɔ na Xexemeʋa Gbãtɔ gɔ̃ hã la, wodze hehenana asrafowo gɔme nyuie wu, eye wotrɔ woƒe awuwo ya teti la, ekema... Menye aʋakɔ o, ke boŋ azɔlizɔzɔ ƒe fefe bliboe!
  Witcherova de dzesii, menye vɔ̃ɖinyenye manɔmee o:
  - Do ŋgɔ na aʋa la, míeléa ŋku ɖe azɔlizɔzɔ le atsyãwo me hã ŋu ŋutɔ! Edze abe aɖaŋudzela srɔ̃a nu tso ame bubuwo ƒe vodadawo me ene, bometsila srɔ̃a nu tso eya ŋutɔ tɔ gbɔ, amekae mesrɔ̃a nu kura o, amekae?
  Tɔgbui de dzesii be:
  - Hehenana nye asitsatsa si me viɖe le! Gake le nuzazãwo gome la, zi geɖe la, míexea mɔ keŋkeŋ. Tu aɖeke meli o, tu aɖeke meli o! Dɔ wua wo zi geɖe, asrafowo dze dɔ - atike aɖeke menɔ anyi o! Ame geɖe wu le typhus kple ŋunyɔnu bubuwo ta wu Japantɔwo ƒe tu. Aʋa vɔ̃ɖi aɖe ŋutɔe wònye. Kuropatkin nye bometsitsi! Etsɔa amewo ƒua gbe ɖe dowo me tẽ le tu siwo wotsɔa mɔ̃ ƒoa nui te o, wometsɔa nu ɣaɣla aɖeke ƒua gbe ɖe dowo me o. Wozãa mí abe tu ƒe nuɖuɖu ene. Wo katã wu enu vɔ̃ɖi ŋutɔ, le dziɖuɖu me. Abe alesi wogblɔnɛ ene la, ƒã hafi mehe nye afɔwo. Nyateƒee, mate ŋu anye dada nam ŋutɔ be mesi le aboyo me! Abe abiwo hã ene!
  Nyɔnuvia, si di be yeanya nu tso eŋu la, bia be:
  - Eye Japantɔwo ŋutɔ hã va nyo wu alo wogblẽ ɖe edzi! Le eƒe avuwɔwɔ ƒe nɔnɔmewo gome.
  Amegãɖeɖia do sigaret si woxatsa gbã, eye emegbe hafi wòɖo eŋu be:
  - Esesẽ be woadrɔ̃ ʋɔnu esia le susu me. Asrafowo trɔ, aʋawɔʋuwo, yameʋuwo, kple tu suewo do. Le ŋgɔyiyi gome la, meliawo metrɔ nenema gbegbe o, eye tuawo hã metrɔ nenema o. Gake sededea ƒe bometsitsi gakpɔtɔ nɔ nenema, eyata gblẽ Vladivostok dzi dzedzea me!
  Adzetɔ la klẽ eƒe ŋku damawo:
  - Taflatsedodo aɖeke meli na esia o!
  Ame tsitsia lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Eye mate ŋu anɔ nenema o! Le nyateƒe me la, wonya be futɔa le ayemɔ ƒoɖi aɖe dzram ɖo, eye mɔ aɖeke meli si dzi woato awɔ nu ɖe eŋu o! Abe ɖe woɖom anyi ene. Gake aʋawɔwɔ nutsitsi kple Pindotɔwo nye dzesi si dze ƒã be ƒoƒo sesẽ aɖe le edzi yim.
  Witcher ko alɔgbɔnu be:
  - Kple Pindos?
  Tɔgbui ɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, esiae woyɔna be Amerika kple Britain fifia! Ŋkɔa tso nya "be woafi" me, si fia be woafi fi. Eye esiawo nye dukɔ siwo me dɔlékuiwo le, dukɔ siwo fiafitɔ siwo noa amesiwo nye bometsilawo wu eye wogbɔdzɔ wu la ƒe ʋu!
  Yameʋukulaa ʋuʋu ta dzĩ be:
  - Melɔ̃ ɖe edzi le afisia!
  Ame tsitsia te tɔ ɖe edzi be:
  - Lɔ̃ ɖe edzi be míaƒe sedede nye bometsilawo, kple alakpatɔ gɔ̃ hã! Aleae míaɖo míaƒe ƒudziʋawɔʋuwo, si vɔ̃ɖi wu Pindos!
  Witcher tsi tre ɖe eŋu be:
  "Ðewohĩ womesusu be Japantɔwo adze ame dzi kaba nenema o." Le goawo katã me la, Ɣedzeƒe Ʋĩ nye ɖiɖiɖemeƒe, eye vɔvɔ̃nɔtɔwo kple kuviatɔwo va nɔ afisia. Le nyateƒe me la, le asrafodɔ me la, mehiã be nàwɔ dɔ sesĩe abe dɔwɔla alo agbledela si le megbe ene o, gake èxɔa nuɖuɖu nyuiwo kple fetu. Le go bubu me la, mèdea wò agbe afɔku me esime nèle subɔsubɔm le Ɣedzeƒe Ʋĩ o. Ẽ, paradisoe wònye na kuviatɔwo kple vɔvɔ̃nɔtɔwo.
  Ame tsitsia tsi tre ɖe eŋu be:
  "Asrafowo kple asrafomegãwo mewɔa avu vɔ̃ɖi nenema o." Khabarovsk ye nye esi, wometsɔ wo ɖokui na haɖe o.
  Witcher lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Russiatɔwo ƒe aʋawɔla, aʋawɔla tɔxɛ! Gake abe alesi Brusilov gblɔe ene la: míaƒe asrafowo nyo ŋutɔ, míaƒe asrafomegãwo nyo, míaƒe aʋafiagãwo mede ŋgɔ o, eye tsar la gblẽ kura!
  Tɔgbui ƒo nu kple ɣli madzemadzee be:
  - Ne míaƒe aʋafia menye Kuropatkin o, ke boŋ Brusilov: anye ne míaɖu dzi! Nyateƒee, woŋlɔe ɖe edzi! Ele be míagblɔ be le tsar ƒe dziɖuɣi la, Russia-ʋafiagãwo va nɔ sue: le Suvorov ƒe dziɖuɣi la, aʋafia ɖedzesiwo ƒe ɣletivihatsotso blibo aɖe nɔ anyi! Ke hã, Stalin nye Georgiatɔ, eye abe alesi wogblɔnɛ ene la, Georgiatɔ...
  Tɔgbuia tso nya me na Witcher be:
  - Kpɔ nyuie le nya mawo tɔgbe ŋu! Eyata àte ŋu age ɖe dɔwɔƒe tɔxɛ aɖe me! Gake le gonyeme la, Stalin menye nunyala kura o! Eye le kpɔɖeŋu me, line-punch si to le February me ɖo kpe esia dzi! Le mɔa nu la, mese be le May 1 lia dzi la, Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo si nɔ Moscow la va zu nusi mate ŋu awɔ naneke o eye Soviet dukɔmevi akpe geɖe ku!
  Ame tsitsia de dzesii be:
  - Akpe na USA kple Britain! Wona yameʋu yeyewo Wehrmacht-ʋua! Gawu la, mese be ame gbogbo aɖewo gblẽ nu le amewo ŋu, si ta Yaktɔwo ge ɖe yame! Gawu la, eyae nye Yaks yeyea!
  Witcher ʋuʋu ta be:
  - Mese nu tso eŋu! Ŋukpenya ŋutɔŋutɔ! Gake mele mɔ kpɔm be woahe to na fɔɖilawo eye woaɖɔ kuxia ɖo!
  Tɔgbui ʋuʋu ta, emegbe kasia wògblɔ be:
  - Kuxi vevitɔ le míaƒe ta me! Soviettɔwo ƒe susu ƒomevi aɖe! Agbagbadzedze be woatrɔ ame wòazu cog, wòazu kluvi dzro aɖe!
  Witcher meʋli nya o. Ezi ɖoɖoe, eye wònɔ ŋku lém ɖe fesre nu ƒuƒlu. Fifia ŋɔdzi si li be woaɖu USSR dzi la va dze ƒã wu. Eva dze be womekpɔa Moscow gɔ̃ hã ta tso yameʋuwo ƒe amedzidzedze me o. Ne mede ɖeke o la, ametakpɔnu si sɔ mele esi be wòate ŋu anɔ te ɖe yameʋuʋu gã aɖe nu o!
  Enyo, aʋaa le yiyim ɖe afɔɖeɖe si to vovo vie me... Nyateƒee, le Stalingrad ƒe aʋawɔwɔwo me la, yameʋu me dziɖuɖu hã nɔ Germanytɔwo si, gake mehe aʋadziɖuɖu si wodi la vɛ o! Gake viɖe aɖe nɔ Kraut ƒomea si si megbɔ eme nenema gbegbe o! Le nyateƒe me la, Soviettɔwo ƒe yameʋu yeyewo va ɖoa ŋgɔgbe edziedzi! Gake ele be míagblɔ be aʋawɔwɔ ŋuti hehexɔxɔ si nɔ yameʋukulawo dome la bɔbɔ ŋutɔ. Ame yeye akpa gãtɔ ƒe yameʋuɖoɖo ƒe ɣeyiɣi mede gaƒoƒo 8 o. Esia nye nu gã aɖe si woɖe le eme, vevietɔ esi wònye be zi geɖe la, gaƒoƒo 250 nɔa Germanytɔwo si ta! Gake le Stalingrad megbe la, Germanytɔwo ɖe ɖoɖoa dzi kpɔtɔ va ɖo 150, gake fifia ami ƒe agbɔsɔsɔ va le bɔbɔe wu. Gake yameʋu yeye gbogbo aɖewo ƒe dodo ahe kuxi aɖe vɛ na Kraut ƒomea hã.
  Le mɔa nu la, woka nya ta be wolé United States dukɔmevi geɖe le bɔmbdadaʋu siwo woɖiɖi la ƒe yameʋukulawo dome. Mlɔetɔa mewɔ nuku kura o! Yameʋukulawo mesɔ gbɔ na Luftwaffe-ʋua na bɔmbdala yeyeawo o, eyata wokpɔ lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo!
  Mebiaa ɖokuinye be aleke Soviettɔwo ƒe sededea awɔ nu ɖe esia ŋui? Le nyateƒe me la, naneke meli si dzi woato aɖo Berlin oa? Womewɔ bɔmbdadaʋu siwo te ŋu yia didiƒe le USSR o, negbe P-8 koe susɔ. Edze ƒã be yameʋu mamlɛtɔ si ƒe duƒuƒu wu kilometa 400 vie le gaƒoƒo ɖeka me eye wowɔe le ƒe 1936 me la do xoxo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ne edze Berlin dzi la, aʋuʋu yameʋu aɖeke manɔmee, eye Germanytɔwo ate ŋu atsɔ woƒe yameʋuwo axe mɔ nɛ. Le nyateƒe me la, radar nyui ŋutɔ siwo aŋlɔ alesi yameʋu si le dzodzom ɖo ta Berlin la le wo si xoxo. Ẽ, eye exɔa ɣeyiɣi hafi woate ŋu awɔ mɔ̃ siawo wòsɔ gbɔ be woate ŋu adze Germany dzi. Germanytɔwo menye dukɔ si gbɔdzɔ o eye wolɔ̃a mɔ̃ɖaŋununya! Anɔ eme be woawo ŋutɔwoe nye dukɔ si ɖɔa ame ɖo wu eye wowɔ ɖoɖo ɖe eŋu nyuie wu le Europa alo xexeame gɔ̃ hã! Esesẽ ŋutɔ be woawo ɖeɖe woaɖu dzi, eye Japan si gbɔdzɔ hã le aʋa evelia dzi.
  Nu nyuitɔ si woate ŋu awɔ le nɔnɔme sia mee nye be woadze agbagba atsɔ ʋuʋudedi aɖe aƒu gbe ɖe Dukɔ Siwo Bla Nu kple Germany dome. Gake aleke woawɔ esia? Beria de se nɛ xoxo be wòazã mɔ̃ si gblẽa nu si wòxɔ tso Amerikatɔwo gbɔ atsɔ awɔ nu ma tɔgbe. Ate ŋu anye dzikudodo nyui aɖe hafi, gake ɣeyiɣi menɔ Anna si o.
  Edze abe menye eyae fɔa fɔe o ene - ke ne menye dzɔgbesee o, gake emegbe vivi aɖe si medzea ame ŋu o gakpɔtɔ le eɖum. Abe ɖe ɖewohĩ ne ɖe wòva ɖo ŋkeke ɖeka do ŋgɔ la, anye ne nusianu ato vovo ene!
  Ke hã, menye nusi mate ŋu adzɔ o! Gake eva ɖo esi wòxɔ nudɔdɔ tso Beria gbɔ ko!
  Le goawo katã me la, Lavrenty Palych nye amesi bi ɖe dzikudodo me. Japan dze Peru Melidzeƒea dzi, menye eƒe gomekpɔkpɔ manɔmee o!
  Nya lae nye be, abe ɖe wòdzɔ le vome ene la, nuŋlɔɖi siwo ku ɖe United States ƒe ɖoɖo be yeazã yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo, siwo dome esiwo le Peru Melidzeƒea hã le, adze mɔxexeɖedɔléle nu ƒe amedzidzedzewo ŋu la va su Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi ƒe nyatakakaxɔlawo si!
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Amerikatɔwo nye bometsilawo: wodo dziku na Japan be wòawɔ aʋa, eye Britain de se ɖe ami kple nu bubu siwo wotsɔ wɔa nu bubuwoe nana nu, gake woawo ŋutɔwo menɔ klalo na aʋawɔwɔ o!
  Nyateƒee, asrafowo mesɔ gbɔ le United States le ƒe 1941 me, vevietɔ le aʋawɔʋuwo me, be woawɔ aʋa kple Japan o. Le ƒe 1940 me la, aʋawɔʋu 400 koe nɔ wo si, eye nyatakaka siwo ku ɖe ƒe 1941 ŋu nye nya ɣaɣla, gake anɔ eme be wo dometɔ siwo wu akpe ɖeka ɣemaɣi gɔ̃ hã manɔ anyi o! Eyata Amerika ti kpo ge ɖe aʋaa me, elabena medzra ɖo kura o! Enyo, Japan hã metsɔ aʋawɔnuwo boo o. Ne aʋawɔʋu siwo ade akpe eve kple afã, kple esiwo mesẽ o nɔ esi la, ekema le kpɔɖeŋu me, yameʋuɖoɖo didi aɖeke menɔ anyi kura o!
  Eyata Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi yameʋukulawo kalẽtɔwo meda bɔmb ɖe USA o! Gake ɖeko wova ƒo ƒu! Eye fifia wotso nya me be yewoabia hlɔ̃ USSR, eye yewoaɖo ŋu ɖe yewoƒe afɔzɔlawo koŋ ŋu, eye wole drɔ̃e kum be yewoagbugbɔ Tsar Nicholas II ƒe ɣeyiɣia me dzidzedzekpɔkpɔ ake!
  Adzetɔ la va ti kɔ eye wòdze hadzidzi gɔme be:
  Aleke gbegbe agbea sesẽe nye si, Aƒetɔ, baba, .
  Wò ŋutɔ do ŋù ƒe fiakuku!
  Ao, mègaku nye ta o
  Ŋkeke yeye do kuxiwo ƒe ŋugbe na mí!
  
  Drɔ̃e siwo kaka ɖe ke me enumake, .
  Nudzodzoe vɔ̃ɖi la ɖua nu le dzonɔameme ta!
  Eye vevesese kple nuxaxa le ŋkuwòme, .
  Nukae wòle be woaxe mɔ ɖe enu, ŋusẽ mele ame aɖeke si o!
  
  Gake nuka, Mawu, àte ŋui
  Esi eya ŋutɔ lia Golgota ƒe atitsoga ta la!
  Dzidzɔkpɔkpɔ ŋuti drɔ̃ewo nye alakpanyawo, .
  Ahosiwo le ɣli dom hele hũ ɖem!
  
  Anyigba aɖeke meli si dzi ŋɔ wu xexeame o, .
  Aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔmetata, ʋu xɔ brɔs la dzi!
  Ether ƒe futukpɔ si me dzo le, .
  Gblẽ nyatakakadzraɖoƒea enumake!
  
  Eye ne èdi nye agbe la, .
  Emegbe Mawu tsɔm ƒu gbe ɖe Gehenna!
  Megalɔ̃ wò kokoko, .
  Le ŋgɔyiyi me la, mexɔ tɔtrɔ dzi se!
  
  Mexɔe se be ame aɖee
  Ate ŋu ava nɔ dzadzɛ wu eye wòakɔ wu!
  Be ƒe alafa geɖe ƒe fukpekpe nu ayi, .
  Míazu abe nɔvi Ŋusẽkatãtɔ ene!
  
  Nukae míade se?
  Le ɣletiviwo ƒe meliwo ƒe kekeme me!
  Be míaƒe aʋakɔ kalẽtɔ la, .
  Aklẽ sesĩe wu Quasar!
  
  Agbe madzo gbeɖe o
  Eye ame sia ame anye amegbetɔ!
  Abe ƒea ƒe keklẽ si nuwuwu meli na o ene la, .
  Le ƒe si seɖoƒe meli na o kple dzidzɔkpɔkpɔ me!
  
  Kɔmiunisttɔnyenye ava zu nu ŋutɔŋutɔ
  Xɔe se be anyo wu alesi nèku drɔ̃e!
  Yi ŋgɔ, yi dzi, ke menye yi anyime o, .
  Dzidzɔ nanɔ anyi - blanuiléle aɖeke meli o!
  Vedmakova wu hadzidzia nu eye "Emka" ge ɖe Vladivostok mlɔeba. Yameʋukulaa tsɔ didi be yeanya nu tso dua ŋu. Tsɔtsrɔ̃ ƒe dzidziɖedzi ɖedzesi aɖe va le Vladivostok, xɔ aɖewo nɔ atama nom, dzotsihawo nɔ dɔ wɔm le ablɔwo dzi, ƒewuivi geɖe nɔ anyi siwo si aŋetuwo, pikewo, kple dzotsimɔ̃ bubuwo le.
  Tɔgbui de dzesii be:
  - Le tsar te la, sɔhɛwo hã wɔa dɔ sesĩe, gake alɔgbɔnukoko kple dzonɔameme manɔmee! Togbɔ be màɖo didiƒe kple dzonɔameme dzro ko o hã!
  Witcher tsi tre ɖe eŋu be:
  - Ne dɔwɔƒewoe nye ganyawo ƒe mɔ̃ la, ekema dzonɔamemee nye ami si ƒe octane xexlẽme sɔ gbɔ!
  Ame tsitsia ʋuʋu ta kple dzidzɔ be:
  - ȃoa nu nyuie, nyɔnuvi!
  "Emka" tɔ ɖe aʋafiagã la ƒe ɔfisxɔ gbɔ eye Vedmakova ƒu du do go le eme kloe. Edi vevie be yeagava nɔ yeƒe sɔ si si aʋala le la dzi.
  Nyɔnuvia ƒo ʋɔa le ɔfis si me woɖoe ɖe le ameyɔyɔa dzi. Gbe aɖe si le alɔ̃ dɔm la kplɔe ɖo be:
  - Va ge ɖe eme!
  Witcher ge ɖe eme, eye wòɖɔ eƒe abɔta ɖo dadatɔe. Ŋutsu aɖe si do NKVD ƒe asrafomegã ƒe awu bɔbɔ nɔ zikpui aɖe dzi. Ŋutsu si ƒe ta ƒo wɔ eye medzea ame ŋu o alea. Ebia yameʋukulaa nublanuitɔe be:
  - Ŋkɔ bliboa!
  Nyɔnuvia ɖo eŋu kaba be:
  -Anna Petrova Adzetɔ!
  Aʋafiagã la gblɔ kpee be:
  - Asrafowo ƒe ɖoƒe?
  - Yamesrafowo ƒe Aʋafiagã kple Kalẽtɔ le Soviet Union! - Yameʋukulaa gblɔ dadatɔe.
  Asrafomegã la xɔ telefon la hegblɔ kpuie be:
  - Yamesrafowo ƒe Aʋafiagã Witcher va ɖo xoxo!
  Emegbe etrɔ ɖe nyɔnuvia ŋu.
  - Aleke nèsena le ɖokuiwò me? Mele mɔ kpɔm be èle lãmesẽ mea?
  Yameʋukulaa ɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Nye dzi dze eme! Dzra ɖo be yeawɔ avu abe dzatanyɔnu ene!
  Asrafomegã la ʋuʋu ta be:
  - Nyo ŋutɔ! Mesusu be Japantɔwo akpɔ ŋudzedze ɖe eŋu!
  Toɣliɖeɖe aɖe ɖi, afɔkpawo ƒe ɖiɖi nɔ ɖiɖim, eye dɔwɔƒe tɔxɛa ƒe dɔwɔla dzro ade siwo ŋutsu aɖe si do awu tɔxɛ aɖe kpe ɖo la ge ɖe ɔfis la me. Eɖe gbe be:
  - De asibidɛwo fiafitɔ sia ŋu!
  Witcher tɔtɔ be:
  - Nukae nye esia?
  Asrafomegã la ƒo nu kple ɣli be:
  - Eye ɖeka ma hã! Wolé wò, dukɔmevi Adzetɔ! Eye woatsɔ wò ade gaxɔ me!
  Ŋutsu aɖe si do awu tɔxɛ aɖe xlɔ̃ nu be:
  - Nyɔnu sia nya avuwɔwɔ nyuie ŋutɔ! Eyata kpɔ nyuie!
  Witcher ko alɔgbɔnu be:
  - Nyemanye míaƒe sedzikpɔla kalẽtɔwo teƒenɔlawo o! Yɔ Beria eye nàɖe nugɔmemasemase sia ɖa zi ɖeka!
  Asrafomegã la ƒo nu vlododotɔe be:
  - Mɔ bubu aɖe si dzi nàto ahe Beria ƒe susu ɖae nye esi! Miɖoe ɖe gaxɔ me, eye numekukua akpɔ egbɔ!
  Adzetɔa ʋuʋu ta be:
  - Nyee nye Soviet Union ƒe kalẽtɔ eye numekukua, nyateƒee, akpɔ egbɔ, gake le Beria gome la, awɔ kaba wu! Medi be manɔ yameʋu ƒe dzikpɔkpɔ te kaba ale si mate ŋui!
  Asrafomegã la fa akɔ nɛ be:
  - Le aʋawɔɣi la, ame aɖeke mahe ɖe megbe eteƒe nadidi o! Kplɔe dzoe!
  Vedmakova zɔ tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee eye ɖeko tu siwo ƒe kpɔɖeŋu wowɔ kpuie siwo wodze ŋkutsalawo ƒe nuyiwo tutu gɔme vie ko. Emegbe wotsɔm de dzodoƒe yibɔ aɖe me heku ʋua dzo. Anna Petrovna ƒe dzi dze eme, mebu fɔ eɖokui o, eye ɖewohĩ NKVD-ha la nya nu tso eƒe ƒomedodo tɔxɛ si le eya kple Beria dome ŋu, eyata woakpɔ egbɔ. Edoa dzidzɔ na ame gɔ̃ hã be nàɖi tsa ayi gaxɔ me. Ele be ŋutsu ŋutɔŋutɔ nahe viŋutsuvi, asubɔ le asrafodɔ me, eye wòanɔ gaxɔ me ɣeyiɣi aɖe! Eyata, ɖewohĩ, aʋawɔla la! Ame xɔŋkɔ geɖe nɔ gaxɔ me: Stalin, Lenin, kple Hitler!
  Gaxɔa medidi tso aʋafiagã ƒe dɔwɔƒea gbɔ tututu o, eyata wohe Vedmakova do goe hekplɔe yi xɔxɔnua. Afimae avuwo nɔ ɣli dom le dzikutɔe, gaxɔ si wotu le ƒe alafa wuiatɔ̃lia me ƒe kpegliwo me mekɔ o eye woƒe amadede nye aŋutiɖiɖi. Nyɔnuvia se dzidzɔ aɖe le eɖokui si esi wokplɔe va eme eye wokplɔe to xɔdɔmeawo me. Fesre si dzi woŋlɔ ŋkɔ ɖoe nye esi: nyabiase siwo wowɔna edziedzi:
  - Ŋkɔ gbãtɔ, ŋkɔ mamlɛtɔ, patronymic, ŋutsu alo nyɔnu nyenye!
  Emegbe nàtrɔ ɖe ɖusime ayi xɔ si me wotsɔ tile wɔe me. Afimae, kpovitɔ aɖe si do NKVD-wu kple lãgbalẽwu bɔbɔ nɔ kplɔ̃a ŋu, eye ɖɔkta aɖe si do awu ɣi kple nyɔnu eve siwo xɔ ƒe titina siwo le rababa-sigɛ tsɛwo hem ɖe woƒe asiwo ŋu kplii.
  Dzɔla si kplɔ Vedmakova ɖo kabakaba, kple ʋuʋu si wosrɔ̃ la, ɖe asigɛawo le eŋu. Asrafomegã la de se be:
  - Ðe wò awuwo ɖa!
  Ewɔ nuku na Witcher be:
  - Nu ka?
  Kpovitɔa gbugbɔ gblɔ tufafatɔe be:
  - Megblɔ be, ɖe wò awuwo ɖa! Didi kple ame ŋutɔ ƒe didi nye sedziwɔwɔ!
  Nyɔnuvia ƒe mo biã be:
  - Gake ŋutsuwo le afisia!
  Kpovitɔ si lé apron la do ɣli be:
  - Ðe mate ŋu akpe ɖe ŋuwòa! Va, ɖe wò awu ʋlayawo, gbolo!
  Vedmakova ʋuʋu, eɖo ŋku edzi be ne wotsɔe de gaxɔ me la, ele be woadi ye ŋutɔ eye wòdze yeƒe awuwo ɖeɖe gɔme. Nyɔnuawo xɔe eye wose nu ɖesiaɖe si wotsɔ blae la nyuie. Esi wògblẽ Witcher ɖe eƒe akɔtawu me ko la, ŋu kpee, gake kpovitɔa do ɣli be:
  -Eye ɖe wò panties, bitch! Didi la awu enu!
  Esi wogblẽ nyɔnuvia ɖe ŋutsu geɖe ŋkume amama keŋkeŋ (ʋuɖoha si kplɔe vɛ la tsi tre ɖe teƒe ɖeka, nɔ klalo be yeage ɖe aʋa me ɣesiaɣi) la, ŋu kpe nyɔnuvia eye wòdze agbagba be yeatsɔ yeƒe asiwo atsyɔ edzi.
  Wotsɔ atikplɔ ƒoe sesĩe ɖe akɔta:
  - Asiwo yi anyime, bitch!
  Witcher do ɣli, gake edo dzi. Esi wowu eƒe awuwo me dzodzro nu eye wovuvu eƒe afɔkpawo la, asrafomegã la de se be:
  - Azɔ wò ŋutɔ kpɔe ɖa!
  Nyɔnu gaxɔdzikpɔlawo dze egɔme tso ta dzi. Wotsɔa asibidɛ siwo ŋu asigɛ le ƒoa ɖaa, emegbe wokpɔa toawo me, eye wozãa mɔ̃ aɖe si me akaɖi le gɔ̃ hã. Wohe toawo ɖe megbe zi geɖe, wobɔbɔ eye womebɔbɔ o. Emegbe wolé ŋku ɖe ŋɔti me:
  - Kɔdzi, taflatse! Emae nye ema, ŋusẽ le eŋu wu!
  Nyɔnuvia ƒe ŋɔti gbã. Esia kplɔe ɖo be wodo nu me kpɔ. Enye nusi medzea ame ŋu kura o, asi gbadzɛ siwo wozi ɖe aɖe dzi, ɣeaɖewoɣi la, wohenɛ ɖe megbe, emegbe wohenɛ sesĩe wu, eye wovuvunɛ kloe gɔ̃ hã.
  Kpovitɔa gblɔ be:
  - Ele be míaɖɔ ŋu ɖo geɖe wu! Ate ŋu anye ŋkutsala!
  Gaxɔdzikpɔlawo te woƒe asibidɛwo tete ɖe aɖuawo ŋu, henɔ ŋku lém ɖe aɖu siwo wotsɔ yɔ aɖuawo ŋu siwo me woate ŋu aɣla nyatakaka veviwo ɖo ŋu. Witchakova se le eɖokui me be yeɖi gbɔ ye eye woɖe ta ɖe eŋu, wodi eƒe kalẽtɔ, USSR, abe gbolo ene, naneke meto eŋu o. Emegbe nyɔnuawo ƒe asi siwo wotsɔ asigɛ blae la te nyɔnuvia ƒe no ƒuƒluwo sese. Woƒonɛ, sea le wo ɖokui me be milimeta ɖesiaɖe ŋutɔŋutɔ, eye wotsɔa akaɖi ɖenɛ fiana. Nyɔnuvia ƒe nowo vuvu alakpatɔe, eye gaxɔdzikpɔlawo nɔ tetem ɖe edzi sesĩe, emegbe wonɔ ɣli dom be:
  - Ao! Le afisia la, ekɔ!
  Eyome, wodo akɔta kple asibidɛwo kpɔ. Wohea akɔta la ɖe megbe, wotronɛ hã, eye emegbe wotsɔa aŋe toa eme. Wodo asibidɛawo kpɔ nyuie wu nenema o.
  - Eye fifia nyɔnuwo ƒe dɔléle ŋuti didi! - Kpovitɔa de se.
  Gaxɔdzikpɔlawo de se be:
  - bɔbɔ eye nàkeke wò afɔwo ɖe enu, taflatse!
  Nusi kplɔe ɖoe nye nusi do ŋukpe ame wu, esime gaxɔdzikpɔla ƒe asi si wotsɔ asigɛ blae la ge ɖe nyɔnuvia ƒe akɔnu wògbɔ eme vie. Witcher ƒo nu le vevesese kple ŋukpe ta. Eye asi la ku ɖe agado si me nyɔnua dzra eƒe kesinɔnu xɔasitɔ kekeake ɖo la me ƒuƒlu, si nye vevesese kple ʋuʋudedi hã. Nyɔnuvia ʋuʋu vie, eye kpovitɔa ƒo nu fewuɖutɔe be:
  - Kpɔe ɖa nyuie alesi nàte ŋui! Le nyateƒe me la, teƒe siwo amewo dome le kplikplikpli ye ŋkutsalawo ɣlaa nuŋlɔɖiwo zi geɖe, eye ɣeaɖewoɣi la, nuŋlɔɖi sue aɖe ɖeɖe sɔ gbɔ be woatsɔ anya nyatakaka veviwo.
  Wotsɔ bubu ɖɔ li gaxɔdzikpɔla ɖeka, eye le ema megbe la, amewo didi va nɔ veve sem eye womewɔa nu amemabumabutɔe wu. Witchakova kpɔe be ɖeko yewodi be yewoaɖi gbɔ ye to didia tɔtrɔ wòazu funyafunyawɔwɔ ame me.
  Aɖuɖɔtoe dodokpɔa mesẽ nenema o, eye wozã dɔgbo kple enema gã aɖe hã. Edze abe wosusu yameʋukulaa vevie vavã ene. Le ema megbe la, asibidɛwo, afɔwo kple afɔwo me dzodzro dze abe nu sue aɖe ene.
  Gake esia mewu enu ɖe afima o, kpovitɔa de se be:
  - Azɔ na x-ray wɔwɔ na ƒodoa! Nu geɖe menɔ anyi si wòate ŋu ami o!
  Enyo, mevea ame nenema gbegbe o. Ðɔkta aɖe nɔ afisia, edo nusianu kpɔ nyuie, dzi kple lãkusi gɔ̃ hã. Mlɔeba la, ena mɔɖeɖe be:
  - Eƒe lãme le dzadzɛ eye wòle lãmesẽ me keŋkeŋ!
  Kpovitɔa ƒo nu kple dziku be:
  - Ewɔ nublanui be míada tu eyama to mɔ sia mɔ nu! Ke hã, na wòaƒo saŋku fifia!
  Yameʋukulaa, si ƒe mo wɔ yaa le ŋukpe ta la, zɔ toɖoɖotɔe abe automaton ene. Wotsɔ amadede sisi Witcher ƒe asiwo eye wotsɔ ŋuɖɔɖɔɖo ƒo wo ɖe pepa dzi. Emegbe dzidzenu ƒomevi ɖesiaɖe kplɔe ɖo, fotoɖeɖe le profile me, mo blibo. Wozi dzinye be matsi tre amama ɣeyiɣi didi aɖe ŋutɔ, eye wogbugbɔ ŋlɔ dzesiwo, abi kple ʋuʋudedi siwo katã le nye ŋutilã ŋu. Le ema megbe la, woklɔe le tsi fafɛ aɖe me, si nye kɔnu le USSR, menye na gamenɔla siwo wona gaxɔ me awuwo ɖeɖeko o.
  - Do awu, nyɔnuvi!
  Le nyateƒe me la, awu ʋlaya la nye kotoku si wotsɔ avɔ wɔe eye wotsɔ gaxɔ ƒe xexlẽdzesi ɖo eŋu. Wometsɔ afɔkpa na nyɔnuvia o, edze abe wobu wo be wonye atsyɔ̃ɖoɖo si mehiã o na ameawo ƒe futɔwo ene, eye eyata wokplɔe yi gaxɔ aɖe me, eye wometsyɔ nu edzi tututu o.
  Ðeko wolé ame gbogbo aɖewo teti koe nye ema, gaxɔa me yɔ fũu akpa eye amewo nɔ ɣli dom. Wotsɔ Vitchakova ƒu gbe ɖe atɔ xaxɛ aɖe me, afisi nyɔnu siwo wu alafa ɖeka nɔ xoxo, eye wo dometɔ akpa gãtɔ nye nyɔnuvi sue siwo tso asrafowo kple subɔviwo dome. Esi wokplɔ yameʋukulaa va gaxɔa me la, mete ŋu ɖe afɔ ɖeka pɛ hã o, gamenɔla la ƒo ƒu ɖe anyigba bliboa dzi. Viviti do ŋutɔ le gaxɔa me, wotsɔ ʋuƒo ɖo fesrea dzi, etɔ eye wòʋẽna sesĩe, edze abe womeɖe gazea do goe o ɣeyiɣi didi aɖee nye sia ene.
  Nyɔnuviawo nɔ amama afã kple afã, eye ɖewo hã nɔ amama keŋkeŋ, woxɔ woƒe awuwo le wo si. Wo dometɔ geɖe ƒe tagbɔ gblẽ eye wobia tsi. Witcher tɔ hebia be:
  - Nyemate ŋu aɖe afɔ ɖeka pɛ hã o! Afikae wòle be mayi!
  - Afisi wokplɔ wò va afima eye nànɔ afima! - Eɖe gbe tso viviti me, ɖewohĩ eyae nye tsitsitɔ le gaxɔa me. - Teƒe aɖeke meli na mí le afisia o.
  Esi Witcherova kpɔe be bometsitsie esia nye la, egabia kokoko be:
  - Nuka tae mie nye nyɔnuviwo?
  Gbe siwo kplɔe ɖo:
  - Ẽ, Se 58 liae nye esi, alo fexexe kura gɔ̃ hã manɔmee! Nuka tae nèle?
  Witcher tsɔ fefenyawo gblɔ be:
  - Ẽ, edɔ Beria gbɔ sesẽe!
  Wose nyɔnuviawo ƒe nukoko xɔlɔ̃wɔwɔtɔe kple ɣlidodo be:
  - Ɛ̃, mía tɔe wònye!
  Amekae ƒo ɣli tso viviti me be:
  - Menye Beria tsɔtsɔ he ɖe ati ŋu koe sɔ gbɔ o!
  Gbe aɖe si do ŋɔdzi na ame la tso nya me be:
  -Ede! Eye ale woda tu ŋutsu siwo wu akpe afã xoxo le akpataa me! Woate ŋu akplɔ mí ado goe kple gaxɔ bliboa hã be míaɖi tsa!
  Adzetɔ la ƒo nu kple ɣli be:
  - Enyo, ao, ne wokplɔm yi amewuwu gbɔ la, nyemaɖe asi le eŋu o!
  . TA 8 lia
  Oleg Rybachenko yi edzi nɔ avu wɔm ɖe etsɔ si me kɔ wu ta ɖekae kple nyɔnuvi Margarita Korshunova.
  Wowɔ aʋa le Stalingrad. Wotsɔ dzideƒo gã aɖe wɔ avu. Eye vi mavɔawo mebu eŋu be yewoagbugbɔ ɖe megbe ahaɖe asi le futɔa ŋu o.
  Gake asrafowo mesɔ o eye Nazitɔwo yi ŋgɔ vivivi. Gake blewu ŋutɔ eye wòtsɔa aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me ƒe kukuwo yɔa aƒewo kple ablɔwo ƒe mɔwo dzi.
  Woƒo xlã Moscow, gake wogakpɔtɔ nɔ aʋa wɔm. Eye eya ŋutɔ ƒe nyɔnuvi dzetugbewo hã nɔ esi. Amesiwo nye kalẽtɔwo vavã.
  Oleg Rybachenko kple Margarita woɖɔli tu le Stalingrad. Le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋutsuvia dze agbagba be yeazã AI atsɔ aŋlɔ nane.
  Womeɖe mɔ na Belarus dukplɔla ƒe ametiakɔdala Alexander Lukashenko be wòakpɔ gome le tiatiawɔƒea o. Wokpɔ vodada le nyateƒe si wònye be Slavtɔwo ƒe Sɔlemexɔgã la ɖe asi le asidede agbalẽ te ŋu. Esia wɔe be menye ame ade ye nɔ anyi o, ke boŋ ame atɔ̃e. Eye ʋiʋli vevitɔa dzɔ le Zenon Pozdnyak kple Kebich dome. Kebich si da megbe na Russia eye wòda sɔ wu la yi ŋgɔ va ɖo ŋgɔdonya evelia me kple viɖe vi aɖe. Eye emegbe eɖu Poznyak si tsi tre ɖe Russia ŋu dzi kple vovototo gã aɖe.
  Lukashenko tsi tre ɖe eŋu be woɖe ye le dɔ me le se nu. Gake le goawo katã me la, naneke menɔ anyi o negbe toɣliɖeɖe ko.
  Kebich ɖu dzi kple kakaɖedzi ŋutɔ. Eye eva zu Belarus dukplɔla gbãtɔ.
  Eteƒe medidi o Belarus ge ɖe ruble-nutoa me. Ganyawo ƒe nɔnɔmea gakpɔtɔ nɔ xaxa me. Ga mesɔ gbɔ o. Gake dukɔa nɔ ruble-nutome.
  Kebich do susua ɖa be woawɔ ɖeka kple Russia ƒe ɖoɖo aɖe. Sewo te ƒoƒo ƒu ɖekae, liƒowo ʋu, eye ganyawo va wɔ ɖeka. Wowɔ habɔbɔ siwo de ŋgɔ wu dukɔwo.
  Le ƒe 1999 me la, wowɔ dukplɔla ƒe tiatia yeyewo le Belarus. Ganyawo va ɖo xaxa gã aɖe me le Russia ƒe ga si woxena na wo megbe. Gake kɔmiunisttɔwo ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi dzi ɖe edzi ŋutɔ. Lukashenko wɔ avu kple amesiame eye mewɔ eya ŋutɔ ƒe dunyaheha o, eye ŋusẽ bubuwo ƒoe ɖe enu. Avuwɔwɔ vevitɔa dzɔ le Kalyakin kple Kebich dome. Zenon Poznyak megava xɔ ŋkɔ le ɣeyiɣi sia me o. Abe Belarus ƒe Amehawo ƒe Habɔbɔ bliboa ene.
  Kɔmiunisttɔwo va sẽ ŋu ɖe edzi.
  Le Russia hã la, ŋutinya trɔ vie. Zyuganov xɔ akɔntabubu geɖe vie na dukplɔla la, togbɔ be mete ŋu ɖu dzi o hã. Lebed nye Dedienɔnɔ ƒe Aɖaŋudeha ƒe Agbalẽŋlɔla ɣleti eve alo etɔ̃ bubu. Gake, le goawo katã me la, esia meɖe dzesi nenema gbegbe o. Vovototo vevitɔ kekeakee nye be womeɖe Chernomyrdin le dɔ me o. Eye esia wɔe be egakpɔtɔ nye dukplɔlagã le ga si womewɔ o megbe gɔ̃ hã. Gake Kebich ya, togbɔ be Chernomyrdin kpe ɖe eŋu hã la, egaɖu dzi le ŋgɔdonya evelia me, eye Kalyakin va zu Belarus ƒe dukplɔla.
  Eye le Russia la, esi Yeltsin dzo la, Chernomyrdin va zu dukplɔla. Russia ƒe ganyawo dze dzidziɖedzi gɔme xoxo eye Viktor Stepanovich, togbɔ be esesẽ ŋutɔ hã la, to Zhirinovsky, amesi xɔ nɔƒe etɔ̃lia ƒe kpekpeɖeŋu me la, eɖu Zyuganov dzi.
  Eyata le Russia la, Chernomyrdin va zu dukplɔla, Zhirinovsky va zu Dedienɔnɔ ƒe Aɖaŋudeha ƒe agbalẽŋlɔla kple dukplɔla ƒe kpeɖeŋutɔ gbãtɔ. Putin gakpɔtɔ le axadzi vaseɖe fifia. Zyuganov ye nye tsitretsiɖeŋulawo ƒe tatɔ. Primakov gakpɔtɔ nye Dutanyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla.
  Eyata nusianu yi edzi abe alesi woɖoe ene. Kalyakin yi ɖekawɔwɔ ƒe ɖoɖoa dzi, gake mewɔ ɖeka haɖe o. Ganyawo te dzidziɖedzi. Chernomyrdin ye xɔ ŋgɔ le aʋa si wowɔ le Chechnya. Meɖo dze kple Maskhadov. Eye mlɔeba la, eɖo liƒo le afima.
  Chernomyrdin ɖu dzi le tiatia si kplɔe ɖo me bɔbɔe xoxo ɖe Zyuganov ŋu. Wotia Kalyakin hã bɔbɔe be wòanye zimenɔɣi evelia. Nusianu yi edzi nyuie wu alo wu nenema. Belarus ƒe ganyawo nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Gake Kalyakin meʋli ho zi etɔ̃lia o. Ame si va xɔ ɖe eteƒee nye eƒe dɔwɔhati Novikov.
  Chernomyrdin hã meʋli ho zi etɔ̃lia o. Zhirinovsky va xɔ ɖe Chernomyrdin teƒe. Mlɔetɔa, le nyateƒe me, va zu nusi da sɔ wu sã, gake edzi nyaƒoɖeamenu ɖe Belarus dzi - si bia be wòage ɖe Russia me.
  Novik tsi tre ɖe eŋu. Esia tae wòva nɔ tohehewo te ɖo.
  Zhirinovsky nye ame sesẽ wu eye wozi edzi sesĩe wu... Esia wɔe be asrafoha siwo da megbe na Russia wɔ amewo ƒe nyametsotso le Belarus, si sɔ kple ganyawo ƒe kuxi sesẽ aɖe. Eye Belarus va zu Russia ƒe akpa aɖe. Nusi do ŋusẽ tsitretsitsi ɖe Ɣetoɖoƒetɔwo ŋu ƒe seselelãmewo.
  Le ƒe 2014 me la, Zhirinovsky, tsɔ Maidan si wowɔ le Ukraine kple Yanukovych mumu ƒe wɔnaa wɔ dɔe, dɔ asrafowo ɖa. Ukraine-srafowo mete ŋu wɔ aʋa o eye Russiatɔwo ɖe aʋawɔnuwo le wo ŋu. Yanukovych kple Rada tsɔ tu ɖe gbeƒãe be woawɔ amewo ƒe nyametsotso. Russia xɔ dukɔmevinyenye sia hã.
  Be Ukrainetɔwo nagadze aglã boo o la, Zhirinovsky ʋu Russia ƒe fiadu yi Kyiv. Eye esia kpɔ ŋusẽ ɖe amewo ƒe nyametsotso si wowɔ la me tsonu dzi. Wotia Vladimir Volfovich ŋutɔ, le dukplɔla ƒe tiatia si kplɔe ɖo me, aʋadziɖuɖutɔe be wòaxɔ zi etɔ̃lia, esi wòɖe mɔxeɖenuwo katã ɖa le amewo ƒe nyametsotso me.
  Alexander Lukashenko xɔ dzudzɔ le dɔme eye wònyrɔ ɖe ŋku me. Putin nye FSB ƒe zimenɔla vaseɖe ƒe 2012 me, esime wòxɔ ƒe blaade. Eye Zhirinovsky, amesi lɔ̃a ƒuƒoƒoa gbugbɔgawɔ la metsɔ asrafomegã bibi aɖe si xɔ ƒe blaene ɖo eteƒe o. Belarus ƒe nutodziɖula si va xɔ ɖe Novik teƒe hã va zu ɖekakpui.
  Gake Russia ya va nɔ Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe toheɖoɖowo te, gake womeɖe dzesi akpa o. Zhirinovsky wɔ aʋa le Syria kple Iraq. Ewɔ eya ŋutɔ ƒe dukɔ na Kurdtɔwo eye zi geɖe la, ewɔa nu sesĩe wu Vladimir Putin. Gawu la, Russia tsɔ tu dze Saudi Arabia dzi eye wòna ami ƒe asi dzi ɖe edzi ŋutɔ.
  Emegbe aʋa gã aɖe dze egɔme le Iran kple United States dome. Nusi gade ami ƒe asi dzi ɖe edzi. Le ɣeyiɣi ma me la, Russia xɔ Baltik-dukɔwo kple Moldova hexɔ wo. Eye emegbe esi wòwɔ zitɔtɔ si nɔ Kazakhstan le Nazarbayev ƒe dzodzo megbe ŋudɔ la, etsɔ dukɔmevinyenye sia de eƒe agbalẽwo me.
  Wowɔ amewo ƒe nyametsotso hã, eye Russia xɔ nuto bubu.
  USSR gbugbɔgaɖoanyi yi edzi vivivi.
  Le ƒe 2020 me la, Zhirinovsky trɔ asi le eƒe nuŋlɔɖi yeye si wòwɔ le Russia dukplɔla ƒe zimenɔɣi enelia ŋu. Meɖoe be yeadzo haɖe o.
  Eye Russia nɔ ʋuʋum to Titina Asia. Le Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Russia-srafowo do eye wowɔ amewo ƒe nyametsotso le woƒe gege ɖe Russia me ŋu.
  Eyata wogbugbɔ dukɔa ɖo anyi le USSR ƒe liƒo siwo nɔ anyi tsã la me.
  Gake esia mesɔ gbɔ na Zhirinovsky o. Eye eya, nazãbubu si mehiã o manɔmee la, exɔ Finland kple asrafowo. Eye afima, le nyateƒe me, kple emetsonu alafa ɖeka kloe le alafa me, esi wowɔ amewo ƒe nyametsotso. Eye wòtsɔe kpe ɖe eɖokui ŋu.
  Eyata Russia nɔ eya ŋutɔ tɔ trɔm. Kadodo si le woa kple China dome gblẽ vie le nya siwo wogblɔ tso Port Arthur ŋu kple Yellowtɔwo nyanya tso Siberia ta.
  Gake fifia ya la, China nɔ vɔvɔ̃m be yeaƒo nu tsi tre ɖe Russia ŋu.
  Gake le Alaska la, asrafowo ƒe amedzidzedze, eye Russia-srafowo xɔe. Eye wowɔ amewo ƒe nyametsotso le tɔtrɔ yi Russia ŋu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wozi Amerika dzi be wòade dzesii be nubabla si wowɔ le Alaska dzadzra na Russia me mele eteƒe o.
  Eya ta...
  Oleg Rybachenko tɔ vie eye wògadze tudada gɔme ake.
  Ŋutsuvia da tu sesĩe eye emegbe wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ bɔmb la ƒu gbe. Ekaka fasitɔwo eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Míenye amesiwo dzi womate ŋu aɖu o!
  Margarita hã da tu, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, gbã Fritz la eye wòdo ɣli be:
  - Eye wowɔ ɖeka ɣesiaɣi!
  Ðeviawo wɔ avu dzinɔameƒotɔe ŋutɔ.
  Ŋutsuvia gatsɔ ɣlidodo ƒo futɔawo ake. Etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu da bɔmb ɖe mɔa dzi. Esia wɔe be aʋawɔʋu eve va dze wo nɔewo dzi. Oleg Rybachenko dzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na wò, míaƒe Russia-nyigba, .
  Le Russia kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me la, .
  Aɖaŋuɖoɖo lɔlɔ̃tɔ ƒomea!
  Nyɔnuvia gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb la ake. Eda tu fasitɔwo wuieve eye wòdzi ha be:
  - Nyitsu le toa dzi, .
  Nye ɖevi siwo le lãmesẽ me!
  Ŋutsuvia da tu sesĩe, lã Kraut-tɔawo ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Dukɔ si le nye dzi me, .
  Dzɔgbenyuietɔe la, míaʋu ʋɔa!
  Eye emegbe via ƒe afɔ da bɔmb. Enye ŋutsuvi si nye tsɔtsrɔ̃ tsɔla si wua ame vavã.
  Margarita hã nye aŋutrɔ si ƒe nu sɔ pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Nyɔnuvia xɔe hedzi ha be:
  - Ao, amesi le ŋudzɔ la mavuvu o, .
  Falcon, hɔ̃ ƒe dzedzeme - .
  Ameawo ƒe gbe me kɔ - .
  Da la agbã ɣlidodoa!
  Nyɔnuvia, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu nɔ bɔmb dam la, tsɔe heƒo ɣlidodo ɖe edzi;
  Stalin le nye dzi me
  Ale be míanya blanuiléle o - .
  Woʋu ʋɔtru si yi yamenutome - .
  Ɣletiviwo nɔ keklẽm le mía tame!
  Eye nyɔnuvia ko nu. Eda tu fasitɔwo. Eƒo woƒe hatsotsoawo do goe eye wòdo ɣli be:
  Mexɔe se be xexeame katã anyɔ - .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖua nu ava yi...
  Ɣe la klẽ nyuie, .
  Mɔ si klẽna ɖe kɔmiunisttɔnyenye dzi!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖaŋutɔe. Hitler ƒe aʋawɔʋuwo tutu ɖe wo nɔewo ŋu.
  Natasha hã le avu wɔm. Le Stalingrad la, kalẽtɔwo koe nyɔnuviwo nye.
  Eye wodzia ha na wo ɖokui kple dzideƒo be:
  - Nye denyigba nye xexeame katã ƒe viviti, .
  Mate ŋu agbã futɔ vɔ̃ɖiwo ƒe amedzidzedze...
  Nyemate ŋu ayi ŋkeke ɖeka pɛ hã wò lɔlɔ̃ manɔmee o, .
  M"le klalo be matsɔ nye agbe ana ɖe tawò!
  Eye Natasha tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb.
  Eyome, Zoya da tu. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe si do bikini. Ana gbagbã eye wòatso fasitɔwo ɖe anyi.
  Eye emegbe nunana si wua ame aɖe adzo tso eƒe afɔ ƒuƒluwo dzi.
  Zoya dzi ha, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go be:
  - Melɔ̃a futɔwo tsɔtsrɔ̃! Nyɔnuvi sia tɔgbe!
  Eye agate ŋu adzɔ be tugbedzedzea adze tsɔtsrɔ̃ gɔme kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Eye emegbe Aurora hã daa tu. Abosam si ƒe taɖa biã la aƒo fasitɔwo hã.
  Eye bɔmb aɖe si eƒe afɔ ƒuƒlu ada la asisi Wehrmacht-srafowo le kpe gbadzɛa dzi.
  Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Tili, tili, lã si wotsɔ lãgbalẽ wɔe, si wotsɔa lãgbalẽ wɔe...
  Ŋusẽ le ŋunye be maɖu fasitɔwo dzi, .
  Nyemate ŋu agbe kura fifia o!
  Eye aʋawɔla la gadaa tu pɛpɛpɛ ake.
  Eyome, Svetlana da tu. Eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe hã ƒu gbe.
  Enyo, Kraut ƒomea xɔe.
  Ne míagblɔe tẽ la, nyɔnuvia nye agakpeʋawɔla.
  Kple alesi wòdzia hae be:
  - Woado ŋutikɔkɔe na Rus' ɖe Anyigba dzi, .
  Drɔ̃e aɖe anɔ mía si ɣesiaɣi!
  Eye nyɔnuvi ene ƒo fasitɔwo kple alesi woaƒo wòe. Le goawo katã me la, wole abe ame kɔkɔe siwo tso ku ƒe mawudɔlawo ƒe aʋalɔgo me ene. Eye Nazitɔ siwo le Stalingrad la xɔe.
  Gake eva le sesẽm ɖe edzi.
  Stalingrad le asi lém ɖe eŋu fifia, gake Nazitɔwo te ŋu xɔ Sukhoi. Ƒudziʋawɔʋu sesẽ aɖe hã le Nazitɔwo si. Britaintɔwo ƒe meli siwo woxɔ hã le eme.
  Wode abi ƒuta bliboa ŋu ŋutɔŋutɔ. Eye Turkeytɔwo le ŋgɔ yim tso dzigbe gome. Ele vɔvɔ̃m ŋutɔ.
  Natasha kple eƒe nyɔnuvi siwo tso Sukhimi te ŋu ɖo yameʋu yi Stalingrad, eye wolé Germanytɔwo ƒe yameʋu aɖe si wotsɔa ʋuƒo wɔe.
  Eye fifia le Stalingrad hã. Abe, aleke kee nèɖadze agbagba be yemaxɔ du sia o, Nazitɔwo mexɔe o.
  Natasha tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ amewuwu ƒe nunana aɖe ƒu gbe, eye wòvuvu Nazitɔwo wozu lã vuvuwo eye wòdzi ha be:
  - Míaƒe agbenɔnɔ anye nu wɔnuku aɖe!
  Zoya, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu nɔ bɔmb dam la, gblɔ kpee, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go be:
  - Ne, nyateƒee, míeɖu dzi!
  Eye nyɔnuvia ʋuʋu eƒe no dzĩwo.
  Aurora, tu, nɔ ɣli dom be:
  - Eye woakɔ mía Fofonyigba ŋu!
  Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu hã atsɔ amewula aɖe aƒu gbe. Agbã tsitretsiɖeŋulawo eye wòaƒo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Rus Gã la'!
  Eye emegbe Svetlana xɔ ka la eye wòfui. Metso Nazitɔ alafa ɖeka. Emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Na dzɔdzɔmeŋutinunya kple nudzedziname ƒe kekeli yeye!
  Eye nyɔnuvi eneawo gawɔ avu ake, eye womele woƒe ŋɔti ɖiɖi ge o.
  Natasha tsɔ afɔ ƒuƒlu eve fɔ bɔmb la. Eye etsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒu gbe ɖe Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe me.
  Esi E-75-ʋua gblẽ ta la, edzudzɔ eye wòdze atamanono gɔme.
  Natasha dzi ha be:
  - Rus' ko nu hefa avi hedzi ha, .
  Le ƒe ɖesiaɖe me la, esia tae wònye Rus tɔ ɖo!
  Eyome Zoya tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ amewula si nɔ afima la da ɖe edzi. Eye Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋu bubu hã tɔ, woƒoe.
  Zoya ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ɛ̃, etsɔme nye mía tɔ!
  Ŋutikɔkɔe na Russia gã la!
  Aurora da tu si wotsɔna ƒoa tue. Etso fasitɔ gbogbo aɖewo ɖe anyi. Eye emegbe egblɔ dzikutɔe be:
  - Ŋutikɔkɔe na USSR ƒe kalẽtɔwo!
  Eye eƒe afɔ ƒuƒlu dada nana bɔmb la gadzona ake. Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã lae nye esia. Ðeko wònye nuwula si dzi womate ŋu aɖu o.
  Eye Svetlana tsɔe de eɖokui dzi hegbã Nazitɔwo. Eye wòtso wo abe gbeɖuɖɔ ɖaɖɛtɔ ene.
  Emegbe eŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia-nyigba!
  Eye bɔmb kakɛ si wua ame alea dzona tso eƒe afɔ ƒuƒlu dada me.
  Aʋawɔla la ƒo nu kple ɣli be:
  - Na Soviet Fiaɖuƒea!
  Natasha, si le tu dam la gblɔ be:
  - Na fiaɖuƒe gãtɔwo!
  Eye nane si wua fasitɔwo kple kakaɖedzi gã aɖe dzona tso eƒe afɔ ƒuƒluwo me ake.
  Eye nyɔnuvia dzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na Dadanyigba - .
  Ŋutikɔkɔe na Russia!
  Zoya tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb hã. Etso Nazitɔwo ƒe ha gã aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Russia gã - ŋutikɔkɔe gã!
  Eye wòʋuʋu ŋku ɖe eƒe zɔhɛwo ŋu.
  Nyɔnuviawo le amama kloe ya. Le bikini me la, woƒe ŋutigbalẽ le ɣie, woƒe lãmekawo le wo ŋu, wodze tugbe, eye wole ƒoƒom.
  Aleke nyɔnuvi dzetugbewo nye esi ne wole amama kloe! Eye nukatae awuwo gali?
  Eyome, Aurora da tu veviedodotɔe. Eye etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa nusi nɔ Nazitɔwo wum la ƒua gbe.
  Emegbe adzi ha be:
  - Na Fofonyigba gã la!
  Svetlana yi edzi nɔ tu dam. Etso fasitɔwo eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Na dzidzedzekpɔkpɔ gãwo!
  Eye ate ŋu atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada bɔmb. Eye Nazitɔwo gavɔ̃ ake.
  Russia nyɔnuviwo miewɔe nyuie. Wonye yameʋuɖoɖo ƒe ŋutete deŋgɔtɔwo kekeake.
  Eye yameʋukulawo hã li: Mirabela kple Anastasia. Abe alesi woaƒo Krauttɔwo ene.
  Ẽ, Hitler ƒe amehawo le sisim le nyɔnuvi mawo tɔgbe nu.
  Nyɔnu aʋawɔlawo wɔa avu le Yak-9-ʋua dzi. Edze abe ʋua do xoxo ene. Gake ewɔa dɔ ŋutɔ. Togbɔ be ebɔbɔ wu Luftwaffe le duƒuƒu kple aʋawɔnuwo gome hã.
  Tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 20 kple tu ɖeka koe le nyɔnuviawo si, ne wotsɔe sɔ kple ME-262 si si tu atɔ̃ siwo ƒe didime nye milimeta 30 le.
  Gake Mirabela wɔa afɔɖeɖe aɖaŋutɔe eye wògena ɖe fasitɔwo ƒe akpɔkplɔ si si aʋala le la megbe. Eye wòda tu eyama. Eƒoa ga, fiãa futɔa keŋkeŋ.
  Emegbe Mirabela dzi ha be:
  - Kɔkɔtɔ kple kɔkɔƒe kple kɔkɔƒe, .
  Yameʋu siwo le dzodzom abe xeviwo ene...
  Míele fasitɔwo ƒe xɔtaxɔwo gbãm, .
  Eye asrafowo ƒe kalẽwɔwɔ de ŋgɔ wu liƒo!
  Eye le afisia la, Anastasia ayi aɖaƒo afɔ na Nazitɔwo. Enye Terminator nyɔnuvi aɖe.
  Agbã Hitler ƒe adzodalawo ƒe mo eye wòaƒo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe gã aɖe ava na Rus'!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo hã tea afɔtiawo. Eye Messerschmitt bubu hã dze anyi.
  Nyɔnuviwo wɔa avu le woƒe akɔtawu me ko. Eye woƒe dzi dzea eme ŋutɔ. Woʋuʋuna kabakaba le mɔ̃ siwo gbɔdzɔ wu dzi. Eye wosina le futɔwo ƒe tudada nu.
  Mirabela, si le Fritz la lãm la, le ɣli dom be:
  - Akpɔkplɔ aɖeke meli o, màte ŋu aɖu mía dzi o!
  Eye aʋawɔla la gaƒu du do go yi didiƒe si amewuwu le.
  Eye Hitler ƒe mɔ̃ yeye aɖe dze anyi.
  Nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu la nya nusi wɔm wòle. Eye wòle nu gã aɖe wɔm.
  Fasitɔ aɖe si le agbagba dzem be yeatsyɔ aʋawɔla aɖe dzi tso didiƒee nye esi. Eye wòdzo. Eye to nukunu aɖe me, le futɔ la ƒe asike me ake.
  Eye wòƒo Fritz la ɖe anyi, hele ɣli dom be:
  - Naneke meli si mate ŋu adzɔ na Russiatɔwo o!
  Eye aʋawɔla la gatrɔ mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe ake. Eye ʋu bubu aɖe ge, woƒoe ɖe ati ŋu.
  Mirabela ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Wowɔ ŋutifafa na Russia vavã!
  Eye agate ŋu adzɔe be alesi wòva dzɔe. Eye aleke gbegbe wòana ta futɔ lae nye si!
  Anastasia hã ƒo Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Woado míaƒe anyigba blibo la ŋutikɔkɔe, ayemɔ aɖeke meganɔ mía si o!
  Eye nyɔnuviawo va le klãm ɖe wo nɔewo ŋu geɖe wu!
  Nukae ate ŋu akpɔ wo gbɔ? Negbe ɖe ahom sesẽ aɖe si nu sẽ ŋutɔe!
  Ne míagblɔe tututu la, ahom sesẽ gɔ̃ hã mate ŋu aɖu wo dzi o!
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Natasha wɔa avu hedzia ha be:
  - Míaʋli Russia ta!
  Eye atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu hã ada bɔmb si ƒe lolome wua ame.
  Eye aŋe Nazitɔwo woazu ga kakɛwo kple lã siwo me ʋu le.
  Zoya atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu atsɔ amewula kple dzobibi aɖe hã aƒu gbe eye esi wòti kpo tso dzi la, agblɔ be:
  - Eye na kɔmiunist ƒe ɖoɖo yeye si le xexeame katã!
  Eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go.
  Eyome, Aurora da tu sesĩe. Edaa tu eɖokui, lãa fasitɔwo ɖe anyi eye wònɔa ɣli dom, eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Le ŋgɔyiyi gbɔ ɖoɖo ta!
  Eye nane si ate ŋu agbã mɔxenu ɖesiaɖe la dona tso eƒe afɔ ƒuƒluwo me.
  Eye emegbe le aʋa si nye Svetlana me. Nyɔnuvi si wua ame alea gbegbee nye esia.
  Eye eƒe mo hã nye blonde. Alesi wòƒoa fasitɔwoe... Eye emegbe nunana si nye amewula aɖe dzona tso eƒe afɔ ƒuƒluwo dzi. Agbã Nazitɔwo eye wòatrɔ wo woazu abosam ƒe dzobibi.
  Terminator nyɔnuviwo aƒo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na nye bubunya!
  Komsomol nya!
  Aʋawɔlawo ada tu fasitɔwo. Eye mina míada tu wo abe avu siwo ƒe tagbɔ gblẽ ene.
  Terminator nyɔnuvi siawoe nye esiawo! Eye wotsrɔ̃ Nazitɔwo - abosam ka gbegbee nye si!
  Natasha gblɔ kple vevesese be:
  - Míaʋli socialism ta, .
  Le míaƒe Soviet Russia gome la, .
  Na nudɔdɔ gã yeye aɖe!
  Eye nunana si wua ame aɖe gadzo tso eƒe afɔ ƒuƒlu la dzi.
  Zoya hã wɔa nu kple ŋusẽ ŋutɔ. Etsrɔ̃a fasitɔwo. Eye meɖea dzi le wo ƒo o. Eye eƒe afɔ ƒuƒluwo le keklẽm abe ʋuʋudedi ene.
  Aʋawɔla la gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Le Rus kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me', .
  Woado Russia ŋutikɔkɔe!
  Eye aʋawɔla la gawɔa avu kple dzonɔameme blibo ake.
  Eyome, Aurora tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe. Alesi fasitɔwo kaka ɖe goawo katã me. Eye wògblɔ kple dziku be:
  - Nyee nye xexeame ƒe kɔdada ʋiʋlidziɖula!
  Eye emegbe Svetlana adze nane si wua ame eye wòagblẽ nu la gɔme. Eye eƒe afɔ ƒuƒlu la wɔa ablaɖeɖe ale gbegbe.
  Eye aʋawɔla la do ɣli be:
  - Nyee nye ŋusẽtɔ wu le xexeame,
  míatsɔ Nazitɔwo aƒu gbe ɖe nugododeƒe - .
  Dadanyigba mexɔ aɖatsi la dzi se o, .
  Eye míana oligarch vɔ̃ɖiawo ƒe ahɔhɔ̃!
  . TA No. 9 lia
  Esi Vedmakova kpɔ gome le aʋa sesẽwo me ta la, medɔa alɔ̃ kura o ŋkeke geɖe, eye le esia ta, togbɔ be gaxɔa me xaxa ŋutɔ, eƒe xɔxlɔ̃ kple ʋeʋẽ lilili hã la, edɔ alɔ̃ enumake kloe.
  Eku drɔ̃e be yekpɔ ye ɖokui le Titinaɣeyiɣiwo me eye yexɔ ŋgɔ na kluviwo ƒe aglãdzedze, eye wòva zu Spartacus ƒomevi aɖe si do awu ʋlaya! Le dzidzedzekpɔkpɔ gbãtɔ megbe la, aʋawɔla kalẽtɔ, si nye nyɔnuvi lãmekawo, ƒo aglãdzelawo nu ƒu hegblɔ be yeatia woƒe ŋgɔnɔlawo.
  Witcher, abe alesi wokpɔ mɔe ene la, va zu asrafoha gã aɖe ƒe tatɔ, eye wòdo kalẽtɔ sesẽ Turan ɖe ŋgɔ be wòanye yeƒe kpeɖeŋutɔ gbãtɔ.
  Eye le afisia la, kluviawo lɔ̃ ɖe edzi. Emegbe wotia dɔdzikpɔlawo. Ewolia ƒe ɖoɖoae nye esi le bɔbɔe wu eye Witcher tso nya me be mele be naneke nasesẽ o.
  Esi wotsɔ kpluwo ɖe asi eye wotsɔ koklozi ʋetsuviwo (le alɔ̃dɔdɔ sesẽ aɖe me la, Vedmakova ƒe susu te ƒoa fefe) la, woyi edzi.
  Be Witcher nado ŋusẽ eƒe ŋusẽ eye wòakeke eƒe afɔwo la, ezɔ afɔ, henɔ ʋuʋum abe avu ene. Emegbe nyɔnuvia dze duƒuƒu gɔme, eye wòse kpe sue ɖaɖɛ siwo le mɔ si dzi kpewo le la dzi kple eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒe afɔkpodzi. Gake aʋawɔla la metsɔ ɖeke le vevesesea me o, hekpe ɖe eŋu la, enɔ ŋgɔ na amesiame. Abe alesi wòva dzɔe ene la, menye dzodzroe wònye o. Futɔwo ƒe aʋawɔʋu etɔ̃ mlɔ anyi ɖe wo dzi, eye woate ŋu ado ɣli kaba. Aglãdzedzea ƒe ŋgɔnɔla lia ati aɖe heti kpo ɖe eƒe futɔwo tame. Eƒe ʋuʋu nɔ abe amegãxi kple akpɔkplɔ siwo wotsɔ tsaka ƒe ɣeɖuɖu ene, edo ɣli vie eye emegbe wòzi ɖoɖoe kple ta siwo wotso la.
  - Aleae megbãa tsitretsiɖeŋu!
  Vedmakova mete ŋu tsi tre ɖe fefe na dukɔa ŋu o, eye wòɖe ta siwo wotso la fia kluviwo. Wodo ɣli be woda asi ɖe edzi le eŋuɖoɖo me.
  Eteƒe medidi o, anyigba siwo dzi agbledeƒewo le la va do. Aƒe siwo wokpa la nye fiasã ŋutɔŋutɔ siwo ŋu woɖo atsyɔ̃ ɖo kple kpememewo le. Tsivudowo nɔ dzedzem le afisia kple afima. Tso kpememe ɖeka si ƒe nɔnɔme le abe Zeus ene eye kpakpaluʋui ƒe aʋala kple nu le eƒe ƒodo, afɔwo kple akɔta: yameʋu adre nɔ ƒoƒom. Agbleawo nye esiwo me kesinɔnuwo bɔ ɖo, woda ami, eye woɖi sika kotoku, nuku siwo ƒe aŋgbawo lolo, chickpeas kple nu bubuwo. Kluvi geɖewo wɔ dɔ na wo. Ŋutsuwo kple nyɔnuwo siaa nɔ afima, eye ɖevi geɖewo hã nɔ afima. Nyateƒee, dzikpɔlawo, dzɔlawo. Gake le goawo katã me la, kluvi geɖe wu li ya, eye wotsɔa aŋetu kple aŋetuwo kpena ɖe wo ŋu.
  Witcher kɔ aflaga aɖe si wowɔ le aƒeme si kluvinyɔnuawo lɔ̃ kabakaba la ɖe dzi: Wotsɔ Yi kple Akplɔ ƒe nɔnɔmetata! Kluvi bubuwo ƒu du va dze wo dzi.
  Le ɣeyiɣi ma me la, kluvi ŋutsu kple nyɔnu geɖe nɔ xɔxlɔ̃m ɖe atikpoawo ŋu, eye wotsɔ ɖa ƒo woƒe asiwo kple afɔwo. Edze abe ɖe woɖoe be woawɔ funyafunya madzɔmadzɔ ƒe vi siawo ene. Esi nyɔnuvi si woklã ɖe ati ŋu la kpɔ ablɔɖenala siwo nɔ tetem ɖe eŋu la, edo ɣli kple gbe sesẽ aɖe si menɔ mɔ kpɔm na o be:
  - Hlɔ̃biabia va, ƒo aƒetɔwo!
  Adzetɔ la ƒe ŋgɔnɔla, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le ŋgɔ. Eƒe koklozi ʋetsuvi la tsi tre eye wòmu dzɔla eve zi ɖeka. Ame susɔeawo trɔ ɖe megbe, wo dometɔ ɖeka le vɔvɔ̃ ta, eye wòƒu du va dze eya ŋutɔ ƒe akplɔ gɔ̃ hã dzi. Dɔgbowo do tso ƒodo si gbã la me. Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu be:
  - Mienye aʋawɔla gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo ne mievɔ̃na na sɔ!
  Miloslava, si va zu eƒe squire la, wɔ avu kple eƒe ɖusi, eye fíawo le nyɔnuvia si, abe ɖakpala bibi aɖe ƒe lãgbalẽŋudɔwɔnu ene. Eyata exɔ ŋkɔ be etsoa aʋawɔlawo.
  Turan hã meɖe asi le eŋu o. Eda kpe aɖe si gbã dzɔla la ƒe akɔta eye wòge ɖe aʋawɔƒea. Edze ƒã be dɔ sesẽ si wòwɔ la nyo nɛ, ke menye nutunua ƒe lãmekawoe o. Nyateƒee, Witcher ʋu kabakaba wu.
  Kluviawo dzudzɔ dɔwɔwɔ, gake womege ɖe aʋawɔwɔa me haɖe o. Edze abe wotɔtɔ ene. Nyateƒee, ŋutsuvi ma ke si meɖe dzi ɖi o, si ti kpo yi ŋutsuvi siwo le dɔ wɔm gbɔ la, do ɣli be:
  - Mi vɔvɔ̃nɔtɔwo! Amesiame si le megbenye la nye kalẽtɔ, amesiame si mele megbenye o la nye ha gbegblẽ!
  Ŋutsuviawoe nye ame gbãtɔ siwo ɖo nya ŋu. Woƒu du yi dzikpɔlawo gbɔ. Ŋutsu ɖeka si xɔ abe ƒe wuiene ene si tsɔ akplɔ ƒo eƒe "dzikpɔla" sesĩe ale gbegbe be eƒe ta wó abe mɔli ene lae nye esi. Ewɔ dɔ, eye kluvi bubuawo, siwo nye nyɔnuvi siwo bɔbɔa wo ɖokui eye wogbɔa dzi ɖi zi geɖe gɔ̃ hã, ƒu du yi aʋa.
  Aʋaa va zu zitɔtɔ azɔ, gake xexlẽme si de ŋgɔ wu, kpakple mɔkpɔkpɔbuɖeame, nɔ kluviawo ƒe akpa dzi. Eye woawo hã xɔ dɔa ya.
  Pass nye nusi sesẽ be woakpɔ mɔ na tso nyɔnuvi si srɔ̃ nu le eƒe ŋkume tututu gbɔ. Ewɔ avu kple dzɔla la, eye wòte eƒoƒo ɖe enu. Eyata eblee, he yi la ɖe megbe eye wòƒoe ɖe kɔ tututu.
  - Fifia esiae nye nusi meyɔna be numeɖenu! - Nyɔnuvia tsɔ fefenyawo gblɔ. - Kpɔ nyuie be màgamu aha o!
  Woɖe asi le domenyinu gbãtɔa ŋu kaba, detachment la dzi ɖe edzi le míaƒe ŋkume tututu. Aglãdzedzea kaka, eye wòxɔ agbleawo abe dzo ene. Adzetɔ la ƒu du, eye wòƒu du yi ŋgɔ. Sɔdolawo ƒu du yi egbɔ, abe se ene la, wotsɔe ɖo ta tame tututu. Gake dzɔlawo mena ta o. Aʋa la sesẽ vevietɔ le vudo si me ka adre le la gbɔ. Le afisia la, agbledelawo dɔ woƒe sɔdola siwo wodzra ɖo ɖi la ɖe aʋawɔwɔ me.
  Woƒo xlã Adzetɔ kalẽtɔ la le goawo katã me. Akpɔkplɔ si woda ami etɔxɛe ƒe ablaɖeɖe tɔxɛ aɖe koe xɔ nɛ. Amedzidzedze si sɔ pɛpɛpɛe nye esi eye tsitretsiɖeŋula si wotso la dze anyi. Ke hã, wode abi nyɔnuvia ƒe abɔta gbã, emegbe ɖe eƒe dɔme, eye emegbe wotso eƒe afɔ kloe. Emegbe Witcher dze akplɔ suesuesuewo dada gɔme. Esi woɖana abe lãgbalẽŋudɔwɔnu ene la, wogena ɖe ŋkuwo me eye ɣeaɖewoɣi la, wogena ɖe nu me. Gake asrafo akpa gãtɔ nɔ amama afã kple afã le dzoxɔxɔa ta, eye le asrafo mawo gome la, esɔ gbɔ be woato akɔta. Sɔdola geɖe dze anyi, gake ame susɔeawo na nyaƒoɖeamenua gadzi ɖe edzi. Yiwo sɔ gbɔ ale gbegbe be ne wole ʋuʋum la, woɖi kɔmewu. Eyata wokɔna ɖe eme tso goawo katã me.
  Gake Miloslava, Passa, Turan, kple kluvi bubuwo va ɖo le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi. Esi wotso ɖe fliawo me vɔ la, wozɔ abe tsikpedzifefewɔƒe ene, àte ŋu akpɔ alesi ame kukuwo dzona dzonae, eye kluvi siwo tsɔ tu la ƒua du tsɔ woƒe ŋusẽ katã kpena ɖe wo ŋu.
  Afɔzɔlawo dze sɔdolawo dzi, kluvi siwo ŋu ɖeɖi te la bia hlɔ̃ woƒe vevesese kple ŋukpe.
  - Tsɔ ƒo xlã futɔ la eye mègana wòasi o! - Witcher ye de se nɛ.
  Le eƒe ŋkume la, kluvi aɖe dze anyi kple ta si wotso, gake dzɔla wuieve dze eyome.
  - Tsɔe le xexlẽme me! - Ðekakpui si nye aglãdzedzea ƒe ŋgɔnɔla ɖe gbe.
  Kluvi geɖe wu va ge ɖe aʋa la me. Wokpɔ alesi ŋutsuviawo lia sɔawo kple duƒuƒu, woƒua du yia sɔdolawo dzi, eye wozãa woƒe aɖuwo kple kpe siwo woɖa la.
  Edze abe kluviawo menya vɔvɔ̃ aɖeke o ene, wonɔ hlɔ̃ biam ɖe gbɔɖiame ƒe geɖe ta, evɔ ame aɖeke mebu wo be wonye amewo o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wodzi wo dometɔ geɖe faa eye womeŋlɔ lɔlɔ̃nu faa ƒe ʋeʋẽ lilili si na taɖui la be haɖe o.
  Esi Witcher wu enu kple aʋawɔha si "do sɔ" la, eyi edzi. Kplamatsedonu vevi mamlɛtɔ si nɔ eƒe mɔa dzie nye ɖevi aɖe si wotso tso ati gãwo me. Dzɔla gbogbo aɖewo ŋutɔ nɔ afima.
  - Di domenyinuawo eye nàlé atrakpuiawo. - Edo ɣli. - Ne esia mesɔ gbɔ o la, wò ŋutɔ wɔ wo.
  Kluviawo wɔ amedzidzemɔ̃wo kabakaba.
  - Ele be atrakpuiawo nakeke, ale be aʋawɔla geɖewo nate ŋu azɔ wo dzi le ɣeyiɣi ɖeka me. - Witcher he susu yi edzi.
  Le domenyinu bubuwo me la, amewuwua gakpɔtɔ nɔ edzi yim. Le teƒe aɖewo la, subɔviawo yi aglãdzelawo ƒe akpa dzi, gake le go aɖewo me la, wotsi tre ɖe eŋu le numame ta. Wowu dzikpɔlawo kaba - amesiawo didi tso aʋawɔla sesẽtɔwo gbɔ. Detinets va zu futɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu ƒe mɔ̃ sesẽ mamlɛtɔ. Witcher, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, ye nye ame gbãtɔ si lia gli la. Wotsɔ aŋutrɔ ƒoe zi geɖe, gake etsɔ akpoxɔnu wɔ avu kple nunana siwo wua ame. Aʋawɔla si te ɖe eŋu wu la ƒo sesĩe ale gbegbe be togbɔ be ete ŋu xe mɔ hã la, edze anyi tso gli ŋu.
  Miloslava te ŋu tsɔ kɔsɔkɔsɔ ƒo dzɔla la, eye wòtsɔ futɔa hã ƒu gbe. Snow-White Pass la tsɔ eƒe dzedzeme ŋutɔŋutɔ do dzidzɔ na futɔwo ƒe asrafowo xoxo. Esi wonɔ eƒe akɔta si nɔ ʋuʋum kabakaba, si ƒe nowo blea ame la kpɔm la, nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔwo ƒo ɖe eƒe akɔta, eye emegbe wòtsoe. Witcher, esi wòlia gliawo vɔ la, etso gliawo nublanuikpɔkpɔ manɔmee. Futɔwo ƒe aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔ bu xoxo, eye kluvi geɖe wu va nɔ gli la liam. Woto eme, atrakpui geɖewo nɔ afima, eye ɣeyiɣi menɔ dzɔlawo si be woanya wo katã o. Gake le ete la, kluvi kukuwo kple abixɔlawo mlɔ anyi ƒo xlãe, amedzidzedzea mewu enu ne womebu o. Eyata kluvia kple dzɔla la wɔ avu hege tso kɔkɔƒe si dze. Wove wo, gake wogakpɔtɔ nɔ agbe eye woyi edzi nɔ wo nɔewo ƒom.
  Ŋutsuvi si meɖe dzi ɖi o, Witcher ŋlɔ be be yeabia eƒe ŋkɔ mamlɛtɔ hã nɔ gli ŋu. Esi wòwɔ eƒe kɔkɔme suea ŋudɔ tsɔ ti kpo le kpovitɔa ƒe afɔwo dome, emegbe wòtsɔ afɔ eveawo ƒo eƒe kposɔ, eye wòƒoe le klowo te le ɣeyiɣi ɖeka me. Edzo yi ŋgɔ, eye wòva dze kpo aɖe si kluvi tsitsi aɖe lé ɖe asi la dzi...
  - Melée le mɔ aɖe nu ale gbegbe be meɖu nu vevesesetɔe! - Ŋutsuvia do eƒe aɖe tsɛ la ɖe go, nɔ fewu ɖum le dzɔlawo ŋu.
  - Oo, wò da sue si le afɔ ƒuƒlu! - Aʋawɔla si tsi tre ɖe ɖusime la ƒo fi de ŋutsuvia eye wòtsɔ eƒe yi ƒoe.
  Ŋutsuvia tra ɖa le afisia hã eye wòɖe ta tso pɔmpia me yi eƒe ŋku me. Aleke gbegbe futɔa do ɣli mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, eye wògbã fliwoe nye si. Ŋutsuvia metsi tre ɖe kɔnu ŋu o eye wòtsɔ yi wu enu. Ðevia ƒe asiwo, togbɔ be wole tsɛ hã la, lãkusiwo le wo ŋu eye ŋusẽ nɔ wo ŋu - dɔsesẽwɔwɔ do dziku na wo.
  Ŋutsuvi bubuawo hã ɖe nyaƒoɖeamenu fia, wowɔ avu abe dzomavɔ ene, nɔ ɣli dom henɔ atam kam, wotia nya siwo fa wu!
  Wote ŋu kɔ gli la kaba, gake le aʋaa me si nɔ hehem vie, le vɔvɔ̃ na kluviawo ƒe hlɔ̃biabia ta la, aƒetɔwo wɔ aʋa vevie. Nyateƒee, ƒodo siwo tsi akpa nye kpeɖeŋutɔ gbegblẽwo le avuwɔwɔ kple kluvi siwo ƒe tagbɔ gblẽ me.
  Aƒetɔ vevitɔ, Sheikh Samuma, dze agbagba be yeasi to mɔ aɖe si le anyigba te dzi. Etsɔ kpe kple sika kotoku ɖe asi. Ðewohĩ mɔnukpɔkpɔ su esi, gake ŋukeklẽ na dzi ɖe le eƒo. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe, Rakhita, eye ne eƒe ŋutigbalẽ ƒe amadede nye akɔbli gɔ̃ hã la, enye tetekpɔ si gbɔ eme akpa.
  - Eye dze yonyeme bitch! - Sheikh la lée ɖe ɖa si le ʋuʋu ɖi la ŋu.
  - Mehiã o, nye ŋutɔ mayi, aƒetɔ! - Eɖe kuku.
  - Menye gboloe o! Melɔ̃a wò tsɔtsɔ! - Bubutɔ sadistic la ko alɔgbɔnu.
  - Gake evea ame! - Kluvi la dze eƒe afɔ ƒuƒluwo ʋuʋu gɔme.
  - Ne míeklɔe la, maɖe gbe be woatsɔ wò taɖa ahe wò eye nàtɔ dzoe. - Sheikh la ƒo eƒe nuyiwo lãɖula.
  - Wòe nye lã! Gake melɔ̃ wò, xɔ dzinye se!
  Nyɔnuvia te eɖokui ɖe eƒe aƒetɔ ŋu kplikplikpli, eye wòtsɔ eƒe nu ƒoɖi la ƒo ɖe eƒe mo dzadzɛa ŋu eye wòdze eƒoƒo gɔme. Emegbe Rakhita ƒe asi ke ɖe akplɔ aɖe ŋu le sheikh la ƒe alidziblanu dzi eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã de eƒe dɔgbo si vuvu la me.
  - Viviti ƒe spawn aɖee nye esi na wò.
  Sheikh la tsɔ akploa da ɖi eye wòɖe asi le eƒe taɖa ŋu. Eƒe asiwo dze agbagba be yewoaxe do gogloa, dɔgbowo ge do go.
  - Nuwɔwɔ! Echidna ƒe nya! - Eƒo nu kple ɣli.
  - Ao! Mewɔ nusi sɔ! Nyɔnuvi kple ŋutsu nenie nèwɔ funyafunyae? Eklã ɖeviwo ɖe ati ŋu heklã wo ɖe atikpowo ŋu gɔ̃ hã. Hlɔ̃biabia koe nye esia! - Nyɔnuvia do ɣli.
  - Si wobu fɔ̃!
  - Mawunɔ! ȃom! - Kluvi la tsɔ eƒe afɔ ƒo ɖe sheikh la ƒe ƒodo si lolo eye ʋu nɔ dodom la me.
  - Eƒom vie! - Eƒe hũɖeɖe.
  - Gake ʋu bubume le sisim le menye! - Kluvi si le afɔ ƒuƒlu la tsɔ eƒe aɖuwo klẽ.
  - Naneke meli o, gbolo! Asrafowo ate aglãdzedzea ɖe to, eye woawɔ funyafunya wò ale gbegbe be madze abe mawudɔla ene na wò! - Sheikh la kpɔ ŋusẽ be yeaƒo nu.
  - Nukatae woƒe susuŋudɔwɔwɔ si me kesinɔnuwo le wu tɔwò? - Nyɔnuvia do eƒe aɖe ɖe go.
  - Esɔ gbɔ na wò! "Kesinɔtɔa ʋuʋu eye wòfa avi. - Xɔ abi! Tsɔ facifi ami vɛ nam.
  - Nukatae le anyigba dzi? - Nyɔnuvia bia nya fewuɖutɔe.
  - Matsɔ sikakotoku sia ana wò. - Sheikh la ɖe kuku.
  - Eye wònye tɔnye xoxo! Enyo, le dɔmenyonyo ta ko la, afikae facifi amia le? - Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu ayetɔe.
  - Ènya awudzraɖoƒe si ƒe nɔnɔme le abe nyitsu si dzona enea? - Kesinɔtɔ la ƒo nu kple ɣli eye wònɔ hũ ɖem.
  - Ɛ̃! Mekpɔe wònya kpɔ ale gbegbe kple kpe gbadzɛwo.
  - Eyata ele be nàtsɔ wò asi ade ta me, eye àte ŋu aɖe aɖaka si me ami le la ɖa bɔbɔe. Va dzinye eye nàsi ami nam. - Sheikh la ƒo nu le ɣlidodo me, eƒe susu bu kloe.
  - Adzodala gɔ̃ hã dze na atikewɔwɔ. Lala nam!
  Nyɔnuvia ƒu du yi xɔa me. Metsɔ ɖeke le kesinɔtɔ la me o, gake ami xɔasi sia tɔgbe mebɔ kura o eye aɖe vi na aglãdzelawo. Eye emegbe atsɔ freak si wolé fui la ade asi na aglãdzelawo.
  Kluviawo si yi woƒe xɔwo me xoxo. Wo dometɔ eve kpɔ nyɔnuvi dzetugbe aɖe si le amama afã kple afã. Ŋutsu siwo le lãmesẽ me, siwo nyɔnuwo ƒe lɔlɔ̃ ƒe dɔ nɔ wo wum la, ƒu du va egbɔ. Nyɔnuvia wɔa dɔ sesĩe, lãmekawo le esi, eye le esia ta etsɔa eƒe afɔ sesẽwo tu amedzidzela la ɖa bɔbɔe hedoa ɣli be:
  - Ne èdi be yeaxɔ ga. Ðeko nànya be ŋutsu aɖe si wɔa adã le xɔa gɔme eye sikakotoku le esi.
  - Míelɔ̃a adãwɔwɔ o! - Ŋutsuawo tsi tre ɖe eŋu le mɔ si nye nukokoedoname nu.
  - Gake kesinɔtɔ hãe wònye! - Nyɔnuvia ɖu fewu le ŋunye.
  - Ekema enyo wu, mina míawɔ avu! Afikae xɔdɔme si le anyigba le? - Kluvi aglãdzelawo nɔ ɣli dom.
  - Dze nye asi yome le afima! - Kluvia ʋuʋu eƒe ɖusibɔ.
  Sɔhɛ kluvi ameyibɔwo ƒu du yi afisi eƒe aŋea fia ɖo. Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu eye wòƒu du yi xɔa me. Xɔmenuwo sɔ gbɔ ŋutɔ, gake zitɔtɔ nɔ wo me. Eye kabinet la ŋutɔ, si wotsɔ sika ƒu gbe lae nye esi. Rakhita, esi mebu tame zi eve o, tsɔ eƒe asi de eme. Eƒu du yi eme eye le ɣeyiɣi ma me la, aɖua tu.
  Atsyɔ̃ɖola la do ɣli, eƒe aɖu siwo ɖa abe lãgbalẽŋudɔwɔnu ene la lã eƒe brɔs.
  - Oo, aleke gbegbe wòvea ame enye si! - Edo ɣli, emegbe wòmiã ɖe eme. - Esia nye nu gbegblẽ ale gbegbe!
  Togbɔ be nyɔnuvia nɔ veve sem vevie hã la, edze agbagba vevie be yeabla eƒe asi. Esi Vitchakova se nyɔnuawo ƒe ɣlidodo la, etso nya me be wole ame aɖe gbɔ dɔm sesẽe eye wòge ɖe xɔa me kaba. Esi wòkpɔ tugbedzedzea wòyɔ fũ kple ʋu la, edo ɣli be:
  - Amekae tsɔ dzideƒo wɔ esia?! Mahe eƒe bubu ɖe eƒe kposɔ dzi! - Le dzikudodo me la, aʋawɔla ate ŋu anye amemabumabutɔ.
  Aɖatsi ge le Rakhita ƒe ŋkume, menye vevesese si wòse tae o, menye amedzroe kluvia nye be woƒoe zi geɖe o, ke boŋ esi wòkpɔe dze sii be yezu nuwɔametɔ fifia ta.
  - Eyae nye ema! - Nyɔnuvia fia asi nudzraɖoƒea.
  - Ne nenemae la, ekema evɔ̃ɖi ŋutɔ! - Witcher tsɔ ŋusẽ lã nudzodzoe si nɔ nu kom la ɖe ta. Alesi wòdze xɔa dzi la bɔbɔ xɔa, eye sika si fa wu la vuvu. Aʋawɔla la yi edzi nɔ ƒoƒom vaseɖe esime wòtu nudzraɖoƒea kakɛkakɛe.
  Edze ƒã be nyɔnuvia ƒe mo biã, eye Passa si ƒe amadede nye sno la ti kpo va egbɔ. Etsɔ tourniquet ƒo ɖe eŋu aɖaŋutɔe, si na ʋu si nɔ dodom la nu tso. Witcherova ɖe asi si wotso la do goe, abɔa trɔ zu ɣie, gake dzoxɔxɔ gakpɔtɔ nɔ eme.
  - Nyo ŋutɔ! - Ele be míaƒo ka na Khirov. Ðewohĩ aƒãe. - Aʋawɔla la ƒo kpẽ sesĩe.
  Passa bia be:
  -Amekae na susu wò be nàtsɔ wò asi aƒo ɖe afisia?
  - Samma!
  - Nukae nètsɔ de ɖokuiwò me? - Witcher ƒe mo wɔ yaa.
  - Ao, freak sia ƒe ŋkɔe nye Samuma. - Eɖɔ nyɔnuvia ɖo.
  - Ne ele nenema la, ekema ehiã be woatsɔe ade ene me. - Aʋawɔla la tsɔ eƒe ŋkuwo klẽ.
  - Ele xɔdɔme me eye wòxɔ abi vevie. Ɣeyiɣi asu asiwò nàlée. Ne meku o.
  Witcher dze agbagba be yealé brɔs la, kasia etrɔ zu lãkle si le glidzaglidza si di be yeadzo le adzame. Ne ɖe aʋawɔla la mebi ɖe edzi nenema gbegbe tso edziɣi o la, anye ne ekpɔ dzidzedze. Gawu la, menye asike lae wòlé o, ke boŋ kɔe.
  - Wow, akunyawɔwɔ si mebɔ o. Ele be míaɖee afia Khirov.
  Nyɔnuvi si xɔ abi la ƒe mo va zu matte eye eƒe susu meganɔ eŋu o.
  Passa lée le ɣeyiɣi aɖe megbe:
  - Nyɔnuvi si tsi dzodzodzoe, gake edze tugbe! Anye ŋukpe ne ekpɔtɔ nye nuwɔametɔ.
  - Enyo, mele mɔ kpɔm be woate ŋu aɖɔ esia ɖo. Khirov koe to teƒe aɖe, edo ŋugbe be yeanɔ axanye. - Witcher tsɔ eƒe abɔta tsɔ dzimaɖitsitsi.
  - Mele afisia! - Adzetɔ la ti kpo do go tso ʋɔtrua megbe. - Mesena le ɖokuinye me be akunyawɔwɔ le ŋunye.
  - Eye melée ɖe asi! - Witcher ƒo nu kple ɣli.
  - Enyo, ema hã megblẽ o! Esia nye ƒumelã kple lãkle ƒe tsakatsaka, èkpɔe be eƒe keklẽ le keklẽm, àte ŋu akpɔ dzi etɔ̃ siwo le ƒoƒom. - Adzetɔ la ko alɔgbɔnu.
  - Nukatae esia wɔa dɔ ɖe ame dzi? Nyɔnuvia ƒe alɔ bu eye lãkle aɖe si woyɔna be jellyfish va xɔ ɖe eteƒe. Mesusu be togbɔ be nuwɔwɔ sia tɔgbe ƒe aɖaŋudzedze katã li hã la, esia menye nusi sɔ kple eteƒe tututu o! - Aʋawɔla la melɔ̃a fefewɔwɔ kura o.
  - Gake ŋutilã ƒe akpa ɖeka ate ŋu aƒu tsi, eye esia megblẽ kura o. Ŋusẽ gã aɖe ƒomevi aɖe! - Akunyawɔla la tsɔ ŋku ʋuʋu ayetɔe.
  - Nukae wònye, elabena enye nuwɔametɔ? - Nyemese Witcher gɔme o.
  - Aleke woagblɔe! Le nyateƒe me la, meganye lã dzro aɖe ko o, ke boŋ nyɔnu ƒe ŋutilã ƒe akpa aɖee. Gake lã aɖe dzi kpɔkpɔ sesẽ. Fifia ʋetsuvi sue sia te ŋu nɔa ɖeɖem kpɔtɔ heƒua du toa do ɖesiaɖe me alo ƒua du toa gli aɖe me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, womate ŋu akpɔe o kloe, lã ƒomevi sia le abe chameleon ene. - Afakala la dze numeɖeɖe gɔme.
  - Pulsar ƒe ʋuʋudedi! - Egblɔ, tsɔ ɖe Pass ƒe dzonɔameme fia. - Nyemesusu be esia ate ŋu adzɔ o. Lã brɔs la eye nàna wòanye ŋkutsala.
  - Edzɔna be dziɖuɖu doa kuxi gãwo ƒe ŋugbe, gake esia nye aʋadziɖuɖu le etsɔme ƒe dzesi ko. - Adzetɔ la de dzesii.
  - Eyata màɖe dzi le eƒo oa? - Vedmakova na eme kɔ.
  - Ao! Le aʋawɔwɔ me la, kalẽwɔwɔ kple nunya nyui hea aʋadziɖuɖu vɛ. Be nàte ŋu aƒoe la, ele be nàkpɔ nusi nèdi be yeaƒo la gbã, ne menye nenema o la, àɖe wò asibidɛa ɖa. Gake be kuxi nagadzɔ o la, ele be woada abi la. - Hirovo ɖo eŋu blewuu.
  - Menyo be nyɔnuvi nazu nuwɔametɔ o. Le nyateƒe me la, esia agblẽ eƒe nɔnɔme! Ðe nàte ŋu awɔe wòanye amegbetɔ ƒe asi si le abe abɔ kple afɔ ŋutɔŋutɔ enea? - Adzetɔ bia nya sia.
  - Mabu eŋu! Ðewohĩ mate ŋu aɖɔe ɖo. Le goawo katã me la, afakala akpa gãtɔ bi ɖe amewuwu me wu dɔyɔyɔ. - Khirovo te gbe ɖe edzi kple gbeteteɖedzi.
  - Melɔ̃ ɖe nya ma dzi! Bometsila ɖesiaɖe ate ŋu awɔ nuwɔametɔ, menye aɖaŋudzela ɖesiaɖee ate ŋu ada gbe le ame ŋu o. - Witcher, be wòaka ɖe edzi la, etrɔ eƒe asibidɛ gɔ̃ hã ɖe eƒe akɔta.
  - Amewula amemabumabu geɖe - ɖɔkta ʋɛ aɖewo koe le atike wɔm!
  Kluviawo he Samum tɔ, edze abe eku ene. Rakhita ƒe susu va nɔ eŋu, eƒe mo trɔ le dziku ta.
  - Egable ame sia ame ake! Edzo evɔ mexe eƒe fewo o.
  - Mana woahee ɖe ati ŋu! - Adzetɔ gblɔ. - Na eƒe kukua nanye nuxlɔ̃ame na amesiame si nye ame vɔ̃ɖi kple ŋuklẽla. Ŋuklẽla nyea dɔmenyotɔ ɣesiaɣi kple dziɖeleameƒo ƒe aɖatsi!
  - Susu le eme! Gake amekae atrɔ nye asi? - Nyɔnuvia nɔ klalo be yeafa avi.
  - Eyae nye esi! - Aglãdzedzea ƒe ŋgɔnɔla ɖee fia.
  Khirov bɔbɔ, ka la klẽ le eƒe asiwo me.
  - Mègatsi dzi o! Màte ŋu anye nuwɔametɔ o. Eyata Rakhita ahiã be nàzu ŋkutsala gã aɖe. Èdi be yeabia hlɔ̃ kesinɔtɔwo kple ŋusẽtɔwo katã le fiaɖuƒe sia me.
  - Nyateƒee. Mèganye kluvi, si woɖi gbɔ wò le ke me o! - Nyɔnuvia do ɣli.
  - Eyata àte ŋu akpe ɖe mía ŋu! Womeɖu fiaɖuƒe sia dzi nyuie o, eyata yɔdoa aɖɔ nuɖoanyi si le akɔta la ɖo! - Adzetɔ la ɖe ŋusẽ ƒe keklẽ aɖe ɖe go tso eƒe asibidɛ si wotsɔ fiaa nu me.
  - Si womekpᴐ kpᴐ o! Mekpɔ ŋusẽ geɖe le mewò. Eye nunya hã! Mele klalo be mawɔ ɖeka kpli wò! - Kluvi la do ɣli.
  - Ave wò, gake àte ŋu aɖu dzi! Vevesese manɔmee la, kalẽwɔwɔ aɖeke meli o, kalẽwɔwɔ manɔmee la, aʋadziɖuɖu aɖeke meli o! - Afakala la gblɔ, si ɖe xexemenunya ƒe susu fia.
  "Nyɔnue menye, si fia be ezu numame nam be mado dzi." - Rakhita ʋuʋu ta.
  - Ne dzigbɔɖi mesu asiwò o la, hadzidzi akpe ɖe ŋuwò! - Khirov tsɔ fefenyawo gblɔe.
  Amesiame ko nu. Witcher ƒe nɔnɔme nyo. Gɔmedzedzea nye aʋadziɖuɖu, si fia be ɣeyiɣi aɖeke meli woagblẽ o. Gbã la, ehiã be woaɖo kluviwo ƒe aʋakɔ hafi asi. Eyata amewo le abe gayibɔ ene, hafi wòafa la, na eƒe nɔnɔme si nèdi. Nyɔnuvi aʋawɔla la do ɖe gli ŋu, lia nuƒolanɔƒea eye wòɖe gbe kple gbe si ɖi dziɖegbe be:
  - Blow muster la be nàƒo amesiame nu ƒu!
  Passa bia be:
  - Nyɔnuwo hã?!
  - Ɛ̃! Míahiã yi ɖesiaɖe. Miwɔ kaba, gake nyae be adzodada aɖeke manɔ anyi o, míama nusianu sɔsɔe.
  Kluviawo nuƒoƒoƒu xɔ ɣeyiɣi aɖe, ehiã be míazã ƒoƒoe gɔ̃ hã. Wozi Witcher ŋutɔ dzi be wòakpe ɖe ame ʋɛ siwo ƒe ta mebu o ŋu eye wòaxe mɔ ɖe adzodadaawo nu. Nyɔnuvia ƒo to nyui aɖe na adzodala atɔ̃ siwo doa vevie nu wu, eye wòtso ɖeka ƒe ta gɔ̃ hã. Ʋu suesuesuewo ge ɖe mo nɛ, Witcher tsɔ ŋukeklẽ ƒo wo. Ewɔ dɔ. Wowɔ kpekpea le viviti me le akaɖiwo ƒe keklẽ te. Kluvi akpe geɖe siwo woɖe asi le la nɔ anyi, Witcher tsɔ ŋku bu akɔnta gɔ̃ hã be akpe wuieve ya teti nɔ wo dome, togbɔ be ɖeviwo kple nyɔnuwo hã nɔ wo dometɔ geɖe me hã.
  Eƒoa ha tso xɔ kɔkɔtɔ kekeake si le Detinets dzi. Afakala la tsi tre ɖe akpa si tsi tre ɖe eŋu, ekpɔ ŋusẽ ɖe kpekpe bliboa dzi. Wowɔa kluviwo ŋutasesẽtɔe, eye wowua gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo alo wua wo. Eyata le goawo katã me la, ne míetsɔ ŋutilã me parameters la, wodze abe aʋawɔla nyuiwo ene. Ðeko wohiã hehexɔxɔ. Vedmakova ƒo nuƒo aɖe si me dzo le. Eɖe alesi wòhiã be woaɖo ablɔɖeʋakɔ gã aɖe la me vevie vevietɔ .
  - Ðekawɔwɔ, dzideƒo, ɖokuitɔmadimadi nye aʋadziɖuɖu, ablɔɖe, dzidzɔkpɔkpɔ ƒe safuiwo! Tohehe manɔmee la, aʋakɔ aɖeke meli o, eye aʋakɔ manɔmee la, màte ŋu akpɔ ablɔɖe o! Dɔwɔwɔ na míesẽ ŋu, ne nunya dzi ɖe edzi la, ana ablɔɖe mí, eye ne wotsɔ dzɔgbenyui kpe ɖe eŋu la, ahe dzidzɔ vɛ!
  Eyata mina míazu ɖeka eye míatsɔ kɔsɔkɔsɔawo aƒu gbe! - Aʋawɔla la ƒo nu.
  Kluviawo tsɔ ɣlidodo sesĩe ɖe woƒe ŋudzedzekpɔkpɔ fia! Kluvi ɖeka koe zi ɖoɖoe, si ƒe abi geɖe le eŋu eye wòdze dadatɔe. Eƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu ɖe vlododo si gbɔ eme wu fia.
  Witcher gado susua ɖa be woatia aglãdzedzea ƒe ŋgɔnɔla ɖeka!
  - Aʋafia la le abe piramid la tame ene - ele be ɖeka koe nanɔ anyi, ne menye nenema o la, xɔ sesẽ sia tɔgbe gɔ̃ hã amu!
  Kluviawo do ɣli be:
  -Nyui! Kplɔ mí.
  -Wòe nye aʋawɔla gã aɖe eye nànye míaƒe kplɔla! - Le vome la, ŋutsuvia te ŋu do ɣli na amesiame.
  Esia wɔ nuku na Vedmakova: aleke esia ate ŋu adzɔ gɔ̃ hã? Elé ŋku ɖe eŋu nyuie wu, nane si ɖi yaƒoƒomɔ̃ nɔ ɖevia si me, eye ɖeko wòlolo wu. Eye to mɔ̃ sia ƒe kpekpeɖeŋu me la, enɔ ɣli dom.
  - Ŋutsuvia ayi didiƒe ʋĩ! Nukae nye eƒe ŋkɔ? - Aʋawɔla la bia nya.
  - Dick, Dick! Meva nyae koŋ. - Passa do susua ɖa.
  - Ŋkɔ bɔbɔe! - Edze ƒã be Witcher nɔ mɔ kpɔm na nane si to vovo wu.
  - Nukatae nusiwo sesẽ!
  -Míeɖe gbeƒã akɔdada! - Adzetɔ la ɖe gbeƒãe. Eƒe gbe nɔ ɖiɖim ale gbegbe be detiawo ʋuʋu. - Ame sia ame si da asi ɖe aʋawɔla Adzetɔ dzi be wòanye kplɔla la, do wò ɖusibɔ ɖe dzi! Mida akɔ ɖe nyateƒe, ablɔɖe kple bubu ta! Eye wò agbe azu ale gbegbe be mawuwo aʋã ŋu! - .
  Kluviawo, siwo dzi dzonɔameme ɖu la, do woƒe asiwo ɖe dzi le yame kple susu ɖeka kloe. Wodze abe aʋawɔla ene, eye woƒe ɖekawɔwɔ ɖee fia be ɖewohĩ Khirov zã eƒe akunyawɔwɔ le afisia.
  Ðe menye nyateƒe be eƒe vava na ablɔɖe wo eye mɔnukpɔkpɔ su wo si be woase le wo ɖokui me abe ame ŋutɔŋutɔwo ene oa. Esia fia be ele dzɔdzɔme nu be woado gbe na Witcher abe tsidzadza le kuɖiɖi me ene. Dzidzɔkpɔkpɔ dze le kluvi tsãtɔwo ƒe mo. Ðeko wònɔ abe nyɔnyrɔ̃ ene.
  Le afisia, le dzidzɔkpɔkpɔ si nɔ amewo katã dome dome la, kluvi sesẽ aɖe, si wotsɔ abiwo ɖo atsyɔ̃ na fũu la, ɖe afɔ ɖe ŋgɔ. Egblɔ kple eƒe gbe deto.
  - Ame geɖewo li eye woanɔ anyi siwo di be yewoakplɔ yewo ayi dzidzɔkpɔkpɔ me. Gake ɖe agbenyuinɔnɔ ƒe gomenɔamesi le asiwò ɖe esia ŋua!
  - Nu ka!? - Adzetɔ la ɖe eƒe nu si yɔ fũ kple aɖuwo ɖe go. Biceps si le eƒe abɔ ƒuƒluwo dzi la do.
  - Ame kae nenye?! Ƒome bubume aɖe ƒe dzidzimevi, alo ame tsɛ aɖe. Alo ɖewohĩ kluvi si si dzo abe Zhissor ene gɔ̃ hã. Edo ŋugbe geɖe hã, gake ewu eƒe agbe nu le ati ŋu. Eye kluvi akpe blaeve kpe ɖe eŋu. - Kluvi sesẽ la lãe ɖa.
  - Le afisia la, nu geɖe anɔ te ɖe mía ɖokui dzi. Mekpɔa abi le ŋuwò, anɔ eme godoo be menye kluvie wodzi wò o, mate ŋu ade vovototo abi siwo ƒoƒo alo yi si wotsɔ akplɔwo hena vɛ la dome! - Vedmakova gblɔe alea.
  - Èsusu aʋawɔla si nyemenya o! Nyee nye Count de Force, si nye fia dziŋɔwo ƒe dzidzimevi. Gake ènya fofowò ƒe ŋkɔa? - Bia kluvi bubume la.
  - Ƒomea ƒe bubumewo do ƒome kple dzideƒo abe alesi taɖa ƒe didime kple nunya do ƒome ene! - Vedmakova ɖo eŋu eye wògblɔ kpee enumake. -Mía tɔgbuiwo ƒe kalẽwɔwɔ aɖeke makpe ɖe vɔvɔ̃nɔtɔ ŋu o!
  - ȃoa nu nyuie. Abe fewuɖula le nukpɔƒe ene la, aleke gbegbe wò dzi le dzideƒo ƒoe? - Kluvia blu ɖe eta ŋɔdzidonametɔe.
  - Enyo, kalẽtɔ ka gbegbee nye si nènye! Xlẽe, gake wodzidze wò ɖe kluvi ƒe dzɔgbese nu, afikae wò dada kple dzideƒo nɔ! - Adzetɔ la dze yaƒoƒo gɔme xoxo.
  - Nye susuwo nɔ asinye le esia ta. Eye wo dometɔ kawo, mehiã be nànya o, sidzedze si mesɔ gbɔ o fia be ele bɔbɔe be nàku! Metsɔ nya ɖe ŋuwò be nàwɔ aʋa si kuna, eye ne menye le nyagbɔgblɔ me ɖeɖeko dzi le ƒowò o la, ekema àlɔ̃ ɖe gbetɔamea dzi! - Count de Force do ɣli.
  - Àte ŋu aka ɖe edzi be esia! - Aʋawɔla la ƒo nu kple ɣli.
  Kluviawo kɔ fefewɔƒea. Witcher ɖiɖi va lé ŋku ɖe yi la ŋu. Eƒe tsitretsiɖeŋula tsi tre ɖe eŋu. Eya ŋutɔ ƒe aʋawɔnu nɔ esi, si nye yi eve siwo woɖa sesĩe. Ne edzɔ be wòadzɔ ko la, aʋawɔla la gaɖe yi bubu le eƒe akɔnu.
  Count de Forsa kɔkɔ wu Witcher sã, eƒe abɔta keke sã, togbɔ be edze abe eƒe lãmekawo kple nɔnɔmetatawo mewɔa dɔ nenema gbegbe o ene hã, nyɔnuvi si dze be wòazu xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula le kamedede me. Gake ami aɖeke menɔ eme o, eye lãkusiawo ƒe lãkusiwo xaxa eye wovuvu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nuteƒekpɔkpɔ gã aɖe ƒe seselelãme nɔ ʋuʋu ɖesiaɖe me, eye titri ƒe azɔlizɔzɔa ƒo nu geɖe. Alɔgbɔnukoko aɖe dze le woƒe mo, meganye vlododo ame o, ke boŋ veveseseɖeamenu boŋ.
  - Enyo, èle xaxa me, nyɔnuvi! Womaʋã ŋu wò o. - Count la tsɔ eƒe asibidɛ fiae.
  - Nukatae nèka ɖe ɖokuiwò dzi alea gbegbe ɖo? - Adzetɔ la ƒe dzikudodoa nu sẽ ɖe edzi.
  - Meɖu dzi le avuwɔwɔ kple hoʋiʋli geɖewo me. Le nye fiaɖuƒea me la, wobuam be menye aʋawɔla nyuitɔwo dometɔ ɖeka, ame geɖe bum be menye nyuitɔ kekeake gɔ̃ hã. - Forsa, ʋuʋu eƒe akɔta ƒe lãmeka siwo le abe akpoxɔnu eve siwo le tsitre ɖe wo nɔewo xa ene.
  - Esia le alea elabena ame ŋkutawo koe nèwɔ avu, eye wogblẽ eye woda ami. Fifia, ne èwɔ ɖeka kple ame tsɛ aɖe si si ŋutete le la, anye ne ŋkɔ boo aɖeke masusɔ na wò o! - Witcher ɖo eŋu kple kakaɖedzi.
  - Avũ si le ɣli dom, bye, ati, alo ne míagblɔe tututu la, nye yi, mezɔ to nye megbe o! - Dada ƒe blibonyenye katã trɔ gbɔ va xexlẽdzesi la gbɔ.
  - Esia doa dzidzɔ na ame ŋutɔ! Akplɔ si wotsɔ gakpo sesẽtɔ kekeake wɔ la xɔa gbeɖuɖɔ le aɖaka si me woƒoa nu le kple vɔvɔ̃nɔtɔ aɖe si me! "Vedmakova medzudzɔ keklẽ kple eƒe nuƒoƒo ƒe ŋutete gbeɖe o.
  - Enyo, esia anya ku ɖe ŋuwò wu, nyɔnu manyanu! - Forsa ƒo nu kple ɣli.
  - Ðewohĩ míadzudzɔ fencing le gbegbɔgblɔwo me, eye míazã nane si sesẽ wu! - Witcher wɔ akpa dzeani aɖe si nye figure enyi.
  - Wo ame evea siaa!
  Akɔntabubua kple aglãdzelawo ƒe ŋgɔnɔla va do go ŋkume kple ŋkume. Yiawo ʋã kabakaba eye woƒo wo kple ŋusẽ blibo. Dzobibiwo ge tso ƒoƒoawo me eye wose gbeɖiɖi aɖe si nɔ ɖiɖim.
  Count la dze wo dzi zi geɖe. Ete aɖaŋu si nye double barrel la kpɔ, gake Witcher wɔ avu kple amedzidzedzeawo, eye wòde dzesii be yeƒe futɔ bubume la ƒe duƒuƒu nyo.
  - Nukae nèle fefem!
  - Le ku ƒe kawo dzi!
  Count la gaɖe asi le ƒoƒo vovovowo ŋu ake, ete ƒoƒo siwo sesẽ la kpɔ. Vedmakova ɖe megbe vie eye wòwɔ tsitretsiɖeŋunya aɖe, eye wòlé eƒe futɔa ƒe akɔta vie.
  Esrɔ̃ nu tso aʋawɔla bibi la ƒe ʋuʋu ŋu, eye wòdi ɣeyiɣi tsɔ dae ɖe anyi. Count la ko alɔgbɔnu eye eƒe ŋkuwo nɔ keklẽm:
  - Mèle bɔbɔe nenema gbegbe kura o! Ðewohĩ menye kluvi blibo gɔ̃ hã o, togbɔ be èyia afɔ ƒuƒlu hã.
  - Wodzim ablɔɖeme eye menɔ ave me! Nye kɔ menya kɔkuti aɖeke kpɔ o. Enye nusi mate ŋu abu be woabɔbɔ wo ɖokui ɖe ŋusẽ te o. Ame si le ablɔɖe me vavã la bɔbɔa eɖokui ɖe nu etɔ̃ te - tamebubu, lɔlɔ̃, Mawu. Kluvi si le eƒe luʋɔ me la bɔbɔa eɖokui - na dzodzrowo, dzodzrowo, Mawu ƒe dɔlawo! - Witcher ɖo eŋu nyuie.
  - Èto nyateƒe le mamlɛtɔa ŋu! Wòe nye ame si le eteƒe vavã, nunɔla kple nunɔla siawo ɖom! - Count la wɔ double fan, emegbe "clamshell" mɔnu, gake medze edzi o. - Adzɔ dzi nam be maƒo nu kpli wò le wein kplu ɖeka me, negbe ɖe mewu wò ya.
  - Wein kplu le abe atsiaƒu ene - ne wokplɔ wò dzoe la, àbu anyigba le wò afɔ te! - Aʋawɔla la gblɔ.
  - Gake èsena le ɖokuiwò me be yevo wu. Ke aɖaŋu sia ya ɖe?
  Elé akplɔ etɔ̃ la, emegbe kpakpaluʋui la. Le esia ta la, Witcher ƒo kpekpea sesĩe wu. Count la ʋuʋu eye wògbugbɔ. Emegbe hoʋiʋlia gayi edzi ake, Forsa ʋuʋu abe ɖe wòxɔ abi ene, ekpɔe be yeƒe futɔa sesẽ akpa be yeaxɔe le kɔnu manɔmee. Emegbe esi wòzu numame na Witcher be wòawɔ nu ɖe Witcher ƒe ʋuʋu ɖe wo nɔewo yome ta la, etrɔ yi la ƒe mɔzɔzɔ le vome eye wòƒo nyɔnuvia ƒe akɔta si me lãmekawo le, gake nyɔnu hã le. Ʋu nɔ sisim, ʋuʋudedia goglo. Abi la megbã Witcher o, ke boŋ ena ŋusẽ nɛ. Nyɔnuvia yi edzi dze ame dzi, yiwo nɔ keklẽm, henɔ ɣe ɖuɖu wɔnuku aɖe wɔm. Eye togbɔ be le gota gome la, edze abe aʋawɔla la ƒe ta bu keŋkeŋ eye wòdo dziku ene hã la, ave me nɔnɔ kple adedada tso eƒe vidzĩme na wòfiae be wòalé eƒe susu me ɖe asi le aʋa sesẽtɔ kekeake me. Esesẽ na Count la be wòaxe mɔ ɖe nyaƒoɖeamenu ma nu, egbugbɔ ɖe megbe, eye esesẽ nɛ be wòaxe mɔ ɖe enu. Vedmakova lé ɣeyiɣi si me kluvi ƒe bubume la trɔ ɖe megbe, abe ɖe wòƒoe ɖe klo te ene. ƒoƒoa ƒo lãkusia eye xexlẽmea ɖe asi le eŋu, eƒe duƒuƒu ɖiɖi. Emegbe nyɔnuvia lé eya ŋutɔ ƒe aɖaŋu, eya ŋutɔ va toe vɛ, eye wòyɔe be ʋɔ driba si ta enyi le. Aʋawɔla si xɔ hehe nyuie koe ate ŋu ahe nane si le abe esia ene. Gawu la, amedzidzedze enyilia mamlɛa nye nusi ŋu womate ŋu axe mɔ ɖo o kloe. Le afisia la, mɔ̃ɖaŋununya ƒe nyae wònye, si ɖea amedzidzedzea fiana, asi la gbɔdzɔ akpa, si xea mɔ na amedzidzedzeawo, eye le esia ta amedzidzedze mamlɛtɔ wu enu. Zi gbãtɔe nye ema aʋawɔla la wɔ aɖaŋua ɖe eƒe zɔhɛ si bi nyuie eye wòƒua du sesĩe la dzi, eye esi wògbɔ ya, eye wòtsɔ eƒe yi ƒu gbe la, eva dze ƒã be nu yeyea kpɔ dzidzedze.
  Count la ƒe mo biã, ŋusẽ bu nɛ.
  - Wò dzɔgbenyuitɔ!
  - Menye nyateƒee o! Dzɔgbenyui meli ke abe ke ene o - dɔ sesẽ wɔwɔ koe atsɔ siminti ablae.
  Witcher gade abi eƒe futɔ ŋu ake, gake menye vevie o - medi be yeawu ame alo awɔ nuwɔametɔ o. Esi wògaƒo yi ake la, eɖe aɖuɖɔ, xexlẽmea tsɔ mɔ̃ xe mɔ eye aʋawɔla la tsɔ eƒe akplɔa ƒo yi la do goe. Kluvi ƒe bubume la va zu amesi metsɔ tu kura o. Witcher, si tsɔ eƒe yiwo ƒu gbe, ƒu du yi futɔa dzi, eye wòkli akɔnta. Eƒe asiwo lé eƒe abɔ kple afɔ ɖe gavi aɖe me.
  -Èle asi ɖem le eŋua? - Panther la ƒe ŋkuwo nɔ keklẽm.
  - Mebua ɖokuitsɔtsɔna na kluvi afɔ ƒuƒlu!
  Witcher tsi tre ɖe eŋu vevie be:
  - Menye kluvi o, ke boŋ avuwɔla ɖe nya dzɔdzɔe aɖe ta! Wò ŋutɔ ènye kluvi eye nèse nusi ŋukpe nye gɔme, gake wonye ame bubuwo, womevɔ̃ɖi wu mí o. Eyata bia wò dzitsinya!
  . TA No. 10 lia.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova wɔ avu le ŋgɔgbe fli me. Ŋutsuvia kple nyɔnuvia te ɖeɖi wo ŋu ŋutɔ xoxo le aʋa si xɔ ɣeyiɣi didi la ta. Amewuwu kple tudada ɣesiaɣi hã tea ɖeɖi ame ŋu.
  Ele abe fefe ene. Tudada ƒe fefe ma ke ava te ɖeɖi ame ŋu kaba alo emegbe.
  Ðeviawo nɔ tudada kple bɔmb dam ɣesiaɣi kple woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Ŋutsuvia trɔ asi le eŋu. Wotso fasitɔwo ɖe anyi.
  Eye wògblɔ be:
  - Maeta!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Ekaka Fritzes-ƒomea eye wòdo ɣli kple dzidzɔ be:
  - Míakpɔ aʋadziɖuɖu yeye, gã ŋutɔwo!
  Gake esia va le kuvia wɔm. Nyateƒe si wònye be tso ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu tsɔtsɔ ƒu gbe dzi la, wotu Hitler ƒe aʋawɔʋuwo ɖe woƒe axawo dzi gɔ̃ hã.
  Emegbe Oleg dze hakpakpa gɔme.
  Ŋutinya bubu si woate ŋu azã ɖe eteƒe. Zyuganov meda asi ɖe Stepashin ƒe ametiakɔdada dzi o eye kɔmiunist-ha etɔ̃awo hã meda asi ɖe edzi o.
  Esia wu enu esi woɖe Dukɔa ƒe Duma kple ametiatia do ŋgɔ le September 1999 me.
  Nyateƒee, kɔmiunisttɔwo ƒe ŋusẽ nu sẽ wu tsã. Eye woyi tiatiawɔƒea, eye woɖo ŋu ɖe Primakov dziɖuɖua ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo ŋu, afisi wowɔ akpa vevi aɖe le. Womewɔ Ðekawɔwɔ ƒe mɔxenu la haɖe o. Putin medze abe dukplɔlagã ene o. Eye ɖeko aʋawɔlawo ƒe amedzidzedze le Dagestan na ame geɖe wu va le miame eye wòwu dziɖuɖumegãwo ƒe ŋusẽ.
  Le goawo katã me la, eva dzɔ be dziɖuɖua mewɔ ɖoɖo ɖe eŋu o. NDR gbɔdzɔ eye wòmu, eye akpa yeye aɖeke menɔ anyi si wowɔ xoxo o. Eye esi woɖo Stepashin dukplɔlagã ta la, mexɔ ŋgɔ na akpa si nɔ dzi ɖum o. Eye emegbe Yeltsin ɖee le dɔ me keŋkeŋ.
  Kpuie ko la, sewɔtakpekpea ƒe tiatiawɔblɔɖea na miametɔwo ɖu dzi ŋutɔ.
  Kɔmiunisttɔwo ƒe aʋadziɖuɖua wɔ dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ɣeyiɣi menɔ Primakov-Luzhkov-habɔbɔa si be woaɖe dzi ɖi o. Gake egate ŋu ŋlɔ ŋkɔ ɖekae kple agbledelawo. Eye wòxɔ nɔƒe evelia. Etɔ̃lia nye "Yabloko", si ƒe PR nyo. LDPR xɔ nɔƒe enelia. Gake eƒe akpa gãtɔ tso nyateƒe si wònye be dukplɔla ƒe akpa siwo da megbe na dukplɔla ƒe akpa sia do akpa sia ɖe ŋgɔ vevie gbɔ.
  Eye Yeltsin na Zhirinovsky gɔ̃ hã, alo ne míagblɔe tututu la, ena aʋafiagã ƒe ɖoƒe.
  Eyata nusianu dzɔ le nɔnɔme tɔxɛ aɖe nu.
  Tsitretsiɖeŋulawo xɔ ŋusẽ le Dukɔa ƒe Duma. Eye Yeltsin lɔ̃ be yeadzo le ye ɖokui si, eye wòɖo Primakov be wòaxɔ ɖe eteƒe le se nu. Zyuganov va zu dukplɔlagã kple ɖusimetɔ.
  Le goawo katã me la, esia sɔ na kɔmiunisttɔwo. Eye woda asi ɖe edzi. Wozi Basayev kple Khattab dzi wodzo le Dagestan. Gake womeɖo asrafowo ɖe Chechnya ŋutɔ o.
  Eteƒe medidi o dukɔmeviʋa kple mama ɖe akpa vovovowo me do mo ɖa le afima.
  Russia kpe ɖe Maskhadov kple Kadyrov ŋu. Primakov ɖu dzi bɔbɔe le Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔƒea. Evelia va zu Zhirinovsky le vome - amesi si hoʋlila bubu aɖeke menɔ le eƒe ametialawo dome o, eye ablɔɖedila Yavlinsky menye eƒe hoʋlila o.
  Oleg Rybachenko tso eƒe nuŋɔŋlɔa me. Ao, medoa dzidzɔ na ame o. Le afisia hã la, nyati aɖe si ŋu woƒo nu tsoe xoxo, le Primakov, Zyuganov, kple USSR gbugbɔgaɖoanyi megbe. Ðeɖi te eŋu!
  Nane ate ŋu adzɔ dzi na ame wu be woakpa. Le kpɔɖeŋu me, ku ɖe yamenutome ŋu.
  Ŋutsuvia te susuwo toto vɛ.
  Woyɔ Russia Fiaɖuƒe Gã la ƒe fiadu yeyea be Petrograd-Galaktik. Woɖoe ɖe ɣletivihatsotso si nye Sagittarius, si le ɣletivihatsotsoa ƒe titina tututu kloe la me. Ɣletiviwo kple ɣletinyigbawo siaa sɔ gbɔ wu le afisia wu Milky Way ƒe golɔgoewo, afisi Anyigba xoxoa kpɔ bebeƒe le. Wonya Ɣetoɖoƒe Dukɔwo ƒe Ðekawɔha ƒe asrafowo ɖa le nuto si me wole la me keŋkeŋ. Ke hã, aʋaa meto dzesi aɖeke manɔmee o: ɣletinyigba akpe geɖe tsrɔ̃, eye ŋkuɖodzinyawo koe susɔ tso Anyigba dzi. Esia koŋ tae woʋu fiadu la yi teƒe si kesinɔnuwo bɔ ɖo wu eye ŋutifafa le wu le ɣletivihatsotsoa me. Esesẽ ŋutɔ be woato afisia, eyata le yamenutomeʋa blibo ƒe nɔnɔmewo gɔ̃ hã me, afisi ŋgɔgbe fli nye nukpɔsusu si me susu mele o eye megbe nye takpekpe la, nuto vevitɔ va zu Russiatɔwo ƒe nɔƒe vevitɔ kple dɔwɔƒewo ƒe mɔ̃ sesẽ. Fiadua tsi eye wòmi ɣletinyigba Kishish keŋkeŋ, eye wòtrɔ zu dugã gã aɖe. Du gã aɖe si ate ŋu awɔ dɔ ɖe ame ɖesiaɖe si si susu le dzi. Yameʋu gbogbo aɖewo tso dziŋgɔli si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la me.
  Woyɔ Marshal Maxim Troshev va Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔlagã, Super Marshal Igor Roerich gbɔ. Kpekpe si gbɔna la nye futɔwo ƒe dɔwɔna si dzi ɖe edzi ŋutɔ ƒe dzesi. Aʋaa, si amesiame ti kɔ na la, ɖu nunɔamesiwo abe lã lénuwo ene, ame triliɔn geɖe ku le eme, eye ame aɖeke mete ŋu kpɔ dzidzedze si wòdi o. Asrafowo ƒe dɔwɔwɔ gblẽ eƒe dzesi ɖe Petrograd-Galaktik ƒe xɔtuɖaŋu dzi. Dziƒoxɔ gãwo le fli me nyuie, wole tsitre ɖi na dzogoe ene siwo le dugã me chess-bɔl dzi. Esia ɖo ŋku yamenutomeʋawɔʋuwo ɖoɖo dzi na asrafomegã la le eɖokui si. Le aʋa mamlɛtɔ me la, Russiatɔwo ƒe ɣletivimefakaka meli gãwo hã xɔ woƒe nɔƒewo, emegbe kasia wogbã woƒe wɔwɔme, eye woƒo futɔwo ƒe aflaga meli la. Aʋa si ŋu wobu nyuie la trɔ zu aʋawɔwɔ, meli aɖewo va dze wo nɔewo dzi, eye wowó le keklẽ siwo klẽna nukutɔe me. Dzotoa va zu amadede abe dzoto gãwo wó eye dzotɔsisiwo si zi ɖeka ene, dzomavɔ ƒe dzobibi ƒe tɔsisiwo gbã woƒe gowo, eye ƒutsotsoe si gblẽa nu la tsyɔ wo dzi. Le aʋa si me zitɔtɔ nɔ me la, dzidzedzekpɔkpɔ kpe ɖe Russia Gã la ƒe asrafowo ŋu, gake aʋadziɖuɖua xɔ asi ŋutɔ. Ɣletivimefakaka akpe geɖe trɔ zu gɔmedzenu suesuesuewo ƒe tɔsisiwo. Nyateƒee, futɔwo bu nu geɖe wu gɔ̃ hã. Russiatɔwo nya alesi woawɔ aʋae, gake dukɔwo ƒe habɔbɔ si me ameƒomevi geɖe nɔ la, do dziku vevie, eye wotsi tre ɖe wo ŋu dzimesesẽtɔe.
  Kuxi vevitɔe nye be esesẽ ŋutɔ be woatsrɔ̃ dukɔwo dome habɔbɔa ƒe titina, si le Thom ɣletivihatsotsoa me. Blema dekɔnu si nye dag siwo ƒe nɔnɔme le abe maple ene, siwo nɔ ɣletivihatsotso sia me ƒe miliɔn geɖe la, tu mɔ̃ sesẽ aɖe si dzi womate ŋu aɖu o eye wòtsɔ ametakpɔnu sesẽ aɖe si me mɔ̃wo yɔ fũu la ƒo xlã eɖokui.
  Be woage ɖe yamenutome sia si nye "Mannerheim" me la, Russia-srafoha bliboa masu o. Manya wɔ be woawu aʋawɔwɔa nu o. Ɣletinyigbawo kple ɖoɖowo trɔ asi zi geɖe. Marshal la tsɔ hloloetsotso ƒe seselelãme tsa ŋku le fiadu la me. Wotsɔ amadede siwo nye khaki ta graviolet kple flanneur siwo nɔ du dzi la, eye wokpɔ taɖodzinu eve si le yameʋua ŋu le afisiafi. Xɔ aɖewo ƒe nɔnɔme nɔ abe aʋawɔʋu gãwo alo afɔzɔlawo ƒe aʋawɔʋu siwo ŋu mɔwo le ɖe mɔ siwo dzi woato age ɖe eme teƒe ene. Enye nukokoe be woakpɔ alesi tsitsetse aɖe wó tso aʋawɔʋu si ŋu aʋala le alea ƒe ʋuƒo me, tsi blɔ kple emerald la ɖe "ɣe" eneawo fia, nɔ fefem kple vɔvɔli gbogbo aɖewo, eye ati siwo mebɔ o kple seƒoƒo gãwo mie ɖe atikpoa kple aʋalawo dzi, henɔ wɔwɔm abɔ siwo wotsɔ he ɖe ati ŋu siwo mebɔ o. Egbegbe aʋawɔʋu gã siwo nye dziƒoxɔ tuɖedziwo koe, zi geɖe la, woƒe nɔnɔme le ɖoɖo nu, eye tu geɖe le wo me. Aƒe mawo me nɔnɔ sɔ eye wòfa, togbɔ be ne wodze fiadu dzi la, xɔ ma tɔgbe atrɔ azu aʋawɔha sesẽ aɖe le miniti atɔ̃ me hã. Ame siwo va yina le hatsotso ɖesiaɖe me, kple ɖevi suewo gɔ̃ hã, doa asrafowo ƒe awuwo alo doa asrafowo ƒe habɔbɔ vovovowo ƒe awuwo. Internet dzi tomebɔmb siwo wotsɔna yia aƒemee nɔ dzodzom le yame, le dzedzeme nu la, woɖi bɔl siwo le amadede vovovowo me. Akaɖiawo klẽ ɖe dziƒoxɔa me, eye keklẽ siwo klẽna la yɔ mɔdodo gbadza siwo dzi ahuhɔ̃e le la dzi. Maxim Troshev mezu numame na nusi gbɔ eme alea o.
  "Ɣletiviawo sɔ gbɔ akpa le afisia. Eye wòxɔ dzo akpa nam."
  Marshal la tutu fifia si le eƒe ŋgonu eye wòʋu yaƒoƒomɔ̃a. Yameʋu si yi ŋgɔe la yi edzi kuxi aɖeke manɔmee, eye eteƒe medidi o Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe xɔa do. Aʋawɔʋu ene nɔ mɔa ƒe mɔnu. Luchiars siwo le abe lãgbalẽ ene siwo si woƒe notsiwo le - lã siwo ƒe ʋeʋẽse sesẽ wu avu tɔ zi gbɔ zi wuiatɔ̃ - ƒo xlã Troshev. Aʋafiagã la ƒe cyclope-fiasã la yi anyigba te goglo, eƒe gli ɣiwo nye esiwo me plasma-tuwo kple laser siwo le tsia dzi le. Bunker gogloa ƒe eme nɔ bɔbɔe - womede atsyɔ̃ɖoɖo ƒe dzi ƒo o. Do ŋgɔ na esia la, akpa etɔ̃ ƒe nɔnɔmetata aɖe koe Troshev kpɔ eƒe dɔtɔ. Aʋafiagã la nye aʋawɔla tsitsi aɖe si si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le, si xɔ ƒe alafa ɖeka blaeve. Ele be maɖiɖi le ʋu si kɔa ame yia dzi sesĩe me, age ɖe anyigba te kilometa ewo nyui aɖe.
  Esi asrafomegã la to dzɔla bibiwo kple aʋawɔrobotwo ƒe xɔxlɔ̃ ŋu la, ege ɖe ɔfis la me, afisi plasma kɔmpiutaa wɔ ɣletivihatsotsoa ƒe hologram si keke ta ƒe kpɔɖeŋu si me Russia-srafowo ƒe ƒuƒoƒo kple teƒe siwo wosusu be futɔwo dze wo dzi ƒe dzesiwo le. Hologram suewo nɔ xɔxlɔ̃m le teƒe si te ɖe afima ŋu, ɣletivihatsotso bubuwo ƒe nɔnɔmetatawo nɔ dzedzem. Wo dzi ɖuɖu menɔa anyi ɖaa o, dukɔ siwo le wo ɖokui si siwo me ameƒomevi siwo si nunya le, siwo mewɔa nuku ŋutɔ ɣeaɖewoɣi, nɔna la ƒe dzedzeme suesuesuewo nɔ ɣletiviwo dome. Troshev melé ŋku ɖe atsyɔ̃ɖoɖo sia ŋu ɣeyiɣi didi o, ke boŋ ele nɛ be wòagblɔ nyatakaka bubu. Igor Roerich dze ɖekakpui, eƒe mo meʋuʋu kloe o, eye eƒe ɖa le ɣie. Edze abe ate ŋu anɔ agbe ahanɔ agbe ene, gake Russiatɔwo ƒe atikewɔwɔ le aʋawɔɣi metsɔ ɖeke le amegbetɔ ƒe agbenɔƒe didi me fũ o. Kura o, dzidzimewo ƒe tɔtrɔ kabakaba ʋã nɔnɔmetɔtrɔ eye wòɖe vi na aʋawɔla nublanuimakpɔla. Ƒe alafa ɖeka blaatɔ̃ koe woƒe agbenɔƒe nɔnɔ. Na ame ŋkutawo gɔ̃ hã. Enyo, vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔme gakpɔtɔ sɔ gbɔ ŋutɔ, ɖevi siwo gblẽ ko tae woɖea fu, eye wode se ɖe mɔxexeɖefufɔfɔnu nu. Dɔwɔƒegã la trɔ eƒe ŋku ɖe Troshev ŋu esi wòge ɖe eme.
  - Eye wòe nye esi, Maxim. Tsɔ nyatakakaawo katã ƒu gbe ɖe kɔmpiutaa dzi, awɔ dɔ tso wo ŋu eye wòana egbɔkpɔnu. Nya kae nàte ŋu agblɔ tso nudzɔdzɔ siwo dzɔ nyitsɔ laa ŋu?
  - Confederates kple woƒe hadɔwɔlawo srɔ̃ nu nyui aɖe. Nudanuawo le ʋuʋum ɖe míaƒe mɔ dzi.Le ewo siwo va yi me la, woɖu aʋa akpa gãtɔ dzi.
  Roerich ʋuʋu ta.
  - Menyae. Gake Dukɔwo ƒe Ðekawɔha siwo wɔ ɖeka kplii, siwo nye Dugtɔwo, va nɔ vevie dom nu geɖe wu wòdze ƒã. Wole afɔku gã aɖe hem vɛ.
  - Lɔ̃ ɖe edzi.
  Roerich zi nɔnɔmetata si le hologram la dzi eye wòdzii ɖe edzi vie.
  - Do ŋgɔ na wò la, Smoor ɣletivihatsotsoa. Dug ƒe mɔ̃ sesẽ evelia si lolo wue nye esi. Afi siae míaƒo nu vevitɔ le. Ne míekpɔ dzidzedze la, míate ŋu aɖu aʋaa dzi le ƒe blaadre me, ne mede ɖeke o la, ƒe alafa ɖeka. Eye ne míedo kpo nu la, aʋawɔwɔa ahe ɖe megbe ƒe alafa geɖe. Èɖee fia be yenye aʋafia bibi, eye le esia ta medo susua ɖa be nàxɔ ŋgɔ na Operation Steel Hammer. Edze ƒãa?
  - Enyo, Wò Aƒetɔ.
  Igor blu ɖe eta.
  -Nukatae wotsɔ dzesideŋkɔ mawo tɔgbe? Ðeko nàte ɖe mía ŋu: Comrade Super-Marshal. Afikae nèfɔ nya sia tsoe?
  Ŋu kpe Maxim.
  -Nye, Comrade Supermarshal, mesrɔ̃ nu kple Bing. Woɖe gbeƒã fiaɖuƒea ƒe atsyã xoxoa.
  - Me kᴐ. Gake fifia fiaɖuƒea to vovo, zimenɔla la na dekɔnu kple ɖoɖo siwo nɔ anyi tsã la le bɔbɔe. Gawu la, ŋusẽ ƒe tɔtrɔ gbɔna kpuie, eye míakpɔ nɔviŋutsu tsitsi yeye kple aʋafia gãtɔ. Ðewohĩ woaɖem le dɔ me, eye ne Operation Steel Hammer kpɔ dzidzedze la, woaɖo wò ɖe nye teƒe. Ele be míasrɔ̃ nu do ŋgɔ, esia nye agbanɔamedzi gã aɖe.
  Marshal la nye ɖekakpui wu Roerich zi gbɔ zi etɔ̃, eye le esia ta gbe si wodona tsɔ doa alɔe la sɔ ŋutɔ eye mehea dziku vɛ o. Togbɔ be kplɔla ƒe tɔtrɔ le dzɔdzɔ ge hã la, eye woƒe kplɔla yeyea anye ɖekakpui wu wo ame evea siaa. Le dzɔdzɔme nu la, esiae anye nyuitɔ kekeake.
  - Me le klalo. Mesubɔa Russia gã aɖe!
  - Eyata yi. Nye aʋafiagãwo akpe nyatakakaawo ɖo tsitotsito na wò.
  Esi asrafomegã la do gbe nɛ vɔ la, edzo.
  Wotsɔ khaki da ama bunker ƒe xɔdɔmewo. Dɔwɔƒegã si wowɔa dɔ le la nɔ ete. Fotonik kple plasma kɔmpiuta gbogbo aɖewo siwo tsɔa ablaɖeɖe kabakaba wɔa nyatakaka siwo sina tso ɣletivihatsotsoa ƒe teƒe vovovowo ŋudɔ. Dɔ geɖe nɔ ŋgɔ na dɔ siwo wowɔna edziedzi, eye gaƒoƒo ɖeka kple afã megbe hafi woɖe asi le asrafomegã la ŋu. Fifia titri didi aɖe si gbɔ eme yi ɣletivihatsotso aɖe si te ɖe eŋu me nɔ lalam nɛ. Ele be asrafoha gãwo naƒo ƒu ɖe afima, siwo nye Russiatɔwo ƒe yamenutomeyimɔ̃wo katã ƒe akpa adelia kloe. Ɣletivimefakaka miliɔn geɖe. Esi wokpɔ nya suesuesueawo gbɔ vɔ la, asrafomegã la tso ɖe gota. Fafa si nu sẽ la va xɔ ɖe dzoxɔxɔ sesẽ aɖe teƒe. Kekeli ene ƒo ƒu ɖe eƒe kɔkɔƒe eye esi wotsɔ fiakuku siwo le yame ƒom nublanuimakpɔmakpɔtɔe la, wokɔ nu suesuesuewo ƒe tɔsisiwo ɖe ɣletinyigba la dzi. Kekeli gbogbo aɖewo nɔ sisim le ablɔ siwo dzi ahuhɔ̃ewo le la dzi. Maxim ti kpo ge ɖe nuheŋusẽ ƒe yameʋua me, eƒe eme fa eye wòfa, eye wòƒu du yi gota. Meyi Petrograd-Galaktika kpɔ o, eye wòdi be yeatsɔ ye ŋutɔ yeƒe ŋku akpɔ fiadu, si me ame biliɔn alafa etɔ̃ le. Edo le asrafodɔa me, eye nusianu trɔ eye wòva nɔ dzidzɔ kpɔm ɖe edzi. Xɔ siwo ƒe wɔwɔme gbãtɔ le la do;anɔ eme be ayɔ wo be atsyɔ̃ɖonuwo - mɔnukpɔkpɔtɔwo teƒenɔlawo va nɔ wo me. Le aʋa bliboa me la, amegãxiwo ƒe ƒuƒoƒoa dzi ɖe kpɔtɔ, gake wometsrɔ̃e keŋkeŋ o. Fiasãawo nye aɖaŋudɔ ŋutɔŋutɔwo. Wo dometɔ ɖeka ɖi titinaɣeyiɣiwo me fiasã aɖe, afisi detiwo nɔna ɖe gli aɖe ƒe aɖu teƒe. Bubu hã tsi tre ɖe afɔ tsɛwo dzi, eye mɔdodo si dzi amewo tona faa la keke ɖe ete, edze abe akpɔkplɔ si ƒe amadede le keklẽm, si dzi ɣletiviwo tsyɔ ene. Xɔ siwo me ame dahewo nɔ dometɔ geɖe hã mehe hadede kple asrafowo ƒe nɔƒewo vɛ o, ke boŋ xɔ siwo ƒe ŋgɔgbe wɔdɔɖeamedziwo nɔ keklẽm, eye wotsɔ kplɔlawo kple aʋafia siwo nɔ anyi ƒe alafa siwo va yi ƒe kpememewo ɖo atsyɔ̃ na wo. Troshev susui be mele be woata nusianu si nye khaki o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ɖewohĩ ele be xɔtuɖaŋu dzeaniwo nanɔ du si me amewo sɔ gbɔ ɖo wu le xexeame katã. Tsaɖilawo ƒe dɔwɔƒea koŋue nye amadede vovovowo , eye afɔtoƒe siwo le ʋuʋum kple xɔ siwo ƒe nɔnɔme le abe roses gãwo ene, kpakple tulip siwo le seƒoƒo ƒom hele wo nɔewo xa, daisies siwo wotsɔ ka bla kple lã siwo mebɔ o siwo wotsaka le mɔ vovovowo nu la nɔ wo me. Edze abe, edzɔa dzi na ame be woanɔ dzata alo amegãxi si ƒe aɖuwo nye saber me ene, enaa ɖeviwo kpɔa dzidzɔ. Gake ewɔa nuku na ame tsitsiwo hã ne xɔtunu ma tɔgbe le ʋuʋum alo le fefem. Ʋɔ driba si ƒe ta wuieve si le tɔtrɔm la wɔ dɔ ɖe marshal la dzi si womate ŋu atutu o, tsidzɔƒe siwo le amadede vovovowo me, siwo me neon klẽ ɖo la do tso nu ɖesiaɖe me. Le goawo katã me la, tsidzɔƒe gbogbo aɖewo siwo ƒe nɔnɔme wɔ nuku wu, siwo tsɔa yameʋu siwo ƒe amadede le vovovo la ƒua gbe ɖe yame meta alafa geɖe. Eye aleke gbegbe wonya kpɔe nye si, le ɣe eneawo ƒe kekeli me, wole tsatsam le tsi ƒe nɔnɔme me, amadedewo ƒe fefe wɔnuku aɖe si le etɔxɛ. Ðevi siwo le afisia la kpɔ dzidzɔ eye wodze tugbe: woƒe awu siwo le amadede vovovowo me na woɖi glimeme elfwo. Menye amewo koe nɔ afisia o, nyaselawo ƒe afã nye amedzrowo. Ke hã, amedzrowo ƒe viwo nɔ fefem kple amegbetɔ viwo dzidzɔtɔe. Troshev do go numiemie siwo si nunya le hã. Dandelion siwo ƒe ta le abe sika ene siwo ƒe afɔwo le ene eye woƒe alɔ eve le tsɛ. Afɔ eve koe nɔ wo vidzĩwo si, eye emerald-kpewo kaka ɖe woƒe ta siwo le abe sika ene la me fũ. Maxim nya ameƒomevi sia nyuie - Gapi, numiemie nuwɔwɔ siwo ƒe vidzinu etɔ̃, ŋutifafalɔ̃lawo, gake to dzɔgbese ƒe lɔlɔ̃nu me la, wohe wo yi ɣletiviwo dome aʋawɔwɔ si me woawɔ nusianu le me eye wova zu Russia Gã la ƒe dzɔdzɔmehabɔbɔwo.
  Ameƒomevi bubuwo teƒenɔlawo sɔ gbɔ - wo dometɔ akpa gãtɔ nye dukɔ siwo medea akpa aɖeke dzi o kple ɣletinyigbawo. Wodi be yewoalé ŋku ɖe fiaɖuƒea ƒe fiadu si mexɔ se o ŋu. Le afisia la, edze abe aʋawɔwɔa didi eye menye nu ŋutɔŋutɔ o ene, edidi tso afima gbɔ parsec akpe geɖe, eye ke hã, seselelãme si mebɔbɔ o medzo le asrafomegã la gbɔ o. Susu va tame nam be le ɣletinyigba mawo siwo dzi wòle be woadze dzi la, nuwɔwɔ siwo si nunya le hã nɔa agbe eye nuwɔwɔ biliɔn blibo siwo bua tame aku. Woakɔ ʋu ƒe tɔsisiwo ɖi, woatsrɔ̃ du kple kɔƒe akpe geɖe. Gake eyae nye fiaɖuƒea ƒe amegã, eye ele be wòawɔ eƒe dɔ.
  Esi asrafomegã la kpɔ dzidzɔ ɖe tsaɖilawo ƒe dɔwɔƒea ŋu vɔ la, eɖe gbe be woaɖo yameʋu si hea nu ɖe megbe la eye wòaɖo ta dɔwɔƒewo ƒe teƒewo. Aƒe siwo le afisia bɔbɔ vie, eye woɖo wo ɖe ɖoɖo nu bɔbɔe. Dɔwɔƒeawo nɔ anyigba te goglo.
  Esi nuheŋusẽ yameʋua nya ɖi ko la, ŋutsu siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu o siwo tsɔ avɔwo kple dzadzɛnyenyenuwo ƒu du yi egbɔ enumake. Ragamuffin tsɛ siwo le avɔ siwo wotsɔ khaki si ŋu ɖeɖi te xoxo, si vuvu, siwo me do gã siwo vuvu le la me. Eƒe ŋutigbalẽ biã goglo, eye wòzu yibɔ kloe. Edze abe aʋa si xɔ ɣeyiɣi didi la zi wo dzi wobla woƒe alidziblanuawo sesĩe ene. Troshev te veveseseɖeamenu. Ʋukulaa, si ŋkɔe nye Kapitan Fox, megblɔ nya mawo tɔgbe o.
  - Miva, sisiblisi suewo, mido go le afisia! Marshall gbɔna! - eƒo nu kple ɣli.
  Ðevi siwo si aƒe mele o la ƒu du yi goawo katã me, nusi wokpɔ koe nye woƒe afɔkpodzi ƒoɖiawo. Esesẽna be woazɔ afɔ ƒuƒlu le anyigba si dzi dzo le tso "ɣe" ene gbɔ zi ɖeka, eye ɖevi daheawo menya nusi afɔkpa nye o. Gake ŋutsuviawo dometɔ ɖeka va zu dzideƒotɔ wu bubuawo eye wòtrɔ heɖe eƒe titinasibidɛ fia. Kapitan la ɖe blaster do goe eye wòda tu ŋutsuvi amemabumabutɔ la, anye ne ewui hafi, gake asrafomegã la te ŋu ƒo ʋumefia la ƒe alɔnu le ɣeyiɣi mamlɛtɔ me. Nutsotsoa dzo va yi, si wɔ do aɖe le mɔdodoa dzi, kpe kakɛwo ge ɖe ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo dzi, eye wòmu dze anyi ɖe aŋɔa dzi. To lɔlɔ̃nu faa ƒe agbagbadzedze aɖe me la, amesi ava nye aʋawɔla la te ŋu xe mɔ na eƒe ɣlidodoa eye esi wòdo dzi le vevesesea me la, etso. Maxim tsɔ atam sesẽ aɖe ƒo ʋumefia la ɖe mo.
  - Ŋkeke etɔ̃ le dzɔlawo ƒe xɔ me. Lé ŋku ɖe nu ŋu, asiwo le wò axawo dzi! - Marshal la de se le gbe si doa ŋɔdzi na ame me - Ðeviwo nye míaƒe nunɔamesi, eye ele be míalé be na wo, eye míawu wo o. Èse egɔme, lã wɔadã?
  Akpɔkplɔa do eƒe abɔwo ɖe eƒe axawo dzi. Eʋuʋu ta kpuie.
  - Ðo eŋu le seawo nu.
  - Ɛ̃ aƒetɔ.
  Maxim trɔ eƒe ŋku ɖe ŋutsuvia ŋu. Eƒe taɖa le ɣie, eƒe mo dze tugbe, ayetɔe, eye lãmekawo le eŋu. Àte ŋu akpɔ eƒe akɔta sesẽ si me tsokolet-tiwo le te.
  -Ŋkɔwò ɖɛ?
  - Yanesh Kowalski ƒe nya! - Ŋutsu si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie la ƒo nu le eƒe lãkusi tame.
  - Mekpɔ aʋawɔla sesẽ aɖe ƒe wɔwɔme le mewò. Èdi be yeage ɖe Zhukov Sukua mea?
  Ŋutsuvia va lé blanui.
  - Adzɔ dzi nam, gake dzinyelawo nye dɔwɔla dzrowo eye womate ŋu axe nye sukudede ƒe fe o.
  Marshall ko alɔgbɔnu.
  - Woaŋlɔ ŋkɔ na wò femaxee. Wò, abe alesi mekpɔe ene la, ŋusẽ le ŋuwò le ŋutilã me, eye wò ŋkuwo ƒoa nu tso susu ƒe ŋutetewo ŋu. Nu vevitɔe nye be nàsrɔ̃ nu nyuie. Esiawo nye ɣeyiɣi sesẽwo, gake ne aʋaa wu enu la, dɔwɔlawo gɔ̃ hã anɔ nɔnɔme nyuiwo me.
  - Woaɖu futɔ la dzi! Míaɖu dzi! - Yanesh gado ɣli le eƒe lãkusi tame ake.
  "Ekema xɔ wò nɔƒe le ha la me, asrafo." Eye le gɔmedzedzea me - le nye ʋu me.
  Lisa ƒe mo ʋuʋu. Ŋutsuvia ƒo ɖi vie, eye ahiã be woaklɔ ememe le eyome.
  Esi yameʋu si hea nu ɖe megbe la kɔ ta la, eƒu du yi dziɖuɖua ƒe dɔwɔƒewo.
  Janesh, si ƒe gbɔgbɔtsixe tsia ƒo la, srɔ̃ nu tso aƒe gã siwo woɖo atsyɔ̃ na nyuie la ŋu.
  - Womeɖe mɔ na mí be míage ɖe titina dɔwɔƒea o, eye esia doa dzidzɔ na ame ale gbegbe.
  - Àkpɔ nu geɖe wu.
  Eye ke hã, asrafomegã la, si dɔmetɔtrɔ ƒe seselelãme ʋã la, de se be woaɖo yameʋu ayi tsaɖilawo ƒe dɔwɔƒea. Ŋutsuvia tsɔ eƒe ŋkuwo katã kpɔe, eye wòɖu nusi wòkpɔ la ŋutɔŋutɔ. Ede dzesii be edi be yeati kpo ado le ʋua me, aƒu du ato afɔtoƒe si le ʋuʋum la dzi, alia ʋu siwo wodona le ʋua ƒe susu me la dometɔ ɖeka.
  Maxim si ƒe megbesẽ zi geɖe la nyoa dɔme hefa tu abe tsã ene gbemagbe.
  - Ne èdi la, do sɔ le "dzidzɔ ƒe to" la dzi, eye le ema megbe la, va gbɔnye tẽ. Tsɔ ga la, ne menye nenema o la, womaɖe mɔ na wò be nàge ɖe eme o.
  Marshal la tsɔ pepa kakɛa de asi nɛ.
  Yanesh ƒu du yi sɔdolawo gbɔ, gake eƒe dzedzeme dze ƒã akpa.
  Le yamenutomeyimɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo ƒe akpata ƒe mɔnu la, robot gãwo tɔ tee.
  -Guy, mèdo awu nyuie o, eme kɔ ƒã be ètso nuto dahewo me. Ele be woalé wò eye woakplɔ wò ayi ʋudzeƒea.
  Ŋutsuvia dze agbagba be yeasi, gake wotsɔ tu si nana ame ƒe mo wɔ yaa la ƒoe, eye wotsɔe ƒu gbe ɖe aŋɔa dzi. Ele be Troshev nati kpo ado le ʋua me ayi aɖaku nu me.
  - Lala, cadet sia le gbɔnye.
  Kpovitɔ siwo he va la tɔ, eye wole ŋku lém ɖe asrafomegã la ŋu. Maxim do agblewu, gake asrafomegã la ƒe awudziwuiwo nɔ keklẽm nyuie le sika me le ɣe eneawo ŋu.
  Dzɔlawo ƒe amegã si nye kpovitɔwo ƒe amegã la do gbe na wo.
  - Kpeɖeŋutɔ, Marshal, gake mɔfiameawo xe mɔ ɖe mɔɖeɖe na nubialawo be woage ɖe titina afisi míexɔa amedzrowo tso ɣletivihatsotsoa ƒe akpa vovovowo le.
  Maxim ŋutɔ se egɔme be yewɔ vodada esi yeɖe asi le ragamuffin aɖe ŋu le teƒe si ŋu bubu le alea. Gake meɖoe be yeaɖe yeƒe vodadaa afia o.
  -Ŋutsuvi sia nye ŋkutsala. Enɔ dɔ aɖe wɔm tso aʋafiagã la gbɔ.
  Asrafomegã la ʋuʋu ta eye wòzi eƒe tu ƒe abɔta dzi. Janesh Kowalski ʋuʋu eye wòva susu me nɛ. Marshal la ko alɔgbɔnu eye wòdo asi ɖa. Le ɣeyiɣi sia me la, kasia ɣletivihatsotso ene siwo nye amedzrowo la xɔ dzo kple keklẽŋusẽtikewo. Le gota gome la, amedzroawo ɖi atikutsetse siwo wotso ƒuƒlu eye woƒe aŋgbawo le blɔ-blɔ, woƒe abɔwo le ƒoƒom eye wole ƒoƒom. Hafi ɣeyiɣi nasu lã wɔadãawo si be woada tu la, Maxim ge ɖe nutsyɔnu la dzi, eye wòhe bɔmb aɖe do goe. Mɔ siwo dzi dzo le la to etame, ge dze kpememe si le amadede vovovowo me la dzi, eye wowu afɔti dzeani la wòzu foton. Troshev tsɔ laser-ya lã amedzidzela eve, inogalact eve siwo tsi agbe la ʋu yi axawo dzi. Wo dometɔ ɖeka hã lé atikpo si womate ŋu axe mɔ na o la, gake evelia te ŋu ɣla eɖokui ɖe xɔa ƒe ŋgɔgbekpa ƒe ʋuƒoa megbe. Lã wɔadã la da tu tso asi etɔ̃ me zi ɖeka eye togbɔ be Maxim ʋuʋu kabakaba hã la, woƒoe vie - eƒe axa fiã eye eƒe ɖusibɔ gblẽ. Futɔa ƒe keklẽwo ƒo "mad water lily" ƒe nuheŋusẽa tangentially. Wowó aɖe kplɔe ɖo.
  Marshal"s vision nɔ tsi ƒum, gake ewɔ nuku nɛ ŋutɔ esi wòkpɔ alesi Yanesh vuvu kpe gbadzɛa ƒe akpa aɖe hetsɔe ƒu gbe ɖe futɔa ŋu. Maxim ƒe mo wɔ yaa le ŋusẽ si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o si ɣla ɖe ƒewuivi sia si ƒe dzedzeme gbɔdzɔ la ŋu... Nusi wotsɔ ƒu gbe la va zu nusi sɔ pɛpɛpɛ, le ŋku atɔ̃ ƒe fli me tututu. Nuwɔwɔa ʋuʋu eye wòɖe afɔ yi ŋgɔ, eye wònɔ ʋuʋum. Esia sɔ gbɔ na Maxim ƒe tu si wòda nyuie be wòawu lã wɔadã la ƒe agbe nu.
  Aʋa la wu enu kaba. Le ɣeyiɣi sia me la, kpovitɔwo mete kpɔ be yewoada tu gɔ̃ hã o. Marshal la de dzesi esia enumake.
  "Ame nyuitɔwo katã le avu wɔm le ŋgɔgbe, eye le megbe, le dua ƒe ablɔwo dzi la, vɔvɔ̃nɔtɔwo bɔbɔ nɔ anyi ɖe gota.
  Asrafomegã si ɖu nu nyuie la ƒe mo biã. Mete ɖe Maxim ŋu.
  - Comrade Marshal, meɖe kuku, gake beam throwers kpekpewo nɔ wo si, eye míe...
  - Eye nukae nye ema! - Maxim fia asi blaster si le patrolman"s belt. - Fly swatter? Ewɔ nublanui ŋutɔ, edze abe dɔ aɖeke meli na wò le fiadu me o ene. Mànɔ anyi dɔ aɖeke mawɔmawɔe o, madze agbagba be mana woaɖo wò ɖe ŋgɔgbe.
  Esi Maxim wɔ dzesi na ŋutsuvia vɔ la, ekpe ɖe eŋu wòti kpo ge ɖe nuheŋusẽ ƒe yameʋua me, eye emegbe wòkpla asi kɔ nɛ sesĩe.
  -Enyo, hɔ̃e nènye. Edzɔ dzi nam be nyemeda vo le ŋuwò o.
  Kowalski blu ɖe eta xɔlɔ̃wɔwɔtɔe, eƒe gbe ɖi sesĩe ŋutɔ eye wònye dzidzɔ.
  - Ðeko mewɔ dzidzedzekpɔkpɔ ƒe ƒuƒu. Mate ŋu...
  - Mɔnukpɔkpɔ asu asiwò. Èwu kɔledzi nu eye nèyi aʋa dzi tẽ. Wò agbe bliboa le ŋgɔwò, ele kokoko be nàwɔ avu vaseɖe eƒe nuwuwu.
  - Aʋawɔwɔ lolo ŋutɔ! - Ŋutsuvia do ɣli kple dzonɔameme. - Medi be mayi ŋgɔgbe enumake, afɔ beam gun...
  - Màte ŋu awɔe enumake o, woawu wò le aʋa gbãtɔ me. Na dɔ tɔxɛ aɖe nasu asiwò gbã.
  Yanesh ʋuʋu nu kple dziku. Eka ɖe eƒe ŋutetewo dzi, esusu be yenya nu geɖe wɔwɔ xoxo, si me tudada hã le. Le ɣeyiɣi ma me la, yameʋu si hea nu ɖe megbe la nɔ dzodzom le Michurinsky Tsaɖibɔ gã la tame. Ati gãwo tsi le afima, eye wo dometɔ aɖewo kɔkɔ meta alafa geɖe. Eye atikutsetseawo lolo ale gbegbe be ne èɖu titina vɔ la, àte ŋu anɔ eme. Ananas siwo ŋu wotrɔ asi le le domenyiŋusẽfianu me siwo ƒe ŋutigbalẽ le abe sika ene la dze abe ɖe wodzroa ame ene. Nyateƒee, to vovo na alesi wokpɔ mɔe la, womehe ŋutsuvia ƒe ŋudzedzekpɔkpɔ boo aɖeke vɛ o.
  - Meyi ave mawo tɔgbe me xoxo. - Yanesh ɖe eme. - To vovo na titinanutowo la, woɖe mɔ na amesiame be wòanɔ afima. Togbɔ be exɔa ɣeyiɣi didi hafi woate ŋu aɖo afima hã.
  - Ɖewohĩ! - Maxim gblɔ be. - Eye ke hã, kpɔ dzidzɔ ɖe numiemie siwo le afisia ŋu... Mushroom aɖe li, platoon blibo ateŋu age ɖe ete.
  - Fly agaric gã aɖe ƒe dzedzeme ko. Enye nusi womate ŋu aɖu o. Meɖo ŋku edzi be meƒo atikutsetse kakɛ siwo wotso ƒe kotoku blibo ɖeka nu ƒu. Melɔ̃a pavarara - ŋutigbalẽa le tsɛ eye vivia vivina keŋkeŋ. Gbotsetsewo menye naneke ne wotsɔe sɔ kplii o. Ele be nàɖɔ ŋu ɖo ne èle lã lãm. Ate ŋu agbã, eye emegbe tɔsisi la anɔ abe tsitsetse ene - akplɔ wò adzoe hafi ɣeyiɣi nasu asiwò nàgblɔ nya aɖe gɔ̃ hã. Atikutsetse si le afisia lolo akpa. Ele be nàtsɔ wo ɖe akpa vovovowo me le aŋekotoku me, eye esia mebɔ kura o.
  Maxim ƒo asi ɖe Janesh ƒe abɔta.
  - Menye nusianue wotsɔa nuɖuɖu dzidzea o. Mina míaɖiɖi aɖafɔ seƒoƒo aɖewo.
  - Nunana aɖe na nyɔnuvia! Aleke wɔ!
  Ŋutsuvia ƒe asiwo do asi ɖe ʋua ƒe ʋukukumɔ̃a gbɔ. Kapitan Fox ƒo eƒe asibidɛwo kple dziku.
  - Mègaka asi ʋukukua ŋu o, avuvi.
  Eye enumake le eŋuɖoɖo me la, egaxɔ mokaname bubu tso asrafomegã la gbɔ.
  "Ðeko dzideƒo le asiwò be nàwɔ avu kple ɖevi."
  - Meɖe kuku, Wò Aƒetɔ!
  Yanesh mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko nu.
  - Ne èdi la, te ekpɔ. - Maxim woɖe mɔ na.
  Yanesh gblɔ be: "Nuteƒekpɔkpɔ le asinye le simulatorwo me.
  Ðikeke alo vɔvɔ̃ aɖeke manɔmee la, Kowalski tsɔ eƒe asiwo ɖo ʋua ƒe ʋukukumɔ̃a dzi eye wòfia mɔ ʋua yi anyime. Edze abe ŋutete ɖedzesiwo nɔ esi vavã ene. Yameʋu si hea nu la ƒu du to ati gãwo tame.
  Maxim mede nu nyaa me o, si na ŋutsuvia te ŋu ɖu yameʋua dzi. Ele be míagblɔ be enɔ te ɖe eƒe dɔa nu dzidzedzetɔe ŋutɔ, enɔ ʋuʋum le atikpo gãwo dome, medze anyi gbeɖe o, eɖe aɖaŋu si me aɖaŋu le si wu eƒe ƒewo fia. Gake ne edze anyi hã la, manye nya gã aɖeke o, dedienɔnɔ ƒe ɖoɖo deblibo aɖe le yameʋu si hea nuheŋusẽa si. Mlɔeba la, wobɔbɔ nɔ teƒe aɖe si seƒoƒo sue siwo nya kpɔ ŋutɔ la kaka ɖo. Edze abe afakala nyui la kaka atsyɔ̃ɖonuwo dɔmenyotɔe ene. Amadede vovovo siwo me kɔ la na ŋkuwo ʋuʋu, eye ʋeʋẽ si mua ame la nyɔa dzidzɔ si womate ŋu aɖɔ o.
  Yanesh ƒo kpẽ gɔ̃ hã le eƒe ŋudzedzekpɔkpɔ ta. Esi woɖi la, ŋutsuvia ti kpo do go hedze seƒoƒowo fɔfɔ gɔme, eye wòfɔ alɔ blibo ɖeka. Maxim ƒe ʋu fa miamiamia, anyigba ƒe nɔnɔme dzɔa dzi nɛ eye ke hã, nane dzi ŋɔ ŋutɔ. Sese le eɖokui me be ŋɔdzi le ye ŋu. Esi asrafomegã la to dzo kple tsi me ta la, ezu numame nɛ be wòaka ɖe eƒe nukpɔsusu dzi, ƒã hafi wòɖia gbɔe. Le gɔmeɖose nu la, mele be fiaɖuƒe gã aɖe ƒe fiadu nanɔ agbe ƒomevi siwo me afɔku le na amegbetɔwo me o. Nu bubu aɖe le afisia. Maxim wɔ dzesi na ŋutsuvia eye wòƒo nu le to me kpoo be:
  - Futɔwo le mía gbɔ. Ɣla seƒoƒoawo eye nàva kplim.
  Janesh ƒe ŋkuwo nɔ keklẽm.
  - Me le klalo.
  Esi Maxim kple Yanesh gblẽ seƒoƒotsihea ɖe ʋua me le Kapitan Fox ƒe dzikpɔkpɔ te la, woʋu yi avea me goglo wu. Nyateƒee, ɖe wòle be woayɔ asrafowo be woava kɔ nutoa me hafi. Gake dzidzɔkpɔkpɔ lé Maxim. Lɔlɔ̃ ƒe didiwo xɔ Janesh ya, ekpɔ eɖokui le susu me be yenye asrafomegã eye wòkpɔa dzidzɔ ɖe eŋu. Woto avea me henɔ agbagba dzem be yewomawɔ toɣliɖeɖe o. Yanesh te ŋu tɔ dzo eƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe lãgbalẽ dzĩwo dzi, gake eɖu eɖokui dzi, togbɔ be ʋuʋudedi gãwo xɔ ŋutigbalẽa vaseɖe eƒe klowo dzi hã.
  Maxim ƒo nu le ɣlidodo me be: "Kpɔ nyuie." - Le ave me la, afɔku ɣla ɖe gbe ƒe aŋgba ɖesiaɖe me.
  Yanesh ƒo nu le ɣlidodo me be: "Míehiã ametakpɔnu si woatsɔ aɣla eɖokui." Ðeko avɔawo ɣla ame kukua, nane nɔ tsatsam le afɔawo ŋu. Nudzodzoe gãwo, abe alesi Yaneš srɔ̃e le suku ene, meɖua amewo le ɣletinyigba sia dzi o. Wotsrɔ̃ ƒunukpeƒetetedɔ ƒomevi siwo me afɔku le wu le domenyiŋusẽfianu ƒe ɖoɖo nu, mesɔ gbɔ be fiadu la titina nazu dɔlékui alo dɔvɔ̃tsoƒe o. Wozɔ yi edzi le ɖoɖoezizi me. Kasia Maxim xɔ dzo. Nu gbagbe sueawo wɔa nu dziɖeleameƒotɔe, abe ɖe ame aɖe do vɔvɔ̃ na wo ene. Marshal la lé ŋutsuvia ƒe asi eye wòƒo nu le to me nɛ be:
  - Amedzidzedze aɖe le ŋgɔ!
  Maxim ɖe gbeɖiɖidzidzenu aɖe le eƒe kotoku me eye wòɖo to teƒe siwo ƒo xlãe nyuie. Enyo, amegbetɔ ƒe aʋawɔla atɔ̃ kple amedzro siwo ade xexlẽme ma ke mlɔ afima te ɖe afima ŋu. Enyo, ne asrafowo da sɔ alea la, anyo wu be woagaƒo wo ɖokui ɖe aʋawɔwɔ me o, ke boŋ woato futɔa ŋu.
  Nu mae wowɔ.
  Asrafo bibi la kple ŋutsuvi dama la ʋu le ɖekawɔwɔ me. Ele be míazɔ to gbe damawo me, eye míanyrɔ ɖe ʋuʋudedi me vaseɖe afɔkpodzi. Esesẽ ŋutɔ be asrafomegã la de dzesi amegbetɔ ƒe kɔsɔkɔsɔa ƒe gbagbã eye wòte ŋu ƒu du to teƒe sia. WONYE dzɔgbenyuie, lãwo ƒe sidzenuwo alo tosese wɔnuku aɖeke menɔ amedzroawo dometɔ aɖeke si o. Gbeɖiɖimɔ̃a te ŋu dea vovototo nya siwo wogblɔna blewu me xoxo.
  - Aƒetɔ Resident, èle nusi mate ŋu adzɔ o la biam tso gbɔnye.
  Le eŋuɖoɖo me la, gbe si ɖi ɣlidodo.
  - Eye wò, general, ezu numame na wò be nàxɔ ga ko evɔ màwɔ dɔ nɛ bliboe o.
  Ne míetsɔ gbeɖiɖia dzro eme la, etso ameƒomevi aɖe si menye amegbetɔ tɔ o me.
  - Woxe fe na wò miliɔn afã, eyata nuka? Nyatakaka siwo do xoxo tso ŋkutsala ƒe satelaitwo ŋu.
  Amegbetɔ ƒe gbe yi edzi nɔ eɖokui ʋlim kuviatɔe be: "Menye nye vodadae o." - Nyatakaka sia ƒomevi, le gɔmeɖose nu la, doa xoxo kaba ŋutɔ. Menye ŋusẽkatãtɔe menye o.
  - Míese esia gɔme enumake, ele bɔbɔe be míagblɔ be ègbɔdzɔ. Le Kremlin ƒe ɖoɖoa dzi dzedze gome la, viɖe boo aɖeke manɔ wò kple wò zɔhɛwo ŋu o.
  Maxim ʋuʋu sesĩe. Ðe wòava dze ametakpɔnu sesẽtɔ kekeake si xɔ fiadu la kple ɣletivihatsotsoa ƒe titina bliboa dzi nyateƒea? Kremlin ƒe ɖoɖoa, abe alesi ewɔlawo gblɔe ene la, womate ŋu aɖu edzi o eye ke hã, ne futɔwo va le dɔ dzi vevie le fiaɖuƒea ƒe dzime tututu la, esia hea ŋugbledede wɔnublanui vɛ.
  - Nyae, ame, eteƒe madidi o míazã aʋawɔnu yeye aɖe si le gɔmedzedzea me, eye to eƒe kpekpeɖeŋu me la, Russiatɔwo ƒe ɣletivimefakaka meliwo atrɔ azu ke hafi aɖo didiƒe ʋĩ. Ekema míaƒe aʋakɔa, abe nuheŋusẽ ƒe ƒutsotsoe si gena ɖe nusianu me ene, ayɔ Russiatɔwo ƒe yamenutomewo eye woabɔbɔ fiaɖuƒeawo ɖe anyi.
  Maxim ƒo nu blanuiléletɔe, edze abe mɔkpɔkpɔ ma tɔgbe medzɔ dzi na alakpatɔa etɔxɛe o ene. Ke hã, eɖo eŋu be:
  - Sɔti atɔ̃lia le dɔ dzi wu tsã, eye wò amedzidzedzea ayi le ɖoɖo nu.
  - Miaƒe dɔ na etsɔme kpuie enye be miawɔ mɔ̃ sesẽ wuieve le fiadu me na míaƒe aʋawɔlawo. Asrafoha siwo wohaya la age ɖe afisia le tsaɖilawo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo me, aɣla wo ɖokui ɖe avewo me, eye emegbe woawɔ woƒe akpa aɖe le amedzidzedze bliboa me.
  - Aleae wòanɔ.
  - Eye kpɔ ɖa, ame, ne míaƒe ɣletivimefakaka meliwo ƒe amedzidzedze do kpo nu la, avɔ̃ɖi na wò wu. Wò ŋutɔ wò nunya si tsi tre ɖe ŋuwò avuvu wò, eye wò wuwu anɔ blewu eye wòase veve.
  Togbɔ be Maxim mekpɔ amesi nɔ nu ƒom o hã la, eka ɖe edzi be SMERSH ate ŋu atsɔ eƒe gbe ade dzesi alakpatɔa.
  - Míehiã nyatakaka tso ame yeye siwo katã woɖo le futɔwo ƒe kplɔlawo dome ŋu. Nusianu si nènya.
  - Le nye nyatakakawo nu la, woɖo ɖekakpui Marshal Maxim Troshev be wòanye ɣletiviwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo ƒe tatɔ le Smur ɣletivihatsotsoa me. Nyatakaka aɖeke meli si tututu ku ɖe eŋu o, gake...
  - Nusianu me kɔ, Russiatɔwo le dzadzram ɖo ɖe amedzidzedze gã aɖe ŋu le afima. Abe alesi wònɔna ɖaa ene. Aʋafia yeyea nye asrafoha gãwo ƒe amedzidzedze kpata.
  Maxim ʋuʋu, edi be yeaƒu du ayi ŋgɔ aƒo geek la. Amekokoa ɖo afɔku me.
  - Mesusu be nenemae wòle. Le ɣeyiɣi bubu siwo woɖo ɖi gome la...
  Alakpatɔa ŋlɔ ŋkɔ ɣeyiɣi didi aɖe eye wòtea ɖeɖi ame ŋu, gake ɖoɖo aɖe nɔ Maxim ƒe ta me xoxo. Gbã la, ele be nàdzo le teƒe sia kpoo, eye evelia, te ɖe SMERSH ŋu kpata. Afimae woatso nya me le nenye be woaɖe ŋkutsalaawo ɖa enumake loo alo woalala. Le nyateƒe me la, alakpatɔ siwo wokpɔ be afɔku mele wo me o, eye woate ŋu ato wo dzi agblɔ nyatakaka totrowo. Nu vevitɔe nye amateur-fefe aɖeke o. Ke hã, ŋutsuvi si nɔ anyi kpoo vaseɖe fifia la ʋuʋu, eye wòde dzesii be sɔhɛmenɔɣi ƒe ŋusẽ le sesẽm.
  - Ðewohĩ míate ŋu atsɔ laser aƒo wo, Aƒetɔ Marshal?
  Maxim ƒo nu le ɣlidodo me be: "Ao, le nɔnɔme aɖeke me o." - Ema tae nunya le, be woaƒo nyatakakawo nu ƒu ahagblɔ wo na ame siwo sɔ. Ne èda le sededea dzi la, nye ŋutɔ mada tu wò.
  Marshal la kɔ eƒe tu si nye beam la ɖe dzi ŋɔdzitɔe.
  Yanesh ʋuʋu ta.
  - Womeƒoa nu tso sededewo ŋu o.
  Eve Maxim be yekplɔ ŋutsuvia ɖe asi. Ke ne wose woƒe ɣlidodowo ya ɖe... Le ɣeyiɣi sia me la, wose ɣlidodo aɖe le gbeɖiɖimɔ̃a me, eye amedzroa gaƒo nu ake.
  - Gblɔ na "Jupiter" be ne mekpe ɖe mía ŋu o la, míate ŋu atsɔe ana to pawn sia tsɔtsɔ sa vɔe me. Ekema miaƒe Kɔkɔetɔ la ado dziku vevie, eye nublanuikpɔkpɔ menye eƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo dometɔ ɖeka o.
  Maxim bu eŋu be: "Ẽ, ele be kplɔla nasẽ." Gake ɣeaɖeɣi la, enye ame akpe tiatiaawo dometɔ ɖeka la, ne dzizizidziɖula si le dzi ɖum la ku kpata ko hafi mɔnukpɔkpɔ sua esi be wòazu kplɔla. Wotiaa akpe ɖeka ƒe sia ƒe, eye ŋusẽ kɔkɔtɔ ƒe tɔtrɔ yia edzi ƒe blaetɔ̃ ɖesiaɖe. Gake mɔnukpɔkpɔ sia hã to wo ŋu. Gbã la, Maxim ƒe nɔnɔme fa akpa, eye evelia, ŋutete siwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu, siwo nu sẽ ale gbegbe le ɖevime la, te gbɔdzɔgbɔdzɔ ne tsitsi. Ke hã, marshal nyenye ne mèxɔ ƒe blaene gɔ̃ hã o... ema gblɔ nya aɖe.
  - Mègaka asi Jupiter ŋu o. Eyae nye wò mɔkpɔkpɔ nyuitɔ kekeake. Ema manɔmee la, mɔnukpɔkpɔ si li be woaɖu aʋaa dzi la mede naneke kura o.
  Inogalakt ƒo ɣli na nane si womate ŋu ase o tsɔ ɖo eŋu nɛ. Emegbe egblɔe kɔte be:
  - "Jupiter" xɔ asi ne ele dɔ wɔm. Le eƒe nu mawɔmawɔ ta la, míaƒe asrafowo le nu geɖe bum akpa. Aleke kee wòɖale o, àgblɔ míaƒe mɔfiamewo nɛ. Fifia ya àte ŋu ayi.
  Maxim ƒo nu kple gbɔdzɔe be: "Emae nye ema, àte ŋu adzo." Le ɣeyiɣi ma me, esi wògbe eƒe nyawo la, wowó. Tudada aɖe kplɔe ɖo.
  - Fiƒode le eŋu! Gbugbɔ wɔ dɔ ake...
  Marshal la bɔbɔ, eye dzidzɔ ƒe keklẽwo koe klẽ ɖe Yanesh ƒe ŋkuwo dzi.
  . TA No. 11 lia
  - ȃoa nu tso dzitsinya ŋu! - Kluvi dadala la ƒo nu kple ɣli.
  - Ale be dzidzɔkpɔkpɔ nanye amesiame tɔ, eye menye ame ʋɛ aɖewo tɔ o. Nu kɔkɔe sia tae mekɔ nye yi ɖe dzi! - Adzetɔ la do ɣli.
  Count la ke ɖi be:
  - Ao! Mexɔe se be dziku alo ŋusẽ ƒe dzodzroe ʋãa wò! Kluviwo ƒe aglãdzedze nɔ anyi, gake amewuwu koe wowu enu. Esiawoe nye aglãdzedze ɖesiaɖe me tsonuwo.
  - Esia manye ʋunyaʋunyawɔwɔ o, ke boŋ tɔtrɔ kpata. Nu vevitɔ kekeake adzɔ emegbe, le aʋadziɖuɖua megbe! - Aʋawɔla la gblɔ kple dzonɔameme gã aɖe.
  - Tɔtrɔ yeye? Nya wɔnuku aɖe, ɖe wò ŋutɔe toe vɛa? - Forsa ƒe mo wɔ yaa.
  - Menye nyateƒee o! Mawudɔla aɖee tsɔ nya sia nam le drɔ̃e me. - Witcher ʋu kple gbɔgbɔmeʋaʋã.
  - Mawudɔla alo ameyibɔ mawuwo dometɔ ɖeka! Nyagblɔɖi ƒe drɔ̃ewo nye ameflunya. - Xexlẽme la ke ɖi.
  - Aleke kee wòɖale o, mɔnukpɔkpɔ asu asiwò be nàtrɔ amewo ƒe agbenɔnɔ wòanyo eye wò ŋutɔ nàzu ame nyuitɔ! Ðokuitɔdidi mee xaxawo katã tsona, agbagbadzedze ɖekae me koe nudzedziname ate ŋu ava eme. Ame si si ƒuƒoƒo mele o la le abe dzoka xɔxɔ ene, dzo mele esi o, menaa kekeli boo o eye wòtsina kaba! - Eɖe Witcher ƒe nuƒoƒo ƒe tɔsisi aɖe do goe.
  - Ègblɔ be ele be ame nanɔ ƒuƒoƒo aɖe me. Gake ènya nusi lãwo ƒe dzɔdzɔme nyea? - Forsa bia nya fewuɖutɔe.
  - Eye lãa ƒe nɔnɔme nyo wu le lãha me! Eye le goawo katã me la, esi wònye kluvie nènye eye womeɖe wò o ta la, ekema ame ŋkutawo trɔ le gbɔwò, le nyagbɔgblɔ me la, xɔ̃wò wɔnuteƒewo ɖe woƒe amadede vavãtɔ fia. Esia fia be ɣeyiɣia de be míadi zɔhɛwo le nɔnɔme bubu me. - Witcher do susua ɖa le dziɖeɖi me wu.
  Count de Bor zi ɖoɖoe sɛkɛnd ʋɛ aɖewo, eye emegbe wòdo asi ɖa:
  "Togbɔ be nyemexɔ dzidzedzekpɔkpɔ mlɔeba dzi se o hã la, nye akplɔ ya teti ano ʋu."
  - Mele be susuŋudɔwɔwɔ nasubɔ dzɔdzɔmeŋutetewo o - dzodzro ƒe susu! - Adzetɔ gblɔ.
  - Enyo, enyo, esɔ gbɔ, ƒo nuƒo nam! Aʋa aɖe adzɔ - aʋadziɖuɖu aɖe adzɔ! - Count la dze ʋua tutu gɔme le eɖokui ŋu.
  - Wòe nye aʋawɔla bibi kple kalẽtɔ, ele be woatia wò abe ƒuƒoƒo ƒe ŋgɔnɔla ene! - Aʋawɔla la do susua ɖa.
  - Menye nu gbegblẽ o, gake mehiã be nàtia asrafomegã ɖesiaɖe o. Ele be gɔmeɖose sesẽ aɖe nanɔ anyi si nye sedede ƒe ɖekawɔwɔ. Wotia wò, eyata èɖoe! -Akɔntabubua dze eƒe kɔsɔkɔsɔwo dada gɔme. Ŋutsuvi eve aɖewo ƒu du va kpe ɖe eŋu.
  - Ke hoʋiʋli faa ya ɖe? - Witcher ke ɖi.
  - Enye nusi gblẽa nu le asrafowo ŋu! - Ŋusẽ si wotso. - Ganyawo nye rhizome of many shoots, asrafowo nye trunk ɖeka!
  Witcher tsɔ fefenyawo gblɔ be:
  - Gake zi geɖe la, it"s oak, eye menye le ŋusẽ kple liƒo gome o, ke boŋ le dziɖuɖu ƒe seƒe gome!
  Ŋutsuvi si nɔ amama afã kple afã la tsɔ yi de asi na xexlẽmea. Eɖo eŋu esi wòƒoe ɖe eƒe akɔta si me ƒu le, si woƒo wu zi ɖeka. Ŋutsuvia ƒo nu kple hũɖeɖe eye wòti kpo trɔ yi megbe, eye wònɔ eƒe afɔ ɣiawo ʋuʋum.
  Witcher gblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Mele asrafoha atɔ̃ siwo nye truncated composition wɔm, asrafo eve kple afã ɖesiaɖe. Woɖo wò be nàde se na etɔ̃lia! Eye kluviwo natia susɔeawo!
  Aɖaŋuɖoɖo mamlɛtɔa he nyaʋiʋli vɛ, eye wòtrɔ zu dzrewɔwɔ kloe. Emegbe dzre aɖe dzɔ ŋutɔŋutɔ, woxɔ abi kluvi geɖe, eye eva hiã be Witcher nade nu nyaa me. Esi wòmu esiwo zɔna kabakaba wu la, edo ɣli be:
  - Dzudzɔ atikplɔa zazã! Mina míayi aʋafiawo ɖoɖo tẽ dzi.
  Liʋiliʋilili medze kluviawo ŋu o, gake esi aʋawɔla la tsɔ susu ma tɔgbe da asi ɖe edzi la, wodo asiwo ɖe dzi kple susu ɖeka.
  Le afisia la, ele be Witcher, amesi xɔ ŋgɔ na aglãdzedzea, nawɔ dɔ sesĩe. Le nyateƒe me la, esesẽna be woatsɔ ŋku ade dzesi amesi dze, eye eyi edzi nɔ nya biam amesiwo di be yewoaxɔ ɖoƒea. Mlɔeba la, woɖo asrafohaawo, eye woɖo aʋafia siwo anɔ anyi ɣeyiɣi kpui aɖe ɖe alɔdze suewo me.
  - Ne aʋawɔwɔawo wu enu la, míalé ŋku ɖe kalẽwɔwɔ kple aɖaŋudzedze si asrafowo ɖe fia ŋu! - Nyɔnuvia ɖe eme.
  Ðeviwo kple ƒewuiviwo koe nɔ asrafohaawo dometɔ ɖeka me. Witcher tsɔ ŋutsuvi Bik ɖo wo dzi. Ŋutsuawo do ɣli kple dzimaɖitsitsi be:
  - Egale sue akpa! Míehiã ɖevi suea o. Tsɔ gãtɔ kple sesẽtɔ da ɖe mía dzi.
  - Eye amekae nèdi?
  - Nye mega kpᴐ wò kpᴐ o! Eyae dze wu!
  Ðekakpui kamedefefewɔla aɖe do ɖe ŋgɔ, egakpɔtɔ nye ŋutsuvi, gake ekɔ abe oak-ti ene xoxo. Nyateƒee, eƒe mo dze abe ɖe wòtsi ene. Vedmakova, esi wònya alesi gbegbe nunya le vevie na aʋafia nyuie ta la, ebia be:
  - Nukae nye adre enyi?
  Ðekakpuia lé ŋku ɖe eŋu henɔ ɣli dom be:
  - Nye menya o! Nu vevitɔe nye lãmekawo kple ŋusẽ.
  Bik ƒo ɣli ɖe nuƒomɔ̃a me be:
  - Lãmetsi siwo me ahɔhɔ̃ mele o nye lã asiʋlo ɖeka - si ta nuɖazea le avi fam ɖo!
  - Zi ɖoɖoe, wò nudzodzoe! Maƒo wò aɖuwo ɖa! - Ðekakpui kalẽtɔ la do ɣli.
  - Ame sia ame si menya be adre enyi nye blaatɔ̃ vɔ ade o la, anɔ eme be mate ŋu aƒo eƒe asibidɛ wòagbɔ eƒe ŋɔti ŋu o! - Ŋutsuvia tsɔ eƒe aɖe do ɖe eŋu.
  Ðekakpui gbevuvi la ƒo nu le eƒe lãkusi tame be:
  - Metsɔ nya ɖe ŋuwò, míawɔ avu vaseɖe ku me!
  - Èsrɔ̃am abe sisiblisi-boso ene! - Count de Force de dzesii. - Ke hã, esia koe nye mɔ nyui si dzi woato ado le eme.
  - Le duelist eveawo dome la, ɖeka nye bometsitsi, evelia nye ame vɔ̃ɖi! - Mede dzesi Witcher. "Togbɔ be enyo be ŋutsuviwo naxɔ dzo hã."
  Bik tsi tre ɖe eƒe futɔ ŋu, vovototo si le eƒe kɔkɔme me lolo ŋutɔ, eƒe futɔa kpekpe wu zi gbɔ zi atɔ̃. Gake ɖevia ya tsɔ vlododo lé ŋku ɖe eƒe lãmeka siwo dzena la ŋu, ŋutsuvia le tsɛ, gake ka le eŋu. Eƒe mo goglo la wɔ mo, eƒe yi nɔ tɔtrɔm le eƒe asiwo me.
  - Enyo, aleke míawɔ avu alo awɔ ŋutifafa! Ebia be: "Fuɖuɖutɔe."
  - Ɛ̃, melɔ̃ wò! - Kamedefefewɔla la dze ŋutsuvia dzi. Etsɔ megbedede ƒoe, eƒe yi didi eye wòlolo, edze abe asi eve ye wòtsɔe ene. Bik ƒo asa na ƒoƒoa evɔ medze agbagba gɔ̃ hã be yeaxe mɔ ɖe enu o, ke boŋ ɖeko wòti kpo to mɔa dzi hetsɔ eƒe yi ƒu gbe ɖe eƒe ŋɔti ƒe tɔdzisasrãa me. Ŋutsuvia ƒoe ɖe akɔntabubua dzi ko - be yeaƒoe, gake menye be yeawu o.
  Lã wɔadã la do dziku ɖe edzi eye wòdze eƒe yi evelia ʋuʋu gɔme. Le afisia la, ele be Buk gɔ̃ hã naƒoe sesĩe wu esi wònɔ sisim. Ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒluawo va nɔ sue ɖe edzi, eye akplɔawo ƒu du dze wo yome. Kasia Bik tɔ, pɔmpi aɖe do ɖe eƒe aɖuwo me. Futɔa ʋuʋu sesĩe wu eye wòƒu du kple sɔ ƒe duƒuƒu, eye wòkeke eƒe abɔ ƒoɖiawo ɖe enu wòkeke. Ŋutsuvia nɔ alɔgbɔnu kom totro la, eɖe ta, eye nu sue aɖe ƒo kamedefefewɔla la ƒe mo. Bik zɔ ɖe axadzi to akplɔawo ŋu, eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo eƒe futɔa ƒe akɔta gɔ̃ hã.
  Ŋutsu sesẽa ƒe mo wɔ yaa la, edo ɣli sesĩe, emegbe eƒe afɔwo gbɔdzɔ eye wòdze anyidzedze gɔme.
  Xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe hũɖeɖe aɖe xɔ asrafowo me, ame ʋɛ aɖewo koe nɔ mɔ kpɔm be ŋutsuvi sue la aɖu ame dzɔtsu la dzi. Emegbe ɖeviawo do ɣli kple dzidzɔ, gbã la, kluviawo dometɔ suetɔ kekeake ya. Edzɔa dzi na amesiwo le sue wu eye wogbɔdzɔ wu ne wokpɔe be wò dɔtɔ vevitɔ hã melolo o. Eyata ɖevi gɔ̃ hã ate ŋu awɔ nane na aglãdzedzea.
  Kluviwo ƒu du yi kamedefefewɔla si dzi woɖu la gbɔ, eye nutoa me ɖɔkta eve aɖewo hã nɔ wo dome. Teƒe aɖe si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la kaka ɖe ɖekakpui kalẽtɔa ƒe mo si le ƒuƒlu eye fu mebɔ o la dzi. Ðɔktaa gblɔ kple movidzɔdzɔ be:
  - Basilika si nye Basilica! Woda aŋe si me aɖi le ɖe eŋu, si na eƒe abɔwo tu.
  - Ɣeyiɣi kpui aɖe ko! - Egblɔ be Bik. - Emegbe eƒe susu trɔna. Maɖo ŋku naneke dzi o, ɖeko made dzesi eƒe ŋukpe o.
  Witcher te ɖe ŋutsuvia ŋu be:
  -Afikae nèsrɔ̃ aɖiwɔwɔ le?
  - Afi aɖeke meli o! Ke ɖe eŋu le domenyinuawo dometɔ ɖeka me. Kesinɔtɔwo hã mekpɔa dzidzɔ ɖe ɖoƒe si le wo si le hadomegbenɔnɔ me ŋu o. Eyata wowɔa aɖi ƒomevi ɖesiaɖe. Ne wotre atike la nu la, kuxi aɖeke mele eme o, menya alesi woʋua gaƒoɖokuiwo! - Bik tsɔ ŋku ɖe Witcher ŋu ayetɔe.
  - Afi ka? - Bia aʋawɔla la.
  - Fiafitɔ ɖeka fia num! Eva zu kluvi hena ɣeyiɣi aɖe, menɔ atsu kple asi ɖeka me kplii, míewɔ dɔ sesĩe, míetso avea. Egblɔ alesi woaʋu gaƒoɖokuiwo nam, efia nane gɔ̃ hãm. Eƒe ŋkuɖoɖo nu dzi wɔ nuku nɛ eye emegbe wòsi dzo. - Ŋutsuvia ʋuʋu ŋku ayetɔe.
  - Eye mèdze eyome oa? - Witcher ƒe mo wɔ yaa.
  - Ao! Woƒo mí katã ɖe sisi sia ta le mɔ sia mɔ nu, eye ne ɖe nye hã mesi la, ekema woaklã atɔ̃lia ɖesiaɖe ɖe ati ŋu ɖe sɔtiwo dzi. Ame eve nye nugbeɖoɖo xoxo. - Ŋutsuvi si me ka le la ɖe eme.
  - Amedzrowo! Enyo, enyo, ne èɖo ŋku edzi alea la, ɖewohĩ Khirov do goe aɖe vi na wò. - Witcher do susua ɖa.
  - Ate ŋu adzɔ! Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia si medi be mazu ame sesẽtɔ kekeake kple aɖaŋudzelatɔ kekeake! - Ŋutsuvia ɖe biceps bɔl aɖe fia.
  - Sesẽ wu eye wòdze aɖaŋu wu nye? - Aʋawɔla la gblɔ fefetɔe.
  - Ao! Le nyateƒe me la, wòe nye kplɔla la! Gake ne èzã wò ɖusi la, nukata màwɔe o! - Bik tsi tre ɖe eƒe asiwo dzi hena nyaƒoɖeamenu geɖe wu.
  - Zi alesi ame dzona yia dzi la, zi nenemae eƒe dzi medzɔna ɖe eƒe ɖoƒe ŋu o! - Mede dzesi Witcher.
  - Amewo medzona o! Amesiwo ƒe susu mezu numame na groveling o koe aʋala le! - Ŋutsuvia ɖe gɔmesese si do ŋgɔ fia.
  - Aʋalawo anɔ míaƒe aʋakɔa me! Medo ŋugbe be mabu nane ŋu. - Witcher do ŋugbe.
  - Eye mexɔ dziwò se, nɔvinyɔnu gã! Le nyateƒe me la, menye kplɔla koe nènye o, ke boŋ nɔvinyɔnu alo vidada gɔ̃ hãe nènye na mí. Míanɔ agbe abe ƒome ɖeka ene! - Bik gblɔ.
  - Ele be dukɔa ƒe ŋgɔnɔla nanye nɔvi na amewo, ke menye nɔvi o! - Dukɔa ƒe ŋgɔnɔla nye dukɔa ƒe subɔla gbãtɔ kple vevitɔ. Ke hã, mina míaɖe asi le kafukafunyawo ɖɔliɖɔli ŋu, ele be ame bubuwo nazã aʋawɔnu si nèxɔ. Mina míawɔ pɔmpi aɖewo! - Witcher ɖe gbe.
  - Womele didiƒe ʋĩi o! - Passa de dzesii. - Ehiã be woawɔ ŋgɔyiyi.
  - M"le eŋu bum xoxo, le nyateƒe me la, nuyiwo kple ŋgonu nana be woate ŋu aƒoe le didiƒe kpui aɖe. Gake ne nane li si kekea eɖokui ɖe enu eye wòƒonɛ kple ŋusẽ. Mineral kple gbe aɖewo. - Witcher se le eɖokui me be susu me masɔmasɔ sesẽ aɖe le ye ŋu.
  Edze abe ŋutsuvia se eƒe nyawo be:
  - Mina míawɔe, tia nusiwo le eme! Ɣeyiɣi gakpɔtɔ le mía si, ehiã be woaɖe aʋawɔɖaŋu veviwo afia kluvi geɖe.
  "Èto nyateƒe, nɔvinye suetɔ, afakala la akpe ɖe mía ŋu le nane me." Ke hã, va se ɖe esime woatsɔ aʋakɔ gãwo aƒu gbe ɖe mía dzi la, ele be míadze mía dzi. Ke hã, ele be míadzra ɖo nyuie. Ele bɔbɔe be woake ɖe kpe ƒuƒu aɖe ŋu le atsiaƒu me wu nutovɛ si wometsɔ wɔ asrafodɔ o! - Vedmakova ƒo nya ta kpuie.
  Le nyateƒe me la, aglãdzelawo zã ŋkekea tsɔ nɔ kame dem, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, Bik dɔ ŋkutsalawo ɖa.
  Aʋakɔ aɖe dze mɔ tso dua me. Menye gã ŋutɔ o, gake etsɔ aʋawɔnuwo nyuie. Ŋutsuvi ŋkutsala aɖe, si do koklozi sue aɖe si woyɔna be crustacean la, he susu yi nya ɖeka si me susu mele o gɔ̃ hã dzi:
  - Yi atɔ̃ le aʋawɔlawo si, eye ƒã hafi woate ŋu aʋuʋu!
  - Ema nyo! - Egblɔ be Bik. - Alo ne míagblɔe tututu la, ewɔ nuku gɔ̃ hã, hafi woava mía gbɔ la, ɖeɖi ate wo ŋu le woƒe kpekpeme si gbɔ eme ta.
  Witcher de dzesii ayetɔe be:
  - Aʋawɔla bibiwo gblɔ be, mègatsɔ aʋawɔnu siwo lolo wu asibidɛ atɔ̃ ɖe wò ɖusibɔ dzi o. Enyo, le nyateƒe me la, menye nu gbegblẽ o, woƒe bometsitsi akpe ɖe wo ŋu woaɖu dzi kabakaba. Hafi ɣemaɣi naɖo la, na kluviawo nadɔ alɔ̃ gaƒoƒo eve alo etɔ̃. Woto ŋkeke sesẽ aɖe me kpɔ, eye aʋa la manɔ bɔbɔe o. Asrafo neni tututue le futɔwo si?
  - Akpe atɔ̃ kple afã. - Bik gblɔ kple kakaɖedzi. - Esia fia be ne míemimi wo katã la, ekema ame alafa atɔ̃ matsi dua me o.
  - Esia sɔ ŋutɔ, ahiã be woate ɖe eŋu tso goawo katã me. Le zã me la, womatsɔ dzideƒo adze mía dzi o, woatso woawo ŋutɔ tɔ. Esia fia be woaɖo asaɖa aɖe ale be woate ŋu atsɔ woƒe ŋusẽ katã atsoe le ŋdi kanya. Ðewohĩ woama asrafowo gɔ̃ hã kple susu be yewoaƒo xlã wo. - Witcher do susua ɖa.
  Count de Forza tsi tre ɖe eŋu be:
  - Menya numame siwo ɖua dzi le Sultanate la me nyuie;míewɔ avu kpli wo wu zi ɖeka. Le zã me la, woaɖo ŋkutsala geɖewo kple sikakotokuwo ɖe míaƒe asaɖa me. Woadze agbagba ana zãnu kluviawo eye emegbe woahe wo ɖe ati ŋu alo ne enyo wu la, woavuvu woƒe ŋɔtiwo.
  - Ŋkutsalawo dɔdɔ ɖa nye blema ayemɔ. - Mede dzesii, mekeke Witcher ƒe afɔbidɛwo. - Gake invisibility caps mele wo si o, dzɔla ŋutsuviawo léa ŋku ɖe nu ŋu eye wowɔa aye ale gbegbe, woalé wo katã. Gakpe ɖe eŋu la, míaƒo wo vie le ŋdi kanya. Eye kluviwo adɔ alɔ̃ nyuie wu eye futɔwo adɔ alɔ̃ geɖe wu.
  - Susu le eme! Nyee nye ame gbãtɔ si adze wo dzi! - Egblɔ be Bik.
  - Ahiã be woaɖe dzɔlawo ɖa, eye woate ŋu awɔ esia to tudada ƒe mɔ̃wo ƒe kpekpeɖeŋu me. - Witcher ɖe mɔ̃a fia. - Piston ƒomevi aɖe le afisia, gbe ƒomevi etɔ̃, kple ami si me carbide le. Ðeko wòle be nàwɔ nu nyuie, ne menye nenema o la, megbededea aƒo ŋutsuviawo ƒe aɖuwo. Àkplɔ ŋutsuvi siwo dze aɖaŋu wu la ɖe asi.
  - Nuteƒekpɔkpɔ le ame geɖe si le abɔwo dzi dzedze kple fififi me. Amesiwo wodzi ablɔɖeviwo, kple amesiwo menye ablɔɖeviwo o, vevietɔ aƒeme kluviwo, fi fi le woƒe aƒetɔwo si. - Bik na amesiame ƒe dzi dze eme. - Eyata míeto agbetsitsi ƒe sukua me.
  - Enyo wu! Le goawo katã me la, mesusu be dzɔlawo masɔ gbɔ akpa o. Le nyateƒe me la, amekawoe míenye na wo? Kluviwo nye bometsilawo! Bometsitsi te ɖe ɖokuibɔbɔ ŋu wu - susu ƒe ablaɖeɖe te ɖe vɔ̃ɖinyenye ŋu wu.
  Adzetɔ Khirov ge ɖe dzeɖoɖoa me be:
  - Míede ŋgɔ wu zi gbɔ zi eve alo vie wu, gake futɔa xɔ hehe nyuie wu eye wòtsɔ aʋawɔnuwo. Eye le Sultanate ƒe aʋakɔa me la, ame makumakuwo ƒe ame ŋutɔ ƒe asrafoha me koe nyɔnuwo subɔna. Wo dometɔ akpe ade nye adzɔha siwo tso dukɔ vovovowo me. Nyɔnu geɖe anɔ míaƒe asrafoha me, eye negbe esiwo mebɔ o koe wonye aʋawɔla siwo gbɔdzɔ wu ŋutsuwo.
  Eyata ehiã be woawɔ ɖoɖo ɖe aʋawɔwɔ ɖesiaɖe ŋu nyuie. Gawu la, le dziɖuɖu gbãtɔ me la, kluviawo adze sisi gɔme le mía gbɔ.
  - Aʋadziɖuɖu abe nyɔnu ene hea ame kple eƒe keklẽ, gake enyae kple eƒe asi! - Witcher ƒe nunya gadze ake.
  - Nyo ŋutɔ! Fifia mekpɔe be wolɔ̃ ɖe dɔwɔwɔ ƒe ɖoɖoa dzi bliboe. Nusi susɔ koe nye be woana eme nakɔ tsitotsito. Le aʋawɔɣia la, vɔvɔ̃ adze egɔme le futɔwo ƒe hatsotsowo me, eye asrafo akpa gãtɔ aƒu du ayi Zhit-dugã me. - Khirov ye do susua ɖa
  - Edze ƒã! Kluviwo ƒe hatsotso sesẽtɔ kekeake aƒo tso megbe, tso dua ƒe akpa si wòle ko. Ðewohĩ makplɔe. - Count Forsa ye doe ɖa.
  - Manya wɔ o, eye wò hã! - Afakala la na eme kɔ.
  "Hekpe ɖe eŋu la, amizewo le mía si, eye mede se be woatsɔ aŋewo abla wo." Míatsɔ wo aƒu gbe ɖe asaɖaa me eye míadzi vɔvɔ̃a ɖe edzi. - Witcher do susua ɖa.
  - Eye esia hã nye nusi me susu le. - Adzetɔ la lɔ̃ ɖe edzi. - Ðeko mèdzra nutsotso siawo ɖo wòde edeƒe haɖe o.
  - Nyui! Dzo nye aʋawɔwɔ ƒe mawu eye abe mawu bubuwo ene la, ebia be woalé ŋku ɖe eŋu ahatsɔe asa vɔe! Gake ɣeyiɣi menɔ mía si be míadzra nusianu ɖo o. - Witcher ŋutɔ hã kpe ŋu le eƒe nuƒoƒo ɖe susu me ta.
  - Ɣebubuɣi la, àva de ŋgɔ wu. Le ɣeyiɣi sia me la, meɖe fu na mí be míadɔ alɔ̃ o. - Khirov ƒo nu kple alɔgbɔnukoko aʋatsokaka aɖeke manɔmee.
  Witcher ʋuʋu ta be:
  - Lãwo ƒe numame le asinye be medɔa alɔ̃ vie eye medɔa alɔ̃ bɔbɔe, gake mía nɔviwo dze na ɖiɖiɖeme.
  - Alɔ̃dɔdɔ nye aʋawɔnu si wozãna le aɖaŋu me, eƒe anyimanɔmanɔe hea ɖeɖiteameŋu vɛ, si hã nye dziɖuɖu ƒe dɔlékui. - Passa de dzesii.
  Kluviawo, le kamedede le ya nyui me vɔ megbe la, wodɔa alɔ̃ abe ame kukuwo ene. Dzɔlawo koe nɔ anyi ɖe wo nɔewo ŋu, henɔ klalo be yewoado ɣlidodoa. Mènya gbeɖe be kasia futɔwo ƒe amegã la akpɔ nu ayi didiƒe wu o. Gake nusianu yi edzi, edze abe dziɖuɖua ƒe asrafoha ƒe amegã, Temnik Etirimon, medi be woawɔ aʋa si womate ŋu agblɔ ɖi o le zã me o ene. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, le viviti me la, enɔa bɔbɔe na kluvi be wòaɣla eɖokui, eye emegbe wòalé wo. Alo ɖewohĩ ɖeko woana ta, eye le ema megbe la, woawɔ funyafunya amewo ahawu wo. Temnik Ethyrimon ƒo eƒe nuyiwo, evivina ŋutɔ be woaɖu fewu le ɖetugbuiwo ŋu, woagbã afɔbidɛwo, woatɔ dzo taɖawo - tetekpɔ ŋutɔ.
  Esi asrafoawo tu woƒe agbadɔwo kabakaba ta la, wodɔ alɔ̃. Dzɔla siwo wu blaeve vɔ eve mesusɔ o. Hafi Ethrimon namlɔ anyi la, kple ame akpe geɖeawo wɔ ɖoɖo ɖe kplɔ̃ɖoƒe aɖe ŋu, ɣeɖula amamawo ʋuʋu woƒe afakakawo le wo ŋkume. Enya kpɔ eye wòdoa dzidzɔ na ame. Ƒe akpe ɖeka me tɔwo tsɔ ƒuwo ƒu gbe ɖe wo ŋu hezi wo dzi be woawɔ nɔnɔme siwo blea ame. Emegbe, heheɖemegbe aɖeke manɔmee la, woxɔ wo eye esi woɖi kɔ na woƒe lãwo ƒe dzodzro vɔ la, wodɔ alɔ̃ mumu.
  Woƒe kua ge ɖe eme eye womede dzesii o. Aglãdzelawo to avea me, eye ŋutsuviwo ƒe ha aɖe nɔ ŋgɔ yim. Bik, si te ɖe ati aɖe ŋu, si ɣla eɖokui ɖe aŋgbawo me la, kpɔ dzɔla gbãtɔ.
  - Afisiae wòle, vividoɖeameŋutɔe, bu.
  Wona aɖia nyo ɖe edzi vie eye wòna wòzu lãmetututɔ enumake. Mehiã be woaƒo mo o, elabena Sultanate ƒe aʋawɔlawo, abe se ene la, wozɔna bɔbɔe eye akɔta koe wotsɔa aʋawɔnuwo tsyɔa wo dzi eye dzɔla la mlɔa anyi.
  - Ðeka li!
  Witcher ŋutɔ le ʋuʋum tso megbe. Eɖea dzɔla la ɖa tudada ƒe mɔ̃ aɖeke manɔmee. Ðeko wòtso megbe gena ɖe eme hegbãa kɔ.
  - Ʋuʋu nye agbe! Ðeko mègadzi ha o - hena ŋutifafa! Eye wòwɔ nublanui ale gbegbe - nye dɔgbo ƒuƒlu!
  Aʋawɔla la se le eɖokui me be yeƒe nukokoe vie wu. Ati siwo ƒo xlãe la kɔkɔ eye weintsetsewo dzena. Kluvi ŋutsuvi lɔlɔ̃awo kple aɖaŋudzelawo le tsatsam le teƒe si te ɖe afima ŋu. Aʋawɔla tsitsiwo kpekpe wu eye le esia ta wotsi megbe. Lã si kpekpe wu la wɔa toɣliɖeɖe geɖe wu ɣesiaɣi.
  Witcher wu dzɔla bubu le mɔa dzi, amesi nɔ koklozi biya nom tso nugoe me ko. Asaɖaa ʋu le wo ŋkume.
  Menye asaɖa gã aɖe koŋ ye wònye o, asrafowo mlɔa anyi, ɣeaɖewoɣi le agbadɔwo me, ɣeaɖewoɣi la, gbe ɣiwo dzi koe womlɔna. Zã la xɔ dzo, dzɔla geɖe meɖea hũ o, wokpɔa nu le susumanɔmee.
  Nu vevitɔ le afisia enye be woaɖe wo ɖa zi ɖeka ale be ɣeyiɣi nagasu wo si woatsɔ akɔ alarm la o. Swan cuckoo, si ƒe gbe vivina la, sɔ nyuie wu na esia. Menyɔa ɖikeke aɖeke o, ke boŋ woate ŋu ase eƒe ɣlidodo ɣesiaɣi kloe, gake ne ètrɔ gbeɖiɖia la, àte ŋu alé nyatakakaawo.
  Vedmakova wɔa nu ma tututu. Woɖo eŋu nɛ. Dzɔlaawo mewɔa naneke o, "dzɔgbenyui nɔ wo ŋu";ku va nɔ bɔbɔe.
  - Yi ɖeka le abe tsidzadza ene, adza eye wòakaka, eye ne wosɔ gbɔ la, woadzi aʋadziɖuɖu!
  Adzetɔ la dze ame siwo nɔ alɔ̃ dɔm la lãɖeɖe gɔme. Le go ɖeka me la, menye sɔdolae wònye o, gake le go bubu me la, aʋadziɖuɖu dze na bubu! Bubudede ame ŋu nye nukpɔsusu si sɔ eye ele be nàzãe na wò asrafowo koŋ!
  Gbã la, miwu amesiwo do awu kesinɔtɔwo wu, aʋafiawo nu. Zi geɖe la, wotsɔa yiwo dana ɖe ƒuƒoƒo ɖe vovo me.
  Ke hã, dzitsinya ƒe vevesesea menɔ anyi eteƒe didi o, kluviawo hã dze amewuwua gɔme eye le esia ta la, wotsi dzodzodzoe. Ne wodze dziwò le zã me la, vɔvɔ̃ nye nusi womate ŋu aƒo asa na o, vevietɔ ne alilikpo alo alilikpo le. Kluviawo katã le amama afã kple afã eye wote ŋu dea vovototo wo nɔewo dome bɔbɔe, eye aʋawɔlawo ƒoa ta hewɔa avu kple wo nɔewo zi geɖe. Eye ame aɖe do ɣli be:
  - Ðe ɖokuiwò ɖe agbe!
  - Dzɔla! Gbɔgbɔ vɔ̃wo le wo dzi dzem!
  Le vɔvɔ̃ɣiwo la, aʋafia ƒe akpa si wòwɔna la le vevie wu tsã. Witcher nya esia, eye wòƒu du yi agbadɔ gã la ŋutɔ gbɔ.
  Ethyrimon, si gakpɔtɔ mu aha afã kple afã la, meʋu ŋku o. Le goawo katã me la, amesiame si noa aha hafi awɔ dzre la ava wu enu kple ahatsunono le dzomavɔ me.
  - Nukae dzɔ! Nukatae pɔmpiawo zi ɖoɖoe? - Edo ɣli.
  - Pɔmpiawo zi ɖoɖoe elabena akplɔawo dzia ha - gakpo sesẽ wu akɔbli! - Adzetɔ do ɣli. Eti kpo ɖe Ethyrimon dzi. Temnik ya zã akplɔa aɖaŋutɔe ya, gake meɖoe bliboe haɖe o, eye Witcher ƒe lãmekawo do dzo bliboe. Eʋuʋu sesĩe, eƒe akplɔ si wotsɔ henna ta la megadzena tututu le viviti me o. Bubutɔ dzɔgbevɔ̃etɔ la ƒe ta dzo dzo.
  Witcherova tsɔ afɔkpodzi ƒo ŋutsu akpe ɖeka si nɔ du dzi ɖe eŋu la ƒu anyi. Woɖe aʋafia bubu ɖa to aɖuɖɔɖɔɖɔ tso mɔ̃ aɖe me.
  - Nukatae, gbɔgbɔ vɔ̃wo mefɔ o!
  Yi ƒe ƒoƒo si me kɔ ake la, futɔ si woƒo la dze anyi! Kpovitɔ akpe eve dze agbagba be yewoava dze edzi tso megbe, gake wodo go ɣeɖula aɖe. Eɖea ɣli heƒoa afɔkpodzi. Witcher meto ɣeyiɣia ŋu o, etso ɖeka, wu evelia nu. Enyo, aʋakɔ si me aʋafia mele o le abe alẽha si si alẽkplɔla mele o ene, amegãxi ɖeka, ne meɖui o la, ado vɔvɔ̃ nɛ!
  Fifia kluvi aglãdzelawo, siwo dometɔ geɖe tsɔ akplɔ, alo ne enyo wu la, xɔ gbɔgbɔ. Aɖaŋu si nye be woatsɔ atɔ̃ aƒu gbe ɖe ɖeka dzi la wɔ dɔ ŋutɔ. Enɔ bɔbɔe wu be woadze anyi ahatu afɔkpo.
  - Mègana woasi o! Lã wò afɔwo! - Vedmakova do ɣli to gbeɖiɖidzidzenu aɖe dzi.
  Solntslava hack kpe ɖe ame bubu ɖesiaɖe ŋu. Alesi diva sia ƒe lãmekawo ƒoa fefee. Menye dzodzroe ame geɖe susuna be nyɔnu dzikutɔ vɔ̃ɖi wu gbɔgbɔ vɔ̃ o. Eyata etso aʋawɔlaawo dometɔ ɖeka ɖe afã me, eye eƒe akplɔa, to ŋusẽmanɔmanɔ me, lã asrafomegã si nɔ tsitre ɖe megbe nɛ la ƒe ŋɔti. Asrafomegãwo dze agbagba be yewoagbugbɔ ɖoɖo aɖe si dze abe ɖe wòle ɖoɖo nu ene, gake woku kaba. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Sultanate la wɔ nusianu be yeakpɔ egbɔ be asrafoa ŋlɔ nusi nye afɔɖeɖe be. Aglãdzelawo hã tsɔ aɖaŋu ŋutɔ ƒo Sultanate-srafowo ɖa le koklozi ʋetsuviawo ŋu.
  - Mègana woanɔ sɔti dzi o! - Solntslava do ɣli.
  Passa gblɔ kpee be:
  - Dzo ɖu sɔawo dzi.
  Esia kpe ɖe eŋu, koklozi ʋetsuviwo ge ɖe fliawo me eye wòna vɔvɔ̃ gaɖo wo dome. Esia wɔe be esi aʋawɔla geɖe menya nusi woawɔ o ta la, wote sisi. Gake esia tututue Witcher kple kluviawo nɔ lalam. Aʋa la do gã ɖe edzi va zu tsɔtsrɔ̃ kple yometiti.
  Aʋawɔla la ƒo eƒe ɖusiŋku eye wòda akplɔ etɔ̃:
  - Míaɖe mɔ na wo be woadzo o!
  Sisi nye bometsitsi wu vɔvɔ̃! Le nyateƒe me la, menye aʋa mee asrafo akpa gãtɔ kuna o, ke boŋ ne woti wo yome!
  Bik, abe ŋutsuvi si ƒua du ŋutɔ ene, ti kpo ɖe kpovitɔawo dometɔ ɖeka ƒe kɔ dzi hedoe ɖe edzi:
  - Koklozi si le kabakaba wu!
  Dagger la subɔ ɖe spurs teƒe, eye ŋutsu dahe la medze agbagba gɔ̃ hã be yeatsɔe aƒu gbe o.
  Witcher, esi de dzesi esia la, edo ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ le abe domino fefe ene, domino gbagbãwo koe womate ŋu aƒo ƒu o - anyigba lée!
  - Naneke meli o, nye ƒuwo nye ɖekakpuiwo eye ŋusẽ le wo ŋu! - Ŋutsuvia ti kpo tso afima eye wòtso kɔ. Le ema megbe la, ewɔ duƒuƒu gɔ̃ hã.
  Witcher kli ame kuku aɖe, ame kuku geɖewo mlɔ anyi ƒo xlãe, gake diva la medze anyi o, ke boŋ eti kpo ɖe wo dzi. Emegbe etsɔ yiwo lã lã. Asrafo siwo nɔ avu wɔm kpli wo ƒe agbenyuinɔnɔ nu yi, eye fifia aʋawɔla la trɔ zu amewula. Ʋu ƒe fuléle gɔ̃ hã nɔ anyi. Witcher do ɣli be:
  - Le bubu ƒe ŋkɔ me! Ame sia ame si atsɔ eƒe aʋawɔnu aƒu gbe la, anɔ agbe! Mitsɔ wo ɖokui na, Sultanate ƒe aʋawɔlawo.
  Ame aɖewo nɔ anyi siwo wɔ ɖe sededea dzi, gake wo dometɔ geɖe yi edzi nɔ sisim le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta, eye wo dometɔ aɖewo dze klo.
  Le kpɔɖeŋu me, aʋawɔla sesẽ ewo tsɔ wo ɖokui na Bik zi ɖeka. Ðewohĩ wosusu be ele dedie wu be woatsɔ yewoƒe dzɔgbese ade asi na ɖevi. Ŋutsuvia do ɣli be:
  - Dze anyi ɖe wò mo dzi!
  Aʋawɔlaawo dze anyi. Bik zɔ afɔ ƒuƒlu le woƒe akɔta, togbɔ be ɖevia ƒe kpekpeme le sue hã la, asrafoawo ƒo nu le vɔvɔ̃ ta. Emegbe ŋutsuvia va susui nenye be ele be yeaɖe ye ɖokui ɖa le yeƒe futɔ siwo dzi woɖu la si me. Gake emegbe enya tetekpɔ nyɔŋua ɖa, elabena kluviwo dina be yewoatu habɔbɔ si nyo wu, eye yewomagbugbɔ yewo ŋutɔ yewoƒe aƒetɔwo ƒe mɔ azɔ o.
  - Enyo, nɔ agbe - dzudzɔ dziŋgɔli!
  Vivivi la, aʋawɔwɔa nu yi! Togbɔ be edze abe amewuwua didi ene hã. Adzetɔ la va do go aʋawɔla bibi aɖe vie. Le amedzidzedze ŋutasesẽtɔe megbe la, eɖe aʋawɔnuwo le eŋu mlɔeba, emegbe ewɔ nuku nɛ.
  - Míehiã esiawo!
  Woda ɖɔ ɖe wo dometɔ aɖewo dzi, gake ɖewo metsi tre ɖe eŋu o. Aʋa la wu enu kloe, dzodzo kple wo yometiti koe nɔ hehem ɖe megbe. Witcherova ŋutɔe xɔ ŋgɔ le amewo yometiti me eye wòwu ame geɖe, gake mete ŋu tsrɔ̃ aʋakɔ bliboa vaseɖe asrafo mamlɛtɔ dzi o.
  Ke hã, ɖekakpui aʋawɔla la, si si kluvi alafa geɖe nɔ sɔwo dzi la, tso nya me be yeawɔ afɔɖeɖe dzinɔameƒotɔe, si nye be yeaxɔ dua enumake, si mesu te na ametakpɔkpɔ o.
  - Esia anye ʋuʋu sesẽ aɖe. Míaɖe mɔ woaxɔ kesinɔnuwo le mía si o, eye vevietɔ wu la, míaƒu du age ɖe míaƒe abɔta.
  Asrafo bla nane siwo le asrafoha si dzi woɖu la me gakpɔtɔ te ŋu ti kpo ɖe koklozi ƒe ʋetsuviwo dzi heƒu du yi agbo la nu.
  Womeʋu enumake o, dzre aɖe dzɔ. Esi agboawo ɖiɖi la, Adzetɔ la kple eƒe sɔdolawo ti kpo do go tso avea megbe. Ezã ŋutsuvia ƒe mɔ̃a tsɔ do ɣli be:
  - Le Sultan gã Erifef ƒe ŋkɔ me! Dodokpɔ sesẽwo le du dzi gbɔna gbɔwò! Ne èdi be yeakpɔ dua ta la, na aʋawɔlawo naxɔ nɔƒe le gliawo dzi.
  Dzɔla siwo nɔ alɔ̃ dɔm la mekpɔe dze sii enumake o, vevietɔ esi Witcher tsɔ awu ʋlaya si me kesinɔnuwo le si wòfi le ame kukuawo ŋu la ƒu gbe ɖe eɖokui dzi ta. Gakukua ɖeɖe dzaa sɔ, eklẽna abe tsikpe si le ŋdɔ me ene, nyuie, amekae ate ŋu agbe aʋafia bubume sia tɔgbe.
  Eye aƒetɔawo, burgomaster la, kple ame ŋkuta bubuwo, medɔa alɔ̃ ya o, "woléa be na" woƒe amewo!
  Fiasã dzeani aɖe si dzi sɔtiwo kple kpememewo le, si wotsɔ blema Romatɔwo kple blema Ɣedzeƒetɔwo ƒe atsyãwo tsaka la nɔ togbɛ sue aɖe dzi. Sultan Erifef ƒe kpememe gã aɖe le eŋgɔ abe alesi wònɔna le dukɔ sia me ene, eye vudo aɖe le dodom tso eƒe nu megbe. Le akpata gãtɔ me la, toɣliɖeɖe kple modzakaɖeɖe nɔ edzi yim, haƒoƒo nɔ ɖiɖim - kplɔ̃ɖoƒe nye to. Sultanate ƒe bubume bubumewo wɔ Sabantuy ƒe fefe aɖe. Esi wodo toga xɔasi siwo wotsɔ sika wɔe la, mlɔa akɔtaɖonu damawo dzi, eye nuɖuɖu, wein kple aha sesẽwo ƒe ƒuƒoƒo nɔ kplɔ̃ bɔbɔewo dzi. Akaɖi alafa geɖe nɔ keklẽm ɖe kplɔ̃wo kple gliawo dzi. Le anyigbaa katã dzi kple sɔtiawo dzi la, kluvi, kluvinyɔnuwo, kluvi ŋutsuviwo kple amedzikpɔlawo ƒe asrafo manyaxlẽ siwo nɔ fiasãa dzɔm la nɔ keklẽm. Ame ŋkutaawo no toasts. Ame ŋkuta gãtɔ, Sheikh du Pustemorov, tsikpe le hetaera eve siwo le amama la ƒe akɔnu. Eʋuʋu henɔ hũ ɖem abe ŋutsu si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe ene, eɖe asi le eɖokui ŋu mlɔeba eye wòdo ɣli.
  -Eye fifia ɣeyiɣia de be woawɔ gladiator dzrewo. Eye nusi tea ɖeɖi ame ŋu ale gbegbe be ʋu aɖeke meli o, eye wein la menye na luʋɔ o.
  Kpẽkukua ɖi eye woyɔ aʋawɔlawo va fefewɔƒea. Le kɔnu nu la, ele be aʋawɔla siwo le bɔbɔe wu kple esiwo metsi o nawɔ aʋa gbã. Gake ɖeko sheikh la xɔ kluvi siwo wona hehee ƒe hatsotso aɖe teti koe nye ema, eye wòdi be yeaƒo modzakaɖeɖe ƒomevi eve nu ƒu: gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro kple ʋukɔkɔɖi.
  Dzo nɔ bibim le Colosseum sue la titina, akaɖi siwo wotsɔ ahuhɔ̃e wɔe la klẽna vie eye woƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, kpe ɣia nɔ keklẽm, si na nuƒolanɔƒea dze abe dzidzɔ ene. Nyɔnuvi gbãtɔ si ƒu du yi fefewɔƒeae nye nyɔnuvi aɖe si ƒe lãmekawo le ƒuƒlu eye wòdo lãgbalẽlidziblanu. Abe kamedefefewɔla si le klass gbãtɔ ene la, ewɔa tsikpe zi eve eye wòzɔa eƒe asiwo dzi. Emegbe etsi tre ɖe fiaviŋutsua ŋkume, tsikpe, etso yi kple akplɔ le aʋawɔnu mawo tɔgbe siwo woyɔna be mirmillon me. Togbɔ be nyɔnuvia ate ŋu aʋli ho le tugbedzedze ƒe hoʋiʋli me, alesi eƒe ŋutigbalẽ fa miamiamia, si le abe velvet ene kple eƒe ɖa ɣi hã la, abi gbadza aɖe nɔ eƒe mo xoxo. Titrila si kplɔe ɖo hã zɔ ɖe eƒe asiwo dzi. Eƒe aʋawɔnuwo nye akplɔ etɔ̃ kple ɖɔ kpui - dzudzɔxɔxɔledɔme. Esi wòwɔ kekeɖenudɔ aɖe vɔ la, etsi tre ɖe futɔa ŋu. Enye ɖekakpui, ŋutsuvi kloe, si gakpɔtɔ nye ɖa mele esi o eye eƒe mo fa miamiamia abe nyɔnuvi ene, srɔ̃tɔ siwo tsaka ƒe anyinɔnɔ na nuwɔna la doa dzidzɔ na ame etɔxɛe. Edze abe srɔ̃tɔawo nya wo nɔewo ɣeyiɣi didi aɖee nye esia eye woʋuʋu ŋku ene.
  - Nukae nye Caisca! Nyemesusu be míado go alea o! - Ŋutsuvia gblɔ nublanuitɔe.
  "Ŋutsu nyui aɖee nènye, gake fifia woakplɔ wò luʋɔ ayi dzobibi gbãtɔa gbɔ!" - Nyɔnuvia ɖo eŋu amemabumabutɔe.
  - Nukatae nèle ŋutasẽnu wɔm alea gbegbe ɖo! Míegakpɔtɔ nye ɖetugbui leaƒe, ele be míanɔ agbe! - Ðekakpuia gblɔ kple mɔkpɔkpɔ vɔvɔ̃.
  - Esia makpe ɖe mía ŋu o! Mawuwo gɔ̃ hã doa vlo kluviwo!
  Hehe si wonana le gladiator sukua me sesẽ eye abiawo dzena le sɔhɛ aʋawɔlaawo ƒe ŋutilã amama siwo le keklẽm la ŋu.
  Ameha la va nɔ dzo dam, woda tsatsa, ɣlidodo sesẽwo de dzi ƒo na sɔhɛ aʋawɔla siwo dze ƒã be womedi be yewoawɔ avu o.
  Sheikh la srɔ̃ ɖe lãgbalẽkotoku aɖe do goe.
  - Sika blaatɔ̃ na Kaiska! "Eklẽ eƒe aɖu gãwo.
  - Mina míadze egɔme! Sheikh lae na dzesi la.
  Aʋawɔlaawo to vovo ale gbegbe eye le ɣeyiɣi ma ke me la, nu geɖe siwo sɔ kple wo nɔewo ta la, wova ƒo ƒu, woƒe ʋuʋu nɔ du dzi eye wònɔ zitɔtɔm. Gbã la, aʋawɔla si si akplɔ etɔ̃ le la dze agbagba be yeatsɔ ɖɔ aƒu gbe, gake eto eme eye eƒe futɔ si nɔ ti kpom ɖe eŋu vevie la te ŋu tsɔ akplɔ ƒoe ɖe ƒodo me. Ðekakpuia ti kpo trɔ yi megbe heƒo akplɔ etɔ̃ la ɖe akɔta, gake ɖeko wòƒo ŋutigbalẽa vie. Ke hã, eƒe afɔɖeɖea zi futɔwo dzi be wogbugbɔ. Edzo eye wòziɔ ɖe ɖɔa ŋu, eye meɖe mɔ na aʋawɔla si wòlɔ̃na tsã la be wòate ɖe eŋu o.
  - Mi ŋutsuwo mienye bometsilawo! Esia fia be woɖoe be woaɖu wo dzi! - Nyɔnuvia gblɔ dadatɔe.
  - Aleke wodzii? - Ðekakpuia dze abe ŋu kpee ene.
  Kasia retiarius si si akplɔ etɔ̃ le la tsɔ eƒe asi lé kpe gbadzɛa hetsɔe ƒu gbe ɖe mo nɛ. Afɔɖeɖea kpɔ ŋusẽ ɖe nyɔnuvia dzi, eye le sɛkɛnd ma tututu me la, akplɔ etɔ̃ la to eƒe akɔta.
  Esi ɖekakpui gladiator la nɔ ɣli dom le vevesese ta la, eʋuʋu, gake, ke hã, ete ŋu tsɔ akplɔa de eƒe abɔta. Retiarius do ɣli eye wòɖe eƒe aʋawɔnua do goe. Yi la klẽ abe dzikedzo ene, eye wòto eƒe kɔ kloe. Gladiator la trɔ megbe, wotso eƒe akɔta. Ðekakpuia ƒo nu le vevesese ta eye wòtsɔ eƒe akplɔ etɔ̃ la ƒu gbe. Emegbe tsitretsiɖeŋula la ti kpo ɖe edzi heda akplɔ. Ʋuʋudedia gbɔdzɔ vie, eye eƒe nugbɔ to afɔa ƒe lã me. Retiarius do ɣli hedze anyi, emegbe efɔ akplɔa eye wòdze agbagba be yeafɔ, le ɣeyiɣi ma me la, yi la ƒo eƒe kɔ. Esi wòtsi dzodzodzoe xoxo ta la, eƒo myrmillon ƒe akplɔa ɖe ɣe ƒe lãkusia me. Atsu kple asi siwo lɔ̃ wo nɔewo tsã (abe Romeo kple Juliet ene) dze anyi ɖe kpe gbadzɛwo dzi kuku. Nyasela siwo mu aha la ko nu henɔ ɣli dom. Kluvi etɔ̃ siwo ƒe ŋgonu le bɔbɔe eye woƒe aɖuwo do ɖe ŋgɔ la ƒu du yi fefewɔƒea, wotsɔ gayibɔ dzodzoe tɔ dzo amesiwo bu, gake woxɔ gbɔgbɔmeblɔɖe la ƒe kukuwo. Esi wokpɔ egbɔ be yewoku vɔ la, wotsɔ woƒe akɔta bla wo hehe wo tso fefewɔƒea. Teƒe si ʋu nɔ la yɔ fũ kple dzoka xɔxɔwo.
  -Woayi aɖaɖu nudzodzoewo. - Sheikh srɔ̃ Demeter ɖe eƒe sɔ ƒe aɖuwo ɖe go. - Ewɔ nublanui ŋutɔ be ƒuawo le sue akpa, dɔ anɔ lãwo wum.
  - Lã kple nuɖaɖa aɖeke manɔ anyi o. Ewɔ nublanui ŋutɔ, le nyateƒe me la, wo dometɔ eve alo etɔ̃ ate ŋu ava zu kamedefefewɔla siwo ŋugbe wodo ŋutɔ hafi! - Sheikh la ƒo nu kple ɣli.
  - Le wò aba dzia? - Diva la bia nya fewuɖutɔe.
  - Aleke wɔ! Nyɔnuvia dze tugbe, eye ŋutsuvia ate ŋu anye tɔwò. "Nukpɔsusu siwo yi ŋgɔ ŋutɔ nɔ sheikh la si, eye wòxɔe se be srɔ̃nyɔnu ate ŋu atsɔ ɖetugbui kluvi aɖe ado dzidzɔ na yeƒe ŋutilã dama la nyuie.
  - Sue eye wòle gbagbãm! Ðe atsu kple asi bubu si le abe esia ene mele mía si oa? - Demeter bia nya sia.
  - Nublanuitɔe la, naneke meli o! Mina míalé ŋku ɖe sɔhɛwo ƒe shift si woɖo ɖe mí tso suku si te ɖe mía ŋu me ŋu. - Sheikh la ko alɔgbɔnu.
  - Ðewohĩ anyo wu be nàɖe mɔ na wo woatsi! Ne menye nenema o la, míawu míaƒe gamenɔlawo katã. - Le vome la, bubume la srɔ̃ ɖe dɔmetɔtrɔ fia.
  - Nyadzɔdzɔ siwo ku ɖe kluviwo ƒe aglãdzedze ŋu la nye dzidzɔ akpa eye medi be maɖu azã bliboe. - Bubutɔ la ʋuʋu eƒe dɔgbo.
  - Negbe ɖe, nyateƒee, Etymon do ŋgɔ na wò ko hafi! - Nyɔnuvi dami la ɖu fewu le eŋu.
  - Nonentity alea! Enyo wue nye be, mina míawu gladiators katã nu fifia eye míaxɔ nukpɔkpɔa le bometsila la si. Miva ame yeyewo! - Sheikh la ƒo nu kple ɣli.
  - Esiawo menye ame yeyewo tututu o. - Demeter ƒo eƒe nuyiwo
  Gong la gaɖi ake eye ŋutsuvi aʋawɔlawo ƒu du yi fefewɔƒea. Wodze abe ƒe wuiene va ɖo wuiatɔ̃ ene, eye woƒe abɔta kple akɔta keke nyuie. Abe aʋawɔla siwo nɔ anyi va yi ene la, ewɔa somersaults eye wòƒua du ɖe eƒe asiwo dzi. Esi woƒu du yi nuƒolanɔƒea xoxo ta la, wodo aʋawɔnuwo, gakukuwo, akɔtawuwo, akpoxɔnuwo kple yiwo. Ðeka ƒe asike le dzɔdzɔe, eye evelia ya ƒe asike le goglo abe akplɔ ene. Abɔta siwo wokpa la ʋu eye abiwo dzena le edzi. Ŋutsuvi si le tsitre ɖe ɖusime la da gbe le lãɖeɖe siwo le du dzi le eƒe akɔta le fli etɔ̃ me.
  Ami le ŋutigbalẽa ŋu dɔmenyotɔe eye wòklẽna.
  Dɔdzikpɔla la ɖe gbeƒãe.
  -Aʋawɔla xɔŋkɔ siwo nye Fudoros siwo si saber si woƒo la kple Saflorov si si yi dzɔdzɔe le la wɔa dɔ le kɔsɔkɔsɔa me. Fudoros wɔ avu ade eye Saflorov wɔ adre. Wowua woƒe hoʋlilawo katã le teƒea alo woda tu wo ku le ameawo ƒe nyametsotso me. Dɔdzikpɔla la tsɔ eƒe asibidɛ fia ameha la. Amesiwo di be yewoada tsatsa la gadze ake. Sheikh la ƒo nu kple ɣli.
  - Sikagaku alafa ɖeka na Saflorov.
  Wowu tsatsadadawo nu kaba, bubumeawo ka atam. Wo ame evea wova wɔ dzre gɔ̃ hã. Ðeka tsɔ wein kplu ɖeka ƒu gbe, evelia tsɔ afɔ dami aɖe ƒo mo nɛ. Hetaeratɔwo kple dzɔlawo ƒu du be yewoana dukɔmevi siwo nɔ dziku dom la ƒe dzi nadze eme. Sheikh la srɔ̃, si nye imperious, amemabumabu, dami, ƒo ɣli be:
  -Ŋgᴐgbe! Wu!
  Gladiator-awo va kpe ta. Fifia ya, wozã woƒe ɣeyiɣi, tsɔ ƒoƒo nyuie tsɔ do wo nɔewo kpɔ. Esi yiawo ƒo wo nɔewo ta la, wonɔ keklẽm vie, akpoxɔnuwo nɔ ʋuʋum. Nuxlɔ̃ame sia medze dukɔmeviwo ŋu ŋutɔŋutɔ o, edo ɣli kple dzimaɖitsitsi eye ƒuwo dzo yi aʋawɔlawo gbɔ. Sheikh la trɔ agbaa eye wein kple jam va tsyɔ edzi. Emegbe eɖe ta henɔ ɣli dom dzikutɔe.
  -Ne mèwɔ avu o la, mana woahe wò ɖe ati ŋu. "Janissaries" gbemelã geɖe siwo nɔ tetem ɖe eŋu la ƒu du yi nuƒolanɔƒea, woʋuʋu akplɔwo, tsɔ ɖe alesi wole ƒoƒom ɖe megbe si le ʋuʋu ɖi la fia. Saflorov yi edzi dze edzi, edze edzi dzikutɔe, eƒo ehati ƒe klo. Ƒewuivia trɔ ɖe megbe, eye wòʋuʋu eƒe yi ɖe axadzi vie, eye eƒe futɔa lã eƒe akɔta. Plɛti aɖe si wometsɔ ga ƒoe nyuie o la ge dze anyi. Amedzidzedze si kplɔe ɖo gblẽ dzesi deto aɖe ɖe ŋutigbalẽa dzi eye ʋu ɣiwo sina. Fudoros trɔ megbe, aʋawɔla siwo ŋu fu le la dometɔ ɖeka ƒo eƒe afɔwo. Eye esi ŋutsuvia nɔ hehem ɖe megbe la, Saflorov tsɔ dziku ƒo eƒe gakukua ale gbegbe be wòtsi dzodzodzoe hedze anyi. Dzidziƒoamea na "gakuku" la dzo, eye wòkpɔ ta ɣi aɖe si ƒe ŋgonu vuvu. Saflorov tsɔ akplɔa da ɖe eƒe akɔta si nɔ ʋuʋum kple vɔvɔ̃ ta. Eɖe ŋku ɖe "nyaselawo" ŋu ɖe axadzi.
  Menɔ dzesi aɖe lalam. Ne ame akpa gãtɔ ƒu du to woƒe taɖa me la, efia be woawu ame, eye ne womi woƒe asibidɛwo ɖe gavi aɖe me la, efia be woakpɔ nublanui.
  Ke hã, womexlẽ nublanuikpɔkpɔ le mo sẽŋuawo me o. Amesiame kloe, nyɔnuwo kple ƒewuiviwo gɔ̃ hã, tsɔa woƒe asibidɛ ƒua du toa woƒe ŋɔti dzi.
  -Ku! Miwu enu nɛ!
  Sheikh la srɔ̃ ƒo nu fewuɖutɔe.
  - Eɖiɖi le asi bɔbɔe me akpa. Tsɔe nam zã ɖeka.
  Saflorov he ɖe megbe, ezi ƒewuivi si dzi woɖu la ƒe akɔta amama vie, eye ʋu aɖe do. Emegbe esi mɔkpɔkpɔ bu ɖee la, etsɔ yi la ƒu gbe.
  -Nye mate ŋui o! Xɔ̃nyee wònye.
  Toɣliɖeɖea tɔ zi ɖeka eye ɖoɖoezizi ku.
  -Nu ka! - Sheikh la do dziku vevie. -Ègbe be yemawu amesiwo dzi woɖu o. De wo ame evea siaa atɔ me, eye le ema megbe la, funyafunyawɔwɔ dziŋɔwo adzɔ le gladiator suku bliboa ŋkume.
  Aʋawɔlaawo ƒu du yi Fudoros gbɔ, wotsɔ tsi ƒu gbe ɖe mo nɛ, eye emegbe, be woakpe ɖe eŋu wòagbɔ eme kabakaba la, wotsɔ gayibɔ dzodzoe aɖe tɔ dzo eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Ŋutsuvia do ɣli, ti kpo eye wotsɔ ka eve ƒu gbe ɖe kɔ nɛ enumake. Saflorov dze agbagba be yeatsi tre ɖe eŋu, ewɔ avu kple yi wuieve zi ɖeka, vɔvɔ̃ do ŋusẽe. Gake tudalaawo dometɔ ɖeka tsɔ aŋutrɔ ƒo eƒe afɔ. Aɖia na ɖekakpuia zu lãmetututɔ, gake mewui o. Esi wobla wo ame evea siaa ta la, wotu wo ɖe atɔ me. Wotsɔ ati dzodzoe ƒo Saflorov ƒe akɔta, eƒe ŋutigbalẽ te dzudzɔ dodo, eye ŋutsuvi bibi la do dzi dzideƒotɔe le atikeawo dodo me. Gake edze abe wohe ŋutsuvi tomaɖola eve ƒe funyafunyawɔwɔ ɖe megbe hena nuɖuɖu viviwo ɖuɖu ene.
  Sheikh la srɔ̃ klẽ be:
  - Ele be woanye nye srɔ̃ŋutsu. Ènya be nutovɛlae menye.
  - Menya, gake kpɔ ɖa ko, ɖewohĩ maʋã ŋu. Ŋutsuawo dze tugbe eye woate ŋu aɖe srɔ̃ xoxo. - Sheikh la ɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  - Anɔ eme godoo be, woɖe srɔ̃ gɔ̃ hã! Le nyateƒe me la, amesiawoe nye kluvi sesẽtɔ kple lãmesẽtɔ kekeake siwo wòle be woadzi ɖe edzi! - Nyɔnuvi dami la ʋuʋu ŋku.
  - Gladiators nye kluvinyenye ƒe amadede! Medi be maxɔ wo ahawɔ funyafunya wo srɔ̃wo. - Sheikh la ko alɔgbɔnu.
  - Míawɔe! Le mɔa nu la, nyɔnuviwo ake.
  Fifia ele be nyɔnuawo nawɔ avu. Diva eve siwo nɔ amama afã kple afã siwo do akɔtawuwo ko ge ɖe fefewɔƒea. Wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla woe eye womete ŋu klã wo tso wo nɔewo gbɔ o. Aʋawɔnuwo: akplɔ eve le asi ɖesiaɖe me. Edze ƒã be avuwɔwɔa anye ŋutasẽnuwɔwɔ eye madidi akpa o. Nyɔnuvi ɖeka ƒe taɖa le ɣie, eye evelia ƒe ɖa le yibɔ, eye wo ame evea siaa ƒe ɖa didi vie.
  -Be woawɔ aʋa! - dziɖegbe le gbevuvi la ŋu.
  -Nyemada tsatsa o! - Sheikh srɔ̃ ƒo nu kple ɣli. - Esia va zu dzesi gbegblẽ xoxo.
  Nyɔnu daheawo va ƒo ƒu. Edzi ŋɔ ŋutɔ, enumake kloe la, wo dometɔ ɖeka ƒe dɔgbo vuvu, evelia xɔ abi le akɔta. Esi nyɔnuviawo yi edzi nɔ wo ɖokui lãm la, wotsɔ woƒe afɔwo tu wo do goe, eye wovuvu woƒe ŋutilã. Ʋu geɖe nɔ sisim eye womete ŋu dzo yi ɖasi o. Mlɔeba la, wo dometɔ ɖeka si wotso keŋkeŋ la dze klo. Nyɔnu si ƒe ɖa le yibɔ la ko nu, henɔ agbagba dzem be yeawu enu, gake emegbe eƒu du yi ɖaƒoe le ayemɔ nu tso ete va ɖo eƒe akɔta. Esi wònɔ hũ ɖem la, ete ŋu ƒo agɔdzelaa ƒe ta megbe kokoko. Nyɔnu dzetugbe siwo ƒe ŋutigbalẽ vuvu siaa dze anyi ɖe kpe gbadzɛa dzi, woʋuʋu zi geɖe, eye wofa tsikpe. "Janissary" siwo ƒe ɖa le ɣie la ƒu du va wo gbɔ hetsɔ gayibɔ dzodzoe ƒo wo. Nyɔnuvi aʋawɔlaawo meʋuʋu o.
  -Agate ŋu adzɔ be, tsatsa si wu ɖeka mewɔ dɔ o. Wo ame evea siaa ku.
  Dzi ɖe le dukɔa ƒo, togbɔ be amewuwua kpɔkpɔ le eɖokui si doa dzidzɔ na ame ŋutɔ hã. Gake ame aɖeke meɖu dzi haɖe o.
  Le nɔnɔme sia me la, aʋa yeye aɖe koe ate ŋu axɔ na nyaa. Dzoxɔxɔ bɔbɔe la wu enu eye ɣeyiɣia de be woawɔ asitsatsa veviwo.
  Gladiator wuiatɔ̃ siwo do awu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi siwo me do le, siwo ƒe fu yibɔ etɔ̃ le woƒe lãgbalẽgolowo dzi la ƒu du yi fefewɔƒea. Wotsɔ yi kpui siwo le gogloe la bla aʋakpa; le woƒe asiwo me la, woléa akpoxɔnu sue siwo le dzogoe ene me siwo ƒe akpa si le dzogoe ene me la ɖe asi, wotsɔa gakuku siwo me nutsyɔnu mele o kpɔa woƒe ta ta. Aʋawɔla siwo do awu dzĩ siwo le keklẽm, siwo hã tsɔ yi kpuiwo gake wole dzɔdzɔe, siwo si akpoxɔnu sue goglo aɖe kple gayibɔ ƒe asigɛ si wotsɔ tsyɔ ɖusibɔ, si metsɔ akpoxɔnu aɖeke kpɔ eta o, kple klonu si wotsɔ kpɔ miamefɔ tae la do go le ƒuƒoƒo sia megbe. Fu dama siwo le gakuku siwo le glidzaglidza dzi la wu nɔnɔmetata la nu.
  Esi wotsi tre ɖe wo nɔewo ŋu la, wobɔbɔ ta. Fifia ya la, ga siwo lolo wu sã tae woda tsatsaa ɖo, eye sika nɔ sisim tso asi me yi asi me.
  -Mate ŋu anye be wowu wo katã o! - Sheikh srɔ̃ gblɔe. Ame aɖe aɖu dzi godoo!
  - Eyata da wò tsatsa, esiae nye aʋa mamlɛtɔ. Mikpɔ ɖa, ŋdi kanya xoxo! - Sheikh si ŋu ɖeɖi te la gblɔ kple dziku.
  - Ekema anye nu vevi aɖe! Sika drakma akpe ɖeka le dzĩwo dzi. - Nyɔnu dami la ƒo nu kple hũɖeɖe.
  - Nukatae le wo dzi? - Nukatae wo? - Ame ŋkuta la gbugbɔ gblɔe zi eve, ewɔ nuku nɛ.
  - Elabena ŋkuawo nye ame vɔ̃ɖi wu!
  Dɔdzikpɔla la do ɣli na nya aɖe. Kpẽ aɖe ƒe ɖiɖi si me dziku le la ɖi. Akaɖiawo gɔ̃ hã ʋuʋu, abe ɖe nane ge ɖe lã wɔadãawo ƒe ŋkume ene.
  Dzeɖoɖowo, toɣliɖeɖe, nukoko, kple nuɖuɖu ɖuɖu nu tso: woƒe ŋkuwo katã nɔ aʋawɔlawo ŋu. Dzre gbãtɔa dzi ŋɔ ŋutɔ: le ɖoɖoezizi si nɔ to gbãm si nɔ dzi ɖum dome la, wose yiwo ƒe ƒoƒo ɖe akpoxɔnuwo ŋu sesĩe. Fuwo, gakuku kakɛwo, akpoxɔnu gbagbã kakɛwo nɔ dzodzom to fefewɔƒea, eye aʋawɔla siwo nɔ dzidzɔ kpɔm henɔ gbɔgbɔm la ƒo wo nɔewo ƒoƒo ɖe wo nɔewo yome. Mede aɖabaƒoƒo etɔ̃ tso esime wodze aʋaa gɔme o, eye ʋu kɔ ɖi xoxo: aʋawɔla ene nɔ ʋuʋum le vevesese ta, eye aʋawɔlawo tu afɔ wo. Amesiwo mlɔ anyi la dometɔ ɖeka lé eƒe zɔhɛ ƒe afɔ eye wòtrɔ eƒe afɔ. Edzo yi anyime, eye wòtso eƒe alɔnu.
  Fiaviŋutsua srɔ̃ Demeter si meɖi ƒo o la tsɔ ƒu aɖe si woɖu la ƒu gbe ɖe asigɛa me.
  - Reds, ne mieɖu dzi la, mana wein kplu ɖeka mi!
  Abe alesi wòdzɔna zi geɖe ene la, nusi to vovo na emae dzɔ: woɖu aʋawɔla gãtɔ kekeake si tso ƒuƒoƒo si me Demeter nɔ ke ƒom ɖo la me. Yi etɔ̃ ƒo akɔta gbadzaa zi ɖeka, eye wogblẽ ƒu aɖe si mesɔ ɖe ɣeyiɣia nu o la ɖe kplɔla si ƒe dzɔgbevɔ̃e medzɔ o la si me.
  Nukpɔlawo tsɔ dzidzɔ kple masɔmasɔ kplɔ aʋaa ƒe tɔtrɔ siwo me ʋu yɔ fũu la ɖo. Wodo ɣli abe nyitsu siwo xɔ abi ƒe ha ene. Nutoa me ame ŋkutawo tsɔ dzitsitsi, do dziku, de dzi ƒo na aʋawɔlawo. Gladiatorwo ƒe hatsotsowo dzi ɖe kpɔtɔ, aʋaa va zu dzre vovovowo.
  Le ɣeyiɣi sia me, esime ame ŋkutawo nɔ vivi sem henɔ ʋua ƒom "goofed" gaglãa la, aglãdzela kalẽtɔawo wu dzɔla siwo nɔ alɔ̃ dɔm. Pobedonostsev, kpakple kalẽtɔ ʋɛ aɖewo, gbã amedzikpɔlawo eye eyae nye ame gbãtɔ si ge ɖe fiasãa me.
  Toɣliɖeɖe si tso aglãdzelawo ƒe tete ɖe wo ŋu me la zi wo dzi be woatɔ te aʋawɔwɔa. Ame ŋkutaawo, siwo nɔ ʋuʋum la, dze agbagba be yewoafɔ yewoƒe yiwo. Ðekakpui aglãdzelawo ƒe ŋgɔnɔla la do ɣli sesĩe be:
  - Nusi mekpɔna! Miewua mia nɔewo hena ame vɔ̃ɖiawo ƒe modzakaɖeɖe! Lã siwo tana siwo gagbɔ agbe la mete ŋu kɔa yi gɔ̃ hã o, woƒe dɔgbowo nyea mɔxenu akpa. Ne dada ƒe akpa sue aɖe gɔ̃ hã susɔ ɖe mewò la, ke lã ŋunyɔnu sia ɖa.
  Edze abe aʋawɔlaawo nɔ esia tututu lalam ene: woƒu du yi lãha lolo akpa la gbɔ.
  Kluvi subɔviawo ti kpo ɖe axadzi, eye womedi be yewoaku ɖe yewoƒe aƒetɔ siwo wolé fui ta o, eye ŋutsuviawo te agbawo kple nuɖuɖu tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe ame ŋkutawo gɔ̃ hã.
  Demeter do ɣli be:
  - Wu wo katã!
  Emegbe kristalo wein kplu aɖe ge dze eƒe ta dzi, eye wòƒo nyɔnuvi la do goe.
  Witcher do dziku vevie. Etso dua me dumevi kesinɔtɔwo, eye wògbã woƒe lã.
  Mesesẽ o, gake nyɔ ŋu ŋutɔ. Pass ƒe zɔhɛ si nɔa eŋu ɣesiaɣi la wɔ avu le egbɔ. Bik metsi megbe o, eye aʋawɔlaawo bia hlɔ̃ woƒe gaxɔdzikpɔlawo.
  Kluvi siwo ƒe mo wɔ yaa la kɔ dɔdzikpɔla la ɖe kɔsɔkɔsɔa dzi, wodo ɣli be:
  - Míawo ŋutɔwoe míenye! Wonye kluviwo abe wò ke ene!
  - Eyata tsɔ yi ɖo kpe edzi! - Edo ɣli, eye bosomikaɖi siwo le Witcher"s chandeliers dzi la te ʋuʋu.
  Sheikh la dze agbagba be yeasi, gake Bik kli nu eye wòkɔ anyitsi ɖe eƒe kɔme:
  - Enyo, afikae wohiã wò le? Nuvivinu aɖeke meli o.
  Solntslava lã ame ŋkuta eve ƒe ta zi ɖeka le ɣeyiɣi ɖeka me, eye wòtsɔ eƒe klo gbã etɔ̃lia ƒe aɖu. Gake avuwɔwɔ ƒe dzedzeme gɔ̃ hã meganɔ anyi o, ɖeko kluviawo nɔ hlɔ̃ biam. Dzɔlawo ƒe ame susɔeawo si, eye kplɔ̃ɖoƒeawo, le nɔnɔme nyuitɔ kekeake gɔ̃ hã me la, metsi tre ɖi na asrafoha sesẽ aɖeke o. Wowu wo katã hafi Witcher fa. Sheikh gãtɔ koe gakpɔtɔ nɔ agbe, Bik nɔ eƒe taɖa hem. Vedmakov nya ŋutsuvi amemabumabu la dzoe:
  - Ame sia nye bubume. Ðewohĩ aɖe vi na mí!
  . TA No. 12 lia.
  Germanytɔwo yi woƒe Stalingrad dzi dzedze dzi. Edze abe nu ʋɛ aɖewo koe susɔ ene, gake esesẽ ŋutɔ be woato mamlɛtɔa me. Sturmtigers zazã le agbɔsɔsɔ gã me gɔ̃ hã mekpe ɖe eŋu o. Togbɔ be tsɔtsrɔ̃ si bɔmb siwo le yameʋu me he vɛ la lolo ŋutɔ hã. Mɔnu bubue nye napalm bɔmbwo.
  Nyɔnuviwo ƒe aʋakɔa dzi ɖe kpɔtɔ, gake ame dzetugbeawo gakpɔtɔ nɔ avu wɔm. Le October 20 lia dzi la, sno te dzadza, eye ame dzetugbeawo katã nɔ afɔ ƒuƒlu. Wogblẽa dzesi dzeaniwo ɖe abadzivɔ ɣia dzi.
  Nyɔnuvi dzetugbewo nɔa tsatsam le snoa me vie eye wova nɔa dzadzɛ wu. Matryona, esi wolé Seryozhka vɔ la, mete ŋu kpɔ teƒe aɖeke na eɖokui o. Anyo ŋutɔ be ŋutsuvi dzeaɖaŋu kple dzetugbe sia tɔgbe nabu. Eye nukae nɔ elala le fasitɔwo ƒe aboyo me? Fuwɔame gbã, eye emegbe kufiatsotso!
  Ŋutsuvia gogo tudada vavã, gake eva wu enu ɖe tomenukuƒewo. Esi dzikpɔla la wɔa dɔ gaƒoƒo wuiade gbesiagbe, eye nuɖuɖu sue aɖe koe wònana ta la, enɔ Seryozhka lalam.
  Ne míagblɔe tututu la, ŋutsuvia le kpekuƒea xoxo, eye wòwɔa dɔ le afima abe kposɔ ene. Gake exɔ dzo wu le anyigba te wu esi le anyigba dzi. Eye wozia aʋawɔlawo dzi be woagatsi tsikpe o la, woati kpo aƒu du. Eye nyɔnuviawo hã wɔa avu. Dzata ƒe aʋawɔʋu sesẽ lae nye esi. Eƒe tu nye milimeta 150, si wɔa dɔ wu eye wòwɔa dɔ na aʋawɔwɔ le dua me. Fritztɔwo lɔ̃a aʋawɔʋu sia, wokpɔ eta nyuie ale gbegbe tso akpa vovovowo.
  "Mouse" ƒua du le megbe vie. Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn alafa eve hã tsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 150 kple tu blaadre vɔ atɔ̃. Eyata ewɔa dɔ wu sã. Tu siwo wotsɔna ƒoa tu ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi va ɖo ene, eye mele bɔbɔe be woate ɖe aʋawɔʋua ŋu o.
  Anyuta, Maria kple Alla le agbagba dzem be yewoaƒo mastodon la ɖekae. Wotena ɖe eŋu nyuie.
  Anyuta dzi ha kple dzonɔameme be:
  - Aleke míenɔ agbee, míewɔ avu, eye míevɔ̃ ku o... Eyata tso fifia dzi la, mía kple wò míanɔ agbe! Eye le togbɛ siwo dzi ɣletiviwo le, kple towo ƒe ɖoɖoezizi, le ƒudziʋa kple dzo sesẽwo me! Eye le dzo si me dziku kple dziku le me!
  "Mouse" nye tɔtrɔ yeyetɔ, kple tu ade siwo wotsɔna ƒoa tu, eve siwo nye coaxial siwo ƒe ʋuƒo le, eye ene siwo trɔna ɖe hingewo dzi.
  Maria, si nɔ tsatsam le snoa me la, ƒo ɣli be:
  - Míana ta gbeɖe o! Le nyateƒe me la, Yesu Mawu Dziƒoʋĩtɔ la li kpli mí!
  Nyɔnuvia, esi wònɔ tetem ɖe eŋu la, tsɔ bɔmb la ƒu gbe ɖe Sisi la ƒe ʋetsuvi la ŋu. Toɣliɖeɖe sesẽ aɖe ɖi le akpoxɔnua te eye agbalẽxatsaxatsaa gbã.
  Nyɔnuviawo do ɣli kple dzidzɔ be:
  - Na fasitɔ aɖe nasu asiwò!
  Alla ʋuʋu eƒe asi eye wòda bɔmb si wotsɔ kakɛkakɛe ƒu gbe ɖe Fritz-ʋua ŋu. Fasitɔ la tsɔ ƒutsotsoe si nɔ dzo dam la ƒu gbe, eye wovuvu asrafo ameyibɔ eve siwo tso dutanyigbadzisrafowo ƒe ta kpe ɖe eŋu.
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa biã la ƒo kpẽ be:
  - Na Dadanyigba kple Stalin!
  Anyuta gatsɔ bɔmb la ƒu gbe ake... Fifia ya mekpɔ dzidzedze nenema gbegbe o, edze aʋawɔnua dzi eye wòwó ɖe gakpoa ƒe go dzi.
  Nyɔnuvia gblɔ kple dziku be:
  - Eh, me tɔtɔ!
  Eye wònɔ tsatsam nɔ bɔmb siwo wowɔ le aƒeme ƒe akpa yeye aɖe dim. Eƒe afɔkpodzi goglo siwo biã le vuvɔ ta la nɔ keklẽm. Nyɔnuvi aɖe si le amama kloe la nɔ tsatsam le snoa me, eye eƒe dzi medzɔ vie o. Gake míate ŋu ado dzi. Gawu la, ne woda tu la, snoa ƒuna.
  Anyuta dzi ha gɔ̃ hã be:
  - Menya be vuvɔa nu ayi kpuie, .
  Tɔsisi la aƒu du ato afima sesĩe...
  Eye wole du dzi to tsiʋeawo me xoxo - .
  Nyɔnuvi siwo le afɔ ƒuƒlu!
  Nyɔnuvia da tu, eye Arabtɔ si tso dutanyigbadzisrafowo me la mu. Futɔwo ƒe agbagbadzedze be yewoawɔ dɔ le ƒuƒoƒo suewo me hea nusiwo bu vevie vɛ.
  Mouse ƒe tu kpui la gada kakɛkakɛ ake. Aŋɔwo le wowóm le dzudzɔa ƒe teƒe aɖe. Eye ɖiɖiɖeme geɖe...
  Germanytɔwo xɔ Stalingrad kloe... Nu ʋɛ aɖewo koe susɔ. Gake esia tututue xea mɔ na Wehrmacht-ʋua be wòagazã bɔmb gãwo kple tu sesẽwo o. Fritz ƒomea ɖe mɔ na amedzrowo woyi ŋgɔ, amesiwo ƒe nu meve wo o.
  Maria da eƒe tu. Fasitɔwo ƒe adzɔha la dze anyi eye wòmli ɖe glikpoawo ƒe kpewo dzi.
  Nyɔnuvia tsɔ no dzĩwo tu eƒe no ƒuƒluwo. Wo katã wonye aʋawɔla aʋawɔlawo - wole titim le woƒe afɔkpa te. Gake hits aɖeke kloe mele wo ŋu o. Edze abe amamaɖeɖenuwɔna kpɔa ame dzetugbewo ta vevietɔ ene. Esi wònye be wote ŋu nɔa agbe le dzomavɔ ma tɔgbe me ta!
  Alla ʋuʋua sno kple ɖi si tsaka la eye wògadaa tu ake. Eƒo aʋawɔla ameyibɔ aɖe ƒe ŋkume tututu. A smart bitch, màte ŋu agblɔ nya aɖeke o.
  Nyɔnuvi etɔ̃awo gate ɖe Mouse ŋu ake. Esesẽna be woage ɖe ʋu si me aʋawɔnu ɣi mawo le me tso goawo katã me. Gake mɔkpɔkpɔ nyuiwo yɔ aʋawɔlawo me fũ. Ne màte ŋu ato aŋɔa ŋutɔ o la, ekema nukata màvuvu ʋuƒoa o.
  Alla, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo nɔ afɔ ƒom ƒu gbe la, dzi ha be:
  - Míaƒe nyateƒe, míaƒe nyateƒe... Abe ɣe ƒe keklẽ ene! Míaƒe etsɔ adze, tɔsisiwo atso towo dzi!
  Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia tsɔ MP-44 siwo wolé la bla nyɔnu aʋawɔlawo. Tu siawo te ŋu wɔa aʋa didi. Atsyɔ̃ɖolaawo doa dzo kple kakaɖedzi. Ameyibɔwo gadze anyi ake. Woɖe ʋu dzĩ ƒe vudowo do goe.
  Maria, si nɔ tu dam, eye wòtsɔ tu kple tu si wolé siaa ɖe abɔta la, dzi ha be:
  - Akpɔkplɔ ayetɔ la ƒo eƒe aɖuɖɔ, .
  Eye noa Russiatɔwo ƒe ʋu kɔkɔe si tso Russia!
  Le eƒe futɔ gome la, nusianu mesɔ gbɔ o eye wòawu ame, .
  Amekae lɔ̃ Russia!
  Lɔlɔ̃ na Russia!
  Nyɔnuvia ɖo tu ɖe "dzɔla" vovovo siwo nɔ tsatsam tso doawo me la gbɔ. Atsyɔ̃ɖola la ko alɔgbɔnu, togbɔ be eƒe mo ƒu kplakplakpla hã la, eƒe tugbedzedze kple eƒe dzedzeme gakpɔtɔ li.
  Le goawo katã me la, nyɔnuvi siwo katã le woƒe asrafoha me la dze tugbe. Le kpɔɖeŋu me, afisiae Tatartɔwo ƒe Seraphim le. Fofoa nye Tatar, gake dadaa tso Belarus, eye eƒe taɖa si Serafima nyi lu si tsi nyuie ƒe amadede tso eƒe dome. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe hã, afɔ ƒuƒlu eye wòle amama kloe. Eye wòdaa tu tso tu si wolé me le wowó kpuie me. Eye fasitɔwo tso asrafoha bubuwo me le tsatsam gbɔna egbɔ.
  Serafima daa tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Maria si ƒe taɖa le abe sika ene la mlɔ egbɔ. Nyɔnuvi eveawo siaa daa tu hedzia ha.
  - Dadanyigba! - Maria dze egɔme...
  - Eye asrafowo hã! - Eyi edzi, eye wòda tu Seraphim.
  Maria ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nu sia...
  Seraphima ka nya ta be esi wònɔ tu dam ameyibɔawo henɔ wo ƒom be:
  - Sɔti eve!
  Maria, si le nu kom, ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Le...
  Serapima da tu eye wògblɔ kpee be:
  - Nu ka...
  Esi Maria lã atɔ̃ vɔ la, eyi edzi be:
  - E"le asi lém ɖe eŋu!
  Seraphima, tudada, do gbe na ame be:
  - Ɣletinyigba!
  Maria, tudada, ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Akᴐta...
  Seraphima, tudada, ƒo nu le ɣlidodo me:
  - Míakpɔ ta na...
  Maria gbã fasitɔ la ƒe ta hegblɔ be:
  - Mí wò....
  Seraphim tsɔ tu lã Nazitɔwo eye wònɔ ɣli dom be:
  - Dukɔ aɖe!
  Maria, si nɔ tu siwo woɖo taɖodzinu na nyuie ɖom ɖa la, ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ame sia ame....
  Seraphima, si nɔ tu dam wòde pɛpɛpɛ wu la, gblɔ kpee be:
  - Amewo!
  Maria, si tsɔ eƒe sikafu ƒoɖi la ƒu gbe tso eƒe ŋgonu, dzi ha be:
  - Rath ƒe...
  Seraphim tu, kple tu siwo woɖo ɖa, si woɖe ɖe go:
  - Wò ŋutɔ tɔ...
  Maria, si nɔ fasitɔwo ƒe kɔ ƒom la, yi edzi be:
  - Xɔ dzo!
  Tatar nyɔnu si ƒe mo biã la, si nɔ tu dam la, yi edzi be:
  - Alilikpowo...
  Maria, si nɔ tu dam pɛpɛpɛ la, gblɔ kpee be:
  - Fa!
  Serapima ko alɔgbɔnu hegblɔ kple ɣli be:
  - Enyo eye...
  Maria da tu wòde pɛpɛpɛ eye wòdo ɣli be:
  - Ɣe!
  Seraphima, si nɔ tu dam sesĩe la, ƒo ɣli be:
  - Exɔ dzo ŋutɔ!
  Maria yi edzi kple nukoko be:
  - Automatic...
  Seraphima, abe ɖe wòle dzo fiam ene, ƒo nu kple ɣli be:
  - Nater...
  Maria tsɔ tu siwo woɖo taɖodzinu nyuie kpee:
  - Abɔta...
  Serapima gblɔ kpee kple nukoko be:
  - Na asrafo la!
  Maria dzi ha dzonɔamemetɔe, eye wòda tu:
  - Maku nu me...
  Serafima, si le aʋawɔʋuwo ƒe tudada dzi kpɔm la gblɔ kpee be:
  - Yɔdo la....
  Maria, esi wòmu Afrikatɔ la, yi edzi be:
  - Na futɔ la!
  Tu vɔ le nyɔnuviawo si. Eye wozi edzi be wòaƒu du kaba aɖadi bebeƒe. Nuwo tsɔtsɔ yi Volga-tɔsisia ƒe go kemɛ dzi sesẽ ŋutɔ. Bɔmbdada kple tudada ɣesiaɣi. Dodokpɔdɔwɔƒe aɖe si le tɔdziʋu kum tso akpa kemɛ lae nye esi.
  Tsivudo siwo me tsi si wotsɔna ƒua gbe ɖo kple gbeɖuɖɔwo dona ƒo xlã tɔdziʋuawo. Ahomya ƒe asrafowo le ɣli dom le yame. Focke-Wulfs-ʋua le dzodzom le eme. Eye wodaa bɔmb ɖe wo dzi.
  Tɔdziʋu geɖe gbã. Soviet-srafowo nyrɔna eye wokuna.
  Futɔwo ƒe tudadaa nu sẽ akpa xoxo.
  Le zã me gɔ̃ hã la, Fritz ƒomea nana nusianu nɔa dzo dam. Eye woƒe bɔmbdadaʋu siwo wotsɔna ƒua tsii la le du dzi le tsatsam. Tɔgbui Yu-87 hã le eme. Togbɔ be jet yameʋuwo ge ɖe ewɔwɔ me xoxo hã.
  Soviettɔwo ƒe Yak-9 si ŋu nya wogblɔna le xotutu me lae nye esi. Ewɔa avu kple Germanytɔwo ƒe ME-309. Ablaɖeɖe, duƒuƒu kple aʋawɔnuwo va kpe ta. Germanytɔa le agbagba dzem be yeaɖu Soviettɔwo ƒe mɔ̃a dzi le mɔ gbãtɔ si wòto me. Gake edo kpo nu. Yak hã dzea agbagba be yeadze megbe, gake Nazitɔa sina le eƒe duƒuƒu sesĩe ta.
  Germanytɔ si ƒua du wu, si si aʋawɔnu sesẽwo le, ɖe Russiatɔ si te ŋu trɔa asi le nu ŋu wu la ŋu. Gake yameʋuɖoɖo kabakaba la yi edzi. Fasitɔ la zãa tudadaƒe adre tsɔ tsia tre ɖe adre ŋu, eye wòƒoa Soviettɔwo ƒe ʋua. Megaƒua du o eye wòdzea anyidzedze gɔme.
  Dzudzɔ ƒe tɔsisiwo dona tso eme. Eye mɔ̃a le dzo dam...
  Nukae nye aʋa sia! Esesẽna be woatsi tre ɖe ʋu si ŋu ŋusẽ le le aʋawɔnuwo me abe ME-309 ene, si me tudaƒe adre xea fe ɖe kpekpeme si gbɔ eme kple alesi womete ŋu trɔa asi le eŋu nyuie o ta.
  Duƒuƒu sesẽa na fasitɔ la te ŋu sina le tsi me nɔnɔ me, eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbe nye aʋawɔnuwo nyuie.
  Anyuta le agbagba dzem ake be yeagblẽ Mouse me. Nyɔnuvia le eƒe agbe dem afɔku me. Eƒe lãme katã ƒo xoxo, eye wòle tsatsam amama le mɔ̃ sesẽawo dzi. Atsyɔ̃ɖoɖoawo katã tsyɔ nu ƒoƒo kple ƒoƒoewo dzi. Gake emegbe eda bɔmb aɖe si me bɔmb ƒe agba aɖe kpe ɖo. Tu aɖe si wotsɔ ƒoa tu gɔ̃ hã wóe. Atsyɔ̃ɖola la ƒe abɔta ƒoƒo.
  Gake bɔmb si wotsɔ bla tu la dze tu si ƒe didime nye milimeta 150 ƒe ʋuƒoa dzi. Eye Germanytɔ la gblẽ nu geɖe xoxo. Esesẽna ŋutɔ la, ʋua ʋuna tso teƒe si wòle eye wògaƒua du yia afisi eƒe asrafowo le be yeaƒo abi siwo wòxɔ.
  Focke-Wulf kple TA-152 geɖe dzena le yame. Wodzea tudada Soviettɔwo ƒe nɔƒewo gɔme. HE-183, siwo nye amedzidzedze ƒe ʋu yeyetɔ kekeake eve aɖewo hã do. Akpɔkplɔ siawo ƒe duƒuƒu dea kilometa alafa enyi le gaƒoƒo ɖeka me eye womate ŋu aƒo wo o kloe.
  Nyɔnuviawo da tu Germanytɔwo ɖe wo ŋu. Mɔnukpɔkpɔ li ɣesiaɣi be woalé futɔa, togbɔ be amedzidzeyameʋuwo kpɔa ame ta sẽŋu tso tudada si le anyigba dzi me hã.
  Anyuta kple Alla xɔ Luftfaust si wolé la. Esia nye aʋawɔnu si me tu enyi siwo do ƒome kple wo nɔewo siwo didi milimeta blaeve siwo megbugbɔna o le.
  Àte ŋu ada tu abe ɖe nètso tu sue aɖe si tsia yameʋuwo nu me ene.
  Eye aʋawɔlawo fia asi futɔa. Womia gɔmedzedzea nyuie... Atsyɔ̃ɖola eveawo siaa tsɔ woƒe afɔ ƒuƒluwo da ɖe glikpoawo dzi, eye wose megbededea bɔbɔe.
  Focke-Wulf si si yametu ade le la dzea dzudzɔ dodo gɔme - eƒe ƒodo vuvu.
  Nyɔnuviawo doa ɣli dzonɔamemetɔe be:
  - Puck! Puck! Age!
  Germanytɔwo ƒe yameʋu bubuwo dzea tsatsam le nyɔnuviawo ƒe ta dzi. Ame dzetugbeawo ƒua du yia anyigba te mɔwo dzi, eye woƒoa asa na Focke-Wulf tukpewo.
  Anyuta se le eɖokui me be yeƒe afɔkpodzi si le ƒuƒlu la le keklẽm. Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Oo dzomavɔ ƒe dzo!
  Nyɔnuvia ƒe afɔkpodziwo xɔ abi eye wònɔ veve sem vevie. Medi be maƒo nane si fa miamiamia.
  Eye le gota gome la, gbagbãƒeawo yi edzi. Snoa le ɣli dom tso dzoa me, glikpoawo vuvu. Germanytɔwo tsɔa dzo ƒua gbe ɖe teƒeawo, gake esia meɖea vi boo aɖeke o. Aʋawɔlaawo ɣla wo ɖokui abe sisiblisi siwo le dowo me ene. Na woawo ŋutɔwo nade gayibɔ.
  Alla ƒo nu le Anyuta ƒe to me be:
  - Mesusu be eteƒe madidi o Nazitɔwo ƒe dzoxɔxɔ awu enu mlɔeba. Ŋusẽ geɖe le wo si, gake le Stalingrad la, mɔnukpɔkpɔ aɖeke mesu wo si be woatrɔ o!
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la ɖo eŋu dadatɔe be:
  - Míele afisia abe Spartatɔ alafa etɔ̃ ene! Míenya futɔwo ƒe asrafoha siwo de ŋgɔ wu!
  Alla si ƒe taɖa biã la ko alɔgbɔnu heɖe ŋku ɖe eƒe zɔhɛ nyɔnuvi ŋu:
  - Eye màte ŋu ato mía ŋu o!
  Esi nyɔnuviawo va ɖo ƒuta la, amedzidzedzea wu enu. Ameyibɔ afɔzɔla yeyewo do. Wolia yi ŋgɔ, eye eva hiã be nyɔnuviawo nada tu, si zi futɔawo dzi be woaku eƒe ŋɔti ɖe anyigba.
  Dzatawo kple Akpɔkplɔwo gayi aʋa me ake. Germanytɔwo dze agbagba be yewoatsɔ aʋawɔʋu sesẽwo aƒoe ɖe Soviet-srafowo nu. Ɣeaɖewoɣi la, aŋɔwo nɔa dzadzam. "Amegãxi" si ŋu nu gblẽ le wu la dze agbagba be yemaɖe ye ɖokui ɖa tso yeƒe wɔwɔmewo gbɔ o. Aŋɔwo hã nɔ dziɖegbe.
  Nyɔnuviawo da tu Germanytɔwo kple woƒe adzɔhawo. Woƒo tsitretsiɖeŋulawo ɖa. Alla kple Anyuta da tu eve eve. Futɔwo ƒe mo do eye wova nɔ anyi. Emegbe futɔ siwo le ŋgɔ yim ƒe ƒuƒoƒo yeye aɖe.
  Nyɔnuviawo dzi ha le aʋawɔɣia.
  Alla dze egɔme, nɔ tu dam be:
  - Do ŋgɔ...
  Anyuta, si le tu dam, yi edzi be:
  - To wò dzi...
  Alla ƒoe eye wògblɔ kpee be:
  - Asrafoha...
  Anyuta, esi wòtso wo dometɔ etɔ̃ vɔ la, eƒo ɣli be:
  - Futɔwo...
  Allah ƒo ati ɖe tsitretsiɖeŋulawo ŋu, egblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Wo....
  Anyuta, esi wòku Arabtɔwo ƒe tagbɔ ƒe afã vɔ la, eyi edzi be:
  - Wodi be...
  Alla, si nɔ futɔa gbãm la, yi edzi be:
  - Wò...
  Anyuta, si le tu dam, tsɔ dziku ƒo ɣli be:
  - Bᴐbᴐ eɖokui...
  Alla, esi wòto Arab la ƒe tagbɔ vɔ la, eƒo nu kple ɣli be:
  - Gblẽ...
  Anyuta, si yi edzi nɔ ɖa ƒom la, ƒo ɣli be:
  - De dzesiiwo...
  Alla, abe ɖe wòle tu dam ene, ƒo kpẽ be:
  - Mègavɔ̃ o...
  Anyuta, esi wòda tu wòde pɛpɛpɛ la, eƒo nu kple ɣli be:
  - Futɔ...
  Alla, si nɔ tu dam abe tudala ene la, yi edzi be:
  - Bayonet ƒe...
  Anyuta, si nɔ tu dam ɖe edzi la, do ɣli be:
  - Ate ŋu...
  Alla, esi medzudzɔ tudada o, ƒo ɣli be:
  - Ŋusẽ...
  Anyuta, si nɔ tu dam le dziku me la, ƒo nu kple ɣli, henɔ exɔlɔ̃a ɖɔm ɖo be:
  - Dzideƒo...
  Alla, le dzidzɔ gã aɖe me, esi wòda tu Afrikatɔwo ƒe ta la, do ɣli be:
  - Ŋusẽ...
  Anyuta, si nɔ titim kple tudada, ƒo ɣli be:
  - Dzi ɖe edzi...
  Alla, si nɔ eƒe ɖa dzĩwo ʋuʋum la, yi edzi be:
  - Eye futɔwo...
  Anyuta, esi wònɔ ƒoƒom Arabtɔ la ƒe dɔme gblɔ be:
  - Tsã...
  Alla, si nɔ tu dam kple caliber ɖesiaɖe la, do ɣli be:
  - Gblẽ...
  Nyɔnuviawo gbɔ ya. Eye esi wogada tu vie vɔ la, wodo ɣli be:
  - Míenye tu si wotsɔna ƒoa tu ƒe sɔdolawo, amewuwu ƒe gbe me kɔ!
  Dutanyigbadzisrafowo ƒe ƒutsotsoe si nɔ ŋgɔ yim la nu fa vie. Nazitɔwo gatsɔ woƒe aʋawɔʋuwo yi ŋgɔe. "Amegãxiwo"-2 do kple woƒe nuyi didiwo eye woda tu ɖe nusianu si woate ŋu ade dzesii ŋu.
  "Tiger"-2 ƒe nɔnɔme nye turret gbãtɔ eye aʋawɔnuwo ƒe agbalẽvi siwo le tsia dzi nɔ axawo dzi. Esia na wòsẽ ŋu vie wu. Aʋawɔlaawo gatia aʋawɔʋuwo ƒe mɔwo be woanye yewoƒe taɖodzinu. Ele be fasitɔ la nanɔ agbe abe tɔmelã si le nuɖaze me ene.
  Anyuta tsɔ bɔmb aɖe ƒu gbe, eye wògbã Tiger-2 ƒe ŋgɔgbekpa eye wòdzi ha be:
  - Medo go wò kple nunana... Nyateƒee, megblɔ teƒe aɖe le aɖaka la me!
  Alla ƒo nu kple ɣli, eye wòtsɔ dzidzɔ tsɔ agbalẽvi gã aɖe si me wowó la ƒu gbe ɖe fasitɔwo ŋu be:
  - Gake Pasaran!
  Eye tso wowóa ta la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua ƒe nuyi didi la trɔ. Eye Fiaɖuƒea ƒe Akpɔkplɔ la te tɔtrɔ ɖe megbe. Fasitɔwo gaxɔ abi vevie ake. Alla xɔe eye wòƒo ɣli, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ glass kakɛ aɖe ƒu gbe:
  - Ànɔ atikutsetse ƒe aɖaka aɖe me!
  Glass la dzo yi Indiatɔ aɖe, si nye Germany-srafowo dometɔ ɖeka si nɔ anyi le dutanyigbawo dzi la ƒe ŋɔti me tututu.
  Anyuta blu ɖe eƒe zɔhɛa ŋkume hedzi ha be:
  - Matsɔ nye ta ade ʋuƒo sia me! Manyrɔ amesiame ɖe tsi me!
  Alla da tu aɖe si wogbã tso tu si wotsɔna ƒoa tu me. Wogadze Germanytɔwo dzi ake. Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Míate ŋu awɔ nusianu! Eye míaɖu dzi!
  Anyuta da eƒe tu hegblɔ be:
  - Aʋadziɖuɖu gã aɖe le lalawòm! Neva eme be mía tɔgbuiwo nanɔ ŋutikɔkɔe me!
  Alla wɔ somersault eye wònɔ tsatsam, nɔ tsatsam abe Kristmasti ene. Nyɔnuvia tsɔ ŋkubiãnya dzi ha be:
  - Aƒetɔ dzidzedzekpɔkpɔ, afi kae nèyina... Aƒetɔ dzidzedzekpɔkpɔ - fasitɔwo ko nu...
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo, evɔ womeɖe tu o la, do woƒe dzoa nu sẽ ɖe edzi. Wokɔ woƒe nunana siwo wó la kɔ ɖe anyigba. Eye wote ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo ŋu, henɔ agbagba dzem be yewoaƒo asa na dometsotsowo.
  Anyuta, zã ka, abe alesi Seryozhka si woɖe aboyoe fia wo ene la, he tomebɔmb sesẽ aɖe. "Dzata" ƒu du blewuu ɖo ta Soviettɔwo ƒe nɔƒewo. Eƒe tu si ƒe didime nye milimeta 150 la ƒoa aŋetuwo ɣeaɖewoɣi. Nyɔnuviawo nɔ ɣli dom henɔ ŋku lém ɖe wo ŋu.
  Anyuta dzi ha be:
  - Germanytɔwo-atadiwo, fasitɔwo-Nazitɔwo... Ŋutifafa ƒe nuwuwu le lalawòm!
  Alla de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Pacifism... Enye bometsitsi gɔ̃ hã be míaƒo nu tso pacifism ŋu ne míele nu ƒom tso Nazitɔwo ŋu!
  Anyuta tsɔ tu si wòɖo nyuie ƒo Arabtɔ aɖe si tso dutanyigbadzidzɔlawo gbɔ le ŋɔti ƒe tɔdzisasrã dzi eye wòdo ɣli be:
  - Eye wonye nuwɔametɔwo le tamebubu me... Eye le asrafowo ƒe nyawo me la, womesẽ ŋu nenema gbegbe o! Eteƒe madidi o míatutu wo ɖa keŋkeŋ le ɣletinyigba si nye Anyigba dzi!
  Alla gaʋuʋu ake, tsɔ eƒe akɔta ƒuƒlu la ƒo ɖe kpe gbadzɛa dzi hedzi ha be:
  - Nyee nye Russia sɔdola si le klo dzi na gbemelãwo... Matutu Fofonyigba ƒe futɔwo ɖa le Anyigba dzi!
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa biã la ʋuʋu ŋku, eye wònɔ ŋku lém ɖe yame. "Frames", Germanytɔwo ƒe tudada yameʋuwo, nɔ tsatsam le afima.
  Germanytɔwo ƒe "Dzata" la nɔa tsatsam yia dzi ɣeaɖewoɣi, eye wòtsia yaƒoƒoa me. Eye eƒe tu la nɔ ta ƒom ɣesiaɣi.
  Anyuta, si nɔ tomenukuƒe aɖe ʋuʋum le Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ƒe ʋetsuvi te la, ƒo ɣli be:
  - Na Seryozhka....
  Germanytɔa tɔ eye wògada tu ake. Akpoxɔnua wó le nyɔnuviawo megbe.
  Anyuta lé ŋku ɖe eŋu be:
  - Notsi ƒe gowo, amesiame si si vidzĩ ƒe ahɔhɔ̃ le!
  "Dzata" tsi tre hena ɣeyiɣi aɖe. Ðewohĩ Germanytɔ ʋua me dɔwɔla bibiwo de dzesii be afɔku aɖe le ŋgɔ, alo ɖewohĩ wodi be yewoazã yewoƒe aʋawɔnuwo vɔ. Gake "Dzata" la tsi tre hena ɣeyiɣi aɖe eye wòɖe aŋɔ siwo wua ame.
  Anyuta de dzesii be tu si de ŋgɔ wu le Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua si eye wòdaa tu zi geɖe wu KV-2 tɔ. Eye esia na ʋu sia nye afɔku geɖe wu ya. Anyuta ƒo eɖokui eye wòƒo ɣli be:
  - Neva eme be ame vɔ̃ɖiwo nayi dzomavɔ me!
  Alla da tu fasitɔ la le ɣe ƒe lãkusi me eye wòdo ɣli be:
  - Míaƒe aʋadziɖuɖua nye nusi womate ŋu aƒo asa na o! Eye nusianu awu enu nyuie!
  Anyuta hã lã Turkeytɔ la eye wòdzi ha be:
  - Togbɔ be, edze abe eteƒe madidi o agbea atso ne kuxiwo ƒo eƒe kpẽ yibɔa hã... Sɔwo le ɣli dom eye ʋu le sisim abe tɔsisi ene, eye anyigba la bu le wò afɔ te ake!
  Alla, esi wòwu Irantɔ la, gblɔ kpee be:
  - Gake anyigba hã le eya ŋutɔ ƒe dzɔla... Eye le ɣletiviwo dome la, wokeke ɖe enu... Xɔname ka siwo womekpɔna o be woaɖe aboyo Hitler ayi Kolyma!
  Nyɔnuviawo, siwo nɔ tu dam la, dzi ha ɖekae be:
  - Mina míagbã Adolf, awɔ nuvevii! Mexɔe se be míaɖu fasitɔwo ƒe dziɖuɖu dzi! Eye le míaƒe Russia la, Mesia la adze, dukɔwo katã ƒe dukɔwo ƒe Aƒetɔ!
  Eye aʋawɔlaawo yi edzi nɔ tu dam. Gake futɔwo ƒe afɔzɔlawo mlɔ anyi hedze tudada kple bɔmbdada gɔme. Fasitɔwo ƒe ha la dze agbagba be yewoatsɔ tu atɔ dzo nyɔnuviawo. Eye bɔmb gbogbo aɖewo dada.
  Alla de dzesii le xexemenunya me be:
  - Ne èzã xexlẽdzesiwo la, àte ŋu aɖu dzi le tiatiawɔwɔ me, ne èzã aɖaŋu la, àte ŋu aɖu dzi le tiatiawɔwɔ me aʋawɔwɔ manɔmee!
  Anyuta ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Aʋawɔwɔ nye nuto si me nyonyome ɖua agbɔsɔsɔ dzi le, tiatiawɔblɔɖe, abe se ene, nye nusi to vovo na ema eye esia nye ŋutinyagbɔgblɔ!
  Aʋawɔlaawo trɔ ɖe megbe vie, bɔmb kple woƒe kakɛwo nɔ gegem sesĩe akpa. Alla tsɔ eƒe afɔ lé nunana si wotsɔ ƒu gbe la gɔ̃ hã hetsɔe ƒu gbe ɖe megbe. Bɔmb la dzo heƒo Nazitɔwo ɖe woƒe gakukuwo dzi. Eye alesi wòwónae...
  Ðeko wònɔ abe ɖe babla bubu aɖe wó le afi aɖe ene.
  Alla de dzesii le xexemenunya me be:
  - Dzɔgbenyuie nye dzidzɔkpɔkpɔ evelia, dzidzedzekpɔkpɔ nye etɔ̃lia, gake aɖaŋu gbãtɔ!
  Anyuta ko alɔgbɔnu eye wòde nu nyaa me be:
  - Dzɔgbenyui nye teƒeɖoɖo na dzideƒo, gake menye ɖe ŋumaɖɔɖo ta o!
  Alla ƒo Hindutɔ aɖe si tso dutanyigbadzisrafowo ƒe ŋku ɖa eye wòdo ɣli be:
  - Ame sia ame si kpɔ dzɔgbenyuie la, eƒe luʋɔ dzia ha!
  Anyuta ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Enyo ne èkpɔ dzɔgbenyuie, efia be Mawu aɖe wò!
  Nyɔnuviawo va zu nukokoedonamela vie. Emegbe Germanytɔwo ƒe "Dzata" la yi ŋgɔ ke hã eye tomebɔmb aɖe da dzoe. Akpɔkplɔa ƒu du to bɔmb aɖe dzi eye wòvuvu.
  "Dzata" si xɔ abi la ƒo xlãe hetsi tre... Dzi dzɔ aʋawɔlawo eye wodzi ha le woƒe lãkusiwo tame be:
  - Dzata nye nuwɔametɔ le tamebubu me, amegãxi nye kuxi ƒomevi ɖesiaɖe ƒe dzɔtsoƒe... Naneke mele xexeame si doa dzidzɔ na ame wu ame o!
  Anyuta da fli didi aɖe, esime duta-srafowo tso be yewoawɔ ahom henɔ ha dzim be:
  Tukpewo kple yameʋuwo le mía si, .
  Russiatɔwo ƒe gbɔgbɔ sesẽtɔ kekeake le xexeame...
  Yameʋukulawo nyuitɔwoe le ʋua ƒe ʋukuku me - .
  Woagbã futɔa wòazu ke eye woagbãe!
  Edze abe "Dzata" gblẽ vevie ene. Etsi tsikpe me, eye wòɖe aŋɔ eve bubu aɖewo do goe.
  "Panther" si nye aɖaŋudzela aɖe do. Gake enɔ vɔvɔ̃m be yeage ɖe Soviet-srafowo ƒe nɔƒewo me goglo wu, eye wòdze tudada gɔme. Akpɔkplɔwo nɔ ɖiɖim le nyɔnuviawo ƒe ta dzi. Eye wogbã glikpowo kple dzowo.
  Anyuta dzra bɔmb aɖe ɖo be yeada, eye wònɔ klalo be yealé ɣeyiɣi si me fasitɔwo ƒe aʋawɔʋua gogo le didiƒe si woate ŋu aɖo. Gake "Panther" hã menye bometsitsi o. Germanytɔwo da tu, eye wotsɔ tuawo da ɖe ʋuƒo dzi, henɔ agbagba dzem be anyigba ɖeka pɛ hã nagato ye ŋu o. Eye woɖe kpe xɔasi ɖesiaɖe ɖa ŋutɔŋutɔ.
  Alla, si nɔ asi ƒom ɖe eɖokui ŋu le eƒe akɔta ƒuƒlu la, de dzesii be:
  - Krauts" tactics are flawed... Ðe woawɔ nu geɖe to mɔ sia dzia?
  Anyuta gblɔ kple nukokoe be:
  - Koklo ƒoa nuku ɖeka le ɣeyiɣi ɖeka me, gake eƒe kpekpeme dzina ɖe edzi kabakaba wu ha, si mia kakɛ gãwo!
  Panther la da tu siwo wu blaatɔ̃ eye esi wòzã eƒe tuawo vɔ la, etrɔ hetrɔ ɖo ta eƒe agadoa me. Mastodon yeye aɖe si nye Sturmtiger do ɖe eteƒe. Mɔ̃a tsɔ nutsyɔnu tsyɔ eƒe ʋuƒo si keke la dzi. Edze abe le mɔ sia nu la, wole ŋu ɖom ɖe wo ɖokui ɖeɖe ŋu ene.
  "Sturmtiger" da tu Soviet-srafowo ƒe nɔƒewo tso didiƒe. Tukpe aɖe ɖi dziɖegbe. Anyigba la tso, eye tsidzɔƒe aɖe si le bibim la kɔ dzobibi.
  Nyɔnuviawo tsi agbe vie ko, ke xɔ wo dzi ŋutɔ. Anyuta ƒe mo wɔ yaa vie gɔ̃ hã. Kasia nyɔnuvia kpɔ eɖokui wònɔ sɔ dom. Eye be eyae nye asrafoha aɖe si dze Tatar-srafowo dzi la ƒe amegã. Eye wòdoa sɔwo kple eƒe aʋawɔlawo. Mongol-Tatartɔwo, siwo mete ŋu nɔa te ɖe ƒoƒoa nu o la, wogbugbɔna ɖe megbe eye wokuna le akpe geɖe me le afɔkpodzi te.
  Anyuta ʋuʋu yi eve eye wòtso eƒe futɔwo. Gake kasia ŋutega la do kplamatse.
  Alla ƒo eƒe zɔhɛa ɖe ŋgonu, ʋuʋui, gblɔ be:
  - Enyo, eyae nye ema! Azɔ dzudzɔ alɔ̃dɔdɔ!
  Anyuta ɖo eŋu dzikutɔe be:
  - Nyemegbɔ ɖe eme o, ke boŋ mewɔ avu!
  Nyɔnuvia ti kpo tso dziku me eye wòda bɔmb. Nunana la dzo va dze Lev-ʋu aɖe ƒe ʋuƒo me. Esi ʋua gblẽ ta la, eƒo eƒe agbatsɔkeke si kpekpe la.
  Anyuta do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Nyee nye Rus ƒe sɔdola'!
  Alla da tu tso eƒe tu si wotsɔna ƒoa tu me eye wòdo ɣli be:
  - Ŋutsuvia ɖo eŋu kple movidzɔdzɔ be, .
  Medi be masubɔ Rus Kɔkɔe la ƒe...
  Ʋu ƒe atsiaƒu nekɔ, .
  Gake Mawu ate ŋu aɖe mí!
  Anyuta ge ɖe glikpoawo dzi kple eƒe ƒodo kple akɔta ƒuƒlu. Le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi tututu, esime tu alafa geɖe ƒe ɖiɖi nɔ keklẽm ɖe eƒe ta dzi. Nyɔnuvia do eƒe aɖe ɖe go hegblɔ be:
  - Asrafo kalẽtɔwo ƒe tagbɔsesẽ nye agbeɖela na aʋafia siwo me mekɔ o!
  Alla lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Asrafo la nye kalẽtɔ, aʋafia la le akɔnta bum, futɔ la nye ayetɔ, dzideƒo si me nunya le koe dzidzedzekpɔkpɔ tsona!
  Nyɔnuviawo gada tu ake eye wodo ɣli tsɔ ɖe ɖekawɔwɔ fia be:
  Asrafoha siwo le etame
  Miƒo ɣli le ɖekawɔwɔ me
  Adolf nye bometsila sesẽ aɖe - .
  Numiemiewo le Sodom!
  "Dzata" bubu si tsɔ aʋawɔnuwo do. Asrafo eve si dzo le egbɔ, ne míebu woƒe mo ɣiwo ŋu la, Arabtɔwoe wonye. Wodze agbagba be yewoatsɔ kɔsɔkɔsɔ ade kɔsɔkɔsɔa me atsɔ ahe aʋawɔʋu deŋgɔa tso aʋagbedzi.
  Alla kple Anyuta da tu, eye wowu mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo le ɣeyiɣi ɖeka me. Aʋawɔlaawo dzi ha be:
  - Mègagblẽ ɖokuiwò eye nàkpe ɖe wò zɔhɛ ŋu o, kpe ɖe ame bubuwo ŋu woado le dzoa me!
  Ameyibɔ etɔ̃ do. Wotsɔ kɔsɔkɔsɔa ƒu du sesĩe alesi woate ŋui, gake nyɔnuviawo hã da tu wo. Gawu la, Anyuta da tu la, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te avu la.
  Eye ete ŋu ƒo eƒe tsitretsiɖeŋulawo pɛpɛpɛ ale gbegbe, abe Robin Hood ƒe nuƒoƒo pɛpɛpɛ ene.
  Alla de dzesii be:
  - Dzesi la menye amesi ƒoa dzidzedzetɔe o, ke boŋ amesi toa eme kple kpododonu!
  Anyuta tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòƒo ɣli be:
  - Ame si ƒe nukpɔkpɔ de pɛpɛpɛ wu si ƒe ŋutega nye akplɔ ate ŋu ato eme, gake womate ŋu atsɔe ake be susu ɖaɖɛ nato taɖodzinua ŋu o!
  Bɔmb la ƒo aŋɔa eye wòte wowó, eye wòwó tomebɔmbawo.
  Ẽ, Stalingrad menɔ bɔbɔe na Germanytɔwo o. Wokpɔ ku ƒe mɔ̃ sesẽ dziŋɔ aɖe le eme!
  . TA No. 13 lia.
  Le November 3 lia dzi la, Germanytɔwo ƒo xlã Tikhvin, eye aʋawɔwɔ dzɔ le dua ŋutɔ me. Asrafoha Dzĩ la trɔ ɖe megbe vivivi. Woxɔ Baku-dugã la ƒe akpa gãtɔ xoxo, Soviet-srafowo le hehem ɖe megbe yi ƒukpo afã la dzi. Yerevan gakpɔtɔ le asi lém ɖe eŋu ƒã. Stalingrad ɖo tsɔtsrɔ̃ ƒe agbo nu.
  Gake kokoko la, Stalin de se be woagatsɔ du sia ana o. Aʋa dzɔ ɖe Astrakhan hã ta. Kraut ƒomea hã le agbagba dzem be yewoayi ŋgɔ le du sia me. Wole bɔmb dam ɖe mɔnuawo katã dzi vevie eye wole xɔtuɖaŋuwo dome gblẽm.
  Dzomeŋɔli le aƒe tum... Eye aʋaa ƒe zɔzɔme le dzidzim ɖe edzi si womate ŋu agblɔ ɖi o. Gake edze abe womate ŋu alé Stalingrad ɖe asi o ene. Tsikpe siwo le wɔwɔm kple bɔmb gãwo dada le Volga-tɔsisia ƒe go kemɛ dzi xea mɔ na nuzazãwo.
  Le November 4 lia dzi la, woxɔ Tikhvin ƒe alafa memama blaasieke xoxo. Eye Germanytɔwo te ɖe Finlandtɔwo ƒe anyigba dzi. Esi Soviet-srafowo gblẽ nu geɖe ta la, womete ŋu ƒo asrafowo nu ƒu be woatsɔ atɔ te futɔwo o.
  Finlandtɔwo kple Sweden-srafo siwo nye fefewɔviwo hã dze kpekpea dzi. Wozã ŋusẽ ɖedzesiwo.
  Le November 5 lia dzi la, Germanytɔwo ƒe nubabla kple Finland kple Scandinavia-srafowo wɔ ɖeka. Ale wotu asigɛ eve ƒo xlã Leningrad. Aʋadziɖuɖu yeye gã aɖe na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia.
  Le November 6 lia dzi la, aʋawɔwɔ gakpɔtɔ nɔ edzi yim le dziehe gome. Nazitɔwo keke mɔa ɖe enu. Nɔnɔmea va sesẽ ŋutɔ. Le Tikhvin la, tsitretsiɖeŋu ƒe susɔe mamlɛawo nɔ dzo dam. Germanytɔwo da tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe Yerevan. Woɖe nuƒo etɔ̃ ɖe go. Ehe tsɔtsrɔ̃ kple nuveviwɔame gãwo vɛ. Gake naneke megbã mlɔeba o.
  Wotso Astrakhan-dugã la to anyigba dzi tso Soviettɔwo ƒe anyigba susɔea gbɔ. Nɔnɔmea gasẽ ɖe edzi. Germanytɔwo kple Eŋlisiawo ƒe aʋawɔmeli yeyewo da tu Murmansk. Wowu asrafoha ƒe amegã kple asrafomegã geɖe le tudadaa me.
  Egagblẽ ɖe edzi.
  Eye le November 7 lia dzi la, Nazitɔwo ge ɖe Volkhov me eye mlɔeba wotsi Soviet-srafowo ƒe tsitretsiɖeŋu nu le Tikhvin. Eyata vovototo si le wo kple Leningrad dome la dzi ɖe edzi ŋutɔ. Eva dze ƒã be ƒã hafi dua matsi agbe ne woɖe to ɖe dua.
  Le November 8 lia dzi la, dodokpɔ siwo wole mɔ kpɔm na ɣeyiɣi didi aɖe le Lev-2 aʋawɔʋua ŋu la va eme mlɔeba. Wotrɔ asi le ʋua ƒe ɖoɖo ŋu. Mɔ̃a, mɔ̃a ƒe ʋuʋudedi kple gearbox nɔ teƒe ɖeka le ŋgɔgbe, eye aʋawɔƒea nɔ megbe.
  Germanytɔwo, le Porsche ƒe kpɔkplɔ te, tsɔ agbagbadzedze vevie wɔ ʋua na amedzidzedzea ƒe ƒezã.
  Nyateƒee, le nɔnɔmetata si le anyime ta la, esime wolé Dzata la ƒe aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo me ɖe asi la, woɖe ʋua ƒe kpekpeme dzi kpɔtɔ va ɖo tɔn blaade, eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1200. Aʋawɔwɔ dodokpɔwo ɖee fia be nusi do tso eme nye aʋawɔʋu si dzi woda asi ɖo keŋkeŋ. Nusi tututu nèhiã!
  Ʋukuku nyui kple aʋawɔnuwo ƒe nɔnɔmewo ƒe ƒuƒoƒo.
  Gake esia medze Fuhrertɔwo ŋu o. Ebia be woado ŋusẽ aʋawɔnu siwo le axawo kple megbe, eye woade tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye EL 100.
  Ʋu bubu si wodo kpɔe nye E-100. Gake aʋawɔʋu sia va kpekpe akpa: eƒe kpekpeme nye tɔn 140, gake ametakpɔnu nyui aɖe nɔ eŋu tso goawo katã me kple Mouse ƒe aʋawɔnuwo. Le goawo katã me la, "E" siwo kplɔ wo nɔewo ɖo do ŋugbe be yewoava zu esiwo ŋugbe wodo vevie. Edze abe Germanytɔwo megblẽ ɣeyiɣi aɖeke o ene.
  Woɖe Bars ƒe aʋawɔʋu si ƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1000 hã fia, gake edze abe ʋua mekpɔ ta nyuie na Hitler o ene.
  Woɖe yameʋu ƒomevi vovovowo hã fia le ƒezãɖuɖua dzi. Vevietɔ, amedzidzedze yameʋuwo kple asitɔtrɔ le ME-262 ŋu. Eye TA-183 hã. Mɔ̃ɖaŋununya ƒe atsyã blibo aɖe.
  Gas-tu sesẽwo hã le wo dome la, wote ŋu gbãa dugãwo kple kɔƒe blibowo.
  Le nyateƒe me la, woɖe tsɔtsrɔ̃ ƒe ɖoɖo sesẽ ŋutɔwo fia le afisia.
  "Panther"-2 hã to dodokpɔwo me, eƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃; Aʋawɔnu si le axadzi la didi milimeta 82, eye wòkɔ. Aʋawɔʋu sia tɔgbe sɔ na Hitler wu alo wu nenema, elabena ete ŋu nɔ te ɖe aʋawɔwɔ kplikplikpli nu ƒe blaetɔ̃ vɔ ene.
  Le goawo katã me la, Nazitɔwo kɔ lãwo ƒe nɔƒea ŋu.
  Wowɔ Gotha-ʋawɔʋu siwo te ŋu ƒua du kilometa akpe ɖeka alafa ɖeka le gaƒoƒo ɖeka me hã kpɔ.
  Kpuie ko la, woɖea asi le woƒe alidziblanuawo ŋu.
  Le November 9 lia dzi la, Volkhov dze anyi. Nɔnɔmea ɖo eƒe sesẽaƒe. Eye Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gadze agbagba be yewoatsi tre ɖe wo ŋu.
  Gringeta xɔ dzo le tu la gbɔ. Churchill 2 tsi tre ɖe Soviettɔwo ƒe ʋuwo ŋgɔ eye wòɖe tu ɖe go.
  Lord Jane vinyɔnu nɔ ha siwo woƒo la xlẽm. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ esi woge ɖe doa me. Eye Germanytɔwo ƒe lãwo ƒe lãkpɔwo wɔ esia ŋudɔ.
  Nicoletta xɔe hedzi ha be:
  - Eŋlisi aʋawɔla mevɔ̃na na ku o, .
  Le dziŋgɔli si me ɣletiviwo le te la, ku makplɔ mí o!
  Aʋli dzata si si fiakuku le la ta dzinɔameƒotɔe, .
  Matsɔ tu sesẽ la ade agba me!
  Malanya ʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe edzi be:
  - Esia nye nusi nya kpɔ ŋutɔ! Eye míawo hã míabia ga!
  Tu la wɔ dɔ vevie ŋutɔ. Aŋɔawo nɔ keklẽm abe dzonu siwo gblẽa nɔnɔmetatawo ɖi to yame ene. Ẽ, nyɔnuvi dovevienu aɖewo nɔ anyi. Eye vevietɔ wu la, esɔ pɛpɛpɛ.
  Gringeta ʋuʋu ta eye wòɖo go aɖe ɖe xɔtaxɔ blaetɔ̃ vɔ eneawo gɔme. Eƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Esia nye ku! Ava nye futɔwo gbɔ! Eye menya tso fifia dzi la, ele futɔ siwo ƒe aɖatsi le lalam!
  Nicoletta gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Lãwo katã bɔbɔ na aɖatsitɔ... Ale be fiƒodetɔa nado kpo nu!
  Gringeta gako nu ake eye wòda tu, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nye projectile ye nye esi de pɛpɛpɛ wu. Míaɖo afima godoo!
  Nicoletta kɔ eƒe asibidɛ si wotsɔ fiaa nu ɖe dzi hegblɔ be:
  - Bang, bang - meƒoe o! Akpɔkplɔ ɣia ƒu du dzo!
  Gringeta, tudada, dzi ha be:
  Amesiame tiae na eɖokui
  Nyɔnu, mawusubɔsubɔ, mɔ aɖe...
  Be woasubɔ abosam alo nyagblɔɖila la, .
  Amesiame tiae na eɖokui!
  Jane ʋuʋu ta hetsi tre ɖe eŋu be:
  - Menye kakaɖedzitɔe le mɔ ma nu o! Ame ƒe xɔse ƒe alafa memama 99 nɔa te ɖe dzidzi dzi, ke menye sidzedze dzi o. Afisiae míele Anglikan Sɔlemeha la me... Gake ne èlé ŋku ɖe eŋu la, nuka dzie wotu esia ɖo? Ðe esia nye míaƒe tiatiaa?
  Gringeta ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Nye ŋutɔ menɔ xɔsetɔwo ƒe ƒome aɖe me, gake fifia la, mawudzimaxɔse va le didim ɖe edzi!
  Nicoletta ko alɔgbɔnu eye wòdo eƒe aɖe ɖe go.
  - Mawumaxɔse... Esia doa dzidzɔ na ame!
  Malanya de dzesii le xexemenunya me be:
  - Eye wòle adzɔge tso nusianu gbɔ sɔsɔe! Ne Mawu aɖeke meli o eye ŋusẽ siwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu meli o la, ekema subɔsubɔha ɖesiaɖe nye alakpa!
  Gringeta ʋuʋu ta, eye wòlɔ̃ faa ɖo kpe edzi be:
  - Ele abe kɔmiunisttɔwo ene! Wova to susua vɛ be amewo ƒe susumenuwo koe subɔsubɔhawo katã nye. Eye wotu nufiafia aɖe ɖe esia dzi!
  Malanya ƒo eƒe nuyiwo ɖikeketɔe be:
  - Eye nukae le wo lalam le ku megbe?
  Gringeta ko alɔgbɔnu abe lãɖula ene. Eda tu aɖe, eye wòtso Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu bubu ƒe ʋuƒo eye wòɖo eŋu be:
  - Àte ŋu ato nu geɖe vɛ le afisia... Ame kukuwo ƒe tsitretsitsi gɔ̃ hã to dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe ŋusẽwo dzi!
  Malanya ɖo ŋku edzi kple alɔgbɔnukoko be:
  - Mexlẽ agbalẽ aɖe si ƒo nu tso etsɔme xexeame ŋu. Yamenutomefiaɖuƒe aɖe le afima xoxo. Ku, tsitsi, dɔléle aɖeke meli o. Eye le nyateƒe me la, dɔwuame... Nyateƒee, dɔ mele ame akpa gãtɔ si o, gake dɔ sɔ gbɔ na amesiame.
  Le kpɔɖeŋu me, wotsɔa ʋuwo naa amewo femaxee. Eye elektrɔnikmɔ̃wo li siwo ƒe kpekpeɖeŋu wotsɔ ɖoa dze kple xexeame katã.
  Nicoletta de dzesii vevie ŋutɔ be:
  - Ŋgɔyiyi le ŋgɔ yim kabakaba. Kpɔ aʋawɔʋu siawo ɖa... Alesi wodo ŋgɔ eye wova de ŋgɔ wu. Ke hã, womate ŋu atsɔ Churchill-2 asɔ kple Matilda o.
  Manya lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, aʋawɔʋuawo de ŋgɔ... Esia nye chic!
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe amedzidzedze bubu meva yi o, eye ɖiɖiɖeme aɖe va.
  Le November 10 kple 11 lia dzi la, Germanytɔwo wɔ amedzidzedze ƒe dɔ suewo, eye wotso dzogoewo le dziehe gome.
  Soviet-srafowo te kpɔ be yewoadze wo dzi le Stalingrad ƒe dziehe, gake womekpɔ dzidzedze boo aɖeke o. Aƒe mamlɛ siwo nɔ dua me la nɔ tsitsim xoxo. Wotsrɔ̃e le ɣeyiɣi ma ke me, va ɖo anyigba. Gake fifia ya la, Stalin de se be woalé eme ɖe asi vaseɖe nuwuwu.
  Woxɔ Baku-dugã la kloe. Gake amidoawo le bibim eye dzre dzɔ le wo dome. Germanytɔwo le bɔmb dam atraɖii.
  Aʋa siwo wowɔ le Astrakhan la le woƒe kɔkɔƒe...
  Le November 12 lia dzi la, Turkeytɔwo dze Yerevan dzi. Wogbugbɔ amedzidzedzea ɖa. Ottomantɔwo bu nu geɖe. Gake wogada tu ake. Le November 13 lia dzi la, Germanytɔwo xɔ Baku ƒe akpa enelia mamlɛawo - woɖe gbeƒã dua xɔxɔ. Ƒukpo afã la dzi koe aʋawɔwɔa gakpɔtɔ nɔ edzi yim, eye vudo siwo le dzo dam le yame biã.
  Le November 14 lia dzi la, Nazitɔwo dze Murmansk dzi dzedze gɔme. Wozãa tu kple yameʋuɖoɖo...
  Dzo nɔ Stalingrad, gake Soviettɔwo ƒe asrafoha siwo woɖe yi teƒe bubu na wòte ŋu lé wo ɖe te kokoko. Togbɔ be dua ƒe go kemɛ dzi koe, eye wògblẽ nu gbogbo aɖewo siwo bu ta hã.
  Esi wodze Murmansk dzi la, aʋawɔmeli gbogbo aɖewo va ƒo ƒu, eye yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo hã va ɖo. Womi dua me abe plasma-ʋuʋudedi ene. Eye woda bɔmb heda tu.
  Le November 15 lia dzi la, fasitɔwo ƒe asrafowo te ʋuʋu, eye wodze dua, si nye melidzeƒe ɖeka kolia si tsikpe mele o le Artik-ƒua dzi la dzi. "Mouses" kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me, eye "Rat" aʋawɔʋu si Nazitɔwo di be yewoate kpɔ le nuwɔna me gɔ̃ hã.
  Ke hã, "Rat" nye dziɖeleameƒo vie. Eyi ŋgɔ le gɔmedzedzea me, eye emegbe wòtsi snoa me. Eye wòtɔ ɖe dua godo. Germanytɔwo menɔ klalo tututu na amedzidzedzea o. Gake tudadaa medzudzɔ o. Le November 16 lia dzi la, Nazitɔwo wu amido siwo nɔ bibim la dzadzraɖo nu kloe. Gake ƒukpo afã la ƒe akpa aɖe menɔ anyi na wo o, le dzo siwo tsi va ɖo dziƒo adrelia ta.
  Le November 17 lia dzi la, Nazitɔwo xɔ Volga-tɔsisia ƒe alɔdze mamlɛtɔ, eye woto esia me xe mɔ na Astrakhan nyuie wu. Wotso Baku ɣeyiɣi didi aɖee nye sia.
  Ahom tu Yerevan hã. Dua le togbɛ aɖe dzi, si sɔ ŋutɔ na ametakpɔkpɔ, gake esesẽna be woadze edzi, vevietɔ ne aʋawɔʋuwo le eme.
  Le November 18 lia dzi la, Soviet-srafowo gate Nazitɔwo ƒe ametakpɔnu ƒe ŋusẽ kpɔ le Stalingrad ƒe dziehe gome. Esia na nyaƒoɖeamenu si nɔ nusiwo susɔ le ƒea me le Volga-tɔsisia dzi la gbɔdzɔ, gake egblẽ nu geɖe ŋutɔ.
  Le November 19 lia dzi la, Germanytɔwo tɔ te Murmansk dzi dzedze le nu gbogbo siwo bu ta.
  Eyata Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la mete ŋu vuvu kakɛ gbogboawo le eƒe nɔƒe o. Nazitɔwo ƒe ɖoɖo be yewoawu USSR nu hafi dzomeŋɔli nado kpo nu.
  Nusi gavloe wue nye be Japan tɔ te eƒe amedzidzedzea le vuvɔŋɔli kple amewo ƒe agbɔsɔsɔ gã si bu ta. Nusi ko li enye be samuraitɔwo dzi woawo ŋutɔ ƒe blaetɔ̃ vɔ ene ƒe wɔwɔ ɖe edzi eye wona mɔɖegbalẽ Panthers. Eye woate ŋu ahe kuxiwo vɛ le dzomeŋɔli si gbɔna me.
  Le November 20 lia dzi la, Germanytɔwo tsi dzoa ƒe akpa aɖe eye wokɔ ƒukpo afã la ƒe akpa gãtɔ.
  Le November 21 lia dzi la, Soviet-srafowo gadze Germanytɔwo dzi ake eye woge ɖe Stalingrad ƒe dziehe kilometa geɖe gɔ̃ hã. Eva hiã be Nazitɔwo nagbɔdzɔ woƒe amedzidzedzea eye woadze agbagba agbugbɔ nɔƒewo aɖo wo teƒe.
  Avuwɔwɔawo, abe alesi wogblɔnɛ le nɔnɔme mawo me ene la, le frack ƒe seƒe ko!
  Le November 22 lia dzi la, Nazitɔwo dze agbagba be yewoayi ŋgɔ le Turkmenistan nutoa me. Eye esi wozɔ kilometa ewo vɔ la, wotɔ te wo. Gake le November 23 lia dzi, esi wokplɔ Shah ƒe asrafohawo va aʋa la, wogayi ŋgɔ ake. Nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi ŋutɔ le Titina Asia nutoa me.
  Le November 24 lia dzi la, tɔtrɔ ɖedzesi aɖeke meva le ŋgɔgbe o...
  Le November 25 lia dzi la, Nazitɔwo gadze Murmansk dzi dzedze gɔme ake. Wotsɔ aʋawɔha yeyewo ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me. Gake gɔmesese boo aɖeke mele eŋu haɖe o.
  November 26 ɖo - ƒe wuiɖekɛ tso esime wotia Reichstag, eye le ema megbe la, woɖo Hitler Reich ƒe Dukplɔla.
  Zi gbãtɔe nye ema wotsɔ E-100 aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake ɖo ŋgɔgbe.
  Esia nye aʋawɔwɔ ƒe nuwɔna na mɔ̃ ma tɔgbe.
  Aʋawɔʋua dze abe ɖe wòdidi ŋutɔ ene, eye wòzu gbadzaa kloe. Tu si ƒe didime nye milimeta 128 ƒe nuyi didi do tso eme. Eye ŋgɔgbekpa la le dzogoe si nye dzidzenu blaene vɔ atɔ̃ dzi. Eye eya ŋutɔ hã le akɔta tso axawo dzi.
  E-100 aʋawɔʋua ʋã le mɔ̃ yeyetɔ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1,500 ta, eye wòʋuʋu kabakaba wu Mouse tɔ. Eye goawo ƒu du tso edzi.
  Eye Magda, Christina, Gerda kple Charlotte ame ene siwo le dzidzɔ kpɔm la do le ʋua me.
  Nyɔnuviawo dzi viwo na Fuhrer, eye wogblẽ wo ɖe vidzikpɔla tɔxɛ siwo tso SS-ha la ƒe dzikpɔkpɔ te.
  Eye ɖeko wova ɖo ŋgɔgbe teti koe nye ema. Nyɔnuviawo doa nukokoe na ame ŋutɔ. Woto aʋawɔwɔwo me. Eye mɔnukpɔkpɔ koe nye esi be nàɖo kpe ɖokuiwò dzi. Mlɔeba la, bu Sevastopol ƒe dziehe sia ŋu kpɔ.
  Eye nàɖo Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ɖe Artik-ƒua dzi. Ɣeyiɣi didi kae woate ŋu ahe aʋawɔwɔa ayi ŋgɔe ŋutɔŋutɔ? Eye ame eneawo bua eŋu be: ɖewohĩ ne wowɔ ɖeka kpli wo la, nane ya teti ate ŋu atrɔa?
  Menye tsikpe akpa le Murmansk gbɔ o - Gulf Stream naa nusiwo xea mɔ na dzoxɔxɔ. Nyɔnuviawo le avuwɔwɔ ƒe gbɔgbɔ me. Wo dometɔ ɖesiaɖe dzi srɔ̃tɔ - ŋutsuvi kple nyɔnuvi! Eyata àte ŋu akpɔ dzidzɔ.
  Magda kple Christina nɔ tuawo ƒo xlãe. Aʋawɔʋua nye yeye eye woate ŋu akpɔ edzi bɔbɔe ŋutɔ. Wotsɔa aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si ƒe didime nye milimeta 120 kpɔa eta tso axawo dzi, eye wotsɔa akpoxɔnu bubu si ƒe didime nye milimeta 50 kpena ɖe eŋu. Eyata màte ŋu aƒo ʋua tso goawo katã me o.
  Nyɔnuviawo ƒo ha aɖe. Wosena le wo ɖokui me be yewole gã le dzi me.
  Gerda tsɔ alɔgbɔnukoko de dzesii le eƒe nuyi siwo ƒe amadede nye amber la dzi be:
  - Fifia vi ɖeka le mía kple Hitler si. Fiaƒomea me tɔwoe míenye!
  Charlotte ko alɔgbɔnu esi wòde dzesii be:
  - Eye zero koe le ŋgɔ!
  Aʋawɔʋu "E"-100 te ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo ŋu. Wogblẽ nusianu si ƒo xlãe ale gbegbe be ƒã hafi wodaa tu tso Soviettɔwo gbɔ, eye zi geɖe la, tu siwo mesẽ o ye wodaa.
  Magda ɖo tu si ƒe didime nye milimeta 128 la eye wòda tu Soviettɔwo ƒe magpie la. Nyɔnuvi si ƒe mo biã si nye anyitsi la dzi ha be:
  - Nyee nye amegãxi, eye meko alɔgbɔnu... Eye amegãxi vɔ̃ɖi la vuvu amesiame!
  Soviettɔwo ƒe blaene vɔ atɔ̃ trɔ yi megbe, wowu Russia-srafo geɖe.
  Magda ƒo nu abe avu ene:
  - Nyee nye superman, nye mɔnu le bɔbɔe... Maɖu amesiwo wotsɔ lãfu wɔ ƒe asike! Eye emegbe nyɔnuvia dze nukoko gɔme. Enyo, abe mawunɔ si ƒe tagbɔ gblẽ ene.
  Hitler ƒe nyɔnuvi gbolowo ʋuʋu aʋawɔʋua. Eye woawo ŋutɔwo ti kpo le ʋu aɖe si me aʋawɔnu siwo le gbadzaa le me.
  Gake emegbe aʋawɔlawo trɔ woƒe ʋua. Charlotte, dzetugbe sia si ƒe taɖa le abe akɔbli ene la adzi ha be:
  - Clack, click, click... Tɔsisi la le ʋuʋum! Nazi sɔdolawo ɖu keawo katã!
  Eye le ema megbe la, Charlotte ko nu sesĩe ale gbegbe... Edze eƒe aɖuwo ƒoƒo gɔ̃ hã gɔme. Eye aʋawɔʋua gatrɔ ake. Germanytɔwo gbã gli si wotsɔ ka ƒo xlãe la. Mɔ̃a si lolo abe Tyrannosaurus rex ene la nɔ ɣli dom vɔ̃ɖitɔe. Eye aʋawɔlaawo ko alɔgbɔnu le woƒe mo dzeani siwo ɖua lã la ta.
  Nyɔnuviawo tsɔ viwo hedzi wo tso Adolf Hitler gbɔ. Eye esia gblɔ nya aɖe xoxo. Akpɔkplɔ dzeaniwo, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, agbenyuinɔnɔ ƒe lã wɔadãwo. Le afisia la, wogbã Soviet-srafo aɖe si ge ɖe tasiaɖamfɔawo te. Eye wotu tu si ƒe didime nye milimeta 76 ɖe anyigba. Míeku ʋu to edzi. Wona gakpoa le gbadzaa. Aʋawɔlaawo ɖe figure aerobatics fia. Edze abe aŋɔawo megblẽa nu le ame ŋu o wu peas siwo ɖevi aɖe le ʋuʋum le ʋuʋudedi me ene. Tu si kplɔe ɖo si E-100 la tsɔ blae la nye esi ƒe didime nye milimeta 85.
  Magda ko alɔgbɔnu be:
  - Eye míegbãa Russiatɔwo abe abadzivɔwo ene!
  Christina ɖɔ exɔlɔ̃a ɖo be:
  - Ele abe dzatawo ene wu! Eye dzata nye lã gã aɖe!
  Red Charlotte gblɔ kpee, eye wòɖe eƒe asikewo ɖe go be:
  - Eye aɖuɖɔtoe!
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo to dua ƒe ametakpɔmɔ̃wo me. Soviet-srafowo wɔ aʋa kple dzimesesẽ ŋutɔ. Amesiame tsɔ aʋawɔnuwo. Ŋutsuvi ƒe ewo viwo gɔ̃ hã wɔ avu le asrafoha me. Nyɔnuvi gbogbo aɖewo hã nɔ afima. Nutoa me tɔwo katã ƒo ƒu, gake aʋawɔnuwo mesɔ gbɔ o. Amehawo ƒe kalẽwɔwɔ dze le nusianu me. Mɔɖelawo, zã bɔmb siwo wowɔ le aƒeme alo bɔmb gbogbo aɖewo, te ɖe Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ŋu eye wotsɔ wo ɖokui ƒu gbe ɖe mɔawo te - woku ɖe wo Dadanyigba ta.
  E-100 aʋawɔʋua gblẽ nu geɖe. Ŋutsuviawo dometɔ ɖeka te ŋu ƒo tomebɔmb sesẽ aɖe me. Eya ŋutɔ ku, gake egblẽ nu le Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe ŋu. Roller la gbã eye ʋetsuvi la ƒe akpa aɖe dzo. Ʋu gã la ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ. Emegbe aʋawɔla eve aɖewo da bɔmb gbogbo aɖewo, eye wogbã mɔ ɣiawo.
  E-100, esi wòto ŋgɔgbe fli la, megate ŋu zɔna o.
  Gerda tɔ tu ade siwo wotsɔna ƒoa tue eye wòʋu wo esime Soviet-srafowo di be yewoadze wo dzi. Russiatɔ gbogbo aɖewo kple Russia dukɔ bubuwo teƒenɔlawo dze anyi, eye tu siwo wotsɔna ƒoa tue to wo me. Gake Soviet-srafowo ya ƒu du yi ŋgɔ. Woda bɔmb heku. Kakɛawo dometɔ aɖewo ɖo E-100 gbɔ, gake tu siwo wotsɔna ƒoa tu la wɔa dɔ nyuie. Eye damn Gerda hã de pɛpɛpɛ ale gbegbe. Eye eƒe tuawo meyia dzodzro gbeɖe o kloe.
  Eye Russia-srafowo le kukum...
  Christina da tu tso tu si ƒe didime nye milimeta 75 si daa tu kabakaba, tu siwo me wokakana ɖe akpa vovovowo me, eye wòda tu tso tu si woyɔna be coaxial machine gun me. Lã si ƒe taɖa biã, si tsɔ tu nɔ Soviet-srafowo vuvum la, ƒo ɣli be:
  - Nyee nye ku tsɔla... Satana ŋutɔe nye nye ƒometɔ si ƒe taɖa biã!
  Magda gblɔ vɔvɔ̃tɔe be:
  - Enyo, mègawɔe nenema o. Satana nye Mawu ƒe futɔ eye wobu fɔe ɖe dzota la me!
  Christina ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe ga la dzi eye wòdo ɣli be:
  - Ke dzota la ya ɖe? Nye ɖa le abe dzo ene!
  Gerda de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Fuhrer la ŋutɔ atsɔ nuvɔ̃ ɖesiaɖe ake mí... Ne míagblɔe tututu la, nuvɔ̃ ƒe nukpɔsusu ŋutɔŋutɔ do xoxoa?
  Magda tsɔ abɔta be:
  - Èdi be yeagblɔ be nuvɔ̃ ƒe nukpɔsusua do xoxoa...
  Gerda gaʋu tu siwo wotsɔna ƒoa tu la ake, eye wòtsi Russia-srafowo ƒe tsitretsiɖeŋula si me mɔkpɔkpɔ bu ɖee la nu. Tuawo wu wo abe nunana siwo tso dzomavɔ me ene. Wokpɔ E-100 si le tɔtrɔ sia me ta vevie ŋutɔ. Wotsɔa tu siwo ade enyi, eve siwo wotsɔa tu ƒoa ƒui, kple susɔeawo dzi ɖuna le hingewo dzi. Eye woƒoe sesĩe ŋutɔ.
  Gerda do ɣli kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nuvɔ̃, esiae nye nusi dzi wotu Third Reich ƒe anyinɔnɔ ɖo! Míaƒe subɔsubɔha nye lãwo ƒe xɔse vavã!
  Christina si ƒe taɖa biã, si nɔ tu dam henɔ Russia-srafowo wum la dzi ha be:
  - Nye lã lɔlɔ̃tɔ kple fatu... Melɔ̃ wò asikewo, xɔ dzinye se! Nye lã si le dzomavɔ me eye eƒe asike le eŋu!
  Soviettɔwo ƒe tu siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu dometɔ ɖeka gate ŋu ƒo tu siwo wotsɔna ƒoa tu la hegbã wo. E-100-ʋua tɔ mlɔeba. Gake Magda he to na tu si doa dziku na yameʋuwo la esi wòtsɔ tu sesẽ aɖe tsyɔ edzi. Enyo, mɔawo gbã.
  Gerda blu ɖe eta, yɔ tug aɖe eye wòbia be:
  - He mí do goe, taflatse! Míele kukum! Mɔawo gbã!
  Ŋuɖoɖoa va enumake be:
  - Tug aɖe anɔ anyi!
  Christina dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Esiae nye ʋuʋua! Futɔwo do go!
  Magda da tu la, si Russia-srafowo nɔ agbagba dzem be yewoaɖe ado goe hena tudada tẽ. Egbã ʋuƒoa eye wòkaka Soviet-srafowo ɖe akpa vovovowo. Asrafoawo dometɔ ɖeka vuvu ɖe afã me eye wònɔ avu wɔm le vevesese me.
  Kristotɔ si ƒe mo biã la tso eɖokui eye wòkɔ ŋku dzi ɖe dziƒo hedo gbe ɖa be:
  - Tsɔe kem, Aƒetɔ! Le nuvɔ̃ kple amewuwu le lɔlɔ̃nu faa me ta!
  Christina ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Ao, màte ŋu awɔ nenema o! Ele be nàli ke abe kpe ene! Nye kpe na mí!
  Magda ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Agakpe ɖeka koe li - Yesu Kristo!
  Abosam si ƒe taɖa biã la ƒo nu kple ɣli be:
  - Yesu nye ŋutifafalɔ̃la! Eye míaƒe xɔse kple míaƒe dɔyɔyɔ nye aʋawɔwɔ!
  Wofɔ E-100 aʋawɔʋua le hehem eye wohee yi Germanytɔwo ƒe nɔƒewo. Gerda tsɔ snofianyɔnua ƒe alɔgbɔnukoko de dzesii be:
  - Rollers lae nye aʋawɔʋua ƒe akpa si ŋu woate ŋu adze afɔku le wu. Eye ehiã be míawɔ avu kple esia!
  Charlotte ʋuʋu ta.
  - Womate ŋu atsɔ akpoxɔnuwo atsyɔ agbalẽxatsaxatsa bliboa dzi o. Esia manya wɔ o, elabena mɔawo dometɔ aɖewo agaʋu kokoko!
  Magda do susua ɖa be:
  - Ke ne míena rollers la le sue eye pallet mele wo ŋu o ɖe?
  Abosam si ƒe taɖa biã la ko alɔgbɔnu eye wòɖe aɖu siwo le abe dzonu ene fia:
  - Aleke woawɔ ana woaƒu du geɖe wu?
  Magda tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la ƒo ɖe ga la ŋu eye wòdo susua ɖa be:
  - Ke ne míezã elektrikmɔ̃wo ɖe?
  Charlotte he eƒe ƒodo eye wòtrɔ eƒe kɔ:
  - Tiatia aɖe si ate ŋu adzɔ... Eye aʋawɔʋuawo matɔ dzo boo o!
  Magda gblɔ kple aɖatsi be:
  - Ne míeɖo dzomavɔ me la, atɔ dzo eye wòabi abe akaɖiwo ene!
  Abosam si ƒe taɖa biã la ƒo nu kple ɣli be:
  - Enyo, eyata... Eye wowɔ mawudɔlawo tso dzobibi si le keklẽm me! Mina míanye mawudɔlawo!
  Christina xɔe eye wòdzi ha si na tome gbã be:
  - Menye mawudɔlae menye o, ke boŋ abosam koe menye, gake le amewo ta la, mezu ame kɔkɔe.... Futɔwo axɔ woƒe akɔntabubu, le vevesese si mele anyigba dzi o ƒe funyafunyawɔwɔ te!
  Nyɔnuviawo zi ɖoɖoe... Ahomya ƒe asrafowo nɔ tsatsam le yame, eye tudadaa nɔ ɣli dom. Eye bɔmbawo yi edzi nɔ gegem henɔ gegem... Abe tsɔtsrɔ̃ kple tsɔtsrɔ̃ ƒe tsikpe ŋutɔŋutɔ ene.
  Murmansk nɔ dzo dam eye amewo nɔ kukum. Germanytɔwo da tu si wotsɔna ƒoa tu gɔ̃ hã. Menye aʋawɔnu si wɔa dɔ ŋutɔ o. Anɔ bɔbɔe be woada bɔmb si ƒe kpekpeme nye tɔn atɔ̃ tso Yu-488 me, anye esi de pɛpɛpɛ wu eye wòaxɔ asi wu.
  Christina ye nye ame gbãtɔ si ti kpo do go afɔ ƒuƒlu yi snoa me esime wotsɔ aʋawɔʋua yi ʋutɔɖoƒe bubu. Le afima la, eŋutinunyala bibiwo dze nuwo dzadzraɖo gɔme. Nyɔnuviawo ʋu yi aƒe si me dzoxɔxɔ le me. Míemlɔ mattressawo dzi. Gerda kple Charlotte dze kotoku me chess ƒoƒo gɔme.
  Magda kple Christina dze abs wɔwɔ gɔme ale be woƒe ƒodowo nadze ƒã eye womagaɖiɖi le fufɔɣi o. Aʋawɔla dzetugbe siwo ʋuʋuna le akɔta. Wogakpɔtɔ nye yeye, gake amesiawo nye nyɔnu siwo dzi vi. Eye ku mevɔ̃ɖi nenema gbegbe fifia o - ame aɖe li si ayi ƒomea ƒe dzidzime dzi! Le ame manyatalenu abe Hitler ene ƒe nuku gɔ̃ hã gome.
  Gake nyɔnuvi siwo tso SS Tigress ƒe asrafoha me, Fuhrer la nye nane si ɖi Mawu ŋutɔŋutɔ. Eye meganye trɔ̃subɔlawo ƒe mawu o, ke boŋ enye ŋusẽkatãtɔ si gɔme womate ŋu ase le eƒe nunya me o.
  Gerda ƒo Fia ƒe Gambit eye wòto amedzidzedze sesẽ aɖe vɛ. Charlotte ʋli eɖokui ta dzimesesẽtɔe. Woɖɔli wo nɔewo le ƒoƒo me. Gake wo katã wu enu kple wo nɔewo tsɔtsrɔ̃ kple wo nɔewo ƒe dada. Emegbe Magda kple Christina dze chess ƒoƒo gɔme. Eye Charlotte kple Gerda dze abs kple push-up wɔwɔ gɔme. Nyɔnuvia nɔ nɔnɔme nyui me vevie.
  Magda, si nɔ fefem henɔ eƒe futɔa tum la, de dzesii le xexemenunya me be:
  - Gake egawɔ nuku kokoko...
  Christina bia kple alɔgbɔnukoko fɔmaɖimaɖi le eƒe nuyiwo dzi be:
  - Nukae nye nusi wɔ nuku?
  Amegãxi si ƒe mo biã la ɖo eŋu be:
  - Nyateƒe si wònye be yevuwoe nye nyuiwɔwɔ ƒe amadedewo, gake woawoe dzea aʋa la gɔme gbã!
  Abosam si ƒe taɖa biã la de dzesii le susu me be:
  - Gake míetsɔa nyui hã vɛ... Gake Bolsheviktɔwo dze Russia dzi gbã!
  Magda dzi ha tsɔ ɖo eŋu kple gbe si me nuxaxa le be:
  - Gake nusianu le seƒoƒo ƒom le mía ŋkume, nusianu le dzo dam le mía megbe...
  Christina gblɔ kpee kple gbe si le ɖiɖim be:
  - Mehiã be nànɔ hũ ɖem o! Mía gbɔe nye amesi atso nya me le nusianu ŋu na mí!
  Gerda yi edzi nɔ ha dzim be:
  - Dzidzɔ, menye viviti o, mina míatrɔ ayi aƒeme - kamedefefewɔla siwo ƒe mo biã anye míaƒe fetu!
  Le ema megbe la, ame eneawo katã do nukoko... Subɔvi ƒewuivi aɖe do eye wòma sandwich siwo me bɔta, cheese, soseti, kple atikutsetse ƒuƒuwo le na nyɔnuviawo. Nyɔnuviawo ɖu nu eye ɖeɖi te wo ŋu le dzoxɔxɔa ta. Ame dzetugbeawo dɔ alɔ̃. Enyo ne ènye sɔhɛ eye nèle lãmesẽ me - àte ŋu adɔ alɔ̃ bɔbɔe.
  Le ŋufɔke, November 27 lia dzi la, wogbugbɔ ɖo E-100 ƒe akpa aɖe ko. Nyɔnuviawo mekpɔ gome le amedzidzedzea me o. Gake míedo bikini ko la, míeyi ɖaƒu du afɔ ƒuƒlu to sno siwo le dzadzam la me. Wolé ŋku ɖe wo ŋu abe ɖe woƒe tagbɔ gblẽ ene, wonɔ du dzi nɔ tsatsam le vuvɔa me amama kloe. Gake zi geɖe la, nyɔnuviwo nyea yameʋuɖoɖo. Wonye etsɔme ame tɔxɛwo!
  Gerda ye xɔ ŋgɔ. Eye menye nyɔnuvi Gerda si ƒe afɔ ƒuƒlu si nɔ Andersen ƒe glitotoa me o. Gake dzinɔameƒo kple nunyala hã. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eva zu amewula si wodzi. Nyɔnuvi si ƒua du sesĩe si ƒe lãmekawo sẽ.
  Ke hã, nyɔnuvi eneawo katã nyo. Woƒu du sesĩe kilometa blaatɔ̃ eye wotrɔ gbɔ. Emegbe míewɔa kamedede siwo kplɔ wo nɔewo ɖo, míedzia ha, henɔa ʋuʋum. Míesrɔ̃a tudada vie.
  Le ŋufɔke koe wodzra E-100-ʋua ɖo. Enyo, ema megblẽ nenema gbegbe o. Gawu la, ʋu sia si kpekpe ŋutɔ la ƒe ʋufɔtiwo ƒe ɖoɖo gbãtɔ nɔ esi, si to vovo na ɖoɖo si wowɔ ɖe ʋuƒo dzi, si nana ʋukuku ƒe ŋutete dzina ɖe edzi le sno me, gake ehea kuxi aɖewo vɛ na ʋuɖɔɖɔlawo le numame ta. Togbɔ be ɖeko wòle bɔbɔe be woaɖo E-100 la wu Tiger alo Panther hã.
  Le November 28 lia dzi la, Nazitɔwo te ŋu ge ɖe Murmansk ƒe gogloƒe vie. Gake ɖeko Soviet-srafowo ƒe tsitretsiɖeŋua nye nusi gɔme womate ŋu ase o. Eye tu siwo ƒe didime nye sentimeta wuiade siwo tso Britain kple Germany ƒe aʋawɔmeliwo me gɔ̃ hã mete ŋu gblẽ ametakpɔnu ƒe lɔlɔ̃nu me o.
  Gake Nazitɔwo gayi ŋgɔ kokoko. E-100 aʋawɔʋua xɔ xɔ eve alo etɔ̃ le ŋkekea me, gake egagblẽ nu le mɔawo ŋu ake. Gake fifia ya gaƒoƒo ʋɛ aɖewo koe wodzrae ɖo. Le November 29 lia dzi la, Terminator nyɔnuviwo va dze KV-3 aʋawɔʋu aɖe dzi. Soviettɔwo ƒe ʋua va dze ŋgɔgbekpa dzi zi eve alo etɔ̃, gake tuawo ƒu du tso togbɛa dzi. Magda gaƒo Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋua, si na wòfiã abe akaɖi siwo woƒo ƒu ɖe wo nɔewo dzi ene.
  Christina bia eƒe zɔhɛa kple alɔgbɔnukoko fewuɖutɔe be:
  - Ðe mèse veve ɖe Russiatɔ mawo nu kura oa?
  Magda ɖo eŋu tso dzime be:
  - Mesea veve ɖe amesiame nu, amesiwo medze nublanuikpɔkpɔ o gɔ̃ hã!
  Eye nyɔnuvia ƒo nu sesĩe, eye wòtrɔ ŋku ɖe dziŋgɔli ŋu. Aʋawɔlaawo nɔ agbagba dzem be yewoawɔ nu nyuie wu. Ale be nuwo ɖɔɖɔɖo nagahe wò susu o. Tu siwo ƒe didime nye 128mm kple 75mm la wɔa dɔ abe kposɔwo ene. Gake aʋawɔʋua gagblẽ nu kokoko.
  Gliawo dometɔ ɖeka wó eye wòge ɖe ʋua dzi. Aʋawɔnuwo vuvu eye wovuvu vie.
  Le November 30 lia dzi la, Nazitɔwo gayi ŋgɔ wu. Le teƒe aɖewo la, woɖo dua titina gɔ̃ hã. Gake gbemagbe ke la, tu si woda nyuie tso tu blaene vɔ atɔ̃ me gblẽ nu le tu si ƒe didime nye milimeta 128 ƒe nuyi ŋu, eye wozi nyɔnuviawo dzi be woagadze edzadzraɖo gɔme ake. Eye edze abe edidi wu ene.
  Emegbe ame eneawo ɖoe be yewoawɔ aʋa abe afɔzɔla bɔbɔewo ene tsɔ wu be yewoawɔ aʋa abe aʋawɔʋu ene. Atsyɔ̃ɖolaawo dze agbagba be yewoawɔ avu, eye bikini koe nɔ avu wɔm. Gake le vuvɔ me la, gaƒoƒo ʋɛ aɖewo koe nyɔnuviawo te ŋu nɔa tsitrenu le amama afã kple afã ƒe nɔnɔme sia me, eye emegbe woƒua du be yewoaxɔ dzo.
  Gerda ɖi eɖokui ɖe snoa me, etsɔ tu yeyetɔ si nye MP-44 da tue, eye wòwu Russia-srafowo veviedodotɔe. Eyae nye esi, nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu aɖe si ƒe taɖa le ɣie, si ƒo Asrafowo ƒe amegã aɖe ƒe ta. Eye wògblɔ be:
  - Ao, nyee nye Aryantɔ kokoko!
  Charlotte, si nɔ ŋgɔ yim tso akpa kemɛ la, ko alɔgbɔnu be:
  - Wòe nye aʋawɔla si hea ku vɛ na wò futɔwo. - Emegbe nyɔnuvi si ƒe taɖa biã, si ƒe afɔ ƒuƒlu la da tu major la eye wòƒoe le ŋku te tututu. Eɖe eƒe aɖuwo ɖe go vie. - Èkpɔa, nyemedaa tu wu ema o!
  Gerda na ʋuʋu, wu Komsomol me tɔ kple Russia asrafowo ƒe amegã nu, bitch la ɖe eƒe aɖuwo fia:
  - Ẽ, èda tu, gake mekpɔe! Abe kɔsɔkɔsɔ ene!
  Charlotte tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ahuhɔ̃e kakɛ aɖe ƒu gbe. Eƒo Russia-srafowo ƒe asrafomegã ƒe kɔ, eye wòdo ɣli be:
  - Eye nyee nye esi, mele fefem kple glass!
  Gerda ƒu du to snoa me, eye wògblẽ afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la ɖi. Eƒu du bɔbɔ ɖe anyi. Emegbe nyɔnuvi si nye amegãxi la trɔ hewɔ somersault. Etrɔ ta heʋuʋu eƒe ta ɖo ta Soviet-srafoa ƒe asike gbɔ. Eɖe ʋu do goe. Gerda tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo kɔa eye wòmi Russiatɔa.
  Abosam Charlotte si ƒe taɖa biã la ƒo mɔɖela la nu ƒu. Aleae nyɔnuviawo va zu ame nyɔŋu kple vɔ̃ɖitɔwoe.
  Magda wu Russia-srafowo hã, gake mewɔ nuvevi ɖeviawo o. Ao, mado asi ɖe ɖevi gbɔ gbeɖe o. Eye le goawo katã me la, ʋukɔkɔɖi mena wòkpɔa dzidzɔ o. Gake kokoko la, enye atiglinyi si tso SS-ha aɖe me, eye ele be wòawɔ ɖe sededewo dzi.
  Eyata Christina da akplɔ ɖe ŋutsuvi aɖe si dze abe exɔ abe ƒe wuieve ene la ŋu. Ŋutasẽnuwɔwɔ ŋutɔŋutɔ. Ao, mele be ame tsitsiwo nawu ɖeviwo o!
  Magda tso eɖokui hegblɔ le ɣlidodo me be:
  - Aƒetɔ tsɔe kem! Mie nyɔ ŋu nam, gake aʋawɔwɔ nye aʋawɔwɔ!
  Eye blonde la da tu Russiatɔ tudala la, si dze anyi, eye wòƒoe pɛpɛpɛ to eƒe ŋɔti ƒe tɔdzisasrã dzi. Nyateƒee, ame ene xɔŋkɔawo do. Nyɔnuviawo wu Britaintɔwo gbã eye wowu Amerikatɔwo ƒe akpa aɖe, gake fifia woxɔe
  Russiatɔwo. Aleae Xexemeʋa Evelia ƒe alɔgbɔnukoko si ɖina sesĩe la le. Alɔgbɔnukoko siwo ɖea asike siwo le ŋutɔŋutɔ wu, kple esiwo ɖa wu fiana!
  Christina tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo ati la, eye vuvɔ gakpɔtɔ nɔ eŋu, eye wòde dzesii be:
  - Ðe wònye ŋunyɔnua? Nukae nèdi tso adzetɔ siwo ƒe taɖa biã gbɔ!
  . TA No. 14 lia.
  Germanytɔwo xe mɔ ɖe dɔwɔnawo nu vivivi. Yameʋuɖoɖo hã le eme - eye wozi wo dzi le yame ƒe nɔnɔme siwo le gbegblẽm ɖe edzi ta. Manya wɔ be woawu dɔ siwo woɖo ɖi ŋkeke si do ŋgɔ na amedzidzedzea nu keŋkeŋ o. Nyateƒee, woxɔ Caucasus-ƒua kloe. Wole Baku ƒe amikuƒea dzi ɖum. USSR bu eƒe amitsoƒe gãtɔ kekeake. Nyateƒee, ele kokoko be Germanytɔwo ŋutɔ nazã ɣeyiɣi atsɔ aɖɔ vudoawo ɖo. Wolé Karelia, Arkhangelsk, kple dzieheƒuta ƒe akpa aɖe hã. Leningrad ƒe kadodo kple Russia-dukɔ susɔea metso kura o. Woxɔ anyigbamama bubu aɖewo le titina. Woxɔ Turkmenistan ƒe afã hã. Japan xɔ Mongolia bliboa, eye wògaƒo eɖokui ɖe Titina Asia hã me eye wòwɔ tɔdzisasrãwo ƒe akpa aɖe le Amur godo, le Usuri nutoa me. Nyateƒee, samuraitɔwo mekpɔ dzidzedze boo aɖeke o. Woxe mɔ na Vladivostok keŋkeŋ eye wole tu dam.
  Kilometa alafa eve susɔ na Moscow. Eye Germanytɔwo ate ŋu atsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue ada tu fiadu la eye woate ŋu atsɔ yameʋu siwo me dzo le ada bɔmb ɖe fiadu la me azɔ. Gake le dzomeŋɔli kple vuvɔŋɔli la, ŋutete meganɔ Wehrmacht-ʋua ŋu be wòagawɔ aʋa bubu o. Gawu la, dutanyigbadzisrafowo: Indiatɔwo, Afrikatɔwo, Arabtɔwo fa miamiamia ŋutɔ. Eye woƒe aʋawɔwɔ ƒe ŋutete akpa gãtɔ bu. Anye nuvɔ̃ be míagawɔ nɔnɔme sia tɔgbe ŋudɔ o. Togbɔ be Aʋakɔ Dzĩ la bu nu geɖe eye ɖeɖi te wo hã ŋu ŋutɔ hã.
  Nyateƒee, Dɔdzikpɔlagã la tso nya me, togbɔ be nuzazãwo sesẽ kple Caucasus ƒe bu hã la, yeawɔ amedzidzedze gã geɖe le dzomeŋɔli. Ne fasitɔwo metsɔ dzideƒo ƒo woƒe ŋɔti le dzomeŋɔli o hã la, míatsɔ aŋe aƒo wo aƒu gbe.
  Alo, aleke kee wòɖale o, míazi dziwò be nàwɔ avu le yame ƒe nɔnɔme vɔ̃ɖitɔ kekeake me.
  Vasilevsky, si nye dɔwɔƒegã ƒe tatɔ kple aʋawɔnyawo gbɔ kpɔla ƒe kpeɖeŋutɔ, tsɔe be USSR mate ŋu aɖu dzi le mɔ̃ɖaŋununya ƒe hoʋiʋli si woawɔ kple Europa kple Afrika katã me ne Asia kpe ɖe eŋu o.
  Le go sia me la, dzomeŋɔli me koe futɔwo ƒe viɖe, vevietɔ le yameʋuɖoɖo me, adzi ɖe edzi. Ẽ, le nyateƒe me la, Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo to aʋawɔʋu yeye siwo de ŋgɔ wu vɛ xoxo eye woyi edzi le wo wɔm. Vevietɔ T-34-85 si ƒe xɔtaxɔ si lolo wu kple tu sesẽ aɖe le. Enyo, IS-2 si si tu si ƒe didime nye milimeta 122 le la le mɔ dzi gbɔna. Gake Germanytɔwo matsi tre ɖe teƒe ɖeka o. Gakpe ɖe eŋu la, ʋu yeyeawo gɔ̃ hã menyo ale gbegbe be woate ŋu aƒo Dzata alo ʋu kpekpe ɖesiaɖe o.
  Eye anɔ eme be manya wɔ azɔ be woaɖo xexlẽdzesiwo ƒe ŋgɔyiyi gbɔ o.
  Voznesensky hã ƒo nu. Eƒo nu tso amedzidzedze kabakaba hã ŋu be:
  - Le Caucasus ƒe bu megbe la, míaƒe asrafowo akpɔ ami ƒe hiahiã vevie. Ne míagblɔe tututu la, míele ekpɔm bliboe xoxo. Gake le dzomeŋɔli la, ŋkekea nɔa kpuie wu, yame ƒe nɔnɔme gblẽna zi geɖe eye mɔ̃memi zazã hã dzi aɖe akpɔtɔ.
  Dukɔa ƒe Dɔdzikpɔla Zhdanov hã wɔ kaba tsɔ kpe ɖe eŋu be:
  - Tsɔ kpe ɖe eŋu la, míaƒe asrafowo kple sappers da amido siwo katã le Caucasus. Esia fia be Kraut ƒomea mete ŋu zã míaƒe amia haɖe o. Gake ne míebu alesi fasitɔ ŋutasẽlawo nya alesi woatu nusianu ahagbugbɔe aɖo te kaba ŋu la, ekema le kele me la, Baku-mi atso ɖe Third Reich ƒe ganyawo ƒe ʋukawo me.
  Stalin ƒo nu tso numedzodzroa ŋu kpuie be:
  - Le December ƒe nuwuwu la, míaƒo dzomeŋɔli ƒe ƒoƒo gbãtɔ. Biabia ɖeka koe nye be afikae?
  Le afisia la, ɖekawɔwɔ meganɔ asrafowo si o. Zhukov do susua ɖa be woadze wo dzi le titina eye woanya futɔwo ɖa le Moscow. Vasilevsky tsɔe be anyo wu be yeadi gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖe le Tikhvin me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, kpe ɖe Leningrad ŋu, si ɖewohĩ matsi agbe le mɔxexe ɖe enu zi eve nu o.
  Rokossovsky ƒo nu tsɔ da asi ɖe amedzidzedze aɖe si woawɔ le Voronezh ƒe mɔ dzi la dzi. Susuwo nɔ anyi be woadze Nazitɔwo dzi le Astrakhan, alo le Arkhangelsk gbɔ gɔ̃ hã. Stalin ɖo to nya siwo katã wogblɔ, eŋlɔ nane eye wòbu tame.
  Susu si nye be woatutu futɔwo ɖa le Moscow la dze abe tetekpɔ kple tetekpɔ ene. Gake titinae fasitɔwo sesẽ wu fifia eye woƒo ke ɖe to nyuie wu.
  Edze abe susu mele eme be woadze wo dzi to Volga-tɔsisia tsotso me o ene, tɔsisia lolo eye wògoglo, eye dɔwɔwɔa ƒe akpa gbãtɔ ŋutɔ axɔ ɣeyiɣi didi.
  Amedzidzedze le Don kple Volga dome ate ŋu adzɔ, gake mía tɔ ɖu afima xoxo, eye Germanytɔwo hã sesẽ nyuie.
  Edze abe Vasilevsky ƒe nukpɔsusuae nye esi me susu le wu ene. Le dziehe gome la, Germanytɔwo gbɔdzɔ wu, eye le mɔ aɖe nu la, aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ boo aɖeke mele woƒe asrafowo si o. Gawu la, woxɔ Tikhvin nyitsɔ laa;Germany-srafowo nɔ ʋuƒoa dzi. Gake ate ŋu adzɔ ŋutɔ be Kraut ƒomea hã nabu tame alea.
  Na wò ŋusẽ katã ɖe Voronezh ƒe mɔ dzia? Le ŋgɔgbea ƒe ɖoɖo nu la, wowɔ balkon aɖe, si me susu anɔ ŋutɔ be woadze agbagba atso, abe sow thistle si le tsia dzi ene.
  Susu dodzidzɔname aɖewo wue nye be woadɔ kple wo nɔewo le Arkhangelsk. Ne míebu eŋu be ele be Kraut ƒomea natsɔ ŋusẽdoamenuwo atso atsiaƒuwo dzi la, susu le eme be nukuwo le mɔ sia dzi.
  Togbɔ be esesẽna be nàna nu wò ŋutɔ wò asrafowo hã, vevietɔ esi Nazitɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ɖu atsiaƒu dzi keŋkeŋ ta. Eye Nazitɔwo ƒe tɔdziʋu yeye siwo wotsɔ zɔa mɔe la le dɔ wɔm. Edze abe woawoe tu aʋawɔmeli si nyrɔ tsã si nye Bismarck gɔ̃ hã kloe ene. Gawu la, ele be meli yeyea nagbã Yamato ƒe lolome kple aʋawɔnuwo ƒe xexlẽme si woŋlɔ ɖi.
  Togbɔ be le go bubu me la, nukatae Krauttɔwo hiã aʋawɔmeliwo? Ke tsɔ ke ƒu gbe ɖe xexeame katã ƒe ŋkumea? Nusi ɖea fu wue nye aʋawɔnu yeye ƒomevi siwo wole wɔwɔm le Third Reich me ŋuti nyatakakawo. Vevietɔ le tu kple yameʋu siwo me dzo le gome, eye esia nye nya vevi aɖe.
  Esi Stalin he ɖe megbe vie la, eda asi ɖe ɖoɖoa dzi: be yeadze Tikhvin nutoa dzi le December ƒe nuwuwu, eye le January ƒe gɔmedzedze la, yease futɔ la le Voronezh gbɔ.
  Le goawo katã me la, edze abe susu le esia me ene... Le ɣeyiɣi sia me la, nyɔnuvi ene siwo woŋlɔ be afã kple afã xoxo la yi woƒe kalẽwɔwɔ dzi le Ɣedzeƒe Aʋawɔʋua. Gerda kple Charlotte kple Christina kple Magda von Singer - le ɖiɖiɖeme si tso nyateƒe si wònye be wo katã wofɔ fu le ɣeyiɣi ɖeka kloe me megbe; emegbe wodzi vi siwo le lãmesẽ me eye wotrɔ yi ŋgɔgbe.
  Yame fa miamiamia eye ame dzeaniawo va ɖo le December ƒe ŋkeke blaeve vɔ atɔ̃ dzi. Sno le dzadzam eye ya le ƒoƒom wò ɖawo. Eye wometia teƒe si dzoxɔxɔ le wu na wo ɖokui o - le Leningrad gbɔ tututu.
  Esi wova ɖo la, nyɔnuvi siwo do bikini la yi ɖaƒu du to snoa me. Le nyateƒe me la, ele be Aryantɔ vavãwo naɖee afia be yewomevɔ̃na na ɖeke o, vuvɔ sesẽtɔ kekeake gɔ̃ hã. Ŋutsuvi ninja aɖe si tso Japan va, si amesiame yɔna be Karas, ƒu du kpli wo.
  Ðevi sia va xɔ ŋkɔ le gomekpɔkpɔ le amekoko tɔxɛwo me ta. Ɣedzeƒetɔwo ƒe nɔnɔme viviwo, kpakple ɖa ɣi si ƒe dome wonyi tso fofo aɖe si womenya o gbɔ, na ŋutsuvia dze tugbe ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo tsɔ ŋku ɖo eŋu gɔ̃ hã tsɔ ɖo eŋu nɛ, togbɔ be ɖewohĩ Karas mesɔ na wo haɖe o hã. Gake lãmekawo ƒe gbɔdzɔe ƒua du abe ka ene, ale be atiglinyi bibi siawo siwo to nusianu me gɔ̃ hã mete ŋu nɔa edzi yim o.
  Nyɔnuviawo gaɖo woƒe nɔnɔme ake keŋkeŋ le vidzidzi le hehexɔƒea megbe, gake menye amegã ɖesiaɖe si te ŋu nɔa te ɖe tsikpe ƒe duƒuƒu ma tɔgbe nu o.
  Christina, amesi te ŋu wɔ avu kple Russiatɔwo abe Magda ene, von Singer, de dzesii be:
  - Vuvɔ kple sno nye woƒe kpeɖeŋutɔ vevitɔ. Eye mefa wu Britaintɔwo o!
  Magda de dzesii wòsɔ be:
  - Nyemagblɔe nenema o. Russiatɔwo sesẽ wu sã eye aʋawɔhawo megbugbɔna ɖe megbe gbeɖe o kloe!
  Charlotte, si nɔ somersault wɔm esime wònɔ du ƒum la, ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Gake esia nye gbɔdzɔgbɔdzɔ wu plus.... Zi geɖe la, nyemese sedede kple dziɖuɖu ƒe mɔnuwo abe barrage detachments wɔwɔ kple aʋawɔha siwo le megbe yim ƒe aʋafia wuwu ene gɔme o.
  Gerda ŋutɔ si nɔ afɔ ƒuƒlu, si trɔ esime wònɔ du ƒum henɔ kekem ɖe enu la lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee - le ati la te la, màkpɔ aʋawɔla nyuiwo o. - Gake le afisia la, wozi nyɔnuvi si ƒe mo biã la dzi be wòalɔ̃ ɖe edzi, kple dzi si le ɣli dom. - Gake Russiatɔwo wɔa avu nyuie ne wolé wo ɖokui ɖe te ƒe eve kple afã xoxo. Míadi be woate ŋu atsi agbe!
  Christina ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Èle egblɔm na mía?
  Gerda ko alɔgbɔnu esi wòde dzesii be:
  - Míawoe nye ame ŋkutawo! Vevietɔ Marcel!
  Ace nyuitɔ kekeake le ɣeyiɣiwo kple dukɔwo katã me, togbɔ be woxe mɔ ɖe Hitler nu vevie hã, amesi di be aʋadziɖuɖu ƒe dzesi sia nalé fɔ ɖe nufiafia ɖeɖeko ŋu - le nyateƒe me la, enye aʋafiagã, ke hã eƒu du yi ŋgɔ.
  Alo ne míagblɔe tututu la, Fuhrer la ɖe mɔ nɛ dɔmenyotɔe be wòatrɔ ava ne Germanytɔwo se le wo ɖokui me be yewole veve sem le afi aɖe.
  Nyateƒee, ne edzɔ be Nazitɔwo do ŋusẽ woƒe ametakpɔnuwo hedzra ɖo ɖe dzomeŋɔli ŋu, gake woke ɖi vevie be nunɔamesiwo anɔ Russiatɔwo si na amedzidzedze gãwo.
  Ke hã, nunya la wɔ dɔ. Eyae nye be nyatakaka siwo ku ɖe amedzidzedze si gbɔna be woaɖe asi le Tikhvin ŋu la do go nyateƒe. Gawu la, Soviet-srafowo dze tu sesẽ aɖe gɔme, le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi na Kristmas.
  Woƒo "Katyushas" kple tukpe gbãtɔ siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ "Andryusha" dometɔ eve aɖewo gɔ̃ hã. Eye ɣlidodo si tso wowóawo me la nɔ ale gbegbe be nyɔnuvi siwo ƒe afɔ ƒuƒlu, siwo xɔ afã kple afã la lée.
  Dzɔgbenyuietɔe la, woƒe tosese nyo ŋutɔ eye woƒe ŋkuwo le keklẽm.
  Nyɔnuviawo lé ŋku ɖe wo nɔewo ŋu eye woƒo nya ta be:
  - Azɔ mina míawɔ avu nyuie!
  Eye ninja ŋutsuvi Karas gblɔ be:
  - Nye dɔ anye be mage ɖe Leningrad eye matsa ŋku le afima. Èdze tugbe akpa be nànye ŋkutsala!
  Magda tsɔ eƒe ŋkumeɖobolowo ƒo ɖe anyi kuviatɔe esi wònɔ ŋu ɖom be:
  - Eye wò hã... Eye ne Russiatɔwo kpɔe be wò gbeɖiɖia wɔ nuku?
  Karas de dzesii le susu me be:
  - Ne èdo Russiagbe nyuie akpa la, eɖea wò fiana be ènye amedzro sesẽ wu sã. Aleke kee wòɖale o, meƒu du, eye metsɔ nutete nyui aɖe de futɔ si le axadzi la dzi...
  Nyɔnuviawo ƒu du yi woƒe aʋawɔʋua gbɔ. Le nyateƒe me la, wonye aʋawɔʋu siwo wodo kpɔ. Eye míetia nu yeye aɖe na mía ɖokui. Ne míagblɔe tututu la, aʋawɔʋu yeye eve gɔ̃ hã zi ɖeka, siwo wòle be woado kpɔ le ŋgɔgbe.
  Eyae nye "Laski", ʋu siwo me ʋua me dɔwɔla eve le kple silhouette si bɔbɔ ŋutɔ. Aʋawɔʋuwo ƒe dzidzime yeye aɖe ƒe kpɔɖeŋu gbãtɔwo ŋutɔ, afisi Germanytɔwo tsɔ veviedodo ŋutɔŋutɔ le woƒe ɖoɖoa dzi ɖeɖe kpɔtɔ me. Eye dɔdzikpɔkpɔ ŋuti sidzedze dodzidzɔname aɖewo. Vevietɔ elektrikŋusẽ ƒe ʋuʋudedi kple afisi gearbox si woda ɖe mɔ̃a me le. Eye aʋawɔʋu eve aɖewo ŋutɔ hã mlɔ anyi ŋutɔŋutɔ. Le go sia me la, wotsɔa mɔ̃a ƒe ʋuʋudedi kple mɔ̃a dana ɖe megbe, eye nyɔnuviawo nɔa anyi ɖe woƒe dɔgbo dzi bɔbɔe. Eye woƒe afɔwo tea gear kple abɔtawo tso megbe, eye woƒe asiwo ya nɔa ʋuʋum bɔbɔe ne wole ʋu trɔm. Wowɔa zikpui si dzi woabɔbɔ nɔ wu la ɖe ɖoɖo nu eye wowɔa woƒe ŋutilã ƒe nɔnɔme ƒe kɔpi. Le nyateƒe me la, xɔ kɔkɔ aɖeke meli o - eva zu tu si tsɔa eɖokui, eye wòbɔbɔ ale gbegbe be ʋuƒoawo le gota.
  Nyateƒee, tu la mate ŋu atrɔ o, gake ate ŋu atrɔ vie. Enyo, aʋawɔʋua ŋutɔ trɔna kabakaba ƒoa xlã eƒe axadzi, si wɔnɛ be wòxea fe ɖe xɔtaxɔ ƒe anyimanɔmanɔ ta.
  Magda ɖe eme na eƒe zɔhɛ nyɔnuviawo be:
  - Le afima la, aʋawɔʋu siwo me xɔtaxɔe mele o la ƒe asi bɔbɔ wu eye wobɔbɔ ɖe anyi wu. Le afisia la, míate ŋu atrɔ asi le eƒe kɔkɔme ŋu, aɖiɖii ɖe anyi va ɖo meta 1.2 eye míakɔe ɖe dzi va ɖo meta 1.5... Abe akpaɖekedzimademadelawo kloe ene la, míeƒua du ɖe míaƒe ƒodo dzi.
  Esi ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 12 ta la, eƒe ŋgɔgbeʋawɔnu nyui aɖe si ƒe didime nye milimeta 82 le dzogoe si dzi wòdzena le dzidzenu 40 me tso esi le tsia dzi le etame la nɔ esi. Eye esi le ete la le sue ŋutɔ. Womekpɔa axawo ta boo le milimeta 60 me o, gake wogatsyɔa agbalẽxatsaxatsaawo ŋutɔ dzi kokoko. Mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 400 la naa ʋukuku ƒe ŋutete nyui aɖe ŋutɔ. Gakpe ɖe eŋu la, afisi agbalẽxatsaxatsaawo le kple alesi wotsɔa ʋua tsia ʋuae la nana be menye ɖeko wòanya wɔ be woaɖe nɔnɔmetata la dzi akpɔtɔ ko o, ke enaa woate ŋu atrɔ asi le eŋu nyuie ŋutɔ to sno ƒe ʋuʋu me hã.
  Nuka kee ame aɖe agblɔ o, nuɖuɖudzraɖoƒe si kpekpe wu, si dze egɔme tso Panther dzi la, lolo wu eye wònye nusi me kɔ wu. Eye le snodzidzedzewo dzi la, eɖi ku keŋkeŋ.
  Gerda, amesi va nɔ anyi kple Charlotte si nye eƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi aɖe, eye le eƒe lɔlɔ̃nu me la, eƒe dzi dze eme le aʋawɔʋua ƒe aɖaka xaxɛ, si le sue eye wòle didiƒe la me. Togbɔ be ele be míade bubu eŋu be ʋu si me T-4 aʋawɔnuwo kple aʋawɔnu nyuitɔ kekeake le la ƒe kpekpeme gakpɔtɔ nye tɔn 12 hã. Blonde terminator la de dzesii be:
  - Aʋawɔʋu siwo me wofa wue nye Tiger kple Lion. Le ʋu sia me la, esesẽna na mí nyɔnuviwo gɔ̃ hã be míatrɔ.
  Charlotte ɖo eŋu be:
  - Gake ametakpɔkpɔa... Abe "Panther" yeyetɔ kekeake ene, si le November me koe wòdze gege ɖe asrafowo me gɔme kple ʋu si ƒe didime nye milimeta 60.... Nyateƒee, wotu ŋgonu nyuie wu mía tɔ kple milimeta 120, gake ègakpɔtɔ ele be woaƒoe. Le dzogoe si le abe mía tɔ ene nu la, tu si ƒe didime nye milimeta 85 aƒo ricochet ne wodae le teƒe si woate ŋu akpɔe le gɔ̃ hã.
  Gerda tsɔ eƒe afɔ ƒo ɖe to megbe, gake ʋuʋu sia gakpɔtɔ na eƒe afɔbidɛ nɔa xɔtaxɔ si le gbadzaa la ŋu eye wòde dzesii be:
  - Russiatɔwo xlɔ̃ nu mí be aʋawɔʋu siwo ƒe lolome nye milimeta 122 ate ŋu ado. Nunya medɔa alɔ̃ o!
  Charlotte gblɔ kakaɖedzitɔe, henɔ eƒe ŋgonu ʋuʋum henɔ eƒe nu ƒom le dziku ta be:
  - Míaƒe nunya le eƒe nɔnɔme nyuitɔ kekeake me abe alesi wònɔna ɖaa ene. Míawo koe wotu ɖe aɖaka xaxɛ aɖe me.
  Woate ŋu atsɔ tsi kple methalone alo nitrogen tsaka ado ŋusẽ mɔ̃ yeye si ƒe ŋusẽ nye sɔ 400, abe alesi mɔfiameawo gblɔe ene, hena ɣeyiɣi kpui aɖe. Le go sia me la, aʋawɔʋua ate ŋu aƒu du aɖabaƒoƒo geɖe le duƒuƒu si wu kilometa 100 me.
  Soviet-srafowo wɔ ŋgɔyiyi aɖe, elabena woƒo fasitɔwo ƒe dowo kple aʋawɔʋuwo katã me do ŋgɔ. Gake Nazitɔwo he asrafowo ƒe akpa gãtɔ yi fli evelia kple etɔ̃lia dzi. Le ema megbe la, wodze agbagba be yewoatsɔ tudada kple tu siwo wotsɔna ƒoa tue ƒe fliwo ado go afɔzɔlawo.
  Aʋawɔʋu siwo nɔ ʋuʋum nɔ ŋgɔ ya. Esi wònye be T-34-85 si ŋu ŋusẽ le wu la mege ɖe ewɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me haɖe o ta la, wodze T-34-76 si le sue wu eye wòte ŋu zɔna wu la dzi. Woawo, eɖanye nuka kee bu o, lia doa ƒe fli eye wowɔ woƒe ʋukuku ƒe ŋutete nyuitɔ kekeake le snoa me ŋudɔ.
  Eye Germanytɔwo ƒe ʋu siwo le agbagba dzem be yewoaɖo eŋu lae nye esi. Wodzudzɔ T-4-ʋua zazã xoxo, gake esiawo dometɔ geɖe gakpɔtɔ le dɔ wɔm. Nukutɔe la, wozɔna to sno siwo ƒona me nyuie wu lã wɔadã yeyeawo. Gawu la, egahiã kokoko be nàdze egɔme be nàɖe sno si ƒo ƒu ɖe ʋuƒoawo dome la ɖa. Ewɔa mo yaa gɔ̃ hã be Krauttɔwo ɖaa tsi le zewo me eye emegbe wokɔnɛ ɖe mɔawo dzi ale be ƒuƒu nyɔŋu sia dona.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu nyuitɔ kekeake "Dzata" gɔ̃ hã kpea fu le ʋuʋudedi mawo tɔgbe ta. Nyateƒee, le tɔtrɔawo ŋutɔ me la, Franseawo bu esia ŋu xoxo, eye woƒe ʋu ŋutɔ te ŋu wɔa dɔ wu blaetɔ̃ vɔ ene... Gake nɔnɔme aɖe koe esia nye bɔbɔe nenema.
  Gake Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu eve aɖewo ʋuʋu nyateƒe... Gake susɔeawo, aleke magblɔ be... Le etame! Nyateƒee, tso "Dzata" dzi la, aʋawɔʋu sesẽwo dzea agbagba be yewoaƒo T-34-76 tso didiƒe. Ele be míade dzesii be, ne míebu alesi Soviettɔwo ƒe aɖaŋu si wotsɔ wɔ xɔtaxɔe si wotsɔ ga wɔe ƒe aʋawɔnu siwo mebɔbɔ o ta la, nublanuitɔe la, mɔnukpɔkpɔ li be woaƒoe.
  Nusiwo wotsɔ ƒoa ƒui ƒe anyimanɔmanɔ nu sẽ ale gbegbe be Kraut tu siwo ƒe didime nye milimeta 50 gɔ̃ hã nye afɔku. Gake tu sue aɖe si ƒe didime nye milimeta 37 ƒe ƒoƒo hã nana aʋawɔnuwo mu eye wòkɔna, alo ʋua ƒe ʋuƒo kple xɔtaxɔe me gbãna.
  Alesi "blaetɔ̃ vɔ ene" la te ŋu gblẽa nu le wo ŋu vie la na wohe susu si nye be woagbugbɔ tu si ŋu ŋusẽ le wu adzra "Panthers" tɔwo ɖo la ɖe megbe vaseɖe ɣeyiɣi nyuitɔwo dzi. Alo, ne míagblɔe tututu la, vɔ̃ɖitɔ kekeake - ne IPwo yi ɖe tsiatretsitsi me. Gake vaseɖe fifia la, IS-1 mezu nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo le agbɔsɔsɔ gã me o. Gake nyatakaka siwo ku ɖe IS-2 ŋu do go xoxo. Esi wònye be aʋafia geɖe se egɔme xoxo be USSR ƒe tsɔtsrɔ̃ kloe, eye womekpɔe be enye ŋukpe be yewoade Dadanyigba asi ɖe ga ta o. Eyata ŋkutsalawo ƒe xexlẽme, siwo dome amesiwo le Dɔwɔƒegã hã le, dzi ɖe edzi ŋutɔ.
  "Dzata" ƒe tɔtrɔ sesẽ aɖe si me tu si ƒe didime nye milimeta 128 le enye si. Edzea agbagba be yeatsɔ yeƒe afɔ didi la aɖo blaetɔ̃ vɔ eneawo gbɔ... Gake dze agbagba be yeaƒoe.
  Gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ɖoe be yewo ŋutɔ yewoadze Fritz-ʋua dzi. Ne míebu Wehrmacht tuawo ƒe tudada ƒe agbɔsɔsɔme ŋu gɔ̃ hã la, esia nye ameɖokuiwuwu.
  Eyata "Dzata" la te ŋu vuvu xɔtaxɔa eye exɔlɔ̃ ene dzo abe akpakpawo ene yi xexe si kplɔe ɖo me... Gake aʋawɔʋu bubuwo le tutum sesĩe wu... Fifia aɖaŋudɔwɔlawo va le ŋudzɔ be yewoato mɔ aɖe dzi ado diesel mɔ̃wo ɖe ŋgɔ, ale be... ate ŋu ana aʋawɔʋua naƒu du hena ɣeyiɣi kpui aɖe gɔ̃ hã, gake wometsakae o vaseɖe kilometa 70. Na mɔ̃a nagbã le ema megbe. Gake emegbe ŋutsu siwo mɔkpɔkpɔ bu ɖee la va dzea ame dzi, amesiwo womesusu be woatrɔ ava o. Enyo, ke nukae? Ne màte ŋu anɔ agbe le mɔ bubu nu o la, ekema ŋlɔ agbetsitsi be.
  Eye fifia, abe gbɔgbɔ vɔ̃ si tso xexe si me sno le ene la, Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe, esi wòtia amesi xɔ asi wu na eɖokui ta la, eƒo "Dzata" si kpekpe eye wòwua ame la. Ðeko Germanytɔwo ƒe ʋua dze dzodzo gɔme le ʋudzeƒea teti koe nye ema.
  Ʋɔtrua nu sẽ, Soviettɔwo ƒe ʋua ƒe ʋuƒoa bɔbɔ. Dzata la bɔbɔ ŋutɔ eye ʋu eveawo siaa ƒe ŋutilãwo le gbadzaa. Eye emegbe Germanytɔwo ƒe mɔ̃ si le ŋgɔgbe la wó. Eye dzoa dze egɔme, eye Nazitɔwo si to ʋɔtru si le ete la me.
  Nyateƒee, menye Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo katãe te ŋu to eme yi afisi wodzea aʋawɔʋuwo le o. Fritz ƒomea ƒe tuwo le dɔ wɔm hele tutum. Gake amesiame si akpɔ dzidzedze la aƒoe sesĩe!
  Gerda kple Charlotte do ŋgɔ na wo xɔlɔ̃wo vie eye wokpɔ wo ɖokui le afisi woate ŋu aɖo esime Soviettɔwo ƒe ʋuwo dze xoxo. Enyo, àte ŋu ada tu, gake anyo wu be nàte ɖe eŋu. Ne èle kilometa atɔ̃ gbɔ la, ame blaetɔ̃ vɔ ene ƒe aʋawɔnu si mebɔbɔ o gɔ̃ hã tsɔtsɔ sesẽ.
  Fiery Charlotte de dzesii le xexemenunya me be:
  - Enɔna alea ɣesiaɣi. Màte ŋu aƒoe tso adzɔge o!
  Gerda tsi tre ɖe eŋu be:
  - Àte ŋui ne èɖɔ ŋu ɖo ale gbegbe!
  Gake vaseɖe fifia la, nɔnɔmea mezi mía dzi be míada tu tso didiƒe o. Eye ame aɖeke kura made dzesi woƒe tsigoe si wota ɣie o. Eye ʋua zɔna nyuie ale gbegbe. Ame aɖeke mate ŋu aɖi fɔ le chassis la ŋu o.
  Eye sɔdola la zɔna nyuie. Soviettɔwo ƒe ʋuwo hã nyo ŋutɔ eye woto Germanytɔwo ƒe ametakpɔnu gbãtɔ me xoxo eye wole evelia me tom. Eye yame ƒe nɔnɔme menyo o, sno dza, eye Wehrmacht yameʋu gbogbo aɖewo ƒu anyi.
  Ne míebu alesi yameʋu dzĩwo ƒe xexlẽme gbɔdzɔ, kple ami ƒe veve vevie ŋu la, yame ƒe nɔnɔme mate ŋu anyo wu o.
  Na Krauttɔwo naɣla wo ɖokui. Wo dometɔ aɖewo dze avɔ ɣiwo ʋuʋu gɔ̃ hã gɔme. Hitler anye kaput...
  Gerda da tu tso afisi didi kilometa eve. Le gɔmeɖose nu la, kakaɖedzi mele dziɖuɖu sia ŋu haɖe o, gake ne míekpɔ Germanytɔ agbɔsɔsɔme si Russiatɔwo te ŋu wɔ nuwɔametɔe la, ekema nusi woakpɔ mɔ na. Gawu la, ame blaetɔ̃ vɔ ene mesẽna kura gɔ̃ hã o wu esiwo nɔ anyi le aʋaa ƒe gɔmedzedze, eye womekpɔ ɣeyiɣi haɖe be woato ga yeyewo vɛ o. Eyata...
  Blonde terminator la tsi dzi vevie esi wòhe tu la ƒe akplɔ. Aʋawɔtudada ƒe numame nɛ xoxo - negbe Murmansk dzi dzedze koe, togbɔ be eyi edzi nɔ kame dem le tudadaƒewo kple hehexɔƒewo le eƒe fufɔɣi, kpakple eƒe dziɖuɖu ƒe ɣleti gbãtɔwo hã. Gake edze abe ele bɔbɔe wu be nàwɔ avu le bikini me eye afɔ ƒuƒlu, èzua ɖeka kple mɔ̃a... Akpoxɔnua ƒo xɔtaxɔa eye wòtrɔe... Ao, dzo medze o, gake wozi xɔ̃nye dzi be wòatɔ to mɔ sia mɔ nu. Eye fifia ame bubu si ŋu wowɔ nuvevii...
  Charlotte ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Ame si zu numame na avuwɔwɔ hena aʋadziɖuɖu. Eyi yɔdo me kpli mí... - Gerda da tu, eye aʋawɔla si ƒe taɖa biã la ɖɔe ɖo. - Alo ne míagblɔe tututu la, mí katã míakplɔ míaƒe futɔwo ava yɔdo me ɖekae.
  Snow White si nye Terminator la tsɔ dziku tso nyaa me be:
  - Ẽ, gbɔgbɔmeʋaʋã aɖeke meli o, mègana hadzidzia nahe wò susu o!
  Charlotte ɖe kuku be:
  - Wò ŋutɔ nàdzi ha! Ète ŋu wɔa dɔ ale gbegbe!
  Eye Gerda, si nɔ dzoa kplɔm la, de asi hadzidzi dzi;
  Dukɔa kple aʋakɔ la nye sɔti eve, .
  Nusi dzi ɣletinyigba la nɔ ɖo!
  Míaƒe dukɔ atsɔ míaƒe nowo akpɔ tawò, .
  Ameawo katã do dzo na wò aʋakɔ!
  
  Alilikpowo fa miamiamia, eye kekeli le dzo dam, .
  Tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒo asrafoa ƒe abɔta!
  Míele gbɔwò tegbee, mía denyigba, .
  Mina míaku yɔdo na futɔ la!
  
  Ẽ, ɣeaɖewoɣi la, dzɔgbenyui ƒe mo nyea ŋutasẽnuwɔwɔ, .
  Tu la dzea agbagba be yeaƒo míaƒe dzi!
  Egbugbɔ vie eye aʋawɔla la ku, .
  Aƒetɔ ʋu ʋɔa na kalẽtɔ la!
  
  Le dziŋgɔli si me goglo o me la, ŋutifafa le mía si, .
  Paradiso, aʋawɔla yayra la meklẽna o!
  Metsɔa ŋutifafa ɖe asi le fofonyenyigba dzi, .
  Mía viwo aɖɔ aʋadziɖuɖu ƒe kutsetsea kpɔ!
  Esi Gerda nɔ ha dzim la, eƒo aʋawɔʋu enyi bubuwo, si na eƒe haƒoƒo nyo ɖe edzi ŋutɔ.
  Emegbe Charlotte dze hadzidzi gɔme be:
  Ɣletiviwo ƒe kɔkɔƒe siwo hea ame, .
  Wokplɔa wò yia didiƒe siwo nuwuwu meli na o!
  Eye míaƒe ame siwo le tamesusuwo ƒe xexeame, .
  Drɔ̃e be yeadzo Icarus!
  
  Nye ŋkume le dziŋgɔli ŋu, .
  Kplu la sesẽ be woaka asi eŋu..
  Tso Archimedes ƒe gavi gbãtɔwo dzi - .
  Ðoɖowɔwɔ ɖe wo ŋu xɔ ɣeyiɣi didi eye wòtea ɖeɖi ame ŋu!
  Le afisia la, nyɔnuvia mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o eye wòdze taɖodzinu kple tudada gɔme na eɖokui... Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo metsɔ ɖeke le tudadaawo me o, togbɔ be Magda ƒe tu si wòtsɔna ŋutɔ hã kpe ɖe eŋu hã. Ke hã, le sno ƒe ahomya me la, màte ŋu akpɔ afisi, nusi wòle ƒoƒom ɖo kple alesi wòle ƒoƒom ŋutɔŋutɔ o. Gakpe ɖe eŋu la, aʋawɔʋu eveawo siaa nyrɔ eye womate ŋu ade vovototo wo kple sno si nɔ ƒoƒom la dome kloe o. Eye tu yeyea nye nusi womekpɔna o wu, eye le eƒe nuwuwu la, gbeɖiɖiɖemɔ̃ aɖe si me akaɖi aɖe le la nɔ anyi. Esiae nye mɔ̃ si me ayedzedze le wu ɖesiaɖe si Fritz va zu.
  Crucian carp, si nɔ xɔxlɔ̃m le axadzi le ɣeyiɣi ma me la, dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Ne nyɔnuwo le avu wɔm la, anyo wu be màge ɖe dzre me o!
  Edze abe aleke gbegbee ʋu eve siwo dometɔ ɖesiaɖe ƒe kpekpeme nye tɔn wuieve pɛ ate ŋu agblẽe ene? Gake le go sia me la, dɔwɔlawoe tsoa nya me le nusianu ŋu. Nyɔnuviawo meto eme gbeɖe o kloe, togbɔ be menye ƒoƒoawo katãe wu ame o hã. Aʋawɔnu etɔ̃ alo ene siwo le ŋgɔgbe si ƒe didime nye blaetɔ̃ vɔ ene na ricochet, impactions abe wuieve ene na ʋuawo gblẽ le mɔ vovovowo nu, gake wole ƒomevi si woate ŋu aɖɔ ɖo bɔbɔe le agble me. Gake Soviettɔwo ƒe ʋu siwo ade blaatɔ̃ siwo ƒe aʋawɔnu mede ame dzi o la gblẽ vevie.
  Le kpɔɖeŋu me, aʋafia la ƒe ame blaetɔ̃ vɔ eneawo te ʋuʋudedi esime tuawo wó. Wotsɔ xɔtaxɔa ƒu gbe ɖe didiƒe ʋĩ, eye ʋuƒoa trɔ abe ʋua ƒe ʋukuku ene. Amewo hã ku.
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo va kpɔe dze sii megbe be wole yewo ƒom eye wodze agbagba be yewoatsi tre ɖe yewo ŋu.
  Tiger nyɔnuviwo xaxa ŋutɔ, gake tu siwo ƒe agba 82 sɔ kple Panther tɔ ŋutɔ. Togbɔ be tuawo nɔa ŋɔti dzi eye nyɔnuviawo ƒoa woƒe abɔta ɖe wo ŋu hã. Gake fifia ya la, nane gali woada, eye ne wole tetem ɖe eŋu la, enɔa bɔbɔe be woaƒo Russiatɔwo.
  Gerda tsoa eɖokui kabakaba ŋutɔ eye esi wòdɔ aʋawɔʋu bubu ɖa be wòaxɔ nu kakɛwo la, egblɔ le ɣlidodo me be:
  - Mawu tsɔe kem! Ame siawo nye ŋutsu kalẽtɔwo, gake woƒe aʋafia ɖeka ƒe tagbɔ gblẽ keŋkeŋ!
  Charlotte de dzesii, eye wònɔ ɣli dom kple dziku be:
  - Ne wova ɖo mía dzi la, ekema nuwuwue!
  Nyateƒee, ame blaetɔ̃ vɔ ene siwo da tu esime wonɔ ʋuʋum la, dzudzɔ xɔ aƒe ɖe wo me, eye woʋuʋu le dzidziƒoamea ta. Nyateƒee, woƒe ƒoƒo mebɔ o, tu siwo woda la mede pɛpɛpɛ o, gake aʋawɔʋua le ɣli dom.
  Wogakpɔtɔ kpɔa ŋgonu ta bliboe eye aʋawɔnuawo, nya ka kee ame aɖe agblɔ o, nye esiwo le nyonyome nyuitɔ kekeake, wotsɔ siminti wɔe. Esia fia be anyigba si ƒe sesẽme dzi ɖe edzi la naa ricochet nyuitɔ kekeake, abe alesi ko avugbɔe ti kpo ene.
  Gake egadzi ŋɔ le ememe, ele abe alesi nèlia kpẽ eye wotsɔ ati kpekpewo ƒoe ene.
  Nyateƒee, xɔa me xɔ dzo ŋutɔ le esi woƒo wò ta, gake ne èle bikini me la, evivina gɔ̃ hã ne ènyrɔ ɖe snoa me vɔ. Gake nusi medzɔa dzi na ame wue nye be Soviettɔwo ƒe akpoxɔnua ƒo ʋuƒoa ƒe ɖusime apron. Esia nye ʋua ƒe ʋukuku ƒe ŋutete, abe akpɔkplɔ si le ŋku te ene. Togbɔ be, ne èbu eŋu be menye ʋuƒoawo le ʋuʋum o, ke boŋ tasiaɖam si le eɖokui si hã la, ekema aʋawɔʋua ate ŋu aʋuʋu kokoko. Trɔ nàdzo eye nàdzo le ɖokuiwò gbɔ. Ðe wòle be woawɔ esia do ŋgɔ hafi. Eye eyata ʋua ƒe megbe takpɔkpɔ gbɔdzɔna wu. Eye dzogoe si dzi wòdzena le la le sue wu. Ne eƒo la, ate ŋu ato eme. Russiatɔwo ƒe tuwo megbɔdzɔ nenema gbegbe o.
  Gerda ƒo nu le ɣlidodo me, eye wògaɖe asi le tsiẽƒe ƒe nunana la ŋu tso woƒe tu si nye semi-automatic tu me be:
  - Gake Pasaran!
  Togbɔ be nya sia, alo ne míagblɔe tututu la, Spain kɔmiunisttɔwo ƒe nyagbɔgblɔ, dze abe ɖe mesɔ kura na Germanytɔwo ƒe amegãxi aʋawɔlawo o ene hã. Le nyateƒe me la, Nazitɔwo wɔ aʋa le Franco ƒe akpa dzi. Togbɔ be ɣeaɖewoɣi la, asrafowo lɔ̃na faa xɔa ame bubuwo ƒe aɖaŋuwo hã.
  Esi Charlotte nɔ tu dam la, etrɔ Laska tu si tsɔa eɖokui ƒua du la vie, eye alesi aŋea tsɔ tu ɖusime tu la he kuxi aɖe vɛ na wo le go sia me.
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo meƒu du to snoawo me kabakaba abe mɔ gã la dzi ene o, gake woƒe titri kabakaba la do kplamatse woƒe taɖodzinua eye woƒua du sesĩe kokoko.
  Le afisia la, wole tuawo dam le afisi woate ŋu akpɔ wo le.
  Eye Gerda daa tu le duƒuƒu sesẽtɔ kekeake me, eye fifia le eŋu. Aʋawɔnu siwo wotsɔ ƒo xlãe
  enaa ricochet le ŋgonu, gake ne woƒo wo point-blank le axawo dzi...
  Charlotte do ɣli be:
  - Eye ne meva wu enu ɖe dzomavɔ ƒe gogloƒe hã la, nyematrɔ ayi vidzidɔa me o!
  Nyɔnuviwo, medaa tu vaseɖe nuwuwu, gake goawo ƒua du tso axawo eye wotoa wo me, eye wogbãa agbalẽ xatsaxatsaawo. Aʋawɔnuwo gbã eye dzo lé ʋua.
  Gerda wɔ nyametsotso aɖe be:
  - Míetɔ dzo ʋuawo eye míedzo!
  Charlotte do ɣli kple vevesese be:
  - Èdi be yeatsɔ gayibɔ aƒu gbea?
  Gerda gblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Nu aɖewo li siwo le vevie wu ga, le kpɔɖeŋu me, xɔtunuwo!
  Charlotte vuvu sinimaɖemɔ̃ sue aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Gake woalé míaƒe aʋadziɖuɖuwo ɖi tegbee!
  Gerda, si tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo trɔ asiléƒe si daa bɔmb siwo ate ŋu aʋuʋu aʋawɔʋu si wodo kpɔ la ɖa. Ete ɖe amegãxi nyɔnuvia dzi ŋutɔ be yegblẽ aɖaŋudɔ sia tɔgbe dome, gake afikae wòate ŋu ayi ne menye nenema o la, Soviet-srafo siwo mele be woagbe dzideƒo na wo o la alé mɔ̃ɖaŋununya tɔxɛwo.
  Eyata wowó Laska-tɔsisia eye wonyrɔ wo ɖokui ɖe sno aɖe me be yewoaɖe yewoƒe agbe tɔxɛa.
  Magda von Singer kple Christina hã medi be yewoagbugbɔ ɖe megbe o eye woƒe ʋua vuvu le aʋawɔtu siwo woda pɛpɛpɛ ta. Esia nye dzɔgbese - Pallas nublanuimakpɔmakpɔtɔ le aʋa ɖesiaɖe me. Ne ele be nàgbugbɔ ɖe megbe, agblẽ wò dzi ɖi. Gake nyɔnuviawo wɔ avu aɖaŋutɔe, eye wote ŋu zã woƒe tuawo katã kloe. Gake fifia ele be woaɖi wo ɖokui, abe da siwo le sno me ene, eye woadze agbagba le afima be yewoanɔ gota le Soviettɔwo ƒe tu siwo womate ŋu axe mɔ na o la nu.
  Ne fifia le ŋuwò eye nèdo bikini la, sno ƒe gogloƒe lialia menye susu si doa dzidzɔ na ame wu o. Gake zi nenie nèwɔa nusi dzea ŋuwò le míaƒe xexeame? Le kpɔɖeŋu me, aleke kee wòɖale o, kekelia te ŋu ƒo Christina ƒe afɔkpodzi siwo tso dziƒo, si nɔ tu dam vaseɖe nuwuwu la vevie. Gake esia na nyɔnuvia do dziku ɖe edzi eye wòdo ɣli be:
  - Womedzraa bubu kple dzideƒo le kpekpeme nu o!
  Magda, amesi hã xɔ dzo, eye eƒe ŋutigbalẽ si biã la gɔ̃ hã xɔ ʋuʋudedi la do ɣli be:
  - Dzo nye dzoxɔxɔ, ke menye dzo o!
  Gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo na dɔa nɔ bɔbɔe wu. Le dziku me la, woda tu "Weasels" siwo wogblẽ ɖi la nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔmee, eye wotsɔ go gbogbo aɖewo ƒu gbe ɖe ga gbagbãa me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, aʋawɔʋuawo dometɔ aɖewo bɔbɔ do go le ʋuƒoawo me eye abe tsitsetse ƒe tsidzadza ene la, wotsyɔ Germanytɔwo ƒe ʋuwo ŋutɔ kple amesiwo nɔ nya ƒaƒãwo kum la dzi.
  Magda ƒe mo ʋuʋu esi wòde dzesii be:
  - Woawo, Bolsheviktɔwo, nye kalẽtɔwo ya, gake womede dekɔnu aɖeke kura o!
  Christina, si nɔ ta ƒom le sno si nɔ gegem ɖe eƒe nu me la, ɖe dzɔdzɔenyenye sesẽ fia le vome:
  - Èsusu be míaƒe aʋawɔlawo nyo wua?
  Magda de dzesii fefetɔe be:
  - Nyateƒee, enyo wu tso esime míeɖu dzi. Caucasus nye mía tɔ xoxo, ekema Moscow didi kilometa alafa eve alo etɔ̃ ko... - Eye anyitsi blonde la ɖe eƒe asike didiwo ɖe go sesĩe. - Alo ɖe nèdi be yeatsɔ alakpanuwɔwɔ ƒe nuƒowo ɖe asi?
  Ðeko Christina, si kpɔ nusianu wòsɔ gbɔ xoxo la, tsɔ eƒe afɔ fɔ sno ƒe ke ƒe vudo aɖe ɖe dzi heko alɔgbɔnu, hede dzesii be:
  - Ɣeaɖewoɣi la, ɖoɖoezizi nyea alakpadada ƒomevi dziŋɔtɔ kekeake.
  Zã, tsidzadza kple sno ƒe dzadza na mɔnukpɔkpɔ nyui aɖe nyɔnuvi eneawo be woatsi agbe.
  . TA No. 15 lia.
  Gawu la, meva susu me na tsitretsiɖeŋulawo be woakɔ snoa ahadi abosam siwo ƒe afɔ ƒuƒlu le snoawo me o. Eyata aʋawɔla siwo woɖi ɖe snoa me la nɔ anyi ɖe megbe, eye Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo yi ŋgɔ, eye woto ŋgɔyiyi aɖe vɛ. Togbɔ be wogblẽ ʋu siwo wu alafa ɖeka mlɔ anyi gbagbã, wotro gbo hã la, .
  si wɔnɛ be nyɔnuvi siwo nye atiglinyiwo wɔa nu.
  Le goawo katã me la, Soviet-srafowo kpɔ dzidzedze aɖewo le ŋkeke ʋɛ gbãtɔawo me eye wote ŋu ge ɖe futɔwo ƒe aʋawɔhawo me wòɖe dzesi ŋutɔ.
  Fritztɔwo trɔ yi Tikhvin ŋutɔ eye wodze agbagba be yewoaɖo afɔ dua me. Le dzɔdzɔme nu la, aƒewo kple amewo ƒe nɔƒewo le wo ɖokui si nye ametakpɔnu vevi aɖe ŋutɔ tso Soviet-srafo siwo le ŋgɔ yim gbɔ.
  Nyɔnuvi ene siwo nye amegãxi kalẽtɔawo te ŋu trɔ ɖe megbe yi Tikhvin. Gake ele be woatsɔ tu suewo atsɔ aʋli dua ta. Gake le aʋawɔʋuwo gome la, menye modzakaɖeɖe si doa dzidzɔ na ame wue nye esia o.
  Charlotte, si nɔ tu dam tso afɔzɔla siwo nɔ ŋgɔ yim la gbɔ, eye wòdɔ asrafo dzĩ bubu ɖe xexe si kplɔe ɖo me la, ɖee fia be:
  - Enyo, aren"t we monsters... Eye míedi hã be míaxɔ kesinɔnu la!
  Nu gblẽ le Tikhvin ŋu vevie esime Germanytɔwo xɔ dua gɔ̃ hã.
  Fifia Kraut ƒomea do mɔxenuwo eye wokpɔ mɔ be yewoatu ametakpɔnu si dzi womate ŋu aɖu o.
  Gerda da tu kple tu ɖeka - ele be wòalé be na eƒe tuɖedziwo hafi. Soviet-srafowo bu aʋawɔʋu geɖe akpa eye eyata afɔzɔlawo yi edzi dze wo dzi.
  Nyateƒee, Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔnuwo mesɔ gbɔ o. Esia tae wodɔ asrafoawo be woawu wo ɖo. Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tue do go wo. Ame eneawo da tu nyuie eye woɣla wo ɖokui ɖe mɔxenuwo me aɖaŋutɔe.
  Gerda, esi wòtsɔ Soviet-srafo bubu mlɔ anyi vɔ la, dzi ha be:
  - Ele be míawɔ aʋawɔwɔ ƒe aʋadziɖuɖu aɖe - ne menye nenema o la, gɔmesese aɖeke manɔ mía si le agbenɔnɔ me o!
  Aʋa la nɔ edzi yim le dua me godoo. Eye bɔmbwo nɔ gegem tso dziƒo xoxo, vevietɔ esi yame ƒe nɔnɔme nyo ɖe edzi wòdze ƒã ta, eye Kraut ƒomea dze ŋgɔ.
  Gerda, le dziku me, tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒlu dzeaniawo da akplɔ aɖe hedo ɣli be:
  - Míaƒe aʋawɔwɔa anye aʋadziɖuɖu, ne menye nenema o la, mate ŋu anye aʋadziɖuɖu o!
  Charlotte, si nɔ tu dam ɖe eŋu nyuie nenema ke, gblɔ kpee be:
  - Aʋadziɖuɖu ɖeka koe li, gake gã aɖe!
  Gerda, si tsɔ ʋuʋudedi kpui aɖe lã aʋawɔla geɖe la, gblɔ kpee be:
  - Gake dziɖuɖu menye nu sue gbeɖe o!
  Soviettɔwo ƒe tu siwo wotsɔa wo ɖokui ƒua gbe siwo woda ɖe Tikhvin, agbledzi kple toɖeɖe ɖe dua ŋu va ɖo emegbe vie. Fritz-ʋua do ŋusẽ woƒe ametakpɔkpɔ kple ya ƒe nyaƒoɖeamenu. Soviet-srafowo ƒo yameʋu yeyewo nu ƒu.
  Marseille si ŋu nya wogblɔna le xotutu me ƒe dzedzeme trɔ ŋusẽ ƒe dadasɔ kura.
  Ace gã la dzo ME-309, si nye aʋawɔnu sesẽ aɖe ŋutɔ. Eye ekplɔ amesiame si nɔ eƒe mɔ dzi la dzoe ŋutɔŋutɔ. Soviet-srafowo gɔ̃ hã xlɔ̃ nu tẽ be lã wɔadã ma tɔgbe do le yame.
  Marcel ŋutɔ mebu eɖokui be enye ame vɔ̃ɖi le mɔ aɖeke nu o, eye mebu eɖokui ŋutasẽla hã kura o. Exɔe se be ne yewɔ avu kple Asrafoha Dzĩ la, ɖeko yele yeƒe dɔ kɔkɔe si yewɔ na Dadanyigba la wɔm. Gawu la, menya nyateƒenya geɖe siwo ku ɖe Nazitɔwo ƒe ŋutasẽnuwɔwɔwo ŋu o. Eye wogblɔ be aʋaa gbɔe wòtso akpa.
  Gake super-ass ʋiʋli gbãtɔ le eƒe tɔtrɔgbɔ megbe enye si. Soviettɔwo ƒe bɔmbdadaʋuwo, amedzidzeyameʋuwo kple aʋawɔyameʋuwo le dzodzom. Edze ƒã be wodi be yewoawɔ aʋa sesẽ aɖe na Wehrmacht-ʋua ƒe anyigbadziʋakɔwo. Gake Marcel kpɔa nusiawo katã eye wòda tu tso didiƒe kilometa atɔ̃ alo ade, eye wòdoa kpẽ gɔ̃ hã to eƒe ŋɔti me.
  Soviettɔwo ƒe mɔ̃wo kple ace kalẽtɔwo mekpɔ futɔa ŋutɔŋutɔ haɖe o esime woƒe yameʋuwo te wowó eye woƒe aʋalawo te gbagbã. Marcel da tu taɖodzinu aɖeke manɔmee, gake le susu me. Ðeko wònɔ abe ɖe wònya afisi yameʋukula ɖesiaɖe adzo le ahafia mɔ eƒe lã wɔadã si si aʋala le la do ŋgɔ ene. Eyata eva dzɔ be ɖekakpui aɖe si ƒe mo le abe vidzĩ ene la nɔ aʋawɔʋu siwo ŋu aʋala le la kplɔm dzoe.
  Ƒe Yeyea, togbɔ be vuvɔ nɔ wɔwɔm hã la, eva xɔ dzo ŋutɔ. Soviet-srafowo dze agbagba vevie be yewoaxɔ Tikhvin. Fritztɔwo ʋli wo ɖokui ta dzimesesẽtɔe, henɔ agbagba dzem be yewoanɔ dua me, afisi ʋuka si naa nuɖuɖu Leningrad si womate ŋu aɖu o la mlɔ le. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, míenɔ nu ƒom tso bubu si le Germany-srafowo si, amesiwo kpɔe be esesẽna eye ŋukpee wònye be woaɖe asi le dugãwo ŋu la ŋu.
  Abe alesi dzɔgbenyui anɔ ene la, yame ƒe nɔnɔme nyo ɖe edzi eye futɔwo ƒe bɔmbdadaʋu gbogbo aɖewo, vevietɔ Yu-288 gã la, ƒo Soviet-srafowo ƒe nɔƒewo eye woda bɔmb ɖe kadodomɔnuwo dzi.
  Soviettɔwo ƒe yameʋu siwo nye Yak-9 kple Lagg-5 bɔbɔ wu futɔwo kura le aʋawɔnuwo kple woƒe duƒuƒu gome. Vevietɔ ME-309, abe ʋɔ driba ene, tsɔ Soviettɔwo ƒe ʋu siwo gbɔdzɔ wu la ƒu gbe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo to kluvi eve ƒe aɖaŋu aɖe vɛ, si na wòte ŋu zã woƒe xexlẽme ƒe viɖe nyuie eye wòɖe Germanytɔwo ƒe ʋu siwo mesẽ o, siwo tsɔ tu sesẽwo, gake woƒe kpekpeme lolo, siwo nye Focke kple ME yeyetɔwo ƒe ʋuɖoɖo ƒe kuxi aɖewo dzi kpɔtɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ME-262 yameʋuwo te dzedze le ŋgɔgbe, togbɔ be womete ŋu ka ɖe mɔ̃ sia dzi bliboe le mɔ̃ɖaŋununya gome haɖe o hã, eye wònye HE-162 ƒe tɔtrɔ si le bɔbɔe wu, si woate ŋu atrɔ asi le wu eye wòxɔ asi wu hã. Mɔ̃ mamlɛtɔa wɔwɔ nɔ bɔbɔe eye kakaɖedzi le eŋu le mɔ̃ɖaŋununya gome wu jet Messerschmitts. Gake hafi woate ŋu awɔe la, wobia yameʋukulawo siwo bi nyuie ŋutɔ. Nusi ɖe asixɔxɔ gã aɖe le ŋgɔyiyi sia ƒe nɔnɔme nyuiwo abe yameʋua ƒe kpekpeme si le sue ene - tɔn 1.6 koe ne ele ƒuƒlu, gazazã si mebɔ o kple ewɔwɔ ƒe ŋutete, kple alesi woate ŋu awɔe nyuie wu le xexeame.
  Gake Germanytɔ ace mawo siwo bi ɖe mɔ̃ sia me la kafui geɖe. Huffman, si nye yameʋukulawo ƒe xexlẽme evelia le Marseille megbe, amesi gbɔ womate ŋu aɖo o la, kpɔ dzidzedze vevietɔ. Esi Huffman ƒo ʋu 300 siwo ge dze anyi ƒe emetsonu ta la, exɔ Knight"s Cross of the Iron Cross ƒe kafukafu gãtɔ, si me oak-ti aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Eƒe aɖaŋu si nye be wòate ɖe eŋu alesi wòate ŋui, eye emegbe wòaƒoe ahadzo ayi megbe la sɔ wu le HE-162 dzi. Eyata Huffman ɖee fia be yenye aʋawɔwɔ kplikplikpli ƒe aɖaŋudɔwɔla ɖedzesi aɖe. Togbɔ be Marseille ƒe emetsonu si nye yameʋu 3117 siwo woda la gakpɔtɔ nye nusi gbɔ womate ŋu aɖo o hã.
  Gawu la, le January 2, 1944 dzi la, yameʋukula sia si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me la do le yame eye ke hã eƒoe ɖe Hitler nu, eye wòɖo ŋku edzi nɛ be Germany-srafowo ƒe nɔnɔme gblẽ, eye edze ƒã be Germanytɔwo ƒe dɔwɔnu siwo ŋu ŋusẽ le wu la le asi ɖem le snoa me. Eyata ehiã be woana yameʋuɖoɖo Tikhvin si ƒo xlãe, afisi Germany-srafowo nɔ, eye woada bɔmb ɖe mɔ siwo katã te ɖe dua ŋu la dzi.
  Nyɔnuvi tigress la nɔ tu dam le anyigba, eye super ace la nɔ go ƒom le yame.
  Le ŋkeke gbãtɔ dzi la, Marseille dzo zi ade eye wòda Soviettɔwo ƒe yameʋu siwo wu alafa ɖeka. Nyateƒee, le January 4 lia dzi la, yame ƒe nɔnɔme gblẽ zi ɖeka... Sno aɖe tu, eye Soviet-srafowo va dze dua dzi.
  Terminator nyɔnuvi ene wɔnukuawo lɔ̃a avuwɔwɔ ɖekae - abɔta yi abɔta. Eyata etɔxɛe wònya kpɔ eye wòwua ame. Le vuvɔ ta la, wozi wo dzi be woado awu siwo wotsɔ ɣla wo ɖokui eye wodo avu le ɣie.
  Ninja ŋutsuvi Karas hã va ɖo be yeakpe ɖe eŋu. Esi wònye ɖevi terminator vɔvɔ̃manɔmee ta la, mevɔ̃na na vuvɔ o eye wòdoa avu le awu kpuiwo ko me. Mɔ ɖeka kolia si dzi wòtona xɔa dzoe nye camouflage cream, si naa eƒe ŋutigbalẽ si ƒe ŋutigbalẽ le abe tsokolet ene la nɔa ɣie le sno si yi edzi nɔ dzadzam, si tsyɔ ablɔwo katã dzi la te. Gawu la, ezã ga disk siwo le tsɛ ŋutɔ kple katana yi tsɔtsɔ ƒu gbe le aʋawɔwɔ me. Gake le nyateƒe me la, eda tu nyuie ŋutɔ, eye wòda tu tso aʋawɔnu siwo wolé me. Gake nyɔnuviawo hã meto tu siwo wozãna le wo ɖokui si zazã me o.
  Aʋawɔnu mawo ƒe ŋusẽ de ŋgɔ wu tu siwo wotsɔna ƒoa tu, eye vevietɔ wu la, kakaɖedzi le wo ŋu wu. Gake le se nu la, MH-44 tu siwo wotsɔ dzea amewo dzi la mena Germanytɔwo ƒe dzi gbã o. Kaka dzomeŋɔli etɔ̃lia naɖo la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔmɔ̃ si wosi ami nyuie la sɔ gbe. Vevietɔ le sno ƒe ahom gɔ̃ hã me la, Focke-Wulf kple ME, siwo zã dzoxɔxɔnamɔ̃, te ŋu do atike vevesesetɔe, togbɔ be seɖoƒe li na, ɖe Soviet-srafowo ŋu.
  Gerda da tu le eɖokui si, henɔ agbagba dzem be yemagakpɔ mɔ si dzi Soviet-srafowo nɔ gegem ɖo o. Aʋawɔlaawo dometɔ geɖe nye ɖeviwo ŋutɔ, woxɔ ƒe wuiadre alo wuiade. Woxɔ afɔzɔlawo le anyigbaʋuʋuwo me, eye woƒo nunɔamesiwo katã nu ƒu. Nyateƒee, nu geɖe bu.
  Gake amedzro gbogbo aɖewo le Krauttɔwo dome. Vevietɔ Sweden, afisi Nazitɔwo ɖu dzi le nyitsɔ laa ƒe tiatiawɔblɔɖe me, kple fefewɔviwo ƒe anyigbamama sia le Third Reich ƒe ŋusẽ te. Enyo, aʋawɔha eve kple asrafoha ene tso Sweden va ɖo xoxo abe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ene. Le dukɔa ŋutɔ me la, wowɔa kpekpewo kple amehawo ƒe azɔlizɔzɔ tsɔ biaa aʋawɔwɔ. Eye wodoa Hitler kple Charles XII ƒe nɔnɔmetatawo.
  Eyata Sweden ƒe gege ɖe aʋawɔwɔ tẽ me nye ɣeyiɣi ƒe nya. Spain kple Portugal le aʋa wɔm xoxo, gake wole asrafowo ɖom ɖe dzigbe gome sãsãsã. Eye fifia le dzomeŋɔli la, zi geɖe la, wodzea agbagba be yewoalia teƒe aɖe le Caucasus-togbɛa godo. Edze abe Braziltɔwo ƒe asrafoha la le klalo be yewoati kpo ayi Titina Asia, afisi Basmachi habɔbɔa le dzo dam le kple ŋusẽ yeye ene.
  Gake esiawo katã nye nyatakaka tsitotsito;Vlasov ƒe mamãwo hã le avu wɔm le Tikhvin. Ŋutsu siawo wɔa avu kple dziku, eye wokpɔe be funyafunyawɔwɔ dziŋɔwo kple ka si womate ŋu aƒo asa na o le yewo lalam le aboyo me. Ke Germanytɔwo ya ɖe? Ke hã, menye sukli o! Asesẽ na wo hã, wo dometɔ geɖe aku le Siberia, gake womahe wo ɖe ati ŋu vovototomademade wo ŋu o.
  Gerda, esi wòtrɔ clip la eye wòtso asrafo siwo do awu ɣiwo ɖe anyi - Russiatɔwo mekpɔ camouflage awu ʋlaya siwo sɔ na wo katã o la, ekpɔ nusi ate ŋu alala wo ne wolé wo... Eye wòko alɔgbɔnu ɖe sexy si ate ŋu anye, fafɛ ƒe mɔzɔzɔ. Nyateƒee, agblẽ ɖe edzi emegbe le Siberia. Esi vuvɔ sia le gbɔwò ɖom la - dzodoƒe ƒe dzoxɔxɔ nyo wu gɔ̃ hã. Le gbedadaƒo la, ke dzodzoe la va zu numame na wo kaba eye woƒua du afɔ ƒuƒlu, gake le afisia la, meva yi nenema o. Esi menɔ bikini me gaƒoƒo eve alo etɔ̃ le vuvɔ me la, edze ʋuʋu gɔme eye wòva hiã be maxɔ dzo le tsileƒea. Afimae woƒe ɖekakpui siwo tso SS-ha gã la me tsɔ spruce-kplu ƒe ƒoƒo do dzo na woƒe ŋutilã. Enyo, eye menye kple ʋuʋudedi ɖeɖeko o, nyateƒee - Aryan ŋutsu tiatia aɖewo, dzetugbewo li, emae nye nusi nèhiã!
  Wobu woƒe ŋukpe tsãtɔ kura, alo ɖewohĩ, to vovo na ema la, nyɔnu macho ƒe ɖiɖiɖeme va su wo si. Gake fifia ele be woagbugbɔ vie - Soviet afɔzɔlawo, siwo tsɔ ame kukuwo yɔ mɔawo dzi la, te ɖe wo ŋu akpa si me afɔku le eye wodze bɔmbdada gɔme.
  Ehiã be woatso didiƒea ale be woagage ɖe tsikpe kakɛwo te o.
  Magda xɔ tu sue aɖe tso tu aɖe me eye le esia ta la, eda tu enyi le sɛkɛnd etɔ̃ me. Soviet-srafowo ƒu du kloe womegbã o, ɖeko wobɔbɔ vie eye video klipi la ke ɖe amesiwo ŋu wowɔ nuvevii ŋu. Christina hã ɖe asi le eŋu zi enyi. Abosam dzĩ si doa adã la ɖe eƒe susu gblɔ be:
  - Na kalẽtɔwo ƒe tagbɔsesẽ la, míedzia ha aɖe!
  Gake edze abe Soviet-srafoawo ɖoe be yewoaɖo kpe edzi be esiae nye nunya si le agbe me ene. Germanytɔwo ƒe amedzidzetu la ƒoa kple eƒe ŋusẽ katã, eye edze abe woŋea aɖaba ƒua eƒe tudadawo dzi ene. Togbɔ be asrafoawo dzea anyi hã la, amesiwo tsi agbe yi edzi le du dzi hedaa bɔmb gɔ̃ hã ƒuƒlu kloe, togbɔ be woate ŋu awɔ esia do ŋgɔ hã.
  Crucian carp tsɔa diskwo ƒua gbe aɖaŋutɔe ŋutɔ, eye wòtsoa asrafo eve alo etɔ̃ kple ɖeka. Emegbe etsɔa eƒe yi dzea ame dzi, si lãa tu siwo wotsɔna ƒoa tu kple tu - bɔbɔe abe dzonu ene!
  Ninja ŋutsuvi la gakpɔtɔ le sue ŋutɔ, edze abe exɔ ƒe wuiɖekɛ alo wuieve ene, gake eƒua du ale gbegbe... Ɣeyiɣi mele wo si be woaƒoe alo aʋli wo ɖokui ta o. Wohe ɖevia hena hehee tso edziɣi ke, etsɔ yi ƒu gbe ɖe vidzĩa ŋu, zi edzi wòɖe lãgbalẽwo ɖa hetso wo, tsɔe de tsikpedo aɖe me, tsɔ avu siwo wona hehee etɔxɛe ɖo anyi. Enyo, kple bubu geɖe wu, ŋutsuvi si si domenyiŋusẽfianu ƒe nunana le tɔtrɔ wòazu kumɔ̃ ŋutɔŋutɔ. Dadaa nye dzidzime blaeve vɔ atɔ̃lia ƒe ninja, fofoa nye Siberia afakala sẽŋu aɖe, eye wònye Soviet, "Soviet" dziɖuɖua ƒe susuŋutinunya ƒe futɔ. Domenyiŋusẽfianu nyuiwo kple hehexɔxɔ kple akunyawɔwɔ na ŋutsuvia nye nyuitɔ kekeake le ninjawo dome. Eye le dzɔdzɔme nu la, Fiagã Hirohito, be yeaɖee afia Germanytɔwo be menye yewoe nye supermen fafɛtɔwo o, ke boŋ be ŋutsu fafɛwo le Japan la, dɔ ŋutsuvia ɖe Germany kple Soviettɔwo ƒe aʋawɔƒe.
  Eye Crucian carp (crucian tɔmelãwo nyea samurai ƒe dada kple ŋusẽ ƒe kpɔɖeŋu!) va zu aʋawɔla si dze.
  Le kpɔɖeŋu me, esi eƒe afɔ ƒuƒlu siwo biã vie le vuvɔ sesẽa me gaƒoƒo geɖe ta la, etsɔa gakpo ƒe disk si le tsɛ wu taɖa ƒua gbe. Eye yi eve le eƒe asiwo me zi ɖeka, be wòanɔ bɔbɔe be woatso futɔ gbogbo aɖewo. Aleke gbegbe ɖeviwo nuwula sia doa vɔvɔ̃ na ame enye si, be zi gbãtɔe nye ema Soviet-srafowo, esi womate ŋu akpɔ wo ta le yiwo kple diskwo ƒe ƒoƒo te o ta la, wogbugbɔ ɖe megbe esi woto vɔvɔ̃ ŋutɔŋutɔ me.
  Esi nyɔnuviawo trɔ video klipiwo ta la, wodze tudada gɔme kabakaba wu gɔ̃ hã, alo ne míagblɔe tututu la, wodze tudada gɔme kabakaba wu gɔ̃ hã.
  Woƒo afɔzɔlawo ƒe kukuawo nu ƒu ɖe togbɛwo dzi. Enumake kloe wofa tsikpe le vuvɔa me, eye asrafo yeyewo lia wo. Aleae wolia to hebu akɔnta le nusiwo bu ŋu. Gake ninja la ge ɖe aʋa la me eye wògage ɖe eme, abe ɖe vɔvɔ̃ ƒe ƒutsotsoewo do ene.
  Amedzidzedze mɔkpɔkpɔbuɖeame aɖe nɔ edzi yim ŋkeke bliboa kloe. Esi Soviet-srafowo bu nu geɖe ta la, woxɔ xɔ eve alo etɔ̃, eye wotu Germanytɔwo ɖe megbe le fli geɖe dzi. Gake tudada ƒe kpekpeɖeŋu si gbɔdzɔ - Germany yameʋuwo da bɔmb ɖe ketekemɔwo dzi le ŋkeke siwo va yi me, si na be womekpɔa nuzazãwo o eye wòxɔ nu geɖe le aʋawɔha siwo nɔ ŋgɔ yim dome, zi afɔzɔlawo ƒe habɔbɔa dzi be woatɔ hena ɣeyiɣi aɖe.
  Togbɔ be afɔku nɔ ayemɔ mawo me hã la, wotsɔ aʋawɔʋuwo ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me. Ehiã be woagbã futɔa le teƒe si te ɖe Tikhvin ŋu vaseɖe esime Fritztɔwo, zã woƒe viɖe le mɔ̃ɖaŋununya me, ɖe asi le dua ŋu.
  Eye le amedzidzedze sia me la, wowɔ nyametsotso si me afɔku le vie - be woazã IS-2 aʋawɔʋua. Ʋu si wowɔ koŋ be wòanye aʋawɔʋu si me woate ŋu agbã nu le. Esi wònye be aʋawɔnu sesẽ aɖe, le eƒe tudada ƒe agbɔsɔsɔ si medea ame dzi o kple eƒe tudada pɛpɛpɛ nyuie o ta la, mesɔ nyuie na aʋawɔwɔ kple ame bubuwo ƒe aʋawɔʋuwo o ta la, gake ate ŋu atsrɔ̃ taɖodzinu siwo ŋu aʋawɔnuwo mele o dzidzedzetɔe.
  Eyata togbɔ be aʋawɔʋu siwo le dugã me nɔnɔmewo me nye ameɖokuiwuwu bɔmbdadawo hã la, egahiã kokoko be nàto teƒe siwo nèle, kple wò ŋgonu gɔ̃ hã.
  Ame blaetɔ̃ vɔ eneawoe anye ame gbãtɔ siwo aʋu. Ʋu siwo me kɔ vie eye womelolo o la ƒu du to mɔ xaxɛ aɖe dzi... Bɔmb kple Molotov cocktails dza ɖe wo dzi tso xɔta. Emegbe tsigoe siwo woɣla siwo me mɔ̃memi kple napalm le la wó. Gake nusiwo bu vevie mexe mɔ na USSR ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo o. Woawo, esi wobu ʋu alafa geɖe la, woge ɖe dua titina, eye le afima la, woge ɖe ƒoƒo sesẽ aɖe me . Faust-tu siwo wɔa dɔ nyuie, siwo tsrɔ̃ ame blaetɔ̃ vɔ eneawo ƒe axadziʋawɔnu siwo gbɔdzɔ gɔ̃ hã medo vɔvɔ̃ na Soviet-srafoa o.
  Wotsɔ aʋawɔʋu etɔ̃ ƒu gbe ɖe aʋa me zi ɖeka. Stalin ɖoe gɔ̃ hã be yeaɖe asi le amedzidzedze evelia ŋu le Voronezh ƒe mɔ dzi, le aʋadziɖuɖu sesẽ si yeaɖu ɖe Tikhvin dzi kple "Tɔtrɔ kpata ƒe Vidzidɔ" la ɖeɖe ta. Ne woɖe ami ɖe go le seɖoƒe sesẽ aɖe nu gɔ̃ hã la, ne woku ʋu gaƒoƒo eve alo etɔ̃ gbesiagbe la, Caucasustɔwo ƒe amia buna, eye agble yeyewo dodo ɖe ŋgɔ bia ɣeyiɣi kple ga, si ƒe amewo ƒe ŋutete mede Soviet-fiaɖuƒea me kura o aʋa si wowɔ le akpa eve me bla wo.
  Gake Tikhvin nye Leningrad ƒe ʋuka kple agbemɔ, eye vevietɔ wu la, enye nyateƒe si wònye be Soviet-srafowo ate ŋu aɖu fasitɔ gbogbo aɖewo siwo tsɔ aʋawɔnuwo nyuie dzi eye woate ŋu aɖu wo dzi la ƒe dzesi. Eyata, míatsi tre ɖe asixɔxɔa ŋu o...
  IS-2 aʋawɔʋua dzena wòwɔa dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ - eɖi blaetɔ̃ vɔ eneawo hã, xɔtaxɔa koe wotsɔ yi ŋgɔe wu. Nyateƒee, ʋuƒoa ŋutɔ le kpekpem eye wòdidi, womate ŋu atsɔe asɔ kple T-34-76, si gakpɔtɔ xɔ aƒe ɖe aʋagbedzi o. Le January bliboa me la, womawɔ T-34-85-ʋu siwo wu alafa ɖeka to agbagbadzedze gãawo me o.
  Nyateƒea enye be alesi turret la ƒe ŋgonu ate ŋu adze afɔku bɔbɔe la wɔ nuku ŋutɔ - ele gbadzaa eye metsɔ aʋawɔnuwo le kpekpem akpa o.
  Crucian carp, si nɔ bɔmb sue siwo wotsɔna daa bɔmb siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ dam ɖe aʋawɔʋuawo ŋu la ƒu du yi nyɔnuviawo gbɔ hedo susua ɖa be:
  - Mina míalé IS-2 la eye míadoe?
  Magda da asi ɖe susu sia dzi be:
  - Nyateƒee, mina míayi aɖado gasɔ! Míeto chopping block la ŋu.
  Gerda xlɔ̃ nu ŋutsuvia be:
  - Tu ene le aʋawɔʋu sia me!
  Karas blu ɖe nyɔnuviawo ŋkume, eye wòde dzesii be:
  - Ema nyo. Eteƒe madidi o afɔzɔlawo agadze wo dzi ake, eye àtso wo ɖe anyi!
  Magda ƒoe ɖe ninja ŋutsuvi la nu be:
  - Wɔ kaba, terminator!
  Afɔkpodzi pink la nɔ keklẽm abe nudzodzoe ƒe aʋala ene, karat-vi la ƒu du sesĩe wu Olympic-duɖimekeke ƒe ʋiʋlidziɖula. Be míadze egɔme la, etsɔ dzudzɔdo sue aɖe ƒu gbe ɖe IS dziŋɔ la ŋu. Nuwɔna aɖe do mo ɖa eye dzudzɔ ʋeʋĩ aɖe do. Le ɣeyiɣi ma ke me la, yameʋu yibɔawo kaka ɖe teƒe vovovowo, eye wògbã ŋku na tudalawo.
  Esi Karas lã afɔzɔla geɖe ta la, edzo abe kpe gbadzɛ si woda tso ballista me ene eye wòlia xɔ kɔkɔa. Mezãa kɔsɔkɔsɔ tɔxɛ aɖe tsɔ ʋua ʋuƒoa eye mehea nutsyɔnu kpekpea ɖe megbe. Emegbe nusianu le bɔbɔe - yi eve ƒe ʋuʋu eve alo etɔ̃ kple aʋawɔʋu kpekpe aɖe ƒe dɔwɔlawo dometɔ atɔ̃ ƒe ta ma. Nyɔnuviawo hã ti kpo ge ɖe eme, esi wotsɔ woƒe lãfuwu si wotsɔ ɣla woe la ƒu gbe eye wogakpɔ wo ɖokui le bikini me ake. Nukatae dzoxɔxɔ nɔa aʋawɔʋua me ne èle ʋu kum? Diesel-mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 520 la doa dzo ɖe ga ŋu nyuie ŋutɔ. Ẽ, nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo senɛ le eɖokui me be ʋua ŋutɔ nyo wu to dzomeŋɔli ƒe afɔkpa tɔxɛ siwo ƒe afɔtiwo nye rababa si wotsɔ lãgbalẽ wɔe siwo ŋu abɔta le me. Germanytɔwo ƒe xɔdzikpɔlawo ƒe dɔwɔƒea bu dzomeŋɔli sesẽwo ƒe nuteƒekpɔkpɔ ŋu eye wowɔ dɔwɔnu yeye siwo me afɔawo mefana fũu le vuvɔ me o. Enye ŋukpe ŋutɔŋutɔ be Kraut ƒomea xɔ felt-fɔkpawo le nutoa me tɔwo si eye wohe wo ɖe wo ɖokui dzi. Alo woxatsa wo ɖokui ɖe lãfuwuwo me.
  Karas gbugbɔ nu na Magda ƒe nuyiwo do gbe nɛ hegblɔ be:
  - Enyo, esiae nye tank la na wò! Mawɔ avu le afisi menya alesi mawu ame nyuie wu sã le.
  Gerda, le eƒe nu lédziname ta, gbugbɔ nu na ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi si le glidzaglidza, si te ŋu trɔna la hegblɔ be:
  - Nukunue nènye!
  Christina gblɔ kpee be:
  - Aryantɔwo ƒe dzidzenu!
  - Menya! - Tomboy la gblɔ eye wòti kpo do go yi vuvɔ me kple titri ɖeka tso ʋɔtru si woʋu afã la me... Emegbe nutsyɔnu la ge kple gbeɖeɖe... Eye mɔnukpɔkpɔ su nyɔnuviawo si be woawɔ avu kple futɔwo ƒe aʋawɔnuwo. Eye ŋusẽ le tu la ŋu ŋutɔŋutɔ. Lev-3 si do nyitsɔ laa, alo abe alesi wogayɔnae be "Fia ƒe Dzata" si ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 128 ene koe sesẽ wu. Gake aʋawɔʋu sia gakpɔtɔ le ŋgɔgbe le eƒe kɔpi ɖeka me. Woɖee fia le November 8 lia ƒe azãɖuɣi na Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃a nɔ. Nyateƒee, mele nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me haɖe o. Le mɔa nu la, IS-2 la le eƒe duƒuƒu gbãtɔ me tom.
  Vaseɖe fifia la, Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo gɔ̃ hã meda tu ɖeka pɛ hã o, edze abe wotia woƒe taɖodzinua godoo ene.
  Christina gblɔ fewuɖutɔe, eye wòtrɔ mɔ̃a be:
  - Eh, nu xoxowo... Automation aɖeke mele afisia o eye ele be woawɔ nusianu kple asi...
  Gerda, si ɖu avu la esime wònɔ asi fiam asi la de dzesii be:
  - Eye nukpɔkpɔa nye crap eye nukpɔkpɔ mele vevie o. Womebi ɖe taɖodzinu si woɖo taɖodzinu na me tututu o.
  Magda, esi wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ka asi transmission la ŋu eye wòtrɔ aɖaka la, de dzesii be:
  - Eye ke hã, ne wotsɔe sɔ kple blaetɔ̃ vɔ ene la, ŋgɔyiyi aɖewo li. Vevietɔ la, gear tɔtrɔ le bɔbɔe wu. Xɔa me xaxa vie, gake àte ŋu aʋuʋu wu alo wu nenema. Le nyateƒe me la, tuawo mesɔ gbɔ o. Aŋɔ blaeve vɔ enyi...
  Gerda de dzesii le susu me be:
  - Le tudada le bunkers xexlẽme aɖe si seɖoƒe li na gome la, ate ŋu asɔ gbɔ, gake na aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔwɔ blibo la, edze ƒã be mesɔ gbɔ o.
  Charlotte hã ke ɖe nu nyui aɖewo ŋu le aʋawɔʋua me:
  - Gake tu ƒe aʋawɔnuwo nye top notch! Tu ene siwo wotsɔna ƒoa tu ate ŋu akpɔ ame ta nyuie. Eye emegbe mekpɔ "Mouse" sia - "spitters" eve koe le esi na ʋu sia tɔgbe...
  Christina, si nɔ mɔ̃a ƒe ŋusẽ dzim la, ɖo kpe edzi be:
  - Eyae nye ema! Ðe esia nye aʋawɔnu na aʋawɔʋu kpekpe sia si ƒe kpekpeme nye tɔn alafa ɖeka blaatɔ̃a?
  Magda, abe akpɔkplɔ si wu nyitsu ene la, ƒo nu kple ɣli be:
  - Kokloawo ko nu!
  Esesẽna na diesel-mɔ̃a be wòana aʋawɔʋua nawɔ kabakaba. Woate ŋu akpɔe be IS-2 gakpɔtɔ le ʋu kum le mɔ gã dzi, gake ne mele mɔ dzi o la, eƒe nuheŋusẽ ƒe titina trɔ yi ŋgɔ akpɔ ŋusẽ ɖe edzi. Gake naneke meli o, zi alesi nàte ŋu aɖe dzi ɖi ahatia taɖodzinu si dze...
  Magda ʋu aʋawɔʋua ƒe xɔtaxɔe be yeate ŋu akpɔe nyuie wu.
  Gake IS-2 bubu aɖee nye esi, enyo be woazã aʋawɔʋu mawo tɔgbe le agbɔsɔsɔ gã me. IS etɔ̃ bubuwo le megbe nɛ, gake ɖeka ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 85 si le bɔbɔe wu le esi. Le mɔa nu la, afɔkutɔ kekeakee nye be, ete ŋu tsɔa ʋu tagbɔsesẽtɔe, eye wòƒoa ʋu kabakaba wu...
  Magda ɖoe be yeada tu tso didiƒe kilometa eve. Eɖe gbe le gbe sue aɖe me be:
  - Da tu ɖe xɔ kɔkɔa ƒe ŋgonu tẽ... Eye... Èse egɔme!
  Ʋua tɔ, ʋua mezɔ nyuie o, eye Gerda, si nɔ nyatoƒoe tom le ŋkumekpɔmɔ̃a ƒe nyonyome madeamedzi, si ɖewohĩ ƒewuivi siwo mexɔ hehe o ye klɔe ŋu la, ɖo ta ʋua ƒe ʋuƒoa gbɔ. Nyɔnuviawo kpe asi ɖe agbatsɔtsɔ le tu si ƒe kpekpeme nye kilogram ɖeka kple afã la me. Aʋawɔla si ƒe mo biã la tsɔ eƒe ŋgonu ɖo akɔta eye wòdze agbagba be yease amedzroʋua ƒe seselelãme. Le nyateƒe me la, meda tu tso tu sia si nye model 1931 me kpɔ o. Ŋusẽ le eŋu, gake megahiã o, eye tu si le nugbɔ si te ŋu sea ricochet la le eŋu. Le goawo katã me la, womewɔ ɖoɖo ɖe tu la ŋu na aʋawɔʋuwo ya o. Gake edze abe tu si ƒe didime nye milimeta 107 si woto vɛ le ƒe 1940 me ƒe tɔtrɔ si tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu la va zu nusi dzi womate ŋu aka ɖo o akpa eye wozi edzi be woagblẽe ɖi ene. Eye le afisia la, ele be nàƒo taɖodzinua le nɔnɔme siwo me womate ŋu akpɔe nyuie o me tso didiƒe si didi meta 2000. Ẽ, eye asesẽ na futɔa be wòaɖo eŋu ahaƒoe, gake...
  Gerda gbugbɔ nu na tu la ƒe akɔta, ewɔ kaba do go le ʋɔtrua nu, tsɔ eƒe aɖe fɔ sno asibidɛ aɖe, mie, tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo da ɖe leverawo dzi eye... da tu!
  Eɖe asi le eŋu vaseɖe esime nye asibidɛwo kple nyiviwo nɔ ʋuʋum, eye mese dzudzɔ ƒe ʋeʋẽ.
  Fifia la dzo le akasa nu didi aɖe me eye... IS-2 si le ŋgɔgbe la tɔ, dze atamanono gɔme, eye emegbe tuawo te wowó...
  Magda ɖo eŋu kple dzidzɔ be:
  - Eyata míetsɔe na wo! - Eye le susu me, alo le susu me boŋ, susuawo tɔtɔ, egblɔ kpee. - Menye amegbetɔe taa aʋawɔnuwo o, ke boŋ amegbetɔ ƒe aʋawɔnuwoe!
  Gerda ƒo nu kple ɣli be:
  - Gbugbɔ de agba me!
  Eye nyɔnuviawo tsi dzodzodzoe... Nyateƒee, esia menye "Amegãxi" na wo o, ele be woafi fi, gake evivina wu le mɔ sia nu, vevietɔ esi tsigoe si le tsitrenu fa kaba ta. Iron nye kplɔla nyui aɖe.
  Zi evelia si Gerda da tu kabakaba wu eye kakaɖedzi nɔ eŋu wu. IS-awo yi edzi nɔ ʋuʋum, eye edze abe womekpɔ afisi tuawo nɔ tu dam tsoe haɖe o ene. Eye tɔtrɔ menye Russiatɔwo ƒe kɔnu o. Ne sedede aɖe li ko... Eye go evelia le taɖodzinua ƒom xoxo kple kakaɖedzi...
  Gerda ƒoa eƒe nuyiwo eye wòdea se be:
  - Eye etɔ̃lia le afisia...
  Etsi megbe akpa la, IS-1 enelia da tu esime wònɔ ʋuʋum... Eye, nusi wɔ nuku ŋutɔ la, edze, togbɔ be ne èle adzɔge alea tso ʋu si le ʋuʋum gbɔ la, manya wɔ kloe o hã, gake dɔwɔlawoe tsoa nya me le nusianu ŋu! Gake tu si ƒe didime nye milimeta 85 ƒe didime didi akpa, wu seɖoƒe si woɖo be wòage ɖe eme. Gake dziɖegbe gã aɖe nɔ xɔtaxɔa me eye ŋgɔgbekpa la bɔbɔ. Gerda ɖo "lɛta-gbalẽvi" enelia si ƒe kpekpeme nye pounde ɖeka kple afã ɖa tsɔ ɖo eŋu... IS-1 aʋawɔʋua ƒe ŋgonu ma eye aɖe siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la dzo yi dziƒo kɔkɔ.
  Nyɔnuviawo wɔa avu nyuie... Gbe ma nye dzɔgbenyui na wo. Gake Soviet-srafowo ƒe ŋutetewo mesɔ kple wo nɔewo o.
  Togbɔ be Fritz-ʋuwo dze agbagba ɖesiaɖe hã la, le January 13 lia dzi, le agbagbadzedze gãwo kple nu gbogbo siwo bu ta la, woxɔ Tikhvin... Germanytɔwo ƒe aʋawɔha ɖekaɖekawo dze agbagba be yewoado le nutome si woƒo xlãe la me, woƒo mɔ aɖe ɖe wo ŋu - Germanytɔwo ƒe aʋalɔgo ade le zi ɖeka kple Lev aʋawɔʋu tiatia aɖewo, henɔ agbagba dzem be yeaɖe kalẽtɔ ƒe ametakpɔnu la.
  Ŋutsuvi ninja la kple nyɔnuvi eneawo zɔ mɔ le ƒuƒoƒo vovovo me le tudala etɔ̃awo ƒe atsyã nu. Eyae nye afisi manya wɔ be woatsɔ aʋawɔwɔ ato eme kpoo kple ame kukuawo dzi o. Le dzɔdzɔme nu la, eva hiã be woagblẽ IS-2 la ɖi, gake le mɔa dzi, le mɔ si míenɔ mɔ kpɔm na kura o nu la, míeva ke ɖe T-34-85 aʋawɔʋu aɖe si mebɔ o hã ŋu, si nye ʋu si wosusu be axɔ ɖe T-34-76 tu si do xoxo eye ŋusẽ mesɔ gbɔ o la teƒe .
  Ʋua ƒe ʋuƒo kple eƒe ʋufɔti hã sɔ, gake xɔtaxɔ si lolo wu si me tu si ƒe ʋuƒo didi eye wòle ɣie le. Tu la ƒe ŋusẽ si gena ɖe eme la mede Panther tɔ nu vie o, le tu la ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me si bɔbɔ ɖe anyi wu kple tuawo ƒe nyonyome siaa ta. Gake kokoko la, vovototoa medze abe ɖe wògbɔ eme abe 76 graph paper ene o.
  Le "Amegãxi" dzro aɖe gome la, afɔku le eme xoxo, le "Dzata" gome la, medzɔ haɖe o - eyata eƒe milimeta 100 le ŋgɔgbe. Togbɔ be tso dzogoe aɖe dzi la, mɔnukpɔkpɔ aɖe do hã. Alo le ŋutilã ƒe akpa si le anyime, gake mɔfialawo hã.
  Woɖo aʋawɔʋua eye woɖee ɖa le eƒe dɔwɔlawo si. Ele eme baa be ʋu nɔ ƒoƒom ɖe eme ya. Ʋua ŋutɔ nye yeye kura, gake tuawo ƒe agba le sue - tu 35 koe. Xɔa mekeke boo o, gake enyo wu blaetɔ̃ vɔ ene xoxoa.
  Gerda de dzesii be:
  - Eye afisiae aʋafia ƒe xɔ kɔkɔ aɖe le. Esia fia be hoʋlila sesẽ aɖe le mía si. Fifia Russiatɔwo magazu ŋkuagbãtɔwo nenema gbegbe o.
  Magda ko alɔgbɔnu vɔ̃ɖitɔe eye wòde dzesii be:
  - Eye Russiatɔwo nɔ tu dam nyuie xoxo, togbɔ be woƒe dzedzeme vɔ̃ɖi wu hã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, xɔ kɔkɔa va lolo eye gege ɖe eme le bɔbɔe!
  Gerda ko nu sesĩe le nya sia ta:
  - Enyo, ẽ! Esiae nye kuxi gãtɔ kekeake na míaƒe aʋawɔʋuwo eye ɖewohĩ viɖe si le aʋawɔʋu sia ŋu si nye fiakuku wu! Tee kpɔ, xɔe!
  Charlotte dzi ha be:
  - Ðeka, eve, atɔ̃! "Tiger" do be yeada tu!
  Christina xɔe be:
  - Be woado go T-4, afɔwo kɔkɔ, abɔwo keke!
  Eye ale woƒu du dzo le aʋawɔʋu aɖe si ʋãna bɔbɔe wu IS... Gerda ɖo ŋku alesi wotsɔ tu ene ƒo Soviettɔwo ƒe afɔzɔlawo dzi. Woŋe nu nyuie, gake Russiatɔwo menya afisi dzɔgbevɔ̃e ma tɔgbe dze yewo dzi le gɔ̃ hã o. Gake, esi wodze mɔ vɔ la, woyi amedzidzedzea dzi, woda bɔmb... Wo dometɔ eve aɖewo, togbɔ be wodidi nyuie hã la, wodzo yi dzi eye wowó ɖe xɔ kɔkɔa dzi. Nyateƒee, le aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 100 kple 90 gome la, IS le abe kpe gbadzɛ na sɔ ene, gake eƒoa ɣli si medzea ame ŋu o. Ẽ, eye woate ŋu atso ʋetsuviawo.
  Eyata eva hiã be madze mɔ̃a gɔme ahagbugbɔ. Eye emegbe aŋetuawo vɔ. Wotso asrafo Dzĩ siwo wu alafa ɖeka.
  Alesi Soviettɔwo do vlo ku ɖe ku ŋu la wɔ nuku na Gerda. Arabtɔwo, kple woƒe ŋugbedodo be yewoanye harem kple dzonu fiasãwo la, mekpɔ adzɔgbeɖeɖe ma tɔgbe aɖeke kura o. Gake amesiawo nye mawudzimaxɔselawo - ame siwo mexɔ agbenɔnɔ le ku megbe kple gli siwo ku ɖe Eden-bɔwo ŋu dzi se o. Eye nukae ʋãa wo be woawɔ aʋa dzimesesẽtɔe alea esime woɖo aʋaa me tsonu ɖi xoxo eye esia menye naneke wu amesiwo woatsrɔ̃ ƒe dziku o?
  Esia gɔmesese kple egɔmesese sesẽ ŋutɔ.
  Togbɔ be, le nyateƒe me la, wosɔ gbɔ le Russiatɔwo ƒe alakpanuwɔlawo dome hã. Le Vlasov ƒe "Ablɔɖesrafowo" ƒe anyinɔnɔ ɣleti ade me la, woɖo aʋawɔha ade kple asrafoha vovovo enyi. Togbɔ be, le nyateƒe me la, eme kɔ ƒã be Wehrmacht-srafo nyenye le bɔbɔe wu dɔwɔwɔ gaƒoƒo wuiatɔ̃ va ɖo wuiade le mɔ̃ aɖe gbɔ hena nuɖuɖu siwo vɔ̃ɖi wu sã hã la, gake kokoko... Le susu aɖewo ta la, Germanytɔwo ƒe mamã siwo me aʋawɔla siwo woɖe aboyoe tsã le la mele nenema o dzena le ŋgɔgbeawo dzi...
  Togbɔ be, ke hã, Germanytɔ ʋɛ aɖewo koe le aboyo me, eye Soviettɔwo hã... Edze abe wowu miliɔn ade kple afã xoxo ene. Ðewohĩ Vlasovitɔwo masɔ gbɔ nenema gbegbe o, togbɔ be wokaka gamenɔla geɖe ɖe dukɔa ƒe mamãwo kple asrafoha siwo dzi SS-srafowo kpɔ ŋusẽ ɖo me hã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, woɖo Russiatɔ aɖewo ɖe ame ŋkutawo kple fiaɖulawo ƒe habɔbɔwo me.
  Gake aleke kee wòɖale o, wote ŋu xɔ Tikhvin, togbɔ be yame ƒe nɔnɔme nɔ nyonyom ɖe edzi eye woda bɔmb gãwo hã. Togbɔ be woxe fe si mexɔ se o hã.
  Gerda xɔ sededea eye wòda tu le blaetɔ̃ vɔ ene me tso kpekpeme si le bɔbɔe wu ƒe hatsotso me. Tu la ƒe tudada ƒe sesẽme sɔ gbɔ wu, eyata àte ŋu ase le ɖokuiwò me be kakaɖedzi le ye ŋu wu. Zi ɖeka, emegbe evelia, eye mlɔeba la, aʋawɔʋu etɔ̃lia yi ɖe gbeɖuɖɔdzraɖoƒea...
  Eyata ele be nàɖɔ ŋu ɖo geɖe wu. Ne menye nenema o la, woaƒo wo le afisia le ʋua gbɔ, aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa koe sesẽ ɖe edzi eye wòle kpekpem ɖe edzi, eye alesi wowɔe hã sɔ kloe. Ʋua ƒe akpa si le ʋua me koŋue nye esi ŋu woate ŋu adze bɔbɔe. Eye aɖaŋudɔwɔlawo hã le Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo dome. Gake womade gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ gaxɔ me ɖe aʋawɔʋu si mebɔ o abe IS-2 alo IS-1 ene ta o. Eye blaetɔ̃ vɔ ene siwo le ɖoɖo si wozãna ɖaa me ate ŋu anɔ aʋawɔla dzrowo gbɔ. To do si le aʋafiagã ƒe xɔ kɔkɔa me me la, wodzena abe sɔwo ƒe nuyiwo ene, eye antenna le woƒe nuyiwo ŋu. Enye nusi mebɔ o gɔ̃ hã le mɔ aɖe nu be woada tu si woɖo taɖodzinu na ɖe atsyɔ̃ɖola mawo ŋu.
  Fifia ya crucian carp le xɔ kɔkɔa me kple nyɔnuviawo, etiae be yeanye yewoƒe mɔfiala eye mate ŋu agblẽ nyɔnuviawo ɖe zea me o. Nyateƒee, Magda de dzesii le susu me be:
  - Míate ŋu adzo tudada alo dzikudodo manɔmee...
  Crucian carp, si trɔ mo abe ɖevi ene, gblɔ kple aɖatsi be:
  - Ao - ne womeda tu o la, madzɔ dzi na ame o!
  Ke hã Magda xlɔ̃ nu nyɔnuviawo be:
  - Ne ʋuwo mewu etɔ̃ alo ene o ko hafi nàda tu. Ele be míatsɔ aʋawɔʋu yeye sia ava míaƒe aʋawɔhawo me godoo.
  Gerda lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Vaseɖe fifia la, nu yeye sia mele kpluawo dome o, si fia be aɖe vi na mí kokoko.
  Nyɔnuvi atiglinyiawo yi woƒe adedadaa dzi kple dzonɔameme si sɔ. Womekpɔ dzidzedze boo o, gake wogatsɔ aʋawɔʋu adre kple agbatsɔʋu atɔ̃ kpe ɖe woƒe nunɔamesiwo ŋu. Ɣeaɖeɣi la, eva hiã be míawɔ avu le ʋua godo be míaxɔ ami atsɔ ade amie.
  Kpuie ko la, fefewɔla vɔ̃ɖi ene do le zea me eye woƒe tuawo ƒe dzo ku kloe. Aflaga si wodo ɖe dzi ɖe game dzi si ŋu swastika-akpɔkplɔ le koe va xɔ na wo.
  Fifia wole doa tsom eye seƒoƒotsihe eve aɖewo gɔ̃ hã li siwo dzi seƒoƒo siwo wotsɔ pepa wɔe siwo wonana kalẽtɔ aʋawɔlaawo.
  Oleg Rybachenko, amesi ti fewuɖuɖu ƒe sinima sia kpɔkpɔ ti kɔ nɛ la do ɣli be:
  - Nukatae nèle damn bitches katã fiam! Zi nenie nàte ŋu akpɔ alesi wowu Russiatɔwoe!
  . TA No. 16 lia.
  Aʋa lae na mɔnukpɔkpɔ Jane kple eƒe ƒuƒoƒoa be woakpɔ wo ɖokui le agbe me. Eyata nyɔnuviawo lɔ̃ faa kpɔ gome le aʋawɔwɔa me le ɣedzeƒe gome. Aleke wɔ? Esia nye ga kple ŋkɔxɔxɔ siaa.
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔnuwo metrɔ boo o. Aʋawɔʋu gãtɔ gakpɔtɔ nye T-34-85. Chassis kple ʋua ƒe aʋawɔnuwo gakpɔtɔ nɔ anyi tso ƒe blaeneawo me. Diesel mɔ̃ ma ke si ƒe ŋusẽ nye sɔ alafa atɔ̃, aʋawɔnu ma ke si ƒe didime nye milimeta 45 le ŋgɔgbe le dzogoe aɖe dzi. Takpɔkpɔ si gbɔdzɔ wu na ʋua ƒe axawo, si Germanytɔwo ƒe Faust-tuwo ate ŋu adze bɔbɔe.
  Xɔxɔnu si lolo wu koe wotsɔ de eme, si ƒe ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 90 kple tu si ƒe didime nye milimeta 85 le eme. Nyateƒee, aʋawɔʋua do xoxo, eye afɔku mele eme kura na Germanytɔwo o!
  Nyɔnuviawo le Goering-5 ʋu aɖe kum, si nye ʋu si wogbugbɔ trɔ emegbe. Wodzi axadziʋawɔnuwo ɖe edzi va ɖo milimeta 178, eye wodzi ŋgɔgbekpa dzi va ɖo 250 le dzogoe aɖe dzi. Gas turbine mɔ̃ le aʋawɔʋua ŋutɔ me eye wònaa Britaintɔwo ƒua du sesĩe va ɖoa kilometa 60 le gaƒoƒo ɖeka me.
  Jane bia Tudala Gringeta be:
  -Àte ŋu akpɔ nu nyuiea?
  Agbledela aʋawɔla la ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Nukpɔkpɔ le afisia nyo ŋutɔ! Mekpɔa nusianu!
  Malanya ko alɔgbɔnu hegblɔ kple ɣli be:
  - Míagbã Russiatɔwo!
  Matilda ɖo kpe edzi kakaɖedzitɔe be:
  - Ɛ̃, míawɔe!
  Goering-5 trɔ, tu la ɖe ta ɖe gota. Wovuvu xɔ kɔkɔa le Soviettɔwo ƒe blaetɔ̃ vɔ ene me. Nyɔnuviawo doa ɣli kple dzidzɔ. Wosusui ŋutɔŋutɔ be esia katã nye nu gã aɖe. Eye ede dzi ƒo gɔ̃ hã be Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo le kukum.
  Jane tsɔ gbe fafɛ aɖe ƒo nu kple ɣli be:
  - Míatutu amesiame ɖa wòazu afi... Eye Moscow anɔ mía te!
  Gake esi Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua kli tomebɔmbwo ta la, ele be wòatɔ. Russiatɔwo do ŋusẽ wo ɖokui sesĩe ŋutɔ. Eye lãkle gbogbo aɖewo siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu. Tuawo le tu dam vevie.
  Gringeta gblɔ kple dziɖeleameƒo be:
  - Aleae wòva dzɔe... Míeva ke ɖe block sesẽ aɖe ŋu!
  Jane ɖo eŋu kple kakaɖedzi si dze abe:
  - Ao, medzɔna o vaseɖe ŋdi... Mina míagbã opera la!
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua tɔ vie. Yameʋu siwo wotsɔ dzea yameʋuwo dzi do le yame, eye wozã teletanks. Edze abe wonɔ agbagba dzem be yewoatsrɔ̃ tomebɔmbwo ene.
  Wotsɔa bɔmb ɖua ʋuwo dzi to radio dzi. Wozã gas-ʋu siwo wotsɔna ƒua du hã. Wotsɔ dzo kple dzo da bɔmb ɖe Asrafoha Dzĩa ƒe nɔƒewo ŋutɔŋutɔ.
  Gringeta de dzesii kple dzimaɖitsitsi be:
  - Le aʋawɔwɔ me la, ɖiƒoƒo le dzidzim ɖe edzi, eye kalẽwɔwɔ hã le ʋɛm ɖe edzi!
  Ele be Jane nalɔ̃ ɖe nya sia dzi:
  - Selyavi ƒe nya! Nyateƒee, míeda le mɔ aɖe nu!
  Gringeta ɖɔ aʋafiagã la ɖo be:
  - Ke boŋ, menye míawoe o, ke boŋ míaƒe tsitretsiɖeŋulawoe! Míado le mɔxenu la me fifia, eye avuwɔwɔ aɖe adzɔ...
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua nɔ tu dam, togbɔ be naneke menɔ dzedzem ŋutɔŋutɔ o hã. Jane tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒo ƒu hedzi ha be:
  - Mele be míabu tame gbegblẽ o - míabu godoo! Mɔ aɖe li si dzi woato ado le labyrinth la me, tso mɔ kuku ɖesiaɖe dzi!
  Gringeta tsɔ alɔgbɔnukoko ƒo nu kple ɣli be:
  - Ame si le dzidzɔ kpɔm la koa nu...
  Ame sia ame si di be yeaɖo egbɔ...
  Ame si le didim la akpɔe ɣesiaɣi!
  Malanya, si nɔ ha dzim hele eƒe aɖuwo nɔ keklẽm la, gblɔ kpee be:
  - Mina amesiwo nye numame na be yewoaʋli aʋadziɖuɖu ta la nadzi ha kpli mí!
  Tudadaa xɔ gaƒoƒo geɖe, eye emegbe Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo yi ŋgɔ mlɔeba. Soviettɔwo ƒe tu kple tu siwo wotsɔ tsia tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu siwo ƒe lolome le vovovo la do go wo. Gake wose le wo ɖokui me be edze ƒã be ŋusẽ si wotsɔ gena ɖe eme la mesɔ gbɔ o. Germanytɔwo yi ŋgɔ... Esi tu siwo ƒe didime nye milimeta 203 la dze tudada gɔme ko hafi Nazitɔwo ƒe ʋu gbãtɔ siwo gblẽ la do.
  Jane ƒo nu le ɣlidodo me kakaɖedzimanɔmee be:
  - Aƒetɔ... Na kplu sia nato ŋunye!
  Gringueta gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Màte ŋu akpɔ ku eve o, màte ŋu aƒo asa na ɖeka o! Eyata ne nane li la, míanɔ xexe si gbɔna me!
  Manya bia le ɣlidodo me be:
  - Aleke xexe ma le?
  Gringeta gblɔ kple kakaɖedzi akpa be:
  - Mesusu be enyo wu mía tɔ!
  Malanya ƒo nu le ɣlidodo me tsɔ ɖo eŋu be:
  - Mawu nana ŋkunɔwo naʋu ŋku eye woaɖɔ akɔtaɖonuwo ƒe megbe ɖo!
  Nyateƒee, Jane te alesi xexe ma ate ŋu anɔ ŋu bum. Ðewohĩ xexe sia me susu mele o wu eye mele dedie boo o. Jane trɔ eƒe akɔta heʋuʋu eƒe akɔta henɔ ɣli dom be:
  - Esia nye tiatia dodzidzɔname aɖe ŋutɔ - be nàku ayi xexe si kplɔe ɖo me! Eyata nukae le mía lalam le afima? Ðe míado go amesiwo míelɔ̃ vevie le Anyigba dzi le afima loo alo ɖe wòahiã be míadze xɔlɔ̃ yeyewoa?
  Gringeta tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ʋuʋu avu la eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ƒe alafa yeyewo ava, dzidzimewo ƒe tɔtrɔ anɔ anyi... Gake ame aɖeke maŋlɔ ŋkɔ Lenin be gbeɖe o!
  Eye wòko nu, eƒe nukoko si me tagbɔsesẽ le vie. Enye aʋawɔla-agbledela si nɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la ʋuʋum vevie, eye eƒe asibidɛwo nɔ fefem.
  Melé IS-3 le nye ŋkume... Ema mele nyateƒe kura o. Menye amesiamee aƒoe o, eye ne eƒoe la, aŋɔa, si le gegem ɖe pike ƒe nu me la, ate ŋu aƒo ricochet. Gake nyɔnuvia nya nu si wɔm wònɔ. Eda tu henɔ ɣli dom be:
  - Shore of fogs, mina míatsrɔ̃e kple mɔ̃!
  Matilda dzi ha kpee be:
  - Eye "Agdam" sia, mina míanoe na nyɔnuawo! Aƒenɔ gã aɖe ŋutɔ!
  Gringueta ƒe tudadaa sɔ pɛpɛpɛ. Akpoxɔnua ƒo xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbekpa ƒe akpa si le anyime, eye wòge ɖe doa me tututu. Eye ewɔ nusiwo gblẽa nu le ame ŋu ricocheting manɔmee. Esiae nye nɔnɔme si do mo ɖa. Ne míagblɔe tututu la, Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔla atɔ̃ ku enumake kloe. Eye Eŋlisi nyɔnuawo tsɔ nuvlowɔwɔwo kpe ɖe woƒe ŋkɔwo ŋu.
  Malanya do ɣli, eye wònɔ eƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tue la zãm. Ŋutsuvi asrafo geɖe di be yewoaƒu du ayi Hitler ƒe aʋawɔʋua gbɔ.
  - Gake pasaran, mègate ɖe eŋu o, ŋutsuvi! - Nyɔnuvi dzetugbe aɖe do ɣli hetsɔ tu si wotsɔna ƒoa tue ƒu gbe ɖe mɔɖela kalẽtɔawo ŋu.
  Jane ƒo ɣli, eye wònɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒom ɖe aʋawɔnua dzi:
  - Oo, ŋutsuviwo, ŋutsuviwo, ŋutsuviwo... Kasia nèzu ame si womedi o! Edze abe le anyigba sia si woƒo fi de ta la, ènye bubume akpa ene!
  Eye nyɔnuvia, si nye aƒetɔ la vinyɔnu la, se veve ɖe ŋutsuvi siawo siwo ƒe afɔ ƒuƒlu, siwo le ƒoƒom, siwo ƒo ɖi, siwo tu nublanuimakpɔmakpɔtɔe to la nu. Aleke gbegbe wo katã wɔ nublanui eye wòsesẽe nye si.
  Gringeta gada tu ake, ge ɖe SU-100 tu si wotsɔa eɖokui ƒua gbe la me, eye wòdo ɣli be:
  - Eye ʋetsuvi la aƒu du atsɔ aŋetuawo ade asi!
  Malanya tsɔ eƒe aɖe dzĩ la ƒo eƒe nuyiwo eye wòno Coca-Cola tso aŋetu aɖe me, hegblɔ be:
  - Nyateƒee, menye nenemae o! Na wein kple sigaret kotoku ɖekam!
  Matilda, si nɔ aʋawɔʋua dom ɖe ŋgɔ nyuie la, ƒo ɣli be:
  - Sigaret nye aɖi...
  Jane fɔ gbeɖiɖia ƒe tsɔtsɔme eye wòyi edzi be:
  - Enyo, amewo gblɔna!
  Gringeta ɖoa eŋu to tudada kple ɣlidodo me be:
  - Naneke megblẽ wu nicotine o!
  Manya ko alɔgbɔnu eye wòdo ɣli be:
  - De sigaret babla ɖeka dzodoƒea!
  Matilda gblɔ kpee tsɔ ɖo eŋu nɛ, eye wònɔ eƒe no ƒe no dzĩ la ƒom be:
  - Enyo, amewo gblɔna be...
  Jane wu enu kple alɔgbɔnukoko, eye wòtsɔ eƒe aɖe do goe.
  - Gake menoa atama...
  Manya wu enu kple dzideƒo be:
  - Eye edzɔ dzi nam ŋutɔ!
  Nyɔnuviawo ko nu, eye woɖe woƒe aɖe legbe siwo ƒe amadede nye cherry la fia. Jane de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Sigaret lae nye amewula si wɔa dɔ wu, vevietɔ ɖe asisi la ŋu!
  Malanya gblɔ kpee be:
  - Sigaret le abe tu si meɖoa to o ene, gake ewua ame le amateur gɔ̃ hã si me!
  Gringeta da tu la eye wòtsɔ alɔgbɔnukoko de dzesii be:
  - Sigaret lae nye tudala si dzi woate ŋu aka ɖo wu, ewua ame ɣesiaɣi!
  Matilda ɖe aʋawɔʋua ƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ vie le togbɛa dzi eye wòƒo ɣli be:
  - Sigaret la vivina ŋutɔ, gake ehea nu geɖe wu nu viviwo!
  Jane ƒo nu sesĩe eye wòƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Sigaret le abe nyɔnuvi vɔ̃ɖi ene, gake kaklã tso egbɔ nyea vevesese wu sã!
  Gringeta ko alɔgbɔnu, da tu, eye wòdo ɣli be:
  - Sigaret, si to vovo na bɔmb la, ne wotsɔe ƒu gbe la, edidia agbenɔƒe ɖe edzi!
  Nyɔnuviawo zi ɖoɖoe. Woƒe aʋawɔʋua gaʋuʋu ake, eye wòva wu enu ɖe do aɖe me. Ele be mado go. Aʋawɔlaawo tsi dzodzodzoe vie. Soviettɔwo ƒe ametakpɔnu sesẽ ŋutɔ.
  Jane de dzesii le xexemenunya me be:
  - Le aʋawɔwɔ me la, mɔ kpuitɔ kekeake si dzi woato ayi taɖodzinua gbɔe nye mɔ si dzi woato aƒo xlãe, eye nyateƒe dzadzɛa nye ameflunya nyɔŋu!
  Gringeta, esi wòtsɔ tu si woɖo nyuie gbã Soviettɔwo ƒe tu aɖe vɔ la, ede dzesii be:
  - Ne èwɔa gogloƒe la, anɔ eme be àɖe mɔ si dzi nàto ayi wò taɖodzinua gbɔ la dzi akpɔtɔ wu!
  Malanya da tu si wotsɔna ƒoa tu la eye wòdo ɣli be:
  - Agbe biã, gake edzona kple ʋu dzĩ!
  Matilda gblɔe kpuie be:
  - Le aʋawɔwɔ me la, agbe bu eƒe asixɔxɔ, gake gɔmesese va sua esi!
  Nyɔnuviawo yi aʋawɔwɔa dzi. Woda tu, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wokpa aphorisms esime wonɔ yiyim.
  Jane tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo afɔkpodzi hegblɔ be:
  - Aʋawɔwɔ le abe ŋugbetɔsrɔ̃ ene, si te ŋu dea ame dzi bɔbɔe, gake meɖea mɔ nɛ be wòamlɔ anyi alɔ̃ o!
  Gringeta da tu eye wògblɔ kple nukokoe be:
  - Aʋawɔwɔ nye nyɔnu dzodzro le ŋutsuwo ƒe ŋutilã ɖuɖu me!
  Manya ƒo nu kple ɣlidodo tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Ƒewo katã bɔbɔa wo ɖokui ɖe aʋawɔwɔ te, abe lɔlɔ̃ ene, gake menye modzakaɖeɖe vivi aɖekee wònye o!
  Matilda kpɔe be ehiã be yeagblɔ kpee be:
  - Aʋawɔwɔ, abe nyɔnuvi ene, xɔ asi eye wòtrɔna, gake egblẽa kalẽwɔwɔ ƒe ŋkuɖodzinu ɖi ɣesiaɣi!
  Jane trɔ avu la kple eƒe asibidɛ dzeani siwo le ƒuƒlu eye wòdo ɣli be:
  - Le aʋawɔwɔ me la, mele abe le drɔ̃e me ene o, màte ŋu awɔe seselelãme sesẽwo manɔmee o!
  Gringeta da tu kple alɔgbɔnukoko eye wòɖo eŋu be:
  - Xexeame tea ɖeɖi ame ŋu eye wòɖea dzi ɖi, aʋawɔwɔ doa dzidzɔ na ame eye wòdoa dzidzɔ na ame!
  Matilda, si nɔ Coke nom dzidzɔtɔe la, yi edzi be:
  - Aʋa nye ʋu kple fifia, edea vi nuku siwo dzia dzinɔameƒo!
  Manya ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Aleke kee aʋawɔwɔ ƒe ɖoɖoa doa dzidzɔ na ame o, amesiame dina be nuwuwu nava!
  Jane gatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu du to tu la ƒe akɔta eye wòdzi ha be:
  - Aʋa menye agbalẽ o, màte ŋu aƒoe o, màte ŋu aɣlae ɖe wò akɔtaɖonu te o, àte ŋu aƒo ɖii ko hã!
  Gringueta tsɔ dzideƒo ƒo ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ nye subɔsubɔha: ebia zazɛ̃nyahehe, amehehe, ɖokuibɔbɔ ɖikekemanɔmee, gake eƒe mawuwo nye ame kukuwo ɣesiaɣi!
  Malanya ko alɔgbɔnu kpoo eye wòde dzesii be:
  - Le aʋawɔwɔ me, abe alesi wòle le tsatsadaƒe ene la, afɔkua lolo ŋutɔ, gake dziɖuɖua nɔa anyi ɣeyiɣi kpui aɖe ko!
  Matilda ɖe eƒe aɖuwo ɖe go henɔ ɣli dom be:
  - Asrafo nye ame kuku, woŋlɔ ŋutikɔkɔe be, kpluwo vuvu, eye susu siwo ta woadze amewuwu yeye gɔme koe womate ŋu aɖe ɖa o!
  Jane tsɔ ayedzedze lé ŋku ɖe eŋu be:
  "Míedoa vlo amewula negbe ɖe wònye asrafo le aʋagbedzi ko, eye míedoa vlo fiafitɔ geɖe wu ne enye adzodala le aʋagbedzi!"
  Gringeta gaƒo ɣli ake eye wòƒo ɣli be:
  - Asrafo nye sɔdola si ƒe aʋawɔnuwo nye dzideƒo kple bubu! Aʋafia Baron, amesi ƒe fiakukue nye aɖaŋudzedze kple nunya!
  Manya gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Asrafo la ɖi dada, ame ŋutɔ tɔ ɖi vlododo!
  Matilda ɖo eŋu kple nukokoe be:
  - Ame gbãtɔ si adze ame dzi ate ŋu aku, gake womaɖo ŋku mamlɛtɔ dzi o!
  Jane tsɔ gbɔgbɔtsixe ƒo nu kple ɣli be:
  - Enyo be nànye gbãtɔ le aboyonuawo mama me wu be nàdze ame dzi!
  Gringueta gblɔ kpee kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aʋawɔwɔ le abe nyɔnu ene, ŋutsuwo koe wòtsɔna mlɔa anyi evɔ megbãna o!
  Manya ɖo eŋu bubutɔe be:
  - Nyɔnu, si to vovo na aʋawɔwɔ la, mewɔa kaba be yeawu ŋutsu o!
  Matilda gblɔ kple nukoko be:
  - Aʋawɔwɔ, to vovo na nyɔnuwo la, ŋutsu siwo wode dɔ asi na ƒe xexlẽme medzea eŋu gbeɖe o!
  Jane gatrɔ lever la kple eƒe asibidɛ ƒuƒluwo eye wògblɔ be:
  -Aʋa nye nyɔnu si meɖia ƒo o wu, ŋutsuwo mesɔ gbɔ nɛ gbeɖe o, eye magbe nyɔnu hã o!
  Le esia ŋuɖoɖo me la, Gringetta bui be ehiã be yeagbugbɔ nukokoedonamenya aɖe agblɔ:
  "Nyɔnuwo melɔ̃a avuwɔwɔ o, gake didi be yewoawu ŋutsu mevɔ̃ɖi boo wu tu o!"
  Manya ƒo ɣli abe akpɔkplɔ ene, eye wònɔ eƒe aɖe pink la ƒom:
  - Tu sue ate ŋu awu ŋutsu, ana wòakpɔ dzidzɔ, nyɔnu si ƒe dzi lolo!
  Matilda gblɔ kpee kple alɔgbɔnukoko fewuɖutɔe be:
  - Dzi gã kplɔa ame yia ɖokuitɔdidi suewo me zi geɖe!
  Nyɔnuviawo wu nukokoedonamenyawo ɖɔliɖɔli nu eye wodze ŋkuléle ɖe aʋagbedzi ŋu vevie. TA-311 amedzidzeyameʋuwo nɔ dzodzom le yame, nɔ tu dam ɖe Soviet-srafowo ƒe nɔƒewo. Togbɔ be vivivi hã la, Third Reich ƒe nubabla la nɔ ŋgɔ yim. Eye ete ŋu na gbɔdzɔe vi aɖe to ame kukuawo mimi me.
  Nyɔnuviawo, si nu ti kɔ na wo la, wogadze fefewɔwɔ gɔme ake kple nyakpakpawo:
  Jane ƒo nu kple ɣli be:
  "Aʋa mewɔa nyɔnu ƒe mo o, gake eɖea ʋu na ŋutsuwo wu srɔ̃nyɔnu!"
  Gringeta da tu eye wòƒo nu sesĩe be:
  - Aʋawɔwɔ mehea dzidzɔ vɛ o, gake eɖia kɔ na dzɔdzɔmeŋutete siwo me wowɔa adã le!
  Malanya ƒo kpẽ tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Dzidzɔ le aʋawɔwɔ me, futɔwo ƒe kukuawo le asixɔxɔ me ko!
  Matilda, esi wònɔ ʋuʋum to ʋetsuviawo me la, gblɔ kpee be:
  - Aʋawɔwɔ nye agblede agble: wotsɔa ame kukuwo dea tsii, wotsɔa ʋu dea tsii, gake edona le aʋadziɖuɖu me!
  Jane da tu eye wònɔ ɣli dom tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Aʋadziɖuɖu tsina ɖe ame kukuwo kple ʋu dzi, gake etsea ku tso gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo gbɔ!
  Gringeta da tu, eye wògbã blaetɔ̃ vɔ eneawo abe ahuhɔ̃e ene, eye wòƒo ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ le abe seƒoƒo si ɖua amegbetɔ ene, si klẽna, ɖua lã eye wòʋẽna lilili!
  Malanya tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo afɔti la eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Aʋawɔwɔ nye ŋgɔyiyi dada kple kuviawɔwɔ ƒe srɔ̃nyɔnu!
  Matilda axɔe eye wòado ɣli be:
  - Eye le aʋawɔwɔ me la, asrafo ƒe agbe mexɔ asi o, gake aʋafiagãwo ya nye nusiwo bu gɔ̃ hã!
  Jane tsɔ eƒe asi ƒe nugbɔ ƒu du to eƒe akɔta henɔ ɣli dom be:
  - Ne èdi ŋutifafa la, ƒã vɔvɔ̃ ɖe ame me;ne èdi aʋawɔwɔ la, he nukoko vɛ!
  Gringeta xɔe eye wòda tu, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu fia aʋawɔnua, henɔ ha dzim be:
  - Nukoko menye nuvɔ̃ ne menye nukokoedonamelae nènye le asrafowo ƒe nyawo me o!
  Manya ko alɔgbɔnu henɔ ɣli dom le dzidzedzekpɔkpɔ ta:
  - Aʋawɔwɔ le abe cirque ene, amesi ɖu dzi koe koa nu mamlɛtɔ!
  Matilda ku aʋawɔʋua, egbã mɔɖela eve aɖewo, eye wòƒo nu kple gbe blewu be:
  - Le aʋawɔwɔ me la, ele abe le circus me ene, amewula si nye ayemɔ, si nye amewula veviedonula koe!
  Nyɔnuviawo gazi ɖoɖoe ake. Nukokoedonamenyawo wɔwɔ ti kɔ na wo. Le goawo katã me la, aʋawɔwɔ medzea ame ŋu tututu o.
  Jane bu eŋu kple dziku be: Britain bu le Germanytɔwo si. Togbɔ be anyigba nenie Britaintɔwo ɖu hã. Eye aleke gbegbe Germany ma ƒe agbɔsɔsɔme kae nye si! Britain va zu fiaɖuƒe gã aɖe. Gake mete ŋu ɖu eƒe lãhawo o. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒo Eŋlisiawo ta le ŋusẽ me eye aʋafiagãwo gɔ̃ hã va zu amesiwo ŋu ŋusẽ le wu eye wobi ɖe dɔa me wu.
  Eye esi Nazitɔwo va London la, ŋutinya wu enu na England. Fiaɖuƒe yeye aɖe do, eye ŋusẽ si tɔgbe medzɔ kpɔ o nɔ esi. Dukɔ kple dukɔ geɖe subɔna le eƒe asrafohawo me. Eye nya kae míate ŋu agblɔ: Fiaɖuƒe Etɔ̃lia, si keke eƒe aʋalawo ɖe enu la, nyrɔ Britain ɖe tsi me.
  Gake le ƒe 1940 me, esi Hitler ɖu France dzi ta la, etsɔ ŋutifafa na Churchill dɔmenyotɔe. Eye ehiã be woalɔ̃ ɖe edzi: susu nyui bia be Britain mate ŋu akpɔ viɖe aɖeke tso aʋawɔwɔa me o, le nukpɔsusu gɔ̃ hã nu, gake ate ŋu abu. Hitler wɔ yameʋuʋu kple England kple ŋusẽ afã. Esi wòhe ɖe megbe ŋutɔ la, etsɔ asrafowo yi Afrika. Eyi Soviet Union. Gake ɖeko nusiawo katã he afɔkua ɖe megbe.
  Germanytɔwo, siwo zã anyigbamama siwo woxɔ la, kpɔ ŋusẽ be yewoawɔ aʋa le akpa eve;Japan ɖu Amerikatɔwo dzi kakaɖedzitɔe. Eye emegbe Stalin dee asi to aʋawɔwɔ ƒe nugbeɖoɖo aɖe wɔwɔ me. Britain dze klo eye wòva zu Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe akpa aɖe.
  Aʋadziɖuɖu geɖe na Wehrmacht xɔ ŋutikɔkɔe si nye be womate ŋu aɖu wo dzi o. Jane kple exɔlɔ̃wo lɔ̃ faa ge ɖe Hitler ƒe asrafoha me be yewoadi dzidzɔkpɔkpɔ kple ɖoƒe. Eye wokpɔ dzidzedze le afima ƒe akpa aɖe.
  Eyata nukae? Fifia Dukɔ eve le wo si: Germany Gã, Britain Sue.
  Jane no Coca-Cola ɖeka eye wògblɔ kple ɣli be:
  - Lɔlɔ̃ kple ku, nyui kple vɔ̃... Nu si le kɔkɔe, nu si nye nuvɔ̃, amewulawo metsɔ ɖeke le eme o!
  Gringeta dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ, eye wòɖo tu bubu ɖee be:
  - Lɔ̃ kple dzideƒo, na vɔ̃ɖinyenye naɖu dzi, gake ɖeka koe wona mí be míatia!
  Nyɔnuviawo do dzidzɔ na wo vie. Enyo, le nyateƒe me la, alesi nàte ŋu atrɔ asi le ɖokuiwò ŋu le safui sue aɖe me. Wonye sɔhɛwo, dzi dzɔa wo, ŋusẽ le wo ŋu, eye dzɔgbenyui le wo ŋu ŋutɔ. Wowɔa avu ale gbegbe eye womewɔa avu ɖeka pɛ hã o. Negbe ɖe nèbu eŋu be woaƒo ƒu ɖe aʋawɔʋua dzi ko hafi.
  Manya de dzesii sesĩe be:
  - Eh, ele be Churchill nalɔ̃ ɖe Hess ƒe ɖoɖoa dzi eye wòage ɖe aʋa la me kple USSR hafi. Emegbe míaɖu ɣletinyigba bliboa dzi, eye mlɔeba la, míagbã Germany hã!
  Matilda dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Germany nyo le aʋawɔwɔ me, Britaintɔwo ƒe dzatae nye nyuitɔ kekeake!
  Manya ɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, míaƒe dzata si tso Britain ye nye nyuitɔ kekeake!
  Jane gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Mɔnukpɔkpɔ gakpɔtɔ le mía si! Hitler aku eye Germany Fiaɖuƒea agbã!
  Gringeta da tu aɖe eye wòlɔ̃ ɖe edzi ƒe akpa aɖe be:
  - Ẽ, adze anyi! Wonye lã ɖula siwo ɖua lã, gake ɖe esia ana míanyo wua?
  Malanya de dzesii le xexemenunya me be:
  - Ðekawɔwɔ le dziɖuɖu sesẽ te nyo wu zitɔtɔ kple ŋeŋe le dziɖuɖu fafɛ te!
  Matilda te eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ɖe afɔtiawo dzi henɔ ɣli dom be:
  - Míawo hã míanɔ Mars dzi! Eye wògbɔ ɣe ƒe ɣletinyigbawo ŋu!
  Jane ɖo eŋu kple Gioconda ƒe alɔgbɔnukoko be:
  - Gbã la, ele be míaɖo dziɖuɖu ɖekawɔwɔ ɖe ɣletinyigba Anyigba dzi!
  Gringet, xɔe hedzi ha vevie be:
  - Eye míaɖe mɔ na dziɖuɖu sia be wòatrɔ o!
  Malanya de dzesii le nukokoedoname me be:
  - Gake be magblẽ wò ɖi kple wò ŋɔti la, ele nam be matrɔ nye ŋɔti!
  Nyɔnuviawo ƒe dzɔgbenyui le wo ŋu abe alesi wònɔna ɖaa ene. Fifia woƒe aʋawɔʋua ɖoa do siwo le fli gbãtɔ me. Eye wòvuvua anyigba kple eƒe ʋetsuviwo. Aʋawɔlaawo koa nu.
  - Míagbã wo katã!
  Tuawo dometɔ ɖeka tsi ʋuƒoawo dome, eye aʋawɔʋua tɔ. Nyɔnuviawo ɖi le ʋua me, egakpɔtɔ xaxa akpa eye wòxɔ dzo akpa le aʋawɔʋua me. Gake afɔku le eme le gota, àte ŋu atɔ dzoe.
  Aʋawɔlaawo ƒu du, nɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo nɔ keklẽm henɔ ha dzim be:
  - Míenye nyɔnuvi fefewɔlawo, xɔlɔ̃ nyuiwo, nyuie, na woaƒo míaƒe afɔ ƒuƒluwo, fefewɔla cougars!
  Jane, si nɔ du dzi la, de dzesii be:
  - Míele afisia, Yamenutome Ƒudzisrafowo!
  Manya ɖo kpe edzi kple alɔgbɔnukoko be:
  - Yi yamenutome kple anyidzedze ƒe ŋusẽ siaa me!
  Eye Gringeta xɔe hezɔ le eƒe akɔnu nɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye super warrior! Mawu ame sia ame!
  Matilda xɔe tsɔ ɖo eŋu nɛ eye wògblɔ kple ɣli be:
  - Aɖi si le dodom ɖe Fuhrer la me!
  Jane ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Aƒoƒoa nu sẽ, eye Fuhrer la nye ŋusẽkatãtɔ!
  Aʋawɔlaawo ƒu du, afɔ ƒuƒlu, nɔ glikpowo dzi, wogbã gayibɔ siwo xɔ dzo ŋutɔ, ati ƒomevi vovovowo, kple taɖu gbagbãwo.
  Jane dzi ha be:
  -Àse nye nu gɔme... Àse nye nu gɔme... Àse nu gɔme nam, eye màkpɔ dukɔ si nyo wu o!
  Edzɔa dzi na nyɔnuvia be wòaƒu du, kple eƒe afɔ siwo me mekɔ akpa o, to mɔ si dzi ŋɔ le kple gbeɖuɖɔwo dzi. Enye modzakaɖeɖe gã aɖe ŋutɔŋutɔ.
  Gringeta dzi ha be:
  - Dzomeŋɔli, ɣea le keklẽm kɔkɔe...
  Manya do alɔ hadzidzi sia be:
  - Kɔkɔe... Kɔkɔe!
  Matilda gblɔ kpee be:
  - Dzomeŋɔli, míele adzɔge tso ku gbɔ! Si gbᴐ didi!
  Edze ƒã be aʋawɔlaawo do dzidzɔ na wo. Nyateƒee, dzidzɔ ka gbegbee nye si wònye be woaʋuʋu ahati kpo kple ŋusẽ alea gbegbe.
  Jane ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Ku nye takpekpe, ŋukpe nye blibodede!
  Gringeta tsɔ afɔ ƒuƒlu ɖeka ƒo evelia henɔ ɣli dom be:
  - Míawo hã míaɖu ŋkekenyui! Eye aʋadziɖuɖu hã kpe ɖe eŋu!
  Malanya gblɔ ɖikeketɔe be:
  - Mía tɔ loo alo Germanytɔwo tɔe?
  Matilda ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Dzo si wua ame le mía lalam...
  Jane ɖo eŋu be:
  - Gake ŋusẽ aɖeke mele eŋu o...
  Gringeta do ɣli abe akpɔkplɔ ene be:
  - Amesiame ƒe aɖaka si le eɖokui si...
  Malanya xɔe eye esi wònɔ tu dam la, eƒo ɣli be:
  - Boche ƒe asrafoha la yi eƒe yɔdo me!
  Matilda do ɣli gblɔ be:
  - Asrafoha blibo aɖe yi yɔdo me!
  Eye nyɔnuviawo xɔe eye woƒo nu... Wole abe sɔ tsɛwo ene. Eye afɔ siwo nya kpɔ ŋutɔ, siwo le ƒuƒlu eye woƒe amadede nye aŋutiɖiɖi ale gbegbe.
  Jane xɔe eye wòtsɔ dzidzɔ ƒo ɣli be:
  - Eye nyee nye kobra! Eye nyee nye kobra! Menye dzata kura o!
  Gringeta do ɣli tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Enyo be kobra nadzo ayi alilikpowo gbɔ!
  Eye ɖeko nyɔnuviawo aƒo ta. Dzobibiwo dzona le ŋkuwo me abe ɖe gaƒoƒoa le vava ge ene!
  Malanya xɔe eye wòƒo ɣli be:
  - Hitler nye kaput!
  Matilda do alɔe be:
  - Eye Stalin nye kaput!
  Jane ʋuʋu eƒe akɔta eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye kekeli ƒe aʋawɔla, le wò klo dzi gbemelãwo... Matutu amesiame si bua ameŋugblẽnyawo ɖa le Anyigba dzi!
  Malanya xɔe eye wòdo ɣli be:
  - Eye Hitler nye bometsitsi, enoa atama! Efiaa dzoka xɔxɔwo eye metsia aƒeme zã bliboa o!
  Matilda ko alɔgbɔnu fewuɖutɔe hebia be:
  - Nukae nèsusu, ɖe Fuhrer la le esi?
  Gringeta tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo aŋɔa eye wòdo ɣli be:
  - Nyateƒee, menye nenemae o! Mí ame enea míana wòaƒo eɖokui!
  Malanya ʋuʋu ŋku hegblɔ le ɣlidodo me be:
  - Oo, enyo ŋutɔ be nàlé jade-ti si le ʋuʋum ɖe nu me eye nàse egɔme kple wò aɖe!
  Matilda tsɔ gbɔgbɔ ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Aleke gbegbe wòloloe nye si! Eye nusianu anye nu gã aɖe ko!
  Nyɔnuviawo ti kpo nɔ kɔkɔm ɖe edzi. Gake wodzra woƒe aʋawɔʋua ɖo eye wòva hiã be woatrɔ ayi. Aʋawɔlaawo lia megbe henɔ ɣli dom be:
  - Esia nye míaƒe aʋawɔʋu! Ðeko wòanye ame gã aɖe!
  Kasia Jane ɖo ŋku gli si wogblɔ tso Robin Hood ŋu dzi. Joe sue aɖe li, ŋutsuviae kpovitɔa lé. Wowɔ funyafunya ŋutsuvia: wohee yi dzi le agbatsɔkekea dzi heɖa eƒe afɔkpodzi.
  Esi dzoa ƒo ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le gbadzaa la... Jane se le eɖokui me be nyɔnyrɔ̃ le ye ŋu le afisia, eye wòdi gbɔdɔdɔ ŋutɔŋutɔ. Afisiae woge ɖe eme le. Vevietɔ Japantɔwo ƒe ninja Crucian carp. Ŋutsuvi sia si ƒe mo biã la dze tugbe ale gbegbe, eye ŋutsu ƒe blibodede si lolo ŋutɔ le esi. Eye enyo ŋutɔ be nàtsɔ wò no aka asi ŋutigbalẽ si le dzadzɛ eye wòle gbadzaa alea ŋu.
  Jane di be yeatsɔ yeƒe asibidɛ ade yeƒe afɔwo dome, gake ŋu kpee eye wòtrɔ susu. Togbɔ be, le nyateƒe me la, nuwɔna sia tɔgbe doa dzidzɔ na ame ŋutɔ hã!
  Aƒetɔ la ƒe Vinyɔnu gblɔ be:
  - Le atsiaƒu ƒe ƒutsotsoe kple dzo si me dziku le me! Eye dzo sesẽ, kple dzikutɔe!
  Nyɔnuviawo gaɖe woƒe Goering-5-ʋua yi Soviet-srafowo ƒe nɔƒewo. Anɔ eme be Stalin ŋutɔ ƒe mo wɔ yaa ŋutɔ esi wòse nu tso Nazitɔwo ƒe ŋgɔyiyi ŋu. Le nyateƒe me la, aleke nàwɔ be màtsi dzodzodzoe le afisia o? Mɔ̃ gã aɖe le du dzi ɖe ŋuwò, gake naneke meli si ŋu nàɖo o. Ƒe blaetɔ̃ vɔ ene, màte ŋu awɔ avu kple E series la o. Eye wògade ŋgɔ wu tso AG siwo le abe piramidal ene gbɔ.
  Eye edze abe Stalin ƒe mo wɔ yaa ene. Ne mede ɖeke o la, yɔ koklozi be wòanye wò aɖaŋuɖola. Gbeɖiɖi aɖeke, gɔmesese aɖeke, tsi ƒe sisi aɖeke meli o! Edze abe àxɔ screw ene!
  Jane de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye Stalin, to vovo na Churchill, lɔ̃na faa xɔa agbalẽvi siwo Hitler nana ɣesiaɣi eye wòyia ŋutifafa dim!
  Gringeta dzi ha kple dzonɔameme be:
  - Gblɔ nusi xexeame nye nam! Woaɖo eŋu na wò - ɣe kple ya!
  Malanya de dzesii kple dzonɔameme be:
  - Eye míadzi vi sesẽ siwo le lãmesẽ me!
  Matilda ko alɔgbɔnu hegblɔ le ɣlidodo me be:
  - Xexeame menye chessboard o, eye Hitler hã menye fia o!
  Jane ɖɔ exɔlɔ̃a ɖo be:
  - Ekɔ wu fia la! Eye míatutui le ɣletinyigba la dzi!
  Gringeta xɔe eye wòdo ɣli be:
  - Britaintɔwo ƒe gãnyenye, si ɣletinyigba la de dzesii! Wotsɔ yi ƒoƒo gbã Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu!
  Malanya gblɔ kpee dzonɔamemetɔe be:
  - Xexeame dukɔwo katã lɔ̃ mí eye wokpɔa ŋudzedze ɖe mía ŋu!
  Matilda, kple dzonɔameme abe nyɔnuvi aɖe si ke ɖe eƒe lɔlɔ̃ gbãtɔ ŋu ene, gblɔ kpee be:
  - Mexɔe se be, mina míatu kɔmiunist kɔkɔe!
  Jane ko nu hede dzesii be:
  - Eye le Germanytɔwo ƒe kpɔkplɔ te la, woate ŋu atu kɔmiunisttɔnyenye ɖo vavã!
  Gringeta ƒo eƒe ŋgonu ɖe tu la ƒe akɔta eye wòdzi ha be:
  - Míele fefem, míatu kɔmiunist fifia! Eye Stalin anye míaƒe super kple kalẽtɔ!
  Malanya gblɔ kpee, eye wòna eme kɔ be:
  - Le aɖaka me, nyateƒee!
  Gringueta ɖo kpe edzi enumake be:
  - Nyateƒee, le aɖaka me!
  Jane gblɔ le xexemenunya me be:
  - Aleke kee fia la loloe o, ayi yɔdo me, abe adela ene!
  Gringeta gblɔ kpee kple alɔgbɔnukoko vɔ̃ɖi be:
  - Dunyahela daa alakpa ɣesiaɣi, eya koe kuna ŋutɔŋutɔ!
  Malanya ƒo eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hegblɔ be:
  - Makumakunyenye nye nu ŋutɔŋutɔ, gake ku nye alakpanuwɔwɔ!
  Matilda gblɔ nya aɖe hã be:
  - Fiawo ate ŋu awɔ nusianu, gake menye ɖeka o, fia ɖeka aɖeke mate ŋu asi le yɔdo me ayi anyigba dzi o!
  Jane ƒo nu kple ɣli be:
  - Agbea awu enu kpuie...
  Gringetta da asi ɖe edzi kple dzideƒo be:
  - Dot la adze kpuie!
  Malanya da tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe Soviettɔwo ƒe afɔzɔlawo dzi, eye wòƒoa ɣli be:
  - Oo, mama, mama, ve viwòŋutsua nu!
  Esi wòsesẽ na Matilda be wòaxe mɔ ɖe eƒe nukoko nu la, gblɔ kpee be:
  - Le nyateƒe me la, ŋkeke ɖeka pɛ hã megale esi wòanɔ agbe o!
  Jane bu eŋu le xexemenunya nu be:
  - Ame sia ame dina be yeanɔ agbe nyuie, gake ame ʋɛ aɖewo koe kuna kple bubu!
  Gringueta ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ku doa kuxi ƒe ŋugbe, negbe ɖe wòklẽna kple dzidzedzekpɔkpɔ ƒe keklẽwo ko hafi!
  Manya tsɔ eƒe aɖuwo ɖeɖe ɖe go dzikutɔe tsɔ ɣlidodo be:
  - Ku nyui nyo wu agbe gbegblẽ!
  Matilda tsɔ nya ɖe eŋu be:
  - Enyo be woanye Mawu le ablɔɖe me, gake enyo be woanye abosam le gaxɔ me!
  Gringeta tsɔ alɔgbɔnukoko si me aɖi le de dzesii be:
  - Eye míaƒe gowo vɔ... Lɔ̃ ɖe edzi, esia nye nublanuinya gã aɖe! Tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana ɖeka pɛ hã meli o!
  Jane ƒo nu kple hũɖeɖe vlododotɔe.
  - Nunana yeyewo kple dukplɔla bubuwo anɔ anyi!
  . TA No. 17 lia.
  Le ŋkeke sia dzi, October 10, 1947 dzi la, Friedrich, abe alesi wònɔna ɖaa ene, si nye atsutsurɔe eye ɖeɖi metea eŋu o la, ƒu du kabakaba le yameʋusɔ si nye Me-362 dzi. Ŋutsuvia mese ɖeɖiteameŋu ƒe vɔvɔli gɔ̃ hã o, dzi dzɔe akpa, eye wògada tu kokoko evɔ meto ƒoƒo aɖeke ŋu o. Le zã me la, nuwo ɖɔɖɔɖohawo, vevietɔ Amerikatɔwo, tsɔa dɔwɔnu siwo gblẽ la dometɔ aɖewo dea dɔwɔwɔ me. Vevietɔ la, wogatrɔ "Pattons"-awo le ketekemɔwo dzi ake, tsɔ kpe ɖe eŋu la, ʋu siawo dometɔ alafa eve alo etɔ̃ va dze dɔwɔwɔ gɔme esi woɖe wo tso duta, to ketekemɔ siwo woɖo xoxo dzi. Akpaɖekedzimademadelawo dze agbagba ya, gake wowɔe vɔ̃ɖi wu alesi wònɔna ɖaa. Le Ukraine Fofo ƒe tiatia me la, Bandera ɖu dzi, eye alakpadada kple asiɖeɖe le ame ŋu dzi ɖe edzi le akpaɖekedzimademadelawo dome. Gakpe ɖe eŋu la, akpaɖekedzimademade ƒe habɔbɔa ƒe amegã, Voroshilov, dze dɔ... Eye womekpɔ ame bubu aɖeke si axɔ ɖe eteƒe le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi o... Eyata dukɔwo dome fasitɔwo ƒe aʋawɔha si dzea ame dzi ƒe nuzazãwo dze ame ŋu ŋutɔ. Ẽ, aʋawɔla kalẽtɔ siwo le adzame kple kalẽtɔ siwo gblẽa nu le ame ŋu kpɔa dzidzedze ɣeaɖewoɣi, gake womekpɔa dzidzedze wu aɖaŋudzedze o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, hadɔwɔla yeye siwo tsɔ wo ɖokui na ƒe dodo na USSR ƒe aʋadziɖuɖu dzixɔxɔse dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ, eye esia na nyateƒe si wònye be dukɔ siwo nɔ ʋuʋum, le gaglãgbe alo le adzame, yi fasitɔwo ƒe akpa dzi.
  Amesiwo si dzo la ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi vevietɔ le Kraikov Dzĩ Asrafoha kple Poland Asrafowo dome. Esi Polandtɔwo xɔ Nazitɔwo kple vevietɔ Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe kapitalisttɔwo ƒe ŋugbedodowo dzi se ta la, wobu eŋu vevie be yewoaɖo fiaɖuƒe gã aɖe ɖe ɣedzeƒe gome, eye Russia agblẽ nu le wo ŋu! Menye Poland kɔmiunisttɔwo katãe yi edzi wɔ nuteƒe na Soviettɔwo ya o, gake dunyahehe ƒe vɔvɔli susɔeawo... Ablɔɖeviwo koŋ nye esiwo dzi womate ŋu aka ɖo o... Eyata Polandtɔwo ƒe aʋawɔhawo dze ɖokuitsɔtsɔna Moscow Bulge gɔme enumake kloe tso amedzidzedzea ƒe gɔmedzedze ... Dzɔgbenyuietɔe la, wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi eye esia mekpɔ ŋusẽ gã aɖeke ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi haɖe o .
  Friedrich ŋutɔe ɖo yameʋu eve gbãtɔawo, eye wòɖe eɖokui ɖa tso yameʋukula bubuawo gbɔ. Ekpɔe be futɔwo megale dzo kpem kple Nazi-ha la alea gbegbe o , eye tomebɔmb aɖeke kloe megasusɔ le aʋawɔʋuawo ƒe alɔdzewo ƒe mɔ dzi o. Gake Soviet-srafowo wɔ aʋa dzimesesẽtɔe. Afɔzɔlawo meda tu o eye wodze agbagba, to asiɖeɖe le aʋawɔʋuawo ŋu be woatu me, be yewoatɔ dzo woƒe mɔwo alo bɔmb gbogbo aɖe, alo atsɔ aŋetu siwo ate ŋu atɔ dzoe atɔ dzo wo.
  Terminator ŋutsuvi la koŋ dzia dzesidea ɖe edzi le Soviettɔwo ƒe tuwo ƒe gazazã ta. Gawu la, tudada tso yameʋu si le tsia dzi, ƒo asa na ɣeyiɣi gbegblẽ ɖe tsi me nɔnɔ ŋu. Nyateƒee, wotsrɔ̃ aʋawɔʋu geɖe siwo nɔ amedzidzedze me hã. USSR yameʋuɖoɖo menɔ dɔ wɔm o. Le ŋdi me la, U-2 yameʋu adre koe do, emegbe Lagg ene do. Le goawo katã me la, Friedrich ɖo dze kpui aɖe kpli wo, eye wòzi ʋuƒoa dzi vie... Eye emegbe, abe alesi wònɔna ɖaa ene!
  Esi Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋuwo te aʋawɔƒe siwo gbɔdzɔ xoxo la ɖe to la, wogaƒu du yi ŋgɔ wu le agblea dzi eye woge ɖe doawo me... Gake wodo go do siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu kple lãklewo hã le ametakpɔnu sia si nye adelia xoxo eye eƒe akpa aɖe nye atɔ̃lia xoxo la dzi (wo dometɔ enyi nɔ anyi le wo katã me). Soviettɔwo ƒe tudalawo tsi dzodzodzoe eye wodze tudada gɔme tso didiƒe. Fasitɔwo ƒe tudada nublanuimakpɔmakpɔ, eye yameʋuɖoɖo... Vaseɖe fifia la, abe tsikpedzifefewɔƒe ene la, wogbã nusianu. Enyo, Friedrich, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le ŋgɔ na amesiame, gbɔgbɔ le eme wu eye wòfa wu. Tɔtrɔwo va le asrafowo ɖoɖo me, Pattontɔwo, siwo tsɔ tu sesẽwo ɖe asi lae xɔ ŋgɔ. Nyametsotso dzizizitɔe be woaɖe nusiwo bu tso kamikaze afɔzɔla siwo tsɔa wo ɖokui saa vɔe gake womedi be yewoana ta o la dzi akpɔtɔ...
  Friedrich ɖo yameʋu etɔ̃lia kple exɔlɔ̃ Helga. Afisiae wodo go Soviet yameʋuwo ƒe hatsotso si lolo wu alo wu nenema zi gbãtɔ le afisia. Br-3 atɔ̃ gɔ̃ hã nɔ wo dome (afisi woɖe wo tsoe). Nukutɔe la, USSR bɔmbdalawo trɔ ɖe megbe enumake esi wokpɔ Germanytɔwo ƒe ace-awo, eye aʋawɔʋuawo ƒu du yi wo gbɔ.
  Friedrich da tu ʋuawo le dziɖeɖi me esi wònɔ agbagba dzem be yeate ɖe wo ŋu. Ace si me USSR ƒe kalẽtɔ ƒe ɣletivi le le yameʋua ƒe akpa si le yameʋua me hã le eme. Gake aʋawɔla bibi la dze agbagba be yeayi alilikpowo me, gake le lã wɔadã aɖe abe Friedrich Bismarck ene gome la, ɖeko wòvɔ̃ɖi wu. Ŋutsuvi si nye terminator la, evɔ meto ƒoƒo aɖeke ŋu o, da aʋawɔyameʋu blaetɔ̃ vɔ ade kple amedzidzeyameʋu ene zi ɖeka, eʋu duƒuƒua, eye wòƒu du ti bɔmbdadalawo yome.
  Gake le afisia la, Friedrich va kpɔe be yeƒe ʋua meƒua du nenema gbegbe o, eye meɖoa kilometa 740 si wobu be ne wotsɔ mɔ̃ si wozi ɖe edzi gɔ̃ hã o. Nusitae me kɔ, Friedrich tsɔ Mr-103 ɖɔ li tu siwo ƒe didime nye milimeta 30 Mr-108, si, kple tudada ƒe duƒuƒu gbãtɔ si nye meta 960 le sɛkɛnd ɖeka me, wɔa dɔ wu sã le gege ɖe aʋawɔʋuwo kple futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo tame tso teƒe aɖe ŋutɔ didiƒe ʋĩ, gake eƒe kpekpeme lolo wu zi gbɔ zi ɖeka kple afã kloe eye wòbɔbɔ wu eye wòdaa tu 420 le aɖabaƒoƒo ɖeka me (gake zi geɖe la, Friedrich lɔ̃na be yeada tu ɖeka esime wòle gegem ɖe alɔ̃ me!). Eye wodzi tu siwo woatsɔ awɔ tuawo ɖe edzi vevietɔ na Frederick. Eyata, bɔmbdalaawo léle ɖe asi menye dɔ bɔbɔe aɖeke o. He-362- ʋu geɖe siwo te ŋu wɔa dɔ nyuie la nɔ ŋgɔ na ɖekakpui kalẽtɔ si nye ace. Woge ɖe nukuawo dzi abe tsikpe ene, eye wogbã Soviettɔwo ƒe ʋuwo hewɔ fu wo. Gawu la, esi wònye be Br-3 la nɔa blewu eye metsɔa aʋawɔnuwo nyuie o ta la, eva zu nusi ŋɔdzinuwɔlawo ƒe yameʋukulawo ate ŋu alé bɔbɔe. Friedrich va ɖo le kplɔ̃ɖoƒea ƒe nuwuwu, gake egawu wuieve nu kokoko, eye wòƒo blaatɔ̃. Gake ŋutsuvia mete ŋu ɖu eƒe ʋu alafa eve blaatɔ̃ vɔ etɔ̃ ƒe nuŋlɔɖi si wòwɔ va yi dzi o.
  Friedrich trɔ gbɔ kple dzonɔameme gã aɖe le eƒe luʋɔ me. Eɖu dzi eye wòle dzi ɖum! Eye nye alakpadada ŋuti susuwo bu keŋkeŋ. Ðekakpuia gblɔ na eɖokui gɔ̃ hã be:
  - Nukatae nazãbubu siawo! Wònyigba nye afisi xɔ̃wòwo kple viwòwo tsina le! Eye USSR menye Dadanyigba o, ke boŋ dukɔwo ƒe gaxɔe!
  Helga se nya siawo, gake esi mese woƒe vevienyenye ŋutɔŋutɔ gɔme o ta la, eɖo kpe edzi be:
  - Èto nyateƒe! Eye eteƒe madidi o míadzi vi! Togbɔ be, nyemedi be maxɔ ƒodo me ami esime aʋa sia gakpɔtɔ le edzi yim o hã!
  Friedrich ko alɔgbɔnu be:
  - Enɔ te ɖe Mawu Ŋusẽkatãtɔ la ƒe lɔlɔ̃nu dzi. Gake Papa la kple dugã me tɔ geɖe le míaƒe akpa dzi!
  Yameʋu enelia si wodze ame dzi, si nye jet Fokken-Wulf-5s trɔ zu tu didi, elabena aʋawɔʋu eve aɖewo koe wolé. Gake dodokpɔ ŋutɔŋutɔa gakpɔtɔ le vava ge.
  Rotmistrov ƒe Dzɔlawo ƒe Aʋawɔʋu Atɔ̃lia wu asiɖeɖe le eŋu yi Krasnogvardeisky nutoa me nu. Gake manya wɔ be woawɔ nuku na ame bliboe o. Fasitɔwo ƒe ŋkutsala yameʋuwo lé aʋawɔʋu gbogbo aɖewo ƒe zɔzɔ ɖi, eye Nazitɔwo wɔ kaba wɔ afɔɖeɖe siwo tsi tre ɖe wo ŋu. SS Panzer Asrafoha 2 lia ƒe SS-ha siwo ade alafa atɔ̃, kpakple ʋu alafa eve siwo tso aʋawɔʋu siwo wodzra ɖo ɖi me, do go be yewoado go aʋawɔʋu alafa enyi blaatɔ̃ kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui si ŋu Rotmistrov ƒe aʋawɔnu si wodzra ɖo ɖi la do ŋusẽe. Vevietɔ la, aʋaa dzɔ le agble aɖe si te ɖe Pervomaisky ƒe agble si woƒo ƒu ŋu, afisi Germanytɔwo ƒe bɔmbdalawo kple tuwo nɔ le fli si wolé la dzi.
  Woyɔ Friedrich kple Germanytɔwo ƒe aces nyuitɔwo kekeake be woatsɔ atsi amedzidzedze gã aɖe si tso anyigba kple yame nu.
  Aʋafiagã Rotmistrov, si nye Stalingrad-ʋaa ƒe kalẽtɔ, wɔ sedede si tso Aʋafiagã la ŋutɔ gbɔ, eye wòxɔe se anukwaretɔe be aʋa si te ɖe Moscow ŋu la mebu haɖe o. Ŋusẽ nɔ esi, eye mɔkpɔkpɔ sue aɖe nɔ eme be USSR agaxɔ nusi wòbu tsã. Gake sɔti la, si nɔ ʋuʋum le eya ŋutɔ ƒe ŋusẽ te la, va keke ta ŋutɔ. Esia ƒe akpa aɖe tso didi be woaƒo asa na Third Reich ƒe ŋkutsala yameʋuwo gbɔ, eye azɔlizɔzɔa ƒe ɣeyiɣi bubu si tso ketekemɔwo ƒe gbegblẽ le futɔwo ƒe yameʋuwo ƒe gododo ta gbɔ.
  Bɔmbdada sesẽwo zi aʋawɔʋu gãwo dzi be woazɔ kilometa alafa geɖe le woawo ŋutɔ ƒe ŋusẽ te. Gawu la, le azɔlizɔzɔ si ƒe duƒuƒu sesẽ wu me ... Esia le ŋku lém ɖe aʋawɔʋuwo ƒe vovototo aɖewo ŋu;woɖɔli ʋu aɖewo ƒe ʋuƒo, bubuwo, to vovo na ema la, ƒomevi xoxowo, siwo dome ʋuʋudedi madeblibo hã le, na diesel mɔ̃wo nɔa blewu.
  Le futɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ŋutasesẽtɔe kple gã ta la, aʋakɔ atɔ̃lia si ƒua du la nɔ adzɔge ʋĩ tso ŋgɔgbe fli gbɔ eye esia zi gakpo sia dzi be wòazɔ tso fiẽ vaseɖe ŋdi.
  Fasitɔwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si me tɔwo sɔ gbɔ wu nɔ Rotmistrov lalam xoxo. Togbɔ be Nazitɔwo mede aʋawɔʋuwo ƒe xexlẽme katã nu o hã la, woƒe nyonyome de ŋgɔ wu: "Panthers"-5 kple "Tigers"-5 siwo ade alafa ɖeka kple afã kloe nɔ wo si, eye "Goering" L (Eŋlisigbe me) wuieve kple afã kloe nɔ wo si ʋu siwo me tu siwo ƒe didime nye afɔ 17 le, siwo ƒe ŋusẽ si gena ɖe ame me sɔ kple tu "Panthers"), E-50, AG-50 kple "Patton". Super Ferdinand aʋawɔʋu siwo gblẽa nu la gakpɔtɔ nɔ mɔ dzi.
  Nyateƒee, anyo wu be woadze Nazitɔwo dzi le agbɔsɔsɔ gã me hafi, gake Zhukov dziŋɔ la nɔ du dzi akpa na Rotmistrov, esɔ be enɔ vɔvɔ̃m be Nazitɔwo awɔ afɔɖeɖe siwo me ŋusẽ le. Ke hã, wowɔe xoxo...
  Gake le afisia la, kpẽgbalẽvi ɖeka nɔ Soviet-srafowo si - esia nye yaƒoƒo ƒe nutsyɔnu vevie... Woɖe yameʋuawo ɖa le Ural ƒe mɔ dzi kple dɔwɔƒegã ƒe teƒe si wodzra ɖo ɖi, eye wotsɔ hehenaʋuwo gɔ̃ hã ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me, kpakple dɔwɔnuwo tẽ tso yameʋudzeƒea . Esiae nye mɔnukpɔkpɔ be woato ɖusime kple megbe, siwo ʋu yi ŋgɔ sã wu fasitɔwo ƒe ʋuƒoa.
  Aʋafia Gotha, kple aʋafia bubuwo, xoxo le ɖoɖo si wowɔ ɖe Moscow-dɔa ŋu ŋuti numedzodzro gbãtɔwo me la, tsɔe be Krasnogvardeysk ava zu afisi woawɔ aʋawɔʋuwo le kple Soviet-srafowo ƒe aʋawɔha si wodzra ɖo ɖi godoo, si fia be ehiã be woawɔ ɖoɖo ɖe nutsyɔtsyɔ ŋu .
  Germanytɔwo ƒe yameʋu tɔxɛwo, vevietɔ Xe-362, nɔ ŋku lém ɖe yamenutome ŋu, ale be menye aʋawɔʋuwo koe aʋa si wowɔ le Krasnogvardeysky la ava zu Xexemeʋa Evelia me aʋawɔwɔ gãtɔ kekeake o, ke boŋ yameʋuʋu hã!
  Woyɔ Friedrich be wòava wɔ aʋa kple futɔ, eyae nye Luftwaffe ƒe ace nyuitɔ kekeake, yameʋuʋu ƒe fia nye Third Reich ƒe aʋadziɖuɖu ƒe dzesi. Eye le egbɔ, alo le egbɔ kloe le eƒe ɖusime, le amedzidzedze aɖe me, eye le esia ta Fokken-Wulf-5 ƒe tɔtrɔ sesẽ aɖe koŋ me la, Helga ƒu du.
  Ŋutsuvia dzi ha gɔ̃ hã be:
  - Míele du ƒum to ƒutsotsoewo me le ɣletivimefakaka me! Quarks-wo ƒoa ƒu le ether-ʋuʋudediawo me!
  Helga ɖo kpe edzi be:
  - Nuwɔwɔ dzĩwo, woaƒo wò! Dzomavɔ xexe si le anyigba te la viwo!
  Friedrich ko nu hegblɔ esi wòlɔ̃ wu be:
  - Va, le adzɔge tso ʋuƒoa gbɔ! Ku ƒe mawudɔla, ƒo kpẽ ko be wòadze! Avuvu gbeɖuɖɔawo katã woazu woƒe kposɔwo!
  Helga ko alɔgbɔnu tsɔ ɖo eŋu nɛ.
  - Enyo, ènye nukokoedonamela!
  Friedrich tsi dzi vie ɖe eƒe yameʋua ƒe kpekpeme si le dzidzim ɖe edzi, kadodo si le aʋawɔnu siwo te ŋu zɔa didiƒe dede kple tu siwo le dzidzim ɖe edzi dome ŋu. Le nyateƒe me la, tu si ƒe didime nye milimeta 30 ƒe tudada kpekpe zi gbɔ zi etɔ̃ wu tu si ƒe didime nye milimeta 20 tɔ, eye le ŋusẽ si gblẽa nu, si ɖewohĩ ŋusẽ le eŋu zi gbɔ zi ene gome la, enye xexeame katã ƒe aʋawɔnu si ate ŋu atsrɔ̃ aʋawɔnu siwo le anyigba dzi siaa ƒe ɣletinyigba la kple le yame! Sɔhɛ ace la di gɔ̃ hã be yeaɖe asi le tu siwo wotsɔna ƒoa tu la ŋu eye yeaɖe woƒe tu ene siwo ƒe lolome lolo la ɖa, gake... Helga tsi tre ɖe eŋu hafi dzo:
  - Le nyateƒe me la, ate ŋu aɖiɖi va ɖo aʋawɔwɔ kplikplikpli gbɔ. Enyo wu be nàdzra trump card sia ɖo...
  - Esɔ gbɔ na Force Majeure kple tudala eve! - Friedrich lã nu kpuie. Le gonyeme la, tudada ɖe anyi kpuie sɔ gbɔ. Le goawo katã me la, mesusu be tu siwo wotsɔna ƒoa tue le afisia sɔ gbɔ akpa.
  Helga ko alɔgbɔnu dzidzɔtɔe eye wòƒo ŋutsuvia ƒe akɔta.
  - Nublanuitɔe la, menye amesiamee nye sɔdola si dzi womate ŋu aɖu o abe wò ene o! Aces geɖewo gakpɔtɔ nye gɔmedzelawo, wohiã dzo si le ʋeʋẽm wu be woaka ɖe edzi be yewoaƒo...
  Frederick tsi tre ɖe eŋu le susu me ŋutɔ be:
  - Womatsɔ ʋu xɔasi sia tɔgbe abe ME-362 U ene ana yameʋukula yeye o. Aʋawɔla sia nye na aces.
  Le esi teƒe be Helga naɖo eŋu la, eƒu du yi eƒe aʋawɔyameʋu si dzea ame dzi la me, eye wònɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye pink la klẽm. Nukae magawɔ, kaƒoƒo kpata la ɖi.
  Zi geɖe la, edzɔa dzi na Friedrich be yeɖe tu eve siwo le gota la ɖa, ʋu gã la dzo bɔbɔe, eye eƒe duƒuƒu dzi ɖe edzi, eye aʋala siwo le bɔbɔe wu la na wòte ŋu zɔna nyuie wu. Togbɔ be wotsɔ fairingwo tsyɔ dzodoƒewo ŋutɔ hã la, wo dzi ɖeɖe kpɔtɔ na ʋua ƒe ya ƒe ŋusẽ gadzi ɖe edzi wòdze ƒã. Togbɔ be Me-362 le yaƒoƒo ƒe nɔnɔmewo gome la, mesɔ kple piston ʋuwo haɖe o hã la, enye xexeame katã ƒe aʋawɔsɔ ma tɔgbe.
  Ati kple agble siwo mebɔ o le keklẽm le ete... Ŋkekea xɔ dzo eye edze abe avuwɔwɔ manɔ bɔbɔe o ene. Vevietɔ Russiatɔwo, amesiwo le aʋa gã sia dzi ɖum. Afisia le miame kple ete vie la, akpɔkplɔwo ƒe ha aɖe le dzodzom... Alẽha gã aɖe, akpɔkplɔawo dometɔ aɖewo lolo ŋutɔ... Dzesi vɔ̃ɖi aɖe, akpɔkplɔwo kpe ɖe xexe sia si me ŋutasẽnuwɔwɔ le, si me seselelãme mele o la ƒe aʋawɔwɔwo katã ŋu. Abe alesi Boyarsky dzi ha le hadzidzi xɔŋkɔa me ene la:
  - Gake nukatae! Manya wɔ be nànɔ agbe ɖe wò susu nu o! Gake nukatae - agbe mefiaa naneke mí o!
  Le afisia la, enye ŋutasẽnuwɔwɔ, ŋutasẽnuwɔwɔ kple ŋutasẽnuwɔwɔ geɖe wu! Ŋutasẽnuwɔwɔ, ŋutasẽnuwɔwɔ kple ŋutasẽnuwɔwɔ si gaɖo kpe dukɔa dzi ake!
  Edze abe akpɔkplɔwo ƒe ha la nuwuwu meli na o ene, wo dometɔ ewo, akpe alafa geɖe, eye wonɔa ɣli dom ale be nàte ŋu ase woƒe gbe le xɔ si wotu nu ɖo nyuie gɔ̃ hã me. Friedrich bia Helga le radio dzi be:
  - Ðewohĩ míate ŋu atsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue aƒo woa?
  Nyɔnuvi ace la tsi tre ɖe eŋu be:
  - Meɖe vi aɖeke o! Tu ɖesiaɖe ate ŋu axlẽ le afisia!
  Friedrich ko alɔgbɔnu be:
  - Nusi ate ŋu adzɔ ŋutɔ! Fia la tsɔa aŋetuwo dea akplo me le eƒe fiazikpui te.
  Soviettɔwo ƒe yameʋuwo ƒe hatsotso gbãtɔ ti kpo do go tso akpɔkplɔwo ƒe ha aɖe megbe kasia. Salamandertɔwoe do go wo zi gbãtɔ. Nusiwo bu le akpa evea siaa, wowu Russiatɔ geɖe wu. Friedrich da tu megbe eye wòda tu ʋu enyi pɛ ko. Gake eganye gɔmedzedze sesẽ aɖe kokoko. Gake woda Germanytɔwo ƒe "Salamander"-3 eve aɖewo, eye womenya alesi Me-262 te ŋu do ŋgɔ na amesiame o.
  Gake nu vevitɔa gakpɔtɔ le vava ge. Akpɔkplɔwo ƒe ha la wu enu, Germany yameʋukulawo ti kpo do go yi yamenutome si le Krasnogvardeisky agblea tame eye wòdze egɔme.
  Asrafoha blibo aɖe ƒu du yi Germanytɔwo ƒe asrafoha la gbɔ, eye le nyateƒe me la, yameʋu siwo tso USSR ƒe yameʋudɔwɔƒe geɖe gbɔ nɔ afisia. Yameʋu ƒomevi ɖesiaɖe ƒe aʋawɔha gã aɖe, gake vevietɔ wu la, Yakov kple Lagg ʋɛ aɖewo siwo mede nenema o.
  Friedrich da tu tso didiƒe si wu kilometa ade. Eganyrɔ eɖokui ɖe tɔsisi siwo me alɔ̃dɔdɔ le gbegblẽm le me, ne mèɖo taɖodzinu o, gake wò asibidɛwo nɔa tetem ɖe wo ɖokui si. Ne susuwo, tamesusuwo megali o la, ŋutilã la dzena abe tɔwòe wònye ene, gake èle abe ŋusẽ siwo womenya o ƒe fefewɔvi ene xoxo... Eye ema fia be ŋutilã la menye tɔwò o, ke boŋ tsiẽƒe ƒe gbɔgbɔ - ŋusẽ makɔmakɔ, vɔ̃ɖiwo. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
  Enyo, eye le terminator boy ƒe ta me la, hadzidzia te ɖiɖi zi geɖe:
  Le xɔlɔ̃wo dome, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, woɖe wo ɖokui ɖe aga, .
  Fukpekpe, dzimaɖitsitsi siwo me nuxaxa le lée!
  Ðeɖi te míaƒe xexeame ale gbegbe le ŋlɔmiwɔwɔ, .
  Womekpɔa kekeme alo atsyɔ̃ɖoɖo aɖeke o!
  Afikae nèkplɔ mí vɛ - abosam vɔ̃ɖi vɔ̃ɖi?
  Ne gbɔgbɔ vɔ̃ vɔ̃ɖi aɖe ɖu aʋakɔ aɖe dzi!
  Míedi asrafowo ƒe ŋutikɔkɔe godoo, .
  Togbɔ be le dzi me la, dɔlékui vɔ̃ɖi aɖee menye hã!
  
  Gbɔgbɔ ƒuƒlu alea le gbɔgbɔ si tsi me, .
  Mɔ aɖeke meli si dzi woato ato agadoa me o!
  Eye ku, ati sia na nyɔnu tsitsi nublanuimakpɔla la, .
  Nukae ƒoa adzɔ nu ƒu le Rus Kɔkɔe la me!
  
  Gɔmesese bɔbɔe meklẽna o, .
  Nusianu le web la me, ŋusẽ si seɖoƒe meli na o!
  Didi be yeanɔ anyigba dzi nɔƒe, .
  Vivi, dzidzɔ, dzidzɔkpɔkpɔ vivisese kple wò lɔlɔ̃tɔ!
  
  Gake dzɔgbese na via yi aʋa, .
  Afisi wòle be míaŋlɔ ŋutifafa be le!
  Mehiã be woaƒo fi ade Satana ɖe esia ta o, .
  Mía ŋutɔwo míedi nu bubu aɖeke o!
  
  Mele ahomya la lãm ɖe yameʋua me, .
  Esi wòwɔ tɔtrɔ aɖe vɔ la, eye asidede agbalẽ te ƒe ʋuʋu!
  Xɔ dzinye se be Fofonyigba ƒe aʋawɔla meku o, .
  Mina míaƒo kunuwɔwɔ ƒe azɔlizɔzɔ na ʋuʋudedi la!
  
  Futɔ la sɔ gbɔ, ŋusẽ le eŋu, .
  Ʋuwo, aʋawɔʋuwo, tuɖedziwo!
  Míagbã dzomavɔ ƒe Wehrmacht la kakɛkakɛe, .
  Woado Russia ƒe aʋadziɖuɖuwo ɖe dzi!
  Kɔmiunisttɔnyenye ava Anyigba dzi, mexɔe se be, .
  Míanɔ agbe le dzidzɔ me - menyae kple kakaɖedzi!
  Amewula - fascism, agbã, .
  Aʋadziɖuɖu anɔ dɔmenyonyo me, May ƒe kekeli!
  
  Fofonyigba, dzodzo kabakaba, .
  Ena agbe kɔkɔe mí!
  Dadanyigba ƒe hadzidzi dzia ha le míaƒe dzi me, .
  Le nyateƒe me la, meʋlia eta vevie!
  
  Eye mexɔe se be ɣeyiɣi nyui aɖe ava, .
  Amewuwu aɖeke manɔ anyi o, amegãkuku nu ayi ɖe aʋli me!
  Duɖimekekea adzi ɖe edzi nugbɔ manɔmee, .
  Tatɔawo aƒu du ayi fliawo ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo gbɔ!
  
  Eye ale be míate ŋu ana ɣeyiɣia nate ɖe eŋu wu;
  Ekema ehiã be nàwɔ avu abe Rus ƒe asrafo ene!
  Ale be wòaɖo amesiame si menye bometsila o gbɔ, .
  Be Russiatɔwo nya avuwɔwɔ ɣesiaɣi!
  Dulɔlɔ̃ha nyui aɖe ɖi le Friedrich ƒe ta me, gake eƒe asiwo kple afɔ siwo nye alakpatɔ la wɔ nusi to vovo kura. Eyae nye be woɖoa aʋawɔtuwo ɖe Soviettɔwo ƒe yameʋu ƒomevi ɖesiaɖe kple woƒe ŋkɔ ɖesiaɖe. Soviet yameʋukulawo dze agbagba be yewoate ɖe eŋu adze aʋawɔwɔ gɔme... Volka, esi wòda tu ʋu siwo wu blaatɔ̃ esime wònɔ ʋuʋum la, etrɔ eye wòƒo asa na tudadaawo kple tudada ƒe agbagbadzedzea (etsɔ tu kpui siwo wogbã la tso kamikaze sia) . Emegbe ɖekakpui ace"s yameʋua trɔ, eye esi ŋutsuvia nɔ aʋawɔwɔ ƒe alɔ̃dɔdɔ me ta la, eda yametu gbogbo aɖewo. Eɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu gbogbo aɖewo siwo do tso megbe la ɖa ŋutɔ.
  Le afisia la, woƒo Friedrich ŋutɔ kloe, gake ete ŋu ƒu du yi dzodoƒea eye wòyi edzi tsrɔ̃ eƒe tsitretsiɖeŋulawo. Fifia ya, mɔ̃ eve siwo nye "Pawns" va zu amesiwo wòwu. Aphorism aɖe klẽ to ŋutsuviawo ƒe ta me (pawns hã menye nukuwo o, etsɔme fianyɔnuwo!). Helga tsɔ ɣlidodo ge ɖe radioa me be:
  - Oo, dada lɔlɔ̃tɔ! Aleke gbegbe womia nyae nye si!
  Friedrich, esi wòwɔ loop si mede blibo o ta la, etso Soviettɔwo ƒe aʋawɔlawo tso didiƒe ʋĩ nɔ agbagba dzem be yewoage ɖe Helga megbe. Wo dometɔ ɖekae nye "Fiasedzikpɔla" (Lagg-5), ɣletivi dzĩ gã aɖe nɔ eƒe yameʋua ƒe akpa si... Esia fia be USSR ƒe kalẽtɔ. Nyɔnuvia ŋutɔ, le Fokken-Wulf ƒe amedzidzedze ƒe tɔtrɔ aɖe me, da tu Rotmistrov ƒe asrafowo ƒe aʋawɔʋu siwo nɔ tetem ɖe Germanytɔwo ƒe nɔƒewo ŋu. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eƒoe wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ, eye wòƒu tsi dzidzedzetɔe.
  Friedrich gakpɔtɔ nɔ avu wɔm kple futɔwo ƒe yameʋuwo, eye le susu me nɔ akpe dam na nuzazãwo ɖe tu siwo dzi ɖe edzi ta. Ete ŋu do alakpatɔ ƒe nuwumɔ̃ gɔ̃ hã ɖe T-34-85 aʋawɔʋu aɖe me, eye wòtia aʋafia la tɔ (woate ŋu akpɔ esia tso antennaawo me, si togbɔ be ke nɔ wo dome eye wodidi hã la, Friedrich ƒe ŋku ɖaɖɛwo kpɔe bɔbɔe!).
  Wotsɔ tu etɔ̃ ƒo hatch ƒe nutsyɔnu la zi ɖeka eye aʋawɔʋua tɔ...
  Dzoxɔxɔ hã nɔ anyi le ete, Dzɔlawo Atɔ̃lia ƒe Aʋawɔʋuwo ƒe Aʋawɔha ƒe ŋgɔgbeviwo ƒo xlã SS-bɔmbdadawo kple Asrafoha Evelia ƒe akpa aɖewo xoxo.
  Soviettɔwo ƒe ʋu gbãtɔwo ƒo ɖe do si me wotsia aʋawɔʋuwo nu le la me, eye woƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ. Tigers-5 kple Panthers-5 ƒe tu siwo daa tu kabakaba la dza ɖe wo dzi. Afi siae Germanytɔ yeyeawo sesẽ le: wowɔa aʋa le adzɔge ʋĩ, be woakpɔ viɖe ɖe wo dzi la, ele be Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo nawɔ aʋa kplikplikpli. Ðo tomenuwo tsɔtsɔ ƒu gbe... Gake aɖaŋu ƒe nyametsotsoa mesɔ o, be woavuvu agble si le gbadzaa si me woɖe dowo le, be woado go mɔ̃ siwo le "lãléla" lalam. Ẽ, eye be woagadze anyi le agbɔsɔsɔ gã me le ɣeyiɣi ɖeka me oa?
  Nyateƒee, togbɔ be Soviet Ils bu nu geɖe hã la, wogato eme, abe kɔdala sue aɖe si le tsi ƒum le giant"s jam te ene, ɖo ta futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gbɔ, eye wogblẽ nu, eye bɔmb suewo hã nɔ wo dome. Nyateƒee, le "Amegãxi"-5 aɖewo me la, wotsia tre ɖe ɖɔa tame, gake le ʋu geɖe gome la, wozi Germany-fɔzɔlawo dzi be woade ametakpɔnu ŋutɔŋutɔ ne wole ʋuʋum.
  Frederick susui be ne ɖe Russiatɔwo tsɔ amedzidzedze si me susu le wu la, anye ne mɔnukpɔkpɔ si lolo wu sã be woakpɔ "ga geɖe" eye woawɔ avu kplikplikpli si me viɖe le.
  Yameʋukula dzĩawo ƒe ʋuʋu yi edzi, gake le kpɔɖeŋu me, le Salamander-3 si te ŋu wɔa nu kabakaba ŋutɔ la gome la, aɖaŋu sia metse ku si wokpɔ mɔ na o. Germanytɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ƒe nusiwo bu dzi ɖe edzi, abe alesi, le nyateƒe me, wòlolo wu Soviettɔwo tɔ ene. Gake esia meganye aʋa si womeɖo eteƒe na o. Nuteƒekpɔkpɔ nyui aɖe nɔ Soviet yameʋukulawo dometɔ geɖe si, menye dzodzroe woƒo nu tso Moscow ŋu o, eyata Nazitɔwo kpe fu geɖe.
  Friedrich, amesi ƒe dzɔdzɔmeŋutetewo ɖa ale gbegbe la, ƒoa asa na ƒoƒo ɣesiaɣi eye wòƒoa Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo me afɔku le wu la le susu me. Agbagbadzedze be woaɖe kplɔlawo ɖa. Ewɔe, eye wòwɔ dɔ tu siwo mesɔ o manɔmee. Le mɔa nu la, ƒuƒlu aɖe nɔ nye ta me, eye nyemebu aʋa la be nenemae o. Ame kukua wɔ nu ɖe eŋu, wolé taɖodzinuawo, wometo ame aɖeke ŋu o. Zi geɖe la, eɖo aʋawɔʋuawo gbɔ gɔ̃ hã.
  Eye yameʋu ƒomevi ɖesiaɖe alafa geɖe, ne menye akpe geɖe o la, nɔ keklẽm henɔ ʋuʋum le míaƒe ŋkume. Le kpɔɖeŋu me, Huffman le eƒe He-362 dzi... Ewɔa avu le mɔ tɔxɛ aɖe nu, duƒuƒu, jet car ƒe ʋuʋu, eye gbeɖuɖɔwo le dzodzom le goawo katã me... Eye Russiatɔwo hã mevɔ̃ɖi o... Gake afikae Kozhedub le, ɣeyiɣia de be woatso ŋusẽa... Friedrich le ʋuʋum le suetɔ kekeake me, fifia mehiã be woatrɔ o, aƒoe vie, gake ɖeko, ele ʋuʋum vie tso dziɖuɖu gbɔ..
  Tuawo le vɔvɔm, eye ami si le aʋawɔʋuawo me hã le vɔvɔm, eye ŋusẽdoameŋunu wɔdɔɖeamedziwo le vavam tso Germanytɔwo ƒe nɔƒewo. Salamandertɔwo, kple Me-362 dziŋɔ ʋɛ aɖewo gɔ̃ hãe nye ame gbãtɔ siwo ge ɖe aʋaa me, eye Hitler ƒe gbevuha mamlɛawo kplɔe ɖo. Azɔ hã, ne míele ʋuʋum yi ŋgɔe... Soviettɔwo ƒe yameʋuwo hã dzea megbedede gɔme. Mɔ̃memi le vɔvɔm na wo, eye nusiwo bu la wu seɖoƒe siwo katã woate ŋu abu kple esiwo womate ŋu abu o. Friedrich trɔ gbɔ va bia Helga be:
  - Nusianu nyoa?
  Nyɔnuvia ɖo eŋu be:
  - Yameʋua le zɔzɔm! Meƒo aʋawɔʋu ade kple aʋawɔyameʋu ɖeka...
  Friedrich ƒo kpẽ be:
  - Ẽ, èƒo nye gɔ̃ hã ta le aʋawɔʋu siwo tsrɔ̃ ƒe xexlẽme me. Ʋu atɔ̃ siwo ŋu nuyiwo le koe nye ŋutɔ megblẽ!
  Helga ko alɔgbɔnu.
  - Yameʋu nenie?
  - Yameʋuwo? - Xexlẽdzesiwo klẽ le Friedrich ƒe ta me... - Alafa etɔ̃ kple ɖeka pɛpɛpɛ! Xexeme ƒe nuŋlɔɖi yeye. Dzidzedzekpɔkpɔ ka gbegbee nye si...
  Helga do ɣli be:
  - Sɔdola koe nènye! Ao, eteƒe madidi o, tsɔtsrɔ̃ ƒe mawu. Kali gã la ŋutɔ... Xexeame katã ƒe aʋawɔla!
  Friedrich ɖɔe ɖo bubutɔe be:
  - Le nyateƒe me la, Kali menye mawu o, ke boŋ vɔ̃ɖinyenye ƒe mawunɔe. Eyae nye nyɔnu, togbɔ be enye mawu si ŋu wodea bubui ŋutɔ eye ame geɖe lɔ̃nɛ le Hindu-subɔsubɔ me hã. Wotu gbedoxɔ geɖewo nɛ eye wodoa gbe ɖa nɛ.
  Kasia ŋutsuvia de dzesii be yeƒe klo ƒo ɖe lever la dzi vevie. Eye wòka atam be:
  - Fiƒode le eŋu! Meɖe vi be woatrɔ le ʋu si me tu sesẽwo le alea me o.
  Helga gblɔ kple dzitsitsi be:
  - Eye wò yameʋuɖoɖo si kplɔe ɖo la nye nye manɔmee?
  Friedrich ɖo kpe edzi enumake be:
  - Ẽ, woade ami wò Fokken me kokoko eye woaxɔ agba, gake tɔnye ya le tsitre xoxo. Ðeko mègagblɔe o, ɖeko nàlé be na ɖokuiwò!
  Helga gblɔe kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Ao! Nye aɖaŋuɖoɖo na wò enye be nàwɔ avu ahawɔ avu alesi nàte ŋui... Ne anya wɔ kura gɔ̃ hã.
  Yameʋuawo ɖi go eye Friedrich ƒu du yi ʋu si kplɔe ɖo gbɔ. Me-362 kple amedzidzedze F -490 ƒe ƒuƒoƒo si wotia la sɔ nyuie na superass si nɔ anyi le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me.
  Friedrich, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo se Fokken-Wulf-4 ƒe afɔti ɖaɖɛ siwo le gbadzaa la, te duƒuƒua tutu henɔ ha dzim ɖe edzi:
  - Mele yameʋu me yina aʋa dzi! Matu afɔ nuwɔwɔ la ɖe ke me!
  Aʋa si wowɔ le Krasnogvardeysk la yi edzi. Tsɔ kpe ɖe Rotmistrov ƒe asrafowo ŋutɔ ƒe aʋawɔʋuwo ŋu la, Soviettɔwo ƒe ʋu alafa ɖeka blaatɔ̃, siwo woɖe tso dzigbe gome kple Kashirnsky nuto si le Soviettɔwo ƒe aʋawɔƒea hã va ɖo aʋagbedzi. Nyateƒee, ʋuwo ƒe hatsotso gbãtɔ koe va ɖo vaseɖe fifia. Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo hã mebu eŋu be yeana ta o, gake womewɔ dɔ etɔxɛe haɖe o.
  Frederick dze dɔ gɔme le aʋawɔʋuawo ŋu, eye wòzã eƒe tu siwo wowɔ etɔxɛe na esia. Le eƒe nukpɔsusu nu la, milimeta 37 ƒe lolome gakpɔtɔ sɔ nyuie wu na taɖodzinu sia. Le kpɔɖeŋu me, Rudel, si tsɔ tu mawo tɔgbe, si me aʋawɔwɔ ƒe alɔ̃dɔdɔ aɖeke menɔ o, tsrɔ̃ aʋawɔʋu 534 le aʋaa katã me, alo ne míagblɔe tututu la, nusi sɔ wu. Gake ame tsɛ aɖe nɔ anyi, ke menye Friedrich o. Ŋutsuvia ɖo ŋku alesi fofoa gblɔ na dadaa be ŋusẽkpɔɖeamedzi si ƒo ƒu ɖe ɖevi si wotsɔ le vidzidɔ me dzi, tsɔ kpe ɖe ŋutete wɔnuku siwo woɖena fiana ne sɔhɛmenɔɣi le ŋgɔ yim ŋu la, ate ŋu atrɔ dzidzimevia woazu susumedɔléla...
  Ðewohĩ eƒe aʋawɔwɔ ƒe alɔ̃dɔdɔ, kple aʋawɔla sia ƒe ŋusẽ gãtɔ hã nye ŋusẽkpɔɖeamedzi aɖe me tsonu, si ƒe nɔnɔme menya o.
  Gake aʋawɔʋuawoe nye esi, le yameʋukulaa gome la, edze abe woƒe ʋuʋu nɔa blewu ene, eye wògasẽna ɖe edzi wu le Friedrich gome. Sɔhɛ ace la te ƒoƒo offhand tso yameʋu si le tsia dzi. Ðeko wòdaa tu heƒoa nu. Kekeli ƒe keklẽ tso bɔmb suesuesuewo me, ʋuƒo siwo wogbã. Dzo le ʋu geɖe me le go sia me, elabena gas-goawo le aʋawɔƒea. Eye tsɔtsrɔ̃, T-34 ƒe ʋuƒoa dzo abe aŋetu ƒe aɖe ene.
  Zi geɖe la, tu siwo woda lae na tuawo wó. Eye esia hã...
  Friedrich mebu nu tsɛ mawo ŋu o, enɔ nɔnɔmetata la kpɔm esime esi wòbu nu geɖe eye wòkpɔe be agbagbadzedze be yewoato eme ƒe toflokonyenye dze sii ta la, dzɔlawo ƒe aʋawɔʋuwo nɔ tsatsam le do siwo Soviettɔwo ku la me.
  Gake le afisia gɔ̃ hã la, nu wɔnuku aɖe si medzea ame ŋu o la nɔ wo lalam. "Super Ferdinand" blaeve vɔ eve te ŋu te ɖe eŋu. Nublanuitɔe la, ʋukuku ƒe nɔnɔme sesẽwo nɔ wo si, le Amerikatɔwo ƒe mɔ̃wo zazã ta.
  Soviettɔwo ƒe ʋuwo nɔ zɔzɔm to agble si le ʋuʋu ɖi dzi, si fia be aʋawɔʋu siwo ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me ate ŋu adze wo dzi tso afisi didi kilometa etɔ̃ pɛ ko. Nyateƒee, "Superferdinands" tɔwo to eme, gake tu siwo wotsɔ tsia yameʋuwo nu ƒe tudada ƒe sesẽme na wote ŋu ƒoa wo zi geɖe ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, woɖe agblea vevie hetsɔ aŋɔwo ƒoe, eye T-34-85 mete ŋu nɔ du dzi o. Gake wogaʋuʋuna kokoko abe ʋuƒo ene le tomeʋuʋu aɖe me. Eye Panthers-5 kple Amerikatɔwo ƒe Adzetɔ-5 siwo te ŋu wɔa dɔ nyuie, siwo nye aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔʋu siwo ƒua du sesĩe, ƒu du va kpe ɖe Ferdinand-4 ŋu.
  Friedrich dze agbagba be yeaƒo aʋafiawo ɖa (le eƒe manyamanya me ko). Nye asibidɛwo gɔ̃ hã xaxa le masɔmasɔ ta. Eye atikutsetsewo hã nɔ anyi! Sɔhɛ terminator, tso projection le tsia dzi, ƒo T-34 aʋawɔʋu blaene vɔ eve, KV- etɔ̃, kple Su-122 eve. Ʋu etɔ̃ bubuwo ate ŋu anɔ anyi hafi, gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe amedzidzedze he woƒe susu, eye vevietɔ wu la, wodzea yameʋuwo dzi. Friedrich dze yaƒoƒo ƒe tu si didi milimeta 37 kple tu eve siwo didi milimeta 20 (siwo hã gblẽa nu ŋutɔ ne èƒo akaɖi alo gas-go alo mɔ̃) dada gɔme to wo zazã me.
  Yameʋu blaeve vɔ adre le wo katã me, eye Ilov wuiatɔ̃ ye... Megblẽ o, ne míebu aʋawɔʋu ɖesiaɖe ƒe vevienyenye ŋu la, esiwo gblẽ le aʋa sesẽ sia me gɔ̃ hã... T-34-85 geɖe do du sesĩe eye mlɔeba woto eme be yewoatu kekeme. Fifia Amerikatɔwo ƒe "Adzetɔwo"-5 siwo ƒe aʋawɔnuwo mebɔ o la do dzo.
  Friedrich kpɔ Hans-Ulrich Rudel ƒe amedzidzeyameʋua. Edze abe ace sia si xɔ ŋkɔ ɣeyiɣi didi aɖee nye sia hã ɖoe be yeatsɔ Fokken-Wulf-5 si sesẽ wu eye wòƒua du wu la aɖɔli Stuka la ene. Amesiame nya eƒe akaɖi ƒe dzesi. Ebia Frederick be:
  - Aleke nèle, Ku ƒe Mawudɔla!
  Terminator Boy ɖo eŋu be:
  - Nuwo le Gestapo me, gake nusiwo mewɔ la le asinye!
  Rudel ka ɖe edzi be:
  - Eye m"le edzi dzem nyuie! Gake aleke nèwɔna te ŋu daa tu wòdea pɛpɛpɛ eye wòdaa tu kabakaba alea gbegbe, eye tso yameʋu si le tsia dzi gɔ̃ hã dzi?
  Ace ŋutsuvi la, nɔ nu kom, ɖo eŋu alo le ha dzim gɔ̃ hã be:
  - Menyae kple kakaɖedzi be nusianu si mate ŋu adzɔ o la ate ŋu adzɔ! Di Anyigbadzifiawo ƒe daimɔnd le tsi si le sisim me!
  - Enyo, maɖo ame blaetɔ̃ hafi ŋkekea nawu enu! - Rudel do ŋugbe be.
  Trɔ yi, yameʋua ɖɔliɖɔli, eye wogagbugbɔ Me-362 gbãtɔ, si nye yameʋu si, le tu ƒe do siwo le aʋalawo ŋu ɖeɖeko megbe la, megblẽ naneke le Volka ƒe kpɔkplɔ te o. Eye le nyateƒe me la, aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔwɔ...
  Dzoxɔxɔ nɔ Krasgvardeisky. Dzɔlawo ƒe Asrafoha Atɔ̃lia kple asrafoha siwo woɖe le aʋawɔƒe bubuwo ƒe sɔtiwo he ɖe dzi. Asrafoha siwo doa ŋusẽ ame hã ƒu du va ɖo Germanytɔwo gbɔ, siwo dometɔ aɖewoe nye Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔʋu wuieve, siwo nye M-18 yeyetɔ siwo ƒe tu siwo ƒe didime nye milimeta 110. Ʋu siawo ƒe ŋusẽ si gblẽa nu la mede Tiger-5 tu siwo ƒe lolome nye caliber 105 tɔ nu o, eye woƒo T-34 gɔ̃ hã nyuie wu, elabena womelɔ̃a ricochet bɔbɔe o. Wotsɔ Amerikatɔwo ƒe tu si wotsɔ tsia tre ɖe yameʋuwo ŋu si wogbugbɔ trɔ hã wɔ tu la ŋutɔ, si fia be edaa tu kabakaba. Aʋawɔnuawo koe gbɔdzɔ wu Germanytɔwo tɔ, gake milimeta 186 kokoko sɔ gbɔ be woatsɔ alé tu ɖe ŋgonu. Gawu la, zi geɖe la, wotsɔa amisisi ɖe T-34-85 ŋu ne ele zɔzɔm.
  Friedrich, si gakpɔtɔ nɔ adzɔge ʋĩ la, se Aʋakɔ Dzĩ ƒe yameʋu yeye aɖe ƒe ƒutsotsoe yeye aɖe ƒe tsunami si nɔ aƒe tum. Esia fia be togbɔ be ɣeyiɣi aɖeke meli na aʋawɔʋu siwo wotu ɖe wo nɔewo ŋu sesĩe kloe o hã la, anyo wu be woana yameʋu siwo dzea wo dzi la nalé be na wo. Le wo dome la, le mɔa nu la, àte ŋu akpɔ Non-329-ʋu siwo tsɔ aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo sesẽ ŋutɔ. Yameʋu siwo dzea ame dzi kple aʋawɔʋu siwo gblẽa nu siaa sesẽ. Vevietɔ le Ra-44 tu siwo ƒe didime nye milimeta 88, siwo megena ɖe aʋawɔʋua tame ɖeɖeko o, ke boŋ ŋgonu hã gome. Le yameʋawɔwɔ me koe mɔ̃ sia, ne míagblɔe tufafatɔe la, mete ŋu wɔa dɔ vovovowo abe "dɔwɔsɔ" Fokken-Wulf ene o.
  Le yameʋu siwo dzea ame dzi dome la, Friedrich de dzesi Helga ƒe yameʋua. Enyo, le nyateƒe me la, trɔ yi dɔwɔwɔ me.
  Ŋutsuvi si nye terminator, esi wònɔ ɖiɖim vie le mɔa dzi, míatso aʋawɔʋu etɔ̃ kple tu-76 si woate ŋu atsɔ awɔ eɖokuie la, dzi ha be:
  - Míawɔ fefe aɖe! Ðeko wònye super klass kɔkɔtɔ kekeake!
  . TA No. 18 lia.
  Helga ɖo eŋu enumake be:
  - Nyateƒee, mexɔ dziwò se! Nyemetsɔ nye dzi na lã la o! Woatsɔ ŋuɖoɖoa ana wò - èxɔe se alo mèxɔe se oa?
  Le esi teƒe be Friedrich naɖo eŋu la, edze tudada gɔme tso didiƒe tso ete... Eye emegbe wòva nɔ kɔkɔƒe.
  Soviettɔwo ƒe yameʋuwo sɔ gbɔ ŋutɔ, gake wogasɔ gbɔ wu zi gbãtɔ. Luftwaffe yameʋukulawo se le wo ɖokui me be kakaɖedzi le yewo ŋu ŋutɔ, abe klass gbãtɔ me vi aɖe si ƒo ehati aɖe si do dziku nɛ le suku aɖe si womenya o me eye ŋusẽ xɔ edzi ŋutɔŋutɔ ene.
  Soviet yameʋukulawo va zu ayetɔ geɖe wu, eye esi wodze wo dzi ta la, woma ɖe hatsotsowo me enumake, henɔ agbagba dzem be yewoahe Germanytɔwo ava yewo ɖokui gbɔ. Frederick dze wo dzi, eye wòlia togbɛa. Gake le eya gome la, ɖeko futɔa ƒe gbegbe be yemadze ame dzi tẽ o la na aɖaŋuawo nɔ bɔbɔe wu. Gake Germany-ʋawɔla bubuwo yi aʋa.
  Friedrich de dzesii kple dziku be zi geɖe la, Non-362-awoe doa ŋgɔ nɛ. Gake enyo, tso didiƒe si didi kilometa geɖe la, ame aɖeke menya alesi woatsoe le mɔ aɖeke nu o.
  Eye "Salamanders"-3, abe ɖeviwo ƒe pepa yameʋuwo ene la, ti kpo, ti kpo abe ƒumelã klitsu si le ƒutsotsoewo dzi ene, eye woawo ŋutɔwo xɔa...
  Friedrich tia amesi wòwu, si nye aʋawɔyameʋu, eye ɣeyiɣi menɔ esi wòabu alesi woda yameʋu siae ŋu o. Ŋutsuvia he agbenyuinɔnɔ ƒe ɖoɖo aɖe:
  - Àte ŋu aɖu dzi le aʋawɔwɔ me, to vovo na kamedefefewo, zi ɖeka, gake àte ŋu aɖu dzi le aʋawɔwɔ me, si to vovo na fefe aɖe, nuwuwu manɔmee! Gake amesi bu ƒe akpawo koe dzona le ʋuƒoa dzi, amesi ɖu dzi la tsɔa aʋawɔha siwo woɖiɖi va yi gɔ̃ hã dana ɖe ʋuƒoa dzi!
  Ke hã, wose avuwɔwɔa le gbeadzi hã. Le kpɔɖeŋu me, Wittmann nye aʋawɔʋuwo ƒe ace bibi aɖe ŋutɔ xoxo, ewɔ avu le Tiger la dzi. Woa kple tudala la hã toa eme zi geɖe ŋutɔ, togbɔ be aʋawɔʋua trɔna bɔbɔe hã. Ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo koe su tudala Schleich si be wòatutu fifia si le mo nɛ. Woƒo gakpo lã wɔadã sia ɖe ŋgonu zi geɖe xoxo, gake vaseɖe fifia la, enye ricochet. Wittmann do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Na woate ɖe wo nɔewo ŋu, megatsi dzodzodzoe o, alo...
  Nusiwo kpɔ gome le aʋawɔwɔa me, si nye Aʋawɔʋuwo ƒe Aʋawɔha 31 lia ƒe Dɔwɔlawo ƒe Tatɔ ƒe kpeɖeŋutɔ, si va zu Soviet Union ƒe Kalẽtɔ nyitsɔ laa, Grigory Penezhko, hã ƒo nu tso amegbetɔ ƒe nɔnɔme si le nɔnɔme dziŋɔ mawo me ŋu. ... Nɔnɔmetata kpekpewo tsi nye susu me nɔnɔmetatawo ŋgɔ... Gbeɖiɖi aɖe nɔ ɖiɖim ale gbegbe be tomekawo te, ʋu nɔ sisim tso toawo me. Mɔ̃wo ƒe ɣlidodo atraɖii, ga ƒe ɖiɖi, ɣlidodo, aʋawɔnuwo ƒe wowó, gayibɔ si vuvu ƒe ɖiɖi le gbe me... Tso tudada siwo me kɔ o dzi la, xɔtaxɔwo mu, tuwo tro, aʋawɔnuwo gbã, aʋawɔʋuwo wó.
  Patton-3 si kpekpe si womate ŋu age ɖo o la, wodze agbagba be yewoatsɔ Soviettɔwo ƒe T-34-85 la ƒuƒlu kloe. Eƒo nu kple ɣli, aʋawɔnu si ŋu akpoxɔnu le la do. "Adzetɔwo"-4 ƒu du to eme hedze agbagba be yewo ŋutɔ yewoazã aɖaŋua. Abe blema sɔdolawo ƒe sɔwo ƒe aʋakɔ si le wo nɔewo dzi ɖu ge ene. Zi geɖe la, aʋawɔʋu eveawo siaa daa tu ƒuƒlu eye woda tu wo nɔewo.
  Tu siwo woda ɖe gas-goawo me la na dzo tɔ dzo aʋawɔʋuawo enumake. Woʋu ʋɔtruawo eye aʋawɔʋua me dɔwɔlawo dze agbagba be yewoado le eme. Grigory kpɔ ɖekakpui asrafomegã aɖe, si ƒe afã fiã, eye wòtsɔ aʋawɔnuwo ƒo xlãe. Esi wòxɔ abi ta la, mete ŋu do le ʋuƒoa me o. Eye ale wòku. Ame aɖeke menɔ afima si akpe ɖe eŋu o. Asrafoawo megate ŋu sea ɣeyiɣia o, tsikɔwuame, dzoxɔxɔ, alo ƒoƒo gɔ̃ hã mesena le aʋawɔʋua ƒe xɔ xaxɛa me o. Susu ɖeka, didi ɖeka - esime nèle agbe la, ƒo futɔ la. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo, siwo ɖi le woƒe ʋu siwo gbã me la, di futɔwo ƒe aʋawɔlawo, siwo hã susɔ dɔwɔnu aɖeke manɔmee, le agblea me, eye wotsɔ tu ƒo wo, henɔ avu wɔm kple asi.
  Nɔnɔmetata aɖe si le nusi me susu mele o ƒe atsyã me, si nye tɔdziʋukula aɖe si, le alɔmeɖeɖe ƒomevi aɖe me, lia Germanytɔwo ƒe Tiger-5 si gblẽ ƒe aʋawɔnuwo dzi eye wòtsɔ tu si wotsɔna ƒoa tue ƒo ʋɔtrua be yeatsɔ "adzudzɔ dzudzɔ" Nazitɔwo tso afima. Aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔƒea ƒe amegã, Chertorizhsky, wɔ nu dzinɔameƒotɔe ŋutɔ. Eƒoe do goe, to aʋawɔtuwo ƒe ahomya me, ge ɖe futɔ "Tiger"-5 ƒe axadzi, gake woƒo eya ŋutɔ. Esi aʋawɔʋuawo ti kpo tso ʋua me la, wotsi dzoa. Eye wogayi aʋa la me ake.
  Helga ƒe aŋɔ mamlɛtɔ to Grigory Penezhko ƒe aʋawɔʋua tame. Aŋɔa ƒo gas-goa eye nusianu wó dzo. Dzoa fiã Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo, si na woti kpo do go le ʋuƒoawo me. Gake Grigory ŋutɔ, si xɔ abi la mekpɔ ɣeyiɣi ti kpo do go o... Etɔ dzo agbagbee, ese nusi tsiẽƒe nye gɔme le dzɔdzɔme nu...
  Friedrich, esi wòkpɔ be futɔwo ƒe yameʋua de nunya xoxo eye wòle agbagba dzem be yeadzo to afɔɖeɖe si wotsɔ ƒo ƒui zazã me la, eya ŋutɔ dze aʋawɔʋuawo dzi... Nyateƒee, esesẽ na Germanytɔwo, togbɔ be Britaintɔwo ƒe Challenger aʋawɔʋu siwo tsɔ tu sesẽ wu la ge ɖe aʋaa me hã ( ʋua me dɔwɔlawo hã tso Britain viŋutsuwo gbɔ eye wodaa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ!) .
  Gbɔgbɔ vɔ̃wo ƒe ŋusẽ kple dzidzɔ yɔ Friedrich fũ, ele klalo be ye ɖeka yeatutu nusianu kple amesiame ɖa, nenye be ele nɛ be wòawɔ aʋa kple aʋawɔʋu blibo aɖe gɔ̃ hã, eye wògawɔ aʋa kple yameʋuʋu. Gake ele be míatrɔ ayi, ami kple tu le vɔvɔm, le esia ta la, míeho, míeda yameʋu blaatɔ̃ vɔ adre eye míeƒo aʋawɔʋu blaetɔ̃ vɔ ɖeka kple tu ade siwo woate ŋu atsɔ wo ɖokui, tsɔ kpe ɖe aʋawɔʋu eve bubu siwo tsɔa aʋawɔnuwo, Katyusha etɔ̃, . Andryusha ene, ʋu siwo dze agbagba be yewoayi megbe .
  Helga de dzesii be:
  - Russiatɔwo ƒe ha aɖe le nyɔnuwo ŋu le míaƒe kɔƒewo me! Eye menye nyɔnu siwo le avu wɔm koe le mía si o, ke boŋ ŋutsuwo, nusiwo míehiã!
  Friedrich lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Míaƒe ŋutsuwo le nyuie, gake nyɔnuwo ya nyo wu!
  Helga gblɔ ayetɔe be:
  - Nyɔnu ɖua dzi to aɖatsi kɔklɔ me, ŋutsu ɖua dzi to aɖatsi dodo me!
  Friedrich, esi wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go la, de dzesii be:
  - Esi míele fefem ta la, efia be nusianu megblẽ nenema gbegbe egbea o!
  Le yameʋuɖoɖo si kplɔe ɖo me la, ele be wò ɖeka nàdzo... Enyo, ne ele alea la, ekema viɖe aɖeke mele dziɖeleameƒo me o... Dzoxɔxɔ le Fokken-Wulf ŋutɔŋutɔ kple mɔ̃ si me ya fa miamiamia. Exɔ dzo ŋutɔ, mɔ̃a, tsɔ kpe ɖe ɣe ŋu, tsɔ kpe ɖe ɣeyiɣi sue aɖe ko ŋu be wòafa. Friedrich ŋutɔ gɔ̃ hã ƒe mo wɔ yaa le alesi medze anyi le agba vɔ̃ɖi sia tɔgbe te haɖe o. Le nyateƒe me la, gɔmedzesukue... woɖu emenuwo katã...
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo vɔ keŋkeŋ... Ke hã, ŋusẽdoamenuwo gava ɖo Germanytɔwo gbɔ ake, eye wotsɔ amedzidzeyameʋu siwo katã kloe ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me... Gake Rotmistrov hã xɔ ŋusẽdoamenuwo... Aʋawɔʋu mawo ke tso aʋawɔha bubu me.
  Gake yame fa wu sã, togbɔ be aʋawɔyameʋu alo amedzidzeyameʋuwo ƒe hatsotso vovovowo dona hã.
  Friedrich gbugbɔ gblɔ eƒe ayemɔ siwo ŋu kpeɖodzi le va yi, enya xoxo be maɖi gbɔ ye o. Eye Germanytɔwo hã...
  Gbugbɔgaƒoƒo hã le edzi yim, esi wònye be Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu akpa gãtɔ tsrɔ̃ xoxo ta la, ekema míate ŋu adze agbagba adze mía ɖokui dzi... Wittmann de dzesii nublanuitɔe be:
  - Woƒo aʋawɔʋu enyi ɖa... Enyo na ŋkeke ɖeka, gake vɔ̃ na ŋkeke sia tɔgbe...
  Tudala la ɖɔe ɖo be:
  - Le nyateƒe me la, wuieve...
  Wittman tso nya me be:
  - Ʋu ene siwo tsrɔ̃ esime Russiatɔwo lia to do goglo aɖe si tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu me la mexlẽ o! Gɔmedzesukue wònye. Eye ehiã be woagbugbɔ tuawo ade eme...
  Gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gaƒu du yi ŋgɔ esime amedzidzeyameʋuawo koŋ te wo dzi dzedze. Vevietɔ Friedrich, amesi da tu blaatɔ̃ vɔ atɔ̃, siwo dometɔ blaene vɔ enyi nye T-34 aʋawɔʋuwo kple tu ade siwo te ŋu tsɔa wo ɖokui. Eye exɔ miniti atɔ̃ kple afã nɛ... Aleae aʋa la nɔ... Nyateƒee, ate ŋu adidi wu hafi... Friedrich susui be, nukatae yeada tu tso tu eve me le ɣeyiɣi ɖeka me? Eye Ðeka sɔ gbɔ... Le ɣeyiɣi sia me la...
  Helga do goe le yameʋudzeƒea, egbugbɔ nu nɛ vevie le eƒe nuyiwo dzi eye wògblɔ le ɣlidodo me be:
  - Esia nye sɔdolanyenye ƒe nɔnɔme - Don Quixote!
  - Nya kae nègblɔ? - Friedrich ƒe dziku bu.
  Nyɔnuvia ɖɔ eɖokui ɖo enumake be:
  - Kpeɖeŋutɔ amegãxi sue... Medi be magblɔ be Lancelot!
  Ŋutsuvi si nye ace la ƒo nu kple gbe sesẽ be:
  - Ekema nya bubue nye ema! Le nyateƒe me la, Don Quixote nye sɔdola aɖe ƒe fefenya. Sɔdola bometsilawo kple bubume ɖokuitɔmadimadilawo ƒe fewuɖuɖu ƒomevi aɖe!
  Helga lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Le goawo katã me la, mese esia gɔme! Gake...
  Friedrich tso nya me na nyɔnuvia be:
  - Le yameʋuwo me kaba!
  Edze abe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo kple yameʋukulawo dze agbagba mamlɛtɔ be yewoatrɔ aʋa si medze edzi kura o ƒe nɔnɔme ene. Aʋafia Gotha, abe aʋafia bibi si srɔ̃ Russiatɔwo ƒe ayemɔwo nyuie xoxo ene la, mewɔ kaba be yeadze wo dzi o, ke boŋ ebɔbɔ ɖe megbe vie gɔ̃ hã be yeawɔ viɖea ŋudɔ bliboe le tu ƒe ŋusẽ me. Eye le nyateƒe me la, le agbalẽŋɔŋlɔ me. Esia nye kɔdala kɔkɔ aɖe ƒe aɖaŋu si gbugbɔna ɖe megbe le kpui aɖe ŋgɔ, wɔa dɔ abe xexlẽdzesi evelia ene, gake meɖea mɔ na kɔdala kpui la be wòaxe mɔa eye wòakpɔ viɖe o. Enyo, tiatia bubu aɖeke mele Rotmistrov si o! Adze ame dzi alo nàku! Mlɔetɔa nyo wu, togbɔ be woate ŋu aƒo wo ame evea siaa nu ƒu bɔbɔe hã!
  Enyo, ele be Friedrich hã nawɔ avu kple yameʋuɖoɖo... Aʋa hãe wònye, eye futɔ la nye kalẽtɔ...
  Gake gbã la, ŋutsuvi si wua aʋawɔʋua da tu T-34-85 aʋawɔʋu wuiatɔ̃ siwo dze wo dzi. Eyata ethereal le gbagbã ɖeka me...
  Helga do ɣli be:
  - Wòe nye yamefiagã! Aleae woate ŋu ado Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe ŋutikɔkɔe na!
  Frederick ɖo eŋu nɛ be:
  - Eye wòxɔ ŋkɔ xoxo! Eye mehiã be woakafui o!
  Helga do ɣli be:
  - Eye nèdoa ŋutikɔkɔe nɛ wu!
  - Adze agbagba! - Friedrich ƒo nu kple ɣli.
  Egadze anyi ɖe aʋawɔwɔ ƒe alɔ̃madɔmadɔ si nu sẽ ŋutɔ me. Susu wɔnukuwo nɔ tsatsam le ŋutsuvia ƒe ta me. Le kpɔɖeŋu me, nukae adzɔ ɖe edzi le Dziɖuɖu Etɔ̃lia ƒe aʋadziɖuɖu megbe? Nyateƒee, fiagã la srɔ̃ ƒe kpekpeɖeŋu ana wòaxɔ ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake, eye viaŋutsu ava zu Fiaɖuƒe Gã la ƒe domenyila. Mɔkpɔkpɔ dodzidzɔnamewo! Eye Russiatɔwo, mlɔeba, srɔ̃ ɖoɖowɔwɔ kple amehehe si Georgiatɔ ʋukɔkɔɖi Stalin gɔ̃ hã mate ŋu afia wo o.
  Togbɔ be, nyateƒee, aʋadziɖuɖu gakpɔtɔ le didiƒe ʋĩ hã... Alo ɖewohĩ aʋawɔla ate ŋu axɔe atrɔe, adze Fritz la dzi. Wu fasitɔwo ƒe ʋu bla nanewo abe esia ene eye nàtrɔ ayi USSR abe kalẽtɔ enea?
  Gake ɖe esia akpe ɖe eŋu ne woda tu aʋawɔla kalẽtɔ siwo si le aboyo me, eye... Stalin meka ɖe ame aɖeke dzi kura o, egblɔ be viŋutsuvi, Yakovlev, mele ye si o! Eyata eya, Friedrich, megate ŋu trɔna yia megbe o... Vevietɔ le nusi wòwɔ megbe... Ate ŋu asi ayi USSR enumake hafi, esime wotsɔ Stuka la nɛ teti koe nye ema. Woatsɔe ake ŋutsuvia... Enyo, ɖewohĩ woaɖoe ɖe tohehe ƒe aʋalɔgowo me, eye ne ɖe wòda tu Nazitɔ aɖewo hã... Ẽ, mɔnukpɔkpɔ su esi be wòatrɔ... Gake fifia, le USSR, womakpɔ nublanui nɛ o, ezu ʋukɔkɔɖi akpa...
  Friedrich bu eŋu be, nukatae meyi Soviettɔwo ƒe akpa dzi o? Enyo, enyo, eva ge ɖe Hitler Jugent me esime wòkpɔ eɖokui le Berlin titina;ɣemaɣi la, mɔnukpɔkpɔ bubu aɖeke meganɔ esi be wòatsi agbe o. Gake nukatae wòwu kɔmiunisttɔwo? Ate ŋu atsie ko hafi... Nukatae lã wɔadã aɖe nyɔ le eme kasia... Menye lã gɔ̃ hã o, elabena zi geɖe la, lãwo wua ame be yewoaɖu alo le dɔwuame ta. Amegbetɔ trɔ amewuwu wòzu modzakaɖeɖe, eye wòvɔ̃ɖi wu amegãxi...
  Nukae dzɔ ɖe edzi be amewuwu te dzidzɔ hehe vɛ, eye didi be yeatso le Dziɖuɖu Etɔ̃lia me ahawɔ dɔwɔɖui la ɖu eƒe amenyenye bliboa? Amekae wòva zu?Nukatae dulɔlɔ̃ kple lɔlɔ̃ na eƒe amewo meganɔa eme o?
  Ke hã, ɖe ɖe le esi nyateƒea? Aʋafia Vlasov alo Boris Alekseevich Smyslovsky ma ke nye esi. Amenyenye wɔnuku aɖe nɔ afisia hã, si dze abe enye Tsartɔwo ƒe Russia ƒe ame ŋkutawo teƒenɔla si nye kpɔɖeŋu nyui ene. Eye ele nɛ be wòayi Hitler kple fasitɔ bubuwo ƒe akpa dzi. Russia Fiaɖuƒea ƒe Asrafowo ƒe amegã, aʋafiagã. Le Dukɔmeviʋaa megbe la, wodee gaxɔ me le Poland, emegbe eʋu yi Germany. Ege ɖe Germany-srafowo me. Tso ƒe 1928 va ɖo ƒe 1932 me la, esrɔ̃ nu le Nusɔsrɔ̃ Kɔkɔtɔwo le Reichswehr ƒe Asrafowo ƒe Dɔwɔƒe (General Staff Academy). Le Xexemeʋa II me la, ekpɔ gome le Russiatɔwo ƒe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ƒe hatsotsowo ɖoɖo me vevie. Exɔe se be Germanytɔwo ate ŋu akpe asi ɖe Russia gbugbɔgaɖoanyi ŋu: "Ele be Germany-srafowo ƒe aʋadziɖuɖu nakplɔ mí ayi Moscow eye vivivi la, míatsɔ ŋusẽ ade mía si. Germanytɔwo, le Soviet Russia ƒe dziɖuɖu ƒe akpa aɖe megbe gɔ̃ hã la, ahiã be woawɔ aʋa kple Anglo- Saxon xexeame ɣeyiɣi didi aɖe. Ɣeyiɣi awɔ dɔ ɖe mía dzi, eye ɣeyiɣi manɔ wo si na mí o. Míaƒe vevienyenye abe hadɔwɔla ene adzi ɖe edzi, eye ablɔɖe blibo anɔ mía si le dunyahehe me."
  Ŋutsuvia ƒe ta yɔ fũ kple nusiwo wòxlẽ va yi le Internet dzi... Le vo me ŋutɔ la, eƒe ŋkuwo tsɔ ŋku ɖe numekugbalẽa ƒe axa dzi - "Nazitɔnyenye ƒe dɔwɔhatiwo nye ŋukpe na dukɔa!"
  Nyateƒee, le ɣeyiɣi ma ke me la, nyemewɔ dɔ aduadu kple Aʋafia A. A. Vlasov kpɔ o, elabena nyemegblɔ eƒe nukpɔsusu alo eƒe ɖoɖo si wòwɔ be yeawɔ la o, gake nye ŋutɔ medo go kplii zi etɔ̃, vevietɔ le mɔfiame siwo tso Germanytɔwo ƒe Aʋafiagã gbɔ ta.
  Friedrich do kplamatse eƒe susuwo... Woda Soviet yameʋu blaatɔ̃ vɔ etɔ̃ ɖe anyi, eye wole tu mamlɛawo dem aʋawɔʋuawo me xoxo, eye woate ŋu atrɔ gbɔ xoxo... Aleke gbegbe wònye ame manyanu kae nye si... Alesi wònyrɔe ... Gbolo si me ʋu le! Ŋkuawo ƒo tsi enumake... Aɖatsi siwo me dze le la nɔ sisim to ŋutsuvi ƒe ŋgonu gbadzaawo dzi... Aleke gbegbe wòveae enye si, ne mede ɖeke o la, da tu ɖokuiwò!
  Esi wòtrɔ gbɔ la, Helga si ŋu ɖeɖi te gake wòle dzidzɔ kpɔm la kpɔkpɔ kɔ eƒe gbɔgbɔ ɖe dzi enumake, eye wògaƒu du yi aʋa me ake... Le nyateƒe me la, aʋawɔlae wònye! Esia fia be wodzii be yeaɖu dzi, eye amesi ƒe dukɔ gbɔdzɔ wu la, menye xɔlɔ̃e wònye o!
  Kasia Helga de dzesii be:
  - Nukatae nènɔ avi fam?
  Friedrich ʋuʋu ta be:
  - Nye ŋkuwo le tsi ƒum xoxo le ɖeɖiteameŋu ta! Aʋa ka gbegbee nye si! Ŋkeke ade enye sia si nyemetu ŋku o! Eye do ŋgɔ na ema la, medɔa alɔ̃ kura o!
  Helga fa akɔ nɛ be:
  - Boiler la atu eye míamlɔ anyi vie... Ɣeyiɣi vi aɖe koe susɔ. Ɣeyiɣi kpui aɖe koe do ŋgɔ na aʋadziɖuɖu!
  Yameʋuɖoɖo le Fokken-Wulfach-4 dzi la, futɔwo ƒe yameʋuwo medzena o, eye aʋawɔʋuawo ƒe akpa sue aɖe koe susɔ. Gake ele be woawu esiwo li gɔ̃ hã nu.
  Helga ƒo nu le radio dzi le ɣlidodo me be:
  - Enyo, na wo! Nenema tututue, xexlẽdzesi enyia trom!
  Friedrich ko alɔgbɔnu be:
  - Enyi ƒoƒo nyo wu ade xɔxɔ ɖe wò abɔta!
  Nyɔnuvia, esi wòƒo ʋua le tsi me nɔnɔ me la, eƒo ɣli be:
  - Ao, manya wɔ be woasusu wò abe ame ade ene o. Èɖea fia ƒe ƒome fiana.
  Nusiwo susɔ na Dzɔlawo ƒe Asrafoha Atɔ̃lia koe nye dzowo kple afɔwo. Fifia Gotha hã de se be woayi ŋgɔ, vevietɔ esi wònye fiẽ xoxo ta la, ɣeyiɣia va yi nyuie le fiẽnuɖuɖu vɔ megbe eye viviti te tete ɖe eŋu.
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo wu akpe ɖeka alafa ɖeka siwo gblẽ eye wotsrɔ̃ la gakpɔtɔ nɔ aʋagbedzi, eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo ade alafa etɔ̃ gblẽ nu le wo ŋu vie. Le esiawo dome la, womate ŋu agbugbɔ ʋu siwo ade blaade vɔ atɔ̃ adzra ɖo le go aɖeke me o.
  Eye Friedrich, si gblẽ eƒe ahiãvi ɖi be wòamlɔ aba dzi la, gakpɔtɔ nɔ yameʋu me. Fifia ya wogbugbɔ ɖoe be woatsɔ axe mɔ ɖe tudada nu. Rotmistov ƒe azɔlizɔzɔ mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe la he Mainshein ƒe asrafowo ƒe akpa aɖe ƒe susu, eye womeyi ŋgɔ wu kilometa wuieve le ŋkeke kple fiẽ me o. Zã do, gake ahomya ƒe asrafowo gakpɔtɔ nɔ dɔ wɔm. Ðeko yameʋukulawo trɔ.
  Friedrich gado go U-2 zã me bɔmbdadaʋuwo ake. Ʋuawo dzo le anyigba kloe - yameʋu siwo le ɖoƒe si bɔbɔ. Mɔnukpɔkpɔ asu wo si be woatsɔ atsyɔ̃ɖoɖo ma tɔgbe ato eme hafi, gake le nɔnɔme sia me la, abosam ƒe dzɔdzɔmeŋutete si nye ɖekakpui si nye nuwula la va nɔ dɔ wɔm.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, kasia ŋu kpe Friedrich ŋutɔ le eƒe aɖatsiwo ta, eye wòdo dziku vevie... Ŋutsuvia gɔ̃ hã ƒe ŋkume trɔ. Eye nya siwo to vovo kura, hadzidzi bubu aɖe ƒu du to nye ta me;
  Dziku kaka ɖe ŋutilã me abe dzo ƒe ƒutsotsoe ene, .
  Manya wɔ be mase nya sia kple nusi gblẽ le ŋunye fifia gɔme o!
  Azɔ tsiẽƒe ɖe viviti siwo katã le luʋɔ me la fia, .
  Medi be fiasãwo - nye lɔlɔ̃tɔ kple paradiso si le aƒe aɖe me mesɔ gbɔ nam o!
  
  Eye ale si wòdzɔe katã, Mawu gɔ̃ hã menya o, .
  Mezu alakpatɔ scumbag, gake fifia ya la, meku!
  Afikae ɖeɖefia sia tso, amesi dzii, .
  Mexɔa gbɔgbɔ tso kplu la me - ŋusẽ sẽŋuwo!
  
  Abosam he mí yi ɖɔ me, tsɔ mí ƒu gbe ɖe nutome vɔ̃ɖi aɖe me, .
  Ðeko wòdzɔ ale gbegbe be meva ge ɖe ɖɔa me!
  Gake maɖe web la ɖa, eye maxɔ Mawu le nye dzi me, .
  Ðeko mègaƒo fi de dziƒodzinua o!
  Eye menya esia kple kakaɖedzi: nɔvi siwo le aʋa wɔm!
  
  Oo, na mɔnukpɔkpɔm Aƒetɔ kɔkɔe, .
  Nye dzɔdzɔme, ènye alakpatɔ kple vɔ̃ɖinyenye!
  Medi ŋutilã, be maɖe ŋutilã ɖeɖeko, .
  Eye wòva wu enu ɖe aʋli me, afisi nunya dɔ alɔ̃ le!
  
  Fasitɔ la gblɔ be: miesubɔa mí - .
  Àxɔ anyigba, ga, ŋkɔ kple bubudede ŋuwò!
  Ke ne èɖe asi le wò luʋɔ ŋu la, .
  Eye esiae nye tohehe vɔ̃ɖitɔ kekeake le xexeame!
  
  Gake gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe menye, mele xaxa me, .
  Eye wòtsrɔ̃ nu gbagbe siwo le eɖokui me, eƒe bubu kple dzitsinya!
  Eyata eɖanye o, nyateƒenya sesẽ aɖee wònye
  Le nyateƒe me la, menye agbalẽ gbalẽe wònye o, ŋutinya koe wònye!
  
  Nukae wòle be mawɔ, le blema ke;
  Naneke megali o eye fifia ya teti wò kɔ le ka me!
  Gake gbɔgbɔ vɔ̃ la gblɔ bena: Midzudzɔ tɔtɔ la, .
  Xɔ mía dzi se, nyemexɔa vɔvɔ̃ ma tɔgbe o!
  Friedrich wu "gbeɖiɖi" sia nu, eɖiɖi "toawo" eye emegbe wòse ɖeɖiteameŋu si gbɔ eme... Eye nusi se seƒoƒo xoxo, si fia be ŋkeke yeye aɖe va, July 11th. Eye wòle eƒe afɔwo dzi ŋkeke adre enye sia...
  Esi ŋutsuvia ɖiɖi vɔ la, ƒã hafi wòte ŋu ƒu du yi aba dzi eye wòdze anyi enumake;
  Drɔ̃e la va zu nusi me dziɖeleameƒo le ŋutɔ... Friedrich ku drɔ̃e be yenye sukuvi eye yele to ɖom nuƒo aɖe. Gawu la, nufiala gã la gblɔnɛ kple dzonɔameme kple dzonɔameme ale gbegbe be èɖoa to le lɔlɔ̃nu faa me. Afimae míele nu ƒom tso Russia ƒe futɔ si nɔ anyi ɣeyiɣi didi aɖe le ŋutinya me, si nye United States, ŋu. Edze abe eƒe dukɔ va to hlɔ̃biabia ƒe aʋawɔnu si dze vɛ mlɔeba ene;
  -Ele be nànya be Pentagon-srafowo ɖo woƒe aʋawɔha nyuitɔwo kekeake ɖe aʋawɔwɔ kple míaƒe didi be míagbã mɔ si yi xexe bubuwo me la me. Meɖo telegram ɖe NATO-srafowo, afisi megblɔ le be nyemele anyigba xɔ ge o, be mele numekuku wɔm le ŋutifafa me si ƒe taɖodzinue nye be wòaɖe vi na ameƒomea katã. Womeɖo to nye gbedasia o, wodzidzea amesiame le woƒe dzidzenu siwo ŋu ɖikeke le eye wonye ɖokuitɔdidi ƒe dzidzenu nu. Megalomaniac scum siawo susuna be yewoate ŋu aɖu ameƒomea katã dzi. Wosusu be ne didi vevie le yewo me be yewoalé ame ahatsɔ wo tsɔtsrɔ̃ ɖa la, ekema ele be lãwo ƒe dzodzro ma ke nanɔ xexe bubuwo teƒenɔla bubuwo hã si.
  Nuƒolaa tɔ vie heɖo to asikpeƒoƒo ƒe ƒutsotsoe dɔmenyotɔe. Eye Volka hã ƒo asikpe sesĩe ɖe eta, togbɔ be melɔ̃a lɔlɔ̃ ɖe ŋusẽ dzi o hã. Enyo, ame dzɔtsu sesẽ la yi edzi be:
  - Menye lã alo lã lénue menye o, gake ŋutete le asinye eye meɖoe be maʋli ɖokuinye ta, nye dekɔnu ƒe nyonyo nɔ te ɖe nye ʋiʋli dzi, eye ne nye futɔwo kple nye dekɔnu ƒe futɔwo ɖoe be yewoadze dzinye la, ekema meɖoe be maʋli ɖokuinye ta . Matsrɔ̃ amesiwo le tsitre ɖe nye kple ablɔɖe dome. Amesiwo wɔ ameƒomea kluviwo kloe, eye wobu wo ɖokui be yewonye dukɔ si kɔ wu, si mele amewo ƒe ŋusẽ te o la, adze ŋgɔ hlɔ̃biabia. Metsɔ nikel na oligarch ƒe ƒuƒoƒo aɖe xoxo, mafia ame si te ŋu wɔa avu ƒe kpɔɖeŋu wo, eye meyia fía te abe alẽ si bɔbɔa eɖokui ene o. Ele be mí katã míawɔ ɖeka, elabena esiae nye míaƒe nya ɖeka, elabena le Anyigba dzi la, eteƒe madidi o naneke maganɔ gbɔgbɔm o. Azɔ va ɖo nya la gbɔ. Be míaɖu Amerika kple NATO ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzi la, míehiã ŋusẽ gã siwo seɖoƒe meli na o, aʋawɔnu yeye siwo le gɔmedzedzea me, eye wole mía si. Le ame geɖe gome, le mia dometɔ nyuitɔwo gɔ̃ hã gome la, edze abe haidrodzin bɔmb la nye esi de blibo wu ɖesiaɖe ene. Ame geɖe, mia dometɔ nyuitɔwo gɔ̃ hã, tsɔe be mɔ bubu aɖeke meli si ŋu ŋusẽ le wu si dzi woato akpɔ ŋusẽ o, negbe tsɔtsrɔ̃ si ate ŋu adzɔ, si ate ŋu asesẽ be woawɔe koe susɔ. Mi katã mienya dzoxɔxɔ ƒe nuklia ƒe dɔwɔwɔ, haidrodzin atɔm ƒe ƒoƒo ƒu kple helium ƒe wɔwɔ. Enyo, kple nu bubuwo, siwo dome gayibɔ hã le. Nuklia ƒe ƒoƒo ɖekae le kekeli nam ɣletiviwo ƒe biliɔn geɖee nye sia. Eye le mia dometɔ geɖe gome la, edze abe manya wɔ be woawɔ nusiwo wotsɔ ƒo ƒui ƒe nuwɔna yeye siwo le gɔmedzedzea me o ene: esiwo meli kura le dzɔdzɔme nu o. Mia dometɔ geɖe yɔ fũ kple susu totro siwo nye be ne nuwɔna aɖe meli le dzɔdzɔme nu o la, ekema mate ŋu anɔ anyi le gɔmeɖose nu o. Ameflunya si me susu mele o ka gbegbee nye si, dzɔdzɔmeŋutinunya si ku ɖe ameƒomevinyenye si gbɔ eme ŋu naa mɔnu aɖe si dzi woato akpɔ ŋusẽ gbogbo aɖewo le dzidzenu dzi kple le nuwɔna siwo meli le dzɔdzɔme nu o me. Ènya quark ƒe anyinɔnɔ xoxo: nu suesuesue siwo wɔa nu suesuesue veviwo. Wò dzɔdzɔmeŋutinunya gɔ̃ hã ke ɖe gɔmedzenu suesuesue alafa geɖe ŋu. Tsɔ kpe ɖe wo ŋu, siwo miaƒe dzɔdzɔmeŋutinunya hã ŋlɔ ɖi la, nusuekpɔmɔ̃ ƒomevi vovovowo hã li, siwo dometɔ geɖe dzena nu wɔnukuwo na wò, alo womehiã o gɔ̃ hã. Quark ƒe vovototodedeameme, si me ɖeɖe sesẽ le mɔ si me susu le si wozãna ɖaa nu la wɔa nuku na wò. Nyitsɔ laa la, wò dzɔdzɔmeŋutinunyalawo ke ɖe nu suesuesue siwo woyɔna be preon, siwo nye nu suesuesue siwo wɔa quark ŋu, eye mète ŋu ɖo wo gbɔ hesrɔ̃ nu tso wo ŋu nyuie o. Enyo, mète ŋu ɖe quark gɔ̃ hã tso nucleus la me haɖe o. Enyo, ŋusẽ ka ƒomevie woate ŋu akpɔ to woƒe ƒoƒo alo woƒe mama me: womate ŋu adzidzee o ne wotsɔe sɔ kple dzoxɔxɔnuklia ƒe dɔwɔwɔ gɔ̃ hã. Le egbegbe anyigbadziŋutinunya si bɔbɔ vie gɔ̃ hã gome la, nukpɔsusuwo ƒe akɔntabubuwo li siwo ɖee fia be zi alesi nusuekpɔmɔ̃a le sue la, zi nenemae wòɖea ŋusẽ geɖe wu. Esia fia be ne ame aɖe te ŋu bi ɖe ŋusẽ ma tɔgbe me la, ekema ate ŋu akpɔ ŋusẽtsoƒe si seɖoƒe meli na o kloe. Gake menye ɖeko anyigbadziŋutinunyala ɖeka pɛ hã mete ŋu gbugbɔ nu suesuesuewo ƒe tsakatsaka ƒe nuwɔna wɔ o, ke mete ŋu ɖe quark si le ablɔɖe me gɔ̃ hã tso nucleus la me o.
  Quark si wobla faa, si womebla o, xɔxɔ gɔ̃ hã manya wɔ haɖe o. Nukae nye nusita nuwɔna siwo me nusue siwo me kɔ ŋutɔ ƒe gbagbã alo woƒe ƒoƒo ɖekae mete ŋu dzɔ haɖe o, menye ɖeko wogbugbɔe wɔ o, ke boŋ woŋlɔ wo ɖe dzɔdzɔme gɔ̃ hã. Nusitae nye esia: esia tae dzoxɔxɔ ƒe nuklia ƒe dɔwɔwɔ sesẽ ale gbegbe be woyɔe le kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ nu gɔ̃ hã be kalẽtɔ si ƒe abɔwo le kpuie ŋutɔ. Be nàte ŋu ahe dzoxɔxɔ ƒe nuklia ƒe dɔwɔwɔ vɛ la, èhiã atɔmik bɔmb ƒe ŋusẽ, be nàda atɔm bɔmb la, èhiã bɔmb dzrowo. Be woate ŋu ahe quark ƒe fusion ƒe dɔwɔwɔ vɛ la, dzoxɔxɔ ƒe nukliaŋusẽ ƒe wowó ƒe nuwɔna mesɔ gbɔ o, eƒe ŋusẽ mesɔ gbɔ na nuwɔna la o, si tae womekpɔa quark siwo kpekpe wu le dzɔdzɔme nu o. Afɔɖeɖe aɖeke meli si le domedome o, si nye afɔɖeɖe si ma nuwɔna siwo le atɔm ƒe wɔwɔme me hedea wo hatsotsowo me. Le dzoxɔxɔ ƒe nuklia ƒe ƒoƒo me la, afɔɖeɖewo li ɖe wo nɔewo yome, siwo dzina ɖe edzi le ŋusẽ si dona le eme gome. Nuwɔna si ɖea ŋusẽ geɖe ɖe go wu dzoxɔxɔ ƒe nuklia ƒe wowó, eye mebɔ kura o: tsɔtsrɔ̃ ƒe nuwɔna. Edzɔna tso nusiwo kple antimatter ƒe kadodo me. Ƒã le dzɔdzɔme nu, ƒã ŋutɔ, elabena antimatter aɖeke kloe mele xexe ŋutɔŋutɔ me o. Tsɔtsrɔ̃ ƒe nuwɔna mebɔ le dzɔdzɔme nu o, domedome afɔɖeɖe aɖeke mele nusiwo wotsɔ tsaka kple dzoxɔxɔ ƒe nuklia ƒe dɔwɔwɔ dome o. Kuxia ƒe taɖodzinu vevitɔe nye be wometsɔ nu bɔbɔewo wɔ antimatter ŋutɔ o. Le míaƒe nuɖoanyi si wokpɔna me la, míate ŋu alé ŋku ɖe eŋu o. Gake ne èʋu le yamenutome eye nèkpɔ ɖokuiwò le xexeame katã ƒe gododo me, le xexeame kple amesiwo tsi tre ɖe xexeame ƒe liƒo dzi la, ekema àkpɔ alesi tsɔtsrɔ̃ ƒe ɖoɖoa yi edzi le agbɔsɔsɔ gã aɖe me. Kuxia ƒe ta vevitɔe nye antimatter, si nye nusi mate ŋu anɔ xexe ŋutɔŋutɔ me o, agbɔsɔsɔ si sɔ xɔxɔ. Ado go nu dzro ŋutɔŋutɔwo ɣesiaɣi, ahiã be wòatsrɔ̃ alo awó, abe alesi atike eve siwo le dedie siwo to vovo la wó ne wodo go ene. Proton, neutron, elektrɔnik, ne wodo ka kple positron, antineutron, antielectron, atrɔ azu foton kple nu suesuesue bubu siwo le du dzi yina mɔ vovovowo dzi. Woƒe kekeme ƒe duƒuƒu lolo ŋutɔ eye wòwu kekeli ƒe duƒuƒu. Ẽ, le tsɔtsrɔ̃ gã me la, nusuewo yia ŋgɔ wu kekeli ƒe duƒuƒu, eye wodzona le wo nɔewo gbɔ. Esesẽ be woakpɔ anti matter le mɔ bɔbɔe aɖe nu, to nusuekpɔmɔ̃ siwo le acceleratorwo me ƒe duƒuƒu me. Nusi ado tso eme le mɔ sia nu maɖe ga si woatsɔ awɔe la afia gbeɖe o. Eye ke hã, le dodokpɔ me la, wokpɔ mɔnu nyui aɖe si dzi woato awɔ antimatter le agbɔsɔsɔ gã aɖe me. Eƒe nu vevitɔe nye be alesi wòanya wɔ be woakpɔ antimatter, abe nusiwo le nuwo ene, la sɔ kloe, si fia be vovototo si le antimatter kple nu dzrowo dome melolo o eye ŋusẽ boo aɖeke mehiã be woatsɔ atrɔ nusiwo ƒe polarity o. Woate ŋu awɔ esia to keklẽŋusẽ si mesẽ nenema gbegbe o si tso teƒe tɔxɛ aɖe kple ƒutsotsoe si ƒe nɔnɔme tɔxɛ aɖe gbɔ zazã me. Tsɔ kpe ɖe quarks, preons ŋu la, creons, resons, forcons, ryumons, chorodons, romons, etc. Kekeli si le telepathic ƒe ɖoɖo tɔxɛ aɖe me trɔa nuwo ƒe wɔwɔme le creon-reson ƒe ɖoɖo nu, eye wòtrɔna vie ko, si trɔa eƒe wɔwɔme ɖoɖo si wowɔ ɖe nu suesuesuewo ŋu. Ƒutsotsoe tɔxɛ siwo ŋu woke ɖo la trɔ asi le dzɔdzɔmeŋutinunya kple hadomegbenɔnɔ ŋu. Gake amesi ƒe keklẽŋusẽ, agbɔsɔsɔme kae ate ŋu atrɔ nusi ƒomevi, atsɔe ayi dzidzenu yeye si le nɔnɔme gome, atrɔ nusi le eme ƒe nɔnɔmewo. Woke ɖe keklẽŋusẽ ƒomevi yeye aɖe ŋu le amegbetɔ ƒe ŋutetewo ŋuti nusɔsrɔ̃ me, si nye eƒe ŋutete tɔxɛwo. Mí Hitlernatɔwo míebi ɖe ŋutete bubuwo me do ŋgɔ na dukɔ bubuwo kple dukɔ bubuwo. Telepathic keklẽ yeyewo ge to lifi kple nu sesẽ siwo lolo wu gɔ̃ hã me, si le eɖokui si fia be ɖoɖo bubu kple keklẽŋusẽ ƒe didime to vovo. Le wò dzɔdzɔmeŋutinunya kple dekɔnuwo ƒe seƒe gɔ̃ hã la, keklẽŋusẽ li eye wowɔe si wu kekeli ƒe duƒuƒu. Tso keklẽŋusẽ si me keklẽŋusẽ le me la, Alpha, Beta, Gamma, kple Beta keklẽwo zɔna kabakaba vie wu kekeli ƒe duƒuƒu, eye le Gamma-AS keklẽŋusẽ gome la, kekeli ƒe duƒuƒu sɔa gbɔ zi gbɔ zi ɖeka kple afã kloe. Le ɣletinyigba si nye Anyigba dzi la, woke ɖe Klekon kple Dare ƒutsotsoewo ƒe keklẽ ŋu xoxo le dodokpɔ me, si wu kekeli ƒe duƒuƒu zi gbɔ zi eve. Nyateƒee, fifia ya la, wowɔa wo le agbɔsɔsɔ suewo me, evɔ womenya nu tso mɔkpɔkpɔ siwo li gɔ̃ hã ŋu o. Magblɔ geɖe wu be kadodo aɖe le keklẽŋusẽ ƒe duƒuƒu kple ŋutete si le esi be wòage ɖe nuwo me dome tẽ. Zi alesi ƒutsotsoea ƒe didime le kpuie la, zi nenemae ŋusẽ si gena ɖe eme la loloe la, zi nenemae keklẽŋusẽa ƒe duƒuƒu dzina ɖe edzii. Sentimeta ɖeka koe gamma keklẽ toa lifi ŋu eye wògbɔdzɔna afã. Le Klekon kple Dare keklẽŋusẽ gome la, ŋusẽ si gena ɖe lãme na ame la lolo wu gɔ̃ hã. Kekeli siwo gbɔ eme, eɖanye aura, teleportation, telekinesis, telepathy, cyberkinesis, tormonkinesis, plasmakinesis, ƒe duƒuƒu lolo wu eye wòte ŋu gena ɖe nusianu me wu. Eyae nye be nusi woyɔna be gbɔgbɔmenuwo ƒe xɔtaxɔe mee nu vevitɔ le be woaɖu xexeawo dzi, be woabi ɖe ŋusẽ ƒomevi siwo tɔgbe medzɔ kpɔ o me. Ŋusẽ ƒomevi yeyetɔwo ʋua mɔ na dzidzenu yeyetɔwo kekeake, xexe suea ƒe dzidzedze siwo te ŋu gena ɖe xexe gã la me eye wowɔa nu ŋutɔŋutɔ, tsɔa dzidzenuwo yia nu suesuesue veviwo dome yia xexe ŋutɔŋutɔ me, si woyɔna be yamenutome ƒe ʋuʋu . Ŋusẽ yeye ƒomevi aɖe ana aʋawɔnu yeye, ado Zet-56 keklẽ eye wòagbã aggressor"s armada wòazu powder. Fifia mate ŋu aɖe ŋusẽ yeyea ƒe vevienyenye me tsitotsito eye maɖɔ alesi wòdonae tsitotsito, kpakple ŋusẽ si ƒoƒo ɖekae la kpɔna ɖe ame dzi, gake wona nya mamlɛtɔ mí xoxo. Gorilla siawo le agbagba dzem be yewoado vɔvɔ̃ na mí, gake ne míena ta gɔ̃ hã la, womete ŋu gbea tetekpɔ si nye be woaƒã ƒukpoa ahatsɔ bɔmb kple tu sesẽwo atɔ dzoe o. Ne asrafowo ƒe afɔɖeɖe aɖeke meli o la, ekema nukatae Yankees-ha la ƒo aʋawɔha sia tɔgbe nu ƒu?Wohiã ŋɔdzidoname ƒe nuwɔna, si nye kpɔɖeŋu na xexeame katã. Wò agbe nɔ te ɖe dzinye hã. Mafia nufiame aɖe amedzidzela si dzi wòaɖo ŋkui le eƒe agbemeŋkekewo katã me, eye amesiame si atsi agbe la, aʋã ŋu ame kukuwo!
  Le nyagbɔgblɔ sia me la, Friedrich ƒe alɔ̃dɔdɔ nu tso. Eʋu ŋkuwo kple dzitsitsi. Helga tsi tre ɖe eŋgɔ eye wòlé seƒoƒo babla ɖe asi, eye wòlé rose aɖe ɖe eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene ƒe afɔbidɛwo me, eye wòtsɔe ƒo ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le pink la vividoɖeameŋutɔe.
  - Enyo, ekema nàhlẽ ɖokuiwò. Ŋdɔnuɖuɖu ƒe ɣeyiɣia de!
  Friedrich ti kpo eye wòno eƒe dɔme enumake... Bah, meɖu naneke kloe kwasiɖa ɖeka o. Tsokolet si ŋu ŋusẽ le si wotsɔ tsi ƒoe koe menoa. Ŋutsuvia lé ŋku ɖe ɣea ŋu eye wòwɔ nuku nɛ be:
  - Ewɔ nuku ŋutɔ, memlɔ afima abe gaƒoƒo atɔ̃ ene, gake edze abe ɖe mede nenema kura o ene. Ɣeyiɣi menɔ asinye gɔ̃ hã be mawu nuƒo dodzidzɔnametɔ kekeake si ku ɖe aʋawɔnu yeyewo ŋu la sese nu o!
  Helga ko alɔgbɔnu.
  - Le aʋawɔnu yeyewo ŋua? Ẽ, ne aʋawɔla gãwo le avu wɔm la, mɔ̃ɖaŋununya xoxotɔ kekeake na wote ŋu ɖua amesiame dzi. Gake gbã la, ɖu tɔmelã ƒe mɔli aɖe. Nyɔnuvi eve aɖewo, siwo nye wò alɔdzedɔwɔƒea ƒe amedzrowo, dzra ɖo na wò koŋ. Miɖu nu eye ŋusẽ yeye ava.
  Friedrich te tɔmelã ƒe mɔli ɖuɖu kple dzidzɔ, si dze nɛ be eyae nye nuɖuɖu vivitɔ kekeake le ɣletinyigba Anyigba dzi. Ŋutsuvia kɔ zea me eye wòse kpekpe aɖe le eƒe dɔme. Gake togbɔ be ele alea hã la, etsɔ dzidzɔ ti kpo heƒu du yi ʋua gbɔ.
  - Enyo, Helga, na míagawɔ avu ake!
  Nyɔnuvia ɖo eŋu fefetɔe be:
  - Ẽ, aleke!
  Eye fifia sɔ si ŋu kakaɖedzi le si nye Me-362, kpakple satelait si womate ŋu ama o si nye Fokken-Wulf-4, gatsɔ eƒe ʋuʋudediwo le fu wɔm yame ake. Eye nukae le aʋawɔwɔ gome la le abe aʋawɔwɔ ene. Frederick bia Helga be:
  - Nukae nye modzakaɖeɖe si nèlɔ̃na wu, negbe avuwɔwɔ ko?
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu le ayemɔ nu eye wòɖo eŋu be:
  - Esesẽ be woagblɔe gɔ̃ hã! Togbɔ be ènya hã. Metsɔ ɖe le atikpakpa me. Kpɔɖeŋu dzeani mawo tɔgbe va do... Eye medze agbagba hã be maŋlɔ ŋutinya wɔnukuwo. Esi meŋlɔ agbalẽ na atsu kple asi aɖe ko la, amesiame te nukoko nam. Eye ŋu kpem ale gbegbe be medzudzɔ wo hakpakpa. Ènya alesi gbegbe mevivina ne woko nu na wò oa!
  Friedrich lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɛ̃, mese egɔme! Togbɔ be fifia mele ŋkɔxɔxɔ ƒe taƒoƒo me hã la! Gake ne meku ko la, kloe...
  Helga tso nya me be:
  - Ao! Xɔ dzinye se be womaŋlɔe be o! Mesusu be woatsɔ ŋkɔ na yameʋuʋu, alo ɣedzeƒedu siwo dzi woɖu la dometɔ ɖeka. Alo ɖewohĩ ablɔ aɖe si le Berlin!
  Friedrich ko nu be:
  - Ɛ̃, èfa akɔ nam!
  Helga gblɔ kpee vevie ŋutɔ be:
  - Ðewohĩ woada asi ɖe sedede aɖe gɔ̃ hã dzi le yameʋuɖoɖo me kple wò nɔnɔmetata. Gbã la, mo vivi nenema gbegbe, eye evelia, wò emetsonu, si wu futɔwo ƒe yameʋu akpe blaeve alafa atɔ̃ xoxo la, anɔ eme be ame aɖeke maƒoe ta o!
  Frederick hã tsi tre ɖe eŋu vevie ŋutɔ:
  - Ao, woateŋu aƒoe ta ne aʋa si wowɔ kple USSR la he ɣeyiɣi didi ŋutɔ, alo ne egahiã kokoko be woawɔ nu kple etsɔ ƒe hadɔwɔlawo. Eyata nusianu ate ŋu adzɔ... Gake le gɔmeɖose nu la, anya wɔ be woaɖo yameʋu akpe ɖeka gbɔ! Eye nukae mate ŋu awɔ esia gɔ̃ hã!
  Wotso dzeɖoɖoa me, futɔwo ƒe aʋawɔʋu sue aɖe dzo do ŋgɔ, eye emegbe eva hiã be míatsɔ tuawo vevie.
  Togbɔ be ɖeɖi te Hitler ƒe aʋakɔa ŋu vevie eye ɖeɖi te wo ŋu hã la, aʋadziɖuɖu si woɖu le Krasnogvardeisky ʋã Krauttɔwo kple to vovovo me tɔwo ƒe ha la be woawɔ aʋa yeyewo.
  Nazitɔwo metsɔ dzideƒo dze Moscow dzi o, eye wodze du si nye Pavlovsky Posad, si le ɣedzeƒe gome, kple teƒe sesẽ siwo te ɖe eŋu la dzi.
  Soviet-srafowo, ne menye nenema o la, mate ŋu awɔ aʋa dzinɔameƒotɔe o, gake kaka fiẽ naɖo la, mɔ si le Germanytɔwo ƒe ʋuƒoawo dome la xaxa ale gbegbe be woda tue to eme tututu xoxo.
  Ele be Friedrich kple Helga nagawɔ aʋa kple aʋawɔʋu siwo nɔ agbagba dzem be yewoatsi tre ɖe wo ŋu ahaxe dometsotsoa. Eye emegbe woɖe wo ɖokui fia eye wònyo ŋutɔ. Ðekakpuia te ŋu tsɔ aʋawɔʋuwo wu alafa atɔ̃! Eye zi geɖe la, esia nyea dzidzedzekpɔkpɔ si de ŋgɔ ŋutɔ!
  Friedrich se le eɖokui me be dzi dzɔ ye ŋutɔŋutɔ be yeƒe dzi fa ale gbegbe! Be eyae nye aʋawɔla nyuitɔ kekeake le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me fia be hatsotsoawo ƒe hatsotso! Eye aleke wòsena le eɖokui me ne ekɔ wu eye wòfa wu ame bubu ɖesiaɖe! Friedrich nye Amegãxi, si gɔmee nye amegãxi!
  Viviti do xoxo, eye aʋa la meku haɖe o. Germanytɔwo ƒe sɔtiwo tso dziehe, afisi Rommel xɔŋkɔa ƒe amehawo nɔ du dzi le, kple tso dzigbe, afisi Mainstein Lane, ɖe to ɖe Pavlovsky Posad dugã la siaa. Le zãtitina xoxo la, Gotha-ʋawɔʋuwo kple, gbã la, Ferdinand-4 geɖe, ge ɖe kɔƒe sia ƒe golɔgoewo me... Gake wozi wo dzi be woatɔ. Emegbe Gotha de se be woato aʋawɔha siwo ƒe dzi sẽ wu la ŋu. Le ŋdi ga eve me, le Pavlovsky Posad ƒe ɣedzeƒe gome la, SS-ha evelia kple aʋawɔʋu gbãtɔ ƒe akpa aɖewo, siwo hã tso USSR, do go va kpe wo nɔewo. Eyata le October 12, 1947 ƒe zã me la, wotu mɔxenu ƒe asigɛ aɖe ƒo xlã Moscow asrafoha la!
  . TA No. 19 lia.
  Le October 13, 1947 ƒe ŋdi me la, Friedrich wɔ avu, abe alesi wònɔna ɖaa ene, ɖokuitɔmadimaditɔe kple aɖaŋutɔe. Eƒe sɔ si dzona nuteƒewɔla la nɔ du dzi yina kɔkɔƒewo, eye mɔ̃a, togbɔ be ŋutsuvia zi edzi wu zi ɖeka hã la, ewɔa dɔ kpododonu aɖeke manɔmee...
  Soviet-srafowo ƒe tsitretsiɖeŋua gbɔdzɔ wòdze ƒã... Nazitɔwo metsɔ dzideƒo dze Moscow, si wotrɔ wòzu mɔ̃ sesẽ si womate ŋu aɖu o dzi haɖe o, gake wonɔ ʋuʋum ɖo ta ɣedzeƒe gome. Le Pavlovsky Posad la, aʋawɔwɔ gakpɔtɔ nɔ edzi yim vevie, le mɔ si sɔ nu la, fasitɔwo ƒe aʋafiawo gbe aʋawɔʋuwo zazã le dua ƒe liƒo dzi, eye wotsɔ Romaniatɔwo, Italytɔwo, Arabtɔwo, Indiatɔwo kple duta aʋawɔha bubuwo ƒu gbe ɖe amedzidzedzea me.
  Friedrich kpɔ gome le yameʋuʋu sue eve alo etɔ̃ me, eye mesesẽ o, etso yameʋu siwo ade wuieve. Wotu taɖodzinu bubuwo: tu, howitzer, tu, Katyusha kple ne dzɔgbenyuie dzɔ la, aʋawɔʋuwo.
  Mlɔetɔa, le go bubuwo me la, medzɔna zi geɖe o. Edze abe aɖaŋuɖohawo ƒe dzoxɔxɔ le vɔvɔm ene. Kaka ŋdɔ ga wuieve naƒo, esime October ƒe dzoxɔxɔ va zu nusi dzi womate ŋu ado dzi atsɔ o la, ɖiɖi kpui aɖe va eye woyɔ Frederick, alo alesi woyɔe le se nu be Frederick Gãtɔ, Bismarck, va Smolensk.
  Sɔhɛ Terminator ace la dze abe dzi dzɔe ŋutɔ eye dzi dzɔe ene. Togbɔ be Friedrich ƒe dzi gbã vevie eye ŋu kpee le eƒe alakpadada ta hã la, mɔkpɔkpɔ be yeaxɔ fasitɔwo ƒe kafukafu na ŋutsuvia kpɔ dzidzɔ.
  Woyɔ Helga kpe ɖe eŋu. Dzi dzɔ nyɔnuvia hã eye eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la nɔ keklẽm kple alɔgbɔnukoko dzeani aɖe si nye panther. Egblɔ be:
  - Èkpɔa, amegãxi ŋutsuvi, míeɖu Russiatɔwo dzi!
  Le go sia me la, Frederick ƒe susu mewɔ ɖeka kura o:
  - Fifia la, dzidzedzekpɔkpɔ kple ʋiʋli si le domedome koe nye esia... Ðeko aʋawɔwɔwo kple aʋawɔwɔwo le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi. Gake gɔmedzedzea kpɔ dzidzedze vavã...
  Wotia Dukɔwo Dome Kɔmiunist Dunyaheha ƒe nutome kɔmiti ƒe xɔwo hena kafukafua. Ʋu dzeani siwo ƒe akpa gãtɔ nye Amerikatɔwo tɔ la yɔ ʋutɔɖoƒe gã la fũ.
  Nyateƒee, aʋafia siwo nye fefewɔvi siwo tso United States Asrafowo, Britain Fiaɖuƒea, kple Canada ƒe Dziɖuɖua me nɔ takpexɔa me. Eŋlisiawo dometɔ ɖeka gɔ̃ hã nɔ anyi... Eye le nyateƒe me la, Hermann Goering ŋutɔ kple Adolf Hitler... Esia koe wɔ nuku na Friedrich, Margaret menɔ egbɔ o. Ewɔ nuku ŋutɔ, ɖewohĩ ɖeko wònye be, fufɔfɔ ta la, nyɔnu ɖedzesi sia, si le etɔxɛ la medi be yeade ye vi kple vi si wòxɔ tso ace gbɔ la afɔku me o... Le nyateƒe me la, aʋawɔwɔ menye fefenya kura o!
  Alo ɖewohĩ medi be yeaɖo dze kple Hitler ƒe ame yeye si wòlɔ̃na wu le srɔ̃a ŋkume oa? Le afisia la, le goawo katã me la, nusianu ate ŋu adzɔ eye manya wɔ kloe be woaxlẽ nusi le nyɔnu si dze tugbe abe Aphrodite ene eye wònye ayetɔ abe Hera ene ƒe susu me o...
  Gake Friedrich gɔ̃ hã kpɔ dzidzɔ ɖe esia ŋu. Mesɔ gbɔ le Fuhrer la ŋkume be wòatsɔ eɖokui kple eya ŋutɔ ade afɔku si nye be woade woƒe seselelãmewo asi me, to asiwɔwɔ ɖe nya dzi le lɔlɔ̃nu faa me, alo nya aɖe si ŋu womebu o me o. Le nyateƒe me la, srɔ̃ŋutsu siwo si dzo le, vevietɔ le xexeame ƒe afã dziɖula ƒe amenyenye me la, afɔku le wo me ŋutɔ. Le ŋutsu sesẽ sia tɔgbe abe Eya ene gɔ̃ hã gome la, enye Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafo gbãtɔ!
  Ame siwo va ɖo kafukafuwɔƒea ƒe akpa gãtɔ nye yameʋukulawo - Goering ŋutɔ nye ace, Aʋafia Dua ƒe nufiafia ƒe alɔdzedɔwɔƒea ƒe ame vevi aɖe - yameʋuɖoɖo, aʋawɔwɔwo ƒe mawu, nyateƒee, gbã la, ehe susu yi yameʋudɔwɔƒea dzi. Gake aʋawɔʋuwo hã nɔ anyi, eye Wittmann xɔŋkɔa hã nɔ wo dome. Eye kafukafuwɔƒea dze egɔme kple sɔdola ƒe atitsogawo.
  Esi woyɔ Helga la, nyɔnuvia ƒu du ŋutɔŋutɔ abe sɔ ene, nɔ eƒe afɔkpodzi ƒom. Wotsɔ sɔdola ƒe atitsoga kple aʋawɔla ƒe akɔtagbalẽvi tɔxɛ aɖe, aʋawɔʋuwo nɛ... Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Fuhrer Adolf ŋutɔ tsɔ saber si wowɔ na ame ŋutɔ si me diamonds le na nyɔnuvia, abe nyɔnu nyuitɔ kekeake si ɖe dzesi le aʋawɔwɔ le Aʋa si wowɔ le ƒe Moscow.
  Wittman xɔ atitsoga si me oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le, eye wotsɔ Star Knight ƒe Atitsoga si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le la na "vidzĩ" Huffman. Amerikatɔ ace la hã xɔ kafukafu le eƒe nyitsu ƒe awu kpui si wòdona ɖaa me.
  Friedrich ye wotsɔ kafukafu na zi mamlɛtɔ... Esia me susu le ŋutɔ, elabena eyae nye nyuitɔ kekeake le nyuitɔwo dome. Wotsɔ kafukafu gãtɔ, si nye Ɣletivi Gã si nye Knight"s Cross of the Iron Cross, kple oak-ti ƒe aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo na Nazitɔwo ƒe hadzidzia ƒe gbeɖiɖi siwo doa ŋɔdzi na ame. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wona akɔtagbalẽvi ene, na yameʋu alafa ene alafa atɔ̃, eye wona aʋawɔʋu alafa ene alafa atɔ̃. Akɔtagbalẽvi siawo hã nye sika, eye daimɔnd suesuesuewo gɔ̃ hã nɔ alafa atɔ̃awo ŋu.
  Hitler ƒo asi na Friedrich ɣeyiɣi didi aɖe eye wògblɔ nya aɖe dzonɔamemetɔe... Ŋutsuvia tsɔ eƒe ŋkuwo ɖu atitsoga xɔŋkɔa. Diamondwo ɖo atsyɔ̃ na platinum oak aŋgbawo kple yi ƒe asibidɛwo. Xexlẽmea klẽ le nye ŋkuɖodzinyawo me be blaeve vɔ adre koe wotsɔ na sɔdola ƒe atitsoga siwo ŋu daimɔnd le, siwo nye sedede mawo tɔgbe, gɔ̃ hã le aʋa bliboa me. Enyo, le ɣeyiɣi sia me la, mesɔ gbɔ o... Womeɖo kafukafu si kɔ wu, si nye Knight ƒe Atitsoga, afisi wotsɔa sika aŋgbawo ɖɔlia klosalo aŋgbawo le la anyi haɖe o.
  Gake kafukafuvɔsaawo mewu enu ɖe afima o. Hitler ɖe gbeƒãe be wona Friedrich ƒe ɖoƒe si nye Yamesrafowo kple SS Dzɔlawo ƒe Field Marshal Gãtɔ, eye wotsɔ aʋawɔnu si wowɔ na ame ŋutɔ kple fetu si nye mark miliɔn ɖeka akpe alafa atɔ̃ (si nye "Panthers" yeyetɔ wuiatɔ̃ ƒe ga).
  Aʋawɔnu si wode asi ete la sɔ kple akplɔ si wotsɔ na Helga, si wotsɔ Damasko gakpo wɔ, eye wotsɔ daimɔnd kple emerald ɖo atsyɔ̃ na eƒe abɔta nyuie.
  Frederick mete ŋu tsi tre ɖe tetekpɔa ŋu o eye wòʋuʋu aʋawɔnu si dze na Sultan zi geɖe. Asiléƒea fa, eye saber la da sɔ pɛpɛpɛ, eye wòdze abe ɖe wòle bɔbɔe na ŋutsuvi sesẽ aɖe ƒe asi ene.
  Eyome Amerika Aʋafia Mankurt ƒe nuƒo va, amesi ŋlɔ ŋkɔ ɖe ŋutinya me abe nyagbɔgblɔ xɔŋkɔ sia ŋlɔla ene: ɖewohĩ nye dukɔa da ƒu, gake nye dukɔe nye esia!
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋafia sia xɔ ŋkɔ le eƒe ŋutasẽnuwɔwɔ dziŋɔwo ta, eye wòwɔa nu ɖe aʋawɔla siwo woɖe aboyoe hã ŋu.
  Mankurt gblɔ sesĩe be:
  - Russiatɔ amedzrowo xɔ anyigba geɖe, si wɔ asrafowo ƒe nɔƒe gã ɖeka si me zitɔtɔ mavɔ ɖua dzi le. Ɣeyiɣi didi kae woƒe ŋɔdzinuwɔwɔdziɖuɖua awɔ funyafunya ameƒomea ƒe akpa adelia? Russia dukɔwo le ablɔɖe kple Europa kple United States ƒe aʋakɔ si le ablɔɖe me ƒe vava le woƒe anyigba dzi lalam. Eyata Amerika adze agbagba ɖesiaɖe be yeaɖu USSR dzi. Míaƒe dɔwɔnuwo kple lɔlɔ̃nu faa dɔwɔla siwo tso xexeame ƒe akpa vovovowo ƒe sisi asẽ ɖe edzi eye woadzi ɖe edzi! (asikpeƒoƒo si me ahom le). Xexeame dukɔwo katã wɔ ɖeka tsi tre ɖe Bolsheviktɔwo ƒe dɔlélea ŋu. Yehowa Mawu kple dziƒoʋakɔ la le mía gbɔ. Yi ŋgɔ hena aʋadziɖuɖu!
  Le eyome la, Eŋlisitɔa ƒo nu eye le ema megbe la, Fuhrer la tso wɔnaa ƒe akpa si dziɖuɖua wɔ la me, eye wòɖe gbeƒã bɔl la ƒe gɔmedzedze. Enumake nyɔnuvi kple nyɔnu gbogbo aɖewo dze abe ɖe wole klalo be yewoawɔ ɖeka kple kalẽtɔ xɔŋkɔawo ene.
  Friedrich di be yeatia Helga abe zɔhɛ ene, gake egbe le vome - hegblɔ be kɔnu mebia be woaɖu ɣe kple zɔhɛwo, alo zɔhɛwo le aʋawɔnuwo me o. Enyo, ŋutsuvia tia nyɔnu bubu, vevietɔ esi nyɔnu siwo katã le afisia dze tugbe ta - edze abe woɖoe koŋ tiae ene. Friedrich ko alɔgbɔnu heɖu ɣe bɔbɔe, gake ŋutsuvia ƒe susu nɔ nu bubu aɖe ŋu.
  Eyata exɔ ɖoɖo kɔkɔ aɖe eye wònye field marshal gã aɖe xoxo... Eƒe dɔa le dzidzim ɖe edzi, eye le yameʋu siwo ge kple aʋawɔʋu siwo gblẽ ƒe xexlẽme gome la, esɔ kplii mele xexeame o! Edze abe nusianu nyo ene, gake le susu aɖewo ta la, avuwo le nye luʋɔ ƒom... Gake ne ètsɔ ame xɔŋkɔwo, le kpɔɖeŋu me Robert Artrois, ʋu ƒe fiavi si tso Capetiatɔwo ƒe fia ƒe alɔdze me. Le nyateƒe me la, ewɔ aʋa kple wo de France eye mekpe fu boo aɖeke o, togbɔ be eƒe dukɔmeviwo ƒe ʋu nɔ esi hã.
  Eye Russiatɔ akpe alafa geɖe le aʋa wɔm le Nazitɔwo ƒe akpa dzi. Fiavigã Kirill Romanov gɔ̃ hã ɖe gbeƒãe le se nu be yeda asi ɖe ɣedzeƒeʋaa kple ye denyigba ɖeɖe tso Bolsheviktɔwo si me. Romanovtɔwo nye Nazitɔwo kple Ɣetoɖoƒedukɔ siwo le megbe na wo la tɔ.
  Enyo, ne fiavi xɔŋkɔawo, kple Fiaɖuƒe Etɔ̃lia tsi tre ɖe Stalin ŋu la, ekema nukatae wòle be Friedrich nakpe fu? Gawu la, ate ŋu adzɔ be menye tɔgbuiawoe le USSR o. Enyo, mina míabu eŋu nyuie... Le nyateƒe me la, ŋutinya ƒe zɔzɔme trɔ ŋutɔ xoxo. Fifia xexeame magato vovo gbeɖe o, eyata Soviettɔwo bu le Moscow-ʋaa me... Nukae esia fia? Eye nyateƒeae nye be, gbã la, le xexe si trɔ ŋutɔ me la, alesi wòate ŋu adzɔe be edzilawo (le mɔa nu la, wodzii le du vovovowo me) ado go ahadze ƒome gɔme la dzi ɖena kpɔtɔna ŋutɔ. Gake womedzi mama kple papa gɔ̃ hã le ƒe 1947 me o... Esia fia be alesi wòanya wɔ be tɔgbui eve kple tɔgbui eve nado go la aɖiɖi wu gɔ̃ hã!
  Gakpe ɖe eŋu la, le domenyiŋusẽfianu ƒe hatsotso aɖe ƒe nukpɔsusu nu la, ɖevi ɖesiaɖe le etɔxɛ eye wònye ame ɖekaɖeka dzro aɖe ko. Esia fia be ne fufɔfɔ ƒe ɣeyiɣia trɔ gaƒoƒo ɖeka ya teti, alo aɖabaƒoƒo ewo gɔ̃ hã la, ekema maganye eyae o... Menye Friedrich si ƒe amenyenye kple domenyiŋusẽfianu tɔxɛ aɖe le o, ke boŋ esi to vovo kura, ɖewohĩ esi to vovo le gotagome gɔ̃ hã ŋutsuvi.
  Eyae nye be ele be ame si kpɔ eɖokui le ɣeyiɣi siwo va yi me ƒe nudede nyawo me, le nuwo ƒe susu nu la, nahe ɣeyiɣi ƒe se siwo dzi womate ŋu ada le o dzi dala la nabu... Eyae nye be, esi Friedrich va zu Hitler ƒe lɔlɔ̃tɔ ta la, ele be wòabu ɖeko wobu! Eye eya, kple nɔviaŋutsu, eye ɖewohĩ edzilawo kple ame bubuwo hã.
  Gake esi wònye be ɖekakpui ace la le agbe, eye ŋusẽ le eŋu, eye wòle lãmesẽ me abe ame bubu aɖeke le ɣletinyigba wɔnublanui sia dzi ene ta la, ekema ɖewohĩ ɣeyiɣi sia si va yi la menye eƒe xexeame kura o! Ðewohĩ menye eƒe xexeame katã gɔ̃ hãe nye esia o, xexeame katã ƒomevi aɖe si sɔ kple wo nɔewo, eye ɣeyiɣi aɖe ƒe megbedede gɔ̃ hã. Eyae nye be eya, Friedrich, mewua tɔgbuiawo o, menye eya ŋutɔ ƒe dukɔmeviwo o, ke boŋ ame ɖekaɖeka siwo nye amedzro siwo ɖi ŋutsuvi si wu enu ƒe ɣeyiɣi si va yi si me susu mele o le goawo katã me ko.
  Esia fia be le nyateƒe me la, menye alakpatɔ o - ame koe wònye, abe amesiwo tso dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpa vovovowo me ene, amesi zãa fifi ɣeyiɣi ƒe sidzedze tsã, eye wona ŋusẽ si mexɔ se o hã to ɖoɖowɔwɔ me. Enyo, ne woɖoe be ŋusẽ gãwo nanɔ esi la, ekema nuvɔ̃ koe wònye be màzã wo o! Enyo, esi wònye be dzɔgbese, si nye dziƒo ŋutɔ ƒe ɖusime, dɔe ɖe Hitler Jugent gbã, emegbe ɖe Third Reich ta la, ele be wòadze agbagba ɖesiaɖe be yeawɔ yeƒe agbemedɔ. Enyo be nànye agbledela gã aɖe le ƒe wuiene, ŋutsuvi ƒe ƒe xɔxɔ me, gake ne èxɔ ƒe blaeve la, enyo wu be nànye aʋafia blibo, alo agbledela gɔ̃ hã. Eye amekae nya, ɖewohĩ Third Reich la aɖu Amerika mlɔeba, eye emegbe viaŋutsua ava zu Xexeame ƒe Ŋutasẽdziɖula gbãtɔ!
  Emegbe kasia ame aɖe si ɖekakpuia mekpɔ mɔ be yeakpɔ boo o la do: Evgenia Porsche... Kɔkɔ, dzetugbe, sesẽ, kɔƒenutome tɔ vie gɔ̃ hã eye wòwɔ nuku be menye aƒetɔ o na Third Reich ƒe amegã gãtɔwo dometɔ ɖeka ƒe vinyɔnu.
  Nyateƒee, to vovo na kpekpe si míewɔ va yi la, nyɔnuvia do esiwo xɔ asi ŋutɔ, siwo ŋu daimɔnd le, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wodoa wo me kɔna eye meɣlaa eƒe afɔ dzeaniwo, togbɔ be womele sue o hã, ƒe nu lédzinamewo o.
  Le afɔkpa kɔkɔwo ta la, nyɔnuvi si kɔkɔ xoxo la dze abe nyɔnu gã aɖe ene kloe. Friedrich ŋutɔ, si nye ƒewuivi dzro aɖe si le sue wu gɔ̃ hã le eƒe ƒexɔxɔ nu la, nɔ kpuie wui, anɔ abe sentimeta blaeve vɔ etɔ̃, blaeve vɔ atɔ̃ ene, eye ne míebu afɔkpodziwo ŋu la, ewu nenema gɔ̃ hã...
  Ŋu kpe Friedrich gɔ̃ hã, ke ne metsi wu nyɔnuvi sia si ƒe kpekpeme nye kilogram ade gbeɖe o ɖe (amesi fofoa, Porsche, nɔ, menye ame dzɔtsu aɖekee wònye o, togbɔ be womenya vidada ka ƒomevie wònye o, kple amesi lia eƒe awudziwui te o hã! ), anye kɔkɔ wu ɣesiaɣi akɔ ɖe edzi. Ẽ, enyo wu be wòazɔ afɔ ƒuƒlu, abe zi mamlɛtɔ ene...
  Gake Evgenia tsɔ ŋudzedzekpɔkpɔ lé ŋku ɖe ɖekakpui ace la ŋu, eye wòdo eƒe asiwo ɖa hegbugbɔ nu nɛ ɖe nuyiwo dzi:
  - Wòe nye nye sɔdola! Kekelia menye anyigba dzi tɔ o!
  Friedrich tɔtɔ be:
  - Ɛ̃ nye....
  Evgenia tso nya me be:
  - Nya aɖeke mehiã o! Èdze na kafukafua. Eye menye abe yameʋukulawo ene ɖeɖeko o... - Agyatɔ gã la ƒe vinyɔnu ʋuʋu eƒe taɖa. - Bu eŋu kpɔ ko, nunana wɔnuku aɖe le asiwò abe mɔ̃ɖaŋudɔwɔla kple aɖaŋuwɔla ene. Na susu mawo tɔgbe... Susu ɖaɖɛ! Leonardo Davinci ye le etame.
  Friedrich tsɔ fefenyawo gblɔ be:
  - Enyo, ẽ! Melɔ̃ ɖe edzi be, nutala sia meɖu dzi le aʋa ɖeka pɛ hã me o. Togbɔ be eƒe asinudɔwɔwɔwo ɖu xexeame katã dzi hã!
  Wodze ɣeɖuɖu gɔme. Evgenia hã dze tugbe nenema ke, enye figure skater, gake edze gã akpa na Volka... Eye ami ʋeʋĩ la ʋẽna lilili... Esi wòlé ŋku ɖe eƒe no dzeaniawo ƒe kɔ ŋu la, ese didi aɖe si le dzɔdzɔme nu kura na amesi ŋu ŋusẽ le le ŋutilã me eye ƒewuivi si tsi. Gawu la, Helga wɔ abe ɖe mede dzesi naneke o ene dzitsitsitɔe. Gake wofia Germanytɔ sɔhɛwo be medze be nyɔnu nase ŋuʋaʋã, tsɔ kpe ɖe eɖeɖefia ŋu, eye be ne ŋutsue nye aʋa kalẽtɔ la, ele be wòaflu ame gɔ̃ hã. Nukae woawɔ be lã ƒomevi la nanyo ɖe edzi! Abe alesi Hitler gblɔe ene la: menye nuvɔ̃e wònye be nyɔnu srɔ̃tɔ nadzi vi tso ŋutsu bubu gbɔ o, nenye be eƒe ŋutilã ƒe nɔnɔme nyo wu srɔ̃a ko. Gake Evgenia bia ŋutsuvia vevie be:
  - Afikae nèsrɔ̃ nu tsoe be nènya gɔmeɖose siwo ku ɖe aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui dzi ɖuɖu ŋu nyuie alea gbegbe, to Sidzedze-Aleke sia tɔgbe vɛ?
  Friedrich mete ŋu gblɔ nyateƒea o eye medi hã be yeagblɔ nyateƒea o, eye na nyɔnuvi aɖe si menya o hã, ne fofoa nye asitsala gã aɖe, kesinɔtɔ ewo siwo xɔ ŋkɔ wu le Third Reich la dometɔ ɖeka eye Hitler kple Goering lɔ̃na vevie gɔ̃ hã. Eɖo eŋu kple asiɖeɖe le eŋu be:
  - Modzakaɖeɖe tso ɖevime wɔa akpa aɖe le afisia... Dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe agbalẽ vovovowo, didi be woato nu yeyewo vɛ! Mehiã be nànɔ anyi ɖe wò kplɔ̃ ŋu hafi awɔ nane si ŋu viɖe le o...
  Evgenia ʋuʋu ta be:
  - Ẽ, nye hã, kamedefefewo dzɔa dzi nam, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, meɖua, alo ɖua dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe granite gɔ̃ hã... Ke hã, ɖe Aƒenɔ Piston le abe ɔfis lãkle enea?
  Friedrich, esi wòɖe eƒe amegãxi ƒe aɖuwo ɖe go la, ɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, mèɖi sisiblisi kura o, eye menye sisiblisi ko o! Anɔ eme godoo be woate ŋu atsɔ wò gɔ̃ hã asɔ kple wo nɔewo...
  Evgenia xlɔ̃ nu be:
  - Ðeko mègatsɔe sɔ kple nyi o! Esia nye aɖaŋuɖoɖo nyɔŋu aɖe vie!
  Frederick de dzesii le xexemenunya me be:
  - Ame sia ame si awɔ anyra le nane si mehiã o ŋu la, exɔa gbɔ̃ ƒe ɖoƒe! Eyata... Míaƒe asi nye bometsitsi.
  - Ðe bazaar nye nyakpakpa? - Evgenia bu akɔnta. - Le goawo katã me la, edze abe Germanygbe me nuƒoƒo sɔ ene, gake le mɔ aɖe nu... Esɔ akpa, gbeɖiɖi siwo woda pɛpɛpɛ, nya siwo me kɔ, teteɖeanyi le nuƒoƒo me... Eye gbeɖiɖi aɖeke meli o, gake èsena le ɖokuiwò me be nane si menye dzɔdzɔme tɔ tututu o le dzɔdzɔenyenye sia me.. .
  Friedrich meɖee fia be yetsi dzi o:
  - Eyata esia ya ɖe? Ðewohĩ èsusu be Soviettɔwo ƒe ŋkutsalae menye, eye be Russiatɔwo tsɔ akpe blaeve sa vɔe, tsɔ kpe ɖe Amerikatɔwo kple woƒe yameʋu manyaxlẽawo ƒe akpe afã ŋu, be yewoage ɖe menye ɖe Third Reich ƒe ta mea?
  Evgenia ʋuʋu ta be:
  - Ao, nyemesusui nenema o! Esia sɔ gbɔ akpa, na Russiatɔwo gɔ̃ hã. Togbɔ be nya nyanyɛ aɖe li hã la: màte ŋu ase Russia gɔme kple wò susu o. Gake edze nam be eto vovo, ɖewohĩ wòe nye ema, aleke mawɔ agblɔ be... SS domenyiŋusẽfianu ƒe dɔwɔwɔ ƒe nuwɔna. Etsɔme ŋutsu aɖe ƒomevie? Mexlẽ dzɔdzɔmeŋutinunyadɔ siwo ku ɖe domenyiŋusẽfianu ŋu eye menya be amegbetɔ ƒe nɔnɔme ateŋu atrɔ, awɔe wòanyo ɖe edzi alo agblẽ ɖe edzi to ameflunuwɔwɔ me. Eye wò nɔnɔme siwo gbɔ amegbetɔ tɔ ŋu abe aʋawɔla ene... Esia le ale gbegbe...
  Le esi teƒe be Friedrich naɖo eŋu la, ebɔbɔ ta ɖe eƒe ahiãvi kɔkɔ la ŋkume eye wògbugbɔ nu nɛ dzonɔamemetɔe le eƒe nuyi damawo dzi. Emegbe egblɔ be:
  - Mègatsi dzi ɖe wò ta dzeani la ŋu o. Ne èle vɔvɔ̃m be yeaxɔ vi siwo gblẽ le gbɔnye la, ekema xɔ dzinye se, esia mele nenema o! Le nyateƒe me la, ɖewohĩ míatrɔ dzeɖoɖo ƒe tanya.
  Evgeniya lɔ̃ ɖe edzi be:
  -Ẽ, enyo wu be nàtrɔ! Mina míaƒo nu tso aʋawɔʋuwo ŋu... Vevietɔ, dɔwɔƒe gã si wɔa dɔ, si ƒe tatɔe nye Guderian, ɖe hoʋiʋlidɔ aɖe ɖe go: aʋawɔʋu ƒomevi eve... Abe "Imperial Panther" si le titina si ƒe tu si ƒe didime nye 88 mm El 100 alo esi le kpuie wu gake aʋawɔnuwo le ene -piercing, kple ŋgɔgbekpa ƒe aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 250 ya teti kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ" kpekpe aɖe si me tu si ƒe lolome nye milimeta 105 El100 le, si ƒe aʋawɔnu siwo le ŋgɔgbe si ƒe kpekpeme nye 300 ya teti... Gawu la, aʋawɔʋu gbãtɔ ƒe kpekpeme mede blaatɔ̃ o tɔn, eye evelia nye 65.
  Friedrich ƒo nu vlododotɔe abe dzata le gopher ŋkume ene:
  - Ðe nane si le abe esia ene menye nu ŋutɔŋutɔ oa? Vevietɔ ne míebu eŋu be eva le bɔbɔe na wò ŋutɔ le nuwo ƒe ʋɛnyenye ta, eye Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe bɔmbdadaʋuwo megblẽa Dziɖuɖu Etɔ̃lia ƒe anyigbawo dome o!
  Evgenia ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Le gɔmeɖose nu la, anya wɔ, gake ɣeyiɣi menɔ mía si o, alo ne míagblɔe tututu la, ɣeyiɣi menɔ mía si be míawɔ prototype le ga me le ɣeyiɣi si hiã me o. Èto mɔ aɖe nu tsɔ wò Sidzedze si me nunya le la na mí megbe akpa. Eye Hitler di be aʋawɔʋu yeyetɔwo nadze dɔwɔwɔ gɔme kple Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafowo le ƒe sia me.
  Ewɔ nuku na ɖekakpui ace la be:
  - Nukatae wòxɔa ɣeyiɣi geɖe hafi wowɔa kpɔɖeŋu?
  Nyɔnuvia ʋuʋu ta be:
  - Quite a bit, especially if the model is fundamentally new... Ele abe nya si ame geɖe gblɔna ene be: ne èku ʋu la, àva wu enu ɖe bali aɖe me!
  Friedrich susui be: nyateƒee, kuxiwo le afisia... Le kpɔɖeŋu me, Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo ʋli vevie ƒe geɖe le IS-10 aʋawɔʋua wɔwɔ me, alo ƒe eve blibo la, wotrɔ asi le T-54 ŋu. Gawu la, wowɔ aʋawɔʋu sia le aʋaa megbe, eye nuteƒekpɔkpɔ su esi le Xexemeʋa II ƒe aʋawɔwɔwo me ta. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, menye mɔ̃ yeye ŋutɔŋutɔe wònye o, ke boŋ T-34 ƒe nɔnɔmetɔtrɔ bubu koe wònye. Le kpɔɖeŋu me, T-44 va zu be mekpɔ dzidzedze bliboe o eye le nyateƒe me la, womezãe le aʋawɔwɔ me o... Eyata mele be nàkpɔ mɔ na nukunu tɔxɛ aɖeke o.
  Tiger tank, le esi Germanytɔwo ƒe nuteƒekpɔkpɔ mele ʋu siawo ƒomevi wɔwɔ me o ta (negbe ɖe, le nyateƒe me la, èxlẽ chassis la, le kpɔɖeŋu me, "Colossal" si ƒe kpekpeme nye tɔn 150 nɔ anyi xoxo le Xexemeʋa Gbãtɔ me).
  Friedrich de dzesii be:
  - Ele be woawɔ aɖaŋu le "Panther"-5, alo AG si wowɔ xoxo la dzi. Eƒe chassis na be menye tu si ƒe didime nye milimeta 88 koe wòate ŋu atsɔ o, ke boŋ tu si ƒe didime nye milimeta 128 gɔ̃ hã, alo howitzer si ƒe didime nye milimeta 150...
  Evgenia ƒo nu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Gake nu ma tututue míewɔna! Ke hã, Porsche ŋutɔ ƒe "Fia ƒe Akpɔkplɔ" le esi xoxo, togbɔ be tu siwo ƒe didime nye milimeta 88 le esi hã. Gake ɖewohĩ esiawo awɔe abe domedome kpɔɖeŋu ene. Wowɔ ɖe gbãtɔ si wobia tso aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 250 ŋu la dzi le eme, togbɔ be eƒe kpekpeme lolo ŋutɔ hã - tɔn 63. Gake xɔtaxɔ si ƒe dzogoe lolo ŋutɔ si me susu le ƒe aʋawɔnuwo ƒe ŋgɔgbedede, dzeani eye wòle ɖoɖo nu... Ate ŋu adzɔ be woaɖu dzi le domedome hoʋiʋlia me, gake kuxiwo ado mo ɖa le etsɔme. Gake le wò Sidzedze nu la, anya wɔ be nàwɔ aʋawɔʋu si me womate ŋu age ɖo tso goawo katã me o, si agblẽ ametakpɔnu ɖesiaɖe me. Le nyateƒe me la, le ʋu si toa ŋgɔ gome la, ele vevie ŋutɔ be axadzitakpɔnu nyui nanɔ ame si, si nublanuitɔe la, Panther mete ŋu ƒo adegbe le eŋu ɣeyiɣi didi ŋutɔ o.
  Friedrich de dzesii be:
  - Ðewohĩ míaka asi aʋawɔʋuwo ƒe tanya ŋu fifia o... Alo ne míagblɔe tututu la, mina míawu numedzodzro nu. Míele abe nufialagã tsitsiwo alo ɖekakpui kple nyɔnuvi ene.
  Evgenia lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Èto nyateƒe, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, mina míaƒo nu tso nane si nye xexemenunya wu ŋu. Le kpɔɖeŋu me, ku ɖe Britaintɔwo ƒe fia ƒe aƒe ŋu.
  Friedrich ƒe mo ʋuʋu be:
  - Tanya kae nye si! Na ɣeyiɣia nava, naneke magasusɔ le Winsors-ha la si o. Alo ɖe nèsusu be esi míexɔ Moscow ta la, míaƒe aʋawɔʋuwo mate ŋu agbã London, si woxɔ xoxo la oa?
  Evgenia tsɔ eƒe aɖuwo klẽ be:
  - Enyo, nyateƒee, woate ŋui!
  Le bɔlƒoƒoa megbe la, fiẽnuɖuɖu nyui aɖe kplɔe ɖo si me wotsɔ nuɖuɖu dzeaniwo ɖo, gake aha sesẽ aɖeke meno o. Naneke mesẽ wu dzidzenu ade o. Enyo, ekema Friedrich kple Evgenia, abe alesi wòsɔ na ŋutsuvi kple nyɔnuvi ene la, xɔ dzudzɔ le dɔme yi xɔ aɖe si to vovo me.
  Togbɔ be ame geɖe lɔ̃ ɖe edzi be blonde kɔkɔwo ƒe nɔnɔme meto vovo o hã la, Evgenia tsɔ kakaɖedzi si gbɔ eme ɖo kpe edzi be esia to vovo na ema gaƒoƒo geɖe. Enyo, Friedrich hã ƒe mo mebu ya o. Eyata wodɔ alɔ̃, eye wokpla asi kɔ na wo nɔewo sesĩe.
  Ŋutsuvia ku drɔ̃e be yenye Japantɔ ninja si xɔ sedede tso Russiatɔwo ƒe Tsar Nicholas II gbɔ be wòawu Mikado, si nye fiagã la.
  Friedrich ku drɔ̃e le alesi wòlia gli siwo le gbadzaa, eye wòtsɔa eƒe asibidɛwo kple afɔbidɛwo léna ɖe gbagbãƒe alo dometsotso suetɔ kekeake ŋu. Ŋutsuvia ge ɖe fiasãa me, afisi aʋa sesẽ aɖe dze egɔme le...
  Ninja ɖekakpui la, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, lã ta, ƒo yi, eye wòku ta le eƒe futɔwo ŋu... Drɔ̃e la nye zitɔtɔ akpa, ʋu sɔ gbɔ akpa, lã lã, eye gɔmesese boo aɖeke menɔ eŋu o. Gakpe ɖe eŋu la, nyɔnuvi siwo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo si yiwo le la le titim le afisiafi... Kpuie ko la...
  Mete ŋu dɔ alɔ̃ wu gaƒoƒo etɔ̃ alo ene o... Nyɔnuvi dɔla la nyɔ Friedrich gblɔ be:
  - Aʋa la le edzi yim vevie! Ame aɖeke meli si womate ŋu aɖɔli o, negbe ame siwo le abe wò ene, Friedrich Bismarck koe.
  Ŋutsuvia ti kpo eye medo gbe nɛ gɔ̃ hã o la, ewɔ kaba yi yameʋudzeƒe si te ɖe eŋu wu.
  Eye abe alesi wòva dzɔe ene la, womeyɔe dzodzro o... Asrafowo ƒe Aʋafiagã Rokossovsky xɔ sedede tso Stalin gbɔ, evɔ melala be asrafowo naƒo ƒu bliboe o, be wòaƒo Rommel ƒe asrafowo ƒe ƒuƒoƒoa si gblẽa nu le ame ŋu. Le go sia me la, wotu akɔntabubua ɖe nyateƒe si wònye be ɣeyiɣi mesu Germanytɔwo si haɖe be woaɖo woƒe asrafowo be woadze Voronezh dzi o dzi. Eyata mɔnukpɔkpɔ nɔ anyi be woawɔ afɔkpodzi bɔbɔe aɖe le Germany-srafowo ƒe axa si keke, si ŋu ɖeɖi te le aʋa siwo wowɔ va yi me.
  Wozi Friedrich dzi be wòaɖo Fokken-Wulf, menye amedzidzedze ƒe tɔtrɔ o, ke boŋ esi wozãna edziedzi, si me tu ene siwo didi milimeta blaeve kple tu eve siwo wotsɔna ƒoa tu le. Eyata le ablaɖeɖe si gbɔ eme ta la, ŋutsuvia kpɔe be aʋawɔnu si ɖee fia be ewɔa dɔ alea gbegbe le aʋawɔʋuwo me la menɔ ye si o. Nyateƒee, bɔmb ewo gakpɔtɔ nɔ eƒe yameʋua me...
  Dzoxɔxɔ hã nɔ yame, Soviettɔwo ƒe amedzidzeyameʋuwo kple Yaki-9 aʋawɔyameʋuwo do. Gake ʋu mamlɛawo ya, le woƒe ametakpɔkpɔ si gbɔdzɔ kple agbetsitsi ta la, tu siwo ƒe didime nye milimeta 20 hã te ŋu nɔa bɔbɔe le didiƒe. Friedrich ƒo aʋawɔlawo ƒe kpẽwo gbã, eye le nyateƒe me la, wova do ŋgɔ na Ilas si nɔ blewu wu. Yameʋu ƒe tu ene, that"s strength... Yak blaeve gbãtɔawo kaka, ayemɔ aɖeke mete ɖe asike ŋu o gɔ̃ hã.
  Friedrich metrɔna o, mewɔa afɔɖeɖe o, ɖeko wòtrɔa yametuawo vie eye wòʋuʋua eƒe mɔ̃ gã la ƒe ŋutilã.
  Blaeve vɔ atɔ̃, blaeve vɔ ade, blaeve vɔ adre... Tome manɔmee, le Yak dzinɔameƒotɔawo dzi, siwo, togbɔ be wole nu bum hã la, wometsina o, gake wodzea agbagba gɔ̃ hã be yewoaƒu du... Friedrich gɔ̃ hã ƒe mo wɔ yaa vie nusitae, le Soviettɔwo ƒe asrafowo ƒe agbalẽwo me la, wobu Fokken ƒe ŋutikɔkɔe mɔ̃ sia nu tsɛe alea gbegbe -Wulf. Ẽ, ewɔa tɔtrɔ blibo le sɛkɛnd 22 me tsɔ wu 19 na Yak (eye le esi ƒe kpekpeme le bɔbɔe me la, Yak ate ŋu awɔe le sɛkɛnd 17 gɔ̃ hã me!). Gake mehiã be Friedrich nawɔ afɔɖeɖe o, ɖeko wòɖea eƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔna hedzona yia wo gbɔ. Le sɛkɛnd ɖeka me la, àte ŋu aƒo ʋu adre alo enyi ŋutɔŋutɔ.
  Ɣeyiɣi nɔ sisim blewu dziŋɔ aɖe na Friedrich le aʋawɔwɔ ƒe alɔ̃dɔdɔ ƒe nɔnɔme me, eye ɣeyiɣi nɔ esi wòbu tame heɖe eƒe tuawo le wo me. Le gɔmeɖose nu la, ame geɖe lɔ̃ ɖe edzi be ace si bi wu gɔ̃ hã, si me nudzɔdzɔwo abe Rudel ene gɔ̃ hã le, mete ŋu kpɔa ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi vevie o. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Germanytɔwo ƒe ace nyuitɔwo dometɔ ade tsrɔ̃ yameʋuʋu blibo aɖe, gake mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee Nazitɔwo bu aʋa si wowɔ be woaɖu dzi le yame.
  Gake le go sia me la, yak gbogbo mawo tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe teƒe ɖeka ɖe ame siwo wu ame ŋu la yɔ fũ kple afɔku... Woda tu aʋawɔla blaade vɔ ɖeka le ɣeyiɣi si mede aɖabaƒoƒo ɖeka o me. Nenema tututue aʋalawo gena, alo xɔawo ƒe ahuhɔ̃e si wotsɔ aʋawɔnuwo wɔe la gbãna. Mlɔetɔa gavloe wu, elabena le go sia me la, womate ŋu axɔ yameʋukulaa ɖe agbe o. Eye ace bibi ʋɛ aɖewo koe susɔ le Red Army la me xoxo.
  Le ʋu siwo woɖiɖi dome la, ene nye dzɔla siwo da yameʋu siwo wu atɔ̃ la tɔ... Ðeko esia hã mekpe ɖe eŋu o, elabena Volka nya afisi wòaƒoe le kple alesi wòaƒoe... Abe adela si zãa tu tsɔ da tu ƒe ha aɖe ɖe anyi ene geese. Ema tututue nye alẽha la, le gbagbã ɖeka me, le susu me, to dzɔdzɔmeŋutete me, etsoa nya me hefiaa mɔ ʋuƒoa ƒe ʋuʋu yi taɖodzinu si wodi gbɔ, esime tu ɖeka pɛ hã medzona toa eŋu o. Woda akpɔkplɔwo, kple le go sia me la, Soviettɔwo ƒe yameʋuwo, eye le afisiwo wogbã yameʋukulawo le, eye woda yameʋukulawo ɖe anyi la, wodzona tẽ hena ɣeyiɣi aɖe. Gake woƒe aʋala aɖewo le bu...
  Friedrich ɖo ŋku sinima siwo ku ɖe Amerika nyikplɔla siwo daa tu sesĩe ŋu le afisia, kple sinima xɔŋkɔ si me DiCaprio nye akpa vevitɔ le - "Fast but Dead!" Gake le ŋkeke mawo me la, United States nyikplɔlawo menya tu siwo wotsɔna ƒoa tu alo yame tu siwo daa tu kabakaba o. Ne menye nenema o la, anye ne woakpɔe adze sii be aʋawɔnu ka gbegbee nye si esia nye nu dziŋɔ aɖe ko le ŋusẽ si gblẽa nu le ame ŋu gome.
  Yak siwo nɔ anyi le etsɔ si gbɔna kpuie me la wu enu eye Friedrich ʋu yi Ily. Le afisia la, anyo wu be nàdze wo dzi tso dziƒo, alo tso megbeƒu ƒe akpa si le megbe. Gawu la, anyo wu hã, ne womeɖe didimea dzi kpɔtɔ o.
  Mɔ bubue nye be nàda aʋala siwo te ŋu gblẽna wu la ɖa, màte ŋu atsɔ aʋawɔnuwo abla wo o.
  Wotsɔ ŋkɔ na IL-2 be humpbacked. Esi woda zikpui evelia ɖe eme vɔ la, eva sesẽ na tudala si le megbeƒu ta ʋlim be wòada mɔ̃ ma tɔgbe ɖe anyi na ame yeye, gake emegbe... Nyateƒee, yameʋu sia ƒe ya ƒe ŋusẽ gagblẽ ɖe edzi. Esia fia be anɔ bɔbɔe na wo wu gɔ̃ hã...
  Anye nusi me susu le wu be Ilam nakaka ɖe mɔ vovovowo nu, gake ɖoɖoa... Kpuie ko la, edze egɔme kple ahomyaʋawɔla siwo ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me ƒe ƒoƒo. Gake Salamander-3 si nye aɖaŋudɔwɔla la va ɖo xoxo. Wogatsɔ anyigbaʋuʋua hã...
  Friedrich susui gɔ̃ hã be yewoate ŋu ado ŋgɔ nɛ, esi wodo go Yaktɔwo esime wogale tetem ɖe eŋu... Togbɔ be, amekae nya... Luftwaffe yameʋukulawo menye Russia aʋawɔla kalẽtɔwo o, eye zi geɖe la, womegena ɖe aʋawɔwɔ me wu xexlẽme o, gake ɖewohĩ negbe le nɔnɔme aɖewo me ko afisi wodoa ŋɔdzinu si nu sẽ akpa na anyigbadzisrafowo le .
  Gake Friedrich hã mekpɔ kuxi aɖeke o... Tsɔ tu ƒo megbe aʋawɔnuwo ƒe afã, alo tsyɔ aʋalawo dzi - emetsonua sɔ. Eye alesi ʋu siawo dzea anyi emegbe la, wogblẽa dzesi aɖe gɔ̃ hã ɖe yame... Abe fli siwo le kluvi si woƒo ƒe megbe ene.
  Friedrich tsɔ tsikpe blaetɔ̃ vɔ adre ƒu anyi eye wòlé "Pawn" eve hã. Ame alafa ɖeka ake, togbɔ be womegbã nuŋlɔɖi si nɔ anyi va yi si nye alafa ɖeka kple ɖeka o hã. Ðeko yameʋu aɖewo susɔ na futɔa. Fifia nusi woawɔ koe nye be woada bɔmbawo eye woatrɔ ava.
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo nɔ amedzidzedzea dzi yim fifia, yameʋuwo, kple vevietɔ tudada ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee. Amedzidzeyameʋuwo kple bɔmbdadalawo dze wo dzi. Dzɔgbenyuietɔe na Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo la, woate ŋu azã ʋuawo ƒe ʋukuku ƒe nɔnɔmewo. Gake yameʋu ƒomevi ɖesiaɖe ƒe xexlẽme nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Friedrich da eƒe bɔmbwo katã eye wòtrɔ ɖo ta yameʋudzeƒea. Gake ete ŋu kpɔ Rudel ƒe Fokken-Wulf-4, si nye aʋawɔʋu xɔŋkɔ si gblẽa aʋawɔʋuwo.
  Ðekakpui ace la trɔ yi eƒe "aƒe" yameʋudzeƒe, afisi Pegasus Terminator Me-362 nɔ lalam le.
  Friedrich, esi wòɖiɖi Fokken-Wulf-ʋua ɖi la, edo ɣli na yameʋukula si te ɖe eŋu be:
  - Ame sia ame si si dzideƒo le be wòagblɔ be F -490 nye aʋawɔʋu gbegblẽ la le alakpa dam. Yameʋu gbegblẽ aɖeke meli o, yameʋukulawo vɔ̃ɖiwo koe li.
  Woɖe dzodzo si kplɔe ɖo dzi kpɔtɔ va zu aʋawɔʋuwo ɖeɖeko. Togbɔ be Germanytɔwo mete ŋu tsɔ aʋawɔnu sesẽ aɖe do goe haɖe be wòado go wo o hã la, wotsɔ yameʋuwo dze wo dzi.
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu kalẽtɔwo tso ŋgɔgbe fli si me ʋuʋudedi le la xoxo eye wodze afɔzɔlawo ƒe hatsotso si me Arab lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo nɔ la dzi.
  Moslemtɔwo, si to vovo na alesi wokpɔ mɔe la, wɔ avu kalẽtɔe eye womebu sisi ŋu o, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wowɔ nu aɖaŋumadzemadzee si gbɔ eme. Vevietɔ wozã Amerikatɔwo ƒe bazooka le mɔ si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o nu, eye wozã bɔmb siwo wozãna wu.
  Gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔhawo ƒe amedzidzedzea nɔ vɔvɔm. Fasitɔwo ƒe amedzidzeyameʋuwo koŋ zã bɔmb sue gbogbo aɖewo siwo ƒe nɔnɔme le abe dzo ene, si nye susu si wogbugbɔ tso Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo gbɔ, gake wozãe aɖaŋutɔe wu. Gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo me tɔwo mexɔ sedede be woahe ɖɔa tso dziƒo o.
  Eye ɖeko Friedrich da ya tu ɖe xɔa tame. Esiae nye aɖaŋu bɔbɔetɔ kekeake. Gbugbɔ to xɔ kɔkɔa ƒe ʋɔtru kple wò aʋadziɖuɖua me. Eye ʋu nenie nàte ŋu agbã alea ne èƒo wo tso yameʋu si le tsia dzi me...
  Gake aʋawɔʋu ƒe duƒuƒu mekpena ɖe eŋu ne aʋawɔla aɖe ƒoe le susu me, taɖodzinu aɖeke manɔmee, le eƒe didi nu o...
  Ele abe simulator si me aʋawɔʋuwo le ene, wò koe mawu ƒe nɔnɔme le, eye tu ɖesiaɖe de pɛpɛpɛ, eye nèdaa tu zi geɖe, zi geɖe...
  Fifia aʋawɔʋu siwo tsrɔ̃ ƒe xexlẽme wu blaatɔ̃, ale be Rudel le ɖiɖim ɖe eme... Gake eva hiã be maɖe asi le nyaa ŋu. "Towo" dze le axadzi. Woda tu wo dometɔ ade, eye na ame mamlɛawo tsrɔ̃ Salamandertɔwo. Le goawo katã me la, mɔɖeɖe na blidɔwɔla siawo be woayi aʋa le ŋkeke me nye ameɖokuiwuwu dzadzɛ.
  Aʋawɔʋuwo le vevie wu...
  Trɔ yi... Yameʋuɖoɖo le Fokken-Wulf 4 dzi, eye Helga le egbɔ.
  Nyɔnuvia biae be:
  - Enyo, nukae do dzidzɔ na wò le Evgenia ŋu?
  Friedrich ƒo nu vlododotɔe ɖe radioa me be:
  - Nukatae nèʋã ŋu?
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu be:
  - Nyateƒee, menye nenemae o! Míevo, eye míeɖe srɔ̃ o. Ðeko mele eŋu bum be amekae nyo wu le aba dzi, nye loo alo eya hã!
  Frederick ɖo eŋu vividoɖeameŋutɔe be:
  - Nyateƒee, wòe! Mèlolo nenema gbegbe o, eye nèwɔa nu kabakaba wu sã!
  Helga ko nu dzidzɔtɔe.
  - Nyemekpɔ mɔ na nu bubu aɖeke tso gbɔwò o! Gake nyateƒee, nyuitɔ kekeake... Ugh, enye aɖaŋudɔwɔla, eye nyɔnu ʋɛ ŋutɔ siwo wona Knight ƒe Atitsoga si nye Gayibɔ ƒe Atitsoga la dometɔ ɖeka!
  Friedrich de dzesii be:
  - Mesusu be oak aŋgbawo le dzogoea dzi tututu na wò!
  Dzrea ɖee fia be ɖewohĩ ŋutsuvia ƒe nya sɔ. Helga tsɔ akplɔ ƒo aʋawɔʋuawo kple kakaɖedzi. Edze abe edi be yeaɖo kpe edzi be aʋawɔla ate ŋu asesẽ wu aʋawɔla ene. Togbɔ be, le nyateƒe me la, mate ŋu atsɔe asɔ kple Friedrich o hã.
  Eteƒe medidi o, Germanytɔwo kple Amerikatɔwo ƒe ʋuwo ƒe aʋawɔʋu gãwo ƒe sɔtiwo do. Vevietɔ Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo gblẽa nu le aʋawɔʋuwo ŋu siwo nye "Adzetɔwo"-3 siwo lɔ̃a fefe eye wowɔa fefe. Esia nye nu sesẽ ŋutɔ, vevietɔ esi yameʋuwo ƒe amedzidzedze tsrɔ̃ Soviettɔwo ƒe ʋuwo ƒe akpa gãtɔ xoxo ta. "Panther"-5 hã va zu kuxi... Eƒe tu si da tu kabakaba si ƒe ʋuƒo didi kple ŋgɔgbeʋawɔnu si womate ŋu age ɖo o... Edze abe dzidodo te kpododonu na Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo ene. Ame aɖewo, siwo meɖo to aʋafiaawo o, trɔ ɖe megbe, henɔ agbagba dzem be yewoasi le dzomavɔ sia si me mɔ̃ɖaŋununya le la me.
  Eye azɔ hã tɔtrɔgbɔ kple dzodzo, aʋawɔʋuwo dzi dzedze...
  ŋdɔ ga wuieve va yi xoxo, viviti do... Asrafoha Dzĩa ƒe tsitretsiɖeŋua nu yi. Wotrɔ mɔ na eya kple Helga be woado alɔ Germany-srafowo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si nɔ ʋuʋum ɖo ta Ryazan. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wodze agbagba be yewoamimi Vatutin ƒe asrafowo ɖe zea me...
  Germanytɔwo gale ŋgɔ yim vivivi le ɣedzeƒe gome. Le afisia la, Soviet-srafowo ƒe tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu kple Steppe Front ƒe ametakpɔmɔ̃wo xea mɔ na wo, ne womesɔ gbɔ abe alesi wole mɔ siwo te ɖe Moscow ŋu ene o gɔ̃ hã.
  Gake Hitler ƒe asrafowo kpɔ mɔ geɖe wu be woawɔ afɔɖeɖe, eye Hoth dze agbagba be yeato ametakpɔnu vevi siwo le sɔti mawo me la ŋu. Le teƒe aɖewo la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔhawo ƒe ŋgɔyiyi dzi ɖe edzi kabakaba...
  Frederick bia Helga be:
  - Ðeɖi mete ŋuwò oa, nyɔnuvi si le nye drɔ̃ewo mea?
  Aʋawɔla si ƒe mo biã la ɖo eŋu be:
  - Dzidzɔ ƒe seselelãme nya ɖeɖiteameŋu ɖa, enyo wu nyiwo ƒoƒo! Togbɔ be ɖeɖiteameŋu dona kple ʋuʋudedi si me ʋu le ɖe notsi teƒe hã!
  Friedrich lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Màte ŋu aʋli nya ɖe nyateƒea ŋu le afisia o!
  Le zã me la, ɖekakpuia yi edzi nɔ dzodzom, togbɔ be alilikpowo nɔ ƒoƒom ɖe yame eye tsi dza hã. Le Germanytɔwo ƒe asrafowo ƒe nufiafia nu la, wozãa yameʋuɖoɖo tsɔ tea ametakpɔnuwo ɖe to le ŋgɔgbe... Eye to vovo na ƒe 1941 la, yameʋu geɖe nɔ Luftwaffe si le Pindostan ƒe kpekpeɖeŋu ta.
  Friedrich nɔ bunkers, alo taɖodzinu suewo gɔ̃ hã dzi dzem azɔ... Le zã me la, aʋaa mefa o, eye Soviet-srafowo dze tsitretsiɖeŋunyawo gɔme. Togbɔ be wole sue eye wole zitɔtɔm vie hã la, woƒe kalẽtɔwo mede nenema o...
  Le zã me la, negbe U-2-squadron koe mele eme o la, womedo go yameʋu ƒe taɖodzinu aɖeke o. Eye woda bɔmb ɖe bunkers la dzi... Lightly.
  Kaka October 15, 1947 ƒe ŋdi naɖo la, aʋa aɖe dzɔ ɖe dua dzi eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ketekemɔ ƒe tsatsam: Elektrostal. Dzoxɔxɔ nɔ afima ŋutɔ eye vevietɔ wu la, exɔlɔ̃ Helga si womate ŋu ama o hã kpe ɖe Friedrich ŋu.
  - Enyo, sɔdola gã, ɖe míele futɔwo tem ɖe edzia?
  Friedrich ɖo eŋu kple dzidzɔ be:
  - Aƒemanɔsitɔwo le tutum le biyadzraƒea, eye míele dzi ɖum. Eye alesi míeɖua dzii...
  Mɔ̃ sesẽwo nɔ Elektrostal-du la ŋutɔ ŋu nyuie. Tsɔ kpe ɖe asrafowo ƒe hatsotsowo ŋu la, NKVD ƒe hatsotso yeye eve hã kpɔ gome le eƒe ametakpɔkpɔ me. Togbɔ be le goawo katã me la, womenye asrafo dzɔla bibiwo abe SS ene o hã la, tu kple aʋawɔʋu siwo mesẽ o siaa nɔ wo si.
  Nazitɔwo hã dze agbagba be yewoawɔ yewo ŋutɔ yewoƒe ze... To mɔ̃ sesẽa ŋu, tsɔ pincers tsyɔ wo dzi...
  Le afisia la, ya ƒe kpekpeɖeŋu wɔa akpa vevi aɖe ya, vevietɔ ne kɔa keke.
  Helga, abe alesi wònɔna na nyɔnuvi ene la, ka ɖe edzi be:
  - Aʋadziɖuɖu anye mía tɔ! Dzra wò sɔdola la ɖo na dzomeŋɔli!
  Friedrich lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Eye menye le dzomeŋɔli ɖeɖeko o! Míazã aʋawɔʋu kpekpewo kple yaƒoƒo ƒe aŋetuwo.
  Ŋutsuvia susui be yewogava nɔ Mainstein ƒe asrafoha me ake, gake le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la, wonya Rommel si ame geɖe lɔ̃na wu. Esi wònye be le aʋawɔɣia la, ɖekakpuia wɔa nu le alɔ̃dɔdɔ me wu, si dzomavɔ ƒe gbɔgbɔ aɖe nɔ ŋgɔ na ta la, nukatae mele be wòaɖo ŋku aʋafia sia ƒe ŋutikɔkɔe ƒe aʋadziɖuɖuwo dzi o. Gawu la, evivina ŋutɔ be woaɖo ŋku Eŋlisitɔ siwo woƒo dzi wu Russiatɔ siwo dzi woɖu!
  Rommel, esi wòɖo Marret Line la, ekpɔe be yele Napoleon ƒe "titina nɔƒe" le futɔwo ƒe aʋakɔ eve dome eye fifia ate ŋu aɖu wo dometɔ ɖeka dzi, esi wòƒoe vevie vɔ la, eye emegbe hafi wòatrɔ adze ŋgɔ evelia.
  Friedrich ko alɔgbɔnu le eɖokui me be: Togbɔ be Leo Tolstoy ke ɖi le eŋu hã la, ɖikeke mele eme o be Napoleon nye aʋafia kple dziɖula gã aɖe. Vevietɔ ne èlé ŋku ɖe nusiwo wowɔ ŋu. Ðeko mexe mɔ na wo o. Hitler le go sia me gavloe wu... Gake le gɔmeɖose nu la, anya wɔ be woatsɔ Fuhrer la asɔ kple Napoleon!
  Aʋafia bibi Rommel hã kpɔ nu bubu aɖe dze sii: Amerikatɔwo kple Franseawo zɔ mɔ yi ɣedzeƒe ʋĩ va ɖo titina Tunisia eye wolé Ɣedzeƒe Akɔta ƒe Tɔʋuwo le Fondouk, Faid kple Gafsa, eye woto Ɣetoɖoƒe Akɔta ƒe Tɔʋuwo dzi kilometa 60-70 le ɣetoɖoƒe gome.
  Eva dze be ne Italo-Germany-srafowo lé Faid kple Gafsa eye emegbe woʋu yi ɣetoɖoƒe gome to Feriana kple Kasserine ŋu la, woate ŋu ayi Amerikatɔwo ƒe nuzazãwo ƒe dɔwɔƒe gã la kple woƒe dɔwɔƒegã si le Tebessa la gbɔ tẽ. Le Tebessa la, Italo-Germany-srafowo kpɔ wo ɖokui le Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe fli si le Tunisia ƒe ɣetoɖoƒe gome ʋĩ eye wole woƒe kadodowo ŋutɔŋutɔ kloe. Ne ɖe Rommel trɔ eƒe aʋawɔʋuwo ɣemaɣi hefia asi wo yi dziehe gome ɖo ta atsiaƒua gbɔ, si didi kilometa alafa ɖeka la, anye ne Germanytɔwo ate ŋu atso Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe aʋakɔ bliboa le Tunisia alo azi wo dzi be woadzo ayi Algeria hafi.
  Friedrich ƒe susuwo do kplamatse Lagg eve siwo do tso alilikpoawo megbe ƒe dzedzeme... Woɖu esiawo... Eye emegbe tu siwo woɖo nyuie ɖe tuawo ŋu... Eya koe ate ŋu ada tu nenema... Yak ene bubuwo. .. eye wole afima tututu... Eye fifia da tu Katyusha... Ale be kakɛwo nadzo ayi goawo katã me... Tukpe bubu... Eyata Helga le agbagba dzem tso axadzi. Edo ɣli nɛ be:
  - Kalẽtɔ, mina míatsɔe aƒu gbe sesĩe wu!
  . TA No. 20 lia.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ƒe dɔdasi le xexe si sɔ kple wo nɔewo me mewu enu haɖe o.
  Germanytɔwo nɔ ŋgɔ yim ɖo ta Gorky-dugã la gbɔ. Woƒo xlãe keŋkeŋ. Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe ʋli du gã sia ta.
  Esi Moscow ƒo xlãe keŋkeŋ ta la, enɔ gbɔgbɔm. Nazitɔwo to Kremlin me xoxo le teƒe aɖewo. Mɔkpɔkpɔ aɖeke menɔ USSR ƒe fiadu ƒe nɔƒe ŋu kloe o. Moscow-srafowo ƒe aʋawɔnuwo nɔ nuwuwu gogom. Eye esi fiadu la mu la, anye ne aʋa bubu aɖee wònye hafi.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ʋli du si le Volga-tɔsisia dzi ta.
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia le dzrewɔwɔ ƒe nɔnɔme me abe alesi wònɔna ɖaa ene.
  Wodaa dzo hedzia ha be:
  Mɔɖelawo menaa ta o
  Womevɔ̃na na funyafunyawɔwɔ ame o...
  Wowɔa avu abe hɔ̃ ene
  Kraut-ƒomea ɖoɖo ɖe dzomavɔ me!
  
  Kalẽtɔ geɖewo le wo dome, .
  Tagbɔsesẽtɔ geɖewo...
  Ne ehiã la, zɔ le ɖoɖowɔwɔ me - .
  Mɔ̃a ƒe agba tsɔtsɔ!
  Eye ale ŋutsuvi aɖe si dze abe ƒe wuieve ene, gake le nyateƒe me la, enye aʋawɔla veviedonula bibi aɖe si nɔ anyi ƒe geɖe la, Oleg Rybachenko tsɔ nya aɖe ƒoe, eye wòtso fasitɔwo ɖe anyi.
  Eye emegbe etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb ɖe futɔa ŋu.
  Eye wòakaka Krauttɔwo ɖe goawo katã me.
  Le ema megbe la, ŋutsuvia adzi ha be:
  - Russiatɔ aʋawɔlae menye le gbemelãwo ƒe klo dzi,
  matutu Russia ƒe futɔwo ɖa le anyigba dzi!
  Margarita, nyɔnuvi kalẽtɔ sia hã tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa ku ƒe nunana si wua ame ƒua gbe. Aƒo Nazitɔ geɖe ɖa eye wòaŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Na Rus Gã'!
  Eye wògagbã nukoko ake.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe wɔa avu kalẽtɔe. Togbɔ be aʋaa bu kloe hã. Germanytɔwo ɖe to ɖe Orenburg xoxo, eye womiã Aʋakɔ Dzĩ la ɖe afisiafi si woate ŋui.
  Ne míagblɔe tututu la, woxɔ Orenburg ɣeyiɣi didi aɖee nye sia. Mɔ̃ ɖeka koe gakpɔtɔ le tsitre ɖe afima. Nazitɔwo ƒo xlã Ufa xoxo.
  Gawu la, woƒe asrafowo tso dzigbe gome le tetem ɖe Kazan ŋu xoxo. Menye ɖeko nɔnɔmea le vevie ko o.
  Eye nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi esi wònye be samuraitɔwo tso ɣedzeƒe gbɔna eye le Titina Asia la, wowɔ ɖeka kple Germanytɔwo xoxo.
  Gake ɖevi kalẽtɔ siwo ŋu wowɔ nuvevii la wɔa avu. Woxɔ woƒe aʋadziɖuɖu dzi se. Alo ne mede ɖeke o la, wole klalo be yewoaku kple ta kɔkɔ. Ke hã, aleke ku sia le? Wonye ame makumakuwo!
  Eye wogakpɔtɔ nyea ɖeviwo ƒe geɖe. Eye le afi aɖe la, xexe bubuwo kple mawunyadɔgbededɔwo hã li.
  Oleg gada tu bubu. Emegbe etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu ƒua bɔmb hedzia ha be:
  - Stalin anɔ mía gbɔ tegbee!
  Margarita tsɔ ŋku ɖe Fritzes-ƒomea ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Mawu negbe! Ameɖula sia gbɔna mía gbɔ!
  Eye nyɔnuvia tsɔ dziku da bɔmb kple eƒe afɔ ƒuƒlu.
  Oleg Rybachenko de dzesii le mɔ si me susu le nu be:
  - Mí katã míenye ameɖulawo vaseɖe afi aɖe!
  Eye ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe.
  Margarita lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Vaseɖe afi aɖe la, ẽ!
  Eye etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da tu si wua ame hã, si na Germanytɔwo ƒe ʋu eve va ƒo wo nɔewo.
  Oleg Rybachenko da tu eye wòsusu be ɖewohĩ mɔkpɔkpɔ aɖeke megale USSR ƒe nɔnɔmea me o xoxo eye viɖe aɖeke koŋ mele aʋawɔwɔ me o. Esia tae wowua amewo dzodzro.
  Ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eve. Esi woƒo ʋetsuvi la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo le "E" ƒe hatsotsowo me la va dze wo nɔewo dzi.
  Terminator vi la dzi ha be:
  - Ne ɣeyiɣia de la, .
  Míawɔ avu dzinɔameƒotɔe!
  Aʋawɔla siwo le dodom le ŋdi me - .
  Eye nàwɔ avu kalẽtɔe!
  Le nyateƒe me la, ŋutsuvia nɔ klalo be yeatsrɔ̃ aʋakɔ ɖesiaɖe le aɖabaƒoƒo eve alo etɔ̃ me.
  Margarita hã tsɔ ku ƒe nunana si wotsɔ afɔ ƒuƒlu la ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Na Rus Gã'!
  Ðeviwo nye aʋawɔla kalẽtɔ ale gbegbe be ame aɖeke mate ŋu afɔ afɔ wo dzi o. Wonye aʋawɔla sesẽ mawo tɔgbe.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia le dzidzɔ gã aɖe me abe alesi wònɔna ɖaa ene. Eye dzideƒo, bubu kple dzideƒo hã kpe ɖe wo ŋu. Wowɔa avu kple fasitɔwo abe titanwo ene. Eye eme kɔ ƒã be futɔ la mato afisi wole tsitre ɖo abe agakpe ene o. Ðewohĩ nane si sesẽ wu kpe kple kpe ɖeka gɔ̃ hã.
  Margarita, si nɔ tu dam la gblɔ be:
  -Míanye ɣletinyigba la ƒe ʋiʋlilawo, .
  Míenye ame dzɔtsuwo le sekɛndrisuku!
  Eye nyɔnuvia agatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si wotsɔ lãgbalẽ wɔe la adze ku ƒe nunana la gɔme ake. Eye wògbã futɔ la.
  Nyɔnuvi sia fa miamiamia ale gbegbe, màte ŋu azã naneke ɖe eŋu o.
  Esi wònye be mɔnu aɖeke meli si woatsɔ atsi nu gbegblẽwo nu o ta la. Togbɔ be, esia menye crowbar o, ke boŋ nane si wua ame wu eye wòfa wu gɔ̃ hã.
  Oleg Rybachenko, tu, nɔ ɣli dom be:
  - Nyemenye ŋutsuvi o, nyee nye super boy eye makɔ wu ame bubu ɖesiaɖe le xexeame!
  Eye le afisia hã la, abe ɖe wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ bɔmb siwo gblẽa nu la ƒu gbe ene. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu eve gadze wo nɔewo dzi ake.
  Ðekakpui aʋawɔla la nye aʋawɔla ŋutɔ. Gake ese le eɖokui me be yemate ŋu atsɔ ƒoƒo agbã akɔta le afisia o. Togbɔ be nɔnɔme siwo me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o meli o hã la, abe alesi tsitretsiɖeŋula siwo dzi womate ŋu aɖu o meli o ene.
  Ŋutsuvia ɖo ŋku alesi wòto ditties vɛ na dukplɔla ƒe tiatiawɔwɔ le Belarus dzi:
  Medzɔa dzi na ame be nàse nya dzodzrowo zi adelia o, .
  Eye nyemese alesi gbegbe maxɔ "fofo" la dzi ase o!
  Lukashenko do ŋugbe be yeatu paradiso - .
  Gake míewɔ ɖeka kple kekeli la, míeyina viviti me!
  Ẽ, enye kuxi na nuɖoanyia kple amenyenye ƒe subɔsubɔ. Nyateƒee, nukatae wòle be Europa-dukɔ aɖe naɖe mɔ ɖe ŋutasẽdziɖula aɖe ŋu, abe ɖe wònɔ Titinaɣeyiɣiwo me ene?
  Eye Stalin hã nye dzizizidziɖula eye le xexeame katã la, ele aʋa aɖe gɔme dzem vivivi be yeaɖu...
  Ðevi kalẽtɔawo gawɔ avu ŋkeke etɔ̃ bubu. Le ɣeyiɣi ma me la, Nazitɔwo ƒo xlã Kazan eye woxɔ Ufa.
  Aʋawɔwɔ nɔ edzi yim le Kremlin ŋutɔ me xoxo. Nyɔnuvi adzetɔ ene wɔ avu kple Nazitɔwo tsɔ yi kple disk tsɛwo tsɔ ƒu gbe, eye woƒe afɔ ƒuƒlu.
  Kremlin gblẽ vevie le tudada siwo tso Sturmlevs, Sturmtigers, bɔmbdada kple tu gãwo gbɔ ta.
  Stalin ŋutɔ gakpɔtɔ le Sverdlovsk ya. Eye edze abe mɔkpɔkpɔ aɖeke mele USSR ƒe nɔnɔmea ŋu o kloe ene. Gake Aflaga Dzĩ la gakpɔtɔ le dzodzom le Russia ƒe fiadu dzi, si fia be menye wo katãe bu o!
  Amewo xɔe se be tɔtrɔ gã aɖe gbɔna!
  Natasha lã Arabtɔ la ɖe afã me. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa diski ƒua gbe eye wònɔa ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fofonyigba makumaku la! Hitler mate ŋu agbã mí o!
  Zoya hã tsɔ akplɔ eve ƒo fasitɔ la eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ao, mègagbã mí o!
  Le ema megbe la, eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ amewuwu ƒe disk aɖe ƒu gbe ɖe Nazitɔwo ŋu.
  Eye ameyibɔ aʋawɔʋu eve aɖewo ge tso Kremlin ƒe gli si gbã la dzi.
  Eyome, Aurora da tu. Ƒã hafi wòdaa tu, gake edaa tu pɛpɛpɛ. Eye emegbe ezã eƒe akplɔwo. Eye ɣletiviwo kple swastika tsɛ ɖaɖɛwo nɔ dzodzom tso eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo dzi.
  Eye le afisia la, Svetlana atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu atsɔ disk ɖaɖɛ aɖe aƒu gbe eye wòavuvu Fritz la kakɛkakɛe. Emegbe adzi ha be:
  - Kolovrat, Evpatiy Kolovrat - Fofonyigba taʋlila, Perun ƒe asrafo!
  Kolovrat ye nye ema! Evpatiy Kolovrat nye ame si! Rus ƒe Kalẽtɔwo le ɣli dom!
  Mí ame eneawo katã míele avu wɔm le afisia. Woxɔ Moscow katã kloe xoxo, eye tu siwo wotsɔna naa amewo la va wu enu. Russia ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo siaa le kukum. Gake womena ta o. Togbɔ be ɣeyiɣi didi kae toɖeɖe ɖe dua xɔ hã?
  Nyɔnuvi siwo le Kremlin ƒe gli ŋu la wɔa avu. Abe kalẽtɔwo ene. Eye togbɔ be December nye afɔ ƒuƒlu eye bikini koe wodo. Gake womesea vuvɔa o. Kura o, ɖeko woƒe ŋusẽ dzina ɖe edzi.
  Eye disk ɖaɖɛ siwo le gbadzaa ŋutɔ la dzona tso nye afɔbidɛ ƒuƒluwo dzi. Nusiwo le Wehrmacht ƒe duta asrafowo vuvum.
  Aʋawɔlaawo wɔa avu abe aʋawɔla kalẽtɔwo ene. Eye kple awu suetɔ kekeake. E kple AG ƒe aʋawɔʋu gã siwo kplɔ wo nɔewo ɖo, alo Nazitɔwo ƒe nutovɛ dziŋɔ bubuwo mekpea ŋu na atsyɔ̃ɖola mawo o.
  Nyɔnuvi aɖeke menye nusi ate ŋu aɖu fasitɔwo ƒe dziɖuɖu ƒomevi ɖesiaɖe dzi o. Ne ede blibo abe alesi wòle le xexe sia me ene gɔ̃ hã.
  Natasha tsɔ eƒe yi lã lã, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ disk ƒu gbe, eye wòtso Nazitɔwo eye wòdzi ha be:
  - Aleke gbegbe wònyoe nye si be woanɔ Soviet dukɔa me, .
  Eye aleke gbegbe wònyoe nye si be woagbã Wehrmacht-ʋua!
  Zoya, si tsɔ akplɔwo nɔ nutunua dzi kpɔm la, de dzesii be:
  - Wehrmacht-ʋua va sesẽ vevesesetɔe! Fifia míele Kremlin ta ʋlim xoxo!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe ƒu gbe, eye wòƒo Kraut ƒomea.
  Emegbe edzi ha be:
  - Esia nye adedada gbemelãwo na futɔwo!
  Eye emegbe Aurora hã le aʋawɔwɔ me. Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã eye wòfa tu ka gbegbee nye si. Le dzomeŋɔli ƒe ya me la, eƒe ɖa dzĩ si le abe akɔbli ene la nɔa ʋuʋum abe aʋaflaga ene. Ao, nyɔnuvi sia tɔgbe mabɔbɔ ɖe ame aɖeke ŋkume o.
  Eye tso eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔtsɔ ƒu gbe me la, disk ɖaɖɛ aɖe si le lã kple ʋu lãm la dzona.
  Etsoa tsitretsiɖeŋulawo ƒe ŋutilã. Eye Aurora do ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si nye super class!
  Aleke Svetlana ƒe dzedzeme le le aʋawɔwɔ me?
  Dzo si le abe abosam ene kple tsɔtsrɔ̃ ƒe ahomya koe nye terminator sia si ƒe mo biã.
  Eye amewuwu ƒe nukunu aɖe hã dzona tso eƒe afɔ ƒuƒluwo dzi. Eye nyɔnuvia le ŋusẽ blibo me le avuwɔwɔa me.
  Wo ame eneawo katã le aʋa wɔm. Eye mele be wòagbugbɔ ɖe megbe alo ana ta o.
  Wonye adzetɔ ene - super ko! Nusianu kple amesiame tsɔtsrɔ̃ ƒe hatsotso ene ŋutɔŋutɔ!
  Aʋawɔlawo lé ametakpɔƒea. Gake Kremlin lolo eye mate ŋu atsi tre ɖe eŋu le afisiafi o. Ŋusẽawo mesɔ kura o.
  Natasha de dzesii kple dziku be:
  - Míewua ame, ke menye be míeɖua dzi o!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nya ɖe amewula ŋu ake.
  Zoya gblɔe le susu me esi wònɔ eƒe futɔa lãm be:
  - Màte ŋu aɖu nusianu dzi o... Negbe ɖe le kɔmpiuta fefe aɖe me ko!
  Eye nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sika ene la gatsɔ ku ƒe disk la ƒu gbe ake.
  Aurora, si tsɔ akplɔwo lã eƒe tsitretsiɖeŋulawo la, nɔ ɣli dom be:
  - Aʋadziɖuɖu, mexɔe se be anye mía tɔ! Le Russia Kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me!
  Eye tso eƒe afɔ ƒuƒlu dada me la, tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana aɖe dzona.
  Eye Nazitɔ siwo wotso la dze anyi.
  Eye emegbe Svetlana le aʋawɔwɔ me. Etsoa fasitɔwo kple eƒe ƒuƒuwo. Eye ewɔa nu kple aɖaŋu si gbɔ eme, alo aɖaŋu si seɖoƒe meli na o gɔ̃ hã. Eƒe afɔ ƒuƒluwo wɔa ablaɖeɖe ale gbegbe. Eye woɖea tsɔtsrɔ̃ dziŋɔwo fiana.
  Eye emegbe nyɔnuvia dzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fofonyigba kple xexe yeyewo!
  Eye ku ƒe nukunu hã dzona tso eƒe afɔ ƒuƒluwo dzi.
  Eye kpɔ ɖa, Natasha gadze aʋa ake. Eye wòtso Kraut-towo, henɔ du dzi abe ɣletivimefakaka ene. Eye wòdo ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fofonyigba gãtɔ kekeake!
  Eye eƒe yiwo dzona yia dzi abe gbetsola ene.
  Eye nyɔnuvia dzea hadzidzi gɔme gɔ̃ hã be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia tegbee, .
  Míaƒe drɔ̃ea ava eme!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo boomerang ɖaɖɛ aɖe. Eye wòtrɔ ƒo xlãe hetso ta yibɔ kple viviti wuieve.
  Nyateƒee, menye Germanytɔwoe wu nyɔnuviawo o, ke boŋ dutanyigbadziʋakɔ siwo wozã tsɔ tsi tre ɖe wo ŋue. Gake esia gɔ̃ hã nana wòfa wu na aʋawɔlawo.
  Wole keklẽm eye wowɔa fefe.
  Natasha gatso eƒe futɔwo ake. Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa nane si le abe ema ene ƒua gbe.
  Eye wòado ɣli be:
  - Stalin kple ŋutikɔkɔe!
  Eye emegbe Zoya hã. Nenema kee wòle be woaɖe asi le nane si wua ame ŋu. Eye eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ɖe ku ƒe gbedasia ɖe go.
  Eye aʋawɔla la do ɣli be:
  - Mevɔ̃ɖi be nàku ɖe Dadanyigba abe mía tɔ ene ta o!
  Eye emegbe Aurora hã axɔe eye wòage ɖe aʋa la me. Eye atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu hã ada boomerang. Eye wòatrɔ asi le futɔwo ŋu.
  Le ema megbe la, edzi ha be:
  - Na Soviet Rus'! Nukae aɖu xexeame katã dzi!
  Eye emegbe le aʋa si nye Svetlana me. Azɔ hã nyɔnuvi si womate ŋu atɔ te alo aɖe eƒe duƒuƒu dzi akpɔtɔ o. Aleae wòƒoa nui. Ðeko nyemate ŋu aɖe wò tso aʋawɔla sia tɔgbe si me o!
  Eye etsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔa amewuwu ƒe agbawo ƒua gbe. Eye wòwua eƒe futɔwo nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔmee.
  Togbɔ be emegbe Yarila ate ŋu ado gbe ɖa ɖe wo ta hã. Alo ɖewohĩ Perun. Chernobog fiaɖuƒea le wo lalam le ku megbe na nuvɔ̃wɔlawo! Gake edoa dzidzɔ na ame gɔ̃ hã le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu - aʋawɔwɔwo yia edzi ɣesiaɣi! Eye dzre geɖe ŋutɔ! Eyata ɖewohĩ mele be míafa konyi le nuvɔ̃wɔlawo ƒe dzɔgbese ŋu vevie akpa oa?
  Svetlana se le eɖokui me gɔ̃ hã be yewɔ nukokoe vie: màte ŋu aʋã ŋu Kristotɔwo o - woaxɔ dzidzɔ geɖe le wo si le mavɔmavɔ me. Nusiwo nɔ wo si le ɣletinyigba Anyigba dzi gɔ̃ hã.
  Eh, nuvɔ̃wɔla wɔnublanuiwo! Eye ame dzɔdzɔe dzɔgbevɔ̃etɔ siwo lolo wu gɔ̃ hã!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si wotsɔ lãgbalẽ wɔe la ƒu gbe ake. Emegbe egblɔ be:
  - Xexeame anye mía tɔ! Ŋutikɔkɔe na Russia!
  Natasha tsɔ eƒe yiwo wɔ kpakpaluʋui etɔ̃ eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe mavɔ nanɔ Russia gã la ŋu!
  Eye eƒe afɔ ƒuƒlu la atsɔ nane si wua ame eye wòle etɔxɛ la aƒu gbe. Le ema megbe la, nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la ƒo ameyibɔa ƒe ŋgonu, eye wòƒo eya kple Arabtɔ atɔ̃ bubuwo tso gli ŋu.
  Ame si kplɔe ɖo le aʋa la mee nye Zoya. Naneke mate ŋu axe mɔ nɛ o. Ewɔa avu kple Hitler ƒe amehawo. Eye wòwɔa nutunuwɔƒe etɔ̃. Asrafoawo lã wo le eƒe anyidzedze me.
  Le ema megbe la, nyɔnuvia gblɔ be:
  - Rus mavɔ' anɔ Svarog gbɔ!
  Eye wòɖea ŋku ɖe eƒe zɔhɛwo ŋu.
  Ame si kplɔe ɖo le aʋa la mee nye Aurora. Eƒu du abe lãkle ene. Etso amesiame. Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe. Etso fasitɔ gbogbo aɖewo eye wòdzi ha be:
  - Na Fofonyigba ƒe nɔnɔme kɔkɔtɔ kekeake!
  Eye emegbe Svetlana ge ɖe aʋa la me. Alesi wòlãa eƒe futɔwoe. Eye ewɔa nu dziŋɔ ŋutɔ.
  Le ema megbe la, ku ƒe nunana dzona tso eƒe afɔ ƒuƒluwo dzi. Eye wòtsoa Nazitɔwo nyuie, abe ɖakpala ƒe lũhɛ ene.
  Eye nyɔnuvia do ɣli be:
  - Nye ƒexɔxɔ kple nye nyateƒe! Ŋutikɔkɔe na Russia Gã la!
  Ẽ, ene sia wɔa avu kalẽtɔe vavã. Gake dzetugbe ene siwo le afɔ ƒuƒlu eye wole amama kloe la mete ŋu ɖua dzi le Xexemeʋa Evelia me o. Eye aleae Moscow dze anyi.
  Nyɔnuviawo do go le fiadu si wolé la me, eye wozã woƒe yiwo kple numakpɔmakpɔ ƒe awudziwui siaa.
  Zi geɖe la, wote ŋu wɔa nu geɖe. Nyɔnuvi siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake, màkpɔ wo be wokɔ wu alo wodze tugbe wu o.
  Eye Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova dzo le Gorky du si woxɔ la me.
  Nazitɔwo ya kpɔ dzidzedze le afisiafi kloe.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia dzo eye wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔ aŋewo ƒu gbe, eye wotsrɔ̃ Kraut ƒomea.
  Oleg Rybachenko dzi ha be:
  - Ao, amesi le ŋudzɔ la mavuvu o, .
  Akpɔkplɔ, hɔ̃ ƒe dzedzeme...
  Ameawo ƒe gbe me kɔ - .
  Da la agbã ɣlidodoa!
  
  Mexɔe se be xexeame katã anyɔ - .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖua nu ava yi...
  Eye Ɣe la klẽ - .
  Mɔ si klẽna ɖe kɔmiunisttɔnyenye dzi!
  Margarita tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo tsɔ aŋe geɖe ƒu gbe eye wòɖo kpe edzi be:
  - Ao, mavuvu o!
  Eye wòda tu aɖe si wogbã, eye wòtso fasitɔ blaeve vɔ eve.
  Ðevi siawo ƒomevie. Fafɛ, si meʋuʋuna o. Togbɔ be le nyateƒe me la, menye aʋa ma ƒomevie nye esia o. Eye ele be woasi.
  Moscow mu, Gorky dugã la mu. Nazitɔwo va dze Kazan dzi. Esia nye Soviettɔwo ƒe du mamlɛtɔ si le Volga-tɔsisia dzi xoxo. Tsitretsiɖeŋua nye kalẽwɔwɔ, gake mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe seselelãme si le dzidzim ɖe edzi.
  Piramid-ʋawɔʋu deŋgɔwo nɔ Nazitɔwo si tso AG-ʋawɔʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo me, siwo me Soviettɔwo ƒe aʋawɔnu aɖeke mate ŋu age ɖo o. Eye esia, ele be magblɔ be, gblẽ ŋutɔ.
  Ne ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe ƒe afɔ ƒuƒluwo da bɔmb ɖe mɔa dzi ko hafi Germanytɔwo ƒe lã wɔadãwo doa go wo nɔewo. Gake nukae atsu kple asi ɖeka ko ate ŋu awɔ esime xexeame katã kloe tsi tre ɖe USSR ŋu!
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, tsɔ AG-50 kple AG-75 ƒe ta ƒo ƒu, eye emegbe wògblɔ be:
  - Ne mɔ̃ sesẽa le mɔ dzi la, .
  Futɔa tu...
  Ele be míatsa le megbe tso megbe - .
  Kplɔe tudada manɔmee!
  Margarita lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Ameflunya le aʋawɔwɔ me nye nya gã aɖe! Vevietɔ ne ŋusẽawo mesɔ o!
  Oleg Rybachenko de dzesii be:
  - Eye meƒo Entente ƒe aɖaŋua. Etsɔ aʋawɔnu siwo sɔ la tsrɔ̃ futɔwo ƒe asrafo miliɔn alafa ɖeka wuiene, eye zero koe wòbu. Esia fia be to ayemɔwo dzi la, àte ŋu awɔ avu kple xexeame katã ŋutɔŋutɔ!
  Margarita lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Ate ŋu adzɔ ŋutɔ! Eye nàwɔ avu ahaɖu dzi!
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ aŋe ƒe afɔwo ƒu gbe. Ewu fasitɔ blaetɔ̃ etɔ̃ eye wògblɔ be:
  - Míaɖu dzi le Russia Kɔkɔe ƒe ŋkɔ me!
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia yi woƒe duɖimekekea dzi... Nyateƒee, ŋusẽawo mesɔ o akpa ŋutɔŋutɔ.
  Aʋawɔnu ƒomevi ɖesiaɖe tsrɔ̃ Kazan. Stalin de se be woalée vaseɖe esime ʋu mamlɛtɔ nado. Gake le nyateƒe me la, aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔ si nɔ Asrafoha Dzĩa me le Moscow ƒe anyidzedze megbe la me gblẽ akpa. Amesiame di vevie be yeaku. Eye Nazitɔwo de ŋgɔ akpa le xexlẽme kple aʋawɔnuwo gome.
  Eye woƒe yameʋu siwo me dzo le la le bɔmb dam ɖe du kple kɔƒe siwo katã Nazitɔwo mete ŋu xɔ haɖe o la dzi.
  Hafi Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova naɖo Kazan la, du sia mu.
  Woxɔ Ufa hã. Eyata togbɔ be dzomeŋɔli sesẽ hã la, Nazitɔwo ʋu yi Sverdlovsk.
  Stalin ƒe dɔwɔƒegã nɔ afima. Eye samuraitɔwo tso ɣedzeƒe va. Japantɔwo hã sesẽ.
  Woƒe aʋawɔlawo koŋ nye afɔku - ninja nyɔnuviwo. Togbɔ be vuvɔŋɔli le Siberia hã la, woƒua du toa snoa me afɔ ƒuƒlu, evɔ tsiƒuƒuwu koe woawo ŋutɔwo do. Edzi ŋɔ ŋutɔ be nàkpɔ aʋawɔla mawo tɔgbe le susu me gɔ̃ hã. Togbɔ be wonya kpɔ ŋutɔ hã.
  Wo dometɔ ɖeka si ƒe taɖa le blɔ, bubu si ƒe taɖa le ɣie, etɔ̃lia ƒe taɖa le dzĩ, enelia si ƒe taɖa le ɣie enye si.
  Ame siawoe nye amewula siwo nya kpɔ wu. Wotsɔa yi ɖeka wɔa dɔ eye wotsɔa disk alo chakra tsɛwo ƒua gbe ɖe afɔzɔlawo ŋu. Eye ninjawo tsɔa bɔmb ƒua gbe ɖe aʋawɔʋuawo ŋu - woƒe lolome le abe pea ene ko, gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo kpekpe wu la dzona yia yame yia dzi hevuvua wo kakɛkakɛe.
  IS-7 dziŋɔ la gɔ̃ hã menye mɔxenu na nyɔnuvi ninja o. Wonye aʋawɔla siwo le ɖoƒe kɔkɔ ale gbegbe be ŋusẽ aɖeke mele dzɔlawo gɔ̃ hã ŋu ɖe wo ŋu o.
  Nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa le blɔ enye si, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ pea kple Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu etɔ̃ ƒu gbe zi ɖeka, dzo yi dzi, eye wòwó ɖe akpa vovovowo me.
  Eye emegbe nyɔnuvi aɖe si ƒe taɖa le ɣie eye eƒe afɔ ƒuƒlu hã li, si le pea ƒom. Eye le afisia hã la, Soviettɔwo ƒe ʋuwo dzona yia mɔ vovovowo dzi eye wogbãa wo kakɛkakɛe. Mina míagblɔe tẽ be, aʋawɔla siawo ƒomevie le afisia - ado vɔvɔ̃ na sɔdola kalẽtɔ kekeake gɔ̃ hã le wo ŋkume.
  Eye nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa biã le aʋawɔwɔ me enye si. Abe alesi nètsɔa wò afɔ ƒuƒlu tsɔa pea si wua ame ƒua gbe ene. Eye tso esime woƒoe la, IS-12 gã la ƒe aʋawɔnuwo gbã.
  Esiae nye Terminator nyɔnuvi la.
  Eye emegbe nyɔnuvi ninja aɖe si ƒe taɖa le ɣie. Nenema ke axɔe, eye wòatsɔ eƒe ŋusẽ katã atsɔ eƒe yiwo aƒu gbe ɖe Aʋakɔ Dzĩa ƒe asrafowo me. Atso wo dome eye wòadzi ha be:
  - Menye nudzodzoe nublanuitɔ, ninja, gake menye atiglinyi o!
  Le afisia hã la, nyɔnuvi eneawo katã nye amewulawo le aʋawɔwɔ me.
  Asrafoha Dzĩ la le aʋa la dzi ɖum le goawo katã me. Gake egadzea agbagba kokoko be yeawɔ avu.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova le tsaglãla tsam le dzomeŋɔli ƒe snoa me. Wonye ɖevi dahe siwo le afɔ ƒuƒlu. Le ŋutilã makumakuwo gome la, vuvɔ megblẽna nenema gbegbe o. Amegã siawo mate ŋu adze dɔ alo axɔ vuvɔ alo vuvɔ o. Gake kokoko la, ne ète ɖe Ural-towo ŋu la, vuvɔa mevivina o eye wòɖua ɖeviwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu.
  Oleg gblɔ nublanuitɔe be:
  - Mienya nusi vɔ̃ɖi wu o - vuvɔ kple dɔwuame, alo ekpɔkpɔ dze sii be miaƒe Dada kɔkɔe la le bublum!
  Margarita gblɔe le mɔ si me susu le nu be:
  - Le mía gome la, vuvɔ kple dɔwuame menye naneke o... Gake nyateƒe si wònye be míebu na Nazitɔwo la gblẽ le nyateƒe me!
  Oleg lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Mate ŋu agblẽ ɖe edzi o! Le goawo katã me la, nukatae zi geɖe la, Dziɖuɖu Etɔ̃lia kpɔa dzidzedze le xexeame katã siwo sɔ kple wo nɔewo me wu mía tɔ?
  Margarita tsɔ susu aɖe si me susu le be:
  - Elabena fasitɔwo sesẽ ŋutɔ eye wowɔa ɖoɖo ɖe wo ŋu. Eye dzɔgbenyuie nɔ mía ŋu zi geɖe. Vevietɔ le Stalingrad gome!
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo snodziʋu aɖe eye wòde dzesii be:
  - Ẽ, míekpɔ dzɔgbenyuie ŋutɔ le Stalingrad! Fritztɔwo ŋutɔ ge ɖe mɔ̃a me bometsitsitɔe!
  Margarita ƒo nu kple ɣli be:
  - Agbagbadzedze be yemage ɖe kuxi me o, .
  Be màgatɔtɔ ahabu o...
  Ahiã be woaƒo nikel ɖeka nu ƒu ɖe gaku ɖeka ta, .
  Eye ke boŋ, woagadzii yeyee!
  Ðevi siwo nɔ mɔa dzi dze fasitɔwo ƒe hatsotso aɖe dzi. Wowu asrafo siwo wu alafa ɖeka. Wogblẽ ɖeka ɖi aboyoe. Margarita zi ɖekakpuia dzi be wòagbugbɔ nu na eƒe afɔkpodzi siwo te ŋu trɔna ŋutɔ, siwo biã le vuvɔ ta. Ewɔe toɖoɖotɔe. Eye wògblɔ be Germanytɔwo te ɖe Sverdlovsk ŋu xoxo eye woƒo xlãe.
  Oleg de dzesii be:
  - Ewɔ nuku be mía kple wò, Margot, míeƒua du wu, gake le mɔ aɖe nu la, míeʋãna abe ame tsɛwo ene alo blewu gɔ̃ hã!
  Margarita lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Wolée le dziɖuɖu ƒe ƒutsotsoe aɖe me! Edze abe le xexeame katã sia me la, amesiame tsi tre ɖe USSR ŋu ene. Dzɔdzɔmenuwo kple yamenutome gɔ̃ hã!
  Emegbe Oleg do susua ɖa be:
  - Ke nenye be enye nu maɖinu na mí be míawu Hitler ya ɖe?
  Margarita ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu be:
  - Hyperwitch la mena sedede sia tɔgbe mí o! Eyata mina míawɔe amateur performances manɔmee. Gakpe ɖe eŋu la, nukae esia awɔ?
  Oleg Rybachenko ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Nu geɖe ŋutɔ! Gawu la, Fuhrer, Fuhrer si le Afrika hãe nye esia!
  Margarita do susua ɖa be:
  - Mina míawɔ avu le ŋgɔgbe fifia, eye emegbe míakpɔ Hitler ŋu! Abe alesi wogblɔnɛ ene la - wɔ kaba màgaƒu du o!
  Oleg dzi ha be:
  - Duƒuƒu nyo, mègagbã lãgbalẽa o... Ŋutsua menye atiglinyi o, eye wòwɔ kaba ƒe tagbɔ gblẽ!
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia ƒu du kple woƒe ŋusẽ katã. Eye míete ŋu ɖo Sverdlovsk. Eye wodze dua si Nazitɔwo va dze wo dzi la ta ʋiʋli gɔme.
  Amedzidzedzeawo kplɔ wo nɔewo ɖo.
  Ðeviawo nɔ afɔ ƒuƒlu. Margarita do awu ʋlaya, eye ŋutsuvi si do awu kpui aɖe koe Oleg Rybachenko nye. Gake wowɔ avu abe kalẽtɔ ŋutɔŋutɔ siwo mebɔbɔna o ene.
  Oleg tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ aŋea ƒu gbe, to Fritz la ƒe ŋɔti me eye wòƒo ɣli be:
  - Míaɖe asi le anyigba ƒe sentimeta ɖeka pɛ hã ŋu o!
  Margarita tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòdo ɣli be:
  -Menye tsidzadza ɖeka o, menye inch ɖeka o, menye sentimeta ɖeka o!
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe wɔ avu le vuvɔ me. Eye mɔɖela bubuwo hã nɔ wo gbɔ. Eye wo dometɔ geɖe hã le afɔ ƒuƒlu, togbɔ be vuvɔ le wɔwɔm vevie hã. Eye ne ɖevi makumakuawo mevɔ̃na na vuvɔ si le gbe me o, ne mede ɖeke o la, womate ŋu agblẽ nu le wo ŋu o la, ekema afɔku le eme na ɖevi dzrowo kura.
  Mɔɖela aɖe si ƒe afɔ ƒuƒlu, si ƒe asibidɛwo gɔ̃ hã nɔ blɔ le vuvɔ ta, eƒe aɖuwo xɔ vuvɔ, eye eƒe aɖuwo vuvu lae nye esi. Ŋutsuvia le veve sem vevie. Gake togbɔ be ele alea hã la, etsɔa bɔmb gbogbo aɖewo ƒua gbe ɖe Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe te dzikutɔe, eye eya ŋutɔ dze anyi, eye tu aɖe si wogbã la ƒoe.
  Ŋutsuvi kalẽtɔ aɖee nye esia...
  Alo nyɔnuvi aɖe, si ƒe afɔ ƒuƒlu klẽna abe akɔɖu dzĩ ene la, tua tomenukuƒe aɖe ɖe Germanytɔwo ƒe mastodon-tiwo ƒe mɔ te. Eya ŋutɔ kuna, hele ɣli dom be:
  - Na Dadanyigba kple Stalin!
  Evea ame ŋutɔ be nànɔ afɔ ƒuƒlu le dzomeŋɔli, le Siberia, esime ŋutilã makumaku mekpɔa tawò o.
  Oleg kple Margarita gɔ̃ hã mekpɔa dzidzɔ nenema gbegbe be yewoanɔ amama afã kple afã le vuvɔ sesẽwo me o. Gake woko alɔgbɔnu hedzia ha, eye wodina be yewoado dzidzɔ na ŋutsuviawo:
  - Eh, frost, frost, mègafa nye tsikpe o,
  Mègafa nye tsikpe o! Nye sɔ! Nye sɔ!
  Ame ɣiwo ƒe ta!
  Ŋutsuvi kple nyɔnuviawo nɔ woƒe afɔ dzĩ kple blɔ ʋuʋum le vuvɔ sesẽa ta nɔ ha dzim be:
  - Sno maxe mɔ na mí o! Vuvɔ la maɖu mía dzi o! Míawoe nye Kraut ƒomea ƒe mɔɖelawo! Woaƒo fasitɔ la vevie!
  Ðeviwo wɔa avu nyuie! Gake ŋusẽawo mesɔ o akpa. Stalin si tso Sverdlovsk si ƒo xlãe yi Novosibirsk. Gake Japantɔwo le tetem ɖe du sia ŋu xoxo tso ɣedzeƒe. Womevɔ̃na na Siberia ƒe vuvɔ gɔ̃ hã le mɔ aɖe nu o.
  Neva eme be aʋawɔwɔa nawu enu.
  Gake mɔɖelawo mena ta o. Eye le ɣeyiɣi sesẽwo gɔ̃ hã me la, ɖeviwo dzia ha dzinɔameƒotɔe;
  Míenye mɔɖelawo, kɔmiunisttɔwo ƒe viwo - .
  Dzo, agbadɔ kple kpẽ si le ɖiɖim!
  Fasidziɖuɖu si woƒo fi de la ƒe amedzidzedze - .
  Nusi le dziɖuɖu dzikutɔe lalam!
  
  Nukae míeda le aʋa siawo me?
  Alo ɖe nèxɔe le aʋawɔwɔ kple futɔa mea?
  Tsã la, xexeame ƒe viwo koe míenye - .
  Eye fifia Dadanyigba ƒe aʋawɔlawo!
  
  Gake Hitler ɖe afɔ aɖe ɖo ta míaƒe fiadu gbɔ, .
  Tsitsetsea da bɔmb gbogbo aɖewo!
  Míenye Fofonyigba, si nya kpɔ wu dziŋgɔli gɔ̃ hã - .
  Fifia ɣeɖoto si me ʋu yɔ fũu la va ɖo!
  
  Míawɔ nu ɖe adãwɔwɔ ŋu sesĩe - .
  Togbɔ be woawo ŋutɔwo ƒe kɔkɔme le sue hã la, ʋuu keke!
  Gake yi la le ƒewuivi si mebɔbɔ o si me - .
  Ŋusẽ wu Satana ƒe aʋakɔwo!
  
  Na aʋawɔʋuawo naƒu du adzo le ahomya megbe, .
  Eye míema tu la ɖe etɔ̃ dome!
  Na kpovitɔwo naɖo taɖodzinu vɔ̃ɖitɔe ɖe megbe, .
  Gake Mawu Kɔkɔe la ahe to na wo vevie!
  
  Nukae míetso nya me le? wɔ ŋutifafadɔ - .
  Eye le ema ta la, ʋuunyatɔe la, eva hiã be mada tu!
  Tomefafaa nye fuléle xoxo.
  Ŋutasẽnuwɔwɔ kple amenuveve hã li!
  
  Mía kple nyɔnuvia míele du ƒum afɔ ƒuƒlu ɖekae - .
  Togbɔ be sno dza hã la, etɔa dzo sno si le abe dzoka xɔxɔ ene!
  Gake vɔvɔ̃ aɖeke mele wo me o, ɖeviwo nya - .
  Woatsɔ tu akplɔ fasitɔ la ayi aɖaka la me!
  
  Eyata wowu Krauttɔwo ƒe ha nyɔŋu aɖe, .
  Eye vɔvɔ̃nɔtɔ mamlɛawo le du dzi!
  Míetsrɔ̃a afɔzɔlawo abe akplɔ ene le aʋawɔwɔ me - .
  Sɔhɛwo ƒe dzomeŋɔli menye mɔxenu na mí o!
  
  Aʋadziɖuɖu nye dzidzedzekpɔkpɔ, anye le May, 1999 me.
  Fifia sno ƒe ahom la nye sno sesẽ si me ʋuʋudedi le!
  Ŋutsuvia nye afɔ ƒuƒlu, nɔvianyɔnu nye afɔ ƒuƒlu, .
  Ðeviwo ɖua woƒe ƒexɔxɔ ƒe azã le avɔwo me!
  
  Afikae ŋusẽ siawo tso le mía me - .
  Be woado dzi le vevesese, vuvɔ, hiahiã ma me!
  Esi xɔ̃nye aɖe dzidze yɔdoa gɔme la, .
  Ne xɔ̃nye aɖe le hũ ɖem la, mekuna!
  
  Kristo yra mí mɔɖelawo, .
  Egblɔ bena, Mawue tsɔ Fofonyigba la na wò!
  Esiae nye xɔse gbãtɔ le wo katã dome, .
  Soviettɔwo, dukɔ kɔkɔe!
  Eye wokuna kple alɔgbɔnukoko le woƒe nuyiwo dzi. Ðeviwo menya gbɔdzɔgbɔdzɔ o... Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova wɔ avu kwasiɖa blibo ɖeka. Gake Sverdlovsk dze anyi. Asrafoha la ƒe akpa aɖe tsɔ wo ɖokui na - wose le wo ɖokui me be mɔkpɔkpɔ aɖeke mele nɔnɔmea me o. Mɔɖelawo koe gbe be yewomaɖe asi le yewo ŋu o.
  Eye ŋutsu kalẽtɔ ʋɛ aɖewo siwo meɖe afɔ ƒuƒlu o la wɔ ŋgɔyiyi mɔkpɔkpɔbuɖeame aɖe. Woƒu du to sno siwo le ƒoƒom la me, eye woƒe amadede nye blɔ ŋutɔŋutɔ le vuvɔ dziŋɔa ta. Eye woku le tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tu te.
  Oleg Rybachenko kple Margarita hã ƒe lãme gbã ŋutɔ, gake wogasi le Sverdlovsk kokoko. Le ema megbe la, míeʋu yi Novosibirsk. Vuvɔ, dzomeŋɔli, zã didiwo.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe le du dzi, wolé blanui eye wodo dziku vevie.
  Margarita de dzesii be:
  - Hyperwitch ate ŋu akpe ɖe xexe sia ŋu! Ne menye nenema o la, Nazitɔwo aɖu dzi! Esia nye xexeame katã ƒe nu madzɔmadzɔ wɔwɔ vavã!
  Oleg Rybachenko ti kpo yi dzi, etro le adre si wotsɔ ƒu gbe ɖe anyigba dzi, eye wòde dzesii le susu me ŋutɔ be:
  - Dzɔdzɔenyenye boo aɖeke mele xexeame kura o! Le kpɔɖeŋu me, nukatae ame tsitsiwo kpea fu? Gawu la, amesiame kloe to vovo na ema! Eye ne ame nye ɖekakpui la, enoa atama, noa aha, eye wòwɔa nu vɔ̃ɖi wu gɔ̃ hã, eye eƒe lãme sẽna! Afikae dzɔdzɔenyenye si me ame tsitsiwo tona la le?
  Margarita lɔ̃ ɖe nya sia dzi enumake:
  - Dzɔdzɔenyenye aɖeke mele xexeame katã o!
  Oleg Rybachenko bia nya aɖe si me susu mele o be:
  - Eye afikae Mawu le ŋku lém ɖo?
  Margarita, nyɔnuvi sia si do afɔ ƒuƒlu si do awu ʋlaya si me do le la do susua ɖa be:
  "Ðewohĩ ele be mía ŋutɔwo míazu abe mawuwo ene ale be dzɔdzɔenyenye naɖu fia le xexeame!" Esiae nye Wɔla la ƒe nunya!
  Oleg Rybachenko ɖo kpe edzi kakaɖedzitɔe be:
  - Mexɔe se be míafɔ ame kukuwo ɖe tsitre!
  Nyɔnuvi si nye terminator la ɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, mexɔ esia dzi se, nyateƒee!
  Ðeviawo ƒu du yi Novosibirsk eye wokpɔ gome le du sia takpɔkpɔ me.
  Wowɔ aʋa le du gã mamlɛtɔ kloe si le Aʋakɔ Dzĩa ƒe ŋusẽ te me.
  Stalin nɔ nu ƒom kple Hitler xoxo, eye wòlɔ̃ be yeatsɔ ye ɖokui ana ne kakaɖedzi le ye ŋutɔ yeƒe dedienɔnɔ ŋu. Fuhrer la nɔ klalo na esia, vevietɔ ne akpaɖekedzimademadelawo ƒe dzi dze eme.
  Japantɔwo tso ɣedzeƒe va dze Novosibirsk dzi xoxo. Eyata mɔnukpɔkpɔ aɖeke kura menɔ anyi be woasi o. USSR nɔ kukum.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova da tu Nazitɔwo eye wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒluwo da bɔmb. Eye wogakpɔtɔ nɔ mɔ kpɔm na nane.
  Mɔɖelawo nɔ wo xa. Le vuvɔ sesẽ si nɔ Siberia me la, ɖeviawo katã nɔ afɔ ƒuƒlu eye wodo dzomeŋɔli mɔɖelawo ƒe awu siwo ŋu ka le. Woku abe kalẽtɔwo ene.
  Woƒe afɔwo biã abe ʋetsuviwo ƒe afɔwo ene, eye woƒe asibidɛwo trɔ zu blɔ.
  Gake mɔɖelaawo mena ta o.
  Woaɖe asi le fasitɔwo ƒe dziɖuɖu te!
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe ŋutsuvi ƒuƒlu ƒe afɔ ƒu gbe. Etu Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu etɔ̃ ɖe wo nɔewo ta zi ɖeka eye wògblɔ le ɣlidodo me be:
  - Mexɔ aʋadziɖuɖu dzi se!
  Margarita tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ amewula aɖe hã ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Nye hã mexɔe se, eye maxɔe ase vaseɖe nuwuwu!
  Eye wotsɔ mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe dziku ʋli Soviet-du mamlɛtɔ ta. Eye ke hã womele bɔbɔ ge o.
  Oleg Rybachenko, be yeado dzidzɔ na mɔɖela ɖevi siwo tsikpe kloe la, dzi ha kple dzonɔameme gã aɖe;
  Nyee nye Dada Russia ƒe ɖekakpui aʋawɔla, .
  Dukɔ sesẽ la, dukɔwo katã ƒe dukɔ...
  Dukɔ aɖeke megali si nya kpɔ wu esia le xexeame o, .
  Stalin bla ka aɖe ɖe aŋɔka la te!
  Mɔɖela nyenye nye dzidzɔ kple yɔyɔ, .
  Le nyateƒe me la, esia fia be dukɔa ƒe subɔlae nènye.
  Eye àte ŋu adzi xexeame katã ɖe edzi - .
  Abosam-Satana ƒe ayemɔwo tsɔtsrɔ̃.
  Esi dzomeŋɔli ɖo le ƒe "41 me la, .
  June ƒe dziɖegbea le dziɖegbe ƒom na mí...
  Míedi be nutoa nada ahe o, .
  Le dzidzɔkpɔkpɔ ta la, xɔe se - wowɔ Fofonyigba la!
  Mía kple nyɔnuvia míele Nazitɔ siwo le bebem la lalam, .
  Do ŋgɔ na esia la, míexɔ tu si wotsɔna ƒoa tu.
  Eye nusi do dziku na Hitler aɖaʋatɔe la, .
  Míaƒe aʋawɔha la ɖu Nazitɔwo dzi dzidzedzetɔe!
  Nyɔnuviwo ƒe afɔ ƒuƒlu va zu ame manyanuwo, .
  Snoa le ƒoƒom ɖe afɔkpodzi ƒuƒluawo te xoxo.
  Vuvɔa kple nuyiwo trɔ zu blɔ, .
  Gake dzo kɔkɔe la doa dzo na míaƒe luʋɔwo!
  Míeƒoa ame evɔ míenya míaƒe futɔwo ƒe dzidzenuwo o, .
  Míenaa ŋutifafa wò zã alo keli o!
  Bɔmbwo dzona yia dzisasrãwo dzi zua ƒuƒoƒo, .
  Eye kpovitɔ siwo si tu si wotsɔna daa tu ɖe asi.
  Fasitɔwo mate ŋu akpɔ kpekpeɖeŋu le afi aɖeke o, .
  Míaƒe mɔɖela, kalẽtɔ detachment...
  Ŋutete, ne ehiã be nàtso towo, .
  Hitler ƒe aʋawɔʋu siwo le bibim abe bosomikaɖi ene ye nye esi.
  Ameawo ƒo ƒu le dziku gã aɖe me - .
  Le dzɔdzɔenyenye, dzideƒo kple bubu ta.
  Eye ƒutsotsoe aɖeke mele ahom ƒe atsiaƒu me o - .
  Nusi ana míanɔ anyi!
  Míege ɖe Berlin, míege ɖe Komsomol, .
  Tso afɔ ƒuƒlu ƒoƒo kple nyɔnuviwo dzi le xexeame katã!
  Míegbɔa anyitsi si ɖu dzi la le dziƒo May, 1999 me.
  Fifia míaƒe dzidzedzekpɔkpɔ si me kɔ la va zu mavɔmavɔ!
  
  
  
  
  . ALEXANDER III GBƆ ƑE BLEE VƆVƆE
  Tsar la do ŋusẽ fiaɖuƒea le ganyawo gome hã. Zitɔtɔ alo tɔtrɔ kpata aɖeke menɔ anyi o, eyata ganyawo nɔ dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi. Eye Russia ƒe amewo sɔ gbɔ wu le Xexemeʋa Gbãtɔ me le esi amewo ƒe ku dzi ɖe kpɔtɔ eye China kple Korea ƒe dziehenutowo va xɔ aƒe ɖe wo me ta. Eye aʋakɔa lolo wu. Eye aʋawɔʋu siwo me kɔ gbãtɔ siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la do, eye yameʋu geɖe siwo ƒe ŋkɔwo to vovo.
  Nyateƒee, Alexander Etɔ̃lia menɔ agbe kpɔ aʋadziɖuɖu le Xexemeʋa Gbãtɔ me o, gake esia yi na Nicholas Evelia xoxo.
  Fia yeyea ƒe fiazikpui sesẽ, srɔ̃ bubu, domenyila si le lãmesẽ me, ame miliɔn alafa eve blaatɔ̃, kple asrafo miliɔn eve kple afã nɔ ŋutifafadukɔwo me.
  Eyata àte ŋu awɔ avu dzinɔameƒotɔe aɖaŋutɔe! Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔʋu siwo me mekɔ o siwo me tu siwo wotsɔna ƒoa tu le hã le Russiatɔwo si, gake ɖeko kpekpewo do teti koe nye ema. Mendeleev viŋutsue to esia vɛ.
  Eyata màte ŋu atɔ te fia ƒe aʋakɔa o!
  Nicholas II ge ɖe aʋa la me kple Germanytɔwo kple Austriatɔwo... Russia-srafowo xɔ Galicia, Bukovina, eye woɖu Austriatɔwo dzi zi geɖe. Gbã la, aʋawɔwɔwo nɔ East Prussia, gake emegbe wobia hlɔ̃ eye wotso Koenigsberg. Dukɔ Siwo Bla Nu la ƒo Germanytɔwo ɖa le Paris... Russia-srafowo xɔ Krakow, eye esi xexlẽme si de ŋgɔ wu le wo si ta la, togbɔ be dzomeŋɔli nɔ anyi hã la, woyi edzi dze wo dzi, eye wogogo Budapest. Germany do susua ɖa be, esi wòkpɔe be nyaa ʋẽna abe dziɖuɖu ene, be ŋutifafa nanɔ anyi le nɔnɔme siwo sɔ me.
  Germanytɔwo lɔ̃ be yewoatsɔ Klaipeda kple anyigba siwo le Poland ƒe akpa aɖe ana Russia, eye yewoaxe fe ɖe eta hã. Wotrɔ France yi anyigbamama si woxɔ va yi le Bismarck ƒe kpɔkplɔ te ƒe akpa aɖe, eye wogbugbɔ yi Denmark vie.
  Austria-Hungary tsɔ Galicia, si nye Bukovina kple Krakow ƒe akpa aɖe la na. Gake fiaɖuƒea memu o. Russia gaxɔ Slavtɔwo ƒe anyigbawo, nusianu si nye Kievan Rus ƒe akpa aɖe tsã, eye wòkeke Poland Fiaɖuƒea ɖe enu.
  Ɣeyiɣi menɔ Türkiye kple Japan si be woage ɖe aʋaa me o, abe alesi Italy hã kpɔe ene. Eyae nye be le nyateƒe me la, Xexemeʋa Gbãtɔ medzɔ o. Eyata aʋawɔwɔ vi aɖe. Nicholas II do ŋusẽ eƒe ŋusẽ eye emegbe wòɖu dzi le ŋutifafa me ɣeyiɣi didi aɖe ŋutɔ.
  Gake Russia zã aʋa la le Afghanistan - mlɔeba la, womae kple Britaintɔwo. Emegbe woma Iran kple Britain.
  Eyata Russia keke eƒe nunɔamesiwo ɖe enu. Gake ganyawo ƒe sesẽ kple ƒe 1929 ƒe Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la va... Le ƒe 1931 me la, Japan, le ɖekawɔwɔ me kple Turkey, dze aʋa gɔme kple Tsar ƒe Russia. Gake le nyateƒe me la, ameɖokuiwuwue. Tsartɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋu siwo nɔ Pasifik-ƒua dzi le Kolchak ƒe kpɔkplɔ te la ɖu Japantɔwo dzi. Eye anyigbadzisrafoha la katã sesẽ wu zi gbɔ zi geɖe.
  Woate ŋu agblɔ nya ma ke le Turkeytɔwo hã ŋu. Edze ƒã be wolia futɔ si mesɔ o.
  Tsar ƒe Russia te ŋu da asrafowo ɖe anyigba eye wòxɔ Japan. Eye emegbe Russia-srafowo va xɔ Turkey mlɔeba. Aleae Ottoman Fiaɖuƒea ƒe ɣeyiɣia wu enui.
  Eye Tsar Nicholas II dzi eƒe ŋutikɔkɔe kple Russia ƒe ŋusẽ ɖe edzi. Fiagã ŋutikɔkɔetɔ sia ɖu dzi vaseɖe ƒe 1936 me eye wòku hã esime wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi.
  Alexey II va xɔ ɖe eteƒe. Le goawo katã me la, ŋutsu si le lãmesẽ me keŋkeŋ si xɔ ƒe blaetɔ̃ vɔ eve. Dadaa to vovo, eya ta Alexander Etɔ̃lia meɖe mɔ ɖe srɔ̃ɖeɖe si wua ame ŋu o.
  Alexei II wu Saudi Arabia dzi ɖuɖu nu esi wòmae kple Britain.
  Wilhelm II ɖu fia le Germany ƒe fiazikpui dzi vaseɖe ƒe 1941 me. Fia sia nɔ dzi ɖum ƒe blaatɔ̃ vɔ ɖeka! Ɣeyiɣi didi aɖe ŋutɔ!
  Gake fifia viaŋutsu Ferdinand le fiazikpuia dzi. Meʋẽna abe Hitler ene gɔ̃ hã o. Ŋutinya bubu.
  Ŋutifafa gakpɔtɔ li. Woma nuto siwo katã dzi woɖu la me. Mussolini ɖu Ethiopia dzi.
  Naneke megali woama o... Gake Britain ya le ɣeyiɣi sesẽwo me tom. Eye ganyawo ƒe sesẽ mee wòle.
  Eye ale Ferdinand do susua ɖa na Alexei Evelia be woama France kple Britain ƒe anyigba siwo dzi woɖu le dutanyigbawo dzi la me. Abe, le nyateƒe me, alesi gbegbe nàte ŋu alé ŋku ɖe anyigba siawo ŋui ene.
  Eyata Mussolini, Ferdinand kple Alexei II ƒo woƒe nubabla nu ƒu.
  Gake le nyateƒe me la, Russia, kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, te ŋu ɖu China katã kloe dzi xoxo eye wòsẽ ŋu zi gbɔ zi geɖe wu ame bubu ɖesiaɖe le ganyawo, asrafowo, kple amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome.
  Tsar Alexei da asi ɖe, le goawo katã me, aɖaŋuɖoɖo sia dzi eye wòtso nya me be yewoadze egɔme ɖekae.
  Ferdinand meganye ɖekakpui o. Eye wòɖɔ ŋu ɖo.
  Gake le May 15, 1945 dzi la, aʋawɔwɔ dze egɔme. Germanytɔwo gaʋu ake
  Le Belgium ŋu...
  Eye tsartɔwo ƒe aʋakɔa to Britaintɔwo ƒe nuto siwo dzi woɖu la me heƒu du to Egipte.
  Asrafo miliɔn ewo kple asrafoha alafa atɔ̃ nɔ Russia, eye kakaɖedzi nɔ eŋu
  Eɖu dzi. Edze abe ame aɖeke mate ŋu axe mɔ nɛ o ene.
  Le ɣleti eve me la, tsar-ʋakɔa xɔ India, Iran ƒe dzigbe, Britaintɔwo ƒe nunɔamesi siwo le Saudi Arabia, Egipte, Sudan, kple Indochina ƒe akpa gãtɔ.
  Gake Belgium koe Germanytɔwo te ŋu xɔ, eye wotɔ te wo le mɔ siwo dzi woato ayi Paris la dzi. Holland hã ge ɖe aʋaa me.
  Tsar ƒe Russia xɔ Britain ƒe nunɔamesiwo le Asia ɣleti eve bubu eye wòwu Indonesia nu. Emegbe eɖi ɖe Australia eye wòʋu to Afrika.
  Germanytɔwo dze agbagba be yewoaxɔ Paris, gake woƒe amedzidzedzea tsi megbe. Ke hã, wonɔ aʋa la bum. Italy xɔ Afrikatɔwo ƒe nunɔamesi siwo nye Britain kple France hã.
  Ɣleti atɔ̃lia me koe tsar-srafowo dze Europa vava gɔme. Aʋa la gakpɔtɔ nɔ edzi yim le Afrika kple Australia, gake ewu enu xoxo. Austria-Hungary, si gbɔdzɔ ŋutɔ le anyigba ƒe bu ta la, hã ge ɖe aʋaa me le nubabla la ƒe akpa dzi.
  Germanytɔwo te ŋu xɔ Holland. Eye wona woƒe ɖoƒea nyo ɖe edzi.
  Ɣleti eve bubu la, Tsar ƒe Russia wu Australia kple Afrika xɔxɔ nu. Eye le November ƒe nuwuwu lɔƒo, le vuvɔŋɔli teti ko la, Germany-Russia-srafowo ƒe amedzidzedze yeye aɖe dze egɔme, eye woto Paris ŋu.
  Le go sia me la, ŋusẽawo mesɔ akpa xoxo o. Woɖu Franseawo kple Eŋlisiawo ƒe asrafowo dzi. Eye Paris hã ƒo xlãe.
  Eye le Ƒe Yeye Ŋkeke dzi la, asrafoha la na ta... Emegbe tsarist kple Germany asrafowo xɔ France katã le kwasiɖa etɔ̃ me. Emegbe bɔmbdada ɖe Britain dzi dze egɔme... Eye dukɔ siwo katã dzi woɖu la xɔ dukɔ siwo katã dzi woɖu la le nubabla la si.
  Britain le May 1946 me, si me ʋu menɔ o xoxo eye bɔmbwo ƒoe
  Wotsɔ eɖokui na.
  Aleae aʋa gã bubu wu enui. Russia xɔ anyigba siwo katã kloe dzi wòɖu la na eɖokui. Germany mexɔ nu boo aɖeke o, Italy xɔ nane, eye Austria-Hungary xɔ kpɔɖeŋunu aɖe.
  Togbɔ be Germanytɔwo nɔ mɔ kpɔm na nuto gãwo, eye woxɔe si mede nenema kura o hã la, Morocco koe, gake Germany de eƒe wɔwɔme me: Belgium, Holland, kple France vaseɖe Port de Calais.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, tsarist Russia trɔ Germanytɔwo yi Namibia kple nusiwo nye wo tɔ tsã.
  Kpuie ko la, míeto mɔ aɖe nu dzrae ɖo eye míewɔ ŋutifafa...
  Ŋutifafa va... Le ƒe 1953 me la, Russia xɔ atɔmik bɔmb, eye le ƒe ɖeka megbe la, Germany hã xɔe. United States xɔ nukliaʋawɔnuwo le ƒe 1960 me.
  Eyata vɔvɔ̃ ƒe dadasɔ do mo ɖa.
  Eye le ƒe 1955 me la, Russiatɔ yamenutomeyimɔ̃ gbãtɔ dzo yi yamenutome, eye wòƒo xlã bɔl. Eye le ƒe 1961 me la, Russiatɔwo tsɔ afɔ ɖo dzinua dzi.
  Eye le ƒe 1983 me la, eva ɖo Mars! Amerikatɔwo ɖo yameʋu yi dzinu dzi le ƒe 1971 me, eye Germanytɔwo ɖo yameʋu le ƒe 1984. Austria-Hungary kple Germany ƒo ƒu zu dukɔ ɖeka. Sweden kple Norway va zu Russia ƒe akpa aɖe kple ɖokuisinɔnɔ kple ɖokuidziɖuɖu.
  Vivivi la, dukɔ bubuwo bu woƒe ɖokuisinɔnɔ.
  Le ƒe 1987 me la, Russia yamenutomeyilawo ɖo yameʋu yi Venus. Le ƒe 1992 me la, eva ɖo Mercury. Eye le ƒe 1999 me la, eva ɖo Pluto.
  Wobi ɖe ɣe ƒe ɣletinyigba ƒe ɖoɖoa me.
  Nukliafiaɖuƒe etɔ̃ do: Germany Gã, USA kple Russia Gã.
  Alexey II hã ku esime wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi le ƒe 1972 me. Via Alexander enelia va xɔ ɖe eteƒe. Fia sia xɔ ƒe blaene vɔ ɖeka le eƒe fiazikpuia dzi yiyi. Nukutɔe la, Alexander Enelia nɔ agbe ƒe blaade vɔ enyi eye wòku le ƒe 1999 me. Eye viaŋutsu Vladimir Etɔ̃lia lia fiazikpuia. Le ƒe 2013 me la, woɖu Romanov fiaƒomea ƒe ƒe alafa ene.
  Fifia la, Russia le eƒe afɔwo dzi sesĩe. Gake Germany kple USA gakpɔtɔ li abe eƒe hoʋlilawo ene le xexeame. Tsar Fiaɖuƒea, kpakple eƒe nuto siwo dzi wòɖu la, nye xexeame ƒe anyigbamama ƒe afã kple edzivɔ vie eye xexeamenɔlawo wu akpa eve le etɔ̃ me. Russia sesẽ, gake menye eya ɖeka koe haɖe o.
  Dziɖuɖu le Russia, Vladimir etɔ̃lia;le ƒe 2019 me la, exɔ ƒe blaade vɔ adre. Ame geɖe le wo ɖokui biam be ɖe wòanɔ agbe, abe fia siwo va yi ene, ƒe blaade vɔ enyi loo alo ɖe wòatso nu wɔnuku siawo siwo dzɔ le vome la mea?!
  Le ɣeyiɣi sia me la, wole aʋawɔnu siwo tsia tre ɖe nukliaʋawɔnuwo ŋu wɔm le Russia. Edze ƒã be nukliaʋawɔnuwo manɔ anyi o, eye Russia ate ŋu anɔ te ɖe Germany kple United States nu nyuie ŋutɔ. Ame geɖe le eme eye asrafo geɖe wu le eme. Eye aʋawɔnuwo ƒe nyonyome nyo wu!
  Gake fifia ya la, nukliaʋawɔnuwo li, eye womeɖu nusianu dzi haɖe o. Gake wole aʋawɔnu siwo tsi tre ɖe nukliaʋawɔnuwo ŋu wɔm vevie ŋutɔ, eyata aʋadziɖuɖu ƒe mɔnukpɔkpɔ aɖewo li.
  
  GIBRALTAR ƑE ƑOMEDODO
  Spaintɔwo ƒe ŋutasẽdziɖula Franco, si to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, lɔ̃ be Germany-srafowo nadze Eŋlisiawo ƒe mɔ̃ sesẽ si nye Gibraltar dzi. Le esia teƒe la, Spain xɔ Britaintɔwo kple Franseawo ƒe anyigba aɖewo le Afrika.
  Amedzidzedze si le Mainstein ƒe kpɔkplɔ te la dzɔ le zã me tso November 25, 1940 vaseɖe November 26. Abe alesi wòva dzɔe ene la, Britaintɔwo menɔ klalo tututu na asrafodɔ ma tɔgbe o eye Nazitɔwo te ŋu xɔ mɔ̃ sesẽ sia tɔgbe tso aʋadziɖuɖu me.
  Eƒe anyidzedze na tɔtrɔ ɖedzesiwo va le aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme me. Wehrmacht-ʋua te ŋu tsɔ asrafowo yi teƒe kpuitɔ kekeake yi Afrika, eye woxe mɔ na Britaintɔwo be woagage ɖe Mediterranea-ƒua me tso Ɣedzeƒe o.
  Germanytɔwo ƒe aʋafiawo dɔ asrafoha geɖe ɖe Afrika si le ɣetoɖoƒe gome. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, woɖe Rommel ƒe asrafoha yi Libya, si nye ɣleti geɖe do ŋgɔ na nu ŋutɔŋutɔ.
  Britaintɔwo hã ɖe asi le amedzidzedze ɖe Italytɔwo ŋu le Ethiopia eye wote woƒe nɔƒewo dodo ɖe ŋgɔ le Egipte. Gake Rommel te ŋu do ŋgɔ na wo, eye le amedzidzedze do ŋgɔ ta la, eɖu dutanyigbadzisrafowo dzi, eye wòxɔ Alexandria kple Cairo. Britain ƒe ɖoƒe le Afrika va nɔ sesẽm ɖe edzi. Germanytɔwo ɖo Suez Tɔdzisasrãa gbɔ xoxo eye wodo ŋɔdzi na wo be woayi ŋgɔ ayi Titina Ɣedzeƒe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, mɔnukpɔkpɔ nɔ anyi be woaʋu ayi Sudan.
  Nyateƒee, nuwo menɔ edzi yim nyuie na Italytɔ siwo nɔ Greece o, gake asrafoha bubu siwo tso Germany ƒe vava xɔ nɔnɔmea ɖe agbe.
  Kuxi aɖe nɔ Hitler ŋu: adze USSR dzi loo alo awu Britain nua? Wehrmacht ƒe dzidzedzekpɔkpɔ le Afrika na wotso nya me evelia - be yeana asi ablɔɖe ye ɖokui le Ɣetoɖoƒedukɔwo me. Togbɔ be USSR ƒe asrafowo ƒe dzadzraɖowo na vɔvɔ̃ yɔ Fuhrer me fũ hã.
  Asrafoha Dzĩa nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi, gake Germanytɔwo menɔ anyi ɖe wo dometɔ aɖeke gbɔ kuviatɔe o. Aʋawɔʋu siwo wowɔ le ƒe 1941 me dzi ɖe edzi zi gbɔ zi eve ne wotsɔe sɔ kple ƒe 1940 tɔ, eye yameʋuwo wɔwɔ dzi ɖe edzi zi gbɔ zi eve kple afã kloe.
  Nazitɔwo da bɔmb heɖi ɖe Malta. Emegbe Rommel to ametakpɔnu siwo le Suez Tɔdzisasrãa dzi kple Iraq, si dze aglã ɖe Britaintɔwo ƒe dziɖuɖu ŋu siaa me. Germanytɔwo ɖu Kuwait kple Titina Ɣedzeƒe bliboa dzi bɔbɔe vie. Stalin lé lala kple nukpɔkpɔ ƒe aɖaŋu aɖe me ɖe asi. Gake Churchill yi aʋa la dzi dzimesesẽtɔe. Esi Wehrmacht-ʋua ɖo Iran la, etrɔ ɖe Afrika ƒe dzigbe gome.
  Ƒe 1941 nɔ eƒe nuwuwu gogom. Ƒugɔmeʋawɔʋuwo wɔwɔ dzi ɖe edzi, eye Britain bu eƒe nuto siwo dzi wòɖu. U.S. wɔ nu le mɔ si mewɔa naneke o nu. Gake Japan mete ŋu nɔ anyi ƒuƒlu o eye wòdze Peru Melidzeƒea dzi le December 7 lia dzi. Aʋa yeye aɖe dze egɔme le Pasifik-ƒua dzi. Eye eva hiã be Hitler nagaɖe asi le ɖoɖo siwo wòwɔ be yeadze USSR dzi la ŋu ake.
  Ele be míakpe ɖe Japantɔwo ŋu, axɔ Iran kple India, kpakple South Africa. Eye vevietɔ wu la, Britain ŋutɔ. Gawu la, Amerikatɔwo ƒe bɔmbdadaʋuwo menye fefenu o. Woate ŋu ahe kuxi geɖe vɛ na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia. Eye esɔ wu be woawɔ bɔmbdada tso Britaintɔwo ƒe anyigba dzi.
  Eyata wozi Fuhrer dzi le ƒe 1942 me be wòaɖe asi le Ɣedzeƒe dzi dzedze ƒe susuwo ŋu.
  Afɔku nɔ anyi be Stalin ŋutɔ aʋu ŋgɔgbea, gake... Ele be nànya Stalin ƒe nɔnɔme. Eɖua eɖokui dzi ŋutɔ le dutanyawo me. Aʋa si wowɔ kple Finland na Ŋutasẽdziɖula Dzĩ la gaɖɔ ŋu ɖo wu.
  Esi USSR le ŋusẽ ƒom ƒu. Yameʋuɖoɖo ƒe xexlẽme le January 1, 1942 dzi ɖo ʋu akpe blaetɔ̃ vɔ eve, kple aʋawɔʋuwo, siwo wu akpe blaeve vɔ atɔ̃, tsɔ kpe ɖe aʋawɔʋu akpe etɔ̃ bubuwo ŋu. Le wo katã me la, Stalin ɖoe be yeawu mɔ̃ɖaŋudɔwɔƒe 20 xɔxɔ nu, eye aʋawɔʋu siwo katã ƒe xexlẽme nye ʋu akpe 32, eye wo dometɔ akpe 16.5 nye KV yeyetɔ kekeake siwo nye ʋu vovovowo kple T-34. Gakpe ɖe eŋu la, woganɔ T-50-ʋuwo wɔm kokoko, togbɔ be eva dzɔ be ʋua me mekɔ o hã.
  Germanytɔwo, siwo dze ŋgɔ Matilda kple cruiser aʋawɔʋu aɖewo, eye nyatakaka hã nɔ wo si be Britaintɔwo le aʋawɔʋu kpekpewo wɔm la, hã dze woawo ŋutɔ ƒe mastodonwo wɔwɔ gɔme. Gbã la, "Amegãxi" si si tu si ƒe didime nye milimeta 88 le, eye wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 75 si womate ŋu age ɖo o si ƒe tu didi aɖe bla akpoe.
  Nyatakakawo hã nɔ Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo wɔwɔ ŋu. KV-2 aʋawɔʋua zɔ mɔ le May Day ƒe atsyã si wowɔ le Red Square, eye nyatakaka aɖewo nɔ ame blaetɔ̃ vɔ eneawo si.
  Aleke kee wòɖale o, esi Speer nɔ Fiaɖuƒea ƒe Aʋawɔnuwo Kple Tuwo Ŋuti Dɔwɔƒe ƒe tatɔ la, mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyiwo yi edzi kabakaba wu. Hitler di be aʋawɔʋu nyuitɔwo kekeake nanɔ ye si le xexeame, kple esiwo kpekpe wu. Gake vaseɖe fifia la, edze ƒã be Germany bɔbɔ ɖe anyi wu USSR. Ʋuwo ƒe xexlẽme kple woƒe nyonyome siaa. Le August 1941 me la, wodze aʋawɔʋu si nye KV-3 la wɔwɔ gɔme. Ʋua va kpekpe ŋutɔ le tɔn 68 me, gake tu si ƒe didime nye milimeta 107 si ƒe tudada ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me nye meta 800 le sɛkɛnd ɖeka me la le eŋu. Esia na wòkpɔ viɖe ɖe "Amegãxi" dzi, si, le mɔa nu la, wometsɔe de ewɔwɔ me haɖe o.
  KV-5 va zu ŋusẽtɔ wu, eƒe kpekpeme nye tɔn 125 eye tu eve nɔ esi. Nyateƒee, ʋu kpekpe sia he kuxi geɖe vɛ na Soviet-srafowo wu alesi wòdze. Eye le ƒe 1942 me la, woxɔ KV-4 ƒe tɔtrɔ si ƒe kpekpeme nye tɔn 107 hena dɔwɔwɔ. Esɔ be USSR ate ŋu aƒo adegbe le eƒe aʋawɔʋu kpekpetɔ kekeake le xexeame ŋu, eye wòanye esiwo ŋu ŋusẽ le wu hã.
  Gake Germany de ŋgɔ nyuie le yameʋuɖoɖo me. Yu-188, esi wodze ewɔwɔ gɔme la, ewɔ duƒuƒu si sɔ kple aʋawɔyameʋuwo. DO-217 hã dze abe ɖe wòdze ame ŋu ene. Wowɔ yameʋu siwo me dzo le hã vevie. Esi wònye be Britain koŋue woɖo taɖodzinu na ta la, wolé ŋku ɖe yameʋu siwo daa bɔmb ŋu wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me.
  Germanytɔwo zã kluvidɔwɔwɔ vevie. Wotsɔ ameyibɔ gbogbo aɖewo tso Afrika va. Ameyibɔ dɔwɔlawo nye toɖolawo, wosẽa ŋuta, gake womebi ɖe dɔa me o. Wozãa wo tsɔ wɔa kpekpeɖeŋudɔwo.
  Gake ne Germanytɔwo ɖu Europa dzi la, woate ŋu axɔ dɔwɔla bibi siwo sɔ.
  Speer te ŋu ƒoe ɖe Hitler nu gɔ̃ hã be wòagawɔ ɖoɖo aɖe si nye Yudatɔwo tsɔtsrɔ̃ ɖa o, ke boŋ wòazã wo le yameʋuwo kple dɔwɔnuwo wɔwɔ me.
  Woda tsatsaa ɖe yameʋu me amedzidzedze ɖe Britain ŋu kple ƒugɔmeʋawɔʋu gã aɖe ŋu.
  Gake Amerika ƒe gege ɖe aʋawɔwɔa me na taɖuame gade Kraut ƒomea dzi eye wòzi wo dzi be woadzi amegãxiwo ƒe hatsotsowo ɖe edzi ŋutɔ.
  Wozi Germany dzi be wòado bɔmbdadaʋuwo kple yameʋu siwo wozãna tsɔ wɔa aʋawɔnuwoe wɔwɔ ɖe ŋgɔ megbe. Gbã la, Yu-288 kple Yu-488 - kple mɔ̃ ene. Gake woƒe ŋgɔyiyi kple wo wuwu xɔ ɣeyiɣi. Zi geɖe la, ME-109 ƒe tɔtrɔ "F" nye tsitretsiɖeŋula si dze na Britaintɔwo ƒe ʋuwo. Gake ME-209 ƒe wɔwɔ do kpo nu, abe alesi ME-210 hã do kpo nu ene.
  XE-177 bɔmbdadaʋu si wotsɔna ƒua tsii hã medze edzi o. Gake Speer gaɖu dzi kple xexlẽdzesiwo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Focke-Wulf va zu aʋawɔyameʋu si ŋu ŋusẽ le wu le aʋawɔnuwo gome, si xe fe ɖe ME-109 ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖewo teƒe. Eye Germanytɔwo ƒe yameʋuɖoɖo suku va nyo wu Eŋlisiawo, eye wònyo wu Amerikatɔwo gɔ̃ hã. Le May 1942 me la, Nazitɔwo xɔ South Africa. Eye Amerikatɔwo ƒe asrafoha aɖe va ɖo Madagascar. Amerikatɔwo bu Midway-ʋaa: aʋafia si le ɖoƒe etɔ̃lia, si wɔ akpa vevi aɖe le aʋa sia me la, va wu enu, le nusi wɔ nuku me, le Madagascar. USA di be yealé aʋawɔƒe aɖe me ɖe asi le Afrika eye yemaɖe mɔ Nazitɔwo naɖe dzi ɖi o. Gake esia na woƒe nɔƒe le Pasifik-ƒua me gagblẽ ɖe edzi ŋutɔ.
  Nyateƒee, Japantɔwo mewɔ nu le woƒe ŋutete katã nu o. Aʋa si wowɔ ɖe Hawaii ƒukpohatsotsoa ŋu la yi edzi.
  Nazitɔwo va kpɔ ŋusẽ ɖe Afrika dzi eye wodzra nu gbogbo aɖewo siwo wotsɔ wɔa nu veviwoe, eye woxɔ India kple Iran hã. Kesinɔnu siwo le Third Reich ƒe ŋusẽ te la lolo ŋutɔ, gake egahiã kokoko be woaɖu wo.
  Yameʋuʋu si wowɔ na Britain la me mekɔ nenema gbegbe o. Esi Germanytɔwo nɔ yameʋuwo wɔwɔ dzim ɖe edzi ɣesiaɣi ta la, wozi wo dzi, gake womeɖu wo dzi bliboe o. Yameʋuɖoɖo ƒe ŋusẽ si wozãna le aɖaŋu me ƒe anyimanɔmanɔ kple United States ƒe kpekpeɖeŋu hã kpɔ ŋusẽ ɖe edzi, eye ɣemaɣi gɔ̃ hã la, ƒugɔmeʋawɔʋuwo mesɔ gbɔ o. Eye nukunu si wotsɔ bla mɔkpɔkpɔ geɖe la na míegbɔdzɔ.
  Fuhrer-ʋua metsɔ dzideƒo va ɖi go ɖe Britain le ƒe 1942 me o. Wote gbe ɖe ƒudziŋusẽ kple ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe ŋusẽdodo dzi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wowɔ yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo kple aʋawɔmeliwo. Nuwɔwɔ ƒe ŋutete sɔ gbɔ, gake nusianu xɔa ɣeyiɣi.
  Tu siwo wotsɔna ƒoa tu siwo ƒe hatsotso A hã hiã be woatrɔ asi le wo ŋu nyuie. Gake wodze robot-tu siwo nye V-1 la wɔwɔ gɔme le agbɔsɔsɔ gã me. Viɖe si ɖikeke mele eme o be ʋu siwo ƒe asi bɔbɔ vie, siwo zãa ami bɔbɔe la, ŋue nye be womehiã yameʋukulawo o.
  Esi Hitler kpɔ dzɔdzɔmenunɔamesiwo kple dɔwɔlawo ƒe nudzraɖoƒe siwo seɖoƒe meli na o ta la, edi be yeaɖe Germany yameʋukulawo ƒe agbe. Esi V-1 la wɔwɔ le bɔbɔe eye ame aɖeke mele eme o ta la, edze abe eyae nye egbɔkpɔnu nyuitɔ kekeake ene. Eye robot-tu mawo tɔgbe akpe geɖe dza ɖe London tso ƒe 1942 ƒe adame.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Germanytɔwo na wowɔ Arado yameʋu si tsɔa bɔmb kple tu siwo wotsɔna ƒoa bɔmbe la kabakaba.
  Stalin yi edzi nɔ lalam henɔ ŋusẽ ƒom ƒu. Le ƒe 1942 me la, USSR wɔ KV kple T-34 aʋawɔʋu yeye akpe atɔ̃ kple afã, eye wowɔ aʋawɔʋu xoxo siwo ade akpe ɖeka, T-50 kple T-60 yeye siwo me kɔ abe alafa atɔ̃ ene kpakple aʋawɔʋu siwo te ŋu zɔa tsi kple anyigba dzi alafa eve. Yameʋuwo ƒe ƒuƒoƒo hã dzi ɖe edzi - yameʋu yeye kple xoxo siwo ade akpe wuiatɔ̃ ge ɖe dɔwɔwɔ me. Yameʋukulawo gɔ̃ hã hiã. Katyushawo wɔwɔ dzi ɖe edzi vivivi.
  Nazi Germany wɔ yameʋu siwo wu akpe blaetɔ̃, gake wobu nu geɖe le aʋawɔwɔwo me. Germanytɔwo wɔ aʋawɔʋu siwo ade akpe ade kple afã. Vevietɔ T-3 kple tɔtrɔ yeye si nye T-4 si me tu si ƒe ʋuƒo didi si ƒe didime nye milimeta 75 le. Wowɔ "Amegãxi" yeyetɔ kekeake siwo wu alafa ɖeka vie, eye "Amegãxi" la gakpɔtɔ nye kpɔɖeŋuwo ko.
  Gake MP-44 amedzidzetu si ƒe nɔnɔme Schmeister wɔ la te gege ɖe nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me. To vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, mehiã be woato mɔ̃a vɛ ne wobu ga siwo menye gayibɔ o ƒe anyimanɔmanɔ ŋu o. Eye esia na wova to amedzidzetu si le bɔbɔe wu, si me wotsɔ gakpo si wotsɔ ga wɔe ɖo la vɛ kabakaba.
  Eyata Germanytɔwo te viɖekpɔkpɔ le aʋawɔnu suewo me. Gake wohiã ɣeyiɣi hã hafi tu si wotsɔna ƒoa tu la nate ŋu agbugbɔ aʋawɔnuwo ana asrafowo katã.
  Gake le ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe ƒuƒoƒo si me wowɔa ƒugɔmeʋawɔʋu blaene va ɖo blaatɔ̃ le ɣleti sia ɣleti me la, le nyateƒe me la, Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋu siwo sɔ kplii mele wo si o.
  Ƒugɔmeʋawɔʋu siwo zɔna kabakaba ŋutɔ siwo ŋu haidrodzin peroxide zãna la do. Dɔwɔwɔ le nukliaɖoɖoa hã dzi ɖe edzi kabakaba. Dzɔgbenyuietɔe la, nunɔamesi geɖe li. Eye vodada si Germanytɔwo ƒe dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalawo wɔ be graphite mesɔ be wòanye nudzikpɔla o gɔ̃ hã meva zu afɔku gã aɖe o. Wotu dɔwɔƒe geɖe siwo me wowɔa tsi kpekpewo le, siwo dometɔ aɖewoe nye Afrika.
  Eyata mina míagblɔe tẽ, gake Nazitɔwo ƒe nukliaʋawɔnuwo dze dɔwɔwɔ gɔme le December 1942 me. Do ŋgɔ vie wu Amerikatɔwo gɔ̃ hã. Esi woɖu wo dzi le Pasifik Ƒua dzi megbe la, dzre sesẽwo dze wo dome. Eye woɖe ga si wozãna tsɔ wɔa nukliaɖoɖoa dzi kpɔtɔ wòdze ƒã.
  Ƒe 1943 ƒe gɔmedzedzee Hitler ɖe gbeƒã Aʋa Bliboa eye wòto xexeame katã ƒe dɔwɔlawo ƒe dɔwɔwɔ vɛ le anyigbamama siwo woxɔ me. V-1 ƒe amedzidzedze gã siwo wowɔ ɖe London dzi meɖe wo ɖokui fia bliboe o. Britaintɔwo srɔ̃ alesi woanya amedzidzedze mawo ƒe akpa aɖe, gake Germanytɔwo ɖu dzi le agbɔsɔsɔ me.
  Gake ƒugɔmeʋaa va zu afɔku ŋutɔŋutɔ na Britain. Aʋawɔnuwo wɔwɔ le ƒukpoa dzi dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ le nusiwo wotsɔ wɔa aʋawɔnuwo ƒe anyimanɔmanɔ ta. Dugã la nɔ anyidzedze ƒe agbo nu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Nazitɔwo xɔ Madagascar, eye Japantɔwo, kpakple Nazitɔwo, dze Australia dzi eye wote ŋu tsɔ eɖokui na kaba vie.
  Togbɔ be Stalin se afɔku si le lala kple nukpɔkpɔ ƒe aɖaŋuwo me gɔme hã la, eyi edzi wɔ nuteƒe na eɖokui eye mege ɖe avuwɔwɔ me o. Enyo wu be woana kapitalisttɔwo natsrɔ̃ wo ɖokui vaseɖe nuwuwu. Eye míakpɔe...
  Gake kuxi aɖewo hã nɔ aɖaŋu sia ŋu. Esi Fiaɖuƒe Etɔ̃lia zã nunɔamesi gbogbo aɖewo ta la, enɔ dzadzram ɖo ɖe aʋawɔwɔ kple USSR ŋu xoxo. Aʋawɔʋuwo wɔwɔ le Third Reich me ɖo ʋu 1,200 gbesiagbe le mamã dedie nu le ƒe 1943 me, tsɔ kpe ɖe tu alafa etɔ̃ blaatɔ̃ siwo woa ŋutɔwo tsɔna ŋu. Gawu la, tu siwo woa ŋutɔwo tsɔna la megbɔdzɔ kura o. "Ferdinands", "Anyiwo", "Jagdpanther". Ne míebu eŋu be Germanytɔwo mebu naneke kloe le aʋawɔʋuwo me o la, wogbugbɔ woƒe aʋawɔʋuwo de wo me kabakaba zi gbɔ zi eve wu Asrafoha Dzĩawo. Eye vovototo si le mɔ̃ɖaŋununya ƒe agbɔsɔsɔme gome tsɔ doa alɔ USSR la te ɖeɖeɖa.
  Le nyonyome gome la, Fritz xɔ "Fia ƒe Akpɔkplɔ", si ƒe kpekpeme sɔ kple KV-3 tɔ, eye wòde ŋgɔ vie gɔ̃ hã le ŋusẽ si gena ɖe lãme na ame me le aʋawɔnua ƒe nyonyome kple ŋgɔgbeʋawɔnu si sesẽ wu ta. Enyo, Soviettɔwo ƒe KV-5 kple KV-4 siwo kpekpe ŋutɔ la va zu esiwo ŋu kakaɖedzi mele kura le mɔ̃ɖaŋununya gome o, vevietɔ woƒe chassis. Eyata ɖikeke nɔ lã wɔadã mawo zazã le aʋawɔwɔ me ŋu.
  Eye Stalin de se hã be woawɔ KV-6 si me tu adre kple tuɖedzi eve le. Woawoe wɔ ʋua. Gake eva dzɔ be elolo eye wòdidi ale gbegbe be màte ŋu atsɔe le keteke me alo aɖoe ɖe aʋawɔwɔ me o. T-34-76 nye ʋu si kpɔ dzidzedze ŋutɔ, gake egbɔdzɔ le aʋawɔwɔ le ŋgɔgbe me wu Panther alo Tiger. Eye KV-1 kple KV-2 ƒe kpekpeme sɔ kple Germanytɔwo tɔ, gake wobɔbɔ ɖe anyi wu Panthers kple Tigers le aʋawɔwɔ kple ta me. Germanytɔwo ƒe T-4 sɔ kple blaetɔ̃ vɔ eneawo le aʋawɔnuwo me eye wòde ŋgɔ wu le aʋawɔnuwo, nukpɔkpɔ kple nukpɔkpɔ me, eye esia ƒe kpekpeme sɔ, alo esi mede nenema kura gɔ̃ hã o ne wotsɔ tɔtrɔ siwo kpekpe wu sɔ kple wo nɔewo.
  Kpuie ko la, wowɔ Fritz la wònyo ɖe edzi eye eƒe nyonyome sɔ ɖe enu. Eye ME-309 kple ME-262 ƒe dzedzeme na viɖe aɖe va le yameʋuɖoɖo ƒe nyonyome me. Abe Yu-488, si nye bɔmbdadamɔ̃ nyuitɔ kekeake si me mɔ̃ ene le ene. Eye yameʋu siwo ƒe nɔnɔmetatawo le wo megbe la le wo megbe. Abe Yu-287 kple Arado ene.
  Le September 1943 me la, Nazitɔwo va ɖi go dzidzedzetɔe le Britain mlɔeba. Le avuwɔwɔ kwasiɖa eve megbe la, England na ta. Eye togbɔ be Churchill si yi Canada hã la, edze abe aʋa si wowɔ le Ɣetoɖoƒedukɔwo me me tsonu nye nya si wogblɔ do ŋgɔ ene.
  Esi Roosevelt bu eƒe hadɔwɔla vevitɔ eye wònɔ vɔvɔ̃m na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe ŋusẽ si nɔ dzidzim ɖe edzi ta la, ebia ŋutifafa.
  Hitler, le numedzodzro kple eƒe amehawo megbe la, eɖo nɔnɔme aɖe na United States: woaɖe asi le nukliaɖoɖoa ŋu eye woalɔ̃ ɖe Japan kple Dziɖuɖu Etɔ̃lia dzi ɖuɖu katã dzi. Eye asrafowo ƒe dzodzo le Iceland, si Kraut ƒomea tsɔ ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒo xlãe ŋutɔŋutɔ xoxo hã. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi ɖuɖu ɖe Gai dzi, afisi aʋawɔwɔa metɔ te haɖe o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Hitler bia be woaxe ŋutilãme fe na Third Reich kple Japan ɖe tsɔtsrɔ̃ kple asrafoga siwo katã United States kple Britain he vɛ ta.
  Togbɔ be ŋutifafa ƒe ɖoɖowo va sesẽ ŋutɔ hã la, Roosevelt te ŋu tsɔ kuxi gã aɖe ƒoe ɖe wo dzi be woaxɔ wo le Sewɔtakpekpea kple Sewɔtakpekpea me.
  Stalin ƒe nya siwo wògblɔ be yemetsi tre ɖe Axis-dukɔwo ƒe habɔbɔa me nɔnɔ ŋu o, eye yele klalo ya teti be yeagaxɔ Alaska ake la wɔ akpa gã aɖe le United States ƒe sedziwɔwɔ me.
  Amerikatɔwo ƒe nuwɔwɔ ɖe ame ŋu ƒe nukpɔsusu ɖu dzi, si va zu be ekɔ wu dzonɔameme kple seselelãme. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo ƒe nukliaɖoɖoa va do kabakaba wu Amerikatɔwo tɔ, eye esia yɔ fũ kple afɔku le etsɔme.
  Xexemeʋa Evelia ƒe akpa gbãtɔ wu enu. Gake Fuhrer la di azɔ be yeaɖe USSR la ɖa.
  Le vome la, Stalin ƒe lala kple nukpɔkpɔ ƒe aɖaŋuwo kple eƒe adzɔgbeɖeɖe ɖe xexeame ƒe ŋutifafa ta la wɔ fefenya vɔ̃ɖi aɖe. Amesiwo tsi tre ɖe Yosef ŋue nye Third Reich kple Japan siwo si Ɣedzeƒenutome ƒe kesinɔnuwo katã le, Australia hã le eme, kple tɔdzisasrã aɖewo le Ɣetoɖoƒedukɔwo me.
  Gake Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la mewu China nu haɖe o, gake ate ŋu aʋu aʋawɔƒe evelia nyuie hafi. Hitler ɖo dutanyigbadzisrafowo kple duta asrafohawo vevie. Le ɣeyiɣi ma ke me la, aʋawɔnuwo wɔwɔ dzi ɖe edzi.
  Le ƒe 1944 ƒe afã gbãtɔ me la, aʋawɔʋuwo kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui le Third Reich me ɖo ʋu alafa ɖeka gbesiagbe eye wòwu enu. Panther-2 ƒo Soviettɔwo ƒe ʋuwo katã ta le eƒe sesẽme gome. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si de ŋgɔ wu, si nye Dzata, do, eye eteƒe medidi o Fia ƒe Dzata do.
  Eye vevietɔ wu la, yameʋuɖoɖo va do ɖe ŋgɔ ɖe wo nɔewo yome. Le esia ta la, wodze aʋawɔʋu siwo nye T-34-85 kple IS-1 kple IS-2 gɔme le USSR, ame aɖeke medzudzɔ KV-ʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo hã o. Third Reich ƒe aʋawɔʋu si xɔ ŋkɔ wu le ƒe 1944 me enye Panther-2, kple USSR T-34-85. Wowɔ kpɔɖeŋu siwo kpekpe wu le agbɔsɔsɔ gã aɖe me - abe zi gbɔ zi ewo ene le agbɔsɔsɔ si le sue wu me. Eye Germanytɔwo medi be yewoatutu kpekpeme la fũu akpa le Soviettɔwo ƒe mɔwo dzi o, eye Stalin te kakaɖedzimanɔamesi le KV-ʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo ŋu, eye IS-awo va zu nusiwo me kɔ akpa.
  Gake Germanytɔwo ƒe "Panther"-2 si si tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe didime nye milimeta 71 L nyo wu T-34-85 le tu la ƒe aʋawɔnuwo dodo ƒe ŋusẽ me, le ŋgɔgbe aʋawɔnuwo kple axadziʋawɔnuwo vie me, eye menɔ nenema hã o ʋukuku ƒe ŋutete bɔbɔ ɖe anyi wu kple mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 900 eye eƒe kpekpeme nye tɔn 47. Esi Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua ƒe kpekpeme dzi ɖe edzi va ɖo tɔn 50.2 gɔ̃ hã la, eva dzɔ be mewu ame o.
  Eye tsitretsiɖeŋula si dze aɖeke menɔ Germanytɔwo ƒe yameʋuɖoɖo me kura o.
  Hitler tso nya me be anyo wu be yemahe yeƒe afɔwo o eye wòdze aʋaa gɔme le June 22, 1944 dzi. Mía ŋutɔwo kple dutatɔwo ƒe aʋalɔgo alafa etɔ̃ blaatɔ̃, kple satelait ƒe aʋalɔgo alafa ɖeka blaeve tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe USSR. Le Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe akpa dzi la,: Romania, Hungary, Slovakia, Croatia, Finland, Sweden, Italy, Portugal, Spain, Bulgaria, Argentina, Turkey.
  Germanytɔwo zã amedzrowo kple Hiwitɔ gbogbo aɖewo hã le Wehrmacht-ʋua me. Le wo katã me la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia, le hatsotso gbãtɔ ɖeɖeko me, tsɔ asrafo miliɔn wuieve kple afã ƒu gbe ɖe aʋa me, eye wo dometɔ siwo mede blaene le alafa me nye Germanytɔwo le dukɔ si me wotso nu o. Satellitewo gatsɔ miliɔn etɔ̃ bubu kpee. Le wo katã me la, afɔzɔla miliɔn wuiade kloe, aʋawɔʋu siwo ade akpe blaetɔ̃ vɔ etɔ̃, yameʋu siwo wu akpe blaatɔ̃ vɔ atɔ̃, tu kple tu siwo ade alafa eve blaatɔ̃ ye le hatsotso gbãtɔa me.
  Esi USSR ƒo asrafo nu ƒu vɔ la, eɖo asrafo miliɔn wuietɔ̃ kple afã, gake eva hiã be woana asrafoawo dometɔ aɖewo nanɔ Ɣedzeƒe Ʋĩ kple ememe nutowo me. Le hatsotso gbãtɔ me la, asrafo miliɔn enyi, aʋawɔʋu siwo ade akpe blaetɔ̃, yameʋu akpe blaene kloe, tu kple tu siwo ade akpe alafa eve nɔ anyi.
  Eyata Third Reich de ŋgɔ zi gbɔ zi eve le afɔzɔlawo dome, eye wòde ŋgɔ zi gbɔ zi atɔ̃ le ŋusẽ ƒe ʋuʋu me, kple tu si nyo wu. Nyateƒee, tu gbogbo aɖewo le USSR si, eye wosɔ pɛpɛpɛ kloe.
  Vovototo si le aʋawɔʋuwo me melolo o, gake ʋu siwo megali o ƒe alafa memamã le USSR sɔ gbɔ wu, kpakple aʋawɔʋu siwo woɖe ɖe go do ŋgɔ hã.
  Germanytɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ƒe tsitretsiɖeŋula aɖeke mele wo si o, eye Third Reich ƒe yameʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae la zɔna kabakaba wu eye wotsɔa aʋawɔnuwo nyona wu. Nyateƒee, Soviettɔwo ƒe ʋuwo de ŋgɔ wu le woƒe ʋuʋu le tsia dzi me.
  Le tu kple tudada me la, ŋusẽ ƒe dadasɔ te ɖe tasɔsɔ ŋu wu. Agbɔsɔsɔ kple eƒe nyonyome siaa.
  Nyateƒee, ƒugɔmeʋawɔʋuwo koŋue Third Reich ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nye, eye woƒe ŋusẽ de ŋgɔ wu Soviettɔwo tɔ zi gbɔ zi geɖe. Abe Japan ene, le mɔa nu.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, tu siwo wotsɔna ƒua du le hatsotso A me le Nazitɔwo si xoxo le agbɔsɔsɔ gã me, eye disko gbãtɔwo hã dzo.
  Le goawo katã me la, fasitɔwo ƒe ŋusẽ asẽ wu, eye Stalin dzra ametakpɔnu ɖo le mɔ si sɔ nu, togbɔ be etsi megbe hã. Gake ɣeyiɣi menɔ mía si míawɔ nu geɖe o. Eva dzɔ be womegagbugbɔ Stalin ƒe fli la ɖo keŋkeŋ o, eye vevietɔ wu la, womexɔ hehe asrafowo nyuie be woate ŋu alé ametakpɔnuawo o. Togbɔ be wogbugbɔ hehe wo vevie hã.
  Zi geɖe la, wowua Molotov ƒe liƒoa nu, le ƒe etɔ̃ ƒe do ŋgɔ megbe, gake ete ɖe liƒoa ŋu akpa eye megoglo nyuie o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Stalin de se be woatu ɖoƒe etɔ̃lia ɖe Dnieper-tɔsisia godo, gake esi United States tsɔ eɖokui na vɔ megbe hafi wodze esia gɔme.
  Nyateƒee, tsɔ kpe ɖe Soviet-srafowo ŋu la, àte ŋu aɖo ŋu ɖe NKVD-srafowo ŋu, amesiwo ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi va ɖo asrafo miliɔn ɖeka kple asrafohawo. Ema ade ame miliɔn ene, le Ɣetoɖoƒeduwo me ko. Togbɔ be le nyateƒe me la, woƒe aʋawɔwɔ ƒe ŋutete vɔ̃ɖi kura wu aʋawɔha siwo wozãna edziedzi tɔ hã.
  Germanytɔwo, abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene, ye ƒo nu vevitɔ le titina, eye wotso Bialystok ƒe ʋuƒoa kple Lviv ƒe asibidɛa. Aʋa la ƒe ŋkeke gbãtɔwo tututu ɖee fia be Germanytɔwo, togbɔ be duta aʋawɔha gbogbo aɖewo nɔ wo si hã la, wonɔ amedzidzedzea wɔm le ɖekawɔwɔ me wu alo wu nenema. Gake Soviet-srafowo buna zi geɖe.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ɖikeke va zu alesi Ukraine-ʋawɔhawo wɔ aʋawɔwɔ nyuie la nye nusi ŋu ɖikeke le. Amesiwo dzo le aʋaa me kple amesiwo tsɔ wo ɖokui na le aʋaa ƒe ŋkeke gbãtɔwo tututu me la sɔ gbɔ.
  Womate ŋu axe mɔ na futɔa le liƒodziʋawo me o. Eye emegbe Stalin wɔ vodada, eye wòxe mɔ ɖe aʋawɔhawo ƒe ʋuʋu yi fli gã la dzi nu eye wòbia be woaɖɔ ŋgɔgbea ɖo. Gake woɖɔ vodadaa ɖo, gake wohe ɖe megbe. Germanytɔwo te ŋu xɔ Minsk le June 28 lia dzi, eye wogbã Stalin ƒe fli le titina.
  Ðeko tɔtɔa gasẽ ɖe edzi. Le June 30 lia dzi la, alesi wokpɔ mɔ be woage ɖe Japan kple eƒe satelaitwo ƒe aʋawɔwɔ me la dzɔ. Eyata eva hiã be míaŋlɔ asrafowo ƒe tɔtrɔ tso Ɣedzeƒe Ʋĩ be fifia.
  Germanytɔwo ƒe ŋgɔyiyi si wowɔ le titina la nɔ kekem ɖe enu. Dodokpɔ gã aɖe do mo ɖa si wodze agbagba vevie be yewoaxe. Gake Nazitɔwo yi ŋgɔ eye le July 16 lia dzi la, woge ɖe Smolensk.
  Esi Stalin kple Zhukov tsɔ aʋawɔnuwo katã ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me eye wotsɔ asrafohawo de aʋawɔnuwo te la, wote ŋu tɔ te Fritz ƒe amedzidzedzea le titina. Gake Hitler trɔ eƒe asrafowo ɖe dzigbe gome. Nazitɔwo wɔ ze gã aɖe le Kyiv eye woxɔ Ukraine katã kloe.
  Woxe mɔ na Leningrad eye wodze Crimea dzi. Alesi fuléleawo nɔ la ɖi ƒe 1941 ŋutɔ, abe karma si nɔa anyi ɖaa ene. Gake vovototoawo hã ɖe dzesi ŋutɔ. Nusiwo wodzra ɖo ɖi faa nɔ USSR si le ƒe 1941 me, gake fifia woƒo nusianu nu ƒu xoxo. Eye esi amedzidzedzea dzɔ le October me la, eva dze be naneke kloe meli si alé ametakpɔnu la ɖe te o.
  Kaka November 1944 ƒe gɔmedzedze naɖo la, Nazitɔwo ƒo xlã Moscow, si na Stalin si yi Kuibyshev.
  Nazitɔwo, to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, woƒe xexlẽme de ŋgɔ ɖedzesi aɖe. Woƒe mamãwo sɔ gbɔ be woate ŋu ato Moscow ŋu tso Dziehe kple Anyiehe. Gake le Soviet-ʋakɔwo gome la, nusianu kaka ɖe akpa vovovowo akpa.
  Le nyateƒe me la, le ƒe 1941 me, le amewo ƒoƒo ƒu vɔ megbe la, Stalin kpɔ viɖe wu Wehrmacht le dɔwɔlawo ƒe xexlẽme me, eye yameʋuwo kple aʋawɔʋuwo sɔ gbɔ wu esi nɔ esi tso Dziɖuɖu Etɔ̃lia si tso aʋaa ƒe gɔmedzedze ke la zi gbɔ zi ene. Eye le aʋaa ƒe ɣleti atɔ̃ gbãtɔwo me la, wowɔ USSR ƒe dɔwɔnu geɖe wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me.
  Gake fifia kpẽgbalẽviawo katã le Nazitɔwo si, aʋawɔnuwo kple dɔwɔlawo ƒe agbɔsɔsɔ kple nyonyome le woƒe akpa dzi. Eye kuxi siwo nɔ Asrafoha Dzĩa hã si le ƒe 1941 me. Ukrainetɔwo, Balttɔwo, kple dukɔ sue geɖe ƒe didi be yewoaku ɖe Soviet-nuɖoanyia ta hã le eme. Ame gbogbo siwo wote ɖe anyi, kulak siwo woɖe le woƒe nunɔamesiwo me kple ame bubu siwo do dziku tso ameƒomevi vovovowo me ƒe alakpadada kple woƒe dzodzo. Soviet dziɖuɖua ƒe susuŋutinunya ƒe futɔwo hã le eme.
  Eye ɖeko nyateƒe si wònye be Germanytɔwo hã ɖu Ɣetoɖoƒetɔwo dzi la dzia alakpatɔwo ƒe xexlẽme ɖe edzi.
  Eyata mewɔ nuku o be woƒo xlã Moscow, eye Germanytɔwo xɔ Donbass, Voronezh eye wole ŋgɔ yim ɖo ta Stalingrad.
  Nublanuitɔe la, vuvɔ kple sno medza le ƒe 1944 me abe ƒe 1941. Gake Moscow ya nɔ anyi kalẽtɔe vaseɖe December 1944 ƒe nuwuwu. Stalingrad mu le January 1945 me, eye avuwɔwɔ ɖe eta menɔ anyi didi akpa o. Le February kple March ƒe gɔmedzedze la, Germanytɔwo kple woƒe yamenutomeyimɔ̃wo xɔ Caucasus kple Baku amikuƒewo keŋkeŋ.
  Emegbe amedzidzedzea yi edzi to Volga-tɔsisia to. Na Saratov, yi Kuibyshev, eye emegbe Orenburg kple Kazan.
  Stalin si yi Sverdlovsk. Kazan dze anyi le May me. Le dzomeŋɔli la, Germanytɔwo kple Japantɔwo yi edzi nɔ ʋuʋum yi Russia ƒe gogloƒe. Soviet-srafowo ƒe tsitretsiɖeŋu nɔ ɖiɖim. Le August 5, 1945 dzi la, wolé Sverdlovsk. Eye le September 3, 1945 dzi la, Stalin lɔ̃ mlɔeba be yeatsɔ ye ɖokui ana. Le wò ŋutɔ wò agbe kple ablɔɖe teƒe.
  Xexemeʋa Evelia wu enu. Gake ŋutifafa meɖu fia eteƒe didi o. Esi Hitler do nukliaʋawɔnuwo kpɔ ta la, eva ka ɖe woƒe tsɔtsrɔ̃ŋusẽ wɔnuku la dzi.
  Fifia eva dze be Japan kple USA gakpɔtɔ le mɔ si dzi woato aɖu Dziɖuɖu Etɔ̃lia dzi le xexeame katã dzi. Eye togbɔ be Fuhrer la xɔ anyigba geɖe wu Genghis Khan, Alexander Gãtɔ, Napoleon, Fiagã Trojan, kple Suleiman Gãtɔ la ƒo ƒu hã la, eɖoe be yeaɖu Japan hã dzi.
  Ƒe etɔ̃ pɛpɛpɛ le Xexemeʋa Evelia ƒe nuwuwu megbe la, tu alafa ɖeka siwo tsɔa tu siwo ƒoa xlã anyigbagãwo dome, siwo ŋu nukliaʋawɔʋu sesẽwo le la tsyɔ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi zi ɖeka.
  Eye emegbe Wehrmacht ƒe anyigbadziʋakɔwo kple ƒudzisrafowo ƒe amedzidzedze dze egɔme. Germanytɔwo xɔ Japan ƒe nunɔamesiwo le Asia kaba vie, eye wotsɔ atɔmik bɔmbwo gbã dugã la ŋutɔ ɖe anyigba.
  Ɣe si le dodom ƒe Anyigba si le Pasifiktɔwo si la na tsitretsiɖeŋu ɣeyiɣi didi aɖe wu alo wu nenema. Gake kaka June 1949 naɖo la, wo katã wu enu. Fifia nusi susɔ koe nye be woaɖu United States dzi. Gawu la, susu aɖe hã nɔ anyi. Amerikatɔwo, si to vovo na nubabla la, gakpɔtɔ to nukliaʋawɔnuwo vɛ eye wowɔa woƒe dodokpɔ siwo wowɔna le adzame.
  Hitler dze aʋawɔwɔa gɔme le January 1, 1950 dzi, eye wòda nukliatu alafa etɔ̃ le Ƒe Yeye Ŋkeke dzi.
  Nukliaʋawɔʋu aɖe si gblẽ nu le ame ŋu la tsrɔ̃ Amerika ƒe du gãtɔ alafa ɖeka eye wòwu ame miliɔn ewo. Wotsɔ Adolf Hitler ƒe nuvlowɔwɔ gãtɔ bubu kpe ɖe ŋutasẽnuwɔwɔ nyɔŋutɔwo kekeake ƒe xexlẽdzesi didiawo ŋu.
  Emegbe Canada dzi dzedze dze egɔme, eye tso dzigbe gome kpe ɖe Latin Amerika ŋutasẽdziɖuɖuwo ŋu. Amerikatɔwo gbɔdzɔ eye woƒe mo wɔ yaa, gake wowɔ aʋa vevie. Wose egɔme be kluvinyenye kple ku blewuu si me vevesese le koe dziɖuɖu fia na yewo.
  Eya ta, eyae nye aʋawɔwɔ si me mɔkpɔkpɔ bu ɖe ame le wu le aʋawɔwɔwo katã dome. Eye enɔ anyi ƒe ɖeka kple edzivɔ, si zi Third Reich dzi be wòaɖe asi le nukliaŋusẽ siwo ade alafa eve bubuwo ŋu eye wòatrɔ anyigba nyui geɖewo woazu dzogbe si me keklẽŋusẽ le.
  Gake woɖo taɖodzinua gbɔ ke hã eye woɖu Third Reich ƒe futɔ mamlɛtɔ dzi. Eye le esia megbe la, nusi woyɔna be xexeame katã ƒe xexeame katã ƒe ɖekawɔwɔ ƒe ɖoɖo dze egɔme. Germanytɔwo ƒe dzesi va zu xexeame ƒe ga ɖeka kolia. Woɖe dukɔ siwo le wo ɖokui si le se nu gɔ̃ hã dzi kpɔtɔ va ɖo Third Reich ƒe nuto siwo dzi woɖu la ƒe ɖoƒe, eye nutoa me ɖokuidziɖuɖu ʋɛ aɖewo koe susɔ.
  Wode se ɖe Yudatɔwo kple Gypsytɔwo nu: wodi wo hetsrɔ̃ wo. SS-ha la wɔ amedzidzedze gãwo eye wowɔ aʋa sesẽ aɖe. Drɔ̃e baɖa ŋutɔŋutɔ va - ʋɔ driba ƒe gaƒoƒo. Alo ne míagblɔe tututu la, ɣeyiɣia. Fuhrer la nɔ xexeame katã ƒe dzizizidziɖuɖu ŋutɔŋutɔ tum ɖo eye wògblɔ be yeakeke yamenutome ɖe enu.
  Le ƒe 1959 me, le Fuhrer ƒe dzigbezã blaadrelia ɖuɖu me la, woɖo fiakuku le se nu, xexeame katã ƒe amewo ƒe nyametsotso - si na be fiagã gãtɔ ƒe dzesideŋkɔ le se nu. Eye esi Adolf Hitler ku le ƒe 1967 me la, via nyi eƒe dzesideŋkɔ kple ŋusẽ dome.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Ɣletinyigba Anyigba ɖo nɔƒewo ɖe Ɣleti kple Mars dzi xoxo kple Venus, eye wònɔ dzadzram ɖo vevie ɖe kekeɖenudɔwɔwɔ ŋu yi ɣletivimefakaka ƒe xexeame gota... Nazitɔwo di be xexeame katã ƒe fiaɖuƒe nanɔ anyi - Ɣletivimefakaka aɖe tutu be woatsɔ aƒu gbe ɖe... xexeame katã va zu drɔ̃e baɖa aɖe.
  
  ƑUƑU BLENYEWO ƑE ƲUƲU ƑE ƲUƲU YEYEWO
  Dimka gbã eƒe yi kakɛkakɛ eye wòtsi tre ɖe ablɔdzi kple movidzɔdzɔ, nɔ ŋku ʋuʋum. Ʋu tsyɔ eƒe asiwo dzi eye nusi susɔ tso yi la me la ʋu. Siren la ɖi. Dzomeŋɔli dugã la ƒe ablɔdzi. Eye kpovitɔwo hã nɔ du dzi gbɔna. Ekplɔe ɖo be wotsɔ atikplɔ ƒo megbe. Dimka gblɔna ƒãa be:
  - Meɖe asi le eŋu!
  Wohea eƒe asiwo ɖe megbe eye wotua asigɛawo. Ŋutsuvia sea veve le ga si wotsɔ de eƒe asibidɛwo me ta. Wokplɔe yi ʋu aɖe me - akpɔkplɔ yibɔ aɖe.
  Dimka senɛ le eɖokui me be dziku kple vɔvɔ̃ tsaka. Eɖoa ŋku nusiwo dzɔ va yi dzi. Ƒukpo si dzi ɖeviwo tsɔ yiwo ʋli woƒe anyinɔnɔ ta le. Atiwo, gake ne dziku lé ŋutsuvia la, wotrɔna zua gakpo si woɖa nyuie. Dimka nɔ afima wu ɣleti eve alo etɔ̃. Ewɔ avu, wɔ avu, exɔ abi eye wòde abi eɖokui ŋu. Eya ŋutɔ wu alakpatɔ la gɔ̃ hã. Nusianu nɔ anyi. Eye mlɔeba la, woɖu dzi.
  Ewɔ nublanui ŋutɔ be wogblẽ ɖeviawo ɖe meli si gbã la me. Eye eƒe nyɔnuvia koe wòte ŋu si. Le afɔku mawo megbe la, gaxɔmenɔnɔ megadze abe ɖe wòwɔ nuku akpa o ene.
  Etsɔ eƒe yi ƒo ŋutsuvi hooligan la, eye wòkpɔe wòmlɔ anyi, eye ʋu ƒe ta aɖe si do go.
  Ðe ƒoƒoa wu amea? Dimka ƒe dzɔgbevɔ̃e medzɔ ale gbegbe, abe ɖe mekpɔ adventures si sɔ gbɔ kpɔ o ene. Eye ne ewu ame la, ekema nuka? Gaxɔ? Ðe woakplɔe ayi gaxɔ ƒoɖi si ʋẽna lilili si me nuvlowɔlawo le la mea?
  Eye afikae wòanɔ anyi ɖo? Ƒe wuiene koe wòxɔ. Le sea nu la, gome mele wo si be woana nu wu ewo o. Ðewohĩ nusianu adze edzi!?
  Enye blaasieke vɔ eve. Ɣeyiɣi si me woƒoa nu tso demokrasi kple ablɔɖe ŋu ale gbegbe, gake adzodada le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi.
  Voronok tɔ eye woɖe Dimka do goe. Ŋutsuvi dzetugbe si ƒe ɖa le ɣie, si ƒe ɖa le yibɔ, medze abe adzodala ene o, ke boŋ enye amesi ŋu wobla asi le.
  Wokplɔ Dimka yi numekula kple senyala gbɔ enumake kloe.
  Wotsɔm ɖo zikpui aɖe dzi.
  Numekulaa bia nya geɖe siwo wòwɔna edziedzi eye wògblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ŋutsuvi si nède abi eŋu la le kukum! Eyata do gbe ɖa na Mawu be wòagaku o!
  Dimka ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Nyemedi be...
  Amenutsola la tsɔ agbalẽa de asi nɛ be:
  - Esia nye nuvɔ̃meʋuʋu. Ne ède asi ete la, woaɖe asi le ŋuwò le wò ŋutɔ wò lɔlɔ̃nu nu vaseɖe esime woadrɔ̃ ʋɔnu wò. Eye emegbe, le wò ɖekakpui kple kpovitɔwo ƒe nuŋlɔɖiwo ƒe anyimanɔmanɔ ta la, woatso afia na wò be woadzudzɔ dɔwɔwɔ!
  Dimka lé ŋku ɖe pepaa ŋu hexlẽe kaba, eye wòʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Egblɔ le afisia be ƒewuivia ŋutɔ dze dɔwɔƒea dzi. Eye ɖeko wonɔ tetem ɖe ŋunye!
  Numekulaa ƒe mo le abe sisiblisi ene eye eƒe ŋkume le ɣie;
  - De asi ete abe alesi míele aɖaŋu ɖom na wò ene! Ne menye nenema o la, àva nɔ gaxɔ me do ŋgɔ na ʋɔnudɔdrɔ̃. Fifia nyawo yɔ mí fũ ŋutɔŋutɔ, eye ahiã be nànɔ anyi vaseɖe esime woadrɔ̃ ʋɔnua ɣeyiɣi didi ŋutɔ. Eye afimae le gaxɔ aɖe si me abatiwo le fli etɔ̃ me le ʋuƒo dzi, gaze aɖe le dzogoea dzi kple ŋutsuvi blaatɔ̃ siwo tsi dzodzodzoe, siwo dɔ le wuwum abe wò ene. Nuvlowɔla ƒomevi vovovowo. Eye ne ŋutsuvi si nède abi eŋu la gakpɔtɔ le agbe hã la, numekukua axɔ ƒe etɔ̃, eye emegbe ƒe ɖeka kple ʋɔnudɔdrɔ̃ aɖe aganɔ anyi! Àzã wò agbeme ƒe nyuitɔwo kekeake le dzomavɔ me!
  Amenutsola la ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi eye wòɖo kpe edzi be:
  - Mɔxexeɖedɔléle nu ƒe afɔɖeɖe na wò enye be nàlé wò de gaxɔ me, alo nàŋlɔ agbalẽ be yemadzo le teƒea o eye dawò kple fofowò axɔ wò. Tiatia la nye tɔwò! Eye xɔ dzinye se be ɖeviwo ƒe lãhawo yɔ fũ xoxo, eye adzɔ dzi na wo be yewoana dodokpɔ wò. Gake ne miewɔ dzre kpli mí la, ekema teƒe aɖe anɔ anyi godoo!
  Dimka se le eɖokui me be numekulaa kple senyala la mele fefem o. Eye le nyateƒe me la, woate ŋu agblẽ le gaxɔ me. Togbɔ be le go bubu me la, menye nyateƒee wònye be woaɖe asi le wo ŋu ne ede asi ete o hã. Ðe kpovitɔwo ƒe ametafatafa ƒe kpɔɖeŋu geɖe lia? Gake nu vevitɔ si nɔ Dimka mee nye dzimesesẽ kple dzimesesẽ, si dze ƒã le eƒe kuƒukpowo dzi nɔnɔ megbe. Eye ŋutsuvia gblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Ao!
  Numekulaa do ɣli sesĩe be:
  - Nukae gblẽ?
  Dimka gblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Nyemade asi ete o! Wodze dzinye, wodi be yewoatsɔ kɔsɔkɔsɔ ade abi ŋunye eye wònye ameɖokui taʋiʋli!
  Numekulaa ƒo nu kple ɣli be:
  - OK ekema! He"s in a pre-trial detention center, ne èzã kwasiɖa ɖeka vɔ la, àdze nunya wu!
  Amenutsola la ʋuʋu ta hede asi ete be:
  - Fifia la, ɣleti eve le gaxɔ me. Gake le nyateƒe me la, àte ŋu aɖe asi le eŋu do ŋgɔ!
  Numekulaa ƒo nu kple ɣli be:
  "Mesusu be gaxɔmenɔnɔ anyo na ŋutsuvia!"
  Woɖe Dimka do goe le ɔfis eye wokplɔe yi gaxɔ me. Asigɛawo nɔ ɖiɖim eye kɔsɔkɔsɔa hã nɔ ɖiɖim.Ðeko wòle be ŋutsuvia natso mɔa. Ele be woaxɔe ɖe afima.
  Dimka zɔ kɔsɔkɔsɔ kple ɣlidodo ɖe kpovitɔ eve ŋu. Mese le ɖokuinye me be nye lãme gblẽ ŋutɔ. Gaxɔ, gaxɔ, gamenɔla vɔ̃ɖiwo. Eye etsɔ eɖokui de xaxa me esi wògbe be yemade asi nuvɔ̃meʋuʋu te o. Togbɔ be, le go bubu me la, le esia megbe la, màte ŋu aɖee ɖa o hã.
  Wokplɔ Dimka yi xɔ si me wowɔa dɔ le. Ŋkɔ gbãtɔ, ŋkɔ mamlɛtɔ, fofonya, nu xɔasiwo le asiwò.
  Emegbe ʋunyaʋunyawɔwɔa. Kpovitɔ aɖe kple nyɔnu eve siwo do awu ɣiwo kplɔ ŋutsuvia tso ahuhɔ̃ea me yi xɔa me eye wosi akaɖi bubuwo. Sededea kplɔe ɖo be:
  - Ðe wò awuwo ɖa!
  Dimka ƒo nu kple hũɖeɖe - kuxi! Ðeko mele eŋu bum be, nukatae nyɔnuwo? Ŋutsuvia ɖe eƒe jeans, T-shirt, afɔkpa, kple eƒe jaketi. Nye awu kpuiwo koe susɔ nam.
  Ðetugbui aɖe si do awu ɣi de dzesii be:
  - Etu nyuie!
  Kpovitɔa do ɣli be:
  - Eye nàɖe wò akɔtawu! Le agbe!
  Dimka, si nɔ dzo dam le ŋukpe ta la, ɖe woawo hã. Eƒe mo biã le eɖokui si eye wòtsyɔ nu eɖokui dzi. Kpovitɔa do ɣli be:
  - Ŋuɖoɖo! Asiwo ɖiɖi! Lé ŋku ɖe eŋu nyuie - enye amewula!
  Nyɔnu aɖe si do awu ɣi si le abe dɔnɔdzikpɔla ene ko alɔgbɔnu eye esi wòdo atikewɔwɔ ƒe asigɛ tsɛwo la, egblɔ kple ɣli be:
  - Míekpɔ naneke si le abe woawo ene kpɔ o! Ði ɖe eme ŋutsuvi, aunty aka asi ŋuwò!
  Edze Dimka ƒe kukua me dzodzro gɔme. Mezɔ to ŋutsuvia ƒe taɖa siwo tsi le eƒe ƒukpoawo dzi nɔnɔ me la me. Etsɔ ŋuɖɔɖɔɖo ƒo ka ɖesiaɖe, henɔ nane si woɣla dim. Ðewohĩ ga gɔ̃ hã. Emegbe eklẽ kekelia ɖe ŋutsuvia ƒe to kple ŋɔti me. Ewɔe nyuie, abe ɖe wòle mɔ kpɔm be yeake ɖe nane ŋu ene.
  Emegbe ede se nam be matsɔ nye ta aɖo ʋɔtrua nu, eye wòtsɔ nye asiwo lé nye asike. Etsɔ eƒe asi de eƒe nu me. Dimka tsɔ eƒe aɖe se rababa ƒe ʋeʋẽ kple vivi. Nyɔnua se le eɖokui me be yele yeƒe aɖuwo, yeƒe aɖuwo, yeƒe ŋgonu megbe. Esi wòte ɖe aɖe ƒe ke dzi la, ŋutsuvia se le eɖokui me be yeƒe lãme le ʋuʋum. Ẽ, aleke gbegbe mevivinae nye si. Asi la ɖo tonsils la ke, eye gbɔgbɔ va sesẽ.
  Emegbe mlɔeba la, nyɔnua dɔe ɖa heko alɔgbɔnu be:
  - Naneke meli o!
  Asrafomegã la de se be:
  - Yi edzi Olga! Le afɔku tɔxɛ si le nyatia ŋu ta la, ele be ame ŋutɔ ƒe didi nanye esi de to wu!
  Nyɔnu si do awu ɣi la te Dimka ƒe akɔta sese. Ekɔ eƒe asiwo ɖe dzi eye wòlé ŋku ɖe eƒe akɔta. Eye wòtsɔ ŋusẽ si menɔ mɔ kpɔm na o te ɖe akɔta. Dimka ƒo nu kple gbɔgbɔ...
  Emegbe nyɔnua tɔ hebia be:
  - Enyo, azɔ na wòabɔbɔ nɔ anyi!
  Kpovitɔa ƒo nu kple ɣli be:
  - Esia menye nusi dzi woate ŋu aka ɖo bliboe o! Kpɔ eƒe akɔta hã ɖa!
  Nyɔnu si do awu ɣi la ʋuʋu ta be:
  - Èhiã mɔɖeɖe tɔxɛ na esia! Le mɔ ma ke nu la, woalé ŋku ɖe ŋutsuvia ƒe ŋutinuwo ŋu!
  Asrafomegã la de se gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe be:
  - Squat, abosam sue...
  Dimka ɖo eŋu bubutɔe be:
  - Nyee nye ŋutsuvi!
  Eye wòdze anyidzedze gɔme bɔbɔe. Mebɔbɔ nɔ anyi zi ewo sɔŋ. Le ema megbe la, nyɔnuawo do eƒe afɔkpodziwo kpɔ, eye woto eƒe afɔbidɛwo dome.
  Le ema megbe la, Dimka va kpɔ eɖokui le xɔ si kplɔe ɖo me. Afimae ŋutsu bubu aɖe, si do gaxɔwu si ƒe ɖa le kpuie eye wòlé agbalẽŋlɔmɔ̃ ɖe asi la gblɔ be:
  - Nukae nye nu yeye?
  Kpovitɔa ɖo eŋu be:
  - Ẽ, eye wònye greyhound ŋutɔ!
  Ŋutsuvia ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Gake mevɔ̃ɖi nenema gbegbe o! Enyo, nɔ zikpui la dzi eye matso wò ɖa!
  Dimka bɔbɔ nɔ anyi. Eganye nusi mevivina kokoko be woanɔ amama o. Eye emegbe nèlũa wò ɖa abe nuvlowɔla ene. Tsɔ ƒo wo katã ta la, lãgbalẽgoloa me mekɔ vie eye wòveam be matso nye ɖa. Taɖa ɣi yibɔwo ge dze anyigba. Ðekakpui si wobu fɔe la ƒe afɔkpa siwo wogbã la tu afɔ wo. Edze abe le taɖa ƒe ka ɖesiaɖe gome la, luʋɔ makumaku la ƒe akpa aɖe dzona ene, eye nèva nɔa ablɔɖe me wu tsã. Dimka nɔ blanuiléle ƒe nɔnɔme aɖe me. Gaxɔ aɖe kple kpekpe aɖe kple ɖevi nuvlowɔlawo nɔ ŋgɔ nɛ.
  Ke hã, Dimka mevɔ̃na na ehatiwo gbeɖe o. Eye le "ƒukpo blaene" sesẽ vɔ megbe la, megavɔ̃na o. Ne nane li la, awɔ avu. Ke gaxɔmenɔnɔ ya ɖe?
  Ke dodokpɔ bubu ya ɖe? Ƒe wuiene koe wòxɔ eye eƒe agbe bliboa le ŋgɔ nɛ.
  
  
  HITLER ƑE AGBALẼDZRAÐOƑEWO
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Eɖee fia be dadae nye dzidzɔ evelia. Eye menye Britain ɖeɖekoe Fuhrer-ʋua te ŋu xɔ le ƒe 1940 me o, ke boŋ USA hã le ƒe ʋee aɖewo megbe. Eye esia fia be tameɖoɖo kplikpaa naa woɖua dzi. Ke hã, Russia nyɔnuvi dzetugbewo ate ŋu aɖu Hitler ƒe amehawo dzi!
  Le xexeame bubu me la, Hitler va zu amesi tso nya me wu, eye wòde se be woaxɔ Britain le France ƒe asiɖeɖe le eŋu megbe teti. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Fuhrer-ʋua to xexeame katã ƒe asrafo kple dɔwɔlawo ƒe asrafodɔ wɔwɔ vɛ, eye anyigbamama siwo woxɔ hã le eme. Germanytɔwo wɔ yameʋu geɖe ŋutɔ wu esiwo nɔ anyi le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me eye wote ŋu te Britaintɔwo ƒe yameʋuŋusẽ ɖe to. Emegbe esi menye asrafowo ɖeɖekoe Nazitɔwo zã o, ke wozã asitsalawo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo hã, eye wova ɖi go ɖe dugã la me. Wowɔ nu dzidzedzetɔe ŋutɔ eye woxɔ London esime wonɔ ʋuʋum.
  Britain mu, dziɖuɖu si da megbe na Germany eye wòva nɔ se nu keŋkeŋ, gake woɖo fia si sea veve ɖe Hitler nu.
  Le ema megbe la, Germanytɔwo kplɔ dzatafiaɖuƒea ƒe nuto siwo katã dzi woɖu la hexɔ wo dzi ya.
  USSR dzi dzedze dzɔ le ƒe ɖeka megbe, gake aʋawɔʋu siwo ŋu ŋusẽ le wu kple ŋusẽ gã si nɔ anyigba siwo dzi woɖu la ŋu.
  Asrafoha Dzĩa tsi tre ɖe eŋu dzimesesẽtɔe, gake wogaɖe asi le wo ŋu vivivi eye wogbugbɔ ɖe megbe. Esesẽ nɛ be wòaxe mɔ ɖe amedzidzedze sia tɔgbe nu. Gawu la, Stalin megaƒo asrafowo nu ƒu o eye wodze edzi. Wogbãe abe blotter ene.
  Eye Germanytɔwo ƒe "Amegãxi" yeyeawo yi aʋa. Alesi wotsɔ nyaƒoɖeamenu de Soviettɔwo ƒe nɔƒewo, alesi woɖe asi le wo ɖokui ŋui... Asrafoha Dzĩ la na ta, gake wowɔ aʋa kple dzimesesẽ. Germanytɔwo ƒe ŋusẽ nɔ wo ŋu wu sã.
  Gake wogalé Moscow ɖe asi kokoko. Le ema megbe la, Fritz-ʋua trɔ ɖe dzigbe gome. Stalingrad va zu drɔ̃e baɖa ŋutɔŋutɔ na wo.
  Du si le Volga-tɔsisia dzi la lée ɖe te sesĩe. Soviet-srafowo nɔ tsitre tsim ɖe wo ŋu atraɖii. Woawo ŋutɔwo bu nu geɖe, gake wodɔ futɔwo hã ɖe xexe si kplɔe ɖo me.
  Gake futɔwo ya xɔ dɔwɔnuwo kple afɔzɔlawo ƒe xexlẽme. Etsɔ dutanyigbadzisrafowo ƒu gbe ɖe aʋa me. Panthers-ha la ƒe xexlẽme yɔ fũ ŋutɔŋutɔ. Lev-ʋu sesẽ la hã do. Ʋu sia meto dzogoe blaetɔ̃ vɔ ene me tso dzogoe kple dzogoewo katã dzi o.
  Aʋawɔwɔ dodokpɔwo ɖee fia be Lev ʋua wɔa dɔ nyuie le aʋawɔwɔwo katã me, togbɔ be woɖu tu la dzi eye eƒe tudada ƒe sesẽme gblẽ nu geɖe ɖi hã. Tsɔ kpe ɖe ʋukuku ƒe ŋutete ŋu.
  Gake aʋawɔʋu sia si wokpɔ ta na nyuie tso ʋua ƒe megbe ƒe axawo dzi le nɔnɔme siwo me Soviettɔwo ƒe tu siwo ŋu aʋawɔnuwo ƒe ŋusẽ lolo le ƒe anyimanɔmanɔ me la ɖee fia be yesẽ ŋu le ŋgɔyiyia me.
  Ke hã Germanytɔwo xɔ Stalingrad, eye wote ŋu xɔ Caucasus. Le nyateƒe me la, ŋusẽawo mesɔ kura o. Arabiatɔwo, Afrikatɔwo, kple Indiatɔwo ƒe mama geɖewo li.
  Woƒua du yia futɔa gbɔ abe ahomya ene. Ɣeyiɣi mele Soviet-srafowo si be woawɔ aʋa ɖe wo ŋu o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo de ŋgɔ ŋutɔ le yame. Yameʋu gbogbo aɖewo. Eye aʋawɔla sesẽ ŋutɔwo hã.
  Vevietɔ Focke-Wulf la xɔ aƒe ɖe eme kple eƒe aʋawɔnuwo kple ŋgɔgbeʋawɔnuwo - ʋu sesẽ aɖe si ƒe mɔ̃ sesẽ.
  Le eŋu la, tsitretsiɖeŋula aɖeke menɔ USSR si sɔ le aʋawɔnuwo kple duƒuƒu gome o.
  ME-309 hã va zu aʋawɔsɔ vevi aɖe ŋutɔ. Azɔ hã, duƒuƒu sesẽ. Tu etɔ̃ siwo ƒe didime nye milimeta 30 kple tu ene siwo wotsɔna ƒoa tu. Mate ŋu atsi tre ɖe ŋusẽ ma tɔgbe ŋu o.
  Eye Germanytɔ siwo si duta asrafohawo nɔ la yi edzi nɔ ʋuʋum henɔ ʋuʋum yi ɣedzeƒe gome.
  
  
  Le May ƒe afã evelia me la, aʋawɔwɔ sesẽwo dzɔ le Orenburg.
  Nyɔnuviwo ƒe asrafoha si ƒe kpekpeme dzi ɖe kpɔtɔ le Stalingrad ƒe aʋawɔwɔwo me la ge ɖe aʋa si wowɔ kple Nazitɔwo me le du sia si wonya nyuie wu ɖe Emelyan Pugachev ƒe toɖeɖe ɖe to xɔŋkɔa ta la me.
  Alenka, si nye asrafoha ƒe amegã, va xɔ ɖe eteƒe le doa me. Kapitan nyɔnuvi la dze tugbe ŋutɔ. Le kɔnyinyi nu la, nyɔnuvi siwo le asrafoha sia me ʋlia afɔ ƒuƒlu le bikini ko me. Eyata wozãa anyigba ƒe akunyawɔwɔ, si naa ametakpɔkpɔ tɔxɛ. Eye le nyateƒe me la, nyɔnuviawo ƒe nusiwo bu la mesɔ gbɔ kura o wu unit mamlɛawo.
  Menye amesiamee ate ŋu anɔ agbe ɣleti ade le Stalingrad o.
  Maria si le ƒoƒom eye eƒe taɖa le abe sika ene la le egbɔ. Eto dzo, tsi kple akɔbli pɔmpiwo hã me. Dodokpɔ sesẽ aɖe nɔ nyɔnuviawo lalam le Stalingrad dzomavɔa ƒe dzoxɔxɔ ŋutɔ me. Wowɔ avu vaseɖe nuwuwu eye wotsi agbe. Eye wo denyigba dzi akunyawɔwɔ kpe ɖe wo ŋu.
  Edze abe ne èle avu wɔm amama kloe la, tu kple tukpewo mewɔa nuvevi wò o kloe.
  Maria da tu Nazitɔwo. Le ŋgɔ la, Germanytɔwo, be yewoaɖe Aryatɔwo ƒe ʋu ta la, wogblẽa ameyibɔwo, Arabtɔwo, Hindutɔwo kple amedzro bubuwo ɖi le kɔnu nu. Dutatɔ siwo le Wehrmacht ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi, eye wotsɔa wo ƒua gbe ɖe nuwo ƒe ʋeʋẽ me nublanuimakpɔmakpɔe.
  Afisiae Afrikatɔ si Maria wu la dze anyi le. Nyɔnuvia ƒo nugbugbɔ nɛ hegblɔ be:
  - Mekpɔ nublanui na wò! Menye esi nèdi tae nèle kukum o!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ tu ƒo Arabtɔ la ake. Wehrmacht-srafo siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi la ge to eme. Dzoxɔxɔ le eme xoxo eye wòfa. Fasitɔwo le agbagba dzem be yewoalé ƒea ƒe ɣeyiɣi si me nusianu le seƒoƒo me eye ŋdɔ ʋuna. Ahomya ƒe asrafowo le ɣli dom le yame. Abe yameʋu yeyetɔwo ene la, woƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi, nenema ke TA-152 siwo va xɔ ɖe Focke-Wulf siwo do xoxo teƒe hã le dzidzim ɖe edzi. Ke hã, ame mamlɛawo gakpɔtɔ le avu wɔm.
  Maria si ƒe taɖa le abe sika ene tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si nya kpɔ la tu anyikpe aɖe ɖa eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nye anyigba vuvu le hũɖeɖe me, agblewo le ʋu ɖum... Ewɔ nublanui be teƒe aɖeke meli na ame siwo dze anyi le paradiso me o, le aŋɔ me koe, aŋɔwo le tsatsam.
  Eye Indiatɔ la gadze anyi tso eƒe tudada me ake. Ẽ, ele be nàwu amedzro siwo woƒo ƒu abe tu ƒe nuɖuɖu ene. Aleke wòagawɔe? Ne menye nenema o la, woawu wò.
  Alla dzĩ. Nyɔnuvi si le dzo dam, si ƒe taɖa legbe biã abe akɔbli ene si le ʋuʋum abe aflaga si le avu wɔm, si nye dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene. Menye bikini koe nyɔnuvia wɔa dɔ le o, ke boŋ akɔtaɖonu manɔmee gɔ̃ hã. Eye wòle abe, eƒe nu fa miamiamia ene. Eye edaa tu hã wòdea pɛpɛpɛ nukutɔe. Ɣeaɖewoɣi la, asrafowo dzea anyi tso eƒe tuawo me eye wotoa woƒe ta.
  Emegbe Alla tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua bɔmb. Nunana la dzona to mɔ si gbã dzi eye wòva wu enu ɖe Arabtɔwo ƒe ameha aɖe me. Wose wowó... Wotsɔ ame kuku geɖe siwo ƒe ŋutilã woɖe la ƒu gbe ɖe yame!
  Alla do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Medi be mawɔ gayibɔ - kasia eva zu sɔ!
  Anyuta, si nye blonde dzetugbe aɖe, si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, eye wòle tsɛ ŋutɔ, si le ƒoƒom, si ƒe kɔkɔme le mama dedie nu, gake eƒe ŋutilã de blibo la hã da tu. Eƒo dzimaxɔsetɔa ɖe eƒe ŋɔti ƒe tɔdzisasrã dzi hedzi ha be:
  - Aʋalawo abe anyi ene - seƒoƒowo ɖe to teƒe!
  Nyɔnuviawo daa tu pɛpɛpɛ ŋutɔ eye wole ʋuʋum ɣesiaɣi.
  Matryona si lolo eye ŋutilã le eŋu la lolo vie le Stalingrad megbe. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe hãe wònye, eƒe akɔta keke, gake eƒe akɔta le kpuie vie. Eto dzomavɔ sia me eye wòbu Seryozhka. Wolé mɔɖela kalẽtɔ aɖe si to mɔ̃wo vɛ na Germanytɔwo. Mewɔ dɔ nyuie akpa o.
  Gake emegbe Matryona do kpo mɔ̃a eye tomebɔmb aɖe ge ɖe Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua te. Panther 2 gblẽ eye wòtɔ, elabena woƒoe vevie.
  "Akpɔkplɔwo" gakpɔtɔ kpɔa gome le aʋawɔwɔwo me. Aʋawɔʋu sia to vovo le eƒe kpekpeme kpekpe kple eƒe agbetsitsi ta. Gake "E"-100 hã do. Mɔ̃ siawo mekpɔa wo ta boo o eye wowɔa dɔ kabakaba wu. Lev-2 hã le avu wɔm, eya hã nye mɔ̃, si wokpɔ ta na nyuie eye wòle bɔbɔe wu esiwo do ŋgɔ nɛ. Le "Dzata" gome la, Germanytɔwo zãa tu si ƒe didime nye milimeta 150 zi geɖe, si sɔ wu na du siwo me ahom le. Wotsɔ bɔmbdadamɔ̃wo hã ɖo "Dzata" aɖewo ŋu.
  Gake Germanytɔwo doa aʋawɔʋuawo ɖe ŋgɔ nyuie eye wotsɔa afɔzɔlawo ƒua gbe ɖe ŋgɔ.
  Asrafo siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi la yia ŋgɔ. Tagbɔsesẽ drift hadzidzi le ɖiɖim!
  Alla da tu si wogbã tso tu si wotsɔna ƒoa tu me... Asrafoawo dze anyi eye wole tsi ƒum abe ʋu si tso tsitsetse si wotsɔ aŋe gbã me ene.
  Ta dzĩtɔ la gblɔ be:
  - Le Dadanyigba gome la, le Stalin gome la, aʋakɔ aɖeke meli si sesẽ wu ema o! Míeʋlia dzidzɔ vevie na amewo! Eye míaƒe Kplɔla la ƒe aʋalawo le abe akpɔkplɔ ene... Enaa kekeli mɔkpɔkpɔ! Gakpoa ƒe ƒoƒo na míeklẽ!
  Alla dzia ha eye wòdaa tu. Edze tugbe vavã. No siwo ƒe amadede nye sika, siwo ƒe amadede nye sika, eye strawberry no siwo tsi nyuie la le esi. Aleke nyɔnuvi sia vivinae nye si! Esesẽ be woakpɔ nane si awɔ dɔ ɖe ame dzi wu eye wòadze ame ŋu wu le susu me. Guys kpɔ Amazon sia le panties tsɛwo ko me.
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la ƒo Indiatɔ atɔ̃ ƒu anyi hedzi ha be:
  - Ne ɣeyiɣia de la, yamenutomeyimɔ̃wo ava do... Eye le mía gome la, aʋawɔwɔ nye lɔlɔ̃nya kɔkɔ!
  Eye nyɔnuvia gako nu ake... Eye wògaʋu dzo si de pɛpɛpɛ nukutɔe eye wòwɔ nuku nɛ ake.
  Esi Germanytɔwo kli ametakpɔnu sesẽ aɖe ta la, wogatsɔ amedzidzeyameʋuwo kple bɔmbdadaʋuwo ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me ake. Afɔzɔlawo dzo, eye tu kple bɔmb le dzadzam ɖe nyɔnuviawo ƒe nɔƒewo.
  Eye aʋawɔʋuwo wɔa dɔ tso adzɔge ʋĩ. Alena tsɔ sededea na be:
  - Ame sia ame ɣla eɖokui ɖe dugouts la me!
  Eye eya ŋutɔ gakpɔtɔ le ŋku lém ɖe nu ŋu le gotagome. Ŋusẽ le Nazitɔwo ƒe tudada ƒe dzadzraɖo ŋu. Eye bɔmb siwo me afɔku le wu gɔ̃ hã. Wo dometɔ aɖewo nye esiwo lã wɔadãwo abe Yu-488 kple TA-400 yeyetɔ kekeake ene ƒua gbe. Bɔmb siwo ƒe kpekpeme nye tɔn enyi gena eye wote ŋu tsrɔ̃a dogoewo kple mɔ̃ sesẽwo. Alenka ƒutsotsoe si nɔ dzo dam la ƒu gbe ɖe dzi, eye eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ƒo kpe gbogbo aɖewo vevesesetɔe.
  Nye afɔkpodziwo fiã. Gake ne menye nenema o la, nyɔnuvi si nye ʋumefia la mexɔ abi o. Eye woda bɔmb sesẽ aɖe ŋutɔ, eƒe ɣlidodo gɔ̃ hã xe nye to. Ao, naneke meli si ate ŋu adzɔ le xexeame o.
  Gake agbetsitsi ƒe agbɔsɔsɔ si ŋu woʋãa ŋu ɖo le nyɔnuviawo si ŋutɔŋutɔ. Esi ŋutsuwo le kukum hele kukum!
  Alenka ɖo ŋku alesi ɖekakpui Julius lé asi nɛ dzi. Alesi wògbugbɔ nu na eƒe dɔgbo, afɔwo, klowo, ata, kple nowoe. Aleke gbegbe wòvivinae nye si be ɖekakpui dzetugbe aɖe si dze aɖatsi tutu gɔme nyitsɔ laa teti koe nye ema la natsɔ afɔ na wòe. Gake emegbe Julius ku le dugout la me, eye bɔmb aɖe si woda tẽe la gbãe. Eye teƒe xɔdzo aɖeke gɔ̃ hã megasusɔ tso eme o.
  Ðekakpui la yi... afi kae? Yi dziƒo, yi dzomavɔ me, yi ɖe ŋkuɖoɖo nu dzia? Gake nu vevitɔe nye be mele anyigba dzi fifia o. Eye Alenka ƒe dzi gbã ŋutɔ le esia ŋu.
  Ne ɖe wòatsɔ Hitler ƒe ta sia aɖo ati aɖe ƒe ke dzi hafi. Eteƒe madidi o aʋawɔwɔa axɔ ƒe etɔ̃. Nazitɔwo le Orenburg dzi dzem xoxo. Woƒe lãgbalẽgolowo gbã le didiƒe ʋĩ.
  Alenka ɖe dzesi le eƒe lɔlɔ̃ kple nɔnɔme gã la ta. Zi geɖe la, asrafo siwo metsi o kple esiwo metsi o gɔ̃ hã dzɔa dzi nɛ wu. Eye le mɔnukpɔkpɔ gbãtɔ si su esi la, edze ahiãdzedze gɔme. Alena lɔ̃a eƒe ŋutilã sesẽ si wona hehee la, ŋutsu dzetugbewo lé asi ɖe eŋu heka asi eŋu. Le aʋawɔɣia la, agbenyuinɔnɔ va nɔ bɔbɔe wu, eye ame aɖeke metsɔ ŋkubiãnya etɔxɛe kpɔ nyateƒe si wònye be Asrafoha Dzĩ ƒe amegã aɖe nɔ zɔzɔm kple ŋutsuwo o.
  Alenka, abe avu ene, lɔ̃a asilili ame ŋu kple lɔlɔ̃ɖeɖefia. Eye le eya gome la, esiae nye dzidzɔ gãtɔ kekeake. Akɔta, afɔwo, vidzidɔ, kple kɔ koŋue sea veve.
  Gake aleke gbegbe eƒe lɔlɔ̃tɔ geɖe va to xexe si kplɔe ɖo me xoxo! Nu manyatalenu kple vɔ̃ɖi ka gbegbee nye si aʋawɔwɔ nye. Togbɔ be ŋutsuawo lé ɖe Alenka ŋu hã. Ne ɖe wònye tugbedzedze sia tɔgbe la, ke edo kple eƒe mo, eƒe nɔnɔme kple gbe katã.
  Eye le goawo katã me la, ne nyɔnu nye ɖekakpui la, zi geɖe la, edzea tugbe. Wo dometɔ atɔ̃e nye esi, wole ɣli dom tso esime aʋaa dze egɔme kloe - wovivi ŋutɔ... Nyɔnuvi ene ƒe taɖa le ɣie eye ɖeka ƒe taɖa biã. Abe ɣletivi si ƒe ta atɔ̃ le ene. Woto dzomavɔ geɖe me kpɔ, gake womexɔ abi vevie kpɔ o. Negbe ɖe ʋuʋudediwo nɔ anyi ko hafi.
  Zi geɖe la, nusianu si le Alenka dzi hayana abe avu ene, eye abi aɖeke meganɔa eŋu o.
  Eye fifia: bɔmbwo le gegem, tuwo le wowóm, gake metsɔ ɖeke le eme gɔ̃ hã o! Wo katã nye nukokoe ŋutɔ!
  Togbɔ be ao hã... Ɣeyiɣi aɖeke meli na modzakaɖeɖe le aʋawɔwɔ me o. Eye ɣeaɖewoɣi la, nyɔnuvi siwo le eƒe asrafoha me hã kuna. Afɔ ƒuƒlu gɔ̃ hã na nyɔnuvi menye makumakunyenye ƒe kakaɖedzi o. Eye le Stalingrad, le ŋutsuwo ƒe asrafohawo me la, wowua amesiame ŋutɔŋutɔ zi geɖe.
  Du si le Volga-tɔsisia dzi la tsɔ ŋutikɔkɔe tsyɔ eɖokui dzi. Woxe mɔ na Hitler ƒe amehawo ƒe amedzidzedze ɣleti ade sɔŋ. Germanytɔwo kple woƒe satelaitwo bu abe miliɔn ɖeka ene siwo wowu hexɔ abi le aʋa siwo wowɔ ɖe Stalingrad ŋu me. Nyateƒee, ame kukuawo dometɔ akpa gãtɔ nye amedzrowo!
  Fuhrer-ʋua kplɔ asrafowo tso Anyigba ƒe akpa sia akpa va Rus"! Amerikatɔ adzɔhawo gɔ̃ hã nɔ anyi, eye wo dometɔ akpa gãtɔ tso Germany. Indiatɔ gbogbo aɖewo. India nye dukɔ si me amewo sɔ gbɔ ɖo, eye Fuhrertɔwo de se be woazã ŋutsuwo vevie wu abe tu ƒe nuɖuɖu ene. Eye woakplɔ India nyɔnuwo ayi haremwo me. Le nyateƒe me la, woɖe mɔ nɛ be srɔ̃ geɖe nanɔ esi le Dziɖuɖu Etɔ̃lia me. Papa la tsɔ tu ɖe mɔ ɖe esia ŋu. Eye sɔlemeha bubuwo hã da asi ɖe edzi. Fuhrer ŋutɔ gbugbɔ trɔ asi le eƒe nukpɔsusuwo ŋu le Aryatɔwo ƒe ʋu ŋu. Woɖe mɔ na Germanytɔwo, le tiatia bubuwo megbe, be Slav, Europa, Arab, India srɔ̃wo nanɔ wo si - nenye be ŋutilã me gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖeke mele wo ŋu o eye wole lãmesẽ me keŋkeŋ. Wode se ɖe srɔ̃ɖeɖe kple nyɔnu ameyibɔwo nu, gake womede se ɖe Afrika nyɔnuwo zazã le gbolowɔƒewo nu o, ke boŋ mɔxexe ɖe fufɔfɔ nu koe. Le tiatia megbe la, woɖe mɔ ɖe srɔ̃ɖeɖe kple Japan, Thailand, kple Korea nyɔnuwo ŋu.
  Gake le afisia hã la, nudidiawoe nye atsyɔ̃ɖoɖo, gotagome nyatakakawo, lãmesẽ, kple ŋutilã me gbɔdzɔgbɔdzɔwo ƒe anyimanɔmanɔ. Fifia akpa si dzidzimegbalẽ wɔna la nɔ to yim. Dutatɔwo ƒe mamã geɖe le SS-ha la me wu Germanytɔwo tɔ. Eye amedzrowo gayɔ Wehrmacht-ʋua me fũ. Aboriginewo koe nɔ asrafoha siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi la me eye Germanytɔwoe nɔ wo ta.
  Fuhrertɔwo xɔ asrafowo ƒe ɖoɖowɔwɔ le Genghis Khan si, eye wòtsaka amewo eye wòɖo aʋakɔ si me tɔwo to vovo.
  Nyateƒee, le nɔnɔme mawo me la, USSR bu vivivi le aʋa si me wogblẽa nu le la me. Aɖaŋuɖoɖo ƒe tsɔtsrɔ̃ sia zi mía dzi be míato nu yeyewo vɛ etɔxɛe. Gake mɔnukpɔkpɔ aɖe si womenɔ mɔ kpɔm na o nɔ anyi: United States, afisi wòte ŋu te Afrikatɔwo kple Latin dukɔmeviwo teƒenɔlawo ƒe aglãdzedze ɖe to xoxo la, do ŋusẽ dɔ le atɔm bɔmb la ŋu. Eye ne míegalé eme ɖe asi ɣeyiɣi aɖe la, aʋawɔwɔ nutsitsi kple Third Reich ate ŋu adzɔ esime aʋa si le edzi yim kple United States le edzi yim.
  Eye afimae ɖewohĩ Nazitɔwo awɔ aʋa ale gbegbe be womagadi be yewoawɔ aʋa o. Eye emegbe Soviet Russia atsi agbe.
  Bɔmbdada kple tu gãwo dada wu enu. Eye amedzidzedzea gadzea egɔme ake. Wotrɔ dua wòzu glikpo xoxo, aƒe ɖeka pɛ hã megali si me gblẽ o. Nyateƒee, futɔa nye ŋutasẽla kple ŋusẽtɔ ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo gena ɖe tsia dzi eye wotsɔa dzo doa go afɔzɔla siwo gbɔna la. Aʋawɔʋuwo le gegem ɖe eme...
  Alyonushka, esi wòda tu Indiatɔ la, egblɔ le ɣlidodo me be:
  - Mawu nana ŋkunɔwo naʋu ŋku eye woaɖɔ akɔtaɖolawo ƒe megbe ɖo!
  Le ema megbe la, atsyɔ̃ɖola la zi ʋuƒoa dzi. Egaɖo taɖodzinu ake eye wòƒo ati. Eƒo Arabtɔ la eye wòklẽ eƒe ŋku siwo le abe safir ene. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu, si le goglo, si me ke le la ƒu du to kpe gbadzɛa dzi. Nyɔnuvia se le eɖokui me be yeƒe lãme gbã vie. Eko nu. Eva zu modzakaɖeɖe geɖe wu. Atsyɔ̃ɖola la gada tu ake.
  Alyonushka da tu eye wòko alɔgbɔnu... Eye wòƒoe. Zi tsitretsiɖeŋulawo dzi be woatɔ ahatsi tsikpe me. Futɔwo trɔ tu. Eda bɔmb eye wòdo ɣli...
  Emegbe ahom sesẽawo gadze ake. Wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi, gake yameʋu siwo me dzo le nɔ dzodzom siwo tsɔa tukpewo ƒua gbe. Nazitɔwo da bɔmb ɖe nyɔnuviawo ƒe nɔƒewo. Gake edze abe nyɔnu ƒe afɔ ƒuƒluwo kpɔa ame ta tso dziɖuɖu me ene. Eye aʋawɔla siwo nyrɔ wo ɖokui ɖe tudada me la tsi agbe le dzoa me.
  Futɔwo ƒe afɔzɔlawo ƒe ʋuʋu tɔ te. Nazitɔwo dze agbagba be yewoatɔ dzo Reds-ha la to tukpewo dada me.
  Alenka ɣla eɖokui ɖe doa me eye wònɔ ɣli dom be:
  - Gake tso taiga dzi va ɖo Britaintɔwo ƒe atsiaƒuwo dzi... Red Army ye sesẽ wu wo katã!
  Alla si ƒe taɖa biã hã ƒo ɖe doa me eye wòƒo asa na kakɛwo ƒe ƒoƒo. Nyɔnuvi dzetugbea ɖo ŋku alesi wolé eya, esime wònye ƒewuivi si le dzogoe ene me, le fɔbubu aɖe megbe dzi.
  Meɖo ŋku alesi wodi woe dzi. Wozi ɖetugbui si wolé la dzi be wòaɖe eƒe awuwo. Nyɔnu eve siwo do asigɛwo se nyɔnuvia ƒe ŋɔti, dawo, nu me nyuie, eye wolé ŋku ɖe eƒe ŋutinuwo me. Aleke gbegbe wònye ŋukpe, ŋukpe, ŋɔdzidoname, dziŋɔe nye si. Vɔvɔ̃ ɖo Alla ŋutɔ esi wokplɔe va gaxɔa me be yeakpɔ ye ɖokui le nuvlowɔla bubuwo gbɔ. Gake nyɔnuvi siwo le abe eya ke ene nɔ gaxɔa me, eye wo katã kloe nye amesiwo wote ɖe anyi ƒe viwo. Eye nu vɔ̃ɖitɔ kekeake meva eme o.
  Gake esesẽna be woanɔ gaxɔa me: exaxa, eye dzɔlawo gena ɖe eme zi geɖe. Woƒom le susu suetɔ kekeake ta eye le susu aɖeke manɔmee. Dzɔlawo koŋ lɔ̃a nyɔnuviawo ƒe afɔkpodziwo ƒoƒo kple atikplɔwo. Togbɔ be vuvɔ nɔ gaxɔawo me hã la, nyɔnuviawo nɔ afɔ ƒuƒlu, eye woƒe afɔwo vuvu le ƒoƒo atraɖii ta.
  Didi va zu dzɔgbevɔ̃e bubu. Wowɔa wo zi geɖe gbesiagbe eye wònyea vevesese ŋutɔ, mevivina o eye wòɖia gbɔ ame.
  Womena nuɖuɖum fũ o eye woƒoam le azɔlizɔzɔwo me. Alla nɔ gaxɔ me ɣleti ade, le ŋukpe, anyrawɔwɔ, ƒoƒo, kple amewo didi me ɣesiaɣi. Eye emegbe, le Beria ƒe kpɔkplɔ te la, woɖoe ɖe ɖeviwo ƒe dɔwɔlawo ƒe dɔwɔƒe aɖe. Dodokpɔ aɖeke manɔmee gɔ̃ hã.
  Alla wɔa dɔ le afima tso ŋdi ga atɔ̃ vaseɖe fiẽ kple nyɔnuvi bubuwo. Vaseɖe esime aʋaa dze egɔme... Eye nyɔnuvi tsitsi si ƒe taɖa biã la si yi ŋgɔgbe. Mete ŋu wɔe kple nyɔnuvi wuieve bubuwo.
  Eƒe asrafodɔa dze egɔme. Gake le aʋawɔɣia la, abosam si ƒe taɖa biã la se le eɖokui me be yeƒe lãme sẽ wu esi wònɔ le dɔwɔlawo ƒe nuto me. Gaxɔmenɔnɔ kple aʋadziɖuɖuwo ƒe tohehe gakpɔtɔ nɔ edzi. Gake mekpɔ ŋusẽ ɖe Alla, amesi wotsɔ sedede eve na xoxo la dzi o.
  Nyɔnuvia to nu geɖe me le nuto si me wole la me. Lɔlɔ̃ hã le eme - ŋutsuviawo nɔ asrafowo ƒe nɔƒe si kplɔe ɖo, eye togbɔ be wode se ɖe enu le se nu hã la, wowɔ woƒe mɔ yi nyɔnuviawo gbɔ. Eye woawo hã wodi be yewoanya nusi ŋu wode se ɖo. Alla, aleke kee wòɖale o, edzɔ dzi nɛ enumake. Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã dzodzoe la se nuvɔ̃ ƒe vivisese.
  Ke hã, dzɔgbevɔ̃e medzɔ ɖe eŋu hã le aʋaa me o. Ɣesiaɣi le gbɔdɔdɔ megbe la, ŋutsu alo ɖekakpui aɖe kuna le aʋa me. Ðeko wònɔ abe ɖe fiƒode aɖe ƒomevi nɔ ta dzĩtɔa ŋu ene. Gawu la, ame aɖeke manɔmee. Eyata togbɔ be Alla dze tugbe hã la, exɔ ŋkɔ eye ŋutsuwo te asaƒoƒo nɛ.
  Abosam si ƒe taɖa biã la kpe fu le ŋutsu ƒe susu ƒe anyimanɔmanɔ ta. Eye ŋutsuwo wuwu doa dzidzɔ nɛ. Eye wògada tu futɔa, eye wòko alɔgbɔnu abe amegãxi ene.
  Alla da tu ameyibɔa eye wòkpɔe le susu me be ele aboyo me. Enye nusi doa dzidzɔ na ame be maɖe modzaka kple ŋutsu kɔkɔ kple dzedzeme sia tɔgbe. Le goawo katã me la, akpa vevi aɖe wɔwɔ kple ŋutsu bɔ ɖe ta dzĩtɔ gome. Nyɔnu sesẽ si ɖoe kplikpaa ye wònye. Ke nyateƒe si wònye be woawu ŋutsua emegbe ya ɖe? Enyo, elɔ̃a nu vovovowo wɔwɔ!
  Le ŋutifafaɣi la, anye ne woahe to na Komsomol nyɔnuviwo vevie le ahasiwɔwɔ ta, gake le aʋawɔɣia la, agbenyuinɔnɔ va nɔ ablɔɖe me wu sã. Edze abe esia nye ku ƒe tete ɖe eŋu me tsonuwo ene, esime dɔwɔƒe tɔxɛa gbã ŋku ɖe agbegbegblẽnɔnɔ ŋu.
  Ɣeaɖewoɣi la, ŋu kpea Alla le eƒe agbegbegblẽnɔnɔ ta. Ne medo bra tẽ gɔ̃ hã o eye wòʋuʋu eƒe no ƒuƒluwo. Meɖo ŋku Maria, nyɔnuvi mawusubɔla si gakpɔtɔ nye ɖetugbui leaƒe la dzi. Togbɔ be, ɖewohĩ eyae nye nyɔnu kple sexy wu le atɔ̃awo dome hã. Ne míagblɔe tututu la, eƒe nu léa dzi na ame, kple eƒe mawudɔla ƒe fɔmaɖimaɖi.
  Gake Maria ya dea pɛpɛpɛ ŋutɔ, ɖewohĩ ewɔ nuku gɔ̃ hã le eƒe tudada me. Aleae wòtsɔ tu ɖeka ƒo Arabtɔ eve pɛpɛpɛe. Eye esi wòko alɔgbɔnu fɔmaɖimaɖitɔe la, egblɔ be:
  - Aƒetɔ tsɔe kem, gake mesubɔa Dadanyigba!
  Maria dze tugbe ŋutɔ... Ŋu kpee vie be ele be yeawɔ avu le bikini ɖeɖeko me. Gake ekpɔa ame ta tso dziɖuɖu me. Woɖo kpe esia dzi to nuwɔna me. Maria dze aʋaa gɔme esime wògakpɔtɔ nye nyɔnuvi. Ƒe etɔ̃e nye esia wòtsi, gake egadzena abe ɖe wòle tsɛ, ɖetugbui leaƒe ene, eye eƒe kɔkɔme sɔ na nyɔnuvi. Ame eneawo dometɔ bubuawo didi wu, woƒe lãmekawo le wo ŋu wu, eye le nyateƒe me la, Matryona nye nyi - togbɔ be nyitsu sesẽ ŋutɔ hã.
  Maria da tu eye wòɖo ŋku Seryozhka dzi. Ŋutsuvi dahe. Wolém. Eye esia vɔ̃ɖi wu ku. Eyata gbã la, edze ŋgɔ funyafunyawɔwɔ, emegbe ewuwu. Eye womenya alesi ame bubuwo awɔ nui ɖe esia ŋu o.
  Maria da tu, tso klo, eye wòda tu. Hindutɔ si wowu la keke eɖokui eye wòɖe asi le ʋu ƒe tsidzɔƒe aɖe ŋu. Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la gblɔ be:
  - Eh... mawu geɖewo le asiwò, gake dziƒo aɖeke meli o!
  Maria gaƒo ati ɖe eŋu ake, ƒoe hedzi ha be:
  - Akpe na mi ɖe paradiso si bu la ta... Menye na mí, alo na mía viwo, alo na mía tɔgbuiyɔviwo o... Gake ɖeko woazu numame na gbeɖiɖi siwo blea ame!
  Maria da tu, eye wòwu Nazitɔ siwo nɔ ŋgɔ yim la eye wòdzi ha be:
  - Míeku ʋu, ku ʋu, ku ʋu - ɣeyiɣi didi aɖee nye sia míe... Mɔ si tso xaxa me yi xaxa me, tso aʋawɔwɔ me yi aʋawɔwɔ me! Míeku ʋu, míeku ʋu, míeku ʋu - ɣeyiɣi didi aɖe... Ameha la ƒe tɔsisiwo, ʋukɔkɔɖi ƒe aʋawɔwɔ la, le gbagbãm! Ʋuʋudedi ƒe aʋawɔwɔ!
  Eye nyɔnuvia tea eɖokui ɖe anyigba sesĩe wu. Eye Dzataawo le ŋgɔ yim xoxo. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le ɣli dom eye woƒe tɔkpowo le ʋuʋum.
  Maria fa avi hede dzesii be:
  - Afisiae wòva, ku!
  Nyɔnuvi aɖe si ƒe taɖa le abe sika ene da tu asrafo aɖe si nɔ tsatsam ɖo ta Asrafoha Dzĩa ƒe nɔƒewo kple tu si ŋu wotsɔ ŋkuléleɖenuŋu ƒe nukpɔkpɔ aɖe kpe ɖo.
  Menɔ ekpɔm esime ʋu ƒe vudo aɖe nɔ sisim tso futɔ si xɔ abi vevie la ƒe ta me.
  Maria ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Sniper... Èda ƒu!
  Alla gblɔ sesĩe be:
  -Mègadrɔ̃ ʋɔnu wò awuwo ne mèdi be yeakeke yeƒe afɔwo o!
  Maria ʋuʋu eƒe afɔ dzeani siwo le ƒuƒlu, siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi. Mekpɔe le susu me be ɖekakpui si ƒe mo le abe elf ene la nɔ eƒe asibidɛ ƒom to afɔkpodzia dzi. Aleke gbegbe wòanyoe nye si wòanya wɔe nye si.
  Gake emegbe eƒo nu kple dziku be:
  - Maɖu amesiame dzi!
  Alla, amesi ŋutɔ nye dzimaxɔsetɔ kple amesi melɔ̃a nu le o la gblɔ fewuɖutɔe be:
  - Eye Mawu ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee?
  Maria da tu eye wòɖo eŋu kple ɣlidodo be:
  - Ao, le Mawu ƒe kpekpeɖeŋu me!
  Alla tsɔ eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la klẽ eye wòde dzesii be:
  - Gake wò Mawu fia nu be: ne èƒo wò ɖusime ŋgonu la, trɔ wò miame!
  Maria meɖo eŋu enumake o. Egada tu eve alo etɔ̃ bubu, eye wòtso fasitɔwo ƒe fefewɔviawo. Eye wògblɔ kpoo be:
  - Gake nusi nàwɔ ne woƒo wò ɖe miame ŋgonu vɔ megbe - Mawu Yesu megblɔe o. Eye Nazitɔwo ƒo míaƒe amewo zi geɖe!
  Alla ti kpo tso dzi. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, eye wòkɔ ke ƒe sɔti blibo aɖe ɖe dzi, eye wòdo ɣli be:
  - Berlin le míaƒe ŋusẽ me kloe... To ŋkubiãnu dzi la míekpɔa Reichstag si woƒo fi de la! Ŋutifafa kple dzidzɔkpɔkpɔ anɔ ɣletinyigba bliboa dzi... Magblɔ esia na mi le nye hakpanyawo me!
  Eye ta dzĩtɔa na wògbã, eye wòtso Nazitɔwo ƒe fli blibo aɖe. Emegbe egaƒo bɔmb la ake.
  Nyɔnuvi sesẽ aɖee wònye. Le asaɖaa me la, wozi edzi be wòaʋuʋu kpewo tso ŋdi vaseɖe fiẽ, eye Alla va zu amegã ŋutɔŋutɔ. Etsɔ eƒe afɔwo tsɔ bɔmb la ƒu gbe yi ŋgɔ sã wu eƒe asiwo.
  Ta dzĩtɔ la lɔ̃a duƒuƒu kple eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo le dzoka xɔxɔwo dzi alo le sno dzi. Ekpɔ dzidzɔ ɖe eŋu...
  Allah xɔe eye wògbãe be:
  - Gake dzodzro bubu aɖe le asinye... Esia nye ŋusẽ, ŋusẽ koe!
  Abosam si ƒe taɖa biã la da tu sesĩe, eye wòda tu Krauttɔwo kple woƒe kpeɖeŋutɔwo, eye wòdo ɣli be:
  - Sika kple ga mehiã o! Eye ehiã be le ŋkunyeme... Amewo nɔ klo dzi, amewo nɔ klo dzi, le anyigba ƒe go kemɛ dzi!
  Futɔwo ƒe afɔzɔlawo tɔ. Aʋawɔʋuawo ʋu yi ŋgɔ wu. Ʋu sesẽ siwo nye "Lev", "Mouse", "E"-100, "Tiger"-2 - woda tu. Panther 2 hã bɔ ɖe afisiafi. Teƒeawo biã eye wogbã, dzudzɔ dawo do ɖe yame.
  Nyɔnuviawo dometɔ ɖeka na wodzi eƒe afɔwo. Edo ɣli eye wòda tu le ɣeyiɣi didi aɖe me. Atsyɔ̃ɖola bubu na wotsɔ aŋetu aɖe lã eƒe akɔtaɖonu. Aʋawɔla la ƒe nowo dze eye eƒe mo biã. Nyɔnuvia ƒe mo trɔ zu aŋutiɖiɖi.
  Maus, si nye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu sesẽtɔ kekeake, nɔ ƒoƒom tso eƒe tuwo me. Eye wòtsrɔ̃ nu sia nu si le eƒe mɔ dzi.
  Gake aʋawɔlaawo ti kpo yi megbemegbe le ɣeyiɣiawo me. Wowɔa ablaɖeɖe ale gbegbe. Alla da bɔmb ɖe Mouse ŋu. Ezi ɖoɖoe na Germanytɔwo ƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tu la dometɔ ɖeka.
  Ta dzĩtɔa xɔe hedzi ha vevie be:
  - Na woaƒu du clumsily - aʋawɔʋuwo to tsiʋewo me...
  Le ema megbe la, nyɔnuvia gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòda Mouse ƒe tu bubu, si na eƒe tu gbã. Le ema megbe la, Allah do ɣli be:
  - Nyee nye ku ƒe mawunɔ, amesi Hitler vɔ̃na na!
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua tɔ. Tsɔ kpe ɖe tu siwo wotsɔa mɔ̃memi wɔe ƒe bu ŋu la, kakaɖedzi si le aʋawɔʋuawo me bu. Eye "Mouse" la dze tudada gɔme tso tu kpui aɖe me, eye wòdze glikpoawo ŋudɔwɔwɔ gɔme. Kakɛawo dometɔ ɖeka ƒo Alla ƒe afɔkpodzi, eye wòfiã nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒe gogloƒe dzeani la.
  Atsyɔ̃ɖola la xɔe hedzi ha be:
  - Amewulaa le nye afɔkpodzi fiãm, eye mese avifafa!
  Maria tsɔ tu si woɖo taɖodzinu na nyuie la gbã Mouse la ƒe ŋkumekpɔkpɔ. Eye aʋawɔʋu gã la ƒu du do go eye wòdze tɔtrɔ gɔme. Edze ƒã be afisi woatu afɔ gakpo tɔn alafa eve kloe le ŋkumaʋumaʋui. Ðeko wòtrɔ gbɔ be yeasi le kuxi geɖe wu nu.
  Emegbe "Lev"-2 va le dɔ wɔm. Mɔ̃ aɖe si de ŋgɔ wu le agbagba dzem be yeatsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 150 ƒe dzo aƒo teƒe bliboa si le ye ɖokui ŋgɔ. Nyɔnuviawo trɔa woƒe ŋɔti ɖe dzi ɖe fasitɔwo ŋu tsɔ ɖoa eŋu nɛ.
  Maria tsɔ eƒe afɔ si wotsɔ lãgbalẽ wɔe la da bɔmb aɖe. Fifia meɖoa aʋawɔʋua gbɔ o, gake eƒoa afɔzɔlawo. Wovuvu Afrikatɔ aɖe ƒe ta gɔ̃ hã. Edo gakuku, enɔ tsatsam, eye wòge dze anyikpe aɖe dzi tẽ.
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sika ene la gblɔ be:
  - Nusianu le Mawu ƒe lɔlɔ̃nu nu... Vodadawo gɔ̃ hã!
  Alla dzi ha dzonɔamemetɔe tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Nusianu si le xexeame la nɔ te ɖe dziƒo ƒe kɔkɔme dzi... Gake ŋkuwo ƒe nyateƒetoto, gake ŋkuwo ƒe nyateƒetoto - nɔ te ɖe mía ɖeɖeko dzi!
  Maria gada tu ake. Egbã "Lev" ƒe ŋkumekpɔnu eye wòde dzesii le susu me be:
  - Eye Mawu naa nyateƒetoto!
  Alla ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòƒo eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe ahuhɔ̃e si gbã la dzi. Mese le ɖokuinye me be aleke gbegbe wòvivinae ne nane ɖaɖɛ to nye afɔkpodzi ƒuƒlu la me. Eye wòdo ɣli be:
  - Le nusianu me la, èhiã aɖaŋudzedze, sesẽ, hehexɔxɔ - ne menye nenema o la, amenuveve aɖeke manɔ anyi o!
  Maria da tu fasitɔ la kple mo si gblẽ le ƒodo me eye wòdzi ha be:
  - Eye le Krauttɔwo gome la, amenuvevee nye be woaɖe ŋutigbalẽa ɖa le taɖua ŋu! Eye ɖu, ɖu, ɖu - klɔe ɖe anyi kple ʋuʋudedi dzodzoe!
  Alla wɔ mo, da tu... Ema ta eye wòƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Nuƒo mawuvɔvɔ̃ ka gbegbee nye si le asiwò!
  Maria ƒe mo biã eye wògblɔ le ɣlidodo me be:
  - Mawu netsɔe kem, nuvɔ̃wɔla!
  Alla ko nu. Nyɔnuvi aɖe si tsia tre ɖe ame ŋue wònye. Eye le ɖeviwo ƒe dɔwɔha me la, eƒo amesiwo gbɔdzɔ wui. Eye ta dzĩ ma nye ŋukpemanɔmee. Eye Alla di be yeahe Maria ɖe eƒe taɖa si le abe sika ene la ŋu. Eye menye kple asiwo, afɔ o.
  Eye Alla keke eƒe abɔ ƒuƒlu ɖe enu va ɖo Kristotɔ nyɔnuvia ƒe taɖa si me aŋgbawo le la gbɔ, eye esi wònya tsɔ eƒe asibidɛwo lé kaawo ko la, ehe.
  Maria do ɣli hetrɔ hegblɔ be:
  -Èle tagbɔ gblẽm?
  Alla gblɔ fewuɖutɔe be:
  - Ale Mawu do dzi eye wòde se na wò!
  Maria ʋuʋu eƒe asibidɛ be:
  - Mègagblɔ busunya o, bitch!
  Alla ɖo eŋu hedzi ha be:
  - Eye Mawu gavuvu le nukoko ta - nukae metsɔ ɖe le eme na amesiame, eye nukae nètsɔ ɖe le eme nam!
  Maria ʋuʋu ta hede dzesii be:
  - Èdea afɔku me gbesiagbe! Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, esi mɔnukpɔkpɔ su asiwò be nàyi dzomavɔ me le aɖabaƒoƒo ɖeka me la, ènye amemabumabutɔ eye nègblɔa nu gbegblẽwo!
  Ta dzĩtɔa ƒe mo wɔ yaa. Etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu lé glass kakɛ aɖe hetsɔe ƒu gbe ɖe eƒe nu me. Metsɔ nye aɖe lée. Eɖu kplu la, eye mebu eŋu zi eve o, enoe, hegblɔ be:
  - Dzomavɔ malé mí o!
  Maria, si nɔ ŋku ʋuʋum sesĩe la, ƒo nu kple ɣli be:
  - Màyi afi aɖeke o! Dzo ƒe lãkle!
  Ðeko Alla tsɔ eƒe ŋku siwo le abe emerald ene la klẽ tsɔ ɖo eŋu nɛ. Eye wòda bɔmb ɖe Nazitɔwo ŋu gblɔ be:
  - Esi aʋawɔwɔa le edzi yim la, mina míaŋlɔ míaƒe vovototowo be!
  Maria gblɔ le eɖokui si be:
  - Mawu tɔe nye Mawu tɔ, eye Kaisaro tɔ nye Kaisaro tɔ!
  Alla tsɔ ɣeyiɣi didi aɖe trɔ eye wògblɔ kpee be:
  - Eye Hitler nye abosam tɔ!
  Maria da tu, eƒo ame geɖe bubu ɖe anyi eye wòbu tame. Aleke ame ate ŋu awɔ aɖo agbenyuinɔnɔ ƒe toɖeɖe ɖe anyi abe alesi Hitler ɖo ene gbɔ? Lã ka ƒomevie le amegbetɔ ƒe nɔnɔme me? Ŋutasẽdziɖula ʋukɔkɔɖitɔ ma si ameƒomea menya tso Adam kple Xawa ƒe ɣeyiɣia me o. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, dzɔgbenyui si gbɔ eme. Ðewohĩ aʋadziɖula si kpɔ dzɔgbenyuie wu eye wòkpɔ dzidzedze wu le ameƒomea ƒe ŋutinya katã me gɔ̃ hã.
  Gake Russia va zu nuku sesẽ aɖe si woate ŋu agbã na fasitɔwo. Eteƒe madidi o aʋawɔwɔ le ɣedzeƒe gome age ɖe eƒe ƒe enelia me. Ẽ, Nazitɔwo le ŋgɔ yim. Menye kabakaba akpa o, gake kakaɖedzi le eŋu. Dzomeŋɔli koe Asrafoha Dzĩ la te ŋu ƒoa Krauttɔwo vie. Eye fifia futɔa gadze wo dzi ake.
  Nyɔnuvia da tu wòde pɛpɛpɛ eye wòda tu nyuie ŋutɔ. Esi Lev-ʋua megate ŋu kpɔa nu nyuie o ta la, egatrɔ ake eye wòdze sisi gɔme. Eye "Panther"-2... Aʋawɔʋu si ƒe ʋuƒo didi eye wòle kpekpem eye eƒe xɔtaxɔe le sue vie.
  Mɔ̃ si wɔa dɔ nyuie. Nusi na mastodon ɖesiaɖe kloe ƒu gbe. Le afisia la, Alla ɖe eɖokui ɖe vovo to bɔmbdada kple eƒe afɔ siwo blea ame eye wògblẽa bɔmb la me.
  Abosam si ƒe taɖa biã la klẽ eƒe ŋkuwo abe atsiaƒu ƒe amadede ene eye wònɔ ɣli dom be:
  - Megbãa woƒe ŋɔti!
  Germanytɔ aɖe si ƒe nuyi gbã la trɔ. Mɔawo le ʋuʋum abe mɔ̃ si le ablaɖeɖe me ene. Ẽ, nyɔnuviwo to aɖaŋu aɖe si sɔ eye wòwɔa dɔ nyuie vɛ. Miƒo ʋuƒoawo, tsɔ bɔmb gbã ʋuƒoa ne womate ŋu aɖo aʋawɔnuawo gbɔ o.
  Eye Maria si woɖo taɖodzinu nyui na la daa tu pɛpɛpɛ, abe ɖe wònye Robin Hood ƒe tɔgbuiyɔvi vavã ene. Eye atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la do ɣli be:
  - Le amegbetɔ ƒe nukpɔsusu ƒe taɖodzinuwo ta la, .
  Be woatu dziƒo ɖe Anyigba dzi...
  Hitler trɔ ɖe fasitɔwo ƒe mɔ dzi - .
  Satana si nye ame manyanu lae tu gbedoxɔa!
  Eye wòdaa tu abe ame kɔkɔe vavã si tsɔa amewo tsɔtsrɔ̃ ɖa ene. Eƒe afɔ ƒuƒlu si wotso la tsɔ ahuhɔ̃e kakɛ aɖe ƒu gbe, eye wòƒo Arabtɔ la le eƒe ŋgonu titina tututu. Eye dzogbevi la, si le tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒe aŋe hem le susu me la, lã eƒe kpeɖeŋutɔ wuieve.
  Alla de dzesii tsɔ da asi ɖe edzi be:
  - Eye nèsrɔ̃a nu kaba! Eye èyi ŋgɔ le wò ŋkume tututu!
  Aʋawɔla si ƒe taɖa biã hã tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe ɖe ahuhɔ̃e aɖe dzi eye wòƒo Afrikatɔ la ƒe ŋku. Ewó, eye wòge ɖe bɔmb gbogbo aɖewo dzi. Eye aʋawɔla wuieve bubuwo dzo yi yame, alo dzomavɔ - alesi woatso nya me le asitsatsa ŋu!
  Alla ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Dzomavɔ anye teƒe vɔ̃ɖi, amesi vuvu nutsyɔnu la... Eye ɖetugbui leaƒe ƒe yi kɔkɔe la - lã futɔwo!
  Eye Abosam si ƒe taɖa biã la gatrɔ, eye wòdo ɣli be:
  - Aɖaka aɖe anɔ anyi na wò, si wotsɔ aŋɔ wɔe, eye hadzidzi le konyifafa me!
  Enumake Maria da bɔmb ɖe afɔ eveawo dzi, si na E-100 aʋawɔʋu dziŋɔa ƒe ʋuƒoa zu nuwɔametɔ, eye wòɖi be:
  - Le Aƒetɔ Kristo ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Le xexeame katã si sɔ kple wo nɔewo me la, ɣeyiɣi sesẽ aɖe ŋutɔ nɔ USSR. Gake Hitler mewu Russia nu o. Nya siwo wogblɔ be United States le agbagba dzem be yeawɔ atɔmik bɔmb la na wòvɔ̃ akpa. Ne míagblɔe tututu la, menye nyakpakpawo gɔ̃ hã o, ke boŋ nyatakakaxɔlawo ƒe nyatakakawo, siwo manya wɔ be woaɣla ɖe Germanytɔwo ƒe nyatakakaxɔƒe sẽŋuwo o. Eye atɔmik bɔmb nye nu dziŋɔ aɖe, togbɔ be mele bɔbɔe be woaxɔ Third Reich tso ƒuta o hã.
  Hitler do susua ɖa be woadzudzɔ aʋawɔwɔ na Stalin, eye dzizizidziɖula si bu le aʋaa me kloe la lɔ̃ ɖe edzi kple dzidzɔ. Third Reich ƒe asrafowo dze Amerika dzi tso akpa evea siaa. Wo ame evea siaa tso Argentina kple Canada. Asrafoha geɖe nɔ Germanytɔwo si eye Japantɔwo hã kpe ɖe wo ŋu, amesiwo nɔ Amerikatɔwo tem tso ɣedzeƒe. Aʋa sesẽ aɖe nɔ edzi yim.
  Nyɔnuvi atɔ̃ siwo nye Alenka, Maria, Alla, Anyuta, Matryona va ɖo Amerika be yewoawɔ aʋa abe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ene kple Third Reich ƒe amehawo. Nyɔnuvi atɔ̃awo katã dze tugbe ŋutɔ eye wodoa Eŋlisigbe. Stalin gbe be yemadɔ nyɔnuwo ƒe asrafoha bliboa o, elabena esia atsi tre ɖe ŋutifafa si wowɔ kple fasi-fiaɖuƒea ƒe sewo ŋu. Ehiã be USSR nakpɔ ɣeyiɣi aleke kee wòɖale o esime Nazitɔwo dze USA dzi.
  Nyɔnuvi atɔ̃awo nye lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo: woto aʋa bliboa kloe me, tso Brest kple Bug dzi va ɖo Orenburg. Eye wole avu wɔm kple Nazitɔwo le Anyigba ƒe go kemɛ dzi le Honduras ƒe fiadu me.
  Tegucigalpa nye aʋawɔlawo ƒe mɔ̃ sesẽ vevitɔwo dometɔ ɖeka, le avuwɔwɔ kple ameha vovovowo me. Japantɔwo kple Asiatɔwo ƒe amehawo siaa ge ɖe kuxi me. Aʋawɔʋuwo koe Germanytɔwo ŋutɔ tsɔ wɔa aʋae, eye afɔzɔlawo katã tso dukɔ siwo menye Aryantɔwo o me. Wonya Asiatɔwo, ameyibɔwo, kple Arabtɔwo yi ŋgɔe.
  Alenka da tu, eye wòtso Afrikatɔ eve eye wòdo ɣli be:
  - Genghis Khan ƒe ha aɖe ko!
  Maria si ƒe taɖa le abe sika ene, esi wòtsɔ tu si wogbã tsɔ lã Indiatɔ etɔ̃ la, kɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ɖe dzi va ɖo etame. Eye wògblɔ be:
  - Míele tu ƒe lãnyi tum!
  Bɔmb kakɛ aɖe dzo eye wòƒo Maria ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la dzi. Le kɔnu nu la, nyɔnuviwo wɔa avu le bikini kple afɔ ƒuƒlu me. Eye ne etsɔ afɔkpodzi ɖaɖɛ si le abe nyɔnuvi tɔ ene la, evea ame vie.
  Atsyɔ̃ɖola la ʋuʋu eye wògada tu ake... Maria le tsɛ ŋutɔ, eƒe kɔkɔme le mama dedie nu eye eƒe ŋutilã de blibo.
  Alenka kɔkɔ wu, exɔ asrafomegã ƒe ɖoƒe, eye wònye Soviet Union ƒe kalẽtɔ gɔ̃ hã. Gake amama kloe hã, bikini tsyɔ edzi kura. Eƒe ɖa le ɣie ŋutɔ, gake eƒe taɖa le ɣie. Eye Alenka daa tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Alla dzetugbe la da tu Arabtɔ ene hetsɔ dzo si wogbã la ƒu anyi. Eƒe ɖa biã, alo ne míagblɔe tututu la, akɔbli dzĩ, abe dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene. Eye ne ya ƒo la, ele abe tɔtrɔ kpata ƒe aflaga ene. Nyɔnuvia klẽna kple eƒe ŋku siwo le abe emerald ene, abe ɣletiviwo ene. Eye wòtutua futɔwo ɖa ŋutasesẽtɔe.
  Anyuta hã nye ame si ƒe mo biã. Eye wòdaa tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me. Nyɔnuvia do eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòna ʋuʋudedi. Wotsɔ aʋawɔʋu vovovo atɔ̃ ƒu gbe, eye ʋu ƒe vudo dzĩwo dzo tso woƒe futɔwo ƒe akɔta kple ƒodo me.
  Anyuta, si nɔ eƒe nuyi siwo yɔ fũu la ƒom la, ƒo nu kple ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ nye ya na lãkusiwo...
  Nyɔnuvia mlɔ anyi, hele bɔmb dam kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Wosea wowó. Aʋawɔla geɖe dzona yia mɔ vovovowo dzi.
  Matryona nye nyɔnuvi si lolo wu eye eƒe ŋutilã le lãmesẽ me wu. Eƒe ɖa ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi. Kɔƒe me tɔ si bɔ, ɖetugbui, ʋu kple notsi nyɔnu. Ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me eye wòdaa tu nyuie.
  Afisiae tɔtrɔa gava ɖo. Eye fasitɔwo ƒe adzɔha siwo wowu la dze anyi.
  Matryona, si le tu dam la gblɔ be:
  - Enyo, enyo, afi kae nèyi? Tɔgbuinye ƒe nyae! - Nyɔnuvia da tu, si wu Nazi-ʋawɔla etɔ̃ siwo ƒe ɖa le ɖaɖɛ eye wògblɔ kpee. - Nukae nèɖu - mɔli! Nukae nèno? Mash!
  Nyɔnuviawo le fli la lém. Womeɖea mɔ na fasitɔwo be woayi ŋgɔ o. Eye xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe hadzidziwo hã le ɣli dom:
  - Míatsrɔ̃ ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe xexeame katã, .
  Vaseɖe eƒe gɔmedzedze eye emegbe...
  Míatu xexe yeye si le dziƒo - .
  Ame si menye ame aɖeke o la ava zu nusianu!
  Alenka gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake. Afɔzɔlawo ƒe bɔmb siwo le ŋgɔ yim. Ele dzo dam ɖe edzi godoo. "Dzata"-2 si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi lae nye esi. Eye E-50 si de ŋgɔ wu la le egbɔ. Woɖea tu siwo wotsɔna ƒoa tue doa goe. Wovuvu Amerikatɔ ameyibɔ aɖe ƒe ta eye wòʋuʋu dzo.
  Maria ɖo afɔ ʋuƒo aɖe si nɔ bibim la dzi, eye eƒe afɔ sesẽwo mese dzoa ƒe dzoxɔxɔ o kloe.
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la da tu henɔ ɣli dom be:
  - Eye amekae atɔ te tɔsisi siwo me ʋu le, siwo me dziku le la ƒe sisi...
  Maria gada tu ake, eye wòtsɔ Afrikatɔ la ƒu gbe le E-50-ʋua ƒe aʋawɔnuwo ŋu eye wòƒo ɣli.
  - Kekeli aɖe si tso blaster me aƒo wò gbedoxɔ, le keklẽ vɔ̃ɖi aɖe me la ŋutsua bu!
  Nyɔnuvia gada tu ake. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu, si ƒe ŋutigbalẽ biã, si nya kpɔ la klẽ to yame. Bɔmb aɖe dzo yi egbɔ. Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si me ke mele o kloe ƒo nunana la aɖaŋutɔe. Bɔmb la dzo yi megbe. Eƒu du yi ɖe Third Reich ƒe aʋawɔlawo dome. Edze abe tsitsetsewo nɔ gegem tso agbatsɔʋua me, nɔ gbagbãm ene. Ʋu gbogbo aɖe nɔ dodom le afima ale gbegbe.
  Maria ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nyɔnuvia do kpo dodokpɔa, eye Reich si woƒo fi de la va. Edze abe agbenɔnɔ ti kɔ na Hitler ene, eye eƒe tugbedzedze xɔ ŋkɔ ɖui!
  Alla nye aʋawɔla si megblɔa nya dzodzro aɖeke hã o. Etsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe eɖokui ŋu eye wògblɔna, eye wòkakaa ame kukuawo be:
  - Na mama ƒe gaƒoƒo! Le papa ƒe gaku ta! Eye le Koba gome la, akplɔe! Eye le wò axadzi le aba dzi!
  Atsyɔ̃ɖola aɖe si ƒe taɖa biã abe akɔbli ene tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da yameʋu aɖe si wotsɔ ati wɔe. Edzo tẽ ɖo ta Germanytɔwo ƒe Dzata ƒe aʋawɔʋu gã la gbɔ. Da ɖe tu si ƒe didime nye 105mm ƒe nuyi dzi eye wòwó. Aʋawɔnua do kpo nu.
  Germanytɔa trɔ eye wozi edzi wòsi ŋukpetɔe. Alla, esi wònɔ eƒe afɔ ƒom ɖe xɔa ƒe akpa aɖe ŋu la, egblɔ be:
  - Ne ŋusẽ mele asiwò o la, èhiã nunya! Ele be nàwɔ toɣliɖeɖe aɖewo!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuvia da tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eƒe ɖa dzĩ le abe Olympic-kaɖi ƒe dzobibi ene. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe. Eɖe dzesi le Amerika-srafowo dome xoxo to dzikudodo ƒe nɔnɔme ɖeɖefia me. Ebi ɖe nu gbegblẽ wɔwɔ kple Afrika-Amerikatɔwo me vevietɔ . Ebɔ ale gbegbe eye wònya kpɔ ŋutɔ le wo gbɔ.
  Ke hã, Allah tsrɔ̃a ameyibɔ siwo le aʋa wɔm le Third Reich ƒe aʋakɔ me hã. Nukatae Germany xɔ Afrika katã? Dze agbagba nàtɔ te ŋusẽ ma tɔgbe.
  E-50 ye nye aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake, si me gas turbine mɔ̃ le eye aʋawɔnu siwo le axadzi kple ŋgɔgbe le ɣie. Womate ŋu atsɔ bɔmb axɔe o. Alla tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nunana la ƒu gbe, tsɔ afɔzɔla geɖe ƒu anyi eye wòdo ɣli be:
  - Oo, wò aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔnuwo nye esiwo ŋu kakaɖedzi le, tso ame aɖe si ɖoe be yeaɖu gbɔ... Nya ŋusẽ si le asiwò ko... nya, gakpo sɔ koe nàte ŋu aƒo!
  Anyuta hã da tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔwo. Eƒe asibidɛ ƒuƒluwo hã nɔ gakpo ƒe disk la ƒom. Nugbɔa dzo va lã fasitɔwo ƒe aʋawɔla eve ƒe ŋɔti. Wotsɔ tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒu gbe, eye fifia tu gã aɖe si ƒe ʋuʋudedi le ʋuʋu ɖi la tso ameha la ƒe kɔsɔkɔsɔwo me. Duta aʋawɔlawo ƒe hatsotso blibo aɖe xɔ to amedzidzedzewo me ɖe Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafoha me.
  Anyuta ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Dzɔgbenyuie nye dzinɔameƒo ƒe fetu! Ha ɖeka sɔ gbɔ! Na woadzi ha tso aƒe ŋu ko!
  Gake atsyɔ̃ɖola la mekpɔ ɣeyiɣi haɖe be wòato aƒe ŋu o. Togbɔ be Soviettɔwo ƒe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔla ʋɛ aɖewo koe le Amerika-srafowo dome hã. Stalin medi be yeaklẽ o, ale be emegbe magatsɔ susu aɖeke ana Hitler be wòatsɔ nya ɖe Russia ŋu be eda le "Ŋutifafa si le gbe me" ƒe sewo dzi o.
  Woxlɔ̃ nu nyɔnuvi atɔ̃, siwo nye nyuitɔwo kekeake le nyɔnuwo ƒe asrafoha me, be ne wolé yewo la, ele be Dadanyigba la nagbe nu le yewo gbɔ. Eye le go sia me la, ele be nyɔnuviwo natso adzɔha siwo mehiã o siwo woxɔ ɖe ga ta la ŋu.
  Eye Anyuta, kple Alena, kpakple nyɔnuvi bubuawo se egɔme be ne wolé yewo la, funyafunyawɔwɔ dziŋɔ aɖe le yewo lalam. Eyata wotso nya me, aleke kee wòɖale o, yewomawu yewo Nazitɔwo agbagbee o.
  Germanytɔwo ƒe amedzidzeyameʋuwo dzona le Amerika-srafowo ƒe nɔƒewo dzi. Esi Nazitɔwo menɔ mɔ kpɔm be woado go tsitretsiɖeŋu sesẽ ma tɔgbe le Honduras ƒe fiadu me o ta la, edo dziku vie.
  Yameʋu siwo nye jet kple esiwo dzea ame dzi la sẽa ŋu. Tukpewo le dzodzom, tuwo le tu dam.
  Amerika-srafowo le kukum. Wotsɔ aŋetu hã ƒo Matryona le eƒe abɔta si me lã le la me. Ʋu do. Nyɔnuvi kalẽtɔ la tsɔ eƒe aɖuwo ɖe gakpo aɖe eye wòɖe ʋu do goe. Eye emegbe egatsɔ tu gã aɖe ƒom ake. Duta aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me le gegem. Amesiame kloe le afisia nye afimatɔwo, woƒe aʋafiawo koe nye Germanytɔwo, eye ɣemaɣi gɔ̃ hã la, menye ɣesiaɣie o. Nyateƒee, dɔwɔla siwo le E-50 aʋawɔʋu si li egbea wu me nye Germanytɔwo katã. Ʋua ƒe duƒuƒu kple eƒe ʋuʋu nyuie le eŋu. Enyo, esia menye tɔtrɔ deŋgɔtɔ kekeake haɖe o - eƒe kpekpeme nye tɔn blaadre vɔ atɔ̃. Gliawo le mumum le mɔawo te. Zi geɖe la, wowɔa esiawo le nɔnɔme etɔ̃ me kple tu si ƒe didime nye milimeta 105, tu si ƒe didime nye milimeta 180 si wotsɔ dzea ame dzi, kple tu si ƒe didime nye milimeta 400.
  Eye tɔtrɔ ɖesiaɖe kple eƒe dɔ. Aʋawɔʋu sia si me amedzidzetu le, si sɔ wu na dugãwo dzi dzedze lae nye esi. Eye mele bɔbɔe nenema gbegbe be woatsrɔ̃e o. Matryona tso eɖokui eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo lé bɔmb aɖe si tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu, si nye eƒe afɔ gã gake wònya kpɔ, si ƒe nɔnɔme dzeani. Fifia ele be nàtsɔ fifi la aƒu gbe ɖe ʋuƒoa dzi tututu be mastodon ƒe aʋawɔnua nawɔ dɔ o. Tu atɔ̃ siwo wotsɔna ƒoa tue tsyɔa Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si li egbea dzi, eye mele bɔbɔe nenema gbegbe be woate ɖe eŋu o.
  Matryona sesẽ ŋutɔ, eye eƒe afɔ siwo le abe sɔ ene la ƒua bɔmb ɖe didiƒe. Gake menye ɣesiaɣie wòdea pɛpɛpɛ o. Aleke kee wòɖale o, be woaƒo taɖodzinu aɖe abe tu si ƒe didime nye milimeta 180 ƒe ʋuƒo ene. Ðikeke le nyɔnuvi kalẽtɔa me. Ke ne eto eŋu ya ɖe?
  Oo, ne ɖe Oleg Rybachenko si nye woƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi aɖe la, anye ne mɔɖela kalẽtɔ sia to nane vɛ.
  Gake ŋutsuvia ku le aʋa siwo wowɔ ɖe Stalingrad ta me. Nyɔnuviawo menya eƒe dzɔgbese bubu o. Gake mɔɖela si to nu yeyewo vɛ la ƒe dzɔgbevɔ̃e nye nusi ŋu womate ŋu aʋã ŋu ɖo o vavã. Gbã la, wowɔ funyafunya Oleg Rybachenko ŋutasesẽtɔe, henɔ agbagba dzem be yeaxɔ nya ɣaɣlawo le ye si. Esi wowɔ funyafunya ŋutsuvi ƒe wuiɖekɛa vɔ la, eva wu enu ɖe tomenukuƒewo. Dɔa dzi ŋɔ eye wòsesẽ ŋutɔ. Gake Soviet mɔɖela si le sue gake eƒe ka le abe ka ene la va zu amesi melɔ̃a nu le o.
  Ete ŋu tsi agbe, eye to tomenukuƒea ƒe ʋuʋudediwo gɔ̃ hã me la, eɖoe be yeasi. Eye Oleg Rybachenko te ŋu do go. Ŋutsuvia tsa le Balkan-nutowo me ɣeyiɣi aɖe vaseɖe esime wòva ge ɖe nutoa me ƒe akpaɖekedzimademade ƒe hatsotso aɖe me. Afimae wòva zu kadododzikpɔla kple nudomegblẽla le.
  Akpaɖekedzimademade ƒe habɔbɔ si de ŋgɔ nyuie gakpɔtɔ nɔ Balkan-dukɔwo me. Akpa aɖe hã le esi Italytɔwo, Romaniatɔwo, Bulgariatɔwo, Albaniatɔwo - amesiwo menɔ klalo na aʋawɔwɔ abe Wehrmacht ƒe aʋawɔha siwo nɔa anyi edziedzi ene o ye wɔ anyigbadzinɔnɔ ƒe subɔsubɔdɔa ta.
  Gake akpaɖekedzimademadela geɖe gakpɔtɔ ku. Vevietɔ tso yameʋuwo ƒe amedzidzedze me. Eye wozia Yugoslavia ƒe dulɔlɔ̃lawo dzi be woaɣla wo ɖokui ɖe towo, avewo, alo ne enyo wu la, kɔƒe suewo me. Aʋafia gbogbo aɖewo ku xoxo. Ŋutifafa si wode asi kple USSR la gagblẽ nɔnɔmea ɖe edzi. Fifia tohehe ƒe mamã yeyewo te vava ɖe Balkan-nutowo me, wowɔ ɖoɖo ɖe amedzidzedze gãwo ŋu eye woɖe nutoa me ɖa.
  Ele be Oleg Rybachenko nali toawo me goglo ɖe edzi ɖekae kple akpaɖekedzimademadelawo.
  Matryona, togbɔ be menya nusi dzɔ ɖe woƒe xexeame katã ƒe lɔlɔ̃tɔa dzi o hã la, eɖe hũ vevie. Emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene ƒe asibidɛwo ƒo bɔmb la sesĩe wu eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒu gbe ɖe futɔwo ƒe aʋawɔʋua ŋu. Ðeko E-50 la da tu, eye wòɖe asi le tu aɖe si wua ame ŋu.
  Matryona ʋuʋu gɔ̃ hã eye wòdze klo. Kpe gbadzɛ aɖe si wovuvu le mɔdodoa dzi la ƒo eƒe ta, eye ga dzodzoe fiã eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Nyɔnuvia tsɔ ɖa si me ke le la tu eƒe ta si wɔ nuku la.
  Bɔmb la dzo, eye wòka asi ʋuƒoa ŋu kloe, eye wòdze ʋua ƒe ŋgonu si le ŋgɔgbe la dzi. Wowó aɖe dziɖegbe... Gake le nyateƒe me la, ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 250, eye le dzogoe aɖe dzi gɔ̃ hã la, mete ŋu gena ɖe bɔmb me o.
  Matryona tsɔ eƒe asibidɛ ƒo ke ɖe to, eye wòkɔ ke ƒe alilikpo blibo aɖe ɖe dzi. Emegbe edo ɣli be:
  - Wui, wui! Da goal ɖeka ɖe goal la me!
  Nyɔnuvia ƒo eƒe afɔkpodzi ɖe asfalt si gbã la dzi. Kakɛ aɖe tsi afɔkpodzia ƒe ʋuʋudediwo me. Nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ŋutigbalẽa le ɣie abe tɔmelã si woyɔna be hippopotamus tɔ ene. Enɔ ƒome dahe aɖe me eye medoa afɔkpa kpɔ o kloe tso esime wodzii. Gake esia mena eƒe afɔwo dze abe ɖe woƒe nɔnɔme le ƒuƒlu kura ene o, ke boŋ woƒe ŋutigbalẽ le ɣie, wodze tugbe, woblea ame.
  Gake Matryona ya doa vɔvɔ̃ na ŋutsuwo vie kple eƒe kɔkɔme, lãmeka sesẽwo, kple asibidɛ siwo ƒe abɔta do ɖe ŋgɔ. Gake nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒe nɔnɔme nyo wu, eye wotsɔ akɔta gbadzaa tsaka kple akɔta si le tsɛ vie kple akɔta si wokpa. Le awuwo me koe Matryona ate ŋu adze abe ɖe wòlolo akpa ene le eƒe no gãwo ta. Le bikini me la, edzena abe kamedefefewɔla si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie ene.
  Nyɔnuvia, le dziɖeleameƒo ta, gada bɔmb ake, eye fifia ya, eɖo ta mɔa dzi. Gake nunana si wua ame la ƒo akpoxɔnu ɣi si ŋu aʋawɔnuwo le si tsyɔ agbalẽ xatsaxatsaawo dzi.
  Matryona ƒo eɖokui ɖe asike le dziku ta. Ena eƒe aɖuwo nɔ veve sem. Eye nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒo fi de be:
  - Metso abe akplɔ ene!
  Anyuta hã dze agbagba be yeaƒo aʋawɔʋu si me afɔku le la, gake bɔmb si nyɔnuvia ƒe afɔ tsɔ ƒu gbe la to dzesia ŋu vie. Eye blonde la te tete ɖe ʋua ŋu. Gake emegbe aʋawɔʋu eve bubuwo gadze - "Dzata" kple "Panther"-2, wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe teƒe siwo katã te ɖe wo ŋu la da tu. Ele be míaɖɔ ŋu ɖo vevie ŋutɔ.
  Amerikatɔ Sherman-ʋua tsɔ ʋu aɖe be yeate ɖe Germanytɔwo ƒe ʋuawo ŋu. Mɔnukpɔkpɔ su esi be wòaƒo Panther 2, gake le axadzi koe. Gake Germanytɔ blewu mele bɔbɔe nenema gbegbe o. Gawu la, Sherman ƒe nɔnɔmetata si kɔkɔ wu la na wòdzena le adzɔge ʋĩ.
  "Panther" 2 tsɔ ta ɖe go aɖe do goe eye wòƒo Amerikatɔ la ɖe ŋgonu tẽ. Ʋu kɔkɔ la gbã ɖe afã me. Eye wònɔ bibim abe Kristmas ƒe bosomikaɖi ene.
  Anyuta gblɔ kple dziku be:
  - Oo, aleke gbegbe wò aʋawɔʋuwo gbɔdzɔe nye si... Enyo wu le mɔ̃ɖaŋununya gome la, àzu Yankeetɔ!
  Gake Alenka, si nye aʋawɔla bibi aɖe, te ŋu te ɖe Panther la ŋu. Eda bɔmb... Eye Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe ʋuƒo didi la ƒo xlã agbo ƒe kpẽ.
  "Panther" 2 tank, dze egɔme le ewɔwɔ me le ƒe 1943 me. Le tɔtrɔ yeyetɔ si keke ta wu me la, eƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 150, axadziʋawɔnu si nye milimeta 82 le dzogoe aɖe dzi, kple tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71EL. Tso ƒe 1945 me la, wodzudzɔ ewɔwɔ tsɔ da asi ɖe E-50 ƒe mɔ̃ si de ŋgɔ wu eye wokpɔ ta na nyuie wu la dzi. Gake fifia ya la, aʋawɔʋu sia le avu wɔm. Esi ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 51 ta la, eƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 900, si na wòte ŋu ʋua ʋu nyuie.
  Eye fifia esi Panther-2 xɔ nusiwo gblẽ ta la, etrɔ hedzo. Alenka te ŋu da bɔmb bubu kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Megbã agbalẽ xatsaxatsaawo. Eye Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ.
  Alenka gblɔ kple dzidzɔkpɔkpɔ be:
  - Aleke gbegbee nye ƒoƒoe! Nye ƒoƒo nye nunana tso Mawu gbɔ!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe ŋɔti fia Germanytɔwo. Gake tu siwo wotsɔna ƒoa tue te dodo tso E-50-ʋua me. Eye tuawo nɔ ɖiɖim ɖe Alena ƒe taɖa ɣi si ŋu ɖi le vie la dzi. Tuawo dometɔ ɖeka lã taɖa aɖe gɔ̃ hã. Nyɔnuvi gãtɔ gɔ̃ hã se le eɖokui me be yeƒe lãme gbã vie.
  Alenka ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ne èdi be yeanɔ abe sɔ ene la, yi aɖaʋawɔƒe abe adzodala ene!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔbidɛwo kɔ eƒe ka si wotso la ɖe dzi. Alenka ƒe taɖa le abe seda ene, eƒe amadede le abe dzonu ene, gake ke le eme vie. Eye ke hã wòfa ale gbegbe. Nyɔnuvia ƒu du wo to eƒe afɔkpodzi. Ticklish vie eye wòvivina.
  Alenka ɖo ŋku alesi ŋutsua tsɔ asi lée nɛ dzi. Eƒe asiwo hã dzea egɔme tso afɔkpodzi, wokɔna yia dzi va ɖoa ata kple teƒe si wòsea veve le wu. Ne ɖekakpui dzetugbe aɖe ƒo asi na wò la, evivina ŋutɔ. Alenka lɔ̃e kloe. Lɔlɔ̃fefe dzɔa dzi nɛ, eye ŋutsu ƒe ŋutilã si me lãmekawo le ƒe asikaka eŋu nyɔe. Gake lɔlɔ̃ ŋutɔŋutɔ, si me lɔlɔ̃ le, menɔ Alenka si o, ne ŋutsu aɖe ƒe tagbɔ gblẽ. Etrɔ ŋutsuvi geɖe xoxo. Eƒe ame geɖewo ku le aʋa me.
  Esia gɔ̃ hã nye aʋawɔwɔ ƒe fiƒode. Eye le Amerika afisia la, ŋutsu siwo ƒe lãmekawo le ʋuʋu, ameyibɔwo li. Eye nusianu to vovo na wo ale gbegbe.
  Alenka da tu ameyibɔa eye wòɖiɖi. Afrika-ŋutsuvi la ƒe nu wɔ nublanui nam vie. Ewu ŋutsu aɖe si nɔ avu wɔm ɖe viɖe siwo menye ye tɔ o ta. Le nyateƒe me la, Germanytɔwo nye ameƒomevinyenye ƒe futɔwo. Wobua ameyibɔwo abe kluviwo ene. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wole Afrikatɔwo ŋlɔm ŋkɔ ɖe Wehrmacht si vuvu la ƒe duta mamãwo me.
  Alenka tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu wɔ nane si le abe gbotsetse ene eye wòtsɔe fia Nazitɔwo. Ẽ, Germany-dukɔa ŋutɔ megblẽ naneke le afisia o. Aʋawɔʋuwo le aʋawɔʋuwo me siwo lolo akpa be bɔmb alo bazooka mate ŋu age ɖe wo me o. Gake afimatɔwo ƒe unitwo le kukum.
  Alenka da bɔmb ɖe E-50 dzi. Eʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi eye wòtsɔe ƒu gbe, eye wòtrɔ eƒe akɔta. Eye bɔmb la dzo le akasa nu kɔkɔ aɖe me. Nye afɔbidɛ ƒuƒluwo na mese ga ƒe asikaka ŋunye. Eye emegbe bɔmb la wó.
  Alenka ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Mawu nayra mí!
  Ya sesẽ aɖe ƒo ɖe nyɔnuvia dzi, abe ɖe ŋutsu dzetugbe aɖe ka asi eŋu ene. Alenka nɔ agbalẽ aɖe xlẽm tso Tarzan ŋu, eye wòdi vevie be ŋutsu sia nafe kpli ye. Metsɔa asi sesẽwo ƒoa nye akɔta.
  Bɔmb la dze ʋuƒoa dzi, gake ewó megbe akpa, eye wòdzo le ga la dzi. Kakɛawo nɔ ɣli dom abe peas siwo le aʋawɔnuwo dzi ene. Ŋɔŋlɔdzesiwo koe susɔ!
  Alenka ɖe bɔmb bubu do goe. Gake mekpɔe be enye tsitretsitsi ɖe amewo ŋu. Eye aʋawɔnu siwo wotsɔ tsia aʋawɔʋuwo nu hã megali o.
  Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli le dziɖeleameƒo ta. Gake be nyemagblẽ ɣeyiɣi o la, metsɔe de nye asibidɛ ƒuƒluwo me. Etrɔ eƒe afɔ, bɔbɔ eƒe akɔta, emegbe eɖɔe ɖo hetsɔe ƒu gbe ɖe afɔzɔlawo ŋu.
  Aʋawɔla wuieve afã dzo yi dzi abe ping-pong bɔlwo ene. Wo dometɔ ɖeka ƒe ŋkumeɖobolo dzo, eye kakɛawo dzo meta alafa eve alo etɔ̃ heƒu du to Alenka ƒe akɔta. Bra la gbã, eye nyɔnuvi gãtɔ ƒe no dzeaniwo dze.
  Nyɔnuvia tsyɔ eƒe nowo dzi le eɖokui si. Gake emegbe eva kpɔ amesi wòle be wòavɔ̃ na. Eye wògaʋuʋu tu si wotsɔna ƒoa tu la ake. Etrɔ ɖe megbe eye wòɖe afɔ ɖe megbe vie.
  Amerikatɔ afɔzɔla aɖe da bazooka. Aʋawɔʋua ƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua le eƒe axa si le ŋgɔgbe, gake aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 160 la te ŋu nɔ te ɖe enu, si nya ŋusẽ si gblẽa nu la ɖa. Germanytɔa da tu ɖe eta. Eƒe aʋawɔnu gã la ma gli la me.
  Alenka dze agbagba be yeabla eƒe akɔtaɖonu ƒe ka. Nyɔnuvia susui be ɖewohĩ wotsɔ Zoya Kosmodemyanskaya ƒo xlãe le vuvɔ me le eƒe awu kpui me. Soviettɔwo ƒe sinima aɖe mee woɖee fia wòdo awu ʋlaya alo awu ƒomevi aɖe gɔ̃ hã. Esia ɖeɖe dzaa nye bubudede alakpanuwɔwɔ ŋu ko. Le nyateƒe me la, Nazitɔwo, be yewoagaɖi gbɔ nyɔnuvi si wolé la geɖe wu la, anɔ eme be woɖe eƒe awuwo le eŋu. Eye ɖewohĩ Germany-srafo siwo dɔ nɔ wuwum la di be yewoakpɔ nyɔnuvi dzetugbe aɖe si le ƒoƒom la wòanɔ amama.
  Eyata le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, nyɔnuvi kalẽtɔ la mete ŋu tsyɔ eƒe no dzi o, eyata wobla eƒe asiwo ɖe megbe. Gake ŋu mekpee o eye wòkpɔe dadatɔe. Alenka nya alesi wòle be woazɔ afɔ ƒuƒlu le sno me nyuie. Esẽa ŋu eye wòlɔ̃a asikaka snoa ŋu kple eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Alenka lɔ̃e eye wòkpɔ dzidzɔ ɖe eŋu. Gake esia nye na eya, si ƒe geɖe ƒe aʋawɔwɔ sesẽe xoxo. Eye le sɔhɛwo kple dugã me Zoya gome la, edze abe esia nye vevesese ene. Afɔkpodziawo sena le wo ɖokui me abe ɖe wole dzo dam ene.
  Alenka tsɔ eƒe akɔtaɖonu ƒu gbe le dziɖeleameƒo ta eye wòdo ɣli be:
  - Ŋukpe nye bourgeois ƒe nukpɔsusu! Soviet nyɔnua mevɔ̃na na naneke o eye mekpe hã o!
  Nyɔnuvia gadze tudada gɔme ake, alo ne míagblɔe tututu la, tu sue aɖe. Ga la xɔ dzo, le nyateƒe me la, Honduras nye teƒe xɔdzowo, ate ŋu axɔ dzo ŋutɔ le afima le February me. Alenka ƒe asibidɛwo le dzo dam. Ele be míatsɔ míaƒe ŋutete katã anae. Egbe nye February 23 lia. Soviet-srafowo ƒe ŋkekee eye esia bia be woawɔ aʋa kple dziku fafa kple susu si sɔ.
  Alenka tsɔ tu lã atɔ̃ bubuwo, eye wòfiã eƒe ŋgonu le tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒe abɔta dzodzoe la dzi le vo me. Nyateƒee, mevivina o, ʋuʋudedi la vuvu.
  Alenka ka atam be:
  - Enyo, Mawu, nukatae nèhe kuxi geɖewo vɛ nam kple nye dukɔ!
  The blister itched... Nyɔnuvia ƒe ŋgonu nye teƒe si sea veve ŋutɔ. Nyɔnuvia dze agbagba be yeadi nane si fa miamiamia atsɔ asisi ɖe bɔl si vuvu la ŋu. Gake dze agbagba nàdi nane si fa miamiamia. Le du xɔdzo sia me. Gawu la, yame ƒe nɔnɔme me kɔ eye ya nɔ ƒoƒom tso dzigbe gome.
  Edze ƒã be Alenka ƒe dzi medzɔ o. Matryona da bɔmb tso didiƒe, gake egada bɔmb ake, gake medze edzi o. Eye ahomya ƒe asrafowo le dzodzom le yame xoxo. Aʋawɔnu sesẽwo le Germanytɔwo ƒe ʋuwo ŋu eye woƒua du sesĩe.
  Yameʋu siwo me wodea dzoe la vaa ƒutsotsoewo me, eye edzena abe ɖe wotsoa flax ƒe kakɛwo ene.
  Alenka ɣla eɖokui ɖe doa me. Tukpe siwo me mama le la nɔ dzo dam tso dziƒo. Nyɔnuvia se kpe gbadzɛ kakɛwo le gegem tso dziƒo kple aŋewo. Eʋuʋu nye kɔ ƒuƒlu. Woƒo tu dzeani la ƒe nowo hã.
  Alenka ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Esia nye massage... Gake menye corsage o!
  Nyɔnuvia se le eɖokui me be yeƒe ŋutilã te ʋuʋudedi kloe. Exɔ dzo xoxo, eye tukpe siwo le wowóm la gadea dzoxɔxɔa dzi. Eye ɖe esia nye tsileƒea?
  Alenka ɖo ŋku Russiatɔwo ƒe tsileƒe aɖe si le dzɔdzɔme nu, si me wotsɔa spruce-kpluwo ɖona dzi. Alesi woƒo nyɔnuvia ɣemaɣie.
  Esiawo nye seselelãme siwo mebɔ o ale gbegbe.
  Alenka dzi ha tsɔ do dzidzɔ na eɖokui be:
  - Lɔlɔ̃ kple ku! Nyui kple vɔ̃! Nukae nye nu kɔkɔe, nukae nye nuvɔ̃! Woɖoe be míase egɔme!
  Nyɔnuvia tsi tre, ʋuʋu ɖi kple gbeɖuɖɔ siawo katã siwo tsi anyi la ɖa.
  Alenka ƒo nu kple ɣli be:
  - Oo, àna Hitler naɖo kpẽwo dzi!
  Eye nyɔnuvi asrafomegã la da tu afɔzɔla siwo nɔ agbagba dzem be yewoatso adze wo dzi la. Aʋawɔla geɖe siwo woxɔ to amedzidzedzea me la dze anyi. Alenka tutu eƒe mo ƒoɖi la, eƒo eƒe ŋkuwo. Aʋawɔla la ƒo nu eye wòtso eɖokui.
  Egada tu tso tu siwo wotsɔna ƒoa tue me ake, eye aʋawɔlawo nɔ gegem ɖe eme. Alla si ƒe taɖa biã hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Fifiatɔwo ti kpo heƒo fasitɔwo. Wowu ame wuieve.
  Ta dzĩtɔa dzi ha be:
  - Nu nyui geɖewo le xexeame, gake sno xɔ edzi!
  Eye nyɔnuvia tsɔ tu sue aɖe da tu, eye menye eƒe asiwo koe wòzã o, ke boŋ eƒe asibidɛ siwo bi ɖe eme kple afɔ ƒuƒluwoe.
  Alla da tu wòde pɛpɛpɛ eye wòdo ɣli be:
  -Lᴐ! Lᴐ! Afɔku bubu! Ƒoƒo bubu eye emegbe... Gbɔgbɔ vɔ̃ sesẽ la, Mawu ƒe nunana, tsɔ uppercut aɖe na!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe asiwo tsɔ ahuhɔ̃e kakɛwo ƒu gbe. Ewɔ nuku na fasitɔwo eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Eye na amesiwo medi be yewoanɔ ŋutifafa me o... Míewɔa hara-kiri na wo!
  Japantɔwo ɖe wo ɖokui fia ŋutɔŋutɔ. Aʋawɔla siawo siwo ƒe ŋkuwo le kpuie. Enyo, aleke màte ŋu awɔ hara-kiri nenema o?
  Esi Alla ɖe tu si wotsɔ ƒoa tu la ƒe akpa si wotsɔ ƒoa tu la le eme vɔ la, etsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo fɔ bɔmb la hetsɔe ƒu gbe ɖe samurai la dzi. Woxɔ nunana aɖe, Japantɔ geɖe siwo ƒe ŋutigbalẽ wolã, eye wodzo yi mɔ vovovowo dzi.
  Alla do eƒe aɖe ɖe go henɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye super warrior! Eye futɔa wu hyper la!
  Chinatɔ siwo Japantɔwo xɔ tso Dziƒofiaɖuƒea ƒe nuto siwo woxɔ me la yi aʋa. Chinatɔwo ƒe aʋawɔlawo zɔ vɔvɔ̃manɔmee, eye esi nyɔnuviawo da woƒe tu suewo vɔ la, wozi wo dzi be woagbugbɔ.
  Maria ga afɔ ƒuƒlu kakɛ siwo wotsɔ aŋɔ wɔe kple ahuhɔ̃e. Nyɔnuvi bubuawo hã wɔ nenema ke. Eva sesẽ ŋutɔ.
  Shturmlev do, si nye mɔ̃ sesẽ aɖe si me tukpe si wotsɔna daa tue le. Ame ɖeka si le screw wɔm wò lae nye esi - edze abe mesɔ gbɔ o ene.
  Tu gbãtɔa ɖi dziɖegbe... Ƒutsotsoe si nɔ dzo dam la tsɔ Anyuta, Alla kple Matryona ƒu gbe ɖe dzi, abe tɔmelã gã aɖe ƒe vudo ene. Nyɔnuviawo dzo meta ewo geɖe eye wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu ƒu du yi dzoa me tututu.
  Nyɔnuviawo ti kpo do go tso afima, wobiã henɔ ha dzim. Wotsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒu gbe ɖe dzoka xɔxɔawo dzi.
  Alla tsɔ dziku ƒo ɣli be:
  - Wotsɔa nyitsu la dea fía te gbã, eye emegbe woɖanɛ! Eye woɖa mí gbã, eye emegbe woɖa mí le fía te!
  Eye Komsomol nyɔnuvia ko nu! Gake emegbe elé blanui. Meɖo ŋku edzi be wolé exɔlɔ̃a. Germanytɔwo ɖe nyɔnuvi suea ƒe awuwo eye wodze dzo hehe va eƒe akɔta ƒuƒlu la dzi. Vevesese dziŋɔ sia tɔgbe. Nyɔnuvia nɔ ɣli dom, eye eƒe ŋutigbalẽ falɛfalɛ la xɔ dzo. Esiawoe nye fasitɔ siwo va zu zazɛ̃nyahelawo. Womebia nya gɔ̃ hã o, eye do ŋgɔ na ema la, wodo dzo hã, le aboyomea ƒe afɔ ƒuƒlu te. Komsomol me tɔa, mlɔeba la, mete ŋu do dzi le funyafunyawɔwɔa me o eye wòku le dzidziƒoame si me vevesese le ta.
  Alla, esi wòɖo ŋku esia dzi la, eƒo dzoka xɔxɔ siwo le dzo dam la. Matryona ƒu du do ŋgɔ nɛ. Kɔƒea me nyɔnuvi sia ƒe ŋutigbalẽ vuvu, eye màte ŋu atsɔe kple yaƒoƒo o. Nukatae menye nyɔnuvi si nye superman o? Matryona kpɔ bazooka aɖe si ƒe aŋetu le si Amerika-srafo aɖe si wowu da ɖi. Etsɔ eƒe afɔ fɔe hetsɔe ƒu gbe ɖe eƒe akɔnu. Eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒoe ɖe eme.
  Akpoxɔnua dzona heƒoa Chinatɔ siwo dzi wozi la. Ɣlidodo kple hũɖeɖe geɖe. Ame kuku gbogbo aɖewo. Eye abɔ kple afɔ siwo wotso.
  Matryona dzi blemaha aɖe be:
  - Eye samurai la dzo yi anyigba! Le gakpo kple dzo ƒe nyaƒoɖeamenu te!
  Nyɔnuviawo si dzo le dzoka xɔxɔawo me mlɔeba. Woƒe afɔ ƒuƒlu dzeaniawo xɔe.
  Anyuta, abe wo dometɔ si ƒe lãme fa wu ene la, ʋuʋu eye wòtutu eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo, henɔ agbagba dzem be yeaɖe ʋuʋudedia dzi akpɔtɔ.
  Matryona, si ƒua du afɔ ƒuƒlu le sno me tso eƒe ɖevime ke la, metsɔ ɖeke le nu tsɛ ma tɔgbe me o.
  Nyɔnuvi kalẽtɔ la dzi ha be:
  - Tsɔe be míenyrɔ ɖe notsi yeye me... Teƒeɖoɖoa nye nu ŋutɔŋutɔ!
  Eye aʋawɔla la tsɔ eƒe afɔ tsɔ tile kakɛ aɖe si wogbã, eye wòlolo ŋutɔ. Esi wòtsɔ asibidɛ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene lée sesĩe la, etrɔe hedae ɖe futɔa gbɔ. Chinatɔ etɔ̃ nye amesiwo ku fifia, woƒe ta gbã.
  Alla gblɔ kple dzidzeme ƒe ŋkumekpɔkpɔ, eye wòda tu futɔa be:
  - Míenye nyɔnu fafɛwo!
  Anyuta dzi ha be yeatsɔ aɖe eƒe afɔ siwo bi, alo ne míagblɔe tututu la, siwo biã la ƒe ʋuʋudedi dzi akpɔtɔ:
  - Nyɔnuwo le mía Fofonyigba dzi, .
  Nukatae wole yameʋu kum abe fefenya ene?...
  Le woawo gome la, bubu xɔ asi wu agbe, .
  Ate ŋu awu eƒe futɔ bɔbɔe!
  
  Wodzi wo be woaɖu dzi
  Be woakafu Rus tɔ ƒe alafa geɖe!
  Le nyateƒe me la, mía tɔgbuitɔgbuiwo - .
  Enumake meƒo aʋakɔ aɖe nu ƒu na wo!
  Eye Anyuta dze nuŋɔŋlɔ gɔme tso tu si wotsɔna ƒoa tu la me. Eye wòwɔe aɖaŋutɔe ŋutɔ. Ale be amesiame nase le eɖokui me be aʋawɔla si tso Mawu gbɔe nye esia! Ne menye tso Ŋusẽkatãtɔ gbɔ o la, ekema etso Mars gbɔ godoo!
  Alenka hã da tu. Wozi wo kple Maria dzi wogbugbɔ ɖe megbe, eye wofɔ Amerika-srafo kukuwo ƒe video klipiwo. Nyɔnuviawo dze anyi ɖe woƒe akɔta eye wotsɔ woƒe afɔwo da tu ɖe megbe - wowɔe nyuie wu nenema. Eye wowɔe pɛpɛpɛ. Chinatɔwo kple Afrika-srafowo ƒe tsakatsaka va do ɖe nyɔnuviawo dzi. Eye aʋawɔlawo ƒo.
  Alenka dzi ha be:
  - Xexeame menye chessboard o...
  Maria fɔ kpukpui sia, eye wòtsrɔ̃ aʋawɔla ɣi kple ameyibɔ siwo woxɔ ɖe dɔ me la ɖa.
  - Eye xexlẽdzesiawo menye zero goglo o!
  Alenka tsɔ kpe ɖe fli ɣi kple yibɔ siwo wotso la ŋu be:
  - Blanuiléle le mía dzi dzem!
  Maria da tu wòde pɛpɛpɛ abe alesi Robin Hood da tu ene eye wòdo ɣli be:
  - Eye sɔa ƒu du yi dzoa me!
  Nyɔnuviawo, siwo nɔ tu dam ɖe megbe la, trɔ ɖe megbe le tomebɔmb la megbe. China kple Afrika aʋawɔlawo ƒu du va do go nu nyuiwo. Wote wowó, woti kpo, wovuvu wo, eye wòzu ʋunyaʋunyawɔwɔ.
  Panther-2 ƒe aʋawɔʋu geɖe do le adzɔge ʋĩ. Wole tu dam, eye wole vɔvɔ̃m be yewoatsɔ yewoƒe ŋɔti aƒo ɖe eme. "Dzata"-2 zɔna yia ŋgɔ eye wòɖea dzo hã. Eye Rhino ƒe dzodoƒe ƒe aʋawɔʋuae nye esi, si le ʋuʋum, si me dzo ƒe bablawo le.
  Gake esi dzi ŋɔ wue nye "Sturmlev". Eƒe tukpe si wotsɔna daa tue la medaa tu kabakaba ŋutɔŋutɔ o, gake egblẽa nu le dzomavɔ me.
  Alenka ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Russiatɔwo, Russiatɔwo - menye dzɔgbese si me dziɖeɖi le o! Enyo, nukatae míehiã kuxiwo hafi ŋusẽ nanɔ mía ŋu?
  Nyateƒee, wole avu wɔm le didiƒe ʋĩ tso Russia gbɔ. Gake eme kɔ ƒã be Wehrmacht, esi wòɖu USA dzi la, atrɔ ava atsɔ nutetea ade USSR dzi. Eye Amerikatɔwo vivina ŋutɔ eye wolɔ̃a nyɔnuviwo ale gbegbe.
  Alenka gaƒo ɖa ake, edze abe eƒe ƒoƒowo nana mɔli kple tawo gbãna le aŋeawo te ene. Wotsɔa aŋetu aɖe ƒoa nyɔnuvia ƒe afɔ. Lãɖeɖe aɖe vuvu le nye afɔkpodzi. Atsyɔ̃ɖola la ƒo ƒu aɖe eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ao, amesi le ŋudzɔ la mavuvu o, .
  Akpɔkplɔ, hɔ̃ ƒe dzedzeme...
  Ameawo ƒe gbe me kɔ - .
  Gbeɖiɖia agbã da la!
  
  Mexɔe se be xexeame katã anyɔ, .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖua nu ava yi...
  Eye Ɣe la klẽ - .
  Mɔ si klẽna ɖe kɔmiunisttɔnyenye dzi!
  Le ɣeyiɣi ma me la, Matryona tsɔ eƒe ŋusẽ katã da bɔmb ɖe Shturmlev. Eye dzɔgbenyuie va zu Soviet nyɔnuviawo mlɔeba. Aʋawɔnu si wotsɔ blae la ge ɖe megbe, Soviettɔwo ƒe nunana la dzo yi ɖage ɖe ʋuƒo si keke la me tẽ. Le sɛkɛnd ɖeka me la, nusianu xɔ dzo. Eye emegbe wòwó. Ðeko wònɔ abe ɖe woda atɔmik bɔmb aɖe ene. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo kaka ɖe akpa vovovowo.
  Nazitɔwo ƒoe ɖe enu. Amedzidzedze gã aɖe dzɔ le akpawo katã ŋutɔŋutɔ. Ẽ, alilikpo dzĩwo ƒo ƒu ɖe Amerika dzi. Eye wònɔ ɣli dom henɔ ahom tu ŋutɔŋutɔ.
  Wonya Amerika-srafowo do goe le Honduras le February ƒe nuwuwu kple March ƒe gɔmedzedze. Aʋa la ʋu yi Mexico ƒe dzigbe. Nyɔnuvi ene xɔŋkɔawo tsɔ E-50 ƒe tɔtrɔ yeyetɔ ɖɔ li aʋawɔʋua. Mɔ̃a nye egbegbe tɔ ŋutɔ vavã, wotsɔa joystickwo kpɔa edzi, eye eƒe kpekpeme le bɔbɔe vie le tɔn 65 me eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1550.
  Aʋawɔnu si le ŋgɔgbea nye milimeta 250, aʋawɔnu si le axadzi nye milimeta 170, eye wòle dzogoe ɖedzesi aɖe gɔ̃ hã dzi. Gake le esia ta la, exaxa vie na nyɔnuvi siwo le aʋawɔʋua me. Mefa le afisia abe alesi wòle le "Tiger"-2 me ene o, gake ʋua va le sue wu, vevietɔ eƒe ɖoɖo. Gake fifia Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo mete ŋu gena ɖe aʋawɔʋua me o, ne wole tu dam ɖe axadzi le afisi woate ŋu akpɔe le gɔ̃ hã. Takpɔkpɔ alea ate ŋu anɔ te ɖe IS-2 ƒe tudada nu.
  Nyɔnuviawo le dzidzɔ kpɔm eye ʋua zɔna kabakaba ŋutɔ. Gerda, esi wònɔ joystick ƒe abɔtawo tem la, egblɔ be:
  - Esia nye mɔ̃ aɖe! Aɖaŋudɔe wònye vavã!
  Charlotte ɖo eŋu be:
  - Axaawo le gbadzaa ŋutɔ eye ʋuƒoa le kpuie, etame aɖeke mele afima kloe o. Màte ŋu ato mɔ̃ ma tɔgbe me o, gake mefa o!
  Gerda de dzesii kple dzonɔameme be:
  - Gake ewɔa dɔ nyuie! Eye womate ŋu age ɖe eme kura o!
  Magda ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Abe alesi míekpɔe ene la, Mawu kpɔa Germany ta!
  Christina ko alɔgbɔnu heɖo eŋu be:
  - Míawo ŋutɔwo míeɖua dzi le aʋadziɖuɖuwo me! Eye esiae nye míaƒe aɖaŋua ƒe nu vevitɔ!
  Gerda de dzesii dzonɔamemetɔe be:
  - Vaseɖe nyitsɔ laa la, Dzata ƒe aʋawɔʋua dze na mí be enye blibodede ƒe seɖoƒe. Eye fifia ʋua le bɔbɔe tɔn blaeve vɔ atɔ̃, si de ŋgɔ wu Dzata le aʋawɔnuwo, aʋawɔnuwo, kple vevietɔ le ʋukuku ƒe ŋutete me. Eyata Amerika mate ŋu agbã mí o!
  Charlotte tsɔ nu kom hegblɔ be:
  - Mègagbãe o! Mía ŋutɔwo míagbã amesiame!
  Sherman aɖe do le Magda ƒe ŋkume. Nyɔnuvia ɖo tu la ɖe afisi woɖoe ɖo tẽ. Ma ʋua me.
  Ke hã ele be míalɔ̃ ɖe edzi be edze ƒã be Amerikatɔwo tsi megbe le aʋawɔʋuwo tutu me. Edze ƒã be Sherman-ʋua mesɔ le aʋawɔwɔ me o, eye Pershing-ʋua nyo wu vie ko. Gawu la, ƒe 1945 ƒe gɔmedzedze koe Pershing ƒomea dze le nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me, eye woƒe nɔnɔmewo sɔ kple Panther ƒe kpɔɖeŋu gbãtɔa. E-50 la gena ɖe Amerikatɔwo me le didiƒe si wu kilometa atɔ̃.
  Nyɔnuviawo ƒoa adegbe ŋutɔ be woƒe aʋawɔnua de ŋgɔ alea. Eye woƒoa ha.
  Magda gada tu ake, ge ɖe eme, fifia ya Sherman si wokpɔ ta na la eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Míeƒo bɔl la eye míeƒu du sesĩe!
  Shermantɔwo ƒe screenwo gɔ̃ hã mekpe ɖe eŋu o. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua le mɔ dzi gbɔna. Etsɔa ʋetsuviwo ƒe mɔwo gbãa afɔzɔlawo. Nyɔnuviwo ƒoa ha le harmonikawo dzi. Ʋu le sisim le agbalẽ xatsaxatsaawo te. Aʋawɔʋua ʋãna kabakaba ŋutɔ, eƒe mɔwo de ŋgɔ wu eye woate ŋu ato eme, evɔ woƒe afɔwo ya le bɔbɔe vie.
  Nyɔnuviawo ƒoa kpẽ... Gerda de dzesii be:
  - Mexico nye dukɔ mamlɛtɔ si le mɔ dzi yina USA. Míexɔ fiadu vovovo geɖe xoxo. Eye woɖu dukɔ geɖewo dzi! Míedze egɔme, aʋadziɖuɖu gbãtɔ tso Austria eye fifia míele ʋuʋum yi Mexico City! Míaƒe asrafowo ƒe dɔwɔƒea nye ŋutikɔkɔe dɔwɔƒe!
  Christina ɖo eŋu wòsɔ be:
  - Gbã la, míede ŋgɔ wu míaƒe tsitretsiɖeŋulawo le ɖoɖowɔwɔ me. Dukɔ sue aɖee nye Germany. Germanytɔwoe nye ame siwo ɖɔa ame ɖo wu eye wowɔa ɖoɖo nyuie wu le xexeame. Tsɔ kpe ɖe Dukɔa ƒe Sosialist dziɖuɖu si nye ŋutasẽdziɖuɖu ŋu. Nusi hã gade ŋusẽ kple nuwo ƒe wɔwɔme ɖe edzi na mí. - Nyɔnuvia ƒu du eƒe afɔ ƒuƒlu to ʋua ƒe axadzinu si wotsɔ akɔbli wɔe la dzi eye wòyi edzi. - Emegbe míaƒe aʋafiawo ƒe ŋutete dzeaniwo kple, gbã la, Hitler. Míeɖu míaƒe tsitretsiɖeŋulawo dzi kakɛkakɛ. Eye emegbe mɔ̃ɖaŋununya nyuitɔ kekeake si le xexeame va su mía si. Eyata fifia aʋadziɖuɖu le mía lalam! Eye Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ʋu eƒe aʋalawo ɖe xexeame!
  Charlotte de dzesii le susu me be:
  - Nusi gblẽ wue nye le ƒe '42 ƒe dzomeŋɔli. Woɖu mía dzi le Afrika kple teƒe si gogo Moscow. Wodzo le Tikhvin kple Rostov-on-Don. Eye Soviettɔwo lé Kharkov gɔ̃ hã. Eye United States ge ɖe aʋa si wowɔ kpli mí me. Edze abe nudanu la ʋuʋu menye ɖe mía ŋu o ene eye aʋli aɖe nɔ ŋgɔ gbɔna. Gake kele he aʋadziɖuɖu yeyewo vɛ na mí. Eye tso ɣemaɣi la, nusianu yi ɖe mía dzi!
  Magda da tu. Da Amerikatɔwo ƒe tu aɖe ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Gake kokoko la, ne menye dukɔ kɔkɔwo ƒe nudede nyaa me o la, anye ne míaƒe asrafowo mate ŋu akpɔ dzidzedze ma tɔgbe o! Futɔ siwo de ŋgɔ wu dzi ɖuɖu! Esiae nye Mawu ƒe nuɖusi!
  
  Gerda ko nu heɖo eŋu be:
  - Melɔ̃ ɖe edzi be Mawu tɔe wònye! Gake menye Mawu o: Abraham, Isak kple Yakob! Eye edze abe Aryatɔ, Mawu ɖeka kple Ŋusẽkatãtɔ lae! Ame si wɔ xexeame katã eye wòtia Germanytɔwo be woanye yeƒe dukɔ!
  Charlotte ʋuʋu ta heɖo kpe edzi be:
  - Godoo! Isak ƒe Mawu la menye míaƒe Mawu o! Eye ne ɖe Yudatɔwo nye Mawu ƒe dukɔ vavã la, anye ne míeɖu dzi o! Ne nenemae la, ekema wò Biblia Magda nye alakpa! Eye ɣeyiɣia de be nàɖe asi le Kristotɔnyenye ŋu atsɔ ada asi ɖe Aryatɔwo ƒe mawu ɖeka dzixɔse dzi!
  Charlotte ƒe nyawo ɖi abe tudada ene.
  Christina gblɔ kpee be:
  - Eye eɖia alakpanuwɔwɔ be woanye Kristotɔ. Le nyateƒe me la, eva dze be pacifism tae nèle - woƒo wò ɖe wò ɖusime, trɔ wò miame!
  Gerda kpɔe be ehiã be yeagblɔ kpee be:
  -Eye miesusu be ɖeɖe tso Yudatɔwo gbɔ! Eye zi geɖe la, esia sɔ kple amedede asi!
  Magda ɖo eŋu vɔvɔ̃tɔe be:
  - Nyemesusui nenema o! Nye nukpɔsusu: Mawu ɖeka koe li! Menye Yudatɔwo alo Aryantɔwoe o!
  Charlotte tsɔ ɣlidodo ɖo eŋu be:
  -Aleke esia menye Aryantɔ o! Aryantɔwo koe eye naneke si mede nenema o!
  Gerda gblɔ kpee le avuléle me be:
  - Eye mɔ̃ɖaŋununya hã! Afi siae míedze egɔme tsoe? Le September 1939 me la, aʋawɔʋuwo ƒe hatsotso ade koe nɔ wo si. Eye aʋawɔʋuwo katã kloe le bɔbɔe, womede tɔn blaeve o. Fifia nyemenya division nenie le mía si o, gake míele aʋawɔʋu nyuitɔ kekeake le xexeame kum. Míaƒe ʋua ƒe aʋawɔnuwo, aʋawɔnuwo, ʋukuku ƒe ŋutete mesɔ kplii o, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eƒe kpekpeme mexe mɔ ɖe enu o.
  Meɖo ŋku "Amegãxi" gbãtɔ ƒe dodokpɔwo dzi, emegbe le Hitler ƒe dzigbezã dzi le April 20, 1042 dzi.
  Nyɔnuvia tɔ vie eye esi wònɔ gbɔgbɔm la, eyi edzi.
  - Ekema Tiger la nye aʋawɔʋu nyuitɔ kekeake le xexeame xoxo. Gake womate ŋu abu eƒe ʋukuku ƒe ŋutete be edze ame ŋu o. Gake tu la na wowɔ avu nyuie, eye aʋawɔnuwo sɔ nyuie na ɣeyiɣi ma. Eye aʋawɔʋua ŋutɔ trɔ nyuie, si xe fe ɖe xɔtaxɔa ƒe tɔtrɔ kabakaba si mede o la teƒe!
  Eye le ƒe 1940 me la, míeɖiɖi wu France kple Britain le aʋawɔʋuwo ƒe nyonyome kple woƒe agbɔsɔsɔ gome. Gake míeɖu dzi! Le ƒe 1941 me la, aʋawɔʋu siwo woyɔna be T-34 kple KV nyo wu mía tɔ, eye ʋuwo sɔ gbɔ wu mía tɔ zi gbɔ zi geɖe! Gake míegaɖu dzi kokoko! Eye agbenyuinɔnɔ nye mɔ̃ɖaŋununya kple tamebubu! Eye gbɔgbɔa hã le vevie!
  Christina de dzesii esi wònɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒom ɖe afɔti la dzi be:
  - Ne míeɖu dzi kple aʋawɔʋu vɔ̃ɖitɔwo la, ekema míaɖu dzi fifia! Nyateƒee, le gɔmedzedzea me la, mía dometɔ ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi wu futɔwo. Fifia míeƒo ameha aɖe nu ƒu! Nukae ate ŋu axe mɔ na mí be míagaɖu dzi o?
  Gerda ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Mesusu be kuxi vevitɔwo le megbe na mí! Xexlẽdzesiwo gɔ̃ hã le mía si fifia
  Lolo akpa. Nyemesusu be dɔwɔƒea ado go kuxi aɖeke ɖe U.S. ŋu o.
  Charlotte de dzesii le susu me be:
  - Nyemexɔe se be naneke anɔ Amerika ɖe mía ŋu o! Tu ƒe nuɖuɖu koe eƒe Sherman nye, eye eƒe Pershing ya nyo vie ko. Togbɔ be wole tsitre tsim ɖe míaƒe aʋawɔʋua ŋu hã la, tu aɖeke mele wo si o!
  Gerda kpɔe be ehiã be yeagblɔ kpee be:
  - Eye le jet aviation me la, naneke mele wo si woatsɔ atsyɔ míaƒe falcons dzi o. Gawu la, esi kluvi geɖe le mía si ta la, míeɖiɖi wu Yankeestɔwo le xexlẽme gome o!
  Christina lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Dɔwɔnuwo le mía si tso Europa katã kple USSR ƒe akpa aɖe. Eye dɔwɔlawoe nye xexeame ƒe afã! Míetrɔ míaƒe dɔwɔƒewo be woawɔ dɔ le ɣeyiɣi etɔ̃ me eye míele dɔwɔƒe yeyewo tum! Amerikatɔwo mate ŋu ana ŋuɖoɖo si mesɔ o mí le agbɔsɔsɔ ta. Dɔwɔla gbogbo ma gbegbe mele wo si le nu tsɛ aɖeke nu o!
  Charlotte ko alɔgbɔnu eye wòʋuʋu eƒe klo ɖe zikpui la dzi, henɔ ɣli dom be:
  - Womakpɔ symmetry o! - Nyɔnuvia da tu Grant eye wògblɔ kpee. - Eye ne wodze dɔwɔnuwo wɔwɔ gɔme la, ɖeko wòanye be míakpɔ aʋawɔwɔ ŋuti akɔntabubuwo!
  Magda gblɔ vɔvɔ̃tɔe be:
  - Gake ne agbe... Eyae nye be, agbe fia wò be mele be nàɖe dzi ɖi le ɣeyiɣi si me nètso nya me le o!
  Gerda lɔ̃ ɖe nya sia dzi, eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo trɔ asi le lever la ŋu, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Eye míenɔ ŋudzɔ vaseɖe nuwuwu!
  Charlotte he eƒe akɔta si wokpa la ɖe eme eye wòɖo ŋku edzi be:
  - Míezɔ mɔ didi aɖe... Tso T-1 si bɔbɔ ɖe anyi dzi va ɖo E-200 gã la dzi. Eye esiawoe nye kalẽwɔwɔ ƒe aʋawɔwɔa ƒe nu veviwo ya! Nenema ke míaƒe aʋawɔʋua magblẽ gbeɖe o!
  Mlɔeba la, nyɔnuviawo va ke ɖe Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu gbogbo aɖewo ŋu. Sherman enyi, Grant eve kple Pershing eve. Ʋu mamlɛtɔa ƒe nɔnɔme nɔ anyi wu eye womede dzesii nenema gbegbe o. Ele bɔbɔe wu be woaƒo aʋawɔʋu kɔkɔ aɖe. Nyɔnuviawo ɖɔlia wo nɔewo nɔa tu dam. Wo katã wowɔa nu wòdea pɛpɛpɛ eye woƒe nuwɔna nyo ŋutɔ. Wotsɔ nuɖuɖuvivinuwo de eme eye wona hehee. Esi wòto Xexemeʋa Evelia ƒe akpa ɖedzesi aɖe me eye meɖi tsa yi xexeame ƒe dukɔ vovovowo me ta. Nyɔnuvi siawo nye nyɔnuvi siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔwo vavã.
  Eye Shermantɔwo dze wowó gɔme gbã. Eye didime si le afima wu kilometa atɔ̃. Amerikatɔwo mete ŋu xɔ woƒe ʋu haɖe o.
  Esi Gerda nɔ tu dam la, ede dzesii be:
  - Míaƒe tu la nye nyuitɔ kekeake! Egena ɖe nusianu me tso aʋawɔƒe ŋutɔŋutɔ, eye aʋawɔtu gbogbo aɖewo le eme. 128mm tɔa agblẽ wu.
  Magda lɔ̃ ɖe nya sia dzi. Esi nyɔnuvia da tu Sherman la hegbãe ta la, egblɔ be:
  - Aŋɔwo ƒe agbɔsɔsɔ na caliber sia le ʋɛ wu. Gake le gɔmeɖose nu la, aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 88 megblẽ kura o!
  Charlotte da tu eye wòde nu nyaa me be:
  - Enɔ te ɖe nusi dzi!
  Gerda ƒo nu sesĩe be:
  - Eye "Sherman" kple "Panther" sia axɔe. Mesusu be tu si ƒe didime nye milimeta 75 si ƒe akɔta didi ate ŋu atso wo hafi!
  Christina zã eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ da tu eye wòdo ɣli be:
  - Ẽ, eye goawo ƒe agbɔsɔsɔ asɔ gbɔ wu!
  Magda hã da tu, eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo te joystick la. Sherman mamlɛtɔ nye kposɔ. Wotsɔ afɔkpodzi si kplɔe ɖo la yi na Grandees-ha la. Aʋawɔʋu sia do xoxo ale gbegbe, eye eƒe aʋawɔnuwo vɔ̃ɖi wu Sherman tɔ gɔ̃ hã. Gake le gɔmedzedzea me la, aʋawɔʋuwo ƒe nɔnɔme gblẽ wu Germany wu Germany. Le ƒe 1940 me la, aʋawɔʋu 502 koe nɔ United States, eye wo dometɔ geɖe do xoxo. Gake le ƒe 1941 me xoxo la, Amerikatɔwo wɔ aʋawɔʋu siwo wu akpe etɔ̃. Eye Sherman la do. Nya kae nàte ŋu agblɔ tso ʋu sia ŋu? Le ŋgɔgbeʋawɔnuwo gome la, ede ŋgɔ vie gɔ̃ hã wu T-34-76, eye wòbɔbɔ vie le tu la ƒe ŋusẽ si gblẽa nu me. Ẽ, eye le ʋukuku ƒe ŋutete hã me. Gake nukpɔkpɔ kple nukpɔkpɔ nyo wu Soviettɔwo tɔ sã.
  Emegbe Sherman M 4 do le ƒe 1944. Aʋawɔʋua ƒe aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo sɔ kple T-34-85 eye wòbɔbɔ vie wu Panther bɔbɔe eye wòɖe dzesi ŋutɔ wu Panther 2. Emegbe gɔ̃ hã la, Sherman Firefly do, eye tu si ƒe ʋuƒo didi wu si ƒe kpekpeme nye pounde 17 nɔ esi. Aʋawɔʋu sia de ŋgɔ wu Soviet T-34-85 le aʋawɔnuwo gome, gake amewo melɔ̃e boo o.
  Sherman ƒe tɔtrɔ si ŋu akpoxɔnu le hã nɔ anyi si ƒe ʋukuku ƒe ŋutete gblẽ wu, si kpekpe wu, gake aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 152 le eme. Gake menye eyae kaka wu hã o. Vaseɖe fifia la, M4 siwo wozãna ɖaa koe Germany nyɔnuwo do goe.
  Gake wowu Grands-ʋua nu, eye fifia Pershing-ʋu yeye aɖe li.
  Gerda do susua ɖa be:
  - Mina míate ɖe eŋu vie. Lã wɔadã sia ƒe aʋawɔnuwo ate ŋu alolo wu!
  Charlotte wɔ vlododo ƒe mo be:
  - Mega tsi dzi o! Milimeta 102 koe wòdidi. Ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn blaene vɔ eve, gake ena Sherman la sesẽ!
  Gerda ko alɔgbɔnu eye wòdo susua ɖa be:
  - Ekema mina míada tu!
  Magda keke eƒe afɔ ƒuƒlu si wotsɔ lãgbalẽ wɔe la ɖe enu. Aleke gbegbee Russia ƒe kpe ɖaɖɛ vovovo siwo me ʋuʋudedi le, dzogbe ƒe ke dzodzoe, ave me ŋùwo, kple sno gbogbo aɖewoe nya eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo te ŋu trɔna, siwo nya kpɔ ŋutɔ. Etsɔ asibidɛ didi siwo ƒe ɖa le abe dzonu ene gɔ̃ hã te joystick la ƒe abɔta.
  Eye wòda tu aɖe si toa aʋawɔnuwo me si me uranium-nutunu le. Eye wòko alɔgbɔnu kple ɣli be:
  - Kekeli nanɔ anyi na wò!
  Ŋusẽ gã aɖe le tu si ƒe didime nye 105mm la ŋu be wòagblẽ nu ŋutɔ. Eye Pershing-ʋua bu eƒe xɔtaxɔa ƒe afã.
  Gerda ʋuʋu eƒe no kɔkɔ siwo sesẽ eye wòde dzesii be:
  - Nyateƒee, "Tiger" mete ŋu wɔ esia o! Ŋusẽ si wòtsɔ ƒoa atam si sɔ menɔ esi o! Gake kokoko la, enyo wu Sherman tɔ.
  Magda gblɔ ɖikeketɔe be:
  - Enɔ te ɖe edzi. Ne ède screens Firefly la, mavɔ̃ɖi wu Tiger la o, eye woakpɔ eta nyuie wu tso ŋgonu gɔ̃ hã!
  Gerda tsɔ eƒe afɔ ʋuʋu ta dzikutɔe. Woda tu aʋawɔʋua. Eye esi wòwu Pershing mamlɛtɔ nu la, egblɔ kpee be:
  - Míaƒe "Amegãxi" gakpɔtɔ xɔ asi wu Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe nu manyatalenuwo kple Russiatɔwo ƒe nu gbegblẽ siawo katã. Mexɔ míaƒe aʋadziɖuɖu dzi se, ne míetsɔ T-4 aʋawɔʋuwo gɔ̃ hã, nenemae wòanɔ nenema!
  Nyɔnuviawo ƒo ʋu wuieve abe nukuwo ene. Womeda tu wo gɔ̃ hã o. Adzɔge ʋĩi didi akpa na Amerikatɔwo ƒe tuwo.
  Nyɔnuviawo kua ʋu hekoa nu. Enyo na wo.
  Charlotte gadze saŋku nyanyɛa gɔme ake:
  - Ao, Magda! Ele be nàgbe Kristotɔnyenye zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu. Ne menye nenema o la, ànye amesi ate ŋu anye alakpatɔ!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sika ene la tsi tre ɖe eŋu be:
  - Ao! Metsɔ ɖokuinye na Third Reich, gake nyemagbe nu le Yesu Kristo hã gbɔ o!
  Gerda tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo eƒe afɔ dzeani si me lãmekawo le la ɖe aʋawɔnua ŋu eye wòde dzesii be:
  - Gake mele be ame nagbe nu le Kristo gbɔ o! Ðeko wòle be nàlɔ̃ ɖe edzi be Germanytɔe wònye le ŋutilã me, eye menye Yudatɔ o, eye nusianu anyo!
  Magda ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Germanygbe... Gake Biblia ƒe ɖaseɖiɖi ya ɖe?
  Gerda gblɔ sesĩe be:
  - Ekema èxɔ Biblia! Ne Mine Cafe li la!
  Magda ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Main Kaf menye Mawu ƒe ɖeɖefia o. Eye ame ɖeka ƒe dɔ, si ɖe dzesi gɔ̃ hã! Mexɔ nusi tso Mawu gbɔ dzi se!
  Tete aʋawɔlaawo katã do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Míaƒe Mawue nye Adolf Hitler!
  Magda ɖo eŋu dzinɔameƒotɔe be:
  - Gake menye Hitler ye ɖu xexeame katã dzi hewɔe o!
  Gerda tsɔ eƒe afɔkpodzi goglo la ƒo aʋawɔnua dzikutɔe hegblɔ be:
  - Eye esia megale nu ƒom tso mía ŋu o! Ɣeyiɣi aɖee afia amesi wɔ xexeame katã!
  Charlotte do susua ɖa be:
  - Mina nyɔnuviwo nabia mía ɖokui nyuie wu be - nukae míawɔ le aʋa la megbe?
  Christina ko alɔgbɔnu hedo susu ɖa be:
  - Mina míayi asitsatsa me! Esiae nye nu nyuitɔ kekeake si míate ŋu awɔ!
  Gerda ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe eƒe ta si le ɣie abe sno ene dzi be:
  - Nyateƒee, yi ɖe asitsatsa me! Alo ɖewohĩ míawɔ nu le sinima aɖe mea?
  Magda ko alɔgbɔnu hedo susu ɖa be:
  - Eye nukae? Esia nye dɔwɔwɔ ƒe yiyi nyui aɖe! Le nyateƒe me la, sinimawo nyo ŋutɔ!
  Gerda ko alɔgbɔnu, tsɔ eƒe asi ƒu du to eƒe akɔta si wokpa la dzi eye wòde dzesii be:
  - Amekae nàƒo? Angela alo nukae?
  Magda gblɔ kple ŋkubiãnya be:
  - Aleke wɔ? Le nyateƒe me la, nye dzedzeme sɔ. Magblɔ Yesu Kristo ŋu nya na xɔsetɔwo katã! Esia anye agbeɖela!
  Gerda ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu eye wòɖe eme be:
  - Le Aryatɔwo ƒe subɔsubɔha yeyea me la, naneke meli si woyɔna be ɖeɖekpɔkpɔ o. Le nyateƒe me la, nu vevitɔ si le sedede si wode na Aryatɔwo mee nye be woasubɔ Reich la. Eye ame susɔeawo - ɖo to Aryantɔwo! Eyata womeɖe mí o, ke boŋ míeɖua dzi!
  Christina nye nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe akɔbli ene, gake eƒe taɖa le ɣie vie, woɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, míeɖua dzi eye míeɖua dzi! Le xexe sia me la, míele Third Reich ƒe asrafowo dome. Le ema me la, mía ŋutɔwo ƒe aʋakɔ anɔ mía si. Eye míaɖu xexeame katã bubuwo dzi. Nusianu si le xexe sia me nye nusi sɔ kple wo nɔewo... Mesusu be aʋawɔwɔ, kple kplɔ̃ɖoƒewo, kple domenyinu anɔ anyi! Xexeame ƒe vivisese kple aʋawɔwɔ ƒe fefe dodzidzɔname aɖe ƒe ƒuƒoƒo!
  Charlotte, nyɔnuvi aɖe si ƒe taɖa biã abe akɔbli ene, ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Godoo! Elabena ŋutifafagbenɔnɔ vavãtɔ tea ɖeɖi ame ŋu vie... Avuwɔwɔ zu numame na mí ale gbegbe be wòzu abolo na mí!
  Gerda ɖɔ eƒe zɔhɛa ɖo be:
  - Ele abe ya ene wu! Alo tsi si wotsaka kple wein vivi!
  Magda gblɔ nublanuitɔe be:
  - Ewɔ nublanui ŋutɔ... Ɣeaɖewoɣi la, vevesese ƒe ƒutsotsoe aɖe vaa dzinye. Le nyateƒe me la, ame bubuwo wuwu nye nu gbegblẽ. Míehea vevesese kple fukpekpe vɛ! Nukae nye ema, ɖevi siwo si fofo mele o!
  Gerda ʋuʋu ta, eye wòde dzesii be:
  - Mí katã míedea afɔku me! Gake fa akɔ na ɖokuiwò! Amegbetɔ gakpɔtɔ nye ame kuku! Eye ne èbu eŋu kpɔ la, ɖe ƒe blaetɔ̃ va ɖo blaene ɖe dzesi nenema gbegbe le mavɔmavɔ ƒe dzidzenu nu nyateƒea? Eye agbe mavɔ hã!
  Magda ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Enyo, ne èlé ŋku ɖe eŋu le xexemenunya me la, ekema ele nenema... Gake le nyateƒe me la, esia mena wònɔa bɔbɔe na ɖevi suewo o!
  Charlotte ʋuʋu eƒe ɖa si biã abe akɔbli ene eye wòƒo ɣli be:
  - Tsɔe be wole amegbetɔ te! Lãwo ko eye wò dzi adze eme!
  Magda, si ʋuʋu aɖatsi tso eƒe ŋkume, ɖo eŋu be:
  - Gake lãawo hã ƒe nu wɔa nublanui na wò! Eh...xexe ka gbegbee nye si me míele! Ðeko nusianu nye nublanuimakpɔmakpɔ! Eye ku ɖua lãkpɔa dzi!
  Charlotte gblɔ kple gbeteteɖedzi, eye wòŋlɔ esi wònɔ yiyim be:
  Ʋu ƒe tɔsisiwo nava
  Sisi to Anyigba dzi
  Mina woaƒo nu le vevesese ta - .
  Dzo le afisiafi!
  Eye ne ku vɔ̃ɖi la
  Bɔl aɖe si do dziku vevie la ɖua dzi, .
  Ele be mi katã miaku
  Satana bia akɔnta na wò!
  Na ahomya naɖu nu
  Amegbetɔ ƒe ŋutilã ƒe sisi...
  Ɣletinyigba la le fu kpem - .
  Tɔtɔ le dzi ɖum!
  Gerda tɔ te eƒe zɔhɛa, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsyɔ eƒe nu dzĩ la dzi. Blonde terminator la do ɣli be:
  - Enyo, nukatae nànye mɔkpɔkpɔbuɖeame alea gbegbe! Aʋa la nu ayi eye ɣletinyigba la aƒo se abe abɔ ene. Mesusu be vi aɖe susɔ xoxo. Amerika fia ɣleti ade bubu, alo ne mede ɖeke o la, ƒe ɖeka. Emegbe míagbã Russia, eye Japan koe asusɔ. Gake nya sia nye nya si nɔa anyi ɣeyiɣi kpui aɖe na mí. Ne mede ɖeke o la, le ƒe etɔ̃ megbe la, aʋawɔwɔwo katã atɔ te... Eye amewo magawu wo nɔewo akpɔ gbeɖe o!
  Christina na eme kɔ be:
  - Le aʋawɔwɔ me ya teti... Mesusu be ɣeyiɣia ava, kpuie ŋutɔ, esime fiaɖuƒe ɖeka koe asusɔ le xexeame. Eye emegbe, aleke kee wòɖale o, aʋawɔwɔ aɖeke madzɔ o. Eye mesusu be le agbledede ƒe ŋgɔyiyi kple Germanytɔwo ƒe habɔbɔ nyuitɔ ta la, dɔwuame nu ayi le ƒe ʋɛ aɖewo megbe. Emegbe woatu xɔ na amesiame. - Nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe akɔbli ɣi ene eye eƒe lãmekawo le tsɛ, eye wòsɔ pɛpɛpɛ la ƒo nu kple dzonɔameme. "Ekema atikewo ava do eye woaɖe dɔléle ɖa." Míadzo ayi yamenutome, míanɔ xexe vovovowo me. Mina míaɖu tsitsi dzi. Amewo katã anye sɔhɛwo eye woadze tugbe, abe glimeme elfwo ene. Alo ɖewohĩ aʋa yeyewo le mía lalam le yamenutome. Eyata ɣletivimefakaka kple amedzro siwo si alɔ etɔ̃ le. Eye míaʋli fasitɔwo ƒe nukpɔsusuwo ta dzideƒotɔe le xexeame katã!
  Charlotte dzi ha kple alɔgbɔnukoko si klẽna le eƒe nuyiwo dzi be:
  - Míaʋli etsɔ si me kɔ ta... Mina míagbugbɔ nu na mía nɔewo!
  Magda gblɔ kple mɔkpɔkpɔbuɖeame wu be:
  - Gake enyo wu le mɔ sia nu! Menye aʋawɔwɔ mavɔwoe o, ke boŋ ŋutifafa nuwɔwɔwoe!
  Le ɣeyiɣi ma me la, ʋua ƒu du to tomebɔmb aɖe dzi. Aʋawɔʋua ʋuʋu. Roller la gbã eye ʋua ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ vie. Gerda ƒo ka na xɔdzraɖoha la le radio dzi. Nusiwo gblẽ la mena ʋukuku ƒe nɔnɔmewo megale aʋawɔʋua si o, ke boŋ eɖe eƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ vie. Eyata ele be woaɖɔli agbalẽ xatsaxatsaa kaba. Le afisia la, ɖoɖo si wowɔ ɖe ʋua ƒe ʋufɔti ŋu la to vovo - esɔ na nuwo dzadzraɖo wu ɖoɖo si wowɔ ɖe ʋuƒo dzi si bɔ ɖe Tigers kple Panthers me.
  Gawu la, nyɔnuviawo kpɔa dzidzɔ ɖe woƒe afɔwo keke le ave me ŋu. Nukata màƒu tsi le tɔsisia me o. Nyateƒee, aʋawɔʋua nye teƒe si dzoxɔxɔ le, yaƒoƒomɔ̃ gɔ̃ hã mete ŋu nɔa te ɖe enu o. Egakpɔtɔ nye Mexico ƒe dzigbe - teƒe xɔdzowo, eye wòxɔa dzo ŋutɔ le March me. Gake le nusianu me la, yame ƒe nɔnɔme nye dziƒo tɔ.
  Tɔsisi la te ɖe afima ŋu eye nyɔnuviawo ge ɖe eme. Mehiã be míavɔ̃ atiglinyiwo o. Aʋa aɖe le edzi yim le afisia, eye nu gbagbewo katã si ɣeyiɣi didi aɖee nye sia. Tsia xɔ dzo eye wòvivina be woaƒu tsi le eme. Nyɔnuviawo ƒu tsi eye esi Gerda nɔ avea ƒe gowo kpɔm la, ede dzesii be:
  -Ke hã, míaƒe xexeame menye eƒe adzewɔwɔ manɔmee o! Anɔ eme be anyo be nàzu ame makumaku abe togbɛdzinɔla ene, eye nànɔ anyi ɖekae kple ameƒomea, anɔ ŋku lém ɖe eƒe ŋgɔyiyi ŋu. Eye nàdzo to yamenutome!
  Christina ʋuʋu ta, eye wògblɔ vevie be:
  - Paradiso si me nuvɔ̃ mele o, si tea ɖeɖi ame ŋu ŋutɔ... Màte ŋu abu kesinɔnu aɖe le tsatsadaƒe o, alo esi nyo wu gɔ̃ hã la, màte ŋu aɖu dzi, alo ade adelã o. Eye aʋawɔwɔ doa dzidzɔ na ame...
  Charlotte do susua ɖa be:
  - Mesusu be eteƒe madidi o woato fefe siwo woate ŋu aɖe afia le screen dzi vɛ - nenemae asrafowo le!
  Magda de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ele be nàtsrɔ̃ nusianu!
  Christina xɔe hedzi ha be:
  - Tsɔtsrɔ̃ nye dzodzro... Mehiã be ŋusẽ ka ƒomevie le esi o!
  Gerda, si nɔ hũ ɖem henɔ hũ ɖem la, dzi ha be:
  - Medi be makpɔ ƒuƒlu le ŋkunyeme! Ema me matu nye fiasã, nye drɔ̃e!
  Charlotte ko alɔgbɔnu hedo susu ɖa be:
  - Ao, enyo ŋutɔ godoo be woawɔ avu! Gake enyo wu gɔ̃ hã be nàɖu dzi!
  Christina do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Dziƒo ƒe ɖusime ŋutɔ kpena ɖe Germany ŋu. Míaƒe Aryatɔwo ƒe xɔse, míaƒe mawu ɖeka dzixɔse tɔxɛ! Eye nu si mewu mí o la nana míesẽa ŋu!
  Gerda tsɔ tsi ƒu gbe eye wòɖo eŋu be:
  - Ɛ̃, míegasẽ ŋu ɖe edzi! Enye ŋukpe be míeva ke ɖe tomebɔmb aɖe si tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu ŋu.
  Christina gblɔ kple ŋugbledede be:
  - Aleke woawɔ akpɔ ʋetsuviwo ta?
  Gerda tsɔ eƒe abɔta siwo me lãmekawo le la ɖe asi:
  - Nyemenya o...
  Charlotte de dzesii le susu me be:
  - Wokpɔa wo ta tso go siwo ŋu akpoxɔnuwo le me, kple tso tomebɔmb me... Negbe ɖe wotsɔ esiwo le kpekpem wu wɔ wo ale be woagavuvu o!
  Gerda ʋuʋu ta be:
  - Ekema ʋukuku ƒe ŋutete dzi aɖe akpɔtɔ le kpekpeme ƒe dzidziɖedzi ta. Ne ɖe míate ŋu ana aʋawɔʋua nadzo!
  Magda ɖo kpe edzi be:
  - Eyae nye ema! Ale be aʋawɔʋua nanɔ tsia dzi le yame eye wòagadze anyi o! Eye wòɖo duƒuƒu kilometa alafa atɔ̃ le gaƒoƒo ɖeka me!
  Charlotte, si nɔ tsi ƒum la, ka nya ta tso nyatakakaawo ŋu be:
  - Mese be meli tɔxɛwo le míaƒe ƒudziʋawɔʋuwo si siwo dzona vie ko evɔ womekaa asi tsia ŋu o! Eye wotua aʋawɔyameʋu si wotsɔa ʋuʋudedi ƒua du ƒe duƒuƒu ɖo, eye wote ŋu tsɔa asrafowo, eye wogaxɔa ŋgɔ le ƒua dzi hã! Yameʋuɖoɖo sia ƒomevi le ƒua dzi ana womate ŋu aɖu mía dzi o!
  Gerda ɖɔ eƒe zɔhɛa ɖo be:
  - Eye míenye amesiwo dzi womate ŋu aɖu o xoxo! Esia ana míazu super invincible!
  Charlotte trɔ ɖe eƒe akɔta, ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotso ɖe yame eye wòdo ɣli be:
  - Ne míewɔ ɖeka la, womate ŋu aɖu mía dzi o! Míenye Arya nyɔnuviwo, amewulawo le míaƒe dzi me!
  Eye atsyɔ̃ɖoɖoa ge ɖe tsia me goglo wu. Meƒu tsi vie le ʋuʋudedi me. Eƒo exɔlɔ̃wo ƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo eye wòdo go. Edze tsidzɔƒe aɖe gɔme eye wòdo ɣli be:
  - Enye tsidzɔƒe nyui aɖe le teƒe xɔdzowo! Tsia le abe notsi yeye ene!
  Gerda dzi ha fefetɔe be:
  - Afrika dziŋɔ ŋutɔ, ẽ, ẽ, ẽ... Afrika nye afɔku ẽ, ẽ, ẽ! Migayi nyɔnuviwo o, miyi ɖatsa le Afrika!
  Ame dzetugbeawo do nukoko. Woɖɔli tsikpedzifefewɔƒea xoxo - nuwo ɖɔɖɔɖodɔwɔlawo le woƒe ŋutete katã me. Eye nyɔnuviawo ti kpo ge ɖe aʋawɔʋua me kple woƒe ŋusẽ katã. E-50 ƒe nɔnɔmetata le bɔbɔe ŋutɔ eye ʋua ŋutɔ hã medzena akpa o. Aʋawɔlaawo ʋu gas-mɔ̃a ƒe mɔ̃a eye wòfɔ eƒe duƒuƒu le sɛkɛnd ʋɛ aɖewo me.
  Charlotte, si nye aʋawɔʋu bibi aɖe de dzesii be:
  - Ke hã, gas turbine mɔ̃ nyo wu diesel mɔ̃ sã. Eƒe kpekpeme le sue wu eye wònaa aʋawɔʋua ƒua du kabakaba wu. Míaƒe ʋua ƒe ʋuʋu ƒe ŋutete wɔnuku aɖe le esi!
  Gerda dzi ha fefetɔe be:
  - Enye amesi metsɔ ɖeke le eme o eye wònye bometsitsi, nyɔnuviawo ƒe sɔhɛmenɔɣi ƒe dzedzeme nɔ afɔ ƒuƒlu... Nusianu si ƒo xlãe la dze abe ɖe wòwɔ nuku ene - ƒe alafa etɔ̃ enye sia!
  Christina de dzesii kple dzonɔameme be:
  - Ao! Míaƒe aʋafia wɔa nuku na eƒe nukokoedoname... Togbɔ be le nyateƒe me la, edze abe ƒe alafa geɖe va yi tso esime aʋaa dze egɔme ene hã la... - Nyɔnuvia tsɔ eƒe asibidɛ ƒu du to eƒe akɔta kɔkɔ si te ŋu trɔna la dzi eye wòyi edzi. - Le ɣeyiɣi ma ke me la, ɣeaɖewoɣi la, èléa ɖokuiwò nèsena le ɖokuiwò me abe etsɔe wònye ene! Eh, le nyateƒe me la, amewo ƒe agbe le kpuie eye le mɔ aɖe nu la, wotoa eme ame aɖeke medea dzesii o!
  Gerda de dzesii vevie be:
  - Gake míetsi o, alo? Ŋusẽ kple ŋusẽ yɔ mí fũ! Eye míaƒe mɔ tso aʋadziɖuɖu me yi
  Aʋadziɖuɖu!
  Magda ɖo fli ɖe tudada ƒe xɔ kɔkɔa me, gbã Amerikatɔwo ƒe gaxɔa, eye wòdo ɣli be:
  - Ẽ, mexɔ míaƒe aʋadziɖuɖu dzi se... Vevietɔ fifia, esime trump cards katã le mía si. Gake míagatsɔ tasiaɖam la aɖo sɔa ŋgɔ o!
  Gerda ɖo ŋku edzi kple hũɖeɖe be:
  - Albert... Mesusu ŋutsuvi sia... Ewɔ nuku be nàlɔ̃ brat, ame kɔkɔ gɔ̃ hã si ƒe ŋutilã le abe Apollo ene!
  Charlotte de dzesii le susu me be:
  - Eye Albert ƒe nu lé dzi nam. Atsyɔ̃ɖoɖo tɔxɛ aɖewo le eme. Eye le goawo katã me la, ƒewuiviwo, ne woƒe mo mexɔ ɖa haɖe o, eye woƒe mo ƒe dzedzeme mewu woƒe wɔwɔme nu haɖe o la, woƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ. Eye vevietɔ wu la, womenye asitsalawo nenema gbegbe o, wolɔ̃ wò, ke menye wò ga o!
  Christina de dzesii le susu me be:
  - Mí ame eneawo katã míedze tugbe ale gbegbe be ŋutsuwo lɔ̃a míaƒe ŋutilã gbã. Eye ga home si le mía si nye míaƒe gakpɔkpɔ xoxo!
  Gerda gblɔ le susu me be:
  - Ele bɔbɔe wu be woanye nyɔnu! He avutsu la, eye eya ŋutɔ ati kpo adze aba dzi. Ne mede ɖeke o la, esime nènye ɖekakpui. Womagblẽ wò ɖi ŋutsu aɖeke manɔmee gbeɖe o. Ele bɔbɔe be woahe wo. Gake ŋutsu, be wòatsɔ nyɔnu aɖo aba dzi la, ele be wòate kpɔ...
  Charlotte ɖo eŋu fewuɖutɔe be:
  - Menye wòe o... Míewɔa tiatia akpa o!
  Gerda ʋuʋu eƒe ta si le keklẽm la le mɔ gbegblẽ nu:
  - Menye kakaɖedzitɔe le mɔ ma nu o! Melɔ̃ ɖekakpui, dzetugbe, ŋutsu siwo ƒe ŋutilã le ƒoƒom. Eye nyememlɔa ame aɖeke gbɔ ko o. Abe se ene la, metiaa kamedefefewɔlawo. Aʋafiagã si ƒe ƒodo le gɔ̃ hã mehea nye susu o. Eye míate ŋu atiae!
  Charlotte ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Le gbolo si le panel la gome la, mehiã be nàtiae o. Asubɔ esi ƒe ƒodo le ze me, esi ƒe ta ƒo, kple xoxoa... Esia nye eƒe dɔwɔɖuia ƒe ɖeɖeɖa ya!
  Gerda ɖo eŋu vevie be:
  - Àte ŋu ayi asrafo ƒe gbolowɔƒe... Ekema wò asisiwo katã anye sɔhɛwo eye woanɔ tsɛ. Eye nu vovovowo kple nusiwo dzea ame ŋu wu alo wu nenema... Le kpɔɖeŋu me, nyemegbea ŋutsu dzetugbe gbeɖe o!
  Christina ko alɔgbɔnu hegblɔ kple ɣli be:
  - Ẽ... Nu vovovowo wɔwɔ nyo ŋutɔ! Gbɔdɔdɔ bia nuɖuɖu kple nu ʋeʋĩ vovovowo. Míenye ɖetugbuiwo eye míelɔ̃ ɖetugbuiwo... Míedi kamedefefewɔla siwo si lãmekawo le. Eye ele be ame aɖewo nawɔ nu kple ŋutsu siwo medze tugbe nenema gbegbe o. Ðeko ame ate ŋu ase veve ɖe nyɔnu siawo nu!
  Charlotte dzi ha kple vevesese be:
  - Atsyɔ̃ɖoɖo trɔa ame kluvi... Eye le ku megbe la, xɔ dzinye se, nyemakpɔ ŋutifafa o, matsɔ nye luʋɔ ana abosam zã ɖeka kpli wò!
  Magda da tu Amerikatɔ Adzetɔ si tsɔa eɖokui tsɔa tu la eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nuvɔ̃e, gbɔdɔdɔ ka ƒomevie nye esia le srɔ̃ɖeɖe godo... Enyo wu be nàgblẽ dzodzro ƒe susuwo ɖi!
  Charlotte ɖo eŋu dzikutɔe be:
  - Eye nèle hũ ɖem tso orgasms siwo mevɔ̃ɖi wu mí o... Eyata mehiã be nànɔ ɣli dom be nàwɔ prude o.
  Germanytɔwo le avu wɔm kple USA. Dzɔgbenyuietɔe la, womebla woƒe asiwo le aʋa si wowɔ kple USSR me eye ame aɖeke mele mɔ xem na wo be woagadze wo dzi ahaɖu dzi o. Eye kalẽtɔ gã geɖewo le wo si.
  Fiaɖuƒe Etɔ̃lia va zu gã ale gbegbe.
  Wehrmacht-ʋawɔmɔ̃a yi ŋgɔ to Mexico. Aʋa sesẽwo, ʋu gbogbo aɖe kple ga gbagbãwo. Duta Reich ƒe aʋawɔha siwo le duta hã bu nu geɖe. Nazitɔwo dze agbagba be yewoakpɔ Aryatɔwo ta ɣesiaɣi si wòanya wɔ. Wotsɔ Afrikatɔwo, Arabtɔwo, Indiatɔwo, kple Chinatɔwo ƒu gbe ɖe aʋa me. Japantɔwo zã asrafoha siwo ƒe amadede to vovo wu hã. Esia na ŋgɔyiyi ƒe ablaɖeɖe dzi ɖe kpɔtɔ vie. Germanytɔwo ŋutɔ nɔ anyi ɖe aʋawɔʋu kpekpewo me. Fuhrer de se be woadzudzɔ aʋawɔʋu siwo katã ƒe kpekpeme wu tɔn blaatɔ̃ wɔwɔ eye woatrɔ ɖe mɔ̃ yeyetɔ kekeake si nye E-50 ŋu. Eye wozãa aʋawɔʋu kpekpewo ɖeɖeko hã le aʋawɔwɔ kple Amerikatɔwo me.
  Esia na Germanytɔwo ƒe ŋgɔyiyi le Mexico godoo dzi ɖe kpɔtɔ vie. Fritz-ʋua tsɔ aʋawɔʋu yeyetɔwo ɖo dɔe, woda yameʋu siwo me wodzea ame dzi le eye wozãa aʋawɔnu siwo ŋu ŋusẽ le. Amerikatɔwo nɔ ʋuʋum ɖe megbe. March me vovo menɔa ame ŋu o.
  Pilot kple super ace Friedrich nɔ dzesiwo xɔm. Ŋutsuvia wɔ avu le ME-262 "X" ƒe tɔtrɔ yeyetɔ dzi eye kakaɖedzitɔe ŋutɔ na eƒe dzesiwo nyo ɖe edzi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, ya kple anyigba siaa ƒe taɖodzinuwo ƒoƒo. Helga nɔ du dzi le eƒe ɖusime. Aʋawɔla si ŋugbe wodo hã. Friedrich va zu xotutu ŋutɔŋutɔ xoxo, abe ame gã wɔnuku aɖe ene.
  Eye fifia ŋutsuvia da yametu atɔ̃ siwo wó. Enumake Amerikatɔwo ƒe yameʋu blaatɔ̃ wó. Ya ƒe tu ɖeka tsɔa wo ƒua gbe. Ʋu mamlɛawo xɔ dzo le alɔ̃dɔdɔ me. Womekpɔ naneke si le abe esia ene kpɔ o. Eye Friedrich gada tu ake. Eye woda dzo Amerikatɔwo ƒe akpɔkplɔ blaatɔ̃ bubuwo. Esia nye nukunu vavã. Helga da tu, da yameʋu ene ɖe anyi, eye wòƒo nu na ŋutsuvi si nye ace la le ɣlidodo me be:
  - Wòe nye superman si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake!
  Amerikatɔwo ƒe yameʋuwo le agbagba dzem be yewoasi, gake fli etɔ̃lia ya le alafa afã bubu ƒom. Friedrich ƒe nyateƒetoto nye nusi mexɔ se o. Enye amegã kple ɖevi siaa vavã. Eye Amerikatɔwo ƒe yameʋu alafa ɖeka blaatɔ̃ tsrɔ̃. Helga te ŋu da ʋu atɔ̃ ɖe anyi, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu mamlɛawo nɔ sue wu gɔ̃ hã.
  Ŋutsuvia gblɔ be:
  - Koklo ƒoa nuku ɖeka le ɣeyiɣi ɖeka me eye wòlolona wu ha si mia kakɛ gãwo.
  Eye fifia Friedrich tsɔ anyigbadzi taɖodzinuwo. Gertrude, si tsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo le afɔtiawo tem la, ƒã hafi wòte ŋu zɔna kple ŋutsuvia. Friedrich da tu ɖe aʋawɔʋuwo ƒe sɔti aɖe dzi. Ðeka si wogbã tso tsi me nɔnɔ si le tsitrenu me gblẽa nu le: Sherman aʋawɔʋu wuiadre, Grand enyi, Pershing ene, Witch tu enyi siwo wotsɔa wo ɖokui ʋãna, Big Tom etɔ̃, kple ʋu wuiatɔ̃ siwo tsɔa wo yia teƒe bubuwo. Ʋu siawo katã gblẽ eye wole dzo dam. Aʋawɔnu si le wo me la dzea vuvu gɔme. Eye sɔti bliboa tsɔtsrɔ̃ kplɔe ɖo, le sɛkɛnd ʋɛ aɖewo ŋutɔŋutɔ me.
  Helga, si nye nyɔnu dzetugbe sia si ƒe mo biã la tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒoa atam la, doa ɣli be:
  - Friedrich nye ace fafɛtɔ kekeake si le mía si, it"s just top class!
  Ŋutsuvia ɖe eƒe ŋɔti fia eye wòko alɔgbɔnu... Etrɔ eƒe ME-262 eye wògadi lã si wòalé la ake. Etu nukpɔsusu ƒe ŋutete ɖo. Mustang adre nɔ keklẽm le alilikpoawo me. Eye emegbe woda tu wo. Emegbe ŋutsuvia dze sɔtiawo dzi. Edze hlɔ̃biabia amesiame gɔme, eye wògbã dzokekewo kple ʋu siwo tsɔa amewo siaa. Eye ame aɖeke metsi tre ɖe eŋu o! Ðeko wole Amerikatɔwo tsrɔ̃m.
  Helga hã te ŋu lé nane.
  Nyɔnuvia wɔa avu le bikini ko me. Esia nye eƒe credo, nyɔnu yameʋukulawo dometɔ geɖe wɔa esia. Eye nukatae wode dzesii be le nyɔnuwo gome la, ne wodo awu suetɔ kekeake la, ku meva o. Le mɔ aɖe nu la, nyɔnuvi siwo wɔa avu afɔ ƒuƒlu la kpɔa dzɔgbenyuie wu eye womate ŋu adze wo dzi o. Eye nudzɔdzɔ sia zi nyɔnu yameʋukulawo dzi be woaɖe woƒe awuwo alesi woate ŋui.
  Eye le dzoxɔxɔ me la, evivina wu amama. March ƒe nuwuwu ɖo xoxo, eye dzoxɔxɔ le Mexico ŋutɔ, eye le yameʋua ŋutɔ me la, mɔ̃a hã nana dzoxɔxɔa dzina ɖe edzi.
  Helga kpɔa dzidzɔ ɖe ŋutsuvia ƒe tɔtrɔwo ŋu. Le afisia la, etsrɔ̃, le yiyi ɖeka me, Sherman blaeve vɔ ene bubuwo, wo dometɔ ade wokpɔ akpoxɔnu.
  Ŋutsuvia dze abe ɖevi dzrotɔ kekeake ene, si xɔ abe ƒe wuietɔ̃ alo wuiene ene, gake eƒe nuwɔwɔ pɛpɛpɛ kple ŋusẽ wɔnuku ma gbegbe le esi. Eye nyɔnuwo léna ɖe ŋutsuvi si ƒe mo biã la ŋu abe aŋe siwo le magnet ŋu ene. Gawu la, Friedrich nye yameʋuɖoɖo ƒe aʋafiagã xoxo.
  Eye wotsɔ nudɔdɔ geɖe nɛ. Nusiwo dometɔ aɖewoe nye nudɔdɔwo abe Knight"s Cross of the Iron Cross si me platinum oak aŋgbawo, yiwo kple diamondwo le. Azɔ hã Knight"s Cross of the Iron Cross si me wotsɔ platinum oak-ti ƒe aŋgba yiwo kple daimɔnd yibɔwo le. Knight ƒe Atitsoga ƒe Ɣletivi si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Knight ƒe Atitsoga dzro wuieve siwo le Iron Cross si me yiwo kple daimɔndwo le. Eye Gatia ƒe Atitsoga Gã la hã. Luftwaffe sika kple daimɔnd kplu. Diamond Tank Destroyer Star, Diamond Artillery Tsɔtsrɔ̃ Ɣletivi, kple bubu geɖewo.
  Esi womeɖo eteƒe na Frederick o ko. Eƒe yameʋu siwo tsrɔ̃ ƒe xexlẽme gogo akpe ewo. Esi woɖo akpe ewo la, wodzra kafukafu yeye aɖe ɖo xoxo: Ɣletivi si nye Knight"s Cross of the Iron Cross, si me platinum aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Eye platinum Luftwaffe kplu si wotsɔ daimɔnd wɔ hã.
  Fifia Friedrich le aʋawɔʋuwo ƒe sɔti bubu tsrɔ̃m. Emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si le abe ŋutsuvi ene ƒe ʋuʋu ŋumaɖɔɖotɔe da Amerikatɔwo ƒe yameʋu wuiade siwo dome B-29 eve hã le la ɖe anyi. Ẽ, ŋutsuvi fafɛ aɖee wònye ŋutɔŋutɔ.
  Friedrich gblɔ nyagbɔgblɔ si ŋu womate ŋu ake ɖi le o be:
  - Ŋutsuvi siwo si ŋutete le la ke ɖe nu geɖe ŋu wu ame tsitsi siwo si nunya le!
  Nyateƒee, ƒewuiviae nye aʋawɔla fafɛtɔ kekeake le xexeame! Eye edze avuwɔwɔ gɔme esime mexɔ ƒe wuiɖekɛ haɖe o! Gake ɣeyiɣiawo va yina eye ŋutsuvia tsina. Eyae nye nudzɔdzɔ gãtɔ kekeake. Eye nane le eŋu, vevietɔ le domenyiŋusẽfianu gome, togbɔ be eƒe kɔkɔme sɔ keŋkeŋ le eƒe ƒexɔxɔ nu hã, lãmekawo koe le esi.
  Afisiae wòda tu bubu si wogbã... Eda Airacobra enyi kple P-51 ade ɖe anyi. Cool kid, màte ŋu agblɔ nya aɖeke o. Emegbe eƒo batri geɖe, eye wògblẽ tu siwo wu blaadre dome. Enyo, ɣeyiɣia de be míatrɔ ayi megbe, agbugbɔ ami si le aʋawɔʋuwo me kple aʋawɔnuwo me aɖo wo me!
  Helga hã ƒo tu eve eye edze abe edzɔ dzi nɛ ene. Frederick trɔ gbɔ kple nu gã aɖe si wòxɔ. Ŋutsuvi si kpɔa dzidzɔ alea. Aɖe dzesi hã be eƒe dzesiwo nanyo ɖe edzi. Enumake kloe la, ɖekakpui ace la trɔna yia yameʋu bubu si nye jet fighter me, eye melalana be woade ami eƒe ʋua me o. Eye Gertrude le yameʋu me kplii xoxo. Azɔ hã, blonde dzeani aɖe si do bikini.
  Friedrich ʋuʋu asi nɛ eye wòɖe eƒe ʋu si zɔna kabakaba la ɖa. ME-262 sia te ŋu ƒua du sesĩe va ɖoa kilometa 1200 le gaƒoƒo ɖeka me.
  Duƒuƒu si nye tagbɔsesẽ kple le ɣeyiɣi ma ke me la, asitɔtrɔ sesẽ nye mɔ̃ siawo ƒe dzesi. Friedrich da tu Mustang-awo tso didiƒe - eƒo wo dometɔ enyi ɖe anyi eye wòƒu du.
  Gertrude ko nu be:
  - Enyo, wòe nye sɔdola! Mele ke ƒom na wò!
  Friedrich ko nu eye wòdo eƒe aɖe ɖe go hedo ɣli be:
  - Eye Aƒetɔ Superstar! Eye towo ɖoa tom!
  Eye wògada tu ake, eye wògbã ʋu wuieve. Eye wògako alɔgbɔnu ake... Gertrude gblɔ kple nukoko be:
  - Wò, nusi Russiatɔwo gɔ̃ hã vɔ̃na na!
  Friedrich blu ɖe nyɔnuvia ŋkume, togbɔ be ƒã hafi wòkpɔe nyuie hã:
  - Mesusu be Amerikatɔwoe nye amesiwo fa wu!
  Gertrude do ɣli tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Wòe nye macho! Wòe nye macho!
  Ŋutsuvia ko alɔgbɔnu henɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye super macho!
  Gertrude ƒo ɣli, eye klosalo gaƒoɖokuiwo bla eƒe gbe be:
  - Kalẽtɔ, ènye kalẽtɔ gã aɖe le nukokoedonamelawo katã kple ɣeyiɣiwo katã me!
  Friedrich na tɔtrɔ aɖe. Eda yameʋu siwo ade blaetɔ̃, siwo dome bɔmbdadaʋu atɔ̃ hã nɔ. Ʋuwo kaka ɖe yame abe confetti siwo wotɔ dzoe ene. Ŋutsuvia ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Gake lɔlɔ̃ ƒe seƒoƒo metsina ŋkɔxɔxɔ kple dzidzedzekpɔkpɔ manɔmee o!
  Gertrude tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu te lever la eye wònɔ ɣli dom be:
  - Lɔlɔ̃ kple aʋawɔwɔ, aƒetɔwo, wolém ɖe ɖɔ me! Aʋawɔwɔ, bu nya dzodzrowo ŋu kpɔ, ne lɔlɔ̃ menɔ xexeame o!
  Nyɔnuvia da United States Yamesrafowo ƒe yameʋu aɖe to eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tete ɖe yameʋua ƒe ʋuƒoa dzi eye wòyi edzi.
  - Ɣeaɖewoɣi la, ekpena ɖe nusianu ŋu, ɣeaɖewoɣi la, egblẽa nu le ame ŋu aɖaŋutɔe... Eye míeyɔa aʋawɔwɔ be kɔkɔe, eye míeyɔnɛ be vɔ̃ɖinyenye!
  Gertrude ƒo ɣli eye wòda yameʋu bubu ɖe anyi. Eye Terminator ŋutsuvi la xɔ ƒe wuiatɔ̃ zi ɖeka!
  Frederick dzi ha kple dzonɔameme be:
  - Míeka atam na Fuhrer gã la, .
  Bubu be woalé eme ɖe asi ahawɔ avu vaseɖe nuwuwu...
  Elabena eƒe ŋusẽ le abe ɣe ene, .
  Elabena dukɔa fiãa yi!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒu gbe ɖe dzi, emegbe ehe eƒe klowo yi eƒe akɔta si yɔ fũu la gbɔ. Emegbe edzi ha be:
  - Melɔ̃ gbɔdɔdɔ kple kalẽtɔwo... Fuhrer la fɔ - awu amesiame!
  Friedrich gaƒo ati tso adzɔge ake. Da yameʋu blaene kple yame tu siwo wotsɔ xɔlɔ̃wɔwɔtɔe ƒe salvo.
  Ŋutsuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Eye nyee nye Zeus kple Poseidon le aŋetu ɖeka me!
  Gertrude da yameʋu si super ace la gblẽ ɖi nɛ nublanuitɔe eye wòdzi ha be:
  - Eye fifia Ares kple Mars tsɔ dzidzɔ kpɔ mí... Eye eme kɔ na wo be nusi le edzi yim le bliboe la dze wo ŋu!
  Sɔhɛ Superman do ɣli esi wònɔ Amerikatɔwo ƒe yameʋu wuieve bubuwo dam:
  - Me ti kpo, gake me ti kpo le mɔ bubu nu, to kpewo dzi, to tsiʋewo me, to zãmu me...
  Gertrude tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si nya kpɔ la ƒo Amerikatɔ ahom sesẽa, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Esia nye Lɔlɔ̃! Nyateƒee, lɔlɔ̃!
  Nyɔnuvia ʋuʋu eƒe no kɔkɔ siwo blea ame ŋutɔ. Menye nusianue yi nyuie na atsyɔ̃ɖoɖoa o, gake dzo dze yameʋu si wotsɔ dze wo dzi la eye wòte gbagbã.
  Gertrude tsɔ ɣlidodo lɔlɔ̃tɔe be:
  - Drɔ̃e baɖa aɖe le nye sukuviwo me... Titri ɖeka - ƒoƒo ɖeka!
  Gake yameʋuwo gagale yame ake. Friedrich si ƒe mo biã, si dze tugbe la ɖoa fli ɖe amewo. Eƒoa ʋu blaeve vɔ eve aɖewo eye wòƒoa ɣli:
  - Nye ramming ƒoƒo! Míaɖu futɔwo katã dzi eye míavuvu wo kakɛkakɛ!
  Gertrude da tu aʋawɔla si wogblẽ ɖi nɛ abe akɔfafafetu ene la ƒu anyi eye wòdo ɣli be:
  - Wotso afɔawo, wotso ame kukua ƒe ŋutinuwo, Yankees vɔ̃ɖiawo wu asrafoa!
  Friedrich ko alɔgbɔnu, esi wòɖo ŋku Gertrude ƒe ŋutilã sesẽ si nya kpɔ dzi la, ami aɖeke menɔ nyɔnuvia me o.
  Aleke gbegbe wòvivinae nye si be nàkpla asi kɔ na ame nenema. Ŋutsuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Nye avuwɔwɔ, nye avuwɔwɔe nye esia!
  Eye ale ɖekakpui aʋawɔla la trɔ ɖe anyigba dzi taɖodzinuwo ŋu. Aʋawɔʋuwo le ʋuʋum. Ati si wotsɔna ʋua eɖokui. Ŋutsuvia ʋua fesre aɖe tso adzɔge eye wòdzia ha kpe ɖe eŋu be:
  - Míedzena abe akpɔkplɔ ene, míedzona abe hɔ̃ ene... Míenyrɔna ɖe dzo me o, míetɔa dzo le tsi me o!
  Togbɔ be, ɖewohĩ, ele be woadzi nyagbe mamlɛtɔ si to vovo kura hafi hã. Gake le dzo gɔ̃ hã me la, le gɔmeɖose nu la, àte ŋu anyrɔ, eye tsi ate ŋu atɔ dzo.
  Friedrich ɖo ŋku koklozi dzi le ŋdi me. Abe esia ene, woɖae le sika gbadzɛ me. Eye afɔawo ɖi nyɔnuwo tɔ. Nyɔnu yameʋukulawo dometɔ geɖe le Luftwaffe-ʋua me. Wote ŋu nɔa agbe wu ŋutsuwo eye wobi ɖe tudada me. Eye nyɔnuwo ƒe afɔwo nye esiwo wona hehee, sesẽ, ŋutilã le wo ŋu. Àdi be yeatsɔ asi aƒo wo, aka asi wo ŋu, aƒo wo.
  Enye Friedrich si nye aʋafiagã xoxo. Aʋawɔla si wɔ dɔ si mexɔ se o, si nye nyakpakpa. Nudzɔdzɔ kple domenyiŋusẽfianu ƒe tɔtrɔ. Kpuie ko la - superman!
  Frederick ŋutɔ nya eƒe vevienyenye. Etso ɖe wɔnaa ŋu le eƒe ɖevime alea be yeaɖo kpe edzi zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu be ŋusẽ aɖeke meli si dzi Aryatɔwo ƒe nunyala mate ŋu aɖu o.
  Fifia ŋutsuvia tɔ dzo sɔti blibo aɖe. Eye wòdzo yi edzi. Hɔ̃ ŋutɔŋutɔe wònye.
  Gertrude tsɔ eƒe ŋgonu si le gbadzaa eye wòle dzo dam la. Ekpɔe le susu me be Friedrich nɔ atuu wɔm na eƒe akɔta. Eye no dzĩ la sesẽ enumake. Eh, esiae nye Third Reich ƒe aʋawɔla xexlẽme ɖeka. Ðeko wòle abe aʋakɔ blibo aɖe le avu wɔm ene. Eye ya ƒe tu ɖeka pɛ hã metoa eŋu o. Nusi dze abe ɖe wògbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu gɔ̃ hã ene. Togbɔ be nukatae wòdzena ko hã la - enye nusi gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu!
  Ŋutsuvia da aʋawɔʋu blaeve vɔ eve siwo tsyɔ nu wo dzi gbã, emegbe edze aʋawɔʋuwo kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui ƒe sɔti bubu dzi. Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo dometɔ ɖeka medze abe ɖe wòle ɖoɖo nu tututu ene o. Ele be nàɖo ŋku ʋu si ƒomevi wònye dzi. Emegbe agbatsɔʋu siwo me Yankee-srafowo nɔ la do. Enyo, woaxɔe.
  Frederick dzi ha be:
  - Meƒã ku... Vɔvɔ̃ koe nàte ŋu akpɔe... Eye nàku!
  Gertrude tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo afɔti la. Edi vevie be yeaƒu du afɔ ƒuƒlu ato anyidiwo ƒe gbea me. Eye emegbe nàdze ŋutsuawo ƒe akɔnu. Eye be woagbugbɔ nu na ye ahalé asi ɖe eŋu.
  Dodzidzɔname... Gertrude nye susuŋutinunyala fasitɔ. Ɣleti ade koe nye esia wòdze aʋawɔwɔ gɔme, eye do ŋgɔ na ema la, enɔ Hitler ƒe sɔhɛwo ƒe habɔbɔa me eye wòte ŋu wɔ dɔ abe dɔdzikpɔla ene le asrafowo ƒe dɔwɔƒe aɖe. Ele be woalé ŋku ɖe duta dɔwɔlawo ŋu eye le ɣeyiɣi ma ke me la, woatsɔ ƒoƒo aƒoe ɖe wo nu be woayi edzi.
  Nyɔnuvia kpɔ dzidzɔ le ƒoƒo me. Elɔ̃a ŋutsuvi ƒewuiviwo ƒoƒo ɖe woƒe afɔ ƒuƒluwo dzi vevietɔ.
  Eye fifia ekpɔ alesi wòavivi eye wòanye nukokoedoname be woatɔ Friedrich ƒe afɔkpodzi goglo siwo le ƒuƒlu la le susu me. Ŋutsuvi si nye ace la dze tugbe ŋutɔ, eye eƒe afɔ siwo nɔa dzadzɛ alea ɣesiaɣi la, ɖeko woƒe amadede nyea ŋutigbalẽ abe akɔbli ene. Gake womeƒoa ɖi o, le ɖi alo gbe dzi hã. Adzɔ dzi na Friedrich be wòase le eɖokui me. Ðe kalẽtɔ gãtɔ ado ɣli le vevesese ta, alo awɔ abe ɖe menye naneke o enea?
  Fuwɔame kluvi ŋutsuviwo dzɔa dzi na Gertrude. Elɔ̃a fewuɖuɖu le gamenɔlawo hã ŋu. Le yameʋuɖoɖo ƒe suku la, nyɔnuviawo metiaa woƒe ƒomedodowo fũu akpa o. Gake Gertrude va zu yameʋukula bibi aɖe ŋutɔ. Le ɣleti ade pɛ ko me la, exɔ Knight"s Cross of the Iron Cross with Oak Leaves, eye wòxɔ gomenɔamesi be wòaɖo yameʋu kple Aʋafia Friedrich.
  Ŋutsuvia gakpɔtɔ nye ɖekakpui akpa be wòaɖe gbe, eye enye aʋafia si le ɖoɖo nu dzro ko alea. Gake ewɔa avu abe aces tiatia wuieve ene.
  Gertrude se le eɖokui me be yewɔa nu manyatalenu ne wotsɔe sɔ kple Friedrich. Eh, ne ɖe mate ŋu aɖa ŋutsuvi sia ƒe afɔkpodziwo hafi! Eye nàtsɔ akaɖia ava ɖekakpui dzetugbe la ƒe afɔ ƒuƒluwo gbɔ. Do dzo ɖe asibidɛawo ŋu eye nàɖe asibidɛawo, adze egɔme tso asibidɛ suea dzi.
  Gertrude lɔ̃a modzakaɖeɖe to dzoka xɔxɔwo tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe kluvi ŋutsuviawo ƒe afɔ nu. Dzoxɔxɔ nɔa dɔwɔƒea, eye ɖekakpui kluviawo wɔa dɔ afɔ ƒuƒlu ɣesiaɣi.
  Eye alesi, ne wotɔ dzo wo la, woti kpo nukokoe alo do ɣli. Elolo ŋutɔ. Eye nukokoedoname...
  Eye nàtsɔ alɔ ƒo kluvi ŋutsuviwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒuiwo. Enye gaxɔdzikpɔla wɔnuku aɖe, ŋutasẽla, si ƒe nɔnɔmewo nyea ŋutasẽnuwɔwɔ. Edi hã be yeawɔ funyafunya yeƒe legba vivi la. Gawu la, megblẽa naneke ɖi nɛ o, si nye blond terminator.
  Gertrude xɔe eye wòdo ɣli be:
  "Wò ƒoƒo ti kɔ nam ale gbegbe, nyemate ŋu alé nudzodzoe le ɖɔ me o!"
  Friedrich nyea agbatsɔʋuwo. Etrɔ dzo ɖe yameʋu siwo kplɔa ame ɖo kple P-51 amedzidzeyameʋuwo ŋu. Ʋu mamlɛtɔa dzi ŋɔ ŋutɔ, tu kple tu enyi sɔŋ le eme. Gake le nyateƒe me la, womate ŋu atsɔe asɔ kple ME-262 yameʋua o. Alo kple XE-162 gɔ̃ hã, alo esi lolo wu gɔ̃ hã kple XE-262.
  Ŋutsuvia da tu esime wònɔ alɔ̃dɔdɔ ƒe nɔnɔme me.
  Ekplɔ yameʋu siwo wu blaatɔ̃ dzoe, si na srɔ̃tɔawo gbe Gertrude. Nyɔnuvia lɔ̃a tudada ŋutɔŋutɔ kple eƒe afɔ siwo blea ame, siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie eye lãmekawo le wo ŋu. Wole etɔxɛ - woƒe nɔnɔme dzeani, tsokolet si me kɔ.
  Nyɔnuviwo le goawo katã me nye nusiwo dzɔa dzi na wo. Vevietɔ le asrafonyawo me, afisi kamedefefe ƒe amenuveve kple ŋusẽ ƒe charisma le wo si le. Wo nyɔnuviwo kpɔkpɔ doa dzidzɔ na wo godoo, eye ɖeko nèsena le ɖokuiwò me be dzidzɔ le ye ŋu ne ètsɔ wò ŋutigbalẽ si te ŋu ka asi wo ŋu.
  Frederick gatrɔ eƒe dzoa ɖe United States ƒe ametakpɔmɔ̃ sesẽawo ŋu ake. Ele be míawu Yankees-ha la nu kaba eye míatsɔe aɖo USSR dzi mlɔeba. Edze ƒã be Russiatɔwo ƒe tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu lolo wu Amerikatɔwo tɔ zi ɖeka. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, le ƒe 1941 me la, aɖaŋuɖotakpekpewo nɔ aʋawɔʋu nyuitɔwo kekeake. Ewɔ nuku ŋutɔ, gake Russia si nɔ Bolsheviktɔwo ƒe dziɖuɖu te meɖiɖi o eye wometsɔe ƒu gbe ɖe Titinaɣeyiɣiwo me ake o.
  Kura o, Russiatɔwo wɔ titri ɖedzesi aɖe yi ŋgɔ. Eye ne ɖe habɔbɔ sesẽ kple deblibo ma tɔgbe menɔ Germanytɔwo si o la, anye ne womate ŋu akpɔ dzidzedze kura o.
  Friedrich ŋutɔ nye domenyiŋusẽfianu dodokpɔ siwo Nazitɔwo wɔ la me tsonu vavã. Gake ŋutsuvia menya nu tso eŋu tsitotsito o. Ðeko wòdze ƒã be Himmler ƒe dɔwɔƒea, hafi Nazitɔwo va xɔ dziɖuɖu gɔ̃ hã la, wɔ dodokpɔ le adzame siwo me vivimeŋusẽwo nɔ. Eye ne míetsɔ Friedrich ƒe nudzɔdzɔa dzro eme la, wowɔ nane.
  Ŋutsuvia, si nɔ tu dam ɖe batri bubu dzi la, dzi ha be:
  - Menye nyee nye abosam o, ke boŋ le gonyeme, gake le gonyeme la, taɖodzinua va zu nu kɔkɔe! Mawudɔlae menye, gake Satana ʋu mɔ nam - yi anyigba dzi ŋutikɔkɔe gbɔ!
  Le ema megbe la, eƒe yameʋua trɔ. Ya ƒe goawo vɔ, eye ehiã be woagbugbɔ amia ade eme. Friedrich mevɔ̃na na yometiti o, elabena ne mede ɖeke o la, eƒe yameʋua de ŋgɔ kilometa alafa atɔ̃ le gaƒoƒo ɖeka me wu Amerikatɔwo ƒe ʋuwo.
  Eye nukae Yankees-ha la ate ŋu atsɔ atsi tre ɖe wo ŋu?
  Gertrude tsɔ agbatsɔʋu eve aɖewo kple tu aɖe, kpakple amiɖaka aɖe ƒu gbe. Dzo dzĩ la biãna nyuie. Nyɔnuvia va nɔ dzidzɔ kpɔm ɖe edzi. Mekpɔe le susu me be dzoa nɔ ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi goglo si le pink la ƒom, eye lã si wotɔ dzoe ƒe ʋeʋẽ nɔ ʋuʋum to eme.
  Etea ame kpɔ. Aʋawɔla la ŋutɔ gɔ̃ hã di be yeaɖu nu. Gertrude ƒo nu kple ɣli be:
  - Ðeka, eve - míedi be míaɖu nu! Ʋu ʋɔtruawo wòkeke wu, ne menye nenema o la, míaɖu nuɖala la! - Aʋawɔla fafɛ la dzi ɖeviwo ƒe ha kple dzonɔameme. "Míana numeɖenu nuɖalawo, eye dɔdzikpɔlawo ano aha, míagblẽ nuɖuxɔ bliboa me ahagbã nuɖugbawo!"
  Esia na Gertrude nye nukokoedonamela ŋutɔ. Woƒe yameʋu siwo nye yameʋu siwo tsɔa aʋae la ɖi go.
  Friedrich ƒua du tso yameʋu ɖeka me yia bubu me. Eye Helga va xɔ ɖe Gertrude teƒe.
  Ŋutsuvia gadzo yi aʋa dzi ake. Aleke Helga kple Gertrude to vovoe? Aʋawɔla eveawo siaa nye dzɔdzɔmetɔ siwo ƒe mo biã. Wo ame evea siaa nye kamedefefewɔlawo, ŋusẽ le wo ŋu eye woƒe ŋutilã le ƒoƒom. Gake edze abe Helga ƒe mo ƒe dzedzeme fa wu eye wònye nyɔnu ene. Gake nyɔnuvi sia hã lɔ̃a tudada kple eƒe afɔwo.
  Frederick dzi ha, eye wòse le eɖokui me be dzi dzɔe be:
  - Nye nyɔnuvi dzetugbewo, nukatae mielɔ̃a zero? I"m quite efficient, eye le mɔ geɖe nu la, menye kerubi si si ŋusẽ le!
  Helga ƒo nu kple ɣli tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Ao, menye zeroe nènye o! Wòe nye seɖoƒemanɔsitɔ!
  Ŋutsuvia da Amerikatɔwo ƒe yameʋu wuieve ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Vevesese sia tɔgbe, vevesese sia tɔgbe! Germany vs Amerika wuiatɔ̃ zero!
  Helga tsɔ Amerikatɔwo ƒe Mustang la te ɖe eŋu, da tu, ƒoe ɖe anyi eye wòmi eƒe nuyiwo, gblɔ be:
  - Soseti kakɛ eve mlɔ kplɔ̃a dzi!
  Friedrich ƒo yameʋu tso didiƒe, fɔ yameʋu wuiɖekɛ eye wòdo ɣli be:
  - Ègblɔ gliwo, abe Faust ŋutɔ le dzomavɔ me na Satana ene!
  Edze abe ɖe Helga do dziku ene:
  - Eye mègblẽ naneke ɖi nam o! - Nyɔnuvia do ɣli kple susu. - Nye ŋutɔ meɖu wo katã!
  Frederick ɖo eŋu fewuɖutɔe be:
  - Aleae mí katã míenye ŋutsuwoe!
  Nyɔnuvia tsi tre ɖe eŋu kple gbe si me ɣlidodo le be:
  - Gake ègakpɔtɔ nye ŋutsuvi!
  Ŋutsuvi si nye ace la ko alɔgbɔnu be:
  - Aʋafiagã mate ŋu anye ŋutsuvi o!
  Helga xɔe hedzi ha be:
  - Oo, ŋutsu ka gbegbee nye si nènye - aʋafiagã kple asrafomegã!
  Friedrich yi edzi nɔ tu dam ɖe yameʋu ƒe taɖodzinuwo dzi. Ẽ, ace ma tɔgbe ate ŋu ahe nu geɖe vɛ le aʋa si wowɔna be yameʋuwo nade ŋgɔ wu le England la me. Gake menye ƒe blaeneliae nye esia o, ke boŋ ƒe blaene vɔ atɔ̃lia. Eye woɖu Britain dzi nukutɔe xoxo. Aleke esia dzɔe?
  Nukatae, dzata mete ŋu tsi tre ɖe Germany-amegãxi la ŋu o. Ŋusẽ kawoe nyɔ le xexe sia me? Dzɔgbenyui vi aɖe si nɔ Japantɔwo kple Germanytɔwo si la trɔ aʋaa ƒe zɔzɔme. Eye nyateƒenya siae nye be habɔbɔ sesẽ aɖe ŋutɔ nɔ Wehrmacht la si. Eye Hitler va zu ɖoɖowɔla kple aɖaŋuɖola ɖedzesi aɖe le vome. Nukae woate ŋu atsi tre ɖe esia ŋu?
  Fifia le ƒe 1945 me la, Amerika ƒe mɔkpɔkpɔe nye eƒe ganyawo kple eƒe amewo ƒe agbɔsɔsɔ si sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Friedrich ɖo ŋku eƒe kɔdada ƒe agbemeŋkekewo hã dzi. Alesi mesrɔ̃ agbetsitsi ƒe aɖaŋu sesẽa tso nye ɖevime ke. Eye ele nɛ be wòatsi le asrafowo ƒe nɔƒe. Gbã la, wobui nu tsɛe. Gake ŋutsuvia va zu kɔdala sesẽ aɖe eye vevietɔ wu la, enye kɔdala si dze aɖaŋu ŋutɔ. Ẽ, eye nusɔsrɔ̃ nɔ bɔbɔe nɛ - ese nusianu gɔme ŋutɔŋutɔ le dzodzo me!
  Ŋutsuvia srɔ̃ gbegbɔgblɔ geɖe, siwo dome Russiagbe hã nɔ. Eye togbɔ be Frederick wɔ aʋa kple Red Army, eye wòɖe ŋutete wɔnukuwo gɔ̃ hã fia hã la, ede bubu Russiatɔwo ŋu. Wonye kalẽtɔ kple kutrikuku, aʋawɔla bibiwo, eye wodo dzi le funyafunyawɔwɔ me kalẽtɔe.
  Soviet-srafowo ƒe dzideƒo wɔ nuku na Friedrich ŋutɔ wu zi ɖeka. Gake ewɔ eƒe dɔa nyuie akpa gɔ̃ hã. Ŋutsuvia va zu tsɔtsrɔ̃mɔ̃ aɖe ƒomevi. Eye le eya gome la, ele abe fefe dodzidzɔname aɖe ene. Ɣeaɖewoɣi koe nye dzi te veve le blanuiléle si womate ŋu ado dzi atsɔ o ta. Eye blanuiléle sia ɖu ŋutsuvi si nye terminator la ŋutɔŋutɔ le ɣeyiɣi aɖewo me, gake emegbe egbugbɔ. Frederick ŋutɔ menya nusi dim wòle ɣeaɖewoɣi o. Menye vodada aɖeke mele eƒe ʋu me kura o, eye Russiatɔwo ƒe domenyiŋusẽfianu hã nɔ esi. Esia tɔtɔ ŋutsuvia. Gake le go bubu me la, enye Germanytɔwo ƒe ace xɔŋkɔ aɖe, eye wònye aʋadziɖula! Eye ate ŋu ayi didiƒe ŋutɔ!
  Eye eyi ɣletiviwo ƒe kɔkɔƒewo xoxo.
  Fifia Friedrich gada tu ake. Eda yameʋu blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ ɖe anyi eye wògblɔ kple dzonɔameme be:
  - Melɔ̃a tsidzadza le atsiaƒu si me dzoxɔxɔ le me, nɔa anyi ɖe ʋɔtrua nu esime menye ŋutsuvi! Ne ruble ɖeka mele nye kotoku me o hã la, nye sɔhɛmenɔɣi xɔ asi ŋutɔ!
  Helga ɖo eŋu dzonɔamemetɔe be:
  - Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wò nuteƒekpɔkpɔa le etɔxɛ!
  Nyɔnuvia wu United States Yamesrafowo ƒe yameʋu si wotsɔ nɛ dɔmenyotɔe la nu, eye wòdo ɣli be:
  - Avuwɔwɔ ka gbegbee nye si... Eteƒe madidi o, anye alafa ɖeka kple zero!
  Friedrich ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko si me kɔ be:
  - Ẽ, esia nye avuwɔwɔ ŋutɔŋutɔ. Eye eteƒe madidi o, akpe ɖeka - zero!
  Helga tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒo xlãe. Edi be yeazu tɔmelã si woyɔna be dolphin alo killer whale. Aʋawɔla la ƒo nu kple ɣli be:
  - Mele twists kple mɔnukpɔkpɔ yeyewo ta! Eye medi be mazu mawunɔ!
  Friedrich, esi wòda yameʋu ene tso didiƒe ʋĩ eye wòtsɔ duƒuƒu kpee vɔ la, ebia be:
  - Nukatae tututu mawunɔ? Ðe wòate ŋu anye fianyɔnu kokokoa?
  Helga ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu vevie be:
  - Mawunɔ ate ŋu awɔ nusianu si wòdi, gake mɔxeɖenu geɖe le fianyɔnuwo si. Le kpɔɖeŋu me, màte ŋu adzo afɔ ƒuƒlu kple bikini o!
  Friedrich ɖo ŋku edzi be:
  - Fiaviŋutsua hã di be yeaƒu du afɔ ƒuƒlu. Gake le Britaintɔwo ƒe dzomeŋɔli la, vuvɔ wɔna. Eye aleke wòdzɔe be eƒe ŋɔti meve o!
  Helga ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Gake fiawo medzea dɔ o... Eye wò hã nèdze abe ŋutsuvi fia ene!
  Friedrich gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Nyee nye dziƒofia gbãtɔ kple vevitɔ, eye menye Britain ɖeɖeko o!
  Helga dzi ha be:
  - Míaƒe fiae nye dziƒo ƒe ame tiatia, míaƒe fia fɔ tso afi me! Míaƒe fia nye dzɔgbese ƒe dɔla, wò ɖeka koe míaƒe fia nye!
  Friedrich ʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe nyɔnuvia ŋu eye wòɖo eŋu to walkie-talkie la dzi be:
  - Àte ŋu awɔ tagbɔsesẽ kpli wò ŋutɔŋutɔ!
  Helga di be yeade nane si me dzo le la eme, gake meva susu me nɛ o. Le goawo katã me la, Friedrich nye ŋutsuvi si doa nukokoe na ame ŋutɔ eye wòdea se nu. Aʋawɔla si wodzi eye le ɣeyiɣi ma ke me la, enya nu geɖe. Ðeko wòwɔ nuku na wò be alesi gbegbe esia sɔ gbɔe
  Ƒewuivi dzetugbe la nya. Eye medzudzɔa nukuwɔwɔ gbeɖe o.
  Eye ŋutsuvia gaŋlɔ nu ɖe nusiwo dzona ŋu ake. Eda yameʋu wuiatɔ̃ eye wòdo ɣli be:
  - Ku-ka-re-ku! Matsɔ nye spurs aƒo Yankees-ha la katã!
  Helga ɖe kuku be:
  - Gblẽm ɖi, Oo Aesir ƒe Fiagã!
  Friedrich gblɔ kple dziɖeleameƒo be:
  - Xɔe! Wò tɔe wònye!
  Helga, si tsi dzodzodzoe ŋutɔ la, da yameʋu eve ɖe anyi zi etɔ̃. Eye wòƒo eƒe nuyi siwo yɔ fũu la. Womeƒoe kpɔ o. Tu siwo de ŋgɔ wu, siwo te ŋu ƒoa tu le didiƒe ʋĩ la nɔ Germanytɔwo si. Eye wòƒoa taɖodzinu siwo le anyigba gɔ̃ hã.
  Friedrich da asi ɖe nyɔnuvia ƒe dzidzedzekpɔkpɔ dzi:
  - Tso didiƒe alea la, èƒoa nu pɛpɛpɛ ŋutɔ. Gake ènya, be woate ŋu axɔ yaƒoƒo ƒe gowo ɖe agbe la, anyo wu be nàna futɔa nate ɖe eŋu.
  Helga ɖo eŋu kple dziku be:
  - Gake àte ŋu awɔe!
  Ŋutsuvia gblɔ vevie be:
  - Gake enye nudzɔdzɔ... Eye nyɔnuvi dzetugbe aɖe koe nènye!
  Helga do ɣli do dziku be:
  - Ao! Nyee nye ame ɖaɖɛ!
  Friedrich lɔ̃ ɖe eƒe nya dzi be:
  - Le ame gome la, nyateƒee!
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu hebia be:
  - Ðe menye amegbetɔe nènye oa?
  Ŋutsuvia da tu, da United States yameʋu atɔ̃ eye wòɖo eŋu vevie be:
  - Ao, menye ŋutsue o!
  Helga wɔ abe ɖe wòwɔ nuku ene be:
  - Eye amekae nènye?
  Frederick ɖo eŋu vevie be:
  - Nyee nye superman!
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la wɔ kaba lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Mehiã be nàbia nya tso esia gɔ̃ hã ŋu o! Asiwɔwɔ ɖe nya dzi ɖesiaɖe si nàwɔ la ƒoa nu tso esia ŋu!
  Ŋutsuvia ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Be nànye etɔxɛ fia be nàda agba gã aɖe ɖe ɖokuiwò dzi!
  Helga ɖo nya sia ŋu be:
  - Gake madi be manye ame tɔxɛ! Zu xexeame ƒe tugbedzedze gbãtɔ!
  Frederick gblɔ tso dzi blibo me be:
  -Eye nèlɔ̃a ame ale gbegbe!
  Nyɔnuvia gblɔ kple dziku be:
  - Aleke nye ŋɔti le?
  Ŋutsuvia ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - No nyui aɖe. Menye gã o, menye sue o, esɔ pɛpɛpɛ, efɔ ɖe dzi vie eye wònya kpɔ!
  Helga kɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe mo dzi hebia be:
  - Aleke mele?
  Friedrich gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nyo ŋutᴐ! Blonde le tsokolet me! Melɔ̃ wò!
  Helga gblɔ ɖikeketɔe be:
  - Eye Gertrude hã?
  Ŋutsuvia gblɔ kple gbe blewu be:
  - Ke Gertrude ya ɖe?
  Helga gblɔ kple aɖatsi be:
  - By any chance, ɖe medze tugbe wu nye oa?
  Frederick gblɔ le dutadɔnunɔlawo dome be:
  - Mi ame evea siaa miedze tugbe eye mi ame evea siaa miedze!
  Helga ɖo eŋu le susu me be:
  - Gake mo aɖeke meli si ɖi wo nɔewo kura o!
  Friedrich da tu, da yameʋu blaetɔ̃ bubuwo ɖe anyi eye wòdzi ha be:
  - Nusianu si mateŋu adzɔ o la ateŋu adzɔ le míaƒe xexeame... Nukunu siawo tɔgbe klẽna ɖe yame ɣeaɖewoɣi!
  Helga ƒe dzi dze eme vie eye wòdo ɣli be:
  - Ðewohĩ le míaƒe xexeame. Gake nu nyuiwo koe madi!
  Friedrich gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Na wòanɔ nenema!
  Eye wòtrɔ ɖe anyigba dzi taɖodzinuwo ŋu. Ehiã be woatɔ te tuawo, eye ɖekakpui ace la awɔe. Eye wòdaa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ. Alo ɖewohĩ wòade pɛpɛpɛ seɖoƒemanɔmee gɔ̃ hã.
  Helga si le esia kpɔm la do ɣli be:
  - Enyo, wò kple Superman mienye macho ŋutɔŋutɔ!
  Friedrich kpɔe be ehiã be yeaɖɔ nyɔnuvia ɖo:
  - Anɔ eme be macho nye lãwo ƒe ŋusẽ ƒe nɔnɔme... Gake susu si le agbe eye wòbua akɔntae ɖe dzesi nam!
  Kasia Helga bia be:
  -ȃo nu kple Russiatɔwo kpɔa?
  Frederick ɖo eŋu enumake be:
  - Godoo!
  Helga bia kple ɖetsɔleme be:
  - Eye nukawoe wonye?
  Ŋutsuvia da tu sesĩe, eye wòtsrɔ̃ tu siwo wu blaatɔ̃. Eye emegbe eɖo eŋu be:
  - Alesi woagblɔe... Menye bometsitsi kura o. Le mɔ geɖe nu la, woɖi mí Germanytɔwo tɔ. Eye wo viwo katã kloe te ŋu ŋlɔa nu hexlẽa nu henyaa ŋutinya.
  Helga ko alɔgbɔnu eye wòna eme kɔ be:
  - Eyata womateŋu ayɔ wo be subhumans oa?
  Frederick gblɔe kple kakaɖedzi be:
  - Ao! Eye le gotagome la, Russiatɔwo mevɔ̃na nenema gbegbe o. Wo nyɔnu geɖewo ƒe taɖa le ɣie, eye wo viwo hã le ɣie. Eye woate ŋu awɔ nu le dekɔnuwo nu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Russiatɔwo sesẽna eye wonya woƒe agbalẽwo kple ŋutinyawo nyuie.
  Helga ɖo ŋku edzi be:
  - Le yameʋuɖoɖo si te ɖe wo ŋu me la, Russia yameʋukulawo li.
  Aʋaa le edzi yim, eye Kraut ƒomea le asigɛa sesẽm ɖe Amerika ŋu.
  Aʋa sesẽwo dzɔ ɖe Mexico ƒe fiadu - Mexico City dzi. Soviet nyɔnuvi atɔ̃, abe alesi wònɔna ɖaa ene, le woƒe nɔnɔme nyuitɔ kekeake me. Eye wowɔa avu kple kalẽwɔwɔ si womate ŋu aɖɔ o.
  Alenka da tu tso tu sue aɖe me eye wòdzi ha be:
  - Va, dzi ha na mí, dzidzɔ ya, dzidzɔ ya...
  Duta aʋawɔla siwo wòtso ɖe anyigba la dzea anyi, eye wòɖina dzinɔameƒotɔe eye wòɖina abe dzinɔameƒotɔe ene.
  Nyɔnuvi dzetugbe Alena. Le zã ma me la, elɔ̃ Amerika ŋutsu kɔkɔ ameyibɔ aɖe. Eye mekpɔ dzidzɔ geɖe. Le goawo katã me la, Afrika-Amerikatɔwo nyea nukokoedonamela ŋutɔ. Wolɔ̃a fefenyawo gbɔgblɔ tso woƒe dukplɔlawo ŋu. Vevietɔ Alena ko nu nyuie kple ŋutinya aɖe si ku ɖe Coolidge ŋu.
  United States ƒe Dukplɔla kple srɔ̃a le zɔzɔm to koklonyiƒe aɖe. Wotsɔa kokloziwo tena ɖe xɔa ŋu. Eye dukplɔla la srɔ̃ bia be:
  - Zi nenie koklotsu subɔa nyɔnuwo?
  Dzɔla la ɖo eŋu be:
  - Zi enyi, alo zi wuiene gɔ̃ hã!
  Aƒenɔ Coolidge trɔ ɖe srɔ̃a ŋu hegblɔ be:
  - Kpɔ alesi... Gake màte ŋu awɔ ema o!
  Dukplɔla si do dziku la bia tso dɔnɔdzikpɔla la si be:
  - Ðe wòle esia wɔm kple nyɔnu ɖeka loo alo ame vovovowo?
  Eɖoa eŋu enumake be:
  - Nyateƒee, kple esiwo to vovo!
  Dukplɔla la gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Enyo, kple vovovowo, eye nye hã mate ŋu awɔe!
  Alenka ko nu ɣeyiɣi didi aɖe le ŋutinya ma tɔgbe ta, eye emegbe nyɔnu si ƒe mo biã si doa dziku la kpɔ ŋudzedze ɖe eŋu le aba dzi. Ŋutsu ƒe blibodede gã hea dzidzɔ geɖe vɛ na nyɔnuvi gãtɔ. Le ema megbe la, dzi dzɔa wò eye ŋusẽ le ŋuwò.
  Ètsɔa wò afɔ ƒuƒlu tsɔa bɔmb ƒua gbe. Eye èkpɔ alesi fasitɔwo ƒe ŋutilãwo kakae. Eye Alenka ƒe afɔbidɛwo nya kpɔ ale gbegbe eye wotso wo. Mewɔ nuku o be ŋutsua kple ŋutsuviawo lɔ̃a eƒe abɔwo kple afɔwo kpɔkpɔ.
  Alenka ƒoa ɣli be:
  - Hadzidzia le ɖiɖim! Hadzidzi, hadzidzi, hadzidzi... Ɣeaɖewoɣi kple blanuiléle, ɣeaɖewoɣi kple aɖi! Hadzidzi sina, hadzidzi, hadzidzi si klẽna na luʋɔ!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ eƒe afɔ da bɔmb ake. Ewɔa esia kple aɖaŋu kple amenuveve siaa.
  Gake Maria le tu dam tso tu si wotsɔna ƒoa tu me. Nyɔnuvia hã dze tugbe ŋutɔ eye wòdo go nutoa me ŋutsuwo. Gake Maria menye amesiwo le du dzi be yewoamlɔ aba dzi la dometɔ ɖeka o. Ðeko nàte ŋu aɖo dze ahaɖo dze.
  Alo kpɔ sinima... Maria kpɔ nɔnɔmetata la zi gbãtɔ: "Gone with the Wind," eye le amadede gɔ̃ hã me. Sinimaa xɔ gaƒoƒo etɔ̃ eye wòwɔ dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ. Le nyateƒe me la, Amerikatɔwo nya alesi wodaa tu.
  Nyɔnuvia gblɔ nya aɖe na exɔlɔ̃ yeye John Fraser.
  - Film sesẽwo hã le asiwò!
  John ko alɔgbɔnu kple dzidzeme.
  - Nukatae esia wɔ nuku na wò?
  Maria ɖo eŋu anukwaretɔe, eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo ɖe kea dzi be:
  - Le nyateƒe me la, ẽ... Mesusu be kapitalisttɔwo mete ŋu wɔa sinima mawo tɔgbe o.
  John blu ɖe nyɔnuvia ŋkume eye wòɖo eŋu be:
  - Eye mesusu be miaƒe sinimawo katã nye nyatakaka gbegblẽwo!
  Maria tsɔ alɔgbɔnukoko ɖo kpe esia dzi be:
  - Ẽ, nyatakaka gbegblẽwo! Gake nyateƒe ƒe nyatakakawo kaka!
  John ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nyateƒe ka ƒomevie?
  Maria ɖo eŋu kple vevesese be:
  - Nyateƒe si wònye be le Soviettɔwo ƒe dukɔ me la, agbe nyuitɔ kekeake li na ameawo!
  John, ŋutsu sia si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la de dzesii be:
  - Esia nye agbe nyuitɔ kekeake na ame siwo le Amerika. Eye Wehrmacht-ʋua lé wò afã!
  Le nya siawo megbe la, Maria se dziku le eɖokui me. Eye wòdze agbagba be yeatsi tre ɖe eŋu le mɔ aɖe nu le mɔ si mebɔ o nu:
  - Menye afã o, gake le sue wu!
  Yohanes ɖo eŋu wòsɔ be:
  - Ne wometso afɔ bliboa o, ke boŋ afã la, ekema esia nye nuxaxa xoxo. Eye le nyateƒe me la, èɖe asi le eŋu eye nèle adzɔ si ŋukpe le la xem na Third Reich!
  Maria ɖɔe ɖo be:
  - Menye adzɔxexe o, ke boŋ nusiwo woatsɔ axe fe ɖe eta...
  John de dzesii le susu me be:
  - Le ŋgonu alo le ŋgonu!
  Maria de dzesii kple dziku be:
  - Eye èle aʋa la bum na Wehrmacht!
  Yohanes gblɔ kple kakaɖedzi akpa be:
  - Gake fifia ya la, menye mía ŋutɔwo ƒe anyigba dzie míele avu wɔm le o!
  Maria do eƒe aɖe ɖe go...
  Emegbe míeyi nyati bubu dzi. Amerikatɔa bia be:
  - Sherman ƒe aʋawɔʋua dze ŋuwòa?
  Maria ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Menyo o. Ekɔ akpa. Eye tu la gbɔdzɔ vie.
  Yohanes lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ðewohĩ míaƒe Pershing si de ŋgɔ wu lae nye. Mɔkpɔkpɔ aɖewo le mía si ɖe aʋawɔʋu yeyea ŋu!
  Maria ʋuʋui be:
  - Míaƒe IS-2 la anya nyo wu. Eye zi geɖe la, Germanytɔwo ƒe E-50 nyo wu Amerikatɔwo ƒe aɖaŋu sia. Nyemesusu be àte ŋu aƒo naneke si nyo wu o.
  Yohanes do dziku be:
  - Míaƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔwɔ sesẽ. Naneke mele mi Russiatɔwo si abe B-29 ene o.
  Maria ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Menye haɖe o, gake eteƒe madidi o! Eye le goawo katã me la, míaƒe mɔ̃ɖaŋununya ava zu esi ŋu ŋusẽ le wu le xexeame. Eye ɣeyiɣi ƒe nya koe wònye!
  Yohanes ke ɖi be:
  - USSR bu nu geɖe akpa. Ŋusẽ mele asiwò be nàgbugbɔ dɔwɔƒe sesẽwo aɖo te o. Alo nàto mɔ̃ɖaŋununya vɛ. Eyata womate ŋu aɖu dometsotso si le Germanytɔwo dome dzi o!
  Maria melɔ̃ ɖe nya sia dzi o:
  - Ameawo, le akpahaa ƒe kplɔlanyenye te, anɔ te ɖe esia nu. Meka ɖe edzi be! Eye míagakpɔ aʋadziɖuɖu gbɔ kokoko!
  Yohanes gblɔ ɖekematsɔlemetɔe be:
  - Woayra amesi xɔe se!
  Maria gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Ele be woatu xɔse ɖe nyaʋiʋli siwo me susu le dzi!
  John bia kple movidzɔdzɔ si dzena be:
  -Miexɔ Mawu dzi se oa?
  Maria tsɔ abɔta be:
  - Do ŋgɔ la, le nye ɖevime la, nyemexɔe se o eye menye mɔɖela. Eye fifia... Nyemenya o!
  John ɖo nya sia ŋu, eye wòtsɔ eƒe afɔkpa ƒo kea:
  - Mexɔe se le nye ɖevime, gake fifia ya nyemexɔe se o.
  Eye ɖekakpuia tsa ŋku. Woɖo dze le dugout la me. Dzoxɔxɔ nɔ eme eye kekelia me mekɔ o. Nyateƒee, Amerikatɔ ƒe seselelãme menye nu nyui o. Germanytɔwo yi ŋgɔ eye woɖu dzi. Edze abe eteƒe madidi o woava United States ene. Edze ƒã be Third Reich ƒe aʋawɔʋuwo sesẽ wu Amerikatɔwo tɔ. Eye esia nye kuxi gã aɖe ya. Eye Germanytɔwo ƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tue nyo wu. Dutatɔ gbogbo aɖewo koe le Wehrmacht-ʋua me. Woƒe aʋawɔwɔ ƒe ŋutete aɖiɖi wu Germanytɔwo tɔ.
  Gake wole nu tem ɖe enu kple xexlẽdzesiwo. Nukae míatsi tre ɖe Germany ŋu?
  Ðe madze edzi oa, ɖe wòahiã be míawɔ aʋa le mía ŋutɔwo míaƒe anyigba dzia?
  Yohanes bia Maria be:
  - Nukatae nèva mía gbɔ? Ðe aʋawɔwɔa meɖe fu na wò oa?
  Nyɔnuvia ɖo eŋu tso dzime be:
  - Eye nye hã! Eye aʋawɔwɔ ti kɔ nye dukɔ! Eye esia tae medi be fasitɔwo nagava mía gbɔ ake o!
  Yohanes gblɔ kple kakaɖedzi akpa be:
  - Míatɔ te wo! Ne mede ɖeke o la, ele be woatɔ te ewɔwɔ! Míaƒe Amerika sesẽ, eye womakplɔ mí adze klo o!
  Yohanes ƒe nu lé dzi na Maria. Gake to vovo na exɔlɔ̃wo la, menɔa du dzi be yeaɖe lɔlɔ̃ afia ne enya do go ŋutsu aɖe ko o. Le amesiawo dome la, ɖewohĩ Alla ye nye amesi ƒe dziku nu sẽ wu eye meɖea mɔ ɖe nusiwo nɔa anyi ɖaa ŋu o. Ekplɔ lɔlɔ̃tɔ geɖe. Nɔnɔme si me dzo le alea le esi.
  Nyateƒee, Komsomol me tɔ mate ŋu adzudzɔ alea nɔnɔ o, gake ne aʋa aɖe dzɔ la, esesẽna ŋutɔ be woaxe mɔ ɖe dzodzro vɔ̃wo nu. Afɔku si le dzrewɔwɔ me kpɔa ŋusẽ ɖe lãmetsiŋusẽwo dzi ŋutɔŋutɔ.
  Ke hã, Alla wɔa avu nyuie. Eye elɔ̃a tudada kple eƒe afɔwo hã.
  Maria bɔbɔa eɖokui wu. Evɔ̃na na Yohanes - ate ŋu aku.
  Germanytɔwo ƒe yameʋu sesẽ siwo tsɔa yameʋuwo dzea wo dzi la gblẽa nu le asrafo siwo nɔ wo ta ʋlim ŋu vevie.
  Mexico City nye du gã aɖe si me towo le, eye le afisia la, àte ŋu alé tɔwò ɖe asi. Germanytɔwo hã se esia gɔme, eye to bɔmbdada kple tudada ƒe fiadu me la, wole agbagba dzem be yewoato eŋu.
  Anyuta nye blonde lɔlɔ̃tɔ, ewɔ nu nyui aɖe. Ewɔ atike na nutoa me viwo. Woto vovo hã. Woƒe akpa gãtɔ nyea ta yibɔ, gake esiwo me kɔ hã li. Woƒua du le avɔwo me, afɔ ƒuƒlu. Ne wodo afɔkpa la, ne woge ɖe suku me ko hafi. Le tsɛ, gake dzidzɔ le eŋu.
  Anyuta, esi wònɔ ŋku lém ɖe wo ŋu la, esusu be ɖevimenɔɣi nye dzidzɔɣeyiɣi, eye eƒe nukpɔsusu le xexeame hã le eme. Ne edze na ɖokuiwò be màku o, eye atsiaƒua de klo. Ðeviwo gɔ̃ hã wɔa avu le mɔ tɔxɛ aɖe nu. Woƒo wo nɔewo eye wodzo kple alɔgbɔnukoko. Menye abe ame tsitsi siwo léa dzikudodo me ɖe asi ɣeyiɣi didi ene o. Ao, nusianu to vovo le ɖevime. Eye ɣe gɔ̃ hã klẽna ɖe edzi eye ya hã fa miamiamia.
  Dzomeŋɔli dzɔa dzi na Anyuta. Eye le afisia la, ŋdɔ ʋuna ɣesiaɣi kloe eye dzoxɔxɔ nɔa afima. Oo Mexico... Nukae anɔ lalawòm le Hitler ƒe dziɖuɖu te? Ðe woazi ɖeviwo dzi be woazɔ le ɖoɖo nu ahadzi fasitɔwo ƒe hadzidziwoa?
  Enye nyateƒe be le USSR la, ɖeviwo, gbã la, mɔɖelawo, zɔna le ɖoɖo nu eye wodzia ha.
  Esia menye nu vɔ̃ɖitɔ kekeake kura o. Gake ɖe fasitɔwo ƒe lã wɔadãwo matsrɔ̃ ɖevi siwo le asaɖawo me oa?
  Nazitɔwo medo vlo funyafunyawɔwɔ amewo o eye womeɖea mɔ ɖe tsitsi ŋu o. Wotsɔ dzoka xɔxɔ tɔ dzo ŋutsuvi ƒe wuiɖekɛ vi ɖeka, wotsɔ ɖa dzodzoewo ƒo ɖe eƒe afɔwo me, eye eƒe asibidɛwo kple afɔbidɛwo gbã. Wotsɔa nyɔnuviwo ƒe taɖawo hea ɖe dzisasrãa dzi eye dzo fiãa woƒe afɔkpodziwo. Nukae lã wɔadãawo wɔ? Anyuta tsi tre ɖi na xexeame katã si nɔ fasitɔwo ƒe ŋusẽ te. Eye vɔvɔ̃ ɖoe.
  Gake fifia la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe mɔ̃ si nye ame manyanu ŋutɔŋutɔ la le ŋgɔ yim hele anyigba yeye geɖe wu xɔm. Eye be míagatɔ o, eye míagatrɔ afɔ o... Míaƒe mo klẽna, míaƒe afɔkpawo le keklẽm!
  Afɔku le E-50 aʋawɔʋu yeyea me vevietɔ, si Amerikatɔwo ƒe tuwo mate ŋu axɔ o, ne wole adzɔge ʋĩi gɔ̃ hã.
  Ðeko Anyuta tu tomebɔmb aɖe ɖe ka la dzi. Ŋutsuvi aɖe si le nutoa me, si ŋkɔe nye Alberto, kpena ɖe eŋu. Ŋutsu si ƒe taɖa le ɣie alea le awu kpuiwo me, si ƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ eye wòwɔa dɔ sesĩe. Eɖi Seryozha si wòlɔ̃na tsã. Ewɔa ablaɖeɖe hã ale gbegbe. Nyateƒee, Alberto ƒe ŋutigbalẽ do viviti vie, eye eƒe taɖa didi wu, gake eƒe taɖa le abe hehe ene. Eye ne eko alɔgbɔnu la, eƒe mo va vivina ale gbegbe.
  Fifia la, tomebɔmb aɖe li si wotsɔ to Germanytɔwo ƒe E-50 ƒe tasiaɖamfɔwo me. Akpɔkplɔa gbãna le wowó ta. Germanytɔa xɔ abi. Anyuta ƒoa ɣli be:
  - Míatrɔ fasitɔwo ƒe asiwo!
  Nyɔnuvia bɔbɔ ɖe megbe heƒu du dzo. Germanytɔa dzea megbedede gɔme. Ke hã eƒoe ɖe enu.
  Anyuta ɖo ŋku alesi wòkpɔe be amewo le ye si dzi. Wotsɔ dzitsitsi gã aɖe do gbe na aʋawɔwɔa ƒe gɔmedzedze. Togbɔ be ame geɖe, vevietɔ sɔhɛwo, ɖo ŋu ɖe aʋadziɖuɖu kabakaba kple ablɔɖekpɔkpɔ le Europa ŋu hã. Nyɔnuvi Anyuta gakpɔtɔ nye ƒewuivi ɣemaɣi, eye woate ŋu aɖe wo kple ɖevi bubuwo le teƒea.
  Gake Anyuta ya bu. Ne míagblɔe tututu la, nyɔnuvia xɔ ɣeyiɣi didi akpa hafi wòdzra ɖo eye wòtsi megbe le agbatsɔʋua me. Eye wòlala Nazitɔwo ƒe vava. Emegbe vɔvɔ̃ ɖo Komsomol me tɔ dzetugbe la me. Eye wòzɔ yi ɣedzeƒe gome. Afɔkpaawo nye yeye. Nyɔnuvia tutu eƒe afɔwo eye wozi edzi wòɖe eƒe afɔkpawo. Meyi afɔ ƒuƒlu. Ŋutilã si le afɔkpodzia ŋu gakpɔtɔ le fafɛ eye meƒu o. Gbã la, ɖeko wònɔ ʋuʋum vie. Emegbe edze dzoxɔxɔ gɔme, eye mlɔeba la, nye afɔwo ƒo ƒu henɔ bibim.
  Anyuta mesusui kpɔ be afɔ ƒuƒlu zɔzɔ ate ŋu ava zu funyafunya alea gbegbe o. Gbea dzi zɔzɔ gɔ̃ hã te vevesese, eye nyɔnuvia ƒe dɔmenuwo wó ŋutɔŋutɔ.
  Eto mɔ aɖe nu ƒu du yi kɔƒea ƒe aƒea me, eƒe afɔwo ʋu. Amedzroxɔla si ƒe nɔnɔme nyo la klɔ Komsomol me tɔ ƒewuivi la ƒe abɔwo kple afɔ. Vevesesea nu fa vie. Gake Anyuta zɔ sesẽe azɔ. Esi nye afɔwo nyo la, medze mɔzɔzɔa gɔme le bast-fɔkpawo me. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, medze agbagba be mazɔ afɔkpa manɔmee hena ɣeyiɣi aɖe be nye afɔkpodzi nazu numame nam.
  Nyɔnuvi suea ƒe afɔwo va nɔ ƒoƒom kabakaba, eye eteƒe medidi o, mevɔ̃na na alɔ alo kɔ siwo le avea me o.
  Gake mɔ si dzi woato ayi ŋgɔgbe fli la didi. Nyɔnuvia ƒe afɔwo va nɔ ƒoƒom ale gbegbe be eƒe afɔkpodziwo te ƒoƒo kple gbagbã. Eye esia hã vea ame. Ẽ, eye dɔ nɔ wuyem vie. Nye nyiviwo nɔ veve sem eye nye klowo nɔ veve sem le teteɖeanyia ta.
  Menye ŋkuɖodzinu siwo doa dzidzɔ na ame wu o. Gake le goawo katã me la, nukae ate ŋu ado dzidzɔ na ame le aʋawɔwɔ me? Nyateƒee, le susu aɖewo ta, tso ŋkeke gbãtɔwo dzi la, Asrafoha Dzĩ la trɔ ɖe megbe. Eye asrafo geɖewo gɔ̃ hã si dzo. Eye womete ŋu tɔ te ɖoɖo sia o.
  Vaseɖe fifia la, teƒe si gogo Moscow koe Wehrmacht-ʋua trɔ zu ke.
  Emegbe Anyuta kpa hakpanyawo be:
  Ɣeaɖeɣi va yi la, woɖu Wehrmacht-ʋua dzi, .
  Woɖu Napoleon dzi, womate ŋu aɖu edzi o...
  Futɔwo mate ŋu afɔ afɔ Russiatɔwo ƒe aflaga dzi o, .
  Ne ameawo kple akpahaa wɔ ɖeka!
  Evivina wu be nàzɔ kple hadzidzi, ne wò afɔwo ge gɔ̃ hã. Nu bubuwo dometɔ aɖewoe nye nyɔnuvi ƒewuivi la tsɔ lɛtawo yi na adzame. Nusi nye dada nam ŋutɔ.
  Gake fifia Anyuta da tu Chinatɔwo, eye wòƒoe pɛpɛpɛ. Ewua amesiwo ƒe ŋkuwo le kpuie eye wòko alɔgbɔnu be:
  - Yak aʋawɔlae menye, nye mɔ̃ le bibim... Dziŋgɔli nye nye nɔƒe!
  Eye wògada tu ake. Nyɔnuvi fafɛ. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa ahuhɔ̃e kakɛ aɖe ƒua gbe. Eƒoa aʋawɔla la ƒe ŋkume tututu. Edze anyi heku.
  Eye Anyuta ƒoa ɣli be:
  - Esia mefa o, gake fa miamiamia ŋutɔ!
  Nyɔnuvia kpɔa dzidzɔ, elabena nusianu yia edzi...
  Matryona si sesẽ wu eye wòlolo wu le woƒe ƒuƒoƒoa me lɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Eye ete ŋu ƒo afɔzɔlawo. Eye wògblẽa nu le aʋawɔʋua ƒe ʋuƒoa gɔ̃ hã ŋu dzidzedzetɔe. Fifia ele be Germanytɔa nadzo.
  Matryona gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye menye nyi koe meno no o, ke boŋ sɔ hã! Ale wòɖee fia be menye amegãɖeɖi!
  Eye nyɔnuvia gada tu ake, eye wòda tu wòde pɛpɛpɛ. Etsɔ ŋku kpui etɔ̃ ƒu anyi eye wòƒo ɣli be:
  - Nyee nye super class aʋawɔla!
  Eye ata si me lã le ka gbegbee nye si le Matryona si. Nyɔnuvia tia lɔlɔ̃tɔ aɖe be wòasɔ kple Afrika-Amerika ŋutsu si didi meta eve. Eye wòlɔ̃e kple dzidzɔ. Enyo ne ŋutsu ƒe blibodede le kpekpem abe ŋutsu tsitsi ƒe alɔnu ene... Nyɔnuvi gã aɖe abe Matryona ene kpɔ ŋudzedze ɖe lolome gãwo ŋu. Eye nyɔnuvia do ɣli le gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ta ale gbegbe be asrafoha bliboa ƒu du va ɖo to. Nyitsu ka gbegbee nye si!
  Gake fifia nu vevitɔe nye aʋawɔwɔ. Eye nyɔnuvia tsɔa eƒe afɔ sesẽwo daa bɔmb. Eye kpe gbadzɛwo kple kakɛwo gɔ̃ hã. Matryona kpɔ dzidzɔ ɖe esia ŋu. Togbɔ be menye nusianue le agbe me nye rose alea gbegbe o hã.
  Ɣeaɖeɣi la, nyɔnuvia va wu enu ɖe nuto aɖe me le esi wòfi bli ƒe to atɔ̃ ta. Dɔ nɔ ewum akpa. Esia ta woɖoe ɖe asaɖaa me. Lũ ta. Eye didi ƒe ɖoɖoa nye nusi wɔ nuku na ɖevia kura. Wozi edzi wòwɔ dɔ le afima. Matryona mekpe ŋu le dɔwɔwɔ me o, eye wòtso avea, dzɔgbenyuietɔe la, eƒe lãme sẽ. Gake gaxɔ me nuɖuɖu suesuesueawo mesɔ gbɔ o, eye nyɔnuvia tsɔ nusianu ƒu gbe ɖe eƒe nu me. Eye nudzodzoewo, kple nudzodzoewo, kple ati ƒe aŋgbawo. Atiwo ƒe asaɖafɔkpawo mefa o akpa, eye Matryona lɔ̃na be yeawɔ dɔ afɔ ƒuƒlu, le vuvɔ kple sno gɔ̃ hã me. Nyɔnuvia nɔ nuto aɖe me ƒe etɔ̃, gake emegbe woɖe asi le eŋu, si nye alesi ablɔɖenana ƒe akpa aɖe va le Beria ƒe dziɖuɣi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Matryona wɔa nu wògbɔa nusi wowɔna ɖaa ŋu ɣesiaɣi, eye wobua esia hã ŋu.
  Gbã la, le ɖeviwo ƒe ƒuƒoƒoa megbe la, nyɔnuvia, esi wòva ɖo la, eƒu du yi nuɖaƒea eye zi gbãtɔ le ƒe geɖe me ɖu nu wòɖi ƒo. Eye le nuto si me wole la me la, shock soldering sesẽ na nyɔnuvi gãwo gɔ̃ hã mesɔ gbɔ o. Ame aɖeke medo dziku na Matryona etɔxɛe le nuto si me wole la me o. Ehatiwo nɔ vɔvɔ̃m na eƒe ŋutilã ƒe ŋusẽ tɔxɛ kple asibidɛ gãwo. Matryona nye luʋɔ si nyoa dɔme wu, gake ne èka asi eŋu la, aʋuʋu ale gbegbe be madze nu boo aɖeke o.
  Nyɔnuvia nɔ nɔnɔme nyui me le dziɖuɖumegãwo gbɔ, eɖoa to, enye ŋgɔdola le nuwɔwɔ me, eye megbe dɔ aɖeke o, dɔ sesẽtɔ kekeake gɔ̃ hã. Nyemedze dɔ kpɔ o. Ewɔa dɔ afɔ ƒuƒlu le vuvɔ sesẽa me eye meléa ŋɔti si nɔ sisim gɔ̃ hã o. Afɔ gã dzeaniawo koe trɔ zu dzĩ, abe akpɔkplɔ ƒe afɔwo ene, gake dzoxɔxɔ gakpɔtɔ nɔ wo ŋu.
  Matryona tsɔ eɖokui ƒoe gɔ̃ hã be yeʋẽ zone la, eye wòzã ƒe etɔ̃ kple edzivɔ vie le aba dzi. Abe, enɔ afima kpɔ eye nuvlowɔwɔ ŋuti nuŋlɔɖi le esi. Ʋɔnudrɔ̃la la na ɖevia si xɔ abe ƒe ewo ene ɖe bli ƒe to aɖewo ta. Gake ne èwɔ ɖe dzidzenu etɔ̃lia dzi la, ekema ŋkekea va yina le etɔ̃ me. Eye Matryona dzo kaba. Eyata etrɔ yi le dziɖuɖu ƒe gaxɔwu me, afɔ ƒuƒlu, eƒe ŋutigbalẽ ƒe amadede le ɣie, eye eƒe ɖa le kpuie, eƒe ɖa le ɣie, eye wòtso ɖa. Edze tugbe, eƒe ŋutilã le tsɛ eye eƒe mo dze tugbe.
  Amewo lé ŋku ɖe eŋu. Matryona, si do gaxɔwu ɣi aɖe, si le tsɛ wu, eye wòtso ɖa le eŋu la, ɖi nyɔnu saɖagaxɔmenɔla ŋutɔ. Nusiwo ɖi wo nɔewo gasẽ ɖe edzi esi Matryona zɔ kilometa alafa atɔ̃ susɔeawo yi aƒeme. Edi vevie be yeatsɔ yeƒe afɔ ƒuƒlu atu afɔ ye denyigba dzi. Eye emegbe le Siberia, afisi wònɔ la, nusianu to vovo vie.
  Le sno si le bibim megbe la, afɔ ƒuƒlu zɔzɔ le gbe dzi nyea dzidzɔkpɔkpɔ ƒe nuteƒekpɔkpɔ. Esi Matryona va ɖo aƒeme la, ese be yefɔ fu. Esia mewɔ nuku o. Nyɔnuvia kpɔa dzidzɔ ɖe ahiãdzedze kple dzɔlawo ŋu. Eƒe ŋutilã si le tsitsim, si nye kalẽtɔ la di be yeadɔ ye gbɔ. Gake esi wònye be dedienɔnɔdzikpɔla geɖewo nɔ eŋu ta la, Matryona menya amesi ɖevia fofo nye o.
  Gake ŋutsuvia tsi lolo, enɔ lãmesẽ me, eƒe taɖa le ɣie eye ŋusẽ nɔ eŋu. Fifia ate ŋu anye mɔɖela xoxo. Ðewohĩ le ŋgɔgbe gome.
  Matryona menya nusi dzɔ ɖe via dzi o. Le aʋawɔɣia la, nyɔnuvia dze agbagba be yemafɔ fu o ale be aʋaawo nagato ye ŋu o. Tincture tɔxɛ aɖe li na esia. Matryona ŋutɔ bu eɖokui be yenye Orthodɔkstɔ Rodnover. Blema Russiatɔwo ƒe trɔ̃subɔsubɔ kple Orthodɔks-subɔsubɔ ƒe tsakatsaka ƒomevi aɖe. Matryona ɖoa dze kple adzetɔwo kple afakalawo. Ŋusẽ nɔ eŋu hã.
  Nukatae Germanytɔwo le dzi ɖum? Adzetɔ tsitsitɔ gblɔ nɛ be vivimeŋusẽ siwo le Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe subɔsubɔdɔa me te ŋu tsɔ Moiras, si nye sika agbe ka si nye dzɔgbenyui si mebɔ o, eye ɖewohĩ etɔxɛ gɔ̃ hã, na Hitler la ƒu gbe. Eye be fifia Fuhrer la kpɔ dzidzɔ wɔnuku aɖe. Esia menɔ Genghis Khan gɔ̃ hã si o, si na ŋusẽ tɔxɛ aɖe nɔ Wehrmacht-ʋua ŋu. Eye Germanytɔ aɖaŋuwɔlawo to nutovɛwo vɛ dzidzedzetɔe, eye agbledelawo ƒe amegãwo nɔa ta dzi, gake woƒe tsitretsiɖeŋulawo mewɔ dɔ nyuie o.
  Dzɔgbenyuie le vevie godoo. Be Hitler te ŋu ɖu asrafoha siwo de ŋgɔ wu dzi la tso dzɔgbenyui gbɔ koŋ. Dzɔdzɔmenuwo ƒe akpa aɖe, elabena Ɣetoɖoƒetɔwo, kple Soviettɔwo ƒe aʋafiawo ƒe akpa aɖe mese alesi wòle be woawɔ egbegbe aʋawɔwɔwo nyuie gɔme tututu o. Gake nudzɔdzɔ nyui siwo dzɔ le vome ƒe kɔsɔkɔsɔ hã kpɔ ŋusẽ ɖe Third Reich dzi.
  Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, tso ɣemaɣi ko to vovo na ema la, dzɔgbenyuie dzo le Wehrmacht me, eye nu suesuesue geɖe te fefe kple Nazitɔwo. Edze egɔme tso Midway ƒe aʋawɔwɔ xɔŋkɔa dzi. Emegbe afɔku gbogbo aɖewo na woɖu Japantɔwo dzi. Togbɔ be ŋusẽ nɔ Japan wu le aʋa sia me eye asrafo siwo si nuteƒekpɔkpɔ geɖe wu eye wona hehee nyuie wu nɔ esi hã.
  Amerika wu nyagbɔgblɔ - ganyawo sesẽ. Gake eƒe aʋakɔ kple ƒudzisrafowo mele klalo na aʋawɔwɔ tututu o, womexɔ hehe nyuie heɖɔ wo ɖo o. Dzedzeme kple nuteƒekpɔkpɔ nɔ Japan ƒe akpa dzi. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la gbã Amerikatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo kakɛkakɛ. Eye wòɖu dzi. Vaseɖe esime afɔku gbogbo aɖewo va ɖo Midway. Le ema megbe la, dzɔgbenyui gblẽ Japan ɖi keŋkeŋ. Eye Amerika yi edzi dze wo dzi, eye vivivi la, eva ɖu dzi.
  Eye emegbe abe alesi adzetɔ tsitsitɔ (si gakpɔtɔ dze tugbe ŋutɔ!) ɖe eme ene la, nyateƒe si wònye be Japan nye Fiaɖuƒe Etɔ̃lia si Hitler nɔ ŋgɔ na ƒe hadɔwɔla la wɔ akpa aɖe. Eye Fuhrer ƒe dzɔgbenyui ƒe akpa aɖe yi na samuraitɔwo.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, esi wònye be kakaɖedzi li le alafa memama blaasieke ta la, ele be Japantɔwo naɖu aʋa sia dzi le mɔ sia mɔ nu hafi.
  Edze ƒã be Yankees-ha la te ŋu wɔa asitsatsa wu avuwɔwɔ. Germanytɔwo hã nye aʋawɔlawo ƒe dukɔ si wodzi eye ganyawo sẽŋu hã nɔ wo si. Eye vivivi la, Wehrmacht, si xɔa amedzrowo kple afimatɔ siwo tso fli vovovowo me, si me wotsɔ aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo yɔ fũu la, va nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi. Eye eɖu dzi bɔbɔe si nɔ dzidzim ɖe edzi. Dukɔ bubuwo mete ŋu wɔ naneke tsɔ tsi tre ɖe esia ŋu o.
  Matryona bia nya aɖe be:
  - Aleke woawɔ aɖu Hitler dzi?
  Adzetɔa tsɔ eƒe abɔta heɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Ne ɖe woate ŋui la, anye ne woawo ŋutɔwo wɔe ɣeyiɣi didi aɖee nye sia... Gake le afisia la, ele be nàʋli nya kple dzɔgbese ŋutɔ...
  Matryona ƒo nu kple hũɖeɖe vevie. Eye wògabia ake be:
  "Ðe womawum ne meyi aɖaʋli Amerika ta oa?"
  Adzetɔa ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Wò atɔ̃awo katã le dziƒo ɖusime si me. Eye Nazitɔwo mate ŋu atsrɔ̃e bɔbɔe nenema o. Wɔ avu eye nàxɔ wò dzɔgbese dzi ase!
  Matryona ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Mexɔe se be mate ŋu awɔ avu kple bubu!
  Eye le nyateƒe me la, nyɔnuvi kalẽtɔ la wɔ avu abe dzatanyɔnu ŋutɔŋutɔ ene. Germanytɔwo, alo ne míagblɔe tututu la, woƒe duta aʋawɔla-kluviwoe xɔ xexlẽme gbãtɔ ŋutɔ. Eye kple kɔsɔkɔsɔ gɔ̃ hã.
  Nyɔnuvia dzi ha be:
  - Abe kpododonu ene la, medo ŋugbe be maɖe asigɛ blɔ la!
  Eye agate ŋu anye dzo, si de pɛpɛpɛ eye wònye kalẽtɔ si mexɔ se o. Matryona da tu eye wòƒoe. Duta kluviwo le gegem. Evɔ̃ɖi wu, nyateƒee, ne aʋawɔʋuwo le ʋuʋum. Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya mesɔ kplii o. Eyata nuka! Ezu numame na Russiatɔwo be nu sue aɖe koe woƒe dzi nadze eme!
  Matryona dzi ha be:
  - Míenye mɔɖelawo - kɔmiunisttɔwo ƒe viwo!
  Eye wògada tu wòde pɛpɛpɛ ake. Nyɔnuvi atɔ̃awo wɔ dɔ hewɔ nu kple ŋusẽ geɖe wu. Eye goawo meƒo wo o.
  Gake Amerika ŋutsuviwo ku. Ahomya ƒe asrafowo ge tso yame. Wotsɔ tukpewo ƒu gbe ɖe Amerikatɔwo ƒe nɔƒewo ŋutɔŋutɔ. Tuawo hã nɔ dɔ wɔm. Wotsɔ anyigba ƒe dzo ɖo eŋu kuviatɔe vie.
  Eye esi bɔmbdada tso gas-tuwo me dze egɔme la, eva do vɔvɔ̃ na ame kura. Eye edze abe dzobibi ƒe aɖe dzĩwo nɔ yame ƒom ene.
  Nyɔnuviawo biã vie, eye woɣla wo ɖokui ɖe doa me. Tudadaa nu sẽ ɖe edzi. Germanytɔwo ƒe howitzer siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui hã ƒo. Bɔmb kple tukpewo dza.
  Be Alena nado dzidzɔ na exɔlɔ̃wo la, dzi ha be:
  - Ðikekemanɔmee la, dzidzime yeyewo le avu wɔm ɖe lɔlɔ̃ ta! Togbɔ be ʋɔ driba ƒe gaƒoƒo nye ŋutasẽnuwɔwɔ hã la, ɣeyiɣi tia mí hena aʋadziɖuɖu aɖe!
  Eye Alenka da tu, tsɔ ga ƒo ŋkutsala la, eye wògati kpo yi doa me ake. Eye dzo ƒe atsiaƒu blibo aɖe tso dziƒo, eye aŋe kakɛwo dzona dzona.
  Germanytɔwo zãa yameʋu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ si nye TA-400 si ƒe mɔ̃ ade tsɔ daa bɔmb. Mɔ̃ sia tɔgbe de ŋgɔ ŋutɔ wu Amerikatɔwo tɔ, eye le yameʋuɖoɖo ƒe didime hã gome. Aʋawɔnu dziŋɔ aɖe ŋutɔ. Eye wòdaa bɔmb, siwo kpekpe siwo me bɔl yɔ fũ. Nusiwo kaka ɖe meta alafa geɖe dzi.
  TA-400 nye mɔ̃ si ŋu womate ŋu agblẽ nu le o kloe. Ŋusẽ le eŋu kple ametakpɔnu sesẽwo. B-29 mate ŋu atsɔe asɔ kplii o. Eye alesi bɔmb gã la ge dze anyie. Block bliboa ʋuʋuna alea, eye wòmu. Eye woɖe ŋusẽ ma tɔgbe fia le afisia.
  Gake Alenka gblɔ dzideƒotɔe be:
  -Dzomeŋɔli mele Papuatɔwo si o, nɔnɔme siwo me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o le Russiatɔwo si!
  Eye le nyateƒe me la, ɖewohĩ nyɔnuvia ƒe nya sɔ. Wo dometɔ atɔ̃e nye esi le dzoxɔxɔ me, eye dzobibi suesuesuewo koe woxɔna.
  Maria gblɔ be:
  - Nadezhda nye nye anyigbadzi complex....
  Eye emegbe eɖɔa eɖokui ɖo, tsɔa eƒe asibidɛ yia eƒe asike gbɔ:
  - Menye nusi sesẽ o, ke boŋ kɔmpasi!
  Nyɔnuviawo, togbɔ be dzoa le bibim hã la, wogakpɔtɔ le agbe. Allah dzi ha gɔ̃ hã be:
  - Nyemedi be mazɔ to ka dzi, to ka dzi o! Tso fifia dzi la, Aʋa Dzĩ la le agbe!
  Gake Amerika-srafo nenie ku le Nazitɔwo ƒe tudada ta? Menye dzodzroe wònye be le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Dukɔ Siwo Bla Nu la metsɔ dzideƒo ʋu aʋawɔƒea hafi ƒe blaene vɔ ene o.
  Asrafowo ŋuti nunyala akpa gãtɔ xɔe se be le go sia me la, anye ne wotsɔ United States kple Britain-srafowo ƒu gbe ɖe atsiaƒu me hafi. Gawu la, ɖewohĩ esia makpɔ ŋusẽ aɖeke kloe ɖe alesi aʋawɔwɔwo le edzi yim le ɣedzeƒe gome dzi o.
  Gake fifia ɖewohĩ edo dziku na Amerikatɔwo be wowɔ nu le mɔ si mewɔa naneke o nu akpa. Be woɖe mɔ be woaɖu Eŋlisiawo ƒe nuto siwo katã dzi woɖu la dzi, kple Britain ŋutɔ hã. Be wona mɔnukpɔkpɔ fasitɔwo be woatsrɔ̃ USSR, eye fifia wozi wo dzi be woawo ɖeɖe kloe nawɔ aʋa.
  Eye fifia biabia lae nye be: ɖe Stalin ada le ŋutifafa si wotsɔ lãgbalẽ wɔe ƒe sewo dzia? Le agbenyuinɔnɔ ƒe nukpɔsusu nu la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia dzi dzedze menye nuvɔ̃ kura o. Le nyateƒe me la, Hitler ŋutɔ da le amedzidzedzemakpɔmakpɔ ƒe nubabla dzi alakpatɔe. Gake le go bubu me la, nya si ku ɖe alesi wòaɖe vi ŋu gakpɔtɔ li. Ðewohĩ esi Germanytɔwo xɔ anyigba eye wowɔ aʋa ƒe geɖe ta la, womayi ŋgɔ wu ema o. Fifia ɖe wòsɔ be míado dziku na woa?
  Gawu la, Amerika ŋutɔ ate ŋu ado le aʋaa me to asidede aʋadziɖuɖu ƒe nubabla te le ayemɔ nu. Eye Truman nye ame si do viviti wu eye wòdzea aye wu Roosevelt gɔ̃ hã.
  Tukpe siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le asi ɖem le anyigba ŋu... Wole bɔmb dam ɖe Mexico City. Gake menye ema koe o. Germanytɔwo le Amerikatɔwo ƒe dugãwo hã dzi dzem. Eye gbã la, na asrafowo ƒe dɔwɔƒewo. Megale dɔ dzi tututu haɖe o, esia tso kadodo siwo keke ta kple United States ƒe anyigba ƒe didiƒe ʋĩ gbɔ. Eye ele vevie wu be míado alɔ mía ŋutɔwo ƒe asrafowo ƒe ŋgɔyiyi.
  Gake le kpɔɖeŋu me, woda tu ene siwo dzi wokpɔna to radio dzi A-10 ɖe Toronto. Amedzidzedze si xɔ ga geɖe ŋutɔ, gake aleke kee wòɖale o, Germanytɔwo ɖee fia be yewote ŋu daa tu tso didiƒe, eye yewote ŋu daa tu pɛpɛpɛ. Gake le nyateƒe me la, TA-400 ƒe dodo mexɔa ga boo aɖeke wu tu ma tɔgbe ɖoɖo ɖa tso didiƒe kilometa akpe ɖeka o.
  Gake mɔ̃ aɖewo li siwo ate ŋu ada ɖe Anyigba ƒe ɣletinyigba si le bɔbɔe me - ŋkutsala yamenutomeyimɔ̃wo. Le Fuhrer ƒe dzigbezã ta la, wodo ŋugbe be yewoada satelait si ate ŋu aɖe sinima le United States ƒe anyigba dzi.
  Maria tɔ dzo eƒe afɔ ƒuƒlu si nya kpɔ la. Aɖuɖɔtoeawo vuvu gɔ̃ hã. Mevivina be woalɔ̃ ɖe edzi o. Dzoxɔxɔ le goawo katã me, eye naneke meli si aɖe ʋuʋudedia dzi akpɔtɔ o.
  Nyɔnuvia dze agbagba be yeakpɔ mɔɖela mawo siwo ƒe afɔkpodzi Germanytɔ amewula siwo zãa aŋɔka tsɔ ɖana la le susu me.
  Anɔ eme be wonɔ veve sem wu gɔ̃ hã. Gake wodo dzi eye womeɖe vevesesea fia to ɣlidodo alo hũɖeɖe me o. Eye ne wole hũ ɖem la, ke to aɖututu me.
  Esiae nye mɔɖelawo ƒe kalẽwɔwɔ, eye mele be wòafa avi o. Nyɔnuvia kpɔe le susu me be Nazitɔwo le gbe biam ye. Wotsɔe he ɖe agbaƒomɔ̃ dzi eye wotsɔ gayibɔ dzodzoe aɖe fiã eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Eye le esi teƒe be wòanɔ hũ ɖem alo ado ɣli la, ekoa nu le mo na wò.
  Maria ɖo ŋku agbalẽ aɖe si wòxlẽ le eƒe ɖevime dzi be: "St. Afima, esi wosusu be woawɔ funyafunya ame vevitɔa la, elɔ̃ ɖe edzi be anɔ eme be yemate ŋu adzi ha le agbatsɔkeke dzi abe Indiatɔwo ene o. Gake ne èdzi ha la, esesẽna ŋutɔŋutɔ.
  Eye Maria dzi ha sesĩe;
  Wòe nye Dadanyigba wɔnuku la, .
  Ɣletinyigba bliboa nye dada na wò...
  Russia le abe ƒome ɖeka ene, .
  Neva eme be woadzi wò le dziƒo le hadziha me!
  
  Míekpɔa Fofonyigba ƒe hadzidzia ta vevesese aɖeke manɔmee, .
  Esi wòtsɔ ɖikekewo ƒu gbe ɖe dzomavɔ la me dadatɔe ta la...
  Kerubi si ƒe aʋala le abe sika ene la le mía tame, .
  Ŋutifafa atrɔ ava eye wòaklẽ ŋutɔ!
  
  Wɔla Ŋusẽkatãtɔ, mía Aƒetɔ, .
  Fofonyigba ƒe teƒe gbadzaawo kaka ale gbegbe...
  Togbɔ be ŋutilã kpea fu zi geɖe le vevesese me hã la, .
  Gake mía kple Russia míewɔ ɖeka ƒe alafa geɖe!
  
  Mía Dadanyigba le kɔkɔe ale gbegbe, .
  Ao, ŋusẽ le gbɔgbɔ me wu Russia-srafo!
  Ɣletivi aɖe si le keklẽm le bibim le mía tame - .
  Míagbã futɔ la le aʋa me!
  
  Mina míaɖo to siwo klẽna wu, .
  Mina míakɔ aflaga dzĩ ɖe Mars dzi, fefetɔe...
  Le nyateƒe me la, Yesu Mawu gã la le mía gbɔ, .
  Aʋawɔnu wuiade ye li - bubuwo hã anɔ anyi!
  
  Nyɔnuvi aɖe si te ɖe Moscow ŋu wɔ aʋa kple futɔwo, .
  Kakaɖedzitɔe ɖu fasitɔwo dzi...
  Gake mawu si nye Mars si nye capricious la trɔ dzo, .
  Eye nublanuinya lae nye be wolée!
  
  Wokplɔ nyɔnuvi aɖe si le afɔ ƒuƒlu to snoa me, .
  Dzo biã dzikutɔe le eƒe afɔkpodzi...
  Wogbã woƒe afɔ ƒuƒlu le lãgbalẽgolowo me, .
  Eye wotsɔ kɔsɔkɔsɔ si le dzo dam la ƒom sesĩe!
  
  Gake tugbedzedzea do dzi le nyaƒoɖeamenua me, .
  Wowɔ funyafunya nyɔnuvi aɖe le gaxɔ aɖe me...
  Fasitɔ la meɖe asi le hũɖeɖe kpoo gɔ̃ hã ŋu o, .
  Le eƒe ku megbe la, enye Komsomol me tɔ si si kafukafu le!
  Aʋa sesẽwo le edzi yim, eye Germanytɔwo kple woƒe habɔbɔa le Amerikatɔwo tsrɔ̃m tso goawo katã me.
  Aʋa si wowɔ le Mexico City la he ɖe megbe vie. Du gã sia nye gãtɔwo dometɔ ɖeka le xexeame, ele towo dzi eye wòsesẽ akpa be woalée. Gawu la, Amerikatɔwo do ŋusẽ wo ɖokui le Mexico City, eye do ŋgɔ la, wowɔ aʋawɔƒe aɖe ɖe afima kple tudzraɖoƒewo le bunker goglowo me. Eye esia na wote ŋu lé Mexico City ɖe asi le esi woƒo xlã fiadu la vɔ megbe gɔ̃ hã. Amerikatɔwo hã mele bɔbɔe nenema gbegbe o.
  Woxɔe se be Germanytɔwo matsɔ wo ɖokui ade afɔku me be yewoaʋu ayi dziehe kple du sesẽ gã sia tɔgbe le yewoƒe megbe o, eye woatsi wo ɖokui me ne wole agbagba dzem be yewoaɖe ŋù ma tɔgbe le yewoƒe nu me.
  Fuhrer la nɔ vɔvɔ̃m ŋutɔŋutɔ be yeagblẽ ze aɖe ɖe yeƒe asrafowo megbe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wotsɔ aʋawɔʋu deŋgɔ siwo tso E-ʋawɔʋuwo me yɔ Germanytɔwo me, eye wodi be yewoatsɔ aʋawɔʋu si xɔ ŋkɔ wu tsã, si nye Panther-2, si wokpɔ ta na wu eye aʋawɔnuwo le eŋu wu eye mebɔbɔ ɖe anyi le ʋukuku ƒe ŋutete me o la teƒe.
  Le nɔnɔme siawo me la, nya si nye be woazã disk-yameʋuwo la dze ŋgɔ Third Reich ƒe ŋgɔnɔlawo.
  Gake kuxiae nye be togbɔ be laminar jet la na yameʋua megate ŋu gblẽa nu le eŋu o hã la, mena woate ŋu ada tu tso wo ŋutɔwo gbɔ o. Negbe ɖe le nyateƒe me la, disk-yameʋuwo ate ŋu azã woƒe duƒuƒu wɔnuku kple alesi womate ŋu adze wo dzi o atsɔ aƒo yameʋuwoe hafi. Gake le woƒe kpekpeɖeŋu me la, esesẽna ŋutɔ be woada bɔmb alo ada tu alo ada tu. Nyateƒee, àte ŋu atsi laminar field la, aɖe asi le charges la ŋu eye nàgaʋui ake.
  Susu bubue nye be woatsɔ tu siwo tsɔa dzoxɔxɔ ƒe keklẽ alo laser ƒua gbe ɖe diskawo dzi. Gake esia hã xɔ ɣeyiɣi.
  Aleke kee wòɖale o, ele be woazã agba siwo dzona ŋutɔŋutɔ.
  Le April 13 lia dzi la, wodo disk yameʋu eve kpɔ le aʋawɔwɔ me zi gbãtɔ. Kplu siwo dzona la dzo kpoo kloe. Gake keklẽ aɖe nɔ anyi. Emegbe woƒu du to Atlantik-ƒua yi Mexico. Abe alesi wòva dzɔe ene la, ŋusẽ gã aɖe hã nɔ aʋawɔnu sia si.
  Gake anyigbamama si dzi Wehrmacht-ʋakɔa kpɔ ŋusẽ ɖo ko tae wode se na wo be woawɔ aʋa. Elabena mele be míana aʋawɔnuwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya si do ŋgɔ na woƒe ɣeyiɣia alea gbegbe le nɔnɔme aɖeke me o.
  Margaret kple Albina tsɔ joystick ɖu discus gbãtɔ dzi. Fifia la, Amerikatɔwo ƒe yameʋuwo ƒoƒo koe nye woƒe dɔ, eye mehiã be woawɔ yameʋukulawo ƒe agbɔsɔsɔ gã aɖe o.
  Nukatae wotsɔ diskoawo de asi na nyɔnuviwo? Elabena gbɔdɔdɔ si gbɔdzɔ wu la kpɔa dzidzedze wu le aʋa mawo tɔgbe me. Nyɔnu yameʋukulawo ƒe nusiwo bu le alafa me le ʋɛ wu ŋutsuwo tɔ zi gbɔ zi geɖe.
  Togbɔ be le goawo katã me la, Luftwaffe ƒe nusiwo gblẽ ƒe xexlẽme nyo ŋutɔ hã. Dekɔnuwɔwɔ kpɔa ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔ ƒe hehexɔxɔ hã dzi, eye vevietɔ yameʋuɖoɖo, si ƒe tsitretsiɖeŋula sɔsɔe aɖeke mele o.
  Margaret kple Albina le yameʋu kum tso Europa yina Mexico le duƒuƒu si ade gbeɖiɖi ƒe duƒuƒu eve me, gake womese esia le discus la ŋutɔ me kura o: alesi ʋua zɔna bɔbɔe. Ðeko wòle abe ɖe nèle keteke me ene.
  Margaret gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Esia nye discus wɔnuku aɖe si le mía si. Abe glitoto me aʋawɔnu ene - mexɔa yi alo tu o!
  Albina na eme kɔ nyuie be:
  - Abe yamenutomeʋawɔnu ene wu, abe amedzrowo ene.
  Margaret, si nɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo me lãmekawo le la ƒom la, dzi ha be:
  - Medi be matsɔ ga aɖe ado goe eye matsɔ nuɖuɖu ana amedzroa! Edzrom be mate ŋu aƒo ga aɖe, gake mewɔa moo o, megadzi vi o!
  Albina ƒo asikpe hegblɔ be:
  - Esia nye hadzidzi si me nukokoedoname le ŋutɔŋutɔ. Mesusu be asrafowo ƒe azɔlizɔzɔwo ŋɔŋlɔ koe nènya!
  Margaret ɖo eŋu esi wòbɔbɔ ɖe anyigba. Ewɔ push-up ʋɛ aɖewo. Le kɔnyinyi si womegblɔ o nu la, edo bikini. Le goawo katã me la, le Luftwaffe la, ɖetugbuiwo kple nyɔnuviwo katã kloe trɔna ɖe bikini-wuwo ŋu. Aleke kee wòɖale o, ne yame ƒe nɔnɔme ɖe mɔ eye vuvɔ mefa akpa o. Woxɔe se be ŋutilã si me awu suetɔ kekeake le la ate ŋu aƒo nu kple yameʋua nyuie wu. Eye yameʋukulawo dzona aɖaŋutɔe le go sia me.
  Nusɔsrɔ̃ ɖo kpe esia dzi. Le vuvɔ me gɔ̃ hã la, nyɔnuviawo dze agbagba be yewoaɖe nu geɖe alesi yewoate ŋui. Bikini va zu atsyã ŋutɔ.
  Eyata mewɔ nuku o be nyɔnuviawo nɔ amama kloe. Eye le woƒe xexlẽdzesiwo nu la, bikiniwo zɔna nyuie. Nyateƒee, le asrafodɔ me la, nyɔnuwo katã nɔa nɔnɔme nyui me, eye woƒe nɔnɔme nyo. Ne ɖetugbui aɖe de kame eɖokui la, eƒe dzedzeme adze ame ŋu le mɔ si aɖee afia nu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ne èdo bikini la, ya fafɛa kpena ɖe ŋuwò nèfiãa ami. Eye nyɔnuviawo le tsɛ ale gbegbe eye woƒe akɔta le ƒoƒom.
  Nyateƒee, esia nye tugbedzedze, ɖetugbuiwo ƒe ŋutilã. Nyateƒee, wò afɔwo le ƒuƒlu, eye ne ètsɔ afɔkpodzi ƒuƒlu la, èsena le ɖokuiwò me be ʋua nyo wu sã, eye nèzua ɖeka kplii gɔ̃ hã.
  Ðewohĩ esia tae sɔhɛ yameʋukulawo nyo alea gbegbe ɖo, eye woƒoa xexlẽdzesiwo nu ƒu evɔ womeku kloe o.
  Amekae nya ne Hitler do kpo nu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me le esi wòŋe aɖaba ƒu nyɔnuwo dzi le asrafodɔ me ta. Gake nyɔnuvi si do bikini nye aʋawɔla tɔxɛ aɖe. Dzɔgbenyui lɔ̃a wo, eye ƒã ŋutɔ be wokuna.
  Albina hã dze push-up wɔwɔ gɔme, eye wòde dzesii be:
  - Ne èʋu la, èsena le ɖokuiwò me be yeƒe lãme sẽ ŋutɔ.
  Margaret lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ʋuʋu nye agbe!
  Aʋawɔla eveawo siaa nye ame siwo ƒe mo biã. Eye wònya kpɔ ŋutɔ hã. Enyo, nyateƒee, womaka ɖe disko gbãtɔwo dometɔ ɖeka dzi le aʋawɔwɔ ƒe tɔtrɔ na nyɔnuwo si me nɔnɔme dzeaniwo mele o.
  Nusianu si ku ɖe wo ŋu nyo: woƒe nɔnɔmewo yɔ fũ kple kamedefefe ƒe amenuveve kple gbɔdɔdɔ ƒe ŋusẽ. Eye mo, sɔhɛ, yeye, si me ʋuʋudedi alo ʋuʋudedi ɖeka pɛ hã mele o. Eye ɖa si le ɣie, si le ƒoƒom vie.
  Ŋutsuviwo ƒe ŋku nɔa nyɔnuvi mawo tɔgbe ŋu eye wote ŋu nɔa ŋku lém ɖe wo ŋu gaƒoƒo geɖe madzudzɔmadzudzɔe.
  Etɔxɛ vavã, Aryan, kamedefefe ƒe tugbedzedze.
  Albina tsi tre ɖe eƒe asiwo dzi eye wòtso eƒe afɔ tsɛ siwo le dzo dam la ɖe eƒe ta dzi. Disk yameʋua nɔ autopilot dzi. Manya wɔ be woaƒoe ɖe anyi o, eyata nyɔnuviawo te ŋu nɔa fefem ahaxɔ dzo bɔbɔe.
  Wotsɔ aŋe falɛfalɛ si mexɔa dzo o eye wònɔ ƒuƒlu tsyɔ ʋu wɔnuku la ƒe anyigba.
  Margaret kplɔe ɖo, nyɔnuvi eveawo siaa tsi tre ɖe woƒe asiwo dzi. Eye wotsɔ woƒe afɔwo he tso dziƒo. Ðeko wònɔ abe gasɔ ƒe tsatsam ene. Ale gbegbe be eƒe nu léa dzi na ame eye wòle etɔxɛ.
  Albina gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nyee nye Aryan vavã, nublanuimakpɔla na Reich ƒe futɔwo... Nye nɔnɔme nye Nordic!
  Margaret ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Gake melɔ̃a fefewɔwɔ. Ne mede ɖeke o la, Aryantɔ vavã hãe wònye! Oo, nukokoedonamenya ka gbegbee nye si aʋawɔwɔ nye!
  Albina, esi wòɖiɖi eƒe gbe ɖe anyi wòzu ɣlidodo, de dzesii be:
  "Eye ke hã mesusu be mele be míagblẽ Russiatɔwo ɖe míaƒe megbe hafi o." Stalin ate ŋu adzo le dziɖuɖu me eye wòadze ame dzi!
  Margaret ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Ŋusẽ le mía si na aʋawɔwɔ le akpa eve dzi! Ènyaa, asrafo siwo wu miliɔn blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ le Wehrmacht-ʋua me xoxo. Ame akpa gãtɔ nye amedzrowo. Anɔ eme be Russiatɔ siwo ŋu ɖeɖi te la mate ŋu aƒo ga si wu miliɔn ewo nu ƒu o. Gake Japan hã li.
  Albina ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi, eƒe ta ɣi abe sno yeye ene:
  - Ɛ̃, enye nyateƒe! Míesẽ ŋu! E-50 aʋawɔʋu si wowɔna le agbɔsɔsɔ gã me la na míaƒe asrafowo ƒe dzi dze eme mlɔeba le go sia go me!
  Margaret ko alɔgbɔnu eye wòde nu nyaa me be:
  - Tank? Wole gbɔgblɔm be yewodi be yewoatsɔ aŋe awɔ mɔ̃ ma tɔgbe!
  Albina ʋuʋu ta ɖikeketɔe be:
  - Aʋawɔnuwo agbɔdzɔ... Togbɔ be enye susu dodzidzɔname aɖe na anyidzedzedɔwo hã!
  Margaret de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye míaƒe discus nye titanium. Eye esẽ ale gbegbe be wòate ŋu akpɔ ʋufɔku siwo katã ate ŋu adzɔ la gbɔ.
  Albina de dzesii kple hũɖeɖe be:
  - Titanium nye ga xɔasi aɖe ŋutɔ. Gake mesusu be eteƒe madidi o míaƒe aɖaŋuwɔlawo awɔ gakpo siwo sesẽ wu sã!
  Margaret ƒo eƒe afɔ ƒuƒluwo ɖekae:
  - Nye susuwo nye sɔwo ƒe ha aɖe!
  Albina ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Akpɔkplɔ nyo wu! Elolo wu!
  Margaret ti kpo ɖe eƒe akɔnu hedo ɣli be:
  - Giraffe la lolo ŋutɔ! Enyae nyuie wu!
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo tsɔe hetsɔ woƒe afɔkpodzi ƒoe. Eyata gbeɖiɖi aɖe gɔ̃ hã nɔ ɖiɖim. Eye woko alɔgbɔnu na wo nɔewo.
  Albina gblɔ be:
  - Ao, le aʋawɔlawo abe míawo ene gome la, Stalin alafa ɖeka gɔ̃ hã mevɔ̃na na mí o!
  Margaret ƒo xlã eƒe asiwo henɔ ɣli dom be:
  - Nukatae ame alafa ɖeka? Ðewohĩ akpe ɖeka zi ɖekaa?
  Albina do ɣli be:
  - Miliɔn aɖeke meli o!
  Margaret gblɔ be:
  - Alo biliɔn ɖeka kple afã!
  Albina ƒo nu kple ɣli be:
  - Alo triliɔn ɖeka kple enelia!
  Hoʋiʋli sia tɔgbe dze abe fefenya kple bometsitsi ene. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, ewɔa nukokoe si gbɔ eme. Nyɔnuviawo dzudzɔ woƒe dzeɖoɖo si me afɔku mele o eye wodze push-up wɔwɔ gɔme.
  Margaret de ŋugble le eƒe tsãgbenɔnɔ ŋu. Nyɔnuvi aɖe si tso ƒome si me ame ŋkutawo le vie me. Woɖoe ɖe suku tɔxɛ aɖe le eƒe ɖevime ŋutɔ. Meto hehe sesẽ aɖewo me le afima. Wofia nui hena hehee le ŋutilã me. Le go ɖeka me la, esia na ŋusẽ gasẽ ɖe nyɔnuvia dzi, gake le go bubu me la, exɔ eƒe ɖevimenɔɣi.
  Gake Margaret ya ƒo eɖokui ɖe eme kaba. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, klabowo kple modzakaɖeƒewo nɔ sukua me. Atsyɔ̃ɖolaawo ƒua tsi le ta la me, wɔa kamedefefewo, eye wowɔa mamaawo.
  Eye míesrɔ̃e, gbe vovovowo hã nɔ eme. Nyateƒee, wofia akɔntabubu, dzɔdzɔmeŋusẽŋununya, kple blemagbalẽ vovovowo wo. Le Margaret ƒe vovoɣiwo la, elɔ̃a dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo xexlẽ. Jules Verne koŋue dzɔ dzi nɛ. Wotsɔ nusiwo ŋu wòke ɖo le dzɔdzɔmeŋutinunya me kpe ɖe mɔzɔzɔ dodzidzɔnamewo ŋu. Womekpɔ ƒo nutovɛ ƒomevi aɖewo ta haɖe o.
  Nusiwo wɔ dɔ ɖe ame dzi wue nye aʋawɔtu siwo te ŋu tsrɔ̃ mɔ̃ sesẽ blibo aɖe kple tu ɖeka. Aʋawɔnu sia ate ŋu aɖe vi le aʋawɔwɔ ŋutɔŋutɔ me.
  Margaret, esi wòse Germanytɔwo ƒe amedzidzedze ɖe Poland ŋu nya la, gbɔgbɔ ʋãe. Germanytɔwo ɖu dzi ɖe wo nɔewo yome eye ɖeko amesiame de ta agu na Hitler. Togbɔ be le gɔmedzedzea me la, woxe mɔ ɖe ame geɖe ƒe nɔnɔme nu hã. Gake Fuhrer la kpɔ dzidzedze le nusianu me. Ganyawo hã le eme. Ganyawo ƒe ŋgɔyiyi kabakaba, asrafowo ƒe gbugbɔgadzɔ, Rhineland kple dzotowo ƒe tɔtrɔgbɔ. Emegbe Austriatɔ Anschluss si me ʋu mele o. Germanytɔwo ʋuʋu vie le aʋawɔwɔ si ƒo xlã Czechoslovakia ta. Gake emegbe Munich hã kplɔe ɖo.
  Le ema megbe la, edze abe Germany te ŋu ɖo nusianu gbɔ le ŋutifafa me ene. Etrɔ yi Klaipeda nutoa me gɔ̃ hã. Gake emegbe aʋawɔwɔ kple Poland dze egɔme, eye le ŋkeke eve megbe la, Xexemeʋa Evelia dze egɔme. Vɔvɔ̃ ɖo ame geɖe, nyɔnuviawo gɔ̃ hã. Ke ne wogaɖu dzi ake ya ɖe? Gake le kwasiɖa etɔ̃ me la, Poland mu la, amedzidzedze ɖe ɣetoɖoƒe Germany ŋu medze egɔme o, eye dziɖeɖi va dze egɔme. Ame geɖe susui be fifia ŋutifafa ava.
  Emegbe wodze France dzi kabakaba. Eye alakpanyawo ɖe gbeƒãe dzonɔamemetɔe be: míeɖu dzi!
  Eye Margaret do dziku be yemekpɔ gome le aʋadziɖuɖu ma tɔgbe me o. Gake mele bɔbɔe nenema gbegbe o. Aʋaa yi edzi, Germany, nɔ aʋa wɔm, xɔ dukɔ ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Eye abe glimeme kalẽtɔ ene la, etso ta na eƒe futɔwo. Eye ale Margaret yi ŋgɔgbe. Abe yameʋukulawo ene. Eto yameʋuɖoɖo ƒe suku me eye wòva wu enu ɖe yame.
  Enumake nyɔnuvia te dzesi geɖe xɔxɔ. Aʋa kple Russia yameʋukulawo. Enumake mede dzesi Soviet aces ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖe - woƒe didi be yewoagbugbɔ ɖe megbe. Gake esia nye ameɖokuiwuwu ne èle avu wɔm kple yameʋu si me tu sesẽwo le abe ME-262 ene.
  Margaret tsrɔ̃ Soviettɔwo ƒe yameʋuwo, eye wòkpɔ dzidzedze ŋutɔ. Menya nublanuikpɔkpɔ o, togbɔ be mebu eɖokui ŋutasẽla o hã. Eye nyɔnuvia wɔ avu le bikini me, ne vuvɔ nɔ wɔwɔm vie gɔ̃ hã.
  Eye esia kpe ɖe eŋu le aʋawɔwɔ me. Womeda eƒe yameʋua zi ɖeka pɛ hã o, alo gblẽ nu le eŋu vevie gɔ̃ hã o. Togbɔ be zi geɖe la, ME-262 nye mɔ̃ si nɔa anyi didina ŋutɔ hã.
  Margaret xɔ Knight ƒe Atitsoga si nye Gayibɔ ƒe Atitsoga la na eɖokui. Eye le nyateƒe me la, esia nye dada nɛ. Eye fifia wotsɔ tsɔtsrɔ̃mɔ̃ deŋgɔtɔ kekeake de esi.
  Albina nye yameʋukulawo hã, tso asrafowo ƒe ƒome aɖe me. Azɔ hã, enye lãmeka si ƒe mo biã, si wona Knight ƒe Atitsoga ɖe eƒe aʋadziɖuɖu vovovowo ta, vevietɔ le dziŋgɔli me. Gake Albina te ŋu wɔ aʋa vie le afɔzɔlawo dome. Eɖe eƒe klass si nye tudala hã fia.
  Nyɔnuvi eveawo siaa ɖi wo nɔewo, gake woto vovo hã, le nyateƒe me, le woƒe mo. Gake lãmeka siwo dzena nyuie le wo si, wosẽna ŋutɔ le ŋutilã me. Fifia wowɔa push-ups, wɔa dzogoe eye wowɔa ɣlidodo be:
  - Míenye aʋawɔla gãwo, dukɔ sesẽ aɖe... Eye le mɔ aɖewo nu la, míenye gbemelãwo ŋutɔ eye míenye Satana ƒe dɔlawo!
  Le ema megbe la, Albina ko alɔgbɔnu hetsi tre ɖe eŋu be:
  - Nukatae Satana? Alo ɖewohĩ Mawu ŋusẽkatãtɔ aɖee?
  Margaret ʋuʋu ta.
  - Ẽ, ne míaƒe aʋakɔa kpɔ dzɔgbenyuie la, ekema Mawu manɔmee la, mate ŋu anɔ nenema o!
  Albina ɖɔ exɔlɔ̃a ɖo be:
  - Menye Mawu manɔmee o, ke boŋ Mawu gbɔe! Ŋusẽkatãtɔ la lɔ̃a ame sesẽwo kple nublanuimakpɔmakpɔtɔwo! Aryatɔwo agbã amesiame!
  Margaret do ɣli kple dzidzɔ be:
  - Eye mɔ̃ɖaŋununya sia tɔgbe le mía si! Disk-yameʋuwo nye nukunu!
  Albina, si tsɔ ŋusẽ nɔ dzogoe aɖe wɔm la, lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɛ̃... Míate ŋui ne míedi!
  Margaret ɖe eme wòsɔ be:
  - Eye ne míedi o la, míate ŋu awɔe hã! Dzɔdzɔmeŋutinunyala siwo dzi wozi tso xexeame ƒe afã le agble dem mí!
  Nyɔnuviawo te dzogoea wɔwɔ kple ŋusẽ geɖe wu. Eye woƒe ʋua nɔ tsatsam le yame. Eɖi UFO. Mɔ̃ɖaŋununya ƒe nuwɔwɔ wɔnuku sia tɔgbe. Nane si wowɔ wògbɔ mɔ̃ɖaŋununya ƒe seƒe si bɔ ɖe ɣletinyigba Anyigba dzi. Nusiwo dometɔ aɖewoe nye be wotsɔ radar deŋgɔ geɖe de disk yameʋua me. Mese beep beep...alarm!
  Nyɔnuviawo ti kpo ƒu du yi nukpɔƒeawo... Wodzi nɔnɔmetata la ɖe edzi... Eyata ele, Amerikatɔwo ƒe Mustang wuieve kple Airacobra ene nɔ dzodzom le ŋgɔ. United States ƒe yameʋuwo do le alilikpoawo me. Edze abe wode dzesi diskette aɖe si lolo vie ene, alo wotsɔ radar lé ŋku ɖe eŋu. Togbɔ be womate ŋu akpɔ agba siwo dzona alea le radar dzi o kloe hã. Gake le yame la, wokpɔa wo tso didiƒe ʋĩ.
  Asrafoha eve dze agbagba be yewoadze discus la dzi. Margaret te joystick ƒe abɔtawo be wòawɔ duƒuƒu. Eye wòyi ram gbɔ. Abe alesi kɔdala ƒe asibidɛ si ƒe kpekpeme nye fu ene la, kplu si dzona nɔ keklẽm to afima. Eye wòƒo Amerikatɔ aʋawɔʋu aɖe. Ðeko wònɔ abe ɖe daimɔnd-tsola aɖe ƒo gayibɔ ene. Dzobibiwo dza, eye laminar ƒe sisi na yameʋua gbã wòzu lãgbalẽ siwo le keklẽm.
  Albina, si tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo lé joystick la, trɔ discus la aɖaŋutɔe eye wògaƒo United States Yamesrafowo ƒe aʋawɔyameʋua ake. Edze anyi kakɛkakɛe. Eye terminator si ƒe mo biã la, si yi edzi nɔ ʋuʋum la, gbã yameʋu ɖeka ɖe wo nɔewo yome.
  Margaret de dzesii be:
  - Míetutua wo... Abe chalk kple etutu ene!
  Albina ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Mɔnukpɔkpɔ aɖeke mele wo si o!
  Disket la zɔna kabakaba wu Amerikatɔwo ƒe yameʋuwo zi gbɔ zi geɖe. Eye le nyateƒe me la, mɔnukpɔkpɔ aɖeke menɔ anyi be woadzo le egbɔ o. Gawu la, alesi Germanytɔwo ƒe ʋua te ŋu trɔnae la wɔ nuku ŋutɔ. Gake esi wodze ŋgɔ aʋawɔnu yeye aɖe la, Amerikatɔwo wɔ nu nunyatɔe: wokaka. Eye ele be nyɔnuviawo nawɔ wo yometiti kabakaba ŋutɔ.
  Ne disk ƒoe la, edzea ɖiɖi gɔme abe ɖe wole chips ɖem ene. Belonzi ƒe disk xɔŋkɔa gbã amesiame hegbãe. Eye ke hã meʋuʋu gɔ̃ hã o.
  Nyɔnuviawo ko nu esime wonɔ futɔa yome tim. Wova do go eye wodze gbadzaa, wotso. Eɖo ŋku akpakpa si nɔ koklowo yome tim dzi, eye ɖewohĩ ewɔ kabakaba wu gɔ̃ hã. Eye ɖeko lãtsola ma tɔgbe ɖi Ilya Muromets ƒe kesinɔnu yi. Amekae lã nusianu... Eye wòte ŋu lé nusianu kloe hetsɔe ƒo ɖe anyi.
  Nyɔnuviawo ku ɖe eme eye woti kpo tso woƒe zikpuiwo dzi kloe, eye wotsɔ woƒe asiwo kple afɔwo lé gaƒoɖokuiawo ɖe asi. Eye le mɔ aɖe nu la, wogalé ɖe asi kokoko. Eye woate ŋu ayi edzi anɔ avu wɔm.
  Gake woto Amerika-ʋawɔla mamlɛtɔ ŋu. Nyɔnuviawo ʋuʋu fifia ƒe kutsetsewo tso woƒe ŋgonu. Eye míegatrɔ diskette la wòzu autopilot. Albina, si nɔ eƒe ƒodo si wokpa la nom la, do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míate ŋu aɖu nua?
  Margaret lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ema nye susu nyui aɖe!
  Aʋawɔlaawo do asi ɖe fridzia me. Albina tsɔ eƒe afɔbidɛ te abɔta la. Nunyiame ƒe tsakatsaka ƒe mɔ̃ eve do. Nyɔnuviawo lé wo ɖe woƒe asiwo me nyuie. Haƒoƒo si wofli nyuie kple peas kple tomatos-mi. Ha aɖe si doa nukokoe na ame kple tomatos si ŋu pea ƒe aŋgba le la le mɔ̃ ɖesiaɖe ƒe ŋkɔ dzi.
  Nyɔnuviawo te no nono nyuie, eye wozi mɔ̃a dzi vie. Margaret de dzesii be:
  - Eteƒe madidi o míayi xexeame katã ƒe xexeame. Emegbe ɖewohĩ woana nuɖuɖu mawo yamenutomeyilawo.
  Albina ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, esia anyo ŋutɔ! Yameʋuɖoɖo yi xexe bubuwo me, lé ŋku ɖe ɣletinyigba siwo te ɖe ŋuwò ŋu.
  Margaret ƒo kpẽ hegblɔ le drɔ̃e me be:
  - Ɛ̃.Esia doa dzidzɔ na ame ŋutɔ. Eye aleke amedzro siawo le? Anɔ eme be woƒe dzedzeme le abe amewo ene. Alo ɖewohĩ vovototowo le wo domea?
  Albina tsɔ abɔta do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míate ŋu ado go elfwo. Woƒe dzedzeme ɖi amegbetɔwo tɔ, gake menye bosowo mee wodzɔ tso o, ke boŋ avuwo mee wodzɔ tso. Esia tae woƒe towo le ɖaɖɛ eye woƒe dzedzeme nya kpɔ ŋutɔ ɖo.
  Margaret tsɔ alɔgbɔnukoko vivi de dzesii be:
  - Wogblɔna be elfwo metsina kura o!
  Albina ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ðewohĩ... Gake anyo wu be amewo nakpɔ dzidzɔ alea!
  Margaret no tsi le mɔ̃a me. Emi nu heƒo nu be:
  - Ɛ̃... Naneke megblẽ wu tsitsi o! Le go sia me la, Mawu ƒe fuwɔame koe esia nye!
  Albina tsɔ asi ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu la. Mekpɔ ŋutsuvi aɖe si le axanye le susu me. Ale gbegbe wòkɔ, lãmekawo le esi, abe Apollo ene. Alo ɖewohĩ Hercules. Emegbe ekpɔe le susu me be ele asi lilim ye. Ẽ, ema anyo ŋutɔ.
  Be emegbe nàyi nane si le vevie wu dzi. Be nàse asilili ame ŋu sesĩe kple asilili ame ŋu, agbugbɔ nu na ame dzodzoe le akɔta. Abe ŋutsu ƒe nuyi sesẽwo ene la, metsɔa asi ƒoa no dzĩ la. Eye alesi madi be manɔ ɖekakpui kple ame dzetugbe tegbee.
  Mègatsi gbeɖe o, nye ɖekakpui tegbee, nye ame tsɛ, si nye kamedefefewɔla!
  Albina do susua ɖa kple mɔkpɔkpɔ vɔvɔ̃ be:
  - Ðewohĩ amewo ato nane vɛ ale be woagatsi oa?
  Margaret ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Eteƒe madidi o, nyateƒee, woaɖu tsitsi dzi... Gake biabia lae nye be, ɖe míanɔ agbe akpɔ ema?
  Albina dze agbagba be yeafa akɔ na ye xɔlɔ̃a:
  - Ne Aryan dzɔdzɔmeŋutinunya ate ŋu awɔ nusianu la, ekema ɣeyiɣi ava yi eye woate ŋu afɔ ame kukuwo ɖe tsitre. Eye emegbe maɖe fu ne míeku o!
  Margaret gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  Mina míase vivi na xexe si me vɔ̃ɖinyenye mele o, .
  Togbɔ be ɣeaɖewoɣi la, esesẽna be woaxɔe ase hã la...
  Ðeviwo anɔ fefem ahako nu, .
  Eye míaɖo makumakunyenye gbɔ... ɖewohĩ!
  Nyɔnuviawo no tsi le pɔmpiawo me. Lã si wofli, peas kple tomatos, si vivi ŋutɔ eye nunyiame le eme. Margaret hã kpɔ srɔ̃ si wòava ɖe la le susu me. Eyata pɔmpi le eŋu eye wòdze aɖaŋu, kple ŋgonu kɔkɔ. Spartak ƒe nu lé dzi nɛ ŋutɔ. Ŋutsu si wodzi be wòanye dziɖula, alo aʋafia gã aɖe la, va zu kluvi. Le Spartacus gome la, Margaret xlẽ agbalẽ aɖe si Italytɔ agbalẽŋlɔla aɖe ŋlɔ. Aɖaŋudɔ nyui aɖe ŋutɔ, màte ŋu atsɔe aƒu gbe o.
  Nyateƒee, nyateƒe si wònye be Spartak nye Thraciatɔwo ƒe kplɔla bubume aɖe la anya nye agbalẽŋlɔla la ƒe nutovɛ. Womenya gɔ̃ hã ne Spartacus nye Thraciatɔ o. Thraciatɔwo ƒe akpaa me tɔ koe wònye. Nyatakaka ʋɛ aɖewo koe li ku ɖe Spartak ƒe ŋutinya ŋutɔŋutɔ ŋu. Edze abe ɖe wodzii faa ene. Eye wogblɔ gɔ̃ hã be ewɔ dɔ abe asrafomegã ene le Roma-srafowo me. Emegbe esi aʋaa ʋu yi Thrace la, edzo gɔ̃ hã hewɔ aʋa kple Romatɔwo. Wogalée ake eye wodzrae na aʋawɔlawo.
  Emegbe ŋutikɔkɔe va Spartak dzi le fefewɔƒea. Gake Spartak ate ŋu anye Germanytɔ hafi. Margaret kpɔ eɖokui le susu me be yele aba dzi kple kalẽtɔ sia.
  Esia nyo ŋutɔ - ŋutsu sia tɔgbe! Nyɔnuwo lɔ̃a jocks. Margaret susui be Spartak hã dze aɖaŋu le mɔ si mebɔ o nu. Eɖu Romatɔwo dzi kple kluviwo kple ame dahewo ƒe aʋakɔ si ƒe ɖoɖo mede tututu o. Togbɔ be ao hã la, aʋawɔlawo ƒe ŋgɔnɔla ɖo amehehe sesẽ aɖe anyi.
  Dzodzroe wònye be dutadɔnunɔlawo ƒu du yi Spartacus. Ena woɖu wo dzi zi ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Gake mlɔeba la, alakpadada va gblẽ nu le ame ŋu. Eye woɖu Spartak dzi.
  Kluviwo ƒe aʋawɔwɔa mewu enu kple aʋadziɖuɖu o. Nusi ate ŋu anye nyuitɔ kekeake. Esi kluviawo ɖu dzi ta la, anye ne wotsrɔ̃ Roma Fiaɖuƒea, gake ɖe woate ŋu atsɔ nane ana ɖe eteƒea? Amedzrowɔwɔ tẽ ate ŋu ado mo ɖa le ɣletinyigbawo ƒe akpa sia. Ekema Kristotɔnyenye maxɔ ŋkɔ alea gbegbe o. Eyata menye Fiagã Konstantino, amesi to subɔsubɔha ma tɔgbe vɛ tso dziƒo la dzi o. Eye ɣeyiɣi tsi tre ɖe Kristotɔnyenye ŋu le susu me. Eyata biabia aɖe si me susu le bliboe fɔ ɖe te: ɖe nàte ŋu aɖo kpe edzi be Kristo ƒe tsitretsitsi menye glitoto oa?
  Tsitretsitsia ƒe ɖasefowo katã kple apostoloawo ku alo wowu wo, eye emegbe apostoloawo ƒe nusrɔ̃lawo. Nyateƒee, le ɣeyiɣi aɖe megbe la, xɔse nu yi. Eye makumakunyenye ƒe ŋugbedodo ɖeɖe mesɔ gbɔ o. Gawu la, paradiso ŋuti nukpɔsusu nɔ dukɔ bubuwo si. Mitsɔ Egiptetɔ mawo ke. Dzɔdzɔmeŋutinunya blibo aɖe le wo si ku ɖe ame kukuwo ƒe anyinɔnɔ ŋu.
  Eye esi wobia nya tso kpeɖodzi ŋu la, le ɣeyiɣi aɖe megbe la, eva zu xɔse ƒe nya. Eye ɖe Konstantino ŋutɔ xɔ Kristotɔnyenye si lɔ̃ ŋutifafa dzi se, esi wòzã eƒe agbemeŋkekewo katã kloe le aʋawɔwɔwo mea? Alo ɖewohĩ le nyateƒe me la, anyinɔnɔ manɔmanɔ do vɔvɔ̃ nɛ, eye wòdi be yeakpɔ mɔkpɔkpɔ aɖe ya teti le ku megbea? Womenya o... Gake mègaxɔ Kristo ƒe ŋusẽ le se nu o, ɖe esia koe nye... Ðe Kristotɔwo tsi agbe le ƒe akpe eve megbea?
  Gake esia nye nya si wotsɔ ƒoa nu tso nyatiwo ŋu. Eyata Japantɔwo ɖu dzi le xexe sia me le Midway, eye Hitler wɔ nyametsotso sesẽ geɖe, siwo dometɔ aɖewoe nye esi wòɖe gbeƒã aʋa blibo do ŋgɔ sã eye wòdze aʋawɔwɔ gɔme kple eƒe ŋusẽ katã. Eye nusi do tso eme: Germanytɔwo le ŋgɔ yim le goawo katã me. Eye wokpɔ dzidzedze le go geɖe me.
  Margaret gblɔ kple ŋugbledede be:
  - Afɔkuwo le abe kadodo siwo le ŋutinya ƒe kɔsɔkɔsɔ me ene, kpododonu ɖeka kple tɔtrɔ keŋkeŋ!
  Albina gblɔ kpee be:
  - Nusianu si le xexeame nye nusi dzɔna le vome, vevietɔ dzɔgbenyui, gake le dzɔdzɔme nu la, èva wu enu ɖe kuxi geɖe me!
  Margaret tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ mɔ̃a, trɔ atikutsetsea eye wòmiãe. Emi lãa vie eye wòde dzesii be:
  - Gake míegena ɖe kuxi me o, míeɖua dzi! Eyata mɔkpɔkpɔbuɖeame mehiã o.
  Albina metsi tre ɖe eŋu o:
  - Enyo be nàɖu ŋdɔnu, enyo be woaɖu dzi, egavloe wu be nàda le ɖokuiwò si!
  Nyɔnuviawo zi ɖoɖoe. Esi woɖu nu vɔ la, wohe wo be woadɔ alɔ̃... Eye nukatae womadɔ alɔ̃ gaƒoƒo eve alo etɔ̃ o. Ekema ɣeyiɣi maganɔ anyi o. Yameʋu geɖe le Amerikatɔwo si eye woaxɔ wo ɣesiaɣi.
  Nyɔnuviawo bɔbɔ ɖe woƒe zikpuiwo dzi eye wodɔ alɔ̃ kabakaba abe ɖe woɖe gbe na wo ene. Woku drɔ̃e dodzidzɔname aɖe... Wokpɔ wo ɖokui le xexe yeye aɖe me. Woyia woawo ŋutɔ ƒe mɔ dzi. Gbewo kple avetsuwo le ƒo xlãe godoo.
  Eye kasia ŋutsuvi aɖe ƒu du do go yi kpekpea. Eyata eƒe mo biã, lãmekawo le esi, awu kpuiwo koe wòdona. Eye amegãxi gã aɖe, abe nyitsu ene, ƒua du dze eyome. Nyɔnuviawo ɖe tu siwo wotsɔna ƒoa tu la le woƒe abɔta hetsɔ dzobibiwo ƒo wo. Amegãxi la xɔ abi. Edze anyi, eye eya ŋutɔ ƒe ʋu nɔ ƒoƒom. Lã la ƒe ɣlidodoa dzi ŋɔ ale gbegbe. Eɖi abe ɖe wòtso yɔdokpe aɖe megbe ene eye wòɖi nyitsu kple akpɔkplɔ ƒe yɔyɔdzesiwo ƒe tsakatsaka.
  Ŋutsuvia tɔ. Etsɔ movidzɔdzɔ aɖe kpɔ ŋgɔ tẽ. Ŋutsuvia dze abe ƒe wuietɔ̃ alo wuiene ene. Mo dzeani aɖe ŋutɔ si ƒe asike le abe ŋutsu ene, lãmeka dzeani siwo wokpa, slab abs. Eƒe taɖa le ɣie abe sno ene, wotsɔ ɣie ƒo ɖe edzi vie, eye eƒe ŋutigbalẽ do viviti kple aŋutiɖiɖi.
  Ƒewuivi dzetugbe aɖe ŋutɔ si woate ŋu ahe ɖe poster dzi - Aryan vavãtɔ. Negbe ɖeko ŋku blɔwo nyoa dɔme akpa. Eye alɔgbɔnukokoa le abe dzonu ene. Margaret kple Albina te ɖe ŋutsuvia ŋu hebia kple gbe ɖeka be:
  - Hello! Ame kae nenye?
  Ŋutsuvia ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nyee nye Fia Matt! Pink Mists ƒe Anyigba.
  Albina ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Fia... Nukatae afɔ ƒuƒlu?
  Ŋutsuvia ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Mezu amedzidzedze ƒe futɔ. Marshal Korshunov xɔ ŋusẽ le fiaɖuƒea me. Eye wovuvu nye fiawu eye wotsɔm ƒu gbe amama afã kple afã le helikɔpta me yi ave aɖe si me gbemelãwo bɔ ɖo me!
  Margaret ko alɔgbɔnu eye wòdo eƒe asi ɖa.
  - Aleae Wò Aƒetɔ... Enyo, nuka, míate ŋu akpe ɖe ŋuwòa?
  Fia Matt tsɔ eƒe abɔta ƒoe le tɔtɔ ta.
  - Meke ɖi... Mi ame eve koe le mia dome, eye aʋakɔ blibo aɖe li si si tu kple helikɔpta le!
  Albina, si tsɔ tameɖoɖo kplikpaa ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu la, ɖo eŋu be:
  -Ele be míawɔ avu kple aʋakɔwo hã! Ao, míele klalo be míaʋli nya dzɔdzɔe aɖe ta!
  Margaret tsɔ eƒe asibidɛwo ƒo ɖe ɖekakpui fia la ƒe ŋɔti dzi:
  - Mègavɔ̃ o, míele gbɔwò!
  - Nyemele vɔvɔ̃m o! - Ŋutsuvia tsɔ dada ɖɔ eƒe abɔta siwo mekeke akpa o, siwo me ʋuʋudedi le la ɖo. Eye wògblɔ kpee be. - Enyo, mesusu be ele be míayi nye teviwo gbɔ, woado alɔ fia la.
  Albina tsa ŋku hebia be:
  - Afisi woayi...
  Margaret lé ŋku ɖe nu ŋu... Ave aɖe nɔ ƒo xlãe godoo. Eɖo ŋku Amazon dzi vie. Fern gãwo tsi. Ati geɖewo nɔ afima siwo dzi seƒoƒowo le. Akɔɖuawo le abe roses ene, kple petunias - kple amadede siwo le keklẽm, abe ɖeviwo ƒe dzesiwo ene. Agba siwo le atiawo dzi lolo eye woƒe nɔnɔme sesẽ.
  Kpakpaluʋui gãwo abe albatross ene dzona, eye kpakpaluʋui siwo ƒe aʋalawo didi meta ɖeka la nɔa ʋuʋum.
  Albina tsɔ ŋku ɖe yame eye wòdo ɣli be:
  - Ɣe etɔ̃ le afisia!
  Margaret kɔ ta ɖe dzi eye wòdo ɣli be:
  - Eii! Ɣletinyigba bubu aɖee nye esiaa?!
  Ŋutsuvi Fia Matt kɔ eƒe ŋkume ɖe dzi kple movidzɔdzɔ:
  -Ɣletinyigba bubu kae?
  Margaret tsɔ abɔta bia be:
  - Gake edze ƒã be esia menye Anyigba o.
  Ŋutsuvia ko alɔgbɔnu heɖo eŋu be:
  - Eyata Anyigba dzie nètso? Tso ɣletinyigba sesẽ sia dzi, afisi kekeli ɖeka ma ke klẽ le!
  Margaret ko alɔgbɔnu eye wògabia ake be:
  - Ènya Anyigba la?
  Fia ɖekakpui la ʋuʋu ta be:
  - Godoo! Míaƒe dekɔnuwo tso afima!
  Albina lé ŋku ɖe ŋutsuvia ŋu nyuie wu hegblɔ be:
  - Enyo, ẽ... Èle abe ame ene ko, ɖeko nèdze tugbe!
  Fia Matt ʋuʋu ta kple ta si le keklẽm be:
  - Eye wò hã èdze tugbe ŋutɔ! Kpe ɖe ŋunye matrɔ fiakukua, eye nye ŋutɔ mawɔ srɔ̃nyewo!
  Nyɔnuviawo ko nu. Margaret de dzesii be:
  - Ðe menye kaba akpa be nàɖe srɔ̃ oa?
  Ŋutsuvia ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Fiawo ɖe srɔ̃ kaba! Srɔ̃ ene le asinye xoxo, ade anɔ kpli wò, ne míexlẽ harem la o!
  Margaret ko nu sesĩe wu.
  - Eyata harem le asiwò! Eii!
  Matt do eƒe akɔta eye wòɖo eŋu be:
  - Ke fia si si harem mele o ya ɖe? Manye bubu si ŋu bubu le o! Nyee nye dukɔ gã aɖe ƒe fia, míeda satelait ɖe yamenutome xoxo!
  Albina kpla asi kɔ na ŋutsuvia ƒe abɔta hegblɔ kple ɣli be:
  - Nye lɔlɔ̃tɔ... Nyemeɖe fu nam kokoko be mazu srɔ̃wò o!
  Fia ɖekakpui la gbugbɔ nu na nyɔnuvia ƒe ŋgonu, emegbe eƒe nuyiwo hedo ɣli be:
  - Èʋẽna lilili ŋutɔ... Èwɔ nuku ŋutɔ...
  Oleg Rybachenko, tsɔ kpe ɖe xexe sia si me Nazitɔwo wɔ aʋa le me nɔnɔ ŋu la, eɖe dzesi le xexeame katã bubu me. Afisi yamenutomeʋa si me ŋutasẽnuwɔwɔ kple adãwɔwɔ le ŋutɔŋutɔ nɔ. Afimae ŋutsuvia hã ge ɖe ʋuʋudedi ƒomevi aɖe me.
  Nukatae wòhiã be nàwɔ dɔ tso makumakunyenye ŋu? Naneke mevaa femaxee o. Eye nàwɔ dɔ sesĩe, ŋutsuvi. Eye nànɔ ku kple nusiwo gbɔ eme aɖeke manɔmee vavã.
  Eye Xexemeʋa Evelia to vovo le xexeame godoo vovovowo me. Eye zi geɖe la, evɔ̃ɖi wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me gɔ̃ hã, elabena Dziɖuɖu Etɔ̃lia sesẽ ŋutɔ. Eye nukunu aɖe ɖu edzi ŋutɔŋutɔ.
  Eyata Oleg Rybachenko wɔa aʋadziɖuɖuwo le xexe si sɔ kple wo nɔewo me.
  Moscow dzi dzedze kple aʋa si wowɔ ɖe Rzhev ŋu yi edzi. Esi futɔwo zã bɔmbdadamɔ̃wo eye woxɔ ƒoƒo tso Soviettɔwo ƒe tukpewo gbɔ tsɔ ɖo eŋu ta la, woyi ŋgɔ. Germanytɔwo dze agbagba be yewoatsɔe kple yewoƒe dɔwɔnu kple bɔmbdada manyaxlẽwo, kpakple tukpe siwo wotsɔna ɖea amee.
  Ŋgɔyiyi nɔ blewu, to anyigba si biã la dzi. Soviettɔwo wɔ aʋa abe sɔdolawo ene... Rzhev va zu Stalingrad evelia na Nazitɔwo. Nutoa me tɔwo katã kpɔ gome le aʋawɔwɔ siwo wowɔ ɖe eta la me.
  Mɔɖelawo ƒe ƒuƒoƒo sue aɖe lé aƒe xexlẽdzesi wuietɔ̃ ɖe Lenin Mɔdodo dzi. Ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo na Nazitɔwo te ɖe wo nɔewo ŋu eye woda tu ɖe woƒe nu siwo le nu kom la me tẽ. Alo woda bɔmb siwo me bɔmb siwo wowɔ le aƒeme ɖe futɔwo ŋu. Eye aleae wowɔ akpa aɖe le aʋadziɖuɖua me.
  Mishka si xɔ ƒe wuiɖekɛ la zi ɖoɖoe, tu aɖe gbã eƒe ta, eye tudala aɖe wu nyɔnuvi Masha. Gake ŋutsu mamlɛawo wɔa avu kple dzinɔameƒo si meɖea fu na o. Le kpɔɖeŋu me, Pashka tsɔ eƒe ŋusẽ katã tsɔ agbalẽvi aɖe ƒu gbe ɖe ʋua te, si zi ʋua kple futɔ afɔzɔlawo dzi be woatrɔ. Gake Sturmtigers kple Strummamonttɔwo gogo, aʋawɔnu siwo me afɔku le na amedzidzedze le du gãwo me. Pashka kple ŋutsuvi eve bubu siwo kpe ɖe eŋu, tsɔ woƒe agbe de afɔku me, hea tsigoe aɖe si me tsi eve siwo wotsɔ wɔa dɔe siwo ne wotsɔ wo ƒo ƒui la, wozua bɔmb sesẽ aɖe. Ŋutsu siwo le amama afã kple afã la ƒo ɖi kple aŋɔ ale gbegbe be womate ŋu akpɔ wo kloe le megbe si fa la nu.
  Pashka hea nu sesẽe. Eƒe ŋutilã le tsɛ ŋutɔ, edze abe ame kuku si ƒu eye eƒe akɔta le dodom abe alɔwo ene. Esesẽ be woahe ʋuƒo, gake, ʋuu keke ta, ŋusẽ mele bɔmb bɔbɔewo ŋu ɖe Sturmmamont si ƒe kpekpeme nye tɔn alafa ɖeka blaatɔ̃ vɔ atɔ̃ ŋu o, eye aʋawɔnu aɖeke mele esi o. Ŋutsuvi eve mamlɛawo ƒe ŋutilã le tsɛ wu gɔ̃ hã. Togbɔ be ƒe enyi koe woxɔ hã la, woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo le dzo dam ale gbegbe be wole ɣli dom le glikpoawo dzi abe sandpaper ene. Ɣeaɖeɣi la, tudadaa va nɔ anyi kpoo vie eye afɔ siwo me ʋuʋudedi le ƒe ƒoƒo na nye towo te. Koŋ la, ŋutsuawo zɔa afɔ ƒuƒlu le ƒe bliboa me, eye wodoa dzi le vuvɔa me ne woƒe afɔbidɛwo trɔ zu blɔ ŋutɔŋutɔ. Gake nusi wɔ nukue nye be hehexɔxɔ si gbɔ eme alea le Spartantɔwo ƒe atsyã nu na ŋutsuvi kple nyɔnuviawo dometɔ aɖeke medze dɔ o.
  Eye le atikewo kple dɔlékuiwutikewo ƒe hiahiã vevie ta la, lãmesẽ le vevie ŋutɔ. Gake le nyateƒe me la, ne èdo akaɖi kple awu kpui ƒe bliboa katã tso ɖevime ke la, ekema kakaɖedzitɔe la, màxɔ dzamezã alo ŋɔti me veve o.
  Nu bubue nye be màte ŋu azu numame na dɔwuame tsɔ wu vuvɔ o. Eye nuɖuɖu ka ƒomevie ate ŋu anɔ du si woɖe to ɖe keŋkeŋ kloe me? Afisi woda tu mɔ tsɛ ɖeka kolia si to kloe.
  Pashka xɔ tu tso abɔta, eye wòbla eƒe aɖuwo, ɖu eƒe nuyi vaseɖe esime ʋu nɔ dodom, ale be wòagaƒo hũ o. Ao, mana dzidzɔ ma tɔgbe fasitɔwo o. Russia-ʋawɔla la meƒoa ɣli le vevesese ta o. Ŋutsuvia he ʋuƒoa hedo ɣli ɖe ŋutsuawo ta be:
  - Gbugbɔ wò asikewo, ele kokoko be nànɔ agbe!
  Ŋutsuviawo, esi wokpɔe be womegahiã yewo le afisia o ta la, woƒua du dzona kabakaba. Woƒe klowo kple abɔtawo le dzo dam xoxo le esi wotso glikpoawo dzi ta, eye wole ɣli dom hã. Enyo be màte ŋu asee le toɣliɖeɖe si naa tome tona la me o.
  Pashka tso eɖokui eye wòdo ɣli be:
  - Mesubɔa USSR!
  Etutua ʋuƒo aɖe ɖe Sturmmamont-ʋua ƒe mɔwo te. Wose ɣlidodo aɖe, si le ʋu ƒom kpe ɖe ʋu ŋu, eye wovuvu ŋutsuvia kakɛkakɛe. Gake Hitler ƒe mɔ̃a mete ŋu nɔa te ɖe gbagbãa nu o, eye wòma ɖe akpa vovovowo me. Eye bɔmbdadamɔ̃ ƒe ʋuƒo gbadza aɖe dzona toa gli aɖe si mu.
  Pashka ku, gake eƒe luʋɔ ƒu du yi xexeame katã bubu. Chernobog ŋutɔ kplɔ ŋutsuvia yi xexeame katã bubu. Fofo la ƒe asigɛ gã aɖe li ale gbegbe, ame kukuwo ƒe luʋɔwo ʋuna yia afima. Eye xexeame katã siawo meganye Hyperveer ƒe ɖoɖoa ƒe akpa aɖeke o, ke boŋ wonye ɖoɖo si le eɖokui si. Wokpɔa ame ƒe amenyenye ta eye nenema kee nye eƒe ŋkuɖoɖonudzi hã, eye emegbe ate ŋu awɔ eƒe agbemenuteƒekpɔkpɔwo ŋudɔ le xexeame katã si kplɔe ɖo me, afisi ame kuku susɔeawo nɔa agbe zi ɖeka ko. Ne ŋutilã la ku ake la, woatsɔ luʋɔ la ayi xexeame katã si kplɔe ɖo me, eye amea anɔ agbe zi etɔ̃lia... Ne egaku ake la, ekema ʋuʋua adzɔ ɖe enelia dzi. Elabena Mawu kple Mawuwo ƒe Mawu Gãtɔ, Dzɔla la, lolo wu nuwɔwɔ gbogbo manyaxlẽawo. Eye nuwuwu manɔ luʋɔ ƒe tsaglãla tsam o vaseɖe esime ame natsi ale gbegbe be eya ŋutɔ nazu demiurge Mawu.
  Esiae nye gbɔgbɔ la ƒe Tɔtrɔ Kpata. Eye amewo gakpɔtɔ le ɖoƒe si bɔbɔ wu le fiazikpuia ƒe afɔ nu tututu si kplɔa ame yia ŋusẽkatãtɔnyenye kple didiwo katã ƒe dzidzemekpɔkpɔ me. Eteƒe madidi o, ame sia ame aɖo eƒe taɖodzinua gbɔ, esi wòto vidzidzi kple ku geɖe me eye wòto nuteƒekpɔkpɔ siwo ƒo ƒu me. Nyateƒee, amesiawo, vevietɔ saɖagaxɔmenɔlawo kple xɔsetakukulawo, ƒe mɔkpɔkpɔ be le fukpekpe le agbe sia me megbe la, yewoaxɔ paradiso si me atikutsetse viviwo kple seƒoƒo ʋeʋĩwo yɔ fũu la nye dzodzro. Eyata Seɖoƒemanɔsitɔ la, le eƒe Ŋusẽkatãtɔ Gãtɔ, Wɔla Gãtɔ me, dzra nane si nyo wu na amewo wu paradiso dzro aɖe ko. Ne mede ɖeke o la, na ame ɖekaɖeka siwo doa vevie nu. Eye amesiwo gbɔdzɔ eye ŋusẽ mele wo ŋu o ate ŋu aɖo ŋu ɖe drɔ̃e si mebɔ o wu la me vava ŋu. Do go wò ƒometɔwo kple xɔlɔ̃ siwo nèlɔ̃ vevie le Anyigba dzi alo le xexe bubuwo me. Eye nànɔ wo gbɔ le dzidzɔ me le xexe nyui aɖe me: aʋawɔwɔ, dɔwuame, dɔléle, tsitsi kple dzɔgbevɔ̃e bubuwo manɔmee. Paradiso sia tɔgbe me koe mahiã be agbe ɖeka kple ŋutilãmeme ɖeka pɛ hã nazɔ o.
  Eye be le nyateƒe me la, le ame gbugbɔgadzi ɖe wo nɔewo yome megbe la, ŋusẽ ate ŋu anɔ ame si le eƒe ŋusẽ te ale gbegbe be ate ŋu atia eya ŋutɔ ƒe dzidzɔkpɔkpɔ ƒe nɔnɔme. Alo dɔwɔna kple vivisese le ŋutifafa vie me. Eye eyata ɖewohĩ Mohammedtɔwo ƒe paradiso si me harem, nuɖuɖuwo kple ɣeɖulawo le gɔ̃ hã ate ŋu ava zu nusi tea ɖeɖi ame ŋu ale gbegbe be ame atia nane si le bɔbɔe wu na eɖokui si le dɔ dzi wu sã!
  Elabena Mawu tsɔ Mavɔmavɔ de woƒe dziwo me! Eye amegbetɔ zu luʋɔ gbagbe, eye ŋutilã la yi ke (anyigba ƒe akpa vovovowo gbɔ!) si me wowɔe tsoe la gbɔ, eye gbɔgbɔ la yi na Mawu si tsɔe na! Amegbetɔ ƒe gbɔgbɔ nye Mawuwo ƒe Mawu, Fofo la ƒe gbɔgbɔ. Eye luʋɔ mekuna o, elabena xexeame Wɔla Ŋusẽkatãtɔ la ƒe akpa sue aɖe le eme. Eye menye anyi dzro aɖe koe míenye o. Demiurge Mawuwo kple woƒe ƒometɔwo ƒe tɔgbuiyɔviwoe míenye, eye menye nuwɔwɔ dzro aɖe koe míenye o. Eye Yehowa tsɔ mavɔmavɔ de woƒe dziwo me. Elabena Mawu Gãtɔ Ŋusẽkatãtɔ, Dzila la, nye mavɔmavɔ. Eye le ame ɖesiaɖe me la, Mawunyenye Ŋusẽkatãtɔ Gãtɔ ƒe akpa aɖe li si wòle be woatu ɖo le ame ŋutɔ me, si me to sɔsrɔ̃ be wòado dzi le fukpekpe, vevesese, ku kple aʋadziɖuɖuwo wɔwɔ me hã le.
  Ŋutsuvi mɔɖela la ku be yeava zu fiavi le xexe yeye aɖe me.
  Chernobog ɖe esia fia nyɔnuvi dzɔlawo hã... Le nyateƒe me la, esia nye xexe kemɛa ƒe nukpɔkpɔ si mebɔ o, nusi dzɔna emegbe le Ame Kukuwo ƒe Fiaɖuƒe si Nuwuwu Mele O la me.
  Pashka nyɔ le ŋutilã yeye me... Nu mamlɛtɔ si ŋutsuvi si xɔ abe wuiɖekɛ ene la ɖo ŋku edzi enye vevesese sesẽ aɖe si vuvu eƒe ʋukawo, lãmekawo, ƒu ƒe ŋutilã, eye emegbe eƒe fafa kple dzidzɔkpɔkpɔ si kplɔe ɖo. Eye anyigba la ƒu du dzo le ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu te enumake, si trɔ zu klosalogaku sue aɖe eye wòbu le ɣletivi siwo klẽna wu ƒe keklẽ megbe. Eye emegbe saŋkuƒoƒoa dze ƒoƒo gɔme, si nye nane si lolo ŋutɔ.
  Eye fifia egatrɔ va eƒe ŋutilã me, ŋusẽ kple ŋusẽ yɔe fũ tso nuɖuɖudzroame si naa lãmesẽ me. Pashka gakpɔtɔ nye ŋutsuvi, gake meganye dzedzeme tsɛ si nɔ asaɖa me abe tsã ene o, ke boŋ lãmekawo le esi, ŋusẽ le eŋu, eye eƒe ŋutigbalẽ ƒe amadede nye amegbetɔ tɔ tututu, sika viviti. Ŋutsuvia se eƒe mo, ao, edze abe amegbetɔe wònye keŋkeŋ ene, eƒe ŋutigbalẽ le blɔ eye wòle dzadzɛ, eye taɖa si le eƒe ta la fa miamiamia eye wòle abe seda ene ne woka asi eŋu. Asigɛ wɔnuku aɖewo koe le eƒe asibidɛwo ŋu.
  Ŋutsuvia ƒo kpe xɔasi la eye hologram aɖe klẽ. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe si womate ŋu asusu o ƒe amadede ƒe nɔnɔmetata si le akpa etɔ̃ me do. Eƒe gbe si le abe klosalo ene la nɔ ɖiɖim sesĩe be:
  - Oo wò kɔkɔetɔ! Wò dzidzi dzɔ eye eyata azãɖuɖu aɖe anɔ fiaɖuƒea me!
  Eye le eƒe nyawo megbe teti kloe la, akaɖi siwo le keklẽm, siwo le amadede vovovowo me la bi ɖe fiazikpuixɔa me, afisi ŋutsuvi kuku si wodzi yeyee la nɔ, eye akaɖi gbogbo aɖewo te keklẽ. Kasia Pashka kpɔe be wokplɔ ye yi bɔlƒoƒe gã aɖe abe ɖe ƒutsotsoe aɖe ene, eye ameha vovovo siwo ƒe nɔnɔme to vovo tsɔ dzidzɔ do gbe nɛ le. Ŋutsuvia lé ŋku ɖe eŋu eye wòmiã ŋku. Le fiazikpuixɔ gã la me la, kpememewo kple esiwo le tsatsam le etame, akaɖi siwo woɖo atsyɔ̃ na ŋutɔ eye woƒe amadede le vovovo la nɔ afima. Eye vudo siwo le amadede vovovowo me ƒe ʋuʋudediwo nɔa ƒoƒom.
  Eye le goawo katã me la, fiasãa ŋutɔ nye etsɔmenyawo kple blematɔwo siaa le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Nyaselawo ƒe akpa gãtɔ nye ŋutsuvi kple nyɔnuvi dzetugbewo, eye nyɔnuviwo sɔ gbɔ wu zi gbɔ zi etɔ̃. Tsɔ kpe ɖe wo ŋu la, nuwɔwɔ ƒomevi eve ʋɛ aɖewo hã nɔ anyi. Elolo ŋutɔ, eƒe kɔkɔme nye meta eve, eɖi gorillawo, towo koe le abe ʋetsuviwo, nuwɔwɔ siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi kple aŋutiɖiɖi ƒe aʋalawo ene. Eye ame ɖekaɖeka siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi kple ɣi siwo le sue vie wu siwo ɖi akpɔkplɔwo, gake wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi.
  Tsɔ kpe ɖe wo ŋu la, ŋutsu sue siwo nye mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo hã nɔ tsatsam le akpataa me, nɔ tasiaɖamfɔwo dzi tsɔ fia ƒe nuɖuɖu kple aha dzeani siwo wotsɔ agbalẽ xatsaxatsa siwo le amadede vovovowo me la ɖe asi.
  Pashka de dzesii be ame tsitsi aɖeke kloe menɔ akpataa me o, eye eyata nuwɔwɔawo, togbɔ be wodze abe amewo ene hã la, le mɔ aɖe nu la, woƒe ŋutigbalẽ klẽna akpa, eye woƒe taɖa le abe seƒoƒo ƒe aŋgbawo ene. Ameha nyui aɖe, gake wosɔ gbɔ akpa. Eye woƒe to siwo menye amegbetɔwo tututu o la le abe rose-ti si wotso ɖe afã me ene.
  Afikae wòle? Ðe wòate ŋu anye dziƒoa? Nyitsɔ laa la, Orthodɔks-ha kple mɔɖelawo va le kplikplikpli wu, eye nunɔlawo do paradiso si me dɔmenyonyo le na amesiwo ku ɖe Fofonyigba la ta.
  Ðewohĩ menye alakpa dam nunɔlawoe oa? Fifia meganye ŋutsuvi si me afɔ ƒuƒlu, si ŋu ʋuʋudedi le eye wòle ƒoƒom le aʋa siwo wowɔna ɖe Rzhev ta me o. Ao, fiavi la le tsitre ɖe wo ŋgɔ. Ŋutsuvi hã gakpɔtɔ nye, gake edo afɔkpa dzĩ siwo le keklẽm siwo wotsɔ kpe xɔasiwo ɖo atsyɔ̃ na, le awu si me atsyɔ̃ɖoɖo le ŋutɔ me, togbɔ be edo xoxo vie hã. Yi aɖe le keklẽm le alidziblanua dzi, eye wotsɔ kpe xɔasiwo ɖo atsyɔ̃ na eƒe abɔta. Ewɔ nuku gɔ̃ hã: robotwo, television, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, fiasã aɖe ƒe nɔnɔme.
  Nyateƒee, nyaselawo hã doa awu le wo ɖokui si. Ŋutsuviawo do titinaɣeyiɣiwo me camisoles kple afɔkpa dzeaniwo, eye nyɔnuviawo do glass-fɔkpa siwo ƒe afɔkpodzi kɔkɔ kple awu siwo me kɔ siwo meɣla woƒe ŋutilã ƒe atsyɔ̃ o.
  Nyɔnuvi eve, siwo anya nye dɔlanyɔnuwo, ƒu du do go le fiaviawo ŋkume: wodo afɔ ƒuƒlu le awu ɣi kpuiwo me, eye wole amama, eye avɔ tsɛ aɖe si le keklẽm la tsyɔ woƒe no wɔnukuawo dzi vie. Wokaka aŋgba pink-tiwo faa, le fiavi yeye si wodzi yeyee la ƒe afɔkpodzi te.
  Fifia Pashka nye fiaƒomevi, gake enye mɔɖela si dɔ le wuwum, si le tsɛ, eye wòƒo ɖi ŋukpemanɔmee. Eye dada ƒe seselelãme yɔa eƒe luʋɔ me fũ. Mɔɖela anukwareɖila - dzɔdzɔenyenye li.
  Nyɔnuvi aɖe si do fiawuwo kple ɖekakpui aɖe si xɔ abe amegbetɔ ene alo esi wu nenema la do ɖe fiazikpui si le keklẽm la dzi. Wodo gbe na Pashka, eye wòdo gbe na wo le mɔɖeɖedɔa wɔwɔ me.
  Ðekakpuia do fiakuku eye wògblɔ kple gbe bubu be:
  - Wòe nye sɔdola si wowu kalẽtɔe si Mawuwo ɖoe be yeanye nye domenyila kple nye ɖusime!
  Pashka ɖo nya sia ŋu ɖokuibɔbɔtɔe be:
  - Nyemenya o, Wò Aƒetɔ. Soviettɔ alafa geɖe kple akpe geɖe dze anyi kalẽtɔe wu nye o! Eye mesusu be womedze na fetu si mede nenema o le dziƒo o!
  Xexe sia me fia gblɔ kple gbe vevi aɖe be:
  - Afi siae mí katã míenɔ agbe ɖeka eye míexɔ bubu. Menye ɣesiaɣie teƒeɖoɖoa sɔ o. Nye hã menye asrafomegã nyuitɔwo dometɔ ɖeka le tsarist-srafoha me o, gake mexɔ fia ƒe dzesideŋkɔ. Gake nyɔnuvi afɔ ƒuƒluawo dometɔ ɖekae nye Fada Makhno ŋutɔ!
  Subɔvinyɔnua tsɔ nya siawo ƒo nu sesĩe eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  -Gake mesrɔ̃ vivisese siwo gbɔ mi ŋutsuwo mate ŋu aɖo o!
  Fia la ɖo eŋu sesĩe be:
  - Wò, kluvi Makhno, wometsɔ nya aɖeke na wò o! Blae ɖe goblin post la ŋu ale be wòate ŋu axɔ eƒe gome le ɖaawo me.
  Gorilla aɖe si ƒe towo le abe lãkusi ene le lãkusi atɔ̃ me lé nyɔnuvia eye wòhee yi sɔti aɖe dzi. Nyɔnuvia dze agbagba be yeatsi tre ɖe eŋu gake medze edzi o, gake wotsɔ ƒoƒoe ƒo eƒe ata vevie. Le ema megbe la, eɖu goblin la ƒe afɔ, gake woƒoe ɖe asike eye wòdze anyi, eye meganya naneke o.
  Adzɔ dzi na fia la, gake Pashke ya medze eŋu kura o. Menyo ne meƒo nyɔnu o, nenye be enye ʋukɔkɔɖila kple adzodala Makhno ŋutɔ gɔ̃ hã. Ɣeaɖewoɣi la, dzɔgbese lɔ̃a ayemɔ aɖe wɔwɔ ɖe ame ŋu. Alo ne míagblɔe tututu la, Demiurge Mawuwo. Ɣeaɖewoɣi la, woɖoa hlɔ̃biabia ame vɔ̃ɖiwo le woƒe ku megbe, gake menye ɣesiaɣie wobiaa hlɔ̃ tẽ o. Ame aɖewo ate ŋu azu nuwɔametɔ, ame aɖewo ate ŋu azu kluvi alo kluvi. Gake Eƒe Aƒetɔ ŋutɔ menye mawudɔla kura o, ke boŋ enye asrafomegã si le dzidzɔ kpɔm, Shwinder. Menye vɔ̃ɖi wu kpovitɔ bubuwo o, gake menyo wu hã o. Eye dzɔgbenyuie nɔ ŋunye, abe alesi wòle le Vysotsky ƒe hadzidzia me ene, be metsi va zu fia, le nye agbe evelia me xoxo. Nyateƒee, menye enumake o, ke boŋ esime wowu fia tsãtɔa. Afisiae ŋutete siwo nɔ alɔ̃ dɔm tsã la dze le.
  Pashka kpɔe eye wòzi ɖoɖoe. Megase le eɖokui me be yekpɔ dzidzɔ bliboe o. Eye fia la ƒe gbe si mevivina nenema gbegbe o la ɖe gbeƒã be:
  - Eye fifia ele be nàkpɔ gome le kɔnu si wowɔna le kɔnu nu me le amegãwo ƒe fiakukuɖoɖoɣi! Fifia tohehe na nuvlowɔla gã aɖe, vevietɔ afɔkutɔ si nɔ agbe va yi la ava eme! Elabena mexɔe se be ele be nuvɔ̃wo naxɔ hlɔ̃!
  Wose gbeɖiɖi aɖe si le ŋeŋem, eye anyigba si le fiazikpui la ŋgɔ la te ʋuʋu. Gbeɖiɖia fa, robotawo nɔ ke kplɔm dzoe, eye atikplɔa nɔ dzi yim yina yame. Nane si ɖi gakpo si wotsɔ ƒo xlãe si le tsia dzi la do. Ðeko wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla ŋutsuvia ɖe eƒe asiwo ŋu ɖe atitsoga ɣi aɖe ŋu, eye wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla ɖe eƒe afɔwo ŋu. Wotro abɔawo tso abɔta siwo me lãmekawo le eye wòdze ƒã be agbaa nɔ veve sem na ŋutsuvia vevie.
  Enumake Zoya kple Victoria kpɔ ŋutsuvi sia si ƒe lãmekawo nye Oleg Rybachenko, eye wotsɔ ɣlidodo trɔ ɖe Chernobog ŋu be:
  - Nuka wɔm nèle, vivimetɔ?
  Xexeame Katã ƒe Vɔ̃ɖinyenye ƒe Aƒetɔ la ɖo eŋu blewuu be:
  - Le ŋutsuvi sia ƒe vodada ta la, màte ŋu ayi edzi anɔ avu wɔm le xexeame katã eye nàkpɔ egbɔ be USSR ɖu dzi o! - Chernobog ƒe ŋku va nɔ sesẽm ɖe edzi. - Lɔ̃ ɖe edzi, esia nye nuvlowɔwɔ gã aɖe ale gbegbe be eɖaɖa le ami me gɔ̃ hã mesɔ gbɔ o!
  Zoya gblɔ kple gbe si nye kukuɖeɖe be:
  - Gake esiae nye nuvɔ̃ gãtɔ kekeake si womewɔ le lɔlɔ̃nu faa me o!
  Chernobog ɖo eŋu kple gbe si me dzideƒo le be:
  - Woƒo wò vevie ne èƒoe le vo me! Xɔ dzinye se be wowɔ nu ɖe ɖevi sia ŋu tufafatɔe ŋutɔ!
  Goblin-awo tsi tre ɖe Oleg si wobla la ƒe goawo dzi. Ŋutsuvia nɔ amama keŋkeŋ eye eƒe lãmekawo vuvu le barbell si wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla eƒe afɔwo ƒe kpekpeme ta. Pashka ke ɖi eye wòbia be:
  - Nukae nye eƒe vodada?
  Fia la ɖo eŋu dadatɔe be:
  - Nya lae nye be le eya ta la, Soviet Russia to mɔnukpɔkpɔ gã si su esi be wòakpɔ ɖeɖe la me!
  Pashka bia Oleg Rybachenko kpoo be:
  - Nyateƒee nye esia!
  Esi agbalẽdzraɖoƒea vuvu ŋutsuvia la, eƒo aɖuwo:
  - Ɛ̃! Nye vodadae!
  Sedede aɖe si me kɔ tso fia la gbɔ kplɔe ɖo:
  - Ƒo!
  Eye goblins-awo tsɔ kɔsɔkɔsɔwo ƒo ŋutsuvia ƒe akɔta ƒuƒlu sesĩe alesi woate ŋui. Ŋutilãa vuvu, eye Oleg Rybachenko ƒe mo trɔ zu dzĩ. Gake ŋutsuvia, si lé eƒe aɖuwo ɖe asi eye wònɔ ʋuʋum la, edo asi ɖa eye meɖe asi le ɣlidodo aɖeke ŋu o. Eye goblin-awo yi asrafoha la dzi kple dziku fafɛ. Wotsɔ woƒe ŋusẽ katã ƒoe eye wotsɔ kakaɖedzi lã ŋutsuvia ƒe ŋutigbalẽ.
  Pashka de bubu eŋu, togbɔ be Oleg Rybachenko nɔ veve sem hã la, medo ɣli o, ke boŋ gbɔgbɔ sesẽ koe wògbɔ. Togbɔ be funyafunyawɔwɔa nu sẽ ɖe edzi hã. Kɔsɔkɔsɔ siwo le aŋekotokua ƒe asiléƒea te dzoxɔxɔ eye wova biã. Eyata fifia menye ɖeko ƒoƒo yeye ɖesiaɖe lãa ŋutigbalẽa ko o, ke etɔ dzoe ɖe teƒea kple lã.
  Lã si wofli ƒe ʋeʋẽ sesẽ aɖe nɔ dodom le xɔa me. Vevesesea nu sẽ ŋutɔ. Oleg ƒe ŋkuwo nɔ dodom tso woƒe ŋkume, eƒe mo trɔ zu blɔ, ʋu nɔ sisim tso eƒe kɔ me, gake kokoko la, etsɔ lɔlɔ̃nu faa ƒe agbagbadzedze gã aɖe xe mɔ ɖe ɣlidodo si nɔ klalo be yeasi le eƒe ŋɔti me nu. Wose le wo ɖokui me be ŋutsuvi sia to nuteƒekpɔkpɔ vɔ̃ɖi aɖe me. suku, si me ɣletiviwo kple yamenutomeʋawɔwɔ ƒe xexeame hã le. Oleg kpɔe le susu me be metsɔ ʋuʋudedi ƒoe le tsi dzodzoe me eye wòva nɔ bɔbɔe wu.
  Kɔsɔkɔsɔ siwo le dzo dam ɣiwo la ƒo Rybachenko hefiãe tso eƒe kɔ dzi va ɖo eƒe afɔkpodzi ŋutɔ, si goblins-awo ƒo kple mɔɖeɖea, gake ŋutsuvi si bi eye wòxɔ abi la medi kokoko be yeƒe susu nadzo o. Pashka lé ŋku ɖe esia ŋu abe ɖe wòwɔ nuku ene. Ese veve ɖe ehati si xɔ ƒe ma ke kloe nu, gake le go bubu me la, eƒe vodadae wònye be USSR, si melé ɖe asi kura o xoxo la, kpɔe be yeɖo tsɔtsrɔ̃ ƒe agbo nu tututu. Enyo, ɖe woate ŋu atsɔ nane si le abe esia ene ake nyateƒea? Le nyateƒe me la, Stalin ŋutɔ bia be woaɖe nublanuimakpɔmakpɔ ɖe futɔwo ŋu. Gawu la, ŋutsuvia ƒe lãmekawo le sesẽm ŋutɔ eye megbɔdzɔ kura o, togbɔ be ami si sɔ gbɔ ɖe eme vie hã mele eme o hã.
  Esia fia be nyemeto dɔwuame ŋutɔŋutɔ me kpɔ o, eye esia hã mehea veveseseɖeamenu vɛ o...
  Gbeɖiɖi aɖe si do tso tomekawo me kpata la ʋuʋu fiasãa. Gli la mu, eye ƒutsotsoe si nɔ yiyim la kaka amewo abe aŋetu ƒuƒluwo ene, tsɔ fiazikpuia ƒu gbe ɖe dzi abe ahomya ene... Nusianu dzɔ abe ɖe anyigbaʋuʋu sesẽ aɖe dzɔ ene, le ahom sesẽ aɖe ƒe ablaɖeɖe me. Eye le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, gbevuviawo do. Eɖi goblins ŋutɔ, ɖeko womedo amama le lãfu me o, ke boŋ wodo awu.
  Ati si le tsia dzi la mu le dzidziƒoamea ta eye atitsoga la gbã. Esi woƒo Oleg Rybachenko ŋutasesẽtɔe eye dzobibiwo tsyɔ edzi ta la, edze Pashka dzi. Eƒe akɔta kple akɔta katã, si mu kluvi ŋutsuvi fiavi la, fiã eye wògbã. Ke hã, ŋutsuvia gakpɔtɔ lé eƒe susu me ɖe asi eye wòƒo nu na mɔɖela la le ɣlidodo me be:
  - Esia nye míaƒe mɔnukpɔkpɔ!
  Eye eɖe tu aɖe si ŋu wotsɔ daimɔndwo ɖo la do goe le Pashka ƒe alidziblanu me. Eda tu zi ɖeka ɖe eƒe asigɛwo me. Wogbã, eye woda tu eve ɖe kɔsɔkɔsɔ siwo lé eƒe afɔwo ŋu. Togbɔ be funyafunyawɔwɔa ƒe ŋusẽ blibo nɔ Oleg Rybachenko ŋu hã la, eƒe ʋuʋu ƒe ŋutete gakpɔtɔ nɔ esi, eye eƒe susu ƒe nukpɔsusu nu sẽ wu tsã. Fiaviŋutsua na afakala deŋgɔ siwo le fiaɖuƒea me dometɔ aɖewo nɔ eƒe alidziblanu ŋu.
  Eye goblin siwo ge ɖe eme la meɣla woƒe seselelãmewo kple lãwo ƒe dzɔdzɔmeŋutetewo o. Wodi be yewoatsrɔ̃ nu gbagbe geɖe alesi yewoate ŋui eye woda tu ɖe afisiafi.
  Ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo koe nɔ Oleg Rybachenko si be wòatutu Pashka ɖa, eye le teƒe si ŋutsuvi-fiavi la mlɔ teti koe nye ema la, do aɖe si keke meta afã eye wògoglo meta ɖeka koe nɔ eme, eye eƒe goawo nɔ dzudzɔ tum henɔ keklẽm. Rybachenko Jr. ŋutɔ da tu futɔa kple kakaɖedzi. Wotso goblin atɔ̃ gbãtɔ siwo dze wo dzi la le woƒe gbagbã gbãtɔ ta.
  Ŋutsuvia trɔ hefɔ afakala si fia la tsɔ eƒe afɔwo ƒu gbe la, eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo te abɔtaawo. Le yamenutome xexeame la, Oleg Rybachenko wɔ nu kple aʋawɔnu ƒomevi mawo tɔgbe xoxo eye le esia ta ewɔ nu kple kakaɖedzi ŋutɔ. Goblin wuieve bubuwo tsɔ woƒe luʋɔwo ƒu du yi xexe siwo de ŋgɔ wu la me tso ŋutsuvia ƒe tudada tso eƒe asiwo kple afɔwo me.
  Eye le goawo katã me la, fefenya aɖeke medzɔ o. Asrafoha ɖedzesiwo nɔ klalo be yewoawɔ aʋa. Esi ame tsãtɔwo wɔ avu kple wo nɔewo... Le ŋutilã siwo to vovo vie me ko.
  Oleg, si nɔ tu dam henɔ sisim le futɔwo ƒe ɖahelawo ŋu la, susu be: amekawoe nye goblin siawo? Amewoe wonye eye ne nenemae la, nuvlowɔwɔ kawoe wowɔ le ɣletinyigba si nye Anyigba dzi? Zi geɖe la, wozãa goblins le gliwo me tsɔ tsi tre ɖi na vɔ̃ɖinyenye kple bometsinu aɖe.
  Ŋutsuvi si nye gbenyidzikpɔla la fɔ elf kukuawo hetsɔ wo ƒu gbe, eye wotsɔ ŋutsu si tsɔa atiwo ƒua gbe, si va zu ame kuku fifia la ƒe ŋutilã de wo me. Eye fifia edze tudada gɔme kple asi eveawo.
  Pashka bibi la ɖe akunyawɔnu bubu do goe le eƒe alidziblanu me eye wòdze tudada gɔme ɖe amedzidzela siwo nɔ du dzi hedze wo dzi la dzi.
  Emegbe dzonu gã aɖe si dzona do, abe aʋawɔmeli ene, eye goblin geɖe wu kple akpɔkplɔ siwo ƒã hafi wokpɔna la ti kpo tso eme. Gake aʋala-to (goblins) siwo nye elfwo ƒe fiaɖuƒea me tɔwo mehe ɖe megbe le tudada woƒe ƒometɔwo ŋu o. Eyata ƒoƒoawo ɖɔliɖɔli nɔ edzi yim vevie.
  Oleg Rybachenko nɔ agbalẽ xatsaxatsa aɖe dzi fifia. Eɖe asi le afakalawo ƒe dzodzodzoetsitsiwo ŋu, eye wòmlɔ lã wɔadãwo nu ƒoƒu ɖe fli ɖeka dzi. Goblin aɖewo xɔ dzo le magoplasma ƒe atike siwo gblẽa nu le ame ŋu ta, eye bubuwo, esi wodze anyi ɖe nuheŋusẽ ƒe mɔ̃a te la, woɖe ʋu ƒe tsidzɔƒe dama kple blɔwo do goe. Gake ɖeko esia na wòxɔ dzo ɖe edzi, eye akplɔ siwo ƒe aʋala le abe vɔvɔ̃ ene nɔ tetem ɖe wo ŋu.
  Woawo hã, tu siwo wotsɔ tsia yameʋuwo nu tso fiasãa me la ƒo wo. Dziŋgɔlia katã de amadede vaseɖe esime ŋkume ƒe ʋuʋudediwo nɔ veve sem kple dzonu wɔnuku aɖe.
  Oleg Rybachenko ƒo nu dzikutɔe be:
  Nuvɔ̃wɔla axɔ etɔ
  Anɔ abe akpɔkplɔ si le bibim le dzo me ene, .
  Xɔ dzinye se be nya sesẽ aɖee nye esia - .
  Nuvɔ̃wɔla la de ta agu na Satana!
  Gake Satana kple Chernobog ƒe nukpɔsusua mesɔ kura o. Satana nye mawudɔla dzeaglã - nuwɔwɔ, Chernobog nye Dzɔla ƒe hypostasis si li tegbee. Eye esiae nye vovototo gã si le wo dome. Elabena Chernobog nye Viŋutsu kple Ƒomea ƒe Akpa aɖe, eye menye eƒe futɔ kura o! Woɖe nya Satana gɔme be enye futɔ.
  Pashka ƒo goblin la. Nusi susɔ koe nye abɔ kple afɔ siwo le ete siwo ŋu fu le. Le goawo katã me la, elf-awo daa tu nyuie wu sã. Amekae nye ŋutsu sia si ƒe to le aʋala? Gorilla aɖe li!
  Pashka meƒo asa na dziɖuɖu kura o, gake ete ŋu ti kpo trɔ yi megbe, ɖeko wòse dzoxɔxɔa le eƒe abɔta. Camisole la ƒe avɔ xɔasi la xɔ dzo vie.
  Esi Amegãɖeɖi Makhno va zu nyɔnuvi ta la, ewɔa avu hã, eye wòdaa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ. Ke hã, menye dzodzroe wobunɛ be enye amegã si ƒe tagbɔ gblẽ o. Abe alesi hadzidzia gblɔe ene. Mía kple wò míegbã dzimaxɔsetɔ la ɖekae ɣesiaɣi, eye míekplɔ crests kple Russiatɔwo - ataman ɖeka. Gake emegbe dzɔgbevɔ̃e dzɔ ɖe dzinye vie le atamanawo ŋu! Gake míawɔ ɖeka - be míado vlo amesiame!
  Oleg Rybachenko tsɔ dzo aɖe lã goblin alafa ɖeka eye wògblɔ be:
  -Le aʋawɔwɔ me la, woɖea mɔ ɖe nusianu ŋu, eye nusianu tso amesi ate ŋu awu ame sia ame gbɔ!
  Pashka lɔ̃ ɖe esia dzi eye wòdze tudada gɔme zi geɖe wu eye, henɔ agbagba dzem be yeaɖe eƒe nyateƒetoto afia abe ŋutsu sia si ƒe ŋutilã ƒe akpa aɖewo vuvu gake megbã o ene.
  Vivivi la, elf-awo va ƒo ƒu eye wohe woƒe nusiwo wodzra ɖo ɖi la vɛ. Aʋaa yi edzi le fiasã si gbã keŋkeŋ eye wòtɔ dzoe la katã me.
  Eye aʋa siwo wowɔ ɖe Rzhev ŋu ƒe nɔnɔmetata gafɔ ɖe te ake. Du si trɔ zu glikpowo la mena ta o. Natasha, si nye Komsomol nyɔnuvi aɖe, si lé tu ɖe asi la da tu Kraut ƒomea. Nyɔnuvi dzetugbe aɖee wònye, eƒo ɖi ŋutɔ eye wòle tsɛ: ŋutigbalẽ kple ƒuwo. Gake mo si ƒe asike le abe ŋutsu ene eye ŋku gãwo le blɔ la lé eƒe dzedzeme me ɖe asi. Wode abi Natalya ŋu wu zi ɖeka, gake edo dzi le eƒe afɔwo ƒe "ƒoƒo" me. Eƒe chintz-wu si wovuvu zi geɖe eye wotsɔa ablaɖeɖe lɔ̃nɛ la nɔa abe nubiala ƒe awu ʋlaya ene. Nusiwo na wòɖi nubialae nye afɔ ƒuƒlu, siwo katã xɔ abi kple abi, togbɔ be Komsomol aʋawɔla ƒe afɔwo ƒe nɔnɔme dzeani si wɔ ɖeka, kple akplo si wotsɔ avɔ wɔe si me nyɔnuvia ɣlaa bɔmb siwo me wotsɔa dzobibi tsakae ɖo hã.
  Natasha do ɣli, eye wòɖe kpẽ bubu. Esia le sinimawo me ko, ame ŋkutawo li ale gbegbe be wotsɔa wowó zi ɖeka lãa asrafo wuieve. Le aʋa ŋutɔŋutɔ me la, Mawu negbe be le tu alafa geɖe me la, tu ɖeka ya teti madze pɛpɛpɛ o. Ŋutsuvi terminator Ole Rybachenko kple nyɔnuvi rangers nye fabulous to vovo le go sia me.
  Gake Natalya tsɔ eɖokui ɖo gli si mu la ŋu eye wòtsɔ ŋuɖɔɖɔɖo kpɔ gota tso anyikpe gbagbã gbogbo aɖewo megbe. Gbegblẽ kple mɔxenuwo sɔ gbɔ ɖe dua me ale gbegbe be Nazitɔwo mate ŋu azã woƒe aʋawɔʋu sesẽwo atsɔ ato eme o, eye wozi wo dzi be woahe wo ayi afɔzɔlawo ƒe aʋa si medze o me le ƒuƒoƒo suewo me.
  Dzoxɔxɔ le edzi yim eye aʋawɔla siwo katã kloe tso nyɔnuwo ƒe aʋalɔgoa me la le avu wɔm afɔ ƒuƒlu, eye woƒo ɖi abe ha ene. Gake ɣeyiɣi aɖeke meli woatsɔ aklɔ nu o, eye ɖiawo kpena ɖe ame ŋu wòɣla eɖokui ɖe Rzhev si biã eye wòle bibim la me, eye le esia ta wòtsia agbe. Ke hã January 1, 1943 dzi hafi wotso Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe hadɔwɔlawo dome . Eye wozi Germanytɔwo dzi be woadzo le xotutu sia si ŋu nya wogblɔna le xotutu me la me. Aleke gbegbe esia kpe ɖe Asrafoha Dzĩa ŋu le aʋa siwo wowɔ ɖe Moscow ta me enye si.
  Natasha nya esia nyuie abe ame bubu ɖesiaɖe ene. Eye ale wòdzia ha aɖe tsɔ doa dzidzɔ na aʋawɔla bubuawo katã, amesiwo dometɔ geɖe le abi sesẽwo lém;
  
  Avuwɔwɔ kple fukpekpe yɔ xexeame fũ
  Aleae wòle tso ɣeyiɣiawo ƒe gɔmedzedze, .
  Esi Habel dze anyi eye Kain tsi tre la, .
  Ame vɔ̃ɖi la le seƒoƒotsihewo ƒe aʋawɔha aɖe xɔm!
  
  Aleae amegbetɔ ƒe hiahiã le, .
  Be woaxa nu ŋutasesẽtɔe ƒe geɖe...
  Eye alea wòyi vaseɖe ɣeyiɣiawo ƒe nuwuwu, .
  Be kɔsɔkɔsɔ kple atikpo koe wotsɔ ɖoa eteƒe na kalẽtɔwo!
  
  Gake xɔ dzinɔameƒo dzi se, asrafo la madzo o, .
  Atikplɔ Ŋusẽkatãtɔ la matsɔ mí ana o - .
  Abe Russiagbe me agbalẽ kɔkɔewo ene la, .
  Svarog Ŋusẽkatãtɔ la ava Anyigba dzi!
  
  Ɣeyiɣi aɖe ava - afisi amewo akpɔ dzidzɔ le, .
  Afisi fukpekpe aɖeke mele o eye ga homea sɔ gbɔ le!
  
  Afisi dati kple plum anɔ anyitsi me ɣesiaɣi le - .
  Eye amesiame axɔ teƒeɖoɖo abe aɖaʋatɔ ene!
  
  Míaƒe Russia lɔlɔ̃a si seɖoƒe meli na o la me tɔwo, .
  Mede se be abe ɖe seƒoƒotsihe aɖe aƒo se le dzomeŋɔli ŋkeke aɖe dzi ene...
  Eye emegbe ameƒomea asẽ ŋu, .
  Mina míayi ɣletivi siwo le didiƒe ʋĩ la gbɔ!
  
  Manya wɔ be woanɔ Anyigba si dzi vidzidɔa le dzi o, .
  Magnet he mí eye yamenutome le yɔyɔm be...
  Mewɔ nuku o be esi míelé ŋku ɖe nɔnɔmetata la ŋu la, míefa konyi - .
  Eye mina míaɖo akɔnta sesẽ aɖe ɖe dzɔgbenyui ŋu!
  
  Aleke gbegbe Anyigbadzitɔwo ƒe nufiafia wɔ nukui enye si, .
  Nukae Ŋusẽkatãtɔ la na mí to eƒe Vedawo dzi...
  Eye sikakɔsɔkɔsɔ le mía Dadanyigba dzi, .
  Gblẽ dziku ƒe kɔsɔkɔsɔwo, gbã nuhiahiãwo!
  
  Fofonyigba la atu kɔmiunist-dziɖuɖu ƒe drɔ̃e, .
  Nusianu anɔ ablɔɖe me le eme - ŋukeklẽ nu ayi!
  Le quasar siwo le didiƒe gome la, tsaɖiɖi xɔa asi wu, .
  Eye azɔlizɔzɔ ƒe yameʋuɖoɖo na ɖeviawo yi ɣletivi blɔ la gbɔ!
  Esi Natasha dzi hakpanya ƒe akpa si wòdzi vɔ la, etsɔ nusi wotsɔ tsakae si le dzo dam la ƒu gbe ɖe Afɔzɔlawo ƒe Aʋawɔʋu aɖe ŋu henɔ agbagba dzem be yeate ɖe eŋu. Eye Germanytɔwo ƒe ʋua bi keŋkeŋ eye wòte dzo yibɔ siwo me ʋuʋudedi le ƒe alilikpowo dodo. Nyɔnuvia kpɔ dzɔgbenyuie be hatch la ƒe nutsyɔnu ʋu. Eye Kraut ƒomea siwo hã nɔ ŋeŋem le dzoxɔxɔa ta la ɖe gbɔdzɔgbɔdzɔ fia. Eye dzodoƒe gã aɖe ƒo xlã wo.
  Wowó medzɔ o, elabena wokpɔ aɖakaawo ŋutɔ ta, gake tu siwo wotsɔ de tu la me ƒe alidziblanua xa eye wòte ʋuʋu sesĩe. Eye SS Haupman-ʋu aɖe ƒe kuku si vuvu la dzo do go le doa me.
  Gake emegbe afɔzɔlawo ƒe aʋawɔʋu bubu aɖe tsɔ tu sesẽwo ƒoe. Komsomol nyɔnuvia te ŋu ti kpo dzo, gake woƒo exɔlɔ̃a kple ŋutsuvi ƒe atɔ̃ vi Kolya, si nɔ nuzazãwo tsɔm vɛ. Vi dahe, nuka wɔm wònɔ le aʋa sia me? Ekpe ɖe ame tsitsiawo ŋu kple eƒe ŋusẽ katã, dze agbagba be yeakplɔ Asrafoha Dzĩ la ɖekae kple ame bubu ɖesiaɖe ayi aʋadziɖuɖu gbɔ! Eye azɔ tu bometsila aɖe vuvu eƒe ta si le keklẽm la.
  Nusi ko fa akɔ nɛ koe nye be ɣeyiɣi menɔ esi wòase veve o.
  Gake Ekaterina Yarova ku vevesesetɔe wu sã. Tu gãwo vuvu eƒe akɔta kple akɔta. Eye èkuna le fukpekpe ƒe akpa siwo naa tome gbãna la ta. Ðeko wònɔ abe ɖe da eve xatsa ɖe ŋuwò ene. Ðeka xɔ dzo abe dzo ene, evelia fa wu tsikpe si wua ame. Eye womia nyɔnuvia le dzomavɔ ƒe ʋuʋudedi me. Catherine fa avi eye wòkpe fu. Eƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le, siwo ŋu ʋu le la nɔ ʋuʋum sesĩe, eye eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ napalm si biã la tsɔ glikpowo ƒu gbe.
  Natasha ƒu du va exɔlɔ̃a gbɔ hegblɔ nɛ le ɣlidodo me be:
  - Do dzi! Bubu hã agava kpuie! Agbe si nyo wu sã!
  Le afisia la, nyɔnuvia kpɔ kɔmiunisttɔnyenye le susu me hena ɣeyiɣi kpui aɖe. Fiaɖuƒe si me nusianu le keŋkeŋ. Eye drɔ̃ewo katã vaa eme abe le gli me ene. Eye ate ŋu ado go edzilawo le afima siwo ku le bɔmbawo te. Gake, ʋuu keke, glitotoa nye alakpa...
  Gbegblẽ, si tu gã aɖe ƒe tudada ƒo la le gegem ɖe Natasha ƒe ɖa ƒoɖi kple ɣie dzi. Drɔ̃e baɖa kple ŋɔdzinu. Gake nyɔnuvia gakpɔtɔ le ɣli dom be:
  
  - Mexɔe se! Mɔkpɔkpɔ! Melɔ̃!
  Eye kasia aʋawɔla la ti kpo tsɔ Molotov-kɔklɔ ƒu gbe, eye wòtsɔ eƒe fuléle katã de dzodzro sia me. Aŋetu la ɖoa BMP gbɔ eye wògbãna ɖe edzi. Gake ne wotu ʋua ƒe ʋuƒoa la, ʋua atɔ dzo eme alo matɔ dzoe o, woate ŋu aʋli nya le mɔnukpɔkpɔ siwo li ŋu. Tu siwo wotsɔna ƒoa tu la va tsi megbe, eye Natalya te ŋu dze anyigba eye wòlé ɖe kɔkrit si gbã la ŋu. Eye gbeɖuɖɔ ƒomevi ɖesiaɖe dzana ɖe eƒe akɔta si vuvu, si le ƒuƒlu kloe la dzi.
  Kasia wose gbeɖiɖi aɖe eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu la zi ɖoɖoe. Mɔɖela Leshka ye te ŋu te ɖe "Strela" ƒe ɖoɖoa ŋu - nane si le abe faustpatron si Soviet aɖaŋuwɔlawo nyo ɖe edzi ene. Aʋawɔnu si woate ŋu atsɔ aƒu gbe, gake ewɔa dɔ ŋutɔ. Eye esi wotsɔ yameʋutu eve kple tu gã ene ɖe asi ta la, wotsrɔ̃ fasitɔwo ƒe ʋua. Eye mɔɖela la, togbɔ be eƒe kɔkɔme le sue hã la, ewɔa nu kabakaba eye wòte ŋu tsɔa Strela-2 la. Fifia ele tɔtrɔm gbɔ be yeaxɔ aʋawɔnu yeye si le bɔbɔe, si metrɔna o, si woate ŋu awɔ to mɔnu si wowɔ le aƒeme zazã me.
  Eye le Xexemeʋa Evelia ƒe xexeame la, nudzɔdzɔ fafɛwo dzɔ.
  Jane, Gringueta, Malanya kple Matilda si va yeyee kpɔ gome le anyidzedze le Cuba me. Nyɔnuviawo do going-4 aʋawɔʋu aɖe. Esia nye ʋu yeye, si wotu ɖe Churchill ƒe nɔnɔmetɔtrɔ dzi. Woɖe aʋawɔʋu sia dzi kpɔtɔ vie be wòana ʋukuku nanyo ɖe edzi. Nusi do tso emee nye ʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ vɔ adre eye tu si ƒe didime nye milimeta 88 kple aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 152 le ŋgonu ƒe dzogoe dzi, eye milimeta 102 le aʋawɔnuwo kple megbe ƒe dzogoe dzi. Le ametakpɔkpɔ kple aʋawɔnuwo gome la, aʋawɔʋu sia mede E-50 tɔ nu o, gake mɔ̃ si ƒe ŋusẽ de sɔ ƒe ŋusẽ si ade sɔ 1200 nɔ esi. Gas turbines mesɔ gbɔ na ʋuawo katã haɖe o. Ke hã, aʋawɔʋua va nyo ŋutɔ. Le ametakpɔkpɔ ƒe seƒe gome la, meɖiɖi wu Tiger-2 si le ŋgɔgbe o, eye wòde ŋgɔ wu axadzi gɔ̃ hã.
  Aʋawɔnu siwo wotsɔ siminti wɔ ƒe nyonyome nyo ŋutɔ. Togbɔ be aʋawɔʋua ŋutɔ mede blibo o hã. Gake esi wònye be Tiger ƒe kpekpeme le esi ta la, ametakpɔnu nyuitɔ le esi. Eye aleke kee wòɖale o, le duƒuƒu nyui aɖe me.
  Jane ƒoa ha aɖe ƒe kpẽ.
  Gringueta ƒoa eƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe afɔtiawo dzi. Malanya de dzesii be:
  - Edze abe Cubatɔwo medi be yewoawɔ avu kpli mí kura o ene!
  Gringeta ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Ke boŋ woawo gɔ̃ hã bua mí be míenye yewoƒe ablɔɖenalawo. Nukae nye Amerika na Cuba? Ke boŋ wobua eŋu abe amesi xɔ anyigba ene.
  Jane do eƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la ɖe dzi. Aʋawɔʋua ƒe axawo dzi togbɛ gãwo, si he kuxi aɖewo vɛ na ʋua me dɔwɔlawo, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, ena ʋua ƒe agbetsitsi dzi ɖe edzi. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, si naa ricochet gã aɖe. Fifia Pershing eve li siwo tsi tre ɖe wo ŋu. Woda tu.
  Gringeta te eƒe afɔ ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ɖe ga la ŋu eye wòɖo aʋawɔnua ɖe taɖodzinua gbɔ.
  Amerikatɔwo ƒe tuawo dometɔ ɖeka dze aʋawɔʋua ƒe ŋgonu. Esia menye nusi wua ame o, ku ƒe fifi ɣeyiɣia yi ɖe ricochet me.
  Gringeta da tu, eye wòɖo ta xɔtaxɔa ƒe ŋgonu. Pershing ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo ƒe titrime sɔ kple Goering-4 tɔ, eye dzogoe si me susu le si wotsɔ ƒoe la le sue wu gɔ̃ hã. Eyata tu si ƒe didime nye 88mm si ŋu ŋusẽ le wu la gena ɖe ga me.
  Gringueta gblɔ esi wònɔ eƒe nuyiwo ƒom be:
  - Eye be woanye dada kple drɔ̃ewo - amekae ateŋu aʋli ho... Nukatae wòle be sukuvi nawɔ avu kple punk siwo kpena ɖe eŋu!
  Dzo xɔ Pershing-ʋua. Aʋawɔnu la te vuvu. Emegbe eƒo dziɖegbe, eye wòvuvu xɔ kɔkɔa mlɔeba.
  Gringeta tsɔ tu la yi aʋawɔʋu bubu me. Mekpe ŋu nɛ kura be yeƒe ʋua le ʋuʋum eye wòva hiã be wòada tu esime wònɔ ʋuʋum. Nuteƒekpɔkpɔ geɖe le aʋawɔla la si xoxo. Mege ɖe blaetɔ̃ vɔ eneawo me. Eye xɔtaxɔ suewo le wo si wu Pershingtɔwo tɔ.
  Kɔƒea me nyɔnuvi la ƒo nu kple ɣli be:
  - Nyee nye ame si dze tugbe wu eye ŋusẽ le ŋunye wu!
  Nuteƒekpɔkpɔ su esi xoxo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Pershing-awo nɔa teƒe ɖeka, si fia be wo ƒoƒo le bɔbɔe wu. Mɔ̃ kɔkɔ si gbã la gbãna abe ahuhɔ̃e ene.
  Malanya ƒe gbeɖiɖiwo:
  - Agbã azu kakɛwo - dze agbagba nàdi wo!
  Matilda gblɔ be:
  - Dziŋgɔli koe, ya koe, dzidzɔ koe le ŋgɔ!
  Wotsrɔ̃ Pershingtɔwo, eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua gaƒu du yi aʋa la me ake. Aʋawɔlaawo dzea hadzidzi gɔme gɔ̃ hã.
  Batriki aɖe le ŋgɔ... Wotrɔa woƒe aʋawɔʋua be yewoaxɔ akpoxɔnuwo ta ɖe wo nɔewo ŋu eye woada tu.
  Gringeta gblɔ esi wònɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la ƒom ɖe aʋawɔnuwo ŋu be:
  - Zi ɖeka koe meƒo... Dzinɔameƒotɔe!
  Malanya gblɔ kpee be:
  - Eye aɖaŋutɔe! Tudala si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake!
  Gringueta gblɔ kpee be:
  - Menye le ŋkume o, ke boŋ le ŋkume tẽ!
  Eye wòdoa tu be yeawu ame. Mevɔ̃na na futɔwo ƒe tu o. Edaa tu wòdea pɛpɛpɛ nukutɔe. Le blibo me la, ene sia nyo ŋutɔ. Nyɔnuvi siwo tso Britain, si va zu Third Reich ƒe akpa aɖe fifia kple ɖokuisinɔnɔ si ŋu nɔnɔme aɖewo le ŋutɔ.
  Fifia Cuba dzi ɖuɖu va. Gringet ƒe tu siwo wòda pɛpɛpɛ ŋutɔ la nana tu ɖeka kplɔ wo nɔewo ɖo zi ɖoɖoe. Batria ɖea ta sesĩe, gake tuawo ƒe wowó nu yina vivivi.
  Jane tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo Gringet ƒe ta si me kɔ la hegblɔ be:
  - Eyata ele be nàlée ɖe asi!
  Eye aƒetɔ la vinyɔnua ko alɔgbɔnu. Eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la ƒoa ɖi ŋutɔ, eye wòvivina nukutɔe le asikaka eŋu alea ta. Ele abe azɔlizɔzɔ le fibrous canvas dzi ene. Eye nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi le goglo ale gbegbe eye wòblea ame.
  Gringeta tsɔa eƒe asibidɛ si fiaa nu la ƒoa afɔkpodzia eye wògblɔna tufafatɔe be:
  - Èdze tugbe ŋutɔ, alo... Gake taflatse mègahe nye susu ɖa le tudada ŋu o.
  Jane ko nu tsɔ ɖo eŋu nɛ. Eye wòŋlɔa nu ɖe Twitter dzi fefetɔe be:
  - Eye melɔ̃ wò, abe wò ene, abe wò ene, eye le gonyeme la, xɔlɔ̃ aɖeke megali le xexeame o!
  Gringeta ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Melɔ̃ ŋutsuwo... Togbɔ be èlɔ̃a ame godoo hã. Mebiaa ɖokuinye be aleke viwòa anɔ hã?
  Jane ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko si nye saŋku be:
  - Mesusu be adze tugbe ŋutɔ eye àlɔ̃e!
  Gringeta ƒo eƒe akɔta, ekpɔe le susu me be ŋutsu sesẽ aɖe si ŋu bubu gã aɖe le la le gegem ɖe ye me. Dzidzɔ ka gbegbee nye si esia nye. Aleke gbegbe wòvivinae nye si be nàse Hercules ƒe kpekpeme, alo esi nyo wu gɔ̃ hã be wò ŋutɔ nàdoe. Oo, ele be malala vie le avuwɔwɔa me eye mati kpo ayi ŋutsuawo gbɔ. Enyo wu tso SS gbɔ la, ŋutsuawo lolo.
  Jane hã ku drɔ̃e le asilili ame ŋu. Le ŋutsu alo nyɔnuvi dzetugbe aɖe gbɔ la, mehiã o. Wo ame evea siaa vivina le woawo ŋutɔ ƒe mɔ nu. Esiae nye nusi gɔme ame geɖe mese o. Aleke nàwɔ alɔ̃ wo ame evea siaa? Gake kakaɖedzitɔe la, Jane menye nyɔnu mawo siwo woyɔna be gbolowo dometɔ ɖeka o. Elɔ̃a ŋutilã sesẽwo ƒe asilili ame ŋu kple asikaka ame ŋu.
  Gake batri la gblẽ. Third Reich ƒe aʋawɔʋuwo le du dzi yina ŋgɔ. Matilda si di be yeazu aʋawɔla la gblɔ kple movidzɔdzɔ le eƒe gbe me be:
  - Eye aʋa la le bɔbɔe wu alesi mesusui... Eye mevɔ̃ hã!
  Malanya de dzesii kple nukoko be:
  - Nusi sesẽ wu enye be aʋa la le edzi yim, eye ehiã be nàyi gã... Esia nye kuxi ŋutɔŋutɔ.
  Matilda, si mekpɔ ɣeyiɣi haɖe be wòazu numame na asrafo amemabumabu la ƒe nukokoedoname o la, ƒo nu kple ɣli be:
  - Ðe mèsusu be enye nya madzeto akpa oa?
  Gringeta dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Míele xexe yeye tum hele gbegbem le nusiwo va yi ŋu... Míele nusiwo me susu mele o kple nya ƒaƒãwo wɔm na fiazikpuia!
  Matilda de dzesii kple dzidzɔ be:
  - Wode dzesi esia nyuie... Enyo, amekae nye Hitler? Ahatsunola kple agbledela ƒe vi, eye wozi mía dzi be míaɖo toe!
  Jane kpɔe be ehiã be yeaɖo ŋku edzi be:
  - Genghis Khan hã nye kluvi le eƒe sɔhɛmenɔɣi, eye menya nuxexlẽ kple nuŋɔŋlɔ o, gake aleke gbegbe wòɖu dzii... Ɣeaɖewoɣi la, dzɔgbenyui lɔ̃a fefewɔwɔ!
  Matilda ɖo ŋku edzi kple hũɖeɖe be:
  - Tsã la, mexɔ Mawu dzi se... Gake fifia la, didi aɖeke megale asinye be maxɔ edzi ase o. Ne Mawu ɖe mɔ ɖe esia ŋu la, ekema Mawu ka ƒomevie wònye?
  Gringueta do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ Mawu aɖe li, gake nyee nye ame vɔ̃ɖia? - Agbledela nyɔnuvi la tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo eƒe ŋɔti ƒe nugbɔ. - Ne èlé ŋku ɖe míaƒe xexeame ŋu la, àte ŋu axɔ esia dzi ase bɔbɔe. Be nane vɔ̃ɖi kple ŋutasẽnuwɔwɔ le dzi ɖum ɖe mía dzi!
  Matilda ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi eye wòɖo ŋku edzi be:
  - Aʋafia siwo kpɔ dzidzedze wu: Genghis Khan, Tamerlane, Hitler - hã nye amesiwo wɔa ŋutasẽnu wu. Esia nye nya aɖe si to vovo na wo nɔewo!
  Gringueta de dzesii be:
  - Ameawo nye ameha, eye ele be woawɔ nu ɖe misa la ŋu abe nyɔnu ene, eye nyɔnu nalɔ̃ faa abɔbɔ eɖokui ɖe ŋusẽ te. Edze abe le nyateƒe me la, nusi nye ŋutasẽnuwɔwɔe wɔa dɔ wu ene!
  Jane kpɔe hã be ehiã be yeaɖo ŋku edzi be:
  - Turkeytɔwo ƒe sultan vɔ̃ɖitɔ kekeake, eye wònye dziɖula sesẽtɔ kekeake kple aʋadziɖula si kpɔ dzidzedze wu. Ottoman Fiaɖuƒea ƒe lolome mede Roma Fiaɖuƒea tɔ nu o, eye eƒe ʋukɔkɔɖi tae wòto vovo.
  Malanya ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe aʋawɔnua ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Ŋutasẽnuwɔwɔ, ŋutasẽnuwɔwɔ, kple ŋutasẽnuwɔwɔ ake - cementing na dukɔa!
  Gringeta ko alɔgbɔnu eye wònɔ ɣli dom.
  - Míawɔ avu le anyigba dzi, le dziƒo, le September gɔ̃ hã me... Ewɔa mo yaa!
  Cuba-srafowo metsi tre ɖe eŋu o eye wotsɔ wo ɖokui na. Eye Amerikatɔ geɖe menɔ mɔa dzi o.
  Nyɔnuviawo dze nuƒoƒo gɔme vie le aʋawɔʋua me.
  Matilda ɖo ŋku edzi kple ŋkubiãnya be:
  - Míeɖu Germanytɔwo dzi le Xexemeʋa Gbãtɔ me. Eye fifia míekpea fu le dziɖuɖu megbe.
  Malanya ɖɔ Matilda ɖo be:
  - Menye míawoe doa dzi o, ke boŋ Amerikatɔwoe.
  Gringeta ko alɔgbɔnu eye wògblɔ kpee be:
  - Amekawoe nye Amerikatɔwo - míaƒe nuto si dzi míeɖu tsã!
  Jane ko nu hede dzesii be:
  - Gake nuto sesẽ aɖe ŋutɔ si te ŋu ɖe eɖokui ɖa tso fiaɖuƒea gbɔ. Ewɔ nublanui ŋutɔ, gake le Xexemeʋaa megbe, esi wòɖu dzi le se nu ta la, Britaintɔwo ƒe Dzata megasẽ ŋu o. Germany nɔ adzɔnuwo ƒe dzidziɖedzi kabakaba kpɔm do ŋgɔ na Xexemeʋa Gbãtɔ gɔ̃ hã. Eye Hitler tsɔ kapitalist-dziɖuɖu ƒe ŋusẽ kple fasi-dziɖuɖu si nye dzizizidziɖuɖu ƒe ŋusẽ ƒo ƒui. Eye wòhe emetsonuwo vɛ!
  Gringueta de dzesii le xexemenunya me be:
  - Demokrasi bu na ŋutasẽdziɖuɖu si nye ŋutasẽdziɖuɖu!
  Jane ɖe eme be:
  - Menye dzizizidziɖuɖu ɖeɖeko o, ke boŋ ŋutasẽdziɖuɖu si ame geɖe lɔ̃na hã. Hitler te ŋu kpɔ kpekpeɖeŋu ŋutɔŋutɔ, to nuwɔna kple alakpanyawo siaa dzi. Míawo ya, míeɖo dukɔa ƒe ɖekawɔwɔ kple ɖekawɔwɔ ƒe seƒe si Germanytɔwo tɔ ɖo o. Eye mlɔeba la, womete ŋu lé nuto siwo dzi woɖu la me ɖe asi o, vevietɔ esime Stalin de mí asi.
  Manya do susua ɖa be:
  - Le Churchill gome la, nu nyuitɔ si ado tso eme, alo ne míagblɔe tututu la, nyametsotso si me susu le wu, anye be wòawɔ ŋutifafa kple Third Reich le keke July ƒe 1940 me ke. Le go sia me la, anye ne míeɖe anyigba siwo dzi woɖu la katã kple ame akpe alafa geɖe ƒe agbe hafi. Eye aʋaa dzi yiyi nye tagbɔsesẽ.
  Jane ɖe eme le susu me be:
  - Tagbɔsesẽ le nɔnɔme ɖesiaɖe me! Ne ɖe USSR ŋutɔ ge ɖe aʋaa me la, anye ne Russiatɔwo ƒe dzidzedzekpɔkpɔ ana fiaɖuƒe dzĩ aɖe va nɔ Europa eye wòanye afɔku gã aɖe na Britain. Edze ƒã be kɔmiunisttɔwo matɔ ɖe afima o. - Nyɔnuvia ka asi eƒe akɔta ŋu eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la ƒo ɖe eƒe akɔta, si va le ɖaɖɛ wu le hehexɔxɔ ta, eye wòyi hehenana ƒe ɖoɖoa dzi. - Stalin kple eƒe kɔmiunisttɔnyenye di be yewoaɖu xexeame dzi ɖuɖu tẽ. Eye wodze mía dzi hedo ŋusẽ wo ɖokui. Eye ne ɖe Hitler ɖu dzi la, ekema nunɔamesiwo anɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia si be wòawɔ avu kpli mí. Le mɔ aɖe nu alo bubu nu la, bometsitsie wònye be woawɔ avu.
  Ðewohĩ zi geɖe la, Germanytɔwo, le ŋutifafa megbe la, adze nusiwo woxɔ do ŋgɔ la ɖuɖu gɔme, eye womayi afi aɖeke o. Eye Churchill wɔ nu abe bometsitsi tẽ ene!
  Matilda tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo aʋawɔnua sesĩe, eye wònɔ ɣli dom be:
  -Churchill nye bometsitsi vavã! Eye enyo be ɣeyiɣi menɔ esi wòasi ayi Canada o. Na wòakpe fu le gaxɔ me!
  Jane tsɔ ŋkubiãnya kpɔe.
  - Na wòakpe fu! Eɖo Britain bliboa anyi!
  Malanya de dzesii le ɖiɖiɖeme kpui aɖe megbe be:
  - Togbɔ be ŋutifafa kple Germany hã ate ŋu ahe kuxi aɖewo vɛ hã. Esi Germanytɔwo xɔ Franseawo kple Netherlands dukɔ siwo dzi woɖu ƒe nunɔamesiwo kple Europa ƒe dɔwɔƒewo ƒe ŋutete ta la, mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe su Germanytɔwo si be woagbã míaƒe ganyawo. Togbɔ be esia gakpɔtɔ nye nukpɔsusu si anɔ anyi ɣeyiɣi didi hã. Gake Fiaɖuƒe Etɔ̃lia va do kabakaba le aʋawɔwɔ manɔmee gɔ̃ hã, eye eƒe ŋutetewo dzi ɖe edzi kabakaba.
  Jane ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko nublanuitɔe.
  - Germany dziɖuɖu sesẽ. Order incarnate... Dziɖuɖu si nye dzizizidziɖuɖu, nublanuimakpɔmakpɔ. Demokrasi si mehiã o manɔmee la, enaa nukunuwo! Eye le ganyawo hã gome!
  Manya tsi tre ɖe esia ŋu be:
  - Míaƒe blema demokrasi mexe mɔ na dukɔa be wòagawɔ ŋgɔyiyi ahazu gã o. Anyigbamama siwo dzi nuto siwo dzi woɖu la lolo wu Genghis Khan ƒe fiaɖuƒea nɔ mía si. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, sewɔtakpekpea le dɔ wɔm ƒe alafa geɖe, eye wòle sewo wɔm ɖe fia teƒe.
  Jane ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Eye Fuhrer la dada ɖe eɖokui dzi be gome le ye si be yeade se! Ele abe woƒe fiagã ene!
  Manya ɖɔ exɔlɔ̃a ɖo be:
  - Azɔ afisia hã! Eye míele Fuhrer la te!
  Mɔkpɔkpɔ bu ɖe nyɔnuviawo... Jane dze agbagba be yeakpɔ alesi wòanɔ ne ɖe Churchill wɔ ŋutifafa kple Hitler le July 1940 me la le susu me. Germany lɔ̃ ɖe Britain Fiaɖuƒea ƒe sedzidada dzi, eye mebia gɔ̃ hã be woatrɔ dukɔ siwo dzi yeɖu tsã la vɛ o. Nɔnɔme si li koe nye be woahaya diamond-kɔpiwo le Namibia. Enyo, esia meɖia gbɔ Britaintɔwo nenema gbegbe o. Gake nusi Germanytɔwo lé xoxo la va zua wo tɔ le dzɔdzɔenyenye nu. Franseawo ƒe nunɔamesi siwo le Afrika kple Indochina, Europa-nyigbagã la katã kloe le Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe akpa si. Eye Netherlandstɔwo ƒe nuto siwo dzi woɖu hã. Hitler xɔ nusianu si sɔ gbɔ be wòagawɔ avu geɖe wu o, ke boŋ be wòaɖu eƒe nunɔamesiwo. Fifia la, dukɔ siwo dzi woɖu la le esi abe Britain ene kloe. Eye ganyawo ƒe ŋgɔyiyi ƒe seƒe bliboa lolo wu gɔ̃ hã. Germany le nɔƒe evelia, eye USA kplɔe ɖo ya. Eye USSR, le Stalin ƒe dɔwɔƒewo ƒe ŋgɔyiyi ŋutasesẽtɔe ta, va xɔ nɔƒe etɔ̃lia le xexeame. Russia Fiaɖuƒea ƒe asrafo ŋutete dzi ɖe edzi. Ele be míade dzesii be Stalin keke anyigbamama ɖe enu wòxɔ anyigba siwo le ɣetoɖoƒe gome, eye fifia eƒe amewo gogo miliɔn alafa eve.
  Tiatia aɖe dze ŋgɔ Hitler, amesi ƒe asi le ablɔɖe me fifia: be wòadze aʋawɔwɔ gɔme le ƒe 1941 me: be wòaxe mɔ na Russiatɔwo be woagadzra ɖo o. He USSR dzi dzedze ɖe megbe eye nàdzra ɖokuiwò ɖo nyuie wu. Le afisia la, tiatia aɖe nɔ Kraut ƒomea si ya. Nu geɖe nɔ te ɖe nyatakakaxɔdɔwɔƒewo ƒe dɔwɔwɔ dzi. Wona nyatakaka siwo bu Germanytɔwo ƒe ŋutete wògbɔ eme la Stalin. Nukpɔsusu si meɖi naneke o nɔ Hitler si ɖe Russia-srafowo ŋu.
  Gake edze ƒã be: Stalin nɔ aʋawɔnuwo gbugbɔm na asrafowo. KV kple T-34 ƒe aʋawɔʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la do, eye woate ŋu akaka ɖe teƒe geɖe. Wole yameʋu yeyetɔwo wɔm le agbɔsɔsɔ gã me eye wonyo abe Germanytɔwo tɔ ene kloe. Akɔntabubu kple afɔzɔlawo ƒe xexlẽme, le xexeame katã ƒe asrafodɔ ta.
  Germany hã gbugbɔ tu eƒe T-3 aʋawɔʋuwo ɖo kple tu si ŋu ŋusẽ le wu. Edzi Yu-88 ƒe wɔwɔ ɖe edzi, edo ME-109 F ƒe tɔtrɔ yeyetɔ kekeake siwo kplɔ wo nɔewo ɖo ɖe yame. Le USSR yameʋuɖoɖo me la, ede ŋgɔ wu le xexlẽme gome, gake eƒe nyonyome mede ŋgɔ o. Aʋawɔʋu akpe eve siwo sesẽ wu Germanytɔwo le Russiatɔwo si, eye susɔeawo le bɔbɔe, gake ɖewo ya aƒu du wu. Futɔ la hã sesẽ wu. Eye Stalin ate ŋu axɔ afɔzɔlawo. Le nyateƒe me la, USSR mede Wehrmacht tɔ nu le ŋutete gome o, eye wòsẽ wu le aʋawɔʋuwo me gɔ̃ hã. Afɔzɔlawo sɔ gbɔ ɖe Germanytɔwo si, le amewo ƒe ƒuƒoƒo ta koe. Ne USSR ƒo asrafowo nu ƒu la, asrafowo geɖe wu anɔ esi.
  Ne ɖe Hitler nya nyateƒea la, anye ne ebu eŋu zi etɔ̃ - ɖe wòsɔ be wòadze egɔmea? Ðewohĩ anyo wu be Germanytɔwo natsɔ ganyawo aɖo aʋawɔwɔ ƒe gɔmeɖoanyi dzi eye woazã dukɔ siwo woxɔ ƒe ŋutete atsɔ akpɔ viɖe ɖe futɔa dzia? Vevietɔ le aʋawɔʋuwo mea?
  Fuhrer la, si ƒe anyigbamamawo, siwo dome nuto siwo dzi woɖu hã le, siwo mele sue wu USSR o eye wole yame ƒe nɔnɔme si me dzoxɔxɔ le wu me, eye amewo sɔ gbɔ wu gɔ̃ hã, ne èxlẽ amesiwo wòxɔ...
  Tiatia aɖe nɔ anyi - dzadzraɖo. Wɔ mamawo tso amedzrowo gbɔ. Mitsɔ ameyibɔwo kple Europatɔwo de mɔ̃awo gbɔ.
  Enyo, ne ɖe Hitler nye dunyahela nyanu si si nunya nyui le la, anye ne adze agbagba, to aʋawɔnuwo wɔwɔ wòade edeƒe me, be yeadzra ɖo bliboe.
  Gake anɔ eme godoo be Fuhrer-ʋua adze USSR dzi le ƒe 1941 me hafi. Ena yameʋu akpe etɔ̃ alo ene bubuwo bu le aʋa si wòwɔ kple Britain me. Eye akpe na Afrika ƒe mamã la, aʋawɔʋu alafa atɔ̃, alafa ade bubuwo gali.
  Enyo, anye ne Rommel anɔ avu wɔm le ɣedzeƒe gome hafi. Anye ne aʋawɔʋuwo ƒe hatsotso eve aɖewo bubuwo anɔ Nazitɔwo si hafi. Enyo, ɖewohĩ atsu kple asi bubu siwo ŋu mɔ̃ le kple afɔzɔla wuieve. Anɔ eme be Fuhrer si ka ɖe eɖokui dzi la maƒo ŋusẽ geɖe nu ƒu hafi o.
  Eye Stalin hã? Anye ne nu geɖe anɔ asinye abe tsã ene. Metsɔ ɖeke le Britain me kura o. Biabia ŋutɔŋutɔe nye be, ɖe wòanye amedzidzedze le vomea?
  Ne abe alesi wòle le nyateƒe me ene la, aɖaŋudzedze ƒe amedzidzedze gakpɔtɔ nɔ asrafo siwo medzra ɖo ɖe ametakpɔkpɔ ŋu o la, ekema nusianu ate ŋu agblẽ ɖe edzi na Russia hafi. Vevietɔ ne ɖe amedzidzedzea dze egɔme le May 15, 1941 dzi.
  Ekema anye ne woaxɔ Moscow hafi adame naxɔ dzo hafi. Japan aƒoe tso ɣedzeƒe hafi... Mɔnukpɔkpɔ boo aɖeke manɔ USSR si o. Anɔ eme godoo be le ƒe 1942 me la, aʋaa awu enu ne woxɔ USSR ƒe nuto veviwo. Alo anye ne wozã aʋawɔla afã kple afã ƒe mɔnuwo tsɔ wɔe hena ɣeyiɣi aɖe hafi.
  Ŋutifafa si le eɖokui si ƒe tiatia hã ate ŋu adzɔ. Abe alesi Moscow gakpɔtɔ li ene, gake Germanytɔwo xɔa Caucasus ɖe eteƒe. Gake ɖewohĩ esia gɔ̃ hã masɔ na Hitler o. Esi wònya ŋutasẽdziɖula gbãtɔ ƒe nɔnɔme ta la, anɔ eme godoo be awɔ aʋa vaseɖe Ural-towo dzi ke, ne menye yi ŋgɔe o hã.
  Gake USSR xɔxɔ ahe Third Reich ƒe asrafoha ɖedzesiwo ƒe susu ɖa hafi. Gake nutoa me kpovitɔwo kple duta dɔwɔƒewo axe fe ɖe esia ƒe akpa aɖe ta. Ekema nukae?
  Ðe Hitler aɖu USSR gɔ̃ hãa? Ðewohĩ ahiã be wòawɔ esia hena ɣeyiɣi aɖe. Vaseɖe esime woɖe aʋawɔlawo ƒe habɔbɔa dzi kpɔtɔ va ɖo afisi wòle dedie, eye nutoa me kpovitɔwo da sɔ.
  Eye emegbe ɖe? Ðe Hitler madze Britain dzi oa? Àte ŋu abia nya aɖe, ɖe wòhiãea?
  Anyigba sɔ gbɔ wu Britain xoxo, ne èbu dukɔ siwo dzi woɖu gɔ̃ hã ŋu, gake nukata màtsɔ wo katã awɔ na ɖokuiwò o? Eye emegbe wodo kpo xexeame katã dzi ɖuɖu. Britain gbã. Emegbe, míewɔ ɖeka kple Japan, míegbã USA. Eye emegbe la, Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la ŋutɔ ƒe tɔtrɔe.
  Tetekpɔ be mazu xexeame ƒe ŋutasẽdziɖula lolo ŋutɔ. Togbɔ be, le nyateƒe me la, ɖewohĩ Hitler adzudzɔ hafi hã. Gake esesẽna be nàdzudzɔ ne èle dzi ɖum. Eye esesẽna be woatsi tre ɖe Russia si mebua ametakpɔkpɔ ŋu o, ke boŋ ele dzadzram ɖo tẽ ɖe aʋawɔwɔ si adze ame dzi ŋu la dzi dzedze ŋu.
  Enyo, aleke nàwɔ aka ɖe Stalin dzi ne ena hehe asrafowo be woagaʋli wo ɖokui ta o, ke boŋ be woadze futɔa dzi ahaƒo wo le woƒe anyigba dzi. Ame sia ame abu esia ŋu.
  Le nyateƒe me la, nukatae USSR bu amedzidzedze aɖe ko ŋu? Ðe wò ŋutɔe dzra adãwɔwɔ ɖoa?
  Nane nɔ anyi si ŋu wòle be Hitler hã nabu. Atɔmik bɔmb si wotsɔ kpe ɖe tu siwo wotsɔna ƒua gbe ŋu abe ʋu si wotsɔna ɖoa amewo gbɔ ene koe ate ŋu ana Germany ƒe dedienɔnɔ nanɔ dedie. Germanytɔwo ate ŋu awɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu. Gake nukliaʋawɔnuwo hiã ƒe geɖe wu. Eye amekae aka ɖe edzi be Stalin alala? Gawu la, esi Germany ɖu Europa dzi eye dukɔ siwo dzi woɖu ta la, ŋusẽ le eŋu le ganyawo gome wu USSR.
  Eye eme kɔ ƒã be Stalin makpɔ viɖe aɖeke tso heheɖemegbe me o, elabena mɔ̃ɖaŋununya ƒe hoʋiʋli kple dzɔdzɔmeŋutinunyala siwo tso Europa ƒe akpa vovovowo, si wotsɔ gayibɔ Germanytɔwo ƒe amehehe ƒo ƒui la medo ŋugbe boo o.
  Eyata alesi wòanya wɔ be Stalin nadze egɔme gbã la lolo ŋutɔ. Togbɔ be le nyateƒe me la, amedzidzedze ɖe Third Reich ŋu nye nyametsotso si le vevie akpa hã. Gawu la, Japan ate ŋu aʋu aʋawɔha evelia le Ɣedzeƒe Ʋĩ. Eva dze le nukpɔsusu ɖesiaɖe nu be viɖe aɖeke mele Stalin ŋu be wòadze Third Reich dzi o. Gake lala hã mefia nu nyui o. Esi wònye be Nazitɔwo, siwo ɖo ŋu ɖe Europa kple dukɔ siwo dzi woɖu ƒe nunɔamesiwo ŋu la, ate ŋu aɖe Russia ƒe trump card vevitɔ - eƒe viɖe le aʋawɔʋuwo me ɖa ta la.
  Eye le yameʋuwo hã me. Eye emegbe nàtu yameʋuɖoɖo vɛ eye nàkpɔ viɖe vevi aɖe le nɔnɔme me le yame. Eyata susu aɖeke menɔ Stalin si wòahe ɖe megbe akpa o. Gake be woatso nya me be ye ɖeka yeawɔ aʋa kple Europa katã, tsɔ kpe ɖe nuto siwo dzi woɖu ŋu, eye ɖewohĩ Japan hã... It"s almost suicidal. Esi wònye be futɔa ƒe ŋgɔyiyi blibo le amewo ƒe ŋutete kple ŋutete me dze ƒã ta la.
  Amenyenye ƒe nɔnɔmewo wɔa akpa aɖe le afisia xoxo. Gake esi wònya Hitler ƒe didi veviwo ta la, nusi me susu le wue nye be adze Russia ŋutɔ dzi, eye le ƒe 1941 gɔ̃ hã me, evɔ malala ɣeyiɣi didi o. Eye amesiame nya Fuhrer ƒe kakaɖedzi le eɖokui ŋu. Ðikekemanɔmee la, adze Russia dzi abe nyitsu si ƒe tagbɔ gblẽ ene. Eye mabu ŋusẽ ƒe dadasɔ ŋutɔŋutɔ ŋu o. Alo ɖewohĩ Germanytɔwo gɔ̃ hã menya o, womenya nusi wòle be woadze ŋgɔe o.
  Gake alesi wòate ŋu adzɔe be Dziɖuɖu Etɔ̃lia naɖu dzi, vevietɔ le nubabla me kple Japan, lolo ŋutɔ. Gawu la, ele bɔbɔe ŋutɔ na Ɣe si le dodom ƒe Anyigba be wòatso nya me be yeaxɔ Ɣedzeƒe Ʋĩ la ɖekae kple Nazitɔwo tsɔ wu be yeawɔ aʋa kple Britain sesẽ la kple United States si de ŋgɔ le ganyawo gome ɖe Pasifik-dukɔwo ta.
  Edze ƒã be Amerika kple England de ŋgɔ wu samuraitɔwo ale gbegbe be aʋawɔwɔ ɖe wo ŋu nye ameɖokuiwuwu. Gake Fiaɖuƒe Etɔ̃lia makpe ɖe eŋu o. Ke USSR ya ɖe? Germanytɔwo kple woƒe satelaitwo agbãe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Turkey hã age ɖe aʋa la me, kple Italy, si mekpɔ gome le aʋa si wowɔ kple Britain me o. Ŋusẽ mawo adze Stalin dzi.
  Le afisia la, mɔnukpɔkpɔ si li be woatsi tre la le glidzaglidza, ne Russia te ŋu tsɔ eƒe asrafowo ɖo aʋawɔwɔ ƒe dzadzraɖo me hafi Germanytɔwo dze wo dzi gɔ̃ hã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, edze abe Asrafoha Dzĩa te ŋu ge ɖe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔme aɖe me ene. Eye ŋusẽ mawo siwo te ɖe liƒoa ŋu koe se alesi woƒoe kpatae. Eye esia nye Asrafoha Dzĩa ƒe akpa sue aɖe ya.
  Eye ne èbu eŋu be le go ɖesiaɖe me la, Russia mele klalo na ametakpɔʋa o...
  Stalin ƒe mɔkpɔkpɔwo menɔ dzidzɔ kpɔm o. Negbe ɖe wò ŋutɔ nèdze aʋawɔwɔ si woatsɔ axe mɔ ɖe enu gɔme ko hafi. Ne míebu nyateƒe si wònye be Germany megale klalo na ametakpɔkpɔ o la ŋu. Le go sia me la, woate ŋu atsɔ akɔntabubua ƒe akpa aɖe asɔ. Gake eme kɔ na amesiame be Britain xɔ ɣeyiɣi si woɖe mɔ na. Ðewohĩ USSR, to Third Reich dzi dzedze gbã me la, eɖo nane gbɔ le nusi wɔ nuku ta. Eye emegbe aʋaa ahe ɖe megbe. Tiatia nyuitɔ kekeake: ŋutasẽla eve tsɔtsrɔ̃ ɖa. Eye Japan gɔ̃ hã, ale be wògatsia tsia me wu. Esia dzie míate ŋu anɔ te ɖo awɔ míaƒe akɔntabubuwo.
  Abe alesi Russiatɔwo gblɔna ene la: bometsila eve le avu wɔm, aɖaŋudzela la nɔa ekpɔm. Nyateƒee, nukatae wòle be Britaintɔwo nade nu nyaa me? Na akpa evea siaa naɖe fu na wo ɖokui nyuie. Woawɔ avu vaseɖe esime ɖeɖi nate wo ŋu keŋkeŋ.
  Nyɔnuviawo ƒe tamesusuwo kple ɖoɖoezizi me gblẽ le Sherman etɔ̃ siwo do le wo ŋkume ta. Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu kɔkɔwo nɔ zɔzɔm ɖo ta Goering-4 gbɔ. Edze ƒã be Yankees-ha la mevɔ̃ɖi o eye wose egɔme be ele vevie ŋutɔ be woate ɖe Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua ŋu, alo aɖoe gɔ̃ hã. Eye wodo woƒe ʋuwo ƒe duƒuƒu sesĩe ale gbegbe. Gake Goering-4 tu la ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL, eye ate ŋu aƒoe tso didiƒe.
  Gringueta do eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòda tu. Enyo be nàƒo Sherman la. Ekɔ ale gbegbe eye wòdzena nyuie. Tu gbãtɔ nye tudada si wotsɔ kpɔa nu. Gake evelia dze taɖodzinua dzi... Wovuvu xɔtaxɔa le Sherman la ŋu, eye ʋua, si nɔ zɔzɔm to ŋusẽ si mewɔa dɔ o dzi la, tɔ eye wòdze dzobibi gɔme.
  Jane gblɔ kple ŋudzedzekpɔkpɔ be:
  - Míaƒe nyateƒetoto mede Aryantɔwo tɔ nu o!
  Gringeta ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Eye mesusu be ede ŋgɔ wu gɔ̃ hã! Miekpɔ naneke si le abe esia ene haɖe o!
  Matilda, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo nɔ afɔtiawo tem la, do ɣli be:
  - Màte ŋu akpɔ nu geɖe tso naneke me o!
  Manya ɖɔe ɖo le nukokoedoname me wu be:
  - Aleke kee kalẽtɔ la sesẽe o, mamimi atsiaƒua le kpe me o!
  Nyɔnuviawo ko nu ɖekae. Eye wotsɔa afɔkpodzi kple afɔkpodzi ƒoa wo nɔewo.
  Calus siwo me mekɔ o la na dzo vi aɖe gɔ̃ hã dona. Aʋawɔlaawo ƒe nɔnɔme nyo ŋutɔ.
  Gringeta da tu aʋawɔʋu evelia, ma ʋua ɖe akpa eve me eye wògblɔ be:
  - Hammer ɖe walnut dzi!
  Matilda ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Hammer shell le mía si, gake Hammers le Russiatɔwo si...
  Malanya tsɔ Gringethe ƒe asibidɛ ƒu du to afɔkpodzia dzi. Mese eƒe sesẽ kple eƒe teteɖeanyi, eye mede dzesii be:
  -ȃu du to dzoka xɔxɔawo dzia?
  Kɔƒea me aʋawɔla la ɖo eŋu kple dzidzɔ be:
  - Ẽ, kakaɖedzitɔe!
  Manya tsɔ eƒe ŋkuwo ƒo ɖe eŋu hebia be:
  - Eye aleke wòle?
  Gringueta ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Enyo ŋutɔ!
  Nyɔnuvi siwo nɔ aʋawɔʋua me ko nu ɖekae. Ẽ, wò afɔkpodzi ɖaɖa nye nusi mebɔ kura o.
  Jane gblɔ be:
  - Mawu nexe mɔ na mí tso Churchill ƒe dzimesesẽ me!
  Gringeta tsɔ aʋawɔʋu etɔ̃lia ƒu gbe, tsɔ eƒe asibidɛ ƒo tu la ƒe akɔta, eye wògblɔ be:
  - Truman kuku, ema sɔ gbɔ!
  Nyateƒee, le Roosevelt ƒe ku megbe la, wotsɔ ŋusẽ na dukplɔla ƒe kpeɖeŋutɔ le dukplɔsea nu. Gake esia metɔ te aʋawɔwɔa haɖe o. Togbɔ be Amerikatɔwo mete ŋu tsi tre ɖe naneke ŋu haɖe ɖe Krauttɔwo ƒe aʋawɔwɔ ƒe hehexɔxɔ kple woƒe dɔwɔnuwo ƒe nyonyome ŋu o hã.
  Le kpɔɖeŋu me, Shermantɔwo meda tu gɔ̃ hã o, esi wokpɔe be mɔkpɔkpɔ aɖeke mele eme o eye mage ɖe aʋawɔnuwo me o.
  Manya dzi ha dzidzɔtɔe, eye wòna eƒe aʋawɔʋua nɔ du dzi be:
  - Míele yiyim, míele yiyim, míele yiyim ɖe anyigba didiwo dzi! Aƒelika nyuiwo, xɔlɔ̃ kpɔdzidzɔwo!
  Matilda fɔe, nyɔnuviawo nɔ dzidzɔkpɔkpɔ ƒe nɔnɔme me ŋutɔŋutɔ:
  - Tra, ta-ta-ta! Tra, ta-ta-ta! Míele avu aɖe tsɔm vɛ! Chizhik, avu, Petka anyrawɔla, boso, akpɔkplɔ, dɔwɔƒe sia tɔgbe!
  Jane tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si nya kpɔ la tsyɔ Matilda ƒe nu dzi. Eye wòtsɔ nukoko ƒo ɣli.
  Ẽ, le nyateƒe me la, nukoko nana ame nɔa agbe didi. Amerikatɔwoe wɔ Sherman aʋawɔʋua, si woate ŋu atsɔ asɔ kple aʋawɔʋu blaetɔ̃ vɔ eneawo le ŋgɔgbe ƒe aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo me eye wònyo wu gɔ̃ hã le nukpɔkpɔ kple nukpɔkpɔ me, eye wòfa wu na ʋua me dɔwɔlawo. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, aʋawɔʋua trɔ zu taɖodzinu nyui aɖe ŋutɔŋutɔ le eƒe kɔkɔme ta. Eye Britaintɔwo wɔ esia ŋudɔ ŋukeklẽtɔe. Eye Goering-ʋua ƒe ʋukuku ƒe ŋutete va nyo wu.
  Jane gakpɔ alesi ŋutsua nɔ asi lilim eŋu le susu me... Eye wòƒo nu...
  Germanytɔwo ƒe yameʋu siwo wotsɔ dzea yameʋuwo dzi ƒu du to yame... Ŋkekea gogo fiẽ xoxo. Ɣea nɔ kukum vivivi le ɣeɖoto pink la me. Eye etsɔ nye May 9th. Gbesigbe Nazi Germany na ta le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Gake fifia Nazitɔwo le dzidzim ɖe edzi!
  Menye Cubatɔwo ɖeɖeko o, ke Amerikatɔwo hã le wo ɖokui tsɔm le woƒe mɔ dzi. Ameyibɔwo kple ameyibɔwo ƒe asrafoha blibo aɖe tsɔ aflaga ɣia ƒu gbe dzre aɖeke manɔmee kloe.
  Nyɔnuviawo ɖi le ʋua me. Gawu la, ehiã be nàde ami me.
  Jane, le Germany nyɔnuwo ƒe kpɔɖeŋu yome, do susua ɖa be:
  - Na ameyibɔ siawo nagbugbɔ nu na míaƒe afɔwo!
  Matilda blu ɖe eta eye wòde dzesii be:
  - Ðe mèsusu be enye nu nyɔŋu be woaɖi gbɔ amewo nenema oa?
  Aƒetɔ la vinyɔnu gblɔ dzideƒotɔe be:
  - Gake míakpɔ dzidzɔ!
  Matilda ƒo nu vlododotɔe be:
  - Tso nu siwo le ʋuʋum me? Mawu nexe mɔ nam!
  Gringeta ya ʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe edzi be:
  - Na wòadzo! Adzɔ dzi nam!
  Eye kɔƒea me nyɔnuvi la do ɣli be:
  - Dze klo eye nàmimi nye afɔkpodzi!
  Kpovitɔ ameyibɔa dze anyi ɖe mo eye wògbugbɔ nu na Gringuette ƒe afɔ ƒuƒlu. Aʋawɔla bubuwo ge ɖe megbe nɛ, henɔ nyɔnuviawo ƒe afɔkpodzi kple afɔkpodzi ƒom toɖoɖotɔe. Jane ko alɔgbɔnu kple dzidzɔ. Edze ƒã be mɔzɔzɔ sia do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Eye ne nyɔnuviwo gbugbɔ nu na woƒe afɔwo kple dzonɔameme gɔ̃ hã.
  Matilda koe tsi tre ɖe axadzi eye wòtsɔ eƒe ŋku blɔawo kpɔe kple dziku. Edo dziku vavã. Menye ɖeko Germanytɔwo xɔ ɖokuisinɔnɔ le Britain si ko o, ke wozi kɔnu siwo me wowɔa nu manyatalenuwo le hã dzi. Ne míagblɔe tututu la, Britaintɔwo ŋutɔ xɔ wo dzonɔamemetɔe.
  Edze na wo be fifia wova fa miamiamia eye ŋusẽ le wo ŋu ale gbegbe. Gake le nyateƒe me la, esia nye nu tsɛ wɔwɔ!
  Togbɔ be, le nyateƒe me la, Matilda se egɔme be vivisese tɔxɛ aɖe le esia me hã. Esime Xexemeʋa Evelia dze egɔme teti koe nye ema la, seselelãmea ɖu dzi le Britain: míatsɔ kposɔwo aƒu gbe ɖe Germanytɔwo ŋu. Woƒã susua ɖe amewo me be Germany menye hoʋlila si me afɔku le kura abe alesi wònɔ le Xexemeʋa Gbãtɔ me ene o, eye be Hitler nye nya ƒaƒãgblɔla ko.
  France kple Eŋlisiawo ƒe mɔzɔha la dzi ɖuɖu nye nusi wɔ nuku ŋutɔ. Eye vɔvɔ̃ va xɔ ɖe kakaɖeamedzi si gbɔ eme teƒe. Ðewohĩ ne Churchill tso nya me le ŋutifafa ŋu, anyigbamama ƒe mɔɖeɖe manɔmee la, Britaintɔwo gbɔ ya. Aʋa aɖe dze egɔme, eye tso gɔmedzedzea me ke la, mesɔ o.
  Nyametsotso kpata si Fuhrer-ʋua wɔ be yeatsɔ amehawo aƒu gbe ɖe ɣedzeƒe gome la fɔ mɔkpɔkpɔ yeyewo ɖe te. Emegbe Britaintɔ akpa gãtɔ nɔ ke ƒom ɖe Russia ta, eye amesiame ƒe mo wɔ yaa esi Nazitɔwo te ɖe Moscow ŋu. Dada ƒe nuwuwu kple dzomeŋɔli ƒe gɔmedzedze na mɔkpɔkpɔ yeyewo va nɔ Britain. Woɖu Rommel ƒe asrafoha dzi, woƒo Germanytɔwo eye wonya wo ɖa le Moscow. U.S. va ge ɖe aʋaa me mlɔeba.
  Gake le dzomeŋɔli xoxo la, Japantɔwo ɖu dzi zi geɖe, eye le kele me la, egavloe ɖe edzi. Russiatɔwo hã te nudada le mɔ yeye aɖe nu. Rommel dze aʋawɔwɔ si tsi tre ɖe eŋu gɔme. Tolbuk ƒe anyidzedze va zu dukɔa ƒe nublanuinya ŋutɔŋutɔ na amesiame . Afisi, le ƒe "42 ƒe kele me la, Germanytɔwo lé dzɔgbenyuixevi la ƒe asike le.
  Britain bu eƒe nuto siwo dzi wòɖu la kaba, eye esi woɖi ɖe dugã la ŋutɔ dzi la, metsi tre ɖe eŋu kura kloe o. Eyata Eŋlisiawo ƒe ɣletivi la ƒu eye Germanytɔwo tɔ do. Matilda va ge ɖe asrafodɔa me. Tiatia aɖeke meganɔ esi wu be wòakpɔ eɖokui adze sii o. Gake nyemedi be matsi tre ɖe dɔwɔla la ƒe mɔ̃a gbɔ o!
  Ðeɖi te Jane ŋu esi wòse le eɖokui me be wole nugbugbɔm na yeƒe afɔwo eye wòdze aʋawɔla siwo woɖe aboyoe la ƒoƒo gɔme. Gringueta si sesẽ wu la ƒo atam sesĩe ale gbegbe be wògbã kpovitɔawo dometɔ ɖeka ƒe ŋɔti. Malanya si ƒe taɖa biã la tsɔ tu la de ameyibɔa ƒe dɔme, si na wòbɔbɔ. Le ema megbe la, nyɔnuviawo nɔ ɣli dom le ɖekawɔwɔ me, le woƒe lãkusiwo tame:
  - Míenye aʋawɔla gãwo! Eye mina míagaƒo gamenɔlawo ake, kple míaƒe afɔwo kple tuɖedziwo.
  Le May 9, 1945 dzi la, Mexico ƒe fiadu ƒe asrafohawo na ta. Amerikatɔwo mete ŋu nɔ te ɖe nyaƒoɖeamenu sesẽ kple bɔmbdada nu o. Eye tuawo ɖu kaba, eye agbagbadzedze be woaɖo nuzazãwo to yameʋu me do kpo nu.
  Wehrmacht gatsɔ ga bubu kpe ɖe eƒe nunɔamesiwo ŋu. Woƒe du vevi siwo woxɔ ƒe xexlẽme yi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi...
  Nyɔnuvi ene kalẽtɔ siwo nɔ E-50-ʋua me la ʋu yi dziehe va ɖo United States ƒe liƒowo dzi.
  Ame dzetugbeawo nɔ nɔnɔme nyui me. Wodi vevie be yewoawɔ avu eye yewoaɖo xexe siwo de ŋgɔ wu ƒe kɔkɔƒewo.
  Esi aʋawɔʋua nɔ ʋu kum to anyigbamama si Germanytɔwo xɔ xoxo me la, ame eneawo ɖi le ʋua me heƒu du. Eye wotsɔ ƒewuivi Hans ɖo ʋua ƒe ʋukuku me.
  Na wòado sɔ. Eye nyɔnuvi aʋawɔla siawo anɔ nɔnɔme nyui me.
  Gerda, si nɔ ti kpom to hummocks kple weintiwo dzi la, se le eɖokui me be yekpɔ dzidzɔ, eye wòlé ɖe anyigba si mesɔ o la ŋu kple eƒe afɔkpodzi siwo le gbadzaa.
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Enyo ŋutɔ be nànye savage... Esia nye míaƒe asidede atsyã - duƒuƒu afɔ ƒuƒlu kple bikini me!
  Charlotte lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, awu suetɔ kekeake nana ŋutilãa sena le eɖokui me be yevo bliboe. Le goawo katã me la, enyo be nànye nyɔnuvi. Ŋusẽ kple ʋuʋu bɔbɔe alea. Èle tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu geɖe wu!
  Magda de dzesii be:
  - Nu vevitɔe nye be màgabu nɔnɔme o! Duƒuƒu ɖea vi na mí ŋutɔ!
  Christina ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Eye mele du dzi le mɔ aɖe si dzi tsiʋewo le dzi. Nyemate ŋu aɖu nu o, nyemete ŋu dɔa alɔ̃ vie gɔ̃ hã o!
  Charlotte ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Esia nye nu nyui aɖe si nèŋlɔ... Eh, Magda medi be yeagaƒo nu tso mawusubɔsubɔ ŋu na mí ake oa?
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sika ene la ʋuʋu ta.
  - Ao! Mègatsɔ wò dzonuwo ƒu gbe hafi...
  Le afisia la, Magda he ɖe megbe, elabena le dzɔdzɔme nu la, woate ŋu abu exɔlɔ̃a ƒe edziyiyi be enye vlododo.
  Gake Charlotte ya ko alɔgbɔnu ake eye wòdo ɣli be:
  - Mesusu be èwɔ ɖɔɖɔɖo eye nède dzesi Aryatɔwo ƒe mawu ɖeka kolia!
  Magda tsɔ abɔta ƒoe eye wògabia ake be:
  - Ðe wòle abe Aryan enea?
  Charlotte keke eƒe asiwo ɖe enu be:
  - Eye ale... Mawuɖekaetɔ̃ manɔmee, kple Mawu Ðeka!
  Gerda ɖo kpe esia dzi be:
  - Eyae nye ema... Mawu nye Ðeka! Yesu menye Mawu o, ke boŋ Aryatɔwo ƒe nyagblɔɖilawo dometɔ ɖeka koe. Gawu la, zi geɖe la, Yudatɔwo ƒe nutovɛe Nyanyui la nye. Yudatɔwo ƒe ameflunya dzro aɖe koe Biblia hã nye. Eye ale Mawuɖekaetɔ̃ aɖeke meli o. Wɔla Ŋusẽkatãtɔ Mawu Ðekae li. Hitler nye eƒe fia teƒenɔla le Anyigba dzi kple Via, lɔlɔ̃tɔ kple dɔla. Nyagblɔɖilawoe nye vevitɔ kekeake eye ƒo wo katã ta. Subɔla kple mawudɔla ƒomevi vovovowo hã le Mawu si, eye le kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ nu la, woyɔa be mawu suewo. Abe Thor, Ovdi, kple ame bubuwo ene. Amesiawo le abe mawudɔla gã siwo le ŋusẽkatãtɔ la te ene. - Nyɔnuvia ti kpo, wɔ somersault eye wòyi edzi. - Zi geɖe la, nusianu le bɔbɔe. Aryatɔwo ƒe mawu ɖeka dzixɔse mesesẽ o. Germanytɔwo nye Mawu ƒe dukɔ tiatia, eye ele be woaɖu xexeame dzi ahaɖu edzi gbã, eye emegbe xexeame katã.
  Charlotte ɖo kpe edzi be:
  - Èkpɔ Magda. Aleke gbegbe wòle bɔbɔe eye eme kɔ enye si!
  Christina de dzesii be:
  - Ðe wòhiã be makɔ nane mea?
  Charlotte ko alɔgbɔnu.
  - Nuka tututue?
  Christina gblɔ kple gbe blewu be:
  - Ke ɖeɖe tso nuvɔ̃ me ya ɖe?
  Emegbe Gerda tsɔ nyaa heɖe eme be:
  - Eye le Aryatɔwo ƒe subɔsubɔ me la, ɖeɖekpɔkpɔ ƒe nukpɔsusu aɖeke meli o. Mí katã míenye Germanytɔwo, ne míeyi edzi wɔ nuteƒe na Fuhrer kple Third Reich la, míaƒe aƒetɔwo akpɔ mí le xexe si gbɔna me. Eye dukɔ bubuwo hã nye míaƒe kluviwo. Ne Germanytɔ aɖe de Fuhrer la asi la, ekema le ku megbe la, ava zu Aryatɔ bubuwo ƒe kluvi. Dukɔ siwo menye Germanytɔwo o ate ŋu axɔ Germany dukɔmevinyenye le woƒe dzedze tɔxɛwo ta. Eye kluviwo hã anɔ wo si na wo ɖokui. Nusianu le bɔbɔe eye susu le eme!
  Christina gblɔ kpee be:
  - Eye menye nuvɔ̃e wònye be Aryantɔ nadɔ kple ame o. Eye Aryatɔwo hã. Fuhrer la gblɔ be - enyo be woafɔ fu tso kalẽtɔ-srafo gbɔ wu tso srɔ̃ŋutsu gbɔ, ne menye kalẽtɔe wònye o!
  Magda gblɔ kple gbe blewu be:
  - Ne ɖe Japan dze USSR dzi le ƒe 1941 me la, anye ne míexɔ Moscow hafi dze anyi!
  Gerda ʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe Magda ŋu esi wònɔ du dzi:
  - Don"t prevaricate... Ðe míaƒe Aryan-subɔsubɔ menyo wu Kristotɔwo ƒe gliwo oa?
  Christina gblɔ kpee be:
  - Eye gbɔdɔdɔ manɔ Kristotɔwo ƒe dziƒo o! Bu eŋu kpɔ!
  Gerda gblɔ kpee be:
  - Eye nuvɔ̃ aɖeke manɔ anyi kura o... Eye esia tea ɖeɖi ame ŋu ale gbegbe! Amegãxi gɔ̃ hã le ɣli dom!
  Magda ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Enɔ te ɖe nusi wobuna be enye nuvɔ̃ dzi. Se ewoe nɔ Biblia me. Gake mègawu ame o, woda le edzi ɣesiaɣi. Eye le Mawu ƒe sedede nu. Le goawo katã me la, ɖeviwo wuwu nye vɔ̃ɖinyenye gã aɖe... Gake Elisa wɔe, eye Mawu kpɔ ŋudzedze ɖe eŋu. Eyata... Míekpɔa nya si tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu - nuvɔ̃ kple vɔ̃ɖinyenye menye nu ɖeka o. Eye nuvɔ̃ nye tomaɖomaɖo Mawu!
  Christina tsɔ eƒe abɔta siwo me lãmekawo le la eye wòɖo eŋu be:
  - Eyata, eva dze be vɔ̃ɖinyenye anɔ Kristotɔwo ƒe paradisoa mea? Ðe tomaɖomaɖo Mawu manɔ anyi ko oa? Eye ema fia be míate ŋu akpɔ gome le gladiatorial fefewo kple gbɔdɔdɔ ƒe aglotutuwo mea? To lɔlɔ̃ na Aƒetɔ la ɖeɖefia kple nu me ko?
  Magda ʋuʋu ta be:
  - Nyemesusui nenema o... Togbɔ be, le nyateƒe me la, ŋu kpe Elisa le ɖevi siwo ɖu fewu le eŋu le eƒe taɖa ta la wuwu me hã. Edze ƒã be esia mewɔ ɖeka kple gɔmeɖose si nye: lɔ̃ wò futɔ!
  Christina de dzesii le susu me be:
  - Eye amekae le woƒe susu nyuitɔ me zɔna ɖe gɔmeɖose si nye lɔlɔ̃ wò futɔ dzi? Le goawo katã me la, Kristotɔnyenye nye ŋutifafa ƒe nukpɔsusu kple Yuda-subɔsubɔ ƒe tsakatsaka. Míele mɔ ɖeka dzi kple subɔsubɔha sia tɔgbe o!
  Gerda tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo ɖe gbeawo me eye wògblɔ kpee be:
  - Eye le nɔnɔme aɖeke me la, míanɔ ɖeka kple Yudatɔwo o! Eye Hebrigbe me Biblia mehiã o!
  Charlotte gblɔ kpee le susu me be:
  - Viɖe aɖeke mele be míaxɔ Biblia dzi ase o. Menye ƒomevi aɖeke o - menye kple dzi o, alo kple susu o! Elabena Aryatɔwoe míenye, eye menye Abraham ƒe dzidzimeviwo le ŋugbedodoa nu o. Míenye amedzrowo na Abraham, kple nusianu si Biblia dzi la godoo. Míaƒe mawu ɖeka kolia nye Aryatɔwo tɔ, eye wògbe Abraham-subɔsubɔ! Nu ɖeka si sɔ: esiae nye Mawu Mavɔmavɔtɔ, si le Afisiafi, Ŋusẽkatãtɔ la dzixɔxɔse. Gake afimae nusianu wu enu le!
  Magda gblɔ le mɔ wɔnuku aɖe nu be:
  - Amen...
  Gerda gblɔ kpee kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ehiã be woato Aryantɔwo ƒe mawu ɖeka kolia vɛ le afisiafi. Eye nàwɔ nane abe nyɔnyrɔxɔxɔ ƒe kɔnu ene ne èxɔ subɔsubɔha yeye. Ale be ne èxɔ nyɔnyrɔ la, àzu Hitlertɔ vavã!
  Charlotte do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ ele be esia nazu dzesi ƒomevi aɖe. Ɣekaɣie nàŋlɔ swastika ɖe wò ŋgonu?
  Christina xɔe hedzi ha be:
  - Vɔvɔli, vɔvɔli, vɔvɔli Lucifer ƒe vɔvɔli, si le keklẽm nyuie le viviti me... Hitler ƒe swastika le eƒe dɔme, Hitler ƒe swastika le eƒe dɔme!
  Gerda tsɔ dziku ƒo eƒe zɔhɛa ƒe ata be:
  - Mègako nu le míaƒe dzesiwo ŋu o. Gawu la, swastika nye runic dzesi!
  Christina ɖo eŋu esi wòlé Gerda ƒe afɔ ƒuƒlu eye wòƒo eƒe afɔkpodzi, hegblɔ be:
  - Oo, aleke gbegbe míetsɔ ɖeke le emee nye si! Anyo be nàko nu!
  Nyɔnuvia trɔ eƒe afɔ dzeani si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi aɖaŋutɔe eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo lé akpɔkplɔ si ƒe taɖa biã la ƒe ŋɔti. Eɖe hũ eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go. Edze Gerde ƒe afɔkpodzi goglo la ƒoƒo gɔme.
  Blonde terminator la ƒo nu kple ɣli be:
  - Mègatsɔ wò asibidɛwo de...
  Christina vuvu eƒe zɔhɛ ƒe afɔ eye wòdo ɣli be:
  - Àgbã nye ŋɔti nenema!
  Gerda ko alɔgbɔnu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ne èdi be yeakpɔ plum? Alo sɔ ƒe ɖa!
  Eye aʋawɔla siwo tɔ vie la gaƒu du dzo, nɔ keklẽm, woƒe afɔkpodzi sue siwo me ke le la ƒo ɖi gbe. Mehiã be míagblɔe o be ɖikeke aɖeke mele eme o be ame ene siwo nɔ dzidzɔ kpɔm la ƒo ƒu ɖekae.
  Christina do susua ɖa esi wònɔ du dzi be:
  - Ke duwo ƒe fefe ya ɖe?
  Gerda ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Menye nusi doa dzidzɔ na ame akpa o! Ne ɖe míate ŋu ato elektrɔnikfefe ŋutɔŋutɔwo vɛ hafi!
  Charlotte keke eƒe abɔwo ɖe enu esi wònɔ du dzi hegblɔ be:
  - Nuka... Ema anyo ŋutɔ! Be woawɔ nane si le elektrɔnikmɔ̃ dzi eye wòle fefem bliboe alea gbegbe.
  Magda blu ɖe exɔlɔ̃wo ŋkume hegblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Amegbetɔ xɔ nuwɔwɔ ƒe nunana tso Wɔla gbɔ. Eye mí amewo míesrɔ̃ nu geɖe toto vɛ. Le afima la, ɖewohĩ ele be míada akpe na Wɔla la vie ya teti!
  Charlotte ƒo nu vlododotɔe eye wòde dzesii be:
  - Eye míeda akpe xoxo! Míenye Aryatɔwo ƒe mawu ɖeka dzixɔselawo, eye míekpɔe dze sii be Mawue nye Germanytɔwo Fofo!
  Gerda, si nɔ ti kpom abe avu ene la, kpɔe be ehiã be yeagblɔ kpee be:
  - Gake míede dzesi Abraham, Isak kple Yakob ƒe Mawu le nɔnɔme aɖeke me o! Eyata mehiã be woazi nusi nye amedzro kple esi menye Aryan tɔ o ɖe mía dzi o!
  Magda do ɣli vevie be:
  - Mawu tae menye, menye Yudatɔwo ta o!
  Gerda ɖo kpe edzi kakaɖedzitɔe be:
  - Eye nye hã mele Mawu ta! Gake menye le Biblia ƒe nya nu o, ke boŋ le "Nye Avuwɔwɔ" nu. Eye menye na Yudatɔwo o, ke boŋ na Aryatɔwo! Eye menye amesi tso Germany koe Aryantɔ nye o. Aryan nye gbɔgbɔa ƒe dzesidede!
  Magda dzi ha be:
  - Dzinɔameƒotɔe, zɔhɛwo, miyi edzi, .
  Mina míado ŋusẽ míaƒe gbɔgbɔ le avuwɔwɔa me...
  Mɔ si yi didiƒe ʋĩ ƒe dzidzɔkpɔkpɔ gbɔ - .
  Mina míato míaƒe akɔta!
  Charlotte gblɔ fewuɖutɔe be:
  - Mi no no ma tɔgbe, ŋlɔ nyitsu la be!
  Eye nyɔnuviawo ko nu le ɖekawɔwɔ me. Wodi vevie be yewoawɔ lɔlɔ̃nu faa. Eye ale be ŋutsuawo ƒe nuyiwo natsɔ nugbugbɔ aƒu gbe ɖe no dzĩawo dzi. Eye akɔta avuvu eye wòadze vevesese gɔme vevesesetɔe eye wòavivi. Eye ema na wòwɔ nuku ŋutɔ.
  Gerda gblɔ le nukokoedoname me be:
  - Gbɔdɔdɔ ʋãa towo eye wògbãa meliwo...
  Christina aɖo eŋu ahadzi ha be:
  - Tɔdziʋuwo yia anyime kple sekewo kple tɔdziʋuwo... Eye emegbe sikaɖakaawo anye tɔwò. Sikaɖakawo! Tɔdziʋuawo mlɔ anyi gbagbã! Aɖakawo tsi tre ɖe ʋuʋu... Emerald kple rubies sina abe tsidzadza ene...
  Eye aʋawɔlawo dzi ha le haƒoƒo me be:
  - Ne èdi be yeanye kesinɔtɔ, ne èdi be yeakpɔ dzidzɔ... Nɔ mía gbɔ, Fuhrer! Wòe anye míaƒe fia! Wòe anye míaƒe fia!
  Eye nyɔnuviawo, siwo nɔ du dzi sesĩe la, ƒo weintsetse ɣi si le tsitsim le woƒe mɔ dzi la. Ati la gbã eye wòmã kple ɣlidodo. Aʋawɔlaawo do ɣli be:
  - Vodada ɖeka le ahɔhɔ̃a me kple ƒoƒo nye nusi womate ŋu aƒo asa na o!
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo nɔ tsatsam le ƒutsotsoewo ƒe ƒutsotsoewo me. Woƒua du ale gbegbe. Abe dzikedzo ene. Eye woƒe ŋku siwo le abe emerald ene la le keklẽm. Eye woƒe ŋkuwo le abe ɣletivi siwo le keklẽm ene ŋutɔŋutɔ. Eye le nyateƒe me la, ame aɖeke mate ŋu atsi tre ɖe Fuhrer subɔla mawo ŋu kura o. Eye amesiawo nye vixen nyɔnuviwo. Eye menye Amerikatɔwo koe wowu o, ke wowu Russiatɔwo, alo ne míagblɔe tututu la, Soviettɔwo hã.
  Gerda ɖo ŋku eƒe mɔzɔzɔ le USSR dzi... Ne míagblɔe tututu la, alesi wowɔa fefe kple wo xɔlɔ̃woe.
  Germany nyɔnuvi ene siwo do bikini wɔ avu le Tiger dzi. Nyɔnuvi eneawo katã dze tugbe ŋutɔ: ame etɔ̃ siwo ƒe mo biã kple ame aɖe si ƒe ta biã. Zi geɖe la, nyɔnuwo mewɔa avu le aʋawɔʋuwo me le Panzvala o, gake esia nye ŋutinya si me susu mele o.
  Afisiae nènye aƒetɔ alo bust...
  Amesiame si le egodo ate ŋu akpɔ alesi nyɔnuviawo ɖua Akpɔkplɔa dzi aɖaŋutɔe kple alesi woƒe afɔ ƒuƒluwo blea ame ne wole afɔtiawo tem.
  Xexemeʋa Evelia ƒe nudzɔdzɔ siawo siwo menye nu tsɛ o dometɔ ɖeka.
  Germanytɔwo ƒe "Tiger"-2, si ƒe mɔ̃ nɔ ɖiɖim kpoo la, te ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo ŋu. Red Army ƒe tuawo zi ɖoɖoe fifia, si na ʋua te ɖe eŋu wu. Gake Germanytɔwo hã mele bɔbɔe nenema gbegbe o. Woda tu gbã esime wonɔ ʋuʋum. Dzɔgbenyuietɔe la, alesi woɖoa ʋuƒoawo ɖe ɖoɖo nu le ʋuʋudedi me la wɔnɛ be Germanytɔwo te ŋu wɔa sɔdola ƒe zɔzɔ nyuie ŋudɔ hedaa tu ne wole ʋuʋum.
  Eye tu si ƒe didime nye milimeta 88 la ƒo Soviettɔwo ƒe tu la. Charlotte si ƒe taɖa biã la ƒe ŋkuwo le ɖaɖɛ ŋutɔ, tsɔ kpe ɖe Tiger ƒe ŋkumekpɔkpɔ kple nukpɔkpɔ nyui aɖe ŋu.
  
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le tu dam ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo hele agbagba dzem be yewoado dziku na amewo be woatrɔ tu.
  Le afisia la, woawo ŋutɔ ƒe asitsatsa kple ayemɔ ƒe akɔntabubuwo le wo si.
  Gake Asrafoha Dzĩ la memia nunana siwo womeɖo na wo o. Eye Soviettɔwo ƒe tuwo da tu wo ɖe megbe. Duel ŋutɔŋutɔ aɖe kplɔe ɖo, eye wotsɔa aŋenuwo ƒua tsi. Germanytɔwo daa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ, gake Soviettɔwo ƒe tuwo ate ŋu aɖo woawo hã gbɔ. Akpoxɔnuawo ƒo Tiger ƒe aʋawɔnuwo... Nyɔnuviawo ƒe towo xena ne woƒoe. Dzɔgbenyuietɔe la, le woƒe tɔtrɔ me la, gakpoawo le ŋgɔgbe xoxo eye woɖoa tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe ricochet me.
  Togbɔ be nyateƒee, womate ŋu atsɔe asɔ kple E-50 o hã. Mɔ̃ɖaŋununya le nyonyom ɖe edzi.
  Eye eya ŋutɔ ƒe tu daa tu pɛpɛpɛ ne wole keklẽm. Eye vevietɔ wu la, amedzidzeyameʋuwo yia yame: Germany, Eŋlisi, kple Amerikatɔ siwo woƒle le asi afã nu. Wole nu ƒom tso Soviettɔwo ƒe nɔƒewo ŋu. Le USSR ƒe akpa dzi la, yameʋu vevitɔe nye Yak-9. Mɔ̃a megblẽ o, gake aʋawɔnuwo mele eme o, eye tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔʋu siawo ƒe xexlẽme ɖedzesi aɖe ƒe kpekpeme kpekpe wu esi wozãna ɖaa. Esia fia be yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔme siwo vɔ̃ɖi wu.
  Eye yameʋu siwo me dzo le le Germanytɔwo si xoxo.
  Woɖi Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu geɖe ɖe anyigba, gake woƒe tudada ƒe ŋusẽ mesɔ gbɔ be woage ɖe Germanytɔwo ƒe aʋawɔnuwo me o.
  Kraut siwo me afɔku le alea nɔ anyi ɣemaɣi gɔ̃ hã.
  Ta dzĩtɔa ko alɔgbɔnu, eye aʋafia si ƒe mo biã la do ɣli be:
  - Na dzoxɔxɔ aɖe Russiatɔwo!
  Wowɔ Tiger-2 aʋawɔʋua le tɔtrɔ F me - kple aʋawɔnuwo ƒe ɖoɖo si le ŋgɔgbe. Esia wɔnɛ be wòte ŋu kpɔa tu siwo tso Soviettɔwo ƒe tu siwo ƒe didime nye milimeta 76 kple 85 gbɔ evɔ megblẽa nu le eɖokui ŋu vevie o. Aʋawɔnuwo ƒe nyonyome deŋgɔ - simenti.
  Ʋu siwo me afɔku le nɔ Kraut ƒomea si xoxo ɣemaɣi.
  Eye nyɔnuvi siwo le aʋawɔʋua me la ƒe nɔnɔme de ŋgɔ wu gɔ̃ hã. Vevietɔ tudala si ƒe taɖa biã.
  Gake Magda nye aʋawɔla gã aɖe.
  Eye aʋa aɖe le edzi yim le yame. Germanytɔwo kple dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii nufitifitiwɔlawo ƒe xexlẽme kple ɖewohĩ nɔnɔme ƒe viɖe gã aɖe le woƒe akpa dzi. Mɔkpɔkpɔbuɖeame kple dziku geɖe wu le Russiatɔwo ƒe akpa dzi. Yameʋuɖoɖo ƒe agbo gbogbo aɖewo. Eye esia ƒo nu tso dzideƒo tɔxɛ aɖe ŋu. Eye amemabumabu si de liƒo kple tagbɔsesẽ gɔ̃ hã.
  Gake ʋuu keke ta, dzideƒo si nye tagbɔsesẽ ɖeɖe mesɔ gbɔ o.
  Germanytɔwo le ŋgɔ yim. Woƒe aʋawɔʋuwo to vovo. "Shermans" siwo ƒe screenwo ŋu wotrɔ asi le vevie, "Churchills" siwo ƒe aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 152 kple "Challengers" siwo ƒe ɖoɖo le blema hã li. Eye Amerikatɔwo ƒe M-16 nye mɔ̃ sesẽ aɖe. Sɔdolawo ƒe ha sia le to yim ɖo ta Soviettɔwo ƒe nɔƒewo.
  Riffraff siwo katã lé ɖe wo nɔewo ŋu le Britain ƒe aʋadziɖuɖu na Nazitɔwo megbe la ƒo ƒu.
  Gake tu geɖe le Russia hã si, eye tsitretsiɖeŋulawo ƒe dzime sẽ.
  Wona hehe tudala kple tudala siaa eye kalẽwɔwɔ yɔ wo me fũ.
  Germanytɔwo ƒe nusiwo bu la dzina ɖe edzi ne wole tetem ɖe doawo ŋu. Eye Krauttɔwo klɔa wo ɖokui kple ʋu.
  Afɔ ɖesiaɖe si woaɖe la gblẽa nu le wo ŋu vevie.
  Eye nyɔnuviawo ƒoa afɔ ƒuƒlu ɖeka gɔ̃ hã ɖe evelia ŋu hedzia ha esime wole tu dam be:
  - Third Reich gblɔ be, mègaʋuʋu o!
  - Míenye hɔ̃-abosamwo eye míesena le mía ɖokui me be míenyo ŋutɔ...
  Tɔdziʋudzeƒea dodo ɖe dzi yi dzi!
  - Míedzona abe xeviwo kple futɔwo ene le akplo me!
  Haawo gɔme mesena tututu o, gake wodoa nukokoe na ame ŋutɔ. Eye wodoa fasitɔwo ƒe gbɔgbɔ siwo le ʋu klɔa mo na wo la ɖe dzi.
  Germanytɔwo ɖu ametakpɔnu gbãtɔ dzi, gake wova do go tomebɔmb. Eye wogblẽa nu geɖe ŋutɔ. Tomebɔmbwoe kpea fu le chassis la koŋ. Aʋawɔnu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo ƒe bu sue aɖe ko.
  Mehiã be míagblɔe o be ametakpɔkpɔ vevi aɖe le Nazitɔwo ƒe lãwo ƒe aʋawɔʋuwo ŋu.
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã, si nye aʋafia la de dzesii be:
  - Ke hã, Russiatɔ siawo nye aɖitɔwo ŋutɔ!
  Charlotte ʋuʋu ta tsɔ ɖo eŋu nɛ.
  - Vipers... Gake kalẽtɔ!
  Blonde Magda, si nye ʋukulaa ka nya ta be:
  - Womewɔa wowó o! Míate ŋu ayi edzi anɔ ŋgɔ yim!
  Enyo, vaseɖe afi aɖe la, nya nyui aɖee nye esia.
  "Amegãxi" la ƒua du blewu. Do vovovo siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu kple lãklewo nana wònɔa blewu ŋutɔ. Wowɔa caterpillar crawl ƒe atsyã ƒe dodoɖeŋgɔ.
  Eye esia na Russiatɔwo kpɔa gbɔɖeme aɖe. Eye eyata Aʋakɔ Dzĩa ƒe nusiwo bu la lolo ŋutɔ.
  Eye nyɔnuvi siwo do bikini mate ŋu alala o. Dzoxɔxɔ le aʋawɔʋua me, eye woƒe ŋutilã si le amama afã kple afã la le fifiam. Emegbe aʋafia Gerda si ƒe mo biã la ɖo ŋku dzomeŋɔli dzi. Emegbe Kraut ƒomea wɔ funyafunya mɔɖela eve kple Komsomol me tɔ aɖe.
  Ŋkuɖodzinyawo na Gerda si nye fefewɔla, afɔ ƒuƒlu la doa dzidzɔ na ame ŋutɔ, doa dzidzɔ na ame eye wòvivina. Togbɔ be ame bubuwo abui be enye squeamish hã.
  Eya ŋutɔ vuvu awuawo le ŋutsuviawo ŋu, amesiwo mewɔ kaba be yewoaɖe woƒe awuwo o. Nusi le eɖokui si nye dzidzɔnya. Emegbe wonya mɔɖelaawo do goe le vuvɔ me le woƒe awu kpuiwo me. Nyɔnuvi si nye aʋafia Magda tsɔ ƒoƒo ƒoe ɖe Soviet ŋutsuviawo nu be woayi edzi. Mɔɖelaawo dometɔ ɖeka nye ŋutsuvi kɔkɔ aɖe xoxo, si xɔ abe ƒe wuietɔ̃ ene.
  Ŋutsuvi dzetugbe aɖe si ƒe taɖa le ɣie, si ƒe lãmekawo wokpa, si dze tugbe ya. Edze ŋutɔ be woaɖe eƒe nɔnɔmetata ɖe nɔnɔmetata aɖe si dzi woŋlɔ ɖo be: "Aryantɔ vavãtɔ, ɖekakpui."
  Esi wòkpɔ Komsomol me tɔ aɖe si le amama afã kple afã, si hã wonya do goe le vuvɔ me le eƒe akɔtawu me la, eƒe ŋutsunyenye tsi tre eye wòva lolo ŋutɔ.
  Ŋutsuvi mɔɖela la ƒe mo biã gɔ̃ hã le ŋukpe ta, gake ƒewuivia ƒe ŋutilã sẽ wu eƒe susu.
  Gerd ƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro sesẽa nu yi. Eye edi vevie be yeadɔ kple ɖekakpui aɖe, kple futɔ aɖe gɔ̃ hã.
  Vevietɔ wòdze tugbe eye lãmekawo le eŋu ale gbegbe.
  Esi wòti mɔɖelaawo yome abe miniti wuiatɔ̃ ene le vuvɔa me, ale be ŋutsuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu trɔ zu blɔ vɔ la, egaku wo yi aƒea me.
  Togbɔ be wowɔ funyafunya ŋutsuviawo hã la, wowɔ nu dzinɔameƒotɔe eye wokpɔe dadatɔe.
  Afimae wòlé mɔɖela tsitsi kple kɔkɔme la ƒe afɔ ƒuƒlu eye wòte etutu. Emegbe ekɔ eƒe asiwo ɖe dzi yi dzi eye wòɖe eƒe akɔtawu ɣia ɖa.
  Togbɔ be eƒe mo biã hã la, eƒe dzi gbãna ŋutɔ.
  Eye eƒe blibodede va wu enu ɖe eƒe nu me. Eye dzidzɔ ka gbegbee nye si wònye be nàno ɖekakpui sia tɔgbe, eye ne enye wò futɔ gɔ̃ hã. Mɔɖela Kolya ƒo nu kple dzidzɔ. Ðetugbui leaƒe la nɔ nyɔnu aɖe gbɔ zi gbãtɔ. Germany-srafo sɔhɛ eve aɖewo nɔ ŋku lém ɖe nu ŋu to fesre nu, gake Gerda metsɔ ɖeke le eme o. Ŋutsuvi kɔkɔ aɖe si ƒe taɖa le ɣie va xɔe ɖe eme azɔ. Eye eƒe asibidɛwo kple ɖawo ƒo ŋutsuvia ƒe ŋutilã ƒuƒu si me lãkusiwo le la.
  Aleke gbegbe eƒe ŋutigbalẽ le dzadzɛ, le blɔ, kple alesi jade-ti la le ʋuʋum le eƒe nu me. Esiae nye vivisese kɔkɔtɔ kekeake na nyɔnu.
  Esi wòwu enu la, Magda mi semolina vivia kple dzidzɔ. Emegbe ehe ŋutsuvia ƒe afɔkpa te eye wòbia be:
  - Yi, wogblɔna be, kusi la! Mina míado go, dzoxɔxɔ le ŋuwò xoxo!
  Eye dɔ ma ƒo wo katã ta la, ehiã be Aryan vavãtɔ nawu funyafunyawɔwɔa nu vaseɖe nuwuwu. Gake menya nublanuikpɔkpɔ aɖeke o.
  Eye wogakplɔ ŋutsuviawo do goe yi vuvɔ me ake. Kolya gblẽ afɔ ƒuƒlu ɖe megbe, eye Magda dze eyome heɖe hũ le dzodzro me. Eƒe ʋuʋudedi nɔ bibim le dzidzɔ ta, eye wòdi vevie be ŋutsuwo nalé ye ɖe asi.
  Eye aleke ŋutsuvia ƒe afɔwo blea amee. Wotrɔ zu dzodzro le vuvɔ me, abe akpɔkplɔ ƒe afɔwo ene.
  Esi mewu ɣeyiɣi si woɖo ɖi nɛ nu o la, egbugbɔ ŋutsuviawo trɔ gbɔ. Egbugbɔ nu na Kolya ɖe eƒe nuyi fafɛawo dzi eye wòtsɔ ŋutsuvia ƒu gbe ɖe anyigba. Evuvu eƒe awu te, emegbe wòdze blibodedea ƒoƒo gɔme kple eƒe asi dzodzoe. Mɔɖela la gafɔ ɖe eme ake, tso nyaƒoɖeamenu si me dzo nɔ la ta.
  Gerda gbugbɔ nu na ŋutsuvia ƒe afɔ siwo biã le vuvɔ ta, eye afɔ ƒuƒlu. Etrɔ zu aŋutiɖiɖi le ŋukpe ta.
  Eye emegbe tugbedzedzea ƒo xlã ŋutsuvia. Eƒe jade-ti la ge ɖe Venus ƒe agado si me tsi le la me, eye wòna vivisese si womate ŋu agblɔ o vɛ.
  
  Gerda fa avi esi wònɔ ʋuʋum, eƒe dzi dze eme ale gbegbe. Esi wòkpɔe dze sii be yedɔ ŋutsuvi aɖe gbɔ, eye wònye Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe futɔ gɔ̃ hã la, na dzidzɔ si gbɔ eme. Eye emegbe Gerda dze ƒoƒo gɔme le gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro sesẽ aɖe me.
  Heheɖemegbe manɔmee la, edo ɣli abe nyitsu ene.
  Mese le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme nenema gbegbe le ame aɖeke gbɔ kpɔ o! Exɔ dzidzɔ ƒe ƒutsotsoe blibo aɖe...
  Meto nu sia tɔgbe me kpɔ le ŋutsu dzɔdzɔewo gbɔ kpɔ o.
  Ŋutsuviwo ƒe ahiãdzedze bɔbɔe ƒe ŋutinya wu enu nublanuitɔe. Mlɔeba la, wowɔ funyafunya wo wòku. Eye eƒe lɔlɔ̃tɔ Kolya bu nɛ. Nusi veam ŋutɔ. Gake fenyinyi nye fenyinyi. Ɣleti eve alo etɔ̃ megbe la, SS-Aʋafiagã Kluge biae be:
  - Èkpɔ dzidzɔ kple mɔɖela laa?
  Nyabiasea ate ŋu anye afɔku ya.
  Gerda ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Ŋtᴐ!
  Eye nyɔnuvia gblɔ kpee gɔ̃ hã be:
  - M"le klalo be mawɔ nusianu atsɔ agbugbɔ seselelãmeawo awɔ.
  Kluge ko alɔgbɔnu dɔmenyotɔe eye wòɖo eŋu be:
  - Enyo, mɔɖela geɖewo gakpɔtɔ li!
  Enyo, enye blockhead eye mate ŋu ase nyɔnu ƒe dzi gɔme o.
  Magda tsi tre ɖe eŋu vevie be:
  - Gake ɖeka koe li abe Kolya ene!
  Anukwareɖiɖia nye nyateƒe.
  Eye eɖo ŋku eƒe lɔlɔ̃tɔ ƒe ŋutilã si me lãkusiwo le dzi, esi wòdɔ kplii le alɔ̃ me.
  Ðewohĩ nusi doa dzidzɔ na ame wue nye be èle lɔlɔ̃ wɔm kple ameɖokuiwuwu bɔmbdala aɖe.
  Gake fifia Germanytɔwo ɖu ametakpɔnu gbãtɔ dzi xoxo, eye wogblẽ aʋawɔʋu siwo gbã kple Soviettɔwo ƒe tu siwo gbã ɖi.
  Togbɔ be Nazitɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ge ɖe tsia me hã.
  Ame aɖe do aflaga si ŋu swastika le ɖe bunker si gbã la dzi.
  Akpɔkplɔ si xexeame katã lé fui la keke eƒe afɔwo ɖe xexeame katã.
  Eye le yame la, Wagner ƒe haƒoha aɖe ɖi, Germanytɔwo, Eŋlisiawo kple Amerikatɔwo ƒe amedzidzeyameʋuwo ge ɖe nutome si kplɔe ɖo me.
  Amerikatɔwo tsɔ woƒe aʋawɔnuwo de gadodo si me deme manɔmee ɣeyiɣi didi aɖe me. To mɔ sia dzi la, wokpɔ mɔ be yewoafa dzi na Hitler kple eƒe amehawo. Gake to esia wɔwɔ me la, wonɔ ahom la nu ƒom ƒu ɖe wo ɖokui dzi. Manya wɔ be woaxɔ USSR o, gake Krauttɔwo yi ŋgɔ eye wogblẽ nu geɖe le Asrafoha Dzĩa ŋu.
  Nyateƒee, nuwo va gblẽ ɖe edzi na Russia. Gake fifia Amerikatɔwo va nɔ ekpɔm be yewoƒe sedziwɔwɔa le megbe yim.
  Fiẽ va... Eye emegbe zã. Nyɔnuviawo ƒu du yi ɖadɔ alɔ̃ le May ƒe dziŋgɔli si le ʋuʋu ɖi la te tututu. Atsyɔ̃ɖoɖo ene. Nyɔnuvi siwo nana nèʋuʋuna le woƒe dzedzeme ɖeɖeko ta.
  Gerda, le duƒuƒu vɔ megbe la, meku drɔ̃e baɖa aɖe. Ðeko wònɔ abe ɖe wògazu nyɔnuvi sue ene. Eye wònyrɔ eɖokui ɖe afɔku dziŋɔwo me.
  Mebu gli aɖe si mexlẽ tso Gerda ŋu la ŋu. Nyɔnuvi dahe la dzo le abɔ si me seƒoƒowo le la me kple dzomeŋɔli mavɔ eye wòle zɔzɔm le adamemɔ si fa miamiamia la dzi.
  Eƒe afɔ ƒuƒluwo le afɔ ɖem le agakpewo ƒe togbɛa dzi. Gake afɔkpodzi ƒuƒluawo ya va zu ƒuƒuie xoxo le abɔa me eye womesea veve nenema gbegbe o. Gake mɔa didi, afɔawo bu, le kilometa blaeve vɔ ʋɛ aɖewo megbe la, afɔkpodziawo dzea dzodzo gɔme eye nyiviawo tea veve. Nyɔnuvia biaa dɔmenyonunana ale be woate ŋu ana nuɖuɖu vi aɖe ya teti ye eye wòabia teƒe si yeanɔ zã me. Amekae naa nuɖuɖu ɖevia eye amekae menaa nuɖuɖu o. Gake dzɔgbenyuie nɔ mía ŋu: woɖe mɔ na mí be míatsi zã bliboa. Nyɔnuvia dɔ alɔ̃ le gbe me. Eye wòdɔa alɔ̃ nyuie ŋutɔ, le mɔzɔzɔ didi aɖe megbe. Gake le ŋdi me la, ele be nàgawɔe ake, atsɔ abolo ƒuƒu aɖe abe wò amedzro dɔmenyotɔwo ene, eye nàdze mɔa dzi. Gake nye afɔwo gakpɔtɔ le veve sem le mɔzɔzɔ didi aɖe megbe, eye vuvɔ le wɔwɔm be mazɔ afɔ ƒuƒlu.
  Gake mɔzɔzɔ kabakaba la doa dzo na nyɔnuvia. Nye afɔ ƒuƒluwo trɔna biãna, eye afɔkpodzi siwo woƒo ɖe kpe gbadzɛawo dzi la ɖua nu vie. Nyɔnuvia doa dzi heɖua ɖeɖiteameŋu dzi, be yeatsɔ ahe yeƒe susu ɖa le eƒe afɔwo ƒe vevesese ŋu la, eléa ŋku ɖe nusiwo ƒo xlãe ŋu nyuie. Ele ʋuʋum le Germany ƒe mɔwo dzi, ɖo ta France. Àte ŋu akpɔ nu dodzidzɔname geɖe le anyigba siawo siwo dzi amewo sɔ gbɔ ɖo la dzi. Ɣeaɖewoɣi la, tsidzadza fafɛ aɖe dzea dzadza le adame. Gerda vɔ̃na ŋutɔ be yeaxɔ dzamezã.
  Dzomeŋɔliwu si me kɔ koe wòdo.
  Gake le zã si kplɔe ɖo ƒe afima nɔnɔ me la, amedzroxɔla veveseɖeamenutɔ la ƒe nu wɔ nublanui nɛ eye wòtsɔ lãfuwu si me dzo le nɛ hena mɔa. Eye Gerda gayi le ŋufɔke. Afɔawo tsia dzodzodzoe le gɔmedzedzea me, gake emegbe wova xɔa dzo. Ðeko woɖina le ʋuka ɖesiaɖe me. Evea ame be woazɔ alea, gake nyɔnuvia te ŋu nɔa te ɖe enu, taɖodzinu aɖe le esi, eye aɖo egbɔ godoo.
  Eye afɔawo va nɔa ƒuƒlu gbesiagbe eye ʋuʋudediwo nɔa wo ŋu. Esesẽ be woayi alea. Zi eve sɔŋ la, nyɔnuvia nɔ gbeɖuɖɔ me zã bliboa, tsikpe le zã me, emegbe wòfɔna kple ƒu siwo gbã. Gake Gerda tsɔ dzimesesẽ yi ŋgɔ, eƒe ŋutilã xɔ dzo eye wòva nɔ bɔbɔe. Nyɔnuvia nɔ agbe ɖe dɔmenyonunana nu. Esia kpe ɖe eŋu, ne menye edziedzi o gɔ̃ hã, be wòaɖu nu eye ŋusẽ nanɔ eŋu.
  Lãmetsiawo nɔ veve sem ɖeɖiteameŋutɔe gbesiagbe, gake vevesesea nu fa. Ðevia ƒe ŋutilã trɔna ɖe agbaa ŋu kabakaba, eye fifia nyɔnuvia zɔa afɔ abe kilometa blaade ene gbesiagbe le mamã dedie nu, eye medzea anyi le ɖeɖiteameŋu ta o. Eƒe afɔ ƒuƒlu siwo vuvu la xɔ ƒuƒu sesẽ aɖe, eye womese kpeawo ƒe ƒoƒo kple vuvɔ o kloe. Nyɔnuvia zɔ, eye wòɖu fukpekpewo dzi. Dzomeŋɔli le Europa me fa miamiamia. Ɣeaɖewoɣi la, sno xɔdzo nɔa anyi. Gerda gblẽ afɔ ƒuƒlu ɖe eŋu evɔ metɔ te eƒe afɔɖeɖe o.
  Eʋuʋu abe ɖe wòxɔ abi ene eye vaseɖe esime wòge ɖe fiasãa me kple akpɔkplɔ ƒe kpekpeɖeŋu. Afimae wòbia tso fiavinyɔnua kple fiaviŋutsua si be woana afɔkpa kple tasiaɖam ale be yeayi edzi anɔ Kai dim. Gake fiavinyɔnua de dzesii kple nukoko
  - Afɔ ƒuƒlu zɔzɔ zu numame na wò xoxo! Nukatae nèhiã afɔkpa? Ðeko woana wò afɔwo nalolo ɖe edzi! Enyo wu be nàyi abe tsã ene eye eteƒe madidi o àƒo xlã xexeame ƒe afã.
  Eye eva hiã be Gerda nagatu afɔ ƒuƒlu ake, eyata medo go veveseseɖeamenu aɖeke o. Gake le nyateƒe me la, nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo va nɔ ƒoƒom ɖe edzi, eye lãgbalẽ si le afɔkpodziwo ŋu va sẽ wu afɔkpawo tɔ. Eye wòzɔ, heɖe dzinɔameƒo si mebɔbɔ o fia. Eyata ezɔ afɔ ƒuƒlu to Germany eye wòva wu enu ɖe France. Sno xɔdzo ƒo ƒu ɖe eƒe afɔ siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la te.
  Nyɔnuvia te ɖe Paris ŋu. Afimae wòdo go ablɔdziviwo le. Abe alesi wònye eƒe lãgbalẽgolo kple afɔ ƒuƒlu ene. Nyɔnuvia ƒo asi na wo eye woɖɔli nyadzɔdzɔwo. Ðevi siwo tso dukɔwo katã me doa dukɔwo dome gbe aɖe eye wosea wo nɔewo gɔme. Eye Gerda va zu xɔlɔ̃ na wo enumake.
  Gake dɔ wu ɖeviawo, eye nyɔnuvia kpe ɖe wo ŋu wodze anyigbatɔa ƒe nudzraɖoƒea dzi. Gake kpovitɔwo va kple avu eve aɖewo siwo wona hehee. Avũ ɖeka va to Gerda ŋu hetsɔe ƒu gbe. Kpovitɔa tsɔ kɔsɔkɔsɔ bla nyɔnuvia eye wòkplɔe yi gaxɔ me.
  Gerda dahe, si le ɣli dom kple kɔsɔkɔsɔ kpekpe siwo vuvu eƒe afɔwo la, le tsaglãla tsam le Paris gaxɔ aɖe me. Wotsɔ wo de Chatelet hã me, le gaxɔ aɖe si me vuvɔ le eye wòʋẽna lilili me, afisi nyɔnuvi sue siwo wolé le fififi me kple nyɔnu tsitsiwo, gake wo katã kloe, bɔbɔ nɔ anyi ɖekae le.
  Wotsɔa anyikpe nyɔŋuwo kple abolo ƒuƒu nyia mí. Àte ŋu anɔ nɔnɔme siwo me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o alea me wu ƒe ɖeka.
  Gake woyɔ Gerda be woabia gbee. Wotsɔa ami sisi ɖe woƒe afɔkpodziwo ŋu eye wotsɔa dzonu si le dzo dam la vaa woƒe afɔ ƒuƒluwo dzi. Nyɔnuvia doa ɣli le vevesese ta eye megatsia dzodzodzoe o. Eye wozia edzi be wòatsɔ fɔbubua ɖe bubume aɖe wuwu ta.
  Fuwɔamea yi edzi ŋkeke geɖe, woƒo ɖevia hehee ɖe agbatsɔkeke dzi, gake Gerda ɖe dzideƒo si mexɔ se o fia. Melɔ̃ ɖe naneke dzi o. Eye emegbe mezãa Spaintɔwo ƒe afɔkpawo ɖe eŋu.
  Kpeawo ƒoa ɖeviawo ƒe afɔwo, eye amewulaa tsɔa ʋua ƒoa ʋu. Le ƒoƒo gbãtɔ megbe la, nyɔnuvia megatsia dzodzodzoe o. Gake wokɔ tsi fafɛ ɖe edzi, si zi edzi be eƒe susu gaɖo eŋu. Emegbe wogaƒo ʋuƒoawo ake. Ðeko vevesesea dzi ŋɔ ŋutɔ. Gerda ƒoa ɣli hedoa ɣli sesĩe.
  Amewula si mu aha la ko alɔgbɔnu.
  Nyabiala la gbugbɔ biabia sia gblɔ be:
  "Èwu Viscount de Juzac la?"
  Gerda ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Ao!
  Gbebiamelaa do ɣli be:
  - Amewula, wedge ɖeka kpee nɛ! Nusi le kpekpem wu!
  Eye ƒoƒo aɖe gadze ake, si me nyɔnuvia ƒe ŋutilã bliboa ʋuʋu le. Aɖatsi ge le Gerda ƒe ŋkume, Andersen ƒe kalẽtɔ le veve sem vevie, gake meʋu eme o.
  Gbebiamelaa do ɣli be:
  - Ẽ, lɔ̃ ɖe edzi na mí! Nyawo koe nye esiawo!
  Kasia ŋusẽ ɖo Gerda ŋu be wòaɖo eŋu eme nakɔ be:
  -Nyawo le abe ya ene, trɔa nutunu si naa wɔ nunyalawo kple wɔ na bometsilawo!
  Gbebiamelaa do ɣli be:
  - Wedge eve bubu!
  Eye azɔ hã hammer la dzona...ɖeviawo ƒe afɔwo ƒe ƒuwo vuvu, eye ɖevia gabu ta le vevesese ƒe dzidziƒoame ta. Wotsɔ tsi fafɛ si le abe tsikpe ene si wotsɔ gaze aɖe si tso xɔa gɔme la na Gerda ƒe susu dze akɔ anyi. Eye woyia funyafunyawɔwɔ si me nunya le eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wowɔa nu manyatalenu la dzi. Le afisia la, le nu gbegblẽ aɖe me la, woblaa nyɔnuvia ƒe asibidɛwo le ɣeyiɣi ɖeka me. Wotsɔa nu gbegblẽ aɖe ƒoa nu ƒu. Gerda ƒe susu gabu ake. Fifia ya hena ɣeyiɣi didi aɖe. Tsigoe gɔ̃ hã mate ŋu ana eƒe susu naɖo eŋu o.
  Nyɔnuvia mlɔ funyafunyawɔamezikpui dzi, eƒe mo biã eye ʋu le dodom le eŋu.
  Xexemeʋa Evelia yi edzi, le eƒe ʋuʋudedi si vuvu nyuie la yome. Germanytɔwo nɔ ŋgɔ yim ɖo ta United States ƒe liƒowo dzi. Amerikatɔwo nɔ dzodzom. Gake Third Reich ƒe dɔwɔwɔ vevitɔe nye esi wòɖi le May 15 lia dzi le Canada. Esia nye dzieheʋawɔha evelia si woʋu ɖe United States ŋu. Ekranoplan gbãtɔ si wodo kpɔ la kpɔ gome le anyidzedzea me, eye wòtsɔ SS Tigress nyɔnuwo ƒe asrafoha ƒe hatsotso aɖe. Nyɔnuvi siwo do awu nyuie, siwo to teƒe siwo katã dzoxɔxɔ le la, lé afɔɖoƒe aɖe ɖe ʋuƒoa dzi. Amerikatɔwo kple Canadatɔwo dze agbagba be yewoadze nyɔnuviawo dzi. Madeleine, si nye atiglinyiwo ƒe asrafoha ƒe amegã, Frouda, kple nyɔnuvi bubu aɖewo xɔ kafukafu geɖe xoxo. Christina kple Magda subɔ le asrafoha sia me eye woxɔ xexeame ƒe afã afɔ ƒuƒlu. Tso dzogbe dzodzoewo dzi va ɖo to siwo dzi tsikpe le dzi.
  Gake fifia nyɔnuvi siawo le asi kpem ɖe Amerika ŋu tso akpa kemɛ. Eye Madeleine kple eƒe nyɔnuviwo ƒo ke ɖe to ɖe ametakpɔnu aɖe dzi henya amedzidzedzea ɖa.
  Sherman siwo xɔ ŋkɔ wu eye womedzudzɔ haɖe o la le ŋgɔ yim.
  Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu kɔkɔwo ɖi gayibɔ siwo woda ɖe tsitrenu vie. Woʋãna kpoo kloe, woƒe akɔta keke, eye woʋuʋuna vie gɔ̃ hã.
  Nyɔnu gã aɖe si ƒe lãmekawo le lãmesẽ me, si ŋkɔe nye Madeleine, gblɔ be:
  - Míavɔ̃ o... Míawɔ avu ɣesiaɣi!
  Aʋawɔlaawo ɖo Faustpatrons, si nye tɔtrɔ si wowɔ wònyo wu la ɖe dɔ me. Ate ŋu aƒoe le didiƒe si ade kilometa ɖeka, eye me lolo boo o.
  Madeleine ƒoa eƒe bicep. Ðeka si lolo ŋutɔ eye woŋlɔ nu ɖe edzi la le esi. Nyɔnu kamedefefewɔla ŋutɔŋutɔ. Eƒe kɔ le abe nyitsu tɔ ene, eƒe abɔwo le abe ame tsitsi ƒe afɔwo ene, eƒe ŋutigbalẽ koe le dzadzɛ hele blɔ, eye eƒe afɔwo le abe sɔwo ƒe akɔta ene. Madeleine lɔ̃a gbɔdɔdɔ kple ŋutsu gãwo ŋutɔ. Lɔ̃a ne blibodede ƒe lolome wɔdɔɖeamedzi. Nyɔnu sia nye amesi doa dziku ŋutɔ, eƒe mo vivina eye eƒe akɔta wɔ nuku ŋutɔ. Akɔtawo le atsyɔ̃ɖoɖo me, eye akɔta le kpuie vie.
  Aʋawɔla-kalẽtɔ ƒe awuwo katã nye bikini. Avɔa ƒe akpa si le gbadzaa la meɣlaa tsitsetsea, no siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, kple akɔtawu tsɛawo ƒe akɔta o kloe.
  Lã sesẽ geɖe le Madeleine si, gake ami aɖeke kura mele eme o kloe. Etsɔa eƒe ŋku siwo le abe safir ene la kpɔa ŋgɔ. Taɖaa le ɣie, eye wòtsaka kple dzĩ. Gake egate ɖe blonde la ŋu wu. Eléa bazooka ɖe asi eye wòzia aŋea dzi bɔbɔe.
  "Sherman" si te ɖe eŋu wu la xɔa nunana si wua ame tso ɖusime tso nuwuwu vaseɖe nuwuwu, le ʋua ƒe ʋuƒo kple xɔtaxɔa dome. Eƒe ʋuƒoa dzona to ŋusẽ si mewɔa dɔ o dzi eye wòtrɔna.
  Madeleine ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Hit deblibo!
  Frouda ɖoa taɖodzinu na etɔ. Ekɔa eƒe afɔ ƒuƒlu si lolo, gake wònya kpɔ la ɖe dzi. Eye wòhea aŋea hã.
  Eye Sherman si xɔ abi vevie la te tsatsam abe kɔdala si woƒo ƒu ene.
  Dzudzɔ aɖe si me woda asi ɖo la ƒu du to atiglinyiwo ƒe aʋalɔgoa me. Nyɔnuviawo zã woƒe aʋawɔnuwo. Sherman ƒomea trɔ tu. Afɔku le ʋu mawo siwo me wotsɔa howitzer siwo ƒe ʋuƒo kpuiwo le la koŋue. Woɖoa tu siwo ŋu ŋusẽ gã aɖe si me wokakana le la ɖa.
  Madeleine doa ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Mègavɔ̃ o, nyɔnuvi, hɔ̃ dzeaniwo, na dukɔa nadzi ha tso ŋuwò!
  Eye aʋawɔlaawo ɖo eŋu kple gbe ɖeka be:
  - Eye adzi ha abe tɔmelã ene! Eye míatsɔ tsikpewo le míaƒe nu me!
  Edze ƒã be nyɔnuviawo ƒe nukokoedoname nye Prussia tɔ. Eye wodzi ha esime wonɔ tu dam.
  Dzo xɔ Sherman ƒomea eye wodze anyi. Aʋawɔtuawo wó, wowó, eye ʋuƒoawo do. Agbalẽxatsaxatsa gbagbãawo ʋuʋu do goe. Mɔnua trɔ zu lãgbalẽgolo. Afɔzɔlawo kplɔ aʋawɔʋuawo ɖo. Nyɔnuvi atiglinyiawo tsɔ dzo do gbe nɛ.
  Eye Madeleine tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu fɔ bɔmb la hedae ɖe aʋawɔʋua me tẽ. Egblẽ nu le ʋetsuvi la ŋu eye wòtso afɔzɔlawo. Nyɔnu dzetugbe aɖee wònye eye wòle lãmesẽ me ŋutɔ. Esi wòle ƒuƒum la, ame kukuwo ƒe towo le afima.
  Frouda tsɔ eƒe afɔ tsɔ bɔmb la hã ƒu gbe, eyata edzo yi ŋgɔ wu eƒe asiwo eye wòde dzesii be:
  - Genghis Khan meɖo Amerika le nyateƒe me o!
  Madeleine ƒo nu ŋutasesẽtɔe be:
  - Mí Germanytɔwo míeke ɖe Amerika ŋu. Eye anye mía tɔ tegbee!
  United States ƒe aʋawɔʋuwo tɔ, si na afɔzɔlawo te ŋu yi ŋgɔ. Edze abe Amerika-srafowo no whisky agbɔsɔsɔ si sɔ ene, eye womevɔ̃ na ku o, woyi ŋgɔ tẽ. Ke ku ya ɖe? Ahamumu eye atsiaƒua de klo!
  Madeleine axɔe eye wòado ɣli be:
  - Gake Pasaran!
  Frouda de afɔku me be yeaɖɔ aʋafiagã la ɖo be:
  - Meɖe vi aɖeke o! Aleae Spain kɔmiunisttɔ siwo woƒo fi de la do ɣlie!
  Madeleine tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, eye wònɔ nu kom henɔ ɣli dom be:
  - Eye kɔmiunisttɔwo dzɔa dzi nam! Akɔtaƒu aɖe le wo si!
  Madeleine tsɔ abɔta ƒoe, eye wòde dzesii be:
  - Bometsilawo ƒe zazɛ̃nyahelawo...
  Madeleine ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu.
  - Ao, wonye nusiwo woate ŋu awɔ!
  Germanytɔwo ƒe aʋafia gã la gatsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wòyi edzi be:
  - Wotso nya me be Mawu aɖeke meli o!
  Frouda tsɔ afɔ ƒo ku ƒe nunana la, eye wòde dzesii be:
  - Ŋutsu kalẽtɔwo!
  Madeleine ɖe asi le eƒe Faustpatron ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Alo ɖewohĩ nuwɔna ŋuti nunyalawo!
  Frouda zi ɖoɖoe vie. Nyɔnuviawo da bazooka kple woƒe fausts ɖe aʋawɔʋuwo ŋu eye woda bɔmb. Amerikatɔwo ƒe dɔwɔnu gbagbãwo yɔ agble bliboa si le wo ŋgɔ la fũ ŋutɔŋutɔ. Madeleine tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo da bɔmb sesĩe ŋutɔ. Eye woƒo nu tso akasanu gã aɖe ŋu. Eye le Germany nyɔnua ƒe ŋutigbalẽ si ƒe ŋutigbalẽ biã, si nye yibɔ kloe te la, lãmekawo ƒe bɔlwo nɔ ʋuʋum.
  Eye menye dzodzroe eƒe afɔwo da bɔmb ɖo vaseɖe afisia o. Aʋa la ƒe nu lé dzi na Madeleine. Eɖi Russiatɔwo ƒe tsileƒe. Esia nye dzidzɔnya ŋutɔŋutɔ. Ne èzɔ yi eme kple ŋutsu sẽŋu eve siwo ƒe lãmekawo le lãmesẽ me. Eye wotsɔa spruce-tiwo ƒoa wò sesĩe alesi woate ŋui. Ne ŋutsu sesẽwo ƒo afɔkpodzi heda atam la, ekplɔa wò yia dzidzɔkpɔkpɔ ƒe Everest.
  Eye dzoxɔxɔa nɔa tsatsam, abe sika ƒe ʋuʋudedi ene, henɔa sisim to yame. Alo da makpɔmakpɔ siwo le tsatsam.
  Edzɔ dzi na Madeline. Eye evivina wu ne brazier si me dzoka xɔxɔwo le le wò afɔ ƒuƒlu te. Ekema èle dzidzɔ kpɔm ŋutɔŋutɔ. Wokɔa aha ɖe dziwò, eye emegbe wotɔa dzo tsi sia si le dzo dam.
  Eye fifia dzi le Madeleine dzɔm... Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake. Futɔwo ƒe afɔzɔlawo ƒe lãme gbã le amedzidzedzea me. Ameyibɔ aʋawɔlawo koŋ kuna ŋutɔ . Wotsɔa ame kukuwo ƒe togbɛwo yɔa mɔawo katã dzi ŋutɔŋutɔ. United States-srafowo ƒe asrafo siwo xɔ abi vevie la le hũ ɖem. Ame kuku gbogbo aɖewo siwo ƒe mo tro.
  Madeleine ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Enye ŋukpe be mi Amerikatɔwo miekpe ɖe Britain ŋu.
  Eye nyɔnuvi kalẽtɔ la ko alɔgbɔnu abe lãɖula ene. Nyateƒee, Amerika tia tsatsadada si mesɔ o. Togbɔ be France kple Britain ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Third Reich ŋu hã la. Eye Hitler ŋutɔ ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe United States ŋu. Gake Fuhrer ƒe nyametsotsoa mena woɖu Germany kple eƒe satelaitwo dzi o. Japan ɖu Amerika dzi le ƒudziʋawo me. Eye to esia me ɖee fia be ganyawo ƒe ŋusẽ menye nusianu o.
  Aʋa sesẽ aɖe le edzi yim le yame. Wotso Marcel kple Huffman siaa. Eye Friedrich si nye Third Reich ƒe yameʋukulawo si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me wu. Eye eƒe zɔhɛ Helga hã le eŋu. Aleke gbegbe nyɔnuwo ate ŋu awɔ avu wòanya kpɔ eye wòawɔ dɔ nyuie enye si. Le ɣeyiɣi ma ke me la, woƒoa ka na gaxɔgbalẽviawo le wo ɖokui si.
  Helga ƒo eƒe ʋu alafa enelia xoxo. Esia fia be edze na Knight"s Cross of the Iron Cross si me diamondwo le. Eye esia nye bubu gã aɖe na nyɔnuvi si le amama afã kple afã si do bikini.
  Helga ɖo ŋku alesi wòwɔ lɔlɔ̃ kple Friedrich dzi. Ðeko ŋutsuvia nye ame si ƒe nu léa dzi na ame. Lɔlɔ̃tɔe abe avuvi ene. Eye edzɔa dzi nam ŋutɔ be manɔ egbɔ. Eye medi be matsɔ alɔgbɔnukoko gaƒoƒo geɖe. Ƒewuivia lɔ̃a asilili nyɔnuviwo ŋu ŋutɔŋutɔ, si nye nusi doa dzidzɔ na ame wu.
  Gake emegbe Helga da Mustang la ɖe anyi, emegbe Airacobra hã. Ʋu mamlɛtɔ si ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 37 ate ŋu anye afɔku. Eye Mustang, si nye aʋawɔyameʋu si ame geɖe lɔ̃na wu le United States Yamesrafowo me - kple eƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tu ya ɖe. Etsi tre ɖe ME-362, nusi blotter tsi tre ɖe titanium ŋu. Afɔku mele tu siwo wotsɔna ƒoa tue me kura o.
  Gake Airacobra ate ŋu aƒo nu. Helga le ɣli dom esi wòle Mustang bubu ƒom le afisi wòate ŋu aɖo.
  - Nyee nye sɔ, vivi ŋutɔ... Eye mustang la akpɔ dzidzɔ ɖe eŋu!
  Eye etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotso abe blemakpememe ene la ƒoa afɔti la.
  Friedrich da ʋu alafa ɖeka le aʋa ɖeka me. Metsi tre ɖe kɔnuwɔwɔ dzi o. Meto ɖeka pɛ hã o. Ku ƒe mɔ̃ ŋutɔŋutɔ. Afisiae woyɔ dɔwɔwɔa ƒe akpa vevitɔ kekeake kple super ace la tso dzigbe. Esi ŋutsuvi si tsɔa dzoa gblẽa mɔ̃ alafa ɖeka vɔ la, etsɔa dzoa yia anyigba. Eɖea eƒe ŋutete siwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu fiana le afima.
  Friedrich gblɔ be:
  - Dzesi la nye zero alafa ɖeka le yameʋuwo me, eye zero alafa ɖeka blaeve le aʋawɔʋuwo me!
  Amerikatɔwo ƒe ʋu akpa gãtɔ: Shermans. Wowɔa aʋawɔʋu si megali o la le agbɔsɔsɔ gã aɖe me. Womeɖɔli Pershing haɖe o, eye aʋawɔʋu sia hã bɔbɔ ɖe Germanytɔwo ƒe E-50 tɔ nu mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee.
  Eye emegbe agba siwo dzona la do le yame.
  Mɔkpɔkpɔ aɖeke mele esia ŋu kura o. Disk-yameʋuawo mete ŋu gblẽa nu le wo ŋu o eye woƒua du, eye wotsoa Amerikatɔwo ƒe ʋuwo le yameʋu me. Yankees-ha la mete ŋu nɔ te ɖe enu o eye wosi dzo. Teƒe siwo woɖina ɖo la le kekem ɖe enu.
  Madeleine kple nyɔnuviawo lé wo ɖe asi. Wotsɔa yameʋu siwo tsɔa tu siwo ƒe didime nye milimeta 88, siwo naa Amerikatɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ doa alɔ wo. Aʋawɔtu sesẽwo ma United States Asrafowo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe ʋufɔtiwo me. Whisky gɔ̃ hã mate ŋu axɔ vɔvɔ̃ ƒe seselelãmea o. Eye Amerika ƒe aʋawɔlawo, alo ne míagblɔe tututu la, nusi susɔ na wo la, trɔna.
  Madeleine ko nu, eye wògblɔ be:
  - Ɣeaɖewoɣi la, èsea veve le xexeame, gake enyo wu be nàse ame bubu ƒe vevesese.
  Akpoxɔnu kakɛ aɖe ƒo nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒe afɔkpodzi. Gake aʋawɔla la ƒe ʋuʋudedi sesẽwo na ga kakɛa nɔ ricocheting. Esiae nye nusi Aryatɔwo ƒe mɔ̃ sesẽ vavãtɔ fia. Madeleine ƒo nu kple dzidzɔ gɔ̃ hã. Edzɔ dzi nɛ ale gbegbe.
  Enyo hã ne ètsɔ nettles ƒo wò afɔkpodzi. Ne míagblɔe tututu la, ne ŋutsu sesẽwo ƒo wò ɖe afɔkpodzi. Esia na Madeleine ƒe dzi dze eme. Enyo hã ne wotsɔ rababa-tiwo ƒo wò afɔ ƒuƒluwo. Azɔ hã gã ŋutɔ. Aʋawɔla la gatsɔ eƒe afɔ da bɔmb la ake. Eɖe eƒe sɔ ƒe aɖuwo ɖe go. Enyo ŋutɔ. Elɔ̃a nuɖuɖu hã!
  Le kpɔɖeŋu me, bu eŋu kpɔ, eye nàɖu alẽ blibo ɖeka zi ɖeka. Togbɔ be Madeleine nye amemabumabu le gota gome hã la, exlẽa nane ɣeaɖewoɣi. Le kpɔɖeŋu me, Dumas. Eyata Porthos ƒe nu lé dzi nɛ ŋutɔ. Eɖu alẽ blibo ɖeka hã le ɣeyiɣi ɖeka me. Amesia nye ŋutsu le afisiafi vavã. Eye bubume bubume aɖe ƒe nuɖuɖudzroame. Eye wotsɔa soseti hã dea alẽvi la me.
  Madeleine ate ŋu ano biya gaze blibo ɖeka hã. Nyɔnuvi sesẽ aɖe. Aʋawɔla-kalẽtɔa kpɔ eɖokui le susu me. Etsɔa klosalogaze aɖe. Eye Bavariangbe tiatia aɖewo le eme. Eye wòdzea ahanono gɔme ŋukeklẽtɔe. Nu mimi kple didi vevie. Bia la vivina ŋutɔ. Enyo hã be woano tomatos-tsi kple notsi. Eye wotsɔa gazewo kple tsigoe blibowo hã kpena ɖe eŋu.
  Gake ele be nunyuimakpɔɖu na Madeleine ne ele avu wɔm le gbedadaƒo alo towo dzi. Eye esia vena na nyɔnu kalẽtɔ ƒe dɔgbo. Enye nutsuɖula ale gbegbe. Eye lã si me ʋu le la dzɔa dzi nɛ ŋutɔ.
  Madeleine gatsɔ eƒe afɔ tsɔ bɔmb la ƒu gbe eye wònyrɔ eɖokui ɖe drɔ̃e siwo me gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro le me. Alesi wòɖua lã si me ami le eye wònoa biyae. Eyata le volleywo me. Enyo hã be nàɖu haƒoƒo shish kebab kple wein dzĩ. Eye nàƒoe katã...
  Madeleine lɔ̃a funyafunyawɔwɔ ame hã. Fuwɔame ŋutsuviwo koŋue dzɔa dzi nɛ. Esiae nye eƒe didi vevie ŋutɔŋutɔ. Tsɔ atiwo ƒo mɔɖelaawo ƒe afɔkpodzi eye nàtɔ dzo woƒe ŋutilã.
  Alo nàtsɔ acid atutu vidzĩ ƒe ŋutigbalẽ si le ʋeʋẽm la gɔ̃ hã. Nyateƒee, nusi doa dzidzɔ na ame wue nye funyafunya ŋutsuviwo. Gake woɖe mɔ na nyɔnuviwo hã. Eye ŋutsu tsitsiwo hã. Medzɔa dzi na ame be woawɔ funyafunya ame tsitsiwo o, wo nyɔa ŋu ale gbegbe eye womedzea ame ŋu o. Alesi tsitsi gblẽa nu le amewo ŋu, wògblẽa woƒe nɔnɔme. Ao, enyo wu be woawɔ funyafunya sɔhɛwo.
  Madeleine ɖo ŋku ale si wokplɔ mɔɖela etɔ̃ do goe le vuvɔ me dzi. Wotsɔ ƒoƒo ƒoe ɖe wo nu be woayi edzi. Ŋutsuviawo nɔ amama keŋkeŋ, eyata egaɖi gbɔ wo wu. Bikini ɖeka koe Madeleine hã le. Ale gbegbe be enye nukokoe. Nyɔnu kalẽtɔ la ti ŋutsuviawo yome eye wòsẽ dzime. Melé ŋku ɖe woƒe afɔ ƒuƒluwo ŋu eye nye ŋutɔ hã dzi dzɔm.
  Emegbe esi mɔɖelaawo trɔ zu blɔ le vuvɔ ta la, egakplɔ wo yi aƒe si me dzo le me eye wòdo dzo na wo, eye wòtsɔ akaɖi aɖe to woƒe ŋutilã siwo xɔ dzo la dzi kaba.
  Madeleine wɔ esia aɖaŋutɔe, eye ʋuʋudedi suesuesue siwo le pink koe susɔ ɖe ŋutigbalẽa dzi, eye wòna ŋutsuviawo do ɣli le vevesese ta. Eye ena wòkpɔa dzidzɔ!
  Edoa dzidzɔ na ame vevietɔ be woatsɔ dzo ƒe aɖe ato mɔɖela la ƒe afɔkpodzi si sea veve la dzi. Efa wu ɖesiaɖe, eye le sno si xɔ dzo vɔ megbe la, mesea dzo ƒe asilili ame ŋu gɔ̃ hã le gɔmedzedzea me o. Gake emegbe ŋutsuvia dzea ɣlidodo gɔme, vevesese si dona tso dzoxɔxɔ ƒe tɔtrɔ me la nye dzomavɔ tɔ, eye fukpekpea nye nusi womate ŋu ado dzi atsɔ o.
  Esia vea ame wu be nàtsɔ gayibɔ dzodzoe atɔ dzo wò afɔkpodzi ko. Eye mɔɖelawo, siwo ƒe mo wɔ yaa le vevesese si womate ŋu ado dzi atsɔ o ta la, le klalo be yewoawɔ nusianu si ana nuwo nanɔ bɔbɔe vie.
  Madeleine nya alesi wòama amesiwo wowɔ funyafunyae me. Mɔnu siwo wòlɔ̃na wu dometɔ ɖekae nye be wòatsɔ eƒe afɔti siwo wotsɔa lãfu wɔe la aƒo vidzidɔa sesĩe. Eye emegbe ŋutsu sesẽtɔwo ƒe susu bu le dzidziƒoame ta.
  Eye le nyateƒe me la, elektrikŋusẽ ƒe ƒoƒo. Afisiae nèxɔ mɔɖela aɖe eye nètsɔ elektrikŋusẽnamɔ̃wo kpe ɖe eŋu... Ðeko wònye ŋunyɔnu, alesi nyɔnu wɔa nui abe amewula ene. Eye wòwɔa fu wò abe kpe aɖe le wò luʋɔ me ene. Ne míagblɔe tututu la, titanium ye wotsɔ wɔ luʋɔ la, eye dzi la nye kpe.
  Gake funyafunyawɔwɔ amewo ŋutɔ hã dzɔ dzi na Madeleine ŋutɔ. Elɔ̃a esia wɔwɔ ŋutɔ. Le nyateƒe me la, vevesese hehe va ame bubuwo dzi vivina.
  Esia nye fasitɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ - nublanuimakpɔmakpɔ kple ŋutasẽnuwɔwɔ!
  Esi Amerikatɔwo bu nu geɖe ta la, wogbugbɔ ɖe megbe le yameʋu siwo dze wo dzi ƒe amedzidzedzewo te. Asrafoha bubuwo le ɖiɖim fifia. Vevietɔ E-5 aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake. Tu si te ŋu ʋuna le eɖokui si si le bɔbɔe wu le esiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me. Ʋua me dɔwɔlawo dometɔ ɖeka koe. Tu si ƒe didime nye 75mm kple tu eve siwo wotsɔna ƒoa tu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, meta ɖeka koe eƒe kɔkɔme nye, eye ŋgɔgbekpa ƒe titrime nye milimeta 80 le dzogoe gã aɖe si wotsɔ ƒoe me.
  Aʋawɔʋu si te ŋu toa Sherman alo Pershing ŋkume kple ŋkume, gake eya ŋutɔ tsi tre ɖe tu ƒe ricochet ŋu.
  Tu si ʋuna le eɖokui si si de blibo le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu. Eye vevietɔ wu la, eƒua du, eƒua du va ɖoa kilometa alafa ɖeka le gaƒoƒo ɖeka me. Gas turbine mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 400 ye naa ŋusẽe.
  Nyɔnuvi aɖe si ŋkɔe nye Agna le ʋuawo dometɔ ɖeka me. Eƒe ŋkɔ gɔmee nye ame dzadzɛ. Eye nyɔnuvia kpɔa gome le eƒe aʋawɔwɔ gbãtɔ me. Eya, exɔ hehe nyuie ya, gake mese tu ƒe ʋeʋẽ haɖe o. Etsi dzi vevie.
  Ezãa joystick tsɔ ɖua aʋawɔʋua dzi. Fifia woƒe ʋuwo le tɔtrɔm hele zɔzɔm ɖo ta ɣetoɖoƒe gome. Enyo ne tu si wotsɔna ʋua eɖokui la le bɔbɔe alea. Wozãa modules alo parachute tsɔ daae ɖe anyi.
  Edzi ŋɔ vie gɔ̃ hã le yameʋuɖoɖo me. Edze abe wò ŋutilã va zu kpekpememanɔmee ene. Èmlɔ wò ƒodo dzi le lãgbalẽgolo dzi. Aʋawɔʋua xaxa, abe aɖaka ene. Tu la ƒe kpekpeme nye tɔn adre ko, eye eƒe aʋawɔnuwo ƒoƒo ƒe ŋusẽ de ŋgɔ wu Sherman tɔ, eye ŋgɔgbe le esi wòte ŋu trɔna ta la, eɖea tuawo fiana nyuie wu. Ele be míade dzesii be Germanytɔwo ƒe gakpo siwo wotsɔ siminti wɔ ƒe nyonyome sɔ gbɔ wu Amerikatɔwo ƒe gakpo alafa memama blaeve.
  Esia na Agna ƒe dzi dze eme. Womato eme le agbagbadzedze gbãtɔ me o. Afisiae United States Asrafowo ƒe dɔwɔsɔ le. Sherman sia, si nye Xexemeʋa II ƒe aʋawɔʋu aɖe, nye esiwo ame geɖe lɔ̃a zazã wu la dometɔ ɖeka. Le Amerika la, wowɔ mɔ̃ɖaŋununya si wozãna tsɔ wɔa Shermans la wònyo wu. Wowɔa aʋawɔʋu sia le ʋu alafa geɖe ƒe agbɔsɔsɔ me gbesiagbe. "Pershing", menye gã nenema gbegbe o. Eye gɔmesese le esia ŋu, elabena ɖoɖo si wowɔna le Sherman-ʋua me tso blema ke na Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo tutu. Ne mɔ̃a le ŋgɔgbe eye mɔ̃a le megbe. Eye aʋawɔʋua va zu kɔkɔ. Le "E" ƒe hatsotsoawo me la, Germanytɔwo sesẽ ɖe ɖoɖoa dzi, si wɔe be wowɔ aʋawɔʋu si de ŋgɔ wu si ƒe nɔnɔme le bɔbɔe wu.
  Agna ye le ʋu yeyetɔ kum. Eye tu sesẽ aɖe le esi, si me tu tɔxɛ aɖe le si daa tu kabakaba, eye uranium ƒe nuto hã le esi. Eyata àte ŋu ada tu tso didiƒe. Kilometa eve sɔ gbɔ.
  Be Agna nagatsɔ eɖokui ade afɔku me esime wòle ʋuʋum o la, eƒo Sherman si wotɔ la. Tu gbãtɔ nye tudada si wotsɔ kpɔa nu. Nuteƒekpɔkpɔ mesu esi haɖe be wòaƒoe zi gbãtɔ o. Eye evelia le aʋawɔʋua titina tututu!
  Agna tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ɖo gliawo ŋu eye wòmiã joystick la. Amerikatɔwo da tu wo tsɔ ɖo eŋu nɛ. Gake aʋawɔʋu si ƒe nɔnɔmetata le bɔbɔe alea me yiyi mele bɔbɔe o.
  Nyɔnuvi suea gblɔ be:
  - O Germanytɔwo ƒe Mawu, mawuwo ƒe Mawu, kpɔ tanye!
  Eye wògada tu ake... Eƒe aʋawɔʋua zɔna nyuie, eye hekpe ɖe eŋu la, tu la ƒe hydraulic stabilizer le esi eye wòdaa tu pɛpɛpɛ. Ẽ, Sherman sia mekpɔ dzidzedze boo o. Edze ƒã be àte ŋu akpɔe le adzɔge kilometa alafa ɖeka. Mewɔ nuku o be wogaƒo Agna ake. Eye wòtena ɖe eŋu wu.
  Ðewohĩ nusi sesẽ wu le aʋawɔwɔ mee nye be màgabu wò fafa o. Wona hehe nyɔnu aʋawɔlawo nyuie ŋutɔ. Gake ne woda tu wò la, ètsia dzodzodzoe le ɖokuiwò si. Ke ne woƒo wo eye aʋawɔnuwo mete ŋu do dzi o ya ɖe?
  Gake emegbe Agna gada tu ake eye wòƒoe. Eƒe mo gbãna wòzua alɔgbɔnukoko. Akɔntabubuwo nuƒoƒoƒu va zua nu sesẽ nenema gbegbe eye vevietɔ wu la, enye nusi doa dzidzɔ na ame ŋutɔ.
  Nyɔnuvi aɖe si ƒe mo le abe alẽvi maɖifɔ ene la te joystick ƒe abɔta eye wòda tu. Eko alɔgbɔnu le mo nɛ. Edzia ha be:
  - Ɣli sesẽ! Pow! Mexɔe! Aleke avugbɔ̃e sue la ti kpoe nye si!
  Le ɣeyiɣi ma me la, dziɖegbe aɖe ɖi... Aʋawɔtu aɖe ƒu du to Germanytɔwo ƒe aʋawɔnuwo dzi. Eye wòyi ɖe ricochet aɖe me. Nusi le ŋgɔgbe tso tsia dzi si nye dzidzenu blaene lolo ŋutɔ, eye aʋawɔnuwo ŋutɔ nɔa anyi didina ŋutɔ.
  Agna ƒo eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Aleke míenɔ agbee tsã... Patch koe na bun!
  Nyɔnuvia gada tu ake. Esusu be yeakpɔ ga nyui aɖe le aʋawɔʋu ɖesiaɖe ta. Dɔwɔnuwoe léa haƒoƒo siwo katã woƒo la ɖe mɔ̃ dzi, eye àte ŋu akpɔe le foto suesuesuewo me ne eƒo alo meƒoe o. Nyateƒee, menye ɣesiaɣie o, taɖodzinu aɖe ƒoƒo pɛpɛpɛ fia be woatsrɔ̃e! Gake le go sia me la, eɖea eɖokui fiana keŋkeŋ!
  Agna gaƒo ati ɖe eŋu ake. Dzi xexlẽdzesia ɖe edzi kple ƒoƒo. Germanytɔwo ƒe aʋawɔtu siwo toa aʋawɔnuwo me la ƒo sesĩe ŋutɔ. Gake le USA hã la, ŋgɔyiyiwo li, gake womewɔ dɔ boo aɖeke haɖe o.
  Amerikatɔwo ƒe tu si ƒe lolome mede o la sea veve akpa be woatsɔ ricochet awɔe. Eye wòƒua du le aʋawɔnuwo ŋu.
  Agna gada tu ake. Eye etena ɖe edzi be yemexɔ aʋawɔʋu si kpekpe wu o. Nyɔnuvi bubuwo anɔ afima, avivi wu be woadzi ha le hadzidzi me. Alo ɖewohĩ nàtsɔ srɔ̃tɔ aɖe gɔ̃ hã ana ɖekakpui si xɔ abe ƒe wuiade ene ale be wòagatsɔ eƒe aŋgbawo aƒu gbe o. Eh, enya ŋutilã me lɔlɔ̃ xoxo - togbɔ be enye sɔhɛ hã.
  Agbenyuinɔnɔ le Third Reich la me mekɔ kura o. Wole mawu ɖeka dzixɔse tom vɛ xoxo, alakpanuwɔwɔ manɔmee. Nyateƒee, woɖoa amewo ɖe fuwɔamegaxɔ me le ŋutsu kple ŋutsu alo nyɔnu kple nyɔnu ƒe gbɔdɔdɔ ta. Gake wodea vidzinu ɖeka tɔgbe tɔwo ƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzi ƒo.
  Le nyɔnuwo ƒe mamãwo gɔ̃ hã me la, enye agbanɔamedzi kloe be woayi gigolo. Ne menye nenema o la, woabia wo ɖokui be: nyɔnuvi si lɔ̃a nyɔnue nènyea? Alo ɖewohĩ, esi vɔ̃ɖi wue nye be, Kristotɔe yea?
  Wole Kristotɔnyenye ƒom le Third Reich me vivivi. Eye agbenyuinɔnɔ yeyea gblɔ be: ele be nyɔnu nadi ŋutsu, eye ŋutsu hã nadi nyɔnu. Eye menye le srɔ̃ɖeɖe me kokoko o!
  Agbegbegblẽnɔnɔ ƒe dzideƒoname ƒomevi aɖe!
  Agna gakpɔtɔ nye ɖekakpui akpa, menya ŋusẽ bubu aɖeke o negbe Hitler tɔ ko. Gake esia gɔ̃ hã wɔ nuku nɛ vie.
  Nyɔnuvia da tu, eye Sherman ewo siwo tsrɔ̃ kple Adzetɔ ɖeka le esi xoxo.
  Aʋawɔla la ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Ame si meku ɖe nyaa ŋu o la menye agbenyuinɔnɔ o!
  Nuwo yi nyuie na wo... Eye E-5 aʋawɔʋuwo, alo ne míagblɔe tututu la, menye aʋawɔʋuwo o, ke boŋ tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui, yia edzi.
  Ɣeyiɣi menɔ Agna si awɔ aʋa le Russia o. Eye le nyateƒe me la, ete ɖe edzi be wodzi ye megbe. Eɖo ŋgɔgbe xoxo do ŋgɔ, enɔ du dzi be ɣeyiɣi nasu ye si yeawɔ avu. Kakaɖedzi nɔ Germanytɔwo dome be aʋaa ƒe ƒe siae anye mamlɛtɔ. Alo, ne mede ɖeke o la, woakpɔ USA gbɔ le ƒe ɖeka megbe. Ne woadze Russia dzi loo alo womadze edzi o la, egakpɔtɔ nye nyabiase.
  Agna di be yeawɔ avu... Abe alesi nunyalawo gblɔna ene la: aʋawɔwɔe nye ya na lãkusiwo...
  Gake fifia ewu eƒe aʋa gbãtɔ nu. Eye edze abe edze na gayibɔ ƒe atitsoga la ene. Eye aleke gbegbe wòva zu ŋutetetɔ enye si.
  Awɔ asrafodɔ eye wòakpɔ domenyinu le kluviwo gbɔ na eɖokui! Atsɔ ƒoƒoe aƒo wo.
  Agna ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Nusianu si mateŋu adzɔ o la ateŋu adzɔ le míaƒe xexeame... Ðeko nàte ŋu ada tu le xexlẽme ɖeka dzi, eve ɖe ene dzi!
  Aʋawɔla la ʋuʋu ŋku ɖe eɖokui ŋu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Eyata mezu ace le aʋa gbãtɔ me... Me tea ame ɖe to kple klass - Melɔ̃ Fuhrer la!
  Woƒe aʋawɔʋu siwo le ablaɖeɖe me la zɔna yia ŋgɔ. Afɔzɔlawo le ŋgɔ na wo. Esia fia be ele be nàda tu kple tu si wotsɔna ƒoa tu kple aŋetu siwo wogbãna ŋutɔ. Enyo, ewɔa dɔ hã.
  Agna tsɔa eƒe afɔbidɛwo tea joystick la. Eye tu eveawo siaa dzea afɔzɔlawo ŋeŋe gɔme. Ameyibɔ aʋawɔlawo dzena. Ʋu ƒo ɖi woƒe mo.
  Nyɔnuvia gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Miateŋu akpɔ miaƒe mo blanuilélawo... Gake esi menye amewula ta!
  Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu la wɔa dɔ. Wolãa amesiame ɖe anyi. Dzokeke geɖe wó zi ɖeka. Eye wotrɔna le yame. Tasiaɖamfɔwo kple gayibɔ ƒe akpa aɖewo dzona yia goawo katã me. Eye ga la gbãna ŋutɔŋutɔ.
  Eye ne gakpo biã la, enyea dzobibi dziŋɔ ŋutɔŋutɔ.
  Tu siwo wotsɔna ƒoa tu la nyea amedzidzedze eye woate ŋu azɔ mɔ ŋutɔ, eye wode ŋgɔ sã wu tsã.
  Agna ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Le Anyigba dzi kple anyigba te la, míaɖu dzi kple Satana!
  Eye wògaƒo... Eye dzo le mɔ̃ si tsɔa nu yinae la me, abe ɖe wotrɔe wòzu akaɖi ene. Eye ame kuku gbogbo aɖewo siwo woƒo ƒu bliboe. Amerikatɔwo le sisim. Wotsɔa tu suewo kple dɔwɔnuwo ƒua gbe.
  Agna tsɔa eƒe asibidɛwo ƒoa eƒe ɖa ɣia hegblɔna be:
  - Vɔvɔ̃nɔtɔ aɖe aɖu dzi le hockey me! Eye sɔdola la le elalam xoxo!
  Agne ƒe dzi dze eme ŋutɔŋutɔ fifia. Esi nyɔnuvi si nye terminator la se le eɖokui me be yeƒe dzi gbã vevie ta la, egbã afɔzɔla siwo nɔ sisim la. Enye nyɔnu si ƒomevi te ŋu ɖua dzi ɣesiaɣi... Ne nuteƒekpɔkpɔ aɖeke mele esi haɖe o hã.
  Aʋawɔla la da tu tso tu aɖe dzi. Ðeko meva ke ɖe Sherman aɖe si woɖe ɖe anyigba ŋu. Eyata esia ya ɖe? Exɔe eye wòvuvu eƒe xɔ kɔkɔa le mɔ maɖinui nu. Uranium ƒe nuto la menye fefenya o. Gakpe ɖe eŋu la, le nu bubu ɖesiaɖe dzi la, uranium dea dzo ga me.
  Esi woxɔ Afrika vɔ la, uranium-tomenukuƒe gbogbo aɖewo va nɔ Nazitɔwo si azɔ. Eye Fuhrer la mele du dzi gɔ̃ hã be yeawɔ atɔmik bɔmb o. Eƒe asrafowo nye nyuitɔwo kekeake le xexeame xoxo.
  Aleae E-5 la ƒua du sesĩe kple kabakabae. Egbãa afɔzɔlawo ƒe teƒe blibo siwo woɖe ɖa. Gake aʋawɔʋu ka ƒomevie wòdzena? Tso zea me - sentimeta eve!
  Agna gblɔ kple nukoko le eƒe gbe me be:
  - Kuxi eve le xexeame: bometsilawo kple mɔwo... Mɔ nyuitɔwo kekeake le Germany le xexeame, gake bometsilawo ya ɖe?
  Eye nyɔnuvia ko nu... Eɖo eƒe taɖodzinua gbɔ...
  Friedrich ga le tsatsam le eƒe yameʋu si nye jet me. Yameʋu atɔ̃ daa tu wuiade ɖesiaɖe. Amerika-yameʋu 80 siwo nɔ agbagba dzem be yewoadze Germany-srafo siwo nɔ ɖiɖim la dzi wó.
  Ŋutsuvi si nye ace la gblɔ be:
  - Nyee nye nusi woyɔna nam - mègagblɔe nam le zã me o!
  Le ema megbe la, ŋutsuvia gada tu bubu eye wògblẽ ʋu blaetɔ̃ bubuwo dome. Wo katã wɔwɔ kple alɔgbɔnukoko vivi aɖe. Eye alea le ŋumaɖɔɖo me... Vi si wua ame.
  Helga gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Wòe nye super! Hakpanyaŋlɔla ƒe drɔ̃e!
  Friedrich gblɔ ɖokuibɔbɔtɔe be:
  - Esɔ wu be woaƒo nu tso nyɔnuvi ŋu! Togbɔ be nyemevɔ̃ɖi o hã!
  Helga dzi ha be:
  - Wòe nye Friedrich nye trɔ̃! Wòe nye ame fafɛtɔ kekeake le xexeame katã eye nèɖu xexeame dzi!
  Ŋutsuvia na tɔtrɔ aɖe. Eda futɔwo ƒe yameʋu wuiade bubuwo ɖe anyi hegblɔ be:
  - Dzoxɔxɔ kple sno le xexeame, .
  Anukwaretɔ nye ame dahe - vɔ̃ɖitɔ nye kesinɔtɔ!
  Le xexeame katã la, nudzɔdzɔe ɖua dzi - .
  Do agba na mɔ̃a!
  Le ema megbe la, ŋutsuvi si nye terminator la ʋuna yia anyigba ƒe taɖodzinuwo gbɔ. Eƒe yametuwo nyo ŋutɔ le yame ƒe taɖodzinuwo kple aʋawɔʋuwo ƒe ʋuƒo siwo gena ɖe eme siaa me.
  Canadatɔ Shermantɔwo. Amerikatɔwo ƒe tɔtrɔ siwo wowɔ la dometɔ ɖeka. Aʋa la le edzi yim vevie. Friedrich gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Ame wɔnuku aɖee menye!
  Eye Sherman wuieve gbã eye wole dzo dam abe Kristmas ƒe bosomikaɖiwo ene. Emegbe ŋutsuvia gawɔ eƒe tete ɖe eŋu ake. Etso "Big Tom" tu gã etɔ̃ siwo woate ŋu atsɔ wo ɖokui aƒui me. Anɔ eme be esiae nye tu siwo ŋu ŋusẽ le wu le tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui ɖe wo nɔewo yome la dome. T-93 koe lolo wu.
  Friedrich gblɔ esi wònɔ alesi wovuvu ʋu siwo gbã la kpɔm be:
  - Ŋutsuvia kpɔ tu si wotsɔna ƒoa tu le eƒe drɔ̃ewo me, .
  Elɔ̃a tank wu limousine...
  Tso edziɣi ke la, gɔmeseseae nye be
  Gbegblẽ kple ŋusẽ ɖua xexeame katã dzi!
  "Adzetɔ" nye Amerikatɔwo ƒe tu si le bɔbɔe vie si tsɔa eɖokui ƒua du. Ele bɔbɔe wu sã be woatsrɔ̃e. Ŋutsuvi si nye ace la da tu sesĩe, eye tu siwo ade blaeve vɔ atɔ̃ siwo woate ŋu atsɔ aʋuʋu wo ɖokui la wó tso tu siwo wowó me.
  Helga ƒo ʋu etɔ̃ ko, eye wòdo ɣli be:
  - Oo sɔdola! Aleke gbegbe nèfa tue nye si!
  Frederick do eɖokui ɖe dzi hegblɔ be:
  - Azi koe fa wu nye!
  Helga gblɔ kpee kple dzidzɔ be:
  - Eye wòkɔ wu ɣletiviwo!
  Kasia ŋu kpe Friedrich eye eƒe mo biã. Eda tu aʋawɔla ade bubuwo hegblɔ be:
  - Ðokuibɔbɔ nye ŋutsu ƒe atsyɔ̃ɖonu!
  Helga ɖo eŋu sesĩe be:
  - Gake wòe nye Germanytɔ evelia vavã!
  Friedrich ko alɔgbɔnu hebia be:
  - Evelia? Amekae nye gbãtɔ?
  Helga ɖo eŋu dzonɔamemetɔe be:
  - Fuhrer la ŋutɔ!
  Friedrich mete ŋu tsi tre ɖe nukokoedonamenyawo ŋu kura o eye le esi teƒe be wòanye nunya la, egblɔ be:
  - Meɖe nye kposɔ yi Fuhrer!
  Eye wògada tu Amerikatɔwo ƒe yameʋuwo ake. Ŋutsuvi si dea pɛpɛpɛ wògbɔ eme, alo ne míagblɔe tututu la, etɔxɛe.
  Helga ƒo ɣli, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒluawo te afɔtiawo:
  - Wòe nye nusi woyɔna be - mawuwo dzie!
  Frederick, si do dziku la, ɖo eŋu be:
  - Togbɔ be nyeme lolo abe Hercules ene o hã la, ŋusẽ le ŋunye ŋutɔ!
  Helga ɖo kpe edzi enumake be:
  - Germany katã nye dada na wò, eye esia wu xexeame ƒe afã!
  Ŋutsuvia da yameʋu atɔ̃ bubuwo eye wòdze Pershing ƒomea dzi. Amerikatɔwo ƒe ʋu eneawo sɔ kple Panther ƒe ʋu gbãtɔa tɔ. Esi woƒe nuyi didi vie eye xɔtaxɔ siwo woate ŋu aʋuʋu ta la, woate ŋu ahe afɔku aɖe vɛ na Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo me kɔ. Emegbe ŋutsua ƒo agbatsɔʋuawo. Tsrɔ̃ taɖodzinu enyi, eye wòƒo eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe afɔti la dzi, nɔ tsi me nɔm.
  Enyo, esia nye ŋumaɖɔɖo ko... Mege ɖe asike ƒe ʋuʋu me kloe. Gake etsɔ ʋua sɔ kple anyigba wògogo anyigba.
  Helga do ɣli kple vɔvɔ̃ be:
  - O! Ðe wòanya wɔ nyateƒea?
  Frederick ɖo eŋu dzideƒotɔe be:
  - Nusianu ate ŋu adzɔ ne èɖɔ ŋu ɖo!
  Helga da tu ʋukulaa tso dziƒo eye wòdo ɣli be:
  - Wò agbe xɔ asi ŋutɔ! Mègana míalé míaƒe dziwo o!
  Ŋutsuvia ɖo eŋu vevie be:
  - Eye nye afakaka - womaxɔm o, menye tu o, menye bayonet o! Eyata nyɔnuvi, mègavɔ̃ na nye ŋutigbalẽ o! Anyo wu be nàkpɔ egbɔ be yeaƒo kplu geɖe nu ƒu.
  Ŋutsuvia ƒe susu dzo le nyaa me. Aʋawɔʋuwo ƒe sɔti yeye aɖe do. Esiawo nye Amerikatɔwo ƒe M-16 siwo megali o. Ʋu sesẽ siwo ƒe kpekpeme nye tɔn 55, siwo me tu eve le. Edze ƒã be taɖodzinua mexɔ asi boo o. Ðewohĩ Amerikatɔwo te ŋu wɔ nusi sɔ na ga ɖeɖeko gɔ̃ hã wònyo ɖe edzi.
  Friedrich di be yeatrɔ, gake Helga do ɣli be:
  - Tu siawo siwo nye milimeta blaadre vɔ atɔ̃ la menye afɔku kura na míaƒe aʋawɔʋuwo o. Na míaƒe anyigbadzitɔwo dometɔ ɖeka ya teti natsɔ ʋu kpekpewo akpe ɖe woƒe gakɔntawo ŋu.
  Frederick lɔ̃ ɖe edzi kple dzitsitsi be:
  - ENYO! Nyemanye ɖokuitɔdila o! Na woanɔ agbe!
  Helga ko alɔgbɔnu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Abe akɔfafa ene la, magblɔ na mi be esia manɔ anyi eteƒe nadidi o!
  Eye le nyateƒe me la, le gaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, Agna gatsɔ aʋawɔʋu kpekpe eve bubu kpe ɖe eƒe akɔnta ŋu. Togbɔ be eƒe kpekpeme lolo hã la, viɖe aɖeke kloe menɔ Amerikatɔwo ƒe ʋua ŋu le aʋawɔnuwo me wu Sherman tɔ o. Enyo, ɖewohĩ le axawo kple megbe. Gake Germanytɔwo ƒo nye ŋgonu tututu kɔnu aɖeke manɔmee.
  Friedrich da yameʋu blaeve bubuwo ɖe anyi eye wòtrɔ gbɔ be yeatrɔ ayi aʋawɔyameʋu yeye aɖe si me wodo ami ɖo xoxo eye wodo ami ɖe eme. Ŋutifafa sɛkɛnd ɖeka pɛ hã meli na ɖekakpui si wua dɔa o. Wo katã wole dɔ wɔm eye wole ʋuʋum. Etsrɔ̃a amesiame ɖa le mɔ aɖeke nu.
  Ku ƒe mɔ̃ sue aɖe.
  Dɔ si wowɔna tsɔ dzea ame dzi le Canada la va do dzidzedzetɔe ŋutɔ. Germanytɔwo xɔ tɔdzisasrã geɖewo. Emegbe míeƒo wo nu ƒu wòzu gã ɖeka.
  Gakpe ɖe eŋu la, amedzidzedzea va nɔ ŋgɔ yim kabakaba wu. Aʋa la dzɔ kple ŋusẽ si mexɔ se o. Amerikatɔwo dze agbagba be yewoatsɔ Germanytɔwo aƒu gbe ɖe atsiaƒua me. Gake le yame la, le eƒe nyonyome ta la, Luftwaffe ye xɔ aƒe ɖe eme, eye ɖeko diskowo he vɔvɔ̃ va yameʋuɖoɖo me. Le nyateƒe me la, Yankees-ha la ƒe agbenyuinɔnɔ menyo tututu o. Gamenɔla akpe geɖe do le ŋkeke gbãtɔawo me. Ele be míade dzesii be sededea mesɔ ɖe enu o.
  Womewɔ ɖoɖo ɖe asrafowo dome kadodo ŋu nyuie o.
  Zi geɖe la, Amerikatɔwo ƒe tu tsyɔa eya ŋutɔ tɔ dzi. Masɔmasɔ geɖe le wo kple Canadatɔwo dome.
  Nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi le Amerikatɔwo ƒe aʋafiagãwo ƒe alakpadada hã ta. Vevietɔ amesiwo tso Germany. Menye nusi sɔ gbɔ akpa na Yankees be woaʋli dutanyigbawo ta o.
  Ele be míade dzesii be esi wodze E-50-ʋua wɔwɔ gɔme la, Sherman-ʋua do xoxo kura. Mete ŋu gena ɖe Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu me tso dzogoe aɖeke dzi o. Gake Pershing ʋɛ aɖewo koe wole wɔwɔm vaseɖe fifia. Ẽ, eye ne woda tu le afisi woate ŋu ada tu le eye wotsɔ tu si ƒe lolome mede o ko hafi afɔku le wo me. Gake le nyateƒe me la, kakaɖedzi li be Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ate ŋu age ɖe Pershing kple Sherman siaa me tso afisi didi kilometa atɔ̃. Ðeko wògbãnɛ tso adzɔge.
  Eye mɔnukpɔkpɔ aɖeke meli o. Edze ƒã be Amerikatɔwo tsi megbe le aʋawɔʋuwo me. Aʋayameʋu sesẽ siwo sɔ na aʋawɔwɔ mele yameʋuwo si haɖe o.
  Aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a yiyi wu, si nye Mustang, nye aɖaka si me aʋalawo le ko. Airacobra koe mɔnukpɔkpɔ le be wòatsɔ eƒe tu si ƒe didime nye 37mm aƒoe. Wogale yameʋu siwo tsɔa bɔmbdamɔ̃wo tom vɛ kokoko. Nukae gali le Hitler si? Nyateƒee, disko, siwo dometɔ ʋɛ aɖewo gakpɔtɔ li, gake womate ŋu adze wo dzi o. Esia nye kuxi gã aɖe na United States ya. Vevietɔ agbenyuinɔnɔ, elabena mɔ̃ mawo ƒe nutete manɔanyi naa ame ƒe asiɖeɖe le ame ŋu ƒe seselelãmewo doa mo ɖa.
  Enyo, amekae adi be yeaku le esi woƒoe keŋkeŋ vɔ megbe. Germanytɔwo na vɔvɔ̃ ɖoa amesiame me xoxo.
  Gake aʋaa yi edzi. Nusi sesẽ wue nye be woatsɔ asrafowo atso atsiaƒua dzi. Enyo be ƒukpowo ƒe kɔsɔkɔsɔ aɖe li. Gake megale bɔbɔe kokoko na Germanytɔwo be woatsɔ asrafowo aɖo ame bubu gbɔ o. Na tu siwo wotsɔna naa amewo. Esia nana ŋgɔyiyi le Canada dzi ɖena kpɔtɔna. Amerikatɔwo hã sesẽ, wosɔ gbɔ ŋutɔ, eye dɔwɔnu geɖe le wo si. Ne ɖe aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔ kple ɖoɖowɔwɔ geɖe wu nɔ anyi la, anye ne woate ŋu atsɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe amehawo aƒu gbe ɖe atsiaƒua me hafi.
  Gake dzɔgbenyui doa dzidzɔ na kalẽtɔwo, eye dzidzɔkpɔkpɔ doa dzidzɔ na ŋusẽtɔwo. Tɔdzisasrãa ƒe ta le kekem ɖe enu.
  Le May 30, 1945 dzi la, woda Monster aʋawɔʋu gbãtɔ si wowɔ be woazã le aʋawɔwɔ me. Bɔmbdadamɔ̃ sesẽ aɖe ŋutɔ kple howitzer ene nɔ ʋua me. Gake asrafoŋutinunyalawo ke ɖi le bandura sia tɔgbe ŋu. Ate ŋu adzɔ be woada bɔmb si ƒe kpekpeme nye tɔn blaeve ko, bɔmbdala mawo nyo wu be woatsɔ aʋawɔʋu gã aɖe atso atsiaƒua. Gawu la, ʋua lolo ale gbegbe, eye ʋua xɔ asi ŋutɔ.
  Gake Fuhrer ŋutɔ te tɔ ɖe edzi be yeatsɔ "Monster" ade dɔwɔwɔ me. Woateŋu abu viɖe si le aɖaŋu sia ŋu be enye tudada ƒe didime si didi ŋutɔ - vaseɖe kilometa alafa ɖeka, ŋutete si naa dzidzeme ame vie be wòatso dukɔwo dome, kple aʋawɔnu siwo le kpekpem. Gake le goawo katã me la, ɖeka koe wowɔ vaseɖe fifia.
  Wogblẽ "Akpɔkplɔ" la ɖi keŋkeŋ. Ele bɔbɔe be woazã tu kpekpewo ƒe batri maɖinu tsɔ wu be woatɔtɔ aʋawɔʋu ale gbegbe. "Monster" aleke kee wòɖale o kpɔ bɔmb gã aɖe si ƒe didime nye milimeta 1250 ƒe ʋuʋu ƒe kuxia gbɔ. Asrafomegã aɖewo xɔe se be womehiã howitzer ene o, eye anyo wu be woana aʋawɔʋua nabɔbɔ, kple tu ɖeka, gake wòalolo wu.
  Gake Hitler ƒe nu lé dzi na nu gãwo. Wote ŋu wɔ "Lã wɔadã" la ɖe game dzi. Gake vaseɖe fifia la, ʋu sia meɖee fia be kakaɖedzi le ye si boo o. Metsi kloe esime meɖi le ʋua me, gake nusianu va yi nyuie.
  Woate ŋu adze aʋawɔʋu gã sia, alo ne míagblɔe tututu la, tu si tsɔa eɖokui, eye eƒe akpa aɖe nye batri, dzi tso yame. Eyata tu tɔxɛ siwo tsia tre ɖe yameʋuwo ŋu siwo ʋãa wo ɖokui la nɔ tsatsam ƒo xlãe, eye yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo ƒoa xlãe.
  Ʋua nɔ zɔzɔm blewu ŋutɔ le gaƒoƒo ɖeka me kilometa 20 pɛ ko. Eye emegbe le anyigba si le gbadzaa dzi. Ne wotsɔ E-300 sɔ kple eyama la, edze abe akpɔkplɔ si te ŋu wɔa dɔ sesĩe ene kloe.
  Akpɔkplɔwo le ɖiɖim eye diesel-mɔ̃wo le ɣli dom. Gas turbine ƒe mɔ̃wo mesu te haɖe na lã gã ma tɔgbe o. Gake aleke kee wòɖale o, Germanytɔwo ate ŋu aƒo adegbe le woƒe aɖaŋudɔ - si nye aʋawɔʋu si kpekpe wu le xexeame ŋu. Le gɔmedzedzea me la, wodi be yewoade "Dora" ɖe "Monster" dzi. Gake emegbe asrafoŋutinunyalawo tso nya me le susu me be tukpe si wotsɔna daa tu la agblẽ nu geɖe wu le eƒe ƒoƒo me.
  Eye nukae? Wowɔ ɖe mɔkpɔkpɔwo katã dzi! Bɔmb la ƒe ƒoƒo gblẽa nu le ame ŋu ŋutɔŋutɔ.
  Le kɔnu nu la, nyɔnuvie nye tudala vevitɔ. Aleae wòdzɔe. Eye le nyateƒe me la, amama kloe le bikini ko me. Dzoxɔxɔ le eme xoxo, hekpe ɖe eŋu la, dzoxɔxɔ si tso mɔ̃ siwo le supertank ŋutɔ me hã le eme. Eye ƒuƒoƒo aɖe si me nyɔnuviwo le. Atsyɔ̃ɖola siwo ƒe afɔ ƒuƒlu, siwo metsi wu ƒe blaetɔ̃ o. Aleke gbegbe woƒua du kabakaba ƒoa xlã mastodon lae nye si.
  Afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene la le ƒoƒom ɖe ga la dzi vivivi. Enye nusi nyɔa gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ɖe ame me ŋutɔ. Ƒewuivi Peter si le subɔsubɔm la le ŋku lém ɖe nyɔnuviawo ŋu. Nukpɔsusua hea susumesusu ƒomevi ɖesiaɖe. Le kpɔɖeŋu me, nugbugbɔgbugbɔ na nyɔnuviwo kple ɖetugbuiwo le akɔta. Medi vevie be matsɔ nye aɖe aƒu du ɖe no dzĩawo dzi, abe rose-tiwo ene.
  Petro se le eɖokui me be yeƒe blibodede vuvu, ale gbegbe be eɖee fia. Ðekakpuia ƒe mo biã. Edzea agbagba be yeabu nu bubu aɖe ŋu. Le kpɔɖeŋu me, aʋawɔʋu wɔnuku ka gbegbee nye si le wo si. Ʋu gãtɔ kekeake si wokplɔna ɖo eye wònye ʋu gãtɔ kekeake le xexeame vavã. Eƒoa abe tu si wotsɔna ƒoa tu ene, tudadaa koe xɔa ga sue aɖe ko.
  Ŋutsuvia, esi mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o ta la, etsɔ ŋuɖɔɖɔɖo ka nyɔnua ƒe afɔkpodzi. Nyɔnuvia tsɔ alɔgbɔnukoko bɔbɔ eɖokui kpɔ ƒewuivia. Ðekakpuia dze tugbe, edze abe ƒe wuiatɔ̃ ene, eye le nyateƒe me la, edzɔa dzi nam gɔ̃ hã ne ɖekakpui dzetugbe aɖe ka asi ŋuwò.
  Eye eƒe ʋeʋẽ lilili vie... Nyɔnuvia ƒoa ɣli be:
  - Tsɔ asi ƒoe vie!
  Petro kpɔ dzidzɔ ɖe esia ŋu ŋutɔ. Afɔ ka gbegbee nye si. Ŋutilã si wotsɔ lãgbalẽ wɔe, si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, si le dzadzɛ bliboe, asibidɛ siwo le gbadzaa, ɖa siwo le keklẽm. Afɔkpodzi ƒe gogloƒe si le gbadzaa kple lãgbalẽ si te ŋu trɔna. Edze abe ɖe wòle ƒuƒlu vie ene. Dzi dzɔ Petro ŋutɔ. Edi vevie ŋutɔŋutɔ be yeawɔe. Nyateƒee, ƒewuiviwo ƒe lãmetsiŋusẽwo ɖua susu dzi.
  Ŋutsuvia he nyɔnuvia ƒe afɔ ɖe eƒe nuyiwo ŋu eye wòdze nugbugbɔgbugbɔ gɔme. Nyɔnuwo ƒe ŋutigbalẽ vivina ŋutɔ, atsyɔ̃ɖola ƒe lã si le lãmesẽ me ƒe ʋeʋẽ vivina eye wòdoa dzidzɔ na ame. Ègbugbɔ nu na ame ŋukeklẽtɔe, eye nètsyɔa afɔkpodzia dzi tso afɔbidɛwo dzi va ɖo afɔkpodzia ƒe gogloƒe. Eye wòsena le eɖokui me be evivina. Eye blibodede vuvu ale gbegbe be esusɔ vie wòagbã!
  Peter di vevie be yeatsɔ yeƒe asi ade eme eye yeaɖe dzi ɖi, gake eɖia ŋukpe, meɖea dzi ɖi o. Oo nyɔnuwo, aleke gbegbe miedzroa ame eye womate ŋu akpɔ mi o enye si.
  Wosea ɣlidodo sesẽ aɖe be:
  - Elviza, menye gbolowɔƒee nèle o! Mina míadze dɔ gɔme!
  Nyɔnuvia hea afɔa le ŋutsuvia si me nyuie henɔa ɣli dom be:
  - Míado go le zã sia me!
  Peter ʋuʋu ta kple akpedada. Wow, aleke gbegbe wòasesẽe nye si be woalala vaseɖe fiẽ. Eye aʋawɔʋu gã la ɖo gbadzaƒea xoxo eye wòyi ŋgɔ wu ɖo ta ŋgɔgbe fli la gbɔ. Mɔ geɖe nɔ ʋua ŋu siwo tsyɔ eƒe gɔme katã. Ŋutete si le wo si be wòatso dukɔwo dome la naa dzidzeme ame ŋutɔŋutɔ, ke menye esi bɔbɔ ɖe anyi wu Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu kpekpewo o. Duƒuƒua mebɔ vie o. Gake le etsɔme la, ne wotsɔ gas-mɔ̃wo ɖɔ li diesel-mɔ̃wo la, woƒe duƒuƒu adzi ɖe edzi ŋutɔ.
  Gake kokoko la, lã gã ma tɔgbe, le gotagome gɔ̃ hã, dzena abe atiglinyi ŋutɔŋutɔ ene, eye wòdzena abe atiglinyi si mewɔa dɔ o ene.
  Nyɔnuvi geɖe ti kpo gɔ̃ hã ƒu du ƒu du dze aʋawɔʋua yome. Esi aʋawɔlaawo nɔ ti kpom la, woɖe woƒe aɖuwo ɖe go henɔ ha dzim be:
  - Míewɔa frisky eye míeƒua du, nyɔnuviawo dze tugbe! Eye míaƒe afɔwo le fefem eye míaƒe aɖuwo le ɖaɖɛ ale gbegbe!
  Nyɔnuviawo ti kpo tso dzi henɔ tsatsam. Wo dometɔ aɖewo nɔ tsatsam le ƒutsotsoe tɔxɛ aɖe me. Wodzo to afima abe xeviwo ene.
  Petro nɔ anyi ɖe gakpoa dzi hena ɣeyiɣi aɖe. Eye emegbe wòti kpo tso afima heƒu du. Ŋutsuvia hã nɔ afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo. Kakaɖedzitɔe la, evivina wu be woaƒu du afɔkpa manɔmee. Vevietɔ ne nyɔnuviwo te ɖe wo ŋu. Eye akɔta, kple akɔta, kple akɔta, kple afɔ ka ƒomevie le wo si.
  Petro do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia!
  Nyɔnuviawo do ɣli le gbe ɖeka me be:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔwo!
  Aʋawɔʋu gã la tso do sue aɖe. Ðeko nyɔnuviawo kple ŋutsuvia ti kpo tso edzi. Eye woƒu du sesĩe. "Monster"s" ƒe haƒoƒoawo ƒo tititi nukutɔe, eye mɔ aɖeke meli si dzi woato agblẽ nu le wo ŋu o.
  Xe-262 yeyetɔ kekeake geɖe dzo le yame. Ʋu siwo zɔna kabakaba ŋutɔ. Woƒua du abe akpakpa ene, eye woƒoa ya dzodzoe vie gɔ̃ hã. Aʋawɔlaawo nyea ablaɖeɖe eye woblea ame.
  Petro tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo kpe gbadzɛawo ŋukpe vie. Ete vevesese. Ŋutsuvia ƒo afɔkpodzi eye wòwɔ kaba lia nuƒolanɔƒea. Ete eƒe asibidɛ siwo vuvu la tutu. Menye nusi nyo akpa o.
  Gake le goawo katã me la, agbenɔnɔ le Germany menɔa bɔbɔe nenema gbegbe o. Tso ƒe 1942 me la, ganyawo trɔ ɖe aʋawɔwɔ ŋu vavã. Eye nusianu dze dɔwɔwɔ gɔme ɖo ta ŋgɔgbe. Ðeviwo ƒe afɔkpa siwo wodona le dzomeŋɔli la wɔwɔ nu tso kloe. Nuwo nɔ sesẽm ɖe ŋutsuvia dzi ŋutɔ, eye le nyateƒe me la, eɖe dzi ɖi wu le asrafodɔ me. Eye ale ɖeviawo ƒua du afɔ ƒuƒlu yia suku tso vuvɔ me yi bubu me.
  Zi geɖe la, woate ŋu alɔ̃ ɖe esia dzi, eye wòvivina gɔ̃ hã. Gake le adame alo kele ƒe gɔmedzedze la, vivisese mesɔ gbɔ o ya. Ele be maƒu du ayi suku ŋutɔŋutɔ. Eye afɔkpodziawo biã abe ɖe wole dzo dam ene. Vevietɔ ne sno dza.
  Peter ɖo ŋku esia dzi... Emegbe èdoa dzo na wò abɔwo to wò afɔwo ƒoƒo me. Emegbe ɖu nu pɛpɛpɛ le alesi wowɔa nui nu. Togbɔ be soldering la megblẽ na Germanytɔwo o hã. Vevietɔ nyitsɔ laa, esime nuŋeŋe gbogbo aɖewo tso Ukraine. Eye akɔɖu kple atikutsetse bubuwo tso Afrika.
  Ƒe eve alo etɔ̃ koe dɔ wum. Emegbe Germany nyi eɖokui tso anyigbamama siwo woxɔ la me. Gake le ƒe ʋɛ siwo va yi me la, nusianu nyo ɖe edzi eye nuɖuɖu siwo woɖuna na ƒomewo sɔ gbɔ.
  Zi geɖe la, Berlin na wòdze abe du si me nuɖuɖu nyui le eye kesinɔnuwo le ene. Xɔtudɔ yeye ʋɛ aɖewo ŋutɔ li xoxo.
  Aʋaa nɔ edzi yim, nɔ tɔtrɔm ɖe mɔ si dzi wokpɔ dzidzedze le ŋu, eye dɔwɔlawo sɔ gbɔ ɖe edzi. Germanytɔ ɖesiaɖe ate ŋu aƒle kluvi le gadodo me. Eye esia lolo ŋutɔ, le fasitɔwo ƒe nya nu. Kluvi ŋutɔ hã nɔ Petro si. Àte ŋu awɔ nusianu si nèdi kplii. Eye nukae nàte ŋu awɔ kplii...
  Peter ko alɔgbɔnu abe lãɖula ene. Medi vevie be makpa nyɔnuvi ƒe ŋutilã. Ŋutsuvia va nɔ tame bum. Nukata màna wòaxɔ harem o? Le Third Reich me xoxo la, woate ŋu awɔ esia le se nu kloe. Wodzraa kluviwo le nudzadzrawo me, alo àte ŋu aƒle wo le gaxɔ me.
  Petro dada tsɔ ŋutsuvi eve vɛ femaxee kloe. Ŋutsuviawo nye Indiatɔwo. Eye vuvɔ nɔ wɔwɔm ŋutɔ ne eva hiã be woawɔ dɔ afɔ ƒuƒlu. Eye vidadaa tsɔ ƒoƒo ƒoe ɖe wo nu be woayi edzi. Emegbe ŋutsuviawo dometɔ ɖeka dze dɔ eye wòku. Ke boŋ dadaa kplɔ Russia ŋutsuvi aɖe. Wosesẽna wu eye wote ŋu nɔa te ɖe Germanytɔwo ƒe dzomeŋɔli si me fa miamiamia nu afɔkpa kple awu dzodzoewo manɔmee.
  Indiatɔ bubu hã tso todzikɔƒe aɖe me eye wòte ŋu va zu numame nɛ. Petro fofo ku le ŋgɔgbe. Wogblẽ vidadaa ɖeka ɖi. Vivivi la, ŋutsuviawo va zu ƒomea me tɔwo kloe.
  Petro fe kpli wo gɔ̃ hã... Vaseɖe esime wòge ɖe asrafodɔ me. Esia nye mɔnukpɔkpɔ nyui aɖe be nàkpɔ ga. Eye dzɔgbenyuie nɔ ŋunye be menɔ nyɔnuvi siwo subɔa "Monster" supertank la gbɔ. Nyateƒee, bubu le eŋu!
  Le afisia la, wole gamenɔlawo ƒe sɔti aɖe kum le ŋgɔ. Amerikatɔwo zɔna kple ta ɖe anyi. Womele nɔnɔme aɖeke me o. Wonye amesiwo bu. Dzɔlawo tsɔa tu ƒe akɔta ƒoa tu eye wotsɔa ƒoƒo ƒoa kpẽ.
  Ŋutsuvi sue ŋutɔwo gakpɔtɔ le amesiwo tsɔ wo ɖokui na dome. Abe alesi wònɔna le ƒewuiviwo gome ene la, wokoa alɔgbɔnu geɖe, vevietɔ ne wokpɔ nyɔnuvi siwo ƒe ŋutigbalẽ le amama kloe le du dzi. Aʋawɔlaawo nɔa ɣli dom na gamenɔlawo hedaa kpe wo. Ŋutsuviawo ƒoa kpẽ ɖe megbe. Aleae vivisesewo ƒe asitɔtrɔ le wo nɔewo ŋu le.
  Peter ɖe tu aɖe le eƒe alidziblanu me. Edi vevie be yeada tu gamenɔlawo.
  Tetekpɔ gã aɖe ŋutɔŋutɔ. Oo, abosam ƒe tetekpɔ. Ðe mele be nàkpɔ ɖokuiwò asa vɔe aɖe si mexɔ asi boo oa?
  Peter tsɔa taɖodzinu ɖoa ame tsitsi aɖe ŋu, eye ameyibɔ aɖe hã ɖoa taɖodzinu ma gbɔ. Esia menye nublanuinya o. Ŋutsuvia di be yeawu ame gbãtɔ le yeƒe agbe me. Exɔ ƒe wuiatɔ̃ kloe, eye mewu ame aɖeke haɖe o. Le kpɔɖeŋu me, ame geɖe ŋutɔ le Friedrich si, eye ke hã metsi wu Peter o.
  Petro tsɔe hedzi ha be:
  - Baba na amesi wɔa avu, .
  Kple Germanytɔ si nye gakpo le aʋawɔwɔ me...
  Ne futɔ la do dziku vevie la - .
  Mawu ame manyanu la!
  Eye ŋutsuvia da tu... Adzɔge si woatsɔ atu tu la didi ŋutɔ. Ŋutsuvia nɔ vɔvɔ̃m ŋutɔ be yeato ye ŋu. Eye anye ŋukpe. Gake ameyibɔ si ƒe taɖa le ɣie la dze anyi. Ʋu le Afrika-Amerikatɔ la ƒe mo.
  Petro ƒo nu kple ɣli be:
  - Mawu wò Afrika!
  Eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go...
  Aʋagaxɔmenɔla si metsɔ tu o wuwu meɖea fu na ame aɖeke o. Ðeko wònɔ abe koklozi tutu ene. Germanytɔwo yi edzi le gamenɔlawo nyam ɖa hele ha siwo me nya ƒaƒãwo le kura ƒom.
  Petro kpɔ dzidzɔ ɖe eɖokui ŋu ŋutɔ. Eda tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ eye meto eŋu o. Nukatae menye tudala o?! Eƒoa nu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ! Eye dzi nɔ esi wòda tu ŋutsu aɖe si metsɔ tu o hã. Eye esiae ʋãam wu. Menye amesiamee te ŋu wɔa esia o!
  Ŋutsuvia ti kpo tso super tank la dzi heƒu du dze nyɔnuviawo yome nɔ ɣli dom be:
  - Míekpɔe! Eye wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ!
  Tudala vevitɔ gblɔ lɔlɔ̃tɔe be:
  - Ewɔ nyuie! Èle tsitsim abe Aryantɔ vavã ene! Gake srɔ̃ alesi nàwu gamenɔlawo ɖeɖeko o, ke le aʋawɔwɔ hã me!
  Petro do ɣli ɖo eŋu be:
  - Ahom kple Viking kple Ga Yi!
  Ẽ, ewɔe gã aɖe ŋutɔ. Vevesese si nɔ eƒe afɔbidɛ siwo le ʋuʋum la nu fa eye Peter nɔ du dzi le nyɔnuviawo yome tim azɔ. Ke hã, aʋawɔwɔ le abe vidada ene. Modzakaɖeɖe geɖe ŋutɔ le eme.
  Le kpɔɖeŋu me, Peter lɔ̃a modzakaɖeɖe le aƒeme. Vevietɔ to dzoka xɔxɔwo dodo kple wo léle ɖe kluvi ŋutsuviwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ŋu me. Wodo ɣli sesĩe eye woti kpo, eye woʋuʋu ŋkuwo kple dzitsitsi. Indiatɔ ƒe ŋkuwo nye blɔ, eye Russiatɔ ƒe ŋkuwo le blɔ. Ewɔa mo yaa... Enyo hã be nàde nyadzɔdzɔgbalẽ kakɛwo wò afɔbidɛwo dome eye nàtɔ dzo wo. Eye etena ɖe ame dzi ŋutɔ. Alo aƒo kluvi ɖekakpui siwo ŋu dɔ sesẽ wɔwɔ ɖeɖi te la, kple ƒoƒo le zã me.
  Petro xɔ lãwo ƒe dzɔdzɔmeŋutete siwo le fasitɔ vavãtɔ si la ɖe eɖokui me. Eye eya ŋutɔ va zu lã wɔadã.
  Hitler gblɔ be: Anyigba la nɔ afɔku me be woagbugbɔe aɖo teƒe bubu. Míehiã ame geɖe alesi wòhiã be míasubɔ Germanytɔ aƒetɔwo. Esia wɔ agbenyuinɔnɔ nublanuimakpɔmakpɔ. Eye nɔnɔme si le amewo si ɖe dukɔ bubuwo ŋu la le abe ɖe wole amegbetɔ te ene.
  Gake le go bubu me la, ŋutasẽdziɖuɖua kple Germanytɔwo ƒe ɖoɖo si ŋu woƒoa adegbe le la kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi. Nuwɔwɔ dzi ɖe edzi, eye menye asrafowo ƒe nuwɔwɔ koe o. Menye ɖeko aʋawɔnuwo wɔwɔ dzi ɖe edzi ko o, ke wotu mɔwo hã, wotu tɔdzisasrãwo, yameʋudzeƒe siwo le togbɛwo dzi, kple dugãwo hã. Eyata manya wɔ haɖe be woadrɔ̃ ʋɔnu dziɖuɖu sia ɖikekemanɔmee o. Wokpɔ ŋusẽ aɖe to kluvidɔwɔwɔ kple ŋutasẽdziɖuɖu aɖe me.
  Aʋa la yi edzi, eye fiaɖuƒea va do eye wòtsi. Ŋusẽ kple ganyawo siaa.
  Petro ƒu du ɣeyiɣi didi aɖe ŋutɔ... Vaseɖe esime ɖeɖi te eŋu... Emegbe eƒe ya evelia ƒo.
  Ɣeyiɣi va yi, eye ɣe dze toɖoɖo gɔme. Ðeɖi te Petro ŋu keŋkeŋ xoxo. Elé ŋku ɖe ɣe dzĩ la ŋu eye wòsusu be ɣekaɣie ŋkeke sia awu enu mlɔeba eye yeate ŋu ayi nyɔnu aɖe ƒe akɔnu. Eye nenema ke flutter...
  Be Peter nahe eƒe susu vie la, edze agbagba be yeaɖo ŋku fofoa ƒe ŋutinya siwo tso Ɣedzeƒeʋawɔha la dzi. Eye tso Ɣetoɖoƒetɔwo hã gbɔ. Fofonye te ŋu wɔ aʋa le Poland, Belgium, France kple Russia... Eye aʋaa dze egɔme dzidzedzetɔe ŋutɔ. Germanytɔ geɖe nɔ vɔvɔ̃m be anɔ abe alesi wònɔ le Xexemeʋa Gbãtɔ me ene. Gake Hitler va zu nunyala kple dzɔgbenyuitɔ wu Wilhelm. Wogbã futɔwo kakɛkakɛ. Germanytɔwo, esi asrafo ʋɛ aɖewo bu la, xɔ Poland, eye emegbe woɖu dzi hetsrɔ̃ wo le France, Belgium, kple Holland.
  Aʋa si dzɔ le ɣedzeƒe la mehe vɔvɔ̃ gã aɖeke vɛ na ame aɖeke o. Aʋadziɖuɖu kplɔ aʋadziɖuɖu ɖo. Gake Germanytɔwo gakpɔtɔ yi ŋgɔ kabakaba abe alesi woɖoe ene. Ɣeyiɣi mamlɛawo katã va yi xoxo, eye Russia le avu wɔm. Eye emegbe dzomeŋɔli ƒe afɔkua. Peter fofo ku le Soviettɔwo ƒe snodzidzedze me. Womeke ɖe ame kukua gɔ̃ hã ŋu o. Peter nɔ mɔ kpɔm si me mekɔ o be ɖewohĩ ye fofo le aboyo me, eye wòkpɔtɔ nɔ agbe. Gake woɖɔli gamenɔlawo zi eve. Míetrɔ gbɔ tso Russia. Ame geɖe va zu nuwɔametɔwo. Nyateƒee, gamenɔla ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi. Fofoa menɔ wo dome o.
  Ɣemaɣi la, Petro gakpɔtɔ nye ɖevi akpa be wòate ŋu aɖo ɣedzeƒekpa dzi. Gake edi be yeabia hlɔ̃ Russiatɔwo. Gake kaka ɣedzeƒeha la nawu enu la, ɣeyiɣi meganɔ ŋutsuvia si o. Germanytɔwo mebu emetsonuwo be wonye aʋadziɖuɖu o, togbɔ be viɖe siwo wokpɔ la va ɖe dzesi ŋutɔ hã.
  Viviti do keŋkeŋ... Supertank la tɔ. Ele be nyɔnuviawo naɖu numeɖenu aɖe ahamlɔ anyi. Fiẽnuɖuɖua ɖuɖu kabakaba, nuɖuɖu siwo wozãna ɖaa, tsokolet, akɔɖu ƒuƒu, lã ƒuƒu.
  Petro bɔbɔ nɔ exɔlɔ̃a xa. Eɖe ŋku ɖe ŋutsuvia ŋu. Nukata màɖe modzaka kple ɖekakpui si ƒe ɖa mele o? Peter bɔbɔ nɔ eƒe awu kpuiwo ko me. Woklãe, eƒe ŋutigbalẽ le ƒuƒlu, eye eƒe ŋutigbalẽ me kɔ eye wòle dzo dam. Edzɔa dzi nam be nàse nane si le abe esia ene . Nyɔnuvia tsɔ asi ƒo Peter ƒe akɔta si me lãmekawo le la. Ŋutsuvia te asilili eŋu le eŋuɖoɖo me.
  Wobla wo ɖokui ɖe asikpakpla kɔ na wo nɔewo me eye wotsɔa nugbugbɔ na wo nɔewo. Petro menye ɖetugbui leaƒe o. Esi wògakpɔtɔ le suku la, axɔ lɔlɔ̃ ŋuti nusɔsrɔ̃ tso gbolo bibi aɖe gbɔ. Zi geɖe la, wohe ƒewuiviwo le vidzinu ɖeka tɔgbe tɔwo dome. Le woƒe gbɔdɔdɔ si gbɔ eme ta la, wofia nyɔnuwo be woafia lɔlɔ̃ ne dzodzro do mo ɖa. Peter nya alesi wòana vivisese xoxo, eye eteƒe medidi o nyɔnuvia te hũɖeɖe kple gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro.
  Gake womese vivi na lɔlɔ̃ ɣeyiɣi didi o. Dzesi aɖe ɖi. Ele be tu la nada tu mlɔeba. Eye emegbe tu sesẽ la te ʋuʋu. Nyɔnuviawo ƒu du ƒo xlãe, eye wotsɔ winch he tu si wotsɔ tua tu la.
  Wotsɔ bɔmb si ƒe kpekpeme nye tɔn blaeve de Monster aʋawɔʋu gã la me. Eye wòdzra ɖo be yeaɖee aƒu gbe ɖe taɖodzinua gbɔ. Wozã radio tsɔ ɖo tu la, eye tso dziƒo "Rama"-5 wɔ dzo ɖɔɖɔɖo.
  Nyɔnuvi tudala la trɔ nyatakakawo le nukpɔkpɔa dzi. Tu la tsikpe... Tu la ɖi togbɛ si ƒe nuyi keke. Eye aleae tu si le ʋuʋum la ƒoa. Eʋuʋu le megbededea ta, eye dzosɔti aɖe ƒu du yi yame. Nyɔnuviawo dze anyi gɔ̃ hã tso megbededea me, gake woti kpo enumake.
  Fifia si wɔ nuku la dzo le akasa nu kɔkɔ aɖe si yi ŋgɔ wu yamenutome. Eyata aʋawɔʋu gã la ƒe tu la da tu gbãtɔ.
  Tudala vevitɔ gblɔ be:
  - Le go sia me la, ŋutifafa aɖeke meli aʋawɔwɔ manɔmee eye alilikpo aɖeke meli nyui manɔmee o! Míetsɔ míaƒe mɔnukpɔkpɔa wɔ dɔe.
  Tukpea dzo abe kilometa alafa ɖeka ene le fli dzɔdzɔe dzi, eye wòdzo wu alafa eve blaatɔ̃ le akasa nu kɔkɔ aɖe dzi. Eƒe parabola la gbã ɖe stratosphere la me. Eye wòɖiɖi le dzogoe si gbɔ eme dzi. Yameʋua xɔ aɖabaƒoƒo geɖe, eye dzo ƒe ahom ŋutɔŋutɔ aɖe ge ɖe Amerikatɔwo ƒe nɔƒe sesẽwo dzi. Le meta alafa geɖe me la, womiã nusianu hegblẽ. Ðeko wònɔ abe tsunami si le dzo dam ene. Eye le Amerikatɔwo ƒe afɔzɔlawo ƒe aʋalɔgo eve aɖewo gome la, ŋkeke mamlɛtɔ va ɖo vavã.
  Nyɔnuvia nɔ tukpe bubu si tso bɔmbdadamɔ̃ sesẽtɔ kekeake si le ɣletinyigba Anyigba dzi la nom. Eye wonɔ dzadzram ɖo be yewoatsɔ alɔnu sia si ƒe kpekpeme nye tɔn geɖe la aƒu gbe ɖe futɔa dzi.
  Tudalagã la tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo ƒo ɖe gakɔa ŋu henɔ ɣli dom be:
  - Gake mègana ta nɛ o, eye àtrɔ lã wɔadã la ayi viviti me!
  Exɔ aɖabaƒoƒo etɔ̃ hafi woate ŋu axɔ dzo. Esɔ gbɔ ŋutɔ, gake tudadaa sesẽ wu aʋawɔnu ɖesiaɖe si le xexeame zi gbɔ zi geɖe. Eye ne eƒo la, madze abe ɖe mesɔ gbɔ o ene, madze abe ɖe wònye mamã dedie gɔ̃ hã o ene.
  Nyɔnuviawo doa vevie nu ŋutɔ. Taɖodzinua kplɔe ɖo, eye ʋuƒoa trɔna. Peter kpɔ nusi ate ŋu adzɔ ŋutɔŋutɔ ɖe amesiwo dze Thor ƒe atikplɔ ma tɔgbe te la le susu me hena ɣeyiɣi kpui aɖe. Eye vɔvɔ̃ ɖonɛ. Esiae nye ƒoƒo si gbɔna. Be ɣletinyigba la aʋuʋu ŋutɔŋutɔ.
  Eye ne tu aɖe le dzodzom gɔ̃ hã la, edoa vɔvɔ̃ na ame! Eye edze abe ku ƒe nyagblɔɖilae wònye ene.
  Petro, si gbɔgbɔ ʋã gɔ̃ hã, dzi ha be:
  - Ku ƒe mɔ̃a ƒe tagbɔ gblẽ! Edzona evɔ menya nusi wòdi be yeaɖo o!
  Nyɔnuvi si mlɔ ŋutsuvia gbɔ teti koe nye ema la yi edzi be:
  - Míeko alɔgbɔnu, fifia ya! Míezɔ to fli ɣia dzi!
  Eye fifi evelia ɖo eƒe taɖodzinua gbɔ. Etsɔ ŋusẽ si nu sẽna ƒo eƒe tsitretsiɖeŋulawo ale gbegbe be abɔ kple afɔ kakɛwo dzona yia goawo katã me yia didiƒe ʋĩ. Nusiwo gblẽa nu le ame ŋu kaka ɖe United States ƒe nɔƒewo le kilometa alafa geɖe dzi.
  Wonɔ tu dam ametakpɔnu la. Amerikatɔwo nɔ esi abe nuvɔ̃wɔla siwo le dzomavɔ me ene, ne menye esi vɔ̃ɖi wue o hã.
  Dziŋgɔli kple anyigba tsaka, nusianu nɔ bibim henɔ gbagbãm. Dziŋgɔlia nɔ mamam tso wowó ta. Dzikedzo klẽ le yame.
  Eye nyɔnuviawo he tukpe etɔ̃lia. Abe, nuɖuɖu bubu aɖe anɔ anyi na wò ene. Peter ɖo ŋku Frederick Gãtɔ dzi. Eƒe asidede slash amedzidzedzewo. Fia la sesẽ ɖe Russiatɔwo kple Austriatɔwo siaa ŋu. Nyateƒee, wofia nu wo vaseɖe afi aɖe, gake womeɣlae be Russiatɔwo ɖu Prussiatɔwo dzi o. Kura o, wote gbe ɖe edzi be: esi wònye be Frederick Gãtɔ ŋutɔ bu ɖe Russiatɔwo si ta la, ekema aleke Hitler, amesi ɖo Orenburg gbɔ hexɔe, fa miamiamia enye si. Nyateƒeae nye be Moscow meɖe asi le eŋu haɖe o.
  Ŋutsuvia he winch la yi dzi, tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu tsɔ afɔkpodzia ɖo gavi la dzi eye wòse veve. Peter susui be anyo ŋutɔ be nàdo afɔkpa siwo wotsɔna ƒua du. Zã ma le May ƒe nuwuwu eye vuvɔ le wɔwɔm ŋutɔ xoxo le Canada. Dzoxɔxɔ le Mexico xoxo. Ke hã, àte ŋu aɖi tsi le afima le dzomeŋɔli gɔ̃ hã. Eye ale ƒewuivi si nɔ afɔ ƒuƒlu la ƒo eƒe afɔwo ɖe anyi.
  Peter, si xɔ ɣeyiɣia, tsɔ eƒe asiwo ɖo nyɔnuvia ƒe akɔta. Eƒo nu sesĩe hegblɔ be:
  - Menye fifia o, dzetugbe!
  Nyɔnuvi kemɛa tsɔ eƒe abɔwo bla Petro ƒe akɔta. Metsɔ asi ƒo eƒe lãmekawo. Mese ŋutilã si me fu mele o, si me lãmekawo le la le ɖokuinye me. Eye wògbugbɔ nu na abɔta ɖaɖɛa, eye wòse ŋutigbalẽa kple eƒe nuyiwo. Meɖɔe kpɔ. Ŋutsuvia ʋẽna abe sɔhɛmenɔɣi ene.
  Le Third Reich me la, menye kɔnue wònye be woaɣla dzɔdzɔmeŋutetewo o. Kura o, le mɔ aɖe nu la, nyɔnu ɖokuibɔbɔlawo nyɔa vlododo ame. Nusi wogblɔ be Nazitɔnyenye fiae nye be ele be ame nanye dzɔdzɔme tɔ wu, wòate ɖe dzɔdzɔme ŋu wu. Esia fia be ele be nyɔnu nalɔ̃ ŋutsuwo, eye vevietɔ wu la, ame siwo to vovo. Di ame aɖe si dze, sesẽ, aɖaŋudzela, dzetugbe. Eye Peter dze tugbe ŋutɔŋutɔ eye eƒe lãmekawo vuvu. Àdi be yeakpla asi kɔ nɛ ahalée kplikplikpli, yeatsɔ asi aƒoe ahagbugbɔ nu nɛ, alo ɖewohĩ yeawɔ nane si le vevie wu.
  Tukpe bubu aɖe hã ƒu du yi United States Asrafowo ƒe nɔƒewo. Edzo le akasa nu kɔkɔ aɖe me abe ɖe ƒumelã aɖe si wotsɔ dzo wɔe le akasa nu ene. Eye etsɔ yɔdokpe gbogbo siwo le dzo ƒe nɔnɔme me ɖe asi.
  Petro ƒo nu kple ɣli be:
  - Esia nye aɖaka me gambit vavã!
  Eye ŋutsuvia ko nu sesĩe wòzu tome na ame. Nyɔnuviawo trɔ ɖe ŋutsuvia ŋu eye wodze eƒe afɔkpodziwo ʋuʋu gɔme. Edze abe nyɔnuvi atɔ̃ alo ade le fewu ɖum le ɖekakpui aɖe ŋu ene. Eye Petro nɔ nu kom henɔ nu kom na eɖokui. Atsyɔ̃ɖolaawo dometɔ ɖeka tsɔ eƒe no dzĩ la de eƒe nu me. Ðekakpuia te nugbugbɔ nɛ henɔ no nom nɛ.
  Petro nya vivi si gbegbe wònye. Abe ice cream ene. Abe strawberry siwo wotsɔ tsokolet tsyɔ ene. Aleke gbegbe nyɔnu ƒe ŋutigbalẽ vivinae nye si, abe anyitsi bagel ene. Eye nèle eƒom ŋukeklẽtɔe ale gbegbe...
  Gake nyɔnuviawo hã nɔa ʋuʋum henɔa ʋuʋum. Nusi megavivina nenema gbegbe o. Gake aʋafia la ƒe ɣlidodo si doa ŋɔdzi na ame kplɔe ɖo eye ame dzetugbeawo si dzo. Woƒe afɔkpodzi pink la klẽna. Eye afɔ ƒuƒluwo ti kpo.
  Eye nusi le edzi yim le Amerikatɔwo ƒe akpa dzi nye drɔ̃e baɖa aɖe si bɔ le Street of Burning Elms.
  Wotsɔa tukpe enelia hã dea bɔmbdadamɔ̃a me. Esiae nye fefe si me ku ƒe dominowo le. Aʋawɔlawo ɖoe kplikpaa be yewoaɖu dzi vaseɖe nuwuwu gã la. Eye dzidzedzekpɔkpɔ ƒe didi le Aryan nyɔnu vavã ɖesiaɖe ƒe dzi me.
  Wagner ƒe hadzidziwo te ƒoƒo be wòana nyɔnuviawo naʋuʋu wu. Esia nye nusi doa dzidzɔ na ame ale gbegbe be woawɔ kple saŋkuƒoƒo. Eye woda tu enelia ɖe eme. Dzra ɖo be yeadzo ayi kɔkɔƒe gãwo.
  Eye tso dziƒo la, TA-500 - bɔmbdadaʋu si ƒe mɔ̃ enyi le ɣli dom. Nane si dze abe ɖe wòdoa vɔvɔ̃ na ame ale gbegbe eye womate ŋu aƒoe ɖe enu o ene. Ðewohĩ discus la koe nana wòwɔa dɔ ɖe ame dzi wu.
  Eye nusi ŋu womate ŋu axe mɔ ɖo o...
  Eye ɣemaɣi tututu la, agba aɖe si dzona do. Eƒu du to yame abe ɣe ƒe keklẽ ene. Esia nye duƒuƒu. Eye eƒua du abe ɖe wònye nusi fa miamiamia dziŋɔ aɖe eye wònye xexeame katã tɔ ene.
  Petro dzi ha gɔ̃ hã, eye wòkpa ha esime wònɔ yiyim be:
  Le taɖodzinuwo, amegbetɔ ƒe nukpɔsusu, .
  Be woatu dziƒo ɖe Anyigba dzi...
  Fuhrertɔwo trɔ ɖe fasitɔwo ƒe mɔ dzi, .
  Wotu gbedoxɔ dziŋɔ aɖe na Satana!
  Eye esi ŋutsuvia do ɣli vɔ la, ehe ka la do goe. Tukpe enelia dzo yi yame. Etso yame, eye ozone ƒe ʋeʋẽ ɖedzesi aɖe nɔ yame.
  Eye le yame ƒe teƒe aɖe la, discus aɖe nɔ Amerikatɔwo ƒe B-29 aɖe ƒom. Mastodon si dzona si nye drɔ̃e baɖa aɖe tɔ dzo mɔ̃ gã aɖe si si aʋalawo le.
  Petro dzi ha be:
  - Ŋutifafa ƒe seselelãme wɔnuku aɖe - mègale ɣeyiɣi siwo va yi me o... Le etsɔme la, woatrɔ wò azu kekeli si nuwuwu meli na o!
  Eye kekeli geɖe le afima vavã... Eye nusianu le bibim kple dzo blɔ sia tɔgbe. Disk-yameʋua ƒo yameʋu wuieve eye wòbu le yame godo.
  Peter ƒu du yi ɖaɖe ka bubu. Ao, aʋawɔwɔ fa miamiamia ŋutɔŋutɔ. Togbɔ be ŋutsuvia bu eŋu le susu me le mɔ bubu aɖe nu hã.
  Eye emegbe le aʋadziɖuɖua megbe la, woana anyigba kple kluviwo wo. Le asrafowo ƒe nudzɔdzɔ nu. Petro ƒo eƒe nuyiwo. Ne ɖe mate ŋu akpɔ harem blibo aɖe hafi. Aɖe modzaka kpli wo. Togbɔ be nyɔnuvi geɖe le afisia hã. Seraglio blibo aɖe ko.
  Nɔvianyɔnu hã le eya kple dadaa si. Eƒoe ɖe kluviawo nu be woayi edzi kple ƒoƒo.
  Wofia Germanytɔwo be yewoe nye dukɔ kɔkɔtɔ kekeake. Gake le nyateƒe me la, menye nusianue le bɔbɔe nenema gbegbe ya o. Russia ŋutsuviwo ɖi Germany ŋutsuviwo ŋutɔ eye womenye bometsilawo kura o.
  Èsusu be akpa kae woawɔ na woa? Womedi be yewoanye aƒemelã o. Gake mele be míabu mía ɖokui hã be míesɔ o. Peter susui be woate ŋu awɔ nu ɖe Russiatɔwo ŋu abe nɔvi suewo ene. Wowɔ aʋa kple Hitler ƒe aʋakɔa nyuie eye woɖe dzinɔameƒo fia.
  Gake Amerikatɔwo ya nɔa te sesĩe. Fifia wole tu atɔ̃lia dam ɖe Yankees-ha la dzi. Esia fia be ametakpɔnu sesẽ aɖe le wo si si wòle be woagbã.
  Petro ʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe yame le dziɖeleameƒo ta. Eya ŋutɔ adi be yeafɔ tu si wotsɔna ƒoa tue ada tu. Alo ɖewohĩ enyo wu gɔ̃ hã, abe blemanuwo ɖeɖeɖa kple yi ene. Enye lɔlɔ̃nya ŋutɔ be woawɔ avu kple gakpo fafɛ.
  Ŋutsuvia tsɔe hedzi ha be:
  Meɖo ŋku blemaɣeyiɣiwo dzi - enumake le sɔ dzi, .
  Lã si megbɔa dzi ɖi o la ƒua du yia afɔkpodzi...
  Nyemate ŋu anɔ agbe Fofonye manɔmee ŋkeke ɖeka gɔ̃ hã o, .
  Neva eme be nye denyigba nakpɔ dzidzɔ wu dukɔwo katã!
  
  Eye le etsɔme la, ɣletivihatsotsowo le mía lalam, .
  Xexeame katã ƒe kekeme si nuwuwu meli na o...
  Nazi-ʋawɔla la fa miamiamia ŋutɔ, .
  Eye nuwɔwɔwo katã abɔbɔ wo ɖokui ɖe Reich te!
  Nyɔnuviawo se hadzidzia eye wodo ɣli ɖeka be:
  - Aʋawɔla ka gbegbee nye si! Macho ŋutɔŋutɔ aɖe!
  Gerda ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo ge ɖe United States ƒe anyigbamama me. Na Texas-nuto xɔŋkɔa me. Teƒea xɔ ŋkɔ le eƒe nyikplɔla sesẽwo kple gbevuhawo ta. Le afisia la, Amerikatɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu dzi ɖe edzi ŋutɔ, eye aʋawɔwɔ sesẽwo dzɔ. Yankees-ha si nɔ woawo ŋutɔ ƒe anyigba dzi tsã la wɔ aʋa vevie. Amerika ƒe nɔnɔmea gblẽ ŋutɔ. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo ƒe nyonyome de ŋgɔ wu, eye wowɔa wo le agbɔsɔsɔ gã aɖe me. Eye aʋakɔ si ƒe nɔnɔme to vovo la wɔa avu nyuie ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo da tu ɖe batri la dzi. Amerikatɔwo ƒe tu vevitɔ si ƒe lolome nye milimeta 76 la menye afɔku kura na E-50 o. Calibre nye 90 mm na ŋgonu si le ŋgɔgbe hã. Akpɔkplɔawo koe ate ŋu agblẽ. Aʋawɔlaawo da tu, abe alesi wowɔnɛ ɖaa ene, evɔ womebu o. Eye batri la zi ɖoɖoe.
  Gerda tutu didiƒekpɔmɔ̃a ƒe ahuhɔ̃ea hegblɔ be:
  - Míewɔ dɔ nyui aɖe ŋutɔ. Azɔ ɖo ta dziehe gome!
  Magda de dzesii kple blanuiléle le eƒe gbe me be:
  - Aleae míewɔa vodada ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Eye esia va zu míaƒe fiƒode ƒomevi.
  Gerda tsɔ dzogoe etɔ̃ ƒo xlã eƒe ŋkuwo eye wòbia kple movidzɔdzɔ be:
  - Afikae míeda vo le... Nusianu le edzi yim le ɖoɖo nu kloe. Mexico le megbe na mí eye fifia míele USA. Eye le nya ma ta la, womate ŋu agblẽ futɔ abe Amerika ene ɖe megbe o!
  Magda wɔ kaba tsɔ eme kɔ be:
  - Mebe vodadawo le nya la ƒe gbɔgbɔ me gɔmesese nu. Míenye ŋkuagbãtɔwo kple ame dahewo le gbɔgbɔ me!
  Charlotte tsɔ dziku ƒo nu kple ɣli be:
  - Edze abe míelɔ̃ ɖe edzi xoxo be míadze Aryantɔwo ƒe mawu ɖeka kolia dzi ene. Eye nègale numedzodzro aɖe si ame aɖeke mehiã o la ɖɔlim ake.
  Christina do susua ɖa be:
  - Mina míadzro Dumas ƒe dɔwɔwɔ me nyuie wu. Le kpɔɖeŋu me, ɖe Count Montecristo nye amenyenye nyui alo ame gbegblẽa?
  Magda ɖo eŋu kple gbe sesẽ be:
  - Kakaɖedzitɔe la, enye nu gbegblẽ!
  Christina ƒe mo biã eye wòtsi tre ɖe eŋu be:
  - Nukatae esia gakpɔtɔ le dzɔdzɔm?
  Magda de dzesii le susu me be:
  - Menya alesi wòatsɔe ake o!
  Charlotte ƒo nu kple ɣli be:
  - Nukae wòle be míatsɔ ake míaƒe futɔwo?
  Magda ʋuʋu eƒe ɖa si le abe sika ene eye wòde dzesii be:
  - Ne mènya alesi nàtsɔe ake o la, ekema womate ŋu atɔ te ŋutasẽnuwɔwɔ o!
  Gerda ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nane le esia me... Gake ɖe wòhiã be woatɔ te ŋutasẽnuwɔwɔa?
  Charlotte gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Xexeame nɔ te ɖe ŋutasẽnuwɔwɔ dzi... Dzoto si me dziku le la le dzi yim le eƒe lolome nu...
  Christina gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Tension of the highest strength... Wokpɔnɛ kple vevesese kple vɔvɔ̃ siaa!
  Gerda wu hadzidzi nu kple dzidzɔ be:
  -Vɔvɔ̃ koe naa xɔlɔ̃wo mí, .
  Vevesese koe ʋãa wò be nàwɔ dɔ!
  Esia tae medi be mawɔe geɖe wu ɖo
  Aŋɔa agbã ɖe ameha la me!
  Nyɔnuviawo zi ɖoɖoe. Shermantɔwo ƒe ʋuʋua he woƒe susu ɖa. Tu ɖeka kple United States ƒe aʋawɔʋua gbã. Le goawo katã me la, afɔku mele ʋu sia me kura na Germanytɔwo o.
  Eye afisiae "Adzetɔ" la va, edze agbagba be yeate ɖe eŋu, eye wotsrɔ̃e hã. Gerda da tu to joystick la tete kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo me.
  Eva zu Terminator nyɔnuvi fafɛ ale gbegbe. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe va to afima, gbã ameyibɔ geɖe, eye wòɖe ʋu si le sisim ɖe go.
  Magda de dzesii kple hũɖeɖe be:
  - Míeɖea ŋutasẽnuwɔwɔ fiana ɣesiaɣi... Eye ɣekaɣie nublanuikpɔkpɔ age ɖe míaƒe dzi me?
  Charlotte ɖo eŋu be:
  - Eye emegbe ne míexɔ xexeame katã! Esia anye lɔlɔ̃nu faa ƒe aʋadziɖuɖu vavãtɔ!
  Christina dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Ŋku ɖe ŋku teƒe, ʋu ɖe ʋu teƒe... Míeƒua du le gota - amewuwu ake!
  Gerda ɖe eƒe aɖu gã siwo le keklẽm abe dzonu ene la ɖe go eye wònɔ ɣli dom be:
  - Míenya nublanuikpɔkpɔ o! Eye míedi be míanya o!
  Magda tsɔ abɔta ƒoe eye wòde dzesii be:
  - Màte ŋu ahe nya kplim o... Gake Mawu adrɔ̃ ʋɔnu wò!
  Charlotte gblɔ tufafatɔe be:
  - Eye le Biblia me la, Yudatɔwo, le Mawu ƒe sedede nu, wua ame. Eyae nye be menye ŋutifafadilae Ŋusẽkatãtɔ la nye o. Gake kokoko, geɖe wu, nufiafia la dzɔa dzi nam - Germanytɔwo nye Mawu ƒe amewo. Esia nye nufiafia si me susu le wu Biblia!
  Magda ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  -Mèse naneke gɔme o...
  Christina de dzesii le susu me be:
  - Ame si ŋu ŋusẽ le la, esɔ! Ðe míege ɖe Texas kpɔa? Ekema míava nɔ New York!
  Gerda ko alɔgbɔnu hegblɔ kple ɣli be:
  - Dzidzedzekpɔkpɔ kpe ɖe mía ŋu... Abe alesi hadzidzia gblɔe ene la, le kpododonu ɖesiaɖe me la, nya alesi nàwɔ avu kplii... Ne menye nenema o la, màkpɔ dzidzedze o!
  Nyɔnuviawo ƒe susu nɔ nu ŋu. Amerikatɔwo ƒe amedzidzeyameʋu aɖe si woyɔna be P-51 dze agbagba be yeadze wo dzi tso yame. Esia nye afɔku ŋutɔ, elabena tukpewo le akpɔkplɔ sia si. Magda wɔ afɔɖeɖe aɖaŋutɔe. Nyɔnuviawo - wo dometɔ ɖesiaɖe ateŋu aku aʋawɔʋu eye woada tu, eye woaƒoe pɛpɛpɛ. Tuawo va to afima, togbɔ be wogogo ʋua le afɔku me hã. Yameʋu siwo dze wo dzi la ge ɖe tsi me, gake tu siwo wotsɔ tsia yameʋuwo nu la ƒo wo. Amerika-dzogbenya la xɔ do eye wòte eƒe kɔkɔme ɖeɖeɖa.
  Asikea te dzudzɔ dodo, ga, ati, kple nu bubuwo kakɛ blibowo gbã.
  Gerda ƒo nu kple ɣli be:
  - Abe ale si wòle ene! Esia gaɖo kpe amesi tɔ dzɔ eye wònye gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ ko dzi ake!
  Magda de dzesii be:
  - Eye kokoko míaƒe dzɔgbenyui nɔ te ɖe Mawu dzi!
  Gerda do ɣli be:
  - Tso Aryatɔwo ƒe Mawu gbɔ!
  Christina gblɔ kpee be:
  - Eye tso míaƒe aɖaŋudzedze me... Alo ŋukpe!
  Charlotte ƒo nu kple ɣli be:
  - Eye to aflaga ƒe ŋusẽ hã me, kple xexeame katã ƒe ŋusẽ ƒe asike ɖaɖɛwo!
  Aʋawɔʋua gaʋuʋu ake eye wozi edzi wòda tu. "Grands"-2 dze. Le goawo katã me la, aʋawɔʋua ɖi Sherman tɔ, gake eƒe kpekpeme le bɔbɔe vie eye wòkɔ vie. Menye aʋawɔnu deŋgɔtɔ kekeake o, gake eƒe asi bɔbɔ vie. Nyateƒee, le Germanytɔwo gome la, enye ʋu si me afɔku mele o.
  Nyɔnuviawo ɖɔlia wo nɔewo nɔa tu dam, eye wogbãa Grands-ʋua ƒe ʋuƒo. Wogbã, gake woƒe tuawo ƒu le Germanytɔwo ƒe aʋawɔnuwo me. E-50 la wɔ dɔ abe robot ene, eye wòɖe aʋawɔŋutete si gbɔ eme fia.
  Charlotte do ɣli be:
  - Gaku ƒe ƒoƒo, ŋdi kanya ɖe mía dzi!
  Gerda da tu le eɖokui si. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, meɖo ŋku Hans dzetugbe aɖe dzi. Wolɔ̃e kplii, eye nusianu nyo ŋutɔ! Hans hã nye ŋutsu dzeaɖaŋu, ete ŋu gblɔa nu dodzidzɔname geɖe. Le kpɔɖeŋu me, ku ɖe ƒudzidzodalawo ƒe mɔzɔzɔ vovovowo ŋu.
  Fiavinyɔnu si va zu ʋukula na ƒudzidzodalawo ƒe ŋutinya dze Gerda ŋu. Eye emegbe la, ekpɔ kesinɔnuwo, gake mezã wo ɖe eɖokui ŋu o, ke boŋ eƒo aʋakɔ aɖe nu ƒu eye wòdze xexeame dzi ɖuɖu gɔme.
  Nyateƒee, aʋawɔla-aʋafia ƒe nɔnɔme wɔa dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ. Alesi màgagbugbɔe awɔ o. Eye màƒle agbalẽ ma tɔgbe ne ɖe wotae o. Yamenutomeʋawo hã doa dzidzɔ na ame. Le kpɔɖeŋu me, afisiae nye susumesusu aɖe si ku ɖe ɣletivimefakaka vovovowo dzi ɖuɖu ŋu. Aryan kalẽtɔwo wɔa avu kple centaurs...
  Esi Gerda nɔ ŋku ɖom edzi la, wotsrɔ̃ centaurs, si nye "Grand"-wo. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua yi ŋgɔ wu. Gake vivivi. Akpɔkplɔa va ke ɖe tomenukuƒe aɖe si ŋu ŋusẽ le vie si dzi radio kpɔna ŋu, eye ʋuƒoa, alo ne míagblɔe tututu la, tomenukuƒe geɖe wó. Ga la gbagbã ŋutɔŋutɔ eye tsi dzodzoe ƒu kplakplakpla do goe. Gerda ka atam eye wòtu afɔ na Magda gɔ̃ hã be:
  - Wò Mawue nye esia, nuka wɔm wòle na mí!
  Goldilocks ɖo eŋu be:
  - Mègagblɔ busunya o...
  Nyɔnuviawo medɔ alɔ̃ kura o ŋkeke geɖe, eye esi wonɔ tsikpedzifefewɔƒewo trɔm la, woyi ɖadɔ alɔ̃.
  Emegbe Gerda gaku drɔ̃e le esia ŋu ake...
  Gerda gadze le ŋutega aɖe me ake. Wotsɔ nyɔnuvia wɔ fiavi bubume aɖe ƒe subɔvi. Eva zu bubumenɔla eye wòdo seda kple velvet. Ŋutinya gbugbɔ dzɔ le Andersen ƒe nya nu, le gɔmeɖeɖe si to vovo vie me ko. Le ŋkeke gbãtɔ tututu dzi la, Gerda tsɔ eƒe afɔwo ƒo ɖe eƒe afɔkpa yeyea me vevie, eye wòkpɔe be menye vivisese koe kesinɔnuwo nye o . Eye sedawo xɔa dzo vie le Italytɔwo ƒe dzomeŋɔli. Eye nuɖuɖu siwo vivina wu la menyo nenema gbegbe ne ƒodo yɔ wò fũ o.
  Màte ŋu atsɔ abolo ƒuƒu ƒe vivi asɔ kple tsidzɔƒetsi ne èɖui dɔ le wuwum o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, eva hiã be Gerda nasrɔ̃ dutagbewo, agbenɔnɔ nyuiwo, agbenyuinɔnɔ ƒomevi vovovowo kple dzɔdzɔmeŋutinunya. Eye esia medoa dzidzɔ na ame kura abe afɔzɔla ƒe agbenɔnɔ ene o.
  Àte ŋu aɖo ŋku alesi fiaviŋutsua ku drɔ̃e le nubiala ƒe akpa dzi ŋu.
  Gerda dze agbagba be yeazu numame nɛ eye wòkpe fu ɣeyiɣi didi aɖe. Ƒe ɖeka va yi. Eye edze abe ɖe wohee ɖe agbe ƒe ɣeyiɣi ƒe didime teɖeɖiameŋu sia me xoxo abe bubume dɔlanyɔnu ene.
  Kple abolo gbesiagbe kple awu xɔasiwo.
  Gake le ahuhɔ̃e si ŋgɔ wòwɔ wɔnaa le me la, nɔviaŋutsu Kai si ka atam la do zi ɖeka. Ŋutsuvia metsi kura o, eye metrɔ le ƒe didi siwo wotsɔ klã wo nɔewo me o, ɖeko wòzu blɔ akpa kple amadede blɔ si mele lãmesẽ me o. Le Snow Queen ƒe fiasã me la, edze abe tsikpe xɔe ene, eye wògakpɔtɔ nɔ agbagba dzem be yeawɔ nya "Mavɔmavɔ" tso tsikpeawo me.
  Nane si ate ŋu ana ablɔɖee.
  Gake edze abe medze edzi o ene. Aleke wòle be nànɔ tsikpexɔ me ƒe geɖe, ne mèse vuvɔa o gɔ̃ hã?
  Eye ƒumelã siwo woyɔna be polar bears kple tsikpe ƒe kpememewo ƒo xlã wòa?
  Gerda se le eɖokui me be ye nɔviŋutsu si ŋkɔ woyɔ la mekpɔ dzidzɔ kura o. Tsikpe kple polar bearwo koe le afima, èle tsikpe kakɛ siwo le keklẽm abe daimɔnd ene la me tom. Ne míebu eŋu be nɔviŋutsu si woyɔ la ƒe dzi xɔ dzo gɔ̃ hã la, egadze ƒã kokoko be dzi medzɔe kura o.
  Ðewohĩ dzɔgbevɔ̃e sia gɔ̃ hã gavloe wu zi gbɔ zi akpe ɖeka ne tsi si xɔ dzo le wò akɔta?
  Gerda do ɣli eye wòɖoe be yeaƒu du. Eyi eƒe xɔ me. Le nyateƒe me la, megblẽ nye afɔkpawo, awu xɔasi aɖe kple awu ʋlaya tsɛ aɖe ɖi. Edo eƒe awu xoxo si trɔ zu lãgbalẽ, gake wodzrae ɖo nyuie. Eva nɔ sesẽm eye wòɖe afɔ siwo le klowo tame la ɖe go. Nyɔnuvia tsi, eye edze abe exɔ abe ƒe wuietɔ̃ ene, gake le nyateƒe me la, etsi wu ƒe ewo. Ɣeyiɣi didi kae wòxɔ tso esime wòyi nɔviaŋutsu si wòxɔ nyi la dim? Ƒe wuietɔ̃ enye sia, ne menye esi wu nenema o hã.
  Gerda he ɖe megbe vie. Ðewohĩ tsɔ afɔkpa aɖewo ya teti... Alo nàdzo ado awu nyuie. Gake mesɔ o! Eye le afɔzɔla gome la, avɔwo sɔ pɛpɛpɛ.
  Nyɔnuvia gbugbɔ nu na atitsoga la eye ale, afɔ ƒuƒlu, yi ɖadi nɔviaŋutsu si wòxɔ nyi. Ne mede ɖeke o la, enya azɔ be ele dziehe gome ʋĩ. Esi wònɔ mɔa dzi la, dzɔlawo va do goe. Esi wokpɔ Gerda afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu ʋlaya la, ewɔ nuku na wo be:
  - Wòe nye bubume ƒe dɔlanyɔnua? Dzedzeme ka ƒomevie le asiwò?
  Gerda da alakpa be:
  "Medo dziku na nye fiavi, eye wòde se nam be mayi go eneawo katã, le avɔ siwo meyi ɖasubɔ la ke me."
  Dzɔla la de dzesii nublanuitɔe be:
  "Àgbã wò afɔwo katã, mana afɔkpa ɖeka ya teti wò." Vinyenyɔnua tsi tso wo me, eye woanye ɣeyiɣi nyuitɔ kekeake na wò!
  Le nyateƒe me la, wotso nyɔnuvia ƒe afɔwo, wonya kpɔ, eye womate ŋu akpɔ wo ta o ale gbegbe be ne èkpɔ wo le susu me le kpe ɖaɖɛwo dzi la, èsena le ɖokuiwò me be yeƒe nu wɔ nublanui.
  Gerda ɖo eŋu ɖokuibɔbɔtɔe be:
  - Nyemedze na esia o... Dzrae ɖo na ɖokuiwò alo nàdzrae!
  Ŋutsu si ƒe ɖa le abe ɖa ene la ʋuʋu ta be:
  - Enyo, nyemewɔe o! Italy ƒe mɔwo sesẽ akpa eye kpewo le wo dzi na nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu. Gawu la, mèzu numame na wò xoxo be nànɔ nu sesẽwo wɔm o. May gakpɔtɔ nye, eye vuvɔ mawɔ kaba o, gake le zã me la, mana aɖabɛwu si ƒe amadede nye downy wò nàtsɔ atsyɔ ɖokuiwò dzi... Vaseɖe esime nàkpɔ aƒetɔ nyui yeyewo!
  Mebɔ be nyɔnuvia nagbe o.
  - Akpe na wò! - Gerda ɖo eŋu be.
  Etsɔa lãgbalẽfɔkpa siwo medo kloe o - edze abe ŋkekenyuiwo dzi koe vianyɔnuvi doa wo ene, kple aɖabɛwu si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, si hã nye yeye kloe. Eda akpe na dzɔla si ƒe dzi fa tu la. Afɔkpaawo fa vavã, wololo vie, gake wosɔ. Eɖe dzi ɖi be míazɔ le wo me.
  Dzɔla la gatsɔ abolo ƒuƒu bubu nɛ na mɔa, ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Lé be na wò afɔkpawo, eye nàdze agbagba adi aƒe nyui aɖe na ɖokuiwò.
  Gake esi wòtrɔ dzogoea ko la, nyɔnuvia ɖe eƒe afɔkpawo hetsɔe he ɖe eƒe abɔta. Edi vevie be yeazɔ afɔ ƒuƒlu, be yeagbɔ ɖe eme vie le fiasãa me afɔkpawo ŋu. Gbã la, azɔlizɔzɔ vivina, mɔa dzi ke nɔ nye afɔkpodzi ƒuƒluwo ʋuʋum. Gake emegbe numame ƒe anyimanɔmanɔ ɣeyiɣi didi la te eƒe agbe. Nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi va nɔ bɔbɔm ɖe edzi, eye eteƒe medidi o ese kpe gbadzɛawo ƒe ƒoƒo kple dzobibi.
  Eteƒe medidi o, afɔɖeɖe ɖesiaɖe se le eɖokui me abe ɖe wotsɔ atiwo ƒo afɔkpodzi ƒuƒlu ene.
  Gake Gerda, amesi te ŋu tsɔe ƒo ɖe agbatsɔkeke dzi le eƒe agbe si menɔ kpuie nenema o me la, mekpe ŋu le esia ta o. Le nyateƒe me la, afɔ ƒuƒlu zɔzɔ le agakpemɔ dzi mevea ame boo o wu be woatsɔ aŋetu atɔ wò afɔkpodzi. Ne le ƒe ɖeka me la, eya, bubume dɔlanyɔnu la, va zu amesi wotsɔa nu léa dzi na ame gɔ̃ hã. Mate ŋu anɔ te ɖe enu o.
  Gerda gabla eƒe aɖuwo sesĩe wu eye wògaɖe afɔ ɖeka kpee.
  Kaka ŋkekea nawu enu la, ʋu nɔ dodom le nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo ŋu, gake mena ta o eye wòdɔ alɔ̃ le gbeɖuɖɔ aɖe me. Eye le ŋufɔke la, megadze mɔ to agakpemɔa dzi.
  Eye afɔkpodzi siwo vuvu la ku ɖe kpe ɖaɖɛwo me, si na nyɔnuvia kpe fu. Ɣeaɖewoɣi la, nyɔnuvia nyrɔa eƒe afɔ gbagbãwo ɖe tsia me eye wònaa eƒe afɔ siwo wotso la fa.
  Gerda metsɔa nuɖuɖu ɖe asi o, eye ele nɛ be wòaɖu dɔmenyonunana. Wotsɔ didi vevie tsɔe na nyɔnuvi dzetugbe aɖe si do awu ʋlaya.
  Gbã la, Gerda di be yeadzra yeƒe lãgbalẽfɔkpa alo atsɔ wo aɖɔli nuɖuɖu, eye ye ŋutɔ yeado afɔkpa, si nɔ bɔbɔe wu, gake emegbe etrɔ susu. Eƒe afɔwo va nɔ ƒoƒom kabakaba ŋutɔ, afɔkpawo yɔ fũ kple afɔkpawo, eye mehiã afɔkpa o, vevietɔ le dzoxɔxɔ ƒe ɣeyiɣiwo me. Gake edo go ŋutsuvi sue eve siwo dɔ nɔ kukum ŋutɔŋutɔ.
  Ŋutsuvi siwo le tsɛ ŋutɔ, ŋutigbalẽ kple ƒuwo, ŋutilã siwo ŋu lãgbalẽgolowo metsyɔ kura o, afɔ ƒuƒlu siwo wogbã.
  Nyɔnuvia tsɔ nusiwo wòƒo ƒu ɖe akplo me la na wo, emegbe wòdzra wo le asitsalawo ƒe fiase aɖe me, le nyateƒe me la, woɖe asi le wo ŋu ŋutɔ, afɔkpa yeyewo kloe. Míeƒle nuɖuɖu aɖewo eye míegblẽe ɖi na ŋutsuviawo, tsɔ kpe ɖe aɖabɛwu si wotsɔ ɖiɖina ŋu.
  Woɖu nu zi gbãtɔ le ƒe geɖe megbe.
  Nyateƒee, Gerda wɔ nu le Kristotɔwo ƒe dɔmenyonyo nu. Gawu la, dzomeŋɔlie, eye le zã me la, mehiã be woatsɔ avɔ atsyɔ edzi o. Gake esi Italy ƒe agble siwo me dɔmenyonyo le wu enu la, nyɔnuvi si nɔ zɔzɔm ɖo ta dziehe gome la va wu enu ɖe Alps-towo dzi. Eye le afima la, dzoxɔxɔ gakpɔtɔ le ŋkeke me, gake vuvɔ le wɔwɔm le zã me. Eye kɔƒewo mebɔ kura o, ele be dɔ nawu wò.
  Nyɔnuvi si dɔ le wuwum la le eƒe dɔgbowo trɔm ŋutɔŋutɔ.
  Gbeɖeka vuvɔ dza le dzomeŋɔli eye avɔawo xɔ dzo. Nyɔnuvia ʋuʋu eye wòvuvu eƒe awua keŋkeŋ. Ekpɔe be yele amama eye yemate ŋu aʋli ye ɖokui ta o. Ele be matsɔ nye avɔwo azɔ kabakaba. Màte ŋu amlɔ amama le zã me o - dzomavɔ ŋutɔŋutɔe. Gerda medɔa alɔ̃ zã kple keli o, gake le ŋdi me la, eɖina ɖe anyi vie eye wòxɔa dzo hedɔa alɔ̃. Emegbe egazɔ zã bliboa katã ake, eye kaka ŋdɔnuɖuɣi naɖo le ŋufɔke la, eɖo agble aɖe si le to dzi.
  Nyɔnuvia do ɣli kple dzidzɔ eye wòte eƒe abɔwo ʋuʋu. Eƒe nɔnɔme nɔ nɔnɔme xɔm xoxo, eye esi ŋutsu aɖe do la, Gerda wɔ kaba tsɔ eƒe asiwo tsyɔ eɖokui dzi.
  Ŋuɖoɖoae nye be:
  - Wow, wòe nye gbemelã!
  Aƒetɔa lɔ̃ be yeana awu bɔbɔe kple xoxowo Gerda, gake le esia teƒe la, ezi edzi be wòatso ati kwasiɖa eve blibo eye wòatsɔ tsi le gazewo me kple rocker.
  Gakpe ɖe eŋu la, àte ŋu akɔ do si le ʋɔtrua me hã me to kpewo dada me.
  Nyɔnuvia wɔ dɔ vaseɖe esime ɖeɖi te eŋu eye abolo ƒuƒu kple notsi babla koe ɖuna. Aƒetɔa kpee be wòava nɔ anyi, gake Gerda da alakpa hegblɔ be yele mɔzɔzɔ aɖe dzi. Le dzitsitsi me la, todzifi la na kotoku ƒomevi aɖe si me do le lae, gake ne mede ɖeke o la, mèle amama o. Eye metsɔ abolo kakɛ aɖeke gɔ̃ hã ƒu gbe ɖe mɔ dzi o.
  Eye esia nye na nyɔnuvi aɖe si ƒe asiwo xɔ ʋuʋudedi tso vidzidzi me, eye wòwɔ dɔ le geek la ŋu vaseɖe esime ɖeɖi te eŋu.
  Ele be Gerda nayi kple ƒodo ƒuƒlu. Eye le towo dzi la, kɔƒewo mebɔ o, eye Alps-towo ŋutɔ hã lolo, le towo tame, le dzomeŋɔli gɔ̃ hã la, sno dzana. Nyɔnuvi si dɔ nɔ wuwum la vuvu gbe, clover, eye wòɖu fir-tiwo. Le ŋkeke ewo me la, etsi ale gbegbe be meganye naneke o negbe ŋutigbalẽ kple ƒuwo ko. Nyemete ŋu tsi tre ɖe akpɔkplɔa ɖuɖu ƒuƒui gɔ̃ hã ŋu o.
  Medo vlo tsikpe nono o, eye wòde afɔku me be yeaxɔ ŋɔti me veve.
  Emegbe megava ke ɖe agblea ŋu ake. Ewɔ dɔ sesĩe le afima ŋkeke etɔ̃, gake eɖu nu wòsu, eye wotsɔ ɖewo nɛ hena mɔa. Gake nusi gblẽ wu le togbɛwo dzi enye vuvɔ si nɔ anyi le zã me. Nyɔnuvia mlɔa anyi le ŋkeke me eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ʋuʋudedi le la ƒoa afɔ kpe ɖaɖɛwo le zã me. Ɣeaɖewoɣi la, amegãxiwo doa ɣli, zi geɖe la, Gerda gena ɖe aʋli me eye wòdzea anyi kloe, gake dzɔgbese kpɔa eta. Togbɔ be vɔvɔ̃ geɖe le towo dzi zɔzɔ le zã me ŋu hã. Eye dɔwuame...
  Nane si le abe dzomavɔ si me tsikpe le ene.
  Esi Hannibal tso Alps-towo yi Italy la, eƒe aʋakɔa ƒe afã kple eƒe sɔwo katã ku. Eye le afisia la, nyɔnuvi sue aɖe, nyuie, tsitsi aɖe gɔ̃ hãe wɔa tɔtrɔa ƒe geɖe.
  Eƒe afɔwo to kpe ɖaɖɛwo me, wogbã tsikpe ƒe ƒuƒu, eye ɖeɖi te eƒe ŋutilã ŋu, gake egatsɔ kalẽtɔ dzinɔameƒotɔ la to toawo dzi kokoko.
  Esi Gerda ɖo agblea dzi xoxo la, eva ke ɖe agble bubu aɖe ŋu esime wònɔ mɔ dzi, eye nuɖuɖu ganɔ afima ake. Aƒetɔa va zu dɔmenyotɔ wu eye wòtsɔ lãfuwu kpui aɖe kple afɔkpa na nyɔnuvia, gake Gerda gbe, eye wògblɔ be kpeawo kple vuvɔ zu numame na ye xoxo, eye afɔ ƒuƒlu zɔna bɔbɔe wu esiwo me afɔkpawo le. Aƒetɔa tsɔ nuɖuɖu kotoku blibo aɖe na mí hena mɔzɔzɔa.
  Gerda he ɖe megbe vie, eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ɖo afɔ kpe ɖaɖɛawo dzi, gake ʋuʋudedi siwo le goa dzi la vivi gɔ̃ hã.
  Nyateƒee, esia na nyɔnuvia ƒe kpekpeme gasẽ ɖe edzi, gake ena wògate ŋu zɔ kwasiɖa eve alo etɔ̃ bubu evɔ medzudzɔ o. Togbɛawo nɔ nuwuwu gogom, toawo nɔ ɖiɖim ɖe edzi. Eye Gerda tso mɔa ƒe akpa si sesẽ wu: Alps-towo tame.
  Be woawɔ nane si le abe esia ene afɔ ƒuƒlu kple awu siwo me kɔ la sɔ kple Hercules ƒe aʋadziɖuɖu. Eye ɖevia wɔ nusianu.
  Fifia ekpɔ eɖokui le Switzerland, afisi nuwo fa vie eye agbledeƒewo bɔ wu. Tɔtrɔa do ŋusẽ Gerda, eye mexɔ vuvɔ le towo dzi o, eye mexɔ ŋɔti gɔ̃ hã o. Nukatae Mawuwo melɔ̃a gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo le gbɔgbɔ me o, ke boŋ woɖoa eteƒe na ŋusẽtɔwo?
  Eye esia ƒo nu tso kalẽwɔwɔ kple dzideƒo si te ŋu tua kpewo ŋu.
  Gerda yi edzi nɔ zɔzɔm henɔ azɔli zɔm, etɔ ɖe agbledeƒewo, ewɔ dɔ, eye ɣeaɖewoɣi hã nɔ ha dzim. Agbe si nɔa tsaglãla tsam doa dzidzɔ nɛ eye wònyae nyuie. Ŋkekeawo te zɔzɔ kabakaba eye wova nɔ sesẽm ɖe edzi. Vaseɖe fifia la, dzɔgbese kpɔ nyɔnuvia ta tso ame vɔ̃ɖiwo, adzodalawo kple amegbɔdɔlawo si me. Ke hã, Gerda megale sue nenema gbegbe o, eye ate ŋu ahe amegbɔdɔlawo vɛ. Gake vaseɖe fifia la, nusianu yi edzi nyuie.
  Gake ɣeaɖeɣi la, adzodala aɖe dze edzi. Eƒoe ɖe anyi, nyɔnuvia tsɔ kpe ƒo eƒe ta. Eye emegbe le alɔmeɖeɖe me la, eƒoe wòku.
  Eyata nyɔnuvia to Switzerland, eye wòge ɖe Bavaria. Dzomeŋɔli to eƒe kɔkɔƒe xoxo, gake le gbadzaƒea la, egaxɔa dzo ŋutɔ, le zã me gɔ̃ hã. Eye mɔawo hã meto kpe nenema gbegbe o. Enye dzidzɔ ŋutɔŋutɔ be mayi. Míeva doa go amewo ƒe nɔƒewo zi geɖe, eye kuxi aɖeke menɔa nuɖuɖu ŋu o. Gerda, si wɔa dɔ ɣeyiɣi aɖe la, dzra ga aɖe ɖo na eɖokui eye wòtrɔ asi le eƒe awua ŋu wòzu awu si nya kpɔ wu eye wònye yeye wu. Gake elɔ̃na be yeazɔ afɔ ƒuƒlu, vevietɔ esi afɔkpa ƒe afɔkpodzi va sesẽna wu afɔkpawo ta.
  Eye ne afɔkpa mele asiwò o la, wò afɔwo nɔa bɔbɔe wu eye wote ŋu zɔna nyuie wu.
  Gake ɣeyiɣia va yi. Nyɔnuvia ʋu yi dziehe. Dzomeŋɔli wu enu eye adame ɖo. Tsi fafɛ dza, eye Gerda va kpɔ eɖokui le Germany ƒe dziehe. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe to tsikpe siwo me tsikpe le la me, eye wòse vuvɔ vie. Gake Gerda nya nu tso eŋu xoxo ale gbegbe be etso nya me be yemaxɔ afɔkpa kple lãfuwu o, eye wòɖo seɖoƒe na aɖabɛwu ɖeka si wotsɔ lãfu wɔe. Egadi ake be yeatsi zã bliboa, le ŋkeke me ko, eye yeafɔ afɔ le zã me.
  Eƒe afɔ ƒuƒluwo gbã tsikpe ƒe ƒuƒu, eye ʋuʋudedi siwo le afɔkpodzia dzi la se le eɖokui me be dzidzɔ le ye ŋu kloe.
  Eyata eto Germany ƒe dziehe si me amewo sɔ gbɔ ɖo vie la ŋu va ɖo atsiaƒua gbɔ.
  Melé ŋku ɖe ƒutsotsoe siwo nɔ ƒoƒom heƒo ƒuta la ŋu. Etsɔ eƒe afɔ siwo ŋu ɖeɖi te la de dzetsi me. Eƒu tsi le tsia me, si dze abe ɖe wòxɔ dzo kloe ene.
  Afi aɖeke meli woato anyigba dzi ayi ŋgɔe o, eye manya wɔ be woatso atsiaƒua o. Denmark si me wòtso la te ɖe wo nɔewo ŋu vie. Kasia nyɔnuvia di be yeatrɔ ayi ye de Copenhagen. Ðewohĩ eya ŋutɔ tɔgbuia gakpɔtɔ le agbe. Gawu la, womenya alesi woawɔ ayi ŋgɔe o.
  Gake Gerda bɔbɔ nɔ kpe gbadzɛ aɖe dzi le atsiaƒu to eye esi wòbu tame vɔ la, egbe tɔtrɔgbɔ ƒe susua. Ne mɔ bubu aɖeke meli si dzi nàto ado le eme o la, ekema ele be nàdi meli aɖe si ayi dziehe, aɖo tsikpeawo gbɔ eye emegbe nàʋu ayi Dziehe Ƒuta. Elabena, anɔ eme godoo be snofianyɔnua ƒe fiasã le afima.
  
  Enyo, ne ehiã la, akpɔ meli ma tɔgbe, gake fifia ya, yi melidzeƒea.
  Emegbe Gerda ŋutɔŋutɔ nyɔ. Charlotte ʋuʋu eƒe abɔta, eye wòɖo ŋku edzi nɛ be:
  "Wodzra ʋetsuvi la ɖo ɣeyiɣi didi aɖee nye sia, gake womedi be yewoanyɔ mí o." Amekae awu Amerikatɔwo nu?
  Gerda de dzesii esi wòdɔ alɔ̃ afã kple afã be:
  - Menye be woaƒoe o, ke boŋ be woawu enua? Esia nye kakaɖedzi na ame ɖokui!
  Christina do ɣli be:
  - Nukatae nègale ɖi kem le eŋu kokoko?
  Gerda ʋuʋu eƒe ɖa si le ɣie abe sno ene:
  - Ao! Ðikeke ka gbegbee nye si ate ŋu anɔ anyi le gɔmeɖose nu! Be míewɔ avu to xexeame ƒe akpa gãtɔ me oa?
  Christina ko alɔgbɔnu be:
  - Xexeame ƒe akpa gãtɔ... Eye ɣekaɣie wòanye!
  Magda de dzesii dzikutɔe be:
  - Mawu manɔmee la, míaɖo naneke gbɔ o!
  Nyɔnuviawo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Ede! Menye nya ɖeka pɛ hã tso mawusubɔsubɔ ŋu o! Míedi be míanye xexemetɔwo!
  Eye aʋawɔʋua te ʋuʋu, eye wòlé eƒe zɔhɛwo. Ʋua nɔ ʋuʋum nyuie. Gas turbine ƒe mɔ̃a tu bɔbɔe, eye aʋawɔʋua nɔ du dzi le mɔ gã la dzi kilometa blaadre.
  Gake le afisia la, wozɔ blewu le mɔa dzi ya. Gerda bia exɔlɔ̃wo kple alɔgbɔnukoko be:
  - Mebia ɖokuinye be, èsusu be ele be ahom naxɔ Washington loo alo Amerika ana ta gbãa?
  Charlotte do susua ɖa be:
  - Anɔ abe le glitoto me ene!
  Gerda ko alɔgbɔnu be:
  - Ðe esia le abe le glitoto me enea?
  Charlotte gblɔ dadatɔe be:
  - Zi alesi nèyi ŋgɔe la, zi nenemae wògblẽna ɖe edzii!
  Kasia Gerda gblɔ be:
  - Eye meku drɔ̃e be mezu nyɔnuvi sue. Abe Andersen ƒe kalẽtɔ ene kloe, ɖeko wòwɔ nuku wu!
  Christina de dzesii lɔlɔ̃tɔe be:
  - More dramatic... Hmm, ke ne Andersen ŋlɔ nu tso míaƒe aʋawɔʋua ŋu ɖe?
  Charlotte ɖo kpe edzi vevie be:
  - Eyae nye ema! Ðeko wòle abe ɖe míaƒe aʋawɔʋua lɔ̃ tu si tsɔa eɖokui, eye woʋli nya le esi fa wu ŋu ene. Emegbe woɖo tu si wotsɔna ʋua eɖokui la ɖe ga...
  Christina ɖɔe ɖo be:
  - Alo ɖewohĩ menye tu si ʋuna le eɖokui si koe o, ke boŋ aʋawɔʋu hã... Eye wova zu robot terminators le etsɔme. Eye le tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tu teƒe la, wotsɔa aʋawɔtu siwo wotsɔna daa tue.
  Gerda dzi ha be:
  - Do ŋgɔ la, wotsia tsikpe me le dowo me, tɔgbuiawo nɔa hũ ɖem... Eye fifia hyperplasma nye dzɔgbese ƒe nyametsotsowɔla!
  Christina kɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ ŋutɔ la ɖe dzi eye wòde dzesii be:
  - Mawɔ seselelãme aɖe le amegãwo ƒe fiasã me... Eye wò hã!
  Gerda lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Míekpɔ ene dzeani aɖe!
  Magda tsɔ asi ƒo Christina ƒe afɔ eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ɛ̃, nyɔnu ƒe ŋutilã nya kpɔ ŋutɔ!
  Gerda tsɔ ɖikeke kpɔ Magda be:
  - Ɣekaɣie nye zi mamlɛtɔ si nèkpɔ ŋutsu?
  Nyɔnuvia ɖo eŋu dzikutɔe be:
  - Wò ŋutɔ ènyae nenema!
  Charlotte do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míate ŋu aɖu fewu le gamenɔlawo ŋua?
  Gerda gblɔe le susu me be:
  - Gbã la, ele be míalé wo! Eye emegbe míaɖu dzi vevie! Le funyafunyawɔwɔ kple ʋu me!
  Charlotte, abosam ma si ƒe taɖa biã la ɖe eƒe aɖuwo ɖe go henɔ ɣli dom be:
  - Eye melɔ̃ ʋu!
  Aʋawɔʋu si dzi ame dzetugbeawo nɔ la ge ɖe aʋa la me. Fifia ya, Pershing ene tsi tre ɖe mɔa dzi. Aʋawɔʋu siwo me afɔku le vie wu la daa tu zi geɖe wu. Aʋawɔlaawo ɖɔlia wo nɔewo nɔa tu dam. Tu ɖeka koe dze E-50-ʋua dzi, eye Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo zi ɖoɖoe. Avuwɔwɔa nɔ kpuie, aɖabaƒoƒo afã. Mɔnukpɔkpɔ aɖeke menɔ anyi be woatsi tre ɖe Germanytɔwo ƒe tu la ŋu o.
  Emegbe Sherman ƒomea do. Nyɔnuviawo ƒo wo tso adzɔge. Míeƒo geɖe. Aƒelikawo wu susɔeawo nu.
  Emegbe Germanytɔwo ʋu yi ŋgɔ. Míekpɔ batri aɖe si me tu siwo wogblẽ ɖi le. Gake abe alesi wòva dzɔe ene la, menye nusianue le bɔbɔe nenema gbegbe o. Tu siwo woda la va zu nusiwo wotsɔ ɣla, eye woda tu siwo sɔ pɛpɛpɛ eye wogblẽa nu la tso amedzidzelawo megbe.
  Nyɔnuviawo ɖo eŋu. Wozi ɖoɖoe na Amerikatɔwo. Gake woƒe aʋawɔʋua ƒe aʋawɔnuwo ƒo zi geɖe.
  Gerda de dzesii be:
  - Ne kakaɖedzi le mía ɖokui ŋu wu eye aʋawɔnuwo gbɔdzɔ wu la, anye ne ele be míawɔ kunuwɔwɔ!
  Magda de dzesii dzikutɔe be:
  - Gake ekema ànya Mawu si ƒomevi le mía si godoo!
  Gerda ɖo eŋu sesĩe be:
  - Le nye agbe si kplɔe ɖo me la, mazu aʋafia eye maxɔ asrafowo ƒe tatɔ.
  Charlotte ƒo nu kple ɣli be:
  - Anye ne mexɔ aʋakɔ eve zi ɖeka!
  Christina ko alɔgbɔnu eye wògblɔ kpee be:
  - Eye wòe nye ame suesuesue! Nukatae menye ene zi ɖeka o!
  Gerda, si nɔ nu kom la, de dzesii be:
  - Ao, enyo wu be biliɔn ɖeka, alo triliɔn nanɔ asiwò enumake!
  Nyɔnuviawo do nukoko eye woƒo woƒe ŋgonu gɔ̃ hã. Emegbe, woƒe aʋawɔʋua yi edzi. Ele be míada tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tu. Esi wòtso Yankees bla nanewo ɖe anyi vɔ la. Le afisia la, Amerikatɔwo wɔ aʋa kple dzimesesẽ wu. Eye wometsɔ aflaga ɣia ƒu gbe o.
  "Adzetɔwo" do, tu siwo woa ŋutɔwo tsɔna siwo ŋu ŋusẽ mele o, gake wowɔa nu kabakaba. Woda tu woƒe nyɔnuviwo, togbɔ be woda tu wo zi eve alo etɔ̃ le wo ɖokui si hã.
  "Adzetɔwo" dometɔ ɖeka trɔ gɔ̃ hã le esi wòƒoe pɛpɛpɛ vɔ megbe. Nyɔnuviwo
  Cooed:
  - Míenye super!
  Eye wogaɖo akpoxɔnuwo ɖa ake. Wodae ɖe edzi wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Esime aʋawɔlawo nɔ aʋa wɔm vɔvɔ̃manɔmee. Gake le mɔa dzi la, wova ke ɖe tu kpekpe siwo ƒe didime nye milimeta 120 ƒe batri aɖe ŋu. Le afisia la, ele be míawɔ afɔɖeɖe xoxo. Ale be Mawu naxe mɔ na wo la, womegbugbɔa nu na woƒe asikpakpla kɔ na ame si wua ame o.
  Akpoxɔnuawo dzo le teƒe si te ɖe afima ŋu kloe.
  Gerda da tu tso adzɔge ʋĩ. Amerikatɔwo ƒe tu gbãtɔ zi ɖoɖoe.
  Emegbe woƒo evelia na evelia, eye emegbe woƒo etɔ̃lia.
  Magda ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Mawu nayra mí!
  Tukpea ƒo E-50 ƒe ŋgɔgbekpa si le etame, gake milimeta 250 si le dzogoe aɖe dzi la trɔ nunana la. Gake le Germanytɔwo ƒe tu gome la, ɖeɖe aɖeke menɔ Amerikatɔwo si o. Aʋawɔwɔ nye kɔdada, gake le go sia me la, eva dzɔ be Nazitɔwo ƒe abɔwo didi akpa.
  Charlotte de dzesii kple nukoko be:
  - Aʋawɔnu mawo tɔgbe... Eye aleke wotrɔ zu lã falɛfalɛ si woɖa!
  Gerda tsi tre ɖe eŋu kple vɔvɔ̃ le eƒe gbe me be:
  - Ðewohĩ míaƒe amedzidzeyameʋuwo de dzesi tu gã mawo tɔgbe. Le nyateƒe me la, calibre sia ate ŋu anye afɔku na mí, vevietɔ ne edze axadzi!
  Christina ƒo nu kple ɣli be:
  - Ame ŋkuta aɖe le asinye, gake míaƒe yameʋukulawo nye hacks!
  Howitzer si ƒe didime nye milimeta 155 hã da tu. Nyateƒee, eƒe nyateƒetoto mesɔ gbɔ na Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu o. Gbevuvi sia tɔgbe, si mewɔa nu aduadu o. Gake menye ʋetsuvie futɔa nye o! Eye E-50 ƒe kɔkɔme anɔ abe meta eve ene - aʋawɔʋua va zu ƒuƒuie ŋutɔ.
  Charlotte tsyɔ howitzer la dzi, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo zã joystick la tsɔ ɖo tuawoe, eye wòdo ɣli be:
  - Me nye ame gã ŋutɔŋutɔ!
  Christina tsɔ aʋatsokaka be:
  - Wò kafukafunyawo nye monotonous!
  Charlotte ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  - Ɛ̃! Míefia aɖaŋu si wozãna edziedzi la wò! Ɣeyiɣia de be míatrɔ ɖe uppercuts ŋu!
  Magda mete ŋu tsi tre ɖe eŋu be:
  - Le Mawu ƒe kpekpeɖeŋu me la, le dzɔdzɔme nu!
  Le June ƒe afã gbãtɔ me la, Third Reich ƒe asrafowo te ɖe Toronto ŋu eye woƒo xlã Canada ƒe du gãtɔ kekeake. Amerikatɔwo dze agbagba be yewoalé ɖe nuto gã aɖe si me amewo sɔ gbɔ ɖo ŋu. Eye wokplɔ asrafowo va afima. Germanytɔwo, le kɔnyinyi nu la, ƒo xlã dua, henɔ agbagba dzem be yewoadze teƒe siwo woate ŋu adze bɔbɔe wu. Aʋa gãtɔwo kekeake dzɔ esime asrafo siwo wu miliɔn ɖeka kple afã kpɔ gome le akpa ɖesiaɖe. Amerikatɔwo ƒe tu sue si wotsɔa tu suewo wɔe la bɔbɔ ɖe anyi wu Germanytɔwo ƒe tu si wotsɔna dzea ame dzi, vevietɔ MP-54 ƒe tu yeyetɔwo, eye dɔwɔnu susɔeawo hã bɔbɔ ɖe anyi wu.
  Amerikatɔwo mete ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu tututu le aʋawɔwɔwo me o. Wo dometɔ geɖe lɔ̃na be yewoaɣla ye ɖokui le tudadaɣi alo atsɔ wo ɖokui ana gɔ̃ hã - vevietɔ ne woge ɖe zea me.
  Ne èwɔ avu kple Germanytɔwo la, mele be nàvɔ̃ o! Eye Soviet-srafowo mevɔ̃na na esia o, gake ɖikeke gãwo do mo ɖa le Amerika-srafowo ŋu. Ke hã, Yankeestɔwo wɔa avu, eye ŋgɔyiyia gblẽa nu le Germanytɔwo ŋu.
  Monster ƒe aʋawɔʋu gã la nɔ ŋgɔ yim ɖo ta Toronto. Fifia ele nɛ be wòada bɔmb ɖe du sesẽ si ŋu woɖo gli sesẽwo ɖo la dzi. Tudala vevitɔ Adala do dziku vie le esia ta. Elabena ele be dumevi dzro geɖe akpa naku le tudadaa me.
  Ðetugbui sia menye ame vɔ̃ɖi kura o. Gake ele klalo be yeawɔ yeƒe dɔdeasi na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia.
  Agbe nye nu sesẽ aɖe. Adala menye Germanytɔ si ƒe ƒome dzadzɛ o. Vifofo si nye Russiatɔ nɔ esi, si gblẽ eƒe nɔnɔme ya. Gake dadaa gblɔ le se nu be yetsɔ Adala tso Germanytɔ aɖe gbɔ. Nyɔnuvia ŋutɔ hã ƒe nya me kɔ ŋutɔ le aɖaŋuɖoɖo siawo ta. Eyi ɣedzeƒeʋawɔƒea le ƒe 1942 me, esime Fuhrer-ʋua ɖe mɔ be woazã nyɔnuwo le aʋawɔwɔ me.
  Ewɔ avu abe tudala ene hena ɣeyiɣi aɖe. Eƒe dzeside pɛpɛpɛ kple dzesi nyuiwo de dzesii. Woxɔ gayibɔ ƒe atitsoga siwo le hatsotso gbãtɔ kple evelia me. Emegbe asrafo ƒe dzedzeme ƒe atitsoga si wotsɔ klosalo kple sika wɔ. Eye tudala ƒe atitsoga hã, gbã le klosalo me, emegbe le sika me. Ekpɔ gome le ahomya si dzɔ ɖe London dzi la me. Emegbe egakpɔ eɖokui le ɣedzeƒe gome ake. Exɔ ŋkɔ be enye Third Reich ƒe tudala nyuitɔwo dometɔ ɖeka. Exɔ tudada ƒe atitsoga si wotsɔ sika kple daimɔnd wɔe, kpakple Knight"s Cross of the Iron Cross hã.
  Wode dɔ asi nɛ be wòanye tudala vevitɔ kple Monster aʋawɔʋu gã la ƒe amegã. Nusi ŋu bubu le ŋutɔ.
  Adala nye tudala deŋgɔ aɖe ya. Eye enye tudala bibi kple ayetɔ. Eye Soviettɔwo ƒe aʋafia ene kple asrafomegã siwo wu blaene le esi. Adala wɔa nu ɖe Russiatɔwo ŋu bubutɔe. Wotsi tre ɖe eŋu dzimesesẽtɔe vavã. Le kpɔɖeŋu me, nyɔnuvia kpɔ gome le amedzidzedze si wowɔ ɖe Sevastopol ŋu me. Mekpɔ Soviet-srafowo ƒe kalẽwɔwɔ gã la. Emegbe ewɔ aʋa le Stalingrad ƒe gbɔto kple Stalingrad ŋutɔ siaa. Ewɔ aʋa kple Britaintɔwo hã - hã veviedodotɔe, togbɔ be menye aʋawɔla nyuiwo abe Russiatɔwo ene o hã.
  Adala si le abi gã aɖe nu, gake tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tue ƒoe vie. Eyata afɔku aɖe nɔ agbe me. Nyɔnuvia ƒe dzi sẽ le aʋawɔwɔwo me, eye fifia ese le eɖokui me abe megbe sisiblisi ene kloe. Nyateƒee, "Monster" aʋawɔnu tso didiƒe kple milimeta alafa ene bubu ƒe aʋawɔnu si wotsɔ kpe wɔe.
  Mèsena le ɖokuiwò me be yele kalẽtɔ ŋutɔ le aʋawɔʋu ma tɔgbe me o. Eye emegbe nàda tu aƒo xlã dua. Le nyateƒe me la, asrafowo koe tudala la wua. Eye le afisia...
  Adala, esi wònɔ sedede be woada tu la, ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Mawu nena míaƒe dziwo nanɔ dzadzɛ!
  Petro le du dzi le afisia. Ŋutsuvi dzetugbe aɖe si do awu kpui siwo sɔ nɛ ko - wovuvu, woƒe ŋutigbalẽ le ɣie, eye eƒe ŋutilã nyo. Ŋutsuvia dze tugbe eye nyɔnuvi geɖewo léa ŋku ɖe eŋu kple didi vevie, alo dzea agbagba gɔ̃ hã be yewoaka asi eŋu. Adala do ɣli na wo vevie be woagawɔe gaglãa akpa o. Ẽ, eye woate ŋu ahe ƒewuivi atsae. Ŋutilãa metsi haɖe o, nyɔnuvi wuiatɔ̃ siwo le lãmesẽ me, siwo tsi bliboe, li. Enyo wu be nàdi ŋutsu tsitsiwo.
  Peter tso ƒome dahe aɖe me, le nyateƒe me la, dzɔgbenyui gã aɖe anɔ eŋu ne ekpɔ dɔ le aʋawɔʋu gã aɖe me. Le afisia la, woxea fe geɖe wu eye wole dedie vie.
  Gake esi ƒewuivia da tu eƒe aboyome, ameyibɔ tsitsi aɖe, hewui la, ena Adala ƒe vivisese menyo o.
  Le nyateƒe me la, màte ŋu awu ame si metsɔ tu o, evɔ̃ɖi ŋutɔ. Ðewohĩ enye nyateƒe be tudada ame tsitsi nye ame ŋutɔ ƒe nubuname sue aɖe - menye nublanuinya nenema gbegbe o. Gake egadzɔa dzi na ame kokoko.
  Adala megblɔ nya aɖeke na Peter o, gake etso nya me be ne ehiã la, yeawɔ aye aɖe ɖe ŋutsuvia ŋu. Le ɣeyiɣi sia me la, na wòawɔ dɔ... Adala kpɔ alesi wole ŋutsuvia ƒom la le susu me. Mebiaa ɖokuinye be ɖe wòado ɣli hã?
  Nyɔnuvi aɖe xlẽ agbalẽ aɖe tso Stenka Razin viŋutsu ŋu ɣeaɖeɣi.
  Wolé ŋutsuvi aɖe si xɔ abe ƒe wuietɔ̃ ene kpe ɖe fofoa ŋu. Gɔmesese le eŋu be Amegãɖeɖi nye aglãdzela nyanyɛ aɖe si kɔ ʋu ƒe sisiwo ɖi. Gake ɖevi koe viŋutsua gakpɔtɔ nye. Biae be wo dometɔ kae hã.
  Gake Cornil ƒe kpeɖeŋutɔa bu asrafomegã tsãtɔa ŋu le mɔ bubu nu. Eye wòdo susua ɖa be woatsɔ dzonɔameme abia gbe ŋutsuvia - ne enya afisi fofoa ƒe kesinɔnuwo le ya ɖe.
  Wokplɔ Stenka Razin viŋutsu yi funyafunyawɔƒe aɖe. Ŋutsuvia dze agbagba be yeakpɔ dzɔdzɔe ahalé ye ɖokui dadatɔe. Togbɔ be edzi ŋɔ le ememe hã. Wohe funyafunyawɔnuwo, dzodoƒea le bibim. Amewula siwo do gakuku dzĩwo.
  Samosa te ɖe ŋutsuvia ŋu, do eƒe asi, ʋuʋu eƒe kɔme eye wòbia ŋɔdzidoname be:
  - Ne ègblɔ afisi ŋutsua ɣla kesinɔnua ɖo nam la, míaɖe asi le eŋu. Ao - míawɔ funyafunya ame!
  Stenka Razin viŋutsu Grishka ɖo eŋu dzinɔameƒotɔe be:
  - Nyemagblɔ nya aɖeke na wò o! Eye wògale nenema wu gɔ̃ hã na wò!
  Samosa ƒo nu kple ɣli be:
  - Fuwɔ funyafunya tomboy la!
  Eye eya ŋutɔ he kɔla la, eye wòvuvu ŋutsuvia ƒe caftan. Woɖe Grishka ƒe awuwo le eŋu eye wohee ɖe agbatsɔkekea dzi. Ŋutsuvia dze agbagba vevie be yeaɖe afɔ ɖe megbe. Gake amewula bibiawo tsɔ ƒoƒo ɖe kɔ dzi na Grishka megate ŋu ʋãna o. Emegbe wobla eƒe asiwo ɖe megbe eye wodze ka la kɔklɔ gɔme. Ŋutsuvia ƒo aɖuwo. Amewulaa lé ŋutsuvia ƒe akɔta heʋuʋui, eye wòtrɔe le ƒunukpeƒewo. Grishka dze gbɔgbɔ gɔme sesĩe, gake exe mɔ ɖe ɣlidodo aɖe nu.
  Agbalẽŋlɔla si nɔ nyawo gblɔm na agbalẽfialawo la gblɔ kple gbe deto be:
  - Gblɔe nam, fiafitɔ, afisi nɔviwò ɣla kesinɔnua ɖo.
  Ŋutsuvia ɖo eŋu kple vlododo le eƒe gbe me be:
  - Ne menya hã la, nyemagblɔe o!
  Samosa de se na amewulaa be:
  - Lᴐ! Ewo ƒoe kple beléle!
  Amewulaa ƒoe madzudzɔmadzudzɔe. Grishka ƒe ŋutilã ʋuʋu. Le ƒoƒo ewolia dzi la, funyafunyawɔla la tsikpe. Eye wòlé ŋku ɖe Samosa ŋu. Le amewuwua me la, ŋutsuvia zi ɖoɖoe, eye wònɔ eƒe nuyi ɖum.
  Agbalẽŋlɔla la gblɔ kple gbe deto be:
  - Gblɔe nam, fiafitɔ, afikae ŋutsua ɣla kesinɔnu la ɖo?
  Grishka do ɣli be:
  - Nyemagblɔe o!
  Samosa ƒo nu kple ɣli be:
  - Atɔ̃ ƒoƒo evɔ womeɖee o!
  Amewula la tsɔ ƒoƒo gã aɖe ƒo ŋutsuvia, eye wòʋuʋu eƒe ŋutilã bliboa. Grishka do ɣli, gake eɖu eƒe nuyi. Woƒoe zi evelia kplɔe ɖo. Azɔ hã, etutuna eye wòsẽa ŋu. Grishka yi edzi zi ɖoɖoe. Eye le ƒoƒo etɔ̃lia me ake la, ʋu nɔ dodom tso ŋutigbalẽ si wotso la me.
  Samosa blu ɖe eta esime wonɔ ŋutsuvia ƒom. Nyateƒee, ɖewohĩ viŋutsua menya afisi Stenka ɣla kesinɔnua ɖo o. Eye ɖewohĩ kesinɔnu ŋutɔŋutɔwo gɔ̃ hã. Gake ele be woabia gbe ŋutsuvia. Eye nàɖe nya ɣaɣlawo ɖa le eme.
  Le ƒoƒo atɔ̃lia megbe la, ʋua te sisi vevie.
  Agbalẽŋlɔla la gbugbɔ biabia la gblɔ. Grishka zi ɖoɖoe.
  Samosa de se be:
  - Fiã eƒe afɔkpodzi.
  Amewulaa ɖe gayibɔ dzodzoe aɖe do goe hetsɔe va ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la gbɔ. Eʋuʋu, etrɔ, eye... ƒe susu bu.
  Adala susui be anyo be yeana Petro nato nusia me ale be yemawu ame siwo metsɔ tu o kple ame tsitsiwo o. Petro wɔ nu gbegblẽ aɖe. Aleke wòanɔ le aʋa ŋutɔŋutɔ si woawɔ kple kadodo me? Ðe màkpe ŋu oa?
  Stenka Razin viŋutsu Grishka, le mɔa nu la, nya afisi fofoa ƒe kesinɔnuwo dometɔ ɖeka ɣla ɖo, gake ezi ɖoɖoe. Wotsɔ tsikpetsi si wotsɔ gaze ɖeka kɔ ɖe eme na eƒe susu va. Emegbe Samosa de se be:
  - Tsɔ gayibɔ tɔ dzo afɔkpodzi kemɛa hã!
  Fifia ŋutsuvia meku o, edze agbagba be yeaʋuʋu, gake Grishka ƒe afɔ ƒuƒluwo bla ɖe stocks la me.
  Samosa ƒo nu kple ɣli be:
  - Lashes atɔ̃ bubu, beléle aɖeke manɔmee!
  Le ƒoƒo atɔ̃lia megbe la, ŋutsuvia ƒe ta si nɔ keklẽm la ʋuʋu, eye Grishka ƒe tagbɔ bu.
  Agbalẽŋlɔla bibi aɖe le funyafunyawɔwɔ amewo me ɖo aɖaŋu be:
  - Na wòayi! Ðevia agamlɔ anyi kokoko!
  Samosa gblɔ sesĩe be:
  - Ðe avuvi la ɖa! Tsɔ vodka tutui eye nàtsɔe aɖo aba dzi... Na wòadzo! Etsɔ míayi funyafunyawɔwɔa dzi!
  Woɖe Grishka le agbalẽdzraɖoƒea eye wotsɔ aha kple tsi tsaka tutu lãɖeɖeawo. Ŋutsuvia ʋuʋu: vodka la ƒoe. Emegbe wona lãmi dzodzoe Grishka eye wotsɔe de gaxɔ si me dzoxɔxɔ le me. Gake ne edzɔ be wòadzɔ ko la, wobla ŋutsuvia ƒe kɔ heɖe mɔ nɛ wòdɔ alɔ̃. Ŋutsuvia mlɔ eƒe dɔme, aba la fa. Zi geɖe la, amesiwo ŋu wowɔ nuvevii la kuna le funyafunyawɔwɔ amewulawo me, eye Samosa di be yeanya afisi Stenka ɣla yeƒe kesinɔnuwo ɖo.
  Esi woɖe mɔ na Grishka be wòdzo aɖamlɔ anyi vɔ la, le ŋufɔke la, wogahe ŋutsuvia yi funyafunyawɔƒea. Wogahee yi dzi le agbatsɔkekea dzi ake. Grishka ƒe ƒunukpeƒe siwo keke xoxo la va nɔ veve sem wu. Wotsɔ kpekpemewo he ɖe ŋutsuvia ƒe afɔwo ŋu. Be woakeke lãmekaawo ɖe enu geɖe wu. Emegbe amewulaa, si nɔ alɔgbɔnu kom la, tsɔ gayibɔ aɖe si le dzo dam la vɛ eye wòmiãe ɖe Grishka ƒe akɔta. Ŋutsuvia nɔ aɖu ƒom le vevesese gã aɖe ta.
  Samosa do ɣli be:
  - Ƒo nu fiafitɔ!
  Eʋẽna abe dzobibi ene. Lã si wotɔ dzoe ƒe ʋeʋẽ nu sẽ ɖe edzi. Grishka ƒe ŋkuwo ʋuʋu le vevesese ƒe dzidziƒoame ta, eye ŋutsuvia gabu ake. Amewulaa ɖe gayibɔa le eƒe akɔta hegblɔ be:
  - Ŋutsuvi sesẽ aɖe...
  Samosa ƒo nu kple ɣli be:
  - Ele be míamae... Brazier la le wò afɔ gbɔ!
  Amewulaa tsɔ ami sisi ɖe ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi eye wòsi dzodoƒe aɖe tso didiƒe. Afɔkpodzi siwo bi xoxo la nɔ veve sem vevie. Ŋutsuvia nɔ gbɔgbɔm sesĩe. Eɖe fifia kple ʋu tsaka, eƒo aɖu, gake ezi ɖoɖoe. Togbɔ be exɔ asi ŋutɔ hã. Agbagbadzedzeawo nu sẽ ŋutɔ.
  Samosa ƒo nu kple ɣli sesĩe be:
  - Àƒo nu! Hey, ƒo nye megbe!
  Amewulaa na tsi dza ɖe Grishka dzi. Le ƒoƒo ewolia me la, ŋutsuvia ƒe ta ʋuʋu blewu eye wòdze anyi. Ŋutsuvia ƒe susu meva enumake o, esi wokɔ tsigoe ɖeka ɖe edzi gɔ̃ hã. Samosa ƒo Grishka ƒe mo eye wòɖe gbe be:
  - Gaƒoe ake!
  Deak de dzesii be:
  - Ame amama la aku...
  Samosa ƒo nu kple ɣli be:
  - Nu maɖinu! Ðee le agbatsɔkekea dzi! Yi edzi etsɔ!
  Wogaɖe Grishka le funyafunyawɔamemɔ̃a me eye wokplɔe yi xɔa me. Ŋutsuvia ƒo ƒoƒo eye wònɔ ʋuʋum. Edɔ alɔ̃ sesẽ aɖe si me susu mele o. Emegbe efɔ hefa avi. Gake esi gaxɔdzikpɔla la do ko la, ezi ɖoɖoe hekpɔe kple dziku. Etsɔ abolo kple kvass aɖe ƒu gbe ɖe ŋutsuvia. Mɔnukpɔkpɔ aɖeke menɔ ŋutsuvia si be wòasi o, vevietɔ esi wobla kɔsɔkɔsɔ nɛ.
  Le ŋufɔke la, wowɔ funyafunya Grishka le mɔ bubu nu vie. Wokɔm ɖe dzi va ɖo dzisasrãa dzi, wodo woƒe abɔwo ɖe dzi ɖe agbatsɔkekea dzi, eye emegbe woɖe asi le ŋunye. Vevesese gbegblẽ ale gbegbe be
  doa kplamatse gbɔgbɔ. Wokɔ ŋutsuvia ɖe dzi zi etɔ̃ vaseɖe esime wòtsi dzodzodzoe.
  Le ema megbe la, amewulaa gaƒoe kple ƒoƒoe eye wòtsɔ gayibɔ dzodzoe fiã eƒe dɔgbo. Esi wowɔ funyafunya ŋutsuvia vevie vɔ la, woɖe asi le eŋu hekplɔe yi eƒe gaxɔ me. Amewulaawo mete ŋu ɖo naneke gbɔ o.
  Le ŋufɔke la, wotsɔ ka bla Grishka ɖe agbatsɔkeke aɖe dzi, wodo akaɖi aɖe ɖe eƒe afɔ ƒuƒlu te, eye wotsɔ ka dzodzoe de eƒe akɔta kple akɔta. Ŋutsuvia ƒe susu bu zi geɖe le funyafunyawɔwɔa me, gake eƒe susu va nɔ eŋu. Vaseɖe esime ɖeɖi te amewulaawo ŋutɔ ŋu eye wodzudzɔ funyafunyawɔwɔa.
  Le ŋufɔke la, wokeke ŋutsuvia, eye amewulaa te eƒe afɔbidɛwo gbã kple aŋe siwo le dzo dam eye wòte eƒe akɔta hã. Grishka do ɣli zi geɖe, gake eɖo nudidiwo ŋu be yeagblɔ nya aɖe kple moo.
  Eye wògaxɔ ƒoƒoa ake.
  Kwasiɖa eve va yi. Grishka ƒe ɖevi ƒe ŋutilã la vɔ xoxo le funyafunyawɔwɔ ame ta. Vevesese le afisiafi. Ʋu alo ʋuka aɖeke menɔ anyi si vevesese megblẽ o. Gbã la, esi woƒoe hetɔ dzoe la, edi be yeaƒu du age ɖe eme axe mɔ na bɔmb siwo le eƒe ŋutilã me. Gake esi vevesesea xɔ ame bliboa la, eva zu nusi me mekɔ o.
  Samosa ŋutɔ kpɔe be mɔnukpɔkpɔ si li be yeaxɔ nane le Grishka si la nɔ vɔvɔm le yeƒe ŋkume. Amewulaawo te atike yeye aɖe kpɔ. Míekpɔ wɔ. Wolũ Grishka ƒe taɖa eye tsi fafɛ te sisi ɖe eƒe fiakuku dzi. Fuwɔamea nye ŋutasẽnuwɔwɔ eye wòwɔa dɔ nyuie. Le gaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, ewɔna nam abe bɔmbwo le wowóm le ahɔhɔ̃a me ene. Grishka nye ŋkuagbãtɔ kple tokunɔ kloe. Megase nya siwo amewulaa kple Samosa gblɔ o.
  Wona ta eye wogahee ɖe agbatsɔkekea dzi ake. Esi womekpɔe dze sii be vevesese ɖesiaɖe na ŋutsuvia nye akɔfafa ko o - enye susuhenuwo tso abi si dzi ŋɔ wu le ahɔhɔ̃a me gbɔ.
  Dzo kple ƒoƒoa na eƒe ŋkuwo klẽ.
  Grishka ƒe susu va ɖo eŋu eye wòte ŋu kpɔ amewulaawo. Le afisia la, funyafunyawɔla la tsɔa kpekpemewo dana ɖe xɔtunu si me wobla ŋutsuvia ƒe afɔwo ɖo la dzi. Vevesese si le nye abɔwo kple abɔta la nu sẽna ɖe edzi, gake ehea nye susu ɖa le dzomavɔ si le nye ahɔhɔ̃ me ŋu.
  Samosa la ƒoa ɣli le eƒe lãkusiwo tame. Eya ŋutɔ ƒe taɖa biã, eye ɖa le esi:
  - Gblɔe nam, avuvi, afisi fofo ɣla kesinɔnuwo ɖo!
  Grishka ʋuʋu ta. Le esia ta la, ƒoƒo aɖe kplɔe ɖo si ʋuʋu ame kukua, eye woƒoe sesĩe. Amewula bubu si le ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu te la le dzoxɔxɔa ƒom le agbatsɔkekea te. Enye nusi dzi ŋɔ ŋutɔ, gake menye nusi dzi ŋɔ nenema gbegbe o.
  Cornila, si nye Stenka Razin ƒe mawunɔ eye wònye asrafomegã tsã la le afisia. Ame tsitsi, si ƒe ɖa le ɣie. Le eƒe ŋkumekpɔkpɔ me la, veveseseɖeamenu gɔ̃ hã dzena le ɖevi si wowɔ funyafunyae ŋu. Boyar aɖe si do beaver-wu la tsi tre ɖe afima gbɔ. Edze ƒã be dzoxɔxɔ le eŋu le funyafunyawɔƒea. Eye edze ƒã be ɖetsɔleme le ŋutsuvia ƒe funyafunyawɔwɔ me le eƒe mo. Fuwɔamea yi edzi. Kasia Grishka se le eɖokui me be ŋusẽ le ye ŋu eye wòdzi ha be:
  Wòe nye Razin, fia kple fofonye, .
  Egafɔ ameawo ɖe tsitre ɖe kɔkuti la ŋu ake...
  Mexɔe se be fukpekpe nu ava yi
  Atam koe anɔ anyi eye naneke manɔ anyi na boyars-awo o!
  
  Agbledela, dɔwɔla la le kɔkuti te fifia, .
  Dɔsesẽwɔla bɔbɔe la nye esi boyars...
  Gake mexɔe se be míatutu ʋunɔlawo katã ɖa, .
  Mina míadzi aria akpe ɖeka na mía Dadanyigba!
  
  Le nyateƒe me la, le akpata ɖesiaɖe me la, amesi ŋu boyars-awo gblẽ nu le la le hũ ɖem, .
  Atiwo kple agbalẽdzraɖoƒewo le afisiafi...
  Wovɔ̃ɖi wu gɔ̃ hã, bu dzimaxɔsetɔ la ŋu kpɔ, .
  Wowɔa funyafunya wò, woʋuʋuna le vevesese me!
  
  Gake Razin to aʋawɔwɔwo me, .
  Asiwo kple mɔ siwo katã hiã...
  Le aʋadziɖuɖu me la, míaƒe ablɔɖe Cossack va, .
  Be woavuvu boyar nunɔlawo katã!
  
  Ao, nyae be ɖikeke le mía me, .
  Le nyateƒe me la, ameawo tae míele, ɖikeke mele eme o be...
  Azɔ nugɔmesese ƒe gaƒoƒo la va, .
  Le dzidzime bubuwo ƒe ŋutikɔkɔe ta...
  
  Wòe nye ablɔɖe kple bubu ƒe Razin - kplɔla, .
  Wozɔ ƒo xlã míaƒe Russia...
  Medi be nàzu míaƒe dziɖula, .
  Alo esi nyo wue nye xexeame katã ƒe mesia!
  
  Dzɔdzɔenyenye nanɔ anyi, ekema xɔ dzinye se, .
  Kekeli ƒe keklẽ aɖe anɔ anyi tegbee...
  Eye ŋutasẽla la avuvu lã wɔadã la, .
  Míate ŋu alala be ŋu nake!
  
  Aʋa la le edzi yim le teƒe si gogo Simbirsk - ʋiʋli aɖe, .
  Míenye aʋawɔla siwo doa dziku vevie, siwo wɔa ŋutasẽnu, ènya!
  Eye mexɔe se be dzɔgbesee wònye be mazu aʋadziɖula, .
  Taflatse na ahɔhɔ̃ aɖewo na atikplɔawo!
  
  Togbɔ be Razin ku kalẽtɔe le aʋawɔwɔ me hã la, .
  Gake le mavɔmavɔ me la, eƒe mo le kɔkɔe...
  Ðikekemanɔmee la, enye sɔdola, sɔdola, .
  Eye ava eme, xɔ Kremlin dzi se le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe!
  
  Kluvinyenye kple boyars ƒe kɔkuti nu ayi, .
  Eye ɣea ado ɖe ɣletinyigba la dzi...
  Fukpekpe kple amebeble nu ayi tegbee, .
  Eye wodoa ŋutikɔkɔe na Razin le hakpanyawo me!
  Esi ŋutsuvia nɔ ha dzim la, amesiame, amewulawo kple "nyaselawo" siaa tsi tre tsikpe henɔ to ɖom. Gake le nya mamlɛawo me la, Samosa wó eye wòdo ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Lᴐ! Miwui!
  Amewulaa tsɔ dziku ƒo ŋutsuvia. Esi Grishka ƒe tagbɔ bu xoxo ta la, egblɔ le ɣlidodo me be:
  - Russiatɔwo avo!
  Woɖe ŋutsuvi si ʋu yɔ fũu la le agbatsɔkekea dzi hekplɔe dzoe. Samosa tutu fifia si le eƒe ŋgonu eye wòƒo ɣli be:
  - Ede! Míeɖu nu wòsɔ gbɔ! Quarter the bastard eye nàwu enu kplii!
  Cornila gblɔ kple dzitsitsi be:
  - Ðe wòsɔ be woawɔ ɖevi ƒe akpa enelia? Eye le dutoƒo gɔ̃ hã? Ðewohĩ woaƒoe le gaxɔa mea?
  Samosa ƒo nu kple ɣli, eye wònɔ eƒe afɔkpodziwo ƒom ɖe anyigba.
  - Ao! Tsɔ wɔ dɔ! Eye le dutoƒo - quartering!
  Boyar la ɖo kpe edzi esi wòbla eƒe asibidɛ be:
  - Na wòanɔ nenema! Meɖo kpe kufiatsotsoa dzi!
  Samosa ko alɔgbɔnu vɔ̃ɖitɔe be:
  - Wole Grishka ƒom ɖe akpa enelia me! Míatsɔ Razin ƒe nukuawo katã ado goe!
  Le afisia la, Adala ƒe susu dzo le. Wozi edzi be wòade se be wòada tu. Eye bɔmb ƒe tukpe si ƒe kpekpeme nye tɔn blaeve la dze Toronto. Ehea ku kple ŋɔdzinuwɔwɔ vɛ na eɖokui. Adala kplɔa asike si le dzo dam la yome kple eƒe ŋkumekpɔkpɔ si tɔtɔ.
  Oo, anyo wu nenye be yameʋukulae wònye. Aleke gbegbe esia fa miamiamia eye wònye lɔlɔ̃nyawoe nye si. Yameʋukulawo ƒe amedzidzela sia tɔgbee nye esi.
  It"s very cool in the sky.. Nyɔnuvia bɔbɔ ta eye wòdze ŋkuɖoɖo nu nyui aɖe ya teti dzi gɔme. Gake naneke meva susu me nam o. Tsɔ kpe ɖe ŋutinya si ku ɖe Stenka Razin viŋutsu ŋu hã la.
  Ŋutsuvia mlɔ aba dzi, nɔ tsatsam eye wòtsi dzodzodzoe le eƒe alɔ̃ me. Esesẽna be nàdɔ alɔ̃ ne wò ŋutilã bliboa xɔ abi, eye dze kple vodka hã gblẽa abiawo. Ŋkeke wuiatɔ̃ mamlɛawo nye funyafunyawɔwɔ dzadzɛ. Fuwɔame le zã me kple tagbɔdɔ sesẽ le ŋkeke me.
  Ŋutsuvia ku drɔ̃e le fofoa ŋu. Stepan sesẽ kple ŋusẽtɔ de dzi ƒo na viaŋutsu be:
  - Lé ɖevi ɖe asi! Ameawo aɖo ŋku dziwò abe alesi nèlɔ̃ ɖe ku dzi ene!
  Grishka, si ƒe tagbɔ gblẽ la, ɖo eŋu be:
  - Ku kae le lalayem?
  Stepan gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Míaƒe etsɔme nye afu. Eye womenya nusi le ŋgɔ o. Gake wò agbe me ɣeyiɣi mamlɛawoe anye vevitɔ kekeake. Mègakpe ŋu o! Na dzi nanɔ ƒowò!
  Grishka ɖo eŋu kakaɖedzitɔe tututu be:
  - Masẽ ŋu... Gake wò, papa... Ðe míaƒe nya dzɔdzɔe la bu nyateƒea?
  Stepan gblɔ kple gbe si ɖi dziɖegbe be:
  - Enyo, nyemewɔe o! Woate ŋu awum, gake Razin bubu ava, eye le eyome Razin bubu, eye míaƒe futɔwo mate ŋu awɔ naneke tso eŋu o! Ƒe alafa yeyewo ava, dzidzimewo ƒe tɔtrɔ anɔ anyi... Gake Lenin, ahom la ƒe aƒetɔ, ava na Razin!
  Grishka, si hã nɔ kakaɖedzi kpɔm la, gblɔ be:
  - Mexɔe se be àtrɔ ava!
  Ŋutsuvia nyɔ. Ŋutilãa nɔ veve sem vivivi eye ŋutigbalẽa hã nɔ ƒuƒuie. Wose gbeɖiɖi aɖe si le ŋeŋem le ʋɔtrua nu eye amewulaa ge ɖe gaxɔa me.
  Funyafunyawɔla gã la gblɔ kple gbe fafɛ be:
  - Mido gbe na Grishka!
  Ŋutsuvia, si kasia se le eɖokui me be ŋusẽ le ye ŋu la, ɖo eŋu be:
  - Amewula la mele lãmesẽ me o, eyata èku!
  Funyafunyawɔla la ʋuʋu ta le nɔnɔme nyui me be:
  - Eye wòe nye avuvi kalẽtɔ. Mekpɔ ame vovovowo eye mewɔ funyafunya wo... Gake nyemekpɔ ame aɖeke abe wò ene kpɔ o! Esu sue ale gbegbe, gake kpe xɔasi ŋutɔŋutɔe wònye!
  Grishka ɖo eŋu ɖokuibɔbɔtɔe be:
  - Fofonye ƒe gbɔgbɔ le asinye!
  Amewulaa do susua ɖa kple alɔgbɔnukoko be:
  - Mina míawɔ nubabla aɖe...
  Ŋutsuvia ƒo eƒe kɔsɔkɔsɔa eye wòkpɔ ŋusẽ be yeafɔ tso aba dzi abɔbɔ nɔ anyi. Grishka bia kple ɖetsɔleme be:
  - Nubabla kae?
  Amewulaa do susua ɖa le ɣlidodo me be:
  - Na nàgblɔ afisi fofowò ƒe kesinɔnu le nam, eye nye... maɖe kɔla la akplɔ wò ado goe le akplo me.
  Grishka he ɖe megbe vie. Nyateƒee, ne èble amewulaa ya ɖe. Gblɔ teƒe si mesɔ o nɛ, eye nàwɔ ɣeyiɣia ŋudɔ nàsi. Ðe wò agbe eye nàgblẽ wò futɔwo ɖi woanɔ xɔxlɔ̃m? Tetekpɔa lolo ŋutɔ. Gake ŋutsuvia ɖo ŋku fofoa dzi. Àƒle wò agbe kple ayemɔ kple amebeblea? Ao, ele be wòaku le bubu me le xɔmetsovɔa dzi!
  Grishka ʋuʋu eƒe ta si wolũ, si vuvu eye wòle ƒuƒuie:
  - Ao!
  Funyafunyawɔla la ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Etsɔ la, woawu wò! Ema nye nyateƒe... Fuwɔame maganɔ anyi o, gake ame bubu aɖeke megali si le klalo na amewuwu o!
  Grishka ʋuʋu, gake eɖo eŋu dzinɔameƒotɔe be:
  - Enyo, woawu ame... Mí katã míenye ame kukuwo!
  Amewulaa gblɔ kpee kple alɔgbɔnukoko be:
  - Menye ɖeko woatso ta na wò ko o! Eye woatsɔe aƒu gbe ɖe tasiaɖamfɔa dzi! Gbã la, woatso abɔwo, emegbe afɔawo, eye emegbe ko hafi woatso ta. Ðe nèdi be yeawɔ esiaa?
  Ŋutsuvia ʋuʋu, eƒe mo biã wu, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Esi dzɔgbese le alea ta la... Ðeko madze agbagba axɔ ku kple bubu!
  Amewulaa ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Wokplɔ fofowò yi Moscow xoxo. Wowɔa funyafunya wò vevie wu le afima. Eye emegbe quartering wheel hã le lalam. Eye wò hã... Ewɔ nublanui ŋutɔ be woawu wò! Ŋutsuvi sesẽe nènye, eye anyo be míagawɔ funyafunya wò vie!
  Grishka ɖo eŋu sesĩe be:
  - Le xexe si gbɔna me la, woawɔ funyafunya wò!
  Amewulaa do le gaxɔa me. Eye Grishka trɔ hetsɔ eƒe asike ƒo eƒe asike. Vevesese nɔ ɖiɖim to ʋuka siwo keke ɖe agbatsɔkekea dzi me. Ðewohĩ mele be wòawɔ esia oa? Ehiã be woaɖe aɖaŋudzedze afia ahable amewulaa. Eye le ŋgɔ, le elalam...
  Ŋutsuvia mefɔ ɖe dzi kura o eye wòlé ŋku ɖe eƒe asi, si dzi tsinyegoe ƒe dzesiwo kple dzobibiwo tsyɔ la ŋua? Ðe woatsoe vavãa? Grishka lé ŋku ɖe eƒe afɔ ŋu. Woƒoe katã hã, eƒe afɔkpodziwo fiã, eƒe afɔbidɛwo gbã. Gake anɔ eme be ate ŋu alia xɔtunua kokoko. Eye woatso eƒe afɔwo kple abɔwo kpakple mlɔeba eƒe ta. Eye emegbe luʋɔ la adzo ayi dziƒo...
  Egakpɔtɔ nye ɖevi eye ɣeyiɣi mesu esi wòwɔ nuvɔ̃ o. Eto dzo kple ƒoƒo ƒe dodokpɔ me. Anɔ eme godoo be paradiso si míedze na nyuie la le ŋgɔ, alo le nɔnɔme vɔ̃ɖitɔ me la, ŋutiklɔdzo me nɔnɔ ɣeyiɣi kpui aɖe. Mebiaa ɖokuinye be ɖe woakpee be wòaʋu eme na nunɔla aɖea? Ke hã, esia megale vevie o. Grishka mese eƒe nuvɔ̃wo gɔme o eye meganɔ vɔvɔ̃m na gododo kple Mawu si womate ŋu aƒo asa na o. Eye le paradiso me la, enyo, abɔ wɔnuku aɖe, afisi dzomeŋɔli mavɔ le, eye mawudɔlawo ƒoa saŋku le. Nukatae menye teƒe si ŋutsuvi si wowɔ funyafunyae vevie nadze na o?
  Esia nyo wu be nàhe ɖe agbatsɔkekea dzi, nàtsɔ ƒoƒoe avuvu wò ŋutigbalẽ eye nàtsɔ gayibɔ dzodzoe agbã wò asibidɛwo. Afimae àkpɔtɔ anye ŋutsuvi tegbee, eye ànɔ ɖekakpui kple lãmesẽ me tegbee.
  Wose ʋɔtrua ƒe ɖiɖi. Nyɔnuvi aɖe do kple agba, kple dzɔla eve, kpakple Samosa. Lã wɔadã la ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Zi mamlɛtɔ le wò agbe me la, ɖu nu nyuie, avuvi! Kornila nye dɔmenyotɔ! Eye woatso wò abɔwo kple afɔwo le afima!
  Grishka ɖo eŋu sesĩe be:
  - Eye woahe to na wò... Menye le Anyigba dzi o, ke boŋ le dziƒo!
  Samosa ƒo nu kple ɣli be:
  - Avũvi! Na míakpɔ alesi nèdoa ɣli le tasiaɖamfɔa dzi ɖa!
  Grishka gblɔ dzideƒotɔe be:
  - Ku naa makumakunyenye ɣeaɖewoɣi, eye alakpadada naa ŋkuɖoɖonudzi!
  Samosa tsɔ dziku ƒo ʋɔa hedzo. Amewula la koe susɔ. Grishka ʋuʋu ta nɛ xɔlɔ̃wɔwɔtɔe kloe:
  - Esiawo nye kplɔ̃ɖoƒe siwo míeɖuna! Eye mèdi be yeaku o!
  Amewula si tsɔ ayedzedze bia ŋutsuvia be:
  - Mèbu wò luʋɔ ŋu oa?
  Grishka ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Nyemese le ɖokuinye me be nuvɔ̃ aɖeke le asinye matrɔ dzime o.
  Amewulaa ʋuʋu ta ɖe nya sia ŋu be:
  - Enyo, kpɔ dzidzɔ, ame manyanu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, no wein kplu ɖeka. Ðewohĩ eyae nye gbãtɔ le nye agbe me.
  Grishka dze akpɔkplɔa ɖuɖu gɔme. Le gaxɔ me nuɖuɖu vɔ megbe la, edze abe nuɖuɖua vivi ŋutɔ ene. Evea ŋutsuvia vie be wòaɖu, gake edze abe lãa vivi ene. Eye womie veviedodotɔe.
  Amewulaa de dzesii be:
  - Ne menye wò mawunɔ Cornila tae o la, anye ne mèxɔ kplɔ̃ɖoƒe mawo tɔgbe o.
  Grishka bia kple ŋkubiãnya be:
  - Nukae wòdi?
  Funyafunyawɔla la ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Xɔ Stepan ƒe kesinɔnuwo. Ne menye nenema o la, anye ne maʋu o.
  Grishka ɖo eŋu kple gbe si metsɔ ɖeke le eme o be:
  - Na kesinɔnuwo namlɔ anyigba. Eye asubɔ aglãdzedze siwo ava le etsɔme!
  Amewulaa gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Enyo, hɔ̃e nènye! Aʋawɔla ŋutɔŋutɔe wònye! Enyo, medi be nàkpɔ dzidzedze!
  Eye funyafunyawɔla la dzo le ŋutsuvia gbɔ. Grishka se le eɖokui me be yeƒe kpekpeme le kpekpem le esi wòɖu wein sesẽ kplu ɖeka henoe vɔ megbe. Ŋkuawo mi eye ŋutsuvia dɔ alɔ̃. Eku drɔ̃e le aʋawɔwɔwo kple nudzɔdzɔ ƒomevi vovovowo ŋu. Ðeko wòle abe glitoto me sɔdola si lãa aʋawɔla akpe geɖe ene.
  Dzesi ɖe ɖusime - mɔdodo, miame mɔ!
  Eye emegbe edzona ɖe ʋɔ driba aɖe dzi. Abe glitoto me kalẽtɔ ene...
  Le ŋufɔke la, wonyɔ Grushka. Zi gbãtɔe nye ema ŋutsuvia dɔ alɔ̃ nyuie eye wòse le eɖokui me be ŋusẽ le ye ŋu wu. Amewulaawo fɔe ɖe tsitre. Wodo kotokumewu ɖe ame kuku si xɔ abi la ŋu. Eye wokɔm ɖe dzi hekplɔm yi amewuwu gbɔ. Grishka kpɔ amadede kple akplɔ ɖaɖɛwo le ŋdi kanya.
  Ŋutsuvia zɔ le gayibɔwo me, si mebɔ o. Wokplɔe do goe yi akpataa me. Esesẽ na ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu siwo nye nuwɔametɔwo be woaɖe afɔ ɖe kpe gbadzɛawo dzi. Gake Grishka do dzi, eƒo aɖuwo, eye wòdze agbagba be yeanɔ tsitrenu. Togbɔ be afɔ siwo biã la ƒe afɔɖeɖe ɖesiaɖe nɔ veve sem hã. Edo go yi ablɔa dzi.
  Amewo kpɔ ŋutsuvia. Wolũlũ, eye aŋɔ kple abiwo tsyɔ edzi, eye afɔ ƒuƒlu siwo fiã, eye wòƒu kplakplakpla.
  Grishka ʋã nublanuikpɔkpɔ tsɔ wu fuléle. Ame geɖe, vevietɔ nyɔnuwo, ƒo nu veveseɖeamenutɔe.
  Ŋutsuvia ʋuʋu ŋku na wo hegblɔ be:
  - Abe, afikae mía tɔ le, mebu o!
  Eye wòʋu yi ŋgɔ. Vɔvɔ̃ aɖeke koŋ menɔ anyi o. Grishka ka ɖe edzi be yemedze na dzomavɔ na ye ɖokui o. Eye dziƒo nyo wu anyigba dzi anyinɔnɔ ŋutasesẽtɔe sã.
  Moscowtɔwo ƒe aŋutrɔdala tiatia aɖewo ƒo xlã teƒe si wowu amea le. Dzɔlawo kple Cossacktɔ siwo nye aƒemetɔwo sɔ gbɔ ŋutɔ. Edze abe menye ɖevi aɖee wowuna o ene, ke boŋ dziɖuɖua ƒe nuvlowɔla si ƒe lolome sɔ kple xexeame katãe.
  Ŋutsuvia lia atrakpui la dzi madzudzɔmadzudzɔe, eye wònɔ ʋuʋum, eye wòtsɔ eƒe afɔ siwo biã la tsɔ afɔ ɖe ati siwo woyɔna be oak-tiwo dzi.
  Fía gã aɖe si woɖa la nɔ keklẽm le xɔtunua dzi. Amewula gã aɖe si do awu dzĩ nɔ tsa ɖim. Tasiaɖamfɔ aɖe hã nɔ anyi si woɖo be woatsɔ awɔ akpa enelia.
  Grishka tsɔ eɖokui ƒo xlãe. Evea wò ŋutɔ be nàʋuʋu wò abɔwo.
  Gbeƒãɖela la te nutsotso la xexlẽ be:
  - Stenka Razin viŋutsu sia, Grishka, ɖi fɔ: kesinɔnuwo ɣla, aglãdzelawo ƒe hatsotsowo ɖoɖo, boyarwo wuwu kple adzodada, ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe nyɔnuwo ŋu, kple bubuawo. Eyata wotso afia nɛ be wòanɔ quartering le tasiaɖamfɔa dzi kple fiƒode mavɔ. Neva eme be woawɔ tohehea dzi.
  Grishka ʋuʋu, gake ekpɔtɔ nɔ tsitre ɖe teƒea eye wòtsi tre dzɔdzɔe. Agbalẽŋlɔla la tsɔ ɣlidodo be:
  - Enyo, ɖe fiafitɔ la le klalo be yeatrɔ dzime le ameawo ŋkumea?
  Grishka susui be. Ẽ, nane le esi wòatrɔ dzime. Ŋutsuvia bɔbɔ hegblɔ be:
  - Kpeɖeŋutɔ, Don Cossacks. Meɖi fɔ le mia ŋkume be nyemeɖe mi tso boyar kɔkuti la me o.
  Samosa do ɣli vevie be:
  - Wui kaba!
  Amewulaa ƒe kpeɖeŋutɔwo ƒu du yi ŋutsuvia gbɔ. Grishka, esi wòɖu vevesese si nɔ eƒe asiwo me dzi la, eya ŋutɔ vuvu kotokua. Ameawo do go abi kple abi siwo amewulaawo he vɛ. Emegbe wotro Grishka ƒe asiwo hetsɔe ƒu gbe ɖe tasiaɖamfɔa dzi.
  Amewulaa kɔ fía ɖe ŋutsuvia dzi. "Fifia adze egɔme": Grishka susui.
  Gake le ɣeyiɣi ma me la, kpẽkukua ɖi eye gbeƒãɖela la ɖe gbeƒãe be:
  - Fia ƒe nublanuikpɔkpɔ! Le Gregory ƒe sɔhɛmenɔɣi ta la, wotsɔa edzadzra yi kluvinyenye me ɖɔlia kufiatsotso! Nenɔ nenema!
  Wokɔ ŋutsuvia tso xɔmetsovɔa dzi eye wòɖo eŋu yi xɔa me. Agbe yeye aɖe dze egɔme na Grishka.
  Toronto va zu nuku sesẽ aɖe ŋutɔ si woate ŋu agbã. Esi Nazitɔwo ƒo xlã dua eye woƒo asa na nusiwo bu madzemadzee ta la, wotsɔ tu kple yameʋuwo tsrɔ̃e le mɔnu nyuitɔ nu. Wode mɔkpɔkpɔ gãwo hã sɔti atɔ̃lia si le United States me la dzi. Amedzidzedze ɖe Octave ŋu va dzɔ kabakaba wu eye wòkpɔ dzidzedze wu. Canada ƒe fiadu mu le ŋkeke etɔ̃ ƒe aʋawɔwɔ megbe. Le June 22, 1945 dzi la, Nazitɔwo gogo United States ƒe anyiehe liƒo.
  Eyata Amerika kpɔ eɖokui le nɔnɔme si me aɖaŋudzedze ƒe mɔxenu blibo le me. Eye esesẽna ŋutɔ be woado le eme. Nazitɔwo ɖu France ƒe ɖokuitsɔtsɔna ƒe ƒe atɔ̃lia, le ƒe ene le USSR dzi dzedze megbe, kple ƒe eve le ɣedzeƒetɔwo ƒe aʋawɔwɔa gadze egɔme megbe.
  Eyata Fuhrer la gaɖu azã kple eƒe lãwo ƒe nɔƒe kple azãɖuɖu kple aʋawɔwɔ siwo me wowɔa aʋawɔwɔ le.
  Wotu Colosseum si me ame akpe alafa atɔ̃ ate ŋu anɔ le Berlin. Eye ame gbogbo aɖewo ƒo ƒu. Amewo yɔ bɔlƒoƒea fũu akpa vavã. Eye woate ŋu atsɔ ahuhɔ̃e si woate ŋu agbugbɔ axe hã atue na dzomeŋɔli. Fuhrer la kple eƒe kpeɖeŋutɔwo nɔ anyi ɖe abɔtazikpuiwo dzi, eye wotsɔ kplɔ̃ siwo dzi nuɖugbawo ɖo la mlɔ wo ŋgɔ. Eye nuɖuɖudzraɖoƒea ɖu kplɔ̃.
  Wotsɔ aʋawɔʋu yeye "E"-400, si ƒe kpekpeme anɔ abe tɔn alafa atɔ̃ ene fia Hitler. Tu eve siwo ƒe didime nye milimeta 105, bɔmbdada si ƒe didime nye milimeta 650, kple tu wuieve nɔ ʋua me. Ʋu sesẽ aɖe si ƒe aʋawɔnu siwo le gbadzaa ƒe didime nye milimeta 300 le ŋgonu eye milimeta 250 le axawo dzi la wɔ dɔ ɖe aʋafiagãwo dzi vevie. Tank nye asitsatsa ɖesiaɖe ƒe jack vavã.
  Wode gas turbine mɔ̃ aɖe si ƒe ŋusẽ nye sɔ 3,000 si nye xexlẽme si woŋlɔ ɖi la ɖe edzi. Eye amesiame si kpɔ squat tank sia la va nɔ vɔvɔ̃m. Togbɔ be ʋua ɖi atiglinyi ŋutɔ hã. Gake kple tu - tu didi siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu, kple bɔmbdadamɔ̃ si keke eye wòle kpuie wu.
  Woda tu ʋua, si ɖe ametakpɔkpɔ sesẽ fia. Gake esesẽna be woatsɔ ketekemɔ atsɔ bandura si kpekpe, si keke eye wòdidi alea.
  Guderian he susu yi esia dzi. Aʋawɔʋuwo ƒe aɖaŋuwɔla gãtɔ kekeake do susua ɖa be:
  - Mesusu be anyo wu be woaxe mɔ ɖe mɔ̃ siwo ƒe kpekpeme wu tɔn alafa eve ƒe wɔwɔ nu. Ne menye nenema o la, manya wɔ kloe be woatsɔ wo ayi teƒe bubu le tasiaɖam tɔxɛwo gɔ̃ hã me o.
  Mainstein lɔ̃ ɖe Guderian ƒe nya dzi be:
  - Aʋawɔʋua kpekpe akpa, agba gã aɖee wònye. Le goawo katã me la, E-50 la sɔ na asrafowo nyuie ŋutɔ. Anyo wu be woawɔ ʋu sia le amedzidzedze ƒe tɔtrɔ me tsɔ wu be woato ʋu gã mawo siwo wotsɔ tsaka vɛ.
  Fuhrer la ƒo nu le nya aɖe si gɔme womate ŋu ase tututu o la me. Le goawo katã me la, Hitler medzɔa dzi nɛ ne wobia nya le eƒe nunya ŋu o. Gake nyitsɔ laa la, kafukafunyawo va tea ɖeɖi ame ŋu. Gake le go sia me la, fasitɔwo ƒe ŋutasẽdziɖula la lɔ̃ aʋawɔʋu gãwo. Eye nyemedi be magbugbɔ ɖe megbe o.
  Adolf gblɔ sesĩe be:
  - Anɔ E-400 ƒe hatsotso me, eye míaƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo akpɔ ʋuɖoɖo ƒe kuxia gbɔ!
  Emegbe wotsɔ tu si gena ɖe eme si dzi ɖe edzi la lé ŋku ɖe MP0-55 ƒe amedzidzemɔ̃a ŋu. Nusi hã do dzidzɔ na Hitler. Tsɔ kpe ɖe aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔnuwo ƒua du sesĩe hã ŋu. Zi geɖe la, woɖoe be woatsɔ afɔzɔlawo katã ade asi na wo.
  Gake Fuhrer-ʋua lɔ̃a aʋawɔʋuwo ƒe ŋgɔyiyi. Woƒo nu tso kɔmpiutawo hã ŋu vie. Elektrɔnikmɔ̃ yeye aɖe si zãa transistor ƒe dɔa do ŋugbe be yeawɔ dɔ nyuie wu eye wòanɔ sue wu.
  Aɖaŋuwɔla la do ŋugbe be eteƒe madidi o kɔmpiutaa ate ŋu aƒo chess.
  Susu sia dze Hitler ŋu. Fuhrer la ŋutɔ va tsɔ ɖe le fefe sia me le eƒe vovoɣiwo, eye wòwɔ dɔ nyuie. Napoleon lɔ̃a chess hã, eye wòtsɔa aʋawɔwɔ ŋutɔŋutɔwo sɔna kple chess. Fifia Fuhrer la nɔ mɔ kpɔm be yeakplɔ Amerikatɔwo ayi Zugzwang. Eye vaseɖe fifia la, ewɔ dɔ. Ganyawo ƒe ŋusẽtɔ kekeake le xexeame mete ŋu tsi tre ɖe Europa si wɔ ɖeka kple dukɔ siwo dzi woɖu ƒe kesinɔnuwo ŋu o.
  Dɔwɔnu siwo wowɔ ƒe agbɔsɔsɔme ƒe dzesi hã sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Gake fefewɔƒea he Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la ƒe susu ɖa. Nyɔnuvi dzetugbewo do va wɔ avu. Eye aleke màte ŋu alé ŋku ɖe wo ŋu o?
  Hitler ƒe nu lé dzi na nyɔnuviawo ƒe ŋutilã si le amama afã kple afã, eye wòkpɔ eɖokui le susu me abe elf ene le eƒe susumenuwo me. Enyo be nànye dukɔ sia teƒenɔla - elfwo metsina o eye wonɔa agbe ƒe akpe geɖe. Wosẽ ŋu eye woƒua du wu amewo sã, eye woto vovo le woƒe lɔlɔ̃ ƒe nɔnɔme ta. Duɖimekeke ka gbegbee nye si!
  Fuhrer la ƒo asikpe hegblɔ be:
  - Eye menye xɔlɔ̃ alo futɔ o, ke boŋ elf!
  Le ɣeyiɣi ma me la, nyɔnuviawo ƒo ƒu hedze avuwɔwɔ gɔme kple akplɔwo kple yiwo. Nukpɔkpɔ si Fuhrer nya xoxo.
  Eye Hitler di be yeawɔ avu kple ʋɔ driba aɖe. Be woawɔ avu kple lãkle si ƒe ta wuieve. Eye wòtso eƒe ta to laser zazã me...
  Edze ƒã be Fuhrertɔwo tsɔ ɖe le laser-ʋawɔnuwo me. Eye menye susu manɔmee o. Le nyateƒe me la, woate ŋu azã dzoxɔxɔ ƒe keklẽ atsɔ ada tu tso agba siwo dzona me. Eye ɖeɖekpɔkpɔ aɖeke manɔ wo si o.
  Fuhrer la ɖo ŋku sinima aɖe si me Stella kple Albina zã ku ƒe keklẽ tsɔ dzo le discus dzi. Nusianu va nyo ŋutɔ le afima. Dzobibi xɔ tu ɖeka kple Amerikatɔwo ƒe yameʋu alafa eve enumake. Emegbe tudada geɖe wu va nɔ anyi. Mɔnukpɔkpɔ wɔnuku aɖe na aʋawɔwɔ ƒe ŋutete. Eye nyɔnuvi yameʋukulawo nya kpɔ ale gbegbe... Ðeko medi be maka asi eƒe afɔ alo no ɖeka ŋu.
  Eye le fefewɔƒea la, nyɔnuviawo dzea anyi hegbãna, eye yiwo to wo me. Aleke gbegbe esia nye ŋutasẽnuwɔwɔe nye si!
  Fuhrer ŋutɔ hã tsi dzodzodzoe vie. Atsyɔ̃ɖoɖo le kukum. Gake enyo wu be woawɔ funyafunya nyɔnu ahadɔ egbɔ sesẽe wu be woawui.
  Wotso nyɔnuviawo dometɔ ɖeka ƒe asi eye wòdze anyi ʋu nɔ dodom. Wotsɔ yi ɖaɖɛ aɖe ƒoe wu enu. Hitler ti kpo gɔ̃ hã kple dzidzɔ. Eye wònɔa ɣli dom be:
  - Esia nye ablaɖeɖe! Na taɖodzinu aɖe nanɔ anyi!
  Himmler xɔe be:
  - Na taɖodzinu aɖe nanɔ anyi!
  Fuhrer la trɔ ɖe Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe amewulagã ŋu hebia be:
  -Ke Yudatɔwo ya ɖe?
  Himmler, si ƒe dzedzeme le dzidzɔ kpɔm la, ɖo eŋu be:
  - Wowɔa dɔ na mí, nye Fuhrer! Sharashkas hã le eme! Míezi Yudatɔwo dzi be woage ɖe míaƒe ganyawo me!
  Fuhrer la do ɣli le nya sia ta be:
  - Kpɔ egbɔ be womedzi vi o! Eye metsaka kple dukɔ bubuwo o!
  Himmler gblɔ kple dziku be:
  - Ẽ nye Fuhrer!
  Hitler ʋuʋu asi nɛ wòdzo. Eɖo ŋku eƒe drɔ̃e si wòku le zã mamlɛtɔ me dzi. Drɔ̃e baɖa aɖe kple nu wɔnuku aɖe.
  Ðeko wònɔ abe ɖe wònɔ dzodzom le ɣletivimefakaka me ene, eye... Yamenutome ƒudzidzodalawo nɔ wo yome tim. Akpa blibo aɖe. Nyɔnuvi ene siwo do bikini la nɔ Fuhrer la xa. Eye ƒuƒoƒo blibo bubu kpe ɖe elf la ŋu.
  Futɔa nɔ tetem ɖe eŋu madzudzɔmadzudzɔe. Eɖi gbɔgbɔ, si tso drɔ̃e baɖawo ƒe xexeame.
  Le eƒe drɔ̃e me la, Hitler nye afakala, alo ne míagblɔe tututu la, afakala. Edzra atike aɖe si wowɔ le eɖokui si ɖo, eye wònɔ klalo be yeado go yeƒe futɔa kple fuléle. Eƒe akunyawɔti la nɔ ʋuʋum le eƒe asiwo me: edze abe gbe tsɛ aɖe nɔ ɖiɖim ene: afɔku, afɔku, afɔku!
  Gbɔgbɔmeʋaʋã ɖu Adolf dzi, eye wòwɔ nu le eɖokui si be yeaɖu dzi. Ðekakpui Fuhrer la tsɔ atike la tsaka kaba kple nusi womenya tsã o. Woƒoe ɖe edzi.
  Enumake kloe la, meli etɔ̃ ƒe nɔnɔmetatawo do ɖe wo xa. Wote ɖe wo nɔewo ŋu kloe.
  Elf la de se be:
  - Le agbɔsɔsɔ gãtɔ me la, plasma ƒe dzodzo!
  Tsitretsiɖeŋula la da tuawo katã. Tsɔtsrɔ̃ ƒe ahomya sesẽ aɖe dzo do goe. Adzɔge ʋĩi la gbɔ eme kloe, ɖe wòle be wòasesẽ na ɣletivimefakaka gã la hafi. Gake afakala Jarran te ŋu tsɔ ametakpɔnu ƒomevi aɖe ɖo eŋu. Esia wɔe be salvo la ƒe ŋusẽ bliboa ƒo brigantine si nɔ du dzi tso ɖusime la.
  Yamenutomeyimɔ̃a ƒe ƒoƒo sesẽa trɔ, eʋuʋu henɔ ʋuʋum abe rababa bɔl si agbatsɔʋu ƒe tasiaɖamfɔ gbã ene. Gbeɖuɖɔawo koe kaka ɖe didiƒe wu, eye wotsɔ dzoka xɔxɔ siwo le bibim la ƒu gbe ɖe aŋɔawo dzi.
  Fuhrer la ƒo kpẽ be:
  - Eii! Ŋusẽ si le ŋusẽ si le ƒoƒom la ŋu, gake le aɖu si mesɔ o me!
  Nyɔnuvi dzetugbe siwo ƒo xlã Adov si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ko alɔgbɔnu.
  Christina ɖo eŋu be:
  "Fifia míate ŋu aƒo asa na dzrewɔwɔ o."
  Nyɔnuvia ƒu du afɔ ƒuƒlu to mɔ si me mekɔ o la dzi ɖo ta yaƒoƒomɔ̃awo gbɔ, eye "dziɖula" eve nɔ tsatsam tso axa ɖeka yi axa ke. Esi Christina ƒoe la, aʋawɔnuawo dometɔ ɖeka do ɣli be:
  - Nye ŋusẽ wozãna le alafa memama etɔ̃ kple eve me.
  - Zi ɖoɖoe, tu si wotsɔna ƒoa tu! - Nyɔnuvi si nye terminator la do ɣli ɖe eta. - Manɔ nenema haɖe o.
  Atsyɔ̃ɖola la dzo va yi, eye wòtrɔ zi geɖe. Ʋuʋua dzi ɖe kpɔtɔ, elf la trɔ nuheŋusẽa ɖe nɔnɔme si wodo ɖe ŋgɔ me, si wozãna ne eɖi ɖe ɣletinyigba gãwo, neutron ɣletiviwo, kple do viviti siwo ŋu ŋusẽ mesɔ gbɔ o dzi.
  Fifia nuto si ƒo xlãe la va zu ʋuʋudedi eye esi wòɖu jelly ma tɔgbe dzi la, eƒoe ɖe teƒe si wòdi be wòate ɖe nusiwo wotsɔ blae ŋu.
  - Avuwɔwɔ nye avuwɔwɔ, eye womate ŋu awɔ naneke tso eŋu o.
  Nyɔnuviwo ƒe ƒuƒoƒo etɔ̃ va nɔ wo nɔƒe le gli la to, henɔ dzadzram ɖo ɖe dzre sesẽ aɖe ŋu. Nuka ŋu bum wole? Le nyateƒe me la, wo dometɔ akpa gãtɔ le woƒe aɖabaƒoƒo mamlɛawo me tom, ʋukɔkɔɖi ƒe aʋa aɖe le ŋgɔ na futɔ nublanuimakpɔla kple aɖaŋudzela aɖe.
  Ƒudzidzodalawo naa akpa enelia aɖeke o!
  Christina do gbe ɖa na Blibotɔ la le susu me, si dzi mawu kple subɔsubɔha gbogbo aɖewo. Nyɔnuvia ti kpo yi anyigba, eye hafi wòakpɔ ɣeyiɣi atsɔ eƒe afɔwo atɔ ɖe nusi wotsɔ blae dzi la, dzidziƒoame aɖe kplɔe ɖo, yamenutomeyimɔ̃ gã la mimi keŋkeŋ wòmu. Enye nusi dzɔna enumake si me ŋutilãa ƒe molecule ɖesiaɖe trɔna le.
  Amesiwo nɔ dzodzom le megbe nɛ, Charlotte kple Gerda, ƒo axadzi kple afɔku ale gbegbe be ne womekpɔ wo ta o la, anye ne woasi nyɔnuviawo ɖe aʋawɔnuwo ŋu. Eye ale, wodzo yi megbe, woti kpo zi ene abe ping-pong bɔlwo ene. Christina fɔ wo bɔbɔe eye esi wòtɔ te ʋuʋua la, egblɔ be:
  - Migadze agbagba gɔ̃ hã be yeadɔ alɔ̃ o, xɔlɔ̃wo! Ðeko asitsatsa vevi la le egɔme dzem teti koe nye ema!
  Nyɔnuviawo ɖo eŋu kple gbe ɖeka be:
  - Aʋafia aɖe li!
  Elf la ƒe sedede ɖi be:
  - Dze ŋgɔyiyi gɔme.
  Futɔa te ɖe afima ŋu, le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, dzogoe ene me lã aɖe si wotso la dzo do go yi Christina ƒe ɖusime kple ɣlidodo si me fa miamiamia eye, hena ɣeyiɣi kpui aɖe la, stamp si dze abe ɖe wòklẽ ene kple nugbɔ si xɔ dzo.
  - Tsɔe ƒu gbe ɖe dzata ƒe nu me! - Christina de se eye wòti kpo to ʋɔtrua nu, abe ɖe wònyrɔ ɖe dzomavɔ ƒe dzobibi me ene.
  Togbɔ be viviti do hã la, haƒonu siwo le gakukuawo me na wòte ŋu kpɔ ƒudzidzodala siwo yɔ fũu la nyuie. Plasma kakɛwo dzo do go le winfer la me, aʋawɔnua ŋutɔ tiaa taɖodzinuwo, henɔ futɔwo fɔm. Christina, esi wònye aʋawɔla bibi ta la, mehe ɖe megbe kura o. Ƒudzidzodalaawo dometɔ ɖeka dze anyi le eƒe afɔ sesẽa ƒe ƒoƒo te, bosoa ƒe ŋutilã vuvu, eye ƒuwo kaka.
  Winfer eve tsɔ akaɖi dama didiwo ƒu gbe, eye wotsoe hã kple dzodzro, eye wotsɔ ʋetsuviwo to aʋawɔnuwo me. Magda kple Charlotte dzo dze eyome, woawo, abe ɖe wotso tsigoewo me ene, kɔ nu kakɛ siwo wodo dzoe wòde dzidzenu biliɔn geɖe.
  Atsyɔ̃ɖola fatu siwo le gota, le aʋawɔwɔ me la, wotrɔna keŋkeŋ, woɖi dzomavɔ ƒe gbɔgbɔ vɔ̃ aɖe.
  - Mikpɔ nyuie, lã wɔadãwo! - Nyɔnuviawo do ɣli.
  Christina dzo to yame, eye wògblẽ ame kukuwo ƒe to aɖe ɖe megbe, to xɔdɔme la ŋu, eye wòƒu du yi tɔdziʋu aɖe me enumake. Akpɔkplɔ si wotsɔ aʋawɔnuwo wɔe la do go nyɔnuvia kple dzo gã aɖe. Ɣeyiɣi si wòxɔ hafi ʋua te ŋu de dzesi amedzroa eye wòɖo eƒe tuwo ɖe eƒe tuwo dzi la xɔ Christina ƒe agbe. Nyɔnuvia ʋu yi axadzi, eye Magda hã te ŋu trɔ megbe. Gake Charlotte mekpɔ dzɔgbenyuie nenema gbegbe o. Plasma sesẽ aɖe si do tso eme la gbã nyɔnuvia kpe ɖe eƒe aʋawɔwu ŋu. Xɔlɔ̃ geɖe siwo nɔ dzodzom le megbe nɛ hã xɔ abi.
  Nyɔnuviawo dze anyi, ɖeka ƒe asi fiã, eye evelia ƒe afɔ.
  Gake atsyɔ̃ɖonuwo wɔ dɔ le wo ɖokui si, woƒoe tso Weidemeester gbɔ. Homing charge la tia teƒe aɖe le mɔdodoa dzi, eye wòge ɖe aʋawɔʋua ƒe aʋawɔnu si le ʋuʋum la me.
  Akpɔkplɔ gã la vuvu, tuawo ƒe nuyiwo vuvu.
  Christina ɖo kpe edzi be:
  - Gã, nyɔnuviwo.
  Robot aɖe si dzea ame dzi si nye ƒunukpeƒetetedɔ do ŋgɔ va egbɔ, eye wònɔ laser siwo hea nu ɖe megbe la dam.
  Xexlẽmea nye sɛkɛnd ʋɛ aɖewo ŋutɔŋutɔ. Esi Christina nɔ tsi ƒum le yamenutome lãɖeɖe ƒe ƒutsotsoe si gblẽa nu la te la, etsɔ tsi aɖe yi robot la ƒe klo ƒe ƒunukpeƒe, eye wògbã abɔ etɔ̃. Aʋawɔʋua mu, eye wòda tu ɖe dzisasrãa dzi, eye wòɖu gli siwo ŋu aʋawɔnuwo le la me.
  - Sika-fu tɔ, kpɔ nyuie. - Nyɔnuviawo dometɔ ɖeka do ɣli.
  Nyɔnuvi siwo nɔ megbe la da tu tso Weidemeester dzi, si zi aʋawɔʋu si do ŋgɔ tso akɔta la dzi be wòatɔ. Edze dzudzɔ ƒoƒo gɔme, gake medzudzɔ tudada o, Christina trɔ eye wòva dze tu dzi enumake, keklẽa ƒoe ɖe megbe eye wògbãe, eye wògbã eƒe ƒuwo kloe.
  Nyɔnuvi si nye terminator la wɔ somersault, egbã panel aɖe esi wònɔ yiyim, eye esi wòdzo yi dzi la, etsɔ hyperplasma yi ƒo eƒe futɔa ƒe akɔta, si gblẽ haƒonuawo dome.
  Robot la ʋuʋu sesĩe eye wòʋuʋu, aʋawɔnu si vuvu la ƒe keklẽwo ƒo eya ŋutɔ ƒe ƒudzidzodala siwo nɔ agbagba dzem be yewoato axadzixɔa me. Wotsɔ robot bubu ƒu gbe ɖe eƒe axadzi, tsi si le sisim tso eme abe ʋu ene, eye dzobibi to eme, eye ga la ƒu kplakplakpla.
  Adolf Hitler nɔ gegem tso gaxɔ si kplɔe ɖo me. Etsɔ afakaka dze aʋawɔʋua dzi dzideƒotɔe. Ʋua ʋuʋu, nutome sueawo do dzo, eye wòtrɔ ɖe megbe, si na ahom sesẽ aɖe tu ƒudzidzodalaawo. Le goawo katã me la, wowɔ mɔnu sia na lã siwo do dziku, ke menye na cyborg o, gake fifia ya ewɔ dɔ. Ðewohĩ esi aɖaŋua nɔ bɔbɔe akpa tae, alo ɖewohĩ Henry ƒe akunyawɔwɔ ƒe ŋusẽwo va nɔ dzidzim ɖe edzi le nuteɖeamedzi me.
  Elf Buckingham de se be:
  - Krasnova, fɔ futɔ la tso megbe, dzo ƒe kpekpeme lolo akpa, míeto eme tso dzidzenu etɔ̃lia dzi o.
  - Meɖoa to! - Christina kpɔe be kuxi aɖe li. - M"agbã to fifia.
  Nyɔnuvia da bɔmb aɖe, si dzi chip kpɔ ŋusẽ ɖo la, ƒu du tso gliawo dzi zi eve sɔŋ, ʋuʋu, eye wòƒo ƒudzidzodala ene bubuwo ƒu anyi. - Wokplɔe dzoe! - Nyɔnuvi si kpɔ dzidzɔ la do ɣli, eye wònɔ ʋu si le eƒe nuyi gbagbãwo me la ƒom.
  Dzo do goe tso axadzixɔa ƒe dzogoe dzi. Ele nɛ be wòamlɔ anyi, eye emegbe bɔmbwo ti kpo yi eƒe mɔ dzi. Ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo koe nɔ nyɔnuvia si be wòada wo ɖe anyi, eye wòda tu le ŋkubiãnya me, eye dzɔdzɔmeŋutete fia mɔe.
  Bɔmbawo wó, eye wotsɔ plasma kakɛwo ƒo wo tɔ. Christina gɔ̃ hã se dzoxɔxɔ si nu sẽ la le eɖokui me.
  Ame aɖe da fitegrob ƒe volley. Hyperplasmic bubbles siwo nɔ keklẽm la kplɔ wo to xɔdɔme la me, eye woɖa futɔawo ƒe asrafowo. Wotsrɔ̃ amedzidzedze ƒe robot bubu eye aʋawɔʋu aɖe mu.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Magda kple Gertrude lã ya ŋuti kɔklɔ ƒe sɔtiwo, si wɔe be fluorine do dzo eye wòwó sesĩe, si na corsair-awo mu.
  Nyɔnuviawo do ɣli gɔ̃ hã.
  Christina kple eƒe zɔhɛwo ƒu du yi ŋgɔ, trɔ, eye wotsɔ atiglinyi aɖe si ƒe go le ʋuʋum la ƒo afɔkpodzi. Aʋawɔʋu aɖe si nɔ Fuhrer si me gbɔgbɔ vɔ̃a nɔ te la tɔ dzo ƒudzidzodala bubu geɖe wu.
  Christina tsɔ eƒe keklẽa lã corsair la eye wòti kpo yi ŋgɔe, nɔ dzodzom, nɔ tu dam robot siwo tɔtɔ la.
  - Nuka, metalheads, menye vivi na mi oa?
  Elf Aʋafiagã la gblɔ be:
  - Wɔ dɔ kple tackle to spinner zazã me.
  Nu aɖe si wotsɔ ƒoa lãe la dzo yi xɔa me, wowó kplɔe ɖo, mica kple lã kaka.
  Christina ʋuʋu eƒe aʋawɔwu ƒe gbeɖuɖɔwo ɖa, Adolf dzo va egbɔ tso megbe, eye le esi teƒe be wòatsɔ aʋawɔnu la, etrɔ eƒe akunyawɔti, si na ƒutsotsoewo do.
  - Nuka, èle fefem? - Nyɔnuvia biae be.
  Fuhrer la ƒo nu kple ɣli be:
  - Mesusu be ehiã be míayi mɔ̃ɖaŋuxɔa me.
  Christina ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Enyo, wò aɖaŋuɖoɖo ɖeka kolia si me susu le nyitsɔ laa.
  Woyi edzi nɔ ʋuʋum, henɔ tu dam amesiame si le woƒe mɔ dzi.
  Weidemeester siwo nyɔnuviawo zã la gbã futɔa kpe ɖe mamawo, mɔ̃ɖaŋununya ƒe dɔwɔƒewo, elektrikŋusẽnamɔ̃wo ŋu, lé kpememe siwo mekpɔ ɣeyiɣi adi asi o, kpememewo, sika tsileƒewo, siwo megbe ƒudzidzodalawo dze agbagba be yewoaɣla yewo ɖokui ɖo.
  Le ɣeyiɣi sia me la, Christina, le vome, wɔ avu kple mawunɔ Astarte asi-si-asi-me.
  Aʋawɔla dziŋɔ la da bɔmb aɖe, wodae ɖe anyi, egbãe wògogo, henɔ eƒe yi ʋuʋum. Aʋa aɖe dze egɔme le ʋeʋewɔla bibi eve siwo bi ŋutɔ dome.
  - Mègade nu nyaa me o, Adolf. - Nyɔnuvia do ɣli na ɖekakpuia. "Nye ŋutɔ madze agbagba akpɔ egbɔ!"
  - Eye wò hã! - Filibusters ƒe mawunɔ gãtɔ gblɔ.
  Ne ŋutsu bibi eve le avu wɔm la, ahom sesẽe wònyena, gake ne nyɔnu bibiwo le avu wɔm la, ahom sesẽe wònyena!
  Christina kpɔe dze sii enumake be wona hehe yeƒe futɔa le aɖaŋu veviwo katã me, eye manɔ bɔbɔe be yeaɖu ye dzi o. Astarte, le gɔmedzedzea me la, dze agbagba be yeatsɔe aƒu du, gake kpododonu mena dzonɔamemea fa o. Kasia nyɔnuvia wɔ abe ɖe wògbugbɔ ɖe megbe ene eye wòtsɔ eƒe ɖusime na. Svetlana meƒlee o! Ðeko wòɖee fia be yeaƒu du eye wòƒo eƒe futɔa sesĩe ɖe miame. Le ɣeyiɣi ma me la, edze agbagba le ŋugbledede me be yealé ye hati eye wògblẽ eƒe axadzi takpɔkpɔ manɔmee. Aŋɔ ɖaɖɛ aɖe vuvu lã kakɛ aɖe le eŋu, nyɔnuvia megate ŋu ƒu du o, eye eƒe afɔwo vuvu.
  Abi la ɖe Astarte ƒe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔmewo dzi kpɔtɔ, eye eƒe ʋuʋu va nɔ blewu. Le afisia la, Christina wɔ afɔɖeɖe aɖe le axadzi, eye emegbe wòtso brɔs la bɔbɔe. Le esia ta la, Astarte te ŋu tsɔ ta ƒoe, gake esiae nye dzidzedze mamlɛtɔ. Esi Svetlana nɔ ʋuʋum si kplɔe ɖo la, eƒo ya le eƒe ta dzi.
  - Bravo - Ʋuʋudedi! - Fuhrer la gblɔ. - Klass si le ŋgɔ wu.
  - Miekpɔ nusianu haɖe o.
  Asitsatsa dzre dzɔ zi geɖe. Ɣeaɖewoɣi la, wozãa woƒe aɖuwo gɔ̃ hã. Nyɔnuviawo, siwo xɔ hehe nyuie la, wɔa nu, abe se ene, le ƒuƒoƒo ɖeka me eye wowɔa avu kple asi le asi me le eve alo etɔ̃ me. Esia na wokpɔ viɖe le aʋawɔwɔa me kple motley pack. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nugbagbeŋutinunya kple domenyiŋusẽfianu siwo wotsɔ asi wɔe tiatia le vidzidzimɔ̃wo me kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi.
  Eye nusi hã le vevie enye be edze ƒã be ƒudzidzodalawo ƒe afɔwo fa. Mehiã kpɔ be woawɔ avu kple futɔ sesẽ aɖe si le ŋgɔ yim, si mevɔ̃na na aʋawɔʋuwo, robotwo, alo afakalawo ƒe fiƒodewo o. Eye ne èdo go nane zi gbãtɔ la, tɔtɔ va doa mo ɖa.
  Ƒudzidzodalaawo trɔ ɖe megbe, wogbugbɔ ɖe megbe, wo dometɔ aɖewo do ɣli abe alesi amewo xɔe ene, kasia bubuwo te vɔvɔ̃ eye woda tu woƒe robotwo. Edze abe Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la ƒe akunyawɔwɔ dodokpɔwo wu wo nu ene.
  Yamenutome Germany ƒe asrafowo tsɔ dzo sesẽwo ƒu gbe eye wozã yiwo zi gbɔ zi geɖe.
  Akpɔkplɔ gɔ̃ hã wɔ nu nyuie. Esi wònye be ele sue eye wòte ŋu wɔa dɔ nyuie ta la, ebi ɖe gabɔmb me ŋutɔ. Eye meda tu vɔ̃ɖitɔe o.
  Nyɔnuviawo he wo ɖokui ɖe dzi, le avuwɔwɔ ŋutɔŋutɔ me la, nuwɔna la nu sẽ ɖe edzi. Wowɔ avu nyuie wu fefe gbogbo aɖewo siwo wowɔna le mɔ ŋutɔŋutɔ nu, afisi wona hehe wo le tso woƒe ɖevime ke. Gake didi be woatsi agbe aleke kee wòɖale o, bene woadzi vi emegbe, ye xɔ aƒe ɖe wo me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wozã aʋawɔnu vovovoawo katã, siwo dome Velcro si wozãna le teƒeteƒewo hã le, alafa memama. Adolf, si menye kɔnu blibo nɛ kura o gɔ̃ hã zã wo. Eƒo ƒudzidzodala etɔ̃ ɖe aɖuɖɔtoe me, emegbe egazã eƒe akunyawɔti la ake. Ɣeaɖeɣi la, kakɛ aɖe ƒo adzewɔwɔ ƒe aʋawɔnua, eye wògbãe ɖe afã me. Gake Adolf tsɔ afakaka ɖeka gbugbɔ atikplɔa ɖo te:
  - Ao! Ekema asixɔxɔ le akunyawɔwɔ ɖesiaɖe ŋu ne enya alesi wòaʋli eɖokui ta. Nu sesẽtɔ kekeakee nye be nàkpɔ wò luʋɔ ta tso ameŋugblẽnya si le ɖokuiwò me la me! - Wotsɔ ɖekakpui Fuhrer kpee.
  Akunyawɔwɔ ƒe tɔsisi aɖe gadzo le atikplɔa me eye wòge ɖe elektrɔnik ahɔhɔ̃awo dzi. Vevietɔ la, ewɔ mɔ̃ geɖe siwo ƒe lolome le sue la nuwɔametɔwoe.
  Stella de abi eƒe afɔ ŋu vevie, gake eyi edzi nɔ avu wɔm.
  Nusiwo akpa evea siaa bu, vevietɔ na ƒudzidzodalawo, lolo ŋutɔ. Nyɔnuviawo hã ku, etsɔ koe Christina do go wo katã kloe, gake nusianu si bu la nye vevesese. Nyɔnuvi geɖe wɔ avu, eye woxɔ abi gɔ̃ hã. Menye susu manɔmee be ƒudzidzodalawo do vɔvɔ̃ na ɣletivihatsotso bliboa o, ke esesẽ be woawɔ avu kple aʋawɔʋu siwo ɖoa yameʋuwo.
  Wo dometɔ ɖeka, si ŋu ŋusẽ le wu eye wòsɔ ɖe egbegbe nu la, ku ʋu yi megbe eye wòwu nyɔnuvi atɔ̃ zi ɖeka, eye wòtso lãkle la ɖe afã me. Adolf tsɔ afakaka si me mɔkpɔkpɔ bu ɖee tɔ te, emegbe etrɔ ɖe futɔa ŋu. Eƒe luʋɔ vuvu le fukpekpe ta, nyɔnuviawo dometɔ ɖeka, ɣeaɖeɣi, na wòko nu kple fefenya deŋgɔ siwo tso robotwo ƒe xexeame. Fifia, nu dahe la ku, eye mesrɔ̃ alesi wòafɔ ame kukuwo ɖe tsitre haɖe o. Le ɣeyiɣi sia me la, ɖekakpui afakala Fuhrer dze ŋgɔ eƒe kuxi gãtɔ kekeake.
  Akunyawɔla Jarran si si akplɔ si le dzo dam le la tsi tre ɖe eƒe mɔ dzi.
  - Vidzĩ le asiwò, mekpɔe, akunyawɔwɔ tɔxɛ aɖe si le etɔxɛ. Ðewohĩ àva míaƒe akpa dzia? Tsiẽƒewo ƒe Habɔbɔa atsɔ ga aɖo eteƒe na wò dɔmenyotɔe, eye ɖewohĩ ana xexe blibo si me kluvi toɖolawo yɔ fũu gɔ̃ hã wò.
  - Nukatae menye ɣletivihatsotsoa enumake o? - Adolf bia fefetɔe.
  Afakala la mese nukokoedonamenyawo gɔme o:
  - Meka ɖe edzi be le wò ŋutetewo nu la, wò ŋutɔ wò fiaɖuƒe wɔwɔ nye ɣeyiɣi ƒe nya ko. Eyata anya wɔ, ɣletivihatsotso gɔ̃ hã.
  - Gake edze abe wò manɔmee ene! - Fuhrer la ɖo beam ɖe afakala la gbɔ.
  Ewɔ avu kplii bɔbɔe heƒo eɖokui, ale gbegbe be dzo bi Hitler ƒe awuwo, togbɔ be ete ŋu ti kpo trɔ gbɔ hã. Esi Fuhrer la trɔ la, menye le akunyawɔwɔ me kura o, tsɔ dzoa tsi dzoa.
  - Nukae nèxɔ? Mègaka ɖe ɖokuiwò dzi nenema gbegbe o, Adolf.
  Ewɔ nuku na Fuhrer la be:
  - Aleke nèwɔ nya nye ŋkɔ?
  Le eŋuɖoɖo me la, nukoko aɖe gblɔ be:
  - Akunyawɔla sesẽwo abe nye ene nya nusianu!
  Egaƒu du yi ɖekakpui Fuhrer la gbɔ ake. Eƒo asa na pulsar si wotsɔ ƒu gbe la, eɖe asi le ati aɖe ŋu, eye da aɖe dzo le atikplɔa me. Eʋuʋu le yame eye le afakala la ƒe nukoko me la, egbã gudugudu:
  "Mènya hyperwave magic nyuie o, gbɔdzɔgbɔdzɔ." Esia tae woate ŋu awɔ nu ɖe ŋuwò bɔbɔe alea gbegbe ɖo. Enyo, nukae magate ŋu atsɔ adze ŋuwò?
  Adolf ti kpo ɖe troll la dzi, henɔ agbagba dzem be yeawɔ ʋuʋua abe alesi wofiae ene, eye wotsɔe ƒu gbe ɖe megbe. Emegbe ɖekakpui Fuhrer xlẽ afakaka aɖe: tsikpe geɖewo ge tso dziƒo, si na afakala la ko alɔgbɔnu vlododotɔe.
  - Ðe esia koe nye nusi nàte ŋu awɔa? Ke esia ya ɖe? - Adzetɔ la ƒo nu kple afakaka eye wòɖo ƒutsotsoe dama aɖe ɖa.
  Dzudzɔ do ƒo xlã Adolf eye asigɛwo do. Fuhrer ɖekakpui la dze agbagba be yeati kpo adzo, gake python siwo ƒe alɔwo le ɣie la gbãe. Wobla ŋutsua abe kɔsɔkɔsɔ ene eye wodze eƒoƒo gɔme. Ðekakpui Fuhrer la ƒo nu kple ɣli be:
  - Amewula!
  Afakala la ko alɔgbɔnu be:
  - Ẽ, nyee nye ahom si nye tsɔtsrɔ̃. Ka atam be àzu nye nusrɔ̃vi eye maɖe asi le ŋuwò.
  - Gbɛɖɛ! - Eɖo Hitler si me gbɔgbɔ vɔ̃wo le ŋu, si to vovo na dzɔdzɔmeŋutete si nye be woakpɔ eɖokui ta.
  - Ekema xɔe! - Adzetɔ la ƒo ɣli.
  Gbɔgbɔ vɔ̃wo ƒe ŋusẽ ƒe tɔsisi aɖe ge ɖe Fuhrer la dzi, ewɔ funyafunya eƒe ŋutilã ƒe lãmenugbagbevi ɖesiaɖe eye wòvuvui. Eveam ŋutɔ, eveam ale gbegbe be medi be mado ɣli abe amegãxi ene. Ðeko wòle abe ɖe wole wò ŋutigbalẽa ɖem ɖa ƒuƒoƒo ɖesiaɖe eye wotsɔ gayibɔ dzodzoe kɔm ɖe edzi ene.
  - Enyo, azɔ ɖe nàɖo tom? - Jarran bia kple gbe dziŋɔ aɖe. - Alo!
  - Ao gbeɖe o! - Fuhrer la gblɔ kple eƒe ŋusẽ mamlɛtɔ. - Vɔ̃ɖinyenye subɔsubɔ agblẽ luʋɔ, si le vevie wu ŋutilã.
  Troll vɔ̃ɖi la ko nu be:
  - Bometsila, subɔsubɔm koe nye mɔ si dzi woato aɖe luʋɔ dzɔgbevɔ̃etɔ la. Fifia mele etsɔm ƒu gbe ɖe Gehena. Ne wotɔ dzo wò ŋutilã vɔ la, maɖo wò ɖe teƒe si amewo ƒe dzomavɔ ŋuti ŋutinyawo katã adze abe drɔ̃e viviwo ene. Ʋuʋu, dzɔgbevɔ̃etɔ.
  Adolf ƒo nu tsi tre ɖe eŋu be:
  - Bometsinyawo ƒe ŋɔdzidonamewo!
  Gbeɖiɖi aɖe si na tome gbã la kplɔe ɖo:
  - Ekema dzo!
  Dzobibi la xɔ Hitler, eye eƒe ŋutigbalẽ te ŋeŋe gɔ̃ hã. Edi xoxo be yeaɖe kuku be woakpɔ nublanui na ye, ao, nyemele klalo be maku o. Alo ɖewohĩ, susua va susu me nam le nye manyamanya me be, ɖewohĩ mate ŋu awɔ fefe wu nye futɔ nublanuimakpɔla le etsɔme.
  Tsi ƒe sisi tsi dzoa, eye woɖe asi le Fuhrer la ŋu, wogblẽe ɖe lãgbalẽgolo siwo metsɔ tsyɔ eƒe ŋutilã si me ʋuʋudedi le la dzi tututu o. Elf Buckingham do ɖe eŋgɔ. Kekeli aɖe klẽ ƒo xlã yamenutomeyimɔ̃dzikpɔla Germany, eye wòko alɔgbɔnu.
  Egblɔ le gbe si bɔbɔ eɖokui me be:
  - Wòe Jarran, edze abe èdi be yeado dziku na ɖevia enea?
  Ŋuɖoɖoae nye hũɖeɖe si me gbeɖuɖɔ le:
  - Mègage ɖe míaƒe nyaʋiʋlia me o, elf! Ne menye nenema o la, àkpɔ ɣeyiɣi gbegblẽ ŋutɔ.
  Ame dzetugbeawo teƒenɔla, si ɖe eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go la, ɖo eŋu be:
  - Mekpɔe, màte ŋu aka atam le mɔ deŋgɔ aɖe nu gɔ̃ hã o. Vidzĩ ƒe nyagbɔgblɔ wɔnublanui aɖewo ɖe ŋɔdzidoname teƒe.
  Troll la tsɔ eƒe asikewo klẽna:
  "Makaka wò ɖe atɔmwo me le ɣletivihatsotsoa katã me, eye mamimi wò luʋɔ ɖe do viviti aɖe me, eye makeke wò ŋutigbalẽ ɖe quasar dzi."
  - Enyo vie wu! - Elf la tsɔ pulsar lãe. Troll la, si nɔ ʋuʋum la, tsɔe xe mɔ nɛ sesẽe, dzobibi aɖe dze le eƒe ŋgonu.
  - Eye wò hã èsẽ ŋu! - Troll la ƒe mo trɔ abe viviti ƒe vidzidzi ƒe nutsyɔnu ene. - Gake nye hã nyemegbɔdzɔ o. Wòe nye esi!
  Afakala la ɖo nunana aɖe ɖa, si elf la tsɔ eƒe klo ƒu gbe ɖe dzi, eye wògbugbɔe ɖo ɖa kple eƒe ʋuʋu.
  - Ao, mèwɔ dɔ ɖe dzinye o! - Buckingham ɖo eŋu be. Eɖe ŋku ɖe Smith, amesi fɔ eƒe atikplɔa hedze agbagba be yeaƒoe. - Mehiã o, xɔ̃nye, yi ɖakpe ɖe nye zɔhɛwo ŋu. Ŋutsu sia zã ŋusẽ geɖe xoxo, eye nye ŋutɔ mate ŋu akpɔ egbɔ.
  -Èka ɖe ɖokuiwò dzi akpa, gake esia ya ɖe! - Troll ƒe asibidɛwo tsi, eye phantoms gãwo te tsitsi tso wo me. Esiawo nye freak ƒomevi vovovowo, dinosaur sẽŋuwo kple aʋawɔmɔ̃wo.
  - Gã, mina míawɔ avu! - Elf la ƒe asi tsi tre abe fesre ene, eye gbevu sesẽwo ƒe tsidzadza te dodo tso ete. Phantoms la va kpe ta, eye titans-ʋa la dze egɔme, si ɖe ŋusẽ si tɔgbe medzɔ kpɔ o fia.
  Nudanu siwo nɔ akunyawɔwɔ ƒe aʋawɔwɔa me nɔ ʋuʋum tso axa ɖeka yi axa ke, wose ɣlidodo kple ɣlidodo siwo gbã dzi na ame.
  Adolf si nɔ amama afã kple afã la nɔ ʋuʋum abe alɔ̃dɔla ene, ekpɔ ame kuku gbogbo aɖewo kple ame kukuwo ƒe kakɛwo, kpakple mɔ̃ siwo vuvu. Esia do ŋusẽe, eye wòge ɖe mɔ̃ɖaŋununya ƒe anyigbaxɔdzowo me goglo.
  Na drɔ̃e baɖa la nafiãm kple eƒe gbɔgbɔ
  Meka atam be, nyemade wò fofonyigba asi o!
  Ŋutilã la vuvu, fukpekpe yɔe fũ
  Gake asrafo ƒe gbɔgbɔ maɖe mɔ ɖe ŋukpe ŋu o!
  Kpukpui kpui aɖe si wowɔ ɖe Fuhrer si me gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la ƒe ta me. Christina wɔ avu do ŋgɔ, eye wòva zu dɔmetɔtrɔ kple lɔlɔ̃ nɛ vavã.
  Adzi vi hã nɛ, si nye amesiwo si mɔnukpɔkpɔ le be woazu Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe domenyila la dometɔ ɖeka.
  Nyɔnuvia nɔ zɔzɔm yi ŋgɔe nɔ tu dam ɖe miame kple ɖusime. Ewɔ aʋawɔnu siwo wòlé la ŋudɔ bliboe, eye wòzã eƒe afɔwo gɔ̃ hã. Mɔ̃ aɖe nɔ afɔkpaawo ŋu si naa afɔbidɛawo wɔa dɔ ne afɔbidɛawo le ʋuʋum.
  Eye esia sɔ ne wozã aʋawɔnu siwo wolé. Nusi sesẽ wue nye be esi eƒe zɔhɛwo ku la, Christina fa aɖatsi ɖe ame kuku ɖesiaɖe dzi, zi geɖe la, enɔa ame kuku siwo womedea dzesii tututu o ta.
  Gertrude si nye ame vɔ̃ɖi si nɔa agbe ɣesiaɣi la ku. Nusi susɔ nɛ koe nye eƒe afɔwo. Gerda ƒe dzɔgbenyui nɔ eŋu vie, do gã aɖe koe nɔ eƒe dɔgbo me, eye wotsɔ aŋetu lã eƒe dzi ɖeka, eyata mɔnukpɔkpɔ gakpɔtɔ li be wòatsi agbe.
  Kristotɔ ŋutinyagblɔla Magda si ƒe nuwɔna to vovo na ame bubuwo tɔ la ƒe ta, eye woɖe eƒe abɔta ƒe ƒunukpeƒe hã. Nyateƒee, ame aɖewo ƒe ŋutilã ƒe akpa aɖe koe bu, eye mɔkpɔkpɔ nɔ anyi be woahaya.
  Le nyateƒe me la, manya wɔ be woade dzesi asrafoha la do ŋgɔ eye woatsɔ thermopreon bɔmb ɖeka atsrɔ̃e o. Nyɔnuvi nenie aganɔ agbe le go sia me? Ðe elf mate ŋu awɔ ema ŋutɔŋutɔ oa? Eye le Fuhrer gome la, edze abe eya Christina le klalo be yealé fu ŋutsu sia ene.
  Aʋawɔwɔ le United States ƒe anyigba dzi yi edzi. Ame ene xɔŋkɔawo: Gerda, Charlotte, Christina kple Magda to Texas xoxo eye woge ɖe Louisiana. June 30 nye ŋkeke si dzi yame xɔ dzo ŋutɔ. Amerikatɔwo tsi tre ɖe eŋu dzimesesẽtɔe ŋutɔ eye wodze agbagba gɔ̃ hã be yewoatsi tre ɖe eŋu.
  Nyɔnuviawo tɔ woƒe aʋawɔʋua eye woɖɔlia wo nɔewo nɔ taɖodzinu ɖom. Wolɔ̃ ame ale gbegbe. Eye Shermantɔwo kple Pershing ƒomea nɔ ŋgɔ.
  Gerda xɔe hedzi ha, nɔ tu dam be:
  - Yibᴐ...
  Charlotte da tu eye wòyi edzi be:
  - Vɔvɔ̃!
  Christina tsɔ tu aɖe ƒoe, lã Sherman ƒe xɔtaxɔe eye wòyi edzi be:
  - Yibᴐ...
  Magda gbã Pershing ƒe xɔtaxɔe eye wòdo ɣli be:
  - Vɔvɔ̃!
  Gerda gatsɔ tu la ƒu gbe eye wòtsoe be:
  - Le aʋawɔwɔ me...
  Charlotte ƒo atam henɔ ɣli dom be:
  - Na Harmagedon!
  Christina ada tu aɖe eye wòado ɣli be:
  - Le gaƒoɖokuixɔa me...
  Magda da tu wòde pɛpɛpɛ eye wògblɔ kpee be:
  - Futɔwo!
  Gerda gaƒo nu ake eye wòƒo ɣli be:
  - Atitsoga...
  Charlotte da tu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Trɔe ɖe megbe!
  Eye nyɔnuviawo ko nu ɖeka le woƒe fefea ta. Wonye hadzila deŋgɔwo vavã.
  Eye tudala gãtɔwo hã! Eye alesi wodaa tue pɛpɛpɛe. Eye le nyateƒe me alea, abe tudala deŋgɔwo ene.
  Gerda, esi wòle tu dam la, dze hadzidzi gɔme be:
  - Medi be...
  Charlotte, si le tu dam la, yi edzi be:
  - Nɔviwo...
  Christina ƒoe, do ɣli be:
  - Nyɔnuviwo!
  Magda, si le tu dam henɔ Sherman-tɔsisia ƒom ɖe anyi la, yi edzi be:
  - Ko...
  Gerda, si le tu dam, tsɔ nya siawo ƒoe ɖe enu be:
  - Ne èkpla asi kɔ na...
  Charlotte da tu aɖe eye wònɔ ɣli dom be:
  - Alɔ̃dɔdɔ!
  Christina, si hã le tu dam la, ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Yɛye...
  Magda da tu eye wògblɔ kpee be:
  - Sinii....
  Gerda, si le tu dam, yi edzi be:
  - Kpᴐ...
  Charlotte, si le tu dam la gblɔ kpee be:
  - Yi yamenutome...
  Christina gblɔ kple nukokoe be:
  - Le modzakaɖebɔa dzi...
  Magda, esi wòda tu aɖe ta la, elɔ̃ be:
  - Dzo!
  Gerda da tu eye wòdo ɣli be:
  - Jaketwo...
  Charlotte da tu eye wògblɔ kpee be:
  - Striped...
  Christina tsɔ tu aɖe lãe eye wòƒo ɣli be:
  - Le aɖaka la me...
  Magda ɖe asi le nunana la ŋu eye wòlɔ̃:
  - Atalegbe!
  Gerda do ɣli, eye wònɔ tu dam:
  - Do ŋgɔ....
  Charlotte, esi wònɔ joystick la tem la, do ɣli be:
  - Ŋdi...
  Christina, si tsɔ tu aɖe ƒoe la, ƒo nu kple ɣli be:
  - Kple nyɔnuviawo...
  Magda tsɔ ŋusẽ ɖo kpe edzi be:
  - Wole zɔzɔm...
  Gerda ƒo nu kple ɣlidodo, eye wòda tu be:
  - Nɔviwo!
  Charlotte gadzi ha ake6
  - Vaseɖe ŋdi...
  Christina yi edzi be:
  - Kple nyɔnuviawo...
  Magda do ɣli be:
  - Wole zɔzɔm...
  Gerda ƒoa ɣli be:
  - Nɔviwo!
  Sherman ƒe amedzidzedzea wu enu, aʋawɔʋuawo katã kloe tsrɔ̃, eye ame susɔeawo te sisi. Eye Germanytɔwo doa ɣli kple dzidzɔ.
  Gerda gblɔe le susu me be:
  - Eva dze be... Míeɖa Yankees ƒe asikewo!
  Charlotte gblɔ kple dziku aɖe le eƒe gbe me be:
  - Eye Russiatɔwo, mesusu be, edzɔ dzi na wo be míele avu wɔm kple Amerikatɔwo menye ɖe agbe ta o ke boŋ ɖe ku ta.
  Christina de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Stalin ate ŋu aƒo mí le megbe nyuie!
  Magda ɖo kpe edzi kple hũɖeɖe be:
  - Vevietɔ ke hã, mɔnukpɔkpɔ li!
  Gerda tsɔ eƒe abɔta siwo me lãmekawo le la eye wòde dzesii be:
  - Le nye ya gome la, nyemesusui kura be dzi nɔ Stalin ƒo ale gbegbe be wòva wɔ avu kpli mí o. Eye le mía gome la, anyo wu sã be míaɖu Amerika kple Britain dzi gbã tsɔ wu be míadze USSR dzi.
  Charlotte lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, enyo wu sã be woagawɔ aʋa le akpa eve dzi o. Le Britain gome la, anye ne woƒoe ɖe enu hafi.
  Gerda gblɔ vevie be:
  - Oo, nyɔnuviwo, meŋlɔ AI ŋutinya gɔ̃ hã tso nyati sia ŋu.
  Charlotte do susua ɖa vevie na eƒe zɔhɛ be:
  - Enyo, xlẽe!
  Eye Gerda yi numeɖeɖe dzi;
  . Nu geɖe li siwo sɔ kple wo nɔewo, siwo woxatsa abe xexeame katã-xexeame katã ƒe fesre ene. Le wo dometɔ ɖeka me afisia la, Hitler ɖoe be yemadze aʋa gɔme kple USSR le ƒe 1941 me o . Le nyateƒe me la, màte ŋu adze aʋawɔwɔ gɔme kple Soviet-fiaɖuƒe gã la eye Britain nanɔ megbe o. Gawu la, le "Main Kaf" me la, Fuhrer si ava va ŋlɔ bena nusi koŋ ta Germany ɖu dzi le Xexemeʋa Gbãtɔ me enye be ele be wòawɔ aʋa le akpa eve.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Hitler ɖo ŋku Amegãxi ƒe Nyagblɔɖi si nye be woɖoe be Fuhrer la nabu eye wòagbã eƒe akɔta le ɣedzeƒe gome dzi le ɣeyiɣi aɖe megbe.
  Wonɔ anyi, eye meƒo nya ta be: woawɔ aʋa vaseɖe esime woaɖu Britain dzi keŋkeŋ. Gawu la, aglãdzedze si tsi tre ɖe Germany ŋu le Yugoslavia na wòva hiã be woahe Barbarossa ƒe ɖoɖoa ɖe megbe vaseɖe June ƒe nuwuwu. Esia fia be ɖewohĩ ɣeyiɣi mesɔ gbɔ be woaxɔ Moscow kple USSR ƒe nuto veviwo hafi dzomeŋɔli nava o. Eye le dzomeŋɔli la, Germanytɔwo, si dze ƒã na Fuhrer si ka ɖe eɖokui dzi gɔ̃ hã la, medzrana ɖo kura be yewoawɔ aʋa o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Crete xɔxɔ na Germanytɔwo bu nu geɖe le asrafoha siwo ɖi go, eye Fuhrer-ʋua do dzo ɖe Britain ŋu vevie, eye wòtso nya me be yeawu enu gbã.
  Asrafomegã si kpɔ Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake le May Day ƒe aʋawɔnuwo ɖeɖefia me ƒe nyatakaka hã kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi. Aʋawɔʋu mamlɛtɔ si me tu si ƒe didime nye milimeta 152 le la wɔ dɔ ɖe Germanytɔ siwo katã nɔ afima dzi vevie. Esi Hitler bu tame vie vɔ la, ede se be woawɔ dɔ kabakaba le aʋawɔʋu kpekpewo wɔwɔ me. Dɔ gbogbo aɖewo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo na mɔ̃ gãwo do. Eye vaseɖe esime woawɔ sɔdolawo ƒe aʋawɔʋu gã aɖe la, anyo wu be woagadze aʋa gɔme kple USSR o. Le May me xoxo la, Germanytɔwo tsɔ aʋawɔʋuwo ƒe hatsotso etɔ̃ bubuwo yi Libya. Le June ƒe gɔmedzedze la, Rommel dze Tolbuk dzi eye le aʋawɔwɔ ŋkeke etɔ̃ megbe la, exɔ mɔ̃ sesẽ sia.
  Le ema megbe la, Germanytɔwo yi edzi dze Egipte dzi. Britaintɔwo mete ŋu tsi tre ɖe Wehrmacht-ʋakɔ siwo de ŋgɔ wu ŋu o. Germanytɔwo sesẽ wu le woƒe xexlẽme kple ɖoɖowɔwɔ siaa me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Britaintɔwo ƒe asrafoha siwo nɔ anyigba dzi la medi ŋutɔŋutɔ be yewoawɔ aʋa o. Woƒe agbenyuinɔnɔ nɔ ɖiɖim eye wònɔ ɖiɖim ɖe edzi.
  Le July me xoxo la, Germanytɔwo xɔ Egipte. Wotso Suez Tɔdzisasrãa hege ɖe Palestina. Britaintɔwo si... Aglãdzedze aɖe dzɔ le Iraq, eye Germanytɔwo ge ɖe afima aʋa aɖeke manɔmee kloe. Eteƒe medidi o Titina Ɣedzeƒe bliboa dze anyi... Le August kple September me la, Germanytɔwo xɔ dugãwo kple ablɔwo. Eye menye Soviettɔwo ƒe aʋawɔmɔ̃ae tsi tre ɖe wo ŋu o, ke boŋ Britaintɔwo ƒe asrafoha suewo, dutanyigbadziʋakɔ siwo meɖɔa ame ɖo akpa o eye wodina be yewoawɔ aʋa, kple Arabtɔwo ƒe aʋawɔha gbãtɔwoe tsi tre ɖe wo ŋu.
  Hitler xɔ anyigbamama gãwo. Le September ƒe nuwuwu la, wolé Gibraltar hã. Franco, esi wòkpɔ be Britaintɔwo le tsi sisim, eye wònɔ vɔvɔ̃m be Nazitɔwo ava xɔe la, elɔ̃ be yeaɖe mɔ na Germany-srafowo be woato eme. Amedzidzedzea va zu ɣeyiɣi kpui aɖe ko. Germanytɔwo wɔe aɖaŋutɔe hewɔ ɖoɖo ɖe eŋu, gake mɔ̃ sesẽa ŋutɔ menɔ klalo tututu o.
  Le ema megbe la, Germanytɔwo xɔ Franseawo ƒe nunɔamesiwo le Afrika tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe. Dzɔgbenyuietɔe la, woate ŋu atsɔ asrafowo ayi teƒe bubu le didiƒe kpuitɔ kekeake azɔ.
  Le dzomeŋɔli la, Hitler dze amedzidzedze gã aɖe gɔme ɖe Sudan kple Ethiopia, eye wòte ŋgɔyiyi yi Afrika ƒe dzigbe hã. Le heheɖemegbe vie megbe la, Fuhrertɔwo tso nya me be: ne míetsɔ anyigbagã yibɔ la, ekema míatsɔe bliboe. Gawu la, ŋusẽ mele Britaintɔwo si be woalé woƒe nunɔamesiwo ɖe asi o. Menye Britain-srafowo, siwo bɔbɔ ɖe anyi wu Nazitɔwo le woƒe xexlẽme kple aʋawɔwɔ ƒe ŋutete siaa gomee nye nusi koŋ sesẽ na Germanytɔwo o, ke boŋ kadodo siwo keke ta, nuzazãwo ƒe kuxiwo, kple mɔ siwo hiã ƒe anyimanɔmanɔ le Afrika.
  Gake Germanytɔwo, kple woƒe ŋutasẽdziɖuɖu ƒe ɖoɖo sesẽ la, ɖe ɖoɖowɔwɔ nyuie kple ŋutete si le wo si be woaʋu le didiƒe ʋĩi la fia. Eyata le USSR la, menye kekeme gã lae na fasitɔwo ƒe dzi gbã o - Afrika lolo wu Russia gɔ̃ hã le anyigbamama kple amewo ƒe agbɔsɔsɔ me, ke boŋ Asrafoha Dzĩa ƒe tsitretsitsi dzimesesẽtɔe kple zazɛ̃nyahelawoe.
  Eye le nyateƒe me la, dzomeŋɔli aɖeke mele Afrika o.
  Le December me la, Japan va dze Peru Melidzeƒea dzi mlɔeba. Edze ƒã be United States maɖe mɔ kokoko be samuraitɔwo nami Britaintɔwo ƒe nuto siwo dzi woɖu le Asia kple Pasifik o. Eye ale wozi Japan dzi be wòagbɔdzɔ Amerika kple amedzidzedze le vome. Eye wokpɔ dzidzedze. Dɔwɔwɔ dzidzedzetɔe siwo kplɔ wo nɔewo ɖo le Asia kplɔe ɖo. Le March me la, Hitler nɔ vɔvɔ̃m be Japan adze ŋgɔ ye ta la, edze Iran dzi, eye Germanytɔwo tso afima va ge ɖe India. Edze ƒã be Germanytɔwo ƒe aʋalɔgo alafa eve blaatɔ̃ sɔ gbɔ wu be woaxɔ India si ŋu ametakpɔkpɔ aɖeke mele kloe o, kple Iran si tsi megbe le mɔ̃ɖaŋununya gome.
  Hitler, nyateƒee, to asrafoha geɖe wu tsɔtsɔ yi Afrika kple India me la, etsɔ eɖokui de afɔku gã aɖe me - Stalin ate ŋu adze ablɔɖenana gɔme ɖe Europa ŋu.
  Gake Aʋakɔ Dzĩ la mewɔ kaba haɖe o. Ɣeyiɣi kple dukɔwo katã ƒe ŋgɔnɔla ƒo ŋusẽ nu ƒu, gake medze agbagba be yeanye ame gbãtɔ si awɔ ɖeka kple aʋa la o. Ðewohĩ Stalin medi be yeatsɔ aʋa gã la ƒe agbanɔamedzi o. Eye Finland dɔwɔƒea meʋã mɔkpɔkpɔbuɖeame o.
  Eyata togbɔ be Germany-srafowo nɔ kakam tso Europa, le Asia kple Afrika katã hã la, Stalin mewɔ kaba be yeawɔ esia ŋudɔ o. Ele be míade dzesii hã be Wehrmacht-ʋua ƒe ŋusẽ nɔ dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi. Germanytɔwo ƒe nusiwo bu le aʋadziɖuɖu gãawo me la mesɔ gbɔ o, eye dɔwɔƒewo ƒe nuwɔwɔ dzi ɖe edzi le duta dɔwɔlawo ta. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Khiwitɔwo kple dutanyigba vovovo siwo dzi woɖu la gaɖo Wehrmacht-tɔsisia me.
  Germanytɔwo tsɔ amedzrowo ɖɔ li woƒe xɔtuhawo, ʋukulawo, megbeʋawɔʋuwo, ʋuɖolawo, kple bubuawo. Wonɔ asrafo siwo metsi o xɔm ɖe asrafodɔ me. Wotsɔ ƒe wuiadre viwo kple asrafo tsitsiwo gɔ̃ hã de aʋawɔnuwo te.
  Wehrmacht-ʋua na mamãwo ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi, eye amedzro siwo le eme ƒe alafa memamã dzi ɖe edzi kabakaba. Aʋawɔnuwo wɔwɔ hã dzi ɖe edzi kabakaba. Tiger-ʋu yeyea dze dɔwɔwɔ gɔme abe ʋu sesẽ gbãtɔ si wowɔ ene.
  Le May 1942 me la, Wehrmacht-ʋua ge ɖe South Africa, eye wowɔ aʋa kilometa akpe geɖe va yi. Madagascar dze anyi le June me... Amerikatɔwo ƒe dzɔgbevɔ̃e medzɔ o, woda le Midway ƒe aʋawɔwɔ me le xexeame katã. Pasifik-ƒua dzi ɖuɖu va yi Japan gbɔ. Eye esi Fiaɖuƒe Etɔ̃lia do ŋusẽ eɖokui kple dukɔ siwo dzi woɖu tso Burma, India, va ɖo South Africa kple egodo ta la, edzi yameʋuwo wɔwɔ ɖe edzi zi gbɔ zi geɖe, eye wòdze Britain dzi le yameʋu me. Bɔmbdadaʋu sesẽ yeye siwo nye Yu-188 kple DO-217 nɔ Germanytɔwo si. Eye wozi Britain dzi, eye wotsɔ xexlẽdzesiwo kple nyonyome siaa te nu ɖe edzi.
  Gake esi Britaintɔwo bu woƒe nuto siwo dzi woɖu eye wodze ŋgɔ ƒugɔmeʋawɔʋu ta la, woɖe yameʋuwo kple dɔwɔnu bubuwo wɔwɔ dzi kpɔtɔ. Nazitɔwo ƒoe ɖe enu. Eye le August ƒe nuwuwu la, anyidzedzea dzɔ. Germanytɔwo ƒe Tiger-ʋawɔʋu yeyewo kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me. Aʋa siwo wowɔ le England xɔ kwasiɖa eve kple edzivɔ vie eye wowu enu kple ɖokuitsɔtsɔna.
  Le ema megbe la, Germanytɔwo ɖo woƒe fefewɔdziɖuɖua, kple England-fia yeye si le se nu keŋkeŋ. Britain ŋutɔ va zu Third Reich ƒe ametakpɔƒe. Eƒe ƒudziʋawɔʋuwo katã kloe yi Germanytɔwo ƒe akpa dzi.
  Stalin metsɔ dzideƒo ƒo futɔa le anyidzedzea me o. Eye nubabla aɖe nɔ Germany kple USSR dome be womawɔ amedzidzedze o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, fasitɔwo ƒe dziɖuɖua va sẽ ŋu ŋutɔ.
  Churchill si yi Canada eye wòdze agbagba be yeayi aʋa la dzi to United States ƒe kpekpeɖeŋu me. Gake Hitler ɖoe kplikpaa. Dɔwɔwɔ Icarus kplɔe ɖo, eye woɖi ɖe Iceland. Wolé teƒe mamlɛtɔ si Amerikatɔwo ƒe yameʋuwo ate ŋu atso aɖo Third Reich.
  Le ema megbe la, wodze asrafowo ƒe asitɔtrɔ yi Greenland gɔme. Wozã ƒe 1943 le ƒudziʋawɔwɔwo me. Ƒugɔmeʋawɔʋu siwo me hydrogen peroxide le siwo zɔna sesĩe va ɖoa kilometa 35 le gaƒoƒo ɖeka me eye wotoa Amerikatɔwo ƒe meliwo dzi la nɔ Third Reich la si.
  Argentina ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe United States ŋu, eye Germanytɔwo te woƒe asrafowo nuƒoƒoƒu ɖe afima.
  Nazitɔwo xɔ Switzerland le ŋkeke eve me, eye Sweden xɔ le ŋkeke adre me, eye woxɔ Europa keŋkeŋ.
  Wolé Australia hã, togbɔ be wowɔ amedzidzedzea ɖekae kple Japan hã.
  Le ƒe 1944 ƒe kele me la, esi Germany ƒo anyigbadziʋu gbogbo aɖewo nu ƒu ta la, eva ɖi go ɖe Canada. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Germany kple Japan-srafowo ge ɖe Mexico. Brazil, Venezuela, Chile kple dukɔ bubuwo ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe United States ŋu. Amerika dzi dzedze dze egɔme tso akpa evea siaa dzi. Germanytɔwo xɔ aʋawɔʋu vevitɔ si nye "Panther"-2, si de ŋgɔ ŋutɔ wu "Sherman" le aʋawɔnuwo, aʋawɔnuwo kple dɔwɔwɔ me. Eye ɖeko Germanytɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ƒe yameʋuɖoɖo mesɔ kplii o.
  Alesi Germanytɔwo ƒe yameʋu siwo nye yameʋu siwo tsɔa yameʋuwoe: ME-262, HE-162, ME-163 de ŋgɔ wu Amerikatɔwo le nɔnɔme gome la lolo ŋutɔ. Ne míagblɔ nyateƒe si wònye be Germanytɔwo ƒe Arado yameʋu siwo daa bɔmb, Yu-488 nyuitɔ kekeake si wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae, kple TA-400 dziŋɔ si ŋu mɔ̃ ade le la do. Germanytɔwo kpɔ viɖe wu United States le aʋawɔʋuwo me, eye ʋu siwo dzi ɖe edzi esi aʋawɔʋu siwo nye E series va. "E"-25 va kpɔ dzidzedze etɔxɛe, ʋu si ƒe aʋawɔnuwo ƒe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔmewo sɔ kple "Panther"-2, gake eƒe kpekpeme le bɔbɔe wu eye wòwɔa dɔ kabakaba wu eye eƒe nɔnɔme bɔbɔ wu eye eƒe aʋawɔnuwo le gbadzaa.
  Sherman kɔkɔwo kple Grand siwo nye blematɔwo wu gɔ̃ hã nɔ United States. Womete ŋu ge ɖe Germanytɔwo ƒe Panther-2 aʋawɔʋu gã si le ŋgonu me o, eye wote ɖe wo ŋu gɔ̃ hã. Eye Panther-2 ƒe axadziʋawɔnuwo didi milimeta 82 le dzogoe aɖe dzi, eye wòna ricochet, si nye ƒoƒo ƒe akpa etɔ̃ le ene me.
  Germanytɔwo ƒe MP-44 tu si wotsɔna dzea ame dzi hã nyo wu Amerikatɔwo ƒe tu suewo kple tu siwo wozãna le wo ɖokui si.
  Le aʋawɔwɔawo me la, Germanytɔwo zãa dutanyigbadzisrafoha siwo dzi wodze kple dutatɔwo ƒe aʋalɔgowo. Wehrmacht ƒe ŋusẽ wu mamã alafa ade. Aʋawɔʋu kpekpe siwo nye "Tiger"-2, "Tiger"-3, "Dzata" siwo de ŋgɔ wu, kple "Dzata"-2 siwo le sue wu, "E"-100 dziŋɔwo, kple "Mouse"-2 kpɔ gome le amedzidzedzea me .
  Kaka ƒe blaene vɔ enelia nawu enu la, mɔ̃ si nye "E"-50 do, eye wòdze ƒã be eƒe aʋawɔnuwo de ŋgɔ wu "Panther"-2 eye mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu le esi.
  Aʋawɔʋu siwo le anyigba te siwo mɔ̃ siwo ʋãa anyigba zãna hã nɔ nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me.
  Aʋawɔnu sia kpɔ ŋusẽ gã aɖe ɖe Amerikatɔwo dzi le agbenyuinɔnɔ gome. Yu-287, si nye yameʋu si tsɔa bɔmbdadamɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu eye afɔku le eme, kple tɔtrɔ yeyetɔ siwo wowɔ le ME-262 si ƒe aʋalawo kplɔ ŋu la do le yame. Tsɔ kpe ɖe ME-1010 kple TA-183 yeyetɔ kekeake ŋu la, wotsrɔ̃ dzidzime yeyea.
  MP-54 amedzidzetu si de ŋgɔ wu hã do eye wòde pɛpɛpɛ wu eye wòte ŋu da tu wu eye wòle bɔbɔe wu.
  Hitler ƒe asrafowo ƒe nɔnɔme ƒe gãnyenye va gblẽ, eye Amerikatɔwo ƒe aʋawɔha la mu. Nazitɔwo yi ŋgɔ le goawo katã me. Amerikatɔwo mete ŋu wɔ naneke tsɔ tsi tre ɖe esia ŋu o. Woƒe F -2 yameʋu si nye aʋawɔyameʋu la medze edzi o eye eƒe dɔwɔwɔ ƒe nɔnɔmewo gblẽ wu Mustang gɔ̃ hã.
  Eye le gɔmeɖose nu gɔ̃ hã la, United States ƒe aʋawɔyameʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋuna la mate ŋu asɔ kple Germanytɔwo ƒe yameʋu siwo woyɔna be jet vultures o. Eye Luftwaffe aces la va zu be wodzra ɖo nyuie wu. Wo dometɔ geɖe nɔ gaxɔgbalẽviwo ƒom ƒu.
  Amitsɔʋuawo hã kpɔ dzidzedze. Vevietɔ Wittmann, ewɔ aʋa le aʋawɔʋu vovovowo me le aʋaa ƒe nuwuwu le Tiger-3 si de ŋgɔ wu la dzi. Le ƒe 1944 ƒe nuwuwu lɔƒo la, "Fia ƒe Dzata" si ƒe kpekpeme nye tɔn 100 nɔ Germanytɔwo si, eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1800 kple tukpe si ƒe didime nye milimeta 410 nɔ esi.
  Aʋawɔnu nyui aɖe si woatsɔ atsi mɔ̃ sesẽwo kple xɔ siwo wotu ɣeyiɣi didi aɖe nu. Eye vevietɔ wu la, United States ƒe aʋawɔnu siwo katã tsia tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu mate ŋu age ɖe eme o kloe.
  Germanytɔwo nɔ woƒe mɔ̃ɖaŋununya nyom ɖe edzi ɣesiaɣi. "E"-50 ɖo ametakpɔkpɔ ƒe seƒe si Amerikatɔwo ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 90 mate ŋu age ɖe eme tso goawo katã me o.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔnuwo hã nyo ɖe edzi, vevietɔ le aʋawɔnuwo me. Fritz-ʋuae wɔ Luftfaust, kple Faustpatron si de ŋgɔ wu si te ŋu gena ɖe aʋawɔʋuwo me tso didiƒe si wu kilometa ɖeka.
  Eye ƒe 1945 me koe Pershing-ʋua do, esime Germany-srafowo xɔ Mexico, Canada kple Amerika ƒe akpa gãtɔ xoxo.
  Le February 2, 1945 dzi la, United States tsɔ eɖokui na Germany kple Japan. Axis-dukɔwo ƒe asrafowo te ɖe New York kple Washington ŋu - mɔnukpɔkpɔ megali o.
  Adzɔgbeɖeɖea na woxɔ Amerika eye woxɔ eƒe nunɔamesiwo. Fifia xexeame katã nye Third Reich kple eƒe nuto siwo dzi wòɖu kple eƒe hadɔwɔlawo ɖeɖeko. Satelait ɖeka koe susɔ na USSR: Mongolia. Eyata nɔnɔme aɖe si me afɔku le ŋutɔ la do mo ɖa.
  Eva dze ƒã be, togbɔ be xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe ƒomedodo le gota gome hã la, Third Reich kple Russia nɔ aʋa si me ku le la wɔm.
  Stalin metso nya me gbeɖe be yeadze Germany dzi esime wònɔ aʋa wɔm kple Britain kple USA o. Xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe akpaɖekedzimademade kpe ɖe Hitler ŋu wòɖu Ɣetoɖoƒedukɔwo dzi heɖu wo dzi. Gake fifia eva dze ƒã be ɖoɖo le Third Reich hã si ɖe Russia ŋu. Eye USSR, kple eƒe kɔmiunisttɔwo ƒe nukpɔsusu, ate ŋu anye afɔku na Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu.
  Hitler nɔ asrafowo nu ƒom ƒu hena ƒoƒo sesẽ aɖe. Wehrmacht-ʋua va sɔ gbɔ, eye woƒe xexlẽme de asrafoha akpe ɖeka siwo me ʋu yɔ fũu, siwo ade miliɔn blaetɔ̃, eye wo dometɔ siwo mede akpa etɔ̃lia o nye Germanytɔ to vovovo me tɔwo. Enye ŋusẽ gã aɖe, si me mɔ̃ɖaŋununya le nyuie, si me aʋawɔʋu yeye siwo nye "E" series le, siwo wowɔ vevie ɖe "Panthers" kple "Tigers" siwo mede ŋgɔ boo o teƒe. Eye Panther 2 gakpɔtɔ nye mɔ̃ dziŋɔ aɖe.
  Gake Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu vevitɔe nye "E"-50 si wogbugbɔ trɔ, si ƒe kpekpeme nye tɔn blaade vɔ atɔ̃, si ƒe axadzi kple megbe aʋawɔnuwo le kpekpem wu eye wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 105, si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL. Wobui be mɔ̃ sia anye nusi woatsɔ atsi Soviettɔwo ƒe KV ƒe ƒuƒoƒoa nu...
  Stalin va tsɔ ɖe le mɔ̃ sesẽwo hã me. Le August 1941 me la, wodze KV-3 ʋu si me tu si ƒe ʋuƒo didi milimeta 107 le la wɔwɔ gɔme ɖe wo nɔewo yome. Ɣleti eve alo etɔ̃ megbe la, wodze KV-5 aʋawɔʋua gɔme kple tu eve siwo ƒe kpekpeme nye milimeta 107 kple milimeta 76 siwo ƒe kpekpeme nye tɔn 100 kple ŋgɔgbeʋawɔnuwo si ƒe kpekpeme nye milimeta 170. Le ƒe blaene vɔ evelia me xoxo la, wodze KV-4 wɔwɔ gɔme, eƒe kpekpeme nye tɔn 107 eye aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 180 kple aʋawɔnu mawo tɔgbe nɔ esi.
  Stalin lɔ̃a xɔ gãwo tutu. KV-6 va zu ʋu si me tu eve le: howitzer si ƒe didime nye milimeta 152, kple tu si ƒe didime nye milimeta 107 si tsia aʋawɔʋuwo nu. Ʋua ƒe kpekpeme wu tɔn 150. Wotsɔ mɔ̃ eve siwo ƒe ŋusẽ nye sɔ 600 de eme zi ɖeka. Aʋawɔnu mawo tɔgbe nɔ KV-7 hã si, gake aʋawɔnu siwo lolo wu gɔ̃ hã nɔ milimeta 200 eye woƒe kpekpeme ade tɔn 180. Le ƒe 1943 me la, KV-8 si me tu siwo ƒe didime nye milimeta 152 kple 122 siwo ƒe kpekpeme nye tɔn alafa eve le hã va ge ɖe ewɔwɔ me.
  Gake eva dzɔ be aʋawɔʋu siwo kpekpe ŋutɔ la menye esiwo nyo wu o. Kpekpeme fũ akpa he kuxiwo vɛ le ʋuɖoɖo kple ʋukuku ƒe ŋutete ŋu. Vevietɔ le ʋu siwo zɔa mɔ to anyigba dzi gome. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, KV-ʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la ɖe dzesi le nusiwo gblẽ le wo ŋu abe afisi aʋawɔnuwo le ene, si me dzogoe siwo me susu le si me woate ŋu adze anyi ɖo o, si na asixɔxɔ si le aʋawɔʋua takpɔkpɔ nyuitɔ kekeake ŋu dzi ɖe kpɔtɔ vie.
  Gake USSR, to vovo na Third Reich la, mewɔ aʋa o. Aʋa si wowɔ kple Finland ye nye mamlɛtɔ. Eye mɔnukpɔkpɔ aɖeke menɔ anyi be woado dɔwɔnuawo kpɔ le nuwɔna me o. Eye esi ŋusẽ gã aɖe nɔ Stalin si ta la, etso nya me le akpa ɖeka dzi le dɔwɔnu siwo wòatsɔ ade dɔwɔwɔ me ŋu. Eye ʋu kpekpewo dzɔa dzi na kplɔla la ŋutɔ.
  Germanytɔwo zã aʋawɔʋu gãwo le nuwɔna me. Aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ ɖee fia be aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme wu tɔn blaadre lolo akpa be wòazu ʋusisi, vevietɔ le ʋuɖoɖo me, be woate ŋu awɔe le agbɔsɔsɔ gã me hena aʋawɔwɔ.
  Aɖaŋuwɔla nyuitɔwo kekeake siwo tso xexeame ƒe akpa vovovowo va wɔ ʋu aɖe si asɔ na asrafowo ƒe nudidiwo le ametakpɔkpɔ ŋu, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, woate ŋu atsɔe ahazãe. "E"-50 va zu mɔ̃ ma tɔgbe. Wodzi eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo ɖe edzi va ɖo milimeta 250 le togbɛ si sɔ me, eye wodzi eƒe axawo kple megbe va ɖo milimeta 160.
  Aʋawɔʋua va zu ƒuƒuie eye eƒe ʋuƒo didi ŋutɔ. Mlɔeba la, Germanytɔwo kple woƒe kluviwo wɔ mɔ̃ aɖe si naa dzidzeme ame wu alo wu nenema. Eye kuxi aɖewo nɔ USSR hã ŋu. Vevietɔ le aʋawɔʋu gã la gome.
  Woto KV-ha siwo kplɔ wo nɔewo ɖo vɛ le mɔ si keke ta nu: kpekpeme geɖe wu, aʋawɔnu geɖe wu, caliber geɖe wu. Eye eya hã mete ŋu va zu aʋawɔʋu vevitɔ o.
  T-34 xɔ akpa si nye aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃na wu. Esi ewɔwɔ le bɔbɔe vie ta la, woate ŋu anoe le agbɔsɔsɔ me. Mɔ̃a, si ŋu wowɔ asitɔtrɔ suesuesuewo le la, dze ewɔwɔ gɔme le agbɔsɔsɔ gã me. Gake le ƒe 1943 me, esime aʋawɔʋu gã aɖe si kplɔ wo nɔewo ɖo, si nye Panther, si ɖee fia dzidzedzetɔe le aʋawɔwɔ me nɔ Germanytɔwo si la, Krauttɔwo va zu aʋawɔʋu gã aɖe si sesẽ wu. Eye eteƒe medidi o "Panther"-2 si ƒe aʋawɔnu sesẽwo kple tu si ƒe ʋuƒo didi si ƒe didime nye milimeta 88 le la, eva dze ƒã be T-34 la le sue akpa.
  Susu vovovowo nɔ anyi... Wo dometɔ aɖewoe nye aʋawɔʋu yeye si le gɔmedzedzea me, si nye T-44, kple esi do ŋgɔ ƒe egbegbe tɔtrɔ. Stalin tsɔ dzo ɖe mɔ̃ kpekpewo wɔwɔ ŋu eye wòfa vie le mɔ̃ siwo le titina kple esiwo le bɔbɔe ŋu. Gake T-34 nyo le esi wowɔe le agbɔsɔsɔ gã me ta. Eva dze ƒã be KV-ha siwo kplɔ wo nɔewo ɖo mete ŋu tsi tre ɖe Third Reich, si mi dukɔ geɖe le agbɔsɔsɔ me ŋu o. Eye wodzi tiatia aɖe si me woaɖe asi le nu ŋu le: T-34-85, esime xɔtaxɔa koe woɖɔli le aʋawɔʋu gã la me.
  Esia na be woate ŋu alé aʋawɔʋu si wowɔna le agbɔsɔsɔ gã me me ɖe asi, gake milimeta 85 ƒe lolome mesɔ gbɔ kokoko be wòato Germanytɔwo ƒe Panther-2 aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu la me ŋkume kple ŋkume o.
  Naneke meli woagblɔ tso E-50 si va emegbe ŋu o. Le ƒe blaene vɔ ene ƒe nuwuwu la, SU-100 do abe aʋawɔʋu si gblẽa aʋawɔʋuwo ene. Gake ebɔbɔ ɖe anyi wu "Panther"-2 hã. Le ƒe 1945 ƒe gɔmedzedze la, Germanytɔwo ɖe Panthers kple Tigers ɖa, eye wotia E-50 si kpekpe wu, be enye aʋawɔʋu si de ŋgɔ wu eƒe tsitretsiɖeŋulawo katã. Ʋu sia ate ŋu age ɖe KV kpekpewo kple Soviettɔwo ƒe ʋu bubuwo katã siaa me ŋkume kple ŋkume. "Dzata"-2 kple "Fia ƒe Dzata" koe susɔ le nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me, gake ele be woatsɔ "E" siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo wɔ ɖeka hã aɖo wo teƒe.
  Germanytɔwo de ŋgɔ wu USSR le xexlẽme kple nyonyome gome. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japan nɔ dzadzram ɖo be yeadze ame dzi tso ɣedzeƒe.
  Nyatakaka blibo menɔ Stalin si ku ɖe futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe ŋutete ŋu o. Gake aʋawɔʋu akpe 60 nɔ USSR si le aʋalɔgo alafa ɖeka blaeve me, ne womexlẽ aʋawɔʋu siwo me afɔzɔlawo nɔ o. Le esiawo dome la, akpe blaene nye yeyetɔ akpe 35 blaetɔ̃ vɔ ene, kple KV ʋu vovovo akpe atɔ̃. Gakpe ɖe eŋu la, tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui ƒe xexlẽme sue aɖe ko, akpe eve alo etɔ̃ koe. SU-100 kple SU-152 koŋue.
  Ŋusẽawo sɔ gbɔ ŋutɔ ya. Gake Nazitɔwo, esi woɖo ŋu ɖe xexeame ƒe afã ƒe ŋutete ŋu la, tsɔ aʋawɔʋu geɖe ƒu gbe. Woxɔ dɔwɔƒewo ɖe dɔ me le Europa katã, kpakple le Afrika, Asia, Canada, USA, Australia... Bu xexeame katã ŋu kpɔ...
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe lolome dzi ɖe edzi kabakaba ŋutɔ. Vevietɔ le Amerika ƒe ɖokuitsɔtsɔna megbe. Le ɣeyiɣi ma ke me la, "E" siwo kplɔ wo nɔewo ɖo koŋue Nazitɔwo ƒe susu nɔ, vevietɔ "E"-50. Mɔ̃ siawo de ŋgɔ wu Panthers eye wowɔa dɔ nyuie wu.
  Le ƒe "45 ƒe kele me la, aʋawɔʋuwo ƒe wɔwɔme ɖo akpe atɔ̃ ɣleti sia ɣleti, eye woate ŋu abu ʋu akpa gãtɔ be wonye esiwo kpekpe. Kaka June 1, 1945 naɖo la, aʋawɔʋu siwo ade akpe blaasieke nɔ Nazitɔwo si. Le amesiawo dome la, woɖo ame akpe blaadre vɔ atɔ̃ ɖe USSR ŋu. Germanytɔwo ƒe yamenutomeyimɔ̃wo gaɖo ʋu siwo wu akpe ewo ɖe teƒeteƒewo: Turkey, Romania, Croatia, Slovenia, Italy, Hungary, Finland, Spain, Portugal, kple Latin Amerika dukɔwo.
  USSR da aʋawɔʋu akpe blaene vɔ atɔ̃ kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui ɖe wo ŋu le Europa ƒe akpaa dzi. Asrafowo ƒe dadasɔ gblẽ na Russia zi gbɔ zi eve kloe, eye le aʋawɔʋu kpekpewo me la, evɔ̃ɖi wu zi gbɔ zi enyi. Nyateƒee, yamenutomeyimɔ̃awo ƒe mɔ̃wo gbɔdzɔ wu, eye mexɔ hehe boo aɖeke na ʋua me dɔwɔlawo o, gake womewɔ tɔtrɔ aɖeke o.
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖewo nɔ Siberia kple Ɣedzeƒe Ʋĩ eye Japan kple eƒe satelaitwo kple eƒe anyigba siwo dzi woɖu la tsi tre ɖe wo ŋu. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la ɖo aʋawɔʋu siwo wu akpe blaetɔ̃, togbɔ be wo dometɔ akpa gãtɔ nye esiwo le titina hã.
  Woxɔ mɔɖegbalẽ ƒe akpa aɖe hã tso Germanytɔwo ƒe Panther-2 ƒe ʋuwo gbɔ.
  Le yameʋuɖoɖo me la, asrafowo ƒe dadasɔ na USSR gavloe wu. Third Reich to yameʋuɖoɖo ƒe ƒuƒoƒo aɖe vɛ. Germanytɔwo ƒe yameʋu siwo wu akpe alafa eve kple Japantɔwo ƒe yameʋu akpe alafa ɖeka tsi tre ɖe Soviettɔwo ƒe yameʋu akpe blaadre ŋu. Ne míetsɔ aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ kpee la, ekema ɖeko ŋusẽwo ƒe dadasɔ nye afɔku gã aɖe. Gake aʋawɔyameʋu nyuiwo kple bɔmbdadamɔ̃ nyuiwo nɔ USSR ya si, gake yameʋu siwo me ya le menɔ esi o.
  Gake yameʋu si wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae mate ŋu atsɔe asɔ kple akpɔkplɔ ƒe yameʋu le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo gome o, le nukpɔsusu nu gɔ̃ hã.
  Le afɔzɔlawo me la, Wehrmacht-ʋua tsɔ eƒe asrafo miliɔn wuiatɔ̃ kple satelait miliɔn atɔ̃ ɖo aʋawɔha gbãtɔ me ɖe USSR ŋu. Miliɔn blaeve koe. Eye menye asrafowo katãe nye ema o. Japan ɖo ame miliɔn wuiatɔ̃ ɖe ɖoƒe gbãtɔ ɖeɖe dzaa.
  Asrafo miliɔn wuiɖekɛ nɔ USSR si, eye woda le nubabla la si wu zi etɔ̃. Manya wɔ be woagadzi asrafowo ƒe xexlẽme ɖe edzi o, elabena ganyawo ate ŋu agbã. Eye ale Stalin dzi Asrafoha Dzĩ la ɖe edzi zi gbɔ zi atɔ̃ kple afã tso September 1, 1939 dzi. Nusi gblẽ wue nye be Axis-ŋusẽwo meɖo woƒe xexlẽme si sɔ gbɔ wu gbɔ o eye woate ŋu ayi edzi adzi woƒe ŋutete ɖe edzi.
  USSR ƒe tuwo sesẽ ŋutɔ, vevietɔ esiwo tsia tre ɖe aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔna ƒoa tue ŋu, gake... Ke hã, tu si ƒe didime nye milimeta 76 si ame geɖe lɔ̃a zazã wu la do xoxo mɔkpɔkpɔmanɔmee xoxo, eye milimeta 45 hã do xoxo. Nu suesuesuewo sɔ gbɔ akpa, eye tsigoe kpekpe ŋutɔŋutɔ siwo tsia aʋawɔʋuwo nu masɔ gbɔ o. Ne míetsɔ tu sesẽwo la, ekema Germanytɔwo de ŋgɔ wu le xexlẽme gome.
  Tukpewo ƒe tudada le USSR, le aʋawɔwɔ zazã ƒe anyimanɔmanɔ ta la, womede ŋgɔ boo o. Fritz-ʋua to gas-damɔ̃ kple tukpe siwo wotsɔna daa tue vɛ le nyateƒe me. Nazitɔwo ƒe tu siwo wotsɔa mɔ̃ wɔe la de ŋgɔ wu. Aʋawɔha geɖe kpɔ aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ geɖe. Asrafowo zɔ mɔ to xexeame katã.
  Le Finland megbe la, aʋawɔwɔ ŋutɔŋutɔ aɖeke menɔ Asrafoha Dzĩ la si o. Nyateƒee, esia nye nusi gblẽ le eŋu ɖedzesi aɖe.
  Kpuie ko la, susu aɖeke mele Stalin si o, togbɔ be akpahaa kple ŋutasẽdziɖuɖua dze agbagba ɖesiaɖe hã la, futɔa sesẽ wu sã. Eye le ƒudzisrafowo me la, asrafowo ƒe dadasɔ vɔ̃ɖi wu na USSR gɔ̃ hã wu le ame mamlɛawo me ya. Le nyateƒe me la, ne nane dzɔ la, ele be nàwɔ avu, nàbu xexeame ƒe akpa mamlɛa ŋu. Eye kple xexeame ƒe akpa mamlɛa ƒe kesinɔnuwo, anyigba ƒe akpa adelia, kple ame miliɔn alafa eve.
  Ðeko wòdzɔ nenema... Stalin mege ɖe aʋa la me le ƒe 1939 me o, esime Germanytɔwo zã woƒe tuwo esi wotso Poland vɔ megbe. Menye le ƒe blaeneawo me o, esime Nazitɔwo ƒu du yi Paris, eye woɖe woƒe megbenyawo ɖe go. Eye ƒe blaene vɔ ɖeka mezu ablɔɖenana ƒe dzesi o, togbɔ be Kraut ƒomea lia Afrika kple Asia hã. Eye hekpe ɖe eŋu la, mɔnukpɔkpɔ geɖe ŋutɔ nɔ anyi be woawɔ nu vevi fasitɔwo.
  Eye fifia... Fifia Nazitɔwo ŋutɔ le klalo na amedzidzedzea. Eye dzomavɔmeŋusẽwo ƒe fía aɖe nɔ dukɔa dzi. Ðe wòle be míadi mɔ aɖe si dzi míato ado le eme hafi. Gake wo dometɔ kae?
  Stalin mete ŋu kpɔ ŋuɖoɖo aɖeke na eɖokui o. Be wòaƒo asa na aʋawɔwɔ la, enɔ klalo be yeaɖe asi le nusianu ŋu na Axis-dukɔwo. Eɖo keteke siwo me wotsɔa nu xoxowo kple nukuwo ɖona ɖe amewo femaxee kloe, eɖea nuwo ƒe asiwo dzi kpɔtɔna, egblɔna be woahaya amidowo, alo ana sika nunanawo.
  Gake Hitler zi ɖoɖoe... Mebia naneke kloe o, ke boŋ ɖeko wòdzi eƒe asrafowo ɖe edzi le liƒowo dzi. Ewu aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔʋuwo nu eye wòdzi yameʋudɔwɔƒewo ƒe xexlẽme ɖe edzi. Menɔ dzadzram ɖo ɖe ƒoƒo kpata aɖe ŋu... Ðewohĩ menye kpata keŋkeŋ o.
  Edze ƒã be Fuhrer la nɔ vɔvɔ̃m na USSR, eye wòdi be yeatutu Bolshevist-ha la ɖa le Anyigba dzi. Gake nukae woate ŋu atsi tre ɖe eŋu? Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu va sesẽ ɖe edzi le mɔ si me afɔku le nu. Ehiã be woato nu tɔxɛ aɖe si ŋu ŋusẽ le vɛ. Stalin nɔ ŋu ɖom ɖe atɔmik bɔmb la ŋu, gake esia bia ƒe ʋɛ aɖewo ya teti. Ne míagblɔ alesi wòhiã be woatsɔ ʋu siwo tsɔa nu yinae be woaɖu Luftwaffe yameʋuwo dzi o.
  Zi geɖe la, Germanytɔwo ƒe yameʋuwo daa USSR ƒe yamenutome dzi. Wode se na wo be woagada tu o, ale be woagado dziku na Nazitɔwo be woadze wo dzi o. Eye nyitsɔ laa la, woka nya ta tso dzonu manyatalenu siwo le zɔzɔm le duƒuƒu si mexɔ se o me eye wote ŋu buna zi ɖeka ŋu.
  Stalin de se be yeakpɔ esia gbɔ le adzame, gake le nɔnɔme aɖeke me la, mena susu aɖeke Nazitɔwo be woadze wo dzi o.
  Esi Gerda nɔ eƒe ŋutinyaa lãm la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe nɔ zɔzɔm le mɔa dzi. Ɣeaɖewoɣi la, Magda daa tu. Emegbe eva hiã be matɔ vie ahagbugbɔ nye aʋawɔnuwo ade eme. Germanytɔwo ƒe mɔ̃a to vovo le alesi wòte ŋu nɔa agbe ŋutɔ ta. Wo dometɔ geɖe ƒoe, gake goawo ƒu du dzo abe peas ene. Eye womate ŋu awɔ nu ɖedzesi aɖeke ɖe aʋawɔnuawo ŋu o negbe ʋuʋudedi suewo ko.
  Esi Gerda wu eƒe dɔa nu la, Charlotte de dzesii be:
  - Enyo, ke nukae? Menye nu gbegblẽe wònye o! Gake fifia nu vevitɔ kekeake si wòle be maŋlɔe nye aʋa si wowɔ kple USSR!
  Gerda do ŋugbe vevie be:
  - Eye wòanɔ nenema! Togbɔ be ŋusẽwo da sɔ alea hã la, ɖewohĩ eme kɔ xoxo be amesi aɖu dzi!
  Charlotte gblɔ ɖikeketɔe be:
  - Enɔ te ɖe agbalẽŋlɔla dzi! Agbalẽŋlɔla nyui ate ŋu aŋlɔ nane si wobu be esɔ ale gbegbe.
  Christina gblɔ kpee le susu me be:
  - Eye vevietɔ wu la, enye susumenuwo... Vevietɔ ne èŋlɔ nu tso yamenutome ŋu!
  Gerda dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Afrika nye afɔku, ẽ, ẽ, ẽ... Gake Entente asrafowo nye bometsinya! Migayi, ɖeviwo, le amedzidzedze te tso USA gbɔ o!
  Magda gaƒo nu kple hũɖeɖe ake be:
  - Eye èŋlɔ nu vevitɔ kekeake be - Ŋusẽkatãtɔ la!
  Gerda ƒo nu kple ɣli tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Enyo, ao, míenyae nenema!
  Magda dzi ha nyuie be:
  Mitrɔ dzime kaba le Ŋusẽkatãtɔ la ŋkume, .
  Ne menye nenema o la, Beelzebul aɖu...
  Midze klo ɖe Mawu Gãtɔ la ŋkume, .
  Na Yesu nava wò dzi me!
  Gerda hã ɖo nya sia ŋu vividoɖeameŋutɔe be:
  Fuhrer la le nye dzi me
  Ale be míanya blanuiléle o...
  Woʋu ʋɔtru si yi yamenutome, .
  Ɣletiviwo nɔ keklẽm le mía tame!
  Magda ƒo eƒe asibidɛwo eye wògblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Nenema ke, Nye Yesu le vevie wu wò Fuhrer. Elabena Yesu nye Mawu, eye ame aɖe koe Fuhrer la nye!
  Toronto ƒe asrafoha, alo ne míagblɔe tututu la, nusi susɔ tso eme, na ta. Tɔdziʋu gã si nye "Monster" ʋu le eya ŋutɔ ƒe ŋusẽ te yi dzigbe gome. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafowo va nɔ dzidzim ɖe edzi. Woto Canada eye wonɔ gegem ɖe Amerika ƒe dziehenutowo me xoxo.
  Yankees-ha si gblẽ nu le wo ŋu la trɔ ɖe megbe. Wo dometɔ aɖewo, vevietɔ Afrikatɔwo, dzo le mɔnukpɔkpɔ gbãtɔ si su wo si me.
  Adala, kpakple nyɔnuvi bubuawo ɖi tso super tank la me eye wodze duƒuƒu gɔme. Petro ƒu du kpli wo. Ŋutsuvia kpɔ dzidzɔ, elɔ̃a ƒuƒoƒo aɖe me nɔnɔ kple nyɔnuviwo.
  Wo katã wodze tugbe ale gbegbe, sɔhɛwo eye wodo bikini. Afɔkpodzi ƒuƒluwo le keklẽm. Nyitsu siwo ƒe lãmekawo le keklẽm, siwo ƒe ŋutigbalẽ le dzo dam. Atsyɔ̃ɖoɖo wɔnukuwo.
  Ŋutsuvia ɖo ŋku hadzidzia dzi eye wòdzi ha be:
  - Atsyɔ̃ɖoɖo, tugbedzedze, tugbedzedze - cabaret... Modzakaɖeɖe koe wowɔ wò na... Wolɔ̃ wò vaseɖe yɔdo me le wò dukɔ kɔkɔe la me, eye funyafunyawɔwɔ mebɔbɔ ɖe wò te o!
  Nyɔnuviawo hã kpɔa dzidzɔ ɖe ƒewuivi dzetugbe si ƒe lãmekawo le ʋuʋu ɖi la ŋu. Wodi be yewoawɔ atuu na ŋutsuvia, awɔ asi nɛ, agbugbɔ nu nɛ. Enye dzɔdzɔmedidi blibo ne èkpɔ ɖekakpui dzetugbe aɖe. Nyɔnuvi suewo ƒe dzi dzea eme, wodaa fefe eye woti kpo yi dzi. Wodzea agbagba be yewoatsɔ yewoƒe afɔ ƒuƒluwo aɖo afɔ le afisi wòle ale be woawɔ asi na ame le.
  Wole gamenɔlawo ƒe sɔti aɖe kplɔm. Nyɔnuviawo ko alɔgbɔnu heda kpe ɖe kluviawo ŋu. Petro tsɔ eƒe aɖe do ɖe aʋawɔla siwo woɖe aboyoe la ŋu hedo ɣli be:
  - Baba na amesiwo dzi woɖu!
  Ðeko wobɔbɔa ta blanuiléletɔe. Baba vavã. Amekae asusu be Nazitɔwo ava USA. Ne ɖe Roosevelt di la, ate ŋu atɔ te Hitler to mɔxexe ɖe Munich nu hafi. Gake Yankees-ha la ƒe susu to vovo. Le goawo katã me la, Amerika ƒe dzesi enye ɖoɖo si me woɖe mɔ ɖe nu ŋu le eye didi aɖeke menɔ eme be yeage ɖe aʋawɔwɔ me o. Eye fifia fasitɔwo le egbãm.
  Panther 2 tsɔ ʋu to nyɔnuviawo ŋu. Aʋawɔʋu sia do xoxo, gake egasẽ wu Shermantɔwo kple Pershingtɔwo sãsãsã. Ẽ, nyɔnuvi aɖe si do bikini la bɔbɔ nɔ xɔ kɔkɔa tame, eye wòlé aflaga si ŋu swastika ɖo ɖe eƒe ta dzi. Esia nye aflaga dzĩ si ŋu gotagome ɣi le eye akpɔkplɔ yibɔ aɖe le eme.
  Ʋua ƒu du va to afima, eye eƒe mɔwo nɔ ɖiɖim. Petro ƒo nu kple ɣli be:
  - Ðeka, eve, etɔ̃... Futɔ si ƒe tagbɔ gblẽ, ku!
  Ŋutsuvia le dzidzɔ kpɔm... Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, etsi dzi. Le kpɔɖeŋu me, etsɔ la, ekpɔ Stalin le drɔ̃e me.
  Aʋafiagã si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie eye wòtsi la nɔ nyatakaka vevi aɖe me dzrom le dɔwɔƒegã. Vasilevsky na Dukɔa ƒe Takpɔha ƒe Zimenɔla nya.
  yameʋu akpe blaetɔ̃ le kwasiɖa ɖeka me le ɣeyiɣi ɖeka me . Tsɔ kpe ɖe tu kple tu akpe alafa ɖeka ŋu la, esiawo nye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ.
  Zhukov de dzesii ɖikekemanɔmee vie be:
  - Le gɔmedzedzea me la, esia nye T-34-85 aʋawɔʋu. Ʋu si wòdze ƒã be ebɔbɔ wu Germanytɔwo tɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, kple aʋawɔnuwo ƒe nyonyome vɔ̃ɖitɔ kekeake. Le yameʋuɖoɖo gome la, Yak-9, si ƒe lolome bɔbɔ wu Germanytɔwo ƒe yameʋu siwo me dzo le lae xɔ aƒe ɖe mía me. - Marshal si ŋu nya wogblɔna le xotutu me la keke eƒe asiwo ɖe enu. - Ne míagblɔe tututu la, ne nɔnɔme ƒe nyonyome mele mɔ̃ɖaŋununya me o la, màte ŋu aɖu dzi kple agbɔsɔsɔme o!
  Stalin bia tso Abakumov si be:
  - Ɣeyiɣi didi kae Germanytɔwo alé asrafowo ɖe mía ŋu le ɣedzeƒe gome?
  SMERSH ƒe tatɔ ɖo eŋu kple dzitsitsi be:
  - Wehrmacht ŋutɔ nye miliɔn etɔ̃ kple afã, tsɔ kpe ɖe nutoa me kpovitɔwo ƒe dɔwɔƒe bubu siwo ade miliɔn ɖeka kple afã ŋu, kple satelait miliɔn ɖeka. Aʋawɔʋu siwo ade akpe ewo ye li, gake wode ŋgɔ wu mía tɔ le aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔmewo gome. Eye yameʋuɖoɖo geɖe le Third Reich la si. Disk-yameʋuwo kpɔa gome le aʋawɔwɔawo me, eye naneke mate ŋu ada wo o. - Abakumov keke eƒe asiwo ɖe enu eye wògblɔ kpee. - Mɔnukpɔkpɔ siwo li be woaɖu futɔ si ƒo ke ɖe to sesĩe dzi le ɣeyiɣi kpuitɔ kekeake me la le sue, eye ate ŋu atsɔ ŋusẽdoamenuwo ayi teƒe bubu kaba. Wehrmacht ƒe lolome le dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi eye wòwu ame miliɔn blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ xoxo. Gake Japan hã li kple eƒe nuto siwo dzi wòɖu.
  Stalin ɖe afɔ ʋɛ aɖewo ƒo xlã ɔfis si keke la eye wòde dzesii kple tɔtɔ vie be:
  - Gake ɖewohĩ amedzidzedze koe nye míaƒe mɔnukpɔkpɔ ɖeka kolia... Esime Amerika bla futɔa.
  Molotov do susua ɖa ŋuɖɔɖɔɖotɔe be:
  - Ne Amerika dze anyi la, ekema mɔnukpɔkpɔ aɖeke manɔ mía si kura o...
  Kplɔla la lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Nyui! Gake... Ate ŋu adzɔ be Hitler madze mía dzi o! Le go sia me la, agbetsitsi ƒe mɔnukpɔkpɔ gakpɔtɔ li!
  Voznesensky ɖo ŋku edzi be:
  - Míele dɔ wɔm tso T-54 ŋu, Hati Stalin. Esia ate ŋu anye aʋawɔʋu si ŋugbe wodo ŋutɔ.
  Kplɔla la ʋuʋu ta be:
  - Akɔntabubu ƒe nɔnɔmetatawo gblɔ be ʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn blaetɔ̃ vɔ ade mate ŋu akpɔ ŋgɔgbeʋawɔnu si ƒe titrime wu milimeta alafa eve o. Gake Germanytɔwo ƒe 105 la age ɖe eme kokoko. Eye tu si ƒe didime nye milimeta 100 mesɔ gbɔ le go aɖeke me o...
  Voznesensky ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aɖaŋuɖoɖo vovovowo li. Le kpɔɖeŋu me, wɔ aʋawɔʋu kpekpe aɖe. Alo nàdzi ŋgɔgbekpa ƒe titrime ɖe edzi le axadziʋawɔnua ƒe asixɔxɔ ta. Gake míele dɔ wɔm, Hati Stalin. Eye ne míagblɔe tututu la, míaƒe atsyãwɔlawo wɔ nu geɖe xoxo. Vevietɔ IS-4 si ƒe ŋgɔgbeʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 250 do ŋugbe be ava zu míaƒe aʋawɔʋuwo tutu ƒe asinudɔwɔwɔ.
  Aʋafiagã la gblɔ dzikutɔe be:
  - Míehiã aʋawɔnu sesẽwo fifia, ke menye le etsɔme o! Èse nya sia gɔmea?
  Voznesensky ɖo eŋu dzideƒotɔe be:
  - Míewɔa nusianu si míaƒe ŋutetewo ɖe mɔ na mí be míawɔ. Gake esi Russia ƒe afã koe li ta la, esesẽ ŋutɔ be woatsi tre ɖe xexeame katã kloe ŋu.
  Molotov ɖo kpe edzi dzideƒotɔe ŋutɔ be:
  - Ɛ̃! Ŋusẽ siwo mesɔ kura o, Hati Stalin. Eye míegale nukunuwo wɔm kokoko!
  Kplɔla la fa vie eye wòdo susua ɖa be:
  - Mina míaɖe dzi ɖi eye míano aha... Nukatae mi katã mielé blanui nenema gbegbe ɖo!
  Nyɔnuvi eve do awu kpuiwo kple afɔ ƒuƒluwo. Wotsɔ wein dzĩ ƒe aŋetuwo da ɖe anyi hede ta agu na ŋusẽ siwo li.
  Beria ƒo eƒe nuyiwo henɔ ɣli dom be:
  - Ðe menye lɔlɔ̃tɔwoe wonye oa, Hati Stalin?
  Kplɔla la ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, elɔ̃a ame... Afɔ ƒuƒlu sɔ na nyɔnuviwo, vevietɔ le dzomeŋɔli.
  Stalin kɔ wein aɖe ɖe eɖokui. Eno aha hegblɔ kple alɔgbɔnukoko nyui be:
  - Ne ɖe nyɔnuwo sɔ gbɔ wu le asrafoha me la, anye ne míeɖe megbe alea gbegbe o!
  Beria ʋuʋu ta heƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Eyata mina míano tsi na Dadanyigba! Mina míano aha na Stalin! Mina míano aha agakɔe ake!
  Kplɔla la bɔbɔ nɔ zikpui aɖe dzi hegblɔ kple tamebubu be:
  - Eye ne fasitɔwo ɖu dzi ke hã la, le ɣletinyigba ƒe dzidzenu nu... Nukae le ameƒomea lalam.
  Molotov ɖo eŋu kple dziku be:
  - Mesusu be nu dziŋɔ aɖe!
  Zhukov de dzesii nunyatɔe be:
  - Ame aɖewo le vɔvɔ̃m, eye ɖewo hã anɔ nyuie!
  Stalin ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ... Esia nye xexeame ƒe dziɖuɖu. Nusi kɔmiunisttɔwo ku drɔ̃e. Gake Hitler awɔ nusianu le eƒe mɔ nu. Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu ƒe ɣeyiɣi aɖe ava. - Kplɔla la ʋuʋu ta, nyɔnuvi kɔkɔ si ƒe mo biã la kɔ wein ɖe eƒe kplu me. Stalin yi edzi. "Ekema woaɖo ɖoɖo yeye ɖe xexeame." Dziɖuɖu sesẽ aɖe anɔ anyi vavã, gake aʋawɔwɔwo, nuvlowɔwɔ, dɔwuame, zitɔtɔ, ŋɔdzinuwɔwɔ nu ayi... Nusianu anɔ abe alesi wònɔ le mía te ene, Germanytɔwo koe anɔ nɔnɔme si me mɔnukpɔkpɔ le me. Eye anye...
  Stalin ƒo asikpe...
  Beria de dzesii be:
  - Gake le mía gome la, anye ku, Hati Stalin. Alo èsusu be Fuhrer la ana míazu nutodziɖulawo le Russia?
  Kplɔla la ɖo eŋu vevie be:
  - Eye womate ŋu agbe esia o! Edze abe míaƒe nyatakakaxɔlawo ka nya ta be Hitler gblɔ be Russia dziɖuɖumegã nyuitɔ kekeakee nye Stalin ene!
  Ame siwo ƒo xlãe la ƒo asikpe... Gake ame aɖeke meɖe dzidzɔ vavãtɔ fia o. Anyo ŋutɔ be woatsɔ Hitler kple Stalin abla ameawo ƒe kɔ. Alo Napoleon.
  Dukɔa ƒe Takpɔha ƒe zimenɔla ŋutɔ wɔ nu ɖe Napoleon ŋu bubutɔe. Nu aɖewo ɖi wo nɔewo le ŋutsu si do kposɔ si wotsɔ koklozi wɔe kple Hitler dome. Gake Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la va zu dzɔgbenyuitɔ wu.
  Nyateƒee, Stalin he to na eɖokui wu zi ɖeka le esi wòto Germany ƒe amedzidzedze le vome, si he emetsonu dziŋɔwo vɛ ta. Togbɔ be nyatakakawo va ɖo nyateƒe hã. Eye ɖoɖo aɖewo nɔ Aʋafiagã la ŋutɔ si ɖe Europa ŋu eye wònɔ dzadzram ɖo ɖe aʋawɔwɔ ŋu.
  USSR si le June ƒe blaene vɔ ɖeka me la, aʋawɔʋu kple wedge akpe blaeve vɔ atɔ̃ nɔ esi, eye yameʋu siwo ade xexlẽme ma ke nɔ esi. Ŋusẽ ma tɔgbe menɔ Hitler si o. Aleke kee wòɖale o, abe alesi Soviettɔwo ƒe nyatakakaxɔlawo va ɖo kpe edzi emegbe ene. Ẽ, le nyateƒe me la, Stalin dzra ɖo vevie ŋutɔ. Asrafoha Dzĩa ƒe lolome ɖo miliɔn atɔ̃ kple afã eye wòyi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi. Aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo nɔ USSR si wu Wehrmacht tɔ abe zi gbɔ zi ene ene, eye tu siwo woda la sɔ gbɔ wu zi gbɔ zi eve.
  Le ʋuʋu me koe Germany-srafowo de ŋgɔ wu. Eye Mauser tu la da tu pɛpɛpɛ wu Mosin tɔ.
  Nyateƒee, Stalin gblɔ nyatakaka siwo ku ɖe Wehrmacht ƒe ŋusẽ ŋu wògbɔ eme ya. Eye mexɔ wo dzi se, elabena Nazitɔwo xɔ Europa bɔbɔe akpa eye wòwɔ kaba. Ne ɖe Stalin nya be Hitler gbɔdzɔ alea la, anye ne edze ame dzi gbã. Gake eva dzɔ be enye ŋuɖɔɖɔɖo si gbɔ eme.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Aʋakɔ Dzĩ la mexɔ hehe kura kloe le aʋawɔnyawo me o. Esia nye bometsitsi vavã - mègadze ɖokuiwò dzi o, ke boŋ fia asrafowo be woadze wo dzi ɖeɖeko. Stalin ŋutɔ ka mo na eɖokui kple eƒe ƒuƒoƒoa emegbe. Gake edze abe ame gbogbowo ɖeɖeɖa la ɖe dzi le asrafowo, kple dumevi dzrowo hã ƒo, tso afɔɖeɖe ɖesiaɖe me ene. Ame aɖeke medi be yeatsɔ agbanɔamedzia ahaʋli nya kple kplɔla la o.
  Esi wònye be amedzidzedze koe wofiaa nu ta la, aleae wòle be wòanɔ! Ne menye nenema o la, Stalin ŋutɔ hã mewɔ kaba akpa be yeadze edzi o, womebu esia ŋu o.
  Ẽ, kplɔla la ƒo eɖokui ɖe xexeame dzi ɖuɖu ƒe drɔ̃ewo me, eye le susu me la, ekpɔ aʋawɔwɔ ɖe Europa ŋu le susu me. Gake be woaƒo futɔ sesẽ aɖe abe Wehrmacht ene... Menye ameɖokuiwuwue wònye o! Esi Stalin bia eɖokui la, eɖo eŋu be: be, anɔ eme godoo la, yemadze edzi gbã o.
  Ao, ne ɖe aʋa si wowɔ kple France ya teti yi edzi, eye Germany gbɔdzɔ la, ekema ate ŋu adzɔ be Stalin natso nya me be yeadze ame dzi. Gake esi Europa katã ge Nazitɔwo te vɔ megbe. Gake emegbe la, eganye nusi womate ŋu atsɔ ake o wu be Stalin meɖe gbe be woadzra asrafowo ɖo ɖe ametakpɔkpɔ ŋu o. Esia sɔ be asrafoha si nɔa anyi edziedzi la bu le ƒe 1941 me. Eye emegbe la, ɣeyiɣi menɔ USSR si be wòaɖo eƒe asrafowo o.
  Kplɔla la kpɔnɛ gɔ̃ hã ɣeaɖewoɣi be yeabia eɖokui be ɖe wòle be yeada tu ɖe ŋgonua? Gake esia dzi ŋɔ ŋutɔ, elabena dzomavɔ dzadzɛ ate ŋu alala le ŋgɔ. Kplɔla la kple Mawu dome ƒomedodo sesẽ. Le go ɖeka me la, Stalin meƒo nu sesĩe le dutoƒo le mawudzimaxɔse ƒe mɔ nu o. Gake eɖe mɔ na ame bubuwo be woawɔe. Wowɔ mawudzimaxɔsela siwo nye aʋawɔlawo ƒe habɔbɔ aɖe le ƒe blaetɔ̃awo me, wogbã gbedoxɔwo, woda bɔmb ɖe sɔlemexɔwo me. Le eɖokui si la, Stalin ŋutɔ na mɔfiamewo - be woamimi nunɔlawo. Eye wozi wo dzi, wogbã wo, woti wo yome.
  Aleke kee wòɖale o, Stalin mede nu mawudzimaxɔse si bɔ la me o, eye wòde dzi ƒo nɛ gɔ̃ hã.
  Gake esi aʋaa dze egɔme, alo ne míagblɔe tututu la, esime Aʋakɔ Dzĩ la te dziɖuɖu le dziɖuɖu megbe la, Stalin te gbedodoɖa dzikutɔe le klo dzi. Eye nàde ta agu. Woɖe Mawumaxɔsela Aʋawɔlawo ƒe Habɔbɔa ɖa, eye sɔlemeha la yometiti nu tso hena ɣeyiɣi aɖe. Wodze nɔnɔmetatawo gɔ̃ hã zazã gɔme tsɔ kpɔ Moscow ta tso yameʋuwo ƒe amedzidzedze me.
  Gake Stalin lɔ̃ be yeazi ɖoɖoe le dutoƒo. Nyemegblɔe na ame aɖeke ne exɔe se alo mexɔe se o. Nyemeyi sɔlemexɔwo me o, nyemexɔ nyɔnyrɔ le dutoƒo o. Eyata... Amewula la gakpɔtɔ nye Hati Stalin. Ewu ame geɖe, da tu ame geɖe eye wògblẽ le asaɖawo me. Eye wòawɔ ŋutifafa kple Mawu.
  Stalin di kokoko be woade bubu yeƒe dukɔwo katã ƒe ŋgɔnɔla ŋu abe Mawunyenye ene. Eye etu ŋkuɖodzikpewo na eɖokui le afisiafi, hea nɔnɔmetatawo ɖe ati ŋu, alo, aleke kee wòɖale o, eɖea mɔ wodea eƒe amenyenye subɔsubɔ ƒe dzi ƒo. Togbɔ be nukatae nànye alakpanuwɔla na ɖokuiwò hã. Esia lɔ̃ Stalin eye wòdze be woada asi ɖe edzi. Eye aleke Mawu alé ŋku ɖe nyateƒe si wònye be kplɔla la na eƒe lɔlɔ̃tɔ ŋutɔ zu nusi wosubɔna la ŋu.
  Ke se evelia ya ɖe - mègawɔ ɖokuiwò legba o? Le nyateƒe me la, Stalin to subɔsubɔha aɖe vɛ na eɖokui!
  Ðewohĩ esia tae Russia le tohehe kpem tso Mawu gbɔ ɖoa? Eye màte ŋu aɖu aʋaa dzi, alo atsɔe ayi mɔ si akpɔ dzidzedze wu dzi gɔ̃ hã oa?
  Stalin tso nya me le eɖokui si be le nyateƒe me la, yele yeƒe nuvɔ̃wo ʋum na nunɔla la le adzame.
  Le ɣeyiɣi sia me la, mebia be:
  - Mina míadzra ŋusẽ ɖo! Eye ele be mi katã miawɔ dɔ sesĩe zi gbɔ zi eve wu tsã!
  Le ema megbe la, kplɔla la ɖe asi le eƒe satraps ŋu... Esusu be...
  Ðikekemanɔmee la, T-34 aʋawɔʋua nye ʋu si kpɔ dzidzedze. Nukutɔe la, asrafomegã Pavlov si wowu ye nye mɔ̃ sia ƒe mawunɔ ŋutɔŋutɔ, amesi wɔ geɖe hena edziwɔwɔ. Stalin ŋutɔ di be yeawɔ BT series, si nye aʋawɔʋu si ŋu tasiaɖamfɔwo le eye wòkplɔa wo ɖo. Eƒe duƒuƒu sesẽa lé kplɔla la ƒe susu. Gake avuwɔwɔ si dzɔ le Manchuria kple Finland ɖe alesi nudzɔdzɔ siawo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo mate ŋu awɔ naneke o le nɔnɔme siwo me womezãa mɔ dzi o me fia.
  Eye wowɔ aʋawɔʋu si te ŋu trɔna nyuie, tu si ŋu ŋusẽ le vie, eye le eƒe ɣeyiɣia nu la, wokpɔa eta nyuie. Nyateƒee, alesi ame blaetɔ̃ vɔ eneawo dzenae la gblẽ nu geɖe ɖi. Gake aʋawɔʋua ɖe eƒe dɔwɔwɔ nyuie kple eƒe gãnyenye fia wu Germanytɔwo ƒe ʋuwo. Vaseɖe esime Panther la do.
  Esesẽ ŋutɔ be woawɔ ʋu yeye le aʋawɔɣi, eye blaetɔ̃ vɔ ene le sue akpa na avu gãwo. Fifia míele nu ƒom tso T-54 aʋawɔʋua ŋu, gake womate ŋu aƒo E-50 si ƒe kpekpeme le sue nenema gbegbe ta o.
  Stalin ƒo nu sesĩe. Wodzii ɖe afɔkpawɔla ahatsunola ƒe ƒome dahe aɖe me. Eye ame aɖeke mesusui be yewoate ŋu akɔ yi dzi nenema gbegbe o. Gake dzɔgbenyuietɔe la, nunɔla aɖe kpɔ ame aɖe si kpɔ ŋudzedze ɖe Dzhugashvili ƒe ŋutetewo ŋu eye wòkplɔe yi mawunyasrɔ̃suku, eye emegbe wòyi mawusubɔsubɔ ƒe suku. Gake menɔ bɔbɔe o. Stalin ƒe nɔnɔme do viviti, menye zɔhɛ le gbɔgbɔ me o, eye eƒe ameɖokuiɖeɖe ɖe aga ta. Eye mawusubɔsubɔha me tɔwo melɔ̃nɛ o, woƒonɛ zi geɖe. Stalin dze agbagba be yeawɔ avu ɖe eta, gake eƒe lãme menɔ nyuie o, eye eƒe miasi mewɔa dɔ nyuie o.
  Stalin melɔ̃ Mawu boo o, eye wòbua eɖokui be yexɔ nu le ye si eye wòdo dziku. Gake eku drɔ̃e be yeawɔ nunɔladɔ eye wòsrɔ̃ nu vevie. Eye esi wònye be esesẽna nɛ be wòafe kple ŋutsuviawo ta la, ezã eƒe ɣeyiɣiwo katã ɖe nusɔsrɔ̃ ŋu eye wòte ŋgɔyiyi. Gbã la, sukuvi enyilia, emegbe atɔ̃lia... Ŋusẽ kple ŋusẽ gã aɖe nɔ Russia Orthodɔks Sɔlemeha si nɔ Tsar ƒe kpɔkplɔ te la si - nukatae menye dɔwɔɖui o?
  Gake emegbe tɔtrɔ kpata ƒe aʋawɔlawo kplɔ Stalin dzoe. Esia ate ŋu anye dzi ƒe nuwɔnawo dometɔ ɖeka, ke menye susua o. Eye Stalin ƒe dzi va nɔ fafam ɖe mawusubɔsubɔ ŋu geɖe wu. Nuvɔ̃e dzɔ dzi nɛ. Medi nyɔnuwo, kple ahanono, kple dzudzɔ! Eye le Lent me la, ɖu haƒoƒo si me ami le, si wotsɔ wein dzĩ klɔe. Stalin hã mekpɔ lɔlɔ̃ na Mawu o, elabena ese le eɖokui me be amewo do dziku nɛ. Enyo, nukatae Yosef, esi wònye be ame sia ame melɔ̃nɛ o ta? Vevietɔ hatiwo?
  Stalin nye ame si woɖe le eme, tɔtrɔ kpatawɔlawo hã nye ame siwo woɖe le eme. Aʋawɔlawo kple ŋusẽ siwo le... Eye Yosef ƒe dzi he ɖe wo ŋu. Togbɔ be nye susu gblɔ be: nɔ mawusubɔsubɔ ƒe sukua me hã la, sɔlemedɔ wɔnuku aɖe le lalawòm. Gawu la, Stalin ganya nuƒoƒo nyuie ne edi. Gake dzi, dzikudodo ɖe Mawu kple ŋusẽ siwo li ŋu la va zu nusi le vevie wu.
  Eyata Stalin, esi mewu mawusubɔsubɔ ƒe sukua nu o, yi ɖe tɔtrɔ kpata ƒe ʋiʋlia me. Togbɔ be tɔtrɔ kpata si akpɔ dzidzedze ka ƒomevie ate ŋu anɔ Russia hã? Gake vovo menɔ eŋu le dɔme o. Ete ŋusẽ xɔxɔ. Gake esi wòkpɔ be ameléle ƒe ɖoɖoa nɔ edzi yim vivivi ta la, eɖoe be yealɔ̃ ɖe edzi be yeazu nyatakakaxɔla na Tsartɔwo ƒe adzamekpovitɔwo. Le gɔmeɖose nu la, tiatia bubu aɖeke meganɔ Koba si ɣemaɣi o. Wotsɔe de gaxɔ me hedo ŋugbe be yewoanɔ afima ɣeyiɣi didi aɖe, eye emegbe nyatakakaxɔla siawo dometɔ geɖe gbe wo nɔewo ale gbegbe.
  Stalin lɔ̃ ɖe edzi, eye eƒe dɔa dze egɔme. Do go Lenin. Nunyala sia si ƒe taɖa le ɣie la melɔ̃e fũ o, gake eƒe nukpɔsusu gblɔ nɛ be etsɔme nye Lenin tɔ. Eyata Stalin va zu amesi wɔa nu ɖe ame ŋu. Eƒo eɖokui ɖe adzodadawo me tsɔ do alɔ akpahaa, ewɔ ɖoɖo ɖe aglãdzedze kple dɔmedzoedoname ŋu. Eye wòsi le eme - enye nyatakakaxɔla. Woɖe aboyoe yi Vologda eye Stalin sina tso afima ɣesiaɣi. Vaseɖe esime mlɔeba la, ɖeɖi te kplɔla la ŋu keŋkeŋ, eye woɖe aboyoe ƒe ene yi teƒe siwo sesẽ wu. Tɔtrɔ sue aɖe va le Russia, si na woɖo Duma. Stalin va te dunyahehe me dɔ si woawɔ le se nu ŋu bubu ɣemaɣi gɔ̃ hã: be yeazu amegã teƒenɔla alo subɔsubɔhakplɔla.
  Bolsheviktɔwo bu Xexemeʋa Gbãtɔ ƒe gɔmedzedze kple mɔkpɔkpɔ be eteƒe madidi o aʋuʋui. Eye ewɔ dɔ! Aʋaa yi edzi kple dzidzedzekpɔkpɔ vovovowo, gake le Brusilov ƒe ŋgɔyiyi megbe la, edze abe eteƒe madidi o Russia aɖu dzi ene. Esia fia be ɖokuitɔdidi asẽ ŋu. Gake le February me la, amedzidzedze aɖe va, fiaɖuƒea mu, eye sikaɣeyiɣia de na Bolsheviktɔwo.
  Lenin va zu ɖoɖowɔla si si ŋutete le wu alesi wosusui, hekpe ɖe eŋu la, ete ŋu he Trotsky hã. Enumake kloe la, Stalin lé fu mamlɛtɔa. Gake Trotsky ɖe vi... Tɔtrɔ kpata la va yi kabakaba ŋutɔ. Togbɔ be Zinoviev kple Kamenev gbãe kloe hã. Gake dzidzɔtɔe la, Kerensky meto vovo le eƒe tameɖoɖo kplikpaa kple nunya ta o.
  Tɔtrɔ kpata la dzɔ kabakaba ŋutɔ eye wòkpɔ dzidzedze, eye womebu naneke kloe o. Dzidzedzekpɔkpɔ dze Bolsheviktɔwo ŋu. Eye enumake kloe la, Stalin va zu gbãtɔwo dometɔ ɖeka.
  Dukɔmeviʋaa kplɔe ɖo. Dzidzedzekpɔkpɔ kple dziɖuɖu. Trotsky wɔ akpa gã aɖe le Bolsheviktɔwo ƒe aʋadziɖuɖu me. Eye le amewuwu ƒe agbagbadzedzea kple abi si wòxɔ le kɔ me megbe la, Lenin dze dɔ vevie eye vivivi la, eƒe ŋusẽ va nɔ vɔvɔm. Sverdlov ku le nɔnɔme siwo ŋu ɖikeke le me. Trotsky tu Napoleon ƒe didi veviwo ɖo. Le ɣeyiɣi sia me la, eva hiã be Stalin naƒo eɖokui sesĩe wu. Aʋa si wowɔ ɖe Poland ŋu do kpo nu eye xexeame ƒe tɔtrɔ kpata la medze edzi o.
  Stalin dzudzɔ tamebubu kple ŋkuɖoɖo nu dzi. Alesi wòte ŋu ɖu Trotsky kple ame mamlɛawo dzi la nye nusi agbalẽŋlɔla vovovo siwo le Ɣetoɖoƒedukɔwo nya eye woɖɔe tso gbaɖegbe ke.
  Ðetsɔleme geɖe wu le alesi woawɔ ado le nɔnɔme si li fifia me, le ɣeyiɣi sia me.
  Ke hã, nusi me susu le wue nye be woatsɔ wo ɖokui ade afɔku me adze aʋa gɔme kple Germany esime Amerika blae. Gake nyametsotso be woawɔ esia sesẽ ŋutɔ. Stalin de dzesi mɔxenu aɖe koŋ le eɖokui me ɣeyiɣi didi aɖee nye sia. Adze ʋɔ driba la dzi nyateƒea? Be nàte ŋu awɔ esia la, ele be nànye Lancelot. Gake Stalin lɔ̃ be yeaɖɔ ŋu ɖo.
  Eye mɔkpɔkpɔ hã nɔ anyi, gake nukae Hitler hiã? Ðewohĩ nusianu adze edzi ŋutɔŋutɔa?
  Ke hã, anyigbamama geɖe su Germany si ale gbegbe be esesẽna be woaɖui ahatu wo ɖo. Nukae wohiã tso Russia esime wolé kakɛ siwo da ami wu eye eteƒe madidi o woato wo vɛ. Ukraine kple Caucasus, kple Belarus, kple bubu geɖe li, siwo dome Turkmenistan kple Uzbekistan ƒe akpa gãtɔ hã le.
  Kplɔla la, be yeaɖe yeƒe susu ɖa le susu siwo ɖea fu na ame ŋutɔ ŋu la, edze aphorisms ŋɔŋlɔ gɔme;
   Gaku ƒe ɖiɖi wɔ ɖeka wu nunya ƒe ɖiɖi ƒuƒlu, gake zi geɖe la, wodzia evelia be wòase gbãtɔa!
  Blonde nye ta si klẽna ɣesiaɣi, gake abe se ene la, le nya la ƒe gɔmesese ŋutɔŋutɔ nu ko!
  Ne ɖa ɣi menye nunya ƒe dzesi o la, ekema ɖa si me kɔ mate ŋu azu bometsitsi ƒe dzidzenu o godoo!
  Womedzraa wein nyui ɖo ɖe nugoe gbegblẽ me o, eye womeɣlaa nunya gã aɖe ɖe dzedzeme nyɔŋu aɖeke te o!
  Amesiwo ƒe ta nye oak eye ɖokuitɔdidi ƒe ɖokuitɔdidi ɖea mɔ be woƒe ŋutigbalẽwo nazu lãgbalẽ!
  Amesi mebua nu ŋutɔŋutɔwo katã ŋu o la, drɔ̃ewo me koe wòxlẽa kpluwo!
  Amesi bɔbɔ nɔ anyi geɖe la tsia nyagbɔgblɔ ƒe agado me!
  Ahom sesẽ aɖe si mɔnukpɔkpɔ siwo to vovo ƒe ahom aɖe ahe vɛ la aƒo amesi ƒoa eƒe aɖe geɖe!
  Mɔnukpɔkpɔwo li ɣesiaɣi, gake manya wɔ be nàkpɔ wo adze sii ne didi vevi siwo mate ŋu ava eme o le asiwò o!
  Dzedzeme si dzena nyuie nyo le aʋawɔnuwo ɖeɖefia me, gake le aʋawɔwɔ me la, dzedzeme nyuitɔ kekeakee nye numakpɔmakpɔ keŋkeŋ!
  Agbalẽŋɔŋlɔ ƒe saŋkuwo dzadzraɖo le bɔbɔe wu ne woɖe wo tso manyamanya ƒe gbewo me, yi susu nyui ƒe anyigba sesẽ dzi, eye dɔwɔnu siwo ŋu kakaɖedzi le siwo nye aɖaŋudzedze, nutovɛ, kple susumenuwo le asi me!
  Nusianu si kplɔa ame yia aʋadziɖuɖu gbɔ la wɔ nuku ŋutɔ - be woaxɔ futɔa, gake pianowo mexɔa asi o!
  Dzɔdzɔme mekpɔa yame ƒe nɔnɔme gbegblẽ o, ɖeko vi siwo di be yewoana yame ƒe nɔnɔme nanyo ɖe edzi kple tɔgbuiyɔviwo, amesiwo ƒe nu nyui aɖeke mele xexeame kura o!
  Dzɔdzɔme ƒe tɔgbuivie nye amesi mekpɔa ƒomedodo kple xexeame katã wɔla o, gake wòlɔ̃na be yeabu ye ɖokui be yenye amedzro kluvi!
  Eyata mina míanoe ale be míaƒe ƒometɔwo nate ŋu awɔ nusianu, eye míaƒe futɔwo nate ŋu awɔ nuvevi wo ɖokui ko!
  Màte ŋu ado vɔvɔ̃ na amesiame zi ɖeka o, gake àte ŋu akplɔ amesiame ɖekaɖeka ayi ŋɔdzinu si nye tagbɔsesẽ me!
  Nusi hea kuxi yeyewo vɛ wu la menye didi be woawɔ nu yeye aɖe si akpɔ xoxoawo ƒe kuxiwo gbɔ o!
  Aʋawɔnu sia alo ma ƒomevi ƒe kpekpeme gã ɖee fia be amesiwo de se na wo ƒe ʋɔnudɔdrɔ̃ le bɔbɔe!
  Menye aʋawɔnuae wua ame o, ke boŋ amesi daa tu tso eme, gake edaa tu nyuie, zi geɖe la, enye ku ŋutɔ ƒe dɔwɔnu, elabena gbegbe be yemawu ame nye nyametsotso nyuitɔ na tudala ɣesiaɣi!
  Ne amegbetɔ nye amegãxi na amegbetɔ la, mevɔ̃ɖi abe ne míenye mía nɔewo ƒe akpɔkplɔ ene o!
  Amesiwo le du dzi tsia megbe ɣesiaɣi, eye amesiwo mele du dzi o la meɖoa woƒe taɖodzinua gbɔ gbeɖe o!
  Togbɔ be duƒuƒu ɖeɖe menaa aʋadziɖuɖu o hã la, ne eƒe anyimanɔmanɔ la, futɔwo xɔa dzidzedzekpɔkpɔ le asiwò!
  Nukatae nuɖala geɖe gblẽa mɔli la, elabena ɖeko lãha la ate ŋu atu afɔ asi aɖaŋudɔ aɖe dzi kple woƒe nuwɔwɔ ƒe ɖokuisinɔnɔ si mebɔ o!
  Ne èwɔ nuku na wò futɔ la, èkpɔa viɖe ɖe edzi ɣesiaɣi, negbe bometsitsi wɔnukuwo kple bometsitsi wɔnukuwo koe mele eme o!
  Ne èwɔ nuku na wò futɔ la, èkpɔa viɖe ɖe edzi ɣesiaɣi, negbe bometsitsi wɔnukuwo kple bometsitsi wɔnukuwo koe mele eme o!
  Nudzɔla ƒe asi ƒe ahedada ate ŋu adzɔ ne amesi xɔe la mewɔa ŋuklẽ le ayedzedze me o!
  Zi alesi aʋadziɖuɖua le bɔbɔe la, zi nenemae wòsesẽna be nàse nusita wòdzɔ bɔbɔe nenema gbegbe gɔme eye zi geɖe la, manya wɔ be nàse dzɔgbevɔ̃e si xe mɔ na wò be mègaɖu dzi do ŋgɔ kura o gɔme o!
  Susu si le Agbenyuinɔnɔ ŋue nye be ema manɔmee la, ele bɔbɔe be woaɖu dzi, gake ele bɔbɔe wu be woagblẽ aʋadziɖuɖu ƒe kutsetsewo dome!
  Zi geɖe la, amesiwo ƒe asi le kpuie na dɔ nyui wɔwɔ la ƒe aɖe didi kple vɔ̃!
  Susu kpui ƒe nunɔamesie nye be wòahe numedzodzro didiwo kple amehawo ƒe nyagbɔgblɔ si me gbɔdzɔgbɔdzɔ le vɛ!
  Satana ɖua dzi ɣesiaɣi, elabena nyui aɖeke meli si zazã me tsonu vɔ̃ɖi aɖeke manɔ o!
  Ðeko amesiwo tsi megbe le aʋawɔwɔ me ate ŋu adzo le aʋadziɖuɖu ƒe atsyã la dzi!
  Ẽ, mɔ bɔbɔetɔ kekeake si dzi nàto age ɖe kuxi me enye be nàkaka mɔnukpɔkpɔwo na wò futɔwo abe nyitsu ene!
  Gbɔgbɔ ƒe ɖiɖi, abe yaƒoƒodzidzenu ƒe ɖiɖi ene, hea ahom vɛ, gake míaƒe anyigbawo dzi koe!
  Eye luʋɔ ƒe dzidzɔkpɔkpɔ nya ahom sesẽ aɖe ƒe amedzidzedze, si vɔ̃ɖi wu ahom sesẽ ɖesiaɖe si tsi tre ɖe eŋu!
  Ame sia ame si aka atam la, ase le eɖokui me vevie ne eya gbɔe eƒe nya nyɔŋuwo ƒe agba le!
  Pancake gbãtɔ ate ŋu azu ƒuƒu le ablaɖeɖe ta, gake susɔea meɖiɖina ɖe ŋɔti me tututu le esi wònɔa blewu akpa le kplɔ̃a ŋu ta o!
  Be nudzodzoe aɖe nagagblẽ wò ŋɔti o la, mele be nàbu wò nuwɔna ƒe ɖaɖɛ kple nunya tso ʋu me o!
  Susu ɖaɖɛ, si to vovo na akplɔ ɖaɖɛ la, metsɔa eƒe kpekpeɖeŋu ƒoa ame si bɔbɔ nɔ fiazikpuia dzi o!
  Zi alesi futɔ siwo nye bometsilawo abe oak-tiwo ene sɔ gbɔe la, zi nenemae oak-tiwo ƒe aɖakawo asɔ gbɔe!
  Wò ŋgonu tɔtrɔ nye ŋukpe, gake amesi gbe be yematrɔ abɔta na yeƒe zɔhɛ si le xaxa me o la dze na fɔbubu si lolo wu!
  Ame dzeaɖaŋuwo mesɔ gbɔ nenema gbegbe o, gake dziɖuɖu si me susu mele o la te ŋu ɖoa wo ɖe ɖoɖo nu ale be ɖeko wodoa kplamatse wo nɔewo!
  Amesiame si ƒoa ɣli geɖe gake wòƒua du blewu la aɖo avu ƒe agbe gbɔ kaba ŋutɔ!
  Avũ ƒe agbe nye kakaɖedzi na kɔsɔkɔsɔ kple kɔla, kple avuwo ƒe aƒe kple nuɖuɖunana ko, na amesiwo te ŋu dzra amegãxi ƒe tikiti viɖetɔe eye wòna avu ƒe ʋeʋẽ nagbɔ agbe!
  Ele be woatsɔ ŋusẽ akpe ɖe agbenyuinɔnɔ ŋu, agbenyuinɔnɔ kple dɔmenyonyo, dɔmenyonyo kple nunya, kple nunya kple nukpɔkpɔ do ŋgɔ!
  Ame gbãtɔ si doa ŋugbe la wu enu mamlɛtɔ!
  Amekae mefiãna le dzo me o, amesi menyrɔna ɖe gbeɖuɖɔ me o, kple nunya ƒe lãgbalẽgolo ƒe kpekpeme gɔ̃ hã!
  Àte ŋu akpɔ kuxia gbɔ kaba kaba mawɔmawɔe!
  Genius sɔ kple ame vɔ̃ɖi wɔwɔ, taɖodzinu nyuiwo kple emetsonu nyuiwo koe wotsɔa wo ɖokui nana!
  Wobua xɔlɔ̃wo nu tsɛe zi geɖe wu futɔwo, gake ele be woatrɔ dzime tso esia hã me zi geɖe o!
  Amesiwo bua megbe ŋu la nɔa anyi ɣesiaɣi kple woƒe ŋɔtiwo!
  Dzidzɔ ƒe aɖatsiwo tsakana kple vevesese ɣesiaɣi, ɖeko mamlɛtɔawo sɔ gbɔ ɖe amesiwo ko alɔgbɔnu le dɔ sesẽ wɔwɔ ta dome ɣesiaɣi!
  Atiglinyi ƒe aɖatsiwo li, gake nukoko kple dzidzɔ la menye atiglinyi ƒe dzi o!
  Esi nètsɔ anyigbadzikesinɔnuwo de akplɔ te ta la, màƒo kesinɔnuwo nu ƒu le dziƒo o, eyata Aƒetɔ-Mawu la mado subɔlawo ɖe dzi kple aɖaŋudɔ si mebɔ o!
  Womate ŋu atrɔ kpekpewɔƒea kple ku o, gake àte ŋu atia anyigba si dze wu sã na xexe si le ɣletinyigba te ƒe kpekpe mamlɛtɔ!
  Menye mɔnu siwo dzi woato aɖo taɖodzinua gbɔe drɔ̃a ʋɔnu susua ƒe nusi dzɔna le eɖokui si o, ke boŋ to mɔnu siwo susɔ le nusi gbɔ wòtso megbe dzi!
  Àte ŋu atsɔ nane si sesẽ akpa ayɔ wò ƒodo me, gake màte ŋu akpɔe wòasu o!
  Zi geɖe la, woƒoa amesiwo si asike mele o ƒe aɖuwo!
  Asrafoha si me aɖu mele o ate ŋu aƒo asa na ƒoƒo dzikutɔe, gake dunyahela si ƒe ahɔhɔ̃ mele o la aƒo aɖu, ne aʋawɔha si ƒe aɖuwo le wu gɔ̃ hã!
  Woate ŋu abu wò be èdze aɖaŋu ne èzi ɖoɖoe, negbe ne ehiã be nàɖo eŋu la, edzea nuƒoƒo gɔme le tu ƒe gbe me ko!
  Ne èƒo fefe si me womeƒoa nu le o la, àte ŋu axɔ wò agbe ɖe agbe, gake ne ègblɔ wò nukpɔsusu le nunya me ko hafi nàte ŋu ana wòanye nusi de ŋgɔ wu anyinɔnɔ nublanuitɔe!
  Amesiwo dze dɔ kple canary aɖe ƒe ʋeʋẽ lilili si nye scrofulous koe bua ɖoɖoezizi be enye sika!
  Nuwuwuwo katã dzroa mí, negbe nyuiawo ƒe nuwuwu ko, gake kuxiae nye be manya wɔ kloe be woaɖo nuwuwu nyui gbɔ o, eye nyuiawo ƒe nuwuwu nye nusi womate ŋu aƒo asa na kloe o!
  Naneke mate ŋu atsi tre ɖe tugbedzedze maɖifɔ ŋu o negbe didi nyɔŋu be woanɔ agbegbegblẽnɔnɔ ƒe fiazikpui dzi ko!
  Àte ŋu akpɔ amenuveve kple atsyɔ̃ɖoɖo, gake màte ŋu axe fe ɖe nuvɔ̃wo ta o!
  Amesiwo mate ŋu alala be woagblẽ yewo kple yewoƒe ŋɔti o koe ɖea woƒe megbe fiana!
  Dzi si me dzo le ate ŋu aƒo ɖekematsɔleme ƒe tsikpe ɖesiaɖe, gake susu fafɛ manɔmee la, manya wɔ be woatrɔ tsi si le dodom la wòazu mɔ si tua ame ɖo o!
  Tɔtrɔ kpata le abe tsi si le ƒoƒom ene, èdoa asi ɖe edzi le vuvɔ ƒe nuwɔna vɔ megbe, eye emegbe nèdoa ɣli tso dzobibiawo me!
  Amewo wɔa nu wɔnukuwo ɣesiaɣi, gake nukunuwo medzɔna o!
  Nukunu siwo le ʋuƒo me dona le axadzi nenye be susu evelia koe le asiwò!
  Nusiwo wɔa nuku le aʋawɔwɔ me le abe tɔdziʋu si wotsɔa tɔdziʋu zɔa mɔe ene, ɖeko womedea dzesii nenema gbegbe o!
  Ne ètsɔ asrafo aɖe wɔ nuku na wò la, efia be asrafoa menyo le ŋkuléle ɖe nu ŋu me o!
  Nuwɔwɔ pɛpɛpɛ menye fiawo ƒe ameŋububu o, ke boŋ asrafo mawo siwo tsɔa tuɖedziwo léa woƒe fiazikpuia ɖe te!
  Ne ŋutifafa le dzi ɖum la, àte ŋu atsɔ nublanuikpɔkpɔ ƒe nya siwo meŋlɔna be o aɖo atsyɔ̃ na wò dzi, gake ne aʋawɔwɔ ƒe zitɔtɔ le edzi yim la, nublanuimakpɔmakpɔ ƒe roses ŋùwo koe akpɔ wò luʋɔ ta be woagaɖu o!
  Enyo wu be nàku do tsɔ wu be nàku wò ŋutɔ wò yɔdo, gake ne èɖi wò ŋutete kple aɖaŋudzedze la, woaɖi wò ɖe do si me goglo wu la me!
  Esi wòɖe asi le ahanono ŋu ta la, enɔa bɔbɔe be woaƒu du ayi amedzidzedzea me, gake duƒuƒu le dzogoe blaene dzi ate ŋu ana woage ɖe yɔdo me ko!
  Ahatsunola vɔ̃ɖi wu ati bometsila, mamlɛtɔ ate ŋu atɔ ʋɔa, atre doawo nu, gake ahatsunola la ŋutɔ nye do si toa eme, ʋɔtrua gbãla, eye wògbugbɔa ati manyanuwo gɔ̃ hã tua kple kakɛwo!
  Adegbeƒoƒo to vovo tso ameŋububu gbɔ le mɔ sia nu be ame mekpɔa mɔ be yeaxɔ fetu si dzea ame ŋu ɖe gbãtɔa ta o, ke boŋ yeaxɔ kafukafu ɖe evelia ta!
  Amegbetɔƒomea tsina kple nunya, tsɔa nu gbegblẽwo dea vi na eɖokui, abe rose si me aɖuɖɔ le ene!
  Kuviawɔwɔ doa ŋusẽ mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi, numame gbegblẽwo - atikewɔwɔ kple nugbagbeŋutinunya, agbegbegblẽnɔnɔ kple kɔmpiutaŋutinunya ƒe dzodzro, kple adãwɔwɔ, ne wotsɔe ƒo ƒui la, ena wòɖoa afisi kɔkɔ wu dzɔdzɔmenuhiahiãwo zi gbɔ zi geɖe!
  Ðeko kuviawɔwɔ doa ŋusẽ ame be wòawɔ ŋgɔyiyi, gake be nàxɔ ŋgɔ ŋutɔŋutɔ la, ehiã be nàwɔ dɔ si akpɔ menye kuviatɔwo ɖeɖeko ƒe dzɔdzɔmenuhiahiãwo gbɔ o!
  Kuviawɔwɔ menye taflatsedodo na kuviawɔwɔ o, gake ehea kuxiwo vɛ ale gbegbe be màte ŋu aɖi ɖe eme na ŋkekenyuia gbeɖe o!
  Ðeko kuviawɔwɔ doa ŋusẽ ame be wòawɔ ŋgɔyiyi, gake be nàxɔ ŋgɔ ŋutɔŋutɔ la, ehiã be nàwɔ dɔ si akpɔ menye kuviatɔwo ɖeɖeko ƒe dzɔdzɔmenuhiahiãwo gbɔ o!
  Kuviawɔwɔ menye taflatsedodo na kuviawɔwɔ o, gake ehea kuxiwo vɛ ale gbegbe be màte ŋu aɖi ɖe eme na ŋkekenyuia gbeɖe o!
  Ame sia ame si aʋu ayi megbe - si le susum be yeaɖe yeƒe agbe - atsɔ ŋukpe si kuna la aƒo ɖi eɖokui!
  Ne èsi la, àte ŋu axɔ agbe ɖe agbe, gake màte ŋu axɔ agbe o!
  Amedzidzedze kalẽtɔe ɣeaɖewoɣi la, èbua anyinɔnɔ, gake makumakunyenye ya su asiwò!
  Menye ɣesiaɣie bubumenyenye nyea dzɔdzɔme nu o, ke boŋ woxɔnɛ ɣesiaɣi to nusiwo bu me!
  Alakpatɔ, kluvi kple fiavi ƒe awudodo, Fofonyigba ƒe subɔla, fiavi kple kluvi ƒe ɖoƒe!
  Amesiame si aɖu nu geɖe le ŋutifafa me hafi aʋaa nadze egɔme la, susu boo aɖeke manɔ esi si ta wòaɖu asrafowo ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo o!
  Dzigbɔɖi agblẽ nusianu negbe didi vevie ƒe tamesusuwo kple didi vevi siwo womate ŋu agblẽ o ko!
  Gbɔgbɔ si wodo ɖe dzi madze klo gbeɖe o - gbɔgbɔ si wodo ɖe dzi maɖiɖi ayi tsiẽƒe gbeɖe o, eye susu kɔkɔ nye amedzro ɣesiaɣi na dzodzro siwo wotu ɖe anyi!
  Àte ŋu awɔ avu kple xexlẽdzesiwo, aɖu dzi kple xexlẽdzesiwo, gake ŋutete si le asiwò be nàlé aʋadziɖuɖu me ɖe asi kple eƒe kutsetsewo zazã ƒe aɖaŋu koe!
  Enyo wu be ɖevi sesẽ nanɔ abe alesi wòle ene, eye be wòadze abe ame tsitsi sesẽ ene nyo wu ɣesiaɣi be wòadze abe ɖe wòto vovo tso alesi wòle ene!
  Gake aleke kee wòɖale o, enyo wu be dziɖula nagadze abe ɖe wògbɔdzɔ ene gbeɖe o - ne eƒe ŋusẽ vevitɔe nye ameflunyawo gɔ̃ hã!
  Kalẽtɔ tagbɔsesẽtɔe, asrafo mewɔa bometsitsi o - aʋafia la wɔa bometsitsi, edɔa asrafowo ɖe afisi kalẽwɔwɔ va zua tagbɔsesẽ le!
  Àte ŋu aƒo nutome blibo aɖe ta le hoʋiʋli me, àte ŋu aƒo wò ga nu ƒu le asitsatsa me, gake màte ŋu akpɔ dzidzedze ne wò ƒodo le goglo eye wò aɖaŋudzedze va le gbadzaa o!
  Ele be esia nanɔ aʋawɔla ɖesiaɖe si, dzi gã nanɔ esi, gake vɔvɔ̃ boo aɖeke nanɔ esi o eye agbanɔamedzi gã aɖe nanɔ esi!
  Dzata eve menɔa do ɖeka me o, gake agbenyuinɔnɔ eve nɔa ame ɖeka me bliboe kple lã lénu ƒe susu!
  Afɔku le amegãxi si le amedzidzedze me vaseɖe esime eƒe asikewo bu, eye ŋutsu mate ŋu awɔ naneke o vaseɖe esime wòklẽ nu yeye aɖe si me kɔ!
  Ðeɖi tea amesiame ŋu, kuviatɔwo koe nana ɖeɖi tea wo ŋu, ame kukuwo koe meɖea fifia o!
  Woate ŋu abu wò be ènye amedzro si ɖu dzi, gake ema nyo wu be nànye ame manyanu si bu le chatterbox!
  Dzideƒo le abe zikpui ƒe afɔ ene; Enyo ne wotsɔe kpe ɖe aɖaŋu kple akɔntabubu ŋu, eye ne ètsɔ dzɔgbenyui kpe ɖe eŋu la, ekema aʋadziɖuɖu ali ke ɖe gɔmeɖoanyi sesẽ aɖe dzi!
  Dzideƒo nyo - sodomy nye nu gbegblẽ!
  Aʋadziɖuɖu bia dzadzraɖo, gake màte ŋu adzra ɖo ɖe Victoria ŋutɔ ŋu o, ke boŋ ɖe ɖoɖo si naa mɔkpɔkpɔ be yeakpɔe ta!
  Àte ŋu aɖɔ aƒe si le gbagbãƒe alo lãmesẽ si gblẽ ɖo, gake menye to asitɔtrɔ le eŋu me gagbugbɔ ŋkɔ si ʋuʋu la ɖo o, ke boŋ to asitɔtrɔ le wò agbenɔnɔ ŋu vevie me!
  Wodze agbagba be yewoagbugbɔ USSR la atu evɔ womehe fuɖename vɛ na dua me tɔwo o, gake esia wɔe be nuzazãwo katã dome gblẽ le susu aɖeke manɔmee!
  Kristotɔnyenye to xɔse me tsi tre ɖe aʋawɔwɔ ŋu, gake vevietɔ wu la, wodoa ɣli le Kristotɔwo ƒe xɔse ƒe aflagawo te!
  Xexeame nye nusi womate ŋu agblɔ ɖi o ale gbegbe be wònye nusi mebɔ o, gake wobu akɔnta si mehiã o!
  Amegbetɔ ƒe ʋu menye tsi o - mevuna ne ɣeyiɣiawo va le yiyim o, tsidede agblemenukuwo fiãa, tsikɔwuame koe wòdoa dzo, gake egakɔa amegbetɔƒomea kokoko!
  Esesẽ be nàlala dzidzedzekpɔkpɔ, gake le nyateƒe me la, kuxiwo koe nàte ŋu alala!
  Ne èlala yame ƒe nɔnɔme tso atsiaƒu me la, àkpɔ mɔ be ahom sesẽ aɖe si me xaxawo atu kple kpododonuwo ƒe ahom sesẽ aɖe!
  Aɖe nye lãmeka sue aɖe, gake ewɔa nu gãwo kple nya ʋɛ aɖewo siwo ame ŋkutawo gblɔna!
  Woate ŋu abla yameʋua ƒe ʋuʋudedi sesĩe le yameʋu me ne ami manɔmee kple dzodoƒe gɔ̃ hã, gake ame si si aʋawɔfuwo mele o ate ŋu atrɔ ko!
  Ame si wodzi abe hɔ̃ ene ya dzona ɣesiaɣi, gake esi wodzi aʋala manɔmee ya dzona ko!
  Àte ŋu atu dzata ɖo le ɖokuiwò me to lɔlɔ̃nu faa ŋusẽ me, gake eva dze be akpɔkplɔ ƒe luʋɔ tso agbegbegblẽnɔnɔ si me gbɔdzɔgbɔdzɔ le gbɔ, womate ŋu aɖɔe ɖo ame ŋutɔ ƒe didi manɔmee o!
  Ne womate ŋu abla ameawo ƒe asrafowo ɖe ʋuʋudedi sesẽ aɖe me o la, nusi dona tso emee nye aɖaka gbagbã kple kluvi ƒe abadzivɔ si me do le!
  Ele dedie wu be nàgbugbɔ nu na ƒumelã klitsu aɖe ƒe ŋgonu zi akpe ɖeka tsɔ wu be nàɖe wò megbe afia Russia-ʋawɔla zi ɖeka!
  Ne viɖe aɖeke mele megbea ŋu o la, asrafowo ƒe dzonɔameme makpe ɖe eŋu o! Enyo, ne dzonɔameme aɖeke meli o la, megbetɔwo ayi futɔwo gbɔ aɖaɖu ŋdɔnu!
  Aʋafia ƒe nuƒoƒo ƒe ŋutete meɖi naneke ne asrafowo ƒe awu ʋlaya ɣi siwo le to ɖome o! Gake nya dzĩ kple detsiƒonu ƒe nuɖuɖuvivinu sesẽ manɔmee la, màte ŋu aɖa aʋadziɖuɖu ƒe kplɔ̃ɖoƒe ƒe mɔli o!
  Le bometsila gome la, ɖoɖoezizi le abe xexemenunyala ƒe kpe ene vavã, si naa sika ƒe asixɔxɔ aɖe si yɔ fũ kple lifi!
  Aʋawɔwɔ le abe kpekpemefɔfɔ ƒe hoʋiʋli ene, ne womeɖo kpekpeme la gbɔ o la, wometsɔa fetua naa ame o, ne womewu futɔa nu o la, womeƒoa aʋadziɖuɖuha o!
  Ne tamesusu kɔkɔwo mele dziɖula la si o la, ekema eƒe fiaɖuƒea awó azu ya ƒuƒui!
  Ele be dziɖula nakpɔ tame ɣesiaɣi, gake ta si le alilikpowo me fũ akpa tsɔa anyigba dzi nudzedziname ƒua gbe ɖe ya me!
  Nublanuitɔe la, gbeɖuɖɔawo va ɖona ɖe game dzi ɣesiaɣi, gake akpakpaawo dzona yia teƒe si mesɔ o!
  Ame aɖe si mate ŋu aƒo eƒe futɔwo o ye wotsɔ wɔa cutlet lae! Eye amesi si ahɔhɔ̃ mele abe lãgbalẽgolo ene o koe ate ŋu aƒo lã ƒuƒu!
  Ŋku yibɔ matsɔ kekeli akpe ɖe xɔa ŋu o, gake ate ŋu ana kekeli nanɔ viviti si me dzimesesẽ le ƒe viviti me!
  Ne wogblɔ be, va, mina míasi sigaret, zɔhɛ, tso nyagbɔgblɔ si nye mina míahe mía ɖokui - vovototo ɖeka koe le eme - ameɖokuiwuwu ƒe mɔnu la vea ame wu eye wònye afɔku na ame bubuwo wu sã!
  Àte ŋu asubɔ ɣeyiɣi vaseɖe ablɔɖe me, gake màte ŋu asubɔ ɣeyiɣi ɖe ablɔɖe ta o!
  Womate ŋu adzra wein nyui ɖo ɖe nugo gbegblẽ me o, eye susu siwo me susu le mate ŋu anɔ ŋutilã ƒoɖi me o!
  Wobua ame sɔsrɔ̃ be enye boso ƒe nukpɔsusu, gake le nyateƒe me la, amewoe dina be yewoabu ame ɖekaɖekawo eye yewoawɔ ɖe gɔmeɖosea dzi - abe ame bubu ɖesiaɖe ene!
  Nunyala ŋutɔŋutɔwo le abe sikaku siwo le ke me ene, woklẽna nyuie, gake wova wu enu ɖe tsilele me le gɔmedzedzea me!
  Zi geɖe la, ŋutasẽdziɖulawo tsɔa nunyalawo ƒe sikakuwo klɔa ameawo ƒe ke be yewoaɖe nusianu si xɔ asi wu kpe gbadzɛwo ƒe ke ɖa ahaklɔe!
  Mía ŋutɔwo ƒe nukpɔsusu le abe ŋkubiãnu ene - míekpɔa mía ŋutɔwo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo le megbe, míegbɔa eme na ame bubuwo alesi míate ŋui, eye ne ehiã be míadzro ahuhɔ̃ea me la, wote ŋu ƒoa afu ɣesiaɣi tso bometsitsi kple kpekpeme si le dzidzim ɖe edzi me!
  Ebɔ wu be amewo nagaƒã nu nyui kple mavɔmavɔ o, ke boŋ woaƒã nu nyui kple mavɔmavɔ!
  Modzakaɖeɖe ƒe mɔzɔzɔwo didi sɔ kple Hercules ƒe agbagbadzedzewo vavã, nudzɔdzɔ dodzidzɔnamewo vaa wò kposɔ me ne èdze agbagba kple wò ŋusẽ katã be yeadzo le wo gbɔ gɔ̃ hã!
  Le nya mamlɛtɔ me la, ɖeɖi te Stalin ŋu keŋkeŋ, le susu kple ŋutilã siaa me. Edze anyi ɖe zikpui aɖe dzi eye wòdze aɖuɖɔɖɔɖɔ gɔme.
  Esia nye drɔ̃e wɔnuku aɖe si Petro te ŋu ku. Eye edze abe ɖe wòdo vɔvɔ̃ na ame eye wòdi be yeanya nu geɖe ene.
  Eye aʋawɔʋu gã si nye "Monster" la tso United States ƒe dziehe liƒo xoxo, hele zɔzɔm to ablɔɖenyigba ƒe anyigbamama me. Akpɔkplɔ geɖe ku ɖe anyigba, eye wogblẽ do goglowo ɖi. Enye fasitɔwo ƒe asiléle ɖe Amerikatɔwo ƒe ablɔɖe ƒe ŋɔti me ƒe dzesi. Gake nusi gblẽ wue nye esi "Lã wɔadã" la tɔ eye ʋuƒoa ƒe mɔ̃wo te ɖiɖi. Aʋawɔnu dziŋɔa te taɖodzinu si woɖo taɖodzinu na. Nyɔnuviawo ƒu du, eye woƒe afɔ siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, siwo ƒe lãmekawo le ƒuƒlu, siwo le ƒuƒlu la nɔ keklẽm. Eye atikutsetsea trɔ.
  Adala bɔbɔ nɔ anyi eye wòzi joystick ƒe abɔta dzi.
  Eye aŋɔ kpekpe aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn blaeve la do go. Eɖo yameʋu ɖo ta Amerika dugãwo dometɔ ɖeka gbɔ.
  Petro ƒo nu kple ɣli be:
  - Ɣeyiɣia de, dzinukpɔkpɔa le lãmesẽ me azɔ! Mitsrɔ̃ aʋatsokplɔlawo kple fiafitɔ vavãwo!
  Eye diskowo dzona le yame, dzea United States ƒe yameʋuwo dzi. Le nyateƒe me la, Amerikatɔwo mate ŋu agblẽ wu ema o, ŋusẽ ma tɔgbe le du dzi ɖe wo ŋu. Eye vevietɔ wu la, wò ŋutɔ wò dzideƒo koe nàte ŋu atsi tre ɖe nyaƒoɖeamenu ŋu. Amerikatɔ aɖewo wɔa avu kalẽtɔe, gake ɖeko ameyibɔwo kple ameyibɔ aɖewo sina. Alo woɖea ta, eye wodzea klo.
  Petro kpɔ nyɔnu aboyomewo le ameha la dome eye mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o. Esi wòdo ŋɔdzi na tu si wotsɔna ƒoa tue la, ede se na wo be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ŋutsuvi ene.
  Nyɔnuawo ƒo woƒe nuyiwo kple dzitsitsi eye woƒe mo ʋuʋu. Ƒewuivia ƒe afɔ gakpɔtɔ nye fu mele eŋu o, enya kpɔ, eƒe ŋutigbalẽ le dzo dam, gake ke le eŋu. Eye enye ŋukpe be nàwɔe le klo dzi nenema. Gake ele be nàwɔe, ne menye nenema o la, àte ŋu akpɔe le ŋkume be woada tu wò. Eye Petro dze abe ɖe wòdo dziku vevie ene. Medi be madze wo dzi keŋkeŋ, gake ŋu kpe amedzrowo. Enyo, eɖi gbɔ wo ale gbegbe. Eye nukatae woƒe dzi medzɔ o eye woƒe mo le ʋuʋum? Ðe menye ŋutsuvi dzetugbee wònye oa? Nukatae wole dzedzem abe ame siwo ƒe nya me sẽ alea gbegbe ene? Ðewohĩ ele be wòatsɔ eƒe blibodede si sɔ gbɔ xoxo la ade woƒe nu mea? Ðeko wòwɔ nublanui be ame gbogbo aɖewo le afima.
  Wodo ɣli ɖe ŋutsua ta hezi edzi be wòahe ka la. Monster supertank la gadze dzo ake. Eɖea ta ɖe tukpe sesẽ ma tɔgbe ŋu. Eye wòdzona toa yame, hea ku kple tsɔtsrɔ̃ vaa nuto blibo aɖe me.
  E-100, si nye aʋawɔʋu si me tu eve le, si ŋu ŋusẽ le eye wòƒua du ŋutɔ la, ƒua du toa afima. Te nane si le abe esia ene kpɔ. Germanytɔwo ƒe ʋua hã da tu, eye wòde dzesii be Sherman la le tsatsam to afima. Mele bɔbɔe ŋutɔ be woaƒoe tso adzɔge o. Gake tu si ƒe didime nye milimeta 128 si tsia yameʋuwo nu la daa tu kabakaba eye wòƒoa tu nyuie.
  Eye alesi wotsɔ Sherman-tɔsisia tame ƒu gbee. Aleke wogblẽ aʋawɔʋu sia ɖi eƒe afã manɔmee? Eye Germanytɔwo le ɣli dom ŋutɔŋutɔ kple dzidzɔ. Amerikatɔwo ƒe du aɖe le ŋgɔe nye esi.
  Nutoa me kpovitɔwo bɔbɔ tso akɔta eye wodze klo hele kuku ɖem be woakpɔ nublanui na yewo.
  Nutoa me tɔ akpa gãtɔ si dzo heɣla wo ɖokui. Eye ŋutsuvi siwo di be yewoanya nu koe léa ŋku ɖe Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ŋu vɔvɔ̃manɔmee. Eye kple didi be yeanya nu aɖewo gɔ̃ hã.
  Germany nyɔnuawo dometɔ ɖeka ɖe ƒoƒoe eye wòdze Amerika ŋutsuviawo ƒoƒo gɔme ɖe woƒe afɔ ƒuƒluwo dzi. Wodoa ɣli heti kpo dzona. Gake wogakpɔa nu kokoko eye womesina o. Ame aɖewo gɔ̃ hã dzia nane.
  Peter, esi wòse dzonɔameme si le eɖokui me la, dzi fli siwo ɖi Soviettɔwo ƒe haƒola si ava va la ƒe nyawo vevie be:
  - Nyemelɔ̃a ɖokuinye ne mele vɔvɔ̃m o...
  Edoa dziku nam ne woƒo ame maɖifɔwo!
  Medzɔa dzi nam ne woge ɖe nye luʋɔ me o, .
  Vevietɔ ne woɖe ta ɖe eŋu!
  Ha sesẽ aɖe ne míagblɔe tututu! Le ɣeyiɣi ma me la, Soviet nyɔnuvi atɔ̃ va xɔ nɔƒewo le Amerikatɔwo ƒe aʋawɔnyawo me. Nyɔnuviawo nɔ klalo be yewoaɖu dzi alo aku. Esia tae wodzi ha kple dzonɔameme gã aɖe, hakpakpa esime wonɔ yiyim;
  Nye Russia kɔkɔe, gã la, .
  Sikagblewo, klosalo ƒe agblewo...
  Le afisia la, daimɔndwo hlẽ ɖe anyigba dzi, .
  Russiatɔwo ƒe snodzinu tiatia aɖewo!
  
  Wòe nye Danyenyigba wu nu bubu ɖesiaɖe, .
  Nightingale la le ɖiɖim, le tu dam trill...
  Mehiã be asrafowo naɖi ɖe eme le woƒe abawo dzi o, .
  Esi ame vɔ̃ɖi si ƒe dzi gbã vevie la ge ɖe eme!
  
  Le afisia la, Wehrmacht-ʋua yi ŋgɔ le gbeɖiɖi sesẽ aɖe me, .
  Russiatɔwo ƒe Anyigba le dzo dam...
  Russia-srafowo le ʋuʋum kabakaba ŋutɔ, .
  Eye bɔmb aɖe tsrɔ̃ ƒomea!
  
  Gake Dadanyigba la, ne futɔ ƒe asi nye ŋutasẽnuwɔwɔ hã la, .
  Medi be yeaɖe asi le yeƒe futɔ ŋu o...
  Fuhrer la axɔe, mexɔe se be ŋku aɖe kpuie, .
  Elabena woɖe asrafowo ƒe dziku wòzu gakpo!
  
  Le afisia la, míetu mɔ̃ sesẽ siwo te ɖe Moscow ŋu, .
  Eye míele míaƒe aɖuwo ƒom la, míeʋlia dukɔa ta...
  Menya Kraut ƒomea ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo, ɖeko wogbɔ eme, .
  Ne mede ɖeke o la, Hitler yɔ Satana!
  
  Míaɖu fasitɔwo dzi kabakaba, .
  Togbɔ be ŋusẽ gã aɖe le Nazitɔwo si hã la...
  Gake emegbe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ƒu du kpoo, .
  Eye wòƒo Fuhrer ƒe axawo!
  
  Míeƒoa Krauttɔwo, eye míelãa wo le teƒe si gogo Moscow, .
  Tawo kple xɔtaxɔwo le abe oats ene na tanks...
  Eye mexɔe se be May ƒe ɣeyiɣia ava, .
  Ɣekaɣie asrafo aɖe tsɔ eƒe aflaga va Berlin?
  
  Ekema xexeame anɔ kɔmiunisttɔwo ƒe dzidzɔkpɔkpɔ me, .
  Le eme la, aʋawɔla ɖesiaɖe tso lãnuɖunu me ko...
  Míatsɔ fasitɔwo ƒe aʋawɔlawo aƒu gbe ɖe aʋli me, .
  Gbugbɔ ameha ɖesiaɖe, míaƒe sɔdola!
  
  Akpɔkplɔa gblɔ ɣeyiɣi didi si míanɔ agbe na mí, .
  Esia menye nyabiase si sɔ ŋutɔ o...
  Elabena ewɔ nublanui ŋutɔ be agbe nɔa kpuie alea ɣesiaɣi, .
  Mɔkpɔkpɔ li be Kristo afɔ amewo ɖe tsitre!
  
  Gake mexɔ kɔmiunisttɔwo ƒe dzɔdzɔmeŋutinunya dzi se, .
  Mina míaɖu xexeame katã ƒe kekeme dzi!
  Mina míatsɔ aʋatsodzixɔse gbogbo aɖewo aƒu gbe ɖe aʋli me, .
  Fɔ amewo kple nuwɔwɔ bubuwo ɖe tsitre!
  July 1945, ƒe 1945. Nyɔnuvi atɔ̃ siwo nye Alenka, Maria, Alla, Anyuta, Matryona le avu wɔm le Philadelphia. Du gãtɔ sia si le United States ƒe dziehe nye Amerikatɔwo ƒe ametakpɔƒe vevi aɖe ƒomevi. Third Reich ƒe asrafowo le ŋgɔ yim, hele ŋɔdzi dom be yewoaxɔ ŋusẽ si nye kesinɔtɔ kekeake le xexeame. Eye emegbe woadze USSR dzi godoo. Eye emegbe la, agblẽ nu ŋutɔ.
  Asrafoha ƒe amegã Alenka, le eƒe awu si wòzãna ɖaa me: afɔ ƒuƒlu eye bikini koe wòdo.
  Nyɔnuvi aɖe da bazooka ɖe Germanytɔwo ƒe E-25 aʋawɔʋu aɖe dzi. Esia nye mɔ̃ si le bɔbɔe wu eye wòte ŋu trɔa asi le eŋu wu, eye àte ŋu akpɔ teƒe aɖe si gbɔdzɔ le eme. Eye wòdze axadzi, si zi Germanytɔa dzi be wòatrɔ. Le ema megbe la, Alenka da tu si wogbã tso tu aɖe me eye wòtso Indiatɔ atɔ̃ siwo tso Third Reich ƒe asrafowo dome. Egblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Womato eme o!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔwo tsɔa bɔmb ƒua gbe. Le afisia hã la, kakɛwo dzona dzona, nu geɖe bu, kple ta siwo wotso. Menye zi gbãtɔe nye esia Alenka wɔ avu o. Dɔwɔwɔ ŋuti nuŋlɔɖi aɖe le esi tso Brest ŋutɔ gbɔ. Eye ŋusẽ kple tameɖoɖo kplikpaa yɔ aʋawɔla la fũ be yeatsi agbe vaseɖe nuwuwu. Le teƒe si te ɖe afima ŋu la, Afrika-Amerika ŋutsu aɖe ku eye eƒe dɔgbo vuvu. Esia nye nukpɔkpɔ dziŋɔ ŋutɔŋutɔ. Ameyibɔa ʋuʋuna eye gbɔgbɔa dona le eme.
  Alenka gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Mègaku zi eve o! Naneke mele agbe me si mate ŋu aƒo mí le sɔti dzi o!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake.
  Maria si ƒe taɖa le abe sika ene hã le afima tututu. Eye wòtsɔa eƒe afɔwo daa bɔmb. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe ŋutɔe wònye eye wòte ŋu gblẽna le gotagome, gake wòbi ɖe dɔa me ŋutɔ. Arabtɔ siwo wowu tso Third Reich ƒe asrafoha siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi me la le gegem. Ði dzĩ aɖe kaka ɖe wo dometɔ ɖeka ƒe mo si ŋu ɖa le la dzi.
  Maria dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Seƒoƒo aɖe le xexeame, dzĩ, dzĩ... Do gbe na Olympic glitotoa!
  Eye eƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la le ʋuʋum ake. Da bɔmb aɖe eye nàƒo tsitretsiɖeŋulawo. Ele abe akplɔ si le ʋetsuviwo lãm ene. Eye nyɔnuvia ƒua gbe. Eƒe nu le keklẽm.
  Eva hiã be Maria nado dzi le nu geɖe me le aʋawɔɣia. Eye maŋlɔ esia be gbeɖe o. Eye alesi wotsɔ ka ƒuƒlu ƒoe le aboyo me le eƒe akɔta kple afɔkpodzi. Eye alesi wotsɔ akaɖi tɔ dzo afɔkpodziae. Eye nusi gblẽ wue nye esime wokplɔ Maria, si funyafunyawɔwɔ ɖeɖi te eŋu la yi ɖawu. Nyɔnuvia, si nye nyɔnuvi kloe la tsɔ eƒe afɔ siwo biã la tsɔ afɔ ɖe anyigba ƒe ʋuʋudedi siwo xɔ dzo la dzi. Eƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ʋuʋudedi le la nɔ veve sem vevie. Germanytɔ nutala aɖewo bia be woalé Maria de gaxɔ me. Edze abe edi vevie be yeata nɔnɔmetata aɖe ene: "wole nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu aɖe kplɔm yina wuwu ge." Woku Maria dahe la wòzu gota, wozi edzi wòtsi tsikpe me le nɔnɔme dzeani aɖe me. Eye awu si me kɔ, si vuvu, si ʋu ƒe ɖiwo tsyɔ la koe wòdo. Germanytɔ la bɔbɔ ɖe edzi, tsɔ eƒe asi lé eƒe afɔ eye wòzi edzi be wòabɔbɔ eƒe asibidɛ siwo biã la - be wòadze nu dzeani wu. Eye wozi Maria dzi wòtsi tre maʋãmaʋãe, nɔ eƒe aɖuwo ƒom. Eye wote afɔkpodzi gɔ̃ hã kpɔ. Emegbe wotsɔ ƒoƒoe ƒoe eye wogakplɔe yi doa me ake. Emegbe Maria do gbe ɖa na Ŋusẽkatãtɔ la le susu me eye wòdo gbe na eƒe ƒomea. Enye aɖuha aɖe si le ɣli dom le vɔvɔ̃ ƒe vuvɔ ta. Ya si ƒona le adame si me tsikpe nɔ la ƒo eƒe ɖa si le abe sika ene la. Awua nɔ kpuie ŋutɔ, eye wòɖe eƒe klo siwo gbã, siwo fiã, siwo ŋu ʋuʋudedi le, kple ka ƒe dzesiwo le eƒe afɔwo ŋu fia. Nyɔnuvi bliboa xɔ abi, abi, kple abi. Wotsɔ rababa ƒoe ɖe ta kple afɔkpodzi siaa! Wotsɔ ƒoƒoe kple ka ƒo megbe bliboa. Awua vuvu, ŋutilã si woƒo la dzena to avɔawo me. Gake Maria dzea agbagba be yeanɔ tsitrenu.
  Axɔ ku eye wòabia nublanuikpɔkpɔ aɖeke o!
  Esi nyɔnuvia ƒo eƒe ŋusẽ nu ƒu la, edo ɣli be:
  - Dadanyigba la nanɔ agbe didi!
  Eye woda tu ɖe edzi. Nyɔnuvia dze anyi... Menya be alakpawuwue o. Eye wòge ɖe sno aɖe si nɔ ƒoƒom la dzi, eye eƒe susu meganɔ eŋu o le dzitsitsi ƒe masɔmasɔ ta. Emegbe funyafunyawɔwɔ bubuwo kplɔe ɖo. Gake kpovitɔ siwo nye amewulaawo dometɔ ɖeka di be yeaɖe modzaka, alo ne míagblɔe tututu la, yeadɔ egbɔ sesẽe, eye le eƒe nɔnɔme si ŋu ɖeɖi te la me la, Maria gakpɔtɔ nye tugbetɔ. Gbevuvi la mevɔ̃ be le funyafunyawɔwɔ sesẽe megbe la, amesi ŋu wowɔ nuvevii la atsi tre ɖe eŋu o, eye wòkplɔe yi teƒe aɖe si ame aɖeke mele o. Afimae wòsusɔ vie wòaxɔe le, gake dziku do ŋusẽ Maria. Esi meɖe eƒe afɔkpodzi si bi la ta o, etsɔ dziku ƒoe ɖe eƒe akɔta, eye wòɖiɖi pɛpɛpɛ ale gbegbe be kpovitɔa ƒe mo wɔ yaa le vevesese ƒe dzidziƒoame ta.
  Seselelãme ƒe dzidzɔkpɔkpɔ do ŋusẽ Maria. Esi nyɔnuvi si xɔ abi si nɔ amama kloe la xɔ tu eve le kpovitɔa si ta la, eyi ɖato eme. Ete ŋu wɔ nusi wɔ nuku la ŋudɔ tsɔ da tu dzɔla ene eye wòsi to gaxɔa ƒe agbowo nu.
  Emegbe esi afɔ ƒuƒlu eye wòto snoa me. Nye afɔwo xɔ dzo eye nyemete ŋu se naneke o. Dzɔgbenyuietɔe la, aƒetɔa na nyɔnuvia ge ɖe aƒea me eye wòna wòxɔ dzo. Maria ƒe afɔwo biã abe akpɔkplɔ ƒe afɔwo ene eye wònɔ veve sem vevie. Gake dzidzɔtɔe la, vuvɔ aɖeke menɔ anyi o.
  Nyɔnuvia xɔ awu dzodzoewo eye wòyi akpaɖekedzimademadelawo gbɔ. Eye emegbe etso ŋgɔgbe fli la. Gake esi wòɖo ŋku eƒe sisi dzi la, edze agbagba azɔ be yeazã ɣeyiɣi geɖe alesi yeate ŋui afɔ ƒuƒlu, eye yeawɔ afɔkpa manɔmee le dzomeŋɔli gɔ̃ hã.
  Le dzomeŋɔli la, amama kloe nɔnɔ vivina, vevietɔ esi le Amerika la, ƒea ƒe ɣeyiɣi sia xɔ dzo wu le Russia ta.
  Eye Maria hã srɔ̃ bɔmbdada yi didiƒe ŋutɔ kple eƒe afɔwo. Esia nye viɖe siwo le nyɔnuvi si zɔ afɔ ƒuƒlu ŋu la dometɔ ɖeka. Àte ŋu azã wò afɔbidɛwo atsɔ aƒu hɛ, bɔmb, kakɛ ɖaɖɛwo, kple anyikpe kple ga kakɛwo. Eyae nye be àte ŋu awɔ nu geɖe kple wò afɔ dzeaniawo. Da tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu gɔ̃ hã me. Le woƒe asrafoha me la, nyɔnuviawo katã wɔa aʋa afɔ ƒuƒlu ɖeɖeko.
  Le vuvɔ sesẽ me ko hafi dzetugbewo ate ŋu abla woƒe afɔwo ɖe cellophane me, alo atsɔ ami kple aha si ami wo.
  Maria da tu eye wòklẽna.
  Alla dzĩ. Ewɔa nu pɛpɛpɛ ŋutɔ eye wònye aʋawɔla sesẽ hã. Eƒe ɖa biã abe akɔbli ene ale gbegbe be esi wònɔ ʋuʋum le ya me la, eɖi tɔtrɔ kpata ƒe aflaga. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe eye wònye amesi ƒe dziku nu sẽ ŋutɔ. Egbɔ eme akpa gɔ̃ hã. Edɔ kple ŋutsu geɖe xoxo. Mewɔ lɔlɔ̃ na ame etɔ̃, ene gɔ̃ hã le ɣeyiɣi ɖeka me. Edzɔ dzi nɛ ŋutɔ nenema.
  Eye amekae adrɔ̃ ʋɔnu Alla? Enye aʋawɔla bibi aɖe, eye meɖea mɔ ɖe lɔlɔ̃ me nɔnɔ madzudzɔmadzudzɔe ŋu o. Esiae nye eƒe dzixɔse. Fifia nyɔnuvia le ahuhɔ̃e aɖe ƒom kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo. Edzo heƒo Afrikatɔ aɖe si tso Reich-srafowo ƒe ŋɔti me eye wòto Arabtɔ la ƒe ta megbe. Asrafo gbogbo aɖewo tso Third Reich me, siwo woxɔ to amedzidzedzewo me. Dutanyigbadzinɔlawo ƒe akpawo sɔ gbɔ ŋutɔ. Wole Amerika xɔm.
  Alla ko alɔgbɔnu. Eƒe nɔnɔme sesẽ eye wònɔ ɖeviwo ƒe gaxɔ me. Eye ŋutasẽnuwɔwɔ kple greyhounds do mo ɖa le afima. Le ɣeyiɣi ma ke me, le gaxɔ me gɔ̃ hã la, nyɔnuvia mebɔbɔ gbeɖe be yeado dziku na gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo o. Ke hã, amekae menɔ anyi ɖe Stalin te o? Eye Alenka yi ɖeviwo ƒe dɔwɔlawo ƒe dɔwɔƒe aɖe hã, togbɔ be ɣeyiɣi kpui aɖe ko hã. Gake ema mexe mɔ nɛ be wòagakɔ ayi asrafomegã ƒe ɖoƒe eye wòaxɔ USSR ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi o.
  Alla gada tu ake. Emegbe etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb aɖe. Eyata edzona to mɔ si gbã dzi eye wòva wu enu ɖe aʋawɔʋu aɖe ƒe ʋuƒo me. Aʋawɔla si ƒe taɖa biã la ko alɔgbɔnu be:
  - Le nyateƒe me la, nyee nye super girl! Le aʋawɔwɔ kple aba dzi siaa!
  Le ema megbe la, abosam si le dzo dam la tsɔ dzoka xɔxɔwo de dzo rababa kakɛ aɖe me eye wòƒu du yi Germanytɔwo ƒe E-50 aʋawɔʋua gbɔ. Eye susu aɖe si nye tagbɔsesẽ nɔ abosam si ƒe taɖa biã la si: be yealé Hitler ƒe aʋawɔʋua.
  Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo fɔ rababa kakɛ aɖe hetsɔe ƒu gbe ɖe ʋuƒo si le ʋuʋu ɖi la me tẽ. Eye le aɖabaƒoƒo afã megbe la, E-50 aʋawɔʋua ƒe ʋɔtru ʋu, eye Germanytɔ siwo nɔ sisim la do.
  Alla da tu Kraut ƒomea, eye wòwu ɖeka nu kple anyikpe kakɛ aɖe, si hã wotsɔ eƒe afɔ si wotso, si blea ame la ƒu gbe. Emegbe eƒo kpẽ na exɔlɔ̃wo be:
  - Maria kple Anyuta dze yonyeme!
  Eye nyɔnuvi etɔ̃ siwo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo do bikini ɖeɖeko, siwo nɔ woƒe afɔkpodzi goglo siwo me ke le la klẽm la, ƒu du yi ɖe aʋawɔʋua me. Eƒe kɔkɔme mede meta eve o eye atsyɔ̃ɖonuwo ti kpo yi eme bɔbɔe. Woku nu le ʋua me. Eye woƒo kpẽ.
  Anyuta, si nye blonde dzetugbe sia, de dzesii be:
  - Ʋu fafɛ, eƒe ŋkumekpɔkpɔ kple nukpɔkpɔ nyo ale gbegbe!
  Maria de dzesii hã be:
  - Eye aleae wokpɔa aʋawɔʋua dzii.
  Nyɔnuvia fɔ joystick la. Ezi abɔta la dzi. Mɔ̃a ƒe xɔtaxɔe te tsatsam.
  Alla, si ɖe eƒe aɖuwo ɖe go la, ʋuʋu ta be:
  - Ẽ, enye ʋu si me dzidzeme le, nublanuitɔe la, míaƒe blaetɔ̃ vɔ ene la didi tso egbɔ!
  Maria gblɔ kple eŋutinunyala aɖe ƒe ya be:
  - Nyateƒee... Tu sia ƒe caliber nye 105 mm, eye míaƒe IS-2 ya lolo wu.
  Alla ʋuʋu ta hede dzesii be:
  - Gake Germanytɔwo ƒe ʋuƒo didi wu. Eye tu la ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me lolo wu mía tɔ sã.
  Maria, si nɔ rababa si le bibim ƒe ʋeʋẽ ʋẽm la, ko alɔgbɔnu be:
  - Èno atama aɖaŋutɔe... Abe kokloziwo ene!
  Alla do ɣli kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ele be nànya ayemɔawo! Gake ɖe wòdzɔ dzi na wòa?
  Anyuta ʋuʋu ta hetsɔ eƒe afɔ ƒo ga la:
  - Ðikeke aɖeke manɔmee!
  Eye nyɔnuviawo do nukoko. Míelé ŋku ɖe joystick la ŋu vie. Maria va nɔ ʋukulaa ƒe zikpui dzi, Alla va zu tudala, eye Anyuta do tu siwo wotsɔna ƒoa tu la. Le ema megbe la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si Russia nyɔnuviawo lé la dze ʋuʋu gɔme. Eƒe akɔta nɔ klalo be yeaɖe ku gbogbo aɖe ɖa.
  Alla, abosam sia si ƒe taɖa biã la dzi ha vevie be:
  - Ku ƒe mɔ̃a ƒe tagbɔ gblẽ! Edzona, eye wògbãa eƒe taɖodzinua! Míeko alɔgbɔnu zi sia eye míezɔ to fli ɣia dzi!
  Eye aʋawɔla si le dzo dam la lé Panther-2 la le eƒe ŋkume. Exɔe heda tu. Tu aɖe si wua ame si ƒe uranium ƒe nugbɔ vɔ le la to Panther la me tututu kloe eye wòna tuawo wó. Nyɔnuviawo do ɣli ɖeka, henɔ ɣli dom be:
  - Míenye aʋawɔla gãwo kple super aʋawɔlawo! Míatutu amesiame ɖa!
  Eye Alla gada tu Lev-ʋua ƒe aʋawɔʋua ake. Eɖe eƒe aɖuwo ɖe go. Meɖo ŋku alesi woƒoe le ɖeviwo ƒe dɔwɔha aɖe me dzi. Ẽ, afimae woƒoe le le agɔdzedze suetɔ kekeake ta. Eye wòvea ame! Woƒoa nyɔnuviwo, eye ele be wò ŋutɔ nàxlẽ ƒoƒoawo. Ne èwɔ vodada la, gaƒoe ake vaseɖe esime wò susu nadzo. Zi geɖe la, wotsɔa ʋetsuviwo ƒoa nyɔnuviwo ɖe woƒe afɔkpodzi, vevietɔ le dzomeŋɔli. Emegbe esesẽna be nàɖe afɔ ɖe afɔkpodzi siwo dzo la dzi. Aɖuɖɔtoe siwo le nyɔnuviawo ƒe afɔ ŋu nana wosea veve.
  Esi Alla se le eɖokui me be yedo dziku ta la, eda tu Tiger-3. Etoa aʋawɔnuwo me eye wòɖea aɖuwo ɖe go. Enye aʋawɔla kpɔdzidzedze. Eye enya nusi ŋu asixɔxɔ le. Aʋawɔʋu si me afɔku le wue nye E-50 ya. Le afisia la, mɔ̃a le agbagba dzem be yeade dzesi afisi wole Germanytɔwo ƒom tsoe. Alla tɔa ŋku teƒe si woate ŋu adze afɔku bɔbɔe wu le xɔ kɔkɔa ƒe gododo me. Efia asi nu wòde pɛpɛpɛ eye wòƒoa eya ŋutɔ ƒe afɔkpodzi le dzogoe ɖaɖɛ aɖe dzi. Emegbe edaa tu. Wodoa tu la le duƒuƒu si wu meta 1300 le sɛkɛnd ɖeka me. Eye wòƒoa ɖusime akɔta.
  Alla ti kpo tso dzi, eye wòdo ɣli be:
  - Le ŋudzᴐ!
  Anyuta ɖo kpe edzi be:
  - Wotsɔa fiẽnuɖuɖu ɖoa kplɔ̃e!
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua dze dzobibi gɔme eye eƒe tuawo wó. Shards kaka ɖe agblea katã dzi.
  Maria dzi ha be:
  - Zã si kaka ɣletivi kakɛwo le yame. Third Reich ye dzrae ɖo, si nye aɖaka si me do viviti eye wòtea ɖeɖi ame ŋu. Edze abe ame aɖe kpɔ ga le lãgbalẽdzraƒe aɖe ene... Eye tu aɖe ƒo ame aɖe ɖe ŋgonu tututu!
  Alla dze asi fiam ʋuƒoa ɖe Lev-2 ƒe aʋawɔʋua ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Ŋgo kple aɖaka!
  Eye wòda tu Germanytɔwo ƒe ʋu gã aɖe si megahiã o. Dzata ƒe aʋawɔnuwo gbã abe ahuhɔ̃e ene le kpe te. Eye Germanytɔwo ƒe mɔ̃a gadze eƒe aʋawɔnuwo vuvu gɔme ake.
  Anyuta ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòdo ɣli be:
  - Mía tɔe nye esia, Russia ƒe ŋusẽ!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sika ene la nɔ ɣli dom, eye wòtsɔ eƒe ʋetsuviwo gbã Germanytɔwo kple woƒe duta subɔviwo:
  - Maria dzro ko! Eye nyee nye mesia la!
  Alla gada tu ake, fifia ya eda tu E-25 eye wòƒo ɣli be:
  - Ao, toawo mazu sika o, wotsɔ Aurora ƒe aŋɔ wɔ klosaloe!
  Anyuta tsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue da tu. Wo dometɔ atɔ̃ le E-50-ʋua me, eye wotsɔ ga ƒo ɖeka ɖe ʋuƒoa ŋu. Eye woƒoe sesĩe. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafowo le anyigba lãm abe hɛ ene.
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la gblɔ be:
  - Togbɔ be nyemenye ŋutsuvi o hã la, nyee nye bear girl!
  Eye wògadaa tu ake eye wòdaa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ. Hitler ƒe gbeɖuɖɔ ƒe ame kuku gbogbo aɖewo ale gbegbe. Togbɔ be menye amesiamee nye gbeɖuɖɔ le afisia o hã. Indiatɔ geɖe koŋ li. Hitler xɔ asrafo siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi, eye wòdɔ wo ɖa be woawu wo. Ame gbogbo aɖewo le India, gake dɔ aɖeke meli na amesiame o. Eyata mina míatsɔ ŋutsuawo katã ayi tu ƒe lãnyinyi me. Afrikatɔwo kple Arabtɔ geɖewo le afima.
  Soviet dukɔmevi tsãtɔwo hã le amesiwo le avu wɔm dome. Woɖo wo ɖe lãwuƒea hã. Wozi ame aɖewo dzi, eye ame aɖewo yi lɔlɔ̃nu faa. Eye edzɔa dzi na Soviettɔwo ɣesiaɣi be yewoawɔ avu kple Amerika.
  Alla da tu, gbã fasitɔwo ƒe aʋawɔʋu bubu eye wògblɔ be:
  - Nyee nye nusi va Hitler dzi le eƒe drɔ̃e baɖawo me.
  Maria fa tu eye wòte ŋu gblẽna le gota ale gbegbe be etsɔa ʋetsuviwo gbãa Nazitɔwo. Nublanuikpɔkpɔ aɖeke mele eŋu o. Ðo ŋku edzi be nyɔnuvia, abe Nazitɔ ene, tsɔ dzo aɖe ƒu du to eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo nya kpɔ la dzi, henɔ lã si wotɔ dzoe ƒe ʋeʋẽ ʋẽm. Eye emegbe, le dzobibiawo dzi la, wotsɔ rababa-tiwo ƒom. Ele be woagbã fasitɔ mawo tɔgbe, ana wo, eye woagagbã wo dometɔ aɖewo.
  E-50 aʋawɔʋua te ŋu zɔna kabakaba, eƒe mɔwo keke, eye esɔ na wo wu sã be woagbã Russia ƒe futɔwo. Ewɔ nublanui ŋutɔ be woƒe asrafoha bliboa mele afima o. Mele be Germanytɔwo naxɔ Soviettɔwo ƒe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ƒe ya o. Eyata nyɔnuviawo nye wo dometɔ atɔ̃ pɛ ko le avu wɔm.
  Alena gatso bazooka la me, eye wòtia Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo le bɔbɔe wu. Eye Matryona, kpakple eƒe zɔhɛ Henry Smith, si nye Amerika ŋutsuvi bɔbɔe aɖe si nya nu geɖe la, tsɔa tomebɔmbwo ƒua gbe ɖe mɔa te.
  Aʋawɔʋu geɖe le Germanytɔwo si, eye abe se ene la, womedzea ame dzi wo manɔmee o.
  Eyata Alla ƒo E-50 bubu, alo ne míagblɔe tututu la, exɔ abi vevie. Nyɔnuviawo le dɔ wɔm dzidzedzetɔe. Gake ele be nàɖɔ ŋu ɖo. Afisiae "Fia ƒe Dzata" va. Ʋu sia ƒe ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta alafa etɔ̃, kple tu si ƒe didime nye milimeta 210, si woate ŋu ada ɖe aʋawɔʋuwo kple taɖodzinu siwo ŋu aʋawɔnuwo mele o dzi. E-50 tu sia tɔgbe aƒo to eme.
  Le ɣeyiɣi sia me la, Maria ɖea mɔ na aʋawɔʋua wònɔ tsatsam be yeage ɖe ʋua me, afisi aʋawɔnuwo ƒe titrime nye milimeta alafa eve le eye wo me yiyi le bɔbɔe wu.
  Le mɔa dzi la, nyɔnuvia gbã fasitɔ ƒomevi vovovowo, eye Anyuta da tu siwo wotsɔna ƒoa tu.
  Maria ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Tsɔe ke mí, Mawu Dada, ne nane dzɔ!
  Eye Alla, ne melala be yeage ɖe ʋua me o, ne ele tetem ɖe eŋu la, edaa tu tso nuwuwu yi nuwuwu, kple dzogoea ƒe nugbɔ. Eye wòƒoa nu nyuie. Etoa ga la me, eye "Fia ƒe Dzata" la dzea dzudzɔ dodo gɔme henɔa wowóm abe aʋawɔʋu bubu siwo nyɔnuviawo ƒo va yi ene.
  Alla dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aleke kee wòɖale o, nɔviwo! Milɔ̃ agbenɔnɔ, nɔviwo! Mehiã be nàɖe fu na Stalin ƒe Agbalẽŋlɔla Gãtɔ o!
  Akpoxɔnu aɖe aƒo aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la. Etsɔa eƒe 88mm E-25 tu la ƒoa nu. Gake fifi ɣeyiɣia ƒu du to aʋawɔnuwo dzi.
  Alla ɖoa eŋu to futɔ ƒe mɔ̃a toto abe aŋe si to bɔta me ene. Le ema megbe la, abosam si le dzo dam la gblɔ be:
  - Ahom, kple Vikingtɔwo ƒe yi!
  Anyuta da tu si wotsɔna ƒoa tu, eye wògblɔ kpee be:
  - Dziɖegbe kple dzikedzo!
  Maria gbã asrafomegã la ɖe ʋetsuviawo te eye wòdo ɣli be:
  - Ƒuwo, ɣletiviwo - gege ɖe fli me!
  Woƒe aʋawɔʋua gadze dzo ake. Fifia ya le E-50 dzi. Ebia aɖaŋu godoo hafi woate ŋu age ɖe ŋgɔgbekpa si didi milimeta 250 me le dzogoe si nye dzidzenu 45 me.
  Eye E-100, si nye mɔ̃ dziŋɔ aɖe, gake eƒe mɔ̃ si do xoxo lae nye esi. Gake eƒe tu si ƒe didime nye milimeta 128 la gakpɔtɔ nye afɔku. Eye aʋawɔnu si le ŋgɔgbea gbɔdzɔ vie wu E-50 tɔ.
  Alla de dzesii le xexemenunya me be:
  - Emae nye nusi kpɔɖeŋu xoxoa fia!
  Maria tsɔ dziku tso nyaa me be:
  - Ele kokoko be nàwɔ afɔɖeɖe be màgaƒoe o! Le nyateƒe me la, milimeta alafa ɖeka blaeve vɔ enyi...
  Eye nyɔnuvia ƒu du, nɔ sisim le tu siwo ƒe kpekpeme nye kilogram blaeve vɔ enyi ŋu. Eye ale Alla gada tu E-100 la le tɔtrɔ si do xoxo me. Germanytɔwo ƒe ʋua te gbagbã. Eye nàvuvui wòazu gakpo kakɛwo.
  Kple alesi aŋɔawo wói.
  Anyuta, si nɔ tu dam tso tu siwo wotsɔna ƒoa tu me la gblɔ be:
  - Etsɔ eƒe dziku ƒe ŋusẽ katã de ƒoƒoa me... Eɖɔ dziŋgɔli ɖo, ʋuʋu ɣletiviwo!
  Maria gbã fasitɔ wuieve zi ɖeka eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Afɔ afɔ ɖe gas la dzi! Va nye ŋutsuvi - afɔ gas la dzi!
  Alla ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Ẽ, ele be wòanyo be nàdze anyi kple ŋutsuvia. Eye nànoe...
  Maria do dziku vevie be:
  -Aleke gbegbe nènye nya madzetowoe nye si, Alla!
  Dzo abosam la ko alɔgbɔnu be:
  - Melɔ̃a fefenyawo wɔwɔ! Mègatsɔe de dzi me o!
  Maria, si yi edzi nɔ fasitɔ siwo wolé fui la gbãm la, dzi ha be:
  - Nye dzi... Nyɔnuvi dɔmenyotɔ ƒe dzi! Nye dzi, medi vevie be manɔ xexeame!
  Eye aʋawɔla la te ame siwo wu wuieve bubuwo ɖe to. Eye Alla da tu E-50 bubu, henɔ ha dzim be:
  - Eye metsɔ nye ŋku dzidze eƒe xexlẽme, eye esi wòɖe gbeƒã check nam la...
  Anyuta da tu siwo wotsɔna ƒoa tu eye wògblɔ kpee be:
  - Meɖe nye biceps ɖe go le vo me! Nyɔnuvie menye, menye gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ kura o!
  Alla da tu ɖe Panther-2 la dzi, eye wògbã eƒe axadzi bɔbɔe eye wòdo ɣli be:
  - Eye enumake aʋawɔʋua va nɔ anyi kpoo!
  Anyuta yi edzi nɔ ɣli dom be:
  - Eteƒe madidi o Fritz la maganɔ dziƒo o!
  Alla ƒo Lev-ʋua eye wòdo ɣli be:
  - Edze abe ɣeyiɣi aɖeke mele futɔwo si na chips o ene!
  Anyuta, esi wòtso fli bliboa vɔ la, eƒo ɣli be:
  - Eye Hitler si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi si woƒoa adegbe le...
  Le esia megbe la, Allah aƒo E-25 la eye wòaɖee ɖe go:
  - Fifia nyemegale paradiso me o!
  Anyuta de dzesii le susu me be:
  - Míegbugbɔe gblɔ zi eve, menye le dziƒo o! Woyɔa esia be tautology le hadzidzia me!
  Allah aɖo eŋu eye wòado ɣli be:
  - Nukae nye amewo ƒe demokrasi? Esiae nye esime Hitler xɔ nikel!
  Anyuta gblɔ tso dzime be:
  - Ẽ, eye Stalin hã menyo tututu o! Germanytɔwo ƒe ƒoƒoa to ŋuwò! Eye le ƒe 1941 ƒe afɔkua megbe la, míete ŋu ɖe megbe gbeɖe o!
  Alla, si tsɔ tu ƒoe la, lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Ẽ, le ƒe 1941 me la, míebu míaƒe dɔwɔlawo ƒe aʋakɔ bliboa kloe. Manya wɔ kloe be woasi le nusiwo gblẽ alea nu o. Eye Hitler te ŋu ƒo Europa si woxɔ kple USSR ƒe akpa aɖe ƒe nunɔamesiwo katã nu ƒu. Eye Britaintɔwo va gbɔdzɔ ŋutɔ!
  Anyuta da woƒe tu atɔ̃ siwo wotsɔa mɔ̃ wɔe. Wotso dutatɔ blaatɔ̃ ɖe anyi. Eye wòdo ɣli be:
  - Míawoe nye ame siwo nya kpɔ wu le xexeame katã!
  Alla ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi eye le tudadaa megbe la, ede dzesii be:
  - Nyɔnu ƒe ŋutilã nya kpɔ eye wòdzea ame ŋu le atsyɔ̃ɖoɖo gome! Le go sia me la, míenye atsyɔ̃ɖoɖo ƒe fiakuku!
  Anyuta xɔe eye wòdzi ha kple dzonɔameme gã aɖe be:
  - Mete ŋu kpɔa Wò brɔs le afisiafi, .
  Ame si wɔ xexeame katã ƒe goawo, .
  Èna agbe xexeame katã, .
  Didi kɔkɔewo wɔwɔ wòava eme!
  
  Mawu Ŋusẽkatãtɔ lae nye atsyɔ̃ɖoɖo ƒe fiakuku, .
  Edea dzo nye dzi me le drɔ̃ewo me...
  Esiawo nye nye susuwo kple drɔ̃ewo - .
  Mawudɔla aɖe ʋu ʋɔtrua yi dziƒo!
  
  Melɔ̃ wò Fofo Kɔkɔe, .
  Ètsɔ Viwò Nuteƒewɔla la na ɖe tanye!
  Diamond-fiakuku si klẽna - .
  Eye Mawu ƒe lɔlɔ̃ na wò mefa o!
  
  Wò, Seɖoƒemanɔsitɔ la, na xɔlɔ̃wo mí, .
  De dzi ƒo na wò be nàwɔ dɔ kuviawɔwɔ manɔmee...
  Esia tae medi be mawɔe geɖe wu ɖo
  Do gbe ɖa na Mawu Ŋusẽkatãtɔ la!
  
  Nusianu si le Xexeame katã la tso Fofo la gbɔ, .
  Eye Via Ŋusẽkatãtɔ la...
  Wòe nye atsyɔ̃ɖoɖo ƒe Aƒetɔ Gãtɔ, .
  Xexeame katã, titina kple etame!
  
  Ŋusẽkatãtɔ la le mewò, .
  Eye lɔlɔ̃ si menya liƒo aɖeke o...
  Xlẽ psalmo aɖe le wò klo dzi, .
  Eteƒe madidi o míaxɔ aʋala abe xeviwo ene!
  
  Xexeame katã azu abe dziƒo ene, .
  Ɣletinyigbawo dome dzidzɔkpɔkpɔ aƒo se...
  Eye dzideƒo na wò, ŋutsuvi, dzideƒotɔe - .
  Wò dɔa adzɔgbe na Yesu!
  
  Eye ne Ŋusẽkatãtɔ la va la, .
  Eden anyo wu le Anyigba dzi...
  Mawu Kristo kplɔa mí yia ɖeɖekpɔkpɔ me, .
  Yame ƒe nɔnɔme anye ŋkekea ƒe dziŋgɔli!
  
  Eya ta Mawu fia nu be - mègawɔ nuvɔ̃ o, .
  Ne ègbɔdzɔ la, Ŋusẽkatãtɔ la akpe ɖe ŋuwò...
  Eye wɔ kaba nàtrɔ dzime, .
  Gbeƒãɖeɖe - mègatsi dzi ɖe aba ŋu o!
  Ha nyui aɖe, vevietɔ ne èda tu Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo esime nèle esem. Alla dzi ha ɖekae eye wòda tu. Abosam si le dzo dam la, le eƒe dzixɔsewo nu la, etrɔ ɖe trɔ̃subɔsubɔ ŋu. Akunyawɔwɔ, adzewɔwɔ vovovowo ƒe nu lé dzi nɛ. Eye mawu ɖeka subɔsubɔ melɔ̃na akpa o.
  Gake saŋku dzĩ la gakpɔtɔ nɔ ha dzim henɔ tu dam. Ke Yesu ya ɖe? Mawu sesẽ aɖe hã!
  Gake hafi aʋaa nadze egɔme la, wofia nu be Mawu aɖeke meli o! Alla da tu, ƒo "Panther"-2 bubu si megali o, eye wòdo ɣli be:
  - Ẽ, ɣeyiɣi aɖe nɔ anyi si me wogblɔ na mí le vevienyenye katã me be Mawu nye alakpanuwɔwɔ ko!
  Maria ʋuʋu ta sesĩe, eye esi wògbã fasitɔ bubu geɖe vɔ la, eɖo eŋu be:
  - Ao, Ŋusẽkatãtɔ la, mate ŋu anye alakpanuwɔwɔ o, vevietɔ esi biabia aɖe li ta - afikae xexeame katã tso!?
  Anyuta, si nɔ tu dam, nɔ tu dam Nazitɔwo, bu be ehiã be yeagblɔ kpee be:
  - Gakpe ɖe eŋu la, dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalawo ɖo kpe edzi xoxo be naneke kloe mele xexeame katã o. Eye be woate ŋu amimi míaƒe Anyigba bliboa abe akɔɖu ene!
  Maria bui be ehiã, togbɔ be eyi edzi le nyaƒoɖeamenu dem fasitɔwo dzi hã la, yeagblɔ kpee be:
  - Eye woɖo kpe edzi hã be Xexeame katã le kekem ɖe enu. Eyata anɔ eme godoo be elolo abe haidrodzin atɔm ene tsã! Àte ŋu akpɔ afisi wo katã tso la le susu mea!
  Alla, si yi edzi nɔ aʋawɔʋuawo gbãm la, tsi tre ɖe eŋu le susu me be:
  - Ne èsusu be Xexeame katã do tso wowó me la, ekema... Ekema èle nya aɖe si me susu mele o gblɔm!
  Anyuta de dzesii le susu kple nunya me, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la ɖo tu siwo wotsɔna ƒoa tuawoe la be:
  - Esia tututu tae megblɔ be Mawu li ɖo! T-34-ʋua mate ŋu atso wowó le ga gbadzɛwo ƒe nudzraɖoƒe o, eye ɣletiviwo hã madzɔ tso quark ƒe wowó me o. Amegbetɔ ƒe anyinɔnɔ ko...
  Esi Maria gbã Nazitɔwo ƒe ha bubu aɖe vɔ la, egblɔ kpee be:
  - Gbea dzoxɔxɔŋusẽ ƒe se evelia ƒe anyinɔnɔ. Le nuwɔna me la, míekpɔa kuxi siwo nɔa anyi ɖaa, eye dzoxɔxɔŋusẽ ƒe se evelia kplɔa ame yia ku me! Eye nuwɔwɔ bɔbɔe hã!
  Anyuta, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo le tu siwo wotsɔna ƒoa tuawoe zãm la gblɔ kpee be:
  - Esia nye se si ku ɖe entropi dzi ɖeɖe kpɔtɔ ŋu. Eyae nye dzoxɔxɔ ƒe ku le xexeame katã! Eyata ele be míalɔ̃ ɖe edzi be dzoxɔxɔŋusẽ ƒe se evelia meli o, alo be Mawu Kɔkɔetɔ aɖe li si léa ɖoɖo ɖe te!
  Alla, amesi hã menye amedzro le dzɔdzɔmeŋutinunya me o, de dzesii le susu me be:
  - Ke dzoxɔxɔŋusẽ si meda sɔ o ƒe nufiafia ya ɖe? Eɖe nusita dzoxɔxɔŋusẽ ƒe se evelia mele tẽ o la me!
  Anyuta ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ nukoko de dzesii, eye wòtsɔ atitsoga ƒo fasitɔwo be:
  - Ðe esia menye susu ƒe fefe ƒuƒlu oa?
  Maria hã ko alɔgbɔnu, gake ebui be ehiã be yeade dzesii be:
  - Gake aleke, le kpɔɖeŋu me, míate ŋu aɖe Mawu ƒe anyinɔnɔ me? Aleke Wòwɔ do?
  Alla ƒo nu kple ɣli eye esi wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go la, eɖo kpe edzi be:
  - Eyae nye ema! Aleke nèɖe esia me?
  Anyuta do susua ɖa blewuu be:
  - Gake mawudzimaxɔse hã bia xɔse numeɖeɖe manɔmee? Le kpɔɖeŋu me, afikae nuwo tso?
  Alla tsɔ Lev-ʋu bubu ƒu gbe eye wòdo susua ɖa be:
  - Nu nye mavɔmavɔ eye wònɔ anyi ɣesiaɣi!
  Anyuta gblɔ kple gbeteteɖedzi be:
  - Aleke wòate ŋu anɔ anyi ɣesiaɣi? Esia hã bia xɔse!
  Alla ɖo eŋu le susu me be:
  - Abe alesi Ŋusẽkatãtɔ mavɔ la ƒe anyinɔnɔ bia xɔse ene!
  Anyuta de dzesii le susu me be:
  - Gake Ŋusẽkatãtɔ la ate ŋu adzi amegbetɔ kple xexeame katã. Eye aleke nusi me amenyenye mele o ate ŋu ana nunyalawo nado!
  Alla ƒo aʋawɔʋu bubu, si nye E-50 fifia, eye wòƒo nu sesĩe be:
  - Nɔnɔmetɔtrɔ ƒe nufiafia ate ŋu aɖe tɔtrɔ tso bɔbɔe me yi nusi sesẽ me. Eye nu bɔbɔewo ate ŋu ana nusiwo sesẽ la nado tso nɔnɔmetɔtrɔ me. Eye esi wònye nusi meli kura o ta la, edzi susu si nye ŋusẽkatãtɔ si seɖoƒe meli na o enumake.
  Anyuta, si nɔ tu dam fasitɔwo la, ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Gake naneke medzi Mawu o! Ŋusẽkatãtɔ la li tso gbaɖegbe ke! Eye esia nye axiom! Ẽ, melɔ̃ ɖe edzi. "Nyɔnuvia lã Nazitɔ blaeve vɔ eve eye wòyi edzi. - Eye mɔnu bubua bia xɔse geɖe wu gɔ̃ hã! Bu ŋusẽ si me amenyenye mele o ɣesiaɣi kple nusiwo kple yamenutome si dona tso nuka me ƒe anyinɔnɔ ŋu kpɔ? Azɔ hã tso anyinɔnɔ manɔmanɔ me! Eye le afisia hã la, èhiã xɔse hafi nàse bometsinya mawo gɔme! Eyae nye be mawudzimaxɔselawo le xaxa me keŋkeŋ! Nusianu ƒe ke le esi. Gake afikae wòle be nusi gbɔ wòtso la nawu enu? - Nyɔnuvia te eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ɖe joystick ƒe abɔtawo dzi, eye wòda tu fasitɔwo ƒe gbɔgbɔ vɔ̃wo. Eye wòyi edzi. - Ne míedi nusiwo gbɔ wòtso tso gɔmedzedzea me ke la, ekema le mawudzimaxɔse nu la, míava wu enu ɖe anyimanɔmanɔ me mlɔeba. Gake ɖe anyinɔnɔ manɔmanɔ alo nu ƒuƒlu keŋkeŋ ate ŋu ana nane nado? Eye ne wokpɔ nusi gbɔ wòtso gbã le Mawu Ŋusẽkatãtɔ la me la, ekema kuxiwo katã gbɔ kpɔkpɔ le wo ɖokui si. Eye amegbetɔ ƒe dekɔnuwo, kple nunya, kple nugbagbewo ƒe agbenɔnɔ kple ɣletinyigba siwo dzi ɣletiviwo le ƒe anyinɔnɔ. Gake mawudzimaxɔse ƒe nukpɔsusuwo, le nusi gbɔ wòtso didi me la, gakpɔtɔ nɔa te ɖe alesi wòhiã be woaxɔe to xɔse me dzi. Gake numeɖeɖe bubu be agbenɔnɔ le Anyigba dzi, kple amegbetɔ ƒe dekɔnuwo nye nusiwo dzɔ le vome la bia xɔse kple susuwo tsɔtsɔ sɔ gbɔ wu Mawu Ŋusẽkatãtɔ la dzixɔxɔse.
  Alla gada tu ake, gbã E-50 la eye wòbia fewuɖutɔe be:
  - Enyo, mina míagblɔ be èka ɖe dzinye... Gake nukatae maxɔ Biblia me Mawu la dzi ase, ke menye Rod o? Ðe Ŋusẽkatãtɔ la ƒe Slavgbe me gɔmeɖeɖea me!
  Anyuta ƒo kpẽ, da tu, eye esi wòbu tame vie vɔ la, eɖo eŋu be:
  - Elabena Biblia la, ne wo dometɔ geɖe melɔ̃ nyateƒe si wònye be Yudatɔwoe ŋlɔe o hã la, kpeɖodzi aɖewo ya teti le eƒe Mawunyenye ŋu. Ne mede ɖeke o la, tsɔ nyagblɔɖiawo. Eye Rodnoverie... Ðe Rodnoverietɔ siawo dometɔ geɖe li? Ne woawo ŋutɔ ƒe blema Biblia le wo sia? Eye madi tso dzi me be Mawu ƒe dukɔ tiatia la nanye Russiatɔwo, eye menye Yudatɔwo o, be Russia, eye menye Israel o, nanye Aƒetɔ la ƒe fiaɖuƒe. - Nyɔnuvia keke eƒe abɔwo ɖe enu eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo te eƒe afɔ siwo blea ame, siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ɖe joystick ƒe abɔtawo dzi. - Gake èkpɔe, agbalẽ aɖeke mele mía si abe Biblia ene o. Eye nyatakakatsoƒe siwo ŋu kakaɖedzi le gɔ̃ hã meli ku ɖe nusi dzi mía tɔgbuiwo xɔ se hafi va xɔ Kristotɔnyenye ŋu o. Esiae nye kuxia, be le Biblia ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo katã ta la, mɔnu bubu siwo woate ŋu azã ɖe eteƒe la bia xɔse geɖe wu gɔ̃ hã, eye ɖikeke le wo ŋu le Mawu ƒe gbɔgbɔmemenyenye gome.
  Alla, esi wògbã ƒoƒo si sɔ pɛpɛpɛ tso Jagdtiger-2 gbɔ la, do susua ɖa be:
  - Eye ne Ŋusẽkatãtɔ la mebu be ehiã be yeana ɖeɖefia aɖe tso ɖokuiwò ŋu kura o. Eye agbalẽ siwo katã ƒo nu tso Mawu ŋu la le nɔnɔme siwo sɔ me... - Abosam si ƒe taɖa biã la ko alɔgbɔnu eye esi wònɔ ŋku lém ɖe exɔlɔ̃wo ŋu la, egblɔ kpee. - Eyae nye be, amegbetɔ dzro aɖe koe nusiawo katã nye.
  Anyuta tɔ vie le tudadaa me be yeana tu siwo wotsɔna ƒoa tu la nafa eye wòbia ɖikeketɔe be:
  - Èsusu be Ŋusẽkatãtɔ la ate ŋu aɣla sidzedze tso eɖokui ŋu eye wòana xexeame nazɔ eƒe mɔ dzia?
  Alla de dzesii le susu me ŋutɔ be:
  - Kpɔ míaƒe xexeame ɖa! Nazitɔwo xɔ Orenburg, dze Philadelphia dzi, tsi tre ɖe Moscow gbɔ eye woƒo xlã Leningrad. Ne melé ŋku ɖe esia ŋu la, mesusu be mesesẽ be míaxɔe ase be Mawu Ŋusẽkatãtɔ la ɖe mɔ míaƒe xexeame to eƒe mɔ dzi o. Abe, flounder le ɖokuiwò si, eye makpɔe ɖa!
  Anyuta ƒo nu sesĩe eye wòlɔ̃ be:
  - Ẽ, nyateƒe si wònye be Nazitɔwo xɔ xexeame ƒe afã kple edzivɔ... Esia nye ŋɔdzinu! Gake ɖewohĩ esia nye tohehe na xexeame le nuvɔ̃wo kple dzimaxɔse ta!
  Alla klẽ ŋku, da tu bubu eye wòde dzesii be:
  - Gake esia gaɖee fia ake be... Be le Mawu si ɖoa míaƒe gbedodoɖawo ŋu me la, xɔse koe míate ŋu axɔ ase!
  Anyuta tsi tre ɖe eŋu dzikutɔe be:
  - Gake míele agbe eye míenye nuwɔametɔwo o... Eyata mègawɔ nuvɔ̃ ɖe Mawu ŋu o, Allah.
  Le dzigbe gome la, Germany-srafowo dze United States ƒe aʋawɔƒe gãtɔ kekeake si le Miami dzi.
  Ame dzetugbe ene siwo ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me wu la wɔ avu le E-50 aʋawɔʋua me. Eyata wogbã tu siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu ƒe batri aɖe wòzu gakpo kakɛwo.
  Gerda, si nɔ eƒe nuyiwo ƒom abe lãɖula ene la, gblɔ be:
  -Le aɖaŋudɔwo ta la, fefewɔlawo tsɔa wo ɖokui saa vɔe, le asrafowo ƒe aɖaŋudɔwo ta la, wozia nyaselawo dzi be woatsɔ wo ɖokui asa vɔe!
  Charlotte, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu nɔ eƒe ɖa dzĩ si le abe akɔbli ene la ƒom la, de dzesii be:
  - Aʋawɔwɔ nye nuwɔna dodzidzɔname aɖe! Míeyi edzi le du ɖesiaɖe xɔm, du ɖesiaɖe, vaseɖe esime míetsrɔ̃ Amerika katã.
  Christina gblɔ le drɔ̃e me be:
  - Medi be ha si si ananas le nanɔ asinye fifia... Dry soldering ti kɔ nam!
  Magda de dzesii nunyatɔe be:
  - Eyata míaƒe nyatakakae nye esia! Mègado dziku o!
  Christina ko alɔgbɔnu. Edi vevie be ŋutsuvi eve alo etɔ̃ naka asi ye ŋu ahatsɔ asi aƒo ye zi ɖeka. Eye eƒe taɖa biã eye lãmekawo anɔ eŋu, eye wòanɔ ɣli dom abe ha ene. Evivina ŋutɔ ne ŋutsu ƒe asiwo ƒu du to wò asibidɛwo, afɔkpodziwo kple afɔkpodziwo dzi. Ne ɖekakpuiwo le wò afɔkpodzi ƒom eye wotsɔ agbugbɔ nu na wò afɔ dzeaniawo.
  Christina tsɔe ƒo ɖe eƒe afɔwo dome gɔ̃ hã. Aleke susu mawo doa dzidzɔ na ame enye si. Alesi medi be madɔ kplii.
  Magda, si nɔ eƒe zɔhɛ si ƒe taɖa biã la kpɔm la, do ɣli be:
  - Nya dzodzro ƒe susuwo ɖa! Wɔ nu sesĩe ɖe ɖokuiwò ŋu!
  Christina tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la ƒo ɖe ga la dzi hegblɔ kple ɣlidodo be:
  - Oo, wò Kristotɔ alakpanuwɔla! Aleke miese ŋutilã ƒe gbe gɔme o enye si!
  Christina kpɔ ŋutsuwo le susu me. Sɔhɛ, dzetugbe, lãmeka geɖe siwo lénɛ kple woƒe asiwo, eye emegbe wòdzea egɔme... Nukae gblẽ le ema ŋu? Ðe ŋutsuwo kua drɔ̃e le haremwo ŋua? Nukatae medze eya ŋutɔ ƒe ŋutsuwo ƒe harem gɔme o? Eye nàwɔ aglotutudɔ.
  Gerda da tu Amerikatɔwo ƒe howitzer si ƒe didime nye milimeta 240 eye wòtsɔ ŋku siwo le keklẽm la do ɣli be:
  - Kpɔ ɖokuiwò dzi! Afɔku le tu gã sia tɔgbe ŋu na mí!
  Christina gblɔ kple dzitsitsi be:
  - Eh, anyo be nàtrɔ ɖe Shurmlev ŋu. Aʋawɔʋu sia, alo ne míagblɔe tututu la, mastodon, ne eƒoe la, eƒonɛ!
  Gerda ƒu du tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si avɔ gbadza aɖe koe tsyɔ la to Christina ƒe akɔta. Eƒe nowo sesẽ enumake, eye nyɔnuvia fa avi le gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro me.
  Gerda ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Ahiã be mí ame eneawo katã míayi ŋutsuawo gbɔ! Mina míaɖe dzi ɖi ahawɔ aglotutu gã aɖe!
  Christina ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Ẽ, gbɔdɔdɔ di vevie! Togbɔ be nyitsɔ laa koe menɔ ŋutsu etɔ̃ gbɔ zi ɖeka hã la... Ŋutilãa le tsitsim ɖe edzi!
  Gerda ko alɔgbɔnu eye wòda tu, henɔ ɣli dom be:
  - Nyɔnuviwo hiã ŋutsuviwo, edzɔa dzi nam ŋutɔ be nànɔ wo gbɔ! Vevietɔ ne èwɔ dɔ le wò nu ŋu kple ŋutsu ƒe blibodede gã.
  Eye aʋawɔla si ƒe amadede nye sno la do nukoko. Etsɔ eƒe aɖe si le pink la ƒo eƒe nuyi dzĩawo. Mekpɔ lollipop si lolo abe akɔɖu ene le susu me. Alesi eƒe aɖe si le ablaɖeɖe me la ɖua lã vivi si vivina, si ʋẽna lilili dodzidzɔname lae.
  Gerda ʋuʋu ta. Le avuwɔwɔa me la, mele be nàƒo ɖokuiwò ɖe susumesusu siwo nyɔa gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ɖe ame me me o. Enyo wu be nàda tu ahaƒo ati.
  Magda gblẽa seselelãmea me:
  - Ne èƒo ɖokuiwò ɖe ŋutilã ƒe dzodzrowo me la, àyi dzomavɔ me tẽ. Eye emegbe funyafunyawɔwɔ ma tɔgbe anɔ anyi...
  Charlotte fa avi le gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro me, eye wòtsɔ no kɔkɔwo tsɔ eƒe lãmekawo ƒo xlãe:
  - Funyafunya! Wow, ne wotsɔ ƒoƒoe alo ƒoƒoe ƒo wò la, evivina ŋutɔ!
  Gerda ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Le gowòme la, funyafunyawɔwɔ ame nye funyafunyawɔwɔ, gake ƒoƒoa ya nye nu sesẽ!
  Magda tsɔ joystick la ɖo tu la ɖe taɖodzinua gbɔ. Melé Sherman aɖe si woɖi ɖe anyigba kple tu si keke. Atsyɔ̃ɖoɖoa do dzo. Ele abe tsokolet ƒomevi aɖe gbãgbã ene. Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe le dzo dam. Eye emegbe taɖodzinu yeye aɖe: Pershing. Eye èfia asi edzi heda tu godoo. Eye ègbã xɔ kɔkɔa ŋutɔŋutɔ.
  Magda gblɔ esi wòƒo Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe vɔ megbe be:
  - Mègabu ŋutsuwo ŋu o. Ele be míawɔ avu... Eye mina dzodzro ƒe gbe nanyrɔ aŋɔ aɖe ƒe wowó!
  Gerda ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi. Etsɔ asi ƒo eƒe afɔ eye wòkpɔe le susu me be Hans le asi ƒom nɛ. Ŋutsuvi kɔkɔ aɖee nye esia eye lãmekawo le eŋu, eyata eɖi Aryan si woŋlɔ ɖe nɔnɔmetata dzi. Ema anyo ŋutɔ!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia da tu "Adzetɔ" la. Eye wògbã axadzi. Eye wòma ʋua ɖe afã kloe. Le ema megbe la, tugbedzedzea hã ƒo bunker la eye wògbãe. Marble-kpe gbadzɛwo gɔ̃ hã ge.
  Le ema megbe la, nyɔnuvia ƒo ɣli be:
  - Wotso fía ƒe asiléƒea ɖe afã me, gake abi aɖe nɔ ŋgonu!
  Eye alesi wòkoa nue... Eɖea eƒe aɖe fiana, ale gbegbe be eƒe amadede nye pink eye wòte ŋu zɔa abla.
  Eye emegbe Christina tsɔa eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tea joystick ƒe abɔtawo, eye wògbãa "Big Tom" wòzua glikpowo.
  Eye abosam sia si le dzo dam, si ƒe dziku nu sẽ la daa tu wòdea pɛpɛpɛ ale gbegbe. Tudada siwo sɔ pɛpɛpɛ tsɔ kpe ɖe amenuveve si me dzidzɔ le ŋu.
  Charlotte gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aleae nyɔnuwo léa ŋutsu ɖe asi: Italytɔ kple eƒe ŋutilã, Amerikatɔ kple eƒe nuwɔnawo, Franse nyɔnu kple amenuveve, kple Russiatɔ kple eƒe akpaɖekedzimademade!
  Christina gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Enyo wu ne ŋutsuwo to vovo... Evivina wu eye wòdoa dzidzɔ na ame wu. Eye nàtrɔ lɔlɔ̃tɔwo abe asigɛwo ene!
  Gerda axɔe adzi ha be:
  - Srɔ̃ŋutsua le gaxɔ me, eye srɔ̃nyɔnua le tagbɔsesẽƒe, srɔ̃ŋutsua ɖu pears sɔ gbɔ akpa, eye srɔ̃nyɔnua nye Satana!
  Eye nyɔnuviawo gako nu ake. Emegbe wodze dzrewɔwɔ gɔme kple woƒe afɔ ƒuƒluwo ale gbegbe be dzobibiwo ge tso afɔkpodzi te. Eye ame dzetugbeawo hã ko alɔgbɔnu. Charlotte hã da tu, nɔ eƒe afɔbidɛwo tem tso joystick la dzi, eye wònɔ ɣli dom.
  - Gerda, Gerda, Gerda, kple ame bubuwo! Abosam ƒe nɔnɔme! Eye afikae nètso, Gerda? Gerda, Gerda - ele be wòadze tugbe! Satana ŋutɔ le atsyɔ̃ɖoɖo sia me!
  Eye nyɔnuvi eveawo siaa tsɔ woƒe ŋusẽ katã gbã ta ɖekae. Eye alesi dzobibiwo adzoe.
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Le mía tame la, asrafohawo le ɣli dom le ɖekawɔwɔ me! Bometsila sesẽ ɖeka le Sodom dom!
  Eye aʋawɔlaawo gaƒo ta kple woƒe ŋusẽ katã ake. Wole dzidzɔ kpɔm ŋutɔ. Eye ame dzeaniawo le ɣli dom le dzidzɔ ta! Eye wodzia ha abe adzodalawo ene:
  - Enye dzidzɔ na nɔvinyɔnuwo, enye dzidzɔ na nɔvinyɔnuwo be woanɔ agbe... Mehiã be nàɖe fu na Nazi Fuhrer o! Nɔvinyɔnu ɖesiaɖe, nɔvinyɔnu ɖesiaɖe, nɔvinyɔnu ɖesiaɖe... Le Miami gbɔ la, míatsrɔ̃ Yankees-ha la sesĩe!
  Enye modzakaɖeɖe na nyɔnuviawo, màte ŋu agblɔ nya aɖeke o. Dukɔ geɖe le Wehrmacht ƒe ŋusẽ te xoxo. Eye Nazitɔwo le ŋgɔ yim, Fritz"s aʋawɔʋuwo nye esiwo le hatsotso kɔkɔtɔ kekeake me godoo!
  Eye aʋawɔlawo dzia ha le woƒe lãkusiwo tame be:
  - Ame siwo katã tsi tre ɖe mía ŋu la ku... Eye adzodalawo katã ayi mía ta!
  Ame dzetugbeawo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Edzi ŋɔ - kaput!
  Edze abe wo katã dzɔ dzi na aʋawɔlaawo ŋutɔŋutɔ ene. Wonya kpɔ ale gbegbe, lãmekawo le wo ŋu, eye le July ƒe nuwuwu la, dzoxɔxɔ nɔa wo ŋu, eye nyɔnuvi sesẽawo ƒe ŋutilã klẽna le fifia ta. Christina tsɔa eƒe ʋetsuviwo gbãa Amerikatɔwo eye wòƒoa ha aɖe na eɖokui. Le gbe si me dzo le me:
  - Ŋlɔe ɖe wò nuŋlɔɖigbalẽ me, le axa ɖesiaɖe dzi... Mègabu ta o, ɖeko nànya Yankees-ha la ɖa!
  Eye nyɔnuvia ko alɔgbɔnu le eɖokui me, ɖea aɖuwo ɖe go, eye wòɖea ŋku ɖa. Ameka gbɔe - ɖewohĩ Abosam.
  Gerda, esime wònɔ tu dam la, eɖo ŋku dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpa gbalẽ siwo wòxlẽ la dometɔ ɖeka dzi. Le eme la, Satana do le nufialagã la ƒeme le ɖekakpui dzetugbe aɖe ƒe nɔnɔme me. Eye ŋutinya aɖe si ku ɖe kuxi siwo do mo ɖa le dzomavɔ me ŋu. Ẽ, le ŋutsu sue siwo nɔ entropy nyui ɖum ta la, ɖoɖo si nu dzɔna le vome dzi dada do mo ɖa eye le nyateƒe me la, dzomavɔ dze egɔme nɔ abe drɔ̃e baɖa aɖe ene. Eye teƒe nyui aɖe ŋutɔe wònye. Afima nuvɔ̃wɔlawo ɖua kplɔ̃ɖoƒewo na wo ɖokui le, wonye ɖekakpui kple dzedzeme.
  Eye ɣe fafɛ si biã la klẽ tegbee. Eye emegbe esia dze egɔme... Mewɔ nuku o be wotsɔ tsiẽƒe sɔ kple tsiɖɔɖɔɖɔƒe. Gake le nyateƒe me la, vivisese kple modzakaɖeɖe dzadzɛwo nɔ afima.
  Gerda xɔe hedzi ha vevie be:
  - De dzotsi kplu la me, .
  Mía kple Satana - mina míano tsi vaseɖe ga!
  Eye blonde dzetugbe la ƒoa abe tu ene. Eye edze Amerikatɔwo ƒe amedzidzeyameʋu aɖe si ƒe yameʋu si woyɔna be P-51 si dzona bɔbɔe la dzi. Enyo, wò abosam sue dzeaɖaŋu!
  Gerda ko alɔgbɔnu abe lãɖula ene. Gake mɔnukpɔkpɔ su Amerikatɔwo si be woama Russia ɖekae kple Germanytɔwo. Eye fifia ele be woawo ŋutɔwo namlɔ Hitler ƒe kpɔkplɔ te. Eye le woawo gome la, mevivina o. Ekema Amerikatɔ si wɔa dɔ nyuie la anya nusi Germanytɔwo ƒe amehehe nye. Eye ɖeko wòaɖe vi nɛ.
  Gerda dzi ha be:
  Esi wònɔ dzodzom le ɣletinyigba la dzi ŋɔdzitɔe la, .
  Etɔ̃lia Reich hɔ̃...
  Wodzie le dukɔa ƒe hadzidziwo me, .
  Egakpɔ eƒe gãnyenye ake!
  Eye esia na wònɔ bɔbɔe na nyɔnuviawo eye wònye nukokoe na nyɔnuviawo ŋutɔ. Eye aʋawɔla siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake hã nɔ anyi. Ke hã, le nyateƒe me la, ele bɔbɔe ŋutɔ na wo be woawɔ avu. Eye wote ŋu ɖua dzi kuxi aɖeke manɔmee. Fifia woɖe batri la ŋutɔŋutɔ.
  Emegbe wotsɔ ʋetsuviwo gbã United States-srafowo eye woko alɔgbɔnu kple dzidzɔ heɖe woƒe aɖe fia. Eye wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu ƒo wo nɔewo. Wotrɔ woƒe ta ɖe kɔ sesẽwo dzi. Míeko nu...
  Magda, le gbe sue aɖe ko me, de dzesii be:
  - Nukae woawɔ le dzomavɔ me? Ðeko nàtrɔ abosamwo ƒe asikewo!
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo do nukoko, ale be nàte ŋu asee le aʋawɔʋua godo. Wonye ame vɔ̃ɖiwo kple dzidzɔdonamelawo ale gbegbe. Amesiawo nye aʋawɔla siwo mexɔa nya aɖeke o.
  Wehrmacht-ʋua ge ɖe Miami me goglo wu. Skatedzifefewɔƒe ŋutɔŋutɔ aɖe si wotsɔ gakpo ƒe dzobibi wɔ la nɔ ŋgɔ yim. Eye dɔwɔnuawo nɔ ʋuʋum, mɔawo nɔ ɖiɖim. Germany ƒe aʋawɔʋuwo sesẽ eye womesɔ le ʋu ƒe agbɔsɔsɔme gome o. Eye esia nye dada na Kraut ƒomea ŋutɔ. Agbledela siwo ƒe dzi ʋã ŋutɔ gɔ̃ hã le zɔzɔm le tsatsam. Menye ɖeko eƒe aʋawɔnuwo ƒe titrime kpɔa E-50 ta nyuie ko o, ke eƒe agbalẽvi siwo le gbadzaa hã le eŋu.
  Te esiawo dometɔ ɖeka kpɔ. Eye Amerikatɔ siwo tsi tre ɖe Germanytɔwo ŋu la mate ŋu awɔ naneke tso Nazitɔwo ŋu o.
  Ameyibɔ asrafowo naa ta eye wodzona gbã. Womedi ŋutɔŋutɔ be yewoaʋli United States ta o. Amerikatɔ siwo tso Germany la yia Wehrmacht-tɔsisia ƒe axadzi. Yudatɔwo koe, esi wokpɔe be nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔ yewo ŋu o ta la, wowɔ aʋa va se ɖe nuwuwu. Chinatɔwo kple Eŋlisi-Amerikatɔwo siaa le tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu ɖem fia. Latinowo ƒe nuwɔna to vovo. Ame aɖewo medi be yewoawɔ aʋa kple dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii o, Germany: Brazil, Argentina kple bubuwo, gake ame aɖewo ya nye dzimesesẽtɔwo ŋutɔ. Le goawo katã me la, Amerikatɔwo ɖea tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu vie fiana, eye ele be woawɔ avu ayi ŋgɔe. Togbɔ be gamenɔlawo sɔ gbɔ hã la, xexlẽmea de miliɔn geɖe.
  Ele be míade dzesii be Shermantɔwo sɔ gbɔ ŋutɔ le Amerikatɔwo si. Aʋawɔʋu sia wɔwɔ le bɔbɔe vie eye le mɔ geɖe nu la, eɖi Soviettɔwo ƒe T-34 tɔ, ɖeko wòkɔ wu, eye wòvɔ̃ɖi vie wu ne wotsɔ axadziʋawɔnuwo wɔe. Gake nusi meɖe dzesi o ne míebu alesi Germanytɔwo ƒe tuwo sesẽe ŋu.
  Gake Kraut ƒomea le gakɔntawo nu ƒom ƒu vevie. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu gbogbo aɖewo ƒo ʋu gbogbo aɖewo siwo gblẽ nu ƒu. Aces hã wɔa dɔ nyuie ŋutɔ. To vovo na Friedrich Bismarck, amesi mele hoʋiʋli me o la, Marseille ye nye evelia. Huffman hã mevɔ̃ɖi o. Gake womelɔ̃nɛ boo o elabena zi geɖe la, ace sia gblẽa nu le Germanytɔwo ƒe yameʋuwo ŋu. Nyateƒee, Huffman ƒe aʋawɔwɔ ƒe atsyã si wòtsɔ dzea ame dzi le adzɔge ʋĩi la dzia afɔku si li be yameʋu siwo ge dze anyi ƒe tu siwo wotsɔ ƒoa woe la dzina ɖe edzi. Marcel kple Friedrich dina be yewoawɔ nu le adzɔge ʋĩ.
  Wonye tudala siwo wɔa dɔ nyuie ŋutɔ eye wowɔa dɔ nyuie.
  Rudel nye ace si ŋu bubu le ŋutɔ hã, eyae nye aʋawɔʋuwo tsɔtsrɔ̃la evelia le Friedrich megbe. Rudel sia nye dzinɔameƒotɔ ŋutɔ. Woda tue eye wòde abi eŋu wu zi ɖeka, gake egakpɔtɔ nɔ subɔsubɔdɔa me.
  Le goawo katã me la, ele be woade dzesii be Luftwaffe ƒe aɖaŋu le ɖoƒe gã aɖe ŋutɔ. Eye be edze ƒã be Amerikatɔwo le bu ge le Germanytɔwo si le yame. Eye Amerikatɔwo ƒe aʋawɔyameʋu si ame geɖe lɔ̃na wu, si nye Mustang, mewɔa naneke kura le yame o.
  Gerda tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ lollipop-ti la eye esi wònɔ no nom la, egblɔ kple tamebubu be:
  - Ema doa dzidzɔ na ame... Míaɖu Amerika dzi ɖikeke aɖeke manɔmee. Gake ɖe Japan akpɔ anyigba ma gbegbe nyateƒea?
  Charlotte gblɔ kple dziku le eƒe gbe me be:
  - Ao! Mele be esia nadzɔ o! Míaɖe asi le xexeame ƒe afã ŋu na ŋku kpuiwo o!
  Christina ko alɔgbɔnu, tsɔ eƒe afɔkpodzi goglo la ƒo aʋawɔnua eye wòdo ɣli be:
  - Mina míagbã wo abe Russiatɔwo kple Amerikatɔwo ene!
  Magda gblɔ kple gbe si fa wu be:
  - Gake wokpe ɖe mía ŋu ŋutɔ le aʋa si míewɔ kple Russiatɔwo kple Amerikatɔwo me. Mele be míaƒo nu vlodoametɔe tso Japan ŋu o!
  Charlotte ƒe ŋkuwo nɔ keklẽm eye wònɔ ɣli dom be:
  - Míewɔa nu ɖe ame bubuwo ŋu abe alesi wòdze ene! Eye Japan hã mele eme o!
  Gerda de dzesii le avuléle me be:
  - Ao, nyateƒee, ele be míade bubu Japan ƒe akpa si wòwɔ le Xexemeʋa Evelia me ŋu. Vevietɔ le aʋa si wowɔ kple USA me. Wowu Amerikatɔ geɖe eye wonyrɔ ƒudziʋawɔʋuawo ƒe akpa gãtɔ. Ale wòkpɔ míawo hã ta!
  Christina ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Ne ɖe Japan dze USSR dzi le ƒe 1941 me la, anye ne woxɔ Moscow ɣeyiɣi didi aɖee nye sia. Eye ale aʋaa yi edzi wu ɣeyiɣi ŋutɔŋutɔ ɖesiaɖe.
  Charlotte, abosam sia si ƒe taɖa biã la ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, aʋa la ƒe ƒe adelia le nuwuwu gogom. Eye nuwuwu alo nugbɔ aɖeke mele amewuwu sia ŋu le dzedzem o! Eye ele be míalɔ̃ ɖe edzi be ele sesẽm vie.
  Gerda ƒo eɖokui ɖe eƒe ƒodo dzi, tsɔ eƒe afɔ te joystick ƒe abɔta, tsɔ Sherman bubu ƒoe, eye wòdo ɣli be:
  - Gake míenya agbe bubu aɖeke o... Eyata ɖe wòsɔ be míadi nu bubu aɖea!
  Magda gblɔ nunyatɔe be:
  - Dukɔ siwo le xexeame ƒe xexlẽme sɔ gbɔ ŋutɔ. Esia fia be eteƒe madidi o ŋutifafa anɔ anyi, eye dzidzɔ hã akpe ɖe amewo ŋu.
  Charlotte, abosam sia si ƒe taɖa biã la ƒo nu vlododotɔe be:
  - Ðe dzidzɔkpɔkpɔ mele aʋawɔwɔ me oa?
  Magda ʋuʋu ta be:
  - Dzidzɔ kae ate ŋu anɔ amewo wuwu me? Le tsɔtsrɔ̃, ŋutasẽnuwɔwɔ kple nuxaxa mea?
  Charlotte tsɔ abɔta ƒoe eye wòde dzesii be:
  - Esi menye nyɔnuvi sue la, melɔ̃a aʋawɔwɔ kple ati ƒoƒo ŋutɔ. Nane le mí amewo katã me si hea tsɔtsrɔ̃. Eye nu gbegblẽwo tsɔtsrɔ̃ hã!
  Christina dzi ha, henɔ titim nɔ dzi yim le aʋawɔʋua me be:
  - Tsiẽƒe la dzi ŋɔ ŋutɔ... Dzomavɔ nye drɔ̃e baɖa aɖe wu drɔ̃e dziŋɔtɔwo kekeake... Gake míelɔ̃a nuvɔ̃ wɔwɔ vevie ŋutɔ, esiae nye mía viŋutsuwo ƒe dzɔgbese katã ƒe dzixɔse!
  Charlotte gblɔ kpee didi be:
  - Eye vinyɔnuwo hã... Ele be nànya ɖokuidziɖuɖu le nusianu me, nuvɔ̃ hã le eme!
  Gerda gblɔ nunyatɔe be:
  - Nuvɔ̃ le abe atadi le mɔli me ene. Nu geɖe akpa nye nu gbegblẽ - etɔa dzo wò nu, gake ema manɔmee la, eƒe nu me mekɔna o eye mevivina o!
  Magda de dzesii kple hũɖeɖe be:
  - Gake nuvɔ̃ nana ɖeɖi tea ŋuwò! Ðe menye nenemae oa?
  Gerda ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Duƒuƒu hã tea ɖeɖi ame ŋu, gake enyo na lãmesẽ... Ehiã be míada gbe le ŋutilã ŋu.
  Charlotte ƒe susu dzo eye wòɖo akpoxɔnu aɖe ɖe Pershing-tɔsisia me. Enye aʋawɔla si wɔa nu pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye nane le esi wòaɖe afia ame bubuwo. Eƒo Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nyee nye super aʋawɔla eye zi etɔ̃ hyper!
  Le ema megbe la, atsyɔ̃ɖola la tsɔ kplu la ƒu gbe ɖe eƒe nu me eye wòku kuɖɔ blibo aɖe.
  Gerda gblɔ fewuɖutɔe be:
  - Chewing gum nyo wu tanks sã le US!
  Christina xɔe hedzi ha be:
  - Ŋutasẽnuwɔwɔ gblẽa gakpo, gake vɔ̃ɖinyenye ƒe ŋusẽ menɔa anyi tegbee o! Eye nèva sẽa ŋu le luʋɔ me! Ne asi sesẽ eye taɖodzinuawo nye amegbetɔ tɔ! Àte ŋu agbã ŋutasẽnuwɔwɔ!
  Magda dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  Mawu ƒe kekeli klẽ ɖe mía dzi, .
  Xɔse le Aƒetɔ Kristo me...
  Eye le dzimetɔtrɔ me la, eʋu - .
  Míaƒe dzi siwo le ahom la!
  Eye nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sika ene la da tu wòde pɛpɛpɛ. Akpɔkplɔ si wòɖo ɖa la ge Amerikatɔwo ƒe ʋua.
  Gake Yankees-ha la le tsatsam do go tso glikpoawo te xoxo. Woana ta. Wotsɔ woƒe asiwo ɖo kɔ dzi hele ʋuʋum le vɔvɔ̃ ta. Aflaga ɣiwo le xɔxlɔ̃m. Gake batriawo dometɔ ɖeka mele du dzi be yeado eƒe asiwo ɖe dzi o.
  Gerda ɖo tu la ɖe taɖodzinua gbɔ eye wòda tu. Kplu ɖeka ɖoɖo ɖa pɛpɛpɛ. Nyɔnuvi si ƒe tagbɔ kɔ ŋutɔ. Magda hã daa tu ɖe wo nɔewo yome. Nuka kee ɖadzɔ o - dzɔdzɔme blonde... Akɔta tsɛ, akɔta kɔkɔ. Enya afisi wòakpɔ srɔ̃a ƒe nudzraɖoƒe... Gake medi be matrɔ - meƒle amadede ƒe agba ɖeka!
  Eye ewɔa mo yaa na nyɔnuviawo, wova fa miamiamia ale gbegbe fifia.
  Gerda xɔe hedzi ha be:
  - Eye wodzona le aʋawɔʋuwo me - nyɔnuviawo le du dzi...
  Ga ƒe akpa aɖe, gakpo ƒe akpa aɖe!
  Charlotte da tu "Adzetɔ" la eye wòdzi ha be:
  - Ne èdi be yeanɔ lãmesẽ me la, toughen up... Ne èhiã tank si me brek mele o la, mègakpe ŋu o!
  Eye nyɔnuvi eneawo katã afa avi ahado ɣli. Christina ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Nyɔnu si si ŋutsu ene le, enyo ŋutɔ!
  Gerda ɖo kpe edzi be:
  - Zi alesi lɔlɔ̃tɔwo sɔ gbɔe la, zi nenemae wòanyo wu! Míenye Hitlertɔwo, si fia be míele bourgeoistɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ godo!
  Charlotte gblɔ dzikutɔe be:
  - Agbenyuinɔnɔ, tso nya ƒoɖi me!
  Christina ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Míenye nyɔnuvi gbemelãwo! Gbemelãwo koe!
  Gerda gblɔ kple dada ƒe ŋkumekpɔkpɔ be:
  - Gake mía dometɔ ɖesiaɖe dzi vi le Fuhrer ƒe dzi te!
  Magda ɖo eŋu dzikutɔe be:
  - Mele be nàbɔbɔ nenema ɖe lãwo ƒe ɖoƒe o!
  Charlotte ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Menye lãwo koe míenye o, ke boŋ dzatanyɔnuwoe!
  Christina na eme kɔ esi wònɔ eƒe akɔta ʋuʋum be:
  - Eye abosamwo gɔ̃ hã! Eyata míaƒe Nazitɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ nye abosam tɔ kple ŋutasẽnuwɔwɔ vavã!
  Gerda tsɔe kple alɔgbɔnukoko eye wòdzi ha be:
  Le zã si do ŋgɔ na aʋawɔwɔa me, le kalẽtɔwo gɔ̃ hã gome la, .
  Dziŋɔ le viviti me...
  Pentogram aɖe si tso blema gbedoxɔ aɖe me le dzo dam, .
  Mawu na ŋusẽm... Ale be nyemava wu enu ɖe yɔdowo me o!
  Christina tsɔ Gioconda ƒe alɔgbɔnukoko de dzesii be:
  - Eye madi be mazu ame makumaku abe togbɛdzinɔla si le sinima la me ene... Te ŋutsu biliɔn ɖeka kpɔ, kple goblin triliɔn ɖeka, kple sextillion elfwo kpɔ!
  Gerda ƒo nu kple ɣli hegblɔ be:
  - Elves... Wonya kpɔ ale gbegbe eye seƒoƒo kple anyitsi ʋẽna lilili. Alesi madi be malɔ̃ woe. Enye modzakaɖeɖe si me dzo le ale gbegbe.
  Christina ko alɔgbɔnu hegblɔ le ɣlidodo me be:
  - Elves nye drɔ̃e vivi aɖe... Atsyɔ̃ɖoɖo trɔa ame wòzua kluvi! Eye le ku megbe la, womakpɔ ŋutifafa o... Elabena le tsiẽƒe la nyɔnuviawo le Satana gbɔ!
  Charlotte xɔe eye wòdzi ha dzonɔamemetɔe be:
  - Tsɔ dzotsi yɔ glass la me... Dzoa atɔ eye wòatso ga!
  Eye nyɔnuviawo ako nu zi ɖeka... Womegbɔdzɔ kura o! Nyɔnuvi dzetugbe siwo fa miamiamia!
  Gerda tsɔe eye wòdzi ha kple dzidzɔ be:
  - Mègavɔ̃ ku o, mègalé vɔvɔ̃ me ɖe asi o... Le nyateƒe me la, dzɔdzɔenyenye manɔmee la, viɖe aɖeke mele agbenɔnɔ me o!
  Le esia ta la, Magda da tu, eye wòɖo tu aɖe ɖe titina tẽ eye wòdzi ha be:
  - Le dziƒo ŋkɔ yɔyɔ me, le dziƒo ŋkɔ yɔyɔ me... Afima, le Yehowa ƒe lɔlɔ̃nu me la, manɔ! Eye mele mɔ kpɔm be xɔ̃nye lɔlɔ̃awo!
  Christina, abosam sia si ƒe amadede nye sika dzĩ la ƒo ɣli be:
  - Eye le dziƒo la, ɖe sextillion elf lɔlɔ̃lawo anɔ asinyea?
  Magda ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye le Kwasiɖagbe la, womeɖea srɔ̃ alo ɖea srɔ̃ o, ke boŋ wonɔa anyi abe mawudɔlawo ene le dziƒo. Eye edze abe mi abosamwo miaɖe srɔ̃ kple gbɔgbɔ vɔ̃wo tegbee ene!
  Christina ko nu hede dzesii be:
  - Gake esia fa miamiamia ŋutɔ! Àte ŋu akpɔ alesi woƒe dicks loloe le susu mea! Eye le goawo katã me la...
  Gerda dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Reich le xexe yeye aɖe tum, .
  Eye wògbe nusiwo dzɔ va yi...
  Fiazikpui la ɖoɖo - .
  Fewuɖunya kple nya ƒaƒãwo gbɔgblɔ!
  Eye ame dzetugbe siwo ƒe afɔ ƒuƒlu eye woƒe ŋutilã le amama kloe, si ƒe lãmekawo le ɣie, si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie la do nukoko.
  Charlotte gbã eƒe asibidɛwo eye wòƒo ɣli be:
  Wowówo nɔ ɖiɖim...
  Amenuveve la wu enu - .
  Dzudzɔ wò megbe ɖeɖefia
  Ɣeyiɣi si me woawu futɔwo!
  Gake le ɣeyiɣi sia me la, eva dzɔ be menye ɣeyiɣia tututue o. Amerikatɔwo yi edzi tsɔ wo ɖokui na, edze abe Miami ye nye du si kplɔe ɖo si woaxɔ ene.
  Wotsɔ aflaga ɣiwo ƒu gbe. Gamenɔlawo do go. Esi Gerda ti kpo tso aʋawɔʋua me la, eɖoe koŋ tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu de mɔ̃memi ƒe tsiʋewo me. Enumake ɖiƒoƒo, ke, kple ke lé ɖe nyɔnu dzetugbe si ƒe mo biã la ƒe afɔwo ŋu. Gakpe ɖe eŋu la, le kɔnyinyi nu la, wozia gamenɔlawo dzi be woagbugbɔ nu na nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒoɖi kple ʋeʋẽ lilili.
  Atsyɔ̃ɖola susɔeawo hã wɔ nenema ke. Wogblɔna be, gamenɔlawo nagase vivi na nugbugbɔgbugbɔ afɔ ƒuƒlu o. Na woaʋuʋu ahanɔ ʋeʋẽm. Eye wotsɔa woƒe aɖe ƒoa ɖi kple ke.
  Charlotte tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu lé Amerikatɔ ŋku yibɔ la ƒe ŋɔti. Eƒoe sesĩe. Ena gamenɔla la do ɣli. Eye emegbe etsɔ eƒe afɔkpodzi ƒo ŋgonu, si na wòƒoe. Aʋawɔgaxɔmenɔla la dze anyi eye eƒe susu meganɔ eŋu o.
  Charlotte dzi ha fewuɖutɔe be:
  - Nyee nye cobra nyɔnuvi ŋutɔŋutɔ, eye mànɔ mía te nyuie o!
  Le ema megbe la, Gerda hã kplɔe ɖo. Etsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo hã ƒo eƒe ŋɔtiwo hehe, eɖe eƒe ŋɔti kloe eye wòtu eƒe afɔkpodziwo ɖe eƒe asike me. Nye aɖuwo gbãgbã.
  Emegbe Christina hã wɔ nenema ke. Elé ehati ƒe ŋɔti sesĩe ŋutɔ eye wòɖe ʋu gɔ̃ hã, si na eƒe ŋɔtiwo vuvu.
  Magda, le dzidzɔ me, zi gamenɔlawo hã dzi be woagbugbɔ nu na eƒe afɔ siwo me ke le, siwo wotsɔ mɔ̃memi tsyɔ la, gake emegbe ezɔ vie eye wòde dzesii be:
  - Esia nye nya madzetowo kple ŋutasẽnuwɔwɔ!
  Charlotte gblɔ kpee fewuɖutɔe be:
  - Eye kokoko menye le Kristotɔwo ƒe mɔ nu o!
  Magda ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, nenemae! Míele nu wɔm abe Kristotɔwo ene o!
  Abosam si ƒe taɖa biã la do ɣli tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Eye wò hã! Eyata mègatsi tre ɖe mía ŋu o!
  Ƒewuivi siwo nye ŋkutsalawo hã nɔ gamenɔlaawo dome. Christina te ɖe wo ŋu hegblɔ fewuɖutɔe be:
  - Èdi be yeaɖɔ nyɔnu ƒe ŋutilã kpɔa?
  Ŋutsuviawo tsɔ dɔwuame kple ŋukpe tsɔ ŋku ɖe nyɔnuvi dzetugbe ŋutɔ si nɔ amama kloe la ŋu. Wo dometɔ geɖe wɔ avu le dzoxɔxɔa me le awu kpuiwo ko me, eye wotsɔ tsokolet-wu tsyɔ wo dzi. Gerda ti kpo yi brats-awo gbɔ eye esi wònɔ eƒe tu si wotsɔna ƒoa tu la ʋuʋum la, edo ɣli be:
  - Le klowo dzi!
  Wodze anyi zi ɖeka. Le ema megbe la, nyɔnuviawo ga, fifia ya wozi ŋkutsalawo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔwo. Ŋutsuviawo nɔ ke ƒom gɔ̃ hã le woƒe aɖuwo me, gake wodo dzi eye dzi meɖe le wo ƒo be yewoatsi tre ɖe eŋu o.
  Gerda le ɣli dom le eƒe lãkusi tame be:
  - Nyee nye King Kong.
  Eye Christina ɖe eƒe akɔtaɖonu eye wòɖe eƒe no kɔkɔ siwo ŋu no dzĩwo le la ɖe go keŋkeŋ. Eye wòdze etutu gɔme ɖe ŋutsuvi siwo katã kplɔ wo nɔewo ɖo la ŋu. Abe, nugbugbɔgbugbɔ ene.
  Ŋukpe ƒe mo biã ŋutsuviawo, gake le toɖoɖo me la, wogbugbɔ nu na wo nɔewo. Nuka me tom wonɔ? Vɔvɔ̃ kple didi ƒe tsakatsaka. Dzi dzɔ ɖekakpuiwo ne wokpɔ nyɔnuvi siwo le amama afã kple afã kple woƒe asikaka wo ŋu. Esia hã dzɔ dzi na Christina.
  Gerda hã ɖe eƒe nowo ɖe go. Ekɔ hã, elolo, eƒe nowo le dzĩe, abe strawberry ene.
  Charlotte dze wo yome, henɔ eƒe ŋutilã si le ƒoƒom la ɖem fia. Magda koe trɔ megbe. Edze abe ŋukpe kple nya madzetoe wònye nɛ ene.
  Le goawo katã me la, ameƒomea bu na wò ale gbegbe le aʋawɔwɔ me. Eye Nazitɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ le goawo katã me trɔa amewo wozua lãwo. Ame aɖewo le abe amegãxiwo ene, bubuwo le abe alẽwo ene.
  Gake le go bubu me la, amehehe si nye gayibɔ, ɖoɖowɔwɔ, nublanuimakpɔmakpɔ le taɖodzinuwo gbɔ ɖoɖo me wɔa nukunuwo!
  Aleae wòwɔ E-50-ʋua kabakabae le agbɔsɔsɔ gã me. Le kpɔɖeŋu me, ɖe wòanya wɔ na Amerikatɔ siwo gakpɔtɔ le Shermantɔwo, siwo gbɔdzɔ ɖe T-4 ŋu la ƒom?
  Gake nyɔnuvi kawoe nye gbemelãwo. Woawo, siwo wode se geɖe na ɖe woƒe asrafodɔwo ta la, wɔa nu alea. Wozia ŋutsuviawo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe akɔta, afɔ, kple ata. Enyo, ɖe wòanya wɔ ŋutɔŋutɔa? Agbenyuinɔnɔ kae nye esia? Gawu la, Germany kple duta asrafowo léa ŋku ɖe esia ŋu eye wotrɔa asibidɛwo ɖe woƒe gbedoxɔwo ŋu. Abe, kpɔ nyɔnu ka ƒomevie le mía si ɖa!
  Wole ƒoƒo gɔme dze ge le amesiame ŋkume tututu!
  Magda do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Ao! Ðe mègatsɔ dzideƒo awɔ nu ma oa! Nye amegbetɔ!
  Gerda do ɣli tsɔ ɖo eŋu be:
  - Mègaɖe fu na mí be míafia nu ŋutsuviawo o!
  Magda ti kpo va egbɔ, tsɔ ƒewuivi geɖe ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Ètsi dzodzodzoea?! Dzudzɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe aʋakɔa ɖeɖe ɖe go le fewuɖuɖu me!
  Kasia ŋu kpe Charlotte eye wòde dzesii be:
  - Ðewohĩ míele yiyim akpa ŋutɔŋutɔa? Ele be nàde kame le ɖoɖo nu eye nàwɔ nu wòade pɛpɛpɛ!
  Christina ʋuʋui eye wòdo ɣli be:
  - Mègaɖe fu nam o, mègaka asi ŋunye o, enyo be nàse vivi. Ŋutsuvi dzetugbewoe wonye, eye sɔhɛmenɔɣi viviwo ʋẽna lilili!
  Gerda trɔ kpɔ megbe eye wòƒo ɣli be:
  - Mina míayi kpli wo, emegbe míawɔ fefe. Màte ŋu awɔ esia le aʋakɔ bliboa ŋkume o! Eye ɣeyiɣi anɔ mía si kokoko na fefewo!
  Christina ƒo nu kple dziɖeleameƒo be:
  - Emegbe? Ekema menye dzidzɔ si wònyena le amesiame ŋkume o! Eye esia fa miamiamia!
  Ame ene xɔŋkɔ siwo va zu xotutu gbagbewo: Gerda, Charlotte, Christina kple Magda, yi edzi nɔ ŋgɔ yim ɖo ta dziehe le woƒe aʋawɔʋu nyuitɔ kekeake le xexeame vaseɖe fifia, si nye E-50, me. Wehrmacht-ʋua ƒo xlã Atlanta xoxo. Amerika ƒe nɔnɔmea nɔ gbegblẽm ɖe edzi kabakaba.
  Ke hã, aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔwɔwo yi edzi. Nyɔnuviawo nya Shermans kple Pershings ƒe amedzidzedze sesẽ bubu aɖe ɖa. Wotsɔ Washington ƒe aʋawɔʋu yeye aɖe hã kpee, wo dometɔ eve aɖewo koe le fifia. Gake afɔku nɔ ʋu sia me vie wu. Tu si ƒe didime nye milimeta 90 la ƒe ʋuƒo ƒe didime dzi ɖe edzi va ɖo 73 EL, si wu Tiger-2 ƒe ŋusẽ, si ne wotsɔ tu si de ŋgɔ wu la na wòte ŋu ge ɖe E-50 la me yi axadzi. Nyateƒee, mɔ̃ si woatsɔ awɔ aʋawɔʋu yeyea menɔ klalo na sɔ ƒe ŋusẽ 500 ma ke si ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ vɔ adre eye eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 152 o.
  Magda ƒo ʋu ma tɔgbe tso didiƒe kilometa eve eye wòde dzesii be:
  - Futɔa le nyonyom ɖe edzi kple megbedede si dze ƒã! Eye wòwɔ aʋawɔʋu si me mekɔ o alea gbegbe!
  Gerda ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu du to ʋua ƒe afɔti dzi, henɔ ɣli dom be:
  - Enyo, esia nye dzɔgbenyui na mí! Eye le goawo katã me la, míege ɖe kapitalist-fiaɖuƒe sia me xoxo ale gbegbe. USA adze anyi kpuie!
  Charlotte, abosam sia si ƒe taɖa biã la ƒo nu kple ɣli be:
  - Eye ŋusẽ anɔ xexeame dzi!
  Christina na exɔlɔ̃a ƒe dzonɔameme fa:
  - Mègaƒo adegbe na ɖokuiwò fũu akpa o! USSR hã li. Eye esia nye dukɔ si me mɔnukpɔkpɔ gãwo le!
  Gerda ƒo kpẽ. Ezi joystick la dzi eye esi wòtsrɔ̃ Sherman la vɔ la, ede dzesii be:
  - Dɔwɔnu sesẽwo abe mía tɔ ene manɔ Russiatɔwo si gbeɖe o. Eye vevietɔ wu la, womegate ŋu sɔ kple xexlẽmea o! Eyata na wò ŋɔti nanɔ dzi eye wò amedzroxɔla nanɔ alɔ̃ dɔm! Nyae be Fiaɖuƒe Etɔ̃lia le gbɔwò ɣesiaɣi!
  Magda ko alɔgbɔnu eye wògblɔ le mɔ si mese tututu o nu be:
  - Eye Yesu le gbɔnye ɣesiaɣi!
  Gerda ɖɔ exɔlɔ̃a ɖo be:
  - Aryan Yesu!
  Magda lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Ate ŋu anye Aryantɔ, gake enye Mawu ƒe Vi ŋusẽkatãtɔ la!
  Christina tsɔ alɔgbɔnukoko ƒo nu kple ɣli be:
  - Aryatɔwo ƒe ŋusẽ nanɔ mía gbɔ! Míaɖu amesiame dzi eye míaɖo makumakunyenye gbɔ!
  Magda gada tu ake. Eda tu wòde pɛpɛpɛ nukutɔe. Womedzudzɔ Sherman-ʋua zazã le United States haɖe o, eye togbɔ be August 1945 dzɔ hã la, atɔmik bɔmb mesu esi o. Eyata Amerikatɔwo ƒe nɔnɔmea nɔ afi aɖe, esesẽ ŋutɔ eye mɔkpɔkpɔ aɖeke menɔ eŋu kura o. Alo ɖewohĩ mɔkpɔkpɔbuɖeame kura gɔ̃ hã gogo wu.
  Gerda ɖo ŋku alesi wowɔ aʋa le aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn blaasieke, si nye "Dzata," si bɔbɔ ɖe anyi wu E-50 le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo siaa gome hã dzi. Germany ƒe mɔ̃ɖaŋununya de ŋgɔ. Eye naneke si sɔ kplii hã mele esi o. Tɔn blaade vɔ atɔ̃ koe, eye ametakpɔkpɔ kae. Eh, nukae Kraut ƒomea ate ŋu aku drɔ̃e bubu? Negbe ɖeko manya wɔ be woato eme tso dzogoe aɖeke dzi o!
  Gerda bia Magda be:
  - Gblɔe nam nyuie wu, nɔnɔme kae wòle be aʋawɔʋu nanɔ ale be womate ŋu age ɖe eme tso dzogoe aɖeke dzi o?
  Nyɔnuvi Kristotɔa ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Le Egiptetɔwo ƒe piramid ƒe nɔnɔme me, ɖeko wòdidi wu eye wòle gbadzaa wu.
  Gerda tsɔ pɛnsil la ɖe asi hetsɔe ƒu gbe, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo lée. Ewɔ nɔnɔmetata aɖe ɖe gli ŋu nyuie eye wòde dzesii be:
  - Esia nye nusi wònyea?
  Magda ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɛ̃! Abe ale si wòle ene!
  Charlotte ƒo kpẽ hede dzesii be:
  - Enɔ bɔbɔe! Gake le nyateƒe me la, aŋea ricochet tso dzogoe ɖesiaɖe dzi!
  Gerda gblɔ vevie be:
  - Ele be míagblɔ susu sia na míaƒe aɖaŋuwɔlawo. Emegbe àkpɔ aʋawɔʋu si sesẽ ŋutɔ. Le ametakpɔkpɔ deblibo me!
  Magda tsɔ abɔta ƒoe, eye wòde dzesii be:
  - Esia menye míaƒe nya ŋutɔŋutɔ o!
  Gerda ʋuʋu ta tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Baba na amesiwo metsɔ ɖeke le woƒe dukɔ me o!
  Christina de dzesii be:
  - Ɛ̃, mía ŋutɔwo míaɖoe ɖa! Le wo katã me tso ame eneawo katã me! Na Porsche alo amesiame nawu míaƒe susua nu!
  Gerda, si ƒe alɔgbɔnukoko le keklẽm wu dzonuwo, lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Aleae wòanɔ nenema! Mina míama ŋutikɔkɔe la, abe alesi wòle be wòanɔ na amesiame ene!
  Magda ɖo eŋu kpoo be:
  - Wɔ alesi nèdi! Nye ŋutɔ nyemenye ŋuklẽla o!
  Gerda gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Le nyateƒe me la, ŋukeklẽ nye ame siwo bɔbɔ ɖe anyi wu ƒe seselelãme! Wogbɔdzɔ le susu me, ame dahewo gɔ̃ hã sea veve ɖe wo nu!
  Eye aʋawɔla la tsɔ tu aɖe vuvu Pershing ƒe xɔtaxɔa. Le goawo katã me la, Amerikatɔwo ƒe tsitretsiɖeŋunyawo me gblẽ. Aʋa la wu enu dzidzedzetɔe ŋutɔ na Wehrmacht. Fritz-ƒomea mekpe fu aɖeke kloe o. Nusiwo bu... Viviti nɔ dodom. Eye ɣea nɔ to ɖom ɖo ta ɣeɖoto si nye ruby. Atlanta do ŋugbe be yeanye nuku sesẽ aɖe si woate ŋu agbã elabena du gã aɖee wònye.
  Edze ƒã be nuto gã siwo me amewo sɔ gbɔ ɖoe nye esiwo me yiyi sesẽ wu. Nyateƒee, le se nu la, fasitɔwo lɔ̃na be yewoaƒo xlã nusiwo gblẽa nu le ame ŋu ahaɖo ŋu ɖe eŋu.
  Esi wonɔ mɔa dzi la, nyɔnuviawo kpɔ tu si Big Tom ŋutɔ tsɔna la. Ŋusẽ le eŋu ale gbegbe be wòate ŋu anye afɔku. Woƒoe do goe... Kuxi aɖeke koŋ manɔmee na mía ɖokui.
  Emegbe esi viviti do keŋkeŋ la, míetɔ heɖu numeɖenu aɖe. Míete Amerikatɔwo ƒe Coca-Cola kple sandwich hã kpɔ. Gerda no lita blibo eve eye wòde dzesii be:
  - Ekɔa wò gbɔgbɔ ɖe dzi kpakple schnapps hã!
  Charlotte bia be:
  - Amekae wònye?
  Gerda ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - "Koka Kola"!
  Abosam si ƒe taɖa biã la ko alɔgbɔnu be:
  - KU ƉE! Esiae nye mawuwo ƒe ahanono! Abe limonade ene, ɖeko wònyo wu!
  Christina ko alɔgbɔnu hetsi tre ɖe eŋu be:
  - Ay! Dzɔdzɔme kɔfi nyo wu! Gake menye hafi amlɔ anyi o!
  Magda de dzesii be:
  - Nuvɔ̃e wònye be woano vodka!
  Gerda tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ʋuʋui dzoe:
  - Menya! Baba na amesi dzraa aha sesẽ ɖo!
  Nyɔnuviawo nɔ aʋawɔʋua ƒe ʋetsuviwo gbɔ zã bliboa, eye wofɔ burdock aɖewo abe abadzivɔ ene. Eye ale womedɔ alɔ̃ nyuie o zã geɖe. Alesi ŋgɔyiyia nɔ edzi yim la lolo ŋutɔ. Eye tsitretsiɖeŋua nu sẽ ŋutɔ.
  Edze abe Coca-Cola sɔ gbɔ ɖe Gerda si akpa ene, anɔ eme be makɔ aha si me wodea amii la ƒe agbɔsɔsɔ gã ma ɖe eɖokui me o. Eyata nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sno ɣi ene lae ku drɔ̃e baɖa si le dzɔdzɔme nu wu. Mele be nàno aha si me wodea amii alea gbegbe o.
  Wobla Gerda ɖe kɔsɔkɔsɔ kpekpewo me eye wotsɔe ƒu gbe ɖe Chatelet ƒe gaxɔ doviviti kple sesẽtɔ kekeake me. Nuwɔwɔ nyɔŋuwo nɔ tsatsam nɔ tsatsam, eye sisiblisiwo dze nyɔnuvia dzi. Wozi edzi be wòatsɔ kɔsɔkɔsɔ kple kɔsɔkɔsɔ awɔ avu ɖe eta, eye mete ŋu dɔ alɔ̃ o.
  Akpɔkplɔ gãwo nɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ɖum ɣesiaɣi, eye wònye ŋunyɔnu ŋutɔ eye wònɔ veve sem.
  Wotso kufia na ame ɖe gaxɔdzikpɔla aɖe wuwu ta. Gake esi Chatelet-ʋua ƒe amegã bu eƒe asrafomegã lɔlɔ̃a ta la, ede se be woawɔ funyafunya Gerda ŋutasesẽtɔe wu.
  - Nyɔnuvi amemabumabu sia aɖo nusianu ŋu!
  Eye ale amewulawo ge ɖe gaxɔa me hehe nyɔnuvia yi xɔa gɔme be woawɔ funyafunyae. Gerda metsi tre ɖe eŋu kura o. Ese egɔme be wotso kufia nɛ. Nusi dim wònɔ koe nye be yealé dzinɔameƒo kple bubu me ɖe asi le amewuwua kple funyafunyawɔwɔ ame siwo va yi me. Wovuvu Gerda ƒe awuwo eye wotsɔ ka blae amama ɖe agbatsɔkekea dzi. Eye womiã nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe atikpowo me.
  Amewulaa tsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒoe kple ƒoƒoe ɖe eƒe akɔta ƒuƒlu. Nyɔnuvia lé eƒe aɖu henɔ te ɖe ƒoƒoa nu, eye togbɔ be eƒe ŋutigbalẽ vuvu hã la, medo ɣli gɔ̃ hã o. Emegbe funyafunyawɔla la tsɔ agba kpekpewo he ɖe nyɔnuvia ƒe afɔ ŋu. Ƒunukpeƒe siwo wonɔ tsatsam le abɔta la te gbagbã. Fifia xɔ Gerda ƒe ŋutilã amama, eye nyɔnuvia ƒo aɖuwo vaseɖe esime wòɖu eƒe nuyi vaseɖe esime ʋu do.
  Aryantɔ vavãe wònye eye ele be wòado dzi le funyafunyawɔwɔa me dzinɔameƒotɔe alesi wòate ŋui.
  Amewula bubu ɖe ka babla aɖe si le dzo dam le dzodoƒea eye wòdze nyɔnuvia ƒoƒo ɖe megbe gɔme. Fuwɔametɔ etɔ̃lia do dzo ɖe nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu te. Dzoa te nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si afɔ gbadzaa meɖea fu na o la ƒoƒo. Esi woyɔ afɔ ƒuƒlu ƒe geɖe ta la, lãkusiawo nɔ ʋuʋum.
  Nyɔnuvia ƒe afɔwo xɔ dzo, gake etsi tre ɖe eŋu dzimesesẽtɔe. Calus siwo le afɔkpodzi si wodo nyuie la nɔ ʋuʋum.
  Amewula ɖeka tsɔ dzoxɔxɔa ƒo ɖe agbaa te, bubu tsɔ ka si le dzo dam biã la ƒoe, etɔ̃lia tsɔ kpekpemewo he ɖe xɔtunu si bla Gerda ƒe afɔ ƒuƒluwo la dzi. Fuwɔamea nɔ go geɖe me. Eye vevesesea nu sẽ ale gbegbe be nyɔnuvi si ƒe ka le abe ka ene la do ɣli. Eye emegbe wòtsi dzodzodzoe. Wokɔ tsikpe tsi ɖe edzi, eye wogadze gbebiame gɔme ake. Amewula enelia dze nyɔnuviawo ƒe nowo dada gɔme kple aŋetu siwo le dzo dam.
  Etsɔ gayibɔ dzodzoe trɔ no dzĩ la.
  Gerda, to lɔlɔ̃nu faa ƒe agbagbadzedze tɔxɛ aɖe me, te ŋu xe mɔ na eƒe ɣlidodowo eye wòmiã alɔgbɔnukoko si me funyafunyawɔwɔ le gɔ̃ hã. Wowɔ funyafunyae tso akpa ene dzi zi ɖeka. Womebia nya o, womebia be woaʋu nuvɔ̃ me o, ɖeko wobia hlɔ̃ ɖe kpovitɔa wuwu ta.
  Wotsɔ ƒoƒoe ƒo nyɔnuvia ƒe vidzidɔ hã.
  Fuwɔamelawo dometɔ ɖeka de dzesii be:
  "Ele be ŋusẽ nanɔ esi kokoko be wòalia xɔtunua!" Le nyateƒe me la, kɔnu ma tɔgbe li!
  Ðɔktaa va, se nyɔnuvi si wowɔ funyafunyae la ƒe dzi ƒe tsotso eye wògblɔ be:
  - Ede!
  Amewulaa ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Eye ɖeko mexɔ eƒe hang la teti koe nye ema!
  Woɖe Gerda, si gabu ake la le agbatsɔkekea dzi eye wotsɔ aha tutu ame kuku si vuvu la. Emegbe wokplɔe yi Chatelet ƒe nuto si me amewo bɔ ɖo la me. Ale be nyɔnuvi kple nyɔnu siwo wolé la nate ŋu alé ŋku ɖe nusi dzɔna ɖe kpovitɔ siwo wua wo dzi ŋu. Wobla Gerda ɖe atitsoga ŋu eye wogblẽe ɖi wòtsi tre be amewo katã nakpɔ.
  Ke hã, gamenɔlaawo dometɔ aɖeke megblɔ atamkaka aɖeke gɔ̃ hã o. Wolɔ̃ Gerda ŋutɔ. Eye asrafomegã si wòwu la nye gbɔgbɔ vɔ̃ aɖe si tso dzomavɔ me.
  Le ŋufɔke la, funyafunyawɔwɔa yi edzi. Wotsɔ kɔsɔkɔsɔ dzodzoe ƒo nyɔnuvia, eye wotsɔ aŋe dzĩwo gbã eƒe afɔbidɛwo katã. Wotsɔa woƒe afɔkpodziwo ƒua gbe eye wotsɔa woƒe abɔwo kple afɔwo ƒoa xlã agbatsɔkekea. Gerda ƒe susu bu zi geɖe. Amewulaawo nye dɔnyala bibiwo, eye nyɔnuvia sesẽ le dzɔdzɔme nu, eye woma woƒe asrafowo aɖaŋutɔe.
  Wogbã woƒe afɔbidɛwo, blewu ŋutɔ, kple dzidzɔ eye wokpɔ dzidzɔ ɖe woƒe ŋutasẽnuwɔwɔ ŋu.
  Wowɔ funyafunya Gerda gbesiagbe kwasiɖa eve sɔŋ, eye ŋutigbalẽ aɖeke megblẽ ɖe eƒe ŋutilã ŋu si me gblẽ o. Emegbe wova ke ɖe funyafunyawɔame yeye aɖe ŋu. Wolũa taɖaa eye wotsɔa tsi fafɛ ƒua tsi ɖe taɖa si wotso la dzi. Le gaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, ɖeko wònɔ abe bɔmbwo nɔ wowóm le Gerda ƒe ta me ene. Wotsɔ nyɔnuvia ɖo sɔti dzi, wotsɔ ŋùwo vuvu Venus ƒe vidzidɔ eye wotɔ dzo eƒe akɔtafu.
  Wotsɔ drill aɖe ƒu gbe ɖe aɖuɖɔtoea me, ale be ʋu gɔ̃ hã nɔ dodom.
  Ðeɖi te Gerda ŋu keŋkeŋ eye wòɖo tagbɔsesẽ ƒe agbo nu xoxo. Kasia sedede aɖe va be woatsɔe ayi ʋɔnui.
  Esia nye asiɖeɖe le eŋu ƒomevi aɖe ya teti.
  Nyɔnuvia do ɖe ʋɔnudrɔ̃lawo ŋkume, eƒe ta lũ, eye aŋɔ, abi kple dzobibi xɔe. Gake ŋusẽ nɔ eŋu be wòatsi tre ahadze agbagba anɔ tsitrenu. Edze abe tugbedzedze tsãtɔa doa vɔvɔ̃ na ame ene, edzi ŋɔ le funyafunyawɔwɔ ame megbe, gake megbã o.
  Ʋɔnudrɔ̃la la do ɣli be:
  - Le klowo dzi!
  Ʋɔnudɔdrɔ̃a va yi kaba, eye womewɔ kɔnu si mehiã o. Míese asrafoawo ƒe ɖaseɖiɖi eye míebia gbe ɖasefowo. Míeɖo ŋku nya si wotsɔ ɖe Viscount wuwu ŋu va yi, si ŋu Gerda meɖi ɖase le o la dzi. Eye wotso afia na wo be wonye adzetɔ kple amewula eve be woatɔ dzo wo ɖe ati ŋu!
  Gawu la, ele be woatɔ dzoe blewu le akpa aɖewo me!
  Gerda ɖo to ʋɔnudrɔ̃nyaa le ɖoɖoezizi me, eye emegbe wòtsi dzodzodzoe. Eyata edze nɛ be eƒe agbe wu enu.
  Wose veveseseɖeamenu ƒe hũɖeɖe aɖe le akpataa me katã.
  Wokplɔ nyɔnuvia yi kufiaƒe eye wogblẽe ɖe kɔsɔkɔsɔ me le atikpoawo me. Afimae wòle be wòazã eƒe agbemegaƒoƒo mamlɛawo le.
  Le ameɖekɛgaxɔ me la, woxɔ akɔfafa si tsoa ehati gamenɔlawo ƒe veveseseɖeamenunyawo me gɔ̃ hã le nyɔnuvia si.
  Gake emegbe amewulaa ƒe vinyɔnu do. Edo awu ɣi si mesɔ o eye wòtsɔ akɔɖu kusi gã aɖe vɛ. Etsɔ veveseseɖeamenu lé ŋku ɖe Gerda si ŋu wosrɔ̃ nu tsoe ŋu hegblɔ be:
  - Èdi be woaɖe ye tso amewuwu mea?
  Nyɔnuvia ʋuʋu ta, eƒe ta ʋuʋu. Eye amewula la ƒe vinyɔnu ɖo eŋu be:
  - Akɔɖu siawo siwo naa ame ƒe lãme sẽna la dometɔ ɖekae nye esi! "Efia asi atikutsetse aɖe si to vovo le eƒe keklẽ kple detsiƒonu tɔxɛ ta, abe ruby gã aɖe ene. - Ƒoe eye nàgazu nyɔnuvi sue ake. Maɖe wò le kusia me, eye míasi le fiaɖuƒe sia me.
  Mɔnukpɔkpɔ sia do!
  Gerda ʋuʋu ta ɖeɖiteameŋutɔe. Esi wòsesẽ be woɖe aɖu akpa gãtɔ do goe le funyafunyawɔwɔ ta, eɖu akɔɖu. Eye edze egɔme nɔ ɖeɖem kpɔtɔ ŋutɔŋutɔ, edze abe nyɔnuvi si xɔ ƒe ade alo adre ene. Eƒe abɔwo, afɔwo kple ta do tso ʋuƒoawo me bɔbɔe. Amewulaa ƒe vinyɔnu ɣla Gerda ɖe kusi me eye wòɖee do goe le gaxɔa me. Enɔ du dzi be yeadzo le Chatelet hafi aboyomeawo to wo ŋu. Eye nyɔnuvia si kple eƒe agbawo.
  Vɔsa gã aɖe le eƒe akpa dzi.
  Amewulaa ƒe vinyɔnu dze mɔ kple Gerda yi France ƒe dzigbe gome, kple mɔkpɔkpɔ be yeabu le afima. Etsɔ lãgbalẽfɔkpawo zɔ, Gerda tsɔ afɔ ƒuƒlu ƒo afɔ ƒuƒlu ɖe egbɔ. Gake emegbe le agakpemɔa ta la, nyɔnuvia ƒe afɔkpawo mu eye mete ŋu zɔ afɔ kple afɔ siwo ʋu yɔ fũu o. Enɔ bɔbɔe na Gerda vie, elabena le gɔmedzedzea me la, eƒe afɔkpodziwo ƒu kplakplakpla, edze abe togbɔ be nyɔnuvia gazu ɖekakpui sesẽ hã la, nyɔnuvia ƒe ŋutilã gakpɔtɔ ɖo ŋku dodokpɔ siwo wòdo va yi dzi.
  Alesi wònɔ tsa ɖim afɔ ƒuƒlu le Europa ƒe agakpemɔwo dzi, nɔ azɔli zɔm tso Copenhagen yina Paris. Esi meɖi tsa yi Berlin kple Vienna siaa le ɣeyiɣi ɖeka me ta.
  Wobu amewulaa ƒe vinyɔnu be etso ƒome si me kesinɔnuwo bɔ ɖo me eye zi geɖe la, edoa afɔkpa, abe alesi wònye kɔnu le Paristɔwo ƒe ƒome siwo menye ame dahewo o gome ene. Eye eƒe nyɔnuvi ƒe afɔkpodziwo mezu numame na kpewo, kpe gbadzɛwo, alo Franseawo ƒe mɔ siwo dzi kpewo le o. Gake nyɔnuvia, esi wògbã eƒe afɔwo ʋu gbã ta la, eɖe dzinɔameƒo fia eye meto nyatoƒoe o. Le gbɔɖemeƒe aɖe la, Gerda gbugbɔ nu na eƒe afɔ siwo ʋu nɔ dodom la, eye vevesesea nu fa, amewulaa ƒe vinyɔnua dɔ alɔ̃.
  Gerda ŋutɔ da akpe nɛ ŋutɔ ɖe eƒe ɖeɖekpɔkpɔ ta.
  Vivivi la, eƒe afɔwo haya eye ƒu sesẽ aɖe va tsyɔ wo dzi. Amewula la vinyɔnua ɖea fu na eɖokui eye wònɔa agbe ɖe dɔmenyonunana nu, eye avɔwo koe susɔ na Gerda hã. Le dzomeŋɔli la, nyɔnuvia kple nyɔnuvia ʋu yi Italy. Vuvɔ aɖeke mele afima o, eye woate ŋu alɔ̃ ɖe edzi wu alo wu nenema. Gake woƒe agbenɔnɔ va zu tsatsalawo ƒe agbenɔnɔ. Eyae nye be, eƒe kpekpeme le kpekpem ŋutɔ eye dɔ le ewum. Eye teƒe aɖeke menɔ agbe sia si me kɔ o. Amewula la ƒe vinyɔnu dze tugbe, gake medze tugbe kura o, eye wòzu ƒuƒlu keŋkeŋ eye wòzu aŋɔ.
  Awu ƒoɖi siwo bɔ.
  Gake Gerda, esi wònɔ tsitsim la, eva zu nyɔnuvi dzetugbe aɖe ŋutɔ, eye eƒe tugbedzedze nɔ seƒoƒo ƒom ƒe sia ƒe. Eye emegbe ŋutsuvi bubumeawo dometɔ ɖeka de dzesii eye wòɖe gbe be wòakplɔ afɔ ƒuƒlu nubiala si ƒe taɖa le ɣie wu sno la ade eƒe subɔsubɔdɔ me.
  Gake ema nye ŋutinya bubu. Kasia Gerda se le eɖokui me be gbɔgbɔ ʋã ye eye wòwɔ hakpanya aɖe ƒe nɔnɔmetata;
  Gerda nɔ Kai dim afɔ ƒuƒlu, .
  Metsa le sno sesẽawo me...
  Le nyateƒe me la, eƒe luʋɔ nye sika, .
  Abe sno ɣi aɖe si le keklẽm ene!
  
  Nyemete ŋu ke ɖe nye ŋugbetɔ ŋu o, .
  Eye wòwu enu kple Nazitɔwo bliboe...
  Oo, nyɔnuvi dzɔgbevɔ̃etɔ Gerda, .
  Nukatae nàdo dzi le ŋukpe ma tɔgbe me!
  
  Amewulawo dzra agbalẽdzraɖoƒea ɖo, .
  Esi míetu dzo ɖe míaƒe afɔ te ta la...
  Wole nyɔnuvi ɖam abe ɖe wòle tɔmelã ɖam ene
  Gake nyae be le gbɔgbɔ me la, ele abe hɔ̃ ene!
  
  Eye wòdo dzi le fukpekpe gãwo me, .
  Fuwɔame kple funyafunyawɔwɔ ame manyaxlẽ...
  Wode adzɔxexe wɔnublanui aɖe, .
  Be wòana nyɔnuvi nafa avi!
  
  Afɔ ƒuƒluwo le dzo dam, .
  Wole nyɔnuvia ƒom dzikutɔe kple ƒoƒoe!
  Le afisia le dome si le Paris si sesẽ la te la, .
  Wokplɔ Gerda yi dzoa gbɔ le awu ʋlaya me!
  
  Nyɔnuvia doa dzi le funyafunyawɔwɔ sesẽwo me, .
  Eye wòko nu le amewulaawo ŋkume...
  Ao, mabia ku o - .
  Dodokpɔa le eya ŋutɔ gbɔ!
  
  Ate ŋu anɔ te ɖe funyafunyawɔwɔ ame sesẽwo nu, .
  Wòe nye ame nyuitɔ le dzigbɔɖi me...
  Wodzi míaƒe Gerda le Russia, ƒe 1974 me.
  Esi nèxɔ Orthodɔks-ha la kple dzi!
  
  Ne wotsɔ lãgbalẽgolowo gbã eƒe ƒuwo gɔ̃ hã la, .
  Nya la ƒoa no ɣia...
  Eye afɔ ƒuƒlu le dzoka xɔxɔa dzi, .
  Wona Gerda se veve ale gbegbe be mete ŋu le gbɔgbɔm o!
  
  Nyɔnuvia yi dzoa gbɔ dadatɔe, .
  Togbɔ be ʋu kple abi xɔ wò mo hã la...
  Eko nu sesĩe kple dzidzɔ, .
  Togbɔ be wò asiwo kple afɔwo le kɔsɔkɔsɔ me hã!
  
  Eye edze abe ɖeɖekpɔkpɔ aɖeke meli o ene, .
  Amewula la ƒe afɔti doa dzoa...
  Mebia Mawu be wòatsɔe ake - .
  Ne mede ɖeke o la, edo eƒe dzo aɖe ɖe enu ɖe eŋu!
  
  Dzoa ɖua ŋutilãa dzikutɔe, .
  Eye Gerda ƒo nu le vevesese ta, do ɣli...
  Gake aflaga la gakpɔtɔ le dzodzom le nye luʋɔ me, .
  Eye le dzia dzi la, redoubt-monolith aɖe le eme!
  
  Ŋkuɖodzikpe aɖe anɔ anyi na kekeli ƒe nyɔnuvi, .
  Eye Russia aɖo ŋku vianyɔnuvi dzi...
  Woakafu Gerda kalẽtɔ la, .
  Ŋkekea ava eye zã la nu ayi!
  Emegbe Gerda nyɔ ŋutɔŋutɔ, eye wòƒo ta ɖe ʋetsuvi la dzi. Edo ɣli le dziɖeleameƒo ta be:
  - Oo nye Mawu! Nya dzodzro ka gbegbee nye si dzi memlɔ! Eye womedzim le Russia kura o!
  Magda, si megale alɔ̃ dɔm o la ɖo eŋu be:
  - Eye nye hã maku drɔ̃e baɖawo! Ðeko wòle abe ɖe wotsɔm ƒu gbe ɖe ze me ene, eye abosamwo nɔ dzo dam ɖe ete... - Blonde si ƒe taɖa le abe sika ene la gbɔ ya sesĩe eye wòde dzesii. - Ðewohĩ Cola sia kpɔa ŋusẽ ɖe ame dzia?
  Gerda ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao! Míewu ame geɖe akpa, emae nye nusi míaƒe dzitsinya le fu ɖem na mí! Le nyateƒe me la, mele be nànye amewula mawo tɔgbe o!
  Magda ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ŋutifafa... Eh, nyemenya nu tso ŋuwò o, gake aʋa la te ɖeɖi ŋunye!
  Gerda ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu eye wòdzi ha be:
  -Asrafo le lãmesẽ me ɣesiaɣi, .
  Asrafo la le klalo na nusianu...
  Squash abe nudzodzoewo ene
  Tso dzogoeawo katã dzi...
  
  Eye madzudzɔ o
  Eye mègatrɔ wò afɔwo o...
  Míaƒe mo le keklẽm - .
  Afɔkpawo le keklẽm!
  Magda ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒu du to eƒe afɔkpodzi dzi, hede dzesii be:
  - Gake míele afɔ ƒuƒlu ale gbegbe... Afɔkpa manɔmee!
  Ta dzĩ eveawo siaa nyɔ. Charlotte si ƒe amadede nye akɔbli dzĩ, kple Christina si ƒe amadede nye sika. Aʋawɔlaawo dea kame eye wodoa dzidzɔ na wo vie. Woƒo xlã Atlanta. Eye fifia aʋawɔʋua yi ŋgɔ.
  Sturmlevs kple asitɔtrɔ vovovowo le E-ʋua ŋu da tu Amerika-dugã la.Gas-ʋuwo hã wɔ dɔ. Hitler ƒe mɔ̃a wɔ dɔ nyuie abe alesi wònɔna ɖaa ene, eye kpododonu aɖeke medze ƒã o.
  Charlotte nɔ aɖuwo ƒom esi wònɔ zɔzɔm henɔ ɣli dom be:
  - Mí Germanytɔwo míegakpɔtɔ nye ame siwo si nunana le wu le Anyigba dzi. Aleae míaƒe mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyiwo le. Eye amekae ate ŋu atsɔe asɔ kple mí!
  Christina ɖo eŋu be:
  - Amerika ato fefewɔƒea xoxo! Eye Moscow kple Tokyo le mía ŋgɔ!
  Gerda tsɔ aŋe ƒu gbe ɖe eƒe nu me eye wòbia exɔlɔ̃wo be:
  - Ɣekaɣie United States ana ta?
  Magda ɖo eŋu enumake be:
  - Ne Mawu lɔ̃!
  Christina do susua ɖa be:
  - Mesusu be le September me! Le Yankees-ha la gome la, aʋaa dzi yiyi anye nusi dzi womate ŋu ado dzi le o!
  Charlotte ko alɔgbɔnu eye esi wònɔ afɔ ƒom ɖe aʋawɔʋua ƒe axadzi la, egblɔ be:
  - Du aɖe anɔ Venus dzi, eye kɔƒe aɖe anɔ Mars dzi! Hafi ɣemaɣi naɖo la, ele be míaɖu míaƒe ɣletinyigba wɔnublanui la dzi!
  Christina ɖo nya sia ŋu be:
  - Eteƒe madidi o míaƒe ɣletinyigba la ava zu dzidzɔtɔ kekeake le xexeame katã!
  Magda lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Na wòanɔ nenema!
  Eye nyɔnuvi eneawo katã ƒo woƒe ŋgonu ɖekae. Wo katã wodze nukokoe abe dzomavɔ ene. Togbɔ be enye nukokoedonamela hã. Aʋawɔlaawo gada tu ake. Fifia ya le Amerikatɔwo ƒe batri dzi. Woda tu dzidzɔ boo aɖeke manɔmee, ɖeko wowɔ dɔa.
  Gerda ɖe mɔ na Magda be wòada tu le eɖokui si. Eye eganɔ ŋku ʋuʋum kokoko. Wow, drɔ̃e ka gbegbee nye si wòku, funyafunyawɔwɔ ƒe susu sẽŋu sia gbegbe. Eye wotsɔ ŋkɔ nɛ ŋutɔŋutɔ. Enumake eʋãa hadede aɖe kple Andersen ƒe glitotoa. Eye ɖeko Gerda melɔ̃ snofianyɔnua ƒe kalẽtɔ la ŋutɔŋutɔ o. Enye bometsitsi akpa eye mewɔa dɔ o. Ðe Arya nyɔnu vavã aɖe alé blanui alea gbegbe le ŋutsuvi nyɔŋu aɖe ta?
  Magda ku drɔ̃e be yeaɖu xexeame dzi tsɔ wu be yeaku drɔ̃e aɖeke si me susu mele o. Eye eya ŋutɔ di be yeaƒo ŋutsuvia tsɔ wu be yeaɖee.
  Emegbe nyɔnuvia ɖo ŋku Atlanta, si woɖe tso Amerikatɔwo ƒe sinimawo dometɔ ɖeka me dzi. Gawu la, edze abe amadedee nɔ sinima la me gɔ̃ hã ene. Woɖe to ɖe du sia le afima, eye dukɔmeviʋa aɖe dzɔ le United States. Ẽ, nudzɔdzɔ wɔdɔɖeamedziwo dzɔ. Gake fifia, nyateƒee, edze ƒã be esiawo gakpɔtɔ nye seƒoƒo na Amerika. Berries le ŋgɔ.
  Aleae wodaa Yankeetɔwo ƒe batri aɖe ɖe anyi.
  Gerda tsɔ alɔgbɔnukoko si nye tigress de dzesii be:
  - Aleae míewɔa nu kple Third Reich ƒe futɔwoe! Eye ame aɖeke mate ŋu atsi tre ɖe Fuhrer ƒe lɔlɔ̃nu ŋu o!
  Magda di be yeaƒo nu tso Mawu ŋu, gake etrɔ susu. Ameka ŋue wòle fefem le? Esi wòzu amewula kple gbolo ta la, meganye Kristotɔ o. Gake le eƒe dzi me la, esenɛ le eɖokui me be yeƒe nu medzea ame ŋu o. Nukae adzɔ? Ne eku eye wòtsi tre ɖe Mawu ŋkume. Aleke woatso afia nɛ?
  Togbɔ be, le nyateƒe me la, àte ŋu agblɔ na ɖokuiwò be Mawu ŋutɔŋutɔ la menye Biblia me tɔ o, ke boŋ Aryatɔwo tɔ. Eye esia nafa akɔ na wò. Wogblɔ be be Aryatɔwo ƒe Mawu la atsɔe ake yewo ɖe woƒe subɔsubɔ nuteƒewɔwɔtɔe kple ahasiwɔwɔ, kple bubumademade sewo dzi mawɔmawɔ ta. Eye teƒeɖoɖo aɖe hã anɔ wo lalam.
  Magda ƒo nu kple hũɖeɖe eye wòse le eɖokui me be naneke mele ye ŋu o. Amekae wònye? Amewula si kplɔ wo nɔewo ɖo!
  Kura o, Gerda ya se le eɖokui me be kakaɖedzi le ye ŋu si gbɔ eme. Wogblɔ be aɖu dzi... Eye Third Reich ɖu dzi...
  Amerikatɔwo ƒe batri la tsrɔ̃, eye E-50 yi edzi le yiyim ɖe edzi.
  Charlotte gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ẽ, enyo, míele yiyim... Gake mekɔ nusi wòle be amewo nakpɔ mɔ na o. Tɔtɔ kple zitɔtɔ geɖe ŋutɔ le xexeame. Eye míehea ɖoɖo vɛ. Gake afikae Amerikatɔwo ava wu enu ɖo?
  Christina ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Enɔ te ɖe woƒe Europa kewo dzi. Amesiwo tso Germanytɔwo gbɔ akɔ wu, eye esiwo tso susɔeawo gbɔ abɔbɔ wu. Ameyibɔwoe anye ame siwo bɔbɔ ɖe anyi wu ya. Eyata ɖoɖo si gogoe nye esi. Eye nukae nèsusu be medzɔ o?
  Charlotte ʋuʋu ta hede dzesii be:
  - Fiaɖuƒe sia tɔgbe ayɔ fũ kple ame siwo ƒe dzi medzɔ o. Tasɔsɔmasɔ adze egɔme agblẽ nu le ame ŋu tso ememe!
  Gerda tsi tre ɖe eŋu vevie be:
  - Manya wɔ ne menye nenema o! Viɖe kae le avuwɔwɔ me ɣemaɣi?
  Charlotte ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  - Menye tu ɖe bɔta teƒe o, ke boŋ tu ɖe bɔta ta!
  Magda de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nu nyuitɔ enye ɖekawɔwɔ le Kristo Yesu me. Esia nye nusi ate ŋu awɔ ɖeka ahawɔ ɖeka na amesiame le dɔmenyonyo te.
  Christina ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu be:
  - Dɔmenyonyo makplɔ wò ayi didiƒe o! Ele be nàsesẽ! Eye le dɔdzikpɔkpɔ me gbã.
  Gerda lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Hitler nye dziɖula sesẽ eye le ɣeyiɣi ma ke me la, enye dziɖula si wɔa dɔ nyuie! Eƒe sesẽnuwɔwɔ kpe ɖe eŋu ŋutɔ be wòte ŋu kpɔ dzidzedze le ganyawo kple asrafonyawo me!
  Magda de dzesii le susu me be:
  - Nenema ke Mawu Ŋusẽkatãtɔ si le Biblia me la sesẽ ŋutɔ. Màte ŋu agblɔ be efa o!
  Gerda ko alɔgbɔnu. Eye Christina de dzesii be:
  - Ẽ, Mawu sesẽ le Biblia me, gake... Menye le Aryantɔwo ƒe akpa dzi o!
  Charlotte de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye amesiame si axɔ ŋusẽ ɖe xexeame dzi... Ema anye nyateƒe ƒe alafa geɖe!
  Christina dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  Ɣe ɖeka klẽ le yame, .
  Mawunɔ ɖeka koe le ɣletinyigba la dzi ɖum!
  Le nyateƒe me la, ŋusẽ ɖua dzi le anyigba dzi ɣesiaɣi, .
  Dukɔwo katã me tɔwo le Aryatɔwo ƒe aɖuɖɔtoe me!
  Eye ɖetugbui menagerie la ko alɔgbɔnu...
  Eye E-50 ƒe aʋawɔʋu dziŋɔ la te atikekuiɖaka la tsɔtsrɔ̃ kple aŋɔwo. Eyata Sherman si yɔ fũ kple kekotokuwo la va dze wo dzi. Eye eƒe ŋutilã gbã kple go ɖeka.
  Gerda xɔe hedzi ha be:
  - Nɔ gbɔnye, dzi ha, kpɔ dzidzɔ Coca-Cola!
  Eye nyɔnuvia dze nukoko gɔme... Eye wòhe Coke ƒe plastik-tu la, lée kple eƒe afɔbidɛwo, eye wòkɔ tsi si le bublum la ɖe eƒe ŋɔti me.
  Aʋawɔlaawo kpɔa dzidzɔ ɖe woƒe kpluwo ŋu ŋutɔ, eye wogakpɔtɔ le ɣli dom le woƒe lãkusiwo tame:
  - Míenye super knights! Míatutu amesiame ɖa!
  Eye mina míaƒo asikpe na míaƒe afɔ ƒuƒluwo. Nyɔnuvi wɔnuku mawo tɔgbe. Eye wònye nukokoe.
  Charlotte dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Gake ne magblɔe tututu la! Míetsrɔ̃a amesiame ɖa keŋkeŋ!
  Gerda ŋlɔ ɖe Twitter dzi tsɔ ɖo eŋu be:
  -Mate ŋu anye o, mate ŋu anye o!
  Christina gblɔ kple gbe blewu be:
  - Adolf gblɔe nam!
  Magda gblɔ kpee ɖe hadzidzia ŋu be:
  - Ẽ, kakaɖedzitɔe!
  Eye aʋawɔlawo wu bunker la tsɔtsrɔ̃ nu. Emegbe woƒe aʋawɔʋua yi ŋgɔ. Eye ame dzetugbeawo ƒo woƒe afɔwo henɔ ɣli dom be:
  - Heil Fuhrer, kplɔ mí yi aʋa me... Ahomya ƒe asrafowo do eƒe gakuku, míaƒe tɔtrɔ kpata - hɛ didiwo ƒe zã - ana xexeame nazu blɔ!
  Eye nyɔnuviawo gaƒo ta ake, eye dzobibiwo dzona le woƒe ŋkuwo dzi, gaƒoƒo yeye aɖe ɖo.
  Gerda xɔe hedzi ha be:
  - Miɖe esi wowɔ xoxo la ɖa, gop-stop, gop-stop, amekae le yiyim ɖe yeyea gbɔ? Amekae nye ame yeye? Amekae nye ame yeye?
  Magda ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Míaƒe aʋadziɖuɖuwo nye nyateƒe si wònye be Mawu lɔ̃ mí la me tsonu ko!
  Charlotte tsɔ ɣlidodo ɖo eŋu be:
  - Mèganye naive nenema gbegbe o... Wehrmacht mawuwo sesẽ ŋutɔ, gake womekpena ɖe gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo ŋu o. Ne èwɔ nuteƒe na Reich ƒe nya la, ke wɔ xexemeŋusẽ aɖe!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la tsɔe eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu de akɔtaɖonua me. Afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le ƒuƒlu la nɔ ʋuʋum. Eye emegbe atsyɔ̃ɖola la xɔe eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Avuwɔwɔ nye ɣeyiɣi kpui aɖe le ɣeyiɣi siwo va yi kple etsɔme dome, woyɔnɛ be agbe!
  Nyɔnuvi kalẽtɔ atɔ̃ wɔ avu le Chicago. Alenka, Maria, Anyuta, Alla kple Matryona. Russia-ʋawɔla siwo ƒe afakaka eye womate ŋu atsrɔ̃ wo o la wɔ aʋa.
  Woda tu Germanytɔwo ƒe aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me eye wonɔ dze ɖom le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Alenka gblɔ kple alɔgbɔnukoko nublanuitɔe be:
  - Amerika le aʋa la bum.
  Maria ƒo dutanyigbadzisrafowo teƒenɔla aɖe ƒu anyi eye wòde dzesii be:
  "Nyemebu Yankees-ha la ƒe tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu gɔ̃ hã ŋu o." Esia ate ŋu ahe kuxiwo vɛ na mí emegbe.
  Anyuta ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Kuxiwo do mo ɖa xoxo... Míadi be woagadzɔ ake o. Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo ɖe glikpo gbagbãawo ŋu eye wòtsɔ kpe kakɛwo ƒu gbe.
  Alla gblɔ eƒe nukpɔsusu be:
  - Germanytɔwo zã woƒe tu le aʋa la me kpli mí. "Nyɔnuvia da tu, eye wòtsɔ tu lã Third Reich asrafo aɖe eye wòyi edzi. "Míaƒe asrafowo mekoa alɔgbɔnu fũu le woƒe asikewo gbagbã le granite dzi ŋu o."
  Matryona do susua ɖa kple alɔgbɔnukoko be:
  "Ekema mina míada tu Germanytɔ geɖe ale gbegbe be womaɖe fu na wo be yewoade nu mía me o!"
  Alenka ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Amesiawo menye Germanytɔwo o, ke boŋ afimatɔwo, siwo woƒo ƒu tso xexeame ƒe afã me. Zi geɖe la, nane si nye phasmogoric tsi tre ɖe mía ŋu.
  Anyuta ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Oo, asike kple nudanu! Nyemelé naneke o!
  Alla si ƒe taɖa biã la de dzesii vevie be:
  - Nukatae nèyɔa ɖokuiwò le ŋutsu ƒe ŋutsu alo nyɔnu nyenye me? Bometsitsi kple nyɔŋu dziŋɔ ale gbegbe!
  Anyuta gada tu ake eye wògblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Fia Matt ma tɔgbe nɔ anyi... Eyata nyɔnuvi aɖe wɔ eƒe akpa le Soviettɔwo ƒe sinima aɖe me!
  Alla de dzesii vevie be:
  - Le ŋgonu alo le ŋgonu!
  Matyusha xɔe hedzi ha be:
  -Oo, ŋutsuviwo, mienye amedzidzelawo, gakotokuwo, agbalẽ xatsaxatsawo kple gakotoku-nyɔnuwo ko. Míelɔ̃a dɔlar, sika aɖuwo! Tsã la, fraerwo nɔ anyi, gake fifia wozu fiafitɔwo!
  Alla si ƒe taɖa biã la ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Menɔ gaxɔ me eye menya nusi ŋu wòku ɖo!
  Matyusha ɖɔ eƒe abɔta dadatɔe eye wòdo ɣli be:
  - Eye metu afɔ zone la dzi! Kple afɔ ƒuƒlu kple sesẽ siawo!
  Alla dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Kama ƒe teƒe aɖe, afisi míenya mía ɖokui le... Kama ƒe teƒe aɖe la, Dada Tɔsisi la le! Màte ŋu atsɔ asi aɖo egbɔ o, màte ŋu atsɔ wò afɔ aɖo egbɔ o, nyɔnuvi ƒe afɔ ƒuƒluwo!
  Eye aʋawɔlaawo da tu tso tu siwo wotsɔna ƒoa tue me. Wolã aʋawɔla siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi ƒe xexlẽme si sɔ.
  Ame dzetugbeawo nya woƒe nuwo. Eye ne woƒoe la, dzonɔameme gã aɖee wotsɔ ƒoe.
  Alenka dzi ha be:
  - Le Fofonyigba ƒe mɔ didiwo dzi la, .
  nightingales ƒoa ɣli sesĩe...
  Ðetugbui la mave eƒe agbe o, .
  Fia asi tu la kple wò afɔ!
  Eye aʋawɔlagã la ko alɔgbɔnu. Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu fia asi bazooka la. Eye tudada si woɖo taɖodzinu nyui aɖe hã. Gake E-50 si xɔ abi la megate ŋu zɔna o, ke boŋ eyi edzi nɔ tsatsam.
  Alla dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Èsubɔna abe kplɔ̃ɖoɖo ene... Chicago...
  Xɔ dzinye se be woƒo wò abe klass gbãtɔ vi ene...
  Eye eteƒe madidi o woagbã Fuhrer la abe vase ene, .
  Eye bebeƒe aɖe anɔ anyi na Kraut ƒomea le nyitsuwo ƒe xɔ me!
  Anyuta ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Chicago, Chicago, Chicago... Zu gbolo eye nàko alɔgbɔnu na panel la! Chicago, Chicago, Chicago, dzɔgbenyuietɔe la, míaʋu kple tu si wotsɔna ƒoa tu le ʋɔtrua nu!
  Maria xɔe hedzi ha be:
  - Nyee nye aʋawɔla gã aɖe! Enyo, ẽ, nyee nye ame si ƒe kpekpeme lolo! Eye woawu ame sia ame!
  Togbɔ be nyɔnuvi si le ŋutifafa me eye wòte ŋu gblẽna bɔbɔe alea hã.
  Eye atɔ̃awo daa tu nyuie ŋutɔ. Etsoa ame sia ame ƒe taɖa. Eye wòtsɔnɛ mlɔa anyi abe gbe ƒuƒu ene. Eye nyɔnuviawo doa ɣli hedoa ɣli be:
  - Red Army ƒe ʋuʋu! Fuhrer do le akpataa me!
  Eye tudada gadzɔ ake, eye ame kuku gbogbo aɖewo hã!
  Maria ƒo eƒe nuyiwo eye wòde dzesii be:
  - Eye aleke gbegbe mezu gbemelãe nye si! Ðeko wòvɔ̃ɖi ŋutɔ! Afikae nye Kristotɔwo ƒe dɔmenyonyo yi!
  Alla ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Afikae míaƒe Bolsheviktɔwo ƒe dzidzenuwo le!
  Alenka tsɔe eye wòdzi ha kple dzidzɔ. Do ŋgɔ na ema la, etso ame ewo kple gbagbã ɖeka eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nublanuikpɔkpɔ aɖeke mele menye o eye menye susu manɔmee o!
  Ŋutasẽnuwɔwɔ kple ŋusẽmanɔamesi medzɔa dzi nam o!
  Medi be mawu amesiwo he Kristo ɖe ati ŋu!
  Nyɔnuvia tsɔ dzideƒo gã aɖe yɔe eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe ɖe glikpoawo dzi. Aʋawɔlaawo nɔ ƒoƒom. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, wonɔ amama kloe, wodo bikini ko eye woƒe nu léa dzi na ame dziŋɔ aɖe.
  Zi geɖe la, Alla lɔ̃a lɔlɔ̃ kple ŋutsu etɔ̃ alo ene le ɣeyiɣi ɖeka me, eye esiae nye eƒe atsyã. Le goawo katã me la, amewo katã nye gbeɖuɖɔ, eyata nukata màwɔ nu abe lã ene o?
  Alla ŋlɔ ɖe Twitter dzi, eye wòda tu be:
  - Adzetɔ menye eye dɔ nyui aɖeke megali wu ema o!
  Aʋawɔla si ƒe taɖa biã la trɔ eƒe akɔta. Eye wòʋuʋu eƒe akɔta siwo le ƒoƒom la. Enye dzedzeme kple ŋusẽ ƒe nɔnɔmetata vavã. Nyɔnuvi si ƒomevi ate ŋu atutu fasitɔwo ɖa kple mama, abe pɛnsil si tsɔa nututunu ene.
  Alla, nyɔnuvi si ƒe agbe nyo ŋutɔ. Eye naneke mele esi wòavɔ̃ etɔxɛe o. Philadelphia dze anyi. Eye wodo le nuto si ƒo xlã wo me eye woku kloe. Gake akunyawɔwɔ kpɔa nyɔnuviawo ta tso ku kple abi me.
  Eye ame aɖeke maxe mɔ na wo o, eye naneke maɖu dzi o! Allah doa ɣli le eƒe lãkusiwo tame be:
  - Hlɔ̃biabia ƒe ɣlidodo, wowɔ aʋa ɖe yiwo ta, .
  Ku ƒe azãɖuɖu kple amewulawo kpakple ƒutsotsoe si me ʋu yɔ fũu!
  Anyuta do alɔ exɔlɔ̃a, eye wòdzi ha kpe ɖe eŋu be:
  - Dziehe ya be woaɖo tɔdziʋu, Viking le atsiaƒu to, abosam dzɔla! Míatsrɔ̃ fasitɔwo katã! Eye míawu Adolf!
  Alenka tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo bɔmb la ɖe aʋawɔʋua me, ebɔbɔ ɖe megbe hedzi ha be:
  - Míawu amesiame eye míavuvu wo!
  Matryona do ɣli abe dzata ene be:
  - Míabia hlɔ̃ Seryozha!
  Eye nyɔnuviawo katã do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Le Seryozhka gome la, míaɖe Nazitɔwo ƒe bɔlwo ɖa!
  Le ema megbe la, aʋawɔlawo ɖe woƒe aɖuwo ɖe go. Eye woyi edzi nɔ tu dam abe ɖe naneke medzɔ o ene. Woƒe dzi dzea eme abe pythons, alo da siwo ƒe aɖuwo le ene.
  Aʋawɔla siwo ƒe afɔ ƒuƒlu la dzena abe ɖe woƒe nu léa dzi na ame ene wua ame.
  Matryona ɖo ŋku alesi le asaɖaa me la, ŋutsuviwo ƒua du vaa wo gbɔ le asrafowo ƒe nɔƒea dzi. Eye esiawo nye ŋkuɖodzinu viviwo. Eh, nyɔnuviawo kpɔ dzidzɔ vie. Edzɔa dzi nam ne ɖekakpuiwo se woƒe ŋutilã eye wole asi ƒom na woƒe nowo.
  Nusi gblẽ wu le asaɖaa ŋue nye be ele be nàfɔ kaba. Eye ne èɖea modzaka geɖe le zã me la, ekema le ŋdi kple ŋkeke me la, ŋusẽ aɖeke menɔa ŋuwò kura o. Ɣeaɖewoɣi la, nyɔnuvi siwo lɔ̃a ame akpa la dɔa alɔ̃ le gbeadzi tututu. Eye ɣeaɖewoɣi la, eya hã si le eme.
  Nyɔnuviawo lé fli la ɖe asi. Gake Amerikatɔ siwo wɔ aʋa ƒo xlã wo la va nɔ anyi kpoo vivivi eye wogbugbɔ ɖe megbe.
  Alena de dzesii kple vɔvɔ̃ be:
  - Eteƒe madidi o, woaƒo xlã mí.
  Anyuta ko alɔgbɔnu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Gake ekema kakaɖedzitɔe la, mahiã be míagbugbɔ ɖe megbe o!
  Alla ɖe eƒe aɖuwo ɖe go, lã Indiatɔ etɔ̃ eye wòƒo ɣli be:
  - Xɔ̃nyea natsyɔ nye akɔta tegbee, abe alesi wònɔ le aʋa mamlɛtɔ sia me ene!
  Maria tsɔ eƒe ɖa si le abe sika gake ke le ene la le blɔ, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ʋɔtru vovovo geɖewo li! Gake míenye ame siwo wɔa nuteƒe wu le ʋuʋu me!
  Nyɔnuviawo ɖɔlia wo nɔewo tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo nɔa bɔmb dam. Alena susui be. Eh, ame geɖe menɔ abe eya ene le ƒe 1941 me o, eye eyata eva hiã be míagbugbɔ ayi Moscow. Gake ɣeyiɣia ava eye Asrafoha Dzĩ la axɔ Berlin.
  Ne Amerika ɖu dzi alo mele eme o la, aʋadziɖuɖu anɔ anyi na kɔmiunisttɔnyenye. Mate ŋu anye be fasitɔwo ƒe dziɖuɖu aɖu dzi o.
  Aʋawɔlaawo yi edzi nɔ avu wɔm kalẽtɔe, tameɖoɖo kplikpaa kple aʋadziɖuɖu ƒe tsikɔwuame nɔ bibim le woƒe ŋkume.
  Anyuta gblɔ kple kakaɖedzi be:
  - Míaƒe Russiatɔwo ƒe gbɔgbɔe nye esi sesẽ wu le xexeame!
  Matryona ɖo kpe edzi enumake be:
  - Ẽ, anɔ nenema tututu!
  Maria ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Mawu Dada ƒe ametakpɔkpɔ nakpe ɖe mía ŋu!
  Eye nyɔnuvi atɔ̃awo katã do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Sakura le xɔ ɖesiaɖe me, eye Krauttɔwo zãa hara-kiri yi!
  Eye le ema megbe la, aʋawɔlawo te bɔmbdada kple woƒe afɔ ƒuƒluwo sesĩe wu.
  Alena bia Maria kple alɔgbɔnukoko be:
  - Èxɔ Mawu dzi sea?
  Aʋawɔla si ƒe taɖa le abe sika ene la ɖo eŋu tso dzime be:
  - Bu eŋu kpɔ be ẽ!
  Alena ʋuʋu ta be:
  - Manya wɔ be Komsomol me tɔ kple kɔmiunisttɔ naxɔ esia dzi ase o!
  Maria gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ekema nukatae Stalin ɖe gbe be wòadzo aƒo xlã Moscow kple nɔnɔmetata la, ne mexɔe se o?
  Alena tsɔ abɔta ƒoe eye wòde dzesii be:
  - Ðewohĩ esia nye susuŋutinunya dzro aɖe ko, be woado alɔ amesiwo xɔe sea?
  Maria tso eɖokui dzi hede dzesii be:
  - Ŋusẽ siwo kɔ wu hã kpɔa mía ta tso tu me! Eyata ame geɖe siwo ƒo xlã mí le kukum, gake míegakpɔtɔ le agbe!
  Alena tsɔ nu kom heɖo eŋu be:
  - Nane li vavã...
  Alla si ƒe taɖa biã la de dzesii kple ɖikeke be:
  - Ðe Soviettɔwo ƒe adzame dɔwɔƒewo mekpɔ gome le nyateƒe si wònye be Hitler trɔ ɖe USA ŋu mlɔeba me oa?
  Alena tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb ɖe Nazitɔwo ŋu eye wòtsi tre ɖe eŋu be:
  - Mesusu be menye... Togbɔ be...
  Maria de dzesii le susu me be:
  - Fascist octopus la do ŋɔdzi na be yeaxɔ Amerika ƒe nunɔamesiwo hã le esi. Nukae míehiã?
  Alla xɔe eye wòdzi ha fewuɖutɔe be:
  - Ðeko nàgblɔe nam, gblɔ nusi nèhiã, nusi nèhiã nam! Ðewohĩ mana wò, ɖewohĩ matsɔ nusianu si nèdi la ana wò!
  Alena ko alɔgbɔnu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Míawɔ avu le afisia... Eye míakpɔe le afima!
  Nyɔnuviawo gakpɔtɔ nɔ avu wɔm. Eye Seryozhka nɔa fefem kpli wo wu zi ɖeka le ƒea me le kpekuƒewo. Ŋutsuvia tsi agbe eye wòtsi gɔ̃ hã. Eƒe ŋutilã va ƒu, si me lãkusiwo le, eye wòsẽ. Le ƒe eve ƒe kpekudɔ me la, ŋutsuvia tso ɖevi me va zu ƒewuivi. Eye ŋusẽ gasẽ ɖe edzi ŋutɔ.
  Germanytɔ dɔdzikpɔlawo dometɔ ɖeka te ŋkuléle ɖe eŋu nyuie. Eye edze ahiã ŋutsuvi dzetugbe aɖe gɔ̃ hã gɔme. Edze nuɖuɖu nanae gɔme eye wòfia alesi wòadze aƒenɔ aɖe ŋui.
  Eyata mɔnukpɔkpɔ su Seryozhka si be wòasi. Le ɣeyiɣi ma me la, ŋutsuvia, esi wòɖu nunyiame geɖe wu eye wònɔ kame dem vevie ta la, lãmekawo va nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Eye enya nyɔnu tsitsi, si dze tugbe boŋ ƒe lɔlɔ̃. Megase le eɖokui me nenema gbegbe fifia o. Nye ŋutilã zu numame nam, ɖeɖi metea eŋu kloe le dɔ si naa akɔta gbãna ta o, eye megaƒoam kloe o.
  Matryona xa nu wu ame bubu ɖesiaɖe ɖe ŋutsuvi si wolé le Stalingrad ta. Nu gã aɖe si bu vavã. Be vi si si ŋutete le alea nabu. Eye womenya nusi nyo wu o: ku alo funyafunyawɔwɔ ma tɔgbe o!
  Matryona ɖo ŋku alesi wotsɔ rababa-tiwo ƒo eya ŋutɔ le eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo dzi le NKVD-ʋua me dzi. Mehiã be míagblɔe o be mevivina ŋutɔ o. Eye dedienɔnɔdzikpɔla siawo nye lã wɔadãwo. Wotsɔa atiwo ƒoa nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo hena woawo ŋutɔ ƒe vivisese. Womehiã dzesidede aɖeke ŋutɔŋutɔ o, elabena wotsɔ bli ƒe towo lé agbledela nyɔnua kple asi dzĩ.
  Eye wo dometɔ ɖeka tsɔ akaɖi aɖe va nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi, eye dzo dzĩ la ƒo afɔkpodzi si le gbadzaa la. Evea ame ya.
  Gake Nazitɔwo bia gbe Seryozhka ŋutasesẽtɔe wu. Ehiã be woaɖe nyatakakawo. Eye wote nusianu kpɔ. Nyateƒee, womenye nuwɔametɔwo o.
  Seryozhka gakpɔtɔ le agbe eye wòle drɔ̃e kum be yeasi. Gbedasi siwo ku ɖe fasitɔwo ƒe aʋadziɖuɖu geɖe wu ŋu gblẽa seselelãmea me. Fifia ya le Ɣetoɖoƒedukɔwo me. Eye USA le tsɔtsrɔ̃ ƒe agbo nu xoxo.
  Seryozhka se egɔme be esi Nazitɔwo gbã USA ta la, woatrɔ ɖe Moscow ŋu, si womexɔ haɖe o. Eye esia yɔ fũ kple afɔku na Russia.
  Seryozhka susui be anyo wu be woatsɔ aŋetu atɔ yeƒe afɔkpodzi tsɔ wu be yeanɔ to ɖom Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe aʋadziɖuɖuwo ɣesiaɣi.
  Eh, fasitɔwo ƒe dzɔgbenyui le wo ŋu. Edze abe vivimeŋusẽwo katã le woƒe akpa dzi ene.
  Seryozhka ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  -Nyae, Dadanyigba, melɔ̃ wò ale gbegbe, .
  Le xexeame katã la, ame aɖeke meli si dze tugbe wu wò o...
  Womaxɔ ruble le Russia le esi o, .
  Ŋutifafa kple dzidzeme anɔ dzidzimewo katã me!
  Seryozhka ɖo ŋku alesi wòwɔ avu le ŋkeke gbãtɔwo kple kwasiɖa gbãtɔawo me dzi. Ʋu ɖesiaɖe kple ʋuka ɖesiaɖe nɔ veve sem ŋutasesẽtɔe vaseɖe esime ŋutsuvia he eɖokui ɖekae. Eva dze be ɖevia ƒe ŋutilã te ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu ŋutɔ, eye wòte ŋu tsɔa kpekpeme geɖe wu eya ŋutɔ.
  Seryozhka ka atam be yeatsi agbe be yeatsɔ abia hlɔ̃ Nazitɔwo. Eye be woaɖe woƒe Ðoɖo Yeye si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi la ɖa!
  Ŋutsuvia, esime wònɔ dɔ wɔm la, eɖo ŋku Kuprin ƒe ŋutinya dzi be: "The White Poodle." Ŋutsuvi aɖe nɔ afima, si nye eƒe ŋkɔ. Dɔ wui afã kple afã hã ta la, ezɔ afɔ ƒuƒlu le agakpemɔawo dzi. Gake ne ele bɔbɔe na ŋutsuvi si le lãmesẽ me be wòazɔ afɔ ƒuƒlu le toawo ƒe togbɛwo dzi la, ekema ɖewohĩ esesẽ na tɔgbui si zɔ kplii wu sã.
  Seryozhka ku drɔ̃e ɣeaɖeɣi. Nusi dzɔ le ɣeyiɣi si me cirque-viŋutsua trɔ poodle si woɖe aboyoe la megbe vie.
  Nyateƒee, womete ŋu do le eme o. Aƒenɔ kesinɔtɔ aɖe kplɔ kpovitɔwo tso woƒe afɔwo dzi. Eye wolé cirque-haƒolawo. Wodem gaxɔ me. Aʋafiagã la de se be:
  - Na atsu kple asi sia naƒo nyuie!
  Togɛa kple tɔgbuia ɖe eƒe awuwo hetsɔe da ɖe togɛa dzi. Wodze ƒoƒo gɔme kple ƒoƒo. Tɔgbui ƒo nu kple hũɖeɖe eye wòzi ɖoɖoe. Seryozhka, si nɔ aɖuwo ƒom la, dze agbagba be yeaxe mɔ na eƒe ɣlidodowo. Gake ese veve ŋutɔ.
  Mlɔeba esi eƒe akɔta trɔ zu ʋunyaʋunyawɔwɔ la, tɔgbuia kple ŋutsuvia ƒe susu bu.
  Seryozhka ƒe susu va le tsi fafɛ si wotsɔ gaze me. Eƒe akɔta nɔ dzo dam. Esesẽ be woaʋuʋu. Eye kpekpeɖeŋunala la bɔbɔ ɖe tɔgbuia dzi. Ŋutsu si do awu ɣia gblɔ ɖekematsɔlemetɔe be:
  - Ame tsitsia bɔbɔ ɖe megbe!
  Kpovitɔ sesẽ la de se vevie be:
  - Eyata miɖii ɖe gaxɔ ƒe ameɖibɔ me. Eye nàtsɔ avuvi la ade xɔdɔme si le anyigba, nàtsɔe ade kɔsɔkɔsɔ me vaseɖe esime woadrɔ̃ ʋɔnui!
  Wokɔ Seryozhka ɖe taɖa dzi, eye ale esi wònɔ amama heƒoe la, wokplɔe yi akpataa me yi gaŋudɔwɔla la gbɔ. Ŋu kpe ŋutsuvia ŋutɔ eye wòse veve. Wotsɔ ga ƒo xlãe. Wotsɔ gayibɔ dzodzoe aɖe tɔ dzom gɔ̃ hã. Seryozhka nɔ agbagba dzem be yeahe kɔsɔkɔsɔ kpekpeawo. Wotue amama, eye fliwo nɔ eƒe akɔta, le xɔdɔme si me fa miamiamia me. Akpɔkplɔwo nɔ ɣli dom eye nuwɔwɔ nyɔŋuwo nɔ tsatsam nɔ tsatsam. Eyata ŋutsuvia ƒe fuwɔame yi edzi.
  Sergei ƒe dzi fa, sisiblisi aɖe ƒu du to edzi zi eve alo etɔ̃. Manya wɔ kura be woadɔ alɔ̃ o. Gawu la, womena nuɖuɖu ŋutsuvia o, wometsɔ tsi gɔ̃ hã nɛ o. Edze abe kpovitɔa xɔ zãnu tɔxɛ aɖe tso amedzroxɔla gbɔ be yeatsɔ afia nusɔsrɔ̃ aɖe cirque-haƒolawo ŋutasesẽtɔe alesi wòate ŋui ene.
  Tkɔ wu Seryozhka ŋutɔ, eye ŋutsuvia, be wòanɔ bɔbɔe la, tsɔ eƒe aɖe ka gli siwo xɔ dzo la. Ŋutsuvia kpe fu gaƒoƒo geɖe, le vuvɔa ta eye ʋunolawo ɖui, gake emegbe eƒe susu meganɔ eŋu o, ebu le alɔ̃ dɔm vevie me.
  Wotsɔ ƒoƒoe nyɔ ŋutsuvia, eye wohee yi gayibɔawo me tẽe yi ʋɔnui.
  Esi Sergei nya ɖo akpataa me, le xɔdɔme si me vuvɔ nɔ wɔwɔm vɔ megbe la, ese le eɖokui me be dzidzɔ aɖe le ye ŋu. Wokɔ tsigo eve alo etɔ̃ ɖe edzi, eye wòklɔ ɖi kple ʋumiawo ɖa. Emegbe wona pantalon kpui aɖewom be woatsɔ atsyɔ nye ŋukpe dzi eye wokplɔm yi ʋɔnui.
  Sergei ʋuʋu sesĩe eye eƒe lãme ʋuʋu sesĩe. Ʋu nɔ dodom tso eƒe akɔta si ŋu fli le la me.
  Ʋɔnudrɔ̃la la va zu ame tsitsi aɖe. Eɖe ŋku ɖe ŋutsuvia ŋu vlododotɔe hebia eƒe vodada.
  Kpovitɔa ɖo eŋu ŋutasesẽtɔe be:
  - Efi avu aɖe si xɔ asi ŋutɔ eye wònye lã dzadzɛ le xexlẽdzesiawo gbɔ, hekpe ɖe eŋu la, edze avudzraɖola hã dzi!
  Ʋɔnudrɔ̃la la bia kuviatɔe be:
  - Mɔzɔgbalẽ le asiwòa?
  Kpovitɔa ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu be:
  - Mɔ meli o!
  Ʋɔnudrɔ̃la la gblɔ le nya ɖeka me be:
  - Metso afia na ŋutsuvia, what"s his name...
  Kpovitɔa ƒoe ɖe enu be:
  - Sergei, Wò Aƒetɔ!
  Ʋɔnudrɔ̃la la yi edzi be:
  - Ŋutsuvi Seryozhka, be woadee gaxɔ me abe gaxɔ ene ƒe bebeƒe vaseɖe esime wòaɖo tsitsime. Eye wòva ɖo ƒoƒo alafa ɖeka hã dzi! Le dutoƒo, le amewo ŋkume! Nenɔ nenema!
  Eye ʋɔnudrɔ̃la la tsɔ atikplɔ ƒoe!
  Kpovitɔa ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Míeƒoe xoxo... Ke hã, le ŋutsuvia ƒe ʋuʋu nu, hafi woƒoea?
  Ʋɔnudrɔ̃la la ʋuʋu ta be:
  - Ẽ, ƒoƒo aɖe anɔ anyi etsɔ! Hafi ɣemaɣi naɖo la, na wòanɔ anyi ɖe gaxɔa me!
  Wotsɔ akplɔ ƒo ŋutsuvia ƒe ta megbe eye dzɔla la do ɣli be:
  - Yi!
  Ele be Seryozhka nahe eɖokui le kɔsɔkɔsɔwo me. Eye kilometa geɖe. Kɔsɔkɔsɔ kpekpeawo vuvu eƒe abɔwo kple afɔwo, esesẽna na ŋutsuvi si ƒoƒoa gbɔdzɔ. Eye ŋutsuvia mete ŋu he eɖokui kura o. Eye woƒoe ɖe enu be wòayi edzi eye wotsɔ akplɔwo ƒoe ɖe eƒe abɔtaƒuwo dome.
  Le mɔ aɖe nu la, ŋutsuvi si dɔ nɔ wuwum, ɖeɖi te eŋu, eye tsikɔ wui la te ŋu ɖo dua ƒe gaxɔa me. Afimae wodo goe le kple dziɖeleameƒo vie wu. Woɖe kɔsɔkɔsɔawo ɖa, emegbe wogaɖe tsia ɖa ake, eye wodɔm ɖa be mava lũ ta. Ŋutsuvia se le eɖokui me vevie. Wotsɔa lãgbalẽŋudɔwɔnu ɖaɖɛ aɖe lũa taɖaa. Esia mevivina o, ŋutigbalẽ si le nye ta ŋu la vuvu. Míelũa ta adzalẽ manɔmee, le tsi fafɛ te. Dɔwɔwɔ si me vevesese le. Emegbe wokplɔ ŋutsuvia yi gaxɔ me. Eʋẽna le ememe. Gake menye le gaxɔa me kokoko o, dzoxɔxɔ vie wu. Dzɔla la de se be: - Mikplɔe yi vidzikpɔƒe!
  Sergei se le eɖokui me be yekpɔ gbɔdzɔe. Eye evivina vie wu kɔsɔkɔsɔ manɔmee. Wotue ɖe gaxɔ aɖe me. Ŋutsuvi blaeve blibo siwo xɔ tso ƒe ewo va ɖo wuiatɔ̃ ye nɔ afima. Wotso amesiame ƒe taɖa, le avɔwo me, wo katã kloe nye afɔ ƒuƒlu, negbe tsitsitɔ koe do afɔkpa gbagbã.
  Hamemegã la lé ŋku ɖe Sergei ŋu. Ŋutsuvi si le tsɛ gake ka le eŋu, si ƒe ta wolũ yeyee eye wòtso eƒe akɔta. Le awu kpuiwo ko me. Afɔ siwo me ʋuʋudedi le tso afɔ ƒuƒlu zɔzɔ ɣeyiɣi didi aɖe ta, ŋutigbalẽ si le ɣie, dzesi yeyewo tso kɔsɔkɔsɔwo me.
  Ŋutsuvia gblɔ be:
  - Fiafitɔe nènyea?
  Seryozhka ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Ao! Nyee nye cirque-haƒola!
  Ŋutsuvi tsitsitɔ si ɖi gypsytɔ vie la ƒo ɣli be:
  - Àte ŋu azɔ asiwo dzi!
  Ðeko Seryozha ɖo eŋu be:
  - Ate ŋu!
  Hamemegã la ƒo nu kple ɣli be:
  - Eyata yi ɖaɖi tsa!
  Seryozhka ƒo nu sesĩe be:
  - Ðeɖi te ŋunye eye afɔɖeɖe ʋɛ aɖewo koe mate ŋu aɖe!
  Gypsytɔ la ƒo nu kple ɣli be:
  - Wɔe!
  Ŋutsuvia xɔe eye wòtsi tre ɖe eƒe akɔnu. Nye ta ʋuʋu vie le dɔwuame, tsikɔwuame, ƒoƒo, kple ɖeɖiteameŋu ta.
  Gake ŋusẽ ɖo Sergei ŋu wòdo asi ɖa eye wòtsɔ dziku ƒo ƒu ɖe anyigba.
  Gypsytɔa ʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe edzi hegblɔ be:
  - Nɔ anyi kplim!
  Seryozhka bɔbɔ nɔ anyi. Eƒe afɔwo nɔ gegem le esi wòzɔ mɔ le kɔsɔkɔsɔ kpekpewo me vɔ megbe. Gypsy la ko alɔgbɔnu nyuie eye wòɖe abolo kple ami kakɛ aɖe si me sabala le la do goe.
  Wotsɔe na:
  - Ɖu!
  Sergei ƒo eƒe nuyiwo hebia be:
  - Eye tsi geɖe wu!
  Gypsytɔa ko alɔgbɔnu be:
  - Tsi le afima! No nu, ɖu nu!
  Sergei fɔ zea eye wòno tsi aɖe. Exɔ dzo eye menye nu yeye akpa o. Gake ŋutsuvia no nugoe bliboa kloe ŋukeklẽtɔe. Emegbe eɖu ami, anyitsi kple abolo.
  Ese le eɖokui me be yeƒe lãme sẽ. Gypsy bia be:
  - Nukatae nèva afisia?
  Ŋutsuvi mamlɛawo te ɣlidodo be:
  - Ɛ̃, gblɔe na mí!
  Seryozhka te nusianu gbɔgblɔ abe alesi wòle ene. Ŋutsuviawo ɖo to nyuie henɔ nya biam. Emegbe esi Seryozhka wu enu la, gypsy la de dzesii be:
  - Ẽ, wonye ame vɔ̃ɖiwo... Gake àte ŋu asi le gaxɔa me.
  Seryozhka tsɔ eƒe abɔta tsɛawo hebia be:
  - Aleke wòle afima?
  Gypsytɔa ɖo eŋu enumake be:
  - Gbegblẽ! Wona nuɖuɖu wo ale be womagaku tso esime woxɔ ƒe ɖeka o: abolo, tsi, mɔli nyɔŋu. Èwɔa dɔ gaƒoƒo wuiene gbesiagbe. Woƒoa wò ne èdze tugbe gɔ̃ hã, woƒoa wò kwasiɖa sia kwasiɖa. Ao, anyo wu be màyi afima o. Nusi ko gavloe wue nye dɔ sesẽ wɔwɔ, eye menye le afisiafi o!
  Seryozhka ƒo nu sesĩe eye wòde dzesii be:
  - Si dzo? Ate ŋu adzɔ! Ðe wòanya wɔ be woasi nyateƒea?
  Gypsytɔa tsa ŋku heɖo eŋu be:
  - Gaxɔe nye esia... Dugã me gaxɔe wònye eye esesẽna be woasi le afisia negbe ɖe dzɔgbenyui ƒe mɔnukpɔkpɔ aɖe va. Anɔ bɔbɔe be woasi le bebeƒea.
  Woƒo ʋɔa, wonɔ nuɖuɖu mam le gaxɔa me. Enye mɔli si womeɖa nyuie o kple abolo xoxo. Sergei mebu eƒe nuɖuɖu haɖe o eye wòɖu gaxɔ me nuɖuɖu siwo mevivina o. Míeɖu nu le kplɔ̃ si dzi amewo katã nɔna dzi.
  Emegbe ŋutsuawo bɔbɔ nɔ dzogoeawo dzi. Ame tsitsiawo lia gbea heƒoa lãgbalẽ na schelbans kple fofans. Emegbe Seryozhka tsɔ ayemɔ geɖe fia kple kaɖiwo, si do dzidzɔ na ɖeviawo. Le ema megbe la, sɔhɛ gamenɔlawo mlɔ anyi.
  Le ŋgɔ la, nusi nɔ lalam na Seryozhka koe nye ƒoƒo. Eɖea dzi ɖi kloe be woamlɔ gbea dzi, ne míebu eŋu be zi geɖe la, ŋutsuvia nɔa yame zã bliboa, eye le vuvɔ me la, ekema eɖea dzi ɖi kloe le gaxɔa me. Ŋutsuawo nɔ agbe le xɔlɔ̃wɔwɔ me, eye ame aɖeke menɔ anyi wonɔ anyra wɔm le o.
  Eye nusi nɔ Sergei lalam le ŋdi me la menye dzidzɔ ƒe nyɔnyrɔ̃ o. ƒoƒo alafa ɖeka menye fefenya o, vevietɔ le dutoƒo.
  Wogade kɔsɔkɔsɔ ŋutsuvia ake. Eye wokplɔm yi ablɔa dzi. Menye eya ɖeɖekoe woƒoe o, ke woƒo ŋutsuvi etɔ̃ hã.
  Amewo ƒo ƒu. Amekae wokplɔ vɛ, amesi di be yealé ŋku ɖe nukpɔkpɔ dodzidzɔnamea ŋu.
  Ame gbãtɔ si woƒoe nye ŋutsuvi aɖe si xɔ abe ƒe wuiene ene. Wovuvu eƒe avɔwo hetsɔ wo mlɔ afɔti dzi. Abɔwo kple afɔwo le dedie. Eye amewula si do asrafowo ƒe awu ɖe gotagome aɖe si wotsɔ tsi ƒo ɖe eme la do goe hetsɔe ƒo ɖe yame. Ŋutsuvi si mlɔ aɖakaa dzi la ʋuʋu.
  Amewulaa gbugbɔ nu na eɖokui, eye gbeƒãɖela la ɖe gbeƒãe be:
  - ƒoƒo blaeve vɔ atɔ̃ le ƒoƒo me!
  Aʋa aɖe dze ŋutsuvia ƒe akɔta si ƒe ŋutigbalẽ biã la dzi. Tso ƒoƒo gbãtɔa dzi ke la, ŋutigbalẽa gbã eye ʋu nɔ sisim. Woƒo ŋutsuvia ɖe eƒe dzitsinya ŋu. Fli dzĩwo dzena le ŋutigbalẽa ŋu eye emegbe wova nɔa sesẽm. Ŋutsuvia mete ŋu nɔ te ɖe enu o eye wòdo ɣli, do ɣli gblɔ nya ƒaƒãwo eye wòʋuʋu. Le ƒoƒo mamlɛtɔ me la, ŋutsuvia ƒe tagbɔ bu.
  Ameha la do dzidzɔɣli eye amewo fia asi. Eye wodo ŋɔdzi na wo be yewoagatsɔ bubuwo akpe ɖe eŋu.
  Emegbe Seryozha ƒe ɣeyiɣia de. Awu kpui koe ŋutsuvia do, eye wovuvu wo hã. Enye ŋukpe be woanɔ amama keŋkeŋ;nyɔnuwo kple nyɔnuvi geɖewo le ameha la dome.
  Wotsɔa woƒe asibidɛwo fiaa asi. Eye wowɔa toɣliɖeɖe.
  Wotsɔ Seryozhka ƒe afɔ ƒuƒluwo bla ɖe kaawo ŋu, eye wotsɔ ka bla eƒe asiwo ale be ŋutsuvia nagati kpo adzo o.
  Amewulaa tsɔ ƒoƒoa ɖe asi eye wògaƒo ya ake. Gbeƒãɖela la ɖe gbeƒãe be:
  - Gaxɔmenɔla Sergei xɔa ƒoƒo alafa ɖeka ɖe akɔta kple ƒoƒoe! Eye wogaƒo blaeve vɔ atɔ̃ bubu kple ati le afɔkpodzi.
  Fuwɔametɔa fɔ ati kpekpe aɖe, dae le asi me hegblɔ be:
  - Gbã le afɔkpodzi dzi, ne menye nenema o la, le ƒoƒoa megbe la, mase naneke le eɖokui me o.
  Seryozhka ƒo aɖuwo dzideƒotɔe, enɔ klalo be yeado dzi le nusianu me le stoically.
  Amewulaa ƒo eƒe ƒoƒo gbãtɔ. Ŋutsuvia se le eɖokui me be edze abe dzo aɖe tso eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la gbɔ va ɖo ta megbe ene. Ɣlidodo aɖe si le eƒe ŋɔti me, gake ŋutsuvia te ŋu lé eɖokui.
  Ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu si me vevesese mele o la ƒoƒo evelia gavee wu. Sergei gbɔ ya sesĩe, aɖatsi ge le mo nɛ le eɖokui si.
  Amewulaa ƒoe zi etɔ̃lia, abe ɖe wòle ŋutinuwo ƒom ene.
  Ŋutsuvia nɔ gbɔgbɔm sesĩe. Fifia nɔ dodom le eŋu. Eye ƒoƒoa gava. Amewulaa ƒoe le aɖaŋu me, dziku alo dziku aɖeke manɔmee, eye wòwɔ nunyatɔe. Sergei ɖoe be yeado dzi kple yeƒe ŋusẽ katã. Ele be nàlé ɖe asi eye wòalé ɖe asi. hũɖeɖe aɖeke meli o, ɣlidodo aɖeke meli o.
  Ele be ŋutsuvia nazɔ afɔ ƒuƒlu le sno me, adɔ alɔ̃ le vuvɔ me, eye wòawɔ kamedede siwo me vevesese le ŋutɔ. Eye ete ŋu doa dzi le ƒoƒo vɔ̃ɖiwo me, eye wòléa eƒe ɣlidodowo ɖe te.
  Amewulaa ƒoe nyuie ale be ame si wowu la nagatsi dzodzodzoe o. Esi wòwu enu la, ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi vuvu eye wòzu blɔ.
  Emegbe nu vevitɔ kekeake dze egɔme, si nye akɔtaƒoƒo. Be funyafunyawɔla la nagaƒo ŋutsuvia wòaku o la, eƒoe le akɔntabubu nu, le dzidzenu nu, eye wòma ƒoƒoawo ɖe ŋutsuvia ƒe akɔta kple akɔta ƒe ŋutigbalẽ bliboa dzi.
  Le afɔkpodziawo megbe la, wokpɔe be vevesesea nu sẽ xoxo. ƒoƒoawo kplɔ lãɖeɖe xoxowo ɖo.
  Be Seryozhka naɖe eƒe susu ɖa le vevesesea ŋu la, eɖo ŋku edzi. Esi Natasha nye cirque-haƒola ta la, efia ayemɔ vovovowoe. Ðetugbui aɖee nye esia, si nye dɔnyala bibi aɖe. Esi dɔ ge le esi ta la, enɔa tsatsam kple saŋkuƒomɔ̃a kple ŋutsuvia. Gake emegbe kesinɔtɔawo dometɔ ɖeka va lɔ̃ nyɔnu dzetugbe aɖe si le tsɛ. Exɔe wònye eƒe dɔlanyɔnu, eye ŋutsuvia kple tɔgbuia ɖeɖe koe susɔ. Eye ema na wògagblẽ ɖe edzi. Wona wo ame evea wu kura, eye womedi be yewoaɖe mɔ na wo be woage ɖe eme o. Natasha dze tugbe, eƒe akɔta le abe nyɔnuvi ene eye eƒe mo dze tugbe. Ezɔ abe Seryozhka ene, afɔ ƒuƒlu vaseɖe esime vuvɔ naƒo, eye wòbɔbɔ nɔ mamã siwo le tsia dzi la dzi.
  Efia ayemɔ geɖe ŋutsuvia.
  Ewɔ nublanui ŋutɔ be eva hiã be maklã tso egbɔ. Gake eya ŋutɔ ƒe agbe le esi, eye woa kple tɔgbuia hã tɔe.
  Eye fifia ebu tɔgbuia kple eƒe poodle siaa. Eye gaxɔ aɖe ƒe bebeƒe le ŋgɔ. Afisi wòdzi ŋɔ ŋutɔ le.
  Ŋutsuvia fa avi le eɖokui si... Eye le ƒoƒo mamlɛtɔ, alafa lia me la, eƒe lãme fa...
  Esiae nye ŋutega si Seryozha kpɔ. Menye modzakaɖeɖe akpa o. Ẽ, dzɔgbevɔ̃e wɔnublanui aɖe nɔ ŋutsuvia kple tɔgbuia lalam. Mewɔ nuku o be Kuprin ƒe ŋutinyaa va zu kpuie.
  Enyo, ŋutsuvia ɖe asi le poodle la ŋu eye nukae kplɔe ɖo? Eye emegbe sisi ya ɖe?!
  Seryozhka se Germanytɔ gaxɔdzikpɔla la nɔ yɔyɔm nɛ. Elolo eye wògakpɔtɔ nye ɖekakpui. Eye fifia adze egɔme... Ŋutsuvia se le eɖokui me le eɖokui me be nyɔ ŋu ye eye wòdi hã. Dzɔdzɔmeŋutete si le ɖekakpui si, kple bubu si le Soviet mɔɖela ŋu. Esiawo katã le avu wɔm le ememe.
  Eye ame atɔ̃awo yi edzi le avu wɔm le Chicago. Wonya kpɔ, eye wokpɔa dzidzɔ ŋutɔ eye wokpɔa dzidzɔ. Nyateƒee, dziwo va nɔa sesẽm le aʋawɔwɔ me. Lɔlɔ̃tɔ nenie ame eneawo ku xoxo?
  Gake dzi meɖe le nyɔnuviawo dzi heko nu ne woƒe futɔ si kplɔe ɖo yi wo tɔgbuiwo gbɔ o.
  Alenka gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Oo, aʋawɔwɔ... mía ŋutɔwo dada koe nènye! Míeɖu amesiame dzi eye míayi edzi aɖu dzi, mexɔ edzi se!
  Alla dzi ha kple dziku be:
  - Eye aʋa la gayi edzi ake, .
  Eye nye dzi tsia dzimaɖi le nye akɔta...
  Eye Lenin nye ɖekakpui ale gbegbe, .
  Eye sɔhɛ October le ŋgɔ gbɔna!
  Maria dzi ha le mɔ bubu nu:
  - Ele be míatsɔ mía ɖokui ana be míaƒo ƒu ɖe tɔsisi ɖeka me, .
  Mifia mɔ wò dzi, susu kple seselelãmewo ɖe Yesu ŋu...
  Ale be Mawu gã la nakpe ɖe mía ŋu míakpɔ ɖeɖe, .
  Eye tso mavɔ me yi mavɔ me la, mina míakafu Yehowa!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe dandelion ene la trɔ ɖe eŋu. Eye wòko alɔgbɔnu, ese le eɖokui me be dzi dzɔe. Nukatae womete ŋu ŋlɔa ha o. Eye nàda tu Russia ƒe tsitretsiɖeŋulawo.
  Ne ele United States ƒe anyigba dzi gɔ̃ hã. Eye nyɔnuviawo le dzidzɔ kpɔm ŋutɔ.
  Alyonushka gbɔ ya hegblɔ be:
  - Mɔkeke anɔ míaƒe ablɔdzi - Aʋadziɖuɖu Ŋkeke!
  Alla ɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, anye nenema godoo!
  Le ɣeyiɣi ma me la, Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋuwo wɔ aʋa le Goering 4 dzi. Jane, Gringeta, Matilda, Malanya - ene dzetugbe aɖe, nyɔnuvi siwo tso Foggy Albion wɔ avu kple Amerikatɔwo. Le Atlanta ƒe anyidzedze megbe la, United States ƒe akpa ɖedzesi aɖe nɔ Germanytɔwo te xoxo. Amerikatɔwo dze agbagba be yewoagbugbɔ adzo, gake womewɔ dɔ nyuitɔ kekeake o.
  Fritz aʋawɔmɔ̃a nɔ ʋuʋum tso dzigbe yi dziehe. Eŋlisi nyɔnuvi ene do avu le bikini ko me, eye wonɔ anyi ɖe aʋawɔʋu sesẽ aɖe si me aʋawɔnuwo le me.
  Gringeta, esi wòge ɖe Sherman ƒe aʋawɔnuwo me vɔ la, etsɔ alɔgbɔnukoko gã aɖe ƒo nu le eƒe nuyiwo dzi be:
  - Alakpanyawo le xexeame katã! Gake aʋawɔlawo ya wɔa nyateƒea!
  Jane tsɔ alɔgbɔnukoko gã aɖe ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Wodzia dunyahela sesẽ aɖe na aʋawɔwɔ, .
  Vɔvɔ̃ nye gbɔdzɔgbɔdzɔ eye eyata amesiame si le vɔvɔ̃m la, woɖu edzi xoxo!
  Malanya de dzesii be:
  - Míagbã Yankees-ha la fifia! Elabena ŋusẽ la le megbe na mí!
  Matilda dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Adzetɔ, adzetɔ, adzetɔ - gbɔgbɔ vɔ̃wo! Eye afikae adzetɔ la tso!
  Gringeta ɖo eŋu tsɔ da asi ɖe didia dzi be:
  - Adzetɔ, adzetɔ, adzetɔ - ele be nàdze tugbe! Eye atsyɔ̃ɖoɖo sia léa dzi nam!
  Jane ʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe eƒe zɔhɛa ŋu:
  - Lesbianism hã nye nuvɔ̃!
  Gringeta de dzesii kple hũɖeɖe be:
  - Gake nyɔnu ƒe ŋutilã dzadzɛ, si le gbadzaa, nyo wu ŋutsu siwo ŋu fu le, siwo ʋẽna lilili!
  Manya ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Nyateƒee, nyɔnu ƒe ŋutilã vivina wu sã! Esia nye nyateƒenya si ŋu womate ŋu ake ɖi le o! Eye le goawo katã me la, míele abe tsokolet ene!
  Gringeta tsɔ tu si woɖo nyuie gbã Pershing-ha la eye wòdzi ha kple dzidzɔ be:
  - Nyee nye tsokolet bunny, menye lɔlɔ̃tɔ bastard eye alafa ɖeka le alafa me vivi... Ho, ho, ho! Melɔ̃ ŋutsu dzetugbewo, eye nyemelɔ̃a kposɔwo o, metsɔa wo dea tasiaɖamfɔa me... Ho, ho, ho!
  Esi Malanya nɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotso la ƒom la, edzi ha be:
  - Nyɔnuviwo to vovo... Blu, yevu, dzĩ... Eye amesiame dina be yeatsa le ati dzi le mɔ ɖeka nu!
  Jane ko alɔgbɔnu eye wòʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe edzi.
  - Ẽ, gbɔdɔdɔ nyo ŋutɔ! Mina míakpɔ geɖe wu, eye wòafa wu!
  Gringeta gada tu Sherman la ake eye wòde dzesii be:
  - Churchill, nya ka kee ame aɖe agblɔ o, ɖo mí... Eye fifia míele Germany te!
  Jane ƒo ɣli sesĩe tsɔ ɖo eŋu nɛ, eye wòƒo eƒe klo ƒuƒlu siwo ƒe ŋutigbalẽ biã la dometɔ ɖeka ɖe evelia ŋu:
  - Na wòako alɔgbɔnu eƒe fiakuku, .
  Britaintɔwo ƒe dzata ado ɣli!
  Mele be woaɖu Fofonyigba dzi o, .
  Míaƒe Churchill ye nye esi fa wu!
  Eye nyɔnuviawo ƒo ta ɖekae, eye dzobibiwo ge tso woƒe ŋkuwo dzi. Wo nyɔnuviwo nye fafɛ kple vivisese ale gbegbe...
  Eŋlisiawo eye le ɣeyiɣi ma ke me la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu, eƒe aʋawɔnuwo bɔbɔ vie wu E-50, eye wòlolo vie, gake tu la sɔ. Aʋawɔlaawo ƒe nya me mekɔ tututu le esia ŋu o. Wodze tugbe eye wolɔ̃a ame ale gbegbe!
  Jane nye nyɔnuvi si nye nukokoedonamela si gbɔ eme. Eye aleae woɖea nyagbɔgblɔ si me dziku le fianae.
  Gringeta dzi ha kple alɔgbɔnukoko gɔ̃ hã be:
  - Míenye aʋawɔlawo kple mía denyigba ƒe vinyɔnuwo!
  Nyɔnuviawo ƒe dzi dzɔ ale gbegbe. Gaxɔgbalẽviawo nɔ dzidzim ɖe edzi. Evivina le afisia, mexɔa dzo abe alesi wòle le Cuba ene o. Nazitɔwo ɖu yameʋuʋu aɖe si menyrɔna o dzi le United States ƒe ƒuta. Le afisia hã la, Third Reich ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a va zu nusi sɔ nyuie eye wowɔ dɔ le eŋu wòde ŋgɔ wu.
  Eye eƒe gearwo trɔna nyuie ŋutɔ.
  Ŋutasẽnuwɔwɔ, ŋutasẽnuwɔwɔ, mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ, ŋutasẽdziɖuɖu, amehehe kple dzɔdzɔmeŋutinunyala nyuitɔwo kekeake le xexeame ƒe ƒuƒoƒo na nu nyuiwo do tso eme.
  Esi wòmu Gringet eye wògbã "Adzetɔ" la, ede dzesii be:
  - Ke hã, habɔbɔ ƒe ɖoɖo si le Germanytɔwo si la mele mía si o. Eye demokrasi gbegblẽ doa kplamatse dziɖuɖu nyui!
  Jane tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la ƒo ɖe afɔti la dzi eye wòlɔ̃ ɖe edzi be:
  - Demokrasi nye gbɔdzɔgbɔdzɔ wu ŋusẽ vavã! Nyateƒee, esia le fu kpem mí godoo!
  Gringueta de dzesii dzikutɔe be:
  - Enyo, yi dzomavɔ me kple avifafa! Zi alesi fukpekpea loloe la, zi nenemae nunana hã lolonae!
  Eye agbledela aʋawɔla la ɖo tu aɖe ɖe Washington ƒe aʋawɔʋu dziŋɔ la titina tututu. Eye wòƒo ʋu aɖe si me afɔku le.
  Eŋlisi nyɔnuawo se le wo ɖokui me be kakaɖedzi le yewo ŋu. Jane lɔ̃ Germanytɔ gã aɖe eye wòɖe modzaka ŋutɔ. Ẽ gbɔdɔdɔ nyo ŋutɔ. Eye medi nɛ zi gbɔ zi geɖe kple ŋutsu vovovowo. Esia nye tɔtrɔ ɖe eŋu ale gbegbe.
  Gake Gringueta lɔ̃ ŋutsuvi ɖeka. Gawu la, edze abe Japantɔe wònye ene, gake eƒe mo biã eye lãmekawo le eŋu ŋutɔ.
  Ŋutsuvi dzetugbe sia tɔgbe. Womenya eƒe ŋkɔ o, gake eƒe megbeŋkɔe nye Karas. Eye enye ninja-ƒomea me tɔ. Aʋawɔla bibi aɖe si wɔ akpa vevi aɖe le Midway-ʋaa me. Eye Spartantɔ ŋutɔŋutɔe wònye.
  Jane ʋã ŋu Gringeta, amesi te ŋu fɔ kalẽtɔ ma tɔgbe. Crucian carp ɖe eɖokui fia le aʋa siwo wòwɔ kple Amerikatɔwo kple Russiatɔwo hã me. Afɔku ƒe ŋutsu. Gake edze tugbe ŋutɔ, eye eƒe lãmekawo dzena ale gbegbe, abe ƒutsotsoe siwo le tsi dzi ene.
  Eh, anyo be nàtsɔ wò no dzĩwo aka asi ŋutilã ma tɔgbe ŋu eye nàtutu eŋu.
  Eye le nyateƒe me la, wode dzesi Karas ɖe aʋadziɖuɖu geɖe ta, nudzɔdzɔawo dometɔ ɖekae nye esi;
  Gake Japantɔwo nɔ ŋgɔ yim, ke hã, samurai la te ŋu dze ŋgɔ, le aɖaŋudzedze ƒe nukunu hã ta. Ðewohĩ Soviettɔwo ƒe aʋafiawo va ka ɖe wo ɖokui dzi akpa, eye edze abe wobu futɔa nu tsɛe ene. Gake futɔa ya mele bɔbɔe kura o. Eye wosɔ gbɔ le afɔzɔlawo dome.
  Gake Japantɔwo ƒe aʋawɔnu si me afɔku le wu: ninja. Eye ale nyɔnuvi aʋawɔlawo ƒe hatsotso aɖe, Japan nyɔnu dzetugbewo, kpakple ŋutsuvi Karas, ge ɖe Russiatɔwo ƒe kekeme. Ninja-awo ƒe dzinɔameƒonuwɔna gbãtɔe nye Trans-Siberia Ketekemɔa dzi dzedze. Wote ŋu tsrɔ̃ ketekemɔa ƒe akpa ɖedzesi aɖe eye woda dzo keteke geɖe siwo tsɔ Soviet-srafowo. Ninja siawo nye dzinɔameƒotɔwo ŋutɔ, wote ŋu ƒua du to gliwo dzi, woƒe alɔ̃dɔdɔ le wo ŋu, woti kpo tso kɔkɔƒe gãwo, eye woʋãna kabakaba wu ame tsɛ siwo kuna.
  Enyo, amekae ake ɖi le gypsytɔwo ƒe asaɖa si me afɔku mele o me: aʋawɔla nyuitɔwo kekeake ƒe hatsotso aɖe le xexeame. Eye ninjawo te ŋu trɔna zi ɖeka. Eye nàwɔ nukunu ŋutɔŋutɔwo.
  Gake nyɔnuvi eve, wo dometɔ ɖeka, togbɔ be Japantɔ dzɔtsoƒe hã la, nye dzɔdzɔmetɔ si ƒe mo biã, evelia nye ta dzĩtɔ, wode dɔ asi na wo be wòakplɔ Zhukov dzoe.
  Susu le eme ŋutɔ be Stalin tia asrafomegã aɖe si si Khalkhin Gol ƒe nuteƒekpɔkpɔ le be wòanye ɣedzeƒeʋakɔa ƒe aʋafiagã. Gake ninja la, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le ŋudzɔ eye wòdzea agbagba be yeaxɔ afɔɖeɖea.
  Nyɔnuviawo ƒua tsi to agakpemɔa dzi, wodoa agbledelawo ƒe awu siwo mesɔ o, eye wometsɔa afɔkpawo doa agba na woƒe afɔwo o. Wonya kpɔ, eye ame aɖeke masusui be Japantɔwoe wonye o, elabena nyɔnuviawo ƒe mo ƒe dzedzeme nye Europatɔwo kloe. Eye eƒe mo ƒe dzedzeme fa miamiamia, vivina eye wònye ɖevi ƒe nɔnɔme si me susu mele o kloe gɔ̃ hã. Le calico-wuawo te la, lãmeka siwo tsi akpa na nyɔnuwo medzena o, eye abɔta siwo keke vie nye agbledela nyɔnu siwo ƒe dɔ sesẽ wɔwɔ zu numame na, abe alesi abɔ siwo le ƒuƒlu vie siwo ƒe kɔ sesẽ hã le ene. Nyɔnuviawo tsɔa nukukotokuwo eye wodzia ha le Russiagbe dzadzɛ me;
  Agblewo, atsiaƒuwo, Russiatɔwo ƒe anyigbawo katã, .
  Melɔ̃ Fofonyigba ƒe kekeme wɔnukuwo...
  Dukɔ siwo le Dadanyigba dzi la nye ƒome ɖeka, .
  Aleke towo klẽna kple klosalo enye si!
  
  Nyee nye nyɔnuvi si le zɔzɔm afɔ ƒuƒlu
  Tso esime Russia ƒe anyigba xɔdzo dzi...
  Eye ne ehiã la, matsɔ nye asiƒome aƒo wò, .
  Wohlẽ kekeli ɖe gbea dzi abe dzonu ene!
  
  Mewɔa dɔ sesĩe le gbeadzi, ènya, .
  Ʋuʋu nye dzidzɔ nam fifia...
  Menya be Lada nye ƒometɔ kplikplikpliwo, .
  Eye ele be míaʋli mawuwo ta dzinɔameƒotɔe!
  
  Aleke gbegbe wònyoe nye si be woaɖe afɔ ɖe kpe gbadzɛwo dzi, .
  Afɔkpodzi ɖaɖɛa le ʋuʋum vividoɖeameŋutɔe...
  Dzɔdzɔme naa pop-eyed la xɔa atɔ̃ kɔkɔ, .
  Eye bu eŋu kpɔ be nusianu si le xexeame lolo ŋutɔ!
  
  Míaɖo afima, eteƒe madidi o míaɖo Moscow, mexɔe se.
  Míakpɔ Leningrad ƒe xɔwo hã...
  Eye ne ruble gɔ̃ hã mele asiwò o la, ʋuu, .
  Ekema ele be nàkpɔe le fifia me!
  Nyɔnuviawo dzi ha nyuie ale gbegbe be ŋutsuvi Troshka si nɔ du dzi le wo yome la ɖo to eye wòti kpo va wo gbɔ.
  Sɔhɛ mɔɖela la nɔ asi ƒom gblɔ be:
  - Èdzia ha nukutɔe ale gbegbe... Àte ŋu adzi ha le dukɔwo domea?
  Ninja nyɔnuviawo dzi ha ɖekae be:
  - Tso, wotsɔ fiƒode ƒe dzesi...
  Dɔ le xexeame katã wum eye wonye kluviwo!
  Míaƒe susu si do dziku la le ƒoƒom, .
  Wole klalo be yewoawɔ avu vaseɖe ku me!
  Ŋutsuvia dze hadzidzi gɔme kpli wo, eye wònɔ ti kpom yi dzi kple anyime vie. Ninja nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo lé gadfly la ƒe afɔwo aɖaŋutɔe. Etsɔ ɖikeke kpɔ ŋutsuvia, gake edze abe mede dzesi naneke o ene. Mɔɖela dzro aɖe si do pantalon kpui aɖe, si do viviti tso aŋutiɖiɖi ta, eye eƒe ɖa biã abe lu ene. Anɔ eme be Russiatɔwo ƒe nyatakakaxɔlawo ƒe amegãe nye esia o. Nyateƒe wɔa nu ɖikekemanɔmee ŋumaɖɔɖotɔe. Gake aʋawɔwɔa kple Japantɔwo le ŋgɔ yim. Ðe menye eƒe aʋatsokaka si me dzidzɔ le ye oa?
  Eye lã wɔadã si ƒe taɖa biã la, tsɔ eƒe asi ʋuʋu si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o la, ka asi mɔɖela la ƒe ta si wotso la ŋu. Ŋutsuvia dze anyi, ekɔ eƒe afɔkpodzi siwo le ɣie le ke ta la ɖe dzi va ɖo etame, eʋuʋu zi eve alo etɔ̃ eye wòzi ɖoɖoe. Womegakpɔ ŋusẽ si wòkpɔ ɖe edzi la ƒe dzesi aɖeke o. Ðeko wònɔ abe ɖe mɔɖela la ƒe tagbɔ bu ene.
  Ðikeke mele eme o be ninja nyɔnuvi yevu la bia be:
  - Nukatae nèle esia wɔm? Ŋutsuvi dahe ate ŋu anɔ dzadzɛ.
  Ta dzĩtɔa ɖo eŋu sesĩe be:
  - Màte ŋu atsɔ afɔkuwo ade afɔku me o! Ðo ŋku míaƒe ninja code dzi: nusianu si kplɔa ame yia aʋadziɖuɖu me la wɔ nuku ŋutɔ, be woaxɔ futɔa, gake mɔnuawo mexɔ asi o!
  Blonde la ʋuʋu ta be:
  "Eye Hirohito gblɔ be, mègahe ɖe megbe le ŋutasẽnuwɔwɔ zazã me o."
  Abosam dzĩ la gblɔ kpee be:
  - Gawu la, ameka kee ɖale ŋgɔwò o: nyɔnuvi alo ŋutsuvi! Eyata ŋutasẽnuwɔwɔ, ŋutasẽnuwɔwɔ, kple ŋutasẽnuwɔwɔ ake - cementing the country!
  Eye aʋawɔla la ti kpo, tsɔ akpɔkplɔa ƒu gbe. Adzetɔ sia ƒoa eƒe afɔwo sesĩe.
  Ninjawo srɔ̃a nu geɖe. Le vidzĩme la, wodaa bɔl alo ƒoa wo ɖe wo ŋu be wòafia alesi wòawɔ avu kple alesi wòada asɔe. Nyɔnuviwo te ŋu ƒua du sesĩe to agadoa me, eye wotsɔa woƒe afɔ dzeaniwo kakaa dzoka xɔxɔwo alo ɖua ɣe le gayibɔ dzodzoe dzi. Le nyateƒe me la, aʋawɔlawo nye ŋusẽ dzeani ƒe nɔnɔme, gake wowɔ nu nyɔŋu ŋutɔ. Nyateƒee, nukae ate ŋu anye ŋunyɔnu wu ɖevi si mate ŋu aʋli eɖokui ta o wuwu, le ɖikeke si me mekɔ o si anɔ te ɖe edzi be ate ŋu ana Soviettɔwo ƒe aʋafiawo nanya ta ko.
  Gake ninja le eƒe susu me: gbã la, enye amewula. Esime ninja-ʋawɔla gakpɔtɔ nye ŋutsuvi alo nyɔnuvi la, ele be wòatsɔ eƒe asi ƒuƒlu awu amegãxi alo amegãxi. Eye le ɣeyiɣi si me wodze egɔme la, ninja la toa mɔ̃ blibo aɖe me kple mɔ̃wo, nusiwo wotsɔ wɔa nɔnɔmetatawoe, akplɔwo, lifi si wotsɔ ƒo ƒui, kple nuwɔwɔ geɖe. Esi nyɔnuvi siawo nye ɖevi suewo gɔ̃ hã la, wowɔa avu kple ŋutsuviwo ƒe aɖu kple ɖa. Eye menye kple atamkaka ɖeɖeko o, ke boŋ kple aʋawɔnuwo hã.
  To atike tɔxɛ siwo wozãna le adzame ƒe kpekpeɖeŋu me la, ninjawo te ŋu da abi ale be abi gɔ̃ hã meganɔa anyi o. Eyata màte ŋu akpɔe gbeɖe ne èlé ŋku ɖe nyɔnuvi siawo ƒe mo ƒe afã le sparring me, alo wotso woƒe asibidɛwo alo woƒe asiwo gɔ̃ hã o. Mɔnu wɔnukuwo nɔ Ninjawo si be woahaya. Woawo tae Russia kple Japan ƒe Aʋa gbãtɔ wu enu le Japantɔwo ƒe aʋadziɖuɖu me.
  Eye fifia Terminator dzeaniawo nɔ tetem ɖe asrafoha si wɔa dɔ tɔxɛ, si ŋu Ɣedzeƒe Ʋĩ ƒe Nutome Tɔxɛa ƒe dɔwɔƒegã ƒo xlãe la ŋu xoxo.
  Asrafoawo do gbe na nyɔnuviawo. Le esia ta la, wona woko alɔgbɔnu. Aɖaŋuɖoɖo sẽŋuwo hã nɔ aʋawɔlawo si. Wolf Messing atsɔ ŋuʋaʋã aƒo eɖokui ne ɖe wònya nusi ninjawo te ŋu wɔna.
  Aʋawɔla si ƒe mo biã, si ŋkɔe nye Ni San, ti kpo yi dɔwɔƒe tɔxɛa ƒe amegã si nɔ wo me dzrom ɖikeketɔe la gbɔ. Eye wògbugbɔ nu na dzɔlawo ƒe amegã la kple didi vevie le nuyiwo dzi.
  Eɖe dzi ɖi eye wòko alɔgbɔnu, henɔ ɣli dom be:
  - Nu ka dim nèle?
  Blonde terminator la ɖo eŋu be:
  - Nyatakaka kpata aɖe le mía si na Georgy Konstantinovich... Èdi be yeatsɔ mí ayi egbɔ enumake.
  Ni San te carotid artery la le agbugbɔgbugbɔa wɔɣi, si na eƒe lɔlɔ̃nu gbɔdzɔ. Fifia nyatakakaxɔƒe aɖe va dzɔ enumake le ahɔhɔ̃a me. Asrafomegã la gblɔ esi wòko alɔgbɔnu be:
  - Nyatakaka kpata aɖe le wo si na aʋafiagã la. Matsɔ wo ade asi na Zhukov.
  Abosam si ƒe taɖa biã si ŋkɔe nye Nu San (Nyɔnuvi eveawo siaa nye nɔvinyɔnuwo, gake vifofo vovovowo le wo si!), do ɣli be:
  -Èsubɔa wò general nyuie. Teƒeɖoɖo aɖe le lalawòm ɖe esia ta!
  Nyɔnuviawo dze asrafomegã la yome. Ezɔ yi ŋgɔ abe fefewɔvi si fefewɔvi aɖe kplɔ ene. Ni Sana wɔ dzesi aɖe eye ɖekakpui asrafo la dze klo ɖe eŋgɔ. Enyo be nàse vivi na ŋusẽ. Nyu Sam gbugbɔ nɔvianyɔnu ƒe ʋuʋu ake eye ɖekakpuia gbugbɔ nu na eƒe afɔ, si le dzadzɛ togbɔ be ezɔ afɔ ƒuƒlu kilometa blaeve le agakpemɔa dzi hã.
  Ke hã, esiae nye nusi wòdi, ninja nyɔnuviwo dze tugbe ŋutɔ. Nya ɣaɣla gɔ̃ hã nɔ woƒe adzamehabɔbɔa si be wòana woƒe dzedzeme nanyo ɖe edzi ahatrɔ woƒe mo ƒe dzedzeme. Esia tae Japan nyɔnuwo ɖi Slav nyɔnu dzetugbe ŋutɔ siwo ƒe mo meɖi fɔ o ɖo.
  Xɔ si me Zhukov nɔ: blema mɔ̃ sesẽ aɖe si Mongoltɔwo tu si ƒe gliwo le ɣie ŋutɔ. Le dzɔdzɔme nu la, Georgy Konstantinovich kpɔ eƒe dedienɔnɔ dzi.
  Ne nyɔnuvi lã wɔadãwo zɔ mɔa dzi, eye asrafowo tsi tre ɖe wo ŋgɔ dzɔla ko hafi gɔmesese aɖe nɔa ametakpɔkpɔ ma tɔgbe ŋu, nublanuitɔe. Mɔ̃ sesẽa ŋutɔ abe xɔtuɖaŋu ƒe ŋkuɖodzinu ene la nye nusi me wotsɔa ɖe le godoo. Eye manɔ bɔbɔe be woaɖe asrafoha siwo ƒo ke ɖe to ɖe eme la ɖa le eme o.
  Asrafomegã la kplɔ nyɔnuviawo yi asrafomegã la gbɔ tẽ. Eye le mɔ aɖe nu la, amesiame ɖea mɔ nɛ wòtoa eme numedzodzro boo aɖeke manɔmee. Le ɔfis la ƒe mɔnu tututu ko la, agbalẽŋlɔla la kple ŋutsu gã eve xe mɔa hebia agbalẽwo. Aʋawɔla eveawo siaa, siwo tsɔ woƒe ŋku siwo me susu mele o eye ami le wo ŋu zi ɖeka la nɔ ŋku lém ɖe eŋu la, nɔ ɣli dom be:
  - Mienye ŋutsu dzetugbe ŋutɔ, gake nyɔnu ƒe lɔlɔ̃ mele mia si o!
  Ŋutsu gãwo le goawo katã me, abe se ene la, tsia dzi ɖe gbɔdɔdɔ ŋu, eye zi alesi lãmekawo sẽ ŋui la, zi nenemae didi geɖe nɔa wo me be yewoawɔ lɔlɔ̃ kple testosterone ƒe agbɔsɔsɔ si le ʋua me. Eye nyɔnuviawo va nɔ woƒe susu me enumake eye wotsɔ susu siwo woɖo ɖi la de woƒe ta me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ne èzi kɔ dzi la, ekema amesi te ŋu nɔa te ɖe alɔ̃dɔdɔ nu wu gɔ̃ hã ƒe lɔlɔ̃nu faa ƒe ŋusẽ maganɔ eŋu o eye wòana ta le aɖaŋuɖoɖo ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te.
  Ŋutsu gãawo fa, nye agbalẽŋlɔla la, mexɔ afɔkpodzi le asike me tso ɖa dzĩ la gbɔ, eye mebɔbɔ nɔ anyi kple kɔ si gbã. Edze abe Nu San ɖoe be yematsi tre ɖe kɔnuwɔwɔ dzi o, ke boŋ yeakpɔ kuxia gbɔ bɔbɔe alesi yeate ŋui ene.
  Zhukov kple eƒe dɔwɔla siwo nye aʋafia enyi nɔ yameʋukuƒea. Míedzro nɔnɔme si me míele fifia me. Gake eva dzɔ be elolo ŋutɔ. Le ɖoƒe gbãtɔ ɖeɖe dzaa me la, Japantɔ afɔzɔla miliɔn ene siwo xɔ hehe nyuie eye kalẽtɔ la yi ŋgɔ. Eye Japantɔwo zã woƒe xexlẽme si de ŋgɔ wu la aɖaŋutɔe. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi ƒe aʋawɔʋuwo gbɔdzɔ vie, gake aʋawɔʋu nyuitɔwo kekeake le USSR hã le Ɣetoɖoƒedukɔwo me, vevietɔ KV kple T-34, gake gbeɖuɖɔ akpa gãtɔ gakpɔtɔ le afisia.
  Stalin ɖe aʋawɔha siwo sɔ na aʋawɔwɔ wu dometɔ aɖewo ɖa le Ɣedzeƒe Ʋĩ xoxo, eye wòtsɔ wo yi Ɣetoɖoƒe. Eye akpaɖekedzimademade ƒe nubabla si wowɔ kple Japan na sededea ƒe ŋudzɔnɔnɔ nu fa. Le susu aɖewo ta la, Stalin ŋe aɖaba ƒu nyatakaka siwo katã ku ɖe amedzidzedze si gbɔna tso Japan gbɔ ŋu dzi. Eye nusi do tso emee nye be aʋawɔƒea mu le aʋawɔwɔa ƒe ŋkeke gbãtɔwo tututu me. Woƒo xlã Vladivostok xoxo, eye Primorye bu, wokplɔ Khabarovsk kple Ulaanbaatar yi ʋuʋu me.
  Dzɔgbenyuietɔe la, Amur Tɔsisi si goglo la na samurai-ʋakɔwo ƒe ŋgɔyiyi dzi ɖe kpɔtɔ. Gake Japantɔwo to amedzidzedze aɖe vɛ si to Amur-tɔsisia ŋu to Mongolia. Wote ŋu dze wo dzi tso Manchuria-dua ƒe axadzi, eye woxɔ kɔƒe aɖe si le liƒo dzi, eye woto Amur-tɔsisia hã ŋu eye fifia ya Mongolia hã. Eyata nɔnɔme sesẽ aɖe va dzɔ. Be woate ŋu aɖɔ nɔnɔmea ɖo la, eva hiã azɔ be woaɖe asrafowo ƒe akpa aɖe ɖa le ɣetoɖoƒe gome eye woatsɔ wo ayi Ɣedzeƒe Ʋĩ kaba. Eye esia xɔ ɣeyiɣi.
  Edze abe Japantɔwo nɔ ŋu ɖom ɖe alesi gbegbe Soviettɔwo ƒe kadodowo keke tae kple woƒe ŋutete be woazã anyigbadzisrafowo ŋu ene. Le nyateƒe me la, Japan ŋutɔ ƒe amewo ƒe xexlẽme wu ame miliɔn alafa ɖeka, ne míexlẽ dukɔ siwo dzi woɖu le China kple Korea o. Eyata woate ŋu aɖo anyigbadzisrafoha si sɔ kple USSR, alo kple Third Reich ƒe ŋutetewo.
  Hlɔ̃biabia ƒe tsikɔwuame si nɔ Khalkhin Gol ɖu Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la ƒe seselelãme dzi. Eye naneke medi be woaɖe asi le USSR dome ƒomedodowo ŋu o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Hirohito nɔ mɔ kpɔm be Hitler awɔ ɣeyiɣia ŋudɔ eye wòagadze eƒe aʋawɔwɔ si tsi tre ɖe Bolsheviktɔwo ŋu gɔme, si aʋa si wowɔ kple Britain do kplamatse. Eye nukae USSR awɔ?
  Fuhrer la lé fu kɔmiunisttɔwo ya, gake le nɔnɔme sia me la, ebui be ele vevie wu na ye ɖokui be yeaɖe ye ɖokui ɖa le Britain ŋu eye yeaƒo asa na aʋawɔwɔ le akpa eve me. Germanytɔwo ƒe dzidzedzekpɔkpɔ le Libya, afisi Tolbuk dze anyi le, aʋawɔƒe si wogblẽ le Malta kple amedzidzedze le Egipte na mɔnukpɔkpɔ be woawu Britain nu kaba, eye woabɔbɔ Leo ɖe ŋutifafa me. Eye emegbe Wehrmacht-ʋua ƒe aʋawɔha sesẽwo aʋu tso ɣetoɖoƒe gome.
  Samuraitɔwo le ŋu ɖom ɖe esia ŋu, kpakple woawo ŋutɔ ƒe dzideƒo kple yameʋuɖoɖo sesẽ, si nye ƒudziʋawɔʋu gã aɖe si si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le.
  Fifia Zhukov kple Stalin siaa le nɔnɔme sesẽ aɖe me tom. Ðe afɔku mele eme be woaɖe asrafowo ɖa le ɣetoɖoƒe eye woatsɔ wo ayi ɣedzeƒe oa? Ðewohĩ lé esia ɖe te. Ðe Hitler ƒe asrafowo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ alea mado dziku oa? Le go bubu me la, Japan ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo ate ŋu ava zu tetekpɔ kple dziku si lolo wu na Kraut ƒomea.
  Aleke kee wòɖale o, nyɔnuvi siwo nye Ninja nye nyaʋiʋli sesẽ aɖe le aʋa ɖesiaɖe me. Eye fifia, wotsɔa alɔgbɔnukoko bubutɔe gena ɖe ɔfis si me aʋafiagãwo bɔbɔ nɔna hegblɔna lɔlɔ̃tɔe be:
  - Mia dometɔ kae hiã notsi yeye?
  Zhukov ƒo vi kple movidzɔdzɔ eye wògblɔ be:
  -Afikae nèkpɔ atsyɔ̃ɖoɖo mawo tɔgbe tsoe?
  Abosam si ƒe taɖa biã la dzi ha viviwo kple nutoa me Siberiatɔwo ƒe gbeɖiɖi be:
  - Stalin dɔmenyotɔ, nunyala la ayɔ mí be míava wɔ aʋa, eye le dzi teƒe la, dzomɔ̃ aɖe anɔ anyi!
  Blonde terminator la ɖo kpe edzi be:
  - Kɔkɔe kple kɔkɔƒe kple kɔkɔƒe... Dze agbagba ɖe míaƒe xeviwo ƒe dzodzo ŋu! Eye propeller ɖesiaɖe gbɔa ya - míaƒe liƒowo ƒe tomefafa!
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa biã la ʋãna nyuie eye wònɔa ʋuʋum kabakaba, eƒe ʋuʋu sesẽ be woalé na ame kuku dzro aɖe ko. Ku ƒe nugbugbɔgbugbɔ si wowɔna le kɔnu nu la kplɔe ɖo. Eye Zhukov ƒua tsi le drɔ̃e siwo me gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro le me. Sedede aɖe si tso asrafomegã dziŋɔ la gbɔ kplɔe ɖo be:
  - Eye azɔ, aƒetɔwo, mí katã le jeep la me, eye míadzro asrafowo ƒe ɖoɖowo me le dzɔdzɔme ƒe akɔnu.
  Aʋafiagã Stern, amesi ƒe dzedzeme le aʋadziɖuɖu ɖe Japantɔwo dzi le Manchuria me mede Zhukov tɔ nu o la dze agbagba be yeatsi tre ɖe eŋu be:
  - Gake menye nusi sɔ nenema gbegbe o...
  Abosam si ƒe mo biã la gbugbɔ nu na Stern ƒe nuyiwo, eye wòzi lãmeka ƒe nuwuwu dzi, hegblɔ be:
  - Ao, nye lɔlɔ̃tɔ... Èdi be yeawɔ lɔlɔ̃ nam, alo?
  Stern ƒoe ɖe enu be:
  - Ẽ, nyateƒee, ẽ!
  Abosam si ƒe taɖa biã la tsɔ ŋku ɖe ame mamlɛawo ŋu be:
  - Eye miawo hã? Le nyateƒe me la, lɔ̃ ɖe edzi be, vevietɔ wu la, èdi be yeayi dzɔdzɔme ƒe akɔnu kple nyɔnuviwo ahaɖa barbecue. Eyata mina míawɔ kaba esime wòle keklẽm eye eme kɔ!
  Nyateƒee, ŋutsu ɖeka pɛ hã mate ŋu atsi tre ɖe tetekpɔ sia tɔgbe ŋu o. Ne míagblɔ alɔ̃dɔdɔ ya o. Eye ninjas ƒe alɔ̃dɔdɔ sesẽ ŋutɔ, abe haidrodzin bɔmb ene. Edzɔna gɔ̃ hã nya aɖeke magblɔmagblɔe. Ne wotsɔ wò dɔ alɔ̃ to gege ɖe Ussuri-amegãxi sesẽ aɖe alo polar bear gbemelã aɖe ƒe atɔ me aʋawɔnu manɔmee me. Eye le nyateƒe me la, ame aɖee.
  Ninjawo sesẽ ŋutɔ eye gomenɔamesi sɔsɔe le wo si: nyɔnuwo sɔ gbɔ vie gɔ̃ hã wu ŋutsuwo, ale be amewuwu aɖeke mele ŋutsuwo dome o.
  Aʋafiagãwo meɖi zombie siwo woxe mɔ na kura o. Woko alɔgbɔnu geɖe eye aglotutu si gbɔna la dzɔa dzi na wo ŋutɔ. Le nyateƒe me la, nyɔnu nyuitɔwo kekeake le xexeame ƒe asilili wo nɔewo ŋu le wo lalam le ŋgɔ.
  Eye wotsɔ saŋkuƒoha aɖe gɔ̃ hã va dzɔdzɔme ƒe akɔnu be wòanye modzakaɖeɖe geɖe wu. Eyata le ame aɖewo gome la, aʋawɔwɔ li, eye le ame bubuwo gome la, dzidzɔ li. Le se nu la, dzidzɔkpɔkpɔ le aʋawɔwɔ me koe nye alakpanuwɔwɔ. Zhukov, amesi to dukɔmeviʋa kple Xexemeʋa Gbãtɔ siaa me la se esia gɔme abe ame bubu aɖeke ene o. Esia nye alakpanukpɔsusu ƒomevi aɖe le dzidzɔ si dona tso adzodada kple asrafoha ƒe gbolowo me ŋu. Gake aleke gbegbe wo katã hea amee nye si.
  Eye Lã Dzĩ la lé asi ɖe Zhukov ŋu. Zi geɖe la, dzodzro vɔ̃nae wònye le dzɔdzɔme nu, eye wòlɔ̃ ŋutsuwo ŋutɔ. Enyo, aleke nàwɔ agbe lɔlɔ̃ na Russiatɔwo ƒe aʋafia xɔŋkɔtɔ kekeake ɣemaɣi. Ao, matsɔ esia ake eɖokui gbeɖe o. Eye terminator si ƒe mo biã la nɔ Stern dzi. Teƒeɖoɖo gã aɖe ŋutɔ le aʋafia sia ƒe ta dzi, eyata mele be mɔnukpɔkpɔ si asu asiwò be nàɖe modzaka vie ya teti kplii la nato ŋuwò o. Le nyateƒe me la, edoa dzidzɔ na ame ŋutɔ be woakpɔ gome le Eros me kple lã wɔadã aɖe.
  Eye nyateƒe si wònye be ʋuɖolawo ƒe ha blibo aɖe kpe ɖe wo ŋu la nye nu tsɛ aɖe ko. Asrafoawo ano wein si me aɖi le tso tsigoe me eye womanyɔ gbeɖe o.
  Ta dzĩtɔa, kpakple Zhukov, xɔ glass la xoxo eye wodzi ha be:
  - Eye aʋa la gayi edzi ake, .
  Eye nye dzi tsia dzimaɖi le nye akɔta!
  Eye Lenin nye ɖekakpui ale gbegbe, .
  Eye sɔhɛ October le ŋgɔ gbɔna!
  Eye Leni nye ɖekakpui ale gbegbe, .
  Eye sɔhɛ October le ŋgɔ gbɔna!
  Nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo si dzoka xɔxɔ le fefewɔƒe ŋutɔ eye wòdze sigaret sisi gɔme to eƒe afɔ ƒuƒlu si le dzo dam la zazã me. Edze tugbe eye wòto vovo. Aʋafiagãwo ƒo nu kple gbe ɖeka eye wotsɔ woƒe ŋkuwo katã nɔ ŋku lém ɖe wo ŋu. Eye aʋawɔlawo ʋuʋu hetsɔ sigaret si wodo la ƒu gbe tso afɔ ƒuƒlu dzi va ɖo afɔ gbɔ. Abe kamedefefewɔla ŋutɔŋutɔwo katã ene la, womete ŋu nɔa te ɖe atama nu o.
  Gake ele bɔbɔe be woafe kple sigaret...
  Eye nàtsɔ sigaret si wodo ɖe wò afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo, si mevɔ̃na na dzoka xɔxɔwo o la dzi.
  Wotsɔ lɔlɔ̃ tia piknik teƒea. Nukpɔkpɔ dzeaniwo tso towo dzi, nyuie eye ŋdɔ ʋuna, le tɔsisi dzadzɛ aɖe xa. Eyata míetsɔ ha eve aɖewo ɖe asi, ale be míate ŋu ase vivi na haƒoƒo aɖewo. Ne míagblɔe tututu la, nyɔnuviwo ƒe dzi dzea eme, woɖea mɔ ŋutsuwo ƒe asiwo ka yewo eye wokpɔa dzidzɔ gɔ̃ hã le eme. Le goawo katã me la, aʋawɔlawo ƒe dzesi enye adãwɔwɔ le gbɔdɔdɔ kple agbenɔnɔ me.
  Wodze lɔlɔ̃nya suesuesuewo gɔ̃ hã ɖiɖi gɔme.
  Naneke meli si nya kpɔ wu lɔlɔ̃ o
  Ele abe Ɣe ene, si klẽna nyuie na amewo...
  Ɣeaɖewoɣi la, wotua dzidzedzekpɔkpɔwo ɖe ʋu dzi, .
  Eye wokuna le vevesese me, ɖeviwo gɔ̃ hã!
  
  Dzɔgbese ɖua dzi ŋutasesẽtɔe ale gbegbe ɣeaɖewoɣi, .
  Ne lã wɔadã vɔ̃ɖi la ɖu dzi vevie la...
  Mawu dzikutɔ la nekpɔ nublanui, .
  Nyae be eɖea ame siwo lɔ̃a ame la tso dzomavɔ me!
  
  Mexɔe se be nusianu anyo le xexeame, .
  Eye amewo adzo abe aŋutrɔ ene ayi Mars...
  Togbɔ be xexeame katã sesẽ ŋutɔ hã la, .
  Gake srɔ̃ dzeɖoɖo, xɔ dzinye se, enyo ŋutɔ!
  
  Mexɔe se be aleae míaƒe xexeame anɔ, .
  Míatu kɔmiunisttɔnyenye ɖo, le fefenya kple lɔlɔ̃ me!
  Le nyateƒe me la, Stalin ye nye nye trɔ̃, xɔ dzinye se, .
  Azi dziwò be nàzɔ le xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe ɖoɖo me!
  
  Le Russia la, sɔdola ɖesiaɖe nye ame dzɔtsu, .
  Ne edo mɔɖela ƒe ka gɔ̃ hã...
  Le mía gome la, xɔ dzinye se, Aƒetɔ la nye ɖeka ɣesiaɣi, .
  Eye Satana ƒe alɔgbɔnukoko nye ŋutasẽnuwɔwɔ dziŋɔ aɖe!
  
  Oo nye dukɔ kɔkɔe, .
  Melɔ̃ wò kple nye luʋɔ ŋutɔ!
  Amewo katã nye ƒome nyui aɖe nam, .
  Ŋusẽkatãtɔ la nawɔ mí ŋusẽkatãtɔ!
  
  Na tugbedzedze naɖu xexeame dzi dzonɔamemetɔe, .
  Eye nyɔnuvia alɔ̃ asrafo la...
  Afisi Yesu klẽna le dzadzɛnyenye me le, .
  Eye abosam ava, xɔ dzinye se, hlɔ̃biabia!
  
  Berlin avo tso futɔwo si me, .
  Japan adzo aflaga dzĩ la...
  Hakpanya la atso nye hakpanyawo me - .
  Dɔ sia nagazu dzodzro o!
  
  Viwò ku, mègafa avi o, dada lɔlɔ̃a, .
  Ɣeyiɣia ava, afɔ abe ŋutsu dzetugbe ene...
  Ɣeyiɣia de be ame aɖewo naku, .
  Ame bubu siwo le dziƒo le ha dzim!
  
  Wɔ nuteƒe na Stalin ƒe sededewo, .
  Ekema agbea ava zu mavɔ kple dzidzɔ...
  Drɔ̃ewo ava eme ŋutɔŋutɔ - .
  Kerubiwo tsɔe ɖe aʋalawo dzi yi mavɔmavɔ me!
  Eye ninja geɖe: ŋutsuwo kple nyɔnuwo siaa, kple ŋutsuvi Karas, le dzadzram ɖo xoxo na piknik. Fifia nu sue aɖe koe susɔ na wo be woawɔ amelélea eye emegbe wòanye...
  Gake edze abe ame aɖe si tso dɔwɔƒe tɔxɛa kpɔe be nane gblẽ ene eye wòdɔ asrafoha blibo aɖe si wɔa dɔ tɔxɛ aɖe ɖe Zhukov yome. Aʋawɔʋuwo gbɔna, siwo dometɔ aɖewoe nye T-34, kpakple ʋu siwo tsɔa amewo. Helikɔpta aɖeke meli haɖe o - womewɔ dɔwɔnu sia ƒomevi le ƒe 1942 me o.
  Enyo, ne dzre aɖe dzɔ la, ninjawo anɔ eme.
  Kplɔla la kɔ eƒe atitsoga ɖe dzi eye wòda aŋutrɔ si wó. Ne èkpɔe gbã la, edze abe atitsoga ƒe gavi sue aɖe ene, eye bɔmb kilogram ɖeka koe le eme. Gake tsɔtsrɔ̃ ƒe ŋusẽ gã aɖe le eme. Eyata pea ɖeka koe le gram ɖeka me le tsakatsaka si ninja la to vɛ me si te ŋu trɔa tsigoe alo mɔ̃ si tsɔa nu yia teƒe bubuwo. Eye emegbe wòwó, eye wòwóna le balia ŋutɔ gɔ̃ hã me.
  Aʋawɔʋu aɖe ge, wowó, eye woɖi aʋawɔʋu geɖe ɖe glikpoawo te. Tudada dzikutɔe dze egɔme eye ninja-awo yi edzi dze wo dzi. Manya wɔ be woazã atike vɔ̃ɖi na Soviet-srafowo o, eye Terminator nyɔnuvi siwo doa afɔ ƒuƒlu la zãa aʋawɔnu siwo wozãna tsã wu. Aŋe ɖaɖɛ siwo me aɖi le dzodzom le lae nye esi. Atsyɔ̃ɖolaawo tsɔ ya ƒo wo, eye tso ʋuʋudedi ɖeka me la, wowu asrafo wuieve blibo.
  Emegbe aʋawɔlawo tsɔa akplɔwo kple gazewo ƒua gbe, eye wozãa woƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔ ƒua gbe.
  Ahomya la dze egɔme. Aʋawɔla vivi siwo doa afɔ ƒuƒlu la va zu ku ƒe saŋkuƒolawo. Wowɔ ɣeɖuɖu aɖe si ƒudzidzodalawo wɔna le ati ŋu.
  Ta dzĩtɔa tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒo kpovitɔa ƒe ŋgonu, gbã eƒe tagbɔ eye wòdzi ha be:
  - Nyeme nye nublanuitɔ bug o...
  Nuwɔwɔ ɣi sue la tsɔ ƒoƒo ɖe eƒe afɔkpodzi ɖe eƒe ta eye wòyi edzi be:
  - Superninja menye bometsitsi o!
  Eye aʋawɔlaawo tsɔ woƒe afɔwo ƒu gbe ɖe dzi zi ɖeka henɔ ɣli dom.
  - Talentu ɣaɣlawo - woof, woof!
  Eye emegbe woƒe ŋkuwo klẽ. Eye ninja-awo da tu Soviet-srafowo tso atitsogawo me. Womete ŋu bɔbɔ ɖe gota gɔ̃ hã o. Woƒo aʋawɔʋuawo ƒu anyi hetɔ dzo wo, gake IL-2 si dze la wó enumake, eye aŋutrɔ si me kɔ.
  Ẽ, Japan ye nye esia, eƒe adzameʋakɔ dziŋɔ, si si sɔ kplii aɖeke mele o. Eyata aʋawɔlawo tsrɔ̃ asrafoawo, wotsɔa aŋe ɖaɖɛwo ƒua gbe kple woƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ, eye wozia asrafoawo dzi be woadze anyi ahaku le vevesese me.
  Aʋa la le to yim. Asrafo siwo tsi agbe tso ʋuɖoha la me la vɔ̃na ale gbegbe be wosina, eye aʋafiagãawo kpakple Zhukov dze nyɔnuvi siwo ƒe afɔ ƒuƒlu eye woƒe lãmekawo le la yome toɖoɖo.
  Esi asrafoha si woɖo taɖodzinu tɔxɛwo gblẽ nu le vevie ta la, ebia be woado ŋusẽ yewo. Gake kaka woaɖo afima la, ɣeyiɣi asu ninja-ha la si be woasi. Le nyateƒe me la, IL-2 wuieve dzea agbagba be yewoadze wo dzi tso yame, gake atitsoga ƒe gaviwo kple aŋutrɔwo ƒe tsidzadza doa go wo. Woda IL-2 ade gbãtɔawo ɖe anyi le sɛkɛnd ɖeka me, le ɖeka kple afã bubu megbe la, susɔeawo wó. Ninja siawo nye tudada kabakaba ŋutɔ eye wodaa tu pɛpɛpɛ. Woƒe aɖaŋu ɣaɣlawo li ƒe akpe geɖe eye wova de blibo.
  Woate ŋu awɔ nu geɖe. Eye woƒe ŋutetewo le asrafonyawo me wɔ nuku ŋutɔ. Le afisia la, ninja ƒe ŋgɔnɔla Nakasone ɖoa atitsoga ƒe gavi ɖe mɔ kɔkɔ aɖe dzi. Mete ŋu kpɔa taɖodzinua o, gake aʋawɔnu sue aɖe dze KV-2 ƒe ʋuƒoa dzi pɛpɛpɛ, eye ne egbã la, ana aʋawɔnuwo vuvu. Eyae nye be ninjawo ƒe ŋutetewo menye nu wɔnukuwo ko o.
  Eye mewɔ nuku o be aʋawɔla mawo tɔgbe wuieve te ŋu naa aʋakɔ blibowo ƒua du. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe asrafoha bubu va dze tu dzi eye wotɔ. Aʋawɔʋuawo mewɔ avu kple aŋutrɔawo o. Aʋawɔnuwo vuvu le ƒoƒoawo te, eye ɖeko Japan-ʋawɔlawo ko nu. Le nyateƒe me la, amesiawo nye ninjas - etsɔme aʋawɔlawo, amesiwo na naneke mate ŋu adzɔ o.
  Eye aʋawɔla dzetugbe eveawo siaa bla aʋafiagãawo ɖe woƒe sɔwo ƒe sɔtiwo ŋu xoxo. Woatsɔ wo ayi Japan. Gake ninjaawo ŋutɔ awɔ gbebiame kpui aɖe le mɔzɔzɔa me, eye woake ɖe amesiame ŋu vovototo aɖeke manɔmee.
  Alo, aleke kee wòɖale o, nusianu si hiã eye mehiã akpa o!
  Sɔ tɔxɛwo le Ninjawo si, woƒe duƒuƒu de ŋgɔ wu cheetah tɔ. Eyata dze agbagba nàɖo wo gbɔ. Gake ɖeko agbagba yeye si wodze be woadze IL-2 kple PE-2 dzi la hea nusiwo bu le Soviet-srafowo dome vɛ. Japantɔ siawo ƒe ŋusẽ sẽ ŋutɔ. Abe alesi wogblɔnɛ ene la, didiƒe ʋĩ ƒe seselelãme le wo si. Wometoa eme o, eye atitsogawo te ŋu ƒoa kilometa ewo. Le afima la, gɔmeɖose si to vovo vie le wo si le dɔ wɔm wu masɔmasɔ maɖinu. Eye ninja aʋawɔlawo ƒe nya ɣaɣla gã hã.
  Ke hã, se aɖewo li... Ninjawo menɔ Japantɔwo ƒe ŋusẽɖoɖoa me o. Esia tae womeva Khalkhin Gol o. Eye abe se ene la, wowɔa avu ɖe ga ta, alo ne ame ŋutɔ ƒe bubu ŋue wògblẽ nu le. Eyata woxe fe ɖe Zhukov kple eƒe dɔwɔƒegã léle ta, eye menye nyateƒee wònye be aʋawɔla makpɔmakpɔawo alɔ̃ be yewoakpɔ gome le dɔwɔwɔ si kplɔe ɖo me o. Bubudedeameŋu ƒe se aɖe li si xe mɔ ɖe subɔsubɔdɔwo wɔwɔ na Japan dziɖuɖumegãwo ɖokuitɔmadimaditɔe nu. Ne menye nenema o la, anye ne naneke masusɔ le Amerika o.
  Gake aʋawɔla si ƒe taɖa biã la kple exɔlɔ̃ si ƒe taɖa le ɣie la kpɔa dzidzɔ ɖe avuwɔwɔ ŋu ŋutɔ. Eye edi be kplɔ̃ɖoƒea nayi edzi. Ninja nenie le wo katã me? Habɔbɔ sia mewu alafa eve o, enye nya ɣaɣla eye Japantɔ siwo si ŋutete le wu eye menye ɣesiaɣie wotiaa wo be woanye sukuviwo koe tiaa. Nyateƒee, aleke kee wòɖale o, ele be Japantɔwo ƒe ʋu ƒe tsakatsaka aɖe nanɔ gɔmeɖeɖe ɖesiaɖe me, eye wobia be woadze etɔxɛe.
  Woƒe habɔbɔa kpe asi ɖe Port Arthur xɔxɔ ŋu, eye woxɔ Vysokaya Toa, si to esia me tsrɔ̃ Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo. Gake fifia anyigba la ɖo Hirohito gbɔ. Ele be wòatsɔ sededewo kple sika ana ninja-awo.
  Eye le Russia, vevietɔ le Siberia la, sika kple daimɔnd sɔ gbɔ ɖe afima. Eyata ne edze edzi la, nane anɔ anyi si míana le etsɔme.
  Gake Ni San kple Nu San ɖoe be yewoawɔ avu femaxee, le Japan Gã la ta.
  Esi Stalin se nu tso Georgy Konstantinovich Zhukov kple eƒe dɔwɔlawo katã léle sesẽe ŋu la, edo dziku vevie eye wòdo dziku. Aŋɔ siwo tso pɔmpia me gɔ̃ hã ge dze Beria dzi - wogblɔna be mèŋe aɖaba ƒu abosam ɖa o.
  Lavrentiy ɖe eɖokui fia be:
  - Esia nye ninja gãtɔ kekeake. Woƒe ŋutetewo de ŋgɔ sã wu amegbetɔwo!
  Stalin ƒo nu tsi tre ɖe adzamekpovitɔwo ƒe tatɔ ŋu be:
  - Eyata? Eva dze be woate ŋu alé nye hã adzoea?
  Beria keke eɖokui ɖe enu le mɔ gbegblẽ nu eye wòdo ɣli be:
  - Mɔ aɖeke meli o, Wò Aƒetɔ! Míenɔa ŋudzɔ ɣesiaɣi!
  Stalin tsɔ eƒe asi ƒo Dukɔa ƒe Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔla.
  - Kpɔ Lavrenty ɖa... Nukae adzɔ ɖe dzinye, maɖe wò ta ɖa!
  Adzamekpovitɔwo ƒe amegã dzi Russiatɔwo ƒe dukɔmeviha aɖe kple dzidzɔ be:
  - Wodzim mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe. Eye maku mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe! Ne megbã ta la, mablae ɖe alẽvi ƒe ta ŋu!
  Aʋafiagã la do alɔ Beria:
  - Oops, oops... Evea nya viviwo, míado le aɖaʋawɔƒea kpuie - nusianu anyo!
  Zhukov ƒe bu nye nu gã aɖe si bu. Eye esi wolée la, mama do mo ɖa le ŋgɔgbe. Stalin ɖo Voroshilov si wòlɔ̃na wu la be wòanye Ɣedzeƒe Ʋĩ ƒe asrafowo ƒe amegã yeye. Ele be míana wòaɖɔ eɖokui ɖo na Finland dɔwɔƒea.
  Gake ɖoɖo ma tɔgbe va zu nusi medze ame ŋu o. Voroshilov do ɣli geɖe, etu afɔ eƒe afɔwo, gake ewɔ nu zitɔtɔtɔe eye wòwɔ nu si mesɔ o. Vevietɔ la, ekplɔ asrafowo va aʋa me le akpa aɖewo, eye wòɖe mɔ na Japantɔwo be woazã woƒe xexlẽme si de ŋgɔ wu la nyuie ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, samurai-ʋuwo, kple woƒe kpekpeme katã, va zu esiwo woate ŋu azɔ eye woate ŋu ato wo me, si womate ŋu agblɔ tso KV kple Soviettɔwo ƒe ʋu siwo ŋu tasiaɖamfɔwo le ŋu o.
  Abe alesi wòva dzɔe ene la, gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖeke menɔ aʋawɔʋu si wotsɔ ŋkɔ na Klim Voroshilov ŋu o wu asrafomegã si ƒe nu léa dzi na ame, gake edo xoxo akpa eye mebi ɖe aʋawɔɖaŋu me o.
  Zi geɖe la, Stalin mewɔa nyametsotso siwo ŋu wonya nu tsoe wu o, eye wòɖoa ŋu ɖe eƒe dzɔdzɔmeŋutetewo ŋu wu eŋutinunyalawo ƒe aɖaŋuɖoɖowo. Japantɔwo te ŋu da asrafowo ɖe anyigba eye woxɔ Kamchatka katã kloe. Negbe Petropavlovsk-Kamchatsky koe mele eme o. Gake woxe mɔ ɖe du sia nu keŋkeŋ abe Vladivostok ene. Gawu la, samurai siwo nɔ ʋuʋum ɖo ta dziehe gome la nɔ tetem ɖe Magadan ŋu xoxo.
  Eyata ɣedzeƒeʋakɔa, si to vovo na akɔntabubuwo kple Soviettɔwo ƒe aʋafiagãwo ƒe kakaɖedzi si gbɔ eme la, yi edzi nɔ ɖiɖim.
  Nuwo menɔ dzedzem nyuie na dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii hã o. Ne míagblɔe tututu la, Britain ƒe hadɔwɔla vevitɔ, United States, medi be yeage ɖe aʋaa me haɖe o, eye esi Wehrmacht ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo nɔ dzidzim ɖe edzi la, ɖeko woƒe didia gbɔdzɔ.
  Schellenberg ye xɔ Dulles ƒe amedzro. United States ƒe adzamekpovitɔwo ƒe dɔwɔƒea ƒe amegã dze abe avu si woƒo ene. Klẽ alo kakaɖedzi tsãtɔ aɖeke meli o.
  Nyateƒee, Amerika bu eƒe anyigbamama ƒe afã kple edzivɔ xoxo eye wònɔ gegem ɖe aʋli me. Le nyateƒe me la, ganyawo ƒe ŋutete, alo adzɔge tso Europa gbɔ, alo United States ƒe atsiaƒuwo meɖee o. Eye nusianu, abe alesi wogblɔnɛ ene la, yi dzomavɔ me.
  Dulles, si bɔbɔ nɔ anyi, ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Míelɔ̃ ɖe ŋutifafa ƒe ɖoɖo ɖesiaɖe dzi, ne nya sia mele eme o: tsɔ ɖokuiwò na!
  Schellenberg ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii le susu me be:
  - Eye le alakpadada ta la, ɖe nèle klalo be yeayi edzi atsɔ United States ade fukpekpe dziŋɔwo tea?
  Dulles ƒo nu kple hũɖeɖe vevie. Wotɔ vie si tea ame ɖe anyi. Emegbe Amerika teƒenɔla la dze agbagba be yeagblɔ kple gbe si fa wu be:
  - Míele klalo na ŋutifafa ƒe nɔnɔme ɖesiaɖe kple ɖokuitsɔtsɔna ŋutɔŋutɔ, ne womewɔe le se nu o ko!
  Schellenberg ko alɔgbɔnu dzikutɔe eye wòde dzesii be:
  - Fuhrer la te tɔ ɖe edzi be yeatsɔ ye ɖokui ana! Esiae nye eƒe nɔnɔme si hiã vevie! Eye le se nu la, Adolf Hitler medina kura be yeatrɔ yeƒe nyametsotsowo o!
  Dulles tsɔ eƒe abɔta eye wòbia kpoo be:
  - Ðe nèka ɖe ame ŋutɔ ƒe dedienɔnɔ dzi na amegãwo kple Trumana?
  Schellenberg ko alɔgbɔnu eye wòɖo ŋku edzi be:
  - Ɣeaɖeɣi la, Truman gblɔ be: ne Germany ɖu dzi la, míakpe ɖe Russia ŋu, ne Russia ɖu dzi la, míakpe ɖe Germany ŋu... Eye mina woawu wo nɔewo ɣeyiɣi didi si woate ŋui! Eyae nye be Truman nye ame manyanu dzetugbe aɖe! Eye míehiãe, mi ame manyanuwo!
  Dulles ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  - Madze agbagba aƒoe ɖe Truman kple ame mamlɛawo nu be woatsɔ wo ɖokui ana na aʋadziɖula ƒe nublanuikpɔkpɔ! Le ame susɔeawo gome la... Aleae wòawɔe! Eyae nye be medi be magblɔ be míele klalo be míaxɔ Germany dukɔmevinyenye!
  Schellenberg de dzesii sesĩe be:
  - Ele be woakpɔ nuteƒewɔwɔ na Germany gã la kokoko!
  Dulles ʋuʋu eye wòbia be:
  - Ðe teƒe aɖeke meli na United States ƒe asitsalawo le xexeame ƒe ɖoɖo yeyea me oa?
  Schellenberg gblɔe anukwaretɔe be:
  - Nu ka ta? Anɔ anyi! Àzu Third Reich ƒe ganyawo ƒe kpeɖeŋutɔ.
  Eye ànye nane abe dutanyigbadziɖuɖu ƒe bourgeoisie ene.
  Dulles de dzesii le susu me be:
  - Ne wokpɔ kesinɔnuwo ta la, ekema kapitalisttɔwo alɔ̃ faa ade asi ete na wò!
  Schellenberg ko alɔgbɔnu eye wògblɔ kpee be:
  - Àte ŋu adidi dɔwɔŋkekea ɖe edzi eye nàwɔ dɔwɔlawo ŋudɔ sesĩe wu.
  Wotɔ vie. Slav nyɔnuvi eve ge ɖe eme. Blouse siwo me kɔ kple awu kpui siwo me kɔ koe wodo, afɔ ƒuƒlu. Wotsɔ klosaloze gã aɖe si me wein, goose si wotɔ dzoe, haƒoƒo si wofli kple axadzinuɖuɖu aɖe le vɛ.
  Schellenberg gblɔ be yeaɖu numeɖenu aɖe. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, etsɔ eƒe asi da dɔlanyɔnua ƒe klo ƒuƒlu si ƒe ŋutigbalẽ biã la dzi. Ẽ, ŋu kpem vie, gake nyemetsi tre ɖe eŋu o.
  Nyɔnuvi bubu aɖe si nɔ to ɖom dzesi aɖe si tso Schellenberg gbɔ la bɔbɔ nɔ anyi kple Dulles. Amerikatɔa wɔ abe ɖe mede dzesii o ene. Germanytɔwo ƒe nyatakakaxɔlawo ƒe amegã ƒo nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu, si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, si me lãmekawo le, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Eye gbolowɔwɔ ava zu se le miaƒe dukɔa me, mahiã be nàvɔ̃ agbenyuinɔnɔ ƒe kpovitɔwo o. Eye le nyɔnuviawo gome la, anya wɔ vɔvɔ̃manɔmee... Gake blɔtɔwo ya asesẽ!
  Dulles ɖo eŋu kpuie be:
  - Nyeme nye blɔ o!
  Schellenberg ko alɔgbɔnu hedo susu ɖa be:
  - Eyata se le ɖokuiwò me! Kluvie wònye eye gome mele esi be wòagbe o!
  Dulles do asi ɖa hede dzesii be:
  - Esia aɖi nya xoxo aɖe, gake nyemenye nyɔnuvi o!
  Schellenberg ʋuʋu ta be:
  - Gake dzodzro... Èle dzidzɔ ma tɔgbe xɔm le ɖokuiwò si! Nyɔnu lɔ̃la nyenye nye dzidzɔ gã aɖe!
  Dulles lé ŋku ɖe nyɔnuvia ŋu. Blonde, slim, curvy. Blouse la meɣla eƒe nowo ƒe nɔnɔme kple ŋutilã si blea ame o. Afɔawo le ƒuƒlu, woklɔ wo nyuie, ke le afɔkpodziwo ŋu vie, gake wonya kpɔ ŋutɔ. Nyɔnuvi si nèdi vevie be yeawɔ atuu na ye ahaka asi eŋu.
  Gake Dulles nye nyatakakaxɔla bibi aɖe eye wònya alesi wòaɖu eɖokui dzii. Gawu la, menye nyateƒee wònye be womaɖe fotoe o.
  Schellenberg tsɔ eƒe asiwo ɖo subɔvi nyɔnuvia ƒe akɔta. Eƒo nu kple dzidzɔ. Edze abe edzɔ dzi nɛ esime ɖekakpui aɖe si dze tugbe vie la ka asi eƒe akɔta ene. Alo enɔ ewɔm abe ɖe wònɔ nu wɔm aɖaŋutɔe ene. Gake Schellenberg mekpe ŋu kura o.
  Dulles gblɔ kpuie be:
  - Woɖu Amerikatɔwo ƒe aʋalɔgo siwo wu alafa eve dzi eye wolé wo. Gake aʋalɔgo kple asrafoha alafa blaatɔ̃ bubuwo hã le mía si. Togbɔ be Amerika awɔ aʋa kokoko hã... Le New York la, Yudatɔwo ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi nu sẽ. Yudatɔwo kple amesiwo nɔa te ɖe wo dzi ye di be yewoawɔ aʋa vaseɖe nuwuwu. Eyata... Enyo, kɔmiunisttɔwo hã, wodi be yewoawɔ avu!
  Schellenberg tsɔ ŋku ʋuʋu ayetɔe be:
  - Mese be miaƒe nyɔnuvi atɔ̃ tso Russia va. Amesiwo wɔa avu nyuie ŋutɔ. Wogblɔa xotutuwo tso wo ŋu.
  Dulles ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye wowɔa xotutuwo tso wò Friedrich ŋu, kpakple ame ene xɔŋkɔawo hã. Le nyateƒe me la, zi geɖe la, nu ŋutɔŋutɔ kple drɔ̃ewo toa vovo!
  Schellenberg ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Dze agbagba nàna woalé nyɔnuvi siawo agbagbee!
  Dulles ʋuʋu ta be:
  - Míana dzidzɔ sia wò!
  Le ema megbe la, Schellenberg kple Dulles klã. Nya aɖeke megali woagblɔ wu ema o.
  Schellenberg ƒo nyɔnuviawo, eye wòtsɔ lãvi ƒe vivisese si le dzoxɔxɔ me ƒe vivisese na lãwo ƒe dzodzro. Wodo ɣli abe ha ene...
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Hitler ŋutɔ nɔ modzaka ɖem kple aʋawɔlawo ƒe aʋa bubu.
  Nyɔnuviawo nɔ avu wɔm, ene le akpa ɖesiaɖe. Awudziwuiwo koe aʋawɔlawo do, siwo wotsɔ ami ɖo eye wotsɔ lãgbalẽ wɔe.
  Nyɔnuviawo ɖɔ li wo nɔewo, eye wotsɔ dzoka xɔxɔwo ƒu gbe ɖe woƒe afɔ ƒuƒluwo te. Fuhrer la nɔ esia kpɔm ɖekae kple gbolo etɔ̃, siwo wòtsɔ ŋugbledede ƒo asi na wo. Esi Fuhrer la mete ŋu nye ŋutsu tututu o ta la, ekpɔa dzidzɔ ɖe ʋu kple funyafunyawɔwɔ ame ŋu. Fuwɔame nyɔnu dzetugbewo koŋue dzɔa dzi nɛ.
  Eye Hitler wɔ esia, kple ameɖokuiŋlɔ be vɔ̃ɖitɔe. Eye emegbe nyɔnuviawo dometɔ ɖeka dze anyi, eye yi ƒoe. Ameyibɔ aʋawɔlaawo tsɔ akaɖi tɔ dzo eƒe afɔkpodzi. Nyɔnuvia ʋuʋu eye wòzi ɖoɖoe tegbee. Eyata le fasitɔwo gome la, modzakaɖeɖee wònye.
  Fuhrer-ʋua ƒe susu nɔ aʋa la ŋu vie. Eva zu ame si bua nuwo ŋu nyuie.
  Esi Nazitɔwo ƒe xexlẽme gbãtɔ ŋlɔ "Nye Avuwɔwɔ" la, ekpɔe be United States ƒe futɔ sesẽtɔ kekeake na Germany. Eye medi be maƒo asa na aʋa ma tɔgbe. Gbã la, Hitler di be yeabu eŋu be yeatsɔ nubabla aɖe adze USSR dzi. Germany, le dzɔdzɔme nu la, Poland, Italy, ne anya wɔ la, Britain, Japan anyo ŋutɔ. Ðewohĩ etsɔ France, Hungary, Romania, kple dukɔ bubuwo gɔ̃ hã ƒo ƒui.
  Fuhrer ŋutɔ mexɔ Germanytɔwo ƒe ŋusẽ dzi se ŋutɔŋutɔ kokoko o, be woɖoe be Germany nazu dziɖuɖumegã. Eyata eƒe ɖoɖowo mebɔ o wu: be yeakpɔ viɖe tso USSR si gbɔdzɔ vie le ƒe blaeveawo me, eye yeaxɔ anyigbawo ƒe akpa aɖe le afima.
  Togbɔ be gbã la, ehiã be woaxɔ ŋusẽ le Germany hã. Ƒe 1928 ƒe tiatiawɔblɔɖe mena fasitɔwo ƒe akɔdadaa ƒe alafa memama etɔ̃ gɔ̃ hã o. Edze abe drɔ̃e aɖe koe ŋusẽ nye ene. Gake emegbe Nazitɔwo ƒe habɔbɔa ƒe nukunuwo, amesiwo doa alɔe ƒe kpekpeɖeŋu, kple Hitler ƒe nuƒoƒo ƒe ŋutetewo na nusi me susu le kloe do tso eme. Hitler ɖu dzi... Togbɔ be enɔ kpododonu ƒe agbo nu hã.
  Eye ewɔ nusi wu alesi atikemawɔlawo nɔ mɔ kpɔm na. Fuhrer la medo nusi wòte ŋu va eme emegbe gɔ̃ hã ƒe ŋugbe o. Eye ame ŋkutawo xɔe se be xexeame dzi ɖuɖu nye nusi mate ŋu adzɔ o.
  Fuhrertɔwo kpɔ dzidzedze, eye esia ƒe akpa aɖe tso vɔvɔ̃ na kɔmiunisttɔwo kple USSR gbɔ. Wodi be yewoazã Germany atsɔ atsi Bolshevism nu. Edze abe nu bubuwo hã nɔ anyi siwo ŋu woabu ene. Germanytɔwo ahe chestnutwo ado goe le dzoa me, eye susɔeawo, si wɔ nuku ŋutɔ, ama aboyonuawo. Fuhrertɔwo te ŋu ƒã nukpɔsusu sia ɖe ame mamlɛawo me. Esia tae wòte ŋu xɔ nuto si me asrafowo mele o eye wòwɔ Austria ƒe Anschluss gɔ̃ hã. Eye emegbe aʋadziɖuɖu aɖe va le Munich. Sudetenland va zu Germanytɔwo, eye le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, Klaipeda trɔ gbɔ.
  Fuhrertɔwo ge ɖe dzidzɔkpɔkpɔ me vie, ɖewohĩ ne wobu tame nyuie wu la, mele be woawɔ kaba axɔ Czech Republic hafi o. Nukatae nàɖi gbɔ wò hadɔwɔlawo nenema? Gake mebu akɔnta vodadatɔe. Emegbe nuwo meva yi nyuie le Poland hã o. Le afisia la, gbã la, Yudatɔwo tsɔ aʋawɔnuwo, wobia be woadzudzɔ gaviawo ƒoƒo sesĩe le Germany. Eye Fuhrer la gabu akɔnta vodadatɔe to ɖoɖowɔwɔ ɖe kristalo hɛwo ƒe zã ŋu me.
  Mɔkpɔkpɔ na Germany menyo o. Esi aʋalɔgo blaasieke koe nɔ esi, eye wo dometɔ ade koe nye aʋawɔnu siwo mesẽ o ta la, ayi aʋa kple xexeame ƒe akpa gãtɔ.
  Le Poland gɔ̃ hã me la, Germanytɔwo dze abe ɖe wogbɔdzɔ vie ene. Tu kple bɔmb mesɔ gbɔ o. Germany mesu te tututu na aʋawɔwɔ o. Eyata Fuhrer ɖoe be yealɔ̃ ɖe Stalin ƒe aɖaŋuɖoɖo si nye be woawɔ nubabla aɖe dzi. Togbɔ be le gɔmedzedzea me la, ɖoɖowo to vovo kurae nɔ esi hã.
  Le goawo katã me la, ɖewohĩ Fuhrer la menye nunyala boo o ke boŋ enye dzɔgbenyuitɔ. Afɔku gã aɖe nɔ nyametsotso si wowɔ be woadze Poland dzi la me. Ðeko Franseawo kple Eŋlisiawo ƒe mamã alafa ɖeka ewo agbã Germanytɔwo ƒe mamã blaeve vɔ etɔ̃ siwo le Ɣetoɖoƒedukɔwo me.
  Gake esia medzɔ o. Dzɔgbenyuiɣletivi aɖe nɔ keklẽm ɖe Germany dzi. Nukunu aɖe dzɔ, dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii la to ɣeyiɣia me. Woɖu Poland dzi kabakaba abe alesi Germanytɔwo ƒe tu sɔ gbɔ ene. Emegbe Dukɔ Siwo Bla Nu la na ɣleti geɖe Germany be wòadzra ɖo.
  Germanytɔwo kpɔ dzɔgbenyuie esime aʋa si wowɔ kple Finland dze egɔme. Stalin mete ŋu kpɔ dzidzedze kabakaba o eye wòtsi anyi. Ŋutifafa ƒe mɔkpɔkpɔwo do mo ɖa. Ame geɖe ƒo nya ɖe Hitler nu eye wodo susua ɖa be wòaɖo seɖoƒe na eɖokui le nu sue aɖe ko me. Eyae nye be woagbugbɔ ƒe wuienelia ƒe liƒowo aɖo anyi le ɣedzeƒe gome, eye woana Poland nadze abe ɖokuisinɔnɔ ene.
  Dukɔ Siwo Bla Nu gɔ̃ hã ɖee fia be ɖewohĩ yewoatrɔ ayi dukɔ siwo dzi woɖu ƒe nya la gbɔ.
  Gake Fuhrer la gbe nusianu mlɔeba eye wòdze aʋa sesẽ aɖe wɔwɔ gɔme. Denmark tsi tre ɖe eŋu ŋkeke ɖeka, wolé Norway kaba eye wogblẽ nu suetɔ kekeake.
  Eye emegbe nusi fa wu, si nye alesi woɖu nubabla ƒe asrafoha siwo de ŋgɔ wu dzi nukutɔe. Gamenɔla miliɔn ene, aʋalɔgo alafa ɖeka blaatɔ̃ ƒe aboyonu. Mainstein kple Hitler ƒe ɖoɖo si me nunya le. Eye le dzɔgbenyui ƒe ʋuʋu si mebɔ o me la, Germanytɔwo ate ŋu abu nyateƒe hafi. Aʋawɔʋu siwo sɔ gbɔ wu zi gbɔ zi eve, afɔzɔlawo kple tu geɖe nɔ Dukɔ Siwo Bla Nu la si.
  Gake ɣletivi si le dziƒo kɔkɔ la do alɔ Third Reich... Nyateƒee, nuwo meva yi nyuie le Britain o. Ŋutifafa aɖeke meli o, aʋadziɖuɖu aɖeke meli o! Yameʋuʋu ƒe amedzidzedzea do kpo nu. Hitler ŋutɔ se eya ŋutɔ ƒe agbanɔamedzi gɔme. Ehiã be woadzi yameʋuwo wɔwɔ ɖe edzi, ke menye be woada bɔmb ɖe du siwo me ŋutifafa le dzi o, eye woatsɔ aʋafia si me susu le wu.
  Menye nusianue wowɔ tsɔ wɔ ɖoɖo ɖe anyidzedzea ŋu o. Eye mɔnukpɔkpɔ hã nɔ anyi be woaɖu dzi. Eŋlisiawo ƒe Tɔdzisasrã menye xaxa gã aɖeke kura o, ke boŋ tɔdziʋu gɔ̃ hã ate ŋu aɖu edzi. Ne ɖe Fuhrer-ʋua ɖe ŋusẽ kple ɖoɖowɔwɔ blibo fia ɣemaɣi la, anye ne Britain dze anyi le ƒe 1940 me. Eye esia ana Xexemeʋa Evelia nawu enu kaba.
  Gake Fuhrer la, ʋuunyatɔe la, mete ŋu wɔ dɔa ɣemaɣi o. Gɔmesese siwo me nunya le ƒe gbɔgbɔ bu nɛ, eye eƒe dzɔgbenyui ɣletivi la nu fa.
  Emegbe Hitler te dzimaɖitsitsi vevie ɖe USSR ŋu. Stalin ƒe asrafowo ƒe dzadzraɖo siwo dze ƒã la mate ŋu ana amewo navɔ̃ o. Aʋawɔʋu gbogbo aɖewo, dɔwɔnu bubuwo, tu, yameʋuwo. Esiawo katã tsi dzi na Fuhrer la.
  Eyata le esi teƒe be woawɔ aʋa sesẽ kple Britain eye woadze Afrika dzi la, afɔɖeɖe siwo me dzi afã kple afã le kplɔe ɖo. Eye le afisia la, Fuhrer la wɔ vodadawo. Ehiã be woado aʋawɔnuwo wɔwɔ ɖe ŋgɔ wòade edeƒe. OKW ka nya ta wòde pɛpɛpɛ be aʋawɔʋuwo ƒe hatsotso blaetɔ̃ vɔ ade hiã hafi woate ŋu axɔ USSR. Gake wuiade koe woma. Ðoɖo "Barbarossa" nye tsatsadada dzadzɛ: amedzidzedze kple aʋawɔʋu kple yameʋu siwo mesɔ gbɔ zi gbɔ zi ene o nye afɔku si wua ame.
  Gake Hitler bu nyateƒe si wònye be womena hehe Asrafoha Dzĩ la be wòaʋli wo ɖokui ta o kloe ŋu. Eye ɖeko wofiae be wòaƒo futɔ si le eƒe anyigba dzi. Eye nukae? Akɔntabubua sɔ! Esi Soviet-srafowo medzra ɖo ɖe ametakpɔkpɔ ŋu o ta la, woge ɖe zewo me, eye wogbã wo hegbã wo. Wonya gamenɔlawo ɖa. Gake ŋusẽ boo aɖeke menɔ Germanytɔwo si o. Ahomya ƒe asrafowo gɔ̃ hã mesɔ gbɔ o. Wotsɔ yameʋu eve ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me gɔ̃ hã.
  Míeɖo Moscow, míelé Donbass, eye míexe mɔ na Leningrad. Gake ŋusẽ menɔ wo si be woaxɔ fiadu la o, eye dzomeŋɔli si woƒo fi de la va xe mɔ na wo. Mɔ̃memi si le dzokpe dzi, le vuvɔ ta, gblẽna zua nu suesuesue siwo mate ŋu atɔ dzo o. Eye Germanytɔwo xɔe ɖe aɖuwo me!
  Eye emegbe Japan ge ɖe aʋa la me kple United States. Ele be mado alɔe. Eye woƒo Rommel ƒe asike le Afrika. Dzomeŋɔli si nye blaene vɔ ɖeka kple blaene vɔ eve la va zu nublanuinya ale gbegbe. Gake... Gake Japantɔwo kpɔ dzidzedze gã geɖe. Eye kele he aʋadziɖuɖu yeyewo vɛ na Wehrmacht. Eye vevietɔ wu la, Hitler se gbɔgbɔ yeye aɖe le eɖokui me, eye wòva zu ɖoɖowɔla bibi aɖe. Ete ŋu ƒo Germany kple anyigbamama siwo woxɔ la nu ƒu vaseɖe seɖoƒe, eye wòdzi aʋawɔnuwo wɔwɔ ɖe edzi.
  Eye tso ɣemaɣi la, nusianu te nyonyo. Fifia Amerika le gegem ɖe Third Reich ƒe afɔ nu.
  Hitler na dzesi aɖe... Fifia ŋutsuviawo le avu wɔm. Azɔ hã, akɔtawuwo ɖeɖeko dodo. Eye ʋukɔkɔɖi ƒe avuwɔwɔ sia tɔgbe.
  Fuhrer la melɔ̃a nuƒoƒo ɣeyiɣi didi akpa o. Eteƒe madidi o ava zu xexeame dziɖula. Napoleon, alo Genghis Khan, alo Tamerlane siaa mekpɔ dzidzedze alea o. Esia medzɔ do ŋgɔ na Hitler o, eye anɔ eme be madzɔ le eƒe megbe o! Nukunu ŋutɔŋutɔ aɖe dzɔ.
  Wokɔ dzoka xɔxɔwo ɖe ŋutsuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu te. Be wòana wòase veve na wo wu. Ŋutsuviawo kpe fu, eye Hitler hã se vivi na fukpekpea. Evivina ŋutɔ ne àte ŋu aƒo ŋutsuviwo. Eye Fuhrer la ko alɔgbɔnu eye wòɖe eƒe vampire asikewo ɖe go. Ewɔ funyafunya ame geɖe eye wòdo wo ɖe teƒe bubu. Eye wo dometɔ nenie wotɔ dzoe agbagbee?
  Hitler ŋutɔ tɔ dzo ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo. Elɔ̃a akaɖi si wodo la léle ɖe nyɔnuviwo ƒe no ƒuƒluwo ŋu. Tsɔ dzoa to nyɔnu ƒe afɔkpodzi gogloawo dzi.
  Zã funyafunyawɔwɔ ame vɔ̃ɖitɔ kekeake. Eye nusi Hitler mezã o... Eye dzo kple dzoxɔxɔ, ka si wotsɔ lãgbalẽ wɔe, kple kɔsɔkɔsɔ siwo biã tso dzoxɔxɔ ta.
  Fuwɔame vɔ̃ɖitɔ kekeake... Ne wotɔ dzo nyɔnuvi dzetugbewo agbagbee... Eye aɖaʋatɔ si ƒe aɖatsi le kpuie la lɔ̃a nusiawo katã.
  Hitler lɔ̃ funyafunyawɔwɔ amewo ƒe ɖoɖoa... Ekpɔa dzidzɔ ŋutɔ le aŋe dzodzoewo kuku le nyɔnuviawo ƒe ɖa te, vevietɔ woƒe afɔbidɛwo te. Eye nàtsɔ asibidɛ dzodzoewo agbã wò asibidɛwo.
  Woɖu fewu le Hitler ŋu le Germany, eye eva hiã be Fuhrer si ava va la nado dzi le ŋukpe geɖe me le eƒe tsatsalawo ƒe agbe me le Vienna. Esia na wòfa tu eye wòwɔ ŋutasẽla ŋutɔ. Ne míagblɔe tututu la, menye vuvɔ o, ke boŋ ŋutasẽnuwɔwɔ dzikutɔe. Dziku geɖe nɔ Hitler ŋu ale gbegbe be fuléle va do dziku ŋutɔŋutɔ.
  Esia na Fuhrer-ʋua te ŋu ɖu aʋawɔlawo dzi. Ahomya ƒe asrafo siwo ƒe mo wɔ yaa wu la ɖo to Hitler, eyata wose eƒe magnetizm kple fuléle wɔnuku la le wo ɖokui me.
  Hitler tsɔ eƒe dzomavɔ ƒe ŋusẽ te ame ɖe to. Mewɔ nuku o be Stalin gɔ̃ hã nɔ vɔvɔ̃m na Fuhrer la. Mevɔ̃nɛ eye medea bubu eŋu.
  Le nyateƒe me la, Hitler ɖo dze kple dzomavɔ me gbɔgbɔwo, amesiwo na ŋusẽ si mexɔ se o. Ameawo ɖo to Fuhrer la. Asrafowo kple dzɔgbenyui ƒe aʋalawo siaa ɖo to. Aʋadziɖuɖuwo kplɔ wo nɔewo ɖo. Aʋadziɖuɖu siwo Genghis Khan gɔ̃ hã menya o. Australia gɔ̃ hã va zu Germanytɔwo ƒe nuto. Eye nuto gbogbo aɖewo hã.
  Hitler tsɔ eƒe abɔta - afikae wòayi le USA yome? Wòwu USSR nu? Alo aƒo Japan? Ɣe si le dodom ƒe Anyigba xɔ anyigba geɖe akpa. Gake le go bubu me la, manya wɔ be woawɔe Japan ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee fifia o. Eye ale Fuhrer la ɖe mɔ na eƒe kpeɖeŋutɔ si ƒe ŋkuwo le kpuie la be wòalolo akpa. Hitler ƒo nu kple dziɖeleameƒo gɔ̃ hã be: nukatae eƒe tagbɔ gblẽ nenema gbegbe ɖo? Ðe woɖe mɔ na Japan be wòaxɔ anyigba gbogbo ma gbegbea? Le go bubu me la, aʋawɔha evelia ʋuʋu kple Japan ye zi Stalin dzi be wòalɔ̃ ɖe aʋawɔwɔ nutsitsi dzi, si na wòte ŋu gbã Britain.
  Eyata le esi teƒe be Fuhrer-ʋua nawɔ aʋa le akpa eve la, etrɔ ɖe Britain ɖeɖeko ŋu. Eye ete ŋu ɖu edzi le ɣeyiɣi kpuitɔ kekeake si wòate ŋui me. Eyata tetekpɔ gɔ̃ hã menɔ Stalin si be wòawɔ ɣeyiɣia ŋudɔ atsɔ aƒoe ɖe megbe o.
  Gake Third Reich ƒe hatsotso tiatia siwo mede alafa ɖeka blaeve o gakpɔtɔ le tsitre ɖe ɣedzeƒe gome, eye wole klalo be yewoaxe mɔ na Stalintɔwo ƒe amedzidzedzea.
  Fuhrer la ɖe mɔ na nyɔnuviawo dometɔ ɖeka be wòatsɔ atikplɔ si wotsɔ jade, si le ʋuʋum la de eƒe nu me. Eye mese le ɖokuinye me be dzi dzɔm. Aleke nyɔnu ƒe ŋutilã nya kpɔ eye wòle dzadzɛe nye si. Evivina ŋutɔ be nàlé asi nɛ, aka asi eŋu, aƒoe nɛ. Eye nàgbugbɔ nu na wò le no dzĩawo dzi tututu.
  Fuhrer la gbugbɔa nu na nyɔnuvia ƒe akɔta tẽ eye wòtsɔa eƒe aɖe ƒoa eƒe akɔta. Aleke gbegbe wòvivinae nye si. Eye nyɔnuviawo va vivi ŋutɔ. Aleke ɖetugbuiwo ƒe ŋutigbalẽ vivinae nye si.
  Eye ne woɖa wo la, le nyateƒe me la, eʋẽna abe alẽ alo haƒoƒo si wofli ene. Togbɔ be Fuhrer la nye amagbeɖula hã la, eɖea mɔ ɣeaɖewoɣi be yeaɖu nyɔnuwo ƒe lãgbalẽ. Alo woagbã amegbetɔ ƒe lã wòazu eƒe salad. Menye nu gbegblẽe wònye be woaɖu nyɔnu ƒe ŋutilã, alo ŋutsuvi siwo ƒe lãmekawo le lãmesẽ me o. Gake Hitler ɖe mɔ na eɖokui be yeɖu nu vivi mawo le ŋkekenyuiwo dzi ko: esi lã gblẽa nu le ame ŋu ta.
  Fuhrertɔwo lɔ̃a akɔɖu kple ananas hã. Esiawo katã vivina ŋutɔ.
  Eye le nyateƒe me la, funyafunyawɔwɔ nyɔnu siwo ƒe lãmekawo ƒe ʋuʋu le hã. Klã dzetugbewo ɖe agbatsɔkeke dzi, lé woƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe ʋuƒo me, eye emegbe nàtsɔ kpekpemewo abla wo. Vaseɖe esime ame kukuawo nagbã. Enye ŋutasẽnuwɔwɔ ya, gake ewɔa dɔ hã. Mɔ sia dzi nàto awɔ funyafunya ame dzetugbeawo katã.
  Nu dodzidzɔname bubue nye nyɔnuviwo yome titi amama le sno me. Le goawo katã me la, Germanytɔwo ƒe funyafunyawɔwɔ si wolɔ̃a wɔwɔ wue nye fafa! Edzɔa dzi na ame ŋutɔ be woakpɔ alesi nyɔnuviwo ƒe asibidɛwo trɔna blɔ le vuvɔ ta. Eye aleke gbegbe wòvea woe nye si. Fuwɔamewɔwɔ le goawo katã me ye nye nusi do dzidzɔ na Hitler wu.
  Ewɔa nukokoe vevietɔ ne nyɔnuvi siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu ƒu du le sno me gbã, eye emegbe SS ŋutsuawo tsɔ ka dzodzoe ƒo wo ɖe dzoka xɔxɔawo dzi. Eye nyɔnuviawo ɖe woƒe afɔwo tso vuvɔ me yi dzodoƒe dzodzoe la me!
  Fuhrer la ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Melɔ̃a funyafunyawɔwɔ ame kple funyafunya ame! Melɔ̃a vevesese hehe vɛ! Eye le esia ta, funyafunyawɔwɔ nanɔ agbe didi!
  Hitler lɔ̃a funyafunya ŋutsuviwo hã. Vevietɔ mɔɖela siwo wolé. Nya ɣaɣlawo nɔ afisia, nenye be ŋutsuvia ado ɣli le vevesese ta loo alo mado ɣli o. Zi geɖe la, mɔɖelawo dzea agbagba be yewoaxe mɔ ɖe yewoƒe ɣlidodo nu to aɖuwo ƒoƒo me. Fuhrer la lɔ̃a akaɖia léle ɖe eƒe akɔta, dzi ha na abɔta, eye yeaɖa ŋutsuviawo ƒe afɔkpodzi. Alo tsɔ dzoa va mo na wò. Dzo nye nusi biã ŋutɔ eye wòvea ame, eyata zi geɖe la, ŋutsuviawo mete ŋu nɔa te ɖe enu o eye wodzea ɣlidodo gɔme. Gake mɔɖela dzimesesẽtɔwo hã nɔ anyi siwo ƒe tagbɔ gblẽ le dzidziƒoame vevesesetɔe ta, gake woyi edzi zi ɖoɖoe.
  Le afisia la, Fuhrer la di vevie be yeawɔ funyafunya mɔɖela sia tɔgbe. Eye Hitler de se be:
  - Tsɔ Russiatɔwo ƒe akpaɖekedzimademadela siwo wolé la dometɔ ɖeka yi afisia!
  Togbɔ be Stalin de se be woagawɔ aʋawɔwɔ o hã la, zazɛ̃nyahela aɖewo yi edzi tsi tre ɖe eŋu, togbɔ be menye le agbɔsɔsɔ gã me abe tsã ene o hã. Eye mɔɖelawo hã nɔ afima.
  Esi wonya Fuhrer la ƒe vivisese ta la, wotsɔ ŋutsuvi aɖe si xɔ abe ƒe wuietɔ̃ ene vɛ nɛ. Blond, si woƒo xoxo le gbebiamewo me.
  Woɖe awu le ŋutsuvia ŋu, eye nyɔnu kɔkɔ eve trɔ eƒe abɔwo, tsɔ fesre aɖe ƒu gbe ɖe edzi hehee yi dzi va ɖo agbatsɔkekea dzi. Wo dometɔ ɖeka dzi ha kple dzidzɔ le mɔɖela la ƒe akɔta si le fli me kple eƒe asibidɛ, eye wòƒo eƒe nuyiwo ɖo eŋu be:
  - Eye ŋutsuvia ate ŋu ado dzo na nye aba!
  Hitler ko alɔgbɔnu heɖo eŋu be:
  - Ne etsi agbe la, matsɔe ana wò! Ke hã, mlɔetɔa ya mate ŋu adzɔ o.
  Mɔɖela la gabla eƒe aɖuwo sesĩe wu eye wòtsɔ fuléle kpɔ Fuhrer la kple eƒe gbolowo.
  Ŋutsuvia te ŋu tsɔe ƒo ɖe agbalẽdzraɖoƒea xoxo. Wotsɔ ƒoƒoe kple rababa ƒoe ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo dzi. Nyateƒee, nyemete dzo kpɔ haɖe o. Fuhrer-ʋua dze egɔme tso sue. Esi akaɖia eye wòtsɔ dzoa ƒu du to ŋutsuvia ƒe akɔta si le gbadzaa la dzi.
  Ebla eƒe aɖuwo sesĩe wu eye wònɔ ʋuʋum. Ʋuʋudediwo vuvu le eƒe ŋutilã si ƒe ŋutigbalẽ biã la ŋu.
  Fuhrer la gblɔe lɔlɔ̃tɔe le Russiagbe me be:
  - Gblɔ be Stalin nye shit, eye nyemawɔ funyafunya wò o!
  Mɔɖela la gblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Ao!
  Hitler ko alɔgbɔnu eye wòfɔ akaɖia. Etsɔe va ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo gbɔ. Mɔɖela la ʋuʋu sesĩe wu, eye ɣlidodo aɖe do tso eƒe akɔta. Aleke gbegbe wòvea ame enye si. Gake ŋutsuvia tsɔ agbagbadzedze gã aɖe lé eɖokui.
  Ðeɖi te Fuhrer la ŋu le ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ɖaɖa me, eye wòtsɔ akaɖia yi eƒe akɔta. Le ɣeyiɣi sia me la, vevesesea wu seɖoƒe ɖesiaɖe, eye mɔɖela la ƒe susu meganɔ eɖokui ŋu o le dzidziƒoame vevesesetɔe ta.
  Hitler tsɔ akaɖia da ɖi eye wògblɔ kple dziɖeleameƒo ƒe gbe be:
  - Aleke gbegbe wotsia dzi enye si, Russiatɔwo! Ðeko wòwɔ nuku nam ŋutɔ!
  Nyɔnuvi amewulaawo bia Fuhrer la be:
  - Na wòaɖo eƒe susu me!?
  Hitler ʋuʋu ta hede dzesii be:
  - Azɔ míatsɔe aƒu gbe agbagbee le acid me! Mabia hlɔ̃ mɔɖelaawo ɖe woƒe dzimesesẽ ta!
  Wona ŋutsuvi amama la va eƒe susu me, wotsɔe he ɖe kɔsɔkɔsɔ ŋu, eye wodze etsɔtsɔ nyrɔ ɖe aɖi me vivivi. Mɔɖela la se veve sesẽ aɖe le ŋutilã si le ʋuʋum la ta, gake le esi teƒe be ŋutsuvia naɖe kuku be woakpɔ nublanui na ye la, edze hadzidzi gɔme;
  Danyenyigba anye kɔkɔe, .
  Enye anyigba kɔkɔe na mɔɖela...
  Squad la nye nye ƒome lɔlɔ̃a, .
  Neva eme be esia nanye kpɔɖeŋu na amewo katã!
  
  Le míaƒe Dada kɔkɔe la ƒe ŋutikɔkɔe ta, .
  Mí mɔɖelawo míeka atam...
  Ne Hitler le nubabla me kple Satana gɔ̃ hã la, .
  Gake le Moscow gbɔ la, míena wòsesẽ!
  
  Míenye mɔɖelawo, Dadanyigba ƒe viwo, .
  Mía Dada Fofonyigba gã la...
  Eye míawɔ nuteƒe na dukɔa vaseɖe nuwuwu, .
  Le kɔmiunist-dziɖuɖu tutuɖo ƒe dɔ gã la me!
  
  Ŋutsuvi menye, amama afã kple afã kple afɔ ƒuƒlu, .
  Meyi ɖatsa ŋku to sno sesẽa me...
  Eye ku kple akplɔ le dzodzom le ŋkunyeme, .
  Do ŋɔdzi na wò be yeabla wò ɖe gayibɔ ƒe kɔsɔkɔsɔwo me!
  
  Gake meda tɔdzisasrãa ɖe Nazitɔwo gbɔ, ènya, .
  Woɖo woƒe ketekewo ɖe anyigba...
  Eye mexɔe se be dziƒo anɔ xexeame katã, .
  Mina míatu kɔmiunisttɔwo ƒe fiasã yeye aɖe!
  
  Ke emegbe la, eva dzɔ, wokplɔm yi aboyo me, .
  Krauttɔwo nɔ ƒoƒom sesĩe le nye afɔkpodzi...
  Amewulaa kɔ napalm ɖe eƒe akɔta, .
  Wotsɔ atiwo ƒo nye dɔme!
  
  Fasitɔ ayetɔ la zã dzo, .
  Etɔ dzo eƒe ŋutilã tsɛ bliboa ŋutasesẽtɔe...
  Mɔɖela la lé eƒe ŋusẽ mamlɛtɔ, .
  Amewulaawo wɔ funyafunyae aɖaŋutɔe!
  
  Gake ŋutsuvia megblɔ nya aɖeke o, .
  Meɖe Russiatɔwo ƒe nya ɣaɣlawo ɖe go na fasitɔwo o...
  Eye aleke kee Fuhrer la wɔ funyafunyae o, .
  Eɖe gbeteteɖedzi tɔxɛ aɖe fia!
  
  Emegbe wotsɔ ŋutsua ƒu gbe ɖe acid me, .
  Eye kakɛkakɛa ɖe ŋutsuvia ɖa...
  Gake ŋutsuvia ƒo nu anukwaretɔe, .
  Eteƒe madidi o woana kɔmiunisttɔnyenye ma!
  
  Be eteƒe madidi o míaƒe asrafoa ava Berlin, .
  Ana Krauts tɔwo nakpɔ nya sesẽ aɖe ŋutɔ...
  Eye Mawu aƒo Fuhrer la wòaku, .
  Eye nuɖuɖudzraɖoƒe bliboa, wholesale ɖeɖeko!
  
  Eye maku le funyafunyawɔwɔ me, mɔɖela, .
  Dzɔgbese megblẽ tiatia bubu aɖeke ɖi nam o...
  Gake matsɔ kpɔɖeŋu aɖe afia ame bubu ɖesiaɖe, .
  Eye mate ŋu anɔ te ɖe enu hũɖeɖe manɔmee, mexɔ rack la dzi se!
  
  Emegbe Yesu Ŋusẽkatãtɔ la ava, .
  Woafɔ nusianu ɖe tsitre vaseɖe esime wòagbɔ eme...
  Kazakhstan kple Russia siaa awɔ ɖeka, .
  Tɔtrɔ gãwo gbɔna!
  Le nya mamlɛtɔ me la, ŋutsuvi si ƒe lãme gbã afã kple afã la gabu ake...
  Fuhrer la ko alɔgbɔnu heɖe ŋku ɖe exɔlɔ̃a ŋu be:
  - Edze abe mahiã be wòado dzo na wò aba o ene... Dissolved!
  Eɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe be:
  - Míadi bubu... Eye nusi susɔ tso esia me la míazã na adzalẽ!
  Fuhrer la de se be:
  - Wɔ kplu wɔnuku aɖe tso ŋutsuvia ƒe tagbɔ me! Le ɣeyiɣi sia me la, mayi aɖaɖu kplɔ̃ vie kple xɔ̃nyewo!
  Ame geɖe nɔ Fuhrer-ʋua ŋu. Porsche si nye aɖaŋuwɔla hã le eme. Aƒetɔ ɖedzesi sia gblɔ na Fuhrer be:
  - Nyɔnuvi siwo ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me la na susu wɔnuku aɖe mí, si ŋu Third Reich ƒe aɖaŋuwɔwɔ ƒe susu nyuitɔwo le dɔ wɔm le fifia.
  Fuhrer la do dziku vevie be:
  - Susu kae?
  Porsche gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aʋawɔʋu si ŋu womate ŋu agblẽ nu le o ne woda tu tso goawo katã me. Anye nane abe nukunu ene, alo Cheops ƒe piramid!
  Fuhrer la ɖo eŋu sesĩe be:
  - Mele mɔ kpɔm be embodiment le ga me maxɔ ɣeyiɣi didi o! Enyo, ŋusẽ le mía ŋu fifia ne míetsɔ aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene o gɔ̃ hã!
  Porsche lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɛ̃, míesẽ ŋu, nye Fuhrer!
  Himmler de dzesii be:
  - Aʋawɔnuwo wɔwɔ dzi ɖe edzi ale gbegbe be edze abe ahiã be woaɖe edzi akpɔtɔ kpuie ene. Amerika aku kpuie, eye míahiã yameʋu kple vevietɔ meli gbogbo mawo gbegbe na Russia o!
  Fuhrer la ƒo kpẽ hegblɔ be:
  - Atsyɔ̃ɖoɖowo, tugbedzedzewo, cabaret tugbewo... Modzakaɖeɖe koe wowɔ wò na!
  Le ema megbe la, Hitler tsɔ akɔɖugbalẽ ƒu gbe ɖe nyɔnuvi si nɔ amama afã kple afã si nɔ ɣe ɖum le wo ŋgɔ la ŋu. Aŋgba la ƒo stripper la le kposɔ me, eye wòƒo nu le ɣlidodo me tsɔ ɖo eŋu nɛ.
  Fuhrer la ƒo ɣli to eƒe aɖuwo me be:
  - Ao, megale adzɔge tso xexeame katã dzi ɖuɖu gbɔ. Japan hã li. Eye be nàwɔ avu kplii la, àhiã meliwo! Eye ele be míanɔ klalo na esia!
  Guderian de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Japan le dɔ nyui aɖe wɔm xoxo le míaƒe aʋawɔʋuwo ƒe kɔpi wɔwɔ me, vevietɔ Panther 2. Esia menye E-50 o godoo, gake enye aʋawɔʋu vevi aɖe hã. Eyata míahiã dzidzime yeye ƒe mɔ̃wo!
  Fuhrer la do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Míehiã aʋawɔʋu yeye! Míawɔ avu, eye ele be míawɔ avu!
  Mainstein do ɣli tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Míawɔ avu ŋutasesẽtɔe ŋutɔ... Vaseɖe esime míaɖu xexeame katã dzi!
  Hitler ƒo eɖokui ɖe ame ɖeka ƒe nuƒoƒo didi aɖe me be:
  - Afi siae míedze egɔme tsoe... Míeva xɔ ŋusẽ le dukɔ si tsrɔ̃ me. Nusi wotso, eye Germany ku ŋutɔŋutɔ. Gake esi míedze egɔme tso sue dzi la, míete ŋu dzi Third Reich ƒe anyigbamama ɖe edzi zi gbɔ zi blaetɔ̃. Míesẽ ŋu ŋutɔ. Le ƒe '33 me la, aʋawɔʋu ɖeka pɛ hã menɔ mía si o. Eye fifia aʋawɔʋu nyuitɔ kekeake akpe ewo le xexeame le mía si. Aʋawɔyameʋu ɖeka pɛ hã menɔ mía si o, eye fifia míaƒe aʋawɔʋuwo le ɣea xem. Eye wo dometɔ aɖeke mesɔ kplii o.
  Míedze egɔme tso gɔmedzedzea me ke, eye le aʋawɔnuwo ƒe hoʋiʋli me la, míeɖu xexeame ƒe akpa gãtɔ dzi. Eye wowɔ nusi dze abe glitoto kple nukunu ene. Eye nusi womateŋu agbugbɔ awɔ le ema megbe o, kple nusi medzɔ do ŋgɔ na mí o... Kple nusi medzɔ le Germany ƒe ŋutinya me o. Gake bubu kple ŋutikɔkɔe sia tɔgbe menɔ anyi kpɔ o!
  Eye le etsɔme, ne xexeame katã ava nɔ mía te la, ɣletivimefakaka kple míaƒe aʋadziɖuɖu le yamenutome ƒe ɣeyiɣia ava. Eye aʋadziɖuɖu siawo ƒe xexlẽme manyaxlẽ anɔ anyi! Míeɖu dzi etsɔ, míeɖu dzi egbe eye míaɖu dzi etsɔ!
  Aʋa geɖewo gale ŋgɔ! Aʋa sesẽwo anɔ anyi ale gbegbe be Germanytɔwo koe ate ŋu aɖu wo dzi! Eye aʋadziɖuɖu siwo axɔ ɣea hã anɔ anyi! Eyata nenɔ nenema... Le USA la míedze ŋgɔ ganyawo si ŋu ŋusẽ le wu. Le dukɔ si gblɔ be yenye xexeame ƒe dɔwɔƒe. Eye wote ŋu ɖu edzi! Míaƒe ŋusẽ lolo ale gbegbe be esɔ gbɔ be míaɖu ɣletinyigba sia dzi. Gake míaƒe dzɔdzɔmeŋutinunyalawo yi edzi le aʋawɔnu yeye siwo me afɔku le wu wɔm. Míaɖu xexeame katã dzi... Eye nenemae wòanɔ! Míawoe aɖu xexeame katã dzi, eye ame aɖeke maxe mɔ na mí gbeɖe o!
  Aʋawɔla ene siwo nye Gerda, Charlotte, Christina kple Magda, do ŋgɔ tso dzigbe gome yi Washington.
  Esi wonɔ mɔ dzi yina Amerika ƒe fiadu me la, wodo go tsitretsiɖeŋu sesẽ si nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Germanytɔwo ƒe E-50 la ƒo zi geɖe xoxo eye abi kple ʋuʋudediwo xɔ edzi. Ʋua ʋli eƒe mɔ didi aɖe. Ðeɖi te nyɔnuviawo hã ŋu ŋutɔ.
  Gake alesi aʋadziɖuɖua te ɖe wo nɔewo ŋue he ame dzetugbeawo.
  Gerda tsɔ alɔgbɔnukoko vivi aɖe de dzesii tso aʋawɔla si ƒe mo biã gbɔ be:
  - Míeto nu geɖe me xoxo le agbe sia me! Ðe nu bubu aɖe gali si le abe esia enea?
  Magda tsɔ eƒe ŋkuwo bɔbɔ ɖe anyi ɖokuibɔbɔtɔe ɖo eŋu be:
  - Nusianu nye Ŋusẽkatãtɔ la ƒe lɔlɔ̃nu! Ɣeyiɣia ava eye míaɖo ŋku míaƒe aʋadziɖuɖu siwo míewɔ va yi dzi. Ðewohĩ kple blanuiléle, alo ɖewohĩ kple dada!
  Charlotte gblɔe kple kakaɖedzi be:
  - Enyo, nyemalé blanui le go aɖeke me o! Míaƒe aʋadziɖuɖuwo nye ŋutikɔkɔe ŋutɔ!
  Christina dzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe Dadanyigba, bubumademade nu nyɔŋu!
  Gerda ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Mexɔe se be míagakpɔ mɔkeke bubu!
  Charlotte ƒo nu vlododotɔe eye wòde dzesii be:
  - Eye le míaƒe aʋawɔwɔ me la, ŋkeke ɖesiaɖe nye ŋkekenyui!
  Magda da tu... Sherman gbã ɖe afã me eye wògbã dzo. Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ nye ya fafɛ... Gake enyo wu be nàtsɔ gbedodoɖa ayɔe fũ!
  Gerda ɖo eŋu sesĩe be:
  - O nye tugbedzedze, dzodzro ƒe ŋutilã le asiwò! Aƒetɔ la koe fia wò be mègado gbe ɖa o, ke boŋ be nànɔ ɣli dom ko!
  Nyɔnuviawo ko nu, woƒe nukokoa nye dzidzɔ ŋutɔ. Magda da tu Pershing-ʋua eye wòva nɔ dzidzɔ kpɔm. Edze ƒã be Amerikatɔwo nɔ asi ɖem le eŋu. Kilometa alafa eve koe susɔ na Washington. Woƒe aʋawɔʋua te ŋu zɔ mɔ gã la dzi le gaƒoƒo etɔ̃ me. Gake mele be aʋawɔʋuwo naɖe wo ɖokui ɖa le afɔzɔlawo ŋu o. Togbɔ be mɔ̃e nɔ afɔzɔlawo si hã la. Gake woku aʋawɔla miliɔn geɖe siwo woxɔ ɖe dɔ me, siwo wozãna abe tu ƒe lãnyi ene, vaa ʋu me.
  Gerda da tu henɔ ɣli dom be:
  - Gake meɖoa gbeawo ŋu, eye medi vevie be mawɔ avu vevie!
  Nyɔnuviawo da tu... Charlotte, kpɔe, tsɔ eƒe afɔbidɛwo lé Coke la, eye wòƒo ɣli be:
  - Mí katã míaklɔ nu eye míato dodokpɔa me kple dzeside A!
  Nyɔnuviawo ɖe wo ɖokui ɖa vie tso woƒe ƒuƒoƒoa gbɔ eye tu siwo ƒe didime nye milimeta 105 siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu la da tu wo. Woda tu wo, eye tuawo ge ɖe aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si le gbadzaa la dzi.
  Gerda ɖo eŋu hedzi ha be:
  - Afisiae míekpɔ afu kple tsidzadza le! Seƒoƒo fafɛwo le mía si le afisia! Eye ne èda atikplɔa ƒe zerowo la, wodzia nyɔnuvi ƒe aʋadziɖuɖuwo!
  Eye aʋawɔlaawo nɔ hũ ɖem le vevesese ta.
  - Mɔkpɔkpɔ, míaƒe anyigbadzi kɔmpasi, .
  Dzidzɔtɔe, teƒeɖoɖo na dzinɔameƒo...
  Eye hadzidzi ɖeka sɔ gbɔ, .
  Ale be aƒea ŋu koe wòdzia ha le!
  Charlotte ƒo eƒe nuyi dzĩawo hegblɔ be:
  - Eye matu domenyinu sia tɔgbe na ɖokuinye! Fiasã siwo ŋu sɔtiwo le anɔ eme! Eye vudowo daa tu ɖe yame!
  Christina ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Oo, tsidzɔƒewo, tsidzɔƒewo, tsidzɔƒewo! Tsɔ wò dzi na wo, fefetɔe! Ah, tsidzɔƒewo, tsidzɔƒewo, tsidzɔƒewo! Anyigba la aƒo se le akɔɖu ɣiwo me!
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe nɔ tu dam ɖe Amerikatɔwo ƒe batri aɖe si tsia tre ɖe yameʋuwo ŋu ŋu madzudzɔmadzudzɔe. Nyɔnuviawo tsɔ woƒe ɣeyiɣi eye wotsɔ kakaɖedzi xɔ ƒoƒoawo. Aʋawɔlawo le abe tsokolet ice cream si wotsɔ ƒo ƒui ene. Ame sia ame wɔa esia, eye ame sia ame kpɔa dzidzedze. Eye woƒo, ƒo, ƒo...
  Gerda te hadzidzi gɔ̃ hã, eye wòkɔ eƒe ŋɔti ɖe dzi;
  Fiavinyɔnua ku drɔ̃e be yeaɖe srɔ̃, .
  Gake nusiwo wobia tso wo si la lolo ŋutɔ...
  Ŋgɔgbe sia ɖo afisi wòsɔ nyuie, .
  Nukatae amegãwo xɔ afɔkpodziawo katã?
  
  Ame aɖeke melɔ̃ fiavinyɔnu sia o, .
  Ame aɖeke mezu eƒe nukpɔsusu nyuitɔ o...
  Eye amegã siawo yi ɖe konyifafa me, .
  Nyae be fiavinyɔnua ƒe dzi nye ga sesẽ!
  
  Gake amedzidzela ɖeka nɔ anyi, .
  Eyi aʋa kple fiavinyɔnua...
  Eye wòwɔ aʋa kple eƒe asrafoha sesẽwo, .
  Ðewohĩ Satana yɔyɔ va nubabla la me!
  
  Fiavinyɔnua bu le aʋa sia me
  Eye meva wu enu ɖe aboyomenɔnɔ wɔnublanui aɖe ŋutɔ me...
  Esiae nye palette fate si woxɔ, .
  Didi be woatrɔ kabakaba ŋutɔ!
  
  Emegbe wokplɔ nyɔnuviawo yi gaxɔ me, .
  Metsɔ gakpo kɔsɔkɔsɔ bla nye kɔ...
  Eye wode asi ɖetugbui dzetugbe la ƒoƒo, .
  Fiavinyɔnua te avifafa henɔ ɣli dom!
  
  Enɔ seda me, fifia edo awu ʋlaya, .
  Wovuvu afɔkpaawo - nyɔnuvia nɔ afɔ ƒuƒlu...
  Wole eyome tim - ɖeɖi te eŋu le ŋutilã ta, .
  Woble hɔ̃ la ɖe atɔ me sesẽe!
  
  Le fukpekpe agbɔsɔsɔme si wòhiã be nàdo dzi ŋu la, .
  Ele be nyɔnuvi nado dzi le funyafunyawɔwɔ sia tɔgbe me...
  Le atsyɔ̃ɖoɖo gome la, dzidzeme nye teƒeɖoɖo, .
  Amegãxi nyɔnua le ɣli dom eye dzata hã le ɣli dom!
  
  Fiavinyɔnu si le tomenukuƒewo le fu kpem fifia, .
  Amama kloe, afɔ ƒuƒlu le dzomeŋɔli...
  Nyateƒee, vɔ̃ɖitɔ la ɖu dzi le Kain ƒe xexeame, .
  Eye abosam da le luʋɔ la dzi!
  
  Xexeame le abe dzomavɔ ene, kuviawɔwɔ kple yibɔ dzẽ, .
  Le tomenukuƒewo la, èhea kpewo...
  Ðoɖo si wodzidze eye womewɔ kaba o, .
  Èle kpe gbadzɛwo kple anyikpewo tsɔm!
  
  Le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta la, etsɔ eɖokui na dzikpɔla la, .
  Eye wòte ŋu si le tomenukuƒea...
  Ɣeyiɣi vi aɖe koe susɔ hafi ku, .
  Gake Mawu ƒe amenuveve nyɔ!
  
  Fiavinyɔnu mae dze aglãdzedzea gɔme
  Kluviwo, agbledelawo zi ɖeka na eya...
  Eye wòva doa dzidzɔ na ame ŋutɔ, .
  Ðeɖi te amesiame ŋu le woƒe anyinɔnɔ wɔnublanui la ta!
  
  Ame akpe geɖe siwo do dziku la ƒo ƒu, .
  Eye wogbã ameha la ƒe aʋakɔ la...
  Mizu dukɔ si wotsɔ fiƒode de dzesii, .
  Ale be nu gbegblẽ aɖeke nagadzɔ o la, nya kuxiawo!
  
  Míedze amedzidzedze gɔme, míexɔ fia ƒe fiasã, .
  Eye lã wɔadã si nɔ anyi tsã la nɔ aboyo me azɔ!
  Agakpe mawo ti kpo, àte ŋu akpɔ eƒe goawo, .
  Fiavinyɔnua ana eƒe drɔ̃ea nava eme!
  
  Woɖo ŋutasẽla la ɖe tomenukuƒewo azɔ, .
  Eye kluvi tsãtɔ si nɔ fiasãa me...
  Mègaɖe afɔ ɖe rake sia dzi ake o, .
  Fianyɔnua ku drɔ̃e be yeakpɔ fiakuku!
  
  Etia srɔ̃a tso dukɔ la dome, .
  Meɖee, si na kekeli klẽ ɖe srɔ̃ɖeɖea me...
  Mehiã be ƒomea ƒe dzidzimevi o, .
  Ƒuƒoƒo ƒe dɔwɔwɔ ƒe seselelãme le vevie wu!
  
  Wodzi viwo eye wokpɔ dzidzɔ, .
  Atsu kple asi sia va ɖe srɔ̃ mlɔeba...
  Dzidzimeviawo sesẽ eye wodze tugbe ŋutɔ, .
  Míedi be ame bubuwo hã nawɔ nenema ke!
  
  Dzɔdzɔenyenye ɖu fia le fiaɖuƒea me
  Kesinɔtɔ ɖesiaɖe ma sika le afima...
  Wò hã èkpɔ nublanui na amewo, .
  Ale be míagase ɖevi ƒe ɣlidodo sesẽa o!
  Nyɔnuviawo dzi ha nukutɔe, eye woƒe gbewo nɔ ƒoƒom henɔ ɖiɖim ale gbegbe, abe gaƒoɖokui ƒe ɖiɖi ene. Eye wose Mawu ƒe hakpakpa vavã aɖe.
  Eye Amerikatɔ akpe geɖe siwo tsɔ wo ɖokui na la zɔ mɔ eye wodo woƒe asiwo ɖe dzi. Wodze klo ɖe nyɔnuviawo ŋkume heko alɔgbɔnu bometsitsitɔe, tɔtɔ.
  Aʋawɔlaawo do le aʋawɔʋua me. Le kɔnu nu la, nyɔnuviawo tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo naa nugbugbɔ na wo eye wokoa alɔgbɔnu wòwɔa nuku ŋutɔ. Amesiawo nye atiglinyiwo.
  Charlotte dzi ha, eye wònɔ ɣli dom vie be:
  Ʋu ƒe ƒomevi si le abɔta, .
  Nye xexlẽdzesi le nye abɔta!
  Di dzɔgbenyui nam le aʋawɔwɔ me
  Di dzɔgbenyui nam!
  Christina ɖo kpe hadzidzia dzi, eƒo eƒe afɔ ƒuƒluwo, eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo ƒo asrafoawo ƒe ŋɔti:
  - Le kpododonu ɖesiaɖe me la, nya alesi nàwɔ avu kplii! Ne menye nenema o la, dzɔgbenyui aɖeke manɔ ŋuwò o!
  Eye nyɔnuviawo ko nu ale gbegbe be woƒe nuwo vuvu ŋutɔŋutɔ, eye asrafoawo ƒe tagbɔwo ƒo.
  Ɣeaɖewoɣi la, ame dzetugbeawo ɖea woƒe nowo ɖe go eye wokpea asrafoawo be woagbugbɔ nu na yewo. Eye woƒo aʋawɔlaawo.
  Ŋutsuvi siwo le ɖeviwo ƒe gaxɔ me hã nɔ amesiwo tsɔ wo ɖokui na dome. Wotsɔ woƒe ŋkuwo ɖu nyɔnuvi aʋawɔla siwo nɔ amama kloe la ŋutɔŋutɔ. Gerda ɖo eŋu esi wòde se na ŋutsuviawo be woamlɔ woƒe akɔta ahakɔ woƒe afɔwo ɖe dzi. Eye emegbe edze wo ƒoƒo gɔme ɖe woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo dzi kple atiwo.
  Ŋutsuviawo do ɣli le vevesese ta. Charlotte, Christina kple Magda gɔ̃ hã va kpe ɖe amewuwua ŋu. Nyɔnuviawo tsɔa rababa-tiwo wɔa dɔ le dzitsinya me. Wona ŋutsuviawo do ɣli, eye woʋuʋu sesĩe. Ŋutsuviwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒoƒo kple atiwo doa dzidzɔ na atiglinyiwo.
  Gake edze abe esia mesɔ gbɔ na Gerda o ene, eye wòfɔ akaɖia. Abe, baba na amesiwo dzi woɖu ene. Eye lã si wotɔ dzoe ƒe ʋeʋẽ yɔ yame. Ke hã, nyɔnuviawo dze agbagba be yewoada tu ŋutsuviawo ƒe afɔwo ale be woagade abi wo ŋu o.
  Hadzidzi nɔ ɖiɖim eye kpẽwo nɔ ɖiɖim.
  Magda gbe be yemafɔ akaɖia o eye esi wòtsi dzodzodzoe la, eɖo eŋu be:
  - Ao! Egakpɔtɔ nye ame vɔ̃ɖi ŋutɔ!
  Gerda ko alɔgbɔnu eye wònɔ ɣli dom kple gbe vivi aɖe be:
  - Amekae menye ame vɔ̃ɖi o? Amekae menye ame vɔ̃ɖi o? Ẽ, amesi mekpɔ nyɔnu kpɔ o!
  Charlotte, esi wònɔ toast ɖevi gamenɔlawo ƒe afɔkpodziwo ŋu la, de dzesii be:
  - Amesiawo katã nye nuvlowɔlawo! Megblẽ nenema gbegbe be nàse veve ɖe wo nu o!
  Aʋawɔlaawo ko alɔgbɔnu zi ɖeka... Eye woyi edzi nɔ ŋutsuviawo ƒe afɔwo ɖam.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Frederick wɔ aʋa le yame. Amerikatɔwo ƒe aʋawɔyameʋu yeyetɔ eve siwo si tu siwo ƒe didime nye milimeta 50 le la do ɖe eŋu. Gake le nyateƒe me la, esia meɖe fu na ŋutsuvi si nye terminator la o. Eye ŋutsuvi si wua ame la tu didiƒea kple Amerikatɔwo, si ɖee fia be woƒe tuwo le ye si keŋkeŋ.
  Zi geɖe la, aʋa la doa dzidzɔ na Frederick.
  Ŋutsuvi aʋafiagã la do ɣli yi radioa me be:
  - Mele dodom hena tsɔtsrɔ̃ blibo!
  Wowó kpuie, eye Amerikatɔwo ƒe yameʋu blaatɔ̃ wó. Ðeko wònɔ abe ɖe ame aɖe kaka dzokekewo ɖe yame ene. Eye ŋutsuvia xɔe henɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye ninja ŋutɔŋutɔ! Eye matso wo katã!
  Eye wògada salvo ake, fifia ya eda yameʋu blaadre ɖe anyi. Eye wòɖe eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go.
  Helga dzo yi ŋutsuvia ƒe ɖusime hegblɔ kple nukoko be:
  - Wòe nye gbɔgbɔ vɔ̃ ŋutɔŋutɔ si wɔa ŋlɔmi le ame ŋu! Mele ke ƒom na wò!
  Friedrich do nukoko sesĩe. Terminator kid la ʋu yameʋu ƒe tuawo, da yameʋu blaeve vɔ ene bubuwo ɖe anyi, eye emegbe wòtrɔ tu ɖe anyigba ƒe taɖodzinuwo ŋu.
  Aʋawɔʋuwo ƒe ŋusẽ vevitɔ gakpɔtɔ nye Sherman, anɔ eme be eyae nye aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu le xexeame. Amerikatɔwo dze agbagba vevie, mɔkpɔkpɔ boo aɖeke manɔmee, be yewoaxɔe le xexlẽme nu.
  Frederick dzi ha be:
  - Le ɣletivimefakaka meliwo kple yameʋuwo me! Míaƒe aʋakɔa nye esi dzi womate ŋu aɖu o!
  Sherman-wo mã eye wowó. Tsɔ kpe ɖe wo ŋu la, tu aɖe si te ŋu ʋuna le eɖokui si si ƒe didime nye milimeta 155, si ate ŋu ahe kuxi aɖewo vɛ na Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo la do.
  Friedrich gbã aʋawɔʋua ƒe akpa si le etame eye wòdzi ha be:
  - Maganye ʋiʋlidziɖula gã aɖe kokoko!
  Helga ɖo eŋu tso dzime be:
  - Eye ènye ʋiʋlidziɖula gã aɖe xoxo! Eye ɖikeke aɖeke mele ame aɖeke ŋu le ŋuwò o!
  Ŋutsuvia ƒo kpẽ heɖo eŋu be:
  - Ɛ̃, ame aɖeke meli o... Èka ɖe esia dzia?
  Helga tsɔ ɣlidodo ɖo eŋu be:
  - Le ɣletivihatsotso bubu dzi, le anyigbagã si tsi nyuie dzi!
  Friedrich tsrɔ̃ ʋu wuiatɔ̃ le wowó me. Ena Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo bi eye wòbia Helga kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukae nèdi be yeagblɔ to esia dzi?
  Aʋawɔla si ƒe mo biã la ɖo eŋu be:
  - Be ènye superman ŋutɔŋutɔ!
  Friedrich ɖɔ eƒe asikewo ɖo eye wòɖo eŋu be:
  - Nyee nye Superman eye kuxi bubu aɖeke meli o!
  Helga ko alɔgbɔnu, da tu Sherman la, eye wòdo ɣli be:
  - Kuxi bubu aɖeke meli o!
  Frederick trɔ ɖe Pershings ƒe sɔti ŋu, eye wònɔ ha dzim be:
  - Menye wò afɔwoe ate ŋu axɔ na wò o! Menye sɔ siwo le du dzi o!
  Helga ƒo Adzetɔ ƒe tu si wòtsɔna tsɔa eɖokui la eye wògblɔ le ɣlidodo me be:
  - Kpɔ ɖokuiwò dzi! Kpɔ nyuie! Kpɔ nyuie!
  Friedrich ƒo Mongoose ƒe tu si wotsɔa eɖokui ƒua gbe la eye wòdo ɣli be:
  - Míawɔ fefe o!
  Helga yi edzi nɔ tu dam henɔ ɣli dom be:
  - Míakpɔ wò le anyigba te!
  Friedrich, esi wòda tu ʋu wuiatɔ̃ bubuwo kple ʋu ɖeka si wogbã vɔ la, egblɔ kpee be:
  - Míaɖee le tsia me!
  Helga yi edzi nɔ ƒoƒom henɔ ɣli dom be:
  - Míavuvu wò!
  Friedrich, si yi edzi nɔ ɖa ƒom la, ɖo kpe edzi be:
  - Míavuvu wò!
  Helga te titri gɔ̃ hã le eƒe zikpui dzi henɔ ɣli dom be:
  - Míavuvu wò!
  Tuawo vɔ eye yameʋuawo trɔ gbɔ. Ele be nàde ami wò kit la me ahagbugbɔe ade eme.
  Third Reich ƒe asrafowo nɔ tetem ɖe Washington ŋu geɖe wu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Japantɔwo hã nɔ gegem ɖe eme.
  Ninja sɔdola Karas lɔ̃a yi tsɔ wɔa dɔe. Eɣla eɖokui yi Amerikatɔwo ƒe nɔƒewo kpoo eye wòɖo lãɖeɖedɔ aɖe anyi. Ninja ŋutsuvi la va zu aʋawɔla dziŋɔ aɖe. Eye wòtsrɔ̃ amesiame ɖa le mɔ aɖeke nu. Eƒe katana la tsoa ga me bɔbɔe.
  Crucian carp wɔa nu adãtɔe eye wòwɔa nu madzudzɔmadzudzɔe abe alesi wònɔna ɖaa ene. Eƒe amedzidzedzewo wua ame, negbe ɖe womeɖee le eme o. Tsɔ kpe ɖe yia ŋu la, ŋutsuvia zãa aŋe siwo me aɖi le hã eye wòdaa disk siwo woɖa nyuie.
  Nyɔnuvi ninja eve aɖewo wɔ nu kplii eye wokpe ɖe ŋutsuvia ŋu wòtsrɔ̃ Amerikatɔwo.
  Woƒe etɔ̃liae nye esi, wogbã ɖe mɔ̃ sesẽa me eye woʋu to xɔdɔmeawo me. Afimae wotsrɔ̃ Amerika-srafowo le.
  Esi crucian carp la lã asrafomegã la vɔ la, eƒo ɣli be:
  - Nyee nye sɔdola kple ame si di be yeaxɔ Mawu!
  Japantɔ ninja la ɖo eŋu be:
  - Wòe nye blibodede! Gake míawo hã míefa tu!
  Eye nyɔnuvia tsɔ ʋuʋudedi ɖeka lã Amerika-srafo eve!
  Crucian carp la yi edzi nɔ ʋuʋum, ƒu du le nutunua me, eye wòtso atɔ̃ zi ɖeka, henɔ ɣli dom be:
  - Esia nye klass!
  Japantɔ ninja bubu aɖe lã etɔ̃awo, eye wòde dzesii be:
  - Esiawo nye míaƒe dzidzedzekpɔkpɔwo!
  Crucian carp la yi edzi nɔ lã lãm, nɔ ʋu ƒom, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye ŋɔdzinu gbegblẽ aɖe, si dzona le zã ƒe aʋalawo dzi!
  Japan nyɔnua, esi wòtso wo dometɔ eve vɔ la, eƒo ɣli be:
  - Míenye ame siwo womekpɔna o ko!
  Crucian carp la xɔe, tsɔ ŋutsuvia ƒe afɔ ƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe, disk siwo woɖa sesĩe, lã adre, eye wòdzi ha be:
  - Tsi wò susu!
  Ninja nyɔnuvi la lã nu eye wòɖo kpe edzi be:
  - Nyemedi be woase egɔme o!
  Crucian carp tsɔ yi lã ade, wɔ kpakpaluʋui etɔ̃, eye wògblɔ kpee be:
  - Zi nenie míeka ɖe edzi be...
  Nyɔnuvi ninja bubu aɖe hã wɔ spin eye wògblɔ kpee be:
  - Míedze anyi, gake míefɔ!
  Crucian carp, si le Amerikatɔwo lãm abe kakɛ ene, dzi ha be:
  - Le lɔlɔ̃ ta ɖikekemanɔmee!
  Nyɔnuvi ninja la ƒo nu kple ɣli be:
  - Ame yeyewo le avu wɔm...
  Afɔ ƒuƒlu bubu si dze tugbe ɖo kpe edzi be:
  - Dzidzimewo!
  Crucian carp la lã ame geɖe eye wònɔ ɣli dom be:
  - Kplɔ, gbãe fifia!
  Nyɔnuvi ninja la tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe hedzia ha be:
  - Menye wò ɖeka koe o! Esia nye ŋutikɔkɔe gaƒoƒo!
  Crucian carp la te ʋuʋu kabakaba wu gɔ̃ hã. Eye wòdo ɣli abe amegãxi vi ene be:
  - Enye ŋutikɔkɔe gaƒoƒo! Tsɔe ƒo ɖe ŋkume tututu!
  Nyɔnuvi ninja la tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo nyrɔ ɖe ʋua me eye wògblẽ afɔti dzeaniwo ɖe kɔkrit la dzi. Aʋawɔlaawo dze tugbe eye wole tsɛ.
  Eye wodzi ha kple vevesese be:
  - Nye dzidzime ɖua express!
  Crucian carp lã atɔ̃, eye woyi edzi be:
  - Eye wòhea ŋgɔyiyi hã vɛ!
  Nyɔnuvi ninjaawo wu Yankees ʋɛ bubuwo nu eye wodo ɣli be:
  - Tiatia aɖe le asinye!
  Atsyɔ̃ɖoɖo bubu, si nye lãɖeɖe, gblɔ kpee be:
  - Nye akaɖi, drɔ̃ewo nye gbesiagbe dzidzɔ!
  Crucian carp la ko alɔgbɔnu eye futɔwo ƒe gbegblẽ gblɔ be:
  - Manye nane si ame kukuwo mate ŋu anya o!
  Eyata ame etɔ̃awo kɔ mɔ̃ sesẽa me... Egblẽ ame kuku gbogbo aɖewo ɖi. Eye nyɔnuviawo hã ƒe dzesi siwo blea ame.
  Japantɔwo ƒe ninja la dzi ha be:
  - Rough kple sesẽ...
  Atsyɔ̃ɖoɖo bubu hã ɖo kpe edzi be:
  - Ame aɖe si nye ŋusẽkatãtɔ!
  Eye nyɔnuviawo gagbã nukoko ake...
  Crucian carp, si ɖe asi le eƒe aŋewo ŋu, nɔ Amerika-srafo wuieve ƒom zi ɖeka la, ƒo ɣli be:
  - Wodze wowó gɔme!
  Nyɔnuvi ninja la ɖo kpe edzi kple nukoko be:
  - Amenuveve la wu enu!
  Atsyɔ̃ɖoɖo bubu hã tsɔ nukoko kpee:
  - Dzudzɔ wò megbe ɖeɖefia!
  Crucian carp, si le lãwo lãm le ƒuƒoƒo me, ɖo kpe edzi kple gbeɖeɖe be:
  - Ɣeyiɣi si woawu futɔwo!
  Ninja nyɔnuviawo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Ɣeyiɣi si woawu futɔwo!
  Eye aleke gbegbe woako nu le woƒe lãkusiwo tame enye si! Woklẽna ale gbegbe eye wole etɔxɛ. Nu tɔxɛ aɖe si le etɔxɛ le wo dometɔ ɖesiaɖe si...
  Crucian carp la nɔ ɣli dom le eƒe lãkusi tame be:
  - Ne míewɔ ɖeka la, womate ŋu aɖu mía dzi o!
  Eye ninja-awo hã toa eme ake. Wogblẽa ame kuku gbogbo aɖewo ɖi. Suku sesẽ sia tɔgbe le wo si. Eye aʋawɔla makpɔmakpɔwo ate ŋu awɔ nu geɖe. Esiae nye Japan, dukɔ si me dekɔnu gãwo le.
  Ninja ŋutsuvi la dzi ha be:
  - Harakiri ƒe... Esia le lalawòm! Be woaxɔ futɔa, gake mɔnuawo mexɔ asi o!
  Eye ŋutsuvia gako nu ake! Ele dzidzɔ kpɔm ŋutɔ. Eye medi be mawɔ avu ahaɖu dzi!
  Nyɔnuvi eve kple ŋutsuvi ɖeka ge ɖe aʋawɔƒea. Wowu aʋafia eve nu nya bubu aɖeke magblɔmagblɔe. Etɔ̃lia dze klo eye wòƒu du yi ɖagbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu. Wobia gbee kpuie. Eka atam be yeade se be yeatsɔ ye ɖokui ana mɔ̃ sesẽa.
  Gake Karas ʋuʋu ta be:
  - Gamenɔlawo sɔ gbɔ akpa le mía si xoxo! Ele be nàɖe wò xexlẽme dzi akpɔtɔ vie.
  Eye ame etɔ̃lia gazɔ to xɔdɔmeawo me ake. Wolãa amesiame nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔmee kple adelawo ƒe dzonɔameme.
  Crucian carp la xɔ, lã abe ame enyi ene, eye wòdzi ha be:
  - Sno yibɔ, tsikpe dzĩ...
  Nyɔnuvi ninja la ɖo kpe edzi be:
  - Le anyigba si le bibim la dzi...
  Atsyɔ̃ɖoɖo bubu hã ɖo kpe edzi be:
  - Míetsɔa nusianu naa Satana!
  Crucian carp la axɔe eye wòado ɣli be:
  - Ha-ha-ha! Ʋuʋudedi Fuhrer! Woatso burgher ɖesiaɖe!
  Nyɔnuvi ninja la lã asrafo geɖe eye wòdzi ha be:
  - Na burgher mawo nalolo... Migana woage ɖe woƒe pantalon gɔ̃ hã me o!
  Atsyɔ̃ɖoɖo bubu aɖe hã ɖo kpe kpukpui sia dzi:
  - Na woaŋlɔ ŋkɔ abe Yudatɔwo ene!
  Crucian carp la ɖe asi le eƒe aŋewo ŋu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ne ɖe aʋawɔwɔ aɖeke menɔ anyi o la, anye ne!
  Eye nyɔnuviawo axɔe ahako nu. Wodoa nukokoe na ame ale gbegbe le kimono yibɔ me, eye woƒe afɔ ƒuƒluwo va ɖoa klowo dzi!
  Triumvirate la ʋu to xɔdɔmeawo dzi. Nyɔnuviwo xea mɔ na bɔmb siwo woda ɣeaɖewoɣi eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua gbe ɖe megbe.
  Troika ƒe ʋuʋu kabakaba ŋutɔ. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ame kuku gbogbo aɖewo hã li. Eye madzudzɔ o.
  Crucian carp la tsɔ alɔgbɔnukoko ƒo nu kple ɣli be:
  - Mezɔa afisiafi si medi...
  Nyɔnuvi ninja la, si nɔ amegbetɔ ƒe lã lãm la, gblɔ kpee be:
  - Gake nyemeɖe mɔ na ame bubuwo o!
  Atsyɔ̃ɖola bubu ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Eye wodzia ha le ŋkeke ƒe kekeli me...
  Crucian carp, si le nusianu lãm, nɔ ɣli dom be:
  -Xeviwo na nye ko!
  Nyɔnuvi ninja la, nɔ Amerikatɔ siwo ge ɖe akplɔa te medze edzi o la lãm la, do ɣli be:
  - Mesubɔa atsyɔ̃ɖoɖo!
  Ninja dzetugbe bubu aɖe ƒo nu kple ɣli be:
  - Metsɔ seƒoƒowo ƒo xlã fiazikpui la!
  Crucian carp la ƒo ɣli fewuɖutɔe, eye wòda akplɔ ɖaɖɛwo do goe:
  - Melɔ̃ Yankees lɔlɔ̃awo!
  Nyɔnuviawo ɖo eŋu kple gbe ɖeka be:
  - Eye esia tae metena ɖe edzi ɖo!
  Triumvirate la yi edzi nɔ ʋuʋum. Ame dzetugbeawo nɔ ɣli dom henɔ ɣli dom le gbe bɔbɔe me. Woƒe ʋuʋu va nɔ kabakabam ɖe edzi. Woʋuʋu abe gbɔgbɔ siwo si le Tartaro ene.
  Crucian carp la nɔ ɣli dom le eƒe lãkusi tame:
  - Dzidzɔkpɔkpɔ dzidzɔ! Maƒo amesiame!
  Nyɔnuvi ninja la dzi ha be:
  - Ne èƒo ɖokuiwò ɖe adzodada me la, ahiã be nàsi amama!
  Eye tsɔ ɖo kpe nya siawo dzi la, nyɔnuvia ɖe eƒe nowo ɖe go. Le nyateƒe me la, edze tugbe ŋutɔ. Eye medi be maƒo no dzĩ la.
  Nyɔnuviawo ʋãna hetsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔa disk siwo woɖa la ƒua gbe. Wotso wo dometɔ geɖe eye wotsɔ yi lã wo. Eye wozɔ mɔ le aʋadziɖuɖu si gbɔ eme me. Ta siwo wotso la mlɔ mɔa dzi, eye nyɔnuviawo tsɔ woƒe afɔ dzeani siwo le ƒuƒlu la ƒu gbe ɖe dzi.
  Crucian carp la dzi ha vevie be:
  - Nyee nye ameyibɔ sɔdola, kple ninja ŋutɔŋutɔ!
  Le ema megbe la, ŋutsuvia lã United States-srafowo ƒe asrafo atɔ̃ bubuwo eye wòʋuʋu eƒe yiwo zi ɖeka wu.
  Nyɔnuviawo do ɣli sesĩe be:
  - Míele gbɔwò! Midzi ha, nyɔnuvi sesẽwoe míenye!
  Eye lãɖeɖea nɔ edzi yim vevie wu! Le nyateƒe me la, mègatsɔ wò asibidɛ de nyɔnuvi siawo ƒe nu me o! Eye woaɖu nu ahano nu!
  Vɔvɔ̃ ɖo ŋutsuvi si tso kpẽkulaawo dome eye wòdze klo. Ninja nyɔnuvia ɖe mɔ nɛ wògbugbɔ nu na eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, eye emegbe exɔe hetso ta le mɔ sia mɔ nu. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔe ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye super class warrior... Eye mafa wu Mars ŋutɔ!
  Crucian carp la ti kpo, lã Amerika-srafo enyi eye wòdo ɣli be:
  - Eye mafa wu Mickey Mouse!
  Nyɔnuvi ninja la ko alɔgbɔnu, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ eƒe gakukua ƒu gbe, eye wòdzi ha be:
  - Bɔl! Bɔl! Bɔlƒoƒo nanɔ agbe didi!
  Nyɔnuvi ninja bubu aɖe lã lã eye wòde dzesii be:
  - Eye melɔ̃a volleyball!
  Eye aʋawɔlawo do nukoko zi ɖeka... Woɖe woƒe aɖuwo kple asikewo fia. Triumvirate si nye nukokoedonamela ŋutɔ. Aleke ame mate ŋu awɔ nukokoedoname ƒe seselelãme o ne wokplɔ ninjawo va atɔ me kple amegãxiwo le woƒe ɖevime, eye wometsɔ aʋawɔnuwo na wo o. Eye le afima la, èzãa tamebubu ƒe ŋusẽ tsɔ zi lãa dzi be wòaɖe asi le adãwɔwɔ ŋu.
  Crucian carp la nɔ ɣli dom, nɔ ƒuwo kple lãwo lãm:
  - Nyee nye amegãxi, menye avu o, ƒodo le menye fifia, nukae uppercut wɔna na amewuwu!
  Nyɔnuvi ninja la ƒo nu kple ɣli be:
  - Kple amewuwu, uppercut, alo vice versa!
  Aʋawɔlaawo tsɔ woƒe ŋusẽ katã tsɔ woƒe afɔkpodziwo ƒo ɖe gakpo ʋɔtrua nu. Ga la gbã, si ʋu mɔ na wo. Ame dzetugbeawo nɔ ɣli dom to woƒe ŋɔti me be:
  - Enyo, na míayi Mars!
  Eye ŋgɔyiyi ake, to ŋutilã kple ʋu me... Ame kuku gbogbo aɖewo kple nuwɔametɔwo. Eye naneke maxe mɔ na nyɔnuviawo o...
  Crucian carp si nɔ alɔgbɔnu kom, esi wòtso major la ɖe afã me vɔ la, ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Míaƒo nu le ɣlidodo me na dzɔgbese wu zi ɖeka...
  Ninja nyɔnuvia, si nɔ lãwo lãm le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu, ɖo kpe edzi be:
  - Mina míaƒo nu le ɣlidodo me na dzɔgbese...
  Karas ko nu eye wògblɔ kpee be:
  - Nublanuikpɔkpɔ Boku! Dagger le axadzi!
  Eye be woaɖo kpe eƒe nyawo dzi la, haƒoƒoa ƒo... Eye aʋawɔ robot aɖe ti kpo do go. Amerikatɔwo ƒe nu yeyeawo dometɔ ɖeka, si nye ʋu si wotsɔ tu ene siwo wotsɔna ƒoa tue le mɔdodowo dzi. Ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo koe su ninja la si be wòati kpo adze dzisasrãa dzi hafi dzo ƒe gbagbãwo dze egɔme, eye le nyateƒe me la, woƒo teƒe bliboa.
  Crucian carp la tsɔ dziku ƒo ɣli be:
  - Meka atam na fiagã la... Esia nye ŋutasẽnuwɔwɔ ƒomevi aɖe!
  Nyɔnuvi ninja la dzi ha blewuu be:
  - Ɣeyiɣi aɖe nɔ anyi si me aɖatsi fafa le vevie... Esi amewo tɔgbuiwo mete ŋu xlẽ ɣletivi siwo le yame o!
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo kple ŋutsuvia tsɔ woƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔ disk ɖaɖɛwo ƒu gbe ɖe robot la ŋu. Ʋua tɔ eye dzudzɔ do tso eme. Esi triumvirate la nɔ tsatsam le dzisasrãa dzi la, wotsɔ peas siwo me bɔmb ƒe ŋusẽ si lolo wu TNT zi gbɔ zi akpe ɖeka la ƒu gbe, eye wogbã tu wuieve siwo wotsɔ ɣla.
  Crucian carp la dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Mekpɔe be míenye viŋutsu siwo dze! Eye Satana subɔlawo hã!
  Le ema megbe la, triumvirate la wu mɔ̃ sesẽa ŋu kɔklɔ nu ŋutɔŋutɔ. Nyɔnuviawo kple ŋutsuvia ɖe kvass-go aɖe ƒe kɔ eye wonoe. Wono tsi eye wodo ɣli...
  - Míenye ninjas eye yɔyɔ dzeani aɖeke megali wu ema o!
  Nyɔnuvi si ƒe ɖa biã kple yibɔ la de dzesii be:
  - Le aʋawɔwɔ me la, nusianu ateŋu adzɔ... Gake le ŋutifafa me la, ɣeaɖewoɣi la, ehiãna be nànya ɣeyiɣi si nàdzudzɔ!
  Karas ko alɔgbɔnu eye kasia wòbia be:
  - Eye ne egaɖoe be míadze Germany dzi kokoko la, ekema nukae míawɔ?
  Nyɔnuviawo ɖo eŋu kple gbe ɖeka be:
  - Le karma ƒe sewo nu! Abe alesi wòde se ene la, nenemae míawɔ avu! Eye ne nane dzɔ la, eyae afia mɔ si dzi woato!
  Fab Four Gerda, Charlotte, Christina kple Magda kpɔ gome le Washington dzi dzedze me. Esiawo nye nyɔnuvi siwo do bikini kple atsyɔ̃ɖowuwo. Woƒe aʋawɔʋua nɔ batri ɖeka gbãm ɖe wo nɔewo yome. Aʋawɔnu siwo ŋu bubu le wu ƒe nɔnɔme wɔnuku aɖe.
  Gerda, si nɔ tu dam Yankees-ha la, dzi ha be:
  - Ɖewohĩ...
  Charlotte da tu eye wòyi edzi be:
  - Mí...
  Christina ƒo ati ɖe eŋu hegblɔ be:
  - Dziku...
  Magda ɖo tu aɖe ɖa, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ame aɖe...
  Gerda gbã howitzer si ƒe didime nye milimeta 240 eye wòɖe gbeƒã be:
  - Dzodzroe!
  Charlotte Lupanuv yi edzi le hadzidzia me be:
  - Dae ɖi...
  Christina, si nɔ ʋuƒoa tem la, do ɣli be:
  - Wuiadẽ....
  Magda gblɔ kpee kple alɔgbɔnukoko be:
  - Megaton ƒe...
  Gerda ƒo ɣli le eƒe lãkusi tame tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Afi sia...
  Charlotte da tu hegblɔ be:
  - Ele vava ge...
  Christina ɖo tu aɖe ɖa eye wòyi edzi be:
  - Dzudzɔ..
  Magda da tu la eye wòdo ɣli be:
  - E"le dzo dam...
  Gerda ɖe asi le nunana aɖe ŋu, eye wògbã Werewolf ƒe tu si wòtsɔna ŋutɔ la eye wòƒo ɣli be:
  - Anyigba!
  Charlotte gada tu la ake eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Afi ka...
  Christina trɔ ɖe tu la ŋu, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Me tsi tre ɖe...
  Magda tsɔ go aɖe kpe ɖe eŋu eye wòɖe ɣli be:
  - Ɣi...
  Gerda tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu fia asi tu la, eƒoe, eye wòdo ɣli be:
  - Aƒe!
  Eye aʋawɔlawo do nukokoe... Charlotte ɖoe be yeagadzi ha ake, le yeƒe dzidzɔkpɔkpɔ ƒe atsyã nu:
  - Afi sia...
  Christina da tu eye wòyi edzi be:
  - O...
  Magda ƒo ati ɖe ati ŋu eye wògblɔ be, dzonu:
  - Ele vava ge...
  Gerda ɖe asi le ku ƒe nunana la ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Dzudzɔ...
  Charlotte ɖe nane si hea tsɔtsrɔ̃ vɛ eye wòƒo ɣli be:
  - E"le dzo dam...
  Christina ƒo tu la eye wòdzi ha be:
  - Anyigba...
  Magda ɖo tu la ƒe nugbɔ ɖa eye wògblɔ kple gbe blewu be:
  - Afi ka...
  Gerda da tu aɖe eye wògblɔ kpee be:
  - Me tsi tre ɖe...
  Charlotte tsɔ tu aɖe ƒoe:
  - Ɣeaɖeɣi va yi...
  Eye Christina, si tsɔ eƒe afɔkpodzi ɖo tu aɖe ɖa la, wu enu kple dziku be:
  - Washington!
  Magda gblɔ kpee esime wònɔ tu dam be:
  - Washington!
  Gerda, esi wòɖo ku ƒe nunana ɖa la, dzi ha kpe ɖe eŋu be:
  - Washington!
  Charlotte da tu ɖe Meduza tu si wotsɔna ʋua eɖokui la dzi eye wògblɔ kpee be:
  - Da ahe...
  Christina ƒo tu la eye wògblɔ kpee be:
  - Nye...
  Magda hã ɖo go aɖe ɖa, eye wògblɔ kpee be:
  - Kalẽtɔ...
  Gerda gada tu ake, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Washington!
  Christina, si le tu dam, yi edzi nɔ ha dzim be:
  - Washington ƒe...
  Magda gblɔ kpee esi wòtsɔ nunana siwo le dzo dam ƒu gbe be:
  - Da ahe...
  Gerda, si nɔ eƒe futɔa ƒom la, do ɣli be:
  - Nye...
  Charlotte, si nɔ tu dam la, yi edzi be:
  - Kalẽtɔ...
  Christina gblɔ kple nukoko be:
  - Washington!
  Eye nyɔnuviawo ko nu le ɣeyiɣi ɖeka me, abe ƒumelã siwo woyɔna be jellyfish le adedada me ene.
  Le ema megbe la, aʋawɔlawo dze tudada gɔme ɖe bunker la ŋu. Amerikatɔwo ƒo nu sesĩe, tsɔ ɖe woƒe dzideƒo si mebɔbɔ o fia. Woʋli vevie ɖe fiadu la ta. Aʋawɔha aɖewo nɔ anyi siwo me Yudatɔwo koe nye aʋafiawo. Eye esia na tsitretsiɖeŋua dzi ɖe edzi.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua xɔ tu geɖe tso futɔwo ƒe tuwo me. Roller geɖe gɔ̃ hã gbã. Ele be nyɔnuviawo natsɔ ʋua adzoe aɖadzrae ɖo. Tsitretsiɖeŋu sesẽ si dzɔ le Amerika ƒe fiadu me menye nusi womenɔ mɔ kpɔm na o.
  Wosusui be United States ye atsi tre ɖe eŋu wu le afisia. Gawu la, Yudatɔwo va ƒo zi tso Amerika ƒe akpa vovovowo yina New York kple Washington, eye wotsɔa tu nyɔnuwo kple ɖeviwo siaa.
  Esi Truman te ŋu ɖe asi le eɖokui ŋu bɔbɔe ta la, wozi edzi wòsi aɖamlɔ anyi. Germanytɔwo gakpɔtɔ nɔ tu dam henɔ bɔmb dam ɖe United States ƒe fiadu dzi, henɔ agbagba dzem be yewoagbã nuku sia hã.
  Dada nɔ vava ge eye vuvɔ nɔ wɔwɔm. Gake nyɔnuviwo ya mefa le bikini gɔ̃ hã me o.
  Le ɖiɖiɖemeɣia la, wofɔ ɖekakpui siwo xɔ abe wuiade ene, eye womlɔ wo gbɔ, nɔ asi lilim wo nɔewo henɔ Coke nom. Gerda ɖe eƒe akɔtaɖonu eye wòɖe mɔ na ɖekakpui eveawo be woagbugbɔ nu nɛ le eƒe no ƒe aŋgba dzĩawo dzi. Ne míagblɔe tututu la, eya ŋutɔe de dzi ƒo na wo, elabena esia doa dzidzɔ na nyɔnuvi sesẽ ŋutɔ. Ame susɔeawo hã wɔ nenema ke, woxɔ atsu kple asi na wo ɖokui. Magda si nye mawusubɔla gɔ̃ hã fa. Edzɔa dzi na ame be sɔhɛ aʋawɔla siwo ƒe ŋutilã le amama la aka asi ŋuwò.
  Gerda ko alɔgbɔnu heɖe ŋku ɖe blonde si ƒe ɖa le abe sika ene la ŋu:
  - Eye mekpɔ be edzɔa dzi na wò ne ŋutsuviwo tsɔ woƒe aɖe ƒu du to wò nowo dzi. Aleke esia wɔ ɖeka kple wò mawusubɔsubɔ ƒe agbenyuinɔnɔ?
  Magda ɖoe koŋ tsɔ dzidzɔ ɖo eŋu be:
  - Ne mèwɔ nu vɔ̃ o la, màtrɔ dzime o... Ne mètrɔ dzime o la, màkpɔ ɖeɖe o!
  Charlotte ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Nuvɔ̃ eye nàtrɔ dzime! Mitrɔ dzime eye migawɔ nuvɔ̃ ake! Dzimetɔtrɔ ɖe nuvɔ̃ ta, hena luʋɔ ƒe ɖeɖekpɔkpɔ!
  Eye wòkɔ Coca-Cola ɖe eƒe nowo dzi. Ŋutsuviawo te noawo ƒoƒo sesĩe wu. Charlotte ɖe asi le hũɖeɖe aɖe si me gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro nɔ ŋu. Edze abe edzɔ dzi nɛ ŋutɔ ene.
  Christina de dzesii le susu me be:
  - Washington adze anyi... Eye le ema megbe la, ɖe United States maɖe asi le eŋu oa?
  Gerda, esi wònɔ nugbugbɔgbugbɔawo sem le eƒe akɔta la, do susua ɖa be:
  - Nyateƒee, woaɖe asi le wo ɖokui ŋu... Gake ehiã be míatu Yudatɔwo ƒe aʋawɔha siwo awɔ aʋa zazɛ̃nyahelawo la ɖe anyi. Eye le ema megbe la, míawɔ aʋa kple USSR.
  Magda, si ƒe mo ʋuʋu la, de dzesii be:
  "Ɣeyiɣi manɔ mía si míadze amedzidzedze gɔme le Russia hafi dzomeŋɔli naɖo o!" Ewɔ nublanui ŋutɔ... Ðewohĩ ahiã be míalala vaseɖe May?
  Charlotte tsɔ kuki la fia eye wòde dzesii be:
  - Eyata nukae? Mina míatsɔ nya siwo le míaƒe domenyinuwo dzi la afia le ɣeyiɣi sia me. Màte ŋu awɔ avu ɣesiaɣi o, ehiã be nàkpɔ aƒea me dzadzraɖo dzi le ɣeyiɣi ɖeka me!
  Gerda lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Ɛ̃, enyo be nàbu ŋutifafaɣeyiɣi ŋu... Ga le mía si fifia - kokloawo meƒoa nu o. Míakpɔ anyigba hã le Amerika. Eyata nuwuwu meli na dɔwɔwɔ kple ŋutifafa o!
  Christina ɖe eƒe aɖuwo ɖe go, enyo ne ɖekakpuia ƒe aɖe ʋuʋu ɖe no dzi eye wònɔ ɣli dom be:
  - Eye maƒã nye ŋutɔ nye agbledeƒewo kple nusiwo ŋu wotrɔ asi le le domenyiŋusẽfianu me!
  Akɔɖu siwo lolo abe tsigoe ene anɔ anyi, eye akɔɖu siwo lolo abe akɔɖu ene anɔ anyi!
  Magda ko alɔgbɔnu eye esi wòdo eƒe aɖe ɖe go la, egblɔ kple ɣli be:
  - Míenye ƒumelã siwo wua ame, eyata míeɖi tsitsetsewo!
  Christina ko alɔgbɔnu hegbugbɔ nu na ɖekakpuia ƒe ŋgonu. Emegbe eƒo nu kple ɣli be:
  - Ganyawo kple dunyahehe le ŋgɔ yim ɖo ta xexeame katã ƒe ɖekawɔwɔ gbɔ. Le Kautsky ƒe nya nu la: dziɖuɖu ɖekawɔwɔ kple xexeame dzi ɖuɖu! Ne woɖo ɖoɖo yeye aɖe!
  Gerda do susua ɖa be:
  - Ate ŋu adzɔ be woadzra kotoku. Cotton agble nyuiwo le USA afisia.
  Charlotte kpɔe le susu me eye wòko nu be:
  - Esia le Fofonye Tom ƒe aƒe me... Ẽ, le agbalẽ sia me la, ameyibɔwo wɔ dɔ vevie. Wodze agbledelawo dzi. Ewɔ nublanui ŋutɔ be nuwuwu la va zu gbegblẽ... - Nyɔnuviawo ƒo nu sesĩe eye wode dzesii. - Mese veve ɖe Eva nu. Nyɔnuvi nyui aɖe si ƒe tagbɔ kɔ ŋutɔe wònye. Ate ŋu awɔ aʋawɔla nyui aɖe hafi.
  Christina ʋuʋu ta hetsi tre ɖe eŋu be:
  "Efa akpa be wòanye aʋawɔla nyui." Ele be nyɔnuvi ŋutɔŋutɔ nanye ame sesẽ kple adãwɔla!
  Gerda dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  Kerubiwo le keklẽm le yame, .
  Bubu va le dziƒo, mekpɔ ŋusẽ...
  Gerda fa avi vevie le dziku ta - .
  Nukatae wodzim nyɔnuvi?
  Christina ʋuʋu eƒe ɖa si le abe sika ene eye wòde dzesii be:
  - Gake enyo be nànye nyɔnu wu ŋutsu. Le kpɔɖeŋu me, nyɔnu ƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro didi wu sã eye ŋusẽ le eŋu wu!
  Gerda ʋuʋu ta kple Gorgon Medusa ƒe alɔgbɔnukoko be:
  - Ẽ, ŋusẽ le eŋu wu! Na ŋutsuviawo nawɔ nu vevi aɖe wu! Nyateƒee, didi sia tɔgbe nyɔ.
  Eye wose ooh kple hũɖeɖe siwo me gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro le... trɔ zu nyɔnu dzodzrowo ƒe ɣlidodo.
  Gake womeɖoe be nyɔnuviawo nase vivi na gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ƒe tsidzadzaa ɣeyiɣi didi o. Ele be magayi aʋa ake. Ne míagblɔe tututu la, do aʋawɔʋu. Wotsɔ abi gbogbo aɖewo ɖo atsyɔ̃ na eƒe aʋawɔnuwo xoxo.
  Washington mena ta o. Aʋa la yi edzi le xɔ ɖesiaɖe me, eye wòyi edzi le aƒe ɖesiaɖe gɔ̃ hã me. Tsitretsiɖeŋua va zu dzimesesẽ kple nusi le ʋeʋẽm.
  Gerda, si nɔ tu dam ɖe batri la dzi la, dzi ha be:
  - Amerika...
  Charlotte da tu eye wòyi edzi be:
  -Amerika...
  Christina da tu la hegblɔ be:
  -Mekpɔe dze sii be...
  Magda ƒo afɔ ƒuƒlu eye wògblɔ kpee be:
  - Eƒe...
  Gerda ɖo nunana aɖe ɖa eye wòtsoe be:
  - Ŋgᴐyiyi!
  Charlotte ɖe asi le eƒe nya siwo ɖa abe tu ene ŋu be:
  - Afi ka...
  Christina ɖe asi le tuawo ŋu eye wòna:
  - O...
  Magda ƒo tu la eye wòƒo ɣli be:
  - Da...
  Gerda tsɔ fía lã tuawo:
  - Kpᴐ...
  Charlotte ɖo nunana la ɖa eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Dɔwɔlawo...
  Christina, si nɔ go aɖe ɖom ɖa la, gblɔ kpee be:
  - Ao...
  Magda, esi wòtsɔ tuawo ƒu gbe la, yi edzi be:
  - Teƒe...
  Gerda gaɖo go aɖe ɖa eye wòƒo ɣli be:
  - Subɔsubɔdɔwo...
  Charlotte ɖo nunana aɖe ɖa, dzɔgbenyuietɔe la, wogade tuawo me ake:
  - Gbolowɔwɔ.
  Christina ɖo go aɖe ɖa eye wòzi edzi kple nya siawo be:
  - Amedome...
  Magda le ɣli dom le eƒe lãkusi tame be:
  - Aƒe...
  Gerda ƒo ɣli abe da ene be:
  - Aƒe...
  Charlotte, esi wòda tu si wu ame la, egblɔ be:
  - Nusiwo wotsɔ nu...
  Christina, esi wòɖo gakpo ƒuƒlu aɖe ɖa la, egblɔ kpee be:
  - A...
  Magda do ɣli tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Do ŋgɔ...
  Gerda da tu aɖe eye wòƒo ɣli be:
  - Nim...
  Charlotte da tu hegblɔ be:
  - Le...
  Christina tsɔ tu aɖe ƒu gbe, eye wòtsɔ kɔsɔkɔsɔ:
  - Ablɔdzi...
  Gerda ƒo nu kple ɣli, henɔ tu dam be:
  - Katã...
  Charlotte ƒo ɣli, henɔ ɣli dom abe akpɔkplɔ ene be:
  - Fli...
  Christina gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Gazazãwo...
  Magda to Sherman la abe aŋe ene eye wòyi edzi be:
  - Gake...
  Gerda, si nɔ tu dam la, tsɔ dzonu aɖe na:
  - Mlᴐeba...
  Charlotte, si nɔ tu dam la, yi edzi be:
  - E...
  Christina, si yi edzi nɔ tu dam la gblɔ be:
  - Le aƒea me...
  Magda tsɔ ɣlidodo kple ɣlidodo be:
  - Le...
  Gerda ɖe asi le ku ƒe ƒuƒoƒo aɖe ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Nyɔnu aɖe...
  Charlotte da tu eye wòna dzonu aɖe:
  - Edze abe...
  Christina ƒo nu kple hũɖeɖe henɔ ɣli dom be:
  - A...
  Magda tsɔ tu aɖe lãe hegblɔ be:
  - Nyɔnu...
  Gerda tsɔ aŋetu ƒoe, eye wònɔ ɣli dom be:
  - EME...
  Charlotte da akplɔ aɖe si wó ŋutɔ la ɖe yame, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Abatiwo...
  Christina ƒo nu kple ɣlidodo, eye wònɔ tu dam be:
  - O...
  Magda ɖo go aɖe ɖa eye wòdo ɣli ŋukpetɔe be:
  - Amama...
  Christina ɖo aɖaŋudɔ bubu si wua ame ɖa, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Le alakpa dam...
  Nyɔnuviawo tsɔ nu kom;wokpɔ dzidzɔ ŋutɔ le nane si le abe ema ene ŋɔŋlɔ me.
  Emegbe esime wonɔ tu dam la, wodze hakpakpa si dze wu eye wònye kalẽwɔwɔ gɔme. Eye nyɔnuvi eneawo hã la, ewɔ dɔ nyuie:
  Dziwo ƒe ɖekawɔwɔ nawɔ, wòasẽ wu gakpo, .
  Mina míaʋuʋu ke si le ʋuʋum tso akplɔawo me la ɖa!
  Eye ŋku siwo nɔ avi fam la klẽ abe ɣletiviwo ene, .
  Nɔ gbɔnye tegbee: wogblɔe kple dzonɔameme!
  
  Míele gbɔwò tegbee, sika drɔ̃e - .
  Ðetugbui si dzinu ƒe keklẽ kple ƒutsotsoe gbadzawo...
  Le Yesu Kristo Kɔkɔe ƒe aflaga te - .
  Kerubiwo ƒe hadziha dziŋɔ aɖe atso yi dziƒo!
  
  Mina míano dzodzro ƒe wein si klẽna, .
  Eye nutala la ana xexeame katã ƒe nɔnɔmetata aɖe wò...
  Aleke gbegbe nèle tsɛe - agbe ƒe ka si le ƒuƒlu - .
  Abosam di be yeatsrɔ̃ lɔlɔ̃ ɖa keŋkeŋ!
  
  Sɔdola la ɖe eƒe yi - yɔ Kristo be:
  Ale be kadodo si wɔ ɖeka naɖu dzi le xexeame...
  Eye Maria hea - Mawu ƒe dzadzɛnyenye - .
  Xɔe se be Aƒetɔ la maɖe mɔ na mí be míage ɖe dzomavɔ ƒe aʋli me o!
  
  Gake ètsɔa wò mɔkpɔkpɔwo ɖe ɖokuiwò me...
  Le nyateƒe me la, womate ŋu ade asixɔxɔ ame ŋu na Mawu o!
  Mía dometɔ ɖesiaɖe atsɔ klosalo atsyɔ míaƒe to me, .
  Dzonu kple velvet swan adzo ayi yame!
  
  Ne èdze anyi le aʋa me ko hafi, .
  Na wò Fofonyigba, si xɔ asi wu xexeame katã...
  Eye emegbe míevɔ̃na na napalm si wokɔ ɖe eme o - .
  Kekeli ƒe sɔdolawo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ magblẽ o!
  
  Enyo be woanɔ xexeame, gake ɣeaɖewoɣi la, etena ɖe ame dzi, .
  Eye dɔwuame vɔ̃ɖi kple vuvɔ kplɔa amewo dzona...
  Ele be míanɔ Satana Toa te, .
  Eye dzɔgbenyuie anɔ ŋuwò ne ènye ɖekakpui le dzi me!
  
  Esi wòge ɖe xexeame katã abe xɔlɔ̃ ene le ku megbe ta la:
  Àkpɔ nane si ana nàgbɔ ya ahako alɔgbɔnu!
  Togbɔ be le ŋutilã me la, àzu abe ɖevi ene hã la - .
  Gake àse egɔme kuxi aɖeke manɔmee be vodadae wònye!
  
  Aʋa siwo wowɔ va yi me nuteƒekpɔkpɔa aɖe vi, xɔ dzinye se, .
  Woawo me la, ànya paradiso si wotsɔ ʋu wɔ ƒe dzidzɔ...
  Àɖi gbɔ ɖoɖo si me lã wɔadã la do ɣli le - .
  Eye àxɔ fiavinyɔnua abe srɔ̃ ene!
  
  Eye emegbe na fiazikpui la kple mɔ bubuwo, .
  Ele be nàtsa le xexeame katã ƒe asigɛa ŋu!
  Emegbe matsɔ nya la ayi na nye dzidzimeviwo - .
  Xɔ dzinye se be anyo wu be nàsrɔ̃ nu be nàkpɔ dzidzedze!
  
  Ðe wòanya wɔ be woazu Mawua - biabia fafɛ aɖee nye esia, .
  Wowɔ amegbetɔ ɖe Mawu ƒe nɔnɔme nu...
  Eye togbɔ be meɖo Mawunyenye ƒe ɖoƒe haɖe o hã la...
  Ɣletivi siwo le titim sesĩe le mía te!
  
  Dzɔdzɔmeŋutinunya ana, xɔ dzinye se - ŋusẽ sesẽwo na mí, .
  Elabena tso sidzedze me la, míalã ka...
  Eye ne ewɔ nuvɔ̃ hã la, enye nusi va yi Ham, .
  Gake atɔm la wɔ bɔmb na míaƒe futɔwo!
  
  Xexeame katã gblɔ fli la - nya, .
  Eye xexeame katã akplɔe ɖo le tsidzadza me...
  Eye nusiwo wowɔ xlẽxlẽ manɔmee - paradiso vavã aɖe li, .
  Nusi ta wòle be sɔdolawo naʋli!
  Le nyateƒe me la, nyɔnuviawo dzi ha nyuie, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wogblẽ batri kple bunker gbogbo aɖewo dome. Míexɔ ʋuʋudedi kple ƒoƒo mía ɖokui...
  Eva hiã be míatɔ vie hafi míagade míaƒe tuawo me. Abe alesi nunyala aɖewo gblɔnɛ ene la, wotsɔa nyɔnuvi nyɔŋuwo wɔa chops.
  Kristina kple Magda gaƒo chess ake. Nyɔnuvi si ƒe ɖa biã si ƒe amadede nye sika la katã di be yewoaɖu dzi le anyitsi blonde la ŋu. Woƒo fefea le amedzidzedze ƒe mɔnu ɖaɖɛ aɖe nu. Magda gate ŋu xɔ afɔɖeɖea eye wòkpɔ ŋutilãme viɖe aɖe.
  Ɣeyiɣi menɔ mía si be míawu fefea nu o, aʋa bubu aɖe gadzɔ, eye aʋa sesẽ aɖe hã dzɔ. Ke hã, ɖeko tsi te dzadza tso dziƒo. Nukpɔkpɔ me gblẽ. Edze ƒã be Nazitɔwo mevo le wo ɖokui me o.
  Gerda da tu kple alɔgbɔnukoko, xɔe hedzi ha be:
  - Tsidzadza...
  Charlotte, si nɔ megbe na aʋawɔla la, da tu kpe ɖe eŋu:
  - Afɔ ƒuƒlu...
  Christina, si nɔ tu la ƒom la, yi edzi be:
  - To...
  Magda lã ɖe eme eye wòdo ɣli be:
  - Anyigba...
  Gerda ƒo nu kple ɣli, eƒe ŋkuwo nɔ keklẽm, eye wògblɔ be:
  - Kpɔ ŋudzedze...
  Charlotte ƒo aŋɔa eye wòdo ɣli be:
  - Got tsi...
  Christina ɖe asi le ku ŋu eye wòƒo ɣli be:
  - Nyɔnuviwo...
  Magda da tu si le dzo dam eye wògblɔ be:
  - Ŋku...
  Gerda, si nɔ tu dam madzudzɔmadzudzɔe la, yi edzi be:
  - Nenye be...
  Charlotte da tu la ɖe yame eye wòƒo ɣli be:
  - Me kᴐ...
  Christina da tu eye wòyi edzi, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go be:
  - Ŋkeke...
  Magda tsɔ ɣlidodo kple ɣlidodo be:
  - Nu sia...
  Gerda tsɔ tu aɖe ƒoe eye wòdo ɣli be:
  - Enyo...
  Charlotte, esi wòɖe asi le ku ƒe nunana la ŋu la, do ɣli be:
  - A...
  Christina tsɔ tu la ƒo ɖe tu la eye wòdo ɣli be:
  - Ɣe ka ɣi...
  Magda do ɣli abe ta ene, henɔ ɣli dom be:
  - Vice versa....
  Gerda nɔ ɣli dom esi wònɔ tu dam:
  - Vɔ̃ɖitɔe...
  Charlotte, esi wòɖe asi le tsɔtsrɔ̃ ƒe nunanawo ŋu la, dzi ha be:
  - Nenye be...
  Christina, si ɖo ku ɖa la, ƒo ɣli be:
  - Hadzidziwo...
  Magda, si ɖe eƒe aɖuwo ɖe go sesĩe la, do ɣli be:
  - Dzi ha...
  Gerda ƒo ɣli heti kpo, nɔ tu dam henɔ ƒoƒom sesĩe be:
  - Nu sia...
  Charlotte, si nɔ ta ɖem ɖe gowo me la, ƒoe ɖe enu be:
  - Enyo...
  Christina xɔe eye wòƒo ɣli be:
  - A...
  Magda do ɣli, eye wòɖo tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe amewo be:
  - Ɣe ka ɣi...
  Gerda gblɔ kple asike si le ƒuƒlu be:
  - Vice versa...
  Charlotte gaɖe aŋɔ bubu eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Nublanuitɔe...
  Gerda gada tu ake eye wògblɔ be:
  - Nenye be...
  Charlotte ye nye ŋuɖoɖoa, eye wòdo ɣli be:
  - Vɔ̃...
  Christina gblɔ kple gbe si le ɣli dom henɔ tu dam be:
  - Wò...
  Magda tsɔ alɔgbɔnukoko ƒo tsi eye wòda tu be:
  - Nu ma...
  Gerda ƒo nu tso ku ƒe akpa aɖe ŋu eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Ɣe sia ɣi...
  Charlotte, si nɔ aŋetuwo ƒe tɔsisi aɖe dam la, ƒoe be:
  - Bɔbɔe...
  Christina, si nɔ ha dzim kpe ɖe eŋu la, yi edzi be:
  - A...
  Magda, si nɔ ɣli dom henɔ tu dam la, gblɔ be:
  - Vice versa...
  Gerda do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Sesẽ...
  Eye hadziha si me ayedzedze le la gato ake.
  Charlotte, si nɔ tu dam, do ɣli be:
  - Nenye be...
  Christina, si nɔ tu dam la gblɔ be:
  - Vɔ̃...
  Magda, si ɖe eƒe aɖuwo ɖe go la, yi edzi be:
  - Wò...
  Gerda ƒo ɣli tso eƒe ŋɔti me be:
  - Nu ma...
  Charlotte yi edzi kple dziku gã aɖe be:
  - Ɣe sia ɣi...
  Christina, si nɔ tu dam la gblɔ be:
  - Bɔbɔe...
  Magda ɖɔ eƒe dzedzeme ɖo, eye wòko alɔgbɔnu be:
  - A...
  Charlotte ɖe asi le ku ŋu eye wògblɔ kple ɣli be:
  - Ɣe ka ɣi...
  Gerda ƒo nu kple gbe sesẽ be:
  - Vice versa...
  Christina, si ɖe asi le ku ŋu la, do ɣli be:
  - Sesẽ...
  Magda kɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe dzi kpuie eye wòdo ɣli be:
  - KPLE...
  Gerda le ɣli dom le eƒe lãkusi tame be:
  - Me vivim o!
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo tɔ vie... Wogade woƒe tuwo ake. Eye be woƒe tu la le tu dam kabakaba, eye aʋa la nu sẽ ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo nɔ dzidzɔ kpɔm henɔ woƒe aɖu siwo le keklẽm la ɖem fia. Aleke gbegbe anyigba sia nya kpɔ eye wòdze abe paradiso ene enye si. Ðeko nèyi kplii. Alo do cologne aɖewo.
  Gerda kple Charlotte dze bometsilawo ƒe fefe gɔme. Wotsɔa woƒe asibidɛ ƒuƒluwo léa agbalẽviawo aɖaŋutɔe ŋutɔ eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo nɔa tsatsam. Edze abe aɖaŋudɔ gã aɖe ene.
  Christina nye ayetɔ ŋutɔ, mewu fefe si bu xoxo la nu o, ke boŋ etsɔ yeye aɖe na enumake. Magda mehe nya kple eƒe zɔhɛ o. Menye aʋawɔla mamlɛawo dometɔ ɖeka hãe wònye o... Gake menye dzimesesẽtɔe wònye o.
  Christina trɔ asi le eƒe ŋgɔdonyawo ŋu vie eye wòyi kple D2-D4. Magda ɖo eŋu kple Fia la ƒe Indiatɔwo ƒe Takpɔha. Eye Christina nye pawn ene ƒe tɔtrɔ aɖe. Avuwɔwɔ sesẽ aɖe ŋutɔ kplɔe ɖo. Eye anɔ eme godoo be viɖe aɖe nɔ White ŋu. Magda dze tamebubu gɔme xoxo henɔ mɔ si dzi wòato ado le nɔnɔme sesẽa me dim.
  Wohe fefea ɖe megbe, eye wogawɔ aʋa la ake... Dzoxɔxɔ nɔ afisia xoxo. Tu yeyetɔ kekeake siwo ƒe didime nye milimeta 120 siwo tsia aʋawɔʋuwo nu ƒe batri, si te ŋu gena ɖe E-50 me ŋkume kple ŋkume le didiƒe ʋĩ.
  Tukpewo ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me nye meta 1050 le sɛkɛnd ɖeka me. Eyata esi wohe ɖe megbe ŋutɔ la, Yankees-ha la xɔ tu siwo naa dzidzeme ame wu alo wu nenema. Nyateƒee, aʋawɔʋua ŋutɔ mege ɖe ewɔwɔ me haɖe o, tuawo koe nɔ dɔ wɔm.
  Esi nyɔnuviawo mete ɖe wo ŋu o la, wodze tudada wo gɔme...
  Gerda, si nɔ tu dam tso didiƒe la, de dzesii ke hã:
  - Amerikatɔwo le ŋgɔ yim eme kɔ ƒã. Esiae nye woƒe dzesi: nusianu wɔwɔ tsi megbe. Gake esi ŋutete ma tɔgbe nɔ wo si ta la, woate ŋu awɔ agbledelawo woazu yiwo ɣeyiɣi didi aɖee nye sia hafi.
  Charlotte dzi ha, nɔ eƒe akɔta ʋuʋum henɔ eƒe ɖa dzĩwo ʋuʋum:
  - Abosaŋu! Abosaŋu! Ðe abosam! Ame aɖe, ame aɖe he to na mí! Na mí, na yiwo mí le míaƒe asiwo me, ɖe Yankeetɔwo, Yankeetɔwo ƒe amehawo ŋu!
  Magda, esi wògbã Amerikatɔwo ƒe tu la, egblɔ kple fiavinyɔnu ƒe alɔgbɔnukoko be:
  - Enyo... Míaƒe hatsotso si de ŋgɔ wu la akpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔ ɖesiaɖe dzi... Míeɖu dzi ɣesiaɣi, míaɖu dzi fifia!
  Christina ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe aʋawɔnuwo ŋu hedzi ha be:
  - Akhtun, Akhtun... Foeir, Foeir!
  Eŋlisitɔ ene wɔnukuawo: Jane, Gringeta, Malanya, Matilda va dze New York dzi. Aʋawɔlaawo wɔ aʋa le Goering-4 aʋawɔʋu si wotsɔ ƒu gbe dzi. Ʋua nye Churchill ƒe nɔnɔmetɔtrɔ. Eƒe aʋawɔnuwo bɔbɔ vie eye wòlolo vie wu E-50 tɔ, gake aʋawɔnu mawo tɔgbe le esi.
  Wowɔ aʋawɔʋua le Eŋlisiawo ƒe dɔwɔƒewo, le Britain si va zu Third Reich ƒe ametakpɔƒe.
  Jane da tu Amerikatɔwo ƒe tu la eye wòdo ɣli be:
  - Míenye ametialawo ƒe ha gã aɖe... Mina míagbã ametakpɔha la me!
  Gringeta ɖɔ eƒe zɔhɛa ɖo be:
  - Míagbã o, ke boŋ míatsi... Míasẽ ŋu ɖe edzi!
  Gringeta da tu, gbã Amerikatɔwo ƒe tu la eye wògblɔ le xexemenunya me be:
  - Nusianu si mewu mí o la nana míesẽa ŋu!
  Malanya ko alɔgbɔnu hedo ɣli be:
  - Enye nyateƒe banal, gake esesẽ be woaxɔe ase!
  Esi Matilda tsɔ eƒe ʋetsuviwo gbã asrafo eve aɖewo vɔ la, ede dzesii be:
  - Ate ŋu adzɔ be nyateƒea nanye banal. Le kpɔɖeŋu me, Ɣea le ɣie, abe alesi nàte ŋu akpɔe ne èlé ŋku ɖe dziŋgɔli ŋu ene.
  Jane keke eƒe nuyiwo keke ŋutɔ, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  Ena Gringethe da tu eye wòdo ɣli be:
  - Eye Ɣe la nye ɣie gɔ̃ hã boŋ. Ðeko dziŋgɔlia xea mɔ na keklẽ blɔawo eye wònaa amadede ɣi aɖe dona.
  Matilda ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Eye èdze aɖaŋu ale gbegbe... Ede dzesii aɖaŋutɔe be esia nye alakpa ɣi aɖe ko!
  Gringeta gada tu ake, gbã bunker la eye wòdo ɣli be:
  - Nusianu si le míaƒe xexeame nye alakpanuwɔwɔ... Woawo koe wua ame ŋutɔŋutɔ!
  Wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue ƒo Manya, eye wodo ɣli le fefe me, alo ɖewohĩ menye fefetɔe o be:
  - Alo ɖewohĩ ku nye alakpanuwɔwɔ! Le nyateƒe me la, luʋɔ mekuna o, eye ɖewohĩ le amenyenye wɔwɔ gome la, eyae nye nu vevitɔ!
  Gringeta gada tu ake eye wòdzi ha be:
  - Togbɔ be ŋutilã si me luʋɔ mele o menye ŋutilã o hã la, aleke gbegbe luʋɔ si me ŋutilã mele o la gbɔdzɔe nye si!
  Jane se le eɖokui me be hadzidzi ƒe dziyiyi aɖe le ye ɖokui me eye wògbã ha. Eye exɔlɔ̃wo te hadzidzi kplii.
  Aʋawɔla-amegã la dze egɔme be:
  - Ŋusẽtɔ...
  Gringeta yi edzi, eye wònɔ tu aɖe ƒom be:
  -Tank...
  Malanya, si nɔ tu dam la gblɔ be:
  - Kplɔa ame...
  Matilda ɖe nunana si wua ame la ɖe go eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Dzo!
  Jane, si nɔ tu dam heɖe eƒe aɖuwo ɖe go abe dzonu gãwo ene la, do ɣli be:
  -KPLE...
  Gringeta ƒo nu kple ɣlidodo, eye wòʋuʋu eƒe abɔwo be:
  - Eƒe nu gbã...
  Manya da tu hegblɔ be:
  - Ame sia ame...
  Matilda, si tsɔ eƒe mɔwo nɔ aʋawɔlawo gbãm la, ƒo ɣli be:
  - Le tsia dzi!
  Jane ƒo nu kple ɣli eye wòyi edzi be:
  - Le...
  Gringeta da tu, eye wònɔ ɣli dom abe akpɔkplɔ ene be:
  - Kpᴐ...
  Malanya, tudada, yi edzi be:
  - Aʋawɔla...
  Matilda tsɔ eƒe afɔbidɛwo ƒo eƒe afɔ ƒuƒluwo hegblɔ be:
  - Abe...
  Jane ko alɔgbɔnu eye wòsi sigaret:
  - Si glɔ̃...
  Gringeta gada tu ake eye wòƒo ɣli be:
  - Na wòanye...
  Manya do tu si wotsɔna ƒoa tu la, eye wògblɔ be:
  - Lɔlɔ̃nu...
  Matilda tsɔ tu la ƒo ɖe ga la me hegblɔ be:
  - Metsonu!
  Jane, si yi edzi nɔ tu dam la, do ɣli be:
  - A...
  Gringet da tu eye wòdo alɔe be:
  - Nenye be...
  Malanya da tu la eye wòhe nya sia do goe be:
  - "Kpɔ̃"...
  Matilda gblɔ kple ɣlidodo be:
  - EME...
  Jane wu enu kple dziku be:
  - Azɔ ayi...
  Gringeta dze anyi, eyi edzi be:
  - KPLE...
  Manya da tu dzikutɔe be:
  - Lɔlɔ̃nu...
  Matilda gblɔ kpee sesẽe be:
  - EME...
  Jane ko alɔgbɔnu, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  - Mí...
  Gringeta da dzikedzo tso eƒe ŋkuwo dzi eye wògblɔ be:
  - Dzo...
  Manya yi edzi be:
  - Eƒe...
  Matilda do ɣli be:
  - Míaƒe...
  Jane na ta kple nya siawo be:
  - Churchill ƒe...
  Gringeta ƒo nu kple ɣli esi wònɔ tu dam be:
  - Agbã!
  Manya ƒo ɣli sesĩe be:
  -Dodokpɔ...
  Matilda nɔ eƒe ʋetsuviwo gbãm gblɔ be:
  - Ahaya...
  Jane ɖe eƒe aɖuwo ɖe go hegblɔ be:
  - Le....
  Gringeta do ɣli le eƒe lãkusi tame, eye wòɖo tu aɖe ɖa be:
  - Atɔ̃!
  Eye nyɔnuviawo ko nu le ɖekawɔwɔ me... Aʋa la xɔ dzo ŋutɔ. Amerikatɔwo ƒe tu siwo wotsɔ tsia yameʋuwo nu nɔ dɔ wɔm. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si didi milimeta 230 la gakpɔtɔ nɔ te ɖe ƒoƒo nu.
  Gake afɔku aɖe nɔ eme. Gawu la, le aʋaa ƒe nuwuwu tututu la, United States dze tu siwo ƒe lolome mede o siwo me aʋawɔnuwo le ŋutɔ siwo me tungsten ƒe nuto le la wɔwɔ gɔme. Eye esia nye afɔku.
  Jane tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo Gringeta ƒe abɔta hegblɔ le ɣlidodo me be:
  - Taflatse mègato eme o!
  Eƒo nu le ɣlidodo me be:
  -Ameka ƒe blaster ado ɣli, gake tɔwò ya azi ɖoɖoe!
  Eye wòda tu, si gblẽ batri la dome...
  Matilda, si nye ʋukulaa de dzesii be:
  - To afɔɖeɖe me la, àte ŋu aɖe alesi wòate ŋu adzɔe be woaƒoe dzi akpɔtɔ.
  Nyɔnuvia ma United States kpovitɔ etɔ̃, tɔsisi dzĩwo tsi ɖe goawo katã me, eye ƒuwo ge dze anyi. Emegbe eyi edzi be:
  - Ele abe ku ƒe nu lédziname aɖe me le afisia ene!
  Gringeta gbã tu bubu si tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu eye wòdzi ha be:
  - Wehrmacht ƒe amehawo do dziku vevie, eye míenye gakpo ɣletia ƒe viwo!
  Jane keke eƒe afɔ ƒuƒlu la ɖe enu, tsi radioa eye wòdo susu ɖa na nyɔnuviawo be:
  - Mina míadzi nukokoedonamenya aɖe...
  Gringeta ko alɔgbɔnu aɖitɔe eye wòdo susua ɖa be:
  - Le Fuhrer ŋua?
  Jane ʋuʋu ta sesĩe.
  - Ɛ̃!
  Matilda da asi ɖe susu sia dzi be:
  - Nyui! Ame aɖeke mate ŋu ase míaƒe nyawo o!
  Jane dzi ha kple dzidzɔ esime wònɔ tu dam be:
  - Ah...
  Gringeta fɔe, eye wòda tu dzonɔamemetɔe:
  - Fuhrer ƒe...
  Manya ɖo eŋu sesĩe, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Wò...
  Matilda, si nɔ asrafoawo gbãm la, yi edzi be:
  - Fuhrer ƒe...
  Jane ɖe asi le dzonɔameme aɖe ŋu:
  - Gbɔ̃!
  Gringeta, si nɔ tu dam, yi edzi be:
  - Le nusi ta....
  Malanya, si nɔ tu dam la gblɔ be:
  -Tsi tsitre ɖe eŋu...
  Matilda gbã eƒe ʋetsuviwo eye wònɔ hũ ɖem be:
  - Anglov...
  Jane yi edzi dzonɔamemetɔe be:
  - Me lia to...
  Gringeta ƒo ɣli eye wòdo ɣli be:
  - Wò....
  Malanya ɖe eƒe asikewo ɖe go eye wònɔ ɣli dom be:
  - Tedzi...
  Emegbe Matilda te gbeɖeɖe be:
  - Àxɔ...
  Jane yi edzi kple nukoko, eye wòtsi dzodzodzoe kloe be:
  - Tso...
  Gringeta da tu hegblɔ be:
  - Wò...
  Manya gagblɔ dzonɔameme sia be:
  - Etɔxɛe...
  Matilda ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - EME...
  Jane, si nɔ tu dam dzikutɔe la, do ɣli be:
  - Pyatak ƒe nya!
  Gringeta, si nɔ tu dam, yi edzi be:
  - Àƒu du ado go...
  Manya tsɔ dziku xɔe be:
  - Le...
  Matilda gblɔ sesĩe tsɔ ɖo eŋu be:
  - Sẽ...
  Jane do alɔe dzonɔamemetɔe be:
  - Iŋlisi...
  Gringeta ɖo nunana aɖe si wua ame ɖa eye wògblɔ be:
  - Fist!
  Manya yi edzi nɔ ha dzim be:
  - U...
  Matilda gblɔ esi wònɔ tu si wotsɔ tsia yameʋuwo nu kple eƒe mɔwo gbãm be:
  - Mí...
  Jane ƒo nu kple ɣlidodo eye wòyi edzi be:
  - Tu siwo wotsɔna ƒoa tu...
  Gringeta ƒo ɣli, eye wònɔ ati ƒom be:
  - KPLE...
  Manya yi edzi kple ɣlidodo be:
  - Aʋawɔʋuwo...
  Matilda do ɣli be:
  - U...
  Jane ƒo nu kple ɣli be:
  -Mí...
  Gringeta ƒo nu le eƒe lãkusi tame be:
  -A...
  Manya yi edzi dzonɔamemetɔe be:
  - Wò...
  Matilda do ɣli abe nyitsu ene be:
  - KPLE...
  Jane ƒo nu kple ɣli be:
  - Automatic...
  Gringeta ƒo nu kple ɣli, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Èle ʋuʋum...
  Manya gblɔ dzikutɔe be:
  - Bugger!
  Matilda yi edzi nɔ ha dzim be:
  - Míawu...
  Jane ƒo ɣli, eye wònɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒom be:
  - Wò...
  Gringeta ƒo nu kple ɣli, eye wòda tu dzonɔamemetɔe be:
  - Di...
  Malanya ƒo nu kple ɣli eye wòɖe dzobibi siwo le eƒe aɖuwo me fia:
  - Gbɔ̃...
  Matilda ƒo ɣli, eye wògbã ame mamlɛawo be:
  - KPLE...
  Jane gagblɔ dzonɔameme sia be:
  - Woatɔ dzo...
  Gringet gblɔ dzikutɔe be:
  - Bluᴐ...
  Manya ƒo ɣli abe akpɔkplɔ vɔ̃ɖi aɖe ene be:
  - Do ŋgɔ...
  Matilda gblɔ kpee kple dziku be:
  - Tla...
  Eye nyɔnuviawo dzi ha ɖekae be:
  - Dzo, dzo, dzo... Vevesese!
  Tu vɔ le mía si, gake meve mí be míade ami o. Ele be mahe aʋawɔʋua ɖe megbe vie. Eye nàƒo ka na nuzazãwo ƒe ƒuƒoƒoa to radio dzi. Nyɔnuviawo gbɔ ɖe eme vie.
  Jane tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo ɖe aʋawɔʋua ƒe aʋawɔnuwo ŋu. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe si ƒe taɖa le ɣie eye wòle sika vie. Eyata ameblenu kple aƒetɔ le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Eƒe tugbedzedze nye fiavinyɔnu si ƒe ŋutilã sesẽ la tɔ. Jane da tu eye wòɖe ŋutsua fia. Kpememe, dzetugbe, lãmeka, dzɔdzɔme blond si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie alea. Ale be wòatsɔ atuu nɛ... kple eƒe aɖe!Jane ko alɔgbɔnu, oo, enyo ne èlɔ̃ gbɔdɔdɔ. Eye nyɔnu aɖewo li siwo melɔ̃nɛ o. Anɔ eme be womekpɔa dzidzɔ le woƒe srɔ̃ɖeɖe me kura o. Togbɔ be lɔlɔ̃ kple ŋutsu ɖeka tea ɖeɖi ame ŋu hã. Medi be woawɔ nu vovovowo. Medi be makpɔ nu yeye siwo awɔ dɔ ɖe dzinye eye makpɔ nudzɔdzɔ dodzidzɔnamewo. Eye midi ŋutsu yeyewo ale be ɖeka nadze tugbe wu evelia! Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ameyibɔ lɔlɔ̃tɔwo dzɔa dzi na Jane ŋutɔ. Lɔlɔ̃ ƒe nuwɔnae wònye be woawɔ lɔlɔ̃ na ameyibɔ. Eye enyo ŋutɔ ne ŋutigbalẽa nye yibɔ, eye nètsɔ wò no dzĩwo ƒo ɖe eŋu.Eye noawo vuvu eye wosesẽna ɖe edzi. Eye xoxo gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ƒe ƒutsotsoe aɖe dzea ʋuʋu gɔme wò. Jane tsɔ eƒe asi de eƒe afɔwo dome kloe, abe alesi wòdi ŋutsu ene. Gake ŋu kpem le xɔ̃nyewo ŋkume.
  Eye alesi medi be jade-ti si le ʋuʋum la nage ɖe Venus ƒe agado si me tsi le la me.
  Gake eƒe ta te alɔ̃dɔdɔ, eye nyɔnuvia dɔ alɔ̃ heku drɔ̃e le esia ŋu;
  Míawoe nye esi!
  Jover Hermes gako alɔgbɔnu bometsitsitɔe eye wòkpɔ eɖokui le yamenutomewu dzeani aɖe me. Le xɔa me la, hologram siwo le akpa etɔ̃ me nɔ keklẽm, afisi ame vovovowo, tso stelzanwo dzi va ɖo nuwɔwɔ vovovo siwo wɔ nuku ŋutɔ dzi, wɔa gbɔdɔdɔ ƒe kɔnua le mɔ ƒomevi ɖesiaɖe nu, eye ɣeaɖewoɣi la, wowɔa gbɔdɔdɔ ƒe kɔnua le mɔ vovovowo nu, eye ɣeaɖewoɣi la, wowɔa wo le amegbetɔ ƒe ŋku me wu eye woto vovo wu. 3D-nukpɔkpɔawo ʋã eye wòdze abe ɖe wole agbe eye wole dzo dam ene. Centaur nyɔnu kple jellyfish si me keklẽŋusẽ le ƒe nɔnɔmetatawo nɔ anyi. Woƒe ŋutilã ƒe akpa siwo le eme la wó zu nuklia ƒe wowó suesuesuewo le woƒe srɔ̃ɖeɖe me. Ame aɖewo, siwo ɖi atike muamewo ƒe susumesusu siwo nutala bibi aɖe wɔna, siwo woɖena fiana le hologram gãwo ƒe nɔnɔme me la, doa go kple dzikedzo ƒe tsidzadza alo dzokpe siwo ƒe nɔnɔme trɔna le dzodzo me ƒe keklẽ kple keklẽ si seɖoƒe meli na o ƒe vovototo. Eɖanye hyperplasm ƒe tsidzadza le hɔ̃ siwo ƒe ta etɔ̃ ƒe nɔnɔme me, emegbe enumake, abe plasticine ƒe nɔnɔmetatawo ene, trɔna zua kpakpaluʋui siwo si aʋala geɖe le, ekema esia nye tɔmelã kple seƒoƒo ƒe aŋgbawo ƒe tsakatsaka si le woƒe aŋgbawo ʋuʋum... Eye esia nye nusi mexɔ se kura o, nuwɔwɔwo si ƒe nɔnɔme womate ŋu aɖɔ o, si wɔa vidzidzi ƒe nuwɔna aɖe, si nutoa me ƒe ŋusẽ ɖu, zi yamenutome dzi be wòaƒo ƒu eye wòsina yia anyime le tsidzadza ƒe tɔsisiwo me, si ne edze anyi ɖe tsia dzi la, edzea ɣlidodo kple dzudzɔ gɔme enumake.
  Lev ƒe mo wɔ yaa eye wòmiã ŋku le tɔtɔ ta... Esia gbɔ eƒe susu ŋu, nane si le gɔmeɖose nu la, manya wɔ be ame si ƒe susu le nu ŋu nasusui o. Nya sia tso ɖekakpui la ƒe nuyiwo me be:
  - Ame ateŋu akpɔ nusianu le susu me - negbe fli si gbɔ amegbetɔ ƒe bometsitsi si seɖoƒe meli na o wu enu la koe!
  Hermes mewɔ nu ɖe esia ŋu o, etsɔ didi vevie nɔ ŋku lém ɖe nusiwo woɖe fia ŋu, stelzan la ƒe gbɔgbɔ nu sẽ eye wòva nɔ kpekpem ɖe edzi.
  Diva kɔkɔ aɖe si le amama, si ƒe ɖa le amadede adre me eye wòtsɔ neutron ƒoƒo si ƒe asike wuieve la ƒu du do go tso hologram la megbe. Gbã la, edze abe stelzanka la lolo ŋutɔ ene, gake le afɔɖeɖe ɖesiaɖe me la, edzi ɖena kpɔtɔna vaseɖe esime wòva zu nusi sɔ kloe, si ƒe lolome wu meta eve vie. Ezɔ, eye wòtsɔ ŋusẽ nɔ eƒe akɔta dzeaniawo trɔm kple ka tsɛ aɖe si le keklẽm wòklẽna eye radio-kpewo le wo ŋu. Afɔkpa siwo ƒe afɔkpodzi kɔkɔ, siwo ŋu kpewo le la nɔ ɖiɖim sesĩe le nusi wotsɔ blae si xɔ asi afã kple afã la dzi.
  Nuwɔwɔ aɖe si me bɔl adre siwo ƒe axawo le abe akpɔkplɔ ene, gake wole afɔkpa falɛfalɛwo dzi la nɔ ʋuʋum le megbe nɛ. Bɔlawo nɔ keklẽm abe kpe xɔasiwo ene le akaɖi geɖe ƒe tɔsisiwo te, eye mo... Enyo, Mickey Mouse koe le blema, ɖeviwo ƒe nutata si nye dzesi. Stelzanka tɔ eye wòɖe eƒe aɖu gã siwo ƒe amadede nye etɔ̃ la ɖe go abe lãkle si ɖua nu ene. Eƒe ŋku dzeani siwo ƒe nɔnɔmetata le abe ɣletivi si ƒe ta adre le ŋkume ene la xɔ dzo ɖe Leo Eraskander dzetugbe la dzi.
  - Quasar juling ka gbegbee nye si! Quark ka mee nèɖee tsoe?
  Hermes blu ŋku ayetɔe, eye wòtsɔ eƒe ɖusime ŋku dzĩ si me aɖi le la nɔ ŋku lém ɖe eŋu (emae nye huckster ƒe numame gbegblẽ!):
  - Asitsatsa ƒe nya ɣaɣla! Magblɔe na wò ɖe fetu aɖe ta!
  Nyɔnu gã aɖe si ƒe asi nye lãmekawo he ŋutsu kɔkɔ si wotsɔ lãmeka siwo wotsɔ ƒu gbe lɔ̃e la va egbɔ. Eƒe ɖa legbeawo nɔ keklẽm kple safir siwo wowu, emerald kple ultra-plutonium ƒe tsakatsaka.
  - Maxe alafa memamã ɖeka na wò, abe alesi wolɔ̃ ɖe edzi ene. Mesusu be susu le eme kura be woado ga si woxena ɖe ɖekakpuia ta ɖe dzi. Nyɔnu siwo wu akpe ɖeka alafa etɔ̃ lé ŋku ɖe dzatavi sia ƒe nɔnɔmetata ŋu xoxo. Ðeko woavuvui kakɛkakɛe!
  Hermes tsɔ eƒe aɖe ƒo eƒe nuyi siwo yɔ fũu la lãɖuɖutɔe:
  - Esẽ ŋu wu alesi nèsusui! Alé ɖe te! Ðe nane li nam ale be nyemagate ɖeɖi ŋunye le afisia oa?
  Gboloxɔa tɔ tsɔ kekeli si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi ƒe ƒuƒoƒo aɖe do goe le eƒe asibidɛwo me eye wòbia, eye wòtsɔ eƒe ŋɔti sue dzeani la he atike muamea ƒe dzobibi be:
  - Èdi nyɔnu privates, officers alo tso amedzrowo domea? Gake gbɔdɔdɔ kple xexe bubuwo teƒenɔla siwo menye protein o nye sedzidada (eye ate ŋu anye afɔku!), fe bubu si woaxe ɖe eta koe wòanya wɔ. Tiatia aɖe li tso hermaphrodites dzi va ɖo magpies dzi...
  Hermes ʋuʋui le vo me be:
  - Enyo wu ne nyɔnu siwo tso ɣletivihatsotso bubuwo kple ŋutilã ƒe wɔwɔmewo me;ɖeɖi te wo ŋu xoxo le woƒe sparring zɔhɛ mavɔwo me.
  Lã aɖe ƒe mo si le abe nutata ene si le abe fianyɔnua ƒe awu ƒe dzonu kakɛ aɖe ene la ɖi eɖokui ɖe ɖekakpuia ƒe afɔkpodzi. Noa keke kple spatula eye wòtutu ʋuka siwo do ɖe gota nyuie le ŋutsuvia ƒe tsokolet ɣia ƒe ŋutigbalẽ te. Eraskander nɔ ɣli dom le ʋuʋudedi vivia ta, eye spatula si me mekɔ o la ʋu yi afɔkpodzi pink la gbɔ, eye wotsɔ ami ʋeʋĩ aɖe si nya ke kple ɖi ɖa la tsyɔ edzi. Bɔl siwo le keklẽm, si nye nuwɔwɔ wɔnuku aɖe, ƒe amadede te tɔtrɔ ɖo ta ɣe ƒe keklẽ ƒe akpa si ƒe amadede nye emerald blue la gbɔ.
  - Asisi la ƒe didie nye se. - Dzodzro ƒe aƒe ƒe ta do ɣli na eƒe aƒemelã si nye nukokoedonamela. - Trɔ yi Alavaleta, èda ƒu be nèsusu be ŋutsuvi siae nye luʋɔ dɔmenyotɔ kekeake. Le nyateƒe me la, lã sue dziŋɔ aɖe le ŋgɔwò, si ate ŋu ava zu Fiaɖuƒe Si Seɖoƒe Meli Na O la ƒe aʋawɔla nyuitɔwo dometɔ ɖeka le etsɔme. - Emegbe diva ƒe gbeɖiɖi trɔ tso nublanuinya kple esi de ŋgɔ gbɔ va zu esi bɔbɔ wu eye wòtea ɖeɖi ame ŋu gɔ̃ hã. - Eye wò, Dzatavi, dze yonyeme!
  Hermes ƒo nu le ɣlidodo me le ɣlidodo me be: "Ne nusianu le ɖoɖo nu la, mafia fiasã si le ɣletivihatsotsowo ƒe fiadu Greyzinar me la wò."
  Eraskander kple gbolowɔƒea tɔ nɔ asi lém ɖe asi zɔ mosaic-gli la megbe. Nyɔnu aɖe ƒe nukoko ƒe ɖiɖi tso afima, eye wodo awuwo ƒe ɖiɖi. Ðekakpuia ƒe dzedzeme na amewo do ɣli. Ðetugbui amama geɖe ƒu du va dze edzi, eye wono aha le eme kple lãkle siwo dɔ le wuwum ƒe ŋukeklẽ. Ŋutilãwo; Ŋutsua ƒe ŋutigbalẽ si le abe akɔbli ene kple stelzanok si le bɔbɔe wu la bla ɖe wo nɔewo ŋu wòzu bɔl, ese alesi, le dzodzro aɖe me la, woɖu eƒe abɔta sesĩe, eye zi ɖeka nyɔnuvi ƒe nuyi etɔ̃ siwo ʋẽna lilili ŋutɔ nɔ agbagba dzem be yewoalé kluvia ƒe nu. Asiwo lé ŋutsuvia ƒe ɖa ɣia, wotsɔe ƒo xlãe, si na wòse veve, ɖa legbe siwo woɖe ɖe eƒe abɔta. Dzata la wɔ dɔ dzikutɔe, abe mɔ̃ gbagbe ene, gake eƒe susu nɔ adzɔge ʋĩ...
  Jane nyɔ esi wotsɔ eƒe asibidɛ ƒo eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu.
  Gringeta ƒo ɣli na eƒe zɔhɛ, alo ne míagblɔe tututu la, na aʋafia la be:
  - Enyo, azɔ trɔ yi aʋa la me!
  Jane ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - M"le dziwò abe le aʋawɔwɔ me ene, eye le aʋawɔwɔ me abe ɖe dziwò ene...
  Mɔ̃memi tudala sia do alɔ Malanya:
  - Aʋa la wu enu, eye dzi dzɔm be meyi aƒeme!
  Matilda gblɔ le drɔ̃e me be:
  - Medi be domenyinu aɖe nanɔ asinye na ɖokuinye! Eye kluviwo le edzi!
  Gringeta ko alɔgbɔnu eye wògblɔ ayetɔe be:
  - Nukatae domenyinu ɖeka koe? Ðewohĩ anyo wu be xexeame katã nanɔ anyi kple kluviwoa?
  Jane ko alɔgbɔnu. Edi be yeakpɔ ŋutilã yibɔ. Be woamimie ahatsɔ asi aƒoe. Eh, menye amesiamee sea nyɔnuwo gɔme o. Nukatae Afrikatɔwo ƒe nu léa dzi na wo alea gbegbe ɖo?
  Malanya dze tudada gɔme - dzɔgbenyuietɔe la, wogbugbɔ tuawo de eme, eye wònɔ ɣli dom be:
  - "Bummer" si ƒe kpekpeme le bɔbɔe, "Bummer" fafɛ - emerald-kaɖiwo... "Bummer" sia, Fortune viŋutsu, ne àte ŋu alée!
  Matilda dzi eƒe duƒuƒu ɖe edzi... Nyɔnuviawo gadze bunker bubu aɖe tsɔtsrɔ̃ gɔme.
  Jane ƒo nu kple ɣli be:
  - Wò...
  Gringeta gagblɔ kple dzonɔameme be:
  - Vudo...
  Malanya ƒo nu kple ɣli, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Ènya...
  Matilda yi edzi kple dziku be:
  - Míaƒe...
  Jane ƒo kpẽ, eye wòɖo tu aɖe ɖa kple eƒe asibidɛ ƒuƒlu ɖe joystick la dzi:
  - Amewo!
  Gringueta dzi ha kple dzideƒo be:
  - Lɔ̃a...
  Malanya ado ɣli be:
  - Haidrodzin!
  Matilda do ɣli be:
  - Na haidrodzin bɔmb aɖem!
  Jane ʋuʋu eƒe ta si le abe sika ene hedzi ha be:
  - Oo, nye ŋutɔ nyemexɔe se o... Le aʋatsodzixɔse siawo me!
  Gringeta dze tudada ɖe batri la ŋu le mɔnu nyuitɔ nu kple howitzers. Ewɔ esia le dziɖeɖi me, gake enɔ ha dzim be:
  - Meƒoa ha abe atiglinyi ene... Eye nye tagbɔ gblẽ vie gɔ̃ hã!
  Malanya tsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa afɔzɔla blaeve vɔ eve eye wòdo ɣli be:
  - Ƒumeŋuɖui ƒe Akunyawɔwɔ!
  Matilda, si nɔ aʋawɔʋua tum la, tsɔe hedzi ha be:
  - Bubu aɖeke manɔmee, dukɔ si me kɔ! Nuwɔwɔ aɖeke meli si tsɔ eɖokui na Koshchei wu ema o!
  Aʋawɔlaawo ko alɔgbɔnu, eye Jane gadze hadzidzi gɔme ake be:
  = Germany...
  Gringeta gagblɔ kple dzonɔameme be:
  - Nu sia...
  Malanya gblɔ kpee kple dziku be:
  - Ƒuƒoƒo...
  Matilda ɖɔ nya sia ɖo be:
  - Ko...
  Jane wu enu sesĩe be:
  - Smear ƒe...
  Gringeta, tudada, nɔ ɣli dom:
  - Nuwuwu...
  Manya tsɔ dziku ƒo ɣli be:
  - Ava...
  Matilda ƒo nu kple ɣli be:
  - Sveta ƒe...
  Jane tsɔ dzideƒo ɖo kpe edzi be:
  - Na wò...
  Gringeta gblɔ kple dziku be:
  -Bullet...
  Manya ƒo ɣli abe taya si me ya le ene be:
  - EME...
  Esi Matilda gbã amesiame la, egblɔ kple gbe blewu be:
  - Gbedoxɔ!
  Eye nyɔnuviawo tso woƒe afɔ ƒuƒluwo. Wodze nukutɔe eye woblea ame ale gbegbe.
  Jane ƒo nu kple ɣli be:
  - Lɔlɔ̃nu...
  Gringeta lɔ̃ faa yi edzi nɔ ati ƒom nɛ be:
  - Na Fuhrer ƒe...
  Manya tsɔ lãkle aɖe ƒe dziku ƒo ɣli be:
  - A loop...
  Matilda yi edzi kple nukoko be:
  - Stalin ƒe...
  Jane tsɔ oriole aɖe ƒe gbe ƒo nu sesĩe be:
  - Nu maɖinu...
  Gringeta tsɔ aɖaŋudzedze ƒo ɣli, eye wògbã howitzer kpekpe aɖe gɔ̃ hã:
  - Le...
  Manya tsɔ didi vevie lɔ̃ ɖe nɔnɔmea dzi:
  - Eve...
  Matilda ƒo ɣli abe akpɔkplɔ ene be:
  - Ruble - Ruble!
  Le ema megbe la, tu mamlɛtɔa zi ɖoɖoe. Nazitɔwo xɔ New York ƒe akpa 90 le alafa me xoxo. Eye amekae gblɔ be Germanytɔwo mesɔ gbɔ akpa be woaɖu xexeame dzi o? Aleke kee wòɖale o, woate ŋu ami xexeame. Yankeetɔ akpe geɖe gatsɔ wo ɖokui na ake. Eye akpa siwo me Yudatɔwo le koe lɔ̃a ku wu asiɖeɖe le ame ŋu.
  Le New York kple Washington ƒe anyidzedze megbe, le October 25, 1945 dzi la, United States tsɔ eɖokui na. Eyata woʋu Xexemeʋa Evelia ƒe axa bubu.
  Amerika-srafowo nɔ aʋawɔnuwo ɖem ɖa, eye asrafo kple asrafoha miliɔn geɖe nɔ mɔ dzi yina asaɖawo me.
  Hitler kpɔ dzidzɔ... Le October 30, 1945 dzi la, Fuhrer-ʋua yi Washington eye wòƒo nu le White House ƒe glikpowo gbɔ.
  Dzizizidziɖula gbãtɔ ƒe nuƒoa me kɔ abe alesi wònɔna ɖaa ene eye wònye nusi dzi woaɖo ŋkui. Germanytɔwo ƒo asikpe eye Amerikatɔwo dze klo. Ŋusẽ si me kesinɔnuwo le wu le xexeame la mu. Aʋadziɖuɖu Gã.
  Hitler de se be woadzra ŋkekenyui aɖe ɖo le Cyprus eye woawɔ ɖoɖo ɖe aʋawɔwɔ gbogbo aɖewo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo ŋu.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Germanytɔwo te Yudatɔwo kplɔkplɔ yi aƒedowo me eye woɖo ɖoɖo yeye aɖe anyi. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia dze Amerika ɖuɖu gɔme.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, wona kafukafu amesiwo ɖe dzesi. Eye wosɔ gbɔ ŋutɔ.
  Super ace, kple ɣletivi ŋutɔŋutɔ, Friedrich xɔ nudɔdɔ si wowɔ etɔxɛe nɛ: Ɣletivi Gã la, Knight ƒe Atitsoga si le Ga Atitsoga me kple sika oak aŋgbawo, yiwo kple Diamonds. Kafukafu ɖeka koe woɖo ɖe etame: Ɣletivi Gã la, Knight"s Cross, Iron Cross, si me platinum oak aŋgbawo, yiwo kple Diamonds le.
  Wotsɔ kafukafu na bubuwo hã. Jane xɔ Knight ƒe Atitsoga si me oak-ti ƒe aŋgbawo le, eye ɖeko exɔlɔ̃wo xɔ Knight ƒe Atitsoga. Ame ene wɔnukuawo xɔ abe fetu ene: Knight"s Crosses, siwo me oak-ti ƒe aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le, eye kafukafu mawo tɔgbe nɔ wo si xoxo. Gakpe ɖe eŋu la, aʋawɔʋu siwo gblẽa nu le sika kple daimɔnd ƒe atitsogawo ŋu.
  Hans Feuer, xɔ Knight ƒe Atitsoga si nye Iron Cross si me Oak ƒe aŋgbawo kple Yiwo le.
  Menye nu gbegblẽe wònye na ŋutsu si dada nye Yudatɔ eye fofoa nye Norwaytɔ o. Eye egblɔ be yenye Germanytɔ si tso dzidzime ewolia me. Hans nye Gerd kple nyɔnuvi bubu geɖewo ƒe lɔlɔ̃tɔ. Ðekakpui dzetugbe aɖe ŋutɔ, si ƒe taɖa le ɣie. Meɖi Yudatɔ kura o, ke boŋ enye poster Aryan.
  Gertrude kple Stella, aʋawɔla siawo siwo wɔ aʋa le discus dzi hã xɔ sika atitsoga si dze le asrafodɔ me. Eye le sɔdola ƒe atitsoga si nye gayibɔ ƒe atitsoga si ŋu atiglinyi ƒe aŋgbawo le la dzi. Gake woɖo eteƒe na wo geɖe wu ɖe yameʋu siwo tsrɔ̃ ƒe ŋkɔwo ta. Disk yameʋuawo mete ŋu gblẽa nu le wo ŋu o, gake woawo ŋutɔwo mete ŋu da tu wo o. Ðeko woƒo yameʋuawo, elabena duƒuƒua lolo wu gbeɖiɖi ƒe duƒuƒu zi gbɔ zi atɔ̃ va ɖo ade. Enyo, woate ŋu ada tu si dzi radio kpɔna hã ɖe anyigba dzi taɖodzinuwo dzi.
  Vaseɖe esime discus la va zu aʋawɔnu dziŋɔ aɖe, togbɔ be eƒe nutete makpɔmakpɔ kpɔ ŋusẽ gã aɖe ɖe eƒe futɔwo dzi le agbenyuinɔnɔ gome hã. Gake enye nusi xɔ asi ŋutɔ.
  Yameʋukulawo Margaret kple Helga xɔ Knight"s Cross of the Iron Cross, si me oak-ti ƒe aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Esia nye yameʋu siwo ge dze anyi kple blonde dzetugbewo ƒe tugbedzedze ŋuti nuŋlɔɖi wɔnukuwo ta.
  Exɔ kafukafu: Knight ƒe Atitsoga, kple Dan, kple Wolf oak aŋgbawo hã.
  Japantɔwo kple Germanytɔwo siaae tsɔ crucian carp la na. Wona Iron Cross, First Class, kple gaƒoɖokui si wowɔ na ame ŋutɔ tso Mainstein gbɔe. Ninja ŋutsuvi la xɔ eƒe kafukafu vevitɔwo tso Fiagã Hirohito gbɔ. Nyateƒee, nunana nɔ ninja-ʋawɔla bubuwo hã si. Japan kpe asi ɖe Amerika dzi ɖuɖu ŋu.
  Ame geɖe xɔ kafukafu kple ga. Dzidzɔ kple dzidzɔkpɔkpɔ xɔ Third Reich bliboa me.
  E-50 aʋawɔʋua ɖe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔme nyuiwo fia eye wokpɔe dze sii be eyae nye nyuitɔ kekeake le xexeame. Germanytɔwo gade woƒe susu nu ake.
  Eye le November 8, 1945 dzi la, woda satelait gbãtɔ si wowɔ kple asi si me videoɖemɔ̃ le la ɖe anyigba si le anyigba ƒe gogloƒe.
  Fuhrer ŋutɔ gakpɔtɔ nɔ Munich Putsch si wowɔ le Cyprus ƒe ƒezã ɖum le Colosseum.
  Ʋu nɔ sisim abe tɔsisi ene le aʋawɔlawo ƒe aʋawɔwɔwo me. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, aglotutu kple nutsuɖuɖu geɖe nɔ anyi. Germanytɔwo nɔ tagbɔ gblẽm ŋutɔŋutɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Stalin, si nɔ tɔtrɔ kpata ƒe azã ɖum le November 7 lia dzi la, ƒo Dukɔa ƒe Takpɔkpɔ Kɔmitia nu ƒu.
  Ehiã be míadzro kuxi siwo li fifia me. Fifia Hitler ƒe asiwo vo. Eye ɖe mayi ŋgɔ wu ema ɖo ta Russia gbɔ oa? Be woawu Bolshevik-fiaɖuƒea nu.
  Molotov, si nɔ nu ƒom la, de dzesii be:
  - Fifia Third Reich la sesẽ wu tsã! Eƒe ŋutetewo wɔ nuku ŋutɔ! Nyateƒee, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si woyɔna be E-50 ɖee fia be Amerikatɔwo mate ŋu aɖoe o. Eye Third Reich ƒe yameʋuɖoɖo ƒe yameʋuɖoɖo hã mesɔ kplii o!
  Stalin tso nya me na Molotov be:
  - Kpuie ko la, ɖe míetso tsɔtsrɔ̃a?
  Dukɔa ƒe Dutanyawo Gbɔkpɔha tsi tre ɖe eŋu be:
  - Mesusu be menye nenemae o, Hati Stalin. Wò nunya kple Soviettɔwo ƒe lɔlɔ̃nu si mebɔbɔ o la akplɔ mí ayi aʋadziɖuɖu gbɔ godoo!
  Stalin ƒo asikpe zi geɖe. Eye wòde dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Èsusu be nye nunya xea fe ɖe wò kuviawɔwɔa ta?
  Voznesensky, kple dziku le eƒe gbe me gblɔ be:
  - Míele agbagba dzem kple míaƒe ŋusẽ katã, Hati Stalin. Gake seɖoƒe li na amegbetɔ ƒe ŋutetewo! Wowɔ T-34-85 aʋawɔʋu geɖe xoxo ale gbegbe be dɔwɔlawo mesɔ gbɔ na wo o!
  Zhukov gblɔ kple dziku be:
  - Nu vevitɔ menye agbɔsɔsɔme o, ke boŋ nyonyome! T-34-85 ate ŋu adze E-5 siwo me kɔ gɔ̃ hã dzi bɔbɔe, eye eƒe tu mage ɖe E-50 la me ne ele didiƒe ʋĩ gɔ̃ hã o! Le nyateƒe me la, blaetɔ̃ vɔ eneawo do xoxo le agbenyuinɔnɔ gome eye le nyateƒe me la, wodo xoxo. Gake T-54 ƒe tɔtrɔ yeyea mesu te o... Eye ne magblɔe tututu la, mesɔ gbɔ hã be wòage ɖe futɔa me o!
  Voznesensky gblɔ kple gbe si me kakaɖedzi le be:
  - Míele nusianu wɔm be míakpɔ egbɔ be T-54 la ge ɖe ewɔwɔ me kaba ale si wòanya wɔ. Gake ele be woawɔ aʋawɔʋua wòanɔ bɔbɔe vie, woakpɔ eta nyuie eye woatsɔ aʋawɔnuwo aɖo eŋu nyuie. Esesẽna be woaɖo nusianu gbɔ zi ɖeka. Míele agbagba dzem eye aɖaŋuwɔlawo le dɔ wɔm le ɣeyiɣi etɔ̃ me!
  Stalin gblɔ nya sesẽ aɖe be:
  - Tomenukulawo mawo dometɔ nenie naa nuɖuɖu ʋetsuviwo le asaɖawo me! Eye le goawo katã me la, dzi ɖe le ƒonye le mia ŋu. Womewɔ aʋawɔyameʋu si naa dzidzeme ame haɖe o, eye wogale Yak-9 la wɔm le agbɔsɔsɔ gã me!
  Aɖaŋuwɔla Yakovlev, si ŋu kpe la, gblɔ be:
  - Ʋu sia megblẽ kura o, Hati Stalin...
  Aʋafiagã la tso nya me be:
  - Ègblɔ be menye vɔ̃e oa? Ẽ, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒua du wu zi gbɔ zi eve! Eye aʋawɔnuwo nye yameʋu ƒe tu ɖeka... Aʋawɔʋu sia tɔgbe nye nukokoe ko. Sɔ si ƒe afɔkpodziwo gbã koe wònye!
  Yakovlev kpɔ dzideƒo tsɔ tsi tre ɖe eŋu:
  - Èda ƒu, Hati Stalin. Yak-9 nye ʋu si woate ŋu atrɔ asi le ŋutɔ eye wòwɔa dɔ nyuie le dɔwɔwɔ me. Eye ewɔwɔ le bɔbɔe eye eƒe asi bɔbɔ. Awɔ nuku na mí ŋutɔ ne wokpɔ esi nyo wu.
  Stalin ʋuʋu eƒe asibidɛ hede dzesii be:
  - Màte ŋu aɖu fascisttɔwo dzi le afisia le xexlẽme me o! Xexeame katã le woƒe afɔkpodzi te fifia. Míate ŋu aɖu wo dzi le xexlẽdzesiwo ƒe hoʋiʋli me kokoko o. Eyata nusi susɔ koe nye be woaɖo nɔnɔme ƒe gãnyenye gbɔ. Eye le afisia la, míehiã aʋawɔyameʋu si ƒe asi bɔbɔ eye wòwɔa dɔ nyuie si de ŋgɔ wu ehati Germanytɔwo tɔ. Eye ele be nàɖo esia gbɔ, ne menye nenema o la, mada tu wò!
  Esi Stalin gblɔ nya mamlɛawo la, etrɔ zu ɣlidodo. Eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒo kplɔ̃a. Wotɔ vie vevie.
  Wotsɔ nutata siwo me wotsɔa ami si le amadede vovovowo me taa aʋafia kple fia vovovowo ƒe nɔnɔmetatawo ɖe avɔ dzi la ɖo Stalin ƒe dɔwɔƒea.
  Suvorov, Kutuzov, kple Brusilov ye nye esiawo. Azɔ hã Petro Gãtɔ, Ivan Dziŋɔtɔ, Dmitry Donskoy, Ivan Kalita, Frunze, Bagration. Tiatia dodzidzɔname aɖe ŋutɔ. Nɔnɔmetata yeye aɖe hã do: Fiavi Gã Vasily Etɔ̃lia. Dziɖula siae nye Ivan Dziŋɔtɔ la fofo. Togbɔ be mexɔ ŋkɔ abe viaŋutsu xɔŋkɔ ene o hã.
  Ƒã hafi Stalin ƒe nɔnɔme nyo. Esi wòbu Soviet-fiaɖuƒea ƒe akpa ɖedzesi aɖe le aʋawɔwɔ kple Third Reich me ta la, enɔ vɔvɔ̃m be Nazitɔwo agava. Aʋa si wowɔ kple United States mexɔ ɣeyiɣi didi akpa be wòana woaɖe asi le eŋu eye mɔnukpɔkpɔ nasu ame si o... Enyo, le kpɔɖeŋu me, be woawɔ atɔmik bɔmb eye woaʋli wo ɖokui ta tso Nazitɔwo si me.
  Aleke nàwɔ alɔ̃ be yematsi dzodzodzoe o? Ðewohĩ, Nazitɔwo mava le dzomeŋɔli o, gake le dzomeŋɔli si gbɔna me: kpɔ mɔ na amedzro siwo womekpe o! Eye le nyateƒe me la, esia medzea ame ŋu kura o. Gake eɖea fu na ame... Stalin tsi xoxo, eƒe ŋusẽ kple lãmesẽ mesɔ o. Asesẽ ŋutɔ, eye anɔ eme be manya wɔ wu gɔ̃ hã be woatsi tre ɖe fasitɔwo ŋu o. Alesi woawɔ nu ɖe Nazitɔwo ƒe ŋusẽ ŋui.
  Voznesensky, abe kalẽtɔ kekeake ene, gblẽ ɖiɖiɖemea me hegblɔ be:
  - Le parade la me, Comrade Stalin, èkpɔ míaƒe prototype IS-4. Míekpɔ edzi eye míewɔ aʋawɔʋu yeye le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi na ŋkekenyuia. Ʋua ƒe ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 250. Eye 170 mm ƒe axawo. Esi ʋu si do tso eme la ƒe kpekpeme nye tɔn 60 ta la, ete ŋu nɔa te ɖe Germanytɔwo ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 88 ƒe ƒoƒo nu. Míete ŋu wɔ aʋawɔʋu si nèdi, Hati Stalin.
  Kplɔla la de dzesii nublanuitɔe be:
  - Gake Germanytɔwo ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 105 E-50 la age ɖe IS-2 la me le ŋgonu kokoko. Togbɔ be aʋawɔʋu sia ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 122 maƒo Germanytɔ aɖe ɖe ŋgɔgbekpa me o hã la! Mèwɔe kpɔ o, ʋu si de ŋgɔ wu Germanytɔwo ƒe parameters.
  Voznesensky do ŋugbe vevie be:
  - IS-7 anɔ klalo kpuie;aʋawɔʋu sia si ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 130 le la aƒo IS-4 ta le aʋawɔnuwo kple ŋgɔgbeʋawɔnuwo me. Eye emegbe míate ŋu awɔ nu geɖe. To fasitɔwo ƒe mastodon ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo me!
  Stalin fa vie eye wòbia be:
  - Agbɔsɔsɔme nenie aʋawɔʋu sia ƒe kpekpeme anɔ?
  Voznesensky ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Tɔn blaade vɔ enyi. Mesɔ gbɔ kura o, abe Tiger-2 ene. Míenya alesi tututu Germanytɔwo ƒe tu si ƒe ʋuƒo didi milimeta 105 la gena ɖe EL 100 me o. Gake abe alesi wòle ene la, ne projectile la ƒe nɔnɔmewo sɔ kple sub-caliber la, ekema... Duƒuƒu si nye meta 1300 ana aʋawɔnuwo nate ŋu age ɖe eme milimeta 300 le dzogoe si nye dzidzenu blaade tso didiƒe si nye meta 1000...
  Voznesensky he ɖe megbe eye le miniti atɔ̃ megbe la, eɖo eŋu be:
  - Ao, ɖewohĩ, IS-7 la abɔbɔ ɖe anyi wu Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua kokoko le tu la ƒe aʋawɔnuwo dodo ƒe ŋusẽ me, eye mate ŋu aƒoe ta le akɔta o.
  Stalin bia nya aɖe be:
  - Eye nukatae? Caliber si lolo alea, gake metoa aʋawɔnuwo me boo o wu Germanytɔwo tɔa?
  Voznesensky ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Germanytɔwo ƒe tu la ƒe nyonyome nyo wu, abe alesi wòle le duƒuƒu gbãtɔ me ene. Le go sia me la, Germanytɔwo ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 88 gɔ̃ hã sesẽ vie le aʋawɔnuwo dodo me le didiƒe kpui aɖe wu míaƒe tu si ƒe didime nye milimeta 130 tɔ.
  Stalin gbã eƒe abɔta hegblɔ be:
  - Ele be míana projectile la ƒe nyonyome nanyo ɖe edzi! Àwɔ dɔ tso eŋu! Ɣeyiɣi didi kae nàte ŋu atutu caliber la...
  Beria do susua ɖa vividoɖeameŋutɔe be:
  - Àte ŋu atsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 203 aɖo aʋawɔʋua dzi. Eye atutu eƒe futɔwo ɖa ŋutɔŋutɔ!
  Stalin ɖo eŋu ɖikeketɔe be:
  - Kpekpeme adzi ɖe edzi, dzo ƒe tsɔtsɔme dzi aɖe akpɔtɔ, mɔnua matu ame ɖo o!
  Beria keke eƒe asiwo ɖe enu hede dzesii be:
  - Gake ne menye nenema o la, míate ŋu age ɖe Germanytɔwo me ŋkume kple ŋkume o... Gawu la, IS-7 nye aʋawɔʋu si kpekpe vie, eye wòxɔ asi ŋutɔ. Eye nunɔamesi geɖe mele mía si míatsɔ agblẽ mɔ̃wo o.
  Stalin tsɔ eƒe asibidɛ ƒo kplɔ̃a eye wòdo ɣli be:
  - Ele be IS-11 nazu aʋawɔʋu si me tu si ƒe didime nye milimeta 203 le. Gake mehiã IS-10 si ava zu xexeame katã tɔ. Eye amesi ƒe kpekpeme mawu tɔn blaatɔ̃ o. Edze ƒãa?
  Voznesensky keke eƒe asiwo ɖe enu kpekpeɖeŋumanɔmee:
  - Kpekpeme si mesɔ gbɔ o ana ametakpɔkpɔa nagblẽ ɖe edzi, Hati Stalin...
  Kplɔla la do susua ɖa be:
  - Eye nèwɔa ŋgonua milimeta alafa etɔ̃, eye wòle dzogoe dzi abe IS-3 ene, eye axadziʋawɔnuwo gbɔdzɔ wu sã... Eye nàbu tu la ŋu.
  Voznesensky de dzesii be:
  - Ðe míate ŋu ate kpɔ... Be míawɔ mɔ̃ si wokpɔ ta na tso ŋgɔgbe ko? Enyo, esia hã nye susu aɖe!
  Kasia Beria do susua ɖa be:
  - Mina míaɖo aɖaŋuwɔlawo katã ɖe asaɖawo me. Ðewohĩ ekema woawɔ nane si ŋu viɖe le?
  Stalin ko nu eye wòde dzesii dzidzɔtɔe be:
  - Nuka... Susu gã aɖe! Tetekpɔ ʋɛ aɖewo koe anɔ anyi na wo le asaɖawo me!
  Gake ele be nàwɔ aʋawɔʋu yeyewo! Ale gbegbe be Fiaɖuƒe Etɔ̃lia matsi tre ɖe wo ŋu gɔ̃ hã o!
  Voznesensky ɖo eŋu le agbanɔamedzi me be:
  - Míawɔ míaƒe ŋutete katã!
  Beria gblɔ enumake be:
  - Míalé dzɔdzɔmeŋutinunyalawo katã! Na woawɔ dɔ le dzɔla ƒe atikplɔwo te!
  Stalin do ɣli be:
  - Eye ele be yameʋu nyuitɔwo kekeake nanɔ mía si le xexeame, kpakple tukpewo hã! Nenɔ nenema, elabena megblɔe nenema!
  Dukɔa ƒe Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔla xɔ:
  - Nunyala ƒe nya nye se!
  Stalin de dzesii le eɖokui ŋu vie be:
  - Ke hã, dzodzroe wònye be nyemedze Germany dzi esime wonɔ vovom ɖe USA kple Canada ŋu o. Esia nye vodada gã aɖe!
  Zhukov do susua ɖa enumake be:
  - Ðe mate ŋu aƒoe fifiaa? Togbɔ be womeɖe futɔwo ƒe asrafowo yi teƒe bubu o hã?
  Stalin ʋuʋu eƒe ta ɣia le mɔ gbegblẽ nu:
  - Nyematsɔ agbanɔamedzi ma tɔgbe o! Eye míaƒe amewo hã maxɔe o! Menye amedzidzelawoe míenye o! Míetsi tre ɖe ŋutifafa ta eye míeʋlia ŋutifafa ƒe nya la ta! Na aʋawɔnuwo ɖeɖeɖa ƒe habɔbɔ aɖem!
  Vasilevsky de dzesii dziŋɔ aɖe be:
  - Ne wodze mía dzi la, atsi megbe akpa... Eye womete fli ɖe mɔxexeɖedɔléle nu ƒe susua me o.
  Stalin ƒo nu sesĩe. Ekɔ wein kplu ɖeka ɖe eɖokui, no kplu blibo ɖeka, eye wògblɔ be:
  - Preventive war... Enyo, ɖewohĩ míayi ŋgɔ kilometa alafa eve alo etɔ̃ eye woatɔ te mí. Ðe wòle be nàƒom do ŋgɔ hafi! Eye fifia, míaɖo ŋu ɖe Germanytɔwo kple Japantɔwo ŋu be woatsi woƒe nuɖuɖudzroame nu vie.
  Beria kɔ eƒe gbe ɖe dzi le afisia, henɔ ɣli dom be:
  - Ke ne Hati Stalin... Tu Japan kple Third Reich ɖekae ya ɖe?
  Kplɔla la ko alɔgbɔnu hede dzesii be:
  - Esia anye tiatia gã aɖe... Gake aleke woawɔ aɖo egbɔ?
  Dukɔa ƒe Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔha ka nya ta be:
  - Nyɔnuvi atɔ̃ le mía si siwo to aʋa bliboa me eye wowɔ aʋa le Amerika. Ðewohĩ woate ŋu atsɔ amekokoa ade asi na amea?
  Stalin ko alɔgbɔnu ɖe eƒe aɖatsi me eye wòdo ɣli be:
  - Ðe nèdi be yeagblɔ esiawoa? Alenka kple eƒe ƒuƒoƒoa?
  Beria ʋuʋu ta sesĩe be:
  - Ẽ, woawo tututue!
  Stalin blu ɖe eƒe ŋkuwo dzi hebia be:
  -Nukae nèsusu be woate ŋu awɔ?
  Dukɔa ƒe Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔla ƒo ta hedo susua ɖa be:
  - Enyo, do awu abe ninjas ene eye nàdze Germanytɔwo ƒe aʋawɔƒea dzi! Ðewohĩ awɔ dɔ!
  Stalin ƒo ta eye wòɖo eŋu esi wòbu eŋu vɔ be:
  - Mègawɔ kaba haɖe o! Ne Germanytɔwo medze mía dzi o la, ekema dzikudodo ma tɔgbe nye afɔku. Gawu la, nyɔnuviawo to vovo kura tso Japantɔwo gbɔ. Àte ŋu ahe aʋawɔwɔ ava míawo hã dzi. Gake ne Hitler dze ame dzi la, ekema... Mesusu be naneke mabu o!
  Beria ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Enyo, Hati Stalin! Nyɔnuviwo, míaƒe keteke si me aʋawɔnuwo le si le axadzi lae nye esia!
  Ɣeyiɣi kple dukɔwo katã ƒe ŋgɔnɔla ʋuʋu ta ɖeɖiteameŋutɔe be:
  - ENYO! Míedzro nu vevitɔa me xoxo! Nu vevitɔe nye be ŋutifafa li! Aʋa la ti kɔ na amesiame!
  Ameha la dzo le ŋutasẽla la ƒe dɔwɔƒea dzonɔameme boo aɖeke manɔmee. Ɣeyiɣiawo katã kple dukɔwo katã ƒe ŋgɔnɔla menɔ nɔnɔme nyui me o. Togbɔ be nye luʋɔ va nɔ bɔbɔe vie hã. Nyateƒee, ne Third Reich kple Japan aʋli ta la, anyo ŋutɔ! Esia na mɔnukpɔkpɔm. Ðewohĩ le go sia me la, ɣeyiɣi asu be woaxɔ atɔmik bɔmb. Togbɔ be susua ŋutɔ dze abe mɔzɔzɔ aɖe ene eye wòbia ƒe atɔ̃ bubu ya teti hã.
  Emegbe kasia Stalin se le eɖokui me be gbɔgbɔ ʋã ye eye wòƒo ka na eƒe agbalẽŋlɔla. Nyɔnuvi sue aɖe si le tsɛ la ge ɖe eme, eye eƒe taɖa yibɔ bla ɖe haƒoƒo ƒe asike me. Ebɔbɔ ɖe kplɔla la ŋkume.
  Stalin ɖe gbe kple gbe sesẽ be:
  - Mina míata agbalẽ! Magblɔe, eye nàŋlɔ nye susu siwo me nunya le la ɖe mɔ̃ dzi.
  Nyɔnuvia bɔbɔ nɔ anyi eye wòdze ʋuʋu gɔme le kplɔla la ƒe nyagbɔgblɔ te;
   Anukwareɖiɖi le aʋawɔwɔ me nyo ne mèle gbɔdzɔgbɔdzɔm le hehexɔxɔ me o, gake ne aʋawɔwɔ va la, zã ayemɔ faa!
  Ame sia ame ate ŋu aɖu aɖuɖɔ le nugododeƒe, amesiwo meɖea mɔ gbeɖe be woade yewo gaxɔ me le gaze me o koe ate ŋu anyrɔ ame vɔ̃ɖi!
  Fofonyigba dzi dzedze ƒe ahom la va ɖo dziɖula si lala ɣeyiɣi didi akpa be yame ƒe nɔnɔme nava tso atsiaƒua me la dzi!
  Mele be ame ŋutɔ tɔ natsi tre ɖe dutoƒonyawo ŋu o, negbe ne eɖo ameha la ƒe susuhenuwo, siwo dzi hadomegbenɔnɔ mate ŋu aŋe aɖaba aƒui o!
  Amesiame si tsɔ hadomegbenɔnɔ ɖo ame ŋutɔ tɔ dzi kpoo la, atsɔ ga ƒe jingle la ade eƒe gakotoku me!
  Eye evivina na snodziwɔla si le gbedadaƒo wu amesi wɔa dɔ si me tsi le evɔ meka ɖe eya ŋutɔ ƒe dziɖeɖi dzi vevie o!
  Dzɔgbenyui si mebɔ o le futɔa ƒe bometsitsi ta maxɔ ɖe susu si wona hehee zazã ɖe ɖoɖo nu teƒe o!
  Àte ŋu ato ŋuwò wu zi ɖeka le aʋawɔwɔ me, gake ne wò didi ɖeka kolia meƒu du to wò taɖodzinua ŋu o, be nàƒo teƒe si ŋutifafa le pɛpɛpɛ!
  Amesiwo nɔa ɣeyiɣi si wua nyametsotsowo wɔwɔ me la gena ɖe kuxiwo me hewɔa nyametsotsowo evɔ womebua woƒe ʋuʋu ŋu o, evɔ aŋe gɔ̃ hã toa lãgbalẽgoloa ŋu!
  Dɔwɔwɔ wɔ ame tso boso me, eye ʋiʋli, dɔsesẽwɔwɔ kple sidzedze awɔ demiurge tso amegbetɔ me!
  Vɔ̃ɖinyenye nye nyui ƒe gaku ƒe akpa kemɛ, si manɔmee la, teƒeɖoɖoa ƒe lolome kple kpekpeme dzi ɖena kpɔtɔna!
  Tututu kple amesiwo te ɖe ŋuwò nye nusi bɔ ɖe bometsilawo gome, gake hafi nàte ŋu atutu amedzrowo la, ele be aɖaŋu si ɖa wu nanɔ asiwò!
  Ne èdi be yeakpɔ yeƒe agbemenuhiahiãwo gbɔ la, wɔ avu kple amesiwo le agbagba dzem be yewoakpɔ xexlẽdzesiwo gbɔ kpli wò!
  Kplu gã aɖe nana wò nu veam, gaƒoƒo sue aɖe nana wò ƒodo vuvu le dɔwuame ta, eye nenye be màte ŋu aƒo asa na avuwɔwɔ kple kpekpeme si gbɔ eme ƒe fuɖename o!
  Esesẽna be nàklã tso nusianu gbɔ, negbe kpekpeme kilogram bubu ko, eye wo ɖeɖeɖa mele bɔbɔe o!
  Aleke gbegbe wòle bɔbɔe be woadzo yi dzi, eye aleke gbegbe wòsesẽna enye si be woafɔ!
  Aʋala le akpɔkplɔwo hã si wòaɖe, gake hafi ame nafɔ le gbɔgbɔ me la, mele be gbeɖulawo ƒe susuwo naʋãe o!
  Ne èle ʋuʋum le ʋu fafɛ me be yeatsi agbe ko la, àzu kpakpaluʋui le sno me!
  Xɔlɔ̃wo nya le xaxa me, eye futɔwo, nublanuitɔe la, wotsɔnɛ vaa egbɔ ɣesiaɣi!
  Kalẽwɔwɔ ate ŋu aɖɔ vodada aɖe ɖo, gake matsɔe aɖo kpe edzi gbeɖe be woawɔ nu manyatalenu o!
  Dziɖula la ƒe nuƒoƒo ƒe ŋutete, abe ahatsunola ƒe delirium tremens ene, tia taɖodzinu ɖeka yome: be wòatsi dzodzodzoe eye wòaɖee ɖa le nu ŋutɔŋutɔ ŋu!
  Tu la nye hehenanamɔnu nyui aɖe ŋutɔ, gake alesi wògblẽa nu le eŋu ƒe dɔwɔwɔ dzi ɖena kpɔtɔna le alesi wozãnɛ zi gbɔ zi geɖe nu! Zi geɖe la, ŋusẽ maganɔ ŋuwò o, gake ne wolé wò la, ahiã be nànyi zombiewo!
  Subɔsubɔha ɖiɖia dadala ɖe anyi va ɖoa lã ƒe ɖoƒe - enaa tiatia le alẽ kple gbɔ̃ dome! Eye subɔsubɔha ɖesiaɖe ƒe akpa si sẽe nye be, to vovo na mawudzimaxɔse la, lã aɖe ya teti ƒe tiatia le asiwò!
  Lãmetsi kpena ɖe nuɖuɖumeŋusẽ ŋu, vevietɔ ne atikekui la le atikekui ƒe nɔnɔme me! Eye nukatae? Màto nyatoƒoe le nuɖuɖumadzroame ŋu gbeɖe o!
  Atiglinyi ƒe susuŋutinunya mekpena ɖe ame ŋu be wòanɔ agbe didi o, elabena le ʋetsuvi ƒe ablaɖeɖe nu la, màte ŋu awɔ ɖeka kple duƒuƒu si naa ame nɔa agbe didi o!
  Menye nusianu si le keklẽm nye sika o, gake nusianu si gbã ŋku na futɔ la xɔ asi ŋutɔ!
  Bokɔe nye amegbetɔ tɔgbui, amesi ƒe nuwɔna womate ŋu awɔ kpɔɖeŋu na dzidzimeviwo o!
  Amesiame si ate ŋu anɔ anyi kple amegãxiwo la mafa ɣli nublanuitɔe o!
  Dzata nye lãwo ƒe fia, gake amegbetɔ kluvi ya le eƒe ŋutigbalẽ ƒom!
  Aʋa nye sinima, mɔfiame nana amehawo, ame ɖekaɖekawo ƒe fefe, mama le agbɔsɔsɔ gã me kple gaxɔgbalẽvi siwo woɖo atsyɔ̃ na le aɖaka me!
  Aʋafia nyui nye atikeŋutinunyala, eye wòdoa aʋawɔtu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la ɖe sikagaku siwo wotsɔ xea fe ɖe eta me!
  Amesiwo ku xoxo hena agbe si dze le woƒe luʋɔ me koe kuna ŋukpetɔe! Eye ne ku dze la, ekema esia nye makumakunyenye xoxo, si fia agbe ŋutɔŋutɔ!
  Amesiwo doa kpo nu le nya siwo menye abosam ƒe sesẽ kple abosam ƒe sesẽme o me la ɖoa ŋu ɖe Mawu ŋu!
  Amesiwo nya alesi woaxe mɔ ɖe duɖimekeke ƒe susuwo nu koe te ŋu wɔa titri gã aɖe le nunya me!
  Le aʋawɔwɔ me la, nusianu do xoxo abe togbɛwo ene, kuxiwo koe nyea nu yeyewo ɣesiaɣi, eye mɔ̃ɖaŋununya do xoxo!
  Ðeko nàte ŋu awɔ nuku na amesi ƒe ta le abe bɔl siwo xɔ dzo ene!
  Nubiala siwo le xɔdɔmewo me gɔ̃ hã te ŋu daa tu, eye kesinɔtɔ siwo si asrafo kalẽ le te ŋu da tu taɖodzinua!
  Bometsila gɔ̃ hã ate ŋu atsɔ eƒe asibidɛ aƒoe, gake nunyala ŋutɔŋutɔ koe ate ŋu azi edzi be nusi futɔ dzeaɖaŋu lé ɖe asi le eƒe asibidɛ me la nabu!
  Volley siwo bu ɖe futɔa ŋu menye susu si tae woatsɔ susu si le ƒoƒom adzo le zea ƒe nutsyɔnu dzi haɖe o!
  Nusi bu trɔna zua dziɖuɖu ɣesiaɣi ne èsrɔ̃ nu tso eme, eye nètsɔe ƒu gbe ne èɖu dzi si womate ŋu atrɔ o!
  Ne èbu na ŋutsu sesẽ aɖe la, woate ŋu ado taflatse ɣeaɖewoɣi, ne èbu le wò ŋutɔ wò lɔlɔ̃nu ƒe ŋusẽmanɔamesi me nye ŋukpe ɣesiaɣi!
  Nusi le vevie wu le gbesiagbegbenɔnɔ mee nye nusiwo mehiã o wu le agbe me ƒe anyimanɔmanɔ!
  Seɖoƒe aɖeke mele ame ƒe susuŋudɔwɔwɔ ŋu o, nusiwo ate ŋu adzɔ, le nyateƒe me hã, gake dzidzeme aɖeke manɔ anyi kokoko o, le seɖoƒemanɔsitɔ si le didi veviwo ŋu kple seɖoƒe si le nusiwo wogblɔna ƒe ɖokuibɔbɔ ŋu ta!
  Ŋgɔyiyi na ameƒomea nyo ya, gake ne le ɣeyiɣi ma ke me la, esubɔa wò ŋutɔ la, ekema enyo wu gɔ̃ hã!
  Nuvlowɔwɔ gãtɔe nye nuvlowɔwɔ ƒe anyimanɔmanɔ, elabena ne mètso liƒoa o la, ànɔ teƒe ɖeka si menye nyuitɔ kekeake o ɣesiaɣi!
  Dzɔdzɔmeŋutinunya sẽ eye wòte ŋu wɔa nusianu, gake ŋusẽ aɖeke mele eƒe ŋusẽ ŋu le ezãla ƒe lɔlɔ̃nu gbɔdzɔgbɔdzɔ ŋu o!
  Ame sia ame si tsɔ yi va ŋutikɔkɔe Rus" gbɔ la, ne memlɔ anyigba o la, asi kple ŋukpe!
  Ɣeaɖewoɣi la, woɣlaa didi gãwo ɖe sedziwɔwɔ suesuesuewo me, abe alesi lãmeka sesẽwo ɣlaa gbɔdzɔe le mɔkeke si me woɖea dzi ɖi le me ene!
  Le agbe me la, mɔnukpɔkpɔ li ɣesiaɣi na kalẽwɔwɔ, gake menye ɣesiaɣie na kalẽwɔwɔ o!
  Melɔ̃a avuwɔwɔ, melé fu aʋawɔwɔ, nyemedea asixɔxɔ ŋutifafa ŋu o, gake medi be maɖu edzi!
  Menye ɣesiaɣie lãmeka gãwo nyea susu sue aɖe ƒe dzesi o, gake dɔwɔnu gãwo ɖea dada gã aɖe fiana ɣesiaɣi!
  Àte ŋu azu Superman evɔ màdzo le screen la dzi o, gake le kuxi aɖe si le kukum me ko, evɔ màdzo le aba dzi o!
  Ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe ame bubuwo ŋu nye sinapi veve, ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe ame ɖokui ŋu hã menye sukli o, gake nɔnɔme fafɛ ɖe ame ŋutɔ ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo ŋu trɔa anyitsitɔsisi gɔ̃ hã wòzua dzɔdzɔmefɔku!
  Aʋawɔwɔ ƒe taɖodzinue nye atama, ne ègbɔ ɖe eme le dzudzɔ me le aʋawɔɣi, eye nètsɔ dzrewɔwɔ ƒe aɖe, ŋlɔ be be menye glitoto me ye nèle o!
  Kuxiwo va le wo ɖokui si, ɖeko menye avuwoe wonye o, ke boŋ avu siwo ƒe tagbɔ gblẽ!
  Bometsila ɖesiaɖe ate ŋu awɔ dziku, gake amesiwo dze aɖaŋu ale gbegbe be woaɖo woƒe didi veviwo ƒe dzidzeme gbɔ koe ate ŋu adzo!
  Menye xɔ ɖesiaɖe mee ga le o, gake aƒe dahetɔ kekeake tɔ ate ŋu axɔ domenyinu ƒe safui gã aɖe!
  Dzo si le dziwo me la metsina gbeɖe o, ke boŋ esi ɣletivi le eƒe luʋɔ me!
  Ne aŋetu veve aɖe ble wò ŋutɔ la, àlia aŋetu la me afisi wòve le!
  Àte ŋu ana nuɖuɖu amegãxi si le ka dzi ɣeyiɣi didi, gake màte ŋu ana nuɖuɖui ne ka la ɖe mɔ be woalé wò o!
  Ate ŋu adzɔ be woanɔ tsatsam abe ŋutsu ene, togbɔ be womate ŋu ayɔ amesi wotrɔna ko eye wometrɔna o be ŋutsu o hã!
  Amesiwo ƒe luʋɔ gblẽ eye woɖua lã le agbenyuinɔnɔ me koe ɖea mɔ be woaɖe wo ɖokui ɖa!
  Akpɔkplɔ nye nunya ƒe dzesi, gake menye amesi ƒe kuku wòdzo be yeaƒoe la kura o!
  Ame si dze anyi kple dzideƒo la megblẽna o, vɔvɔ̃nɔtɔ si tsi agbe la ʋẽna lilili wu ame kuku!
  Rose dzeaniwo tsina tso anyigbaʋuʋu me ne Ɣe si me kekeli didi le klẽ, eye le dzoxɔxɔ ƒe nɔnɔmewo me la, womeʋuʋu o la, nudzodzoewo gɔ̃ hã dona le anyitsi me!
  Amesiame nye kuviatɔ, gake kuviawɔwɔ dona ɖe axadzi, na amesiwo mlɔ anyi, eye womedi be yewoaʋuʋu adzoe o!
  Kuviawɔwɔe nye ŋgɔyiyi ƒe mɔ̃, gake menye na amesiwo va zu kuviatɔwo ale gbegbe be woƒe didi veviwo bu o!
  Kuxi gã aɖeke meli o, ame suewo koe li siwo xɔa woƒe egbɔkpɔnuwo!
  Amegã mehea kuxi suesuesuewo vɛ na eƒe futɔwo o!
  Nu sue aɖe koe nye gãnyenye vavãtɔ, gake le adegbeƒoƒo me ko, ke menye le aʋatsokaka me o!
  -Asrafowo ƒe dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe kekeli kplɔa amewo yia yɔdo ƒe viviti me, le aʋawɔtuwo ƒe wowó si klẽna la te!
  Menye ame siwo ƒe dzi me gbɔdzɔ la tae aʋawɔwɔ le o, gake enaa mɔnukpɔkpɔ susumedɔléla ɖesiaɖe be wòaɖe dzi ɖi tegbee!
  Dɔla veviedonula, ke menye Mawu o - Satana!
  Amegãxi nye ave me ɖoɖowɔla si me ame siwo nyrɔ ɖe lãwo ƒe ɖoƒe le, gake ɖɔkta tatɔ, si nye amegãxi ƒe avu manɔmee la, dɔnɔdzikpɔʋua ava ame gbegblẽwo gbɔ ɣesiaɣi!
  Ŋlɔ "notsi" gbegblẽ be le tudada me, ne èdi be yemaŋlɔ notsi yeye be na viwòwo o!
  Ame sia ame si menya alesi wòaʋuʋui o eye wòfɔ mo dzi la, eƒe ŋkumewu magbã ŋku nɛ o!
  Le amesiwo kpɔe be asrafoha xɔ asi akpa gome la, woƒe akpa si woawɔ le anyigbadzinɔnɔ te la axɔ asi!
  Nunyala le ŋugbedodo aɖe dzi, abe fia si le zikpui dzi ene!
  Abe fia si le zikpui dzi ene, ke menye fiazikpui dzi o, elabena ŋugbedodo, si dzi womewɔ ɖe edzi o, nye zikpui ko - tsiɖɔɖɔɖɔƒe!
  Ame ateŋu anye nunana le nusianu me, gake nu ɖeka koe wotsɔ na mí menye le dzɔdzɔme nu o, ke boŋ to hehe me - ŋutete si le mía si be míatsɔ míaƒe ɖokuitɔdidi asa vɔe na amewo!
  Bayonet ɖaɖɛ nyo wu nya ɖaɖɛ, le se nu la, abi siwo womekpɔna o koe ƒoƒo mamlɛtɔ gblẽna ɖi!
  Ŋgɔyiyi nye dɔsesẽwɔwɔ ya, gake esesẽna wu na amesiwo medi be yewoatsɔ dzɔdzɔmeŋutinunya kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi ado agba na yewo ɖokui o!
  Akpɔkplɔ si nya nu ate ŋu aɖo aɖaŋu, gake menye esi wòle ƒoƒom xoxo la o!
  Woƒo da la ƒe ta, eye woɖu aʋakɔa dzi, esi woƒe aʋafia bu, alo nusi dzɔna zi geɖe wu la, ɖeke menɔ wo si kura o!
  Ta nye nusi buna zi geɖe, gake menye amesiwo lée ɖe woƒe abɔta sesẽwo dzi o!
  Amegãxiwo meƒoa ɣli o, kposɔwo medzona o, gake ame ate ŋu awɔ nu abe avu ene ahawɔ nu abe tagbɔsesẽ ene, agbagbadzedze aɖeke manɔmee!
  Ame sia ame si le tsitre ɖi dɔmawɔmawɔe, alala vaseɖe esime kpakpaluʋui la nahe toa dzi la, adze klo aƒo kpakpaluʋui ŋutɔ!
  Asrafo ɖesiaɖe ate ŋu aku, gake oak-srafo koe ate ŋu ana!
  Enye tetekpɔ be woadze ame dzi ya, gake ele be amesiwo tete kpɔ be woadzo fũu akpa la nadze anyi!
  Le agbe me la, míezɔna kple míaƒe afɔkpodziwo le hɛ ƒe asike dzi, gake nublanuitɔe la, akplɔ si wotsɔ lãa nu la wu enu ne míegbã ɖe ŋkumaʋumaʋu ƒe aʋli me ko!
  Ame sia ame si doa dziku na gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo la, eƒe susu gbɔdzɔ xoxo eye wòdzi eƒe viɖemanɔameŋu ɖe edzi!
  Zi geɖe la, amewo gblɔa bometsinyawo ne nya aɖeke meli woagblɔ o, gake zi geɖe wu la, wogblɔa wo ne nuwɔna siwo me nunya le wu, togbɔ be woate ŋu ali hã, megale bometsinuwɔwɔ ƒe nɔnɔme bɔbɔe me o!
  Ʋuʋu nyui aɖe, gbegblẽ ɣesiaɣi ɖe game dzi - ʋuʋu gã aɖe si tsi megbe nyea dziɖuɖu ɣesiaɣi!
  Àte ŋu awɔ avu kple dukɔ nyui aɖe, adzra kple amesiame, gake, ʋuu, ao
  Mɔnukpɔkpɔ si su ame si be wòakpɔ nublanui na ame siwo dze gɔ̃ hã haɖe o!
  Futɔ geɖe sɔ kple aɖaka geɖe, ne ŋusẽ le ŋuwò abe oak-ti ene eye wòdze abe akpɔkplɔ ene ko hafi!
  Tedzi gɔ̃ hã ate ŋu ade se, dzata koe ate ŋu ade se!
  Futɔa le game na ŋdɔnuɖuɖu, ehiã be nàɖo dzidzenua gbɔ! Gake ne ŋdɔnuɖuɖu ŋutɔe la, ekema efia be klass aɖeke meli kura o!
  Fiawo ƒe ameŋububu pɛpɛpɛ, kple fiasã me nɔnɔ ƒe dɔwɔnu, amesiwo gblɔna be yewoe nye fia ƒe akpa!
  Agbe si me afɔku aɖeke mele o, eye ne mɔnukpɔkpɔ mesu ame si be wòawɔ wo ade goe o la, agbe va zua ballast si me susu mele o kura!
  Aleke gbegbe amewo srɔ̃a ŋutasẽnuwɔwɔ bɔbɔe enye si, eye aleke gbegbe wòsesẽna vevie be woakɔ wo ɖe dzi va ɖo hehexɔxɔ ƒe ɖoƒe ma ale be woate ŋu aƒo asa na ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe wo ɖokui ŋu ahakpɔ wo ta tso ame bubuwo ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ me!
  Nublanuikpɔkpɔ nye seselelãme si kuna le nɔnɔmetɔtrɔ ƒe ɖoɖoa me eye wòƒãnɛ ɖe hehenana ƒe ɖoɖoa me, gake manya wɔ be woafia nu be woagbe nusi kpena ɖe ame ŋu be wòatsi agbe o!
  Numanyamanya gã dzena vɔvɔ̃, gake afɔku mele eme o negbe ɖe wònye tɔwò ko hafi!
  Nukunu siwo dzɔna le míaƒe agbe me vaa amesiwo meʋuʋua ta le alɔ̃ me o, gake woƒe ŋɔti nɔa ya me eye womekpɔa mɔ na nukunu o la dzi!
  Naneke manya wɔ na ame o, ne nane meva yi nyuie o la, esi lãa ƒe akpa sue aɖe metutu sidzedze kple aɖaŋu ƒe amegbetɔnyenye ɖa keŋkeŋ haɖe o tae!
  Amesiame si atso nya me be yewu nyaa nu eye yeate ŋu agblẽ afɔkuwo ɖi tegbee anɔ Moortɔwo ƒe ɖoƒe eye yemake ɖe Desdemona ŋu o!
  Àte ŋu anye Moortɔ le ŋutilã me, gake màte ŋu asi le agbanɔamedzi nu esime nèkpɔtɔ le yevuwo ƒe ŋkɔ me o!
  Menye sinimae agbe nye o, gake woxɔa ga le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me!
  Menye agbee sinima nye o, gake agbe ŋutɔŋutɔ ƒe nɔnɔmea tsɔa nusiwo doa dzidzɔ na ame geɖe wu ɖe asi ɣesiaɣi!
  - Amesiame ƒe nɔnɔme tsɔe be nuwuwu si womele mɔ kpɔm na o, gake to vovo na agbe ŋutɔŋutɔ la, ɖeko wòtsɔe be!
  Agbe ƒe nuwuwu nyea nusi mèle mɔ kpɔm na o ɣesiaɣi, ne èlalae gɔ̃ hã, gake le sinimawo me la, woate ŋu agblɔe ɖi, ne èle mɔ kpɔm nɛ vevie gɔ̃ hã!
  Nuwuwu le sinima me nana nèfɔna hedzona le wò zikpui dzi ɣesiaɣi, gake le agbe me la, ne ame bubuwo tsi tre bubutɔe le esi nèdzo le wò nɔƒe le ŋdɔ me xoxo ta!
  Dzo yɔ míaƒe xexeame fũ, gake nublanuitɔe la, menye lɔlɔ̃ ƒe dzodzro o!
  Ele bɔbɔe be ame nade dzo dziku me, gake ɖeko didi nyui siwo le luʋɔa me la nu sẽna!
  Ne dziku dzɔdzɔe biã la, enyo, enyo ne dzɔdzɔenyenye fiã le dziku me!
  Amesiwo ɖua crumpets si mebɔ o la xɔa cones la!
  Aʋawɔwɔ ƒoa ɖi ɣesiaɣi, gake ewɔa dɔ gã aɖe le ga si wokpɔna si ʋẽna lilili le vɔ̃ɖinyenye ta la kɔklɔ me!
  Amesiame si ti kpo tso toa dzi vɔvɔ̃manɔmee la, ayi toa dzi, gake makpɔ abi o, eye wòaƒo asa na abi!
  Mate ŋu awu enu vɔ̃ na amesiwo ƒe mɔkpɔkpɔ kple seselelãme nyui mevɔna gbeɖe o!
  Amesiwo kɔ wo ɖokui ŋu tso futukpɔ me le luʋɔ me ate ŋu atsɔ champagne si me futukpɔ le aɖu aʋadziɖuɖu si me kɔ ƒe azã!
  Zi geɖe la, keklẽa nɔa ƒuƒlu, negbe ne futɔ si nèda tu la le dzo dam ko!
  Dzideƒo ɖea vi na nusi gbɔ wòtso ɣesiaɣi, ne futɔa ƒe nukpɔsusu me koe wònye tagbɔsesẽ ko!
  Ke hã, nusi medzɔna le xexeame o, gake ame aɖeke medoa fía o, gake le Stolypin ƒe ka teƒe la, wodinae ɣesiaɣi!
  Menye amesiamee wodzia fu o, gake amesiame te ŋu nyi xevi si dzona ŋutɔ le eɖokui me!
  Foam geɖe le xexeame, gake mɔnukpɔkpɔ boo aɖeke meli be nàklɔ wò dzitsinya o!
  Agbalẽŋlɔla si ɖua nu nyuie le abe kposɔ kuviatɔ ene, eƒe dɔa ʋẽna abe gbe ƒuƒu ƒe gbegblẽ ene!
  Kalẽtɔwo xɔa mɔ̃ sesẽwo, gake nunya si me aɖaŋu le koe léa nusi dzi woɖuna sesĩe la me ɖe asi!
  Wò ŋɔdzidoname ƒe aɖatsiwo le abe mɔ̃memi si wokɔ ɖe futɔa ƒe dada ƒe dzobibi ƒe mɔ̃ me ene, gake ne wodo dziku ƒe dzo la, nusi asusɔ tso amedzidzelawo ƒe mɔ̃wo me koe nye ɣlidodo si me dziku le!
  Mègaɖu wò ŋɔti le avuwɔwɔ me o, ŋɔti ɖeka koe asusɔ na wò hena anyigba ƒaƒã!
  Ahomya si le lãmekawo ƒe ʋuʋu kple ʋuʋu ƒe aɖaŋuwo me hea aʋadziɖuɖu vɛ, gake ahɔhɔ̃awo ya ge ɖe ahomya me, agbagbadzedze tso futɔa gbɔ gɔ̃ hã mehiã be woaɖu dzi o!
  Aʋawɔwɔ ƒe ɖakpala, si le agbe ƒe aŋgbawo lãm, si to vovo na ɖakpala dzro la, magblẽe ɖi dɔmawɔmawɔe kple ga ƒuƒlu gbeɖe o!
  Mele be ame, si to vovo na hamevi aɖe la, natsi tre o, ne menye nenema o la, adzudzɔ ƒuƒoƒo si ɖu dzi la me tɔ nyenye!
  Avuwo ƒoa ɣli nyuie ne wole lã ɖum, gake wogblẽna ŋutɔ ne ehiã be nàxɔ wò lã si nèlé la ƒe akpa aɖe!
  Le agbe ƒe aʋawɔwɔ me abe alesi wòle le sinima me ene la, wò ŋkuwo ʋuʋuna le xɔtunuawo ta, xɔtunu siawo koe, dzɔgbenyuietɔe la, ameyibɔ kple yevu ƒe nunya koe le wo si!
  Ame miliɔn geɖe kpɔa vɔvɔ̃, ame ʋɛ aɖewo menyae o, gake ŋɔdzinuwɔwɔ ɖea ame miliɔn geɖe dzi kpɔtɔna va ɖoa zero, eye kalẽtɔ vavã ɖeka aɖu seɖoƒemanɔmanɔ dzi!
  Zi geɖe enye si, hafi woakpɔ ɖeɖe ne ɣeyiɣi aɖeke meli na modzakaɖeɖe o la, ɣeyiɣi si wogblẽ ɖi le modzakaɖeɖe siwo gblẽa nu me la mesɔ gbɔ o!
  Àte ŋu anye ame nyui tso goawo katã me, gake teƒe sue aɖe si le akpa ɖeka la sɔ gbɔ na ŋkɔ nyui si le ame vɔ̃ɖi ŋu!
  Eye ame kukuwo magbɔ ɖe eme o, elabena ŋutifafa aɖeke mele xexeame katã si yɔ fũ kple ʋuʋu me o!
  Vevesese nya kpɔna ne eɖea vi eye wòdzi ŋɔ ŋutɔ ne egblẽ nu le ame ŋu!
  Mɔnukpɔkpɔ aɖeke meli be woatsɔe ade asi na ame aɖe si nye vɔvɔ̃nɔtɔ kple bometsitsi be wòatsɔ afɔkpa aƒu gbe o!
  Esia tae wotsɔa poultice naa ame kukuwo ɖo, ale be dzomavɔ nagaxɔ dzo akpa o!
  Ŋutsu si ƒe dzi le abe dzata ene gɔ̃ hã ate ŋu abla eƒe aʋalawo tegbee ne wotu eƒe nyametsotsomawɔmawɔ ɖe aʋala si me aʋala mele o me!
  Nya la nɔ gɔmedzedzea me, gake gɔmedzedze sia didi ale gbegbe be ɣeaɖewoɣi la, nuwo mevaa eme kura o!
  Agbledelawo nye Fofonyigba ƒe ƒu, dɔwɔlawoe nye ʋu, asitsalawoe nye ahɔhɔ̃! Ðeka mate ŋu anɔ anyi evelia manɔmee o!
  Aʋawɔwɔ nye nusi dzɔna le sinima kpekpewo kple ame tsitsiwo ƒe sinimawo me, gake nyateƒe si wònye be ɖeviwo hã ate ŋu akpɔe koe mebɔbɔ o!
  
  
  
  
  
  TSAR VASILI GÃTƆ ƑE III
  Gake eteƒe medidi o Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova va yi ŋutinya bubu dzi.
  Vasily Etɔ̃lia ƒe aʋakɔa ɖe to ɖe Kazan. Gake menye tsar la ŋutɔe nye aʋafia la o, ke boŋ nɔviaŋutsu Dmitry.
  Ƒea nye ƒe 1506, si nye ƒe blibo gbãtɔ le Vasily Etɔ̃lia ƒe dziɖuɣi, amesi do ŋusẽ Muscovy ŋutɔ eye wòdo ŋusẽ dziɖula la ƒe titinadziɖuɖu. Nyateƒee, meɖu dzi fũu akpa o, gake didi gãwo le esi!
  Eye ale Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ɖoe be yewoakpe ɖe Russia Fiavigã la ŋu, eye vaseɖe afi aɖe la, fiagã la gɔ̃ hã, be woaxɔ Khanate ƒe du kple fiadu.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi makumakuawo va dze Kazan dzi henɔ akplɔwo ʋuʋum. Wowɔ avu abe kalẽtɔwo ene. Esi ɖeviwo mekuna o ta la, woʋãna kabakaba wu cheetahwo. Eye wotsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da disk siwo wodzra ɖo do ŋgɔ, siwo woɖa, siwo ƒo Tatartɔwo ƒe ŋɔti me tẽ.
  Oleg kple Margarita ƒu du kabakaba, eye esi wodzo yi gli la dzi la, wotsɔ nutunuwɔƒewo, eye wotso Tatartɔwo ƒe aʋawɔʋu atɔ̃ alo ade.
  Emegbe wodze tsitretsiɖeŋulawo lãɖeɖe gɔme heda wo ɖe yame, eye wogbã nukliaʋawɔʋu wuieve le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Eye wodze anyi hemu.
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia wɔ avu abe titanwo ene. Wode dzesi wo to woƒe ablaɖeɖe me, eye woƒe yiwo ʋuʋu wuiatɔ̃ le sɛkɛnd ɖeka me. Eye ale wotso futɔ la. Ðeviawo kple aʋawɔnuwo siaa nye etɔxɛ: yiwo kple akplɔwo le ɣeyiɣi ɖeka me, eye wotsoa ga kple lã ɖesiaɖe kloe.
  Oleg ʋuʋu kpakpaluʋui gã aɖe, lã tsitretsiɖeŋula wuieve zi ɖeka eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye motor scooter gã aɖe!
  Eye ŋutsuvia gadze ame dzi vevie ake.
  Eye nyɔnuvia si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo le bɔmb dam hele ɣli dom enye si:
  - Mía Fofonyigba nye ŋutikɔkɔe, Dukɔmeviwo ƒe Nuteƒewɔla, Orthodɔkstɔ! Eye míate ŋu aɖu Tatartɔwo dzi, eye Kazan anɔ Russia te!
  Eye ɖekakpui aʋawɔla makumakuawo gadzea wo dzi ake. Eye wowɔa avu kple dzikudodo. Susu gbogbo aɖewo kple ŋusẽ si me dziɖeleameƒo le la le wo me.
  Sɔhɛ srɔ̃tɔ siwo le amedzidzedzea dzi. Eye Tatar-ʋawɔlawo dzea woƒe ƒoƒo te. Eye aʋawɔla siwo xɔ makumakunyenye eye wole dɔ wɔm tso woƒe agbe mavɔ ŋu la kpɔa dzidzɔ geɖe.
  Oleg, si le Tatartɔwo lãm la, do ɣli be:
  - Alafa, le alafa ɖeka megbe, asrafoha ɖeka ɖesiaɖe! Russiatɔwo ƒe sɔdolawo tsɔ yi lã! Mexɔe se be aʋadziɖuɖu ava kpuie! Míele akɔnta nyui aɖe ʋum!
  Margarita tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ disk si woɖa la ƒu gbe eye wòdzi ha be:
  - Kolovrat ye nye ema! Evpatiy Kolovrat nye ame si!
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi mavɔ sia hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si le abe ɖevi ene, gake wòsẽ ŋutɔ la ƒu gbe eye wòdzi ha be:
  - Fofo ƒe Dukɔa Taʋlila! Perunov ƒe asrafo!
  Margarita, si yi edzi nɔ lãgbalẽ lãm la, dzi ha be:
  - Kolovrat ye nye ema! Evpatiy Kolovrat nye ame si!
  Ŋutsuvia nɔ eƒe futɔwo lãm, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Rus ƒe Kalẽtɔwo le ɣli dom!
  Aleae ɖevi kalẽtɔwo wɔa avui - kalẽtɔ gãwo! Dzo kple ŋusẽ le wo me ɖe asrafoha blibo aɖe ŋu.
  Alo ɖewohĩ aʋakɔ ewo! Esi aʋawɔla mamlɛawo nɔ ŋku lém ɖe wo ŋu la, wode dzi ƒo na wo eye wodze duƒuƒu gɔme to Kazan ƒe gliwo dzi.
  Oleg, si le Tatartɔwo lãm la, do ɣli be:
  - Na Tsar Vasily Etɔ̃lia!
  Eye alesi wòatsɔ disk si woɖa sesĩe aƒu gbe, alesi wòatso Rus ƒe tsitretsiɖeŋula wuieve.
  Eye kpakpaluʋui la agatrɔ ake, eye nutunua akplɔe ɖo. Wuieve dzi ɖeɖe kpɔtɔ le ɣeyiɣi ɖeka me. Eye emegbe ŋutsuvia xɔae abe alesi wòlɔ̃ ene eye wòtsɔa eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒoa khan la ɖe asike dzi.
  Adzo eye wòadze anyi ɖe ze si me aŋɔ si le ƒoƒom le me tututu.
  Oleg Rybachenko do ɣli be:
  - Enyo, yi dzomavɔ me kpli wò!
  Margarita tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ boomerang, lã nuker atɔ̃ eye wòdo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar Vasily Fofonyigba!
  Oleg Rybachenko ɖo kpe edzi dzonɔamemetɔe be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia Kɔkɔe!
  Margarita, si nɔ Tatartɔwo lãm la, ƒo ɣli be:
  - Esia menye Russia haɖe o, ke boŋ Muscovy!
  Russia-srafowo xɔ gli la ƒe akpa ɖedzesi aɖe xoxo. Wole gegem ɖe dua ŋutɔ me xoxo.
  Fiavi Gã Vasily kpɔ eɖokui le vɔvɔli me vie le viaŋutsu gãtɔ Ivan Dziŋɔ la ta.
  Gake le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Kazan mebɔbɔ eɖokui ɖe te o. Eye fifia ɖeviawo le nusiwo wo tɔgbui Russiatɔwo mete ŋu wɔ o la gbugbɔ ŋlɔm hele wo kpem ɖe wo ŋu.
  Oleg Rybachenko tsɔ ƒoƒo ɖeka lã ta ene. Emegbe ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ boomerang la ƒu gbe. Etso aʋawɔla adre bubuwo eye wòdo ɣli be:
  - Woto mɔ aɖe nu tsɔ ʋu yi aɖaka la me, eye gbɔgbɔ vɔ̃ sesẽtɔ kekeake, .
  Edi be yeaɖu nye kɔ, gake eva zu fefe!
  Eye ɖekakpui aʋawɔla la do dziku...
  Margarita trɔ gavi la eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye kobra si le klalo be yeati kpo!
  Eye agate ŋu atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe ada boomerang si wua ame. Mehiã be míagblɔe o, nyɔnuvia le abe mawunɔ fafɛtɔ kekeake ene.
  Wolé Kazan ƒe akpa gãtɔ xoxo. Ðevi kalẽtɔwo va dze Khan Kɔkɔtɔ ƒe fiasã dzi. Dziku kple dzidzɔkpɔkpɔ gbegblẽ yɔ wo me fũ. Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova nye Terminator viwo. Eye woƒe ʋuʋudedi ɖesiaɖe, eye woʋuʋuna zi geɖe ŋutɔ, nye ame kuku yeyewo!
  Oleg Rybachenko, esime wònɔ avu wɔm la, ede dzesii be:
  - Gake aʋa sia ate ŋu atrɔ geɖe!
  Margarita lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ivan Dziŋɔ la ɖu Kazan dzi! Eye fifia foa Dmitry hã aɖu edzi!
  Ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe ƒu gbe. Etso Tatartɔ atɔ̃ ƒe ŋɔti henɔ ɣli dom be:
  - Na Great Rus' kple dziŋgɔli na Slavtɔwo!
  Margarita ɖo kpe edzi kakaɖedzitɔe be:
  - Na Fiaɖuƒe Gãtɔ!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã tsɔ akplɔ si woɖa la ƒu gbe.
  Eye wòtso nuker geɖe, eye wòtso wo dometɔ aɖewo. Enye tugbedzedze si wɔa avu ale gbegbe.
  Margarita fa miamiamia ŋutɔŋutɔ. Le makumakunyenye ta la, elɔ̃ be yeazu nyɔnuvi, agblẽ yeƒe ame tsitsi ƒe ŋutilã ɖi, eye woadzra ye wòazu kluvi. Gake ŋusẽ si de ŋgɔ wu amegbetɔ tɔ ale gbegbe va su esi! Eye xɔ dzinye se, nyateƒee, enyo ŋutɔ na eya hã!
  Nyɔnuvia wɔ avu eye ŋutsuvia wɔ avu eye futɔwo dze anyi. Wolãa wo hegbɔdzɔna.
  Eyata ɖevi kalẽtɔwo ge ɖe fiazikpuixɔa me, afisi Kazan Khan le.
  Edze agbagba be yeadzo, gake ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ɣletivi aɖe ƒu gbe eye wòto khan la ƒe ta megbe. Ame si woƒo la dzea anyi hekuna...
  Emegbe ɖevidzikpɔlawo tsrɔ̃a Tatartɔ susɔeawo. Ke hã, esi mlɔetɔawo bu woƒe aƒetɔ ta la, wotsɔa woƒe aʋawɔnuwo ƒua gbe hetsɔa wo ɖokui nana.
  Ale Kazan dze anyi. Fifia Russia ge ɖe anyigba siawo dzi. Muscovy Fiavi Gãtɔ Vasily na Tatartɔ aɖewo va nɔ Russia, eye wòna Russiatɔ aɖewo va nɔ Kazan.
  Emegbe eva nyo ɖe edzi kura. Wotia Russia Fiavi Gã yeyea hã be wòanye Lithuania Fiavi Gãtɔ. Lia ɖe fiazikpuia dzi...
  Edze ƒã be nusitae - aʋadziɖuɖu ɖe Kazan dzi wɔ dɔ ɖe amesiame dzi ŋutɔ. Eye wokpɔe be ŋusẽ le Rus tɔ ŋu ŋutɔ!
  Eye gbemelãwo dzikpɔla ɖeviawo wɔ woƒe ŋutete katã le afisia. Wolé Fiavi Gã Vasily Etɔ̃lia ƒe hoʋlila vevitɔ ƒe aʋakɔa heɖu wo dzi. Eye ŋutsuvi kple nyɔnuvi makumaku la tsɔ amesi bia nya la ƒe ta hetsoe.
  Eye wowɔ esia to diskwo tsɔtsɔ ƒu gbe ɖekae kple woƒe afɔ ƒuƒluwo me, esime wonɔ ɣli dom be:
  - Ele be Slavtɔwo nawɔ ɖeka! Mí katã míanye amesiwo dzi womate ŋu aɖu o!
  Eye esi ɖeviawo ti kpo het hetman la wòku la, wodo ɣli be:
  - Míenye aʋawɔlawo le ɣeyiɣi yeye kple ɖoɖo fafɛ aɖe me!
  Le ema megbe la, gamenɔlawo gbugbɔ nu na ɖeviawo ƒe afɔtoƒe ƒuƒlu siwo wogblẽ ɖi le sno yeyea me. Eye àlɔ̃ ɖe edzi be esia fa miamiamia ŋutɔ!
  Eye emegbe mɔzɔzɔ yi Astrakhan. Aleae aʋadziɖuɖu ɖeka kplɔa ame yia ame bubuwo gbɔe.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova, kpakple Fiavi Gã sia ʋu yi Astrakhan.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe va dze du gã sia dzi. Wowɔ aʋa, Russia-srafowo gava to ɣeyiɣi ƒe mɔa dzi ake.
  Eye wogatso boomerang la hetsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe. Nusianu yi bɔbɔe wu le afisia. Eye Vasily Etɔ̃lia ŋutɔe nɔ aʋakɔa dzi kpɔm. Eye eƒe ŋusẽ lolo ŋutɔ. Lithuania Fiaɖuƒe Gã la ƒe asrafowo hã va ɖo. Wodze du sia dzi kple ahom.
  Eye Terminator viwo wɔ avu hetsɔ boomerang, disk, kple ɣletiviwo ƒu gbe. Oleg Rybachenko da bɔmb eve aɖewo gɔ̃ hã.
  Ðeviawo tsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu ƒua gbe hã tsɔa ɣletivi ɖaɖɛwo ƒua gbe eye wole tsɛ, gake wote ŋu lãa ŋɔti geɖe le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Eye woƒe afɔwo nye ablaɖeɖe, kple ŋusẽ si zɔna kabakaba eye wònye gbemelã ŋutɔ ƒe nɔnɔme vavã.
  Eye ne nyɔnuvi aɖe tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒlu ƒu gbe boomerang la, manye anyitsi kura na Moscow Rus kɔkɔe la ƒe futɔwo o!
  Terminator viwo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Ŋutikɔkɔe na Vasily Etɔ̃lia, si nye Russiatɔwo ƒe tsar gãtɔ kekeake!
  Eye wògakpɔ aʋadziɖuɖu gã aɖe na Russia fiaɖuƒea.
  Wotsɔ Tsar ƒe dzesideŋkɔ ɖo Vasily Etɔ̃lia, eye woda asi ɖe edzi le se nu be enye Fiagã. Eƒe fiaɖuƒea va lolo ŋutɔ. Russiatɔwo hã te gege ɖe Siberia. Eye Crimea Khanate gɔ̃ hã kpɔe dze sii be yenye Russia ƒe tevi.
  Esi wonya dugã la nyanya vɔ la, Vasily Etɔ̃lia zi sɔlemeha la ƒe dziɖula yeyea dzi be wòatrɔ nufiafia siwo dzi woda asi ɖo eye wòaɖe mɔ ɖe srɔ̃ geɖe ɖeɖe ŋu. Esia ƒe akpa aɖe tso Kazan, Astrakhan kple Islam-nyigba bubuwo xɔxɔ gbɔ.
  Vasily Etɔ̃lia ŋutɔ ɖe Lithuania fiavinyɔnu Glinskaya kple Tatar Tamara enumake. Eye emegbe le nyɔnuvi enelia hã dzi.
  Takpekpea ɖe mɔ na Russiatɔwo be woadzi srɔ̃ ene. Eye amegã geɖewo wɔ esia ŋudɔ.
  Aʋa si wowɔ kple Poland wu enu kple aʋadziɖuɖu... Russia-srafowo sesẽ, eye wosɔ gbɔ wu sã. Ẽ, Oleg kple Margarita kpe asi ɖe eŋu. Eye le Terminator vi siawo gome la, tsitretsiɖeŋula aɖeke mevɔ̃na o.
  Eye Vasily Etɔ̃lia va zu Poland Fia. Fiaɖuƒea do ŋusẽ. Gake emegbe Suleiman Gãtɔ la va nɔ Ottoman Fiaɖuƒea ƒe fiazikpui dzi. Eye dziɖula sia ɖu Hungary dzi. Eɖe to ɖe Vienna hã.
  Gake Crimea Khanate la gblẽ kple Russia. Eye dɔ yeye aɖe hã kplɔe ɖo. Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova hã, le adzetɔ-mawu si si ŋusẽkatãtɔ si gbɔ eme ƒe sedede nu la, woɖe wo ɖokui ɖe vovo le afisia hã. Nyateƒee, le Perekop dzi dzedze me. Esiae nye Crimea Tatartɔwo ƒe ametakpɔkpɔ ƒe akpa sesẽtɔ kekeake. Gake ɖeviawo hã le nenema: Oleg kple Margarita fa miamiamia ŋutɔ!
  Eye aleke woaƒu du, eye aleke woaƒu due nye si! Eye ale si woatso Tatartɔwoe. Eye dzonɔameme gbegblẽ ka gbegbee nye si woatsɔ awɔ esiae.
  Eye ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe ƒu gbe, eye wòtso Tatartɔ ade zi ɖeka.
  Eye nyɔnuvia tsɔ ɣletivi ƒu gbe tsɔ wo dometɔ atɔ̃ ƒu gbe. Esiawoe nye ɖevi siwo le avu wɔm siwo va zu.
  Oleg kple Margarita kɔ gli la ƒe akpa aɖe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, tudada hã wɔ dɔ. Tsɔtsrɔ̃ geɖe va Tatartɔwo dzi. Eyata Crimea ƒe Khanate la mu.
  Emegbe aʋa aɖe dzɔ kple Suleiman Gãtɔ la ƒe aʋakɔ. Fifia ya dzɔgbevɔ̃e dzɔ ɖe sultan gã sia dzi le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Menye ɖeko Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova wu Turkeytɔ geɖe ko o, ke woxɔ Sultan gamenɔla hã.
  Russia zi Turkeytɔwo dzi be woadzo le Balkan-nutowo me. Eye eya ŋutɔ ɖo eƒe mɔ̃ sesẽwo ɖe afima. Eye woxɔ Istanbul hã dzoe. Konstantinople gafɔ ake.
  Vasily Etɔ̃lia tɔ hena ɣeyiɣi aɖe. Ehiã be woaɖu aʋadziɖuɖuawo. Livonia lɔ̃ be yeaxe adzɔ na Russiatɔwo, eye aʋa manɔmee la, eɖe asi le Narva ƒe nunɔamesiwo ŋu.
  Le ƒe 1535 me gɔ̃ hã la, Vasily Etɔ̃lia de se be woatu melidzeƒedu aɖe ɖe Neva-tɔsisia ƒe nu me. Nane si le abe Peter Gãtɔ ƒe Petersburg ene. Nyateƒee, Vasily ʋu fiadu la yi Constantinople.
  Le ƒe 1537 me la, Russiatɔwo xɔ Vyborg eye wodo ŋusẽ wo ɖokui le dziehe gome tso Swedentɔwo gbɔ, eye woɖu wo dzi keŋkeŋ.
  Le Vyborg dzi dzedze me la, Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova gaɖe dzesi ake.
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia ti kpo to ɣeyiɣi si woɖo ɖi dzi le dzɔdzɔme nu eye wokpɔ gome le amedzidzedzea me.
  Eyata Oleg tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe boomerang, ƒo tsitretsiɖeŋula wuieve do goe eye wòdzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia kple eƒe Tsar Vasily Etɔ̃lia!
  Margarita tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ nane si wua ame hã ƒu gbe eye wògblɔ dzideƒotɔe be:
  - Na Rus kɔkɔe la kple fianyɔnu si mele anyigba dzi o!
  Le ema megbe la, ŋutsuvia kple nyɔnuvia dome klã ale gbegbe be wotso Swedentɔwo ƒe kukuawo ƒe akpa blibo aɖe.
  Le ƒe 1540-1541 me la, Russia-srafowo hã xɔ Asia Sue le Turkeytɔwo si. Eye le ƒe 1545 me kple Mesopotamia kple Palestina hã. Le March 1547 me la, fia si xɔ ƒe blaade vɔ enyi pɛ ko la ku. Eƒe dziɖuɖu si xɔ ƒe blaene vɔ eve la va didi eye wòkpɔ dzidzɔ ŋutɔ esi wòɖu Russia dzi zi geɖe.
  Woyɔ Basil Etɔ̃lia be Basil Gãtɔ. Eye ɖekakpui aɖe, gake wòtsi xoxo le Rus ƒe dzidzenuwo nu, Ivan Vasilyevich, nɔ fiazikpuia dzi.
  Eye esi wònye be Vasily Etɔ̃lia nɔ agbe didi wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ta la, woƒo asa na boyar ƒe zitɔtɔa.
  Ivan Vasilyevich ɖoe gbã be yeaɖu Livonia dzi keŋkeŋ, aʋa si wowɔ le ƒe 1550 me la kpɔ dzidzedze. Russiatɔwo ƒe tu sesẽwo kplɔ amesiame dzoe, eye woxɔ duawo katã kloe kaba.
  Nyateƒee, Terminator vi siwo nye Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me.
  Wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ɖeviwo ene la ƒu gbe ɖe nusianu si ɖa eye wòto nu me dzonɔamemetɔe ale gbegbe be Livonia-srafowo ku le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  Gawu la, ɖeviawo hã daa tu pɛpɛpɛ tso tuwo me.
  Oleg ŋutsuvi si nye terminator la da tu eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ amewula aɖe si nɔ anyi la ƒu gbe.
  Kaka tsitretsiɖeŋulawo eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye tsɔtsrɔ̃ ƒe nɔnɔme!
  Eye ŋutsuvia akpɔ dzidzɔ eye wòado ɣli be:
  - Nyee nye gbugbɔgadzɔ gã la ƒe vi!
  Margarita, nyɔnuvi fafɛ sia hã atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo aƒu gbe ɖe amewula la dzi, eye wòaƒo ɣli be:
  - Nyee nye tsɔtsrɔ̃ ƒe mawunɔ gãwo ƒe vinyɔnu!
  Eye ɖeviawo gako nu heɖea woƒe aɖuwo fiana. Eye emegbe woadzo ayi mɔ̃ sesẽa gbɔ. Eye ale woatso amesiame. Yi mele wo si o, ɖeko ʋuʋudedi le wo si. Eye wotsrɔ̃a Livoniatɔwo kple asrafo bubu siwo le adzɔhawo ƒe asrafoha me la nublanuimakpɔmakpɔe.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia katã le afɔ ƒuƒlu, le sno gɔ̃ hã me. Eye wo vi makumakuwo gɔ̃ hã lɔ̃a esia!
  Aleke wɔ? Nukatae ɖevi mawo siwo ƒe ŋutilã le kabakaba wu lã ɖesiaɖe, eye le nyateƒe me la, womate ŋu atsɔe ake alo adze dɔ o la hiã afɔkpa?
  Emegbe Ivan Dziŋɔ la wɔ aʋa le Egipte. Esi wòɖu Afrika ƒe dziehe katã, si me Morocco hã le, le ƒe ʋɛ aɖewo me ta. Emegbe woxɔ Arabia Ƒukpo Afã la.
  Germany mã, Austria gbɔdzɔ, Spain kple dukɔ bubuwo nɔ vovom ɖe aʋawɔwɔwo ŋu.
  Tsar ƒe Russia nɔ zɔzɔm to Iran ɖo ta India. Kaka ƒe 1590 naɖo la, woɖu India dzi. Ivan Dziŋɔtɔ la nɔ agbe vaseɖe ƒe blaade vɔ enyi eye wòku le ƒe 1598 me. Eye Ivan Atɔ̃lia va xɔ ɖe eteƒe. Russia yi eƒe kekeɖenudɔa yi ɣedzeƒe gome eye wòxɔ China. Togbɔ be aʋaa va xɔ ɣeyiɣi didi, exɔ ɣeyiɣi didi eye wòsesẽ hã.
  Exɔ aʋa etɔ̃ hafi woɖu China dzi.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ƒe gomekpɔkpɔ le aʋawɔwɔawo me gɔ̃ hã mena woɖu dzi enumake o.
  Eye ɖeviawo wɔ avu le nudzɔdzɔ aɖewo me. Woasi age ɖe eme, atso Chinatɔwo eye woagasi ake.
  Nyateƒee, ŋutsuvi kple nyɔnuvia wɔ nu veviedodotɔe ŋutɔ eye wòwɔ dɔ nyuie. Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa ɣletivi ɖaɖɛwo, diskwo, kple boomerangwo ƒua gbe vevie.
  Oleg Rybachenko ŋutɔ tsɔ Chinatɔwo ƒe Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe aʋatsokaka wòku. Eye emegbe etsɔa ŋutsuvi aɖe ƒe afɔ ƒua bɔmb. Eyata enumake aʋawɔla ɣi blaeve vɔ eve yi xexe si kplɔe ɖo me, hegblɔ be:
  - Ŋutikɔkɔe na Rus', si ɖe xexeame katã ƒe mɔ fia tegbee le ƒe alafaawo katã me!
  Eye nyɔnuvi Margarita atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada boomerang, si nye amewula, si mate ŋu afa wu o.
  Eye esi nyɔnuvia ɖu tsitretsiɖeŋulawo dzi vɔ la, eƒoa ɣli be:
  - Le Rus" sia tɔgbe ta la, èwɔa avu eye mèvɔ̃na o!
  Eye ŋutsuvi kple nyɔnuvia te asi ʋuʋu sesĩe wu.
  Ivan atɔ̃lia ku le ƒe 1620 me, eye viaŋutsu Ivan adelia yi eƒe dɔa dzi. Le aʋa siwo yi edzi megbe la, woɖu China dzi mlɔeba le ƒe 1640 me.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova te wo ɖokui dzedze vevie wu le aʋawɔƒewo kple aʋawɔƒewo ƒe teƒe vovovowo.
  Eye emegbe ŋutsuvi Oleg tsɔ boomerang ƒu gbe eye wòku China-fiagã la ƒe ta. Eye eya ŋutɔ va zu kalẽtɔ!
  Eye nyɔnuvi Margarita tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe hegbã futɔwo ƒe dɔwɔƒegã bliboa.
  Eye le nyateƒe me la, le ɖevi makumaku siawo ta la, woɖu Russia Fiaɖuƒea ƒe aʋadziɖuɖu gãtɔ kekeake dzi!
  Eye le aʋadziɖuɖu ɖe China dzi megbe la, Muscovite Rus tɔ megavɔ̃na na ame aɖeke o! Eye ame aɖeke matɔ te Russiatɔwo alo aɖu wo dzi o! Woto afisi womatrɔ ava o la ŋu xoxo!
  Eye Russia do ŋusẽ eɖokui abe fiaɖuƒe gã aɖe ene. Ivan Adelia gaɖu fia ƒe ewo bubu vaseɖe esime wòxɔ Korea kple Indochina ƒe akpa gãtɔ.
  Le eyome la, Alexander Gbãtɔ lia fiazikpuia. Fia yeyea yi eƒe aʋadziɖuɖu ƒe mɔ si nɔ esi tsã la dzi. Woɖu Indochina dzi keŋkeŋ, eye Russiatɔwo ƒe meliwo va ɖi go ɖe Australia hedze anyigbagã sia me toto gɔme. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Russiatɔwo ge ɖe Alaska do ŋgɔ gɔ̃ hã eye wonɔ ʋuʋum to Canada... Le afisia la, wodze ŋgɔ France xoxo, si va li ke eye nu dze edzi na wo mlɔeba le Louis XIV ƒe dziɖuɣi, kple England, si nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi kabakaba.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Russia yi edzi nɔ Afrika dzrom eye wòdze ŋgɔ tsitretsiɖeŋu tso Britain gbɔ le afima hã. Sweden hã do ŋusẽ eye wòdze agbagba be yeadze Russia dzi.
  Gake Russia-srafowo nɔ ŋudzɔ, eye Britain kple France meʋuʋu ɖekae o. Eye Alexander gbãtɔ ƒe asrafowo ɖu dukɔ sia dzi.
  Nyateƒee, Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova siaa kpɔ gome le esia me.
  Ðevi siwo le afɔ ƒuƒlu tsɔa diskwo ƒua gbe eye wotsɔa yi legbe siwo sesẽ etɔxɛe lãa wo.
  Wofa ale gbegbe eye womate ŋu axe mɔ ɖe wo nu o.
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe ŋutsuvi ƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe ɣletivi ɖaɖɛ aɖe, tsɔ Swedentɔ wuieve ƒu gbe eye wòdzi ha be:
  - Le Rus kɔkɔe ƒe ŋutikɔkɔe ta'!
  Nyɔnuvi Margarita hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nusi wua ame la ƒu gbe eye wòƒo ɣli be:
  - Le Ƒome si dzi womate ŋu aɖu o ƒe gãnyenye ta!
  Eye ɖeviawo ati kpo ɖekae atsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aƒo Sweden-dziɖula la ƒe akɔta.
  Eɖo yameʋu va da tu futɔwo ƒe asrafo blaeve bubuwo.
  Esi Alexander Gbãtɔ ku le ƒe 1675 me la, Tsar Alexei Alexander ƒe viŋutsu Gbãtɔ va nɔ fiazikpuia dzi. Zi geɖe la, fiazikpuia xɔxɔ ɖe wo nɔewo yome yia edzi le viŋutsuawo ƒe tsitsi nu, eye emegbe tɔgbuiyɔviawo tso viŋutsu tsitsitɔ gbɔ. Vasily Etɔ̃lia ɖo esia anyi ale be ʋiʋli aɖeke maganɔ fiazikpuia ta emegbe o. Le titinaɖoɖo sesẽ me.
  Alexei ye nye ame gbãtɔ si do go France le Amerika, eye Britain do go le Afrika.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Russia-srafowo ge ɖe Germany-nyigbawo dzi. Amelélea kpɔ dzidzedze ŋutɔ, elabena fiaɖuƒeawo ma ɖe akpa vovovowo me. Russiatɔwo ƒe asrafoha siwo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ wu la hã xɔ Italy. Esia kplɔe ɖo kple aʋawɔwɔ ɖe France ŋu. Louis Ɣe Fia ƒe dziɖuɣi wu enu bubumademadetɔe. Russia kple duta asrafohawo xɔ France.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova gaɖe dzesi ake.
  Ðeviwo tsɔ yiwo wɔa aʋa eye wotsɔa diskwo ƒua gbe ɖe futɔwo ƒe asrafowo ŋu. Wowu asrafo gbogbo aɖewo.
  Ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ɣletivi ƒu gbe ɖe futɔa ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye superman aʋawɔla!
  Nyɔnuvia hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ amewula ƒe disk la ƒu gbe eye wòƒo kpẽ be:
  - Eye nyee nye yamenutome wɔnuku ƒe nɔnɔme!
  Eye aleke eƒe aɖe legbea aɖee afiae nye si! Eye emegbe atsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aƒo Franseawo ƒe xexlẽme le ŋɔti me. Eƒe ŋgonu vuvu.
  Eye Oleg Rybachenko ƒu du va to afima abe dzomavɔ ƒe yamenutomeyimɔ̃ ene, eye ɖeko Fransetɔ blaeve vɔ eve ku. Eye emegbe ŋutsuvia tsɔa buckshot tso tu si wolé la me.
  Eye ana aʋawɔla gbogbo aɖewo naɖiɖi. Woʋuʋuna le vevesese ta eye wokuna!
  Eye Terminator viwo ƒua du ɖe wo ɖokui ŋu hetsoa amesiame, abe ɖe woawo ŋutɔwoe nye ku ƒe mawudɔlawo eye woƒua du wu cheetahwo ene.
  Britain to mɔ aɖe dzi wɔ avu ɖe eta le ƒua dzi eye wòbia be ŋutifafa nava. Russia yi eƒe kekeɖenudɔa dzi le Amerika. Eƒe asrafowo xɔ Eŋlisiawo kple Franseawo ƒe nuto siwo katã dzi woɖu la eye woɖo Mexico.
  Wowu Afrika kple Australia dzi ɖuɖu nu.
  Fifia Spain kple eƒe nuto siwo dzi wòɖu, kple Portugal kple eƒe nuto siwo dzi wòɖu la koe susɔ.
  Gake aʋa sia dzɔ na Petro Gãtɔ, amesi xɔ ŋusẽ le ƒe 1700 me xoxo. Tsar yeyea, menye Romanov o, ke boŋ Rurikovich, wɔ wɔnaa ŋudɔ abe Russiatɔwo ƒe asitsalawo dzi dzedze ene, eye wòdɔ asrafowo ɖe Spain kple Portugal.
  Dukɔ siawo nɔ to yim xoxo eye woɖu wo dzi kaba. Russia-srafowo hã te anyigba siwo dzi woɖu la dzi ɖuɖu. Wo ame evea siaa sɔ gbɔ wu eye woƒe nuwo kple aʋawɔnuwo hã nyo wu. Tu siwo me dzudzɔ mele o kple tu siwo wóna ŋutɔ, kple aʋawɔyameʋuwo nɔ Russia-srafowo si xoxo. Aʋawɔʋuwo gɔ̃ hã do. Eye keteke gbãtɔ siwo ŋu aʋawɔnuwo le. Nusi wɔ dɔ ɖe tsitretsiɖeŋulawo dzi.
  Tu gbãtɔ siwo wotsɔna ƒoa tue hã dze le Russia-srafowo dome.
  Gake le afisia gɔ̃ hã la, Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ wowɔ woƒe dzesi. Ele be woawɔ avu ahakpɔ woƒe makumakunyenye.
  Fifia ŋutsuvia agatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada bɔmb ake. Eye avuvu tsitretsiɖeŋulawo woazu kakɛkakɛwo. Le ema megbe la, woadzii be:
  - Le Russia ma si ɖu xexeame katã kple amewo ƒe dzi dzi la ƒe ŋkɔ me!
  Nyɔnuvia hã atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada bɔmb sue aɖe, gake wòatsɔ bɔmb sesẽ aɖe aƒu gbe. Avuvu Spaintɔwo eye wòaƒo ɣli be:
  - Na ale si dzidzɔkpɔkpɔ anɔ amewo katã si ɣesiaɣi!
  Eye ɖeviawo tsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunanawo ƒu gbe ɖe ha dzim.
  - Neva eme be woanye sɔhɛwo tegbee eye, míaƒe ƒe siwo me kɔ!
  Eye le ema megbe la, ele abe nutsotso ɖe nane si wua ame ŋutɔ ŋu ene. Eye woʋuʋua woƒe akplɔwo nenema.
  Ʋu ma le sisim abe tɔsisi ene, eye anyigba blibo la le bubum le wò afɔ te!
  Ame siawoe nye ɖeviawo! Enyo, ŋutsu gã siwo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo le amama kloe le dzoxɔxɔ kple vuvɔ siaa me koe.
  Gake aʋawɔla ɖedzesi mawo tɔgbe! Adzɔnu ƒe dzeside kple klass kɔkɔtɔ kekeake! Le afisia la, wotsoa wo ɖokuiwo hetsrɔ̃a woƒe tsitretsiɖeŋulawo!
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi la le abe tsɔtsrɔ̃ gbegblẽtɔ kekeake ƒe Mawudɔla Gãwo ene, amesiwo mɔxenu alo mɔxenu aɖeke mele aʋadziɖuɖu kple dzidzedze yeyewo ƒe mɔ dzi o.
  Le woƒe mɔ dzi la, duwo tsɔa wo ɖokui nana, eye dua me tɔwo dona, eye wogbugbɔa nu na ɖevi makumakuwo kple ɖevi tsitsiwo ƒe afɔ ƒuƒlu ƒe nɔnɔmetatawo.
  Woɖu Spain kple Portugal, kpakple woƒe nuto siwo dzi woɖu la dzi kabakaba ŋutɔ. Eye Britain ɖeka koe susɔ.
  Gake le ƒe 1725 me la, Petro Gãtɔ ƒe asrafowo va ɖi ɖe edzi.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova le ŋgɔ na amesiame abe alesi wònɔna ɖaa ene. Ðeviwo mekuna o eye wodzona le ɣeyiɣiwo me.
  Wodaa tu tso tu siwo wotsɔna ƒoa tu me eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb siwo wua ame.
  Wovuvu Britaintɔwo kple aʋawɔla bubuwo.
  Oleg le ɣli dom, le tu dam hele nu ƒom ɖe anyi:
  - Míenye xexeame katã ƒe nɔviwo ƒe habɔbɔ ƒe aʋawɔlawo!
  Nyɔnuvi Margarita tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Eye míaɖu amesiame dzi ɖikekemanɔmee!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo Buckingham Fiavi la sesĩe ale gbegbe be wògbã eƒe kɔ!
  Woxɔ London eye wowu xexeame dzi ɖuɖu nu mlɔeba.
  Aleae fiaɖuƒe si wɔ ɖeka do. Petro Gãtɔ ku le ƒe 1735 me, eye tɔgbuiyɔvi Peter Evelia va nɔ fiazikpuia dzi. Egakpɔtɔ nye ɖekakpui, gake dziɖula dzeaɖaŋu kple sesẽ. Russia dzi titinadziɖuɖu ɖe edzi, wotu dɔwɔƒewo kple mɔwo. Yameʋuwo do, eye wokeke ketekemɔwo ɖe enu vevie wu.
  Petro Evelia ɖu dzi ɣeyiɣi didi aɖe ŋutɔ eye wòli ke. Le ƒe 1790 me la, Petro Etɔ̃lia va xɔ ɖe eteƒe. Nu dze edzi na dukɔa eye nusianu nɔ anyi le ŋutifafa me. Wole nu ƒom tso yamenutome kekeɖenudɔ ŋu xoxo.
  Eye le ƒe 1817 me la, yameʋu gbãtɔ si me amewo nɔ yi yamenutome la dzɔ. Le ƒe 1820 me la, Alexander II va zu Tsar. Fia yeyea di be yamenutomeyimɔ̃ kple yamenutomeyimɔ̃wo didi kabakaba wu.
  Le ƒe 1825 me la, yameʋuɖoɖo gbãtɔ yi dzinua dzi. Eye le ƒe 1845 me la, Russiatɔwo ƒe meliwo dzo yi Mars. Eye le ƒe 1847 me la, eva ɖo Venus. Le ƒe 1850 me la, yi Mercury, kple esi kplɔe ɖo yi Jupiter ƒe satelaitwo gbɔ. Russia yamenutomeyimɔ̃dzikpɔlawo ɖo afɔ ɣletinyigba si didi wu ɖesiaɖe si nye Pluto dzi le ƒe 1860 me.
  Aleae ɣe ƒe ɣletinyigbawo didi yi edzii. Eye le ƒe 1917 me la, yameʋuɖoɖo gbãtɔ si do go le ɣe ƒe ƒuƒoƒoa godo la dzɔ. Ɣletivimefakaka meli gã geɖe yi Alpha Centauri.
  Eye le ƒe 1921 me, na Sirius... Le mɔa nu la, woke ɖe ɣletinyigba geɖe siwo sɔ vie ŋu le afima. Ƒe blaene megbe la, meli gbãtɔ siwo nɔ dzodzom le duƒuƒu si gbɔ kekeli me la do.
  Eye le ƒe 2017 me la, Russiatɔ yamenutomeyimɔ̃dzikpɔla aɖe dzo yi ɣletivihatsotsoa ƒe go kemɛ dzi zi gbãtɔ.
  Ewɔ nuku ŋutɔ.
  Le ƒe 2030 me la, woto ɣeyiɣi ƒe mɔ̃ aɖe vɛ... Eye ameƒomea ʋu yi ŋgɔyiyi ƒe afɔɖeɖe si to vovo, si kɔ wu. Ne womele fiazikpuia dzi o hã la, Rurikovich ƒomea gakpɔtɔ bɔbɔ nɔ anyi, eye fiaɖuƒe blibo aɖee le amegbetɔwo ƒe fiaɖuƒea dzi ɖum.
  IVAN NU GBƆDZƆDZƆWO KPLEE AFƆKUWO
  Wometsɔ aɖi de Ivan Dziŋɔ la me le ƒe 1584 me o, eye wògaɖe Eŋlisi fiavinyɔnu aɖe kokoko. Russia kple Britain wɔ nubabla aɖe eye woxɔ Russia ƒe kpekpeɖeŋu kple nubabla.
  Aʋa aɖe dzɔ le Siberia, eye woɖo Russia du yeyewo, siwo dome Tobolsk hã nɔ.
  Le ƒe 1590 me la, Ivan Dziŋɔtɔ kple Eŋlisi nyɔnu aɖe dzi ŋutsuvi si ŋkɔe nye Alexander.
  Eye emegbe le ƒe 1591 me la, aʋa si wowɔ kple Sweden dze egɔme, si Russia wɔ ɖekae kple Poland. Ẽ, esia nye nɔnɔme si sɔ.
  Eye Russia-srafoha si nutodziɖula Skopin-Shuisky nɔ ŋgɔ na la ɖe to ɖe Narva.
  Le afisia la, Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova, ŋutsuvi kple nyɔnuvi makumakuawo, ɖoe be yewoakpe ɖe Russia-srafowo ŋu. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, woɖe to ɖee alea, gake le Tsar Feodor ƒe kpɔkplɔ te. Eye Ivan-city koe Russiatɔwo te ŋu xɔ. Eye le afisia la, Ivan Vasilyevich gakpɔtɔ le dzi ɖum. Enyo, ŋutsuvi kple nyɔnuvi siwo le AI me la le klalo be yewoaɖe yewo ɖokui afia. Ne míagblɔe be le xexeame katã aɖe me la, Ivan Dziŋɔtɔ la nɔ agbe didi wu. Eyata nukae? Dɔdasi bubu!
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe kpɔ gome le amedzidzedzea me. Woƒua du doa ŋgɔ na aʋakɔ bliboa. Dua du sesĩe wu cheetahwo. Eye akplo siwo ŋu disk siwo woɖa nyuie le la le wo megbe.
  Terminator viwo dzea ame dzi. Wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa diskwo ƒua gbe tso didiƒe eye wodzia ha na wo ɖokui be:
  - Dada Russia ƒe gãnyenye, .
  Ele dziwo me eye luʋɔ la me ko...
  Míebia Atikplɔ Ŋusẽkatãtɔ la be, .
  Dziƒo nanɔ asiwò kple wò lɔlɔ̃tɔ le aƒe aɖe me!
  Margarita tsɔ disk la ƒu gbe, ƒo Swedentɔ ade ƒu anyi eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi super!
  Le nyateƒe me la, Margarita xɔ ƒe blaene xoxo le eƒe gbugbɔgadzɔɣi. Eye enɔ vɔvɔ̃m ŋutɔ be yeazu ame tsitsi, ame nyɔŋu kple ame manyanu. Eye nàlɔ̃ enumake, le sɔhɛmenɔɣi mavɔ ta, be yeazu nyɔnuvi si xɔ abe ƒe wuieve ene eye yeayi kluvinyenye me hena ɣeyiɣi aɖe si mènya o. Eye wɔ dɔ le wò makumakunyenye hã ŋu to gomekpɔkpɔ le mesia vovovowo me.
  Gake ŋutilã tɔxɛ aɖe le eya si abe Oleg Rybachenko ene, eye ŋutete siwo gbɔ amegbetɔ tɔ ŋu le esi. Eye le duƒuƒu si gbɔ eme me.
  Edze abe ɖeviwo gakpɔtɔ nye wo ene, gake ŋusẽ le wo ŋu ŋutɔ eye woƒua du, eye wonye aʋawɔla bibi xoxo.
  Esi wole diskawo ƒom la, tsitretsiɖeŋulawo dzea anyi. Eye tu alo tu aɖeke mate ŋu axɔ wo o!
  Terminator viwo ƒu du yi gli la gbɔ, lia yi dzi bɔbɔe, eye wodze woƒe tsitretsiɖeŋulawo lãɖeɖe gɔme kple woƒe yi legbeawo. Eye wotsoa nu abe wuiatɔ̃ ene, blaeve ƒe ƒoƒo le miniti ɖeka me.
  Oleg Rybachenko, si tsɔ eƒe afɔ si le abe ŋutsuvi ene tsɔ disk aɖe ƒu gbe la do ɣli be:
  - Le togbɛa dzi la, wole fíawo wɔm!
  Margarita hã tsɔ nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu da diskwo, eye wòtso futɔ wuieve eye wòdzi ha be:
  - Ta ŋutasẽnuwɔlawo ƒoƒo!
  Ŋutsuvia tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ disk la ƒu gbe, tsɔ yiwo lã ameha la eye wòfa hũ kple dzidzɔ be:
  - Gake kɔsɔkɔsɔa le ɖiɖim na amedzrowo!
  Margarita ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Russiagbe me nuƒoƒo!
  Oleg Rybachenko, si nɔ Swedentɔwo lãm henɔ diskwo ƒom kple eƒe afɔ ƒuƒluwo dzi ha be:
  - Ameha la ƒe to la le afɔ tum mí!
  Margarita, si hã lã Swedentɔwo eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ aʋawɔnu siwo wua ame ƒu gbe la dzi ha be:
  - Wote mí ɖe anyi to dzimaxɔsetɔ ƒe kɔkuti dzi!
  Oleg Rybachenko, si yi edzi nɔ lãgbalẽ lãm la gblɔ be:
  - Gake ele ƒoƒom le míaƒe ʋukawo me...
  Margarita, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu nɔ diskwo lãm henɔ wo dam la ɖo kpe edzi be:
  - Dziƒo na Slavtɔwo!
  Ŋutsuvia, si nɔ diskwo dam henɔ ɣli dom la, do ɣli be:
  - Eye tso Chud ƒe ƒuta!
  Nyɔnuvia, si yi edzi nɔ diskwo dam kple eƒe afɔ ƒuƒlu la, do ɣli be:
  - Na Kolyma si me tsikpe le!
  Oleg, si tsɔ eƒe ŋutsuvi ƒe afɔ ƒuƒlu la ƒu gbe, ƒo ɣli be:
  - Esiawo katã nye míaƒe anyigba!
  Margarita, si hã nɔ boomerang-ʋu aɖe ɖem ɖe go la gblɔ be:
  - Mí katãe!
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvia tsrɔ̃ futɔ alafa geɖe, eye Russia-ʋawɔla bubuwo dze wo yome, eye wokɔ ɖe gliawo dzi. Narva nɔ ʋuʋum. Eye eƒe anyidzedze va zu nusi womate ŋu aƒo asa na o azɔ.
  Terminator viwo menye fefenya kura o. Esia nye nusi gɔme ame mamã dedie ƒe susu mate ŋu ase o.
  Amesiawo nye aʋawɔla makumakuwo. Woyia ŋgɔ tsɔ tsrɔ̃a futɔa, kple yi ƒoƒo alo woƒe afɔ ƒuƒlu ʋuʋu, siwo me disk ɖaɖɛwo dzona tsoe. Eye woƒoa tsitretsiɖeŋulawo abe kokloziwo ene.
  Oleg yi edzi le ŋgɔ yim kple eƒe ablaɖeɖe gbegblẽwo katã.
  Le Russiatɔwo ƒe ŋutinya me la, Ivan Dziŋɔtɔ la ƒe dziɖuɣi didi wu, eye wònye ŋutikɔkɔetɔ kekeake dometɔ ɖeka eye ʋukɔkɔɖi le ɣeyiɣi ma ke me.
  Fia la bu le aʋa mamlɛtɔ kple vevitɔ kekeake si wowɔ le Livonia la me. Eye fifia medi be mabia hlɔ̃.
  Gawu la, Russia kple Poland le aʋa wɔm le ɣeyiɣi ɖeka me, si sɔ wu sã.
  Eye Terminator viwo le dɔ wɔm... Russia-srafowo xɔ gliawo ƒe akpa gãtɔ xoxo.
  Eye ŋutsuawo toa titina fiasãa me, tsɔa akplɔwo ƒoa futɔa to woƒe afɔ ƒuƒluwo zazã me...
  Oleg, si le Swedentɔ gbogbo aɖewo ƒom ƒu anyi la do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar Ivan!
  Margarita, si le futɔwo lãm, le ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe gã aɖe na Russia Gã la!
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia nye aʋawɔla sesẽ kple greyhound mawo tɔgbe. Wogbãa amesiame eye wonyaa woƒe futɔwo yia dzomavɔ me. Wotsoa nu ɖe wo ɖokui ŋu, eye wotsoa nu kple mɔkpɔkpɔbuɖeame kple dzitsitsi ale gbegbe. Ame aɖeke maxe mɔ na wo o, eye ame aɖeke hã maɖu dzi o!
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi gbã futɔ, ŋutsuvi kple nyɔnuvi - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Oleg Rybachenko, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si le abe ɖevi ene la tsɔ disk aɖe ƒu gbe la, wu nutodziɖulagã la nu, eye le ema megbe la, Swedentɔwo dze woƒe aʋawɔnuwo tsɔtsɔ ƒu gbe gɔme.
  Narva dze anyi, eye Russiatɔwo do ŋusẽ atsiaƒua... Eye Polandtɔwo ɖe to ɖe Revel.
  Russia-srafowo ʋu yi Vyborg gbɔ.
  Ivan Dziŋɔtɔ la gakpɔtɔ le fiazikpuia dzi, eye Russia-srafoha si wotsɔ gayibɔ ƒe amehehe ƒo ƒui la sesẽ eye wodzra wo ɖo nyuie. Le mɔa dzi la, Oleg kple Margarita kpɔ gome le du geɖe dzi dzedze me.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvia, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, wotsɔa diskiwo ƒua gbe, vevietɔ kple woƒe afɔwo eye wotsɔa yi lãa wo.
  Oleg lã Swedentɔwo ƒe aʋawɔla vevitɔ kple asrafo bubuwo ƒe ha aɖe, eye le ema megbe la, egblɔ be:
  - Futɔwo makpɔ aʋadziɖuɖu ɖe mía dzi o!
  Margarita ɖo kpe edzi be:
  - Míadze klo o!
  Russia-srafowo te ɖe Vyborg ŋu. Esia nye mɔ̃ sesẽ vevi aɖe. Voivode Skopin-Shuisky dze amedzidzedze gɔme le tudada kpui aɖe megbe.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova le ŋgɔ abe ɣesiaɣi ene eye wole avu wɔm vevie.
  Wotsɔa ame kukuwo tsyɔa mɔa dzi.
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o!
  Esi Margarita da amewula la ɖe ŋgɔ vɔ la, eɖe gbeƒã be:
  - Eye ame aɖeke maɖu dzi o!
  Ðevi lã wɔadãawo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Amegãxi dziŋɔwo tsrɔ̃a futɔwo! Eye mehiã be woagblɔ nya siwo mehiã o!
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia lã nu le duƒuƒu si mexɔ se o me. Wolia gli ɖesiaɖe bɔbɔe eye wotsoa sɔti ɖesiaɖe. Ŋutsuawo wɔ nu kabakaba eye wotsɔ nyaƒoɖeamenu gã aɖe wɔe.
  Oleg, si nɔ eƒe tsitretsiɖeŋulawo lãm la, dzi ha be:
  - Míenye ɣe gã la ƒe sɔdolawo!
  Margarita, si si nuwɔna gbegblẽwo le, si le futɔwo gbãm, ɖe gbeƒã be:
  - Eye dziŋgɔli gã si me ɣletiviwo le!
  Eye ɖeviawo agazã bɔmb ake... Eye emegbe diskwo kple ɣletiviwo. Aleae wotso futɔ lae. Le nyaƒoɖeamenu kple dzonɔameme si nye tagbɔsesẽ alea me.
  Oleg ƒo Swedentɔwo ƒe xexlẽme le gli ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Mía tɔ anye aʋadziɖuɖu!
  Margarita, si nɔ futɔa lãm la, ɖo kpe edzi be:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ siwo dze anyi!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia gaƒu du ake eye wogbã futɔa kple ŋusẽ gã aɖe. Eye woƒe yiwo le abe nudzodzoewo ƒe aʋala ene.
  Ðeviawo wɔ nu le mɔ si me fa miamiamia abe ɖevi ene nu. Eye vevietɔ wu la, kaba, eye madzudzɔmadzudzɔe.
  Nusi menye ʋuʋudedi o nyea amedzidzedze pɛpɛpɛ eye wòɖua futɔa dzi.
  Oleg, si nɔ Swedentɔwo lãm la, dzi ha be:
  - Ɣli sesẽ! Ɣli sesẽ! Ɣli sesẽ!
  Margarita, si nɔ aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me la lãm la, wu hadzidzi nu be:
  - Menye stokerwoe míenye o, menye atikpalawo o, gake mevea mí vevie o!
  Ŋutsuvi si nye terminator, si nɔ futɔa lãm la, gblɔ kpee be:
  - Eye míenye teƒe kɔkɔwo installers eye tso dziƒo, gbedoname na wò!
  Eye ɖekakpui aʋawɔlaawo kaka hedze ʋuʋu gɔme abe ping-pong bɔl siwo le dzodzom ene.
  Eyata Oleg ƒo Vyborg ƒe aʋafia la wòku. Eye Margarita wu tsitretsiɖeŋula eve nu le baronial ƒe tanyenye me.
  Mɔ̃ sesẽ bubu ge... Swedentɔwo, le nyateƒe me, mebia nublanuikpɔkpɔ haɖe o. Aʋa sesẽ aɖe dzɔ.
  Russiatɔwo mesɔ gbɔ vie o, gake wova nɔ ɖoƒe si me dzidzeme le. Eye Margarita kple Oleg tsɔ dzikudodo dze woƒe futɔwo dzi. Eye nana woatso wo ahagbã wo woazu lãgbalẽgolowo. Eye ŋutsuawo wɔ nu, le nyateƒe me, wu dzidzedzekpɔkpɔ.
  Wotso Swedentɔ siawo ale gbegbe be lã kakɛ siwo me ʋu le koe dzona le wo gbɔ.
  Oleg Rybachenko dzi ha, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe ƒu gbe, si lã Swedentɔ wuieve ƒe ŋɔti:
  - Eye mekpɔ ame aɖe si tsɔa ɖe le eme na ame! Le Ivan Dziŋɔtɔ la ƒe drɔ̃e me!
  Margarita, si hã le amesiame lãm henɔ eƒom la ɖo kpe edzi be:
  - Woma anyigba si le Siberia - wò dukɔ Rus'!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da boomerang... Eye futɔwo ƒe kukuawo dzona yia mɔ vovovowo dzi.
  Oleg Rybachenko dzi ha be:
  - Oo, asike, nudanu!
  Eye esi wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb la, egblɔ kpee be:
  - Mawu ame akpe alafa ɖeka!
  Margarita, si hã nɔ eƒe tsitretsiɖeŋulawo lãm gblɔ be:
  -Metso futɔ geɖewo!
  Eye atsɔ afɔ ƒuƒlu hã atsɔ nusi wua ame wu la aƒu gbe. Eye ati kpo kokoko kple dzidzɔ.
  Eye atsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aƒo Swedentɔwo ƒe Marquis la ƒe asike. Adzo ato afima eye wòatutu sɔ blaeve vɔ eve aɖewo le woƒe sɔwo dzi.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi, ame ɖekaɖeka siwo doa vevie nu ŋutɔ eye wowɔa adã. Wotsɔa alɔmeɖeɖe gbegblẽ tsrɔ̃a futɔa. Menye ɖe meɖoe be yeaɖe futɔa ƒe duƒuƒu dzi akpɔtɔ ahaɖu futɔa dzi le mɔ aɖe nu o.
  Eye Swedentɔwo le nu geɖe bum. Woƒe aʋakɔa ʋuʋu xoxo. Eye esi mete ŋu nɔ te ɖe nyaƒoɖeamenu gbegblẽa nu o ta la, ena ta hesi.
  Amewo yometiti dze egɔme.
  Ẽ, ele ale gbegbe be ame aɖeke mate ŋu axe mɔ nɛ o.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe ƒu du yi wo ɖokui gbɔ hedo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ siwo gbã gliwo!
  Oleg atrɔ nutunua eye wòaɖe:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔwo!
  Margarita dzi kpakpaluʋui aɖe, si hã wu futɔ geɖe, eye wòɖe gbeƒã be:
  - Eye ŋutikɔkɔe nanɔ mía si!
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe le dzre wɔm dzikutɔe ale gbegbe. Eye womele tɔtrɔ ge sɛkɛnd ɖeka pɛ hã o.
  Ao, wole ʋuʋum kabakaba ɖe edzi. Woƒe tamesusuwo hã ti kpo abe avugbɔ̃e ene.
  Sweden ƒe nutodziɖula vevitɔe nye esi. Oleg Rybachenko tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòƒo aʋafia la wògbãe. Womate ŋu atɔ te Swedentɔwo fifia o.
  Russia-srafowo le wo yome tim hele wo yome tim. Gake menye ema koe o. Fifia Ivan Dziŋɔ la ɖoe be yeaɖu Sweden katã. Esi wònye sɔhɛ kalẽtɔ mawo tɔgbe le esi ta.
  Margarita kple Oleg xɔ bubumewo ƒe dzesideŋkɔwo eye fifia woʋu yi Stockholm.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe ƒu du yi ŋgɔ, lã woƒe tsitretsiɖeŋulawo eye wodo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na mía Fofonyigba, Ŋutikɔkɔe na Tsar Ivan!
  Eye ŋutsu siawo ƒe dzo le eme ale gbegbe. Eye ale gbegbe be womate ŋu agblɔe ɖi o eye wòfa.
  Wodoa go mɔ̃ sesẽwo ɖe wo nɔewo yome. Eye ɖeviawo xɔa wo le ŋkubiãnya me. Nyateƒee, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, boomerang kple diskwo tsɔtsɔ ƒu gbe kple nye afɔbidɛ ƒuƒluwo. Eye Swedentɔwo lãɖeɖe ɖe wo nɔewo yome. Abe sauerkraut ene. Eye fiaɖuƒe bubu aɖe hã mu.
  Terminator vi siwo le Stockholm xoxo lae nye esi. Eye Swedentɔwo ƒe aflaga si vuvu la dze anyi. Eye wotsɔ akplɔ lé fia la ŋutɔ eye wowu eƒe amehawo. Russia-srafowo kplɔ Stockholm be yewoadze edzi. Togbɔ be ŋutsuvi kple nyɔnuvia wɔ dɔ vevitɔa xoxo hã.
  Ẽ, le mɔ fafɛ sia nu la, gbemelãwo dzikpɔla ɖeviawo wu woƒe dɔdasi si kplɔe ɖo nu. Ne mede ɖeke o la, wowɔ aʋa kple Sweden. Tsar Ivan Vasilyevich hã va zu Sweden Fia.
  Polandtɔwo xɔ Revel eye wodo ŋusẽ woƒe ŋusẽ hã. Aʋadziɖuɖu ƒe nugbeɖoɖo aɖe nɔ anyi hena ɣeyiɣi aɖe... Russia va ɖo atsiaƒuwo me. Wodze du aɖe tutu gɔme gɔ̃ hã le Neva-tɔsisia ƒe nu me.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russia-srafowo va nɔ gegem ɖe Siberia geɖe wu. Ivan Dziŋɔtɔ si xɔ ƒe titina xoxo la ƒo asa na aʋa gã aɖe wɔwɔ kple Poland vaseɖe fifia. Togbɔ be nɔnɔmea nɔ dzo dam hã.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Crimea Tatartɔwo gakpɔtɔ nɔ dɔ dzi vevie. Le ƒe 1591 me la, wowu Tsarevich Dmitry. Eye le ƒe 1598 me la, domenyila Fedot kple Ivan Dziŋɔ la siaa ku le ɣeyiɣi ɖeka me kloe. Eye Ivan Dziŋɔtɔ la ƒe viŋutsu si xɔ ƒe enyi, Alexander Gbãtɔ, va zu fia. Boris Godunov va zu eƒe dziɖuɖumegã.
  Le ƒe 1601 me la, aʋa aɖe dzɔ le Russia kple Poland dome, eye aʋa si dzɔ le agblemenuku gãwo ƒe kpododonu megbe. Polandtɔwo ɖe to ɖe Smolensk.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova kpɔ gome le amedzidzedzea nyanya me. Polandtɔwo bu nu geɖe eye wogbugbɔ ɖe megbe. Russia-srafoha si Basmanov nɔ ŋgɔ na la ɖe to ɖe Polotsk le ƒe 1602 me eye woxɔe. Oleg kple Margarita ɖe dzesi le amedzidzedzea me. Ŋutsuvi kple nyɔnuvia, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, wɔ nu nyuie kple yiwo kple afɔ ƒuƒlu siaa. Emegbe Russia-srafowo hã xɔ Vitebsk kple Orsha, eye wowɔ aʋa kple Poland-fia ƒe aʋakɔ.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ye nye ame gbãtɔ siwo se Polandtɔwo ƒe aʋakɔ gɔme. Eye wowɔ avu kple alɔmeɖeɖe gã aɖe.
  Ŋutsuvia tsɔ disk la ƒu gbe, lã Polandtɔwo ƒe ta eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye super class aʋawɔla!
  Eye alesi wòtsona abe nutunu ene.
  Margarita hã le tsatsam. Atsɔ yi agbã futɔ la eye wòana nu.
  - Megakpɔtɔ nye klass si kɔkɔ wu!
  Eye atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada boomerang eye wòatso eƒe futɔwo.
  Nyɔnuvi siawo fa miamiamia ale gbegbe. Tigress ƒe alɔgbɔnukoko ŋutɔŋutɔ le wo si. Gake ŋutsuviwo ya me afɔku le wu eye ŋusẽ le wo ŋu wu.
  Wotso woƒe futɔwo. Eye wodzia ha be:
  - Zã blɔwo nɔa ʋuʋum abe dzo ene, .
  Míenye mɔɖelawo, dɔwɔlawo ƒe viwo...
  Ƒe siwo me kɔ ƒe ɣeyiɣia le aƒe tum - .
  Mɔɖelawo ƒe ɣlidodoe nye be nàdzra ɖo ɣesiaɣi!
  Mɔɖelawo ƒe ɣlidodoe nye be nàdzra ɖo ɣesiaɣi!
  Ẽ, enyo be nànɔ ɖevimenɔɣi mavɔ me. Ne ènye ɖekakpui tegbee eye nènye afɔ ƒuƒlu tegbee. Eye ame aɖeke mete ŋu xea mɔ na ɖevi siwo ƒe tagbɔ gblẽ ƒe nyaƒoɖeamenu kple amedzidzedze o. Ame siwo wodzi be woana glitoto aɖe nava eme.
  Eye wowɔa avu abe... Kalẽtɔ vavãwo ene.
  Eye ale ɖekakpui aʋawɔla siwo si ŋutilã makumaku le la toa Poland-fia gbɔ. Wolã hetman etɔ̃, eye boomerang si Oleg Rybachenko da ɖe yame la dzona. Eye Sigismund dze anyi wòwu.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Margarita tsɔ ƒoƒo sesẽ aɖe gbã Fia Vladislav viŋutsu.
  Eyata wotso ta le Poland kple Lithuania Dukɔwo ƒe Habɔbɔa me. Gake Russia-srafowo yi edzi le ʋuʋum.
  Polandtɔwo le nu bum. Basmanov ƒe aʋakɔa xɔa du ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Woxɔ Minsk, Slutsk, kple Vilna. Le du siawo katã me la, ɖevi kalẽtɔwo le ŋgɔ xɔm le aʋawɔwɔa me.
  Ame siwo menya nublanuikpɔkpɔ alo nublanuikpɔkpɔ o. Eye ne woɖu dzi la, woɖua dzi kple kakaɖedzi.
  Oleg Rybachenko ƒe futɔwo gblɔ be:
  - Ðeviwoe míenye, ke menye chimerawo o!
  Margarita tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, eye wòvuvu futɔawo, eye wògblɔ kpee be:
  - Apostolowo le ɣeyiɣi yeyea me!
  Kpuie ko la, Sejm ƒomea do go eye to ame akpa gãtɔ ƒe akɔdada me la, woda asi ɖe Alexander si nye Russia ƒe Tsar gbãtɔ dzi be enye Poland Fia kple Lithuania Fiavi Gãtɔ.
  Eyata Ivan Dziŋɔtɔ kple Eŋlisi fianyɔnua ƒe viŋutsu va zu gã.
  Emegbe aʋawɔwɔ kple Austriatɔwo va tsi tre ɖe Turkeytɔwo ŋu. Aleae woɖu dzi eye woɖu dzi gãwo. Russiatɔwo xɔ Istanbul eye wodi be yewoayi ŋgɔ.
  Le Istanbul ƒe ahomya me la, Terminator viwo ɖe dzesi eye wote ŋu lé Sultan la ya. Ottoman Fiaɖuƒea mu eye Russia-srafowo ɖu eƒe golɔgoewo dzi ƒe ewo bubu. Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ti kpo le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi, eye aʋa sesẽwo me koe wokpɔa gome le.
  Esi woɖu Ottoman Fiaɖuƒea dzi vɔ la, woxɔ Sudan kple Morocco hã. Eye emegbe Iran, Pakistan kple Afghanistan.
  Alexander Gbãtɔ to srɔ̃ geɖe ɖeɖe vɛ. Be wòana Kristotɔnyenye kple Islam nate ɖe wo nɔewo ŋu alea la, eɖe Mawuɖekaetɔ̃ ƒe nufiafia si gɔme amewo mate ŋu ase o la ɖa. Russiatɔwo xɔ gomenɔamesi be woadzi srɔ̃ ene.
  Orthodɔks-ha la trɔ vie, eye wokpɔe be Mohammed nye Allah ƒe dɔla kple nyagblɔɖila.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, woɖe nutsitsidɔ akpa gãtɔ ɖa, eye mawusubɔsubɔ megava nɔ agba kpekpem o.
  Nusianu nɔ edzi yim nyuie. Eteƒe medidi o Russia ɖu India dzi le ƒe 1640 me... Russiatɔwo ge ɖe Alaska eye wolia Pasifik Ƒua. Míeʋu yi Afrika ƒe akpa vovovowo.
  Alexander Gbãtɔ ƒe fiaɖuƒea va keke ta. Eye aʋa si wowɔ kple China dze egɔme le ƒe 1650 me. Manchutɔwo dze agbagba be yewoalé anyigbamama la ɖe asi.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova gadze aʋa ake. Eye alesi wotso - abe terminators gãwo ene.
  Aʋa si wowɔ kple China la anye nu sesẽ ŋutɔ. Eye vi mavɔawo se esia gɔme.
  Aʋa la va le afisia. China ƒe aʋakɔa lolo ŋutɔ. Gake Russiatɔwo tɔ, si woɖe tso dukɔ geɖe me la, mele sue o.
  Dzre kple ƒoƒo sesẽ aɖe nɔa anyi. Ðevi siwo nye lã wɔadãwo le Chinatɔwo ƒom ɖe anyi.
  Wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa aŋe kple diskwo ƒua gbe.
  Eye woƒoa aʋawɔla ɣiawo ɖe anyi alafa geɖe.
  Eye wotsoa wo ɖokuiwo hetsɔa akplɔwo ƒoa tsitretsiɖeŋulawo. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wowɔa nu adãtɔe wògbɔa eme.
  Menye gotagomeviwo o, ke boŋ macho koe. Ðeko ƒoƒo siwo wogbãna na ame makumakuwo. Wotsrɔ̃a ame sia ame eye woɖoa woƒe futɔwo ɖe dzomavɔ me.
  Oleg, si le eƒe futɔwo lãm, dzi ha be:
  - Míevɔ̃na na amedzidzedze o!
  Margarita, si le disk ɖaɖɛwo ƒom la, le ɣli dom:
  - Míawu ame vɔ̃ɖiwo katã!
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvia siaa ƒe dziku nyea nusi me susu mele o.
  Wolãa woƒe tsitretsiɖeŋulawo ɖe anyi eye wodzia ha na wo ɖokui...
  Hadzidzi aɖe tso asrafowo ƒe fefewɔƒe ɖeka - Xexemeʋa Evelia, gake esɔ ŋutɔ;
  Russia Gã la xɔ ŋkɔ, .
  Dukɔ dzeanitɔ kekeake...
  Ɣletiviwo de tsi velvet yibɔ, .
  Wotsɔ keklẽ aɖe klẽna ɖe wo denyigba dzi!
  
  Kalẽtɔ nenie le Patronymic me?
  Knight ɖesiaɖe nye aʋawɔla gã aɖe...
  Asrafowo zɔa mɔ xɔlɔ̃wɔwɔtɔe, .
  Le nyateƒe me la, míaƒe amewo wɔa ɖeka ɣesiaɣi!
  
  Míeka atam na Stalin gã la, .
  Bubu be woalé eme ɖe asi ahawɔ avu vaseɖe nuwuwu, .
  Esi eƒe ŋusẽ le abe Ɣe ene ta la, .
  Elabena Mawu ƒe kekelie nye dukɔa!
  
  Mía Dadanyigba adze tugbe, .
  Le gbɔgbɔ gã aɖe me la, míaƒe amewo...
  Míewɔa avu bɔbɔe, fafɛ gɔ̃ hã, .
  Eye woaɖu fasitɔwo ƒe Wehrmacht dzi!
  
  Komsomol me tɔwo wɔa avu afɔ ƒuƒlu, .
  Togbɔ be vuvɔa ɖu woƒe afɔkpodzi hã la...
  Eye míaƒe ŋkuwo le abe agbawo ene, .
  Nyɔnuvia ƒe ŋɔti biã le vuvɔa ta!
  
  Míelɔ̃a fefewɔwɔ kple ŋutsuviawo, .
  Míaƒe ŋutilã le dzo dam ŋutɔ...
  Eye mo deblibo mawo tɔgbe, .
  Mía dada dzi mí le ŋutikɔkɔe me!
  
  Le Russia gome la, míele avu wɔm kple Fritztɔwo, .
  Futɔ siwo ƒe dziku nu sẽ dzi ɖuɖu...
  Nyee nye aɖaŋudɔwɔla alea gbegbe
  Anɔ eme be màte ŋu ake ɖe nyawo gɔ̃ hã ŋu o!
  
  Mina míazu fafɛ nyɔnuvi mawo
  Mina míaƒo tu si le du dzi la nu ƒu...
  Gbe si nɔ ɖiɖim alea fi le asinye, .
  Atamkaka gbegblẽtɔ kekeake medze o!
  
  Dziku sesẽ aɖe le nyɔnuviwo ŋu, .
  Be mɔ aɖeke meli si dzi woato axlẽe o...
  Míakpɔ teƒe aɖe le paradiso wɔnuku aɖe me, .
  Eye Rus ƒe dzata awɔ fu wò!
  
  Nyɔnuvi dzetugbe mawo tɔgbee míenye
  Naneke megali si nyo wu esia le xexeame o...
  Le míaƒe Dada-Russia ƒe ŋutikɔkɔe ta la, .
  Togbɔ be míaƒe dzedzeme mewu ƒe blaeve o hã!
  
  Nyae be nyɔnuviwo tsina ɖeviwo le aʋawɔwɔ me, .
  Woƒua du afɔ ƒuƒlu to snoa me...
  Eye aflagaawo le ʋuʋum dzĩe le Fofonyigba la dzi, .
  Eye Komsomol me tɔ la aʋuʋu eƒe asibidɛ!
  
  Fasitɔ vɔ̃ɖi la mate ŋu aɖu dzi o
  Aleke kee wòɖafa o...
  Míenye nyɔnuviwo le ŋutikɔkɔe vevitɔ ƒe gãnyenye me, .
  Le dziŋgɔli blɔ siawo siwo le keklẽm la te!
  
  Míana fiaɖuƒea nakpɔ dzidzɔ geɖe wu
  Eƒe gãnyenye nye dukɔwo ƒe dziɖuɖu...
  Gãnyenye si me Russia ƒe ƒutawo mele o, .
  Mina míatso atsiaƒu si nuwuwu meli na o la!
  
  Ẽ, mí nyɔnuviwo míenye dzobibi si wɔa nuku ŋutɔ, .
  Wehrmacht ƒe amehawo te ŋu fiãa...
  Xɔ dzinye se be nyaƒoɖeamenu ŋutɔŋutɔ le mía ŋu, .
  Míaƒo fasitɔwo sesĩe ŋutɔ!
  
  Ne míeva Berlin la míenye Komsomol me tɔwo, .
  Mina míana Krauttɔwo nagbugbɔ nu na woƒe afɔwo...
  Eye orctɔwo gɔ̃ hã makpe ɖe Nazitɔwo ŋu o, .
  Èŋlɔ be míefa tu ɖe wò nuŋlɔɖigbalẽa me!
  Eye fifia Chinatɔ siwo dzi woɖu la le sisim. Eye Russia-srafowo le wo yome tim.
  Alexander Gbãtɔ te ŋu ɖu China dzi, gake eku hã esime wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi le ƒe 1658 me, abe fofoa Ivan Dziŋɔtɔ ene. Nusi dzɔ le vome si wɔ nuku alea: Tamerlane ƒe ƒexɔxɔ. Azɔ hã, le mɔa nu la, aʋafia gã kple aʋadziɖula.
  Le fia gã eve mawo tɔgbe siwo ɖu nu geɖe dzi ƒe dziɖuɣi megbe la, dziɖula yeye, Ivan Atɔ̃lia, hã megbɔdzɔ o. Aleksanda vie wònye eye wòzu fia esime wòxɔ ƒe blaene. Yi aʋawɔwɔa dzi le ɣedzeƒe gome. Le eƒe kpɔkplɔ te la, Russiatɔwo ɖu Indochina kple Korea dzi, woɖo Singapore... Woʋu yi ŋgɔ wu Afrika godoo eye woyi Australia... Fia kpɔdzidzedze hã... Eye, nukutɔe la, eku hã esime wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi le ƒe 1686 me . Viaŋutsu Alexander II va xɔ ɖe eteƒe.
  Tsar yeyea xɔ abe ƒe blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ ene... Le eƒe kpɔkplɔ te la, Russiatɔwo ɖo Cape of Good Hope eye woɖi ɖe Australia kple New Zealand. Woxɔ Canada eye wowɔ avu kple Franseawo. Alexander II hã ɖu Italy kple Germany dzi, evɔ England kple France, kpakple Spain kple Portugal nɔ dzre wɔm kple wo nɔewo.
  Fia si kpɔ dzidzedze ŋutɔ la ku le ƒe 1714 me. Eɖu fia ƒe blaeve vɔ enyi eye wo katã tse ku.
  Viaŋutsu Petro Gãtɔ va xɔ dziɖuɖua esime wòxɔ ƒe blaeve vɔ ene.
  Fia yeyea ɖu France, Spain, Portugal dzi, eye wòmimi Britain. Russiatɔwo hã ɖu Amerika katã dzi le eƒe kpɔkplɔ te.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ƒe ŋkɔwo. Wokpe ɖe Peter ŋu le aʋa si wowɔ kple France me. Le ahomya si tu le Paris me.
  Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, ɖevi siawo tsɔa yiwo eye wotsɔa woƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔa aŋewo kple diskwo ƒua gbe. Wowɔ avu nyuie ŋutɔ.
  Wokpe asi ɖe ahomya si tu le Madrid kple Lisbon ŋu. Woxɔ anyigba siawo hã. Eye wokpɔ dzidzedze ale gbegbe. Eye wotso futɔ geɖewo hã.
  Kpuie ko la, xexeame katã bɔbɔ eɖokui ɖe Russia te, negbe Britain koe mele eme o. Peter Gãtɔ ɖu dzi vaseɖe ƒe 1758 me, eye wòku hã esime wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi, si nye nusi dzɔ le vome si wɔ nuku nenema gbegbe. Alo nusiwo dzɔ le vome siwo kplɔ wo nɔewo ɖo.
  Tɔgbuiayɔvi Peter Evelia, si nye ɖekakpui si xɔ abe ƒe wuiatɔ̃ ene, va xɔ ɖe eteƒe. Ewu eƒe aʋadziɖuɖuwo nu le ƒe 1770 me eye wòdze Britain dzi.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova kpɔ gome le aʋawɔwɔwo me le xexeame katã sia si sɔ kple wo nɔewo me zi mamlɛtɔ.
  Wotso Eŋlisitɔ geɖe, wotsɔ ɣletiviwo lã wo dometɔ geɖe. Eye wolé Britain-fia la.
  Aʋa la wu enu... Eye Terminator viwo wu woƒe dɔdasi nu. Nusi doa dzidzɔ na ame ŋutɔ eye wòdoa dzidzɔ na ame ŋutɔ.
  
  WOMEDZUDZƆ LE DUKER TE O
  Hitler metɔ te Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe hatsotso siwo te ɖe Dyuker ŋu o, eye le esia ta nusi gbɔna la dzɔ - woɖu Britaintɔwo dzi keŋkeŋ eye wolé Leo Fiaɖuƒea ƒe asrafo akpe alafa geɖe.
  Le nɔnɔme siawo me la, Chamberlain kple Churchill siaa ɖe asi le dɔ ŋu ɖekae.
  Dukplɔlagã yeyea, si ƒe mo wɔ yaa ŋutɔ, lɔ̃ ɖe edzi esi France tsɔ eɖokui na ŋutifafa si aɖe vi ŋutɔ na Britain si woɖu la vɔ megbe.
  Ðeko Britaintɔwo trɔ Namibia, si nye woƒe nuto, yi Germany, eye Iraq kple Palestina trɔ yi Turkey. To nusiwo wolé le Xexemeʋa Gbãtɔ me gbugbɔgaɖo me ko. Ne menye nenema o la, wo dome klã le xɔlɔ̃wɔwɔ me. Woɖɔli gamenɔlawo - wo katã na wo katã, eye Britain na ablɔɖe Germanytɔwo le ɣedzeƒe gome, eye wòde dzesi nusi Dziɖuɖu Etɔ̃lia ɖu xoxo.
  Enyo, le nyateƒe me la, Hitler, esi wòna ablɔɖe eɖokui kple Britain ta la, edze dzadzraɖo gɔme be yeawɔ aʋawɔwɔ ɖe ɣedzeƒe gome.
  Germanytɔwo te ŋu ƒo aʋawɔʋuwo nu ƒu vie, le mamã siwo le France, siwo Rommel meɖo ɖe afima le Afrika o la ƒe gazazã ta. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, le bɔmbdada ƒe anyimanɔmanɔ Britain ta la, wogawɔ aʋalɔgo ɖeka si me aʋawɔʋu geɖe le. Le goawo katã me la, Germanytɔwo xɔ yameʋu geɖe ŋutɔ. Vevietɔ, ʋu akpe etɔ̃ siwo woda ɖe Britain dzi le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la ɖeɖeɖa enumake, tsɔ kpe ɖe ʋu siwo tso Mediterranea-ƒua dzi hã ŋu, eye wotsyɔ wo dzi le Ɣetoɖoƒe kple Norway. Eyata Wehrmacht ƒo aʋawɔʋu siwo ade akpe ɖeka nu ƒu wu ŋutinya ŋutɔŋutɔ, kple yameʋu akpe atɔ̃ bubuwo - si nye woƒe xexlẽme zi gbɔ zi eve ne wotsɔe sɔ kple ŋutinya ŋutɔŋutɔ. Germanytɔwo ya, afɔzɔlawo sɔ gbɔ wu le Afrika, France, Norway kple anyigba bubuwo ƒe gazazã ta. Mía ŋutɔwo tɔ siwo ade miliɔn afã kple satelait miliɔn afã.
  Tɔdziʋuawo sẽ wu sã, vevietɔ Italytɔwo tɔ. Ẽ, Mussolini ate ŋu aɖo asrafoha geɖe wu ɖe aʋa si woawɔ kple Russia hafi. Togbɔ be nyateƒee, Italytɔwo ƒe akpaawo ƒe nyonyome menyo tututu o hã.
  Gake kokoko la, asrafo miliɔn ɖeka kpee, aʋawɔʋu akpe ɖeka, yameʋu akpe atɔ̃, tu kple tu akpe ewo nye ŋusẽ ya.
  Gakpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo hã bu Turkey kple Japan ŋu. Nusi le goawo katã me ɖo kpe edzi be yewodi be yewoawɔ dɔ.
  Le Greece la, Italy ɖu dzi elabena ete ŋu zã asrafoha geɖe wu ɖe Helatɔwo ŋu evɔ mehiã be wòawɔ aʋa kple Britaintɔwo le Afrika o. Eye Germanytɔwo kpe asi ɖe yameʋuɖoɖo ŋu, eye wometrɔ mɔ na wo o. Gakpe ɖe eŋu la, zãnunana Helatɔwo ƒe aʋafiawo.
  Aglãdzedze aɖeke menɔ Yugoslavia o. Eye Germanytɔwo dze USSR dzi do ŋgɔ vie, le May 30 lia dzi. Wodi be yewoadze wo dzi do ŋgɔ gɔ̃ hã le May 15 lia dzi, gake eva dzɔ be tsi dza le kele me akpa, eye esia kpe ɖe eŋu la, dɔwɔlawo meganɔ aʋawɔʋuwo ƒe hatsotsowo me o.
  Gake eva dzɔ be USSR medzra ɖo o, abe alesi wònɔna ɖaa ene. Le nyateƒe me la, Stalin medi be yeawɔ avu kple Third Reich o, eye le ŋutinya bubu me gɔ̃ hã wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, asi ablɔɖe nɔ Germanytɔwo si. Stalin medi aʋawɔwɔ ale gbegbe be eva wu enu kple asrafoha si womeƒo ƒu o eye wometsɔe de dzadzraɖoɖi ɖe aʋawɔwɔ ŋu o.
  Eye Germanytɔwo, abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene, ƒu du yi ŋgɔ. Eye esi wòkpɔ dzidzedze wu la, ŋusẽ geɖe wu le wo si, vevietɔ le yame. Eye esia kpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi.
  Japan hã kplɔ asrafowo va Manchuria, eye wòfa vie va ɖo aʋawɔwɔ kple Britain kple United States ƒe susua gbɔ. Amesiawo katã sesẽ nukutɔe eye wogakpɔtɔ le ŋutifafa me kple Fiaɖuƒe Etɔ̃lia. Gake edze abe USSR gbɔdzɔ wu ene.
  Le Smolensk ƒe anyidzedze kple vevietɔ afɔku si te ɖe Kiev ŋu, afisi woƒo xlã Soviet-srafowo le megbe la, Japantɔwo gadze Soviet-srafowo dzi kokoko.
  Eye Moscow dzi dzedze dze egɔme ɣleti ɖeka kple afã kloe do ŋgɔ wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Germanytɔwo te ŋu trɔ woƒe asrafowo kabakaba ɖe dzigbe gome eye woɖu Asrafoha Dzĩa ƒe dzigbe gome dzi.
  Esia wɔe be wote ŋu ƒo xlã fiadu la le September ƒe nuwuwu. Stalin si yi Kuibyshev ya. Eye Germanytɔwo nɔ ŋgɔ yim le Donbass-ʋua me eye wote ŋu ge ɖe Stalingrad me, eye do ŋgɔ na ema la, woxɔ Kursk kple Voronezh. Eye emegbe Türkiye ge ɖe aʋa la me.
  Eva nɔ sesẽm keŋkeŋ. Eye alakpadada geɖe wu hã li. Eyata Vlasov tsɔ Ryazan na eye wòyi Germanytɔwo ƒe akpa dzi.
  Moscow nɔ anyi vaseɖe December ƒe nuwuwu, gake edze anyi mlɔeba. Kaka ƒea nawu enu la, Germanytɔwo te ŋu xɔ Caucasus bliboa kloe, eye Sevastopol koe nɔ Crimea.
  Leningrad kpɔ eɖokui le mɔxexe ɖe enu keŋkeŋ me eye dɔwuame nɔ ekum. Germanytɔwo tu asigɛ evea.
  Stalin dze agbagba be yeadze ŋutifafa ƒe nyawo gbɔ kpɔkpɔ gɔme. Gake Hitler gbe eye wògblɔ be ɖeko yealɔ̃ be yeatsɔ ye ɖokui ana nɔnɔme aɖeke manɔmee.
  Soviettɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo dze agbagba be yewoaɖo nane ya teti ɖe Kuibyshev. Gake Aʋakɔ Dzĩ la si dzo. Esi Germanytɔwo ɖi ɖe eme vie ta la, woʋu le March 1942 me to Volga, Ural Tɔsisi, kple didiƒe yi Ural-towo dzi.
  Soviet-srafowo tsi tre ɖe eŋu gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe boŋ. Agbenyuinɔnɔ ƒe nɔnɔme ɖiɖi ŋutɔ. Eye afɔɖeɖe sesẽwo, ame gbogbowo wuwu gɔ̃ hã mekpe ɖe eŋu o. Eye asrafowo kple asrafomegãwo wua asrafomegã tɔxɛwo. Eye dzidziɖedzi boo aɖeke mele dzedzem o. Zi geɖe la, wonaa ta.
  Le goawo katã me la, esi Moscow mu la, ame geɖe xɔe se be aʋaa bu xoxo, eye womedi ŋutɔŋutɔ be yewoaku o. Amewo lé blanui.
  Eye kaka April nawu enu la, Germanytɔwo ɖo Kazan eye woxɔ Uralsk, eye wodze Orenburg dzi.
  Eye Germanytɔwo hã to Titina Asia, eye le afisia la, wozi wo dzi vevie.
  Le May me la, aʋa sesẽwo dzɔ ɖe Dushanbe dzi. Germanytɔwo dze agbagba be yewoaɖo afɔ teƒe le Titina Asia.
  Alenka kple eƒe ƒuƒoƒoa kpɔ wo ɖokui le nuto sesẽtɔ kekeake me. Eye woʋli Soviet-dugã la ta. Togbɔ be May nɔ anyi hã la, vuvɔ nɔ wɔwɔm vie le afisia le toawo ta eye ya nyui aɖe nɔ ƒoƒom tso dziehe gome. Gake le dzomeŋɔli gɔ̃ hã la, sno menɔa afisia o.
  Nyɔnuviawo da tu fasitɔ siwo nɔ ŋgɔ yim kple woƒe duta aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me la gbɔ.
  Alenka da tu tso PPSh dzi eye wòƒo ha aɖe.
  - Towo dzi, baliwo dzi, lãfuwu kple caftan zɔzɔ!
  Alla si ƒe ta biã si le afɔ ƒuƒlu gblɔ kpee be:
  - Eye tara-ram hã!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòʋuʋu eƒe ɖa siwo le abe akɔbli dzĩ ene. Aʋawɔla sia dze tugbe ŋutɔ.
  Gake bubuwo ya mevɔ̃ɖi wu o. Anyuta tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ nunana la ƒu gbe eye wòƒo ɣli be:
  - Eye nyɔnuvia nye super!
  Maria si ƒe taɖa le abe sika ene hã da tu, si na Germanytɔ la dze anyi. Nyɔnuvia hã nyo ŋutɔ eye wòdze tugbe ŋutɔ. Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu dzeani la da bɔmb ake.
  Matryona gã si le ƒoƒom, si ƒe nu léa dzi na ame hã megbugbɔna ɖe megbe o. Ete ŋu tsɔa eƒe afɔwo ƒua bɔmb ɖe didiƒe. Eye wodzona heƒua du toa mɔ sesẽ aɖe dzi.
  Alenka dzi ha, eye wòtsɔ bɔmb sue aɖe si gblẽa nu la ƒu gbe kple eƒe afɔ ƒuƒlu si wotsɔ lãgbalẽ wɔe be:
  - Gake míewɔa tukpewo...
  Anyuta lée ɖe asi dzonɔamemetɔe:
  - Eye woxe mɔ na Yeniseitɔwo!
  Alla tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Eye le ballet gãwo ƒe akpa dzi...
  Maria gadze fifi la gɔme ake, eye wòzã eƒe abɔ kple afɔ ƒuƒlu tsɔ nɔ ha dzim be:
  - Míele ŋgɔ na ame mamlɛawo!
  Matryona da bɔmb aɖe kple eƒe afɔ gã, gake wònya kpɔ ŋutɔ eye wòwɔ ɖeka eye wòdo ɣli be:
  - Ɣe...
  Alenka da tu Hindutɔwo ƒe asrafo si woxɔ ɖe dɔ me hã eye wòdo ɣli be:
  -Ele keklẽm....
  Anyuta da tu, tsɔ Arabtɔ la ƒu anyi eye wòƒo ɣli be:
  - Tɔsisi....
  Maria ƒo tu la hegblɔ be:
  - Be woatrɔ klosalo...
  Marusya ƒo ameyibɔ aʋawɔla aɖe ɖe anyi hegblɔ be:
  - Do go...
  Alenka ƒo ati ɖe ati ŋu hedzi ha be:
  - Tso...
  Anyuta tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si nya kpɔ la ƒu bɔmb la eye wòyi edzi be:
  - Gbedoxɔ...
  Alla tsɔ ʋuʋudedi, lã ame geɖe, eye wòdo ɣli be:
  - Amewo!
  Maria da tu hegblɔ be:
  - Mɔkeke...
  Marusya gbɔ ya kple dzidzɔ, tsɔ bɔmb aɖe da kple eƒe afɔ, si mekpɔ afɔkpa o ɣeyiɣi didi aɖee nye sia, eye wògblɔ be:
  - Fiazikpui...
  Alenka xɔe eye wòƒo ɣli be:
  - Le Cossacktɔwo ƒe...
  Anyuta, si nɔ tu dam kple ɣlidodo la, gblɔ kpee be:
  - Stanitsa ƒe...
  Alla, kple akpɔkplɔ ƒe ɣlidodo, si nɔ tu dam, gblɔ be:
  - Le ŋutifafa me...
  Maria da tu hegblɔ be:
  - Wuietɔ̃lia...
  Marusya da bɔmb ɖe adzɔge ʋĩ eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Ƒe!
  Alenka dzi ha kple dzidzɔ, eye wòtso Arabtɔ etɔ̃:
  - Numiemiewo...
  Anyuta da tu, si wu Nazitɔwo:
  - Wole tsatsam...
  Alla da tu, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ɣe...
  Maria ƒo ati, henɔ ha dzim be:
  - Ele keklẽm...
  Marusya gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wògblɔ kpee be:
  - Le ɣie me...
  Alenka tsɔ tu de eme hegblɔ be:
  - Abɔwo...
  Anyuta tsɔ ɣlidodo ƒo nu kple ɣli be:
  - Alekee...
  Alla tsɔ tu de eme eye wòƒo ɣli be:
  - Sno!
  Maria da tu hegblɔ be:
  - KPLE...
  Marusya dɔ tu aɖe ɖa, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Wole dzidzɔ kpɔm...
  Alenka da tu, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Alekee...
  Anyuta ƒo nu kple hũɖeɖe hegblɔ be:
  - Sue...
  Alla yi edzi kple dzidzɔ be:
  - Ɖeviwo!
  Maria ɖo tu ɖe amewo eye wòyi edzi be:
  - Wole ɣe ɖum...
  Marusya tsɔ nya kpui aɖe gblɔ be:
  - Cossacktɔwo ƒe...
  Alenka ƒo afɔ, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, eye wòdo ɣli be:
  - Le gotagome!
  Anyuta da tu henɔ ɣli dom be:
  - Eh-ma!
  Alla si le dzo dam la dɔ tu ɖa eye wòdo ɣli be:
  -Dzomeŋɔli...
  Maria tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ bɔmb la ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - menye dzomeŋɔli o!
  Marusya da tu eye wògado ɣli ake be:
  -Eh-ma!
  Alenka ƒo ati ɖe ati ŋu eye wòdo ɣli be:
  -Ne ɖeko...
  Alla tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe hegblɔ be:
  -ga...
  Maria tsɔ dzidzɔ ƒo ɣli eye wòge tso tu si wotsɔna ƒoa tu la me be:
  -nyrɔ...
  Marusya tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo da ahuhɔ̃e kakɛ aɖe, lã ŋɔti geɖe eye wòƒo ɣli be:
  -Kuban Tɔsisi
  Alla dzi ha kpe ɖe eŋu, nɔ tu dam be:
  - kple Don Tɔsisi, .
  Maria xɔe hedzi ha, nɔ tu dam be:
  - Yi ɖatsa le teƒea...
  Marusya, si tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ ɖaa ƒu gbe kple gbeɖeɖe, yi edzi be:
  - Cossacktɔwo ƒe...
  Alenka da tu henɔ ɣli dom be:
  - tsɔ azɔlizɔzɔ...
  Anyuta ƒo nu sesĩe eye wòyi edzi be:
  - Xede nyuie...
  Alla si le dzo dam la da tu henɔ ɣli dom be:
  -Eh-ma!
  Maria tsɔ ɣlidodo kple ɣlidodo be:
  -Dzomeŋɔli...
  Marusya xɔe eye wòtsɔ dzidzɔ ƒo ɣli, henɔ tu dam be:
  - menye dzomeŋɔli o...
  Alenka da tu hegblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Eh-ma!
  Anyuta fu ɖe edzi eye wògblɔ be:
  - Baba na ame...
  Alla da tu henɔ ɣli dom be:
  - Tso susu me, .
  Maria ɖo tu ɖe ŋgonu tẽ eye wòɖe afɔ aɖe:
  -Katã...
  Marusya gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - woatsɔe adzoe...
  Alenka gblɔ kple dziku be:
  - tso Cossacktɔwo gbɔ...
  Anyuta, si nɔ tu dam sesĩe la, ƒo ɣli be:
  - Vudo...
  Alla si le dzo dam la tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo da bɔmb, hegblɔ be:
  -A...
  Maria ƒo nu kple ɣli eye wòdo ɣli be:
  -Xede nyuie...
  Marusya gatsɔ nunana la ƒu gbe ake, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Yi ɖatsa le teƒea...
  Alenka, si nɔ tu dam kple gbe sesẽ la, ɖo eŋu be:
  - Xede nyuie...
  Alenka, si le aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me la lãm la, dzi ha be:
  -Uh!
  Anyuta, esi wònɔ fasitɔwo lãm la, egblɔ be:
  -A!
  Dzo Alla ƒo ɣli be:
  -Uh!
  Ðeko Maria ƒo ati ɖe eŋu hegblɔ kple gbe sesẽ be:
  - A!
  Marusya tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ anyikpe aɖe ƒu gbe eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  -Zi ɖoɖoe...
  Alenka hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nunana la ƒu gbe:
  - Cossacktɔwo ƒe...
  Anyuta xɔe eye wòdo ɣli, henɔ tu dam be:
  -nɔ ŋgɔ...
  Alla si le dzo dam si le ameyibɔ la ƒe atixɔ me la nɔ ɣli dom be:
  -dzeɖoɖowo...
  Maria, si nɔ tu dam la, yi edzi be:
  - Abe...
  Marusya ɖo eŋu kple dziku, eye wòtsɔ eƒe afɔ ɖo dzo gã aɖe ɖa:
  - tsitrenu...
  Alenka Nail yi edzi kple dzidzɔ be:
  -ame tsitsiwo...
  Anyuta, si nɔ tu dam le dziku me, nɔ ɣli dom be:
  -KPLE...
  Alla tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòdo ɣli be:
  - menya o...
  Maria ɖo bɔmb aɖe ɖa kple alɔgbɔnukoko, hegblɔ be:
  -wo...
  Marusya tsɔ dziku ƒo ɣli, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb:
  -Nu ka...
  Alenka, esi wònɔ nunanawo ƒom kple eƒe afɔ ƒuƒluwo la, egblɔ be:
  -awu enu...
  Anyuta da tu eye wòƒoe wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ:
  -madidi o...
  Alla, kple alɔgbɔnukoko si me aɖi le, tsɔ ku ƒe agba ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  -Femaxe...
  Maria da bɔmb aɖe eye wòdo ɣli be:
  -nu siawo...
  Marusya tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo ƒo ahuhɔ̃ea ƒe kakɛa, henɔ ɣli dom be:
  - ŋkekewo...
  Alenka, si nɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒom la, nɔ ɣli dom le dziku ta be:
  -Xexeame...
  Anyuta, tu, egblɔ kple gbe sesẽ be:
  -woayɔ...
  Alla ƒo nu kple ɣlidodo mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, henɔ tu dam be:
  -nu sia...
  Maria, si le tu dam, nɔ ɣli dom be:
  -abunɛ...
  Marusya ƒo nu kple ɣli, eye wòda bɔmb be:
  -Kple...
  Alenka ɖo nunana aɖe ɖa be:
  -tsitsi...
  Anyuta tsɔ dziku gã aɖe ƒo ɣli, eye wònɔ Indiatɔ eve aɖewo siwo Germanytɔwo xɔ ɖe asrafodɔ me la lãm:
  -Katã...
  Alla, kple gbeɖeɖe kple eƒe aʋawɔnu la, yi edzi be:
  -woagblɔ be...
  Maria tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo da bɔmb hegblɔ be:
  -hiã...
  Matryona ƒo nu kple ɣlidodo, eye wònɔ ati ƒom be:
  -na nu kakɛwo...
  Alenka xɔe eye wòdo ɣli, henɔ tu dam be:
  - KPLE...
  Anyuta do ɣli esi wònɔ tu dam be:
  -si ŋu ŋudɔwɔnu aɖeke mele o...
  Alla si nɔ dzo dam la da bɔmb, eye wònɔ ɣli dom be:
  -pɛpa...
  Maria tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo da boomerang aɖe eye wògblɔ be:
  -woawɔ...
  Matryona tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo bɔmb la eye wòdzi ha le eƒe lãkusi tame be:
  -Ga...
  Alenka tsɔ nyaƒoɖeamenu ƒo nu kple ɣli abe ɖa ene:
  -Kple...
  Anyuta tsɔ dziku tsɔ nunana la ƒu gbe gblɔ be:
  - ta eve ƒe...
  Alla si le dzo dam, si do ku ƒe gbedasi, si wu Arabtɔ wuieve vɔ la, ɖo kpe edzi kple dzidzɔ be:
  -hɔ̃...
  Maria gada bɔmb la ake eye wòdzi ha kple dzidzɔ be:
  -Melonwo ƒe...
  Matryona, si tsɔ ku ƒe nunana aɖe ƒu gbe ɖe eƒe afɔkpodzi si me kɔ la dzi la, yi edzi le dziku me be:
  -tsitsetsewo...
  Alenka, esi wòtsɔ dziku nɔ tsɔtsrɔ̃ ƒe fifi ɣeyiɣia da ɖe ŋgɔ la, egblɔ be:
  -lu...
  Alla si nɔ dzo dam, si nɔ ɣli dom la, gblɔ be:
  - agbalẽ xatsaxatsawo...
  Maria, le dzidzɔ gã aɖe me, da bɔmb aɖe hegblɔ be:
  -Dzime kᴐ...
  Matryona, kple tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana, gbã aʋawɔla wuieve, eye wòdo ɣli be: - nudzedziname...
  Alenka ɖo puncher"s like, kple eƒe afɔ ƒuƒlu si blea ame, eye wògblɔ be:
  -to...
  Anyuta tsɔ dziku ƒo ɣli, eye wòɖo tsɔtsrɔ̃ ƒe gbedasi ɖa be:
  -KPLE...
  Alla, si nɔ tu dam dzikutɔe la, gblɔ be:
  -le...
  Maria ɖo tu bubu ɖa eye wòdo ɣli be:
  -fiazikpui...
  Matryona ƒo ati, dɔ kple eƒe afɔ ƒuƒlu, ku ƒe nunana, le ɣli dom:
  -le anyinɔƒe...
  Alenka, si nɔ tu dam le dziku me la, ƒo ɣli be:
  -V...
  Anyuta tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Petersburg Kɔkɔe ƒe...
  Alla ƒo nu le eƒe lãkusi tame be:
  -Tᴐ...
  Maria ɖo bɔmb-kotoku sue aɖe ɖa kple eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, eye wògblɔ be:
  -Tsar...
  Matryona, si le tu dam, ɖo kpe edzi enumake be:
  -Nikolai ƒe ŋkɔ.
  Alenka te ɣlidodo abe akpɔkplɔ ene, nɔ tu dam henɔ ɣli dom be:
  -Sesẽ...
  Anyuta tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la da bɔmb aɖe eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  -xᴐe se...
  Maria da tu hegblɔ be:
  -Nu ka....
  Matryona wɔ ɖa, emegbe wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu tsɔ nunana la ƒu gbe, henɔ ɣli dom be:
  -madidi o...
  Alenka gblɔ esi wòda tu kple dzatanyɔnu ƒe dziku be:
  - aɖu ɣe
  Anyuta si wotsɔ ƒoe:
  -Dzẽ...
  Dzo Alla gblɔ sesĩe be:
  - wuiadrelia...
  Maria, kple dzidzɔ eye wònɔ ŋusẽ kpɔm ɖe tudada me la, yi edzi be:
  -ƒe...
  Matryona gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Wonya be...
  Alenka tsɔ dzidzɔ gã aɖe ƒo nu kple ɣli be:
  -ko...
  Anyuta, le dzikudodo gã aɖe me, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòdo ɣli be:
  -le...
  Alla si le dzo dam la ƒo ɣli, henɔ tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana la ƒu gbe be:
  -yame...
  Maria, tsɔ dzonɔameme abe terminator harpy ene gblɔ be:
  -mawudɔlawo
  Matryona, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu nɔ ku ƒe gãnyenye ƒom la, ƒo ɣli be:
  - tɔwò...
  Alenka tsɔ eƒe abɔ kple afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wògblɔ be:
  -Nu ka...
  Anyuta gatsɔ tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana ƒoe ake eye wòƒo ɣli be:
  -wò...
  Alla abosam dzĩ la dzi ha be:
  - kɔƒea me tɔwo...
  Marusya gblɔ kple dzideƒo esi wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb be:
  - le lalam...
  Alenka gada bɔmb la ake eye esi wònɔ Dushanbe ta ʋlim la, edzi ha be:
  -Eh-ma!
  Anyuta do alɔe vevie, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu kple asibidɛ dzeaniwo da akplɔ, henɔ ɣli dom be:
  -Dzomeŋɔli...
  Abosam si le dzo dam la tsɔ dzidzɔ ƒo ɣli eye wòɖo eŋu be:
  - menye dzomeŋɔli o, .
  Esi Maria da tu la, egblɔ kple dziku be:
  -Eh-ma!
  Matryona tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ bɔmb la de asi nɛ eye wòƒo ɣli be:
  -Ne ɖeko...
  Alenka gada tu ake, tsɔ Chinatɔwo ƒu anyi, eye wòdo ɣli be:
  -ga...
  Anyuta ɖe eƒe tu si wotsɔna ƒoa tue la le agba me dzikutɔe eye wòda tu futɔwo, eye wònɔ ɣli dom be:
  -nyrɔ...
  Maria tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòƒo ɣli be:
  - Kuban Tɔsisi...
  Matryona ƒo ɣli, eye wòtsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe, gblɔ be:
  - KPLE...
  Alenka xɔe eye wòƒo ɣli sesĩe be:
  -Don Tɔsisi...
  Anyuta do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  -Yi ɖaɖi tsa...
  Maria tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  -Cossacktɔwo ƒe...
  Matryona gada tu ake, eƒo ameyibɔ eve, eye wòƒo nu kple gbe sesẽ be:
  - tsɔ azɔlizɔzɔ...
  Alenka da tu la eye wòdo go gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Xede nyuie...
  Anyuta do ɣli abe beluga ene hegblɔ be:
  - Eh-ma!
  Alla si ƒe taɖa biã, si nɔ tu dam la, yi edzi be:
  -Dzomeŋɔli...
  Maria, kple dzidzɔ gã aɖe de dzesii be:
  - menye dzomeŋɔli o...
  Matryona le ɣli dom le eƒe lãkusi tame, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb gã aɖe ɖe agbaa me:
  - Eh-ma!
  Alenka gblɔ kple ŋudzedzekpɔkpɔ esi wòtsɔ bɔmb ƒu gbe tsɔ zã eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu be:
  - Baba na ame...
  Anyuta, si nɔ tu dam henɔ nu ƒom ɖe anyi la, do ɣli be:
  - tso...
  Dzo Alla yi edzi be:
  - ku tsu...
  Maria, si nɔ tu dam la, xɔe hegblɔ be:
  -Katã...
  Matryona, si nɔ tu dam, nɔ ɣli dom abe akpɔkplɔ ene, nɔ ƒoƒom:
  - woatsɔe adzoe...
  Alenka do ɣli sesĩe, eye wòƒoe be:
  - u...
  Anyuta, si nɔ tu dam la, gblɔ kple dziku be:
  - Cossacktɔwo ƒe...
  Alla si nɔ dzo dam la da bɔmb bubu eye wòdo ɣli be:
  -Vudo...
  Maria gblɔ kple gbe sesẽ be:
  -A...
  Matryona tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wòdo ɣli be:
  -Xede nyuie...
  Alenka, gazã eƒe asibidɛ ƒuƒluwo ake, tsɔ lime la ƒu gbe, henɔ ɣli dom be:
  - tsɔ azɔlizɔzɔ...
  Anyuta nɔ ɣli dom abe ʋetsuvi ene, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb la, egblɔ be:
  -Xede nyuie...
  Maria kple nyaƒoɖeamenu, si nɔ tu dam sesĩe, ƒo ɣli be:
  - Vudo...
  Matryona, si tsɔ bɔmb la ƒu gbe, nɔ ɣli dom henɔ ɣli dom be:
  - A...
  Alenka ɖo eŋu sesĩe, eye wòtsɔ afɔ ƒo nunana si adzɔhawo tsɔ ƒu gbe ɖe eŋu la be:
  - Xede nyuie...
  Anyuta ƒo nu kple ɣli, eye wòti kpo ɖe bɔmb aɖe dzi kple eƒe afɔ ƒuƒlu:
  - Yi ɖatsa le teƒea...
  Alla tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nunana la ƒu gbe eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Xede nyuie!
  Eye nyɔnuviawo do nukoko ɖekae... Ao, Dushanbe mele bɔbɔe na Germanytɔwo o. Togbɔ be woɖo duta afɔzɔlawo ƒe asrafoha ɖedzesiwo hã. Esesẽna na Hindutɔwo, Afrikatɔwo, kple Arabtɔwo be woawɔ aʋa le dzomeŋɔli, eye le esia ta Nazitɔwo ɖo wo ɖe Titina Asia. Le afisia la, wozãa wo abe tu ƒe nuɖuɖu ene. Eye woɖo wo ɖa be woawu wo. Du yeye aɖe do, si tsi tre ɖe eŋu vevie: Dushanbe.
  Germanytɔwo zã bɔmb sesẽwo kple napalm tsɔ da bɔmb ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo. Woda tu tso tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui kple howitzerwo me, eye wotsɔa gas-tu siwo wotsɔna daa tue vɛ. Eye wozã bɔmb siwo ƒe kpekpeme ade tɔn ewo gɔ̃ hã. Wogbã Russia le klowo dzi.
  Dushanbe trɔ zu glikpo siwo woda tu ŋutɔŋutɔ le teƒe si woate ŋu ada tu le.
  Alenka, si metsɔ afɔ ƒuƒlu o, si do akɔtawu ɖeɖeko, nɔ ha dzim esi wònɔ yiyim la, dze hadzidzi gɔme;
  Mía Dada Russia ƒe aʋawɔlae menye, .
  Nyɔnuvi bɔbɔe aɖe, afɔ ƒuƒlu ɣesiaɣi...
  Ɣeaɖewoɣi la, akpɔkplɔwo fa avi vɔ̃ɖitɔe, .
  Gake mexɔe se be drɔ̃ea ava eme!
  
  Meva ge ɖe Komsomol dɔlékuiwutikewo me, .
  Dzonu amama kloe le vuvɔ me...
  Gake matsɔ fasitɔ la aƒu gbe tso eƒe afɔti dzi, .
  Tsɔ eƒe ŋɔti didi la na Adolf!
  
  Mègaka ɖe Komsomol nyɔnuvi la dzi o, .
  Mate ŋu axe mɔ ɖe xexeame katã nu o...
  Eye wose gbe si me kɔ le afisia, .
  Míaƒe aʋakɔa kɔ yi mía Fofonyigba la tame!
  
  Le Dada Dukɔ Gã Russia gome la, .
  Taflatse, wɔ avu, wɔ mɔɖela vɔvɔ̃manɔmee...
  Togbɔ be ènya be wotsɔ ʋu de tsi agbleawo hã la, .
  Gake fiam be, kalẽwɔwɔ ƒe kpɔɖeŋue nènye!
  
  Le Komsomol me tɔwo gome la, dziƒo nye dzidzɔkpɔkpɔ, .
  Dzimaɖitsitsi aɖeke mele nyɔnuvia ŋu o...
  Nusianu anɔ eƒe dada, ŋutikɔkɔeŋusẽ me, .
  Eye Fuhrer la ava ɖe fuɖeɖe ƒe dzɔgbese gbɔ!
  
  Gake ɣeyiɣi sesẽ - Hitler gbɔna, .
  Ate ŋu aɖu dziŋɔa gɔ̃ hã dzi...
  Edaa tukpewo dɔmenyotɔe abe bɔmb ene, .
  Ate ŋu atrɔ asrafowo katã woazu fefe!
  
  Gake xɔ dzinye se, nyɔnuviwo menya vɔvɔ̃ o, .
  Bɔmb dada kple wò afɔ ƒuƒlu...
  Eɖe amama - eƒe awudziwui fiã, .
  Aʋawɔwɔ kple ameha aɖe si menya o!
  
  Komsomol me tɔ aɖeke meli o - nyawo sɔ gbɔ, .
  Menya nya la o - nyemate ŋui o!
  Eye Krauttɔwo asi abe fiafitɔwo ene, .
  Ne nyɔnuvia ɖɔ eƒe afɔ ɖo!
  
  Ẽ, wɔ avu amama afã le vuvɔ me, .
  Xɔ dzinye se be nyɔnuvi ma tɔgbe nye dzɔgbese...
  Eyae nye rose dama si le aʋawo me ƒe amadede, .
  Eye awu Kraut ƒomea, abe alesi wòdi ene!
  
  Tiger aʋawɔla la, tsɔ fefenyawo ƒo ʋɔa
  Wotɔ dzoe wòzu afi abe napalm ene...
  Eye fasitɔ Adolf xɔe ɖe nu me, .
  Dzodzroe Fritz-ʋua dze Russia dzi!
  
  Asrafoawo menya nusi míawɔ o, .
  Ɣekaɣie ŋutifafaɣi ava Anyigba dzi...
  Gake Komsomol me tɔ siwo le afɔ ƒuƒlu la ʋuʋu ta, .
  Eye woʋua akɔnta le nusiwo katã wowɔ ŋu!
  
  Wodina be yewo ŋutɔ yewoaɖo nusianu gbɔ
  Dziƒo ƒe gbedadaƒo aɖeke mele Komsomol me tɔwo si o...
  Togbɔ be woayra moawo tso nɔnɔmetata la me hã la, .
  Míele Lusifa ƒe ŋdɔnuɖu ge o!
  
  Wogaxɔ adzodala aɖewo tso Moscow, .
  Togbɔ be ŋusẽ le Third Reich ŋu nya aɖeke manɔmee hã la...
  Míatsɔ aʋawɔʋuwo awu dɔlékuiawo, .
  Eye Ɣe ƒe keklẽ si le keklẽm la atso viviti la!
  
  Eye nàƒu du ato snoawo me afɔ ƒuƒlu, .
  Mesesẽ na nyɔnuvi kura o...
  Míevɔ̃na na dzobibi siwo le keklẽm o, .
  Togbɔ be míenya esia hã la, ele bɔbɔe!
  
  Union of Soviets - Dadanyigba la Gã, .
  Le eme la, aʋawɔla ɖesiaɖe nye sɔdola tso lãnuɖunu me...
  Woate ŋu ase ɣlidodo tso ŋutsuvia ƒe aŋekotokuwo me, .
  Eye nèƒo ameha la kple futɔwo!
  Esi Nazitɔwo xɔ Ural-nutowo le dzomeŋɔli, eye wowɔ ɖeka kple Japantɔwo vɔ megbe. Stalin kple eƒe ƒuƒoƒoa yi avewo me eye woɖe gbeƒã akpaɖekedzimademade ƒe aʋawɔwɔ. Eye Fuhrertɔwo te mamãwo ɖoɖo tso nutoa me asrafohawo gbɔ. Vevietɔ wozã Russiatɔwo ƒe Ablɔɖeha si le Vlasov tsɔ tsi tre ɖe akpaɖekedzimademadelawo ŋu. Eye fiaɖuƒe ƒe ɖoɖo aɖewo hã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wokpe Fiagã Vladimir III be wòava wɔ fiavi, si nye Fuhrer ƒe kpeɖeŋutɔ dziɖula le ŋkɔ me.
  Gake ŋkɔnya koe wònye.
  Fifia la, Germany ƒe dzi dze eme le gotagome. Germanytɔwo xɔ France, Holland kple Russia-nyigbawo ƒe nuto siwo dzi woɖu. Ŋutifafa si ŋu bubu le nɔ anyi kple Britain, USA meɖe ta ɖe go haɖe o eye kuxiwo le eŋu le dukɔa me kple ganyawo hã.
  Gake edze ƒã be ƒomedodo si nɔ woa kple Japan dome va sesẽ ɖe edzi. Exɔ Indochina, si Germanytɔwo buna be enye yewoƒe nuto. Eye Nazitɔwo ɖo ŋku Germanytɔwo ƒe nunɔamesi siwo Japantɔwo xɔ le Xexemeʋa Gbãtɔ me hã dzi. Abe, ɖe menye ɣeyiɣia de be míagbugbɔ wo akplɔ oa? Ke hã, èwɔ nu anukwaremaɖimaɖitɔe.
  Esi ƒomedodoa ƒe nu vevitɔ kple nya la nɔ dzo dam. Gawu la, Japantɔwo nɔ aʋa wɔm geɖe wu le China. Eye woʋu to anyigbamama ɣia dzi.
  Germanytɔwo dzra woƒe ŋusẽ ɖo to dutaʋakɔwo ɖoɖo ɖe Aryatɔwo ƒe kpɔkplɔ te me.
  Míexɔ aʋawɔʋu yeyewo: "Tiger", "Panther", "Dzata" kple "Mouse". Gake aʋawɔʋu mamlɛtɔ ya va kpekpe akpa, eye asrafomegãwo gbee.
  Germanytɔwo te nyaƒoɖeamenu ɖe Japan dzi henɔ biabiam be woaɖe mɔ ɖe anyigbamamawo ŋu. Samurai la tsi tre ɖe eŋu. Esia wɔe be aʋa yeye aɖe dzɔ le April 20, 1944 dzi. Germanytɔwo dze Japantɔwo dzi eye wodze wo tutu ɖe megbe.
  Aʋaawo ɖe Japantɔwo ƒe anyigbadzisrafowo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ fia, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, Panther nye aʋawɔʋu si wɔa dɔ bliboe eye wòwɔa dɔ nyuie ŋutɔ. Eye esi nyo wu gɔ̃ hãe nye Panther-2 si ƒe axadzi takpɔkpɔ si nyo wu.
  Japantɔwo ɖu dzi le dziɖuɖu megbe eye wogbugbɔ. Soviet nyɔnuviwo kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me. Wowɔ avu kple kakaɖedzi.
  Eye Komsomol nyɔnuvi atɔ̃ siwo le woƒe ŋutete katã me le aʋa si wowɔ kple Japantɔwo me lae nye esi.
  Alenka, Anyuta, Alla, Maria, kple Matryona wɔa avu abe dzatanyɔnuwo ene. Wodaa tu, tsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la daa bɔmb, eye woʋuʋua woƒe no ƒuƒluwo.
  Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wodzia ha hã;
  Russia Dadanyigba dzeani aɖeke megali wu ema o, .
  Ŋusẽ dzeani aɖeke megali le xexeame wu ema o...
  Ɣletiviwo de tsi velvet yibɔ, .
  Miɖo gbedonamewo ɖe sɔdolawo!
  
  Komsomol me tɔwo hã lɔ̃a avuwɔwɔ, .
  Eye nàƒu du afɔ ƒuƒlu le bikini me, .
  Tsɔ afɔkpodzi ƒuƒlu ƒu du to snoawo me, .
  Be nàtsɔ wò asibidɛ aƒo Krauttɔwo!
  
  Dukɔ aɖeke meli si xɔ asi wu esia le xexeame o, .
  Nukae nye nye Fofonyigba si me kɔ...
  Le eƒe ŋusẽ matrɔmatrɔ le aʋawɔwɔwo me ta la, .
  Míaƒe Russiatɔwo ƒe ƒomea le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi!
  
  Míetsɔ Orthodɔkstɔwo ƒe yi wɔ avu, .
  Eye fifia kɔmiunisttɔwo le megbe na mí...
  Míaƒe amewo va zu ŋutikɔkɔetɔwo le xexeame katã, .
  Eye woatsɔ fasitɔwo ƒe dziɖuɖu vɔ̃ɖi aƒu gbe ɖe aʋli me!
  
  Kalẽtɔ nenie le Fofonyigba la me?
  Le aʋawɔwɔ me la, vidzĩ kple ame tsitsi siaa...
  Míazɔ to Berlin le ɖoɖowɔwɔ me, .
  Míaƒe xɔse nye monolith sesẽ aɖe!
  
  Nyae be Yesu ɖua mía dzi, .
  Enye Mawu gã, Russiatɔ, yevu!
  Woatsrɔ̃ Kain vɔ̃ɖi la, .
  Do gbe ɖa be Ƒome Kɔkɔe la nakpe ɖe ŋuwò!
  
  Mí katã míate ŋui, míate ŋu awɔ nu geɖe, .
  Míate ŋu akpɔ dɔ ɖesiaɖe gbɔ...
  Mègaƒo nu na Nazitɔwo ƒe nya dzodzro o, .
  Madzo ayi dziƒo abe xevi ene!
  
  Svarog sesẽ la ƒe ŋusẽ le mía gbɔ, .
  Eye Aƒetɔ Kristo kɔkɔe la...
  Bia Mawu be wòana mavɔmavɔ
  Wɔ nuteƒe na Rod vaseɖe nuwuwu!
  
  Mía Mawu dzetugbe, Kɔkɔe, Ŋusẽkatãtɔ, .
  Be etia Russia be wòanye yeƒe fiakuku...
  Míagbãe nɛ ne míehiã xɔtaxɔawo, .
  Tegbee le míaƒe dziwo me Wòe nye Fofo ƒe Atikplɔ!
  
  Bia dzɔgbenyui na Lada, .
  Na wòana lɔlɔ̃ ɖekakpuia...
  Ne ehiã be míagbugbɔ nu ana la, míate ŋu awɔ avu kplii, .
  Le nyateƒe me la, ʋu dzodzoe le mía si!
  
  Mina míawɔ xexeame katã ƒe kekeme, .
  Mí Russiatɔwo míadzo ayi dzi wu ɣletiviwo...
  Fukpekpe nabu tegbee, .
  Le nyateƒe me la, Mawu Ŋusẽkatãtɔ ɖeka koe le mía si!
  
  Mí katã míatsi tre ɖe Rod ŋu, .
  Eye le Kristo si klẽna la ƒe Ŋkɔ me...
  Fuhrer lãfu uroyu, .
  Míaƒe xɔse sẽ eye wòle dzadzɛ!
  
  Aleae míetua kɔmiunisttɔwo ƒe nya la ɖo, .
  Míanɔ ŋgɔ na ame bubu ɖesiaɖe le Fofonyigba dzi, nya...
  Mina míagbã fasitɔwo ƒe kɔkuti, xɔ dzinye se, .
  Eye paradiso ava le xexeame katã!
  
  Mawu na mí be míazu lãmeka sesẽwo, .
  Eye ŋusẽ naɖo ŋuwò le ŋutilã kple luʋɔ me...
  Aʋawɔla sesẽ aɖeke megali le xexeame o, .
  Mina míatsɔ gakpo asi agbã futɔa!
  
  Mawu Yevu la afɔ amesiame ɖe tsitre, xɔ dzinye se, .
  Eyata, mevɔ̃ɖi be woaku o...
  Gbɔgbɔ vɔ̃wo katã akaka ɖe dzogoewo dzi, .
  Xɔ dzinye se be womatu afɔ kɔmiunisttɔnyenye dzi o!
  
  Eye le Ƒomea ƒe Ŋkɔ me la, míewɔ avu, .
  Stalin ame dzɔtsu la kplɔ mí yi aʋa, .
  Míekpɔa kɔmiunisttɔnyenye kpuie, .
  Eye Russiagbe kple Georgiagbe wɔ ɖeka!
  
  Míawɔ ɖeka asẽ ŋu wu gbɔgbɔ vɔ̃wo katã, .
  Ƒomea ana ŋusẽ kple dzidzɔ mí...
  Eye dzɔgbenyuietɔe la, magadidi o, .
  Nyateƒe si wònye be meʋu mɔ na wò be nàŋlɔ hakpanyawo!
  Kpuie ko la, Japan noa nu ŋutɔŋutɔ. Eɖua dzi le aʋawɔwɔwo me mɔnukpɔkpɔ aɖeke manɔmee.
  "Panther"-2 xɔa dzesiwo na eɖokui kuxi aɖeke manɔmee. Enye super class tank. Dodokpɔ siwo wowɔ le aʋawɔwɔ me ɖee fia be ʋu sia te ŋu nɔa te ɖe Japantɔwo ƒe tu siwo woƒo tso goawo katã me nu.
  Eye le aʋawɔʋu sia me la, Gerda, Charlotte, Christina kple Magda hã le eme ya. Avuwɔwɔ kple nyɔnuvi ene.
  Eye wole tu dam Japantɔwo vevie. Hits la dzɔna kple monotony si nye hammering nails.
  Gerda, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo le joystick ƒe abɔtawo tem la, le ɣli dom be:
  - Nyee nye aʋawɔla tso paradiso yeye me!
  Charlotte, si nɔ tu dam la, ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòdo ɣli be:
  - Eye metso yamenutome ƒe gogloƒe!
  Christina, si yi edzi nɔ tu dam, nɔ alɔgbɔnu kom la, ɖo eŋu be:
  - Eye ame aɖeke meli si axe mɔ nam o!
  Magda da tu eye wògblɔ dzikutɔe be:
  - Nyee nye aʋawɔla tso dzomavɔ ƒe ɣeyiɣia me!
  Eye Japantɔwo tsrɔ̃ nyɔnuviawo nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔmee. Wowɔ nu kple adãwɔwɔ si dzi ɖe edzi. Woƒe ʋuʋu kple woƒe duƒuƒu wɔ nuku ŋutɔ.
  Eye woawo ŋutɔwo hã le afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini. Esiawoe nye nyɔnuvi siwo nye ranger. Japantɔwo gɔ̃ hã va le asi ɖem le eŋu.
  Eye Kraut ƒomea te ɖiɖi ɖe dugã la ŋutɔ me. Wowɔ nu nyuie ŋutɔ. TA-152 si wozãna na dɔ vovovowo hã kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me, eye esia ɖee fia be ŋusẽ le eŋu wu Focke-Wulf.
  Nyɔnuvi eve le avu wɔm: Albina kple Alvina.
  Germany nyɔnu dzetugbewo, wo ame evea siaa nye ɖa ɣiwo. Kple alesi woaƒo Japantɔwo tso yameʋuwo me.
  Albina da tu sesĩe, da yameʋu wuieve ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi fafɛ ale gbegbe!
  Alvina da tu hã, wu tsitretsiɖeŋula wuieve eye wòdo ɣli be:
  - Dzatanyɔnu aɖe ko!
  Eye nyɔnuvi eveawo siaa ƒe mo wɔ yaa kura!
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova kpena ɖe Wehrmacht ŋu wòxɔ Tokyo. Wowɔna ɖe adzetɔ gãtɔ ƒe sededewo dzi. Eye nukae gali woawɔ? Mànɔ anyi kuviatɔe anɔ aʋa la ƒe ŋgɔyiyi kpɔm o.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia mete ŋu trɔ aʋaa ƒe nɔnɔme o. Eyata eva dze be fifia ɖeko woʋuʋua woƒe yiwo.
  Wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu lãa samurai eye wotsɔa bɔmb ƒua gbe.
  Oleg Rybachenko lã Japantɔ wuieve eye wògblɔ be:
  - Alilikpo dovivitiwo le liƒoa dzi...
  Margarita, si tsɔ yiwo nɔ futɔwo ƒom la, yi edzi be:
  - Anyigba sesẽ la xɔ ɖoɖoezizi!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe.
  Oleg yi edzi dze futɔa dzi, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ amewula aɖe si nɔ afima ƒu gbe, eye wòdo ɣli be:
  - Le Amur-tɔsisia ƒe go kɔkɔwo dzi!
  Margarita, si yi edzi nɔ tu dam henɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ƒu gbe la ŋlɔ bena:
  - Plutocrats siwo si akplɔwo le la le tsitre!
  Eye alesi nyɔnuvia doa nukokoe. Eye wòaxɔe aƒo samurai la...
  Terminator viwo ƒe dzi gbã. Mlɔeba la, wolé Mikado la ŋutɔ gɔ̃ hã.
  Sɔhɛ aʋawɔlaawo wɔ aʋa dzikutɔe. Wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb hedaa tu tso tu siwo wotsɔna ƒoa tue me.
  Eye esi ninjaawo do la, ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔbidɛwo ƒu gbe ɖe wo ŋu eye wòmu wo dometɔ atɔ̃.
  Eye nyɔnuvia hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ amewula la ƒu gbe eye wòtsɔ ade ƒu anyi hedzi ha be:
  - Le Dadanyigba ƒe gãnyenye ta.
  Eye emegbe lã wɔadãawo lã dzɔlaawo katã ŋutɔŋutɔ.
  Eye woxɔ kafukafuwo ɖe esia ta tso Fuhrer si me. Gawu la, anya wɔ be woana esiwo de ŋgɔ wu, ne míebu eŋu be Japan Fiagã ŋutɔ nɔ aboyo me.
  Ŋutsuviawo xɔ Knight ƒe Atitsoga si nye Iron Cross si me Oak Leaves le. Nusi le eɖokui si nye bubu gã aɖe ŋutɔ.
  Fuhrer la gbugbɔ nu na Margarita le ŋgonu hedo gbe nɛ eye wògblɔ be:
  -Miawoe nye Aryantɔ vavãwo! Àte ŋu asubɔ le nye asrafoha me!
  Ðevi lã wɔadãawo do ɣli be:
  - Edzɔ dzi na mí be míadze agbagba asubɔ ameƒomea ƒe ŋutifafa kple nudzedziname ƒe nya la!
  Eye woawo ŋutɔwo mete ŋu tsi tre ɖe tetekpɔa ŋu kura o, wotsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo Fuhrer la. Gake adzetɔa na mɔfiamewo wo: esi wolé USSR ta la, ekema na Germanytɔwo nawɔ ɖeka kple xexeame.
  Nyateƒee, Fuhrertɔwo tso nya me be mehiã be yewoadzudzɔ o. Eye wòɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Britain ŋu.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo, le ƒe 1945 me la, Germanytɔwo xɔ yameʋu sesẽ siwo me dzo le eye aʋawɔʋu siwo nye E-series nɔ wo si.Ʋu yeyeawo de ŋgɔ wu eye wole sue wu esiwo nɔ anyi va yi. E-75 va kpɔ dzidzedze etɔxɛe, wowɔe le aɖaŋu yeyetɔ si wowɔ na Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo tutu nu - mɔ̃ kple mɔ̃memi tsɔ kpe ɖe ɖoɖo si le tsia dzi ŋu.
  Eva dzɔ be wokpɔ E-75 ta nyuie le ŋgonu: milimeta 200 le ʋua tame eye milimeta 160 le ete, le dzogoe siwo nye dzidzenu 45 dzi. Ʋua ƒe axawo nye milimeta 120 le togbɛwo dzi, tsɔ kpe ɖe akpoxɔnu bubu siwo nye milimeta 50 ŋu, eye xɔtaxɔa ƒe axawo nye milimeta 252 le ŋgɔgbe le togbɛ si nye dzidzenu blaade, eye milimeta 165 ƒe axawo le togbɛ siwo le dzidzeme eve dzi abe alesi wònɔ le "Amegãxi"- . 2, si lolo wu gɔ̃ hã, elabena xɔtaxɔa bɔbɔ ɖe anyi wòdze ƒã.
  E-75, ne wotsɔe sɔ kple Tiger 2 la, eɖiɖi meta ɖeka kloe, gake edidi wu eye wòkeke wu, eye aʋawɔnuwo hã le kpekpem wu eye wole gbadzaa wu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, eƒe kpekpeme dzi ɖe edzi va ɖo tɔn blaadre vɔ atɔ̃ pɛ ko, si ne mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1250 ta la, ena ʋukuku ƒe ŋutete nyo wu Tiger-2 tɔ. Germanytɔwo ƒe ʋu yeyea ƒe nutsyɔnu nyo wu, eƒe ʋuʋudedi si ŋu kakaɖedzi le wu eye wòle bɔbɔe wu, eye tu si ŋu ŋusẽ le wu si me tu ƒomevi eve, alo ene gɔ̃ hã le.
  Gbãtɔe nye aʋawɔʋu siwo tsrɔ̃ bɔbɔe wu: 88 mm 100EL, tu nyui aɖe si woate ŋu ada tu taɖodzinu, dziɖegbe na Eŋlisiawo ƒe ʋuwo. Ŋusẽ wu, gake ete ŋu tsrɔ̃a aʋawɔʋu siwo ƒe didime nye milimeta 105 siwo ƒe didime nye milimeta 100 EL hã, eƒoa Churchill gɔ̃ hã tso didiƒe eye wòte ŋu gena ɖe Tortilla me ŋkume kple ŋkume. Eye tu si ƒe didime nye milimeta 55 EL si ƒe lolome nye milimeta 128 si tsia yameʋuwo nu la sɔ wu eye wòwɔa dɔ nyuie wu ne woda tu ɖe taɖodzinu siwo ŋu aʋawɔnuwo mele o kple aʋawɔʋuwo siaa dzi. Eye tu si lolo wu gɔ̃ hã, si te ɖe amedzidzetu ŋu wu, si nye tu si ƒe didime nye milimeta 150, gake, si te ŋu da tu aʋawɔʋuwo.
  E-75 nye ʋu si de ŋgɔ wu Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ƒe ʋuwo katã, eye Tortilla-ʋu si mebɔ o koe mɔnukpɔkpɔ le be wòaƒo Germanytɔ aɖe le didiƒe ʋĩ.
  Gake "Tortilla" si ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ la menye ʋu si wowɔna le agbɔsɔsɔ gã me o, eye hekpe ɖe eŋu la, tu si wotsɔna ʋua eɖokui ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 600. Eyata wo dometɔ blaeve koe wowɔ.
  Eyata le nyateƒe me la, E-75, si xɔ nɔƒe gbãtɔ eye wòva zu esi wowɔ wu le ƒe 1945 me la, mate ŋu agblẽ nu le eŋu kloe o. Gake Germanytɔwo mehiã aʋawɔʋu geɖe akpa o. Eyata Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gbɔdzɔ. E-10 kple E-25, siwo nye tu siwo me kɔ eye woƒua du sesĩe siwo woate ŋu atsɔ wo ɖokui aƒu gbe la, wɔ avu nyuie le avea me. Eyata... Germanytɔwo dze India dzi eye woƒo Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ƒe dutanyigbadzisrafowo agbagbadzedze boo aɖeke manɔmee.
  Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, amesiwo gbɔdzɔ wu ɖu wo dzi bɔbɔe, gake le afisia la, Wehrmacht-ʋua megogo wo kura o.
  United States mewɔ bɔmb le ƒe 1945 me o. Le goawo katã me la, le xexeame katã kloe me la, Amerikatɔwoe wɔ aʋawɔnu sia emegbe ŋutɔ. Ðeko wònye be dzɔgbevɔ̃e dzɔ ɖe USSR dzi ŋutɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me be USA wɔ esia.
  Le goawo katã me la, edze ƒã be ŋusẽ tɔxɛ aɖe li si gbãa fiaɖuƒe siwo katã xɔa ŋusẽ.
  Abe alesi wònɔ le Tsartɔwo ƒe Russia gome, si to mɔnukpɔkpɔ si su esi be wòaɖu xexeame dzi ene la, nenema ke wònɔ le USSR hã gome, eye nenema kee wònɔ nyitsɔ laa le USA hã gome. Ẽ, edze abe kuxiwo anɔ China lalam ne esẽ akpa ene. Gake eme kɔ ƒã be adzetɔ gãtɔ le agbagba dzem be yeawɔ ameƒomea ɖekae le xexeame katã.
  Germanytɔwo le India xɔm fifia eye wole ʋuʋum kpe ɖe Turkeytɔwo ŋu to Egipte. Woɖua dzi sesẽ boo aɖeke manɔmee. Eye woƒe kuxi vevitɔe nye kadodomɔnu, nuzazãwo, kple mɔdodowo ƒe anyimanɔmanɔ le teƒe geɖe ƒe kekeɖenudɔwɔwɔ.
  Germany nyɔnuviwo ya wɔa avu le afisiafi si woate ŋui eye womate ŋui o.
  Shella kple Margaret ɖu Britaintɔwo dzi le Alexandria, eye wogbã aʋawɔʋu siwo wu ewo. Eye fifia wole du ƒum le Nil Tɔsisia to le woƒe E-50 me eye wole avu wɔm le Sudan xoxo.
  Woƒe aʋawɔʋua nye "Panther" si wowɔ wònyo wu, si ƒe aʋawɔnuwo le titrime abe "Tiger"-2 tɔ ene eye woƒe togbɛwo lolo wu. Ʋua ŋutɔ bɔbɔ kura wu Panther si ŋu xɔtaxɔ sue aɖe le, eye ɖoɖo si wowɔ ɖe eŋu la le ʋeʋẽm ŋutɔ. Shella, Margaret kple Ellie le ʋu sia me - woɖe ʋua me dɔwɔlawo dzi kpɔtɔ va ɖo ame etɔ̃. Esia hã nye teƒe dzi ɖeɖe kpɔtɔ ɖedzesi aɖe. Eyata ʋua ƒe kpekpeme mewu tɔn 50 o, eye wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe didime nye EL 100 ƒe ʋuƒo ɖo eŋu. Tu la de pɛpɛpɛ ŋutɔ eye wòdaa tu wuieve le aɖabaƒoƒo ɖeka me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ne wotsɔe sɔ kple Tiger-2 la, akpoxɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 50 gakpɔtɔ le axawo dzi, eyata màte ŋu ato Germanytɔwo ƒe ʋu me bɔbɔe o. Eye wodoa ŋusẽ eƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1200.
  Nyɔnuvi etɔ̃ le ʋu kum eye esi wokpɔ Churchill-ʋua la, woda tu wòde pɛpɛpɛ. Ẽ, viɖe ɖeka le Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋua ŋu - aʋawɔnu nyui siwo le ŋgɔgbe. Gake tu la gbɔdzɔ vie eye afɔku mele eme na Germanytɔwo ƒe ʋu o. Na E-50 gɔ̃ hã, si le eƒe akpoxɔnuwo ta la, wokpɔa eta nyuie wu Tiger-2, alo wu Panther si do ŋgɔ gɔ̃ hã.
  Shella, si nɔ tu dam, esi wòtsrɔ̃ Sherman-ʋua tso didiƒe vɔ la, ede dzesii be:
  - Afisiae míele tu dam ɖe mía ɖokui dzi... Eye nukae le mía katã lalam le esia megbe?
  Margaret ɖo eŋu be:
  - Ŋusẽ ɖe xexeame dzi!
  Ellie da tu Churchill-ƒomea eye wòdzi ha be:
  - Gake dzodzro bubu aɖe le asinye, ŋusẽe nye esia, ŋusẽ koe!
  Eye nyɔnuvi siwo do bikini la tsrɔ̃ Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋu bubu, eye wodzi ha be:
  - Sika kple ga mehiã o! Eye mehiã amewo be woadze klo ɖe ŋkunyeme!
  Eye Shella gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔtawo, ƒo futɔa henɔ ɣli dom be:
  - Amewo nɔ klo dzi! Le anyigba ƒe gogloƒe bliboa katã dzi!
  Aʋawɔlaawo yi edzi nɔ tu dam. Gake Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋuwo vɔ, eye dutanyigbadzisrafowo te asiɖeɖe le wo ɖokui ŋu.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Fuhrer-ʋua, le Mainstein ƒe aɖaŋuɖoɖo nu, ɖoe be yeawɔ mɔzɔzɔ dzinɔameƒotɔe: le December 1945 me la, Germanytɔwo va ɖi go dzinɔameƒotɔe ɖe Britain. Ne míagblɔe tututu la, ame aɖeke menɔ mɔ kpɔm na esia o! Le go sia me la, eva dzɔ be akɔntabubu si nye be enyo wu gɔ̃ hã be woatsi agbe le zã me lae atso nya me alea.
  Gake tsi fafɛ menye mɔxenu o.
  Eye aleke gbegbe Germanytɔwo do fu sesĩe enye si.
  Gerda ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo trɔ gbɔ tso India. Togbɔ be vuvɔ nɔ wɔwɔm le dzomeŋɔli hã la, nyɔnuviawo wɔa avu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini.
  Gake woƒe E-75 aʋawɔʋua wɔa dɔ. Ðeko nyɔnuviawo ɖi go teti koe nye ema eye wole avu wɔm le ɣeyiɣi sesẽtɔ kekeake me, hele aʋawɔʋu siwo di be yewoatsɔ yewo aƒu gbe ɖe atsiaƒu me la ƒe amedzidzedze ɖa.
  Gerda tia tu si ƒe didime nye 88 mm 100 EL. Aʋawɔnuwo toa eme ŋutɔ eye aŋetu gbogbo aɖewo le eŋu. Nyɔnuviawo wɔa dɔ to asibidɛ ƒuƒluwo tete ɖe joystick ƒe abɔtawo ŋu eye wotsrɔ̃ Britaintɔwo. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wodzia ha be:
  - Eye Reich gã la gblɔ na wò be - don"t drift, .
  Míagbã amesiame, míaʋuʋu towo le zi ɖeka me!
  Gerda da tu, eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔta eye wòdo ɣli kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia!
  Charlotte hã da tu, zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo henɔ ɣli dom, eɖe eƒe aɖuwo ɖe go, hegbã Churchill la:
  - Eye ŋutikɔkɔe na míaƒe aʋakɔ!
  Christina tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo, ƒo Eŋlisiawo ƒe ʋua eye wòdo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na mí hã!
  Emegbe Magda tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu te ɖe eŋu. Egbã futɔa, tsrɔ̃ Shermantɔwo eye wòɖe gbeƒã be:
  - Eye ŋutikɔkɔe na míaƒe gbɔgbɔ!
  Nyɔnuviawo wɔ dɔ hetsrɔ̃ Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋuwo.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova hã wɔ avu. Adzetɔ si nye ŋusẽkatãtɔ si gbɔ eme la de se, eyata ele be woawɔe. Gblẽ agble ɖe wò makumakunyenye ta.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe tsɔ woƒe afɔ ƒuƒluwo da bɔmb eye wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa afɔzɔlawo ƒua gbe.
  Ŋutsuvi Oleg tsɔe ƒu gbe abe bɔmb ene eye wògbã Eŋlisitɔwo ƒe ʋu aɖe ƒe mɔ. Etrɔ heƒu du va do go eƒe aƒelika. Eye aʋawɔʋu eveawo siaa wó.
  Ŋutsuvia do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na mía denyigba!
  Margarita Korshunova hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu da bɔmb aɖe eye wògbã Churchill-ʋua ƒe mɔwo. Ewɔ U-turn eye wòva dze Sherman-ʋua dzi. Dzo xɔ aʋawɔʋu eveawo siaa eye woklẽ abe bosomikaɖiwo ene.
  Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fofonyigba eye ku na futɔwo!
  Oleg Rybachenko gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eve zi ɖeka. Wodze mɔa dzi, eye aʋawɔʋu ene va dze wo nɔewo dzi zi ɖeka. Wo dometɔ ɖeka va zu "Tortilla". Eye mastodon ma tɔgbe gɔ̃ hã te vuvu.
  Ŋutsuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Na tɔtrɔ siwo ava xexeame!
  Margarita Korshunova hã na tɔtrɔ aɖe. Wotso Britaintɔwo ɖe anyi. Etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb henɔ ɣli dom be:
  - Na nudɔdɔ dzɔdzɔe yeye!
  Le eƒe ƒuƒu ta la, ʋu eve va dze wo nɔewo dzi zi ɖeka eye nyɔnuvia ko nu.
  Oleg tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa nunana siwo wua ame hã ƒua gbe eye wògblɔna le nukokoedoname me be:
  - Sedede kae nèdi be yeagblɔ?
  Fry la ƒe ƒuƒu na Britaintɔwo ƒe ʋu eve va dze wo nɔewo dzi.
  Margarita tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ ku ƒe nunana la dze egɔme, etu ʋu eve eye wòɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Kakaɖedzitɔe la, menye na Germanygbe o! Gake, ʋuu, enyo be adzetɔ la mezi mía dzi be míawɔ avu kple mía ŋutɔwo míaƒe amewo o!
  Oleg Rybachenko tsɔ bɔmb la hetsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe, ƒoe ɖe Pershing kple Churchill ƒe mɔwo dzi, eye emegbe wòdo ɣli be:
  - Nyee nye super terminator!
  Eye aleke ŋutsuvia ako nu enye si!
  Ðevi lã wɔadãawo hã lã afɔzɔlawo eye wodo dzo wo. Eye tu ɖesiaɖe dzea taɖodzinua dzi.
  Edze ƒã be ɖeɖi te Britaintɔwo ŋu. Eye ɖevi dzetugbe siwo mekuna o ɖo tsɔtsrɔ̃ ƒe agbalẽviwo kple woƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye wotsrɔ̃ Britain.
  Eye le yame la, nyɔnuvi dzetugbe ŋutɔ siwo ƒe afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini la wɔ avu: Albina kple Alvina. Le ɣeyiɣi kpui aɖe me la, nyɔnuviawo dometɔ ɖesiaɖe da yameʋu siwo wu alafa etɔ̃ xoxo, eye woxɔ Knight"s Cross of the Iron Cross si me klosalo oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Gake fifia la, atsyɔ̃ɖonu eveawo siaa gogo ʋu alafa ene ƒe xexlẽme xoxo. Eye emegbe teƒeɖoɖo si lolo wu gɔ̃ hã le wo lalam: Knight"s Cross of the Iron Cross si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Albina ƒo Eŋlisiawo ƒe ʋu aɖe, trɔe ƒo xlãe hedzi ha be:
  - Le atsiaƒu ƒe ƒutsotsoe kple dzo si me dziku le me!
  Le ema megbe la, tu siwo ƒe didime nye milimeta 30 ƒe gbagbã ɖeka tso eƒe Me-262 "X" me da yameʋu atɔ̃ bubuwo ɖe anyi eye wodo ɣli be:
  - Eye le dziku me, kple le dzo si me dziku le me!
  Alvina tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo. Etsɔ eƒe yameʋutuwo lã Britaintɔwo ƒe yameʋuwo eye wòdo ɣli le alɔme be:
  - Eye nàwɔ aʋadziɖuɖu aɖe!
  Eye yameʋu adre gbã hevuvu wo kakɛkakɛe.
  Albina gatrɔ ake, eye wògatso futɔwo ƒe yameʋu ene hedo ɣli ake abe ƒoƒo ene be:
  - Esiae nye nusi wòle be nànɔ agbe ɖo!
  Eye wògatsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo tea joystick la ƒe abɔta ake.
  Alvina ƒo eƒe futɔa hã. Wogbã yameʋuawo eye wodo ɣli be:
  - Na xɔse yeye si anɔ anyi ƒe akpe geɖe!
  Le ema megbe la, eda Britaintɔwo ƒe Yamesrafowo ƒe yameʋu etɔ̃ bubuwo.
  Nyɔnuvi siwo nɔ aʋa sia me la wu nusi do tso ʋu alafa ene siwo woɖiɖi me. Eye woɖo ɖoƒe yeye aɖe.
  Wotsɔ kafukafu na wo: Knight"s Crosses of the Iron Cross kple sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo.
  Eye wodze London ŋutɔ dzi. Germanytɔwo meɖe mɔ be woamu wo o eye woƒo xlã Eŋlisiawo ƒe fiadu.
  Eye le Afrika la, Shella, Margaret kple Ellie wɔ avu le dzoxɔxɔa me. Nyɔnuvi etɔ̃ lé Eŋlisiawo ƒe aʋafia aɖe. Eye wozi edzi wògbugbɔ nu na eƒe afɔ ƒuƒlu siwo gbe dama vie.
  Emegbe Shella, Margaret kple Ellie dze gamenɔlawo gbɔ dɔdɔ sesẽe gɔme. Ðeko woɖea woƒe awuwo eye emegbe wodoa wo ɖe jade-ti siwo le ʋuʋum dzi. Eye edzɔ dzi na wo ŋutɔ.
  Emegbe nyɔnuviawo dze adedada gɔme eye woɖu gbemelãwo kple dzidzɔ. Eye emegbe woti kpo ƒo xlãe abe gbemelãwo ene.
  Eye Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ƒu du ƒo xlã Buckingham Fiasã. Wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu kple bɔmbdada tsɔ tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo tsrɔ̃ futɔwo.
  Eye aʋawɔla eveawo siaa nɔ ha dzim na wo ɖokui be:
  - Míewɔa avu le supermen ƒe atsyã nu!
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, ɖeviawo tsɔa woƒe asibidɛ ƒuƒluwo hã tsɔa ɣletiviwo ƒua gbe, eye woƒoa fiasãa me dzɔlawo kple dzɔlawo. Oleg tsɔ boomerang ƒuƒu lã dzɔla wuieve kple afã eye wòdo ɣli be:
  - Na yamenutome ƒe ɣeyiɣia ƒe aʋakɔ!
  Margarita hã da boomerang ɖe nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu, lã tsitretsiɖeŋula wuieve eye wòdo ɣli be:
  - Nu fafɛ yeyewoe nye esi!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia siaa zɔ mɔ yi fiazikpuixɔa me. Afimae Terminator-vi siawo kaka Churchill ƒe amedzikpɔlawo. Eye wogatia ame sia ake be wòanye dukplɔlagã le ŋutifafa si do ŋukpe si wowɔ kple Germany megbe.
  Le ema megbe la, ɖeviawo tsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo Churchill ƒe asike. Edze anyi ku.
  Eyata wolé Britain ƒe Dukplɔlagã kple Aʋafiagã.
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ disk aɖe si woɖa nyuie la ƒu gbe, etso dzɔla enyi eye wòde dzesii be:
  - Míewɔa dɔ aɖeke ko o!
  Margarita hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da boomerang ɖe yame eye wòdo ɣli be:
  - Gake míewɔe nyuie!
  Britain ƒe fiadu mu, eye England ŋutɔ na ta. Eyata woʋu xexemeʋa etɔ̃lia ƒe axa bubu. Nyateƒee, United States gakpɔtɔ nɔ ŋgɔ, eye ehiã be woati kpo atso atsiaƒua. Enyo, enyo, ŋutsuawo akpe ɖe ŋuwò kokoko.
  Germanytɔwo ɖi go ɖe Iceland xoxo le January 1946 me. Wotsɔ klosalo aŋgbawo, yiwo kple daimɔnd na Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova le Hitler ŋutɔ ƒe futɔ Wilson Churchill léle ta. Eye tsɔ kpe ɖe sika atitsoga si ŋu asrafo ƒe dzedzeme le si ŋu daimɔndwo le ŋu. Nukatae woɖu azã na ɖeviawo dɔmenyotɔe?
  Gake fifia wole Iceland. Oleg Rybachenko do awu kpui aɖe ko, eye Margarita Korshunova do awu yeye. Eye ɖeviawo ya nye afɔ ƒuƒlu ya. Eye wodaa ɣletiviwo kple bɔmb ɖe wo ɖokui dzi.
  Eye January ƒe vuvɔ meɖea fu na ŋutsu makumakuawo o. Ŋutsuvi kple nyɔnuvi tsrɔ̃ woƒe tsitretsiɖeŋulawo. Eye wotsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa tue lãa wo ɖe anyi.
  Eye wogatsɔa afɔ ƒuƒlu ƒua gbe boomerangwo ake.
  Oleg gblɔ be:
  - Míaƒe kplɔ̃ɖoƒea sẽ ŋu!
  Margarita, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ disk aɖe ƒu gbe la, le ɣli dom be:
  - Ðewohĩ menye mía tɔ o, gake esẽ!
  Eye nyɔnuvia le tu ƒom nɛ... Eye emegbe atsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ana ta bɔmb la.
  Le ema megbe la, ɖeviawo tsrɔ̃a Amerikatɔwo geɖe wu.
  Iceland dze anyi.
  Emegbe Germanytɔwo xɔ Greenland eye woʋu yi Canada. Afimae wonɔ vevie dom nu geɖe wu le xoxo.
  Le Canada la, Oleg kple Margarita wɔ aʋa le ƒuta eye wonya Amerikatɔwo ƒe amedzidzedze. Míete ŋu nya amedzidzedzea ɖa. Eye agate ŋu adzɔ le aʋadziɖuɖua me. United States Asrafowo le hehem ɖe megbe. Eye màte ŋu atɔ te ŋutsu siwo le avu wɔm la ƒe azɔlizɔzɔ o.
  Gerda hã le ŋgɔ yim kple eƒe ʋua me dɔwɔlawo. Wotrɔ asi le eƒe E-75-ʋua ŋu wòsɔ ɖe egbegbe nu vie esi wotsɔ gas-mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1,500 de eme. Aʋawɔʋua va le du dzi fifia... Aʋawɔnuwo ƒe nyonyome hã nyo ɖe edzi vie.
  Gake viɖe aɖeke mele Amerikatɔwo si o. Sherman kɔkɔ si ƒe ɣeyiɣi do xoxo mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe kple Pershing si nyo wu vie koe. Eye aʋawɔʋu siawo menye Germanytɔwo ƒe hoʋlilawo o.
  Nyateƒee, wodze agbagba be yewoatsɔ T-93, si ƒe kpekpeme nye tɔn blaasieke vɔ etɔ̃ pɛ ko, eye aʋawɔnu siwo le ŋgɔgbe si ƒe didime nye milimeta 305, si nye eya ɖeka kolia si si ametakpɔnu le, menye aʋawɔʋu gɔ̃ hã o, ke boŋ tu si ʋãna le eɖokui si la ade dɔwɔwɔ me le agbɔsɔsɔ gã me. Gake meva yi nyuie o. Gake Germanytɔwo ƒe mɔ̃ aɖe si me uranium ƒe nuto le hã tsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 105 100 EL ge ɖe eme tso didiƒe kpui aɖe.
  Gerda ƒo Sherman la eye wòfa ɣli be:
  - Etea ɖeɖi ame ŋu vie gɔ̃ hã!
  Charlotte tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔta eye wòdo ɣli be:
  - Eye wòanye nusianu eye wòafa ŋutɔ!
  Nyɔnuvia gbã Pershing-ʋua.
  Eye emegbe Christina hã da tu. Amerikatɔwo ƒe Gakpekpeɖeŋunana la ƒo eye wòdo ɣli be:
  - Na ɖoɖo yeye aɖe le xexeame!
  Emegbe Magda da tu. Afɔ ƒuƒlu hã la, egblɔ be:
  - Na tɔtrɔ siwo ava nyo wu!
  Eye Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu bubu hã le dzo dam.
  Yankees-ha la le asi ɖem le eŋu xoxo. Wole aʋawɔnuwo ƒom ƒu ɖekae. Eye nyɔnuvia gbugbɔa nu na eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si me ke le.
  Toronto xɔe. Nyɔnuviawo ƒe dzidzedzekpɔkpɔ tutuɖo kple Wehrmacht le gegem ɖe United States ƒe anyigbamama me xoxo.
  Asrafoha aɖewo hã to Alaska. Woxɔ Canada kple futɔwo ƒe anyigba tso ɣedzeƒe.
  Eyata nɔnɔme sesẽ aɖe do mo ɖa. Germanytɔwo kple woƒe duta aʋakɔwo le ʋuʋum le Amerika godoo. Nusianu sesẽ ŋutɔ eye afɔku le eme.
  Nyɔnuvi atɔ̃ siwo nye Alenka, Maria, Alla, Anyuta, Matryona va ɖo Amerika be yewoawɔ aʋa abe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ene kple Third Reich ƒe amehawo. Nyɔnuvi atɔ̃awo katã dze tugbe ŋutɔ eye wodoa Eŋlisigbe. Stalin gbe be yemadɔ nyɔnuwo ƒe asrafoha bliboa o, elabena esia atsi tre ɖe ŋutifafa si wowɔ kple fasi-fiaɖuƒea ƒe sewo ŋu. Ehiã be USSR nakpɔ ɣeyiɣi aleke kee wòɖale o esime Nazitɔwo dze USA dzi.
  Nyɔnuvi atɔ̃awo nye lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo: woto aʋa bliboa kloe me, tso Brest kple Bug dzi va ɖo Orenburg. Eye wole avu wɔm kple Nazitɔwo le Anyigba ƒe go kemɛ dzi le Honduras ƒe fiadu me.
  Tegucigalpa nye aʋawɔlawo ƒe mɔ̃ sesẽ vevitɔwo dometɔ ɖeka, le avuwɔwɔ kple ameha vovovowo me. Japantɔwo kple Asiatɔwo ƒe amehawo siaa ge ɖe kuxi me. Aʋawɔʋuwo koe Germanytɔwo ŋutɔ tsɔ wɔa aʋae, eye afɔzɔlawo katã tso dukɔ siwo menye Aryantɔwo o me. Wonya Asiatɔwo, ameyibɔwo, kple Arabtɔwo yi ŋgɔe.
  Alenka da tu, eye wòtso Afrikatɔ eve eye wòdo ɣli be:
  - Genghis Khan ƒe ha aɖe ko!
  Maria si ƒe taɖa le abe sika ene, esi wòtsɔ tu si wogbã tsɔ lã Indiatɔ etɔ̃ la, kɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ɖe dzi va ɖo etame. Eye wògblɔ be:
  - Míele tu ƒe lãnyi tum!
  Bɔmb kakɛ aɖe dzo eye wòƒo Maria ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la dzi. Le kɔnu nu la, nyɔnuviwo wɔa avu le bikini kple afɔ ƒuƒlu me. Eye ne etsɔ afɔkpodzi ɖaɖɛ si le abe nyɔnuvi tɔ ene la, evea ame vie.
  Atsyɔ̃ɖola la ʋuʋu eye wògada tu ake... Maria le tsɛ ŋutɔ, eƒe kɔkɔme le mama dedie nu eye eƒe ŋutilã de blibo.
  Alenka kɔkɔ wu, exɔ asrafomegã ƒe ɖoƒe, eye wònye Soviet Union ƒe kalẽtɔ gɔ̃ hã. Gake amama kloe hã, bikini tsyɔ edzi kura. Eƒe ɖa le ɣie ŋutɔ, gake eƒe taɖa le ɣie. Eye Alenka daa tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Alla dzetugbe la da tu Arabtɔ ene hetsɔ dzo si wogbã la ƒu anyi. Eƒe ɖa biã, alo ne míagblɔe tututu la, akɔbli dzĩ, abe dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene. Eye ne ya ƒo la, ele abe tɔtrɔ kpata ƒe aflaga ene. Nyɔnuvia klẽna kple eƒe ŋku siwo le abe emerald ene, abe ɣletiviwo ene. Eye wòtutua futɔwo ɖa ŋutasesẽtɔe.
  Anyuta hã nye ame si ƒe mo biã. Eye wòdaa tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me. Nyɔnuvia do eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòna ʋuʋudedi. Wotsɔ aʋawɔʋu vovovo atɔ̃ ƒu gbe, eye ʋu ƒe vudo dzĩwo dzo tso woƒe futɔwo ƒe akɔta kple ƒodo me.
  Anyuta, si nɔ eƒe nuyi siwo yɔ fũu la ƒom la, ƒo nu kple ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ nye ya na lãkusiwo...
  Nyɔnuvia mlɔ anyi, hele bɔmb dam kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Wosea wowó. Aʋawɔla geɖe dzona yia mɔ vovovowo dzi.
  Matryona nye nyɔnuvi si lolo wu eye eƒe ŋutilã le lãmesẽ me wu. Eƒe ɖa ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi. Kɔƒe me tɔ si bɔ, ɖetugbui, ʋu kple notsi nyɔnu. Ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me eye wòdaa tu nyuie.
  Afisiae tɔtrɔa gava ɖo. Eye fasitɔwo ƒe adzɔha siwo wowu la dze anyi.
  Matryona, si le tu dam la gblɔ be:
  - Enyo, enyo, afi kae nèyi? Tɔgbuinye ƒe nyae! - Nyɔnuvia da tu, si wu Nazi-ʋawɔla etɔ̃ siwo ƒe ɖa le ɖaɖɛ eye wògblɔ kpee. - Nukae nèɖu - mɔli! Nukae nèno? Mash!
  Nyɔnuviawo le fli la lém. Womeɖea mɔ na fasitɔwo be woayi ŋgɔ o. Eye xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe hadzidziwo hã le ɣli dom:
  - Míatsrɔ̃ ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe xexeame katã, .
  Vaseɖe eƒe gɔmedzedze eye emegbe...
  Míatu xexe yeye si le dziƒo - .
  Ame si menye ame aɖeke o la ava zu nusianu!
  Alenka gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake. Afɔzɔlawo ƒe bɔmb siwo le ŋgɔ yim. Ele dzo dam ɖe edzi godoo. "Dzata"-2 si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi lae nye esi. Eye E-50 si de ŋgɔ wu la le egbɔ. Woɖea tu siwo wotsɔna ƒoa tue doa goe. Wovuvu Amerikatɔ ameyibɔ aɖe ƒe ta eye wòʋuʋu dzo.
  Maria ɖo afɔ ʋuƒo aɖe si nɔ bibim la dzi, eye eƒe afɔ sesẽwo mese dzoa ƒe dzoxɔxɔ o kloe.
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la da tu henɔ ɣli dom be:
  - Eye amekae atɔ te tɔsisi siwo me ʋu le, siwo me dziku le la ƒe sisi...
  Maria gada tu ake, eye wòtsɔ Afrikatɔ la ƒu gbe le E-50-ʋua ƒe aʋawɔnuwo ŋu eye wòƒo ɣli.
  - Kekeli aɖe si tso blaster me aƒo wò gbedoxɔ, le keklẽ vɔ̃ɖi aɖe me la ŋutsua bu!
  Nyɔnuvia gada tu ake. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu, si ƒe ŋutigbalẽ biã, si nya kpɔ la klẽ to yame. Bɔmb aɖe dzo yi egbɔ. Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si me ke mele o kloe ƒo nunana la aɖaŋutɔe. Bɔmb la dzo yi megbe. Eƒu du yi ɖe Third Reich ƒe aʋawɔlawo dome. Edze abe tsitsetsewo nɔ gegem tso agbatsɔʋua me, nɔ gbagbãm ene. Ʋu gbogbo aɖe nɔ dodom le afima ale gbegbe.
  Maria ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nyɔnuvia do kpo dodokpɔa, eye Reich si woƒo fi de la va. Edze abe agbenɔnɔ ti kɔ na Hitler ene, eye eƒe tugbedzedze xɔ ŋkɔ ɖui!
  Alla nye aʋawɔla si megblɔa nya dzodzro aɖeke hã o. Etsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe eɖokui ŋu eye wògblɔna, eye wòkakaa ame kukuawo be:
  - Na mama ƒe gaƒoƒo! Le papa ƒe gaku ta! Eye le Koba gome la, akplɔe! Eye le wò axadzi le aba dzi!
  Atsyɔ̃ɖola aɖe si ƒe taɖa biã abe akɔbli ene tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da yameʋu aɖe si wotsɔ ati wɔe. Edzo tẽ ɖo ta Germanytɔwo ƒe Dzata ƒe aʋawɔʋu gã la gbɔ. Da ɖe tu si ƒe didime nye 105mm ƒe nuyi dzi eye wòwó. Aʋawɔnua do kpo nu.
  Germanytɔa trɔ eye wozi edzi wòsi ŋukpetɔe. Alla, esi wònɔ eƒe afɔ ƒom ɖe xɔa ƒe akpa aɖe ŋu la, egblɔ be:
  - Ne ŋusẽ mele asiwò o la, èhiã nunya! Ele be nàwɔ toɣliɖeɖe aɖewo!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuvia da tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eƒe ɖa dzĩ le abe Olympic-kaɖi ƒe dzobibi ene. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe. Eɖe dzesi le Amerika-srafowo dome xoxo to dzikudodo ƒe nɔnɔme ɖeɖefia me. Ebi ɖe nu gbegblẽ wɔwɔ kple Afrika-Amerikatɔwo me vevietɔ . Ebɔ ale gbegbe eye wònya kpɔ ŋutɔ le wo gbɔ.
  Ke hã, Allah tsrɔ̃a ameyibɔ siwo le aʋa wɔm le Third Reich ƒe aʋakɔ me hã. Nukatae Germany xɔ Afrika katã? Dze agbagba nàtɔ te ŋusẽ ma tɔgbe.
  E-50 ye nye aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake, si me gas turbine mɔ̃ le eye aʋawɔnu siwo le axadzi kple ŋgɔgbe le ɣie. Womate ŋu atsɔ bɔmb axɔe o. Alla tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nunana la ƒu gbe, tsɔ afɔzɔla geɖe ƒu anyi eye wòdo ɣli be:
  - Oo, wò aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔnuwo nye esiwo ŋu kakaɖedzi le, tso ame aɖe si ɖoe be yeaɖu gbɔ... Nya ŋusẽ si le asiwò ko... nya, gakpo sɔ koe nàte ŋu aƒo!
  Anyuta hã da tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔwo. Eƒe asibidɛ ƒuƒluwo hã nɔ gakpo ƒe disk la ƒom. Nugbɔa dzo va lã fasitɔwo ƒe aʋawɔla eve ƒe ŋɔti. Wotsɔ tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒu gbe, eye fifia tu gã aɖe si ƒe ʋuʋudedi le ʋuʋu ɖi la tso ameha la ƒe kɔsɔkɔsɔwo me. Duta aʋawɔlawo ƒe hatsotso blibo aɖe xɔ to amedzidzedzewo me ɖe Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafoha me.
  Anyuta ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Dzɔgbenyuie nye dzinɔameƒo ƒe fetu! Ha ɖeka sɔ gbɔ! Na woadzi ha tso aƒe ŋu ko!
  Gake atsyɔ̃ɖola la mekpɔ ɣeyiɣi haɖe be wòato aƒe ŋu o. Togbɔ be Soviettɔwo ƒe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔla ʋɛ aɖewo koe le Amerika-srafowo dome hã. Stalin medi be yeaklẽ o, ale be emegbe magatsɔ susu aɖeke ana Hitler be wòatsɔ nya ɖe Russia ŋu be eda le "Ŋutifafa si le gbe me" ƒe sewo dzi o.
  Woxlɔ̃ nu nyɔnuvi atɔ̃, siwo nye nyuitɔwo kekeake le nyɔnuwo ƒe asrafoha me, be ne wolé yewo la, ele be Dadanyigba la nagbe nu le yewo gbɔ. Eye le go sia me la, ele be nyɔnuviwo natso adzɔha siwo mehiã o siwo woxɔ ɖe ga ta la ŋu.
  Eye Anyuta, kple Alena, kpakple nyɔnuvi bubuawo se egɔme be ne wolé yewo la, funyafunyawɔwɔ dziŋɔ aɖe le yewo lalam. Eyata wotso nya me, aleke kee wòɖale o, yewomawu yewo Nazitɔwo agbagbee o.
  Germanytɔwo ƒe amedzidzeyameʋuwo dzona le Amerika-srafowo ƒe nɔƒewo dzi. Esi Nazitɔwo menɔ mɔ kpɔm be woado go tsitretsiɖeŋu sesẽ ma tɔgbe le Honduras ƒe fiadu me o ta la, edo dziku vie.
  Yameʋu siwo nye jet kple esiwo dzea ame dzi la sẽa ŋu. Tukpewo le dzodzom, tuwo le tu dam.
  Amerika-srafowo le kukum. Wotsɔ aŋetu hã ƒo Matryona le eƒe abɔta si me lã le la me. Ʋu do. Nyɔnuvi kalẽtɔ la tsɔ eƒe aɖuwo ɖe gakpo aɖe eye wòɖe ʋu do goe. Eye emegbe egatsɔ tu gã aɖe ƒom ake. Duta aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me le gegem. Amesiame kloe le afisia nye afimatɔwo, woƒe aʋafiawo koe nye Germanytɔwo, eye ɣemaɣi gɔ̃ hã la, menye ɣesiaɣie o. Nyateƒee, dɔwɔla siwo le E-50 aʋawɔʋu si li egbea wu me nye Germanytɔwo katã. Ʋua ƒe duƒuƒu kple eƒe ʋuʋu nyuie le eŋu. Enyo, esia menye tɔtrɔ deŋgɔtɔ kekeake haɖe o - eƒe kpekpeme nye tɔn blaadre vɔ atɔ̃. Gliawo le mumum le mɔawo te. Zi geɖe la, wowɔa esiawo le nɔnɔme etɔ̃ me kple tu si ƒe didime nye milimeta 105, tu si ƒe didime nye milimeta 180 si wotsɔ dzea ame dzi, kple tu si ƒe didime nye milimeta 400.
  Eye tɔtrɔ ɖesiaɖe kple eƒe dɔ. Aʋawɔʋu sia si me amedzidzetu le, si sɔ wu na dugãwo dzi dzedze lae nye esi. Eye mele bɔbɔe nenema gbegbe be woatsrɔ̃e o. Matryona tso eɖokui eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo lé bɔmb aɖe si tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu, si nye eƒe afɔ gã gake wònya kpɔ, si ƒe nɔnɔme dzeani. Fifia ele be nàtsɔ fifi la aƒu gbe ɖe ʋuƒoa dzi tututu be mastodon ƒe aʋawɔnua nawɔ dɔ o. Tu atɔ̃ siwo wotsɔna ƒoa tue tsyɔa Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si li egbea dzi, eye mele bɔbɔe nenema gbegbe be woate ɖe eŋu o.
  Matryona sesẽ ŋutɔ, eye eƒe afɔ siwo le abe sɔ ene la ƒua bɔmb ɖe didiƒe. Gake menye ɣesiaɣie wòdea pɛpɛpɛ o. Aleke kee wòɖale o, be woaƒo taɖodzinu aɖe abe tu si ƒe didime nye milimeta 180 ƒe ʋuƒo ene. Ðikeke le nyɔnuvi kalẽtɔa me. Ke ne eto eŋu ya ɖe?
  Oo, ne ɖe Seryozhka si nye woƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi aɖe la nɔ wo gbɔ la, anye ne mɔɖela kalẽtɔ sia to nane vɛ.
  Gake ŋutsuvia ku le aʋa siwo wowɔ ɖe Stalingrad ta me. Nyɔnuviawo menya eƒe dzɔgbese bubu o. Gake mɔɖela si to nu yeyewo vɛ la ƒe dzɔgbevɔ̃e nye nusi ŋu womate ŋu aʋã ŋu ɖo o vavã. Gbã la, wowɔ funyafunya Seryozhka ŋutasesẽtɔe, henɔ agbagba dzem be yeaɖe nya ɣaɣlawo ɖa. Esi wowɔ funyafunya ŋutsuvi ƒe wuiɖekɛa vɔ la, eva wu enu ɖe tomenukuƒewo. Dɔa dzi ŋɔ eye wòsesẽ ŋutɔ. Gake Soviet mɔɖela si le sue gake eƒe ka le abe ka ene la va zu amesi melɔ̃a nu le o.
  Ete ŋu tsi agbe, eye to tomenukuƒea ƒe ʋuʋudediwo gɔ̃ hã me la, eɖoe be yeasi. Eye Seryozhka te ŋu do go. Ŋutsuvia tsa le Balkan-nutowo me ɣeyiɣi aɖe vaseɖe esime wòva ge ɖe nutoa me ƒe akpaɖekedzimademade ƒe hatsotso aɖe me. Afimae wòva zu kadododzikpɔla kple nudomegblẽla le.
  Akpaɖekedzimademade ƒe habɔbɔ si de ŋgɔ nyuie gakpɔtɔ nɔ Balkan-dukɔwo me. Akpa aɖe hã le esi Italytɔwo, Romaniatɔwo, Bulgariatɔwo, Albaniatɔwo - amesiwo menɔ klalo na aʋawɔwɔ abe Wehrmacht ƒe aʋawɔha siwo nɔa anyi edziedzi ene o ye wɔ anyigbadzinɔnɔ ƒe subɔsubɔdɔa ta.
  Gake akpaɖekedzimademadela geɖe gakpɔtɔ ku. Vevietɔ tso yameʋuwo ƒe amedzidzedze me. Eye wozia Yugoslavia ƒe dulɔlɔ̃lawo dzi be woaɣla wo ɖokui ɖe towo, avewo, alo ne enyo wu la, kɔƒe suewo me. Aʋafia gbogbo aɖewo ku xoxo. Ŋutifafa si wode asi kple USSR la gagblẽ nɔnɔmea ɖe edzi. Fifia tohehe ƒe mamã yeyewo te vava ɖe Balkan-nutowo me, wowɔ ɖoɖo ɖe amedzidzedze gãwo ŋu eye woɖe nutoa me ɖa.
  Ele be Sergei nali toawo me goglo ɖe edzi kple akpaɖekedzimademadelawo.
  Matryona, togbɔ be menya nusi dzɔ ɖe woƒe xexeame katã ƒe lɔlɔ̃tɔa dzi o hã la, eɖe hũ vevie. Emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene ƒe asibidɛwo ƒo bɔmb la sesĩe wu eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒu gbe ɖe futɔwo ƒe aʋawɔʋua ŋu. Ðeko E-50 la da tu, eye wòɖe asi le tu aɖe si wua ame ŋu.
  Matryona ʋuʋu gɔ̃ hã eye wòdze klo. Kpe gbadzɛ aɖe si wovuvu le mɔdodoa dzi la ƒo eƒe ta, eye ga dzodzoe fiã eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Nyɔnuvia tsɔ ɖa si me ke le la tu eƒe ta si wɔ nuku la.
  Bɔmb la dzo, eye wòka asi ʋuƒoa ŋu kloe, eye wòdze ʋua ƒe ŋgonu si le ŋgɔgbe la dzi. Wowó aɖe dziɖegbe... Gake le nyateƒe me la, ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 250, eye le dzogoe aɖe dzi gɔ̃ hã la, mete ŋu gena ɖe bɔmb me o.
  Matryona tsɔ eƒe asibidɛ ƒo ke ɖe to, eye wòkɔ ke ƒe alilikpo blibo aɖe ɖe dzi. Emegbe edo ɣli be:
  - Wui, wui! Da goal ɖeka ɖe goal la me!
  Nyɔnuvia ƒo eƒe afɔkpodzi ɖe asfalt si gbã la dzi. Kakɛ aɖe tsi afɔkpodzia ƒe ʋuʋudediwo me. Nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ŋutigbalẽa le ɣie abe tɔmelã si woyɔna be hippopotamus tɔ ene. Enɔ ƒome dahe aɖe me eye medoa afɔkpa kpɔ o kloe tso esime wodzii. Gake esia mena eƒe afɔwo dze abe ɖe woƒe nɔnɔme le ƒuƒlu kura ene o, ke boŋ woƒe ŋutigbalẽ le ɣie, wodze tugbe, woblea ame.
  Gake Matryona ya doa vɔvɔ̃ na ŋutsuwo vie kple eƒe kɔkɔme, lãmeka sesẽwo, kple asibidɛ siwo ƒe abɔta do ɖe ŋgɔ. Gake nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒe nɔnɔme nyo wu, eye wotsɔ akɔta gbadzaa tsaka kple akɔta si le tsɛ vie kple akɔta si wokpa. Le awuwo me koe Matryona ate ŋu adze abe ɖe wòlolo akpa ene le eƒe no gãwo ta. Le bikini me la, edzena abe kamedefefewɔla si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie ene.
  Nyɔnuvia, le dziɖeleameƒo ta, gada bɔmb ake, eye fifia ya, eɖo ta mɔa dzi. Gake nunana si wua ame la ƒo akpoxɔnu ɣi si ŋu aʋawɔnuwo le si tsyɔ agbalẽ xatsaxatsaawo dzi.
  Matryona ƒo eɖokui ɖe asike le dziku ta. Ena eƒe aɖuwo nɔ veve sem. Eye nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒo fi de be:
  - Metso abe akplɔ ene!
  Anyuta hã dze agbagba be yeaƒo aʋawɔʋu si me afɔku le la, gake bɔmb si nyɔnuvia ƒe afɔ tsɔ ƒu gbe la to dzesia ŋu vie. Eye blonde la te tete ɖe ʋua ŋu. Gake emegbe aʋawɔʋu eve bubuwo gadze - "Dzata" kple "Panther"-2, wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe teƒe siwo katã te ɖe wo ŋu la da tu. Ele be míaɖɔ ŋu ɖo vevie ŋutɔ.
  Amerikatɔ Sherman dze agbagba be yeate ɖe Germanytɔwo ƒe ʋuwo ŋu. Mɔnukpɔkpɔ su esi be wòaƒo Panther 2, gake le axadzi koe. Gake Germanytɔ blewu mele bɔbɔe nenema gbegbe o. Gawu la, Sherman ƒe nɔnɔmetata si kɔkɔ wu la na wòdzena le adzɔge ʋĩ.
  "Panther" 2 tsɔ ta ɖe go aɖe do goe eye wòƒo Amerikatɔ la ɖe ŋgonu tẽ. Ʋu kɔkɔ la gbã ɖe afã me. Eye wònɔ bibim abe Kristmas ƒe bosomikaɖi ene.
  Anyuta gblɔ kple dziku be:
  - Oo, aleke gbegbe wò aʋawɔʋuwo gbɔdzɔe nye si... Enyo wu le mɔ̃ɖaŋununya gome la, àzu Yankeetɔ!
  Gake Alenka, si nye aʋawɔla bibi aɖe, te ŋu te ɖe Panther la ŋu. Eda bɔmb... Eye Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe ʋuƒo didi la ƒo xlã agbo ƒe kpẽ.
  "Panther" 2 tank, dze egɔme le ewɔwɔ me le ƒe 1943 me. Le tɔtrɔ yeyetɔ si keke ta wu me la, eƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 150, axadziʋawɔnu si nye milimeta 82 le dzogoe aɖe dzi, kple tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71EL. Tso ƒe 1945 me la, wodzudzɔ ewɔwɔ tsɔ da asi ɖe E-50 ƒe mɔ̃ si de ŋgɔ wu eye wokpɔ ta na nyuie wu la dzi. Gake fifia ya la, aʋawɔʋu sia le avu wɔm. Esi ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 51 ta la, eƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 900, si na wòte ŋu ʋua ʋu nyuie.
  Eye fifia esi Panther-2 xɔ nusiwo gblẽ ta la, etrɔ hedzo. Alenka te ŋu da bɔmb bubu kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Megbã agbalẽ xatsaxatsaawo. Eye Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ.
  Alenka gblɔ kple dzidzɔkpɔkpɔ be:
  - Aleke gbegbee nye ƒoƒoe! Nye ƒoƒo nye nunana tso Mawu gbɔ!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe ŋɔti fia Germanytɔwo. Gake tu siwo wotsɔna ƒoa tue te dodo tso E-50-ʋua me. Eye tuawo nɔ ɖiɖim ɖe Alena ƒe taɖa ɣi si ŋu ɖi le vie la dzi. Tuawo dometɔ ɖeka lã taɖa aɖe gɔ̃ hã. Nyɔnuvi gãtɔ gɔ̃ hã se le eɖokui me be yeƒe lãme gbã vie.
  Alenka ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ne èdi be yeanɔ abe sɔ ene la, yi aɖaʋawɔƒe abe adzodala ene!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔbidɛwo kɔ eƒe ka si wotso la ɖe dzi. Alenka ƒe taɖa le abe seda ene, eƒe amadede le abe dzonu ene, gake ke le eme vie. Eye ke hã wòfa ale gbegbe. Nyɔnuvia ƒu du wo to eƒe afɔkpodzi. Ticklish vie eye wòvivina.
  Alenka ɖo ŋku alesi ŋutsua tsɔ asi lée nɛ dzi. Eƒe asiwo hã dzea egɔme tso afɔkpodzi, wokɔna yia dzi va ɖoa ata kple teƒe si wòsea veve le wu. Ne ɖekakpui dzetugbe aɖe ƒo asi na wò la, evivina ŋutɔ. Alenka lɔ̃e kloe. Lɔlɔ̃fefe dzɔa dzi nɛ, eye ŋutsu ƒe ŋutilã si me lãmekawo le ƒe asikaka eŋu nyɔe. Gake lɔlɔ̃ ŋutɔŋutɔ, si me lɔlɔ̃ le, menɔ Alenka si o, ne ŋutsu aɖe ƒe tagbɔ gblẽ. Etrɔ ŋutsuvi geɖe xoxo. Eƒe ame geɖewo ku le aʋa me.
  Esia gɔ̃ hã nye aʋawɔwɔ ƒe fiƒode. Eye le Amerika afisia la, ŋutsu siwo ƒe lãmekawo le ʋuʋu, ameyibɔwo li. Eye nusianu to vovo na wo ale gbegbe.
  Alenka da tu ameyibɔa eye wòɖiɖi. Afrika-ŋutsuvi la ƒe nu wɔ nublanui nam vie. Ewu ŋutsu aɖe si nɔ avu wɔm ɖe viɖe siwo menye ye tɔ o ta. Le nyateƒe me la, Germanytɔwo nye ameƒomevinyenye ƒe futɔwo. Wobua ameyibɔwo abe kluviwo ene. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wole Afrikatɔwo ŋlɔm ŋkɔ ɖe Wehrmacht si vuvu la ƒe duta mamãwo me.
  Alenka tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu wɔ nane si le abe gbotsetse ene eye wòtsɔe fia Nazitɔwo. Ẽ, Germany-dukɔa ŋutɔ megblẽ naneke le afisia o. Aʋawɔʋuwo le aʋawɔʋuwo me siwo lolo akpa be bɔmb alo bazooka mate ŋu age ɖe wo me o. Gake afimatɔwo ƒe unitwo le kukum.
  Alenka da bɔmb ɖe E-50 dzi. Eʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi eye wòtsɔe ƒu gbe, eye wòtrɔ eƒe akɔta. Eye bɔmb la dzo le akasa nu kɔkɔ aɖe me. Nye afɔbidɛ ƒuƒluwo na mese ga ƒe asikaka ŋunye. Eye emegbe bɔmb la wó.
  Alenka ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Mawu nayra mí!
  Ya sesẽ aɖe ƒo ɖe nyɔnuvia dzi, abe ɖe ŋutsu dzetugbe aɖe ka asi eŋu ene. Alenka nɔ agbalẽ aɖe xlẽm tso Tarzan ŋu, eye wòdi vevie be ŋutsu sia nafe kpli ye. Metsɔa asi sesẽwo ƒoa nye akɔta.
  Bɔmb la dze ʋuƒoa dzi, gake ewó megbe akpa, eye wòdzo le ga la dzi. Kakɛawo nɔ ɣli dom abe peas siwo le aʋawɔnuwo dzi ene. Ŋɔŋlɔdzesiwo koe susɔ!
  Alenka ɖe bɔmb bubu do goe. Gake mekpɔe be enye tsitretsitsi ɖe amewo ŋu. Eye aʋawɔnu siwo wotsɔ tsia aʋawɔʋuwo nu hã megali o.
  Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli le dziɖeleameƒo ta. Gake be nyemagblẽ ɣeyiɣi o la, metsɔe de nye asibidɛ ƒuƒluwo me. Etrɔ eƒe afɔ, bɔbɔ eƒe akɔta, emegbe eɖɔe ɖo hetsɔe ƒu gbe ɖe afɔzɔlawo ŋu.
  Aʋawɔla wuieve afã dzo yi dzi abe ping-pong bɔlwo ene. Wo dometɔ ɖeka ƒe ŋkumeɖobolo dzo, eye kakɛawo dzo meta alafa eve alo etɔ̃ heƒu du to Alenka ƒe akɔta. Bra la gbã, eye nyɔnuvi gãtɔ ƒe no dzeaniwo dze.
  Nyɔnuvia tsyɔ eƒe nowo dzi le eɖokui si. Gake emegbe eva kpɔ amesi wòle be wòavɔ̃ na. Eye wògaʋuʋu tu si wotsɔna ƒoa tu la ake. Etrɔ ɖe megbe eye wòɖe afɔ ɖe megbe vie.
  Amerikatɔ afɔzɔla aɖe da bazooka. Aʋawɔʋua ƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua le eƒe axa si le ŋgɔgbe, gake aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 160 la te ŋu nɔ te ɖe enu, si nya ŋusẽ si gblẽa nu la ɖa. Germanytɔa da tu ɖe eta. Eƒe aʋawɔnu gã la ma gli la me.
  Alenka dze agbagba be yeabla eƒe akɔtaɖonu ƒe ka. Nyɔnuvia susui be ɖewohĩ wotsɔ Zoya Kosmodemyanskaya ƒo xlãe le vuvɔ me le eƒe awu kpui me. Soviettɔwo ƒe sinima aɖe mee woɖee fia wòdo awu ʋlaya alo awu ƒomevi aɖe gɔ̃ hã. Esia ɖeɖe dzaa nye bubudede alakpanuwɔwɔ ŋu ko. Le nyateƒe me la, Nazitɔwo, be yewoagaɖi gbɔ nyɔnuvi si wolé la geɖe wu la, anɔ eme be woɖe eƒe awuwo le eŋu. Eye ɖewohĩ Germany-srafo siwo dɔ nɔ wuwum la di be yewoakpɔ nyɔnuvi dzetugbe aɖe si le ƒoƒom la wòanɔ amama.
  Eyata le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, nyɔnuvi kalẽtɔ la mete ŋu tsyɔ eƒe no dzi o, eyata wobla eƒe asiwo ɖe megbe. Gake ŋu mekpee o eye wòkpɔe dadatɔe. Alenka nya alesi wòle be woazɔ afɔ ƒuƒlu le sno me nyuie. Esẽa ŋu eye wòlɔ̃a asikaka snoa ŋu kple eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Alenka lɔ̃e eye wòkpɔ dzidzɔ ɖe eŋu. Gake esia nye na eya, si ƒe geɖe ƒe aʋawɔwɔ sesẽe xoxo. Eye le sɔhɛwo kple dugã me Zoya gome la, edze abe esia nye vevesese ene. Afɔkpodziawo sena le wo ɖokui me abe ɖe wole dzo dam ene.
  Alenka tsɔ eƒe akɔtaɖonu ƒu gbe le dziɖeleameƒo ta eye wòdo ɣli be:
  - Ŋukpe nye bourgeois ƒe nukpɔsusu! Soviet nyɔnua mevɔ̃na na naneke o eye mekpe hã o!
  Nyɔnuvia gadze tudada gɔme ake, alo ne míagblɔe tututu la, tu sue aɖe. Ga la xɔ dzo, le nyateƒe me la, Honduras nye teƒe xɔdzowo, ate ŋu axɔ dzo ŋutɔ le afima le February me. Alenka ƒe asibidɛwo le dzo dam. Ele be míatsɔ míaƒe ŋutete katã anae. Egbe nye February 23 lia. Soviet-srafowo ƒe ŋkekee eye esia bia be woawɔ aʋa kple dziku fafa kple susu si sɔ.
  Alenka tsɔ tu lã atɔ̃ bubuwo, eye wòfiã eƒe ŋgonu le tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒe abɔta dzodzoe la dzi le vo me. Nyateƒee, mevivina o, ʋuʋudedi la vuvu.
  Alenka ka atam be:
  - Enyo, Mawu, nukatae nèhe kuxi geɖewo vɛ nam kple nye dukɔ!
  The blister itched... Nyɔnuvia ƒe ŋgonu nye teƒe si sea veve ŋutɔ. Nyɔnuvia dze agbagba be yeadi nane si fa miamiamia atsɔ asisi ɖe bɔl si vuvu la ŋu. Gake dze agbagba nàdi nane si fa miamiamia. Le du xɔdzo sia me. Gawu la, yame ƒe nɔnɔme me kɔ eye ya nɔ ƒoƒom tso dzigbe gome.
  Edze ƒã be Alenka ƒe dzi medzɔ o. Matryona da bɔmb tso didiƒe, gake egada bɔmb ake, gake medze edzi o. Eye ahomya ƒe asrafowo le dzodzom le yame xoxo. Aʋawɔnu sesẽwo le Germanytɔwo ƒe ʋuwo ŋu eye woƒua du sesĩe.
  Yameʋu siwo me wodea dzoe la vaa ƒutsotsoewo me, eye edzena abe ɖe wotsoa flax ƒe kakɛwo ene.
  Alenka ɣla eɖokui ɖe doa me. Tukpe siwo me mama le la nɔ dzo dam tso dziƒo. Nyɔnuvia se kpe gbadzɛ kakɛwo le gegem tso dziƒo kple aŋewo. Eʋuʋu nye kɔ ƒuƒlu. Woƒo tu dzeani la ƒe nowo hã.
  Alenka ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Esia nye massage... Gake menye corsage o!
  Nyɔnuvia se le eɖokui me be yeƒe ŋutilã te ʋuʋudedi kloe. Exɔ dzo xoxo, eye tukpe siwo le wowóm la gadea dzoxɔxɔa dzi. Eye ɖe esia nye tsileƒea?
  Alenka ɖo ŋku Russiatɔwo ƒe tsileƒe aɖe si le dzɔdzɔme nu, si me wotsɔa spruce-kpluwo ɖona dzi. Alesi woƒo nyɔnuvia ɣemaɣie.
  Esiawo nye seselelãme siwo mebɔ o ale gbegbe.
  Alenka dzi ha tsɔ do dzidzɔ na eɖokui be:
  - Lɔlɔ̃ kple ku! Nyui kple vɔ̃! Nukae nye nu kɔkɔe, nukae nye nuvɔ̃! Woɖoe be míase egɔme!
  Nyɔnuvia tsi tre, ʋuʋu ɖi kple gbeɖuɖɔ siawo katã siwo tsi anyi la ɖa.
  Alenka ƒo nu kple ɣli be:
  - Oo, àna Hitler naɖo kpẽwo dzi!
  Eye nyɔnuvi asrafomegã la da tu afɔzɔla siwo nɔ agbagba dzem be yewoatso adze wo dzi la. Aʋawɔla geɖe siwo woxɔ to amedzidzedzea me la dze anyi. Alenka tutu eƒe mo ƒoɖi la, eƒo eƒe ŋkuwo. Aʋawɔla la ƒo nu eye wòtso eɖokui.
  Egada tu tso tu siwo wotsɔna ƒoa tue me ake, eye aʋawɔlawo nɔ gegem ɖe eme. Alla si ƒe taɖa biã hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Fifiatɔwo ti kpo heƒo fasitɔwo. Wowu ame wuieve.
  Ta dzĩtɔa dzi ha be:
  - Nu nyui geɖewo le xexeame, gake sno xɔ edzi!
  Eye nyɔnuvia tsɔ tu sue aɖe da tu, eye menye eƒe asiwo koe wòzã o, ke boŋ eƒe asibidɛ siwo bi ɖe eme kple afɔ ƒuƒluwoe.
  Alla da tu wòde pɛpɛpɛ eye wòdo ɣli be:
  -Lᴐ! Lᴐ! Afɔku bubu! Ƒoƒo bubu eye emegbe... Gbɔgbɔ vɔ̃ sesẽ la, Mawu ƒe nunana, tsɔ uppercut aɖe na!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe asiwo tsɔ ahuhɔ̃e kakɛwo ƒu gbe. Ewɔ nuku na fasitɔwo eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Eye na amesiwo medi be yewoanɔ ŋutifafa me o... Míewɔa hara-kiri na wo!
  Japantɔwo ɖe wo ɖokui fia ŋutɔŋutɔ. Aʋawɔla siawo siwo ƒe ŋkuwo le kpuie. Enyo, aleke màte ŋu awɔ hara-kiri nenema o?
  Esi Alla ɖe tu si wotsɔ ƒoa tu la ƒe akpa si wotsɔ ƒoa tu la le eme vɔ la, etsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo fɔ bɔmb la hetsɔe ƒu gbe ɖe samurai la dzi. Woxɔ nunana aɖe, Japantɔ geɖe siwo ƒe ŋutigbalẽ wolã, eye wodzo yi mɔ vovovowo dzi.
  Alla do eƒe aɖe ɖe go henɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye super warrior! Eye futɔa wu hyper la!
  Chinatɔ siwo Japantɔwo xɔ ɖe Dziƒofiaɖuƒea ƒe nuto siwo woxɔ me la yi aʋa. Chinatɔwo ƒe aʋawɔlawo zɔ vɔvɔ̃manɔmee, eye esi nyɔnuviawo da woƒe tu suewo vɔ la, wozi wo dzi be woagbugbɔ.
  Maria ga afɔ ƒuƒlu kakɛ siwo wotsɔ aŋɔ wɔe kple ahuhɔ̃e. Nyɔnuvi bubuawo hã wɔ nenema ke. Eva sesẽ ŋutɔ.
  Shturmlev do, si nye mɔ̃ sesẽ aɖe si me tukpe si wotsɔna daa tue le. Ame ɖeka si le screw wɔm wò lae nye esi - edze abe mesɔ gbɔ o ene.
  Tu gbãtɔa ɖi dziɖegbe... Ƒutsotsoe si nɔ dzo dam la tsɔ Anyuta, Alla kple Matryona ƒu gbe ɖe dzi, abe tɔmelã gã aɖe ƒe vudo ene. Nyɔnuviawo dzo meta ewo geɖe eye wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu ƒu du yi dzoa me tututu.
  Nyɔnuviawo ti kpo do go tso afima, wobiã henɔ ha dzim. Wotsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒu gbe ɖe dzoka xɔxɔawo dzi.
  Alla tsɔ dziku ƒo ɣli be:
  - Wotsɔa nyitsu la dea fía te gbã, eye emegbe woɖanɛ! Eye woɖa mí gbã, eye emegbe woɖa mí le fía te!
  Eye Komsomol nyɔnuvia ko nu! Gake emegbe elé blanui. Meɖo ŋku edzi be wolé exɔlɔ̃a. Germanytɔwo ɖe nyɔnuvi suea ƒe awuwo eye wodze dzo hehe va eƒe akɔta ƒuƒlu la dzi. Vevesese dziŋɔ sia tɔgbe. Nyɔnuvia nɔ ɣli dom, eye eƒe ŋutigbalẽ falɛfalɛ la xɔ dzo. Esiawoe nye fasitɔ siwo va zu zazɛ̃nyahelawo. Womebia nya gɔ̃ hã o, eye do ŋgɔ na ema la, wodo dzo hã, le aboyomea ƒe afɔ ƒuƒlu te. Komsomol me tɔa, mlɔeba la, mete ŋu do dzi le funyafunyawɔwɔa me o eye wòku le dzidziƒoame si me vevesese le ta.
  Alla, esi wòɖo ŋku esia dzi la, eƒo dzoka xɔxɔ siwo le dzo dam la. Matryona ƒu du do ŋgɔ nɛ. Kɔƒea me nyɔnuvi sia ƒe ŋutigbalẽ vuvu, eye màte ŋu atsɔe kple yaƒoƒo o. Nukatae menye nyɔnuvi si nye superman o? Matryona kpɔ bazooka aɖe si ƒe aŋetu le si Amerika-srafo aɖe si wowu da ɖi. Etsɔ eƒe afɔ fɔe hetsɔe ƒu gbe ɖe eƒe akɔnu. Eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒoe ɖe eme.
  Akpoxɔnua dzona heƒoa Chinatɔ siwo dzi wozi la. Ɣlidodo kple hũɖeɖe geɖe. Ame kuku gbogbo aɖewo. Eye abɔ kple afɔ siwo wotso.
  Matryona dzi blemaha aɖe be:
  - Eye samurai la dzo yi anyigba! Le gakpo kple dzo ƒe nyaƒoɖeamenu te!
  Nyɔnuviawo si dzo le dzoka xɔxɔawo me mlɔeba. Woƒe afɔ ƒuƒlu dzeaniawo xɔe.
  Anyuta, abe wo dometɔ si ƒe lãme fa wu ene la, ʋuʋu eye wòtutu eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo, henɔ agbagba dzem be yeaɖe ʋuʋudedia dzi akpɔtɔ.
  Matryona, si ƒua du afɔ ƒuƒlu le sno me tso eƒe ɖevime ke la, metsɔ ɖeke le nu tsɛ ma tɔgbe me o.
  Nyɔnuvi kalẽtɔ la dzi ha be:
  - Tsɔe be míenyrɔ ɖe notsi yeye me... Teƒeɖoɖoa nye nu ŋutɔŋutɔ!
  Eye aʋawɔla la tsɔ eƒe afɔ tsɔ tile kakɛ aɖe si wogbã, eye wòlolo ŋutɔ. Esi wòtsɔ asibidɛ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene lée sesĩe la, etrɔe hedae ɖe futɔa gbɔ. Chinatɔ etɔ̃ nye amesiwo ku fifia, woƒe ta gbã.
  Alla gblɔ kple dzidzeme ƒe ŋkumekpɔkpɔ, eye wòda tu futɔa be:
  - Míenye nyɔnu fafɛwo!
  Anyuta dzi ha be yeatsɔ aɖe eƒe afɔ siwo bi, alo ne míagblɔe tututu la, siwo biã la ƒe ʋuʋudedi dzi akpɔtɔ:
  - Nyɔnuwo le mía Fofonyigba dzi, .
  Nukatae wole yameʋu kum abe fefenya ene?...
  Le woawo gome la, bubu xɔ asi wu agbe, .
  Ate ŋu awu eƒe futɔ bɔbɔe!
  
  Wodzi wo be woaɖu dzi
  Be woakafu Rus tɔ ƒe alafa geɖe!
  Le nyateƒe me la, mía tɔgbuitɔgbuiwo - .
  Enumake meƒo aʋakɔ aɖe nu ƒu na wo!
  Eye Anyuta dze nuŋɔŋlɔ gɔme tso tu si wotsɔna ƒoa tu la me. Eye wòwɔe aɖaŋutɔe ŋutɔ. Ale be amesiame nase le eɖokui me be aʋawɔla si tso Mawu gbɔe nye esia! Ne menye tso Ŋusẽkatãtɔ gbɔ o la, ekema etso Mars gbɔ godoo!
  Alenka hã da tu. Wozi wo kple Maria dzi wogbugbɔ ɖe megbe, eye wofɔ Amerika-srafo kukuwo ƒe video klipiwo. Nyɔnuviawo dze anyi ɖe woƒe akɔta eye wotsɔ woƒe afɔwo da tu ɖe megbe - wowɔe nyuie wu nenema. Eye wowɔe pɛpɛpɛ. Chinatɔwo kple Afrika-srafowo ƒe tsakatsaka va do ɖe nyɔnuviawo dzi. Eye aʋawɔlawo ƒo.
  Alenka dzi ha be:
  - Xexeame menye chessboard o...
  Maria fɔ kpukpui sia, eye wòtsrɔ̃ aʋawɔla ɣi kple ameyibɔ siwo woxɔ ɖe dɔ me la ɖa.
  - Eye xexlẽdzesiawo menye zero goglo o!
  Alenka tsɔ kpe ɖe fli ɣi kple yibɔ siwo wotso la ŋu be:
  - Blanuiléle le mía dzi dzem!
  Maria da tu wòde pɛpɛpɛ abe alesi Robin Hood da tu ene eye wòdo ɣli be:
  - Eye sɔa ƒu du yi dzoa me!
  Nyɔnuviawo, siwo nɔ tu dam ɖe megbe la, trɔ ɖe megbe le tomebɔmb la megbe. China kple Afrika aʋawɔlawo ƒu du va do go nu nyuiwo. Wote wowó, woti kpo, wovuvu wo, eye wòzu ʋunyaʋunyawɔwɔ.
  Panther-2 ƒe aʋawɔʋu geɖe do le adzɔge ʋĩ. Wole tu dam, eye wole vɔvɔ̃m be yewoatsɔ yewoƒe ŋɔti aƒo ɖe eme. "Dzata"-2 zɔna yia ŋgɔ eye wòɖea dzo hã. Eye Rhino ƒe dzodoƒe ƒe aʋawɔʋuae nye esi, si le ʋuʋum, si me dzo ƒe bablawo le.
  Gake esi dzi ŋɔ wue nye "Sturmlev". Eƒe tukpe si wotsɔna daa tue la medaa tu kabakaba ŋutɔŋutɔ o, gake egblẽa nu le dzomavɔ me.
  Alenka ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Russiatɔwo, Russiatɔwo - menye dzɔgbese si me dziɖeɖi le o! Enyo, nukatae míehiã kuxiwo hafi ŋusẽ nanɔ mía ŋu?
  Nyateƒee, wole avu wɔm le didiƒe ʋĩ tso Russia gbɔ. Gake eme kɔ ƒã be Wehrmacht, esi wòɖu USA dzi la, atrɔ ava atsɔ nutetea ade USSR dzi. Eye Amerikatɔwo vivina ŋutɔ eye wolɔ̃a nyɔnuviwo ale gbegbe.
  Alenka gaƒo ɖa ake, edze abe eƒe ƒoƒowo nana mɔli kple tawo gbãna le aŋeawo te ene. Wotsɔa aŋetu aɖe ƒoa nyɔnuvia ƒe afɔ. Lãɖeɖe aɖe vuvu le nye afɔkpodzi. Atsyɔ̃ɖola la ƒo ƒu aɖe eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ao, amesi le ŋudzɔ la mavuvu o, .
  Akpɔkplɔ, hɔ̃ ƒe dzedzeme...
  Ameawo ƒe gbe me kɔ - .
  Gbeɖiɖia agbã da la!
  
  Mexɔe se be xexeame katã anyɔ, .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖua nu ava yi...
  Eye Ɣe la klẽ - .
  Mɔ si klẽna ɖe kɔmiunisttɔnyenye dzi!
  Le ɣeyiɣi ma me la, Matryona tsɔ eƒe ŋusẽ katã da bɔmb ɖe Shturmlev. Eye dzɔgbenyuie va zu Soviet nyɔnuviawo mlɔeba. Aʋawɔnu si wotsɔ blae la ge ɖe megbe, Soviettɔwo ƒe nunana la dzo yi ɖage ɖe ʋuƒo si keke la me tẽ. Le sɛkɛnd ɖeka me la, nusianu xɔ dzo. Eye emegbe wòwó. Ðeko wònɔ abe ɖe woda atɔmik bɔmb aɖe ene. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo kaka ɖe akpa vovovowo.
  Eye le yame la, Albina kple Alvina le akɔntabubuwo ŋlɔm ɖe mɔ̃ dzi.
  Woda yameʋu siwo wu alafa atɔ̃ ɖe anyi xoxo. Esia ta woxɔ kafukafu - Knight's Cross of the Iron Cross si me platinum oak aŋgbawo, yiwo kple diamondwo le. Eye nyɔnuvi siwo nye United States ƒe aces nyuitɔwo kekeake ɖu dzi.
  Eye kpɔ ɖa, wogava le yame eye woda tu wo sesĩe ŋutɔ.
  Eye Amerikatɔwo kɔa woƒe afɔwo ɖe dzi va ɖoa etame. Esiae nye woƒe tsitretsitsi si gbɔdzɔ, si mewɔa dɔ o.
  Albina xɔe hedzi ha kple dzideƒo be:
  - Nyemedɔa alɔ̃ hekpɔa nukunuwo o!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, te joystick ƒe abɔta, da futɔwo ƒe yameʋu wuieve ɖe anyi.
  Alvina hã daa tu wòdea pɛpɛpɛ. Egbãa futɔ wuieve eye wòƒoa ɣli sesĩe, eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Me le dziku dom ale gbegbe le dziku ta!
  Eye ezãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã. Nyɔnuvi kae nye si...
  Eye le afisia hã la, Amerikatɔwo ƒe yameʋu siwo ge dze anyi la gadze anyi ake. Ẽ, amedzidzedze aɖe li ale gbegbe be màte ŋu adzo o...
  Eye Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova si dzo eye wotsrɔ̃ futɔa. Ŋutsuvia kple nyɔnuvia wɔa nu le ɖekawɔwɔ me eye ŋusẽ le wo ŋu. Eye afɔ ƒuƒlu tsɔa ɣletiviwo kple bɔmb ƒua gbe.
  Esiawoe nye ɖeviawo... Ewɔ nuku ŋutɔ be Amerika mateŋu atsi tre ɖe wo ŋu o. Afikae wole kple aʋadziɖuɖu.
  Hitler ƒe asrafowo si le New York kple Washington dzi dzem lae nye esi. Ẽ, aʋawɔwɔawo nyea adãwɔwɔ ŋutɔ.
  Shella, Margaret, Ellie le avu wɔm le AG-50 aʋawɔʋu yeye si wodze ewɔwɔ gɔme teti koe nye ema la ŋu. Enye mɔ̃ si ƒe nɔnɔme le abe piramid ene eye womate ŋu age ɖe eme tso dzogoe ɖesiaɖe dzi o kloe.
  Shella zãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa eƒe tu ɖoa tae eye wòdaa tu. Egbã fasitɔwo ƒe aʋawɔnuwo eye wòƒoa ɣli na eɖokui abe akpɔkplɔ ene:
  - Nyee nye nyɔnuvi si ƒe aʋawɔnuwo sesẽ wu titanium!
  Margaret hã daa tu, ƒoa atam to futɔa me eye wòdoa ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Wodzim alea, nyɔnu si ƒomevi gbãa futɔwo katã ɖe aɖaka me!
  Eye Ellie axɔe aƒoe, atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo aɖo taɖodzinu nɛ, agbã Sherman la ahanɔ ɣli dom:
  - Nyee nye klass ƒe aʋawɔla si lolo ŋutɔ!
  Nyɔnuviawo nyo ŋutɔ le afisia. Eye woƒe nuwɔnawo nyea adãwɔwɔ ŋutɔ.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova lé Amerika Dukplɔla Truman.
  Wowu kplɔla la ƒe dzɔlawo dometɔ geɖe. Eye le nyateƒe me la, wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu siwo ɖi ɖeviwo tɔ la tsɔa ɣletiviwo ƒua gbe. Eye emegbe wohem ɖe ka dzi. Margarita zi Amerika dukplɔla dzi gɔ̃ hã be wòagbugbɔ nu na eƒe afɔkpodzi goglo siwo le ƒuƒlu, siwo me ke le. Dukplɔla la gbugbɔ nu nam toɖoɖotɔe.
  Esi wolée la, United States na ta.
  Aleae aʋa gã la wu enui. Emegbe Germanytɔwo dze Latin Amerika kple Australia dzi ŋutɔŋutɔ, eye woƒo anyigbaawo katã nu ƒu. Gake esia megaɖe dzesi nenema gbegbe o.
  Eye Alenka kple eƒe ƒuƒoƒoa gakpɔtɔ dzia ha aɖe si léa dzi na ame ale be mɔkpɔkpɔ nagabu ɖe wo me o;
  Dukɔ ɖeka le mía si, si nye Russia, .
  Dukɔ nyuitɔwo kekeake le xexeame...
  Stalin ye nye mesia kɔkɔtɔ kekeake
  Eye nyateƒee, nukpɔsusu nyui aɖe li!
  
  Togbɔ be woɖu edzi ɣeaɖewoɣi hã la, .
  Eye woƒom sesĩe wu zi ɖeka...
  Ao, womatsɔe ake Fuhrer la o, .
  Zu, lãvi nyɔŋu si wogbã gudugudu!
  
  Kalẽtɔ nenie le Patronymic si?
  Aʋawɔla ɖesiaɖe nye ame dzɔtsu aɖe ko...
  Asrafowo zɔa mɔ le ɖoɖo si doa ŋɔdzi na ame me, .
  Le nyateƒe me la, míaƒe amewo kple míaƒe fia la nye ɖeka!
  
  Xexe aɖe li si me Russia kpɔa dzidzɔ le wu, .
  Afisi Nikolai nɔ...
  Xɔ dzinye se be míaƒe nyɔnuwo dze tugbe wu, .
  Miʋli dukɔa ta eye miatsɔ dzideƒo!
  
  Nɔviwo, míate ŋu ado dzi le ŋukpe me o, .
  Mí katã míatsi tre ɖe Krauts tɔwo ŋu...
  Míagaɖe mɔ ɖe vlododo bubu aɖeke ŋu o - .
  Mina míatsɔ gakpo asi agbã futɔa!
  
  Míaʋli Russia ta, .
  Míawɔ avu nyuie ŋutɔ...
  Na bɔmbawo nagbã ɖe akploawo me, .
  Nyae be womate ŋu aɖu Russia-srafowo dzi o!
  
  Le Dadanyigba dzi la, asitsatsa ɖesiaɖe nye nu kɔkɔe, .
  Lɔlɔ̃ dze abe seɖoƒe meli nɛ o ene...
  Nyɔnuviawo le zɔzɔm le tu si wotsɔna ƒoa tu la te, .
  Dzo si le bibim tsɔ le lã gbãm!
  
  Eyata ŋutsuwo subɔa Dadanyigba, .
  Wò drɔ̃ea wɔwɔ wòava eme le lɔlɔ̃ ƒe xexeame...
  Wotsɔa ka tsɛ ŋutɔ lɔ̃a agbe, .
  Ne ele nam la, maʋu towo!
  
  
  ROMMEL LE HITLER teƒe
  Oleg Rybachenko xɔ dɔa mlɔeba. Woɖoe ɖekae kple Margarita ɖe Xexemeʋa Evelia me.
  Wowu Hitler le March 1943 me esime bɔmb aɖe si woda ɖe eƒe yameʋua me wó. Le mɔa nu la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, bɔmb sia mewó kpɔ o.
  Gake le mɔ bubu nu la, ewɔ dɔ... Fuhrer la ku. Rommel va zu aʋafiagã yeyea. Eyae xɔ ŋkɔ wu le agbledelawo dome. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wozi Goering dzi be wòama ŋusẽ kple Himmler, Goebbels, kple Speer.
  Rommel, abe ame si le didiƒe nenema ke ene la, tsɔ amesiame ɖo aʋafiagã kple aʋawɔɖaŋunyala ƒe ɖoƒea. Aʋa si wowɔ kple Dukɔ Siwo Bla Nu la yi edzi. Rommel tsɔ kaba ɖe asrafowo tso Afrika, eye wòte ŋu wɔe dzidzedzetɔe ŋutɔ. Eye wòƒo asrafowo nu ƒu ɖe Sicily.
  Germanytɔwo hã xɔ ametakpɔƒewo le Kursk Bulge-tɔsisia dzi eye wodo ŋusẽ Oryol ƒe mɔfiame la nyuie.
  Rommel, abe aɖaŋudɔwɔla bibi ene la, kpɔe do ŋgɔ be ƒoƒo vevitɔa akplɔe ɖo le Sicily, eye wòdo ŋusẽ Germany-srafowo le afima. Gawu la, tomefafa nɔ ɣedzeƒekpa dzi.
  Wodze agbagba be yewoaɖi ɖe anyigba le Sicily le July 5 lia dzi. Gake eva dzɔ be medze edzi o. Germanytɔwo nɔ klalo eye asrafoha geɖe nɔ wo si wu esiwo nɔ anyi le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Le mɔa nu la, mamã siwo ʋu le Afrika hã le eme.
  Dukɔ Siwo Bla Nu la bu nu geɖe eye wotsɔ wo ƒu gbe ɖe atsiaƒua me. Wolé Britain kple Amerika-srafo siwo wu akpe blaatɔ̃.
  Stalin dze amedzidzedzea gɔme le August 5 lia dzi. Le mɔ eve nu zi ɖeka: Oryol kple Kharkov. Gake Germanytɔwo nɔ klalo kura.
  Aʋaawo ɖe viɖe si le Panther ŋu le ametakpɔkpɔ me fia - tu si daa tu kabakaba, si dea pɛpɛpɛ eye wòtoa aʋawɔnuwo me, eye wòkpɔa ŋgɔgbe ta nyuie. Eye gbeɖiɖimɔ̃ si dzi womate ŋu aka ɖo o medoa vɔvɔ̃ na ame nenema gbegbe ne aʋawɔʋu aɖe da tu tso ame aɖe si va dze wo dzi la megbe o.
  Tigers kple Ferdinands siaa wɔ dɔ nyuie. Wosẽa ŋu le ametakpɔkpɔ hã me wu le amedzidzedze me. Le mɔa nu la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Ferdinand 37 le 89 me bu le tomebɔmbwo me. Eye le ametakpɔkpɔ me la, Germanytɔwo ate ŋu azã wo nyuie wu. Vevietɔ kple ŋgɔgbeʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 200.
  Rommel ɖee fia be yenye aɖaŋudɔwɔla ɖedzesi aɖe. Amekae kpɔ afisi futɔa adze do ŋgɔ eye wòsusui nyuie.
  Eye "Panther" ɖee fia be ne wotsyɔ ŋgɔgbea dzi kakaɖedzitɔe eye mewɔa dɔ o la, enye aʋawɔʋuwo tsɔtsrɔ̃la nyuitɔ, si daa tu 15 le miniti ɖeka me, eye wògena ɖe eme blaetɔ̃ vɔ ene le meta 2000 me. Nyateƒee, Germanytɔwo va zu amesiwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le ametakpɔkpɔ me.
  Eye wote ŋu lé woƒe nɔƒewo.
  Eye emegbe Gerda ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo ɖe wo ɖokui fia nyuie ŋutɔ. Zi gbãtɔe nye ema nyɔnuvi siwo nɔ Panther-ʋua me la kpɔ gome le aʋawɔwɔwo me eye woɖe wo ɖokui fia nyuie.
  Gerda ƒo Soviettɔwo ƒe ʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye ku ƒe nuwuwu!
  Emegbe Charlotte da tu, tsɔ blaetɔ̃ vɔ eneawo ƒu anyi eye wòdo ɣli be:
  - Mehea tsɔtsrɔ̃ hã vɛ!
  Christina da tu emegbe. Etso futɔa eye wòdo ɣli be:
  - Míadzra wo dome ɖo gbeɖe o!
  Tudada si kplɔe ɖo, Magda ƒe tɔtrɔ, eye nyɔnuvi sia do ɣli be:
  - Míaƒe tagbɔsesẽ ƒe nyaƒoɖeamenu!
  Nuteƒekpɔkpɔ dodokpɔ dɔwɔnuwo nɔ nyɔnuviawo si xoxo. Eyata naneke meɖea fu na wo ŋutɔŋutɔ o. Wotso "Panther" me, le dodokpɔwo me la, tso didiƒe kilometa ɖeka la, wotsɔa tu ƒoa nugoe aɖe tẽ.
  Ẽ, ɣeaɖewoɣi la, nyɔnu ƒe nyateƒetoto ate ŋu awɔ nuku wu ŋutsu tɔ.
  Fifia ɖeko woƒe aʋawɔʋua le tsitre ɖe afima hele tu dam Russiatɔwo ƒe ʋuwo. Eye wòƒoa wo doa goe abe xɔmetsovɔ si ŋu fly swatter le ene.
  Gerda gaƒo Soviettɔwo ƒe blaetɔ̃ vɔ ene ƒu anyi eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye Third Reich ƒe amegãxi nyɔnu!
  Charlotte hã da tu, eye wòmu Red Army ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wògblɔ be:
  - Nye hã nyemeɖua cabbage soup o!
  Eyome Christina lã Soviettɔwo ƒe ʋua eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi dodzidzɔname aɖe!
  Eye emegbe Magda si ƒe taɖa le abe sika ene la ada tu. Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋua aʋu eye wòado ɣli be:
  - Nyee nye terminator, nyee nye nukokoedonamela!
  Nyɔnuvi ene tsia amedzidzedzea nu. Gerda gaƒo Soviettɔwo ƒe ʋua ake eye wòdo ɣli be:
  - Ace ƒe dziwo!
  Charlotte gada tu futɔa, ƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo eye wòɖe gbeƒã be:
  - Ta la le abe tsitsetse ene!
  Woƒo Christina hã. Etso Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Vɔvɔ̃ vavãtɔ!
  Magda, si nɔ tu dam la, ƒo Red Army ƒe ʋu aɖe eye wògblɔ be:
  - Fiafitɔ aɖe le tsiẽƒe!
  Nyɔnuviawo ƒo Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu blaetɔ̃ vɔ eve ƒu anyi le aʋa ɖeka me, eye wogbã nuŋlɔɖi siwo katã wowɔ va yi. Nukatae go blaatɔ̃ le wo si? Eye Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo ƒu du yi ŋgɔe dzinɔameƒotɔe.
  Gake esi dzo ƒe sesẽme alea - tu 15 le aɖabaƒoƒo ɖeka me, kple alesi gbegbe wogblẽa nui ta la, Panthers-ha la te ŋu nya ameɖokuiwuwu ƒe amedzidzedzewo ɖa, eye mɔnukpɔkpɔ aɖeke mena wo be woaɖo tɔdziʋu alo akplɔ wo o.
  Germanytɔwo te ŋu lé ametakpɔkpɔa me ɖe asi. Teƒe aɖewo koe Soviet-srafowo ƒo wo ɖokui vie. Aʋa la yi edzi vaseɖe adame ƒe nuwuwu eye esi wògblẽ nu geɖe le wo ŋu ta la, Asrafoha Dzĩa te ŋu yi ŋgɔ wu kilometa wuiatɔ̃ le gogloƒe o.
  Rommel ƒe nunya ɖee fia be Germanytɔwo te ŋu wɔa aʋawɔwɔ veviedodotɔe kple aʋawɔwɔ le dowo me.
  Vaseɖe fifia la, bɔmb koe da Dukɔ Siwo Bla Nu, siwo woƒo le Sicily. Gake le esia ŋu la, Rommel kple Speer kpɔ ŋuɖoɖo wɔnuku aɖe: He-162 yameʋu si nye aʋawɔyameʋu. Yameʋua de ŋgɔ wu ME-262 le yameʋua ƒe yameʋuɖoɖo me eye eƒe kpekpeme le bɔbɔe zi gbɔ zi ene, eƒe asi bɔbɔ zi gbɔ zi geɖe eye ewɔwɔ le bɔbɔe. Menye dzodzroe woyɔe be amewo ƒe aʋawɔla o.
  Mɔ̃ sia si wowɔ le ɣleti etɔ̃ me la ho le October 6, 1943 dzi. Eye ŋkeke dovivitiwo va na Germany ƒe tsitretsiɖeŋulawo le yame.
  Non-162 la dzi ɖuɖu nɔ bɔbɔe, woate ŋu atrɔ asi le eŋu, eye mehiã yameʋukulawo siwo bi ŋutɔ o.
  Eye Rommel gakpɔtɔ nɔ ametakpɔnu la dzi. Germanytɔwo do ŋusẽ woƒe asrafowo le Leningrad gbɔ le ɣeyiɣi aɖe megbe eye wonya dzomeŋɔli ƒe amedzidzedze le afima. Wogahe amedzidzedze siwo te ɖe Orel kple Kharkov ŋu la ɖa ake. Wodo asi ɖa le titina hã, si wɔe be womete ŋu xɔ Smolensk o.
  Fifia ya Fritz-ƒomea te ŋu to dzomeŋɔli me evɔ womegblẽ nu boo aɖeke le wo ɖokui ŋu o. Eye emegbe le kele me la, woxɔe eye woʋu yi afisi womekpɔ mɔ na wo boo o - le Karelia. Eye wòdze tsaɖiɖi gɔme le Murmansk. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Nazitɔwo va xɔ dɔa eye wodze dzadzraɖo gɔme be yewoanya Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe amedzidzedze le France. Nɔnɔmea nɔ dzo dam ɖe edzi.
  Eye le nyateƒe me la, Nazitɔwo xɔ Karelia katã kloe. Eye emegbe anyidzedze le Normandy dze egɔme, eye Oleg Rybachenko, le ɣeyiɣi sia me.
   Do ŋgɔ xoxo va zu kura gɔ̃ hã viviti kple _ . tso warm , ʋɔnudɔdrɔ̃ To esia dzi na Ukrainegbe me tɔ zã me .
  Margarita ƒe ŋkɔ nyɔ ʋee do ŋgɔ Kple nɔ anyi edzi ƒuƒuiƒe _ . Dzomeŋɔli tsidzadza wodo ŋusẽe , eye ɖeviwo wɔ kaba be egɔme ati .
  Tawo do ŋgɔ xoxo tɔ ƒo xlãe Kple Oleg si me mekɔ o gblɔ be :
  - Enyo aleke ?
  Margarita ƒe ŋkɔ kple dzidzɔ ɖo eŋu be :
  - Wòe Ko nunyala !
  Rybachenko ƒe ŋkɔ woflu ame na ɖokuinye keke no Kple dadatɔe gblɔ be :
  - A Nu ka Wò Mesusu be ! Nye mɔ dɔwɔwɔwo !
  Nyᴐnuvi dzikutɔe do ɣli be :
  - Ɛ̃ nyo wu awɔe e kura ... menye nenema o nɔ anyi ! Nu ka Mí Fifia lɔlɔ̃nu do ?
  Oleg ʋuʋui ɖa Kple ɖa tsi Kple le nyateƒe me ɖo eŋu be :
  - A Nu ka zi geɖe V abe nɔnɔmewo me ame siwo mesɔ o do ? Míawɔe nenema tsɔ na aʋadziɖuɖuwo !
  ŋutsuvi fumbled le nye ŋutɔ emegbe kotoku me Kple dzikutɔe do ɣli be :
  - Ɛ̃ Nye tu dropped ... Gake Naneke o Mawɔe na ɖokuinye yeye !
  Margarita ƒe ŋkɔ dzikutɔe gblɔ be :
  - Ɛ̃ àwɔ ... le afisia wò O blaeve gbã ƒe alafa ! Dze agbagba tso ati tu ɣletivimefakaka !
  Oleg sesẽ ƒo nu kple ɣli V ŋuɖoɖo be :
  - Azɔ O ve dome ƒe alafa geɖe ! Nu ka hiã wɔ emegbe _ . Kple Mawɔe ! KPLE kura gɔ̃ hã Mí Fifia misfits , kple Nu sia gbeɖiɖiwo dadatɔe !
  Nyᴐnuvi Kple ŋudzedzekpɔkpɔ ɖe ame ŋu ɖo eŋu be :
  - Ɛ̃ nyateƒee kposɔwo ! Ko V vovototowo le wo dome tso gliwo me nyawo Katã si nu sẽ wu Kple Afi ka prosaic geɖe wu !
  Ŋutsuvi nye ame wɔnuku aɖe ka ɖe edzi gblɔe V nukokoedonamenya nɔnɔme : .
  - Oo ɣlidodo Nu ka kekeli nufiafia , dzomeŋɔli Kple le kele me ... megblɔ be manᴐmee nusiwo to vovo katã gbɔgbɔ vɔ̃wo ave !
  Margarita ƒe ŋkɔ si dzi woda asi ɖo woɖo kpe edzi be :
  - Ɛ̃ seselelãme nukokoedonamenyawo wò O miame ! KPLE Nu sia Ɖewohĩ enye Kple Nane le nu vevitɔ !
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ ɖo eŋu V poster ƒe nɔnɔmetata atsyã : .
  - A ŋutᴐ agbalẽŋlɔlawo nyawo gbɔgblɔ abe alea ene ! Kɔmiunist Dunyaheha , Lenin , Soviettɔwo ŋusẽ !
  Nyᴐnuvi wogbã nukokoe ... A dzomeŋɔli tsidzadza wodo ŋusẽe . Ati wotsyɔ nu edzi tso jets ƒe yameʋuwo Ŋtᴐ gbegblẽ . Nɔviwo madidi o tsi tsi do ŋgɔ kawo _ . A. A ƒu Nu ma afisi .
  Tsidzadza ke hã , kasia tɔ , ƒoe fa ya si ƒona Yi xɔ dzo ɖeviwo na míaʋu To esia dzi avetsu me . Xᴐ asi afɔkpa siwo wotsɔna ƒua du squished , kple Oleg woɖe woƒe awuwo le wo ŋu wo , eye Hã afɔwui nɔnɔ afɔ ƒuƒlu _ .
  Margarita ƒe ŋkɔ vɔ̃ de dzesii be :
  - Wòe Eyata àxɔ vuvɔ !
  ŋutsuvi ka ɖe edzi gblɔ be :
  - I gbɛɖɛ O xɔ vuvɔ ! KPLE kura gɔ̃ hã afɔ ƒuƒlu zɔ̃ ɖeka dzidzɔkpɔkpɔ . Mizɔ azɔli Kple wò ! Afi sia O Moscow , ame aɖeke meli o asibidɛ le gbedoxɔ tro O ava zu !
  Nyᴐnuvi si menyo o ʋuʋui ta : .
  - Afɔwo V nyrɔ àƒom ! Nye nyateƒea le mɔ aɖe nu la _ _ . Maɖu edzi !
  Nɔviwo na míaʋu To esia dzi zã avetsu me . Oleg zɔ afɔ le ŋgɔgbe : afɔ ƒuƒlu afɔwo bɔbɔe . A. A nusi _ _ . amamaɖeɖenuwɔnawo ɖeka se le eɖokui me ɖe sia ɖe tubercle , bump , alɔ , gɔ̃ hã tsɔa nu yina na amewo dzidzɔkpɔkpɔ . nyᴐnuvi nu sia O se egɔme eye _ . megbedede le megbe V woƒe squelching ƒe ʋuʋu afɔkpa siwo wotsɔna ƒua du .
  Le afisia la, Margarita to vovo vie, eye eƒe nu léa dzi na ame wu nyɔnuvi si wɔa dɔ le kpekuƒewo. Enyo, edzɔna. Anɔ eme be ɣeyiɣi ƒe didime ƒe tɔtrɔ aɖewo wɔa akpa aɖe.
   ŋutsuvi trɔ gbɔ Kple dzea agbagba dzi nadzɔ wò :
  - Nae O tutu ! Madidi o mina míado go Yi amewo !
  Margarita ƒe ŋkɔ le susu me do ɣli be :
  - Ɛ̃ nyateƒea Kple eteƒe madidi o !
  Nyᴐnuvi ɖe a bit thick , ɖewohĩ plump , eye ɖeɖi tea eŋu Afi ka kabakaba wu , kamedefefe wu ŋutsuvi . Gake afɔkpa siwo wotsɔna ƒua du dze mɔ categorically gbe .
  - Ao ! EME ave afɔ ƒuƒlu O yi ! Àxɔ screwed afɔwo !
  Ŋutsuvi si menyo o ʋuʋu ta : .
  - Nya dzodzrowo ! Nye Nenie O afɔkpodzidada menye esia o zi ɖeka O lã ɖokuinye ! KPLE hã le adame Nu sia Nyo ŋutɔ ya ƒo ɖe dzi V ave kilometa _ . Gbugbɔ ɖoe pads ƒe ʋuƒo Kple wò ava zu bɔbɔe wu !
  Nyᴐnuvi sesẽ tsi tre ɖe eŋu be :
  - Ao ! Nye O nubiala kple _ . bubume ƒomevi aɖe ! Wò ƒu du abe ɖe vuvu zi ɖeka Eyata wò abe .
  Ŋutsuvi blu ɖe eta Kple ɣlidodo be :
  - U sissy ! KPLE spank Alekee aƒenɔ !
  Margarita ƒe ŋkɔ zi ɖoɖoe ... Eto eme ɖe gaƒoƒowo Kple do ŋgɔ xoxo kura gɔ̃ hã seƒoƒo ƒo . Hã va zu me ɣe . Plump Kple O abe esia ene kamedefefewo abe _ . Oleg nyᴐnuvi mlᴐeba ƒe dzoxɔxɔ vɔ le eme Kple bɔbɔ nɔ anyi gbɔɖemeƒe . Gawu numame na ame Yi agbawo ŋutsuvi bɔbɔ nɔ anyi egbᴐ Kple eƒe kple dzitsitsi _ . Woƒoe ɖe enu ʋuʋudedi afɔkpodzi O lãgbalẽ _ . Woƒo kpẽ : .
  - Ɛ̃ Wò O Gerda !
  Margarita ƒe ŋkɔ V ŋuɖoɖo ɣlidodo be :
  - I Ðeɖi te ŋunye Nane le Medi be ! A. A le wò togbɔ ƒomevi aɖe _ na miame ?
  ŋutsuvi fumbled To esia dzi kotokuwo _ . Woɖee le eme gagbalẽ ƒe gagbalẽ V alafa atɔ̃ ruble , kple blaatɔ̃ dɔlar kple _ . Hã gaku ɖeka nu tsɛwo gbɔgblɔ Kple asitelefon dzi telefon dzi Kple sue aɖe ko videoɖemɔ̃ . Eƒe mo ʋuʋu ...
  EME xɔlɔ̃ kotoku me va zu nenema ko ƒoƒu aŋe si wotsɔna ɖua nu gbɔ̃vi tsᴐ lãgbalẽgolo aɖe na ɖokuinye Kple si wotsɔ na Margarita . Nyᴐnuvi gbe be :
  - U nye enye ẽ !
  KPLE Ema ke na ta kakɛ aɖe V nu me _ . Gake gum dɔwuame O tsia dzodzodzoe . Ko ƒe dzobibi nuɖuɖudzroame _ . Ɖeviwo nɔ anyi ɖe ɣeyiɣi , le ɖoɖoezizi me . A. A ɣe ma ɣi Margarita ƒe ŋkɔ bia be :
  - Enyo , nunyala , aleke Wò èsusui be mí nuɖuɖu ?
   gbɔ̃vi ka ɖe edzi ɖo eŋu be :
  - Dzomeŋɔli le nyateƒe me la , _ . Míakpɔe lãmi , atikutsetse , tɔmelã mina ' míasi tɔmelãa dzo ...
  Nyᴐnuvi eƒe mo wɔ yaa Kple bia be :
  - A le wò si me kɔ wu ɖe li ?
  Oleg tᴐtᴐ ɖo eŋu be :
  - Ao , nye ema ke O Menoa atama !
  Margarita ƒe ŋkɔ giggled , de dzesii be :
  - I hã ... Gake Ɣeaɖewoɣi wo li nɔnɔme siwo me _ . Kple gbegblẽ numamewo viɖe le eŋu .
  Ŋutsuvi eʋuʋu ta Kple de dzesii be :
  - Le aƒeme le nye si me kɔ wu li ... Gake V Moscow tso eƒe viɖe aɖeke mele eŋu o ...
  gbɔ̃vi ʋuʋu Kple tameɖoɖo kplikpaa gblɔ be :
  - Míegbɔ ɖe eme Kple yi kplɔe ɖo !
  Nyᴐnuvi kple dzitsitsi rose Kple woʋẽ nu spout : .
  - Mina míayi !
  Nye ɖevi ame siwo mesɔ o ake na míaʋu To esia dzi avetsu me . Oleg Yi na etɔ ŋkpe O Ŋtᴐ nya alesi _ . hiã be woawɔe nenema yi edzi . A. A kɔmpasi si wotsɔna ƒoa ʋu le ɖeviwo O nye . Eyata Nu ka Wo koŋ bu . Enyo be _ gawu dzomeŋɔli Kple dzoxɔxɔ _ . KPLE Eyata O wògbɔ eme akpa dziŋɔ . Le ɣeyiɣi ma ke me va do goe edzi nuwo ɖeɖeɖa blueberries _ . Tso edzi afɔ eneawo katã Kple dze egɔme kplɔ̃ɖoƒe le vivi atikutsetse _ .
  Margarita , esi wòtsi dzo vɔ megbe gɔmedzesuku dɔwuame , ko nu :
  - Le afisia èkpɔe le wò yibᴐ nu me ! Wò abe ɖe ʋu nyui ƒe ʋu avu Kple nɔnɔme !
  Oleg ka ɖe edzi ɖo eŋu be :
  - Ao mina míabu ! U mí Mele mɔ kpɔm be ŋusẽ le wo ŋu ƒodowo , kple dɔmetɔtrɔ O axɔe !
  Ɖeviwo wotsɔ nu ƒo xlãe atikutsetsewo Kple ake yi V mɔ . Ɣe va yi zenith, si woyɔna be zenith Kple va zu Ŋtᴐ dzodzoe . EME afɔkpa siwo wotsɔna ƒua du afɔwo preli , kple Margarita va tso nya me mlɔeba woƒe ɖe ɖa . Gake Kple numame siwo mebɔ o afɔ ƒuƒlu yi Ŋtᴐ ʋuʋudedi _ . Nyᴐnuvi va ɖo edzi branch , ƒo nu kple hũɖeɖe Kple bɔbɔ nɔ anyi edzi ati ƒe ke Woxɔe ɖe edzi afɔkpawo megbe Kple do ɣli be :
  - Enyo Kple avea yɔ fũ nukunuwo !
  Ŋutsuvi kple dzitsitsi woɖo kpe edzi be :
  - Nyateƒee ... Afisia O modzakaɖeƒe ! Gake Kple nyo ŋutᴐ ƒomevi aɖe _ afimae nye ...
  Le zɔzɔm To esia dzi ave , nyɔnuvi bia Oleg : .
  - A Alekee awɔe Wò kpe ɖe eŋu awɔe Dzẽ Asrafowo ?
  ŋutsuvi woŋlɔ nu ɖe edzi fiakuku Kple le susunu ɖo eŋu be :
  - I would ... Wodo susua ɖa awɔe wo Elabena dze egɔme mɔɖaŋu T -54. Abe tank te ŋu awɔe kabakaba nuwuwu evelia xexeame aʋawɔwɔwo .
  Nyᴐnuvi O kura gɔ̃ hã lɔ̃ ɖe edzi be :
  - Èsusu be yenyaa _ _ mᴐ tank ko V gbadza ŋutinuwo dzudzɔ ʋeʋĩ awɔe wo kpekpeɖeŋu ?
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ do dziku na ame edzi esiae nye :
  - Ao V general , i kura gɔ̃ hã ku ɖe aʋawɔʋuwo sᴐgbᴐ Menya le _ ɣlidodo xexlẽdzesi Kple ku ɖe le dɔwɔm aʋawɔnuwo !
  Nyᴐnuvi eko alɔgbɔnu V ŋuɖoɖo be :
  - Enyo , ekema , va nyo wu enumake mɔɖaŋu T -90, kple Ɣe ma ɣi míalée katã ŋutifafa !
  gbɔ̃vi woŋlɔ nu ɖe edzi ta ƒe megbe Kple wolɔ̃ ɖe edzi be :
  - Mexlẽa nu Nye ku ɖe ɖeka series , si ku ɖe amesiwo ŋu wowɔ nuvevii V blaene evelia ƒe tso blaeve gbã ƒe alafa me . Eyata Wo Kple tu wowɔe bɔbɔe kpɔɖeŋu T -54, si woda ɖe yame vɔ megbe eƒe V nuwɔwɔ gawu do ŋgɔ aʋawɔwɔwo egɔme Stalingrad ƒe . KPLE V metsonu nu ka USSR ɖu dzi Afi ka kabakaba wu _ . V nyateƒe Kple Kple lolo ŋusẽkpɔɖeamedzi . Edzi le ŋku ɖe eŋu bubuwo hã susuwo ekema ... Àte ŋui dze agbagba Kple nane _ _ . gawu complex - le kpɔɖeŋu me mɔnu salvo dzo " Smerch ". Gake wògbɔ eme akpa si gbᴐ didi le mɔ̃ɖaŋununya gome si dzo O hiã !
  Margarita ƒe ŋkɔ Kple nu sia lɔlɔ̃nu faa lɔ̃ ɖe edzi be :
  - Ao woatsɔe adzoe ... Ah Nu ma gawu Kple laser zazã aʋawɔnu wɔ woabia tso wo si !
  To eme ɖe ɣeyiɣi nyᴐnuvi ake bɔbɔ nɔ anyi gbɔɖemeƒe . Ɣeyiɣi dzo le mɔ aɖe nu la _ _ . si womede dzesii o . Ake viviti do eye ... ele be wòawɔe zã zã bliboa egɔme ʋu dziŋgɔli . Gake zãwo me V nuwuwu Masa kpuie Kple dzoxɔxɔ . KPLE ʋɔnudɔdrɔ̃ To esia dzi ƒomeviwo atiwo , esia afi aɖe _ _ . edzi Ukraine , kple gawu xɔ dzo yame ƒe nɔnɔme . Eyata dᴐ alɔ̃ Ate ŋu quite .
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ Meku drɔ̃e nenema E ɖeka abe ŋutsuvi - cabin ŋutsuvi edzi nyɔnuvi ƒe nɔnɔme meli _ . KPLE nyɔnuviwo le ʋu kum eƒe yi ŋgɔ kple megbe . Menye esia o aɖabaƒoƒo ŋutifafa _ . Ɛ̃ gawu di ka asi lãmekawo ƒe dɔwɔwɔ ŋutilã ŋutsuviwo , pinch . O nyo ŋutɔ dzidzɔkpɔkpɔ .
  Dɔ alɔ̃ vie O na , fɔ ɖe dzi V kaba , kple V asiwo mop - ƒuƒlu Kple manᴐmee Togo si nya nu deck _ .
  A. A Ɣe ma ɣi gawu bu eŋu kpɔ nyɔnuviwo dᴐ ɖee le eme dzudzɔ Kple pɔmpiwo _ . Ɛ̃ nukae ? Tarpaulin si wotsɔa lãgbalẽ wɔe ! Nu sia Kple kura gɔ̃ hã Edze abe ɖe edzi fewuɖuɖu _ . Gake ŋutsuvi ƒu du va eme na ɖoɖo . Tarpaulin si wotsɔa lãgbalẽ wɔe tso dzudzɔ pouted , kple Oleg kpe fu dzi me atsyiaƒu ƒutsotsoewo V axa Australia .
  ŋutsuvi V dziɖeameƒo dze hadzidzi gɔme ;
  Nye nye ɖagbuie ɖevi V dukᴐ fia ƒe , .
  Tᴐ nye anyigbã aƒetɔ woƒãe ...
  Gake nɔ agbe V drɔ̃ewo me dzodzro O sɔdola ƒe ɖoƒe hussar , .
  KPLE ati dzideƒotɔe V wᴐ avu viŋutsuvi ʋuʋu asi !
  
  Emegbe edzi ƒudziʋuwo ƒe ƒuƒoƒo si dzo Nye ƒewuivi aɖe , .
  Le gonyeme edzi mɛli to eme na amewo fiaviŋutsu ...
  O sukli subɔsubɔdɔ , wò xɔ dzinye se ɖeviwo , .
  Afi ma hiã be woawɔe nenema sesĩe tsɔe de asi na ame O dze anyi !
  
  Fed meager , gake gake woƒoe , .
  To esia dzi afɔkpodziwo ati - ŋutsuvi Elabena ƒoƒo !
  Ao , menye nenemae o di vevie abe ɖevi gomekpɔkpɔ , .
  wo di ablɔɖe , ɖekakpui Ilya !
  
  Meku drɔ̃e _ . Hã xᴐe se O kesinɔnuwo , .
  wo di afɔ ƒuƒlu afɔ ƒuƒlu afɔkpawo ...
  Gake Ao edzi atsiaƒu , wò xɔ dzinye se bros , .
  Katã Nu ka Mekpɔ - woaɖe dzi le ƒonye emegbe fenyinyi !
  
  Gake Afi sia dzɔ ɖe mía dzi wolée ame ŋutɔ ƒe amegã , .
  Nye aʋawɔwɔa unequal , kpe fu mí ...
  KPLE va zu nenema Nye V ƒudzidzodala paw , .
  A. A Nu sia abe ɖe V dzomavɔ si woɖa Satana !
  
  Woƒoe ɖe enu didi , abe avu si ƒe asike adre ene , .
  Emegbe afɔ ƒuƒlu afɔwo va dzo ...
  Ƒudzidzodalawo ƒo cabin ŋutsuvi Ŋtᴐ sesẽ , .
  Medi wo sesẽ wu wɔ vevesese !
  
  Ŋutsuvi sesĩe V funyafunya nu sia lé ɖe asi
  Menye esia o hũɖeɖe , avifafa , gɔ̃ hã O ƒo nu kple hũɖeɖe ...
  E ŋutᴐ asrafo va zu nenema
  He , ènya ka si wotsɔ blaa nu Alekee dze aglã tedzi !
  
  KPLE ʋumefia ƒudzidzodalawo ewɔ nuku na ame _ .
  Wò ŋutsu si dze abe mekpɔnɛ ene míaƒe ...
  KPLE kekeli la klẽ filibusters ƒe nyawo mo , .
  Abe le yoongi dze mɔnukpɔkpɔ !
  
  E va zu ƒudzidzodala To esia dzi atsiaƒuwo sesẽ , .
  KPLE Ema ke V aʋawɔwɔwo tsia tsia me meliwo ...
  Fifia dze nu gɔme Nane le le ŋutsuviwo yeye , .
  Srɔ̃ , dze agbagba - ale be O kplɔe dzoe !
  
  Ƒudzidzodala Godoo ŋutsuvi fiafitɔ , .
  Gake bubudede ame ŋu sewo nɔviwo ƒe habɔbɔwo Alekee canon ...
  Elabena nuƒoƒo dzodzro hã ƒuƒlu , .
  Gake asɔ na wò Kple doa ɣli ablaɖeɖe !
  
  ŋutsuvi tsi eye _ si tsi wògbɔ eme kesinɔnuwo , .
  Wokpɔa edzi di na ɖokuinye ŋgbɛtɔ zi ɖeka ...
  Ŋusẽ vivia enu le nɔviwo ƒe habɔbɔwo , .
  EME ƒomevi aɖe _ . suetᴐ kekiake E Kple Mawu Kple fiaviŋutsu !
  
  Gake Afi sia dzɔgbenyuie trɔ ɖe megbe gbemelã _ .
  See ƒudzidzodala seasoned V si tsana aboyomenɔnɔ ...
  Meva nyae edzi ŋutigbalẽ si _ . abe dashingly , .
  E kpɔe dze sii be _ . abe zitɔtɔ !
  
  Edzi le agbalẽdzraɖoƒea sesĩe kalẽtɔ lé ɖe asi
  KPLE ame aɖeke meli o O woɖe ɖe go , menye gblɔ be ...
  Togbɔ be na eyama do ŋugbe hã fiaɖuƒe , .
  KPLE ŋugbedodowo nuwuwu meli na o shaft !
  
  Veli ƒe ŋkɔ Ɣe ma ɣi V kɔsɔkɔsɔwo do ŋgɔ scaffold , .
  Afi ma dzraɖo yi lolo amewula ...
  Abe wokpɔnɛ le nɛ dɔwɔwɔ , .
  Ɖeka kᴐ tawo lãe ɖa !
  
  Ame sia ame edzi hedenyuie asrafo wobɔbɔ , .
  Egblɔ be : taflatse ne _ . fɔɖila ...
  Dayidagbɔe axe - atikutsetse woxatsa , .
  Luʋɔ̃ ƒudzidzodala dzo V dzomavɔ !
  Ɣe do ŋgɔ xoxo kekeli kɔ Kple ŋutsuvi kple dzidzɔ ti kpo tso dzi . Nyᴐnuvi rose kple dzitsitsi _ . Dɔ wum ɖeviwo na míaʋu To esia dzi avetsu me . Margarita ƒe ŋkɔ limped , wotutu ame afɔwo , vevesese ƒo nu kple ɣli Kple caviar , le nu ka ƒo ƒu nyinotsi acid _ . Ŋtᴐ Medi nye .
  ŋutsuvi se le lãme nye ŋutɔ dzidzɔ geɖe wu , eye ka ɖe edzi woƒoe ɖe enu afɔ ƒuƒlu afɔwo To esia dzi gbe emegbe _ . Kple case , si le gbagbãm yi ŋgɔ emegbe _ . tɔtrɔgbɔ Yi nyɔnuvi .
  Gake dɔwuame pestered Kple eya . Afi sia Nɔviwo ake va zu nenema edzi blueberry si woyɔna be blueberry ɖeɖeɖa _ . Ɖu manᴐmee nu ƒomevi ɖesiaɖe dzonɔameme . Manᴐmee ƒe abolo Kple adelã blueberry si woyɔna be blueberry O te ŋu be woaɖi kɔ na ame dɔ wum ƒodowo me . Ɣe ma ɣi ake mina míaʋu ...
  Togbɔ be afɔkpa siwo wotsɔna ƒua du Kple fa gake _ . ɣeyiɣi didi aɖe wòe zɔna V wo ètutua eŋu afɔwo . Nyᴐnuvi do dzo afɔkpawo Kple Metee kpɔ yi afɔ ƒuƒlu _ . Ŋutsuvi zɔ afɔ ŋgɔ , kple bɔbɔ nɔ anyi ati cones , alɔwo , alɔwo . A. A Margarita ƒe ŋkɔ dze agbagba afɔɖeɖe To esia dzi bᴐbᴐ gbe _ . Gake Katã sɔ kple wo nɔewo afɔkpodziwo emegbe ɖe ɣeyiɣi zu keklẽ .
  Nyᴐnuvi bɔbɔ nɔ anyi eye Ɣe ma ɣi Oleg do susua ɖa be :
  - Nɔ anyi ɖe anyi nam edzi trɔ gbɔ ! Matsɔe !
  Margarita ƒe ŋkɔ ɖikeke le eŋu be :
  - A ɣeyiɣi didi aɖe ɖe le wò ede ŋusẽ , dzidodo ami le eme ?
  Oleg Le nyateƒe me ɖo eŋu be :
  - Ao Menya ... Gake Wò èle lolo dzi ɖem kpɔtɔ tẽe edzi ŋkuwo !
  Nyateƒea tso aƒetsitsi nuɖuɖu nyᴐnuvi va zu ɖe lolo dzi kpɔtɔ Ɛ̃ Kple sẽ lãmekawo ƒe dɔwɔwɔ boy , vivivi ƒu . Tsᴐ agbatsɔtsɔ emegbe kple wò akɔta O bɔbɔe , gake E le nyateƒe me la _ . kamedefefewɔla _ . KPLE dze be dodzi agba .
  To eme atsu kple asi aɖe gaƒoƒowo sɔdola dodo Oleg na ta Kple bɔbɔ nɔ anyi . Ɣe ma ɣi ʋukuku dzitsinya Margarita ƒe ŋkɔ yi eya ŋutɔ _ . Eƒe afɔkpodziwo wonye dzẽ Kple woŋlɔ nu . Gake nyᴐnuvi ɖe ɣeyiɣi lé ɖe asi edzi ŋusẽ awɔe be .
  Emegbe Nɔviwo va do goe edzi gbewo ameyibɔwo _ . Ʋee ƒo ƒu Kple ɖu nu .
  Nu ɖuɖu blackberry , lãgbalẽgolo si woyɔna be margarita de dzesii be :
  - Nyateƒee? Nu sia nuwuwu meli na o ave me ?
  ŋutsuvi si menyo o ʋuʋu ta : .
  - I Eyata O Mesusu be ... Ke boŋ Ƒuƒoƒo Mí Ko va zu nenema O V eya ŋutɔ nyuitɔ kekeake teƒe .
  Margarita ƒe ŋkɔ vlododotɔe ʋuʋudedi : .
  - Eye kpuie ko bu ... Afisiae e tɔwò nunyala !
  Oleg le susunu de dzesii be :
  - A nya nu Katã V gɔmeɖose manya wɔ o !
  Emegbe nu ka ŋutsuvi tameɖoɖo kplikpaa va zu Kple ɖo eŋu be :
  - Mina míayi ! Ðewohĩ míaƒu du ado go edzi akpaɖekedzimademadelawo !
  Nyᴐnuvi nublanuitɔe giggled : .
  - Nu yeye xotutu , gake xᴐe se Kple dɔsesẽwɔwɔ ...
  Yi Kple V eya ŋutɔ le nyateƒe me Ate ŋu do ŋgɔ mavɔmavɔ V ave tra mɔ To esia dzi emawo alo ame geɖe wu mɔwo dzi _ . Ɣe ka ɣi Viviti do , ɖeviwo ake lia yi dzi edzi burdocks . Tsidzadza O nye Kple zãwo me Ukrainegbe me tɔ dzoxɔxɔ .
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ ku drɔ̃e na ɖokuinye yiyi ... Afisia E cabin ŋutsuvi hits edzi Amerikatɔ meli ... Etɔ lé Kple bia be :
  - Wòe Russiagbe me tɔ !
  Oleg dadatɔe ŋuɖoɖowo : .
  - I Russiagbe me cabin ŋutsuvi !
  Amerikatɔwo le nu kom Kple Elabena dze egɔme tso nyame ƒoƒo ŋutsuvi avu si ƒe asike le adre . Eme drɔ̃e ƒoƒoe O eyata vevesese Kple ŋutsuvi doa dzi _ .
  Emegbe na eyama wotɔ dzoe sigaretwo zazã Yi nowo me Kple hiã gblᴐ O ɖoɖowo sedede , abe ɖe awɔe boy , si te ŋu wɔa dɔ nane _ _ . nyae be .
  Ɣe ma ɣi dee eme asibidɛwo V ʋɔtru nu ʋuʋu Kple mía vice . Gake ɖeke o funyafunya O kpekpeɖeŋu . Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ zi ɖoɖoe Alekee akpaɖekedzimademade _ . KPLE Ɣe ma ɣi eƒe nusiwo gbɔ wòtsona nye ŋutɔ ƒudzisrafomegã _ .
  Dzedzeme Kple ɖikeke le ame ŋu edzi wotsɔ kɔsɔkɔsɔ blae ŋutsuvi si wobla asi na _ . Kple fli siwo le fli me megbe , kple wotsyɔ nu edzi ʋuʋudediwo detiwo , kple afɔkpodziwo afɔwo , gake nye ŋutɔ dzea agbagba dze ame lɔlɔ̃tɔe Kple nusi doa dzidzɔ na ame yɔyɔ be :
  - Èdi be yeawɔea keke , alo ?
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ ƒe ŋkume Kple nu ɖoɖo ɖekematsɔleme .
  Admiral ƒe amegã gblɔ kpee Kple kple alɔgbɔnukoko :
  - A scooter si wotsɔna ƒoa ʋu ?
  ŋutsuvi vlododotɔe ʋuʋudedi : .
  - Ɛ̃ mesɔ gbɔ o !
  Admiral ƒe amegã dzikutɔe kɔ ɖe dzi ŋkume ƒe ŋkume Kple bia be :
  - Enyo , nyuie Ford ʋu ... Kpɔe ɖa le susu me _ . Wò abe suewo kple _ . le wò Ford blibo aɖe .
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ manᴐmee vɔvɔliwo nukokoedonamenyawo do susua ɖa be :
  - A Ɖewohĩ Ɣe ma ɣi enumake " Cadillac "? Nu ka be woagblẽ ɣeyiɣi ɖe nu tsɛwo ŋu ?
  Admiral ƒe amegã wᴐe ƒomevi aɖe si le abe ema ene O Se egɔme nukokoedonamenyawo Kple gblɔ be :
  - Cadillac eve kple Ford _ _ _ _ . tsɔ kpe ɖe eŋu la !
  ŋutsuvi nukokoedonamenya wotsɔ kpe ɖe eŋu be :
  - A Hã asafui tso xɔdɔme siwo me _ . ga alakpadada !
  Admiral ƒe amegã woɖo kpe edzi Kple kple dzideƒo :
  - Eve safui tso _ . etɔ̃ xɔdɔme siwo me _ . Ŋtᴐ lolo ga alakpadada !
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ eko alɔgbɔnu Kple de dzesii be :
  - Ɛ̃ ŋugbedodowo le wò ... Enyo ok , nyee Mafia wò wò afisi _ . Kple V nu ka teƒe Ate ŋu Dze avu Russiagbe me ƒudziʋuwo ƒe ƒuƒoƒo Kple kpᴐ ŋudzedze aʋadziɖuɖu !
  Admiral ƒe amegã kpɔ dzidzɔ tsi ƒuƒlu ɖe dzi asiwo Kple woɖe gbe be :
  - Kplɔe bubume fiẽnuɖuɖu ! Ŋutsuvi Katã gblɔ !
  Emegbe dɔwuame Enyo ɖu nu dzeaniwo nuɖuɖu _ . ŋutsuvi Meɖi ƒo do ŋgɔ dump , kple Ɣe ma ɣi wogblɔe le _ . nu ka teƒe nyo wu Ƒuƒoƒo to la me Amerikatɔ squadron ƒe ƒuƒoƒo _ .
  - Ekema Wò àkpɔ ɖokuiwò V nyi admiral ƒe amegã Trosheva ƒe ŋkɔ Kple flatten eƒe Alekee gaku _ .
  Amerikatɔ ede wotutu eŋu asiwo ...
  ŋutsuvi ema ke bia nyadɔdzɔgbalẽ Kple wᴐe ɖe nɔnɔmetatawo abe _ . yi Kple ɖe zᴐ yi ŋgɔe .
  Nu ka ema ke Amerikatɔ ƒudziʋuwo ƒe ƒuƒoƒo edzi ame sia ame le eve eve me ʋuʋu sesĩe Yi do ŋgɔ woɖae mɔ̃ _ . A. A Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ bɔbɔ nɔ anyi edzi abati ... K nɛ va do ɖe dzi ʋuʋu gbi nyɔnu _ . E ŋukpemanɔmee dze ame dzi edzi ŋutsuvi .
  Ðewohĩ abe esia ene mɔ , ƒudzisrafomegã wo di ɖe eme cabin ŋutsuvi akpedada . Alo le go bubu me gawu ƒo ɖi !
  Ɣeyiɣi eme drɔ̃e gbɔna kaba , eye Afi sia Amerikatɔ squadron ƒe ƒuƒoƒo V dzogoe ene Abosam . Nu ka ema ke wo di Yanketɔwo ƒe ƒuƒoƒo afi ma ge ɖe eme , ẽ Kple axɔe To esia dzi merit ! Afi sia e gɔmedzedze ƒe teƒe de wowɔ ɖoɖo ɖe eŋu kalẽ ŋutsuvi _ .
  Tete atsyiaƒu futukpɔ ... rose dzi me gã ŋutɔ ƒutsotsoewo , si xɔa nu Amerikatɔ ƒudzimɔzɔʋuwo Kple aʋawɔmeliwo _ . Kpeɖe eŋu la Edzɔ Nu sia V ɖe sɛkɛnd _ . Katã tsi ɖɔ abe _ . V gadzraɖoƒe Kple biya _ . Emegbe nu ka Kple ewu enu ɣeyiɣi V mavɔmavɔ Elabena asrafohawo ƒe ƒuƒoƒo Dze aɖaʋa Dick .
  KPLE meliwo dzo V fiaɖuƒe Neptune ƒe ...
  Afi sia si gɔme woɖe Oleg do ŋgɔ atsyiaƒu fia _ . Nu ma fiagã nye gã ŋutɔ Kple tɔmelã si woyɔna be fishy asikɛ Kple sika nudanu _ . ʋuʋu trident Kple do ɣli be :
  - Wòe Ame ka abe esia ene ?
  Oleg jumped up , nɔ atam ƒom wotɔ dzoe V brazier si wotsɔna ƒoa ʋu afᴐ eye , ɖo eŋu be :
  - I cabin ŋutsuvi Russiagbe me ƒudziʋawɔʋuwo !
   Neptune ƒe ŋkɔ ƒo nu kple ɣli Kple bia be :
  - Dzonu tɔnye àte ŋui ?
  Ŋutsuvi ko alɔgbɔnu Kple dzideƒotɔe ɖo eŋu be :
  - Mate ŋui , gake Elabena wò O Mawɔe !
  Neptune ƒe ŋkɔ ƒo ʋɔa trident Kple do ɣli eme katã ŋɔti : .
  - Ƒumelã klitsuwo toa anukuarɛ subɔviwo nye ... ɖiɖiɖeme amemabumabutɔe Olezhka !
  Ŋutsuvi womiãe asibidɛwo Kple va zu wɔ avu ɖe eta tso tete ɖe ame dzi barracuda si woyɔna be barracuda . Emawo liae abe ɖe dɔ wum avuwo _ . Gake ŋutsuvi woƒe do go sẽ blows , dɔdɔ V knockout _ . Gake ƒumelã klitsuwo Katã gawu Kple geɖe wu ... Ŋutsuvi - cabin ŋutsuvi ɖeɖi te eŋu ...
  Do ŋgɔ xoxo seƒoƒo ƒo . Margarita ƒe ŋkɔ mlɔa anyi eye _ . ewɔ nublanui ŋutɔ nyɔ dze tugbe nyɔnuvi _ . E Kple V eya ŋutɔ le nyateƒe me lolo dzi ɖe kpɔtɔ eye tso nu ka mo va zu gawu cute , dzĩ tso le mumu lãgbalẽŋudɔwɔwɔ _ . gbɔ̃vi se le lãme V na ɖokuinye nusiwo ɖi wo nɔewo lɔlɔ̃ _ . Ɖewohĩ Xede nyuie anᴐ abe abe _ . Tom Sawyer ƒe ŋkɔ Yi Becky .
  Da ahe nyᴐnuvi dɔwuame . A. A eƒe afɔwo abe esia ene scratched , fafɛ , menye si wonya Yi ƒlatsa anyigbadzinuwo _ . Nane _ _ . e woɖo ŋku edzi na mí Gerda , alo? Nu ka gawu gblẽ _ . A. A Fifia lé eme ɣeyiɣi siwo me _ . agbe O raspberry _ .
  Nyo ŋutɔ Aƒe me Aʋa kekiake seŋu ɣeyiɣi agbe emegbe USSR . A. A E ɖevi prodigy tsi teƒe ɖeka V ave , kple O Ɖewohĩ naneke o kpekpeɖeŋu Dzẽ aʋakɔ _ . Abunɛ Nu sia nusianu ... Vaseɖe esime nu ka ema ke bometsila !
  ŋutsuvi Ʋee nɔ anyi helala vaseɖe esime _ . Margarita ƒe ŋkɔ anyɔ Kple lé asi ɖe asi na eyama asi bia be :
  - Eye nu ka wò nèdi be yea ?
  Nyᴐnuvi Le nyateƒe me ɖo eŋu be :
  - Wole ... Eye gawu alɔ̃dɔdɔ !
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ tameɖoɖo kplikpaa ʋuʋu fist : .
  - Esɔ gbɔ ! Hiã yi ! Ɖewohĩ Egbe mí dzɔgbenyuie !
  Margarita ƒe ŋkɔ wᴐe ɖe kakaɖedzi mele eŋu o afɔɖeɖewo afɔ ƒuƒlu afɔwo To esia dzi gbe _ . Melé ŋku ɖe eŋu edzi sneakers , ekema edzi ʋuʋudediwo Kple gblɔ be :
  - Madze agbagba , nye Ʋee Eyata zɔ azɔli ! U nye ede awɔ !
  Ŋutsuvi xlɔ̃ nu be :
  - I lɔlɔ̃nu kpɔ be _ . Wò O Meƒo ɖokuinye !
  Nyᴐnuvi Kple alɔgbɔnukoko le _ . dzẽ tso le mumu lãgbalẽŋudɔwɔwɔ mo , ɖo eŋu be :
  - I Madze agbagba be mawɔe yi kaba !
  Ɖeviwo ta ɖo tae To esia dzi ave ... Gbã la yi Margarita ƒe ŋkɔ nye Ŋtᴐ sesẽ . Gake nyᴐnuvi Ŋtᴐ dana Kple lé ɖe asi edzi bubudede ame ɖokui ŋu . Emegbe Ɣe ka ɣi lãmekawo ƒe dɔwɔwɔ dzoxɔxɔ , vevesese V afᴐwo Kple megbe calmed down , eva zu bɔbɔe wu . Gake dɔwuame xɔm Katã sesẽ wu . Nyateƒee ake _ . wolée blueberry _ . Gake atikutsetsewo dɔwuame do ŋgɔ xoxo O woƒe dzi dze eme . ŋutsuvi do susua ɖa be :
  - Ehiã di tɔsisi Kple lé tɔmelã !
  Margarita ƒe ŋkɔ sesẽ hũɖeɖe : .
  - Enyo Nu sia susu !
  Gake edzi tɔsisi do go mɔ meli o O ɖeko wòkpɔ dzidzedze _ . va do goe edzi mɔwo dzi tɔsisiwo me . Nyᴐnuvi madidi o ƒe dzoxɔxɔ vɔ eye ŋutsuvi ake ele be wòawɔe tsᴐ eƒe edzi megbe _ . Emegbe nya nu woxɔ abi afɔwo na nyɔnuvia V fa tsi ...
  Margarita ƒe ŋkɔ yi wò susu ɖa le nu ŋu bia ŋutsuvi : .
  - A Alekee Wò èsusu be mía tɔ Dzẽ aʋakɔ lɔlɔ̃nu do ŋgᴐ tsi tsitre ɖe eŋu Krauts , alo ao ?
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkɔ dzikudodo : .
  - Alesi Nu sia ao ? EME ɣlidodo Kple si me nuwo le credo (dzixɔse) ƒe nya Soviet Union aʋawɔnuwo ɖe asi ŋusẽ be _ . ƒo futɔ edzi eƒe anyigbamamawo me . Mí wodzi , va Kple lɔlɔ̃nu do ŋgᴐ nu ka awɔe Nu sia O eɖe vi ŋutɔ . - Ŋutsuvi V dzikudodo ʋuʋu nye ŋutɔ fist To esia dzi ŋgonu ƒe ƒu .
  - Le afisia Nye , le kpɔɖeŋu me , ɖeko sucker _ . O Ate ŋu mɔ meli o ɖee ɖa wò tso avewo _ .
  Margarita ƒe ŋkɔ clarified , tsi ƒuƒlu tsi afɔ : .
  - Eye nye ŋutɔ hã ... Mí Eyata Kple dɔwuame míaku ne _ míawɔe nenema crawl !
  Ŋutsuvi sesẽ ƒo nu kple hũɖeɖe Kple wogblɔ kple gbe blewu be :
  - Míaƒe ƒuwo akpɔe to eme ɖe ƒe alafawo ...
  Emegbe nu ka Wo ake na míaʋu To esia dzi ave ... Ɣeyiɣi nɔ edzi yim Katã kabakaba wu eye _ . Afi sia ake viviti do ... Oleg ewɔ nuku nɛ be _ . gawu O si woate ŋu ase ɣlidodo amegãxiwo _ . Gake wokpɔnɛ Nu sia nye li kpo ave _ . Ko atsu kple asi aɖe zi ɖeka wose nya sia V le adzɔge ʋĩi ɣlidodo mɔ̃wo ƒe mɔ̃wo gatagbadze totro yameʋu _ . Gake hã kafu woƒe nye si ŋu viɖe boo aɖeke mele o .
  Enyo, dzɔgbenyuie nɔ nyɔnuvia ŋu. Ke hã, eʋuʋu blewu. Nye afɔwo kple akɔta nɔ veve sem vevie... Acids ƒo ƒu.
  Esi Oleg kpɔ eƒe nɔnɔmea la, eɖo aɖaŋu be:
  - Ðewohĩ ele be nye ɖeka mayi? Eye àgbɔ ɖe eme!
  Nyɔnuvia ʋuʋu ta kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Ao, mina míayi ɖekae! Mesẽ ŋu!
  Eye togbɔ be Margarita nɔ veve sem vevie hã la, eʋu yi ŋgɔ. Be Oleg nayi edzi anɔ gbɔgbɔm la, edze hadzidzi gɔme;
  Mele zɔzɔm le avea ƒe go kemɛ dzi kple nye nyɔnuvi, .
  Medo ka dzĩ - nusianu si ƒo xlãe la nya kpɔ ŋutɔ...
  Tɔsisi la le ɣli dom kple klosalo ƒe ʋuƒo, .
  Na nusianu si le xexeame nazu - lɔlɔ̃ dzɔdzɔe!
  
  Gake bɔmbawo ge, avea wó, .
  Fascist la le ŋgɔ yim, atiwo katã le bibim...
  Afisi tɔsisia nɔ ʋuʋum le la, kea nɔ bibim le, .
  Eye ɖevi dzɔgbevɔ̃etɔawo va zu amesiwo woɖo taɖodzinu na!
  
  Amesiwo xɔ anyigba la va ɖo eye esesẽ na mí, .
  Esesẽ ŋutɔ ŋutsuwo, abolo ƒuƒu aɖeke manɔmee...
  Nusi susɔ ɖe tɔdziʋua ŋu koe nye kakɛ aɖe, tɔdziʋua ƒe ʋuƒo, .
  Eye akpɔkplɔ agbɔsɔsɔme kae nye si - menye dziŋgɔli gɔ̃ hã o!
  
  Aʋawɔla siwo le adzame la va zu xɔlɔ̃wo na wo nɔewo fifia, .
  Míezɔa afɔ ƒuƒlu le mɔ fafɛwo dzi...
  Futɔ la do ŋɔdzi na ame abe lã wɔadã si do dziku ene, .
  Gake mexɔe se be ame siwo ƒo xlãm hã nye ƒometɔwo!
  
  Na mɔɖelawo ƒe ketekea nadzo le mɔ dzi, .
  Eye Tigers-awo bi abe akaɖi si le drɔ̃e baɖa aɖe me ene...
  Xɔ dzinye se be tsɔtsrɔ̃ ɖo fasitɔwo dzi, .
  Mía kple nyɔnuvia míewɔa avu dzinɔameƒotɔe!
  
  Míena kpovitɔwo wɔ avu kalẽtɔe, .
  Ka ɖe tu si le wò abɔta dzi, me kpekpe o...
  Forever girl manɔ gbɔwò
  Míatu xexe aɖe - si klẽna eye wònye yeye!
  
  Awɔ nuku na amewo katã, xɔ dzinye se, .
  Ðeviwo, míedzea Kristo gbɔ le gbedodoɖa me...
  Wotsɔ spruce-ti gã aɖe ɖo míaƒe gbedoxɔa teƒe, .
  Esena le eɖokui me nyuie le ete, abe ɖe nèle dziƒo fifia ene!
  
  Ðeɖekpɔkpɔ va eye Russia-srafo, .
  Fasitɔ la tsɔ bayonet ƒoe sesĩe ŋutɔ...
  Mía kple xɔ̃nye míefɔ tu si wotsɔna ƒoa tu, .
  Eye wodze Germanytɔwo ƒoƒo gɔme pɛpɛpɛ ŋutɔ!
  
  Fifia, míetsɔ ha aɖe si do ŋɔdzi na ame la ɖo ta Berlin, .
  Ablɔɖe ava le Germany hã...
  Míele dzodzom kabakaba kple parachute, .
  Aʋawɔlawo nye dukɔ kɔkɔeawo ƒe viwo!
  Oleg kple Margarita, siwo ŋu hadzidzia do ŋusẽe vie la, wozɔ to avea me. Abe alesi dzɔgbenyui anɔ ene la, ame aɖeke meva do go wo o. Abe ɖe afima nɔlawo katã ku xoxoxo ene. Eye yame ƒe nɔnɔme trɔ, alilikpo aɖe ƒo ɖe eme eye tsi te dzadza.
  Ŋutsuawo ƒu tsi to tsiʋeawo me. Nɔnɔmea va gblẽ mlɔeba. Ɣeyiɣi geɖe ŋutɔ le avea me, gake nuwuwu aɖeke meli le dzedzem o. Eyata ètsa le tsatsam abe avuvi ŋkuagbãtɔ ene.
  Margarita mete ŋu do dzi mlɔeba o, eƒe afɔwo ɖe asi le wo ŋu eye nyɔnuvia ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Mɔkpɔkpɔ bu ɖem! Aleke gbegbee nàte ŋu atsa tsaglãla alea!
  Ŋutsuvia ɖo eŋu kple hũɖeɖe gã aɖe be:
  - Ðewohĩ ɣeyiɣi didi aɖe ŋutɔ. Teƒe sia nye ŋutasẽnuwɔwɔ kple aƒedo, aleke kee nèɖakpɔe o.
  Margarita ƒo nu kple ɣli be:
  - Enye ŋutasẽnuwɔwɔ na mí... Be nàɖo ɖokuiwò nenema eye woaƒo wò... Eye màte ŋu aɖo wò ɣeyiɣi mɔ̃a o!
  Ŋutsuvia ƒo nu sesĩe eye wòɖo eŋu kple dzitsitsi be:
  "Nye ŋutɔ nyemekpɔ mɔ be wòawó o." Gake aleae wòdzɔe...
  Nyɔnuvia gblɔ dzikutɔe be:
  - Ale be nàku!
  Ŋutsuawo meƒo nu o gaƒoƒo geɖe le ema megbe. Míeɖu atikutsetse ʋɛ aɖewo. Dɔwuame ƒe seselelãmea nu fa vie le ɖeɖiteameŋu ta. Margarita ƒe afɔwo te ƒoƒo kple ʋuʋudedi siwo nɔ wɔwɔm vivivi. Esia na be mɔa dzi zɔzɔ nɔ bɔbɔe. Gake afɔkpodzia nɔ ƒoƒom ŋutɔ. Atikutsetseawo nɔ nye ƒodo nɔ veve sem xoxo. Edze ƒã be dɔgboa bia abolo kple nu bubu aɖe.
  Eye wòtea ɖeɖi ame ŋu kɔmpiuta kple nu bubuwo manɔmee. Ɣeyiɣi aɖe la, ɖeviawo gate ŋu kpɔa sinima le woƒe asitelefonwo dzi, gake batriawo vɔ. Le ema megbe la, eva zu akogotsitsi ŋutɔŋutɔ.
  Togbɔ be dzomeŋɔli nɔ anyi eye lã lénuwo menɔ anyi o hã la, edze abe anyigba si ƒo xlãe la wɔ nublanui eye wòdo viviti ene. Eye le goawo katã me la, eva zu ŋɔdzinu le mɔ aɖe nu.
  Oleg gadze agbagba be yeadzi ha, gake nyawo meva susu me nɛ o... Eye ɣeyiɣia va yina.
  Viviti le dodom. Edze abe ahiã be míagadɔ alɔ̃ le yame kple dɔwuame ake ene. Eye esia nye nusi dzi ŋɔ ŋutɔ. Ŋutsuvia di be yeawɔ nusi to vovo. Gake nyɔnuvia ya ku xoxo. Eye ele be wò ŋutɔ nàmlɔ anyi, anɔ alɔ̃ dɔm.
  Esi wonɔ tsatsam viɖe aɖeke manɔmee la, anyidzedze le Normandy dze egɔme. Tu si woate ŋu atsɔ awɔ dɔe wu eye wòxɔ asi wu E-10, si ƒe kpekpeme kple kɔkɔme de T-4 tɔ ƒe afã, gake aʋawɔnuwo sɔ, ametakpɔkpɔ nyuie wu, eye woate ŋu aʋuʋui wu sã la nɔ Germanytɔwo si. E-10 sue la te ŋu gena ɖe Shermans me bliboe tso didiƒe kpui aɖe, eye eya ŋutɔ hã medzena gaglãa o, si le vevie ŋutɔ le nɔnɔme siwo me bɔmbdadaʋu geɖe le futɔwo si me.
  E-10 ɖee fia le nuwɔna me be enye tu nyui aɖe si te ŋu tsɔa eɖokui eye vevietɔ wu la, eƒe asi bɔbɔ eye ewɔwɔ le bɔbɔe. Eƒe nɔnɔme bɔbɔ ale gbegbe be mɔawo tsyɔ axawo dzi keŋkeŋ, si na ametakpɔkpɔ geɖe wu. Dzogoe gã si me aʋawɔnu si ƒe titrime nye milimeta 80 la ƒo xlãe le susu me na ricochet ɖe tu akpa gãtɔ ŋu. IS-2 gɔ̃ hã megena ɖe ʋu ma tɔgbe me ŋkume kple ŋkume ɣesiaɣi o.
  Le nyateƒe me la, E-10 tu si te ŋu ʋuna le eɖokui si la ɖee fia be ewɔa dɔ nyuie le teƒe kɔkɔwo le eƒe kɔkɔƒe si bɔbɔ ta. Eye le nyateƒe me la, ewɔ akpa aɖe le aʋadziɖuɖua me le Norway. Hekpe ɖe He-162 aʋawɔyameʋu si mesẽ o kple Arado bɔmbdadaʋu ŋu. Wodzudzɔ T-4-ʋua zazã be edo xoxo eye wòbɔbɔ ɖe anyi wu E-10 le goawo katã me. Aʋaawo ɖe ŋutete nyui si le Panther ŋu hã fia. "Tiger"-2 meyi ewɔwɔ me o, abe "Mouse" ene, gake "Panther"-2 do. Eƒe kpekpeme le bɔbɔe wu Tiger-2, eƒe aʋawɔnuwo sɔ eye eƒe aʋawɔnuwo hã bɔbɔ vie. Gake wotsɔ tu si nye E-25 si te ŋu ʋãa eɖokui, si ƒe aʋawɔnuwo sɔ, gake eƒe kpekpeme le bɔbɔe wu, eʋãna wu eye ewɔwɔ le bɔbɔe hã ɖɔ li aʋawɔʋu sia. Eye, ɖewohĩ, woakpɔ eta nyuie wu.
  Le Normandy la, woɖu Dukɔ Siwo Bla Nu la dzi, eye gamenɔla siwo wu miliɔn afã ɖeɖe dzaa bu.
  Le dzomeŋɔli la, Soviet-srafowo dze wo dzi le titina, gake kilometa blaeve koe wote ŋu yi ŋgɔ. Germanytɔwo na woƒe aʋawɔƒe etɔ̃lia nye esi sesẽ wu, eye ame eve gbãtɔwo ɖe woƒe asrafowo ɖa, si na be tu akpe alafa geɖe ge dzodzro.
  Afimae wote ŋu xe mɔ na Asrafoha Dzĩa le eye wogblẽ nu geɖe le eŋu.
  Le adame la, Germanytɔwo te ŋu tsɔ ahom xɔ Gibraltar mlɔeba. Ke hã Franco ɖe asi le Rommel ƒe nyaƒoɖeamenu ŋu, amesi do ŋɔdzi nɛ be yeadze edzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo gasẽ ɖe edzi. Ƒugɔmeʋawɔʋu siwo zãa haidrodzin peroxide do. Eye le esi teƒe be woawɔ tu ƒe ɖoɖo si xɔ asi akpa - yameʋu siwo da bɔmb kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui E. "Panther"-2 meyi ewɔwɔ me gbeɖe o, abe "Tiger"-2 kple "Mouse", siwo woɖi ɖe fugboe me ene. E-25 va zu tu si te ŋu ʋãna le eɖokui si eye eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 120 le dzogoe si nye dzidzenu 45 me, eƒe axawo nye milimeta 82, eye eƒe afɔtiwo hã le eŋu. Mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 850 si wotu ɖe ʋuƒoa ƒe akpa si le tsia dzi, eye eƒe kpekpeme nye tɔn blaetɔ̃. Ne wotsɔ 88 mm bla aʋakpa la, ʋuƒoa ƒe didime nye 71EL.
  Mɔ̃ sia tɔgbe si kɔkɔ meta ɖeka kple afã la wɔa dɔawo katã pɛpɛpɛ eye wòtrɔna kabakaba. Nyateƒee, aʋawɔʋu bubuwo megahiã o, eye Hitler ƒe susumesusu si nye bometsitsi hã nɔ eme: Maus.
  E-25 ɖu IS-2 kple eƒe mɔ̃ bubuwo katã dzi le aʋawɔwɔwo me, eye wòɖee fia be yenye tu si sɔ nyuie kloe si woate ŋu atsɔ aʋu le eɖokui si le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me. Mɔ̃ sesẽa kple eƒe kpekpeme si le sue ne wotsɔe sɔ kple wo nɔewo na wòte ŋu tsɔ akpoxɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 90 ƒo axawo dzi, si na be ʋua mete ŋu gena ɖe axadzi gɔ̃ hã na SU-100, IS-2 o, eye ʋu siwo le bɔbɔe wu ya mele eme o.
  Germanytɔwo tsɔ kakaɖedzi wɔ aʋa kple aʋawɔʋu siwo de ŋgɔ wu eye wolé aʋawɔƒea ɖe asi le ɣedzeƒe gome. Eye le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la, fasitɔwo ge ɖe Morocco eye woʋu to Afrika.
  Rommel tso nya me le susu me be anyo wu be yemadze ɣedzeƒe dzi fifia o, ke boŋ yeaxɔ Afrika kple Persia-ƒuta. Gawu la, mɔkpɔkpɔ nɔ anyi be woawɔ aʋadziɖuɖu kple Stalin.
  Nyateƒee, le January ƒe agbagbadzedze be woadze ame dzi le titina megbe. Eye le Aʋakɔ Dzĩa ƒe nu geɖe siwo bu kple teƒe si gogo Leningrad megbe la, Stalin te anyigbaa dodo kpɔ be ŋutifafa nanɔ anyi. Gake ɖeko wòlɔ̃ ɖe tiatia si nye zero dzi. Rommel do susua ɖa be woadzudzɔ aʋawɔwɔ ƒe etɔ̃.
  Stalin ayetɔ la, le heheɖemegbe megbe la, etso nya me ke hã be yealɔ̃ ɖe edzi. Na kapitalisttɔwo natsrɔ̃ wo nɔewo. Eye agbɔ ɖe eme eye ŋusẽ asu esi.
  Rommel nɔ mɔ kpɔm hã be le ƒe etɔ̃ megbe la, yeate ŋu aɖu futɔ siwo le ɣetoɖoƒe gome dzi, eye emegbe yeaɖu USSR dzi.
  Eyata akpɔkplɔ evea siaa nye ayetɔ kple akɔntabubu.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Oleg Rybachenko kple Margarita dze akpaɖekedzimademade ƒe aʋawɔwɔ gɔme.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe dze Germanytɔwo ƒe asrafoha dzi le zã me. Eye wona dzre kplii. Míeda tu fasitɔ blaeve vɔ eve aɖewo eye míetrɔ yi avea me. Emegbe wotsa tsaglãla hetrɔna ɣeyiɣi didi aɖe, eye wotɔtɔa woƒe mɔwo.
  Gake le nusianu me la, woƒe afɔɖeɖea mekpɔ dzidzedze bliboe o. Nazitɔwo ɖo eŋu esi wotɔ dzo kɔƒea eye woda tu nutoa me tɔwo.
  Le afisia la, èsusuna godoo be: ɖe wòsɔ be nànye akpaɖekedzimademadela?
  Oleg Rybachenko kple Margarita fɔa lãmi kple atikutsetsewo le avea me hena ɣeyiɣi aɖe le ema megbe eye woƒe ta nɔa anyi.
  Emegbe wodze ʋuɖoha la dzi le adzɔge ʋĩ tso nuto siwo me amewo sɔ gbɔ ɖo gbɔ. Wogbã mɔ̃memiɖaka aɖe eye wowu Kraut wuieve. Le esia ta la, Germanytɔwo gahe amewo ɖe ati ŋu ake.
  Nazitɔwo tsɔ amewuwu, atitsotso kple funyafunyawɔwɔ amewo ɖo akpaɖekedzimademade ƒe nuwɔnawo katã ŋu. Nuxlɔ̃ame etɔxɛe be nutoa me tɔwoe anye nusiwo gblẽa nu le ame ŋu kple amedzidzedzewo.
  Esia xe mɔ ɖe dzodzroa nu ya. Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova siaa megadi be yewoazu akpaɖekedzimademadelawo o.
  Ðeko nu ti kɔ na ŋutsuvia kple nyɔnuvia siaa.
  Ŋutsuvia kpa nukokoedonamenya aɖe gɔ̃ hã;
  Gbeɖiɖi gã aɖe ʋuʋu ɣletinyigba Tuhanai - si nye kesinɔtɔwo dometɔ ɖeka le Nutomefiaɖuƒe Gã la me, si nye ameƒomea ƒe vevitɔ. Dziƒoxɔ tuɖedzi siwo nuwuwu meli na o siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la trɔ zu aŋɔ si me keklẽŋusẽ le tso tukpe dziŋɔ aɖe ƒe gege ta. Fli si le dzo dam, si gbã, si me ɣletivimefakaka dziŋɔwo le la tso dziŋgɔlia.
  -Anyigbadzitɔwo, miɖe asi le eŋu!
  Wobia zi ɖeka, eye wogada tu bubu kplɔe ɖo. Fifia ya, womewó o, ɣletinyigba la ƒe anyime vuvu eye wòto ƒutsotsoewo me. Nu gbagbewo katã trɔ zu ke enumake tso gɔmedzenu suesuesuewo me. Ale woʋu axa yeye aɖe le amegbetɔ ƒe ŋutinya me - Yamenutomeʋawo ƒe Ɣeyiɣia!
  Ɣletiviwo dome aʋawɔwɔ si me wowɔa nusianu le ƒe dzobibi si nu sẽ
  Dzo si le dzomavɔ me la fiã ka tsɛtɔ kekeake le xexeame!
  Eye Satana ƒe fía vɔ̃ɖi la nɔ tsatsam le ɣletinyigba la dzi
  Forge protection, ne menye nenema o la, màte ŋu anɔ xexeame o!
  Eva dzɔ be ɣletivimefakaka meli gbogbo aɖewo yɔ ɣe ƒe ɣletivihatsotsoa me fũ, eye sitsoƒedila dzɔgbevɔ̃etɔ siwo dze anyi ɖe tame yɔ fũ ŋutɔ. Amedzidzela yeye siwo menye amegbetɔwo o la menya nublanui aɖeke o, wozãa aɖaŋu siwo nye ya si tsrɔ̃ ɖa. Vaseɖe fifia la, ame aɖeke mekpɔ amedzidzelawo le kpuie o, womenya woƒe ŋutilã ƒe wɔwɔme gɔ̃ hã o, eye nusiawo katã na wogblɔ nya dziŋɔwo. Wogblɔ be amedzroawo nɔ ɖeviwo ɖum agbagbee, nɔ keklẽŋusẽ ƒe isotopewo hlẽm ɖe wo ŋu, eye wole lifi si wofa hã kɔm ɖe nyɔnuwo ƒe vidzidɔ me, si na lã si wotsɔ dzo wɔe la va ɖo nɔnɔme si wodi. Le nɔnɔme siawo me la, wotso nya me ɖeka kolia si woate ŋu awɔ: be woaɖe gbeƒã be woaƒo amewo nu ƒu bliboe, woato kaɖi ƒe ɖoɖo aɖe vɛ, atsɔ amegbetɔ ƒe ganyawo katã ade aʋawɔwɔ ƒe gɔmeɖoanyi me. Dɔwɔƒe siwo wɔa aʋawɔnu yeyetɔwo wɔa dɔ gaƒoƒo bliboa katã, dzudzɔ xɔ yame blɔ, eye ɣeyiɣi menɔa anyi na nutome o. LOX - League of United Space Systems ƒe Dedienɔnɔ Kpata ƒe Aɖaŋuɖoha kpe ta zi gbɔ zi geɖe, eye wolé ŋku ɖe ametakpɔdɔwo ƒe ŋgɔyiyi ŋu nyuie. Kpekpe mamlɛtɔe nye esi dzi ŋɔ wu, ɣletivimefakalawo ka nya ta be futɔwo ƒe aʋawɔha gbogbo aɖewo ƒo xlã ɣe ƒe ɣletinyigba la eye edze abe wonɔ dzesi mamlɛtɔ si woatsɔ aƒu gbe si metso nya me le lalam ene.
  Ultra-Marshal Dick Phoenix tsi dzodzodzoe ŋutɔ, hysterical notes nɔ eƒe nuƒoa me. Eƒe asike ɖaɖɛa ʋuʋu le eƒe mo si le abe tsi ene, eye aŋe aɖe si le keklẽm la ŋe tso Havana sigaret aɖe me, si na ɖiƒoƒo aɖe si le dzo dam le ayemɔ nu ɖe eƒe awudziwui ŋu.
  -Ʋɔnudɔdrɔ̃ ƒe gaƒoƒo la de! Blema nyagblɔɖi siwo ku ɖe xexeame ƒe nuwuwu ŋu la le eme vam. Nuklia ƒugɔmeʋawɔʋu akpe geɖe siwo me aʋawɔnu siwo de ŋgɔ ŋutɔ le la ƒo xlã míaƒe nuɖoanyia. Nusi wòle be míawɔ koe nye be míado gbe ɖa ahaxɔ ku si ŋu bubu le!
  -Nyemelɔ̃ ɖe Phoenix ƒe nya dzi o!
  Xexeame Katã ƒe Ðoɖowɔla Kɔkɔtɔ ƒe gbe si fa miamiamia le gota la ɖi.
  "Mele be, ne míena ta le gbɔdzɔgbɔdzɔ ɣeyiɣi kpui aɖe abe esia ene me la, míalɔ̃ ɖe edzi be míaƒe ku nye nusi womate ŋu aƒo asa na kura o."
  Togbɔ be esia nye tomaɖomaɖo si dze gaglãa hã la, asrafomegã gã la tɔ te Ðoɖowɔla la ƒe nyawo.
  "Nye, abe asrafo bibi ene, meɖe gbeƒãe be mɔnukpɔkpɔ suetɔ kekeake mele mía si o, Arnold, dze ŋgɔ nyateƒenyawo." Futɔwo ƒe ɣletivimefakaka biliɔn geɖe li! Eye wo dometɔ geɖe lolo wu Ɣletia, ne míagblɔ aʋawɔnuwo ya o, nuwɔna ɖee fia kɔte: le asrafowo ƒe yamenutomeyimɔ̃ me la, woƒo mí ta zi gbɔ zi geɖe.
  Dadaɖeanyi ƒe ɣlidodo si me mekɔ o xɔ akpataa me. Nyemedi be maxɔe ase o, gake edze abe Phoenix ƒe nya sɔ ene. Kplɔla si lolo akpa la fɔ sesĩe, eye wòɖɔ eƒe abɔta gbadzaawo ɖo, Arnold Schwarkaneger nɔ ʋuʋum le zã siwo me wòdɔ alɔ̃ o ta, eƒe ŋkume vuvu, gake eƒe gbe bɔbɔe la sesẽ eye wòʋã kakaɖedzi.
  -Mina míaɖo to Ganyawo ƒe Ðoɖowɔla Kɔkɔtɔ. Edo ŋugbe be yeaɖe aʋawɔnu yeye siwo dzɔdzɔmeŋutinunyala nyuitɔwo kekeake wɔ le míaƒe ɣletinyigba dzi la afia.
  Fifia ya, tawo ƒe hadzidzia nɔ agbe wu.
  -Na wòawɔ wɔwɔfia! Míaɖe ame manyanuwo afia wo!
  Ŋutsuvi aɖe si do awu kpui aɖe, si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko, si woɖo nyitsɔ laa be wòanye asrafowo kple dɔwɔƒewo ƒe tatɔ la, dzo yi nuƒolanɔƒe si le tsia dzi. Eƒe gbe nye dzidzɔ, eƒe ŋkuwo nɔ keklẽm, edze abe ɖe wòle srɔ̃ɖeƒe aɖe dem ene, eye ɖewohĩ menye le LOX ƒe aɖaŋuɖoha ƒe kpekpe mamlɛtɔ me o.
  - Russiatɔ siawo siwo womate ŋu agblɔ ɖi o, ekpɔa dzidzɔ le xexeame katã ƒe nuxaxaɣi!
  Wose ultra-marshal la ƒe dziku ƒe ɣlidodo, eye eƒe ŋku kpuiawo trɔ dzikutɔe.
  Le ɣe ƒe ɣletinyigba ƒe akpa kemɛ la, mɔ̃ siwo wotsɔ dea dzesi nusiwo meɖɔ ŋu ɖo boo o siwo nuwɔwɔ wɔnuku siwo le keklẽm vɔ̃ɖitɔe le ƒuƒlu la de Russiatɔ la ŋkume dũu.
  -Seselelãme si kɔ, si me dzo nyui le le anyigbadzitɔ si! - gbe aɖe si le ɣli dom le gamma ƒe domedome.
  Le eŋuɖoɖo me la, gbeɖiɖi aɖe si nɔ ɣli dom si me wotsi dzi vie le:
  -Ðewohĩ, ame siwo meɖi naneke o te ŋu wɔ aʋawɔnu siwo me afɔku le, mɔ bubu aɖeke meli si dzi woato aɖe eme be ye, ŋutsu sia si metsɔ afɔ ƒuƒlu o, nye actively positive charged alea gbegbe.
  Nyatakakawo ƒe ŋuɖoɖo ƒe kaka kplɔe ɖo, gake le beta ƒutsotsoewo me.
  -Mesusu be anyo wu be míatsɔ míaƒe aʋawɔlawo katã ade wɔna sia kpɔkpɔ me. Na woanya nusi woakpɔ mɔ na tso agbe ƒomevi siwo me afɔku le si womate ŋu agblɔ ɖi o gbɔ.
  Gamma keklẽwo tsɔ nyatakaka bubu aɖe ɖo ɖa. Nuwɔwɔ siwo me kɔ siwo le keklẽm ɣesiaɣi la nɔ xɔxlɔ̃m le ya si me ya mele o la me tututu, wonɔ keklẽm ɣesiaɣi tso dzoxɔxɔ ƒe nuklia ƒe ƒoƒo ɖekae si li ke ƒe dɔwɔwɔwo me, woƒe ŋutilã ƒe nɔnɔme trɔna ɣesiaɣi. Ɣeaɖewoɣi la, wotsɔa ɣletiviwo klẽna, ɣeaɖewoɣi kple tsitsetsewo, ɣeaɖewoɣi kple ƒumelã siwo woyɔna be jellyfish, siwo ɖi plasticine gbagbe.
  -Protein ƒe agbenɔnɔ ƒe nɔnɔme gbɔdzɔ akpa eye mede blibo o. Lã wɔadã vivi la ƒo ɣli. Eyata mele be wòanye nunya tsɔla o. To nunya tsɔla siwo mate ŋu anɔ agbe o tsɔtsrɔ̃ ɖa me la, míegaɖoa xexeame katã ƒe ɖekawɔwɔ, si nɔnɔmetɔtrɔ si me tɔtɔ le ƒe sisi ŋkumaʋumaʋu la tɔtɔ.
  Be nyatakaka sia nalolo wu la, woɖee ɖe go le Alpha ƒutsotsoewo ƒe domedome.
  Ŋutsuvi aɖe si do afɔ ƒuƒlu si do awu kpui aɖe, si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko, yi eƒe seselelãme nuƒoƒoa dzi, eye wòtsɔ eƒe asiwo fia asi nukpɔkpɔ aɖe si le akpa etɔ̃ me, afisi wozãa kɔmpiuta dzi nɔnɔmetatawo tsɔ gbugbɔa yameʋu yeyewo wɔna le.
  Eƒe gbe nye ɖevi tɔ eye wòɖina, eƒe aɖu ɣiwo nɔ alɔgbɔnu kom:
  -Tu siawo siwo wotsɔna ƒua du la doa thermo-rumen tu siwo ate ŋu atɔ dzo ɣe ƒe ŋusẽ ƒe ɖoɖo geɖe le tsi ɖeka me. Eye ƒutsotsoe siwo gbɔ eme siwo nana nèbɔbɔa teƒea dona tso radio ƒe nuyi siawo me, ne èzã wo la, àte ŋu atsɔ futɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ko atrɔ wo woazu accordion ƒomevi aɖe, emegbe nàtsɔ wo aƒu gbe ɖe ke me. Alɔ sia si le dzogoe ene me la wɔa ŋusẽ ƒe teƒe siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ, siwo me aʋawɔnu aɖeke mate ŋu age ɖo o, thermo-ryumon bɔmb gɔ̃ hã.
  Ŋutsuvi sue Olezhka ƒe ganyawo ŋuti ɖoɖowɔla nɔ fifia ƒom xoxo, nukunuwɔnu yeye ƒomeviwo yɔyɔ xɔ gaƒoƒo ɖeka.
  -Gake esiawoe nye esiwo melɔ̃na wu, ƒuƒu le ɣeyiɣi aɖe megbe. Nukutɔe la, ɣeyiɣia trɔ yi ɣeyiɣi siwo va yi me eye wogaɖo ɣletivimefakaka meli siwo gbã la te enumake. Enyo, ne woɖe futɔa yi ɣeyiɣi siwo va yi me la, ekema eƒe asrafowo anɔ ɖeviwo ƒe suku ƒe zewo dzi, eye meliawo atrɔ azu nusiwo me wotu wo tsoe.
  Wotsɔ nukoko si me woɖe mɔ ɖo kple asikpeƒoƒo vɔvɔ̃tɔe do go nyagbɔgblɔ mamlɛtɔa. Phoenix lé ɖikeke ƒe dzedzeme ɖe eƒe mo abe hɔ̃ ene.
  -Eye ɣekaɣie nète ŋu ke ɖe nu geɖe ŋu alea gbegbe? Esia tsi tre ɖe susuŋudɔwɔwɔ ŋu eye manya wɔ kura o.
  Ŋutsuvi si do awu kpui la ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu be:
  -Na amegbetɔ ƒe dzɔdzɔmeŋutinunya - nusianu ateŋu adzɔ eye àkpɔe kpuie!
  Fifia ya asikpeƒoƒoa nu sẽ wu. Ŋu kpe ultra-marshal la vie, eƒe dzɔdzɔmeŋutete gblɔ nɛ be wole ye blem. Esi Dick Phoenix nɔ ŋku lém ɖe ɣletivimefakaka siwo wotsɔ nu xɔasiwo ƒo xlãe ŋu nyuie la, kasia wòdo asibidɛ si ŋu asike le, eye wòtsɔ afɔ ƒo eƒe nɔnɔme si wowɔ wònya kpɔ la.
  Wose ɣlidodo aɖe si tɔtɔ be:
  -Eye bolts kple fastenings gã ka ƒomevie le asiwò - hã superweapons?
  Le eŋuɖoɖo me la, ŋutsuvi si nye ɖoɖowɔla ƒe gbe si me kɔ la do ɣli be:
  -Fifia la, ao! Gake wò ŋutɔ drɔ̃ ʋɔnu, ne yamenutomeʋa gã aɖe dze egɔme la, aʋawɔnu biliɔn geɖe siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ la awó eye nukae adzɔ le esia ta?
  Wose gbeɖiɖi aɖe si tɔtɔ be:
  -Enyo nyemenya oa?
  Ŋutsuvi si nye nunyala la do ɣli be:
  -Dziŋgɔli aʋuʋu sesĩe. Eye be míaƒe yamenutomeyimɔ̃wo nagadze anyi o la, míatsɔ ŋuɖɔɖɔɖo abla wo ɖe dziƒoxɔa me.
  Fifia ya, wotsɔ nukoko si ɖi dziɖegbe do go nya ma tɔgbe. Ultra-marshal la koe blu ɖe eta wu.
  -Eye ema koe nye nusi nàte ŋu ava susu me na?
  Ŋutsuvia yi edzi nɔ ɣli dom sesĩe be:
  -Ao, mègavɔ̃ o, menye ame sia ame o. Míedzra skate nyuiwo kple titanium-tiwo ɖo be wòanɔ bɔbɔe be míate ŋu aƒu du le yame, wotsɔ diamond wɔwɔewo wɔ skate-awo ƒe anyime.
  Nukokoa va nɔ sesẽm ɖe edzi ŋutɔ, akaɖiawo nɔ ʋuʋum - woƒe nɔnɔme le abe dukɔ veviwo ƒe aʋawɔwuwo ene.
  -Nyatakaka si mebɔ o ka gbegbee nye si dona tso anyigbadzitɔ gbɔ! Nye charge nyuitɔ dzina ɖe edzi ŋutɔ. - Gamma ƒutsotsoewo nɔ tsia dzi to yamenutome.
  -Nye hã tɔ! Evivina ale gbegbe!
  Wotsɔ dzonu pink-ta yɔ nuwɔwɔa fũ. Amadedeawo ƒe keklẽ dzi ɖe edzi.
  -Gake ègblẽ dziŋgɔli bliboa kple pɔmpiwo, skates don"t ride well in the mud.
  Phoenix ƒo eɖokui ɖe numedzodzro gbegblẽ aɖe me. Russia ŋutsuvi si do awu kpui la ko alɔgbɔnu kple alɔgbɔnukoko si me kɔ nyuie:
  -Míedzra ɣletiviwo dome tankers geɖe ɖo xoxo kple adzalẽ si nye tsi kple aɖututu. Kpɔ nye aɖuwo ɖa, eteƒe madidi o àkpɔ dziŋgɔli le daimɔnd me.
  Ðoɖowɔla Kɔkɔtɔ la, esi mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o la, ƒo ɣli le eƒe lãkusiwo tame. Akaɖitiawo dometɔ ɖeka mete ŋu nɔ te ɖe enu o eye wòmu va zu modzakaɖebɔ dama aɖe si wotsɔ dzonu kple sika lɔ̃e.
  -Nukae megblɔ na wò! Esiae nye nusi nusi ŋu kakaɖedzi mele o fia, gake tsɔ kpe ɖe gavi kple afɔti etɔ̃ ŋu la, míena Velcro fafɛ.
  -Nukokoa trɔ zu gbemelãwo ƒe ɣlidodo, ultra-marshal gɔ̃ hã ɖe lãkusi ƒe ŋusẽ gã aɖe fia.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, nuwɔwɔ siwo nye amedzrowo ya klẽna wu ɣletiviwo, amegbetɔwo ƒe ŋkuwo agbã enumake ne wokpɔ dzo siawo siwo le dzo dam. Alpha-Beta-Gamma - kple keklẽŋusẽ ƒomevi bubuwo yɔ vacuum bliboa me. Le ƒugɔmeʋawɔʋu siwo me futɔwo nɔ la me la, womegate ŋu kpɔ susu ɖeka si ŋu gɔmesese le o. Seselelãme ɖeka koe ɖu dzi - dzidzɔkpɔkpɔ gbemelã kple tagbɔsesẽ kɔkɔ ƒe seselelãme.
  Esi Ultra Marshal la ƒe dzi dze eme vie ta la, ebia.
  -Eye ne meli siwo nye futɔwo dze mía dzi tso dziƒo la, screws kple Velcro mele wo si o.
  Ŋutsuvi si klẽna nyuie si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko gakeke eƒe alɔgbɔnukoko ɖe enu wu.
  -Esia le asinye na ema.
  Eye wòɖe tenisƒomɔ̃ aɖe do goe heʋuʋui kple eƒe ɖevifɔ ƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  -Eye mekpɔe.
  Ultra-marshal la tsɔ asi siwo nɔ ʋuʋum la ge ɖe dutadɔnunɔla la me, eye mesesẽ nɛ boo o, ehe ɖɔ si woate ŋu abla hena kpakpaluʋuiwo léle.
  -Mesusu be geɖe le asinye!
  Nukoko ƒe ahom la tso seɖoƒewo katã, ɖeko amewo dze anyigba, henɔ ʋuʋum le gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ƒe ʋuʋu me.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, wokpɔ aɖaʋawɔƒe ŋutɔŋutɔ aɖe le yamenutome, keklẽŋusẽ si le keklẽm ƒe tɔsisiwo nu sẽ ale gbegbe be aʋawɔmeliawo dzena tso eme.
  -Mitsɔ miaƒe gakukuwo ɖo miaƒe ta dzi! Emegbe agba si me amedzrowo le la adze dziwò - àko nu eye nàsi!
  Arnold ƒo nu eye wògblɔ eƒe nya kpee. Esi wòtsɔ asibidɛwo tsɔ eƒe asiwo abe ʋetsuvi si ƒo ene la, egate ŋu ƒu du yi nudzraɖoƒea eye wòhe blemanudzraɖoƒe ƒe ŋkuɖodzinu aɖe do goe - si nye SS-gakuku gbãtɔ si wotsɔ ƒu gbe le Anyigba dzi.
  Nyagbɔgblɔ mamlɛtɔ wu amesiame nu, ɖeko nukpɔkpɔ tsi anyi hena ɣeyiɣi aɖe. Esi dziɖuɖumegãwo va susu me na wo mlɔeba la, fefe ŋutɔŋutɔ aɖe dzɔ le zã me, si nye dzonu gãtɔ kekeake si woɖe fia le ɣletinyigba la ƒe ŋutinya katã me, si na zã me yame klẽ sesĩe.
  -Ðe nusi wònye me!
  Ðoɖowɔla Gãtɔ la tsɔ eƒe asibidɛ yi dzi le ɖevime.
  Oleg Rybachenko ɖo eŋu be: "Naneke tɔxɛ aɖeke meli o.
  -Yamenutome le nu kom!
  -Dziƒowo le dzidzɔ kpɔm! - Dick Phoenix yi edzi.
  Arnold Schwarkaneger wu enu be: "Vacuum la le ʋuʋum."
  Nuwɔwɔ ɖeka kolia si me kɔ la nɔ tsatsam le gbeɖuɖɔ siwo nɔ keklẽm siwo nɔ tsia dzi le ya si me ya mele o la dzi. Ne míebu eƒe lolome ŋu la, ɖevi si wodzi nyitsɔ laa ye wònye eye wòklẽ kple dziŋgɔli ƒe amadedewo katã.
  -Nuwɔwɔ fafɛ ka gbegbee nye si protein siawo nye! Wohe dzidzɔ si míaŋlɔ be akpɔ o vɛ na mí eye le susu sia ta wodze be woanɔ anyi! - eƒo ɣli. Nya nyuia kaka ɖe xexeame katã ƒe kekeme si nuwuwu meli na o la katã me!
  Le nuŋɔŋlɔ sia tɔgbe megbe la, wotsɔ Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova ƒu gbe ɖe ŋgɔ hena ɣeyiɣi aɖe. Ale be woagagblẽ ɣeyiɣi aɖeke ɖi o.
  Ne ŋutsu siawo nye ame makumakuwo gɔ̃ hã.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Rommel xɔ ŋgɔ le aʋadziɖuɖu ƒe amedzidzedze bubu me le ɣetoɖoƒe gome. Le ƒe 1945 ƒe dzomeŋɔli kple adame la, Germanytɔwo xɔ Afrika ƒe dziehe kple Titina Ɣedzeƒe katã. Dɔwɔnu deŋgɔwo nɔ wo si, eye asrafoha siwo sesẽ wu le aʋawɔwɔ me nɔ wo si. Britaintɔwo kple Amerikatɔwo siaa nɔ nu gblẽm le Wehrmacht ŋu mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee. Eye le December 1945 me, togbɔ be dzomeŋɔli nɔ anyi hã la, Rommel ɖiɖi dzinɔameƒotɔe le Britain, eye le ŋkeke ewo me la, eɖu dugã la dzi kpata. Eye emegbe le dzomeŋɔli la, woxɔ Afrika kple India katã.
  Japantɔwo wɔ aʋa dzidzedzetɔe wu le Pasifik Ƒua me, eye wote ŋu xe mɔ na Amerikatɔwo ƒe anyidzedze le Philippines. Eye wonyrɔ woƒe yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo kple aʋawɔmeliwo.
  Le ema megbe la, Germany kple Japan wɔ ɖeka. Le Britain la, woɖo dziɖuɖu aɖe si da megbe na Germany, si ƒe tatɔe nye Dukplɔlagã Mosley, eye woɖo fia si sea veve ɖe Hitler nu. Germanytɔwo xɔ Eŋlisiawo ƒe ƒudziʋawɔʋu akpa gãtɔ te. Eye le kele me la, Nazitɔwo kple Japantɔwo hã xɔ Australia, eye le ƒe 1946 ƒe dzomeŋɔli la, woxɔ Hawaii ƒukpohatsotsoa hã. Agbagba siwo Amerikatɔwo dze be yewoawɔ atɔmik bɔmb la do kpo nu. Eye Germanytɔwo xɔ atsiaƒua keŋkeŋ, woxɔ Iceland kple Greenland siaa, eye wogogo Canada. Eye le ƒe 1946 ƒe adame la, wodze anyidzedze ɖe Canada dzi. Nukae Amerikatɔwo di?
  Ne USSR, si le aʋadziɖuɖu ƒe nubabla me kple Germany manɔmee la, manya wɔ be woawɔ aʋa si aɖu dzi o!
  Germanytɔwo hã ɖi go ɖe Cuba le dzomeŋɔli. Aʋawɔnu dziŋɔ yeye aɖe le wo si - diskettes - siwo ƒe duƒuƒu dea gbeɖiɖi ƒe duƒuƒu si ade atɔ̃ alo ade eye tu suewo ƒe tudada mate ŋu adze wo dzi o.
  Eyata woɖu Amerika dzi veviedodotɔe. Eye ɖeko esia na wòdo dzidzɔ na ame wu eye wòdo dzidzɔ na ame wu.
  Germanytɔwo, siwo nɔ Rommel si si nunya le ƒe kpɔkplɔ te la, ɖu dzi ɖe wo nɔewo yome!
  Le dzomeŋɔli la, woxɔ Canada bliboa, eye le ƒe 1947 ƒe kele me la, wodze United States dzi. Eye manya wɔ be woaxe mɔ na Nazitɔwo o. Amerikatɔwo wɔ aʋa vaseɖe August 7 lia dzi eye Washington medze anyi o. Eye le August 9 lia dzi la, United States xɔe eye wòna ta.
  Aleae aʋa la wu enu bubumademadee. Le aʋawɔɣia la, Germanytɔwo to aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene siwo mesɔ o eye womate ŋu age ɖe wo me tso goawo katã me o vɛ.
  Gake naneke menɔ Amerikatɔwo si si nyo wu Pershingtɔwo o. Eye woɖu aʋaa dzi mɔkpɔkpɔmanɔmee, eye womexɔ atɔmik bɔmb gbeɖe o.
  Fifia asi faa nɔ Rommel si na aʋa si wòwɔ kple USSR. Gake Germanytɔwo kple Japantɔwo ya ɖu nu siwo dzi woɖu xoxo la hena ɣeyiɣi aɖe.
  Stalin xɔ aʋawɔyameʋu si nye MIG-15 kple T-54. Gake manya wɔ gbeɖe be woawɔ aʋawɔʋu kpekpe aɖe si akpɔ dzidzedze o. Wowɔ IS-4 la le hatsotso suewo me, eye kakaɖedzitɔe la, ebɔbɔ wu Germanytɔwo ƒe piramidal RE ƒe hatsotsoawo. Nusi ame geɖe lɔ̃a zazã wue nye RE-50, si ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ pɛ ko, si me dɔwɔla eve kple aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 250 tso dzogoewo katã dzi le dzogoe gãwo dzi, kple tu si ƒe kpekpeme nye milimeta 105 si ƒe nyaƒoɖeamenu sesẽ.
  Aʋawɔʋu sia, vevietɔ le eƒe axadzi kple megbe takpɔkpɔ gome la, de ŋgɔ ŋutɔ wu Soviet T-54, eye wòge ɖe eme ŋkume kple ŋkume tso didiƒe. Russiatɔwo ƒe ʋua mete ŋu ge ɖe Germanytɔa me tso dzogoe aɖeke dzi o. Abe IS-4 ene. IS-7 koe ate ŋu ahe kuxiwo vɛ kokoko, gake aʋawɔʋu sia medze dɔwɔwɔ gɔme gbeɖe o.
  Ʋu gãwo ƒe kpododonu na Stalin ƒe dzi gbã ŋutɔ. Aleke kee wòɖale o, Germanytɔwo ƒe ʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃, si ƒe mɔ̃ si nye gas turbine si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1800 kple tu si wua ame si ƒe ŋusẽ nye meta 1700 si ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me la gakpɔtɔ nye esi womate ŋu age ɖe eme o eye womate ŋu agblẽe o. Eva dze be IS-10 hã nye esi me aʋawɔnuwo mele o. Emegbe Stalin de se be woawɔ IS-11 si kpekpe ŋutɔ si me tu siwo ƒe lolome nye milimeta 203 le. Aʋawɔnu sia tɔgbe si ƒe ʋuƒo didi ate ŋu age ɖe Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo me. Gake... Aʋawɔʋua ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka, si meganye nusi dzi woda asi ɖo o.
  Eyata ʋu sia hã meyi ewɔwɔ me o. Kpuie ko la, ne woɖe IS-10 ɖa la, aʋawɔʋu kpekpe siwo wowɔna le agbɔsɔsɔ gã me menɔ anyi o. Eye wowɔ T-54-ʋu gbogbo aɖewo, siwo nye ʋu siwo, gake menye mɔxenu na Germanytɔwo o.
  Le Stalin ƒe ku le March 5, 1953 dzi megbe la, Rommel ɖoe be yeawɔ zitɔtɔ si nɔ Soviettɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo me kple ŋusẽ ƒe ʋiʋli si womate ŋu aƒo asa na be yeadze Russia dzi o la ŋudɔ. Eye ale le May 1, 1953 dzi la, Wehrmacht-ʋua tso USSR ƒe liƒowo. Eye aʋa yeye aɖe dze egɔme.
  Gake le nyateƒe me la, ɖekawɔwɔ aɖeke mele USSR o. Dudɔnunɔlawo ƒe Aɖaŋudeha ƒe zimenɔla Malenkov, Dukɔa ƒe Ememenyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔlagã kple Dukɔa ƒe Dedienɔnɔ Dɔwɔƒe Beria, Dutanyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla Molotov, Titinakɔmitia ƒe Agbalẽŋlɔla Nikita Khrushchev, Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla Vasilevsky. Ƒuƒoƒo si ƒe nɔnɔme to vovo alea. Kplɔlanyenye ɖekae.
  Eye ame aɖeke mele dɔa dzi kpɔm o... Eye Germanytɔwo ƒe RE-50 aʋawɔʋuwo zɔna kabakaba ŋutɔ eye womate ŋu age ɖe eme o. Wonyo wu le woƒe nɔnɔmewo me. Eye mehiã be wòalolo wu o, eye ne eƒe kpekpeme le bɔbɔe wu la, ekema ŋkuléle ɖe nu ŋu koe.
  Eye T-54, ʋuu keke, mesɔ gbɔ le nukpɔsusu ɖesiaɖe nu o. Eye ametakpɔkpɔ, kple aʋawɔnuwo kple ʋukuku ƒe ŋutete.
  Aleke kee wòɖale o, Germanytɔwo sesẽ wu sã le yame kple anyigba siaa. Le ŋkeke ʋɛ aɖewo ko me la, Germanytɔwo ɖo Tula xoxo.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova: wolé ametakpɔnu la ɖe asi le du sia me, eye adzetɔ la gatsɔe yi afima ake.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe wɔ avu tsɔ ʋli wo ɖokui ta.
  Ŋutsuvi Oleg tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb hedzi ha be:
  - Amekae zu numame na avuwɔwɔ ɖe Fofonyigba ta...
  Margarita, nyɔnuvi sia, hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe, amewula aɖe nɔ afima eye wòdo ɣli be:
  - Na wòadzi ha kpli mí!
  Oleg Rybachenko, si nɔ ŋgɔ, nɔ tu dam henɔ ƒuƒum la, gblɔ kple eƒe afɔ ƒuƒlu be:
  - Ame si le dzidzɔ kpɔm la koa nu!
  Margarita, si nɔ tu dam, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo nɔ lime ƒom, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go la ɖo kpe edzi be:
  - Ame sia ame si di la, aɖo egbɔ!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Ame si le didim la akpɔe ɣesiaɣi!
  Ŋutsuawo wɔ avu kple Wehrmacht-ʋua dzinɔameƒotɔe ŋutɔ. Eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb siwo wua ame.
  Oleg Rybachenko lã eƒe futɔa eye wòdo ɣli be:
  - Na Rus yeye aɖe!
  Margarita tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe eye wòɖo kpe edzi, eye wòko alɔgbɔnu be:
  - Wɔ avu eye mègavɔ̃ o!
  Ðeviwo nye adãwɔwɔ kple dzikudodo ƒe nɔnɔme vavã. Aleae aʋawɔwɔ ƒe sɔdolawo wɔa aʋae.
  Oleg Rybachenko bu eŋu be: fifia wole avu wɔm ɖe Tula ta. Gake ɖe Russia atsi tre ɖe ŋusẽ gã ma ŋua? Eye samuraitɔwo le ŋgɔ yim tso ɣedzeƒe gome.
  Eye aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me tso xexeame ƒe akpa vovovowo yɔ Rommel ƒe asrafowo fũ. Ne míagblɔe tututu la, amedzrowo xɔa amewo to amedzidzedzewo me.
  Oleg Rybachenko si le ameyibɔ aʋawɔlawo lãm enye si. Eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go, eye wòdo ɣli.
  - Amenyenye le asinye, si lolo ŋutɔ!
  Eye wògaƒo... Eye bɔmb aɖe si ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe la vuvu fasitɔwo.
  Margarita hã da tu hedoa ɣli be:
  - Aʋadziɖuɖu anɔ anyi!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa ku ƒe nunana si wua ame hã ƒua gbe, eye wòkakaa eƒe futɔwo.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvia ƒe dzi dzɔ keŋkeŋ eye woɖu dzi ŋutɔ. Woŋlɔa nu ɖe futɔa ŋu. Eye wotsoa futɔwo ƒe hatsotso blibowo.
  Oleg Rybachenko do ɣli be:
  - Futɔ la mato eme o!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb.
  Margarita ɖo kpe esia dzi. Edoa dzo henɔa ɣli dom be:
  - Ku na futɔ la!
  Eye le afisia hã la, atsu kple asi blibo sia da tu heɖoa amewuwu nunanawo ɖa. Egbã futɔa eye wòɖe eƒe aɖuwo fia. Eye wòdaa tu eɖokui, wòdaa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Tu ɖeka pɛ hã megblẽna o. Aʋawɔla siwo dze abe sɔhɛwo ene tsrɔ̃a futɔa. Eye wotsoa tsitretsiɖeŋulawo abe akplɔ si wua ame ene.
  Ŋutsuvia, si tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb la, le ɣli dom be:
  - Na Russia kple ablɔɖe vaseɖe nuwuwu!
  Margarita ɖo kpe edzi be:
  - Na Dada Rus ƒe!
  Eye atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ada bɔmb hã. Eye wòkaka tsitretsiɖeŋulawo.
  Le ema megbe la, ŋutsuvi kple nyɔnuvia dze nyagbɔgblɔ vovovowo ŋɔŋlɔ gɔme esime wonɔ bɔmb dam henɔ bɔmb dam kple woƒe afɔ ƒuƒlu;
  Dunyahela la ƒe nuƒoƒo vivi la sina le kuxi sesẽwo ƒe kpe si mlɔ anyi gɔ̃ hã te!
  Menye aɖe koe vena le dunyahela ƒe nuƒo viviwo ta o!
  Mègadze aɖaŋu akpa o, àgbɔ ya!
  Nyatakaka nyuiwo aflu wò, menye kple bometsila ƒe ahɔhɔ̃ ɖeɖeko o!
  Ŋutsu nye amegãxi le dunyahehe me, akpɔkplɔ le asitsatsa me, gake ke hã wowɔa nu ɖe eŋu abe gbetedzi ene!
  Zi geɖe la, dunyahela srɔ̃a akpɔkplɔ, gake etsɔa zãmu ƒe ʋuʋudedi klɔa fu si le eƒe mo la ɖa!
  Le aʋawɔwɔ me la, ele abe opera ene, ame kukuwo koe mewɔa aʋatso o!
  Oak-ti ƒe ta mana nɔƒe sesẽ aɖeke o!
  Dunyahela lɔ̃a ga le eƒe gbe me eye wòlɔ̃a gbeɖuɖɔ le eƒe nuwɔnawo me!
  Dunyahela kple gbolo kple adzodala le aŋetu ɖeka me!
  Ame siwo tiae la meka ɖe dunyahelawo dzi o, gake wogadaa akɔ ɖe xɔse dzi kokoko!
  Subɔsubɔha nye asitsatsa si me kakaɖedzi aɖeke mele o, gake xɔse ya li!
  Nukatae dunyahela aɖe tsoa eɖokui me alea gbegbe ɖo? Esia wɔnɛ be wònɔa bɔbɔe nɛ be wòake ɖe wò gakotokua ŋu!
  Dunyahela nye kotoku me adzodala si ŋlɔa sewo na eɖokui!
  Dunyahela si ɖia anukware wue nye amesi daa alakpa le hiahiã ta ko!
  Le dunyahela gome la, gbegbɔgblɔ nye nuwɔwɔ ƒe dɔwɔnu, dɔwɔlawo ƒe dɔwɔwɔ nyuie koe le wò kotoku me!
  Aɖe sue aɖe le esi, gake eƒoa nu geɖe!
  Nya akpe ɖeka ƒe asi mede ƒoƒo ɖeka o, eye ŋugbedodo miliɔn ɖeka ƒe emevava zi ɖeka!
  Kansa ƒoa kpẽ zi geɖe wu alesi dunyahela wɔa eƒe ŋugbedodo siwo wòdo le tiatiawɔblɔɖe me dzi!
  Nukae Mawu Ŋusẽkatãtɔ la mate ŋu awɔ o? Do ŋugbe geɖe wu dunyahela!
  Wotsɔa nu naa amegbetɔ be wòaɖu, gake wona dunyahehe be wòakpɔ nuɖuɖu!
  Dunyahela la nye ayetɔ abe dzomavɔ ene eye wòdoa mawudɔla ƒe nɔnɔme!
  Nukatae ame hiã asiwo - be wòawɔ dɔ! Eye wonaa afɔkpodzi dunyahehe be wòalé!
  Aleke kee dunyahela ƒe nuƒoƒo vivinae o, ɖeko agbea vena wu le eƒe tsidzadza ta!
  Ŋkeke geɖe le Mawu si, gake Dzoɖa adre le dunyahela si le kwasiɖa me!
  Dɔ geɖe nɔa amewula la si ɣesiaɣi, eye nyawo ƒe dunyahehe hã!
  Dunyahela kua ŋusẽ ƒe drɔ̃e abe gbolo ene kua gbɔdɔdɔ ƒe drɔ̃e eye wòtrɔa eƒe akɔta hã!
  Le dunyahehe me la, xɔlɔ̃ aɖeke meli o, nɔvinyɔnuwo kple nɔviŋutsuwo meli o, gake nɔviŋutsuwo ya li!
  Nukae dunyahela di vevie wu: be yeaku abe dukplɔla ene ahanɔ agbe abe mawu ene!
  Mègaka ɖe amegãxiwo dzi le alẽwu me o - àyi aɖadi alẽgbalẽwu!
  Avũ gbogbo aɖewo le poke me le tiatiawɔɣiwo, gake amegãxi geɖe wu gɔ̃ hã le alẽwu me!
  Dunyahela la ƒe nuƒoƒo vivina, si wɔnɛ be suklidɔ ƒe dzi gbãna!
  Ne mèdi be yeade agble abe tedzi ene o la, mèganye kposɔ o!
  Bometsitsi aɖeke meli si lolo wu dunyahela dzixɔse o, gake womate ŋu ayɔ aɖabaŋeŋe ƒu tiatiawɔblɔɖe dzi be enye susu si me nunya le o!
  To vovo na tsatsadada la, dzi aɖe le amesiwo da akɔ ɖe amesi wolɔ̃ wu dzi ɣesiaɣi!
  Ame vɔ̃ɖi aɖeke mele dunyahehe me wu amesi xɔ anukwareɖiɖi dzi se o!
  Amesiame si lɔ̃a akɔdada yiyi la lɔ̃a noodles si wotsɔ ɖoa to me!
  Dunyahelawo mate ŋu aɣla woƒe dɔwuame abe bometsila ƒe dɔdasi ene o!
  Mègaxɔ ŋugbedodowo dzi se o, ke boŋ yi akɔdadaƒe!
  Ame sia ame si mexɔ Mawu dzi se o la maxɔ Harry Potter dzi ase o!
  Dunyahela le abe glitoto me Santa Claus ene, eyata le nyateƒe me la, vuvɔ wɔna le xɔdɔmewo me!
  Mègalɔ̃ tome noodles o - àɖu nu nyuie wu!
  Dunyahela la le ɣli dom abe amegãxi ene, hele akpɔkplɔ srɔ̃m!
  Akpɔkplɔ si nye ayetɔtɔ kekeake la ʋuʋua eƒe asike le fiazikpuia dzi!
  Akpɔkplɔ ayetɔ geɖewo le xexeame, eye akpɔkplɔ siwo nye bometsilawo wu gɔ̃ hã!
  Mègawɔ Mawu tso abosam me, eye nàtsɔ dunyahela awɔ anukwareɖila o!
  Zi alesi dunyahela ƒe ŋugbedodowo ƒe to kɔkɔe la, zi nenemae wòbua wò susu be ebɔbɔe!
  Mègana dunyahehe naflu wò o, da akɔ na ame aɖe si menye wò lɔlɔ̃tɔ o!
  Le tiatiawɔwɔ me la, amewo daa akɔ, eye ga le gadzraɖoƒe, gake le go mamlɛtɔ ya teti me la, viɖekpɔkpɔ ƒe mɔnukpɔkpɔ li!
  Mèganye akpɔkplɔ le dunyahehe me o - akpɔkplɔ akɔ eƒe ŋutigbalẽ!
  Akpɔkplɔ menye lã sesẽtɔ kekeake o, gake eyae nyo wu le lãgbalẽ etɔ̃ vuvu me!
  Ne èle akɔdadaa dzi yim la, ɖo ŋku edzi be dunyahela anukwareɖilawo meli o, ke boŋ wò ŋutɔ wò bubu koe li!
  Dunyahela ate ŋu ado ŋugbe geɖe, gake ehiã be eƒe to nanɔ etame!
  Zi geɖe la, dɔ wua amesiwo ƒe to me noodles sɔ gbɔ ɖo!
  Dunyahela dina vevie be yeaxɔ fiazikpui la abe ʋetsuvi si yia anyitsi gbɔ ene, eye wòhea dɔlékuiwo hã vɛ!
  Mèganye kposɔ o, mègada akɔ na akpɔkplɔ o!
  Akpɔkplɔe nye lã si dze aɖaŋu wu, gake le agbe ƒe akɔntabubu me la, ɖeko wòate ŋu axɔe le ame si ahamae!
  Dunyahela si doa eɖokui ɖe dzi la le abe akpɔkplɔ ene, gake ewɔa eɖokui abe dzata ene!
  Akpɔkplɔ ate ŋu ado ɣli abe dzata ene ahanɔ ɣli dom abe alẽ ene, gake eƒe numamewo ya nye amegãxi!
  Alẽ yibɔwo li, gake dunyahela dzadzɛ aɖeke meli o!
  Nukatae dunyahela hiã ta? Be woaɖui!
  Nukatae nyitsu hiã na accordion? Nukatae dunyahela hiã dzitsinya?
  Nuɖuɖu dzroa dunyahelawo katã vevie, gake didi aɖeke meli be woaƒã agble abe nyitsu ene o!
  Akpɔkplɔ ŋutɔŋutɔ ɖoa taɖodzinu na dzata ƒe nɔƒe ɣesiaɣi!
  Tome noodles nye nusi womate ŋu aɖu o, gake femaxee!
  Cheese femaxee le sisiblisi ƒe mɔ̃ me ko, eye to me koe noodles femaxee le!
  Dunyahela nyui doa ya ɖe ʋetsuvi aɖe dzi na sɔ, ɖeko ame si mede ŋgɔ o ya doa ya ɖe eme!
  Kpovitɔwo wɔa avu, gake dunyahela la blea ame!
  Ŋutasẽla la tsɔa noodles ƒoa to, tsɔ kpe ɖe ka si wotsɔ blaa kɔ nɛ ŋu!
  Dutadɔnunɔlawo nye aɖaŋu si me womewɔa nubabla le o, le nubabla aɖe ta!
  Kluvi nanɔ asiwò, gake menye ahɔhɔ̃ bometsilawo o!
  Ta la nyea gayibɔ eye zi geɖe la, eɖea asi le eŋu!
  Ŋutsu sesẽ nyea dutadɔnunɔla nyui ɣesiaɣi, gake enyo wu ne dutadɔnunɔla manɔmee!
  Dunyahela la lɔ̃ ɖe edzi, ne melɔ̃ ɖe edzi o hã!
  Woɖea lãgbalẽ le akpɔkplɔwo gɔ̃ hã ŋu, woƒe ŋkuwo le abe hɔ̃ ene eye woƒe dzi le abe dzata ene!
  Agbe medzea ame ŋu ɣesiaɣi o, gake ku magblɔ be esɔ gbɔ o!
  Amesiame si do paradiso ƒe ŋugbe na atikemawɔlawo la, anɔ eme be aɖo wo ɖe yɔdo me wu!
  Mègawɔ molehill tso molehill me o, ke boŋ wɔ ame anukwaretɔ tso dunyahela me!
  Ne èdi be yeakpɔ dzidzedze le dunyahehe me la, ŋlɔ dzitsinya kple bubu be, gake mègaŋlɔ ameŋugblẽnyawo kple ameŋugblẽnyawo be o!
  Dunyahela la tua mɔ̃ sesẽ aɖe si ŋu kakaɖedzi le na eɖokui, tso amesiwo ƒe ta le abe oak ene gbɔ!
  Voter, don"t believe it, dunyahela ɖesiaɖe nye lã!
  Dunyahela le abe vodka ene, togbɔ be evivina hã la, ana ta naɖu wò godoo!
  Ke hã Germanytɔwo ƒo xlã Tula hexɔe. Le dzigbe gome la, woto eme yi Stalingrad, gake fifia ya wote ŋu xɔ Stalin-dua esime wonɔ ʋuʋum. Rommel ƒe aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔʋuwo nɔ du dzi akpa. Eye Moscow kpɔ eɖokui le asigɛ sesẽ aɖe me.
  Germanytɔwo kple woƒe ameha siwo ƒe nɔnɔme to vovo la xɔ Ryazan enumake. Eye wotu mɔxexeɖedɔa nu.
  Oleg Rybachenko kple Margarita kpɔ wo ɖokui le USSR ƒe fiadu si ƒo xlãe me.
  Menye modzakaɖeɖee wònye na vi mavɔwo o. Wɔ avu na ɖokuiwò, esime woda bɔmb ɖe Moscow hetsrɔ̃e.
  Ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, tsɔ Arabtɔ geɖe ƒu anyi eye wòde dzesii be:
  - Nye dukɔ keke!
  Nyɔnuvia hã tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe, kaka tsitretsiɖeŋulawo eye wòdo ɣli, eye wòƒo nya ta kpuie be:
  - Afi aɖeke meli si woagbugbɔ ayi o!
  Ðeviawo wɔ avu abe amegãxi viwo ene. Eye wotsɔ dzonɔameme ƒo Germanytɔwo kple woƒe adzɔhawo ƒu anyi. Gake le wo katã me la, nukae ŋutsuvi kple nyɔnuvi ate ŋu awɔ ɖe ŋusẽ masɔmasɔ mawo ŋu?
  Gake aʋa la yi edzi... Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia wɔ avu hena ɣeyiɣi aɖe.
  Gake emegbe wogaʋu ake... Edze abe, ale be vevesese si me susu mele o la nagadidi ɖe edzi o ene. Wokpɔ wo ɖokui le Julius Caesar gbɔ. Eye woɖee tso amewuwu ƒe agbagbadzedze me le Sewɔtakpekpea me. Eye be ɖeviwo fa miamiamia eye womekuna o. Wotso sewɔtakpekpe me tɔawo wozu kakɛ. Eye wotso ta. Eye woda bɔmb ɖe ame aɖe ŋu, eye wovuvu woƒe abɔwo.
  Kpuie ko la, Kaisaro tsi agbe. Eye wògaɖu fia ƒe blaeve bubu. Eye emegbe eya kple Cleopatra viŋutsu va lia fiazikpuia.
  Kpuie ko la, woɖo Kaisaro ƒe fiaƒome si li ke. Eye Blema Roma yi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi henɔ kekem ɖe enu vivivi. Vaseɖe esime wòɖo China, eye wòmi eya hã. Xexeame katã ƒe fiaɖuƒe aɖe do si hã tso atsiaƒua. Ŋgɔyiyi va do kabakaba wu ŋutinya ŋutɔŋutɔ, gake Kristotɔnyenye kple Islam gakpɔtɔ nye kɔmamã suewo. Romatɔwo yi yamenutome eye woɖu Ɣe ƒe Ƒuƒoƒoa dzi.
  Eye emegbe wodzo yi ɣletiviwo gbɔ. Dzɔdzɔmeŋutinunya me mawudzimaxɔse kple Kaisaro kple eƒe dzidzimeviwo ƒe subɔsubɔ va zu subɔsubɔha ɖeka.
  Be ŋutsuvia kple nyɔnuvia nate ŋu awɔ esia la, ɖeko woda tu eve alo etɔ̃, woda bɔmb ene eye wotsɔ yiwo wɔ dɔ. Aɖabaƒoƒo atɔ̃ siwo katã woda tu, kple ameƒomea ƒe ŋutinya bliboa trɔ kura. Aleae wòdzɔnae.
  Eye le Xexemeʋa Evelia ƒe ŋgɔgbe la, Germanytɔwo xɔ Moscow eye woɖo Ural-towo dzi. Eye Japan xɔ Siberia.
  Eyata Rommel ɖu xexeame ƒe akpa gãtɔ dzi, eye wòxɔ USSR le ɣleti eve kple afã me.
  Gake aʋawɔwɔ ŋutinya sia mewu enu haɖe o. Le May 1, 1957 dzi la, Rommel dze Japan hã dzi. Aʋa mamlɛtɔ si dzɔ le amegbetɔ ƒe ŋutinya me kplɔe ɖo. Samuraitɔwo bɔbɔ ɖe anyi kura wu Fiaɖuƒe Etɔ̃lia le mɔ̃ɖaŋununya ƒe nyonyome gome eye wonɔ nu bum mɔkpɔkpɔmanɔmee. Gake aʋaa xɔ ƒe ɖeka kple edzivɔ vaseɖe esime, mlɔeba, le nukliaʋawɔnuwo ƒe amedzidzedze ɖe wo dadadukɔa dzi megbe la, Japan mu.
  Xexe si me mama nɔ ƒe ɣeyiɣia wu enu, eye Rommel va zu xexeame ƒe ŋutasẽdziɖula.
  Wowɔ amewo ƒe nyametsotso le May 1, 1959 dzi, eye woɖo fiaɖuƒe aɖe anyi. Rommel kpɔ dzidzedze
  viaŋutsu, eye woɖo fiaƒome aɖe. Xexeame ƒe fiaƒome, kple yamenutome kekeɖenudɔ.
  Fiaɖuƒe ɖeka aɖee na ɖoɖo va le ɣletinyigba si nye Anyigba dzi. Le Afrika gɔ̃ hã la, woɖe mɔ yi kɔƒe ɖesiaɖe me eye wotu xɔ siwo le dzadzɛ eye wodze tugbe. Agbledede va do eye dɔwuame nu yi tegbee. Eye wole vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ dzi ɖum. Nusianu le abe alesi wogblɔnɛ ene, ɖoɖo ɖe ɖoɖo nu.
  Wole ɣe ƒe ƒuƒoƒoa tum ɖo, eye amewo le dzodzom yi ɣletivi bubuwo gbɔ xoxo. Eye Rommel ŋlɔ ŋkɔ ɖe ŋutinya me be enye amenyenye kple xotutu gãtɔ kekeake! Eye biabia lae nye be, nukatae womewu Hitler do ŋgɔ o? Anyo wu sã!
  
  
  
  
  PUGACHEV TSAR ƑE RUSSIA ƑE NUÐEÐEŊUTI
  Emelyan Pugachev ɖe to ɖe Orenburg. Nuwo meva yi nyuie akpa na aglãdzelawo o. Fia ƒe asrafohawo nɔ tetem ɖe wo ŋu. Amesi yɔ eɖokui be tsar medi be yeaɖe toɖeɖea ɖa le Orenburg o, gake afɔku hã nɔ eme be yeama asrafowo dome. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, aglãdzelawo ma ke hã eye woƒo wo kakɛkakɛ. Gbã la, ete ɖe Tatishchevo ŋu, eye emegbe wòte ɖe Beloozersk ŋu. Nyametsotso sia va zu nu gbegblẽ.
  Gake emegbe ŋutsuvi Oleg Rybachenko va ɖo Emelyan Pugachev ƒe asaɖa me. Togbɔ be ele alea hã la, sno gakpɔtɔ nɔ anyi, eye February ƒe nuwuwu lɔƒo - ŋutsuvia nɔ afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpui.
  Wokplɔe va Emelyan Pugachev gbɔ. Ŋutsuvia zɔ kple kakaɖedzi. Duƒuƒu afɔ ƒuƒlu le sno me doa dzidzɔ na ame wu funyafunyawɔwɔ ame. Vevietɔ le ŋutilã makumaku me.
  Ŋutsuvia do ɖoɖo aɖe ɖa na Emelyan Pugachev:
  - Mina míatsɔ tsarist-srafowo ƒe awu, eye awu mawo tɔgbe geɖe le mía si, eye míado awu na aglãdzelawo kple Cossacktɔwo. Mina míaƒo aʋa aɖe - abe tudada ene. Eye emegbe míaku Pugachevitɔ siwo wolé la ayi dua me. Woabui be fia ƒe asrafowoe amesiawo nye eye woaɖe mɔ na mí míage ɖe mɔ̃ sesẽa me, eye míadze wo dzi le afima!
  Emelyan Pugachev da asi ɖe edzi be:
  - Enyo, èle nu nam! Ta ka gbegbee nye si! Metsɔ dzesideŋkɔ si nye ʋumefia na wò!
  Oleg bɔbɔ heɖo eŋu, eye wònɔ ɣli dom kple alɔgbɔnukoko be:
  - Yesaul, Yesaul, nukatae nègblẽ wò sɔ ɖi! Asi mefɔ be yeada tu o!
  Cossack Tsar la ʋuʋu ta heɖo eŋu be:
  - Wòe anye nye kpeɖeŋutɔ! Woaɖɔ wò awu kple afɔkpawo ɖo!
  Oleg gblɔe ɖokuibɔbɔtɔe be:
  - Eye afɔ ƒuƒlu nye aɖaŋudɔ wu! Eye nyemewɔa vuvɔ akpa kple akɔta amama o!
  Emelyan Pugachev va zu. Eƒe kɔkɔme le mamã dedie nu, eƒe abɔta keke, eye togbɔ be Oleg ƒe kɔkɔme sɔ kple ŋutsuvi si xɔ ƒe wuieve si sɔ le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me, si fia be meta ɖeka kple afã hã la, Cossacktɔwo ƒe fia la mekɔ wu ema boo o. Le ɣeyiɣi sia me la, Oleg nye ƒewuivi xoxo, eye wòte ŋu wɔa avu kple ame tsitsiwo sɔsɔe eye wòanye kpovitɔ.
  Emelyan ɖe gbe be...
  - Enyo, dzra dzikudodo sia ɖo le adzame ŋutɔ!
  Eye aleke gbegbe wòzã dzɔdzɔmeŋutinunya me nya la aɖaŋutɔe enye si.
  Cossacktɔwo nɔ dzadzram ɖo... Woɖo dzɔlawo ale be luʋɔ gbagbe ɖeka pɛ hã naganya o. Eye wonɔ ayemɔ aɖe dzram ɖo.
  Gake futɔa gakpɔtɔ nɔ tetem ɖe eŋu, gake ɣeyiɣi aɖe gakpɔtɔ nɔ anyi, aglãdzelawo ƒe hatsotso suewo va dze edzi. Ne míagblɔe tututu la, ameha gbogbo aɖewo ŋutɔ, gake womewɔ ɖoɖo boo aɖeke o.
  Asrafo akpe blaeve kloe siwo nɔ klalo na aʋawɔwɔ nɔ Emelyan Pugacheva si le Orenburg gbɔ. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, womae. Pugachevitɔ akpe ewo wɔ aʋa kple tsarist-srafo akpe adre le teƒe si gogo Tatishchi. Futɔa de ŋgɔ wu Pugachev ƒe aʋakɔa le tu kple tu ƒe xexlẽme gome, kpakple le ɖoɖowɔwɔ me. Gake aʋadziɖuɖua va xɔ asi ŋutɔ! Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Pugachev ŋutɔ mewɔ nu dzinɔameƒotɔe boo o, edzo le aʋagbedzi hafi aʋaa wu enu gɔ̃ hã.
  Fifia mɔnukpɔkpɔ si nye ŋutinya me tɔ su Pugachevitɔwo si be woaɖu dzi vevie.
  Eyata wodo awu na aʋawɔla tiatia siwo wu akpe eve. Wona wolũ ge. Eye nyateƒe si wònye be wodoa awuawo nye dzɔdzɔme nu. Eye nu geɖe wu hã. Aflaga siwo tso aʋa siwo woxɔ va yi me hã nɔ Pugachevitɔwo si, kple kpẽwo, kple bubuawo.
  Wowɔ ɖoɖo be woawɔ fefea abe ɖe woŋlɔe ene. Tu alafa ɖeka kloe nɔ Emelyan si le Berd, togbɔ be wo dometɔ afã menɔ vevie o hã. Gake nane li si ŋu woada tu ɖo.
  Be aʋawɔwɔ ŋutɔŋutɔ ƒe dzedzeme nanɔ ame si. Vaseɖe fifia la, nuwo megblẽ na Pugachev nenema gbegbe o. Ural dɔwɔƒewo ƒe afã le eƒe ŋusẽ te. Chelyabinsk gakpɔtɔ doa vɔvɔ̃ na ame, Chika bɔbɔ nɔ anyi sesĩe le Ufa gbɔ. February ƒe nuwuwu gakpɔtɔ nye, eye aʋaa me tsonu me mekɔ o, eye Golitsyn ƒe asrafowo didi tso Orenburg gbɔ. Gake le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, le ɣleti ɖeka megbe la, aʋa aɖe adzɔ le Tatishchevo gbɔ, eye agbledelawo ƒe aʋakɔa dzi ɖuɖu le eme. Nusi ana aglãdzelawo nadzo le wo gbɔ le agbɔsɔsɔ gã me.
  Oleg gakpɔtɔ le afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo, le nudɔdɔwo wɔm hele aɖaŋu ɖom. Eƒe ameyibɔ kloe tso lãgbalẽŋudɔwɔwɔ ta, gake ŋutsuvi si ƒe mo biã la, ŋutsu siwo ƒe ɖa le ɖaa la ɖoa toe.
  Aglãdzelawo le tudada gɔme xoxo. Tuwo le ɣli dom, ku ƒe nunanawo le ɖiɖim... Tsɔtsrɔ̃ ŋutɔŋutɔ le edzi yim.
  Oleg ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòdo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na mía Dadanyigba kɔkɔe la! Hakpanyaŋlɔlawo ƒe dzidzime aɖe anɔ anyi! Emelyan gã, lɔlɔ̃tɔ - woadzi wò aʋadziɖuɖuwo!
  Eye dzudzɔ ƒe alilikpowo dona. Srɔ̃ɖeɖea nye aʋa sesẽ aɖe. Le afisia la, ele be nàɖe nusianu afia kakaɖedzitɔe ya. Gawu la, ne woɖe to ɖe wo la, wole ablɔɖe lalam ya!
  Nyateƒee, wodaa tu le dɔmawɔmawɔ me be woatsɔ axɔ tu kple buckshot. Eye wozãa tu si vɔ̃ɖi wu.
  Emelyan Pugachev gakpɔtɔ sesẽ ale gbegbe be wòate ŋu axɔ Orenburg - gake mɔ̃ sesẽa sesẽ! Eye le afisia la, èhiã ayemɔ.
  Aʋawɔlawo kple Cossacktɔwo nɔa klalo zi geɖe... Afɔzɔla kple sɔdola siwo wu akpe eve siwo ɣla wo ɖokui, eye wogblɔ be gamenɔla siwo wu akpe etɔ̃. Susu be wòaxɔ du aɖe zi ɖeka.
  Oleg zɔ do ŋgɔ na gamenɔlawo. Tso esime wòƒu du afɔ ƒuƒlu ɣeyiɣi didi aɖe le February ƒe snoa me ta la, eƒe ŋutsuvi ƒe afɔwo vuvu vie. Gawu la, dzoxɔxɔa zu numame nɛ xoxo. Gake enyo, ŋutsuvi makumaku la ƒe asibidɛwo matsi tsikpe o.
  Eye eva zu nu gã aɖe ŋutɔŋutɔ.
  Oleg ko alɔgbɔnu, gblẽa afɔ ƒuƒlu ɖe megbe ɣi aɖe dzi. Edze abe ewɔa dɔ ɖe ame dzi ene. Ŋutsuvi geɖe siwo tso agbledelawo ƒe ƒomewo me hã ƒu du afɔ ƒuƒlu. Wosesẽna ŋutɔ, togbɔ be zi geɖe la, wodoa bast-fɔkpa le sno me hã.
  Eyata aʋakɔ sia gbɔna, esi woɖu Pugachevitɔwo dzi vɔ, ɖo ta Orenburg. Eye wodoa ɣli gɔ̃ hã le azɔlizɔzɔa me.
  Nyateƒee, amebeblea le bɔbɔe gake ewɔa dɔ. Woʋu agboawo le wo ŋgɔ, eye Pugachevitɔwo ƒe aʋawɔhawo gena ɖe nuto sia ƒe du gãtɔ me. Edze abe woka ɖe edzi akpa be bometsila la mese naneke gɔme o ene, eye woɖu edzi.
  Fifia aglãdzelawo ƒo wo ɖokui ɖe eme keŋkeŋ. Dzesi la kplɔe ɖo, eye woƒua du yia ametakpɔlawo gbɔ.
  Oleg tsɔ eƒe akplɔa lã kpovitɔ eve zi ɖeka. Eye ŋutsuvia do ɣli vevie be:
  - Ɖe asi! Fia si dze la le mía gbɔ!
  Ametaʋlilawo tɔtɔ. Asrafoawo mewɔa tsitretsiɖeŋu aɖeke kloe o. Asrafomegãwo, asitsala asrafohawo, kple Cossacktɔ kesinɔtɔwo ƒe akpa gãtɔ wɔa avu.
  Aʋa la sesẽ, gake eƒe taɖodzinue nye. Asrafoha geɖe wu le du dzi yina dua me. Eye Kosaktɔwo kple ŋutsu siwo tsɔa atiwo, kple Tatartɔwo kple Baskirtɔwo. Aʋa la sesẽ ŋutɔ.
  Oleg Rybachenko hã lãa nu hedoa ɣli be:
  - Ɖe asi! Nublanuikpɔkpɔ, ga gbogbo aɖe kple ablɔɖe anɔ anyi na mi katã!
  Edze ƒã be aʋawɔlawo ƒe ŋusẽ le ɖeɖem kpɔtɔ kabakaba, eye nenema kee nye didi be yewoawɔ avu hã. Kpovitɔawo gɔ̃ hã na ta. Cossacktɔwo medi be yewoaku gɔ̃ hã o.
  Le Matyusha Boron gome la, Oleg lã ŋɔti, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ akplɔa ƒu gbe.
  Aʋa la nu yi enumake kloe. Asitsalawo dze klo henɔ kuku ɖem be woakpɔ nublanui na yewo. Wohe Germanytɔwo ƒe nutodziɖula kple mɔ̃ sesẽa ƒe amegã siaa. Emelyan Pugachev de se be woahe wo ɖe ati ŋu.
  Woka atam na asrafo siwo wolé la, eye wotsɔ tiatia aɖe na asrafomegãawo: subɔsubɔ na Tsar Peter Etɔ̃lia alo kufiatsotso. Womae ɖe afã me abe afã ene. Wowu ame aɖewo. Ame aɖewo ka atam be yewoawɔ nuteƒe na Emelyan.
  Le dua ŋutɔ me la, woxɔ ga gbogbo aɖe, eye woxɔ nu xɔasi gbogbo aɖewo, kpakple tu blaasieke kloe, kple tu, bɔmb, kple tu gbogbo aɖewo siwo wodzra ɖo ɖi.
  Mɔ̃ sesẽ gã la mu mlɔeba le toɖeɖe ɖe eŋu ɣeyiɣi didi aɖe megbe. Edze ƒã be wogade Pugachev ƒe aʋakɔa me. Eye fifia anya wɔ be woayi Tatishchevo aɖawɔ aʋa na Golitsyn kple asrafoha siwo de ŋgɔ wu.
  Eye Oleg ŋutɔ yi Chika gbɔ be yeakpe ɖe eŋu. Ðe wòle be woatso Mikhelson wòaku hafi be wòagaɖu aglãdzela siwo te ɖe Ufa ŋu dzi hafi o.
  Ŋutsuvia ƒu du afɔ ƒuƒlu le awu kpuiwo me le snoa me. Margarita hã va kpe ɖe eŋu. Awudziwui koe nyɔnuvia do, eye le nyateƒe me la, afɔkpa hã medo o. Enya kpɔ, eƒe taɖa le abe sika ene, togbɔ be ke le eme le dɔwɔwɔ le kpekuƒewo ta hã.
  Margarita dze tugbe, gake egakpɔtɔ nye ɖevi.
  Oleg biae be:
  - Menye nyɔnu tsitsie nènye haɖe o... Meve wò be yezu nyɔnuvi ɣeyiɣi didi o!
  Margarita ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye mètsi o, gake èzu ŋutsuvi tegbee kloe! Ele be nàxe fe ɖe makumakunyenye ta, eye fe sia megbɔa eme o!
  Oleg lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Kluvinyenye nye ɣeyiɣi kpui aɖe ko, gake agbe mavɔ ya li tegbee! Gakpe ɖe eŋu la, míeƒua du ale gbegbe be míehiã sɔ o!
  Margarita ko nu hede dzesii be:
  - Godoo! Míeƒua du sesĩe wu sɔ siwo ƒe ʋu nyo wu. Ŋutilã makumaku la le etɔxɛ, eye wòfa le kpekuƒewo, le dzikpɔla ƒe ƒoƒo te, wu ŋutilã dzɔdzɔe si le fu ƒe aba dzi!
  Oleg Rybachenko ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Màte ŋu aʋli nya kple ema o! Eyata míanɔ agbe tegbee!
  Eye Terminator viwo ƒu du. Oleg ya kpɔ dzidzɔ ŋutɔ. Ðevi gã aɖee wònye.
  Togbɔ be ɖikekewo gena ɖe nye luʋɔ me ɣeaɖewoɣi hã la: ɖe wòanya wɔ be woawu Russia-srafowo ƒe amegãwoa? Anɔ eme godoo be esia mesɔ o! Gake ele be woawu adzetɔ ƒe dɔa nu. Etrɔ Russia ƒe ŋutinya, eye wòna ŋutilã mavɔ si mekuna o lae, ne ɖevi ƒe ŋutilãe wònye gɔ̃ hã, gake ŋusẽ le eŋu ŋutɔ eye wòƒua du kabakaba. Eye ele be nàxe fe eye nàsubɔ ɖe esia ta.
  Eye amekae nya, ɖewohĩ ne Pugachev ɖu dzi la, ɖeko Russia aɖe vi?
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia nya afisi fia ƒe asrafowo ƒe hatsotso si wòle be Mikhelson nava ɖo la le kloe.
  Asrafoha akpe wuieve siwo le ɖoɖo nu le Chika si le Ufa gbɔ. Eye wògogo du sia xɔxɔ, gake zi eve la, dzɔgbenyui kple amehehe vi aɖe menɔ esi o.
  Nyateƒee, ŋusẽ le Mikhelson ŋu zi gbɔ zi geɖe, gake le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, egaɖu dzi kokoko. Eyata... Ehiã be woalé aʋafia sia si si ŋutete le ŋutɔ la alo awui.
  Eye emegbe míakpɔe. Mikhelson manɔmee la, ɖewohĩ asrafowo maʋu ayi Chika o. Eye le afima la, Oleg Rybachenko va to ɖoɖo aɖe vɛ. Miɖu Golitsyn dzi eye miayi Ufa. Tsɔ du sia, ɖo aʋawɔlawo ɖe Ural kple Siberia, eye wò ŋutɔ nàʋu ayi Kazan. Ekema viɖe aɖe asu aglãdzelawo si.
  Eye woaƒo fianyɔnua ƒe asrafowo kakɛkakɛ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, le tɔtrɔ kpata ɖesiaɖe me la, nusiwo dona tso eme alea: zi alesi woɖua dzii la, zi nenemae amesiwo kpea asi ɖe eŋu la sɔ gbɔe, eye zi nenemae futɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu gbɔdzɔnae.
  Eyata le afɔɖeɖe ɖesiaɖe me la, ɖeko aglãdzedzea nu asẽ ɖe edzi. Oleg ka ɖe esia dzi.
  Eye Margarita, nyɔnuvi si ƒua du sesĩe wu sɔ si ƒua du la le egbɔ, eye wo ame evea woatso woƒe futɔwo.
  Sɔhɛ aʋawɔlaawo xɔ teƒe aɖe le amedzidzedzea me. Woɖoe be Mikhelson si si kplɔlawo ƒe hatsotso sue aɖe le la nava ɖo eƒe asrafoha la gbɔ. Le afisia la, Terminator viwo nɔ elalam xoxo.
  Oleg kple Margarita, siwo nɔ akplɔwo ʋuʋum la, dze ame siwo kplɔ wo ɖo la dzi. Wolã hussar geɖe enumake. Ame mamlɛawo te kpɔ be yewoada tu, gake tuawo meƒo ɖevi makumakuawo o. Eye wotsɔ dziku si nu sẽ la lã woƒe futɔwo. Eye Oleg Rybachenko tsɔa eƒe afɔbidɛwo tsɔa disk ɖaɖɛwo gɔ̃ hã ƒua gbe. Eye Margarita te esia kpɔ kple eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòwɔ dɔ.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia wu futɔa nya aɖeke magblɔmagblɔe. Mikhelson dze agbagba be yeaƒu du adzo, gake Oleg kple Margarita va lée. Woƒo Mikhelson ɖe anyi eye woblae.
  Oleg tsɔ asrafomegã ƒe amegã la ɖo eƒe abɔta eye wòkɔe yi Chika be woadrɔ̃ ʋɔnui.
  Ðevi makumakuawo kaka hussar blaatɔ̃ eye wowu wo, si ɖee fia be ɖe ɖevimenɔɣi mavɔ ta la, woxɔ ŋutete siwo fa miamiamia ŋutɔ.
  Oleg, si nɔ Mikhelson hem ɖe eƒe abɔta la, de dzesii be:
  - Ke hã, aleke gbegbe meva zu ŋusẽe enye si!
  Margarita de dzesii be:
  - Ẽ, esia gaɖo kpe edzi ake be míewɔ tiatia nyuitɔ! Eye makumakunyenye sɔ be woawɔ dɔ le eŋu!
  Oleg lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Aʋawɔwɔ doa dzidzɔ na ame wu kposɔwo fefe le kpekuƒewo. Mesesẽ le ŋutilã sia me o, gake etena ɖe ame dzi!
  Margarita lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Dɔwɔwɔ edziedzi wua ame!
  Le Chiki ƒe asaɖa me la, ɖevi eve siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu o, alo ne míagblɔe tututu la, le ɣeyiɣi sia ƒe dzidzenuwo nu, esime ame suewo nye ƒewuiviwo vie la, mehe ɖikeke boo aɖeke vɛ o. Ne èle afɔ ƒuƒlu le sno me la, efia be èda ahe, eye nèle agbledelafia ƒe akpa dzi.
  Chika ɖo eteƒe na Mikhelson ɖe gamenɔla la ta, eye wòna ɖeviawo fiaɖuƒe ƒe ga home - sika ruble wuiatɔ̃.
  Wotsɔ Mikhelson ŋutɔ na be: woasubɔ Tsar la alo woahe wo ɖe ati ŋu!
  Mikhelson lɔ̃a loop la wu. Gake Oleg do susua ɖa be woana aʋafia sia nabu tame. Le nyateƒe me la, ɣeyiɣi anɔ wo si ɣesiaɣi atsɔe ahe ɖe ati ŋu. Eye Mikhelson ate ŋu aɖe vi ŋutɔ.
  Chika lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɣeyiɣi le vɔvɔm!
  Oleg do susua ɖa hã be:
  - Ele be míalé Tsar ƒe asrafoha la aʋafia manɔmee fifia! Be nàkpɔ ɖokuiwò ta.
  Chika lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ƒo esime gayibɔa le dzo dam!
  Eye aglãdzelawo dze fia ƒe asrafowo dzi. Wodze wo dzi le zã me, Oleg kple Margarita ɖe dzɔlaawo ɖa nyuie.
  Aʋa la menɔ anyi didi kura o. Oleg, si tsɔ disk si wowɔ le aƒeme ƒu gbe tso akplɔ si gbã me la, wu asrafomegã si nɔ dɔ wɔm abe aʋafia ene, eye eya manɔmee la, agbenyuinɔnɔ ƒe dzi ɖiɖi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aglãdzelawo sɔ gbɔ akpa, eye esia na asrafowo, kple asrafomegã geɖewo ƒe susu nɔ nyaƒoɖeamenu ŋu.
  Eye amekae nya, ɖewohĩ esiae nye Tsar Petro Etɔ̃lia ŋutɔŋutɔ. Eye sedziwɔwɔ le esi wu Catherine II.
  Wolé asrafoha la ƒe akpa gãtɔ. Wolé tu kple tuwo.
  Aʋadziɖuɖu blibo na asrafoha si medzra ɖo be yeanya amedzidzedze aɖe o.
  Eye le nyateƒe me la, Chica ƒe aʋadziɖuɖu hã.
  Gake le dzɔdzɔme nu la, ɖeviawo ƒua du trɔna yia Pugachev gbɔ. Ele be wòawɔ aʋa kple asrafo akpe adre, siwo dome Fiavi Golitsyn ƒe sɔdola akpe eve hã le. Pugachev sɔ gbɔ wu ya, gake eƒe aʋakɔa le vovovo. Asrafo tsãtɔ geɖe li siwo dzi womate ŋu aka ɖo o, agbledela siwo metsɔ tu nyuie o eye womexɔ hehe o, Tatartɔwo kple Bashkirtɔwo kpakple Kalmyktɔwo.
  Nu vevitɔ si sesẽ wue nye Yaik Cossacktɔwo. Gake menye Cossacktɔ siawoe sɔ gbɔ wu o. Iletsk Cossacktɔwo hã li, kple Orenburg kple bubuwo.
  Wole du dzi yina Tatishchevo mɔ̃ sesẽa gbɔ xoxo, afisi agbledelafia ƒe aʋakɔ gã aɖe ƒo ƒu ɖo.
  Emelyan Pugachev ŋutɔ doa sɔ ɣi aɖe ƒoa xlã teƒeawo. Oleg Rybachenko léa ŋku ɖe kplɔla sia ŋu nyuie. Dziɖula ƒe dzedzeme le Emelyan Pugachev si. Eƒe kɔkɔme anɔ abe mamã dedie ene, gake ne ele sɔ dzi la, edzena kɔkɔ wu le eƒe afɔ kpuiwo kple abɔta gbadzawo ta. Le ŋutilã me la, aglãdzelawo ƒe ŋgɔnɔla sesẽ. Àte ŋu akpɔ alesi wòtsoa nu kple ŋusẽ si wòƒona le aʋawɔwɔ me.
  Le goawo katã me la, esɔ nyuie na amegã ƒe dɔa. Eye ɖe akpa si fia la awɔ ta? Ate ŋu adzɔ nenema hã.
  Pugachev ƒe aʋakɔa lolo ŋutɔ. Etso Iletsk ƒe ametakpɔƒea, si gakpɔtɔ nye Khlopusha si wobu fɔe, eye wòƒo ame alafa wuiatɔ̃ bubuwo nu ƒu. Fifia aʋawɔla siwo wu akpe blaeve le Emelyan si. Esesẽna na wo be woadze le mɔ̃ sesẽ aɖe gɔ̃ hã me. Xlẽ asrafo siwo sɔ gbɔ wu Golitsyn zi gbɔ zi etɔ̃, eye wogayi edzi le vavam.
  Eye tu siwo le Pugachev si sɔ gbɔ wu zi gbɔ zi eve. Tu kple tu gbogbo aɖewo ŋutɔ le afima.
  Àte ŋu awɔ avu... Gake asrafowo ƒe nɔnɔme to vovo. Ŋutsu siwo tsɔ akplɔwo, kple Bashkirtɔwo, kple Tatartɔwo, kple Kalmyktɔwo, kple Kyrgyztɔwo kple Kazakhstantɔwo li. Eye asrafo tsãtɔ geɖe siwo tso asrafoha vovovowo me siwo dzi womate ŋu aka ɖo bliboe o hã. Ural dɔwɔlawo kple Siberiatɔwo ƒe tudalawo hã li. Cossacktɔwoe nye asrafowo ƒe akpa vevitɔ kekeake.
  Aʋakɔ gã aɖe, gake eƒe nɔnɔme to vovo akpa. Wolé asrafo kple asrafomegã aɖewo nyitsɔ laa le Orenburg.
  Akpa aɖewo tso ŋutsuwo ƒe dɔwɔnuwo me, siwo woate ŋu azã le asi-ɖe-asi-ʋawɔwɔ me ko. Eye Asiatɔ gbogbo aɖewo, siwo meɖɔa ame ɖo tututu o, eye zi geɖe la, womenya Russiagbe o.
  Eyata esi asrafowo kple tu gɔ̃ hã sɔ gbɔ wu sã le se nu ta la, Emelyan Pugachev bɔbɔ ɖe anyi wu futɔa le aʋawɔŋusẽ ƒe nyonyome gome. Eyata aʋaa me tsonu me mekɔ kura abe alesi wòdze ene o, si wotu ɖe ŋusẽwo ƒe dadasɔ si wowɔ le ɖoɖo nu ko dzi.
  Oleg Rybachenko se esia gɔme. Ðewohĩ esia me kɔ na Pugachev hã. Chika ɖu dzi elabena exɔ futɔa le mo yaa me. Eye le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Mikhelson ye ɖu dzi, amesi te ŋu dze Chika ƒe aʋakɔ gãtɔ dzi do ŋgɔ na mɔa.
  Nukae wòle be mawɔ fifia? Wodo ŋusẽ mɔ̃ sesẽa nyuie eye tsi ƒo xlãe, si wɔe be togbɛawo dzi tsikpe eye wole glidzaglidza. Gake màte ŋu anɔ ametakpɔkpɔa dzi eteƒe nadidi o.
  Oleg do susua ɖa na Emelyan be:
  - Mina mía ŋutɔwo míadze futɔwo dzi, Tsar-Fofo!
  Emelyan de dzesii le susu me be:
  - Ðe womatsɔ tu atsyɔ mía dzi oa?
  Oleg do susua ɖa be:
  - Makpɔ futɔa kple Margarita, eye míaƒoe le afisi tututu mekpɔ mɔ na o!
  Agbledelafia la da asi ɖe edzi be:
  - Ema nye susu nyui aɖe!
  Eye Oleg, kple Margarita, lé akɔtagbalẽvi aɖe si me bɔmb le, eye akplɔ ɖaɖɛ eve ɖesiaɖe ƒu du yi futɔwo gbɔ.
  Ðeviawo ƒu du amama kloe, ŋutsuvia do awu kpui eye nyɔnuvia do awu ʋlaya. Oleg ɖo ŋku Ian ƒe "Spartak" dzi. Ŋutsuvi Gita hã nɔ afima. Eye nyɔnu aɖe si do awu ʋlaya si vuvu, ɣeɖula, ŋdɔkutsu. Ŋutsuvia ƒe dzi me sẽ ŋutɔ. Ðewohĩ menye domenyiŋusẽfianu ƒe kluvi o. Ðewohĩ wolée . Emegbe wokɔe yi Italy, woɖe eƒe awuwo le eŋu hetsɔe da ɖe asitsaƒe. Togbɔ be Gita mesɔ o hã la, esi wònye be woɖe akɔbli tso eƒe ŋutigbalẽ ƒe amadede me ta la, ekema anɔ eme godoo be wotsɔe yi nudzadzraƒea evɔ medo awu o. Eye wòzɔ amama ale gbegbe, eye wòzɔ afɔ ƒuƒlu le Italy ƒe agakpemɔwo dzi. Eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu nɔ bibim, eƒe nyiviwo nɔ veve sem. Gake ŋutsuvia mebɔbɔ ta o.
  Eye nuƒlelaa te sese le eɖokui me be ŋutsuvia, eƒe lãmeka siwo tsi le dzɔdzɔme nu, si dze abe eƒe ŋutigbalẽ si le gbadzaa la ƒe tagbɔ gblẽ ene. Eye emegbe etsɔ eƒe asibidɛ ƒoɖiawo de eƒe nu me. Eye Gita mete ŋu nɔ te ɖe enu o eye wòɖui.
  Emegbe dzre aɖe dzɔ. Ẽ, Gita, ŋutsuvi aɖee Oleg ŋutɔ bu vodadatɔe be enye Spartak le eƒe ɖevime. Gake ao, eganye ame sue aɖe kokoko.
  Mebiaa ɖokuinye be, ne ɖe Romatɔwo tso nya me be yewoawɔ funyafunya Gita ya ɖe? Le nyateƒe me la, wobiaa gbe kluvi siwo wolé la le funyafunyawɔwɔ mea?
  Eye gayibɔ si le dzo dam la aka asi kluviŋutsua ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ŋu. Gita do ɣli eye wògbugbɔ nya ma ke gblɔ be:
  - Kluviwo si eye womedi be yewoawɔ avu o!
  Wotɔ dzo eƒe afɔkpodzi evelia be wòasɔ ɖe enu eye woɖe asi le eŋu. Wozia ŋutsuvia dzi be wòaɖe afɔ ɖe eƒe afɔbidɛwo dzi, eye wòvenɛ ŋutɔ. Gake Gita te ŋu si le zitɔtɔa me kokoko.
  Ðewohĩ ŋutsuvia wɔ dɔ le kpekuƒewo tsã. Etsɔ kpe kpekpewo ɖe asi, fifia nɔ dodom, nɔ gbɔgbɔm sesĩe. Dzikpɔla la ƒe ƒoƒoe ƒoe. Esesẽna ŋutɔ le dɔwɔwɔ ƒe ŋkeke gbãtɔwo tututu me, esime kekeli medze ŋuwò o. Eye emegbe wòzu numame na wò. Nu sesẽwo va zua ame nyanyɛ, eye nu si wonya nyuie la va nɔa bɔbɔe. Gake kluvi geɖewo kuna kokoko. Eye Gita trɔ zu amegãxi vi sue aɖe.
  Oleg susui be ɖewohĩ wolé ŋutsuvi si le agbalẽ si nye "Spartacus" me esi woɖu aglãdzelawo dzi vɔ megbe. Eye esi wònye ɖevi ta la, woɖoe ɖe tomenukuƒewo. Ale be wòaku le afima vivivi. Alo wowɔ funyafunya wo, eye wotsɔ atikplɔ si le dzo dam biã la fiã ŋutsuvia ƒe lãmekawo. Emegbe wokɔ dze ɖe dzobibiawo dzi eye wogbã afɔbidɛwo ɖe kluvi ɖekakpui la ƒe afɔ ƒuƒluwo dzi. Wotro woƒe ƒunukpeƒewo. Amesiame nɔ eɖokui biam be afikae Spartak ɣla sikaa ɖo hã. Gita zi ɖoɖoe, eye wòle eƒe aɖuwo ƒom. Wokɔnɛ ɖe dzi heɖiɖinɛ to ka la hehe sesĩe me.
  Eye veveawo ʋuʋuna le vevesese si nu sẽ ta. Eye ŋutsuvia ƒe susu meganɔa eɖokui ŋu o. Wokɔ tsikpetsi ɖe edzi hegbɔ agbee. Eye ɖɔktaa sea dzi ƒe tsotso be yeakpɔe ɖa be anya wɔ be woayi funyafunyawɔwɔa dzi, alo nenye be ehiã be woana gbɔɖeme ame si wowɔ funyafunyae la, bene yeagawɔ funyafunya ɖekakpuia ƒe ŋutilã ake hã.
  Wowɔa funyafunya Gita ŋutasesẽtɔe eye wòwɔa funyafunyae ɣeyiɣi didi aɖe. Wokɔa atadi ɖe abiawo dzi, tsɔa ka dzodzoe ƒoa wo, tsɔa aŋe ƒoa lãmekawo ƒe nuwuƒewo, eye dzo biãna ɖe ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo te. Eye amewulaa hea dzoxɔxɔ le agbatsɔkekea te. Eye dzobibi ƒe ʋeʋẽ sesẽ aɖe ɖina, eye wohea ʋuka ɖesiaɖe doa goe.
  Eye emegbe gayibɔ si le dzo dam la ka ŋutsuvia ƒe akɔta ƒuƒlu, eye wòbua ta le vevesese gbegblẽ ta. Wogatsɔa tsi dea eme ake eye wokplɔnɛ yia eme. Amewulaa tsɔa aŋetu ƒoa vidzidɔa, ŋutsuvia trɔna tso fukpekpe gbegblẽ me, eye wògatsia dzodzodzoe ake.
  Gita under torture... Ame aɖe ka nya ta be esiae nye Spartak ƒe nusi wòlɔ̃na wu, eye wònya afisi wòɖi kesinɔnua ɖo. Eye Romatɔwo wɔa funyafunya ame... Ŋutsuvia ƒe ŋutigbalẽ ƒe akpa ɖeka pɛ hã si me gblẽ o si mefiã alo fli aɖeke mele o la menɔ eŋu o. Gake ezi ɖoɖoe. Eye eƒe kutrikukua wɔ nuku na Romatɔwo.
  Crassus srɔ̃ nɔ afima le funyafunyawɔwɔa me. Eléa ŋku ɖe alesi wowɔa funyafunya ŋutsuvi dzetugbe si ƒe taɖa le ɣie la ŋu vevie. Edoa dzidzɔ na ame ŋutɔ. Eye ale wòɖe gbe, le funyafunyawɔwɔ bubu megbe, be woatsɔ Gita ava ye gbɔ eye woatsɔe aɖo aba dzi. Edi vevie be ye ŋutɔ yeawɔe.
  Esi nyɔnua gakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ eye ŋusẽ nɔ eŋu la, edo sɔ ɖe ɖekakpui kluvi la ƒe ŋutsu ƒe blibodede dzi. Gita va zu ŋutsu zi gbãtɔ. Emegbe ele nɛ be wòatsɔ eƒe aɖe aƒo eƒe akɔta. Nusi nyɔ ŋu vie, gake eganye nusi mebɔ o.
  Eye ale Crassus srɔ̃ ɖe gbe be woadzudzɔ funyafunyawɔwɔa, eye ŋutsuvia, si tsi vie xoxo le aglãdzedzea me la, dze nuɖuɖu nana nyuie wu gɔme. Eye wòwɔ lɔlɔ̃ nɛ.
  Abi kple dzobibi siwo le Gita dzi la haya abe avu ene. Eye esi ŋutsuvia gasẽ ɖe edzi la, eɖe Crassus srɔ̃ dzodzro vɔ̃ la eye wòsi le eƒe domenyinu nu. Le ema megbe la, eɣla eɖokui ɖe towo dzi eye wòɖo eya ŋutɔ ƒe kluvi siwo si dzo ƒe ha aɖe ɖe afima. Mlɔeba la, nusianu wu enu nyuie. Crassus ku le aʋawɔɣia. Eye Gita ku ɖe Julius Caesar ŋu, eye wòwɔ dɔ nyui aɖe, ɖe srɔ̃ eye wòdzi vi gbogbo aɖewo. Eye womenya nusi dzɔ ɖe Spartak dzi o. Womeke ɖe ame kukua ŋu o. Eye ne eku alo xɔ ɖeɖe la, kluviawo menya o.
  Gake woxɔe se be, le nyateƒe me la, yewoƒe xɔnametɔ la le agbe.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova: amesiwo nye ame tsitsiwo tsã, eye fifia wozu vi mavɔ siwo mekuna o la te ɖe Golitsyn ƒe asaɖaa ŋu. Aʋafiagã etɔ̃e le afisia. Eye woɖe asrafowo ɖa le Russia kple Sweden ƒe liƒo dzi.
  Esi Tsar ƒe Russia le aʋa wɔm kple Turkey la, aglãdzelawo ƒe dzi dze eme wu. Ne woɖu Golitsyn dzi la, Pugachevitɔwo ate ŋu axɔ afɔɖeɖea mlɔeba. Eye wòxɔ Samara gɔ̃ hã.
  Oleg kple Margarita zɔ ƒo xlã dzɔlawo... Sno le dzadzam, eye màte ŋu akpɔ nu nyuie akpa o.
  Ŋutsuvia susui be ɖewohĩ yewoate ŋu awu aʋafiagã etɔ̃ kple Aʋafiagã Bibikov nu, atso ta na tsarist-srafowo. Gake esia wɔwɔ sesẽ.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe tsɔa ŋuɖɔɖɔɖo le snoa me. Wodzea agbagba be yewomagblẽ dzesi aɖeke ɖi o. Wogakpɔtɔ nye ɖeviwo. Te ɖe ʋuɖolawo ŋu nyuie. Tu la nɔ teƒe aɖe ɖe vovo. Asrafowo le azɔli zɔm. Vuvɔ sesẽ aɖeke megale afima o - March ye. Gake sno gakpɔtɔ le tsatsam. Sɔhɛ aʋawɔlawo ƒe afɔ ƒuƒluwo mesea vuvɔa gɔme kura o, vevietɔ ne wole ʋuʋum. Vuvɔa va zu numame na wo kaba.
  Gake ɖevi geɖe, ne ŋusẽ gã aɖeke mele wo si o gɔ̃ hã, ƒua du afɔ ƒuƒlu le sno me, vevietɔ le ɣeyiɣi sesẽ siawo me.
  Oleg susui be yemekpɔ television alo ƒoe le kɔmpiuta dzi o ɣeyiɣi didi aɖee nye esia. Eye be fefewo manɔmee la, eƒe mumu le mɔ aɖe nu.
  Ŋutsuawo te ɖe ʋuɖolawo ŋu, eye Margarita do susua ɖa be:
  - Ke ne míetɔ dzo tudzraɖoƒewo ya ɖe?
  Oleg blu ɖe eta hebia be:
  - Èsusu be esia nye susu nyui aɖea?
  Nyɔnuvia gblɔ le susu me be:
  - Tu manɔmee la, aʋakɔ menye aʋakɔ o!
  Oleg ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Mina míadze agbagba!
  Eye ŋutsuvi si do awu kpui la ƒu du yi tasiaɖamawo gbɔ. Woawo kple nyɔnuvia tsɔ saber ƒoƒo wu dzɔla etɔ̃ eye wozã kpe gbadzɛwo tsɔ tsɔ gbe kpee tsɔ tu dzo ʋuɖoha la.
  Ete keklẽ eye alilikpo yibɔ aɖe te dodo ɖe yame. Tu la te gbagbã...
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe ɣla wo ɖokui ɖe asaɖaa me. Dzidzi ƒo ame. Golitsyn hã ti kpo do go kple aʋafia eve. Fiavi sia do ɣli si gbã dzi na ame eye wòfia asi eƒe asibidɛwo.
  Oleg tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ disk la ƒu gbe, eye wòƒo kpẽ eye wòto Golitsyn ƒe kɔ me tẽ. Fiaviŋutsua, si keke eƒe abɔwo ɖe enu la, dze anyi. Aʋafia Mansurov ƒu du va egbɔ. Gake Margarita zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ zã aʋawɔnua. Eye aʋafia evelia mu dze anyi.
  Etɔ̃liae nye Fairman, amesi wɔ aʋa kple aglãdzelawo kpe ɖe Aʋafia Kar ŋu. Aʋafiagã Bibikov, si nye Aʋafiagã Bibikov ƒe ƒometɔ, kpe ɖe wo ŋu. Woate ŋu akpɔ wo to woƒe abɔtaɖonuwo dzi kple ɖevi makumakuwo ƒe nukpɔkpɔ ɖaɖɛ, togbɔ be sno le dzadzam hã.
  Oleg kple Margarita gatsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe ɖe diskwo dzi ake - ŋutete ma tɔgbe nɔ woƒe ŋutilã makumakuawo si, abe nukokoedonamegbalẽ me kalẽtɔwo ene.
  Eye wowu dɔmemegã eveawo siaa, woƒo woƒe ta.
  Le ema megbe la, ŋutsuvi si nye terminator kple ranger nyɔnuvi la dze diskwo tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe kpovitɔawo ŋu gɔme. Dzɔgbenyuietɔe la, le aʋafiaawo ƒe ku megbe la, vɔvɔ̃ dze egɔme, edze na amesiame be Pugachevitɔwo dze asaɖaa dzi.
  Gake ɖevi eve hã nye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ. Eye wowua kpovitɔwo to disk siwo woɖa sesĩe la tsɔtsɔ ƒu gbe me. Eye wogbãa woƒe ŋɔti, woƒe ʋukawo kple ʋukawo gbãna.
  Esesẽna be woade dzesi ɖeviwo ne sno dza, eye woɣlaa wo nyuie le sno ƒe dzadza me.
  Gake esesẽna na tsarist-srafowo. Oleg Rybachenko, si le diskwo dam la gblɔ be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia gã la!
  Eye disk si ŋutsuvia ƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ ƒu gbe la gadzona.
  Margarit hã wɔa nenema ke, etsɔa eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔa mɔ̃ aɖe si woɖa la ƒua gbe eye wòdoa ɣli sesĩe be:
  - Na Emelyan Pugachev!
  Eye ɖevi siawo wɔa dɔ veviedodotɔe ŋutɔ eye wowɔa dɔ nyuie. Wotsɔa akplɔwo hã lãa nu. Eye wotiaa kpovitɔwo.
  Oleg Rybachenko dzi ha be:
  - Amegãxi ɣiwo le ƒu ƒom!
  Margarita, si tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe ɖe eƒe tsitretsiɖeŋulawo ŋu la, dzia ha be:
  - Ema ko hafi duɖimekekea atsi agbe!
  Ŋutsuvia, si yi edzi le ya ƒom la, lã futɔ la ɖe anyi:
  - Gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo kuna, wowua wo!
  Nyɔnuvia, si le diskwo dam hele kpovitɔwo wum la, le ɣli dom be:
  - Ʋu kɔkɔe la ŋuti kɔklɔ!
  Sɔhɛ aʋawɔlawo wɔa nu le mɔ vovovowo nu ŋutɔ, wodaa bɔmb ɖe futɔwo dzi.
  Le ɣeyiɣi sia me la, sɔdola aglãdzelawo va dze asaɖaa dzi. Eva dze be Emelyan Pugachev ɖoe be yeadze wo dzi gbã eye wòʋu eƒe sɔdola gbogboawo ɖe ɖeviawo yome.
  Eye ƒoƒoa va zu kpata eye le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi tututu. Gbedadaƒo nɔlawo tsɔ aŋutrɔwo ƒu gbe na asrafowo, Cossacktɔwo tsɔ akplɔwo lã wo, eye sɔdolawo tsɔ akplɔwo da wo.
  Wogblẽ tsar-ʋakɔa ƒe lɔlɔ̃nu me, eye wowu aʋafiawo. Le afisia la, Emelyan Pugachev ŋutɔ tsɔ akplɔ lã asrafomegã mamlɛtɔ eye wòdo ɣli be:
  - Vinyewo, ɖe miede dzesi dziɖula si le se nua?
  Asrafo alafa geɖe kple asrafomegã geɖe gɔ̃ hã dze klo hedo ɣli be:
  - Mina míalɔ̃ ɖe edzi! Mina míalɔ̃ ɖe edzi!
  Tsitretsitsi ɖe dɔlélea ŋu dzi ɖena kpɔtɔna. Afɔzɔlawo tsɔa wo ɖokui na keŋkeŋ kloe, negbe asrafomegã aɖewo koe mele eme o. Sɔdolawo tsia tre ɖe eŋu ɣeyiɣi didi aɖe wu. Ame ŋkuta geɖewo le eme. Gake sɔdola siwo tso ame tsɛwo hã tsɔa woƒe aʋawɔnuwo ƒua gbe.
  Oleg kple Margarita tsɔa akplɔwo lã sɔdolawo, eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa disk ɖaɖɛwo ƒua gbe, eye wodoa ɣli be:
  - Ame gãwo le ɣeyiɣiawo katã me, .
  Ame gãwo - le Petro ƒe ŋutikɔkɔe me!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia siaa doa vevie nu wu le lãɖeɖe kple ƒuƒu me. Wolé tuawo xoxo. Eye wotsɔ buckshot ƒo sɔdolawo. Wo dometɔ gbogbo aɖewo mlɔ anyi ƒo xlãe. Ƒoƒo blibo aɖe le edzi yim.
  Oleg dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Tsar Gã Petro Gbãtɔ, nye kpɔɖeŋu na mí ɣesiaɣi!
  Eye axɔe hã atsɔ akplɔ eve atsoe, atso ame atɔ̃ ƒe ta enumake.
  Margarit, si nɔ eƒe tsitretsiɖeŋulawo lãm la, do ɣli be:
  - Nye gbewo, eye medze tugbe!
  Eye le mɔ ma ke nu la, axɔe atsoe.
  Ðeko ŋutsuvi kple nyɔnuvi la nye tsɔtsrɔ̃ ƒe nɔnɔme. Eye wowɔa dɔ abe elektrik-kawo ene.
  Kpovitɔ bubu dze anyi... Emelyan Pugachev ƒe gbe sesẽ la ɖi be:
  "Amesiame si subɔam la, axɔ fetu, eye ame mamlɛawo atsrɔ̃."
  Ŋutsu siwo ƒe ka bla la va ɖo xoxo. Eye wowɔa avu kple sɔdolawo nyuie. Eye sɔwo ƒe tɔsisiwo hã le sue...
  Sɔdola siwo tsi agbe hã tsɔa wo ɖokui nana. Wogaɖu aʋa la dzi ake... Pugachev ɖu dzi!
  Wole gamenɔlawo kplɔm hele atam na wo xoxo. Asrafowo, abe se ene la, wobɔbɔa ta na ameflula la. Kpovitɔawo to vovo. Amekae tiaa ka kple amesi ka atam be yeawɔ nuteƒe na fia yeyea. Gawu la, amekae nya, ɖewohĩ fia ŋutɔŋutɔe.
  Emelyan Pugachev dze abe ɖe wòde se ŋutɔ ene. Edze ƒã be ame sia nye ame si ƒe sedede zu numame na. Eye le nyateƒe me la, amesiame bɔbɔna ɖe eŋkume.
  Esi Emelyan do dzidzɔ na amesiwo gbe atamkaka vɔ la, ewɔ agbalẽdzikpɔkpɔdɔ aɖe.
  Wolé tu blaadre vɔ atɔ̃, si sɔ gbɔ ɣemaɣi. Eye Golitsyn ƒe asrafowo ƒo ame geɖe nu ƒu ɖe mɔ̃ sesẽawo me. Tuawo kple buckshot hã le teƒea, gake wotɔ dzo tu ƒe akpa gãtɔ. Gake mehiã o.
  Gamenɔla siwo wu akpe atɔ̃ kple afã ye le afima. Asrafoha la dzi ɖe edzi.
  Agbledelawo ƒe fia tsɔ asrafomegã ƒe ɖoƒe na Oleg ɖe eƒe aʋadziɖuɖuwo ta, eye wòna asrafomegã ƒe ɖoƒe Margarita.
  Eye wòna ruble alafa etɔ̃ hã.
  Ẽ, ŋutsuvia yi eƒe dɔ nyui wɔwɔ dzi. Àte ŋu akɔ ɖe dzi va ɖo field marshal ƒe ɖoƒe kokoko.
  Eye Emelyan ɖu kplɔ̃ɖoƒe gbã...
  Eye le kplɔ̃ɖoƒea la, wodzro biabia si nye nusi woawɔ azɔ la me. Le goawo katã me la, ehiã be míado ŋusẽ míaƒe megbe. Kpɔ egbɔ be yexɔ Ufa, eye do ŋgɔ na ema la, Verkhoyaitskaya mɔ̃ sesẽ si gakpɔtɔ li la. Miɖo aʋawɔlawo hã ɖe Kungur kple Beloborodova. Eye woaxɔ Ural dɔwɔƒewo katã. Esi tu kple nuzazãwo, kpakple tuwo hã su esi ta.
  Le goawo katã me la, atamanwo lɔ̃ ɖe esia dzi. Eye ne ètsɔ Ufa vɔ la, yi Kazan.
  Nyabiase bubue nye be nukae woawɔ kple Yaik-dugã la? Xɔe to ahom me, alo nàgblẽe ɖe mɔxenu te fifiaa?
  Emelyan Pugachev di be yeazã ɣeyiɣi vi aɖe kple ye srɔ̃ ɖetugbui Ustinya, eye yeaxɔ sɔdolawo ƒe akpa aɖe si wodze mɔ yi dua me. Eye Ataman Ovchinnikov gakpɔtɔ nɔ aʋafiagã dzi hena ɣeyiɣi aɖe. Ele nɛ be wòayi Vernekhneyaitsky mɔ̃ sesẽa me, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, aƒo gbedadaƒo nɔlawo ƒe asrafowo nu ƒu. Woɖo ŋusẽdoamelawo ɖe Ural-ƒukpowo dzi. Woɖoe gɔ̃ hã be woaxɔ Tobolsk. Woƒo ŋusẽ ɖedzesiwo nu ƒu.
  Cossack-fia kple eƒe sɔdolawo ƒu du yi Yaitsk. Nuka kee ame aɖe agblɔ o, kpɔɖeŋu du sia nye. Gake vevietɔ wu la, Emelyan di be yeawɔ ye ɖokui fiazikpuia ƒe domenyila. Le nyateƒe me la, aʋawɔwɔ nye aʋawɔwɔ. Eye ne wowu ame la, ekema ame aɖe ya teti anɔ anyi si ayi ƒomea ƒe dzidzimea dzi.
  Oleg kple Margarita kpe ɖe asrafoha gã si le ʋuʋum ɖo ta Verkhneyaitsk mɔ̃ sesẽa gbɔ ŋu.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe le du ƒum eye wole dzidzɔ kpɔm ŋutɔ...
  Wowɔa nunya gɔ̃ hã le mɔa dzi.
  Woɖɔlia nya siwo wogblɔna tsɔ ɖɔa li wo nɔewo;
  Oleg gblɔ esi wòti kpo, eye Margarita hã ɖo eŋu be:
  Menye eƒe fiakuku ŋue fia sesẽ ɖo o, ke boŋ dzidzedzekpɔkpɔ ƒe fiakukuɖoɖoe!
  Amegbetɔ menye amegãxi o, gake ehiã ha aɖe wu!
  No nu, gake mègamu aha o, eye ne èmu aha la, mègalé wò o!
  Ŋutasẽdziɖula la ƒe nuƒoƒo nyea anyitsi, abe Velcro na ʋetsuviwo ene!
  Ame si dzea nya viviwo dzi la, edze aɖaŋu abe ʋetsuvi ene!
  Ŋutasẽla la ƒe nuwɔnawo vea ame, gake eƒe nuƒoƒo vivina!
  Ame si medi ŋutifafa o la makpɔ kplɔ̃ɖoƒea o!
  Ne ame metsɔ nu sue aɖe ɖɔ li eɖokui o ko hafi wòanye gã!
  Gbɔ dzi ɖi, gake mègagbɔ dzi ɖi o!
  Ne èdi be yeaxɔ trumps la, mèganye jack o!
  Aƒoƒo ɖeka nyo wu fiƒode akpe ɖeka, eye ƒoƒo ɖeka nyo wu ƒoƒo alafa ɖeka!
  Fia si ɖea eƒe teviwo ƒe awuwo la nɔa amama ɣesiaɣi!
  Zi geɖe la, wodoa afɔkpa tsɔ ɖea woƒe awuwo!
  To fififi me la, èyɔa wò kotokuwo me, gake èkɔa wò luʋɔ ƒuƒlu!
  Ŋutasẽla lɔ̃a ŋusẽ, gake eléa fu amesi dzi wòɖuna!
  Amewula nye dɔ si hiã ɣeaɖewoɣi, gake ame si si ta le ya melɔ̃na o!
  Woate ŋu awu ŋutasẽla, gake womate ŋu atsɔe awɔ ɣie o!
  Ame lɔ̃a nya dzĩ la, gake ɣeaɖewoɣi la, egbugbɔa ʋu ƒua gbe!
  Ame si léa ŋku ɖe nusiwo dzɔ va yi ŋu la tsi megbe ɣesiaɣi!
  Etsɔme le afu me, gake mele didiƒe kura o!
  Mègaɖe ta le ɣeyiɣi siwo va yi me o, woaɖe ta le etsɔme!
  Le nyateƒe me la, ŋutasẽla la nye vampire, eye eƒe nuƒoƒo hã nyo!
  Ne èzã drɔ̃e viviwo ɖe mɔ gbegblẽ nu la, ekema agbea mazu anyitsi o!
  Drɔ̃e viviwo hea ŋudzɔnɔnɔ vevewo vɛ!
  Ne èkɔ anyitsi ɖe nu me enuenu la, èhea dzatawo!
  Ŋutasẽdziɖula lɔ̃a ʋu kple nuƒoƒo dzĩ, gake edzea agbagba ɣesiaɣi be yeatsɔ ɣie!
  Amewo vɔ̃na na tɔtrɔ, gake womekpɔa dzidzɔ ɖe nɔnɔme si li ŋu gbeɖe o!
  Ne èdi be yeazu Mawu la, mègatia primate aɖeke be wòanye wò aɖaŋuɖola o!
  Alẽwo hiã alẽkplɔla nyanu, ke menye agbo bometsila o!
  Kɔkɔeƒe meɖia gbɔlo gbeɖe o, gake kɔkɔenyenye ate ŋu anɔ ƒuƒlu!
  Amegbetɔ, abe Mawu ene, nye nuwɔwɔ, eye abe abosam ene la, ehea kuxiwo vɛ na eɖokui!
  Ŋutasẽdziɖula la, abe ʋetsuvi ene, ƒe ƒoƒo le eŋu, gake mete ŋu naa aʋala gɔ̃ hã na eɖokui o!
  Dunyahela nye akpɔkplɔ, mèganye atikemawɔlawo abe akpɔkplɔ siwo bu woƒe gbesiagbebolo ene o!
  Ne ŋutsu ƒe ŋgonu ƒe didime adre hã la, dzimesesẽ atrɔe wòazu boso!
  Nusianu le Mawu si, amegbetɔ mekpɔa nuwo ƒe sɔsɔme ƒe seselelãme aɖeke o!
  Gbedodoɖa le bɔbɔe, kukuɖeɖe sesẽ!
  Susuŋudɔwɔwɔ ƒe amesinɔnɔ nyo - drɔ̃ekula nyenye menyo o!
  Esi Mawu ƒe ŋusẽ le asiwò ta la, mègabɔbɔ ɖe primate ƒe didi veviwo nu o!
  Bokɔ srɔ̃a nu, amegbetɔ xɔa nyi le nutovɛ me!
  Menye to kɔkɔwo ŋue etsɔme ku ɖo o, ke boŋ nu gãwo ŋue wòku ɖo!
  Sɔhɛnyenye le dzi me nyea mavɔmavɔ, gake tsitsi ya tea ɖeɖi ame ŋu!
  Mègatrɔ wò asike abe akpɔkplɔ ene o, anyo wu be nàlé wò akɔta abe tasiaɖamfɔ ene!
  Ŋutsuwo tsina le aʋawɔwɔ me, gake màte ŋu awu ame susu aɖeke manɔmee o!
  Aʋawɔwɔ aɖe lãmesẽ dzi akpɔtɔ, gake ana nunya nadzi ɖe edzi!
  Sikagakuwo ƒe amadede nyea ɣie abe alakpadada ene!
  Dzi le amewula hã si, gake eƒe sesẽme le abe fíaƒomɔ̃ ene!
  Wɔ avu, mègaku o, àte ŋu alala ƒe alafa ɖeka!
  Mawu le dzi ɖesiaɖe me, gake menye le ta ɖesiaɖe me o!
  Didi veviwo ɖea dzidzɔkpɔkpɔ dzi kpɔtɔna!
  Ŋusẽ le amesi di nu geɖe akpa ŋu abe kuɖɔ ene!
  Fiaɖuƒe le abe aƒe ene, xɔtutu bia lɔlɔ̃ kple akɔntabubu, ne menye nenema o la, ʋu ado le xɔa tame!
  Nu nyuiwo mesɔ gbɔ gbeɖe o, gake meɖe vi kokoko be woaɖui wòagbɔ eme o!
  Viɖe le eme be nànye kesinɔtɔ, ne amesiame no notsi wò ko hafi mevivina o!
  Ne èdi be yeasẽ ŋu la, mègagbɔdzɔ wò susu o!
  Lãmetsiawo sẽna ɖe edzi le woƒe ʋuʋu ta, eye dɔwɔƒegãwo ƒe dɔwɔnuwo hã wɔa dɔ nyuie wu!
  Dunyahelawo lɔ̃a dɔwɔwɔ kple woƒe aɖe, vevietɔ le kplɔ̃ ŋu!
  Alakpatɔ aɖeke megali si lolo wu dunyahela si ka ɖe edzi vevie be ye ŋutɔ yeƒe dzɔdzɔenyenye le ye si o!
  Mawu wɔ nyɔnu na ŋutsu, gake Satana tsɔ lɔ̃xoyɔvi kpe ɖe eŋu!
  Ele be fiafitɔ nanɔ gaxɔ me, gake fiafitɔ gãtɔ ya xɔa fiazikpuia!
  Ame si fi gaku ɖeka la nye nuvlowɔla, amesi fi biliɔn ɖeka, gadzikpɔla gã aɖe!
  Le luʋɔ vevemaseɖeamenutɔ gome la, màte ŋu atsɔ abolo yeye aɖu dɔwuitɔwo o!
  Zi alesi nèfi fi la, zi nenemae tohehea dzi ɖena kpɔtɔnae, gake menye le xexe si gbɔna me o!
  Ne womeɖe asi le eŋu le eɖokui si o la, mefia be woalée ɖe mɔ̃ me o!
  Gadzraɖoƒea ate ŋu ado alɔe, gake ele abe ame si wohe ɖe ati ŋu ƒe ka ene!
  Wotua amesiwo si kpeɖodzi aɖeke mele o la ɖe gli ŋu!
  Nuwɔwɔ pɛpɛpɛ nye fiawo ƒe ameŋububu, gake fia ƒe fewuɖulawo koŋue dea pɛpɛpɛ!
  Zi geɖe la, dunyahela nyea fewuɖula, gake ƒã hafi wònyea amesi gblɔa nyateƒe!
  Fewuɖula la lɔ̃a nyateƒea ɖeɖe, gake zi geɖe la, edea afɔku me be woada tu ye wòaku!
  Amesiame si lɔ̃a vodka la lé fu woƒe lãmesẽ kple susuŋudɔwɔwɔ!
  Vodka me kɔ, gake ewɔa afu wò ahɔhɔ̃!
  Atsiaƒu si mu aha la de klo, gake eya ŋutɔ ya dze klo ɣesiaɣi!
  Tiae le susu me, eye màmu aha vivi si tso dunyahelawo ƒe nuyiwo me o!
  Ne èda akɔ na amesi ɖu dzi le tiatia aɖe me la, dzi aɖe le ƒowò ɣesiaɣi, ne èda akɔ na amesi bu la, ado dziku na wò ɣesiaɣi!
  Amesiame si wometia o la, vodada kple dziɖeleameƒo ƒe seselelãme anɔ eme ɣesiaɣi!
  Dunyahela ɖeka ma ke ƒe akɔdada le abe violinƒola si le ka ɖeka ƒom ene!
  Ele be woatrɔ dunyahela siwo le fiazikpuia dzi, menye nyateƒee wònye be nuɖuɖu yeyea nyo wu o, gake aleke kee wòɖale o, enye yeye!
  Da akɔ na sɔhɛwo, wò ŋutɔ àzu ɖekakpui, ne menye le ŋutilã me o la, ekema le mɔ yeye nu!
  Ame sia ame si anɔ fiazikpui dzi ɣeyiɣi didi la, eva zua ʋusisi na eteviwo!
  Aleke kee akplɔ siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe o, ŋutasẽla la te ŋu nɔa wo dzi eteƒe didi wu!
  Ŋutasẽla nyanu made eƒe futɔwo gaxɔ me abe alesi wòable exɔlɔ̃wo ene o!
  Ame si doa gbe na ŋutasẽla la azɔ mɔ tegbee!
  Demokrasi nyo na aɖaŋudzelawo, le mama dedie nu na bometsilawo, gake ŋutasẽdziɖuɖu nyo na ŋutasẽla ɖeɖeko!
  Ðeviawo kpa aphorism ʋɛ aɖewo. Emegbe hussars-ha sue aɖe dze wo dzi. Wotso ɖewo eye emegbe wolé wo.
  Verkhneyaitskaya ƒe mɔ̃ sesẽ. Mɔ̃ sesẽ aɖe si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye togbɔ be aglãdzelawo ƒo xlãe hã la, womexɔe gbeɖe o.
  Ðeviawo ƒu du va egbɔ, eye wogagblɔ nya ʋɛ aɖewo le mɔa dzi.
  Ŋutasẽdziɖula gbɔdzɔna le sedede me ɣesiaɣi: amegãxi lɔ̃a alẽwo eye wòʋuʋuna le dzatawo ŋkume!
  Nunɔla daa alakpa ɖe nyateƒea ta, dunyahela ɖe viɖekpɔkpɔ ta, kple ahatsunola ɖe kplu ɖeka ta!
  Dzɔgbenyui metoa dzɔdzɔenyenye kple veviedodo me ɣesiaɣi o, ke boŋ edzona ɣesiaɣi le ɖekematsɔleme kple kuviawɔwɔ ta!
  Enyo be ŋusẽ nanɔ ame ŋu abe sɔ ene, eƒe ablaɖeɖe gavloe wu, eƒe nunya gavloe wu, eye lolo akpa hã gblẽ ŋutɔ!
  Nusianu si le xexeame nye nusi sɔ, negbe ɖeko amegbetɔ nye xexeame ƒe akɔta!
  Mele be woatsɔ didi be Mawu ƒe ŋusẽ nasu ye si la akpe ɖe gorillatɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ ŋu o!
  Dzɔdzɔmeŋutinunyalawo tua ŋgɔyiyi ɖo, gake woʋãa kuviawɔwɔ!
  Ne èdi be yeanɔ lãmesẽ me la, ƒu du, ne mèdi be yeawɔ nuvevi ye o la, si dzo!
  Ame ƒe ŋusẽ le eƒe susu me, gake eƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ le eƒe aɖe me!
  Dunyahela le abe atikutsetse ene, zi alesi wòklẽnae la, zi nenemae aɖi le emee!
  Dunyahela ɖi boa constrictor, ɖeko wòʋua nu hemia nu zi geɖe wu sã!
  Ayedzedze geɖe le ŋutasẽla la si, gake ameŋububu sue aɖe koe le esi!
  Ne èdi be yeakɔ wu Mawu la, àdze anyi wu booger!
  Ame aɖeke meli mavɔ o, zi alesi ameƒomea li ko mawuwo gɔ̃ hã nɔa agbe ko!
  Dunyahelawo dina be yewoaɖu dzi tegbee, gake womedi be yewoase ʋeʋẽ aɖabaƒoƒo eve alo etɔ̃ gɔ̃ hã o!
  Mègaka ɖe dunyahelawo dzi o, eye nàlé ŋku ɖe ʋɔtrua ƒe ŋusẽ ŋu!
  Ke hã, menye sika koe klẽna o, gake woate ŋu abla nusianu si klẽna ɖe sika ƒe tɔsisi aɖe me le wò kotoku me!
  Eye aʋawɔla ɖeka koe le gbeadzi ne dzi le eƒo ŋutɔ!
  Ŋusẽtɔ nyuitɔ kekeake ƒe dzidodo xea mɔ na futɔa ƒe dziku si me ŋusẽ mele o ƒe dzidzɔkpɔkpɔ!
  Àte ŋu agblẽ nusianu le agbe me, ɖeko màte ŋu anɔ agbe abe akpɔkplɔ ene o!
  Ayemɔ nye aʋadziɖuɖu dada, ne etsɔ dzidzɔkpɔkpɔ ƒe aƒetɔ hã ɖe asi!
  Aʋa nye ɖetugbui leaƒe mavɔ - mate ŋu awɔ cum ʋu manɔmee o!
  Aʋawɔwɔ kple gbolo ƒe ŋukeklẽ ƒe asi - menaa aʋadziɖuɖu dzodzro gbeɖe o!
  Ame ɖesiaɖe le abe kekui si le gbedadaƒo ene, gake to vovo na dzogbe si keke wu si ƒe gowo le la, seɖoƒe meli na keku sia na eɖokui nyo ɖe edzi o!
  Ne mawuwo le nu kom la, ame kukuwo fa avi, ne mawuwo ƒe nukoko va zu dziɖegbe la, ame gbɔdzɔgbɔdzɔwo ƒe nuwuwu nyea nu sesẽ!
  Ŋusẽ aɖeke mele mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔtɔ kekeake ŋu o le eƒe zazã gbãtɔ kple nuwɔwɔ mawɔmawɔ deŋgɔ ta!
  Nukae ate ŋu avuvu modzakaɖebɔ si me ɣletiviwo le la ɖa le eƒe ʋuƒoawo ŋu? Amegbetɔ ƒe bometsitsi ƒe ɣletinyigba aɖe!
  Ameteteɖeanyi ƒe ƒoƒo manɔmee la, titri yi nusiwo wowɔ siwo ahe ablɔɖe vɛ na ameƒomea katã manya wɔ o!
  Zi alesi ahɔhɔ̃a ƒe "tɔtɔ" le togbɛ dzii la, zi nenemae ŋusẽ si gbɔ eme la trɔnae!
  Ame dahe menye amesi le afɔ ƒuƒlu le ŋutilã me o, ke boŋ amesi menye amegã le gbɔgbɔ me o!
  Gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro manɔamesi hea agbenyuinɔnɔ si mesɔ o vɛ!
  Nukokoedoname sɔ le kunuwɔwɔ me abe alesi bɔlwu si wodona le do me ene!
  Amesiwo ƒoa fefe mumuwo makpɔ dzidzedze o, amesiwo gblẽa alakpanyawo me la kpɔa nyateƒea gbɔ! Amesi ɖu dzi la tɔ dzɔ ɣesiaɣi, ne wozã mɔnu gbegblẽwo tsɔ kpɔ dzidzedze gɔ̃ hã!
  Nunana nyuitɔ kekeake si futɔ aɖe anae nye ne ena ŋusẽ bometsila!
  Amesiame si ado dzi le kɔla me la mazu sɔ si nyɔnuwo lɔ̃na gbeɖe o!
  Ablɔɖe dzɔa dzi na amesiwo te ŋu wɔ woawo ŋutɔ ƒe kuviawɔwɔ kple agbanɔamedzimatsɔmatsɔ ƒe seselelãmewo kluviwoe zi gbɔ zi eve!
  Amekae bua futɔa ƒe ŋutete be wòawɔ avu ɖe eta la nu tsɛe zi geɖe, eye ƒã hafi mɔnukpɔkpɔ asu esi be wòaŋe aʋadziɖuɖu xɔasi aɖe!
  Ame si lɔ̃a aɖuɖɔɖɔɖɔ la, enye nu tsɛ aɖe be wòana wòaƒo ɖi eɖokui!
  Àte ŋu aƒo nu tso nyagbɔgblɔ siwo metse ku o geɖe ŋu tso Mawu ŋu, gake nuwɔna siwo ŋu viɖe le atso esia me kple gugulkin ŋɔti, si matsi tso tsidede nyagbɔgblɔ ƒe tɔsisi aɖe me o!
  Wodrɔ̃a ʋɔnu aʋadziɖulawo to woƒe dzidzedzekpɔkpɔwo kple kpluwo dzi...ɖeko wodrɔ̃a ʋɔnu amesiwo bu! Ʋɔnudrɔ̃la le amesi ɖu dzi, nuvlowɔlawo ƒe ʋɔnudrɔ̃la le amesi bu! Ame ate ŋu ake ɖi asixɔxɔ kple aʋadziɖuɖu ƒe hiahiã, gake dziɖuɖu meɖea vi aɖeke na ame aɖeke ɣesiaɣi eye ɖikeke mele eme o!
  Viɖe ɖeka kolia si le dziɖuɖu ŋue nye be efia wò be nàsrɔ̃ nu eye nàtsi dzidzedzekpɔkpɔ le nukuwo ƒaƒã me tso vodada sesẽwo ƒe aɖatsi siwo le dodom me!
  Ne èdi be yeable yeƒe futɔ la, ke nye nya ɣaɣla na xɔ̃wòwo hã!
  Ne futɔwo ƒe aʋafia ƒe ɖoɖoa le abe agbalẽ si woʋu ene la, ekema wò zɔhɛwo ƒe ʋu aƒo ɖi eƒe axawo godoo!
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia gayi edzi nɔ fefem, esime wonɔ mɔ̃ sesẽa me dzrom.
  Amesiwo ɖu dzi la drɔ̃a ʋɔnu wo ɖokui, tsɔa senyala kple senyala siaa ƒoa ƒui, gake menye woawoe tsoa afia kokoko o, ke boŋ ŋutinyae!
  Zi alesi ayemɔa le bɔbɔe la, zi nenemae wòsesẽna na futɔa be wòaɖe eɖokui ɖa le eŋudɔwɔwɔ me tsonuwo me!
  Ɣeyiɣi si me wòadze ame dzi, abe toŋtoŋ si le haƒoƒo me ene, aɖi do ŋgɔ vie alo emegbe, eye alakpae wòanye! Gake màte ŋu ase nyasela siwo ƒe dzi gbã ƒe kpẽ gɔ̃ hã tso yɔdo me o!
  Ne ènya amesi nye wò futɔ la, ekema mahiã be nànya xɔ̃wò siwo le xaxa me o!
  Mègabu afɔɖeɖea o, àbu aʋadziɖuɖu ƒe anyitsi vivia, eye àkpɔ nusi bu ƒe vevesese! Ne kɔdala aɖe le tsatsam la, ele be woaƒoe sesĩe wu, ne menye nenema o la, eƒe abɔwo adzo!
  Futɔ la le tɔdziʋu kum, tsɔtsrɔ̃ ƒe ya le eƒe tɔdziʋua me!
  Amekae, esi wòƒu tsi le aʋa me la, anyrɔ ɖe tsiʋe me eye wòatɔ dzo!
  Akunyawɔwɔ ƒoɖi, abe adzalẽ ƒe ʋuʋudedi ene, ƒoa ŋkuwo, gake menye futɔa o!
  Gbewo tsina nyuie ne wometsi nyuie o eye abɔdzikpɔlawo ƒe nazãbubu bometsilawo dzi ɖe kpɔtɔ!
  Nusɔsrɔ̃ ƒe ɖoɖo si doa dzidzɔ na ame wue nye gbɔdɔdɔ! Eye vevietɔ wu la, ame aɖeke magbe be yemagaxɔe ake o!
  Gbɔdɔdɔ koe nye nyati si me amesiame dzea agbagba be yeatsɔ ga geɖe ade eme!
  Nusi sɔ kple gbɔdɔdɔ kple numekukuwoe nye be C nyo wu D!
  Gake xexlẽme sesẽ aɖe koe nye dodokpɔ si naa dzidzeme ame wu!
  Ame sia ame si anɔ tsitre ne ehiã be wòadze ame dzi la, mate ŋu atsi tre ɖe alɔ̃dɔdɔ le yɔdo me gɔ̃ hã ŋu o!
  Ame si nɔa agbe me tsia dzi ɣesiaɣi la le atamkakanyawo gblɔm!
  Etsɔa trump cardwo yia ŋgɔ, amewo ƒe nukokoe koe wònye!
  Ele be amesiame si di be yeaɖo ɣeyiɣi nyuitɔ dzi na kafukafuawo mama la natsɔ nunanawo aɖo ɖa dɔmenyotɔe le asigɛ ƒe nɔnɔme me!
  Vacuum la magbã o, ɣe hã maɖe aɖuɖɔ o!
  Tu la menye bometsitsi o, gake bometsila si daa tu la toa eme!
  Ame sia ame si gbe kpekpeɖeŋu nana amewo la, ele ɣeyiɣi si Aƒetɔ la ɖo ɖi na nuvɔ̃wo ƒe avuléle kple dzimetɔtrɔ la gblẽm!
  Ku meŋlɔa nu be gbeɖe o, ne eŋlɔna be ɣeaɖewoɣi gɔ̃ hã!
  Aʋawɔla sesẽ, ɖeka gɔ̃ hã, hea viɖe geɖe vɛ wu gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo ƒe ha ɖeka, abe alesi ko akplɔ ɖaɖɛ ɖeka lãa aŋewo ƒe agble blibo aɖe ene!
  Gake ɣeaɖewoɣi la, le aʋakɔ si gbɔdzɔ ƒe spikelets gɔ̃ hã dome la, sickle-batyr ate ŋu ado go kpe gbadzɛ aɖe si to vovo si medzea ame ŋu o!
  Ne ŋutifafa li la, ekema kplɔ̃ɖoƒe dɔmenyotɔe, ne aʋawɔwɔ li la, ekema wain kplu si aɖu dzi nanɔ anyi!
  Amesi nye ame manyanu le asrafonyawo me la nye ame kuku manyatalenu si le aba dzi!
  - Aʋawɔla nyui nye ŋkutsala nyui abe alesi wòkpena ɖe ame ŋu be wòalɔ̃ nu ahaɖu dzi ene! Ŋkutsala nyui nye aʋawɔla alea, mexea mɔ nɛ be wòagawu ame ahaƒo asa na nusiwo bu o!
  Ele bɔbɔe be nàdze anyi le aʋawɔwɔ ƒe dzoxɔxɔ me ne èbu wò fafa le hehexɔxɔ me!
  Àte ŋu aɖu dzi kple ŋusẽ vɔ̃ɖi, gake ne menye dutadɔnunɔlawo ƒe ɖoɖo si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o la, màte ŋu alé aʋadziɖuɖu ƒe kutsetsewo ɖe asi o!
  Kuxi eve le aʋawɔwɔ me: futɔ ɣaɣla la didi kple asaƒoƒo na tetekpɔ be yeaɖi ta ɖe ke me!
  Mèganɔ nubiala nɔ fia ƒe tasiaɖam me o, mahiã be nàɖo eŋu na akpe geɖe o!
  Ŋutasẽnuwɔwɔ hiã hafi emetsonu nanɔ anyi - mègakpɔ nublanui na futɔa o, aleke kee wògbɔdzɔe o!
  Enyo be nàtsi agbe evɔ màsrɔ̃ nu geɖe o tsɔ wu be nàku le nane si mahiã na wò o sɔsrɔ̃ vɔ megbe!
  Ame lɔ̃a nusianu dada ɖe ƒuƒoƒo me, negbe xaxa mawo siwo wòle klalo be yeaŋlɔ be koe! Ke hã, zi geɖe la, kuxiwo ƒoa ƒu ɖe amesiwo ŋlɔa nu be la dzi!
  Ne wogblɔ be edzɔ dzi na wò la, mehiã be nàwɔ kaba o, atso nya me enumake, ne menye nenema o la, wò ŋɔti ate ŋu aƒo!
  Ele be nàte ŋu abu hã, gake ele vevie ŋutɔ be màte ŋu abu o!
  Amedzidzedze le abe asike ya si ƒona le tɔdziʋu me ene, ɖeko wòdoa ŋusẽ ame bubuwo ƒe ʋufɔtiwo hegbãa wo!
  Ðokuitsɔtsɔna mate ŋu aƒle agbe o, gake woatsɔ anyinɔnɔ si ŋu ŋukpe le ana wò dzodzro!
  Ame sia ame si wɔa ŋutasẽnu ɖe amewo ŋu la, eya ŋutɔ azu jelly si abosamwo ɖu le dzomavɔ me!
  Yameʋukula si tsɔa tu dea pɛpɛpɛ, si toa eŋu zi geɖe ne ele ɖiɖim ɖe yameʋudzeƒe si keke wu le tsiẽƒe!
  Amedzidzedze wɔa dɔ nyuie wu ametakpɔkpɔ ɣesiaɣi, elabena atamkaka ƒe mo nyea mɔxenu gbegblẽ!
  Ame si mehena ɖe megbe le aʋawɔwɔ ŋu o la yia dzidzedzekpɔkpɔ gbɔ!
  Modzakaɖeɖee nye nuwɔna si me viɖe aɖeke mele o eye wògblẽa ɣeyiɣi geɖe wu, gake ne ɣeyiɣi aɖeke meli na esia o la, ga si woxena ɖe nusiwo ŋu viɖe le ta la wu seɖoƒe si sɔ xoxo!
  Nusi ŋu gɔmesese aɖeke mele o wu le agbe me enye modzakaɖeɖe, gake modzakaɖeɖe manɔmee la, gɔmesese aɖeke mele agbe ŋu o!
  Ele be alẽkplɔla nase alẽawo gɔme, gake mele be wòabu tame abe alẽ ene o!
  Ele be dziɖula nanye eya ŋutɔ tɔ hena eteviwo ƒe nyonyo, gake wòanye amedzro na ameha la ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo kple aʋatsodzixɔsewo!
  Amesiame dzea anyi - gbɔgbɔ me dodo ɖe dzi koe!
  Amesiwo mexlẽa akpoxɔnuwo o la dzona yia aʋa me!
  Tu ɖesiaɖe le vevie, kesinɔnuwo dea bubu ŋuwò ŋutɔ!
  Ðevimenɔɣi, abe ʋuʋu le chess fefe me ene, trɔa asi le fefea katã ŋu, gake to vovo na chess la, amesiame dina be yeatrɔ ava eye yeagadzo le ʋuƒoa me azɔ o!
  Vuvɔa mevɔ̃ɖi o ne wò dzi le dzo dam eye tsikpe fafa le dzi ɖum le ta me!
  Àte ŋu anɔ agbe to kuxiwo alo seselelãme siwo le tsikpe me, gake màte ŋu anɔ agbe ne wò seselelãmewo fa o!
  Akpɔkplɔ ate ŋu aɖu amegãxi dzi ne enye akpɔkplɔ le aʋawɔwɔ me, eye amegãxi le tsitretsiɖeŋula tiatia me!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia wu aphorismwo gbɔgblɔ nu.
  Gake woawo ya xɔ sedede tso adzetɔa gbɔ be woawɔ nane eye wodzo hena ɣeyiɣi aɖe zi sia.
  Le aʋa si wowɔ kple Nazitɔwo me la, Oleg Rybachenko kpɔ eɖokui le xexe si sɔ kple wo nɔewo me, afisi wòsesẽna na Russiatɔwo wu le.
  Margarita le egbɔ, eye eya hã nye nyɔnuvi si le klalo be yeawɔ avu kple Nazitɔwo.
  Ðeviawo zãa ɣeyiɣi aɖe tsɔ dzrana ɖo ɖe aʋawɔwɔ ŋu. Wonye mɔɖela kple mɔɖela siaa.
  Aleke wòsena le eɖokui me ne wotsɔ ka dzĩwo bla kɔ na wò?
  Eye afɔ ƒuƒlu nyenye nye nusi míenya xoxo eye woxɔe se gɔ̃ hã... Ele be míadzra ɖo be míanya fasitɔwo kple woƒe kpeɖeŋutɔwo ƒe amedzidzedzea.
  Amerikatɔwo hã le eme. Nukae wòle be nàdzra ɖo ɖe eŋu? Nyae be ŋusẽawo mesɔ o eye nèhiã aɖaŋudzedze.
  Ðeviawo le dzadzram ɖo, eye wole mɔ̃wo kum, eye wole nane tom vɛ kabakaba.
  Oleg kple Margarita le dzɔdzɔmenuwo me, eye wobua wo be wonye yewo ŋutɔ tɔ.
  Ŋutsuvia le nu wɔnuku vovovowo dzram ɖo na Nazitɔwo. Edoa dzidzɔ na ɖevi bubuwo.
  Wo kple Margarita wosena le wo ɖokui me be yewovo kura le nyɔnuwo kple ŋutsuviwo gbɔ.
  Oleg gblɔe kple nukokoedoname gɔ̃ hã be:
  Ƒe aɖeke mexɔ kalẽwɔwɔ o, gake aʋadziɖuɖu naa sɔhɛnyenye naa luʋɔ!
  Margarita lɔ̃ ɖe edzi be:
  "Ƒewo mesɔ gbɔ na aʋadziɖuɖu gbeɖe o, gake ŋkuɖodzinu siwo nɔa anyi ƒe alafa geɖe nɔa anyi ɣesiaɣi!"
  Ŋutsuvia kpe asi ɖe eŋu, nyɔnuvia le dzadzram ɖo be yeanya ametakpɔnu la ɖa. Ele be míawɔ avu.
  Nazitɔwo le amedzidzedze ge. Nyateƒee, Margarita do le eƒe nɔƒea le vome. Esi wònye nyɔnuvi ta la, woɖoe ɖe ŋgɔgbe fli megbe be wòanye kadododzikpɔla.
  Nyɔnuviwo gakpɔtɔ nyɔa ɖikeke sue aɖe kokoko wu ŋutsuviwo. Gawu la, Margarita ƒe ɖa le ɣie eye eƒe mo naa kakaɖedzi geɖe wu nɔa ame ŋu.
  
  Nyɔnuvi aʋawɔlawo ƒe akpa gãtɔ le afisia. Mɔɖelawo doa kpekpeɖeŋu na wo, esime tomefafa le agblewo me eye ŋutsuvi siwo si nyɔnuvi siwo ƒe ŋɔti le la ŋutɔ le kuku ɖem be yewoakpe ɖe yewo nɔviŋutsu tsitsiwo ŋu. Wowɔa dɔ dzonɔamemetɔe akpa gɔ̃ hã, wodzea agbagba be yewoawɔ geɖe wu, evɔ womebua akɔnta le yewo viwo ƒe ŋusẽ ŋu o. Aleae woƒe ʋukawo vuvu ŋɔdzitɔe eye alesi ʋukaawo do ɖa sesĩe abe akɔbli ka ene ɖe woƒe asi siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, siwo me ʋuʋudedi le kple afɔ ƒuƒlu, ŋutasesẽtɔe ale gbegbe be nàdi be yeafa avi, ɖevi kalẽtɔwo ƒe afɔ siwo gbã. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wogate ŋu dzia ha kokoko;
  Nye denyigbae nye Stalingrad, 1999.
  Dope ƒe seƒoƒowo le eme - zãmu ƒe daimɔnd!
  Mexɔe se be dzidzɔ ƒe atsyã aɖe anɔ anyi, .
  Le xexe si me aʋawɔwɔ mele o me la - dziƒo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo!
  
  Amegbetɔ ava zu amegbetɔ nɔvi, .
  Amesiame ƒe drɔ̃eƒe nyɔnuvi ava...
  Ne esesẽ la, ke wò vodadae, .
  Tsi ayɔ tɔsisi vivi la me fũ!
  
  Fritz la tsɔ eƒe nuyi de eme eye wòɖe eƒe alɔgbɔnukoko ɖe go, .
  Enye fasitɔ si le ɣli dom - mawu mi katã!
  Gake le eŋuɖoɖo me la, wotsɔ ƒoƒo aɖe do goe - .
  Míenya alesi míaƒoe atsyɔ̃ɖoɖo boo aɖeke manɔmee!
  
  Mɔɖela la do gbe na mí gã aɖe - .
  Eɖee fia be amegãxi ŋutɔŋutɔe yenye!
  Eye fifia Kraut-ʋawɔlawo le ƒoƒom sesĩe, .
  Ðeviwo ƒe fefeɣia wu enu na mí!
  
  Aƒetɔ Kristo ŋutɔ de se fefetɔe be - .
  Wò dzɔgbese anye wò drɔ̃ewo ƒe nɔnɔme!
  Ðevi koe ŋutsu le dziwo me, .
  Nuxaxa le eƒe luʋɔ me le abe roses-ti ƒe seƒoƒotsihe ene!
  
  Tsidzadzawo nye atsiaƒu ƒe dzonu, .
  Ɣletivi siwo le dziƒo ƒe keklẽ le wo me!
  Ku tsɔa akplɔ ɖaɖɛ aɖe doa ŋɔdzi na mí, .
  Eye amegãxi alakpatɔ la kple ƒuwo le avewo me!
  
  Gake nya mɔɖela la - ka nye ʋu, .
  Amadede dzĩ koe nye nu kɔkɔe ƒe alafa geɖe!
  Svarog atsɔe vɛ - ka ɖe mía dzi lɔlɔ̃, .
  Dziƒo ƒe amenuveve - nyae be elolo ŋutɔ!
  
  Míezɔa afɔ ƒuƒlu toa Berlin, .
  Mɔɖela la kplɔa aʋawɔla akpe geɖe!
  Eye futɔ la tsi tre - kposɔ le kɔkuti te, .
  Kekeli na Xexeame katã - mía hatiwo!
  Nyɔnuvi Alena tsɔ nya kpui aɖe kpee be:
  Wole dzo dam le yame dziŋɔ aɖe, .
  Luftwaffe ƒe ŋku vɔ̃ɖiwo!
  Abe ɖe wole gbɔgblɔm be - .
  Ahom aɖe gatu ɖe xexeame ake!
  Eye dziɖegbea le gogom ŋutɔŋutɔ, alilikpo kple dzudzɔ si le ɖiɖim ɖe yame ƒe tsakatsaka do viviti ɖe ɣe si le ɖiɖim ɖe yame gɔ̃ hã ŋu.
  Woate ŋu ase aʋawɔʋu siwo gbɔna ƒe ɖiɖi le didiƒe, eye yameʋuwo le ɖiɖim le yame. Gbã la, xɔtunu xɔŋkɔawo nɔa dzodzom, eye Arado-8 jet vultures kplɔnɛ ɖo. Bɔmbdadaʋu siwo me afɔku le siwo wozãna tsɔ wɔa dɔ vovovowoe. Alo Yu-287 si te ŋu trɔna ŋutɔ si ƒe aʋalawo ʋuʋu yi ŋgɔe. Eye aʋawɔnu sesẽ siwo wotsɔ ɖe to ɖe dua le dziɖegbe xoxo. Ne aŋɔ siwo wóna ŋutɔ ƒo wo la, wotsɔa anyigba kple gbe siwo wofa la ƒua gbe ɖe yame kɔkɔ. Eye nusi dzi ŋɔ wue nye tu sesẽ siwo womefia mɔe o siwo woda tso Arado-Super me siwo vuvu doawo... Eye emegbe Focke-Wulf ƒe amedzidzeyameʋuwo dona, siwo te ŋu naa ametakpɔnu ɖesiaɖe nɔa bɔbɔe. Afi siae aʋawɔwɔa dze egɔme tsoe. Andrei Matrosov si nye amegã, si ƒe nunya de ŋgɔ togbɔ be enye sɔhɛ hã la, lé ŋkubiãnu si wotsɔa kplu ƒe ŋkumekpɔnu si me ŋkuléleɖenuŋu fafɛ le ɖe asi, hele fasitɔwo ƒe gakpo ƒe ahomya si gbɔna la kpɔm. Nazitɔ geɖe li eye ŋusẽ le wo ŋu le mɔ si mebɔ o nu. Afɔzɔlawo gɔ̃ hã le tasiaɖamfɔwo kple aʋawɔʋuwo dzi, eye woƒoa asa na tu suewo ƒe tudada. Wodzea agbagba be yewoaku mɔɖela dovevienuawo ayi megbe, gake womedi be yewoadzo aɖabia tu siwo woatsɔ awɔ aʋae o.
  Aʋawɔnuwo mesɔ gbɔ na amesiame o, togbɔ be nutoa me ƒe dashing kple greyhound ɖeviawo tsɔ adedada tuwo kple kamedefefe ƒe datiwo gɔ̃ hã vɛ hã. Ŋutsuvi si ƒe ŋkuwo le blɔ eye eƒe taɖa le ɣie si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko wɔ aŋetu aɖe si me wotsɔ bɔmb siwo woɖa le aƒeme yɔ fũu si me wotsɔ nu gbãtɔ si wotsɔ yɔe ɖo gɔ̃ hã. Enye nutovɛla sesẽ aɖe. Eye aŋea ŋutɔ menye nu bɔbɔe o, ke boŋ tso atikutsetse geɖe me - "Katyusha" ŋutɔŋutɔ si wotsɔ ati wɔ to mɔɖelawo ƒe asiwo dzi. Ŋutsu siwo to nu yeyewo vɛ la zã mɔnu aɖe si wowɔ le aƒeme tsɔ wɔ bɔmb, eye wowɔ mɔ̃ siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu gɔ̃ hã. Amesiame dina be yeawɔ avu dzinɔameƒotɔe ahaɖu dzi. Gake màte ŋu aku kple Dadanyigba Kɔkɔe si womate ŋu aɖɔli o la ƒe susu mamlɛtɔ o.
  Asrafomegã Andrei Matrosov ye de se be:
  - Mègada tu sedede manɔmee o!
  Nyateƒee, le asrafoha bliboa gome la, etɔ̃ koe le wo si do ŋgɔ na aʋawɔwɔ si nye "blaene vɔ atɔ̃" (Wotsɔa aʋawɔnu yeyetɔwo katã yia Moscow ƒe mɔ dzi kpata, le afisia la, nusi wote ŋu kpa le nusiwo susɔ dzi koe), si fia mɔnukpɔkpɔ ɖeka kolia si li enye be woana Kraut ƒomea nate ɖe wo nɔewo ŋu.
  Le ŋgɔgbe, abe alesi wònɔna le Nazitɔwo dome ene la, ʋu siwo wokpɔa ta na wu le; aʋawɔʋu siwo nye "Fia ƒe Akpɔkplɔ", "Dzata" kple tu si wotsɔna ʋua eɖokui "Ferdinand"-2 si me tu si ƒe didime nye milimeta 128 le. Aɖaŋu si bɔ tso Titinaɣeyiɣiwo me ke enye be woazã sɔdola sesẽtɔwo kekeake eye woƒe nɔnɔme le wu le aŋea ƒe nugbɔ. Eye womate ŋu agblɔ be Germanytɔwo nye aʋawɔla gbegblẽwo o. Wolɔ̃ ɖe edzi le mɔ aɖe nu gɔ̃ hã be woabu Germanytɔwo be wonye aʋawɔla siwo wodzi. Eye tsɔtsrɔ̃ ƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔla siwo ɖeke mesɔ kplii o. Esiawo nye woƒe susu me viwo - ʋu siwo ƒe lolome nye milimeta 85 ya teti koe woate ŋu age ɖe axadzi. Ferdinand-128 la lɔ̃ Fuhrer Goering si nye fefewɔla yeyea, eye wodze mɔ̃ sia wɔwɔ gɔme. Eye menye le aʋawɔʋu si gblẽa nu ƒe tɔtrɔ me ko o, ke boŋ kple tu si wotsɔ dzea ame dzi hã. Nyateƒee, ɖeko aʋawɔʋu siwo wotsɔ gbãa nu ƒe wɔwɔ gakpɔtɔ le edzi yim kokoko. Ele be woaɖe mɔ na ʋu siwo le bɔbɔe wu kple afɔzɔla siwo tsi megbe vie tso ʋu vevitɔa gbɔ.
  Nazitɔwo ƒe ʋuwo kple dzokekewo dzi ɖena kpɔtɔna ɣeaɖewoɣi, le vɔvɔ̃ be yewoayi ŋgɔ ta...
  Gake ŋutsuvi mɔɖela afɔ ƒuƒlu si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko ɖo kpe edzi be susu aɖe tae wonɔ afisia ɖo. Gbã la, woƒo aŋe si hati mɔɖelawo wɔ le ɖevi dzeaɖaŋu aɖe ƒe nɔnɔmetatawo nu. Eva dzɔ be didi ŋutɔ le go sia me, bɔmb siwo woƒo ƒu, abe tsikpedzifefewo ene, ma aʋawɔnuwo me eye wotsɔ gakuku gbadzawo kple tu siwo wotro la ƒo Nazitɔwo ƒe ŋutilã gbagbãawo do goe. Eye le ʋu siwo kpekpe wu gome la, aʋawɔnu siwo fa wu gɔ̃ hã li! Wotsɔa ka ƒe kpekpeɖeŋu tsɔa tomenukuƒe aɖe si mebɔ o si tsia aʋawɔʋuwo nu, si wotsɔ aŋɔ si wowɔ le aƒeme tsyɔ edzi, eye le etame la, gbe si na womate ŋu akpɔe o la le atikpoawo dome, le Royal Lion"s track te tututu. Aʋawɔʋu sia dzena vɔvɔ̃ ŋutɔ gɔ̃ hã, tu gã aɖe si ƒe didime nye milimeta 128 alea, eye wota mo siwo nye lã lénuwo, siwo do dziku la ɖe xɔtaxɔa ƒe akpa eveawo. Edze abe Germanytɔwo le ŋu ɖom be yewoado ŋɔdzi na Soviet-srafowo ene.
  Akpɔkplɔawo ƒe gakpowo mlɔa nusi wua ame la dzi kple gbeɖiɖi si le ŋeŋem. Edze abe wowóa nu sẽ akpa ene, gake wovuvu ʋetsuvi la, eye Hitler ƒe aʋawɔʋua dze dzudzɔ ƒoƒo gɔme abe dzodoƒe ene eye le duƒuƒu si womele mɔ kpɔm na na lã wɔadã sia tɔgbe o la, etrɔna le tsatsam abe xɔ kɔkɔ gã aɖe si ŋu atikpo le ene.
  Ŋutsuvi mɔɖela bubuwo zãa mɔ̃ mawo tɔgbe, kpakple bɔmb siwo wotso, siwo wotsɔ ga ƒo ɖe Oleg Rybachenko ƒe nuɖaɖa yeyea nu. Esi wònye be Germanytɔwo ƒe afɔzɔlawo nye vɔvɔ̃nɔtɔwo, eye aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔa wo ɖokui ƒua gbe la le ŋgɔ ta la, ekema woahe to na wo ɖe esia ta.
  Le kpɔɖeŋu me, anyo wu be nàtsɔ aŋetu atsyɔ Ferdinand-128 kpekpe aɖe dzi, elabena naneke mate ŋu age ɖe aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 200 me o. Eye axɔ xɔtaxɔ si gbɔdzɔ wu si ŋu kakaɖedzi le. Gawu la, Rybachenko si si nunya le la de ŋugble le alesi wòawɔ ana woatɔ dzoe ŋu. Be nàte ŋu awɔ esia la, esɔ gbɔ be nàzã mɔ̃ aɖe si tso akaɖi si wotsɔna ƒoa akaɖi si wozãna edziedzi me. Emegbe yaƒoƒoa ami ƒutsotsoe si le dzo dam la, eye ŋusẽa katã ayi teƒe ɖeka. Nu yeye sia, tsɔ kpe ɖe bɔmb tɔxɛ aɖe si wotsɔ gbewo kple lãmi ƒuƒu tsakatsaka wɔe ŋu, na be bɔmb sue aɖe gɔ̃ hã gblẽa nu vevie. Eye ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo zãa dati kple aŋetu siwo bɔ wu siwo ŋu ka etɔ̃ koe le tsɔ daa tu Wehrmacht-ʋua ƒe gakpo nuwɔwɔwo. Eyata "Fia ƒe Akpɔkplɔ" la gbã le eƒe mɔwo dzi eye eya, si nye lã lénu, si xɔ abi vɔ la, etsɔ dziku ƒo eƒe mɔ̃a eye wòtsɔ tu aɖe ƒu gbe ŋkumaʋumaʋui kloe.
  "Amegãxi" xɔŋkɔa, si ƒe nɔnɔme le bɔbɔe eye eƒe aʋawɔnu sesẽwo le abe atiglinyi si le gbadzaa ene. Tu sia si te ŋu ʋuna le eɖokui si la do nyitsɔ laa le Soviet-Germanytɔwo ƒe aʋagbedzi. Le eƒe ʋukuku ƒe nɔnɔme nyuiwo, alesi howitzer-tu la te ŋu gena ɖe eme le didiƒe si sɔ, kple alesi wòte ŋu nɔa agbe le aʋawɔwɔ me ta la, "Amegãxi" la va zu nusi ŋu woƒoa nu tsoe enumake.
  Gake eƒe mɔwo gakpɔtɔ nye nu tsɛwo, togbɔ be wokeke hã... Ke hã, anyo wu gɔ̃ hã be nàda ʋua ƒe gɔme eye nàna wòaɖe ta ɖe eme kple eƒe akpa aɖewo.
  Ekema atiglinyi aɖee wònye xoxo, si Russiatɔwo ƒe hɔ̃ sesẽ aɖe tsɔ ƒu gbe tso toa tame. Afisi dɔgbo gbagbãwo dona tsoe eye Nazi-ʋua me dɔwɔla siwo wowu ƒe ƒu siwo le anyigba la dona doa goe.
  Lyubov Markovna lɔ̃na be yeatsɔ bɔmb si le ʋuƒo te aƒo "Fia ƒe Akpɔkplɔ" la - taɖodzinuae nye ʋetsuvi la, eye hafi aʋawɔʋua nabu ŋutete be wòaʋuʋu la, ele be woagbã roller drive la. Komsomol me tɔ aɖe si ƒe taɖa le blɔ vie, si ƒe ɖa le ʋuʋum, trɔ aʋawɔnu si le esi eye wòdo ɣli be:
  - Àɖa ɖokuiwò wòazu abolo hena ŋdɔnuɖuɖu!
  Werewolf bubu si gblẽ, abe ƒudzidzodalawo ƒe ʋu si ƒe kuɖɔ gbã ene, si le ʋuʋum yi axadzi xoxo lae nye esi. Pokes aʋawɔnuwo eye wòdo go kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ". Eye gakpoɖaka eve siwo le mɔdodowo dzi la dzea keklẽ gɔme, eye le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, wowóna le tu siwo le wowóm ta. Kekeli ƒe ʋu eve aɖewo trɔna le wowó ta, eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu la ƒoa nu, eye tuawo ŋutɔwo dɔa alɔ̃. Emegbe ame kuku siawo siwo ŋu woƒo nu tsoe la trɔna.
  Alesya Muravyova, amesi zi "Panther" si ti kpo yi ŋgɔ dzi teti koe nye ema be wòaʋuʋu, si hã tsɔ aɖaŋu lã tsikpedzifefewɔƒea la, gblɔe nyuie be:
  - Ŋusẽ mele lãmeka siwo mlɔ anyi me o, ke boŋ ahɔhɔ̃ siwo me sisiblisi siwo le ɣli dom mele o la mee!
  Lyubov Markovna, si gbugbɔ de bɔmbdadamɔ̃a me hele edam le asiwo me la, tsi dzodzodzoe. Tuawo le sue, eye futɔa sesẽ, gake kokoko, mɔkpɔkpɔbuɖeame si mebu o la, egblɔ be:
  - Oak-ti ƒe ta kple gayibɔ ƒe nɔnɔmetata nye atikutsetse gbegblẽ si wotso le aʋawɔwɔ me ƒe dzesi!
  Eye wògblɔ kpee be:
  -Ne oak ŋutilã le esi gɔ̃ hã, ne gɔmesese le kpuie la, atikutsetse aɖe koe wònye, le ame bubu ƒe zikpui te!
  Ʋu sesẽ wuieve aɖewo tɔ xoxo. Aʋawɔʋu siwo gbã eye womate ŋu awɔ naneke o siwo le atama nom abe dzoto tsitsiwo ene mevɔ̃ɖi kura o. Ʋɔ driba la ƒe ta bu eye woadzra eƒe ŋutigbalẽ si ŋu aʋawɔnuwo le abe ŋkuɖodzinuwo ene.
  Gake ame susɔeawo le wo yome tim, vevietɔ aʋawɔla gbogbo siwo tsɔ aʋawɔnuwo. Mɔɖela kalẽtɔwo kpɔ dzidzɔ, womasi o... Le afisia la, tu si tsɔa eɖokui "Ferdinand"-128 la xɔa duƒuƒu eye... Edze anyi kple afɔku gã aɖe ɖe do aɖe si woɣla me. Atikea ƒe ke gbã, eye ʋetsuvi gbadza siwo le etame koe dona ɖe gota henɔa ʋuʋum kpekpeɖeŋumanɔmee. Eye "Panther" si nye aɖaŋudzela la dzo le eyome. Eƒe nuyi nyɔŋu si didi akpa la bɔbɔ eye eƒe eme le abe aʋawɔnu si toa aʋawɔnuwo me si le wóm ene. Eye emegbe wogbã xɔ kɔkɔa ŋutɔ... Abe nyɔnu ƒe afɔ si womekpɔna o ene la, eƒo bɔl la sesĩe. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu gãwo dometɔ ɖeka vuvu ɖe afã me... Afɔkpa aɖe si dzi woŋlɔ klosalo dzikedzo eve ɖo, si nye SS-ʋua ƒe nɔnɔme, dzo. Edze anyi meta ɖeka tso Oleg Rybachenko gbɔ. Ŋutsuvi mɔɖela la kɔe hede dzesii be:
  - Aɖe vi na samovar, gake na mí, sɔhɛ Lenintɔ siwo si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le la, mehiã be míavuvu míaƒe afɔkpawo o. - Eye kple ɣlidodo, si le ame tsitsi aɖe srɔ̃m, egblɔ kpee. - Anyo wu be míavuvu aʋawɔʋuwo!
  Here"s another surprise, eye gayibɔze aɖe si wotsɔ dzoxɔxɔ tu la gbã ketekemɔ dzro aɖe le dada si le bibim me eye wòwó, eye wòtɔ dzo ʋu blibo etɔ̃ zi ɖeka.
  Alesya Muravyova, amesi ƒe taɖa si le abe sika ene mevuvuna le ke me o la do ɣli be:
  - Gake passaran (Spain kɔmiunisttɔwo ƒe nyagbɔgblɔ si va zu xotutu - womato eme o!)!
  Nyɔnu mɔɖelaawo kpɔa dzidzɔ eye togbɔ be nɔnɔmea nye nublanuinya hã la, wokoa nu. Le teƒe aɖewo la, woɣlaa bɔmb siwo wowɔ le aƒeme ɖe do siwo woɖe me. Wowɔe le mɔ xoxo aɖe nu, si nye aɖaŋudɔwɔwɔ. Nyateƒee, egbɔdzɔ vie wu dynamite, gake esɔ gbɔ be wòawɔ chassis la nuwɔametɔe. Eye hekpe ɖe esia ŋu la, ŋutsuvi si nye afɔ ƒuƒlu si nye nunyala Oleg Rybachenko to mɔnu aɖe vɛ be yeatsɔ aŋe, aɖuɖɔ kple gbe dzrowo awɔ tsakatsaka si gblẽa nu. Eƒe asi bɔbɔ eye wònye dzidzɔ! Eye ne ewó la, Nobel ƒe ŋkuwo aʋuʋu le eƒe ta me kple movidzɔdzɔ!
  Fritz-ʋuwo bu vevie, aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔnuwo doa kpo nu, wo dometɔ aɖewo toa teƒe siwo afɔku le, gake bɔmb kple bɔmb dada doa go wo.
  Le afisia la, mɔɖelawo gɔ̃ hã nye afɔku wu ame tsitsiwo. Elabena sɔhɛ asrafo siwo ƒe tagbɔ kɔ kabakaba la wɔa dzoxɔxɔ ƒe ʋuƒo sue siwo tsɔa "nunana" siwo wua ame ƒua gbe le duƒuƒu si gogo tu siwo wotsɔna ƒoa tue ƒe duƒuƒu me. Gɔmeɖosea ŋutɔe nye piston, gake mɔ̃a trɔa aŋeawo ƒe asikewo, siwo tsɔa ku ƒe nunanawo ƒua gbe kple duƒuƒu sesẽ le gɔmedzedzea me. Wotsɔa ati me aha si woɖe tso tsi me ƒe kotoku tɔxɛ siwo wotsaka kple nusiwo wotsɔna gbãa nu le aƒeme - si ƒe ŋusẽ si gblẽa nu sɔ kple nitroglycerin kloe la ƒua gbe.
  Ne woƒoe la, Hitler ƒe ʋuwo ƒe aʋawɔnu siwo le tsɛ wu la ɖea mɔ, si wɔnɛ be ʋua me dɔwɔlawo dzona kple dzo blɔ. Esi vevesese na Kraut-ƒomea ƒe tagbɔ gblẽ ta la, wodo ɣli sesĩe eye wosi dzo eye woƒe mo trɔ le ŋɔdzi ta.
  Wo dometɔ aɖewo gɔ̃ hã le asi ɖem le mɔ̃ɖaŋununya ŋu...
  Nublanuinya ɖeka koe nye be futɔ geɖewo li, edze abe von Bock ɖoe be yeatsɔ ƒoƒo vevitɔa aƒo le afisia ene. Esi wobu nu geɖe - Amerikatɔwo alo Franseawo koŋue ʋuawo dometɔ aɖewo nye - wokɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe nusianu me ta la, wote ɖe doawo ŋu.
  Eye wodo go lãklewo... Le ɣeyiɣi sia me la, Alena fia asi ame blaene vɔ atɔ̃awo bɔbɔe. Nyateƒee, màte ŋu atsɔ "Fia ƒe Akpɔkplɔ" kple "Panther" si wowɔ wònyo wu gɔ̃ hã o, eye vevietɔ "Fia ƒe Akpɔkplɔ" le ŋgonu, gake àte ŋu ate axawo kpɔ. Gawu la, "Panther" si le ʋua me gbɔdzɔ, gake le eƒe duƒuƒu ta la, edzea agbagba be yeato eme kabakaba wu... Aleae Germanytɔwo ƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tue la ƒoa, henɔa agbagba dzem be yewoado vɔvɔ̃ na ame. Naneke meli woagblɔ tso aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔnuwo ŋu o. Woaƒo freak-awo katã aƒu gbe eye woazi wo dzi be woaɖe ʋu ɖe anyigba le ga dzodzoewo dzi!
  Lyubov Markovna, si le bɔmb dam ɖe ʋetsuvi la dzi la, do ɣli be:
  - Míatsɔ akpɔkplɔwo aƒo gbetedziwo!
  Viɖe geɖe le tu sue si ƒe lolome nye caliber ŋu wu esi lolo - dzo ƒe agbɔsɔsɔ, alesi woate ŋu aɣlae bɔbɔe. Eye wonya alesi woatia taɖodzinuwoe.
  Woate ŋu aƒo Royal Lion si ŋu woƒoa adegbe le ŋutɔ, si dze abe wokpɔ eta tso tu suewo si ŋu kakaɖedzi le ene, si va zu drɔ̃e baɖa aɖe na Russiatɔ siwo nɔ Saratov Bulge la gɔ̃ hã ne wotsɔ xɔtaxɔa kple ʋua ƒe ʋuƒoa ƒo ɖe axadzi pɛpɛpɛ. Afi mae eƒe gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ kekeake le. Eye ne ege ɖe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔme me la ekema... Agblẽ nu le Krauts ŋu!
  Alesya Muravyova do ɣli na wo be:
  - Stalingrad anɔ asiwò kokoko! Eye wòvɔ̃ɖi wu Stalingrad zi gbɔ zi alafa!
  Nazitɔwo ƒoa ɣli sesĩe abe gbetedziwo ene. Eye le Soviet ŋutsuawo dome la, wowua wo hedea abi wo ŋu. Ewɔa nublanui ŋutɔ ne sɔhɛ asrafo siwo dze agbenɔnɔ gɔme teti koe nye ema la ku. Nyɔnuvi mɔɖela sue aɖe ŋutɔ gake kalẽtɔ aɖee nye esi, eye wòsesẽna nɛ be wòakɔ bɔmb ƒe agbaa, atsɔ eɖokui aƒu gbe ɖe T-4 "L" medium tank ƒe mɔwo te (ame manyatalenu sia gakpɔtɔ le dɔ wɔm! Eyata esi eƒe kpekpeme dzi ɖe edzi eye mɔ̃ sesẽ wu le esi). Nyɔnuvia wɔa nublanui nam, gake elé fu fasitɔwo wu alesi wòlɔ̃a agbe. Mɔɖela la nyae nyuie be yeƒe nuwɔna nye kalẽwɔwɔ eye Aƒetɔ Yesu atsɔ dzidzɔ aʋu dziƒoʋɔtruwo na amesiwo ku ɖe wo Denyigba ta. Aɖaka nyɔŋu aɖe si ƒe akɔta legbe, gake wòdze abe ɖe wòle tsɛ ene si tso ametakpɔnu gã aɖe me la ti kpo yi dzi hevuvu xɔ kɔkɔ aɖe si le dzogoe ene me.
  Eye asrafoawo gada bɔmb ake, eye tu siwo wotsɔ ɣla aɖaŋutɔe la te tudada ɖe dzokeke siwo nɔ tsatsam ɖo ta hlɔ̃biabia gbɔ la dzi. Eye Hitler ƒe asrafowo ƒe tawo gbã, abe cherry tsitsi siwo tsikpe gbã ene. Eye ʋua kaka wu detsi si dona tso atikutsetse siwo me wode tsii siwo wogbã me gɔ̃ hã.
  Oleg Rybachenko ŋutsuvi si le amama afã kple afã si to nu yeyewo vɛ la ƒo kpẽ to eƒe ŋɔti me...
  - Ɣeyiɣi si woatsɔ aƒo kpewo nu ƒu tso ame aɖe si metsɔ sɛkɛnd ɖeka pɛ hã ƒu gbe ɖe ya me o gbɔ!
  Menye esiae nye zi gbãtɔ si wòdo eƒe ayemɔwo kpɔ le Nazitɔwo ŋu o. Le kpɔɖeŋu me, ʋuwo ƒe mɔ̃wo noa ya na mɔ̃awo, gake dzoka xɔxɔ siwo woɖo ɖe hatsotsowo me kple gbetike geɖe siwo me dzo le ŋutɔ eye wole ʋeʋẽm ŋutɔ siwo wotsaka kple mɔ̃ si wotsɔna tua dzoe ya ɖe?
  Eye dzokeke gãwo ƒe gas-gowo wóna, eye wotsɔa dzo si me dziku le ƒe tɔsisiwo ƒua gbe. Ewɔna nam abe dzomavɔ me gbɔgbɔ vɔ̃wo ƒe zitɔtɔ aɖe le edzi yim ene. Aʋawɔʋu ʋɛ aɖewo siwo tsɔa aʋawɔnuwo hã va kpe ɖe woƒe dɔwɔhati dzɔgbevɔ̃etɔwo ŋue nye esi. Eye aʋawɔnu kakɛwo dzona le wo gbɔ meta alafa geɖe, eye wokpɔa wo ɖokui be yewole fu kpem geɖe wu.
  Alyonushka, si fia asi "Amegãxi" la, ɖo ta ŋutilãa ƒe akpa si le ete. Esesẽna be woaɖo afima, gake mɔnukpɔkpɔ koe nye esia be nàge ɖe tu si tsɔa eɖokui ƒua du nublanuimakpɔmakpɔtɔe la me. Asibidɛa ƒe ʋuʋu nyuie, eye emegbe nàtrɔe.
  Tu la naa megbedede fafɛ aɖe, eye fasitɔwo ƒe mɔ̃a ma ɖe afã me. Eye aflaga dzĩ si vuvu si ŋu swastika yibɔ le le megbe ɣi la ge ɖe ʋuʋudedi si me ʋu le la me.
  Alyonushka ƒo nu tso susu siwo me nunya le ŋu le ɣlidodo me:
  - Dzɔdzɔenyenye bia ɖokuitsɔtsɔsavɔ, dɔmenyonyo bia nudzɔdzɔwo, eye nya dzɔdzɔe ƒe dzidzedzekpɔkpɔ bia vɔsasa!
  Alesya Muravyova tsɔ bɔmb sesẽ aɖe kpe ɖe Panther la ƒe axadzi:
  - Vɔsa siwo womate ŋu aƒo asa na le aʋawɔwɔ me koe akpe ɖe mía ŋu míaƒo asa na ɖokuitsɔtsɔna ƒe vɔsa siwo womate ŋu axe mɔ na o!
  Oleg Rybachenko, si ɖe ke ƒe alilikpo bubu ɖe go tso ballista la me, si na wòkɔ akɔta le dziku me, eye emegbe kɔdzi ma ke na mɔ̃awo wó hegbã, eye wòdo ɣli be:
  - Ele be nàna tɔtrɔ futɔ la, gake màte ŋu ana ta futɔ la kple tɔtrɔ o!
  U-turn, tudala nyɔnuvi la ɖiɖi eƒe afɔ ƒuƒlu dzeaniwo be yease Anyigba ƒe biorhythms, kple gbea ƒe gbɔgbɔ kple eƒe afɔkpodzi nyuie wu, eye wògada tu ake, ƒo T-4 ayetɔ la pɛpɛpɛ.
  Komsomol me tɔ dzetugbe la ko alɔgbɔnu hedo ɣli be:
  - Yi dzomavɔ me, ame tsitsi!
  Eye le ɣemaɣi tututu me la, tu aɖe si wogbã la lã Soviet tɔgbui eve siwo ƒe taɖa biã. Eye woge ɖe doa me, ʋu nɔ dodom. Ame tsitsi bubu aɖe si woxatsa ɖe bɔmb gbogbo aɖe me la ge dze Panther-ʋua ƒe mɔ te. Le kaklã me la, edo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Stalin!
  Alyosha Muravyova yi edzi te gbe ɖe edzi be:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔwo!
  Lyubov Markova, si tsɔ eƒe afɔ si te ŋu trɔna bɔbɔe ŋutɔ da bɔmb la, do ɣli tomeʋuʋu be:
  - De bubu ame kukuwo ŋu!
  Oleg Rybachenko, si nɔ alɔgbɔnu kom kple eƒe aɖu ɣiwo, gblɔ kpee be:
  - Eye woade bubu aɖaŋudzelawo ŋu le woƒe agbenɔɣi!
  Dze agbagba ŋutɔŋutɔ be yeatsi tre ɖe ŋusẽ ma tɔgbe ŋu. Le kpɔɖeŋu me, ɖewohĩ "Fia ƒe Sisi" aɖeke mele afisia haɖe o - aʋawɔʋu yeye aɖe ŋutɔ, gake le nyateƒe me la, "Amegãxi" hã le E-25 bɔl la gbɔ. Gake Sherman la le du dzi... Le go sia me la, le susu aɖe ta la, Amerikatɔwo kple Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋu ʋɛ aɖewo koe li, togbɔ be von Bock ye xɔ duta dɔwɔnu gbogbo aɖewo hã... Ŋutsuvi aɖaŋudzela Oleshka susu be ɖewohĩ kuxiwo le eŋu ʋua me dɔwɔlawo ƒe ŋgɔyiyi alo kple nuzazãwo.
  Gake ele bɔbɔe wu be woatrɔ Sherman la... Rambler kɔkɔ aɖe ƒu du to anyize aɖe dzi kple tsakatsaka si woate ŋu awó eye... Dzidziƒoame sesẽ aɖe koe ƒo ƒu ɖe ame manyanu si do aʋawɔnu nyuie la dzi.
  Eye le megbe nɛ la, wotso Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu evelia ɖe anyi, nya si kplɔa ame yia dzomavɔ me tetekpɔ me enye hemp le hɛ ƒe ƒoƒo te. Le etɔ̃lia me la, le nusi mewɔa dɔ o ta la, eƒoa dɔwɔhati siwo gblẽ eye ʋetsuvi si hã ɖu dzi la kɔa dzi.
  Ŋutsuvi si nye nunyala Oleg do ɣli be:
  - Yi edzi, eye nàyi edzi anɔ tutum!
  Esia nye Russiatɔwo ƒe kalẽwɔwɔ ƒe ŋusẽ vavã!
  Ne ètrɔ gbɔ la, ele be nàɖee afia be yeƒe anyimanɔmanɔ ɣeyiɣi didi aɖee nye sia.
  Eye be míadze egɔme la, woxɔ gbea. Wolé mɔ̃ sesẽa ƒe amegãwo dometɔ ɖeka kple laso eye woblae hehee yi dɔwɔƒegã.
  Edze abe agbledelafia la nya nya ɣaɣla aɖe si ku ɖe alesi woawɔ vi na ɖetugbui aɖe kple srɔ̃a kaba ŋu ene, eye wòte ŋu trɔ gbɔ le sɔ si ƒu du ŋutɔ dzi. Tuawo tsi sno si nɔ ƒoƒom le kele me la me, eye esime asrafowo menɔ du dzi be yewoadze mɔ̃ sesẽ gã la dzi dzobibi aɖeke manɔmee o.
  Emelyan Pugachev bia gamenɔla la ŋɔdzitɔe be:
  - Amekae menye? Ameka ŋue wòdea bubui?
  Gamenɔla la ɖo eŋu dzideƒotɔe be:
  - Fiafitɔ kple ameflulae nènye!
  Cossack Tsar gblɔ kple kuɖiɖi be:
  - Ku ɖe nu ŋuti!
  Shcherbatov do susua ɖa be:
  - Alo ɖewohĩ bia nyae kple dzonɔameme?
  Pugachev ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Wɔ afɔɖeɖe!
  Wohe kpovitɔ si wolé la yi aƒe aɖe si me wowɔa funyafunya amewo le me. Ke hã, nukae wòate ŋu anya? Negbe ɖe afisi asrafowo ƒe gaxɔ ɣla ɖo ko hafi. Alo ɖewohĩ afia mɔ aɖe si dzi woato le anyigba te!
  Ke hã, funyafunyawɔwɔa nye ale gbegbe...
  Tu nyui siwo wu alafa eve le Pugachev si, eye le nyateƒe me la, edi be yeakpɔ nyaa gbɔ to tudada me, eye menye be yeadze ame dzi ko o. Eye emegbe Ufa kple mɔzɔzɔ yi Kazan.
  Wodɔ Khlopusha si wobu fɔe tsã la kple amehawo kpakple tu ɖe Ural-towo dzi. Nu geɖe gali fia la nawɔ.
  Esi Pugachev ƒe asrafowo he tudada vɛ ta la, wodze tudada gɔme. Tu kpekpewo nɔ ɣli dom. Tuawo ƒo eye tu la ƒe ŋusẽ do go.
  Gli eve mu xoxo... Eye Pugachevitɔwo dze amedzidzedze gɔme. Asrafohaawo mesɔ o eye asrafoha la metsi tre ɖe eŋu kura kloe o. Menye kpovitɔawo koe dze agbagba be yewoada tu ahatso eme o. Oleg Rybachenko tsɔ ya ƒo asrafomegã kple ʋumefia ƒe ta. Asrafoawo tsɔ woƒe aʋawɔnuwo ƒu gbe ɖe futɔ si de ŋgɔ wu la ŋkume eye wodze klo.
  Pugachev ɖu aʋadziɖuɖu bubu si le bɔbɔe vie dzi eye wòyi edzi. Eƒe aʋakɔa dzi ɖe edzi kabakaba, togbɔ be ɖi geɖe nɔ anyi ne snoa le ƒoƒom hã. Le goawo katã me la, heheɖemegbe si te ɖe Orenburg ŋu kpɔ ŋusẽ ɖe edzi.
  Gake nutome titina sia ƒe anyidzedze na Pugachev ƒe ŋusẽ do ɖe dzi, eye amewo va kpe ɖe eŋu fifia kple lɔlɔ̃nu faa wu. Vevietɔ gbedadaƒotɔ gbogbo aɖewo va ƒu du.
  Eye ameha gã aɖe, kple sɔdola manyaxlẽwo. Aʋawɔla akpe geɖe li, Emelyan Ivanovich ŋutɔ ɖeɖeko si wu akpe blaetɔ̃, tsɔ kpe ɖe akpe wuiatɔ̃ bubu siwo tso Chika kple agbledela fia ƒe aʋafia bubuwo gbɔ.
  Pugachev ŋutɔ yi Yaitsky-dugã la me, le srɔ̃a ɖetugbui Ustinia ƒe asikplakɔname vivi me. Ena wòzu vi, ne anya wɔ la, viŋutsuvi. Esi domenyila hiã ta la, mànya nusi ate ŋu adzɔ le aʋawɔwɔ me gbeɖe o. Womeka ɖe edzi be ame aɖeke mate ŋu ada tu alo tu si tra mɔ o. Eye ale ame aɖe li si adidi ƒomea ɖe edzi. Gake vi le Pugachev si tso srɔ̃a tsãtɔ Sofia gbɔ xoxo.
  Le Yaitsky dugã la ŋutɔ me la, Cossacktɔwo le woƒe nɔƒe sesĩe. Wogbugbɔ futɔa ƒe agbagbadzedze be yeasi la ɖa. Wolé asrafo geɖe, siwo ɖo kpe edzi be dɔwuame le mɔ̃ sesẽa me, eye eteƒe madidi o ana ta alo aku. Eyata viɖe aɖeke mele ahomya ŋu o.
  Eye Emelyan, si meve enu boo o, dzo le dua me le eƒe sɔ si ƒe ʋu le ɣie si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la dzi.
  Aglãdzelawo nɔ Chelyabinsk sesĩe. Siberiatɔwo ƒe asrafoha ƒe amegã, Delong, se nu tso Orenburg ƒe anyidzedze ŋu eye wògbugbɔ le dua me kabakaba. Zi geɖe la, enye vɔvɔ̃nɔtɔ, eye wòdzona le dɔwɔƒe sia ne aglãdzelawo ƒo xlãe.
  Togbɔ be le ɣeyiɣi ma ke me la, Delong ye na Pugachev ɖu dzi le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, eye wòwɔ nuku nɛ gɔ̃ hã. Emegbe agbledelafia la ƒe aʋakɔ bu akpe ene siwo wowu eye wolé xexlẽme ma ke. Gake fifia Delong le hehem ɖe megbe, eye eƒe asrafowo le dzodzom zi geɖe.
  Gake fifia la, Kungur le eɖokui ta ʋlim sesĩe, eye be wòaxɔ du sia si le vevie ŋutɔ le aʋawɔɖaŋu me kaba la, Emelyan Pugachev dɔ Aʋafiagã Oleg Rybachenko kple Kapitan Margarita Korshunova ɖe egbɔ.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe, abe alesi wònɔna ɖaa ene, le du dzi to sno si le dzadzam le kele me la me afɔ ƒuƒlu eye wole amama kloe.
  Woƒua du wu sɔ siwo ƒua du sesĩe wu, eye vevietɔ wu la, wote ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu wu. Woateŋu aƒu du gaƒoƒo geɖe evɔ womeɖea woƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔna o, eye ɖeɖiteameŋu aɖeke mele wo ŋu o - woƒe ŋutilã mekuna o, eye le esia ta womate ŋu adze wo dzi o.
  Oleg Rybachenko ke ɖi nenye be esɔ be yeakpe ɖe Pugachev ŋu ya, gake ehiã be wòawɔ dɔ tso eƒe ŋutilã mavɔ si ŋu womate ŋu awɔ naneke le o la ŋu. Ne Catherine Evelia nye fianyɔnu nyui gɔ̃ hã.
  Eɖu nu geɖe dzi, eye Crimea kple Belarus kple Ukraine ƒe akpa aɖe hã nɔ eme.
  Gake amekae nya, ɖewohĩ ne Emelyan ɖu dzi la, Russia awɔ nu geɖe wu.
  Togbɔ be esia nye nusi wɔ nuku na fiaɖuƒea si woate ŋu atsɔ asɔ kple Lenin ƒe October ƒe amedzidzedze kple dukɔmeviʋa si kplɔe ɖo hã. Nukatae wometso Russiatɔwo ƒe xexlẽme si sɔ gbɔ xoxo o? Nyateƒee, dukɔmeviʋaa ƒe alɔgbɔnukoko.
  Oleg Rybachenko ƒu du yi Kungur kple Margarita eye wòbu tame le eɖokui me.
  Ke hã, nu geɖe nɔ te ɖe dzɔgbenyui dzi ya, eye dzɔgbenyui ate ŋu ana dziɖula mamã dedie gɔ̃ hã nanye gã.
  Eye be edze ƒã be Nicholas II de ŋgɔ wu Vladimir Putin le eƒe ŋutetewo kple ŋutete me. Gake dzɔgbenyui wɔnuku aɖe nɔ mamlɛtɔa si, ke menye esi bɔbɔ ɖe anyi wu Genghis Khan o.
  Dzɔgbenyui ƒe akpa ɖeka kplɔa ame yia bubu gbɔ eye wòtrɔna ɖe eŋu. Ŋutsuvi si nye terminator la ƒu du hebu tame.
  Le kpɔɖeŋu me, Salman Raduev léle, kple le Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔɣi ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi gɔ̃ hã, nye nudzɔdzɔ si mebɔ kura o. Enyo, le nyateƒe me la, mɔnukpɔkpɔ kawoe nye esia, vevietɔ esi míele nu ƒom tso scumbag si mebɔ o ŋu ta. Emegbe womelé aʋawɔlawo ƒe ŋgɔnɔla xɔŋkɔ ɖeka pɛ hã agbagbee o. Ame sia ame ku. Gawu la, anɔ eme godoo be Shamil Basayev ye dzɔ le vo me. Le nyateƒe me la, ne wonya mɔ si dzi ŋɔdzinuwɔla xexlẽme ɖeka tona nyuie ale gbegbe be wodo tomebɔmb ɖe ete la, ekema nukae nɔ mɔ xem nɛ be woagatsɔ yameʋu aɖe aƒoe ko o? Anye nusi ŋu kakaɖedzi le wu sã! Alo tsi gas la gɔ̃ hã eye emegbe nàwɔ fefe gã aɖe tso Basayev ƒe ʋɔnudɔdrɔ̃a mea?
  Ao, anɔ eme godoo be dzɔgbenyuie nɔ Putin ŋu le nya sia hã me, eyata Shamil Basayev ku keŋkeŋ le vo me.
  Gake mina míagblɔ be Salman Raduev ku le gaxɔ me, alo eƒo asa na mɔ̃a kura. Putin to akɔdadaa ƒe alafa memama ʋɛ aɖewo, eye wowɔa tiatia la le ɣeyiɣi eve me. Esia nye dziɖuɖu na amesi wolɔ̃na vevie si ŋu womeʋlia nya le o xoxo eye wònye aʋadziɖuɖu na Zyuganov.
  Eye womenya alesi ƒoƒo evelia ava yi haɖe o. Aleke kee wòɖale o, anye ne ame siwo tiaa tsitretsiɖeŋulawo la ava, eye Putin maɖu dzi wòaka ɖe edzi akpa o. Gake nu vevitɔe nye be anye ne woɖoe zi dzi le ɣleti ɖeka megbe hafi. Eye ɣeyiɣi manɔ Putin si wòado susu ɖa be woawɔ ɖɔɖɔɖo le Dukɔwo Dome Aɖaŋudeha la me le kele me kpekpea me o. Eye le adame la, tsitretsiɖeŋulawo ƒe habɔbɔ sesẽ aɖe ava tsi tre ɖe eŋu hafi.
  Kɔmiunisttɔwo, agbledelawo, Nuɖusitɔwo ƒe Habɔbɔ, OVR, kple Yabloko ƒe akpa gãtɔ axɔ eye woaxe mɔ ɖe ɖɔɖɔɖo si woawɔ le Dukɔwo Dome Aɖaŋudeha la me. Woatsi tre ɖe NTV ƒe dukɔmevinyenye hã ŋu.
  Duma kple dukplɔla si li fifia dome dzre sesẽa agadzɔ ake abe alesi wònɔ le Yeltsin gome ene. Eye le nɔnɔme mawo me la, ɖewohĩ tameɖoɖo kplikpaa manɔ Putin si be yealé Khodorkovsky ahawɔ nuvevi kɔmiunisttɔwo kple SPS kple Yabloko vevie o. Gawu la, tɔtrɔ si va le ŋutinya me kpɔa ŋusẽ ɖe nu geɖe dzi. Eye ne ɖe nɔnɔmea trɔ vie ko la, anye ne September 11 ƒe ŋɔdzinuwɔlawo ƒe amedzidzedzea madzɔ o. Eye emegbe Putin aƒo eɖokui ɖe aʋa si wowɔ le Afghanistan me hafi, eye ate ŋu adzɔ be zimenɔɣi ɖeka koe wòanɔ anyi.
  Eye dzizizidziɖula si ŋu woƒoa adegbe le la adzo, aƒo nu ɖe eŋu eye wòaxɔ dzeside zero, abe Yeltsin ene.
  Aleae wòdzɔnae, ɣeaɖewoɣi tso afɔku sue aɖe me. Gake le Nicholas II ma ke gome la, ne ɖe Admiral Makarov meku o la, anye ne eɖu Japan dzi. Eye emegbe China katã ava zu Russiatɔwo ya! Eye emegbe la, anye ne woɖu Germany kple Austria-Hungary dzi hafi.
  Ẽ, àte ŋu akpɔ alesi kpododonu ɖeka kplɔa ame yia bubu me.
  Terminator viwo ƒu du, woƒe afɔ ƒuƒluwo nɔ ƒoƒom le snoa me. Eye Oleg Rybachenko, si se le eɖokui me be gbɔgbɔ ʋã ye la, edze hadzidzi gɔme kple dzonɔameme, nɔ ha dzim esime wònɔ yiyim;
  Míele avu wɔm ɖe dzɔgbese si nyo wu ta
  Be agbea nanɔ bɔbɔe na amewo...
  Eye míagbã ameha si woƒo fi de la, .
  Ale be futɔ vɔ̃ɖiwo mesɔ gbɔ o!
  
  Kerubi si ƒe aʋala le abe sika ene la le mía tame, .
  Le mía dada Russia ƒe ŋutikɔkɔe ta...
  Xɔ dzinye se be Rustɔwo nye amesiwo dzi womate ŋu aɖu o, .
  Eye ana amesiame si le Anyigba dzi nanya kpɔ wu!
  
  Wona mɔnukpɔkpɔ mí be míaʋli mía Dadanyigba ta, .
  Fofonyigba ƒe gãnyenye taʋiʋli...
  Eye ɣeaɖewoɣi la, agbe nyea sinima ko, .
  Togbɔ be ele be wòanye dziƒo ƒe dzesi hã!
  
  Ele be amesiame naɖo eƒe drɔ̃ewo gbɔ, .
  Xɔ dzinye se nunyatɔe, kɔmiunist...
  Ale be dzidzɔ geɖe nanɔ Anyigba dzi, .
  Eye hlɔ̃biabia ƒe dzowo meva o!
  
  Míaƒe fia lae nye nunyala gã Pugachev, .
  Ekɔ agbledelawo ɖe dzi yi ʋiʋli kɔkɔe aɖe me...
  Asitsatsa ɖesiaɖe anye abɔta, .
  Eye nàlɔ̃ nyɔnuvi ŋutsuvi si le afɔ ƒuƒlu la!
  
  Míazu abosam si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã, .
  Ne míetrɔ dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe nukpɔsusuwo...
  Wogbãa ame vɔ̃ɖi la ɖe afɔkpodzi te, .
  Togbɔ be ʋu le dodom tso ʋuka si me ʋu sina tona me hã!
  
  Ẽ, míaƒe nya la le dzɔdzɔe, xɔlɔ̃wo, .
  Míate ŋu ana mía denyigba nakpɔ dzidzɔ wu...
  Xɔe se be dukɔwo katã nye ƒome ɖeka, .
  Russia gã, si klẽna wu!
  
  Amewo tsɔa dzideƒo léa ŋku ɖe yamenutome, .
  Alilikpo vɔ̃ɖiwo nagatsyɔ dziŋgɔli dzi o...
  Míana futɔa nakpɔ dziɖuɖu ƒe dzesi, .
  Eye ànye, dzɔgbenyuitɔ sɔdola le aʋawɔwɔ me!
  
  Nyemenya nya vɔvɔ̃nɔtɔ o
  Mí Russiatɔwo míebɔbɔ ɖe anyi kura o...
  Svarog, Yesu Yevu la le mía si, .
  Eye ase vivi na May tegbee!
  
  Nyɔnuviwo kple ŋutsuviwo le ɣeɖuɖu goglo aɖe me, .
  Mí nyɔnuvi afɔ ƒuƒluwo míele gegem ɖe eme...
  Le nyateƒe me la, Mawu ŋusẽkatãtɔ Rod la nye mía tɔ, .
  Mèganye akpɔkplɔ si me ahɔhɔ̃ mele o, ŋutsuvi!
  
  Eye Lenin ʋã mí be míawɔ avu, .
  Stalin si nye nunyala yra ɖe aʋadziɖuɖua dzi...
  Kerubi sesẽ la akeke eƒe aʋalawo, .
  Eye gakpo koe wotsɔ wɔa míaƒe lãmekawoe!
  
  Fofonyigba ƒe Aƒetɔ la anye
  Be míenye aʋawɔla mawo tɔgbe na Mawu...
  Mina míatsɔ gayibɔ aɖo kpe míaƒe ŋutikɔkɔe dzi, .
  Akpoxɔnu kae wowɔ le Svarog!
  
  Kpuie ko la, wɔ nuteƒe na Yehowa, .
  Le ŋutikɔkɔe me na Russia si klẽna wu...
  Ðeko míenya sɔdolawo ƒe hɔ̃wo, .
  Mawu Yevu Kristo Mesia la le megbe na mí!
  Ðeviawo dzi ha nyuie, woƒe gbe yɔ fũ eye eme kɔ ale gbegbe. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, esẽ, ewɔ nuku abe opera ene. Amegãxi geɖe dze agbagba be yewoati ŋutsuawo yome, gake wodze megbe kaba. Ŋutsu makumakuawo le du dzi kabakaba akpa. Womenya gbɔdzɔgbɔdzɔ alo ɖikeke o. Togbɔ be ao hã la, ɖewohĩ wonya mamlɛtɔa. Oleg Rybachenko ŋutɔ ke ɖi vevie nenye be esɔ be woatrɔ Catherine, si nye Cossacktɔ si si ŋutete le gake menya agbalẽ o. Ke hã, fefea le edzi. Ðeviawo, be yewoaɖe yewoƒe susu ɖa le mɔzɔzɔ didia ŋu la, wodze nyakpakpa siwo ame geɖe lɔ̃na la ŋɔŋlɔ gɔme. Eye wowɔe nunyatɔe ŋutɔ eye wònya kpɔ ŋutɔ.
  Ame siawoe nye ɖeviawo;
  Aʋawɔwɔ le abe domino fefe ene, domino gbagbãwo koe womate ŋu aƒo ƒu o - anyigba lée!
   Dzɔgbenyuie nye dzinɔameƒo ƒe fetu, kple tohehe si woxɔna ɖe nuwɔwɔ kpata ta!
  Nyitsu sesẽ, kposɔ sesẽ, dzata nye bubume, eye akpɔkplɔ nye ayetɔ, gake amewo nye jack of all arts!
  Ŋutasẽla la lɔ̃a nugbeɖoɖo, gake melɔ̃a nugbeɖoɖo le tiatiawɔblɔɖe me o!
  Dunyahela lɔ̃a dziɖuɖu, gake elɔ̃a dɔwɔwɔ nyuie!
  Be nàxɔ ɖe dzata teƒe la, ele be nànye akpɔkplɔ le teƒe nyuitɔ!
  Mèganye kposɔ o - woahe wò towo!
  Ŋutsua menye ʋetsuvi o, gake eƒe nuƒoƒo viviwo hã te ŋu nɔa bɔbɔe!
  Enyo be gayibɔ ƒe asibidɛwo nanɔ asiwò - vɔ̃ɖi wu oak ƒe ta!
  Dunyahela si ƒe agbegbegblẽnɔnɔ wu la lɔ̃a agbenyuinɔnɔ ŋuti nuxexlẽ!
  Anyi si dona tso dunyahela aɖe ƒe nu me gblẽa gakpo aɖe!
  Menye aʋawɔwɔe gblẽ o, ke boŋ dziɖuɖue gblẽ!
  Aʋawɔwɔ mehea dzidzɔ aɖeke vɛ o, gake aʋadziɖuɖu hea kpluwo vɛ!
  Zi geɖe la, ŋutasẽla la ƒe ɖiɖi vivina, gake agbenɔnɔ kplii ya menye anyitsi o!
  Wozãa gɔmeɖoanyi ƒe aɖaŋuwo tsɔ lia fiazikpui kɔkɔa!
  Zi alesi posu la kɔe la, zi nenemae mɔnu si dzi woato axɔe la hã bɔbɔnae!
  Dunyahela ƒe nuƒoƒo viviwo ɖea dziɖeleameƒo ƒe vevesese fiana!
  Aʋafiagã la ƒe nya tẽe la trɔna ɖe megbe!
  Teƒe si mebɔbɔna o wue nye esi ƒe ta le abe oak ene!
  Afɔkpa si woatsɔ adzo amama!
  Dunyahela la ƒoa nu wògbɔa eme, gake wowɔa nu gãwo le ɖoɖoezizi me!
  Akpɔkplɔ ate ŋu aƒo dzata ta, gake mate ŋu ana nuɖuɖu sisiblisi o!
  Dzizizidziɖula la di be yeanye hɔ̃, si me aʋala mele o le drɔ̃ewo me!
  Le ŋutsu gome la, ga, abe nyitsu ƒe notsi ene, trɔna zua ʋeʋẽ le ŋuvevinyenye me eye wòbuna le dɔmenyonyo ta!
  Edo ŋugbe sesẽ aɖeke manɔmee, nyateƒee, ẽ! Gake emegbe la, asesẽ ka gbegbee nye si wòsesẽna nɛ be wòawɔ nusianu le ema megbe!
  Dunyahela si ƒe ta le abe oak ene la dze ŋgɔ dzɔgbevɔ̃e ma ke si dze ŋgɔ atikpoa!
  Zi alesi fiafitɔa loloe la, zi nenemae tohehea dzi ɖena kpɔtɔnae!
  Dunyahela la medoa vlo naneke wu agbenɔnɔ le eƒe dzitsinya nu o!
  Dzitsinya sue aɖe le dunyahela la si, gake didi gãwoe le esi!
  Yometiti trɔa aʋawɔla wòzua amewula, vɔvɔ̃nɔtɔ zua kalẽtɔ, ɖokuibɔbɔla zua amemabumabutɔ!
  Dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo nye nusiwo me susu mele o kple nusiwo me susu mele o ƒe hoʋiʋli! Le ɣeyiɣi ma ke me la, dzɔdzɔmeŋutinunya kple susu ƒe ƒomevi aɖeke megali wu ema o!
  Le aʋawɔwɔ me la, ele abe opera me ene - amesiame dzia eya ŋutɔ tɔ, amesi ʋãnɛ koe ateŋu anye ŋkutsala!
  Egbegbe nyɔnuwo tsɔa nusianu kea ŋutsu - negbe ahedada ko!
  Ènya alesi ŋkutsalawo to vovo tso nyatakakaxɔlawo gbɔa?
  Menya! Nyatakakaxɔlawo koe le mía si - amedzroawo katã nye ŋkutsalawo!
  Nukae nyo wu ne ta ƒuƒlu alo gakotoku ƒuƒlu? Nyateƒee, kple ta ƒuƒlu - medzena nenema gbegbe o!
  Susue nye kesinɔnuwo nuƒoƒoƒula nyuitɔ kekeake!
  Nunya kple dzɔgbenyui: srɔ̃tɔ siwo lɔ̃ wo nɔewo - wodzia dzidzedzekpɔkpɔ, kesinɔnuwo, ɖoƒe, gake wo dome klãna kaba!
  Dadalawo kpɔnɛ be ele bɔbɔe be yewoaɖo to aɖaŋuɖoɖo ne nyɔnue tsɔe na - negbe ɖe srɔ̃ae!
  Srɔ̃nyɔnu nyanu xɔ asi ŋutɔ! Eye srɔ̃nyɔnu si doa vevie nu ate ŋu atsɔ nya ɖe eŋu!
  Amekae dea asixɔxɔ amenyenye ŋu le ame me, eye amekae dea asixɔxɔ ga ŋu!
  Nu eve ate ŋu atsrɔ̃ ameƒomea - kɔmpiuta kple kɔmpiutaŋutinunyalawo. Tsãtɔa agblẽ susua, evelia mate ŋu awɔ eŋudɔ o!
  Le aʋawɔwɔ me la, bɔmb nye zɔhɛ!
  Le goawo katã me la, granate si gblɔa fefenyawo le abe Faberge azi si wozãna tsɔ gbãa nukuwo ene!
  Talentu le abe luʋɔ ene: womate ŋu axɔe le esi o, gake woate ŋu atsrɔ̃e!
  Hlɔ̃biabia medze na bubu o - ameŋububu ƒe hlɔ̃biabia!
  Ŋuʋaʋã nye nuvlowɔwɔ ƒe dɔlékui, ɖokuitɔdidi nye tsi, kuviawɔwɔ nye nuɖuɖu!
  Kuviawɔwɔe nye nuvlowɔwɔ si vɔ̃ɖi wu!
  Enyo wu be nàku kple yi bubutɔe tsɔ wu be nànɔ agbe abe nyitsu si wotsɔ ƒoƒo ƒu yi lãkpɔ me ene!
  Le aʋawɔwɔ me la, dzideƒo ate ŋu aɖu ayemɔ dzi, gake ayemɔ mate ŋu aɖu dzideƒo dzi gbeɖe o!
  Aʋawɔwɔ nana agbe dziŋɔ, eye ku dzena eye wònya kpɔna!
  Ðokuibɔbɔ nye nɔnɔme si mebɔ o na aʋafia, gake esia na wògaxɔ asi wu!
  - Jackal nye gbeɖiɖi si sɔ kple nya kal!
  Viɖe ɖeka koe le dzata ŋu wu akpɔkplɔ - mɔnukpɔkpɔ be wòaku kple bubu!
  Mɔ̃ɖaŋununyae nye kalẽwɔwɔ ƒe amewula!
  - Gake menye nyateƒee o! Le nyateƒe me la, zi alesi mɔ̃ɖaŋununya de ŋgɔe la, zi nenemae nunya kple aɖaŋudzedze geɖe hiã le aʋagbedzi!
  Afisi Dadanyigba ƒe didiwo dze egɔme tsoe la, ame ŋutɔ ƒe nyonyo wu enu!
  Ele be woatsɔ ablɔɖe akpe ɖe amehehe ŋu. Anarchy nye nusi tsi tre ɖe ablɔɖe ŋu!
  Ŋkuɖoɖo nu dzi vevie ye nye aɖaŋuɖola nyuitɔ kekeake! Le goawo katã me la, woate ŋu atsɔ yi aɖu ablɔɖe dzi, gake susu ƒe kpekpeɖeŋu koe woate ŋu alé eme ɖe asi!
  - Ne aʋawɔla sesẽ aɖe xɔ ame bubu ɖe agbe la, bubu tɔxɛ aɖeke mehiã na esia o!
  Le nyateƒe me la, ne kalẽwɔwɔ le bibim le wò dzi me la, àkɔ wò akpoxɔnu ɖe dzi atsɔ aʋli wò kluviwo ta!
  Ame manyanu ƒe amemabumabu menye taflatsedodo na anukwareɖila o, elabena ɖiƒoƒo ƒe anyinɔnɔ mefia be ame ƒoɖi aɖe tae o!
  Lɔlɔ̃ mexɔ asi gbeɖe o - vevietɔ ne menye wò gakotokue nètsɔ xe fe o, ke boŋ wò luʋɔe!
  Nu ɖeka si ate ŋu ana ʋukɔkɔɖi nasɔe nye ne le esia ta aɖatsiawo dzudzɔ sisi!
  Amesiwo subɔna ɖe ga ta mate ŋu atsɔ wo asɔ kple amesiwo dzi kalẽtɔ kple ablɔɖe didi ʋãna le aʋawɔwɔ me gbeɖe o!
  Afɔku le ɖevi ƒe aɖatsi me elabena etrɔna zua tɔsisi si le bibim si klɔa dekɔnuwo ɖa!
  Aʋafia ƒe ɖoƒea menye nuɖuɖu si woatsɔ akpe ɖe eŋu o, ke boŋ enye agbanɔamedzi bubu kple agba kpekpe aɖe!
  Womenya nusi le vevie wu o - nuɖuɖu nana dɔwuitɔwo katã alo ɖevi ɖeka ƒe aɖatsiwo tutu ɖa!
  Sika fa wu gakpo, ke boŋ eƒoa dzi!
  Menye aʋawɔnu lae nana asrafoa sẽa ŋu o, ke boŋ asrafoa ƒe aʋawɔnue!
  Dzeɖoɖo didi ŋutɔŋutɔ kple tu si wotsɔna ƒoa tu hea tudada ɖe to me!
  Gbɔdɔdɔe nye aʋawɔnu si gblẽa nu wu, vevietɔ afɔku le esi wòte ŋu ɖoa eŋu ta!
  Aʋawɔnu ɖesiaɖe ƒe dɔwɔwɔ nɔ te ɖe amesi wotia dzi, eye wògasɔ gbɔ wu le gbɔdɔdɔ gome!
  Gbɔdɔdɔe nye aʋawɔnu si me ameŋububu le wu, to vovo na aʋawɔnu bubu siwo wua ame la, enaa agbe!
  Ƒã hafi lɔlɔ̃ wua ame, gake zi geɖe la, ewɔa nuvevi ame!
  Amesiame si léa ŋku ɖe akɔta ƒuƒlu ŋu ɣeyiɣi didi la ŋlɔa aʋawɔnu ƒe nɔnɔmetatawo be!
  Keke si ƒe afɔtiwo le nyo wu Mercedes si me mɔ̃ mele o!
  Aʋawɔnu xoxoa le abe atizɔti ene, kakaɖedzi le eŋu, gake aɖaŋu aɖeke mele eŋu o!
  Azɔlizɔzɔ mele kabakaba wu o, gake eƒe asi bɔbɔ wu - àdzra ga ɖo vevietɔ ɖe ɖɔktawo ŋu!
  Ga le abe aɖuɖɔtoe ene - ne wotsɔe kpe ɖe eŋu la, anukwareɖiɖi kple dzideƒo gblẽa ame ɖi!
  Enyo be nàbu ŋkeke ɖeka le anyigbakuku me tsɔ wu be nàku le sɛkɛnd ɖeka me!
  Le aʋawɔwɔ me la, duƒuƒu nɔa anyi - duƒuƒu yi yɔdo me!
  Gamenɔla akpa gãtɔ ƒe luʋɔ me kɔ wu eye woƒe dzi me kɔ wu amesiwo dzɔa wo ŋu! Kɔsɔkɔsɔ mate ŋu anye agbenyuinɔnɔ wu gamenɔla o!
  Ŋutilã sue la le abe hɛ ɖaɖɛ ene, gake womate ŋu aƒoe o!
  Nyɔnu ƒe aɖatsi nyo wu dzonu, tsidzadza ɖesiaɖe nye sikagaku!
  Ele be woatsɔ kpe fía kple atɔmŋusẽ awɔ dzi dɔmenyotɔ!
  Mehiã be ŋu nakpe wò le ahedada ta ne luʋɔ kesinɔtɔ kple sika dzi le asiwò o!
  Ŋgɔyiyi tsyɔa aʋatsodzixɔse dzi!
  Amewula ƒe ameŋububu kple fenyila ƒe amemabumabu ƒe nuwɔwɔ pɛpɛpɛ!
  Dzɔla ɖeka ƒe asi mede abɔ me ŋɔdzinu aɖe ko o!
  Le aʋawɔwɔ me la, aʋafia aɖe dzi ɖuɖu sɔ kple dziɖuɖu!
  Futɔ si womewu enu haɖe o le abe dɔléle si womewɔ atike na o ene - kpɔ mɔ na kuxiwo!
  Nunya bubume le abe wein xɔasi ene - enyo wu be nàɣlae ɖe ame siwo le anyigba dzi!
  Ne èda gaku eve la, gbã la, tsɔe menye esi lolo wu o, ke boŋ esi xɔ asi wu! Eye nàtsɔ susɔea ana ame dahewo!
  Dziɖuɖu nyea afɔku ɣesiaɣi, negbe ɖe nètsɔ ga gbogbo aɖe na ɖe eteƒe hafi!
  Lɔlɔ̃tɔ si womate ŋu aɖɔ ɖo o koe akpɔ dzidzɔ be yeaku le nyɔnu lɔlɔ̃ aɖe si me!
  Nuwɔna ŋuti nunyala lɔ̃a agbe yeye dzidzi!
  Dzideƒo ate ŋu axe fe ɖe hehe si womexɔ o ta, gake hehexɔxɔ mexea fe ɖe dzideƒo teƒe gbeɖe o!
  Ŋutete ate ŋu axɔ ɖe sukudede teƒe, gake sukudede maxɔ ɖe ŋutete teƒe gbeɖe o!
  Dzidzɔkpɔkpɔ kple dziku nye kalẽwɔwɔ kple dzideƒo ƒe ŋutilã ƒe akpa aɖewo ko!
  Dzɔgbenyui, abe anyi ene, adzo ayi afisi nunya kple dɔsesẽwɔwɔ ƒe tsinyenye tsina le godoo!
  Nudzodzoe, si to vovo na hɔ̃ la, nu yina bɔbɔe. Woɣlaa nusi bɔbɔ ɖe anyi ɣesiaɣi, gake nusi de ŋgɔ la nye nusi ŋu woate ŋu adze bɔbɔe!
  Menye kɔsɔkɔsɔ si léa ame ɖe kluvinyenye me ko o, ke boŋ vɔvɔ̃e-kadodo ɖeka ya teti ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ nana dzi nɔa ame ƒo!
  Bubu wònye be woaku ɖe Dadanyigba, Nyɔnu, Dzilawo ta, gake enyo wu gɔ̃ hã be woanɔ agbe ɖe eta!
  Le aʋawɔwɔ me la, ele bɔbɔe be viɖe aɖe nasu ame si wu be woakpɔe adze sii! Mlɔetɔa sɔ kple adedada ʋetsuviwo ƒo xlã dzata si dzi woɖu!
  Aɖe, togbɔ be eƒe lolome le sue hã la, eyae nye ŋutilã ƒe akpa si sesẽ wu. Eʋãa aʋakɔ miliɔn geɖe eye wònaa vidzĩa ƒe dzi dzea eme. Ate ŋu agblẽ nu ahaɖe ame.
  Aʋawɔla si mexɔ abi o la le abe kesinɔtɔ si si kotoku mele o ene!
  Ŋutsu hiã ŋusẽ hafi ate ŋu anɔ agbe, eye nyɔnu hã hiãe be wòatsi agbe!
  Agbo gɔ̃ hã ate ŋu atso ɖe to le alẽwo dome, gake dze agbagba nàzu kplɔla le dzatanyɔnuwo dome!
  Asixɔxɔ le agbe ŋu akpa be woate ŋu adzrae!
  Gaɖa ɖa, gake nyɔnu ƒe aɖe ya ɖana wu sã!
  Wɔ nu dzinɔameƒotɔe ne màte ŋui aɖaŋutɔe o!
  Dumevi dzro ɖeka tsɔtsɔ kpe ɖe aʋawɔha la ŋu fia be woakplɔ asrafo eve adzoe!
  Amateur ɖeka kple eƒe bometsitsi atsɔ axe fe ɖe eŋutinunyala bibi ewo ƒe viɖe ta!
  Ƒome gã nye dziƒo na dzi, ŋutiklɔdzo na gakotoku, dzomavɔ na futɔwo!
  Ɣeaɖewoɣi la, atɔ ɖeɖe ɖa sesẽna wu be nànya aƒetɔ vɔ̃ɖi aɖe ɖa!
  Le Russiatɔwo gome la, vodka vɔ̃ɖi wu Hitlertɔ wuieve!
  Drɔ̃e nye alakpatɔ na nu ŋutɔŋutɔ!
  Susu aɖe anɔ anyi si ta woawu ame, gake tu anɔ anyi ɣesiaɣi!
  Vodka nye ŋɔdzinuwɔla si le se nu!
  Ahanonoe nye amewula gãtɔ kekeake si wua ame ɖe wo nɔewo yome! Eyata mina míano aha, gake aha sesẽ ɖeɖeko nawu mí!
  Aleke kee elektrɔnik-chip la le sue o, mawunyagblɔla la tsɔ asi do ɖe eme lia eme!
  Tu si wotsɔna ƒoa tue nye nyaʋiʋli nyuitɔ kekeake si woatsɔ aʋli dzimetɔtrɔ ta!
  Ele be ŋutsu ŋutɔŋutɔ nanye kalẽtɔ le dzrewɔwɔ me, wòagblɔe kple kakaɖedzi le lɔlɔ̃ me, wòanye nukokoedonamela le nyaʋiʋli me!
  Vodka si womewu enu o le abe srɔ̃nyɔnu si ƒe dzi medzɔ o ene, màte ŋu aƒo asa na taɖuame o, enyo wu be nàna ta!
  Aʋawɔwɔe nye fefe dodzidzɔnametɔ kekeake, seɖoƒe meli na gomekpɔlawo ƒe xexlẽme o, gake ele ɖeɖem kpɔtɔ ɣesiaɣi!
  Le aʋawɔwɔ me la, to vovo na kɔdada la, dziɖuɖu le dzesiwo me sɔ kple amedede asi, gake wometsɔa zãnu naa ʋɔnudrɔ̃la o!
  Chess nye susuŋudɔwɔwɔ kple hakpanya si wotsɔ nɔnɔmetata bɔbɔewo de eme!
  Ablɔɖe le abe nyɔnuvi nufitifitiwɔla ene, ɖeko wometsɔa ga xea fe ɖe eta o, ke boŋ ʋue!
  Sɔhɛmenɔɣi nye dada nɔvinyɔnu, dada nye dzinɔameƒo nɔvinyɔnu, gake ne wodo ƒome kple ame tsitsi aɖe ƒe nuteƒekpɔkpɔ ko hafi woate ŋu adzi aʋadziɖuɖu!
  Ne aʋafia aɖe ƒe ta le keklẽm la, edoa viviti le futɔa ŋkume!
  Ɣeyiɣi ƒe seselelãme nye aʋafia ƒe nɔnɔme si womate ŋu aɖɔli o, menye dzodzroe asi miniti ƒe nuwuwu ɖaɖɛ o, ke eƒoa sesĩe wu damask gakpo si woɖa!
  Dzidzɔkpɔkpɔ kple vevesese nye antipodes, gake le ame aɖewo gome la, vevesese hehe vɛ nye dzidzɔkpɔkpɔ gãtɔ kekeake!
  Aʋawɔwɔ kple gbɔdɔdɔ naa vivisese, gake menye le tsakatsaka me o, it"s too lethal a brush!
  Zi alesi kakɛ si le mɔ̃a me la da amie la, zi nenemae aɖu siwo léa nu la nabiãe!
  Esesẽna be woalé akpɔkplɔ wu be woawu mammoth!
  To amewuwu dzeani me la, èwɔa nu gbagbe siwo me ʋu le, gake nunyalawo yia woƒe yɔdowo gbɔ kaba akpa!
  Dadaɖeanyi nye nɔnɔme nyui aɖe ne meku ɖe gakpɔkpɔ ŋu o! Gakotoku kpekpe aɖe nɔa bɔbɔe ɣesiaɣi!
  Ne nyɔnu gblɔ nyateƒea la, dzodzro dzea egɔme nu yina, eye ne eda alakpa la, alakpadada ƒoa se!
  Asikpakpla kɔ na ame vividoɖeameŋutɔe nyea gbɔgbɔtsixetsixe wu, naneke meli si womate ŋu axe mɔ na o wu ka si me lɔlɔ̃ le o!
  Fenyinyi nye agba kpekpe, vevietɔ ne naneke mele asiwò nàtsɔ axe o negbe wò agbe ko. Le esia ta, màte ŋu adoe o!
  Ku ƒe alɔ̃dɔdɔe nye esi goglo wu, gake menye esi vivina wu o, vevietɔ na amesiwo wɔ nuvɔ̃!
  Tiatia nye aʋadziɖuɖu ƒe fiakuku, eye fiakuku manɔmee la, aʋadziɖuɖu ƒe nuwuwu aɖeke meli o!
  Amesiame si tsi megbe la, ele be wòatsɔ dzi ƒe tsotso ɖeka aɖo eƒe agbemeŋkekewo katã me!
  Asrafo si womeɖe tu o, abe wein dama ene, akpɔ ŋusẽ le aʋawɔwɔwo me, gake aʋafia si medi be yeasrɔ̃ nu o la le abe aɖuɖɔ ene - matsi o, ke boŋ ɖeko wòagblẽ!
  Aʋafia vɔ̃ɖi kpɔa dzidzedze le eya ŋutɔ ƒe ŋutigbalẽ ɖeɖe me, aʋafia nyui ɖea eƒe asrafowo tso ku me!
  Debut le aʋawɔwɔ me le vevie elabena ne èɖu dzi la, màxɔ encore o!
  Ne zɔhɛ aɖe ku la, mègado dziku o, dziƒoe nye kesinɔtɔ kple ame nyui aɖe!
  Ke ne egblẽ ya ɖe? Emegbe eva nɔ bɔbɔe na amesiwo le anyigba dzi.
  Nyateƒe ɖeka koe li, gake subɔsubɔha geɖewo li, si fia be mɔnukpɔkpɔ geɖe li na xɔsetɔ be wòawɔ vodada wu mawudzimaxɔsela!
  Ne mawudzimaxɔsela ƒe nya le eteƒe hã la, ekema eƒe nyateƒea mana viɖee o, gake xɔsetɔ, ne ewɔ vodada gɔ̃ hã la, axɔ dzidzɔgbenɔnɔ kple ku si ŋu bubu le!
  Mawumaxɔsela nyenye le abe wò luʋɔ fifi ene!
  Xɔse le abe awu ene, edodo sesẽ eye womate ŋu adoe amama o! Ne èklɔ ɖokuiwò eye nètia egbegbe atsyã aɖe ko hafi nàte ŋu atrɔe! Le goawo katã me la, mawusubɔsubɔ le abe srɔ̃nyɔnu ene, etea ɖeɖi ame ŋu, eye wòdoa vɔvɔ̃ na ame be wòatrɔ!
  Xɔse, abe aŋetu si fiaa nu ene, nye ɖeka ko eye bometsilawo koe koa nu le eŋu!
  Dzidzɔkpɔkpɔ nye ŋugbetɔsrɔ̃ si tiaa nu eye ablɔɖe koe yia edzi!
  Nukatae nèdi be yeatsɔ da ade yeƒe dzi me - ʋu ʋɔtru na tsiẽƒe!
  Esia le alea elabena pickaxe kple abɔ siwo me lãmekawo le hiã ta!
  Aʋafia ɖi fefewɔla, encore gbugbɔgagblɔwo koe wometsɔa asikpeƒoƒo doa goe o, ke boŋ wotsɔa atamkaka na wò si kplɔa wò yia anyigba!
  Lɔlɔ̃ le abe alilikpo ene, si te ŋu nɔa te ɖe nudzodzrowo te eye wòfa avi!
  Nublanuikpɔkpɔ nye ŋusẽtɔ ƒe nɔnɔme, ŋutasẽnuwɔwɔ tsoa kakaɖedzimanɔamesi me, eye kakaɖedzimanɔamesi nye gbɔdzɔgbɔdzɔ!
  Vɔ̃ɖinyenye ƒe tohehee nye nyui ƒomevi si ŋu asixɔxɔ le wu, ebia gbɔgbɔ me dzadzɛnyenye kple dzidodo!
  Tameɖoɖo kplikpaa nye dziɖula ƒe nɔnɔme si womate ŋu aɖɔli o, vɔvɔ̃ gblẽa dukɔwo eye wògblẽa amewo ɖi tsyɔ̃eviwo!
  Ameka ƒe blaster ado ɣli, gake tɔwò ya azi ɖoɖoe!
  Lɔlɔ̃ bia ɖokuitsɔtsɔsavɔ, si mede fuléle nu o!
  - Ele be mawusubɔsubɔ nanye agbenyuinɔnɔ gbã, afia nyuiwɔwɔ kple toɖoɖo! Ðeko mègatrɔ amewo woazu lãha eye nàxe mɔ na wo be woagabu tame o!
  Mele be tɔtrɔ kpata la natrɔ kluvinyenye ƒomevi o, eƒe taɖodzinue nye gbɔgbɔ me ablɔɖe kple nɔnɔme ɖeka - be woawɔ nyui!
  Naneke mewɔa ameƒomea ɖekae abe subɔsubɔha vavãtɔ ene, si wotu ɖe dɔmenyonyo kple susu nyui dzi o!
  - Nyateƒe kɔkɔtɔ kekeake ƒe aʋadziɖuɖu mamlɛtɔ koe ate ŋu aɖo kpe alakpa dzi! Abe alesi ŋutifafa ƒe nya la bia ŋutasẽnuwɔwɔ ene la, ele bɔbɔe be woatsɔ yi anya yi ɖa wu akpoxɔnu!
  - Nyateƒe nɔa ame ʋɛawo me ɣesiaɣi, eye nunya kple ayedzedze ƒe kpekpeɖeŋu koe ame ʋɛawo ate ŋu aɖu dzi! Esia fia ayetɔ kple nunya, nyateƒe ƒe zɔhɛ wɔnuteƒewo!
  Kluvi nye vɔvɔ̃nɔtɔ gbã, evɔ̃na be yeƒe kɔsɔkɔsɔa abu!
  Nudzodzoewo ƒe nɔnɔme etɔ̃ le ŋutasẽla la si: dziɖegbe ƒe ƒoƒo, ʋetsuvi si léna ɖe nu ŋu ƒe afɔkpodzi, ʋunola ƒe nyatakakadzraɖoƒe, gake womeɖoe be wòazu aʋala o!
  Luʋɔ ƒe tugbedzedze, dziwo ƒe dzadzɛnyenye, lɔlɔ̃ ƒe ŋusẽ - mele be woatsɔ hlɔ̃biabia si gbɔ eme aƒo ɖii o!
  Ne èto nyateƒe la, dzɔdzɔenyenye ɖo kpe ŋutasẽnuwɔwɔ dzi, gake vaseɖe afisi metrɔ amesi ŋu wowɔ nuvevii la wòzu amewula o ko!
  Aʋafia ƒe nɔnɔme si xɔ asi wue nye be wòalɔ̃ ɖe dziɖuɖu dzi bubutɔe ahasrɔ̃ nu tso eme!
  Le egbegbe aʋawɔwɔwo me la, amesiame si dzona lae ɖua dzi, eye amesiame si ƒua du la, futɔa ƒoa wo!
  Vlododo nye ame vɔ̃ɖi kple vɔvɔ̃nɔtɔ ƒe aʋawɔnu, le agbagbadzedze be yeaɖi gbɔ ame bubuwo ta la, ebɔbɔa eɖokui ɖe anyi!
  Ame kukuwo koe mewɔa vodada aɖeke o, negbe ɖe nèxlẽ afisi dziƒo le ya!
  Nusɔsrɔ̃ nye aɖaŋu dada, le ɖekawɔwɔ me kple ŋutete!
  Amesi lɔ̃ be yeasrɔ̃ nu la akpɔ viɖe geɖe tso dziɖuɖu me - wu dadala si ƒe dzi dze eme na eɖokui tso aʋadziɖuɖu me!
  Enyo wu be nàku nyuie wu be nànɔ agbe nyɔŋu!
  Le kuviatɔ gome la, ɣeyiɣiwo katã menyo o, negbe alɔ̃dɔdɔ ko!
  Le aʋawɔwɔ me la, dzidzɔkpɔkpɔ kaba nye alakpadada nɔvinyɔnu!
  Asi siwo le gbadzaa gblẽa akplɔ si de blibo wu la dome!
  Ɣeyiɣi le aʋawɔwɔ me le abe tsi ene, eye wògblẽa dɔmenyonyo kple amegbetɔ ƒe nɔnɔme!
  Aʋawɔla si bɔbɔ nɔ bebeƒe le abe adzodala ene, eya koe dina be yeaxɔ yeƒe agbe, ke menye yeƒe gakotoku o.
  Le aʋafia nyui gome la, eya ŋutɔ tɔ ɖeɖe le vevie wu amedzrowo wuwu!
  Yɔdokulawo ƒe aɖaŋu kple kalẽwɔwɔ gbogbo aɖewo! Ne èdi be yeazu kalẽtɔ la, mègazɔ toɖoɖotɔe o!
  Alakpa le abe da si le dzɔla teƒe ene - ne enya ɖu futɔa ko la, bubu aɖu wò le wò gbɔdzɔgbɔdzɔƒe godoo!
  Sɔdola ate ŋu atsɔ nusianu ana aƒenɔa, negbe gome si le esi be wòanye ame gbãtɔ si aku ko!
  Woate ŋu awu Russia-srafo, gake womate ŋu aɖu edzi o!
  Ame dzɔtsu menye amesi ƒe kɔkɔme lolo o, ke boŋ amesi ƒe tamebubu ƒe kekeme ɖo yame!
  Ŋutasẽnuwɔwɔ naa gotagome ɖokuibɔbɔ eye wòdea dzo aglãdzedze le luʋɔ me!
  Aboyomenɔnɔ le abe aŋɔka si le dzo dam ene, esesẽna na wò ne le ema megbe la, ège ɖe ablɔɖe ƒe tɔsisi si me tsikpe le la me!
  Dzɔdzɔenyenye sesẽna ɣeaɖewoɣi, gake ɣesiaɣi la, efa wu ɖokuitɔdidi!
  Fifia ɖevi siwo le afɔ ƒuƒlu la le du dzi yina Kungur, si nye mɔ̃ sesẽ sesẽ aɖe si me asrafo alafa ade kple asrafoha gɔ̃ hã le. Esi Pugachevitɔ akpe eve ƒe ha aɖe si Asrafomegã Vereshchagin ƒe tete ɖe eŋu kple asrafo alafa eve siwo nye dɔwɔɖui vɔ̃ ta la, woɖe toɖeɖea ɖa eye wogbugbɔ.
  
  
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova va ɖo aglãdzelawo gbɔ. Gbã la, ɖikeke nɔ ŋutsuvi si do awu kpui kple nyɔnuvi si do awu ʋlaya la ŋu. Gake sedede si dzi dziɖula la ƒe nutrenu le la na woka ɖe edzi be yewoawɔ ɖe asrafomegã la dzi. Gake kakaɖedzi va nɔ eŋu wu esi Oleg, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo bla ɖawo, tsɔ wo ƒu gbe ɖe amegã si te dzedzeme la ŋu, eye wòtsɔ eƒe ŋgɔgbekpa ƒo ati ɖe ʋɔtrua nu.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nyaʋiʋliwo ɖo ŋutsuvi aɖe si mevɔ̃na na vuvɔ o eye wòƒua du sesĩe wu greyhound ŋutɔ ŋu xoxo.
  Woxɔ ŋutsuvia be wòanye aʋafia. Eye emegbe edo ɖoɖo aɖe ɖa. Woawo kple Margarita ge ɖe Kungur me, wu asrafomegãawo katã, eye emegbe ameha la ge ɖe eme hewu asrafoha la nu.
  Si dzi woda asi ɖo kple dzidzɔ.
  Eye ŋutsuvia kple nyɔnuvia, Terminator vi siawo ƒu du yi Kungur. Eye aglãdzelawo ƒe hatsotso gã aɖe ʋu ɖe wo yome.
  Oleg kple Margarita ʋu yi gli la gbɔ nya aɖeke magblɔmagblɔe. Wolã dzɔla geɖe. Eye mina míatso kpovitɔawo ɖe anyi. Dzidziɖedzia dze egɔme. Asrafomegã Vereshchagin ƒu du yi aʋa eye wònye ame gbãtɔ siwo wowu la dometɔ ɖeka. Wowu ʋumefia etɔ̃ hã.
  Ðeviwo tsɔa disk siwo woɖa sesĩe ƒua gbe eye wotsɔa akplɔ siwo wotsɔ gakpo sesẽwo tsoe. Woda bɔmb siwo wowɔ le aƒeme hã, gake ŋusẽ nɔ wo ŋu ŋutɔ. Esime futɔa dzo tsoe yi dzi eye wovuvu wo kakɛkakɛe. Eye mexɔe tso terminator vi siawo gbɔ.
  Eye emegbe aglãdzelawo yi aʋa. Eye alesi wodze lãɖeɖe kple tsɔtsrɔ̃ gɔme hã. Eye asrafoha si tɔtɔ xoxo eye ta mele wo si o la tsɔ wo ɖokui na Pugachev ƒe amedɔdɔwo ƒe aʋakɔa.
  Ðeviawo wu dɔa nu. Eye esi woxɔ Kungur vɔ la, woƒu du trɔ gbɔ, le Ufa gbɔ, afisi Emelyan Pugachev ƒe aʋakɔ gã la nɔ tetem ɖe eŋu le.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia ƒu du hedzi ha;
  Le Fofonyigba dzi la, nightingales dzia psalmo aɖe;
  Le eme la, ɣe si klẽna la dzena...
  Hea amenuveve vɛ - ŋutifafa, akɔfafa, .
  Eye wòʋua wò ŋkuwo - Aƒetɔ la ƒe kekeli!
  
  Afikae bali me lilitiwo le, eye afikae daisy-tiwo le, .
  Eye gbeɖuɖɔawo sina kple anyitsi...
  Àzu ame ŋutɔŋutɔ - nya kalẽtɔ la - .
  Migbã gbɔgbɔ vɔ̃wo ƒe dzo ɖaɖɛwo!
  
  Fifia èle du dzi to agblewo me afɔ ƒuƒlu, .
  Ŋutsuvi sue aɖe ko - tu si wotsɔna ƒoa tu la kpekpe!
  Eye wò afɔkpodziwo fa miamiamia le zãmu te - .
  Dzra ɖo be yeawɔ checkmate na futɔa!
  
  Demiurge la awɔ dzɔdzɔmenuwo, .
  Wɔ kpɔɖeŋuwo le ahom ƒe keklẽ me...
  Nyateƒee, Mawu si sesẽ vie la nye amekola - .
  Amekae matsɔ atɔ̃ ko ana wò o!
  
  Mí amewo hã míenye nuwɔwɔ dziŋɔwo - .
  Ate ŋu axɔ wò xexe yeyea!
  Mehiã be woaɖe ŋukpe afia alẽwo o - .
  Ekema aʋakɔa aƒo ƒu enumake hena aʋawɔwɔ!
  
  Ŋutsuvi mɔɖela la le aboyo me fifia, .
  Amewulaa hee yi dzi le agbatsɔkekea dzi eye wòtsɔ ƒoƒoe nɛ...
  Gake amewo meƒoa fi de Satana o - .
  Elabena dodokpɔwo hã nye nunana!
  
  Le teƒe ta - mɔawo katã le seƒoƒowo me, .
  Tɔsisi dzadzɛ aɖe ƒe ʋuʋu le wo si...
  Eye ele be míaɖu vɔvɔ̃ nyɔŋua dzi - .
  Maɣla eɖokui ɖe aɖaka si me ablaɖeɖe le abe eel ene me o!
  
  Nublanuitɔe la, aɖakawo yɔ Anyigba bliboa dzi.
  Nenye be enye fetish show na wo le gaxɔa me hã...
  Míakpɔe le Eden - .
  Le nyateƒe me la, kalẽtɔ sue aɖe le Mawu ŋkume!
  
  Gake le nyateƒe me la, amegbetɔ nye Mawu hã, .
  Le nunya gome la, enye ame dzɔtsu si te ŋu wɔa dɔ nyuie...
  Tɔdziʋua dzona le do si me ati damawo bɔ ɖo la me, .
  Ameawo kple kplɔla la nye ɖeka si dziŋɔ aɖeke mele o!
  
  Charisma hã nye fiadu, .
  Migana wòanɔ bɔbɔe be woatsɔe ade asitsatsa me o...
  Eye ne susu totrowo nɔ ame aɖe si la, .
  Fiafitɔa tsɔ akplɔ ƒoe xoxo!
  
  Ne míaƒe susu ɖo eƒe kɔkɔƒe la, .
  Eye woafɔ ame kukuwo ɖe tsitre to dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe ŋgɔyiyi me...
  Atsɔ seƒoƒowo ƒe modzakaɖebɔ atsyɔ tsikpeawo dzi, .
  Eye míele azɔli zɔm yina xexeame katã bubuwo!
  Oleg Rybachenko kple Margarita lé lãklea le mɔa dzi. Wowui eye woɖu lãa ƒuƒui. Gake nukae Tarzan ɖu, eye nukatae wovɔ̃ɖi wu?
  Eye wotsɔ lã la ɖe asi.
  Oleg ƒu du hesusu be:
  Be nya siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo ku ɖe Tarzan ŋu la gakpɔtɔ fa miamiamia. Gake ekpa nu siwo fa wu hã. Esia nye nya dodzidzɔname aɖe si ku ɖe ave kple boso gbemelãwo ŋu. Gake mina míagblɔ be kple nyɔnuvi aɖea?
  Esia gawɔ nuku wu...
  Eyome, eya kple Margarita kpa aphorism ʋɛ aɖewo be wòavivi wu;
  Le dunyahela gome la, mɔwo katã totro, gake wokplɔa ame yia taɖodzinua gbɔ tẽ!
  Sika fa, gake ŋusẽ le esi be wòagbãe!
  Ga kpekpea nye sika, gake sika ƒe agbaa ya le bɔbɔe!
  Togbɔ be sika nye ga kpekpe hã la, le agbɔsɔsɔ gã me la, ena màte ŋu anyrɔ o!
  Amewulaa tsɔa eƒe asiwo wɔa dɔ, gake wotsɔa eƒe afɔwo tsɔa nusi wowɔ la yia ŋgɔe!
  Ne èdi be yeaxɔ fiazikpuia la, fia nanɔ ta me na wò!
  Ne èdi la, axɔ dzata ƒe nɔƒe, anye akpɔkplɔ le ayedzedze me, eye wòanye akpɔkplɔ le vɔ̃ɖinyenye me!
  Dunyahela si kpɔa dzidzedze wue nye akpɔkplɔ dzeaɖaŋu kple amegãxi lénu, kpakple boso le ame bubuwo ƒe ayemɔwo zazã me!
  Amesiame si menye akpɔkplɔ le dunyahehe me o la, enye kposɔ le agbe me!
  Amegãxi ƒe numamewo le akpɔkplɔ si ƒoa adegbe na ame la si!
  Asrafowo ƒe ayemɔ metsi tre ɖe bubu ŋu o, negbe ne etrɔ ɖe ŋuwò ko!
  Le aʋawɔwɔ me la, ɖekematsɔleme le abe aŋɔ si le anyitsi me ene, ʋu koe wòhena vɛ!
  Alesi wowɔa dɔe la ɖi kɔsɔkɔsɔ, menye le nɔnɔme me ko o, ke le emetsonu hã me!
  Aleke kee abɔawo ɖasesẽe o, ta manɔmee la, womedea ŋgɔ wu ameƒomevi aɖe ko o!
  Woate ŋu atsɔ aɖaŋudzedze asɔ kple asi etɔ̃lia, ne woʋuʋui si lolo wu sã ko!
  Tɔtrɔ kpata la ʋuna, si hea ameawo ƒe nyonyo vɛ, fiãa ami, si naa ame ŋkutawo gagbugbɔa ame ŋkutawo wɔa yeyee!
  Amesiwo megblẽa no me notsi na wo viwo o ye akpɔ viɖe gãtɔ kekeake tso gadede asi me!
  Alakpa ɣie nye nyateƒe si wogblɔ le mɔ yeye nu!
  Nyɔnu nye kesinɔnu si ate ŋu ana zãnu na kesinɔtɔwo eye wònye aʋawɔnu si ate ŋu aɖiɖi ame sesẽtɔwo ɖe anyi!
  Kuxiwo nye nukpɔsusu mavɔ, ɖeko ku gɔ̃ hã trɔa wo ɖe ame kukua ƒe lɔlɔ̃tɔwo dzi!
  Dzidzɔkpɔkpɔ nye seƒoƒo si wotsɔ ƒuwo dea tsii eye wotsɔa ʋu dea tsii!
  - Gɔmeɖoanyi si wotsaka kple ʋu la ʋuʋuna ŋutɔ, eyata le ŋutilã gbagbe me koe ŋusẽ le ʋu ŋu!
  Nusianu ate ŋu atrɔ, negbe agbanɔamedzi kple agbanɔamedzi ƒe seselelãme ko!
  Enyo be nàbu wò agbe, gake evɔ̃ɖi wu kura be nàbu wò makumakunyenye!
  Enyo wu be nàdzo gaƒoƒo ɖeka tsɔ wu be nànɔ tsatsam ƒe alafa ɖeka!
  Ŋusẽ sɔ kple ablɔɖe, ablɔɖe sɔ kple dɔ, dɔdasi bia ɖokuitsɔtsɔsavɔ kple asiɖeɖe le nu ŋu!
  Kalẽtɔ si ƒe ta gbɔdzɔ la to vovo na mannequin le esi wòwɔa eɖokui nuwɔametɔ ta!
  Susuŋutinunyae nye nu vevitɔ si ana nàɖu dzi, ɖeko wòle be nàte ŋu atia gaƒoɖokui nyuitɔ!
  Womeɖoa woƒe dzi ɖe ŋkutsala me o, gake wometsoa woƒe ta o!
  Duƒuƒu dzia aʋadziɖuɖu, duƒuƒu hea dzɔgbenyui vɛ, duƒuƒu nye dzidzɔkpɔkpɔ evelia!
  Duƒuƒu dzia aʋadziɖuɖu, duƒuƒu hea dzɔgbenyui vɛ, duƒuƒu nye dzidzɔkpɔkpɔ evelia!
  Ku ƒe gbɔgbɔtsixe tsikpe nana dzi ʋuʋuna eye wògbãa vɔvɔ̃nɔtɔ ƒe dɔgbowo. Gake kalẽtɔ siwo tso nyɔnu tsitsi si si ƒu le si si akplɔ si woɖa la gbɔ: ekpɔa alesi wòwɔa nui ɖaa, eƒe dzi dzea eme le aʋawɔwɔ me, eɖea ami si sɔ gbɔ ɖe eme ɖa!
  Zi geɖe la, nɔnɔme si le nyɔnuwo me nɔa anyi ɖekae kple ɖokuibɔbɔ - abe alesi dzideƒo le ŋutsuwo gome ene!
  Mɔ̃ɖaŋununya nye nukpɔsusu si me nu eve le - meɖea mɔ ɖe bometsitsi ŋu o!
  Atikutsetse si vivina wue nye esi fɔfɔ sesẽ wu!
  Ŋumaɖɔɖo nye nusi to vovo na dzideƒo, dzideƒo kple akɔntabubu le eve eve me koe adzi aʋadziɖuɖu! Aʋadziɖuɖu ƒe kplu ɖeka, abe vodka ƒe aŋetu ene, be woaƒo asa na kuxiwo, bia nu etɔ̃: Dzɔgbenyui, nunya kple dzideƒo!
  Ku menɔa anyi ɣeyiɣi kpui aɖe gbeɖe o, gake agbe ya nɔa anyi ɖaa!
  Subɔsubɔha ma tɔgbe aɖeke meli si ɖe nɔnɔme si li fifia kple susu ƒe anyinɔnɔ me le mɔ si me susu le nu o!
  Le afisia la, èto nyateƒe, gake amegbetɔ ƒe susu ŋutɔ menye nusi me susu le wu le míaƒe xexeame o. Ɣeaɖewoɣi gɔ̃ hã la, edzena abe naneke meli si me susu mele o wu susuŋudɔwɔwɔ ene o!
  Aʋawɔwɔ si me ʋu mele o le abe agbe si me vevesese mele o ene!
  Ŋutete si le ame si be wòatsi agbe le eɖokui si le vevie na aʋawɔla wu be wòawu futɔ! Aʋa ɖesiaɖe wu enu le ŋutifafa me, eye agbe wu enu kple kunuwɔwɔ!
  Ƒewuivi ƒe lɔlɔ̃ le abe ahuhɔ̃e ene: egbãna akpa, egbãna bɔbɔe eye wòvea ame!
  Kluvi kple fia do tso vidzidɔ ɖeka me, ne wosɔ hafi wodzi wo la, ekema nukatae womasɔ le ema megbe o!
  Dzɔdzɔmeŋutinunya me ŋgɔyiyi si me agbenyuinɔnɔ ƒe ŋgɔyiyi mele o sɔ kple agbagbadzedze be woano dzudzɔ tso nuklia ƒe wowó me!
  Ðekematsɔleme le aʋawɔwɔ me nye nuvlowɔwɔ dada kple alakpadada nɔvinyɔnu!
  ,Aʋawɔwɔ ƒe aboloe nye esi veve wu: wotsɔ nɔviwo ƒe ʋu kple vidadawo ƒe aɖatsiwo ƒo tsii!
  Vidzidzi vivina wu ame kukuwo dzidzi - togbɔ be wo ame evea siaa bia aɖaŋu kple dzonɔameme hã!
  Kluvinyenye dzea egɔme didi be yeasrɔ̃ nu ahabu tame manɔmee!
  Nunyanyawo nyo - dɔ nyuiwo nyo wu!
  Agbe me kɔna ɣesiaɣi, gake ku ya medea ŋgɔ o!
  Dzɔdzɔmeŋutinunya menye nusianu o, aʋawɔnu deŋgɔtɔwo bia asi bibiwo kple susu si te ŋu trɔna ɖe nɔnɔmewo ŋu! Gbɔgbɔ ɖua nu dzi!
  Ɣeyiɣi ɖesiaɖe megavivina o ne wonya xɔ tsikpe ko, tsikpe abe tsikpe kakɛ ene!
  Ʋuʋu nye dzidzɔ vavãtɔ!
  Denyigbae nye nu xɔasitɔ kekeake si le ame si, ema manɔmee la, gɔmesese aɖeke mele agbe ŋu o!
  Amegbetɔ si si wo denyigba mele o la le abe ŋutilã si me luʋɔ mele o ene!
  Subɔsubɔha nye akɔfafa na gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo - edze abe dzɔgbevɔ̃e ɖesiaɖe mele vevie o ene nenye be ɣeyiɣi kpui aɖe koe wònye!
  Ne mɔ̃ɖaŋununyae nye mawudɔla si kpɔa ame ta la, ekema aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔe nye Aʋawɔwɔ ƒe Mawu!
  Ele bɔbɔe be woatsɔ aɖabaƒoƒo akɔ atsiaƒua tsɔ wu be woahe nya kple mawudzimaxɔsela!
  Kɔmpiuta, abe nyɔnuvi ene, lɔ̃a sɔhɛwo kple amesiwo doa dziku!
  Ku to vovo na lɔlɔ̃tɔ le esi wodzea agbagba ɣesiaɣi be yewoahe eƒe gododo ɖe megbe!
  Ku to vovo na lɔlɔ̃tɔ le esi wòvana ɣesiaɣi le ɣeyiɣi si mesɔ o me ta, gake ame aɖeke mebua fɔe be etsi megbe o!
  Amesiwo ƒua du ɖe dedienɔnɔ ŋu la agbã le kuteƒe aɖe!
  Asrafoha si ɖua nu nyuie ye nye nu vevitɔ si ana nu nadze edzi na ame!
  Le aʋawɔwɔ me la, dzadzraɖo nyui le abe ya ene na lãkusiwo, ya siwo tsaka gbegblẽ wɔa nuwɔametɔwo eye wòwua ame!
  Ne ame aɖe tsɔ asinudɔwɔwɔ na eɖokui wɔ dzedzeme dziŋɔ aɖe la, esia nyea gbɔgbɔmegbɔdzɔgbɔdzɔ ƒe dzesi si ŋu kakaɖedzi le.
  Vɔvɔ̃ nye amegãxi si do alẽwu, ke menye alẽ si do amegãxi ƒe awu o!
  Naneke meli si le vevie wu na amegbetɔ o, aʋawɔwɔ ƒe aɖaŋu sɔ kple anyinɔnɔ si dze! Akpɔkplɔ ƒe ku nyo wu avu ƒe agbe!
  Ne futɔa ƒlee le asi si gbɔ eme dzi ko hafi wòsɔ be woaku le aʋawɔwɔ me, eye nunana nana futɔa sɔ kple alakpadada.
  Woɖu futɔ si wokpɔ la dzi kloe, ɖeko wòle be màɖe mɔ wò mɔnukpɔkpɔwo nagblẽ o!
  Futɔ ƒe kuku xɔ asi, gake futɔ gbagbe ya axɔ ga geɖe kokoko!
  Adzamewɔwɔ nye nɔnɔme si ɖua dzi!
  Le goawo katã me la, agbe si me kuxi aɖeke mele o le abe mɔli si me wode nuɖuɖuvivinuwoe o ene: esɔ gbɔ akpa - evivina veve, gake mesɔ gbɔ o - meɖina ɖe wò ŋɔti me o!
  Ele be ŋutsu nawu ame aɖe ahaɖee zi ɖeka ya teti le eƒe agbe me! Gawu la, ne dzɔgbenyui le gbãtɔa ŋu la, ekema evelia nye dzideƒo ƒe dodokpɔ si hiã vevie!
  Kɔmpiuta nyo wu atɔmik bɔmb, enye mɔ si ŋu kakaɖedzi le wu si dzi woato aɖu amewo dzi ahana woawɔ dɔ na amesi aɖu dzi! Gakpe ɖe eŋu la, nyemevɔ̃na na tetekpɔ o! Ekema xɔse ɖesiaɖe xɔ asi na nane ne enya alesi wòaʋli eɖokui ta!
  Le sɔhɛmenɔɣi la, ʋua sina kabakaba eye "tsize" la ɖana dzona wu!
  Tedzi blewu, si vɔ̃ɖi wu ha, hã ʋẽna lilili, gake menaa lã o!
  Dzo si dona le eɖokui si kple aŋɔ ƒe ɣlidodo nye nu nyuitɔ kekeake siwo dzi nàɖo ŋkui!
  Xɔse si ŋu kpeɖodzi mele o: be akpɔkplɔ, si si aʋala mele o, ate ŋu aƒo, gake maɖe mɔ nɛ wòadzo o!
  Subɔsubɔhawo ƒe numedzodzroe nye esi metsea ku o wu - elabena amesiwo le nya hem la siaa menya nu tso nya si ŋu wole nya hem le ŋu o!
  Le duɖimekeke si le dzɔdzɔmeŋutinunya kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi kple agbenyuinɔnɔ dome me la, woɖo mamlɛtɔa ɖe gotagometɔ ƒe akpa dzi! Togbɔ be ameƒomea le afɔku me be yeage ɖe aʋli si le dzɔdzɔmeŋutinunya kple agbenyuinɔnɔ dome me hã!
  Ame sia ame si adzra ga ɖo ɖe dzɔdzɔmeŋutinunya ŋu la, da adzo eƒe dzidzimeviwo, eye ame si da adzo eƒe dzidzimeviwo la, anɔ ame dahe tegbee!
  Ne èda adzo dzidzimeviwo la, àte ŋu awɔ fiadu, gake màte ŋu azu kesinɔtɔ o!
  ! Dunyahehe nye asitsatsa ƒoɖi si wowɔna le awu dzadzɛwo me!
  Nyateƒea toa mɔ vovovowo dzi ɣesiaɣi, gake vodada ya sɔ!
  Atsyɔ̃ɖoɖo nye nyaʋiʋli ƒe nukpɔsusu - vɔ̃ɖinyenye koe nye xexeame katã tɔ!
  Egbegbe aʋawɔnuwo, si to vovo na wein la, lɔ̃a sɔhɛmenɔɣi!
  Be woaɖe futɔ aɖe ɖa la le abe akplɔ dzi nɔnɔ ene - gakpo menya veveseseɖeamenu ƒe seselelãme o!
  Aʋawɔnu nyuitɔ kekeakee nye aɖaŋudzedze, mehiã gazazã o, gake exɔ asi!
  Ne ame kukuawo ƒe xexlẽme wu ɖeka la, wotrɔna tso nublanuinya me zua akɔntabubu!
  Amewuwu le abe ɖetugbui leaƒe nyenye si bu zi gbãtɔ ene eye wòvea ame, emegbe le nuwɔna yeye ɖesiaɖe me la, dzidzɔ geɖe wu nɔa eme!
  Skaut vɔ̃ɖi nye amesi mate ŋu akpɔ mɔ si dzi wòato ado le eme ne edo kpo nu o!
  Le go bubu ɖesiaɖe me la, vodada ate ŋu agblẽ nu le ame ƒe agbe kple lãmesẽ ŋu, eye ne èda vo le mawusubɔsubɔ me ko hafi nàte ŋu abu wò makumakunyenye!
  Aɖu le lã wɔadã la si, tu le ŋutsua si, lã la ɖoa ŋu ɖe lãmekawo ŋu, eye ŋutsua ɖoa ŋu ɖe susu ŋu! Dodokpɔwo naa aɖuwo me mekɔna o, gake wodoa susua ɖa - eyata susua mekuna o, ŋgɔyiyi, abe mɔ̃ si ʋãna ɖaa ene, ahe nudzedziname vɛ!
  Nya dziŋɔtɔ kekeake gɔ̃ hã va zua nusi bɔ tso nyagbugbɔgagblɔ enuenu me!
  Ne dɔwɔla aɖe le dɔ wɔm na nyatakakaxɔƒe eve, eye wòde dɔ asi na ɖevi si le agbagba dzem be yeatsɔ notsi eve ade nu me la, eɖoa afɔku me be yeavuvu yeƒe nu!
  Ʋuʋu nye tsidzadza si te lãmesẽ ƒe seƒoƒowo tsina, kple aŋɔ si ɖea dɔléle ƒe gbewo ɖa!
  Ŋkuagbãtɔwo mate ŋu akpɔ ŋkuagbãtɔwo o - woyina afisiafi si wodi!
  Ŋkuagbãtɔ mate ŋu akplɔ ame ado goe o - to nuteƒewɔla si va yina ƒe mɔ dzi!
  Gake mègalala mɔzɔla si kpɔa nu o - kpe ɖe ŋkuagbãtɔ dahewo ŋu!
  Ame gbãna bɔbɔe, ebɔbɔa eɖokui ɖe anyi sesẽ, eye ƒã ŋutɔ hafi wòkpɔa lɔlɔ̃ tso dzɔdzɔme gbɔ!
  Le agbalẽviwo me la, dzɔgbenyui vaa ta si le keklẽm, asibidɛ siwo le ablaɖeɖe me, kple dzi si fa miamiamia dzi!
  Le goawo katã me la, nuvlowɔwɔ menye tsokolet o, ne èƒo ɖi la, mànɔ agbe vivi o, gake dzi me lolo akpa godoo!
  Ŋusẽ ƒe anyimanɔmanɔ ate ŋu axe fe ɖe nunya si gbɔ eme ta, gake ŋusẽ si gbɔ eme mate ŋu axe fe ɖe nunya ƒe anyimanɔmanɔ ta o!
  Ŋutete ate ŋu axɔ ɖe sukudede ƒe anyimanɔmanɔ teƒe, gake sukudede aɖeke mate ŋu axɔ ɖe ŋutete ƒe anyimanɔmanɔ teƒe o!
  Diamond nye kpe xɔasi si me wometsɔa nu ƒoa nui o, gake aleke kee woɖakɔe o, matrɔ dzoka xɔxɔ wòazu daimɔnd o!
  Ame bubu ƒe ku doa dzidzɔ na ame, gake wò ŋutɔ wò ku nana wò dzi gbãna eye wò luʋɔ nyrɔna ɖe wò afɔkpawo me!
  Ga le abe ɖiƒoƒo ene, si léna ɖe asi siwo ʋu yɔ fũ kple luʋɔ siwo le glidzaglidza ŋu!
  Le zazɛ̃nyahehe ƒomevi ɖesiaɖe dome la, mawusubɔsubɔe nye esi me susu mele o kple ɖokuitɔdidi wu, eyata ame ŋutɔ ƒe makumakunyenye gbɔ ɖoɖo koŋue woɖoe ɖo!
  Lɔlɔ̃ to vovo tso gbɔdɔdɔ sesẽe gbɔ le fexexe ƒe nɔnɔme me ko - fexexe le nɔnɔme me ɖe afɔɖeɖe mamlɛtɔa ta!
  Enyo be woabu le dzɔdzɔenyenye me wu be woakpɔ viɖe le nuvɔ̃ me!
  Ame dzɔdzɔe ƒe bu nye viɖe le dziƒo, nuvɔ̃wɔla ƒe viɖe nye luʋɔ ƒe adzodada!
  Esi kɔmiunisttɔwo gbe Mawu ta la, wotsɔ agba gã aɖe da ɖe amegbetɔ ƒe abɔta! Esi amegbetɔ di be yeaxɔ ɖe Ŋusẽkatãtɔ la teƒe ta la, mete ŋu nɔ te ɖe Golgota ƒe vevesese kple abosam ƒe tetekpɔwo nu o!
  Yesu ƒe ŋusẽ manɔmee la, amewo, le esi teƒe be woatu nyuiwɔwɔ kple dzɔdzɔenyenye fiaɖuƒe ɖo la, woge ɖe nu gbegblẽ ƒe ta la me!
  Kesinɔnu manyaxlẽ siwo le amegbetɔ ƒe luʋɔ me, ne èdze wo hadzo gɔme ko la, aƒu kaba evɔ màhe kesinɔnu aɖeke vɛ o!
  Gbɔdɔdɔ ƒe nuwɔna ɖesiaɖe, kesinɔnu si nàma le ame eve dome eye fiafitɔ ɖeka pɛ hã mafie le wò dzi me!
  Nane le ŋutsu ɖesiaɖe si sɔ kple primate, it"s good if potency, gake zi geɖe la, nunya!
  Anye nukokoe ne menye nyateƒee o!
  Nublanuitɔe la, menye ŋutsu dzeameŋuwo kple dunyahela anukwareɖilawo koe le mía si o!
  Ame sia ame si ade eƒe luʋɔ asi la, enɔa nusi bu me ɣesiaɣi - etsɔa makumakunyenye naa ame kuku!
  Zi geɖe la, aʋadziɖuɖu ɖe tsitretsiɖeŋula sesẽ dzi xɔa ga geɖe wu, gake màtsɔe ana dzodzro o!
  Womate ŋu atsɔ ɖokuitɔdidi kple viɖekpɔkpɔ aɖo kpe amewuwu dzi o - bubu, ablɔɖe kple Dadanyigba koe nye ŋutasẽnuwɔwɔ taʋlilawo!
  Ele be nyui nanɔ anyi kple tu si wotsɔna ƒoa tu, .
  Miƒoe abe gakpo si do dziku ene!
  Ale be ʋu sina abe tsitsetse ene, .
  Vɔ̃ɖinyenye mekpɔa nublanui o, wu ame sia ame!
  Le aɖaŋudɔwo katã dome la, asrafowo ƒe asinudɔwɔwɔwoe ƒo ke ɖe to sesĩe wu le amewo ƒe ŋkuɖodzinyawo me eye woʋãa aɖatsi wu!
  - Nutata si wota kple ʋu: wòklẽna wu amitata eye wòvuvuna blewu sã!
  Ame ɖɔʋu tsɔa dzɔdzɔenyenye ɖoa ŋgɔ wu ƒome kple xɔlɔ̃wɔwɔ! Ele be se ɖeka nanɔ anyi na futɔwo kple xɔlɔ̃wo, abe alesi srɔ̃ŋutsu wɔna na srɔ̃a ene!
  Se vovovowo ƒe anyinɔnɔ trɔa dzɔdzɔenyenye wòzua gbolo!
  Tsitretsiɖeŋula sesẽ doa ŋusẽ wò ŋutilã kple lɔlɔ̃nu, enaa nèsẽa ŋu - amesi gbɔdzɔ gblẽa wò luʋɔ eye wògbɔdzɔa wò ŋutilã, si nana nègbɔdzɔna!
  Eyata mɔ sesẽa naa aʋadziɖuɖu bɔbɔe wu sã!
  Wona asiwo asrafo be wòada tu, eye wona ahɔhɔ̃ be wòatɔ le ɣeyiɣi aɖe megbe!
  Bometsila wuwu: esɔ kple aŋe ƒoƒo nɛ, tudada ŋutsu dzeaɖaŋu aɖe le abe aŋɔ ƒoƒo ene!
  Dzɔdzɔme nye amegbetɔ dada, eye nutovɛla gã aɖe dada mate ŋu anye bometsitsi blibo o! Togbɔ be aɖaŋudɔ ŋutɔŋutɔ mele esi o hã!
  Tu lae nye hehenanamɔnu si wɔa dɔ wu le kadodo kple sɔhɛwo me, kpakple ame tsitsiwo hã!
  Ðeko ŋusẽkpɔɖeamedzia ƒe dɔwɔwɔ dzi ɖena kpɔtɔna! Zi geɖe la, ŋusẽ maganɔ ŋuwò o, gake ne wolé wò la, ahiã be nànyi zombiewo!
  Subɔsubɔha ɖiɖia dadala ɖe anyi va ɖoa lã ƒe ɖoƒe - enaa tiatia le alẽ kple gbɔ̃ dome!
  Enyo be nàtsɔ wò ŋutigbalẽ ana amewo abe alẽ ene tsɔ wu be nànɔ ɣli dom tegbee abe da ene!
  Le goawo katã me la, menye gɔmeɖeɖe ŋutɔŋutɔ koe nukpɔsusu si nye be nàwɔ dɔ kple ta la bia o, ne eɖo aʋawɔɖaŋu gɔ̃ hã!
  Ne èdi be yeazu kesinɔtɔ la, xɔ nyɔnyrɔ abe Yudatɔ ene, ne èdi be yeazu gbagbã la, do ga le Yudatɔ gbɔ!
  Lãmetsi kpena ɖe nuɖuɖumeŋusẽ ŋu, vevietɔ ne atikekui la le atikekui ƒe nɔnɔme me!
  Dziɖuɖumegã si mexɔa zãnu o la le abe ɖetugbui leaƒe gbolo ene!
  Zi geɖe la, be nàɖe ɖeka la, ele be nàwu evelia! Ðikekemanɔmee la, esia nye se vɔ̃ɖi aɖe, gake ena lã ƒomeviwo ƒe dzɔdzɔme dadasɔ!
  Aʋawɔla aɖeke mele xexeame si nyo wu Russia-srafo o, eye ŋutasẽla gã aɖeke megali wu Russia-ʋafia o!
  Atsyɔ̃ɖoɖo si gbɔ eme nye nu tsɛwo wɔwɔ ƒe dzesi, nu tsɛwo gbɔgblɔ nye gbegblẽ si gbɔna kpuie ƒe nyagblɔɖila!
  Nya siwo me nunya le tso ame manyanu ƒe nu me, abe vudo si tso gbeɖuɖɔ me ene!
  Viɖe le ŋuwò le didime gome, gake viɖea le ŋunye le susu me!
  Ɣeaɖewoɣi la, àte ŋu awu ame, gake màte ŋu axɔ mɔkpɔkpɔ le ame si gbeɖe o!
  Le aʋawɔwɔ me la, ne èto sɛkɛnd ɖeka me la, àte ŋu abu mavɔmavɔ!
  Xɔ kɔkɔ dzro aɖe wɔa nublanui le dziƒoxɔ kɔkɔwo dome, gake elolo ŋutɔ le aƒewo dome!
  Amegbetɔ bɔbɔa eɖokui ɖe ŋusẽ te, dea bubu ŋutasẽnuwɔwɔ ŋu, doa vlo tufafa eye medea asixɔxɔ dɔmenyonyo ŋu o!
  Gbɔdɔdɔe nye atike nyuitɔ kekeake na tagbɔdɔlélewo katã, gake nublanuitɔe la, exɔ asi eye ekpɔkpɔ sesẽ!
  Ame si melɔ̃a gbɔdɔdɔ o la melɔ̃a agbe o eye mekpɔa ŋudzedze ɖe ŋutilã ƒe dzidzɔkpɔkpɔwo ŋu o!
  Nusi sɔ kple hakpanya kple wein be eƒe asixɔxɔ dzina ɖe edzi ne ɣeyiɣiawo va le yiyim, gake ƒe alafa geɖe gɔ̃ hã meɖea mɔ fliawo nu yina alo dzobibiawo tsina o!
  Asrafo le abe kɔmpiuta ene - exlẽa ɖeka alo zero, gake aʋawɔla nye xɔlɔ̃ kple futɔ!
  Amegbetɔ to vovo tso lãwo gbɔ le amegbetɔ ƒe nukpɔsusu me, kple ŋutete si le esi be wòawɔ nu si tsi tre ɖe dzɔdzɔmeŋutetewo ŋu!
  Ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe nyɔnuwo ŋu naa vi siwo le lãmesẽ me dona ɣeaɖewoɣi, gake lã wɔadãwo koe ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe dzɔdzɔmenuwo ŋu nana wodzia vi!
  Ne vidada nye ŋutasẽla la, nenema ke ɖeviawo hã! Abe alesi dzɔdzɔme le ene la, nenema ke eƒe dzidzimeviwo hã le - amegbetɔ!
  Wodia xɔlɔ̃wɔwɔ tso ame sesẽwo gbɔ, wodia nunyiame tso kesinɔtɔwo gbɔ, eye woɖea ɖokuitsɔtsɔna fiana amesiwo mevɔ̃na o!
  Amedzidzedze nye mɔ nyuitɔ si dzi woato aɖe futɔa ƒe xexlẽdzesi ƒe viɖe ɖa - zitɔtɔ wo dzi be woawɔ avu ɖe eta le abe woƒe abɔwo ƒe afã lãɖeɖe ene!
  .Le nyɔnu gome la, lɔlɔ̃ nye vivisese kple gakpɔkpɔ, le ŋutsuwo gome la, enye vivisese kple gazazã!
  Aʋawɔnu yeye toto vɛ na agbegbegblẽnɔla le abe zikpui ƒe afɔwo ɖeɖe ɖa ne wotsɔ ka bla kɔ na wò ene!
  Esi wova te ɖe Ufa ŋu la, ŋutsuawo ka nya ta tso dɔa wuwu ŋu na Pugachev.
  Ewɔ nuku na agbledelafia la be ɖeviawo wɔ dɔ kabakaba alea. Eye le nyateƒe me la, eɖo eteƒe na wo. Etsɔ klosalo atitsoga na wo dometɔ ɖesiaɖe. Eye wo dometɔ ɖesiaɖe nye ruble alafa eve.
  Emegbe amedzidzedze ɖe Ufa ŋu va. Margarita kple Oleg, abe alesi wònɔna ɖaa ene, le ŋgɔgbe eye wole amedzidzedze dzi kabakaba.
  Wotsɔa akplɔwo lãa futɔwo eye wodaa bɔmb.
  Ufa ƒe asrafoha la gbɔdzɔ xoxo le dɔwuame ta, eye aglãdzelawo ƒe aʋadziɖuɖuwo gblẽ woƒe gbɔgbɔ me.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, asrafo akpe blaatɔ̃ kloe le Cossack-fia la si - asrafoha gã aɖe...
  Esi Oleg Rybachenko ƒo aʋafiagã la wòku vɔ la, aʋawɔla susɔeawo tsɔ wo ɖokui na.
  Woka atam na wo, wotso woƒe ɖaƒoƒo, eye wotso Cossacktɔwo ƒe ɖa na wo. Kpovitɔ aɖewo tiae be yewoawɔ ɖeka kple Pugachev. Ðe kaƒoƒo nyo wua?
  Kpuie ko la, woxɔ Ufa bɔbɔe. Eye ete ɖe Cossack Tsar gɔ̃ hã dzi be yemedze Yaitsky-du la dzi o.
  Le goawo katã me la, nuwo yi nyuie wu na Pugachev. Fifia woate ŋu aɖo asrafo geɖe ɖe Ural dɔwɔƒewo. Eye wode se na Beloborodov be wòaxɔ duawo katã kple Tobolsk.
  Wotso nya me godoo be woayi Kazan, eye emegbe woayi Moscow. Emelyan Pugachev ka nya ta gɔ̃ hã be ye viŋutsu Tsarevich Pavel ŋutɔ hã va kpe ɖe aʋawɔwɔa ŋu eye wòatsɔ fiazikpuia ade asi na ye fofo. Aleke kee wòɖale o, ame geɖe xɔ nya sia dzi se.
  Pugachev ƒe aʋakɔa yi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi. Nyadzɔdzɔwo va ɖo tso Ural dɔwɔƒe bubu geɖewo xɔxɔ, kple tu yeyewo, nuzazãwo kple tu yeyewo xɔxɔ ŋu.
  Le ema megbe la, aʋakɔ gã aɖe dze aʋawɔwɔ aɖe gɔme. Eʋu to tɔsisia to, to eƒe go eveawo dzi ɖo ta Volga-tɔsisia gbɔ.
  Tsar Emelyan Pugachev kpɔ dzidzɔ eye wòkpɔ dzidzɔ. Vaseɖe fifia la, nuwo le edzi yim nyuie ŋutɔ. Le goawo katã me la, womeƒo aglãdzelawo vevie kpɔ o. Eye Russiatɔwo ƒe Tsar yeyea ƒe ŋkɔ le dzidzim ɖe edzi. Eye gbesiagbe la, aʋawɔla yeyewo akpe geɖe kpena ɖe eŋu.
  Sɔdolawo ƒe asrafoha geɖe hã le amesi yɔ eɖokui be fia la si. Eye nusianu ʋẽna abe aʋadziɖuɖu ŋutɔŋutɔ ene.
  Ðevidzikpɔlawo ƒua du doa ŋgɔ na asrafoha mamlɛawo. Wokpɔa dzidzɔ eye wokoa nu geɖe.
  Le afisia la, sɔhɛ aʋawɔlawo le hussars ƒe dzɔlawo dzi dzem. Mɔ kpui aɖe, bɔmb eve aɖewo siwo wotsɔ afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe. Eye wotsrɔ̃ aʋawɔlawo.
  Osa ƒe mɔ̃ sesẽa kplɔe ɖo. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, ena ta dzre aɖeke manɔmee. Eyata ŋutsuawo metsɔ ahom alo wu ame aɖeke haɖe o.
  Woƒe nu te ɖeɖi wo ŋu vie gɔ̃ hã... Ŋutsuawo dzi ha;
  Spartak nyi kluviwo na kalẽwɔwɔ, .
  Be woatsɔ amegã siwo wolé fui la ƒe kɔkuti aƒu gbe...
  Etrɔ dzɔgbevɔ̃etɔ la wòzu hɔ̃wo ƒe ha - .
  Yɔyɔa le bɔbɔe - keke wò drɔ̃ewo ɖe enu!
  
  He yi la to aʋawɔwɔ me, .
  Eye nàtso wò futɔ vɔ̃ɖiwo nublanuimakpɔmakpɔtɔe...
  Dzɔgbenyuietɔe la, àʋu mɔa kaba abe aʋawɔla ene, .
  Ame kukua anɔ agbe tegbee le granite me!
  
  Mina míaxɔ ɣletia tso dziƒo, mehiã o, .
  Míaʋu Mars ƒe kekeme abe agbowo ene, .
  Eye xɔ Venus dzi se, mava...
  Milky Way bliboa adze kalẽtɔ la ƒe yi te!
  
  Ɣletiviwo le yame kple nyɔnuviwo ƒe ŋkuwo - .
  Woklẽna kple safir kple kpe xɔasi...
  Eye nye susu gbegblẽwo dzona - .
  Esi mía tɔgbui ƒo Mamaia ƒe axadzi!
  
  Chelubey si kuna la do ɣli le ameha la dome be - .
  Rus' ma atsrɔ̃ le ahomya ƒe afɔkpodzi te...
  Tagbɔsesẽ ƒe ɣlidodoa wɔ nuku - wu amesiame:
  Be nukoko kple hadzidzi siwo me gbeɖiɖi le la ku!
  
  Wogblɔ ŋuɖoɖo si tso Peresvet gbɔ sesĩe be, .
  Akplɔ ƒe ƒoƒo kple futɔ le drɔ̃e baɖa aɖe ƒe dzomavɔ me...
  Zindan malala aʋawɔla la o - .
  Míaɖu dzi, mi amewo xɔ edzi se!
  
  Agakpe nye alakpanu - ŋkekewo le alilikpowo me, .
  Menye ɣesiaɣi si dzɔgbenyui kple kpluwo anɔ anyi o...
  Eye míaƒe duwo nye dzo, akaɖiwo, .
  Edze abe míawo hã míeyi aʋa la dzi o ene!
  
  Gake nya Russiatɔ ƒe nɔƒe le aʋadziɖuɖu me, .
  Mía tɔgbui Kaisaro, Makedoniatɔ dziŋɔ la...
  Eteƒe madidi o ɣletinyigbawo atrɔ azu paradiso, .
  Cheese si me tii le vivina ŋutɔ Poshekhonsky!
  Osa-mɔ̃ sesẽa, abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene, tsɔ eɖokui na aʋa aɖeke manɔmee. Asrafoha la kple eƒe amegãwo ka atam be yewoawɔ nuteƒe na Cossack-fia la. Eye le ema megbe la, Pugachev ƒe aʋakɔa yi ŋgɔ. Azɔlizɔzɔ aʋadziɖuɖutɔe kple agbledela akpe geɖe wɔwɔ ɖekae. Aʋakɔ gã aɖe si le dzidzim ɖe edzi kabakaba. Le ɣedzeƒe gome la, Pugachevitɔwo gaxɔ du geɖe wu eye wogogo Tobolsk, afisi Delong ƒe aʋakɔa sitsoƒe le.
  Aglãdzelawo xɔ Ural dɔwɔƒewo katã kloe, eye dziɖuɖu yeye aɖe le afima. Le ɣetoɖoƒe gome la, woxɔ Samara hedo ŋusẽ wo ɖokui le afima. Ame geɖe wu le aglãdzelawo yome tim.
  Eye ŋusẽ gãwo le agbledelafia la megbe. Eƒe kpeɖeŋutɔ geɖewo le Kazan ŋutɔ. Dudzikpɔla Kant, Germanytɔ sia le ʋuʋum ŋutɔŋutɔ le vɔvɔ̃ ta. Wolé asrafoha sue aɖe si wodɔ be woava kpe Pugachev ƒe aʋakɔa. Potemkin, si le Kazan Kremlin hã le ʋuʋum le vɔvɔ̃ ta.
  Nukae wòate ŋu awɔ ɖe aʋakɔ sia tɔgbe ŋu...
  Eye Oleg Rybachenko kple Margarita gawɔa aʋadziɖuɖuwo ake. Fifia ya, woʋu yi Elizabeth Petrovna ƒe ɣeyiɣia me. Eye wolé Friedrich. Gake ema nye ŋutinya bubu. Afimae eya kple Margarita wodze agbagba le, eye wolé Germany-fia gã la, le dziɖuɖua megbe. Eye wowu eƒe dzɔlawo.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia dzo va yina abe ahom sesẽ ene, vevietɔ esi wònye be Friedrich ƒe ameha sue aɖe koe susɔ ta. Gake ɖevi siawo lã amesiame eye wotsɔ wo va aʋafia la ƒe abɔta va Russiatɔwo ƒe asaɖaa me. Eyata Germany na ta.
  Eye Russia xɔ Ɣedzeƒe Prussia.
  Eye Elizabet Evelia nɔ agbe didi wu le dzidzɔ me. Eye domenyila Petro ku le ʋumenugbagbeviɣidɔ ta. Eyata Russia te ŋu kpɔ viɖe siwo wòkpɔ la ta. Gake Germany mewɔ ɖeka gbeɖe o!
  Eye emegbe Poland kple Lithuania Dukɔwo ƒe Habɔbɔ va zu Russia ƒe akpa aɖe keŋkeŋ...
  Enyo, Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova nɔ afima ɣeyiɣi kpui aɖe ŋutɔ. Eye dɔdasi sesẽ yeye aɖe le wo si!
  Gake fifia ya la, Pugachev ate ŋu awɔ nu wo manɔmee. Nu vevi bubuwo gali woawɔ.
   Oleg Rybachenko, si wogblɔ be enye kamedefefewɔla gã aɖe si kpɔa gome le titinaɣeyiɣiwo me hoʋiʋliwo me na Russia ye nye esi. Ðeka tsi tre ɖe sɔdola tiatia alafa ɖeka ŋu. Eye wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla kpekpemewo gɔ̃ hã ɖe eƒe afɔwo ŋu, be wòaɖi anukware wu. Ke Oleg Rybachenko ya ɖe? Susuŋudɔwɔwɔ ƒe ŋusẽwo nɔ eme ɣesiaɣi, elabena esia nye drɔ̃e eye menye drɔ̃e hã o, ke boŋ nane si nye phasmogoric, afisi drɔ̃e ɣaɣlawo katã va eme le.
  Akaɖi adre gɔ̃ hã nɔ yame. Eye wo dometɔ ɖesiaɖe nye dziŋgɔli ƒe amadede.
  Britaintɔwo ƒe Fiaviŋutsu Charles, si wona nunana tɔxɛ aɖe le eŋgɔ: be wòatsɔe ake amesiwo le tsitre ɖe mɔ si kuna, si me mɔ si dzi woato ayi xexe bubu me la ŋgɔ eye wòakpɔ nublanui na wo.
  Eye ŋutsuvi aɖe koe nènye si le teƒe si wole nya me tsom le ame gã aɖe ƒe ku megbe dzɔgbese ŋu.
  Woƒo Oleg Rybachenko ƒe afɔ vevesesetɔe ŋutɔ esime wonɔ kɔsɔkɔsɔ bubuwo hem. Ðekakpui asrafomegã la mete ŋu xe mɔ ɖe ɣlidodo si nɔ sisim le eƒe akɔta nu kura o.
  Eƒe ŋutilã va zu ɖekakpui geɖe wu, abe ŋutsuvi si le sekɛndrisuku sue aɖe me ene, eye lãmekawo meganɔ eŋu abe tsã ene o.
  Eye amegã la wɔ abe ɖe naneke medzɔ o ene, eye wòdo ɣli kple tome, eye eƒe gbe nɔ ɖiɖim vie.
  -Eyata, fifia èle nya siwo sɔ dzi... Sɔ siwo ƒua du ƒe ʋuʋu ƒe nyatiwo, zɔ mɔ!
  Nyasela siwo bɔbɔ nɔ zikpuiawo dzi la te kpẽkuku sesĩe.
  Oleg Rybachenko, le ŋutega si sɔ kple esia ya teti me la, nye amegã si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake. Le afisia la, etena ɖe dzinye vie be meɖe mɔ wotsɔ gayibɔawo kpe ɖe ɖokuinye ŋu. Ne èkpɔe gbã la, pounde blaeve alo kilogram enyi menye naneke o, aʋawɔnu siwo ƒe kpekpeme mede nenema o le hoʋlilawo si. Gake ne wobla wo ɖe afɔawo ŋu koŋ, eye wobla abɔ kple afɔawo la, ekema esia madze nu dzodzro na ame aɖeke o.
  Màte ŋu aʋuʋu kple wò ŋutilã si dzi ɖe kpɔtɔ la kura o.
  Le ŋgɔdonya gbãtɔ me la, Oleg Rybachenko, amesi va zu ame yeye le xexe yeyea me ƒe tsitretsiɖeŋulawo katã ƒu du le sɔti ɖeka kloe si dzi wotsɔ aŋgbawo ƒo xlãe me. Le dodokpɔ ŋutɔŋutɔa wɔɣi gɔ̃ hã, le duɖimekeke si wowɔna le susu me ƒe atsyã nu la, aʋawɔlawo wɔa nu le dzɔdzɔme nu kloe na amewo.
  Ŋutsuvi agbalẽŋlɔla la meɖe dzi ɖi tututu o. Eye ŋusẽa mele abe tsã ene kura o... Nane mexɔa ŋusẽ ɖe edzi o. Eye wò ŋutilã mexɔ wu ƒe ewo o, gake exɔ wuieve. Eye tsitretsiɖeŋulawo lolo wu wò sã eye woƒua du.
  Titri kple no nono le míaƒe dɔgbo me, tɔtrɔ ɖe nusiwo wɔ nuku ŋu
  awuwo, aʋawɔnuwo kple dzoxɔxɔ. Nuŋlɔɖiawo ƒe gotagome gotagome gotagome gã la didi meta alafa enyi blaatɔ̃ eye wotsɔ nutsyɔnu vovovo etɔ̃ siwo ɖɔlia wo nɔewo ɖoe: kpe gbadzɛwo, kpe gbadzɛ ɖaɖɛwo (wozia nyɔnu kple ƒewuivi siwo mefɔa fɔ le afɔ ƒuƒlu ɣeaɖewoɣi dzi be woaƒu du adze wo dzi abe tohehe ene), eye woɖoe ɖe ɖoɖo nu kpe gbadzɛ goglo siwo wotsɔ mlɔ anyi, siwo woƒo ƒu.
  Oleg Rybachenko bu eŋu kple vɔvɔ̃ be ɖewohĩ ayi edzi anɔ ɖeɖem kpɔtɔ alea vaseɖe esime wòatrɔ azu fugboe eye wòbu mlɔeba.
  Alo ɖewohĩ dodokpɔa ƒe ɣeyiɣi didime koe esia nyea?
  Wodo go nutsyɔnu ɖesiaɖe zi ene, wokpɔ didime si lolo wu le kpe ɖaɖɛwo dzi, eyata manya wɔ be woalé duƒuƒu ƒe ɣeyiɣi ɖeka me ɖe asi le mɔ dzro aɖe nu o.
  Oleg Rybachenko, si va zu ŋutsuvi mlɔeba la koe ƒua du afɔ ƒuƒlu eye wòsea eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒe ƒoƒo. Ẽ, edze ƒã be nɔnɔmeawo mesɔ o.
  Gake le esiawo katã ta la, gomekpɔla ɖesiaɖe le duɖimekeke si wua ame, si nye aʋa kɔkɔe si wowɔna ɖe fiaɖuƒea ƒe etsɔme ŋu me la, bua eɖokui, ne menye aʋawɔla sesẽtɔ kekeake le xexeame katã o la, ekema ekɔ wu agbledela bometsilawo le mama dedie nu sã. Enyo, Russiatɔ manyatalenu aɖewo menye hoʋlila na wo o.
  Eye eɖia gbɔ ame gɔ̃ hã be wo dometɔ geɖe ƒo ƒu ɖe ŋutsuvi si ƒe ŋutilã vuvu la ŋu.
  Oleg Rybachenko ya nɔ veve sem vevie le eƒe afɔ si le anyime, si wotsɔ aŋetu si wotsɔ ƒoe wògbãe ta. Esi wòxɔ "nyɔnyrɔ" nublanuimakpɔmakpɔtɔe vɔ la, evuvu eye wòtrɔ zu blɔ gɔ̃ hã. Ooh, amewula-gadɔwɔla, madi be matsɔ nye asibidɛwo aƒo wò le wò gbedoxɔ si me mekɔ o la me. Be woaƒoe ɖe anyi nenema, alo anyo wu gɔ̃ hã kple aŋetu kpekpe ma ke si ƒe nɔnɔme le abe daimɔnd ene! Ke hã, metsi megbe akpa gbeɖe o! Le xexeame katã la, ŋutsuvia ƒua du afɔ ƒuƒlu, si nye dzidzɔ si mebɔ o na Muscovitɔ kple fiavitɔ, vevietɔ le woƒe belélename kple agbenyuinɔnɔ ƒe agbenyuinɔnɔ si gbɔ eme ta. Nyateƒee, fifia Oleg Rybachenko va nɔ dzedzem ɖekakpui gɔ̃ hã - metsi wu ewo o, ne mede ɖeke o la, exɔ ƒe wuiɖekɛ, eye eƒe ŋutsuvi ƒe afɔ ƒuƒlu nyenye megadze abe nusi mele dzɔdzɔme nu o ene.
  Ŋutsuvi si nye asrafomegã la do dzidzɔ eye wòdzi ha be:
  - Ame si le dzidzɔ kpɔm la koa nu! Ame sia ame si di be yeaɖoe gbɔ! Ame si le didim la akpɔe ɣesiaɣi!
  Kpeawo ƒe ɖaƒoƒo ƒe seselelãmewo dze abe ɖe wovivina fifia eye wotoa wo me sesĩe le ɣeyiɣi ɖeka me ene. Gake ƒewuivi mavɔ la koe esia trɔ ɖe eŋu, alo ne míagblɔe tututu la, ŋutsuvia.
  Eye ŋusẽ si nu yi la te tɔtrɔ yi lãmeka ɖekakpuiawo gbɔ.
  Le nutome etɔ̃lia megbe la, titinaɣeyiɣiwo me aʋawɔla sesẽ ŋutɔ geɖe dze agbagba si nye dzimaɖitsitsi kloe, to sɔwo ƒe amemabumabu ƒe kpekpeɖeŋu me, be yewoayi ŋgɔ. Woƒo fi de wo esime wonɔ zɔzɔm eye wodze Oleg Rybachenko, amesi si xɔtunu tɔxɛ aɖeke mele o eye wògakpɔtɔ nɔ zɔzɔm le sɔti la ƒe asike gbɔ gɔ̃ hã gbɔ kpɔkpɔ vivivi.
  Ŋutsuvi si nye asrafomegã la ɖoe be yemazi nuwo dzi haɖe o eye yealala.
  Nuwɔwɔa te keke vivivi abe boa constrictor ƒe ƒodo ene, eye le nutome atɔ̃lia dzi xoxo la, aʋawɔlawo katã ƒu du le mɔ vovovowo nu. Menye abe tsã ene le wo nɔewo ƒe ta megbe gã la me o, ke boŋ dometsotso wɔdɔɖeamedzi aɖe le wo dome.
  Ga la nɔ ɖiɖim, enɔ ɣli dom le afɔkpa siwo wotsɔ aʋatso wɔe la te...
  Oleg Rybachenko si ƒe ŋku biã eye wònye nuteƒekpɔla la kpɔe be asrafo siwo do aʋawɔnuwo la nɔ fifiam henɔ gbɔgbɔm sesĩe wu. Gɔmesese le eŋu be nusita wotsɔ kɔsɔkɔsɔwo he ɖe ŋutsuvi afɔ ƒuƒlu la ŋu. Esi wònye ŋutsuvi si ƒe ŋutilã me mekɔ o ta la, ate ŋu aku aʋawɔʋu tsitsi siwo kpekpe wu ƒe ha blibo aɖe bɔbɔe.
   Fifia wo dometɔ ɖeka, kple agbagbadzedze vevie, ɖo ŋutsuvi si nye asrafomegã si bia nu la gbɔ, le akpa kemɛ. Oleg Rybachenko ƒo asa na agbagbadzedze be yeatsoe ɖe anyi le mɔ si le tsia dzi eye wòtsɔ eƒe yi ƒu gbe ɖe ta si ŋu dzo le la me. Ametia ƒe ƒoƒoa nu sẽ ale gbegbe be futɔa ƒe gakukua gbã eye wòge ɖe kpe gbadzɛa me kple ta si me ʋu le. Nyɔnuvi geɖe, siwo nye ɖoɖowɔla siwo do awu ɣiwo kple afɔkpa yibɔwo, lé aʋawɔla dzɔgbevɔ̃etɔ la.
  Naneke mate ŋu akpe ɖe eŋu o!
  Oleg Rybachenko, esi wòse woƒe ɣlidodo si wɔ nuku la, ede dzesii le xexemenunya me be:
  - Enyo be ɖevi sesẽ nanɔ abe alesi wòle ene, eye be wòadze abe ame tsitsi sesẽ ene la, enyo ɣesiaɣi be wòadze abe ɖe wòto vovo tso alesi wòle ene! Gake aleke kee wòɖale o, enyo wu be dziɖula nagadze abe ɖe wògbɔdzɔ ene gbeɖe o - ne eƒe ŋusẽ vevitɔe nye ameflunyawo gɔ̃ hã!
  Ðe ɣeyiɣia mede be míawɔ dɔ kple ŋusẽ geɖe wu oa?
  Oleg Rybachenko, si trɔ kpe ɖaɖɛ siwo na eƒe afɔkpodziwo lé ɖe te la, lã evelia ƒe aʋawɔnuwo. Edze anyi, gake etso enumake, eye terminator-fiavi la zã spinner, tsɔ ƒo eƒe afɔ si vuvu la ɖe ta, si haya xoxo le duɖimekekea me. Futɔa mekpɔ mɔ be woadze edzi kabakaba alea o, eye esi wòto eƒe gbedoxɔ si ŋu eƒe gakuku tsyɔ, abe nyivi si lãwula ƒe atikplɔ wu ene la, edze anyi.
  Nane nɔ anyi si ŋu wòle be woaƒo adegbe le! Togbɔ be evea ame vie hã.
  Poke si wua ame, vevietɔ esi gayibɔ kakɛa dzia ƒoƒoa ƒe kpekpeme ɖe edzi ta. Le ema megbe la, Oleg Rybachenko gaƒo ha na nyaselawo hena ɣeyiɣi aɖe eye wòɖe mɔ be etɔ̃lia - Comte de Lacafer - lée. Etsɔ eƒe yiwo ƒoe wòkɔ akpa eye wòkli nu, si na eƒe afɔ gbã ŋutɔŋutɔ. Nyateƒee, gayibɔ kakɛawo xe mɔ na wò be màte ŋu aƒu du o, gake ne ètsɔ wo la, èse le ɖokuiwò me abe fíae nèle ƒoƒom ene.
  Ŋutsuvi si nye asrafomegã la do eƒe aɖe ɖe go eye wòti kpo yi dzi, eye ŋusẽ nɔ eŋu geɖe wu le eɖokui me.
  Eyata le nyateƒe me la, ɣeyiɣi geɖe wu le esi abe Bruce Lee, Jackie Chan, Steven Seagal, eye ɖewohĩ enyo wu wo katã gɔ̃ hã ne wotsɔ wo katã ƒo ƒui ene.
  Negbe ɖe, le nyateƒe me la, ɣeyiɣi si me nublanuikpɔkpɔ mele o tsɔ ŋkuɖoɖonudzi ƒu gbe ko hafi. Gake mɔkpɔkpɔ li be Margarita aɖee.
  Eye le afɔ enyilia dzi koe ɖekakpui terminator-warrior, si nɔ dzodzom le dzitsitsitɔe la, dzi eƒe duƒuƒu ɖe edzi. Gbã la, ame ɖekaɖeka, abe buoy motor boat ene, eva to amesiame si tsi megbe vie, nublanuitɔe la, meƒo wo o. Nyateƒee, wo dometɔ eve aɖewo, siwo mekpɔ ŋudzedze ɖe ŋutsuvia ƒe bubumenyenye ŋu o, ƒu du tso akpa eveawo, gake nutunu si le du dzi la lã wo, ale be woƒe ta dzo. Enye ku xoxo si me mɔnukpɔkpɔ aɖeke mele o.
  Oleg Rybachenko ƒo nu kple ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ, aʋawɔwɔ li!
  Nane dzɔ ɖe Vikingtɔwo kple Saxontɔ siwo lɔ̃a aʋawɔlawo ƒe dzidzimeviwo dzi, wometsɔ dzideƒo ƒu du le agbɔsɔsɔ gã me o, ke boŋ woyi edzi nɔ du dzi. Ðewohĩ woƒe xexlẽdzesiwo ƒe gãnyenyee fia aɖaŋu mawo tɔgbe. Alo fefe si wua ame ƒe se siwo womeŋlɔ ɖi oa? Oleg Rybachenko , si mewɔ kaba ɖe ame aɖeke ŋu o la, te amesiwo woyɔna be kplɔlawo la léle ɖe asi. Nyateƒee, ɖikeke mele eme o be fiakukuʋawɔla wuieve bubuwo, kple amesiwo si ɖeka alo bubu le gɔ̃ hã, mate ŋu alɔ̃ nɔnɔme sia o. Gake esi wobu atɔ̃ ta la, le susu aɖewo ta ame aɖeke meƒu du be yeabia hlɔ̃ o. Edze abe Russiatɔwo se egɔme be yewomadɔ gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ aɖeke ɖe Skopin-Shuisky hoʋiʋli si axɔ nɛ la me o ene.
  Ne ŋutsuvi si le ŋutilã me koe wònye hã la, ƒe alafa vovovowo me aʋawɔla bibi aɖe ƒe nuteƒekpɔkpɔ le esi.
  Eye menye le Emelyan Pugachev ƒe aʋakɔa me ɖeɖeko o.
  Eye esi Oleg Rybachenko do eƒe aɖe eye wodzi afɔɖeɖea ɖe edzi le dziɖeleameƒo ta. Gake gbɔgbɔ sesẽa gblɔ nya siawo katã hena ɣeyiɣi kpui aɖe. Afikae wòle be woayi? Gake Vikingtɔwo kple Saxontɔwo sesẽ eye woƒe dzime sẽ. Woatsɔ ƒuwo aƒu gbe, gake womaɖe asi le wo tɔ ŋu o. Sweden lé Peter Gãtɔ ƒe Russia-srafowo ɖe te ƒe blaeve vɔ ɖeka, eye mlɔeba wòzi ŋutifafanubabla la dzi be woawɔ ɖe ɖoɖo nu menye abe aʋadziɖuɖu ene o, ke boŋ abe nuƒle ene. Wona ɖeɖi te Russia-dukɔa ŋu, eye woɖe amewo ƒe agbɔsɔsɔ dzi kpɔtɔ zi ɖeka le akpa atɔ̃lia me le aʋawɔɣia!
  Ŋutsuvi si nye asrafomegã la ti kpo, eye wòƒo asa na ƒuƒua.
  Eye ɣeyiɣi sia mee nyɔnuwo dzi vi ewo le ƒome ɖesiaɖe me!
  Vi ma si le lãmesẽ me ye nye nu vevitɔ si ana ŋusẽ ɖesiaɖe nakpɔ dzidzedze.
  Eye Britain te ŋu ɖu aʋa ɖeka kolia si wòwɔ kple Russia dzi ŋutɔŋutɔ, esi wòxɔ Crimea ƒe akpa gãtɔ. Britaintɔwo va zu ŋusẽtɔ ɣemaɣi, zi gbãtɔ le ƒe akpe ɖeka ƒe akpa enelia me, eye wote ŋu ɖu anyigbaa ƒe akpa aɖe tso Russia gbɔ.
  Ŋutsuvia ƒo aʋawɔla si tsi megbe la, eye ame kuku si ta ta mele o la mu dze kpeawo dzi. Ame mamlɛawo te gbɔgbɔ sesĩe wu, henɔ agbagba dzem be yewoadzi yewoƒe ablaɖeɖe ɖe edzi.
  Gake fifia ya, Oleg Rybachenko agbɔdzɔ wo vaseɖe esime ɖeɖi nate wo ŋu. Womate ŋu aʋli ho kplii o. Rigmarole si nye ɖeɖi te ame si mewɔa kadodo kplii o ŋu le duƒuƒu si sɔ kloe me.
  Meɖo ŋku tudada sesẽ si wowɔ kple tudalawo le Chechnya dzi. Esia nye lãmekawo ƒe aʋawɔwɔ vavã. Ele bɔbɔe wu sã le afisia. Eye futɔ la ava eƒe nuwuwu godoo.
  Eyata ŋutsuvi si nye asrafomegã la na eƒe "akpɔkplɔwo" nɔ tetem ɖe wo nɔewo ŋu hena gotagome blibo ene. Emegbe ɖeko wòle be woaɖe afɔɖeɖe vɔ̃ɖi sia dzi akpɔtɔ be woatsɔ aɖe masɔmasɔ si womate ŋu ado dzi atsɔ o la dzi akpɔtɔ. Ele be míawɔ ŋusẽ ƒe akɔntabubu, Mawu neɖe mɔ, gbɔɖeme vi aɖe ya teti. Oleg Rybachenko, esi eƒe mo wɔ yaa ta la, etsɔ xexlẽdzesi aɖe gɔ̃ hã ƒu gbe, tsɔ eƒe yiwo ƒu gbe ɖe dzi, wɔ somersault eye wògalée ake. Emegbe egawɔ aɖaŋunu ma tɔgbe ake, eye wògblɔ be:
  - Russiatɔwo le Germanytɔwo yome tim, nuteƒekpɔkpɔ makpe ɖe eŋu o! Miyi dzomavɔ me mi vɔvɔ̃nɔtɔwo - amegbetɔ ƒe lãgbalẽ!
  Oo, ŋusẽ kple ŋusẽ gbegblẽ si le ŋutsuvi ƒe ŋutilã me enye si.
  Esi Duc de Delonge ƒe dzigbɔɖi yɔ fũ la, aʋafiagã la do ɣli dzikutɔe be:
  - Miwɔ avu, mi akpɔkplɔ xɔdzo viwo!
  Togbɔ be aʋawɔlawo mewɔ nu ɖe esia ŋu nyuie o hã.
  - Na ʋukɔkɔɖi ƒe aʋawɔwɔ! - Fiaviŋutsua ƒo nu sesĩe, eye wòvuvu eƒe gbeɖiɖikawo kloe.
  Nyateƒee, ŋukpe ka gbegbee nye si wònye be woasi le ŋutsuvi nu.
  Oleg Rybachenko ko alɔgbɔnu ayetɔe be:
  - Mlɔeba la, nane li woawɔ!
  Enyo, eƒe nuteƒekpɔkpɔa keke ta xoxo ale gbegbe be meɖea fu nɛ be eƒe tsitretsiɖeŋulawo lolo wu kura o.
  Aʋawɔla siwo gbɔgbɔ vɔ eye ɖeɖi te wo ŋu tso dzɔla dzrowo dome la tɔ zi ɖeka eye wodo woƒe aʋawɔnuwo ɖe dzi kaba. Ame ŋkuta siwo nɔ du dzi le Oleg Rybachenko yome la do ŋusẽ enumake: avuwɔwɔ kple futɔ aɖe, "ame kɔkɔe" gɔ̃ hã (ẽ, he"s a saint, the blond devil!) ɖikeke mele eme o be ahiã be woagblẽ ɣeyiɣi xɔasi aɖe. Le afisia la, le nyateƒe me la, aʋawɔla wuieve siwo menye ame vɔ̃ɖitɔwo kekeake o le du dzi zi ɖeka. Alo woate ŋu alala ɣeyiɣi didi ŋutɔ, ɖewohĩ vaseɖe esime woaɖii ɖe yɔdo me gɔ̃ hã. Eye ne nane dzɔ la, "abosam sue" la ƒoa ƒu zi ɖeka hekua kpea me. Wotsɔ woƒe toflokonyenye kple dada kpe ɖe eŋu.
  Na duƒuƒua nasẽ ɖe edzi eye wodo ɣli enumake le dziɖeleameƒo ta: wose ga ƒe ɖiɖi zi gbɔ zi eve, kpuie, eye amesiwo ŋu aʋa kɔkɔea gblẽ nu le yeyee, siwo nɔ tsi ƒom la, dze anyi, nɔ ʋuʋum mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe le anyigba.
  Ŋutsuvia ƒua du ŋutɔ, eye eƒe nuwɔna kabakaba wu cobra tɔ.
  Oleg Rybachenko bibi la wu eƒe futɔ gbãtɔ kple afɔkpodzi bɔbɔe aɖe si wòda ɖe eƒe akɔta. Trite, gake ewɔa dɔ nyuie. Mesea veve ɖe ŋutsua nu, ɖe wòate ŋu adzi vi le esia megbea? Gake menye nusi wɔ nuku nenema gbegbe o. Gake ewɔe, eye dzɔgbenyuietɔe la, menye ŋutsuvi, si ŋu "woɖe fu na" le le eƒe ƒe blaatɔ̃awo me o. Ame bubume le ema me, ƒomea ƒe aʋawɔnu si me ruby-tiwo le. Evelia xɔ abɔta si le titim le ŋɔti ŋu. Ʋu geɖe le eme eye wòdze abe knockout ene... Emae nye nusi ŋutilã ƒe ʋuʋu kpee fia. Eye emegbe nàdze ame susɔeawo dzi.
  Èƒua du abe mongoose ene. Wò tsitretsiɖeŋulawo mate ŋu azɔ ɖe edzi o.
  Ŋutsuvi si nye asrafomegã la tsɔ afɔ eveawo ƒo ɖeka ƒe ŋutilã enumake. Aʋawɔnuwo bɔbɔ, ʋu ƒe sisi do tso nu megbe, eye yi ƒe ƒoƒo madzemadzee si nɔ gakuku si me mekɔ o si ƒe dzowo le gbadzaa dzi la wɔ nuku na evelia. Eye wotsɔ gakpo ƒe asiƒome ƒo tsitretsiɖeŋula si kplɔe ɖo ƒe asike. Etsoa nu nyuie ne èƒo eƒe nugbɔ tututu. Ame susɔeawo ƒu du yi ŋutsuvi si nye asrafomegã la gbɔ.
  Edze abe dzatawo ƒe ha aɖe dze amegãxi vi kalẽtɔa dzi ene.
  Gake Oleg Rybachenko bu akɔnta le nusianu ŋu nyuie, ɖeɖi ate wo ŋu eye dzoxɔxɔa awu wo. Eye ʋuʋuawo mesɔ o eye alesi wowɔa nui hã mesɔ o. Aʋawɔla siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le ŋutilã me te ŋu ƒua du ale gbegbe le aʋawɔnuwo me, gake amesiwo ƒe avuwɔwɔ le sɔ dzi zu numame na la mete ŋu wɔa esia o. Woƒe tameɖoɖo sesẽ ƒe nɔnɔmewo ta koe wolé ɖe asi. Miewɔe nyuie ya.
  Gake ŋutsuvia ya metsyɔ nu edzi kura o, gake le eƒe nuwɔna wɔnuku ta la, esina bɔbɔe.
  Oleg Rybachenko , abe ɖe wòle nu ƒom na ame aɖe ene, de dzesii abe ɖekakpui Socrates ene be:
  - Togbɔ be kalẽtɔ si ƒe tagbɔ gblẽ hã la, asrafo mewɔa bometsitsi o - aʋafia la wɔa bometsitsi, edɔa asrafowo ɖe afisi kalẽwɔwɔ va zua tagbɔsesẽ le!
  Futɔwo dzea agbagba be yewoatsɔ ɣlidodo siwo gbãa dzi na ame kple nyitsuwo ƒe ɣlidodo ado dzidzɔ na yewo ɖokui.
  Gake màte ŋu aflu wò lãmekawo o. Eye aʋawɔlawo nɔ tsaglãla tsam azɔ abe ʋetsuvi siwo le alɔ̃ dɔm ene, henɔ nu gblẽm le wo nɔewo ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, afɔkpodzidada ƒe aɖaŋua mebɔ na Europa-dukɔwo o. Womewɔ ametakpɔnu aɖeke nɛ o, ele abe Chinatɔwo ƒe ŋɔŋlɔdzesiwo ene.
  Eye bu eŋu kpɔ - womese aʋawɔɖaŋu gɔ̃ hã o!
  Eye Oleg Rybachenko si zɔna kabakaba eye wònɔa yeye ɣesiaɣi la wɔa esia ŋudɔ. Emegbe fefea dze egɔme: afɔkpodzidada, yiwo, klowo, abɔtawo, le duƒuƒu si nye tagbɔsesẽ me. Nu bɔbɔetɔ kekeake gɔ̃ hã - ɖevi suewo ƒoƒo le aʋawɔnuwo me. Wogblẽ ŋutsu sesẽ ewo ɖi mlɔ anyi, nɔ ʋuʋum, abe lãkle siwo ƒutsotsoeawo tsɔ ƒu gbe ene, le xexlẽdzesiawo ƒe gowo dzi, afisi nyɔnuviwo kple ŋutsuviwo nɔ du dzi le, wona atikewɔwɔ bɔbɔe wo enumake. Eye mehiã be ame aɖe nawɔe gɔ̃ hã o, woƒe luʋɔ dzo yi dziƒo. Alo le dzomavɔ me, le wò dzɔgbenyui nu. Le susu aɖewo ta la, Oleg Rybachenko ɖo ŋku Vysotsky ƒe hadzidzi xɔŋkɔ si xɔ ŋkɔ dzi - wò luʋɔ di vevie be yeayi dzi! Woagbugbɔ wò adzi kple drɔ̃e...
  Gake ne ènɔ agbe abe ha ene la, àkpɔtɔ anye ha!
  Gake emegbe koklozi siwo ƒe dzi gbã wuieve evelia siwo si yiwo le ɖe aɖu teƒe la va dze Oleg Rybachenko dzi. Le amesiawo dome la, ame etɔ̃ siwo si dzesideŋkɔ le, le woƒe kpɔkplɔ te la, ame mamlɛawo, tsɔ tsitretsiɖeŋu si wowɔ ɖekae nyuie si woɖo le seawo nu kloe. Wodze agbagba be yewoatsi tre ɖe fli ɖeka dzi eye wodze agbagba, togbɔ be ɖeɖi te wo ŋu hã, be yewoaʋuʋu kabakaba eye yewoate ŋui. Meɖe mɔ na asrafomegã sue si dze wo dzi la be wòaƒo wo nu ƒu enumake ɖe bɔlƒoƒea ƒe anyigba o.
  Aʋawɔla siwo le afisia nye nuteƒekpɔlawo, wololo wu ŋutsuvi si le amama afã kple afã, si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, si wotsɔ kɔsɔkɔsɔ blae, si ƒe afɔwo gbã wòdze ƒã.
  Gake Oleg Rybachenko dzo le mɔ aɖe nu be meɖe mɔ na wo gɔ̃ hã be woaɖo fli o;eve gbãtɔawo dze anyi ɖe ayemɔ bɔbɔe aɖe ta, parrying swing to the head, woxɔ hits to the body.
  Oleg Rybachenko srɔ̃a fencing le ƒe alafa blaevelia me, eye menye amedzroe wònye le eŋu o.
  Eye aʋawɔnuwo kple akɔtaƒuwo vuvu. Eye ʋu ƒu kplakplakpla abe tsidzɔƒe si tso aklã si gbã la me ene.
  Ege ɖe kpeawo dzi eye wònɔ ɣli dom abe aɖi ene.
  Emegbe afɔkpodzi ƒuƒlu si nublanuikpɔkpɔ mele o la va ke ɖe gbedoxɔ bubu ŋu le Baron de Mugasak. Ŋutsuvi asrafomegã la ge ɖe sɔdolawo dome, abe hamster si ge ɖe do me ene, kple abɔta kple aɖuwo zi ɖeka, zi eve. Le kɔmpiutafefewo me la, le aʋawɔɖaŋu vovovowo me la, ne woƒoe vie va ɖo asike ƒe nuwuwu, tso eƒe nugbɔ ƒe ɖusime va ɖo miame gɔ̃ hã la, ate ŋu ana aʋawɔla si nɔa te sesĩe wu la nazu nuwɔametɔ keŋkeŋ.
  Enyo, dzedzeme abe ŋutsuvi ene mefia be nànye nunono o.
  Atɔ̃ bubuwo gakpɔtɔ li, gake Oleg Rybachenko mebu eŋu gɔ̃ hã be yeadzudzɔ o. Ŋutsuvi mavɔ aɖe, si le somersaults wɔm, le tsitre ɖe eƒe asiwo dzi hele afɔ ƒom ƒunukpeƒetetedɔa le nuyi me.
  Ƒuwo kple ŋutigbalẽ ƒe gbagbã, ʋu si wotsɔna ƒua gbe.
  Edze tugbe, Jackie Chan gɔ̃ hã mate ŋu awɔe nyuie wu o. Le mɔa nu la, akplɔawo dometɔ ɖeka ƒo nusianu si le nye akɔta ƒuƒluwo ŋu. Gake nyakpakpae nya sia nye. Eyata ŋutsuvi-fiavi la ado dziku wu. Èléa yiwo ɖe wò afɔwo ŋu, ale be màgazu nuwɔametɔ ɖokuiwò o ko. Zi alesi nèle dzo dam la, zi nenemae ŋusẽa le ʋuʋum sesĩe le mewòe. Le axadzi, kple afɔ sesẽ aɖe si le ƒuƒlu le xexlẽdzesi mamlɛtɔ ƒe kɔ me... Fiƒode, amegãxi la ƒe viŋutsu tsɔ akplɔ ƒo nyadzɔdzɔŋlɔlawo, ʋu suesuesuewo do ɖe Oleg Rybachenko ƒe dɔme.
  Mevivina o ya, gake lãmeka sesẽawo meto nugbɔa ŋu o.
  Ŋutsuvi si nye asrafomegã la gblɔ be:
  -Aʋawɔwɔ, to vovo na chess, menye amesiwo ŋu wowɔ nuvevii manɔmee o, eye chess fefe, si to vovo na aʋawɔwɔ, metsoa eme o!
  Ŋutsuvia ʋuʋu fifia si vuvu siwo wotsaka kple tsi dzĩ la.
  Abi siawo katã nye nu sue aɖe ale gbegbe, eyata ʋua nu tso esime ame ene bubuwo va ƒu du ge ɖe eme. Yiwo nɔ keklẽm, aʋawɔla eve gbãtɔwo tsɔ mɔ̃ ƒo ʋu, eye akplɔawo trɔ do go eye wodze anyi ɖe ʋuka siwo me ʋu sina tona me.
  Oleg Rybachenko ko alɔgbɔnu abe amegãxi vi si léa akpɔkplɔ zi gbãtɔ ene.
  Eye afɔ eve mamlɛawo le teƒe ɖeka si gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro le wu. Menye atsyɔ̃ɖoɖo medzea ame ŋu o, gake ewɔa dɔ nyuie le mɔxexeɖedɔléle nu ƒe aɖaŋu ƒe anyimanɔmanɔ ta.
  Ele edzi yim nyuie eye gbɔgbɔmeʋaʋã yɔ wò fũ.
  Tsitretsiɖeŋula atɔ̃ bubuwo. Wo katã wodze abe akpɔkplɔ siwo le alɔ̃ dɔm ene na Oleg Rybachenko. Enyo, le kɔdada me la, "kpakpaluʋui" ƒe "trɔtrɔ" ƒe mɔnu kple asrafo sue siwo wotsɔ ƒu gbe ƒe ha aɖe dona. Eye titri si wu enu yi aʋawɔla sesẽtɔ kekeake si le ta ƒe megbe gbɔ. Eya, esi wòdze anyi la, ƒo ame mamlɛawo do goe. Dɔ gã aɖe ŋutɔ!
  Ŋutsuvia ƒo eƒe afɔ ɖe ʋu ƒe ta la me.
  Womete ŋu tsona va ɖoa blaeve ƒe xexlẽme gɔ̃ hã o!
  Oleg Rybachenko, si nɔ eƒe akɔta si wokpa la ʋuʋum henɔ eƒe kɔsɔkɔsɔwo ƒom la, dzi ha be:
  - Nusianu manya wɔ o, menyae kple kakaɖedzi!
  Le ɣeyiɣi sia me la, aʋawɔla sesẽtɔwo dometɔ wuieve to afisi aʋawɔwɔa dzɔ le abe kpe si wotsɔ ƒu gbe tso tuɖedzi me ene eye woƒu du yi ŋgɔ godoo afã kloe. Ele be Oleg Rybachenko, si nɔ ʋuʋum aɖaŋutɔe la, naƒo aʋawɔla wuieve bubu siwo wona hehee la ƒu anyi. Gake enyo wu gɔ̃ hã be màgbɔ ɖe eme le avuwɔwɔa me o. Lãmetsiawo xɔ dzo, lãɖeɖea bu le sɔ si le avu wɔm la ƒe zɔzɔme tututu. Eyae nye ema, ɖeɖi te wo ŋu, eye ele be woanɔ ɖi me. Oleg Rybachenko ƒu du ge ɖe eme eye wòtsɔ gavi ƒo ɖe eme abe korkscrew ene, wònɔ tsatsam le eƒe afɔbidɛ dzi, dzɔgbenyuietɔe la, eƒua du pɛpɛpɛ le kpe xɔasi si nye marble-kpea dzi , eye esi meɖiɖi eƒe afɔ enumake o la, etsɔ gayibɔ aɖe ƒo ame ene le woƒe ta me.
  Abe korkscrew ene - amɔwɔʋãnu si wua ame.
  Enyo, ne ame aɖe nate ŋu atsɔ akplɔ aƒoe ɖe akɔta kokoko. Ŋutilãa gbã, eye wòtsi lãmekaawo me. Ètsɔa wò asibidɛ ƒuƒluwo tsɔa akplɔ sia ƒua gbe abe boomerang ene. Wo dometɔ eve ƒe ŋɔtiwo lã. Ʋu ƒua du doa goe. Wotsɔ yi lã eve bubuwo, eye wotsɔ asibidɛwo lã susɔeawo (ame nenie woate ŋu awu!). Màte ŋu atsɔ ɖaseɖigbalẽ akpe ɖe ema ŋu o. Gake wɔ avu evɔ màgbugbɔ ɖe megbe o.
  Ʋu le dodom tso ŋutsuvia ƒe ŋutilã si me lãmekawo le la me. Tɔsisiwo le sisim to cast relief la dzi.
  Oleg Rybachenko do ɣli abe sisiblisi ene eye wògagbã amedzidzelawo ake. Abe alesi wogblɔnɛ ene la; Srɔ̃nyɔnu navɔ̃ srɔ̃a, eye srɔ̃ŋutsu navɔ̃ mawudɔla!
  Enye Russiatɔwo ƒe sɔdola - mawuwo ƒe lɔlɔ̃tɔ!
  Gake le go sia me la, na Daɖia Ku navɔ̃ nɔviaŋutsuvi Agbe! Ŋutsuvi asrafomegã la lɔ̃a akplɔwo tsɔtsɔ ƒu gbe kple eƒe afɔbidɛ siwo te ŋu trɔna bɔbɔe si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o. Egatrɔna, eye wòɖea eƒe tsitretsiɖeŋula amemabumabuwo doa goe, eye fifia woɖu ehati bubu dzi.
  Esi wònɔ ɖekakpui me la, ɖeko wòtsɔ ʋu ƒe ʋuʋu ƒe nutsitsimɔ̃ kpe ɖe ŋutsuvia ŋu.
  Enyo, ele nɛ be wòatsɔ akplɔ aɖu nyɔnu tsitsi vɔ̃ɖi la dzi, eye woɖu edzi xoxo. Fifia nu vevitɔe nye be woato tsɔtsrɔ̃ ƒe yiwo ŋu. Le aʋawɔwɔ me la, xɔlɔ̃ afã kple afã meli si womenya o. Ame alafa ɖeka koe le eme le eme kple egodo. Habɔbɔ-habɔbɔ geɖewo li eye futɔ geɖe wu gɔ̃ hã li.
  Ŋutsuvia bɔbɔ nɔ anyi le mama si le tsia dzi me eye wòtsi tre enumake.
  Àte ŋu aƒo nutome blibo aɖe ta, axɔ ŋgɔ le hoʋiʋli me, àte ŋu aƒo wò ga nu ƒu le asitsatsa me, gake màte ŋu akpɔ dzidzedze ne wò ƒodo le goglo eye wò aɖaŋudzedze va le gbadzaa o! Ayemɔ aɖeke mele futɔa si ɖoe koŋ zãna o. Eyata aʋawɔla wuieve ɖoe be yewoada aŋutrɔ ɖe eŋu, eye ade dze agbagba, eye woƒo wo nɔewo ɖe wo nɔewo yome. Wosusu be ayemɔ ƒe mɔ̃e wònye, ne eya ŋutɔ di be yeadze wo dzi.
  Ŋutsuvi si nye asrafomegã la xe mɔ na aŋutrɔa eye eya ŋutɔ tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ aʋawɔnu si le ƒoƒom la ƒu gbe. Aʋawɔla si do do ɖe eƒe dɔme la mu, eye ʋu nɔ ƒoƒom.
  Oleg Rybachenko ko alɔgbɔnu eye wòdze hadzidzi gɔme, elabena eƒe hoʋiʋlie nye esia - Russia ƒe etsɔme si metso nya me le, afisi ɣeyiɣi va yina le nusiwo metso madzudzɔmadzudzɔe me kple le tɔtrɔ siwo gɔme womate ŋu ase o alo ɣeyiɣikɔntabubu ƒe tɔtrɔwo me;
  
  Sikatowo ƒe bli - .
  Abe ƒutsotsoe ene la, ya ƒe nuyiwo ƒe ɖiɖi...
  Míatsɔ fefenyawo ayɔ glassawo me fũ
  Na tɔsisia natso kple champagne!
  
  Mía Dada, Russia dɔmenyotɔ, .
  Afisi adame ƒe nutsyɔnu nye sika le, .
  Ao, xɔ dzinye se, Fofonyigba la nya kpɔ wu, .
  Wokɔ akɔɖu ƒe tsi si tsi nyuie la ɖe anyi!
  
  Eye le dzomeŋɔli la, sno wɔnuku si le abe klosalo ene, .
  Taawo me kɔ abe kristalo ene le skate-wo te!
  Aleke gbegbe míaƒe abolo ʋeʋĩ la vivinae nye si, .
  Eye Russiatɔwo ƒe akplɔa ƒe asike ɖa!
  
  Emerald-ka le aŋgba ɖesiaɖe ŋu, .
  Coral klẽna le bud ɖesiaɖe me...
  Solovyov kɔ ha wɔnuku aɖe ɖi, .
  Eye le agblea dzi la, ele abe velvet halt ene.
  
  Zãmu ƒe daimɔnd siwo le gbe dzi, .
  Dandelion le dzo dam abe ɣletivi ene!
  Wòe nye Orthodɔks Fofonyigba, .
  Nɔ agbe tegbee hena ŋutikɔkɔe mavɔ!
  
  Xexeame nya kpɔ ŋutɔ, togbɔ be eko alɔgbɔnu ɣeaɖewoɣi hã, .
  Eye dzɔgbese ate ŋu anye ŋutasẽnuwɔwɔ, .
  Gake Rus kɔkɔe la nya kpɔ ŋutɔ, .
  Míeʋu ʋɔa na amedzrowo katã!
  
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe yiwo ƒo aŋutrɔ etɔ̃ ɖe anyi, eye wòti kpo ɖe dzi eve bubu, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo fɔ wo hetsɔ wo ƒu gbe ɖe sɔdola siwo nɔ tu dam la dzi, eye yiawo ge ɖe sɔdola siwo nɔ agbagba dzem be yewoaɖo wo gbɔ la dzi. Yi ƒoe ɖe eƒe akɔta, gake emegbe woƒo ame ene ɖe ta zi ɖeka, eye wotsɔ aŋutrɔwo ƒo eve bubu ɖe ŋkume. Ðeka le ɖusime, eye evelia le miame. Ŋutsuvi asrafomegã la dze ame ade siwo woɣla la dzi, eye wòyi edzi nɔ ha dzim;
  
  Dzɔdzɔmeŋutinunyala la to bɔmb vɛ aɖaŋutɔe, .
  Nuka ŋu bum wònɔ kple amesi woɖo la ƒe ta?
  Le nyateƒe me la, agbenyuinɔnɔ manɔmee la, nunyala gɔ̃ hã nye kposɔ, .
  Ne mede ɖeke o la, exɔa gakpekpeɖeŋu ɖe eƒe tagbɔsesẽ ta!
  
  Wona tu la ƒe gomenɔamesi ame bubuwo, .
  Nukae satelait ɖona ɖe ɣletinyigba dzi?
  Dzɔdzɔmeŋutinunyala la menye asrafowo ƒe ŋusẽmanɔsitɔ o, .
  Migada alakpa na blibodede o, aƒetɔwo!
  
  Ele be amewo nawɔ dɔ na aʋawɔwɔa, .
  Nɔnɔme gbegblẽ le wo si ɖe wo nɔewo ŋu.
  Nyemese nusita nusia le dzɔdzɔm gɔme o, .
  Ðe ame aɖe le nu nyui aɖe wɔma?
  Ame ɖeka tsɔa tsi ƒe amadedewo taa tsigoe aɖe, .
  Katyusha bubu awɔ nɔnɔmetata aɖe.
  Eƒoa tu si wotsɔna ƒoa tu tso ɖeviwo ƒe suku, .
  Eye míaƒe ƒewuivia lɔ̃a azɔlizɔzɔ le parade formation me!
  
  Akpoxɔnuawo mate ŋu atsyɔ ŋutilã bliboa dzi o, eye ɖeko wowɔa afɔɖeɖe le wo ɖokui si, ɖeko dzɔlawo na wònɔ bɔbɔe na futɔa be woatso afɔ siwo wotsyɔ gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe, eye wozã "lãgbalẽŋudɔwɔnu" ƒe mɔnu ɖeka enumake. Azɔ hã, le mɔa nu la, tso kɔmpiuta dzi fefewo me. Eyome, trɔ nàdze ame susɔeawo dzi. Abe alesi wogblɔnɛ ene la, duƒuƒu. Aʋawɔla geɖe gale agbagba dzem be yewoaxɔe to edada me, gake ŋutsuvi si nye asrafomegã la le du dzi abe dzikedzo ene akpa. Duƒuƒu si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o.
  Ele abe cheetah si le du dzi to spikelets la me ene.
  Eye nusi do tso eme nye dzɔgbenyuie na amesi womelã eƒe ŋutilã o, ke boŋ ɖeko wòwɔ nuku nɛ
  Oleg Rybachenko tsɔ kɔsɔkɔsɔ ʋuʋu futɔa - ahɔhɔ̃wo ƒu kplakplakpla do goe.
  Wogblɔna be ame si le gbeadzi menye aʋawɔla o. Gake to vovo na ema la, viɖe geɖe le ame ɖeka kolia ŋu le aʋawɔwɔ me. Le kpɔɖeŋu me, alesi woate ŋu aʋuʋui, eƒe lolome le sue, eƒoƒo sesẽ eye womedzena gaglãa o. Futɔawo nɔ mɔ kpɔm be yewoatu afɔ Oleg Rybachenko, gake womede dzesii be ŋutsuvi si nye asrafomegã la te afɔɖeɖea dzi ɖeɖe kpɔtɔ vie gɔ̃ hã o.
  Abiawo alo aʋaa ƒe sesẽme meɖe ŋutsuvia ƒe blewu o.
  Kura o, ewɔ avu kple kakaɖedzi geɖe wu eye wòdzi eƒe viɖe ɖe eƒe futɔ si ŋu ɖeɖi te la dzi. Gawu la, edzi ha hã.
  
  Le nyateƒe me la, epaulettes klẽna le drɔ̃e me, .
  Le mía gome la, ɣeaɖewoɣi la, keklẽŋusẽ xɔa asi wu ɣea.
  Le nyateƒe me la, teƒe aɖeke meli le Anyigba wɔnublanui la dzi o, .
  Afisi ame aɖe ƒe ʋu mekɔna le dzo dam o!
  
  Le nyateƒe me la, amegãxi nye amegãxi na ame, .
  Enyo, ɣeaɖewoɣi la, avu gbegblẽ aɖe ʋẽna lilili!
  Mado abolo kakɛ ɖeka gɔ̃ hã na wò o, .
  Ame ɖeka koe nɔa agbe - fifi ŋutasẽla la!
  
  Ame ka ƒomevie Aƒetɔ Fofo la fɔ ɖe tsitre?
  Aleke wòdzɔe be vɔ̃ɖinyenye ɖua xexeame dzi?
  Fia sesẽ la nye dzinɔameƒotɔ le dukɔ la dome, .
  Eye xɔ̃nye vevitɔe nye nɔviŋutsu Kain si doa adã!
  
  Aƒetɔ la ɖo eŋu be: wò tiatiae, .
  Femaxee, sesẽ, gake ehiã...
  Susu siwo ɖa wu ne èƒo wo ɖe ŋkume, .
  Amewo va zua mumu ne xexeame wɔ ɖeka!
  
  Eyata aʋawɔwɔe nye wò dzɔgbese, .
  Nyematrɔ naneke na wò le afisia o.
  Togbɔ be dzomavɔ ƒe zitɔtɔ ɖua dzi le aʋawɔwɔ me hã la, .
  Mɔkpɔkpɔ aɖeke meli na abolo bɔbɔe kple nukunu o!
  
  Gake nye taɖodzinue nye be mado ŋusẽ mi sesĩe, .
  Be woatu drɔ̃ewo kple susu sesẽ, .
  Ale be ka la sẽna wu kɔsɔkɔsɔa, .
  Ale be woate ŋu anya ame sia ame be enye kalẽtɔ le aʋawɔwɔ me!
  Ŋutsuvi si nye sɔdola la kaka sɔdola ƒe avuwo ƒe ha bubu ɖe mɔa dzi. Ne aʋawɔwɔe la, wɔ nu abe aʋawɔwɔe ene.
  Nɔ abe amegãxi si le aʋa wɔm kple sɔwo ene eye mɔnukpɔkpɔ asu asiwò be nàɖu lãha la dzi.
  Wotsɔa akplɔwo ƒua gbe ɖe eŋu, yiwo ƒoa wo va yina, gake abiawo nu yina enumake kloe, si de dzi ƒo na agbalẽŋlɔla dzeaɖaŋu kple Aʋafiagã Oleg Rybachenko ŋutɔ. Le nyateƒe me la, eva zu ame gã aɖe ŋutɔŋutɔ, le ŋutilã me gɔ̃ hã. Alo nane abe Clone Knight ene. Alesi wòtsoa gayibɔwoe, ne ɖe kesinɔnu wɔnuku mawo tɔgbe menɔ esi o la, anye ne yiawo mate ŋu anɔ te ɖe afɔɖeɖe sia nu o. Margarita gɔ̃ hã va do dziku, enɔ akpa vevi si wòwɔna le srɔ̃tɔawo dome la bu ge. Gake esi menɔ esi o! Le nyateƒe me la, Oleg Rybachenko ye nye kplɔla si ŋu ɖikeke mele o le amesiwo ŋu wowɔ nuvevii dome fifia. Aleke gbegbe wònyoe nye si, vevietɔ ne eƒo afɔkpodzi. Esia nye afɔ ƒe sentimeta si wotsɔa ɖusifɔ ƒua gbe ɖe gota le etɔ̃ ƒe dzodzo me, eye ne eɖiɖi kple miame la, eƒoa afɔ. Ŋusẽtɔ kekeakee nye eneawo, siwo nye Stiff One-Eyed, Anders Chirac, Balu Borka kple druid afakala sesẽtɔwo dometɔ ɖeka le Scandinavia.
  Mlɔetɔawo, do ŋgɔ na aʋawɔwɔa gɔ̃ hã la, amesiwo wotia be woano aʋawɔnu si naa duƒuƒu kple dzidodo dzina ɖe edzi gɔ̃ hã. Nuwɔna ƒe duƒuƒu hã. Togbɔ be afɔku le eme be nàno atike ma tɔgbe zi geɖe hã la, le ema megbe la, èdɔa alɔ̃ abe ame kuku ene ŋkeke etɔ̃ alo ene. Ẽ, eye ele be nàwɔ kaba hafi atike la nadzudzɔ dɔwɔwɔ. Kakaɖedzitɔe la, Viking-ʋawɔla sesẽ adreawo de dzesi ɖoɖo sia xoxo be wo ame eneawo ate ŋu aɖu woƒe futɔ si gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu dzi bɔbɔe.
  Gake esia meɖe fu na ŋutsuvi si nye asrafomegã la o.
  Gake Oleg Rybachenko ya ƒu du yi ŋgɔ wu, eye wòtsɔ eƒe hadzidzi na futɔwo ƒe towo tu;
  
  Togbɔ be edze abe womi mí ɖe bali aɖe me ene hã la, .
  Drɔ̃e baɖa aɖe va.
  Mate ŋu adzi saga na xɔ̃nye - .
  Esi me wofɔ dzomavɔ me gbɔgbɔ vɔ̃ la ɖe tsitre le!
  
  Ʋɔtru aɖe si doa ŋɔdzi na ame la ɖina abe siren ene, .
  Ðeko wòle abe dzo aɖe le bibim le afisia ene...
  Menye ame sia ame ate ŋu anɔ agbe, xɔ dzinye se, Mawu manɔmee o, .
  Gake tu ŋusẽkpɔɖeamedzia ɖo ŋutɔŋutɔ!
  
  Ŋutsuvia hã nye aʋawɔla tso edziɣi, .
  Elabena gakpo kple dzokpe xɔa dzo ɖe eme.
  Gake ɖeko medi be mabia tsɔtsɔke, .
  Be nye asibidɛ menye akplɔ na futɔ o!
  
  Togbɔ be anɔ eme wu be kalẽwɔwɔ koe wònye hã la, .
  Ɣeaɖewoɣi la, avuwɔwɔ hiãna.
  Gake mègatsɔe ƒu gbe ɖe gbeɖuɖɔ me abe wò dzitsinya ene o, .
  Mègatsɔ dzomavɔ ƒe fefe sia adzoe o!
  
  Amekae nya ne agbe le xexe sia me
  Nusianu si le míaƒe xexeame nye nyateƒe: vɔvɔli, ahuhɔ̃e.
  Míakplɔ nuvlowɔlawo ava ʋɔnui
  Ɣekaɣie míate ŋu alé dzi ɖe ƒo enumake!
  
  Eye ne nane bu le aʋa la me la, .
  Eye màte ŋu aɖu scum la dzi o...
  Míaʋui to mɔ sia mɔ nu, xɔ dzinye se, .
  Eye mina míatso zero siwo bu la ɖa!
  
  Amesiame ate ŋu aɖo egbɔ le aʋawɔwɔ me godoo, .
  Ne ŋusẽ li eye susu yɔ fũ!
  Eye akɔbli gaku ɖeka gɔ̃ hã adza vɔ̃, .
  Dukɔa ado ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ la le hadzidziwo me!
  
  Le drɔ̃e me, alo ne míagblɔe tututu la, le xexeame katã si sɔ kple wo nɔewo me la, Oleg Rybachenko do dziku vevie xoxo ale gbegbe be wòtsɔ sɔ ɣi aɖe bla sɔ keŋkeŋ.
  Ŋutsuvi si ƒe susu le abe aʋawɔla bibi aɖe ene la doa vɔvɔ̃ na ame eye wòwɔa nuku ŋutɔ!
  Gake futɔa le edzi dzem atraɖii. Esi wodo dzidzɔ na wo ɖokui kple woƒe zɔhɛwo la, edze abe womede dzesi alesi yiwo, alo ŋutsuvi asrafomegã ƒe afɔ siwo le du dzi la ƒo wo nublanuimakpɔmakpɔe o ene. Aleke wòate ŋu anye ne menye nenema o? Le nyateƒe me la, womeɖea mɔ na vɔvɔ̃nɔtɔwo alo gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo be woaʋli ho le ɖoƒe sia o. Esia tututue nye sɔdolawo ƒe amadede. Le afisia la, ɣlidodo ɖeka te ŋu tsɔ eƒe yi da ɖe anyi, eye wòxe mɔ ɖe afɔkpodzi aɖe nu. Etso ŋutsuvi si nye asrafomegã la ƒe ŋutigbalẽ. Eye nukae?
  Èsusu be esia na Oleg Rybachenko tɔ tea?
  Mese vevesesea gɔ̃ hã o, abiawo zu numame nɛ ale gbegbe xoxo. Megatutui ake eye wòtsi keŋkeŋ. Eyata ele be nàtsɔ ɣlidodo kple ʋuʋudedi aɖo eŋu. Esia na wònye nukokoe gɔ̃ hã ale gbegbe be wòʋãa ame! Ðe futɔ aɖewo le ʋuƒoa dzia? Gake fifia, woƒe duɖimekekea dzi ɖe edzi eye ɖeko wole yiyim ƒu du nyuie wu. Ame dzɔtsu eveawo nɔ ɣli dom abe dzata siwo xɔ abi ene eye wotu didiƒea ɖe ŋutsuvi aʋawɔla la ŋu.
  Ðeko wònɔ abe ɖe ƒutsotsoeawo ƒo tɔdziʋudzeƒea ene... Ŋutsuvia tsɔ eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la klẽ.
  Emegbe mese veve ɖe wo nu le mɔ aɖe nu. Eɖe afɔ ɖe woƒe afɔ te ale be wo ame evea siaa va dze woƒe ŋgonu, dzobibiwo ge ŋutɔŋutɔ, togbɔ be menye woƒe ŋkuwo dzie wòtso o, ke boŋ tso woƒe gakukuwo me. Gake noawo ʋuʋu eye wozi ɖoɖoe. Aleke gbegbe ʋu yɔ emee nye si didiƒea anɔ abe meta alafa ɖeka blaene ene. Ele be esia nanɔ aʋawɔla ɖesiaɖe si, dzi gã nanɔ esi, gake vɔvɔ̃ boo aɖeke nanɔ esi o eye agbanɔamedzi gã aɖe nanɔ esi! Ẽ, anukwaremaɖimaɖi vie be woawɔ avu esime nènye ame makumaku, gake, ʋuu, bubu nye nukpɔsusu si sɔ le aʋawɔwɔ me. Susu le eme: le nyateƒe me la, dzata eve menɔa do ɖeka me o, gake agbenyuinɔnɔ eve nɔa ame ɖeka me bliboe kple lã lénu ƒe susu! Fifia eɖoe koŋ kloe tsi megbe kloe le ewo susɔeawo dome, eye wobu akɔnta be yewoaɖe futɔa ɖa. Ẽ, le nyateƒe me la, woate ŋu atsi tre ɖe eŋu sesĩe le aʋawɔwɔ me. Ɣeyiɣi sia mee wòdze ƒã be "fia siwo le xexlẽdzesiawo me" eneawo, siwo ŋu akunyawɔwɔ ƒe ŋusẽ ƒe atike do ŋusẽe la, di be yewoawɔ ɖoɖo ɖe yewoƒe amedzidzedzea ŋu.
  Abe akpɔkplɔ gãwo ene la, woɖoe be yewoatre amegãxi vi la.
  Oleg Rybachenko ya se esia gɔme ya, gake mevɔ̃ o. Nuka kee ɖevia ɖatsɔ do modzakae o, zi alesi mehe eɖokui ɖe ati ŋu o ko. Gake akpɔkplɔ ka ƒomevie dzena le yame hã. Eye menye anyigbadzi ƒomeviwo o, togbɔ be aʋa aɖe le edzi yim le ɣletinyigba Anyigba dzi hã. Eye le kpɔɖeŋu me, nuwɔwɔ aɖe le afisia: ŋutilã ƒe akpa etɔ̃lia gbãtɔ le lãkle gã aɖe ƒe aŋewo ŋu, evelia le abe tɔmelã ƒe ƒuƒu ene, etɔ̃lia le bli ƒe aŋgbawo ŋu. Eye aʋalawo, tso ete, le abe kpakpaluʋui tɔ ene, eye tso dziƒo la, wole abe lãgbalẽfefe ene. Wow, eye fuɖeɖeawo dze egɔme.
  Ŋutsuvi-aʋafiagã mavɔ la ʋuʋu nudanu siwo tsi la ɖa.
  Ke hã, mègado vɔvɔ̃ nɛ o. Eye womeƒo nu tso nunyala bibiwo ƒe nugbeɖoɖo, si nye Napoleon Marshal Davout ƒe ayemɔ si bɔ ŋu o. Tsɔe eye nàti kpo ne futɔa nye nunono. Ke hã, ŋutsuvi-aʋafiagã la susu be, ɖewohĩ dzodzroe wònye be meƒo nu tso wo ŋu nyuie o - akɔntabubu aɖe nɔ anyi, gake na asrafo hehexɔxɔ, dzɔgbenyui kple dzɔdzɔmekpekpeɖeŋunana wo nɔewo.
  Esi xexe sia nye alakpanuwɔla ale gbegbe ta la, nɔ ŋudzɔ zi gbɔ zi etɔ̃!
  Margarita, si ʋãe gɔ̃ hã, do ɣli be:
  - Afɔku le amegãxi si le amedzidzedze me vaseɖe esime wòƒo eƒe asikewo... eye ŋutsu mate ŋu awɔ naneke o vaseɖe esime wòaklẽ kple nutovɛ si me kɔ! - Oleg Rybachenko wu eƒe tohehe nu na exɔlɔ̃a!
  Enyo be wò lɔlɔ̃tɔa nakpe ɖe ŋuwò.
  Ðewohĩ woƒe ŋku nɔ nane ŋu, gake amesi ŋu wowɔ nuvevii la va zu aʋawɔla ŋutɔŋutɔ. Ne drɔ̃e mee wòle gɔ̃ hã!
  Alo menye le drɔ̃e me o, ke boŋ le xexe si le wo nɔewo dome ƒe teƒe aɖe, afisi amewo ƒe luʋɔwo dia woƒe sitsoƒe le.
  Gake futɔ siwo me afɔku le gakpɔtɔ li.
  Ẽ, esi wonya dze agbagba be yewoaɖo nugbeɖoɖowo ko la, ɖekakpuia gaʋu ake, le manyamanya me. Kasia, togbɔ be edze abe manya wɔ le gɔmeɖose nu o ene hã la, ezi duƒuƒua dzi, eye yiawo nɔ ƒoƒom xoxo ale gbegbe be sɔdola geɖe dze anyi, togbɔ be akplɔa gɔ̃ hã meka asi wo ŋu o hã. Fifia ƒudzidzodala aɖe tsi tre ɖe eƒe mɔ dzi, eye wotsɔ atike aɖe hã ƒo ɖe eŋu, si ŋkɔe nye Don Cesar de Bazan. Eya, vevietɔ le akunyawɔwɔ ƒe atike muame ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te, ate ŋu atsi tre ɖe eŋu vevie. Ƒudzidzodalaa da akplɔ ɖe Oleg Rybachenko ŋu, gake ŋutsuvi si nye asrafomegã la tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo lé akplɔa enumake hetsɔe ƒu gbe ɖe megbe. Akplɔa dzo to mɔ sesẽ aɖe dzi eye gbevuvi la mete ŋu xe mɔ nɛ esime eƒe nugbɔ to ɣe ƒe lãkusia me tẽ o. Woxe mɔ na akplɔ si wotsɔ ƒu gbe hã.
  Ðekakpui aʋawɔla la nye ame si de ŋgɔ wu amegbetɔ tɔ eye nuteƒekpɔkpɔ gã aɖe le esi.
  Ŋutsuvi asrafomegã la lé afakala siwo wotɔ la eye esi wògakpɔtɔ nɔ adzɔge ʋĩi la, edze amedzidzedze kpata aɖe gɔme le aɖaŋu me, eye wòtsɔ atikplɔ si wolé la ƒu gbe, si dzi mehiã be wòaʋẽ nu le ɣeyiɣi didi o. Gake anɔ eme be amesiame ɖu fewu le eŋu le gɔmedzedzea me be ahiã be yewoawɔ avu kple nubiala si ƒe tagbɔ gblẽ. Aʋawɔnu si wua ame la ƒe etɔxɛe nye be wotsɔ afakaka hã wɔe, eye eƒe dzodzo si gblẽa nu la nɔa bɔbɔe be woato eŋu. Eva dzɔ be "akpoxɔnua" ƒo futɔa ƒe ŋutilã sesĩe ale gbegbe be ga gbadzɛ sesẽ la gbã, eye wotsɔ aʋawɔla si wotsɔ afakaka wɔe la ŋutɔ ƒu gbe ɖe megbe meta atɔ̃, eye wòdze anyi abe nyitsu si le lãwuƒe ene.
  Ŋutsuvia do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fofonyigba!
  Esia nye klass si wonya nyuie!
  Gake amedzidzedzea yi edzi.
  Le ɣeyiɣi bubu me la, tsitretsiɖeŋula si kplɔe ɖo dze anyigba nɔ ɣli dom kple asi si gbã eye eƒe akɔta gbã le yi evelia ƒe ƒoƒo ta. Ne ɖe womeɖe aʋawɔnuawo ɖa le akunyawɔwɔ me o la, anye ne wotso aʋawɔla sesẽa ɖe akpa vovovowo me nyuie.
  Oleg Rybachenko nɔ tsatsam abe tame ene.
  Ẽ, Bilan gɔ̃ hã makpe ɖe wo ŋu le afisia o. Eye nusianu si mate ŋu adzɔ o la ate ŋu adzɔ!
  Ne ètsoe le wò ŋusẽ blibo me - ŋumaɖɔɖotɔe!
  Eye Oleg Rybachenko, si na nyaselawo ƒe ɣlidodo dzonɔamemetɔe la, ƒu du sesĩe wu gɔ̃ hã. Màte ŋu agblɔ be yeɖu dzi xoxo o. To vovo na bersekt siwo xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi la, alɔ̃dɔdɔ si me wowɔa ŋlɔmi le ame ŋu la menyrɔ ɖe eme gɔ̃ hã o. Esi wòkpe asi ɖe eŋu wòtsɔ eƒe yiwo nɔ mɔa dzi na eɖokui ta la, ewɔ eƒe duƒuƒu sesĩe ale gbegbe. Togbɔ be, woate ŋu abu ema be enye seɖoƒe hã. Kekeli ƒe duƒuƒu, si to vovo na Einstein ƒe alakpanufiafia la, trɔna gɔ̃ hã, eye wòwɔa se si wotsɔ kpe ɖe nu ŋu dzi. Gake eƒua du kabakaba wu foton. Edze abe ɖe wòdzudzɔ asikaka kpe ɖaɖɛtɔwo kekeake gɔ̃ hã ŋu ene. Eye le ɣeyiɣi ɖeka me la, eva ke ɖe ƒuƒoƒo si kplɔe ɖo ŋu, si me Adzetɔwo dze agbagba be yewoawɔ ɖoɖo ɖe tsitretsiɖeŋu si dze ŋu le.
  Aʋa la yi edzi - ŋutsuvia ƒe ŋutilã si me lãmekawo le, si wotsɔ kpa wɔe la klẽ kple ʋu kple fifia ƒe tsakatsaka.
  Le dzɔdzɔme nu la, susu aɖe nɔ duƒula susɔeawo katã si: be woatsi megbe vie le ŋgɔgbetɔwo gbɔ, eye woatu wo ɖe megbetɔwo gbɔ eye woagbã ɖekakpui mawudɔla si ƒe nu léa dzi na ame akpa la kple ameha bliboa. Gake dzitsinya gɔ̃ hã meku ɖe eŋu o. Wose le wo ɖokui me abe ɖe Mawu Dada ŋutɔ le afima eye maɖe mɔ na wo gbeɖe be woawɔ esia o ene. Eye le nyateƒe me la, Mawu ƒe amewo koe ate ŋu awɔ avu nenema. Ame mate ŋu awɔ esia o! Tsɔ kpe ɖe esia, si nye nyateƒe vevitɔ kekeake ŋu la, susu bubu aɖe xe mɔ na wo: le nyateƒe me la, ɖeko amesiame nɔ sisim, eye ele be imp alo mawudɔla sue si ƒe mo biã la nawɔ avu, ɖekaɖeka eye le agbɔsɔsɔ gã me, kple an aʋakɔ blibo, tsitretsiɖeŋula siwo bi wu.
  Togbɔ be ŋutsuvi asrafomegã la ɖu wo dzi bɔbɔe ŋutɔ hã la, aʋawɔla bibi ŋutɔŋutɔ ɖesiaɖe nya alesi wòle nyuie be woatrɔ tso duɖimekeke si tea ɖeɖi ame ŋu dzi ayi aʋawɔwɔ sesẽ aɖe dzi, màtɔ gɔ̃ hã o, gake megbefɔ manɔmee la, ayi edzi ake. Eyae nye be mɔnukpɔkpɔ su wo si be woatsɔ mawudɔla ƒe mo aɖu abosam sue la dzi.
  Ẽ, le nyateƒe me la, dzɔgbenyui trɔna!
  Le dzɔdzɔme nu la, Oleg Rybachenko mesusui nenema o:
  - Ðeɖi tea amesiame ŋu, kuviatɔwo koe nana ɖeɖi tea wo ŋu, ame kukuwo koe meɖea fifia o!
  Ŋutsuvia gblɔ nya aɖe si léa dzi na ame!
  Eyata edi vevie be yeawu avuwɔwɔa nu kaba. Esi sɔdolawo melala nuwuwu si womate ŋu aƒo asa na o gɔ̃ hã la, wotsɔ vɔvɔ̃ ƒo woƒe aɖuwo. Eye mehiã be woade se be woawɔ aʋa o. Anyo be woaxɔ taflatsedodo tso fiaviŋutsua gbɔ le ɖokuitsɔtsɔna ŋu.
  Gake ɖe nàte ŋu akpɔ mɔ na esiaa?
  Fiavi de Aregolla tɔ te eƒe ƒuƒoƒo si ŋu ɖeɖi te la eye wòdze agbagba be yeaɖo wo ɖe kotoku si me wole ʋuʋum le me, abe ɖe wòle amesi ŋu wowɔ nuvevii la hem yi ɖe ze si me lãgbalẽ le kple gakpo me ene.
  Akplɔawo nɔ keklẽm abe barracuda ƒe aɖuwo ene.
  Gake Alexey meɖe mɔ nɛ o (etsɔ akɔtaƒoƒo ƒu gbe le Suvorov ƒe amedzidzedze ƒe atsyã nu), woaɖo fli.
  Dzonɔameme yɔ ŋutsuvi si nye asrafomegã la me fũ.
  Ẽ, amewo nɔ anyi le míaƒe ɣeyiɣia me, menye abe to si li fifia ene o! Menye miawoe nye kalẽtɔwo o! Gake amesiwo ŋu woawɔ nuvevii tso Moscow maganɔ anyi o. Woagbã Napoleon hã le Europa, eƒe nunya makpe ɖe eŋu o. Ẽ, tɔtrɔ kpata aɖeke kura manɔ anyi le eƒe ŋkɔ yɔyɔ ta o.
  Eye le goawo katã me la, míana xexeame nawɔ ɖeka eye wòanɔ dedie!
  Bravo! Míaɖe mɔ ɖe Borodino-ʋaa ŋu o! Mina míawu aʋawɔwɔa nu le afisia boŋ! Emegbe Oleg Rybachenko sesẽ la ƒu du ge ɖe eme, ti kpo yi axadzi, tsɔ futɔa ƒe yiwo ƒu gbe eye wòtsɔ eƒe ŋutilã ƒu gbe ɖe anyigba. Nusi kplɔe ɖoe nye titri didi aɖe si mexɔ se o yi ŋgɔ, si cheetah gɔ̃ hã mate ŋu awɔ o. Ẽ, wotsɔ yi ƒo Oleg Rybachenko ɖe abɔta, togbɔ be etsi megbe hã. Gake esi wòhe ɖe megbe ye wòde ga geɖe eye fifia De Aregolla ŋutɔ hã, togbɔ be atike la nɔ eŋu hã la, exɔ ƒoƒo sesẽ aɖe ɖe akɔta, si me wòge tsoe ɖe eƒe akɔta.
  Agbagbadzedze be woati kpo kple yi ɖe ta. Togbɔ be akunyawɔwɔ ƒe alɔ̃dɔdɔ ƒo xlãe hã la, mete ŋu tsi tre le eɖokui si o vaseɖe esime "aʋa kɔkɔe" la wu enu. Eye Alexey to Hollywood ƒe "tɔkpo" ƒe mɔnu vɛ, si nye susuhenuwo, eye wònye afɔkpodzi ŋutɔŋutɔ vaseɖe afisi wòvea ame. Ame ɖeka kolia si le ƒuƒoƒoa me, si hã nye druid, si le ɣli dom, yi ɖe ametakpɔnu goglo aɖe me ale gbegbe be ɖeko wòto ɣeyiɣi si me Oleg the Terminator la tsɔ ʋuʋudedi kabakaba yi axadzi, eye aʋawɔla atɔ̃lia dze anyi - eƒe mo wɔ yaa, kple eƒe gakuku woƒoe abe sukuvi si le blotter xɔdzo me ene .
  Ŋutsuvi bubume la kɔ eƒe asi eveawo ɖe dzi hedo ɣli be:
  - Aʋadziɖuɖu!
  Le ema megbe la, Oleg Rybachenko gaʋu ake le Pugachev ƒe aglãdzedzea me. Nu geɖe gali woawɔ. Agbledela-fia la ƒe aʋakɔ va dze Kazan dzi. Asrafohaawo mesɔ o, vevietɔ esi aʋawɔlawo medi vevie be yewoawɔ aʋa o ta. Nutoa me asitsalawo wɔ kpekpe kple Cossack-fia eye woɖe gbeƒãe be yewoatsɔ dua ana. Kpovitɔawo koe tsi tre ɖe eŋu ŋutɔŋutɔ. Nutoa me asrafohawo yi fia la ƒe akpa dzi. Kpovitɔawo dometɔ aɖewo hã nye Pugachev tɔ. Cossacktɔwo hã ya. Eye le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, woxɔ Kazan. Eye le afisia la, Pugachevitɔwo sesẽ wu sã eye womeƒo wo ŋutɔŋutɔ kpɔ o.
  Esi Kazan mu la, mɔ si yi Moscow la ʋu. Wolé Kremlin enumake, Oleg Rybachenko tsɔ laso ƒu gbe ɖe Potemkin dzi. Menye gãtɔ o, ke boŋ eƒe tɔɖiayɔvi evelia. Wolé aʋafiagã la. Eye Kazan ƒe nutodziɖula hã. Eye asrafomegã geɖe hã.
  Le ema megbe la, ʋɔnudɔdrɔ̃ va: si wɔa nu dzɔdzɔe eye wòle dzɔdzɔe. Wohe Potemkin kple Kazan ƒe nutodziɖula ɖe ati ŋu. Wotsɔ asrafomegã eve siwo lɔ̃ be yewoaka atam be yewoawɔ nuteƒe na Pugachev la ke. Eye ame susɔeawo hã le loop la me. Woxɔ gaxɔ gã aɖe kple nuzazã gbogbo aɖewo.
  Woɖe asi le gamenɔla siwo wu akpe ene ŋu eye wova ge ɖe aglãdzelawo ƒe asrafoha me. Eye woxɔ tu le Ural dɔwɔƒewo, henɔ klalo be yewoayi Turkeytɔwo ƒe aʋawɔƒe.
  Pugachev kpɔ dzidzedze gã aɖe. Tsarina Catherine di xoxo be yeawɔ ɖeka kple Turkeytɔwo. Gake esi wose nu tso dzidzedze gã siwo aglãdzelawo kpɔ ŋu ta la, wobia tso Russiatɔwo si be woadzo le Balkan-nutowo kple Crimea. Eye le goawo katã me la, trɔ nusianu si dzi woɖu la vɛ, eye nàxe adzɔ gã aɖe hã.
  Le Kazan ƒe anyidzedze megbe la, Pugachev va zu afɔku ŋutɔŋutɔ. Eƒe aʋakɔa ʋu yi Moscow. Kozodemyansk va zu mɔ̃ sesẽ sesẽ aɖe, afisi wotsɔa adzɔnu gbogbo aɖewo vaa afima. Melin, kple asrafo akpe ɖeka kple sɔdola alafa eve, tsɔ aʋawɔwɔ na Pugachev. Gake aʋakɔ gã aɖe si tsɔ tuwo ɖu edzi. Eye emegbe Pugachevitɔwo xɔ Kozodemyansk to ahom me.
  Oleg Rybachenko kple Margarita, abe alesi wònɔna ɖaa ene, ye le ŋgɔ le amedzidzedzea me. Ðeviwo wɔa adã ŋutɔ eye wowɔa nu kabakaba. Eye manya wɔ be woalé Kozodemyansk ɖe asi o.
  Pugachev ƒe aʋakɔa nɔ tetem ɖe asrafo akpe alafa ɖeka ŋu xoxo, siwo ƒe nyonyome to vovo.
  Togbɔ be woto vovo hã la, tu kple kplu gbogboawo na be womate ŋu aɖu aʋawɔha sia dzi o.
  Pugachevitɔwo kpɔ dzidzedze le teƒe bubuwo hã. Beloborodov xɔ numiemie mamlɛtɔ si le Ural-towo dzi eye wòdo ŋusẽ eɖokui. Aglãdzelawo xɔ duawo ƒe akpa gãtɔ eye woɖe to ɖe Tobolsk. Eye saɖagaxɔ si nɔ aglãdzelawo si ɣeyiɣi didi alea la mu. Delong dze agbagba be yeana aʋawɔwɔ Beloborodov, gake ege ɖe mɔ̃ aɖe me, eye woɖu eƒe asrafoha ƒe akpa aɖe dzi eye wolé eƒe akpa aɖe. Ƒã hafi aʋafiagã la te ŋu si. Eye eteƒe medidi o Tobolsk hã dze anyi.
  Dzidzedzekpɔkpɔwo kplɔ wo nɔewo ɖo... Aglãdzelawo xɔ Saratov dzre aɖeke manɔmee kloe. Eye esia hã va zu dzidzedzekpɔkpɔ, kpovitɔ geɖe yi woƒe akpa dzi.
  Asrafoha siwo tso Pugachev ƒe asrafowo ƒe akpa aɖe ʋu yi Simbirsk, eye asrafoha siwo tso Samara ƒe akpa aɖe tso dzigbe. Eye Cossack-fia ƒe asrafowo te ɖe Nizhny Novgorod ŋu. Le afisia la, nukua sesẽ wu. Aʋawɔha aɖewo te ŋu va ɖo dua me. Togbɔ be etsi megbe hã.
  Gake tu akpe alafa ɖeka kple wu alafa etɔ̃ blaatɔ̃, kple tu gbogbo aɖewo le Pugachev si. Gakpe ɖe eŋu la, Syzran dze anyi, eye Penza hã mewɔ avu o kloe. Volga bliboa dze aglã, eye Cossack-srafowo nɔ megbe na wo. Zi geɖe la, dua ka atam be yeawɔ nuteƒe na agbledela alakpatɔ la. Eye zi geɖe la, fianyɔnua ƒe asrafowo va nɔa eƒe axadzi. Eyata asrafowo ƒe alakpadada tae woxɔ Simbirsk le vevie. Aglãdzelawo ʋu yi Tsaritsyn kple Don gbɔ. Ate ŋu adzɔ hã be woaƒo asrafoha gbogbo aɖewo nu ƒu ɖe afima. Emelyan Pugachev se le eɖokui me be kakaɖedzi le ye ŋu geɖe wu. Ke hã, ɖe wòle be woaxɔ Nizhny Novgorod hafi. Mɔ̃ sesẽwo nɔ dua ŋu nyuie eye asrafoha gã aɖe nɔ eme.
  Gake Kazan asitsalaawo lɔ̃ ɖe nutoa me tɔwo ƒe nya dzi ale be asrafoha la nagatsi tre ɖe eŋu o. Asrafomegã aɖewo hã di be yewoawɔ ɖeka kple tsar la. Eyata le amedzidzedzea ƒe aɖabaƒoƒo gbãtɔwo tututu me xoxo la, dometsotso wɔdɔɖeamedziwo do le fianyɔnua ƒe asrafowo taʋiʋli me. Eye le nyateƒe me la, esiawo katã menyo na ametakpɔha o.
  Pugachev ƒe aʋakɔa lolo ŋutɔ. Eye xɔse ɖe fia la ŋu gasẽ ɖe edzi. Le aʋadziɖuɖu ɖesiaɖe me la, ameawo va sẽa ŋu ɖe edzi. Eye ale ŋutsuawo kple gbedadaƒo nɔlawo ɖu mɔ̃ sesẽawo dzi. Cossacktɔwo hã le avu wɔm kple kakaɖedzi, eye Don Cossacktɔwo hã le wo dome. Asrafo tsãtɔwo, Ural dɔwɔlawo, kple asrafoha bubuwo le avu wɔm ɖe Tsar Fofo la ta. Aʋa la le edzi yim.
  Oleg Rybachenko kple Margarita, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le teƒe si sesẽ wu, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, wole ŋgɔ na amedzidzedzea, eye wole asrafomegãwo kple ame ŋkutawo lãm. Ŋutsuvi kple nyɔnuvia nye nuwulawo vavã.
  Pugachev ƒe gbe sesẽa ɖina be:
  - Mina ta, ɖeviwo! Àkpɔ nublanui na wò!
  Eye asrafoawo tsɔa woƒe aʋawɔnuwo ƒua gbe. Eye asitsalawo ƒe asrafoha la va kpe ɖe Pugachevitɔwo ŋu.
  Oleg Rybachenko tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ disk si woɖa la ƒu gbe eye wòwu aʋafiagã la. Le ema megbe la, ŋutsuvi si nye terminator la doa ɣli be:
  - Woado nye anyigba kɔkɔe la ŋutikɔkɔe!
  Le ema megbe la, nyɔnuvi si nye gbemelãwo dzikpɔla Margarita tsɔa diskwo ƒua gbe. Eye wogawu aʋafia bubu ake. Ẽ, ɖekakpui aʋawɔla eveawo siaa le woƒe ŋutete katã me! Eye wotsrɔ̃a woƒe futɔwo abe alesi wotsrɔ̃a wo ene!
  Oleg Rybachenko do ɣli be:
  - Ẽ, le Mars alo Venus dzi la, le Russia ƒe afisiafi la, èle mía gbɔ!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu da bɔmb ake. Ẽ, Catherine ƒe fia ƒe asrafowo akpɔe le afisia.
  Ke hã, aʋa la le kukum xoxo. Asrafoawo katã kloe tsɔ woƒe aʋawɔnuwo ƒu gbe eye asrafomegã ɖekaɖekawo koe le wo wum. Gake wo dometɔ geɖe wu le yiyim ɖe Emelyan Pugachev ƒe akpa dzi. Ame geɖe gakpɔtɔ le susum be: ɖe Cossacktɔ bɔbɔe ate ŋu anye aʋafia ma tɔgbe eye wòaxɔ du geɖe alea gbegbea? Ao, edze ƒã be fia la le nenema godoo!
  Nizhny Novgorod dze anyi... eye tsarist, Cossack kple agbledelawo ƒe asrafowo yi ŋgɔ wu ɖo ta Moscow. Vaseɖe fifia la, naneke tɔxɛ aɖeke meli woatsɔ atsyɔ fiadu la dzi o. Gawu la, du geɖe naa ta dzre manɔmee. Le Ryazan afisia la, tsitretsitsi ɖe nu ŋu koe li. Dzɔlawo ƒe asrafoha eve aɖewo wɔ aʋa, eye susɔeawo tsɔ wo ɖokui na.
  Ameflula la ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo na wòƒo asrafo siwo wu akpe alafa eve nu ƒu hena Moscow dzi dzedze. Eye Dada Fiaɖuƒea mebɔ kura o. Asrafoha akpe adre le esi edziedzi, asrafo akpe blaeve bubu, gake... Womate ŋu aka ɖe edzi o.
  Pugachevitɔwo xe mɔ na asrafoha eve aɖewo siwo yina Moscow ta ʋlim. Eye dzre aɖeke manɔmee kloe la, wokplɔ Emelyan va ka atam le Tushino.
  Fia yeyea xɔ wo va subɔ. Eye wòde se be woatsɔ ahom axɔ Moscow.
  Gawu la, asitsalawo ƒe asrafoha la medi be yewoawɔ aʋa kple fia la o, eye nutoa me tɔwo nɔ fiagã si le se nu lalam.
  Nya bubue nye Tsaritsyn léle, kple Cossacktɔwo ƒe asrafohawo ƒe tɔtrɔ yi aglãdzelawo ƒe akpa dzi. Nukutɔe la, Yaitsky-dugã la gakpɔtɔ nɔ te sesĩe. Togbɔ be Catherine ƒe asrafowo nɔ kukum le dɔwuame ta le afima hã. Gake nya nyui aɖe tso afima: Ustinya fɔ fu godoo. Esia fia be eteƒe madidi o adzi domenyila. Alo vinyɔnuvi aɖe. Togbɔ be tɔgbui bibiwo gblɔna be anɔ eme godoo be viŋutsuae.
  Eye dzidzɔ le Emelyan hã ŋu!
  Eye aglãdzelawo ƒe asrafohawo dze amedzidzedze gɔme. Abe alesi wokpɔ mɔe ene la, asitsalawo ƒe asrafoha la meda tu o. Etsɔ eƒe aʋawɔnuwo ƒu gbe eye wòna ta. Asrafoawo hã wɔ aʋa kple dzitsitsi abe asrafomegã geɖe ene. Eye menye Emelyan ƒe tɔsisi manyaxlẽ lae xɔ fiadu la me o.
  Orlov nɔviawo dometɔ ɖeka, si kpɔa fiadu la takpɔkpɔ dzi la, koe dze agbagba be yeaɖo nane anyi. Gake akplɔa ƒe dada to eƒe ŋɔti me. Eye aʋawɔla sia dze anyi, eye wòkpɔe be yeku. Oleg Rybachenko wɔ nu vodadamanɔŋui.
  Le ema megbe la, ŋutsuvi si nye terminator la do ɣli be:
  - Na nu yeye, Russiatɔwo ƒe nudɔdɔ!
  Eye wògaƒu du yi aʋa la me ake. Eyata ŋutsuvia wɔ avu vevie. Dzidzɔkpɔkpɔ si me susu mele o kple emetsonu gbegblẽtɔwo kekeake le eme.
  Moscow takpɔkpɔ keke ta eye le esia ta wometsyɔ gliawo dzi nyuie o. Nu vevitɔ kekeakee nye be woagaɖe mɔ be woaɖe aʋawɔhawo ayi Kremlin, afisi woate ŋu anɔ te ɖe enu kokoko o.
  Gake Cossacktɔwo ƒe aʋawɔha siwo wotia wu la va ɖo Kremlin do ŋgɔ. Eye woge ɖe mɔ̃ sesẽ la me. Asrafo geɖe kple asrafomegãwo gɔ̃ hã yi woƒe axadzi. Tso Semenovsky Dzɔlawo ƒe Asrafoha gɔ̃ hã me. Menye le nyateƒe me o, aʋawɔlaawo di be yewoaku. Eye ale Kremlin la dze anyi...
  Pugachev xɔ Dada Fiaɖuƒea eye wòdo sɔ ɣi aɖe yi fiadu la me. Fifia ezu fia ŋutɔŋutɔ kloe. Eye le awu dzeaniwo me. Eye ɖewohĩ woatsɔ fiakuku aɖoe gɔ̃ hã. Wolé asrafoha la ƒe akpa gãtɔ. Le amesiwo ka atam dome la, aʋafia eve aɖewo kple asrafomegã geɖewo gɔ̃ hã li.
  Fifia Pugachev se le eɖokui me be kakaɖedzi le ye ŋu wu sã. Togbɔ be St. Petersburg gakpɔtɔ le ŋgɔ hã la, wokpɔ dzidzedze gãwo xoxo!
  Le aʋawɔnuwo ɖeɖefia me la, Oleg Rybachenko he susu yi ŋutsu aɖe si xɔ ƒe titina xoxo, si le kpuie, si le tsɛ la dzi. Nane si wonya nyuie nɔ eŋu. Ŋutsuvia ƒu du va egbɔ ya, mele be mɔnukpɔkpɔ ma tɔgbe nato eŋu o.
  Ŋutsua ti kpo he kɔe ɖe kɔme, henɔ ɣli dom be:
  - Wòe nye Alexander Vasilyevich Suvorov! Ame ma nye amesi nyemekpɔ mɔ be mado goe o!
  Ŋutsu si do awu bɔbɔe la ʋuʋu ta be:
  - Eye wòe nye Aʋafiagã Rybachenko! Aleke gbegbe wòle kabakabae nye si!
  Oleg Rybachenko na eme kɔ be:
  - Aʋafiagã aɖe xoxo! Eye wò, Alexander Vasilyevich, ele be nànye agbledela!
  Suvorov ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Ɖewohĩ! Ne ameawo lɔ̃ Petro Etɔ̃lia ale gbegbe la, ekema nenemae wòle!
  Oleg ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Va míaƒe akpa dzi! Aʋakɔ la nanɔ dukɔ la gbɔ!
  Suvorov do ɣli be:
  - Oo Mawu... Nenye be wò Emelyan la melɔ̃ ameawo ƒe dzi nenema gbegbe o la, anye ne megabu eŋu zi etɔ̃ bubu! Eye aleae! Nye ŋutilã anɔ eƒe subɔsubɔ me!
  Eyata Alexander Suvorov hã yi aglãdzelawo kple agbledela-fia la ƒe akpa dzi.
  Mlɔeba la, Yaitsky-dua ƒe nuto si ŋu woɖo gli ɖo hã mu. Asrafo kple asrafomegã mamlɛawo tsɔ wo ɖokui na. Le dzigbe gome la, Astrakhan ka atam be yeawɔ nuteƒe na tsar la, eye wòtsɔ eɖokui na dzre aɖeke manɔmee kloe. Don la va zu aglãdzelawo ƒe vidzidɔ. Pugachevitɔwo ʋu yi St. Petersburg. Womedo go tsitretsiɖeŋu aɖeke kloe o. Wotsɔ agbalẽdzraɖoƒe yeye geɖe wu de asi na wo.
  Emelyan Pugachev tsɔ aʋadziɖuɖu ʋã yi aʋadziɖuɖu dzi. Le Novgorod la, wotsɔ bubu gã aɖe do gbe nɛ. Eye le St. Petersburg ŋutɔ me koe woate ŋu atsi tre ɖe eŋu.
  Gake amedzidzedze kabakaba aɖe kplɔe ɖo. Preobrazhensky Asrafoha ƒe dzɔlawoe ʋli dua ta. Eye asrafoha aɖewo hã.
  Gake Pugachevitɔ geɖewo gali eye Suvorov ƒe nunya le woƒe akpa dzi. Afikae mate ŋu atsi tre ɖo?
  Catherine ŋutɔ dze agbagba be yeasi, gake wolée, eye wowu Orlov nɔviawo le amedzidzedzea me. Oleg Rybachenko ŋutɔe ƒo Alexey Orlov wòku. Eye Nikita Papin yi Pugachev ƒe axadzi.
  Wode Catherine Evelia gaxɔ me le gaxɔ aɖe me. Emegbe wotsɔ avɔwo kple afɔ ƒuƒlu ɖo eŋu na Emelyan Pugachev.
  Agbledela tsar la do eƒe agbe ƒe ŋugbe eye be yeaɖe asi le eŋu wòayi duta ne ekpɔe dze sii le dutoƒo be enye ye srɔ̃ kple Tsar Peter Etɔ̃lia. Ne menye nenema o la, atitsotso le ƒoƒoa megbe.
  Catherine lɔ̃ ɖe edzi. Agbe xɔ asi wu. Ekpɔe dze sii be Emelyan ye nye ye srɔ̃ eye wòdze klo. Ke hã Pugachev de se be woaƒo Katka nyuie. Woƒo fianyɔnu tsãtɔ amama, le ablɔa dzi tututu. Eye emegbe wonya wo le Russia.
  Rumyantsev kple aʋafia bubuwo kpɔe dze sii be Petro Etɔ̃liae nye Tsar. Aʋa si wowɔ kple Turkey yi edzi vie eye wòwu enu kple ŋutifafa si nyo na Russia. Emelyan Pugachev wɔ ɖɔɖɔɖo geɖe le Russia. Exɔ anyigba le anyigbatɔwo si, eɖe kluvinyenye ɖa, eye wòna ablɔɖe dukɔwo. Ena nutodziɖulawo kple dudzikpɔlawo ƒe ɖoƒewo nye tiatia, eye wòto zemstvos vɛ.
  Vivivi la, Russia va zu bourgeois-dukɔ. Le tsar ƒe dziɖuɣi la, aɖaŋuɖotakpekpe aɖe nɔ anyi si woate ŋu atia, gake aɖaŋuɖoha dzro aɖe koe nɔ esi. Eye eyata dziɖuɖua nye ɖokuitɔdila.
  Esi Petro Etɔ̃lia gbɔ ɖe eme vie hegbugbɔ ɖo asrafowo ɖe ɖoɖo nu ta la, edze aʋa yeye aɖe gɔme kple Turkey. Le esia ta la, wotsɔ ŋusẽ katã ɖe asrafowo dzi na Alexander Suvorov. Woɖu Ottoman Fiaɖuƒea dzi kaba heɖu edzi. Russia tsɔ eƒe anyigbamamawo de eƒe nuwɔwɔwo me. Austria hã xɔ ɖewo. Emegbe Emelyan Pugachev ɖu Egipte dzi. Eye emegbe le Afrika ƒe dziehe gome. Eƒe dziɖuɖua kpɔ dzidzedze. Suvorov kple eƒe zɔhɛwo klẽ. Tɔtrɔ kpata si dzɔ le France na Russia te ŋu ɖu Europa kple France siaa dzi. Kaka ƒe alafa wuiatɔ̃lia nawu enu la, Emelyan Pugachev xɔ Europa katã. Emegbe Russia gawɔ aʋa kple Britain, eye wòwu enu kple aʋadziɖuɖu si ŋu kakaɖedzi le. Pugachev ɖu dzi vaseɖe ƒe 1810 me, eye wòku le afima eye wòtsɔ ŋusẽa de asi na Peter via enelia kple Ustinia.
  Russia ʋu to Afrika kple Asia, eɖu India kple China, eye emegbe Amerika. Kaka ƒe alafa wuiadelia nawu enu la, xexeame katã va zu Russiatɔwo. Eye amegbetɔ dzo yi yamenutome le keke ƒe 1899 me ke! Eye eɖo yameʋu yi Mars le ƒe 1917 me.
  Amewo kpɔ ŋutifafa kple dzidzeme. Ne mede ɖeke o la, le xexeame katã sia me. Eye le goawo katã me la, womeɖo kpe Oleg Rybachenko ƒe vɔvɔ̃ dzi o.
  Emelyan Pugachev ƒe aʋadziɖuɖua va zu nusi ŋu kakaɖedzi le eye wòɖe vi na xexeame katã. Russia nye ablɔɖefiaɖuƒe, si me sewɔtakpekpe kple tsar-dziɖuɖu sesẽ aɖe nɔ.
  Gawu la, eƒe aʋakɔ si Suvorov ɖɔ ɖo la mesɔ kplii o.
  Eye kluvinyenye manɔmee la, dɔwɔƒewo va do kabakaba.
  Eye nusianu va yi, le goawo katã me la, menye nu gbegblẽ o. Eye dzɔgbenyuie nɔ Russia be fiaƒomea lé ŋusẽ ƒe liƒo me ɖe asi. Eye be dukɔa megbã o. Eye aʋadziɖuɖuwo nɔ anyi, ɖe wo nɔewo yome.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, demokrasidziɖuɖu si woatia hã nɔ anyi si me nutodziɖulawo, dudzikpɔlawo, kple kɔƒea me hamemegãwo nɔ. Esia na mɔnukpɔkpɔ amewo hã be woaɖe woƒe susuwo agblɔ eye ŋusẽ blibo nɔ wo si.
  Gake fia la menye ŋutasẽla o. Eye wobu amewo ƒe nukpɔsusuwo ŋu. Eye eteƒe medidi o, agbea va nyo na amesiame ale gbegbe be amewo ŋlɔ be be yewoƒe dzi nadze eme. Eye ame ʋɛ aɖewo koe bu ɖokuisinɔnɔ ŋu. Nyateƒee, ameƒomea ƒe ɖekawɔwɔe nye nu vevitɔ kekeake!
  Russia Fiaɖuƒea na amesiame wɔ ɖeka... Eye wodzi subɔsubɔha yeye aɖe. Si va zu ɖeka to dzixɔse vovovowo xɔxɔ me. Eye mlɔeba la, wodzra Buddha, Magomed, Kristo, kple Krishna dome ɖo. Amesiame va wɔ ɖeka eye mawudzimaxɔselawo kloe!
  Gake emegbe amewo hã srɔ̃ alesi woafɔ ame kukuwo ɖe tsitre, gake esia nye ŋutinya bubu
  
  
  SPEER TRƆ ŊUTINYA
  Speer, si nye ɖoɖowɔwɔ ŋuti nunyala sia, te ŋu na Fuhrer-ʋua to yameʋu si me kɔ, si mexɔ asi o, si woate ŋu atrɔ asi le, si ƒe yameʋu tu eve koe le, gake wònye nyuitɔ kekeake le xexeame le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo gome la vɛ kpata.
  Aleae wodzi HE-162, menye le December 6, 1944 dzi, esime wòho yi yame zi gbãtɔ o, gake etsi megbe akpa xoxo, ke boŋ le April 20, 1943 dzi, esime ŋusẽ gakpɔtɔ yɔ Third Reich, eye esia ate ŋu akpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi hafi. Dzɔgbenyuietɔe la, Yummo yameʋu ƒe mɔ̃a nɔ klalo xoxo be woawɔe le agbɔsɔsɔ gã me. Atie wotsɔ wɔ yameʋua katã kloe, eye aʋawɔnu siwo le ŋgonu ɖeɖe dzaa ƒe kpekpeme nye kilogram blaatɔ̃. Gake ʋua le bɔbɔe, mexɔ asi o, eye wòte ŋu trɔa asi le eŋu ŋutɔ, edzikpɔkpɔ le bɔbɔe. Eƒe duƒuƒu wu kilometa 900 le gaƒoƒo ɖeka me, eye aʋawɔʋua ƒe kpekpeme ƒuƒlu nye kilogram 1,600 ko. Aʋawɔnuwo nye yameʋu eve siwo ƒe didime nye milimeta 20 le gɔmedzedzea me - wosẽ wu Yak-9 eye woate ŋu atsɔ wo asɔ kple LAGG-5.
  Mɔ̃ si zazã le bɔbɔe ŋutɔ. Kpuie ko la, ameawo ƒe aʋawɔla. Eƒe asi bɔbɔ wu ME-109 eye ewɔwɔ le bɔbɔe, gake ewɔa dɔ wu sã.
  HE-162 ɖee fia be enye aʋawɔnu nyui aɖe. Le Kursk-ʋaa wɔɣi xoxo la, Germanytɔwo ƒe aces nɔ dzesiwo xɔm le eŋu. Huffman koŋue ɖe dzesi ŋutɔ.
  Le nyateƒe me la, edzɔ dzi na Hitler eye wòɖe gbe be woadzi ʋua wɔwɔ ɖe edzi va ɖo akpe atɔ̃ ɣleti sia ɣleti. Womete ŋu ɖo xexlẽme sia gbɔ o, gake kaka ƒe 1943 nawu enu la, wowɔa ʋu siwo wu akpe eve ɣleti sia ɣleti.
  HE-162 he kuxiwo vɛ na USSR le yame, eye wòna Soviet-srafowo ƒe ŋgɔyiyi dzi ɖe kpɔtɔ vie. Le Kursk Bulge dzi la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo bu la mesɔ gbɔ wu esiwo bu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o, woda IL-2 geɖe ɖe anyi.
  Germanytɔwo te ŋu he tsitretsiɖeŋua ɖe megbe eye Kharkov kple Orel dze anyi le ɣleti ɖeka megbe wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me.
  Gake Aʋakɔ Dzĩ la yi ŋgɔ kokoko, togbɔ be ewɔ blewu wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me hã. Esia ta Germanytɔwo te ŋu ɖo afɔ Dnieper-tɔsisia dzi eye wowɔ ametakpɔnu sesẽ aɖe le afima. Eye emegbe E-10 tu si tsɔa eɖokui ƒua du la va ɖo, si nye aʋawɔʋuwo tsɔtsrɔ̃la si kpɔ dzidzedze ŋutɔ.
  Germanytɔwo te ŋu na aʋawɔƒea li ke le ɣedzeƒe gome. Le dzomeŋɔli la, Soviet-srafowo mete ŋu tso Dnieper-tɔsisia o. Germanytɔwo hã do go le Leningrad.
  Togbɔ be Dukɔ Siwo Bla Nu la yi ŋgɔ le Italy hã. Gake le asi gã aɖe ŋutɔ nu.
  Esi Asrafoha Dzĩa mete ŋu to Nazitɔwo me o ta la, woʋu yi Crimea. Le afisia hã la, aʋawɔwɔawo nɔ anyi didi wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, gake wowu enu kple dziɖuɖu.
  Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe anyidzedze le Normandy wu enu kple dziɖuɖu na Britain kple United States. Le June 22 lia dzi la, Soviet-srafowo dze titina. Gake Germanytɔwo te ŋu nya Soviet-srafowo ƒe amedzidzedzea ɖa. Eƒe akpa aɖe tso tu E-10 si te ŋu ʋuna le eɖokui si si kpɔ dzidzedze eye mexɔ asi o gbɔ. Ʋu sia ƒe kpekpeme nye tɔn wuieve, eye eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 82 le dzogoe si nye dzidzenu 45 me, Soviettɔwo ƒe afɔ blaetɔ̃ vɔ ene mate ŋu age ɖe eme o, eye tu le esi abe T-4 ene. Ʋu sia ate ŋu age ɖe IS-2 aɖe si le ŋgonu gɔ̃ hã me ne ele adzɔge ʋĩ, eye mɔnukpɔkpɔ nyui aɖe asu esi be wòaƒo aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la.
  Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya yeyea nyo le ametakpɔkpɔ me. Eye Kraut ƒomea wɔa esia ŋudɔ. Gake Soviettɔwo ƒe ʋuwo mekpɔa dzidzedze nenema gbegbe haɖe o. Tu kple ametakpɔnu si gbɔdzɔ vie le T-34-85 ŋu, eye eƒe kɔkɔme lolo akpa. Eye IS-2 la te ŋu gblẽa nu le xɔtaxɔa ƒe ŋgonu kple ʋua ƒe akpa si le ete ŋu.
  Germanytɔwo te ŋu lé wo ɖokui ɖe te to woƒe asrafowo ƒoƒo ƒu ɖe titina do ŋgɔ kple alesi wosusu mɔ vevitɔ si dzi woadze wo dzi le.
  Esi woɖu Dukɔ Siwo Bla Nu le Normandy dzi vɔ la, tsitretsitsi ɖe aʋawɔwɔ ŋu ƒe seselelãmewo nu sẽ ɖe edzi le United States kple Britain. Gawu la, dzɔgbevɔ̃e medzɔ na Amerikatɔwo o, esi wodze agbagba be yewoaɖi ɖe Philippines la, Japantɔwo ƒe aʋawɔmeliwo dze woƒe ʋuwo dzi. Eye wonyrɔ wo. Dɔwɔnu kple asrafo gbogbo aɖewo ku.
  Nusi hã wɔ dɔ ɖe Amerikatɔwo dzi vevie.
  Esi Germanytɔwo tsi amedzidzedzea nu le titina vɔ la, wotsɔ woƒe asrafowo dometɔ aɖewo yi Italy eye wodze wo dzi le afima.
  "Panther"-2 kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me. Germanytɔwo te ŋu na kpekpeme la va ɖo tɔn blaatɔ̃ to tu la wɔwɔ be wòanye milimeta 88 kple EL ƒe ʋuƒo 71 me, eye ʋua ŋutɔ ƒe ŋgɔgbekpa si ƒe titrime nye milimeta 150 nɔ esi le togbɛwo dzi.
  Esi Panther 2 la le bɔbɔe wu gake mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu le esi ta la, eɖee fia be enye aʋawɔʋuwo tsɔtsrɔ̃la nyui aɖe ŋutɔ.
  Germanytɔwo te ŋu gaxɔ Naples ake eye wolé gamenɔla kple kplu geɖe. Dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii la si trɔ yi Sicily. Afimae wodi be yewoayi sitsoƒe le to ƒudziʋawɔʋuwo zazã me.
  Germanytɔ atsyãwɔlawo hã do E-25 ɖe ŋgɔ be woawɔe. Soviet-srafowo gadze agbagba be yewoadze wo dzi le teƒe si gogo Leningrad. Gake Germanytɔwo nɔ klalo le afima. Le goawo katã me la, Germanytɔwo ƒe ŋkutsalawo wɔ dɔ nyuie, vevietɔ yamenutomeyimɔ̃wo, elabena yameʋu siwo dzona le teƒe kɔkɔwo nɔ Fritz-ʋuwo si eye womete ŋu gblẽa nu le Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ŋu kura o.
  Le dzomeŋɔli la, Soviet-srafowo gadze titina la dzi ake, gake woate ŋu agblɔ woƒe amedzidzedzewo ɖi. Eye le yame la, fasitɔwo xɔ ŋusẽ blibo. Dukɔ siwo wɔ ɖeka ƒe yameʋuɖoɖo hã bu nu geɖe.
  Le February me la, Nazitɔwo wɔ dɔ aɖe le Sicily eye wolé Britain kple Amerika-srafo siwo wu akpe alafa eve. Eye le March me la, Germanytɔwo ƒo wo ɖe dzigbe gome. Míeto ametakpɔnuawo me, míeyi ŋgɔ le zã me, eye míewɔ ze eve aɖewo.
  Soviet-srafowo te dzodzo.
  Le Roosevelt ƒe ku megbe la, Truman do susua ɖa be woadzudzɔ aʋawɔwɔ na Hitler. Fasitɔwo ƒe xexlẽme gbãtɔ lɔ̃ ɖe edzi. Gake ɖe eteƒe la, ebia be woatsɔ ami siwo wotsɔ wɔa amie vɛ eye woatrɔ gamenɔlawo vɛ. Truman kple Churchill lɔ̃ ɖe esia dzi.
  Asi ablɔɖe nɔ Germanytɔwo si le ɣedzeƒe gome. Woxɔ aʋawɔʋu yeye aɖe hã, si nye E-75. Alesi wowɔe wòde to wu - mɔ̃a kple ʋua ƒe ʋuʋudedi ɖekae - kple ɖoɖo si wowɔ ɖe ʋua ƒe akpa si le tsia dzi na wòte ŋu ɖe ʋua ƒe kɔkɔme dzi kpɔtɔ. Eɖo ŋku Tiger-2 si tsi ŋutɔ dzi, gake eƒe nɔnɔmetata si bɔbɔ ɖe anyi wu kura.
  Esi aʋawɔnu siwo le kpekpem wu sã la le dzogoe gãwo dzi ta la, E-75 ƒe kpekpeme nye tɔn 75, eye eƒe mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ 1250. Nusi na wòte ŋu ʋuna ŋutɔ eye kakaɖedzi le eŋu. Tu ƒomevi eve nɔ Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋua si. 105 mm le 100 EL me na avuwɔwɔ kple futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo, kple 128 mm le 55 EL me, si nye tu si wozãna le xexeame katã wu. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si le ŋgɔgbe si ƒe titrime nye milimeta 252 nɔ xɔtaxɔa ŋu, eye aʋawɔnu siwo le axadzi kple megbe siwo ƒe titrime nye milimeta 170, siwo hã le ŋgɔgbe. Aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 200 nɔ ʋua ƒe akpa si le etame le dzogoe si nye dzidzenu 45 me, eye milimeta 160 le ete le dzogoe si nye dzidzenu 45 me. Ʋua ƒe axawo didi milimeta 120 eye akpoxɔnuwo hã didi milimeta 90 bubu.
  Eyata esi Germanytɔwo ƒe kpekpeme nye tɔn 75 ta la, wowɔ ʋu aɖe si mede Mouse tɔ nu le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo me o, togbɔ be tu ɖeka koe wotsɔ wɔe hã.
  Soviettɔwo ƒe tu siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu mege ɖe E-75 me o, le eƒe axadzi gɔ̃ hã, eye ɖikeke mele eme o be Hitler tsɔe ɖo nɔƒe gbãtɔ wu E-series aʋawɔʋu bubuwo katã.
  Vaseɖe fifia la, IS-3 si wokpɔ ta na nyuie wu le xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe, gake ewɔwɔ sesẽ wu la koe xɔ. Eyata Stalin de se be woagaɖe IS-2 kple T-34-85 ɖa le ewɔwɔ me fifia o.
  Le dzomeŋɔli la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo woyɔna be E-75 do zi gbãtɔ le ŋgɔgbe. Woɖee fia be yewonye mɔ̃ siwo wɔa dɔ nyuie ŋutɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, ʋu si me kɔ wu ME-1010 si ƒe aʋalawo trɔa woƒe ʋuʋu, ʋu si ƒe nɔnɔme de ŋgɔ wu ME-262 X, kple ʋu si me aʋawɔnuwo le wu eye wòƒua du wu eye wòte ŋu trɔna bɔbɔe wu XE-262 nɔ Nazitɔwo si. Amewo ƒe aʋawɔʋua xɔ kafukafu katã tso eƒe aɖaŋuwɔlawo gbɔ. Eye Yu-287 jet bɔmbdadaʋu hã, si ɖe yameʋuɖoɖo ƒe ŋutete gã aɖe fia. Eye Arado ƒe ŋkɔ hã.
  Germanytɔwo te ŋu yi ŋgɔ le Ukraine le dzomeŋɔli eye wogaxɔ Donbass-ʋua ake. Emegbe le adame la, woxɔ Kursk eye wote ɖe Voronezh ŋu. Soviet-srafowo trɔ ɖe megbe to Don-tɔsisia dzi eye wodze agbagba be yewoaɖo ametakpɔnu aɖe ɖe afima. Dzomeŋɔli nɔ aƒe tum.
  Germany dutadɔnunɔlawo dze agbagba be yewoatsɔ Turkey ade aʋawɔwɔa me.
  Le afisia la, woƒo xlãe hedo sikatowo ƒe ŋugbe.
  Esi Stalin se le eɖokui me be esesẽ na USSR be wòatsi tre ɖe Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya yeyea ŋu, eye T-54 aʋawɔʋu yeyea wɔwɔ do go kuxi aɖewo ta la, edo aʋawɔwɔ nutsitsi ƒe susu ɖa na Nazitɔwo.
  Hitler le esia ta bia be woatsɔ Leningrad kple Crimea ana, eye wòana abolo, ami kple nu xoxo bubuwo femaxee! Eye nàtrɔ aʋawɔla siwo woɖe aboyoe la eye nàtsɔ sikaa ƒe akpa aɖe ayi na USSR.
  Stalin lɔ̃ ɖe nusianu dzi negbe Leningrad ƒe asiɖeɖe le eŋu ko.
  Nazitɔwo dze Crimea dzi le dzomeŋɔli. Woxɔ ƒukpo afã bliboa kloe, negbe Sevastopol koe mele eme o. Asrafoha Dzĩ la dze agbagba be yewoayi ŋgɔ le titina kple dziehe, gake le afisia hã la, womekpɔ dzidzedze o, eye wobu nu gbogbo aɖewo.
  Le March 1946 me la, Fuhrertɔwo lɔ̃ mlɔeba be yewoadzudzɔ aʋawɔwɔ hena ƒe etɔ̃. USSR na nusiwo woatsɔ awɔ dɔe femaxee na Dziɖuɖu Etɔ̃lia ya eye wòtsɔ asrafowo ƒe dɔwɔƒewo ƒe dɔwɔnu aɖewo yi teƒe bubu ya.
  Eye Nazitɔwo trɔ ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo ŋu. Womewɔ atɔm bɔmb la haɖe o, eye Japan nɔ asi lém ɖe Amerika ŋu vevie. Aʋa sesẽ aɖe nɔ edzi yim le ƒukpo ɖesiaɖe si le Pasifik-ƒua dzi.
  Be míadze egɔme la, Hitler wɔ ɖeka kple Franco eye Germany-srafowo xɔ Gibraltar le movidzɔdzɔ me. Emegbe míege ɖe Morocco. Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒe si le Malta la tsrɔ̃ eye asrafoha siwo nɔ anyi ɖe anyigba la lée. Nazitɔwo yi Afrika.
  Woƒe yameʋukulawo, Albina kple Alvina, va sẽ ŋu ŋutɔ. Nyɔnuviawo te ŋu ƒu du wu Huffman eye wonye ame gbãtɔ siwo ɖu mɔxenu si yameʋu alafa atɔ̃ siwo ge dze anyi le ɣedzeƒe gome la dzi.
  Eye le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la, abosam siwo ƒe afɔ ƒuƒlu keŋkeŋ le bikini me va zu dziɖegbe na Amerikatɔwo kple Eŋlisiawo ƒe ʋuwo.
  Eye Gerda, kple eƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo nɔ mɔ zɔm to Algeria le E-75 me. Nyɔnuviawo nye ʋu siwo dome gblẽ le ɣedzeƒe gome ƒe xexlẽme ŋuti nuŋlɔɖiwɔlawo, eye wodo ŋgɔ na Wittmann.
  Aʋawɔlaawo dze aʋawɔwɔ gɔme tso Kursk Bulge eye woɖe woƒe hatsotso fia. Togbɔ be Hitler si medze aɖaŋu tututu o ke ɖi be nyɔnuwo te ŋu wɔa avu hã. Gake Gerda, Charlotte, Christina kple Magda wɔ nukunuwo le Panther la ŋu. Wova zu aʋawɔʋuwo me dɔwɔla evelia le Wittmann megbe si xɔ kafukafu gã aɖe: Knight"s Cross of the Iron Cross si me oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Eye atitsoga si ƒe dzedzeme le asrafodɔ me hã le sika kple daimɔnd me.
  Nyɔnuviawo doa sɔ kpena ɖe wo nɔewo ŋu hedzia ha be:
  - Míatsrɔ̃ xexeame katã Reich manɔmee, .
  Vaseɖe eƒe gɔmedzedze eye emegbe...
  Míatu xexe yeye, yeye, .
  Ame si menye ame aɖeke o la ava zu nusianu!
  Aʋawɔlaawo hã nɔa nu kom heɖea aɖuwo ɖe go. Eye wogada tu wo ɖokui ake...
  Woƒo Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋu aɖe do goe eye wodo ɣli be:
  - Míenye super!
  Gerda tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tea joystick la ƒe abɔta, eɖea xɔtaxɔa le Sherman la ŋu eye wòdoa ɣli be:
  - Nyee nye etsɔme mawunɔ!
  Emegbe Christina tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo aʋawɔʋua eye wòdo ɣli be:
  - Nye hã, menye nyɔnuvi super!
  Emegbe eda tu, gbã Charlotte ƒe ʋua, eye wòdo ɣli be:
  - Gake Pasaran!
  Eye kple aŋɔ si kplɔe ɖo la, Magda wu Eŋlisitɔa nu. Nyɔnuviawo nye ŋutsu gãwo vavã.
  Eye ne míato nyateƒe la, woɖua amesiame dzi vovototo aɖeke manɔmee. Ezu numame na mí be míawu míaƒe futɔwo katã, eye teƒea le dzomavɔ me ya!
  Nyɔnu aʋawɔlaawo wɔa dɔ hedaa tu. Womenaa akpa enelia aɖeke woƒe tsitretsiɖeŋulawo o.
  Britain kple Amerikatɔ akpe geɖe tsɔ wo ɖokui na. Ŋutsuawo dze klo hegbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le.
  Aleae ʋiʋlia le edzi yim... Algeria dze anyi, eye Germanytɔwo le Libya xoxo. Nyateƒee, woɖua dzi to fefe me. Kplamatsedonu aɖeke meli na wo o.
  Le ƒe 1946 ƒe dzomeŋɔli la, Germanytɔwo xɔ Afrika ƒe anyiehe gome katã eye woɖo Suez Tɔdzisasrãa gbɔ. Aʋawɔnu dziŋɔ aɖe le Nazitɔwo si fifia: yameʋu siwo wotsɔa disk wɔe siwo womate ŋu ada aƒu anyi o. Britaintɔwo kple Amerikatɔwo siaa gbã le esia te.
  Le adame la, Wehrmacht-ʋua ʋu yi Sudan kple Titina Ɣedzeƒe. Britaintɔwo kple Amerikatɔwo dze anyi abe nuku siwo gbã ene.
  Wodze agbagba le adzame be yewoawɔ ɖeka kple Stalin. Abe, ʋu ŋgɔgbe evelia ene.
  Dzizizidziɖula Dzĩ la ɖo eŋu kple asi... Le adame la, Germanytɔwo xɔ Titina Ɣedzeƒe bliboa kple Afrika ƒe akpa gãtɔ, eye woɖo Cameroon. Eye le dzomeŋɔli la, Germany-srafowo ʋuna yia Iran eye woʋuna yia India yi ŋgɔe. Woɖu sɔwo ƒe dukɔ dzi. Eye emegbe Nazitɔwo yi ŋgɔ le kele me yi Afrika ƒe dzigbe, eye wova xɔ ameyibɔwo ƒe anyigbagã la mlɔeba.
  Le June 1947 me la, anyidzedze le Britain kplɔe ɖo... Wehrmacht ƒe asrafoha tiatia aɖewo kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me.
  Zi gbãtɔe nye ema wodo tsigoe si le abe piramid ene kpɔ, si ɖee fia be wokpɔa ame ta nyuie ŋutɔ tso dzogoe ɖesiaɖe dzi eye wòƒua du sesĩe.
  Gerda ƒe aʋawɔʋuwo me tɔwo wɔ aʋa le eme. Nyɔnuviawo va zu amesiwo fa miamiamia ŋutɔ eye greyhounds...
  Woƒo aʋawɔʋuwo kple tu gbogbo aɖewo nu ƒu.
  Gerda da tu, tsɔ Eŋlisiawo ƒe tu la ƒu anyi eye wòdzi ha be:
  - Míaƒe futɔwo maxe mɔ na mí o!
  Eye aleke gbegbe wòako nu enye si!
  Charlotte hã aɖe eƒe aɖuwo ɖe go ahanɔ ɣli dom be:
  - Míaɖu xexeame katã ƒe nutsyɔnu dzi!
  Eye atutu aʋawɔʋua hã adzoe.
  Eyome Christina aƒoe, anɔ ɣli dom dzikutɔe be:
  - Afɔkpawo le keklẽm le azɔlizɔzɔa dzi!
  Eye akplɔ xɔ kɔkɔa hã adzoe!
  Emegbe Magda da Eŋlisiawo ƒe howitzer aɖe ɖe anyi eye wògblɔ kple gbe blewu be:
  - Yameʋuɖoɖo enumake!
  Aʋawɔlaawo le kɔkɔƒe gã aɖe ŋutɔ.
  Eye Albina kple Alvina ƒua du yia yame eye wowua Eŋlisiawo kple Amerikatɔwo ƒe dɔwɔnuwo nu. Wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la gbãa Krauttɔwo eye wodzia ha na wo ɖokui be:
  - Afrika nye afɔku, ẽ, ẽ, ẽ!
  Afrika dziŋɔ ŋutɔ - ẽ, ẽ, ẽ!
  Migayi ɖeviwo o! Yi ɖatsa le Afrika!
  Eyata eƒo, le aʋa ɖeka me, yameʋu blaatɔ̃ le eve dome.
  Aleae nyɔnu aʋawɔlawo tsrɔ̃a woƒe futɔwo kple kakaɖedzi.
  Britain dze anyi le kwasiɖa eve me. Eye London ƒe asrafoha la na ta. Eyata Fiaɖuƒe Etɔ̃lia gbã eƒe futɔ si me afɔku le.
  Gake USA gakpɔtɔ li... Esi Germanytɔwo wɔ ɖeka kple Japantɔwo eye nunɔamesi geɖe le wo si ta la, wodze nyaƒoɖeamenu gɔme ɖe Amerikatɔwo dzi... Le August 1947 me la, Nazitɔwo ɖi go ɖe Iceland eye woxɔ ƒukpo sia, wogogo Amerika.
  Mele bɔbɔe be woaɖo USA o. Gake fasitɔwo wɔ tɔdzisasrãwo le Latin Amerika eye wole woƒe asrafowo tum ɖo. Gake aʋaa nɔa anyi ɣeyiɣi didi aɖe. Le dzomeŋɔli la, wowɔa aʋa le ƒua dzi kple yame. Eye le ƒe 1948 ƒe kele me la, Germanytɔwo dze agbagba be yewoaɖo Greenland. Eye wokpɔ dzidzedze... Le dzomeŋɔli la, Nazitɔwo nɔ Canada dzi ɖum xoxo. Gake aʋawɔwɔawo nu sẽ ŋutɔ...
  Tete ɖe USA ŋu geɖe wu. Gake Soviet nyɔnuviwo hã le ŋudzɔ.
  Nyɔnuvi atɔ̃ siwo nye Natasha, Mirabela, Angelica, Svetlana, Olympiada va ɖo Amerika be yewoawɔ aʋa kple Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe amehawo abe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ene. Nyɔnuvi atɔ̃awo katã dze tugbe ŋutɔ eye wodoa Eŋlisigbe. Stalin-Putin gbe be yemadɔ nyɔnuwo ƒe asrafoha bliboa o, elabena esia atsi tre ɖe ŋutifafa si wowɔ kple fasi-fiaɖuƒea ƒe sewo ŋu. Ehiã be USSR nakpɔ ɣeyiɣi aleke kee wòɖale o esime Nazitɔwo dze USA dzi.
  Nyɔnuvi atɔ̃awo nye lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo: woto aʋa bliboa kloe me, tso Brest kple Bug dzi va ɖo Orenburg. Eye wole avu wɔm kple Nazitɔwo le Anyigba ƒe go kemɛ dzi le Honduras ƒe fiadu me.
  Tegucigalpa nye aʋawɔlawo ƒe mɔ̃ sesẽ vevitɔwo dometɔ ɖeka, le avuwɔwɔ kple ameha vovovowo me. Japantɔwo kple Asiatɔwo ƒe amehawo siaa ge ɖe kuxi me. Aʋawɔʋuwo koe Germanytɔwo ŋutɔ tsɔ wɔa aʋae, eye afɔzɔlawo katã tso dukɔ siwo menye Aryantɔwo o me. Wonya Asiatɔwo, ameyibɔwo, kple Arabtɔwo yi ŋgɔe.
  Natasha da tu, eye wòtso Afrikatɔ eve eye wòdo ɣli be:
  - Genghis Khan ƒe ha aɖe ko!
  Mirabela si ƒe taɖa le abe sika ene, esi wòtsɔ tu si wotsɔ ƒoa nu ƒu lã Indiatɔ etɔ̃ la, kɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ɖe dzi va ɖo etame. Eye wògblɔ be:
  - Míele tu ƒe lãnyi tum!
  Bɔmb ƒe kakɛ aɖe dzo eye wòƒo Mirabela-Zoya ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la dzi. Le kɔnu nu la, nyɔnuviwo wɔa avu le bikini kple afɔ ƒuƒlu me. Eye ne etsɔ afɔkpodzi ɖaɖɛ si le abe nyɔnuvi tɔ ene la, evea ame vie.
  Atsyɔ̃ɖola la ʋuʋu eye wògada tu ake... Mirabela le tsɛ ŋutɔ, eƒe kɔkɔme le mama dedie nu eye eƒe ŋutilã de blibo.
  Natasha kɔkɔ wu, exɔ asrafomegã ƒe ɖoƒe, eye wònye Soviet Union ƒe kalẽtɔ gɔ̃ hã. Gake amama kloe hã, bikini tsyɔ edzi kura. Eƒe ɖa le ɣie ŋutɔ, gake eƒe taɖa le ɣie. Eye Natasha daa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Angelica dzetugbe la da tu Arabtɔ ene hewu wo kple dzo si wogbã. Eƒe ɖa biã, alo ne míagblɔe tututu la, akɔbli dzĩ, abe dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene. Eye ne ya ƒo la, ele abe tɔtrɔ kpata ƒe aflaga ene. Nyɔnuvia klẽna kple eƒe ŋku siwo le abe emerald ene, abe ɣletiviwo ene. Eye wòtutua futɔwo ɖa ŋutasesẽtɔe.
  Svetlana hã ƒe mo biã. Eye wòdaa tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me. Nyɔnuvia do eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòna ʋuʋudedi. Wotsɔ aʋawɔʋu vovovo atɔ̃ ƒu gbe, eye ʋu ƒe vudo dzĩwo dzo tso woƒe futɔwo ƒe akɔta kple ƒodo me.
  Svetlana, si nɔ eƒe nuyi siwo yɔ fũu la ƒom la, do ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ nye ya na lãkusiwo...
  Nyɔnuvia, si mlɔ anyi la, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Wosea wowó. Aʋawɔla geɖe dzona yia mɔ vovovowo dzi.
  Olympias nye nyɔnuvi si lolo wu, si ƒe lãme sẽ wu. Eƒe ɖa ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi. Kɔƒe me tɔ si bɔ, ɖetugbui, ʋu kple notsi nyɔnu. Ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me eye wòdaa tu nyuie.
  Afisiae tɔtrɔa gava ɖo. Eye fasitɔwo ƒe adzɔha siwo wowu la dze anyi.
  Olympic-fefeawo, esime wole tu dam la, egblɔ be:
  - Enyo, enyo, afi kae nèyi? Tɔgbuinye ƒe nyae! - Nyɔnuvia da tu, si wu Nazi-ʋawɔla etɔ̃ siwo ƒe ɖa le ɖaɖɛ eye wògblɔ kpee. - Nukae nèɖu - mɔli! Nukae nèno? Mash!
  Nyɔnuviawo le fli la lém. Womeɖea mɔ na fasitɔwo be woayi ŋgɔ o. Eye xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe hadzidziwo hã le ɣli dom:
  - Míatsrɔ̃ ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe xexeame katã, .
  Vaseɖe eƒe gɔmedzedze eye emegbe...
  Míatu xexe yeye si le dziƒo - .
  Ame si menye ame aɖeke o la ava zu nusianu!
  Natasha gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake. Afɔzɔlawo ƒe bɔmb siwo le ŋgɔ yim. Ele dzo dam ɖe edzi godoo. "Dzata"-2 si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi lae nye esi. Eye E-50 si de ŋgɔ wu la le egbɔ. Woɖea tu siwo wotsɔna ƒoa tue doa goe. Wovuvu Amerikatɔ ameyibɔ aɖe ƒe ta eye wòʋuʋu dzo.
  Mirabela ɖo afɔ ʋuƒo aɖe si nɔ bibim dzi, eye eƒe afɔ sesẽawo mese dzoa ƒe dzoxɔxɔ gɔme tututu o.
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la da tu henɔ ɣli dom be:
  - Eye amekae atɔ te tɔsisi siwo me ʋu le, siwo me dziku le la ƒe sisi...
  Mirabela gada tu ake, eye wòtsɔ Afrikatɔ la ƒu gbe le E-50-ʋua ƒe aʋawɔnuwo ŋu eye wòƒo ɣli.
  - Kekeli aɖe si tso blaster me aƒo wò gbedoxɔ, le keklẽ vɔ̃ɖi aɖe me la ŋutsua bu!
  Nyɔnuvia gada tu ake. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu, si ƒe ŋutigbalẽ biã, si nya kpɔ la klẽ to yame. Bɔmb aɖe dzo yi egbɔ. Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si me ke mele o kloe ƒo nunana la aɖaŋutɔe. Bɔmb la dzo yi megbe. Eƒu du yi ɖe Third Reich ƒe aʋawɔlawo dome. Edze abe tsitsetsewo nɔ gegem tso agbatsɔʋua me, nɔ gbagbãm ene. Ʋu gbogbo aɖe nɔ dodom le afima ale gbegbe.
  Mirabela ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nyɔnuvia do kpo dodokpɔa, eye Reich si woƒo fi de la va. Edze abe agbenɔnɔ ti kɔ na Hitler ene, eye eƒe tugbedzedze xɔ ŋkɔ ɖui!
  Angelica hã nye aʋawɔla si megblɔa nya dzodzro aɖeke o. Etsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe eɖokui ŋu eye wògblɔna, eye wòkakaa ame kukuawo be:
  - Na mama ƒe gaƒoƒo! Le papa ƒe gaku ta! Eye le Koba gome la, akplɔe! Eye le wò axadzi le aba dzi!
  Atsyɔ̃ɖola aɖe si ƒe taɖa biã abe akɔbli ene tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da yameʋu aɖe si wotsɔ ati wɔe. Edzo tẽ ɖo ta Germanytɔwo ƒe Dzata ƒe aʋawɔʋu gã la gbɔ. Da ɖe tu si ƒe didime nye 105mm ƒe nuyi dzi eye wòwó. Aʋawɔnua do kpo nu.
  Germanytɔa trɔ eye wozi edzi wòsi ŋukpetɔe. Angelica, esi wònɔ eƒe afɔ ƒom ɖe xɔa ƒe akpa aɖe ŋu la, egblɔ be:
  - Ne ŋusẽ mele asiwò o la, èhiã nunya! Ele be nàwɔ toɣliɖeɖe aɖewo!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuvia da tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eƒe ɖa dzĩ le abe Olympic-kaɖi ƒe dzobibi ene. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe. Eɖe dzesi le Amerika-srafowo dome xoxo to dzikudodo ƒe nɔnɔme ɖeɖefia me. Ebi ɖe nu gbegblẽ wɔwɔ kple Afrika-Amerikatɔwo me vevietɔ. Ebɔ ale gbegbe eye wònya kpɔ ŋutɔ le wo gbɔ.
  Gake Angelica tsrɔ̃ ameyibɔ siwo le aʋa wɔm le Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafoha me hã. Nukatae Germany xɔ Afrika katã? Dze agbagba nàtɔ te ŋusẽ ma tɔgbe.
  E-50 ye nye aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake, si me gas turbine mɔ̃ le eye aʋawɔnu siwo le axadzi kple ŋgɔgbe le ɣie. Womate ŋu atsɔ bɔmb axɔe o. Angelica tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nunana la ƒu gbe, tsɔ afɔzɔla geɖe ƒu anyi eye wòdo ɣli be:
  - Oo, wò aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔnuwo nye esiwo ŋu kakaɖedzi le, tso ame aɖe si ɖoe be yeaɖu gbɔ... Nya ŋusẽ si le asiwò ko... nya, gakpo sɔ koe nàte ŋu aƒo!
  Svetlana hã da tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔwo. Eƒe asibidɛ ƒuƒluwo hã nɔ gakpo ƒe disk la ƒom. Nugbɔa dzo va lã fasitɔwo ƒe aʋawɔla eve ƒe ŋɔti. Wotsɔ tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒu gbe, eye fifia tu gã aɖe si ƒe ʋuʋudedi le ʋuʋu ɖi la tso ameha la ƒe kɔsɔkɔsɔwo me. Duta aʋawɔlawo ƒe hatsotso blibo aɖe xɔ to amedzidzedzewo me ɖe Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafoha me.
  Svetlana ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Dzɔgbenyuie nye dzinɔameƒo ƒe fetu! Ha ɖeka sɔ gbɔ! Na woadzi ha tso aƒe ŋu ko!
  Gake atsyɔ̃ɖola la mekpɔ ɣeyiɣi haɖe be wòato aƒe ŋu o. Togbɔ be Soviettɔwo ƒe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔla ʋɛ aɖewo koe le Amerika-srafowo dome hã. Stalin-Putin medi be yeaklẽ o, ale be emegbe yeagatsɔ susu aɖe ana Hitler be wòatsɔ nya ɖe Russia ŋu be eda le "Ŋutifafa si le gbe me" ƒe sewo dzi o.
  Woxlɔ̃ nu nyɔnuvi atɔ̃, siwo nye nyuitɔwo kekeake le nyɔnuwo ƒe asrafoha me, be ne wolé yewo la, ele be Dadanyigba la nagbe nu le yewo gbɔ. Eye le go sia me la, ele be nyɔnuviwo natso adzɔha siwo mehiã o siwo woxɔ ɖe ga ta la ŋu.
  Eye Svetlana, kple Natasha, kpakple nyɔnuvi bubuawo se egɔme be ne wolé yewo la, funyafunyawɔwɔ dziŋɔ aɖe le yewo lalam. Eyata wotso nya me, aleke kee wòɖale o, yewomawu yewo Nazitɔwo agbagbee o.
  Germanytɔwo ƒe amedzidzeyameʋuwo dzona le Amerika-srafowo ƒe nɔƒewo dzi. Esi Nazitɔwo menɔ mɔ kpɔm be woado go tsitretsiɖeŋu sesẽ ma tɔgbe le Honduras ƒe fiadu me o ta la, edo dziku vie.
  Yameʋu siwo nye jet kple esiwo dzea ame dzi la sẽa ŋu. Tukpewo le dzodzom, tuwo le tu dam.
  Amerika-srafowo le kukum. Aʋawɔtuwo hã ƒo Olympiada ɖe eƒe abɔta si me lã le la me. Ʋu do. Nyɔnuvi kalẽtɔ la tsɔ eƒe aɖuwo ɖe gakpo aɖe eye wòɖe ʋu do goe. Eye emegbe egatsɔ tu gã aɖe ƒom ake. Duta aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me le gegem. Amesiame kloe le afisia nye afimatɔwo, woƒe aʋafiawo koe nye Germanytɔwo, eye ɣemaɣi gɔ̃ hã la, menye ɣesiaɣie o. Nyateƒee, dɔwɔla siwo le E-50 aʋawɔʋu si li egbea wu me nye Germanytɔwo katã. Ʋua ƒe duƒuƒu kple eƒe ʋuʋu nyuie le eŋu. Enyo, esia menye tɔtrɔ deŋgɔtɔ kekeake haɖe o - eƒe kpekpeme nye tɔn blaadre vɔ atɔ̃. Gliawo le mumum le mɔawo te. Zi geɖe la, wowɔa esiawo le nɔnɔme etɔ̃ me kple tu si ƒe didime nye milimeta 105, tu si ƒe didime nye milimeta 180 si wotsɔ dzea ame dzi, kple tu si ƒe didime nye milimeta 400.
  Eye tɔtrɔ ɖesiaɖe kple eƒe dɔ. Aʋawɔʋu sia si me amedzidzetu le, si sɔ wu na dugãwo dzi dzedze lae nye esi. Eye mele bɔbɔe nenema gbegbe be woatsrɔ̃e o. Olympias tso eɖokui eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo lé bɔmb si tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu, si nye eƒe afɔ gã gake wònya kpɔ, si ƒe nɔnɔme dzeani. Fifia ele be nàtsɔ fifi la aƒu gbe ɖe ʋuƒoa dzi tututu be mastodon ƒe aʋawɔnua nawɔ dɔ o. Tu atɔ̃ siwo wotsɔna ƒoa tue tsyɔa Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si li egbea dzi, eye mele bɔbɔe nenema gbegbe be woate ɖe eŋu o.
  Olympias sesẽ ŋutɔ, eye eƒe afɔ siwo le abe sɔ ene la ƒua bɔmb ɖe didiƒe. Gake menye ɣesiaɣie wòdea pɛpɛpɛ o. Aleke kee wòɖale o, be woaƒo taɖodzinu aɖe abe tu si ƒe didime nye milimeta 180 ƒe ʋuƒo ene. Ðikeke le nyɔnuvi kalẽtɔa me. Ke ne eto eŋu ya ɖe?
  Eh, ne ɖe woƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi aɖee nye sia Oleg Rybachenko nɔ wo gbɔ la, anye ne mɔɖela kalẽtɔ sia to nane vɛ.
  Gake ŋutsuvia ku le aʋa siwo wowɔ ɖe Voronezh ta me. Nyɔnuviawo menya eƒe dzɔgbese bubu o. Gake mɔɖela si to nu yeyewo vɛ la ƒe dzɔgbevɔ̃e nye nusi ŋu womate ŋu aʋã ŋu ɖo o vavã. Gbã la, wowɔ funyafunya Oleg Rybachenko ŋutasesẽtɔe, henɔ agbagba dzem be yeaxɔ nya ɣaɣlawo le ye si. Esi wowɔ funyafunya ŋutsuvi ƒe wuiɖekɛa vɔ la, eva wu enu ɖe tomenukuƒewo. Dɔa dzi ŋɔ eye wòsesẽ ŋutɔ. Gake Soviet mɔɖela si le sue gake eƒe ka le abe ka ene la va zu amesi melɔ̃a nu le o.
  Ete ŋu tsi agbe, eye to tomenukuƒea ƒe ʋuʋudediwo gɔ̃ hã me la, eɖoe be yeasi. Eye Oleg Rybachenko te ŋu do go. Ŋutsuvia tsa le Balkan-nutowo me ɣeyiɣi aɖe vaseɖe esime wòva ge ɖe nutoa me ƒe akpaɖekedzimademade ƒe hatsotso aɖe me. Afimae wòva zu kadododzikpɔla kple nudomegblẽla le.
  Akpaɖekedzimademade ƒe habɔbɔ si de ŋgɔ nyuie gakpɔtɔ nɔ Balkan-dukɔwo me. Akpa aɖe hã le esi Italytɔwo, Romaniatɔwo, Bulgariatɔwo, Albaniatɔwo - amesiwo menɔ klalo na aʋawɔwɔ abe Wehrmacht ƒe aʋawɔha siwo nɔa anyi edziedzi ene o ye wɔ anyigbadzinɔnɔ ƒe subɔsubɔdɔa ta.
  Gake akpaɖekedzimademadela geɖe gakpɔtɔ ku. Vevietɔ tso yameʋuwo ƒe amedzidzedze me. Eye wozia Yugoslavia ƒe dulɔlɔ̃lawo dzi be woaɣla wo ɖokui ɖe towo, avewo, alo ne enyo wu la, kɔƒe suewo me. Aʋafia gbogbo aɖewo ku xoxo. Ŋutifafa si wode asi kple USSR la gagblẽ nɔnɔmea ɖe edzi. Fifia tohehe ƒe mamã yeyewo te vava ɖe Balkan-nutowo me, wowɔ ɖoɖo ɖe amedzidzedze gãwo ŋu eye woɖe nutoa me ɖa.
  Ele be Oleg Rybachenko nali toawo me goglo ɖe edzi ɖekae kple akpaɖekedzimademadelawo.
  Togbɔ be Olympias menya nusi dzɔ ɖe woƒe xexeame katã ƒe lɔlɔ̃tɔa dzi o hã la, eɖe hũ vevie. Emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene ƒe asibidɛwo ƒo bɔmb la sesĩe wu eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒu gbe ɖe futɔwo ƒe aʋawɔʋua ŋu. Ðeko E-50 la da tu, eye wòɖe asi le tu aɖe si wua ame ŋu.
  Olympias ʋuʋu gɔ̃ hã eye wòdze klo. Kpe gbadzɛ aɖe si wovuvu le mɔdodoa dzi la ƒo eƒe ta, eye ga dzodzoe fiã eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Nyɔnuvia tsɔ ɖa si me ke le la tu eƒe ta si wɔ nuku la.
  Bɔmb la dzo, eye wòka asi ʋuƒoa ŋu kloe, eye wòdze ʋua ƒe ŋgonu si le ŋgɔgbe la dzi. Wowó aɖe dziɖegbe... Gake le nyateƒe me la, ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 250, eye le dzogoe aɖe dzi gɔ̃ hã la, mete ŋu gena ɖe bɔmb me o.
  Olympic-fefea tsɔ eƒe asibidɛ ƒo ke, si na ke ƒe alilikpo blibo aɖe kɔ ɖe dzi. Emegbe edo ɣli be:
  - Wui, wui! Da goal ɖeka ɖe goal la me!
  Nyɔnuvia ƒo eƒe afɔkpodzi ɖe asfalt si gbã la dzi. Kakɛ aɖe tsi afɔkpodzia ƒe ʋuʋudediwo me. Nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ŋutigbalẽa le ɣie abe tɔmelã si woyɔna be hippopotamus tɔ ene. Enɔ ƒome dahe aɖe me eye medoa afɔkpa kpɔ o kloe tso esime wodzii. Gake esia mena eƒe afɔwo dze abe ɖe woƒe nɔnɔme le ƒuƒlu kura ene o, ke boŋ woƒe ŋutigbalẽ le ɣie, wodze tugbe, woblea ame.
  Gake Olympic-fefea do vɔvɔ̃ na ŋutsuawo vie le woƒe kɔkɔme, lãmeka sesẽwo, kple asibidɛ siwo ƒe abɔta do ɖe ŋgɔ ta. Gake nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒe nɔnɔme nyo wu, eye wotsɔ akɔta gbadzaa tsaka kple akɔta si le tsɛ vie kple akɔta si wokpa. Awudodo me koe Olympias ate ŋu adze abe ɖe wòlolo akpa ene le eƒe no gãwo ta. Le bikini me la, edzena abe kamedefefewɔla si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie ene.
  Nyɔnuvia, le dziɖeleameƒo ta, gada bɔmb ake, eye fifia ya, eɖo ta mɔa dzi. Gake nunana si wua ame la ƒo akpoxɔnu ɣi si ŋu aʋawɔnuwo le si tsyɔ agbalẽ xatsaxatsaawo dzi.
  Olympias ƒo eɖokui ɖe asike le dziɖeleameƒo ta. Ena eƒe aɖuwo nɔ veve sem. Eye nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒo fi de be:
  - Metso abe akplɔ ene!
  Svetlana hã dze agbagba be yeaƒo aʋawɔʋu si me afɔku le la, gake bɔmb si nyɔnuvia ƒe afɔ tsɔ ƒu gbe la to vie. Eye blonde la te tete ɖe ʋua ŋu. Gake emegbe aʋawɔʋu eve bubuwo gadze - "Dzata" kple "Panther"-2, wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe teƒe siwo katã te ɖe wo ŋu la da tu. Ele be míaɖɔ ŋu ɖo vevie ŋutɔ.
  Amerikatɔ Sherman dze agbagba be yeate ɖe Germanytɔwo ƒe ʋuwo ŋu. Mɔnukpɔkpɔ su esi be wòaƒo Panther 2, gake le axadzi koe. Gake Germanytɔ blewu mele bɔbɔe nenema gbegbe o. Gawu la, Sherman ƒe nɔnɔmetata si kɔkɔ wu la na wòdzena le adzɔge ʋĩ.
  "Panther" 2 tsɔ ta ɖe go aɖe do goe eye wòƒo Amerikatɔ la ɖe ŋgonu tẽ. Ʋu kɔkɔ la gbã ɖe afã me. Eye wònɔ bibim abe Kristmas ƒe bosomikaɖi ene.
  Svetlana gblɔ kple dziɖeleameƒo be:
  - Oo, aleke gbegbe wò aʋawɔʋuwo gbɔdzɔe nye si... Enyo wu le mɔ̃ɖaŋununya gome la, àzu Yankeetɔ!
  Gake Natasha, si nye aʋawɔla bibi aɖe, te ŋu te ɖe Panther la ŋu. Eda bɔmb... Eye Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe ʋuƒo didi la ƒo xlã agbo ƒe kpẽ.
  "Panther" 2 tank, dze egɔme le ewɔwɔ me le ƒe 1943 me. Le tɔtrɔ yeyetɔ si keke ta wu me la, eƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 150, axadziʋawɔnu si nye milimeta 82 le dzogoe aɖe dzi, kple tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71EL. Tso ƒe 1945 me la, ele be woadzudzɔ ewɔwɔ atsɔ ado E-50 ƒe mɔ̃ si de ŋgɔ wu eye wokpɔ ta na nyuie wu la dzi. Gake fifia ya la, aʋawɔʋu sia le avu wɔm. Esi ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 51 ta la, eƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 900, si na wòte ŋu ʋua ʋu nyuie.
  Eye fifia esi Panther-2 xɔ nusiwo gblẽ ta la, etrɔ hedzo. Natasha te ŋu da bɔmb bubu kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Megbã agbalẽ xatsaxatsaawo. Eye Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ.
  Natasha gblɔ kple dzidzɔkpɔkpɔ be:
  - Aleke gbegbee nye ƒoƒoe! Nye ƒoƒo nye nunana tso Mawu gbɔ!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe ŋɔti fia Germanytɔwo. Gake tu siwo wotsɔna ƒoa tue te dodo tso E-50-ʋua me. Eye tuawo nɔ ɖiɖim ɖe Natasha ƒe ɖa ɣi si ŋu ɖi le vie la dzi. Tuawo dometɔ ɖeka lã taɖa aɖe gɔ̃ hã. Nyɔnuvi gãtɔ gɔ̃ hã se le eɖokui me be yeƒe lãme gbã vie.
  Natasha ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ne èdi be yeanɔ abe sɔ ene la, yi aɖaʋawɔƒe abe adzodala ene!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔbidɛwo kɔ eƒe ka si wotso la ɖe dzi. Natasha ƒe taɖa le abe seda ene, eƒe amadede le abe dzonu ene, gake ke le eme vie. Eye ke hã wòfa ale gbegbe. Nyɔnuvia ƒu du wo to eƒe afɔkpodzi. Ticklish vie eye wòvivina.
  Natasha ɖo ŋku alesi ŋutsua tsɔ asi lée nɛ dzi. Eƒe asiwo hã dzea egɔme tso afɔkpodzi, wokɔna yia dzi va ɖoa ata kple teƒe si wòsea veve le wu. Ne ɖekakpui dzetugbe aɖe ƒo asi na wò la, evivina ŋutɔ. Natasha lɔ̃e kloe. Lɔlɔ̃fefe dzɔa dzi nɛ, eye ŋutsu ƒe ŋutilã si me lãmekawo le ƒe asikaka eŋu nyɔe. Gake lɔlɔ̃ ŋutɔŋutɔ si me lɔlɔ̃ le menɔ Natasha si o, ne ŋutsu aɖe ƒe tagbɔ gblẽ. Etrɔ ŋutsuvi geɖe xoxo. Eƒe ame geɖewo ku le aʋa me.
  Esia gɔ̃ hã nye aʋawɔwɔ ƒe fiƒode. Eye le Amerika afisia la, ŋutsu siwo ƒe lãmekawo le ʋuʋu, ameyibɔwo li. Eye nusianu to vovo na wo ale gbegbe.
  Natasha da tu ameyibɔa heɖiɖii. Afrika-ŋutsuvi la ƒe nu wɔ nublanui nam vie. Ewu ŋutsu aɖe si nɔ avu wɔm ɖe viɖe siwo menye ye tɔ o ta. Le nyateƒe me la, Germanytɔwo nye ameƒomevinyenye ƒe futɔwo. Wobua ameyibɔwo abe kluviwo ene. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wole Afrikatɔwo ŋlɔm ŋkɔ ɖe Wehrmacht si vuvu la ƒe duta mamãwo me.
  Natasha tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu wɔ nane si le abe gbotsetse ene eye wòtsɔe fia Nazitɔwo. Ẽ, Germany-dukɔa ŋutɔ megblẽ naneke le afisia o. Aʋawɔʋuwo le aʋawɔʋuwo me siwo lolo akpa be bɔmb alo bazooka mate ŋu age ɖe wo me o. Gake afimatɔwo ƒe unitwo le kukum.
  Natasha da bɔmb ɖe E-50 dzi. Eʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi eye wòtsɔe ƒu gbe, eye wòtrɔ eƒe akɔta. Eye bɔmb la dzo le akasa nu kɔkɔ aɖe me. Nye afɔbidɛ ƒuƒluwo na mese ga ƒe asikaka ŋunye. Eye emegbe bɔmb la wó.
  Natasha ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Mawu nayra mí!
  Ya sesẽ aɖe ƒo ɖe nyɔnuvia dzi, abe ɖe ŋutsu dzetugbe aɖe ka asi eŋu ene. Natasha nɔ agbalẽ aɖe xlẽm tso Tarzan ŋu, eye wòdi vevie be ŋutsu sia nafe kpli ye. Metsɔa asi sesẽwo ƒoa nye no ƒuƒluwo.
  Bɔmb la dze ʋuƒoa dzi, gake ewó megbe akpa, eye wòdzo le ga la dzi. Kakɛawo nɔ ɣli dom abe peas siwo le aʋawɔnuwo dzi ene. Ŋɔŋlɔdzesiwo koe susɔ!
  Natasha ɖe bɔmb bubu do goe. Gake mekpɔe be enye tsitretsitsi ɖe amewo ŋu. Eye aʋawɔnu siwo wotsɔ tsia aʋawɔʋuwo nu hã megali o.
  Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli le dziɖeleameƒo ta. Gake be nyemagblẽ ɣeyiɣi o la, metsɔe de nye asibidɛ ƒuƒluwo me. Etrɔ eƒe afɔ, bɔbɔ eƒe akɔta, emegbe eɖɔe ɖo hetsɔe ƒu gbe ɖe afɔzɔlawo ŋu.
  Aʋawɔla wuieve afã dzo yi dzi abe ping-pong bɔlwo ene. Wo dometɔ ɖeka ƒe ŋkumeɖobolo dzo, eye kakɛawo dzo meta alafa eve alo etɔ̃ heƒu du to Natasha ƒe akɔta. Bra la gbã, eye nyɔnuvi gãtɔ ƒe no dzeaniwo dze.
  Nyɔnuvia tsyɔ eƒe nowo dzi le eɖokui si. Gake emegbe eva kpɔ amesi wòle be wòavɔ̃ na. Eye wògaʋuʋu tu si wotsɔna ƒoa tu la ake. Etrɔ ɖe megbe eye wòɖe afɔ ɖe megbe vie.
  Amerikatɔ afɔzɔla aɖe da bazooka. Aʋawɔʋua ƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua le eƒe axa si le ŋgɔgbe, gake aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 160 la te ŋu nɔ te ɖe enu, si nya ŋusẽ si gblẽa nu la ɖa. Germanytɔa da tu ɖe eta. Eƒe aʋawɔnu gã la ma gli la me.
  Natasha dze agbagba be yeabla yeƒe akɔtaɖonu ƒe ka. Nyɔnuvia susui be ɖewohĩ wotsɔ Zoya Kosmodemyanskaya ƒo xlãe le vuvɔ me le eƒe awu kpui me. Soviettɔwo ƒe sinima aɖe mee woɖee fia wòdo awu ʋlaya alo awu ƒomevi aɖe gɔ̃ hã. Esia ɖeɖe dzaa nye bubudede alakpanuwɔwɔ ŋu ko. Le nyateƒe me la, Nazitɔwo, be yewoagaɖi gbɔ nyɔnuvi si wolé la geɖe wu la, anɔ eme be woɖe eƒe awuwo le eŋu. Eye ɖewohĩ Germany-srafo siwo dɔ nɔ wuwum la di be yewoakpɔ nyɔnuvi dzetugbe aɖe si le ƒoƒom la wòanɔ amama.
  Eyata le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, nyɔnuvi kalẽtɔ la mete ŋu tsyɔ eƒe no dzi o, eyata wobla eƒe asiwo ɖe megbe. Gake ŋu mekpee o eye wòkpɔe dadatɔe. Natasha nya alesi wòle be woazɔ afɔ ƒuƒlu le sno me nyuie. Esẽa ŋu eye wòlɔ̃a asikaka snoa ŋu kple eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Natasha lɔ̃e eye wòna dzidzɔ. Gake esia nye na eya, si ƒe geɖe ƒe aʋawɔwɔ sesẽe xoxo. Eye le sɔhɛwo kple dugã me Zoya gome la, edze abe esia nye vevesese ene. Afɔkpodziawo sena le wo ɖokui me abe ɖe wole dzo dam ene.
  Natasha tsɔ eƒe akɔtaɖonu ƒu gbe ɖe vovo le dziku ta eye wòdo ɣli be:
  - Ŋukpe nye bourgeois ƒe nukpɔsusu! Soviet nyɔnua mevɔ̃na na naneke o eye mekpe hã o!
  Nyɔnuvia gadze tudada gɔme ake, alo ne míagblɔe tututu la, tu sue aɖe. Ga la xɔ dzo, le nyateƒe me la, Honduras nye teƒe xɔdzowo, ate ŋu axɔ dzo ŋutɔ le afima le February me. Natasha ƒe asibidɛwo le dzo dam. Ele be míatsɔ míaƒe ŋutete katã anae. Egbe nye February 23 lia. Soviet-srafowo ƒe ŋkekee eye esia bia be woawɔ aʋa kple dziku fafa kple susu si sɔ.
  Natasha tsɔ tu lã atɔ̃ bubuwo, eye wòfiã eƒe ŋgonu le tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒe abɔta dzodzoe la dzi le vo me. Nyateƒee, mevivina o, ʋuʋudedi la vuvu.
  Natasha ka atam be:
  - Enyo, Mawu, nukatae nèhe kuxi geɖewo vɛ nam kple nye dukɔ!
  The blister itched... Nyɔnuvia ƒe ŋgonu nye teƒe si sea veve ŋutɔ. Nyɔnuvia dze agbagba be yeadi nane si fa miamiamia atsɔ asisi ɖe bɔl si vuvu la ŋu. Gake dze agbagba nàdi nane si fa miamiamia. Le du xɔdzo sia me. Gawu la, yame ƒe nɔnɔme me kɔ eye ya nɔ ƒoƒom tso dzigbe gome.
  Edze ƒã be Natasha mevo o. Olympic-fefewo daa bɔmb tso didiƒe, gake wogatsɔa bɔmb ƒua gbe ake medzea edzi o. Eye ahomya ƒe asrafowo le dzodzom le yame xoxo. Aʋawɔnu sesẽwo le Germanytɔwo ƒe ʋuwo ŋu eye woƒua du sesĩe.
  Yameʋu siwo me wodea dzoe la vaa ƒutsotsoewo me, eye edzena abe ɖe wotsoa flax ƒe kakɛwo ene.
  Natasha ɣla eɖokui ɖe doa me. Tukpe siwo me mama le la nɔ dzo dam tso dziƒo. Nyɔnuvia se kpe gbadzɛ kakɛwo le gegem tso dziƒo kple aŋewo. Eʋuʋu nye kɔ ƒuƒlu. Woƒo tu dzeani la ƒe nowo hã.
  Natasha ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Esia nye massage... Gake menye corsage o!
  Nyɔnuvia se le eɖokui me be yeƒe ŋutilã te ʋuʋudedi kloe. Exɔ dzo xoxo, eye tukpe siwo le wowóm la gadea dzoxɔxɔa dzi. Eye ɖe esia nye tsileƒea?
  Natasha ɖo ŋku Russiatɔwo ƒe tsileƒe si le dzɔdzɔme nu, si me wotsɔa spruce-kpluwo ɖona la dzi. Alesi woƒo nyɔnuvia ɣemaɣie.
  Esiawo nye seselelãme siwo mebɔ o ale gbegbe.
  Natasha dzi ha tsɔ do dzidzɔ na eɖokui be:
  - Lɔlɔ̃ kple ku! Nyui kple vɔ̃! Nukae nye nu kɔkɔe, nukae nye nuvɔ̃! Woɖoe be míase egɔme!
  Nyɔnuvia tsi tre, ʋuʋu ɖi kple gbeɖuɖɔ siawo katã siwo tsi anyi la ɖa.
  Natasha ƒo nu kple ɣli be:
  - Oo, àna Hitler naɖo kpẽwo dzi!
  Eye nyɔnuvi asrafomegã la da tu afɔzɔla siwo nɔ agbagba dzem be yewoatso adze wo dzi la. Aʋawɔla geɖe siwo woxɔ to amedzidzedzea me la dze anyi. Natasha tutu eƒe mo ƒoɖi si ƒo eƒe ŋkuwo. Aʋawɔla la ƒo nu eye wòtso eɖokui.
  Egada tu tso tu siwo wotsɔna ƒoa tue me ake, eye aʋawɔlawo nɔ gegem ɖe eme. Angelica si ƒe taɖa biã hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Fifiatɔwo ti kpo heƒo fasitɔwo. Wowu ame wuieve.
  Ta dzĩtɔa dzi ha be:
  - Nu nyui geɖewo le xexeame, gake sno xɔ edzi!
  Eye nyɔnuvia tsɔ tu sue aɖe da tu, eye menye eƒe asiwo koe wòzã o, ke boŋ eƒe asibidɛ siwo bi ɖe eme kple afɔ ƒuƒluwoe.
  Angelica da tu wòde pɛpɛpɛ eye wòdo ɣli be:
  -Lᴐ! Lᴐ! Afɔku bubu! Ƒoƒo bubu eye emegbe... Gbɔgbɔ vɔ̃ sesẽ la, Mawu ƒe nunana, tsɔ uppercut aɖe na!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe asiwo tsɔ ahuhɔ̃e kakɛwo ƒu gbe. Ewɔ nuku na fasitɔwo eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Eye na amesiwo medi be yewoanɔ ŋutifafa me o... Míewɔa hara-kiri na wo!
  Japantɔwo ɖe wo ɖokui fia ŋutɔŋutɔ. Aʋawɔla siawo siwo ƒe ŋkuwo le kpuie. Enyo, aleke màte ŋu awɔ hara-kiri nenema o?
  Esi Angelica ɖe tu si wotsɔ ƒoa tu la ƒe akpa si wotsɔ ƒoa tu la le eme vɔ la, etsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo fɔ bɔmb la hetsɔe ƒu gbe ɖe samurai la dzi. Woxɔ nunana aɖe, Japantɔ geɖe siwo ƒe ŋutigbalẽ wolã, eye wodzo yi mɔ vovovowo dzi.
  Angelica do eƒe aɖe ɖe go henɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye super warrior! Eye futɔa wu hyper la!
  Chinatɔ siwo Japantɔwo xɔ tso Dziƒofiaɖuƒea ƒe nuto siwo woxɔ me la yi aʋa. Chinatɔwo ƒe aʋawɔlawo zɔ vɔvɔ̃manɔmee, eye esi nyɔnuviawo da woƒe tu suewo vɔ la, wozi wo dzi be woagbugbɔ.
  Mirabel ga afɔ ƒuƒlu kakɛ siwo wotsɔ aŋɔ wɔe kple ahuhɔ̃e. Nyɔnuvi bubuawo hã wɔ nenema ke. Eva sesẽ ŋutɔ.
  Shturmlev do, si nye mɔ̃ sesẽ aɖe si me tukpe si wotsɔna daa tue le. Ame ɖeka si le screw wɔm wò lae nye esi - edze abe mesɔ gbɔ o ene.
  Tu gbãtɔa ɖi dziɖegbe... Ƒutsotsoe si nɔ dzodzom la tsɔ Svetlana, Angelica kple Olympias ƒu gbe ɖe dzi, abe tɔmelã gã aɖe ƒe vudo ene. Nyɔnuviawo dzo meta ewo geɖe eye wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu ƒu du yi dzoa me tututu.
  Nyɔnuviawo ti kpo do go tso afima, wobiã henɔ ha dzim. Wotsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒu gbe ɖe dzoka xɔxɔawo dzi.
  Angelica tsɔ dziku ƒo nu kple ɣli be:
  - Wotsɔa nyitsu la dea fía te gbã, eye emegbe woɖanɛ! Eye woɖa mí gbã, eye emegbe woɖa mí le fía te!
  Eye Komsomol nyɔnuvia ko nu! Gake emegbe elé blanui. Meɖo ŋku edzi be wolé exɔlɔ̃a. Germanytɔwo ɖe nyɔnuvi suea ƒe awuwo eye wodze dzo hehe va eƒe akɔta ƒuƒlu la dzi. Vevesese dziŋɔ sia tɔgbe. Nyɔnuvia nɔ ɣli dom, eye eƒe ŋutigbalẽ falɛfalɛ la xɔ dzo. Esiawoe nye fasitɔ siwo va zu zazɛ̃nyahelawo. Womebia nya gɔ̃ hã o, gake wotsɔe kpe ɖe eŋu la, wodo dzo ɖe aboyomea ƒe afɔ ƒuƒlu te. Komsomol me tɔa, mlɔeba la, mete ŋu do dzi le funyafunyawɔwɔa me o eye wòku le dzidziƒoame si me vevesese le ta.
  Angelica, esi wòɖo ŋku esia dzi la, eƒu tsi to dzoka xɔxɔ siwo le dzo dam la dzi. Olympic-fefeawo nɔ ŋgɔ nɛ. Kɔƒea me nyɔnuvi sia ƒe ŋutigbalẽ vuvu, eye màte ŋu atsɔe kple yaƒoƒo o. Nukatae menye nyɔnuvi si nye superman o? Olympic-fefeawo kpɔa bazooka aɖe si ƒe aŋetu si Amerika-srafo si wowu da. Etsɔ eƒe afɔ fɔe hetsɔe ƒu gbe ɖe eƒe akɔnu. Eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒoe ɖe eme.
  Akpoxɔnua dzona heƒoa Chinatɔ siwo dzi wozi la. Ɣlidodo kple hũɖeɖe geɖe. Ame kuku gbogbo aɖewo. Eye abɔ kple afɔ siwo wotso.
  Olypiada dzi blemaha aɖe be:
  - Eye samurai la dzo yi anyigba! Le gakpo kple dzo ƒe nyaƒoɖeamenu te!
  Nyɔnuviawo si dzo le dzoka xɔxɔawo me mlɔeba. Woƒe afɔ ƒuƒlu dzeaniawo xɔe.
  Svetlana, abe wo dometɔ si ƒe lãme fa wu ene la, ʋuʋu eye wòtutu eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, henɔ agbagba dzem be yeaɖe ʋuʋudedia dzi akpɔtɔ.
  Olympic-fefewɔha siwo ƒua du afɔ ƒuƒlu le sno me tso woƒe ɖevime ke la melé ŋku ɖe nu sue ma tɔgbe ŋu o.
  Nyɔnuvi kalẽtɔ la dzi ha be:
  - Tsɔe be míenyrɔ ɖe notsi yeye me... Teƒeɖoɖoa nye nu ŋutɔŋutɔ!
  Eye aʋawɔla la tsɔ eƒe afɔ tsɔ tile kakɛ aɖe si wogbã, eye wòlolo ŋutɔ. Esi wòtsɔ asibidɛ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene lée sesĩe la, etrɔe hedae ɖe futɔa gbɔ. Chinatɔ etɔ̃ nye amesiwo ku fifia, woƒe ta gbã.
  Angelica gblɔ kple dzidzeme ƒe ŋkumekpɔkpɔ, eye wòda tu futɔa be:
  - Míenye nyɔnu fafɛwo!
  Svetlana, be yeaɖe ʋuʋudedi si le eƒe afɔ siwo bi, alo ne míagblɔe tututu la, siwo biã la me dzi akpɔtɔ vie la, dzi ha be:
  - Nyɔnuwo le mía Fofonyigba dzi, .
  Nukatae wole yameʋu kum abe fefenya ene?...
  Le woawo gome la, bubu xɔ asi wu agbe, .
  Ate ŋu awu eƒe futɔ bɔbɔe!
  
  Wodzi wo be woaɖu dzi
  Be woakafu Rus tɔ ƒe alafa geɖe!
  Le nyateƒe me la, mía tɔgbuitɔgbuiwo - .
  Enumake meƒo aʋakɔ aɖe nu ƒu na wo!
  Eye Svetlana dze nuŋɔŋlɔ gɔme tso tu si wotsɔna ƒoa tu la me. Eye wòwɔe aɖaŋutɔe ŋutɔ. Ale be amesiame nase le eɖokui me be aʋawɔla si tso Mawu gbɔe nye esia! Ne menye tso Ŋusẽkatãtɔ gbɔ o la, ekema etso Mars gbɔ godoo!
  Natasha hã da tu. Wozi wo kple Mirabela dzi be woagbugbɔ ɖe megbe, eye wofɔ Amerika-srafo kukuwo ƒe video klipiwo. Nyɔnuviawo dze anyi ɖe woƒe akɔta eye wotsɔ woƒe afɔwo da tu ɖe megbe - wowɔe nyuie wu nenema. Eye wowɔe pɛpɛpɛ. Chinatɔwo kple Afrika-srafowo ƒe tsakatsaka va do ɖe nyɔnuviawo dzi. Eye aʋawɔlawo ƒo.
  Natasha dzi ha be:
  - Xexeame menye chessboard o...
  Mirabela fɔ kpukpui sia, eye wòtsrɔ̃ aʋawɔla ɣi kple ameyibɔ siwo woxɔ ɖe dɔ me.
  - Eye xexlẽdzesiawo menye zero goglo o!
  Natasha gblɔ kpee ɖe ɣi kple yibɔ ƒe fli si wotso la ŋu be:
  - Blanuiléle le mía dzi dzem!
  Mirabela da tu kple Robin Hood ƒe tu pɛpɛpɛ eye wòdo ɣli be:
  - Eye sɔa ƒu du yi dzoa me!
  Nyɔnuviawo, siwo nɔ tu dam ɖe megbe la, trɔ ɖe megbe le tomebɔmb la megbe. China kple Afrika aʋawɔlawo ƒu du va do go nu nyuiwo. Wote wowó, woti kpo, wovuvu wo, eye wòzu ʋunyaʋunyawɔwɔ.
  Panther-2 ƒe aʋawɔʋu geɖe do le adzɔge ʋĩ. Wole tu dam, eye wole vɔvɔ̃m be yewoatsɔ yewoƒe ŋɔti aƒo ɖe eme. "Dzata"-2 zɔna yia ŋgɔ eye wòɖea dzo hã. Eye Rhino ƒe dzodoƒe ƒe aʋawɔʋuae nye esi, si le ʋuʋum, si me dzo ƒe bablawo le.
  Gake esi dzi ŋɔ wue nye "Sturmlev". Eƒe tukpe si wotsɔna daa tue la medaa tu kabakaba ŋutɔŋutɔ o, gake egblẽa nu le dzomavɔ me.
  Natasha ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Russiatɔwo, Russiatɔwo - menye dzɔgbese si me dziɖeɖi le o! Enyo, nukatae míehiã kuxiwo hafi ŋusẽ nanɔ mía ŋu?
  Nyateƒee, wole avu wɔm le didiƒe ʋĩ tso Russia gbɔ. Gake eme kɔ ƒã be Wehrmacht, esi wòɖu USA dzi la, atrɔ ava atsɔ nutetea ade USSR dzi. Eye Amerikatɔwo vivina ŋutɔ eye wolɔ̃a nyɔnuviwo ale gbegbe.
  Natasha gaƒoa ɖa ake, edze abe eƒe ƒoƒowo nana mɔli kple tawo gbãna le aŋeawo te ene. Wotsɔa aŋetu aɖe ƒoa nyɔnuvia ƒe afɔ. Lãɖeɖe aɖe vuvu le nye afɔkpodzi. Atsyɔ̃ɖola la ƒo ƒu aɖe eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ao, amesi le ŋudzɔ la mavuvu o, .
  Akpɔkplɔ, hɔ̃ ƒe dzedzeme...
  Ameawo ƒe gbe me kɔ - .
  Gbeɖiɖia agbã da la!
  
  Mexɔe se be xexeame katã anyɔ, .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖua nu ava yi...
  Eye Ɣe la klẽ - .
  Mɔ si klẽna ɖe kɔmiunisttɔnyenye dzi!
  Le ɣeyiɣi ma me la, Olympias tsɔ eƒe ŋusẽ katã da bɔmb ɖe Shturmlev. Eye dzɔgbenyuie va zu Soviet nyɔnuviawo mlɔeba. Aʋawɔnu si wotsɔ blae la ge ɖe megbe, Soviettɔwo ƒe nunana la dzo yi ɖage ɖe ʋuƒo si keke la me tẽ. Le sɛkɛnd ɖeka me la, nusianu xɔ dzo. Eye emegbe wòwó. Ðeko wònɔ abe ɖe woda atɔmik bɔmb aɖe ene. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo kaka ɖe akpa vovovowo.
  Nazitɔwo xɔ Toronto eye wogate ŋu tso dziehe ge ɖe United States ƒe anyigbamama ma me le adame.
  Amerikatɔwo na ta vivivi gake kakaɖedzitɔe. Zi geɖe la, wotsɔa wo ɖokui nana hedzea agbagba be yewoalé yewoƒe nɔƒewo.
  Gake Germanytɔwo ƒo wo le anyigba dzi kple ƒu dzi siaa.
  Fifia le adame ƒe nuwuwu la, Germanytɔwo ƒo xlã Philadelphia. Woɖua dzi ɖe wo nɔewo yome eye wodoa ɣli abe dzomavɔ ene.
  Gerda kple eƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo le woƒe ŋutete katã me abe alesi wònɔna ɖaa ene. Eye wòko alɔgbɔnu, hele Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gbãm, eye wòdzi ha be:
  - Tiger claws, gakpo ƒe ŋusẽ, .
  Woƒe dzobibi...
  Míekpɔ Nazitɔnyenye le adzɔge ʋĩ, .
  Tso Genghis Khan ƒe Europa!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tea joystick la dzi. Eye woagada tu Amerikatɔwo ake.
  Emegbe Charlotte daa tu, eye eƒe tudadawo de pɛpɛpɛ. Eye Magda hã va le megbe nɛ, kple Christina.
  Ale Filadelfia dze anyi. Germanytɔwo le ŋgɔ yim ɖe edzi eye kaka dzomeŋɔli naɖo la, woɖo New York. Eye woƒo futɔ la le afima. Eye woada bɔmb siwo ƒe kpekpeme nye tɔn ewo tso TA-500 me.
  Truman, esi Germanytɔwo ƒo xlã New York kple Washington vɔ la, egblɔ be ŋutifafa ava. Le esia ta la, wobia be woatsɔ wo ɖokui ana nɔnɔme aɖeke manɔmee.
  Amedzidzedze ɖe Washington ŋu kplɔe ɖo le January me. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene la wɔ aʋa.
  Le amedzidzedzea ƒe ŋkeke enelia dzi la, asrafoha la na ta. Eye le ŋkeke atɔ̃ megbe la, United States na ta.
  Aleae aʋa la wu enu le Ɣetoɖoƒe... Alo ne míagblɔe tututu la, ewu enu kloe. Germanytɔwo yi edzi nɔ ŋgɔ yim vaseɖe esime woxɔ Latin Amerika katã...
  Aʋawɔwɔ ƒe nugbeɖoɖo si wowɔ kple USSR gakpɔtɔ nɔ dɔ wɔm. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ɖu eƒe aboyonuawo eye wòɖo mamã yeyewo. Stalin gakpɔtɔ nɔ ganya si gblẽ la gbugbɔm ɖo anyi eye wònɔ ŋusẽ ƒom ƒu.
  Le aʋawɔʋuwo wɔwɔ gome la, USSR mekpɔ dzidzedze boo o, T-54 ʋu kple IS-4 aʋawɔʋu ʋɛ aɖewo koe wowɔ. Ɣeyiɣi didi aɖe la, manya wɔ be woakpɔ ʋu nyui aɖeke o. Eye le April 20, 1953 dzi, esi Hitler wɔ nyateƒe si wònye be Stalin ku le March 5 lia dzi ŋudɔ la, egadze USSR dzi ake. Wodze agbagba be yewoakpɔ ŋusẽ ɖe xexeame katã dzi.
  Stalin manɔmee la, Soviet-srafowo tsi tre ɖe eŋu gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe. Eye ŋusẽawo mesɔ o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japan kple Türkiye siaa ge ɖe aʋaa me.
  Ɣleti ɖeka megbe la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene la ƒo xlã Moscow eye woxɔ Caucasus. Eye le ɣleti etɔ̃ megbe la, míenɔ Ural-towo dzi xoxo. Nyateƒee, ŋusẽawo mesɔ o akpa. Gawu la, vovototowo le USSR ƒe kplɔlawo dome.
  Kpuie ko la, le aʋawɔwɔ ɣleti atɔ̃ megbe la, Third Reich kple Japan va xɔ USSR mlɔeba.
  Emegbe edze abe ameƒomea va kpɔ ɖekawɔwɔ mlɔeba ene. Gake ŋusẽ gã eve le xexeame - Third Reich kple Japan. Eye Hitler gadze aʋa bubu gɔme le April 20, 1956 dzi. Edze Japan dzi.
  Eye nyɔnuviwo hã kpɔa gome le aʋawɔwɔa me. Gerda nye adzetɔ si dzea samurai dzi.
  Eye nyɔnuvi siwo tso Red Army me. Natasha, Alenka, Mirabela, Maria, Olimpiada, Svetlana, Augustina, Aurora, kple ame bubuwo. Kple bubuawo. Nu ɖeka koe le nyɔnuvi siawo katã si - wowɔa avu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini.
  Eye wowɔa esia nyuie ŋutɔ. Wole Japan gbãm... Le Germanytɔwo kple nubabla ƒe atikplɔwo ƒe ƒoƒo te la, samuraitɔwo le du dzi hele hehem ɖe megbe.
  Gerda kple Charlotte wɔa avu ɖekae le aʋawɔʋu aɖe si le abe piramid ene dzi. Nyɔnuviawo daa tu Japantɔwo, wogbãa ʋuwo hedzia ha be:
  - Míenye super, super ʋiʋlilawo! Eye míagbã nudzodzoeawo katã!
  Gerda tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔta, ƒo Japantɔwo ƒe ʋua eye wòƒo ɣli be:
  - Nyee nye aʋawɔla si si kɔmpiuta le ta me!
  Charlotte hã da tu, lã samurai la ƒe ʋu eye wòdo ɣli be:
  - Eye nye nutowo, na woanye esiwo me kɔ wu eye wofa wu!
  Eye nenema kee wòaɖe eƒe aɖe afiae!
  Nyɔnuviawo le Japan tsrɔ̃m... Samuraitɔwo le nuto siwo dzi woɖu, meliwo, kple aʋawɔʋuwo bumee.
  Japantɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya mate ŋu asɔ kple Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya o. Eye asrafo geɖe wu le Nazitɔwo si. Eyata wole ŋgɔ yim dzidzedzetɔe ŋutɔ. Eye samuraitɔwo mewɔa naneke wu dzidzɔkpɔkpɔ kple woƒe aɖuwo ɖeɖe ɖa o. Ne míagblɔe tututu la, wolé blanui, gake wogaɖea woƒe aɖuwo kokoko.
  Ɣleti geɖe ƒe aʋawɔwɔ, eye wogaxɔ China, Indochina, kple anyigba bubuwo. Nazitɔwo va ɖi go ɖe Japan ŋutɔ hã.
  Afimae aʋawɔwɔa yi edzi le, eye Nazitɔwo zã nukliaʋawɔnuwo. Eye tsɔtsrɔ̃ kple tsɔtsrɔ̃ geɖe ŋutɔ.
  Ẽ, dzɔgbenyui meto samuraitɔwo ŋu o! Woge ɖe atikplɔ ma tɔgbe te. Nuwuwu bliboe!
  Eye le goawo katã me la, nusianu dzena nukokoe si gbɔ eme.
  Soviet nyɔnuviwo tsɔa samuraiwo klona eye wozia wo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Ame dzetugbeawo ɖo ŋku alesi Nazitɔwo ɖe dzi le wo ƒoe dzi. Eye esia fa miamiamia ŋutɔ.
  Alenka kple Natasha dzi ha be:
  - Tsɔtsrɔ̃ nye dzodzro, eɖanye ŋusẽ ka ƒomevie o! Dziɖuɖumegãwo noa ame bubuwo ƒe ʋu ɣesiaɣi! Enyo, lɔlɔ̃ ɖua dzi le dzi me!
  Eye mɔ ma ke nue woƒo samuraitɔwoe. Eye esi wole nu tem, eye wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue la, wole fli la ƒom.
  Gake Tokyo dze anyi xoxo... Aʋa la xɔ ɣleti ade eye wòwu enu kple Wehrmacht ƒe aʋadziɖuɖu.
  Eye le January 1, 1957 dzi la, Germanytɔwo dze Turkey dzi heɖu eya hã dzi. Le ema megbe la, wotsɔ xexeame ƒe dukɔ bubuwo katã de Third Reich me.
  Wowu fiaɖuƒe si wɔ ɖeka ɖoɖo nu. Le ƒe 1947 me xoxo la, Germanytɔwo dzo yi yamenutome, eye le ƒe 1958 me, le April 20 lia dzi la, woɖi ɖe Ɣletia dzi. Aleae yamenutomekeke ƒe ɣeyiɣia dze egɔmee. Hitler ku le ƒe 1959 me, esi wòsusɔ ŋkeke eve na eƒe dzigbezã blaadrelia.
  Ɣeyiɣi kpui aɖe do ŋgɔ na esia la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso le fiaɖuƒe ɖoɖo anyi ŋu, eye Fuhrer te ŋu tia domenyila. Eva zu Hitler viŋutsu gbogbo siwo wòkpɔ to vidzidzi si wowɔ kple asi me la dometɔ ɖeka.
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖua nye ŋutasẽnuwɔwɔ, gake ehe ɖoɖo va Anyigba dzi. Vivivi la, ame geɖe wu va nɔ fiaɖuƒea ƒe dukɔmevinyenye xɔm.
  Esi Anyigba nɔ ŋgɔ yim le ɖoɖo nu eye wòzã dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo ta la, ekpɔ dɔwuame, dɔvɔ̃wo, kple dɔmakpɔwɔe ƒe kuxia gbɔ vivivi.
  Woɖu vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ dzi eye wowɔ avu kple nuvlowɔwɔ dzidzedzetɔe. Le ƒe 1974 me la, amewo ɖo yameʋu yi Mars. Eye le ƒe ɖeka megbe la, eva ɖo Venus. Le ƒe 1979 me la, yi Mercury. Le ƒe 1980 me yi Jupiter ƒe ɣletiwo dzi. Eye le ƒe 1987 me la, woɖi ɖe ɣletinyigba si didi wu ɖesiaɖe si nye Pluto dzi. Wonɔ yamenutomeyimɔ̃wo dim.
  Le ƒe 2000 me la, Germany kple ɣletinyigba bliboa ƒe Fiagã, Friedrich Etɔ̃lia kple Hitler viŋutsu, tsɔ Dumegã Etɔ̃lia ƒe dukɔmevinyenye na amesiwo katã le ɣletinyigba Anyigba dzi. Eye woɖe gbeƒã ameƒomevi vovovowo kple dukɔwo katã ƒe tasɔsɔ le se nu.
  Eye le ƒe 2017 me la, wodze ɣletiviwo dome mɔzɔzɔ gbãtɔ yi xexe bubuwo me gɔme.
  Le ƒe 2019 me la, wowu Frederick Etɔ̃lia eye Franz va zu fiagã yeye. Eƒe dziɖuɣi nɔ kpuie. Ƒe eve megbe la, asrafowo ƒe amedzidzedze dzɔ eye Hitler-fiaƒomea mu mlɔeba. Eye Republicantɔwo va xɔ dziɖuɖua.
  Woɖe gbeƒã demokrasi kple akpa geɖe ƒe ɖoɖo gbugbɔgadzɔ. Nazitɔnyenye nu yi vivivi.
  Le ƒe 2030 me la, ebia be woatia amegbetɔ ƒe ŋusẽ ƒe ɖoɖowɔla gãtɔ. Alenka, aʋawɔla-adzetɔ aɖe si xɔ ƒe alafa ɖeka kple edzivɔ xoxo lae. Gake nyɔnuvia metsi kura o eye metrɔ le ƒeawo me o. Lãmetsiwo kple ɖekakpui ɣesiaɣi, yeye eye wònya kpɔ.
  Ede se be woatsrɔ̃ Adolf Hitler ƒe ŋkuɖodzinuwo katã eye woatɔ dzo eƒe nɔnɔmetatawo.
  Le ema megbe la, Alenka yi eƒe kekeɖenudɔ dzi yi yamenutome... Le ƒe alafa ɖeka me la, amewo va nɔ ɣletivihatsotsoa ƒe afã dzi.
  Emegbe aʋa aɖe dzɔ kple dekɔnu si gbɔa fluorine. Gake mevɔ̃ɖi nenema kura o. Anyigbadzitɔwo, si si mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ wu le la, ɖu dzi.
  Eye le ƒe alafa eve alo etɔ̃ megbe la, ɣletivihatsotso bliboa va zu amegbetɔ kple ɣletivihatsotso geɖe siwo te ɖe eŋu.
  Eye fifia ƒe alafa bubu, eye wova ke ɖe mɔ aɖe si dzi woato azɔ mɔ to ɣeyiɣiwo me ŋu. Eye nàɖe amewo tso woƒe tsãgbenɔnɔ me hafi aku. Eye emegbe nàtsɔ biomodels aɖo wo teƒe.
  Eyata woɖe Hitler do goe hafi ku eye wotsɔe yi etsɔme. Afimae wodrɔ̃ ʋɔnu ŋutasẽdziɖula gãtɔ kekeake si nɔ anyi le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me kple dukɔwo katã me. Wotso nya me be yewoabu fɔe ɖe nuvlowɔwɔ nyɔŋuwo ta eye yewoatso afia nɛ be wòanɔ gaxɔ me ƒe biliɔn ɖeka, elabena kufiatsotso mate ŋu anɔ ameƒomevinyenye si de ŋgɔ wu amegbetɔ ƒe nɔnɔme me o.
  Wogazu ɖekakpui na Hitler, si na wòzu ŋutsuvi si xɔ abe ƒe wuietɔ̃ ene, eye woɖoe ɖe nuto aɖe si me wode Nazi nuvlowɔla bubu siwo hã va zu ɖeviwo gaxɔ me le.
  Afimae wosrɔ̃ nu le, wɔ dɔ, nɔ gaxɔwo megbe.
  Wona nɔnɔme siwo le bɔbɔe wu amesiwo wɔa nu nyuie: wokplɔa wo yia tsaɖiƒewo eye wonaa nuɖuɖu viviwo wo. Agbe nyo na sɔhɛ gamenɔlawo: gaxɔ vovovo siwo me fotoɖemɔ̃ siwo hea nuheŋusẽ le, tsileƒewo kple kɔmpiutawo, kamedefefewɔƒewo kple ɖiɖiɖemeɣiwo.
  Nyateƒee, vovoɣi boo aɖeke menɔ anyi o eye ele nam be mawɔ dɔ le ŋutilã me - dɔwɔwɔ ƒe atikewɔwɔ na nuvlowɔlawo. Gake esia medoa vɔvɔ̃ na ame le sɔhɛwo ƒe ŋutilã me o.
  Adolf Hitler nye ŋutsuvi eye metsi o. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, menɔ lãmesẽ me le ŋutilã me, mese le ɖokuinye me be nye gã, kplɔ̃ nyui aɖe nɔ asinye. Amegbetɔ ƒe gomenɔamesiwo hã le gamenɔlawo si.
  Ɣeaɖewoɣi la, le nuwɔna nyui ta la, wotsɔa Fuhrer si nɔ anyi tsã la ɖoa ɣletivimefakaka me eye woɖea mɔ nɛ wòɖia tsa yia xexe bubuwo me.
  Le ɣeyiɣi aɖe megbe la, dɔdamɔnu dzi ɖe kpɔtɔ eye modzakaɖeɖe kple fefeɣi dzi ɖe edzi.
  Ƒe alafa geɖe va yi. Amegbetɔƒomea kaka ɖe xexeame katã. Eye ale, mlɔeba la, tsɔtsɔke kplɔe ɖo eye woɖe asi le Fuhrer la ŋu. Mekpe fu kura o, to vovo na ame gbogbo siwo wòwu. Ðeko aʋa gã yeye aɖe dze egɔme teti koe nye ema kple kpakpaluʋui siwo tso xexeame katã ƒe dekɔnuwo, eye Fuhrertɔ tsãtɔ tsɔ eɖokui na be yeawɔ asrafodɔ. Eye eƒe aʋafia enye Gerda dzetugbe, amesi, abe amegbetɔ, xexeame katã ƒe fiaɖuƒe, me nɔlawo katã ene la, mekuna o eye wònye ɖekakpui tegbee.
  
  
  AGBALẼŊLƆLA GÃTƆ SHELEPIN
  Ŋutinya trɔ vie, eye agbagbadzedze be woawu Leonid Ilyich Brezhnev dzɔ le ƒe 1965 me, eye wòva kpɔ dzidzedze. Ðekakpui KGB ƒe Zimenɔla Shelepin va zu Agbalẽŋlɔla Gãtɔ. Fifia la, Kosygin gakpɔtɔ nye dukplɔlagã. Shelepin dze egɔme nɔ gaviawo me sesĩe hele nuwo ɖom ɖe ɖoɖo nu. Wokeke dɔwɔŋkekea ɖe enu, eye woto tohehe sesẽwo vɛ, siwo dometɔ aɖewoe nye gaxɔmenɔnɔ le esi wotsi megbe le dɔwɔwɔ me kple esi womewɔ ɖe dɔwɔɖui ƒe dzidzenuwo dzi o ta.
  Wogbugbɔ Stalin ɖo te eye wogbugbɔ amenyenye ƒe subɔsubɔha ɖo anyi. Eye kpɔɖeŋu bubu geɖe siwo ku ɖe gaviawo sesẽ ŋu. Aʋawɔwɔ kple ahamumu, kple Kosygintɔwo ƒe ɖɔɖɔɖo.
  Eye emegbe asitɔtrɔ le asixɔxɔ ŋu.
  USSR do ŋgɔ kabakaba wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me le Brezhnev ƒe dziɖuɣi gɔ̃ hã, eye Shelepin, si tsɔ asitsatsa ƒe ganyawo ƒe akpa aɖewo kple Stalintɔwo ƒe ƒoƒo sesẽa ƒo ƒui la, na nu ɖedzesiwo do tso eme. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Shelepin, le vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ si le ɖiɖim ta la, eto adzɔ sesẽwo xexe ɖe srɔ̃maɖemaɖewo, ƒome siwo si vi mele o, kple ƒome siwo si vi ɖeka le ta. Wode se ɖe fuɖeɖe nu, eye womedzra mɔxexeɖefufɔfɔnu ƒe atikewo o kloe.
  Ðeviwo ƒe viɖewo dzi ɖe edzi.
  Esia hã na be vidzidziwo dzi ɖe edzi, vevietɔ le Russia-nutowo me le USSR. Amewo ƒe dzidziɖedzi sɔ gbɔ sã wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me.
  Shelepin dzi eƒe asrafo ŋutete hã ɖe edzi, eƒo United States ta le nukliaŋusẽ me, eye le aʋawɔnu siwo wozãna ɖaa hã gome. Eye Vietnam hã nɔ anyi... United States ƒe ŋusẽ le xexeame dze anyi, eye kuxi gãwo do mo ɖa le dukɔa me.
  Detente ƒe ɖoɖoa dze egɔme... Ganyawo ƒe dzidziɖedzi kabakaba le USSR kpe ɖe eŋu. Shelepin ƒe dɔdzikpɔkpɔ sesẽa na nu nyuiwo do tso eme wu Brezhnev ƒe kuviawɔwɔ ƒe atsyã. Eye amewo ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi kabakaba wu...
  USSR va ge ɖe Afrika geɖe wu, eye le ƒe 1979 me la, edɔ asrafowo ɖe Afghanistan.
  Eye ƒe 1980 Moscow Olympic-fefewo nye aʋadziɖuɖu gã aɖe ŋutɔ! Wotsɔ sika na Soviet Olympic-fefewɔla siwo wu alafa ɖeka blaatɔ̃.
  Eye emegbe Soviet-srafowo dze wo dzi, eye Iran, afisi Khomeni xɔ ŋusẽ le.
  Woɖu Irantɔwo dzi kaba ŋutɔ, gake wobu nanewo ya.
  Iran ƒe akpa aɖe va zu USSR ƒe akpa aɖe. Afisi Azerbaijantɔ siwo nye to vovovo me tɔwo nɔ la, wova kpe ɖe Azerbaijan ŋu. Turkmenistan xɔ akpa aɖe, eye Kurdtɔwo va zu Soviettɔwo ƒe sosialist dukɔ le amewo ƒe nyametsotso le dutoƒo megbe.
  USSR keke eƒe liƒowo ɖe enu zi gbãtɔ tso ƒe 1945 me. Iran ƒe akpa aɖe va zu Iraqtɔwo, eye Saddam Hussein va ge ɖe Warsaw Nubabla la me.
  Emegbe Afghanistan ƒe dziehe kple Uzbektɔwo kple Tajiktɔwo ge ɖe USSR me.
  Emegbe aʋa aɖe dzɔ kple Pakistan - USSR kple India. Woxɔ anyigbamama gã aɖe.
  Ƒe ʋɛ aɖewo megbe la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso, eye Pakistan, kpakple Iran kple Afghanistan ƒe dzigbe va zu USSR ƒe akpa aɖe.
  Dukɔmeviʋa dzɔ le Yugoslavia eye Soviet-srafowo hã xɔe, eye emegbe Albania hã. Le ema megbe la, dukɔ siawo hã de Warsaw Nubabla la me.
  U.S. nɔ xaxa me, vevietɔ le Reagan ƒe dziɖuɣi. Zitɔtɔ gã aɖe nɔ ameyibɔwo kple ameyibɔ bubuwo dome. Ganyawo gaɖiɖi ɖe edzi.
  Le keke ƒe 1977 me ke la, USSR da asi ɖe dukplɔse yeye aɖe dzi si na dziɖuɖu ƒe nɔnɔme si USSR ƒe zimenɔla ƒe ɖoƒea le tsitre ɖi na la zu ŋutasẽnuwɔwɔ wu. Eye wode se ɖe dukɔmeviwo ƒe wo ɖokui ɖeɖeɖa tso Dukɔwo ƒe Ðekawɔha la gbɔ nu.
  Eye le ƒe 1988 me la, wowɔ dukplɔla ƒe tiatia gbãtɔ le Soviet Fiaɖuƒea ƒe ŋutinya me!
  Nyateƒee, Shelepin ɖu wo dzi... Exɔ dzesi alafa ɖeka kloe le alafa me. USSR ɖo ŋgɔyiyi ƒe sesẽƒe kekeake. Le ƒe 1990 me la, Iraq asrafowo xɔ Kuwait, Saudi Arabia, Brunei, United Arab Emirates, Oman...
  Ami ƒe asi yi dzi ŋutɔ...
  Xaxa si le United States la gagblẽ ɖe edzi. Dukplɔla yeye Bush nɔ ʋuʋum ŋutɔŋutɔ le dzɔgbese ƒe ƒoƒo te. Ameyibɔwo dze aglã... Eye le Bill Clinton ƒe tiatia le ƒe 1992 me megbe la, United States ma keŋkeŋ...
  Dukɔmeviʋa kple amewuwu dze egɔme le afima.
  Le ƒe 1993 me la, Shelepin gaɖu dzi le USSR ƒe dukplɔla ƒe tiatiawɔblɔɖe me.
  Le ƒe 1995 me la, Soviet asrafowo xɔ Alaska eye le ɣleti ɖeka megbe la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso le afima be yewoawɔ ɖeka kple USSR...
  Ale, drɔ̃e bubu va eme - be woatrɔ Alaska, le nyateƒe me, si wodzra bometsitsitɔe, na Russia.
  Edze abe nusianu nɔ edzi yim abe alesi woɖoe ene... Le ƒe 1997 me la, Soviet-srafowo xɔ Finland eye wowɔ amewo ƒe nyametsotso le afima be woatsɔe ade USSR me. Eyata wowɔ ɖoɖo ɖe Soviet dukɔ bubu ŋu.
  Gake enye amemabumabu!
  Emegbe aʋawɔwɔwo gakpɔtɔ nɔ anyi le Saudi Arabia esime Islamtɔwo ƒe aglãdzedze aɖe do mo ɖa, gake wotsi wo nu kaba.
  Le ƒe 1998 me la, woti Shelepin be wòaxɔ zi etɔ̃lia.
  USSR dze Turkey dzi, vevietɔ tso esime NATO mu. Eye wòtsɔe kpe ɖe eƒe ƒuƒoƒoa ŋu.
  Le ƒe 2000 me la, Shelepin nɔ agbe didi aɖe si me nudzɔdzɔwo bɔ ɖo mlɔeba, eɖu USSR dzi ƒe 35 - eƒo Stalin ƒe emetsonu si wòdo va yi ta, eye wòku.
  Ŋusẽ ƒe ɖoɖoa li ke ŋutɔ eye wònye ŋutasẽdziɖuɖu. Zimenɔla ƒe kpeɖeŋutɔ nyi ŋusẽwo ƒe dome vaseɖe esime woawɔ tiatia yeyewo. Eye wòva zu Gennady Zyuganov. Amekae wɔ xɔtuɖaŋudɔ nyui aɖe.
  USSR mewɔ nusiwo woxɔ le amewo si o hena ɣeyiɣi aɖe... Le xaxa la megbe la, Europa ŋutɔ ge ɖe CMEA kple Warsaw Nubabla me.
  Gake ƒomedodo si le woa kple China dome la gagblẽ ɖe edzi. Hoʋiʋlia nu sẽ ɖe edzi.
  Le USSR ŋutɔ me la, le amewo ƒe agbɔsɔsɔ ŋuti ɖoɖowo ta la, vidzidzi ƒe xexlẽme gakpɔtɔ sɔ gbɔ ŋutɔ. Gake esia na amewo va sɔ gbɔ akpa eye nuɖuɖu ƒe veve.
  Ganyawo ƒe ɖoɖo si ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo la nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm ɣesiaɣi xoxo. Eye togbɔ be le dɔwɔƒewo me la, mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi kple dɔwɔƒe yeyewo tutu na wòte ŋu to mɔ aɖe dzi tsi tre ɖe adzɔnuwo ƒe veve ŋu hã la, le agbledede me la, esesẽna wu sã be woadzi adzɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ ɖe edzi to amedzizizi mɔnuwo kple traktwo zazã me. Mele bɔbɔe nenema gbegbe be agbledede nanyo ɖe edzi o.
  Le ƒe 2003 ƒe tiatiawɔɣia la, wotia Zyuganov kple esi wu blaasieke vɔ enyi le alafa me. Gake kuxi aɖewo nɔ anyi... Vevietɔ le nuɖuɖu gome.
  Eye afi aɖeke meli woaƒlee le o - Europa va zu sosialist, USA xɔ aƒe ɖe dukɔmeviʋa me. Màte ŋu akpɔ nu geɖe le Brazil kple Argentina o. Nyateƒee, kuxiwo li.
  USSR va kpɔ eɖokui le nuɖuɖu ƒe kuxi sue aɖe me. Eteƒe medidi o si va zu nusi nɔa anyi didi, gake le ƒe 2008 me la, wogatia Zyuganov be manye dukplɔla ake. Ŋutasẽdziɖula la ƒe nɔnɔme va li ke. Gake nuɖuɖu ƒe veve va nu sẽ ɖe edzi... Le ƒe 2011 me la, woɖe ɖeviwo ƒe viɖewo dzi kpɔtɔ le USSR eye wogade fuɖeɖe le se nu ake.
  Wodze avuwɔwɔ gɔme kple vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ si sɔ gbɔ ŋutɔ, vevietɔ le Moslemtɔwo ƒe nuto siwo le USSR me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Soviettɔwo ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a nɔ aʋa wɔm le Afrika eye wònɔ Dziƒofiaɖuƒea tum do goe le Indochina. Le ƒe 2013 me la, wogatia Zyuganov ake.
  Gake fifia ya la, alafa memamãa ɖiɖi vie. Le USSR me la, demokrasi ƒe didia nu sẽ ɖe edzi. Amewo di be yewoakpɔ ablɔɖe geɖe wu. Zyuganov do susua ɖa be:
  - Mina míaɖe mɔ ɖe fefe eve aɖewo ŋu!
  Eye eve bubu siwo woŋlɔ ŋkɔ na ŋutɔŋutɔ: LDPSS kple SDPSS. Wodze demokrasi ƒe dzedzeme fefe gɔme. Zyuganov na ablɔɖe vi aɖe nyadzɔdzɔgblɔlawo.
  Le ƒe 2018 ƒe tiatiawɔɣia la, ame eve siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea wɔ avu kple Zyuganov: Ksenia Sobchak kple Vladimir Zhirinovsky. Zi gbãtɔe nye ema wowɔ tiatia le mɔ bubu nu. Eye le vome la, Zyuganov bu kpuie na ɖekakpui Ksenia Sobchak - amesi xɔ akɔdada ƒe alafa memama blaeve vɔ enyi - si zi edzi kloe be wòawɔ akɔdada evelia.
  Le ema megbe la, amesiame ka ɖe edzi be demokrasi le USSR. Nyɔnuvi amamawo kple action film siwo me ʋu yɔ fũu la dze le television dzi.
  Le dutanyawo gome la, ƒomedodo si nɔ wo kple USSR ƒe hoʋlila ŋutɔŋutɔ ɖeka kolia, si nye China, dome la gagblẽ ɖe edzi. Nukatae xevi eve mate ŋu anɔ anyi ɖekae le ɣletinyigba ɖeka dzi o?
  United States le to yim vevie eye mate ŋu awɔ akpa vevi aɖeke o. Eye Alaska nye Soviet Union. Nusianu le tsitre ale gbegbe...
  USSR gakpɔtɔ le hiahiã kple nuɖuɖu ƒe kuxi me, togbɔ be asrafowo kple dɔwɔƒewo ƒe ƒuƒoƒoa le dɔ wɔm nyuie ŋutɔ hã.
  Eye fifia, le ƒe 2023 me la, dukplɔla ƒe tiatia yeyewo le edzi yim le Russia... Demokrasi ƒe tiatia wu, eye woɖu wo dzi le vome... xexeame ƒe kɔdada ʋiʋlidziɖula Sergei Kovalev. Gake ŋutinya bubue nye ema!
  
  
  
  
  
  
  ZYUGANOV - RUSSIA ƑE DUkplɔla
  Le ŋutinya me ŋgɔyiyi bubuwo dometɔ ɖeka me la, le ƒe 1996 ƒe tiatiawɔɣia la, menye Lebed ye xɔ nɔƒe etɔ̃lia o, ke boŋ Vladimir Zhirinovsky ye xɔ nɔƒe etɔ̃lia. Enyo, le gɔmedzedzea me la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, nusiae amesiame nɔ mɔ kpɔm na.
  Amekae asusui, le KRO si Lebed nɔ ŋgɔ na ƒe kpododonu le sewɔtakpekpe ƒe tiatiawɔɣia megbe, be yeawɔ dɔ sesĩe nenema gbegbe le Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔɣia? Gake Zhirinovsky gakpɔtɔ nɔ nɔƒe evelia ɣemaɣi, le hoʋiʋli sesẽ ƒe nɔnɔmewo me, eye ne mede ɖeke o la, ewo le alafa me nɔ esi. Eyata... Le aʋadziɖuɖu kple dziɖuɖu ɖesiaɖe me la, nudzɔdzɔ kple dzɔgbenyui ƒe akpa aɖe li.
  Abe Zelensky ƒe aʋadziɖuɖu le Ukraine, Lukashenko ƒe aʋadziɖuɖu le Belarus kple Putin le Russia ene. Abe alesi Zhirinovsky ŋutɔ kpɔ dzidzedze le ƒe 1993 me ene.
  Gake emegbe nuwo va gblẽ ɖe edzi na Akpɔkplɔa. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Zhirinovsky ƒo nu sesĩe le television dzi nyaʋiʋliawo me, eye wòdo ŋɔdzi na Yeltsin be yeahe ɖe ati ŋu, eye wògblɔ be ye ɖeka koe Duma la aɖo toe. Eye etsɔ eɖokui sɔ kple Hitler nyuie ŋutɔ - esi wòɖo ŋku Dzizizidziɖula gã sia ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo dzi!
  Alesi le ƒe adre me la, ganyawo dzi ɖe edzi zi gbɔ zi eve kple afã, dɔmakpɔwɔe nu yi, eye vidzidzi dzi ɖe edzi zi gbɔ zi ɖeka kple afã. Nuvlowɔwɔ dzi ɖe kpɔtɔ zi gbɔ zi etɔ̃. Eye anɔ nenema le Zhirinovsky ƒe dziɖuɣi! Le nu bubu ɖesiaɖe gome la, Zhirinovsky mawɔ ɖoɖo ɖe ameƒomevi aɖewo tsɔtsrɔ̃ ɖa ŋu o eye mawɔ avu kple United States hã o! Eye nukliaʋawɔnuwo akpɔ tawò tso amedzidzedze ɖesiaɖe me!
  Esiawo katã ƒo ƒu, eye Zhirinovsky xɔ dzesi wuiatɔ̃ le alafa me, eye wòxɔ nɔƒe etɔ̃lia kple vovototo gã aɖe.
  Eye vɔvɔ̃ nɔ Yeltsin ƒe ha me: wobu akɔnta vodadatɔe. Nukae woawɔ? Wodze agbagba be yewoana Zhirinovsky nava nɔ yewoƒe akpa dzi. Gake kɔmiunisttɔwo do ŋugbe geɖe wu na Vladimir Volfovich: le eya ŋutɔ gome la, dedienɔnɔ ƒe aɖaŋuɖoha ƒe agbalẽŋlɔla kple dukplɔla ƒe kpeɖeŋutɔ le asrafonyawo me, kple ɖoƒe atɔ̃ bubuwo le dziɖuɖua me. Dutanyawo Gbɔkpɔla si le Mitrofanov, kple Abaltsev ƒe Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔla ƒe ɖoƒe hã le eme.
  Nyateƒee, Yeltsin mete ŋu do ŋugbe geɖe nenema gbegbe o. Woxe fe ɖe nyatakaka gbogbo aɖewo siwo woɖo ɖe amewo ta xoxo.
  Lebed, si xɔ nɔƒe atɔ̃lia koe te ŋu wokpe va Yeltsin ƒe ƒuƒoƒoa me, gake Yavlinsky tsi tre ɖe dukplɔla ƒe ametialawo evea siaa ŋu.
  Eye emegbe dzidɔ dze Yeltsin dzi le seselelãme ƒe zitɔtɔ ƒe agba si gbɔ eme ta. Ŋusẽ aɖeke meli be woatso awɔ tɔtrɔ kpata o.
  Kpuie ko la, Zyuganov ɖu dzi le ƒoƒo evelia me, eye ŋusẽ ƒe tɔtrɔ va. Eye zidziɖuɖua sɔ kple esime Chechnyatɔwo va dze dukɔa ƒe fiadu Grozny dzi.
  Gake aʋawɔlaawo tsi mɔ̃ me. Wo dometɔ akpa gãtɔ tsrɔ̃ le Grozny dzi dzedze me. Le ema megbe la, aʋawɔla siwo Yandarbiev nɔ ŋgɔ na la gabia be woakpɔ nublanui na ye. Gake Zhirinovsky te tɔ ɖe edzi be yeayi aʋaa dzi. Eye Zyuganov da asi ɖe esia dzi. Aʋawɔʋua yi edzi ƒe geɖe, gake emegbe ŋɔdzinuwɔlawo nu va yi vivivi. Le Russia, le kɔmiunisttɔwo ƒe dziɖuɣi la, dzidziɖedzi dze egɔme, ganyawo te ŋgɔyiyi kabakaba.
  Mɔnu siwo ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo kple asitsatsa ƒe akpa aɖewo ƒe ƒuƒoƒo na nu wɔdɔɖeamedziwo do tso eme. Eye ganyawo dzi ɖe edzi kabakaba. Wotia Zyuganov bɔbɔe be wòanɔ zimenɔɣi si kplɔe ɖo me, eye emegbe wotrɔ asi le dukplɔsea ŋu, si na wòte ŋu ʋli dukplɔla ƒe ɖoƒea zi gbɔ zi geɖe si seɖoƒe meli na o. Esiae nye nusi woŋlɔ ɖe amewo ƒe nyametsotso me. Eye le ƒe 2004 me la, wolé Zhirinovsky, eye woxe mɔ ɖe eƒe habɔbɔa nu. Zyuganov wɔ nu kple eƒe dunyahehe me tsitretsiɖeŋulawo. Ƒomedodo kple Ɣetoɖoƒedukɔwo dome le sesẽm ŋutɔ. Eye le ƒe 2014 me la, Russia hã xɔ Crimea. Esia wɔe be Aʋa Vɔ̃ɖi la gadze egɔme ake. Eye Russia va nɔ tohehewo te. Gake Zyuganov tsɔ Ukraine ƒe dzigbeɣedzeƒe hã de Russia me. Eye wòkeke fiaɖuƒea ɖe enu. Esiae na ʋuawo va dze wo nɔewo dzi. Esi Trump va xɔ dziɖuɖua vɔ la, nɔnɔmea gasẽ ɖe edzi. Russia wɔ aʋa le Syria eye wòɖo aʋawɔƒe ɖe Venezuela. Nɔnɔmea ɖo nukliaʋa ƒe agbo nu. Emegbe Ɣetoɖoƒedukɔwo gblɔ be yewoate ŋu aɖe kɔmiunisttɔwo ɖa le ŋusẽ me.
  Gake viɖe boo aɖeke mele Zyuganov ɖeɖeɖa ɖeɖeko ŋu o. Ele be nàtsɔ wò ŋutsua ade eme. Eye emegbe woɖo Natasha Sokolova na ƒe 2020 ƒe dukplɔla ƒe tiatia!
  Natasha Sokolovskaya nye nyɔnuvi si ƒomevi ate ŋu aɖu tsitretsiɖeŋula ɖesiaɖe dzi. Eye mana ta gbeɖe o. Be ame tsitsi aɖe Zyuganov tsi tre ɖe eŋu. Ame si dze ƒã be edze dɔ eye wòle nya ma ke gblɔm ƒe blaeve vɔ atɔ̃ enye sia.
  Eye nya ɣaɣla aɖe le afisia. Gawu la, Natasha tsi wu Zyuganov ƒe blaene eye wòdze tugbe ŋutɔ!
  Eye Russia ƒe ganyawo gaɖo xaxa me eye wole adzɔnu gbogbo aɖewo siwo mehiã o wɔm. Natasha nye Russia Dukɔa ƒe kalẽtɔ hã, abe aʋawɔla ene. Eya, ate ŋu aʋli ho kple ŋutasẽdziɖula tsitsi, si dze dɔ, si tea ɖeɖi ame ŋu la ya. Gawu la, Zyuganov va zu amesi léa nuteƒewɔwɔ me ɖe asi akpa eye wòmiãa ame ŋutɔ ƒe asitsalawo, ale be nu geɖe mehiã o. Vevietɔ esime wotsi ame ŋutɔ ƒe asitsatsa nu. Bɔta kple adzalẽ gɔ̃ hã megabɔ o, eye nu geɖe ƒe coupon gadze. Esi Zyuganov nɔ tsitsim la, eva zu kapitalist-dziɖuɖu ƒe futɔ veviedonula geɖe wu.
  Eye ebia be woawɔ hadomenuwɔna geɖe wu!
  Natasha Sokolovskaya do ŋugbe be yeatrɔ adzɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ ɖe asi bɔbɔe, hoʋiʋli, kple ame ŋutɔ ƒe nunɔamesiwo dzi. Eye le goawo katã me la, trɔ demokrasi ŋutɔŋutɔ, si me fefenuvi la ƒe asitɔtrɔ hã le! Enyo, esi ɖeɖi te ameawo ŋu le mɔɖeɖe ɖe nu ŋu ƒe ŋutasẽdziɖuɖu, si dzi nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo kpɔ ŋusẽ ɖo ƒe anyimanɔmanɔ ta la, da asi ɖe nusiawo katã dzi vevie. Eye Natasha ƒo ame miliɔn eve ƒe asidede agbalẽ te nu ƒu bɔbɔe! Eyi aʋa dzi le nya siawo te be: "Mivo eye mizu kesinɔtɔ!"
  Nyɔnuvia nye aʋawɔla ŋutɔ, eye wòdo bikini kple afɔ ƒuƒlu ko va kpekpea.
  Atsyɔ̃ɖola la, si nɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le keklẽm la, nɔ ɣli dom be:
  - Mina míaɖe kɔmiunisttɔwo ɖa le dɔwɔƒewo! Na dɔwɔƒe ɖesiaɖe nanye dɔwɔlawo tɔ! Eye agbledelawo tɔe anyigba la nye!
  Eye nyɔnuvi si tsɔa pɔmpi wɔe ŋutɔe wònye! Eye eƒe lãmekawo le abe gakpo si wotsɔ ƒu gbe ene.
  Kple alesi wòdzia hae;
  Nyee nye ŋutifafa kple aʋawɔwɔ ƒe akpɔkplɔ, .
  Wodzii le ɣletivi si klẽna wu te...
  Vifofowo ƒe vi nuteƒewɔlawo - .
  Lɔlɔ̃ - gã, ŋutɔŋutɔ!
  
  Míawɔ xexe dzeani aɖe, .
  Le si me dzidzɔkpɔkpɔ anɔ fifia...
  Kerubi ƒe Ɣe naklẽ, .
  Russia kɔkɔe, si wodo ɖe dzi!
  
  Míaɖo míaƒe drɔ̃ewo gbɔ
  Nu nyui aɖeke maganɔ xexeame katã si nya kpɔ wu ema o!
  Ŋutsuvia akɔ yi ɖe dzi eye wò, .
  Neva eme be dzidzɔkpɔkpɔ nanye wò nɔƒe!
  
  Eye le xexeame katã ƒe atsyɔ̃ɖoɖo me la, .
  Ɣeyiɣia de be Fofonyenyigba gã la naklẽ!
  Togbɔ be nyɔnuvia ƒua du afɔ ƒuƒlu hã la, .
  Xɔ dzinye se be eteƒe madidi o míanɔ kɔmiunist dziɖuɖu te!
  
  To kɔkɔwo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo ƒe gãnyenye, .
  Eye sika ƒe gbedadaƒo siwo dzi modzakaɖebɔ ʋẽna lilili le!
  Míatutu gbeɖuɖɔ siwo le xexeame katã ɖa
  Xɔ dzinye se be míaƒe agbe mave mí o!
  
  Eye nu sia nu si le xexea me la anyo, .
  Le nyateƒe me la, kɔmiunisttɔnyenye aɖu dzi le afisiafi!
  Ame si si atikplɔ le esi, .
  Amekae lɔ̃a tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tue wu!
  
  Nusi míewɔna anɔ anyi tegbee, .
  Mina míatu duwo to fefewɔwɔ le Mars dzi me!
  Ŋusẽ dziŋɔwo le Slavtɔwo ŋu, .
  Míagblɔ na xexeametɔwo be - hello!
  
  Ʋu si le sisim la nye nuƒãƒã, .
  Si gbɔ lɔlɔ̃ ƒe nukuwo tsina ɖo!
  Neva eme na amesiame le ɣletinyigba te xexeame, .
  Mèganye akpɔkplɔ ƒe sɔdola ko o!
  Le ha mawo tɔgbe megbe la, àte ŋu aɖu ɣe, ati kpo ahati kpo kple wò afɔ ƒuƒlu. Eye nyɔnuvia nye ame wɔnuku kple super class zi geɖe! Le afisia la, etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo vuvu Zyuganov ƒe nɔnɔmetata.
  Kɔmiunisttɔwo le ɣli dom, eye ameawo le dzidzɔ kpɔm: amesiame di be yeatrɔ! Demokrasi geɖe wu le ganyawo kple dunyahehe siaa me.
  Ale be nàte ŋu aɖu fewu le ŋutasẽdziɖulawo kple ganyawo ŋuti amegãwo ŋu le nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me. Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha hã va nɔ fu lém na amewo. Wotsɔ hloloetsotso ɖo ŋku Yeltsin ƒe ɣeyiɣiwo dzi, esime fiasewo yɔ fũ kple adzɔnuwo, eye woɖea nyɔnu amamawo kple dunyahehe me wɔna dodzidzɔnamewo fiana le television dzi. Ema nyo ale gbegbe!
  Ame geɖe ɖo ŋku dunyahehe dodzidzɔnamea kple sewɔtakpekpe si me zitɔtɔ nɔ la dzi. Menye abe fifia ene o - esime kɔmiunisttɔwo koe le Duma eye wodaa akɔ ɖe edzi ɣesiaɣi!
  Zyuganov ti kɔ na amesiame eye ame siwo nɔ agbe vɔ̃ɖi ɖe edzi la di be yewoatrɔ!
  Natasha Sokolova dzetugbe do esia ƒe ŋugbe! Be tɔtrɔwo kple nu yeyewo ava eme. Be menye ɖeko Russiatɔwo anye ame gbãtɔ siwo aɖo yameʋu ayi Mars ko o, ke woanɔ agbe nyuie wu le United States hã. Eye be aʋuʋu towo! Eye towo afa eye avewo atɔ dzo!
  Gake fifia la, tiatiawɔblɔɖea le edzi yim xoxo. Nyɔnuvia le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi. Eye wòƒoa ɣli gɔ̃ hã be:
  - Manɔ abe Gagarin ene! Eye wòdo sika towo ƒe ŋugbe!
  Eye alesi wòdzea titri gɔmee. Kpuie ko la, wowɔ tiatia la eye Natasha Sokolovskaya va zu dukplɔla yeye!
  Dzidɔ dze Zyuganov dzi! Eye Natasha do susua ɖa be:
  - Mina míawɔ dukɔ ɖeka kple Amerika!
  Eye wowɔ amewo ƒe nyametsotso, eye fiaɖuƒe ɖeka do mo ɖa!
  Afi siae glitotoa wu enu le, eye míewɔ dɔ nyuie na amesiwo ɖo to!
  TSAR ALEXEY NIKOLAEVICH - AME GÃTƆ
  AI bubu, esime wodze agbagba be yewoawɔ Tsar Nicholas II le January 5, 1905 dzi. Eye sentimeta ʋɛ aɖewo koe mesɔ gbɔ be woatsɔ buckshot aƒo fiagã la o. Gake ne vi aɖe koe... Tsar la ku eye viaŋutsu Alexei Nikolaevich Romanov va zu fia le ŋkɔ me. Eye woɖo Nikolai Alexandrovich Romanov dziɖuɖumegãe le eƒe kpɔkplɔ te. Ŋutsu si ƒe tagbɔ kɔ etɔxɛe, si ƒe nya me sẽ eye eƒe tame sẽ.
  Fiagã yeyea ƒe afɔɖeɖe gbãtɔwoe nye be wòatsɔ Brusilov aɖo Kuropatkin teƒe, eye wòatsɔ Nebogatov aɖo Rozhdestvensky teƒe.
  Ðoƒe si Russia nɔ le aʋa si wowɔ kple Japan me sesẽ. Port Arthur dze anyi xoxo. Gake ŋusẽ siwo le Manchuria la gakpɔtɔ ɖe dzesi ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Russia-srafowo ƒe nyonyome dzi ɖe edzi esi asrafoha tiatia aɖewo tso Russia ƒe akpa si nye Europa va ɖo.
  Gake Japantɔwo ya tsɔ woƒe asrafoha nyuitɔwo kekeake da ɖi le aʋa siwo wowɔ va yi me, eye wote ɖe Port Arthur ŋu.
  Eyata mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe su Kuropatkin si le Mukend-ʋaa me. Kuropatkin ŋutɔ koe nye aʋafia si mele vevie o.
  Gake Brusilov nye asrafo ƒe ŋutete gã aɖe vavã. Eye wòle klalo be yeawɔ avu kple futɔ si ƒe ŋusẽ sɔ kple wo nɔewo kloe. Gake tu si nyo wu Japantɔwo tɔ le Russia-srafowo si, eye asrafowo ŋutɔ hã anyo wu.
  Brusilov dzra ɖo nyuie ɖe aʋa la ŋu. Etsyɔ axawo dzi eye wòyi ametakpɔnua dzi. Eye wòdo ŋusẽ eɖokui. Eƒe ɖoɖo ɖe aʋawɔwɔa ŋu nɔ bɔbɔe: be yeaɖe Japantɔwo ɖa le ametakpɔkpɔ me, eye emegbe ne ɖeɖi te wo ŋu la, yeatsɔ tsitretsiɖeŋunya ɖeka akpɔ nyaa gbɔ.
  Brusilov nye aɖaŋuɖola ya, gake Kuropatkin ya menye nenema o.
  Eye aʋaa dze egɔme le February me eye wòxɔ kwasiɖa eve. Nu bubuwo dometɔ aɖewoe nye Brusilov si si nunya le, si nye nyɔnuvi dzetugbewo ƒe aʋalɔgo blibo aɖe. Woxɔe kabakaba tso ŋutsu trewo kple ɖekakpui dzetugbewo gbɔ, wona hehee ɣleti ɖeka, eye wotsɔe ƒu gbe ɖe aʋa me.
  Nusi doa dzidzɔ na ame wue nye be nyɔnuviawo katã nye afɔ ƒuƒlu. Eye esia na ŋusẽ wo tso Dada Anyigba gbɔ, eye wòna tu kple aŋɔwo mate ŋu adze wo dzi o.
  Anastasia Orlova kple eƒe kpeɖeŋutɔ ene siwo nye Natasha, Zoya, Augustina, kple Svetlana ye nɔ nyɔnuviawo nu.
  Esi nyɔnuviawo xɔ ametakpɔnua eye woku dowo vɔ la, wole Japantɔwo lalam... Eye emegbe samuraitɔwo le kɔsɔkɔsɔ ɣiwo me le tsatsam le eme. Tuawo dzea tudada gɔme.
  Eye nyɔnuviawo tsɔ Mosin tu la ɖe asi. Eye mina míada tu Japantɔwo tso didiƒe.
  Wonye aʋawɔla ɖaɖɛwo, wo dometɔ geɖe nye Siberia adelawo. Wotsɔa afɔ ƒuƒlu wɔa avu, togbɔ be February le wo me hã, wodoa awu kpuiwo kple ƒodo siwo le ʋuʋu ɖi.
  Wodaa tu hedzia ha na wo ɖokui be:
  - Russia xɔ ŋkɔ ƒe alafa geɖe enye sia be enye ame kɔkɔe, .
  Míaƒe fia gã la koe nye Alexei, .
  Viŋutsu si dze nènye, nya Nicholas, .
  Eye dzi la nye nyateƒe wu susu gɔ̃ hã!
  Aʋawɔlaawo daa tu pɛpɛpɛ eye woƒoa Japantɔwo le adzɔge ʋĩi.
  Anastasia da tu hegblɔ be:
  - Na Dadanyigba la, drɔ̃e dzeani aɖe!
  Eyome Natasha da tu, ƒo Japantɔawo do goe eye wòdo ɣli be:
  - Na míaƒe Rus kɔkɔe la!
  Zoya da tu, tsɔa futɔa ƒua anyi eye wònɔa ɣli dom be:
  - Ao, mɔnukpɔkpɔ le futɔa si!
  Edaa tu wòdea pɛpɛpɛ, eye Augustine:
  - Na dzidzime siwo gbɔna!
  Punch kple Svetlana, tsɔ Japantɔ eve ƒu anyi:
  - Le ŋkɔ kɔkɔeawo ta!
  Mehiã be aʋawɔlawo nagblɔ o be: fa miamiamia ŋutɔŋutɔ!
  Eye Japantɔwo le tsatsam kple nu gbogbo aɖewo siwo bu. Togbɔ be wole tetem ɖe wo nɔewo ŋu hã. Gake nyɔnuviawo daa tu pɛpɛpɛ eye womedzudzɔna o. Wodaa tu hedaa tu. Wodaa tu hedaa tu. Eye womeɖea dzi le ƒonye o. Eye esi samurai la te ɖe eŋu ŋutɔ la, nyɔnuviawo te bɔmbdada kple woƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye woɖea woƒe asitɔtrɔ le nɔnɔmewo ŋu fiana.
  Eye afɔ ƒuƒlu tsɔa nu siwo wua ame ƒua gbe ɖe samuraitɔwo ŋu. Eye fifia Japantɔwo le ɖeɖem kpɔtɔ va zu mɔ̃ sesẽwo. Woƒe dzodzroa gbɔdzɔna. Eye esi wole tetem ɖe wo ŋu la, aʋawɔlaawo tsɔa akplɔwo kple akplɔwo doa go wo. Wowu samurai mamlɛtɔ nu.
  Eye wodzia ha kple dzonɔameme ŋutɔ.
  Esi Russia-srafo siwo Brusilov nɔ ŋgɔ na la na ɖeɖi te Japantɔwo ŋu le ametakpɔkpɔ me ta la, wodze amedzidzedze sesẽ aɖe gɔme eye wonya Japantɔwo yi dzigbe gome. Brusilov, si to vovo na Kuropatkin la, ewɔ nu kple tameɖoɖo kplikpaa eye wòku samurai la ʋu madzudzɔmadzudzɔe. Eye ete ŋu lé Port Arthur enumake, le futɔwo ƒe abɔta tututu.
  Anastasia Orlova ƒe hɔ̃wo ƒe aʋalɔgo me nyɔnuvi siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu o la ge ɖe dua me.
  Woƒu du to Port Arthur eye wotsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb heda bɔmb ɖe futɔwo ŋu.
  Eye wotsɔ akplɔwo gbã Japantɔwo. Nukae wosusu, be yewoxɔ Port Arthur to alakpadada me? Gake abosam eve lae nye esi! Russia-srafowo le du sia xɔm ake.
  Eye ne míaƒe nyɔnuwo le avu wɔm! Zi geɖe la, esia fia be womaɖi gbɔ wò o!
  Eye wotso Japantɔwo.
  Eye wozia gamenɔlawo dzi be woadze klo agbugbɔ nu na nyɔnuwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo me ke le.
  Wova zua toɖolawo eye edzɔa dzi na wo gɔ̃ hã.
  Menye ɖeko samurai ɖeka tsɔ eƒe aɖe ƒo Natasha ƒe afɔkpodzi vaseɖe esime wòklẽ ko o, ke ekɔ yi dzi wu hã. Nyɔnuvia ɖe mɔ nɛ be wòatsɔ eƒe aɖe awɔ atike na nyɔnunyenye ƒe daimɔnd la.
  Le ema megbe la, eƒo nu abe avu ene.
  Aʋawɔlaawo wɔ dɔ gã aɖe ŋutɔ. Eye fifia wole gamenɔlawo ƒe sɔtiwo nyam dzoe. Afikae Japan ƒe aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔ yi?
  Port Arthur dze anyi. Eye emegbe Brusilov ƒe Russia-srafowo ʋu yi Korea.
  Eye Anastasia ƒe asrafoha la ƒua du le ŋgɔ. Wolé samuraitɔwo le mɔa dzi, eye nyɔnuviawo zi wo dzi wodze klo.
  Eye wogbugbɔa nu na woƒe afɔkpodzi siwo me ke le kple woƒe afɔkpodzi siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi.
  Aʋawɔwɔ kple aʋawɔlawo. Eye wònye nukokoe.
  Anastasia, si ti kpo hetsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ diskwo ƒu gbe la, bia Natasha be:
  Ðe wòfa be woawɔ avua?
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Abe alesi wònyoe enea?
  Anastasia tsɔ ŋkubiãnyawo gblɔ be:
  - Aleke wòle ne èzã wò aɖe ɖe wò akɔta?
  Natasha ɖo eŋu tso dzime be:
  - Ðeko super!
  Eyata wotsrɔ̃ Japantɔwo ƒe asrafoha bubu. Wobla gamenɔlawo.
  Le ema megbe la, wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo naa plum nyuiwo wo!
  Eye nyɔnuviawo le samurai kple Brusilov ƒe aʋakɔa gbãm, nusianu yi edzi eye wòdzia ŋusẽ ɖe edzi.
  Russia-srafowo ɖo Korea ƒe dzigbe gome tututu. Eye wòɖu Ƒukpo Afã la dzi.
  Wogbã Russiatɔwo ƒe asrafoha la ƒe akpa aɖe le Port Arthur. Eye Russiatɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo te meliawo nyinyi kple wo gbugbɔgaɖoanyi.
  Togbɔ be woɖu samuraitɔwo dzi keŋkeŋ le anyigba dzi hã la, aʋaa gakpɔtɔ yi edzi. Le ƒua dzi la, Japantɔwo sesẽ wu. Gake emegbe Nebogatov va. Le mɔa dzi la, ekplɔ asrafoha la yi Port Arthur aɖaŋutɔe wu. Eye aleae wodo ŋusẽ Russiatɔwo ƒe aʋawɔha la. Afisiae asrafoha aɖe hã dzo tso Ƒuyibɔa me le.
  Nebogatov bɔbɔ ɖe anyi wu Japantɔwo le ŋusẽ gome, gake mesɔ gbɔ akpa o. Le nyateƒe me la, Russiatɔwo ƒe meliwo ƒe nyonyome mevɔ̃ɖi wu ema o. Wo dometɔ ʋɛ aɖewo li siwo ƒe xexlẽme mede nenema o. Gake akpoxɔnuawo ya toa aʋawɔnuwo me wu.
  Nebogatov yi ƒua dzi. Togo na aʋawɔwɔ. Gake eva dze be menye Russiatɔwo ƒe tuawo katãe wóna o - tu la nye ƒuƒu! Fafa sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Gake Nebogatov trɔ asrafoha la trɔ yi Port Arthur le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi eye mebu meli ɖeka pɛ hã o.
  Ele be míazã ɣeyiɣi atsɔ aɖɔli aʋawɔtuwo ahagbugbɔ ŋusẽwo aɖo wo me. Vaseɖe esime asrafoha la tso Ƒuyibɔa me va ɖo.
  Aʋaa yi edzi, eye ga si wogblẽ ɖe eŋu hã nɔ yiyim. Akpa evea siaa di be yewoawɔ ŋutifafa. Gake Japantɔwo gakpɔtɔ le nɔƒe vevitɔ le ƒua dzi.
  Gake woɖɔli akpoxɔnuawo, eye wohe Ƒuyibɔa ƒe Ƒudziʋawɔʋuwo vɛ. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuvi afɔ ƒuƒluwo hã hea wo ɖokui ɖe dzi.
  Eye meli si me nyɔnuviawo nɔ la ʋu yi aʋa la me kple duƒuƒu blibo. Nyɔnuvi siwo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo do bikini ti kpo heƒo xlã tuawo. Woɖo woƒe tuawo ɖe taɖodzinu aɖe ta eye woda tu.
  Atsyɔ̃ɖolaawo da tu Germanytɔwo ƒe meliwo hetso wo. Wowɔ esia kple dziku gã aɖe. Aʋawɔlaawo ƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ eye woƒe lãmekawo ƒe lãme sẽ. Naneke mesɔ kple wo o. Japantɔwo mate ŋu awɔ avu kple nyɔnuvi mawo o.
  Eye pɔmpi siwo ŋu aŋɔwo ƒo la gena.
  Eye aʋawɔlawo ti kpo hedo ɣli be:
  - Míenye nyɔnuvi siwo nye super class!
  Eye woɖea woƒe aɖe fiana! Eye wodaa tu wo ɖokui, womeɖea mɔ na samuraitɔwo be woasi o. Woɖoa eŋu adãtɔe. Gake wokpɔa ŋuɖoɖo tso ame dzetugbewo gbɔ. Japantɔwo ƒe cruiser la le nyɔnyrɔm xoxo. Eye nyɔnuviawo ti kpo heʋuʋu woƒe afɔ ƒuƒluwo. Wonye fiafitɔ gã mawo tɔgbe. Nusi naneke mate ŋu atɔ te o.
  Nyɔnuvi aʋawɔlawo wɔa avu heti kpo. Eye wotsɔa tu siwo wotsɔna daa tu samuraiwo ɖe anyi. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wogakpɔtɔ le ɣli dom.
  Natasha do ɣli be:
  - Tsar gã Alexei! Adze nunya ŋutɔ!
  Zoya, si nɔ nu kom henɔ tu dam la, gblɔ kpee be:
  - Eyae nye nunyala wu le xexeame! Awɔ nuku ŋutɔ!
  Eyata Augustine, si nɔ tu dam Japantɔwo la, dzi ha ɖekae be:
  - Nunyala wu la anye!
  Eyome Svetlana da tu, egbã futɔwo eye wònɔ ɣli dom be:
  - Alexey nye ame fafɛ!
  Anastasia da tu hegblɔ be:
  - Na Rus Kɔkɔe'!
  Eye aƒo wò hã! Nyɔnuviawo fa miamiamia nukutɔe ale gbegbe. Eye woƒoa samurai la kakɛkakɛe!
  Eye emegbe Japantɔwo ƒe aʋawɔmelia nyrɔ. Eye eva do vɔvɔ̃ na samuraitɔwo ŋutɔ.
  Eye ɖeko nyɔnuviawo ƒua du ƒoa xlãe amama kloe eye wometsɔa afɔ ƒuƒlu o. Eye woƒe afɔ dzeaniawo klẽna. Zi geɖe la, wonyea fiafitɔ wɔnukuwo.
  Eye wodzena abe amesiwo le lãmesẽ me wu eye woƒe ŋutigbalẽ le ɣie wu ene.
  Wole samurai ƒom...
  Wodze aʋawɔmeli bubu hã dzi. Aɖe vi na Togotɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo, sesĩe ŋutɔ. Eye Ƒuyibɔa ƒe meliwo he yi dzi. Woda tu ɖe futɔa dzi.
  Natasha kple Zoya fia asi woƒe aʋawɔnu siwo ƒe didime nye sentimeta wuieve. Eye alesi woatsɔ alɔmeɖeɖe gbegblẽ ada tue. Eye aʋawɔmelia axɔ ƒoƒo ɖeka gɔ̃ hã eye wòagbã.
  Natasha kple Zoya ti kpo heʋuʋu woƒe afɔ ƒuƒluwo hedo ɣli be:
  - Míenye adzetɔwo eye atsyɔ̃ɖola dzeani aɖeke megali o!
  Eye nyɔnuviawo ɖea woƒe aɖe fiana. Eye alesi wofu wòe la, eva zua vevesese ŋutɔ.
  Eyata woda tu Togo ƒe melia, eƒe aʋawɔnuwo gbã, abe ɖe gakpoa ƒo ene.
  Eye ale melia xɔ anyigba eye wònyrɔ.
  Natasha kple Zoya dzi ha be:
  - Rus' ko nu hefa avi hedzi ha! Esia tae wònye Rus Kɔkɔe tɔ!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuviawo axɔe adzo adzo!
  Eye emegbe woaƒo Augustine kple Svetlana abe tu si ƒe didime nye sentimeta wuieve ene. Eyata melia axɔ tso Togo, agbã eye wòanyrɔ!
  Nyɔnuviwo ɖea woƒe ŋɔti fiana. Wolé Togo ŋutɔ. Eye wozia nyɔnuvi dzetugbewo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe. Togo ƒo aʋawɔlawo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu eye wòmi eƒe nuyiwo. Edze abe edzɔ dzi nɛ ene...
  Enyo, nyɔnuviawo nye super, nyateƒee!
  Eye le goawo katã me la, abolo si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake! Eye woɖea ŋku ɖe futɔa ŋu, gblɔna be meɖe fu na mí be míawɔ nane si le vevie wu o!
  Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nyrɔ. Eye Brusilov kple eƒe ƒuƒoƒoa dze anyidzedze gɔme le Japan ŋutɔ.
  Eyata nuto gã bubu aɖe anɔ Russia si le ƒukpoawo dzi. Eye Russia dziɖula la ŋutɔ ava zu Japantɔwo ƒe Mikado.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, woaɖe ŋɔdzi si tso Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi la ɖa tegbee. Eye asrafo siwo doa aʋa kple kalẽtɔwo ayɔ fia ƒe aʋakɔa me.
  Eyata susu aɖe nɔ anyi si tae wòle be woaɖu Japan dzi keŋkeŋ. Eye woɖe asrafowo yi dugã la me.
  Nyɔnuviawo kple woƒe asrafoha la ge ɖe aʋa me kple samurai siwo nɔ anyigba dzi. Nyɔnuviawo do go samuraitɔwo kple tu siwo woɖo ɖe taɖodzinu nyuiwo, akplɔwo kple bɔmbdada kple woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Natasha dzetugbe aɖe tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe ɖe lime eye wòdo ɣli be:
  - Na Tsar kple Fofonyigba la!
  Eye wòda tu Japantɔwo.
  Zoya dzetugbe aɖe hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Na Ame Si Woyɔ Gbãtɔ be Rus'!
  Eye wòƒo samurai hã.
  Le afisia la, Augustine si ƒe taɖa biã la ƒo ɣli henɔ ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe na Dada Fianyɔnu!
  Eye wòto futɔ la hã me.
  Anastasia hã ƒe tagbɔ gblẽ, etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb gbogbo aɖe, si na Japantɔwo kaka ɖe didiƒe ʋĩ:
  - Russia Fiaɖuƒe Gã la ƒe ŋutikɔkɔe!
  Eye Svetlana ƒoe. Etutu Japantɔwo dzoe eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu na ta lime si gblẽa nu la.
  Edo ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Na liƒo yeyewo!
  Natasha ƒo ati ɖe Japantɔwo ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Na Rus mavɔ'!
  Eye wòtso samurai la hã be:
  Zoya nyuitɔ kekeake xɔe eye wòƒo Japantɔwo. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ɖe futɔa ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Na fiaɖuƒe ɖeka si womate ŋu ama o!
  Eye nyɔnuvia ƒo kpẽ. Edze ƒã be ƒewuivia lolo wu sã, eƒe akɔta kɔ, eƒe akɔta le kpuie, eye eƒe akɔta le lã. Nyɔnu tsitsi, lãmekawo kple lãmesẽ kple ŋusẽtɔ ƒe nɔnɔme nɔ esi xoxo . Eye mo hã le sue ale gbegbe. Nyɔnuvia tsɔ sesẽ ɖe didi be yeawɔ lɔlɔ̃ la nu. Ðeko nàna woawɔ atuu na wo. Eye enyo wu na nyɔnuvi bubu, ne mede ɖeke o la, maxɔ eƒe ɖetugbui leaƒenyenye o.
  Zoya fafɛ tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb ɖe Japantɔwo dzi aɖaŋutɔe ŋutɔ. Eye ewɔa dɔ dzidzedzetɔe ŋutɔ.
  Augustine nye ame si ƒe ta biã ŋutɔ eye wòdze tugbe ŋutɔ hã. Eye le goawo katã me la, nyɔnuvi wɔnuku mawo tɔgbe le asrafoha la me, amesiwo doa dzidzɔ na ame wu ɖesiaɖe ko.
  Augustine tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wònɔ ɣli dom be:
  - Mina woado Russia Gã la ɖe dzi!
  Eye alesi wòtrɔna hã.
  Nyɔnuvi ka gbegbee nye si, dzetugbe ka gbegbee nye si!
  Anastasia hã ti kpo. Nyɔnuvi gã sia tɔgbe kɔkɔ meta eve eye eƒe kpekpeme nye kilogram alafa ɖeka blaetɔ̃. Le ɣeyiɣi ma ke me la, meda ami o, eƒe lãmekawo vuvu eye sɔ si tsɔa tsi ƒua gbe ƒe akɔta le eŋu. Elɔ̃ ŋutsuwo ŋutɔ. Vidzidzi ƒe drɔ̃ewo. Gake mele dɔ wɔm haɖe o. Ðeko ame geɖe vɔ̃na nɛ. Eye nyɔnuvi si doa adã ŋutɔ.
  Menye eƒe ŋutsuwoe biaa o, ke boŋ eya ŋutɔe biaa nu dzideƒotɔe. Ŋukpe kple ŋukpe manɔmee.
  Eye edzɔa dzi nɛ. Nye kplɔ̃ɖoƒe si doa vevie nu.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Anastasia nye aʋawɔla wɔnuku aɖe. Eye ewɔ aʋadziɖuɖu geɖe. Anastasia ye nye woƒe asrafoha la ƒe tatɔ.
  Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb hã hedoa ɣli be:
  - Kekeli anɔ dukɔa dzi!
  Svetlana tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua gbe ɖe lime eye wògblɔna le ɣlidodo me be:
  - Russia Fiaɖuƒe Gã la ƒe ŋutikɔkɔe!
  Zoya wɔnuku la hã tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu ƒua gbe eye wòdoa ɣli be:
  - Le Dada Kɔkɔe la ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Augustine do ɣli be:
  - Kple blanuiléle si mele anyigba dzi o!
  Eye nunana si afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe hã dzona.
  Emegbe Anastasia dze ɣlidodo gɔme. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo hã tsɔa bɔmb gbogbo aɖewo ƒua gbe.
  Eye nyɔnuvi kalẽtɔ la do ɣli be:
  - Le Mawu Yevu la ƒe Ŋkɔ me!
  Natasha tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã da bɔmb eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Le Kristo ƒe ŋkɔ me!
  Eye wòda tu eve alo etɔ̃.
  Eye Anastasia dze tudada gɔme kple tu si wotsɔna ƒoa tu. Ewɔe aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Kpuie ko la, nyɔnuvia nye lã wɔadã.
  Natasha si ƒe afɔ ƒuƒlu la tsɔ dzideƒo ƒo ɣli be:
  - Le nyateƒe me la, nyee nye superman!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe.
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu hã da tu. Da tu Japantɔwo ɖe anyi.
  Woŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe.
  Augustine hã ƒo nu kple ɣli be:
  - Na Rus Kɔkɔe'!
  Anastasia da aɖaka blibo aɖe ɖe Japantɔwo dzi. Eye wòxɔe, eye wòdo ɣli kple dziku vevie be:
  - Na Svarog!
  Natasha xɔe eye wòdo ɣli be:
  - Na ɖoɖo yeye aɖe!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb!
  Svetlana ƒo nu kple ɣli be:
  - Na lãmeka siwo nye gakpo!
  Eye wòda bɔmb hã kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu hã xɔe eye wòdo ɣli be:
  - Le lɔlɔ̃ kple akunyawɔwɔ ta!
  Eye afɔ ƒuƒlu siwo le ʋuʋum.
  Augustine abosam si ƒe taɖa biã la tsɔ bɔmb ƒe aɖaka aɖe hedae eye wòdo ɣli be:
  - Yi ŋgɔ wu liƒowo le Mars dzi!
  Anastasia atsɔ dynamite ƒe ʋuƒo aɖe hã aƒu gbe eye wòaƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Na xexeame ƒe ɖoɖo si le Russia.
  Eye Natasha ƒo nu kple ɣli be:
  - Na mɔ yeye si dzi woato akpɔ dzidzɔ!
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo ako nu ɖekae.
  Eye enyo ŋutɔ! Nyɔnuviawo wɔ nuku ŋutɔ!
  Tsar ƒe Russia ƒe asrafowo nɔ ʋuʋum ɖo ta Tokyo.
  Russia-srafowo va dze Tokyo dzi.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe zɔ do ŋgɔ: Oleg kple Margarita.
  Ðeviawo tsrɔ̃ Japantɔwo eye woyi ŋgɔ ɖo ta fiasãa gbɔ. Mikado ɖe gbeƒãe bubutɔe be yemadzo le fiadu la me o eye yeanɔ afima tegbee.
  Oleg da tu samurai la eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, eye wònɔ ɣli dom na eɖokui be:
  - Rus' matsɔ eɖokui ana gbeɖe o!
  Margarita hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da lime aɖe eye wònɔ ɣli dom, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Míaɖu dzi alo míaku!
  Eye nyɔnuviwo ƒe aʋalɔgo aɖe gena yia Mikado ƒe fiasã me. Nyɔnuviawo katã do awu, eye woƒe akɔtawu koe wodo. Eye amesiawo siwo le amama kloe la wɔa avu abe kalẽtɔwo ene.
  Anastasia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Nikolai, ènye Mikadotɔ!
  Natasha hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana la dze egɔme eye wòdo ɣli, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Míaƒe fia lae nye ame si fa wu!
  Eye aleke gbegbe wòaklẽ abe dzonu ene enye si! Eye nyɔnuvi si ƒe ŋku biã alea.
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu hã tsɔa dzidzɔ ƒoa ɣli eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb:
  - Nyee nye aʋadziɖula le susuŋutinunya me!
  Eye wòɖe eƒe aɖe fia.
  Etsrɔ̃a eya ŋutɔ ƒe samurai.
  Augustine, abosam ma si ƒe taɖa biã la hã daa tu. Eye ewɔa esia pɛpɛpɛ nenema. Mows down Japantɔwo.
  Eye wòdoa ɣli le eƒe lãkusiwo tame be:
  - Ŋutikɔkɔe na nye dukɔ kɔkɔe!
  Eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go!
  Svetlana, si hã nye nyɔnu kalẽtɔ, atsɔ bɔmb aɖaka blibo aɖe aƒu gbe.
  Eye Japantɔwo dzo yi goawo katã me.
  Nyɔnuviawo yia edzi dzea wo dzi, eye wogbãa woƒe tsitretsiɖeŋulawo. Dzidzedzekpɔkpɔ ŋutɔŋutɔwo gbɔ ɖoɖo. Wosea amenuveve si doa ŋɔdzi na wo, kple nyaƒoɖeamenu ɖeɖimateameŋutɔe, kple gbɔdzɔgbɔdzɔwo ƒe anyimanɔmanɔ. Eye no ƒuƒlu nye kakaɖedzi nyuitɔ kekeake be womate ŋu aɖu wo dzi o eye womate ŋu anyrɔ wo o.
  Anastasia, si le Japantɔwo lãm la, le ɣli dom be:
  - Asiwo wotsɔ oak wɔ, ta si wotsɔ lifi wɔ!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb. Ekaka samuraitɔwo ɖe teƒeteƒewo.
  Natasha si le amama afã kple afã hã le tu dam.
  Egbãa Japantɔwo ɖe anyi. Eye wògbãa wo wozua kakɛwo.
  Tete ɖe fiasãa ŋu geɖe wu. Eye afɔ ƒuƒlu la daa bɔmb.
  Japantɔ siwo vɔvɔ̃ ɖo la tsɔ wo ɖokui na. Wogbãna zua kakɛkakɛwo.
  Terminator Nyɔnuvi gblɔ be:
  - Neva eme be Perun nanɔ mía gbɔ!
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nye nyɔnuvi wɔnuku aɖe si nye terminator, da tu eɖokui eye wòtsrɔ̃ asrafomegãwo. Eɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  Nyɔnuvia do ɣli be:
  - Míenye Russia gãtɔ kekeake ƒe sɔdolawo!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Kaka futɔa ɖe teƒeteƒewo.
  Cool Zoya xɔe eye wògadzi ha ake be:
  - Suvorov fiae be wòakpɔ ŋgɔ! Eye ne èfɔ la, tsi tre vaseɖe ku me!
  Eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go le alɔgbɔnukoko me.
  Augustine si le dzo dam hã dzi ha henɔ ɣli dom be:
  - Na liƒo yeyewo!
  Eye wògblɔ kpee kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye míele ŋgɔ ɣesiaɣi!
  Svetlana nyɔnuvi kalẽtɔ hã ƒo futɔa. Ekaka fiaɖuƒea ƒe dzɔlawo eye wòdo ɣli be:
  - Na ɣeyiɣia ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo!
  Eye bɔmb siwo afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe la gadzona ake.
  Nyɔnuviawo tea futɔa ɖe te. Woɖo ŋku alesi woʋli Port Arthur ta kalẽtɔe, si womaŋlɔ be o ƒe alafa geɖe la dzi.
  Eh, aleke aʋakɔ ma tɔgbe ate ŋu abu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, eye Japantɔwo gɔ̃ hã nabu?
  Ŋukpe ka gbegbee nye si.
  Anastasia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòƒo kpẽ be:
  - Na Russia ƒe liƒo dzi!
  Natasha hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da nane si wua ame eye wònɔ ɣli dom mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Afi siae nye dzidzedzekpɔkpɔ yeyewo!
  Eye wòtrɔ asi le Japantɔwo ŋu.
  Eye le afisia, kple afɔkpodzi ƒuƒlu la, Zoya hã axɔe aƒoe. Eye emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ bɔmb aɖe hedae.
  Eye le ema megbe la, edzi ha be:
  - Míaɖe asi le futɔwo ƒe sededewo te o!
  Eye wòɖe mo ɖe go!
  Nyɔnuvi dzetugbe aɖe si le sue ŋutɔ, si ƒe nɔnɔme le abe kamedefefewɔla ene. Eye dzinɔameƒotɔe ŋutɔ.
  Eye Augustine aƒo nu tsi tre ɖe Japantɔwo ŋu. Egbãa wo eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Eye wòkakaa futɔwo abe ɖe aŋetuwo le dzodzom tso bɔl dzi ene.
  Nyɔnuvia do ɣli be:
  - Tsokolet, míaƒe mɔe nye ema!
  Augustine lɔ̃a tsokolet ŋutɔŋutɔ. Eye le fia ƒe kpɔkplɔ te la, adzɔnuwo yɔa asiwo me fũ. Nya kae nàte ŋu agblɔ tso Tsar Nicholas ŋu? Fifia, fia si bu la le tɔtrɔm zu gã aɖe le míaƒe ŋkume. Ne míagblɔe tututu la, fia la ku, gake viaŋutsu, Alexei, va zu gã! Eye nusi hiã na esia koe nye be nyɔnuviwo nawɔ avu le aʋagbedzi.
  Eye ɖevi kalẽtɔ eve aɖewo siwo xe mɔ na Japantɔwo be woagaxɔ Vysokaya Toa o. Esi wonɔ nya me tsom le Port Arthur ƒe dzɔgbese ŋu.
  Eyata woɖi gbɔ Russia Fiaɖuƒea.
  Svetlana da amewuwu ƒe ʋuƒo aɖe hã eye wòtsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue mu fiasãa ƒe gotagli la.
  Fifia nyɔnuviawo le du ƒum le xɔawo me. Aʋa la le nuwuwu gogom.
  Anastasia gblɔ dzonɔamemetɔe be:
  - Mexɔe se be dzɔgbenyui le lalayem!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake.
  Natasha, si le tu dam wòwu ame. Esi wònɔ atsyã wɔm na tsitretsiɖeŋulawo la, eŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Makpɔ dzɔgbenyuie godoo!
  Eye bɔmb aɖe si afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe la gadzo.
  Eye emegbe bɔmb eve siwo wobla siwo eƒe afɔ ƒuƒlu da ɖe Zoya si afɔ ƒuƒlu la le yiyim. Eye agbã tsitretsiɖeŋulawo.
  Emegbe eɖoa nukokoe be:
  - Nyee nye ɣletivimefakaka nyɔnuvi.
  Eye wògatsɔ ku ƒe aɖe siwo le dzo dam la ƒu gbe tso eɖokui me.
  Eye emegbe Augustine, nyɔnuvi sia si nye terminator la, le du dzi xoxo. Alesi wòkplɔ amesiame hesi ami wo katãe. Ðeko wònye gã ŋutɔ.
  Aʋawɔla si nye aʋawɔwɔ ƒe demiurge ŋutɔŋutɔ.
  Eye wònɔa ɣli dom na eɖokui be:
  - Dzideƒo gãtɔ kekeake le míaƒe ʋua me dɔwɔlawo si!
  Eye emegbe Svetlana do. Eyata fa miamiamia eye wòle keklẽm. Etsɔa eƒe ŋusẽ si nu sẽ la xɔa amesiame. Ate ŋu aɖu futɔ ɖesiaɖe koŋ dzi.
  Eye aʋawɔla la ɖea eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go. Eye wo lolo wu sɔ tɔ. Nyɔnuviae nye esia.
  Svetlana ko alɔgbɔnu eye wòdo ɣli be:
  - Na akɔɖu siwo me caviar yibɔ le!
  Eye nyɔnuviawo do ɣli ɖeka le woƒe lãkusiwo tame be:
  - Akɔɖutiwo aƒo se le Mars dzi!
  Mikado metsɔ dzideƒo wɔ hara-kiri o eye wòde asi agbalẽ te be yeatsɔ ye ɖokui ana. Woɖe gbeƒãe be Tsar Alexei II nye Japan Fiagã yeye. Le ɣeyiɣi ma ke me la, le Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi la, wole dzadzram ɖo ɖe amewo ƒe nyametsotso si woawɔ le lɔlɔ̃nu faa ƒe gomekpɔkpɔ le Russia me ŋu.
  Aʋa la wu enu kloe. Aʋawɔha mamlɛawo le woƒe aʋawɔnuwo ƒom ƒu.
  Nyɔnuviwo ƒe asrafoha la ɖo gamenɔlawo ɖe fli me. Ele be ŋutsuwo nadze klo agbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye Japantɔwo wɔa esia kple dzonɔameme gã aɖe. Esia doa dzidzɔ na woawo hã.
  Nyateƒee, wonye tugbedzedze mawo tɔgbe. Eye enyo be woƒe afɔwo nanye ke vie. Evivina wu eye wòle dzɔdzɔme nu wu gɔ̃ hã. Vevietɔ ne wotsɔ lãgbalẽ wɔ woe. Eye wòsẽ ale gbegbe.
  Japantɔwo gbugbɔa nu na woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo eye woƒoa woƒe nuyiwo. Eye nyɔnuvia hã lɔ̃nɛ.
  Anastasia de dzesii kple vevesese be:
  - Amekae gblɔ be aʋawɔwɔ menye nyɔnuwo tɔ o?
  Natasha ko alɔgbɔnu tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Ao, aʋawɔwɔe nye mɔkpɔkpɔ ƒe ɣeyiɣi vivitɔ kekeake na mí!
  Eye wòɖe eƒe aɖe fia. Aleke gbegbe wòlolo ŋutɔŋutɔe nye si be woagbugbɔ nu na ame le mɔ si ɖia gbɔ ame ŋutɔŋutɔ alea nu.
  Woƒoa Zoyka ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la. Nyɔnuvia gblɔ kple dzidzɔ, hele ɣli dom be:
  - Esia lolo ŋutɔ! Madi be woayi edzi!
  Augustine Dzĩ xlɔ̃ nu be:
  - Lé wò ɖetugbui leaƒe nyenye me ɖe asi vaseɖe srɔ̃ɖeɖe! Eye àkpɔ dzidzɔ ɖe eŋu!
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu la ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Woado ŋutikɔkɔe na nye Anyigba Kɔkɔe! Gake ɖeko fɔmaɖimaɖi vea ame!
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu le mo nɛ.
  Svetlana gblɔ dadatɔe be:
  - Mewɔ dɔ le gbolowɔƒe aɖe. Eye nyemehiã ɖetugbui leaƒe nyenye o!
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aleke wòdzɔ dzi na wò?
  Svetlana gblɔ tso dzi me kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Ðewohĩ mate ŋu anyo wu ema o!
  Zoya si le amama afã kple afã gblɔ anukwaretɔe be:
  - Zã sia zã la, mekua drɔ̃e tso alesi ŋutsu aɖe xɔa nye anyigba ŋu. Efa ale gbegbe eye wòvivina ŋutɔ. Eye nyemedi nu bubu aɖeke o.
  Svetlana do susua ɖa na nyɔnuvia be:
  - Le aʋaa megbe la, àte ŋu ayi gbolowɔƒe si xɔ ŋkɔ wu le Moscow alo St. Petersburg. Xɔ dzinye se be àlɔ̃e le afima!
  Zoya si nɔ amama afã kple afã ko nu hede dzesii be:
  - Ele be nàbu esia ŋu!
  Natasha do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míate ŋu adɔ gamenɔlawo gbɔ sesẽe?
  Nyɔnuviawo ko nu le fefenya sia ta.
  Le goawo katã me la, nu dzeani siwo le afisia nyea dzikudodo. Eye lɔlɔ̃tɔwo doa vɔvɔ̃ na ame. Aʋawɔwɔ nana nyɔnuviwo wɔa adã. Aʋawɔlaawo yi edzi nɔ woƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le la ƒom ɖe gamenɔlawo ŋu be woagbugbɔ nu na wo. Edzɔ dzi nam ŋutɔ.
  Emegbe wodze fefe dodzidzɔname bubuwo gɔme. Vevietɔ dzonu siwo nɔ tu dam ɖe yame. Woɖe dzokekewo fia. Eye wònye modzakaɖeɖe geɖe ŋutɔ. Hadzidzi nɔ ɖiɖim eye kpẽwo nɔ ɖiɖim.
  Tsar ƒe Russia ɖu Japan dzi. Nusi, le goawo katã me, nye nusi amesiame nɔ mɔ kpɔm na. Russia-srafowo ƒe ŋusẽ de ŋgɔ ŋutɔ. Japan nyɔnu siwo ƒe afɔ ƒuƒlu ƒe hadzidzi kple ɣeɖuɖu geɖe.
  Nusianu nya kpɔ eye kesinɔnuwo... Le Russia ŋutɔ hã la, dzidzɔkpɔkpɔ le aʋadziɖuɖua ta. Nyateƒee, menye amesiamee kpɔ dzidzɔ o. Le Marxtɔwo gome la, esia nye ƒoƒo sesẽ aɖe ŋutɔ. Fia la ƒe ŋusẽ gasẽ ɖe edzi. Eye mɔnukpɔkpɔ siwo su esi la dzi ɖe edzi. Kpekpeɖeŋu si wonana le hadomegbenɔnɔ me la lolo ŋutɔ.
  Esi Russia ɖu Japan dzi vɔ la, eyi eƒe ɖoɖo si nye be yeakeke ye ɖokui ɖe enu ayi China dzi. Chinatɔwo ƒe nutoawo lɔ̃ faa wɔ amewo ƒe nyametsotso eye wova ge ɖe fiaɖuƒea me. Regent Nikolai Romanov, ti Russia ƒe kekeɖenudɔwɔwɔ le dzigbeɣedzeƒe ƒe ɖoɖo si kpɔ dzidzedze ŋutɔ yome. Womi China vivivi.
  Esi tsar-fiaɖuƒea ƒe ganyawo ƒo asa na tɔtrɔ kpata ƒe zitɔtɔwo ta la, ekpɔ ganyawo ƒe ŋgɔyiyi kabakaba. Etu mɔwo, dɔwɔƒewo, dɔwɔƒewo, tɔdzisasrãwo, kple bubu geɖe. Dukɔa dzraa abolo kple nu geɖe.
  Ewɔ bɔmbdadaʋu sesẽtɔwo kekeake le xexeame: Ilya Muromets kple Svyatogor bɔmbdadaʋuwo, kple aʋawɔʋu siwo me kɔ wu siwo zɔna kabakaba wu, siwo nye Luna-2. Eye aʋakɔ gã aɖe si me asrafo miliɔn etɔ̃ nɔ - ŋutifafaɣi ƒe asrafoha si lolo wu Germanytɔwo tɔ zi gbɔ zi atɔ̃.
  Gake Kaiser Wilhelm gaxɔe kokoko eye wòtsɔ eƒe ta de eme. Gawu la, Austria-fiazikpuia ƒe domenyila wuwu le Sarajevo va zu nusi gbɔ aʋawɔwɔa tso.
  Eye emegbe Germanytɔwo ɖoe be yewoawɔ aʋa le akpa eve.
  Tsar ƒe aʋakɔa ʋu yi wo gbɔ. Le Chinatɔwo ƒe nutoawo ta la, amewo ƒe ku dzi ɖe kpɔtɔ evɔ wolé vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ gã me ɖe asi ta la, amewo sɔ gbɔ ŋutɔ le Tsar ƒe Russia. Eye ate ŋu aƒo aʋakɔ gã aɖe nu ƒu.
  Gawu la, sɔhɛwo kple adãwɔlawo ƒe akpa gãtɔ.
  Esi Austria-Hungary va dze ƒoƒo dzi ta la, wogbã enumake. Tsarist-srafowo gbã Germanytɔ siwo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ wu la bɔbɔe eye woxɔ East Prussia heɖe to ɖe Königsberg.
  Hindenburg dze agbagba be yeaɖu Russiatɔwo dzi kple ƒoƒo, gake tsar-ʋakɔa ƒe xexlẽme si de ŋgɔ wu la va lolo akpa. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, tu siwo wotsɔna ƒoa tu, aʋawɔʋu siwo me kɔ "Luna"-2 ɖee fia be yewonye aʋawɔnu siwo wɔa dɔ ŋutɔ na tsitretsiɖeŋulawo.
  Esi woɖu Hindenburg dzi ta la, esi. Eye Russia-srafowo ƒu du yi Oder-tɔsisia gbɔ. Le dzigbe gome la, woxɔ Lvov kple Przemysl enumake. Tsartɔwo ƒe aʋakɔa yi ŋgɔ, eye Austriatɔwo si kple vɔvɔ̃ eye wotsɔ wo ɖokui na.
  Turkey ƒe gege ɖe aʋaa me meɖe vi boo aɖeke na Germanytɔwo o. Togbɔ be esia he ŋusẽ aɖewo ƒe susu ɖa hã. Gake Russiatɔwo yi edzi yi ŋgɔ va ɖo Austria. Eye woƒo Germanytɔwo le teƒe si gogo Paris.
  Oder Tɔsisia ƒe nuto me koe Germanytɔwo te ŋu tɔ te Russiatɔwo ƒe asrafohawo ƒe ŋgɔyiyi, esi woƒe asrafowo gbɔdzɔ vevie le ɣetoɖoƒe gome.
  Gake le dzigbe gome la, tsartɔwo ƒe aʋakɔa nya futɔwo. Field Marshal Brusilov le eƒe ŋutete katã me abe alesi wònɔna ɖaa ene.
  Eye emegbe woƒo xlã Budapest... Eye woxɔ Bratislava kple Krakow. Eye Russia-srafowo le tetem ɖe Prague ŋu.
  Wolé Asia Sue le dzigbe gome, Baghdad mu, Russiatɔwo xɔ Istanbul.
  Fiagã Franz trɔ ɖe Wilhelm ŋu kple biabia be ŋutifafa nava. Gawu la, Italy dze Austriatɔwo dzi xoxo eye wòʋu aʋawɔha evelia.
  Gake womate ŋu atɔ te Russia-srafowo o. Eyata woxɔ Prague. Eye le dzomeŋɔli la, fia ƒe asrafohawo ʋuna toa tsikpeawo yia Berlin. Eye le February me la, wowu Germany ƒe fiadu la ƒoƒo ƒo xlãe nu. Eye woge ɖe Vienna, Austria-Hungary kaka eye woɖu edzi.
  Le February 23, 1915 dzi la, Germany tsɔ eɖokui na. Russia-srafowo gage ɖe Berlin ake.
  Xexemeʋa Gbãtɔ wu enu. Anyigba geɖe va su Russia si. Liƒoa to Oder-tɔsisia to. Russia tsɔ Alps-towo de eƒe wɔwɔme me. Italy xɔ Austria-Hungary ƒe akpa aɖe le Anyiehe. Eye Yugoslavia va zu Russiatɔwo ƒe tevi. Hungary kple Czech fiaɖuƒea va zu Russia ƒe akpa aɖe. Krakow hã nɔ Poland-fiaɖuƒea me eye wòva lolo ŋutɔ. Koenigsberg va zu Russia-nutowo ƒe akpa aɖe, abe alesi Galicia kple Bukovina hã wɔe ene. Transylvania va zu Romaniatɔwo. Turkey do ŋgɔ na Egipte, eye wotsɔ kpe ɖe Iraq, Syria, kple Arab-nyigba siwo le Mecca ŋu va zu Russiatɔwo ƒe anyigba. Britaintɔwo koe te ŋu xɔ Basra.
  Eteƒe medidi o Russia-srafowo xɔ Saudi Arabia keŋkeŋ. Eye woxe fe gbogbo aɖewo ɖe Germany dzi.
  Eyata Russiatɔwo ƒe dziɖuɖu do mo ɖa le Eurasia. Aʋa gã aɖeke medzɔ o ƒe geɖe. Russia kple Britain wu Iran nu, eye woƒe wɔwɔme hã le eme: Russia ƒe dziehe kple titina, dzigbe va ɖo Britaintɔwo gbɔ. Emegbe Afghanistan. Russia ƒe dziehe kple titina hã, Britain ƒe dzigbe.
  Tsar Fiaɖuƒea va zu ŋusẽtɔ, gake Britain gakpɔtɔ sẽ ŋu. Russiatɔwo ʋu to China, eye wowu eƒe léle nu.
  Ganyawo nɔ ŋgɔ yim le xexeame godoo... Gake le ƒe 1929 me la, Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la do.
  Tsar Alexei II ye le dzi ɖum le Russia ƒe fiazikpui dzi. Etsi wu eƒe dɔlélea eye ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me. Fia yeyea le dukɔ si me asrafo miliɔn ewo le dzi ɖum le ŋutifafaɣi eye wòmi China kloe. Eye ganyawo, si meɖe fu boo o wu bubuwo le ganyawo ƒe sesẽɣia me la, xɔ ŋgɔ na United States.
  Eye emegbe Russia Fiagã la ɖoe be yeawɔ nu kple Amerikaa? Nukatae woxɔ Alaska le fiaɖuƒea si ɖe gaku ɖeka ta? Ðe esia le dzɔdzɔea? Ðewohĩ esia hã nye adzodadaa?
  Kpuie ko la, All Rus ƒe Fiagã, Alexei II, si woyɔ xoxo be amegã le ƒe 1933 me, le January 5 lia dzi, le ŋkeke si tututu dzi wowu fofoa Nicholas II la, edze aʋa yeye aɖe gɔme. Le Amerika, si ɖo blanuiléle ƒe sesẽƒe gbɔ ya.
  Eye dukɔ bubuwo mete ŋu de nu Russia me haɖe o. Wogblɔ be Amerikatɔwo ble eye ele be woaɖo eŋu.
  Eye aleae Alaska dzi dzedze dze egɔmee. Ɣeyiɣi sia tututu me la, ketekemɔ si Russiatɔ mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo tu yi Chukotka la dze dɔwɔwɔ gɔme.
  Eye Russia-srafowo zɔ to sno kple sno siwo nɔ dzadzam la me.
  Nyɔnuvi mavɔ atɔ̃ siwo dometɔ aɖewoe nye: Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, kple Svetlana. Menye nyɔnuvi dzrowoe wonye o, ke boŋ afimatɔwo ƒe adzetɔwoe. Eye le esia ta menye tsitsi o, ke boŋ ɖekakpui kple makumaku tegbee. Eye esi wònye afakalawoe wonye ta la, ekema le dzomeŋɔli, le ɣetoɖoƒe zã me, kple le vuvɔ si le gbe me ta la, afɔ ƒuƒlu kple bikini koe wowɔa avu.
  Nyɔnuvi siawo ƒua du ƒoa xlãe, tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb hedzia ha be:
  - Tsar Gãtɔ Alexei, 1999.
  Wòe nye nunyatɔ kekeake le xexeame!
  Eye ale Anastasia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Amerikatɔwo le dzodzom tso bɔmb siwo le wowóm la me.
  Eye nyɔnuvia da tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me hedo ɣli be:
  - Le Rus ƒe ŋkɔ me!
  Eye emegbe Natasha hã da tu, eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa ku ƒe nunana la ƒua gbe henɔa ɣli dom be:
  - Va eme, drɔ̃e gã aɖe!
  Eye axɔe hã eye wòaɖe eƒe aɖuwo.
  Eye emegbe afɔ ƒuƒlu Zoya... Eƒe afɔkpodziwo biã tso Alaska ƒe sno si le ƒoƒom ta. Nyɔnuvia do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Russia gã la koe wòaɖu dzi!
  Eye bɔmb si afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe hã dzona.
  Augustine ye kplɔe ɖo. Etsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa yae ƒoa Yankeestɔwo eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb.
  Eye wòdoa ɣli hã be:
  - Tsar gã Alexei nye Russiatɔwo ƒe Tsar!
  Eye emegbe Svetlana dze tudada gɔme... Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu du yi Amerikatɔwo gbɔ hedo ɣli be:
  - Nusianu anyo ŋutɔ!
  Nyɔnuvi atɔ̃ le du ƒum amama kloe le Alaska katã hele Amerikatɔwo ƒom. Eye aʋawɔʋu siwo le ʋuʋum enye si: Nikolai-4, si nye mɔ̃ yeye si me tu kple tu ade le. Eye wole Amerikatɔwo ƒom nyuie. Eye "Alexandra"-3, siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye wowua ame la le wo megbe. Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tue la ade ewo.
  Eye nyɔnuviawo le aʋakɔ bliboa ŋkume, eye wole amama afã kple afã eye wodze tugbe. Woƒua du yia wo ɖokui gbɔ hedzia ha be:
  - Le Tsarwo ƒe Russia kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me la, amesiame akpɔ dzidzɔ wu - nunya wu!
  Eye ale woagbã Amerikatɔwo ƒe batri bubu - atsɔ bɔmb aƒu gbe ɖe edzi kple woƒe afɔ ƒuƒlu.
  Tsar-srafowo le Alaska geɖe wu xɔm. Le nyateƒe me la, viɖe aɖeke mele ameflunya kple anyigbamama ma xɔxɔ le ame si ɖe naneke kloe ta o me o.
  Eye aʋawɔlawo wɔa avu na wo ɖokui eye woʋuna yia futɔwo ƒe ametakpɔkpɔ me yi ŋgɔe. Eye wogbãa woƒe futɔa, wotsia enu sesĩe!
  Anastasia do ɣli gɔ̃ hã be:
  - Míaƒe anyigba nalolo eye wòanɔ dzadzɛ!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake!
  Eye emegbe Natasha trɔ eƒe ɣeyiɣi eye wòƒo ɣli be:
  - Na míaƒe Rus fafɛ la naxɔ ŋkɔ!
  Eye nenema ke wòaxɔ eƒe futɔwo ahaƒo woe.
  Eye lime si afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ ƒu gbe la dzona.
  Eye emegbe Zoya atso Amerikatɔwo kple ɣlidodo kple ɣlidodo be:
  - Ẽ, etsɔme anye bedlam!
  Eye esi nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo hã da ɖe edzi la, ku ƒe nunana la wó!
  Eye emegbe Augustine ada tu siwo wotsɔna ƒoa tu. Eye wòtsoa fli la ɖe anyi, eye emegbe wòdoa ɣli le eƒe lãkusi tame:
  - Tso ŋdi va se ɖe fiẽ!
  Eye emegbe Svetlana si nye adãtɔ la da tu. Eye ezãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã eye wòŋlɔa nu vevie be:
  - Míaƒe fiaɖuƒe si nye tagbɔsesẽtɔ!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuvi, trɔ wò futɔwo! Mido gbe na kalẽtɔ la.
  Eye ne wolé Amerika gamenɔlawo la, ele be woagbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔkpodzi esime wodze klo. Eye afikae woayi? Wogbugbɔa nu na ame heƒoa atam. Eye wogakpɔtɔ le woƒe nuyiwo ƒom.
  Wogadi kokoko be...
  Afikae nàte ŋu ayi atsi tre ɖe nyɔnuviwo ŋu? Wona asrafoawo ɖe woƒe awuwo hedɔ wo gbɔ sesẽe. Adzetɔawo di gbɔdɔdɔ ŋutɔŋutɔ. Eye vivisesea lolo ŋutɔ eye ŋusẽ le ŋuwò. Miezua afakalawo. Eye klass si nye super alea gbegbe!
  Enyo, nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu, nyɔnuviwoe nye esiawo. Eye wolɔ̃a ŋutsuwo gbɔ dɔdɔ sesẽe, aleae wòle be adzetɔwo nawɔe.
  Gake adzetɔwo gakpɔtɔ nye nyɔnuvi fafɛwo. Eye wolɔ̃a wo ne wotrɔ asi le wo ŋu. Eye edzɔa dzi na wo.
  Tsatɔwo ƒe aʋakɔa xɔ Alaska xoxo. Eye medzudzɔ o, ke boŋ ege ɖe Canada. Nukae le edzi yim le afisia? Canada nye Britain ƒe dziɖuɖu le se nu. Enyo, mewɔna ɖe seawo dzi tututu o, enaa Amerika-srafowo toa eme.
  Eyata susu aɖe li si ta wòle be woaƒoe ɖo. Eye Kolchak ye le Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzi kpɔm. Eye enya Amerikatɔwo do goe le Philippines kple Hawaii xoxo. Eye wòxɔ eƒe aʋawɔƒewo le afima.
  Enyo, Yankees-ha la le atsiaƒua tem. Eye nyɔnuvi dzetugbe mawo tɔgbe le meliawo me. Eye vevietɔ wu la, aʋawɔlaawo le amama kloe. Eye enya kpɔ ŋutɔ. Ne nyɔnuviwo doa akɔtawu ko la, ekema enyo ŋutɔ!
  Edzɔa dzi nam ŋutɔ be malé ŋku ɖe nyɔnuviwo ŋu alea. Eye ne woxɔ Amerikatɔwo kple Canadatɔwo ƒe meliwo eye woʋuʋu woƒe no ƒuƒluwo. Esia nyo ŋutɔ!
  Eye nyɔnuviawo ƒoa woƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe xɔ siwo me dzo le la dzi eye wotsɔa akplɔwo lãa Amerikatɔwo.
  Ŋusẽ aɖeke mele mɔnu aɖeke ŋu ɖe nyɔnuvi mawo ŋu o. Le nyateƒe me la, nyɔnuvi siawoe ŋutsuwo kua drɔ̃e le. Nukae nàte ŋu awɔ ɖe tugbedzedze si ƒe nowo le amama keŋkeŋ ŋu?
  Le nyateƒe me la, nyɔnuvi siawo ƒomevie nànɔ ŋku lém ɖe wo ŋu gaƒoƒo geɖe. Eye màtrɔ ta ɖe megbe o. Eye woléa gamenɔlawo hezi wo dzi be woawɔ dɔ kple woƒe aɖe, si doa dzidzɔ na woƒe vidzidɔ siwo me dzodzro vɔ̃wo le.
  Eye enya kpɔ ŋutɔ eye wòvivina ŋutɔ! Màte ŋu awɔ vodada le nyɔnuvi siawo tɔgbe ŋu o! Woatso ta eye woatso aŋe to ʋuka ɖesiaɖe me.
  Ame atɔ̃ ƒe ƒuƒoƒo aɖe si le du ƒum le Canada godoo lae nye esi. April ƒe nuwuwu ɖo xoxo eye nusianu le seƒoƒo ƒom. Eye nyɔnuviawo, nyuie, wodze tugbe ŋutɔ. Eye wotsɔa woƒe akunyawɔyiwo lã Amerikatɔwo. Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe.
  Eye woƒoa kpẽ na wo ɖokui be:
  - Russia Dadanyigba dzeani aɖeke megali wu ema o, .
  Wɔ avu ɖe eta eye mègavɔ̃ o...
  Dukɔ aɖeke meli si nya kpɔ wu esia le xexeame o - .
  Xexeame katã nye kekeli ƒe akaɖi, Rus tɔ!
  Enyo, nyɔnuviwo, kple ŋutsu gãwo! Eye wokplɔa futɔ siwo woƒo la vaa klo. Eye emegbe wozia dziwò be nàgbugbɔ nu na woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo me ke le. Nyɔnuvi siawo nye super keŋkeŋ!
  Le May ƒe nuwuwu la, Russia-srafowo, esi woxɔ Canada ƒe akpa gãtɔ ta la, woge ɖe United States ƒe anyigba dzi. Aʋa dzɔ le Amerikatɔwo ƒe anyigba ŋutɔ dzi.
  Eye nyɔnuvi atɔ̃ dze Amerikatɔwo dzi, eye wozi wo dzi ŋutasesẽtɔe. Esi ame dzetugbeawo ɖu asrafoha bliboa dzi ta la, wodze fefe kple gamenɔlawo gɔme. Esi woɖe modzaka kplii wòde edeƒe la, wowɔ kplɔ̃ɖoɖo aɖe si me woɖaa nu le.
  Woɖua lã yeyewo hedzia ha na wo ɖokui.
  Mɔ gbegblẽ geɖewo le xexeame, .
  Abe gypsy ƒe taɖa ene - mɔwo ƒe ƒuƒoƒo!
  Wonya vɔsamlekpuiawo ɖa le agbo la godo, .
  Abe ɖevi si dɔ le wuwum ene - ame vɔ̃ɖi!
  
  Kplɔ geɖewo, aʋli, bali aɖe:
  Abe abosam le mɔ ɖesiaɖe dzi ene!
  Mienya xɔlɔ̃ alo futɔ gɔ̃ hã o - .
  Woma xexeame ɖe afã me!
  
  Ŋutsuvia zɔ afɔ ƒuƒlu le vuvɔ me, .
  Sno ƒe ʋuʋu ɖeɖe dzaa ɖia dɔwuame...
  Gake mexɔe se be èda ahe le ga gome, .
  Kesinɔtɔwo doa dzo nyuie wu le May me!
  
  Clover le tsitsim, nyae na amesiame le anyigba dzi, .
  Alesi dandelion trɔna zua sika le kele me...
  Ne ènyo dɔme - glitoto aɖe le afisiafi, .
  Gake lã lénu la susuna be avugbɔ̃e nènye!
  
  Amewo tsɔa nikel ƒua gbe ɖe mía ŋu
  Kɔmeʋuʋu nye nublanuikpɔkpɔ si me kɔ!
  ƒoƒo sesẽtɔ kekeake na mí tso asi gbɔ, .
  Ale be gbɔgbɔ evelia ʋu!
  
  Dzomeŋɔli wu enu - adame gbɔna, .
  Dzoxɔxɔ, dzobibi kple tsidzadza gã aɖe le eme!
  Edze abe Ŋusẽkatãtɔ la ɖe dzesi la fia mí ene, .
  Eye nutala la wɔ xexeame ƒe anyigbatata ƒe nɔnɔmetata!
  
  Mekpɔ birch-ti aɖe le fiawo ƒe awu me, .
  Sika, amadede dzeani siwo nye rubies...
  Neva eme be dzi dɔmenyonyo nanɔ mi amewo.
  Eye ema ko hafi nàva zu ame dzɔtsu!
  
  Ele be nubialaawo natu afɔ nu geɖe, .
  Sno aɖe gadza ake, eye asibidɛ ɖesiaɖe le bibim...
  Na lãkle aɖe ya teti nakpe ɖe ŋunye maxɔ dzo, .
  Aleke ŋutsuvi si vuvɔ wɔ la trɔ zu blɔe nye si!
  
  Nukatae ame aɖeke meʋu ʋɔa o?
  Gake nukatae nèyi gbemegbe keŋkeŋ...
  Ðevi dahe la tsikpe le snoa te...
  Mexɔe se be mawudɔlawo aɖe sno ƒe ahomwo ɖa!
  
  Kerubiwo akplɔ wò ayi dziƒo, .
  Yesu ŋutɔ akpla asi kɔ na wò lɔlɔ̃tɔe!
  Anye, xɔ dzinye se, le dzidzɔ mavɔ me, vi, .
  Le nyateƒe me la, Mawu yi atitsoga la gbɔ ɖe eta!
  Nyɔnuviawo dzi ha, ɖu nu eye wogatrɔ yi aʋa. Wonye aʋawɔla siwo le gakpo ƒe agbo ma tɔgbe me.
  Eye wotsrɔ̃a Amerikatɔwo. Disk kple bɔmb tsɔtsɔ ƒu gbe kple afɔ ƒuƒlu.
  June ƒe nuwuwu ɖo xoxo eye Russia-srafowo ƒo xlã Philadelphia. United States-nyigbagã la ƒe akpa etɔ̃lia le Russia, tsar-srafowo ƒe ŋusẽ te xoxo.
  Eye le du geɖe me xoxo la, Russia Fiaɖuƒea ƒe aflagawo le dzodzom. Eye nyɔnuvi dzetugbe siwo tso tsarist-srafowo me ƒe aʋalɔgowo wɔa aʋa!
  Eye le nyateƒe me la, nyɔnuviawo wɔ nuku ŋutɔ eye wowɔa nu kabakaba ŋutɔ. Eye wogaƒo woƒe tsitretsiɖeŋulawo katã ake. Eye Amerikatɔwo le gegem.
  Eye aʋawɔʋuae nye esi: "Alexander"-4, si nye yeyetɔ kekeake! Eye eƒe tsitretsiɖeŋulawo tsi tre ɖe eŋu. Eye nyɔnuviwo hã yia aʋawɔʋua gbɔ: Elizabeth, Ekaterina, Elena, Aurora. Eye woƒoa Amerikatɔwo ƒe dzowo.
  Aleke woada tu wòe nye si, aleke woaku wò ayi aɖaka me enye si! Mesɔ gbɔ na aʋawɔla aɖeke o!
  Ðeko wotsɔa woƒe asiwo ƒua gbe ɖe dzi hena ta!
  Eye nyɔnuviawo tsɔa woƒe ʋetsuviwo gbãa woƒe futɔwo. Eye Elizabeth ƒe aʋawɔʋua le ʋuʋum...
  Eye le ete la, ele abe ʋu, lã, ƒuwo ƒe ƒuƒoƒo ene.
  Eye nyɔnuviawo ɖoa afɔ wo ɖokui dzi, ƒoa woƒe tsitretsiɖeŋulawo eye wodzia ha be:
  - Tsar ɖua Russia dzi nunyatɔe, .
  Eɖea sededewo ɖe go, drɔ̃a ʋɔnu dɔlawo...
  Fiazikpui la meɖea mɔ ɖe zitɔtɔ kple ɣlidodo ŋu o, .
  Eye menye mɔnu si dzi woato aɖu vɔvɔ̃ dzi o!
  Aleae nyɔnuviwo ʋãna le aʋawɔwɔ me. Eye woƒe avuwɔwɔ ƒe gbɔgbɔ mele abe fía zazã tso zikpui te ene o!
  Elizabet gblɔ kple dziku be:
  - Na Russiatɔwo ƒe fiazikpui la!
  Eye aleke wòdaa tue nye si! Eye wòamlɔ ame kukuwo ƒe to!
  Nyɔnuvi siawoe medi be yewoadzudzɔ o. Eye woƒoa woƒe futɔwo hetsrɔ̃a United States.
  Eye fifia fia ƒe aʋakɔa le gamenɔlawo ƒe sɔti aɖe kplɔm. Asi mawo le kɔ megbe eye woɖiɖi woƒe ta ɖe anyi.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Hitler va xɔ dziɖuɖu le Germany. Gake egagbɔdzɔ akpa be wòanye afɔku gã aɖe na Russia. Afɔku si nu sẽ wue nye Mussolini ƒe Italy. Gake esi lã wɔadã aɖe abe Russia ene le esi ta la, dzi maɖe le ƒo nɛ be yeage ɖe aʋa me o.
  Eyata fifia ya la, Russia-srafowo le Amerika kple Canada ƒe susɔeawo xɔm.
  Nyɔnuviawo le afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini hele aʋawɔʋu kum. Wodzi ŋɔ ŋutɔ eye ŋusẽ le wo ŋu.
  Elizabeth gblɔ kpuie be:
  - Ame sia ame si ava mía gbɔ kple nusianu la aku le eme!
  Elena ɖo kpe edzi be:
  - Kokooko!
  Eye wòɖo go aɖe ɖe Amerikatɔwo ƒe batri aɖe me. Nyɔnuvi sia tɔgbe si si panache le.
  Eye emegbe Aurora tsɔa go aɖe ƒua gbe heƒoa nu be:
  - Medi be manɔ agbe na Russia!
  Eye wòƒo Amerikatɔ bubu aɖe. Nyɔnuvi siawoe nye esiwo dzi amedzidzela ɖesiaɖe akli nu le ŋutɔŋutɔ.
  Eye Britain, togbɔ be woxɔ Canada hã la, metsɔ dzideƒo ge ɖe aʋa kple Russia me o - ese egɔme be fiaɖuƒe sia sesẽ akpa na ye. Eye ne ewɔ ɖeka kplii la, Russiatɔwo axɔ United States ƒe nuto siwo katã dzi wòɖu la bɔbɔe godoo. Eyata anyo wu be màge ɖe kuxi me kple Russia, afisi Alexei II ɖua dzi le o!
  Fia la va nɔ lãmesẽ me keŋkeŋ eye wòva zu aʋadziɖula tɔxɛ aɖe.
  Eye ale Philadelphia dze anyi... Eye le July ƒe domedome la, Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le tetem ɖe Washington ŋu xoxo.
  Elizabeth hã nye adzetɔ nyɔnuvi, ewɔ avu tso esime Russia kple Turkey wɔ aʋa le Alexander II ƒe ɣeyiɣia me. Eye nyɔnuvi sia si ƒe dzedzeme le vevie la gblɔ be:
  - Nuka dzie Rus ƒe tsi tre ɖo!
  Elena da tu Amerikatɔ, aʋawɔʋu gbãtɔa eye wòɖo eŋu be:
  - Le Russia-srafo ƒe kalẽwɔwɔ ŋu!
  Cool Aurora ɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, le esia dzi tututu! Gakpe ɖe eŋu hã le dzideƒo tɔxɛ kple ɖoɖowɔwɔ ɖe megbe kalẽtɔwo ŋu!
  Ekaterina ɖo eŋu kple dzidzɔ be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia Kalẽtɔwo! Ŋutikɔkɔe na Tsar Alexei!
  Eye nyɔnuvia gada tu futɔa pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Aʋawɔlawo nye amesiwo womate ŋu asrɔ̃ o!
  Eye wogadaa tu le woƒe ŋutinu dzeaniawo katã ta. Ẽ, woate ŋu agblɔ godoo be nyɔnuvi mawo kplɔa Tsartɔwo ƒe Russia yia aʋadziɖuɖu me.
  May ƒe ɣe kple lɔlɔ̃ ƒe ŋdi kanya le wo me.
  Eye ne wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu te afɔtiawo dzi la, edzea ame ŋu ŋutɔ.
  Èdi vevie be yealɔ̃ nyɔnuvi siawo ahawɔ atuu na wo! Mɔkpɔkpɔ ƒe ɣe si le keklẽm koe wonye. Eye hakpanya kple dzideƒo le wo si le hadzidzi kple hadzidzi ƒe ka ƒe nɔnɔmetatawo me.
  Amerikatɔwo ƒe batri la tsɔ eɖokui na. Eye nyɔnuviawo zi United States-srafowo dzi be woagbugbɔ nu na woawo ŋutɔ ƒe afɔ gɔ̃ hã o, ke boŋ woƒe afɔ ƒuƒlu ƒe dzesi siwo le asphalt la dzi. Eye ŋutsuawo mewɔ naneke o - afikae woate ŋu adzo le esia gbɔ le?
  Eye aʋawɔlawo nɔ nu wɔm dzinɔameƒo kple nunya geɖe wu.
  Anastasia kple eƒe zɔhɛwo hã medɔ alɔ̃ o. Alesi wòdaa tu, alesi wòƒua du wu enui. Eye atsɔ akplɔwo atso Amerikatɔwo. Nyɔnuvi si le keklẽm ko wònye eye wòdzea egɔme tso tɔtrɔ afã dzi.
  Gake Amerikatɔwo wɔ nu gbegblẽ na wo ɖokui. Wolé Russiatɔ nyatakakaxɔla ŋutsuvi aɖe eye wodze funyafunyawɔwɔe gɔme. Woɖe woƒe awuwo, bla wo ɖe ati ŋu eye wotsɔ akaɖi tɔ dzo ƒewuivi aɖe ƒe ŋutilã amama.
  Ŋutsuvia dze agbagba be yeaxe mɔ na eƒe hũɖeɖewo. Gake mlɔeba la, edo ɣli be... Wotɔ dzo ŋutsuvia vevie.
  Nyɔnuviawo ɖo eŋu to tit-for-tat wɔwɔ me. Eye wotsɔ mɔ̃memi sisi amewulaawo hede dzo wo me. Ẽ, Russiatɔ dzetugbewo dzi ŋɔ ŋutɔ le woƒe dziku me. Eye mègaɖu fewu le Russiatɔwo ƒe dzata ŋu o.
  Aʋawɔwɔwo hã le yame. Russiatɔ yameʋukulawo dometɔ eve: Albina kple Alvina tsrɔ̃ amesiame hetsrɔ̃ wo ɖa. Yameʋu siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le wo si. Esi yameʋuwo ƒe tu siwo te ŋu da Amerikatɔ aɖe ɖe anyi ne wodae zi ɖeka. Eye nyɔnuvi aʋawɔla siawo ɖea nane si le abe ema ene fiana ŋutɔŋutɔ. Nusi womate ŋu agblɔ le glitoto me o, womate ŋu atsɔ nuŋlɔti aɖɔe o.
  Albina na wògbã, eye woda Amerika yameʋu wuieve ɖe anyi. Aʋawɔla la hã le amama kloe le akɔtawu ɖeɖeko me, hele ɣli dom be:
  - Neva eme be Tsarist Rus' nanye Gãtɔ!
  Eye eƒoa aʋawɔla siwo katã ɖe wo nɔewo yome ŋutɔŋutɔ. Nyɔnuviae nye esia.
  Gake Alvina ya bɔbɔ ɖe anyi wu. Eye wòdaa yameʋu wuieve zi ɖeka. Egbã wo hedzi ha be:
  - Na toast gãtɔwo kekeake!
  Eye aleke gbegbe wònye tagbɔsesẽ hã enye si! Nyɔnuvi sia mewɔa bometsinu aɖeke o! Esiawo nye avuwɔwɔwo ɖe avuwɔwɔwo katã ta.
  Le mɔa nu la, be China kple anyigba bubu siwo le Russia te naɖu nu kabakaba la, ɖekakpui Tsar Alexei ɖo srɔ̃ geɖe ɖeɖe anyi le Russia! Eye esia nye afɔɖeɖe sesẽ aɖe! Fifia Russia-srafowo ɖea China nyɔnuwo hewɔa vi dzetugbe siwo nye yevuwo!
  Albina de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukatae ŋutsu ate ŋu adzi srɔ̃ ene, gake nyɔnu mate ŋu adzi srɔ̃ ene o?
  Eye woda Amerikatɔwo ƒe yameʋu bubu ɖe anyi.
  Alvina ɖo eŋu nyuie be:
  - Esia tae wòsesẽna na nyɔnu be wòana nuɖuɖu dɔlékui gbogbo mawo ɖo!
  Eye nyɔnuvi eveawo siaa koa nu. Wonye tugbedzedze wɔnuku kple nukunu mawo tɔgbe.
  Eye woɖea Amerikatɔwo ƒe yameʋuwo ɖa le yame.
  Russia tsar-srafowo ƒe akpa aɖewo ƒo xlã New York xoxo. Wozia Amerikatɔwo dzi be woado go atsɔ wo ɖokui ana. Nyɔnuviawo kpɔa dzidzɔ ŋutɔ eye dzi dzɔa wo.
  Alexander-4 ƒe aʋawɔʋua tsrɔ̃ Amerikatɔwo ƒe batri aɖe. Edzi ame kuku geɖe.
  Elizabet tsɔ aɖu ƒuƒlu ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Míenye aʋawɔla siwo subɔa Tsar kple Fofonyigba nukutɔe!
  Elena da tu futɔa hegblɔ be:
  - Eteƒe madidi o Russiatɔwo ƒe sika ruble aɖe ava!
  Eye nyɔnuvia ako nu ale gbegbe!
  Eye eƒe aɖuwo le abe dzonu ene. Eye emegbe Aurora hã agbã nukoko. Dzi dzɔ nyɔnuviawo vevie eye woƒe tugbedzedze ale gbegbe be nyawo mate ŋu aɖɔ wo o.
  Eye wozia Washington ƒe asrafoha dzi be woatsɔ wo ɖokui ana!
  Aʋawɔlawo nye amesiwo dzi womate ŋu aɖu o ale gbegbe! Eye woƒe tank detachment la agbã nuɖaze gɔ̃ hã.
  Nyɔnuviawo wɔa avu hedzia ha;
  Russia-nyigba xɔ ŋkɔ, .
  Kɔmiunisttɔwoe le xexeame dzi ɖum...
  Agbleawo kaka kple sika - .
  Mina míaɖo ta dzi tẽ, ke menye ɖe anyi o!
  
  Míaƒe dziwo le dzo dam ɖe Dadanyigba la ta, .
  Nyɔnuviwoe míenye - xexeame katã si nya kpɔ wu ema megali o...
  Míawɔ avu kple míaƒe futɔwo vaseɖe nuwuwu, .
  Woafɔ míaƒe xɔse ɖe tsitre le Rodnovery!
  
  Rus ƒe ŋusẽ sesẽ wu dzodzro siwo katã le xexeame, .
  Eklẽna abe ɣe ene le xexeame katã...
  Èʋlia eta eye mèvɔ̃na o, .
  Ame tsitsiwo kple ɖeviwo nanɔ ŋutikɔkɔe me!
  
  Russia ye nye dukɔ gãtɔ kekeake, .
  Ne Fofonyigba dzi ɖum le Leshka...
  Wotsɔ dzɔgbese sia tɔgbe na Soviettɔwo, .
  Neva eme be míaƒe sɔdola la nasẽ ŋu le aʋawɔwɔ me!
  
  Le Fofonyigba dzi la, ame sia ame nye kalẽtɔ fifia, .
  Ate ŋu ana Dadanyigba la nanya kpɔ wu...
  Le mía dada kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me, .
  Russia ƒe akpa si nuwuwu meli na o si le Russia!
  
  Míawɔ ame sia ame si nye ŋutasẽla, .
  Ŋutasẽdziɖuɖu aɖeke manɔ dukɔa dzi o...
  Na dukɔ miliɔn geɖe nabɔbɔ wo ɖokui, .
  Eye Dukplɔla Roosevelt hã!
  
  Ʋɔ driba si le dziku dom la naɖu fia, .
  Esusu be yeate ŋu atɔ dzo Russia...
  Gake dziɖuɖu dzikutɔe le Nazitɔwo lalam, .
  Elabena sɔdola la, ènya, ŋusẽkatãtɔ kura!
  
  Míana ta Kraut-ƒomea gbeɖe o, .
  Chinatɔwo hã maɖu Russiatɔwo dzi o...
  Ɣletivi aɖe klẽna ɖe mía tame, .
  Le Easter gome la, míetaa Easter-bolo kple aziwo!
  
  Àte ŋu aɖo nu geɖe gbɔ, aʋawɔlawo, .
  Mexɔa fafa aɖeke wu o...
  Vifofo dadalawo nye dada na mí, .
  Elabena míele teƒe aɖe tum le dziƒo!
  
  Nyɔnuvi afɔ ƒuƒluwo ƒua du toa snoa me, .
  Womenya vɔvɔ̃ kple vlododo o...
  Nyee nye Komsomol me tɔ si le du ƒum afɔ ƒuƒlu, .
  Elabena mɔxenu aɖeke meli o, eye ɣeyiɣi mamlɛtɔ hã meli o!
  
  Eyata míana ta nyɔnuviawo gbeɖe o, .
  Míabɔbɔ ta ɖe fíawo te o...
  Ne xaxa va Fofonyigba dzi la, .
  Mina míatsɔ míaƒe afɔ ƒuƒlu atu afɔ edzi!
  
  Èlɔ̃ yi nɔvinyɔnuwo, .
  Eye Alexey - Bu Yesu ŋu...
  Mehiã be woatso aʋawɔlawo tso abɔta o, .
  Ne ɖeko wòhiã be nàƒu du afɔ ƒuƒlu!
  
  
  Míenye nyɔnuviwo le ameha gã la me, .
  Míelɔ̃a avuwɔwɔ eye míegbugbɔna ɖe megbe o...
  Togbɔ be nya nyɔŋuwo kakana ɣeaɖewoɣi hã la, .
  Aʋadziɖuɖua ava le May si me keklẽ le me!
  
  Eye xɔ dzinye se, kɔmiunisttɔnyenye ava kple drɔ̃e, .
  Eye ga ƒe ŋusẽ aɖeke manɔ Anyigba dzi o...
  Míenaa dzɔgbese ƒe fetu si me mekɔ o, .
  Ŋutasẽnuwɔwɔ kple kuviawɔwɔ ƒomevi ɖesiaɖe manɔmee!
  
  Kpuie ko la, eteƒe madidi o míadzo ayi ɣletiviwo gbɔ, .
  Eye míakɔ Russiatɔwo ƒe aflaga ɖe dzi ɖe xexeame katã dzi...
  Kerubi dzĩ, keke wò aʋalawo ɖe enu, .
  Le Ƒomea ƒe Ŋkɔ Me - Russia ƒe Aƒetɔ!
  Esi nyɔnuviawo nɔ ha dzim la, wowu Amerikatɔwo katã kloe xoxo, eye Washington ƒe asrafoha la te aflaga ɣiwo dada.
  Nyɔnuviawo ti kpo do go le aʋawɔʋua me eye wodze ɣeɖuɖu gɔme, henɔ woƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la ƒom to tsiʋeawo me. Eye ya ƒo woƒe taɖawo. Nyɔnuvi siawo nye tugbedzedze wɔnuku mawo tɔgbe.
  Fifia wowɔ ɖoɖo ɖe kplɔ̃ɖoƒe aɖe ŋu tsɔ ɖu Amerika ƒe fiadu xɔxɔ ƒe azã. Woɖaa kebab eye wonoa wein.
  Nyɔnuviawo ɖunɛ vividoɖeameŋutɔe. Eye woƒoa ha ƒomevi ɖesiaɖe na wo ɖokui. Esiawo nye aʋawɔla wɔnuku mawo tɔgbe, àte ŋu agblɔ tso wo ŋu - supermen in panties.
  Eye Russia-srafowo gbugbɔa nu na wò klowo kple afɔwo. Eye nyɔnuviawo ƒua du henɔa hũ ɖem le gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ta.
  Eye wodoa ɣli heti kpo. Dzidzɔkpɔkpɔ kple aɖaŋudzedze ƒe atsyɔ̃ɖoɖo si léa ame ale gbegbe le wo si.
  Gake aʋawɔlawo hã lɔ̃ ameyibɔ aboyomewo eye akpa evea siaa lɔ̃e.
  Gake fifia ŋkekenyuia wu enu eye Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gadze dzigbe gome ake. New York hã dze anyi...
  Amerikatɔwo le hehem ɖe megbe. Ame miliɔn geɖe li woate ŋu ahaya. Roosevelt le du dzi. Wole nu ƒom tso ɖokuitsɔtsɔna ŋu xoxo. Russia-dukɔa ɖea eƒe gãnyenye fiana.
  Vevietɔ nyɔnuvi dzetugbe siwo ƒe taɖa le ɣie eye wole dzĩe.
  Eye wotsɔa gamenɔlawo dzea klo, eye edzɔa dzi na wo ŋutɔ ne nyɔnuviawo tsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ka asi woƒe ŋɔti kple ŋutsu ƒe blibodede ŋu helé wo.
  Russia-srafowo ƒe nyɔnu aʋawɔlawo nye esiwo dzi womate ŋu aɖu o vavã!
  Eye aʋa si wowɔ ɖe Atlanta ŋue nye esi.
  Zi gbãtɔe nye ema nyɔnuvi siwo le Alexander 4 dzi kpɔ Amerikatɔwo ƒe Washington aʋawɔʋu gã la. Mɔ̃ si ƒe kpekpeme nye tɔn alafa ɖeka blaadre, le mɔdodowo dzi. Nukatae wòanye bubu zi gbɔ zi eve be woawɔ avu kple ame ma tɔgbe?
  Eye nyɔnuviawo daa tu tso adzɔge heƒoa ŋgɔgbekpa la. Eye ga gbadzɛ aɖe ate ŋu anɔ te ɖe enu.
  Elizabeth gblɔ kple dziku be:
  - Ɛ̃, míeƒu du yi xaxa me!
  Elena de dzesii abe akɔfafa ene be:
  - Gake futɔ la hã maxɔ mí o!
  Eye wòɖo tu aɖe hã ɖe futɔa ŋu.
  Eye emegbe Aurora hã li abe tu ene. Eye aƒo taɖodzinua pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye wòatrɔ futɔa.
  Eye wòlé ŋku ɖe eŋu be:
  - Nyee nye tsitretsiɖeŋula sesẽtɔ kekeake!
  Le nyateƒe me la, eƒo Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ƒe ʋuƒo. Eye fifia eƒe tu wuiatɔ̃ koe adzodala la ate ŋu atsɔ aƒoe. Eye "Alexander"-4 aƒu du aɖo ta futɔa gbɔ. Eye alesi wòadze duƒuƒu gɔme, anɔ eƒe mɔwo ʋuʋum.
  Ame aɖeke maxe mɔ na ame dzɔtsu sia tɔgbe gbeɖe o.
  Eƒe kamedefefeŋusẽ si ɖeke mesɔ kplii o.
  Catherine dzi ha be:
  - Yameʋuɖoɖo, nye ʋukula si wua ame!
  Eye le mɔ ma ke nu la, axɔe aƒo futɔa.
  Eye nyɔnuvi siwo le afisia le du dzi.
  Woƒo Amerikatɔa ɖe axadzi mlɔeba. Eye dzo lé aʋawɔʋu gã la eye eƒe tuawo te wowó.
  Eye aleke gbegbe aʋawɔnuwo ƒe tagbɔ gblẽe nye si! Eye aʋawɔnuwo kple nu bubu ɖesiaɖe adzo...
  Eye nyɔnuviawo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Na Russiatɔwo ƒe mɔa!
  Eye woako nu, woaɖe aɖuwo ɖe go!
  Eyata Atlanta dze anyi. Eye le September 7, 1933 dzi la, Amerika-srafowo ƒe ame susɔeawo tsɔ wo ɖokui na. Eye aʋa bubu si me Russia ɖu dzi le la wu enu. Eye aleke gbegbe wòlolo ŋutɔŋutɔe nye si!
  Le aʋadziɖuɖua megbe la, Tsar Fiaɖuƒea wɔ amewo ƒe nyametsotso le United States kple Canada le Tsartɔwo ƒe Russia Fiaɖuƒea me nɔnɔ ŋu. Eye fiadukɔa keke ta. Eye le goawo katã me la, enyo ne ɖokuitɔdidi kple fiaɖuƒe blibo ɖu dzi. Ame sia ame sɔ le fia la ŋkume eye nuƒoƒo ƒe fiase aɖeke meli o - sewɔtakpekpe.
  Eye Tsar ƒe Russia nye fiaɖuƒe sesẽ si li ke - si le etɔxɛ le eƒe vevienyenye me.
  Le ɣeyiɣi ma me la, ŋusẽ va nɔ Nazi dziɖuɖua ŋu le Germany, si ɖo mɔ si dzi woato aɖo Wehrmacht kple aʋakɔ sesẽ aɖe anyi. Nyateƒee, Hitler tea gbe ɖe eƒe xɔlɔ̃wɔwɔ dzi ɣesiaɣi na tsarist Russia, togbɔ be etso anyigbamama geɖe wu le Germany hã.
  Gake emegbe, ẽ, wowɔ asrafowo ƒe nubabla aɖe: Italy, Germany kple Russia. Gawu la, Tsar Alexei lɔ̃ be woatsɔ Austria ade Fiaɖuƒe Etɔ̃lia me.
  Esi Britain gbɔdzɔ le ganyawo gome, eye France hã gbɔdzɔ ta la, tsar-dziɖuɖua lé ŋku ɖe France, Britain kple Holland ƒe nuto siwo dzi woɖu ŋu vevie. Le asrafonyawo ɖeɖeko nu la, Russia-srafowo va zu gãtɔ kekeake - miliɔn blaeve le ŋutifafaɣi. Eye aʋawɔʋuwo, helikɔptawo, kple yameʋu siwo me dzo le gɔ̃ hã ƒe xexlẽme gã aɖe ŋutɔ. Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo hã sesẽ wu eye wosɔ gbɔ wu Britaintɔwo tɔ, elabena England si gbɔdzɔ la mete ŋu ʋli ho kple tsar-fiaɖuƒe si ŋu ganyawo sesẽ le o.
  Eyata fifia Fiagã gã Alexei di be yeaxɔ dukɔ siwo katã dzi yeƒe hadɔwɔla tsãtɔwo nɔ la le ye si.
  Eye nukae? Afɔe!
  Le May 15, 1940 dzi la, Xexemeʋa Evelia dze egɔme. Tsar ƒe Russia ʋu asrafowo yi Iran, India, Indochina, kple Egipte ƒe dzigbe gome. Eye Wehrmacht-ʋua dze France, Belgium, kple Holland dzi. Italy xɔ Ethiopia do ŋgɔ, eye wòdze Britaintɔwo ƒe Somalia dzi, eye wòʋu asrafohawo yi France ƒe dzigbe.
  Nyɔnuvi adzetɔ siwo le ʋuʋum to Iran ƒe dzigbe gomee nye esi. Anastasia kple exɔlɔ̃ eneawo.
  Nyɔnuviawo, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, nye ɖekakpuiwo eye afɔ ƒuƒlu. Ƒe geɖe va yina, eye ɖeko ame dzetugbeawo le seƒoƒo ƒom eye womewɔa ʋuʋudedi alo gbagbã ɖeka pɛ hã le ŋutigbalẽa ŋu o eye ami ɖeka pɛ hã menɔa woƒe ŋutilã si wotsɔ ƒu gbe la ŋu o.
  Eyata wodzea Britaintɔwo ƒe dutanyigbadzisrafowo tsɔtsrɔ̃ gɔme eye wowɔa esia kple dzonɔameme gã aɖe.
  Anastasia, si le bɔmb dam ɖe Persiatɔwo dzi kple eƒe afɔ ƒuƒlu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Aʋawɔla siwo ƒe ŋusẽ womate ŋu adzidze o!
  Natasha hã da tu si wogbã tso tu aɖe me, tsɔa bɔmb aɖe kpena ɖe eŋu kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo eye wòdoa ɣli be:
  - Eye míana ta gbeɖe o!
  Eyome Zoya do dzo, etso Britaintɔwo kple Persiatɔwo hã ɖe anyi, eye wòdo ɣli be:
  - Mina míaɖu dzi!
  Eye emegbe Aurora atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu aƒo futɔa ahasisi ɖe eŋu ahagblɔ be:
  - Míaƒe ŋusẽ ƒe dzidzedzekpɔkpɔ!
  Eye agaƒo kpẽ ake!
  Eye emegbe Svetlana atsɔe ana eye wòatsɔ tu si wotsɔna ƒoa tue aƒo wò. Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã aɖo bɔmb ɖe futɔa dzi.
  Eye wòdoa ɣli be:
  - Le nɔnɔme siwo ŋu wokɔ ta!
  Eye le Egipte la, nyɔnuvi siwo tso Elizabeth ƒe ʋua me le ŋgɔ yim le aʋawɔʋu aɖe dzi. Ele aʋawɔʋu kpekpe yeyetɔ kekeake si nye "Alexander"-6 dzi. Ʋua ƒe nɔnɔme le bɔbɔe eye eƒe kpekpeme nye tɔn blaade vɔ atɔ̃. Eye wòtsɔa bɔmbdadamɔ̃ ƒoa bɔmb. Esɔ wu na avuwɔwɔ kple futɔwo ƒe mɔ̃ sesẽwo.
  Britain ƒe aʋawɔʋuwo gbɔdzɔ vie. Eye ʋu nyuitɔ kekeakee nye "Matilda"-2. Gake "Nikolai"-7 le avu wɔm kplii.
  Tu si sɔ pɛpɛpɛ si tsia aʋawɔʋuwo nu le esi. Nusi ƒoa tso didiƒe ʋĩ.
  Nyɔnuviawo wɔa nu kabakaba kple ayemɔ. Eye woƒe aʋawɔʋua le tsatsam to gbedadaƒo. Eye wòdaa tu eɖokui. Eye bɔmbdadamɔ̃a le ɖiɖim sesĩe ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo nɔa nu kom henɔa ɣli dom be:
  - Enyo ŋutɔ le fiazikpui dzi! Míenye ame ŋkutawo!
  Eye woagada tu ahatsrɔ̃ bunker bubu, alo teƒe sesẽ aɖe le Britain.
  Britaintɔwo na ta eye woɖe asi le wo ɖokui ŋu...
  Fifia Egiptetɔwo ƒe piramidwo dze le nyɔnuviawo ŋkume. Wokpɔa wo eye woɖea ŋku ɖe wo ŋu. Ðe wòanya wɔ ŋutɔŋutɔ be woatɔ te atsyɔ̃ɖoɖo mawo?
  Gake le yame la, Albina kple Alvina le avu wɔm le Mediterranea Ƒua ta. Woɖe woƒe aɖu siwo le abe dzonu ene hã ɖe go. Eye woƒoa ha. Avuwɔwɔ ƒe gbɔgbɔ le nyɔnuvi siawo si.
  Gake aʋawɔlawo ɖoe kplikpaa be yewoawɔ aʋa abe alesi wònɔna ɖaa ene, eye akɔtawu kple no ƒuƒlu koe wodona.
  Eye woɖea woƒe aʋawɔha gã la fiana. Wodaa tu wo ɖokui eye wodaa tu wo ɖokui tso yameʋuwo me. Eye ale naneke mate ŋu axe mɔ na nyɔnuviawo o. Ke hã, aʋa la yi edzi, eye Britaintɔwo le sisim le ame dzeaniawo nu. Màte ŋu atɔ te ame siwo wɔa adã alea o.
  Eye nyɔnuviawo daa yameʋu wuieve ɖe anyi kple woƒe gbagbã ɖeka eye wokoa nu na wo ɖokui.
  Eyata wodzona hedzona. Eye tudadaa medzudzɔna o.
  Albina tsɔ nukoko ƒo nu kple ɣli be:
  - Nyemeɖu dzi o ɣesiaɣi!
  Alvina, si yi edzi le tu dam la, gblɔ kpee be:
  - Le Petro ƒe aflaga te!
  Aʋawɔlaawo ti kpo eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wogbãa futɔa.
  Wole Eŋlisiawo kple nutoa me gamenɔlawo ƒe sɔtiwo kum to Egipte godoo xoxo.
  Tsatɔwo ƒe asrafowo sesẽ wu sã, eye dutanyigbadzisrafowo, siwo si aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔ aɖeke mele o la le dzi ɖum.
  Alexandria dze anyi. Eye ele bɔbɔe ŋutɔ. Eye fifia Russia-srafowo le kpekpem kple Italytɔwo.
  Ƒuƒoƒo ƒe atsyã. Dzokekewo, amewo ƒe tsaɖiɖi siwo le amadede vovovowo me. Eye ɖokuitsɔtsɔna kple xɔlɔ̃wɔwɔ ɖeɖefia siwo me ahom le.
  Dzi dzɔ Italytɔwo hã. Vevietɔ ne Russia nyɔnuviwo ƒua du afɔ ƒuƒlu to dzogbe xɔdzoa dzi...
  Eye le teƒe bubu la, Alenka kple eƒe ɖetugbui ƒe asrafoha ge ɖe Delhi. Wose le wo ɖokui me be sepoy-awo medi be yewoawɔ aʋa kple Russiatɔwo ƒe asrafohawo o. Eye woɖu Britaintɔwo ƒe dutanyigbadziɖuɖu ma dzi le Indiatɔwo ƒe anyigba sia hã me.
  Nyɔnuvi siwo ƒe ŋutigbalẽ biã geɖe ƒo xlã Russia-srafowo eye wotsɔa seƒoƒowo doa gbe na wo.
  Aleke gbegbe nusianu nya kpɔe nye si le afisia. Eye seƒoƒo gbogbo aɖewo hã. Eye nusianu dzɔna nyuie ŋutɔ eye wòle ɖoɖo nu.
  Russia-srafowo le tetem ɖe Bombay ŋu xoxo hele exɔm tsitretsiɖeŋu boo aɖeke manɔmee.
  Alenka wɔa nu veviedodotɔe ŋutɔ eye wòwɔa nu amemabumabutɔe. Etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb henɔa ɣli dom be:
  - Nyee nye superman si do bikini ko!
  Eye aleke gbegbe wònyoe nye si be nyɔnuviwo naƒu du amama afã kple afã kple bikini. Wodzena gã ŋutɔ.
  Le dukɔ siwo dzi woɖu me la, Britaintɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu gbɔdzɔ. Nutoa me asrafowo mate ŋu awɔ aʋa sesẽ aɖeke o.
  Le ɣeyiɣi sia me la, Germanytɔwo le ŋgɔ yim dzidzedzetɔe. Gbã la, woble Britaintɔwo yi Belgium. Eye emegbe esi wotsɔ ƒu gbe ɖe Ardennes-towo dzi la, wote ŋu tso Eŋlisiawo kple Franseawo ƒe aʋawɔhawo. Eyata woɖu aʋadziɖuɖu wɔdɔɖeamedzi aɖe dzi.
  Eye woxɔ Belgium hã. Eye le June 22 lia dzi, le Paris xɔxɔ vɔ megbe la, France na ta, eye wòdo ŋgɔ vie na Holland. Eyata woɖu aʋadziɖuɖu wɔdɔɖeamedzi aɖe dzi. Eye Germanytɔwo va do dada wòdze ƒã. Eye Russia-srafowo xɔ India, Iran ƒe dzigbe, Burma kple Bangladesh. Eye Indochina katã hã.
  Edze ƒã be futɔa nɔ nu bum. Eye Germanytɔwo ge ɖe Spain kple Portugal.
  Russia-srafowo te ɖe South Africa ŋu. Menye Britain ƒe tsitretsiɖeŋu koe xe mɔ na wo o, ke boŋ kadodo kple nuzazãwo ƒe ka siwo keke tae xe mɔ na wo. Eye mɔdodowo ƒe anyimanɔmanɔ le Afrika kple ave siwo me womate ŋu ato o hã.
  Gake tsartɔwo ƒe aʋakɔa to nusianu me kokoko. Eye eʋãna abe titanium-ʋuʋudedi ene. Eye futɔa na ta geɖe wu eye wòdze klo.
  Nyɔnuviwo ƒe asrafohawo ʋuna, abe se ene, afɔ ƒuƒlu, eye wozia gamenɔlawo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔwo. Ɣeaɖewoɣi la, nyɔnuviawo ɖea mɔ na aboyomeawo be woatsɔ agbugbɔ nu akɔ na woƒe nowo.
  Gake emegbe Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana ge ɖe Australia. Wole azɔli zɔm ɖo ta fiadu Sydney gbɔ. Eye wodzia ha be:
  - Rus', afisi srɔ̃ geɖe le amesiame si, .
  Afisi woɖe mɔ ɖe yɔyɔ dzeani la ŋu le...
  Afisi ame sia ame le abe nɔvi ene, .
  Míaƒe dzesi, míaƒe dzesi enye Kolovrat!
  Eye wogatsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb - wokaka Britaintɔwo kple nutoa me tɔwo.
  Anastasia tsɔ akplɔ ɖe Britaintɔwo ƒe aʋafiagã la ƒe ta eye wòdo ɣli be:
  - Le Fofonyigba ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Eye Natasha, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe, ma aʋawɔʋua me. Eye wòadzi ha be:
  - Whoa, Rus ƒe ŋkɔe nye Svarog!
  Eye nyɔnuviawo ʋuʋu, Zoya da tu aɖe si wó tso eƒe tu si wotsɔna ƒoa tu me, tsɔ Eŋlisiawo da ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Na Russiatɔwo ƒe nudɔdɔ yeye aɖe!
  Nyɔnuvi siawoe nye esiawo! Be wolɔ̃a amewuwu! Eye womadzudzɔ o! Eye ame dzetugbeawo ƒe mo klẽna!
  Eye le afisia la, Augustine le abe tudada ene. Alesi wòtsoa Eŋlisiawo ɖe anyi henɔa ɣli dom:
  - Na Rus' si wona to dzidzi me!
  Eye Svetlana ƒoa ati ɖe eŋu. Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb si wua ame eye wòwua ame.
  Eye eƒoa ɣli hã be:
  - Nye Rus gã la!
  Eye wògatsɔ gbagbã... Etso Germanytɔwo ɖe anyi, wu wo kɔnu aɖeke manɔmee.
  Fifia Sydney le asi ɖem le eŋu dzre manɔmee. Eye woɖea dumeviwo kple asrafowo ƒe safuiwo doa goe. Eye woɖea gbeƒã Tsar Alexei be enye yewoƒe fia kple fiagã.
  Anyigbagã sia hã le eɖokui tsɔm...
  Eye Russiatɔwo ƒe meliwo ɖina ɖe New Zealand. Le ɣeyiɣi ma ke me la, aʋawɔʋu siwo me kɔ "Peter"-8 gena ɖe Pretoria. Eye South Africa hã le gegem. Eye nyɔnuvi siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu ƒe asrafoha aɖe va ɖina ɖe Madagascar.
  Eye nyɔnuvi dzetugbe ŋutɔwo tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb heɖina ɖe futɔwo ŋu. Madagascar le gegem ɖe anyi. Eye Russia-srafowo xɔ Afrika ƒe akpa gãtɔ.
  Tsar ƒe Russia kple Third Reich kpakple Italy ɖu dzi kloe. Gake Britain ŋutɔ kple Ireland koe susɔ. Eye adame va, eye emegbe vuvɔŋɔli. Germanytɔwo kple Russiatɔwo ƒe yameʋuwo da bɔmb ɖe Britaintɔwo dzi hetrɔ woƒe duwo wozu glikpowo. Gake Churchill gbe dzimesesẽ be yemaɖe asi le ye ŋu o.
  Le May 1941 me la, anyidzedze aɖe kplɔe ɖo. Nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu siwo tso Tigress ƒe hatsotso me lae nye ame gbãtɔ siwo ɖi go. Eye mina woatsrɔ̃ Britain-srafowo. Eye nàtsɔ wò afɔbidɛwo aƒu gbe.
  Nyɔnuvi siwo le amama afã kple afã siwo do akɔtawu kple no siwo le ʋuʋum ko la da bɔmb ɖe Britaintɔwo dzi. Eye fa miamiamia ŋutɔ.
  Eye aʋawɔʋu siwo nye "Peter", "Nikolai", "Alexander", "Ivan" ye wɔ aʋaa, siwo gbã tsitretsiɖeŋulawo ŋutɔŋutɔ.
  Eye aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake si nye "Alesey"-1 si ƒe nɔnɔme le abe piramid ene lae nye esi. Si me dzogoe siwo me susu le siwo le ŋgɔgbe le dzogoewo katã dzi le eye womate ŋu age ɖe eme o.
  Le eme, Elizabeth kple eƒe nyɔnuviwo ƒe ƒuƒoƒoa nɔ anyi amama kloe le woƒe akɔtawu ɖeɖeko me.
  Aʋawɔla dzetugbe ene, siwo le amama kloe, da tu Eŋlisiawo ƒe tuwo, eye wotsɔ wo ƒu gbe ɖe dzoa me ŋutɔŋutɔ. Eye nyɔnuviawo daa tu wo ɖokui eye wotsɔa lifi si tso tu siwo wotsɔna ƒoa tu me yɔa wo me fũ. Eye Britaintɔwo mlɔ anyi le woƒe alafa geɖe me.
  Eye atsyɔ̃ɖola siwo le avu wɔm la lãa futɔwo ɖe anyi, eye wotsɔa woƒe aʋawɔʋua dana ɖe ame kukuawo dzi ŋutɔŋutɔ. Eye wokeke Eŋlisitɔ siwo wowu ƒe modzakaɖebɔwo ɖe enu. Eye nyɔnuviawo le sɔ dom le aʋawɔʋu aɖe me. Wole Matildas kple Churchills tsrɔ̃m. Ðeko aʋawɔʋu mamlɛtɔ ate ŋu aƒo tsar-srafowo ƒe ʋu.
  Eye Russiatɔwo ƒe aʋadziɖuɖu ɖekae kplɔe ɖo. Eye Germanytɔwo le ŋgɔ yim. Gake woƒe T-3 kple T-4 aʋawɔʋuwo gbɔdzɔ ale gbegbe ne wotsɔe sɔ kple Russiatɔwo ƒe ʋuwo. Eye gbãtɔ suewo hã. Eye kɔkɔ... Eye tsarist-srafowo ƒe aʋawɔʋuwo le ƒuƒlu. Eye wozãa atikplɔa na wo ɖokui, womeléa ŋku ɖe tu siwo woda ŋu o.
  Eyata Britaintɔwo le aflaga ɣiwo tsɔm ƒu gbe. Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu tiatia akpe geɖe ɖi go le gaƒoƒo gbãtɔawo tututu me, eye woge ɖe aʋawɔʋua me ŋutɔŋutɔ.
  Anastasia xɔ tu ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu eye wòko nu be:
  - Massage ƒe ame!
  Emegbe etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo lé aʋafiagã la ƒe ŋɔti hetsɔe ƒu gbe ɖe eɖokui dzi. Edzo yi anyigba eye wòɖi kple eƒe ƒodo ɖe akplɔawo dzi. Eye ʋu gbogbo aɖe kɔ ɖe anyi.
  Anastasia do ɣli si gbã dzi na ame be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar Alexei!
  Natasha hã aʋuʋu eƒe futɔ ƒe afɔkpodzi kple gbeɖeɖe:
  - Na Slavtɔwo ƒe ɖoɖo yeye aɖe!
  Eye atutu futɔ la ƒe ta. Eye ama eƒe kakɛa me. Eye wòdoa ɣli be:
  - Nyɔnuvi fafɛwo, ablɔɖe ƒe alɔdzedɔwɔƒewo - míele avu wɔm ɖe ɖoɖo yeye aɖe ta!
  Eye emegbe Zoya da tu tso tu eve siwo wotsɔna ƒoa tu me zi ɖeka, eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa bɔmb ƒua gbe peas.
  Eye eyia Britaintɔwo gbɔ le ŋkeke gbãtɔ dzi. Eye esi woxɔe vɔ la, Foggy Albion fiaɖuƒea ƒe aʋawɔlawo tsɔ woƒe aʋawɔnuwo ƒu gbe eye woge ɖe aboyo me tẽ.
  Eye afisiae Aurora ge ɖe aʋa la me. Etsɔa aʋawɔnu tsrɔ̃a futɔa. Tu tɔxɛ aɖe le esi si me tu siwo wotsɔna léa ŋku ɖe nu ŋu le. Eƒoa Eŋlisiawo abe nunchuck ƒe ƒuƒoƒo ene.
  Eye afisiae Svetlana da tu le. Eye wòtsrɔ̃a futɔ la.
  Shoots with lethal mass... Eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  Eye wòdoa ɣli le eƒe lãkusiwo tame be:
  - Nyɔnue menye, si nye super ŋutɔŋutɔ!
  Eye wòti kpo tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Eye wòaƒo ɖe akpa vovovowo kple kakɛwo katã me.
  Eye wòdoa ɣli be:
  - Nyee nye superman si ƒe akɔta ƒuƒlu!
  Eye fifia nyɔnuviawo le afɔ dam ɖe wo ɖokui dzi... Wole gegem ɖe Britaintɔwo ƒe anyigba dzi goglo wu.
  Oleg Rybachenko, si le ŋutsuvi si ƒe dzedzeme metsi wu wuiɖekɛ o ƒe ŋutilã me, gake asrafomegã ƒe abɔta blae, togbɔ be eya ŋutɔ nye afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpui hã la, lãa Eŋlisiawo ɖe anyi. Eye ewɔa nu kple dziku si nu sẽ.
  Esi dzo hedzi ha be:
  - Míele ŋdi kple amadede kɔkɔtɔ kekeake tom.
  Eye nyɔnuvi Margarita, si meva zu ame tsitsi kpɔ o hã nɔ eŋu. Enyo nɛ be ne mede ɖeke o la, mezu nyɔnu tsitsi o!
  Eye esia vɔ̃ɖi wu nyɔnuvi nyenye kura!
  Woƒo xlã London. Eye fifia wole ŋɔdzi dom nɛ be yewoaxɔe. Eye futɔ gbogbo aɖewo tsɔa wo ɖokui nana. Fia ƒe dzɔlawo koe menaa ta o eye womena ta o. Gake wotsrɔ̃ wo nublanuimakpɔmakpɔtɔe. Eye wole tsɔtsrɔ̃ blibo si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o wɔm. Esiae nye tsɔtsrɔ̃ blibo si ƒomevi le dzɔdzɔm. Eye mɔ̃awo hã le dɔ wɔm ŋutɔ.
  Eye le yame la, Albina kple Alvina le gaxɔgbalẽviwo xɔm. Nyɔnuvia xɔ St. George Cross ƒe ɖaseɖigbalẽ adreawo katã xoxo. Dzeside gbãtɔ: George Kɔkɔe ƒe atitsoga, evelia - George Kɔkɔe ƒe atitsoga si ŋu dati le! Etɔ̃lia nye sika atitsoga. Enelia nye sika atitsoga si ŋu dati le. Atɔ̃lia nye sika atitsoga si ŋu daimɔnd le. Adelia nye sika atitsoga si ŋu daimɔnd kple dati le. Eye adrelia nye sika atitsogaɣletivi si ŋu dati kple daimɔnd le!
  Nyɔnuvi siawo da ʋu blaatɔ̃ le avu ɖeka me eye wodzi ha na wo ɖokui be:
  - Míenye tugbedzedze ale gbegbe be míenye super kple hyper ko, eye le goawo katã me la, atsyɔ̃ɖola wɔnukuwo!
  Eye woatsɔ asike si le ƒuƒlu aʋuʋu ŋku.
  Nyɔnuvi siawoe nye - Albina kple Alvina... Eye wolɔ̃a ŋutsuwo gbɔ dɔdɔ sesẽe. Eye woawo ŋutɔwo meɖea fu na wo be woawɔ dɔ kple woƒe aɖe ne wokpɔ ŋutsu ƒe blibodede si dzea ame ŋu o.
  Eye be nyɔnuviwo nye dzodzro kple lɔlɔ̃ kple dzodzro ƒe nɔnɔme ko!
  Alesi wolɔ̃a jade-ti siwo le ʋuʋum.
  Aʋawɔla siwo le hatsotso kɔkɔtɔ kekeake me...
  Afisiae Churchill le sisim tso London si ƒo xlãe. Eyata woƒo kpẽawo nyuie.
  Eye wòhe eƒe afɔwo dzoe, ƒu du yi Brazil... Gake London ƒe asrafoha la na ta. Eye Russia-srafowo xɔ Ireland tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe. Britaintɔwo nɔ wo ɖokui tsɔm na kpẽwo ƒe ƒoƒo xoxo...
  Xexemeʋa Evelia wu enu le ƒe ɖeka me esi Axis-dukɔwo ɖu dzi. Afrika ƒe akpa gãtɔ nye Russiatɔwo. Gake Germany kple Italy siaa te ŋu xɔ nane.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Spain kple Portugal hã nɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia me.
  Eye Russia-srafowo ɖu fia le Britain eye Tsar Alexei hã va zu Britain-fia. Russia hã xɔ Sweden tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe, eye Germany xɔ Norway kple, do ŋgɔ gɔ̃ hã, Denmark.
  Hitler xɔ Europa ƒe akpa gãwo. To Third Reich ƒomevi ƒe wɔwɔme si me ametakpɔnu le wɔwɔ me. Eye Russia gbugbɔ fiaɖuƒea wɔ eye wòtsɔe de eƒe hakpakpa me.
  Ŋutifafa ƒe nɔnɔme aɖe si me gblẽ hena ɣeyiɣi aɖe la do mo ɖa. Nusi nɔ anyi hena ɣeyiɣi aɖe.
  Tsartɔwo ƒe Russia kple Germany nɔ nusiwo woxɔ la ɖum. Wobi ɖe nuto siwo dzi woɖu la me.
  Tsar Alexei gakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ eye mete ŋu ƒu du yi xexeame katã dzi o.
  Gake Hitler mete ŋu tsi tre ɖe eŋu le mɔ aɖe nu o. Edze nɛ be anyigba sue aɖe koe wòxɔna le Afrika, be Russia lolo akpa. Eye woa kple Mussolini Jr. ƒe viŋutsu wodze aʋa gɔme kple Russia. Aʋa la dze egɔme le April 20, 1955 dzi, le Fuhrer ƒe dzigbezã blaatɔ̃lia dzi.
  Germanytɔwo to aʋawɔʋu gbogbo aɖewo vɛ na aʋawɔwɔ kple Tsar ƒe Russia, eye edze abe wobu esia ŋu vevie ene.
  Panther 5 va zu aʋawɔʋu vevitɔ si wowɔ na aʋa si wowɔ kple Russia.
  Esi ʋu sia ƒe kpekpeme nye tɔn 75 ta la, fa miamiamia.
  Eye le goawo katã me la, tu si ƒe didime nye milimeta 128 si ƒe ŋusẽ nye 100EL nye ŋusẽ si le ŋeŋem vavã. Eye ne eƒoe la, ekema adze abe tsatɔwo ƒe aʋakɔa gɔ̃ hã masɔ gbɔ o ene.
  Eye aʋawɔʋu aɖe si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã li: "Tiger"-5, si kpekpe wu eye wòtsɔ aʋawɔnuwo kpekpe wu gɔ̃ hã. Eye eƒe kpekpeme anɔ abe tɔn alafa ɖeka ene!
  Eye le Russia la, aʋawɔʋu gã "Alexey"-4 ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ pɛ ko eye tu si ƒe lolome nye milimeta 105 koe le esi. Gake ede ŋgɔ wu sã, eƒe nɔnɔme le abe piramid ene eye gas turbine mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1800 le esi, si fia be ezɔna ŋutɔ.
  Germanytɔ la lolo wu eye ŋusẽ le eŋu wu. "Dzata"-5, siwo ƒe kpekpeme nye tɔn alafa eve, siwo dzi ŋɔ ŋutɔ. Gake nusi medzi Hitler ƒe mɔnukpɔkpɔwo ɖe edzi boo o. Eyata aʋawɔʋu siwo kpekpe ŋutɔ xɔ asi akpa eye wo tsɔtsɔ yi teƒe bubuwo sesẽ. Togbɔ be viɖe aɖewo le eŋudɔwɔwɔ kple eŋudɔwɔwɔ me hã.
  Aleke kee wòɖale o, Hitler mete ŋu nɔ te ɖe enu o eye wòƒu du yi tsar Russia. Eye aʋawɔwɔawo dze egɔme.
  Russia-srafowo ƒe nuto sesẽ siwo ŋu woɖo gli sesẽwo ɖo la xe mɔ na futɔwo ƒe ŋgɔyiyi. Eye Germanytɔwo tsi anyi. Eye tsartɔwo ƒe aʋakɔa yi edzi dze Afrika, afisi ŋusẽ nɔ wo ŋu le wu sã. Eye Italytɔwo se le wo ɖokui me be woƒo wo zi gbãtɔ. Woƒe asrafowo gbɔdzɔ akpa eye womehea to ɖe wo ŋu boo o, mɔ̃ɖaŋununya si tsi megbe wu kura le wo si be woate ŋu atsi tre ɖe Russia ŋu.
  Le aʋawɔwɔ kwasiɖa etɔ̃ pɛ ko megbe la, tsar-ʋakɔa nya Italytɔwo do goe le Somalia kple Ethiopia.
  Mede vovototo nyɔnuvi siwo nye Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana dome. Wogakpɔtɔ nye ɖekakpuiwo abe alesi wonɔ ƒe blaatɔ̃ siwo va yi esime wowɔ aʋa kple Japan ene. Tɔgbuiyɔviwo le Tsar Alexei si xoxo, gake nyɔnuviawo gakpɔtɔ nye greyhounds, ame sesẽwo, adãwɔlawo, kple kalẽtɔwo.
  Eye le aʋawɔwɔ ƒe blaatɔ̃ me la, nyɔnuviawo gakpɔtɔ nye ɖekakpuiwo. Eye woƒe ŋutigbalẽ mevuvu alo gbã ɖeka pɛ hã o. Wonya kpɔ ale gbegbe eye wole yeye abe seƒoƒowo ene.
  Gake Oleg Rybachenko kple eƒe zɔhɛ Margarita gakpɔtɔ nye ɖeviwo - wometsi kura o. Le gota gome ya teti. Gake woƒua du sesĩe wu cheetahwo. Eye tu alo tu mate ŋu awu wo o.
  Ðevi siawo lɔ̃a disk ɖaɖɛwo tsɔtsɔ ƒu gbe kple woƒe afɔ ƒuƒluwo. Zi geɖe la, wonyea aʋawɔla gãwo!
  Eye woatsɔ ŋusẽ ɖesiaɖe adze klo!
  Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana hã wɔ aʋa kple Turkeytɔwo le Alexander II ƒe kpɔkplɔ te. Eye esia tae woxɔ wu ƒe alafa ɖeka xoxo ɖo. Gake wometsina le esi wonye adzetɔwo ta o. Eye esi wonye makumaku ta la, le Rodnoverie ƒe ŋusẽ me.
  Eye tsarist-dukɔa teƒenɔlawo ƒua du to Ethiopia godoo eye wole Italytɔwo wum xoxo.
  Eye wogazia wo dzi ake be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye nyɔnuviawo ya dze tugbe si womate ŋu aɖɔ o, eye dzo le woƒe luʋɔwo me vevie. Womate ŋu aɖi gbɔ wo le mɔ aɖeke nu o. Woawoe nana dukɔa dzena gã. Eye woɖua dzi kple kakaɖedzi gã aɖe.
  Russiatɔwo ƒe Tsar Fiaɖuƒea ƒe akpa gãtɔ nye anyigbagã dzi, eye etɔxɛ na Russia dukɔa. Russia-dukɔ, si nye dukɔ geɖe ƒe tsakatsaka, kple Russia le abe ze si me wodea tsii ene, ate ŋu ami dukɔ bubuwo, vivivi la, axɔ wo ɖe wo ɖokui me eye mate wo ɖe anyi o. Esia tae fiaɖuƒea dzi ɖe edzi ɖo. Vivivi la, fiaɖuƒe ɖesiaɖe... Eye fifia nu ʋɛ aɖewo koe susɔ na xexeame katã ƒe dziɖuɖu. Russiatɔwo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ sã wu Third Reich kple Italy.
  Eyata mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe le esi be wòalée ahaɖui. Gawu la, ne míebu eŋu be tsitretsiɖeŋulawo gbɔdzɔ wu. Eye menye amesiamee kpɔ dzidzɔ ɖe Hitler kple Mussolini ƒe dziɖuɖua ŋu o.
  Le Afrika hã la, to geɖe siwo le nutoa me kple dutanyigbadzinɔlawo ƒe hatsotso geɖe doa alɔ Russiatɔwo. Nenema ke Russiatɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya hã sɔ na avetsu me wu.
  Aʋaawo ɖee fia be kuxiwo nɔ Germanytɔwo ŋu le Panther-5 gɔ̃ hã ŋu, eye menye le Tiger-5 ɖeɖeko gome o. Ẽ, edze ƒã be Kraut ƒomea na ta. Esi tsartɔwo ƒe aʋakɔa to Ethiopia hedze Libya dzi vɔ la, Germany-srafowo hã ɖo tɔdziʋu. Gake le aʋawɔwɔ siwo wowɔ le yame me la, Germanytɔwo ƒe ŋgɔyiyiwo wɔ nuku na fia ƒe aces - vevietɔ kple mɔ̃ siwo le abe disko ene. Eye wotsɔ dziku si nu sẽ tsrɔ̃ Russiatɔwo ƒe ʋuwo.
  Gake le nyateƒe me la, Germanytɔwo mesɔ kple xexlẽme o. Eye diskowo xɔ asi akpa eye wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe li. Eye woawo ŋutɔwo nye esiwo ŋu womate ŋu awɔ nuvevii o, gake womate ŋu ada tu o , ɖeko wotsɔa laminar jet wɔa ram. Eye Russiatɔwo ƒe ʋu siwo woate ŋu atrɔ asi le ate ŋu asi.
  Gake fia ƒe aʋakɔ si le yame ya sesẽ. Eye le ƒua dzi la, esẽna wu gɔ̃ hã. Togbɔ be Fiaɖuƒe Etɔ̃lia megbɔdzɔ o hã. Gake kokoko la, ŋusẽawo mesɔ o.
  Le amewo ƒe agbɔsɔsɔ kple ganyawo ƒe ŋutete siaa gome la, Third Reich mate ŋu anɔ te ɖe Russia nu o.
  Eye ne nyɔnuvi sesẽ ŋutɔ kple dzetugbewo hã li siwo le avu wɔm la, ekema there"s a total collapse.
  Elizabeth kple eƒe ƒuƒoƒoa wɔ avu kple Germanytɔwo ƒe lã wɔadãwo, eye wote ŋu ɖu dzi gɔ̃ hã. Eye nyateƒe si wònye be ʋu siwo lolo wu eye wole kpekpem wu sã le Nazitɔwo si la mekpea ŋu na wo o.
  Le afisia la, nyɔnuviawo ƒoa xlã futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo heƒoa wo ɖe axadzi tututu. Eye kuxi aɖeke mele wo kple futɔa dome o. Wotsrɔ̃a woƒe futɔ eye wodzia ha be:
  - Xɔtuha si do dziku vevie! Xɔtuha si do dziku vevie!
  Hitler anye checkmate! Hitler anye checkmate!
  Eye wotsrɔ̃a futɔa bɔbɔe ŋutɔ. Eye nyɔnuviawo mate ŋu awɔ naneke wu nukoko o.
  Gake esi fasitɔwo ƒo kɔ na wo ta la, wogbugbɔ yi megbe. Le Libya xoxo la, Italytɔwo ƒe asrafoha geɖe le wo ɖokuiwo tsɔm aʋa aɖeke manɔmee kloe. Eye fia ƒe aʋakɔa ƒe asrafowo doa ŋgɔ. Wotsɔ ƒoƒo sesẽ aɖe ƒo Krauttɔwo le Alps-towo dzi, eye tsar-srafowo nɔ azɔli zɔm to Italy. Nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu siwo tso Mussolini Jr. ƒe asrafoha me doa gbe na tsarist-srafowo ƒe asrafoha siwo le amadede vovovowo me. Asrafo miliɔn geɖe siwo tso dukɔ vovovowo me yɔ Italy fũ. Eye Alexey-4 aʋawɔʋu akpe ewo siwo wotsɔna ʋunae, siwo ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ la, womate ŋu age ɖe wo me kloe ne woda tu wo tso goawo katã me o.
  Italy, abe kadodo si gbɔdzɔ wu le nubabla la me ene, le kukum kabakaba ŋutɔ... Le May 30 lia dzi la, tsarist-srafowo xɔ Roma aʋa aɖeke manɔmee kloe. Eye Mussolini ƒe fiaɖuƒea ƒe fiadu mu.
  Eye nyɔnuvi siwo tso Russia-srafowo me zi woƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le la dzi ake be woagbugbɔ nu na futɔa. Wose egɔme be ele be woaɖe eƒe ɖoƒe ŋutɔŋutɔ afia futɔa.
  Albina kple Alvina, esime wonɔ nuŋlɔɖiwo ŋlɔm ɖe mɔ̃ dzi la, woɖo ŋku alesi wowɔ avu kple adzetɔwo kple Japantɔwo le blema esime Alexey mlɔ vidzidɔa me dzi. Eye wònye nukokoe ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo mekpɔ aʋa la wòde edeƒe haɖe o eye woda Germanytɔwo ɖe yame. Albina de dzesii gɔ̃ hã be:
  - Ne míeɖu Nazitɔwo dzi ko la, nukae kplɔe ɖo?
  Alvina gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Mina míaɖu Latin Amerika dzi!
  Albina de dzesii ɖikeketɔe be:
  - Enyo, ɣleti eve alo etɔ̃ bubue nye ema! Eye emegbe ɖe?
  Alvina ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Mɔli kple avu!
  Albina gblɔ dzikutɔe be:
  - Ao, ele be ɖoɖo aɖe si sɔ wu nanɔ anyi na agbe!
  Alvina gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Eyata míadzi viwo ƒe ha aɖe!
  Albina da asi ɖe esia dzi:
  - Esia nyo wu xoxo!
  Woxɔ Italy kloe xoxo. Mussolini Jr. si yi France... Russia-srafowo xɔ Sicily. Pastawɔlawo ƒe nunɔamesiwo katã bu le Afrika xoxo. Germanytɔwo ƒe nuto siwo ƒo xlã wo koe susɔ, gake tsar-srafowo hã le wo dzi dzem. Afrika ƒe bu keŋkeŋ ƒe ŋɔdzidoname, le aʋa si wowɔ kple futɔ sesẽ aɖe me.
  Edze abe Germanytɔwo bu akɔnta le woƒe ŋusẽ ŋu vodadatɔe ene. Eye fifia wole tɔdziʋu kum le fia ƒe asrafowo ƒe ƒoƒo te.
  Eye aʋawɔʋu akpe ewo le France ƒe dzigbe xoxo eye woxɔ Toulon... Nyɔnuvi siwo do bikini le ti kpom le dua me hele fasitɔwo hem va klo. Wozia wo ɖokui dzi be yewoagbugbɔ nu na yewoƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ahako nu.
  Gake àte ŋu agbugbɔ nu na nyɔnuvi hã le akɔta - meɖe fu nɛ o!
  Dzidzedzekpɔkpɔ geɖe ale gbegbe. Eye le Germany ƒe dzigbe gome la, Russiatɔwo ƒe mamawo hã le gegem ɖe eme. Eye woxɔ Vienna xoxo. Eye wole ŋgɔ yim le Munich. Fasitɔwo na ta le ƒoƒoawo me eye wodoa woƒe asiwo ɖe dzi. Eye nàtsɔ ɖokuiwò ana ɖokuiwò!
  Oleg Rybachenko le amesiwo wɔa avu le ŋgɔgbe gome ya.
  Eye ŋutsuvia ŋutɔ lé Germany-ʋafia etɔ̃. Esia tae wòxɔa fetu tɔxɛ aɖe tso fia la gbɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋutsuvi mavɔ la le afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo.
  Tsar Alexei kpɔa dzidzɔ ɖe aʋadziɖuɖuawo ŋu. Eye nukae dzɔ? Hitler abosam ŋutɔ ge ɖe ka la me. Eƒe E-series aʋawɔʋuwo mesɔ kple esiwo le abe piramid ene o.
  Tsar Alexei ɖoa eteƒe na kalẽtɔwo kple kalẽtɔwo. Eye ewɔnɛ kple didi vevie.
  Ðeko ame ate ŋu alɔ̃ fofofia ma tɔgbe ahade bubu eŋu. Russia-srafowo nya Germanytɔwo do goe le Morocco xoxo. Eye Afrika katã kloe nye Russiatɔwo ƒe anyigba. Eye nukae? Eyata eva nyo ɖe edzi!
  Tsar Alexei tsɔ kafukafu yeye na Albina kple Alvina nyɔnu aces nyuitɔwo kekeake le Russia. George Kɔkɔe ƒe Atitsoga si wotsɔ platinum wɔe ƒe ɣletivi si ŋu dati kple daimɔnd le.
  Aʋawɔlaawo dze nɛ vavã. Eye ŋusẽ ma tɔgbe le wo si. Eye woƒo woawo ŋutɔ ƒe fasitɔwo. Eye woɖoa nuwuƒea. Tsatɔwo ƒe aʋakɔa le tetem ɖe Ruhr nutoa ŋu xoxo, eye aʋawɔwɔ sesẽwo le edzi yim le afima. Womedi be yewoabɔbɔ ɖe Nazitɔwo te o. Eye le France la, woƒo xlã Paris xoxo. Nutoa me tɔwo xɔa tsarist-srafowo nyuie eye womadzudzɔ o.
  Àte ŋu agblɔ be futɔa le adzɔgbeɖeɖe ƒe ɖoƒe. Hitler le du dzi le tsatsam, eye July ƒe domedome ɖo xoxo. Eye mɔkpɔkpɔ aɖeke mele Germanytɔwo ƒe ɖoƒea ŋu kloe o.
  Esiae nye nusi wòfia be woate ɖe fia fafɛ aɖe abe Alexei Evelia, alo gãtɔ ene ŋu.
  Mlɔeba la, Wehrmacht-srafowo ƒe ame susɔe siwo le Afrika la tsɔ wo ɖokui na xoxo. Russia-srafowo zɔ mɔ to Paris. Nɔnɔmea va nɔ sesẽm ɖe edzi na Germanytɔwo.
  Kaka July nawu enu la, wogaxɔ Ruhr-ʋua keŋkeŋ xoxo. Eye Russia-srafowo le tetem ɖe Baltik-ƒua ŋu.
  Hitler si dzo le Berlin yi Latin Amerika. Fia ƒe asrafowo ge ɖe Denmark, eye woɖe asi le Norway ŋu do ŋgɔ gɔ̃ hã. Pal kple Lisbon. Amedzidzedze ɖe Berlin ŋu kplɔe ɖo le August me. Eye woxɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe fiadu. Emegbe tsar-ʋakɔa, esi woyi eƒe amedzidzedzea dzi la, na ablɔɖe Madrid.
  Mlɔetɔ si woxɔe nye Gibraltar ƒe mɔ̃ sesẽ si nɔ anyi le September me. Womu mɔ̃ sesẽa... Eye aʋa bubu aɖe wu enu kloe. Eva dzɔ be le mɔ aɖe nu la, ele kpuie eye wònɔ bɔbɔe wòwɔ nuku ŋutɔ.
  Tsar Alexei xɔ dzesideŋkɔ be enye aʋadziɖula gãtɔ kekeake le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me.
  Gake Hitler gakpɔtɔ le agbe eye wòte ŋu si. Nukae woawɔ kple lã wɔadã sia? Nukutɔe la, Latin Amerika medi be yeatsɔ ŋutasẽla sia ade asi na ame o. Eye emegbe le May 1, 1957 dzi la, wodze aʋawɔwɔ mamlɛtɔ si wowɔ ɖe Latin Amerika ŋu kple aʋa mamlɛtɔ si wowɔ le ɣletinyigba Anyigba ƒe ŋutinya me gɔme. Asrafowo yi ŋgɔ kuxi aɖeke manɔmee. Nutoa me asrafowo gbɔdzɔ akpa le asrafonyawo gome eye womete ŋu tsi tre ɖe Russia-srafowo ŋu o.
  Ðeko Elizabeth kple eƒe ƒuƒoƒoa da batri la ɖe anyi teti koe nye ema, eye fifia ɖeko futɔ siwo le mɔ dzi la le asi ɖem le eŋu.
  Nyɔnuvia tsɔ nukoko de dzesii be:
  - Esia nye aʋawɔwɔ!
  Catherine de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aʋa mamlɛtɔ le amegbetɔ ƒe ŋutinya me!
  Elena do susua ɖa be:
  - Eyata mina mía toast na ŋutifafa! Eye nuwɔwɔ le etsɔme hã!
  Eye nyɔnuviawo gbugbɔ nu na wo nɔewo gɔ̃ hã le woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo dzi le dzidzɔ ta.
  Enyo, aleae nusianu yia edzi nyuie...
  Anastasia kple eƒe ƒuƒoƒoa ƒua du hedaa bɔmb ɖe woƒe futɔwo dzi kple woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo. Wovuvua woƒe futɔwo eye woɖea woƒe aɖuwo ɖe go.
  Natasha dzi ha be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si ku drɔ̃e gã aɖe!
  Eye alesi woada bɔmb si wua ame. Ẽ, màte ŋu agbɔdzɔ le nyɔnuvi mawo tɔgbe gbɔ o. Womatsɔ esia ake o.
  Eye woayi ŋgɔ ɖe wo ɖokui dzi, eye womakpɔ nublanui na fasitɔwo o. Mina le go sia me la, womenye fasitɔwo bliboe o.
  Zoya tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb hã eye wòƒoa ɣli be:
  - Na aʋadziɖuɖu ɖe futɔ dzi!
  Eye emegbe Augustine da tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb.
  Eye wònɔa ɣli dom be:
  - Mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe ƒoƒo!
  Eye emegbe Svetlana aƒoe ɖe eƒe tsitretsiɖeŋulawo nu eye wòaɖu wo woazu amɔwɔ si wovuvu.
  Nyɔnuvi siawoe nye esiawo.
  Eye wòƒoa nu ƒuƒlu be:
  - Tsar Alexei nye míaƒe legba!
  Woxɔ Mexico City eye woxɔ Cuba. Russia-srafowo le ʋuʋum tso dziehe yi anyiehe. Eye wowɔa esia dzidzedzetɔe ŋutɔ. Màxe mɔ na wo o. Eye aʋadziɖuɖu gã aɖe hã anɔ anyi.
  Eye Albina kple Alvina xɔa dzesi dzidzedzetɔe ŋutɔ le yameʋuʋua me. Wonye aʋawɔla siwo mehiã be woaɖe gbɔdzɔgbɔdzɔ afia o. Wodaa yameʋu siwo tsi megbe sã wu Russiatɔwo le woƒe dzidzeme gome. Eye vevietɔ wu la, nyɔnuvi siwo doa afɔ ƒuƒlu siwo do bikini ye le ʋua ƒe ŋgɔdonya me. Be woaƒo amesiame. Eye wodaa tu amesiame si ge ɖe avuwɔwɔa me.
  Míeto Nicaragua ŋu xoxo. Womate ŋu atɔ te tsar-srafowo ƒe mɔ̃wo ƒe aʋawɔha o. Eye Russia-srafowo hã gbɔna. Eye zi geɖe la, tsitretsiɖeŋulawo naa ta. Eye wotsɔa gamenɔlawo ƒe sɔtiwo nya futɔwo ɖa. Eye wokplɔa futɔ la dzea klo.
  Anastasia ƒua du ɖe eɖokui ta eye wònana eƒe tsitretsiɖeŋulawo dzea anyi ɖe mo dzi hegbugbɔa nu na eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo.
  Ale futɔ geɖewo tsɔ wo ɖokui na. Eye wo dometɔ geɖe naa ta le kpẽa ƒe ƒoƒo nu. Eye wodoa woƒe afɔwo ɖe dzi.
  Russia-srafowo ɖo Venezuela xoxo. Nɔnɔmea va le fafam ɖe edzi.
  Brazil ye nye futɔ gãtɔ kekeake eye wògbãna bɔbɔe vie. Eye wozia edzi be wòana ta.
  Nyɔnuviwo zɔa Rio de Janeiro eye ŋutsuviwo gbugbɔa nu na woƒe afɔtoƒe ƒuƒluwo.
  Natasha gblɔ kple nukoko be:
  - Ke hã, agbea nyo!
  Zoya de dzesii kple ɖikeke aɖe be:
  - Mevɔ̃ɖi nenema gbegbe ne èmlɔ anyi kple wò afɔwo ɖe gli ŋu o!
  Eye nyɔnuviawo agbã nukoko. Le nyateƒe me la, womate ŋu anye nukokoedonamela wu ema o. Gake nukae nàte ŋu awɔ kpli wo...
  Le afisia la, ŋutsuvi Oleg Rybachenko hã le avu wɔm. Ƒe blaatɔ̃ kple edzivɔe nye sia si wòle tsar-srafoha me. Edo va ɖo asrafomegã ƒe ɖoƒe, exɔ kafukafu geɖe, eye wògadze abe exɔ abe ƒe wuiɖekɛ ene kokoko. Eye nyɔnuvi mavɔ si nye Margarita hã le eŋu. Nyɔnu tsitsie wònye eye wòvɔ̃na ŋutɔ be yeatsi. Eye esia wɔe be ekpɔtɔ nye nyɔnuvi tegbee. Ke hã, wova zu ɖeviwo abe ƒe alafa ɖeka enye sia ene. Eye emegbe wodo ŋugbe na wo be yewoatsi axɔ ƒe wuiade - si nyo le goawo katã me! Le kpɔɖeŋu me, mahiã be ŋutsuvia nalũ ta gɔ̃ hã o!
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb ɖe woƒe futɔwo dzi hedzia ha be:
  - Dzidzɔ si le aʋadziɖuɖuwo me le kekem ɖe enu, .
  Hitler le atitsoga la lalam!
  Russia ƒe tsitretsiɖeŋulawo ƒe mɔ̃ sesẽ mamlɛtɔe nye esi - Argentina. Hitler ɣla eɖokui ɖe afima.
  Eye le July me la, Russia-srafowo ge ɖe Argentina ƒe anyigba dzi. Tsitretsitsi nye nusi ŋu wotsia dzi ɖo vevie. Eye ale fiadu la mu dze anyi dzre aɖeke manɔmee kloe. Eye wokpɔ Hitler ŋutɔ le August 1957 me... Enɔ ka ƒom. Edze abe wotsɔ woawo ŋutɔ tɔ hehe wo ɖe ati ŋu ene.
  Chile hã na ta. Aleae aʋa mamlɛtɔ si wowɔ le amegbetɔ ƒe ŋutinya me la wu enui.
  Nyɔnuvi adzetɔ wuieve - siwo si sɔhɛmenɔɣi mavɔ le - ɖu woƒe aʋadziɖuɖu ƒe azã. Gake edze abe ŋutsuvi bubu si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko hã kpɔ dzidzɔ ŋutɔ ene. Mlɔeba la, ate ŋu anɔ agbe ɖe eya ŋutɔ ƒe dzidzɔkpɔkpɔ ta, ƒe nenie wòzã le asrafodɔ me.
  Eye Russiatɔwo yi yamenutome xoxo le ƒe 1947 me, eye le ƒe 1954 me la, woɖo yameʋu yi Ɣletia dzi. Eye le ƒe 1967 me la, eva ɖo Mars. Eye nu yeye bubu siwo wowɔ hã. Woɖu ɣe ƒe ƒuƒoƒoa dzi vivivi. Le ƒe 1975 me la, Alexey II, si nɔ dziɖuɖua dzi ƒe blaadre sɔŋ la, ge dze yameʋu aɖe me. Eye aleae fia gãtɔ kekeake si nɔ anyi kpɔ la ƒe dziɖuɣi wu enu.
  Eye via va zu fia yeye: Mikhail II. Eye Russia ʋu yi yamenutome kekeɖenudɔa me.
  Oleg Rybachenko kple Margarita le zɔzɔm le Mars dzi le ƒe 2005 me. Ŋutsuvia de dzesii be:
  - Ƒe alafa ɖeka va yi xoxo tso esime mezu ɖevi. Eye ɖe menye ɣeyiɣia de be matsi axɔ ƒe wuiade oa?
  Margarita, si hã ƒe dzedzeme ɖi nyɔnuvi, ɖo eŋu be:
  - Eye nye hã, ele be matsi le nubabla la nu! Gake nukatae míakpɔtɔ anye ɖeviwo?
  Oleg tsɔ abɔta... Mawudɔla-demiurge si ƒe aʋalawo ƒe nɔnɔmetata aɖe do ɖe wo ŋgɔ kasia.
  Nuwɔwɔ dzeani la gblɔ be:
  - Èwu wò dɔdasi ƒe akpa aɖe nu.
  Gake fifia yamenutome le lalawòm! Eye yamenutome xexewo hã! Eyata nɔ agbe eye nàwɔ avu!
  Oleg Rybachenko bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Èdo ŋutilãwo ƒe ŋugbe na mí le ƒe wuiade me!
  Mawudɔla la ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukae mia kple Margarita miedi?
  Margarita ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Gawu gɔ̃ hã?
  Mawudɔla la ʋuʋu ta kple dzonu ƒe aɖuwo ƒe alɔgbɔnukoko be:
  - Esia anye na wò! Gake be nàtsi axɔ ƒe wuiade la, àtsi ƒe akpe ɖeka! Eye emegbe ànɔ wò sɔhɛmenɔɣi tegbee!
  Oleg kple Margarita do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Menye nu dzɔdzɔe o!
  Angela de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aleae nye makumakunyenye ƒe asi! Gake lɔ̃ be yeanye vi makumakuwo nyuie wu ame tsitsi kukuwo sã!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, enyo wu sã!
  Eye míeko nu sesĩe wu!
  Le nyateƒe me la, nukawoe nye ame kuku siawo? Fia gãtɔ kekeake si nɔ anyi le ɣeyiɣi kple dukɔ ɖesiaɖe me, Alexei, gɔ̃ hã ku. Eye mavɔmavɔ aɖe le ŋgɔ na wo, si yɔ fũ kple mɔzɔzɔ siwo klẽna.
  
  
  
  NAPOLEON MEYI RUSSIA O!
  . Ŋutinya bubu aɖe, afisi fiagã gã la meyi Russia o, ke boŋ eʋu eƒe asrafohawo yi... Turkey! Enyo, nyateƒee, nukatae màwɔe o? Nukata màna ablɔɖe Balkan-dukɔwo tso Ottomantɔwo ƒe dziɖuɖu te o?
  Eye le nyateƒe me la, futɔa mesẽ akpa o. Eye do ŋgɔ na ema gɔ̃ hã la, Russiatɔwo ƒoe.
  Eye Napoleon ƒe aʋakɔa dze mɔ dzizizitɔe. Eye ezɔ afɔ kloe eye medo go tsitretsiɖeŋu tso Bosnia va ɖo Istanbul o. Kplamatsedonu ɖeka: towo, tɔsisiwo, mɔ̃ sesẽwo... Kple tsitretsiɖeŋu ɣeaɖewoɣi. Eye dukɔmeviwo doa gbe na Franseawo kple Europatɔwo be wonye ablɔɖenalawo.
  Napoleon xɔ Istanbul le ƒe 1812 me. Emegbe ewɔ aʋa le Asia Sue hã. Eɖo India Ƒua kple Mecca gbɔ. Le ema megbe la, Franseawo kple woƒe adzɔhawo ʋu yi Egipte.
  Togbɔ be Napoleon meyi Russia o hã la, eɖu Ottomantɔwo ƒe nunɔamesiwo dzi. Ðewohĩ etsɔmegblɔɖila aɖewo xlɔ̃ nui be ate ŋu ado kpo nu ne aʋa aɖe dzɔ kple tsar-fiaɖuƒea.
  Britaintɔwo dze agbagba be yewoaɖi ɖe Spain le ƒe 1814 me. Napoleon trɔ yi Paris. Eye esi ŋusẽ nɔ eŋu ta la, eʋu yi Spain kaba eye wòɖu Britaintɔwo dzi le afima. Le ema megbe la, Franseawo va sẽ ŋu vie le Pyrenees-towo dzi.
  Woƒe asrafowo ɖo Morocco eye woxɔ Afrika kple Sudan ƒe dziehe katã.
  Eyata woɖo dziɖuɖu si bɔ ɖe Mediterranea-ƒua dzi. Woxɔ Gibraltar hã. Eye wodo ŋusẽ wo hã bliboe. Aʋa si wowɔ kple Britain yi edzi eye wokpɔ dzidzedze le mɔ vovovowo nu. Ðeɖi te akpa evea siaa ŋu le dzrewɔwɔ le ƒua dzi ta. Gake Napoleon di be yeatsɔe kple xexlẽdzesiwo. Eye wova nɔ meli geɖe wu wɔm, wona hehe ƒudzidelawo. Vivivi la, Franseawo ƒe xexlẽme si de ŋgɔ wu, amesiwo si amegbetɔ kple anyigbamama ƒe nunɔamesi gbogbo aɖewo le la te woƒe xexlẽme dzi ɖeɖe kpɔtɔ.
  Eye Britaintɔ siwo ŋu ɖeɖi te la te asiɖeɖe le wo ŋu. Mlɔeba le ƒe 1825 me la, woɖi go. Eye Napoleon va xɔ London mlɔeba. Aleae aʋaa wu enu. Eye fiagã si tsi xoxo la ɖoe be yeaɖi ɖe eme eye yeaƒo ye ɖokui ɖe ŋutifafa xɔtudɔa me. Nusi ko li enye be Franseawo yi edzi nɔ ʋuʋum to Afrika hexɔ eƒe dzigbe. Nicholas Gbãtɔ va xɔ dziɖuɖu le Russia. Russiatɔwo wɔ aʋa kple Iran, gake togbɔ be woɖu dzi hã la, womeɖu edzi o, ke boŋ anyigbamama siwo woxɔ le mɔ si sɔ nu ko. Emegbe Russia dze ŋgɔ Shamil ƒe aʋawɔwɔ le Caucasus eye wòkpɔe be ebla ye ɣeyiɣi didi aɖe.
  Napoleon ɖu fia vaseɖe ƒe 1837 me eye wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi esime wòku. Viaŋutsu Napoleon II va xɔ ɖe eteƒe. Ðekakpui si xɔ ƒe blaeve vɔ ade si ƒe mo biã la nye Italy kple Roma Fiaɖuƒea ƒe fia tsã. Eya ya di be yeaƒo ye fofo Napoleon Gbãtɔ ƒe ŋutikɔkɔe ta.
  Eye Napoleon II wɔ eƒe aʋawɔwɔ gbãtɔ ɖe Iran ŋu, eye emegbe wòwɔ aʋa ɖe India ŋu. Nyateƒee, asrafoha gãtɔ kekeake si wɔ ɖoɖo nyuie wu le xexeame ɖu Iran kple India siaa dzi kabakaba vie. Wowu Afrika dzi ɖuɖu hã nu. France wɔ aʋa le Latin Amerika, henɔ agbagba dzem be yeaxɔ Spain kple Portugal ƒe nuto siwo dzi woɖu la. Le mɔ aɖe nu la, menye ɣeyiɣia de na Russia o. Gake Franseawo, le aʋawɔwɔ didiwo megbe la, wova ɖo afɔ teƒe le Latin Amerika mlɔeba. Napoleon II ku le ƒe 1856 me, eye viaŋutsu Napoleon III va nɔ fiazikpuia dzi. Ƒe wuiade koe wòxɔ ɣemaɣi. Eye le ƒe 1858 me la, Napoleon III dze eƒe aʋawɔwɔ kple Russia gɔme.
  Eɖoe be yeaƒo ye tɔgbuitɔgbui ta. Eye kluvinyenye gakpɔtɔ li le Russia. Eye dukɔa ya, womate ŋu atsɔe asɔ kple Napoleon France le aʋawɔwɔ ƒe ŋusẽ gome o.
  Napoleon III bu aʋadziɖuɖu ŋu. Eye asrafo miliɔn eve ʋu yi Russia godoo. Wozɔ mɔ le sɔti etɔ̃ me: yi Kyiv, Moscow kple St. Petersburg. Gake Russia ŋutɔ ƒe Kutuzov menɔ esi o.
  Eye wozi Tsar Alexander II dzi wòsi yi Kazan. Wolé Moscow kple St. Petersburg kpakple Kyiv. Asrafowo nɔ xexeame katã eye aʋawɔnu deŋgɔwo nɔ wo ŋu ɖe Russia ŋu. Le Napoleon III ƒe asrafoha me gɔ̃ hã la, aʋawɔʋu gbãtɔ siwo me kɔ la do.
  Ẽ, màte ŋu atsi tre ɖe ŋusẽ ma ŋu o. Tsar Alexander II tsɔ ŋutifafa na Franseawo. Gake Napoleon III ɖe gbeƒãe be yehiã Russia bliboa.
  Kpuie ko la, aʋawɔwɔ aɖe dze egɔme. Gake asrafoha geɖe le Napoleon si. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Napoleon III ɖe gbeƒãe be woaɖe kluvinyenye ɖa. Ema hã na ameawo dometɔ aɖewo va nɔ eƒe akpa dzi. Aʋaa gakpɔtɔ nɔ edzi yim ƒe geɖe, eye Napoleon ƒe asrafowo ɖo Pasifik-ƒua gbɔ.
  Mlɔeba la, wova ke ɖe nugblẽfexexe aɖe ŋu. Napoleon III ɖe Alexander II vinyɔnu eye woɖoe fiakukue. Eye Russia, si nye fiaɖuƒe gã aɖe ƒe akpa aɖe la, xɔ ɖokuisinɔnɔ aɖe.
  Napoleon III gakpɔtɔ nɔ aʋa wɔm le China, eƒe asrafowo ɖo Australia eye woɖu Indochina dzi. Eye le ƒe 1877 me la, eku, eye Napoleon Enelia va nɔ fiazikpuia dzi. Ðekakpui aɖe si xɔ ƒe wuiene. Napoleon Gbãtɔ ƒe tɔgbuiyɔvi kple Russia tsarwo ƒe dzidzimevi dada. Napoleon Enelia wu xexeame dzi ɖuɖu nu - esi wòɖu USA kple ƒukpo bubuawo katã dzi... Xexeame katã ƒe fiaɖuƒe aɖe do. Emegbe nusi susɔ koe nye be woaƒo ahom le yamenutome.
  Gake blanuiléle aɖeke menɔ anyi o, gake abosamwo va nɔ ʋɔ ƒom. Napoleon IV ku le ƒe 1894 me. Ne míagblɔe tututu la, eku le adedada me le Afrika. Eye ŋutsuvi aɖe si ŋkɔe nye Napoleon Atɔ̃lia, si xɔ abe ƒe ene ene la xɔ eƒe fiazikpuia.
  Le mɔ aɖe nu la, Napoleon ƒe dzidzimeviwo va zu amesiwo mesẽa ŋuta boo o. Eye le nyateƒe me la, kuxiwo dze egɔme. Fifia le Latin Amerika, fifia le China, fifia le Russia.
  Gake asrafowo te zitɔtɔa kple ame siwo di be yewoaɖe wo ɖokui ɖa la ɖe to. Napoleon Atɔ̃lia tsi eye wòdze aglãdzedzeawo tete ɖe anyi vevie. Le ema megbe la, ɣletinyigba si nye Anyigba la fa tu le mɔ aɖe nu. Eye le ƒe 1914 me la, ame gbãtɔ dzo yi yamenutome! Le ƒe 1917 me la, amewo ɖi go ɖe dzinua dzi.
  Vivivi la, ameƒomea va li ke. Eye fifia kekeɖenudɔa yi yamenutome. Kaka ƒe 1935 naɖo la, amewo va srã ɣletinyigba siwo katã le ɣletinyigbawo dzi kpɔ, eye amewo va nɔ Ɣletia dzi. Napoleon Atɔ̃lia ɖu fia vaseɖe ƒe 1960 - ƒe blaade vɔ ade - si nye nuŋlɔɖi le Bonaparttɔwo dome, eye wòku le ŋutikɔkɔe me. Eye Napoleon Adelia xɔ fiazikpuia. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, wodze dodokpɔ siwo kpɔ dzidzedze le amewo gbugbɔgaɖoanyi ŋu gɔme xoxo. Eye le ƒe 2000 me la, amewo te gege ɖe ɣletivi siwo te ɖe wo ŋu me. Kaka ƒe 2020 naɖo la, wowɔ amegbetɔwo ƒe nɔƒe gbãtɔwo le ɣletinyigba Anyigba godo.
  
  IVAN THE TERRIBLE ME MEDE AÐE O
  Gake wometsɔ aɖi de Ivan Dziŋɔ la me le ƒe 1584 me o (afikae wokpɔ susu be wotsɔ aɖi de eme kura?), ke boŋ enɔ agbe hena ɣeyiɣi aɖe. Eɖe Eŋlisi fiavinyɔnu aɖe. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eɖu Siberia dzi hetu duwo ɖe afima. Le ƒe 1590 me la, wodzi ŋutsuvi si ŋkɔe nye Alexander kple Eŋlisi fiavinyɔnu aɖe. Le ƒe 1591 me la, viaŋutsu Dmitry ku, gake Russiatɔwo gaxɔ woƒe ƒewo le Swedentɔwo si. Le ƒe 1592 me la, woxɔ Narva.
  Aʋa si Poland kple Russia wɔ ɖeka kple Sweden wu enu le ƒe 1593 me esi woxɔ Vyborg. Eye Swedentɔwo ƒe aʋawɔwɔ dzi ɖuɖu le ƒe 1594 me.
  Eyata Russia gaxɔ du siwo le Baltik ƒuta, siwo woɖo ɖe Narva, kpakple Vyborg. Le ƒe 1595 me la, Ivan Dziŋɔtɔ la de se be woatu du aɖe ɖe Neva-tɔsisia ƒe nu me. Eyata Aleksandrovsk do ƒe alafa ɖeka kple edzivɔ do ŋgɔ. Wotsɔ ŋkɔ na ƒea tsɔ de bubu Ivan Dziŋɔtɔ la ƒe viŋutsu kple Eŋlisi fiavinyɔnua ŋu.
  Emegbe Ivan Dziŋɔ la yi edzi nɔ ʋuʋum to Siberia. Eƒe aʋawɔlawo yi ŋgɔ va ɖo Amur Tɔsisi la gbɔ. Le ƒe 1598 me, esi wòhaya ƒe blaade vɔ atɔ̃ - si nye nuŋlɔɖi na Russia eye wònye fiaɖuƒe aɖe ƒe ɣeyiɣi diditɔ kekeake dometɔ ɖeka le ɣletinyigba Anyigba ƒe ŋutinya me la, Ivan Dziŋɔ la ku. Eƒe domenyila Fedot hã ku le ƒe ma ke me. Eye Alexander Gbãtɔ va zu fia. Ƒe enyi koe wòxɔ esime wòlia fiazikpuia. Gake Boris Godunov va zu dziɖuɖumegã. Eye nusianu yi edzi wu alo wu nenema. Nyateƒee, dɔwuame ƒe ƒewo hã nɔ anyi. Emegbe aʋa si wowɔ kple Poland le ƒe 1605 me. Emegbe zi gbãtɔe nye esia Alexander ŋutɔe nye aʋakɔa ƒe tatɔ. Polandtɔwo dze agbagba be yewoaɖe to ɖe Smolensk, gake woɖu wo dzi keŋkeŋ. Russiatɔwo yi edzi dze wo dzi eye woxɔ Kyiv kple Polotsk. Polandtɔwo tsɔ anyigba siwo le Berezina kple Kyiv to la na Ukraine si le miame.
  Tomefafa nɔ afima hena ɣeyiɣi aɖe. Russia nɔ ŋgɔ yim le ɣedzeƒe gome. Eɖo Pasifik-ƒua dzi eye wòɖo du yeyewo ɖe afima.
  Emegbe aʋawɔwɔa yi Crimea, si sɔ kple Turkey ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ. Russia ɖu Crimea Khanate hã dzi, kpe ɖe Azov ŋu.
  Aleae fiaɖuƒe gã aɖe do. Le ema megbe la, aʋa bubu gadzɔ kple Polandtɔwo. Alexander ɖe gbeƒãe be - míagaxɔ Kievan Rus katã ƒe anyigbawo.
  Eye wòdzɔ. Russia-srafo siwo nɔ Tsar kple aʋafia gã Skopin-Shuisky ƒe kpɔkplɔ te la te ŋu ɖu Polandtɔwo dzi kokoko eye woxɔ Warsaw gɔ̃ hã.
  Le nyaʋiʋli aɖewo megbe la, Poland xɔ Alexander Gbãtɔ be wòanye Tsar. Le ema megbe la, Slavtɔwo ƒe ŋusẽ gã la do. Russia trɔ ɖe dzigbe gome le ƒe 1630 me. Aʋawo dze egɔme tso Turkey. Ottoman Fiaɖuƒea nɔ to yim eye wònɔ nu bum.
  Russia ɖu Balkan-nutowo dzi, eye wòge ɖe Constantinople gɔ̃ hã. Wotsɔ Ottomantɔwo ƒe fiazikpuia de asi na Tsar Alexander. Eye fifia Russiatɔwo ƒe asrafohawo ɖo Egipte. Eye le ƒe 1640 me la, woɖu Mecca kple Iraq dzi kple Kuwait. Esi wòɖo fiaɖuƒe gã aɖe. Le ƒe 1645-1647 me la, aʋa aɖe dzɔ kple Iran. Eye Persia hã bɔbɔ eɖokui ɖe Russia te. Aʋa si wowɔ kple Manchu Fiaɖuƒea wu enu esi woxɔ China ƒe dziehe.
  Tsar Alexander, le amesiwo menye Russiatɔwo o ƒe xexlẽme ƒe dzidziɖedzi ta la, eyɔ xexeame katã ƒe aɖaŋuɖotakpekpe aɖe gɔ̃ hã. Wowɔ tɔtrɔ aɖe le Orthodɔks-ha me si ɖe mɔ ɖe srɔ̃ ene ŋu.
  Nusi nye didi be woana wòanɔ bɔbɔe na Moslemtɔwo be woalɔ̃ ɖe Orthodɔks-ha dzi, eye woawɔ anyigba yeye siwo dzi woɖu la ƒe Russ-wɔwɔ kabakaba la me tsonu.
  Le ƒe 1658 me la, Tsar Alexander gbãtɔ ku, esi wòɖu dzi ƒe blaade, eye wòva zu Rurikovich gã la hã.
  Mikhail Gbãtɔ, si nye Alexander Gbãtɔ viŋutsu, va zu fia yeye. Fia yeyea xɔ ƒe blaene xoxo. Eye wòyi fofoa ƒe aʋadziɖuɖu ƒe ɖoɖoa dzi. Russia-srafowo ʋu yi India. Aʋawo nɔ edzi yim le afima.
  Nusi wu enu esi Russiatɔwo ƒe dziɖuɖu ɖo afima. Emegbe aʋa gã aɖe dzɔ kple China. Le ƒe 1671 me la, Mikhail ku. Eye viaŋutsu Alexei Rurikovich gbãtɔ yi aʋa la dzi. Fia ɖekakpui si xɔ abe ƒe blaetɔ̃ ene la de se vevie eye wòɖu aʋadziɖuɖu gãwo dzi. Woɖu China dzi le ƒe geɖe ƒe aʋawɔwɔ megbe.
  Emegbe Russia yi eƒe ʋuʋu dzi yi ɣedzeƒe kple anyiehe, eye wòɖu Indochina dzi. Vaseɖe esime míeɖo Singapore. Le ƒe 1701 me la, Alexei ku, eye viaŋutsu Peter dze ƒudziʋawɔʋu gã aɖe tutu gɔme. Russia ʋu to ƒukpo siwo le Pasifik Ƒua me dzi heɖi ɖe Australia.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, didi nɔ amewo me be woakeke wo ɖokui ɖe enu ayi Europa. Eye le ƒe 1715 me la, aʋawɔwɔ kple Austria dze egɔme. Russia-srafo siwo de ŋgɔ wu la ɖu Austria dzi kaba. Emegbe woxɔ Germany. Míeɖo Rhine-tɔsisia ŋutɔ gbɔ. Eye woɖu Italy dzi le ƒe 1721 me. Eyata Petro Gãtɔ tso fesre aɖe yi Europa. Wowɔ ɖeka kple Egipte. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russiatɔwo xɔ Canada to Alaska dzi. Le ƒe 730 me la, Petro Gãtɔ ku eye tɔgbuiyɔvi Peter Evelia - Rurikovich nyi fiazikpuia ƒe dome.
  Eƒe dziɖuɖua va zu nusi me dzo nɔ: ɖekakpuia dze aʋa gɔme kple France eye wòɖu Canada dzi, eye Russia-srafowo, siwo ƒe xexlẽme de ŋgɔ wu la, xɔ Paris. Woɖu Netherlands hã dzi. Togbɔ be akpaɖekedzimademade ƒe aʋawɔwɔa yi edzi le afima hã. Gake mlɔeba la, wozi eya hã dzi.
  Eye emegbe le ƒe 1745 me la, Spain kple Portugal siaa mu. Gake le afima hã la, aʋawɔwɔ aɖe dzɔ ƒe geɖe. Le ƒe 1753 me, le Petro Evelia ƒe ku megbe la, Petro Evelia ƒe viŋutsu, Petro Etɔ̃lia, va nɔ fiazikpuia dzi. Fia yeyea yi edzi nɔ ʋuʋum to Afrika kple Amerika. Aʋa dzɔ le ƒe 1761 me kple Ŋusẽ Gã mamlɛtɔ, Britain. Russia mekpɔ dzidzedze boo aɖeke le ƒua dzi le gɔmedzedzea me o.
  Gake emegbe esi xexlẽme de ŋgɔ wu eye aʋafia bibiwo ta la, woɖu Britaintɔwo dzi. Eye anyidzeƒe aɖe hã nɔ anyi. Eye le ƒe 1767 me la, London mu.
  Eye le ƒe 1780 me la, Petro Etɔ̃lia hã ku. Viaŋutsu si xɔ ƒe blaeve vɔ enyi, Paulo Gbãtɔ, lia fiazikpuia. Tsitretsiɖeŋula veviwo meganɔ Russia si o eye wònɔ ʋuʋum to Afrika kple Latin Amerika. Kaka ƒe 1820 naɖo, esime Paulo Gbãtɔ ku esime wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi la, Russia wu xexeame katã dzi ɖuɖu nu. Eye Ivan Atɔ̃lia lia fiazikpuia esime wòxɔ ƒe blaene vɔ eve.
  Ame aɖeke megali woawɔ avu kplii o. Gake dzɔdzɔmeŋutinunya meɖo afisi wòaɖu yamenutome ƒe lolome dzi haɖe o. Ke hã, Ivan de se be woaɖo yameʋu ayi dzinua dzi. Abe, ehiã be fiaɖuƒea nayi ŋgɔ ene. Eye le ƒe 1833 me la, amegbetɔ dzo yi yamenutome zi gbãtɔ. Eye le ƒe 1845 me la, Russiatɔwo va ɖi go ɖe dzinua dzi mlɔeba.
  Fiagã Ivan Atɔ̃lia ku le ƒe 1847 me. Alexander II nyi fiazikpuia ƒe dome. Kekeɖenudɔ yi yamenutome yi edzi. Eɖi ɖe Mars dzi le ƒe 1861 me. Eye emegbe le Ɣe ƒe Ɣletinyigbawo katã dzi.
  Eye emegbe wodzo yi ɣletivi bubuwo gbɔ...
  
  DONALD TRUMP LE ROOSEVELT ƑE ZƆNU ME
  Eyata Donald Trump kpɔ eɖokui le Roosevelt teƒe le Xexemeʋa Evelia me. Le nyateƒe me la, esia va zu mɔnukpɔkpɔ gã aɖe ŋutɔ! Bu vodada siwo ame si do ŋgɔ na wò wɔ ŋu kpɔ. Eye vodada gbãtɔ: woɖe mɔ na USSR be wòtso eye wòzu dukɔ sesẽ aɖe.
  Donald Trump se egɔme nyuie wu ame bubu ɖesiaɖe: Mele be woaɖe mɔ na Russia be wòaɖu dzi le Xexemeʋa Evelia me o. Gake Third Reich ƒe aʋadziɖuɖu kabakaba hã meɖea vi na Amerika o.
  Tiatia nyuitɔ kekeake: na woawu wo nɔewo ɣeyiɣi didi si woate ŋui.
  Enyo, nyateƒee, Donald Trump kpe ɖe Russia ŋu vie, do ŋgɔ na Stalingrad... Eye masɔmasɔ tɔxɛ aɖeke menɔ ŋutinya me o. Eye wònya Fiaɖuƒe Etɔ̃lia do goe le Afrika.
  Eye emegbe egblɔ na Hitler be yeadzudzɔ aʋadziɖuɖu ɖe se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu ɖeɖeɖa ta.
  Le Stalingrad megbe la, Germanytɔwo kpɔe be yewoate ŋu ada le Xexemeʋa Evelia me ŋutɔŋutɔ, eye wolɔ̃ ɖe Trump ƒe nya dzi. Womati Yudatɔwo yome o, gake... Wogadze asitsatsa gɔme ake...
  Eye woɖɔlia gamenɔlawo. Trump ŋutɔ wɔa atɔmik bɔmb eye wòwua Japan nu. Eye Germanytɔwo, esi wotɔ te bɔmbdada ɖe woƒe anyigba dzi eye wotu aʋawɔha evelia vɔ la, wole ŋusẽ ƒom ƒu.
  Fuhrer-ʋua he Operation Citadel ɖe megbe zi geɖe. Eye le July gɔ̃ hã me la, medze amedzidzedze gɔme o, elabena edi be yeado Tiger-2, si nye aʋawɔʋu gã aɖe, kpɔ le aʋawɔwɔ me, eye ema gɔmee nye "Dzata" kple "Mouse". Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo te mamãwo wɔwɔ tso amedzrowo gbɔ eye woƒo asrafowo nu ƒu.
  Eye Trump ɖo aɖaŋu na Fuhrer be megawɔ kaba o, elabena Germanytɔwo ƒe amedzidzedze ɖe Kursk Bulge dzi ƒe ɖoɖowo nye esiwo Soviettɔwo ƒe aʋafia nya xoxo, eye naneke meli si nye bometsitsi wu be woadze edzi ne futɔa nya nu tso eŋu o.
  Fuhrer la dze aɖaŋu ale gbegbe be wòɖo to Trump ƒe aɖaŋuɖoɖo si me nunya le. Eye eva zu ametakpɔnu.
  Asrafoha Dzĩ la va dze wo dzi mlɔeba le August 30 lia dzi. Eye wòtsi futɔwo ƒe ametakpɔkpɔ me goglo. Aʋaawo ɖee fia be Panther la bi ɖe ametakpɔkpɔ me ŋutɔ, eye eƒe tu si daa tu kabakaba, si ƒoa wo le didiƒe ʋĩ la le esi.
  Eye "Tiger" megblẽ o, eye "Ferdinand" gɔ̃ hã. Tu mamlɛtɔ si tsɔa eɖokui ƒua du le ametakpɔnu me la sesẽ ŋutɔ. Eye etsia tsitretsiɖeŋulawo ƒe amedzidzedzewo ɖa bliboe. Eye "Ferdinand" le dɔ wɔm vevie ŋutɔ. Esi wòle ƒoƒom tso adzɔge la, màte ŋu aɖɔ wò akɔta gɔ̃ hã o.
  Germanytɔwo gakpɔtɔ na ta, vivivi ya teti, gake le Oryol ƒe ʋuƒoa dzi. Gake Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo megaɖu dziŋgɔli dzi o. Esi ɣetoɖoƒeʋawɔha aɖeke menɔ Kraut-ƒomea me o ta la, ŋusẽ nɔ wo ŋu. Le Germanytɔwo ƒe aces dome la, Marcel koŋue ɖe dzesi ŋutɔ.
  Meku le vo me le Mediterranea-ƒua ƒe aʋawɔwɔa me o. Eye fifia, esi wònye ace ta la, xexlẽdzesi gbãtɔ wɔ aʋa le ɣedzeƒe. Eye Luftwaffe ƒe ace nyuitɔ kekeake sia, si le ɣeyiɣi kpui aɖe me ɖo nuŋlɔɖi aɖe le ɣetoɖoƒe gome, si ame aɖeke megbã kpɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o la, le avu wɔm le ɣedzeƒe fifia.
  Marcel ƒoe tso adzɔge eye meɖe mɔ be woaƒo ye alo adze anyi o. Eva zu xotutu le Germany kple Soviet yameʋukulawo dome.
  Eye nya aɖeke magblɔmagblɔ wògbɔ eme. Eda amedzidzeyameʋuwo kple aʋawɔyameʋuwo siaa.
  Le yameʋu alafa ɖeka blaatɔ̃ ta la, wona Knight"s Cross of the Iron Cross si me klosalo oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Esi wòwɔ yameʋu alafa eve la, wona Germanytɔwo ƒe Hɔ̃ si me Diamonds le ƒe Ðoɖo. Esi wòɖo yameʋu alafa etɔ̃ gbɔ la, exɔ kafukafu tɔxɛ aɖe si woɖo nɛ: Knight"s Cross of the Iron Cross si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Esi wòda yameʋu alafa ene vɔ la, exɔ sika kple daimɔnd ƒe atitsoga si dze le asrafodɔ me kple sika kple daimɔnd Luftwaffe Kplu. Marseille da yameʋu alafa eve ɖe Mediterranea-ƒua dzi le adame. Le dzomeŋɔli kple March me la, eda ʋu alafa ɖeka kloe bubu, eye woɖee yi ɣedzeƒe ŋgɔgbe. Afimae wòwu ʋu alafa etɔ̃ le le keke May 1943 me ke.
  Emegbe le September 1943 me la, eɖo ʋu alafa ene ƒe xexlẽme. Eye eɖo nuŋlɔɖi aɖe gɔ̃ hã esi wòƒo ʋu wuiene le aʋa ɖeka me.
  Nyateƒee, esi Germanytɔwo wɔ ace alea ta la, womese le wo ɖokui me be kakaɖedzi le yewo ŋu wu le yame o.
  Eye woate ŋu axe mɔ na Asrafowo ƒe amedzidzedzea to asrafowo hehe do ŋgɔ me. Ke hã, Soviet-srafowo yi ŋgɔ, togbɔ be wowɔe blewu ŋutɔ hã.
  Le October ƒe nuwuwu la, Asrafoha Dzĩ la te ɖe Orel ŋu. Fritztɔwo dze agbagba be yewoalé du sia ɖe asi aleke kee wòɖale o.
  Wozã Tiger-2 aʋawɔʋua le aʋawɔwɔ me zi gbãtɔ. Gake ʋu sia wɔa dɔ nyuie le ametakpɔkpɔ me, gake zi geɖe la, egblẽna. "Dzata" va gavloe wu. Abe alesi wònɔ le "Amegãxi"-2 si tsi, si wonya nyuie wu be fia ƒe amegãxi ene la, tu si ŋu ŋusẽ le wu nɔ "Dzata" si, gake mehiã o. Esi wònye be wotsɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔnuwo xɔ Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu blaetɔ̃ vɔ ene ta la. Gake viɖe aɖeke menɔ "Dzata" si ƒe kpekpeme nye tɔn blaasieke ŋu wu "Amegãxi" la le aʋawɔnuwo gome o, gake exɔ asi wu, kakaɖedzi mele eŋu boo o, eye tu si ŋu ŋusẽ le wu la bɔbɔ ɖe anyi wu le tudada ƒe sesẽme gome.
  Ne woda tu le didiƒe ko hafi viɖewo nɔa "Dzata" la ŋu, gake viɖe boo aɖeke menɔa eŋu o, elabena manya wɔ kloe be woaƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo ne wole ʋuʋum tso didiƒe alea si viɖewo le "Dzata" la ŋu o.
  Aʋaawo ɖee fia be viɖe aɖeke mele "Dzata" la ŋu le ʋua ƒe axawo kple ŋgonu takpɔkpɔ me ɖe "Tiger"-2 dzi o, eye ɖeko aʋawɔnu si le xɔ kɔkɔa ƒe ŋgonu si le kpekpem wu la nana eƒe tɔtrɔ dzi ɖena kpɔtɔna.
  Eyae nye be, eva dze be "Dzata", le nuwɔna me la, vɔ̃ɖi wu "Amegãxi"-2 gɔ̃ hã. Eye le nusi wòva dzɔ ta la, wowɔe.
  Ke hã, wokpɔ Tiger-2 ta nyuie vie, womate ŋu age ɖe eme vaseɖe T-34-76 ƒe axadzi gɔ̃ hã o, eye le esia ta eɖee fia be enye mɔ̃ si wɔa dɔ nyuie, togbɔ be ewɔa dɔ nyuie hã.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, yameʋukulawo dometɔ eve ɖe wo ɖokui fia nyuie le aʋawɔwɔ me: Albina kple Alvina. Ame si wɔa avu ɣesiaɣi afɔ ƒuƒlu le bikini me. Eye wowɔe nyuie ŋutɔ.
  Abe alesi Albina tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tea aŋenuawo ene la, ada Soviet yameʋukula aɖe aƒu anyi.
  Eye emegbe Alvina hã atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la aƒoe. Eye agate ŋu agbã futɔ la aƒu anyi.
  Nyɔnuviawo wɔ dɔ vevie eye wowɔ dɔ kple panache siwo nye panthers. Togbɔ be wonye aʋawɔla yeyewo hã. Gake woƒe nya ɣaɣlae nye be woawɔ avu le bikini kple afɔ ƒuƒlu me, emegbe ame aɖeke maƒo wò aƒu anyi o!
  Oryol-ʋaa yi edzi vaseɖe November ƒe nuwuwu. Germanytɔwo lé dua ɖe asi, eye Asrafoha Dzĩ la tsɔ dzimesesẽ va dze edzi. Stalin ŋutɔ ɖe dzimesesẽ fia le nya sia me. Krauttɔwo do ŋusẽ dua nyuie eye womeɖe mɔ be woaƒo xlãe o.
  Kaka December ƒe gɔmedzedze naɖo la, tomefafa aɖe nɔ anyi hena ɣeyiɣi aɖe, aʋawɔwɔwo koe yia edzi le yame. Marseille wu yameʋu alafa atɔ̃ siwo woda ɖe anyi ƒe xexlẽme eye wònye evelia le Dziɖuɖu Etɔ̃lia me le Goering megbe si wona Ga Atitsoga ƒe Atitsoga Gã la.
  Asrafoha Dzĩ la tɔ. Gake le December ƒe nuwuwu la, egadze eƒe amedzidzedze gɔme ake. Le avuwɔwɔ dzimesesẽtɔe megbe la, wova ƒo xlã Oryol mlɔeba. Eye emegbe nàtsɔe. Wotutu Germanytɔwo ɖe megbe vie wu le titina. Gake wonɔ klalo na dzomeŋɔli eye wowɔ avu sesĩe.
  Fritztɔwo gakpɔtɔ te ŋu tsi amedzidzedzea nu le teƒe si gogo Leningrad. Nuxlɔ̃ame si tso Trump gbɔ, amesi nɔ vɔvɔ̃m ŋutɔ na fasitɔwo ƒe dziɖuɖu gbɔe wòtso ƒe akpa aɖe.
  Esi Nazitɔwo tsi amedzidzedzea nu le dziehe ta la, woto mɔ aɖe dzi nya amedzidzedzea ɖa eye wotsi agbe le dzomeŋɔli... Eye le kele me la, wodze ŋusẽ ƒoƒo ƒu gɔme.
  Nu gblẽ le Asrafoha Dzĩa hã ŋu. Gake exɔ IS-2 kple T-34-85. Wodze ƒoƒo ɖɔliɖɔli gɔme, eye le June 22, 1944 dzi la, Asrafoha Dzĩ la dze amedzidzedze gã aɖe gɔme le titina.
  Germanytɔwo ta, gake vivivi... Soviet-srafowo yi ŋgɔ kilometa blaatɔ̃ le ɣleti ɖeka kple afã me le aʋawɔƒea ƒe akpa aɖe si keke nyuie. Zi geɖe la, Nazitɔwo trɔa woƒe ayemɔwo vie eye wodzea agbagba be yewoakpɔ yewoƒe ŋusẽ ta evɔ yewomadze wo dzi o.
  Le afisia la, edze ƒã be Trump wɔ akpaa, amesi medi be Russia alo Germany siaa naɖu dzi o. Gake enɔ vɔvɔ̃m be Russiatɔwo aɖu dzi to mɔ sia mɔ nu, eye wòɖo aɖaŋu na Fuhrer be wòatu aʋawɔwɔ ɖe ametakpɔkpɔ ŋu be yeatsɔ agblẽ Bolsheviktɔwo ƒe nunɔamesiwo nu.
  Hitler, togbɔ be ewɔa adã geɖe hã la, egayi edzi ʋli eɖokui ta vevie. Gawu la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo mede blibo o. Eye "Mouse" hã mewɔ nu ɖe nusiwo wokpɔ mɔ na nu o, eye le ametakpɔkpɔ me koe, eɖe eɖokui fia le tsitretsiɖeŋu kpuiwo me wu alo wu nenema.
  Germanytɔwo mete ŋu kpɔ dzidzedze nyuie le mɔ̃ɖaŋununya me haɖe o. Woate ŋu ana Panther 2 la nasẽ wu le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo me, gake womete ŋu wɔe be wòalolo wu tɔn blaatɔ̃ haɖe o. Focke-Wulf-ʋua ƒe ʋuʋu mede ŋgɔ o eye womewu enu o.
  Me-309 va zu ŋusẽtɔ le aʋawɔnuwo me eye wòƒua du, gake eƒe ʋuʋu vɔ̃ɖi wu. TA-152 nyo wu Focke-Wulf le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo me eye wòtsɔ aʋawɔnuwo sesẽ, gake eva dzɔ hã be elolo wu. Nyateƒee, Marseille to aɖaŋu nyuiwo vɛ na yameʋu siwo kpekpe wu, gake aʋawɔnuwo le wo ŋu wu eye wokpɔ wo ta nyuie wu.
  Vaseɖe fifia la, menye ɖeko Germanytɔwo lé woƒe viɖe si le yame me ɖe asi ko o, ke wodzii ɖe edzi gɔ̃ hã le ʋuwo ƒe xexlẽme ta. Togbɔ be Yak-3 kple LAGG-7 hã nɔ USSR hã la. Gake esia mena viɖe aɖeke haɖe o.
  Gake Germanytɔwoe to ME-262 vɛ. Kaka June naɖo la, yameʋu siawo dometɔ akpe ɖeka si si yameʋu ene siwo ƒe didime nye milimeta 30 le nɔ Luftwaffe si xoxo. Gake le aʋawɔwɔ me la, ME-262 mete ŋu trɔa asi le eŋu nyuie o eye wòwɔa dɔ nyuie o. Le duƒuƒu sesẽa ta hã le eme. Nu ɖeka koe nye be ME-262 dada sesẽ ŋutɔ, aʋawɔnuwo le eŋu eye wòte ŋu nɔa agbe, esesẽna be woaƒoe le eƒe duƒuƒu sesẽ ta, gake egbãna le eƒe mɔ̃ si dzi womate ŋu aka ɖo tututu o ta.
  Eyata vaseɖe fifia la, ɖeko Germanytɔwo kpɔ dzidzedze vie le TA-152 xɔxɔ me eye ME-109 "K" si wowɔ egbea, si nye aʋawɔʋu si xɔ ŋkɔ wu le Xexemeʋa Evelia me la nɔ wo si.
  Yameʋu siwo wowɔ hã ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi, si wɔe be woate ŋu alé yameʋu siwo ƒe ŋkɔ de ŋgɔ wu Soviettɔwo ƒe ŋkɔwo me ɖe asi. Gawu la, Germanytɔwo ƒe ʋuwo sẽ ŋu ŋutɔ le aʋawɔnuwo kple mɔ̃wo ƒe ŋusẽ me.
  Germanytɔwo ƒe Yu-288, si tsɔ duƒuƒu sesẽ kple bɔmb gã aɖe ƒo ƒu la va kpɔ dzidzedze ŋutɔ. Eye bɔmbdada gbãtɔ si me mɔ̃ ene le si kplɔ wo nɔewo ɖo, si nye Yu-488, si te ŋu da bɔmb ɖe didiƒe. Nusi ɖe dzesi wue nye aʋala ƒe teƒe si le sue ne wotsɔe sɔ kple wo nɔewo, si na wòte ŋu ƒua du kilometa 700 le gaƒoƒo ɖeka me, si nye nu gã aɖe na bɔmbdala ɣemaɣi.
  Germanytɔwo mekpɔ dzidzedze boo aɖeke le aʋawɔʋuwo wɔwɔ me o. Mouse la bi ɖe ametakpɔkpɔ me, gake egakpɔtɔ le bɔbɔe tso yame eye esesẽna be woatsɔe. "Jagdpanther" va kpɔ dzidzedze wu. Wowɔe le agbɔsɔsɔ si nɔ dzidzim ɖe edzi ɖaa me eye wòxɔ ŋkɔ nyui.
  Le afisia la, Germanytɔwo wu ʋua nu kloe ya, gake aleke kee wòɖale o, etrɔ nyuie.
  Germanytɔwo ƒe dɔwɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ vevitɔ dzi ɖe edzi, si na wòte ŋu tsi tre ɖe Soviettɔwo ƒe amedzidzedzewo ŋu dzidzedzetɔe wu. Amedzidzedze si wowɔ le August me le dzigbe gome hã le eme.
  Ƒe 1944 ƒe adame va, Soviet-srafowo mexɔ Kharkov gɔ̃ hã o, eye wogale tsitre ɖe titina.
  Fritztɔwo se le wo ɖokui me be kakaɖedzi le ye ŋu vie... Stalin yi edzi nɔ ha ƒom, gake United States ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee la, mate ŋu aɖu dzi le mɔ̃ɖaŋununya ƒe duɖimekeke si wowɔ kple Germany me o.
  Esi dutaʋakɔwo kple Hiwitɔ geɖe, kpakple satelaitwo, kple Soviet-dukɔmevi tsãtɔwo le Third Reich si ta la, ate ŋu agbugbɔ eƒe asrafowo ayɔ fũ alo wu nenema eye wòanɔ ametakpɔnua dzi. Duta dɔwɔlawo kple kluviwo ƒe dɔwɔlawo na wòte ŋu wɔ dɔwɔnu gbogbo aɖewo. Eye gbã la, yameʋuɖoɖo.
  Woɖe asi le V-1 kple V-2 tukpedɔa ŋu tsɔ do alɔ yameʋu siwo me dzo le eye Arado bɔmbdadaʋuwo do. Si da bɔmb wòde blibo. Eye Soviettɔwo ƒe yameʋuwo mete ŋu lé wo gɔ̃ hã o.
  Hitler va nɔ ŋu ɖom ɖe yameʋuʋu ƒe amedzidzedze ŋu geɖe wu. Fritztɔwo hã wɔ aʋa le dzomeŋɔli... Red Army te ŋu yi ŋgɔ le titina le dzomeŋɔli.
  Le afisia la, togbɔ be Germanytɔwo nɔ mɔ kpɔm na amedzidzedze hã la, tuawo ƒe dɔwɔwɔ, vevietɔ Andryusha tukpedamɔ̃a, wɔ nuku na wo ŋutɔ. Gake emegbe Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu gbogbo aɖewo te ŋu tɔ te Soviet-srafowo.
  Germanytɔwo ƒe tu yeye siwo te ŋu ʋãa wo ɖokui siwo nye E-10 kple E-25, siwo le sue gake wowɔa dɔ kabakaba la, wɔ dɔ ŋutɔ.
  Tiger-2 hã do kple xɔtaxɔ si le gbadzaa wu eye wòle sue wu eye mɔ̃ sesẽ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1000, si ɖee fia be enye mɔ̃ si wɔa dɔ wu.
  Kpuie ko la, aʋawɔwɔ aɖe dze egɔme kple lãwo ƒe hatsotso aɖe si me viɖe geɖe le wu na Germanytɔwo.
  Hitler bu E series aʋawɔʋuwo ŋu ŋutɔŋutɔ, elabena woƒe nɔnɔme de ŋgɔ wu eye woƒe nɔnɔme mebɔbɔ o. Le E-50 me la, zi geɖe la, eƒe kɔkɔme nɔa anyi meta ɖeka wu Tiger-2 tɔ, si na wòte ŋu, kple aʋawɔnu siwo sɔ, be woaɖe aʋawɔʋua ƒe kpekpeme dzi akpɔtɔ va ɖo tɔn blaatɔ̃ kple mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1200 ne wole ŋusẽ dom, a tu si ƒoa aʋawɔnuwo wu eye wòdea pɛpɛpɛ wu.
  Esia va zu nu gã aɖe ŋutɔ! Ʋua ƒe duƒuƒu kple ablaɖeɖe si nye ŋgɔyiyi si wowɔ. Eye nyɔnuviwo hã wɔa avu le eŋu. Eye le nyateƒe me la, afɔ ƒuƒlu kple bikini me.
  Aʋa la nu sẽ ŋutɔ, vevietɔ le kele me, le May me. Germanytɔwo te agbagbadzedze be yewoadze wo dzi. Gake ɖeko wote ŋu gaxɔ Belgorod, si Soviet-srafowo lé do ŋgɔ. Aʋa la yi edzi ɣeyiɣi didi aɖe. Eye aʋawɔʋu si nye E-100 hã kpɔ gome le aʋawɔwɔa me. Ʋu sia si wokpɔ ta na nyuie ŋutɔ eye aʋawɔnu sesẽwo le eŋu la va zu kuxi gã aɖe na Soviet-srafowo.
  Esi SU-100 do vɔ la, Stalin tso nya me le vome be yeatrɔ nufiafia si le aʋawɔʋuwo tutu me. Eye wodze tu sia si ʋãna le eɖokui si la wɔwɔ gɔme le agbɔsɔsɔ si nɔ dzidzim ɖe edzi ɖaa me.
  Alesi tu siwo woate ŋu aʋuʋu le wo ɖokui si wɔwɔ bɔbɔe kple tu si ŋu ŋusẽ le wu la he nye susu. Eye nyateƒe si wònye be Stalin te asrafowo ɖeɖe ŋu bubu hã. Aleke kee wòɖale o, le ƒe 1945 ƒe dzomeŋɔli la, Germanytɔwo koe dze wo dzi. Rostov-on-Don kple Oryol koe wote ŋu ƒo xlãe, eye afimae woƒe dzidzedzekpɔkpɔ se ɖo... Le adame la, Kraut ƒomea nɔ anyi ɖe ametakpɔnu dzi, eye Asrafoha Dzĩ la nɔ ŋgɔ yim. Eye le dzomeŋɔli hã... Eye Belgorod koe te ŋu wɔ avu ɖe eta.
  Eyata armada eveawo siaa ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ...
  Ƒe 1946 va ɖo. Germanytɔwo dze agbagba be yewoadze wo dzi le dzomeŋɔli to aʋawɔʋu siwo nye E-50 kple E-100, kple E-75 zazã me. Tu siwo SU-100 siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui, siwo xɔ ɖe aʋawɔnu ƒomevi bubuwo katã teƒe kloe la nɔ Stalin si ɖe wo ŋu. Germanytɔwo do dziku, gake womewɔ ŋgɔyiyi aɖeke kloe o... Eye le adame kple dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la nɔ ŋgɔ yim...
  Gake le afisia hã la, nyemeɖo naneke gbɔ o.
  Ƒe 1947 mee xoxo. Germanytɔwo tea nu ɖe megbe heyia ŋgɔ, Russiatɔwo tea nu ɖe megbe heyia ŋgɔ. Naneke medze edzi o.
  Ƒe 1948 va ɖo afisia. T-54 do, gake meva kaka o. SU-100 gakpɔtɔ le dɔ wɔm. Nyateƒee, tu sia si tsɔa eɖokui tsɔna la do xoxo vie. Germanytɔwo xɔ nɔƒe gbãtɔ le esiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me le E-75 si si gas turbine mɔ̃ le la tame. Eye wokpɔ eta nyuie xoxo tso axawo dzi...
  Gake Germanytɔwo mete ŋu ɖu dzi kokoko o. Wowɔ IS-7-ʋua le USSR. Ame si wɔ aʋa kple Germanytɔwo dzidzedzetɔe.
  Emegbe ƒe 1949... Aʋawɔʋua meʋãna o, eye wole ƒoƒo ɖɔlim. Kɔdalaawo ʋuʋuna hegblẽa wo nɔewo dome.
  Eyata le ƒe 1950 me la, ŋgɔgbe fli la trɔna vie. Gake naneke ɖedzesi aɖeke medzɔna o.
  Eye wòyi ƒe 1951 me, nu ma ke. Tɔtrɔ aɖeke mele ɣedzeƒe gome o. Ðeɖi te akpa evea siaa ŋu ŋutɔ.
  Ƒe 1952 hã yi. Stalin ƒe dziɖuɖu ƒe ƒe blibo mamlɛtɔ. Nu ɖeka si nɔ Germanytɔwo sie nye disko siwo me tu suewo ƒe tudada mate ŋu adze o. Ʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu le USSR: SU-122 si ƒe ʋuƒo didi, si wogabuna kokoko be eyae nye nyuitɔ kekeake.
  Eye mlɔeba, ƒe 1953... Stalin ku eye emegbe esia dze egɔme. Ŋusẽ didi ƒe ʋiʋli le edzi yim le Moscow, eye esi Germanytɔwo le esia zãm la, wole amedzidzedzea dzi yim.
  Eye wole ŋgɔ yim le Caucasus. Türkiye ge ɖe aʋa la me mlɔeba.
  Meléa Caucasus bliboa le kele, dzomeŋɔli kple adame, eye mekpɔa viɖe...
  Gake le afisia la, Trump le nu dem eme xoxo. Eye le January 1, 1954 dzi la, United States dze nukliabɔmbdada gɔme ɖe Third Reich kple... Russia ƒe anyigba dzi.
  Abe ale si wòle ene! Trump de nu Xexemeʋa II me nyateƒe.
  Eye nusianu va fa miamiamia ŋutɔ le eƒe mɔ nu! Eye vaseɖe afi aɖe la, efa!
  Trump ɖu eƒe futɔwo dzi kakaɖedzitɔe! Eye esiae nye eƒe dzomavɔ PR!
  Amerika-dzizizidziɖula sia tia kpo gɔ̃ hã le dzidzɔ ta!
  
  NYƆNUVI DZƆDZƆWO WƆA ŊUTINYA
  Ŋutinya bubu si me Hitler tso nya me le ke hã be ele be yeawu Britain nu gbã, eye emegbe hafi yeadze USSR dzi. Afɔɖeɖe siawo dometɔ ɖekae nye esime woxɔ Kreta, kple Malta dzi dzedze vɔ megbe. Mlɔetɔa kpɔ dzidzedze ŋutɔ eye Fuhrer ƒe asrafowo ɖu Britaintɔwo dzi. Hitler tso nya me be yeawu enu kple Britain eye emegbe hafi yeayi USSR.
  Le afisia la, nyɔnuvi adzetɔ ene kpɔ ŋusẽ ɖe edzi. Aryatɔ dzetugbewo: Gerda, Charlotte, Christina, Magda - na Fuhrer la ka ɖe edzi be megayi Russia haɖe o! Wodze klo gɔ̃ hã ka atam be menye ƒe 1941 ye nye esia ƒe ɣeyiɣi o. Tsɔ kpe ɖe nyɔnuvia ŋu la, woƒua du afɔ ƒuƒlu toa dzoka xɔxɔawo dzi hewɔa kɔnu aɖe si ɖo kpe edzi be anyo wu be yewomayi Russia o. Eye dzetugbe ene na Fuhrer la ka ɖe edzi be ehiã be nyɔnuviwo nawɔ avu le Afrika. Si dzi míelɔ̃ ɖo.
  Fritz-ʋawɔha aɖe dze Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒea dzi;
  Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒe gãtɔ kekeake dze abe dzomavɔ ene ŋutɔŋutɔ. Bɔmbdala siwo wu akpe ɖeka siwo woƒo ƒu tso ɣedzeƒeʋawɔha bliboa me eye woxɔ aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ nyuiwo, kpakple aʋawɔla siwo kplɔa wo ɖo la dze edzi. Britaintɔwo ya le aʋa wɔm ɣeyiɣi didi aɖee nye esia, gake womenɔ mɔ kpɔm be amedzidzedze gã sesẽ ma tɔgbe ava o. Nyateƒee, amekae axɔe ase be Krauttɔwo atso nya me be yewoaɖe aʋawɔƒea ɖe go, ne futɔwo zi ɖoɖoe hena ɣeyiɣi aɖe gɔ̃ hã. Gake wole Britain-srafoawo ƒom nublanuimakpɔmakpɔtɔe fifia. Le kpɔɖeŋu me, Yu-87, si nye "nu" xɔŋkɔ la dzea woƒe meliwo dzi. Menye kabakaba ŋutɔ o, gake esi bɔmbdada ƒe nyateƒetoto deŋgɔtɔ kekeake (le woƒe ɣeyiɣia nu) le wo si ta la, wowɔa funyafunya Britaintɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋu siwo ɣla ɖe ƒutawo. Egbegbe Focke-Wulf siwo sɔ gbɔ wu la metsi megbe boo o, eye von Rudel si ŋu nya wogblɔna le xotutu me ŋutɔ, si nye yameʋu siwo dzea ame dzi ƒe fia, gɔ̃ hã hã le eme. Wonyae ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔmeli sesẽtɔ kekeake, si nye aʋawɔmeli si nye Marat, ƒe nyɔnyrɔ ta.
  Le kpɔɖeŋu me, Asrafomegã Richard kpɔ akpɔkplɔwo wole ʋuʋum le togbɛ aɖe dzi abe ʋuʋudedi ene. Germanytɔwo ƒe bɔmbdadaʋu gbogbo aɖewo dona tso tsikpedo aɖe me abe tɔmelã siwo ɖua nu ene. Eŋlisitɔ si tsi xoxo la tsɔ telefon la da le vɔvɔ̃ ta. Mekpɔ nu dziŋɔ sia tɔgbe kpɔ o. Sirenawo ɖina tsi megbe ŋutɔ, ne bɔmbawo wó vɔ. Ƒutsotsoe si le wowóm la tsɔ Britain-srafowo ƒu gbe ɖe dzi, alɔ kple afɔ siwo wotso la dzona yia mɔ vovovowo dzi. Gakuku siwo wotsɔ gayibɔ wɔe la dometɔ ɖeka biã eye wòƒo kpovitɔa ƒe mo. Eye alesi wòdoa ɣli be:
  - Churchill nye kaput! Hitler fa miamiamia!
  Britaintɔwo ƒe tu siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu medze tudada gɔme enumake o, ke ne bɔmb akpe geɖe ge zi ɖeka ko hafi. Futɔa bu akɔnta le nusianu ŋu nyuie: mele be bɔmb ɖeka pɛ hã nagblẽ o. Eyata gbã futɔa eye nàƒoe. Wode dzesi akpaawo katã do ŋgɔ le anyigbatataa dzi. Gawu la, Britaintɔ amemabumabuwo meɣla wo ɖokui nyuie gɔ̃ hã o. Woƒe tu siwo tsia yameʋuwo nu dometɔ geɖe tsi tre ɖe teƒe si amewo ate ŋu akpɔ eye woawoe nye gbãtɔ siwo wokplɔ dzoe.
  Le afisia la, wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 85 si tsia yameʋuwo nu, si didi afɔ blaetɔ̃ vɔ eve, ƒe ʋuƒo ƒu gbe ɖe dzi eye wobɔbɔe ɖe yame abe ʋukuku ƒe ʋuƒo ene. Le ema megbe la, edze anyi, eye wògbã Eŋlisitɔ atɔ̃. Ameyibɔawo dometɔ ɖeka ƒe ƒodo vuvu eye eƒe dɔgbowo ge do goe.
  Eye bɔmbwo ge, eye nusianu nɔ bibim, amidzraɖoƒe aɖe nɔ ɖiɖim, wodze wowó gɔme, wokaka tu ɖe ƒunukpeƒea katã kloe, emegbe woda nudzraɖoƒe bubu. Nusi ƒo wo katã tae nye be, siren siwo woda ɖe Yu-87 kple Focke-Wulf ƒe fairings me la do ɣli do dziku, si na ameyibɔwo kple Arabtɔ siwo tso dutanyigbadzisrafowo dome la dzi ŋɔ ŋutɔ. Gake edze abe yevuwo hã vɔ̃na nenema ke ene.
  Le kpɔɖeŋu me, Britaintɔwo ƒe frigate eve va dze wo nɔewo dzi ale gbegbe be dzodoƒeawo nɔ ɖiɖim. Eye frigate siwo ho la ƒe gbeɖuɖɔ gɔ̃ hã wó le yame abe agble siwo me woɖe tomenuwo le ene, eye ɖeko cruiser la nyrɔ ɖe anyigba.
  Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋu si nye "Cromwell" si ƒe nuyi le kpuie, gake eƒe duƒuƒu si sɔ eye wòtsɔ aʋawɔnu siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le ŋgɔgbe la, tsɔ vɔvɔ̃ do du sesĩe eye wògbã eya ŋutɔ ƒe nudzraɖoƒe, eye wògbã eya ŋutɔ ƒe asrafo wuieve siwo tɔtɔ gɔ̃ hã le mɔa dzi. Tɔtɔ va nɔ dzidzim ɖe edzi. Eŋlisiawo ƒe yameʋu si tsɔa yameʋua dze ʋuʋu gɔme, eye dreadnought sesẽ la da tu... le ƒuta, afisi eya ŋutɔ ƒe asrafowo nɔ ʋuʋum le.
  Eye le tsiẽƒe sia me la, ame eve tsi anyi meɖe fu kura o. Wo dometɔ ɖeka nye Indiatɔ, si nɔ pɔmpi aɖe sim vivivi, eye evelia nye nyɔnu, si dze ƒã be etso Arabtɔwo, gake edo asrafowo ƒe awu. Wo ame evea metsɔa ɖeke le ku si le du dzi la me o. Alo ne míagblɔe tututu la, sɔdola gbogbo aɖewo siwo le tsɔtsrɔ̃m la nɔ kaƒoƒo aɖe si mebɔ o ƒom. Enye fefe si me wotsɔa ka blaatɔ̃ vɔ eve ƒoa fefee kple fefewɔlawo, eye le se siwo ŋutigbalẽ dzĩa ŋutɔ to vɛ nu gɔ̃ hã.
  Arab nyɔnu aɖe gblɔ be:
  - Ke hã, toɣliɖeɖe geɖe le eme! Eye nukatae nàhe vɔvɔ̃ sia tɔgbe vɛ?
  Asrafoawo dometɔ ɖeka, si ƒe akɔta wotsɔ aŋetu lã la, ƒu du va do go Indiatɔ la kloe, gake wotsɔe ƒu gbe ŋumaɖɔɖotɔe abe avuvi ene. Ʋu suesuesuewo ge ɖe mo si ƒe ŋutigbalẽ biã la dzi eye wòƒo wo, henɔ alɔgbɔnu kom. Emegbe ede dzesii be:
  - Toɣliɖeɖe nye na amesiwo gbɔdzɔ, siwo ƒe mo biã. Mí Apachetɔwo míebua tame alea - ne futɔ aɖeke meli o la, ekema futɔ aɖe ado - enyo wu gɔ̃ hã!
  Nyɔnu viviti la de dzesii be:
  - Esia nye gbɔdzɔgbɔdzɔ si bɔ ɖe amesiwo gblɔna be yewoxɔ Kristo dzi se la si. Wolɔ̃a nuƒoƒo tso vɔsa ŋu, gake wometsɔa wo ɖokui saa vɔe o.
  Indiatɔa ʋuʋu ta kabakaba be:
  - Wotu ɖoɖo ɖe gɔmeɖoanyi si dzi siminti nye xɔse eye ke nye lɔlɔ̃nu! Xɔse nye sika dzi, eye lɔlɔ̃nu nye gayibɔ ƒe asibidɛ! Ame siwo ƒe mo biã koe ɖeka alo evelia mele wo si o.
  Britain-srafo geɖe siwo nɔ bibim la ƒu du yi tsia me be yewoaklɔ dzoa ɖa. Enɔ ƒoƒom gɔ̃ hã tso tsia me yiyi ta, wose ɣlidodo kple gbemelãwo ƒe ɣlidodo. Eye gotagome siwo me ʋu le la nɔ tsatsam le atsiaƒu ƒe futukpɔa dzi, wole ɣie le gɔmedzedzea me, emegbe wokaka vivivi henɔ ɣie. Eye afisi nye fiaɖuƒe gãtɔ kple esi keke ta wu le Anyigba dzi tsã ƒe aʋawɔlawo nɔ woƒe amegbetɔ ƒe dzedzeme bu ge. Arab nyɔnua ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Eye ŋutsu siawo zi mía dzi be míado burqa!
  Ŋutsu dzĩ la, si nɔ ŋku ʋuʋum ayetɔe la, de dzesii be:
  - Edze abe wò ŋkuléle ɖe nu ŋu si doa ŋɔdzi na wo la doa vɔvɔ̃ na wo ene!
  Arab nyɔnua ɖe eƒe aɖuwo ɖe go fewuɖutɔe hegblɔ be:
  - Nyɔnu ƒe fafɛ sɔ kple aʋawɔnuwo ƒe sesẽ, ɖeko wòwua ame wu eye wòte ŋu wɔa nu vovovowo le ametakpɔkpɔ me!
  Germanytɔwo lɔ̃na be yewoadze ame dzi enumake kple yewoƒe ŋusẽ katã, si nye kɔdala si bua futɔa ƒe dzadzraɖomakpɔmakpɔ ŋu la, tsɔa eƒe ŋusẽ katã ƒua du enumake yia futɔa gbɔ enumake ƒe aɖaŋu. Ne futɔwo ƒe yameʋu gbogbo aɖewo le dzo dam le yameʋudzeƒewo, womete ŋu le dzodzom o. Esi woawo ŋutɔ ƒe bɔmbwo wó le Lancaster ƒomea me, eye wogblẽ nusianu si ƒo xlã wo dome. Aɖaŋu sesẽ siwo wɔa dɔ nyuie. Eyata tsiẽƒe ƒe saŋkuƒoƒo ɖo eƒe ŋusẽ ƒe kɔkɔƒe, eye emegbe wòdze egɔme nɔ ɖiɖim.
  Gake esia mewu enu ɖe afima ya o, yameʋu me mama va dze dɔwɔwɔ gɔme. Togbɔ be Britaintɔwo le atikewɔwɔ sia tɔgbe yome tim hã la, woate ŋu ano wo woazu lãgbalẽgolo kura. Dzɔgbenyuietɔe la, wowɔ yameʋu siwo ɖiɖina ɖe anyigba le agbɔsɔsɔ si hiã me xoxo eye wotrɔ asi le mɔnu siwo dzi woato ahe wo ŋu nyuie. Ðewohĩ nyuitɔ kekeake le xexeame egbea.
  Eyata wodzona, menye abe akpakpa ene o - wodzona blewu, gake woƒua du ale gbegbe, eye Wagner - si nye Hitler ƒe asinudɔwɔwɔ si wòlɔ̃na wu la ƒe hadzidzi gɔ̃ hã kpena ɖe wo ŋu. Amekae gale agbe si ɖo ŋku sinima "Apocalypse" dzi, afisi Amerikatɔwo zã ha sia koŋ le esime wodze Vietnamtɔwo dzi. Alesi wòdo vɔvɔ̃ na woe. Eyata Wagner, kple dziɖegbe ƒe nɔnɔmetatawo, to amplifiers dzi enye si. Aʋawɔʋukulaawo tsɔa phosphorus sisi ɖe woƒe mo eye wota wo ɖokui, wodzena ame dziŋɔwo, abe woƒe tsiẽƒe ƒe gbɔgbɔ vɔ̃wo ene. Wotue ɖe susu me ŋusẽkpɔɖeamedzi aɖe hã dzi. Gakpe ɖe eŋu la, wotsɔa atike aɖewo kple magnesium ƒe ƒuƒu aɖewo dea phosphorus la me be wòana wòaklẽ hena ɣeyiɣi kpui aɖe ya teti. Ewɔ nuku ale gbegbe, vevietɔ le dzudzɔ si le keklẽm kple dzo gbogbo aɖewo ƒe megbe. Tu siwo wotsɔa mɔ̃ ƒoa nui gɔ̃ hã le wo si, eye woɣla wo hã ɖe ʋɔ driba ƒe nu ƒe nɔnɔme me. Emegbe Germanytɔwo ƒe tu siwo me wodea ha viviwoe kple tu sue siwo wolé la le ƒoƒom. Eye fli siwo wotso, siwo vuvu la dzea aʋadziɖulawo ƒe afɔkpawo dzi. Eye ɖeko ame geɖe dina be yewoana ta, togbɔ be Britaintɔwo sɔ gbɔ wu Germanytɔwo hã.
  Indiatɔ kple Arab nyɔnu aɖe ɣla wo ɖokui ɖe do sue aɖe si woɣla nyuie me. Redskin de dzesii be:
  - Enyo, míeƒã wo!
  Ewɔ nuku na nyɔnu si ƒe taɖa le yibɔ la be:
  - Èle gbɔgblɔm be míele gbɔgblɔma? Ðewohĩ míawoe nèdi be yeagblɔa?
  Indiatɔa ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao! Palefaces le Britaintɔwo ƒom eye esia nye dzesi nyui aɖe! Eye ne ɣeyiɣia de la, míaƒe ŋkekenyuia ava! Ɣekaɣie Indiatɔwo ana ablɔɖe woƒe anyigbagã la!
  Arab nyɔnua ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Ðe wò, le vo me, gblɔna be yekpɔ ŋusẽ ɖe xexeame dzia?
  Indiatɔa ko alɔgbɔnu lɔlɔ̃tɔe abe ɖe wòle nu me ɖem na ɖevi si ƒe susu mewɔ dɔ nyuie o ene be:
  - Zi geɖe la, naneke megblẽa amesiwo di be yewoaxɔ nu fũu akpa la ɖi o! Eyata gaku gã la naa nu me tsi!
  Fuhrer la mekpɔ nusi eƒe akpɔkplɔwo kple akpɔkplɔwo nɔ wɔwɔm ya o, gake le gɔmeɖose nu la, esusui be Germanytɔwo ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a awɔ nusianu pɛpɛpɛ. Le goawo katã me la, wowɔa Germany-srafowo ƒe amedzidzedze vaseɖe Kursk Bulge le dɔnyala ƒe ɖoƒe kɔkɔ aɖe. Ame aɖewo yɔa wo gɔ̃ hã be dzidzenuwo. Ewɔ nuku gɔ̃ hã be mɔ̃ ma tɔgbe ƒu du eye emegbe wògbã keŋkeŋ.
  Eye ame eneawo ŋutɔ kpɔ gome le anyidzedze le Malta me.
  Bikini koe nyɔnuvi ene nɔ. Eye le yame xoxo la, wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒluwo da bɔmb ɖe Britaintɔwo ŋu. Eye enya kpɔ ŋutɔ. Nyɔnuvi siawoe nye esiawo.
  Eye ne wole dzodzom la, wotsɔa disk siwo woɖa nyuie la ƒua gbe. Eye wovuvu kɔ wuieve zi ɖeka. Nya ɖeka - super class atsyɔ̃ɖonuwo. Eye sexy ŋutɔ eye lãmekawo le eŋu. Ame siawoe nye aʋawɔlawo. Eye wotsɔ ƒoƒo ɖeka mã ga kple anyikpewo me. Ŋusẽ si le dzo dam alea le wo si. Eye mina woatsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ti kpo age ɖe Eŋlisi-srafowo ƒe asike me. Wole fu ɖem ale gbegbe.
  Eye ʋu dzona henɔa sisim le goawo katã me.
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo zã woƒe yiwo. Eye wodze Eŋlisiawo ƒe hatsotsowo tsɔtsrɔ̃ gɔme. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, dzi ha be:
  - Amegãxi ɣiwo le ƒu ƒom! Ema ko hafi duɖimekekea atsi agbe! Gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo tsrɔ̃na - wowua wo, wokɔa ʋu kɔkɔe la ŋu!
  Nyɔnuvi siwo le afisia fa miamiamia ale gbegbe. Ðeko wònyo ŋutɔ!
  Eye wotsɔ yi eve wu Eŋlisi-srafo ɖesiaɖe. Eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa swastika ƒua gbe, eye wowua aʋawɔlawo. Eye aʋawɔla veviedonula mawo tɔgbe...
  Eye yameʋu si woda ɖe Malta dzi sẽ ŋutɔ. Fuhrer-ʋua ƒo yameʋuwo nu ƒu tso ɣedzeƒekpa dzi. Eye Yu-88 ɖe eɖokui fia le eƒe ŋutikɔkɔe me. Eye le nyateƒe me la, wozã Yu-87 hã, si togbɔ be aʋawɔʋuwo ɖu dzi le yame hã la, eɖee fia be ewɔa dɔ ŋutɔ.
  Eye Kraut ƒomea ɖu Britaintɔwo dzi sesĩe ŋutɔ. Eye nyɔnuvi siwo nye terminator siwo ƒe afɔ ƒuƒlu la sesẽna wu gɔ̃ hã. Eye aʋawɔla siwo le afisia nye hatsotsowo ko!
  Enyo, aleke nàwɔ be nyɔnuvi mawo ƒe nu madze ŋuwò o? Menye nyɔnuviwo o - ke boŋ panthers koe!
  Wotsrɔ̃a woƒe tsitretsiɖeŋulawo. Eye wodzia ha be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o! Amegãxi vɔ̃ɖiwo le futɔa vuvu!
  Amegãxi vɔ̃ɖiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Eye wogatsoe ake... Ke hã, Britaintɔwo le wo ɖokui tsɔm na xoxo. Eye wodoa woƒe asiwo ɖe dzi.
  Gerda ƒoa ɣli le Eŋlisigbe me:
  - Le klowo dzi! Eye nàgbugbɔ nu na nye afɔwo!
  Ŋutsuawo dze anyi ɖe mo dzi hegbugbɔ nu na nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le vie.
  Emegbe Charlotte, si nye lã wɔadã si ƒe taɖa biã la, zi wo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔwo. Aleke gbegbe wòdze tugbee nye si.
  Le ya me la, eƒe ɖa dzĩ si le abe akɔbli ene la le ʋuʋum abe aflaga si le avu wɔm, si nye dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene.
  Ŋutsuwo kple vevietɔ ɖekakpuiwo siaa gbugbɔa nu na mawunɔa ƒe afɔkpodzi gogloawo. Eye womia atsyɔ̃ɖola la ƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Wogbugbɔ nu na Christina kple Magda siaa ƒe afɔ ƒuƒluwo. Azɔ hã nyɔnuvi siwo nye aerobatics.
  Eye ŋusẽ le aʋawɔla mawo tɔgbe ŋu eye woƒe lãmekawo le wo ŋu. Eye vevietɔ wu la, afɔ ƒuƒlu kple vividoɖeameŋu.
  Eye nɔnɔmetata tsɛwo, kple abs ƒe kpe gbadzɛwo! Eye nu wɔnuku aɖe le wo me, aʋawɔwɔ kple nu dzeani aɖe.
  Eye lãmeka ɖesiaɖe ƒoa fefe, eye lãmekawo ƒe bɔlwo nɔa ʋuʋum le ŋutigbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la te.
  Nyɔnuvi siawo nye super class! Dziku ƒe ŋusẽ kple dzodzro ƒe dzobibi le wo me! Eye kakaɖedzi le aʋadziɖuɖu ŋu.
  Eye Eŋlisiawo tsɔa nugbugbɔ naa woƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la!
  Malta mu, eye eva nɔ bɔbɔe ŋutɔ be woatsɔ asrafowo ayi Afrika. Fuhrer la de nunya, eye nu vevitɔ si va susu me nɛe nye susu si me susu le: USSR nye dukɔ si me tɔwo nye ŋutasẽdziɖuɖu, si fia be esẽ. Kɔmiunisttɔwo ƒe nukpɔsusuwo tsɔa ga ƒoa ame miliɔn alafa eve kloe nu ƒu eye ŋusẽe nye esia!
  Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, anyigba sɔ gbɔ na USSR eye mele ame aɖeke dzi dze ge o.
  Eyata be nàte ŋu adze Russia dzi la, ele be nàdzra ɖo.
  Aʋawɔʋu ka ƒomevie le Germanytɔwo si? Ne míagblɔe tututu la, gbɔdzɔgbɔdzɔ! Eye Russiatɔ siwo nɔ May Day ƒe atsyã me kpɔ KV-2 siwo me tu siwo ƒe didime nye milimeta 152 le, kple KV-1 siwo me tu siwo ƒe didime nye milimeta 76 le, kple T-34, aʋawɔʋu siwo le ablaɖeɖe me hã siwo ŋu tu siwo gena ɖe Germanytɔwo me le.
  Eye Fuhrer de se be: woawɔ woawo ŋutɔ ƒe lã wɔadãwo be woatsɔ atsi Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo nu. Vevietɔ, "Panthers", "Tigers", "Dzatawo" kple "Mouses". Ʋu nyuiwo na woƒe ɣeyiɣia, gake wololo akpa.
  Exɔ asi eye wòxɔa dɔsesẽwɔwɔ siaa! Le go bubu me la, Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya ate ŋu aʋli ho kple Soviettɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya le go sia me.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo nɔ mɔ kpɔm be eteƒe madidi o Afrika katã ava su yewo si, eye yewoate ŋu axɔ xexeame ƒe nunɔamesi veviwo. Eye kluviwo, kple asrafowo, kple aʋawɔhawo anɔ anyi...
  Le goawo katã me la, Wehrmacht aʋawɔlawo sesẽ...
  Eye nyɔnuviawo dze tugbe ŋutɔ... Eye fiafitɔ wɔnukuwo!
  Le Malta la, wozɔna eye wode dzesi wo le funyafunyawɔwɔ amewo ta. Aʋawɔla sesẽwo. Woɖe awu le ŋutsuviawo ŋu hedɔ wo gbɔ sesẽe kple nyɔnuviawo! Nukatae menye modzakaɖeɖe o?
  Aʋawɔlaawo dzi ha hedo ɣli geɖe be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, abosam gɔ̃ hã mate ŋu aɖu mía dzi o!
  Gerda kple eƒe ƒuƒoƒoa dze Eŋlisiawo ƒe ƒudzimɔzɔʋua hã dzi. Nyɔnuviawo tsɔ yiwo zɔ edzi eye wotso amesiame. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔa disk siwo woɖa la ƒua gbe.
  Amesiawoe nye aʋawɔla siwo zɔna kabakaba siwo womate ŋu atɔ te bɔbɔe eye kuxi aɖeke manɔmee o. Woyi ŋgɔ hetsrɔ̃ ƒudzidelawo. Eye wotsɔa asi eveawo ʋuʋua asi na wo ɖokui. Adzetɔ ene sia do. Eye Adzetɔwo nye nublanuimakpɔlawo, wowua ame keŋkeŋ.
  Woƒua du toa ʋua ƒe ʋuƒoa dzi, nɔa woƒe afɔkpodzi goglo siwo le pink la klẽm, eye woʋuʋua woƒe yiwo abe ʋuʋudedi ene. Wotsoa Eŋlisiawo eye wodzia ha na wo ɖokui esime wole nu kom.
  - Míenye nyɔnuvi nublanuitɔwo o, míaƒe gbe me kɔ ale gbegbe! Míegbãa Britaintɔwo dzinɔameƒotɔe ale be wòagazi ɖoɖoe le afisia o!
  Eye aleke gbegbɔgblɔwo aɖee afiae! Nyɔnuvi siawoe nye... Terminators ŋutɔŋutɔwo!
  Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe ɖe wo ɖokui ŋu heƒoa woƒe futɔwo ɖa.
  Woawɔe ʋukɔkɔe ŋutɔ. Eye wotso woƒe ŋɔtiwo. Eye ŋɔti geɖewo ʋu ale gbegbe.
  Ŋutsu siwo wɔa adã.
  Eye ne míagblɔe tututu la, nyɔnuviwo, siwo si gbemelãwo ƒe lãmekawo le. Eye ame aɖeke mate ŋu axe mɔ ɖe wo nu o - aleae element la le.
  Nyɔnuviawo le du dzi eye wole amama kloe. Eye woɖe woƒe nowo gɔ̃ hã ɖe go be woadze tugbe wu.
  Gerda dzi ha be:
  - Eye woalé cruiser la - nyɔnuviawo le du dzi! Nu vevi sia tɔgbe, nu vevi sia tɔgbe!
  Nyɔnuviawo nye ame dzetugbewo ale gbegbe be màte ŋu axe mɔ na wo zi ɖeka o.
  Ŋusẽ aɖe si le dzo dam si le dzo dam la le ʋuʋum le wo me. Eye ahom sesẽ aɖe si nu sẽ alea kple dzo kple dzoxɔxɔ gbogbo aɖe koe wònye.
  Lɔlɔ̃tɔwo koe aʋawɔlawo nye vavã. Eye woate ŋu atsɔ woƒe asibidɛ aƒo wò aɖu.
  Nyɔnuvi siwo wodzi kple aʋala kple asikewo ƒe titri dzikutɔe alea le wo si...
  Charlotte lã Eŋlisiawo eye wòdo ɣli na eɖokui be:
  - Ame aɖeke mate ŋu atsɔe asɔ kple mí le aʋawɔwɔ me o! Nyee nye amegãxi nyɔnu, amegãxi nyɔnu fafɛ!
  Eye lã wɔadã si ƒe taɖa biã la ƒoa atam eye wòtsoa yi kple yi...
  Eyata Eŋlisi ƒudzisrafomegã la dze nyɔnuviawo ƒe hlɔ̃biabia te. Nuka tututue wòdi? Amekawoe nèdo ka kplii?
  Aʋawɔlaawo lée hetsoe ɖe kakɛkakɛe!
  Christina dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Kebab si wofli la anɔ anyi!
  Eye wòɖe eƒe aɖe fia.
  Eye emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ disk aɖe si ƒe nugbɔ ɖaɖɛwo ƒu gbe. Eye wòwu Eŋlisitɔ atɔ̃ enumake.
  Magda tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo afɔkpodzi, eye Eŋlisitɔ etɔ̃ dzo yi ƒua dzi. Nyɔnuvi sia nye ame vɔ̃ɖi aɖe ko!
  Eye wo ame eneawo katã ado ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na míaƒe mawuwo!
  Eye agatsoe ake... Wotso Eŋlisitɔ alafa geɖe xoxo. Eye amesiwo tsi agbe la dze klo hegbugbɔ nu na nyɔnuvi dzetugbeawo, woƒe afɔ sesẽ siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe, siwo le ƒuƒlu.
  
  
  RUSSIA ƑE DUKPƆLA VLADIMIR ZELENSKY
  Le zidziɖuɖua megbe la, Vladimir Zelensky ɖe gbeƒãe be yewoaɖe Rada la ɖa eye yewoawɔ sewɔtakpekpea ƒe tiatia kaba. Zi geɖe la, wokpɔa mɔ na esia. Gake ƒomedodo si nɔ wo kple Russia dome la gakpɔtɔ nɔ masɔmasɔ. Vladimir Putin medo dzidzɔ na Zelensky ɖe eƒe aʋadziɖuɖua ta o eye melɔ̃ ɖe dukplɔla ƒe tiatia si wowɔ le Ukraine dzi o. Gake esia ɖe vi na sɔhɛ kplɔla yeyea gɔ̃ hã. Dukɔmeviʋawɔla siwo tsɔ ɖikeke kpɔe la kpɔe dze sii be enye yewo ŋutɔ tɔ. Eye Ɣetoɖoƒedukɔwo kpɔe be Putin nye amedzidzela vavã. Eye wòdo ŋusẽ kpekpeɖeŋu nana Ukraine. Ale wòdze egɔme na lãmesẽ, eye wòwu enu ɖe ŋutifafa ta. Zelensky xɔe eye wòwɔ dɔ sesĩe ŋutɔ le Rada ƒe tiatia yeyea me. Te ŋu xɔ sewɔtakpekpe me tɔ akpa gãtɔ. Eye emegbe ewɔ amewo ƒe nyametsotso geɖe. Dukplɔse me ɖɔɖɔɖo hã le eme.
  Wokeke dukplɔla la ƒe ŋusẽ ɖe enu ŋutɔ. Kura o, seɖoƒe li na Rada la. Le ema megbe la, Zelensky dze ɖɔɖɔɖowo kple egbegbe tɔtrɔwo wɔwɔ gɔme vevie.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, woto ayemɔ aɖe vɛ le Donbass. Wotsɔ tiatia dodzidzɔname aɖe na aʋawɔla Anastasia Orlova. Le Ukraine kple Ɣetoɖoƒedukɔwo ƒe nyatakakaxɔdɔwɔƒewo ƒe kpekpeɖeŋu me la, ava zu Lugansk kple Donetsk nutoawo ƒe nutodziɖula. Emegbe hamevinyenye le se nu le Ukraine eye ga anɔ esi hena nuwo gbugbɔgaɖoanyi kple ame ŋutɔ ƒe ŋusẽ geɖe wu. Eye wò ŋutɔ wò aʋakɔ gɔ̃ hã. Eyae nye be, Kadyrov ƒe tiatia. Esi Russia na ɖokuisinɔnɔ Chechnya ŋutɔŋutɔ, ɖeko wòkpɔ ŋusẽ ɖe edzi le se nu.
  Anastasia Orlova, amesi kpɔ ŋusẽ ɖe gbeadziʋawɔlawo dzi la lɔ̃ ɖe tiatia sia dzi. Ele be magblɔ be nyɔnu sia dze tugbe ŋutɔ, eƒe mo biã, eye zi geɖe la, le vuvɔŋɔli si fa miamiamia gɔ̃ hã la, eƒua du afɔ ƒuƒlu.
  Anastasia ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe New Russia ƒe kplɔla siwo "fi fi" ŋu. Nyɔnuvi si nye aʋawɔla kple ŋusẽtɔ ŋutɔe wònye. Eye wòɖo eƒe nɔƒe ɖe Novoazovsk. Ameawo kple asrafohawo ƒe akpa aɖe do alɔe.
  Anastasia, si si nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu ƒe aʋakɔ aɖe nɔ la, dze wo dzi zi geɖe eye wòxɔ du geɖe. Nutoa me aʋawɔwɔwo dzɔ. Aʋa hehe aɖe dzɔ.
  Anastasia wɔ nu aɖaŋutɔe ŋutɔ eye wòxɔ ga tso duta. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, kpekpeɖeŋu nɔ esi le Russia. Nyɔnuwo hã le eme. Nyateƒe si wònye be Putin nɔ dɔ lém hã na wòkpɔ dzidzedze. Edze abe Russia dukplɔla si di vevie be yeaxɔ ŋkɔ la ku kutri akpa ene. Eye le nɔnɔme siawo me la, kplɔla siwo nɔ Russia la ma. Anastasia wɔ esia ŋudɔ eye wòxɔ Donetsk. Esi woxɔ kpekpeɖeŋu vevi aɖe ta.
  Lugansk hã dze aʋawɔwɔa gɔme. Gake menye ŋusẽdodo akpa o. Asrafohaawo medi ŋutɔŋutɔ be yewoawu yewo nɔewo o.
  Mlɔeba la, wotia Novorossiya ƒe Dukplɔla, eye Anastasia ɖu dzi. United States kple Kyiv da asi ɖe edzi enumake. Eye emegbe Ɣetoɖoƒedukɔ bubuwo, kple xexeame katã!
  Zelensky wɔ ɖe eƒe nya dzi, si na Novorossia xɔ ɖoƒe tɔxɛ aɖe le Ukraine me. Eye le Donetsk la, aflaga ɣi-blɔ la gaʋuʋu ake.
  Ŋutifafa si míele mɔ kpɔm na ɣeyiɣi didi aɖe la va ɖo.
  Zelensky wɔ avu kple nufitifitiwɔwɔ vevie, eye wòto kufiatsotso gɔ̃ hã vɛ na ganyawo ŋuti nuvlowɔwɔ. Vladimir Zelensky to dɔdzikpɔkpɔ vevie kple aɖaŋudzedze kple dɔnyala bibiwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe ɖoɖo me na Ukraine kpɔ dzidziɖedzi gã aɖe. Dukɔa nɔ dzi yim, eye kplɔla yeyea ƒe ŋusẽ nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi. Ƒomedodo kple Russia nɔ nyonyom ɖe edzi. Nusi na ʋusɔgbɔdɔ si xɔ Putin eye wòna megadi vevie be yeaxɔ ŋkɔ o eye mewɔa adã o.
  Le Russia la, Zelensky ƒe amedzrowɔwɔ nɔ dzidzim ɖe edzi. Enye nuƒola sesẽ, ame si ƒe nu léa dzi na ame, ame si lɔ̃a ame geɖe. Eye menye kɔmiunisttɔ o, gake menye kɔmiunisttɔ si tsi tre ɖe kɔmiunisttɔwo hã ŋu o. Ame xɔŋkɔwo, le miametɔwo kple Russiatɔwo ƒe ame ŋkutawo siaa dome. Russia sɔhɛwo xɔ ŋkɔ ŋutɔ. Nunyala kple ŋutsuvi. Edze abe eƒe tagbɔ kɔ ene, gake exɔ ŋusẽ si nɔa anyi ɖaa. Ẽ, kplɔlae wònye godoo, gake enye aƒetɔ hã le ɣeyiɣi ma ke me! Dekɔnu deŋgɔ, gake gɔmesese le eŋu eye ameawo lɔ̃nɛ. Talentu ŋutɔŋutɔ le dɔdzikpɔkpɔ me. Eye ɖoɖowɔla gã aɖee wònye.
  Eye ale, esi Ukraine ƒe nudzedziname kple dzidziɖedzi ƒe atɔ̃ va yi, eye Zelensky ƒe ŋusẽ va do ŋusẽ mlɔeba la, aɖaŋuɖoɖo wɔdɔɖeamedzi aɖe kplɔe ɖo.
  Eyae nye be woawɔ ɖeka kple Russia. Wɔ ɖekawɔwɔ ƒe dukɔ ɖeka si me dukplɔla ɖeka si si ŋusẽ gã le. Nyateƒee, amehawo tiae.
  Eye le Russia la, ame ŋkutawo ƒe mo wɔ yaa. Ʋuʋu ka gbegbee nye si! Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Putin gbɔdzɔ le dɔléle sesẽ aɖe ta eye amewo megava lɔ̃e o. Esia fia be mate ŋu awɔ avu o, ne mede ɖeke o la, mete ŋu wɔ avu bliboe o. Eye le goawo katã me la, Medvedev ŋutɔ menye aʋawɔla o eye ameawo melɔ̃nɛ o.
  Eye le afisia la, edze ƒã be Zelensky di be yeazu dɔwɔha aɖe ƒe dukplɔla eye... Eƒe mɔnukpɔkpɔwo nye nyateƒe! Gbã la, Ɣetoɖoƒedukɔwo adi be yewoakpɔ Vladimir Zelensky wòanye Russia kple Ukraine ƒe dukplɔla! Eɖee fia be yenye dunyahela si da megbe na Ɣetoɖoƒetɔwo kple Europatɔwo keŋkeŋ. Evelia, Zelensky xɔ ŋkɔ le Russia eye vevietɔ le Ukraine. Etɔ̃lia, hoʋlila aɖeke mele dzedzem o. Putin le dɔ lém vevie, Medvedev gbɔdzɔ eye amewo melɔ̃nɛ o, Zyuganov kple Zhirinovsky tsi akpa. Kplɔla bubu aɖeke mele dzedzem o. Gawu la, enelia, Russia kple Zelensky ƒe ame ŋkutawo do alɔe.
  Ẽ, eme kɔ ƒã be esia nye Russia ƒe dukplɔla ƒe ametiakɔdala vevie ŋutɔ. Ŋusẽ le esi, eƒe nu léa dzi na ame, eye nuƒoƒo ƒe nunana tɔxɛ aɖe le esi. Eye Ɣetoɖoƒetɔwo kple Russia nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo siaa ƒe kpekpeɖeŋu hã. Gakpe ɖe eŋu la, alesi ame yeyewo xɔ ŋkɔ le Russia dunyahehe me, le kplɔla xoxo siwo tea ɖeɖi ame ŋu te.
  Kpuie ko la, mebɔ be woagbe o eye wòdoa vɔvɔ̃ na ame be woaxɔ nusi wotsɔ na amea. Putin xɔ ʋusɔgbɔdɔ zi evelia. Medvedev va zu Russia ƒe dukplɔla teƒenɔla.
  Nyateƒee, menye nyateƒe kura be Zelensky aɖu dzi godoo o. Eye medi vevie be maxɔ Ukraine ɖe asi. Didi le Medvedev me be yeaƒo Putin ta! Gake ɖe wòsɔ be woatsɔ afɔku ma tɔgbe abe tiatiawɔwɔ kple Zelensky enea?
  Gake Russiatɔwo da asi ɖe ɖekawɔwɔ kple Ukraine ƒe susua dzi. Ame akpe alafa geɖe do ɖe ablɔwo dzi - wobia: Slav nɔviawo ƒe ɖekawɔwɔ. Ðeɖefiawɔlawo wɔ avu kple kpovitɔwo le Moscow. Ame geɖe xɔ abi. Tsitretsiɖeŋu ƒe ƒutsotsoe aɖe te dodo.
  Kɔmiunisttɔwo na Zyuganov, alo ne míagblɔe tututu la, wògblẽ mlɔeba, eye kplɔla siwo metsi o la te ameawo dodo ɖe ablɔwo dzi. Dziɖuɖu ƒe tɔtrɔ bia.
  Dukɔmeviʋawɔlawo hã va do eye woawo ŋutɔ ƒe kplɔla sesẽ siwo di vevie be yewoaxɔ ŋkɔ la nɔ wo si. Maidan va nɔ atsyã me wu. Wotsɔ kpewo kple Molotov cocktails ƒu gbe ɖe kpovitɔwo ŋu. Ameawo ƒe dzimaɖitsitsi si ƒo ƒu ɣeyiɣi didi aɖe la te dzedze geɖe wu.
  Medvedev wɔ dedienɔnɔ ŋuti aɖaŋuɖoha aɖe.
  Hamevi akpa gãtɔ nɔ ɖekawɔwɔ ƒe akpa dzi - woyɔ nyateƒe si wònye be abosam mevɔ̃ɖi abe alesi wotae ene o. Eye dziɖuɖu ƒe nunɔamesiwo kple alakpanyawo nye ŋusẽ gã aɖe! Eye be woate ŋu aklɔ amewo ƒe ahɔhɔ̃ nyuie, eye zi geɖe la, woada akɔ ɖe akpa si le dzi ɖum la dzi.
  Russiatɔwo ƒe gatɔ biliɔnlawo hã ka atam be yewoawɔ nuteƒe na Medvedev, amesi woate ŋu agblɔe ɖi, si nɔ dzi ɖum ɣeyiɣi didi aɖe eye wòna amesiame ƒe dzi dze eme wu alo wu nenema.
  Susu le eme be gatɔ gã Deribasco de dzesii be:
  - Ele be míawɔ tiatiawɔblɔɖe le atsyã si nye: Medvedev nye Putin egbea, eye Zelensky aɖeke mele afɔku me na mí o!
  Roman Abramovich de dzesii kple ŋusẽ be:
  "Míehe Yeltsin do goe le tiatiawɔƒea kple dzeside ene le alafa me, eye míahe wò ado goe wu ema!" Míaƒe ga kple nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwoe nye míaƒe kakaɖedzi!
  Prokhorov ɖo kpe edzi be:
  - Míedi be woaxe adzɔ gã na kesinɔtɔwo abe alesi wòle le Ukraine ene o, eye míatsi tre ɖe mi katã ŋu!
  Dmitry Medvedev tsɔ eƒe asibidɛ ƒo kplɔ̃a eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Emegbe míexɔa ɖekawɔwɔ kple ɖekawɔwɔ ƒe aɖaŋuɖoɖoa!
  Wode asi ɖekawɔwɔ ƒe nubabla te le Ukraine kple Russia dome. Enumake ŋusẽ ƒe dadasɔ trɔ. Ele be dukplɔla ƒe tiatia nadze egɔme le ɣleti etɔ̃ me.
  Be nàŋlɔ ŋkɔ ɖe dukplɔla ƒe ɖoƒea me la, esɔ gbɔ be nàƒo asidede agbalẽ te akpe alafa ɖeka nu ƒu, alo nàtsɔ dɔlar akpe blaasieke ade eme, si ne èɖo ƒoƒo evelia me ko hafi woatrɔe. Esiawo nye se siwo doa dzidzɔ na ame ŋutɔŋutɔ. Woɖe eƒe akpa aɖe tso Russiatɔwo gbɔ eye woɖe akpa aɖe tso Ukrainetɔwo ƒe sewo me.
  Le dzɔdzɔme nu la, dukplɔla ƒe ɖoƒedila geɖe anɔ anyi, edze abe Medvedev ƒe ƒuƒoƒoa susui be esia aɖe vi na yewo wu ene! Wogblɔ be ametialawo ƒe ʋuʋu ana dziɖuɖumegãwo nakpɔ viɖe le ŋgɔdonya gbãtɔ me. Eye le evelia me la, amesiame ado alɔ Medvedev. Aleke kee wòɖale o, dukplɔla si le dɔ wɔm la nɔ ŋu ɖom ɖe eŋu. Eye wòdze egɔme...
  Anastasia Orlova, Cleopatra sia si nye afɔ ƒuƒlu la gblɔ be Zelensky anɔ anyi ɖe ame alafa blibo aɖe ŋu. Eye be eyae nye Lancelot si tsi tre ɖe ʋɔ driba Putin kple Medvedev ŋu.
  Amedzidzedze sesẽwo le nyadzɔdzɔŋlɔlawo me. Ame aɖewo nɔ Zelensky ƒe akpa dzi, bubuwo nɔ Medvedev ƒe akpa dzi.
  Ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ƒe ŋkɔ ŋɔŋlɔ ƒe ɣeyiɣia dze egɔme. Tɔtɔ nɔ Russia. Dzhokhar Dudayev viŋutsu do le Caucasus eye wòɖe gbeƒã jihad. Eye wòxɔ kpekpeɖeŋu geɖe le Islam-nutowo me. Eŋutinunyala geɖe ke ɖi be CIA ƒe towo le afisia. Gawu la, Trump ƒe dukplɔlanyenye ɖo eƒe nuwuwu, eye ele be míaɖu aʋadziɖuɖu aɖewo ya teti dzi. Eye Zelensky si le Russia-fiazikpui dzi nye aʋadziɖuɖu gã aɖe! Togbɔ be, ɖikelawo hã li siwo gblɔna be Zelensky ate ŋu ana Russia nanye dukɔ gã aɖe, si sesẽ wu sã, vevietɔ le ganyawo gome, wu alesi wònɔ le Putin ƒe dziɖuɣi hã.
  Eyata nukpɔsusuwo ma le Ɣetoɖoƒedukɔwo hã me. Ukraine kple Russia dukɔ si wɔ ɖeka la nye habɔbɔ sẽŋu aɖe ya eye menye fefenya kura o. Esia ate ŋu anye lã wɔadã aɖe ŋutɔŋutɔ. Le dzɔdzɔme nu la, Russia ƒe dedienɔnɔdzikpɔlawo hã da asi ɖe ɖekawɔwɔa dzi. Gawu la, Anastasia nye nyɔnu fafɛ. Eya, kpakple nyɔnuviwo ƒe aʋalɔgo aɖe, siwo katã nye tugbetɔwo, nɔ afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini, wogbã Russiatɔwo ƒe asrafoha tɔxɛa heɖu wo dzi. Ne woƒo ke nu ƒu be yewoatsɔ agbã Zelensky ƒe fesre si doa dzo akpa la.
  Nyɔnuviawo ɖee fia be yewowɔa avu le mɔ wɔnuku aɖe nu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini! Eye nyɔnu dzodzoewo ɖu ƒuƒoƒo tɔxɛ si nye "Vympel" dzi. Esia wɔe be wotso nya me be yewomade nu nyaa me o, eye kplɔla siwo da megbe na Ukraine va xɔ ŋusẽ le Novorossiya.
  Anastasia wɔ aʋa ɖe Zelenky ta. Le aʋawɔwɔ me la, nyɔnuvia nya alesi wòatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu atsɔ disk ɖaɖɛ siwo le tsɛ, boomerang, kple bɔmb aƒu gbe. Aʋawɔla siwo do bikini va zu xotutuwo. Nyɔnuviwo ƒe asrafoha blibo aɖe, wo dometɔ ɖesiaɖe dze na mama blibo aɖe. Esia nye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ!
  Anastasia ƒu du to snoa me, eƒe afɔkpodzi dzĩ siwo le ƒuƒlu la nɔ keklẽm. Nyɔnuvia dzi ha be:
  Le yamenutome ƒe kekeme me la, xɔ dzinye se, drɔ̃e aɖe li, .
  Ele abe ɣe ƒe keklẽ si le yame ene...
  Le Svarog ŋkume la, ŋutifafa kple dzadzɛnyenye le eme, .
  Ele mía ta abe alesi Yesu agafɔ ɖe tsitre ene!
  
  Míadzi dzɔgbese si klẽna, .
  Aklẽ abe ɣe ene le May me...
  Gake nyemese ɣeyiɣi didi si ame kukuwo ate ŋu anɔ gɔme o, .
  Aleke dzɔgbevɔ̃e wɔa fefe kpli mí enye si!
  
  ʋli wò fofo ƒe dukɔ ta, sɔdola, .
  Dziƒoɣletivi la naklẽ...
  Míekpɔa mía denyigba ƒe lolome ta, .
  Na ɣletinyigba la nazu paradiso mavɔ!
  
  Gake nukae kɔmiunisttɔ dziŋɔ ate ŋu awɔ?
  Ana dukɔa ƒe aflaga nanye ŋusẽkatãtɔ...
  Eye fasitɔwo ƒe dziɖuɖu si doa dziku vevie la nu ayi dzomavɔ me, .
  Míatsɔ ƒoƒo sesẽ ŋutɔ aƒo futɔa!
  
  Mitsɔ miaƒe dziwo na mía Dadanyigba, .
  Be wòaklẽ kple dzoxɔxɔ si klẽna ŋutɔ...
  Míato míaƒe aʋa la me vaseɖe nuwuwu, .
  Eye míatsrɔ̃ Fuhrer la kple ƒoƒo ɖeka!
  
  Hati Stalin va xɔ ɖe fofoa teƒe, .
  Míenye dzidzime vovovowo ƒe viwo...
  Ameha la atsrɔ̃ le dzomavɔ me le alɔmeɖeɖe me, .
  Eye Lenin si nye nunyala la afia mɔ si dzi woato ayi Eden!
  
  Le Russia la, ŋutsuvi ɖesiaɖe nye ame dzɔtsu, .
  Eye wona hehe nyɔnuviwo be woawɔ avu...
  Aƒetɔ Ŋusẽkatãtɔ ƒe Ƒomea nye Ðeka na mí, .
  Mí Russiatɔwo míete ŋu wɔa avu ɣesiaɣi!
  
  Míaɖoe gbɔ, eteƒe madidi o mexɔe se, míaɖo nusianu gbɔ, .
  Naneke meli si kɔ wu esia le xexeame katã o...
  Komsomol me tɔ la kɔ tɔdziʋua ɖe dzi, .
  Eye nàƒo Fuhrer la ɖe xɔa tame!
  
  Kɔmiunisttɔnyenye maganɔ anyi o, nukpɔsusuwo maganɔ anyi o, .
  Wonya kpɔ eye woahe dzidzɔ vɛ!
  Eye ame vɔ̃ɖi aɖe koe Fuhrer la nye, .
  Ayemenuwɔwɔ ŋutɔ, ameyibɔ ŋutɔ!
  
  Nyɔnuvi menye - aʋawɔla ƒe gãnyenye, .
  Afɔ ƒuƒlu ƒu du dzideƒotɔe to vuvɔa me...
  Sikae wotsɔ wɔ nye ka ɣia, .
  Metu rose si zɔna kabakaba!
  
  Susu biliɔn ɖeka ate ŋu ado mo ɖa
  Alesi woawɔ ɖoɖo ɖe fofonyigba ŋu le kɔmiunist me...
  Ne èkpɔ Fritz aɖe la, ƒoe sesĩe, .
  Ale be Adolf ma si ʋu ʋu la naganɔ fiazikpuia dzi o!
  
  Tsɔ wò asi ƒo fasitɔwo, .
  Eye esi nyo wue nye be, tsɔ sledgehammer ƒo wo...
  Mina míado gasɔ ato Volga-tɔsisia dzi kple yaƒoƒo, .
  Ðeko meɖea fu na mí be míagbã gbɔ̃wo o!
  
  Míahe asrafowo na Dadanyigba, .
  Nyɔnuviawo ƒua du be yewoadze...
  Atsyɔ̃ɖola la tɔ tu si wotsɔna ƒoa tu la, .
  Hitler ƒe hlɔ̃biabia anye vevesese!
  
  Ame aɖeke mate ŋu aɖu Russiatɔwo dzi o, .
  Togbɔ be fasitɔwo ƒe amegãxi nye abosam si bi ɖe ɣeyiɣi aɖe nu hã la...
  Gake eƒe dzata la gasẽ ɖe edzi kokoko, .
  Nudɔdɔ kae le yeye tum!
  
  Du yi Dadanyigba dzi, na Stalin, .
  Komsomol me tɔwo le du dzi afɔ ƒuƒlu...
  Wotsɔ tsi ƒoɖi lã Nazitɔwo, .
  Elabena Russiatɔ Gãwoe nye amesiwo fa wu!
  
  Nyɔnuvi dadalawo age ɖe Berlin, .
  Woagblẽ afɔ ƒuƒluwo ɖi...
  Kerubi si ƒe aʋala le abe sika ene la le wo tame, .
  Eye wotrɔna zua klosalo abe ʋetsuvi ƒe dzonu ene!
  Nyɔnuvia dzia ha, gake aleke gbegbe wòwɔa avu enye si! Le nyateƒe me la, eya kple eƒe zɔhɛ eneawoe xɔ asrafoha la tso dziɖuɖu keŋkeŋ le Iolaisk me ɣeaɖeɣi.
  Emegbe nyɔnuvi atɔ̃ siwo do bikini kple afɔ ƒuƒlu ge ɖe eme kple aʋakɔ blibo aɖe.
  Ẽ, enye nukpɔkpɔ gã aɖe ŋutɔ.
  Anastasia da tu geɖe tso tu si wotsɔna ƒoa tu la me, eye wòtso futɔwo ƒe ka, eye emegbe wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ disk tsɛ geɖe ƒu gbe zi ɖeka. Wotso ta mawo.
  Eye Anastasia adzi ha be:
  - Na Rus Kɔkɔe'!
  Natasha hã da tu, lã futɔwo, eye wòdo ɣli, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, eye wòmu aʋawɔʋu aɖe:
  - Na Svarog!
  Eye emegbe Zoya si ƒe taɖa le abe sika ene la na eƒe ɣeyiɣi. Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa ku ƒe nunana hã ƒua gbe hedoa ɣli be:
  - Na Rodnoverie ƒe etsɔme!
  Eye Aurora adze wo yome kaba ale si wòanya wɔ. Eye wòatsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aɖe asi le ku ƒe nunana la ŋu, anɔ ɣli dom be:
  - Na liƒo gãwo!
  Eye emegbe Svetlana aƒoe ɖe enu wòage ɖe eme. Ana ʋuʋudedi, eye emegbe tso tu si wotsɔna ƒoa tu me, eye wòatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo aɖo tsɔtsrɔ̃ ɖa...
  Eye tugbedzedze si ƒe afɔ ƒuƒlu la doa ɣli be:
  - Na Romanov ƒomea ƒe tɔtrɔgbɔ!
  Ẽ, Anastasia nye fiaɖuƒea gbugbɔgaɖoanyi ƒe alɔdzedɔwɔƒe. Le nyateƒe me la, le Russia la, tsar aɖe le dzi ɖum ŋutɔŋutɔ le mɔ sia mɔ nu. Eyata nukata màwɔ fiaɖuƒe si le se nu o? Gawu la, Europa-fiawo ƒe dzidzime geɖe ƒe ʋu le sisim le Romanov ƒomea ƒe ʋukawo me. Ðe esia nye woƒe dzidzimegbalẽa? Ƒome ka ƒomevie Putin nye, eye vevietɔ Lukashenko? Amekawoe wonye be woanye fiawo? Gake Mawu ƒe amesiaminawoe Romanov ƒomea nye!
  Anastasia kple exɔlɔ̃ siwo do bikini wɔ nukunu geɖe. Ewɔ avu abe abosam ene. Gake emegbe ewɔ dzre kple Putin eye wòva nɔ Zelensky ƒe akpa dzi. Le goawo katã me la, Anastasia kpɔe be wole nu gbegblẽ wɔm le Ukraine, eye esi dzɔdzɔenyenye ƒe seselelãme si nu sẽ ɖe edzi ta la, eva nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo ƒe akpa dzi!
  Anastasia kple eƒe ame atɔ̃awo nya Novoazovsk dzi dzedze esi wodze agbagba be yewoalée be enye aglãdzela. Wotso dziɖuɖua ƒe asrafowo ƒe sɔti blibo aɖe eye woɖe aʋawɔnuwo le wo me.
  Le ema megbe la, aboyomeawo dze anyi ɖe mo dzi hegbugbɔ nu na Anastasia kple nyɔnuvi kemɛa ƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le la.
  Nyɔnuvia gblɔ na Novorossiya ƒe asrafo siwo wolé la le xexemenunya me be:
  - Nyemedi be mawu wò o! Nɔvinyewoe mienye! Eye mazu wò fianyɔnu!
  Le goawo katã me la, Novorossiya xɔ Anastasia evɔ megblẽ nu boo aɖeke alo bu nu gbogbo aɖeke o. Nyateƒee, terminator si ƒe mo biã la lã Donetsk Republic ƒe nutodziɖula ƒe ta eye wòwu eƒe dzɔlawo, siwo me Caucasustɔwo koŋ nɔ.
  Anastasia nye xotutu tso gbaɖegbe ke. Le Crimea la, ewɔ nukunuwo ale gbegbe be wòxɔ Russia Dukɔa ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi. Eya manɔmee la, anye ne mawɔ dɔ nyuie nenema gbegbe kple eƒe zɔhɛ siwo do bikini o. Gake emegbe woxɔ Anastasia eye woxɔ Russiatɔwo ƒe kafukafuvɔsaawo katã le esi. Russiatɔwo ƒe asrafoha tɔxɛwo wuwu le aʋawɔwɔ me hã le eme, esime wodze agbagba be yewoaɖee ɖa. Wodze nuvlowɔha ƒe nya aɖe gɔme gɔ̃ hã.
  Gake dzi menɔ wo ƒo be yewoadze aʋa gã aɖe gɔme kple Novorossiya si le eɖokui si kloe o. Gawu la, Putin dze dɔ, eye eya manɔmee la, ame aɖeke medi be yeatsɔ agbanɔamedzia o.
  Vevietɔ Medvedev, amesi le goawo katã me menye kplɔla le eƒe dɔgbo kple gbɔgbɔ me o. Gake esia tututue sɔ na Bears na Russiatɔwo ƒe amegãwo kple Putin ƒe amehawo - woateŋu atrɔ asi le wo ŋu bɔbɔe.
  Aleke kee wòɖale o, nyatakakamɔ̃ gã aɖe tso ɖe Zelensky ŋu. Wote fɔbubu ame sia ame ɖe nusianu ta. Eye be wogblɔ be enye atikevɔ̃ɖizãla, fiafitɔ, eye wòtsɔa ga biliɔn geɖe ƒua gbe to dɔwɔƒe siwo le ƒuta dzi, eye be zi geɖe la, ŋutsu kple ŋutsu alo nyɔnu kple nyɔnu ƒe gbɔdɔdɔe wònye.
  Nutomea yi ɖaŋlɔ nu. Eye le nyateƒe me la, ɖasefowo nɔ anyi, kple kakaɖedzinya ƒomevi vovovowo. Nutsotso siwo wotsɔ ɖe ŋutsu kple ŋutsu alo nyɔnu kple nyɔnu ƒe gbɔdɔdɔ ŋu hã le eme. Ðeko wodze ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ƒe ŋkɔ ŋɔŋlɔ gɔme teti koe nye ema, eye anyigbaʋuʋua le dodom xoxo.
  Ame siwo lɔ̃ be yewoakpɔ gome le tiatiawɔƒea, Ukrainetɔwo kple vevietɔ Russiatɔwo siaa, ƒe xexlẽme va lolo ŋutɔ. Kɔmiunisttɔwo kple dukɔmeviʋawɔlawo siaa lia yi eme. Kasia, Zyuganov tsitsi kple dɔnɔ gɔ̃ hã va be yeada akɔ. Togbɔ be eɖe asi le Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha ƒe zimenɔla ƒe ɖoƒea ŋu xoxo hã. Afonin, Udaltsov, kple Grudinin hã yi akɔdadaa dzi. Eye le goawo katã me la, miameʋuʋu ƒe ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ƒe ha aɖe gakpɔtɔ li, siwo womenya tututu o, gake wonye greyhounds. Eye ame geɖe ŋutɔ di be yewoaʋli dukplɔla ƒe ɖoƒea ta! Ke dɔlar akpe blaasieke ya ɖe? Ðe esia sɔ gbɔ nenema gbegbe nyateƒe le Russiatɔwo ƒe dzidzenuwo nua?
  Ðeko wònɔ abe ɖe aʋawɔʋuwo lɔ̃ faa be yewoalia to ene. Eye asitsala, kple nutalawo, kple pop-haƒoƒo ƒe ame ŋkutawo, kple agbalẽŋlɔlawo. Ẽ, agbalẽŋlɔlawo hã doa vevie nu. Wɔ boblododo na ɖokuiwò. Eye dɔlar akpe blaasieke hã menye nenema gbegbe o. Eyata CEC xɔ dɔbiagbalẽvi alafa geɖe.
  Enyo, tiatiawɔblɔɖe! Enyo, fefe ka gbegbee nye si wòva zu! Alla Pugachev gɔ̃ hã ʋli dukplɔla ƒe ɖoƒe ta. Aleke wɔ? Alka te ŋkuɖoɖo be, ɖewohĩ aɖo ŋku eɖokui dzi! Le ame tsitsiawo dome la, Yuri Luzhkov lia dukplɔla ƒe ɖoƒea. Edze abe medi hã be maɖo ŋku edzi na ɖokuinye ene.
  Enyo, le nyateƒe me la, fefe sia tɔgbe mate ŋu awɔ dɔ Vladimir Volfovich manɔmee o. Gake fifia ya viaŋutsu Igor Lebedev kple eƒe ɖusibɔ Degtyarev siaa kpɔ gome le tiatiawɔblɔɖea me. Woyi ɖe sɔti etɔ̃ hã me yi tiatiawɔƒea.
  Dukɔmeviʋawɔlawo hã ʋu. Nyateƒee, Demushkin si ŋu nya wogblɔna le xotutu me, si nɔ gaxɔ me ɣeyiɣi aɖe, eye ewɔ nuku be "Akpɔkplɔ," si nye "Metal Corrosion" ƒe ŋgɔnɔla, kple rock-haƒoha si nye "Kolovrat" ƒe tatɔ la ʋli dukplɔla ƒe ɖoƒe ta, kple ame bubu geɖe.
  Enyo, nyateƒee, pop-hadzilawo hã dze aʋawɔwɔ aɖe gɔme. Philip Kirkorov kple Nikolai Baskov ye nye esiawo. Naneke hã mele wo si woabu o. Asrafo dzɔla sia tɔgbe si woɖo.
  Eye Timothy kple Vitas, eye le goawo katã me la, ame geɖe yi aʋawɔwɔ dzi.
  Nyateƒee, menye le vome o! Medvedev ƒe ɖoɖoe nye be yeaɖo ame gbogbo aɖewo siwo atsɔ akɔdadawo ana ye le ŋgɔdonya evelia me. Le nusianu me la, ɖoɖoa doa dzidzɔ na ame. Medvedev ƒe dzeside bɔbɔ wu Zelensky tɔ le gɔmedzedzea me. Eye manya wɔ be woaɖu dzi ayemɔ manɔmee o!
  Gake dzeside zero hã nɔ Yeltsin si, gake ete ŋu ɖu Zyuganov dzi. Nyateƒee, mamlɛtɔa wɔ tiatiawɔblɔɖea abe amesi mesɔ o ene: eɖoe koŋ bu!
  Eye le go sia me la, Medvedev tsi tre ɖe ame tɔxɛ aɖe si si ŋutete le ŋutɔ ŋu.
  Eyata nu geɖe le edzi yim le afisia. Le Solovyov ƒe fefea me la, wotsɔa anyi ƒua gbe ɖe Zelensky ŋu ɣesiaɣi. Nyateƒee, emegbe nyɔnuvi aɖe tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo tsɔ ice cream ƒu gbe ɖe Solovyov ƒe mo. Eye wòƒo ŋku aɖe do goe. Le ema megbe la, eva dze ƒã be mele dedie be woatsɔ anyikpe aƒu gbe ɖe Zelensky ŋu o! Abe, ŋutsu sia nye Ukrainetɔwo ƒe hɔ̃ ene!
  Le goawo katã me la, ɖekawɔwɔ menɔ Russiatɔwo ƒe hadomegbenɔnɔ me o. Ame geɖe ŋutɔ da asi ɖe Zelensky dzi. Abe, sɔhɛ ʋu ŋutɔŋutɔ eye wòte ŋu do Ukraine ɖe dzi ami kple gas ƒe asi gã manɔmee! Eye Medvedev ya ɖe? Dukɔa le nyɔnyrɔm le ami kple gas ƒe dɔlarwo me ŋutɔŋutɔ, eye ganyawo le tsitre tsim keŋkeŋ. Dzidziɖedzi aɖeke meli o, dɔmakpɔwɔe koe le dzidzim ɖe edzi.
  Zi geɖe la, Medvedev ye tsi tre ɖe eŋu wu le dunyahelawo katã dome. Togbɔ be esia tututu tae wòɖea vi na ame ŋkutawo hã. Zi alesi míeɖoa ŋu ɖe wo ŋui la, zi nenemae míeɖua mía ɖokui dzii. Russia dziɖuɖua te amesiame ƒe fetu kple dzudzɔxɔxɔledɔmega dzi ɖeɖe kabakaba. Eye ɣeaɖewoɣi la...
  Gawu la, Medvedev do susua ɖa gɔ̃ hã be woaɖe dzudzɔxɔxɔledɔme ƒe ƒexɔxɔ dzi akpɔtɔ ƒe eve. Abe, nusianu nye ameawo ƒe nyonyo ta ene. Eye wowɔ ɖɔɖɔɖowo be woadzi dzudzɔxɔxɔledɔme ƒe fetu ɖe edzi eye woabu dɔwɔwɔ le dzudzɔxɔxɔledɔme megbe be enye dɔwɔwɔ ƒe didime.
  Medvedev kple dziɖuɖumegãwo meŋlɔe be o. Ale be woatsi tre ada akɔ ɖe eta. Vevietɔ wote fli ɖe ga si wokpɔ le dutoƒo ƒe gbeƒãɖeɖewo me, eye woɖe mɔ na nunana siwo ade dɔlar akpe ɖeka. Nusi, le nyateƒe me, amegã la lɔ̃. Nenema kee mɔɖeɖe be aƒewo kple anyigbawo nanɔ ame si le duta, kpakple gakɔntawo hã le.
  Be woate ŋu axɔ atamanolawo la, woɖe asi le se si tsi tre ɖe atamanono ŋu dzi ŋutɔ. Woɖe mɔ ɖe aha dzadzra le zã me ŋu, eye woɖe mɔ ɖe tsatsadada gɔ̃ hã ŋu le se nu. Amegãwo xɔ mamlɛtɔa nyuie, le nyateƒe me la, nukatae woabu ga ma tɔgbe eye woatsɔe ade adzame.
  "Dolls" ƒe ɖoɖowɔɖia trɔ gbɔ. Wodze gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ƒe nuwɔna geɖe wu ɖeɖefia gɔme le television dzi.
  Medvedev hã ɖe gbeƒãe be woatsɔe ake, eye wòde se gɔ̃ hã be woaxe kpekpeɖeŋuna gamenɔlawo. Eye esia hã nye akɔdada ƒe alafa memamã gã aɖe. Eye gamenɔlawo ŋutɔ kple woƒe ƒomewo hã.
  Le goawo katã me la, Medvedev gblɔ nya sia be: ablɔɖe geɖe wu! Nyateƒee, Putin ƒe ŋutasẽdziɖuɖu ti kɔ na Russia. Ne màkpɔ nyɔnu amama gɔ̃ hã le TV dzi o!
  Eye le nyateƒe me la, wodze agbagba be woaɖee afia be: agbe va le ablɔɖe me, agbe va zu modzakaɖeɖe wu!
  Medvedev ɖe aha ƒe asi hã dzi kpɔtɔ eye wòɖe mɔ be woado boblo biya le television dzi. Le nyateƒe me la, nukatae míayi ŋgɔ akpa.
  Gake aʋawɔwɔ nɔ edzi yim le Caucasus. Esi Putin dzo la, todzidelawo te mɔnukpɔkpɔ kple gomenɔamesi geɖe wu didi. Eye ɖeko woƒe didi veviwo dzi ɖe edzi. Gawu la, Turkey te nyaƒoɖeamenu vevie wu ɖe Caucasus ŋu, woƒe didi veviwo dzi ɖe edzi, vevietɔ esi wònye be le Syria la, Erdogan mexɔa nu ʋɛ aɖewo ko le eƒe nukpɔsusu nu o ta. Nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi esi ami ƒe asi ɖiɖi eye le esia ta gas ƒe asi ɖiɖi. Venezuela ye dzi nuwɔwɔ ɖe edzi le Maduro dziɖuɖua mumu megbe. United States kple Iran va wɔ ɖeka mlɔeba, eye woɖo dziɖuɖu si wɔ ɖeka le Libya.
  Ami ƒe asi si le ɖiɖim na Russiatɔwo ƒe ruble ɖiɖi, na ga ƒe asixɔxɔ dzi ɖe edzi, eye wòna fetu kple dzudzɔxɔxɔledɔmega ƒe asixɔxɔ dzi ɖe kpɔtɔ.
  Eye aʋawɔlawo ƒe dɔwɔna si nɔ dzidzim ɖe edzi le Caucasus la ƒo fefe kple Medvedev.
  Wogblɔ be mete ŋu kpɔ Putin ƒe domenyinu ta o. Eye nusi le goawo katã me, abe alesi wòdzɔna zi geɖe ene: ɣletivimefakala gã la ɖo eɖokui be wòanye ame si gbɔdzɔ be wòaxɔ ɖe eteƒe.
  USA kple Arab dukɔwo siaa kpakple Iran gɔ̃ hã do dzo ɖe vovototodedeameme ŋu le Caucasus. Gake masɔmasɔwo do mo ɖa le dedienɔnɔdzikpɔlawo dome. Ame aɖewo di kokoko be yewoakpɔ Putin ƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi aɖe, Medvedev, wòanye dukplɔla! Eye ame bubuwo hã nɔ Sergei Shoigu si xɔ ŋkɔ wu sã la dem eme.
  Gake ame ŋkutawo kple dɔwɔƒewo meda asi ɖe mamlɛtɔa dzi o. Wobui be enye miametɔ akpa, eye ame ɖeka ƒe ŋutasẽdziɖuɖu ti kɔ na gatɔ biliɔnlaawo. Amesiame di be ablɔɖevi aɖe nanɔ fiazikpuia dzi eye yeadzra ye kple Ɣetoɖoƒedukɔwo dome ɖo. Medvedev, si nɔ lalam vaseɖe esime dukplɔla ƒe ametialawo ƒe ŋkɔ ŋɔŋlɔ ƒe ɣeyiɣia wu enu la, ɖe Shoigu le dɔ me. Nusi he zitɔtɔ vɛ le asrafowo dome.
  . TA No. 2 lia.
  Emegbe Medvedev tsɔ asrafomegã ƒe ɖoƒe si ŋugbe wòdo ɣeyiɣi didi aɖe la na Shoigu eye wòna bubume dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ ƒe ɖoƒee. Azɔ hã, enye amehawo ƒe ʋuʋu. Gake aleke kee wòɖale o, nɔnɔme si nɔ anyi do ŋgɔ na tiatiawɔwɔa menyo na dukplɔla si le dɔ wɔm o.
  Zelensky nye ɖekakpui, ekpɔa dzidzedze wu, eƒoa nu nyuie wu, eye wòxɔa dzesiwo. Eye esi woŋlɔ ŋkɔ nɛ gɔ̃ hã la, dukplɔla ƒe ametiakɔdala siwo wu alafa eve lé woƒe kplɔlanyenye si ŋu womeʋlia nya le o la me ɖe asi. Gake egahiã kokoko be Medvedev naʋli nɔƒe evelia ta. Le vome la, Alla Pugacheva va zu eƒe hoʋlila le esi wòɖo ƒoƒo evelia ta. Prima donna tsitsi si mewɔ haƒoƒo o ɣeyiɣi didi aɖe eye metsɔ ɖeke le PR me etɔxɛe o la ti kpo yi dzi le ɖoƒea me zi ɖeka.
  Ðewohĩ enye alesi wowɔ nui ɖe dunyahela siwo doa dziku na wo ŋu. Zhirinovsky kple Zyuganov ya ƒe dzesidewo dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ. Dunyahela siawo evea siaa ti kɔ na ameawo vevie. Gawu la, kplɔla siwo metsi o eye wonye gbãtɔwo wu la do le woƒe tiatiawɔƒea.
  Demushkin, amesi xɔ xɔsetakukula ƒe nɔnɔmetata le gaxɔ me la gblɔ kpee wòdze ƒã. Suraikin mete ŋu xɔ dzeside aɖeke kokoko o, gake eƒe habɔbɔa me tɔ bubu, Sergei Kovalev, si nye Russiatɔ kɔdala bibi nyuitɔ kekeake hã te dzesiwo xɔxɔ.
  Le goawo katã me la, Sergei Kovalev va zu ŋutsu dodzidzɔname aɖe. Eʋli ho be yeaxɔ Moscow ƒe dudzikpɔla eye le mɔkpɔkpɔ me na amesiame la, eva zu evelia. Ege ɖe Russia Kɔmiunist Dunyaheha la me. Eye wòte eƒe dzidzedzekpɔkpɔ hã nyonyo ɖe edzi.
  Ele be míade dzesii be Sergey Kovalev nye kɔdala gã aɖe ŋutɔ - enye nyuitɔ kekeake le Russiatɔwo dome, eƒo Kostya Tszyu gɔ̃ hã ta.
  Eyata Sergei Kovalev nye nuwula eye wòte ɖe Medvedev ŋu le afɔku me.
  Nyateƒee, Russiatɔwo ƒe numekukudɔwɔƒe akpa gãtɔ ƒe dzesidewo kple... O. wobu dukplɔla la wògbɔ eme. Gake dodoɖeŋgɔa de to. Gake dzɔgbenyui menɔ Medvedev ŋu boo o. Le Putin megbe la, le mɔ aɖe nu la, kesinɔnuwo va zu nusi me nunya mele o. Ami ƒe asi yi edzi nɔ ɖiɖim, ruble ƒe asi hã ɖiɖi, eye eƒe asi yi dzi kabakaba. Caucasus nɔ dzo dam vevie wu tsã. Eye Kadyrov ƒe amewo gɔ̃ hã dze aʋawɔwɔ gɔme le aʋawɔlawo ƒe akpa dzi. Esiae nye nɔnɔmea. Eye emegbe Talibantɔwo dze Russia-srafowo dzi le liƒo si le Tajikistan dome.
  Eye abe alesi wòva dzɔe ene la, Russia-srafowo menɔ klalo o. Medvedev gaɖo eɖokui anyi ake. Gakpe ɖe eŋu la, woɖe ŋukpenya aɖe si ku ɖe fififi ŋu le Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha kple Ganyawo Gbɔkpɔƒe la ɖe go. Vɔvɔli aɖe ge ɖe Medvedev xɔlɔ̃ siwo nɔ anyi ɣeyiɣi didi aɖe la dzi. Ðikekewo hã do mo ɖa le amesi fi dɔlar biliɔn alafa geɖe le Russia ŋu. Ðikekewo hã. Eye nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo va zu amemabumabutɔwo...
  Zelensky wɔ tiatiawɔblɔɖea le dziɖeɖi me, le dɔwɔwɔ me, abe fefe ene. Zhirinovsky, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, ewɔ dɔ na dziɖuɖumegãwo wu na eɖokui. Woƒo ɣli na Zyuganov eye wotsɔ azi gbegblẽwo ƒoe. Emegbe nudzɔdzɔwo hã...
  Nyateƒee, Ksenia Sobchak kpɔ gome le tiatiawɔblɔɖea me, eye mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ etsɔ conik la ƒu gbe. Etsɔe eye wòtsɔ abolo aɖe ƒu gbe ɖe Zhirinovsky ƒe mo. Eye wòhe amewo ƒe susu. Edzɔ hã le mɔ si me kɔ ŋutɔ nu.
  Alexander Povetkin hã kpɔ gome le tiatiawɔblɔɖea me. Russiatɔ kɔdala la, esi wòɖu Joshua dzi vɔ la, mete ŋu trɔ gbɔ ɣeyiɣi didi aɖe o, emegbe ewɔ avu eve aɖewo kple tsitretsiɖeŋula siwo ŋu woate ŋu ato, eye wògbã le esi wòsẽ wu me. Esi wòwu eƒe dɔa nu la, eyi dunyahehe me eye wòdze dukɔmeviʋawɔha aɖe ɖoɖo gɔme.
  Vaseɖe fifia la, mekpɔ dzidzedze boo aɖeke o.
  Gake Povetkin ƒo eƒe futɔa ƒe mo le nyaʋiʋli aɖe si woɖe fia le television dzi me. Eɖe eɖokui ɖe vovo eye esia na eƒe dzeside kɔ vie.
  Le goawo katã me la, tiatiaawo nye esiwo me dziku nɔ.
  Wowɔa nyaʋiʋliwo le television dzi: wona sɛkɛnd blaetɔ̃ be woaɖo eŋu, eye dzre aɖe dzɔ. Azãɖuɖuwo, dzrewɔwɔ, ŋukpenanuwɔwɔwo. Nukokoedonamenya blibo aɖe.
  Wodo Medvedev ɖe ŋgɔ ŋukpemanɔmee, gake eƒe dzeside medzi ɖe edzi o kloe. Wogale ɖikeke me le dodo le ƒoƒo evelia me ŋu kokoko.
  Zelensky nɔ ŋgɔ kple vovototo gã aɖe. Eye mewɔ nuku o! Le ƒe atɔ̃ me la, Vladimir te ŋu ɖe dɔmakpɔwɔe ɖa eye wògbugbɔ dɔwɔƒewo kple dɔwɔƒewo katã ɖo te, eye wòtu yeyewo.
  Nusiwo Zelensky te ŋu wɔ dometɔ ɖekae nye agbledede kple ŋusẽtsoƒe bubuwo toto vɛ.
  Le Ukraine koŋ la, elektrikŋusẽdɔwɔƒe siwo wɔa dɔ hexɔa dzo tso yame ƒe nyaƒoɖeamenu ƒe vovototowo me la do. Tsɔ kpe ɖe anyigba ƒe dzoxɔxɔ ƒe elektrikŋusẽdɔwɔƒewo ŋu. Eye nu geɖe wu hã. Ionosphere ƒe ŋusẽ zazã hã le eme. Edzɔ ale gbegbe be dzɔdzɔmeŋutinunya tsi tre ɖe ami kple gas ŋu.
  Nusi wɔ nuku ŋutɔŋutɔe nye numiemie aɖe si wɔa nuɖuɖu siwo wotsɔ lãnuwo wɔe eye wòtsɔa wo naa China la ƒe dzedzeme le Ukraine. Eye Russia ɖe nuɖuɖu siwo wotsɔna ɖoa duta dzi kpɔtɔ.
  Ame siwo woɖo hã nɔ Ukrainetɔwo dome. Vevietɔ Vladimir Klitschko. Dɔ sesẽ aɖe nɔ kɔdala xɔŋkɔ sia si. Trɔ yi ring la me: eɖu Charr kple Tyson Fury dzi. Gake esi wogawɔ aʋa kple Joshua zi etɔ̃lia la, egaɖu dzi ake, gake ekpɔ ga geɖe. Eye eɖe gbeƒãe be yexɔ dzudzɔ le kɔdada me zi mamlɛtɔ.
  Gake emegbe egatrɔ gbɔ. Ewɔ aʋa kple Gassiev le Kyiv eye wòɖu dzi. Le ema megbe la, egawɔ avu bubu eye wòxɔ xexeame ƒe ʋiʋlidziɖula edziedzi ƒe ŋkɔ - mlɔeba la, egbã Foreman ƒe nuŋlɔɖi kple Joe Louis ƒe nuŋlɔɖi siaa. Le ema megbe la, eɖe gbeƒãe be yeanye Russia kple Ukraine siwo wɔ ɖeka ƒe dukplɔla. Eye ele be míagblɔ be Vladimir Klitschko le Ukrainetɔwo domee nye evelia le Zelensky ŋutɔ megbe. Eye togbɔ be Vladimir Klitschko xɔ ƒe geɖe le kɔdada me hã la, ewɔ ametakpɔnu aɖe si wòle be wòatsɔ aʋli kɔdala aɖe si tsi wui ƒe blaeve la ta xoxo le tiatiawɔɣia. Eye wògaɖu dzi ake to knockout me.
  Le ema megbe la, Vladimir Klitschko ƒe dzeside ti kpo, eye wòte ɖe Medvedev ŋu, eye mɔnukpɔkpɔ su esi na ƒoƒo evelia.
  Le goawo katã me la, ame ɖeka si ŋu wolɔ̃a nya le le tiatia siawo me: Zelensky, eye avuwɔwɔ kplikplikpli ŋutɔ nɔ anyi be woaxɔ nɔƒe evelia. Alla Pugacheva, amesi ƒo Medvedev ta ɣeyiɣi kpui aɖe le avu si wowɔ be yeaxɔ nɔƒe evelia me la te asiɖeɖe le eŋu. Le gɔmeɖose nu la, naneke si klẽna mekɔ nɛ o. Eye Vladimir Klitschko va xɔ nɔƒe evelia. Gake eƒe ametialawo meli ke tututu o. Sergey Kovalev, amesi te ŋu yi le dziɖuɖu etɔ̃ megbe eye wòƒo kpekpeme kpekpe ƒe alidziblanu eneawo katã nu ƒu la hã wɔ avu le kɔsɔkɔsɔa me eye wògaxɔ ʋiʋli ƒe tanyenye ake.
  Eye eƒe dzeside gadzi ɖe edzi ake. Ate ŋu aɖo ŋgɔdonya evelia hã. Ukraine kɔdala bubuwo: Usik kple Lomachenko do alɔ Zelensky eye dukplɔlawo mede nu nyaa me o. Togbɔ be wo ame evea siaa mewu woƒe dɔwɔɖui nu haɖe o hã. Nukatae wòle be woawu enu? Usik ɖu Joshua dzi le teƒewo eye wòva zu xexeame ƒe kpekpeme kpekpewo ƒe ʋiʋlidziɖula si ŋu womeʋlia nya le o. Lomachenko tsaa tsaglãla tso kpekpeme ƒe hatsotso ɖeka me yia bubu me, eye woxea fe gbogbo aɖewo nɛ ale gbegbe be medina be yeawu yeƒe dɔa nu o.
  Tiatiawɔblɔɖe hã le USA. Donald le dzodzom le zimenɔɣi eve megbe, eye mele lãmesẽ me ŋutɔŋutɔ be wòaƒu du axɔ zi etɔ̃lia o. Sɔhɛwo le dukplɔla ƒe ɖoƒe dim. Tso Democrattɔwo gbɔ, nyɔnu nutodziɖula dzetugbe aɖe ŋutɔ si xɔ abe ƒe blaetɔ̃ vɔ enyi ene - ɖewohĩ nyɔnu ɖetugbuitɔ kekeake le dukplɔla ƒe ametialawo dome. Tso Republicantɔwo hã gbɔ, tso sɔhɛ aʋafia-kalẽtɔwo le aʋa si wowɔ kple Iran me.
  Dunyahelawo ƒe dzidzime si le United States trɔ.
  Le Russia la, ɖewohĩ Putin ate ŋu aɖu Zelensky dzi hafi, gake edze ƒã be eƒe dɔme fiã. Elektrikŋusẽ si gbɔ eme xɔ eƒe ŋusẽ! Nusi dim wònɔ enye be yeabu yeƒe ŋusẽ wòagbɔ eme eye yemaka ɖe nusiwo ƒo xlã ye dzi o. Alo ɖewohĩ wotsɔ aɖi de eya hã me. Esi Nazarbayev dzo la, demokrasi ƒe ƒutsotsoe bubu gadze egɔme le CIS. Kazakhstan va zu sewɔtakpekpe ƒe dukɔ. Le Belarus la, Lukashenko bu le mɔ aɖe nu ɖikeketɔe. Eye dukplɔla la hã va zu ame ŋkuta.
  Ƒutsotsoe bubu aɖe hã va. Le Turkey la, sewɔtakpekpea tsi tre ɖe Erdogan ŋu xoxo. Pendulum la ʋuʋu yi mɔ bubu dzi.
  Zelensky trɔ dukplɔsea ŋutɔŋutɔ tsɔ da asi ɖe ɖokuitɔdidi geɖe dzi, gake le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la, wobunɛ be enye yewo ŋutɔ tɔ ɖeka! Ẽ, eye amewo ƒe nyametsotsowo yia edzi ɣesiaɣi. Eye nuƒoƒo ƒe ablɔɖe ŋutɔŋutɔ hã li.
  Aleke kee wòɖale o, kuxi aɖeke koŋ mele Zelensky ŋu le dziɖuɖu le ŋgɔdonya evelia me o. Anɔ eme godoo be Medvedev ye aɖo ŋgɔdonya evelia - woateŋu aɖu dɔdzikpɔkpɔ ƒe nunɔamesiwo dzi to amewo ƒe lɔlɔ̃nu si mebɔ o me eye menye dziɖuɖu si akpɔ dzidzedze ŋutɔ o. Ame geɖe de dzesi nusiwo ɖi wo nɔewo kple tiatiawɔblɔɖe le Ukraine - dukplɔla ƒe ametiakɔdala geɖewo, Zelensky ƒe kplɔlanyenye, dziɖuɖu ƒe dzeside si bɔbɔ, kple dzesidede si tsi tre ɖe eŋu ŋutɔ.
  Nenye be Zelensky ate ŋu aɖu Putin dzi la, egakpɔtɔ nye nyabiase, gake edze ƒã be Medvedev mete ŋu wɔ dukɔa ƒe ŋgɔnɔla o. Eye demokrasi le afisia ƒo fefe kple dziɖuɖumegãwo.
  Medvedev mete ŋu dzra eɖokui ɖo ŋutɔŋutɔ na avuwɔwɔa o. Eƒe nɔnɔme mesɔ o. Menye aʋawɔla ŋutɔŋutɔe o!
  Gake kuxi si le ŋutasẽdziɖuɖuwo katã ŋue nye be amesiwo ava xɔ ɖe eteƒe la menyo tututu o! Zi geɖe la, ŋutasẽdziɖula aɖe tsɔa gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ aɖe ɖoa eteƒe ale be wòagamue o! Le kpɔɖeŋu me, ŋusẽ sue aɖe koe nɔ amesi va xɔ ɖe Nazarbayev teƒe. Eye meɖea fu nɛ o - eƒe ŋutilã fa!
  Gake Vladimir Zelensky, aleke kee wòɖale o, va xɔ dziɖuɖua tso tsitretsiɖeŋulawo gbɔ, eye menye gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ o.
  Ele be míagblɔ be wobu Putin hã be eƒe ŋutilã fa eye wògbɔdzɔ, si tae woɖo wo dukplɔlae ɖo, le Yeltsin si ƒe nuƒoƒo sesẽ la megbe. Gake abe alesi wòva dzɔe ene la, abosamwo le agado si me tomefafa le la me!
  Eye emegbe eva dze be agadoa mefa o nenema gbegbe le nyateƒe me. Gake edze abe Medvedev menye amegãxi si do alẽwu o, ke boŋ enye dzɔdzɔme alẽ vavã. Eye mate ŋu aƒo ŋusẽa nu ƒu o.
  Zhirinovsky tsɔ nya ƒaƒãwo do vlo Zelensky eye wodo fe nɛ. Dukplɔla ƒe ametiakɔdala blaeve vɔ geɖe ɖe wo ɖokui ɖa tsɔ da asi ɖe Medvedev dzi, gake esia meɖe vi aɖeke kloe o. Le ame xɔŋkɔ siwo wɔ akpa vevi aɖe dome la, kɔdala Denis Lebedev hã nɔ anyi. Le nyateƒe me la, ede ŋgɔ le mɔ̃ɖaŋununya dzro ko me. Asitsalawo kple dekɔnu me tɔ suewo hã nɔ anyi. Le agbalẽŋlɔlawo dome la, Sergei Lukyanenko koe wɔ akpa vevi aɖe tsɔ da asi ɖe Medvedev dzi. Ame susɔeawo di be yewoado yewo ɖokui ɖe ŋgɔ. Eye amesiame xɔ dzɔgbenyui dzi se.
  Medvedev tsi vie ŋutɔ. Gake mɔkpɔkpɔ nɔ anyi be asrafowo, gaxɔa, kple kpovitɔwo ada akɔ abe alesi wode se ene. Gakpe ɖe eŋu la, zãnunana na atikemawɔlawo hã li. Eye le nyateƒe me la, akɔdada kaba. Le afisia hã la, mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe li be nàkpɔ dzidzedze.
  Ẽ, esia tututue na dziɖuɖumegãwo ƒe dɔwɔnawo dzi ɖe edzi. Na akɔdada kaba. Eye alakpadada hã le afima ya. Eye didi be yeada akɔ kple dzi.
  To vovo na ƒe 1996 ƒe tiatia la, Medvedev mete ŋu dzi eƒe dzeside ɖe edzi o. Magblɔ be Yeltsin hã kpɔ dzɔgbenyuie. Vevietɔ Dzhokhar Dudayev ku le vo me. Akpɔkplɔ ka ƒomevie ɖui, mewɔ afɔɖeɖe siwo wowɔna ɖaa le kaƒoƒoa me o. Le nyateƒe me la, ne ɖe wòdzɔ do ŋgɔ vie la, anye ne ɣeyiɣi manɔ wo si woawɔ dɔmedzoedonamea o. Eye le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, antenna la koe woatsyɔ, eye Dzhokhar ŋutɔ hã anɔ adzɔge ʋĩi dedie. Esia nye dzɔgbenyui ma tɔgbe le aʋawɔwɔ kple nyatakakawo kaka me.
  Eye fifia màte ŋu awu Dudayev nu o. Eye Raduev aɖeke meli o, amesi wolé bometsitsitɔe alea le Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔɣia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi. Gake Dudayev Jr. medi be yeaku le tiatiawɔɣia o. Eye le goawo katã me la, edze abe ame etɔ̃ siwo va xɔ ɖe eteƒe ene: Yeltsin, Putin, Medvedev le tɔ tem...
  Wodze agbagba siwo wodze be woana zãnu atikemawɔlawo la do go eye wòhe ŋukpenanu bubuwo vɛ. Blemafofoa medo alɔ ame aɖeke o, esusu be: Mawu tɔe nye Mawu tɔ, eye Kaisaro tɔe nye Kaisaro tɔ. Le goawo katã me la, le Yeltsin ƒe dziɖuɣi la, eva nɔ bɔbɔe wu le mɔ aɖe nu. Eye le susu aɖewo ta Orthodɔks-ha la va nɔ Yeltsin, amesi dze abe mɔkpɔkpɔ aɖeke megale eŋu kura o ene la ƒe akpa dzi. Eye dɔwɔƒewo ƒe ƒuƒoƒowo hã.
  Eye emegbe Russiatɔ ame ŋkutawo te ahiãmoɖoɖo na Zelensky. Edze abe manya wɔ be woahe Medvedev o ene.
  Eye seselelãme si nɔ nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me te tɔtrɔ. Wokafu Zelensky geɖe wu. Zhirinovsky dze gbɔgblɔ gɔme xoxo be le nyateƒe me la, amesi tsɔ ŋkɔ na ye la nye diamond-ŋutsu.
  Medvedev gadzi fetu kple dzudzɔxɔxɔledɔmega ɖe edzi zi gbɔ zi eve. Gake ruble la mu mlɔeba. Eye ga ƒe asixɔxɔ dze egɔme. Adzɔxexe hã dzi ɖe edzi.
  Ele nɛ gɔ̃ hã be wòabia gadodo tso IMF gbɔ. Eye ami kple gas le asi bɔbɔm ɖe edzi.
  Iran, Venezuela, Libya, Saudi Arabia katã le nusiwo wotsɔna ɖoa duta dzim ɖe edzi. Eye le USA la, woto mɔnu yeye aɖe si dzi woato aɖe shale la vɛ. Gazazãwo ɖiɖi ŋutɔ.
  Eye emegbe ganyawo ƒe toɖeɖe kple zitɔtɔ si le China hã li. Enyo, eme kɔ ƒã - Kɔmiunist Dunyaheha ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ti kɔ nam. Eye Chinatɔwo di be ablɔɖe kple akpa vovovowo ƒe ɖoɖo nanɔ yewo si!
  Tɔtrɔ vi aɖe va le ŋusẽ me le India. Wodze agbagba be woadze aglã eye woaɖo ŋutasẽdziɖuɖu anyi.
  Dzrewɔwɔ le Caucasus dzi ɖe edzi ŋutɔ. Zitɔtɔ dze egɔme le Siberia hã. Vevietɔ, amesiwo ɖe wo ɖokui ɖa la do ŋusẽ.
  Le Britain la, akpahaa ɖu dzi le tiatiawɔƒea: "Gbugbɔgadzɔ", ke hã, le ɖekawɔwɔ me kple Labour. Fianyɔnu Elizabeth gakpɔtɔ le agbe, gake edo ŋugbe be yeaxɔ dzudzɔ le dɔme le yeƒe ƒe alafa ɖeka xɔxɔ dzi, eye le ema megbe la, woawɔ amewo ƒe nyametsotso be woaɖe fiaɖuƒea ɖa. Eye Britain ƒe Dukplɔla ƒe gɔmeɖoanyi ƒe ɖoƒe.
  France ƒe dzi mefa o. Mary Lipen ɖu dzi ɖe Macron teƒe, eye wodze agbagba be woaɖo ŋutasẽdziɖuɖu anyi. Gake Franseawo ŋutɔ menya nusi dim wole o, wowɔ ɖoɖo ɖe Maidan yeye aɖe ŋu. Ẽ, le eƒe lolome nu si tɔgbe medzɔ kpɔ o. Eye wozi Mary dzi wòɖe asi le ɖoɖo sesẽ siwo wòwɔ be yeanya Arabtɔwo kple ame bubuwo ɖa ŋu. Emegbe esi gavloe wue nye be Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ te fli ɖe dukplɔla ƒe tiatia la me, eye wolé Mary.
  Woɖe gbeƒã ametiatia do ŋgɔ le France hã. Eyae nye be, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, tɔtɔ le afisiafi.
  Le Belarus la, esi Lukashenko ƒe ŋutasẽdziɖuɖua sɔ gbɔ ta la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso eye woɖe dukplɔla ƒe ɖoƒea ɖa keŋkeŋ. Dukɔa va zu sewɔtakpekpe me tɔ, eye dukplɔlagã yeyea gblɔ be ɖewohĩ woatsɔ Russia axɔ ɖe Russia me. Gake le dukplɔla ƒe tiatiawɔwɔ le afima megbe. Zelensky xɔ ŋkɔ ŋutɔ le Belarus.
  Le Kazakhstan la, ƒomedodo si le dukplɔla kple sewɔtakpekpea dome va gblẽ. Wodo ŋɔdzi na wo be woaɖe wo le zi dzi. Gake wolɔ̃ ɖe edzi enumake, gake dziɖuɖua ƒe tatɔ ƒe ŋusẽ gasẽ ɖe edzi.
  Medvedev va nɔ vɔvɔ̃m ɖe edzi. Tiatiawɔɣia nɔ aƒe tum, eye Zelensky ƒe dzesidea kɔ wu zi gbɔ zi geɖe. Nyateƒee, meɖua dzi le ŋgɔdonya gbãtɔ me o, gake aleke kee wòɖale o, Medvedev ƒoa ƒu. Akɔntabubu koe li be woatsɔ aflu ame alo aƒoe.
  Aɖaŋuɖotakpekpe aɖe si wowɔ le adzame la yi edzi. Russiatɔ biliɔnlawo ƒo ƒu.
  Medvedev gblɔ tẽ be:
  - Èdi be Ukrainetɔ amedzro aɖe naxɔ fiaɖuƒea ƒe dukplɔla ƒe ŋusẽ gã la?
  Deribasco de dzesii le susu me be:
  - Míedi alo míedi o, ele be míawɔ ɖeka kple dziɖuɖu ɖesiaɖe! Zelensky menye kɔmiunisttɔ o, eye... Esia menye Zyuganov o, amesi mesɔ na mí le go aɖeke me o!
  Medvedev gblɔe kuɖiɖitɔe be:
  - Le Ukraine la, ga si wokpɔna ƒe adzɔ si woxena la lolo ŋutɔ wu esi le Russia!
  Roman Abramovich ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Amekae nya míaƒe gakpɔkpɔ eye wòxlẽnɛ! Gakpe ɖe eŋu la, woɖe wo dzi kpɔtɔ le afima nyitsɔ laa eye wosɔ kple mía tɔ kloe!
  Prokhorov ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Dziɖuɖumegãwo le tɔtrɔm. Míele tsia dzi! Nukae nàte ŋu akafu?
  Medvedev tsɔ dziku ƒo ɣli be:
  - Nyemexɔe se be Yeltsin ɖu dzi anukwaretɔe o!
  Deribasco ɖo eŋu tufafatɔe be:
  - Ne ɖe Yeltsin ƒe hoʋlila menye Zyuganov o la, ekema le nyateƒe me la, mɔnukpɔkpɔ boo aɖeke manɔ Borik si o. Gake amewo gakpɔtɔ ɖo ŋku kɔmiunisttɔwo ƒe ŋusẽ ƒe "adzewɔwɔ" dzi nyuie akpa. Woawoe nye: agbalẽdzraɖoƒe ƒuƒluwo, kaɖiwo, couponwo, dɔwɔgbalẽviwo, fli didiwo, fetu si nye dɔlar atɔ̃ ɣleti sia ɣleti. Nyateƒee, ame aɖeke medi be yeatrɔ ayi dzomavɔ ƒe ɣeyiɣi siawo me o. Gawu la, be woabu nukpɔkpɔa, kple dunyahehe me fefewo, kpakple sinima siwo me gbɔdɔdɔ le, kple bubu geɖe. Ameawo di be yewoakpɔ ablɔɖe. Eye womeda akɔ ɖe Yeltsin dzi o, ke boŋ woda akɔ ɖe Vɔvɔ̃dola Zyuganov ŋu. Gake Zelensky mado vɔvɔ̃ na ameawo o. To vovo na Putin la, mawu "Doll" ɖoɖoa nu o, eye matsɔ amewo ade agbalẽviwo dzi o. Womate ŋu agbugbɔ ƒe blaasieke vɔ ade agblɔ o. Yeltsin fi atɔ̃ va ɖo ade le alafa me, gake eɖu dzi to vovototo wuietɔ̃ me! Eyata esɔ kloe!
  Eye Zelensky le ŋgɔ kple ŋgɔyiyi ale gbegbe be màte ŋu aɖu edzi o!
  Medvedev do ɣli be:
  - Wotsɔm ƒu gbe! Míelɔ̃ ɖe edzi!
  Roman Abramov de dzesii be:
  - Ne mede ɖeke o la, woaɖe toheheawo ɖa le mía si! Eye wòe nye Bear... Èkpɔ wò dzudzɔxɔxɔledɔme ƒe ga xoxo!
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Ele be nàtɔ dzo le dzomavɔ me!
  Prokhorov de dzesii le susu me be:
  - Dzomavɔ aɖeke meli o! Vɔvɔ̃dola koe li woatsɔ aƒo ga nu ƒu!
  Medvedev bia kple tɔtɔ be:
  - Ɛ̃? Ke ne Mawu aɖeke meli o ɖe?
  Prokhorov ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  -Mawu kae? Wogblɔnɛ le mɔ bubu nu!
  Roman Abramovich do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ wɔ xɔse yeye! Ame sia ame si nye kesinɔtɔ la, Mawu lɔ̃nɛ! Ame si nye kesinɔtɔ wu la, Ŋusẽkatãtɔ la lɔ̃nɛ wu!
  Medvedev ʋuʋu ta be:
  - Susu le eme! Gake nya kae ameawo agblɔ?
  Roman Abramovich ko alɔgbɔnu be:
  - Amewo ateŋu asrɔ̃ nu!
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Mele mɔ kpɔm be míakpɔtɔ anye xɔlɔ̃wo!
  Le ema megbe la, edzo le akpataa me...
  Nudzɔdzɔwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe yi edzi nɔ dziku dom le xexeame. Vitali Klitschko hã trɔ yi ring la me eye wòwɔ avu le bɔlƒoƒe le Kyiv. Ewɔ avu kple Michael Tyson. Ame tsitsi eve, siwo xɔ ŋkɔ ŋutɔ eye amewo lɔ̃a wo. Enyo, wofɔ ga gbogbo aɖe. Michael Tyson lɔ̃ ɖe avuwɔwɔa dzi ya, elabena nubiala kloe wònye.
  Ne Vitali Klitschko, si nye ɖekakpui eye vevietɔ wu la, eƒe nɔnɔme nyo wu sã la ƒoe ŋutɔŋutɔ gɔ̃ hã. Vladimir Klitschko gblɔ be yedi kokoko be yeaxɔ xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula blibo ƒe dzeside eye yeawɔ avu kple Usik. Le ema megbe la, agbã nuŋlɔɖiwo katã, ava zu xexeame ƒe ʋiʋlidziɖula blibo tsitsitɔ kekeake... Eye ate ŋu afa tu. Nukae wòle be wòagaƒo? Woƒo Joe Louis xoxo, eye woƒo Foreman, eye wòɖu xexeame ƒe kpekpeme kpekpe ƒe tanyenye dzi zi ene.
  Vitali Klitschko kpɔ ga geɖe tso avuwɔwɔa me, etsɔ eƒe gaxɔmenɔnɔ kple ŋkɔxɔxɔ kpe ɖe eŋu, eye avuwɔwɔa nɔ bɔbɔe vie.
  Zelensky tsɔ Ilya Muromets ƒe Sika Ðoɖo na Vitaliy Klitschko. Eye esia na wogase veve ɖe enu geɖe wu.
  Le dunyahehe ƒe xexeame la, kɔdalawo va xɔ ŋkɔ le goawo katã me. Floyd Maweather va zu ame si di be yeaxɔ United States Dukplɔla. Le eɖokui si le se nu. Eye kple dzeside si dze. Eye gatɔ biliɔnla, kple kɔdala si dzi womeɖu o, kple ameyibɔ ya ɖe. Nukatae menye hoʋlila o?
  Floyd Maweizer do alɔ Dukplɔla Zelensky le tiatiawɔɣia eye wòdo xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe ŋugbe.
  Floyd ʋɛ aɖewo koe di be yewoagawɔ aʋa kple Paquio ake, eye wodzɔ ga gbogbo aɖe ɖe eta.
  Edze ƒã be Medvedev nɔ ŋusẽ bum. Be wòawɔ asixɔxɔ si awɔ nuku vie la, eɖo Anatoly Kashpirovsky Lãmesẽnyawo Gbɔkpɔha ƒe ɖoƒe si nye Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ. Nusi, le nyateƒe me, nye afɔɖeɖe sesẽ aɖe, gake mesɔ gbɔ o. Le mɔa nu la, Anatoly Kashpirovsky va zu subɔsubɔhakplɔla kple dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ tsitsitɔ kekeake le Russia ƒe ŋutinya katã me. Ẽ, agbalẽŋlɔlae! Dmitry Medvedev hã tsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo na England Fianyɔnu, eye wòtsɔ kalẽtɔ ɣletivi la gɔ̃ hã na Shoigu. Eye wòxɔ eƒe ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake le Gorbachev si. Nusi, le goawo katã me, menya kpɔ nenema gbegbe o.
  Eye wòxɔ Beria hã hegbugbɔe ɖo Marshal ƒe ɖoƒea. Ðewohĩ be woatsɔ ahe amewo vɛ
  ɖe woƒe akpa dzi le Stalintɔwo ƒe akpa dzi. Eye wotsɔ Sedede na Fofowo ƒe Subɔsubɔdɔ, si nye ɖaseɖigbalẽ gbãtɔ, na Boris Nemtsov le eƒe ku megbe. Gakpe ɖe eŋu la, etsɔ eƒe sededea trɔ ŋkɔ na Volgograd be Stalingrad. Azɔ hã, ahiãdzedze kple Stalintɔwo. Gake le ablɔɖedilawo hã gome. Novodvorskoy tsɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe dzesideŋkɔ na le eƒe ku megbe eye... Stalin!
  Le eƒe ku megbe la, Medvedev tsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo hã na Yuri Gagarin. Eye wògbugbɔ Aʋadziɖuɖu ƒe Ðoɖoa na Leonid Ilya Brezhnev. Le vome la, Medvedev tsɔ Russia kalẽtɔ ƒe sikaɣletivi la na Garry Kasparov.
  Azɔ hã, ahiãdzedze kple ablɔɖedilawo. Eye le kɔmiunisttɔwo hã gome. Wò kple mía tɔ siaa.
  Medvedev tsɔ Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖoa hã na Papa Francis Gbãtɔ.
  Azɔ hã nunana dɔmenyotɔe ŋutɔ tso "dziɖula gã" la gbɔ! Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Medvedev gaɖe ƒe si ŋutsuwo kple nyɔnuwo siaa xɔna be woaxɔ dzudzɔ le dɔme dzi kpɔtɔ va ɖo ƒe blaatɔ̃ vɔ atɔ̃ le vome. Nusi va zu nusi wɔ nuku ŋutɔ. Eye wògadzi dzudzɔxɔxɔledɔmega ɖe edzi ake.
  Nukae nàte ŋu awɔ le tiatiawɔɣia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi?
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, dukplɔla si le dɔ wɔm la tsɔ aʋafiagã ƒe ɖoƒe na Vladimir Zhirinovsky. Abe, le subɔsubɔdɔ nuteƒewɔwɔtɔe ta la, xɔe tso aƒetɔ la ƒe abɔta ene. Eye woɖo viaŋutsu Igor Lebedev Dutanyawo Gbɔkpɔla le vome, ɖe Lavrov tsitsi si womelɔ̃ o le Ɣetoɖoƒedukɔwo me teƒe.
  Medvedev hã tsɔe na Demushkin be wòanye Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔha ƒe tatɔ, gake dukɔmevinyenye ƒe ŋusẽtɔ la gbe. Le ame yeye siwo woɖo me la, Ksenia Sobchak ɖoɖo be wòanye Dekɔnuwo ƒe Dɔdzikpɔla va zu nusi wɔ nuku ŋutɔ. Eya, esi wòkpɔ be yeƒe dzeside le sue ŋutɔ ta la, elɔ̃ ɖe edzi. Gake ebia be yeaxɔ Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ ƒe ɖoƒea hã. Medvedev lɔ̃ ɖe esia dzi.
  Yavlinsky hã kpɔ gome le tiatiawɔblɔɖea me, gake edze dɔ keŋkeŋ eye wòɖe eɖokui ɖa le lãmesẽnyawo ta.
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la tsɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi hã nɛ.
  Mikhail Kasyanov xɔ Sedede na Fofowo ƒe Subɔsubɔdɔ, si nye klass gbãtɔ, kple ganyawo ŋuti aɖaŋuɖola si ŋu bubu le ƒe ɖoƒe. Nusita wòɖe eɖokui ɖa tsɔ da asi ɖe Medvedev dzi. Gake esia nye alafa memamã ƒe akpa sue aɖe ŋutɔ.
  Wotsɔ Kamedefefewo Dzikpɔla na Sergei Kovalev, gake edze nɛ be mesɔ gbɔ o.
  Masɔmasɔ aɖe do mo ɖa kple dukplɔsedzikpɔƒea ƒe zimenɔla. Zorkin dzo mlɔeba. Gake amekae wòle be mana post ma tɔgbe? Anyo wu na nyɔnu! Eye wotsɔe na Alla Pugacheva.
  Gake hadzila xɔŋkɔa gbe, eye wòyɔe be menye ye tae o. Ke hã Medvedev tsɔ Russia Kalẽtɔ ƒe ɣletivi nɛ. Togbɔ be Alla gbe be yemawɔ nu wòadze ye ŋu o hã.
  Gake amekae anye dukplɔsedzikpɔƒea ƒe zimenɔla? Ðoƒe la tsi anyi. Shoigu hã gbe - menye eƒe nɔnɔmetata o!
  Le vome la, Dima Bilan lɔ̃ ɖe edzi. Togbɔ be nyateƒee, menye nyateƒee wònye be eƒe nɔnɔmetatae nye esia o hã! Eye le nyateƒe me la, hadzila nyenye ɖea vi wu eye wòdoa dzidzɔ na ame sã wu dukplɔsedzikpɔƒe ƒe zimenɔla nyenye.
  Medvedev, aleke kee wòɖale o, lé esia ɖe asi kaba eye wòtsɔ ɣletivi la na Russia Kalẽtɔ.
  Gake Dima Bilan gblɔ be fefenya koe esia nye. Gake esi ame geɖe da asi ɖe edzi la, woɖo Lyudmila Putina dukplɔsedzikpɔƒea ƒe zimenɔla. Esia nye afɔɖeɖe sesẽ aɖe, le alesi Putin xɔ ŋkɔ le Russia ta, gake etsi megbe vie xoxo, eye mete ŋu xɔ na Medvedev o.
  Togbɔ be wodze agbagba gã aɖe hã. Gake nuwo ƒe asi nɔ dzi yim, ruble ƒe asi nɔ ɖiɖim, Talibantɔwo nɔ ŋgɔ yim le Tajikistan, eye naneke menɔ anyi si ana atikemawɔlawo naxɔe ase o.
  Le ɣeyiɣi mamlɛtɔ me la, woɖo Gennady Zyuganov dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ gbãtɔ si kpɔa hadomehabɔbɔa dzi. Gake esia nye atike na ame kukuwo xoxo.
  Eye Zyuganov ŋutɔ bu eƒe ametialawo keŋkeŋ xoxo.
  Woɖo Degtyarev Senyala Gãtɔ le akɔdadaa ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi. Dukplɔla ƒe ametiakɔdala hã tso Liberal Democratic Party me.
  Medvedev ʋu eye wòdi mɔ yeyewo. Tiatiawɔblɔɖe ƒe afɔɖeɖe wɔnukuawo dometɔ ɖekae nye sika medalẽ tɔxɛ aɖe si wotsɔ Zhukov ƒe ŋkɔ na la nana Dukɔlɔlɔ̃ Gã la me tɔwo katã. Eye Russiatɔwo ƒe ruble miliɔn ɖeka be woatsɔ afɔkpa. Gake Dukɔlɔ̃ʋa Gã la ƒe Veviedonulawo dometɔ ʋɛ aɖewo koe susɔ.
  Medvedev tsɔ Andrew Kɔkɔe ƒe Ha si Woyɔ Gbãtɔ hã na Tereshkova. Togbɔ be mɔnukpɔkpɔ li hã la, nukata màɖo eteƒe nɛ o? Eyata woate ŋu ana Russia ƒe kalẽtɔ Anatoly Karpov. Enye chess ƒola gã aɖe! Eye Alekhine, kple Botvinnik, kple Tal kple Spassky, Tigran - atsɔ kafukafuwo ana le ku megbe - menye nu gbegblẽ kura o!
  Hero of Russia ɣletiviwo - esia nye nu fafɛ!
  Enyo be woana kafukafu eye woana medalẽwo. Eye ne míeɖo ɖoɖo aɖe hã si wotsɔ Putin ƒe ŋkɔ na. Dzidzenu ene li: enelia - akɔbli, etɔ̃lia - klosalo, evelia - sika, gbãtɔ - sika si ŋu daimɔnd le!
  Esiae nye nusi Medvedev nye nutovɛla.
  Ke hã, esia hã mesɔ gbɔ o. Zelensky hã le ɖoɖo yeyewo ɖom anyi. Le kpɔɖeŋu me, ɖoɖo si wowɔ na Taras Shevchenko. Alo Taras Bulba hã! Alo Gogol! Nukatae nàgblẽ ɣeyiɣi ɖe nu tsɛwo ŋu? Eye Ðoɖo si wotsɔ ŋkɔ na Kozhedub! Esia nye afɔɖeɖe sesẽ aɖe si Zelensky ɖe be yeatsɔ adze miamesrafowo ŋu. Le goawo katã me la, le nyateƒe me la, Zelensky menye kɔmiunisttɔ o, eye menye miametɔ gɔ̃ hã o. Eyata kuxiwo ate ŋu ado mo ɖa. Gake kplɔla aɖeke menɔ kɔmiunisttɔ siwo nɔ Russia si o.
  Eye Andrei Navalny hã? Le mɔ aɖe nu la, amesiame ŋlɔe be. Ðe mèʋli dukplɔla ƒe ɖoƒe ta ŋutɔŋutɔ oa? Gake Andrei Navalny le dɔ wɔm le Zelensky ƒe ƒuƒoƒoa me ɣeyiɣi didi aɖe eye wòwɔ nu geɖe xoxo le avuwɔwɔ kple nufitifitiwɔwɔ le Ukraine me.
  Eyata ame aɖeke meku haɖe o! Eye nɔviwo ƒe dukɔ eveawo ƒoƒo ƒu ɖekae kple dukɔa ƒe ŋgɔnɔla tiatia le dutoƒo ƒe ɖoɖoa le edzi yim.
  Andrei Navalny hã aklɔ Zelensky... Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, dzo le bibim.
  Eye ewɔa nu sesĩe kple nyaƒoɖeamenu si me dziku le.
  Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, le ayemɔ nu ŋutɔ, ale be womado vɔvɔ̃ na atikemawɔlawo o. Menye Trump ƒe atsyã kura o.
  Eye ɣeyiɣi yeyewo le vava ge le xexeame - esiwo le dedie wu eye woƒe dzi dze eme wu. Demokrasi kple xexemenunya ƒe ɖɔɖɔɖowo le egɔme dzem le Saudi Arabia, eye le goawo katã me la, mawusubɔsubɔ ƒe zazɛ̃nyahehe le gbɔdzɔgbɔdzɔm. Nyateƒee, ame geɖe ate ŋu axlẽ nusiwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu le Koran kple dzɔdzɔmeŋutinunya dome le Internet dzi ahabia wo ɖokui be: nukatae wole esia wɔm? Nukawo dzie míanɔ te ɖo abu Koran kple Biblia be wonye Mawu ƒe nya?
  Ne amewo dze tamebubu gɔme hebia nya la, womegawɔa nu kpata nenema gbegbe o. Le nyateƒe me la, nukatae ƒe alafa sia do mo ɖa? Ele abe ku vɔvɔ̃ ene wu! Eye ame ʋɛ aɖewo koe vɔ̃na be yewoaku vaseɖe esime yewodze dɔ!
  Le tiatiawɔɣia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi la, Medvedev do ga si woxena ɖe dɔléle ƒe mɔkeke kple viɖe siwo woana nuwɔametɔwo ta ɖe dzi. Wodzi aʋawɔʋuwo wɔwɔ hã ɖe edzi...
  Medvedev, be yeaɖe ye ɖokui afia be yenye dulɔlɔ̃ la, edo gazazã ɖe asrafonyawo ŋu ƒe seɖoƒe ɖe dzi ŋutɔ. Wotsɔ Bear ƒe aʋawɔʋu si kpekpe wu le lã wɔadãwo dome, si ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka eye nukliaʋawɔnu le esi ɖe mɔ̃ teƒe la de dɔwɔwɔ me le agbɔsɔsɔ gã me.
  Wowɔ Bear dɔa le Putin ƒe dziɖuɣi, le eya ŋutɔ ƒe sedede nu. Susuae nye be woawɔ aʋawɔʋu gã aɖe be woatsɔ ado vɔvɔ̃ na ame. Ʋua va kpekpe ŋutɔ eye wòxɔ asi ŋutɔ, eye aʋawɔnu vovovowo kple tukpe eve siwo wotsɔna daa tue nɔ dɔ wɔm.
  Nusi ɖe dzesi le ʋua ŋue nye eƒe duƒuƒu si wu kilometa alafa ɖeka le gaƒoƒo ɖeka me, eye eƒe kpekpeme nye tɔn alafa ɖeka blaatɔ̃, eye ŋusẽ gã aɖe si wodzra ɖo ɖi le nuklia-mɔ̃a ta.
  Nyateƒee, le duƒuƒua me la, nudzɔdzɔ wɔnublanui bubu aɖe dzɔ - ʋetsuvi la gbã. Eye le afisia hã la, nukpɔsusua va zu nusi gblẽ. Woɖu fewu le Medvedev ŋu ŋutɔŋutɔ.
  Eye emegbe nudzɔdzɔ bubu aɖe dzɔ kple dukplɔla si le dɔ wɔm - màte ŋu asusui le susu me le eɖoɖo koŋ o. Esi Medvedev dze agbagba be yeagbã ati aɖe le atitsolawo ŋkume la, edze anyi ɖe azãɖukplɔ̃a dzi tututu kple nuɖuɖu. Eyata Russia ƒe ɣeyiɣi aɖe ƒe tatɔ si mekpɔ dzɔgbenyuie o la gaɖi gbɔ eɖokui ake.
  Ẽ, dzɔgbevɔ̃e dzɔ ɖe Medvedev dzi ŋutɔŋutɔ. Dzɔgbenyui sia tɔgbe nye nusi me susu mele o: eɖoa eteƒe na ame, edoa dziku na ame bubu. Le kpɔɖeŋu me, ɖe Nicholas II vɔ̃ɖi nenema gbegbe nyateƒea, gake ŋusẽ siwo kɔ wu do dziku nɛ ŋutɔŋutɔ. Eyata le goawo katã me la, Medvedev, si nye aɖaŋudzela, si le nusianu me ŋutɔŋutɔ.
  Agbagbadzedze be woawɔ nane va zu tsitretsiɖeŋu kple dzimesesẽ.
  Edze abe Medvedev nɔ ʋuʋum le nuɖaze aɖe me ene. Eye emegbe kuxi bubuwo do mo ɖa. Dukplɔlagã si le dɔ wɔm hã kpɔ gome le nufitifitiwɔwɔ ƒe ŋukpenanu aɖe me.
  Eye le afisia la, le nyateƒe me la, mate ŋu adzɔ ne menye Andrei Navalny o. Ŋutsu sia asɔ ɖe enu ɣesiaɣi!
  Mexɔ kpeɖodzi siwo gblẽa nu le ame ŋu alea le Medvedev kple eƒe amehawo ŋu - ŋukpenya la va wɔ nuku ŋutɔ. Kpuie ko la, Navalny kple amesiwo dze eƒe ƒoƒo sesẽa te siaa va xɔ ŋkɔ.
  Eye ele be Medvedev nado taflatse ahatutu aɖuɖɔa ɖa. Eye nusianu kɔ ɖe edzi. Menye tiatiawɔwɔ o, dziŋɔ koe.
  Le akɔdadagbe la, Medvedev va ɖo le dzɔlawo te. Edze ƒã be eƒe mo wɔ yaa eye meka ɖe edzi o. Nye asiwo nɔ ʋuʋum esime mexɔ akɔtagbalẽvia. Le eƒe sedede yeyetɔ me la, dukplɔla si le dɔ wɔm la dzi asrafowo kple kpovitɔwo ƒe fetu ɖe edzi zi gbɔ zi etɔ̃. Eye dzudzɔxɔxɔledɔmega ƒe teƒe atɔ̃!
  Gake Anastasia Orlova tsɔ nukokoe ɖu fewu le amesi di be yeaxɔ ŋutasẽdziɖula ƒe akpaa ŋu be:
  - Esesẽ be woanɔ anyi ɖe bayonetwo dzi! Afisiae wòtsɔ ga ƒe akɔtaɖonu ɖo!
  Le ema megbe la, nyɔnuvi si nye terminator la tsɔe eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ɖee fia.
  Anastasia ya nye nyɔnuvi si matsɔ eƒe nyawo ade eƒe kotoku me o. Nukokoedonamela, sesẽ, fafɛ, charismatic.
  Eye ŋutsuvi geɖewo lɔ̃e ale gbegbe. Gawu la, Anastasia nye nyɔnu si ƒe mo biã ŋutɔ, eye memlɔa anyi ne metia ŋutsu yeye na zã la o. Nyateƒee, etiaa ŋutsu dzetugbe, kamedefefewɔla, lãmekawo, eye ɣeaɖewoɣi la, ɖevi siwo metsi kura gɔ̃ hã o. Gake kakaɖedzitɔe la, eto vovo. Edze abe be woatsɔ ŋusẽ agbugbɔ axɔ dzo ene. Eye ame aɖeke mebua aʋawɔla dziŋɔ sia be enye gbolo o.
  Kura o, le nyɔnu sesẽ kple lãmeka ma tɔgbe gome la, edzena abe ɖe wòfa ŋutɔ ene.
  Anastasia hã da akɔ, tsɔ eƒe afɔ dzeaniawo ƒe asibidɛ ƒuƒluwo xɔ akɔtagbalẽvia, eye esia nye agbalẽ xatsaxatsa blibo aɖe, afisi wòsesẽna be woakpɔ ƒomeŋkɔ le, eye wòtsɔe da ɖe eɖokui si nazãbubu si mehiã o manɔmee. Enyo, eme kɔ ƒã na amesi!
  Le ema megbe la, etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ɖe eƒe nɔnɔme gã la fia!
  Vladimir Zelensky va be yeada akɔ le keke dzi. Eti kpo henɔ tsatsam. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, ewɔa avu kple ame si ƒe dzi ʋãna. Napoleon Bonaparte ŋutɔŋutɔe.
  Eye le nyateƒe me la, meda akɔ kabakaba abe alesi mekpɔ mɔe ene.
  Vladimir Klitschko meɖe eɖokui le tiatiawɔƒea gbeɖe o. Eye wòda akɔ na eɖokui hã eye wòʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe Medvedev ŋu.
  Le ɣeyiɣi mamlɛtɔ tututu me la, Nikolai Valuev xɔ Russia ƒe kalẽtɔ ƒe ɣletivi tso Medvedev gbɔ eye wòxɔ Ememenyawo Gbɔkpɔha ƒe ɖoƒe. Ƒã hafi mete ŋu ɖee le video dzi. Togbɔ be egbe be yemagblɔ amesi yeda akɔ na o hã.
  Ame geɖewo da akɔ le afisia: Alla Pugacheva, kple Suraikin...
  Zhirinovsky ya mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ewɔ eƒe dzesi. Etsɔe eye wòvuvu Vladimir Zelensky ƒe nɔnɔmetata le akɔdadaƒea tututu eye wòdo ŋugbe be yeada tu ye godoo ne yeva xɔ dziɖuɖua.
  Dima Bilan dzi ha le akɔdadaa me be:
  - Nusianu manya wɔ o, menyae kple kakaɖedzi! Woatia Bilan, enye sɔdola makɔmakɔ!
  Emegbe ɣletivi bubuwo do.
  Garry Kasparov gblɔ be ŋusẽ le tɔtrɔm, eye be Medvedev adzo eye Putin ƒe ɣeyiɣia awu enu mlɔeba kplii.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula tsãtɔ gblɔ be yemetsi tre ɖe yeƒe chess-haƒoƒoa gbugbɔgadze ŋu o. Eye nàgbã Steinitz ƒe ƒexɔxɔ ƒe nuŋlɔɖi. Eye be eteƒe madidi o Russia axɔ kplɔla si dze eye wònye demokrasitɔ, eye tsarwo ƒe ɣeyiɣia ava zu nusi va yi mlɔeba.
  Eye be Garry Kasparov ye to eya ŋutɔ ƒe chess vɛ, si axɔ ŋkɔ le xexeame katã eteƒe madidi o.
  Eye wòwɔ xɔtuɖaŋu si me lãmenugbagbevi alafa le ƒe wɔwɔfia. Xexlẽdzesi yeyewo do ɖe eme. Fewuɖula eve ɖesiaɖe: le fia kple fianyɔnua xa. Gawu la, fewuɖula la zɔna abe fianyɔnu ene, gake eƒoa nu abe sɔdola ene ɖeɖeko. Eye aŋutrɔdala eve le goa dzi le esi teƒe be woanye aŋutrɔwo. Aŋutrɔdalawo ʋãna abe aŋutrɔdalawo ene, gake wodaa tu le axadzi le dzogoe ene me blibo eve dzi. Nyateƒee, esi wole ʋuƒoa ƒe go kemɛ dzi ta la, woƒe asixɔxɔ dzi ɖena kpɔtɔna vie. Gake woate ŋu atrɔ azu nɔnɔme ɖesiaɖe hã.
  Ðikekemanɔmee la, Garry Kasparov ƒe chess he amewo kple nyadzɔdzɔŋlɔlawo ƒe susu.
  Navalny do ŋugbe be Kasparov ava zu subɔla godoo.
  Anatoly Karpov hã da asi ɖe edzi. Gake enye ʋiʋlidziɖula xoxo aɖe xoxo, eyata aɖaŋuɖoɖo koe wòdo. Eye egblɔ be, anɔ eme godoo be tɔtrɔ gãwo gbɔna. Eye nukae anyo wu etsɔ wu etsɔ!
  Le tiatiawɔgbe xoxo la, Medvedev ɖe gbeƒãe be mɔkeke suetɔ kekeake si woxɔna le Russia ƒe ɣeyiɣi didi le dzidzim ɖe edzi va ɖo dɔwɔŋkeke blaetɔ̃, eye be nyɔnu siwo katã adzi vi ewo alo esi wu nenema la axɔ teƒeɖoɖo tso ye gbɔ: Russiatɔwo ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi Dukɔwo Dome Habɔbɔ.
  Amehawo ƒe nuwɔna yeye aɖe, eye magblɔ be esẽ ŋutɔ. Gake etsi megbe akpa. Vevietɔ le tiatiawɔgbe la, eme kɔ ƒã be dɔ na dukɔa koe nye esia.
  Edze ƒã be Medvedev nɔ anyigba bumee... Eƒe ŋusẽ si nɔa anyi ɖaa la ti kɔ na nusianu ŋutɔ.
  Ameawo di be yewoati kpo tso Putin ƒe ʋuƒoa dzi, eye tɔtrɔ ƒe tsikɔwuamea tsi. Gakpe ɖe eŋu la, Medvedev ƒe ŋutetemanɔamesi si dze ƒã be wòanye amenyenye sesẽ la va dze ƒã.
  Zelensky, si xɔ dzesiwo eye wòwɔ nu amehawo ƒe nukpɔsusu kple ŋugbedodo siwo mehiã o manɔmee la, tsɔ kakaɖedzi yi ŋgɔ.
  Numekuku siawo siwo wowɔ le dodoƒea gblɔ be eyae dze ƒã be wolɔ̃e wu. Gake nenye be Medvedev aɖo ŋgɔdonya evelia la gakpɔtɔ nye nyabiase! Fifia la, Vladimir Klitschko kple Sergey Kovalev, kpakple Grudinin ate ŋu atsɔ nya ɖe eŋu ɖe teƒe sia ta.
  Zyuganov ye da akɔ mamlɛtɔ. Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha ƒe zimenɔla tsãtɔ tsitsi si le dɔ lém la tso ŋkɔ Grudin eye wòɖe hũ. Ẽ, menye agba bɔbɔe be woazu Russia ƒe dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ gbãtɔ le ƒe blaatɔ̃ kloe me o. Ðe wòhiãea?
  Eye Zyuganov, si nɔ gbɔgbɔm sesĩe la, do ɣli be:
  Míagayi aʋa me ake
  Le Soviettɔwo ƒe ŋusẽ ta...
  Eye abe ame ɖeka ene la, míaku - .
  Le avuwɔwɔ ɖe eta me!
  Eye wòʋuʋu do go le xɔa me. Ao, aɖe asi le dɔ ŋu kpuie.
  Ɣeyiɣia nɔ aƒe tum, eye esusɔ vie dukplɔla ƒe tiatiawɔblɔɖe ŋuti nyatakaka gbãtɔwo nava. Russia nɔ tɔtrɔ gãwo ƒe agbo nu. Kpekpewo kple didi be woawɔ ɖeka kple Russia hã yi edzi le Belarus . Nusianu va nɔ dziku dom henɔ dzidzɔ kpɔm ɖe edzi.
  Ame siwo va Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔnyawo me la ɖo agbɔsɔsɔ gbogbotɔ kekeake le tiatia bubuwo ƒe ŋutinya me, si nye ame blaasieke le alafa me kloe.
  Eye ɖeko woɖe gbeƒãe be woʋu akɔtagbalẽviawo, eye wodze akɔdada siwo tso Ɣedzeƒe Ʋĩ la xexlẽ gɔme.
  . TA 3 lia.
  Nusiwo do tso ŋgɔdonya gbãtɔa me te sisi tso Ɣedzeƒe Ʋĩ. Abe alesi amewo ƒe nukpɔsusu ŋuti numekukuwo katã gblɔe ene la, Zelensky nɔ ŋgɔ kakaɖedzitɔe. Medvedev mexɔ evelia gɔ̃ hã haɖe o. Grudinin kple Vladimir Klitschko ʋli nɔƒe evelia ta. Ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ade alafa eve bubuwo hã nɔ ŋkɔawo me, eyata wokaka woƒe akɔdadawo. Gake Zelensky ƒe dzidziɖedzi alafa memama blaatɔ̃ kloe le Siberia eye ate ŋu aɖo ŋu ɖe aʋadziɖuɖu gɔ̃ hã ŋu le ŋgɔdonya gbãtɔ me.
  Medvedev gblɔ le eƒe dzi me be:
  - Míedi nyuitɔ kekeake, gake míeda akɔ ɖe modzakaɖeɖe ta!
  Zelensky nye amesi mewɔa nuvevi ame o:
  - Nyateƒea ɖu dzi!
  Tiatiawɔblɔɖe ŋuti nyatakakawo nɔ tɔtrɔm ɣesiaɣi, gake Zelensky ƒe nɔƒe gbãtɔ si wòxɔ le vovototo gã aɖe me la metrɔ o. Nu bubue nye be Grudinin kple Klitschko ƒe lãme ɖiɖi vie. Eye Medvedev te nɔƒe evelia xɔxɔ, togbɔ be vovototo si wu zi gbɔ zi etɔ̃ tso kplɔla la gbɔ hã. Dukplɔla si le dɔ wɔm lae xɔ ga geɖe wu le Chechnya, le asrafoha me, le gaxɔ aɖe si me woléa amewo le do ŋgɔ na ʋɔnudɔdrɔ̃ me. Enyo eme kɔ ƒã. Vevietɔ le gaxɔ me do ŋgɔ na ʋɔnudɔdrɔ̃. Esesẽna wu be woalé ŋku ɖe akɔdada ƒe xexlẽme ŋu le afima.
  Gake Medvedev ɖe asi le gamenɔla geɖe ŋu eye dzidziɖedzia meɖe dzesi abe alesi wòkpɔ mɔe ene o.
  Gake esesẽ ŋutɔ la, míete ŋu yi ŋgɔ va ɖo ŋgɔdonya evelia. Togbɔ be Zelensky xɔ alafa memama blaene kloe le wo katã me hã la, ƒã hafi Medvedev ƒo wuietɔ̃ nu ƒu. Gawu la, kple zãnunana atikemawɔlawo kple sedzidada. Ẽ, eva dzɔ be Dmitry Anatolyevich gbɔdzɔ vie. Etɔ̃liae nye Vladimir Klitschko. Seselelãme sue kae nye si, eneliae nye Grudinin. Dima Bilan hã va xɔ nɔƒe atɔ̃lia le vome. Sergey Kovalev va xɔ nɔƒe adelia, togbɔ be eƒe dzesidea lolo hã. Zhirinovsky mege ɖe ewo gbãtɔwo dome gɔ̃ hã zi sia o. Nyateƒee, Medvedev tsɔ Aʋafiagã ƒe ɖoƒe nɛ enumake ɖe subɔsubɔ nuteƒewɔwɔtɔe kple Russia Kalẽtɔ ƒe ɣletivi ta.
  Akɔfafafetu sia tɔgbe na wò subɔla nuteƒewɔla. Gakpe ɖe eŋu la, Dima Bilan xɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi kple Fofowo ƒe Subɔsubɔdɔ ƒe Ðoɖo, si nye dzidzenu gbãtɔ.
  Gake Dima gblɔ be yemado alɔ Medvedev kokoko o. Gake nukpɔsusu si le ame si ku ɖe Zelensky ŋu hã me mekɔ o. Vladimir Klitschko koe bia gaglãa be woada akɔ atsɔ ada asi ɖe Zelenskaya dzi. Gawu la, kɔdala sia ɖe gbeƒãe be yeawɔ avu le Moscow kple ƒe 2020 Olympic ʋiʋlidziɖula. Eye be ƒe si wòxɔ ƒe vovototo meɖea fu nɛ o. Vladimir ma sesẽ wu eye wòʋãa ame wu tsã.
  Gake Medvedev tsɔ Russia ɣletivi ƒe kalẽtɔa na Vladimir Klitschko kple Vitali Klitschko siaa. Abe, enye ame dzɔdzɔe ene. Mi nɔviwo miewɔ nu geɖe na kɔdada, vevietɔ Vladimir.
  Vitaly gblɔ be nusi nyɔ ŋu wu le Maidan ŋue nye be le esia ta yemegbã Holmes ƒe nuŋlɔɖi o. Gake mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe su esi!
  Eye kasia Vitaly di be yeado go kple Gassiev le Kyiv. Nusi he zitɔtɔ aɖe vɛ. Nukata màte ekpɔ o?
  Sergey Kovalev hã di be yeayi yeƒe dɔa dzi, eye wòɖo ŋku edzi be Hoppins, le eƒe ƒe tsitsi gɔ̃ hã me la, eɖu xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖulawo kple tanyenye siwo wɔ ɖeka dzi. Eye be fifia la, Zelesky alo Medvedev meɖoe be yewoawɔ dɔ le dziɖuɖua me o. Eye edi be yeawɔ avu.
  Ʋãme si sɔ nɔ ŋutsuawo si nyateƒe. Le kɔdala bubuawo dome la, Dima Bivol ɖe didi be yeawɔ avu kple Kovalev gblɔ.
  Medvedev wɔ ɖoɖo kple Grudin. Edo sikatowo ƒe ŋugbe nɛ. Grudinin medi naneke si mede dukplɔlagã ƒe ɖoƒe nu o. Le vome la, Zyuganov tsitsia do alɔ Medvedev eye wòbia tso Grudinin si be wòava wɔ ɖeka kple dukplɔla si le dɔ wɔm la ƒe ƒuƒoƒoa. Gake emegbe kuxiwo kple mama do mo ɖa le kɔmiunisttɔwo dome. Nusi melɔ̃ ame evea siaa si di be yewoaxɔ ɖoƒea o.
  Gake Sergei Udaltsov ƒo nu tsɔ da asi ɖe Zelenky dzi. Wogblɔna be le vɔ̃ɖinyenye eve dome la, ele be míatia esiwo míenya haɖe o!
  Nikolai Valuev do susua ɖa be woawɔ ɖeka le Zelensky kple Medvedev dome: Zelensky ƒe Dukplɔla - Medvedev ƒe Dukplɔlagã. Nukae dzɔ dzi na ame ŋkutawo! Gawu la, woɖo ŋku edzi be ɖekawɔwɔ ƒe nya aɖe si womegblɔ o li: be dukɔ vovovowo akpɔ dukplɔlagãwo kple dukplɔlawo tso woawo ŋutɔwo me.
  Eye esi wònye be Zelensky ɖu dzi le dukplɔla ƒe tiatia me ta la, ekema ele be Russia teƒenɔla nazu dukplɔlagã. Gake Medvedev gakpɔtɔ le ŋgɔdonya evelia me.
  Gake Zelensky gblɔ be ẽ, dukplɔlagã la atso Russia, gake menye Medvedev ye o! Elabena eƒe dɔdzikpɔlawo ti kɔ na Russiatɔwo. Eye nusi hiãe nye amesi bi ɖe ganyawo me wu eye nuteƒekpɔkpɔ si kpɔ dzidzedze le esi, ke menye kpododonu abe Medvedev tɔ ene o!
  Hadomegbenɔnɔ ŋuti numekuku ŋuti nyatakakawo ɖee fia be Russiatɔ akpa gãtɔ medi be yewoakpɔ Medvedev wòanye dukplɔlagã o. Ne míagblɔe tututu la, ame blaasieke kloe le alafa me tsi tre ɖe eŋu.
  Rogozin trɔ gbɔ tso dunyahehe me ŋkuɖoɖo edzi le vome eye wova nɔ ebum be ate ŋu anye dukplɔlagã. Azɔ hã, Russiatɔ geɖe di be yewoakpɔ Andrei Navalny be wòanye yewoƒe dukplɔlagã.
  Eyata ŋutinya ƒe tasiaɖamfɔa nɔ tsatsam kabakaba wu tsã.
  Le xexeame la, Ɣetoɖoƒedukɔwo do alɔ Zelensky ya, China mede akpa aɖeke dzi o. Dukɔ akpa gãtɔ nye Zelensky, amesi wobu be enye demokrasidziɖula kple Ɣetoɖoƒetɔ hã tɔ. Gake Medvedev nye Putin ƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi nenema gbegbe. Woƒo nu tso kplɔla eve ƒe ƒuƒoƒo aɖe gɔ̃ hã ŋu. Eye eme kɔ ƒã be Medvedev menye yevu kple fuɖename abe alesi wòdi ene kura o. Ametiatia hã le USA. Hoʋiʋli aɖe si nɔ Republicantɔ ɖetugbui aɖe kple Democrattɔ ɖetugbui aɖe dome. Eye enye mɔnukpɔkpɔ blaatɔ̃ vɔ atɔ̃. Tɔtrɔwo ate ŋu adzɔ le China hã, lãmesẽkuxiwo le kplɔla Xi ŋu. Eye edze abe mɔnukpɔkpɔ li be kplɔla si le demokrasimɔ nu wu nava xɔ ɖe eteƒe ene.
  Le goawo katã me la, Chinatɔwo ƒe amegãwo di be yewoakpɔ ablɔɖe kple demokrasi geɖe wu, gake ameawo ya mekpɔa dzidzɔ nyuie o. Tiatia ka ƒomevie wonye ne wonya woƒe emetsonu do ŋgɔ?
  Ŋutasẽdziɖuɖu ƒe atsyã te bubu. Amesiame di nane si de ŋgɔ wu cogs dzro ko.
  Zelensky wɔ nu yeyewo kple tɔtrɔwo ƒe amenyenye, kple esiwo kpɔ dzidzedze le ema me. Eye le Russia la, wobu esia nyuie. Amewo medi be yewoanɔ gaxɔwo, asaɖawo, alo vɔvɔ̃ na amewo katã o.
  Dzidzime aɖe trɔ, eye amesiame di be yeatrɔ. Le Cuba gɔ̃ hã, afisi Castro dziɖuɖu si ameawo lé fui la wɔ nuku le. Ne ŋusẽa nɔ ŋkɔ bubu te gɔ̃ hã. Le Dziehe Korea hã la, tɔtrɔ ƒe tsikɔ le wo wum. Gawu la, Koreatɔwo gblɔna zi geɖe be: menye kɔmiunist-dziɖuɖu tae fiaɖuƒe le o! Eye be ele be dzizizidziɖula dami la nayi!
  Tɔtrɔ ƒe didi nɔ dzidzim ɖe edzi le xexeame godoo, eye Zelensky nɔ ƒutsotsoe sia me. Eye wòyi ŋgɔ dzidzedzetɔe!
  Eye le Dziehe Korea la, wowɔ tsitretsiɖeŋu ƒe wɔwɔfia aɖe. Nusi ŋutasẽdziɖuɖua da tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tue. Nusi va zu nu bubu si ɖee fia be amedzrowɔwɔ si nɔ dzi ɖum le anyigbagã la dzi.
  Trump gblɔ be United States ate ŋu akpɔ ŋutasẽdziɖuɖu sia ƒe kuxia gbɔ sesẽe. Eye be nukliabɔmb mado vɔvɔ̃ na wo o. Trump gagblɔ be United States le aʋawɔnu mawo tɔgbe dom kpɔ xoxo be dzoxɔxɔ ƒe nukliaʋawɔnu aɖeke manɔ afɔku me o.
  Gake Trump ƒe ɣeyiɣia nɔ vɔvɔm. Eye eyata eyae nye dukplɔlawo dometɔ tsitsitɔ. Gawu la, le Carter ƒe ku megbe la, eva zu ame tsitsitɔ kekeake gɔ̃ hã le dukplɔla tsãtɔwo dome. Eii! Eye dzɔgbenyui lɔ̃a sɔhɛmenɔɣi! Ne ɖe nyɔnu ɖetugbui aɖe nɔ Trump si wònye eƒe tsitretsiɖeŋula la, anye ne maɖu edzi kura o!
  Edze abe karma ƒe sea gblɔ be: dzɔgbenyuie na sɔhɛwo! Ne Ronald Reagan va zu amesi to vovo na sea gɔ̃ hã!
  Eye Gorbachev si metsi tututu o la va zu kpododonu. Ne ame aɖe ate ŋu agblɔ be Mikhail Sergeevich da ƒu gɔ̃ hã? USSR dziɖula gbãtɔ si doa amegbetɔwo ƒe gbe. Eye ameawo mese egɔme o! Alo ɖewohĩ menye ameawo gɔ̃ hã o, ke boŋ ame ŋkutawoe!
  Oo, dzɔgbenyui ma tɔgbe! Dzɔgbenyui kae su Vladimir Vladimirovich Putin si, eye aleke gbegbee wòte ŋu ɖo?
  Eye ne ɖe dzɔgbenyui nɔ Nicholas II si vie wu - le kpɔɖeŋu me, ne ɖe Admiral Makarov gakpɔtɔ nɔ agbe la, aleke gbegbe Russia anye gã kple ŋusẽtɔ ɣemaɣie nye si. China ava zu Yellow Russia eye xexeame katã abɔbɔ ɖe anyi!
  Eye ale woxɔ Crimea ɖeɖeko eye wohe wo be woawɔ avu kple xexeame katã!
  Eye Nicholas II, abe dutadɔnunɔla si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o ene la, te ŋu wɔ ɖoɖo ɖe Constantinople kple Asia Sue ŋu tso eƒe hadɔwɔlawo gbɔ.
  Enyo, enyo, fifia Zelensky wɔnuku la le dɔ dzi vevie wu. Eye tiatia evelia le aƒe tum.
  Dzidzɔ kple mɔkpɔkpɔ nyuiwo le dzidzim ɖe edzi le Ukraine. Le dzɔdzɔme nu la, Medvedev do nyaʋiʋli aɖe si woaɖe le television dzi ƒe susu ɖa. Togbɔ be gɔmesese boo aɖeke mele esia ŋu o hã. Russia ƒe dukplɔla teƒenɔla ƒe ɖoƒe mesẽ tututu o. Eye naneke meli si ŋu woaƒo adegbe le o. Menye le ganyawo me o, alo le dunyahehe kple aʋawɔwɔ me hã o. Nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi le Caucasus. Eye womate ŋu awɔ naneke o. Ŋusẽ alo dutadɔnunɔlawo dometɔ aɖeke meɖua dzi o. Ƒomedodowo va le fu ɖem ɖe Medvedev ƒe amehawo dome geɖe wu. Ame aɖeke megabua Tsar la nu vevii le afisia o. Togbɔ be fia la gakpɔtɔ le fiazikpuia dzi hã.
  Le goawo katã me la, Oligarchtɔwo metsi tre ɖe Zelensky ŋu o. Dedienɔnɔdzikpɔlawo, alo ne míagblɔe tututu la, wo dometɔ aɖewo koe mekpɔa dzidzɔ o!
  Medvedev ƒo dedienɔnɔ ŋuti aɖaŋuɖoha aɖe nu ƒu le adzame. Dzeɖoɖoa ku ɖe nenye be woate fli ɖe ŋgɔdonya evelia me ŋu. Le kpɔɖeŋu me, ɖe sedzidada aɖewo nɔ anyia? Nyateƒee, wonɔ nenema! Eye àte ŋu adi vodada le esia ŋu eye nàte fli ɖe tiatiawɔblɔɖe me tsonuawo me. Nukatae woaɖo kpe nya ma tɔgbe dzi to Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ dzi? Edze abe susua sɔ ŋutɔ ene.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev ɖo ŋku edzi be ɣeaɖeɣi le May 1999 me la, Yeltsin dzro ɖoɖo aɖe si wowɔ be asrafowo nazu amedzidzedze ahakaka Dukɔa ƒe Duma la me!
  Eye wòdzɔ kloe. Nyateƒee, ɣemaɣi gɔ̃ hã la, ɖekawɔwɔ menɔ dedienɔnɔdzikpɔlawo dome o. Ame aɖewo gblɔ be tiatia fafɛ aɖe nyo wu: Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ gbe ameɖeɖe le zi dzi ƒe ɖoɖoa le se aɖeke si ku ɖe Russia dukplɔla ɖeɖe le dɔ me ŋu ƒe anyimanɔmanɔ ta. Eye vaseɖe esime woada asi ɖe se sia dzi, eye esia nye dukplɔse me se la, ele be woaƒo sewɔtakpekpea ƒe akpa eve le etɔ̃ me kple Dukɔwo ƒe Aɖaŋudeha ƒe akpa etɔ̃ le ene me nu ƒu. Eye Duma ƒe ŋusẽwo awu enu, eye nenema kee dukplɔla hã awu enu.
  Emegbe dedienɔnɔdzikpɔlawo do ŋugbe ŋutɔŋutɔ be yewoawɔ dɔ kple Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ eye yewoakpɔ kuxia gbɔ le ŋutifafa me. Yeltsin medi ŋutɔŋutɔ be yeayi asrafowo ƒe amedzidzedze dzi kple dzeside eve le alafa me kple dzidɔ atɔ̃ o. Eye ŋusẽ si le eŋu la mesɔ o, eye kpekpeɖeŋu si wodo nɛ hã mesɔ o. Gawu la, le ƒe 1993 me la, ameawo gakpɔtɔ nɔ megbe na nusɔsrɔ̃ ma. Eye le ƒe 1999 me la, meganɔ afima o. Eye mate ŋu adzɔ kple emetsonu mawo tɔgbe hafi o.
  Eyata ne ɖe ameɖeɖe le zi dzi ƒe ɖoɖoa to eme la, anye ne ewu enu tudada manɔmee.
  Medvedev tsɔ nyaa yi Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ be woaɖe asi le tiatiawɔblɔɖea ŋu.
  Gake emegbe ya, ʋɔnudrɔ̃lawo te tsitretsiɖeŋu. Wogblɔ be ne woɖe asi le tiatiawɔblɔɖea ŋu hã la, ahiã kokoko be woagawɔe ake. Eye ɖeko Medvedev ƒe mɔnukpɔkpɔwo dzi aɖe akpɔtɔ. Eye amehawo ƒe zitɔtɔ adze egɔme.
  Eyata wogblɔ be anyo wu be Dmitry nalɔ̃ ɖe edzi be Zelensky ava zu Russia ƒe dukplɔla. Eye dze agbagba nàdi wò nɔƒe.
  Gawu la, ame geɖe gblɔ be aɖaʋawɔla sia makpɔ dzidzedze le Ukraine o. Gake anya wɔ dɔ! Eye mele be nàtsɔ molehill awɔ nublanuinya o.
  Medvedev, esi wòƒo nu kple ʋɔnudrɔ̃lawo kple dedienɔnɔdzikpɔlawo vɔ la, etso nya me: be yeayi tiatiawɔƒea le nyateƒe me. Eye nàlé ƒoƒo evelia ɖe asi. Eye aleae wòawɔe ŋutɔŋutɔ. Ðewohĩ nukunu aɖe adzɔ le nyateƒe me. Gake ao? Eyata womatsɔe ade gaxɔ me o.
  Ame biliɔnlawo ƒe kpekpea hã ɖee fia be yewometsi tre ɖe demokrasi ŋu o. Eye be Zelensky menye miametɔ o eye wòsɔ na wo. Eye hekpe ɖe eŋu la, be mlɔeba la, woaɖe Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe toheɖoɖowo katã ɖa eye Russia atrɔ ava xexeame ƒe habɔbɔa me mlɔeba.
  Fifia nu ɖeka koe susɔ be woawɔ: woawɔ nyaʋiʋli aɖe le television dzi. Zelensky lɔ̃ ɖe edzi, gake le Luzhniki bɔlƒoƒea koe. Nyateƒee, wolɔ̃ ɖe esia dzi. Eɖo ŋku fefewɔƒe si woto xoxo kple Poroshenko dzi ŋutɔ. Gawu la, vovototo si le ŋgɔdonya gbãtɔ me la lolo wu gɔ̃ hã. Eye Medvedev ƒe tsitretsitsi ɖe dzeside ŋu nye nu gã aɖe ŋutɔ.
  Gake television dzi nyaʋiʋliwo le abe ŋutsu si le tsi lém si lé gbewo ɖe asi ene. Kpekpe mamlɛtɔ nye Dzoɖagbe, eye ametiatia le Kwasiɖagbe.
  Le goawo katã me la, Medvedev nɔ dzadzram ɖo. Gake nyateƒenyawo mele eƒe akpa dzi o. Eye Poroshenko ƒe nuteƒekpɔkpɔ ɖee fia be màte ŋu atsɔ nyagbɔgblɔ ɖeɖeko atrɔ nyateƒenyawo o. Abe alesi womete ŋu ɖu Dumegã Luzhkov dzi o ene, si nye ɣeyiɣi ɖeka kolia le Moscow ƒe ŋutinya katã me esime television dɔwɔƒe siwo le titina wɔ dɔ ɖe dua ƒe tatɔ si li fifia ŋu.
  Gake alakpanyawo mate ŋu aƒo Moscow dudzikpɔla ƒe ganyawo ta o. Eye mègada akɔ na Kiriyenko, amesi ŋlɔ default la o! Gake eyae wodo ɖe ŋgɔ wu wo katã. Ðewohĩ wotsɔ amesi medze edzi o wu la tsi tre ɖe asitsalagã la ŋu.
  Gake Russia nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo wɔ aʋa geɖe wu azɔ ɖe Zelensky ta. Ame aɖeke mexɔ Medvedev dzi se o. Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ gɔ̃ hã medi be yeadrɔ̃ nya si wotsɔ te fli ɖe tiatiawɔblɔɖea me o.
  Vaseɖe fifia la, nya lae nye be, bɔlƒoƒea yɔ fũu vaseɖe afi aɖe. Nusi yɔ fũ ŋutɔŋutɔ.
  Eye edze ƒã be nyaʋiʋli sesẽ aɖe gbɔna. Gake edze ƒã le Medvedev ƒe mo be eva lɔ̃ ɖe dziɖuɖu dzi kloe. Gake ele be woawɔ afɔɖeɖe mamlɛtɔ.
  Le nyaʋiʋlia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi la, Medvedev tia Vladimir Zhirinovsky be wòanye Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔla. Esiae nye mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe dzesi mamlɛtɔ. Gake esi Zhirinovsky nya be ame siwo wu blaatɔ̃ le alafa me le klalo be yewoada akɔ na Zelensky ta la, medi kura be yeawɔ dzre kple dukɔa ƒe tatɔ si ava va o. Togbɔ be, le nyateƒe me la, ese egɔme be anɔ eme be yemakpɔ teƒe le Zelensky ƒe ƒuƒoƒoa me o hã.
  Ẽ, Vladimir Volfovich tsi. Gake Anatoly Kashpirovsky nye Lãmesẽnyawo Gbɔkpɔla kple Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ si tsi wu gɔ̃ hã. Gake eƒe didi vevie hã mele vevie be yeawɔ aʋa ɖe Medvedev ta o. Gake mɔnukpɔkpɔ su esi be wòanɔ ƒuƒoƒoa me. Ƒe xɔxɔ lolo eye ema fia be nuteƒekpɔkpɔ. Eye ɖeko nye ŋutilã ƒe nɔnɔme nyo ŋutɔ.
  Mewɔ nuku o be Kashpirov ƒe nudzɔdzɔa dzɔ.
  Nyaʋiʋli si nɔ bɔlƒoƒea dze egɔme kple gbedonamewo ɖɔliɖɔli. Eye nya siwo me nukokoedoname le. Gake Zelensky dze abe ame yeye wu, kakaɖedzi le eŋu wu, kakaɖedzi le eŋu wu, eye wòbi ɖe dɔa me wu ene.
  Medvedev tsi dzodzodzoe ŋutɔ eye wòdze ɣlidodo gɔme. Mate ŋu ana kakaɖedzi ame o. Eye nuwo gblẽ ŋutɔ le dukɔa me. Edze ƒã be ameawo da asi ɖe Zelensky dzi. Nusianu le ʋuʋum ale gbegbe le afisia.
  Zelensky ƒe nya ɖesiaɖe kpena ɖe asikpeƒoƒo ŋu, eye wodoa ɣli na Medvedev. Eyae nye be nyaʋiʋlia ƒe kpododonu ŋutɔŋutɔ li.
  Medvedev ʋuʋu eye wògblɔ be:
  - Nuteƒekpɔkpɔ le asinye!
  Zelensky ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ne nuteƒekpɔkpɔ sia tɔgbe le asiwò la, yi dzadzɛnyenyedɔwɔlawo gbɔ ko!
  Medvedev ɖo eŋu be:
  - Mía kple Putin míexɔ Crimea!
  Zelensky ɖo eŋu kple nukokoe be:
  - Fiafitɔ ƒe asiléle kple alɔ kpuiwo!
  Eye aleae nyaʋiʋlia yi edzi, gake edze ƒã be Zelensky ɖu dzi. Enye nukokoedonamela eye wòka ɖe edzi wu Medvedev sã eye nyaselawo kpɔ dzidzɔ.
  Le nyaʋiʋli si woɖe fia le television dzi megbe teti la, Russia ƒe Dukplɔla teƒenɔla de se be woadzi fetu ɖe edzi zi atɔ̃ eye wòdo dzudzɔxɔxɔledɔme ƒe ga ɖe dzi zi adre! Gake edze abe fefenya ene xoxo.
  Ðeko Medvedev ƒe amewo ko nu. Togbɔ be edze ƒã be le tiatiawɔɣia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi la, nu bubu aɖee wonɔ wɔwɔm hã!
  Medvedev ɖoe hã be yeatsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ha la ana Stalin kple Lenin siaa. Ele be woagblɔ be nunya le nyametsotso sia me ŋutɔ, gake etsi megbe. Edze ƒã be Dmitry Medvedev di be yeaɖu kɔmiunisttɔwo dzi. Eye vevietɔ Stalintɔwo. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, exɔ ɣletivi la hetsɔe na kalẽtɔ Tukhachevsky. Esia hã nye afɔɖeɖe tɔxɛ aɖe kple agbagbadzedze be yewoaɖe ahiã le ablɔɖedilawo si.
  Zi geɖe la, Medvedev dzea agbagba be yeadze mía tɔ kple tɔwò siaa ŋu. Etsɔ kafukafu na Blemafofo, Papa kple Kristotɔwo ƒe subɔsubɔhawo ƒe ŋgɔnɔlawo. Protestanttɔwo koŋue. Eye wogbugbɔ Yehowa Ðasefowo gɔ̃ hã ƒe gomenɔamesiwo na wo, gake viɖe boo aɖeke menɔ esia ŋu o. Ke hã, wode se na wo be woagada akɔ o, eye le goawo katã me la, habɔbɔ sia le kukum!
  Medvedev na muftiwo kple lamawo siaa ƒe kafukafu. Edze agbagba be yeana amesiame nava yeƒe akpa dzi. Medalẽwo kple nudɔdɔwo ƒe tsidzadzaa ɖe dzesi ŋutɔ. Le ɣeyiɣi ma ke me la, dukplɔla si le dɔ wɔm la tsɔ dɔlar miliɔn ɖeka ƒe fetu na Dukɔa ƒe Duma teƒenɔlawo katã. Gake esia do vɔvɔ̃ na amewo boŋ tsɔ wu be wòahe amewo ɖe eŋu.
  Eyome, Medvedev dze agbagba be yeaɖo ɖoɖo yeye geɖe: Petro Gãtɔ ƒe Habɔbɔ, Ivan Dziŋɔtɔ ƒe Ha, Alexander Ablɔɖenala ƒe Ha, Nicholas II ƒe Ha kple Brusilov ƒe Ha. Wogbugbɔ Lenin kple Stalin ƒe Ðoɖoa hã ɖo anyi.
  Medvedev di be yeahe ame vovovo siwo tiaa ame to mɔ sia dzi. Eye nuwɔwɔ ɖe gɔmeɖosea nu: tɔwò kple mía tɔ siaa! Gake le go sia me la, nusianu ɖuɖu na kakaɖedzimanɔamesi va nɔ ameawo ŋu - wogblɔ be, dunyahehe me gbolo. Edze abe amewo ŋlɔ be be Putin hã nɔa ahiãmo ɖom na miame kple ɖusimetɔwo siaa ene. Eye medze agbagba hã be manye nusianu ɖula.
  Ke hã, nusi ŋu woɖe mɔ ɖo na Yupiter la, womeɖe mɔ na nyitsu o! Putin le mɔ aɖe nu tso gɔmedzedzea me ke, togbɔ be ame si va xɔ ɖe Yeltsin teƒe, si dukɔa lé fui la zɔ mɔ hã la, ekpɔ dzidzɔ ɖe ameawo kple ame ŋkutawo siaa ƒe veveseseɖeamenu ŋu. Kɔmiunisttɔwo gɔ̃ hã nɔ vɔvɔ̃m be yewoaƒo nu tsi tre ɖe eŋu, eye woda akɔ be yewoaɖo kpe edzi be enye dukplɔlagã dzrewɔwɔ alo asitsatsa manɔmee.
  Gake womelɔ̃ Medvedev etɔxɛe gbeɖe o. Edze abe eƒe tagbɔ kɔ akpa eye wònɔ Putin ƒe vɔvɔli te ene. Ame aɖeke mebui be enye aʋawɔla kple dziɖula ŋutɔŋutɔ o. Le goawo katã me la, le Putin megbe la, le mɔ aɖe nu la, amesiame si ava xɔ ɖe eteƒe la dze abe dunyahehe me ame tsɛ ene eye wònye nusi mesɔ o. Eye wobu Zelensky be enye ame si ƒe nu léa dzi na ame, abe fiavi si le gliwo me ene. Eye meganye avu si le poke me o, ke boŋ dziɖula kpɔdzidzedze aɖe si he Ukraine do goe le agadoa me, alo ne míagblɔe tututu la, edo goe le doa me.
  Nyateƒee, Ukraine kpe fu gbã le kadodo si le wo kple Russia dome ƒe gbagbã ta. Eye le afisia la, ɖewohĩ Poroshenko maɖi fɔ nenema gbegbe o. Ne ɖe nane si le abe esia ene dzɔ le Belarus la, anye ne edo kpo nu keŋkeŋ. Le dɔwɔwɔ nyuie gome la, Ukraine dziɖuɖua sẽ ŋu! Kura o, le Belarus la, sycophants kple dishevelers koe li. Amenyenye sesẽwo nɔa Putin ƒe ƒuƒoƒoa me ɣeaɖewoɣi, abe Rogozin alo Tkachev ene, gake woɖea wo ɖa kaba.
  Aleke kee wòɖale o, Medvedev nye ŋutsu si edze abe menye dziɖula si wodzi o ene, eye le esia ta tsar sia menye ame ŋutɔŋutɔ bliboe eye wònɔ ʋɔnudrɔ̃ƒe o.
  Le mɔ aɖewo nu la, eɖi Gorbachev, amesi ame tsɛ siwo le Ɣetoɖoƒedukɔwo me lɔ̃na, gake womelɔ̃nɛ le woawo ŋutɔwo dome o. Nyateƒee, woƒe akpa aɖe va nɔ Gorbachev ƒe nu lé dzi na wo le eƒe avuwɔwɔ kple ahamumu ta. Ahatsunolawo kple ahatsunolawo metsɔ vodka ƒe veve ke ya o. Wein ƒe ʋunyaʋunyawɔwɔ nɔ edzi yim. Eye emegbe sigaretawo bu.
  Ao, Gorbachev me kɔ ƒã be menye eƒe taɖa ƒuƒu ta koe womelɔ̃e o. Medvedev, abe dukplɔlagã ene, ɖee fia be yenye gaŋutinunyala si gbɔdzɔ ŋutɔ. Eye Zelensky manɔmee gɔ̃ hã la, kuxiwo anɔ eŋu be woatiae be wòaxɔ zimenɔɣi yeye.
  Ɣeaɖeɣi la, Putin he Medvedev ƒe to.
  Gake fifia Putin ɖe asi le fefea ŋu - egblẽ eƒe lãmesẽ me, etsɔ asi ku ʋu eye wòtea ɖeɖi eɖokui ŋu le hockey me. Ðe wòhiã be woali tsikpeawo le ƒe si ŋu bubu le alea mea? Vevietɔ esi aɖaŋu aɖeke menɔ asiwò esime nènye sɔhɛ oa?
  Putin fiã, exɔ ɣeyiɣi didi akpa. Eye eya manɔmee la, ame aɖeke meli si axe mɔ na Zelensky o. Gawu la, Putin ŋutɔ wɔ dɔwɔlawo ŋuti ɖoɖowo le mɔ aɖe nu be ame aɖeke si dze axɔ ɖe eteƒe menɔ esi o. Abe Stalin, amesi wɔe ale be Khrushchev va xɔ ɖe eteƒe ene, eye wòdo kpo nu. Eye le afisia la, Medvedev menye Russia-fiaɖuƒea ƒe ŋgɔnɔla si sɔ kura o.
  Le Memleɖa si do ŋgɔ na tiatiawɔɣia la, Russia television dɔwɔƒewo katã ɖe sinima aɖe si ku ɖe Zelensky ŋu ɖe go. Le dzɔdzɔme nu la, kple susu be woagblẽ ŋkɔ nyui. Gake nyateƒenya ʋɛ aɖewo koe wogblɔ. Eye alakpanyawo ɖe eƒe kpekpeɖeŋumanɔamesi fia. Eye televisiondɔwɔƒe geɖe ƒo nu tso sinima la ŋu.
  Medvedev tsɔ sededewo na aʋafia geɖe. Ɣletivimefakaka ƒe amesinɔnɔ ake.
  Le vome la, eɖo Botvinik ƒe Habɔbɔ yeye aɖe hã, si ƒe didime nye dzidzenu etɔ̃: akɔbli, klosalo, kple sika. Eye Alekhine ƒe Habɔbɔ hã. Eye akɔbli, klosalo kple sika hã.
  Medvedev gaɖe gbeƒãe to sedede dzi be Russia atrɔ azu asrafoha bibi le ƒe ene me. Eye woɖea subɔsubɔdɔa ƒe agbenɔƒe dzi kpɔtɔna va ɖoa ɣleti ade.
  Eyome dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖe gbeƒãe be woatsɔ Russia Dukɔa ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi ana aʋawɔla veviedola kple amesiwo subɔ le teƒe siwo dzoxɔxɔ le. Nusi va zu afɔɖeɖe si me analogue aɖeke mele o.
  Edze ƒã be Medvedev nɔ teƒe aɖe dim le ŋutinya me. Eyome, dukplɔla si le dɔ wɔm la tsɔ Aʋadziɖuɖu ƒe Ðoɖo kple Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo kple Russia Dukɔa ƒe Kalẽtɔ ƒe daimɔnd ɣletivi gã si woɖo yeyee la na Vladimir Vladimirovich Putin le eƒe ku megbe.
  Esia nye agbagbadzedze mamlɛtɔ xoxo be woaƒo fefe le Russiatɔwo ƒe trɔ̃ si nɔ anyi tsã ƒe dzeside ŋu. Abe, menye Medvedev ƒe geɖe ɖekae kple Putin - lɔ̃m kple wò dzi kple luʋɔ blibo!
  Gake edze abe amewo medina fũu akpa be yewoalɔ̃ ŋutasẽdziɖula sia si di be yeazu dzizizidzi o ene.
  Eye le zã me tso Memleɖa vaseɖe Kwasiɖagbe la, Dmitry Anatolyevich Medvedev ɖe gbeƒã gɔ̃ hã be woatsɔ Generalissimo ƒe dzesideŋkɔa ana Vladimir Vladimirovich Putin le eƒe ku megbe!
  Esia fa miamiamia ŋutɔ ŋutɔŋutɔ! Abe, metsɔ dzesideŋkɔa na legba si nɔ anyi le ƒe siwo va yi me ene!
  Ke hã, ɖe esia akpe ɖe Medvedev ŋua? Esesẽna be woana amewo nada akɔ na wo ɖokui to woƒe legba tsãtɔwo kafukafu kple sededewo nana wo me ko. Aleke kee nèɖatsɔ kafukafuwo ƒu tsii o, màgbugbɔ Putin agbɔe o. Eye eme kɔ ƒã be fia xoxoa dzo eye fia yeye aɖe tso Kyiv va.
  Ke hã, Zelensky menɔ alɔ̃ dɔm o, eye wòtsɔ kafukafu na Papa hã. Francis Gbãtɔ tsitsi yra Ukraine Dukplɔla ɖe nu yeye siwo wòwɔ ta.
  Eye le Belarus la, akpa siwo wɔ ɖeka kple Russia ƒe akpadzinɔlawo wu ame siwo wode asi ete la nuƒoƒoƒu nu xoxo be woawɔ amewo ƒe nyametsotso le ɖekawɔwɔ kple Russia ŋu. Wole mɔ kpɔm be woada akɔ le nya sia ŋu. Gake womegblɔna be Medvedev ɖe esia ta o. Eye le afisia la, Zelensky, si nye ame miliɔn geɖe ƒe legba sia gbɔe afɔɖeɖe vevitɔa tso.
  Eyata fifia Vladimir Zelensky nɔ gegem ɖe nuwuƒea...
  Wodze akɔdada gɔme le Siberia. Amewo ƒe vava sɔ gbɔ tso gɔmedzedzea me ke. Amewo yi akɔdadaƒea heko alɔgbɔnu. Edze ƒã be tɔtrɔ tae wole vavam ɖo. Eye nusi dim wole la nye nu yeye. Ðeɖi te amesiame ŋu eye ɖeɖi te eŋu le ame tsitsiwo ta.
  Hadzidzia gɔ̃ hã ɖi le ŋdi me be:
  Míaƒe dziwo bia be woatrɔ
  Míaƒe ŋkuwo hiã tɔtrɔ...
  Le míaƒe nukoko kple míaƒe aɖatsiwo me la, .
  Eye le ʋukawo ƒe ʋuʋu me!
  Tɔtrɔ, míele tɔtrɔ lalam!
  Wowɔ tiatiaawo le dziɖeɖi me, gake ame gbogbo aɖewo va. Amewo ƒo zi ɖe tiatiawɔƒea le agbɔsɔsɔ gã aɖe me. Nikolai Valuev nye ame gbãtɔ siwo da akɔ la dometɔ ɖeka. Etsɔ akɔtagbalẽvia ƒu gbe ɖe akɔtagbalẽvia me hegblɔ be:
  - Mina míada akɔ ɖe nu yeye aɖe ta!
  Alexander Povetkin ye do emegbe. Meda akɔ hã eye megblɔ nye nukpɔsusu be:
  - Na Russiatɔwo ƒe Mawuwo!
  Nusi kplɔe ɖoe nye akɔdadaa. Wotsɔa akɔtagbalẽviwo ƒua gbe ɖe akɔtagbalẽviwo me. Eye Dima Bilan kple Alla Pugacheva hã. Lev Leshchenko hã do eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Mina míada akɔ ɖe nu yeye aɖe ta!
  Nikolai Baskov dzi ha be:
  - Russiatɔwo ƒe waltz, aʋalawo le dzi yim! Dzomeŋɔli gbɔna!
  Eye wòtsɔ aŋgba la hã de gbeɖuɖɔgoa me.
  Emegbe ŋutsu bubuwo do... Zelensky va be yeada akɔ le scooter dzi eye wòwɔ somersault - he asikpeƒoƒo. Woda akɔ eye wogblɔ gɔ̃ hã be:
  Nya dzi kple ʋukawo ƒe ʋuʋu, .
  Mía viwo, vidadawo ƒe aɖatsiwo...
  Wogblɔna be míedi be míatrɔ
  Tsɔ kɔsɔkɔsɔ kpekpewo ƒe kɔkuti ƒu gbe!
  Eye asikpeƒoƒo si ɖi dziɖegbe! Togbɔ be menye eya ŋutɔe ŋlɔ hakpanyaawo o, ke boŋ hakpanyaŋlɔla kple agbalẽŋlɔla xɔŋkɔ Oleg Rybachenko ye ŋlɔe hã. Gake Oleg Rybachenko ŋutɔ trɔ zu ŋutsuvi, eye fifia ezɔ mɔ le xexe bubu me.
  Emegbe kɔdala bubuwo da akɔ: Sergey Kovalei, Denis Lebedev. Mlɔetɔ dze agbagba be yeatrɔ ava le ɖiɖiɖemeɣia megbe. Gake woƒoe eye wodzo mlɔeba.
  Sofia Rotaru da akɔ le Kyiv. Eye wòko alɔgbɔnu geɖe...
  Vladimir Zhirinovsky hã va. Edo ɣli be:
  - Na mɔ yeye aɖe!
  Eye wòklẽ aʋafiagã aɖe ƒe awudziwuiwo. Zyuganov va tiatiawɔƒea le bunɔkeke me. Eye wòzi ɖoɖoe ɣesiaɣi.
  Grudinin da akɔ kple alɔgbɔnukoko...
  Garry Kasparov na fefe aɖe le ɣeyiɣi ɖeka me eye wòda eƒe akɔdada hã. Gawu la, egblɔ be yeaƒo bɔl kple Carleson. Eyata Anatoly Karpov na fefe aɖe si wowɔ le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Le mɔa nu la, wotsɔ Mikhail Botvinnik ƒe Sikasedede na Karpov xoxo.
  Eyata biabia bubue nye amesi nye xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula vevitɔ kple nyuitɔ kekeake le afisia.
  Kakaɖedzitɔe la, nu geɖe trɔ...
  Eye Dmitry Anatolyevich Medvedev gawɔ nuku na amesiame ake. Woɖe gbeƒãe tso dɔwɔƒea, sedede si wotsɔ ŋkɔ na "Oleg Rybachenko". Gawu la, dzidzenu enee li zi ɖeka: dzidzenu enelia nye akɔbli, dzidzenu etɔ̃lia nye klosalo, dzidzenu evelia nye sika, eye dzidzenu gbãtɔ nye sika si ŋu daimɔnd le!
  Esia va zu nu gã aɖe ŋutɔ!
  Woɖe "Lucifer ƒe Harmagedon" ɖe go le sinimaxɔwo me xoxo, eye wogbã "Avatar" kple "Star Wars" ƒe nuŋlɔɖiwo xoxo. Oleg Rybachenko va le agbalẽŋɔŋlɔ ƒe ɣletivimefakala ŋutɔŋutɔ zum!
  Medvedev hã ɖo agbalẽŋɔŋlɔ ƒe fetu aɖe si wotsɔ ŋkɔ na Oleg Rybachenko - kple fetu ƒe ga si lolo wu Nobel Nunana zi gbɔ zi ewo.
  Eye zi geɖe la, esia fa miamiamia ŋutɔ!
  Emegbe Medvedev geɖe wu va nɔ dɔ wɔm le Kwasiɖagbe. Etsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo, kple Russia Kalẽtɔ ƒe ɣletivi, kple Russia Kalẽtɔ ƒe ɣletivi gã si wotsɔ daimɔnd, si nye Aʋadziɖuɖu ƒe Ðoɖo na Oleg Rybachenko. Esia nye agbagbadzedze be woatrɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme.
  Abe, mawɔ nu ɖe Oleg Rybachenko ŋu dɔmenyotɔe ene, eye nusianu anyo ŋutɔ! Le ɣeyiɣi ma ke me la, mana Russia Dukɔa ƒe ŋkɔ eya kple aʋafiagã siaa!
  Eye Kwasiɖagbe gbɔna... Wonya nyatakaka gbãtɔ siwo tso dɔdzikpɔlawo ƒe numekukuwo me xoxo, siwo gblɔ be Zelensky ƒe asi wu blaatɔ̃ le alafa me.
  Eye nyatakakawo ƒe sisi madzudzɔ o...
  Medvedev mele akɔdada ge haɖe o. Dɔwɔwɔwo. Le afisia la, eɖe se si na Vladimir Volfovich asrafomegã ƒe ɖoƒe. Abe, wɔ nuteƒe nam ene.
  Togbɔ be edze abe Zhirinovsky tso ɖe akpa kemɛ xoxo hã.
  Lev Leshchenko va zu subɔla si mexɔ dɔdzikpɔƒe o. Gake ema megale vevie o.
  Zitɔtɔ le China. Dukɔa di demokrasi - ŋutasẽdziɖuɖu ti kɔ na wo! Amegbetɔ menɔa agbe ɖe abolo ɖeɖeko dzi o!
  Madi be magblɔ be ao na nye dɔtɔ! Ɣeyiɣi didi kae nàte ŋu alé amehehe me ɖe asi kple atikplɔ le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me?
  Nuwo meyi nyuie le China o. Manya wɔ be woadze kɔmiunisttɔwo ƒe ketekemɔwo yome ahatu kapitalist-dziɖuɖu ɖo tegbee o. Tɔtrɔ aɖewo hiã. Eye kplɔlawo hã léa nuteƒewɔwɔ me ɖe asi akpa.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, bourgeoisie yeyea di be demokrasi nanɔ anyi eye kpovitɔwo ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ nadzudzɔ.
  Dɔwɔwɔ ƒe mɔnu xoxowo ƒe ɖeɖiteameŋu hã kpɔ ŋusẽ ɖe edzi! Didi aɖeke meli be woanye cogs le ɖoɖoa me o. Ẽ, le China le Kwasiɖagbewo la, ʋunyaʋunyawɔwɔ ɖedzesiwo ʋuʋua ɖoɖoa.
  Eye le United States la, mɔnukpɔkpɔ gãtɔ kekeake le nyɔnu si be wòazu dukplɔla. Gake kasia amewo ƒe lɔlɔ̃ na Floyd Mayweather va nɔ dzidzim ɖe edzi. Kɔdala sia si dzi womate ŋu aɖu o la lia kɔdalawo ƒe tatɔ xoxo.
  Edze abe United States to aʋadziɖuɖu yeyewo ŋu eye medi be Republicantɔ alo Democrattɔ aɖeke nanɔ fiazikpuia dzi o ene. Eye Floyd hã fa miamiamia!
  Eye emegbe television dzi nyaʋiʋli bubu agava.
  Kwasiɖagbe fiẽe nye ema xoxo. Woatu akɔdadaƒeawo kpuie.
  Le aɖabaƒoƒo mamlɛtɔ dzi la, Medvedev va do mlɔeba. Etsɔ kaba tsɔ akɔtagbalẽvia ƒu gbe ɖe akɔtagbalẽvia me eye wòdzo nya aɖeke magblɔmagblɔe. Gaƒoɖokui la ƒo eye akɔdada wu enu.
  Fifia la, Dukplɔla Medvedev dzo le Kremlin yi eƒe nɔƒe si te ɖe Moscow ŋu.
  Nyɔnuvi eve le ʋua me kplii. Modzakaɖeɖe aɖewo ya teti.
  Natasha, si bɔbɔ nɔ ɖusime la bia be:
  - Enyo, ke Dima ya ɖe? Fifia woaɖe gbeƒã wò kpododonu mamlɛtɔ!
  Medvedev de dzesii be:
  - Ɣleti eve gakpɔtɔ susɔ hafi woaɖoe zi dzi. Eyata fifia la, megakpɔtɔ nye nusianu, eye Ukraine ƒe Dukplɔla koe Zelensky nye!
  Alenka, si bɔbɔ nɔ ɖusime, de dzesii be:
  - Eye woate ŋu awɔ xɔtutudɔa kabakaba! Wò ŋusẽ, Dmitry Anatolyevich, wu enu!
  Medvedev bia kple kukuɖeɖe be:
  - Gake mi nyɔnuviwo miate ŋu awɔe!
  Natasha blu ɖe eta hebia be:
  - Nukae míate ŋui?
  Medvedev gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Do kplamatse zidziɖuɖua!
  Natasha ko nu heɖo eŋu be:
  - Eye Aleke?
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo eŋu vevie be:
  - Abe ɖe mènya ɖokuiwò o ene!
  Natasha ɖo eŋu dzikutɔe be:
  - Míawu Zelensky o!
  Medvedev tsi tre ɖe eŋu enumake be:
  - Enyo, nukatae woawui! Ðeko nàkpɔ egbɔ be eya ŋutɔ ɖe asi le fiakukua ŋu!
  . TA No. 4 lia.
  Nyɔnuviawo ko alɔgbɔnu le gbe ɖeka me...
  Alenka bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukae nèdo susu ɖa be woazã hypnosis?
  Dmitry Anatolyevich ʋuʋu ta be:
  - Eyae nye ema! Àte ŋu awɔe!
  Natasha ɖo eŋu na exɔlɔ̃a be:
  - Míate ŋui, gake míedi o!
  Ewɔ nuku na Medvedev be:
  - Nukatae wòle alea?
  Natasha ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Zelensky ye nye amesi wotia! Eye wò, Dmitry Anatolyevich, màte ŋu aɖu dukɔa dzi o!
  Alenka tsɔ vɔ̃ɖinyenye gblɔ kpee be:
  - Eye esia dze ƒã na mí katã ŋutɔ!
  Medvedev de dzesii kple dziku be:
  - Mèse egɔme be míazu Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe koloni oa?
  Alenka ɖo eŋu kple kakaɖedzi be:
  - Ke boŋ Ɣetoɖoƒedukɔwo ava zu míaƒe nuto!
  Natasha gblɔ kpee fewuɖutɔe be:
  - Eye kple wò, Misha, Russia manye gã o le mɔ aɖeke nu o!
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Matsɔ Aʋadziɖuɖu ƒe Ðoɖo, Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo, Nicholas II ƒe Ðoɖo, kple sikaɣletivi si wotsɔ daimɔnd wɔe la wò...
  Natasha ko nu hede dzesii be:
  - Alo ɖewohĩ mía ŋutɔwo míate ŋu ava zu dukplɔlawo eye míana sedede alafa etɔ̃ mía ɖokui?
  Alenka de dzesii be:
  - Míate ŋu awɔ hypnotize na wò eye míazu generalissimos.
  Natasha ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Alo ɖewohĩ supergeneralissimos!
  Nyɔnuviawo do nukokoe...
  Alenka dzi ha be:
  - Eye ɣeaɖewoɣi la, futɔ gɔ̃ hã doa ɣli be, .
  Vɔvɔ̃ ɣla - be fiae menye!
  Natasha ɖe eƒe aɖuwo ɖe go henɔ ɣli dom be:
  - Nyemelɔ̃a fefewɔƒewo kple fefewɔƒewo o, .
  Afimae woɖɔlia miliɔn ɖeka kple ruble ɖeka...
  Togbɔ be tɔtrɔ gãwo le ŋgɔ hã la - .
  Melɔ̃ Belogog kple Stalin ŋutɔ!
  Eye nyɔnuvia zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ƒo dukplɔla si bu la ƒe ŋɔti.
  Woɖe gbeƒã xexlẽmeawo tso Ɣedzeƒe Ʋĩ xoxo. 91 le alafa me na Zelensky, 7.5 le alafa me na Medvedev, si nye Ukraine dukplɔla ƒe kplɔla si ŋu kakaɖedzi le.
  Alenka hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo he Medvedev ƒe to eye wònɔ ɣli dom be:
  - Enyo, ke dukplɔla tsãtɔ ya ɖe, ɖe wò kafukafuwo kpe ɖe ŋuwòa?
  Medvedev gblɔ kple dzitsitsi be:
  - Nyeme nye ex haɖe o! Hafi woaɖoe zi dzi la, ame ŋutɔŋutɔe!
  Nyɔnuvia do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na fia yeyea!
  Nyɔnuvi adzetɔawo gbe be yewomakpe ɖe Medvedev ŋu wòanye yewoƒe kpẽ mamlɛtɔ o. Eye fifia, esime dukplɔla si le dɔ wɔm la gakpɔtɔ nɔ agbagba dzem be yeadi mɔ aɖe si dzi yeato ado le nɔnɔme si me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o me.
  Ðewohĩ akpɔ ŋusẽ ɖe Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ dzi be wòate fli ɖe Russia dukplɔla ƒe tiatia me tsonu mea? Esia dze abe tetekpɔ gã aɖe ene. Gake le nyateƒe me la, edze abe nusiwo ate ŋu adzɔ la le sue ŋutɔ ene.
  Ke ne míede se eye míetsɔ dɔlar biliɔn ɖeka na ʋɔnudrɔ̃la ɖesiaɖe ya ɖe? Le nyateƒe me la, eyae nye dukplɔla eye ŋusẽ le esi si tsarwo gɔ̃ hã meku drɔ̃e kpɔ o! Ne míagblɔe tututu la, dukplɔla si le dɔ wɔm. Eye le nyateƒe me la, ne ètsɔ dɔlar biliɔn blibo aɖe na la, ʋɔnudrɔ̃lawo matsi tre ɖe eŋu o.
  Nukatae nàgblẽ ɣeyiɣi ɖe nu tsɛwo ŋu?
  Wotsɔa nyatakakawo ɖoa amewo to radio dzi. Togbɔ be Zelensky ƒe alafa memama blaasieke nɔ esi, hekpe ɖe eŋu le Ukraine hã la, wokpɔ mɔ be axɔ alafa memama alafa ɖeka kloe. Ðewohĩ le red belt nutoa me la, le Medvedev ƒe ahiãdzedze kple kɔmiunisttɔwo ta la, aganɔ anyi vie, mɔnukpɔkpɔ aɖewo nɔ anyi le Caucasus. Nyateƒee, edze abe Ramzan Kadyrov ɖoe be yeaxɔ akpa si ɖu dzi ene. Àte ŋu akpɔ ga le asrafodɔ me kokoko, togbɔ be didi aɖeke mele asrafowo si be yeasubɔ o hã la, didi aɖeke mele dukplɔla si le gegem la si o.
  Le goawo katã me la, le ŋgɔdonya gbãtɔ megbe la, Medvedev ƒe ŋusẽ gbɔdzɔ. Eye ne ate ŋu ama kafukafuwo kokoko la, ekema ne menye nenema o la, woŋea aɖaba ƒua edzi geɖe wu.
  Dmitry Medvedev va ɖo eƒe ɔfis eye wòdze agbagba be yeaƒo ka na gadzraɖoƒegã la. Subɔvi la tsɔe do ka kplii kple dzitsitsi.
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la bia be woaɖo ga nɛ ɖe nuhiahiã kpatawo ta.
  Gadzraɖoƒegã ƒe amegã ɖo eŋu be:
  - Nyemawɔ naneke o vaseɖe esime maxɔ kpeɖodzi tso Dukplɔla yeye Zelensky gbɔ.
  Medvedev do ɣli be:
  -Èle tagbɔ gblẽm? Megakpɔtɔ nye yeyea ƒe zidzinɔɣi ƒe zimenɔla! Ne nenemae la, ekema ele be nàɖo tom!
  Gadzraɖoƒegã ƒe amegã de dzesii be:
  - Le dukplɔsea nu la, nyemeɖoa to wò o! Eye aleke kee wòɖale o, nukatae nèhiã ga?
  Medvedev ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ðe nèhiã dukɔwo na nɔnɔme kpatawoa?
  Gadzraɖoƒegã la ƒe amegã ɖo eŋu kple gbe sesẽ be:
  - Èdi be yeasia?
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Malé wò fifia! Asrafoha la ɖoa tom! Zhirinovsky nuteƒewɔla la le gbɔnye!
  Gadzraɖoƒegã ƒe amegã de dzesii be:
  - Esia xɔa kekea ɣesiaɣi! Eye le Moscow la, esiwo wu blaasieke le alafa me nye Zelensky tɔ. Wò ŋusẽ wu Misha!
  Medvedev do ɣli be:
  - Gake tɔwò medze egɔme o!
  Eye wòtso kaƒoƒoa. Fifia nɔnɔmea va nɔ sesẽm ɖe edzi. Dedienɔnɔdzikpɔlawo le gbegbem be yewomaɖo to o. Ẽ, Zhirinovsky nye akpɔkplɔ. Ðe wòsɔ be woaɖoe Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔlaea? Na sededea na asrafoha tɔxɛawo. Alo ɖe wòle be míadze agbagba kokoko be míazã Dukɔa ƒe Duma?
  Edze ƒã be Zelensky awɔ tiatia yeyewo, eye amedɔdɔ geɖe maxɔ woƒe dɔdasiwo o. Ne míagblɔe tututu la, nusianu kloe.
  Nu bubu aɖe hiã le afisia. Gake anɔ eme be Dukɔa ƒe Duma la matsi tre ɖe ameawo ŋu o. Eye asrafowo mado alɔ asrafowo ƒe amedzidzedze tẽ o. Aʋafiagã siwo le Russia la menye amesiwo ƒomevi ayi dukɔmeviʋa o.
  Nu ɖeka koe susɔ - be woate fli ɖe dukplɔla ƒe tiatia me le ʋɔnudrɔ̃ƒe. Esia koe nye mɔnukpɔkpɔ si sɔ be nàdidi wò vevesesea ɖe edzi. Gake anɔ eme godoo be ɖeko woakekee ɖe enu. Anɔ eme be mɔnukpɔkpɔ ŋutɔŋutɔ asu Medvedev si be woagatiae ake o. Le nyateƒe me la, eƒe tsitretsitsi ɖe eŋu la lolo ŋutɔ, eye wòvɔ̃ɖi wu Petro Poroshenko tɔ gɔ̃ hã.
  Medvedev bu tiatia bubu aɖe hã ŋu. Le kpɔɖeŋu me, ɖe nàɖe Zelensky ɖa le ŋutilã mea? Gake esia nye nuvlowɔwɔ tẽ. Ðe bɔbɔ alea? Gawu la, agblẽ nu le Medvedev ŋu. Eye ne enyo wu la, ana woagbɔ ɖe eme. Elabena dukɔa matsɔe ake Medvedev ɖe kpododonu gã sia tɔgbe le tiatiawɔɣia ta o.
  Ao, Dmitry Anatolyevich makpɔ dzidzedze o. Ne meƒo amewo ƒe akɔntabubu ewo le alafa me gɔ̃ hã nu ƒu le tiatiawɔɣia o la, kakaɖedzitɔe la, makpɔtɔ anɔ dziɖuɖua dzi o.
  Medvedev te ɖe ahadzraƒea ŋu. Eʋui, ɖe aŋetu aɖe do goe, eye wòkɔ cognac aɖe ɖe eɖokui.
  Exɔ asi - "Napoleon", si xɔ ƒe alafa eve!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la no kplu ɖeka. Emegbe meɖu evelia kple lime.
  Nye dɔgbo xɔ dzo eye nye tamesusuwo nɔ du dzi kabakaba wu. Le kplu etɔ̃lia nono vɔ megbe la, Medvedev ko alɔgbɔnu eye wòbɔbɔ nɔ zikpui aɖe dzi. Dzi dzɔe vie. Le nyateƒe me la, nukatae wòhiã ŋusẽ sia? Agbanɔamedzi blibo. Menye vovoɣi aɖabaƒoƒo ɖeka pɛ hã o, menye ŋutifafa sɛkɛnd ɖeka pɛ hã o. Enɔa ʋuʋum ɣesiaɣi, le videoɖemɔ̃wo ƒe ŋkuléle ɖe eŋu te. Èvɔ̃na be yeagblɔ nya geɖe akpa.
  Dɔ geɖe li, gake vivisese aɖeke meli o.
  Eye medi be mamlɔ aba dzi kple nyɔnuvi aɖe. Ƒo aʋawɔwɔ le kɔmpiuta dzi.
  Le nyateƒe me la, dukplɔla lae nye esi, gake be nàdze aʋa ŋutɔŋutɔ gɔme la, àbu tame zi eve. Aleae Trump dziŋɔ la metsɔ dzideƒo dze Iran dzi o.
  Àte ŋu aƒo nu geɖe tso aʋawɔwɔ ŋu, gake le nyateƒe me la, nyametsotso wɔwɔ le eŋu mele bɔbɔe o!
  Gake wɔ avu kple fefea, wɔ avu kple ɖokuiwò!
  Medvedev bɔbɔ nɔ kɔmpiutaa gbɔ. Meʋu Xexemeʋa II si melɔ̃na wu. Ɣeyiɣi didi aɖee nye ema mete ŋu ƒoe o. Le afisia la, be màgate ɖeɖi ame ŋu fũ o la, èzãa ametafatafa ƒe kɔpi. Abe esia ene...
  Eye emegbe èƒua du to mɔ̃ɖaŋununya me le ahomya ƒe ablaɖeɖe me. Eye IS-7-ʋuwo le asiwò xoxo, siwo nèda ɖe asrafohawo me, eye T-1-ʋu siwo tsia tre ɖe Germanytɔwo ŋu koe. Vovototo ɖedzesi aɖe le ŋusẽ kple ŋutete dome.
  Medvedev, amesi menoa aha gbeɖe o kloe, si hã le lãmesẽkuxi ta la, edze ƒã be dzi dzɔe.
  Aleae nètsɔa aʋawɔʋu si xɔ asi wu eye wòlolo wu le Xexemeʋa Evelia me, si nye IS-7, ƒua gbe ɖe futɔa ŋu. Eye ègbãnɛ sesẽ boo aɖeke manɔmee. Aʋaa le edzi yim bɔbɔe eye wòɖu dzi. Èxɔa du ɖesiaɖe.
  Le goawo katã me la, Stalin kplɔ dukɔa nyuie ya, eye wòte ŋu ɖu Third Reich dzi le ƒe si mede ene o me. Putin wɔ aʋa kple ISIS ɣeyiɣi didi wu. Gake mɔ̃ɖaŋununya fafɛ ŋutɔ le Germanytɔwo si.
  Le kpɔɖeŋu me, le fefea me la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si nye E-75 la, Soviet IS-7 koe ate ŋu awɔ avu kplii le afɔ si sɔ nu, aʋawɔʋu bubuawo katã nana ta. Aʋawɔnu sesẽ ŋutɔ le E E-75 si. Tu gɔ̃ hã de ŋgɔ wu Soviettɔwo ƒe IS-7 eye wòte ɖe eŋu le tsɔtsrɔ̃ŋusẽ me.
  Eye Germanytɔwo ɖoe be yewoatsɔ aʋawɔʋu sia awɔ yewoƒe aʋawɔʋu vevitɔ le ƒe 1945 me. Ke mía tɔ ya ɖe?
  Medvedev ƒo nu kple hũɖeɖe... Womete ŋu tsɔ IS-7 la de dɔwɔwɔ gã me le aʋa megbe ɣeyiɣia me o. Eyata aʋaa nɔ anyi didi wu, ame aɖeke menya ame bubu si ɖu dzi o.
  Dmitry Anatolyevich, si mu aha la, dzi ha be:
  - Melɔ̃e, nɔviwo, melɔ̃e! Milɔ̃ agbenɔnɔ, nɔviwo! Eye mehiã be míaƒe ataman naɖe fu o.
  Medvedev dɔ alɔ̃ esime wònɔ fefem. Eɖea dzi ɖi...
  Eye le ŋufɔke la, wova nya dukplɔla ƒe tiatia mamlɛawo.
  Ame 92 le alafa me kloe da asi ɖe Zelensky dzi kpe ɖe Ukraine ŋu, eye 6.7 le alafa me da asi ɖe Medvedev dzi. Eyata Zelensky ƒe aʋadziɖuɖu aʋadziɖuɖutɔe va dzɔ.
  Azãɖuɖu kple dzidzɔkpɔkpɔ dze egɔme le dukɔa me. Mlɔeba la, agbe yeye si me kɔ, abe alesi wòdze na ame geɖe ene, si me kɔ la gbɔna.
  Fifia la, Dmitry Anatolyevich Medvedev le dɔ wɔm abe dukplɔla ene le zidzinɔɣia.
  Eye edo dzidzɔ na amesi ɖu dzi la ya. Afikae nàte ŋu ayi? Eye naneke meli woaxlẽ ade le alafa me o.
  Gake Ememenyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla Vladimir Zhirinovsky yi ɖasrã Medvedev kpɔ eye wòfa akɔ nɛ be:
  - Meda akɔ na wò Dmitry Anatolyevich!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo eŋu kpoo be:
  - Akpe na wò!
  Zhirinovsky do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ ele be míatsɔ wò ade ŋgɔdonya la mea?
  Medvedev ʋuʋu eƒe ta si wota la be:
  - Nyemesusu be, le dziɖuɖu sia tɔgbe megbe le ƒoƒo evelia me la, woatsɔ dukplɔlagã la nam o. Esia magasɔ le dunyahehe me o.
  Zhirinovsky de dzesii le susu me be:
  - Aleke kee wòɖale o, ele be ame aɖe si tso Russia nanɔ teƒewò. Eyata amekae ne menye wòe o?
  Medvedev do susua ɖa be:
  - Anɔ eme godoo be, Andrei Navalny!
  Zhirinovsky ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòdo ɣli be:
  - Andrei Navalny ƒe nyawo? Migana esia nadzɔ o!
  Medvedev tsɔ eƒe abɔta ƒoe eye wòde dzesii kple tɔtɔ be:
  -Afikae nèyina?
  Zhirinovsky do ɣli be:
  - Ɛ̃, malé wo katã!
  Medvedev ʋuʋu asi be:
  - Ede! Edze abe míaƒe ɣeyiɣia wu enu ene! Mele mɔkeke yina Canary Ƒukpowo dzi. Nukae nèle wɔwɔ ge?
  Zhirinovsky, tsɔ eƒe ŋkuwo ʋuʋu ayetɔe, ɖo eŋu be:
  - Lobby na xɔ̃wòwo ƒe didiwo! Vaseɖe esime Zelensky va xɔ eƒe dɔwo abe Russia kple Ukraine ƒe dukplɔla ene!
  Medvedev gblɔe nublanuitɔe be:
  - Nublanuitɔe la, esia mele bɔbɔe nenema gbegbe o... Ekema woaɖe lãgbalẽ etɔ̃ le ŋuwò!
  Zhirinovsky, esi wòmiã ŋku ayetɔe la, bia be:
  - Taflatse na mazu Russia Dukɔa ƒe marshal! Enyo, asixɔxɔ kae le eŋu na wò!
  Medvedev bu eŋu sɛkɛnd eve alo etɔ̃, eye emegbe wòɖe gbeƒãe be:
  - Enyo! Menye wò ɖeɖeko mawɔ asrafomegã o, ke magbugbɔ Beria aɖo asrafomegã ƒe ɖoƒe hã! Anye nusi sɔ!
  Zhirinovsky ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Le Beria gome la, ẽ!
  Medvedev tsɔ eƒe ŋkuwo ƒo ɖe eŋu hebia be:
  - Eye le ƒomedodo me kpli wò?
  Zhirinovsky ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Eye nàwɔ nu ɖe ŋunye abe fia ene! Meɖoa eteƒe na amesiame si medi!
  Medvedev ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɛ̃, nenemae wòanɔ nenema!
  Eye wòde se be woawɔ sedede eveawo siaa le asrafomegãwo ƒe ɖoƒe nana ŋu.
  Russia ƒe dukplɔla teƒenɔla do dzidzɔ na wo. Esusu be fifia yeate ŋu ase vivi na kɔmpiuta dzi fefewo bliboe.
  Eye wodoa dzidzɔ na ame ŋutɔ be woafe...
  Gake le nyateƒe me la, nukatae dukplɔla la awɔ nu bubu aɖe? Fifia mɔ̃ɖaŋununya de ŋgɔ ale gbegbe be àte ŋu anye ame sia ame. To Yehowa Mawu dzi gɔ̃ hã. Eye koŋ le fefea me be woawɔ xexeame katã.
  Le kpɔɖeŋu me, le dukplɔla si le dɔ wɔm ƒe dɔwɔƒe la, fefe vovovo gbogbo aɖewo li, siwo dometɔ aɖewoe nye egbegbe tɔ.
  Medvedev ɖoe be yeaƒo aɖaŋufefe aɖe si woawɔ le ɣeyiɣi ŋutɔŋutɔ me. Germany le ƒe 1939 me. Enyo, nukatae nèle ametafatafa ƒe kɔpi zãm? Ètsɔ Panther akpe atɔ̃, Tiger akpe etɔ̃ kple Focke-Wulf akpe ewo kpe ɖe ɖokuiwò ŋu. Eye èɖoa asrafoha siawo ɖe futɔa ŋu. Eye èdze Poland, si me asrafoha mawo ƒe akpa ewolia gɔ̃ hã mele o la dzi.
  Eye aʋa la yia edzi abe alesi nèdi ene, kple taɖodzinu ɖeka eye wòɖua dzi. Ne míagblɔe tututu la, Medvedev nye aʋadziɖula gã aɖe le afisia. Egbãa futɔa abe ɖe wòle plum gbãm kple agbalẽtamɔ̃ ene.
  Wowɔ Poland gbadzaa bɔbɔe eye wòwɔ kaba wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Èdze France dzi. Èda E-75 aʋawɔʋu akpe ewo ɖe edzi to aʋatsoɖaseɖigbalẽ aɖe zazã me. Mina míagblɔe tẽe, ʋu wɔnukuwo. Nusiwo Franseawo ƒe tuwo mate ŋu adze wo dzi kura o, gake wowua ame le didiƒe ʋĩ. Wodaa futɔwo ƒe ʋuwo ɖe anyi.
  Medvedev ti kpo gɔ̃ hã le dzidzɔ ta. Abe alesi wòle le fefea me ene la, eʋãna kabakaba, eye wòle Paris xɔm xoxo... Eye emegbe nu tsɛwo ya ɖe? Mina míaxɔ Spain le ɣeyiɣi ma ke me, ale be Franco nagado dziku fũ o.
  Eye le Gibraltar dzi dzedze ta la, míazã yameʋu siwo me dzo le. Afikae Britaintɔwo ayi?
  Nyateƒee, le ɣeyiɣi ma ke me la, míezãa ga tsɔ wɔa aʋawɔmeliwo kple yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo. Asesẽ na Britain ɣemaɣi. Yameʋu siwo tsɔa yameʋu alafa ɖeka kple aʋawɔmeli alafa eve ye nye esi. Esia anye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ.
  Eye emegbe meli siwo ɖiɖina hã li. Èwɔa aʋawɔʋu siwo nye "E"-U ƒe hatsotsowo hã, si nye "E" ƒe tɔtrɔ bubu. Afisiae nètsɔa "E"-50-U tank ƒua gbe, mɔ̃ aɖe ale gbegbe be màte ŋu age ɖe eme tso dzogoe aɖeke dzi o.
  Eye na wòawɔ funyafunya Britaintɔwo. Nyɔnuvi dzetugbe eve siwo le aʋawɔʋu ma tɔgbe me le ŋku lém ɖe Russia ƒe dukplɔla si le dɔ wɔm ŋu lae nye esi.
  Medvedev ƒo nugbugbɔ na wo tsɔ ɖo eŋu nɛ.
  Aleae míaƒoe enye si...
  Eye aʋawɔʋu yeyetɔ kekeakewo le tetem ɖe London ŋu. Eye kɔnu aɖeke manɔmee la, woxɔa England ƒe fiadu.
  Medvedev dzi ha be:
  - Xexeame nye nusi tea ɖeɖi ame ŋu! Mí katã míaɖu avu la!
  Enye nusi doa dzidzɔ na ame eye eƒoƒo le bɔbɔe ya. Metsɔ ametafatafa ƒe kɔpi la eye metre nusianu si nèdi. Eyata èlé Balkan-nutowo eye nèyi Afrika. Mie stamp hã, eye afɔzɔlawo hã. Miewɔa asrafowo, ne ɖe ga le mia si. Eye anyigbamama si woxɔ hã naa ga. Enyo, te ekpɔ, zɔ le Afrika.
  USSR gakpɔtɔ le aʋawɔƒea ʋum. Blaetɔ̃ vɔ ene tsi tre ɖe E-50-U ƒe hatsotso siwo wotre akpe ewo bubuwo ŋu. Ne E-50 nye ʋu si ƒe aʋawɔnuwo sɔ kple Tiger-2 tɔ la, ke eƒe dzidzeme si me susu le koe lolo wu, eye aʋawɔnuwo sesẽ vie, eye mɔ̃a hã sẽna wu. E-50-U, si ƒe kpekpeme sɔ la sɔ kple Soviettɔwo ƒe T-64, eye gas turbine mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã le esi.
  Ẽ, ŋusẽawo mesɔ o. Le afisia la, aʋawɔʋuwo ƒe dzidzime vovovowo wɔa avu.
  Eye Medvedev, le sɔ yibɔ aɖe dzi le du dzi ya.
  Ŋusẽawo ya, womate ŋu atsɔ wo asɔ kple wo nɔewo o. Àte ŋu atsɔ E-75-U hã akpe ɖe eŋu, esia nye mɔ̃ si wua ame le akɔta, si meli me tu gɔ̃ hã mate ŋu age ɖo o.
  Eye ale si wòatu afɔ eɖokui dzii. Naneke mate ŋu axe mɔ nɛ o.
  Medvedev ƒoa fefe abe ŋutsuvi sue aɖe ene. Eh, enyo, ekema aleke. Eye ame aɖeke medina vevie be yeakpɔe o. Ebu eye woŋlɔ dukplɔla si le dɔ wɔm la be.
  Aʋadziɖulawo koe amesiame lɔ̃na.
  Dmitry Anatolyevich dzi ha be:
  Eye míetsia tre ɖe ahomwo ŋu, .
  Tso nusi kple nusitae...
  Nɔ xexea me nu wɔnuku aɖeke manɔmee, .
  Manya wɔ na ame aɖeke o
  Neva eme be dzɔgbenyuie, kpododonu, .
  Titriwo katã, yi dzi kple anyime, .
  Mɔ sia dzi koe, eye menye le mɔ bubu nu o, .
  Mɔ sia dzi koe, eye menye le mɔ bubu nu o!
  Nusiwo wɔ nuku nanɔ agbe didi!
  Si do le kpome! Si do le kpome!
  Nusiwo wɔ nuku nanɔ agbe didi!
  Si do le kpome! Si do le kpome!
  Nusiwo wɔ nuku nanɔ agbe didi!
  Eye Medvedev va nɔ dzidzɔ kpɔm ɖe edzi. Fifia eƒe asrafowo xɔ Ukraine, Belarus, eye wole tetem ɖe Moscow ŋu madzudzɔmadzudzɔe!
  Russia dukplɔla tsãtɔ gblɔ be:
  - Be míaƒe agbe nye fefe!
  Eye wòxɔ USSR ƒe fiadu to ahom me. Nyateƒee, le ƒe 1941 ƒe asrafowo gome la, aʋawɔʋu siwo ƒe nɔnɔmewo tso ƒe blaadeawo kple ƒe blaadreawo gɔ̃ hã me le esi, eye nu vevitɔe nye be wosɔ gbɔ ŋutɔ.
  Medvedev blu ɖe eɖokui ŋu... Woxɔ fiadu Moscow. Eye fifia àte ŋu axɔ Caucasus... Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, axɔ Afrika ƒe dzigbe gome na ɖokuiwò. Eye wòatso ayi Argentina.
  Eye tso afima dze USA dzi. Enye aʋafia fafɛ aɖe. Futɔa tsi megbe le asrafowo ƒe agbɔsɔsɔ kple woƒe nyonyome siaa gome.
  Medvedev dzia ha dzonɔamemetɔe be:
  - Míayi aʋa dzi dzideƒotɔe! Le Soviettɔwo ƒe ŋusẽ ta! Eye míatutu amesiame ɖe gbeɖuɖɔ me le avuwɔwɔ ɖe esia ta me!
  Woɖe Medvedev le fefea me hena ɣeyiɣi aɖe. Russia ƒe Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla, si va xɔ ɖe Shoigu Trubetskoy teƒe, ƒo ka. Ebia dukplɔla si gakpɔtɔ le dɔ wɔm be:
  - Ɣekaɣie míaka atam na kplɔla yeyea?
  Medvedev ɖo eŋu kpuie be:
  - Afisi wòle be wòanɔ, le xɔtutua me!
  Trubetskoy de dzesii be:
  - Dukɔ si wɔ ɖeka ƒe dukplɔla yeye di be woaɖo ye ɖe zi dzi le kwasiɖa si gbɔna me. Ale be ɣeyiɣi maganɔ wo si woafi fi o!
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Esia mele míaƒe dukplɔse kple sewo nu o!
  Trubetskoy de dzesii be:
  - Eye Yeltsin da asi ɖe dukplɔse sia dzi menye le se kple dukplɔse xoxoa nu o. Le nyateƒe me la, ame geɖe susui be Putin ado dukplɔse yeye aɖe ɖa, gake le mɔ aɖe nu la, meva eme o!
  Medvedev de dzesii be:
  - Menye susu nyuitɔe wònye na dukplɔla yeye ɖesiaɖe be wòaxɔ dukplɔse yeye o!
  Trubetskoy tsi tre ɖe eŋu be:
  - Gake Putin ate ŋui! Efa wu Yeltsin, eye wò, Dmitry Anatolyevich!
  Medvedev ʋuʋu ta helɔ̃ ɖe edzi be:
  - Fafɛ wu eye vevietɔ wu la, dzɔgbenyuitɔ! Putin manɔmee la, nusianu gblẽ, eye Zelensky xɔ ŋusẽ le Russia.
  Trubetskoy de dzesii be:
  - Eye mɔnukpɔkpɔ su Lukashenko si, gake eƒe ɣeyiɣi to eŋu. Ðe wòle be míaʋu kabakaba wu hafi!
  Medvedev de dzesii le susu me be:
  - Lukashenko nɔ vɔvɔ̃m na hoʋiʋli ƒe tiatiawɔblɔɖe le Russia. Eye Zelensky matsɔ eɖokui ade afɔku me ne ɖe Putin ƒe dzi mate ŋu ado dzi o. Dukɔa dzi kpɔkpɔ kple asi alea gbegbe nye nusi fiã! Putin fiã le dɔme godoo!
  Trubetskoy do susua ɖa be:
  - Enyo, eyata ɖe wòle be míalɔ̃ ɖe ɖoɖo nu le ŋkeke si dzi woawɔ dɔ kabakaba wu dzi loo alo míalɔ̃ ɖe edzi oa?
  Medvedev ɖo eŋu dzideƒotɔe be:
  - Wɔ abe alesi nèdi ene! Nyemegatsɔ ɖeke le eme o! Maxɔ dzudzɔ le dɔme axɔ dzudzɔxɔxɔledɔme si ŋu bubu le eye manɔ agbe ɖe nye ŋutɔ nye dzidzɔkpɔkpɔ ta. Ðewohĩ mazɔ mɔ atsa le xexeame! Menye dukplɔla kple dukplɔlagã siaa xoxo hena ɣeyiɣi si mesɔ gbɔ o na Russia! Ɣeyiɣi didi kae nàte ŋu alé ɖe fiazikpui la ŋu?
  Trubetskoy lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Enyo, ne ele nenema la, ekema na tɔtrɔwo nava! Nukae woawɔ kple Shoigu?
  Medvedev ɖo eŋu tufafatɔe be:
  - Na wòagbɔ ɖe eme! Marshal ƒe dzudzɔxɔxɔledɔmega lolo ŋutɔ. Na wòazɔ mɔ atsa le xexeame. Meɖe mɔ na wò be nunɔamesiwo nanɔ asiwò le duta!
  Trubetskoy ʋuʋu ta hede dzesii be:
  - Putin ɖe Russia ɖe aga tso xexeame gbɔ! Togbɔ be míexa nu le nyagbɔgblɔ me le míaƒe luʋɔ ƒe gogloƒe hã la, míekpɔ dzidzɔ le eƒe ku ta! Le Zelensky gome la, míakpɔe ɖa! Mía dometɔ geɖe di be woawɔ nudɔdɔwo abe Ɣetoɖoƒedukɔwo ene. Xɔ abe le USA ene, gake wɔ dɔ... Abe le USSR ene!
  Medvedev de dzesii be:
  - Enyo, le Stalin ƒe dziɖuɣi la, dziɖuɖumegãwo wɔ dɔ vevie! Mègasusu be anyitsi yɔ wo me fũ o!
  Trubetskoy bia be:
  - Nukae nàwɔ?
  Medvedev ɖo ŋku edzi be:
  - Nyee nye dukplɔla, eye maxɔ dzudzɔ le dɔme abe dukplɔla ene. Elolo... Eye mase vivi na agbe! Nukatae wòle be mawɔ dɔ ake!
  Trubetskoy ɖo ŋku edzi be:
  - Zelensky ateŋu ana wò aɖaŋuɖola ƒe ɖoƒea kplii!
  Medvedev ʋuʋui be:
  - Ay! Edze aɖaŋu ale gbegbe ne nye aɖaŋuɖoɖo manɔmee! Kpuie ko la - wɔ ŋgɔdonya la! Dmitry Anatolyevich ɖo etɔ ɖa!
  Trubetskoy lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Inauguration ẽ!
  Medvedev da kaƒoƒoa. Meɖoe be mawu fefea nu. Nane si ŋu ɣeyiɣi menɔ asinye kpɔ o. Eye ne mede ɖeke o la, woagbã United States le susu me.
  Alo ne míagblɔe tututu la, le fefea me. Gake Amerikatɔ Sherman la gbɔdzɔ le E-75-U ŋu. Gake yameʋu geɖe le United States, ne ŋusẽ mele wo ŋu abe Germanytɔwo ƒe yameʋuwo ene o gɔ̃ hã.
  Gake nɔnɔmea ya mele ɖeka o! Kraut ƒomea le xexlẽdzesi sesẽwo xɔm. Vevietɔ yameʋukulawo: Albina kple Alvina! Eye nyɔnuvi siawo nye esiwo ɖe dzesi le woƒe dzonɔameme gã la ta.
  Medvedev le ŋgɔ yim le Amerika tso dzigbe gome. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eƒe aʋawɔʋuwo le ʋuʋum to Siberia. Ele dzidzɔ kpɔm. Le mɔa nu la, nukata màɖu Japan dzi haɖe o? Le fefe sia me la, àte ŋu awu wò hadɔwɔlawo hã. Aɖaŋu deŋgɔ. Wɔ ameflula ƒe sedede ŋudɔ eye àsẽ ŋu wu wò futɔ le agbɔsɔsɔ kple nyonyome siaa me. Menye aʋawɔwɔ o, ke boŋ vivisese dzadzɛ. Jet machines siwo me asike mele o ye nye esi, Amerikatɔwo mete ŋu léa wo gɔ̃ hã o.
  Ne míagblɔe tututu la, be woaɖo afima. Eye nàzã tu siwo dzi wokpɔna to radio dzi! Eye Amerikatɔ siwo wɔa anyra le ame ŋu. Fefe sia dzɔa dzi na Medvedev ŋutɔ. Eye nàʋuʋu asrafowo. Woxɔ Mexico. Amerika-dugãwo le gegem ɖe wo nɔewo yome. Dzidzɔkpɔkpɔ sia tɔgbe.
  Eye le ɣedzeƒe gome la, aʋawɔʋu siwo nye "E"-U siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la gena ɖe India. Gake nukae Britaintɔwo ate ŋu atsi tre ɖe wo ŋu? Gawu la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒo nunɔamesiwo nu ƒu xoxo eye wòle mɔ̃ɖaŋununya si sɔ ɖe ɣeyiɣia nu wu wɔm si me se aɖeke mele o.
  Gake Medvedev ɖoe be yeado Panther la ɖe ŋgɔ vie. "Panther" gbãtɔ si wozãna edziedzi enye si - ŋgɔgbe aʋawɔnu si ƒe didime nye 80 - 110 mm, axadziʋawɔnu si nye 50 mm, tu si ƒe didime nye milimeta 75, ʋuƒo ƒe didime nye 70 EL, mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 650. "Panther"-2 si ƒe ŋgɔgbe ƒe aʋawɔnuwo tso milimeta 120 va ɖo 150, eƒe axawo nye milimeta 60, tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71 EL, kple mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 850 lae nye esi. Ẽ, ʋu si me wotsɔa ɖe le vevie. Eye eƒe kpekpeme lolo wu menye le blaene vɔ atɔ̃ me o, ke boŋ tɔn blaatɔ̃ eye eƒe nɔnɔmetata le kpuie wu.
  Gake "Panther"-3. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe tso milimeta 150 va ɖo 200, axawo nye milimeta 82, tu si ƒe didime nye milimeta 88 eye eƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1200 - eƒe kpekpeme nye tɔn 55. Lɔ̃ ɖe edzi be zi geɖe la, ʋu ma tɔgbe nyea super ɖe Shermantɔwo ŋu.
  Gake "Panther"-4 hã li. Aʋawɔnuwo le eƒe ŋgɔgbe tso milimeta 200 va ɖo 250 le togbɛwo dzi, eye aʋawɔnu siwo le axadzi nye milimeta 160. tu si ƒe didime nye milimeta 105 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL. Esia nye lã wɔadã aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn 65 xoxo eye eƒe nɔnɔme le bɔbɔe. Gas turbine mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1500. Nyateƒee, enye ŋgɔyiyi nyui aɖe si kplɔ wo nɔewo ɖo, si ate ŋu awɔ aʋa kple Soviet IS-7 gɔ̃ hã. Gawu la, womewɔ IS-7 la le agbɔsɔsɔ gã me o.
  Gake mɔ̃ siwo ŋu ŋusẽ le wu li. Duƒuƒu "Panther"-5, ŋgɔgbe aʋawɔnu 250 hull le dzogoe si nye 45 degree, 300 mm turret ŋgonu le dzogoe dzi, axa 210 le dzogoe dzi, 128 mm tu le 100 EL, kpekpeme si le aʋawɔʋu si de ŋgɔ wu 75 tɔn, 2000 sɔ ƒe ŋusẽ mɔ̃a ƒe gas turbine ƒe ŋusẽ . Mɔ̃ si de ŋgɔ wu Soviettɔwo kple Amerikatɔwo ƒe mɔ̃wo katã. Ete ŋu gena ɖe IS-7 la me tso aʋawɔƒe didi eye wòte ŋu nɔa te ɖe ƒoƒo ɖe wo nɔewo ŋu ta. Zi geɖe la, mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ aɖee "Panther"-5 nye. Naneke mele USSR si sesẽ wu IS-7 o. Eye Akpɔkplɔ ƒomevi atɔ̃ hã le Germanytɔwo si.
  Esi Medvedev xɔ United States ƒe anyigba ƒe akpa gãtɔ vɔ la, eɖoe be yeanya Tiger la hã ɖa. Enyo, "Amegãxi" ye nye gbãtɔ si amesiame nya. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la didi milimeta 100-110 eye mekɔ kloe o, eye axadziʋawɔnua didi milimeta 82 ne mekɔ o. Eye tu si ƒe didime nye milimeta 88, si ƒe didime nye 56 EL barrel, nye aʋawɔʋu si le ɣli dom ŋutɔŋutɔ. To vovo na "Panthers", afisi gbãtɔ siwo kplɔ wo nɔewo ɖo koe wɔ avu ŋutɔŋutɔ eye evelia ƒe kpɔɖeŋuwo nɔ anyi. Tank "Tiger"-2 si wonya nyuie wu be "Fia ƒe Akpɔkplɔ".
  Aʋawɔnu siwo le ŋgɔgbe: milimeta 120-150 le ʋua ƒe ŋgɔgbe le dzogoe si nye dzidzenu 50 dzi, milimeta 185 le xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe le dzogoe sue aɖe dzi, eye milimeta 82 le axadzi le dzogoe si nye dzidzenu 60 dzi. Wokpɔ eta nyuie le ŋgonu, enyo vie wu Tiger le axadzi, eye tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71 EL le esi. Le Xexemeʋa Evelia ƒe aʋawɔʋu siwo wowɔ dome la, esiwo nyo wu le aʋawɔnuwo kple ŋgɔgbe takpɔkpɔ gome, woƒe kpekpeme nye tɔn 68, mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 700 - wogbɔdzɔ vie le ʋukuku ƒe ŋutete me.
  "Tiger"-3 nye ʋu si wowɔ le aɖaŋu me. Aʋawɔnuwo ƒe ŋgɔgbe nye milimeta 150-200 le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe nye milimeta 240 le dzogoe dzi. Axa siwo didi milimeta 160 eye akpoxɔnu siwo le ŋgɔgbe. Aʋawɔnu vovovo ƒomevi etɔ̃: tu si ƒe didime nye 88 mm 100 EL, tu si ƒe didime nye mm 105 70 EL, kple tu si ƒe ŋusẽ nye 105 mm 100 EL si ƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1000 1200. Esi woɖoe ɖe ɖoɖo nu wòde to wu eye eƒe kpekpeme nye tɔn 75 ta. Ẽ, ʋua nye nu vevi eye afɔku le eme ŋutɔ. Eye "Tiger"-4 ŋgɔgbekpa si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã 250 - ʋua ƒe ʋuƒo si le ŋeŋe dzidzenu 45, ŋgonu si le 300 milimeta, axawo 210 milimeta, tu milimeta 128 100 EL tu ƒe didime, alo milimeta 150 ƒe ʋuƒo ƒe didime 56 EL , kpekpeme tɔn 85, 1500 sɔ ƒe ŋusẽ gas turbine mɔ̃. Aʋawɔʋu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ.
  Gake esi fa wu gɔ̃ hãe nye "Tiger"-5. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe: ʋua ƒe ŋgonu 350 mm le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, turret ŋgonu 400 mm le dzogoe si nye mm 50 dzi. Axaawo le ŋgɔgbe milimeta 300. Tu si ƒe lolome nye 150 mm 100 EL, alo tu si ƒe lolome nye 174 mm 70 EL, alo tu si ƒe lolome nye 210 mm 38 EL. Kpekpeme nye tɔn 100, gas turbine engine nye sɔ ƒe ŋusẽ 2500. Mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu la mage ɖe IS-7 kple St. John"s wort gɔ̃ hã me o. Woate ŋu azã esiawo ɖe Amerika ŋu. Togbɔ be ele be woagblɔ be "Tiger"-5 menɔ dɔawo gɔ̃ hã me le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o hã. Gake menye ame aɖeke ƒe vodadae wònye be aʋaa wu enu kaba nenema o.
  Gake woate ŋu atrɔ asi le virtual tank fefea ŋu wòanyo ɖe edzi.
  Medvedev dze United States ƒe fiadu Washington kple New York du gãtɔ kekeake dzi dzedze gɔme. Le afisia la, àte ŋu awɔ dɔ ŋutɔŋutɔ ahaɖu dzi.
  Togbɔ be ewɔe nenema kloe hã. Le afisia la, Washington le bibim eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le ʋu kum to edzi. Eye ame aɖeke mate ŋu axe mɔ na Tigers-5 o.
  Medvedev le amedzidzedze sesẽ aɖe nu wum ɖe United States ƒe fiaduwo ŋu eye edze abe aʋadziɖuɖue wònye ene. Gake Japan hã le ŋgɔ.
  . TA No. 5 lia.
  Nukae magate ŋu awɔ le fefea me? Gake Lev ƒomea ƒe aʋawɔʋuwo meyi wo wɔwɔ me gbeɖe o. Esiawo nye lã wɔadãwo le afisia vavã. Gake le Xexemeʋa Evelia me la, mɔ̃ siawo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo emegbe la megahiã o gɔ̃ hã. Eye wògasẽ wu ɖe Japan kple eƒe aʋawɔʋu suewo kple gãwo ŋu.
  Gake Dmitry Medvedev ɖoe be yeanya wo ɖa vie.
  Lev-ʋu gbãtɔ si li, si li le dɔwo me ko, eye ga si wotsɔ wɔe ƒe akpa aɖe koe nye esi. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 120 le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 240 le dzogoe dzi, axawo nye milimeta 82, tu la ƒe didime nye milimeta 105, tu la ƒe didime nye 70 EL, bliboa Tɔn 80, mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ 800. Le goawo katã me la, ʋu si ate ŋu ado ɖekae kple Tigers kple Panthers le Kursk Bulge hafi. Esi aʋawɔnu sesẽ ŋutɔ aɖe le esi na eƒe ɣeyiɣia kple turret ŋgonu takpɔnu nyui aɖe. Gake dzɔgbenyuietɔe la, meva o. "Lev"-2 dɔa ƒe ʋu. Ʋua ƒe ŋgonu ƒo xlãe milimeta 250, xɔtaxɔa ƒe ŋgonu le ŋgɔgbe milimeta 300. Axaawo le ŋgɔgbe milimeta 200. Tu alo 128 mm 100 EL alo 210 mm 38 EL. Kpekpeme tɔn 100, mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1800. Ŋusẽ aɖeke mele esi si sɔ kplii o. Ede ŋgɔ wu IS-7, si ate ŋu aƒoe le axadzi ko. Gake emegbe èku ʋua yi ŋgɔe, eye "Dzata"-3 do, eye wòti lã wɔadã aɖe hã yome. Aʋawɔnu si le ʋua ƒe ŋgɔgbe nye milimeta 350, xɔtaxɔwo nye milimeta 450, eye eƒe axadzi ƒe dzidzeme nye milimeta 300 le togbɛwo dzi, tu si ƒe didime nye milimeta 150 le 100 EL, alo milimeta 175 le 70 EL, alo 210 le 56 EL, alo tuɖedzi le 400 -mm. Kpekpeme nye tɔn 120, mɔ̃a nye sɔ ƒe ŋusẽ 2500.
  Ẽ, esia nye ŋusẽ dziŋɔ aɖe.
  Tank "Dzata"-4 nye super lã wɔadã bubu. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 450, aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 500. Ʋua ƒe ʋuƒo kple xɔtaxɔa ƒe axawo le 400 mm. Tu si ƒe didime nye milimeta 175 le 100 EL me, tu si ƒe didime nye milimeta 210 le 70 EL me, tu si ƒe didime nye milimeta 500. Ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 150, mɔ̃a nye sɔ ƒe ŋusẽ 3500 gas turbine. Etso didiƒe ʋĩ gena ɖe aʋawɔʋuwo katã me, siwo dome IS-7 kple Amerikatɔwo ƒe T-93 hã le. Eye ƒudzisrafowo ƒe tu gɔ̃ hã mate ŋu age ɖe eme o. Esia nye mɔ̃ sesẽ aɖe, eye tu bubu aɖe le eŋu.
  Gake Lev-5 si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hãe nye aʋawɔʋuwo ƒe fia. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 600 le dzogoe si nye dzidzenu 45 me, xɔtaxɔa ƒe titrime nye milimeta 800, axawo nye milimeta 550 le dzogoe dzi. Tu si ƒe didime nye milimeta 210 le 100 EL me, tu si ƒe didime nye milimeta 300 le 70 EL me, tu si ƒe didime nye milimeta 600. Mɔ̃a ƒe kpekpeme nye tɔn 200, gas turbine mɔ̃a naa sɔ ƒe ŋusẽ 5000. Aʋawɔnu ƒomevi ɖesiaɖe kloe mate ŋu age ɖe eme o, negbe tu siwo ŋu ŋusẽ le , vevietɔ tu gãwo kple bɔmbwo koe. Ate ŋu ada tu aʋawɔmeliwo kple yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo. Nyateƒee, aʋawɔʋu gã aɖee.
  Enyo, kpuie ko la, nane li woafe. Medvedev le nyaƒoɖeamenu dem Japan.
  Gake wogatso nya me nɛ ake.
  FSB ƒe dɔdzikpɔla ƒo ka hegblɔ be:
  - Dmitry Anatolyevich, ɖe nàna takpekpe aɖe nyadzɔdzɔŋlɔlawoa?
  Medvedev gblɔe kple kakaɖedzi be:
  - Haɖe o!
  - Nu ka ta?
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo eŋu be:
  - Gome le asinye be mawɔ gbebiamewo alo nyemawɔe o! Eyata meɖoe be nyematsɔe ana haɖe o!
  FSB ƒe dɔdzikpɔla la ʋuʋu ta be:
  - Àte ŋu anɔ anyi kpoo fifia! Gbebiamea madzo o! Gake míadi teƒe bubu!
  Medvedev de dzesii be:
  - Ame sia ame, miɖo anyi! Ne nane li la, ke wò general"s pension lolo ŋutɔ! Àte ŋu anɔ agbe dɔ mawɔmawɔe!
  FSB ƒe dɔdzikpɔla bia kple movidzɔdzɔ be:
  - Ðe menye nublanuinya be míaklã tso ŋusẽ gã sia tɔgbe gbɔ oa?
  Medvedev ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Ewɔ nublanui ŋutɔ, gake ame bɔbɔa eɖokui ɖe nusi womate ŋu aƒo asa na o te!
  Medvedev gatrɔ yi fefea me ake. Dukɔ gãtɔ kekeake si me kesinɔnuwo bɔ ɖo wu le xexeame ƒe dukplɔla tsãtɔ va se egɔme mlɔeba. Eye nukata màfe ne woate ŋu awɔe ema manɔmee fifia o. Togbɔ be eyae nye dukɔa ƒe tatɔ si le dɔ wɔm hã.
  Gake aleke nàwɔ aƒo asa na tetekpɔ be yeatso ɖokuiwò le fefe sia tɔgbe me? Enyo, Germany-srafowo ɖo Chukotka. Dzɔgbenyuietɔe la, dɔwɔnuwo ʋuʋu le fefea me le bɔbɔe wu le nyateƒe me. Eye woyia China. Eye woge ɖe aʋa me kple Japantɔwo le afima. Nyateƒee, Medvedev zã ametafatafa ƒe sea tsɔ ƒo Lev-5 aʋawɔʋuwo eye wòtsɔ wo ƒu gbe ɖe samuraitɔwo ŋu. Eye esiawo nye ʋu siwo ƒe hatsotso de ŋgɔ wu vavã.
  Alesi wogbãa samuraitɔwoe. Gake menye blibodede ƒe seɖoƒe kokoko o.
  Gake nukatae, vaseɖe esime Xexemeʋa Evelia nawu enu la, manya wɔ be woatsɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu sesẽtɔ kekeake si nye "Mouse" aƒu du ato dzisasrãawo dzi o?
  Esia nye blibodede kple atsyɔ̃ɖoɖo ƒe fiakuku gbugbɔmamã vavã. Ne míagblɔe tututu la, nukae ate ŋu adzɔ ne gigantomania va dzɔ.
  Medvedev dze Sisiawo nyanyã gɔme.
  Mouse ƒe aʋawɔʋu, si nye aʋawɔʋu si le ga me ŋutɔŋutɔ, si kpekpe wu le esiwo wotsɔ ga wɔ ŋutɔŋutɔ dome la, ku ʋu eye wòwɔ aʋa gɔ̃ hã. "Mouse" ƒe ŋgɔgbe aʋawɔnuwo nye 150 mm le ʋua ƒe gɔme, 200 mm le ʋua tame, 250 mm le turret ƒe ŋgɔgbe, kple 210 mm le axawo dzi. Abe alesi míate ŋu akpɔe ene la, aʋawɔʋua, le eƒe gbãtɔ gɔ̃ hã me la, Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo katã kplɔ wo nɔewo ɖo le ŋgonu kple axadzi gɔ̃ hã mate ŋu age ɖe eme o. IS-2 kple SU-100 mete ŋu ge ɖe aʋawɔʋu sia me tso dzogoe aɖeke dzi o. IS-7 koe ate ŋu ahe kuxiwo vɛ na Maustɔwo eye wòawɔ avu kple aʋawɔʋu sia ŋutɔŋutɔ. Gake aʋaa megbe hafi IS-7 do, eye meyi ewɔwɔ me gbeɖe o. Eye "Mouses"-awo ate ŋu awɔ aʋa le aʋagbedzi xoxo le ƒe 1943 me. Tu eve le aʋawɔʋu sia me: esi ƒe ʋuƒo kpui si ƒe didime nye milimeta 75 kple esi ƒe didime nye milimeta 128 si ƒe didime nye milimeta 55 EL, si te ŋu gena ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo katã me negbe IS-7 koe mele eme ta o. Gawu la, IS-2 si tso didiƒe ʋĩ. Tu aɖe si ƒe didime nye milimeta 150 hã nɔ anyi.
  "Mouse" ƒe kpekpeme nye tɔn 188 eye eƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1250, si mesɔ gbɔ haɖe o. Le nusianu me la, ʋuae sesẽ wu le eƒe ɣeyiɣia nu, eye naneke mesɔ kplii o.
  "Mouse"-2 nye ʋu si wowɔ le aɖaŋu me. De blibo wu. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, wobui be woana ʋua ƒe nɔnɔme nabɔbɔ ɖe anyi eye wòanɔ bɔbɔe wu. Gake le fefea me la, ʋua va de blibo wu, eƒe nɔnɔme va bɔbɔ ɖe anyi wu, eƒe nɔnɔme va le kpekpem ɖe edzi, gake wòlolo wu gɔ̃ hã. Mouse ƒe ʋua ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye 2 350 mm. Aʋawɔnu si le xɔtaxɔea ƒe ŋgɔgbe didi milimeta 450. Axawo ƒe didime nye mm 300. Tu siwo ƒe didime nye milimeta 75 eye woƒe didime nye milimeta 150 70 EL, alo howitzer si ƒe didime nye milimeta 210, alo tukpe si ƒe didime nye milimeta 400. Eƒe kpekpeme nye tɔn 200. Gas turbine mɔ̃ 2000 sɔ ƒe ŋusẽ.
  "Mouse"-3 fefewɔƒe. Deblibo hã. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe le ʋua ƒe ʋuƒoa ŋu nye milimeta 600, xɔtaxɔa ƒe didime nye milimeta 800, axawo nye milimeta 550. Tu siwo ƒe didime nye mm 88 mm 100 EL, na futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔwɔ, kple 210 mm 70 EL. Alo tukpe si ƒe didime nye milimeta 550. Aʋawɔʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 250, gas turbine mɔ̃a nye sɔ ƒe ŋusẽ 4000. Aʋawɔnuawo katã kloe mate ŋu age ɖe aʋawɔʋua me o kloe, negbe esiwo ŋu ŋusẽ le wu koe mele eme o.
  "Mouse"-4 nye gigantomania ƒe tɔtrɔ yeye eye wòde ŋgɔ wu. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye mm 1000 le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 1200 le dzogoe dzi. Axaawo le ŋgɔgbe milimeta 850. Aʋawɔnuwo: 105 mm 10EL tu na aʋawɔwɔ kple futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo eye wòsɔ gbɔ ŋutɔ ɖe ʋu ƒomevi ɖesiaɖe kloe ŋu. 300mm aʋawɔnu le 70 EL, na mɔ̃ sesẽwo tsɔtsrɔ̃ kple redundant na aʋawɔʋuwo. Alo ɖe eteƒe la, tukpe si ƒe didime nye milimeta 750.
  Ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 350, si menye nu gã aɖeke na aʋawɔnu kple aʋawɔnu mawo tɔgbe o. Aʋawɔmeli ƒe tuwo gɔ̃ hã mate ŋu age ɖe ʋu ma tɔgbe me ŋkume kple ŋkume o. Tu sesẽ aɖe si wotsɔ zɔa mɔe alo bɔmb gã aɖe ŋutɔ ƒe ƒoƒo tẽ koe ate ŋu atsrɔ̃ mɔ̃ ma tɔgbe. Le goawo katã me la, Xexemeʋa Evelia me aʋawɔʋuwo kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokuiwo katã mate ŋu age ɖe eme o. Mɔ̃a nye sɔ ƒe ŋusẽ 6000 gas turbine.
  Enyo, "Mouse"-5 ye nye nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo sia ƒe ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake. Aʋawɔnu si le ʋua ƒe ŋgonu ƒe ŋgɔgbe nye mm 1600 le dzogoe dzi, turret ƒe ŋgonu nye mm 2000, axawo nye mm 1500 le dzogoe dzi.
  Tu si ƒe didime nye milimeta 128 si me EL 100 le be wòawɔ avu kple aʋawɔʋuwo katã, si sɔ gbɔ ŋutɔ ɖe adzɔhawo katã ŋu siwo dome IS-7 kple tukpe si ƒe didime nye milimeta 900 hã le. Tu bubuwo mate ŋu awɔ dɔ o. Tu siwo wotsɔna ƒoa tu wuievee li. Aʋawɔʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 500. Gas turbine mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 10,000. Míagblɔ be ʋua ŋutɔ nye blibodede. Naneke kloe mate ŋu aƒo wò ŋgonu o. Super tank...
  Ke hã, ne ame aɖe susu be manya wɔ be woato naneke si fa wu "Mouse"-5 vɛ o la, ekema esia menye nyateƒe kura o. Seɖoƒe meli na fefe nyui aɖe si ku ɖe Xexemeʋa Evelia ŋu ŋlɔlawo ƒe susu o.
  Le kpɔɖeŋu me, "Rat" hã li. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, aʋawɔʋu sia ƒe lolome ŋuti nuŋlɔɖi le dɔa ƒe ʋuwo katã dome, eye wotsɔ ga wɔe ƒe akpa aɖe gɔ̃ hã.
  "Rat" aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 400, eye axadziʋawɔnuwo hã le ŋgɔgbe vie. Aʋawɔnuwo: tu ene siwo ƒe didime nye milimeta 210, alo tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 800 kple howitzer eve siwo ƒe didime nye milimeta 150, tu wuiɖekɛ siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu. Kpekpeme nye tɔn 2000, diesel mɔ̃wo ƒe ŋusẽ katã nye sɔ ƒe ŋusẽ 10,000.
  Tank "Rat"-2 nye nɔnɔmetɔtrɔ le aɖaŋu ʋu si ƒe ɖoɖo deŋgɔ wu. Ŋgɔgbe kple aʋawɔnu ɖesiaɖe si ƒe didime nye milimeta 800, kple dzogoe gã aɖe si me susu le. Aʋawɔnuwo nye tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 1000 kple howitzer ene siwo ƒe didime nye milimeta 150, tu wuiade siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu siwo te ŋu da tu anyigba kple yameʋu ƒe taɖodzinuwo. Kpekpeme nye tɔn 3000, gas turbine mɔ̃wo, ŋusẽ katã nye sɔ ƒe ŋusẽ 20,000.
  "Rat"-3 nye mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu eye wòde ŋgɔ wu gɔ̃ hã. Aʋawɔnuwo 1200 - milimeta le dzogoe aɖe dzi. Aʋawɔnuwo: tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 1250 kple howitzer ade si ƒe didime nye milimeta 150. Tu blaeve siwo tsia yameʋuwo nu siwo te ŋu daa tu ɖe yame kple anyigba siaa dzi. Kpekpeme nye tɔn 4000, gas turbine mɔ̃wo, ŋusẽ katã nye sɔ ƒe ŋusẽ 35,000.
  "Rat"-4 nye mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu eye wòde ŋgɔ wu gɔ̃ hã.Aʋawɔnu si ƒe didime nye mm 1600 le dzogoe dzi. Aʋawɔnuwo - tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 1600 kple howitzer enyi siwo ƒe didime nye milimeta 150, tu blaeve vɔ atɔ̃ siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu siwo te ŋu da tu ɖe yame kple anyigba dzi taɖodzinuwo dzi. Kpekpeme nye tɔn 5000, gas turbine mɔ̃wo, wowɔe wònyo wu, ŋusẽ katã nye sɔ ƒe ŋusẽ 50,000.
  "Rat"-5 nye tank si fa wu. Aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 2500 le axawo katã. Aʋawɔnuwo: tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 2500. Eye howitzer wuiatɔ̃ siwo ƒe didime nye milimeta 150. Tu blaene siwo tsia yameʋuwo nu siwo te ŋu daa tu ɖe yame kple anyigba dzi taɖodzinuwo dzi. Eƒe kpekpeme nye tɔn 10,000. Nukliaʋawɔnu abe mɔ̃ ene, ŋusẽ si wu sɔ ƒe ŋusẽ 100,000.
  Le nyateƒe me la, aʋawɔʋuae nye esi fa wu le fefea me ŋutɔŋutɔ. Eye le kpekpeme kple nɔnɔme bubuwo gome.
  Enyo, àte ŋu atsɔ Tokyo ƒe ahomya la ade asi na "Rat"-5. Nyateƒee, exɔ asi ale gbegbe be ele be nàwɔ ametafatafa ƒe kɔpi la zi geɖe.
  Gake le nusianu me la, ate ŋu adzɔ dzi na Medvedev. Eƒoa fefea nyuie.
  Eye meva kpɔ "Rat"-5 mlɔeba le nu ŋutɔŋutɔ me. Alesi woaƒo fefe anukwaremaɖimaɖitɔe nyuie.
  Gake emegbe wogaƒo ka na Medvedev ake.
  Fifia ya, dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ gbãtɔ kple dukplɔlagã teƒenɔlae nye Siluanov.
  Egblɔ kple gbe si me nuxaxa le be:
  - Míebu Dmitry Anatolyevich! Woxlẽ akɔtagbalẽviawo katã kloe xoxo!
  Medvedev gblɔ kple nukokoe be:
  - Enyo be nàda nyuie wu be nàɖu dzi gbegblẽ!
  Ewɔ nuku na Siluanov be:
  - Aleke esia ate ŋu adzɔe?
  Medvedev ɖe eme be:
  - Ne ɖe woti Vitaliy Klitschko be wòanye Kyiv ƒe dudzikpɔla zi gbãtɔ la, anye ne eƒe tɔtrɔgbɔ va ring la me madzɔ o. Le esi teƒe be dudzikpɔla nanye ʋiʋlidziɖula gã aɖe la, anye nukokoedonamela!
  Siluanov lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Ẽ, èto nyateƒe, Dmitry Anatolyevich! Viɖe aɖe nɔ Klitschko si wòbu... Gake nublanuitɔe la, viɖe sia tɔgbe ƒe dzesi aɖeke menɔ asiwò o!
  Medvedev dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Mevo, abe xevi si le dziƒo ene, .
  Mevo, esi meŋlɔ nusi vɔvɔ̃ fia be...
  Mevo abe ya sesẽ si ƒona ene
  Mevo le nyateƒe me, ke menye le drɔ̃e me o!
  Siluanov ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Ẽ, hakpanyaŋlɔla Dmitry Anatolyevich koe nènye! Ame ate ŋu aŋlɔ kpukpuiwo tso ŋuwò!
  Medvedev ɖo eŋu vevie be:
  - Aleke kee wòɖale o, fifia mate ŋu awɔ nusi melɔ̃na wu le dziɖeɖi me - kɔmpiuta dzi fefewo ƒoƒo! Eye do ŋgɔ na ema la, ƒe blaeve enye sia fifia la, ɖeko mate ŋu aƒle esia le ɣeyiɣi siwo sɔ kple wo nɔewo me!
  Siluanov ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Le fefewo mea?
  Medvedev ɖo kpe edzi be:
  - Fefewo tututu! Eye aɖe vi na wò be nàsrɔ̃ asrafowo kple ganyawo ƒe aɖaŋu aɖewo!
  Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ Gbãtɔ gblɔ kple dzitsitsi be:
  - Melɔ̃a hehexɔxɔ wu!
  Medvedev tsɔ ɣlidodo ɖo eŋu be:
  - Nu ŋutɔŋutɔ vɔ̃ɖi la nye fiƒode, ate ŋu ana nàzu tagbɔsesẽ!
  Siluanov ɖo eŋu tufafatɔe be:
  - Èdi be yeasi le nu ŋutɔŋutɔ nu kple fefewo ƒe xexeamea? Kafukafu!
  Nukokoedonamenya aɖe nɔ dukplɔlagã si le dɔ wɔm la ƒe nyawo me.
  Medvedev gblɔ be:
  - Na mahe Russia kalẽtɔ ƒe ɣletivi ɖe ati ŋu na wò hã!
  Siluanov ɖo aɖaŋu be:
  - He ɖokuiwò ɖe ati ŋu, Aƒetɔ Dukplɔla!
  Medvedev ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Ðewohĩ esia nye susu nyui aɖe! Ne menye nenema o la, eƒe ku megbe koe wotsɔ kafukafua na Putin!
  Dukplɔlagã si le dɔ wɔm la ɖo eŋu be:
  - Akpe na wò, Aƒetɔ Dukplɔla!
  Medvedev yi edzi kple hadzidzi be:
  - Na ŋku ƒuƒlu bometsilawo...
  Siluanov dzi ha ɖekae be:
  - Le nyateƒe si wònye be nusianu ate ŋu adzɔ ta...
  Medvedev wu enu be:
  - Gake màte ŋu anɔ agbe o!
  Dukplɔlagã si le dɔ wɔm la ɖo eŋu be:
  - Vevietɔ ke hã, anɔ eme godoo be woaɖem ɖa! Edze abe ahiã be míawɔ avu ene!
  Medvedev ɖo eŋu tufafatɔe be:
  - Teƒe geɖewo le Anyigba dzi!
  Siluanov ʋuʋu ta henɔ ɣli dom be:
  - Kpuie ko la, Aƒetɔ Dukplɔla, èdo ŋugbe nam be yeanye kalẽtɔ ɣletivi!
  Medvedev do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Dzra sedede aɖe ɖo!
  Wotsɔ kafukafugbalẽ bubu vɛ nɛ. Abe, ŋlɔ agbalẽ na dukplɔla si le dɔ wɔm ene.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Medvedev tsɔe na ameha aɖe. Nya mía tɔ!
  Eh, etsi megbe ŋutɔ xoxo, eye Russia ƒe dukplɔla si le dɔ wɔm la dɔ alɔ̃.
  Eku drɔ̃e le ŋutinya bubu bubu aɖe ŋu. Tsartɔwo ƒe asrafoha si Kuropatkin le ŋgɔ na la le avu wɔm be yewoaɖe asi le Port Arthur ŋu. Gake Medvedev ŋutɔ do le aʋawɔʋu aɖe dzi, eye laser kple thermoquark-tu siwo lolo abe poppy-ku ene, gake wowua ame abe bɔmb siwo woda ɖe Hiroshima ene.
  Eye aleke Medvedev ate ŋu awɔ avu kple Japantɔwo kple eƒe aʋawɔɖaŋu? Alesi wovuvu samuraitɔwoe, le akpe geɖe me. Eye alesi laser kple blaster va zãe.
  Eye wowu Japantɔwo, vevietɔ wowu wo. Eye wòtsoe wòzu kakɛkakɛwo. Eye wògblẽ nu le woƒe hatsotsowo dome.
  Medvedev, amesi bu eƒe fiazikpui la, kpɔ dzidzɔ le aʋawɔwɔ me. Etsoa samurai siawo siwo tsɔ dzideƒo ʋuʋu fiazikpui kɔkɔe la.
  Gake ɖe wògblẽ ŋutɔŋutɔ, ne míagblɔe tẽe, le anukwareɖiɖi katã me la, Tsar ƒe dziɖuɣie wònɔa?
  Mawu nana tsar abe Nicholas II ene dukɔ ɖesiaɖe. Esia nye dziɖula si si nunya le ƒe kpɔɖeŋu ŋutɔŋutɔ, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, enye nunyala.
  Ewɔ nublanui ŋutɔ be nonentity abe Kuropatkin ene na wòɖi gbɔe. Eye fifia Medvedev va xɔ Japantɔwo. Eye mina míaƒo wo. Eye esia wɔwɔ nyea nusi me nunya mele o ŋutɔ.
  Eye laser-yawo lãa samuraiwo ɖe anyi akpe geɖe. Aʋawɔwɔ aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo kpee, eye...
  Japantɔwo ƒe asrafoha aɖeke meli o.
  Nukae samurai aƒetɔawo ɖu? Eye fifia ɖewohĩ míate ŋu adze dɔwɔwɔ gɔme le miaƒe meliwo me.
  Medvedev kɔ aʋawɔrobot la ɖe yame eye wòƒu du yi Togotɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo ƒe nɔƒewo. Nukae wòsusu be yeate ŋu awɔ kple Russiatɔwo ƒe sɔdola la?
  Eye aleae thermoquark robot aɖe ƒua du sesĩe aleae. Fifia eɖo atsiaƒua tame xoxo. Eye mina míanyrɔ Togo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo. Lã armadillos, cruisers, kple nu gbagbe bubuwo.
  Abe esia ene... Ke ne míeda bɔmb sue aɖe si woyɔna be mini-thermoquark hã ɖe?
  Eye kalẽtɔ yeyea gblẽe ɖi. Ƒutsotsoe aɖe dona eye wònyrɔa meli siwo le ɣe si le dodom ƒe anyigba dzi.
  Medvedev do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Le Russia gome la, Nicholas,
  Mavuvu Japantɔwo katã kakɛkakɛe!
  Eye le afisia hã la, Russia dukplɔla si le dɔ wɔm la gena ɖe dzidzɔ gã aɖe me.
  Enyo ŋutɔ be nàwɔ avu kple robot sia tɔgbe.
  Mina míanyrɔ wò ŋutɔ wò samurai... Eye Tsushima manɔ anyi o, naneke manɔ Japantɔwo si woawɔ avu kplii o.
  Samurai-meli mamlɛawo le nyɔnyrɔm xoxo. Aʋadziɖuɖu ka gbegbee nye si esia nye!
  Gake ɣe si le dodom ƒe anyigba ƒe akpa aɖewo gakpɔtɔ li siwo xea mɔ na Port Arthur. Ele be míakpɔ wo gbɔ ŋutɔŋutɔ. Be woakpɔ Tsar Nicholas ƒe fiaɖuƒea ƒe tsitretsiɖeŋulawo katã gbɔ.
  Medvedev dzia ha dzonɔamemetɔe be:
  - Eye samurai la dzo yi anyigba, .
  Le gakpo kple dzo ƒe nyaƒoɖeamenu te!
  Eye mina míatsrɔ̃ asrafo siwo ɖe to ɖe Port Arthur la. Edzɔ ŋutɔŋutɔ be mɔ̃ sesẽ sesẽ aɖe mu. Eye Russia xɔ alɔgbɔnukoko. Eye vevietɔ wu la, evɔ̃ɖi wu Crimea-ʋaa. Le afima la, Tsar Nicholas II ƒe fiaɖuƒea bu le England, France, Turkey, kple Sardinia Fiaɖuƒea ƒe nubabla la te. Eye wòbu le bubu me. Eye Japan aɖewoe nye esi, si ame aɖeke mebu be enye hoʋlila vevi aɖe o.
  Migana Russia nado dzi le ŋukpe me o. Ðewohĩ esia tae Stalin, si ɖɔ ŋu ɖo eye wòxe mɔ ɖe dutanyawo nu alea gbegbe la, ʋu aʋawɔƒe evelia le Ɣedzeƒe Ʋĩ tsɔ tsi tre ɖe Japan ŋu ɖo. Nyateƒee, samuraitɔwo do ŋukpe Tsartɔwo ƒe Russia fũ akpa.
  Le esia ta la, tsɔ thermoquark bɔmb suesuesuewo tsrɔ̃ wo eye nàtsɔ laser atɔ dzo wo.
  Ale be nyemagatsɔ dzideƒo aɖu Russia dzi o! Oo, Mawu nana Zelensky nanye fia si akpɔ dzidzedze.
  Le afisia hã la, Russiatɔwo kple Ukrainetɔwo wɔ ɖeka, eye eteƒe madidi o Belarustɔwo ava kpe ɖe wo ŋu.
  Eye Slavtɔwo ƒe mawuɖekaetɔ̃ hã anɔ anyi!
  Medvedev wu Japantɔwo nu le Port Arthur gbɔ, eye wòƒu du yi ŋgɔ... Russia ɖu Japan dzi. Exɔ Korea, Manchuria, Kuril Ƒukpowo kple Taiwan. Ezi Japantɔwo hã dzi be woaxe fe gbogbo aɖe.
  Tsar Nicholas II do ŋusẽ eƒe ɖoƒea, tɔtrɔ kpata kple tamebubu si mehiã o medze o.
  Tsar ƒe Russia yi edzi nɔ ʋuʋum le China godoo. Eye eƒe kekeɖenudɔwɔwɔ le ɣedzeƒe gome.
  Gake Kaiser"s Germany, togbɔ be Tsar ƒe Germany va zu dukɔ gã aɖe eye wònɔ dzidzim ɖe edzi kabakaba wu gɔ̃ hã wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me hã la, egayi ŋgɔ hege ɖe Xexemeʋa Gbãtɔ me.
  Ẽ, le akpa eve dzi.
  Enyo, fifia Medvedev xɔ Germanytɔwo tsɔtsrɔ̃ ƒe dɔa. Susu aɖeke meli si ta woado dziku na Tsar-Fofo la o.
  Eye alesi wòtsɔa laser ƒoa futɔwoe. Eye mina míaƒo wo le East Prussia abe ahom sesẽ ene. Medvedev zãa laser kple nuheŋusẽ ƒe keklẽwo tsɔ daa tu Germany-srafowo.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuviawo do. Nyateƒee, le bikini me. Alenka kple Natasha. Eye na Krauttɔwo natsɔ kekeli ƒe akplɔwo atsoe.
  Ẽ, Tsar Nicholas Gãtɔ, Nazitɔwo meku drɔ̃e le nu ma tɔgbe ŋu kpɔ o. Nukae wole ɖoɖo wɔm ɖe mia ŋu, fofowo?
  Medvedev dzia ha dzikutɔe be:
  - Melon, akɔɖu, lu ƒe ƒuƒu, .
  Anyigba si dzi dɔmenyonyo le, si dzi nu dze edzi na...
  Eye wòbɔbɔ nɔ fiazikpui dzi le St. Petersburg, .
  Fofo Tsar Nicholas!
  Wohe ŋkeke si dzi woaɖoe zi dzi la ɖe megbe kaba. Eye wogblẽ Medvedev ɖe eya ŋutɔ ƒe didi nu keŋkeŋ. Abe, esime nèle zɔzɔm kple ɖevia ene.
  Medvedev hã tsɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi na Andropov le eƒe ku megbe. Nusi ɖewohĩ ele be woawɔ do ŋgɔ hafi. Eye ede se aɖe ku ɖe ŋkuɖodzikpe aɖe tutu na Andropov ŋu.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, dukplɔla si le dɔ wɔm hã gaɖo Yezhov kple Yagoda ɖe dɔ me. Nukatae woatsi tre ɖe kɔnuwɔwɔ ŋu le afisia?
  Emegbe eɖo ɖoɖo yeye aɖe si wotsɔ ŋkɔ na Bobby Fischer. Gake màte ŋu agblɔ nya aɖeke be enye chess ƒola gã aɖe o. Eye menye gã ko o, ke boŋ ŋukpenanu hã. Edi be yeaƒo amesiame ta menye le chess ƒoƒo me ɖeɖeko o.
  Eye dzidzenu etɔ̃ hã: akɔbli, klosalo kple sika!
  Eye le nyateƒe me la, gbã la, Dmitry Medvedev tsɔ sedede sia na: Garry Kasparov, Anatoly Karpov kple... Klitschko nɔviawo!
  Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, Dmitry Medvedev ɖo Vladimir Klitschko ƒe Habɔbɔ anyi. Ʋuʋu dodzidzɔname aɖe hã. Dzidzenu etɔ̃: akɔbli, klosalo, sika.
  Eye emegbe Svyatogor Order hã li, si nye egbɔkpɔnu si me nunya le.
  Medvedev ƒe ʋukuku kple afɔtiwo. Eye egato esia vɛ ake. Esia nye dzata. Dzata aɖe na dzatawo katã.
  Eye susu yeyewo le esi. Le kpɔɖeŋu me, na ʋu yeye Russiatɔ ɖesiaɖe.
  Le ɣeyiɣi sia me la, yi ɖaƒoe le kɔmpiuta dzi. Nusi Medvedev di vevie wu. Eyata etrɔ ɖe aɖaŋu yeye aɖe ŋu azɔ. Aʋawɔwɔ si le ɖoƒe vovovowo. Esiae nye nusi ŋu dukplɔla la, amesi nɔ anyi tsã gɔ̃ hã, di be yeaƒo fefe le.
  Èdzea egɔme kple dɔwɔla atɔ̃ kple unit akpe ɖeka ɖesiaɖe: dzoka xɔxɔ, gayibɔ, kpewo, ami, nuɖuɖu, sika.
  Eye mina míatu nutoa me dɔwɔƒe aɖe gbã be míawɔ dɔwɔla yeyewo. Emegbe, èdzea tomenukuƒewo kple agbledede gɔme.
  Gbã la, nuɖuɖu xɔxɔ be woate ŋu atrɔ asi le dɔwɔlawo ŋu nyuie wu ya.
  Kɔmpiuta si ŋu ŋusẽ le wu, si nye egbegbe tɔ wu le Medvedev si. Eye àte ŋu awɔ churn out geɖe units.
  Ètu dugã kple asitsaƒe yeyewo na ɖokuiwò. Ga nye kuxi le gɔmedzedzea me ya. Vaseɖe esime nàtu mint, asi, dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe suku, kple bubuawo.
  Gake Medvedev nya xexeame katã ƒe mɔ aɖe si dzi wòato azu kesinɔtɔ. Haya agbledela geɖe wu eye nàƒle nunɔamesiwo na abolo. Asi la tutu ƒe asi bɔbɔ ŋutɔ. Eye emegbe èdzra ga ɖo, ƒle suku aɖe, tu atitsoƒe, eye nèwɔ tomenukuƒe yeyewo. Eye emegbe bubuwo... Eye sika sina - nusi xɔ asi wu. Vevietɔ esime mint la wɔe nenema. Eye emegbe la, anya wɔ be woana vudoawo nanyo ɖe edzi. Aleae ga sina yia edzi vivina wu sã. Woate ŋu azãe atsɔ awɔ ŋgɔyiyi. Saw yeyewo, agblededɔwɔnu yeyewo, anyigbawo gbugbɔgadzraɖo, ami ŋuti numekuku. Agbledela ƒomevi yeye aɖe...
  Eyome, vudoawo me goglo kple dɔwɔla yeyewo dodo ɖe wo me. Agble yeyewo. Lãwo wɔwɔ. Aƒewo tutu. Na ɖɔktawo, kpovitɔwo, vudowo, asiwo, xɔtuɖaŋunyalawo, dzotsilawo ƒe aƒewo. Eye nenemae... Adzɔxexe. Ŋgɔyiyi yeye siwo wowɔ le sikakuƒewo me. Eye teƒe yeyewo kple dɔwɔwɔ ƒe xɔwo tutu.
  Eye ga le dzidzim ɖe edzi xoxo... Ga si susɔ la li eye àte ŋu adze asrafowo ƒe nɔƒewo tutu gɔme.
  Fefea doa dzidzɔ na ame eye wòsesẽna ŋutɔ. Dua le dzidzim ɖe edzi. Aʋa aɖeke meli haɖe o. Le afisia la, àte ŋu aɖo ŋutifafaɣeyiɣi, eye nàtia futɔ si gbɔdzɔ wu... Le nyateƒe me la, Medvedev gakpɔtɔ le ŋusẽ ƒom ƒu ɖe asrafo-ganyawo ƒe aɖaŋuɖoɖo me.
  Wotu asrafowo ƒe sukuxɔa. Eye nèdze asrafowo ɖoɖo gɔme. Sɔdolawo, afɔzɔlawo, dzotsilawo, tuɖedziwo, kple asrafoha bubuwo. Nyateƒee , tudada. Alo le afisia hã la, to tsidzɔƒea ƒe vudowo dodo ɖe ŋgɔ me. Ʋu gbãtɔwo le bɔbɔe eye wonye blematɔwo ya, gake woate ŋu aku wo.
  Wotsɔ Medvedev dzoe.
  Fefea ɖu dukplɔla la. Ètu xɔ yeyewo na ɖokuiwò geɖe wu. Wo dometɔ aɖewoe nye agbalẽŋlɔlawo ƒe suku, agbalẽdzraɖoƒe, kple modzakaɖeɖe siwo le ɖoƒe vovovowo. Eɖanye hadzilawo, ɣeɖulawo, jugglers, senet ƒolawo, lãwo dzikpɔƒewo o. Alo tsatsadaƒe bubu aɖe.
  Eye le nyateƒe me la, gbedoxɔwo na mawu vovovowo.
  Ẽ, subɔsubɔha vovovo geɖewo le fiaɖuƒea me. Anyo wu be woatu gbedoxɔ vovovowo.
  Eye le afisia la, nusianu to vovo. Eye mosquewo, sɔlemexɔwo, tadeaguƒewo, Buddhatɔwo ƒe gbedoxɔwo, stupawo, trɔ̃subɔlawo ƒe mawuwo.
  Ẽ, mawunyadɔgbededɔ si me kesinɔnuwo le. Ètua tɔdzisasrãwo hã ne èle tɔsisia tsom.
  Dɔ geɖe le edzi yim. Miwɔ ɖoɖo ɖe azãɖuɖuwo hã ŋu na subɔsubɔha vovovowo ale be mawuwo nagado dziku o.
  Eye wòyia edzi yia edzi madzudzɔmadzudzɔe. Eye dɔwɔwɔ le Dzɔdzɔmeŋutinunya Suku la yi edzi, fifia ŋgɔyiyi ɖeka, emegbe bubu. Atike si woatsɔ atsi lãklewo alo nudzodzoewo nu - nusianu si ana agbledede nanyo ɖe edzi o, traktwo dona.
  Eye Mawuwo gɔ̃ hã ɖoa nuŋeŋe nyuiwo ɖa. Eyata àte ŋu anya aʋawɔʋuwo kple yameʋudɔwɔƒewo ɖa. Ne èdze egɔme tso yameʋu siwo me mekɔ o dzi la, àte ŋu aɖo atɔmik bɔmbdadalawo gbɔ. Eye unitawo ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi. Eɖo akpe alafa ɖeka xoxo.
  Medvedev ƒoa mɔ̃ɖaŋununya yeyewo hedoa wo ɖe ŋgɔ. Vɔvɔ̃ aɖeke meli haɖe o. Mehiã be nàwɔ avu o, àte ŋu akɔ nudzedziname kple dekɔnuwo ƒe dzesi ɖe dzi na wò amewo. Eye esia hã le vevie. Gake ga kple nunɔamesiwo sɔ gbɔ fifia.
  Nusi nyo wu le fefea ŋue nye be vudoawo meɖina o. Àte ŋu aɖe nunɔamesiwo ɖa tegbee.
  Eye nàtu du yeyewo ɖe anyigbatata dzi... Alo nàƒo ɖokuiwò ɖe piramid alo xexeame ƒe nukunu bubu aɖe gɔ̃ hã me.
  Medvedev le asrafowo ƒe nɔƒe yeyewo hã ƒom. Nyateƒee, asrafowo ƒe agbɔsɔsɔ ɖea nudzedziname ƒe dzesi dzi kpɔtɔna. Le nyateƒe me la, afisiae kuxia doa mo ɖa le. Gake fifia la, ame aɖeke meli woawɔ avu kplii o... Gake woate ŋu ato mɔ̃ɖaŋununya yeyewo vɛ be woana aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo nawɔ kabakaba. Eye nàhe bɔmbdadaʋu sesẽawo vɛ.
  Gake nukatae, esi aʋawɔʋu siwo le titina le wo si xoxo ta la, màlé futɔa le Titinaɣeyiɣiwo ƒe ɖoɖo nu o?
  Eye esi Medvedev wɔ aʋawɔʋu geɖe wu eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ena woƒe nɔnɔmewo nyo ɖe edzi ta la, edze dukɔ si te ɖe eŋu la dzi kabakaba.
  Eye yameʋu siwo tso dziƒo hã. Eye mina míatsɔ míaƒe ŋusẽ katã ada bɔmb ɖe futɔa dzi. Èɖia napalm ɖe edzi.
  Eye menye fefee wònye le seawo nu o.
  Medvedev kpɔ dzidzɔ ɖe titinaɣeyiɣiwo me dugã la tsɔtsrɔ̃ ŋu. Eye emegbe dukɔ bliboa kple eƒe aʋakɔ gbãtɔwo. Ekpɔ dzidzɔ eye wòɖu dzi, togbɔ be nu sue aɖe koe gblẽ le eƒe yameʋuwo kple aʋawɔʋuwo ŋu hã. Aleae asilélea va nɔ bɔbɔe vie. Eye emegbe la, ègatu du aɖe ɖe anyigba si dzi woɖu la dzi...
  Eye wò aʋawɔʋuwo kpekpe xoxo. Ate ŋu adzɔ be woatsɔ aʋawɔnu siwo tsi tre ɖe nukliaʋawɔnuwo ŋu kple aʋawɔnu siwo le dɔ wɔm siaa akpe ɖe eŋu.
  Medvedev nɔ fefem gaƒoƒo ewo xoxo eye ɖeɖi te eƒe ŋkuwo ŋu eye wòte ƒoƒo ɖe wo nɔewo ŋu. Dukplɔla si le dɔ wɔm la dɔ alɔ̃.
  Gbã la, Medvedev nɔ tsatsam le nane si me mekɔ o me. Gake menɔ anyi eteƒe didi o. Eye emegbe T-95 aʋawɔʋu si sɔ ɖe egbegbe nu ŋutɔ la dzo yi togbɛa dzi. Dada ƒe nuwuwu lɔƒo xoxo, eye tsidzadza gã aɖewo nɔ dzadzam le aʋawɔnuwo ŋu.
  Medvedev gblɔ be:
  - Aʋawɔwɔ na Vysokaya Toa ƒe ŋkeke vevitɔ! To ma si nye nu vevitɔ na Port Arthur takpɔkpɔ bliboa. Egbe nye November 21 tututu, alo December 4 le atsyã yeyea nu. - Nufialagã la tsɔ eƒe asiƒome ƒo eƒe aʋawɔnuwo dzikutɔe eye wòdo ɣli. - Gake Vysokaya Toa léle aɖeke manɔ anyi o! Pasifik-srafowo ƒe asrafoha la anɔ agbe!
  Japantɔwo xɔ Vysokaya Toa kloe. Wonɔ tsatsam ge ɖe eme abe anyidiwo ene, le tɔsisi ɣiwo me tso goawo katã me. T-95 la tsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 152 si daa tu kabakaba la da tu.
  Alenka te joystick ƒe abɔta, eye tu si wodana le eɖokui si la ƒo Japantɔwo abe tu si tsia yameʋuwo nu ene. Aʋawɔtu sesẽ siwo wó ŋutɔ siwo kakɛkakɛwo tsɔ tu ɖeka ƒo Japantɔ alafa geɖe.
  Natasha hã da tu tso tu sesẽ enyi me. Eye melɔ̃a joystick hã zazã wu.
  Medvedev ye ku aʋawɔʋua, mɔ̃ gã la lia togbɛ siwo dzi ʋuʋudedi le la kakaɖedzitɔe, eye mɔawo gbã Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe aʋawɔlawo.
  Margarita ƒo kpẽ hegblɔ be:
  - Míele ŋutinya wɔm!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo kpe edzi dzikutɔe be:
  - Godoo! Míaɖe mɔ be woatsɔ Port Arthur ana le nɔnɔme aɖeke me o!
  Alenka, si nɔ tu dam la, da tu blaeve le aɖabaƒoƒo ɖeka me, eye wòɖea ta ɖe tu si ƒe ŋusẽ si gblẽa nu geɖe wu si ƒe kpekpeme nye kilogram blaatɔ̃ la doa goe. Le aɖabaƒoƒo ɖeka me la, ga kple bɔmb tɔn ɖeka wó pɛpɛpɛ.
  Eye nyɔnuvia ƒoe wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu, siwo dometɔ ɖesiaɖe daa tu akpe atɔ̃ le aɖabaƒoƒo ɖeka me. Alo tu gã akpe blaene, le ɣeyiɣi kpui aɖe me. Eye aleke wowɔ xɔ samurai lae? Alesi wodze wo tete ɖe wo dzii.
  Alenka dzi ha gɔ̃ hã be:
  - Eye futɔwo ƒe alẽha la dzo yi anyigba, le gakpo kple lifi ƒe nyaƒoɖeamenu te!
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋua wɔ dɔ sesĩe. Afisiae wòtso Japantɔ akpe ɖeka le, eveliae nye esi. Wo ɖeɖe ɖa le ƒuƒoƒo me.
  Natasha ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Le Rus ƒe ŋutikɔkɔe ta'! Migana míaŋlɔ Fofonyigba la be gbeɖe o!
  Eye egadaa tu tso tu siwo ƒe lolome wua ame me. Eye Japantɔ akpe geɖe mlɔ anyi ku.
  Medvedev xɔe eye wòƒo ɣli be:
  - Tsar Nicholas ƒe nya! Ànye ame gã aɖe.
  Eye mina míagbã samurai siwo womewu enu haɖe o la ɖe ʋetsuviwo te.
  Margarita de dzesii le susu me be:
  - Nicholas II ate ŋu anye tsarwo dometɔ gãtɔ. Mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe su esi be wòawɔ China wòanye Russia ƒe nuto - Yellow Russia!
  Medvedev ƒo samuraiawo, ƒu du to wo dzi abe ʋetsuviwo ene, eye wògblɔ be:
  - Na wòanɔ nenema!
  Akpoxɔnu ɖesiaɖe dzo do go. Wodzi ɖe edzi abe nusiwo le abe nusiwo le abe nu ene, eye wobia ŋusẽ si mesɔ gbɔ kura o wu atɔm kple molecule ƒe dzidziɖedzi ŋutɔŋutɔ.
  Alenka, esi wòtsɔ eƒe asibidɛ dzeaniawo nɔ joystick ƒe abɔtawo tem la, do ɣli gɔ̃ hã be:
  - Le Russia tsarwo ƒe ŋkɔ me!
  . TA No. 6 lia.
  Tu la nɔ ɣli dom henɔ ɣli dom. Togbɔ be, menye sesĩe nenema o, ke boŋ wozi nu me hã la, woate ŋu aƒo nu.
  Margarita bia dukplɔla si le dɔ wɔm la be:
  - Nuka, goawo ƒe xexlẽme seɖoƒe meli na o?
  Medvedev ɖo eŋu be:
  - Quasi-matter mehiã ŋusẽ geɖe hafi woate ŋu awɔ o. Eye tsi tsɔtsɔ yɔ dzoxɔxɔnuklia-nuklia-mɔ̃ me le bɔbɔe abe alesi wotsɔa pears ƒoa ƒui ene!
  Margarita ƒo kpẽ be:
  - Ẽ, esia nye nusi me nunya le! Àte ŋu awɔ tsokolet ice cream hã to mɔ sia dzi!
  Medvedev tsi tre ɖe eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Menye haɖe o, gake eteƒe madidi o, ẽ! Ewɔ nublanui ŋutɔ be vaseɖe fifia la, quasi-matter koe míekpɔna!
  Alenka, si tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo, eye wònɔ alɔgbɔnu kom kple tigress aɖu gãwo la, de dzesii be:
  - Ŋutete sia si le ame si be wòawɔ nu hã nye esi le abe mawume ene!
  Medvedev ko alɔgbɔnu. Japantɔwo nɔ ʋɛm ɖe edzi le toa ŋu, eye ame kukuwo hã nɔ dzidzim ɖe edzi. Samurai la dze agbagba be yeada tu aʋawɔʋua, gake dzodzro. Akpoxɔnuawo ƒu du tso aʋawɔnuwo dzi abe tsidzadza ƒe tsidzadza ene.
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la de dzesii be:
  - Eye wowɔ amegbetɔ ɖe Mawu ƒe nɔnɔme kple eƒe nɔnɔme nu.
  Alenka, si nɔ tu siwo wua ame dam la de dzesii be:
  - Ne wogawɔe kokoko. Ðewohĩ mí amegbetɔwoe nye nuwɔwɔ siwo ƒe tagbɔ kɔ wu, ŋusẽ le mía ŋu eye ŋusẽ le mía ŋu wu le xexeame katã!
  Medvedev do susua ɖa le susu me be:
  - Nusi hiã wue nye amegbetɔƒomea ƒe ŋusẽdodo! Ele be míawɔ ɖeka! Ekema míanya nuxaxa kple dziɖuɖu o!
  Natasha gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Tsar Fiaɖuƒea te ŋu wɔa amesiame ɖekae! Eye nàwɔ ɖeka kple amesiame, si to vovo kura, wòazu kpe ɖeka!
  Eye nyɔnuvia gada tu siwo wotsɔna ƒoa tu ake. Japantɔ siwo nɔ agbagba dzem be yewoage ɖe eme tso miame la dzi ɖuɖu. Bɔmbawo megblẽ nu le T-95 aʋawɔʋua ŋu o. Eye tuawo, siwo hã tso adzɔge la, to wo ŋu, alo woƒe tuawo mewɔa dɔ o. Gawu la, aʋawɔnu siwo dea aʋawɔnuwo me mele dukɔ aɖeke me le xexeame o. Eye màte ŋu age ɖe aʋawɔʋu ma tɔgbe me bɔbɔe nenema o. Eƒe ametakpɔkpɔ nye esi de ŋgɔ wu.
  Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu la lãa nu ɖe anyi eye wokplɔa tuawo dzonae. Eye wowɔa nusianu koŋ, eye wòwua ame ŋutɔ.
  Natasha ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Japantɔ geɖewo abu!
  Alenka lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Wosɔ gbɔ ŋutɔ!
  Eye wòklẽ eƒe ŋku siwo le abe safir ene. Eye nu vovovo geɖe ŋutɔ le nyɔnuvi sia, si nye nuwula vavã la ŋu.
  Aʋawɔlaawo le tu dam. Eye samuraitɔwo ʋuna. Tu akpe blaene kple tu tɔn ɖeka le miniti ɖeka me, esia nye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ si gblẽa nu.
  Natasha de dzesii be:
  - Míenye aʋawɔla siwo kpea ku vevie!
  Alenka lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Eye menye ku ɖeɖeko o, ke boŋ ŋusẽtsoƒe le xexeame katã!
  Margarita de dzesii nunyatɔe be:
  - Ne Tsar ƒe Russia ɖu xexeame katã dzi la, ekema aʋawɔwɔ siwo katã le ameƒomea ƒe ŋutinya me la awu enu zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu!
  Medvedev lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, vidzĩ! Ame aɖeke mehiã aʋawɔwɔ o! Gake ele be ameƒomea nawɔ ɖeka!
  Natasha tsɔ dzidzɔ si nye akpɔkplɔ aɖe si le nyitsu wum la ƒo ɣli be:
  - Ne míewɔ ɖeka la, womate ŋu aɖu mía dzi o!
  Eye wòɖe asi le dzobibiwo ŋu le eƒe ŋkuwo dzi! Nyɔnuviae nye esia! Dzo ƒe dzobibi, kple tsikpe kple gakpo le eme.
  Gake fifia Japantɔ mamlɛawo le kukum. Eye ame bubu aɖeke megali si adze to la dzi o. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi aʋawɔla siwo wu akpe blaatɔ̃ gakpɔtɔ nɔ Vysokaya Toa te.
  Aʋa la wu enu.
  Ame eneawo xɔ teƒe aɖe le togbɛ aɖe dzi, eye Medvedev de dzesii be:
  "Anyo be míagaƒo nu kple asrafoha la fifia o." Le goawo katã me la, nukae míele wɔwɔ ge?
  Alenka do susua ɖa be:
  - Japantɔ geɖewo gakpɔtɔ li. Mina míatsrɔ̃ Nogi ƒe aʋakɔ bliboa.
  Margarita lɔ̃ ɖe nya sia dzi enumake:
  - Eyae nye ema! Míamimi samuraiawo katã ɖa! Eye anyo ŋutɔ!
  Medvedev ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Eye míaƒe aʋawɔʋua ate ŋu aƒu tsi le tsi kple dzo ƒe aŋɔwo te hã. Mina míanyrɔ Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo!
  Natasha do ɣli kple dzidzɔ be:
  - Eyae nye ema! Enyo, mina míatsɔ samurai siwo katã le ƒua dzi la atutu wo ɖa.
  Ðeko Japantɔwo ƒe asrafoha la dze eƒe bɔmbdada si kplɔe ɖo gɔme teti koe nye ema. Tu siwo ƒe didime nye sentimeta wuiɖekɛ kple wuieve hã nɔ dzodzom. Eye esia, èkpɔe, nye nya vevi aɖe.
  Aʋawɔʋua ƒu du ɖo ta ƒuta. Alenka, esi wònɔ eƒe asibidɛwo ƒom ɖe ʋua ƒe ŋutilã ŋu la, ede dzesii be:
  - Enyo, yi atsiaƒu dzi. Gake aleke míawɔ atsɔ ŋgɔdonyaa ana Japantɔwo le anyigba dzi?
  Margarita, si si sidzedze aɖe nɔ tso aʋawɔwɔa ŋu la ɖo ŋku edzi be:
  - Tu siwo wotsɔna ƒoa tu la nɔ mía si, eye Mosin tu la nye esi ŋu kakaɖedzi le eye wòwɔa dɔ wu Japantɔwo tɔ sã. Eye ne menye nusianue yi edzi le ƒua dzi o la, ekema le anyigba dzi la, mɔnukpɔkpɔ aɖeke menɔ samuraitɔwo si o!
  Alenka tsɔ dziku ʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu to anyigba eye wònɔ ɣli dom be:
  - Amedede asi! Amedede asi si mehiã o!
  Natasha do susua ɖa be:
  - Míahe amesiame ɖe ati ŋu!
  Adzɔha la yi ɖe tsia me. Ʋuʋudedi siwo kpɔa mɔ̃a dzi la do tso axawo dzi. Taɖodzinu gbãtɔe nye esi: Japantɔwo ƒe tɔdziʋu si gblẽa nu. Natasha tsɔ eƒe asibidɛ tsɛawo te joystick ƒe abɔtawo.
  Eye aŋɔa ƒo melia ƒe gɔme tututu kple ŋusẽ si wua ame. Etrɔ aʋawɔnuwo.
  Aʋawɔʋu si gblẽa nu la gaxɔ aʋawɔnu bubu. Natasha gate eƒe afɔbidɛ ake.
  Eye emegbe Japantɔwo nyrɔna.
  Alenka ko alɔgbɔnu be:
  - Mina míaɖɔli mía nɔewo anɔ tsi me! Tu siwo wotsɔna ƒoa tu la mewɔa dɔ boo aɖeke le tsi te o!
  Eye nyɔnuvia te joystick la, eye fifia ya eɖo go aɖe ɖe ʋu si gblẽa nu la gɔme.
  Margarita ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Enyo, nyɔnuwo le mía si!
  Natasha gaɖo akpoxɔnu aɖe ɖa eye wòdo ɣli be:
  - Le Rus ƒe ŋkɔ me la, aʋadziɖuɖu nanɔ anyi!
  Alenka tsɔ ta ɖe goawo do goe. Etso Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe melia ƒe gɔme eye wòde dzesii be:
  - Ke hã, tsartɔwo ƒe ŋusẽ si nɔ Russia mevɔ̃ɖi abe alesi nyatakaka gbegblẽwo gblɔe ene o.
  Margarita lɔ̃ ɖe nya sia dzi eye wòlɔ̃ faa ƒo nu, vevietɔ esi wònye be naneke meganɔ esi wòawɔ le mɔ aɖeke nu o ta.
  - Le Tsar Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, Russia to ga ƒe sikadzidzenu vɛ. Fiaɖuƒea ƒe ga va zu ga si li ke wu eye wòli ke wu le xexeame. Gawo hã metrɔ kura o. Eye le Tsar Nicholas ƒe dziɖuɣi la, fe si woxena la ɖoa ruble blaetɔ̃ vɔ adre ɣleti sia ɣleti. Le nyateƒe me la, Russia va zu dukɔ siwo xɔ ŋgɔ le xexeame dometɔ ɖeka le agbenɔnɔ ƒe dzidzenuwo gome. Adzɔnuwo wɔwɔ va zu enelia le xexeame.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev le alɔ̃dɔdɔ megbe, dze fefe gɔme le kɔmpiuta dzi. Le go sia me la, enɔ eɖokui lãm be yeayi aɖaŋua dzi. Ŋusẽ si do ŋusẽe la wɔ axɔ amewo. Russia ƒe dukplɔla teƒenɔla tsɔ aʋawɔʋuwo ƒu gbe ɖe aʋa me.
  Eye wòlolo ŋutɔ.
  Fefe nyui aɖee wònye kokoko. Mekue vie eye mexɔ aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka. Esime wònye dukplɔla la, Medvedev di be yeawɔ aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka. Gake Putin menae ɣemaɣi o. Gake susua dze abe ɖe wòte kpɔ ene. Ʋu siwo kpekpe ŋutɔ. Eye ʋu ƒomevi ade hã. Tɔn atɔ̃ kple alafa ɖeka kple edzivɔ.
  Gake fifia Medvedev le aʋawɔʋu siwo me nukliamɔ̃wo le la dam ɖe aʋawɔwɔ me. Eye egbãa dukɔ siwo le titina ƒe ametakpɔnuwo. Eye wogalé ameawo hã. Ẽ, gã... Be wòanɔ bɔbɔe vie la, do ka kple asrafowo ƒe aɖaŋuɖola. Eye mia kplii miexɔ ŋgɔ le futɔ la tsɔtsrɔ̃ me. Eye eƒe ameléle.
  Afisiae nèle fiaɖuƒe bubu dzi ɖum... Le afisia la, aʋawɔwɔa nu sẽ wu, gake asrafo ƒe aɖaŋuɖola aɖe si le Napoleon ƒe ɖoƒe ye le ŋgɔ nɛ. Eyata àte ŋu akpɔe ko, eye nàɖo wò fiaɖuƒea kple gaŋutinunyala si sɔ kple Stolypin tɔ.
  Eye esi Medvedev nɔ anyi ɖe kɔmpiuta si ƒe screen gã aɖe le gbɔ gaƒoƒo geɖe vɔ la, edze aɖuɖɔtoe gɔme.
  Alɔ̃ megale eŋu o ɣeyiɣi didi akpa.
  Alenka da tu Japantɔwo. Esi wònyrɔ cruiser la zi sia ta la, edzi ha be:
  - Míawoe nye ŋusẽtɔwo wu le xexeame,
  Míatsɔ míaƒe futɔwo katã aƒu gbe ɖe nugododeƒe.
  Vidadanyigba mexɔ aɖatsi dzi se o, .
  Eye míana oligarch vɔ̃ɖiawo ƒe ahɔhɔ̃!
  Eye nyɔnuvia ko nu. Eye eƒe aɖuwo nɔ keklẽm kple dzonu!
  Medvedev do susua ɖa be:
  - Esi wònye be aʋa si wowɔ kple Japan wu enu kple aʋadziɖuɖu ta la, Russia ƒe ganyawo ƒe ŋgɔyiyi alolo wu! Eye tsar-fiaɖuƒea ava zu dukɔ si me kesinɔnuwo bɔ ɖo wu!
  Alenka nyrɔ tsɔtsrɔ̃ʋu bubu eye wòƒo ɣli be:
  - Míenye kesinɔtɔwo tso gbaɖegbe ke! Ðoɖowɔwɔ mesɔ gbɔ o!
  Natasha ƒo aʋawɔmeli si le Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi eye wòde dzesii be:
  - Míebɔbɔ wu Germanytɔwo le mɔ aɖeke nu le Xexemeʋa Gbãtɔ me o. Gake le sɔti atɔ̃lia ta la, míeto aʋadziɖuɖua ŋu!
  Alenka hã ɖo aŋɔ bubu ɖe armadillo ƒe ƒodo me eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Godoo! Sɔti atɔ̃liae woabu fɔe ɖe nusianu ta. Le Xexemeʋa Gbãtɔ me la, Germanytɔwo mete ŋu te ɖe Minsk gɔ̃ hã ŋu o eye woƒo wo le Galicia. Eye le Stalin ƒe dziɖuɣi la, wokpɔ Kremlin to ŋkubiãnu dzi xoxo. Nukae esia fia?
  Natasha gada tu bubu ɖe aʋawɔmelia gɔme eye wòƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Amedzidzedze! Míeto aʋadziɖuɖu ma tɔgbe ŋu!
  Margarita bui hã be ehiã be yeaɖo ŋku edzi be:
  - Ne menye alakpadada tae o la, anye ne míexɔ Konstantinople kple Asia Sue, kpakple mɔɖeɖe ɖe Mediterranea Ƒua ŋu. Eye míebu nu geɖe ŋutɔ le alakpadada kple sɔti atɔ̃lia ta!
  Alenka da tu bubu aɖe ɖe yame:
  - Ẽ, esiae nye sɔti atɔ̃lia! Aleke gbegbe wòhea kuxi geɖee nye si! Russia Fiaɖuƒea nye nu tɔxɛ aɖe si ate ŋu akeke ta ayi xexeame katã eye wòana ameƒomea nawɔ ɖeka!
  Natasha ƒo nu kple gbe sesẽ be:
  - Godoo! Mate ŋu awɔ nusianu eye mawɔe hã godoo! Eye be ameƒomea nawɔ ɖeka eye womate ŋu aɖu wo dzi o!
  Nyɔnuvia ɖo tu bubu ɖa, eye le ema megbe la, aʋawɔmelia me ma mlɔeba. Eye Japantɔwo nyrɔ.
  Margarita de dzesii kple vɔvɔ̃ le eƒe gbe me be:
  - Kpɔ nusi le dzɔdzɔm le xexeame fifia ɖaa? Russia kple USA le aʋawɔwɔ ƒe agbo nu. Eye China nye dukɔ si me amewo sɔ gbɔ ɖo fũu akpa eye wònye dziɖuɖumegãwo. Ðoɖo kple nudzedziname aɖeke mele xexeame o!
  Natasha ɖo aʋawɔnu yeye aɖe ɖa, fifia ya ɖe cruiser la, eye wòlɔ̃ be:
  - Ðoɖo aɖeke mele xexeame o! Míehiã na dɔdzikpɔkpɔ ɖekawɔwɔ!
  Alenka da tu la eye wòʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Eye dziɖuɖu sia tɔgbe ate ŋu ava zu tsarist-fiaɖuƒe! Russia ƒe ɖokuitɔdidziɖuɖuae nye xexeame katã ƒe liƒo kple nudzedziname ƒe kakaɖedzi!
  Eye nyɔnuvia ɖo aŋɔ bubu ɖa, si ma cruiser la mlɔeba.
  Edze ƒã be Japantɔwo nɔ vɔvɔ̃m. Woda tu amemabumabutɔe, eye womese amesi nɔ wo nyrɔm la gɔme o.
  Ele be míade dzesii be le anyigba dzi la, Japan mekpɔ viɖe boo aɖeke le xexlẽme gome o. Eye le ŋutinya ŋutɔŋutɔ gɔ̃ hã me la, ebu le amesiwo wowu kple amesiwo xɔ abi me wu Russia.
  Gake le ƒua dzi la, Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe meli siwo wowɔ le Britain kple USA la nyo vie wu Russiatɔwo tɔ, vevietɔ esiwo wowɔ le dukɔa me.
  Gake le afisia gɔ̃ hã la, Japantɔwo ƒe nɔnɔme ƒe gãnyenye mele vevie kura o. Eye ɖewohĩ Russiatɔwo daa tu wòdea pɛpɛpɛ wu.
  Natasha, si nɔ tu dam henɔ tɔdziʋu bubu si gblẽa nu la nyrɔm la, de dzesii kple dziku be:
  - Nyateƒee, Russia ɖu tsitretsiɖeŋula sesẽwo dzi. Le kpɔɖeŋu me, Napoleon!
  Alenka, esi wòɖo tu aɖe ɖe tɔdziʋu si me aʋawɔnuwo le la, egblɔ kpee be:
  - Oo, ẽ! Napoleon nye nunyala bibi aɖe! Eye ŋusẽ gaɖo eŋu wu, gake míeɖu edzi!
  Margarita ƒo nu sesĩe eye wòli liʋiliʋi be:
  - Bu na Japantɔwo. Esia doa dziku na ame eye wòdoa dziku na ame ale gbegbe!
  Alenka lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Edoa dziku ŋutɔ! Nyateƒee, le esia ta la, Romanov fiaƒomea ƒe ɣeyiɣia wu enu. Ɣeyiɣia nye ŋutikɔkɔe, kalẽwɔwɔ, kple aʋadziɖuɖuwo kple aʋadziɖuɖuwo. Eye togbɔ be mía ŋutɔwo ƒe Genghis Khan menɔ mía si o hã la, míele dzi yim tso Ivan Kalita ƒe ɣeyiɣia me ke.
  Eye nyɔnuvia ɖo tu bubu si wua ame ŋutɔ ɖa. Eye tɔdziʋu si wotsɔa aʋawɔnuwo wɔe la ma ɖe akpa eve me.
  Natasha yi edzi, eye wòtsɔ tu ɖeka nyrɔ ʋu bubu si gblẽa nu. Eye nusiwo gblẽa nu le samuraitɔwo si la sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Aʋawɔla la bia ŋutsuawo be:
  - Gake mebia ɖokuinye be nukatae le xexeame ƒe ŋutinya me la, fiaɖuƒewo dometɔ aɖeke meɖo ŋusẽ blibo gbɔ o?
  Alenka gaɖo akpoxɔnu ɖe ƒudzidela bubu ƒe ƒodo me eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Ẽ, nyateƒe, nukatae? Ame sia ame dze anyi. Eye Persia Fiaɖuƒea, kple Alexander Gãtɔ kpakple Roma Fiaɖuƒea. Nukatae ame aɖeke mewɔ ameƒomea ɖekae o?
  Natasha tsɔ dziɖeleameƒo ƒo eƒe afɔ. Nyrɔ meli bubu eye wògblɔ be:
  - Eyae nye ema! Genghis Khan wɔ fiaɖuƒe aɖe si ate ŋu agbã xexeame katã. Gake le eƒe ku megbe la, viaŋutsuwo kple tɔgbuiyɔviawo wɔ aʋa eye wogbã fiaɖuƒea. Tsar ƒe Russia, kple eƒe ɖekawɔwɔ ƒe ɖoɖo, koe nye dukɔ ale gbegbe be ate ŋu anɔ anyi ƒe alafa geɖe eye wòakeke ta vaseɖe esime wòami xexeame katã!
  Alenka klẽ ŋku eye wòɖe gbeƒãe, eye wònyrɔ tsɔtsrɔ̃ʋu bubu be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar Nicholas ƒe fiaɖuƒe gã la! Míana ŋusẽ Bolsheviktɔ siwo mele se nu o kple ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe dziɖuɖua o!
  Natasha hã ɖo aŋɔ aɖe ɖe melia me. Enyrɔ Japantɔwo eye wòdzi ha be:
  - Mawu neɖe fia la, .
  Dziɖula sesẽ
  Miɖu fia ɖe ŋutikɔkɔe ta,
  ɖe míaƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Fia fia wò futɔwo ƒe vɔvɔ̃ - .
  Orthodɔkstɔwo ƒe Tsar!
  Fia fia kple ŋutikɔkɔe
  Le míaƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Edze abe nyɔnuviawo ƒe dzi gbã ŋutɔŋutɔ ene. Aleae wotsrɔ̃ samuraitɔwoe, àkpɔ dzidzɔ ɖe eŋu. Eye Medvedev tsɔ eƒe amewula si le tsi te la ku. Le goawo katã me la, esia nye aʋawɔnu fafɛ aɖe. Ele Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo katã nyɔnyrɔm. Gake ŋusẽ gã aɖee nye esia.
  Wuieve, meli gã siwo ŋu aʋawɔnuwo le koe, sue wu gbogbo aɖewo, siwo dome ƒudzimɔzɔʋuwo hã le. Ame siwo gblẽa nu le ame ŋu ɖeɖe dzaa wu blaade. Exɔa ɣeyiɣi hafi wogblẽa nusiawo katã dome.
  Esi Natasha wu meli bubu nu la, ebia Medvedev be:
  - Nukae nèsusu, ɖe Mawu lia?
  Asrafomegã si le dɔ wɔm la ko alɔgbɔnu heɖo eŋu be:
  - Le gɔmesese ka nu?
  Natasha ɖo aʋawɔnu yeye aɖe ɖa, eye wòwu tsɔtsrɔ̃ʋua nu, eye wòde dzesii be:
  - Ẽ, gɔmeɖeɖe geɖe le subɔsubɔhawo si! Trɔ̃subɔlawo kple mawu ɖeka dzixɔselawo siaa li! Ɣeaɖewoɣi la, èdzea eŋu bubu gɔme. Eye èke ɖi nenye be Mawu li esime tɔtɔ ma tɔgbe le nufiafiawo me!
  Alenka ma ʋu bubu si gblẽa nu me eye wòtsɔ alɔgbɔnukoko de dzesii be:
  - Ɛ̃, le go sia me la, esesẽ be woaxɔ Biblia dzi ase. Be Mawu ɖeɖeko nawɔ nu alea. Eye nusiwo wòlɔ̃na wu gɔ̃ hã nɔ esi!
  Natasha ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Eyae nye ema. Èxɔe se be dukɔ ɖeka nye Mawu ƒe amewoa? Edze ƒã be esia medze na nunya si de ŋgɔ wu o!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia te aʋawɔmeli gã aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn gã aɖe nyɔnyrɔ. Aʋawɔla la nɔ dɔ wɔm.
  Gake Margarita gblɔ eƒe nukpɔsusu be:
  - Me me kɔ haɖe be aleke wòanya wɔ be Mawu lɔ̃ame natrɔ nyɔnuwo nenema o!
  Ewɔ nuku na Natasha be:
  - Aleke esia nyɔŋui?
  Margarita ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Ɛ̃, etrɔa wo wozua nyɔnu tsitsiwo! Eye nukae ate ŋu anye ŋunyɔnu wu nyɔnu tsitsi!
  Alenka da tu ɖe cruiser la ƒe ƒodo me eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Le susu aɖewo ta la, nyɔnu tsitsi nyɔŋu ŋutɔ aɖewo le zɔzɔm le anyigba dzi, si nye bometsitsi kple nu nyɔŋu dziŋɔ hã!
  Natasha ʋuʋu ta hedo alɔe be:
  - Eye veveseseɖeamenu manɔmee! Eye menye atsyɔ̃ɖoɖo gomee wònye o!
  Aʋawɔla la ko nu eye wòɖe ŋku ɖe eƒe zɔhɛa ŋu. Abe, eƒe nu fa miamiamia eye wòwɔa adã ale gbegbe.
  Medvedev de dzesii vevie be:
  - Nyateƒee, tsitsi gblẽ ŋutɔ. Ena amewo nyɔa ŋu, gbɔdzɔna, amesiwo ŋu woate ŋu awɔ nuvevii. Gake le nɔnɔmetɔtrɔ ƒe nukpɔsusu nu la, viɖe aɖewo le eŋu!
  Alenka ƒe mo wɔ yaa. Esi wòƒo tɔdziʋu bubu si gblẽa nu la, ebia be:
  - Viɖe kawoe ate ŋu anɔ nɔnɔme nyɔŋu sia me?
  Medvedev ɖo eŋu vevie be:
  - Esia doa dzɔdzɔmeŋutinunya kple nunya ƒe ŋgɔyiyi ɖe ŋgɔ. Ne ɖeɖi mete ɖe ame aɖe ŋu o la, ekema mahiã be wòato ʋu vɛ o. Nenema ke , asikewo kple asikewo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ na woto hɛ vɛ. Vuvɔŋɔli kple tsikpeɣiwo fia mí be míado dzo. Dɔlélewo ʋã amewo wova to atikewɔwɔ vɛ. - Dukplɔla si le dɔ wɔm la lé ŋku ɖe alesi Alenka ɖo Japantɔwo ƒe meli bubu ɖe anyigba aɖaŋutɔe ŋu, eye wòyi edzi. - Le mɔ geɖe nu la, amegbetɔ ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo ʋã dzɔdzɔmeŋutinunya. Míenya yameʋuɖoɖo o, gake míewɔ yameʋuwo. Eye esia nye ŋgɔyiyi!
  Natasha ɖo tu bubu ɖa eye wòde dzesii be:
  - Ŋgᴐyiyi. Gake kokoko la, ne èlé ŋku ɖe nyɔnu tsitsia ŋu la, eva zua ŋunyɔnu ale gbegbe. Ðe manya wɔ nyateƒe be amegbetɔ ƒe vɔ̃ɖinyenye manɔmeea?
  Alenka lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Sɔhɛwo gɔ̃ hã ate ŋu ato yameʋu vɛ. Nukatae woayɔ tsitsi si woƒo fi de la me? Esia nye nu dziŋɔ kple ŋunyɔnu!
  Margarita dzi ha si mesɔ o be:
  - Nyemaklã tso Komsomol la gbɔ o! Mazu ɖekakpui tegbee!
  Eye nyɔnuvia ʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe ga la dzi.
  Le ɣeyiɣi ma me la, aʋawɔmeli bubu nɔ nyɔnyrɔm.
  Ƒugɔmeʋawɔʋua yi edzi nɔ Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nyrɔm. Ƒudzisrafomegã Togo ŋutɔ kpɔ eɖokui le tsia me eye wozi edzi wòɖo tɔdziʋu si dzo. Ƒudziʋawɔʋu gbogbo aɖewo nɔ Japan si, gake aʋawɔnu yeye aɖe si le gɔmedzedzea me dze ŋgɔe. Eye fifia woɖu edzi keŋkeŋ.
  Alenka, si yi edzi nɔ Japantɔwo ƒe meliwo nyrɔm la, ɖe eƒe aɖu siwo lolo ŋutɔ eye wole ɖaɖɛ la ɖe go, eye wòdo susu ɖa be:
  - Emae nye nusi ŋu mele tame bum le. Nyateƒee, ele be ŋutilãwo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo nanɔ anyi. Eye manya wɔ be nyɔnuwo nazu ame nyɔŋuwo, siwo ƒe ŋutigbalẽ le ƒuƒlu eye woƒe ŋutilã nabɔbɔ o.
  Natasha, esi wòdɔ tsɔtsrɔ̃ʋu bubu ɖe anyigba la, elɔ̃ ɖe esia dzi enumake ŋutɔ:
  - Nyateƒee! Esiae nye nusi ŋu dzɔdzɔmeŋutinunya le dɔ wɔm le!
  Aʋawɔla eveawo siaa nɔ dzidzɔ kpɔm ŋutɔ. Wonyrɔ futɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzidzedzetɔe.
  Nyɔnuvi adãwɔlawo te ŋu wɔa aʋadziɖuɖu gãwo.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Margarita gblɔ eƒe susu be:
  - Subɔsubɔhawo hã do le amegbetɔ ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ ta. Ne ɖe amegbetɔ sesẽ wu la, anye ne subɔsubɔha aɖeke manɔ anyi o. Eye le nyateƒe me la, ku kple vɔvɔ̃ na ku hea nyateƒe si wònye be ame dia akɔfafa na eɖokui!
  Alenka ɖo ŋku edzi be:
  - Mekpɔ gome le seance aɖe me, eye mekpɔ nu wɔnuku aɖe. Eyata ami ʋeʋĩwo hã li!
  Natasha, si ƒe gbe tsɔ ayedzedze de dzesii be:
  - Naneke mewɔ nuku le gbɔgbɔwo ƒe anyinɔnɔ me o! Le nyateƒe me la, míedzona le míaƒe drɔ̃ewo me. Esia fia be luʋɔ aɖe li, eye abe yameʋuɖoɖo ƒe ŋkuɖodzinu ene!
  Medvedev ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɛ̃, luʋɔ aɖe li! Le go sia me la, amea le etɔxɛ! Fifia ɖewohĩ míate ŋu akpɔ dzidzɔ vie!
  Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nɔ ʋuʋum. Aʋawɔʋu si le tsi te la wɔa amewula ƒe akpa aɖe. Margarita lé blanui vie. Gbã la, ekpɔe be yele ame bubu aɖe ƒe akpa dzi. Eye evelia, si doa dziku na ame enye be màte ŋu akpɔ nusianu nyuie ne èle tsi te o. Le goawo katã me la, ɖikeke sẽŋu nɔ Petro me le Mawu ŋu. Le nyateƒe me la, nukatae esi Russiatɔwo va xɔ Kristotɔnyenye vɔ megbe la, xaxa vovovowo va dze wo dzi. Eye Mongoltɔwo kple Tatartɔwo ƒe amedzidzedze, kple do ŋgɔ na ema la, amegãwo ƒe feudal mama. Aʋawɔwɔ siwo yi edzi le Russiatɔwo dome.
  Ɣemaɣie, mlɔeba, tso Ivan Kalita ƒe ɣeyiɣia me la, Russia ƒe gbugbɔgadzɔ dze egɔme, .
  Muscovy ƒe ŋusẽ va nɔ sesẽm ɖe edzi. Le kpɔɖeŋu me, vaseɖe esime Ivan Etɔ̃lia ƒe dziɖuɣi la, eva zu dukɔ ɖeka si le titina mlɔeba. Eye wòtsɔ Tatartɔwo ƒe kɔkuti la ƒu gbe.
  Ẽ, le nyateƒe me la, Russia nɔ dzi yim. Vaseɖe esime mekli nu le Japan.
  Esia nye fiaɖuƒea kple Romanov fiaƒomea ƒe ŋutinya ƒe nuwuwu.
  Ke hã, fiaɖuƒea dzo, gake ŋutasẽdziɖuɖu gakpɔtɔ li.
  Margarita tsɔ ŋuɖɔɖɔɖo ƒo Alenka ƒe akɔta. Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣlidodo kple dzidzeme. Edze abe edzɔa dzi nɛ ene.
  Medvedev de dzesii le susu me be:
  - Naneke megblẽ le ŋutsu ƒe lɔlɔ̃ na nyɔnuvi kple nyɔnuvi ƒe lɔlɔ̃ na ŋutsu ŋu o. Esia nye nusi le dzɔdzɔme nu kura. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, ele be amewo nalé ameŋububu me ɖe asi.
  Margarita tsi tre ɖe eŋu madzemadzee be:
  - Migana míaxlẽ agbenyuinɔnɔ o. Esia medze ŋunye o!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ko alɔgbɔnu be:
  - Eye amekae lɔ̃a ame! Gake ehiã be míadze ŋgɔ nyateƒea. Amewo, le go sia me la, woto vovo tso lãwo gbɔ wòdze ƒã!
  Margarita ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, dometsotso gã aɖe le mía dome!
  Alenka ɖo eŋu fewuɖutɔe be:
  - Eye ènya, le wò kple boso dome la, nyemede dzesi vovototo boo aɖeke o!
  Margarita ko nu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Alenka nyrɔ Japan ƒe meli wuieve siwo me aʋawɔnuwo le la dometɔ mamlɛtɔ. Le ema megbe la, nyɔnuvia de dzesii be:
  - Míewu futɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nu kloe!
  Medvedev ko alɔgbɔnu fewuɖutɔe be:
  - Ɛ̃, mienye dɔwɔla nyuiwo! Eye le nyateƒe me la, woate ŋu awɔ nu geɖe! Le goawo katã me la, melɔ̃a nyɔnuvi aʋawɔlawo - woƒe nu léa dzi na ame ale gbegbe!
  Margarita trɔ eƒe ŋutilã hedzi ha be:
  - Medze abe sexy ene, mele abe processor ene! Eye meʋãna abe robot ene - gbeɖiɖi ƒe amedzidzela!
  Le ema megbe la, sukuvia tsɔ asi ƒo Alenka kple dzideƒo vie wu. Nyɔnuvia tsɔ eƒe asibidɛ didiawo te joystick ƒe abɔtawo eye wòdze tugbe ŋutɔ.
  Aleke gbegbe eƒe ʋuʋuwo nya kpɔe nye si.
  Margarita ƒe susu me ɖe fiavinyɔnu aɖe si le zɔzɔm afɔ ƒuƒlu yina ɖe xɔtaxɔa gbɔ la fia. Esia nye lɔlɔ̃nya ale gbegbe. Eye fiavinyɔnua biã ale gbegbe. Woɖe eƒe atsyɔ̃ɖonuwo katã kple eƒe awu xɔasi la le esi. Nusi susɔ koe nye kotoku la. Gake gaxɔa ƒe awua gadea eƒe mo vivi, vivi, yeye, abe rose ene ƒe dzedzeme dzi. Eye dzo ƒe taɖa. Aleke gbegbe fiavinyɔnua nya kpɔe nye si wòle yiyim be woawui.
  Eye ame akpe geɖe le tsi ƒum le afima tame. Tɔdziʋuwo le gbagbãm, yame ƒe nɔnɔme le dzo dam.
  Eye Japan ɖu dzi gã aɖe si le etɔxɛ. Eyata edze abe ele be samuraitɔwo natrɔ dzime tso woƒe nuvɔ̃wo me ene.
  Margarita bu eŋu be, nuka dzie Japantɔwo xɔ se? Nukae nye woƒe subɔsubɔha? Trɔ̃subɔlawoe wonye le nyateƒe me. Gake woɖu Orthodɔks Russia dzi. Le esia megbe la, bu amesi ƒe Mawu sesẽ wu ŋu kpɔ!
  Eye Mongoltɔwo nye trɔ̃subɔlawo, gake anyigbamama nenie woxɔ.
  Margarita bia Alenka be:
  - Gblɔe nam, tugbedzedze, aleke nèlɔ̃ Rodnoverie?
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu gbadzaa eye esi wònyrɔ ʋu bubu si gblẽa nu la, eɖo eŋu be:
  - Subɔsubɔha nyui aɖe ŋutɔ! Gli dzeani mawo tɔgbe li!
  Margarita bia kple susu be:
  - Èsusu be gliwoe wonyea? Alo ɖewohĩ Russiatɔwo ƒe Mawu siawo katã li ŋutɔŋutɔa?
  Alenka tsɔ abɔta ƒoe eye wòɖo eŋu be:
  - Ðewohĩ elfwo kple gnomes siaa li! Nusianu ate ŋu adzɔ le míaƒe xexeame. Eye esesẽna be woagblɔ nusi li ŋutɔŋutɔ kple nusi meli o!
  Medvedev de dzesii le susu me be:
  - Vaseɖe afi aɖe la, nusianu si le míaƒe xexeame li. Míaƒe tamesusuwo, drɔ̃ewo, didiwo katã nye nusiwo míegblẽna ɖi. Nufiafia dodzidzɔname aɖe ŋutɔ le asinye ku ɖe Hypernoosphere ŋu, si me nusianu si amewo to vɛ kpɔ la le eme. Eyae nye be tamebubu li tegbee. Eye egakpɔtɔ le xexe bubu aɖewo siwo sɔ kple wo nɔewo me.
  Dmitry Medvedev nyɔ tso alɔ̃ me. Eye egadze eƒe dɔ vevitɔa gɔme ake, ne míagblɔe tututu la, fiaɖuƒe aɖe tutu.
  Eye aʋadziɖuɖuwo hã...
  Gbã la, ƒo aʋawɔʋu yeye si ƒe kpekpeme nye tɔn akpe ɖeka nu ƒu eye nàdae ɖe futɔwo ƒe nɔƒewo. Ao, le nyateƒe me la, menye ɖeka koe o, ke boŋ ame gbogbo aɖewo ŋutɔ.
  Eye wole ʋuʋum to dutanyigbawo dzi. Eye yameʋu siwo me atɔm bɔmb le hã le etame. Eye ne míawo hã míenya bɔmbawo ɖa ya ɖe? Eye nàwɔ tsɔtsrɔ̃woea?
  Dmitry Medvedev le abe ame bubu ɖesiaɖe si le ʋuʋu ɖi me ene.
  Eye fifia dukɔ bubu aɖe ge ɖe ŋutasẽdziɖula aɖe ƒe afɔkpa me. Eye aʋadziɖuɖuawo hã gbɔna. Gake futɔ bubu aɖee nye esi. Dukɔa hã lolo ŋutɔ... Àte ŋu awɔ ɖoɖo ɖe eŋu gɔ̃ hã. USSR ye nye esi le ƒe 1941 me... Amedzidzedze aɖe dzɔ. Unit siwo le Medvedev dzi ɖe edzi le wo ɖokui si le gaƒoƒo geɖe ƒe fefe me, eye eƒe amewo sɔ gbɔ wu biliɔn ɖeka xoxo. Ne wotsɔe sɔ kple miliɔn 196. Eye egbegbe mɔ̃ɖaŋununya geɖe wu. Eye woate ŋu atsɔ asrafowo ƒe nɔƒewo aƒo asrafowo ɖa ad infinitum.
  Dzɔgbenyuietɔe la, elektrɔnikmɔ̃wo nu mevɔna o. Eye nàzi futɔa dzi, nàzi edzi.
  Eye woɖoa aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme nye tɔn akpe ɖeka ɖe nukliaʋawɔnuwo ƒe dɔwɔƒe siwo le Russia godoo yi Moscow tẽ.
  Eye manya wɔ kloe be woagblẽ wo ɖi o - naneke mexɔa o!
  Medvedev kplɔa aɖaŋua eye wòƒoa ɣli na eɖokui... Emegbe, etɔ te aʋawɔʋu siwo zãa nukliaŋusẽ. Eye wòtsɔ "Panther"-2 ƒu gbe ɖe aʋa me. Gake ʋu si gakpɔtɔ te ŋu ƒo blaetɔ̃ vɔ ene.
  Medvedev ƒoa fefe kple eɖokui to ʋuawo ƒe parameter vovovowo dede eme me... "Panther"-2... Abe alesi wòƒoe tso didiƒe ene. Eye age ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe me.
  Menye aleae nàwɔ ato eme o! Vevietɔ le ŋgonu, gake le ʋua me la, àte ŋui. Tudadaa le edzi yim vevie. Eye ame blaetɔ̃ vɔ eneawo ƒu du dzo... Eye woku le tuawo ƒe ƒoƒo te...
  Asrafowo le ʋuʋum ake...Eye aʋawɔ robotwo do. Woawo ŋutɔwo zɔa afɔ. Eye wotsɔa laser daa tuawo ɖe anyi. Eye wowɔa esia aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Eye nyɔnuvi siwo nye virtual la dzea wo dzi.
  Medvedev ƒe ŋku biã ɖe aɖaŋudzedze ŋu. Aʋa dodzidzɔname aɖe. Wò ŋutɔ ègaƒonɛ ake, alo tsɔe dea asi na asrafowo ƒe aɖaŋuɖola. Eye èléa ŋku ɖe aʋa la ƒe ŋgɔyiyi ŋu.
  Woxɔa ŋgɔ na woƒe aʋawɔʋuwo le amedzidzedzea me.
  Le afisia la, àte ŋu atsɔ piramid-tɔdziʋu siwo mebɔ o eye womate ŋu age ɖe eme tso goawo katã me o la ayi ŋgɔe. Woʋãna abe tsikpedzifefewɔƒe ene.
  Eye nyɔnuviawo ƒua du afɔ ƒuƒlu... Eye wodaa tu le woƒe mɔ dzi.
  Aʋa bubu aɖe hã. Fefenu vavãtɔ. Eye ga tsoa sikavudowo me evɔ meƒuna o. Ele abe le fefe aɖe me ene la, nusianu le ɖoɖo nu, kpododonu aɖeke mele eme o, eye dzɔdzɔme hã meɖiɖi o.
  Nusianu meva yina o, eye nunɔamesiwo dzi meɖena kpɔtɔna o. Togbɔ be edze abe esia mate ŋu adzɔ tututu o ene hã.
  Kaƒoƒo aɖe xe mɔ na Medvedev. Dukplɔla si le dɔ wɔm la xɔ telefon la be:
  - Hello!
  Dukplɔla ƒe dziɖuɖua ƒe tatɔ gblɔ be:
  - Ègale ɔfis la, Dmitry Anatolyevich?
  Medvedev ɖo eŋu vevie be:
  - Ɛ̃! Nyee gakpɔtɔ nye dukplɔla!
  Dziɖuɖua ƒe tatɔ gblɔ be:
  - Zelensky bia tso asiwò be le xɔtutua megbe la, nàdzo le aƒea me.
  Medvedev bia kple ʋuʋu be:
  - Eye afikae manɔ?
  Dɔdzikpɔƒea ƒe tatɔ ɖo eŋu be:
  - Le nye xɔ me! Wò ŋusẽ wu enu eye ele be nàdzo le teƒeawo katã!
  Medvedev ƒo nu kple ɣlidodo be:
  - Biabia aɖe le asinye na dukplɔla yeyea - na wòagblẽ kɔmpiutaa ɖi nam!
  Dziɖuɖua ƒe tatɔ bia be:
  - Na Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo lam eye mabia tso Zelensky si be kɔmpiuta nanɔ esi na wò!
  Medvedev ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Enyo, anya wɔ!
  . TA 7 lia
  Eye wòyɔ eƒe kpeɖeŋutɔ be wòadzra sedede aɖe ɖo. Le Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Hadede nana dziɖuɖua ƒe tatɔ ŋu. Template la sɔ gbe eye vaseɖe fifia la, mede asi agbanɔamedzia te.
  Emegbe Medvedev gadze fefe gɔme ake.
  Fifia eƒe aʋawɔʋu siwo le abe aʋawɔʋuwo ene la le tetem ɖe Moscow ŋu hele amedzidzedzea gɔme dzem. Mɔ̃ siwo ƒe kpekpeme nye tɔn akpe eve le du sia dzi dzem.
  Ke hã, Medvedev hã tsɔa "Rat"-5 ƒua gbe ɖe amedzidzedzea me, lã wɔadã aɖee nye esia, ke menye aʋawɔʋu o. Tɔn akpe ewo ƒe kpekpeme!
  Asrafowo le tetem ɖe Kremlin ŋu... Eyata Stalin le sisim. Eye nyɔnuvi siwo do afɔ ƒuƒlu siwo do bikini la lée. Wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo léa ŋɔti. Eye wozi Stalin dzi be wòagbugbɔ nu na eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu.
  Fiaɖuƒe si nye virtual la ƒe asrafowo to Moscow eye woyina Urals-towo dzi lae nye esi...
  Wolénɛ hã...
  Medvedev gadze ta ʋuʋu gɔme ake eye wòdze drɔ̃ekuku gɔme.
  Margarita bia fewuɖutɔe be:
  - Ke, le kpɔɖeŋu me, mama si nye blematɔwo wu ya ɖe: dziƒo kple dzomavɔ?
  Medvedev de dzesii nublanuitɔe be:
  - Esia anya nye blematɔwo ƒe susu gbãtɔ si ku ɖe hlɔ̃biabia le ku megbe ŋu. Le nyateƒe me la, anɔ eme godoo be nusianu sesẽ vie wu!
  Natasha do ɣli kple dzidzɔ esi wònɔ Japantɔwo ƒe meli mamlɛawo dometɔ ɖeka nyrɔm be:
  - Ame siwo ka atam kple blematɔwo, .
  Futɔa gaka atam ake
  Mitutu ŋunye
  Miae wòazu atikekui.
  Gake mawudɔla la medɔa alɔ̃ o, .
  Eye nusianu adze edzi. Eye nusianu awu enu nyuie!
  Nyɔnuviawo wu futɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nu. Medvedev na aʋawɔʋua do du sesĩe, eye wòti samurai la yome. Ẽ, wowɔ dɔ nyui aɖe le afisia. Edzɔa dzi na ame be alesi woate ŋu aɖɔ ŋutinya ɖoe. Tsar ƒe Russia nye dukɔ sesẽ aɖe si nɔ kɔkɔm ɖe edzi. Togbɔ be menye amewo katãe nɔ agbe nyuie o hã.
  Gake dukɔa nɔ dzi yim. Woɖe dɔwɔŋkekea dzi kpɔtɔ. Ŋkekenyui yeyewo do. Wowɔ ɖokuidziɖuɖu le nutoa me. Fetuawo dzi ɖe edzi esi nuwo ƒe asi li ke. Woʋu sukuwo. Le Tsar Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, ga si wozãna ɖe sukudede ŋu dzi ɖe edzi wu zi gbɔ zi ade. Gɔmedzesukudede va zu dzizizi.
  Ẽ, menye nusianue trɔ zu nyonyo kabakaba o, ke boŋ alesi gbegbe dukɔa bu le tɔtrɔ kpata kple dukɔmeviʋa tae. Aɖaŋudzela nenie ku hedzo le wo denyigba dzi? Eye fifia, le xexeame ƒe akpa sia la, mɔnukpɔkpɔ li be woaxe mɔ ɖe esia nu.
  Tsi si le tsia me si le tsia dzi la nɔ tsia dzi kabakaba henɔ anyi kpoo. Eye fifia wonyrɔ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la tsɔtsrɔ̃la mamlɛtɔ.
  Natasha gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Aleae nye ɖekakpuie nye ema!
  Alenka ɖɔ nyɔnuvia ɖo, eye wòna eme kɔ be:
  - Aleke gbegbe mí katã míenye gãe nye si le afisia! Wowɔ avu abe dzatanyɔnuwo ene!
  Margarita de dzesii kple dziku be:
  - Naneke tɔxɛ aɖeke meli o! Ðeko mɔ̃ɖaŋununya si nyo wu nɔ mía si!
  Alenka ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Gake mía ŋutɔwoe da tuawo!
  Natasha do alɔ exɔlɔ̃a be:
  - Eye mía ŋutɔwo hã míewɔe! Eye esia nye ŋkubiãnya...
  Margarita tiae be:
  - Asi siwo le gbadzaa!
  Natasha ko nu heɖo eŋu be:
  - Eye nyɔnuvi dzetugbe aɖee nènye!
  Margarita gblɔ anukwaretɔe be:
  - Mese veve ɖe Japantɔwo nu. Wotaa nutata wɔnukuwo. Hentai koŋue dzɔa dzi nam!
  Alenka ko nu eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒo ɖe yame:
  - Hentai, esia nye nu fafɛ! Fafɛ ŋutɔ gɔ̃ hã!
  Natasha, kple alɔgbɔnukoko abe nyɔnuvi aɖe si te jam la kpɔ ene, do susua ɖa be:
  - Eye ɖewohĩ míaƒo fasitɔwo ƒe kposɔ hã!
  Medvedev ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko be:
  - Susu nyui aɖe. Gake mina míawu Japantɔwo ƒe anyigbadzisrafowo nu gbã. Eye míakpe asi ɖe aʋaa nu wòawu enu kabakaba. Ale be fasitɔwo ƒe dziɖuɖu madze le xexeame katã sia me o.
  Nyɔnuviawo ɖo eŋu kple gbe ɖeka be:
  -Eye madze o, eye China anye mía tɔ!
  Esi Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nyrɔ vɔ la, T-95 super tank la te ŋu va ɖo ƒua dzi.
  Emegbe Medvedev te drɔ̃ekuku tso nya dzodzro ƒomevi ɖesiaɖe ŋu.
  Aʋawɔla Alenka tsi tre ɖe Ryazan taʋiʋli ta. Natasha nɔ egbɔ.
  Nyɔnuvi eveawo siaa do aʋawɔnu fafɛwo, eye wotsɔa akplɔ ɖe asi ɖesiaɖe me. Eye disk tɔxɛ siwo le tsɛ la le wò afɔ te.
  Mongol-Tatartɔwo ƒe aʋakɔ gã aɖe dze ame dzi.
  Atrakpui didi geɖewo tsyɔ gliawo dzi zi ɖeka. Woto vovo: wotsɔ ke ƒe atiwo lã wo, wotsɔ atitsogawo gbã pine-tiwo. Wozãa atrakpui kpekpe siwo ŋu atiwo le fli me hã. Gliawo, le xɔtutu kabakaba ta la, eva kɔ wu alesi Tatartɔwo kpɔ mɔe, atrakpui geɖe meɖo etame o. Le ŋgɔ la, Mongoltɔwo nya Urustɔ ʋɛ siwo wolé la dzoe. Russia-dukɔa lɔ̃ ku wu aboyomenɔnɔ ƒe ŋukpe.
  Gake Mongoltɔwo meɖea asi le wo ɖokui ŋu o.
  Esi wotsɔ akplɔ ɖaɖɛwo nɔ tutum nublanuimakpɔmakpɔtɔe la, wotsɔ afɔ ƒo amesiwo ŋu ɖeɖi te la ɖe dzi kple mɔkpɔkpɔ be Russia-dukɔa, esi medi be yewoawu yewo tɔ o ta la, atsɔ wo ɖokui ana. Alo, le gamenɔlawo ƒe nutsyɔnu te la, ge ɖe tsikpe ƒe gli la me. Gamenɔla aɖewo ƒu du yi anyime nɔ ɣli dom, woɖiɖi to tsikpe siwo xɔ dzo la dzi, wogbã nuker siwo wolé fui la, wovuvu yiwo le woƒe asiwo me eye wodze anyi enumake wogbã wo kakɛkakɛe. Amewo nɔ atrakpuiawo liam kabakaba, mèse ƒomevi kple to ka gɔme o?
  Wole amama afã kple afã, wodo awu ʋlayawo, eye wotsɔ atikplɔ ɖe asi, woda tu woƒe akɔta eye ʋu nɔ dodom le wo ŋu. Ŋutsu Vaul, si do aʋawɔnuwo la, kɔ fía gã aɖe ɖe dzi xoxo, esime wodo ɣli mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe tso ete be:
  -Mègatsrɔ̃ mí o, sɔdola, mía ŋutɔwoe míenye, Russiatɔwo!
  Voivode Dikoros ti kpo yi gli la gbɔ hedo ɣli be:
  -Mele ʋeʋẽm be mía tɔe!
  Mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe ɣlidodo ɖo kpe esia dzi be:
  -Lala be nàtsoe, tɔwò! Mughlantɔ aɖeke mele mía dome o!
  Alenka si dze aɖaŋu ŋutɔ la do ɣli be:
  -Amesi atso eɖokui nyuie la nye eya ŋutɔ tɔ!
  - Mixɔ nyɔnyrɔ, Orthodɔkstɔwo!
  Sɔawo tsɔ gbe dziŋɔ aɖe ƒo xlã wo kilometa ɖeka, Vaula-Morovin gã la nɔ ɣli dom.
  Ryazan taʋlilawo da asi ɖe edzi be:
  -Nyui! Nyateƒee!
  Wogblɔ kple susu ɖeka le gliawo katã dzi be:
  -Miva nɔviwo, miwɔ atitsoga ƒe dzesi!
  Gamenɔla alafa geɖe siwo ƒe ŋutilã vuvu, siwo ƒe amadede nye blɔ le vuvɔ ta la, lia gli la hedze anyi, eye woyi edzi nɔ wo ɖokuiwo tsom to mɔ̃ dzi. Ame aɖewo fɔ kpe siwo woɖo do ŋgɔ enumake hetsɔ wo ƒu gbe ɖe Mongoliatɔwo ŋu dzikutɔe. Ryazantɔ geɖe kpɔ Tatartɔwo zi gbãtɔ, tsitretsiɖeŋula geɖe siwo nɔ anyi tso blema ke, siwo nye Kipchaktɔwo ke, gɔ̃ hã trɔ zu Mongoliatɔwo ƒe awuwo.
  Futɔawo do lãfuwu legbewo, siwo didi ale gbegbe be woxatsa ɖe abɔta. Akɔbli kple gayibɔ gbadzɛwo nɔ nuker tiatia aɖewo ŋu eye woƒe akɔta ʋu. Be woado vɔvɔ̃ na Urustɔwo la, wo dometɔ geɖe tsɔ ʋu ta woƒe mo vɔ̃ɖi xoxo siwo nye nyɔnuwo la.
  Gake Urustɔwo meʋuʋu o, wotsɔ yiwo kple fíawo do go futɔwo. Le Vaula ƒe ƒoƒo sesẽ si wòtutu me la, wowu Mongoltɔ atɔ̃ zi ɖeka, wowu evelia, eye wowu etɔ̃ bubuwo! Aʋawɔla bubuwo hã mewɔ aʋa si vɔ̃ɖi wu ema o. Tatartɔwo lia ʋuƒo si le glidzaglidza la dzi manyamanya, womete ŋu tsɔa akpoxɔnuwo tsyɔa wo ɖokui dzi nyuie alo tsɔa akplɔwo lãa woe o. Esi Mongol-srafowo ɖo ta la, esi wogblẽ nu geɖe le wo ŋu ta la, wokɔ tsi ƒoƒo kple aʋawɔnu dziŋɔ aɖe ɖe wo dzi: aŋɔ si le bibim.
  Nyɔnuwo kple ɖevi suewo gɔ̃ hã kɔa tsi si le dzo dam hedaa kpewo kple kpe gbadzɛwo. Aŋutrɔ sue siwo wotsɔ aŋutrɔ siwo me aɖi le la wɔa dɔ ŋutɔ, ɖevi si xɔ ƒe atɔ̃, si mete ŋu tsɔ eƒe asi suewo he akplɔ sesẽ haɖe o gɔ̃ hã ate ŋu ada tu tso wo me. Eye be woato ame ŋu ne wole tu dam ɖe nu gbogbo ma tɔgbe me sesẽna wu be woaƒoe. Edze ƒã be amedzidzedzea nɔ ʋuʋum, ame kuku siwo ƒe ŋutigbalẽ le ʋuʋum la nɔ ʋuʋum le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  Guyuk Khan to didiƒekpɔmɔ̃ aɖe si Chinatɔwo wɔ aɖaŋutɔe dzi lé ŋku ɖe aʋawɔwɔa ŋu nyuie. Eƒoa eƒe nuyiwo henɔa eƒe nuyiwo ƒom, ɣeaɖewoɣi, henɔa eƒe gakuku si wotsɔ sika lãfu blae, si nɔa eƒe ŋgonu dzimesesẽtɔe kple dzikudodotɔe la dzɔdzɔe. Emegbe etsɔ dziku tsɔ pɔmpia ƒu gbe.
  -Míaƒe aʋawɔlawo le kukum! Burundai kple Da Dzĩ la va gbɔnye!
  Turgaudtɔwo ƒu du kabakaba be yewoawɔ fiakuku kagan ƒe sededea dzi. Guyuk nɔ anyi ɖe zikpui aɖe si wotsɔ nyiɖu wɔ dzi esime asi aɖe mlɔ eƒe abɔta blewuu:
  -Mègatsi dzi o, ame gã aɖe! Na wò ŋkumekpɔkpɔ gbegblẽa nadze akɔ anyi!
  Hadzidzi aɖe si me ʋuʋudedi le la nɔ ɣli dom, si ɖo ŋku nyɔnu ƒe gbe dzi kura.
  Guyuk Khan se le eɖokui me be alɔ̃ le ye wum eye ƒã hafi wòte ŋu nɔa eƒe afɔwo dzi. Ẽ, eyae nye ema. Azɔ hã, abe gbɔgbɔ ene la, Da Dzĩ la do ɖe eŋgɔ - ame dziŋɔtɔ kekeake le eƒe aʋakɔa me, dzomavɔ gbɔgbɔ vɔ̃ aɖe si tso Japan didi si gbɔ womate ŋu aɖo o.
  -Wò!
  Khagan Kɔkɔetɔ ƒe domenyila la fia asi asibidɛ bometsila aɖe! Da ɣia yi edzi nɔ kakam, ɣeaɖewoɣi la, edzi ɖe edzi, ɣeaɖewoɣi la, edzi ɖe kpɔtɔ:
  -NYE! Eye mekpɔa nu to dziwò tututu! Ɣeyiɣia de be nàɖe wò dziku dzi akpɔtɔ! Enyo, ne míagblɔe tututu la, tsɔ wò nusiwo katã nèdzra ɖo ɖi la va aʋa la me kaba ale si nàte ŋui! Eye makpe ɖe mia ŋu, nɔviwo, eye mana nukunu ma tɔgbe futɔa! De asi ete ƒe ʋuʋu, xɔ dzinye se, asɔ!
  -Dze, dze, dze! Matsɔ tumen tiatia aɖe aƒu gbe ɖe aʋa me le Burundai ƒe kpɔkplɔ te! Mi ame evea miaxɔ ŋgɔ le amedzidzedzea me!
  Japantɔa klẽ ŋku, eye wòɖe eƒe aɖu ɣi gãawo ɖe go:
  -Gbɔgbɔ vɔ̃ yevu aɖeke meli o, medi be mawu nye sɔsɔewo! Abe ninja vavã ene!
  Da ɣia klẽ eƒe akplɔa, kpẽ aɖe do le eƒe nu me le mɔ si womate ŋu akpɔ o nu, eye wose hadzidzi aɖe si nɔ keklẽm.
  Guyuk susui be wole fewu ɖum le ye ŋu, gake ŋusẽ alo didi hã menɔ ye me be yeaʋli nya kple ninja afakala la o. Le ɣeyiɣi sia me la, Turgaudtɔwo ƒo Burundai amemabumabutɔe, Guyuk Khan melɔ̃ Subudai-Baghatur ƒe ametakpɔla toɖola sia o.
  -Wò weingbalẽ si le tsia me! Ðe mèkpɔe be aʋawɔla nyuitɔwo kekeake le kukum le Urus ƒe fiadu ƒe gliwo te oa? Kplɔ "Berkuts" enumake eye esi nèto tɔsisia ŋu vɔ la, tsɔ ƒoƒo lã Uruses-tɔsisiwo le ɖusime gli la te.
  Burundaitɔ bibi la tsɔ dzideƒo tsi tre ɖe eŋu be:
  -Tsikpea mesẽ haɖe o, le afɔkpodzi akpe geɖe ƒe ƒoƒo te la, ɖeko wòagbã.
  Le vome la, Japantɔ dziŋɔ la ɖo nya ŋu na Guyuk.
  -Wò dzimaɖitsitsia dze na kafukafu. Gake wò agbagbadzedzewo ya nye dzodzro! Akunyawɔtu la bla tsikpe ɖe tɔsisia dzi sesĩe wu asrafowo ƒe gakpo! Enyo, ti kpo yi ŋgɔ, míeɖe gbe na wò!
  -Ninja batyr gã la nya nusi gblɔm wòle! Do sɔ kabakaba wu, ne èbi ɖe tsikpe dzadza me la, mana sɔwo ƒe suku aɖe wòanye fetu!
  Guyuk Khan do ɣli, eye wònɔ eƒe asibidɛwo ʋuʋum. Burundai megatsɔ dzideƒo tsi tre ɖe eŋu azɔ o - ku yɔ eme fũ. Mongoltɔ si si sɔdola siwo ƒe ɖa le ɣie ƒe ha aɖe nɔ la bu le ŋkume. Kasia vɔvɔli aɖe te ɖe eŋu, toɣliɖeɖe aɖe do le ta dzi, eye ya sesẽ aɖe na be fiakuku kagan ƒe gakukua dzo:
  -Harakiri! Eyata Kpakpaluʋui la ʋuʋu! Fifia "poultice" anɔ Urusawo si.
  Ʋɔ driba gã aɖe nɔ tsatsam le anyigbaa tame, eƒe aʋala siwo le abe sika ene nɔ snoa ƒom dzoe, eye aɖe siwo le dzo dam la nɔ dodom tso eƒe nu etɔ̃ siwo nye lã lénuwo me.
  -Mongoose wɔnuku aɖe!
  Guyuk mekpɔ ɣeyiɣi gɔ̃ hã be wòavɔ̃ o:
  -Ete ŋu tɔ dzo Ryazan katã.
  -Menye wo katãe o, gake atɔ dzo gli la. Yi ŋgɔ, nye Godzilla sue la!
  Medvedev ƒe drɔ̃e wɔnukua yi edzi. Susu gã aɖe nɔ dukplɔla si le dɔ wɔm la si.
  Ʋɔ driba sesẽ aɖe si ƒe aʋala keke meta blaatɔ̃ la dzo yi yame. Mongoltɔwo kple afakala siwo kpe ɖe wo ŋu la do ɣli kple dziku. Tumen, si le Burundai ƒe kpɔkplɔ te, dzo sesĩe yi tsikpeawo dzi, sɔ geɖe kli nu, eye gayibɔ aɖe si nɔ dzodzom nyanyanya la tu afɔ woawo kple wo sɔdolawo enumake. Le ɣeyiɣi ma ke me la, lã wɔadã si si ta etɔ̃ le la ge ɖe gli la dzi bɔbɔe. Wilderness kpɔ afɔku si le yameʋu ƒe amedzidzedze me dze sii do ŋgɔ na ame mamlɛawo. Enyo, le nyateƒe me la, nyemedi be maɖe nye trump cards afia do ŋgɔ o, gake be maɖe dua la, ahiã be mazã aʋawɔnu aɖe si nyemenya o vaseɖe gbemagbe. Mɔ̃memi lã wɔadã aɖe si ƒe dzedzeme me mekɔ o abe akpɔkplɔ kple gakpo ƒe afɔ alafa ɖeka ƒe tsakatsaka ene tsi tre ɖe lã wɔadã si si aʋala le ŋu. Dzudzɔ nɔ dodom tso dzodoƒea xoxo. Well done guys le esi nètsɔ dzoka xɔxɔa ƒu gbe do ŋgɔ ta.
  Steam catapult nye mɔ̃ɖaŋununya siwo wotsɔ ƒo ƒui aɖaŋutɔe le steam locomotive, winch, ballistae siwo ƒe afɔwo sɔ gbɔ kple gɔ̃ hã... hadzidzi ƒe snuffbox. Eye lã sia si wotsɔ gakpo sesẽ wɔe la ate ŋu atsɔ nu ɖesiaɖe si gblẽa nu la aƒu gbe abe tu si wotsɔna ƒoa tu ƒe duƒuƒu ene kloe le didiƒe si ade kilometa eve. Nyɔnuvi aʋawɔlawoe nye ame gbãtɔwo le xexeame siwo susu be yewoatrɔ asi le mɔ̃ si wotsɔa piston wɔe ŋu be wòatsɔ aƒu gbe. Dikoros ŋutɔ trɔ lever la, lãgbalẽ aɖe si wotsɔ kɔsɔkɔsɔwo wɔ aɖaŋutɔe la te ʋuʋu, eye wòtsɔ kpewo de asike siwo le tɔtrɔm kabakaba la me.
  Esi wònye be Tatartɔwo ƒu du le ƒuƒoƒo gã aɖe me ta la, wometo eme o kloe, ke boŋ kpe gã ɖesiaɖe si wotsɔ kpe gbadzɛwo ƒu gbe, si nɔ dzodzom la, ƒo sɔdola geɖe siwo nɔ tetem ɖe anyi la ƒu anyi. Nu ɖeka gblẽ, taɖodzinu ƒe dzidzenu la gbɔdzɔ vie, àte ŋu aƒo Mongoltɔwo kokoko, gake dze agbagba, ƒo ʋɔ driba si le dzodzom! Lã wɔadã si si ta etɔ̃ le la trɔ ta eye wòʋu eƒe aɖu gbadza siwo ƒe asike le abe daimɔnd ene.
  Dzo si nɔ sisim la dzo to gli la ŋu hedze aƒeawo dzi. Wose ɣlidodo kple ɣlidodo, nyɔnu ŋkunɔ afã kple afã geɖe ƒu du to mɔa dzi, eye dzo bi aƒewo kple duƒuƒu si mele dzɔdzɔme nu o. Dzɔgbenyuietɔe la, ke kple tsigo kpekpewo, kpakple dzotsilawo nɔ ŋudzɔ. Wotsɔ asbestos si me dzo mate ŋu age ɖo o tsyɔ aƒeawo dometɔ aɖewo, vevietɔ esiwo te ɖe gli ŋu. Le xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe nyaƒoɖeamenu ta la, dzoto si léa nu la trɔ zu ɣie eye esi ŋusẽ meganɔ eŋu o ta la, etrɔ zu dzudzɔ dzẽ ƒe tɔsisiwo.
  Gake edze ƒã be ʋɔ driba la medi be yeana ta o, esi wòdo go tso tsi me nɔnɔ me la, etrɔ kple ahomyaʋawɔla si tsɔ agba si gbɔ eme ƒe amenuveve eye wògaɖiɖi ahom sesẽ aɖe si le bibim ƒe tɔsisiwo. Tatartɔwo te ŋu ɖo gli la gbɔ xoxo, eyata dzobibi si nɔ bibim la ƒo woawo hã. Burundai dziŋɔ la nɔ amesiwo ŋu wowɔ nuvevii dome, eƒe awu dzeaniwo xɔ dzo, eye wòƒu du trɔ gbɔ kple gbɔ̃tsu si xɔ abi ƒe ɣlidodo. Russia-srafowo hã kpe fu, eye wòdze ƒã be tsikpeawo ƒe akpa aɖe fa, si na anyigba kple atiwo dze. Awu siwo le Dikoros dzi la nɔ dzudzɔ tum, gake aʋawɔla Antonov si nɔ tsitre ɖe gli ŋu la te ŋu kɔ tsi gaze ɖeka ɖe edzi, eye dzoxɔxɔ do tso kɔsɔkɔsɔ dzodzoe la me.
  -Abosam ƒe nudzodzro kae nye si, ewɔ nublanui ŋutɔ be Alenka fafɛ mekpɔ mí o!
  Ʋɔ driba la gatrɔ eye wòdze agbagba be yeage ɖe nutome etɔ̃lia me. Adzetɔ Savely ƒo eƒe asibidɛwo, ete ŋu da dzobolo sue aɖe, ƒoƒoa ƒo ʋɔ driba la ƒe titina ta. Wowó suea mebu nu tɔxɛ aɖeke na lã wɔadã si ƒe ta etɔ̃ le o, ke boŋ eƒoe vie le eƒe mɔ dzi, si wɔe be ʋɔ driba la da tu do ŋgɔ, eye ahom sesẽ aɖe si le dzo dam la ƒo nukliaʋawɔʋu siwo ƒo ƒu ɖe wo nɔewo dzi. Eye ɣlidodo dziŋɔ ake, Tatartɔ aɖewo ʋu yi megbe. Ɣemaɣie Dikoros de dzesi nyɔnuvi kɔkɔ aɖe si nɔ yi eve siwo nueve le ʋuʋum sesĩe. Etsɔ duƒuƒu si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o lã eƒe tsitretsiɖeŋulawo wozu kakɛ, tsɔ eƒe afɔwo, abɔta, kple ta gɔ̃ hã ƒoe dziŋɔwo, henɔ ʋuʋum abe kpakpaluʋui ene.
  Ame ɖeka, alo ne míagblɔe tututu la, ame eve koe ate ŋu agblẽ nu alea hafi:
  -Juliana ƒe nya! Mawudɔla dzĩ, wòe nye ema?!
  - Ètsɔa wò ŋɔti ʋẽna seƒoƒowo! Tso meta etɔ̃ ƒe kɔkɔme dzi!
  Alenka ɖo eŋu kple nukoko. Nyɔnuvi aʋawɔla la, tsɔ duƒuƒu abe cheetah si ƒe tagbɔ gblẽ ene, dzo yi gli la dzi, eye wògblẽ ʋu ƒe dzesi siwo womede dzesii kura o ɖe gli ŋu.
  -Mègaƒo nu o, nusianu me kɔ! Ele be míatsi akaɖi si ŋu aʋala le la!
  Alenka ƒo kpẽ sesĩe, esi ʋɔ driba la tsɔ eƒe dzodzo sɔ pɛpɛpɛ la, ge ɖe nutome enelia me. Aʋawɔla aɖe si nɔ tsitre ɖe egbɔ gblɔ nɛ be:
  -Zã catapult la, Alenka, tsɔ kpe gã aɖe ƒoe ɖe anyi.
  Nyɔnuvi aʋawɔla la ƒo nu ŋɔdzitɔe.
  -Nye ŋutɔ menya nusi mazã nyuie wu!
  Alenka fɔ kɔsɔkɔsɔ etɔ̃ siwo wotsɔ aɖaŋu wɔe siwo ƒe duƒuƒu abe dzikedzo ene. Esia hã nye woƒe nyɔnuvi aʋawɔlawo ƒe susu: woatsɔ kpe sue eve alo etɔ̃ aƒo ƒui, woada ballista eve alo esi wu nenema eye woatso wo ɖe anyi, atso fli blibo aɖe. Esi Alenka zã dzoxɔxɔnamɔ̃a vɔ la, etso ɖe akplɔa dzi eye wòtu afɔkpo lever la. Wotsɔe ƒu gbe ɖe dziƒo, eye esi wònɔ dzodzom xoxo la, nyɔnuvi aʋawɔla la ʋuʋu eƒe abɔwo, nɔ eƒe yiwo trɔm aɖaŋutɔe, nɔ mɔ fiam alesi wònɔa ʋuʋum kabakabae, eye wòte ŋu dze anyi ɖe ʋɔ driba la ƒe megbe, si ŋu aŋgbawo ƒo xlãe. Lã wɔadã la ʋuʋu eye wòdze agbagba be yeatsɔ nyɔnuvi-sɔdola dzinɔameƒotɔ la aƒu gbe, gake kɔsɔkɔsɔ siwo wotro aɖaŋutɔe la ɖu nu gãawo dzi - lã wɔadã dziŋɔ la ƒe sɔdola keŋkeŋ.
  -Nukatae nèhiã ta etɔ̃? Ðe ɖeka bua? Dowo yɔ wo me fũ, eyata matsɔ kɔsɔkɔsɔ abla wo ale be ahɔhɔ̃ mamlɛawo nagadzo ado goe o!
  Nyɔnuvi aʋawɔla la ko nu le eƒe fefenya si me mekɔ o la ta. Ʋɔ driba la kɔ yi dzi vevie, emegbe egbugbɔ Nesterov ƒe loop la wɔ, lãmeka siwo le ŋutigbalẽa te ʋuʋu, lã wɔadã la dze agbagba vevie be yeatsɔ sɔdola si womekpe o la aƒu gbe. Ya dzodzoewo nɔ ƒoƒom to ŋutilã gã la dzi, akpakpa la ƒu du abe kpe si woɖe do goe tso ʋuʋudedi me, alo, anɔ eme godoo be, yamenutomeyimɔ̃ aɖe me ene. Yame ƒe ƒutsotsoea na Tatartɔwo ƒu gbe le mɔa dzi.
  Alenka ƒo nu kple ɣli be:
  -Menye nusi wɔ dɔ ɖe ame dzi o!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ƒe alɔ̃dɔdɔ gakpɔtɔ yi edzi. Aƒetɔ Medvedev dze anyi vie, ɖewohĩ le nuxaxa gɔ̃ hã ta.
  Nyateƒee, nusi nye ʋɔ driba si le ʋuʋum na nyɔnuvi si wu enu ne eto agba siwo gbɔ eme me le yameʋu wuieve siwo trɔna me, eye wòƒu du va ɖo nuheŋusẽ alafa ɖeka blaatɔ̃ eye wòge ɖe kpekpememanɔamesi me enumake, emegbe wògaɖo agba si mewu ame o ƒe seɖoƒe gbɔ. Numiemiewo kple lãwo teƒenɔla ɖesiaɖe nye nudzodzoe le domenyiŋusẽfianu ƒe nuwɔna sia ŋgɔ.
  Lã wɔadã la dze agbagba be yeatrɔ ta, eye wònɔ ɣli dom ŋɔdzitɔe kple eƒe nu gã la. Nyɔnuvi aʋawɔla la tsɔ eƒe yi si ŋu nya wogblɔna le xotutu me la lãe kple eƒe ŋusẽ katã, eye wòɖo ta teƒe si sea nu gɔme le wu - ŋɔti me. Ƒoƒo gbãtɔ nye gbadzɛ, klosalo ƒe dzonu siwo dzona doa go tso ŋɔti me, abe dzonu siwo klẽna le ŋdɔ me ene:
  "Wò ŋɔti nya kpɔ ŋutɔ, alo, wogblɔna be ʋɔ driba ate ŋu aɖu sika."
  Da la tsɔ akaɖi aɖe ƒoe. Le esia ta la, Alenka dzetugbe si le ablaɖeɖe me la tsɔ eƒe nugbɔ lã, ƒoƒoa ɖa eye wòde pɛpɛpɛ, akplɔa biã vie, eye zãmu si nye cherry-ruby do tso eƒe ŋɔti gã la me. Wotsi tsikpe me le dzodzo me tututu, eye woƒo wo ɖokuiwo ɖe wo nɔewo ŋu wòzu atsyɔ̃ɖonu wɔnuku aɖe.
  Nyɔnuvia ko nu be:
  - Fafɛ, va, gbugbɔ ayemɔa wɔ!
  Lã wɔadã la nɔ ʋuʋum xoxo, gake eyi edzi nɔ kɔkɔm ɖe edzi, fiadu Ryazan va nɔ sue ɖe edzi. Le afisia la, ele tasiaɖamfɔ aɖe me, fifia ele agba me, eye le afisia la, eƒe lolome le abe poppy-ku ene, eye wòbu mlɔeba le alilikpowo megbe. Dziŋgɔli klẽ yibɔ, ɣletivi siwo le keklẽm yɔe fũ, wolia yi stratosphere la me, gbɔgbɔ va sesẽ, ya fafɛ aɖe ƒo ɖe eme. Togbɔ be Alenka si ŋu nya wogblɔna le xotutu me la menye ame tsɛ o hã la, mate ŋu anɔ anyi ya manɔmee kura o. Gake, edze abe ʋɔ driba la hã le ʋuʋum ene, lã si tana la le ʋuʋum, gbɔgbɔtsixe tsia ƒo, eyata ele be míaɖiɖi eƒe kɔkɔme. Edze ƒã be didi aɖeke meli be woagawɔ Ruslan, amesi lé Chernomorets ƒe ɖa ŋkeke etɔ̃ kple zã etɔ̃, ƒe aʋadziɖuɖua ake o. Nyagbɔgblɔ aɖe si tso ɖeviwo ƒe nyatakakadzraɖoƒe aɖe klẽna le eƒe ta me, eye le susu aɖewo ta la, edi vevie be yeagagblɔe ake.
  Eye nyɔnuvi aʋawɔla la gblɔ be:
  -Ʋu ɖeka me tɔwoe míenye, nye kple wò!
  Edze abe ʋɔ driba la se gɔmesesea gɔme ene, eʋuʋu eye wòtɔ te eƒe dzodzo. Emegbe eva nɔ ɖiɖim vivivi.
  Aʋawɔla dzetugbe kple lãmekawo gblɔ be:
  -Èbu tame nyuie, nɔvinye si si aʋala le! Míakpɔ emetsonuwo kpli wò!
  Amewuwu ŋutɔŋutɔ nɔ edzi yim le ete, Mongoliatɔwo nɔ ʋuʋum le gliawo ŋu xoxo, eye Natasha wɔnuku la tso nya me be ɣeyiɣi nyuitɔ kekeake va ɖo. Èwɔe nyuie, nyɔnuvi kalẽtɔ, àte ŋu akpɔe enumake, afisi wòto la, mɔ aɖe si dzi ʋu yɔ fũu si dzi ame kukuwo le la gakpɔtɔ li. Menye eƒe afɔwo kple abɔwo koe Natasha ƒe ka didi eveawo ʋẽna lilili abe akplɔ siwo wotsɔ kɔsɔkɔsɔ siwo wotsɔ gakpo sesẽ wɔe ene.
  Alenka gblɔ na eɖokui esi wònɔ eƒe afɔ ƒom be:
  -Mawɔ nye ŋutɔ nye nunɔamesi mawo tɔgbe na ɖokuinye godoo! Azɔ, mina míado dzo na Mughlantɔwo!
  Dzo gbemelã aɖe do abe dzoto etɔ̃ ene tso ŋɔti siwo wotsɔ gaze wɔe me, Tatartɔwo ƒo ƒu sesĩe akpa, eye ɖeko woɖa wo le alafa geɖe me, eye wokɔ wo tso dzomavɔ ƒe dzo ƒe nu me. Vɔvɔ̃ ɖo sɔawo vevietɔ, gake, sɔawo dometɔ akpa gãtɔ ƒe megbeƒoƒo kpata xoxo, Guyuk Khan ŋutɔ ƒe dzɔla koe susɔ ɖe sɔdola la te. Woyi edzi nɔ wowóm, eye wòkplɔ aʋawɔla alafa geɖe siwo nɔ salvo ɖeka me le ahom sesẽ aɖe si nɔ bibim me. Da ɣia nɔ ŋku lém ɖe eƒe ʋɔ driba sue la ƒe tɔtrɔgbɔ ŋu.
  Aʋawɔla si tso ɣedzeƒe la do ɣli be:
  -Alakpatɔ! Mi katã mienye ʋɔ driba ƒomea teƒenɔlawo, miedea amesi sesẽ wu la asi ɣesiaɣi hesubɔnɛ!
  Esi ninja afakala la do dziku ta la, edze agbagba be yeaɖu sɔdola dzinɔameƒotɔa dzi, eye wòtsɔ pulsarwo ƒu gbe le tu ƒe duƒuƒu me. Ðekakpui aʋawɔla Alena ko alɔgbɔnu hedzi ha sesĩe be:
  - Kple dzotsi - ƒo glass la! Amedzro fafɛe nènye - èɖea ta ɖe dzo me!
  Nyɔnuvi sia nye - dzidzɔtɔ, kple nukokoedoname. Eye pulsar siwo wotsɔ dzo wɔ la mevɔ̃na nɛ o.
  Alena da wo bɔbɔe, ezãa aʋawɔnu siwo ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me eye ɣeaɖewoɣi la, efiaa mɔ lã wɔadãa ɖoa ta futɔwo ƒe aʋawɔhawo gbɔ. Dzodoƒe sia si woate ŋu azã ake si ŋu aʋalawo le la nyo wu mɔ̃ alafa ɖeka si sɔwo hea.
  Ðewohĩ esia gɔ̃ hã fa wu yameʋu si wotsɔ dzea ame dzi, eye aleke wòdzɔe be ami sɔ gbɔ ɖe eme alea gbegbe, eye ɖe fuse la mewuna oa? Ele be nàsrɔ̃ nu tso lã wɔadã la ŋu le wò ɖiɖiɖemeɣi eye nàwɔ aʋawɔnu yeye aɖe si mèkpɔ kpɔ o! Aŋutrɔawo ƒua du tso ŋutigbalẽ si le ɣie si le dzo dam la dzi, eye dziŋgɔli ƒe amadedewo katã le keklẽm abe nyitsu ene. Ɣeyiɣi kpui aɖe koe haƒoƒoawo trɔa amadedea: ruby dzĩ va zua lilac-violet. Ke boŋ lilac-safire ya trɔna zua aŋutiɖiɖi dzĩ, sika ɣi, kple emerald amadede dzẽ. Esia nya kpɔ ŋutɔ, ewɔ nublanui ŋutɔ be le aʋa si me ʋukɔkɔɖi le ƒe dzoxɔxɔ me la, ɣeyiɣi aɖeke meli woatsɔ ase vivi na nukpɔkpɔ wɔnuku la o.
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔlawo kple asrafowo le White Legion, si nyɔnuviwo ɖo la, lã Mongolia-srafowo ƒe akpa gãtɔ xoxo. Eva zua nusi dzi ŋɔ ŋutɔ ne mɔ̃ siwo wotsɔna ƒua dzoe va le dɔ wɔm, asrafoha ɖesiaɖe mete ŋu nɔa te ɖe ƒoƒo zi eve ma nu o. Aɖabaƒoƒo bubu, eye yameʋuɖoɖo si me ɖoɖo mele o adze egɔme. Da ɣia he ɖe megbe vie.
  Batu ƒe sededea me kɔ, be woawu fiakuku kagan le ɖoɖoezizi dzi, gake fetu la le sue akpa. Ao, awui emegbe, gake fifia ya la, aɖee ado goe le Russiatɔwo ƒe yi siwo le gbagbãm la te:
  -Mina míaʋu, Kagan, matsyɔ nu dziwò!
  -Ke mangus si ta etɔ̃ le ya ɖe? Nyemaɖe mɔ nɛ wòawɔ funyafunya nye aʋakɔ o!
  Ninja la ƒo eƒe asibidɛ eye dzobibiwo te gege:
  "Mate ŋu awɔ afakaka sesẽ aɖe eye wòatrɔ ayi eƒe xexeame, gake emegbe nyemate ŋu ayɔe o ƒe adre!" Gake tiatia aɖe li! Hale ƒe dzidzenu ƒe afakaka aɖe!
  -Aleke wòle?
  Guyuk ƒe mo si da ami eye wòfu wu eƒe ƒewo la keke. Ninja Killer ɖe eme be:
  -Eye nenemae! Ne mewu eƒe mongoose ɣi la, ekema ʋɔ driba la anye tɔnye, ne ewum la, ekema etɔe!
  Japantɔ afakala la gblɔ mantra didi aɖe le ɣlidodo me, aŋenu la klẽna wu ɣea. Esi amewo tsɔtsrɔ̃ ɖa ƒe dzidzɔkpɔkpɔ kplɔe dzoe la, kasia Alenka si nɔ afɔ ƒuƒlu la se le eɖokui me be lã wɔadã sesẽ aɖe si toa to xoxo ƒe megbe si te ŋu trɔna bɔbɔe, si le blɔ la bu le ye te. Ekpɔ eɖokui le yame, nɔ dzodzom le anyigba kple duƒuƒu abe kpe ene. Anyidzedzea mevivi o, gake mewu ame o. Esi terminator aʋawɔla la to sno si didi meta aɖe me ta la, etsɔ dziku si nye gbɔ̃tsu si xɔ abi la dze Mongoltɔwo dzi. Tsitretsiɖeŋu mamlɛtɔ si ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo la mu, asrafoha gã la ƒe ame susɔe wɔnublanuiawo ƒu du yi ɖasi le agbɔsɔsɔ gã me.
  Nyɔnuvi dzetugbetɔwo kekeake, siwo nye Alenka kple Natasha siwo ƒe afɔ ƒuƒlu, ʋli ho ŋutɔŋutɔ le nukliaʋawɔla siwo ƒe susu mewɔ ɖeka o tsɔtsrɔ̃ ɖa me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Guyuk Khan va zu nusi womate ŋu akpɔ o kloe, eƒe sɔ si woyɔna be greyhound nɔ tɔdzisasrã ƒe nuŋlɔɖiwo katã gblẽm, eya ŋutɔ ƒe ŋutigbalẽ ŋu koe kagan si domenyiŋusẽfianu le la bu.
  -Ao, menye samurai ye nye esia o! Vɔvɔ̃nɔtɔ nublanuitɔ. Ŋukpe ka gbegbee nye si wònye be masubɔ mikado ma tɔgbe!
  Ninja la ƒo nu kple ɣli.
  Da ɣia ɖe katana sesẽ eve do goe, tso wo eye wòʋuʋu sesĩe, bɔl pink si le keklẽm la ma tso akplɔawo gbɔ. Akunyawɔla aɖe si woyɔna be pulsar si le aƒeme la ho kaba ɖo ta Alenka dzetugbe si le amama afã kple afã la gbɔ.
  Terminator aʋawɔla la te ŋu de dzesi ʋuʋua, etso dzo si le ʋuʋum la le dzodzo me, wowó sue aɖe si kaka abe dzikedzo ene, si kaka Mongoltɔ wuieve alo eve:
  -Eyae nye abosam! Samurai siwo le Tsiẽƒe!
  Da Dzĩ la do ɣli. Ninja la nɔ dzadzram ɖo xoxo be yeaƒu du ado go Alenka si nɔ afɔ ƒuƒlu si ʋu yɔ fũu la, esime gɔmedzenukpɔsusu aɖe va tame nɛ. "Ke ne mewu nyɔnuvi aʋawɔla sesẽtɔ sia enumake o ɖe, ekema Natasha si nye terminator si ƒe mo biã la awɔ ɖeka kplii, eye emegbe emetsonuwo ava zu afɔku. Gawu la, ebɔbɔ ʋɔ driba la ɖe anyi, eye aʋawɔla sesẽ ŋutɔ koe ate ŋu aɖu da gã la dzi. " .
  Ninja la ƒo nu kple gbe blewu be:
  -Mele dzodzom birdies! Mele dzodzom be matrɔ ava!
  Da ɣia, si ɖe eƒe awu ɣia ɖe go la, ɖi eɖokui ɖe snoa me. Emegbe esi wònɔ ʋuʋum la, edze ʋuʋu ƒe afakaka aɖe gbɔgblɔ gɔme.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la yi eƒe yometiti dzikutɔe dzi, Natasha sesẽ la metsi megbe o. Togbɔ be aʋawɔwɔa nu sẽ ŋutɔ hã la, womeɖe mɔ fiakukua ƒe fiakuku ƒe agbadɔ kagan be wòagadze o hena ɣeyiɣi kpui aɖe o.
  -Asi, mina míalé kplɔla la!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la do susua ɖa. Esi Natasha tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ disk aɖe ƒu gbe la, eɖo eŋu le vo me, eye wòyi edzi nɔ Mongoliatɔ siwo nɔ sisim la ƒom sesĩe kple ƒoƒo kabakaba.
  -Nuka tae! Míahe dzidzɔ geɖe vɛ na Batyga, eye esia nye amegbetɔ ƒe nuwɔna akpa. Yi la wua ame bɔbɔe, eye ɖeko jihangir la avuvu eƒe ŋutigbalẽ.
  Alenka, esi wòtso ene kple ƒoƒo ɖeka la, ko nu.
  -Ne eya ŋutɔ metso Batu ƒe dzowo o! Ðe míaku wo ayi asaɖaa me kea, alo nukae?
  Natasha ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  -Batu tsɔa eƒe pantalon ƒua gbe sesĩe ŋutɔ, eye zi alesi Mooglantɔ ʋɛ aɖewo koe tsi agbe la, zi nenemae wòanyo wu!
  Nyɔnuvi siwo nye terminator la na woƒe ablaɖeɖe kabakaba, eɖo ŋku fefe aɖe si me woléa wo nɔewo le dzi, nukerawo ƒo woƒe sɔwo mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, eye wovuvu woƒe axawo ʋu. Esi wodze agbagba vevie ta la, wote ŋu ɖe wo ɖokui ɖa vie tso Uru sɔdolawo gbɔ, gake womate ŋu asi le amesiwo wowɔ kabakaba wu cheetah nu o!
  Esi Dmitry, Anatolyevich Medvedev nyɔ la, wowɔ kamededewo eye woʋu TV la. Le Zelensky ƒe aʋadziɖuɖua ta la, woɖu azãwo kple azãɖuɖuwo le dukɔa me godoo. Ameawo kpɔ dzidzɔ tso dzime le tɔtrɔawo ta.
  Amesiame di be yeanɔ agbe le mɔ yeye nu, eye wòanɔ ablɔɖe me wu. Amewo ƒe zidziɖuɖua nɔ aƒe tum, eye Zelensky nɔ ŋusẽ blibo xɔm. Eye esia hã he dzonɔameme kple gbɔgbɔmeʋaʋã vɛ. Abe, nusianu atrɔ eye wòanyo wu etsɔ ene. Eye Slavtɔwo akpɔ ɖekawɔwɔ eye Aʋa Vɔ̃ɖi la awu enu. Abe Putin ƒe ɣeyiɣia me ŋutasẽdziɖuɖu ƒe drɔ̃e baɖa la ene.
  Eye wodzi ha dzeaniwo tso Zelensky ŋu xoxo... Amesiame di be yeakpɔ nu yeye kple nu dzeani aɖe.
  Zelensky ŋutɔ ɖe gbeƒãe be to yeƒe sedede gbãtɔ me la, yeate fli ɖe sewɔtakpekpe ƒe mɔxexeɖedɔa nu, eye yeakɔ oligarch ƒe fuwo hã ŋu. Zelensky do ŋugbe hã be yeadzi adzɔ siwo woxena ɖe kesinɔtɔwo ta ɖe edzi ŋutɔ. Abe, susu aɖeke mele wo si si ta woalolo o ene!
  Le goawo katã me la, wowɔ ɖoɖo be woawɔ nu geɖe. Ketekemɔa tutu gã hã le eme: Arkhangelsk - Chukotka, eye emegbe mɔ aɖe si le anyigba te si yi Alaska.
  Nukatae Zelensky menye fia o? Eƒe dɔwo lolo ŋutɔ. Eye le USA la, eteƒe madidi o dziɖuɖua atrɔ eye dunyahelawo ƒe dzidzime bubu hã ava. Amesiwo hã di be yewoatrɔ.
  Eye fifia Zelensky le ɖiɖim ɖe eme...
  Hafi woatsɔ kɔmpiutaa adzoe la, Medvedev ge ɖe fefea me...
  Le USSR dzi ɖuɖu vɔ megbe la, anya wɔ be woaƒo wo ɖokui ɖe USA me. Gake gbã la, mina míaƒu du laser-tuwo takpɔnu ƒe ɖoɖoa;ŋutete mawo tɔgbe le fiaɖuƒea si le afisia. Aʋawɔwɔ kple USA - Ƒe 2008! Amedzidzedzea dzea egɔme tso Chukotka va ɖo Alaska.
  Avuwɔwɔ ŋutɔŋutɔ aɖe le edzi yim.
  Abram ƒomea le avu wɔm kple Panther-7 aʋawɔʋua. Ʋu yeyea megale kpekpem nenema gbegbe o abe alesi wòde blibo ene. Eye wòɖea eƒe hatsotso bliboa fiana.
  Eye wòtsrɔ̃ Yankeestɔwo... Aʋa la va ti kɔ na Medvedev vie, eye wòtsɔ dziɖuɖua de asi na asrafowo ƒe Aɖaŋuɖola aɖe si le Rokossovsky ƒe hatsotso me. Eye wòdze egɔme nɔ...
  Le kpɔɖeŋu me, tu nane... Gbedoxɔ yeye siwo dometɔ ɖesiaɖe me subɔsubɔha adre le. Alo TV-xɔ yeyewo gɔ̃ hã. Eye avivi ŋutɔ be woatu piramid. Kilometa ɖeka kple afã ƒe kɔkɔme. Ẽ, ema anyo ŋutɔ!
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Medvedev le ame ƒe agbenyuinɔnɔ ƒe seƒe dzim ɖe edzi. Menye asrafowo ƒe dɔwɔƒewo ɖeɖeɖa koe wònye o.
  Àte ŋu awɔ television, fridzi, kɔmpiuta, kɔmpiutawo hã. Eye nàtu nuwɔwɔ ɖo, eye nàdo lãmeka siwo le avu wɔm la ɖe dzi. Gake USA le ŋusẽ ɖum xoxo... Fiaɖuƒea ƒe amewo ƒe xexlẽme wu biliɔn eve kple afã xoxo eye wòle klalo ŋutɔ be yeawɔ aʋa kple USA. Medvedev ɖea eƒe aɖuwo ɖe go hedzia ha be:
  - Nyee nye ahom vavãtɔ si xɔ ƒe alafawo katã! Ame si ahe ku geɖe vɛ!
  Eye egadea nyaƒoɖeamenu Amerika dzi ake. Wole nukliaʋawɔnuwo ɖɔlim xoxo. Aʋa sia tɔgbe le dzidzim ɖe edzi.
  . TA 8 lia
  Eh, mina míagatutu unitawo ake. Eye aleke míaƒoe enye si! Nyɔnuvi afɔzɔla siwo le ʋuʋum lae nye esi. Wo katã wodo afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini. Eye alesi Yankeetɔwo tsɔa akplɔwo ƒoa tue, kple alesi wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb. Ŋusẽ vavãtɔ le wo me. Eye nusianu klẽna, abe mercury-bɔl siwo le du dzi le ŋutigbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi te ene. Nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu - nyɔnuviwoe nye esiawo!
  Eye wodzia ha na wo ɖokui be:
  Míele Komsomol nyɔnuvi siwo le du dzi, .
  Míenye Tsar Medvedev, Tsar si nya nu ŋutɔ...
  Eye le nyateƒe me la, gbe si me kɔ le mía si, .
  Nusianu si ŋu woaʋli nya le - yi edzi!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb ake. Nyɔnuvi siawo nye super ŋutɔŋutɔ. Eye Yankees-ha la gbã gudugudu, eye woxɔ Alaska. Eye wodzia ha na wo ɖokui hã be:
  - Amegãxi vɔ̃ɖiwo ƒoa zi ɖeka! Ema ko hafi duɖimekekea atsi agbe! Gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo tsrɔ̃na, wowua wo - wokɔa ʋu kɔkɔe la ŋu!
  Eye nyɔnuviawo ƒua du yia amedzidzedzea me eye woɖea woƒe aɖuwo ɖe go. Gake le Amerikatɔwo gome la, "Amegãxiwo"-7 hã li, ŋusẽ wɔnuku ka gbegbee nye si. Eye womate ŋu atɔ te lã wɔadã mawo tɔgbe o!
  "Tiger"-7 nye tu tɔxɛ aɖe si ƒe nyaƒoɖeamenu gã aɖe si ƒe tudada ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me nye meta 2500 le sɛkɛnd ɖeka me. Eye ne enya ƒoe ko la, naneke maxɔ nɛ o. Eye Ambramtɔwo le du dzi le goawo katã me. Eye wògbã xɔ kɔkɔa le wo si.
  Eye nyɔnuvia zi asrafoawo dzi be woadze klo agbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Amerikatɔwo gatsɔ wo ɖokui na ake. Eye Medvedev ƒe asrafowo ƒe asrafowo le tetem ɖe New York ŋu. Eye wodze dua dzi xoxo. Wolée kɔnu aɖeke manɔmee.
  Medvedev bua eɖokui be yenye aʋafia gã aɖe: exɔ New York mlɔeba.
  Eye ame aɖe ate ŋu agblɔ be eyae nye amedzidzelawo dometɔ gãtɔ. Eye emegbe Washington.
  Eye Amerikatɔwo tsɔ wo ɖokui na. United States Dukplɔla la dze anyi ɖe mo eye wòdze agbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒluwo. Gbã la, ɖeka, emegbe evelia, le wo nɔewo yome.
  Eyata egbugbɔ nu na nyɔnuvi siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu ƒe aʋalɔgo blibo aɖe. Aʋa gã aɖee nye esia!
  Medvedev ko alɔgbɔnu... Eyata exɔ Amerika. Gake Putin mete ŋu wɔ esia o!
  Esia nye aʋa vavã - super! Eye emegbe wova ɖo Mexico.
  Eye agate ŋu alé wo... Eye Mexico nyɔnuviawo na Mexicotɔwo dze klo, eye wogbugbɔ nu na woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo. Eye wodoa ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na atsyɔ̃ɖolawo!
  Ẽ, kɔmpiutaa ate ŋu aɖe nyɔnuvi siwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, siwo gamenɔlawo gbugbɔ nu na la ƒe nɔnɔmetata gã siwo le amadede vovovowo me afia. Eye enye nusi doa dzidzɔ na ame ale gbegbe.
  Afisiae wogale gamenɔlawo kplɔm ake - fifia ya ameyibɔwo. Eye wogbugbɔa nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu hã.
  Eye aʋawɔʋuawo hã le tsatsam le piramidal...
  Nyɔnuviwo le ʋuʋum eye wosɔ gbɔ ŋutɔ... Le nyateƒe me la, àte ŋu aƒo sɔhɛwo tso nunɔamesiwo me. Eye tiae be unitawo katã nye nyɔnuvi siwo do bikini. Eye esia nya kpɔ ale gbegbe.
  Woƒe akpa gãtɔ nyea ɖa dzĩwo kple ɖa ɣiwo.
  Eye woxɔa dukɔ ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Aʋawɔla fafɛ mawo tɔgbe. Fiaɖuƒewo gena ɖe woƒe afɔ ƒuƒlu te.
  Medvedev ƒoa fefe kple dzidzɔ... Eye wòƒoa nane gɔ̃ hã le eƒe gbɔgbɔ te.
  Aleke haidrodzin bɔmb wó? Amedzrowɔwɔ dziŋɔ aɖe! Eye du blibo la katã, abe nyitsu aɖe tsɔ eƒe aɖe ƒoe ene. Aleke gbegbee keklẽŋusẽ geɖe wu le? Eye nyɔnuvi siwo ƒe afɔ ƒuƒlu ƒua du toa ke si me keklẽŋusẽ le me. Eye woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo fiãna.
  Medvedev ƒoa fefe abe ɖe python le anyigbamama bubu mim ene.
  Ŋusẽ bubu si dzi woɖu le xexe si me wowɔa nu ŋutɔŋutɔ le lae nye esi, eye woda aflagaa.
  Fifia aʋawɔʋuwo nye yeye kple aʋawɔnu siwo le dɔ wɔm kple anyikpewo. Multi-layered eye wòwɔa dɔ nyuie.
  Eye yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo nye egbegbe tɔ, eye wosɔ hã ŋutɔ. Eye alesi yameʋuwo dzea tudada gɔme tso wo gbɔe.
  Medvedev, abe alesi míekpɔe ene la, nye dukplɔla si wɔa dɔ si dze aɖaŋu ŋutɔ.
  Eyata, fifia yameʋu siwo me ame aɖeke mele o ƒe ŋgɔyiyi. Eye esia fa miamiamia. Eye yameʋu siwo ƒe nɔnɔme le abe disk ene hã. Le afisia la, wole aʋa wɔm xoxo abe UFO ene. Eye emegbe, aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene.
  United States Dukplɔla Trump, si ƒe susu me kɔ la, de se be woana ʋua nanye esi ŋu womate ŋu adze afɔku le o eye womate ŋu age ɖe eme tso goawo katã me o. Aleae mastodon la dze le piramid si bɔbɔ ƒe nɔnɔme me. Eye ʋu sia tɔgbe ɖe ametakpɔkpɔ nyui aɖe fia. Vevietɔ ɖe kinetic projectiles ŋu.
  Eye fifia, aʋawɔʋu sia va kpɔ dzidzedze ale gbegbe be womate ŋu age ɖe eme o, eye wògale dɔ wɔm kple United States kokoko. Woyɔe nenema gɔ̃ hã be: Trump ƒe aʋawɔʋua.
  Eye tagbɔsesẽ xɔa amewo ɣeaɖewoɣi ne wokpɔe be womate ŋu age ɖe ʋua me o.
  Medvedev le aʋa si mesɔ o wɔm, eye eƒe mɔ̃wo gaxɔ fiadu bubu ŋutɔŋutɔ xoxo, eye wotrɔe wòzu glikpowo ƒe ƒuƒoƒo kple do siwo le dzo dam.
  Gake esia mesɔ gbɔ na robot nyɔnuvi la o. Edze aʋawɔnu yeye aɖe toto vɛ gɔme: bɔmb si wotsɔ tsrɔ̃a ame. Eye bɔmb sia ƒe ŋusẽ de ŋgɔ wu haidrodzin tɔ zi gbɔ zi alafa ene. Eyata ne eƒo la, màte ŋu aƒo aŋɔa gɔ̃ hã nu ƒu o!
  Eye aʋawɔwɔa le ʋuʋum yi yamenutome xoxo.
  Medvedev le meli siwo wotsɔ ga yeye si sesẽ eye wòle bɔbɔe wu titanium wɔ la zãm. Eye ɣletivimefakaka meliwo dzona yia yamenutome, eye aʋawɔwɔ robotwo wɔa avu. Mɔ̃ vovovo geɖewo li xoxo le dɔwɔƒe siwo le anyigba te.
  Eye fifia fiaɖuƒe mamlɛtɔ si le ɣletinyigba dzi la mu. Eye nukae? Fifia yi yamenutome goglo aɖe me!
  Ɣletivimefakaka ƒe ɣeyiɣia dze egɔme.
  Medvedev se esia gɔme eye wòzi keyboard la dzi sesĩe. Alo àte ŋu aʋuʋu wò asibidɛwo alo aɖu wò tamesusuwo dzi.
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la wɔa nu nunyatɔe eye wòtua yamenutomeʋuwo na eɖokui. Eye avuwɔwɔa yi edzi.
  Wole thermoquark bɔmb si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã, vevietɔ tsɔtsrɔ̃ ɖa, toto vɛ. Eye ŋusẽ le eŋu wu tsɔtsrɔ̃ tɔ la zi gbɔ zi akpe alafa ɖeka.
  Eye emegbe meliawo dona ɖe dziƒo. Eye woléa ɣletinyigba la ƒe yamenutomeyimɔ̃wo. Eye emegbe ɖoɖo siwo te ɖe wo ŋu. Wowɔa esia kabakaba ŋutɔ.
  Eye dukplɔla si le dɔ wɔm la wɔa terminators le fefea me. Terminator kalẽtɔ lae nye esi. Esia nye ɣeyiɣi ƒe mɔzɔzɔ, ne seɖoƒe li na gɔ̃ hã.
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Amewo ƒoa afɔ ɖe anyigba, afɔkpawo ya ɖe! Nusi nye bometsitsi kple nu nyɔŋu dziŋɔ siaa!
  Eye Medvedev va nɔ dzidzɔ kpɔm wu sã. Eh, ɖeviwo, aleke gbegbe mienyoe nye si. Vevietɔ ne wova zu yamenutomeʋawɔlawo.
  Ɣletiviwo ƒe aʋawɔwɔ aɖe le edzi yim. Eye ƒoƒo sesẽwo ɖɔliɖɔli, ne woƒo atam maɖinu le dɔgboa me. Ne míagblɔe tututu la, enye nuŋububu le susu me.
  Medvedev yi edzi le amedzidzedze dzi:
  - Nye ɣletivimefakaka meliwo nye amewulawo!
  Eye wòɖoa yamenutomeʋafia yeyewo ɖe eteƒe. Eye nusi nye dzre, enye dzre.
  Le afisia la, Medvedev le aʋa wɔm kple eƒe aʋafiawo. Le afisia la, futɔwo ƒe habɔbɔa le tsitre tsim ɖe eŋu. Ne aʋawɔʋu manyaxlẽ sia tɔgbe te ɖe eŋu la, edoa vɔvɔ̃ na ame, ne èle adzɔge ʋĩ la, edze abe nebula si le amadede vovovowo me si le keklẽm la le tsatsam ene. Gawu la, dzobibi ɖesiaɖe nye gbɔgbɔ vɔ̃ si amekukudzrala aɖe ƒe akunyawɔwɔ he vɛ. Asrafowo ƒe yamenutomeyimɔ̃ siwo wu miliɔn wuieve kple afã siwo nye hatsotso veviwo, kple "akɔfafaxɔ" sue aɖe si nuwuwu meli na o, ne míebu ŋusẽdoameʋu siwo va ɖona ɣesiaɣi ŋu la, eƒe xexlẽme gogo miliɔn alafa eve. Ŋgɔgbea keke parsec eve alo etɔ̃, ne wodzidzee alea la, aʋawɔmeli gãwo gɔ̃ hã le abe kekui siwo le Sahara ene.
  Aʋa Gã la le aƒe tum: Medvedev ƒe Asrafowo ƒe yamenutomefiaɖuƒea tsi tre ɖe "Xɔxɔxɔ Blibo ƒe Nubabla" si le akpa vovovowo ŋu, si tso nya me, le esi teƒe be yeazã aʋawɔɖaŋu siwo nɔa anyi ɖaa le ametakpɔkpɔ si tsi megbe ɣesiaɣi la, yeadze amedzidzela vɔ̃ɖi la ŋutɔ ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzi.
  Meli geɖe ŋutɔ le afisia, eye woƒe ƒomevi vovovowo wɔ nuku ŋutɔ, togbɔ be le go geɖe me la, ɖeko wòxea mɔ na aʋawɔwɔ nyuie hã. Enyo, le kpɔɖeŋu me, ɣletivimefakala si ƒe nɔnɔme le abe saŋku ene, alo, si ƒe nuyi didi le ka teƒe, saŋku, alo saŋku eve gɔ̃ hã si me aʋawɔʋu ƒe xɔtaxɔe le tso Xexemeʋa Evelia me. Esia ate ŋu awɔ dɔ ɖe ame siwo ƒe dzi megbɔdzɔ o dzi, gake anɔ eme be ana woako nu wu vɔvɔ̃.
  Woƒe tsitretsiɖeŋula nye fiaɖuƒe si gblɔna be yenye xexeame katã ƒe ŋusẽ. Medvedev ƒe yamenutomeyimɔ̃ gã, afisi wotsɔa nusianu dea aʋawɔwɔ ƒe subɔsubɔdɔ me le la, nya vevitɔe nye dɔwɔwɔ nyuie kple nusi sɔ.
  To vovo na nubabla la, dukplɔla si le dɔ wɔm ƒe ɣletivimefakaka meliwo ƒe lolome koe to vovo. Eye eƒe nɔnɔme sɔ kple tɔmelã siwo le ƒu goglo me siwo dzena abe ɖe woɖua nu ŋutɔ ene. Ðewohĩ negbe ɖeko, wodzena abe akplɔ ɣi siwo le keklẽm kple gakpo ene - asiléƒewo.
  Ɣletivi siwo le yamenutome ƒe akpa sia mekaka ɖe yame fũ akpa o, gake woƒe amadede le vovovo eye wole etɔxɛ le woƒe kekeli ƒe keklẽ me.
  Le susu aɖewo ta la, ne èlé ŋku ɖe kekeli siawo ŋu la, èsena le ɖokuiwò me abe ɖe nèle ŋku lém ɖe mawudɔlawo ŋkume ene, amesiwo bua fɔ xexeame katã ƒe nu gbagbewo ɖe woƒe nuwɔna nyɔŋu, si nye ŋutasẽnuwɔwɔ vavãtɔ ta.
  Dukplɔla ƒe ɖoƒenɔla ƒe aʋakɔa mewɔ kaba yi kpekpea o, aʋalɔgo ɖekaɖeka siwo wotsɔna ʋunae koe, tsɔ woƒe duƒuƒu si de ŋgɔ wu la wɔ kaba, dze futɔwo dzi, gblẽ nu le wo ŋu eye wogbugbɔ ɖe megbe. Le esia ta la, wodze agbagba be yewoatsɔ dzo si wotsɔna ƒoa ƒui ado go wo, gake esi wònye be wowɔa nu kabakaba wu eye wokpɔa wo ta deblibo ta la, wowɔa dɔ nyuie wu sã.
  Wovuvu tomebɔmb siwo dze abe ɖe wole sue ene le xexeame katã ƒe dzidzenu nu abe ɖe wowó ene, abe alesi wovuvu tɔdziʋu siwo tsɔa ƒudzimɔzɔzɔ kple esiwo gblẽa nu ene. Gake míete ŋu he fefe gã aɖewo va anyi. Woƒo nubabla la ƒe aʋawɔmeli gãwo dometɔ ɖeka, enɔ dzudzɔ tum, etrɔ, eye vɔvɔ̃ ɖo ɣletivimefakala gã la me, abe dzo si le bibim le ave ƒuƒui me ene.
  Amedzro siwo ɖi jerboa siwo si asikewo koe le ɖe asike teƒe la sina le vɔvɔ̃ ta, esime wole ɣli dom hele titim yi dzi kple anyime. Wo dome la, ƒomevi sue siwo le abe dzata kple dadi ƒe tsakatsaka ene la le wo dome. Nuyiwo ƒoa xlã wo nɔewo le ŋɔdzidoname gbegblẽ me, wosea afakalawo, wodzona le wo nɔewo gbɔ, eye fuwo xɔa dzo. Le afisia la, dzata dadiawo dometɔ ɖeka trɔ ɖe megbe, eye wòtrɔ eƒe ta wòzu dzodoƒe. Afimae futukpɔ ƒu du yi eƒe ŋɔti me tẽe, eƒe dɔgbo ɖe eƒe afɔkpawo enumake, eye xevi la ƒe kukua gbã, eye ʋu si susɔ si do tso ɖevia me la nɔ sisim.
  Jerboa-awo fiãna eye woƒua du yia xɔname modules la gbɔ, gake edze abe ɖoɖo si naa agbetsitsi ƒe mɔkpɔkpɔ si ɖi gbɔgbɔ ene la gblẽ mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee ene. Woƒe aʋafiagã, si nye Tail Cockroach, ɖea asi le ɣlidodo aɖe si me dziku le ŋu:
  - Oo mawuwo le xexeame katã ƒe nutome ƒe dzogoe ene me, to...
  Manya wɔ be woawu enu o, dzoa tsyɔ eƒe Aƒetɔ dzɔgbevɔ̃etɔ la dzi. Akpɔkplɔ si si nunya le la ƒe lã gbã zu gɔmedzenu suesuesuewo.
  Aʋawɔmelia fiã, eye wònya ya ƒe kuɖɔwo do goe ɖe ya si me ya mele o la me, eye emegbe wòwó, eye wòkaka va zu kakɛ geɖe.
  Medvedev, esi wòƒoe wòde edeƒe ta la, egawɔ nudɔdɔ eve aɖewo. Etsɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi hã na Novodvorskaya le eƒe ku megbe. Ede se be woana nudɔdɔ kple medalẽ siwo katã le Russia si la Oleg Rybachenko. Eye wòtsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖoa na Donald Trump. Le ema megbe la, Medvedev gadɔ alɔ̃ ake... Ame aɖeke meɖe fu nɛ haɖe o.
  Le aʋadziɖuɖu sia tɔgbe megbe la, edze ƒã be dzi dzɔ Alenka. Nenema kee eƒe ƒuƒoƒoa hã le.
  Margarita ye nye ame gbãtɔ si ƒo nya ta be:
  - Mina míawu Japan nu le ƒua dzi eye míawu wo nu le anyigba dzi!
  Alenka da asi ɖe susu sia dzi vividoɖeameŋutɔe:
  - Godoo! Nukatae woaɖe mɔ na Russia-srafo yeyewo ƒe ku!
  Natasha hã ƒo nu kple gbe sesẽ be:
  - Kuropatkin nye aʋafia si metsoa nya me o akpa. Eyata menye nyateƒee wònye be ate ŋu aɖu dzi o, ne míebu Japantɔwo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ le Port Arthur dzi dzedze me gɔ̃ hã ŋu!
  Medvedev ƒo nya ta kpuie be:
  - Mina míadze ame dzi! Mɔnukpɔkpɔe nye esia, eye mɔnukpɔkpɔe nye Russia hã!
  Le ema megbe la, aʋawɔʋu sesẽ si sɔ ɖe egbegbe nu ŋutɔ la te ʋuʋu. Ẽ, ŋkeke gbegblẽ aɖe le edzi yim le Japan. Eye woaƒo fi de ɣeyiɣi si va susu me na wo be yewoawɔ aʋa kple Russia la wu zi ɖeka.
  Aʋawɔʋua nɔ zɔzɔm ɖo ta Japan-srafowo gbɔ. Alenka gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Meku drɔ̃e wɔnuku aɖe alea. Ðeko wòle abe ɖe mía kple Natasha míele Ryazan ta ʋlim tso Batu Khan ƒe amehawo si me ene.
  Margarita do dziku vevie be:
  - Ðe menɔ drɔ̃e mea?
  Alenka ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao! Ðeko mènɔ afima o!
  Nyɔnuvia ƒo nu kple dziku be:
  - Nublanuinya kae nye si!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu ko nu hede dzesii be:
  - Ðeko nàte ŋu axe mɔ na mí! Gake mía kple Natasha míefa tu ale gbegbe!
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la bia kple movidzɔdzɔ be:
  - Èfa tua?
  Afɔ ƒuƒlu Alenka ɖo kpe edzi enumake be:
  - Ẽ, fa miamiamia ŋutɔ! Eye medo ʋɔ driba gɔ̃ hã!
  Natasha ko nu heɖo eŋu be:
  - Èdze tugbe ŋutɔ le ʋɔ driba la dzi!
  Alenka ɖo kpe edzi enumake be:
  - Ele abe glitoto ene! Afisi ʋɔ dribawo, kple elfwo, kple nusianu si dzea ame ŋu le!
  Margarita ɖo eŋu kple seselelãme anukwaretɔe be:
  - Èdze tugbe ŋutɔ ne ʋɔ driba aɖeke mele asiwò o gɔ̃ hã! Gli aɖe ko, kple nukunuwo ƒe nukunu!
  Alenka gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Maɖu amesiame dzi! Ne ʋɔ dribawo le eme eye womele eme o!
  Eye aʋawɔla la ɖe eƒe asibidɛ fia.
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu gbãtɔ dze Japantɔwo dzi, amesiwo nɔ tsitre ɖe Port Arthur ƒe gliwo gbɔ. Wogakpɔtɔ sɔ gbɔ ŋutɔ. Tudalawo dze dɔwɔwɔ gɔme. Le esia ta la, aʋawɔʋu dziŋɔa ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 152, kpakple tu enyi siwo wua ame la da tu. Eye wogadze samuraiawo ŋeŋe gɔme ake le alafa geɖe me.
  Machine guns - "Ʋɔ dribawo", nusi wua ame ŋutɔ. Tu akpe atɔ̃ le miniti ɖeka me nye lã ƒomevi aɖe ko.
  Japantɔwo dze anyi, woto wo me, wovuvu wo, eye woƒe taɖuwo gbã. Woƒe ƒodowo vuvu eye woƒe ŋutilã ti kpo, eye dzoa ƒe ƒoƒo sesẽwo tsɔ wo ƒu gbe ɖe dzi.
  Aŋɔka siwo me kakɛkakɛ siwo me wotsɔ nu ƒo ƒu ɖo hã wó. Wonyo ŋutɔ le tudada afɔzɔlawo kple meliwo gɔme me yiyi siaa me.
  Terminator nyɔnuvi siawoe nye esiawo, eye nufialagã la nye nunyala ŋutɔŋutɔ. Ale wodze samuraitɔwo ƒoƒo gɔme.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu do ɣli be:
  - Na woado Russiatɔwo ƒe gbɔgbɔ ɖe dzi!
  Natasha, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔta la, ɖo tu ƒe tsidzadza ɖa, eye wòyi edzi be:
  - Eye míaƒe Tsar, Nicholas II hã!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu yi edzi nɔ aŋɔ ɖeka ɖom ɖa. Le sɛkɛnd etɔ̃ ɖesiaɖe me la, aʋawɔnu si wua ame aɖe dzona doa goe. Eye Japantɔwo ƒe batriawo zi ɖoɖoe. Eye asrafo siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie la ku le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  Natasha, esi wòlã samuraitɔwo ƒe hatsotso geɖe vɔ la, eda asi ɖe edzi be:
  - Dadanyigba ƒe hadzidzi dzia ha le míaƒe dziwo me.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si yi edzi le aɖuɖɔ ƒom kple nusi wua ame, eye ŋusẽ le wo ŋu wu plastid sã la, yi edzi be:
  "Ame aɖeke meli si dze tugbe wui le xexeame katã o."
  Natasha, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo nɔ tu dam Japantɔwo nublanuimakpɔmakpɔtɔe la gblɔ kpee be:
  - Mia knight"s machine gun la sesĩe wu.
  Afɔ ƒuƒlu Alenka, si nye samurai-ʋu si gbã la wu enu be:
  - Ku ɖe Russia si Mawu na ta!
  Nyɔnuviawo le nenema ŋutɔŋutɔ, super! Atsyɔ̃ɖoɖo wɔnukuwo. Èléa ŋku ɖe wo ŋu hekpɔa dzidzɔ ɖe wo ŋu. Gake le Japantɔwo gome la, ku dzadzɛe nye esia. Aʋawɔʋua zɔ to batriawo me. Woƒo tudalaawo ƒu anyi. Ewɔe kaba ŋutɔ, kaba ŋutɔ. Emegbe mezɔ to doawo me. Etso ame geɖewo hã ɖe anyi. Ne míagblɔe tututu la , menye geɖe o, ke boŋ wo katã kloe. Tsɔtsrɔ̃a va zu nusi dzɔ keŋkeŋ. Le afisia la, nusianu yi edzi le eɖokui si ya. Aleae wotsrɔ̃ Japantɔwoe.
  Alenka tsɔ nukoko de dzesii, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu siwo le eƒe afɔ siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la te joystick ƒe abɔtawo:
  - Míenye amewulawo wu aʋawɔlawo!
  Natasha ko alɔgbɔnu eye wòlɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ablɔɖe, nunya kple ŋutikɔkɔe amewulawo!
  Eye wògadaa tu le tɔsisiwo me ake. Eye wòtsɔa ŋusẽ gã aɖe ƒoa samurai la ɖa.
  Margarita, amesi hã da tu pɛpɛpɛ kple eƒe afɔ ƒuƒlu la, de dzesii le susu me be:
  - Gayibɔ ŋutsu ʋɛ aɖewo koe anɔ anyi, eye ŋutsuwo hã ahiã le Japan!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ko nu eye wògada tu ake be:
  - Kpɔ nyuie le nyɔnuwo ŋu! Nyɔnuwo, mikpɔ nyuie!
  Nyateƒee, nyɔnuvi sia ƒomevie tu, tu, kple tu ɖesiaɖe si dona le eŋu. Aleke kee wòɖale o, nyɔnuvia nye terminator ŋutɔŋutɔ.
  Natasha xɔe hedzi ha be:
  - Asrafohawo le azɔli zɔm, .
  Woƒe bayonetwo klẽna.
  Ame miliɔn geɖe le megbe na mí
  Oo Russiatɔwo ƒe asrafohawo!
  Ame aɖeke madzudzɔ o
  Ame aɖeke matso nya me o...
  Ʋuʋua ʋua ame yeyewo, .
  Mina míadzo kaba!
  Eye tsi agadza ɖe futɔ la dzi ake. Eye meɖea mɔ na wo be woɖiɖi va ɖo ampere ƒe akpa alafa ɖeka o.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ aŋɔ dam ɖe gota kple atiglinyi ƒe gbeɖiɖi ɖeka la, nɔ ɣli dom, esi wòdzi ha fewuɖutɔe teti koe nye ema:
  - Ðeka, striker, eve striker, ele ʋuʋum.
  Natasha, si nɔ tu dam, ɖo kpe hadzidzia dzi be:
  - ƒoƒo ɖeka, ƒoƒo eve, etsɔe mlɔ anyi!
  Cool Alenka do alɔe vevie:
  - Zi ɖeka ʋuƒo, ʋuƒo eve - wotua aɖaka.
  Natasha si ƒe afɔ ƒuƒlu, si yi edzi nɔ tu dam henɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe futɔwo ƒom la, ƒo ɣli be:
  - Aŋetu ɖeka, aŋetu eve - wole do aɖe kum!
  Eye aʋawɔla la tsɔ eƒe safir ŋkuwo ʋuʋu ŋku. Enye lɔlɔ̃tɔ ma tɔgbe vavã.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la lé ŋku ɖe teƒeawo ŋu nyuie. Aʋawɔʋua wɔ dɔ kabakaba, eye naneke kloe meganɔ Aʋafia Nogi ƒe aʋakɔa me o. Edze abe wowu aʋafia la ŋutɔ ene. Míewu Japantɔ mamlɛtɔ siwo tso toɖeɖe ɖe dua ƒe asrafoha me nu.
  Medvedev de dzesii le susu me be:
  - Alesi mɔ̃ɖaŋununya va ɖo afisiae! Ŋutsu ene wu Japantɔ siwo wu akpe blaatɔ̃ vɔ atɔ̃ le gaƒoƒo ʋɛ aɖewo me.
  Alenka si le amama afã kple afã, si nɔ alɔgbɔnu kom vɔ̃ɖitɔe la, de dzesii be:
  - Ele be míatsrɔ̃ susɔeawo hã! Mègagblẽ ame aɖeke ɖi o!
  Natasha dzi ha esime wònɔ tu dam samurai akpe mamlɛawo be:
  - Ao, toawo mazu sika o, míawu Rus ƒe futɔwo katã kpuie!
  Cool Margarita gblɔ kpee be:
  - Ao, menye ʋusisi o, eteƒe madidi o àzu futɔ kuku!
  Esi Terminator nyɔnuviawo lã Aʋafia Nogi ƒe asrafowo ɖe anyi vɔ la, wodo le aʋawɔʋua me hena ɣeyiɣi aɖe eye woƒu du afɔ ƒuƒlu to snoa me. Enyo, dzomeŋɔli de xoxo.
  Wotsrɔ̃ afɔzɔla siwo wu akpe alafa ɖeka blaatɔ̃ xoxo. Eye wotsɔ Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo kpe ɖe eŋu. Gake Japantɔ siwo wu akpe alafa eve blaatɔ̃ bubuwo tsi tre ɖe Aʋafia Kuropatkin ƒe aʋakɔa ŋu.
  Medvedev do tso eƒe alɔ̃ me kple ta si nye oak. Ezɔ ƒo xlãe vie. Emegbe megaƒoe le kɔmpiuta dzi ake... Star Wars nyo ŋutɔ... Gake nane meva yi nyuie o...
  Medvedev dze aɖaŋu yeyea gbugbɔgaƒoƒo gɔme. Meʋu ŋutinya me fefea: Russia le Nicholas II ƒe ɣeyiɣia me. Eye aʋa si wowɔ kple Japan hã. Esia nye aʋawɔwɔ ŋutasesẽtɔe ale gbegbe. Àte ŋu awɔ aɖaŋu aɖe eye nàtsɔ ŋusẽwo aƒu gbe ɖe kɔmpiutaa dzi.
  Medvedev ƒo bɔl le ɖoƒe si le bɔbɔe, gake eƒe atike si Japantɔwo do nɛ la to eŋu eye wòbu vevie. Ẽ, ehiã be woatu tu menye veviedodo akpa o. Mina míagbugbɔ adze egɔme.
  Eye wògafena na ɖokuiwò... Abe alesi wòva dzɔe ene la, le Kuropatkin teƒe la, dukplɔla si le dɔ wɔm la meklẽna fũ o... Ɣesiaɣi la, glitches, vodada aɖewo nɔa anyi.
  Emegbe Medvedev trɔ ɖe asrafowo ƒe aɖaŋuɖola ŋu, eye nuwo yi edzi nyuie... Eye eya ŋutɔ dɔ alɔ̃ eye wòdɔ alɔ̃ le eƒe zikpui dzi.
  Alenka dzetugbe , si nɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒom la, bia Natasha be:
  - Aleke nèse le ɖokuiwò me, ame gbogbo mawo wuwu?
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Mènya o! Ewɔna nam abe kɔmpiuta dzi fefee wònye ene! Mèsea dziku, dziku, alo dzidzɔ gã aɖeke le ɖokuiwò me o!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ko alɔgbɔnu le dziku ta:
  - Esia nye aʋawɔwɔ!
  Natasha trɔ ɖe eɖokui ŋu wòzu ƒudzimɔzɔzɔ. Eƒe afɔkpodzi dzĩ siwo le goglo la nɔ keklẽm. Le goawo katã me la, enye nyɔnuvi nyui aɖe, si te ŋu wɔa nu geɖe agbagbadzedze boo aɖeke manɔmee. Eye ne míeklɔe o la, ɖeko míedonɛ.
  Nyɔnuviawo ƒu du to snoa me. Woƒe ŋutilã ɖea nu fiana ŋutɔ. Akɔta lolo, akɔta le atsyɔ̃ɖoɖo me, abe sɔ ƒe akɔta ene, lãmekawo dzena nyuie. Esiawoe nye atsyɔ̃ɖola-kalẽtɔwo. Nyɔnu ƒe ŋusẽ ŋutɔŋutɔ kekeake le wo si. Amenuveve geɖe ŋutɔ. Eye afɔwo - lãmekawo ƒe bɔl siwo le ʋuʋum le ŋutigbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi te.
  Japantɔ ŋkutsala etɔ̃ va do go wo.
  Nyɔnuviawo wɔa somersaults. Eye alesi woatsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aƒo samuraitɔwo ƒe asikewoe. Eye le nyateƒe me la, wogbã woƒe aɖuwo. Eye woƒo woƒe aɖuwo katã do goe. Le ema megbe la, nyɔnuviawo dzi ha be:
  - Russiatɔwo ƒe gãnyenye dze le ɣletinyigbawo dzi, .
  Míele du dzi kple kakaɖedzi le dziƒo.
  Xexeame dukɔwo katã lɔ̃a mí hekpɔa ŋudzedze ɖe mía ŋu, .
  Dukɔ bliboa me tɔwo le azɔli zɔm ɖo ta kɔmiunisttɔnyenye gbɔ!
  Eye ame dzetugbeawo gatsɔ ŋku siwo le abe emerald ene ʋuʋu ŋku ake. Wodzena abe ɖe wole avu wɔm ale gbegbe ene. Aʋawɔlaawo doa vevie nu. Eye wogaƒu du ake.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ti kpo. Etsɔ pinwheel la ƒo xlã yame eye wòde dzesii be:
  - Míefa tu ale gbegbe. Míate ŋu aɖu xexeame katã dzi!
  Natasha ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Ɣletinyigba Anyigba ƒe Fianyɔnu - .
  Esia fa miamiamia ŋutɔ!
  Eye nyɔnuvi eveawo siaa ʋuʋu ŋku ɖe wo nɔewo ŋu. Le ema megbe la, míeƒu du trɔ gbɔ. Le nyateƒe me la, aʋawɔwɔ gbesiagbe xɔa ga geɖe akpa na Tsar ƒe Russia ƒe gaxɔ. Eye ɣeyiɣia de be míawu enu kple Japantɔwo kaba.
  Medvedev tsɔ alɔgbɔnukoko si klẽna do gbe na nyɔnuviawo be:
  - Enyo, èƒu du ƒo xlãea?
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Míele du dzi eye míele klalo be míawɔ avu!
  Natasha de dzesii dzikutɔe be:
  - Míawu ame sia ame!
  Medvedev ʋuʋu asi eye wòɖe gbe be:
  - Ekema, na míayi!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu ko nu heɖo eŋu be:
  - Míaƒe eneawoe nye esiwo wua ame wu le xexeame!
  Natasha tsi tre ɖe esia ŋu, eye wòtu eƒe afɔ ƒuƒlu be:
  - Menye le xexeame o, ke boŋ le xexeame katã!
  Eye aʋawɔʋu sesẽ si wɔa adã eye wòwua ame la kua du sesĩe ɖesiaɖe. Japantɔ siwo wu akpe alafa eve blaatɔ̃ le ŋgɔ. Gake aʋawɔtuwo sɔ gbɔ na asrafo biliɔn ɖeka!
  Nyɔnuviwo, nufialagã kple sukuvi - esia nye ƒuƒoƒo si agbã amesiame eye wòatrɔ wo wòazu agbo ƒe dzo. Eye aʋawɔʋua dzona ɖoa ta Japan-srafowo gbɔ. Eƒua du ɖe eɖokui ŋu ŋɔdzitɔe. Edi be yeagbã amesiame.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la dzi ha kple dzidzɔ be:
  Russia ƒe kekeme - dzeani, lɔlɔ̃tɔ, .
  Afikae sno ƒe dzonu, kristalo ƒe tɔsisi siwo seɖoƒe meli na o, .
  Eye Russia-srafoa kple aʋafiagã la nye ame ɖeka.
  Kɔkɔe nye dukɔa ƒe dzesi - Orthodɔks hɔ̃, míaƒe fia!
  Eye emegbe aʋawɔʋu si zɔna kabakaba la ho ŋutɔŋutɔ. Edzo to afima abe aʋawɔyameʋu ene. Eye ekpɔ eɖokui le Japantɔwo ŋkume. Xexeame katã ƒe tu kple ʋɔ driba ƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tu la gadze dɔwɔwɔ gɔme ake . Nyɔnuviawo dze dɔ gɔme kple didi vevie ŋutɔ. Nya bubu aɖeke magblɔmagblɔe.
  Alenka tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu la, eƒo Japantɔwo do goe eye wòdzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na nye Rus', Stalin kple Lenin, ƒome ɖeka!
  Eye abosam si ƒe taɖa biã la klẽna kple ŋku siwo le abe emerald ene. Eye alesi wòfua samurai lae. Àdze lɔlɔ̃ me.
  Eye Natasha hã mebɔbɔ ɖe anyi o. Eƒoa Japantɔwo.
  Eye wòdzia ha be:
  - Mègaɖe blewu le tɔtrɔwo me o. Míaƒe dzɔgbese enye be míaɖu dzi, nyɔnuviwo!
  Aʋawɔla la nɔ seƒoƒo gã aɖe me. Eye wòƒua du alea, wòkɔa dzo ɖe futɔa dzi.
  Eye afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe dzesi la.
  Alenka si le amama afã kple afã, si le tu dam la, de dzesii be:
  - Kuxi eve le Russia...
  Margarita tso nya me nɛ le afisia:
  - Ne ɖe eve li la, anye ne!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si le tu dam la lɔ̃ ɖe edzi kple dzidzɔ be:
  - Ẽ, ne eve koe!
  Natasha, si nɔ tu dam, tsɔ Japantɔ alafa geɖe mlɔ anyi, xɔe hedzi ha be:
  - Le eve me, le dzomeŋɔli eve me. Le eve me, le tsidzɔƒe eve me!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si le tu dam la gblɔ kpee be:
  - Mawu Japantɔwo eye matrɔ ava!
  Natasha ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Port Arthur nye mía tɔ! Eye míaɖe mɔ na ame aɖeke be wòaxɔ míaƒe Manchuria o!
  Eye aʋawɔla la gaƒo samurai la ake. Russiatɔwo maɖu Japantɔwo dzi o. Esia gaɖo kpe alesi gbegbe womate ŋu aɖu Russia dzi o dzi ake!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la gbã batri la eye wòdo ɣli be:
  - Rus' axɔ ŋkɔ le dukɔ diditɔwo kple ƒe alafawo me!
  Natasha hã do ɣli be:
  - Eye ŋusẽ aɖeke maxe mɔ na mí o!
  Eye wòtsrɔ̃ samurai akpe eve alo etɔ̃ bubuwo. Emegbe tsidzɔƒea yi ŋgɔ eye woyi nuŋeɣia dzi.
  Margarita, esi wòlé ŋku ɖe esia ŋu la, egblɔ eƒe susu be:
  - Ne woɖu aʋaa dzi nyuie alea la, nukae Russia awɔ kplɔe ɖo?
  Medvedev nɔ nyɔnuviawo kpɔm wonɔ Japantɔwo lãm sesĩe eye wòdo susua ɖa be:
  - Aʋa aɖe adzɔ, kple Germanytɔwo alo kple Britaintɔwo! Gake aleke kee wòɖale o, aʋa si wowɔ kple Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la menye mamlɛtɔ o!
  Alena, esi wògbã batri bubu la, egblɔ be:
  - Eyata míatsɔe ana Germanytɔwo, nyuie, míatsɔe ana wo ale gbegbe be adze abe masɔ gbɔ o ene!
  Natasha, si nye samuraitɔwo tsrɔ̃la, gblɔ kpee be:
  - Eye ame aɖeke manɔ Hitler si wòaxɔ ɖe Wehrmacht me o!
  Alenka, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo, gblɔ dzikutɔe be:
  - Gake Aryatɔwo ƒe nu wɔ nublanui nam. Ale yevu ŋutsu dzetugbe geɖewo ku!
  Natasha lɔ̃ ɖe nya sia dzi, eye wòʋuʋu ta nublanuitɔe be:
  - Ẽ, ame nyui geɖewo ku ale gbegbe! Eye nuka tae?
  Nyɔnuvia ƒo Japantɔ la eye wòde dzesii.
  - Eye Japantɔwo nye dukɔ nyui aɖe, gake wozi mía dzi be míawɔ avu kpli wo! Togbɔ be esia hã menyo akpa o hã!
  Margarita de dzesii le susu me be:
  - Eye lãwo hã? Ðe womewua wo nɔewo oa? Gake lã si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake koe amegbetɔ nye!
  Medvedev ko alɔgbɔnu hetsi tre ɖe eŋu be:
  - Amegbetɔ, to vovo na lãwo la, luʋɔ le esi! Eye eƒe luʋɔ le etɔxɛ eye mekuna o vavã! Eyata, mía kple lãawo míenye aʋli blibo aɖe!
  Margarita tsi tre ɖe esia ŋu be:
  - Eye bosoawo hã? Nunya deŋgɔ hã le wo si. Wo dometɔ ɖeka nya nya akpe etɔ̃ kple afã!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo eŋu be:
  - Gake míaƒe ƒometɔwoe wonye!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la da tu Japantɔwo eye wòdzi ha be:
  - Nyee nye boso! Ŋutsu hã!
  Natasha, si nɔ samurai la lãm ɖe anyi la, do ɣli be:
  - Mègazɔ le bosowo dodo me ƒe alafa ɖeka o!
  Aʋawɔʋu gã la yi edzi nɔ Japantɔwo ƒom. Aleke wɔ? Lã si ƒe tagbɔ gblẽ ŋutɔŋutɔ
  si daa tu akpe blaene le miniti ɖeka me. Eye tu ɖesiaɖe kloe mate ŋu age ɖe eƒe aʋawɔnuwo me o. Eye menye ƒe alafa blaevelia ƒe gɔmedzedze koe o.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si le tu dam, gblɔ dzikutɔe be:
  - Tsar Nicholas wɔ nu geɖe na Russia, gake womekpɔ ŋudzedze ɖe eŋu o eye womebui nu tsɛe o!
  Natasha, si nɔ dzo kɔm ɖe Japantɔwo dzi la, lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Esɔ! Wowu fia la. Wozi nunɔla la dzi be wòaɖe afɔ ɖa le fiazikpuia ŋu! Eye nukae va nyo wu?
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la da tu tso tu me eye wògblɔ kpee be:
  - Egavloe ɖe edzi! Eye ame nyɔŋu geɖe wu gɔ̃ hã va xɔ dziɖuɖua!
  Natasha ko alɔgbɔnu, ƒo Japantɔawo hegblɔ be:
  - Eyata mina míaʋli etsɔme nyuitɔ ta! Eye le Russia ƒe ablɔɖe ta!
  Alenka si nɔ amama afã kple afã, si nɔ tu dam la gblɔ be:
  - Na tɔtrɔ kple aʋadziɖuɖu!
  Emegbe eɖe eƒe asibidɛ fia. Nyɔnuvi si ate ŋu awɔ esiae wònye. Ekema samuraitɔwo gɔ̃ hã mate ŋu aɖee ɖa o. Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu la wɔa dɔ. Amesiame le lãwo lãm hele nu ƒom.
  Woƒãa agble to ame kuku blibowo ƒe fli me ŋutɔŋutɔ. Eye woɖea teƒea ɖa le amewuwu me.
  Wona Aʋafiagã Kuropatkin nya be nu wɔnuku aɖe le edzi yim le Japantɔwo dome. Tudada, wowó, ame aɖe dze wo dzi.
  . TA No. 9 lia.
  Medvedev, esi wòdɔ alɔ̃ vie la, egaxɔ kɔmpiutaa ake. Melũ ta gɔ̃ hã o. Eye wògadze fefe gɔme le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu.
  Japan dzi dzedze le aʋatsoɖaseɖiɖi si wotsɔ aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo wɔ megbe. Xexemeʋa Gbãtɔ me bɔmbdala nyuitɔ kekeake, Ilya Muromets hã le eme. Nusi ɖe gbeƒãe sesĩe ŋutɔ. Eye wòƒo Japantɔwo abe rababa si wotsɔ ƒo ʋetsuviwo ene.
  Eye míeyi ŋgɔ yi Tokyo...
  Dmitry Medvedev, esi wòɖu Japan dzi la, yɔ eɖokui be Mikado-fiagã.
  Eye emegbe aʋa yeyewo...
  Le kpɔɖeŋu me, àte ŋu aƒo ŋutinya bubu. Alexander II gblɔ na Bismarck le ƒe 1875 me be masɔmasɔ siwo le ye kple France dome la nye Germany kple Franseawo ƒe ememe nya. Bismarck xɔ France eye wòdze France dzi le ƒe 1876 me. Gbã la, dzɔgbenyuie nɔ Prussiatɔwo ŋu eye woɖo Paris. Gake emegbe woɖe woƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ. Eye Britain ge ɖe aʋa la me... Anye ne nusianu anyo, gake Britaintɔwo tsɔ aʋawɔwɔ na Germany eye woɖu wo dzi. Emegbe Prussiatɔwo he woƒe asrafowo ɖe dzi.
  Aʋa si wowɔ le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la yi edzi. Franseawo ʋli wo ɖokui ta mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe. England tsɔ asrafoha geɖe wu yi teƒe bubu...
  Le ɣeyiɣi ma me la, Russia ɖu Turkey kple Istanbul dzi. Britain kple France kpakple Germany ƒo wo ɖokui ɖe aʋawɔwɔ me. Eye Tsar Alexander ƒe fiaɖuƒea xɔ anyigba geɖe, siwo dome Iraq hã le, va ɖo India-ƒua gbɔ. Eye Palestina, kple anyigbawo vaseɖe Egipte. Eye aleae Russia-srafowo, siwo Skobelev nɔ ŋgɔ na la, ɖu Mecca, Medina, kple Saudi Arabia ƒe du bubuwo dzi.
  Eye woɖo Russia Fiaɖuƒea ƒe dzigbe gome. Eye Alexander II va zu fia gã aɖe. Eye aʋa si Germany kple France kple Britain dome wɔ la xɔ ƒe ewo.
  Eye ewu enu kple dada ŋutɔŋutɔ.
  Alexander II ɖu dzi vaseɖe ƒe 1887 me eye wòva zu amewuwu ƒe agbagbadzedze aɖe si wodze le Alexander Ulyanov, si nye Lenin nɔviŋutsu ƒe kpɔkplɔ te. Eƒe ŋutikɔkɔedziɖuɖu si te Russia tu mɔ geɖe, xɔ anyigba geɖewo, eye wòna ablɔɖe agbledelawo la wu enu.
  Mɔnu bubu siae nye alesi woƒoa fefeae. Alexander Etɔ̃lia, kpakple aʋafia Skobelev, ɖu Iran kple Pakistan siaa dzi. Gake eku hã - ta sue aɖe si le keklẽm. Le Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, Russia wɔ aʋa kple Japan si si ƒudziʋawɔʋuwo le xoxo le India-ƒua me, eye wova kpe ɖe Pasifik-ƒua ŋu kaba ŋutɔ. Russiatɔwo ɖu samuraitɔwo dzi kabakaba vie, eye ŋusẽ nɔ wo ŋu wu sã le anyigba kple tsi siaa dzi.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla si si nunya le, Skobelev, ye nɔ Russia-srafowo ƒe tatɔe. Eye menye ɖeko Russia ɖu dzi ko o, ke ete ŋu ɖu Japan hã dzi. Gawu la, United States metsɔ eɖokui de Ɣetoɖoƒenutowo me haɖe o, eye Britain hã mesẽ nenema gbegbe o. Gawu la, Russia nɔ nubabla me kple Germany. Mlɔetɔa tsi megbe le Britain kple France megbe le Afrika taʋiʋli me. Tsar ƒe Russia, le Japan kple China ƒe akpa aɖewo xɔxɔ vɔ megbe la, gasẽ ɖe edzi. Wonɔ mɔ si tso Delhi yi Moscow la tum.
  Abe alesi míekpɔe le esia me ene la, wowɔ ɖoɖo siwo Tsarist Russia ɖo be yeakeke ye ɖokui ɖe enu ayi India kple China la dzi dzidzedzetɔe. Tsar Nicholas II tia Germany ƒe akpa dzi le Xexemeʋa Gbãtɔ me. Germanytɔwo ɖu France dzi eye woxɔ Belgium, Holland, Denmark kple Norway. Russia xɔ Egipte, Afrika ƒe akpa gãtɔ kple Indochina. Eye Britain ƒe Pasifik-nyigbawo hã. Eye wòɖi ɖe Australia gɔ̃ hã. Eye woxɔ eƒe Australia.
  Le ema megbe la, aʋaa wu enu esi Britain ɖiɖi hexɔe. Xexemeʋa Gbãtɔ wu enu. Gake edze na Kaiser Wilhelm be Russia xɔ anyigba geɖe xoxo, eye medze agbagba ŋutɔŋutɔ o. Eye wòku drɔ̃e be yeabia hlɔ̃. Russia ɖu nuto gãwo dzi ŋutɔŋutɔ - Australia, Asia katã, Afrika ƒe akpa gãtɔ, Germanytɔwo meɖu nu boo aɖeke o, eye wògaɖu nu geɖe wu tso Portugal kple Spain siwo woxɔ la gbɔ. Austria-Hungary va ɖu Italy kple Libya dzi. Russia xɔ Afrika ƒe akpa etɔ̃ le ene me lɔƒo, eye emegbe wòxɔ Ethiopia emegbe vie. Germanytɔwo te ŋu lã Morocco ɖa.
  Le dzɔdzɔme nu la, esia mesɔ gbɔ na Germany o. Togbɔ be exɔ France, Belgium, Holland, kple Norway, eye Russia ɖu Sweden dzi hã.
  Wilhelm ƒe dzadzraɖowo dze aʋa yeye wɔwɔ kple Russia gɔme. Xaxa si dzɔ le ƒe 1929 me na nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi. Austria-Hungary kple Germany ɖu Europa katã kloe dzi. Eye Afrika ƒe akpa aɖe... Kple Britain. Gake USA kple Canada gakpɔtɔ nɔ anyi. Wilhelm kple Nicholas II metso nya me haɖe be yewoayi aʋa kple yewo nɔewo o. Gawu la, ne mede ɖeke o la, Russia medi be yeawɔ aʋa, eye wòɖua anyigbamama gãwo. Be Tsar Nicholas II nate ŋu awɔ ɖeka kple wo nɔewo kabakaba la, eɖe mɔ gɔ̃ hã be Russiatɔwo naɖe srɔ̃ ene. Nusi woŋlɔ ɖe Xexeame Katã ƒe Aɖaŋuɖotakpekpe Asiekelia me.
  Wotso nya me nenema ke le ƒe 1925 me. Eye le ƒe 1926 me la, Nicholas II gaɖe srɔ̃ bubu na eɖokui. Abe alesi wòva dzɔe ene la, nyametsotsoa menye bometsitsi o. Le ƒe 1929 me la, fiagã la gadzi vinyɔnuvi bubu. Eye le November 25, 1932 dzi la, wodzi ŋutsuvi si le lãmesẽ me mlɔeba. Nicholas evelia tsɔ ŋkɔ nɛ be Petro. Le bubudede Petro Gãtɔ ŋu me.
  Eye le ƒe 1933 me, le May 15 lia dzi la, aʋa yeye aɖe dze egɔme. Germany ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Canada ŋu. Abe Britain ƒe dziɖuɖu ene. Ɣleti eve megbe la, United States, si Roosevelt nɔ ŋgɔ na, togbɔ be ganyawo sesẽ hã la, ge ɖe aʋa si wowɔ kple Germany me. Womedi be yewoaɖe asi le Canada ŋu o.
  Esi Wilhelm xɔ ƒe titina xoxo, gake ewɔa adã ta la, edze agbagba gbã be ye ɖeka yeawɔ avu, eye mebia Russiatɔwo ƒe kpekpeɖeŋu o. Ekpɔ mɔ be ye ŋutɔ yeawɔ nusianu. Gake mele bɔbɔe nenema gbegbe be woaɖu anyigbamama si me atsiaƒu le dome o. Gawu la, United States tu aʋawɔʋuwo kple aʋakɔ aɖe kaba. Eye woɖo asrafohawo... Aʋa la xɔ ƒe blibo eye Germanytɔwo mekpɔ dzidzedze boo aɖeke o. Si te ŋu xɔ Iceland kple Greenland ko. Gake le Canada la, womete ŋu lée o.
  Wilhelm trɔ ɖe Tsar Nicholas II ŋu be: "kpe ɖe ŋunye, dɔwɔhati." Wòe nye tɔɖinye kple nɔvinyeŋutsu. Nicholas II ŋutɔ hã wɔ ɖoɖo ɖe Alaska kple Canada ŋu. Enyo, metso nya me be menye mawuwoe kpa zewo o. Eye wòxɔe, eye le June 25, 1934 dzi la, eɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe USA kple Canada ŋu. Eƒe asrafowo ʋu to Alaska, to United States ƒe anyigba dzi.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, wotu ketekemɔ si yi Chukotka xoxo, eye Russia-srafowo nɔ ŋgɔ yim dzidzedzetɔe. Le woƒe akpa dzi la, xexlẽme si de ŋgɔ wu kple aʋawɔʋu nyuitɔwo kekeake le xexeame, siwo le bɔbɔe, siwo kpekpe kple esiwo le titina siaa nɔ.
  Eyata ele be Amerika nawɔ nu kple ŋusẽ siwo mesɔ o.
  Eye Nicholas II, abe alesi míekpɔe ene la, le sɔ ɣi aɖe dzi ŋutɔŋutɔ. Eye aʋadziɖuɖu ɖekae ɖe wo nɔewo yome. Russia-srafowo le azɔli zɔm to Alaska. Eye woxɔa du ɖesiaɖe, kɔƒe ɖesiaɖe.
  Germanytɔwo le agbagba dzem be yewoaɖi ɖe Cuba. Aʋa la le dzidzim ɖe edzi. Kaiser Wilhelm ŋlɔ agbalẽ na Nicholas II be:
  - Mía kple Russiatɔwo míewɔ ɖeka eye míanɔ ɖeka ɣesiaɣi. Eye míawɔ dzre gbeɖe o. Eyata mina woawu Amerika nu.
  Le kadodo siwo keke ta ta la, ŋgɔyiyia nɔ blewu vie wu alesi woɖoe. Gake Russia tsarist-srafowo xɔ Alaska katã le ɣleti atɔ̃ ƒe aʋawɔwɔ me eye woge ɖe Canada.
  Roosevelt do ŋutifafa gɔ̃ hã na Russia, eye wòdo ŋugbe be yeaɖe asi le Alaska ŋu, gake etsi megbe akpa. Aʋaa yi edzi kple gbegbe gbegblẽ.
  Le ƒe 1935 ƒe dzomeŋɔli me, togbɔ be yame ƒe nɔnɔme sesẽ hã la, Russia-srafowo ɖo United States ƒe liƒowo dzi le dziehe gome. Aʋa la yi edzi le kele me... Russia-srafowo wɔ dɔ ɖekaɖeka, eye kaka July nawu enu la, woxɔ Canada bliboa kloe. Eye le August me la, woƒo xlã Philadelphia.
  United States kpɔ eɖokui le nɔnɔme sesẽ aɖe me ŋutɔ. Gake wowɔ avu ɖe eta vevie... Ke hã, kaka ƒe 1935 nawu enu la, woxɔ United States ƒe anyigba si wu akpa etɔ̃lia xoxo. Eye le dzomeŋɔli la, tsatɔwo ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo lolo wu gɔ̃ hã... Kaka March 1936 ƒe gɔmedzedze naɖo la, wogogo Washington kple New York.
  Eye le April me la, woxɔ du eveawo siaa... Aʋa la yi edzi vaseɖe August vaseɖe esime woxɔ United States ƒe anyigba bliboa.
  Emegbe wova dze wo dzi le Mexico, kple bubuawo, le anyigbamama bliboa me.
  Wilhelm do susua ɖa na Nicholas II be wòawu xexeame katã ƒe mama nu. Nicholas II lɔ̃ ɖe edzi.
  Le ƒe 1937 me la, Russia-srafowo xɔ Latin Amerika katã. Eyata Nicholas II wu xexeame mama nu kple Germanytɔwo. Eye fiaɖuƒe etɔ̃ koe susɔ: gãtɔ kekeake: Russiatɔwo, emegbe Germanytɔwo, kple Austria-Hungary si yi ŋgɔ wu gɔ̃ hã.
  Eyata Russia va zu xexeame ƒe dziɖula, gake... Nicholas II gakpɔtɔ nye tsar gã aɖe, gake enye ame kuku. Eku le August 1939 me. Eye Wilhelm tsitsi la dze Russia dzi le September 1, 1939 dzi. Eɖoe be yeawɔ nyateƒe si wònye be Petro Enelia gakpɔtɔ nye ŋutsuvi, si mexɔ ƒe adre gɔ̃ hã o la ŋudɔ. Eye etso nya me be esime dziɖuɖumegãwo nɔ dzi ɖum le Russia la, anyo wu be yeaƒoe. Ŋkeke eve megbe la, Austria-Hungary hã ge ɖe aʋaa me. Wohe dukɔ siwo katã le xexeame godoo va dzrewɔwɔ me. Aʋa mamlɛtɔ si wowɔ le ɣletinyigba Anyigba ƒe ŋutinya me la dze egɔme.
  Tsatɔwo ƒe aʋakɔa mesɔ kplii le aʋawɔnuwo ƒe xexlẽme kple woƒe nyonyome gome o. Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo gakpɔtɔ nye nyuitɔwo kekeake le xexeame.
  Eye aʋawɔwɔawo ɖe esia fia. Nenema kee aʋafia yeye siwo si ŋutete le hã le.
  Gake Austria kple Hungary va zu kadodo si gbɔdzɔ tso gɔmedzedzea me ke. Eye ebu tso ŋkeke gbãtɔwo dzi kloe. Tsatɔwo ƒe aʋakɔa ɖu Austriatɔwo dzi, woxɔ Lvov, eye emegbe Peremyl. Esi Germanytɔwo ɖe woƒe asrafowo ƒe akpa aɖe ɖa le Poland ko hafi woɖe Austriatɔwo tso dziɖuɖu keŋkeŋ me. Gake viɖe boo aɖeke menɔ esia gɔ̃ hã ŋu o. Agbagba si Kaiser ƒe asrafowo dze be yewoaxɔ Warsaw la do kpo nu le ŋukpe me. Eye Russia-srafowo ƒo wo ɖe megbe sesĩe wu kilometa alafa eve.
  Germanytɔwo tɔ te Russia-srafowo sesẽ ŋutɔ. Dzomeŋɔli bliboa va yi le aʋawɔwɔwo me. Le kele me la, aʋawɔwɔwo hã nɔ edzi yim vevie. Russia-srafowo va xɔ afɔɖeɖea vivivi. Asrafo siwo nɔ wo si wu zi gbɔ zi geɖe, eye le esia ta kaka dzomeŋɔli naɖo la, wote ŋu ɖe fu na Germanytɔwo ale gbegbe le wo nɔewo ƒe dzrewɔwɔ me ale gbegbe be wodze asiɖeɖe le wo nɔewo ŋu gɔme. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wodze Austria-Hungary dzi dzedze gɔme. Le adame la, woƒo xlã Budapest. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, tsar-ʋakɔa xɔ Germanytɔwo ƒe nunɔamesiwo le Canada. Eye le ƒe 1940-1941 ƒe vuvɔŋɔli la, tsar-ʋakɔa tso Ɣedzeƒe Prussia. Eye kaka April 1941 naɖo la, eɖo Oder.
  Germanytɔwo ƒe ɖoƒe va sesẽ ŋutɔ. Le May 1941 me la, Vienna mu. Eye le dzomeŋɔli la, Russiatɔwo ɖo Alps-towo dzi eye woɖe asi le Venice ŋu. Míege ɖe Germany ƒe dzigbenutowo me.
  Eye le adame la, woxɔ Italy mlɔeba. Dzomeŋɔli ƒe amedzidzedze ɖe Berlin ŋu wu enu esi woxɔe le January 30, 1942 dzi. Le ema megbe la, Germanytɔ siwo bu woƒe nunɔamesiwo katã le Afrika xoxo la ƒe tsitretsiɖeŋu gbɔdzɔ. Russiatɔwo ɖo Rhine-tɔsisia gbɔ kaka April naɖo. Le ema megbe le April 22 lia dzi la, Germany-srafowo ƒe ame susɔeawo na ta.
  Aleae aʋa mamlɛtɔ si wowɔ le ɣletinyigba si nye Anyigba dzi wu enui. Ewu enu kple Tsar ƒe Russia ƒe aʋadziɖuɖu kple dzidzedzekpɔkpɔ.
  Nusi kplɔe ɖoe nye yamenutome dzi ɖuɖu. Le keke ƒe 1936 me ke la, Russia ŋutsu gbãtɔ ɖo yameʋu yi yamenutome. Edzo ƒo xlã ɣletinyigba si nye Anyigba. Eye le ƒe 1945 me, le May 9 lia dzi la, Russiatɔwo ɖi go ɖe dzinua dzi.
  Woɖo yameʋu yi Mars le ƒe 1967 me. Na Venus le ƒe 1969 me. Na Mercury le ƒe 1972 me . Eye le Jupiter ƒe satelaitwo dzi le ƒe 1973. Amegbetɔ ɖi go ɖe ɣletinyigba si didi wu ɖesiaɖe si nye Pluto dzi le ƒe 1980 me xoxo. Eye le ƒe 2003 me la, yameʋuɖoɖo gbãtɔ si do go le ɣe ƒe ƒuƒoƒoa godo le amegbetɔ ƒe ŋutinya me. Russiatɔwo ƒe melia dzo yi Alaf Centauri eye wòtrɔ gbɔ le ƒe 2018 me.
  Tso ƒe 2020 me la, Peter Enelia gakpɔtɔ le Russia dzi ɖum, amesi le egbegbe atikewɔwɔ ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo ta la, menye ame tsitsi kura o. Petro Enelia ɖu fia ƒe blaatɔ̃ vɔ ɖeka eye eƒe dziɖuɣi didi wu le xexeame ƒe ŋutinya me. Afisi wonya ŋkeke siwo tututu dzi woɖu fia le ya.
  Enyo, fifia ya, nusianu fa le xexeame, abe alesi wònɔna ɖaa ene. Eye wòtea ɖeɖi ame ŋu vie gɔ̃ hã... Agbe nyui nɔa amewo si. Nyateƒee, kuxiwo le amewo ƒe agbɔsɔsɔ fũ ŋu. Gake wole mɔxexe ɖe vidzidzi nu tom vɛ le afisia xoxo.
  Orthodɔks-ha la va zu egbegbe tɔ. Wolũ ta nunɔlawo eye wodo awu siwo ŋu wobla abɔta.
  Mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi na dɔmakpɔwɔe gã aɖe va li. Gake wokpɔ kuxi sia hã gbɔ. Hypernet la va do.
  Wole numekuku wɔm, eye wowɔ yamenutomeyimɔ̃ siwo te ŋu zɔna kabakaba wu kekeli ƒe duƒuƒu xoxo. Ẽ, enyo na Tsartɔwo ƒe Russia kple xexeame katã le Romanovtɔwo ƒe dziɖuɖu te. Fiaƒome sia si ŋu ŋutikɔkɔe le wu le ameƒomea ƒe ŋutinya me.
  Fofo Tsar Nicholas ye nye esia. Tu paradiso ɖe ɣletinyigba Anyigba dzi!
  Dmitry Medvedev gbe aɖaŋua. Eɖu xexeame katã dzi na Russiatɔwo ƒe tsarwo. Eɖe eƒe aɖaŋudzedze ƒe tamebubu fia. Ekpɔ dzidzedze geɖe eye wògadɔ alɔ̃ ake, edo awu henɔ drɔ̃e kum abe tsã ene.
  Kuropatkin gblɔ be:
  - Li kpo! Ŋutifafa koe!
  Aʋafia Linevich de dzesii kple vɔvɔ̃ be:
  - Wò Aƒetɔ, ɖewohĩ míate ŋu awɔ dɔ fifia?
  Aʋafiagã ƒe kpeɖeŋutɔ Kuropatkin gblɔ be:
  - Ao! Nyateƒee, menye nenemae o! Ate ŋu anye Japantɔwo ƒe mɔ̃ aɖe!
  Aʋafia Linevich gblɔ vɔvɔ̃tɔe be:
  - Esia nye míaƒe mɔnukpɔkpɔ be míaɖu aʋa sia dzi mlɔeba!
  Kuropatkin ɖe gbeƒãe kple gbe si le ʋuʋum be:
  - Dzigbɔɖi, dzigbɔɖi kple dzigbɔɖi geɖe wu!
  Linevich tsi tre ɖe eŋu dzikutɔe wu be:
  - Gake Alexander Suvorov gblɔ be: ɣeyiɣi kpui aɖe naa aʋadziɖuɖu!
  Kuropatkin ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Nyee le se nu le afisia! Eye gbã la, ele be míakpɔ aʋakɔa ta. Eye le goawo katã me la, eteƒe madidi o Japan ƒe dzoxɔxɔ awu enu!
  Linevich do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ ele be míawɔ ŋkutsala aɖewo ya teti?
  Kuropatkin lɔ̃ ɖe edzi kple dzitsitsi be:
  - Esia ateŋu adzɔ, ɖeko nàkpɔ nyuie!
  Linevich ƒo nu kple ɣli sesĩe be:
  - Le Tsar kple Fofonyigba ƒe ŋkɔ me!
  Le ɣeyiɣi ma me la, aʋawɔʋu gã la nɔ Japantɔwo kɔm ɖa. Eƒo wo do goe, da tu wo le mɔ vovovowo nu.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ tu dam nublanuimakpɔmakpɔtɔe la, bia dukplɔla si le dɔ wɔm la be:
  - Ðe esia nye míaƒe dɔwɔwɔ mamlɛtɔa?
  Medvedev bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukatae nèsusui nenema?
  Lã si ƒe taɖa biã la de dzesii be:
  - Japantɔwo ƒe ƒuƒoƒo gã aɖeke megali o!
  Esi Natasha nɔ samurai la ƒom henɔ tu dam la, elɔ̃ ɖe edzi hã be:
  - Gake, le nyateƒe me la, naneke megale Japan si wòawɔ avu kplii o!
  Medvedev ɖo eŋu kple ŋkubiãnya aɖe si ŋu kakaɖedzi mele o be:
  - Japan ateŋu aƒo asrafo yeye geɖe nu ƒu eye wòaƒle meli yeyewo tso Amerika kple Britain. Eyata mina míagblɔe tẽ be aʋaa mewu enu tututu haɖe o!
  Alenka si nɔ amama afã kple afã, si nɔ tu dam samurai la, de dzesii be:
  - Ke ne Russia tsɔ ŋutifafa na Japan le ɖoɖo siwo sɔ nu ya ɖe? Kuril-togbɛa koe míaxɔ, eye nu bubu ɖesiaɖe anɔ anyi abe alesi wònɔ do ŋgɔ na aʋaa enea?
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Le go sia me la, anɔ eme godoo be ŋutifafa anɔ anyi!
  Margarita gblɔ kple dziku be:
  - Ne menye tɔtrɔ kpata lae o la, anye ne woɖu Japantɔwo dzi kokoko. Womayi afi aɖeke o!
  Natasha si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ dzo kɔm ɖe samurai la dzi la, lɔ̃ ɖe edzi enumake be:
  - Godoo! Womayi afi aɖeke o!
  Alenka fafɛ, si tsɔ gowo vuvu Japantɔwo la, do susua ɖa be:
  - Mina míalé Mikado la!
  Natasha ti kpo tso dzi sesĩe be:
  - Wolé Mikado la ɖe asi? Enyo, edoa dzidzɔ na ame!
  Margarita de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ðe ema magbɔ eme akpa oa?
  Medvedev hã ɖe ɖikekewo gblɔ be:
  - Ðe esia menye nusi gbɔ eme oa? Le nyateƒe me la, enye nu ɖeka be woaʋli ame ŋutɔ tɔ ta, eye nu bubue nye be woade nu Japan me, si hã, mina míagblɔe tẽe, mele avu wɔm le Russia-nyigba gbãtɔwo dzi o!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ƒo ɣli, eye wògatsɔ aŋewo gbã Japantɔwo ake:
  - Ðe wòsɔ be woaɖe nublanuikpɔkpɔ ma tɔgbe afiaa?
  Natasha, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo nɔ joystick ƒe abɔtawo tem la, ʋuʋu ta be:
  - Nyateƒee, nukatae míehiã esia? Míate ŋu alé Mikado hã!
  Margarita ko nu be:
  - Mele dziwò abe alesi mele aʋa wɔm ene! Eye le aʋawɔwɔ me, abe alesi wòle le dziwò ene!
  Medvedev ɖo eŋu sesĩe be:
  - Ele be nànya ɣeyiɣi si nàdzudzɔ! Menye ame siwo wowɔna le vome ye míenye o! Míawoe trɔa ŋutinya vevie kple nyanya! Eyata ele be nàɖe seselelãme afia, si me dzidzenuwo hã le!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu da tu hedzi ha be:
  - Eh, dzidze, dzidze! Aleke gbegbe kolera sɔ gbɔe nye si!
  Aʋawɔʋu gã la nɔ dɔ wɔm vevie. Wotsrɔ̃ Japantɔ siwo wu akpe alafa ɖeka blaeve vɔ atɔ̃ xoxo. Afã susɔ.
  Natasha dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Míatsrɔ̃ ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe xexeame katã, .
  Yi anyigba dzi eye emegbe
  Míatu xexe yeye fafɛ aɖe, .
  Ale be xaxa kple kuxiwo naganɔ eme o!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ dzo si wua ame ŋutɔ dam la, ƒo ɣli be:
  - Na fia nyui kple dzɔdzɔetɔ!
  Margarita do susua ɖa be:
  - Alo ɖewohĩ míalé sake ƒe trophy barrels eve aɖewoa?
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ko alɔgbɔnu aɖitɔe be:
  - Nuka, èdi be yeanoe?
  Margarita ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu be:
  - Kamedefefewɔlawo menoa aha o!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, esi wòda batri bubu la, ko alɔgbɔnu be:
  - Tso nuɖuɖu suewo me!
  Natasha do susua ɖa be:
  - Mina míano deti ƒe biya. Ele lãmesẽ me wu!
  Eye wòda tu Japantɔ geɖe wu.
  Medvedev ɖo eŋu be:
  - Asitsatsa gbã, modzakaɖeɖe emegbe!
  Ðe mele be dukplɔla si le dɔ wɔm nanya esia oa? Ðe menye vovo menɔa eŋu ɣesiaɣi o eye vovo menɔa eŋu oa?
  Ẽ, Dukplɔla teƒenɔla Medvedev ƒe sedede gbãtɔwo dometɔ ɖekae nye be woadzi Dukɔa ƒe Duma teƒenɔlawo ƒe fetu ɖe edzi zi gbɔ zi etɔ̃. Eye amedɔdɔawo ya ɖe? Wohe dukplɔla ƒe tiatiawɔwɔa ɖe megbe. Eyata Medvedev nye dukplɔla teƒenɔla le Russia ɣeyiɣi didi aɖe ŋutɔ.
  Eye esia va zu nɔnɔme tɔxɛ aɖe gɔ̃ hã. Ne dukɔa ƒe tatɔ wɔ eƒe dɔwo ɣeyiɣi didi nenema gbegbe. Gake tɔtrɔ meva o. Ne míagblɔe tututu la, nusianu trɔ le Medvedev ƒe dziɖuɣi wògblẽ ɖe edzi. Abe ɖe dzɔgbenyui si lɔ̃ Putin ale gbegbe la ɖoe be yeabia hlɔ̃ amesi ava xɔ ɖe eteƒe ene. Nukae gblẽ le eŋu!
  T-95 aʋawɔʋu si wowɔ egbea yi edzi tsrɔ̃ samuraitɔwo le geometric progression me. Mɔ̃ sia ɖe eƒe dɔwɔwɔ fia. Eye ŋusẽ gbegblẽ si le dziku si le nu siwo le abe nusiwo le abe nu ene ƒe dzidziɖedzi me.
  Alenka si nɔ amama afã kple afã, si nɔ tu dam Japantɔwo la, de dzesii le susu me be:
  - Ke hã, esia mesɔ bliboe o. Eva dze be míate ŋu awɔ naneke aʋawɔnu gãwo manɔmee o!
  Natasha si ƒe afɔ ƒuƒlu ɖo eŋu dzikutɔe be:
  - Dukɔ kɔkɔ aɖewo xe mɔ na Russia be megaɖu dzi le aʋa si wowɔ kple Japan me o. Gake wowɔ ɖoɖo ɖe nu nyui aɖe ŋu, si nye China ƒe nyanyuigbɔgblɔ. Eye meva dze tugbe akpa o!
  Margarita bia nya si dze ƒã be:
  - Ke Mawu ya ɖe? Nukatae mekpe ɖe Orthodɔks-ha la ŋu o?
  Alenka si le amama kloe, si ɖoa go ɖeka ɖe go ɖeka megbe la, de dzesii be:
  - Eyae nye ema! Le nyateƒe me la, ɖe mɔ Japantɔwo naɖu Orthodɔks-dukɔa dzi. Esia nye Russiatɔwo ƒe xɔsedede asi ale gbegbe vavã!
  Natasha, si nɔ dzo kɔm ɖe Japantɔwo dzi la, gblɔ kple dziku be:
  - Mele be fiaɖuƒesubɔsubɔ nanye ŋutifafalɔ̃la o. Ðe wòanya wɔ be nàzu dukɔ gã ne èle agbe ɖe sededea nu be: ne woƒo wò ɖe wò ɖusime la, trɔ wò miame!
  Cool Alenka lɔ̃ ɖe esia dzi enumake, eye wògbã Japantɔwo:
  - Godoo! Mehiã be míawɔ ŋutifafa ƒe nukpɔsusu o! Lɔ̃ wò futɔ! Ðe esia nye sededea?
  Margarita dzi ha kple dzonɔameme be:
  Amesiame si nye amegbetɔ la, wodzia aʋawɔla, .
  Ale wòdzɔ - gorilla la xɔ kpea.
  Ne wotso afia na agbagbee be wòawɔ aʋa la, .
  Eye dzoa le bibim le dzime!
  
  Ŋutsuvia kpɔ tu aɖe le eƒe drɔ̃ewo me, .
  Elɔ̃a aʋawɔʋu wu limousine.
  Amekae di be yeatrɔ gaku ɖeka wòazu nikel - .
  Tso edziɣi ke la, ese egɔme be ŋusẽe ɖua dzi!
  Natasha do ɣli esi wòtsɔ dzoto si le ʋuʋum ƒe dziku kɔ dzo ɖe Japantɔwo dzi be:
  - Ẽ, le eɖokui si! Eye ŋusẽe nye nu vevitɔ! Ele be míaɖu dzi!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ƒo ɣli le dziku kple dziku me, eye wòƒo Japantɔwo do goe:
  - Nyee nye nusi wodzi be woaɖu dzi! Eye naneke si mede nenema o. Míaƒe aʋadziɖuɖua anye mía tɔ!
  Natasha lɔ̃ ɖe edzi, eye wòzi eƒe afɔ siwo me lãmekawo le ƒe afɔbidɛ ƒuƒlu siwo le joystick ƒe abɔtawo dzi:
  - Anyo wu le mɔ sia nu! Míeɖu dzi eye míaɖu dzi ɣesiaɣi! Mebe, Russia ye nye ema!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ Japantɔwo ƒom ƒu gbe la do ɣli be:
  - Nyemada alakpa o, medi be maɖu dzi! Gake menye mɔ̃ si xɔ dzo ko o, ke boŋ fiaɖuƒe blibo aɖee!
  Eye nyɔnuvia kplɔ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe batri mamlɛtɔ dzoe xoxo. Edze tugbe ale gbegbe be ele be wòanye xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula. Eye mègana ta le gbɔdzɔgbɔdzɔ kple vɔvɔ̃ me gbeɖe o.
  Natasha, si nɔ tu dam, nɔ ɣli dom be:
  - Mazu fianyɔnu! Alo, esi nyo wue nye fianyɔnua!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu yi edzi be:
  - Ke aʋawɔwɔ ya ɖe, aʋawɔwɔ ya ɖe, she"s a bad woman and a bitch! Gake edzia ŋutsu dzetugbewo, egblɔ be - wu vɔvɔ̃nɔtɔ si le mewò!
  Margarita ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Enyo, wu vɔvɔ̃nɔtɔ si le ɖokuiwò me! Mesusu be ne Nicholas II ɖe asi le fiazikpuia ŋu la, ke menye vɔvɔ̃ tae kura o!
  Alenka si nɔ amama afã kple afã gblɔe kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Fifia magbe nu le egbɔ o! Míado ŋusẽ fiazikpui la ale be wòanɔ anyi ƒe alafa geɖe!
  Natasha do ɣli be:
  - Nye Tsar gã Nicholas II! Míele megbe na wò! Tɔtrɔ kpata aɖeke manɔ anyi o - Russia Gã la anɔ anyi!
  Mlɔeba la, aʋawɔlawo wu enu kple Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe aʋakɔa tsɔtsrɔ̃ ɖa. Wowu asrafo kple asrafomegã siwo wu akpe alafa eve blaatɔ̃. Eyata wotsrɔ̃ Japan ƒe anyigbadzisrafowo katã kloe. Abe alesi ƒudzisrafowo meganɔ anyi o ene.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ alɔgbɔnukoko de dzesii be:
  - Ðe wòsɔ na kuxia? Eyata, meɖoe be magblɔ be freak out? Esi asrafowo metsi tre ɖe eŋu ɣeyiɣi didi akpa o ta la, wote ŋu ɖu Russia dzi!
  Natasha gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Russia bu le sɔti atɔ̃lia ɖeɖeko ta. Ne menye nenema o la, anye ne míeɖu dzi le mɔ sia mɔ nu!
  Margarita bia dukplɔla si le dɔ wɔm la be:
  - Nukae míele wɔwɔ ge? Ðe míatrɔ ava loo alo míayi edzia?
  Medvedev, si ƒe ŋusẽ nɔ vɔvɔm la, ʋu kɔmpiutaa hegblɔ be:
  - Fifia woana nyagblɔɖi aɖe mí tso Tsar ƒe Russia ƒe ŋgɔyiyi yi ŋgɔe ŋu. Ne nusianu yi nyuie la, míatrɔ ava.
  Wose nyɔnu ƒe gbe vivi aɖe;
  Esi wotsrɔ̃ Japantɔwo ƒe anyigbadzisrafowo kple ƒudzisrafowo keŋkeŋ vɔ la, Mikado-ʋua na ŋutifafa. USA kple Britain lɔ̃ be yewoawɔ dɔ abe domenɔlawo ene.
  Nɔnɔmeawo nyo na Russia. Dukɔa xɔ Kuril-togbɛ kple Taiwan.
  Tsɔ kpe ɖe Manchuria, Korea, Mongolia dzi ɖuɖu ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japan hã xe Russia ruble miliɔn alafa eve blaatɔ̃ si wotsɔ xe fe ɖe eta.
  Tsar Nicholas II ƒe ŋusẽ dzi ɖe edzi, eye tɔtrɔ kpata ƒe seselelãmewo dzi ɖe kpɔtɔ. Dukɔa dze ganyawo ƒe nyonyo kabakaba gɔme. Zheltorossiya fɔ ɖe tsitre. China ƒe akpa aɖe lɔ̃ faa va zu Russia ƒe akpa aɖe, eye Korea kple Mongolia hã va zu Russia ƒe akpa aɖe. Tsar Fiaɖuƒea va lolo ɖe edzi eye eƒe amewo va nɔ dzidzim ɖe edzi. Ganyawo ƒe ŋgɔyiyi dze egɔme do ŋgɔ wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me eye wòsẽ wu.
  Dukɔa ƒe Duma aɖeke menɔ anyi o, eye tsar-dziɖuɖua ate ŋu adzra ɖo ɖe Xexemeʋa Gbãtɔ ŋu nyuie wu. Xexeame ƒe aʋawɔʋu gbãtɔ siwo me kɔ "Luna"-2 le agbɔsɔsɔ gã me kple mɔ̃ ene bɔmbdada "Ilya Muromets" kple "Svyatogor" do le Russia. Xexemeʋa Gbãtɔ dze egɔme to mɔ sia mɔ nu, gake ekpɔ dzidzedze wu na Russia.
  Esi fia la ƒe amewo, ganyawo kple asrafowo sɔ gbɔ wu ta la. Eye ɖoƒe si le ememe la sẽna wu. Dukɔa ƒe Duma aɖeke meli o - si nye aglãdzedze kple asrafowo ƒe amedzidzedze ƒe teƒe vevi aɖe.
  Esi wokpɔ dzidzedze vovovowo, gake le goawo katã me la, le Russia ƒe ɖoɖo nu eye wòɖu aʋa akpa gãtɔ dzi ta la, aʋaa wu enu le November 7, 1915 dzi esi Germany tsɔ eɖokui na. Austria-Hungary mu eye woma. Galicia kple Bukovina va zu Russia-nutowo. Krakow kple anyigba siwo ƒo xlãe ge ɖe Poland Fiaɖuƒea me, abe alesi Poznan, Danzig, kple East Prussia ƒe akpa aɖe hã ge ɖe eme ene. Eye Klaipeda va kpe ɖe Baltik-nutome ŋu. Czechoslovakia do - fiaɖuƒe si le Russia me.
  Romania xɔ Transylvania. Hungary va zu fiaɖuƒe si le eɖokui si, gake le Russia ƒe dzikpɔkpɔ te, eye Tsar Nicholas nye eƒe kpeɖeŋutɔ dziɖula. Austria va zu dukɔ sue aɖe ŋutɔ. Yugoslavia do, si hã nɔ Russia ƒe dzikpɔkpɔ te eye wònɔ eƒe hatidziɖula Nicholas II ƒe kpɔkplɔ te.
  Türkiye bu le xexeame ƒe dunyahehe ƒe anyigbatata dzi. Iraq kple Palestina va zu Britain ƒe akpa aɖe, Syria va zu France ƒe akpa aɖe, Asia Sue kple Istanbul va zu Russia ƒe nutowo. Eyata Russia gadzi eƒe anyigba ɖe edzi. Gake mewu enu ɖe afima o. Emegbe woɖu Saudi Ƒukpo Afã la dzi ɖekae kple Franseawo kple Britaintɔwo. Eye emegbe Russia kple Britain ma Iran kple Afghanistan me. Dziehe kple titina va zu Russiatɔwo ƒe nuto, eye dziehe va zu Britaintɔwo ƒe nuto.
  Edze abe xexeame va li ke ene. China koe aʋaa yi edzi le. Gake le ƒe 1929 me la, ganyawo ƒe kuxi sesẽ aɖe do mo ɖa, si he Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la vɛ.
  Tɔtrɔ kpata ƒe seselelãmewo ganɔ dzidzim ɖe edzi le Russia. Dɔmedzoedoname kple tsitretsiɖeŋulawo do mo ɖa. Gake eva dzɔ be xaxa la mesẽ akpa o. Gawu la, le ƒe 1931 me la, aʋa gadzɔ kple Japan ake.
  Samurai la di be yeabia hlɔ̃. Gake fifia ya Russia-srafowo sesẽ wu le goawo katã me. Eye Ƒudzisrafomegã Kolchak nye ƒudzisrafomegã bibi aɖe.
  Menye ɖeko woɖu Japan dzi ko o, ke wolée hã. Woɖo Tsar Nicholas II fiakuku na Japan ƒe Mikado Fiagã le se nu le February 1932 me. Eyata Russia keke ta ɖe enu wu. Eye exɔ China katã kloe.
  Le amewo ƒe agbɔsɔsɔ kple anyigbamama siaa gome la, Russia mesɔ kplii o. Gawu la, Britain Fiaɖuƒea nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm. Hitler va xɔ dziɖuɖu le Germany le ƒe 1933 me, gake nukae wòate ŋu awɔ ɖe Russia ŋu? Megadee tame o. Tsar Nicholas II ku le ƒe 1937 me, esi wòkpɔ dzidzedze ŋutɔ le dziɖuɖu me, eye wònye evelia didi wu le Ivan Dziŋɔ la megbe. Eye kple aʋadziɖuɖu siwo woŋlɔ ɖi le nuto kple amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome.
  Ke hã, menye nusianue yi edzi na fia la le eya ŋutɔ ƒe agbe me o. Domenyila Alexei ku esime wònye ɖekakpui. Le srɔ̃ɖeɖe si mesɔ o ta la, woxɔ gomenɔamesi si le nɔviŋutsu sue Mikhail si be wòanɔ Russia ƒe fiazikpui dzi la le esi.
  Kirill Romanov, si ku le ƒe 1938 me evɔ menɔ agbe ƒe ɖeka gɔ̃ hã o lae nyi fiakukua ƒe dome. Eye viaŋutsu Vladimir Etɔ̃lia va zu fia yeye. Woɖo fiakuku nɛ, eye fia la ɖu fia dzidzɔtɔe vaseɖe ƒe 1992 me. Eye Russia xɔ dukɔ siwo dzi wòɖu la le France kple Britain, tsɔ kpe ɖe Germany ŋu gbã. Emegbe eɖu Germany dzi. Eye emegbe xexeame katã. Kpuie ko la, Tsar yeye George Gbãtɔ va zu xexeame ƒe fiagã le ƒe 1992 me.
  Medvedev wu numetotoa nu eye wògblɔ be:
  - Edze abe, esɔ gbɔ na xexeame katã sia ene! Míele tɔtrɔm gbɔ!
  Eye wo ame eneawo katã do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar Nicholas II!
  . NUSIWO WOKPƆ LE DODODO ME
  Medvedev nyɔ tso kaƒoƒo aɖe me... Wona wònya be Zelensky ƒe zidzidzedze abe Russia kple Ukraine ƒe dukplɔla ene le edzi yim xoxo. Eye be, wogblɔ be, ɣeyiɣia de be Dmitry Anatolyevich nadzo le ɔfis.
  Medvedev wɔ ɖe edzi kple dzitsitsi. Hafi madzo la, melũ ge hele tsi.
  Emegbe edzo le ɔfis. Wokɔe ɖe ʋu tɔxɛ aɖe me. Esi wonɔ mɔa dzi la, wogblɔ be anyo wu be Medvedev naɖo yameʋu ayi Canary Ƒukpowo dzi aɖi ɖe eme le afima.
  Eye Zelensky gawɔ eƒe zidzidede ƒe fefe bubu. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, amadede vovovowo le eŋu kple dzonu kple titri. Le ŋkeke si dzi woɖoe zi dzi la, Vitali Klitschko wɔ avu kple Michael Tyson le bɔlƒoƒea le Kyiv. Amerikatɔ kɔdala xɔŋkɔa lɔ̃ ɖe avuwɔwɔa dzi le gakuxi gãwo ta. Klitschko ɖu dzi le ƒoƒo wuieveawo katã me, gake le dutadɔnunɔlawo gome la, meɖe Tyson ɖa o.
  Le se nu la, woƒo xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula ƒe gɔmeɖeɖe sueawo dometɔ ɖeka.
  Le ema megbe la, wona daimɔnd-bla Vitali Klitschko.
  Vladimir Zelensky xɔ kafukafunyawo tso xexeame ƒe dukɔwo katã gbɔ - China hã le eme. Gawu la, le Dziƒofiaɖuƒea me la, amehawo ƒe zitɔtɔ gasẽ ɖe edzi. Amegbetɔ menɔa agbe kple abolo ɖeɖeko o. Amewo di demokrasi kple ablɔɖe. Chinatɔwo ƒe Kɔmiunist Dunyaheha la ƒe ŋutasẽdziɖuɖua nu tsi, amesiame di be yeakpɔ ablɔɖe.
  Zelensky va zu dzesi ma tɔgbe tututu. Demokrasi ƒe ŋusẽ ƒe dzesi, le adzamekpovitɔwo ƒe ŋutasẽdziɖuɖu si le Putin ƒe dziɖuɣi ƒe anyidzedze megbe.
  Zelensky ƒo nu geɖe tso tɔtrɔwo, ganyawo kple nu yeye siwo wowɔ ŋu. Hoʋiʋli aɖe nɔ edzi yim xoxo be woaxɔ dukplɔlagã ƒe ɖoƒe le Russia. Ame akpe geɖe siwo di be yewoaxɔ dɔa la nɔ anyi. Tiatiawɔɖoɖoa nu sẽ ŋutɔ. Eye edze nyuie ŋutɔ.
  Vaseɖe fifia la, nusianu nɔ edzi yim nyuie ŋutɔ. Zelensky wɔ somersault gɔ̃ hã le eƒe zidzinɔɣi. Woxɔ asikpeƒoƒo. Emegbe eɖe eƒe dutagbewo nyanya fia. Ewɔ nu veviedodotɔe ŋutɔ eye wòwɔ nu kabakaba.
  Mlɔeba la, Zelensky xɔe eye wògaƒo nuƒo eve aɖewo.
  Gakpe ɖe eŋu la, le zidziɖuɖua megbe la, dɔwɔlawo ƒe nyametsotsowo kplɔe ɖo. Tɔtrɔ geɖewo kple mo yeyewo le dziɖuɖua me.
  "Gayibɔ ƒe kɔmiunisttɔwo" ƒe tiatia ŋutɔŋutɔ nɔ anyi. Dɔwɔlawo ƒe tɔtrɔ kpata aɖe nɔ edzi yim le Russia.
  Zelensky de se geɖe le ŋkeke gbãtɔawo tututu me. Woɖe mɔ ɖe aha dzadzra ŋu le zã me kple le mɔzɔƒewo. Woto adzɔ yeyewo vɛ na kesinɔtɔwo. Eɖe mɔxexeɖedɔa nu le amedɔdɔwo kple ʋɔnudrɔ̃lawo si. Nusiwo wowɔna ƒe dzidziɖedzi. Woto adzɔxexe ɖe asitsatsa kple China ta vɛ.
  Wowɔ amewo ƒe nyametsotso le ɖekawɔwɔ kple Russia ŋu le Belarus. Eye esia hã yi na Zelensky ƒe kafukafu. Belarustɔ akpa gãtɔ da asi ɖe ɖekawɔwɔ kple Russia dzi.
  Zelensky to nyatoƒoe be Medvedev kɔ patches la ɖe dzi akpa, gake edo ŋugbe be ga ƒe asixɔxɔ aɖiɖi. Eye be nu gbegblẽ aɖeke madzɔ o.
  Nyateƒee, eteƒe medidi o nuwo ƒe asi ƒe dzidziɖedzi nu tso. Eye Russiatɔwo ƒe ganyawo te dzidziɖedzi. Eye le Caucasus la, aʋawɔwɔwo nu yi le mɔ aɖe nu. Eƒe dzi dze eme wu sã.
  Zelensky do susua ɖa mlɔeba be yeaxɔ Russia ƒe Dukplɔlagã ƒe ɖoƒea. Eva zu Dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe Ðɔkta Alexey Bolshakov si xɔ ƒe blaetɔ̃ vɔ eve. Eɖu hoʋiʋlia dzi kple kakaɖedzi ŋutɔ. Eye eva zu dukplɔlagã, si nye ɖevitɔ kekeake le Russia ƒe ŋutinya me.
  Medvedev ɖo yameʋu yi Canary Ƒukpowo dzi le mɔkeke me, eye wòxɔ dukplɔla tsãtɔ ƒe dzudzɔxɔxɔledɔmega, ɖeko wònɔ modzaka ɖem. Vaseɖe fifia la, kuxi aɖeke menɔ eŋu o. Gake wolé Shoigu eye wotsɔ nya ɖe eŋu be ete amedzidzedze ƒe amedzidzedze. Nukae wòdi?
  Egbɔkpɔnu bubu geɖewo hã nɔ anyi... Le Amerika la, Democrat nyɔnu aɖe si xɔ ƒe blaene vɔ ɖeka ɖu dzi. Eyata dziɖuɖua trɔ. Eye nyɔnu aɖe kple ame si nye ɖevitɔ kekeake si di be yeaxɔ ɖoƒea le United States ƒe ŋutinya me la va xɔ dziɖuɖua. Trump ƒe ɣeyiɣia wu enu . Gake ɖeko xɔlɔ̃wɔwɔ kple Russia dze seƒoƒo gɔme teti koe nye ema. Le dzɔdzɔme nu la, le China si nye ŋutasẽdziɖula la gome la, United States kple Russia Fiaɖuƒe yeyea va zu xɔlɔ̃wo azɔ.
  Zelensky wɔ amewo ƒe nyametsotso gɔ̃ hã eye wòto ŋkɔ bubu vɛ: ke boŋ, Russia - Kievan Rus. Nusi hã ƒo nu geɖe. Belarus va ge ɖe dukɔwo dome habɔbɔa me. Eye fiaɖuƒea ƒe gbugbɔgadzɔ dze egɔme... Le demokrasi ƒe gɔmeɖose nu.
  Nyɔnu dukplɔla yeye si le United States nyi Trump ƒe fuléle China ƒe dome eye wòtsɔ eɖokui na be yeaɖo nubabla aɖe. Kievan Rus de ŋgɔ le ganyawo gome le Zelensky ƒe kpɔkplɔ te dzidzedzetɔe. Russia xe mɔ ɖe China nu vie. Emegbe, eva ge ɖe NATO me. Eteƒe medidi o dziɖuɖu aɖe si da megbe na Russia va xɔ ŋusẽ le Kazakhstan eye woɖo ɖekawɔwɔ ƒe dukɔ. Russiatɔwo nɔ Titina Asia ƒom ɖa le China ŋu. Dzrewɔwɔa yi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Zelensky wɔ aʋawɔwɔ aɖe si tsi tre ɖe Stalin kple Putin ŋu. Exɔ kafukafu siwo katã Medvedev na wo la le Stalin kple Putin si.
  Gake nusianu va yi le ŋutifafa me. Togbɔ be kɔmiunisttɔwo tsi tre ɖe eŋu hã la. Míeyia kpekpewo wɔƒe.
  Eye afimae woɖe Lenin do goe le Ameɖibɔa me mlɔeba. Dzidzɔ ƒomevi aɖe na ame geɖe. Eye Orthodɔks Sɔlemeha la tsɔ Alexander II kple Ivan zu ame kɔkɔewo, Russiatɔwo ƒe tsar Dziŋɔwo. Nicholas II ƒe ŋkuɖodzinuwo hã dzi ɖe edzi.
  Tsar-subɔsubɔ kple Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe nufiafia va zu atsyã le mɔ aɖe nu. Wova te ɖe Europa ŋu wu, eye dutatɔwo te dɔ geɖe xɔxɔ. Russia va zu Ɣetoɖoƒedukɔwo ƒe akpa aɖe, eye esi Trump dzo la, xexeame katã ƒe nuwo ƒe ɖekawɔwɔ ƒe ɖoɖoa gasẽ ɖe edzi. Eye China va ɖe eɖokui ɖe aga eye wòdze ŋgɔ ememe tɔtɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Zelensky dzi vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ ɖe edzi le Slav-fiaɖuƒea me. Yameʋuɖoɖo si ŋugbe wodo ɣeyiɣi didi aɖe yi dzinua dzi la va eme mlɔeba. Eye nusianu yi edzi nyuie le mɔ aɖe nu.
  Woɖo dukɔ siwo wɔ ɖeka kple Russia kple United States dome, alo ne míagblɔe tututu la, Kievan Rus kple Amerika dome.
  Eye dzrewɔwɔ nye nusi dzɔ va yi. Xexeame va le xexeame katã eye wòle dedie wu. Togbɔ be aʋawɔwɔwo nɔ anyi hã. Kievan Rus, kpakple United States wɔ dɔ aɖe le Libya, afisi wowu Islamtɔwo nu le. Emegbe míewɔ nu kple Titina Ɣedzeƒe, eye míewɔ aʋawɔƒewo le afima ɖekae kple Amerika. Kievan Rus kple United States ƒo ƒu dze xexeame ƒe ʋuʋu gɔme henɔ China ƒom do goe le Afrika. Eye le afisia la, míate ŋu awɔe aʋawɔwɔ manɔmee o. Eye anyigbadzidɔwo hã.
  Kievan Rus kple United States siaa wɔ yameʋuɖoɖo ɖekae.
  Vivivi la, wonya Chinatɔwo ɖa le xexeame ƒe akpa vovovowo. Eye dziƒofiaɖuƒea ge ɖe ganyawo kple dunyahehe me kuxi sesẽ aɖe me.
  Eye Kievan Rus va nɔ dzidzedze kpɔm geɖe wu.
  Russia menya ganyawo ƒe ŋgɔyiyi ƒe agbɔsɔsɔ sia tɔgbe kpɔ o. Eye be China mu - Kievan Rus tso. Eye wòdzi ɖe edzi kabakaba.
  Wotu ketekemɔ si yi Chukotka le ɣeyiɣi si woŋlɔ ɖi me. Nusi le eɖokui si fa miamiamia ŋutɔ.
  Eye wonɔ mɔ̃ aɖe kum le Alaska te. Amerikatɔwo hã dze ketekemɔ aɖe tutu gɔme be woatsɔ aɖo kadodo me kple Russia. Wonɔ ketekemɔ aɖe hã tum ayi Delhi... Le ɣeyiɣi ma ke me la, wonɔ tɔdzisasrãwo kum tso Siberia be woatsɔ ade tsi Titina Asia.
  United States kple Kievan Rus wɔ ɖeka wɔ dɔ ɖe Iran ŋu. Eye woɖo xexemenunya ƒe dziɖuɖu si me susu le la anyi. Le ema megbe la, wodze tɔdzisasrã aɖe kuku gɔme tso Caspian-ƒua me yi Persia-ƒuta.
  NATO keke ta va zu Arab-dukɔwo hã. Le Saudi Arabia la, sewɔtakpekpe aɖe do. Nyɔnuawo te woƒe burqawo ɖeɖe. Xexemenunya ƒe dziɖuɖu tutu dze egɔme.
  Le Russia nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me la, amesiame ka mo na Putin le zazɛ̃nyahehe ta eye wòtsɔ anyi ƒu gbe ɖe eŋu be ena Russia zu China ƒe nuto kloe, gake akpe na Mawu be eku le ɣeyiɣi aɖe megbe. Wogblɔ nya sesẽwo hã. Gake wotsɔ nya ɖe Medvedev ŋu le nuvlowɔwɔ ta. Eye menye ɖeka ko o.
  Wokɔ Stalin do goe le Kremlin ƒe gli ŋu. Lenin do ŋgɔ sã tso yɔdoa me.
  Nu geɖe trɔ le dziɖuɖu ƒe dzesiwo me. Aflaga ƒomevi yeye geɖe do. Wotsɔ amadede dzẽ kpe ɖe Russiatɔwo ƒe aflaga ŋu, eye wotsɔ blɔ kpe ɖe blɔ si me kɔ la teƒe.
  Esia hã do dzidzɔ na ame. Aʋawɔnu la trɔ... Ganyawo ƒe ɖɔɖɔɖo aɖe hã nɔ anyi. Woɖɔlia ga le alesi wosɔ gbɔe nu: ɖeka va ɖo akpe ɖeka. Kievan Rus ƒe ruble ƒe sikadzidzenu dze. Le ɣeyiɣi ma ke me la, ga yeye kple xoxo do - gaku ɖeka - kopeck afã, kple afã - gaku enelia.
  Nusianu le ɖoɖo nu...
  Dzesideŋkɔwo hã te gbugbɔgadzɔ... Fiaviwo, barons, counts, marquises, kple dukes gɔ̃ hã do. Vevietɔ Zelensky va zu Fiaviŋutsu. Moldova hã va zu Kievan Rus ƒe akpa aɖe. Woƒo nu tso fia la tiatia ŋu xoxo.
  Gake Zelensky gblɔ be amewo koe atia Kievan Rus ƒe dukplɔla. Eye megawu ɣeyiɣi eve o.
  Gawu la, Zelensky ɖe Russia dukplɔla ƒe zimenɔɣi dzi kpɔtɔ tso ƒe ade va ɖo ƒe atɔ̃. Nyateƒee, Zelensky wɔ eƒe zimenɔɣi gbãtɔ ƒe ade.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, ewu Titina Asia tsɔtsɔ kpe ɖe Russia ŋu nu. Eye wògbugbɔ USSR ƒe liƒowo ɖo anyi. Baltik-dukɔwo koe gakpɔtɔ nye esiwo me ame aɖeke mele o.
  Gake Amerikatɔwo medi be yewoaɖe asi le eŋu haɖe o. Eye ale wotsɔ Titina Asia kple Caucasus na.
  Aʋa yeye aɖe dzɔ le Caucasus, le Armenia kple Azerbaijan dome. Eye ezɔ ŋutasesẽtɔe ŋutɔ. Eyata Russia te ŋu xɔ dukɔ siawo eye wòwɔ amewo ƒe nyametsotso le wo xɔxɔ ŋu.
  Eyata Zelensky gaxɔ Caucasus, eye wòkeke Kievan Rus ɖe enu. Mina míagblɔe tẽ be aʋadziɖulae wònye. Gawu la, enye demokrasitɔ hã... Eƒe fiaɖuƒea keke ta ɖe enu...
  Eyata Afghanistan xoxo le dziɖuɖua ƒe dziɖuɣi evelia me, eye Iran ƒe akpa aɖe va zu Russia ƒe akpa aɖewo.
  Le United States la, nyɔnu dukplɔla aɖe ɖu dzi zi evelia. Vaseɖe fifia la, ekpɔ dzidzedze le ganyawo me, eye vevietɔ wu la, ete ŋu ɖu China ɖa. Aʋadziɖuɖu gã kae nye si. Eye Kievan Rus nye hadɔwɔla si Zelensky le ŋgɔ na fifia.
  Gake le nyateƒe me la, Russia ƒe ŋusẽ le dzidzim ɖe edzi kabakaba akpa. Exɔ Iraq ƒe dziehe xoxo.
  Borzo wɔa nu. Kievan Rus ye nye dukɔ gbãtɔ le xexeame le dzidziɖedzi ƒe agbɔsɔsɔ gome! Eye eƒo United States ta le amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome. Eye le Amerika xoxo la, wole ŋku lém ɖe eŋu kple ŋɔdzi - ɖe Russia va sesẽ akpaa?
  Gawu la, Kievan Rus ƒe fiaɖuƒea le kekem ɖe enu. Fifia Baltik-dukɔwo le eƒe ŋusẽ te xoxo. Ẽ, esia nye kuxi gã aɖe ŋutɔŋutɔ na Amerikatɔwo. Zelensky ƒo anyigbamama siwo katã nɔ USSR tsã la nu ƒu xoxo.
  Eye abe Russiatɔwo ƒe Tsar ene la, eyi eƒe kekeɖenudɔa dzi yi dzigbe gome. Fifia Iran kple Iraq va zu Kievan Rus ƒe akpa aɖe keŋkeŋ. Eye woti Zelensky bɔbɔe be wòaxɔ zi evelia le ŋgɔdonya gbãtɔ me.
  Togbɔ be dukplɔla ƒe ametialawo sɔ gbɔ hã la, demokrasi ƒe tiatiawɔblɔɖea nɔ anyi.
  Zelensky gblɔ be yemele Lukashenko ƒe kpɔɖeŋu yome aɖu dzi le agbe me katã o. Gawu la, nɔnɔme siwo me Lukashenko bu la me mekɔ haɖe o. Ðewohĩ ɖeko Russia kple Ɣetoɖoƒedukɔwo siaa megahiãe o. Eye wòbu... Gake ɖeko ŋusẽ le Zelensky ŋu. Eye le nyateƒe me la, eƒe dziɖuɖu le dzidzedzekpɔkpɔ gome xɔ aƒetɔ siwo do ŋgɔ nɛ, siwo dome Petro Gãtɔ hã le.
  Le nyateƒe me la, menye amesiamee te ŋu gbugbɔa USSR, hekpe ɖe Afghanistan, Iran, kple Iraq ƒe anyigba ŋu o.
  Gake Zelensky metɔ ɖe afima o. Fifia wole Poland kple Finland siaa dzi dzem - woawo hã nye tsarist-fiaɖuƒea ƒe akpa aɖe tsã. Eye le nyateƒe me la, wowɔa amewo ƒe nyametsotso le dukɔ siawo me, eye wolɔ̃na faa kpena ɖe Kievan Rus ŋu.
  Dzidzedzekpɔkpɔwo le dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe akpa dzi hã. Yameʋuɖoɖo si wole mɔ kpɔm na ɣeyiɣi didi aɖee nye sia yi Mars la dzɔ. Russiatɔ yamenutomeyimɔ̃dzikpɔlawo ɖi go ɖe afima. Woxɔ anyigba la hegblẽ aflaga la ɖi, si nye aʋadziɖuɖu gã aɖe.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Kievan Rus xɔ Port Arthur gbãtɔ tso China. Eye esi wowɔ nyateƒe si wònye be dukɔmeviʋa aɖe dze egɔme le China ŋudɔ la, wotsɔ Manchuria de woƒe ametakpɔkpɔ te.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Kievan Rus xɔ Turkey ƒe akpa aɖe. Anyigba mawo siwo wotsɔ de asi na Russia le Versailles ƒe Nubabla la nu. Nusi hã nye ʋuʋu sesẽ aɖe ŋutɔ. Zelensky gakeke Kievan Rus ɖe enu wòzu fiaɖuƒe. Eye le ganyawo gome la, edo ɖe ŋgɔ, eye wòƒo United States ta.
  Enyo, China ge ɖe dukɔmeviʋa ƒe drɔ̃e baɖa me, eye wòdze mama gɔme xoxo.
  Kievan Rus va zu dukɔ sesẽ aɖe. Eye Zelensky ƒe amedzrowɔwɔ le dukɔa me dzi ɖe edzi ale gbegbe be amewo te kukuɖeɖe na Vladimir le klo dzi ale be wòagadzo o. Ame akpe alafa geɖe ƒo ƒu.
  Zelensky, abe amesi to vovo ene, wɔ amewo ƒe nyametsotso si ɖe mɔ nɛ be wòagaʋli zi etɔ̃lia bubu abe Kievan Rus ƒe tatɔ ene.
  Kplɔla si le USA la trɔ. Ezu Republicantɔ xoxo. Eye meganye ɖekakpui nenema gbegbe o - etsi wu Zelensky. Eyata Kievan Rus kple United States dome ƒomedodowo gadze gbegblẽ gɔme ake. Russia va sesẽ ɖe edzi vevesesetɔe xoxo le Zelensky ƒe dziɖuɣi. Woɖo ŋku edzi be, tsɔ kpe ɖe Ukraine dziɖuɖua ŋu la, esia nye Zelensky ƒe zimenɔɣi enelia xoxo.
  Wogblɔ be womeɖe Russia Dukplɔla ƒe ŋusẽwo dzi kpɔtɔ o. Nu ɖeka si Zelensky wɔ koe nye be eto ɖɔɖɔɖo aɖe vɛ le dukplɔsea me si nu Dukɔa ƒe Duma kpɔ mɔ aɖe le subɔsubɔhakplɔla ɖekaɖeka aɖe le dɔ me kple ame eve le etɔ̃ me ƒe akɔdada, alo to ame akpa gãtɔ ƒe akɔdada bɔbɔe dzi zi eve tsɔ da asi ɖe kakaɖedzimanɔamesi dzi.
  Eye ɖɔɖɔɖo sia meɖe dzesi nenema gbegbe o, elabena gome le dukplɔla la si be wòatia subɔsubɔhakplɔlawo katã ahatso nya me le dziɖuɖua ƒe ɖoɖo ŋu. Eye le Dukɔa ƒe Duma me la, Zelensky ƒe akpadzinɔlawo ƒe akpa gãtɔ le dukplɔse nu.
  Nusi ɖe dzesi wue nye alesi woto tiatiawɔwɔ tẽ vɛ na Dukɔa ƒe Aɖaŋudeha, kpakple mɔɖeɖe na gamenɔlawo be woada akɔ.
  Gake, le goawo katã me la, afisiae dukplɔla ƒe ŋusẽwo ƒe seɖoƒe wu enu le. Wolé gomenɔamesi si le ame si be woaɖe nutodziɖulawo ɖa la me ɖe asi. Eye le sedede ƒe akpa dzi la, ekeke ta gɔ̃ hã.
  Le United States la, wodze Zelensky nutsotso gɔme be enye Ŋutasẽdziɖuɖu, eye be akpaha si nye "Dukɔa ƒe Dɔla" ye kpɔa ŋusẽ ɖe dɔ siwo katã kloe le dukɔa me dzi. LDPR kple Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha la meganɔ anyi o. Akpa aɖe do - "Xexeme Dzɔdzɔe" tso miame. Le LDPR teƒe la, Russia Dukɔlɔ̃lawo do. Gake Dukɔa ƒe Dɔla ƒe akpaa ɖu dzi keŋkeŋ.
  Ðɔɖɔɖo aɖewo hã kpɔ ŋusẽ ɖe sɔlemeha la dzi. Orthodɔks-ha la na gome si le ame si be wòadzi srɔ̃ ene le se nu, si na wòte ɖe Islam ŋu wu. Alesi wowɔa nɔnɔmetatawoe trɔ vie, eye wova te ɖe Protestant-subɔsubɔ ŋu kplikplikpli. Wodze nya geɖe gbɔgblɔ gɔme: be Mawu nye Ðeka, eye be ame kukuwo dzrowo medze na Mawu ƒe tadedeagu o.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, woɖe Mawuɖekaetɔ̃ la ɖa be menye Biblia ƒe dzesi o eye ame kuku dzrowo mate ŋu ase egɔme o.
  Eye woɖee fia be: be Mawu nye Ðeka, Mawu Fofo la. Gake nya si nye Mawu Vi la mele Biblia me o. Gawu la, nya aɖeke meli be: Mawue nye Gbɔgbɔ Kɔkɔe la. Eyata nukata màwɔ mawusubɔsubɔ bɔbɔe o.
  Gawu la, Mawu si he ɖe atitsoga ŋu meʋãa kakaɖedzi o. Ne Mete ŋu kpɔ eɖokui ta o la, ekema aleke wòakpɔ amewo tae? Kpuie ko la, míetrɔ ɖe mawu ɖeka subɔsubɔ ŋu. Eye wotsaka Biblia ŋutɔ kple blema Slavtɔwo ƒe gliwo. Veles ƒe Nyanyuigbalẽa do.
  Mawumaxɔse hã nu sẽ - wogblɔ be, dzudzɔ amegbetɔ ƒe gliwo tsɔtsɔ yi teƒe bubuwo. Ɣletinyigba ɖeka koe le mía si, eye mehiã be amewo naxɔ nukunuwo dzi ase eye vevietɔ le xexeame ƒe nuwuwu o.
  Xexeame ƒe nuwuwu manɔ anyi o eye mele be wòanɔ anyi o. Eye ele be ameƒomea nazu yamenutomefiaɖuƒe eye wòaɖo ɣletivihatsotsoa ƒe go kemɛ dzi. Ke ɣletivihatsotsowo ya ɖe? Abe xexeame katã ene wu. Eye esi nèɖo xexeame katã ƒe nugbɔ vɔ la, yi xexeame ƒe akpa bubu. Le nyateƒe me la, xexeame katã ƒe xexlẽme manyaxlẽwo li. Eye ale nàte ŋu adzo tso xexeame katã ayi bubu me. Eye le ɣeyiɣi aɖe megbe la, srɔ̃ alesi nàwɔ nu na ɖokuiwò! Eye xexeame katã yeye siwo womate ŋu adzidze o anɔ yamenutome katã kloe.
  Eye ameƒomea ƒe vidzidɔ koe ɣletinyigba Anyigba nye. Eye le etsɔme la, xexeame katã ƒe dzidzenu si nye sextillion va ɖo sextillion ƒe fiaɖuƒe aɖe anɔ anyi, eye madzudzɔ kekeɖenudɔwɔwɔ ɖe edzi kple yamenutome dzi ɖuɖu o.
  Eye Kievan ƒe tatɔ kple dukplɔla Rus Vladimir Zelensky, abe mɔkpɔkpɔ ƒe ɣe si le keklẽm ene, do ɖe ɣletinyigba la dzi!
  Eye eƒe etsɔme kple Kievan Rus ƒe etsɔme - ne me kɔ!
  
  ƲUƲU ƑE ƲUƲU NE USSR WƆ ƲU AMESIWO DU KPEKPEÐEŊU MADE
  Eye ale ŋusẽkpɔɖeamedzi si ŋu womate ŋu axe mɔ ɖo o va, si na wotu Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe asrafowo le January 1, 1943 dzi. Rommel ƒe asrafoha si woƒo la tɔ ɖe Libya ƒe liƒo dzi. Eye bɔmbdada ɖe Nazi Germany dzi katã nu tso. Agbagba siwo wodze be woaɖo yameʋu ayi London hã do kpo nu. Germanytɔwo ƒe yameʋuwo medze anyi o, ke boŋ wogbugbɔ wo ƒu gbe. Nukunu aɖe si tɔgbe medzɔ kpɔ o la dzɔ, si nye xexeame ƒe mama to mawunyaŋununya ƒe ŋusẽ dzi.
  Gake le gɔmedzedzea me la, esia mekpe ɖe Germanytɔwo ŋu boo o. Ðewohĩ wogate ŋu xɔ Stalingrad, alo ne míagblɔe tututu la, Paulus ƒe ƒuƒoƒo si le eme la o. Eye Soviet-srafowo tsɔ kakaɖedzi yi ŋgɔ. Amedzidzedze si wowɔ le Voronezh kple mɔ bubuwo dzi la kpɔ dzidzedze. Abe ɖe wòle ɣeyiɣi ŋutɔŋutɔ me kloe ene la, Aʋakɔ Dzĩa ɖe asi le Kursk, Belgorod, kple Kharkov ŋu.
  Gake esi woɖe Rommel ƒe mamã siwo xɔ ɣeyiɣi didi tso Afrika kple asrafoha mawo siwo le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me hã ƒu gbe ɖe Algeria kple Tunisia dzogbewo me viɖe aɖeke manɔmee vɔ megbe la, edze ƒã be ŋusẽ gaɖo Mainstein ƒe tsitretsiɖeŋula xɔŋkɔa ŋu. Esi wònye be Germany-srafoha geɖe ŋutɔ kpɔ gome le eme ta la, vevietɔ yameʋuɖoɖo.
  Eye "Amegãxi" yeye blaetɔ̃ siwo tsi Sahara la me dzodzro la va zu nusi mehiã kura o.
  Afi siae vovototo ɖedzesi gbãtɔ kple ŋutinya ŋutɔŋutɔ dzɔ le. Mainstein dze tsitretsiɖeŋu ƒe amedzidzedze gɔme ŋkeke ene do ŋgɔ eye esi asrafoha geɖe nɔ esi ta la, eyi ŋgɔ kabakaba wu. Wogaxɔ Kharkov ŋkeke enyi do ŋgɔ, Belgorod xɔ wuieve, eye wònɔ ʋuʋum, eye vevietɔ wu la, woxɔ Kursk, si le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, meɖe asi le Fritz ŋu o.
  Germany-srafowo ƒe xexlẽme ɖedzesi aɖe kpɔ gome le eme. Germanytɔwo zã aʋawɔʋu siwo wodzra ɖo tso France si wotsɔ yi teƒe bubu, aʋawɔʋu siwo katã kloe le klalo na aʋawɔwɔ, kple yameʋu veviwo. Nuka kee ame aɖe agblɔ o, Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe Aʋawɔha la he Luftwaffe-ʋakɔa ƒe afã kloe, ale be wotsɔ asrafoha ɖedzesi siwo nɔ futɔwo ƒe yame kpe ɖe eŋu. Eye egblɔ nya sia le Germanytɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu ƒe aʋawɔwɔ me, si ɖi akplɔdada.
  Ẽ, eye le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Mainstein ƒo Soviettɔwo ƒe aʋafiagãwo ta, gake le afisia la, anyigbadzisrafoha blaeve sɔŋ le esi eye ne míebu nunɔamesiwo ƒe ƒuƒoƒo ŋu la, yameʋu siwo sɔ gbɔ wu zi gbɔ zi etɔ̃. Eye Focke-Wulf megblẽ kura ne wozãe nyuie o: eƒe duƒuƒu lolo, aʋawɔnuwo sesẽ. Nusi ɖe dzesi enye be F-190 wɔa dɔ wu ne xexlẽdzesiwo de ŋgɔ wu. Esi wònye be eƒe aʋawɔnu sesẽwo na wòte ŋu daa yameʋu ɖe anyi zi ɖeka, eye wòte ŋu si le eƒe tsi me nɔnɔ ƒe duƒuƒu sesẽ ta.
  Soviet-srafowo ɖu wo dzi le aɖaŋu me eye wodzo le Kursk, woƒo xlã asrafo kple asrafomegã geɖe. Wo dometɔ aɖewo ku, bubuwo, togbɔ be wolé amesiawo dometɔ ʋɛ aɖewo hã la, wo dometɔ geɖe si, togbɔ be woƒe dɔwɔnuwo bu hã.
  Soviet-srafowo gblẽ nu le wo ŋu vevie eye wotɔ te woƒe amedzidzedzea. Gake Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo mete ŋu tu woƒe dzidzedzekpɔkpɔ ɖo o le kele me tsidzadza ƒe gɔmedzedze ta.
  Ŋusẽ ƒe dadasɔ si nɔ anyi ɣeyiɣi kpui aɖe do mo ɖa.
  Ke hã, ŋusẽ yeye aɖe hã ate ŋu age ɖe aʋaa me: Japan. Woɖe asi le samuraitɔwo hã ŋu. Amerika mate ŋu aɖo o, gake mele amedzidzedze hã dzi o. Enye nyateƒe be Japan ƒe anyigbadzisrafoha sesẽ la le nyaƒoɖeamenu dem China. Le afisia la, nɔnɔme sesẽ aɖe ŋutɔ dze ŋgɔ Chiang Kai-shek. Dze agbagba be yeawɔ ɖeka kple Japantɔwo, alo yeawɔ aʋa, gake megaxɔa kpekpeɖeŋu kple ga kple aʋawɔnuwo tso USA, Britain kple dukɔ bubuwo gbɔ o.
  Le dzɔdzɔme nu la, Germanytɔwo di vevie be yewoaʋu aʋawɔha evelia be yewoatsɔ ahe futɔwo ƒe asrafowo ƒe akpa aɖe ɖa tso ɣedzeƒe gome. Ke hã, nu geɖe bu na wo. Stalingrad koŋ xɔ ŋusẽ geɖe. Soviet-srafowo hã bu nu geɖe, eye asrafoawo dometɔ aɖewo va wu enu ɖe Kharkov kple Kursk-goa me.
  Nazitɔwo dzi woƒe aʋawɔnuwo wɔwɔ ɖe edzi. Le bɔmbdada ƒe anyimanɔmanɔ ta la, Krauttɔwo te ŋu dzi aʋawɔʋuwo wɔwɔ ɖe edzi zi gbɔ zi geɖe wu, eye wote ŋu dzi yameʋuwo hã ɖe edzi. Bɔmbdadaa xe mɔ na Nazitɔwo wu alesi ame geɖe xɔe se. Gawu la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Germany dzi dɔwɔnuwo wɔwɔ ɖe edzi vevietɔ le ganyawo ƒe ɖoɖo yeye wɔwɔ le aʋawɔwɔ nu kple kluviwo ƒe dɔwɔwɔ zazã veviedodotɔe geɖe wu ta, ke menye le esi woda bɔmb ɖe wo dzi gbɔdzɔ ta o.
  Fifia la, Germanytɔwo lala hewɔ aʋawɔʋu yeyewo, wona hehe ʋua me dɔwɔlawo, eye woɖo ŋu ɖe egbegbe mɔ̃ɖaŋununya ŋu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, biabia la gakpɔtɔ nɔ ʋuʋu ɖi be: afikae woadze amedzidzedzea gɔme le? Kursktɔwo ƒe ʋuƒoa meganɔ anyi o. Eye esia nye dzɔdzɔme kpeɖodzi. Eye ale Germanytɔwo ŋutɔ kple Hitler siaa he ɖe megbe. Susu aɖe nɔ anyi be woatsɔ ahom axɔ Leningrad. Togbɔ be le go sia me la, ahiã be woato mɔ̃ sesẽ sesẽwo me hã.
  Germany-ʋafiagãwo medi be yewoagayi Stalingrad ake o. Gake ne míagblɔe tututu la, tiatia la mekeke ta o. Ðe wòanya wɔ be woadze Moscow ŋutɔ dzia? Masɔmasɔ sesẽwo do mo ɖa le fasitɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo dome. Mainstein, Guderian kple Rommel ƒo nu gɔ̃ hã le gɔmesesea nu be anyo wu be woagadze wo dzi kura o, ke boŋ woana Russiatɔwo natsɔ woƒe ŋɔti aƒo ɖe eme ahable wo ɖe mɔ̃ me.
  Ðoɖo bubu aɖe gblɔ be woadze amedzidzedze gɔme tso Taman Ƒukpo Afã kple Rostov-on-Don dzi, Fritztɔwo te ŋu ʋli du sia si ŋu woɖo gli sesẽwo ɖo nyuie ta to ŋusẽdoamelawo tsɔtsɔ tso Balkan-ha la gbɔ me, eye wotsɔ Bulgariatɔwo kple Italytɔwo ɖɔ li woƒe asrafoha siwo xɔ wo la.
  Fuhrer, amesi lɔ̃a dɔwɔwɔ siwo me asrafowo tona toa mɔ siwo dzi woƒoa ƒu ɖo dzi la, va nɔ ɖoɖo sia wɔm geɖe wu, gake enɔ blewu le edziwɔwɔ me. Vevietɔ Panther-ʋawɔʋua va zu nusi me susu mele o eye wògblẽna zi geɖe, eyata ehiã be woatrɔ asi le eŋu. Na woana hehe ʋua me dɔwɔlawo kpee. Eye Fuhrer la di be yeatre "Amegãxi" geɖe wu.
  Ðeɖi te Stalin ŋu mlɔeba. Esi wònɔ vɔvɔ̃m be Japan, si kpɔ dzidzedze gãwo le China ƒe dzigbe, si ƒe anyigbadzisrafowo wu asrafo miliɔn adre xoxo kple nyatakaka siwo ku ɖe Dziɖuɖu Etɔ̃lia ƒe asrafo ŋutete si le dzidzim ɖe edzi ŋu la, aʋu aʋawɔha evelia nu ta la, eya ŋutɔ ɖe gbe be woadze amedzidzedze aɖe gɔme le Kursk kple Donbass ƒe mɔfiamewo. Hitler ƒe heheɖemegbe kple Fuhrer ƒe didi be yeawɔ mama kple Tigers kple Panthers alafa geɖe na wova xɔ wo do ŋgɔ.
  Gake esi Soviet-srafowo dze amedzidzedzea gɔme le July 7, 1943 dzi ta la, womekpɔ viɖe gã aɖeke le ŋusẽ me o. Germany-srafo miliɔn 5.56, siwo ade miliɔn ɖeka siwo nye satelait-srafo akpe alafa eve blaatɔ̃, wɔ nu ɖe Soviet-srafowo kple asrafomegã miliɔn 6.6 ŋu. Mussolini, le amedzidzedze ƒe ŋɔdzidoname si tso ɣetoɖoƒe kple dzigbe gome la bu megbe la, edzi Italy-srafowo ƒe xexlẽme ɖe edzi ŋutɔ le ɣedzeƒe gome. Spaintɔwo ƒe aʋawɔnuwo ƒe xexlẽme hã dzi ɖe edzi. Salazar dɔ "lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo" ƒe mamã aɖe hã ɖa. Franseawo ƒe asrafohawo, Romaniatɔwo, Hungarytɔwo, Albaniatɔwo, kple dutatɔwo ƒe asrafoha siwo le SS-ʋakɔa me siwo tso Europa ƒe akpa vovovowo hã wɔ aʋa.
  Eyata Soviet-srafowo mede ŋgɔ wu le xexlẽme gome o, gake alesi nubabla la to vovoe na futɔwo ƒe asrafowo ƒe nyonyome dzi ɖe kpɔtɔ. Asrafoha Dzĩ la de ŋgɔ vie le aʋawɔʋuwo kple tudada me le xexlẽme gome. Gake fifia la, ɖewohĩ "Amegãxiwo" kple "Amegãxiwo" mesɔ kple wo nɔewo le tsitretsiɖeŋula ƒe dzo ƒe ŋusẽ kple aʋawɔnuwo gome o. Eye T-4 va xɔ ŋgɔ le tudada ƒe ŋusẽ me wu T-34-76. Gake tukpewo le USSR, eye Germanytɔwo, togbɔ be woto gas-tuwo koŋ vɛ hã la, womewɔ esia nyuie kura o.
  Xexlẽme ƒe sɔsɔme si gogo le yameʋuɖoɖo me. Germanytɔwo ƒe aʋawɔyameʋu ME-109 "G", Focke-Wulf sesẽ wu Soviet yameʋuwo, gake le aʋawɔnuwo kple duƒuƒu me, gake wogbɔdzɔ vie le woƒe ʋuʋu me. Gake Germany, ʋuu keke, aces siwo si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le wu eye wowɔa dɔ nyuie wu. Ðewohĩ Yu-188 bɔmbdadaʋua nyo wu le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo me wu PE-2 kple TU-3. Eye Yu-288 dze dɔwɔwɔ gɔme. Nyateƒee, ɖeko wodze e dodo gɔme teti koe nye ema, abe ME-309 ene.
  Gake aleke kee wòɖale o, esi ŋusẽ aɖeke menɔ Red Army la ŋu o ta la, wodze futɔwo ƒe ametakpɔnu siwo wodzra ɖo va yi dzi. Eye edze ŋgɔ tsitretsiɖeŋu sesẽe. Gake Soviet-srafowo ƒo nu sesĩe le woƒe amedzidzedzea me, eɖanye nuka kee bu o, woƒoe ɖe enu yi ŋgɔ. Togbɔ be ŋgɔyiyi ƒe ablaɖeɖe le mama dedie nu va le sue hã la, kilometa ɖeka va ɖo eve gbesiagbe. Futɔa ƒo nu sesĩe eye wòte ŋu gaku nu me ake. Alesi ŋgɔyiyi si mede kalẽwɔwɔ nu boo o la yi edzi. Kaka August ƒe domedome naɖo la, esi Soviet-srafowo bu vevie ta la, woyi ŋgɔ va ɖo kilometa alafa ɖeka, te ɖe Kursk ŋu eye wodze aʋa sesẽwo gɔme na dua ŋutɔ, eye wote ɖe Belgorod hã ŋu.
  Le August 19, 1943 dzi la, Japan, esi wòɖu heheɖemegbe dzi la, eʋu aʋawɔha aɖe le Ɣedzeƒe Ʋĩ. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, esi Chiang Kai-shek ƒe dziɖuɖua ɖu dzi zi geɖe ta la, elɔ̃ ɖe ŋutifafa si anyo na samuraitɔwo dzi. Japantɔwo va kpɔ ŋusẽ ɖe kadodo veviwo dzi, eye woɖe asi le wo ŋu tso alesi wòhiã be woawɔ aʋawɔwɔ sesẽ aɖe kple Chinatɔwo ƒe asrafoha siwo mewɔ ɖoɖo nyuie o, gake wosɔ gbɔ ŋutɔ la me. Gake wodo ŋugbe na Chiang Kai-shek be woado alɔe le aʋa si wowɔ kple Mao Zedong ƒe Asrafoha Dzĩ la me. Mɔnu ɖesiaɖe le Japan si xoxo be wòawɔ aʋa kple USSR. Eye woɖoe be yewomalala tsidzadza ƒe adame kple Siberia ƒe vuvɔŋɔli sesẽ o. Ne míagblɔ nyateƒe si wònye be Hitler ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe United States ŋu le keke ƒe 1941 me ke, gake samuraitɔwo meda asi ɖe edzi o. Aʋawɔha evelia ʋuʋu le ƒe 1942 me ate ŋu aɖe Nazitɔwo tso dziɖuɖu sesẽ aɖe me le Stalingrad hafi.
  Wokpɔ mɔ na Japan ƒe nyametsotsoa ŋutɔ. Gake le Vladivostok dzi dzedze me la, samuraitɔwo wɔ nuku na wo le aɖaŋu me eye wogblẽ nu le Soviet Pacific Ƒudziʋawɔʋuwo ŋu vevie.
  Le August ƒe nuwuwu la, Germanytɔwo dze agbagba be yewoazã aʋawɔʋu yeyetɔ gbogbo aɖewo atsɔ atsi tre ɖe wo ŋu. Gake ɖeko woƒe dzigbe tsitretsiɖeŋua te ŋu kpɔ dzidzedze vie. Soviettɔwo ƒe aʋafiawo kpɔ alesi wòate ŋu adzɔ alea do ŋgɔ xoxo eye wòhe eƒe asrafowo yi woƒe fli gbãtɔwo dzi. Aʋawɔnu siwo woƒo ƒu 31st Army koe ge ɖe zea me eye wotsrɔ̃ akpa gãtɔ.
  Gake Soviet-srafowo meɖo woƒe taɖodzinua gbɔ o, eye wobu nu geɖe ŋutɔ, eye womete ŋu gaxɔ anyigbaa o. Vevietɔ aʋawɔʋu siwo wu akpe ade kple afã bu, ne wotsɔe sɔ kple Germanytɔwo tɔ siwo ade alafa enyi. Le aʋawɔʋuwo ƒe tsaɖibɔa me la, xexlẽme ƒe viɖea va yi na Nazitɔwo. Le September me la, Germanytɔwo te ŋu ɖo USSR gbɔ le yameʋu alafa geɖe wɔwɔ me gbesiagbe, eye le November me la, le ʋuwo me lɔƒo, si na Panthers ƒe wɔwɔ dzi ɖe edzi va ɖo aʋawɔʋu 650-700 ɣleti sia ɣleti. Le afisia la, nunɔamesi siwo tso dukɔ siwo woxɔ, vevietɔ France, kpakple Belgium kple Holland, afisi woto dɔwɔlawo xɔxɔ ɖe asrafodɔ me vɛ me zazã wɔ akpa gã aɖe.
  Germanytɔwo, esi wohe ɖe megbe vie la, dze amedzidzedze si ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo ɣeyiɣi didi aɖe la gɔme le September me tso Rostov-on-Don kple Taman Ƒukpo Afã dzi. Eye woƒu du va do go Soviettɔwo ƒe ametakpɔnu sesẽwo. Eye Japan dze Mongolia dzi, eye wòxɔ Ulaanbaatar kple Primorye. Gake womewɔ ŋgɔyiyi boo aɖeke le afima o.
  Esia trɔ asi le ga gbogbo siwo wodzra ɖo ŋu eye le aʋawɔwɔ sesẽ ɣleti ɖeka kple afã megbe la, Germany-hawo wɔ ɖeka. Gake Fritz-ʋua ƒe nusiwo bu hã va zu nusi ɖe dzesi ŋutɔ, eye wozi wo dzi be woadzudzɔ. Gake aɖaŋudzedze sia na Turkey ge ɖe aʋaa me eye wòʋu aʋawɔha etɔ̃lia le Transcaucasia.
  Fifia ele be míawɔ avu ɖe eta le mɔ sia hã nu.
  Kaka dzomeŋɔli naɖo la, ŋgɔgbe fli si le Ɣedzeƒe Ʋĩ la ali ke. Japantɔwo yi ŋgɔ le Primorye nutoa me tso kilometa blaatɔ̃ va ɖo alafa ɖeka blaeve, woxɔ Mongolia ƒe afã kple edzivɔ kpe ɖe Ulaanbaatar ŋu, gake woƒe amedzidzedzea tɔ. Turkeytɔwo te ɖe Yerevan ŋu eye wodze Batumi dzi, wote ŋu xɔ du mamlɛtɔ ƒe akpa eve le etɔ̃ me. Germanytɔwo ŋutɔ mawɔ ŋgɔyiyi boo aɖeke le adame o. Eye womexɔ afɔɖeɖea haɖe o.
  Aʋaa va nɔ ɖoƒe si sɔ eye wòxɔ ɣeyiɣi didi. Na ɖeɖiteameŋu, kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe gãnyenye. Le ƒe 1943 me la, USSR dzi yameʋuwo wɔwɔ ɖe edzi zi gbɔ zi ɖeka kple afã tso akpe 25 va ɖo akpe 37. Nazi Germany tso akpe 15 kple edzivɔ va ɖo akpe 32, si wu zi gbɔ zi eve. Le ƒea ƒe ɣleti mamlɛawo me la, Germanytɔwo tsɔ woƒe Soviettɔwo ƒe yameʋuwo wɔwɔ me tsonu sɔ kple wo nɔewo le yameʋuwo me. Eye le aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui hã me - kple nɔnɔme ƒe ŋgɔyiyi. Gake ehiã be USSR hã nawɔ avu kple Japan. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wowɔa yameʋu kple aʋawɔʋu gbogbo aɖewo le Italy kple Satelait-dukɔ bubu siwo le Third Reich me. Ne menye nusi gbɔ eme o hã. Gakpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo, esi wowɔ aʋawɔwɔ ƒe anyimanɔmanɔ ŋudɔ la, wodze amiɖeɖe gɔme tso Libya hetsɔe na wo hena woƒe nuhiahiãwo.
  Eyata vivivi la, ŋusẽ ƒe veve le Third Reich me gbɔdzɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Afrika Franseawo ƒe nunɔamesiwo do ŋugbe be yewoanye nu xoxowo tsoƒe nyui aɖe.
  Ale be Nazitɔwo nate ŋu ana nu wo ɖokui nyuie. Le esia ta la, aɖaŋuwɔla dzĩawo dzra aʋawɔʋu yeye ƒomeviwo ɖo na Stalin kple tu siwo ƒe didime nye milimeta 85 kple milimeta 122. Germanytɔwo ɖe Panther 2 ƒe dɔwɔwɔ dzi kpɔtɔ vie. Mele bɔbɔe be woakpɔ aʋawɔʋu si me aʋawɔnu sesẽwo le, aʋawɔnu sesẽwo, eye wòate ŋu aʋuʋu vie o. Eye eva dzɔ be "Fia ƒe Akpɔkplɔ" la lolo akpa le tɔn 68 me. Panther ƒe egbegbe tɔtrɔ koe do ŋugbe be yeakpɔ dzidzedze vie. Eye edze abe T-4 aʋawɔʋua ƒe ŋutetewo vɔ ene. Vivivi, tso ƒe 1944 me la, mɔ̃ sia wɔwɔ te ɖiɖi. Be woadzudzɔ keŋkeŋ le April me.
  Soviettɔwo ƒe aʋafiawo dze amedzidzedze geɖe gɔme le dzomeŋɔli. Eye Taman Ƒukpo Afã, kple le titina, kple le Leningrad ƒe mɔ dzi, kple Kursk gbɔ. Gake womekpɔ dzidzedze ɖedzesi aɖeke le afi aɖeke o . Futɔwo ƒe xexlẽme de ŋgɔ wu le amewo ƒe ŋusẽ me le aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo siaa me xoxo. Vɔvɔ̃ na yame ƒe nɔnɔme koe zi Fritz-ƒomea dzi be woawɔ ɖe ametakpɔkpɔ ƒe aɖaŋuwo dzi.
  Akpa gbegblẽ aɖe hã nɔ esi wònye be amesiwo si dzo kple alakpatɔ siwo le dzidzim ɖe edzi, kpakple nyateƒe si wònye be Germanytɔwo to yameʋu siwo toa teƒe kɔkɔwo vɛ, si wɔa dɔ nyuie wu le ŋkuléle ɖe amewo ŋu tso yame me.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Soviettɔwo ƒe aʋafiawo te ɖe asrafowo ƒe ƒuƒoƒo ƒe ɖoɖoa ŋu le mɔ si mesɔ o nu. Vevietɔ la, susu le aɖaŋu si nye be woadze dɔwɔwɔ si kplɔe ɖo gɔme le nuto bubu me hafi woawu esi do ŋgɔ gɔ̃ hã nu la ŋutɔ ne míebu alesi xexlẽdzesiwo de ŋgɔ wu ta. Abe alesi wònɔ le Xexemeʋa Gbãtɔ me ene, ehe Germanytɔwo ɖe wo nɔewo ɖa. Gake ne futɔa sɔ gbɔ wu wò la, esia na wòsesẽna be nàde ŋgɔ wu le asrafowo me le nuto aɖe koŋ me.
  Ne ɖe Stalin te ŋu wɔ ŋgɔyiyi le ŋgɔgbea ƒe akpa aɖe si le vovo me le agbɔsɔsɔ si ade etɔ̃ kple ɖeka me la, ekema ɖewohĩ woakpɔ dzidzedze le aɖaŋu me.
  Eye eyata le akpa ɖeka me la, amedzidzedze aɖe li, le akpa bubu me la, wole dzadzram ɖo, gake le nyateƒe me la, ele bɔbɔe na Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo be woanyae. Gawu la, yameʋu siwo zɔa mɔ yia teƒe kɔkɔwo, siwo zɔna kabakaba, siwo ŋu ŋkuléleɖenuŋu ƒe mɔ̃ nyuiwo le, si wɔnɛ be wote ŋu léa ŋku ɖe asrafowo ƒe ʋuʋu ŋu la nɔ Fritz-ʋua si xoxo. Eye le dzomeŋɔli la, esesẽna wu be woaɣla eɖokui, eye zã menye atike o, eyata Germanytɔwo ƒe nyatakakaxɔlawo xɔ mɔ̃ nyui siwo kpɔa nu nyuie le zã me.
  "Fia ƒe Akpɔkplɔ" abe ŋgɔyiyi ƒe aʋawɔʋu si ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo ene la, wohe ɖe megbe le ewɔwɔ ɖe wo nɔewo yome me eye mekpɔ dzidzedze bliboe o. "Panther" -2, si Hitler de se be woatsɔ aʋawɔnuwo ado ŋusẽe be wòana IS-2 nate ŋu age ɖe eme o, eye wòade mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 900 la, ƒe kpekpeme nye tɔn 51, ne wobu akɔbli ƒe nutunu si wotsɔ de eme gɔ̃ hã ŋu, si na be wòaɖe kilogram 800 dzi akpɔtɔ . Gake eva te ŋu do ŋusẽ axadziʋawɔnua wòde milimeta 82 le dzogoe si sɔ nu. Esia na be Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua megate ŋu gblẽa nu le eŋu tso axawo dzi abe esiwo wowɔ va yi ene o. Gake le afisia hã la, "Panther"-2 kple "Lion"-2 le ɖoɖowɔwɔ ƒe ɖoɖo si de ŋgɔ wu me la, wogakpɔtɔ le ŋgɔyiyi ƒe ɖoɖo me ko.
  Gake le dzomeŋɔli la, Germanytɔwo xɔ Franseawo ƒe nunɔamesi siwo le Afrika, siwo dome Niger Loop hã nɔ la, keŋkeŋ. Eye ami, gas kple bauxite, kple uranium si lolo wu gɔ̃ hã li, vevietɔ le Congo. Wolé De Gaulle - hadɔwɔlawo ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee la, viɖe aɖeke menɔ eŋu o, eye Scorrel wɔ dɔ dzadzɛ kple aɖaŋu.
  Eyata kaka May 1944 naɖo la, wokpɔ amikuxiawo ƒe akpa gãtɔ gbɔ. Nuawo katã tso Libya xoxo, eye nusi susɔ koe nye be woaku vudo geɖe wu.
  Gake le May me la, Germanytɔwo mesu te haɖe be yewoadze wo dzi o. To vovo na Tiger, si ƒe wɔwɔme do xoxo la, aʋawɔʋu si me woate ŋu agbã nu vevi aɖeke le menɔ wo si o. Nyateƒee, "Amegãxi" la nɔ ewɔm le agbɔsɔsɔ gã me xoxo eye le aʋawɔnuwo ƒe nyonyome deŋgɔ kple axawo ƒe titrime, kpakple tu si daa tu kabakaba, si sɔ pɛpɛpɛ ta la, ate ŋu awɔ akpa si nye, ne menye nusi sɔ nyuie o , gake aʋawɔʋu si dzi woate ŋu alɔ̃ ɖo wu alo wu nenema, si gblẽa USSR-srafowo ƒe asitɔtrɔ me .
  Germanytɔwo ƒe aʋafiagãwo, le nyaʋiʋli geɖe megbe la, wotrɔ yi ɖoɖo si wowɔ va yi le ƒe 1942 me dzi. Eyae nye be woadze amedzidzedze gɔme ɖe axawo dzi. Kplɔ Leningrad ɖe asigɛ eve me eye nàto eme ayi Stalingrad. Gawu la, esi Wehrmacht-ʋua gblẽ Rzhev-Vyazemsky salient ɖi vɔ la, tɔdzisasrã aɖe si sɔ na amedzidzedze ɖe Moscow dzi bu. Eyata edidi tso fiadu gbɔ vie.
  Nazitɔwo ƒe ɖoɖoa hã menye nyuitɔ o, gake... Wowɔ sewɔtakpekpe ƒe tiatia gbãtɔwo le Sweden, afisi Nazitɔwo ɖu dzi wɔdɔɖeamedzi aɖe le. Dukɔ si me ame miliɔn enyi le eye ganyawo de ŋgɔ la nɔ klalo be yeawɔ aʋa kple USSR. Ame si ŋu amewo lɔ̃a nu le wue nye Charles Wuievelia. Swedentɔwo di vevie be yewoabia hlɔ̃ ɖe dziɖuɖu kple ŋukpe si yewome va yi le aʋa siwo woda le Petro Gãtɔ kple Alexander Gbãtɔ si me ta. Eyata Europa katã wɔ aʋa kple USSR xoxo. Gawu la, Franco kple Salazar ɖoe be yewoage ɖe aʋaa me le se nu be yewoaxɔ yewoƒe gome le aboyonuawo me. Switzerland koe mede akpa aɖeke dzi le se nu o, gake edɔ lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ƒe hatsotso aɖe hã ɖa.
  Xexlẽme ƒe gãnyenye nɔ Nazitɔwo ƒe habɔbɔa ƒe akpa dzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, kaka May 1944 ƒe domedome naɖo la, ME-262 yameʋu siwo ade akpe ɖeka nɔ Germanytɔwo si xoxo. Ʋua ŋutɔ kpɔ dzidzedze ŋutɔ, gake mɔ̃ siwo womewu enu haɖe o le eŋu. Gake vivivi la, mɔ̃awo va nyo ɖe edzi, ŋusẽ va nɔ wo ŋu, kakaɖedzi le wo ŋu eye ami zazã dzi ɖe kpɔtɔ.
  Amedzidzedzea dze egɔme le dzigbe gome. Fritz-ʋua dze agbagba be yeagawɔ ɖoɖo si OKW wɔ ɖe Operation Blau ŋu le January 1942 me, gake emegbe Hitler trɔe le eɖokui si. Ne èle Stalingrad dzi dzem tso dzigbe kple dziehe siaa, le mɔ siwo dzi woƒo ƒu ɖo dzi. Gake gbã la, ele be Germanytɔwo nato eme ayi Don-tɔsisia gbɔ. Fasitɔwo ƒe Tigers-ha la yi amedzidzedzea dzi, gake wodze ŋgɔ ametakpɔnu sesẽ aɖe. Krauttɔwo ƒe ŋgɔyiyi va nɔ blewu, woƒo wo ɖokui ɖe ametakpɔkpɔ me le Soviet-srafowo ƒe gogloƒe. Esi wòzɔ kilometa 35-40 pɛ ko le Voronezh ƒe mɔ dzi le ŋkeke ewo gbãtɔawo me ta.
  Emegbe le kwasiɖa eve ƒe aʋawɔwɔ sesẽwo me la, kilometa ewo pɛ koe Nazitɔwo yi ŋgɔ eye le nu gbogbo siwo bu ta la, wozi wo dzi be woadzudzɔ.
  Amedzidzedze si nɔ dzigbe gome la va do dzidzedzetɔe wu. Soviet-srafowo mesɔ gbɔ le afima o, eye esesẽna wu be woaʋli wo ta. "Panthers", "Tigers", "Ferdinands" gbogbo aɖewo (tu sia si ʋuna le eɖokui si la va zu esi keke ta wu le bɔmbdadamɔnu ƒe anyimanɔmanɔ ta!) kple "Jagdtiger" ƒe kpɔɖeŋu gbãtɔwo kple "Sturmtiger" si wɔa dɔ etɔxɛe. Germanytɔwo te ŋu to ametakpɔnu gbãtɔwo me eye wokpɔ teƒe si woawɔ dɔ le.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Japan-srafowo hã yi edzi dze wo dzi. Samurai-ʋuwo dzi woƒe aʋawɔʋuwo ƒe lolome ɖe edzi eye woƒe ʋu yeye siwo ƒe kpekpeme le titina la mede T-34-76 tɔ nu le aʋawɔnuwo kple ʋukuku ƒe ŋutete gome o kloe, eye wode ŋgɔ wu le ŋgɔgbeʋawɔnuwo gɔ̃ hã me, togbɔ be woƒe ametakpɔkpɔ tso axawo dzi mede ŋgɔ o hã.
  Japan xɔ ŋgɔ le amedzidzedzea me le Mongolia, afisi wòsesẽna wu sã be woalé ametakpɔkpɔ me ɖe asi. Soviettɔwo ƒe aʋafiagãwo dze ŋgɔ aʋawɔla siwo wodzra ɖo ƒe hiahiã, eye wowɔ aʋa ɖe wo ŋu le akpa etɔ̃awo katã. Eye dɔwɔlawo ƒe bu le dzomeŋɔli ƒe amedzidzedzea me sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Germanytɔwo ƒe amedzidzedze ɖe Tikhvin ŋu, kple Finlandtɔwo kple Swedentɔwo tso White Sea Canal dzi sesẽe. Nazitɔwo yi ŋgɔ blewu, gake woyi edzi kloe. Le June ƒe domedome, le dzigbe gome la, Mainstein ƒe asrafowo ge ɖe Stalingrad. Stalingrad-ʋa evelia dze egɔme. Eye kaka July ƒe gɔmedzedze naɖo, le Tikhvin kple Volkhov ƒe anyidzedze megbe la, Finlandtɔwo, Swedentɔwo kple Germanytɔwo wɔ ɖeka - wowɔ asigɛ evelia ƒo xlã Lenin dugã la.
  Eyata nɔnɔme sesẽ aɖe si gbɔ eme do mo ɖa na Soviet-srafowo.
  Gake Stalingrad mena ta le Mainstein te o. Eye esia na Germanytɔwo mete ŋu to amedzidzedze aɖe vɛ le mɔ bubuwo dzi o. Le dzigbe gome abe alesi wònɔ le ƒe 1942 me ene la, Terek Agbo la koe woɖo: wotsi Grozny kple Ordzhonikidze gbɔ. Aʋa sesẽwo yi edzi le Voronezh ƒe mɔ dzi. Kaka September naɖo la, wozi Soviet-srafowo dzi be woagbugbɔ ɖe megbe le Don-tɔsisia godo. Enye dzɔgbese ƒe nyakpakpa be kaka October nawu enu la, ŋgɔgbe fli si nɔ dzigbe gome la gbugbɔ le ƒe 1942 me le Nazitɔwo ƒe ŋgɔyiyi gãtɔ kekeake ƒe ɣeyiɣia me.
  Evɔ̃ɖi wu le dziehe gome, afisi woɖe to ɖe Leningrad keŋkeŋ le. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo, Finlandtɔwo kple Swedentɔwo te ŋu to Aʋakɔ Dzĩa ƒe ametakpɔnuwo me le Karelian Ƒukpo Afã dzi, eye wotso Murmansk to anyigba dzi tso USSR ƒe akpa gãtɔ.
  Soviettɔwo ƒe aʋalɔgo siwo ade blaene ɖe wo ɖokui ɖe aga. Gake woƒe xexlẽme mesɔ gbɔ kura o. Sweden tsɔ aʋalɔgo siwo ade blaeve vɔ atɔ̃ siwo me nuwo sɔ gbɔ ɖo nyuie la ƒo ƒu. Wo kple Finlandtɔwo kple Germany-srafo siwo bi ɖe dɔa me la, wova de ŋgɔ wu le xexlẽme gome. Eye esesẽ ŋutɔ be woatsɔ nusiwo wodzra ɖo ɖi la ayi Karelian Ƒukpo Afã la dzi.
  Le goawo katã me la, Asrafoha Dzĩ la mete ŋu xɔ ŋusẽdoame siwo hiã o, eyata Japantɔwo va zu ŋusẽ si womenɔ mɔ kpɔm na o, woƒe xexlẽme, tsɔ kpe ɖe fefewɔhawo ŋu, wu miliɔn atɔ̃, eye le nyateƒe me la, esia nye aʋawɔha evelia si de blibo. Eyata nusi wòle be míawɔ koe nye be míawɔ avu kple Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo.
  Vivivi la, woɖe afisi Soviet-srafowo kpɔ ŋusẽ ɖo le Karelia dzi kpɔtɔ, eye woxe mɔ na Murmansk keŋkeŋ eye woatsrɔ̃e kloe. Eyata futɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo kple vevietɔ ƒugɔmeʋawɔʋuwo ɖu atsiaƒua dzi, eyata naneke menɔ anyi si woatsɔ aɖo nuzazãwo anyi o.
  Nyateƒee, le November 1944 me la, ga si wodzra ɖo la menɔ USSR si be wòagawɔ tɔtrɔ si dzɔ le ƒe 1942 me ake o. Wozã nusianu kloe tsɔ xe mɔ ɖe Caucasus ƒe bublu nu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo wɔ Stalingrad dzi dzedzea le aɖaŋu me wu, eye ele be woatsɔ nusiwo wodzra ɖo ɖi la ayi afima ɣesiaɣi, abe ɖe wole Tartarus ƒe doa me ene. Stalin de se be woalé dua ɖe Volga-tɔsisia dzi aleke kee wòɖale o. Gake ne míebu alesi futɔwo ƒe yameʋuwo xɔ aƒe ɖe yame ŋu la, eva zu be eƒe asi lolo ŋutɔ.
  Gawu la, Mainstein, si to vovo na Paulus la, mewɔ kaba o eye wòkpɔ asrafoawo dzi. Esia wɔe be nusiwo bu ƒe sɔsɔme menyo na Asrafoha Dzĩ la o.
  Hitler wɔ kaba na Meinstein, gake agbledela ayetɔ la nya alesi wòaƒo asa na nyaƒoɖeamenu ahanɔ te ɖe enu.
  Aʋawɔnu ƒomevi sesẽtɔwo dometɔ ɖekae nye Sturmtigers. Bɔmbdadamɔ̃ sesẽ ŋutɔ siwo daa tu siwo ƒe kpekpeme nye kilogram alafa etɔ̃ blaeve la nɔ wo si. Gawu la, tukpewoe wotsɔa tuawo ƒua du eye ŋusẽ le wo ŋu sã wu howitzer-tuwo. Àte ŋu ayɔ wo be wonye ŋuɖoɖo si dze na Katyusha, togbɔ be wole mɔwo dzi hã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, woda bɔmbdadamɔ̃ aɖewo hã agbatsɔʋuwo me, eye woda bɔmb didi wu.
  Germanytɔwo zãa gas-ʋuwo hã. Eye le nyateƒe me la, yameʋu siwo daa bɔmbdada.
  Le December me la, Japantɔwo xɔ Mongolia katã kloe eye wote ɖe Vladivostok ŋu, eye woxɔ Primorye kple Khabarovsk ƒe akpa aɖe. Gake Aʋafiagã Frost zi wo dzi be woadzudzɔ.
  Esi Asrafoha Dzĩa wɔ esia ŋudɔ la, wowɔ ɖoɖo ɖe tsitretsiɖeŋudzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo ŋu ɖe Germanytɔwo ƒe axadzi siwo dze agbagba be yewoaxɔ nusiwo susɔ le Stalingrad. Nukae, wowɔ dua ƒe akpa sue aɖe gɔ̃ hã le ƒe 1945 ƒe gɔmedzedze. Germanytɔwo kpɔ dzidzedze aɖewo le ƒe 1944 me, gake womete ŋu ɖu Caucasus dzi hekpɔ Baku-mi gɔ̃ hã o. Nyateƒee, le woawo ŋutɔ ƒe nuhiahiãwo ta vaseɖe fifia la, nu su wo si tso Romania, Hungary, Libya, Cameroon kple Nigeria.
  Wogaɖe to ɖe Leningrad kokoko. Wowɔ nuɖuɖu kple tu gbogbo aɖewo do ŋgɔ, ale be dua nate ŋu anɔ agbe le dzomeŋɔli sia me, eye wòyi edzi le Wehrmacht kple eƒe hadɔwɔlawo ƒe asrafoha ɖedzesiwo ƒom.
  Soviettɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo te ŋu dzra nusiwo woatsɔ awɔ aʋawɔnuwoe hã ɖo le mɔ nyuitɔ nu le Lenin-dugã me. Vaseɖe fifia la, esia mena nu geɖe fasitɔwo o.
  Gake woxe mɔ ɖe Murmansk nu keŋkeŋ. Le ʋu ewo siwo ɖo ta dua me dome la, Kraut ƒomea wu enyi nu.
  Le January me la, Soviettɔwo ƒe aʋafiawo dze agbagba be yewoado Germanytɔ siwo nɔ titina la ƒe ŋusẽ kpɔ. Gake manya wɔ be woaɖu ametakpɔnu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye wòde ŋgɔ le mɔ̃ɖaŋununya me la dzi o. Dodokpɔ si sɔ gbɔ wue nye atɔ̃ alo ade, eye ne enyo wu la, mewu kilometa enyi o. Eye nusiwo Soviettɔwo ƒe mamãwo bu la ɖe dzesi ŋutɔ. Le akpa gãtɔ me la, va ɖoa hakpakpa ƒe afã.
  Gake Germany-srafowo ƒe akpa aɖe ƒe susu dzo, si na wolé Stalingrad... Le March me la, Germanytɔwo ŋutɔ dze amedzidzedze gɔme le Terek Agbo la nu. Wote ŋu to Soviettɔwo ƒe ametakpɔnu ƒe fli me eye woƒo xlã Grozny kple Ordzhonikidze, gake Fritztɔwo tsi Vedeno, Shali kple didiƒe to duawo ƒe fli me.
  Woɖe to ɖe Grozny-dugã la ŋutɔ vaseɖe May me. Le May me la, Stalingrad dze anyi mlɔeba. Dua kple eƒe golɔgoewo, kpakple aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔƒea ƒe glikpo aɖeke kloe megali o.
  Germanytɔwo ƒe nubabla hã nɔ vɔvɔm, gake Fuhrertɔwo di be yewoaɖu dzi. Le January me la, wowɔ disk la dodokpɔ gbãtɔ siwo kpɔ dzidzedze, eye wòƒu du sesĩe va ɖo gbeɖiɖi ƒe duƒuƒu eve eye wòkɔ yi kilometa 18. Le May me la, diskette la ɖo gbeɖiɖi ƒe duƒuƒu ene gbɔ xoxo eye wòti kpo va ɖo kilometa 30 ƒe kɔkɔme.
  Gake le mɔ̃ yeyea, le eƒe yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔme sesẽ siwo katã le etɔxɛ gɔ̃ hã ta la, eva dzɔ be dzo suesuesuewo ate ŋu adze bɔbɔe eye wòxɔ asi ŋutɔ. Eteƒe medidi o wokpɔ kuxi si nye be yameʋua ate ŋu adze afɔku bɔbɔe la gbɔ to laminar plow dodo me, gake esia na ami zazã dzi ɖe edzi eye wòɖe yameʋua ƒe yameʋuɖoɖo ƒe ɣeyiɣi dzi kpɔtɔ. Eye diski yameʋua ŋutɔ, si le eƒe "wu" si le abe laminar ene me la, mete ŋu da tu nyuie o.
  Gake "dzogoe siwo dzona" ƒe ɣeyiɣia dze egɔme. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo xɔ trump card sesẽ aɖe: dzidzime yeye ƒe aʋawɔʋu siwo le "E" ƒe hatsotso me. Woto vovo kple kpekpeme si sɔ kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ" kple "Panther", ɖoɖo si le ʋeʋẽm wu eye wòde ŋgɔ wu, si ƒe nɔnɔme le bɔbɔe eye aʋawɔnu siwo le ɣie.
  Le ewɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me kple le aʋagbedzi la, Panther-2 kple Tiger-2, eye emegbe Tiger-3, wɔa dɔ nyuie. Aʋawɔnu sesẽwo kple mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1080 nɔ ʋu mamlɛtɔ si ƒe ɖoɖo le kpekpem wu eye wònye xɔtaxɔ sue aɖe la me. "Mouse" melé ɖe eŋu kpɔ o. Gake "Panther" ƒe tɔtrɔ si nye "F" la wɔ dɔ nyuie.
  Le nusiwo wotsɔ ƒoa ƒui ƒe anyimanɔmanɔ ta la, aʋawɔnu deŋgɔ aɖeke menɔ Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo si o, eye vaseɖe fifia la, "Panther" la te ŋu nɔ te ɖe akpa si wòwɔna nu nyuie ŋutɔ ne wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 75 gɔ̃ hã. Eye aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si ƒe didime nye milimeta 120 la kpɔ ta tso Soviet T-34-85 tu si ƒe didime nye milimeta 85 la si ŋu kakaɖedzi le ŋutɔ. Gake ɖewohĩ Soviettɔwo ƒe tu si zɔna le eɖokui si si nye SU-100 va zu tsitretsiɖeŋula si dze na Panther ƒe aʋawɔnu si wodo ɖe ŋgɔ la. T-4-ʋua meganɔ wɔwɔm xoxo o. Eye le aʋawɔʋu siwo me wowɔa nuawo le dome la, Panther va zu esi me kɔ wu.
  Aʋawɔʋu gbãtɔ si de ŋgɔ le eƒe ɖoɖo nu enye aʋawɔʋu si kplɔ wo nɔewo ɖo "Dzata". Woɖe aʋawɔʋu sia ƒe xɔtaxɔe yi megbe, eye wotsɔ mɔ̃a ƒe ʋuʋudedi, mɔ̃a kple gearbox ɖo akpa ɖeka me le ŋgɔgbe. Esia wɔe be ʋua ƒe nɔnɔmetata bɔbɔ, eye aʋawɔnu si ŋu tu sesẽ si ƒe didime nye milimeta 105 le la sɔ kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ", eye xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe hã sesẽ wu.
  Xɔxɔnua ʋuʋu yi megbe hã na Dzata la kpɔ viɖe be ne ele ʋuʋum to avea me la, eƒe tu si ƒe ʋuƒo didi la ƒe nuyi meléna ɖe ati ƒe kewo ŋu nenema gbegbe o.
  Nazitɔwo te nugbe bubuwo hã kpɔ, eye wotsɔ yameʋu sesẽwo hã da bɔmb ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo.
  Japan hã dze agbagba be yeayi ŋgɔ eye mlɔeba wotso Vladivostok le anyigbagã la dzi.
  Germanytɔwo dze agbagba be yewoato mɔa dzi ayi Moscow le June kple July me. Gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔnuwo va sẽ ŋutɔ, eye Nazitɔwo bu nu geɖe ŋutɔ. Lev-ʋua gɔ̃ hã mesɔ gbɔ keŋkeŋ le amedzidzedzea me o, vevietɔ le axadzinu si mesɔ gbɔ o ta.
  Soviettɔwo ƒe aʋafiawo va nɔ tu si ƒe didime nye milimeta 100 zãm geɖe wu. Edze ƒã be nunɔamesiwo mele USSR si be wòatsɔ aʋawɔʋu mawo ke aɖu futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo dzi o, gake woate ŋu azã tu siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  E-100 si nɔ mɔ̃ gbãtɔa me la va kpekpe akpa be eƒe kpekpeme nye tɔn 140, eye axadziʋawɔnuwo didi milimeta 120 (ŋgonu milimeta 240!), le dzogoe aɖe dzi gɔ̃ hã. Esia megasɔ gbɔ o. Ne míagblɔ nyateƒe si wònye be Mouses-ha la tsi megbe mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee le woƒe ɖoɖowɔwɔ me o.
  Le nyateƒe me la, Dzata ƒe aʋawɔʋu kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui - E-10, E-25 nye Germanytɔwo ƒe ʋu deŋgɔwo, afisi wotsɔa mɔ̃a ƒe teƒe, eƒe ʋuʋudedi kple gearbox ƒo ƒu le. Gake Germanytɔwo wɔ dɔwɔnu gbogbo aɖewo siwo tsi megbe. Le kpɔɖeŋu me, "Panthers", "Tigers", "Jagdtigers", "Jagdpanthers" siwo ƒe nɔnɔmetata kɔkɔ vie siwo tsi megbe le ŋgɔyiyi me.
  "E"-70 hã mekpɔ dzidzedze bliboe o. Wotsɔ tu sesẽ aɖe si ƒe didime nye milimeta 128 kple ɖoɖo deŋgɔ aɖe de ʋua me, gake le didi be woalé aʋawɔwɔ ƒe agba si ade tu 80 ya teti me ɖe asi eye womagawu tɔn 70 o ta la, eƒe aʋawɔnuwo takpɔkpɔ va zu esi sɔ kple "Fiaɖuƒe" tɔ Tiger" - model 1944 eye mesɔ gbɔ na ŋgɔyiyi o. "Tiger"-3 hã kpɔa ta nyuie wu. Gake le E-70 dzi la, wodo mɔ̃ aɖe si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1200 kpɔ dzidzedzetɔe, si na be aʋawɔʋua te ŋu ƒua du kilometa 60 le gaƒoƒo ɖeka me le mɔ gã dzi.
  Aleke kee wòɖale o, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo bu vevie, abe alesi afɔzɔlawo hã bu ene. Dutatɔwo ƒe mamãwo kple Third Reich ƒe satelaitwo siaa bu nu geɖe.
  Kaka August ƒe domedome naɖo la, kilometa 40-50 koe Germanytɔwo yi ŋgɔ le titina eye womete ŋu kpɔ teƒe si woawɔ dɔ le o. Eye nusiwo bu la va zu nu gã aɖe ŋutɔ. Le September me la, Nazitɔwo dze amedzidzedze yeye aɖe gɔme le dzigbe gome... Le aʋa sesẽ si wowɔ ɣleti ɖeka kple afã me la, futɔwo to Caspian-ƒua dzi, eye wotso Caucasus-ƒua to anyigba dzi.
  Gake Soviettɔwo ƒe aʋafiawo te ŋu ɖo nuzazãwo to ƒu dzi, togbɔ be wogblẽ nu geɖe hã. Le November me la, Fritz-tɔsisia, le agbagbadzedze gã kple nugbegblẽ gã aɖe ta, va ɖo Volga-tɔʋua. Le December me la, ŋgɔgbe fli la li ke. Vovototo si le Caucasus ƒe ŋgɔgbekpawo kple Soviet-nyigba gã la dome la dzi ɖe edzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japantɔwo te ŋu tso Vladivostok, si na woɖe to ɖe Soviet-dugã la.
  Togbɔ be woxe mɔ ɖe Murmansk nu hã la, ete ŋu nɔ te sesĩe kalẽtɔe vaseɖe December 1945 me. Gake egadze anyi kokoko...
  Le ƒe 1946 me la, aʋawɔwɔwo yi edzi... Soviet asrafowo ƒe ƒuƒoƒoa ƒe nɔƒe le Caucasus va sesẽ ŋutɔ. Wotso wo to anyigba dzi, eye ŋɔdzi li be Baku abu mlɔeba.
  Stalin se le eɖokui me be yetsi dzodzodzoe vevie eye ɖeɖi te ye ŋu le ŋutilã me. Aʋa sesẽ aɖe dzɔ le Tikhvin ƒe mɔ dzi. Wodze agbagba be woaɖe Leningrad si ƒo xlãe la. Le dua ŋutɔ me la, womegblẽ nuɖuɖuwo ɖi mede ɣleti ade o eye wogatso nuɖuɖugbalẽviwo ake.
  Gbã la, Soviet-srafowo to ŋgɔgbe fli me, gake emegbe futɔawo, siwo si aʋawɔʋu siwo ƒe xexlẽme de ŋgɔ wu, te ŋu wɔ tsitretsiɖeŋunya eye wotso Soviet-srafowo ƒe akpa aɖe gɔ̃ hã. February va yi le aʋa sesẽwo me le dziehe kple anyiehe siaa, afisi Soviet-srafowo do futɔwo kpɔ le eye wodze agbagba be yewoagaxɔ Stalingrad. Eye mamlɛtɔa kpɔ dzidzedze le mɔ aɖe nu. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ge ɖe dua me, gake nublanuitɔe la, womete ŋu nya Nazitɔwo do goe le afima o.
  Gake Stalingrad-ʋa etɔ̃lia dzɔ. Soviet-srafowo hã kpɔ dzidzedze gã aɖe le Voronezh gbɔ. Gake le afima gɔ̃ hã la, Fritz-ʋuwo, siwo zã aʋawɔʋu gbogbo aɖewo kple woƒe mɔ̃ɖaŋununya si de ŋgɔ wu la, te ŋu gbugbɔ nɔnɔmea ɖo anyi. Le March me la, helikɔpta kple diskette siwo le abe disk ene te gomekpɔkpɔ le aʋawɔwɔ gãwo me. Germanytɔwo wɔ ŋgɔyiyi geɖe le agba siwo dzona ŋu eye wote ŋu tsɔ tu da Soviettɔwo ƒe nɔƒewo. Gake le nyateƒe me la, diski-yameʋua mewɔ nu wòsɔ ɖe mɔkpɔkpɔ nu abe nukunu ene o.
  Abe alesi ko von Braun ƒe tu si wotsɔna ƒoa tu la va xɔ asi akpa eye mewɔa nu pɛpɛpɛ o ene be woate ŋu azãe vevie le aʋawɔwɔ me be woatsɔ aɖo kpe eɖokui dzii ene.
  Gake Germanytɔwo xɔ bɔmbdadaʋu siwo me asike mele o siwo te ŋu tsɔa agba siwo ade tɔn ewo eye wodzona yia didiƒe si ade kilometa akpe 16 (!).
  Nublanuitɔe la, Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo gakpɔtɔ nɔ megbe, eye futɔwo ɖu yameʋua dzi keŋkeŋ kloe. Aleke kee wòɖale o, le gɔmeɖose nu la, yameʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae mate ŋu aƒo yameʋu siwo me dzo le ta le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo gome o. Eye mía ŋutɔwo ƒe ŋgɔyiyiwo tsi megbe akpa. Eye tɔtrɔ tso yameʋu siwo me wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae dzi yi yameʋu siwo me wotsɔa ʋuʋudedi ƒoa nui gbɔ vea ame akpa.
  Eye ele be woagbugbɔ ana hehe yameʋukulawo, woakeke yameʋudzeƒeawo ɖe enu, eye woadzra mɔ̃memi tɔxɛ aɖe ɖo. Enyo, wogale mɔ̃awo ŋutɔ dom kpɔ hele wo ɖɔm ɖo!
  Germanytɔwo kpɔe be Stalingrad ƒe susu nɔ yewo ŋu... Nukutɔe la, Third Reich kple nubabla bliboa ƒe dzoxɔxɔ nɔ vɔvɔm, eye Red Army la nɔ abe Phoenix xevi ene. April kple May siaa va yi le aʋa sesẽwo me le teƒe si gogo Stalingrad. Eye le June me gɔ̃ hã la, Asrafoha Dzĩa gakpɔtɔ nɔ agbagba dzem be yeayi ŋgɔ, eye wònɔ futɔwo ƒom. Gake le July me la, togbɔ be dzoxɔxɔa nu sẽ hã la, Nazitɔwo gakpɔtɔ nɔ ʋuʋum le Caspian-ƒua ƒe ƒuta ɖo ta Baku. Ŋgɔyiyi nɔ blewu ŋutɔ. Le mamã dedie nu la, ezɔa kilometa 1.5 gbesiagbe. Dagestan snapped back... Soviet asrafowo gbã Fritz kple woƒe hadɔwɔlawo le azimuthwo katã me.
  Woɖu futɔwo dzi le titina kple dziehe siaa. Womeɖe mɔ na wo be woate ɖe Arkhangelsk ŋu o... Gake le September me la, Germanytɔwo ƒe ŋgɔyiyi le Caucasus ƒe ablaɖeɖe dzi ɖe edzi. Caucasus-ha la ƒe asrafowo vɔ ŋutɔ, eye atsiaƒu si me ʋu ewo nɔ la va ɖo le nɔnɔme siwo me futɔwo ƒe yameʋuwo ɖu dzi le yame ne mede ɖeke o la, ame eve alo etɔ̃. Le October ƒe nuwuwu la, fasitɔwo ge ɖe Azerbaijan ke hã. Eye le November me la, woyi ŋgɔ va ɖo Baku. Eye le December ƒe gɔmedzedze la, Kraut ƒomea wɔ ɖeka kple Turkeytɔwo le Georgia...
  Do ŋgɔ na March gɔ̃ hã la, aʋawɔwɔwo nɔ edzi yim le Caucasus, eye zi geɖe la, Yerevan nɔa anyi vaseɖe June 1947 me.
  Le dzomeŋɔli bliboa me la, Asrafoha Dzĩ la dze agbagba ɖeɖimateameŋutɔe be yewoayi ŋgɔ. Woƒo nubabla la vevie. Togbɔ be Japantɔwo va xɔ Vladivostok mlɔeba le April me hã la, ɖeko esia na USSR te ŋu ɖo afɔ sesẽ wu le Amur-tɔsisia dzi.
  Togbɔ be Red Army mekpɔ dzidzedze ŋutɔŋutɔwo le eƒe amedzidzedzewo me le dzomeŋɔli kple March me o hã la, efia nufiame dzɔdzɔe aɖe na nubabla la. Le Germany satelait-dukɔwo me la, nɔnɔmea va nɔ sesẽm ɖe edzi. Amegbetɔ ƒe ŋutetewo vɔ eye nusiwo bu la lolo ŋutɔ. Ganyawo ƒe agbaa va nɔ wo dzi ɖum kura o. Dzidzedzekpɔkpɔ le aʋawɔƒewo gɔ̃ hã medzea Europa ŋutsu si nɔ ablɔdzi ŋu fũu o. Ŋutifafa ƒe didia nu sẽ ɖe edzi.
  Gake Hitler di vevie be yeawu USSR nu. Togbɔ be akɔntabubu siwo nye be Aʋakɔ Dzĩa abu eƒe aʋawɔwɔ nyuie le Baku ƒe bu megbe la meva eme o hã. Le ƒe 1946 me la, USSR wɔ aʋawɔnu gbogbo aɖewo: yameʋu siwo ade akpe 60 kple aʋawɔʋu akpe 40 kpakple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui, tu kple tu akpe 250. Ẽ, Soviet yameʋuwo koŋue nye Yak-9 aʋawɔyameʋu, si nye IL-2 amedzidzeyameʋu, si wogale wɔwɔm. Wowɔ Yak-3 kple LA-7 le agbɔsɔsɔ sue aɖe me. Wogakpɔtɔ le PE-2 kple TU-3 wɔm. Ẽ, woate ŋu abu yameʋuɖoɖo be enye nusi megahiã o ɖe futɔwo ƒe yameʋu me lã wɔadãwo ŋu, gake menye nenemae o. Abe T-34-85, IS-3 kple SU-100 ene la, ʋu susɔeawo le agbɔsɔsɔ sue aɖe me.
  Eye le ƒe 1947 me la, T-54 dze dɔwɔwɔ gɔme, si wòle be wòana Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya ƒe nyonyome deŋgɔ nu nayi hafi. Nyateƒee, T-54 si ƒe kpekpeme nye tɔn 36 la mate ŋu asẽ wu futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo katã o, gake ate ŋu aʋli ho kple Panthers kple Tigers bɔbɔe.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu vevitɔe nye E-50, si woyɔna be Lion-3. Ʋua ɖi Dzata tɔ, gake mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1200 kple aʋawɔnu siwo le kpekpem. Esi Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua ƒe axadziʋawɔnuwo ƒe kpekpeme nye tɔn 75 ta la, eƒe titrime dzi ɖe edzi va ɖo milimeta 140, eye ŋgɔgbea nye milimeta 240 kple tu si ƒe didime nye milimeta 105 eye eƒe tu ƒe didime nye 100 el. Ele be Germanytɔwo ƒe ʋu yeyea nazu ʋu vevitɔ. Ede ŋgɔ wu Soviettɔwo tɔ le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo gome, gake eƒe kpekpeme wu zi gbɔ zi eve.
  Gake ɖeko T-54 la dze ewɔwɔ gɔme teti koe nye ema.
  Gake ƒe 1947 ƒe dzomeŋɔli gaxɔ dzo wu. Germanytɔwo le agbagba dzem be yewoagadze Moscow dzi ake. Wotoa Saratov hã me. Aʋa la yia edzi vaseɖe adame ƒe nuwuwu. Fritztɔwo gakpɔtɔ te ŋu xɔ Saratov. Gake le Moscow nutoa me la, wote ŋu yi ŋgɔ kilometa blaade va ɖo blaadre si sɔ gbɔ wu. Rzhev kple Vyazma siaa, togbɔ be woƒo xlã mamlɛtɔa ƒe afã hã la, wokpɔtɔ nɔ USSR gbɔ.
  Womeɖu Moscow dzi o, eye ele be Nazitɔwo kple woƒe nubabla vɔ̃ɖi la nadze ŋgɔ dzomeŋɔli le doawo me. Fifia ya, Soviettɔwo ƒe aʋafiawo le amewo ɖem eye wole ŋusẽ ƒom ƒu. Vevietɔ T-54 aʋawɔʋua. Eye le December 31, 1947 dzi la, wodo MIG-15 kpɔ dzidzedzetɔe, si wòle be wòana Germanytɔwo ƒe ŋusẽ ɖeka kolia le yameʋu siwo me dzo le le yame la nawu enu.
  Nyateƒee, le February 1948 me la, Leningrad dze anyi le toɖeɖe ɖe dua ƒe geɖe megbe. Enye nusi gblẽ nu le Soviet-ŋusẽ ƒe bubu ŋu vevie ŋutɔ.
  Mɔkpɔkpɔ meganɔ USSR ƒe nɔƒe le May 1948 me o. Germanytɔwo kple woƒe nubabla la kpɔ ŋusẽ ɖe Caucasus dzi, emegbe Volga dzi va ɖo Saratov, eye Tambov kple Voronezh. Emegbe le Orel ƒe ɣedzeƒe gome, le Tula xa kloe, emegbe le Vyazma kple Rzhev ŋutɔ gbɔ, vaseɖe Arkhangelsk.
  Enyo, nu bubu kae woate ŋu awɔ le nɔnɔme sia tɔgbe me? Gakpe ɖe eŋu la, Japantɔwo ɖu Primorye katã dzi le Amur Tɔsisia to eye woxɔ woƒe hadɔwɔla ɖeka kolia: Mongolia.
  Eye le ƒe adre siwo me aʋaa dzɔ me la, anyigba siwo dzi USSR-dukɔa me tɔwo ƒe afã ya teti nɔ hafi wova xɔ wo, eye ɖewohĩ wosɔ gbɔ wu. Le aʋawɔwɔ ƒe adreawo me la, Asrafoha Dzĩa bu asrafo kple asrafomegã miliɔn blaeve ya teti le mɔ si womate ŋu agbugbɔ axɔ o nu. Ne míexlẽ amesiwo xɔ abi alo zu nuwɔametɔwo o. Ne míexlẽ nu gã siwo bu tso bɔmbdada, tudada kple dɔwuame gãwo me o.
  Ne míebu ƒome siwo woɖe le teƒea ŋu gɔ̃ hã la, ame siwo wu miliɔn alafa ɖeka meganɔ Stalin si le eƒe ŋusẽ te o, ɖewohĩ ɖewohĩ mede nenema o. Le amesiawo dome la, woxɔa ame atɔ̃ ɖesiaɖe ɖe asrafodɔ me. Asrafoha vovovo siwo ade miliɔn blaeve. Woɖe mɔ na ɖevi siwo xɔ tso ƒe atɔ̃, dzudzɔxɔxɔledɔme xɔlawo, kple nuwɔametɔ siwo le hatsotso gbãtɔ kple evelia me be woazã mɔ̃awo.
  Woƒo dukɔa nu ƒu wògbɔ eme. Aʋawɔnuwo wɔwɔ le ƒe 1947 me dzi ɖe kpɔtɔ vie ko... Eyata kaba akpa be woawu Soviettɔwo ƒe dukɔa nu!
  Aleke kee wòɖale o, Stalin ŋutɔ mesusui nenema o. Eye Hitler hã di be yeatsɔ nutetea ade Russia dzi - be yeaxɔ nusianu zi ɖeka! Eyata nugblẽfexexe aɖeke kura menɔ anyi o.
  Le dzomeŋɔli la, Germanytɔwo dze Moscow dzi yeyee. Woganɔ mɔ kpɔm kokoko be yewoate ŋu agbã fiadu la eye yewoawu USSR nu. Tso Red Army dzi la, asrafo kple asrafoha siwo wu miliɔn etɔ̃e xɔ Moscow. Wotsɔ aʋawɔʋu akpe wuieve kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui. Nyateƒee, T-54 siwo ade alafa atɔ̃ koe li, vevietɔ T-34-85 kple SU-100 siwo wowɔ aʋa. Wodzudzɔ IS-3 la zazã xoxo kaka ɣeyiɣi sia naɖo. IS-4-ʋu ʋɛ aɖewo koe wowɔ le mɔ̃ɖaŋununya ƒe kakaɖedzimanɔamesi si le mastodon sia ŋu ta. Wowɔ IS-7 aʋawɔʋu ade, gake ʋu sia meyi ʋu sia wɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me o. Togbɔ be, ɖewohĩ dzodzro hã. Ate ŋu age ɖe Lev-3 si ƒe kpekpeme nye tɔn 75 ƒe aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 240 me kple eƒe tu si ƒe didime nye milimeta 130. Nyateƒee, aʋawɔʋu si de ŋgɔ wu, si nye Fia Dzata, si ƒe kpekpeme nye tɔn 100 eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1800, kple milimeta 128 si me tu si ƒe ʋuƒo didi ŋutɔ si ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me nye meta 1260 le sɛkɛnd ɖeka me nɔ Germanytɔwo si.
  Gake Stalin megatsɔ ɖeke le dɔwɔnu sesẽwo me o le mɔ aɖe nu, eye wòlɔ̃e wu: anyo wu be woanye esiwo le sue, gake woanɔ adzɔge ʋĩ.
  Gake aʋawɔla eneawo: Zoya, Victoria, Elena, Nadezhda mesusui nenema o. Eye ɖeko woxɔ IS-7 aʋawɔʋua le woƒe ŋusẽ te. Gawu la, eye le xexlẽdzesi adrelia dzi. Eyata ame eneawo wɔ ʋu sia le woawo ŋutɔ ƒe gazazã me. Nyɔnuviawo ke ɖe sikakuƒewo ŋu le Siberia eye wotsɔ wo na Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe gaxɔ. Eye fifia woawo ŋutɔwo di be yewoada tu tso mɔ̃ wɔnuku sia dzi.
  Eye June 22, 1948 ƒe ŋkeke vevi la nɔ aƒe tum teti koe nye ema. Ðeko Hitler ƒe asrafowo nɔ ŋgɔ na ameawo, henɔ agbagba dzem be yewoato Soviettɔwo ƒe du si nye Rzhev ŋu ahaƒo xlãe.
  Eye Russiatɔwo ƒe demiurge mawuwo ƒe vinyɔnu eneawo, abe alesi wònɔna ɖaa ene, ɖoe be yewoade nu nyaa me le ɣeyiɣi vevi aɖe me na Russia! Woɖea wo Dada - Rus' - ɣesiaɣi le ɣeyiɣi kple teƒe nyuitɔ dzi!
  
  
  
  
  NE GAKPƆKPƆ ƑE NUÐEÐEŊUTI MELI O
  Le goawo katã me la, ewɔ nuku ŋutɔ be le xexeame katã siwo sɔ kple wo nɔewo ƒe akpa gãtɔ me la, Xexemeʋa Evelia kple Dukɔlɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã la ƒe zɔzɔ vɔ̃ɖi wu na Russia wu nu ŋutɔŋutɔ gɔ̃ hã. Ðewohĩ esi ŋutete geɖe nɔ fasitɔwo ƒe dziɖuɖu si xɔ Europa dzi wu alesi wòte ŋu kpɔe tae. Ŋutasẽdziɖuɖu ŋutasesẽtɔe kple ganyawo ƒe asitsatsa ƒe akpa aɖewo ƒe ƒuƒoƒo wɔa dɔ wu Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe ablɔɖe kapitalist-dziɖuɖu kple Stalin ƒe kpɔɖeŋu si le titina, si nye dɔwɔƒegãwo. Dzɔgbenyuietɔe la, le susu geɖe ta, si nye taɖodzinu kple susu siaa. Le dzɔgbenyui gã aɖe ta la, Nazitɔwo mete ŋu zã woƒe kpẽgbalẽviwo o.
  Germanytɔwo ƒe ŋkutsala nenie do kpo nu le esi Germanytɔwo zã gakpo si mexɔ dzo o tsɔ ƒoa nu le nuŋlɔɖiwo me, eye Russiatɔwo zã gayibɔ bɔbɔe ta ko? Eye aleke nu sue ma tɔgbe kpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi vevie?
  Aleke kee wòɖale o, xexeame katã si sɔ kple wo nɔewo nɔ anyi, afisi le October 1941 me xoxo la, nyatakakaxɔla aɖe si léa ŋku ɖe nu ŋu nyuie ŋutɔ la ke ɖe nyateƒenya sia ŋu le vo me. Soviettɔwo ƒe nuŋlɔɖi vavãwo kple Germanytɔwo ƒe aʋatsotɔwo tsi eye... Le Soviettɔwo ƒe nuŋlɔɖiwo dzi la, pepa si wotsɔ blaa nu la xɔ dzo eye esia dzena, gake le Germanytɔwo gome la, menye nenemae o.
  Esia nye nu sue aɖe, gake ŋusẽ si wòkpɔ ɖe Dukɔlɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã la ƒe zɔzɔ dzi va ɖe dzesi ŋutɔ.
  Esi woƒo asa na kpododonuwo eye wowɔ dɔ le Germanytɔwo ƒe amedɔdɔwo ƒe ŋusẽ te ta la, woke ɖe kpeɖodzi ɖedzesi siwo ɖee fia be Soviet-srafowo dzra ɖo ɖe amedzidzedze aɖe si te ɖe Stalingrad ŋu ŋu. Eka ɖe edzi ale gbegbe be Adolf Hitler dzimesesẽtɔ la lɔ̃ ɖe esia dzi eye wòde se be woagbugbɔ aƒo Nazi-srafo siwo nɔ Volga-tɔsisia dzi la nu ƒu ɖekae. Eye ema nɔ vevie.
  Ne le Rzhev-Sychov ƒe aʋawɔɣia la, Asrafoha Dzĩa, si ƒe asrafowo sɔ gbɔ wu Wehrmacht tɔ zi gbɔ zi eve la, mete ŋu to Germanytɔwo ƒe ametakpɔnu me o la, ekema le Stalingrad la, asrafowo ƒe dadasɔ nyo na Nazitɔwo wu.
  Eye yame ƒe nɔnɔme si nɔ anyi le November 19, 1942 dzi menyo na amedzidzedze ƒe dɔwɔwɔ o. Yameʋuwo, vevietɔ amedzidzeyameʋuwo, mete ŋu dzo o, eye tudada kpɔ ŋusẽ sue aɖe ko ɖe futɔwo ƒe ametakpɔnu siwo woto vɛ dzi. Esi Soviet-srafowo yi amedzidzedzea dzi ta la, woƒo wo ɖokui ɖe eme. Aʋawɔʋuwo ɖoɖo gɔ̃ hã mete ŋu gbã do aɖeke le Hitler ƒe ametakpɔkpɔ me o.
  Aʋa sesẽwo dzɔ le Rzhev-Sychov ƒe mɔ dzi hã. Woyi edzi le Ƒe Yeye Ŋkeke dzi. Ɣemaɣi ko esi Soviet-srafowo bu vevie ta la, wodzudzɔ woƒe amedzidzedzea. Hitler lé Volga-tɔsisia ɖe asi, gake Germanytɔwo te ƒoƒo le Afrika. Churchill yɔ Montgomery ƒe amedzidzedze le Egipte be: gɔmedzedzea ƒe nuwuwu. Egblɔ hã be fifia la, ɖeko dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii la aɖu dzi.
  Nyateƒee, Rommel, togbɔ be woyi edzi nɔ asrafoha gãwo tsɔm yi Afrika hã la, dzɔgbevɔ̃e menɔ eŋu o eye eƒe aʋakɔa ɖu dzi le dziɖuɖu megbe. Be woakpɔ egbɔ be wowɔ aʋa le akpa eve me la, ele be Third Reich naɖe gbeƒãe be yeaƒo amewo nu ƒu bliboe le February 1943 me.
  Gawu la, womeɖo Operation Blau ƒe taɖodzinu veviwo gbɔ o. Gake le ƒe 1942-1943 ƒe dzomeŋɔli la, Wehrmacht-ʋua te ŋu ƒo asa na dziɖuɖu sesẽ aɖe le ɣedzeƒe gome, si to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ. Le January ƒe nuwuwu la, Soviet-srafowo gadze woƒe amedzidzedze gɔme le titina: Rzhev-Sychov ƒe aʋawɔwɔ etɔ̃lia kple teƒe si te ɖe Stalingrad ŋu. Gake menye dzideƒoe wònye be woato futɔ si bɔbɔ nɔ ametakpɔnu sesẽ aɖe me o. Aʋa siwo wowɔ la ɖo ŋku Xexemeʋa Gbãtɔ dzi azɔ. Lingering, ɖoƒe si wole. Esi amesi dze edzi la bu nu geɖe wu amesi ʋli eta.
  Wohe Iskra ƒe Dɔwɔwɔ be woatsɔ ana ablɔɖe Leningrad ɖe megbe. Stalin di be yeatso Rzhev ƒe ʋuƒoa kaba ale si yeate ŋui eye yeaɖu futɔa dzi le Stalingrad. Germanytɔwo, esi woɖo ŋku nusiwo wosrɔ̃ le dzomeŋɔli si va yi me dzi la, woʋli wo ɖokui ta vevie. Eye vaseɖe fifia la, wote ŋu nya Soviet-srafowo ƒe amedzidzedzea ɖa. Abe alesi wòva dzɔe ene la, ne Kraut ƒomea le klalo la, menɔa bɔbɔe be woato woƒe ametakpɔnuwo me o. Eye Germany-srafowo ƒe nyonyome gakpɔtɔ le eƒe nɔnɔme nyuitɔ kekeake me.
  Soviettɔwo ƒe amedzidzedzea nɔ anyi vaseɖe February ƒe nuwuwu, gake medze edzi gbeɖe o.
  Le March ƒe gɔmedzedze la, Soviettɔwo ƒe aʋafiawo dze agbagba be yewoadze Voronezh ƒe mɔ dzi. Le dzidzedzekpɔkpɔ gbãtɔwo megbe la, Asrafoha Dzĩ la va dze Mainstein ƒe tsitretsiɖeŋu dzi. Woƒo xlã Soviet-srafoha gãwo eye wozi wo dzi be woawɔ aʋa atrɔ ayi. Nusiwo bu, vevietɔ le mɔ̃ɖaŋununya me, va lolo ŋutɔ, eye Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo te ŋu ɖo afɔ mɔ sia dzi eye woxɔ Voronezh kple eƒe golɔgoewo keŋkeŋ.
  Le Mainstein ƒe tsitretsiɖeŋu ƒe amedzidzedzea me la, "Panthers" kple "Tigers" kpɔ gome le aʋaa me zi gbãtɔ. Aʋawɔʋu yeyeawo ƒe akpa aɖe wɔ ɖe woƒe mɔkpɔkpɔwo dzi. Ne wozã wo nyuie la, wonyo wu Soviettɔwo ƒe ʋuwo le aʋawɔwɔ siwo gbɔna me.
  Dzoxɔxɔ si nɔ kele me la va dze eye tomefafa va ɖu dzi le ɣedzeƒe gome. Aʋa sesẽwo nɔ edzi yim le Tunisia.
  Fuhrer-ʋua dze agbagba be yealé tɔdzisasrã aɖe ƒe ta ɖe te le Afrika aleke kee wòɖale o. Be Nazitɔwo nate ŋu awɔ esia la, wotso nya me gɔ̃ hã be yewoaɖe afɔ si tɔgbe medzɔ kpɔ o. Wotsɔ nya mamlɛtɔ aɖe na Franco: eɖe mɔ na Germany-srafowo to Gibraltar, alo womue abe Vichy dziɖuɖua ene. Aʋafiagã la ƒe afɔwo fa miamiamia eye wòlɔ̃ ɖe edzi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, etrɔ ɖe Britain kple United States dziɖuɖuwo ŋu kple kukuɖeɖe kple aɖatsi: be woagaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Spain ŋu o, elabena esia medzɔ le eƒe lɔlɔ̃nu nu o!
  Le April 15, 1943 dzi la, Germanytɔwo dze Gibraltar dzi dzedze gɔme, eye wotsɔ Tigers kple Panthers yeyetɔwo ƒu gbe. Mɔ̃ sesẽa dze aʋawɔʋu alafa geɖe ƒe amedzidzedze te le ŋkeke eve me. Paulus, si woyɔ tso ɣedzeƒeʋakɔa dzi lae nɔ amedzidzedzea dzi. Nukutɔe la, April 1, 1943 dzi koe Germanytɔwo te ŋu xɔ nuto mamlɛawo, Stalingrad ƒe aƒewo kple Stalingrad dɔwɔƒewo. Eyata Paulus gbugbɔ ɖo eɖokui ƒe akpa aɖe eye wòxɔ dzesideŋkɔ si nye agbledela kple yiwo na sɔdola ƒe atitsoga ƒe atikutsetse ƒe aŋgbawo be wòatsɔ afɔkpa.
  Gibraltar xɔxɔ xe mɔ na Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ƒe mɔɖeɖe tso ɣetoɖoƒe gome yi Mediterranea-ƒua dzi. Eye hekpe ɖe eŋu la, Nazitɔwo ŋutɔ te ŋu dze Morocco dzi le didiƒe kpuitɔ kekeake, eye woɖe mɔ na Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe asrafowo ƒe akpa aɖe tso Tunisia.
  Nyaƒoɖeamenu si nɔ Tunisia tɔdzisasrãa ƒe ta dzi gbɔdzɔ, eye emegbe wogatsɔ Rommel yi teƒe bubu ake. Hitler ɖoe be yeatɔ te asrafodɔwo le Ɣedzeƒe fifia eye yeadze agbagba axɔ Mediterranea-ƒua dzi.
  Soviettɔwo ƒe aʋafiagãwo hã te lala kple nukpɔkpɔ ƒe aɖaŋuwo dzi wɔwɔ. Esiae Stalin wɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, eye esiae wòtso nya me be yeawɔ fifia. Na kapitalisttɔwo naɖe ʋu na bometsilawo ŋutɔ. Mina woaƒo wo nɔewo, eye míaƒo míaƒe ŋusẽ nu ƒu ahaƒo ne ɖeɖi te wo ŋu keŋkeŋ.
  Germanytɔwo gakpɔtɔ lé Tunisia ƒe dziehe, eye asrafoha siwo nɔ Field Marshal yeye Paulus ƒe kpɔkplɔ te nɔ ŋgɔ yim le Casablanca. Amerikatɔwo dze ŋgɔ Tigers kple Panthers. Eva dzɔ be woƒe Sherman gbɔdzɔ le aʋawɔʋu mawo tɔgbe ŋu, kpakple T-4 si wowɔ egbea hã.
  Eye Churchill, le ɣleti etɔ̃ ƒe heheɖemegbe megbe la, eɖe gbeƒã Aʋawɔwɔ ɖe Spain ŋu ke hã. Gake kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Germanytɔwo xɔ Morocco bliboa xoxo eye wodze Algeria dzi. Eyata esia mewɔ nuku na Franco o. Le July 25 lia dzi la, Germany-srafowo xɔ Algeria ƒe fiadu eye woɖu Britaintɔwo dzi vevie. Dzidzedzekpɔkpɔ nɔ bɔbɔe to Rommel ƒe amedzidzedze si tsi tre ɖe eŋu me, kple Kissilring ƒe dziɖuɖu kpata kple eƒe anyidzedze ɖe Malta dzi.
  Ɣedzeƒe Aʋawɔha la li ke eye wòfa. Stalin, amesi ƒe asrafowo bu vevie le aʋa siwo wòwɔ va yi me la, gade Asrafoha Dzĩawo me. Germanytɔwo hã ɖo mamã yeyewo eye wotsɔ wo to Gibraltar-ƒuta yi Mediterranea-ƒua dzi.
  Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔwɔ na be Amerikatɔwo kple Britaintɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe tɔn ƒe kpekpeme te ɖiɖi. Eye esia hã mena wokpɔ dzidzedze le aʋa siwo wowɔ ɖe dzigbeƒu gãtɔ kekeake ŋu le Europa me o.
  Nɔnɔme si do ŋɔdzi na Mediterranea-ƒua na be le August 6 lia dzi la, Churchill ɖoe be yeaɖi ɖe France. Gake wowɔ dɔa le yame ƒe nɔnɔme madeamedziwo me eye womedzra ɖo nyuie o.
  Le August 10 lia dzi la, Rommel kple Paulus wɔ ɖeka, eye wowɔ ze gã aɖe le Algeria ƒe ɣedzeƒe gome. Eye le August 19 lia dzi la, Mainstein, si nye mɔ̃wo ƒe aƒetɔ ayetɔ la, lã Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe asrafowo ɖa le ƒuta.
  Amerikatɔwo ƒe nyametsotsomawɔmawɔ, amesiwo bu be anyidzedze le France le ƒe 1943 me do ŋgɔ na ɣeyiɣi si woɖo ɖi, kple yameʋu siwo ɖiɖina ƒe anyimanɔmanɔ vevie na Fritz-ʋua ƒe dzidzedzekpɔkpɔ nɔ bɔbɔe. Dziɖeɖi le Ɣedzeƒekpa dzi. Gakpe ɖe eŋu la, yameʋuɖoɖo le Germany dzi ɖe edzi wu zi gbɔ zi eve le ƒe 1943 me, si wu yameʋu akpe blaetɔ̃ vɔ eve ƒe sia ƒe - dzɔgbenyuietɔe la, amewo kple anyigbamama geɖe nɔ Germanytɔwo si le woƒe ŋusẽ te wu nu ŋutɔŋutɔ. Eye Focke-Wulf ʋu yeye siwo me aʋawɔnu sesẽwo kple aʋawɔnuwo le, kpakple tu siwo didi milimeta 30, gblẽ nu le dukɔ siwo wɔ ɖeka ƒe yameʋuwo ŋu akpa.
  Afɔku si dzɔ le Algeria kple France na August 1943 nye ameyibɔ vavã na Dukɔ Siwo Bla Nu.
  Dzidzedzekpɔkpɔ mawo do dzidzɔ na Stalin gɔ̃ hã. Gake Churchill ƒe dzigbɔɖi nu yi. Le Ɣedzeƒe la, yameʋuʋu gɔ̃ hã nu tso kloe, eye akpaɖekedzimademade ƒe dɔwɔnawo dzi ɖe kpɔtɔ. Germanytɔwo ɖo asrafoha yeye geɖe wu tso Soviet dukɔmevi tsãtɔwo gbɔ eye wowɔ nane abe fefewɔviwo ƒe nutodziɖuɖuwo gɔ̃ hã ene. Eyata nutoa me dukɔmeviʋawɔla siwo tso ɣedzeƒe ƒe asrafoha vovovowo nɔ aʋa wɔm le Afrika xoxo.
  Bulgariatɔwo ƒe Tsar Boris hã dɔ eƒe aʋalɔgo nyuitɔwo dometɔ etɔ̃ ɖe Tunisia, eye edze abe enɔ mɔ kpɔm be yeakpɔ nuto aɖewo na ye ɖokui le anyigbagã doviviti la dzi ene.
  Le September me la, Rommel dze Egipte dzi dzedze gã aɖe gɔme. Ete ŋu zã asrafowo ƒe agbɔsɔsɔ kple nɔnɔme ƒe gãnyenye tsɔ xɔ Tripoli kwasiɖa ɖeka le dzesi si wotsɔ na amedzidzedzea megbe.
  Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ɖu dzi le dziɖuɖu le Libya megbe. Le nɔnɔme siawo me la, Churchill ɖe gbeƒãe be yeatɔ te kpekpeɖeŋunana Bolshevik USSR eye wòbia be woana aʋawɔwɔa nu nasẽ enumake. Stalin wɔ abe ɖe wòŋe aɖaba ƒu nya mamlɛawo dzi ene. Togbɔ be, le nyateƒe me la, wowɔ dzadzraɖo ɖe nuwɔna siwo doa dziku na ame ŋu hã. Gake Koba nye ayetɔ eye wòdze agbagba gɔ̃ hã be yeado tsiawo kpɔ be ŋutifafa aɖe le vovo hã. Ðeka, kaka September nawu enu la, Germanytɔwo xɔ Libya bliboa, si me Tolbuk hã nɔ, eye woto Egipte gɔ̃ hã me va ɖo Alexandria.
  Paulus te ŋu to Eŋlisiawo ƒe mɔ̃ sesẽ vevitɔ kekeake ŋu eye wòyi dzigbe gome va ɖo Nil-tɔsisia gbɔ. Le nyateƒe me la, esia he afɔku vɛ na Britain le Egipte. Emegbe Germanytɔwo ate ŋu ayi Suez Tɔdzisasrãa dzi ayi Iraq, eye emegbe medidi tso Baku gbɔ o.
  Heheɖemegbe va zu afɔku, eye Stalin de se be woagadze Rzhev dzi dzedze gɔme ake, eye woagaxɔ Stalingrad ake, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, woagbã futɔ siwo le Dziehe Caucasus.
  Eyae nye be le October me la, aʋawɔwɔ gadze egɔme enumake le mɔ etɔ̃ nu. Eye le November hã me la, le Leningradsky hã dzi.
  Gake menɔ bɔbɔe be woato futɔ aɖe si woɖe ɖe eme nyuie eye Panther kple Tiger aʋawɔʋu kpekpe sesẽwo le esi la me o. Soviet-srafowo dze ŋgɔ teƒe ƒe ametakpɔnu goglowo. Eye le ametakpɔkpɔ me la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyeawo kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui wɔa dɔ nyuie.
  Eyata ŋgɔyiyi ɖedzesi aɖeke meva le October kple November me o. Negbe ɖe wotɔ te Germanytɔwo ƒe amedzidzedzea le Suez Tɔdzisasrãa dzi hafi. Eye emegbe ɣeyiɣi kpui aɖe ko... Ke hã, Paulus kple Rommel trɔ woƒe asrafowo ɖe Sudan. Eye wodze Afrika dzi ɖuɖu gɔme.
  Wehrmacht-ʋua mesu te haɖe be yeadze edzi le dzomeŋɔli o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Kraut ƒomea tsɔ mɔkpɔkpɔ gãwo de Panther-2 dzi be enye mɔ̃ si de ŋgɔ wu kple Tiger-2 kple Lion.
  Dzomeŋɔli la va yi le Aʋakɔ Dzĩa ƒe agbagbadzedze be yewoato Krauttɔwo ƒe ametakpɔnuwo me. Gake womate ŋu akpɔ dzidzedze gãwo le afi aɖeke o. Ne ŋgɔyiyi aɖe dzɔ gɔ̃ hã la, futɔwo gbugbɔa nɔnɔmea ɖoa anyi kple tsitretsiɖeŋula.
  Eye nɔnɔmea nɔ gbegblẽm ɖe edzi. Le Britain la, le asrafowo ƒe dziɖuɖu ta la, dunyahehe me kuxi aɖe do mo ɖa. Woda asi ɖe kakaɖedzimanɔamesi dzi ɖe Churchill ƒe dziɖuɖumegãwo ŋu. Aleke wòate ŋu adzɔe be ne Paulus si nya nu wu la nya England ɖa le Sudan kple Ethiopia.
  Dziɖuɖu yeyea do ŋutifafa ɖe vovo na Germany. Esi Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo bu geɖe wu le United States ta la, Roosevelt metsi tre ɖe eŋu o. Gawu la, eƒe nɔƒe le Amerika ʋuʋu. Eye Japantɔwo te ŋu ɖu aʋadziɖuɖu sue eve aɖewo dzi, si na Amerikatɔwo ƒe ŋgɔyiyia dzi ɖe kpɔtɔ. Eyata, nukpɔsusua - míaƒe aƒe si le goa dzi la ɖu dzi.
  Gake Hitler ya gblɔ nɔnɔme siwo gbɔ eme gbã. Emegbe nugblẽfexexeae nye Franseawo ƒe Anyigbawo kple Egipte, kpakple nusiwo nye Italy tɔ tsã la wogbugbɔ. Sudan hã ge ɖe Third Reich si me, gake wowɔa Suez Tɔdzisasrãa ŋudɔ ɖekae.
  Eyata esi Fuhrer la na asi ablɔɖe eɖokui le Ɣetoɖoƒe ta la, etsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒu gbe ɖe Ɣedzeƒe. Nazitɔwo dze woƒe amedzidzedze ɖe Moscow ŋu gɔme le May me. Le Franseawo kple Eŋlisiawo ƒe nuto siwo dzi woɖu ta la, ami sɔ gbɔ ɖe Libya xoxo, eye Hitler di be yeaɖu dzi kaba ale si yeate ŋui.
  Gakpe ɖe eŋu la, Türkiye hã ʋu ŋgɔgbe evelia.
  Gake Asrafoha Dzĩ la ɖe dzinɔameƒo kple kalẽwɔwɔ si mexɔ se o fia xoxo le aʋa siwo wowɔ ɖe Soviettɔwo ƒe fiadu ŋu me. Le mamã dedie nu la, Germanytɔwo ƒe ŋgɔyiyi ƒe ablaɖeɖe mewu kilometa ɖeka gbesiagbe o. Kaka August nawu enu la, Nazitɔwo te ŋu yi ŋgɔ kilometa alafa ɖeka kple edzivɔ si ƒe kekeme wu alafa etɔ̃ vie.
  Wote ɖe Moscow ŋu, gake woƒu du yi Mozhaisktɔwo ƒe ametakpɔƒea. Esiawo nye nusiwo do tso eme si mesɔ o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Soviet-srafowo tsi tre ɖe futɔwo ŋu ɣesiaɣi. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu yeye siwo nye T-34-85 kple IS-2 kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me. Womate ŋu agblɔ be Germanytɔwo bu woƒe viɖewo keŋkeŋ o, gake Dzĩ Asrafoha la metsi tre ɖe teƒe ɖeka o, eye dzɔdzɔmeŋutinunya hã metsi tre o!
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔyameʋu yeye siwo nye Yak-3 kple LA-7 do, siwo te ŋu ʋlia ho kple Germanytɔwo ƒe yameʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae. Nyateƒee, futɔa ƒe reactive trump card sesẽ ŋutɔwo le esi ɖe eteƒe. ME-262 kple HE-162 ƒe nɔnɔmetata aɖeke menɔ xexeame o. Hitler ɖoe hã be yeaxe mɔ ɖe aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme wu tɔn blaatɔ̃ wɔwɔ kple wo wɔwɔ nu. Esia wɔe be woɖe asi le T-4 kple Panther ŋu. "Panther"-2 va zu be eƒe kpekpeme nye tɔn 50.2 eye tu sesẽ aɖe si ƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 900 le esi. "Fia ƒe Akpɔkplɔ" kple "Dzata" wu lã wɔadãawo ƒe kpekpeme si nye tɔn 70 gɔ̃ hã. Le akpahaa ƒe tameɖoɖo kplikpaa nu la, Soviettɔwo ƒe ʋuwo ƒe kpekpeme mewu tɔn 47 o.
  Esi Nazitɔwo mete ŋu xɔ Moscow o ta la, woƒe susu trɔ ɖe Leningrad ŋu. Du sia dze dɔ ŋutɔŋutɔ. Wodze tudada gãwo gɔme le September me. Wo dometɔ aɖewoe nye tu siwo ƒe lolome nye 1000mm kple robot-tu siwo ŋu aʋala le.
  Hitler de se be woaxɔ Leningrad aleke kee wòɖale o.
  Dua te ŋu tsi amedzidzedze etɔ̃ siwo wowɔ le September kple October me la nu. Ke hã, Germanytɔwo te ŋu yi ŋgɔ kilometa ewo va ɖo blaeve, eye woxɔ Peterhof tɔdzisasrã hã. Le teƒe aɖewo la, woƒe aʋawɔhawo ge ɖe dua me, si na ƒuƒoƒoa ƒe dɔwɔwɔ ƒe nɔnɔme gagblẽ ɖe edzi. Le November 1944 me, esi Nazitɔwo ɖu dzi le sewɔtakpekpea ƒe tiatia me vɔ la, Sweden hã ge ɖe aʋa si wowɔ kple USSR me.
  Edo boblo nyagbɔgblɔ sia vevie: hlɔ̃biabia ɖe Petro Gãtɔ kple Alexander ƒe dziɖuɖu ta. Swedentɔwo ƒe asrafoha yeyewo va ɖo ŋgɔgbe eye wo kple Finlandtɔwo dze dua dzi dzedze gɔme tso dziehe. Eye Nazitɔwo gadze amedzidzedzea gɔme ake tsɔ zã Sturmtiger kple Sturmaus si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã, kpakple E-100 aʋawɔʋu, si nye aʋawɔʋu gbãtɔ si kplɔ wo nɔewo ɖo le xexeame si ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka, tsɔ kpe ɖe nu bubuwo ŋu.
  Togbɔ be Soviet-srafowo kple asrafohawo ƒe kalẽwɔwɔ kple tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu lolo ŋutɔ, eye wodze Novgorod dzi vevie le mɔ bubu nu hã la, womete ŋu xɔ dua o. Gake ƒe ene mamlɛa meɖiɖi o vaseɖe January 27, 1945 dzi, si ɖe tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu si seɖoƒe meli na o ƒe kpɔɖeŋu fia. Eye dua ŋutɔ hã xɔ aƒe blibo: ŋkeke 1270! Ðewohĩ enye mɔxexe ɖe du aɖe nu ɣeyiɣi diditɔ kekeake le egbegbe aʋawɔwɔwo me.
  Togbɔ be Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo bu nu geɖe hã la, woɖo taɖodzinua ƒe akpa aɖe. Soviet-du gã evelia si le vevie wu la mu, eye woɖe asi le futɔwo ƒe ƒuƒoƒo si ŋu ŋusẽ le wu la si.
  Le dzomeŋɔli la, aʋawɔwɔa nu sẽna ŋutɔ. Germanytɔwo zã yameʋu siwo kplɔa wo nɔewo ɖo, siwo me dzo le, kple woƒe ŋusẽ katã. Ŋusẽ si sɔ kple wo nɔewo menɔ USSR si ɖe wo ŋu o. Esia na wòsesẽ be woakpɔ viɖe aɖe le yame. Kura o, futɔwoe ɖu dzi le afima. Abe alesi wònɔ esime Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo lé woƒe viɖewo me ɖe asi ene. Eye wodzi wo ɖe edzi gɔ̃ hã esi "E" ƒe agbalẽ siwo kplɔ wo nɔewo ɖo va.
  Ne wotsɔe sɔ kple Tigers kple Panthers la, E-series aʋawɔʋuawo ƒe ɖoɖo si le ʋeʋẽm wu, woƒe nɔnɔmetatawo le bɔbɔe wu, eye esia wɔe be aʋawɔnu siwo le kpekpem wu sã le dzogoe aɖe dzi.
  Soviet dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe ŋuɖoɖo vaseɖe fifia koe nye IS-3, si nye xɔtaxɔe ƒe ŋgonu takpɔnu sesẽ wu. Wogakpɔtɔ nɔ T-54 la wɔm, eye T-44 hã megakpɔ dzidzedze o.
  Gake Hitler ya trɔ eƒe ɖoɖowo le May 1945 me. Eye esi wònye ame ɖekaɖekawo ƒe amedzidzedze ko ta la, ewɔ amedzidzedze vevitɔ le Caucasus. Enɔ bɔbɔe wu be woawɔ avu le afima. Eyata esi woxɔ Stalingrad vɔ la, nuzazãwo nana Soviet-ha la va sesẽ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, le February me la, Soviet-srafowo ɖu Ottomantɔwo dzi vevie le Transcaucasia, si na Turkeytɔwo si le Yerevan eye woɖe asi le Kars nutoa me.
  Germanytɔwo to ametakpɔnuawo me eye esi woto Volga-tɔsisia to la, woɖo Caspian-ƒua gbɔ. Grozny dze anyi le June 15 lia dzi, le avuwɔwɔ sesẽ megbe, Sukhumi dze anyi le June 23 lia dzi, Zugdidi le ɣleti ma ke ƒe ŋkeke 29 lia dzi. Woxɔ Tbilisi le July ƒe nuwuwu kpe ɖe Kutaisi ŋu. Le August me la, fasitɔwo ƒe akpɔkplɔwo va xɔ Dagestan, kpakple Poti mlɔeba, eye wotso dziehe va ɖo Armenia. Le September me la, wowɔ ɖeka kple Turkeytɔwo, eye wodze Baku dzi dzedze gɔme. Du vevitɔa nɔ anyi vaseɖe November 6, 1945. Aʋa aɖewo siwo wowɔ le towo dzi, vevietɔ le Yerevan, yi edzi vaseɖe December ƒe nuwuwu.
  Aʋa sesẽwo hã yi edzi le titina. Germanytɔwo te ŋu te ɖe Tula ŋu eye woxɔ Kalinin gɔ̃ hã, gake emegbe wotɔ te wo. Gake ŋgɔgbe fli la gogo, eye mesusɔ wu kilometa blaatɔ̃ tso fiadu la gbɔ xoxo o.
  Ƒe 1946 dze egɔme kple dzomeŋɔli si xɔ dzo ŋutɔ. Esi Soviettɔwo ƒe aʋafiawo di be yewoaxe mɔ na Germanytɔwo ƒe amedzidzedzea ta la, woƒu du yi futɔwo dzi vevie.
  Nyateƒee, ɖeko futɔwo ƒe viɖe le yame dzi ɖe edzi. Nublanuitɔe la, wonɔ Luftwaffe yameʋuwo ɖɔm ɖo ɣesiaɣi. Tɔtrɔ yeye siwo wowɔ le ME-262 ŋu do, eye esi zɔna kabakaba ŋutɔ hã le eme. Azɔ hã, yameʋu sesẽ TA-183, si de ŋgɔ wu kple aʋala siwo wotutu HE-262, kple yameʋu ƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔwɔ ƒe aɖaŋudɔ ŋutɔŋutɔ ME-1010 si ƒe aʋala siwo wotutu si dzi wokpɔna.
  Eye USSR ƒe aʋawɔʋu vevitɔ gakpɔtɔ nye Yak-9. Ʋua nye yeye tsã, gake fifia edze ƒã be megahiã o.
  Gake Yu-287 hã le Luftwaffe si, eye Yu-387, TA-400, TA-500 jet bɔmbdadaʋu do. Eye yameʋu siwo dzea ame dzi nye jet. Eye HE-377 nye nusi wɔa dɔ eye HE-477 hã nye nusi wɔa dɔ eye wòwɔa dɔ geɖe.
  Eye E-70 ƒe hatsotso si me aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme sɔ kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ" tɔ le, gake ametakpɔkpɔ sesẽ wu sã.
  Eye aɖaŋudɔ ŋutɔŋutɔe nye piramid-tɔdziʋu si woɖe fia le ga me hena Fuhrer ƒe dzigbezã le April 20, 1946 dzi. Hitler ŋutɔ tsɔ ŋkɔ nɛ be "Fiaɖuƒea ƒe Dzata".
  Ʋua ƒe nɔnɔme nɔ abe piramid didi si le gbadzaa ene, eye agbalẽ xatsaxatsa suesuesuewo tsyɔ aʋawɔʋua ƒe gɔme katã. Eyata tray menɔ esi o, si na ŋutete si le eŋu be wòatso dukɔwo dome la dzi ɖe edzi ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, xɔtame menɔ aʋawɔʋua ŋu o, eye eƒe aʋawɔnuwo tso dzogoe ɖesiaɖe dzi la, dzogoe kɔkɔ aɖe si me susu le la nɔ wo ŋu. Esi ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 99, eye tu si tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu si ƒe didime nye milimeta 128 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye EL 100, mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1800, eye aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si ƒe ŋusẽ nye milimeta 300 nɔ eŋu. Gawu la, kpe gbadzɛawo le dzogoe gã siwo dzi woate ŋu adze anyi le nyuie, le ŋgɔgbe afã gbãtɔ me eye milimeta 250 le afã evelia si le ŋgɔgbe. Eyata eva zu aʋawɔʋu sesẽtɔ kekeake le xexeame, si me womate ŋu age ɖo tso teƒe siwo katã woda tu le o eye ne wotsɔ bɔmb dze wo dzi tso dziƒo.
  Fuhrer-ʋua de se enumake be woatsɔe ade ewɔwɔ me kaba ale si woate ŋui eye le ɣeyiɣi ma ke me la, woatsɔ howitzer kple bɔmbdamɔ̃ awɔ amedzidzedze ƒe tɔtrɔ aɖe.
  Eyata Nazitɔwo ƒo wo nu ƒu, eva hiã be woagbã wo. Gake nublanuitɔe la, wolé futɔ aɖe si ƒe dzi me sẽ ŋutɔ eye wòsẽ ŋu le mɔ̃ɖaŋununya gome. Eye le May ƒe nuwuwu la, le kɔnyinyi nu la, esi mɔawo ƒu la, wodze amedzidzedzea gɔme.
  Fritz-ʋua dze agbagba be yeato Moscow kple Tula ŋu. Aʋaawo nɔ edzi yim sesĩe eye wòkeke ta ale gbegbe. Gake edze be woayɔ Soviet-srafowo be womate ŋu aɖu wo dzi o. Le aʋa siwo wowɔ atraɖii ɣleti etɔ̃ me la, ɖeko Nazitɔwo te ŋu ƒo xlã Tula eye woɖo Kashina eye wote ɖe Moscow ŋu tso dziehe, si na kadodoawo ƒe akpa aɖe tso. Aʋa la nɔ edzi yim le dua ŋutɔ ƒe ablɔwo dzi xoxo.
  Stalin dzo le fiadu me eye wòʋu yi Kuibyshev. Gake Nazitɔwo dze Saratov dzi dzedze gɔme le July me. Du sia dze anyi le August 8 lia dzi. Esi wònye be Kuibyshev va kpɔe be yete ɖe aʋawɔƒea ŋu azɔ ta la, Aʋafiagã ma ʋu eƒe dɔwɔƒegã yi Sverdlovsk. Aʋawɔwɔ yi edzi le Moscow vaseɖe September me. Le ŋkeke 18 lia dzi la, Kashira dze anyi. Le October ƒe gɔmedzedze la, woƒo xlã USSR ƒe fiadu kloe, eye le ƒe 29 lia dzi, le aʋa sesẽ wɔwɔ vɔ megbe la, Kuibyshev hã dze anyi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo xɔ Guryev kple Uralsk.
  Aʋa dziŋɔwo yɔ November me fũ. Le November 7 lia dzi la, Kraut ƒomea to Kremlin, gake tsitretsiɖeŋula si me mɔkpɔkpɔ bu ɖee na wogbugbɔ wo. Eye le aʋa sia me la, Moscow ƒe aʋafiagã si nɔ dɔ wɔm, Marshal Rokossovsky, ku!
  Eye Soviet yameʋukula xɔŋkɔ Kozhedub da Germanytɔwo ƒe yameʋu alafa lia, eye wòva zu Soviettɔ gbãtɔ si wona USSR ƒe Kalẽtɔ ƒe dzesideŋkɔ zi ene. Eye le November 7, 1946 hã dzi.
  Le December 4 lia dzi la, wotu mɔxenu si ƒo xlã Moscow la mlɔeba. Gake fiadu la kple eƒe kalẽtɔwo ƒe asrafoha ƒe susɔeawo wɔ aʋa vaseɖe Orthodɔkstɔwo ƒe Kristmas dzi le January 7, 1947 dzi.
  Mainstein ye nɔ ŋgɔ na amedzidzedze ɖe fiadu la ŋu. Le esia ta wona Gayibɔ ƒe Atitsoga Gã la ƒe Ðoɖo evelia le Hermann Goering megbe.
  Gake aʋa la mewu enu haɖe o. Stalin si tso Sverdlovsk do ŋugbe be yeayi aʋa la dzi. Ðeɖi te Germanytɔwo hã ŋu ŋutɔ. Le dzigbe gome la, woƒe asrafowo te ɖe Penza kple Ulyanovsk ŋu eye wotɔ. Le March me la, Soviettɔwo dze tsitretsiɖeŋunyawo gɔme. Gake le April me la, wogazi wo dzi kokoko be woadzo le Ryazan. Eye le May me la, Nazitɔwo ƒo xlã Gorky-dua, eye wotso dzigbe gome va ɖo Kazan. Le June me la, Kraut ƒomea xɔ Orenburg eye wote ɖe Ufa ŋu. Tsitretsitsi ɖe Asrafoha Dzĩa ŋu gbɔdzɔ, agbenyuinɔnɔ dzi ɖe kpɔtɔ eye ame gbogbo aɖewo dze dzodzo gɔme. Gake wonɔ afima ɣesiaɣi, gake le fiadu la ƒe anyidzedze megbe la, wogasẽ ɖe edzi zi gbɔ zi geɖe. Didi aɖeke meganɔ ame aɖeke si be yeaku ɖe Stalin ta o. Gake amewo wɔ avu kple fasitɔwo ɖe wo Dadukɔ ta.
  Soviet dziɖuɖua ƒe ŋusẽ hã ɖiɖi. Le July me la, Germanytɔwo ge ɖe Sverdlovsk. Stalin kple eƒe kpeɖeŋutɔwo ʋu yi Novosibirsk. Le Urals la, aʋawɔwɔ nɔ edzi yim vaseɖe August... Kadodowo ƒe kekeme kple akpaɖekedzimademadelawo ƒe nuwɔna veviedodotɔe xe mɔ na Germanytɔwo. Gake gɔmesese bu ɖe aʋawɔwɔ bubuwo ŋu xoxo.
  Gake Stalin ya gakpɔtɔ nɔ mɔ kpɔm na nane. Germanytɔwo ge ɖe Tobolsk le September me. Gake tsidzadza gã aɖe si dza le adame la na wohe wo ɖe megbe. Dzomeŋɔli ƒe gogo na amedzidzedzea tɔ te le Siberia, gake Nazitɔwo te ŋu xɔ Titina Asia katã. Le dzomeŋɔli la, dzi menɔa wo ƒo yi Novosibirsk o. Gake Stalin hã ƒe lãme mesẽ o, eye wòʋu yi Vladivostok si me dzoxɔxɔ le wu.
  Ƒe 1948 va ɖo. Disketwo nɔ Nazitɔwo si xoxo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔʋu siwo le sue wu siwo ŋu turbojet mɔ̃wo le la do. Le nyateƒe me la, ne exɔ dzo vɔ la, nusi susɔ koe nye be woazɔ aʋadziɖuɖutɔe axɔ duawo.
  Gake Beria tsɔ aɖi de Stalin si dze dɔ vevie xoxo la me eye wògblɔ be Third Reich natsɔ eɖokui ana, le Soviettɔwo ƒe ŋusẽ takpɔkpɔ le Siberia te.
  Hitler, amesi ŋutɔ ti kɔ na aʋaa la lɔ̃ ɖe edzi kloe, gake gbã la, exɔ Novosibirsk le May 1948 me. Eye wode asi adzɔgbeɖeɖea te le June 22, 1948 dzi, le kpɔɖeŋuŋkeke aɖe dzi - ƒe adre pɛpɛpɛ tso esime wodze USSR dzi. Aleae Xexemeʋa Evelia wu enui. United States ɖu Japan dzi le keke ƒe 1945 me ke eye wòdo atɔmik bɔmb kpɔ. Eyata asitsadɔ aɖeke mele Fuhrer-ʋua si be wòayi duta o.
  Gake Beria ya meɖu dzi eteƒe didi o. Soviettɔwo ƒe ace xɔŋkɔtɔ kekeake, yameʋudzikpɔla kple kalẽtɔ si nye USSR Kozhedub zi adre, ate ŋu awɔ asrafowo ƒe amedzidzedze eye wòamu Dukɔa ƒe Takpɔkpɔ Kɔmiti ƒe zimenɔla si melɔ̃na o la ɖa. Woda tu Beria kple eƒe kpeɖeŋutɔ geɖe. Le Third Reich ŋutɔ me, le March 1953 me la, dulɔlɔ̃lawo wu Hitler nu. Eye Goering ku le atike muamewo zazã ta do ŋgɔ vie, esime woda tu Himmler le ɖikeke si nɔ eme be eɖo nugbe ta.
  Aʋa sesẽ aɖe dzɔ le SS-ha si Schellenberg nɔ ŋgɔ na kple asrafoha, si Generalissimo Mainstein nɔ ŋgɔ na la dome. Esiawo katã he dukɔmeviʋa aɖe vɛ. Esia wɔe be Dziɖuɖu Etɔ̃lia mu. Eye USSR si dzi ɖe kpɔtɔ la te eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi gbugbɔgaɖoanyi vivivi. Ŋutinya gage ɖe ʋuʋudedi me ake. Germany ƒe dzidziɖedzi wɔnuku, si vuvu wu Genghis Khan ƒe fiaɖuƒea, emegbe kplɔla vevitɔ ƒe ku - zitɔtɔ kple tsɔtsrɔ̃.
  Eye esi fiaɖuƒewo ƒo ƒu vivivi la, Baikalsk-dugã koe va zu fiadu. USSR, si ma ɖe nuto geɖe me kple fefewɔnutome siwo Germanytɔwo ɖo la gawɔ ɖeka ake. Aʋadziɖuɖu gãtɔ kekeakee nye Moscow xɔxɔ, si tsɔ Nazitɔwo ƒe kɔkuti ƒu gbe. Nyateƒee, Ukraine, Belarus kple Baltik-dukɔwo, kpakple Georgia, Armenia, kple Azerbaijan lé woƒe dziɖulanyenye me ɖe asi. Le Third Reich ƒe mumu megbe la, United States va zu xexeame ƒe dziɖuɖu. Woɖo dziɖuɖu aɖe si da megbe na Amerika hã ɖe China.
  Gake vivivi la, dziƒofiaɖuƒea va nɔ eɖokui si geɖe wu. Le USSR la, le Kozhedub ƒe ŋutasẽdziɖuɖu ŋutɔŋutɔ megbe la, woɖo dukplɔse si nye dukplɔla ƒe dukplɔse koŋ anyi, gake woɖo seɖoƒe na eƒe ŋusẽ zi eve. Wowɔ tiatiaawo le mɔ bubu nu, eye ŋkɔ bubu nɔ dukplɔla ƒe ɖoƒea ŋu: amewo ƒe zimenɔla.
  Ganyawo ƒe tsakatsaka nɔ dukɔa me eye wònɔ ŋgɔ yim kabakaba.
  Gake alesi ŋutinya trɔ tso pepa ɖeka dzi enye si. Woɖu dzi le Xexemeʋa Evelia me, togbɔ be wowɔ aʋa kalẽtɔe hã. Eye nusi do tso eme nye afɔku gã aɖe. Gawu la, ɣeyiɣi aɖe koe Germany te ŋu xɔ gãnyenye.
  Eye United States nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi vivivi, xexeame va nɔ dukɔ vovovowo me tom, si fia be zitɔtɔ nɔ edzi yim le eme. Kura o, ɖoɖo si le eme la mesɔ gbɔ o. Eye abe alesi wònɔ le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia si li fifia me ene.
  Enyo, nukatae ameƒomea hea nu mamã kple zitɔtɔ alea gbegbe ɖo?
  
  
  TROTSKY LE STALIN teƒe
  Tukhachevsky ƒe aʋawɔwɔ ɖe Warsaw ŋu medze edzi o vevietɔ le Stalin ƒe vodada ta - amesi, le esi teƒe be wòatsyɔ asrafowo Dzĩ siwo nɔ ŋgɔ yim ɖe Warsaw dzi ƒe dzigbe gome. trɔ Sɔdolawo ƒe Asrafoha Gbãtɔ ɖo ta Galicia. Gawu la, togbɔ be asrafoha gã siwo nɔ Yosef ƒe kpɔkplɔ te hã la, Polandtɔwo te ŋu ɖu edzi. Asrafoha Dzĩ la bu le Warsaw-ʋaa me. Polandtɔwo dze tsitretsiɖeŋu ƒe aʋawɔwɔ gɔme, woxɔ anyigba si me Slutsk hã le eye woxɔ Minsk gɔ̃ hã ŋkeke geɖe.
  Gake Ɣetoɖoƒedukɔwo metsɔ dzideƒo kpɔ ga tsɔ wɔ aʋa si me ʋukɔkɔɖi le kple Bolsheviktɔwo ɣemaɣi o. Warsaw wɔ ŋutifafa, eye dukɔmeviʋaa wu enu kaba.
  Gake ŋutinya ƒe mɔ bubu aɖe li eye wònye xexeame katã siwo sɔ kple wo nɔewo dometɔ ɖeka. Le afima la, Lenin ɖe gbe be woaɖe Stalin, amesi si nunana boo aɖeke mele le asrafonyawo me o kple amesi nye ame si ƒe nu léa dzi na ame la, le dzigbe gome ƒe tanyenye me, eye wòɖo Tukhachevsky ƒe aʋafia ƒe ɖekawɔwɔ anyi, esime wòlé Budyonny ɖe te ɖe Sɔdola Gbãtɔ dzi.
  Le go sia me la, agbagbadzedze be woadze wo dzi tso Warsaw ƒe dzigbe gome la do kpo nu, eye Asrafoha Dzĩ si gbɔgbɔ ʋã la ɖu dzi le aʋa sesẽ aɖe me. Poland ƒe fiadu mu. Esi Tukhachevsky tsi tre ɖe afima hena ɣeyiɣi aɖe eye wòxɔ ŋusẽdodo bubuwo vɔ la, eʋu yi Lvov kple Krakow.
  Aʋa la yi edzi kple Wrangel hena ɣeyiɣi aɖe, eye wogadze Crimea dzi ake. Emegbe Aʋakɔ Dzĩ la xɔ Baltik-dukɔ siwo le dziehe gome, eye woɖe asi le Azerbaijan, Armenia, kple Georgia ŋu le anyiehe gome. Ɣeyiɣi aɖe ƒe ɖiɖiɖeme nɔ anyi. Soviet Russia hiã gbɔɖeme kple gbɔɖeme hena ɣeyiɣi aɖe, si nye nusi NEP va zu. Gake Trotsky gate tɔ ɖe edzi kokoko be woatrɔ Tsartɔwo ƒe Russia ƒe anyigbawo katã. Esia wɔe be le ƒe 1921 ƒe dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la xɔ Finland, eye Ɣetoɖoƒedukɔwo da asi ɖe edzi.
  Le ƒe 1922 me la, woɖu Primorye, si nye Sakhalin ƒe dziehe ɣemaɣi. Trotsky, amesi ƒe ŋusẽ abe Asrafowo ƒe Tɔtrɔ Kpata ƒe Aɖaŋudeha ƒe Zimenɔla ene do ŋusẽe ŋutɔ la te ŋu xɔ ɖe Lenin teƒe eye wòɖe Stalin, amesi woɖe ɖe aga ɖe dɔ evelia me la ɖa.
  Nukutɔe la, esi ame ŋutɔ ƒe ŋusẽ nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi la, kapitalist-dziɖuɖu ƒe akpa aɖewo va nɔ sesẽm ɖe edzi le ganyawo me.
  Trotsky ŋutɔ va zu miametɔ vevietɔ le didi be yeazu ame kɔkɔe wu Papa alo ame si ƒe nya me sẽ wu Stalin ta. Gake esi ŋusẽ va su Yudatɔ si si ŋutete si gbɔ eme la si ta la, eyi eƒe dutanyawo gbɔ kpɔkpɔ si da sɔ dzi. Esi meɖe asi le kɔmiunisttɔwo ƒe nukpɔsusuwo ŋu o la, edze agbagba le ɣeyiɣi ma ke me be yeƒã asitsatsa ƒe akpa aɖewo ɖe amewo me eye yeakpɔ egbɔ be ƒomedodo nyui le yewo kple xexeame ƒe kapitalist-dukɔ bubuwo dome.
  Hitler ƒe dziɖuɖu le Germany mehe tɔtrɔ veviwo vɛ le xexeame ƒe dunyahehe me o. Wotsɔ Fuhrer la ɖo eteƒe kaba - wode se ɖe Versailles ƒe mɔxexeɖenu ɖesiaɖe ɖeɖeɖa alo xexeame katã ƒe asrafodɔ kple asrafoŋusẽ gbugbɔgaɖoanyi nu. Abe alesi woxe mɔ na Nazitɔwo be woagade se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu kple bubu geɖe o ene.
  Nusi ko li enye be le Hitler ƒe dziɖuɣi la, Germanytɔwo ƒe ganyawo do tso xaxa la me, gake fasi-dziɖuɖu mexɔ nɔnɔme siwo me kɔ gbeɖe o, egakpɔtɔ nye dukɔmevinyenye si da sɔ si me ŋutasẽdziɖuɖu ƒe nɔnɔme aɖewo le kple sɔhɛwo ƒe habɔbɔ siwo le xexeame katã abe Hitler Jugent ene.
  USSR si nɔ Leon Trotsky ƒe kpɔkplɔ te va zu dukɔ si me ganyawo le eye dɔwɔƒe sesẽ deŋgɔwo le.
  USSR ƒe ganyawo nɔ te ɖe asitsatsa dzi wu Stalin tɔ, gake ɖoɖowɔwɔ ƒe akpa aɖewo hã nɔ eme le ƒe atɔ̃ ƒe ɖoɖowo ƒe nɔnɔme me. Vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔme sɔ gbɔ, vevietɔ esi Trotsky hã xe mɔ ɖe fuɖeɖe nu ta - wogblɔ be anyigba ƒuƒlu geɖe le Russia eye susu aɖeke meli si ta woaʋu abe dowo ene o.
  Esi wònye be Germany-srafowo ƒe lolome gakpɔtɔ nye akpe 100, eye Poland trɔ zu Soviet, sosialist dukɔ xoxo ta la, ame aɖeke manɔ anyi si woawɔ aʋa kplii o. Wotrɔ Moldova yi Russia le ƒe 1921 me ke - woƒo fia ƒe anyigbawo nu ƒu trɔ gbɔ.
  Trotsky ŋutɔ do alɔ xexeame ƒe dukɔwo dome habɔbɔa vie, gake xexeame ƒe tɔtrɔ kpata ƒe taɖodzinua dze ɖoɖoezizi gɔme. Eƒe akpa aɖe, abe alesi wònɔ le Stalin ƒe dziɖuɣi ene.
  Gake aʋa la gakpɔtɔ tso Ɣedzeƒe. Japan dze asrafodɔ gɔme ɖe Mongolia ŋu. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba, kpakple Italy, va zu xexeame ƒe amedzidzela vevitɔwo. Nyateƒee, wozi Mussolini dzi be wòaɖo seɖoƒe na eƒe didi vevie be yeaxɔ Ethiopia - dukɔ ɖeka kolia le Afrika si menye ame bubu ƒe nuto o. Japan, si hã meƒo dzi ɖe le eɖokui si be yeawɔ aʋa kple Britain kple vevietɔ United States haɖe o la, lia China. Eye wòva ge ɖe afisia geɖe wu.
  Chinatɔ geɖe li eye togbɔ be woma ɖe akpa vovovowo hã la, wonye futɔ vevi aɖe. Eye emegbe samuraitɔwo ge ɖe Mongolia... Aʋa sesẽwo dze egɔme le afima le ƒe 1941 ƒe kele me.
  Trotsky tso nya me be ŋusẽ le USSR ŋu xoxo ale gbegbe be wòate ŋu awɔ aʋa blibo kple samuraitɔwo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Soviet dzizizidziɖula la di be yeabia hlɔ̃ ɖe dziɖuɖu si woɖu le ƒe 1904-1905 me ta. Le anyigba dzi la, edze ƒã be Asrafoha Dzĩ la sesẽ wu Japantɔwo, vevietɔ le aʋawɔʋuwo me. Gake le ƒua dzi la, Pasifik Ƒudziʋawɔʋuwo meɖo woƒe sɔsɔme gbɔ haɖe o. Gake Lev Davydovich mete ŋu ɖe asi le Mongolia ŋu o.
  Asrafoha Dzĩ la tɔ te samuraitɔwo ƒe ŋgɔyiyi le gɔmedzedzea me. Le August 20, 1941 dzi la, wodze Khalkhin Gol dzi, eye Asrafoha Dzĩ la ɖu dzi. Le ema megbe la, Trotsky bia tso Japan si be wòagbugbɔ South Sakhalin kple Kuril Ƒukpowo ana.
  Le dzɔdzɔme nu la, gbegbe aɖe kplɔe ɖo, eye aʋa gã aɖe dze egɔme. Ðeko, to vovo na Dulɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã la, dutanyigba dzie wowɔe le. Togbɔ be womate ŋu agblɔ be ʋukɔkɔɖi boo aɖeke menɔ anyi o hã.
  Aʋaawo de blibo, eye Japantɔwo tsi tre ɖe eŋu vevie eye wometsɔ wo ɖokui na o. Gake Soviet-srafowo ƒe dɔwɔwɔwo katã kloe kpɔ dzidzedze. Wogbã aʋawɔnuwo, le tu sesẽwo ƒe ƒoƒo vɔ megbe, eye aʋawɔʋuwo, siwo dome T-34 sesẽ yeyetɔ kekeake, LT (Leon Trotsky kpekpe!) hã nɔ, ɖu ame kukuwo kple ga ƒe do sesẽa dzi.
  Gbã la, wonya Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi aʋawɔlawo le Manchuria. Wowɔ dɔ geɖe ɖe wo nɔewo yome, si xɔ ɣleti enyi tso November 1941 va ɖo August 1942. Soviet asrafowo ge ɖe North Korea... Aʋawɔwɔwo hã nɔ Sakhalin. Japantɔwo dze agbagba gɔ̃ hã be yewoayi ŋgɔ - woyi ŋgɔ kilometa blaetɔ̃, gake wotɔ te wo eye ʋu ƒo wo.
  Le September 1942 me la, wodze Port Arthur dzi. Japantɔwo zã kpekpeɖeŋu si tso atsiaƒua me tsɔ dze agbagba be yewoalé ka la. Soviet-srafowo to ŋgɔgbe, gake futɔwo te ŋu tɔ te ŋgɔyiyia to asrafowo dada me.
  Gake samuraitɔwo mete ŋu lé woƒe tsitretsiɖeŋua ɖe te ɣeyiɣi didi o. Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖowo xɔ wo eye woda bɔmb ɖe meliwo dzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japantɔwo doa vlo woƒe agbenɔnɔ akpa - wometsɔ parachute gɔ̃ hã yi aʋawɔwɔ me o. Le esia ta la, le yameʋu me ame ŋkuta veviwo ƒe ku megbe la, samurai siwo le yame ƒe tsitretsiɖeŋu gbɔdzɔ wòdze ƒã. Eye Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo te dziɖuɖu kple kakaɖedzi geɖe wu.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nu yeye siwo Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo to vɛ la ɖe Japantɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe ŋgɔyiyi le woƒe ʋuʋu me vivivi. Le December 1942 me, le amedzidzedze sesẽ bubu megbe la, woxɔ Port Arthur, eye Seoul dze anyi le ɣleti ma ke me.
  Ƒe 1943 ƒe ɣleti si kplɔe ɖo dze egɔme kple January ƒe amedzidzedze le South Korea kple Busan melidzeƒea xɔxɔ.
  Japan nɔ anyigba dzi aʋawɔwɔwo dzi ɖum eye wònɔ nu gblẽm le yame kple atsiaƒu dzi geɖe wu. Le February 1943 me la, Soviet-srafowo xɔ Beijing. Eye le March me, le aʋawɔwɔ sesẽ aɖe megbe la, woɖe asi le South Sakhalin ŋu. April kple May nye aʋadziɖuɖu yeyewo na Soviettɔwo ƒe aʋawɔnuwo le ƒua dzi... Ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe dzidziɖedzi, yameʋuwo kple meli siwo tso Baltic va la wɔ dɔ ŋutɔ.
  Le June 1943 me la, Soviet-srafowo nya Japantɔwo do goe le Shanghai. Ale wowɔ woawo ŋutɔ ƒe nuto si me woanɔ.
  Le July kple August me la, yameʋukulawo kple ƒudzidelawo ɖe asi le Kuril-togbɛa ŋu tso futɔwo si me. Japan kpɔ eɖokui le nɔnɔme sesẽ tɔxɛ aɖe me. Soviet yameʋuwo dzi woƒe amedzidzedze ƒe ŋusẽ ɖe edzi eye woda bɔmb sesĩe ɖe edzi, eye ƒudziʋawɔʋu siwo le Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi la ƒu kplakplakpla. Le October 1943 me la, Trotsky tso nya me: be yeadze Okinawa dzi - awudodo ƒe dzadzraɖo hafi woawɔ aʋa ɖe Japan Dugã la ŋutɔ ŋu. Aʋaawo nu sẽ ŋutɔ, eye samuraitɔwo zã aʋawɔnuwo le agbɔsɔsɔ gã me: kamikaze yameʋukulawo.
  Aʋa gã la xɔ ɣleti eve kple kwasiɖa ɖeka, eye wòwu enu mlɔeba esi Okinawa mu. Eye le January 1944 me la, woɖe asi le Taiwan ŋu.
  Japan ɖo asrafowo ƒe afɔku keŋkeŋ ƒe agbo nu azɔ. Ðeko Hirohito ate ŋu aɖo ŋu ɖe United States kple Britain be woage ɖe aʋaa me le yeƒe akpa dzi, Germany si nye fasitɔwo ɣemaɣi gakpɔtɔ gbɔdzɔ akpa le asrafonyawo gome, eye Mussolini mete ŋu ɖo Trotsky gbɔ bɔbɔe le Pasifik Ƒua me o.
  Gake USA kple Britain gblɔ aɖaŋuɖoɖowo, gake womewɔ kaba be yewoage ɖe aʋaa me o. Gawu la, aglãdzedze gã aɖe si tsi tre ɖe Britain ŋu dzɔ le India. Dukɔmeviʋawɔla kple miametɔ siwo nye zazɛ̃nyahelawo wue ƒo Gandhi si da sɔ la ɖe vovo. Esia wɔe be aʋa ŋutɔŋutɔ dze egɔme le afima. Churchill, si va xɔ ɖe Chamberlain teƒe la ɖe dzimesesẽ fia eye wòdze agbagba be yeana Pakistan kple India nanɔ yeƒe ŋusẽ te aleke kee wòɖale o. Nusi na wowɔ aʋa si xɔ ɣeyiɣi didi eye wòsẽ ŋu si bla Britain-srafowo ɖe wo nɔewo ŋu.
  Amerikatɔwo wɔ nu le dutanyawo me le mɔ si mewɔa naneke o nu kura: nye aƒea le go kemɛ dzi!
  Le March 1944 me la, Soviet-srafowo, togbɔ be yame ƒe nɔnɔme mede tututu haɖe o hã la, wova ɖi go ɖe Hokkaido. Aʋa la xɔ kwasiɖa etɔ̃ eye wòwu enu esi woɖu Japantɔwo dzi. Dzidzedzekpɔkpɔ sia ʋuʋu fiagã la ƒe kakaɖedzi be womate ŋu aɖo dugã la gbɔ o.
  Aʋawɔwɔ le anyigba kple ƒu dzi yi edzi vaseɖe May 11, 1944 dzi, esime Japan si ŋu ɖeɖi te la va na ta mlɔeba.
  Aʋa si me Soviet-srafowo kpɔ gome le la xɔ tso April 10, 1941 va se ɖe May 11, 1944 dzi eye wòxɔ ƒe etɔ̃ kple ɣleti ɖeka kple edzivɔ vie. Asrafo kple asrafomegã akpe 960 siwo bu le Soviet-srafowo ƒe ame siwo wowu kple esiwo ku le abi siwo woxɔ ta me. Soviet dukɔmevi dumevi dzro siwo wu akpe blaade vie hã ku. Tso bɔmbdada, tudada, aʋawɔwɔ le Sakhalin kple liƒo dzi le Primorye dzi. Eye ame siwo ade miliɔn etɔ̃ xɔ abi, eye wo dometɔ akpe alafa ene zu nuwɔametɔwo.
  Le goawo katã me la, USSR ɖu dzi gã aɖe eye wòte ŋu ɖo dziɖuɖu siwo da megbe na Soviet Union ɖe China kple Korea eye wòxɔ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la ƒe nunɔamesiwo katã kple eƒe asrafowo.
  Wogado ŋusẽ Hati Trotsky ƒe ŋusẽ ɖe edzi le dukɔa me kple dukɔwo dome fefewɔƒewo siaa.
  Le ƒe 1946 me la, woda satelait si wowɔ kple asi zi gbãtɔ le USSR. Eye le ƒe 1950 me la, woɖo Soviet yamenutomeyimɔ̃ gbãtɔ ɖe xexeame godoo. Le Romania la, Fia Mixaya lɔ̃ be yeawɔ asrafowo kple ganyawo ŋuti nubabla kple USSR. Eteƒe medidi o ŋusẽa trɔ le Hungary. Eye le Czechoslovakia la, eɖu dzi ɣeyiɣi didi aɖee nye sia, togbɔ be menye kɔmiunisttɔwo tututue ɖu edzi o hã, ke boŋ miameʋuʋu ƒe asrafoha siwo da megbe na Soviettɔwoe.
  Le ƒe 1951 me la, aʋa aɖe dzɔ le Turkey kple USSR dome. Le ɣeyiɣi sia me la, atɔmik bɔmb menɔ United States alo Britain siaa si o, eye amewuwu ŋutɔŋutɔ gɔmedzedze kple futɔ sesẽ aɖe abe USSR kple eƒe hadɔwɔlawo ene nye ameɖokuiwuwu na Ɣetoɖoƒedukɔwo.
  Soviet-srafowo ɖu Turkey dzi le ɣeyiɣi si mede ɣleti ɖeka o. Esi wòkpɔe be Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe nuwɔna nye kuviawɔwɔ ŋutɔ... Shaved wɔ aʋa kple Indiatɔwo ɣeyiɣi didi aɖe, gake mlɔeba la, ebu asrafo akpe alafa geɖe eye megate ŋu ɖu eƒe nuto gãtɔ dzi o. Ganyawo ƒe kuxi aɖe le USA eye ameyibɔwo le ʋunyaʋunya wɔm.
  Trotsky wɔ nyametsotso aɖe: eye le ɣleti eve me la, Asrafoha Dzĩ la xɔ Titina Ɣedzeƒe kple Iran katã, eye dziɖuɖu aɖe si da megbe na Soviettɔwo va xɔ ŋusẽ le Egipte. Woƒoa Britaintɔwo kple Franseawo ƒe aɖuwo. Eye Hitler xɔ USSR ƒe akpa dzi eye le esia ta mɔnukpɔkpɔ su esi be wòawɔ Anschluss Austria.
  De Gaulle va xɔ dziɖuɖu le France. Soviettɔwo ƒe kekeɖenudɔa medze eŋu kura o eye wòƒoa nu tso atitsogaʋa aɖe si wowɔ yi Ɣedzeƒe, si tsi tre ɖe Bolshevist-subɔsubɔ ŋu. Trotsky ya le drɔ̃e kum be yeakeke ye ɖokui ɖe enu ayi Europa, nɔnɔmea le dzo dam.
  Adolf Hitler, le nyateƒe si wònye be USSR le ɖekawɔwɔa me fifia ŋudɔ la, dze Germany ƒe asrafodɔ wɔwɔ gɔme. Eye le Algeria kple Morocco la, aglãdzedze gã aɖe do mo ɖa ɖe France ŋu.
  De Gaulle do dziku vevie eye wòbia tso Germany si be wòadzudzɔ asrafowo ƒe dzadzraɖowo. Le esia ta la, Fuhrer bia be woagbugbɔ ƒe 1914 ƒe liƒowo aɖo anyi eye wòdo ŋɔdzi na amewo be yeaɖo dukɔa ƒe asrafoha ɖe futɔa ŋu.
  Akpa evea siaa le ŋɔdzidonamewo dzim ɖe edzi eye wole asrafowo ƒom ƒu ɖe liƒowo dzi. Trotsky ayetɔ la megena ɖe aʋaa me o, ke boŋ edzraa aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo na Germany le gadodo me. Aʋa aɖe dzɔ le Nazitɔwo kple Franseawo dome. Belgium ge ɖe aʋaa me, gake ɖeko esia gagblẽa nu le France ƒe ɖoƒe si aglãdzedze le dukɔ siwo dzi woɖu me kple kɔmiunisttɔwo ƒe dɔwɔna siwo le akpa vovovowo me xe mɔ nɛ la ŋu. Gake Germanytɔwo meɖua dzi kabakaba o, ke boŋ wotsia Mangio Line dzi, gake woxɔ Belgium. Le aʋawɔwɔ ƒe ɖeka kple afã megbe la, Nazitɔwo te ɖe Paris ŋu.
  De Gaulle yi ɖade asi ŋutifafa te eye wògbugbɔ Elsarz kple Lorraine na Germanytɔwo. Belgium hã le mamam tso eƒe anyigbamama ƒe akpa aɖe gbɔ. Fuhrer la le ŋusẽ dom eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi. Le ƒe 1955 me la, USSR do nukliabɔmb kpɔ. Trotsky tsɔ Czechoslovakia hã de USSR me. Nyateƒee, Sudetenland ƒe akpa aɖe yia Germanytɔwo gbɔ, gake to vovovo me tɔwo ƒe liƒowo ya medea wo gbɔ kura o. Gake susu aɖeke meli si ta woaʋuʋu tɔdziʋua o...
  Wozi Hitler dzi be wòabɔbɔ eƒe didi veviwo ɖe anyi eye wòakpɔ dzidzɔ be yete ŋu keke ta ɖe enu le Ɣetoɖoƒedukɔwo me eye wògblẽ nu le Austria ŋu. Nazitɔwo hã dze Denmark dzi eye wogbugbɔ ɖo ƒe 1914 ƒe liƒowo kple woƒe fiaɖuƒea ƒe dziehe hã.
  Trotsky ku le ƒe 1960 me, esi wòɖu eƒe dzigbezã blaatɔ̃lia. Esi USSR ƒe Zimenɔla menɔ numame gbegblẽwo kple ŋutilãme kamedede me o ta la, elé tamebubu me ɖe asi vaseɖe eƒe nuwɔna mamlɛawo me.
  Etsɔ zimenɔla ƒe ɖoƒea de asi na viaŋutsu David, eye wòto esia me ɖo kɔmiunist-fiaƒome gbãtɔ le xexeame. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, USSR ƒe titinadziɖuɖu dzi ɖe edzi eye wowɔ ɖɔɖɔɖo le dukplɔsea me si xe mɔ ɖe asiɖeɖe le eŋu nu. Hitler tsɔ ŋusẽ hã de asi na viaŋutsuawo dometɔ ɖeka si wòxɔ le vidzidzi si wowɔ kple asi me, gake le hoʋiʋli ƒe ɖoɖo nu.
  Ke hã, viŋutsua gakpɔtɔ nye ɖevi akpa, eye le Hitler ƒe ku megbe la, Nazitɔwo ma, eye eteƒe medidi o miametɔwo va ɖu dzi. Xexeame va le dedie wu, gake dutanyigbadziɖuɖu ƒe nuɖoanyia ƒe mumu na aʋa yeye si me malike mele o dzɔ. Egbɔkpɔnuae nye kɔmiunisttɔwo ƒe habɔbɔ aɖe ɖoɖo. Ena kpekpeɖeŋu wo nɔewo eye wòdze agbagba be yeatu hadomedziɖuɖu ɖo le anyigbagã doviviti la ƒe nɔnɔmewo me.
  Gake asitsatsa ƒe akpa gbogbo aɖewoe de vovototo xexeame ƒe kɔmiunisttɔnyenye me eye wònye ɖoɖo si wotsɔ ƒo ƒui.
  Le ɣeyiɣi ma me la, nya siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu va nɔ dzidzim ɖe edzi le USSR me. Akpa ɖeka ƒe dunyahehe me ŋusẽkpɔɖeamedzi megasɔ na ame ʋɛwo ƒe dziɖuɖu si nɔ dzidzim ɖe edzi o. Asitsala siwo nɔ ƒutsotsoe dzĩwo me di be yewoatrɔ kple dunyahehe me ŋusẽ. Vaseɖe fifia la, ganyawo ƒe dzidzedzekpɔkpɔ siwo ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo kple dunyahehe me viɖewo xe fe ɖe tsitretsiɖeŋulawo ƒe seselelãmea ƒe akpa aɖe teƒe. Gake tɔtrɔwo va le United States. Kplɔla yeye aɖe do, amesi, esi wògbã akpa eve ƒe ɖokuisinɔnɔ: Democratic kple Republican, wɔ etɔ̃lia - dulɔlɔ̃.
  Eye esi wòva xɔ dziɖuɖua ta la, eɖo ɖokuitɔdidi anyi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, atitsogaʋa aɖe gɔmedzedze tsɔ tsi tre ɖe kɔmiunisttɔnyenye ŋu. David ku, eye le ema megbe la, nugbeɖoɖo kple akpaɖekedzimademade ƒe dzrewɔwɔ gbogbo aɖewo dze egɔme. Esia wɔe be dukɔa ʋuʋu. Gake ʋiʋli si nɔ akpa eveawo dome wu enu esi woxɔ USSR ƒe zimenɔla ƒe ɖoƒea, eye ameawo ƒe dzi dze eme.
  Yamenutome kekeɖenudɔ nɔ edzi yim vevie. Le ƒe 2015 me la, Pluto va zu ɣletinyigba mamlɛtɔ si dzi amegbetɔ yamenutomeyimɔ̃dzikpɔla aɖe ɖo afɔ. Ɣeyiɣi kpui aɖe la, amewo te ŋu srã Yupiter ƒe anyime kpɔ. Nyateƒee, ele be woamlɔ tsileƒe tɔxɛ siwo ʋẽna lilili.
  Le USSR me la, kapitalist-habɔbɔwo gasẽ ɖe edzi wu. Mamã aɖe nɔ ame dahewo kple kesinɔtɔwo dome. Ame biliɔnla ŋutɔŋutɔwo do, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, Politburo me tɔwo hã do. Kɔmiunist-dziɖuɖu va tsaka kple ganyawo ƒe amegãwo ƒe dziɖuɖu geɖe wu eye wòva nɔ vovom tso kapitalist-dziɖuɖu gbɔ. Ga si wokpɔna ƒe adzɔ gɔ̃ hã va zu fli ɖeka le USSR eye woto alafa memamã ɖeka vɛ. Nyateƒee, esia he dzimaɖitsitsi si me mekɔ o vɛ eye wòhe ʋunyaʋunyawɔwɔ suesuesuewo vɛ.
  Gake vaseɖe fifia la, nɔnɔmea medzo le eɖokui dzi o. Gake le nyateƒe me la, esi kɔmiunist-dziɖuɖu ƒe gotagome nɔnɔmewo nɔ anyi ta la, woɖe hadomekakaɖedziwo dzi kpɔtɔ geɖe wu. Vevietɔ la, wova zu fetu ƒe akpa aɖe le atikewɔwɔ kple sukudede ŋu, eye dɔmakpɔwɔewo kple dɔwɔlawo ƒe asitɔtrɔwo va do.
  Victoria ɖo Vilna eye wòdzudzɔ ŋkuɖoɖo xexe si sɔ kple wo nɔewo dzi. Fifia ele nɛ be wòayi edzi anɔ ŋgɔ na Russia-srafowo.
  Lithuania Fiaɖuƒe Gã la ƒe fiadu Vilna mu, gake azɔlizɔzɔ yi ŋgɔe yi Grodno kple Brest do ŋgɔ.
  Belarustɔwo lɔ̃ faa ge ɖe Russia-srafowo me. Gake sno dza eye wòva sesẽ na titinaɣeyiɣiwo me asrafowo be woaʋuʋu. Ke hã, Fiavi Gã Vasily de se be woaxɔ Grodno eye woanɔ afima le dzomeŋɔli. Victoria ƒu du ƒo xlã fiasã siwo ƒo xlãe henɔ ame bubu dim be yeatsoe alo atsrɔ̃e.
  Tsɔtsrɔ̃ ƒe tsikɔwuame sesẽ aɖe nɔ ƒoƒom ɖe eme, gake zi geɖe la, eƒe tsitretsiɖeŋulawo tsɔa wo ɖokui naa dzre manɔmee.
  
  
  NYAGBLƆÐI SIWO TSO DOME DZOMEVƆ̃ ME
  Nyateƒee, nu vovovowo li siwo gblɔa nya ɖi, siwo ŋu viɖe le eye afɔku le wo me.
  Gake le nu ŋutɔŋutɔ bubuwo dometɔ ɖeka me la, afakala aɖe nɔ anyi si gblɔ xexlẽdzesi aɖe na Nazitɔwo ku ɖe alesi woatrɔ ŋusẽ si woatsɔ agbugbɔ agblɔ Abosam ƒe ahuhɔ̃ea ŋu. Ðevi maɖifɔ aɖe ƒe ʋu dzĩ ƒe tsitetewo ge ɖe anyigba si klẽna la dzi. Eye woƒo wo ɖokui ɖe eme enumake, eye ahuhɔ̃ea ŋutɔ te keklẽ, eye wògaxɔ eƒe nunanawo. Eye Fuhrer la srɔ̃ nu geɖe ɣemaɣi.
  Gake ne míenya etsɔme gɔ̃ hã la, manya wɔ ɣesiaɣi be míaɖɔe ɖo o. Gake le Afrika la, Germanytɔwo gaƒo woƒe asrafowo nu ƒu eye wote ŋu nya amedzidzedze si Montgomery dze egɔme le October 23 lia dzi la ɖa.
  Togbɔ be esesẽ ŋutɔ hã la, asrafo siwo si amewo kple dɔwɔnuwo sɔ gbɔ wu la tɔ te wo. Gake teƒe kple ɣeyiɣi si me wodze wo dzi nyanya kpe ɖe Rommel ŋu wòma eƒe aʋawɔha ʋɛawo le susu me eye wònya amedzidzedzea ɖa. Britaintɔwo bu nu geɖe eye le kwasiɖa eve ƒe aʋawɔwɔ megbe la, wozi wo dzi be woadzudzɔ.
  Eye Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo te ŋu gblẽ nu geɖe, eye wonyrɔ meli wuieve siwo si anyigbadziʋakɔ siwo ɖoe be yewoaɖi ɖe Casablanca kple Morocco ƒuta. Esi Amerikatɔwo kpɔ dzidzedze si mekpɔ dzidzedze le Egipte o kple "Germany amegãxiwo ƒe ha" ƒe dɔwɔna ta la, wogblẽ Operation Torch ɖi.
  Germanytɔwo hã dze agbagba be yewoagbugbɔ yewoƒe asrafowo aƒo ƒu ɖe Stalingrad be yewoatsɔ axe mɔ ɖe Soviet-srafowo ƒe axadzidzedzewo nu, eye wodzra wo ɖokui ɖo to wo ɖokui ɖiɖi ɖe ametakpɔnu siwo le titina me.
  Le yame ƒe nɔnɔme gbegblẽ le November 19, 1942 dzi ta la, Soviet-srafowo mete ŋu zã yameʋuwo nyuie o, siwo dome amedzidzeyameʋuwo hã nɔ, eye tudada ƒe dzadzraɖo mekpɔ dzidzedze boo aɖeke o. Eyata esi Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo gaƒo woƒe asrafowo nu ƒu ake la, wote ŋu nya Soviet-srafowo ƒe ŋgɔyiyi ɖa. Nyateƒee, esia he Nazitɔwo ƒe susu ɖa le Stalingrad ŋutɔ ŋu, si na Soviet-srafo siwo nye kalẽtɔwo le dua me la gbɔ ɖe eme. Togbɔ be aƒe ʋɛ aɖewo koe susɔ le Asrafoha Dzĩa ƒe ŋusẽ te hã la.
  Fritztɔwo hã lé wo ɖokui ɖe te le titina... Aʋa si wowɔ le Stalingrad yi edzi vaseɖe December ƒe nuwuwu. Esi Asrafoha Dzĩa mete ŋu kpɔ ŋgɔyiyi le aʋawɔƒea o ta la, wotɔ. Gake menɔ bɔbɔe na Germanytɔwo hã o. Wobu nu geɖe akpa le dua dzi dzedze me, eye togbɔ be le ametakpɔkpɔ me la, edze abe nusiwo bu ƒe xexlẽme sɔ na wo ene hã la, ɖeɖi te asrafowo ŋu kokoko .
  Le January me la, togbɔ be nyagblɔɖila la gblɔe ɖi hã la, Germanytɔwo mete ŋu lé wo ɖokui ɖe te le dziehe gome le Operation Spark me o. Nyateƒee, aʋawɔwɔa xɔ kwasiɖa etɔ̃ kple edzivɔ eye wògblẽ nu geɖe le Asrafoha Dzĩa ŋu, gake wote ŋu to anyigba dzi to Stalingrad.
  Gake esi Germanytɔwo xlɔ̃ nu le Iblis ƒe ahuhɔ̃e me ta la, wote ŋu nya amedzidzedzea le Voronezh gbɔ, si do ŋusẽ woƒe hadɔwɔla siwo gbɔdzɔ: Italytɔwo kple Romaniatɔwo. Ne menye nenema o la, anye ne wogbã ametakpɔnu si le afima.
  Eye Rzhev-Sychov ƒe dɔwɔwɔ etɔ̃lia medze edzi o. Germanytɔwo gahe Soviettɔwo ƒe amedzidzedzea ɖa ake, togbɔ be menye kuxi aɖeke manɔmee o hã. Le Stalingrad ŋutɔ la, dzoxɔxɔ nɔ anyi, aʋawɔwɔwo nɔ anyi le January me. Mainstein va xɔ ɖe Paulus teƒe eye agbledela sia si si nuteƒekpɔkpɔ geɖe wu le la te ŋu xɔ citadel dugã la le February 12 lia dzi. Gake Germanytɔwo gaxe fe gã aɖe ɖe esia ta ake. Le February 1943 me la, eva hiã be woaƒo Reichstag la nu ƒu eye woaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ blibo. Keke dɔwɔŋkekea ɖe enu eye nàzã kluvidɔwɔwɔ vevie wu tsã.
  Aʋa blibo ƒe gbeƒãɖeɖe na wote ŋu dzi aʋawɔnuwo wɔwɔ ɖe edzi eye woɖo mamã yeyewo. Dutatɔwo kple Hiwitɔwo hã le eme.
  Esi Germanytɔwo nya ɣeyiɣi si Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ɖoe be yewoage ɖe Morocco ta la, wozã woƒe ƒugɔmeʋawɔʋu gãwo tsɔ ƒo meli siwo ɖiɖi la vevie - wogblẽ meli siwo ɖiɖi ɖe wo nɔewo yome la me. Esia na Nazitɔwo te ŋu wɔ asrafodɔ siwo wowɔna ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo ŋu le teƒe ɖeka eye woƒo woƒe asrafoha veviwo katã nu ƒu ɖe ɣedzeƒe gome.
  Rommel ƒe asrafoha ƒe nɔƒe gakpɔtɔ sesẽ, gake le ahuhɔ̃ea ta la, fasitɔwo ƒe yameʋuwo te dɔwɔwɔ nyuie wu, eye ʋuɖolawo na Afrika-ƒuƒoƒoa ƒe nuzazãwo nyo ɖe edzi.
  Montgomery ƒe amedzidzedze yeye si wòwɔ le March 1943 me la do kpo nu. Fifia ya, esi Rommel xɔ nyatakaka siwo de pɛpɛpɛ to abosam ƒe akunyawɔwɔ ƒe kpekpeɖeŋu me ta la, eble Britaintɔwo woge ɖe mɔ̃ me eye wòte ŋu he wo dzi vevie! Nyateƒee, le futɔa ƒe xexlẽme ƒe gãnyenye kple yameʋu ƒe gãnyenye ta la, womate ŋu aɖu Montgomery dzi keŋkeŋ o, gake Britain dzi ɖuɖu ɖe dzesi. Vevietɔ aʋawɔʋu geɖe bu, eye wolé ʋu gbogbo aɖewo abe kplu ene.
  Britaintɔwo ɖe ametakpɔnu eve aɖewo ɖa eye wova te ɖe Alexandria ŋu wu. Rommel hiã na ame yeye siwo wodzra ɖo ɖi, eye Nazitɔwo ɖoe be yewoayi amedzidzedzea dzi le dzigbe gome. Stalingrad mu eye emegbe wote ŋu yi ŋgɔ to Volga-tɔsisia dzi.
  Le May 1943 me la, Kraut ƒomea trɔ ɖe Operation Dolphin ŋu. Woƒe asrafowo, togbɔ be nyagblɔɖila la kpe ɖe wo ŋu hã la, wodze ŋgɔ tsitretsiɖeŋu sesẽ ŋutɔ tso Aʋakɔ Dzĩ la gbɔ. Ŋgɔyiyi nɔ blewu le nu gbogbo siwo bu ta. Nyateƒee, dzɔgbevɔ̃etɔ aɖe ƒe kpekpeɖeŋu kpɔ ŋusẽ ɖe alesi aʋawɔwɔa yi edzii dzi. Wehrmachttɔwo kpɔ mɔ na tsitretsiɖeŋulawo eye wodze amedzidzedze geɖe wu gɔme. Le June ƒe domedome la, Nazitɔwo te ɖe Volga-tɔʋua ŋu xoxo eye woɖo Caspian-ƒua gbɔ.
  Soviet-srafowo ƒe nɔƒe le Caucasus gagblẽ ɖe edzi esi Turkey ge ɖe aʋaa me le June 22, 1943 dzi. Eye le nyateƒe me la, esiae ɖo aʋa si wowɔ ɖe Baku-mi ŋu me tsonu do ŋgɔ.
  Dukɔ Siwo Bla Nu la metso nya me o. Montgomery trɔ ɖe ametakpɔkpɔ vevie ŋu eye megabua amedzidzedzea ŋu o, eye anyidzedze le Morocco gakpɔtɔ nye nusi mate ŋu adzɔ o.
  Le July 10, 1943 dzi la, Churchill, be yeaɖe mɔ na Germany-srafowo ƒe akpa aɖe tso ɣedzeƒe gome la, edze agbagba be yeaɖi ɖe France. Gake anyigbadzidzedze si womedzra ɖo nyuie o, tsɔ kpe ɖe Amerikatɔwo ƒe nyametsotsomawɔmawɔ kple nyateƒe si wònye be le nyagblɔɖila aɖe ta la, Germanytɔwo nya nu tso eŋu tsitotsito la, ɖeko wòna Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ɖu anyigba dzi wu le ŋutinya me.
  Wolé ame akpe alafa ade blaatɔ̃ kple edzivɔ kple dɔwɔnu gbogbo aɖewo ɖeɖeko. Gake nublanuitɔe la, esia mexe mɔ na Nazitɔwo ƒe ŋgɔyiyi le dzigbe gome o. Le August me la, Germanytɔwo xɔ Dagestan katã, Turkeytɔwo xɔ Armenia katã kloe kpe ɖe Yerevan ŋu, eye le ŋkeke 27 lia dzi la, Nazitɔwo kple Ottomantɔwo wɔ ɖeka, eye woma Transcaucasus-ʋakɔa ɖe akpa eve.
  Eye le afisia hã la, Soviet-srafowo ƒe agbagbadzedze be yewoadze aʋawɔƒea ƒe akpa bubuwo dzi la do kpo nu. Futɔa nya Soviettɔwo ƒe aʋafiawo ƒe ɖoɖowo nyuie akpa.
  Dɔwɔƒe tɔxɛ si le Asrafoha Dzĩa me bɔ, wowɔ ameteteɖeanyi kple ame gbogbowo ɖeɖeɖa. Woda tu aʋafia gbogbo aɖewo kple tudalawo ƒe amegã Kulik gɔ̃ hã.
  Gake zi alesi abosam ƒe aʋawɔnu le futɔa si ko la, naneke makpe ɖe eŋu ɖe eŋu o.
  September ɣletia va yi le aʋa sesẽwo me, Nazitɔwo kple Ottomantɔwo te ɖe Baku ŋu. Eye le October me la, aʋawɔwɔ dzɔ le dua ŋutɔ me.
  Wonɔ nu nam ƒutadu la le atsiaƒua godo, eye wonɔ agbagba dzem vevie be yewoalée. Aʋa la yi edzi eye kaka November 7 naɖo la, abe alesi woɖoe ene la, Kraut ƒomea mete ŋu xɔe o. Gake du bubu siwo katã le Caucasus la bu xoxo le ɣeyiɣi sia me. Eye le December me, le nu gbogbo siwo bu ta la, du si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me la mu.
  Caucasus bu keŋkeŋ, eye nenema kee nye amikuƒe gãtɔ kekeake si wotu ɣemaɣi le USSR hã. Nyateƒee, esi wotɔ dzo amidoawo katã hetsrɔ̃ wo ta la, Nazitɔwo ŋutɔ mete ŋu wɔ viɖe sia ŋudɔ kaba o.
  Tomefafa aɖe nɔ ɣedzeƒe gome. Germanytɔwo ƒe anyigbadzisrafoha gãwo ʋu yi Iraq eye wogayi Palestina kple Suez Tɔdzisasrãa dzi be yewoakpe ɖe Rommel ŋu. Gake Soviettɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo ɖoe be yewoawɔ ɖiɖiɖemea ŋudɔ. Wotu amikuƒewo xoxo le teƒe bubuwo, siwo dome Siberia hã le. Eye Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo wɔ dɔ le aʋawɔʋu yeyewo ŋu. Wobui be IS-2 kple T-34-85 nye Germanytɔwo ƒe Panthers kple Tigers ƒe ŋuɖoɖo.
  Aʋawɔnuwo wɔwɔ le Nazi Germany sɔ gbɔ wu esiwo wowɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Edze ƒã be nunɔamesi geɖe le Nazitɔwo kple kluviwo si, eye bɔmbdada si tso dukɔ siwo wɔ ɖeka ƒe dziɖeleameƒo gbɔ la gbɔdzɔ wu. Esia fia be woate ŋu awɔ gayibɔ geɖe, kple ga si ƒe nyonyome nyo wu alesi wòle ŋutɔŋutɔ. Eyata wowɔ ɖoɖo si wowɔ be woawɔ Panther 600 ɣleti sia ɣleti la gbɔ eye wowu enu gɔ̃ hã. Gake mɔxeɖenu bubuwo hã nɔ anyi: hehexɔxɔ ƒe ɣeyiɣi na ʋua me dɔwɔla yeyewo. Gawu la, le "Panther" la, le eƒe viɖe siwo katã ɖikeke mele eme o ta: tu si ƒe aʋawɔnuwo toa nu geɖe eye wòdoa dzo kabakaba, si te ŋu kpɔa nu nyuie eye wòkpɔa nu nyuie, kpakple ŋgɔgbe takpɔnu nyui, eye wòte ŋu ʋua ʋu nyuie la, ƒe axadzi takpɔkpɔ gbɔdzɔ eye wòwɔa ɖoɖo ɖe eŋu wònɔa tsatsam ƒe agbalẽ xatsaxatsawo.
  Panther-2 va zu ŋgɔyiyi si de ŋgɔ wu eye ŋugbedodo le eŋu. Le Panther-2 ƒe ɖoɖo si le ʋeʋẽm wu sã si ƒe kpekpeme lolo vie si nye tɔn 47 ta la, tu sesẽ aɖe si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe didime nye milimeta 71 EL eye eƒe aʋawɔnuwo nye milimeta 120 le ʋua ƒe ŋgɔgbe, eƒe axawo nye dzidzenu 60 le an dzogoe dzi, kple 150 le xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe, eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 900 le duralumin-nutunu me.
  Wodze mɔ̃ sia tɔgbe wɔwɔ gɔme le November 1943 me, kpakple Tiger-2. Gake ɖeko Germanytɔwo gakpɔtɔ nɔ woƒe ʋua tum ɖo. Eye woyi ŋgɔ le Titina Ɣedzeƒe.
  Le March 1944 me la, Germanytɔwo xɔ Kuwait eye woɖo Suez Tɔdzisasrãa gbɔ.
  Ele be woagbã nyagblɔɖila la ale be viɖe aɖeke maganɔ Nazitɔwo si o. Le go sia me la, didi nɔ nyɔnuviawo me be yewoawɔe do ŋgɔ, gake ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe seɖoƒewo kpɔ ŋusẽ ɖe wo dzi.
  Le kpɔɖeŋu me, fifia, le nyɔnuvi siwo yɔ fũ kple akunyawɔwɔ teƒe la, le April 1, 1944 dzi la, dzetugbe dzetugbe eve nɔ ʋuʋum le ŋgɔgbe. Nublanuitɔe la, esi ŋutete siwo mede ŋgɔ kura o le esi ta la, titri ƒe seɖoƒeɖola la kpɔ ŋusẽ ɖe edzi. Vuvɔ nɔ wɔwɔm vie na afɔ ƒuƒlu gɔ̃ hã be wòazɔ le kele me anyigba si dzi sno mate ŋu adze o dzi. Volga goglo si le Kamyshin ƒe dziehe gome le nyɔnuviawo ƒe miame, eye ne èyi ŋgɔ wu ema la, àɖo Germanytɔwo ƒe nɔƒe siwo te ɖe Stalingrad ŋu. Eye aʋawɔlawo ƒe dɔe nye be woazu nyɔnuvi dzrowo kloe eye woƒe ŋutete siwo de ŋgɔ wu amegbetɔ tɔ be woaɖe nyagblɔɖila si wolé fui la ɖa... Ke hã, ɖewohĩ esia gɔ̃ hã masɔ gbɔ fifia o. Le nyateƒe me la, anyigba si dzi dukɔmeviwo ƒe afã nɔ do ŋgɔ na aʋaa, kple eƒe dɔwɔƒewo ƒe ŋutete ƒe akpa ɖedzesi aɖe, si me, gbã la, ami si sɔ na amiɖeɖe hã le, USSR bu.
  Nyateƒee, ga bubu geɖewo li woade gaxɔ me, gake hafi woate ŋu awɔ dɔ le woƒe ŋutete blibo me la, ɣeyiɣi kple ga siaa hiã. Eyae nye be nɔnɔmea le ale gbegbe be ne woxɔ Iblis ƒe ahuhɔ̃e ƒe ŋusẽ le Hitler si gɔ̃ hã la, esia ate ŋu ava zu nusi mesɔ gbɔ o vevesesetɔe. Gawu la, vovototodedeameme ƒe seselelãmewo nu sẽ ɖe edzi le dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii dome. Vevietɔ Amerikatɔwo. Roosevelt le dɔ lém, edze ƒã be Gallen di be yeawɔ miametɔwo ƒe ŋutifafa ƒe nukpɔsusu, eye mɔkpɔkpɔ siwo li be woawɔ tiatia yeyewo la medzɔa dzi na ame boo o.
  Ƒugɔmeʋawɔwɔ mele edzi yim nyuie na Dukɔ Siwo Bla Nu o. Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi, eye woƒe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔmewo le nyonyom ɖe edzi. Torpedo siwo dzoxɔxɔ fiaa mɔe kple ƒugɔmeʋawɔʋu siwo zãa hydrogen peroxide do xoxo. Eye Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe ƒudziʋawɔʋuwo le ɖeɖem kpɔtɔ hele gbɔdzɔgbɔdzɔm, vevietɔ esi Krauttɔwo ƒe technotronic ƒumelã siwo woyɔna be technotronic sharks srɔ̃e be yewomaɖe yewo ɖokui afia o eye yewomaɖe yewo ɖokui afia o ta.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Nazitɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔnawo sɔ gbɔ wu esiwo dzɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me: ami nana va le bɔbɔe, amitsɔʋuwo le vavam tso Libya-gblewo gɔ̃ hã me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, bɔmbdada ɖe Romania dzi gbɔdzɔ wu kura. Eye mɔ̃memi si wotsɔ lãgbalẽ wɔe ƒe wɔwɔme sɔ gbɔ wu.
  Dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii la ƒe mo wɔ yaa, eye woƒe nɔnɔmea menyo o. Vevietɔ dunyahehe me tɔwo.
  Asrafoha siwo da sɔ le Ɣedzeƒeʋakɔa dzi le April 1, 1944 dzi: USSR asrafo kple asrafomegã miliɔn 6.3, kple aʋawɔʋu kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui abe akpe 5.3 ene, tu kple tu akpe 95, yameʋu akpe 7.7. Nusiwo bu vevie le dzomeŋɔli ƒe aʋawɔwɔwo me ne wole agbagba dzem be yewoaɖu futɔa dzi. Germanytɔwo, ne wobu satelaitwo, duta aʋalɔgowo, Hiwi afɔzɔlawo ŋu la, woƒo ƒu wu miliɔn 7.2, aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui xoxo akpe 8.8, tu kple tu siwo wotsɔna ƒua gbe abe akpe 100 ene, yameʋuɖoɖo ƒe ʋu akpe 16.5. Ne míebu eŋu be ɖeko IS-2 kple T-34-85 aʋawɔʋu yeyeawo dze dɔwɔwɔ gɔme kple Asrafoha Dzĩ la teti koe nye ema la, futɔwo ƒe ŋgɔyiyi le dɔwɔnuwo ƒe nyonyome me ɖe dzesi ŋutɔ. Eyata wodo "Panthers" kple "Tigers" wɔwɔ ɖe ŋgɔ xoxo, eye woawoe nye Germany ƒe aʋawɔʋuwo ƒe afã kple edzivɔ.
  Le yameʋuɖoɖo me la, nɔnɔme ŋuti numekukuwo me mekɔ nenema gbegbe o. Germanytɔwo ƒe ʋuwo de ŋgɔ wu Soviettɔwo tɔ le duƒuƒu kple aʋawɔnuwo gome, gake woƒe ʋuʋu le tsia dzi bɔbɔ ɖe anyi wu, evɔ le ɣeyiɣi ma ke me la, woƒe ʋuʋu le tsitrenu ya nyo wu. Gake vevietɔ wu la, yameʋu siwo me dzo le la do le Fritz me, vevietɔ ME-262. Le aʋawɔyameʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋuna dome la, esiwo ŋu ŋusẽ le wu le aʋawɔnuwo kple duƒuƒu gomee nye ME-309 kple TA-152. Yu-488 kple Yu-288 si do ŋgɔ nɛ gɔ̃ hã va ge ɖe ewɔwɔ ɖe wo nɔewo yome. Bɔmbdadaʋu siawo ƒe dzodzo ƒe nɔnɔmewo mesɔ kple wo nɔewo le agba gãwo te o.
  Aleke kee wòɖale o, ne míebu asrafowo ƒe dadasɔ ŋu la, ekema ele be woade dzesi futɔa be ŋusẽ le eŋu wu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ne wowu dɔwɔwɔ le Titina Ɣedzeƒe nu la, fasitɔwo ƒe ŋusẽ agasẽ ɖe edzi. Eye ɣleti ɖeka megale woƒe aʋadziɖuɖu mamlɛtɔ le afima o. Eyata...
  Elena si nya nu tso mɔ̃ɖaŋununya ŋu la ƒo nu sesĩe hedzi ha be:
  - Ŋusẽ aɖeke meli o, ŋusẽ aɖeke meli o... Edze ƒã be goblin la no aha fũ akpa! Ðeko wòkpɔ lãgbalẽgoloa hedo ɣli gblɔ nya ƒaƒãwo!
  Zoya, amesi kpɔ eƒe dekɔnuwo ta le agbledelawo ƒe awu si mesɔ o gɔ̃ hã me la, ʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe exɔlɔ̃a ŋu be:
  - Mina míaƒo asa na nya madzetowo... Anyo wu be míawɔ afɔɖeɖe ƒe ɖoɖo!
  Elena tsɔ abɔta ƒoe. Eƒe ŋutilã le tsɛ wu tsã eye menye kamedefefewɔla abe alesi wònɔ ene o. Togbɔ be ɖewohĩ ŋutsu geɖe akpɔe be eƒe nu léa dzi na ame wu tsã gɔ̃ hã hã. Nyɔnuvia ƒe awu le bɔbɔe, aklala, ɣie eye wòle dzadzɛ. Kpuie vie wu alesi agbledela nyɔnuwo bɔe, eye woƒe afɔ siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie la dzena le klowo dzi. Aʋawɔnu alo atsyɔ̃ɖonu aɖeke meganɔ nyɔnuviawo si o. Gaƒoɖokui gɔ̃ hã meli o.
  Fifia wole kɔƒenutome ale gbegbe, woƒe ŋutigbalẽ le dzo dam akpa na April ɣletia, gake womeƒua du eye wosẽna nenema gbegbe o. Afɔwo zɔna to anyimɔ aɖe si dzi kpe gbadzɛwo kaka ɖo la dzi. Afɔkpodzi ƒuƒlu, abe agbledela nyɔnuwo tɔ ene, nɔa ƒuƒuie eye wòvona le eɖokui me ne èle afɔ ɖem le anyigba si dzi ʋuʋudedi le dzi. Ne èzɔ la, vuvɔ meƒona nenema o. Ŋdi vuvɔ si dzana le vuvɔ megbe la nu yina, eye afɔwo metsia dzodzodzoe eye womewɔa abi nenema gbegbe o.
  Le eƒe ŋutilã si nɔ esi tsã me la, enye aʋawɔla le goawo katã me, le Antarctica gɔ̃ hã me kuxi aɖeke manɔmee. Eye fifia nye afɔwo biã le vuvɔ ta, eye ne mexɔ dzo le ŋdi me ŋdɔkutsu dzatsɛ me la, wole veve sem ŋunyɔnutɔe.
  Elena, amesi ŋlɔ be xoxo be amegbetɔ ƒe ŋutilã ate ŋu ase seselelãme madzeameŋuwo tso vuvɔ kple ɖeɖiteameŋu me la gblɔ kple dziku be:
  - Ne mato nyateƒe la, nyemekpɔ viɖe si le mɔzɔzɔ sia tɔgbe me o. Wotsɔ mí ƒu gbe ɖe dzomavɔ sia me, akunyawɔwɔ sesẽ aɖeke mele mía si o... Wogblẽ mí ɖi afɔ ƒuƒlu eye míedo agbledelawo ƒe awu bɔbɔe aɖe, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, agba le mía dzi be míaɖe ameƒomea tso fasitɔwo si me!
  Zoya ɖo nya ma tɔgbe ŋu le susu me be:
  "Gake esiae nye eƒe atsyɔ̃!" Ale be maganɔ bɔbɔe akpa ne míezã míaƒe nukunuŋutetewo tsɔ xɔ Vilna kple Lithuania du bubuwo o. Edoa dzidzɔ na ame wu eye vevietɔ wu la, ebia susuŋudɔwɔwɔ hafi woate ŋu aɖu futɔa dzi le ŋutilã bɔbɔewo me eye ŋusẽ gãwo manɔmee!
  Elena nye numame nɛ be wòatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu aƒu gbe ɖe kpe gã aɖe si do tso anyi si le mɔa titina la me. Gake le esi teƒe be kpea nadzo le ƒoƒoa me la, egakpɔtɔ nɔ teƒea, eye Nyɔnuvi Nunyala la do ɣli ɖe vevesesea ta. Asibidɛ didi siwo gakpɔtɔ le atsyɔ̃ɖoɖo me la vuvu enumake eye wozu blɔ. Eye eva hiã be Zoya naɖɔ wo dometɔ eve aɖewo gɔ̃ hã ɖo. Phalanges siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ge ɖe wo nɔƒe, eye Elena ʋuʋu aɖatsi si ƒo ɖe eƒe ŋgonu la ɖa. Ele be nàwɔ nane si nye bometsitsi alea gbegbe.
  Belobog vinyɔnua se veveseseɖeamenu ƒe ƒutsotsoe aɖe le eɖokui me, veveseseɖeamenu ƒe ƒutsotsoe aɖe xɔ edzi. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, seselelãme aɖe si nye be ye ŋutɔ yegbɔdzɔ eye yeate ŋu adze afɔku bɔbɔe la do. Aɖabɛ si le Elena ƒe ŋutilã blɔa te la gbã, eye eƒe afɔ hã va gblẽ ŋutɔŋutɔ eye wòte ŋu gblẽa nu le eŋu bɔbɔe.
  Nunyala la, kple veveseseɖeamenu ɖe eɖokui ŋu, de dzesii be:
  - Esiae nye nusi ŋutilã si me ŋusẽ gãwo mele o fia... Ðeko nèzua ame aɖeke o!
  Zoya de dzesii kple dziku be:
  - Wò afɔ sueawo ahaya... Ànɔ agbe le mɔ aɖe nu!
  Nyɔnuviawo gadze mɔa dzi ake. Dzidzɔkpɔkpɔ ŋumaɖɔɖotɔe ma tɔgbe meganɔ wo si o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, zi alesi wozɔ azɔli didi la, zi nenemae dɔwuame va nɔ wo ɖokui me. Afisiae agbledenyigba siwo woƒo ƒu la dze le... Dɔwɔwɔ nɔ edzi yim le wo ŋu xoxo.
  Gake ŋutsuawo ya medzena o, nyɔnuwo kple ɖeviwo koe wotsɔa ka blaa woe, ɖewo dea agbledeƒe, ɖewo tsɔa aŋetu. Ame siwo le afisia nye ame tsɛ dziŋɔ aɖe, eye ɖeɖi tea wo ŋu. Nyateƒee, ŋutsuviawo, esi wokpɔ nyɔnuvi dzetugbeawo la, woko alɔgbɔnu heʋuʋu asi na wo, tsɔ asi siwo me vevesese mele o, siwo wodo ɖa do gbe na wo.
  Zoya gblɔ be yeakpe ɖe Elena ŋu le agbledelawo ƒe dɔwɔwɔ me. Svarog vinyɔnua lɔ̃ ɖe edzi kple dzitsitsi. Eya ŋutɔ di be yeawɔ aʋawɔnuwo ƒe aʋadziɖuɖuwo, ke menye agble si wowɔ ɖekae ƒe akpa sesẽ o. Gake esi wòve eƒe afɔ le kpe gbadzɛ aɖe dzi vɔ la, eƒe aʋawɔwɔ ƒe seselelãmea nu yi zi ɖeka. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ele be nàbu wò ŋutɔ wò sedede ŋu. Nuka kee ame aɖe agblɔ o, awudodo koe wova do mlɔeba eye sɔlemehakplɔlawo menɔ wo si o.
  Ẽ, NKVD ate ŋu agblɔ be ŋkutsalawoe wonye ɣesiaɣi eye wòatɔtɔ wo. Ne menye nenema o la, woava zu sitsoƒedila siwo bu nusianu, si me woƒe nuŋlɔɖiwo hã le, ko. Woƒe awuwo menye nu yeye kura o, eye atsyã si me wodoa awu kpui le wu la nye esi bɔ ɖe Bolshevik kɔƒea me. Àte ŋu aɖu nu wòasɔ gbɔ ale be woaxɔe ase!
  Wodzi Zoya le kɔƒea me eye eƒe asiwo kple ŋutilã bi ɖe fukpekpe me ŋutɔ. Elena nye dugã me nyɔnu, menye Muscovitɔ koe o. Nyateƒee, nuteƒekpɔkpɔ le esi le agblededɔwo me le Rodnover nutoa me. Gake kokoko la, ʋuʋuawo mele bɔbɔe eye wonya nyuie abe Zoya tɔ ene o. Ẽ, eye asibidɛ siwo gbã le anyigba fafɛa dzi le veve sem ŋunyɔnutɔe.
  Gake ɖetugbuiawo, ŋutsuviawo kple nyɔnuviawo katã nyea afɔ ƒuƒlu, ne tsikpe nɔ dzadzam le zã me eye nèle afɔku me be vuvɔ nadze ŋuwò kloe gɔ̃ hã. Nyɔnu tsitsiwo kple nyɔnu tsitsi siwo do bast-fɔkpawo koe. Ŋutsu aɖeke mele dzedzem o, eye tsitsitɔ si ƒo amesiame tae nye ƒewuivi si ƒe ɖa le ƒoƒom, si ƒe ŋutigbalẽ biã, si ƒe dzedzeme mede ƒe wuiatɔ̃ o, edo afɔkpa siwo woɖo ɖe ɖoɖo nu ŋutɔ, gake eƒe dzedzeme ɖea nu fiana ŋutɔ eye eƒe asike dzi le ƒo. Ðevi sia si si Komsomol ƒe akɔtagbalẽvi le lae nye tsitsitɔ le ŋutsuviawo dome eye wòɖea gbe na amesiame.
  Ðekakpui aʋafia la meƒo nu tso nyateƒe si wònye be dzetugbe eveawo va kpe ɖe wo ŋu o. Abe ɖe wòle alea ene la, mehiã be míagblɔe o. Volga nutoa ƒe yame ƒe nɔnɔme fa eye yame ƒe nɔnɔme le edzi yim ŋutɔ, eyata asi eve bubu mawɔ nuvevi ame o.
  Eteƒe medidi o Elena ƒe akɔta te veve, eye wòbia be yeayi agbledeƒea. Eyata ele bɔbɔe na nyɔnuvi si sesẽ ŋutɔ ƒe ŋutilã, gake ɖeko wòle be nàku wò afɔkpodziwo nyuie ɖe anyigba si le gbadzaa la me ale be wò afɔbidɛwo nagado dziku na wò nenema gbegbe o. Gake akɔta ƒe nyaƒoɖeamenu va le dzogoe bubu dzi, eye esi wòɖe agba le megbe la, mesea veve o.
  Nyɔnuvia bu eŋu ɣemaɣi be, ƒe nenie wòxɔ ŋutɔŋutɔ? Ewu alafa ɖeka ɣeyiɣi didi aɖee nye sia ! Ɖi kokoe! Enye nyɔnu tsitsitɔwo dometɔ ɖeka le egbegbe Russia eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋusẽ kple lãmesẽ yɔe fũ. Gake ne woxɔ woƒe akunyawɔwɔ ƒe ŋutetewo le wo si vɔ la, woate ŋu ava zu lã wɔadã mawo tɔgbe!
  Susu sia na Elena ƒe dzi gbã...
  Amesiame wɔ dɔ kple dzonɔameme eye ŋdɔnuɖuɖu ƒe ɖiɖiɖeme aɖeke manɔmee. Alo ne viviti do keŋkeŋ ko hafi wotena ɖe dzoa ŋu be yewoakpɔ gbɔdzɔe. Volga Tɔsisi la te ɖe afima ŋu eye tɔmelãwo nɔ zea me. Gake abolo si sɔ gbɔ nenema gbegbe koe li, eye le mɔ aɖe nu la, mekɔ keŋkeŋ o, eye ɖiƒoƒo le eme. Sabala ƒe vivi bubu.
  Nuɖuɖua le bɔbɔe eye mesɔ gbɔ akpa o, edze abe nuɖuɖu vivi aɖe na dɔgbo siwo dɔ le wuwum ene. Ranger Nyɔnuviwo mese le wo ɖokui me be ɖeɖi te ye ŋu alea o ƒe geɖe. Ao, egasea veve ŋutɔ be woanye amegbetɔ ŋusẽ gãwo manɔmee. Eye ɖeɖi tea ŋuwò abe... kposɔ ene!
  Gake enyo hã be nugbagbeviawo nye ɖekakpuiwo eye wole lãmesẽ me. Nyɔnuviawo dɔ alɔ̃ ɖekae kple nyɔnu bubu siwo nɔ aƒea me le wo ɖokui si. Ŋutsuviawo dometɔ ɖeka tsɔ eƒe ta ɖo Zoe ƒe akɔta kɔkɔa dzi. Ranger nyɔnuvi la tsɔ asi ƒo eƒe ɖa ɣiawo... Eye wòse blanuiléle sesẽ aɖe. Woxɔ nusianu tso agbe me kple tso woƒe takpɔlawo, Demiurge Mawuwo gbɔ: sɔhɛmenɔɣi mavɔ, ŋusẽ, mɔnukpɔkpɔ be kesinɔnuwo, ŋusẽ, bubu kple bubu nanɔ wo si, gake... Be woafɔ fu la, ele be woamlɔ ŋutsu si ƒe ŋutete sɔ kple wo tɔ gbɔ. Eye esia didi mele bɔbɔe kura o.
  Eye ne ŋutsu mawo tɔgbe li la, ekema wole ɖoƒe bubu eye wole xexeame katã bubu me. Elena ɖo ŋku hadzidzi si ku ɖe Gagarin ŋu dzi eye esia na wògalé blanui ɖe edzi;
  Ènya ŋutsu si ƒomevi wònyea...
  Xexeame katã tsɔe ɖe eƒe akɔnu!
  TSING NƆVIƑE ƑE TAMEÐEÐE ÐE FIAHIA LA
  Tsar Nicholas II nɔviŋutsu, Mikhail, si to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, wɔ nu vevie. Fiaɖuƒea ƒe Dzɔlawo da tu aglãdzela siwo nɔ agbagba dzem be yewoadze Dzomeŋɔli Fiasãa dzi. Emegbe Cossacktɔwo, siwo ŋu dziɖulagã la lɔ̃ ɖo, kple asrafoha bubumewo ge ɖe aʋaa me.
  Wowu aglãdzela alafa geɖe eye ame bubuwo si dzo. Kpovitɔwo lé aglãdzelawo kple woƒe ŋgɔnɔlawo vevie. Dukɔa ƒe Duma teƒenɔlawo, fiaviƒomewo, asitsala kple gatɔ gãwo me tɔwo wɔ kaba ka atam be yewoawɔ nuteƒe na Tsar Nicholas, eye woka atam be yewoawɔ nuteƒe. Le aʋawɔwɔa me la, aglãdzela siwo wu alafa ade ku eye woxɔ abi akpe ɖeka kple afã. Dzɔlawo bu ame abe blaeve ene, Cossacktɔwo bu ame blaatɔ̃ bubu.
  Dzre sesẽ aɖe, gake ŋutasẽdziɖuɖua tsi agbe. Nukpɔsusu ɖeka alo kplɔla ɖeka aɖeke menɔ nugbeɖola siwo nɔ etame la si o. Eye le goawo katã me la, wo dometɔ geɖe xɔe se be manya wɔ be woatrɔ dziɖuɖu ƒe nɔnɔme le aʋawɔɣi o.
  Ame geɖe ƒe dzi medzɔ ɖe Tsar Nicholas II ŋu o, gake esesẽ be woatsɔ mɔnu bubu aɖe ana ɖe fiaɖuƒedziɖuɖua teƒe. Gawu la, kesinɔtɔwo vɔ̃na vevie be dukplɔla ƒe dziɖuɖua ava zu gbɔdzɔgbɔdzɔ kple ablɔɖe akpa be wòakpɔ kapitalisttɔwo ta tso dɔsesẽwɔla siwo dɔ le wuwum eye aglãdzelawo si me, kple anyigbatɔwo ta tso agbledelawo si me.
  Gake ameawo ŋutɔ mawɔ ɖoɖo ɖe tɔtrɔ kpata vevi aɖe ŋu o. Bolsheviktɔwo gakpɔtɔ gbɔdzɔ akpa eye woƒe xexlẽme mesɔ gbɔ o, Sosialist Tɔtrɔ Kpata ƒe akpa gãtɔ xɔe se be tɔtrɔ kpata la nyo, gake anyo wu be woaɖu xexemeʋaa dzi gbã.
  Kpuie ko la, ʋunyaʋunyawɔwɔ aɖe dzɔ eye amesiame do go! Nane abe ʋukɔkɔɖi tsitretsitsi ene gagbugbɔ dzɔ...Eye ɖoɖoezizi!
  Nicholas II tsɔ George ƒe Habɔbɔ, ƒe ɖaseɖigbalẽ gbãtɔ na nɔviaŋutsu ɖe eƒe tameɖoɖo kplikpaa ta, eye wòdoe ɖe ŋgɔ wòzu aʋafiagã ƒe ɖoƒe, eye wòɖo Mikhail be wòanye ɣetoɖoƒeʋakɔa ƒe amegã. Eye dzigbe kple Romania ƒe aʋawɔhawo nɔ Brusilov te.
  Russia-srafowo ƒe lolome dzi ɖe edzi va ɖo ame miliɔn ewo kloe, eye wo dzi kpɔkpɔ de agba gã aɖe fiaɖuƒea dzi. Ehiã be woayi ŋgɔ.
  Esi mɔawo nya ƒu ko la, tsartɔwo ƒe aʋakɔa dze Galicia. Xexlẽme ƒe gãnyenye nɔ Russia-srafowo ƒe akpa dzi. Austriatɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ gbɔdzɔ, eye asrafoha siwo me Slavtɔwo nɔ la dzo le amehawo me alo tsɔ wo ɖokui na. Germanytɔwo ƒe aʋawɔhawo mesɔ gbɔ be woatsɔ axe mɔ na futɔa o.
  Nusi ƒo wo katã tae nye be United States ge ɖe aʋa si wowɔ kple Titinadziɖuɖuwo me le April me. Eye aleae woɖo dzrehehea me tsonu ɖi do ŋgɔ xoxo. Germanytɔwo dze agbagba be yewoadzi yewoƒe asrafowo ɖe edzi le Ɣetoɖoƒedukɔwo me be yewoaɖu Dukɔ Siwo Bla Nu kpli wo dzi eye womete ŋu na kpekpeɖeŋu gã aɖeke Austria-Hungary o.
  Russia-srafowo xɔ Lviv kple du geɖe le Galicia. Dzodoƒe sue geɖe gɔ̃ hã va dzɔ. Austriatɔwo ƒe aʋawɔƒe si wotsɔ lãgbalẽ wɔe, si gbã la nɔ mumu kabakaba akpa, eyata eva hiã be Germanytɔwo naʋu ayi ametakpɔƒe ŋkuagbãtɔ aɖe le ɣetoɖoƒe gome eye woatsɔ asrafowo aƒu gbe ɖe dometsotso siwo do la me.
  Esi Russiatɔwo tu woƒe dzidzedzekpɔkpɔ ɖo la, wote ɖe Przemysl ŋu eye woƒo xlã dua gɔ̃ hã. Gake nuzazãwo ƒe kuxiwo kple Germanytɔwo ƒe aʋawɔha siwo sɔ na aʋawɔwɔ wu ƒe dodo ɖe aʋaa me na ŋgɔyiyia dzi ɖe kpɔtɔ. Gake Romaniatɔwo ƒe Aʋawɔha la yi edzi dze wo dzi, eye le ɣeyiɣi aɖe megbe la, Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe Aʋawɔha hã yi edzi. Dɔ sesẽ aɖe dze ŋgɔ mamlɛtɔa: be wòato Germanytɔwo ƒe ametakpɔha sẽŋu si me goglo la me.
  Tsar nɔviŋutsu Mikhail mebui be enye ŋukpe o, esrɔ̃ nu tso Brusilov gbɔ eye wòzã aɖaŋu mawo tɔgbe. Edze dzadzraɖo ɖe amedzidzedze ŋu le teƒe vovovo wuieve zi ɖeka, ale be Germanytɔwo mete ŋu nya afisi amedzidzedze vevitɔa ayi o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wozãa xɔmetsovɔ si me dzudzɔ le kple amedzidzedze le zã me vevie.
  Russia-srafo siwo le dzigbe gome la na ablɔɖe Bucharest, eye amedzidzedze si nɔ titina na woto ŋgɔyiyi le Vilno ƒe dzigbe gome.
  Ele be Germanytɔwo nagado ŋusẽ woƒe dzigbe gome ake. Germany-srafo siwo nɔ mɔ xem na Riga la nɔ ŋɔdzi dom be woaƒo xlã wo. Le nɔnɔme siawo me la , Kaiser-ʋua wɔ nyametsotso sesẽ be yeadzo le Baltik-dukɔwo me eye yeaɖe asrafowo ɖa le Prussiatɔwo ƒe ametakpɔƒea.
  Nuwo meva yi nyuie na dɔwɔha la kple Turkey o. Russiatɔwo kple Britaintɔwo nɔ ŋgɔ yim le Asia Sue, Franseawo nɔ nyaƒoɖeamenu dem Palestina le Syria. Ottomantɔwo nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm eye woƒe anyidzedze menɔ adzɔge boo o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Bulgariatɔwo trɔ. Esi Slav-fia la kpɔe be Prussiatɔwo da le aʋaa me xoxo, eye Russia-srafowo, esi woɖe asi le Romania ƒe akpa gãtɔ ŋu la, woɖo liƒoa dzi ta la, eɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Austria, Turkey kple Germany ŋu.
  Nyateƒee, esia na taɖui geɖe wu na Germanytɔwo ya. Womegate ŋu lé ŋgɔgbe fli la le Ɣedzeƒe o eye wozi wo dzi be woagbugbɔ ayi Vistula. Mɔkpɔkpɔ be dzɔdzɔme tsi ƒe mɔxenu aɖe ahe Russia-srafowo ɖe megbe.
  Dzidzedzekpɔkpɔ ƒe akpa aɖe koe dukɔ si wɔ ɖeka kplii le ɣetoɖoƒe gome la kpɔ, togbɔ be wonɔ aʋawɔʋuwo zãm vevie wu xoxo hã. Gake fifia la, Germany ye lé ŋgɔgbea, togbɔ be wozi edzi be wòatrɔ ɖe megbe vie hã. Akpa si le dzigbe gome la bia agbagbadzedze geɖe.
  Enyo, tsar Russia le adame kple dzomeŋɔli tsɔ aʋawɔwɔa ƒe agba la de asi na Ottoman Fiaɖuƒea.
  Amedzidzedze ɖe Constantinople, tso anyigba kple atsiaƒu siaa dzi, wu enu kple Russiatɔwo ƒe aʋawɔnuwo ƒe aʋadziɖuɖu. Turkey mu, eye Russia hã xɔ anyigbamama gãwo, Constantinople kple ƒutsotsoe siwo dzi woate ŋu age ɖo ayi Mediterranea-ƒua gbɔ.
  Nyateƒee, manya wɔ be woawu aʋaa nu le ƒe 1917 me o, gake amesiame se aʋadziɖuɖu ƒe gbɔgbɔ xoxo, eye wòse le eɖokui me wu le ƒe 1916 me.
  Dzomeŋɔli va yi le Russia kple amedzidzedze suesuesuewo kple wɔwɔfiawo, gake dzre sesẽ aɖeke medzɔ o, togbɔ be asrafowo sesẽ hã. Ðewohĩ ruble ƒe asi ɖiɖi akpa, gake esɔ gbɔ be woaƒo nu tso dɔwuame ŋu.
  Ke hã, ɣeyiɣia de be woawu aʋawɔwɔa nu, eye amesiame se esia gɔme. Esi wodo Brusilov ɖe ŋgɔ wòzu field marshal ta la, edo susua ɖa be yeaƒoe vevitɔ le dzigbe gome, afisi futɔwo gbɔdzɔ le, eye emegbe yeatrɔ ɖe dziehe gome.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu gbãtɔwo nɔ wo si xoxo. Gake woƒe xexlẽme le sue akpa be wòakpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔ dzi vevie. Russia hã si eya ŋutɔ ƒe ʋuwo, vevietɔ Mendeleev aʋawɔʋuwo. Gake le afisia hã la, tsar-dɔwɔƒewo mate ŋu awɔ nu gbogbo aɖewo haɖe o.
  Gake Britaintɔwo, Amerikatɔwo kple Franseawoe ɖo aʋawɔʋuwo wɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me anyi. Esia fia be mɔnu yeye sẽŋu aɖe si dzi woato ato ametakpɔnuawo me la do, si wòle be wòato Germanytɔwo ƒe nɔƒewo me.
  Dukɔ Siwo Bla Nu kplii hã di be yewoawu aʋa si gblẽ nu le ame ŋu la nu kaba ale si yewoate ŋui. Eye tso March ƒe nuwuwu lɔƒo la, wodze agbagba be yewoato Germanytɔwo ƒe ametakpɔha si me goglo la me.
  Russia-srafowo ƒe amedzidzedzea dze egɔme esi mɔawo mie le dzigbe ko. Russia-srafowo, le aʋadziɖuɖu siwo woɖu va yi megbe la, do ŋusẽ wo, gake ƒã hafi Austriatɔwo lé wo ɖe te. Budapest kpɔe be woƒo xlã ye xoxo le May ƒe gɔmedzedze. Emegbe wodze ʋuʋua gɔme ɖo ta Vienna eye woto Vistula Tɔsisi la ŋu.
  Italytɔwo hã yi edzi dze wo dzi. Japan gɔ̃ hã dɔ mɔzɔha aɖe ɖe Europa. Germanytɔwo ƒoe ɖe enu tso goawo katã me.
  Esi Russia-srafowo te ɖe Vienna ŋu xoxo la, Austria-Hungary na ta. Germany ƒe hadɔwɔla mamlɛtɔ dze anyi mlɔeba. Le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la, esi Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe aʋawɔɖaŋuwo zã le aʋawɔƒea ƒe akpa vovovowo la, woyi ŋgɔ vivivi gake kakaɖedzitɔe. Eye Russia-srafowo ge ɖe eme tso dzigbe va ɖo Germanytɔwo ƒe aʋawɔha si xɔ Vistula-tɔsisia ƒe megbe.
  Le nɔnɔme siawo me la, Dukplɔla Wilhelm, esi wòkpɔ Germany ƒe nɔnɔme blibo si me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o dze sii la, eɖe gbeƒãe be yeadzudzɔ aʋawɔwɔwo katã le June 22, 1918 dzi. Le nyateƒe me la, Germanytɔwo na ta.
  Austria-Hungary meganɔ anyi o. Russia xɔ Galicia, Krakow nutoa, Bukovina, si nye Slovenia ƒe ɣedzeƒe ƒe akpa aɖe kple Hungary. Romania Transylvania ƒe dukɔ. Nusiwo susɔ ɖe Austria-Hungary ŋu koe nye Austria sue aɖe kple Hungary si dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ. Czechoslovakia do le Russia ƒe dzikpɔkpɔ te.
  Tsar Fiaɖuƒea xɔ Klaipeda, Poznan kple mɔɖeɖe ɖe atsiaƒuwo ŋu tso Germany, eye wòtso Ɣedzeƒe Prussia tso dugã la ŋutɔ gbɔ to Danzig dzi.
  Ele be Germany naɖe asi le nusi dzi wòɖu tsã le ƒe alafa 19 lia me ŋu na Denmark kple France. Wotso afia nɛ be wòaxe fe gbogbo aɖewo ƒe sia ƒe, eye wòɖo seɖoƒe na asrafo ƒe ŋutete be wòanye ame akpe alafa ɖeka ko.
  Eye le nyateƒe me la, abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene la, nuto si me asrafowo mele o.
  Tsar ƒe Russia keke eƒe nunɔamesiwo ɖe enu le dzigbe gome. Ottoman Fiaɖuƒea, abe Austria Fiaɖuƒea ene, meganɔ anyi o. Britain xɔ Iraq, France, Syria eye wotsɔ Palestina kpe ɖe Britaintɔwo ŋu. Russia xɔ Armenia, Asia Sue, kple Constantinople.
  Woma Titina Ɣedzeƒe kple Iran hã ɖe ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe akpawo me. Eyata Tsar-dziɖuɖua ƒe Russia te ŋu xɔ ŋutilãmenu veviwo.
  Gake aʋaa na asrafo siwo wu miliɔn eve kple afã ƒe agbe, ne míexlẽ dumevi dzro siwo ku la, gazazã gãwo. Ganyawo va tɔtɔ eye dukɔa ge ɖe fenyinyi me.
  Nyateƒee, dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii lɔ̃ ɖe edzi tufafatɔe be yewoaŋlɔ deme si wodo na yewo la ɖa, gake fe si wodo la va lolo ŋutɔ kokoko - anɔ abe sika ruble biliɔn ewo ene.
  Gake anya wɔ be woatsɔ dɔwɔƒe siwo nɔ Germanytɔwo si tsã la ade dukɔa me.
  Dunyahehe ƒe nɔnɔme si nɔ Tsartɔwo ƒe Russia la li ke, eye fiagã la ƒe ŋusẽ dzi ɖe edzi.
  Nicholas II wɔ esia ŋudɔ esi wòte fli ɖe eya ŋutɔ ƒe nyametsotso si wòwɔ le Dukɔa ƒe Duma ŋu me. Wogaɖo ɖokuidziɖuɖu anyi ake, eye sedede ƒe ŋusẽ va yi na tsar la bliboe.
  Ðeko esia na wodze agbagba be yewoawɔ tsitretsiɖeŋunyawo. Ðeɖi te dukɔa ŋu akpa le aʋawɔwɔa ta eye medi be yeawɔ nuku yeyewo o.
  Eye ganyawo te nyonyo kabakaba, le aʋa megbe! Dzidziɖedzia anɔ abe alafa memama enyi ene ƒe sia ƒe le mamã dedie nu eye wòsɔ gbɔ wu esi nɔ United States.
  Woto dɔwɔƒe deŋgɔ yeyewo vɛ eye woto mɔ̃ɖaŋudɔwo vɛ. Fetuwo dzi ɖe edzi.
  Tsar ƒe sea ɖe dɔwɔŋkekea ƒe didime dzi kpɔtɔ tso gaƒoƒo 11.5 va ɖo gaƒoƒo 10.5. Eye le ŋkeke siwo do ŋgɔ na mɔkeke kple do ŋgɔ na kwasiɖanuwuwuwo vaseɖe ga 9 me. Azɔ hã, woɖe dɔwɔŋkekea dzi kpɔtɔ va ɖo gaƒoƒo enyi, ne eƒe akpa aɖe ya teti nye zã me.
  Esi woɖɔli ga vɔ la, wogakpɔ sika sesẽ si susɔ le ruble la me. Kaka ƒe 1929 naɖo la, dɔwɔla ƒe fetu ɖo ruble 50 ɣleti sia ɣleti, eye vodka ƒe asi nye kopeck 25 le aŋetu ɖeka me. Eyae nye be, aŋetu 200 ɣleti sia ɣleti. Eye ne míetsɔe le sika si sɔ me la, esia ade sika dzadzɛ gram 37.
  Dukɔa xɔ nɔƒe evelia, eye wòxɔ nɔƒe evelia le United States megbe le dɔwɔƒewo ƒe nuwɔwɔ gome. Fiaɖuƒea ƒe mɔkpɔkpɔwo dze abe ɖe wole dzo dam ŋutɔ ene, gake... blanuiléle gã aɖe va.
  Mumua gblẽ nu le xexeame katã, Russia hã le eme. Nyateƒea gblẽ nu le Germany kple USA ŋu wu. Gake tsarist Russia nɔ te ɖe gotagome gadodo dzi akpa eyata mete ŋu ƒo asa na dzidziƒoame kple ganyawo ƒe sesẽ o.
  Bolshevik Dunyaheha si nɔ anyi le ƒe blaeveawo me la nɔ xaxa aɖe me tom. Lenin ɖe megbe ŋutɔŋutɔ tso ʋiʋli si wowɔna ŋutɔŋutɔ, si nye tɔtrɔ kpata ƒe ʋiʋlia me to eɖokui nyrɔ ɖe nukpɔsusu me...kple dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo ŋɔŋlɔ me.
  Vladimir Ilyich do go Herbert Wales le Britain eye wòse le eɖokui me be dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo vivi ye. Vevietɔ, Vladimir Ilyich ƒe nuŋlɔti mee agbalẽ gã aɖe si ku ɖe etsɔme ŋu la do: "Kɔmiunisttɔnyenyee nye dzidzɔmɔ"! Eye dɔ bubu geɖewo hã li. Lenin nɔ ga nyui kpɔm tso dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpagbalẽwo me xoxo.
  Bolsheviktɔwo ma ɖe Trotskytɔwo kple Stalintɔwo me. Stalin ɖoe be yeatrɔ ɖe ame ɖekaɖekawo ƒe ŋɔdzinuwɔwɔ ƒe aɖaŋu siwo ɖe dzesi le Narodnaya Volya ŋu la ŋu. Trotsky xɔ nɔnɔme si da sɔ wu.
  Sosialist Tɔtrɔ Kpatawɔlawo gakpɔtɔ le dɔ dzi, togbɔ be dunyahehe me amewuwu gã aɖeke meganɔ anyi le ƒe blaeveawo me o hã. Republicantɔwo kple Cadettɔwo ƒe ɖoƒewo va do ŋusẽ vivivi. Nyateƒee, fiaɖuƒe blibo dze abe ŋkuɖodzinu si do xoxo ene na amesiame. Eyata zitɔtɔ, dɔmedzoedoname, wɔwɔfiawo gadze egɔme ake eye fiazikpui la te ʋuʋu.
  Fia la te ŋu ɖo ŋku nu geɖe dzi...
  Nicholas II ƒe dziɖuɖua kpɔ egbɔkpɔnu...le aʋawɔwɔ me! Gawu la, aʋafiagãwo di vevie be yewoabia hlɔ̃ ɖe alesi woɖu Japan dzi ta. Eye gɔmesese le esia ŋu...
  Le Xexemeʋa Gbãtɔ megbe la, Tsar ƒe Russia wɔ asrafodɔ sue geɖe. Le Titina Ɣedzeƒe, afisi woawo kple woƒe hadɔwɔlawo wu Arab-dukɔa nu le. Le Afghanistan.... Afimae aʋa la dzɔ ɖekae kple Britain. Russia xɔ Afghanistan ƒe dziehe nuto siwo me Uzbektɔwo kple Tajiktɔwo koŋ nɔ, kpakple Herat. Britaintɔwo, le aʋawɔwɔ vɔ̃ɖiwo megbe la, woɖu dzigbe gome ke hã. Ðokuisidziɖuɖu gakpɔtɔ nɔ Afghanistan ƒe titina.
  Iran gakpɔtɔ lé dziɖulanyenye ƒe dzedzeme me ɖe asi, gake eƒe mama hã medidi o.
  Gake viɖewo ƒe dzre vevitɔe dzɔ le Japan. Gawu la, le ƒe 1931 me la, Japantɔwo ɖo fefewɔdziɖuɖu aɖe ɖe Manchuria eye wodze China dzi.
  Nusi va zu nusi gbɔ aʋa yeye aɖe tso.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Russia-srafowo te ŋu trɔ asi le woƒe aʋawɔʋuwo ŋu eye wowɔ yameʋu sesẽ aɖe ŋutɔ. Le yame la, edze ƒã be Japan bɔbɔ ɖe anyi wu, eye Russia ƒe anyigbadzisrafowo sɔ gbɔ wu sã eye ɖewohĩ wodzra ɖo ɖe aʋawɔwɔ ŋu wu.
  Ƒudzisrafomegã Kolchak si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me ye nɔ Pasifik Ƒudziʋawɔʋuwo ƒe tatɔ. Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Habɔbɔ ƒe Sɔdola, Brusilov, ku xoxo le ɣeyiɣi sia me, gake eƒe sukuvi bibiwo gakpɔtɔ li.
  Aʋaa medze edzi na Japan tso gɔmedzedzea me ke o. Russiatɔwo ƒe aʋafiagãwo: Denikin, Wrangel, Kaleidin, si nɔ Tsar nɔviŋutsu Mikhail Romanov ƒe kpɔkplɔ bliboa te la, wɔ nu dzonɔamemetɔe kple aɖaŋutɔe. Xexemeʋa Gbãtɔ ƒe nuteƒekpɔkpɔ kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi, eye wobu vodada siwo wowɔ le ƒe 1904-1905 ƒe aʋawɔwɔa me ŋu.
  Prokhorov ƒe aʋawɔʋu siwo me kɔ, siwo womate ŋu aɖɔli le aʋawɔwɔ si me wowɔa nu le o me hã va nyo ŋutɔ. Aleke kee wòɖale o, Russia-srafoha bubue wònye xoxo, eye aʋa bubu kurae wònye.
  Gake le aʋa gbãtɔ si wowɔ kple samuraitɔwo me la, ne ɖe aʋafia si si ŋutete le wu eye wòtsoa nya me wu nɔ Kuropatkin teƒe la, anye ne aʋaa me tsonu ato vovo kura ya.
  Aleke kee wòɖale o, le ɣleti eve megbe la, Russia-srafowo ɖe to ɖe Port Arthur, eye woƒo Japantɔwo. Le ɣleti eve megbe la, woɖe asi le Korea katã ŋu, eye ahom tu du si nye mɔ̃ sesẽa.
  Le ƒua dzi hã la, aʋawɔwɔwo nɔ edzi yim eye wokpɔ dzidzedze le mɔ vovovowo nu. Vaseɖe esime asrafoha siwo tso Baltik kple Black Sea va ɖo. Woɖu Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi keŋkeŋ, eye woda asrafowo ɖe Hokkaido gɔ̃ hã. Wozi Japan dzi wòde asi ŋutifafa si ɖi gbɔ ame la te. Gbugbɔ Manchuria, Port Arthur, nunɔamesi aɖewo siwo dzi Germanytɔwo ɖu, Sakhalin ƒe dzigbe kple Kuril-togbɛ la ana. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, nàxe fetu, ga home si le ɖoɖo nu - sika ruble biliɔn ɖeka.
  Aʋadziɖuɖua do ŋusẽ Dziɖuɖua ƒe ɖoƒe hena ɣeyiɣi aɖe, eye emegbe Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la va xɔ ɖe ganyawo ƒe ŋgɔyiyi kabakaba teƒe.
  Le Germany, abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene la, Hitler va xɔ dziɖuɖu, gake womeɖe mɔ nɛ be wòaƒu du sesĩe o. Vevietɔ la, agbagba si wodze be woagbugbɔ xexeame katã ƒe asrafodɔ aɖo anyi la dze ŋgɔ tsitretsiɖeŋu sesẽ tso Russia kple France gbɔ. Togbɔ be woɖe mɔ ɖe nu suesuesuewo ŋu le asrafo ƒe ŋutete gome hã. Woɖe mɔ be aʋakɔa ƒe lolome nadzi ɖe edzi tso akpe alafa ɖeka va ɖo alafa eve blaatɔ̃. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Hitler trɔ asi le nuto si me asrafowo mele o la ŋu na Germany.
  Eye fiaƒome ƒe kuxiwo nɔ dodom le Tsar ƒe Russia. Fiazikpuia ƒe domenyila, Tsarevich Alexei, ku... Woxɔ domenyinu ƒe gomenɔamesi le Tsar nɔviŋutsu Mikhail Romanov si. Eye Kirill Vladimirovich Romanov va zu domenyila ŋutɔŋutɔ. Gake ŋutsu sia nyrɔ ɖe ahamumu kple agbegbegblẽnɔnɔ me. Wogblẽe ɖi keŋkeŋ...
  Eyata amekae ava xɔ ɖe Tsar Nicholas II teƒe? Tsar nɔviŋutsu Mikhail, le Japan dzi ɖuɖu megbe la, xɔ ɖoƒe si nye generalissimo eye amewo lɔ̃e ŋutɔ. Eva zu fiaƒomea me tɔ gbãtɔ le Fiaɖuƒe Russia ƒe ŋutinya me si xɔ ɖoƒe kɔkɔ alea. Eye ame geɖe di be yewoakpɔe le fiazikpui dzi.
  Nyateƒee, Nicholas II ŋutɔ - amesi menoa aha o, si me numame gbegblẽ aɖeke mele o, si wɔa kamedede edziedzi - gakpɔtɔ sesẽ ŋutɔ eye edze abe eƒe dziɖuɖua anye esi didi wu le Russia ƒe ŋutinya me ene. Gake Stalin susu amewuwu ƒe agbagbadzedze si me didi vevie le wu ɖesiaɖe tso Alexander II ƒe ɣeyiɣia me. Togbɔ be edze abe, viɖe kae le eme?
  Aleke kee wòɖale o, ƒe 1937 va zu ƒe vɔ̃ɖi aɖe. Wowu Tsar Nicholas II, eye subɔla eve hã ku kpe ɖe eŋu, kpakple fiasã me tɔ blaetɔ̃ etɔ̃, eye Dzomeŋɔli Fiasã la ƒe akpa aɖe mu.
  Ŋɔdzinuwɔlawo zã tsiɖɔɖɔɖɔɖɔƒea tsɔ ku tome eye wodo aminolon si wu tɔn ɖeka.
  Eyata nudzɔdzɔ dzikutɔe aɖe de nu ŋutinya me. Aleae Tsar Nicholas II ƒe dziɖuɣi wu enui. Womedze egɔme yɔ fia la be gã alo dziŋɔ o. Ame siwo melɔ̃ fiagã la o la yɔe be ʋutɔ, elabena wokɔ ʋu geɖe ɖe eƒe fiaɖuƒea me. Ame si wɔa nu ɖe ame ŋu bubutɔe la nye Aʋadziɖula. Eyata anyigba siwo le ete le Rus ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi. Nuto gã aɖe gɔ̃ hã do le China: Zheltorossiya.
  Le wo katã me la, fiaɖuƒea xɔ ƒe 43. Ivan Dziŋɔtɔ koe ɖu dzi ɣeyiɣi didi wu, eye le ŋkɔ me. Gake ne míebu eŋu be exɔ fiazikpuia ƒe etɔ̃ ta la, eva dzɔ be ɣeyiɣi si tututu wòtsɔ ɖu dzii la nɔ kpuie wu.
  Gake domenyila si le se nu, Kirill Vladimirovich Romanov, lia fiazikpuia ke hã. Meɖu dzi eteƒe didi o - abe ƒe ɖeka ene, gake ete ŋu kpɔ ŋusẽ aɖe ɖe ŋutinya ƒe zɔzɔme dzi. Vevietɔ la, eɖe mɔ na Adolf Hitler be wòawɔ Austria ƒe Anschluss. Wogblɔ be ele nu ƒom tso gomenɔamesi si le dukɔwo si be woatso nya me le wo ɖokui si ŋu eye wogblɔ be to mɔ sia dzi la, ɖoɖo geɖe wu anɔ anyi. Wolɔ̃ ɖe Austria kple Mussolini ƒe Anschluss dzi.
  Ale Germany keke ta eye eƒe amewo wu miliɔn blaatɔ̃. Ne míagblɔe bubui la, Hitler de vidzidzi ƒe dzi ƒo. Le Adolf Gbɔgbɔ Vɔ̃wo ƒe dziɖuɣi la, edzi ɖe edzi zi gbɔ zi ɖeka kple afã.
  Dukɔmeviʋa aɖe dzɔ le Spain, gake ewu enu kabakaba wu, elabena Soviet Union, si na kpekpeɖeŋu miameʋuʋu ƒe habɔbɔ si nɔ Madrid, menɔ anyi o.
  Gake Franco va zu Fuhrertɔwo ƒe hadɔwɔla. Eye Tsar Vladimir III yeyea va dze Britain dzi.
  Nɔnɔmea sesẽ vavã. Aɖaŋunu aɖe si me Xexemeʋa Evelia yɔ fũ. Eye dzrewɔwɔ ƒe ɣeyiɣi yeye aɖe hã. Iran me mã o, eye le nyateƒe me la, esiae nye Islam-dukɔ mamlɛtɔ si xɔ ɖokuisinɔnɔ le se nu. Russia kple Britain siaa wɔ ɖoɖo ɖe eŋu. Nuwo tɔtɔa ame ŋutɔ le Titina Ɣedzeƒe. Russia, France, kple Britain ƒe anyigbamamawo tsaka eye wo dzi kpɔkpɔ sesẽ.
  England le megbe yim le ganyawo gome geɖe wu le megbe na Russia kple Germany si le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi la siaa. Gake Britaintɔwo ƒe nuto gãtɔ kekeake siwo dzi woɖu la gakpɔtɔ nye. Gake dzatafiakuku ƒe ŋusẽ le gbɔdzɔgbɔdzɔm, Canada le eɖokui si kloe. South Africa hã nye dziɖuɖu, abe Australia ene. Le India la, Britaintɔwo ƒe nukpɔsusu le gbɔdzɔgbɔdzɔm. Nyateƒee, didi aɖe li be woatutu dzata.
  Hitler le agbagba dzem be yeaƒo fefe le akpa eve. Alo abia France, Britain, Italy kple Japan ƒe kpekpeɖeŋu. Be wo katã woaƒo ƒu ɖe Tsar ƒe Russia dzi ahama eƒe nunɔamesi gbogboawo.
  Alo di anyigbamama siwo woaxɔ le Ɣetoɖoƒedukɔwo me, gake le nubabla me kple Russia.
  Hitler nye ame nyɔŋu si metsɔa gɔmeɖosewo ɖoa anyi o, eye le goawo katã me la, metsɔa ɖeke le amesi wòage ɖe nubabla aɖe me kplii me o zi alesi wòɖea vi nɛ ko.
  Ðekakpui yeye si nye Tsar Vladimir hã ku drɔ̃e be yeage ɖe ŋutinya me abe aʋadziɖula gã aɖe ene eye wòdi be yeaxɔ dukɔ siwo dzi yeɖu la le Britain kple France si. Ne míagblɔe tututu la, naneke megali woaxɔ le Germanytɔwo si o. Eyata susu le eme ŋutɔ be woawɔ ɖeka kple Germany.
  Italy xɔ Ethiopia eye wòdi hã be yeawɔ aʋadziɖuɖu yeyewo. Mussolini nye ame si di vevie be yeaxɔ ŋkɔ ale gbegbe. Metsɔ ɖeke le eme nenye be eyi ɣedzeƒe alo ɣetoɖoƒe o. Gake le France la, didi gã aɖeke mele dukɔa me be yewoawɔ aʋa o. Ŋutifafa ƒe nukpɔsusu ɖua dzi le afima, eye wotia dziɖuɖu. Mɔ aɖeke meli si dzi woato axɔ hadɔwɔla sesẽ ma tɔgbe o. Eye Tsar ƒe Russia, si ƒe vidzidzi sɔ gbɔ tso blema ke eye eƒe ku dzi ɖena kpɔtɔna ɣesiaɣi la nye tsitretsiɖeŋula sesẽ aɖe ŋutɔ. Tsartɔwo ƒe Russia ƒe amewo ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi xoxo abe alafa memama etɔ̃ ene ƒe sia ƒe. Vidzĩwo ƒe ku dzi ɖe kpɔtɔ, gake atsyã si wowɔna na ƒome gãwo meva yi haɖe o, eye ƒome siwo wɔa dɔ gɔ̃ hã te ŋu dzia vi. Ne míebu anyigbamama siwo woxɔ, siwo dome China si me amewo sɔ gbɔ ɖo, kple Mongolia si me amewo mesɔ gbɔ ɖo o hã le, kpakple le Europa kple Turkey ŋu la, Tsartɔwo ƒe Russia ƒe amewo ƒe xexlẽme le ƒe 1940 me wu miliɔn 400 ne wotsɔe sɔ kple ƒe 1913 tɔ, esime wònye miliɔn 180. Eye esia nye anyigbagã dzi ŋusẽ... Britain kple France ƒe dugãwo me mede miliɔn 50 o, hekpe ɖe nuto siwo dzi woɖu ŋu. Gake dutanyigbadzisrafowo ƒe agbenyuinɔnɔ gbɔdzɔ eye aʋawɔwɔ ŋutete boo aɖeke mele wo si o. Eyata Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe anyigbadzisrafowo gbɔdzɔ wu sã.
  Fuhrer tia nubabla kple Russia ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo ŋu.
  Le ƒe 1939 me la, woma Czechoslovakia. Germany hã tsɔ Sudetenland hã kpe ɖe eŋu. Germanytɔwo do ŋusẽ asrafowo eye woɖo aʋawɔʋuwo ƒe sɔtiwo. Tsar ƒe Russia hã metsi tre ɖe teƒe ɖeka o, ŋutifafaɣi ƒe asrafoha si me dɔwɔlawo ƒe hatsotso miliɔn atɔ̃ kple alafa atɔ̃ nɔ nɔ esi.
  Le Tsar ƒe Russia la, wowɔa aʋawɔʋu kpekpewo kple yameʋuɖoɖo veviwo, siwo dome yameʋu siwo me mɔ̃ enyi le hã le, tso gbaɖegbe ke. Aʋawɔʋu kpekpe siwo ade blaetɔ̃ koe le France, eye wodo xoxo. Ʋu sesẽwo mele Britain o. Enyo, Germany hã, ɖeka pɛ hã si kpekpe wu tɔn blaeve o. Aʋawɔʋu siwo wu alafa ene vie le USA.
  Hitler tso nya me be meɖe vi be yeahe ɖe megbe o eye wòƒoe le May 15, 1940 dzi. Ðeko yame ƒe nɔnɔme nyo eye nusianu sɔ gbe. Alo nànɔ klalo wu alo wu nenema.
  Tsar ƒe Russia dze India kple dutanyigba bubu siwo dzi woɖu la dzi dzedze gɔme. Russia-srafowo dze teƒe siwo womekpɔ ta na nyuie o. Asrafoha ʋɛ aɖewo koe li siwo me Britain kple Fransetɔ siwo nye to vovovo me tɔwo ŋutɔ le, eye dutanyigbadzinɔlawo medi ŋutɔŋutɔ be yewoaku ɖe nukpɔsusu alo fiaɖuƒe aɖe si nye amedzro na yewo ta o. Le nyateƒe me la, amekawoe nye Eŋlisiawo na wo? Amedzidzelawo, kluviwo, adzodalawo alo dzimaxɔsetɔwo. Manya wɔ be Russiatɔwo vɔ̃ɖi wu wo kura o, ale be woaku ɖe Dzata alo Koklozi ƒe fiaɖuƒea ta.
  Eyata tsarist-srafowo yia ŋgɔ, eye woɖua tsitretsiɖeŋu kuviatɔ, si ŋu woƒe susu nɔa nu ŋu le la dzi. Gake Germanytɔwo te ŋu ɖu Franseawo, Eŋlisiawo, Belgiumtɔwo kple Hollandtɔwo ƒe asrafowo hã dzi le ɣleti ɖeka kple afã me.
  Eyata Churchill megate ŋu kpe ɖe eƒe hadɔwɔla veviwo ŋu o. Mɔkpɔkpɔ be United States age ɖe aʋaa me la meva eme o. Stenka Razin ƒe tameɖoɖo kplikpaa meɖe dzesi kura na Roosevelt o. Eye emegbe ŋusẽ mawo tɔgbe ayi aɖatsi tre ɖe Amerika ŋu.
  Russia-srafowo yi ŋgɔ to Afrika kple Asia le azɔlizɔzɔ me, kuxi geɖe tso anyigbaa kple kadodomɔnu ƒe kekeme gbɔ wu futɔwo ƒe asrafowo gbɔ. Mɔdodowo ƒe anyimanɔmanɔ, vevietɔ le Afrika, hã kpɔ ŋusẽ ɖe edzi. Gake Russia-srafo si mewɔa nu abe ɖe wòdzena ene o la ɖua kuxi sesẽwo katã dzi kalẽtɔe kple stoically.
  Esesẽna koe Germanytɔwo ate ŋu atsɔ asrafowo ayi Afrika. Wohe ŋgɔyiyi yi Gibraltar ɖe megbe le Franco ƒe tsitretsiɖeŋu sesẽa ta. Eye ele be míato ƒu dzi atsɔ asrafowo ayi teƒe bubu. Russiatɔwo to eme yi Afrika, to Egipte, eye wòle bɔbɔe na wo wu sã. Italy hã xɔa nusianu si wòate ŋu alé, eye le nya sia me la, boa constrictor ƒe asi le Mussolini si.
  Menye ƒe 1940 mee woɖi le dugã la ŋutɔ me o. Le yameʋuʋua me, le Russia ƒe nuwɔwɔ kpata koŋ ta la, Britain tsi agbe. Gake ele be míagblɔ be nunyala Tsar Vladimir Kirillovich medi be Britain nana ta do ŋgɔ o, ke boŋ eɖoe le susu me ŋutɔ be yeaxɔ yeƒe Asia kple Afrika nuto siwo katã dzi yeɖu la.
  Afikae Britain ayi? Le nyateƒe me la, nudzraɖoƒe aɖeke mele esi o, colonies kple raw materials mele esi o - eƒe anyidzedze nye ɣeyiɣi ƒe nya.
  Le dzomeŋɔli kple March 1941 me la, Russia-srafowo va ɖo South Africa mlɔeba eye woɖu Afrikatɔwo ƒe Dziɖuɖu mamlɛtɔ dzi. Agbagba si Britaintɔwo dze be yewoanɔ Madagascar hã medze edzi o, eye le May 1941 me la, woɖi ɖe anyigba eye woɖu dzi emegbe.
  Japan wɔ aʋa le Russia ƒe akpa dzi le aʋawɔwɔa me, eye wòte ŋu xɔ nane le Pasifik Ƒua me. Ƒe 1941 ƒe dzomeŋɔli nye ɣeyiɣi si me yameʋuwo dze Britain ƒe dugã la dzi vevie.
  Russia kple Germany yameʋuwo dze London kple Eŋlisi Fiaɖuƒea ƒe du bubuwo dzi. Eye le November 8 lia dzi, si nye Munich ƒe amedzidzedzea ƒe ƒezã la, anyidzedzea va dzɔ mlɔeba.
  Aʋa la xɔ ŋkeke wuiade eye wòwu enu kple aʋadziɖuɖu na Russia kple Germany-srafowo.
  Le nyateƒe me la, esia wu Xexemeʋa Evelia nu. Eva dzɔ be ʋu mekɔ o eye wòdidi wu ŋutinya ŋutɔŋutɔa. Eye wòɖe dzesi ŋutɔ be edo ŋusẽ Russiatɔwo ƒe nunɔamesiwo hekeke wo ɖe enu. Vevietɔ le Afrika kple Asia.
  Ŋutifafaɣi aɖe si me ŋutifafa nɔ vie la kplɔe ɖo. Russia kple Germany nɔ woawo ŋutɔ ƒe anyigbamama me viɖewo ɖum. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe akpa aɖewoe nye: Belgium, Holland, France ƒe afã kloe, kpakple Morocco, Algeria ƒe akpa aɖe kple titinatɔwo. Nyateƒee, le Franco ƒe ɖoƒe kple Hitler ƒe nyametsotsomawɔmawɔ aɖewo ta la, ɣeyiɣi menɔ Germanytɔwo si be woayi ŋgɔ age ɖe France ƒe Equatorial-nyigbawo dzi o, eye wodze Russia-srafowo si me.
  Ke hã, Germany gakpɔtɔ xɔ Afrika-nyigba nyui aɖe, si ƒe lolome wu eya ŋutɔ ƒe anyigba. Third Reich ƒe anyigbawo ƒe lolome, ne wobu Europatɔwo ƒe anyigba siwo woxɔ ŋu la, dzi ɖe edzi wu zi gbɔ zi etɔ̃. Eye ne míexlẽe tso liƒowo dzi tso ƒe 1937 me, ne míebu Austria, Sudetenland, kple Czech Republic be wonye ametakpɔƒe la, ekema zi ene.
  Eyata nu sɔ gbɔ na Germanytɔwo katã be woate ŋu aɖu nu, abi ɖe wo me ahawɔ wo ɖokui. Gawu la, Russia keke eƒe dutanyigbawo ɖe enu, eye ƒã hafi wòte ŋu ɖu nusiawo katã dzi.
  Eye Italy xɔ nu geɖe: le kpɔɖeŋu me, Sudan, Somalia, Uganda kple nu bubu aɖewo siwo woxɔ, vevietɔ Tunisia ƒe akpa gãtɔ.
  Eyata wowu xexeame gbugbɔmamã nu fifia. Gake abe alesi wogblɔnɛ ene la, le ɣeyiɣi aɖe megbe la, ɖoƒe kɔkɔ didiwo dzea wo ɖokui ɖeɖefia gɔme.
  United States medze dɔwɔwɔ vevie le atɔm-dɔa ŋu gɔme o. Le fasitɔwo ƒe Germany kple Russia hã la, nɔnɔmea va fa miamiamia. Japan mekpɔ de ŋgɔ ale gbegbe be wòate ŋu ahee ɖa haɖe o, eye Britain kple France va zu dukɔ siwo le Third Reich kple Russia te.
  Eyata wohe nukliaʋawɔnuwo ƒe dzedze ɖe megbe hena ɣeyiɣi aɖe.
  Gake ŋgɔyiyi ya nye nusi womate ŋu axe mɔ na o. Dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalawo le dɔ wɔm, nufiafiaa le ŋgɔ yim, abe alesi dodokpɔ siwo wowɔna le nudokpɔƒe hã le ŋgɔ yim ene. Gake nukliadɔ aɖe hiã dziɖuɖua ƒe lɔlɔ̃nu. Tsartɔwo ƒe Russia tsi dzimaɖi kple gazazã geɖe akpa xoxo ku ɖe eƒe anyigbamama kekeɖenudɔ ŋu. Gake Hitler do dziku ɖe nukliaɖoɖo aɖe ŋuti nukpɔsusu mawo ŋu le susu aɖewo ta eye wòxɔe se be ga gbogbo aɖe koe atɔm-dɔa agblẽ.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Russiatɔwo ƒe anyigbadzisrafowo kple yameʋuɖoɖowoe nye esiwo sesẽ wu eye wosɔ gbɔ wu le xexeame, eye ƒudzisrafowo hã nɔ dzidzim ɖe edzi, vevietɔ le ganyawo ƒe ŋgɔyiyi ta.
  Tsaristtɔwo ƒe aʋafiagãwo kple asrafomegãwo lɔ̃a aʋawɔʋuwo tutu, awɔ yameʋuwo, yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo kple aʋawɔmeliwo. Nukatae wohiã gli aɖewo tso nukliabɔmb ŋu? Eyae nye be Germanytɔwo kple Russiatɔwo siaa metsɔ ɖeke le kuxi sia me o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nu xoxowo sɔ gbɔ be woagatsi dzi ɖe ŋusẽzazã ŋu o, le etsɔ si gbɔna kpuie ya teti me.
  Eyata togbɔ be Pentagon kple White House fa miamiamia katã hã la, ɖoɖoa va yi na United States le eɖokui si. Gawu la, menye vɔvɔ̃ koe nye esia be Russiatɔwo alo Germanytɔwo ayi ŋgɔ wu eye woatsɔ nyaƒoɖeamenu ade Xexeme Yeyea dzi o, ke boŋ ganyawo hã.
  Esi mɔnukpɔkpɔ bu United States be wòaxɔ ami tso Asia, Afrika, kple Titina Ɣedzeƒe ta la, vaseɖe fifia la, eya ŋutɔ ƒe vudowo nɔ Texas, Florida, eye wòdze ŋgɔyiyi gɔme le Alaska.
  Gake United States ƒe amewo nɔ dzidzim ɖe edzi. Womeɖe dzi le ameʋuʋu ƒo le Russia o, eye amewo yi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi kabakaba. Ameyibɔwo kple Arabtɔwo koŋue woɖe mɔ na wolɔ̃ faa be woadzo ayi United States.
  Amerikatɔwo ƒe ganyawo hã nɔ dzidzim ɖe edzi, eye ʋuwo nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Eye wodze nukliaŋusẽ kple atɔm ƒe dɔwɔwɔ si ate ŋu ana ŋusẽ gã aɖe ame la didi gɔme.
  Ƒe ewo va yi tso esime Xexemeʋa II wu enu. Aʋawɔnu yeye aɖe nɔ Hitler ƒe Germany si: menye ɖeko diski yameʋu siwo te ŋu dzona le duƒuƒu gã aɖe me ko o, ke wogate ŋu nɔa bɔbɔe kloe le tu suewo ƒe tudada me.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo te ŋu da yamenutomeyimɔ̃ si wowɔ kple asi ɖe yamenutome, eye vevietɔ wu la, le June 1951 me la, wote ŋu da ame gbãtɔ si yi yamenutome.
  Tsar ƒe Russia tsi megbe vie, eye ƒe sia ƒe ƒe August me koe wòwɔ ŋgɔyiyi bliboe. Le fasitɔwo ƒe Italy la, tɔtrɔwo va le ƒe ma ke me. Benedito Mussolini, amesi nɔ ho ʋlim be yeaxɔ Julius Caesar ƒe dzesideŋkɔ la ku. Le goawo katã me la, Italy dzizizidziɖula kpɔ dzidzedze le dziɖuɖu me. Ne míebu aʋadziɖuɖu siwo wowɔ le Afrika, siwo dome Ethiopia hã le ŋu la, anyigba si dzi Italy kpɔ ŋusẽ ɖo la dzi ɖe edzi zi gbɔ zi etɔ̃ kple afã kloe le eƒe dziɖuɣi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Benedito si le Europa te ŋu lã France ƒe akpa aɖe kpe ɖe Toulon ŋu.
  Gake womeɖe mɔ nɛ wòyi Albania kple Greece o - esiawo nye anyigbamama siwo le Russia Fiaɖuƒea ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe akpa dzi.
  Woate ŋu ayɔ Benedito ya be enye amegã kple aʋadziɖula, togbɔ be Italy-srafowo meklẽ fũ kple woƒe aʋadziɖuɖuwo o hã. Gake viaŋutsu kple domenyila bu eɖokui be yemevɔ̃ɖi wu fofoa o.
  Eye exɔ ƒe 1951 ƒe adame eye wòdze Albania kple Greece dzi... Mewɔ nuku o be wogblɔna be aʋa gãwo katã dzea egɔme abe kpata ene.
  Vladimir Etɔ̃lia gɔ̃ hã kpɔ dzidzɔ ɖe esia ŋu. Italy ƒe nunɔamesiwo le Afrika lolo, eye wololo wu Germany tɔ gɔ̃ hã. Eyata nukata màfɔ wo ne susu gã aɖe tae o?
  Russia-srafowo dze aʋawɔwɔ gɔme le November 7, 1951 dzi, eye wodze Ethiopia, Libya kple Sudan dzi. Russiatɔwo ƒe aʋawɔhawo sesẽ wu, wosɔ gbɔ wu eye wodzrana ɖo ɖe aʋawɔwɔ ŋu wu Italytɔwo tɔ.
  Eyata wodze pasta-ʋakɔa tsɔtsrɔ̃ gɔme kaba... Gake ame aɖeke mekpɔ mɔ be, nuxlɔ̃ame aɖeke manɔmee la, Adolf Hitler ado le Mussolini Jr. ƒe akpa dzi o.
  Togbɔ be ne èlé ŋku ɖe eŋu la, naneke meli si womenɔ mɔ kpɔm na o wu ema o hã.
  Germany bu le Xexemeʋa Gbãtɔ me na Russia eye wòbu anyigbamama si sɔ gbɔ wu le Russia. Eye ne Germanytɔwo te ŋu gaxɔ nusiwo bu le Ɣetoɖoƒedukɔwo me kple ɖetsɔleme la, ekema le Ɣedzeƒe, ne míagblɔe tututu la, naneke megasusɔ na wo o.
  Eyata Hitler ɖo ŋu ɖe eƒe aʋawɔnu yeyeawo ŋu ŋutɔŋutɔ, vevietɔ disko kple agba siwo dzona. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Fuhrertɔwo xɔe se be fifia ya la, aʋa kple Russia anɔ bɔbɔe wu le Xexemeʋa Gbãtɔ me, elabena Germany kple Italy axɔ ŋgɔ na dɔwɔƒea evɔ akpa evelia manɔ wo si o.
  Wobu akɔnta hã be Japan, si Russiatɔwo do dziku na la, hã age ɖe aʋawɔwɔa me le Ɣedzeƒe Ʋĩ eye wòabla futɔwo le afima. Ðewohĩ Portugal kple Spain awɔ ɖeka kple nubabla la, abe Britain kple France enea? Wote ɖe Germany ŋu wu Russia. Eye mɔkpɔkpɔ aɖewo nɔ USA dzi!
  Gawu la, Amerika tu ƒudzisrafoha wɔdɔɖeamedzi aɖe, yameʋu geɖewo eye wòwɔ eƒe aʋawɔʋuwo wòzu egbegbe tɔ - togbɔ be egabɔbɔ ɖe anyi le agbɔsɔsɔ kple nyonyome gome wu Xexeme Xoxoa me asrafowo ƒe ʋuwo hã.
  Hadomegbenɔnɔ ƒe ɖoɖo si nɔ Tsartɔwo ƒe Russia la gakpɔtɔ nye ɖokuitɔdila kple fiaɖuƒe blibo. Ŋusẽ blibo nɔ Tsar kple Fiagã si le All Rus si: dziɖuɖumegã, sewɔtakpekpe kple ʋɔnudrɔ̃nyawo. Sewɔtakpekpea menɔ anyi o. Dukɔa ƒe Aɖaŋudeha aɖe nɔ anyi si me ame siwo fiagã la tia nɔ, gake aɖaŋuɖoɖo ƒe gomenɔamesi koe nɔ esi. Fia la ŋutɔ de sewo, kpakple sededewo. Gome nɔ esi hã be wòawu ame ahatsɔe ake, togbɔ be, le nyateƒe me la, ʋɔnudɔdrɔ̃ hã nɔ anyi hã. Woɖe adaŋudeha ƒe ʋɔnudɔdrɔ̃wo ɖa le Nicholas II wuwu megbe, ale be tsar alo amegã siwo fiagã la tia hã tia ʋɔnudrɔ̃ƒea eye woɖee ɖa.
  Viɖewo kple kuxiwo siaa nɔ ɖoɖo sia ŋu. Le go ɖeka me la, fiagã ate ŋu akpɔ kuxi sia alo ma gbɔ kaba nyaʋiʋli alo nubabla aɖeke manɔmee, gake le go bubu me la, ŋusẽ ƒe ƒuƒoƒo fũ akpa le akpa ɖeka me te afɔɖeɖewo ɖe to eye wòna mɔnukpɔkpɔ geɖe wu dɔwɔƒewo. Edzi ame vovovo siwo wolɔ̃na wu kple esiwo wolɔ̃na wu. Vladimir meto vovo le alakpanuwɔwɔ si gbɔ eme kple nuteƒewɔwɔ le srɔ̃ɖeɖe me ta o. Togbɔ be nyɔnuwo mekpɔ ŋusẽ boo aɖeke ɖe eƒe ɖoɖowo dzi o hã.
  Le aʋawɔʋuwo tutu gome la, ʋu sesẽ kple kpekpe geɖe nɔ Tsar ƒe Russia si. Gake aʋawɔwɔ ƒe nuteƒekpɔkpɔ le Afrika ɖee fia be aʋawɔʋu ƒe ʋukuku ƒe ŋutete le vevie ŋutɔ. Esia wɔe be Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu vevitɔa mewu tɔn blaene vɔ atɔ̃ o. Esi wònye be kpekpeme geɖe wu he kuxiwo vɛ le dukɔa ƒe zɔzɔ ƒe ŋutete ŋu, le mɔ siwo keke gɔ̃ hã gome ta.
  Tsar la lɔ̃a aʋawɔʋu kpekpewo, gake eƒe aɖaŋuɖolawo xe mɔ na fiagã la be megatsɔ wo de asi na amewo le agbɔsɔsɔ gã me o. Gake mɔ̃ si ƒe kpekpeme nye tɔn blaade la nɔ anyi le eƒe tata akpe eve me. Eye wowɔ aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃na wu, "Nikolai" - 3, le akpe blaade vɔ etɔ̃ me.
  Eye mɔ̃a ƒe kpekpeme nye tɔn blaene vɔ atɔ̃, eye tu la ƒe kpekpeme nye milimeta 122. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la didi milimeta alafa eve, megbe kple axawo didi milimeta 120, ɖoɖo si wowɔ la nye esi wonya nyuie.
  Hitler tsɔ ɖe le mɔ̃ sesẽwo me vevie. Eye medi be maxɔ ŋgɔ wu Nikolai le adzɔnuwɔƒe aɖe. Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe kpekpeme dzi ɖe edzi va ɖo tɔn 75 eye, esia nye seɖoƒe xoxo, le nyateƒe si wònye be ʋu gã la tsɔtsɔ to ketekemɔwo dzi sesẽ ŋutɔ ta.
  Germanytɔwo ƒe ʋua tsɔ aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 128, eƒe ŋgɔgbe aʋawɔnuwo nye milimeta 250, eye axadzi kple megbe aʋawɔnuwo nye 180. Alesi wowɔe hã te ɖe blematɔa ŋu.
  Le xexlẽme nu la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua bɔbɔ wu Soviettɔwo tɔ zi gbɔ zi etɔ̃. Ne míagblɔ mɔ̃ siwo kpekpe akpa zazã ƒe kuxi sesẽwo ya o.
  Gake Russiatɔwo ƒe dɔwɔnuwo kaka ɖe teƒe gbadzawo, eye le Europa ƒe akpa si le ŋgɔgbe gome la, ʋuwo kple afɔzɔlawo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ abe ɖe wosɔ ene. Togbɔ be le goawo katã me la, Russia-srafowo sɔ gbɔ wu Germanytɔwo tɔ sã hã la. Eye amewo sɔ gbɔ ŋutɔ le Russia: India, China, Afrika ƒe akpa gãtɔ, Titina Ɣedzeƒe, Persia, Indochina kple bubu geɖewo hã le eme.
  Nyateƒee, Hitler ƒe nyametsotso be yeadze Tsar ƒe Russia dzi, ne ebu eŋu gɔ̃ hã be Japan kple Italy le yeƒe akpa dzi, eye ɖewohĩ France kple Britain hã nye tsatsadada gã aɖe. Gake Fuhrer nye afɔkudzidela gã aɖe.
  Ele be míade dzesii be diski-yameʋu siwo dzi Fiaɖuƒe Etɔ̃lia tsɔ mɔkpɔkpɔ gã mawo ɖo la mewɔa dɔ boo aɖeke le nuwɔna me o. Laminar jet sesẽ aɖe wɔwɔ na wozã mɔ̃memi geɖe ŋutɔ, eye ɣeyiɣi si wotsɔ dzonae siwo dzona la va nɔ kpuie vie. Eyata woate ŋu awɔ nu, ne wobu duƒuƒu gã si le didiƒe siwo meɖe dzesi tututu o gɔ̃ hã ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, laminar flow la kpɔa disk la ta tso aʋawɔnu suewo si me, gake le esia ta la, exea mɔ na tudada tso ze si dzona me.
  Eyata ɖeko Germanytɔwo ate ŋu atsɔ tu siwo dzi wokpɔna to radio dzi la aƒu gbe tso woƒe diskettewo dzi, eye emegbe woada wo ɖe dzogoe kpui aɖe dzi, alo to laminar ƒe sisi la tsitsi me, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wova zua amesiwo ŋu woate ŋu adze bɔbɔe.
  Gake, aleke kee wòɖale o, Hitler ɖoe be yeadze Russia dzi eye wòtsɔ eƒe kaawo ƒu gbe ɖe fefea me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, fasitɔ la nɔ vɔvɔ̃m be ne woɖu Italy dzi la, woadze ye hã dzi. Aɖatsi nɔ esi eye meka ɖe ame aɖeke dzi o.
  Le gɔmedzedzea me la, Nazitɔwo kpɔ dzidzedze le alesi amedzidzedzea wɔ nukui kple alesi woƒe asrafowo wɔ ɖoɖo nyuie wu ta. Gake wometia ɣeyiɣi si me woadze wo dzi nyuie o. Sno te dzadza eye aʋawɔʋuawo nɔ ʋuʋum. Fritz-ʋua ate ŋu axɔ Poland ƒe akpa aɖe, si me Krakow hã le, gake wotsi Warsaw gbɔ.
  Russiatɔwo ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a nɔ tsatsam... Japan, abe alesi Fuhrer-ʋua kpɔ mɔe ene, ge ɖe aʋaa me, gake eƒe ƒudziʋawɔʋuwo mede ŋgɔ wu Russiatɔwo ƒe Pasifik Ƒudziʋawɔʋuwo o, eye aʋawɔwɔawo sɔ kloe. Eye Japan mehe eƒe anyigbadzisrafowo ƒe susu ɖa le Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe fefewɔƒe si wowɔa dɔ le la ŋu o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, samuraitɔwo bɔbɔ ɖe anyi wu Russiatɔ siwo nɔ yame, le woƒe xexlẽme kple woƒe nyonyome siaa gome. Eye ƒukpo sue ʋɛ aɖewo koe Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la te ŋu xɔ.
  Franco kple Salazar siwo ɖɔ ŋu ɖo la mewɔ kaba be yewoage ɖe aʋaa me o. Russia nye futɔ sesẽ aɖe ŋutɔ. Ele be míanɔ ŋku lém ɖe eŋu ahalala. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Franco ɖe eɖokui ɖa le Xexemeʋa Evelia me be yeaɖo fasitɔwo ƒe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ƒe hatsotso blɔ aɖe ɖa.
  Fifia edze abe ŋusẽ ƒe dadasɔ mesɔ le Afrika o ene.
  Italy bu eƒe nunɔamesiwo le anyigbagã si do viviti la dzi enumake.
  Le ƒe 1952 ƒe kele me la, tsar-srafowo dze East Prussia dzi eye wote ŋu to futɔwo ƒe ametakpɔnuwo me goglo. Esesẽ na Nazitɔwo be woaɖe asi le tsarist-srafowo ƒe ŋgɔyiyi ŋu le Konigsberg, gake fiaɖuƒea ƒe asrafowo te ŋgɔyiyi ɖe Sudetenland kple Krakow dzi.
  Eva dze be Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo te ŋu wɔa nu kabakaba wu la te ŋu wɔa avu kple futɔ si kpekpe ŋutɔ, gake mesẽna boo o. Chinatɔwo ƒe asrafoha siwo nɔ Russia-ʋafiagãwo ƒe kpɔkplɔ te hã wɔ dɔ nyuie.
  Wozi Germanytɔwo dzi be woadzo le Krakow... Eye emegbe, le ŋɔdzi si nye be woaƒo xlã wo ta la, wodze megbedede gɔme tso Vistula yi Oder.
  Ao, menye aleae aʋa la nɔ abe alesi Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ mɔ kpɔm na ene o. Gake nye ŋutɔ nye vodadae. Gawu la, esi Franseawo kple Britaintɔwo se fasitɔwo ƒe anyigbadziɖuɖua ƒe ʋeʋẽ ta la, womedze agbagba kura be yewoaku ɖe Fuhrer la ta o. Eyata wogblẽ nusiwo wotsɔ gbugbɔa nuawo ɖona me, eye dukɔ siwo nɔ wo te la di be yewoanɔ anyi ɖe gota maɖinui.
  Eye nusiwo vɔ̃ɖi wue nye Germanytɔ siwo nɔ ŋgɔgbe.
  Kaka dzomeŋɔli naɖo la, Germanytɔwo bu woƒe nunɔamesiwo katã le Afrika. Eye le dzomeŋɔli la, kaka kele naɖo la, wogbugbɔna yia Oder-tɔsisia gbɔ keŋkeŋ. Russia-srafowo ɖe asi le Prague kple Sudetenland ŋu eye wote ɖe Vienna ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, woɖu Italy dzi hexɔ Roma, Naples, kple Sicily. Eyata ƒe 1953 ƒe kele medo nyui aɖeke ƒe ŋugbe na Nazitɔwo o. Gake le April 8, 1953 dzi la, Hitler ku kpata. Germanytɔwo ƒe kplɔla yeyea le ŋutifafa biam vevie.
  Vladimir Kirillovich Romanov lɔ̃ ɖe edzi dɔmenyotɔe. Gake Germanytɔwo xe fe gbogbo aɖe ɖe esia ta. Liƒo yeyea to Oder-tɔsisia dzi azɔ: Belgium, Holland, kple Denmark xɔ ɖokuisinɔnɔ, gake le Russia Fiaɖuƒea ƒe dukɔ si nɔ wo te ƒe ɖoɖo nu. France gaxɔ eƒe nunɔamesi siwo bu tsã, gake eva nɔ te ɖe Russia dzi wu.
  Italy kple Germany bu woƒe nuto siwo katã dzi woɖu, siwo va zu fiakukua tɔ fifia. Italy ŋutɔ hã xɔ Russiatɔwo ƒe tevi ƒe ɖoƒe, eye Sicily kple Sardinia va zu Vladimir III ƒe fiaɖuƒea ƒe akpa aɖe tẽ.
  Germany hã bu eƒe ɖokuisinɔnɔ ƒe akpa gãtɔ eye wòxe fe gbogbo aɖewo ɖe eteƒe.
  Japan hã bu eƒe nunɔamesiwo katã negbe eya ŋutɔ ƒe anyigba koe susɔ eye wozi edzi wòzu dukɔ si le ete. Eye Tsar Vladimir Kirillovich Romanov hã xɔ Japan Fiagã ƒe dzesideŋkɔ.
  Nyateƒee, Australia ƒe akpa ma si nye Ɣedzeƒe ƒe Anyigba tɔ tsã hã va nɔ Russiatɔwo ƒe ŋusẽ te.
  Le August 1953 me la, United States do atɔmik bɔmb kpɔ mlɔeba. Ƒe enyi megbe la, nuklia-dzogbenya la do le aŋetu la me. Aleke kee wòɖale o, womate ŋu atɔ te ŋgɔyiyi o. Eye atɔm bɔmb ƒe dzedzeme nye nusi womate ŋu aƒo asa na o. Le nɔnɔme si gbɔ eme wu me la, nukliaʋawɔnuwo ate ŋu adze le ƒe blaeve megbe wu alesi wòle ŋutɔŋutɔ.
  Esi tsatɔwo ƒe dziɖuɖua tsi megbe vie la, edze eƒe ŋuɖoɖoa toto vɛ gɔme.
  Vaseɖe fifia la, United States mete ŋu tso nya me be yeawɔ aʋa kple fiaɖuƒe sẽŋu sia o. Gawu la, mele bɔbɔe nenema gbegbe be woatso duta ayi Russia ƒe dɔwɔƒewo kple ganyawo ƒe teƒe veviwo o.
  Eye nukliaʋawɔnuwo wɔwɔ bia ɣeyiɣi kple ga siaa! Ga la nɔ United States si, gake ɣeyiɣia nɔ vɔvɔm. Tsar ƒe Russia, kple eƒe nunɔamesiwo kple nunya ƒe ŋutete sẽŋuwo, ɖo dometsotso si le nuto sia me teƒe kaba ŋutɔ. Eye le ƒe 1956 me la, atɔmik bɔmb aɖe hã do le Vladimir III me.
  Esi kapitalist kple demokrasi USA bɔbɔ ɖe anyi wu Russia ŋutɔ le amewo ƒe agbɔsɔsɔ kple nunɔamesiwo gome ta la, vivivi la, wobu woƒe trump cards.
  Nu ɖeka si woate ŋu awɔe nye be woazã nukliaʋawɔnuwo abe mɔxenu ene eye woadze agbagba be yewoagblẽ Tsartɔwo ƒe Russia me tso ememe. Gake vaseɖe fifia la, womekpɔ dzidzedze o.
  Ŋutsu dzidzimevi aɖeke meganɔ Vladimir Kirillovich si tso srɔ̃a gbãtɔ gbɔ o , eye wògaɖe srɔ̃ ake. Eye wòdzi domenyila aɖe, eye wòyɔe be George.
  Tsar ƒe Russia ye wɔ yamenutome kekeɖenudɔ. Le ƒe 1959 me la, yameʋu aɖe si me amewo nɔ yi Ɣletia dzi la dzɔ abe ƒe ɖeka ene do ŋgɔ na Amerikatɔwo. Emegbe le ƒe 1971 me la, wova ɖo Mars. Xexe si me woɖɔlia nu le la va le dedie wu nu ŋutɔŋutɔ.
  Le ƒe 1975 me la, amegbetɔ va ɖi go ɖe Venus dzi. Le ƒe 1980 me la, le Mercury dzi. Le ƒe 1981 me la, le Jupiter ƒe satelaitwo dometɔ ɖeka dzi. Eye le ƒe 1992 me, le ƒe si me Vladimir Kirillovich Romanov ku me teti la, Russiatɔ yamenutomeyimɔ̃dzikpɔla la tsɔ dada ɖo afɔ Pluto dzi.
  George gbãtɔ nyi fiakukua ƒe dome esime wòxɔ ƒe wuiatɔ̃. Eye le goawo katã me la, míate ŋu agblɔ be Vladimir Etɔ̃lia, Gãtɔ, zã eƒe ƒe 54 ƒe dziɖuɖua dzidzedzetɔe ŋutɔ. Eye emegbe Romanov fiaƒomea yi edzi.
  
  
  
  NICHOLAS EVELIA SI ƑE ŊUTƆ̃ KPƆKPƆ LE QUESTS ME!
  Mina míagblɔ be Tsar Alexander Etɔ̃lia ya ku do ŋgɔ: le ƒe 1987 me le amewuwu ƒe agbagbadzedze aɖe si ŋu Lenin nɔviŋutsu tsitsitɔ: Alexander wɔ ɖoɖo ɖo ta.
  Adze abe ɖe wòvɔ̃ɖi wu ene. Gake menye le nyateƒe me o. Nicholas II va zu tsar do ŋgɔ, eye wòɖe srɔ̃ do ŋgɔ: be yeatsɔ ye viŋutsua aɖo fiazikpuia dzi ne nane dzɔ. Gake srɔ̃a ya to vovo, eye domenyila la le lãmesẽ me, eye Rasputin mele afima godoo o. Eye ale le gɔmedzedzea me, le goawo katã me, abe alesi wòle le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene: wole TRANSIB tum, ganyawo le ŋgɔ yim - kekeɖenudɔ yi China. Nyateƒee, wole meliwo tum le Baltik-ƒua me ƒe ɖeka do ŋgɔ. Eye wògakɔ ɖe dzi vie wu, le ganyawo ŋuti nunyala Witte ƒe dzidziɖedzi do ŋgɔ ta.
  Aʋa si wowɔ kple Japan medze egɔme nyuie o, gake Varyag-ʋua te ŋu si, eye Ƒudzisrafomegã Makarov meku o. Ŋutinya la trɔ vie, eye nusianu le edzi yim le mɔ bubu nu vie. Gake le nyateƒe me la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, ɣeyiɣi vi aɖe koe susɔ na Varyag-ʋua be wòasi, eye zi geɖe la, Ƒudzisrafomegã Makarov ƒe ku nyea vodada eye manya wɔ o.
  Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋu siwo Admiral Makarov nɔ ŋgɔ na la wɔ nu aɖaŋutɔe ŋutɔ eye wonyrɔ Japantɔwo ƒe meliwo. Eye emegbe esi woda Japantɔwo ƒe aʋawɔmeli eve ɖe mir la, Makarov dze samuraitɔwo dzi eye wònyrɔ meli wuieve kple afã bubuwo.
  Eyae nye be nusianu yi edzi nyuie. Eye Japan megate ŋu de ŋgɔ wu le ƒua dzi o.
  Gake le anyigba dzi la, eva dzɔ be samuraitɔwo gbɔdzɔ wu. Kuropatkin tsi agbagba ɖesiaɖe si Japantɔwo dze be yewoayi ŋgɔ eye wògblẽ nu geɖe le wo ŋu. Ke hã, mewɔ nu kple tameɖoɖo kplikpaa akpa o. Gake eteƒe medidi o Russiatɔwo ƒe meliwo va tso Baltik-ƒua dzi, eye Makarov va xɔ tsiawo katã dzi mlɔeba.
  Russiatɔwo te asrafowo ɖiɖi ɖe Taiwan gɔ̃ hã, eye emegbe wodze Kuril-togbɛa dzi.
  Vaseɖe esime Theodore Roosevelt de nu nyaa me eye wògblɔ be yeawɔ domenɔla. Russia xɔ Manchuria, Korea, Mongolia, Kuril kɔsɔkɔsɔa, kple Taiwan.
  Zheltorossiya hã do. Aleae woɖo fiaɖuƒe yeye aɖe.
  Ke hã, fia la mezu amemabumabutɔe akpa haɖe o. Le ƒe 1914 me la, Xexemeʋa Evelia dzɔ. Russia dzra ɖo nyuie wu ɖe aʋa sia ŋu: ganyawo sẽ wu, anyigbamama kple amewo sɔ gbɔ wu, eye susu aɖeke mele mɔa dzi o. Gawu la, ganyawo ƒe toɖeɖe aɖeke menɔ anyi si ʋunyaʋunyawɔwɔ kple nusi woyɔna be tɔtrɔ kpata he vɛ o.
  Xexemeʋa Gbãtɔ yi edzi kple dzidzedzekpɔkpɔ le mɔ vovovowo nu. Vodadawo kple dzidzedzekpɔkpɔwo nɔ Russia-ʋafiagãwo si. Gake le ƒe 1915 me la, Germanytɔwo mete ŋu kpɔ dzidzedze boo aɖeke o, elabena tsar-ʋakɔa lolo wu eye wokpɔa nu nyuie wu. Gake kokoko la, Russia bu Poland kple Galicia ƒe afã. Gake Germanytɔwo mete ŋu ge ɖe Belarus kple Baltic-dukɔwo me o - ŋgɔgbe fli la to Vistula-tɔsisia dzi.
  Eye le ƒe wuiadelia me la, tsar-ʋakɔa kpɔ dzidzedze gã aɖe xoxo ɖe Austria kple Turkey ŋu. Woɖu Ottomantɔwo dzi keŋkeŋ kloe. Abe alesi Austriatɔwo xɔ Przemysl kple Krakow ene. Germany va nɔ vɔvɔ̃m. Le ƒe "17 ƒe kele me la, Russiatɔwo xɔ Istanbul. Tsar ƒe Russia hã kpɔ dzidzedze ɖedzesiwo le dzomeŋɔli ƒe amedzidzedze ɖe Austria kple Germany ŋu me. Eye le adame, esi tsar-srafowo ɖo Oder xoxo la, Germany na ta. Austria-Hungary kple Turkey ƒe mama kplɔe ɖo. Russia xɔ Asia Sue, Iraq ƒe dziehe, kple Istanbul. Galicia, Bukovina, Czechoslovakia kple Hungary fiaɖuƒewo kpakple Krakow. Gakpe ɖe eŋu la, Danzig, si nye East Prussia ƒe akpa aɖe, le Klaipeda nutoa me. Eyata Russia gasẽ ɖe edzi zi gbɔ zi geɖe. Eye Germany hã xe fe gbogbo aɖewo ɖe eteƒe.
  Tsar Nicholas II mewɔ kaba be yeaxɔ nusianu kple amesiame o. Gake Russiatɔwo, Britaintɔwo kple Franseawo ma Saudi Ƒukpo Afã la me. Emegbe Britaintɔwo kple Russiatɔwo ma Iran kple Afghanistan siaa me. Ewu xexeame ƒe mama yeyea nu.
  Vaseɖe ƒe 1929 me la, xexeame katã nɔ dzidzim ɖe edzi, vaseɖe esime Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la do. Le ƒe 1931 me la, Japan dze aʋawɔwɔ gɔme kple Russia. Eye woɖu edzi kaba eye woxɔe kpe ɖe Pasifiktɔwo ƒe nunɔamesiwo katã ŋu. Eye emegbe amewo ƒe nyametsotso kple amewo ƒe gomekpɔkpɔ le eme le Russia va.
  Esi Tsar Nicholas II wɔ Britain, France, kple United States ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ, siwo dzi Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la xɔ aƒe ɖo ŋudɔ la, ekplɔ aʋa aɖe yi ɖaxɔ China. Eye esia va zu eƒe aʋadziɖuɖu gã.
  Be wòana Russification nawɔ kabakaba vie la, Nicholas II wɔ nyametsotso aɖe si mewɔ nusi medze o - eto srɔ̃ geɖe ɖeɖe vɛ le se nu le Russia - si trɔ Orthodɔks Sɔlemeha la ƒe mawunyaŋununya kple nufiafiawo. Aleae woda asi ɖe ɖɔɖɔɖoa dzii.
  Eye fia la ɖe srɔ̃ evelia na eɖokui. Wode dzi ƒo na Russiatɔwo be woaɖe amedzrowo eye woadzi vi geɖe. Ele be woawɔ China gã aɖe hã Russified. Mɔ nyuitɔ kae li si dzi nàto awɔ esia? Srɔ̃ China nyɔnuwo!
  Le Germany la, Hitler meva xɔ dziɖuɖua o. Le ŋutinya sia me la, nu sue aɖe koe su esi. Zazɛ̃nyahelawo akpa. Nusi do dziku na ye wue nye fasitɔ Mussolini, amesi xɔ Ethiopia. Eye drɔ̃ekuku be yeazu Kaisaro kple Troya yeyea va zu ɖeka.
  Le May 1937 me la, aʋa dzɔ le Russia kple Italy dome. Abe alesi wòva dzɔe ene la, Mussolini va zu ameɖokuiwuwu. Russia-srafowo xɔ Italy katã le ɣleti eve me, eye le ɣleti etɔ̃ bubuwo me la, woxɔ dukɔa ƒe nuto siwo katã dzi woɖu. Tsar ƒe Russia hã va lɔ Romania kple Yugoslavia ɖe eme mlɔeba, eye emegbe vie la, Bulgaria hã va kpe ɖe eŋu. Esi wowu anyigbamamawo xɔxɔ nu vɔ ta. Le ƒe 1939 ƒe adame la, Nicholas II ku. Eye eƒe domenyila, Alexei II si le lãmesẽ me keŋkeŋ la, va zu tsar yeye.
  Le go sia me la, Nicholas II ɖu fia ƒe blaatɔ̃ vɔ eve - si ƒo Ivan Dziŋɔ la ƒe emetsonua ta. Eye eƒe dziɖuɖua va zu esi kpɔ dzidzedze wu le Russia ƒe ŋutinya me, eye ɖeko eƒe aʋadziɖuɖuwo nye esiwo me nuŋlɔɖiwo nɔ. Fia aɖeke melé nu geɖe alea gbegbe kpɔ o. Russia va nɔ China mlɔeba, eye wòdo ŋusẽ le goawo katã me.
  Gake ekema le Alexei Evelia ƒe dziɖuɣi la, ŋutifafa ƒe ɣeyiɣi didi aɖe dze egɔme. France, Britain, kple USA medi aʋawɔwɔ o. Gake woɖe aʋawɔnuwo le Germany eye ŋusẽ aɖeke menɔ eŋu o. Eyata nɔnɔme aɖe do mo ɖa si va fa.
  Fiaɖuƒe siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi yi edzi nɔ anyi. Russia gakpɔtɔ nye dukɔ gãtɔ kekeake, gake Britain ye nye dukɔ evelia le se nu eye eƒe lolome bɔbɔ vie wu Tsar-fiaɖuƒea. Gake Australia, South Africa kple Canada nye dukɔ siwo nɔ wo ɖokui si kloe. Eye le India... Le ƒe 1968 me la, aglãdzedze gã aɖe dzɔ le India eye le ƒe eve ƒe aʋawɔwɔ megbe la, wonya Britaintɔwo ɖa. Gake tsartɔwo ƒe asrafowo ge ɖe Indiatɔwo ƒe anyigba dzi eye wotsi tsitretsiɖeŋuawo nu. Le ema megbe la, Britain bu nuto sia eye Russia xɔe. Eteƒe medidi o, Russia hã xɔ Iran ƒe dzigbe gome.
  Le Alexei Evelia megbe le ƒe 1969 me la, Nicholas Etɔ̃lia nyi fiazikpuia ƒe dome. Tsar Fiaɖuƒea nɔ dzidzim ɖe edzi. Eyata France megate ŋu ɖu Indochina kple Thailand dzi le ƒe 1979 me o. Eye fia ƒe asrafowo hã va afima.
  Eye le ƒe blaatɔ̃awo kple blaasiekeawo me la, Afrika va nɔ Tsar ƒe Russia ƒe ŋusẽ te. Le ƒe 2001 megbe la, Peter, si nye Alexei II ƒe viŋutsu enelia, va nɔ Russia-fiazikpuia dzi.
  Tsar ƒe Russia xɔ Afrika, Asia katã kloe le ɣeyiɣi sia me, eye wòxɔ dukɔ bubuwo ƒe nuto siwo dzi woɖu, siwo dome Indonesia hã le. Gake le nyateƒe me la, metsi tre ɖe Australia ŋu o.
  Ŋutifafaɣi aɖe va ɖo. Nukliaʋawɔnuwo nɔ USA, Britain kple France si, ganyawo ƒe ŋusẽ nɔ Germany si. Ganyawo ƒe ŋusẽ, nukliaʋawɔnuwo, asrafoha gãtɔ kekeake le xexeame kple amewo ƒe agbɔsɔsɔ le Russia. Eye egakpɔtɔ nye fiaɖuƒe si ɖua dzi bliboe si me sewɔtakpekpe mele o. Esi Amerikatɔwo nye dukɔ evelia, alo dukɔ gã aɖe gɔ̃ hã ta la, wona esia nye nusi wobia tso Russia si.
  Gake demokrasi ƒe anyimanɔmanɔ mexe mɔ ɖe ŋgɔyiyi ƒe ŋgɔyiyi nu kura o. Vevietɔ le keke ƒe 1943 me ke, le Tsar ƒe Russia la, ame gbãtɔ dzo yi yamenutome. Eye le ƒe 1961 me la, va ɖo dzinu dzi. Yameʋuɖoɖo yi Mars dzɔ le ƒe 1974 me. Eye kaka ƒe 2000 naɖo la, wova srã Ɣe ƒe Ɣletinyigbawo katã kloe kpɔ. Wonɔ dzadzram ɖo ɖe mɔzɔzɔ gã aɖe yi ɣletiviwo ŋu. Edze dɔ gɔme le ƒe 2018 me, eye wòhaya va Alpha Centauri.
  Eyata tsar-dziɖuɖu mexe mɔ na dzɔdzɔmeŋutinunya be wòagaʋuʋu kura o. Peter Enelia si nɔ Romanov fiaƒomea me gblɔ gɔ̃ hã be nukpɔsusu blibo si me kekeli le nyo wu.
  Vevietɔ le ŋukpenanu siwo ʋuʋu Donald Trump ƒe dziɖuɖua ɣesiaɣi ta.
  Wogabu Nicholas II kokoko be enye fia gãtɔ kekeake le ɣeyiɣi kple dukɔ ɖesiaɖe me. Tsar ƒe Russia si le sɔ dzi kple xexeame ƒe dziɖuɖumegã. Vivivi la, eƒe golɔgoewo kple nuto siwo dzi woɖu la va le Russified zum. Fiaɖuƒea le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi. Eye xexeame katã va zu teƒe si nyo wu.
  Eye nukatae? Akpe na Alexander Ulyanov, Lenin nɔviŋutsu, si wowu le fiaɖuɖu ta. Lenin ŋutɔ tsi duta. Edo go Wales eye wòva tsɔ ɖe le dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo ŋɔŋlɔ hã me, si me wòva zu kesinɔtɔ ŋutɔ le eye wòxɔ ŋkɔ. Eye ale wòxɔ ŋkɔ, eva xɔ ŋkɔ eye wòxɔ ŋkɔ, eye woɖe egɔme ɖe gbegbɔgblɔ geɖewo me. Stalin ku le gaxɔ me le yɔmekpe ta eye le goawo katã me la, eŋutinunyala bibiwo koe nyae. Eteƒe medidi o Trotsky va ƒo eɖokui ɖe tɔtrɔ kpata ƒe dɔwɔnawo me eye wòwɔ dɔ nyui aɖe abe dziɖuɖumegã ene, eye wòkɔ va ɖo Aɖaŋuɖola ŋutɔŋutɔ kple Dudɔnunɔla ƒe kpeɖeŋutɔ ŋutɔŋutɔ. Voznesensky va zu subɔla le tsar la te eye wòwɔ nu geɖe. Khrushchev gakpɔtɔ nye fiasetɔ sue aɖe eye mexɔ ŋkɔ o. Brezhnev yi dzi va ɖo asrafomegã ƒe ɖoƒe. Andropov subɔ le kpovitɔwo me eye wòva zu asrafomegã hã. Gorbachev va zu asitsala kple fefewɔla vevi aɖe. Yeltsin gakpɔtɔ nye fiasetɔ. Putin yi dzi va ɖo asrafomegã le adzamekpovitɔwo me eye wòxɔ dzudzɔ le dɔme bubutɔe. Medvedev nye dziɖuɖumegã sue aɖe. Zhirinovsky, si nye nyadzɔdzɔgbalẽ ɖola, kple fefewɔla. Zyuganov dze agbagba be yeawɔ dɔ le adzame atsi tre ɖe Tsar ŋu. Wotso afia nɛ be wòanɔ gaxɔ me, emegbe eva zu nyatakakaxɔla na adzamekpovitɔwo. Exɔ dzudzɔ le dɔme kple ʋumefia ƒe ɖoƒe. Zhukov yi dzi va ɖo asrafomegã ƒe ɖoƒe ko. Vasilevsky va zu aʋafiagã, Shaposhnikov va zu aʋafiagã. Kolchak grand admiral kple sedede geɖe dzikpɔla. Makarov va zu ƒudzisrafomegã gã aɖe hã, elabena ewɔ aʋa le Xexemeʋa Gbãtɔ me. Ke hã, menye le gbãtɔa me o, ke boŋ xexemeʋa ɖeka kolia, elabena xexemeʋa evelia medzɔ o. Exɔ ŋkɔ... Brusilov va zu agbledela kple Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Habɔbɔa tɔ. Denikin, Wrangel, Kornilov, kple Kuropatkin va zu gbeadzidɔwɔlawo.
  Eye agbenɔnɔ nyo le fiawo te. Eye nuwo ƒe asi medzi ɖe edzi wu ƒe alafa ɖeka o. Eye sika ƒe megbe si li ke si nye gram 0.77 nɔ ruble la ŋu. Eye dukɔ geɖewo nɔ agbe nyuie le fia la te.
  Gomenɔamesi sɔsɔe nɔ amesiame si eye ame geɖe yɔ wo ɖokui be Russiatɔwo, Afrikatɔwo gɔ̃ hã. Nuwo nɔ edzi yim nyuie na amesiame le Tsar ƒe dziɖuɣi. Yudatɔ siwo menye Orthodɔks subɔsubɔha me tɔ o koe nudidi si nye be woanɔ afima la gakpɔtɔ li. Gake amesiawo va nɔ ʋɛm ɖe edzi.
  Gake le tsar ƒe dziɖuɣi la, kuxi aɖewo do mo ɖa. Wo dometɔ ɖekae nye vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ si sɔ gbɔ kple amesiwo kuna ƒe agbɔsɔsɔ si mede o na amewo va sɔ gbɔ akpa. Gake wole esia gbɔ kpɔm to yamenutome kekeɖenudɔ me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, dzɔdzɔmeŋutinunya kple agbledede ƒe ŋgɔyiyi na wòte ŋu kpɔ dɔwuame ƒe kuxia gbɔ. Nuɖuɖu sɔ gbɔ na amesiame. Gake amewo ƒe dzidziɖedzi le fiaɖuƒea me wu etɔ̃ le alafa me ƒe sia ƒe. Eye esia do ŋɔdzi na kuxi le etsɔme.
  Tsa-dziɖuɖua kpɔ mɔ aɖe si dzi woato ado le yamenutome kekeɖenudɔa me. Eye edze abe susu le eme ene. Eye wowɔ ɣletivimefakaka meli yeyewo eye wowɔ numekuku le duƒuƒu si gbɔ kekeli me ŋu.
  
  
  
  ƑE BATƆ̃ ƑE ALEXANDER ETƆ̃A - GÃTƆ!
  Alesi wodze agbagba be yewoawu Alexander II le ƒe 1866 me la kpɔ dzidzedze. Esia wɔe be fia ablɔɖenala la ku. Eye Alexander Etɔ̃lia lia fiazikpui la. Viɖe si le eŋue nye be ɣeyiɣi menɔ wo si woadzra Alaska o, eye Russia-fiagã yeyea melɔ̃ be yeaɖe asi le anyigba aɖeke ŋu o. Ne wole adzɔge eye womexɔ asi boo haɖe o gɔ̃ hã.
  Gawu la, wodze mɔ si yi Siberia yi Vladivostok tutu gɔme do ŋgɔ gɔ̃ hã. Eye ɖe wòle be wòaɖo Chukotka hafi!
  Tsar Alexander Etɔ̃lia sesẽ, etsoa nya me, eƒe tameɖoɖo sẽ, enɔ lãmesẽ me, eye ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me. Eɖu dzi kple asi sesẽ, eye le eƒe kpɔkplɔ te la, Russia ge ɖe nudzedziname kple dzidzedzekpɔkpɔ gãtɔ kekeake ƒe ɣeyiɣi aɖe me!
  Eyata enyo be fiagã gã la dze dziɖuɖu gɔme ƒe wuiatɔ̃ do ŋgɔ na ŋutinya ŋutɔŋutɔ!
  Be míadze egɔme la, ete tɔtrɔ kpata ƒe tsitretsiɖeŋulawo kple Narodnaya Volya ƒe tsitretsiɖeŋuwo katã nu sesẽe. Emegbe edze ɖɔɖɔɖowɔwɔ gɔme le asrafowo kple ƒudzisrafowo dome. Le nuwo ɖoɖo ɖe ɖoɖo nu me.
  Fia la wɔ nu geɖe. Wotu mɔwo, tɔdzisasrãwo, dɔwɔƒewo, eye dukɔa va do kapitalist-dziɖuɖu ɖe ŋgɔ kabakaba. Togbɔ be wole ɖokuitɔdidi me ɖe asi hã. Tsa-dziɖuɖua wɔ aʋa suewo, eʋu yi Titina Asia eye wòkeke eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ɖe enu le afima.
  Aʋa gã aɖe dzɔ kple Turkey le ƒe 1977 me. Eyi nyuie wu gɔ̃ hã, kabakaba wu, aʋadziɖuɖutɔe wu eye wòbu nu ʋɛ aɖewo wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Skobelev ƒe nunya klẽ le eme le kekeli blibo me!
  Russia-srafowo ɖu Turkeytɔwo dzi eye womegblẽ nu boo aɖeke o. Eye wote ŋu xɔ Istanbul enumake. Esi wònye be wova ɖo afima do ŋgɔ na Eŋlisiawo ƒe asrafoha la ta. Aʋa sia kpɔ dzidzedze ale gbegbe be wotsɔ ŋkɔ na fia-nunɔla la be Aʋadziɖula Alexander! Eye Skobelev va zu agbledela ɖevitɔ kekeake le Russia ƒe ŋutinya me.
  Türkiye me mã. Britaintɔwo xɔ Egipte kple Sudan. Russia xɔ Iraq, Palestina, Syria, kple Saudi Arabia ƒe akpa aɖe, Asia Sue, Armenia katã, kple Balkan-dukɔwo!
  Eyata Alexander Etɔ̃lia xɔ anyigba gã aɖe kabakaba ŋutɔ eye wònɔ bɔbɔe vie. Eye wòyi eƒe kekeɖenudɔa dzi yi dzigbe gome. Ʋuʋu to Iran, Turkmenistan, kple yi ŋgɔe yi Afghanistan!
  Tsar ƒe aʋakɔa hã ɖo eƒe ŋkume ɖe India ŋu! Britaintɔwo nɔ klalo be yewoawɔ aʋa. Russia, Germany, Austria-Hungary ƒe nubabla aɖe do mo ɖa ɖe France kple Britain ŋu.
  Germany yi edzi dze Republic of the Rooster dzi le ƒe 1992 me. Britain ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Germany kple Russia ŋu. Austria-Hungary xɔ Bosnia kple Herzegovina, eye wòdze Italy dzi.
  Russia dze aʋawɔwɔ gɔme ɖe India, kple Franseawo ƒe nunɔamesiwo kple Indochina ŋu. Aleae Xexemeʋa Gbãtɔ dze egɔmee ŋutɔŋutɔ. Gake Russia kple Germanytɔwo le ɖeka xoxo!
  Russia hã dze Egipte dzi.
  Tsarist-srafowo, kple nutoa me tɔwo ƒe kpekpeɖeŋu, xɔ India kple Iran. Wogage ɖe Indochina me yi ŋgɔe. Eye Prussiatɔwo gaɖu Franseawo dzi ake eye woƒo xlã Paris.
  Gakpe ɖe eŋu la, Republicantɔwo gbea ta. Eye wodze Paris dzi, wotsrɔ̃e vevie. Germanytɔwo xɔ Belgium kple Holland siaa hã.
  Britain le aʋa wɔm ɣeyiɣi aɖee nye esia. Russia-srafowo xɔ Egipte kple Sudan. Aʋa aɖe le edzi yim le ƒua dzi. Russia-srafowo le ʋuʋum le Afrika ƒe akpa vovovowo. Mɔa katã dzi va ɖo South Africa. Eye wòƒoa koloniwo nu ƒu na eɖokui. Germanytɔwo hã xɔa nu aɖewo.
  Gake Austria-Hungary ƒo eɖokui ɖe aʋa si wowɔ kple Italy me. Nyateƒee, le ƒe 1894 me la, Germanytɔwo va kpe ɖe Austriatɔwo ŋu. Eye wowu Italy dzi ɖuɖu nu.
  Le ema megbe la, woma amititsetsewo ƒe dukɔ ɖe wo nɔewo dome.
  Aʋa la ʋu yi atsiaƒu me. Eye le afisia la, ƒudzisrafomegã Admiral Makarov ƒe nunya dzena le. Nusi kpɔa aʋadziɖuɖu wɔnuku geɖe gbɔ. Atsiaƒuwo ƒe aƒenɔ dzizizi be wòana ta.
  Russia xɔ India, Indochina, Afrika ƒe akpa gãtɔ, kple Australia hã, eye wòɖe Britaintɔwo ɖa le afima. Russia-srafowo dzo le Britain kple Canada. Azɔ hã, woɖo nuto aɖe ɖe afima. Eyata Britain bu eƒe dukɔ siwo katã kloe wòɖu la, eye Russia xɔ wo. Russia ƒe ŋusẽkpɔkpɔ ɖe Alaska dzi léle ɖe asi na Canada xɔxɔ nɔ bɔbɔe. Eye ƒudziʋawɔʋu siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ ƒe anyinɔnɔ. Eye Admiral Makarov kple Rozhdestvensky ƒe nunya hã.
  Enyo, menye ema koe o. Russia ʋu yi China. Azɔ hã, ekpɔ dzidzedze ŋutɔ. Eye le ƒe 1904 me la, aʋawɔwɔ kple Japan dze egɔme.
  Gake to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, aʋa sia va zu mesesẽ o, ke boŋ ewɔ kabakaba. Gawu la, Japan ƒe ƒudziʋawɔʋuwo gbɔdzɔ vie, gake Russia tɔ ya sesẽ ŋutɔ. Esi Russia-srafowo ɖu Japantɔwo dzi ta la, woxɔ Tokyo. Eye emegbe wowɔ amewo ƒe nyametsotso, eye Japantɔ akpa gãtɔ da asi ɖe edzi be yewoawɔ ɖeka kple Russia.
  Tsar Alexander III ɖu aʋa yeye aɖe dzi. Emegbe wova tsɔ lɔlɔ̃nu faa China xɔe. Eyata nuto ɖesiaɖe, nuto ɖesiaɖe. Fiaɖuƒea ɖo afisi wòlolo ŋutɔ. Tso USA, Canada kple Alaska katã, Asia katã, Austria, Pacific nutoa me. Na South Africa kple Germanytɔwo ƒe nunɔamesiwo le Ɣetoɖoƒe Afrika.
  Gakpe ɖe eŋu la, Austria-Hungary hã. Ŋusẽ gã sia tɔgbe.
  Gake le nyateƒe me la, Germanytɔwo kple Austriatɔwo di geɖe wu. Germany gakpɔtɔ le France. Britain, si Russia do dziku na la, hã di be yeawɔ aʋa.
  Kaiser te ŋu ƒo nubabla aɖe nu ƒu: Spain, Portugal, Germany, Austria-Hungary kple Sweden tsɔ tsi tre ɖe Russia gã la ŋu. Germanytɔwo te ŋu xɔ Denmark kple Norway hã le aʋa si wowɔ kple Britain me. Woɖo nubabla sẽŋu aɖe.
  Eye aʋaa dze egɔme le August 1, 1917 dzi. Le ɣeyiɣi si tututu me Alexander Etɔ̃lia ku eye Nicholas II va nɔ fiazikpuia dzi. Wobu akɔnta be ne menye fia gã aɖe abe Alexander Etɔ̃lia ene si haya ƒe blaatɔ̃ vɔ ɖeka o la, Russia abu godoo.
  Gake ŋusẽ si nɔa anyi ɖaa eye wòsẽa ŋu nɔ Nicholas II si. Rasputin kple domenyila si dze dɔ la manɔmee. Eyata ate ŋu awɔ avu kple nubabla la.
  Eye aʋaa dze egɔme... Germanytɔwo tu afɔkpo abe ahom sesẽ aɖe ene. Russia-srafowo do go wo kple tsitretsiɖeŋunya sesẽwo. Aʋa gã aɖe si nu sẽ ŋutɔ la dzɔ.
  Le goawo katã me la, Nicholas II, esi wòɖo ŋu ɖe mɔ̃ sesẽwo ƒe kɔsɔkɔsɔ ŋu ta la, ɖeɖi te Germany kple Austria ƒe aʋawɔhawo ŋu keŋkeŋ. Eye emegbe edze tsitretsiɖeŋunya aɖe gɔme. Eye le Afrika la, Russia-srafowo zã aʋawɔʋu gbãtɔ siwo me kɔ le xexeame katã tsɔ ɖu Austriatɔwo kple Germanytɔwo dzi keŋkeŋ. Eye woɖe Anyigbagã Viviti la ɖa.
  Woɖu Sweden kple Norway siaa dzi kaba ŋutɔ.
  Aʋaa xɔ ƒe ɖeka kple afã eye wòwu enu kple Russia-srafowo, siwo sɔ gbɔ wu eye aʋawɔʋu sesẽwo nɔ wo si, eye woxɔ Europa katã. Emegbe Britain dze anyi. Russia va kpɔ ŋusẽ ɖe ɣedzeƒekpa dzi mlɔeba.
  Eye Tsar Nicholas II hã va zu aʋadziɖula gã aɖe. Ŋutifafa ɖu fia vaseɖe ƒe 1929 me, esime Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la do. Ganyawo ƒe kuxi si nɔ anyi le xexeame katã na be le ƒe 1931 me, le May 1 lia dzi tututu la, aʋa aɖe dze egɔme le Russia kple dukɔ gã mamlɛtɔ si nye USA dome!
  Tsar ƒe aʋakɔ si nye Nicholas II ge ɖe Amerika ƒe liƒowo dzi. Ŋusẽawo mesɔ o. Aʋawɔʋu aɖeke menɔ Amerikatɔa si kloe o eye mexɔ hehe nyuie o. Eye Russia ƒe xexlẽme sɔ gbɔ wu United States zi gbɔ zi geɖe. Tsa-fiaɖuƒea ƒe amegãwo hã nyo wu. Eyata aʋawɔwɔa yi mɔ ɖeka tso gɔmedzedzea me ke. Russia nɔ dzi ɖum henɔ ŋgɔ yim. Eye le September 30 lia dzi, esi woxɔ New York kple Washington vɔ la, United States na ta. Eyata woʋu axa bubu le ŋutinya me. Le ƒe 1934 me la, Nicholas II dze Mexico dzi eye emegbe wòyi dzi va ɖo Latin Amerika, eye wòɖu Latin- dukɔwo dzi. Vaseɖe esime Chile ƒe dukɔ mamlɛtɔ si nɔ eɖokui si la mu le December 1936 me.
  Eyata Nicholas II wu ŋutinyaa nu mlɔeba. Tsar ƒe Russia na ɣletinyigba Anyigba dzi dukɔwo kple dukɔwo katã wɔ ɖeka.
  Le November 7, 1937 dzi la, ɣletinyigbawo katã ƒe Fiagã Nicholas Gãtɔ ge dze yameʋu me. Eye eƒe fiaɖuɖu hã wu enu. Alesey II va zu fia. Domenyila si le lãmesẽ me, ɖekakpui - abe blaetɔ̃ vɔ etɔ̃ ene. Le eƒe kpɔkplɔ te la, yamenutome kekeɖenudɔ dze egɔme. Liƒo yeyewo kple yameʋuɖoɖo yeyewo. Fiaɖuƒea meʋuʋuna o. Amegbetɔƒomea wɔ ɖeka eye wòɖua yamenutome dzi.
  GENERALISSIMO KONDRATENKO ƒe amegã
  Port Arthur ƒe asrafomegã ku, le nyateƒe me la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, exɔ abi le ta, gake kakɛ aɖe si didi milimeta ʋɛ aɖewo va to ahɔhɔ̃a gbɔ. Kpuie ko la, alakpatɔ si tsɔ mɔ̃ sesẽa na la ku eye Port Arthur takpɔha ƒe kalẽtɔ Kondratenko va xɔ ɖe eteƒe.
  Be aʋafia yeyea nado ŋusẽ mɔ̃ sesẽa takpɔkpɔ la, eŋlɔ ƒudzidelawo kple ƒudzisrafowo ƒe tu siwo katã nɔ ƒuta la ɖi, eye wòɖe aʋawɔnuwo le aʋawɔha la me, gake edo ŋusẽ Port Arthur.
  Esia wɔe be wokpɔ mɔ̃ sesẽa ta nyuie, tsɔ kpe ɖe Aʋafia Kondratenko ƒe aɖaŋudɔwɔwɔwo ŋu. Ametakpɔha la lée ɖe te dzidzedzetɔe. Kondratenko do ŋusẽ Vysokaya mɔ̃ sesẽa takpɔkpɔ le ɣeyiɣi aɖe megbe eye Japantɔwo mete ŋu xɔe o.
  Kaka December nawu enu la, ɖeɖi te samuraitɔwo ŋu le amedzidzedzeawo ta. Le January me la, tomefafa aɖe nɔ anyi si Kuropatkin dze agbagba be yeaɖe mɔxenua ɖa, gake medze edzi boo o.
  Le February me la, wogadze ame dzi ake, eye wogagbee ake kple nu gbogbo aɖewo siwo Japantɔwo bu.
  Le ametakpɔkpɔa me la, ŋutsuvi Oleg Rybachenko wɔ nu kalẽtɔe. Le ɣeyiɣi si me woɖe to ɖe dua la, ƒe ewo koe ŋutsuvi sia si le ʋua me la xɔ. Ðevia wɔa avu kple ame tsitsiwo eye wòyia ŋkutsaladɔwo dzi.
  Eɖee fia be yenye kalẽtɔ kple aʋawɔla ŋutɔ. Eye ametakpɔha la lée ɖe te. Fifia March va ɖo xoxo... Japantɔwo gagbugbɔ ɖe megbe ake. Ʋukɔkɔɖi Kwasiɖagbe medzɔ le Russia o, elabena Tsar Nicholas, esi wònye be Port Arthur ƒe nɔnɔme nyo ta la, edo go yi ameawo gbɔ. Wogade Russia-srafoha la me eye wova nɔ lolom ɖe edzi. Le March ƒe nuwuwu la, Japantɔwo dze agbagba be yewoayi ŋgɔ, gake Kuropatkin ƒe asrafowo ƒe xexlẽme de ŋgɔ akpa eye wogbe amedzidzedzeawo katã.
  Eye esi nyo wue nye be wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla General Legs ƒe aʋawɔhawo le Port Arthur ƒe toɖeɖe ɖe dua ta. Esi Japantɔwo bu nu geɖe vɔ la, wogbugbɔ yi megbe. Gake Kuropatkin gahe ɖe megbe ake.
  Le April ƒe nuwuwu la, amedzidzedze yeye aɖe kplɔe ɖo, gake wogbugbɔe hã.
  Eye Oleg Rybachenko, ŋutsuvi kalẽtɔ sia lé Japantɔwo ƒe asrafomegã aɖe gɔ̃ hã, zã mɔ̃ aɖe, nyateƒee.
  Le May ƒe gɔmedzedze la, aʋawɔwɔ suesuesuewo koe dzɔ, eye le ŋkeke 25 lia dzi la, Rozhdestvensky ƒe asrafoha la ge ɖe Port Arthur mlɔeba. Ƒudzisrafomegã xɔŋkɔa tsɔ meli blaatɔ̃ vɔ ɖeka vɛ, eye wotso atsiaƒu etɔ̃ zi ɖeka!
  Le ema megbe la, wodo ŋusẽ ametakpɔha la. Eye le June ƒe gɔmedzedze la, amedzidzedze mamlɛtɔ si wowɔ ɖe Port Arthur ŋu kplɔe ɖo. Amedzidzedzea nye mɔkpɔkpɔbuɖeame kple ŋutasẽnuwɔwɔ. Wogahee ɖa ake kple nu gbogbo aɖewo siwo Japantɔwo bu. Tsar la ɖe Kuropatkin ɖa mlɔeba eye wòɖo Linevich. Le July 1905 ƒe domedome la, woɖu Japantɔwo dzi mlɔeba. Eye Port Arthur taʋiʋli kalẽtɔe si xɔ ƒe ɖeka kple edzivɔ la wu enu.
  Wotsɔ Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo na Kondratenko. Eye wòxɔ ɖoƒe si nye field marshal. Emegbe Rozhdestvensky ƒe asrafoha, kpakple Port Arthur, ɖu Japantɔwo dzi le ƒua dzi. Gawu la, Ƒudzisrafomegã Togo ŋutɔ ku le aʋa la me.
  Wozi Japan dzi be wòawɔ ŋutifafa kple Russia, to United States ƒe domenɔlanyenye me.
  Ele be míaɖe asi le Kuril Ƒukpowo kple Taiwan ŋu. Russia kpɔ Korea, Manchuria, eye wòkpɔ ŋusẽ ɖe Port Arthur dzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japan xe ga gbogbo aɖe si nye sika yen biliɔn ɖeka na Tsar ƒe Russia.
  Aʋadziɖuɖua do ŋusẽ Tsar Nicholas II ƒe ɖoƒe. Russia keke eƒe anyigbamamawo ɖe enu, eye Zheltorossiya dze egɔme nɔ wɔwɔm le Chinatɔwo ƒe nutoawo xɔxɔ le wo ɖokui si ta. Dukɔa ƒe Duma aɖeke meli o - Russia gakpɔtɔ nye fiaɖuƒe blibo, sewɔtakpekpe aɖeke manɔmee.
  Nyateƒee, le aʋadziɖuɖu kple dunyahehe ƒe liƒo ta la, ganyawo ƒe ŋgɔyiyi yi edzi do ŋgɔ wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me eye wòsẽ wu.
  Xexemeʋa Gbãtɔ dze egɔme abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene. Gake ekpɔ dzidzedze wu na Russia. Asrafoha kae lolo wu eye wònyo wu, si me Field Marshal Kondratenko ƒe ɖɔɖɔɖowo hã le, eye ganyawo sẽ wu, eye tsar ƒe ŋusẽ hã lolo wu.
  Aʋaa xɔ ƒe ɖeka kple edzivɔ vie eye wòwu enu esi Austria-Hungary mu, eye Ottoman Fiaɖuƒea kple Germany tsɔ wo ɖokui na. Eye esi Bulgaria kpɔ alesi wòʋẽnae la, exɔ Serbia kple Russia ƒe akpa dzi, abe alesi, le mɔa nu la, Italy kple Japan wɔe ene.
  Field Marshal Kondratenko xɔ ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake - generalissimo. Eye eva zu nudɔdɔwo katã kloe tɔ, abe Suvorov ene. Brusilov va zu gbeadzidɔwɔla. Ƒudzisrafomegã Kolchak, Kornilov, kple Denikin wɔ dɔ. Tsar ƒe Russia tsɔ eɖokui kpe ɖe eŋu: Galicia, Bukovina, Krakow Voivodeship, Poznan nuto, Klaipeda. Czechoslovakia hã va zu Russia Fiaɖuƒea ƒe akpa aɖe. Eye Asia Sue kple Konstantinople. Eye Iraq ƒe dziehe hã.
  Nusianu, le goawo katã me, va nyo. Japantɔwo ma Germany-dukɔ siwo dzi woɖu la kple Russia le Pasifik Ƒua me.
  Emegbe woma Saudi Arabia ɖe Russia, France kple Britain dome. Emegbe le aʋa kpui aɖe megbe la, Russia kple Britain ma Iran me.
  Eye emegbe Afghanistan. Nyateƒee, dzre aɖe nɔ afima vie. Eye Britaintɔwo mekpɔ dzɔgbenyuie boo aɖeke le gɔmedzedzea me o.
  Xexeame va li ke eye nu dze edzi nɛ. Vaseɖe esime Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la dzɔ le ƒe 1929 me. Russia, le dzidziɖedzi kabakaba megbe la, hã ge ɖe xaxa me.
  Le ƒe 1931 me la, Japan dze Russia dzi, eye wòdi be yeabia hlɔ̃ ɖe dziɖuɖu siwo woɖu va yi ta.
  Gake fifia ya, ameɖokuiwuwue. Tsarist-srafowo ɖu Japantɔwo dzi. Ƒudzisrafomegã Kolchak metsi kura o, eɖe eƒe nunya fia, si sɔ kple Ushakov. Woɖu Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi keŋkeŋ le ƒua dzi eye emegbe woxɔe. Esia kplɔe ɖo be wowɔ amewo ƒe nyametsotso si me Japantɔ akpa gãtɔ da asi ɖe edzi be yewoawɔ ɖeka kple Russia.
  Eyata Tsar Nicholas II do ŋusẽ eƒe ŋusẽ le Pasifik Ƒua me. Russia yi eƒe ʋuʋu yi China dzi. Esi xaxa la gbɔdzɔ Britain, France, kple United States ta la, womede nu Dziƒofiaɖuƒea dzi ɖuɖu me o.
  Le ƒe 1933 me la, Hitler va xɔ dziɖuɖu le Germany. Edze fiaɖuƒe si nɔ anyi tsã ƒe ŋusẽ si nɔ anyi tsã la gbugbɔgaɖo anyi gɔme. Eye le nyateƒe me la, edze agbagba be yemawɔ dzre kple Russia o.
  Xɔlɔ̃wɔwɔ nɔ Mussolini si le Italy kple Russia dome. Eye wòxɔ Etiopia kpoo, eye wòkeke eƒe nuto siwo dzi wòɖu la ɖe enu. Woƒo nu tso Nubabla Etɔ̃awo wɔwɔ ŋu.
  Tsar ƒe Russia di be yeaxɔ England kple France ƒe nuto siwo katã nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm la. Enyo, gɔmesese le Germanytɔwo kple Italytɔwo hã ŋu. USA ŋutɔ ƒe ɖoɖowo nɔ esi.
  Le ƒe 1937 me la, Germany wɔ ɖeka kple Austria, eye wowɔ Anschluss. Eye le November 1937 me la, yameʋu evelia si tso Nikolaev la ge dze anyi. Wotso fiaɖuƒea me dzidzedzetɔe ŋutɔ. Nicholas II kpɔ viɖe gãwo le eƒe ƒe blaene vɔ etɔ̃ ƒe dziɖuɖu me.
  Woyɔe be Nikolaev Gãtɔ! Eye Gãtɔ kekeake gɔ̃ hã, wova kɔ wu Petro Gãtɔ.
  Le Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, woɖe dɔwɔŋkekea dzi kpɔtɔ va ɖo gaƒoƒo ewo, eye ƒe adre ƒe sukudede va zu dzizizi kple femaxee. Dukɔa ƒe fetu si woxɔna le mama dedie nu ɖo ruble 75 ɣleti sia ɣleti eye ga ƒe asixɔxɔ medea dzi o eye sika le megbe na ruble la. Fia ƒe gae nye esi sesẽ wu eye woate ŋu atrɔ asi le eŋu wu le xexeame.
  Anyigbadziʋakɔ gãtɔ kekeake nɔ Russia si le xexeame, eye wòƒo Britain kple United States siaa ta le ƒudziʋawɔʋuwo ƒe lolome gome.
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwoe nye nyuitɔwo kekeake le xexeame, eye nenema kee nye yameʋuwo hã. Eye helikɔptawo koe nɔ ɣletinyigba Anyigba dzi ɣemaɣi kloe. Ƒugɔmeʋawɔʋu siwo sɔ gbɔ wu eye wole nyonyome nyuitɔ kekeake. Tudada nyuitɔ kekeake. Mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔwo le television kple video me. Wodze amadede sinima gbãtɔ si woɖena le xexeame hã ɖeɖe gɔme le Tsar ƒe Russia. Akpedada na Tsar Nicholas II ƒe didi vevie ɖe fotoɖeɖe ŋu hã le eme.
  Esi woxɔ China vɔ la, Russia xɔ nɔƒe gbãtɔ le xexeame le amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome, eye wòxɔ ŋgɔ na Britain kple eƒe dukɔ siwo katã dzi wòɖu.
  Tsar Nicholas II trɔ asi le Orthodɔks-ha la ŋu eye wòna srɔ̃ geɖe ɖeɖe le se nu. Dziɖula nyanu sia te ŋu wɔ nu geɖe. Eye meku o , womeɖe ta ɖe eŋu o, wometi eyome o, esi Russia mebu o, ke boŋ enye ame gã aɖe. Eye milimeta ʋɛ aɖewo ko ƒe ʋuʋu kakɛa kpɔ ŋusẽ ɖe Russia ƒe ŋutinya dzi alea gbegbe. Eye wogblɔna hã be naneke medzɔ le vome le ŋutinya me o! Aleae wòdzɔnae. Nicholas II kple Generalissimo Kondratenko ƒe nudzɔdzɔa siaa ɖe esia fia.
  Gake le Tsar Nicholas ƒe ku megbe la, ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe titri aɖe dzɔ. Gbã la, fiagã Alexei II ku hafi wova ɖo fiakuku nɛ. Emegbe domenyila bubu si ŋkɔe nye Kirill Vladimirovich Romanov hã ku. Eye Vladimir III va nɔ fiazikpuia dzi le ƒe 1938 me. Tsar la nye ɖekakpui, gake zi geɖe la, menye bometsitsi o eye eƒe tame sẽ ŋutɔ eye wòdi be yeaxɔ ŋkɔ.
  Enyo, edze dɔ gɔme! Russia, Italy, Germany, tsi tre ɖe Britain, France kple ɖewohĩ le etsɔme USA ŋu. Le afisia la, Nubabla Etɔ̃awo sẽ wu sã ya.
  Le May 1940 me la, Germany dze France, Belgium, Holland kple Britain dzi. Russia dze Franseawo, Eŋlisiawo, kple Netherlands dukɔ siwo dzi woɖu dzi. Anyigbamamawo xɔxɔ le amewo si le kɔnu nu madzemadzee dze egɔme.
  Britaintɔwo kple Franseawo mete ŋu tsi tre ɖe Russia-srafowo ŋu o. Eye le ɣleti ɖeka kple afã me la, Germanytɔwo ɖu France, Belgium kple Holland dzi hezi wo dzi be woaɖe asi le wo ŋu.
  Emegbe Fuhrer-ʋua xɔ Spain kple Portugal, eye wòxɔ Denmark kple Norway. Russia xɔ Sweden.
  Aʋa la nye akpa ɖeka kloe. Le nutoa me tɔwo ƒe kpekpeɖeŋu me la, Russia xɔ India, Indochina, Afghanistan ƒe dzigbe, Iran ƒe dzigbe, Titina Ɣedzeƒe eye wòge ɖe Egipte.
  Nyateƒee, dutanyigbadzisrafowo mete ŋu tsi tre ɖe tsarist-srafowo ŋu o, eye womedi ŋutɔŋutɔ hã o. Afrika dzi ɖuɖu tsi megbe vie le mɔdodowo kple kadodomɔnu siwo keke ta ƒe anyimanɔmanɔ ta. Germanytɔwo ʋu to Afrika to Gibraltar kple Morocco, Russiatɔwo to Egipte, eye emegbe Sudan.
  Gake anyigbaa nye mɔxenu wu Britain alo Franseawo ƒe asrafowo ƒe tsitretsiɖeŋu. Wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi, eye wometsɔ aʋawɔnuwo nyuie o, eye wo dometɔ akpa gãtɔ tso nutoa me aboriginewo gbɔ. Ame si menya alesi wowɔa avui o eye medi be yeawɔ avu hã o.
  Le ƒe 1940 me la, dzi menɔ Hitler ƒo be yeaɖi ɖe Britain o. Edze yameʋuʋu aɖe gɔme, eye mekpɔ dzidzedze boo aɖeke le gɔmedzedzea me o. Gake le ƒe 1941 ƒe kele me la, Russiatɔwo ƒe yameʋuwo ge ɖe aʋa la me, eye wodze Britain ƒe nyaƒoɖeamenu si ku.
  Eye le August me la, Germany kple Russia asrafoha siwo wɔ ɖeka ƒe anyidzedze kplɔe ɖo, eye le kwasiɖa eve ƒe aʋawɔwɔ sesẽ megbe la, woxɔ London.
  Le ema megbe la, ɣedzeƒenutowo katã, siwo dome Australia kple New Zealand hã le, va zu Russiatɔwo, Germanytɔwo kple Italytɔwo.
  Gake USA gakpɔtɔ nɔ anyi.
  Tsar Vladimir ɖoe be yeadze Amerika dzi. Hitler kple Mussolini kpe asi ɖe eŋu le nyametsotso sia me. Third Reich ʋu asrafowo yi Iceland, eye emegbe woʋu yi Greenland kple Canada, eye Tsar ƒe Russia ʋu yi Alaska. Nyateƒee, ŋusẽawo mesɔ o. Aʋawɔʋuwo ƒe ƒuƒoƒo si gbɔdzɔ vie le United States, eye amewo ƒe xexlẽme le ʋɛ kura wu Russia tsɔ kpe ɖe eƒe dukɔ siwo katã dzi wòɖu ŋu. Togbɔ be ganyawo de ŋgɔ hã. Gake womate ŋu atsi tre ɖe lã wɔadã sia tɔgbe ŋu o.
  Esi Russia-srafowo dze amedzidzedzea gɔme le ƒe 1943 me ta la, woxɔ Alaska kaba le dzomeŋɔli ɣleti eve me. Eye le kele me la, wo kple Germanytɔwo xɔ Canada katã kloe.
  Brazil, Venezuela, Mexico kple dukɔ bubuwo ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe United States ŋu.
  Russia-srafowo ƒe ʋuʋu to Amerika ƒe dziehenutowo me dze egɔme. Nyateƒee, ŋusẽawo mesɔ o. Russia kple Germany nyo wu le woƒe nyonyome kple agbɔsɔsɔ siaa gome.
  Nyɔnuvi Natasha, Zoya, Aurora kple Svetlana le avu wɔm le Kondratenko-3 aʋawɔʋu nyuitɔ kekeake si le xexeame, si nye ʋu si wotsɔna zɔa mɔe si ƒe tu didi eye wòdaa tu kabakaba la dzi. Ablaɖeɖe ŋutɔ, kple silhouette si bɔbɔ.
  Kondratenko-3 aʋawɔʋua ƒe kpekpeme anɔ abe tɔn blaene ene, eye wokpɔ eta nyuie. Eye tu la, togbɔ be eƒe lolome le sue si nye milimeta 76 hã la, eƒe tudada ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me lolo ŋutɔ.
  Shermans, womate ŋu age ɖe aʋawɔʋu sia me tso dzogoe aɖeke dzi o. Eyata...
  Ðeko nyɔnuviawo, siwo le avu wɔm afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini la, tsrɔ̃a Amerikatɔwo eye wokoa nu geɖe.
  Vevietɔ Natasha... Eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tea joystick la, hegblɔna be:
  - Ŋutikɔkɔe na nye Rus'!
  Zoya hã da tu. Etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo wɔa esia, eye wòzia joystick ƒe abɔtawo dzi hedoa ɣli be:
  - Eye mía denyigba katã!
  Eyome, Aurora da tu. Eƒo futɔa, eye wògblɔ esi wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go be:
  - Eye ŋusẽ kɔkɔwo le megbe na mí!
  Eye nyɔnuvia hã ʋuʋua ŋku sesĩe ŋutɔ! Emia eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo abe joystick ƒe abɔtawo ene.
  Eye emegbe Svetlana da tu. Nyɔnuvi ɖaɖɛ kple keklẽ sia tɔgbe. Eɖea ɣe ƒe keklẽ doa goe le eƒe nu me. Eye wòdzi ha hã be:
  - Nyee nye xexeame ƒe ɣletivi! Meƒua du sesĩe wu Satana gɔ̃ hã!
  Le nyɔnuvi siawo tɔgbe gome la, abosam ŋutɔ mevɔ̃na o. Wole Amerikatɔwo ƒom, eye wole Chicago ƒo xlãe sesĩe.
  Eye esi womeɖe mɔ na ame aɖeke be wòado le afima o. Míagblɔ be tsɔtsrɔ̃a nye nu maɖinu. Nyɔnuvi siawoe nye esiawo.
  Eye aleae Chicago ƒe asrafoha la na ta. Nya mía tɔ!
  Eye Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le tetem ɖe New York ŋu xoxo. Tsar Vladimir tsɔa eƒe asiwo tutum dzidzemetɔe. Ðe Russiatɔwo yi didiƒe nenema kpɔa?
  Nyɔnuviawo hã wɔa avu dzinɔameƒotɔe le yame. Le kpɔɖeŋu me, atsu kple asi dzetugbe aɖe: Maria kple Mirabela.
  Atsyɔ̃ɖola siwo do afɔ ƒuƒlu kple esiwo do bikini le gaxɔgbalẽviwo xɔm. Naneke meli ŋutɔŋutɔ si atsi tre ɖe wo ŋu o. Nyɔnuvi siwo le afisia dze tugbe ale gbegbe eye wowɔa adã le mɔ wɔnuku aɖe nu eye wowɔa nu pɛpɛpɛ.
  Maria da tu, da yameʋu wuieve, le gbagbã ɖeka me eye wòdzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na mía denyigba! Le Russia ƒe ŋkɔ me!
  Mirabela hã da tu hedo ɣli be:
  - Gake kplɔla aɖe li le ŋusẽ gã aɖe me, .
  Ayɔ Slavtɔwo be woawɔ aʋa...
  Womate ŋu anɔ te ɖe Russia nu o - .
  Esi Vladimir ɖu fia abe fia ene!
  
  Tso sesẽ, sesẽ, kple gayibɔ ƒe lɔlɔ̃nu, .
  Eye dzedzemea le abe ga lãɖeɖe ene...
  Russiatɔwo mehiã agbe si nyo wu o - .
  Nusi amewo ku drɔ̃e koe nye esia!
  Ẽ, nyɔnuvi siawo bi ɖe avuwɔwɔ kple hadzidzi me...
  Le mɔa nu la, le New York dzi dzedze titina la, Russiatɔ yamenutomeyimɔ̃ gbãtɔ dzo yi yamenutome eye wòdzo ƒo xlã ɣletinyigba Anyigba. Eye esia nye nu bubu si Romanov-fiaƒomea te ŋu wɔ le Tsar-dziɖuɖua ƒe Russia si.
  Eye emegbe New York ƒe asrafoha la na ta, eye eteƒe medidi o Washington mu. Eye le September 3, 1943 dzi la, United States na ta keŋkeŋ. Aleae Xexemeʋa Evelia, si dze egɔme le May 15, 1940 dzi la wu enu. Aʋa la nye ŋutikɔkɔe kple aʋadziɖuɖu na Russia.
  Nyateƒee, Hitler kple Mussolini siaa kpɔ viɖe geɖe tso aʋa sia me. Dzizizidziɖula eveawo siaa xɔ nunɔamesiwo le Afrika, ɖewo le Europa kple USA. Woma Europa ɖe dukɔwo dome mlɔeba. Eye le amewo ƒe nyametsotsoa megbe la, Bulgaria va zu Bulgaria fiaɖuƒe si le Russia me.
  Adze abe wogama xexeame ake eye woate ŋu aɖu nuto siwo dzi woɖu la ene. Gake Hitler ya manye Hitler o ne medi be yeagawɔ geɖe wu o. Vevietɔ, ɖu Russia dzi. Eye woaxɔ eƒe anyigbamama.
  Eye le nyateƒe me la, Germanytɔwo nɔ ŋu ɖom ɖe aʋawɔnu yeye siwo ŋu ŋusẽ le wu ŋu vevie. Aʋawɔʋu siwo le "E" ƒe hatsotsowo me kple tu siwo wotsɔna ƒoa tu, vevietɔ tu siwo dzona.
  Gake Tsar ƒe Russia do ŋgɔ na Third Reich ŋutɔ le tu siwo wotsɔna ƒoa tu me eye le ƒe 1951 me, le April 12 lia dzi la, edzo yi dzinu dzi gɔ̃ hã.
  Eye aʋawɔʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo nye "E" la mede Russiatɔwo tɔ le nɔnɔme gome o.
  Eye agba siwo dzona koe nye nya ɣaɣla. Le laminar flow ta la, eva dzɔ be aʋawɔnu sue ƒomevi ɖesiaɖe mate ŋu adze wo dzi kura o. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, woawo ŋutɔwo mete ŋu da tu o.
  Mussolini ku eye via va xɔ ɖe fiazikpuia teƒe. Hitler ƒo nya ɖe enu eye ɖekakpuia lɔ̃ be yeawɔ aʋa kple Russia. Le April 20, 1955 dzi la, xexemeʋa yeye etɔ̃lia dze egɔme. Le Hitler ƒe akpa dzi la,: Italy, Brazil, Argentina, Chile, Mexico, kpuie ko la, Latin Amerika katã, negbe Cuba, si do alɔ Russia koe. Eye dukɔ bubu aɖeke meganɔ xexeame o! Xexemeʋa etɔ̃lia dze egɔme le April 20, 1955 dzi. Eye Tsar Vladimir dze ŋgɔ kuxi sesẽtɔ kekeake le eƒe dziɖuɣi.
  Nu ɖeka si ate ŋu afa akɔ nɛ koe nye be aʋa sia anye mamlɛtɔ le aʋawɔwɔ siwo dzɔ le ɣletinyigba Anyigba dzi ƒe ŋutinya me. Esi wònye xexeame dukɔwo katã kpɔa gome le eme ta!
  Enyo, ne aʋaa nya dze egɔme ko la, ele be woawɔe! Hitler ƒe amedzidzedzea menye nusi womenɔ mɔ kpɔm na o koŋ o. Hungary, Yugoslavia, Russia ƒe akpa aɖe si ƒe ɖokuisinɔnɔ seɖoƒe li na, woƒe fia Vladimir III. Italy xɔ Albania. Nusianu le ɖoɖo nu. Germanytɔwo le agbagba dzem be yewoayi ŋgɔ tso East Prussia, Austria, Italy tso dzigbe gome. Eye avuwɔwɔa le edzi yim le Afrika. Eye Latin dukɔwo ƒe nubabla si tsi tre ɖe USA ŋu. Gake womedoa vevie nu le afima o. Fifia koe woɖe gbeƒã aʋawɔwɔ.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Hitler ʋu eƒe asrafoha vevitɔwo yi Europa.
  Eye dzomavɔ me aʋawɔwɔ aɖe dzɔ. Aʋa gã mamlɛtɔ si dzɔ le amegbetɔ ƒe ŋutinya me.
  Germanytɔwoe ƒo nu vevitɔ le Hungary le Budapest ƒe mɔ dzi. Oleg Rybachenko wɔ aʋa le afima. Egakpɔtɔ nye ŋutsuvi si xɔ abe ƒe ewo ene. Nyateƒee, ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me, lãmekawo le esi, ewɔa nu kabakaba, eye vevietɔ wu la, abe togbɛdzinɔla ene, mekuna o. Ẽ, agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla Oleg Rybachenko xɔ makumakunyenye, gake le nɔnɔme si nye be wòazu ŋutsuvi si xɔ abe ƒe ewo ene, eye wòasubɔ Russia le ɖevi ƒe ŋutilã me, gake ŋusẽ le eŋu ŋutɔ eye wòƒua du sesĩe. Eye ɖevie wònye tso January 1, 1904 dzi. Esi meva ge ɖe Port Arthur me abe ʋua me ŋutsuvi ene. Enyo, menye ŋutsuvi suetɔ kekeakee wònye o, gake tso gɔmedzedzea me ke la, ŋusẽ nɔ eŋu eye wòƒua du eye wokɔe ɖe melia me.
  Gawu la, esi woke ɖi nenye be ele sue akpa la, Oleg Rybachenko tsɔ eƒe asibidɛwo bɔbɔ akɔbliga aɖe tsɔ da tsatsa. Le ema megbe la, womeƒo nu o la, wokplɔe yi melia me.
  Ŋutsuvia xɔ kafukafu geɖe ŋutɔ, eye wòkpɔ gome le aʋawɔwɔwo katã me. Eva zu asrafomegã. Gake egadze abe ɖevi ene kokoko. Eyata togbɔ be wona kafukafui ɖe eƒe aʋadziɖuɖu gbogbo aɖewo ta hã la, wometsɔ naneke si de ŋgɔ wu ʋumefia o na ŋutsuvi mavɔ la o. Eye fifia Oleg Rybachenko le asrafodɔ me ƒe alafa afã kple edzivɔe nye sia. You"ve long since earned an officer"s pension, gake ne wò lãmesẽ nye gayibɔ la, ekema nukatae nàdo le dɔa me?
  Gawu la, kɔmpiuta, fefewɔƒewo, television manɔmee la, etena ɖe ame dzi le mɔ aɖe nu. Eye le asrafoha me la, ènye asrafomegã, ne mede ɖeke o la, èkua asrafowo. Ẽ, ɣeyiɣia gakpɔtɔ le dzodzom.
  Aʋafiagã Kondratenko ku. Ƒudzisrafomegã Kolchak, si ƒo Ushakov ta hã ku. Ame siwo Oleg Rybachenko dze egɔme kplii la dometɔ geɖe megale subɔsubɔdɔa me o.
  Ne míagblɔe tututu la, tso esime woɖe to ɖe Port Arthur la, aʋawɔla veviedolaawo katã kloe ku. Vovka koe susɔ. Eya hã nye xɔdɔme me ŋutsuvi ɣemaɣi, eye fifia ezu tɔgbui si ƒe taɖa le ɣie xoxo. Nyateƒea gakpɔtɔ le dɔ wɔm. Eye ewɔ nuku nɛ be Oleg gakpɔtɔ nye ŋutsuvi ma ke, si ƒe ŋutilã mexɔ abi ɖeka pɛ hã o. Esia nye nudzɔdzɔ si wonya le Russia, Tsartɔwo ƒe asrafoha bliboa me. Nyateƒeae nye be ewɔa avu nyuie ŋutɔ.
  Ŋutsuvi Oleg nye afɔ ƒuƒlu, evivina wu eye wòwɔa nu ablaɖeɖe nɛ. Eɖoa tu ɖe tu ɖeka dzi eye wòdaa tu Germanytɔwo ƒe E series aʋawɔʋuwo. Ðeko Nazitɔwo ƒe ʋuwo lolo ŋutɔ. Eye edze abe naneke mexe mɔ na wo o ene.
  Gake ŋutsuvi mavɔ la ƒoa ga la pɛpɛpɛ ale gbegbe be wòtoa ga la me. Etaa Kraut-ƒomea, egbãa xɔ kɔkɔwo eye wòdzia ha.
  - Tsar Vladimir, Russiatɔwo ƒe Tsar...
  Orthodɔkstɔwo ƒe dziɖulagã!
  Eteƒe madidi o míaɖu xexeame dzi,
  Le nyateƒe me la, kerubiwo le mía tame!
  Hitler awu enu
  Eye amesiame si ɖo to la - ewɔe nyuie!
  Eye ŋutsuvia tsɔa via ƒe afɔ ƒua bɔmb, afɔ ƒuƒlu. Ðeko Greybeard Vovka ʋuʋua ta.
  Agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla Oleg Rybachenko zã ƒe blaatɔ̃ kple edzivɔ tsɔ gakpɔtɔ nye ɖevi le ƒe alafa blaevelia me. Eye malɔ̃ ɖe edzi be mekpɔ nu geɖe. Esi wònye ame makumaku ta la, vɔvɔ̃ aɖeke meganɔ eme o ɣeyiɣi didi aɖee nye sia. Eye aʋaa na wòɖo ŋku kɔmpiuta dzi aɖaŋufefe aɖe dzi nɛ.
  Fefe nɔ bɔbɔe eye wòdoa dzidzɔ na ame. Eye avuwɔwɔ hã doa dzidzɔ nam ŋutɔ. Enyo ne ŋdi zãmu le wò afɔ ƒuƒlu te, eye nèle tsi ƒum na ŋutsuvi mavɔ, eye mèdo awu kpuiwo le seawo nu o!
  Woɖe mɔ na Oleg Rybachenko be wòaƒu du le awu kpuiwo me eye wòatsɔ afɔ ƒuƒlu. Ŋutsuvia srɔ̃ azɔlizɔzɔ afɔkpa manɔmee le vuvɔŋɔli gɔ̃ hã me le Port Arthur. Le nyateƒe me la, ŋutilã makumaku mate ŋu axɔ dzamezã alo adze dɔ o, eye vuvɔa va zu numame na wò kaba, si megblẽa nu le ame ŋu o. Abe alesi Peter Pan wɔe ene. Eye evivina kloe be woaƒu du afɔ ƒuƒlu le sno me. Ne èle ʋuʋum la, vuvɔa mesena le ɖokuiwò me kloe o, ne èbɔbɔ nɔ anyi ʋuʋumanɔmee ko hafi wò afɔ ƒuƒluwo sesẽna vie! Gake le ŋutsuvi gome la, esia nye nu sue aɖe ko.
  Gake nyɔnuvi adzetɔ siwo nye Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana hã li! Wokpɔa gome le aʋawɔwɔa hã me. Gake menye ɣesiaɣie o, ke boŋ le akpa aɖewo me. Kpe ɖe mía ŋu míelé Vysokaya Toa esime wòsesẽ wu. Afɔ ƒuƒlu dzetugbewo wɔa avu le afima, eye wodoa bikini. Wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa disk siwo ɖa nyuie la ƒua gbe.
  Eye wotsɔ yiwo lã nu. Eye Oleg Rybachenko da tu tu - wowu eƒe zɔhɛ tsitsiwo. Eye esia wɔe be samuraitɔwo ƒe amedzidzedzea meva yi o, eye Vysokaya Toa va zu nusi meʋãna o!
  Eye nyɔnuviawo ɖe woƒe klass kɔkɔtɔ kekeake kple Valkyrie yameʋuɖoɖo fia.
  Eye fifia Germanytɔwo le ametakpɔkpɔ ƒe mɔ dzi. Tsatɔwo ƒe aʋakɔa le klalo na aʋawɔwɔ. Fuhrer la mete ŋu wɔ aɖaŋudzedze ƒe nukunuwɔwɔ o.
  Eye Russia-srafowo le aʋa wɔm dzinɔameƒotɔe. Edze abe Hitler aƒo fi de eɖokui wu zi ɖeka le esi wòdze aʋa ma tɔgbe gɔme ene. Gawu la, togbɔ be Europa ƒe akpa eve le etɔ̃ me kple Afrika ƒe akpa etɔ̃lia le Fuhrer-ʋua si hã la, egakpɔtɔ le aʋawɔnuwo te
  menye hoʋlilae wònye na Russia o.
  Eye asrafowo ƒe xexlẽme hã. Eye Italy-srafowo gbɔdzɔ. Latin Amerika dukɔwo le gome kpɔm le aʋawɔwɔa me kuviatɔe. Eye woƒe aʋakɔa, le mɔ̃ɖaŋununya kple habɔbɔ siaa gome, menyo tututu o.
  Eyata Russia gakpɔtɔ le futɔa dzi kpɔm le ametakpɔkpɔ me le gogloƒe.
  Kondratenko-6 aʋawɔʋua te ŋu wɔa avu kple nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo sia ŋutɔ. Eye "Nikolai"-4 kpekpe wu eye wòɖenɛ fiana be yenye mɔ̃ sesẽ ŋutɔ.
  Russiatɔwo ate ŋu awɔ avu kple Germanytɔwo ƒe lã wɔadã siwo kpekpe wu.
  Vevietɔ le "Nikolai"-4 afisi Alenka ƒe dɔwɔlawo le, nyɔnuvia dze tugbe ŋutɔ eye wòdo bikini.
  Tu si ƒe lolome nye 130mm. Alesi wòƒoa fasitɔwoe. Dzodzroe Hitler dze Tsar ƒe Russia dzi. Esia menye sɔdola bɔbɔe aɖeke nɛ o, ke boŋ enye ƒoƒo.
  Anyuta tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔta eye wòdzi ha be:
  - Na Russia kple ablɔɖe vaseɖe nuwuwu!
  Eye aleke atsyɔ̃ɖoɖoa ako nu enye si!
  Eye emegbe Augustine ada tu ɖe futɔa dzi. Ama ga la me eye wòadzi ha be:
  - Mina míana dziwo naƒo le ɖekawɔwɔ me!
  Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã azi joystick ƒe abɔtawo dzi. Nyɔnuvi fafɛ aɖee nye esia vavã!
  Eye kpɔ ɖa, Maria le ƒoƒom. Eye ama fasitɔwo me. Eye nàtsrɔ̃ futɔ la.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, afɔbidɛ ƒuƒluwo zazã. Eye wòadzi ha hã be:
  - Le mía Dadanyigba ƒe ŋkɔ me, Ame Kɔkɔe! Na aʋawɔla la nafa tu ko!
  Eye wòagbã nukoko eye wòaɖe eƒe aɖuwo afia!
  Eye emegbe Olympic-fefeawo atsɔ tu sesẽ aɖe aƒo wò. Eya koe nye nusi miehiã, nyɔnuviwo - akɔɖu detsiƒonu si me detsi le wu!
  Eye nyɔnuviawo gato E-50-mɔa dzi, ƒo xɔ kɔkɔa do goe heko nu.
  Alenka dɔ tu aɖe ɖa, eye wògbã E-100 la, eye wòto eme. Eye wò afɔbidɛ ƒuƒluwo zazã. Nukatae nyɔnuvia dzi ha be:
  - Gblẽ futɔ la!
  Eye Anyuta tsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒoa xlãe henɔa ɣli dom:
  - Fritztɔwo nye kaput!
  Eye emegbe Augustine aƒoe. Azɔ hã pɛpɛpɛ ŋutɔ eye wozãa afɔbidɛ ƒuƒluwo, cooing:
  - Hitler wu enu!
  Eye emegbe Maria atsɔe akpe ɖe eŋu dzikutɔe ŋutɔ. Agbã fasitɔwo eye wòaƒo ɣli::
  - Eye amesiame si ɖo to la, ewɔe nyuie!
  Eye aɖe eƒe aɖe afia!
  Eye emegbe Olympic-fefeawo ɖoa tu aɖe ɖa, si wua tsitretsiɖeŋulawo.
  Eye afɔ ƒuƒlu zazã kple hadzidzi hã:
  - Wodzra wo katã vɔ!
  Eye nyɔnuvia agatsɔ eƒe aɖe afiae ake.
  Eyata wotsoa...
  Germanytɔwo, le aʋa si wowɔ ɣleti ɖeka tso amedzidzedzea ƒe gɔmedzedze megbe la, woyi ŋgɔ tso kilometa blaatɔ̃ va ɖo alafa ɖeka, eye wobu nu gbogbo aɖewo, siwo lolo ŋutɔ gɔ̃ hã. Eye Italytɔ siwo le Afrika kpɔ wo ɖokui le ze aɖe me keŋkeŋ eye woƒo xlã wo. Woɖu woƒe asrafowo dzi maɖinui.
  Le May 21 lia dzi la, Adolf Hitler de se be woaxɔ amesiame si ate ŋu atsɔ aʋawɔnuwo tso ƒe wuiatɔ̃ va ɖo ƒe blaade vɔ atɔ̃ ɖe asrafodɔ me. Tsatɔwo ƒe aʋakɔa nɔ aʋakɔ siwo wodzra ɖo ɖi la ɖom.
  Abe alesi wòva dzɔe ene la, Germanytɔwo ƒe disk-yameʋuwo mevɔ̃ɖi nenema gbegbe le nuwɔna me o. Nyateƒee, Russiatɔwo ƒe yameʋuwo ate ŋu atsɔ agbowo adze wo dzi. Gake woate ŋu aƒo asa na esia, le alesi tsarist-srafowo ƒe ʋuwo te ŋu trɔna bɔbɔe ta.
  Eye mɔkpɔkpɔ si nɔ Hitler si be yeakpɔ nukunu si ŋu womate ŋu agblẽ nu le o la meva eme kura o.
  Tsatɔwo ƒe aʋakɔa gakpɔtɔ nɔ wo ɖokui ta ʋlim. Ametakpɔnu sesẽwo, siwo woɖe do ŋgɔ, ametakpɔnu sesẽwo. Na Hitler ƒe dzoxɔxɔ nawu enu. Gake le Afrika la, àte ŋu aƒo nya ɖe Italytɔwo ƒe hadɔwɔla si gbɔdzɔ wu nu.
  Ne ɖe Fuhrer la metso nya me be yeayi aʋa kple Tsar ƒe Russia o la, ɖikeke mele eme o be anye ne eŋlɔ ɖe ŋutinya me abe Germany ƒe ŋgɔnɔla gã aɖe, kple gãtɔ kekeake gɔ̃ hã ene. Eye ale gbɔgbɔ vɔ̃ la di be yeaɖu xexeame dzi, eye nukae do tso eme?
  Russia nyɔnuviwoe nye amesiwo fa miamiamia wu le xexeame le nyateƒe me.
  Oleg Rybachenko, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le ŋgɔgbe le aʋa la me. Tu alo tuɖedzi aɖeke mate ŋu aka asi eŋu o. Enye ŋutsu sesẽ kple ŋutsu fafɛ.
  Ŋutsuvi aɖe si do awu kpui eye wòdo afɔ ƒuƒlu, si tsi tre ɖe Nazitɔwo ŋu. Eye wòdaa bɔmb ɖe wo ŋu, eye wòƒua du le tsidzadza si me kplɔa le la me.
  Ẽ, ewɔ nublanui ŋutɔ be Kondratenko si si nunya le mele afima o, gake aʋafia siwo nye sɔhɛ siwo si ŋutete le la li. Vevietɔ Field Marshal Vasilevsky, amesi ɖe dzesi xoxo le Xexemeʋa Gbãtɔ me. Eye wòdea se kple ŋusẽ kple aɖaŋu.
  Eye Fritz-ʋua, esi wodo go ametakpɔnu sesẽ aɖe la, wova ƒoa wo ɖokui ɖe eme mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe. Gake wogadzea agbagba kokoko be yewoato eme.
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi mavɔ sia ko nu, ɖea eƒe aɖuwo ɖe go eye wòdzia ha be:
  - Nye denyigba! Nye Dada Dukɔ Kɔkɔe!
  Eye abe bɔmbdada kple eƒe afɔ ƒuƒlu hã ene.
  Eye afisiae Natasha, Zoya, Aurora kple Svetlana ge ɖe aʋa la me le. Wonye adzetɔ nyɔnuvi mavɔwo, Ƒomea ƒe Mawu kɔkɔe la ƒe subɔlawo. Menye ɣesiaɣie wowɔa avu o, ne menye nenema o la, anye ne Russia aɖu xexeame katã dzi. Gake ewɔa dɔ nyuie eye wòwɔa dɔ ɖe ame dzi ɣesiaɣi.
  Nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu: nyɔnuvi siawoe nye esiawo!
  Eye alesi woazɔ to fasitɔwo dome, kple alesi woaƒo woe...
  Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe, eye wowua Kraut ƒomea.
  Nazitɔwo le gegem ɖe eme eye wole nu gblẽm le wo ŋu geɖe wu. Vasilevsky ƒe aɖaŋudɔwɔla gã la do susua ɖa be yeaɖu Nazitɔwo kple Italytɔwo dzi le Afrika. Eyata viɖe aɖe anɔ Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo te ŋu zɔna kabakaba wu eye woate ŋu aʋuʋu wo nyuie wu la ŋu. Eye le Europa la, na fasitɔwo naɖe asi le eŋu. Ale be woaɖe woƒe nunɔamesiwo ɖa keŋkeŋ.
  Tsar Vladimir lɔ̃ ɖe ɖoɖo sia dzi. Eye wotsɔ asrafoha yeyewo yi Afrika.
  Elizabeth kple eƒe dɔwɔlawo wɔ aʋa le Libya, eye wotso Italytɔwo ƒe aʋawɔhawo. Dzoxɔxɔ le afima eye nyɔnuvia dze nyuie le bikini me. Kondratenko-6 aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake le wo si, si me aʋawɔlawo toa Italytɔwo kple Fritzes ƒe nɔƒewo ŋu eye woɖua wo dzi kakaɖedzitɔe.
  Elizabeth da tu aʋawɔʋu aɖe si tso Mussolini Jr. ƒe fiaɖuƒea me eye wògblɔ be:
  - Fuwu kple caftan zɔ atsiaƒuwo dzi, to ƒutsotsoeawo dzi!
  Eye le nyateƒe me la, ezãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Eyome Ekaterina da tu. Eƒo Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Le Russia la, Tsar Vladimir nye kalẽtɔ!
  Elena le megbe nɛ, le Fritz ƒe tu si wòtsɔna ʋunae la ƒom hele ɣli dom be:
  - Hooray na Hitler na wò Dadanyigba!
  Eye mlɔeba la, Olympic-fefeawo aɖe asi le tu si wotsɔna ƒoa tu la ŋu. Agbã Krauttɔwo, agbã wo eye wòaƒo ɣli:
  - Nusi ado tso eme la anyo ŋutɔ!
  Eye ezãa ɖeviwo ƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã.
  Le Afrika la, le May ƒe nuwuwu kple June ƒe gɔmedzedze la, Russia-srafowo kpɔ dzidzedze ɖedzesi aɖe. Aʋa la kaka ɖe Libya kple Ethiopia ƒe anyigba dzi. Le June 12 lia dzi la, Tripoli dze anyi. Eye le June 15 lia dzi la, wokplɔ Ethiopia ƒe fiadu yi ʋuʋu me. Eyata Mussolini Jr. ƒe asrafowo te tsia sisi. Nyateƒee, mete ŋu kpɔ fofoa dzi o.
  Eye eƒe ŋutikɔkɔe abe aʋadziɖula ene hã. Gake esi Mussolini xɔ Eŋlisiawo kple Franseawo ƒe nuto siwo dzi woɖu ƒe akpa aɖe ta la, ebu eɖokui Kaisaro. Gake edze abe manya wɔ be woaƒo Kaisaro ta o ene.
  Oleg Rybachenko wɔ avu esime wònɔ batri la ƒe amegãwo dzi kpɔm. Eye dzinɔameƒotɔe ale gbegbe be Germanytɔwo bu aʋawɔʋu gbogbo aɖewo le eƒe dzo me gbesiagbe. Wona sika atitsoga bubu gɔ̃ hã eƒe ŋutsuvia. Eye wotsɔ ɖoƒe si wòdze na ɣeyiɣi didi aɖee nye sia gɔ̃ hã mlɔeba.
  Tsã la, womede dɔ asi nɛ le esi wòɖi ɖevi ta o. Gake ŋutsuvia ɖe kalẽwɔwɔ ɖedzesi aɖe fia. Eye ŋutete si le ame si be wòawɔ avu.
  Le June 22, 1955 dzi la, Russia-srafo siwo nɔ Afrika va xɔ Italytɔwo ƒe Somalia mlɔeba. Eye le June 25, 1955 dzi la, Italy-srafo siwo susɔ le Ethiopia la na ta.
  Tsartɔwo ƒe Asrafoha la ɖu dzi kple kakaɖedzi. Mainstein, amesi wobu be enye Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe aʋafia nyuitɔ kekeake ŋlɔ ɖe eƒe ŋkekenyuigbalẽ me be:
  - Míenyɔ dzomavɔ me dzata la! Fifia wole mía vuvum!
  Kaka June nawu enu la, Germanytɔwo bu nu geɖe ale gbegbe be wozi wo dzi be woadzudzɔ woƒe amedzidzedze le Europa.
  Tsar Vladimir ɖe gbe be woadzi nyaƒoɖeamenu ɖe edzi le Afrika. Gbã la, Anyigbagã Viviti la, emegbe nu bubu ɖesiaɖe - fia ɖedzesi la gblɔ! Le July 1, 1955 dzi la, Germanytɔwo dze agbagba be yewoayi ŋgɔ le Scandinavia. Eye woƒu du ɖo ta Stockholm, gake woƒu du va do go ametakpɔnu si me tɔwo sɔ gbɔ ŋutɔ. Eye wogblẽ nu geɖe ŋutɔ.
  Le July 1955 ƒe gɔmedzedze la, Russia-srafowo ge ɖe Germany Algeria.
  Libya nɔ Tsar ƒe Russia ƒe ŋusẽ te xoxo. Niger ƒe amedzidzedze kple loops nɔ edzi yim.
  Elizabeth ƒe aʋawɔʋuwo me tɔwo wɔ avu kple Nazitɔwo. Exɔ dzo ŋutɔ eye nyɔnuviawo ɖe woƒe bras gɔ̃ hã eye fifia panties koe wodo le Kondratenko-6 tank la me. Wodaa tu fasitɔwo pɛpɛpɛ.
  Eye wodi be yewoawɔ aʋadziɖuɖu gãwo.
  Tsar ƒe Russia gakpɔtɔ nye dukɔ si me tɔwo ɖua dzi le wo ɖokui si. Eye sewɔtakpekpe aɖeke mele esi kokoko o. Eye be tɔtrɔ kpata la medzɔ o, eye womeɖo Duma la anyi o. Fiawo ŋutɔ medi be yewoaɖo seɖoƒe na yewoƒe ŋusẽ o. Gake Fuhrer kple Duce nye dzizizidziɖulawo. Eyae nye be aʋawɔwɔ le nuɖoanyi eve siwo si ŋutasẽdziɖuɖuwo le dome.
  Gake le Tsar ƒe Russia gome la, esia nye dzɔdzɔme nu wu. Eye aʋa sesẽ aɖe si yia edzi la kplɔnɛ ɖo.
  Elizaveta tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tea joystick la ƒe abɔta eye wòdaa tu aɖe. Eƒoa nu na eɖokui be:
  - Mina míagbã Nazitɔwo ɖe akpa vovovowo me!
  Ekaterina hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick la ƒe abɔta eye wòɖe asi le amewula la ŋu, henɔ ɣli dom be:
  - Mina míaɖiɖi Hitler ɖe anyi!
  Eye Elena hã ƒoa fasitɔwo, ƒoa fasitɔwo eye wònɔa ɣli dom be:
  - Míavuvu wò!
  Eye aleke wòɖea eƒe aɖuwo hãe! Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒoa joystick ƒe abɔtawo.
  Eye emegbe Olympic-fefeawo atrɔ wò, eye aleke gbegbe wòanye bometsitsie nye si. Agbã amesiame eye wòaƒo ɣli be:
  - Dzomavɔ ƒe mɔzɔzɔ kple ʋua me dɔwɔlawo!
  Mègaŋlɔ be be yeatsɔ yeƒe afɔbidɛ ƒuƒlu azi joystick ƒe abɔtawo dzi o. Eye nàɖu futɔa dzi.
  Aʋawɔlaawo nye kalẽtɔwo ŋutɔ vavã eye woƒe nɔnɔme le keklẽm.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Oleg Rybachenko nya Fritzes ƒomea ƒe amedzidzedze bubu ɖa eye wòdzi ha be:
  - Na Dadanyigba kple Tsar Vladimir - hurray!
  Ẽ, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, amesi yɔ eɖokui be Russia Fiagã Vladimir III, si nye Romanov ƒe Aƒea ƒe tatɔ alea nɔ anyi. Eye edze dziɖuɖu gɔme le se nu ŋutɔŋutɔ le ƒe 1938 me. Eye emegbe Vladimir va zu fia ŋutɔŋutɔ eye wònye fia gã aɖe le ema me! Vladimir Kirillovich Romanov nye tsar si si mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe le be wòazu Anyigba bliboa ƒe fiagã!
  Le aʋadziɖuɖua megbe, alo ne míagblɔe tututu la, Oleg Rybachenko te lãgbalẽfefe kple eƒe teviwo. Ŋutsuvi aɖe si do awu kpui, si ƒe taɖa le ɣie, si ƒe lãmekawo le ɣie ŋutɔ, eye wòvuvu la, nɔ fefem kple aʋawɔla siwo ƒe taɖa le ɣie. Nukutɔe la, Oleg tsi wu wo katã. Gake ŋutsuvi sia lã eɖokui.
  Ne míeɖo ŋku Port Arthur, si nye ametakpɔnu kalẽtɔ si me Russia ƒe ŋutikɔkɔe tso la dzi. Ŋutikɔkɔe gã aɖe na esia...
  Ŋutsuvi makumaku la de dzesii be:
  - Aleae míakpɔ míaƒe kuxiwo katã gbɔe! Eteƒe madidi o ɣeyiɣi aɖe ava si me amewo mawu wo nɔewo gbeɖe o!
  Asrafoawo kple asrafomegãwo lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, Aƒetɔ Major! Womawu ame o!
  Oleg lé ŋku ɖe lãgbalẽ si dzi eƒe medalẽ gbogboawo le ŋu. Ẽ, sededewo sɔ gbɔ ale gbegbe xoxo, aʋafia ʋɛ aɖewo koe si wo le. Eye anyo be nàxɔ dzesideŋkɔ hã. Fiavi, xexlẽdzesi, fiagã!
  Duke Rybachenko - eɖina nyuie ŋutɔ!
  Eye ŋutsuvia ti kpo yi dzi eye wòtrɔ le ʋuƒo si wotsɔ trɔa asi le nu ŋu la me.
  Germanytɔwo dze agbagba be yewoadze wo dzi, gake wogagbe wo eye wogblẽ nu gã aɖe si womate ŋu aɖɔ ɖo o.
  Le July me la, Russia-srafowo kpɔ dzidzedze yeye gãwo le Afrika. Esi tsar-srafowo ƒe amedzidzedze ƒe kpekpeme nɔ afima. Russiatɔwo ƒe aʋawɔnu nyuitɔ kekeake geɖe le Algeria. Eye kaka ɣletia nawu enu la, woƒo xlã Germanytɔwo hetsrɔ̃ wo le zea me.
  Le August me la, Russia-srafowo ge ɖe Morocco. Nyɔnuviawo wɔ avu vevie le Kondratenko-6 aʋawɔʋua dzi, eye woto eme yi eƒe ʋeʋẽ lilili me.
  Ɣeaɖewoɣi la, wogblɔna be Germanytɔwo tsɔ wo ɖokui na eye woxɔ dugãwo.
  Aʋawɔwɔ dzɔ le Nigeria kple teƒe vovovowo. Russiatɔwo xɔ evea siaa le xexlẽme nu, asitelefon dzi mɔ̃ɖaŋudɔwɔla geɖe wu, kple nutoa me tɔwo ƒe kpekpeɖeŋu, si ameƒomevinyenye ƒe fasitɔwo trɔ ɖe wo ɖokui ŋu.
  Afrika va zu kadodo si gbɔdzɔ le Hitler kple Mussolini Jr. ƒe aɖaŋu me vavã.
  Russia ɖu dzi le afima... Eye le September me, esi wonɔ asrafowo hem vivivi la, woʋu yi Norway. Nazitɔwo bu nu gbogbo aɖewo ŋutɔ. Eye Alenka kple eƒe dɔwɔlawo nɔ aʋawɔʋua dzi. Aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake si nye "Nikolai"-5 kpekpe eye wòɖee fia be yede ŋgɔ wu E ƒe hatsotsoawo.
  Tsarist-mɔ̃a ƒe tu ge ɖe aʋawɔʋu sesẽ aɖe abe E-200 ene gɔ̃ hã me.
  Alenka, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo nɔ joystick ƒe abɔtawo tem la, tsɔ eƒe asiwo tutum dzidzemetɔe:
  - Nyee nye nusi ate ŋu agbã Wehrmacht!
  Anyuta hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te abɔta la, ƒo Germanytɔwo ƒe ʋua eye wòɖo kpe edzi be:
  - Míatutu Wehrmacht la wòazu ke! Le tsar-subɔsubɔ ƒe ŋusẽ ta!
  Augustine fafɛ da tu hedo ɣli be:
  - Eye míanɔ agbe le kɔmiunist dziɖuɖu te!
  Maria lɔ̃ ɖe nya sia dzi enumake:
  - Ẽ, le tsarist kɔmiunist dziɖuɖu te!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, aƒo futɔa ahagbãe.
  Eye emegbe Marusya ƒoa ɣli be:
  - Le degree blibo me!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã tea joystick ƒe abɔta.
  Russia-srafowo ƒo xlã Oslo xoxo. Aʋawɔwɔwo li na gbe kple aƒe ɖesiaɖe.
  Le titina la, tsar-srafowo ganya Germanytɔwo ƒe amedzidzedzea ɖa ake. Oleg Rybachenko, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le ŋgɔgbe eye wòwɔa avu kple kakaɖedzi. Russiatɔwo ƒe tu wɔa dɔ abe gaƒoɖokui ene.
  Nusianu de pɛpɛpɛ eye wònye nyateƒe...
  Le October me la, Russia-srafowo tso anyigba dzi nuzazãwo ɖa le Afrika mlɔeba, si na ablɔɖe Morocco. Nazitɔwo kpɔ wo ɖokui le ze ƒomevi aɖe me.
  Le anyigbagã si do viviti gɔ̃ hã dzi. Hitler nɔ ʋuʋum le dziku ta, gake mete ŋu ɖu naneke le ŋdɔnuɖuɖu me o.
  Ẽ, eva Rus ƒe... Dzomeŋɔli nɔ aƒe tum. Oleg Rybachenko, togbɔ be sno le dzadzam hã la, egakpɔtɔ le du ƒum afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo. Enyo, ŋutsuvi - nusianu si nàtsɔ! Eye ŋutsu si mevɔ̃na kura o.
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb.
  Eye wòdzia ha be:
  - Na ƒu du clumsily, .
  Aʋawɔʋu siwo ŋu aʋawɔnuwo le to tsiʋewo me...
  Eye tu aɖe le xɔa tame - .
  Cheburashka tudala, .
  Atiglinyi ƒe tudala!
  Shakoklyak le amedzidzedzea dzi!
  Ŋutsuvi si nye terminator la tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb, eye wòvuvu Nazitɔwo eye wòdzi ha be:
  - Eye mele fefem kple dynamite, .
  Le teƒe si ame siwo va yina la ate ŋu akpɔe nyuie!
  Aleke Kraut-ƒomea ƒoa asa na ʋetsuviawoe nye si!
  Ame sia ame mlɔ anyi, eye nye hã mele yiyim!
  Eye ŋutsuvia nye nukokoedonamela ale gbegbe vavã! Gake e"le asrafodɔ me xoxo ƒe blaatɔ̃ kple edzivɔe nye sia. Eye abosam sue aɖe ko! Ne eƒe mo biã gɔ̃ hã!
  Oleg Rybachenko gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar kple Nicholas kpakple Vladimir Etɔ̃lia!
  Eye mesusu be mele be woatɔtɔ Vladimir Kirillovich Romanov kple Vladimir Putin o! Romanov tsar gãwo nye ƒome wɔnuku aɖe! Amesiwo na Russia zu fiaɖuƒe gãtɔ kekeake!
  Eye menye dzɔgbenyui gblẽ nu le eŋu abe Putin ene o!
  Gake Russia-srafowo le amedzidzedze bubu ƒom ɖa.
  November gbɔna. Nazitɔwo ƒe dzoxɔxɔ le vɔvɔm. Gake wole nu yeye siwo wodzra ɖo la tsɔm ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me. Wole wo nu wum le Afrika xoxo. Esesẽna na fasitɔwo.
  Eyata woɖea woƒe dziku ɖe gamenɔlawo ŋu. Wova do go Nicoletta dzetugbe la. Woɖe eƒe awuwo le eŋu vaseɖe eƒe afɔkpa te eye wokplɔe to November ƒe sno yeyea me.
  Nyɔnuvi aɖe si ƒe asiwo bla, amama kloe, le zɔzɔm to sno siwo le dzadzam la me, eye wògblẽa afɔ ƒuƒlu siwo le atsyɔ̃ɖoɖo me ɖi. Edze tugbe ale gbegbe. Eye Germanytɔwo dze eyome heƒoe. Eye wotsɔ atsyɔ̃ɖoɖo aɖe ƒo wo ɖokui, woƒo wo. Ʋu sina tso eƒe akɔta si ŋu fli le la me.
  Ðeko Nicoletta ƒo eƒe aɖuwo sesĩe wu. Eye wòkɔa ta ɖe dzi dadatɔe. Eye eƒe ɖa dzĩ si le abe akɔbli ene la le ʋuʋum abe dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene.
  Eye eƒe afɔ ƒuƒlu hã trɔ zu dzĩ, gake nyɔnuvia mekɔa ŋkume gɔ̃ hã o.
  Emae nye dzideƒo wɔnuku si le esi.
  Togbɔ be Nazitɔwo xɔe xoxo hetsɔ akaɖi ƒo ɖe woƒe akɔta ƒuƒlu me hã. Gake ɣemaɣi gɔ̃ hã la, ɖeko nyɔnuvia ʋuʋu, gake medo ɣli o.
  Xɔse gã aɖe le esi ale gbegbe...
  Wohea nyɔnuvia yia dzi le agbatsɔkekea dzi eye wotroa eƒe ƒunukpeƒewo. Emegbe wodoa dzo ɖe woƒe afɔ ƒuƒlu te. Eƒoa atsyɔ̃ɖola la ƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye wotsɔa kɔsɔkɔsɔ dzodzoewo ƒoa tugbedzedzea ƒe ŋutilã amama.
  Nicoletta dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ;
  Nyee nye Chernobog, Mawu vɔ̃ɖi la ƒe vinyɔnu, .
  Mewɔa zitɔtɔ, meƒãa tsɔtsrɔ̃...
  Nye gãnyenye mate ŋu aɖu o, .
  Hlɔ̃biabia dzikutɔe koe le bibim le nye luʋɔ me!
  
  Esi nyɔnuvi nye ɖevi la, nu nyuiwo dina, .
  Eŋlɔa hakpanyawo eye wòna nuɖuɖu avuwo...
  Wofɔna ŋdi kanya
  Kerubiwo ƒe aʋalawo nɔ ʋuʋum le etame!
  
  Gake mesrɔ̃ nusi vɔ̃ɖinyenye nye, .
  Nusi le xexe sia me nana nèkpɔa dzidzɔ o...
  Nukae nèdi be yeagblɔ, gblɔ nyui?
  Melɔ̃ tsɔtsrɔ̃ vevie!
  
  Eye wòɖe eƒe nyɔnuvi ƒe dzonɔameme fia, .
  Mawu vinyɔnu si le keklẽm ka gbegbee nye si wòzu...
  Míaɖu xexeame katã ƒe kekeme dzi, .
  Mina míaɖe ŋusẽ afia, ŋusẽtɔe ŋutɔ!
  
  Fofo Gãtɔ sia Chernobog, .
  Ehea zitɔtɔ, aʋawɔwɔwo vaa xexeame katã...
  Èdoa gbe ɖa na Svarog be wòakpe ɖe ŋuwò, .
  Le nyateƒe me la, woɖoa eteƒe na wò!
  
  Eya ta megblɔ bena: Mawu nayra, .
  Na dziku la naƒo ɖe wò dzi me...
  Mina míatu dzidzɔkpɔkpɔ ɖo, mexɔe se, ɖe ʋu dzi, .
  Na vidzidɔa nayɔ vaseɖe eƒe gogloƒe!
  
  Melɔ̃a ayedzedze, amemabumabu kple amebeble, .
  Alesi woawɔ aflu Stalin ŋutasẽla la...
  Manya wɔ be woatsɔe aɖo ɖeɖefia me o, .
  Eye aleke gbegbe afu le xexeamee nye si!
  
  Eyata edo susua ɖa be woaɖe afɔ sesẽ aɖe, .
  Tsɔ ƒoƒo ɖeka tsrɔ̃ vɔ̃ɖitɔwo...
  Gake meva lɔ̃ Mawu aɖe si nye ameyibɔ ŋutɔ, .
  Le nyawo katã me la, amesiawo kple esiwo le yɔdo godo siaa!
  
  Aleke wòwɔ va zu numame nam?
  Eye le nye dzi me la, dziku, si naa tagbɔ gblẽ...
  Dzidzɔkpɔkpɔ ƒe dzodzro, nyuiwɔwɔ nu yi, .
  Esi dziku nya ge ɖe afɔtoƒea teti ko!
  
  Gake Stalin ya ɖe - eya hã nye ame vɔ̃ɖi, .
  Womeƒo nu tso Hitler ŋu le afisia o...
  Genghis Khan nye adzodala fafɛ ale gbegbe, .
  Eye luʋɔ geɖe ka gbegbee nye si wòte ŋu wɔ nuwɔametɔwoe!
  
  Eya ta megblɔ be nukatae dzra nu nyuiwo ɖo, .
  Ne ɖokuitɔdidi sue aɖeke mele eme o la...
  Ne ènye atiglinyi la, wò susu nyea atikplɔ, .
  Eye esi mezu bometsitsi la, nye susuwo nu yi!
  
  Esiae nye nya si megblɔna na ɖokuinye kple ame bubuwo, .
  Subɔ ŋusẽa abe ink yibɔ ene...
  Ekema míaɖu xexeame katã ƒe kekeme dzi, .
  Ƒutsotsoewo akaka ɖe xexeame katã!
  
  Míana vɔ̃ɖinyenye nasẽ ale gbegbe
  Ana dziku makumaku, .
  Woƒo amesiwo gbɔdzɔ le gbɔgbɔ me xoxo, .
  Eye mí ame sesẽtɔwo kekeake míexɔ esia dzi se!
  
  Kpuie ko la, míasẽ ŋu wu amesiame le afisiafi, .
  Mina míakɔ ʋu ƒe yi ɖe dzi ɖe xexeame katã dzi...
  Eye míaƒe dziku anɔ eŋu hã, .
  Mina míaxɔ yɔyɔ si yɔ fũ kple dzɔgbese!
  
  Kpuie ko la, mewɔ nuteƒe na Chernobog, .
  Mesubɔa vivimeŋusẽ sia kple nye dzi blibo...
  Nye luʋɔ le abe hɔ̃ ƒe aʋala ene, .
  Womate ŋu aɖu amesiwo le Mawu Ameyibɔ la gbɔ o!
  Aʋa si nɔ Russia kple Hitler ƒe nubabla la dome yi edzi. Kaka December naɖo la, Russia-srafowo wu Italytɔwo nu mlɔeba, si zi wo dzi be woaɖe asi le wo ɖokui ŋu le Afrika, eye wowu Germanytɔwo nu kloe le afima. Woɖe Norway hã ɖa le Kraut ƒomea me.
  Fifia tsartɔwo ƒe asrafowo yi edzi dze wo dzi le December 25 lia dzi. Aʋa sesẽ aɖe dzɔ. Le dzomeŋɔli la, edze ƒã be Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo sẽna wu. Eye wòge ɖe eme to futɔwo ƒe ametakpɔnu me.
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi mavɔ sia ƒu du afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo to snoa me, nɔ ha dzim be:
  - Esiae nye míaƒe aʋa mamlɛtɔ si me nyametsotso le! Míaku ɖe Fofonyigba ta - asrafowo le megbenye!
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo zɔna kabakaba ŋutɔ kple gas turbine mɔ̃wo. Eye fasitɔwo mate ŋu axe mɔ na wo bɔbɔe nenema o.
  Le afisia la, "Nikolai"-5 le du dzi le ŋgɔ yim. Nyɔnuvi atɔ̃ le edzi siwo dzia ha dzidzɔtɔe:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, womate ŋu aɖu Russia xexeame dzi o!
  Eye agbã tso tu aɖe me! Le nyateƒe me la, esia va zua nu gã aɖe ŋutɔ! Nyɔnuviawo, togbɔ be vuvɔ le wɔwɔm hã la, wodo bikini eye wometsɔ afɔ ƒuƒlu o. Eye wodaa tu wo ɖokui eye womebua dzudzɔ ŋu o.
  Ðeko ŋusẽ gbegblẽ si me susu mele o le wo si.
  Menye tudada koe Alyonushka lɔ̃a o, togbɔ be etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tea joystick ƒe abɔta eye wòƒoa Germanytɔ aɖe hã, ke boŋ elɔ̃a ŋutinyawo ŋɔŋlɔ hã.
  Le kpɔɖeŋu me, eŋlɔ alesi nyɔnuvi aɖe yi didiƒe ʋĩ be yeaɖe avuvi aɖe. Ŋkeke blaetɔ̃ vɔ etɔ̃ sɔŋ mezɔ afɔ ƒuƒlu le agakpemɔa dzi, si na nye afɔ falɛfalɛawo nɔ ʋu ɖum.
  Eye ke hã ete ŋu ke ɖe lãa ŋu. Le esia ta la, glimeme la wɔ eƒe didia dzi eye nyɔnuvia ɖe fiaviŋutsua.
  Gake Alyonushka ya bu eŋu be, nukatae wòhiã srɔ̃ŋutsu le Russia-srafowo me? Enyo wu be lɔlɔ̃tɔwo ƒe ha aɖe nanɔ asiwò. Eye ga kple vivisese geɖe wu. Le nyateƒe me la, ŋutsuwo to vovo ale gbegbe. Eye le wo gome la, èkpɔa dzidzɔ le mɔ vovovowo nu ya. Ke srɔ̃ŋutsua ya ɖe? Ate ɖeɖi ŋuwò kaba eye wòate ɖeɖi ŋuwò!
  Gake ɖekakpui si dze ame tsitsiwo ƒe xexeame didi gɔme teti koe nye ema la doa dzidzɔ na ame wu sã.
  Eye Alenka gada tu ake, eye wòƒo Germanytɔwo ƒe E-100 la.
  Eye eʋuʋua eƒe afɔ dzeani ŋutɔwo, abe blema Helatɔwo ƒe mawunɔ aɖe tɔ ene.
  Eye emegbe Anyuta da tu. Azɔ hã kple afɔbidɛ ƒuƒluwo. Eye wògbã Germanytɔwo ƒe tu aɖe.
  Le ema megbe la, nyɔnuvia gblɔ be:
  - Ame dzeaɖaŋu geɖewo le Russia, gake Tsar Vladimir ye nye tsar nyuitɔ kekeake!
  Augustine de dzesii be:
  - Eye Nicholas II hã mevɔ̃ɖi o! Oo, míenya alesi míakpɔ ŋudzedze ɖe fiawo ŋu o!
  Maria dzi ha, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu Nazitɔwo henɔ nu kom be:
  - Ele be nàɖo to Russiatɔwo, kple dzi dzadzɛ kple dzi si me nunya le wu! Eye le Nicholas ƒe ŋutikɔkɔe me la, eyae nye fiawo ƒe fia gãtɔ!
  Eye Marusya dzi nane... Eye wòfe kple eƒe afɔ ƒuƒlu hã...
  Russia-srafowo le ŋgɔ yim. Oleg Rybachenko hã le avu wɔm. Egakpɔtɔ nye ŋutsuvi si xɔ ƒe ewo. Aleae nu makumakunyenye ƒe asi le. Ẽ, gake aleke gbegbe wòse le eɖokui me be yeƒe nu nyo eye dzi dzɔnɛ enye si! Ŋusẽ geɖe le esi eye ŋusẽ si le dzo dam la le esi.
  Ŋutsuvia tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb henɔa ɣli dom be:
  - Nyee nye amegãxi, menye avu o, fifia afimae le menye, menye Leopold o, ke boŋ Akpɔkplɔ!
  Ŋutsuvi-major la, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le dzo dam. Nazitɔwo mate ŋu axe mɔ nɛ o.
  Le January 1 lia dzi la, Russia-srafowo ɖe Germany kple Italy-srafowo ɖa keŋkeŋ le woƒe anyigba dzi xoxo eye woge ɖe Third Reich si me.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russiatɔwo ƒe aʋawɔhawo ge ɖe Mexico. Ƒe yeye 1956 ɖo.
  Le Russiatɔwo gome la, edze egɔme kple aʋadziɖuɖu yeyewo. Le January 7 lia dzi la, Germany-srafowo ƒe ame susɔe siwo nɔ Afrika na ta. Eye Ameyibɔwo ƒe Anyigbagã bliboa va zu Russiatɔwo.
  Fifia Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la kpɔe be wotsɔ ga ƒo ye keŋkeŋ. Eye wòdo susu ɖa be woawɔ ɖoɖo ɖe Russia ŋu.
  Esi Tsar Vladimir ɖo eŋu be:
  - Ðeko míaƒo nu tso Third Reich kple Italy ƒe ɖokuitsɔtsɔna nɔnɔme aɖeke manɔmee ŋu!
  Nya siwo me nunya le ka gbegbee nye si! Eye aʋa la yi edzi. Oleg Rybachenko ye le ŋgɔ le amedzidzedzea me ya. Russia-srafowo ge ɖe East Prussia. Ametakpɔnu siwo le afisia la sẽ ŋutɔ. Ele be nàʋli be nàto eme, eye màyi ŋgɔ kaba o.
  Mɔ siwo dzi woato ato ŋgɔe dometɔ ɖekae nye tu si wotsɔna ʋua eɖokui si me Alexander-4 bɔmbdadamɔ̃ le. Dɔwɔnu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye wòwua ame.
  Eye nyɔnuvi dzetugbewo hã ɖua azã le afisia. Wozãa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ daa tu to joystick ƒe abɔtawo teti me. Eye wogblẽa futɔwo ƒe bunkers kple atikekuiɖakawo dome.
  Nyɔnuviwo ƒua du dzideƒotɔe le sno me - esia tae Russia nyɔnuwo le. Eye wotsɔ Indiatɔwo kple Chinatɔwo ƒu gbe ɖe aʋa me. Amesiawo le woƒe kukuawo yɔ mɔ siwo dzi woato ayi doawo gbɔ la me ŋutɔŋutɔ xoxo. Gake wogate ŋu xɔae kokoko.
  Russia-srafowo le tutum ɖe eme.
  Ke hã, aɖaŋuɖola Vasilevsky tsɔa ƒoƒo vevitɔa yia Italy - si gbɔdzɔ wu sã. Eye aleae Russia-srafowo ɖua dzi ɖe wo nɔewo yome.
  January va kpɔ dzidzedze ŋutɔ. Russia-srafowo mu Italytɔwo ƒu anyi eye wotsɔ sɔti bla Alps-towo. Eye le February me la, woxɔ Venice. Eye woge ɖe Lorbandinia. Wokplɔ Poznan hã. Germanytɔwo nɔ hehem ɖe megbe. Le March 2 lia dzi la, Klaipeda dze anyi. Russia-srafowo yi ŋgɔ to East Prussia blewuu, ametakpɔnuawo sɔ gbɔ akpa. Ele be míatɔ dzo mɔa ŋutɔŋutɔ kple aŋetuwo.
  Gake le Italy la, pasta ƒe ŋgɔgbea mu. Eye Russia-srafowo ƒu du yi Roma. Le March 30, 1956 dzi la, wodze Italytɔwo ƒe fiadu dzi dzedze gɔme. Aleae ameawo xe fe ɖe Mussolini ƒomea ƒe didi veviwo tae.
  Wole Italy ƒe fiadu Roma dzi dzem. Aʋa la nu sẽ ŋutɔ. Togbɔ be Italytɔwo le asi ɖem le eŋu geɖe wu hã. Le afisia la, nyɔnuviawo ƒe avuwɔwɔ nya kpɔ ŋutɔ, wodoa bikini kple afɔ ƒuƒlu siaa. Aʋawɔlaawo tsɔa woƒe afɔwo ƒua bɔmb hetsɔa Mussolini ƒe asrafowo ƒua gbe.
  Nyɔnuvi siwo le afisia dze tugbe, eye le nyateƒe me la, woƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ. Eye kple titans ƒe lãmekawo. Eye alesi wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa bɔmb ƒua gbee la wɔ nuku ŋutɔ.
  Natasha yi ŋgɔ heda tu, esime wònɔ ɣli dom be:
  - Le Fofonyigba dzeani si le nye dzi me ta la, nye dzo si le keklẽm la le bibim!
  Zoya, si le tu dam, dzi ha kpe ɖe eŋu be:
  - Mina míaʋu ʋɔtru na dzidzedzekpɔkpɔwo! Míaƒe xɔse kple fia la nye nu ɖeka!
  Eye emegbe Aurora, kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la aɖe asi le diskawo ŋu. Eye Italytɔ siwo wotso la dzea anyi.
  Eye emegbe Svetlana dzia ha dzikutɔe, eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Míawu ame sia ame! Míagbã amesiame!
  Wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa diskwo ƒua gbe eye wotua fasitɔwo. Aleae Mussolini va wu enu ɖe nyɔnuviawo si me. Amedzidzedze si dzɔ le April me le ƒe 1956 me la nu sẽ ŋutɔ, eye wònye kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ ŋutɔ.
  Eye afisiae aʋawɔʋuawo le ʋu kum, dzosɔti siwo le abe dzomavɔ ene le dodom tso woƒe ʋuƒoawo me.
  Nyɔnuviawo le ŋgɔ yim hele bɔmb dam kple woƒe afɔ ƒuƒlu. Eye alesi woaɖe ʋu nane aƒu gbee.
  Eye woako nu...
  Natasha dzi ha vevie be:
  - Tsar Vladimir, ƒo Hitler ƒe mo!
  Eye atsɔ eƒe safir ŋkuwo aʋuʋu ŋku. Nyɔnuvi wɔnuku sia tɔgbe.
  Nyɔnuviawo ƒua du kple dziku gbegblẽ. Wotsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa tue. Wotsoa futɔwo ɖe anyi eye wokaka fasitɔwo. Eye emegbe Olympic-fefeawo le du dzi. Eye le kalẽtɔwo si me la, nyɔnu kalẽtɔ la lé dzotsimɔ̃ ɖe asi. Eye axɔe aƒo wò, gake emegbe aƒo wò.
  Tso fasitɔwo gbɔ la, chips le dzodzom le goawo katã me. Eye aʋawɔlawo ate ŋu ako nu alesi wodi.
  Emegbe adzi ha be:
  "Woaƒo Mussolini!" Míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔa nye nu ɖeka kolia!
  Eye le afisia hã la, abe ŋkuʋuʋu si ƒe ŋkuwo nye safir ene! Eye aƒo fasitɔwo.
  Nukae nèdi? Slavtɔwo xɔ Roma ɣeaɖeɣi le Attila ƒe kpɔkplɔ te. Eye fifia Russiatɔwo le exɔm.
  Olympias, si nɔ eƒe tsitretsiɖeŋulawo ɖa agbagbee kple atikplɔ si wotsɔna ƒua gbe la, dzi ha be:
  - Mɔkpɔkpɔ ƒe ɣe si klẽna, .
  Egafɔ ɖe dzi le dukɔa dzi ake...
  Rus ƒe dziɖuɖuwo abe tsã ene - .
  Wole Wehrmacht-ʋawɔlawo ƒom!
  
  Russiatɔwo ƒe hɔ̃ le ɣletinyigba la dzi, .
  Esi wòkeke eƒe aʋalawo ɖe enu la, adzo...
  Woabia akɔnta na futɔ - .
  Woaɖu edzi - woagbãe!
  Le Roma ƒe anyidzedze megbe la, Italy-srafowo te asiɖeɖe le wo ɖokui ŋu le agbɔsɔsɔ gã me. Mussolini ƒe fiaɖuƒe, si nye Third Reich ƒe asrafohati sue sia, nɔ dzo dam.
  Russia-srafowo xɔ Naples tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe eye woɖi ɖe Sicily. Le afima hã la, womedo go tsitretsiɖeŋu aɖeke kloe o. Eye Hitler ƒe dzi gbã vevie.
  Kaka May nawu enu la, wowu Italy nu. Wolé gamenɔla akpe alafa geɖe.
  Russia nyɔnuviwo tsɔ wo klo eye wozi wo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo. Woƒo woƒe nuyiwo toɖoɖotɔe. Ame aɖewo, vevietɔ ɖekakpuiwo, tsɔ dzonɔameme wɔe.
  Nyɔnuviawo ƒo nu kple ɣlidodo kple dzidzeme.
  Ŋutsuvi mavɔ si nye Oleg Rybachenko zi eƒe aboyomewo dzi be woagbugbɔ nu na eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ɖevi ene.
  Wowɔ esia kple lɔlɔ̃nu faa. Ŋutsuviawo dze tugbe ŋutɔ, woƒe lãmekawo le ɣie eye woƒe mo biã. Nyateƒee, egakpɔtɔ le sue akpa, eye medi be yeawɔ nu vevi aɖe na nyɔnuawo o. Gake ne wotsɔ aɖe ƒo afɔkpodzi siwo le gbadzaa la - enyo!
  Oleg Rybachenko lé aʋafiagã la eye wògaxɔ sedede bubu. Nusi nye dada nam ŋutɔ.
  Eya ŋutɔ ƒe amehawo de Mussolini Jr. asi, eye Tsar ƒe Russia gaɖu dzi ake. Gake Benedito Mussolini Sr. menɔ agbe kpɔ eƒe ŋukpe kple fasitɔwo ƒe mumu le Italy o. Ke hã, dzɔgbevɔ̃e ma ke nɔ Nazitɔwo lalam le Germany. Russia-srafowo yi aʋa la dzi le June 1956 ƒe gɔmedzedze. Mɔfiame vevitɔ si dzi wodze wo dzie nye Austria.
  Elizaveta kple eƒe dɔwɔlawo le Nikolai-5-ʋua me ʋu ɖe Germanytɔwo ŋu. Russia-srafowo di be yewoaƒo xlã Vienna.
  Fuhrer la kpɔ eɖokui le nɔnɔme sesẽ aɖe me ya. Germanytɔwo ƒe nunɔamesi siwo le Afrika, Scandinavia, kple USA ƒe akpa gãtɔ bu. Eye fifia aʋaawo le edzi yim le Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe anyigbamama dzi ɖeɖeko. Nusi, le nyateƒe me, medzɔa dzi na Germanytɔwo wu o. Russia-srafowo hã ge ɖe Mexico. Aƒenɔ Gray de Monka nye aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo ƒe tatɔ le dukɔ sia me.
  Eye Elizaveta kplɔ "Nikolai"-5 ƒo xlã Vienna. Eƒe tsitretsiɖeŋula vevitɔe nye E-50, si me Tsar ƒe mɔ̃a gena ɖe eme abe blotter ene.
  Elizabeth da tu, eye wòzã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ te joystick ƒe abɔtawo.
  Eƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Míatsɔ míaƒe dziwo ana ɖe Nicholas Rus Kɔkɔe ƒe tɔ ta!
  Ekaterina hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu eye wòɖɔ eƒe zɔhɛa ɖo be:
  - Anɔ eme be esɔ wu be woagblɔ be Vladimir!
  Elizabeth gatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu ake eye wònɔ ɣli dom be:
  - Gake kokoko la, Fiagã Nicholas ye, amesi na Chinatɔwo ƒe dukɔmeviwo mí, amesi na Russia megate ŋu ɖu dzi o!
  Nyateƒee, le afɔzɔlawo ƒe asrafoha si wodɔ be woadze Germanytɔwo ƒe nɔƒewo dzi la, Chinatɔwo koe nɔ aʋawɔlawo dome. Wotsɔ ame kukuwo ƒu gbe ɖe mía ŋu ŋutɔŋutɔ. Gake woto eme.
  Zi geɖe la, Russiatɔwo wɔa aʋa le yameʋuwo kple aʋawɔʋuwo me. Afɔzɔla siwo nye Chinatɔwo, Indiatɔwo, Asiatɔwo. Chinatɔwo sɔ gbɔ ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Nicholas II si ƒe ta biã la to srɔ̃ geɖe ɖeɖe vɛ esime wònɔ ɖɔɖɔɖo wɔm le Orthodɔks-ha la ŋu, eye wodɔ China ŋutsu bubuwo ɖe aʋa. Eye Russiatɔwo xɔa ahosiwo kple China nyɔnu siwo meɖe srɔ̃ o.
  Aɖaŋu si me ayedzedze le.
  Eye Chinatɔwo dzea Germanytɔwo ƒe ametakpɔnuwo dzi, kuna, eye wogbãa wo.
  Elena zãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ tea joystick ƒe abɔtawo eye wògaƒoa Kraut-awo ake.
  Eye wòdzi ha be:
  - Le Rus kɔkɔe ta la, míawɔ avu dzinɔameƒotɔe!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia axɔe eye wòaʋuʋu ŋku. Eye wòɖea eƒe aɖu ɣiwo ɖe go! Eye ewɔa adã ale gbegbe.
  Eye emegbe Olympic-fefeawo agbugbɔ. Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã aƒo wò ahagbã wò.
  Emegbe ado ɣli be:
  - Nyee nye koklozi si wua ame!
  Ele be míade dzesii be E-50-ʋua ate ŋu anye afɔku. Eƒe tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL la daa tu kabakaba, edaa tu wuieve le aɖabaƒoƒo ɖeka me, eye wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ. Zi geɖe la, eƒoa aʋawɔnuwo eye ate ŋu agblẽ nu le ame ŋu.
  Eyata nyɔnuviawo dzea agbagba be yewomaɖe mɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu vevitɔa nate ɖe eŋu o. Vevietɔ ne wotsɔe te ɖe eŋu la, eƒe gege ɖe eme ƒe ŋutete dzina ɖe edzi ŋutɔ. Eye nu vevitɔ si le Germanytɔwo ƒe tuɖedzia me nye uranium alo tungsten. Nyateƒee, esi Afrika kple uranium si le Congo bu vɔ megbe la, Germany-srafowo ƒe ŋusẽ te ƒuƒu.
  Eye nyɔnuviawo dze tugbe ale gbegbe eye afɔ ƒuƒlu eye wofa.
  Wodzia ha na wo ɖokui kple dzonɔameme be:
  - Klẽna abe ɣletivi ene ɖe xexeame katã dzi, .
  To viviti si me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o ƒe viviti me...
  Kalẽtɔ gã Tsar Vladimir, .
  Menya vevesese alo vɔvɔ̃ o!
  
  Futɔwo gbugbɔna ɖe megbe le ŋgɔwò, .
  Ameha la le dzidzɔ kpɔm...
  Russia xɔ wò - .
  Asi sesẽ aɖee ɖua dzi!
  Nyɔnuviwo ƒe avuwɔwɔ, màte ŋu agblɔ nya aɖeke ɖe wo ŋu o. Eye woƒe afɔwo le ƒuƒlu ale gbegbe eye wotso wo. Ne Germanytɔ siwo wolé la gbugbɔ nu na wo la, eme kɔ ƒã be edzɔa dzi na nyɔnuviwo kple ŋutsuwo siaa. Eye aʋawɔlawo doa ɣli kple dzidzeme.
  Eye woɖe woƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go.
  Nyɔnuvi fafɛ siawoe nye esiawo. Eye Elizabeth tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo fasitɔ bubu do goe.
  Le ema megbe la, edo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fofonyigba gã la!
  Eye ale Catherine ada tu. Aƒo futɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe, awu Fritzestɔwo eye wòaƒo ɣli be:
  - Ku na futɔwo!
  Eye afimae Elena hã ƒoa afɔkpodzi le, ezãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, tsɔa wo tea joystick ƒe abɔtawo. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Na Dadanyigba le gãnyenye me!
  Eye emegbe Olympiad ɖedzesi si hã nye blonde la ada tu la ɖe yame. Eye esi wòle ɣli dom la:
  - Na Russia gã la!
  Eye dzonɔameme blibo yɔ nyɔnuviawo me fũ.
  E-75 ƒe aʋawɔʋuae nye esi. Eƒe tu la sesẽ wu: 128mm, eye ate ŋu agblẽ nu geɖe wu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔʋu sia kpɔa ame ta nyuie wu eye aʋawɔnu siwo le kpekpem wu.
  Gake Elizabet ya le abe tagbɔsesẽtɔ ene. Eye aɖe asi le nane si wua ame ŋu, si age ɖe eme tso didiƒe. Eye nusiwo susɔ tso Germanytɔ gbɔ koe nye ga kakɛ siwo vuvu.
  Eye nyɔnuvia adzi ha be:
  - Atsyɔ̃ɖoɖo kɔkɔe kple drɔ̃e gã!
  Le ema megbe la, aɖe aɖe afia.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo woyɔna be E-75 va bɔ wu nyitsɔ laa. Tu si ƒe ʋuƒo didi wu le wo si fifia, si wɔnɛ be woate ŋu awɔ avu kple Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo, vevietɔ esiwo le bɔbɔe wu. Eye esia na Kraut ƒomea me tɔwo nyea afɔku wu.
  Gake esia mekpea ŋu na Soviet nyɔnuviwo o. Eye wogbãa Kraut ƒomea.
  Eye aʋawɔlawo ŋutɔ, vevietɔ le dzoxɔxɔ me, doa bikini kple afɔ ƒuƒlu. Eye wowɔa avu kple kakaɖedzi ŋutɔ.
  Woɖua dzi le mɔ aɖeke nu.
  Catherine da tu Nazitɔwo eye wòdzi ha be:
  - Gake ne magblɔe tututu la! Metsrɔ̃a Krauttɔwo katã vovototo aɖeke manɔmee!
  Elena hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu henɔ ɣli dom be:
  - Míaɖu amesiame dzi eye, nyateƒee!
  Olympic-fefeawo hã ɖu Nazitɔwo dzi nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔmee. Enye nyɔnuvi si dzi womate ŋu aɖu o ale gbegbe.
  Eye to afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒe kpekpeɖeŋu hã me.
  Natasha kple eƒe ƒuƒoƒoa wɔa avu le Kondratenko-6 aʋawɔʋua dzi. Ʋu sia le bɔbɔe vie, gake ezɔna bɔbɔe wu Nikolai tɔ. Nyateƒee, ne kpekpeme mesɔ gbɔ o la, eƒe kpekpeme le sue wu eye aʋawɔnuwo hã le tsɛ vie. Esia fia be afɔku si le ku me la lolo wu sã.
  Gake ele be magblɔ be ŋu kpea nyɔnuviawo kura o. Eye wowɔa avu abe aʋawɔla dzɔtsuwo ene.
  Natasha dzia ha, eye wòdaa tu veviedodotɔe be:
  - Anye míaƒe aʋadziɖuɖu!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒoa joystick ƒe abɔtawo.
  Zoya hã daa tu, ezãa eƒe afɔ ƒuƒluwo henɔa ɣli dom be:
  - Tsar Vladimir yi ŋgɔ!
  Eye nyɔnuvi siwo katã nɔ haƒoƒo me la nɔ ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ siwo dze anyi!
  Le ema megbe la, Aurora da tu, trɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua hegblɔ be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o!
  Eye wòʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu hã.
  Eye emegbe Svetlana na ta, zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, eye wòƒo nu kple ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Russiatɔwo le avu wɔm dzikutɔe!
  Eye nyɔnuviawo katã do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Asrafo ƒe asibidɛ sesẽ!
  Eye ame dzetugbeawo gaƒua du yia aʋa me ake. Wodaa tu wo ɖokui pɛpɛpɛ eye wodaa tu wo pɛpɛpɛ!
  Gake Jane ƒe ʋua me dɔwɔlawo wɔa nuku na Mexicotɔwo. Aƒenɔa hã dze aɖaŋu ŋutɔ eye wòdze tugbe.
  Eye nyɔnuvi siwo le eƒe ʋua me la nyea afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini. Wowɔa avu kple dziku si nu sẽ eye wòfa tu.
  Emegbe Gertrude da tu, zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si atsrɔ̃ amesiame le sɛkɛnd ɖeka ƒe akpa ɖeka me!
  Eye emegbe Manya dze dɔ gɔme. Eye agbã Latingbe me aʋawɔʋua tso didiƒe.
  Eye emegbe Matilda atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo aƒo eƒe afɔwo.
  Eye wòako nu:
  - Nyee nye nyɔnuvi gã aɖe ŋutɔŋutɔ!
  Eye aʋawɔla siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake kple esiwo doa dziku wu. Womesea gbɔdzɔgbɔdzɔ alo dziku ƒe seselelãme o.
  Woafu wò hã nenema ke.
  Eye Alenka hã wɔa avu kple kakaɖedzi ŋutɔ.
  Kaka June nawu enu la, woƒo xlã Vienna. Woƒo Germany kple bubu si le eŋu vevie ŋutɔ. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russia-srafowo le ŋgɔ yim ɖo ta Oder-tɔsisia gbɔ. Wotsɔa Chinatɔwo, Indiatɔwo, kple Arabtɔwo ƒua gbe ɖe aʋa me. Eye wogbãa Kraut ƒomea ƒe ametakpɔnuwo.
  Hitler ya le vɔvɔ̃m xoxo. Alesi nyɔnuviawo tenɛ ɖe aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo me.
  Albina kple Alvina, siwo nye Russia yameʋukulawo dometɔ evee nye esi. Wotsɔa ati si tso alɔ aɖe me ƒoa fasitɔwo abe pears ene hã afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini. Eye le atsu kple asi gome la, wowɔa nukunu mawo tɔgbe ŋutɔŋutɔ.
  Albina da yameʋu atɔ̃ ɖe anyi eye ɖeka wó tso eƒe aʋawɔla Peter Gãtɔ gbɔ eye wòdzi ha be:
  - Míenye dziƒo ƒe dzatawo!
  Alvina da yameʋu ade ɖe anyi eye ɖeka wó tso eƒe aʋawɔ hɔ̃ gbɔ, eye wòdo ɣli be:
  - Eye míagbã amesiame!
  Le yame la, atsu kple asi sia nye xotutuwo xoxo!
  Wotsɔ St. George Atitsoga ƒe dzidzenu adre na nyɔnuviawo: klosalo atitsoga, klosalo atitsoga si ŋu dati le, sika atitsoga, sika atitsoga kple gadzraɖoƒe. Eye sika atitsoga si ŋu daimɔnd le, kple sika atitsoga si ŋu daimɔnd kple dati le hã. Eye ɣletivi si le dzidzeme kɔkɔtɔ kekeake si le sika atitsoga ŋu, si ŋu daimɔnd-dati le. Woɖo kafukafu si kɔ wu - sika atitsoga ƒe ɣletivi gã aɖe, si me daimɔnd kple dati le, nyitsɔ laa ŋutɔ.
  Eyata nyɔnuviawo ate ŋu aƒo adegbe le woƒe dzidzedzekpɔkpɔwo ŋu wòsɔ. Eye ɣesiaɣi, le vuvɔŋɔli gɔ̃ hã me la, bikini kple afɔ ƒuƒlu ɖeɖeko koe wowɔa avu le.
  Nyɔnuvi wɔnuku mawo tɔgbe.
  Albina da tu hedzi ha be:
  - Le míaƒe aʋadziɖuɖu nyuitɔwo ta!
  Alvina yi edzi be:
  - Mina mía tɔgbuiyɔviwo kple tɔgbuiwo nanye dada na mí!
  Aʋawɔlaawo nye nyɔnuvi siwo le hatsotso gã aɖe me vavã!
  Woƒoa fasitɔwo le yame hedzia ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia, Ŋutikɔkɔe! Míaƒe Tsar Vladimir nye kalẽtɔ! Ŋusẽ aɖe anɔ anyi le ŋdi kanya! Miɖi Hitler ɖe anyigba!
  Nyateƒee, Vladimir Kirillovich Romanov ate ŋu akpɔ dzidzɔ ɖe eƒe aʋawɔlawo ŋu ŋutɔ.
  Ne wowɔ avu hã la, ele mɔ aɖe nu be màte ŋu akɔ akplɔ ɖe wo ŋu o!
  Vladimir Kirillovich Romanov nye tsar si si mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe le be wòawu aʋawɔwɔwo nu zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu!
  Eye fasitɔwo ʋuʋuna le tsarist-srafowo ƒe ƒoƒo te...
  Vienna si ƒo xlãe la mu kaba. Kaka July ƒe domedome naɖo la, tsar-fiaɖuƒea ƒe asrafowo va ɖo Oder-tɔsisia gbɔ le aʋa gã aɖe dzi. Eye woxe mɔ ɖe Koenigsberg nu keŋkeŋ.
  Eye Germanytɔwo trɔ ɖe megbe yi ŋgɔ wu Oder-tɔsisia. Eye wodze agbagba be yewoawɔ ametakpɔnu aɖe le afima. Ta ɖokuiwò ta nyuie. Gake le July ƒe afã evelia me la, Russia-srafowo dze Hamburg dzi dzedze gɔme... Nazitɔwo ɖe asi le wo ŋu vivivi gake kakaɖedzitɔe.
  Aʋa la nu sẽ ŋutɔ. Kɔƒe aɖewo trɔ asi zi geɖe. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeye siwo le AG ƒe hatsotso si de ŋgɔ wu - pyramidal - hã kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me. Ametakpɔnu nyui nɔ wo si tso goawo katã me. Gake tsartɔwo ƒe aʋakɔa de ŋgɔ wu le xexlẽme gome.
  Eye Asiatɔwo ƒe afɔzɔla gbogbo aɖewo ku le aʋagbedzi. Gake woɖe mɔ nam be maʋu.
  Germanytɔwo ƒe amewo ƒe ŋutete hã vɔ. Kaka August nawu enu la, woƒo xlã Hamburg eye woxe mɔ ɖe Munich hã nu.
  Germanytɔwo bu anyigbamama ɖedzesi aɖe. Eye naneke menɔ wo si woatsɔ alé woƒe nɔƒewo ɖe te o.
  Oleg Rybachenko wɔ aʋa le ŋgɔgbehawo me le Germany ŋutɔ ƒe anyigba dzi. Eye ŋutsuvi mavɔ la ko alɔgbɔnu ɣesiaɣi heɖea eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la fiana.
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ɖevi ene la da bɔmb ɖe afima. Enyo be nànye ɖevi - aleke wòle dzɔdzɔme nu be nànɔ dzoxɔxɔ me le awu kpuiwo ko me. Eye esi wònye ame makumakue nènye ta la, àte ŋu anɔ amama afã kple afã le dzomeŋɔli hã evɔ màde afɔku me be dzame naxɔ wò o.
  Eyata ŋutsuvia dzi ha be:
  - Afɔ ƒuƒlu, afɔ ƒuƒlu ko, .
  Le July ƒe dziɖegbe kple ƒutsotsoewo ƒe ɖiɖi te!
  Afɔ ƒuƒlu, afɔ ƒuƒlu ko, .
  Ele bɔbɔe be ŋutsuvi nanye nyikplɔla fafɛ!
  Eye ɖevi gã la yi edzi le fasitɔ siawo tsrɔ̃m na eɖokui. Eye wotsia tre ɖe wo ŋu vevie.
  September ɖo xoxo... Tsidzadzaa le dzadzam... Tsarist-srafowo, siwo tsɔ Chinatɔwo ƒe kukuawo yɔ fũ, xɔ Munich kple Hamburg, eye wole ʋuʋum ɖo ta Ruhr nutoa me. Nu vevitɔ kekeake le Germanytɔwo ƒe dɔwɔƒewo.
  Eye Germanytɔwo le avu wɔm vevie.
  Natasha wɔa avu le eƒe aʋawɔʋua dzi eye wòƒoa ɣli be:
  - Asesẽ ŋutɔ na Nazitɔwo!
  Eye nàtsɔ wò afɔbidɛ ƒuƒluwo azi joystick ƒe abɔtawo dzi. Eye ada tu Nazitɔwo.
  Eye emegbe Zoya aƒo wò. Eye to afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒe kpekpeɖeŋu hã me.
  Eye wòadzi ha hã be:
  - Rus tɔ nye nusi tsi tre ɖe Hitler ŋu!
  Eye emegbe Aurora awɔ afɔɖeɖe sesẽ aɖe. Eye to afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒe kpekpeɖeŋu hã me:
  - Na Russiatɔwo ƒe mɔa!
  Eye le wo megbe la, Svetlana ada tu si wua ame hã. Ato Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe me eye wòaƒo ɣli be:
  - Le Tsar Vladimir Kirillovich gome!
  Eye aɖe eƒe aɖe hã afia.
  Nyɔnuviawo yi dziku le afisia.
  Alenka si le aʋawɔʋu kpekpe aɖe dzi hã gbãa Nazitɔwo. Eye wòƒoa wo tso didiƒe ʋĩ.
  Aʋawɔla la dzi ha be:
  - Metsɔ nye nowo bɔbɔ xexeame ƒe afã ɖe anyi!
  Eye Alenka ƒe no siwo ƒe nowo le dzĩe.
  Eye emegbe Anyuta atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo aƒo wò. Aƒo fasitɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wòaƒo nu kple ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si nye superstar! Le ŋutinyagbalẽwo me!
  Eye wòaɖe eƒe aɖuwo ɖe go...
  Eye emegbe Augustine ada tu si wua ame. Agbã Nazitɔwo eye wòaƒo ɣli be:
  - Míaƒe aʋakɔa nanye esi sesẽ wu!
  Eye aʋuʋu eƒe afɔwo hã...
  Eye Maria adze wo yome aƒo Nazitɔwo. Atrɔ eɖokui, anɔ ɣli dom adãtɔe be:
  - Míenye nyɔnuvi gã adãwɔla!
  Eye emegbe Marusya aɖe nane si wua ame ŋutɔ eye wòagblẽ nu le Nazitɔwo ŋu la ɖe go. Eye to afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene ƒe kpekpeɖeŋu me.
  Eye emegbe edzi ha be:
  - Míenye futɔwo ƒe dziɖuɖu blibo!
  September va yi le aʋa sesẽwo ŋutɔ me. Germanytɔwo tsɔ mɔkpɔkpɔbuɖeame tsi tre ɖe wo ŋu. Gake le October me, esi tsidzadzaa nu sẽ ɖe edzi la, tsar-ʋakɔa gakpɔ viɖe ake. Eye wòdze ŋgɔyiyi gɔme ɖo ta Ruhr-tɔsisia gbɔ. Le amedzidzedze sesẽ aɖe megbe la, Koenigsberg dze anyi. Nazitɔwo gaxɔ atam ake.
  Eye le France ƒe dzigbe gome la, tsartɔwo ƒe asrafowo ƒo xlã Toulon. Eyata Nazitɔwo to ɣeyiɣi gbegblẽ aɖe si gbɔ eme.
  Hitler nɔ dziku dom, gake esime wònɔ Berlin. Eƒe ɖoƒea va zu gbɔdzɔgbɔdzɔ.
  Edze ƒã be ame aɖeke medi be yeaɖo to nudzraɖoɖoawo o. Gake Nazitɔwo tsi eme abe ʋetsuviwo ene.
  Le November me la, tsarist-srafowo ƒe asrafowo wɔ avu be yewoaxɔ Ruhr nutoa ƒe akpa gãtɔ, si wɔe be Germany megakpɔa eƒe nuwɔƒe vevitɔ o.
  Le December me la, tsar-ʋakɔa xɔ France ƒe dzigbe gome katã eye woge ɖe Spain. Eye le Germanytɔwo ƒe aʋawɔƒea la, exɔ Ruhr-ʋua mlɔeba. Gawu la, woxɔ Germanytɔwo ƒe anyigba bubuwo hã. Eye tsartɔwo ƒe aʋakɔa hã va ɖi go ɖe Denmark.
  Hitler nɔ dziku dom abe abosam si le atɔ me ene, gake mete ŋu wɔ naneke o.
  Le Katolikotɔwo ƒe Kristmas dzi la, fia ƒe asrafowo ʋu yi Paris. Togbɔ be sno kple vuvɔ nɔ dzadzam hã la, Natasha ƒe dɔwɔlawo nɔ afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini.
  Germanytɔwo tsɔ wo ɖokui na zi geɖe. Eye Franseawo medi be yewoawɔ avu kple Russiatɔwo kura o.
  Esi Natasha nɔ Germanytɔwo ƒe batri aɖe gbãm la, ede dzesii be:
  - Eyata le nyateƒe me la, nuka dzie Adolf si me gbɔgbɔ vɔ̃wo le la bu esi wòdze aʋa gɔme kpli mí?
  Zoya si ƒe taɖa le abe sika ene de dzesii le susu me be:
  - Ðewohĩ elabena, ne míeva nyaƒoɖeamenu me la, míadze anyi abe gaku siwo tso kotoku si me do le me ene!
  Aurora tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo gbã walnut aɖe. Emegbe etsɔe ƒu gbe ɖe eƒe nu me eye wòde dzesii le susu me be:
  - Ŋutinya fia be mefiaa naneke o!
  Svetlana te eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ɖe joystick ƒe abɔta dzi. Etsɔ Germanytɔwo ƒe tu bubu ƒu gbe eye wòɖo eŋu be:
  - Mina míanye aʋawɔla gãwo!
  Aʋawɔlawo, abe alesi nàte ŋu akpɔe ene, ɖoe kplikpaa vavã be yewoawɔ avu ahaɖu dzi.
  Oleg Rybachenko, si nye ŋutsuvi aɖe si metsɔ afɔ ƒuƒlu o, ƒua du le awu kpuiwo me eye eƒe akɔta ƒuƒlu eye lãmekawo le eŋu. Eʋuʋuna henɔa ɣli dom gɔ̃ hã be:
  - Míaɖu Krauttɔwo dzi! Míaɖu Kraut ƒomea dzi! Eye nàƒo wò kposɔ!
  Eye aɖu ɣi siwo le abe dzonu ene le ŋutsuvia si nenema gbegbe! Sɔhɛ kple terminator si mebɔbɔna o koe.
  Oleg Rybachenko da tu esime wòle du ƒum. Ewua fasitɔwo eye wòdzia ha be:
  - Russiatɔwo ƒe gbɔgbɔe nye fiawo ƒe ŋusẽ, ɖu Krauttɔwo dzi!
  Ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb hedzi ha be:
  - Russiatɔwo ƒe waltz, ŋdi kanya - le fia ƒe ŋutikɔkɔe me!
  Eva zu ŋutsu si ʋlia avu ŋutɔ ŋutɔŋutɔ. Eye eƒoa fasitɔwo vaseɖe ŋkeke gbãtɔ tututu dzi.
  Eye nyɔnuviawo wɔa avu vevie. Mirabela ye nye esi... Azɔ hã yameʋukulawo ƒe ɖoƒe kɔkɔtɔ. Ame aɖeke mate ŋu axe mɔ nɛ o. Eƒoa Kraut-ƒomea ɖe anyi hedzia ha, eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Nyɔnuvi si ƒe tagbɔ gblẽ! Eƒe dzesi enye si!
  Eye atsɔ tukpe aɖe aƒu gbe!
  Ẽ, aleae nyɔnuwo le afisia! Ne Russia nyɔnuviwo le avu wɔm la, ŋusẽ aɖeke mate ŋu atsi tre ɖe wo ŋu o.
  Mirabela da Germanytɔwo ƒe yameʋu adre kple yameʋu tu atɔ̃ ƒe gbagbã ɖeka, eye wòdo ɣli be:
  - Tsar Vladimir Kirillovich nye míaƒe Mawu!
  Eye nyɔnuvia ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe glass la dzi.
  Eye Albina kple Alvina hã le avu wɔm le yame.
  Wonye fiafitɔ wɔnuku mawo tɔgbe. Wole gakɔnta yeye geɖe wu xɔm. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wodzia ha be:
  - Le dziŋgɔli me la, míenye blibodede! Míenye aces blibodede! Tso alɔgbɔnukoko dzi va ɖo asiwɔwɔ ɖe nya dzi dzi - si gbɔ kafukafu ɖesiaɖe ŋu!
  Albina da Germanytɔwo ƒe yameʋu ene ɖe anyi eye ɖeka wó eye wònɔ ɣli dom be:
  - Oo, dzidzɔ ka gbegbee nye si! Blibodede ka gbegbee nye si le aʋawɔwɔ me!
  Alvina lã Germanytɔwo ƒe yameʋu atɔ̃ eye wòyi edzi be:
  - Nya blibodede le aʋawɔwɔ me! Eye fafɛ ideal!
  Aʋawɔlaawo dzi ha le haƒoƒo me, eye wotso fasitɔwo be:
  - Nyɔnuviwo! Nyɔnuvi siwo fa wu! Nyɔnuviwo! Nyɔnuvi siwo fa wu!
  Woɖe woƒe dzonɔameme si me wowɔa adã le la fia. Le nyateƒe me la, womezi Hitler ƒe aces dometɔ aɖeke dzi be wòaɖiɖi o.
  Gake fasitɔwo ya le nyaƒoɖeamenu sesẽ aɖe te.
  Hitler le bunker aɖe me le Berlin eye wole bɔmb dam ɖe edzi le afima abe koklozi ene. Nukae wòdi? Fasitɔwo ƒe xexlẽme gbãtɔ wu enu! Eyi ɖatsi tre ɖe Tsartɔwo ƒe Russia ŋu, eye fifia wole eya ŋutɔ ƒom abe koklozi ene.
  Tsar Vladimir Kirillovich le ɖiɖim ɖe eme tso dzomeŋɔli le India-ƒua to fifia. Nyɔnuvi dzetugbe siwo tso ameƒomevi vovovowo kple dukɔ vovovowo me ɖua ɣe le eŋgɔ.
  Gake meɖea fu na fia la be wòakpɔ gladiatorwo ƒe avuwɔwɔ o. Le kpɔɖeŋu me, nyɔnuvi eve tsi tre ɖe dzetugbe eve ŋu.
  Wotsɔa plastik yiwo wɔa avu ale be woagawɔ nuvevi wo nɔewo o. Ke hã, wowɔa avu vevie.
  Ame siawoe nye aʋawɔlawo. Woɖɔa wo nɔewo dzikutɔe. Blonde eve kple redhead eve...
  Tsar Vladimir bia Field Marshal Vasilevsky be:
  - Nukae nye nu sesẽtɔ kekeake le aʋa si wowɔ kple Germanytɔwo me?
  Agbledela la ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Na kakaɖedzi nasu asiwò! Le gɔmedzedzea me ke, esime futɔwo te ŋgɔyiyi la, nye dzi meɖe le ƒonye o. Eye fifia míedze dziɖuɖu gɔme eye nusianu me kɔ le míaƒe futɔwo ŋu! - Field Marshal Vasilevich, aɖaŋudɔwɔla gã sia, no wein.
  Vladimir Kirillovich de dzesii le susu me be:
  - Esesẽ ŋutɔ be woaɖu dzi ɣesiaɣi! Gake míeɖee fia be míete ŋu wɔa nu geɖe! Eye fifia ɣeyiɣi anɔ anyi, eye xexeame katã azu ŋutifafa!
  Field Marshal Vasilevsky ɖo kpe edzi be:
  - Mexɔ edzi se!
  Nyɔnuviawo ƒe ŋutilã amamawo xɔ abi eye wodze abe ɖe wotsi dzodzodzoe ŋutɔ ene.
  Wowɔ avu, nyateƒee, menye abe Blema Roma ƒe ɣeyiɣiwo ene o - wodze agbagba be yewomagblẽ nu boo aɖeke na yewo ɖokui o. Gake wowɔ nu veviedodotɔe.
  Le ɣeyiɣi ma me la, aʋawɔwɔa yi edzi. Le January me la, tsarist-srafowo xɔ Paris esime wonɔ ʋuʋum. Woxɔ Denmark ƒe fiadu Copenhagen hã. Germany-srafowo nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm. Russiatɔwo yi edzi yi ŋgɔ va ɖo Germany ŋutɔ. Fritztɔwo wɔ avu vevie, gake woƒe ŋusẽ me gblẽ.
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi makumaku sia ti kpo afɔ ƒuƒlu le snoa me eye wòƒu du yi amedzidzedzea gbɔ do ŋgɔ na amesiame, dzo vɔvɔ̃ manɔmee kura. Eye esime wole kpẽ ƒom la:
  - Amekae zu numame na avuwɔwɔ hena aʋadziɖuɖu, .
  Aɖu eƒe futɔwo dzi godoo...
  Ekoa nu dzidzɔtɔe eye wòaɖo nu geɖe gbɔ, .
  Eye woaƒo Hitler vevie!
  Eye ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb! Eye wòɖea eƒe aɖu gã siwo le abe dzonu ene la ɖe go wu eƒe ƒewo. Ẽ, nu le esi xoxo abe amegãxi ene. Aɖu to ŋɔti ɖesiaɖe me.
  Eye nyɔnuvi siwo le aʋawɔʋuwo me le ʋuʋum tso Germany ƒe dzigbe yi dziehe. Wole dodo ge ayi ƒua dzi. Eye anyigba siwo te ɖe Berlin kple Pomerania ŋu koe anɔ Kraut ƒomea gbɔ.
  Natasha, si nɔ fasitɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒom la, de dzesii be:
  - Eye aʋawɔwɔ nye modzakaɖeɖe le eƒe mɔ nu!
  Esi Zoya ƒo Nazitɔwo ta la, elɔ̃ ɖe edzi be:
  - Aleke kee wònyoe! Vevietɔ ne míeɖu dzi!
  Aurora, si nɔ tu dam kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo gblɔ be:
  - Nusianu si mateŋu adzɔ o la ateŋu adzɔ le xexeame katã, ɖeko mehiã vie o...
  Eye nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la ako nu sesĩe ale gbegbe!
  Aʋawɔlaawo ʋuʋuna le dzidzɔ kple dziku si nu sẽ ta. Eye wogbãa Germanytɔwo.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, tsar-srafowo le ŋgɔ yim le Spain godoo eye wole tetem ɖe Seville ŋu xoxo.
  Olga si le aʋawɔʋu si tsɔa aʋawɔnuwo me la da tu Germanytɔwo kple kpovitɔwo ƒe asrafowo.
  Spaintɔ siwo le nutoa me mewɔa tsitretsiɖeŋu aɖeke kloe o. Dukɔ bubu hã le gegem ɖe Russia ƒe fía te.
  Oleg da tu hedzi ha be:
  - Aerobatics, anye bash le bash dzi!
  Eye eƒe zɔhɛ Alice ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Russiatɔwo ƒe gãnyenye dze sii le ɣletinyigba la dzi, .
  Wotsɔ yi ƒoƒo gbã Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu...
  Xexeame dukɔwo katã lɔ̃a mí hekpɔa ŋudzedze ɖe mía ŋu, .
  Mina míatsi tre ɖe tsarism kɔkɔe gã la ŋu!
  Eye nyɔnuviawo aƒo woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ahamimi ɖe joystick la dzi.
  Aʋa si le Vladimir Kirillovich Romanov ƒe tsar-fiaɖuƒea kple fasitɔwo ƒe Germany dome yi edzi.
  Russia-srafowo na ablɔɖe France keŋkeŋ kloe tso Nazi-hawo si me. February 1957... Tsartɔwo ƒe aʋakɔa ɖe ablɔɖe Portugal.
  Le February 23 lia dzi la, Russiatɔwo ƒe aʋawɔha siwo tso Denmark kple Germany ŋutɔ wɔ ɖeka.
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi mavɔ sia, tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua tsi le anyigbaʋuʋua me. Ðevi gã la doa ɣli na eɖokui le eƒe lãkusi tame be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russiatɔwo ƒe Tsar Vladimir Etɔ̃lia! Matso Hitler, matsɔ ƒoƒoe adzidzee!
  Eye ŋutsuvia gado ɣli ake eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ diski si woɖa nyuie la ƒu gbe. Eye aƒo fasitɔwo ƒe ŋɔti me. Eye emegbe etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu si le abe ɖevi ene la ƒua gbe, eye wòtsoa Kraut atɔ̃ ƒe ŋɔti enumake.
  Ẽ, Hitler ƒe susu gbegblẽ be yeadze fiaɖuƒe ma tɔgbe dzi.
  Natasha kple eƒe ƒuƒoƒoa wu Germanytɔ mamlɛtɔ siwo nɔ Portugal nu. Woƒe aʋawɔʋua nye esi womate ŋu axe mɔ na le tsɔtsrɔ̃ me o.
  Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã tea joystick ƒe abɔtawo, eye wogblẽa nu dzikutɔe.
  Zoya da tu, gbã Germanytɔwo ƒe tu la eye wòdzi ha be:
  - Na Russia kple ablɔɖe vaseɖe nuwuwu!
  Aurora zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ afɔ ƒo Nazi la eye wòtsɔ dzideƒo ƒo ɣli be:
  - Mawu neɖe fia la!
  Svetlana hã fu, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo eye wònɔ ɣli dom be:
  - Dziɖula sesẽ!
  Nyɔnuviwo ɖua fasitɔwo dzi. Gake emegbe Hitler ƒe aʋawɔʋu yeye aɖe si nye "Mouse"-4 do. Kpɔɖeŋu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ - si ƒe kpekpeme nye tɔn alafa etɔ̃, kple tu si ƒe didime nye milimeta 310. Ate ŋu age ɖe eme le didiƒe, gake aʋawɔnu ɣiwo le eya ŋutɔ si ale gbegbe be Kondratenko-6 aʋawɔʋua maxɔe tso dzogoe aɖeke dzi o.
  Natasha de se be:
  - Nyɔnuviwo, ele be míate ɖe eŋu eye míatsɔe aƒo ɖe axadzi ƒe akpa si le anyime, le agbalẽxatsaxatsaawo dome - mɔnukpɔkpɔ ɖeka koe nye esia!
  Zoya tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu ƒo Germanytɔwo ƒe tu la hedzi ha be:
  - Dzɔgbese le mɔnukpɔkpɔ mamlɛtɔ nam wò, gake wɔ kaba! Le tsidzadza, tsikpe kple sno me!
  Augustine hã ƒo nu kple ɣlidodo be:
  - Mɔnukpɔkpɔ mamlɛtɔ, dzɔgbese na wò! Azɔlizɔzɔ kple gbesiagbe duƒuƒu nanɔ agbe didi!
  Eye kple afɔbidɛ ƒuƒlu hã, kple alesi wòatrɔe. Eye agbã fasitɔwo.
  Svetlana do ɣli be:
  - Na liƒo yeyewo kple aʋadziɖuɖu sesẽwo!
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋua ƒu du, eye wònɔ du dzi. Eye nyɔnuviawo axɔe adzi ha be:
  - Dziɖula sesẽ, ŋutikɔkɔe ƒe ɣeyiɣi, Orthodɔks Tsar, ɖu fia ɖe ŋutikɔkɔe ta, ɖe míaƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Eye wogawɔ duƒuƒu ake, eye wodzo le tu sesẽ aɖe si woɖo ɖa tso tu si nɔ Germanytɔwo ƒe "Maus"-4 si la gbɔ. Nyɔnuviawo do ɣli be:
  - Migana míabɔbɔ ɖe agbo la ƒe dzo dzi o! Ale be wò Hitler - ku!
  Eye woƒe aʋawɔʋua le du dzi. Ele abe kɔdala sue aɖe si dze kɔdala gã aɖe dzi ene. Gake le nyateƒe me la, mɔnukpɔkpɔawo nye blaatɔ̃ vɔ atɔ̃.
  Natasha, si nɔ aʋawɔʋua ƒe ʋuʋu kpɔm la, ɖo ŋku alesi wòwɔ kɔdada kple ŋutsu aɖe le kɔdadaa me dzi. Eto atamkaka me eye woƒoe, gake elé eme ɖe asi. Eye emegbe eƒo nu kple kakaɖedzi. Eye wòlé futɔa ƒe ʋuʋu si gbɔna la, eye wòƒoe ɖe asike dzi. Woƒoe do goe!
  Exɔ sika ruble akpe ɖeka. Nyɔnuvi si le avu wɔm alea. Ne etsɔe na la, anae!
  Natasha ʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòdzi ha be:
  - Menye aʋa mamlɛtɔe nye esia o, gake enye nyametsotso! Le Fofonyigba ƒe ŋutikɔkɔe ta, ɖe Dadanyigba kple bubu ta!
  Eye emegbe woƒe aʋawɔʋua ƒua du to axadzi eye wòdɔa go aɖe ɖa... Zoya hã zãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu, nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sika ene, eye wòte ŋu ƒua du abe boso ene. Eye "Mouse"-4 te wowó. Edze ƒã be eƒe tuawo wó. Eye emegbe woavuvu xɔ kɔkɔawo, eye wòadzo ayi yame yi dzi!
  Nyɔnuviawo doa ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Aʋadziɖuɖu! Aʋadziɖuɖu fafɛ!
  Eye aʋawɔʋu bubu hã le woƒe ŋkɔwo me!
  Le March 1, 1957 dzi la, Russia-srafowo te Elbe-tɔsisia tsotso. Edze abe ɖe wonɔ afɔ tum Hitler ene.
  Ŋutsuvi Oleg Rybachenko, afɔ ƒuƒlu, kple via ƒe afɔ, da bɔmb, nyrɔ fasitɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Na liƒo yeye siwo mebɔbɔ o!
  Alenka ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo trɔna yia ɣedzeƒe gome. Wona ablɔɖe Ɣetoɖoƒe Germany kple France xoxo. Anyigba siwo le Oder kple Elbe dome koe gakpɔtɔ nɔ Nazitɔwo ƒe ŋusẽ te. Enyo, Britain kple Ireland hã. Nazitɔwo ƒe asrafoha mamlɛawo le afima.
  Alenka, si nɔ tu dam ɖe fasitɔwo ƒe batriwo ŋu gblɔ be:
  - Tsarevich Nikolai, ƒe 1999 me.
  Ne ele be nàɖu dzi la...
  Mègaŋlɔ be gbeɖe o - .
  Asrafoha la wɔa aʋa kalẽtɔe!
  Eye fifia woɖoa go bubu ɖa kple afɔ ƒuƒlu. Eye wòge ɖe Fritz tu aɖe me.
  Anyuta hã tsɔa afɔbidɛ ƒuƒlu daa tu. Eƒoa fasitɔwo eye wòdoa ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si naa Hitler ƒua tsi!
  Eyome, Augustine ƒe ɖa siwo le dzo dam. Eye wònye abosam sue aɖe si daa tu ɖaɖɛ hã, eye wòdoa ɣli be:
  - Yi dzomavɔ ƒe agbowo nu!
  Eye wòzãa afɔ ƒuƒlu.
  Maria da tu le megbe nɛ. Ale si wòxɔe heƒoe, eye wòdo ɣli be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ nam o, amegãxi la, ame aɖeke maɖu nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu la dzi o, eye woaƒom le afi aɖeke o!
  Eye emegbe Olympic-fefeawo agbã. Eye aƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe, avuvu eƒe xɔtaxɔe abe lãgbalẽgolo ene.
  Eye cackles:
  - Na liƒo yeye siwo fa miamiamia!
  Eye agaɖe eƒe aɖe afia ake!
  Ðeko nyɔnuviawo le wo ɖokui tum hele ŋgɔ yim vevie. Eye fasitɔwo le nyɔnyrɔm le woƒe ƒoƒo te.
  Le March 2, 1957 dzi la, Nazi-srafoha mamlɛtɔ siwo nɔ Portugal na ta. Eva dze ƒã be fasitɔwo ƒe dziɖuɖu ƒe gɔmedzedze nɔ to ɖom. Ne míagblɔe tututu la, ɖe ŋdi kanyaa? Ɣe ƒe toɖoɖo si nye drɔ̃e baɖa aɖe!
  Eye Russia-srafowo le ŋgɔ yim. Germanytɔwo le woƒe aʋawɔnuwo dam ɖe anyi geɖe wu hele wo ɖokuiwo tsɔm.
  Wodzea klo. Russia kple China nyɔnuviwo siaa gbugbɔa nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Edzena fafɛ eye wòfa ale gbegbe. Eye wole fasitɔwo lãm hele wo lãm.
  Natasha ƒe dɔwɔlawo le ketekea me xoxo yina aʋa wɔm yi dziehe, kple Kraut ƒomea.
  Nyɔnuviawo bɔbɔ nɔ woƒe xɔ me. Wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒoa lãgbalẽwo to wo léle ɖe asi me.
  Natasha de dzesii be:
  - Edzɔa dzi na mí, ne míetsɔ Berlin la, nukae kplɔe ɖo?
  Zoya ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Nusi kplɔe ɖoe nye London!
  Dzo Aurora ko alɔgbɔnu eye wògabia ake be:
  - Eye emegbe?
  Zoya gblɔe kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Latin Amerika anye mía tɔ! Míatsi tre ɖe kɔnuwɔwɔ dzi kple Nazitɔwo o!
  Svetlana lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Nyateƒee, míawɔe o! Mina míaɖu xexeame katã dzi!
  Natasha ɖo kpe edzi dzonɔamemetɔe be:
  - Eye emegbe ŋutifafa anɔ anyi, le xexeame katã!
  Nyɔnuviawo dzia ha le haƒoƒo me, eye wonɔa ha dzim ne wole yiyim;
  Ŋutikɔkɔe na Tsar-subɔsubɔ ƒe Russia Gã la,
  Afisi Vladimir bɔbɔ nɔ fiazikpui dzi le...
  Míagbã fasitɔwo ƒe dziɖuɖu vɔ̃ɖi gbogboawo - .
  Ŋutikɔkɔe na asrafowo kple míaƒe monolith!
  
  Dziwo ƒe dzi dze eme le xɔse gã aɖe me, .
  Mía Dada Anyigba kple míaƒe dzi blibo...
  Tsar Nicholas ƒe viwoe míenye, .
  Eye womeku ɖe eta dzodzro o!
  
  Mía denyigba, èlɔ̃ wu nu bubu ɖesiaɖe, .
  Mina míatsɔ aʋala, dziƒo dzonu aɖe aƒu gbe...
  Miele avu wɔm kple Fofonyigba hã, .
  Enyo, na Nazitɔwo katã naku!
  
  Hitler di be yeaxɔ míaƒe Anyigbawo, .
  Eye avu vɔ̃ɖi la dze agbagba be yeawu fia la...
  Gake míele du dzi, míexɔe nenema o, .
  Eyata fasitɔwo ƒe dziɖuɖu dze mía dzi dzodzro!
  
  Fia la nye dziɖula dɔmenyotɔ kple nunyala, .
  Todzi hɔ̃ aɖe le dzodzom le ɣletinyigba la tame...
  Vladimir anye ameha la ƒe dziɖula, .
  Míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔa le abe gakpo ɖeka ene!
  
  Mina míaƒo alɔdzea le Fritz ƒe afɔwo me,
  na Hitler nagbɔ ya le ka me...
  Míatsɔ amewuwu ŋutasesẽtɔe ade asi na ŋukpe, .
  Amekae wɔa nu abe vɔ̃ɖinyenye ene le Anyigba dzi!
  
  Fia ƒe ŋusẽ kple fia ƒe nunya, .
  Atsrɔ̃ fascisttɔwo dzidzenu manɔmee...
  Xɔ dzinye se be Hitler wɔ bometsinya ŋutɔŋutɔ, .
  Eye fifia eƒe agbe le abe ka ene!
  
  Eyata mide bubu fia gãwo ŋu, .
  Romanovs fafɛ aɖeke mele Anyigba dzi o...
  Le Nazitɔwo ƒe aʋawɔwɔ me la, ƒo dziwo, .
  Be woaʋu mɔ na nusiwo wowɔ kple drɔ̃ewo!
  
  
  Petro Gãtɔ kplɔ mí yi ƒuta, .
  Alexander ɖu Paris dzi...
  Ẽ, nuxaxa dzɔna ɣeaɖewoɣi, .
  Gake kerubi aɖee kpɔ Russia ta!
  
  Nusianu nya kpɔ na mí, .
  Nyɔnuviwo kple ŋutsuviwo siaa, xɔ dzinye se...
  Fia la ɖua dzi, mienyae dzɔdzɔe - .
  Ne lã vɔ̃ɖi aɖe le ɣli dom le agbo nu gɔ̃ hã!
  
  Seɖoƒe aɖeke meli o, xɔ blibodede dzi se, .
  Eteƒe madidi o kɔmiunisttɔwo ƒe fiawo ava...
  Mina míaʋu dzidzɔkpɔkpɔ ƒe ʋɔtruwo, .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu fiƒode tsrɔ̃!
  
  Le Russia gome la, womeɖo nu vevi la o, .
  Xɔ dzinye se be míaɖu futɔ la dzi...
  Nyɔnuviawo le afɔ ƒuƒlu, abe ɖe wole Sparta ene, .
  Enyo, míaƒe Tsar Vladimir ɖeka koe li!
  
  Míexɔ Rod - Mawu Gã la dzi se, .
  Nusi wɔ Slavtɔ deblibowo...
  Míeʋlia bubu kple ablɔɖe ta, .
  Míeƒoa nu ɖe Nazitɔnyenye ŋu!
  
  Wòe nye Romanov ƒome gãtɔ kekeake, .
  Aɖu Russia dzi ɣesiaɣi...
  Fia gã, yameʋuɖoɖo kɔkɔtɔ kekeake, .
  Satana magbã hɔ̃ la o!
  
  Le lɔlɔ̃ na Russia gã ta la, .
  Míedɔa asrafowo ɖe aʋawɔwɔ me...
  Míetsɔa nɔnɔmetatawo doa ŋutikɔkɔe na ame kɔkɔewo ƒe mo, .
  Le nyateƒe me la, aʋawɔla ɖesiaɖe hã nye fia!
  
  Míaƒe dzi le dzo dam ɖe Fofonyigba la ta, .
  Mí nyɔnuviwo míesesẽna le aʋawɔwɔ me...
  Míaʋu ʋɔtru na yamenutome, nyae
  Eye mawu Adolf abe nyɔnuvi ene!
  
  Ɣeyiɣi vi aɖe koe susɔ vaseɖe Berlin,
  Míage ɖe eme, eye míatsɔ fiawo ƒe ŋutikɔkɔe...
  Tsitsi medoa ŋɔdzi na mí nyɔnuviwo o, .
  Xɔ dzinye se be womakɔ tsi ɖe mía me o!
  
  Mina míaɖi ame vɔ̃ɖiwo kple ame vɔ̃ɖiwo, .
  Woaɖu ʋɔ driba la dzi sesĩe...
  Eye sika ƒe nɔnɔmetatawo le mía si, .
  Rodnoveria nye se mavɔ!
  
  
  
  
  Türkiye GEÐE XEXEAME ƲA EVELIA ME
  Le September 1, 1942 dzi la, Türkiye ge ɖe aʋa si wowɔ kple USSR me. Nusitae me kɔ - hlɔ̃biabia ƒe tsikɔwuame le dziɖuɖu siwo woɖu va yi ta, kple didi be woalé Baku. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo ƒe dutadɔnunɔlawo hã wɔ akpa aɖe, si do sikatowo ƒe ŋugbe na Ottomantɔwo. Aleke kee wòɖale o, Turkeytɔwo tso nya me be viɖe aɖeke megali be yewoalala azɔ o, eye be yewomenye gbeɖuɖɔ tsɔlawo o, gake woate ŋu akpɔ ɣeyiɣi hã awɔ avu.
  Esia wɔe be Turkeytɔwo ƒe aʋalɔgo blaetɔ̃ dze Soviet Transcaucasia dzi.
  Le ŋkeke ʋɛ aɖewo ko me la, woxɔ Batumi eye wote ŋu ƒo xlã Yerevan.
  Le esia ta la, wozi Stalin dzi be wòaɖe ga si wodzra ɖo si nɔ dodom la ƒe akpa aɖe ɖa eye wòatsɔ wo ayi Transcaucasia.
  Wozi Soviettɔwo ƒe aʋafiawo dzi be woahe Stalingrad ƒe amedzidzedzea ɖe megbe. Germanytɔwo hã te ŋu wɔ nu geɖe le Caucasustɔwo ƒe mɔ dzi eye woxɔ Ordzhonikidze kple Grozny. Eye to megbedede yi toawo dzi ko hafi Soviet-srafowo te ŋu xe mɔ na Nazitɔwo.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Britaintɔwo he Operation Torch ɖe megbe, le vɔvɔ̃ be yewoatsɔ Turkey ade aʋawɔwɔ kple Britain me.
  Kaka December 1942 nawu enu la, Nazitɔwo xɔ Stalingrad ke hã. Wova nɔ afima. Soviet-srafowo yi ŋgɔ, gake womekpɔ dzidzedze le titina o - Rzhev-Sychov ƒe dɔwɔwɔa va xɔ asi akpa. Gake Fuhrertɔwo gaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ blibo kokoko, elabena nunɔamesiwo mesɔ gbɔ na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia o.
  Le February me la, Asrafoha Dzĩ la ƒo woƒe asrafowo nu ƒu eye wodze agbagba be yewoadze Germanytɔwo dzi tso Stalingrad ƒe axawo dzi. Gake Nazitɔwo te ŋu gaƒo woƒe asrafowo nu ƒu xoxo eye wonɔ klalo be yewoanya ƒoƒoawo ɖa.
  Operation Torch hã dze egɔme le February me. Germanytɔwo hã nɔ klalo, eye le aʋa sesẽ wɔwɔ kwasiɖa eve megbe la, wotɔ te Britaintɔwo.
  Amerikatɔwo meɖi ɖe Casablanca kple Tunisia haɖe o. Aʋawɔwɔ le Afrika gadzudzɔ ake.
  Hitler gakpɔtɔ nɔ ŋusẽ ƒom ƒu... Le March me la, Red Army wɔ Rzhev-Sychov dɔwɔwɔ zi etɔ̃lia, aʋawɔwɔawo xɔ ɣleti blibo ɖeka, gake womekpɔ dzidzedze boo aɖeke o.
  Le June me la, ŋusẽ ƒo Nazitɔwo nu ƒu eye woʋu to Volga-tɔsisia to, henɔ agbagba dzem be yewoatso Soviettɔwo ƒe asrafowo le Caucasus eye yewoaɖo Caspian-ƒua gbɔ.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyewo kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me: "Amegãxi", "Panther", "Dzata".
  Hekpe ɖe tu si wotsɔna ʋua eɖokui "Ferdinand" hã ŋu.
  Germanytɔwo sesẽ wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, womeƒo wo o, eye asrafo yeyewo nɔ wo si.
  United States meda bɔmb ɖe Third Reich dzi o kloe, si wɔe be woate ŋu adzi aʋawɔʋuwo kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui ɖe edzi. Eye nàdze "Dzata" ƒe nudzɔdzɔ siwo kplɔ wo nɔewo ɖo hã gɔme. Gake eva dzɔ be aʋawɔʋua xɔ asi akpa eye wòlolo akpa, zi geɖe la, egbãna eye wòtsina. Gake eƒe axadziʋawɔnu si le gbadzaa si ƒe didime nye milimeta 100 si le gbadzaa la na ʋua nye ʋu nyui aɖe si me woɖea mɔ ɖe nu ŋu le. Viɖe si le Lev-ʋawɔʋua ŋue nye eƒe tu sesẽ, gake nusi gblẽ le eŋue nye be eƒe kpekpeme nye blaasieke. Nusi na ʋua ƒe ʋuʋu dzi ɖe kpɔtɔ.
  Aʋaawo ɖee fia be aʋawɔʋu sia ate ŋu awɔ nane le anyigba si le gbadzaa dzi kokoko.
  Panther la ƒe axadziʋawɔnuwo va gbɔdzɔ, si na nusiwo bu la dzi ɖe edzi. Tiger la ɖee fia be eyae nye aʋawɔʋu si wotsɔ gbãa nu nyuie wu. Wotsɔ aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 82 tsyɔ eƒe axawo dzi, si na ŋusẽ meganɔ blaene vɔ atɔ̃awo ŋu o.
  Germanytɔwo yi ŋgɔ blewu vie. Soviettɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo katã nɔ mɔ kpɔm na tiatia ma tɔgbe tututu, eye wodzra ɖo, wohe asrafowo vɛ.
  Nyateƒee, to vovo na Kursk Bulge la, fasitɔwo ƒe ŋusẽ sẽ wu eye kakaɖedzi le wo ŋu wu.
  Eye anyigbaa sɔ na amedzidzedze wu ametakpɔkpɔ. Eye yameʋu, aʋawɔʋu, kple afɔzɔlawo hã sɔ gbɔ ɖe Krauttɔwo si. Eye mele bɔbɔe be woatsɔ nu ana Soviet-srafowo to Volga-tɔsisia dzi o.
  Eyata Nazitɔwo, esi woto ametakpɔnuawo me la, yi ŋgɔ. Míekpɔ dzidzedze le dzidzedzekpɔkpɔ megbe.
  Le avuwɔwɔ dzimesesẽtɔe ɣleti etɔ̃ megbe la, míeɖo Caspian-ƒua gbɔ.
  Esi Stalin kpɔe be yele nɔnɔme sesẽ aɖe me ta la, edi be yeadze ŋutifafa ƒe nyawo gbɔ kpɔkpɔ gɔme. Esi wòva dze ƒã be womate ŋu axe mɔ ɖe Caucasus nu o ta la. Gake esesẽ ŋutɔ be woawɔ ɖeka kple Hitler. Fasitɔwo biaa nu geɖe akpa. Eye ne èna ta wo la, woaɖu wò. Ke aʋadziɖuɖua ya ɖe? Hitler medi be wòanɔ afisia o. Eye le nyateƒe me la, hadɔwɔlawo mewɔa naneke o. Wovɔ̃na be yewoahe mama si sɔ gbɔ wu la ɖe megbe.
  Fritz ƒomea nɔ ʋuʋum le Caspian-ƒua ƒe ƒuta. Eye emegbe, mlɔeba la, wowɔ ɖeka kple Turkeytɔwo. Dzidzɔ ka gbegbee nye si wònye!
  Germany nyɔnuvi dzetugbewo zi Soviet gamenɔlawo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo. Wowɔe toɖoɖotɔe. Eye woƒo woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo.
  Aleae wowɔ ameléleae. Eye Germanytɔwo ɖe aʋawɔnuwo le Soviettɔwo ƒe aʋawɔhawo me.
  Emegbe Stalin tsɔ ŋutifafa na Fuhrer - elɔ̃ be yeaɖe asi le Caucasus bliboa ŋu, kple Leningrad kple Karelia gɔ̃ hã. Gakpe ɖe eŋu la, xe ƒe alafa ɖeka ƒe fexexe.
  Fuhrertɔwo, esi wòbu tame vie vɔ la, elɔ̃ ɖe nusi wotsɔ nɛ dzi eye wowu ŋutifafa nu le December 7, 1943 dzi.
  Dukɔ Siwo Bla Nu la bu esia be enye alakpadada! Eye wode toheɖoɖowo ɖe Stalin kple USSR ŋu!
  Eye Soviettɔwo ƒe alakpanyawo ɖe ɖokuitsɔtsɔna ŋutɔŋutɔ fia be enye aʋadziɖuɖu gã aɖe. Wogblɔ be esi dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii gblẽ wo ɖi ta la, wokpɔ Soviet-dukɔa ta eye womexɔ Moscow gbeɖe o.
  Eye Nazitɔwo dze amedzidzedze gɔme tso Caucasus va ɖo Titina Ɣedzeƒe ya eye wodo ŋusẽ Rommel ƒe ƒuƒoƒoa. Kaka March 1943 nawu enu la, fasitɔwo ƒe asrafoha siwo de ŋgɔ wu la xɔ Titina Ɣedzeƒe kple Egipte katã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔwɔawo ɖee fia be Panther la wɔa avu kple Eŋlisi Churchill kple Cromwell dzidzedzetɔe, gake mamlɛtɔa mate ŋu age ɖe eme ŋkume kple ŋkume o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo ƒe dzi sẽ le aʋawɔwɔ kple Russiatɔwo me, eye woɖu Britain-srafo siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi la dzi bɔbɔe.
  Le April me la, Nazitɔwo ʋu yi Sudan. Eye woxɔ Gibraltar mlɔeba, eye wodze Morocco xɔxɔ gɔme. Churchill dze agbagba hã be yeado tsiawo kpɔ be ŋutifafa le eme hã. Gake esi Hitler tsɔ asi faa eɖokui le ɣedzeƒe gome ta la, egblɔ be ao!
  Eye Nazitɔwo ʋu yi Afrika godoo. Wohe wo ɖe megbe wu le kadodo siwo keke ta, mɔ gbegblẽwo alo woƒe anyimanɔmanɔ kura, yame ƒe nɔnɔme sesẽ kple didiƒe ʋĩ ta.
  Ke hã, Germanytɔwo yi ŋgɔ. Eye woʋu to Anyigbagã Viviti la dzi. Togbɔ be le nyateƒe me la, woƒe aʋawɔʋuwo, vevietɔ Tiger-2 kple Lion, nɔ kuvia wɔm kura le avea me hã. Le mɔa nu la, Germanytɔwo hã to "Panther" si mesẽ o vɛ le woƒe nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me, si ƒe kpekpeme nye tɔn blaeve vɔ ade, si hiã vevie na aʋa si wowɔ le Afrika.
  Gake abe alesi aʋawɔwɔ ƒe dɔwɔwɔwo ɖee fia ene la, viɖe vevi aɖeke mele aʋawɔʋu ma tɔgbe ŋu wu T-4 o, negbe mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu koe li, ke boŋ aʋawɔnu siwo le ŋgɔgbe hã.
  Le ƒe 1944 ƒe nuwuwu lɔƒo la, Germanytɔwo xɔ tu si nye E-10 si te ŋu tsɔa eɖokui, si ƒe kpekpeme nye tɔn wuieve, eƒe nɔnɔme bɔbɔ ŋutɔ, eye eƒe aʋawɔnuwo le gbadzaa ŋutɔ. Mɔ̃ sia tɔgbe hiã vevie na Afrika vavã.
  Vevietɔ ne nyɔnuviwo le avu wɔm le eŋu. Eye zi geɖe la, nyɔnuviawo nyea super kple classy.
  Gerda kple Charlotte zɔ mɔ to ave me hetsrɔ̃ Britaintɔwo kple Amerikatɔwo. Nyɔnuvi siawoe nèhiã vavã! Màte ŋu akpɔ esiwo fa wu gɔ̃ hã le anyigbamama si kplɔe ɖo si didi kilometa alafa me o. Nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu - nyɔnuvi fafɛ siawo nye esiawo!
  Eyata wolé ameyibɔ aʋawɔlaawo eye wozi wo dzi be woagbugbɔ nu na ame dzetugbeawo ƒe afɔ ƒuƒluwo. Edze ƒã hã enumake - fififi vevie! Eye wowɔa avu na wo ɖokui, woƒoa Eŋlisiawo ƒe ʋuwo tso didiƒe.
  Woƒe tu si woa ŋutɔwo tsɔna la le tetem ɖe Pretoria, si nye South Africa ƒe fiadu, ŋu xoxo. Nyɔnuviawo daa tu wo ɖokui, tsɔa tungsten ƒe nugbɔ toa Churchill la me eye wodzia ha be:
  - Le Afrika la, ƒumelã klitsuwo li, le Afrika la, gorillawo, le Afrika la, atiglinyiwo sɔ gbɔ wu! Woaɖu wò, aƒo wò ahado dziku na wò! Ðeviwo meyia tsaɖiƒe le Afrika o! Le Afrika la, adzodala aɖe li, le Afrika la, ame vɔ̃ɖi aɖe li, le Afrika la, Barmaley dziŋɔ aɖe li! Aɖu wò, aƒo wò ahado dziku na wò! Eye ehiã be woavuvu eƒe nyɔnuviwo!
  Le February 1945 me la, Britaintɔwo ƒe mɔ̃ sesẽ mamlɛtɔ si nɔ Afrika le Madagascar ƒukpo dzi la mu.
  Eyata fifia Britain hã bu eƒe afɔ le afima. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Germanytɔwo xɔ Iran kple India siaa. Woɖe woƒe ŋusẽ wɔnuku la fia.
  Eye le May 1945 me la, Nazitɔwo ɖiɖi ɖe Britain. Le avuwɔwɔ sesẽ kwasiɖa etɔ̃ megbe la, London dze anyi. Ɣleti ɖeka megbe la, woxɔ Ireland.
  Tomefafa aɖe nɔ anyigba dzi hena ɣeyiɣi aɖe, gake le ƒua dzi la, aʋaa yi edzi. Wogblẽ United States ɖeɖe ɖi ɖe Third Reich, eƒe hadɔwɔlawo, kple Japan ŋu. Gake fifia la, Amerika le ƒuta, eye màte ŋu axɔe bɔbɔe nenema o.
  Le Third Reich me la, woto xexeame katã ƒe dɔwɔlawo xɔxɔ ɖe asrafodɔ me vɛ, eye yameʋuwo kple meliwo wɔwɔ te dzidziɖedzi.
  Wowɔ aʋawɔmeliwo kple yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo siaa. Eye le nyateƒe me la, ƒugɔmeʋawɔʋua nɔ edzi yim vevie. Eye emegbe nublanuikpɔkpɔ aɖeke menɔ ame aɖeke si tso Amerikatɔwo ƒe meliwo me o.
  Le adame, alo ne míagblɔe tututu la, le November 1945 me la, Germanytɔwo xɔ Iceland dzideƒotɔe eye emegbe wowɔ tɔdzisasrãwo le Argentina. Ke hã, aʋa si wowɔ le ƒua dzi yi edzi ɣeyiɣi didi aɖe. Ebia yameʋu geɖe siwo ɖiɖi hafi ɖo Amerika. Eye womewɔa meliwo kabakaba nenema o. Gake aleke kee wòɖale o, ŋusẽ nɔ dzidzim ɖe edzi na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia. Ƒe blaene vɔ adelia va yi le ƒoƒo ɖɔliɖɔli me le ƒua dzi. Eye le ƒe 1947 me la, Germanytɔwo tsɔ asrafodɔwo yi Greenland xoxo eye woxɔe. Eye tso afima la, medidi tso afima yi Canada o!
  Nazitɔwo wɔ ɖoɖo ɖe aʋadziɖuɖu gãwo ŋu. Eye le ƒe 1948 me la, wodze Canada dzi dzedze gɔme, eye tso Brazil yi Venezuela kpe ɖe Japantɔwo ŋu. Aʋa la yi edzi sesĩe ŋutɔ.
  Germanytɔwo yi ŋgɔ blewuu gake kakaɖedzitɔe. Woƒe E series aʋawɔʋuwo de ŋgɔ wu Amerikatɔwo eye woɖe woƒe viɖe fia le aʋagbedzi. Gake le mɔa nu la, Yankees-ha la mele bɔbɔe nenema gbegbe o, eye wotsi tre ɖe eŋu dzimesesẽtɔe ŋutɔ. Eye womedze agbagba be yewoana ta o.
  Togbɔ be, le nyateƒe me la, dzodoƒewo nɔ anyi hã. Amerikatɔwo ge ɖe wo me. Emegbe woɖe asi le eŋu. Eye gamenɔlawo gbugbɔ nu na Arya nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le.
  Eteƒe medidi o Quebec kple Toronto mu, emegbe du bubuwo. Tso May va ɖo December 1948 me la, Germanytɔwo xɔ Canada katã kloe, kpakple Venezuela, Nicaragua, kple Mexico ƒe akpa gãtɔ. Esia nye nɔnɔme sesẽ aɖe ŋutɔ. Kaka ƒe 1949 ƒe gɔmedzedze naɖo la, United States nɔ Germanytɔwo si le gakpo aɖe si wotsɔ ƒoa nui me. Emegbe le January 11 lia dzi la, Amerikatɔwo te kpɔ be yewoazã nukliaʋawɔnuwo zi gbãtɔ le ŋutinya me. Eye womekpɔ dzidzedze tututu o. Le bɔmb atɔ̃awo dome la, ene ku le yameʋu siwo Germanytɔwo ƒe yameʋuwo da me, eye ɖeka, esi wòwó la, megblẽ nu boo aɖeke le Germany-srafowo ŋu o.
  Le esia ta la, Kraut ƒomea do ŋusẽ woƒe bɔmbdada ɖe Amerika dugãwo kple asrafowo ƒe dɔwɔƒewo.
  Eyata aʋaa yi edzi dzidzedzetɔe ɣesiaɣi tsɔ do alɔ Wehrmacht. Amesi si dɔwɔnuwo kple asrafowo ƒe hehexɔxɔ nyo wu nɔ. Ẽ, eye xexlẽme gbogbo aɖe hã. Aʋa la nu sẽ ŋutɔ. Le ƒe 1949 ƒe gɔmedzedze la, Germany, duta, kple Japan ƒe hatsotsowo xɔ Mexico ƒe akpa si susɔ eye wotso dziehe va ge ɖe United States. Womiã Amerika keŋkeŋ. Eye eva dze ƒã be nuwo gblẽ na United States. Eye kaka dzomeŋɔli nawu enu la, woxɔ hɔ̃ ƒe fiaɖuƒea ƒe anyigba ƒe afã, kpakple Alaska, xoxo.
  Germanytɔwo xɔ Washington kple New York le November 8, 1949 dzi. Eye le December 7, 1949 dzi la, United States Asrafowo ƒe ame susɔeawo tsɔ wo ɖokui na. Aleae Xexemeʋa Evelia wu enui. Aʋa si me ʋukɔkɔɖi le wu le aʋawɔwɔwo katã dome eye wòxɔ ƒe ewo kple edzivɔ!
  Edze abe ŋutifafa si míenɔ mɔ kpɔm na ɣeyiɣi didi aɖe la va ɖo ene. Gake Hitler medi be yealɔ̃ ɖe nyateƒe si wònye be ele be woama dziɖuɖu kple Japan dome o. Eye le April 20, 1953 dzi la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia dze Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi. Aʋa yeye aɖe dzɔ. Le xexeame ƒe dziɖuɖu ta.
  Agbɔsɔsɔme ƒe gãnyenye le Third Reich ƒe akpa dzi, eye nɔnɔme hã le. Gake Japantɔwo le avu wɔm kple ŋutasẽnuwɔwɔ kple kalẽwɔwɔ gã aɖe.
  Ke hã, Nazitɔwo gakpɔtɔ ɖu dzi. Ke hã, aʋaa xɔ ƒe ɖeka kloe. USSR gakpɔtɔ medea akpa aɖeke dzi o. Stalin ku le afima eye ŋusẽ didi ƒe ʋiʋli sesẽ aɖe le edzi yim.
  Wehrmacht-ʋua va xɔ Japan mlɔeba. Ɣleti ʋɛ aɖewo megbe la, Nazitɔwo xɔ Latin Amerika-dukɔwo hã. Woɖoa xexeame katã ƒe dziɖuɖu anyi.
  Ðɔɖɔɖowo le edzi yim le Third Reich ŋutɔ me. Woto subɔsubɔha yeye aɖe vɛ be wòaxɔ ɖe Kristotɔnyenye teƒe. Mawuɖekaetɔ̃ aɖeke mele eme o, Mawu kɔkɔtɔ ɖeka kple eƒe dɔla koe mele eme o - Adolf Hitler. Ga ƒe dzesi ɖeka, sukudede ɖeka. Eye srɔ̃ geɖe ɖeɖe si ŋu mawusubɔsubɔ kɔ hã. Eye domenyiŋusẽfianu tiatia gakpɔtɔ le edzi yim vevie. Ameƒomea le nyonyom ɖe edzi.
  USSR gakpɔtɔ li le nɔnɔme si wotso me eye wòdea bubu Nazitɔwo ŋu. Nikita Khrushchev ɖua dzi le afima eye wòdzea agbagba be yemawɔ anyra le lã wɔadã la ŋu o. Ke hã, Hitler tsɔ xexeame katã de eɖokui te xoxo. Eye wòléa ŋku ɖe Russia ŋu abe teƒe dzĩ aɖe ene. Gake amegbetɔ tsɔe, eye Mawu tsɔe ƒu gbe.Le April 20, 1957 dzi la, Fuhrer la va zu amesi wodze agbagba be yeawu le eƒe dzigbezã dzi ko. Eye le ƒe blaade vɔ enyi pɛpɛpɛ me la, wotɔ te ŋutasẽla gbemelã la ƒe dziɖuɖu. Amesi ɖu xexeame katã kloe dzi, eye wòdi be yeagadze USSR dzi ake le June 22 lia dzi.
  Gake abe alesi míekpɔe kplii ene la, mewɔ dɔ o...
  Schellenberg va xɔ ɖe Hitler teƒe. Atikevɔ̃ɖizazã kple nutsuɖuɖu wu Hermann Goering. Ŋukpe Himmler, eye Hitler dzudzɔ kaka ɖe edzi, eye emegbe wòɖee ɖa. Schellenberg va xɔ ɖe Himmler teƒe eye wòxɔ dɔa be wòaxɔ ɖe eteƒe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Hitler na vi siwo woxɔ to vidzidzi si wowɔ kple asi me. Gake wo dometɔ tsitsitɔ mexɔ wuiene haɖe o.
  Eyata ɣeyiɣi menɔ Fuhrer ƒe dzidzimeviwo si be woanyi dome o. Eyata Hitler va zu fiagã, gake fiaƒome aɖeke menɔ esi o. Schellenberg metsɔ dzideƒo wu Fuhrer viwo o, ke boŋ eɖe wo le dziɖuɖua me. Eye eya ŋutɔ va zu Fuhrer kple ŋutasẽdziɖula.
  Ŋusẽ ƒe ʋiʋlia xɔ ƒe geɖe.
  Eye le May 1, 1961 dzi la, Nazi Germany dze USSR dzi ke hã. Agbagbadzedze aɖe nɔ anyi be woaɖo: ɣletinyigba ɖeka - fiaɖuƒe ɖeka!
  Eye Schellenberg ƒe asrafowo gakpɔtɔ te ŋu xɔ Moscow. Soviet-srafowo bɔbɔ akpa le asrafowo ƒe dɔwɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ kple woƒe nyonyome gome. USSR ƒe du gãwo xɔxɔ xɔ ɣleti ade sɔŋ le didiƒe ʋĩ ta. Eye emegbe akpaɖekedzimademade ƒe aʋawɔwɔa gayi edzi ƒe ewo bubu.
  Ke hã, eteƒe medidi o nuwo va fa. Schellenberg ti ɖoɖo si me ablɔɖe boo aɖeke mele o yome, eye le ƒe 1981 me la, Russiatɔwo katã xɔ Dukɔ Etɔ̃lia ƒe dukɔmevinyenye. Ablɔɖenana yi ŋgɔ vivivi. Schellenberg ku le ema megbe kpuie. Eye ŋusẽ didi ƒe ʋiʋli sesẽ aɖe do mo ɖa. Emegbe abe nugblẽfexexe ene la, wogbugbɔ fiaɖuƒea ɖo anyi eye Kaiser ƒe dzidzimevi tẽ, Frederick IV, va lia fiazikpuia. Le ƒe 2001 me la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso si me ɣletinyigba si nye Anyigba dzi nɔlawo katã xɔ dukɔmevinyenye kple gomenɔamesi sɔsɔe le se nu. Eye le ƒe 2017 me la, woɖe mɔxeɖenu mamlɛtɔ siwo woɖo na Yudatɔwo kple Romatɔwo ɖa.
  Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu ƒe ɣeyiɣia va wu enu. Gake ameƒomea le fiaɖuƒe ɖeka me, dukɔ ɖeka me tɔwo, kple fiaɖuƒe ɖeka. Edzroa yamenutome.
  Le eme la, amesiame sɔ le se nu, eye Sewɔtakpekpe kple Bundestag li, afisi Third Reich me tɔwo katã tiaa amedɔdɔwo le. Eye Kaiser, si nye ɣletinyigbawo katã ƒe fiagã la le wo tame.
  Le goawo katã me la, agbe megblẽ le ŋutilãmenuwo gome o. Tohehe sesẽ, dzɔdzɔmeŋutinunya kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi kple Germanytɔwo ƒe habɔbɔ nyui aɖe do tso eme. Agbledede nyo ŋutɔ, dɔwuame mele eme o, eye nuɖuɖu bɔ ɖe Afrika ƒe nuto dahewo gɔ̃ hã me. Dɔ le amesiame si, ame sia ame xɔa fetu kple dzudzɔxɔxɔledɔme. Sukudede kple atikewɔwɔ nye femaxee. Nenema ke vidzikpɔƒewo kple ɖeviwo ƒe sukuwo hã femaxee. Nuɖuɖu xɔa gaku geɖe, eye wotu nuawo katã ƒe asiwo ƒe geɖe. Mɔwo le afisiafi, le Afrika gɔ̃ hã, eye xɔdɔme alo aƒe aɖe le amesiame kloe si. Wonaa xɔ etɔ̃ ya teti srɔ̃tɔ yeyewo katã enumake le xɔ si me nuzazãwo katã le me. Àte ŋu atsɔ ʋu alo nusianu le gaxɔ me. Ame ŋutɔ ƒe helikɔpta gɔ̃ hã le wo dometɔ geɖe si.
  Internet le dɔ wɔm, TV kple kɔmpiuta le amesiame si, gaƒoƒo ene koe dɔwɔŋkekea nye. Kamedefefewo ƒe akpawo katã nye femaxee, eye èxea fe gɔ̃ hã be yeade wo.
  Wonaa gakpekpeɖeŋu gã aɖe ɖevi ɖesiaɖe. Woxea fe ɖe nuzazãwo kple dutoƒoʋuwo ta. Nusianu va nɔ dzadzɛ ale gbegbe eye wodzra wo ɖo nyuie. Ablɔwo dzi le dzadzɛ, robot geɖe kple nuwo wɔwɔ le wo ɖokui si do. Ðoɖo si nye kpɔɖeŋu. Wode se ɖe sigaretnono nu, togbɔ be wogadzraa aha sesẽ kokoko hã, eye biya ƒomevi vovovowo hã nye femaxee kloe. Wona nuɖuɖu ɖevi siwo le dutoƒonuɖuɖudzraƒewo hã femaxee.
  Nu geɖe siwo hea amewo femaxee kple kɔmpiutaxɔwo.
  Amegbetɔwo ƒe nɔƒewo le Ɣleti, Mars, Venus, Mercury, kple Jupiter ƒe ɣletiwo dzi xoxo.
  Amewo le dzadzram ɖo be yewoati kpo ayi ɣletiviwo gbɔ. Woto nu geɖe vɛ xoxo.
  Kpuie ko la, edze nyuie ŋutɔ le nusianu me. Eye mehiã be woawɔ dɔ alea gbegbe o.
  NE ZYUGANOV AÐE DZIDZƆ GEÐE KPLEE NU GBƆGBƆ FIAA
  Le May 1999 me la, Zyuganov tso nya me be yemada asi ɖe Stepashin ƒe ametiakɔdada dzi o, ke boŋ yeayi Duma ƒe tiatia kaba. Kɔmiunisttɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo wɔ nyametsotso ɖekae be yewoada akɔ atsi tre ɖe Stepashin ŋu. Gawu la, edo dziku na wo eye woxɔ ɖoƒe siwo le wo si le dziɖuɖua me. Nyametsotso sia tɔgbe anye esi anya wɔ wu le ŋutinya me ne menye Troya sɔ si nɔ kɔmiunisttɔwo ƒe asaɖa me, amesi gblẽa miametɔwo ƒe nukpɔsusuwo me hegblẽa wo me o lae Zyuganov nye o.
  Sewɔtakpekpea ƒe tiatia do ŋgɔ do viɖe geɖe ƒe ŋugbe na kɔmiunisttɔwo, siwo dometɔ aɖewoe nye hoʋlila ʋɛ aɖewo kple xɔsetakukulawo ƒe nɔnɔme.
  Eye esia ɖee fia be kɔmiunisttɔwo meléna ɖe woƒe zikpuiwo ŋu kura o, ke boŋ woléa gɔmeɖosewo me ɖe asi wu.
  Zi evelia si Yeltsin gakplɔ Stepashin vɛ ake, eye emegbe wòxɔ Aksenenko zi etɔ̃lia. Duma la ga meda asi ɖe edzi o, eye woxɔe heɖee ɖa. Woɖoe be woawɔ tiatia yeyewo le September me.
  Sewɔtakpekpea ƒe dzimesesẽ trɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme vie. Bɔmbdada ɖe Yugoslavia dzi didi wu - abe alesi Milosevic nɔ mɔ kpɔm be Russia nakpe ɖe ye ŋu ene. Eye sewɔtakpekpea ƒe gbagbã na mɔnukpɔkpɔ tsitretsiɖeŋulawo be woaɖu dzi.
  Kɔmiunisttɔwo te ŋu gatsɔ Yeltsin ƒe ameɖeɖe le zi dzi da asi ɖe edzi ake.
  Eye le afisia hã la, enɔ kpuie vie ko, fifia ya la, akɔdada eve koe. Teƒenɔlawo tsi dzi ɖe alesi sewɔtakpekpea ƒe tiatia te ɖe wo nɔewo ŋui, kple afɔku si le eme be womato wo me o ŋu.
  Woɖe Duma la ɖa, eye Yeltsin tsɔ sedede ɖo Aksenenko si womenya tututu o la dukplɔlagãe.
  Le goawo katã me la, mɔkpɔkpɔ si nɔ Zyuganov si be woawɔ tiatia la sɔ. Dukplɔla si dze dɔ eye wògbɔdzɔ la mewɔ nusi tsi tre ɖe dukplɔsea ŋu o. Eye metsɔ eɖokui de afɔku me be yeagbɔ yeƒe ŋusẽ ŋu kple dzeside eve le alafa me o. Esi Primakov kpɔe be ɣeyiɣi mele yeƒe nubabla la me be yeaɖoe ahaŋlɔ ŋkɔ o ta la, ewɔ ɖeka kple kɔmiunisttɔwo. Yabloko kple Liberal Democratic Party yi akɔdadaa me. Ɣeyiɣi menɔ Ðekawɔwɔ ƒe habɔbɔa si be wòaɖo o, eye NDR gbɔdzɔ.
  Aʋawɔlawo ƒe amedzidzedze le Dagestan hã li, kple dedienɔnɔdzikpɔlawo ƒe nyametsotsomawɔmawɔ le tiatiawɔɣia.
  Kɔmiunisttɔwo, kpakple Primakov kple Luzhkov, ɖu aʋa gã aɖe dzi. Woxɔ akɔntabubu siwo wu blaatɔ̃ vɔ atɔ̃ le alafa me. Eveliae nye Yabloko habɔbɔ si hã wɔ dɔ nyuie, eye wòdzi ɖe edzi wuiatɔ̃ le alafa me. Le vome la, LDPR la wɔ dɔ nyuie, eye wòƒo ga si wu wuieve le alafa me nu ƒu. NDR meɖo mɔxenu atɔ̃ le alafa me gbɔ o - woɖu dzi keŋkeŋ! Zhirinovsky va zu kplɔla ɖeka kolia si da megbe na Kremlin le Duma. Nyateƒee, hoʋiʋlia gbɔdzɔ. Le se yeyea nu la, ele be dunyahehawo nagaŋlɔ ŋkɔ ake hafi ƒe ɖeka nava do ŋgɔ na tiatiawɔɣia, eye ɣeyiɣi menɔ wo dometɔ geɖe si o.
  Miame tsitretsiɖeŋulawo gaɖu sewɔtakpekpea dzi ake, Yabloko si si zikpui ɖeka ƒe zikpuiwo le eye LDPR siaa nɔ ame ʋɛawo dome.
  Eye nyateƒee, masɔmasɔ aɖe do mo ɖa... Le Dukɔa ƒe Duma ƒe nuƒolaa tiatia megbe la, woda asi ɖe kakaɖedzimanɔamesi ɖe dziɖuɖua dzi. Eye wogaƒo nu tso ameɖeɖe le zi dzi ŋu ake. Fifia ya, eve le etɔ̃ ɖesiaɖe me la, nuƒoƒoƒu anɔ bɔbɔe!
  Yeltsin, esi wòhe ɖe megbe la, etso nya me be yeatrɔ Dukplɔlagã Primakov kple Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ Gbãtɔ Maslyukov ava zikpui la dzi.
  Miameha la lɔ̃ ɖe esia dzi, gake woɖe dukplɔla la ƒe ŋusẽ dzi kpɔtɔ hena ɣeyiɣi aɖe. Eye naneke kloe megali o vaseɖe esime woawɔ tiatia yeyea. Esi wowɔ nudzraɖoɖo le nubabla la me vɔ la, wotso nya me be woaɖo Primakov be wòanye dukplɔla. Luzhkov va zu dukplɔlagã. Eye Zyuganov xɔ sewɔtakpekpea ƒe tatɔ ƒe ɖoƒea! Eyae nye be, Super Skipper! Le yeyea gome la, ɖe wòle be woada asi ɖe dukplɔsea me ɖɔɖɔɖowo gɔ̃ hã dzi hafi.
  Wonya aʋawɔlaawo do goe le Dagestan. Gake womeyi Chechnya o. Dukɔmeviʋa aɖe dzɔ le afima. Russia do alɔ Maskhadov kple Kadyrov, tsɔ tsi tre ɖe Basayev kple Raduev ŋu.
  Primakov te ŋu ɖu dzi le Russia dukplɔla ƒe tiatia me le ŋgɔdonya gbãtɔ me. Gake dziɖuɖua ya xɔ ŋusẽ bubuwo. Abe alesi sewɔtakpekpe ƒe alɔdze si le kɔmiunisttɔwo ƒe ŋusẽ te hã le ene.
  Ganyawo ƒe ŋgɔyiyi yi edzi le Russia, ami kple gas ƒe asi yi dzi, eye dɔwɔƒewo gafɔ ɖe te.
  Amerikatɔwo, le goawo katã me abe alesi wòle ŋutɔŋutɔ ene, le September 11 ƒe ŋɔdzinuwɔlawo ƒe amedzidzedzea megbe la, woƒo wo ɖokui ɖe Afghanistan eye woƒo wo ɖokui ɖe Iraq. Wotia Primakov bɔbɔe be wòaxɔ zi evelia. Gake le ƒe 2008 me la, eƒe zikpui bu le Dukplɔlagã Yuri Luzhkov si kpɔ dzidzedze ŋutɔ la si.
  Dukplɔla yeyea yi ɖoɖo si nɔ anyi tsã si nye be woawɔ ɖeka kple kɔmiunisttɔwo dzi. Zyuganov va zu dukplɔlagã.
  Ɣeyiɣi aɖee nye sia la, dutanyawo ku ɖe hadomeɖoɖowɔwɔ kple Ɣetoɖoƒedukɔwo kple xɔlɔ̃wɔwɔ kple China ŋu. Yanukovych dziɖuɖua do ŋusẽ le Ukraine. Eyata Luzhkov, si to vovo na Putin, ti ɖoɖo si da megbe na Ukraine wu dzi eye wòde asixɔxɔ Slav-dukɔwo ƒe ɖekawɔwɔ ŋu. Ukraine va zu Euro-Asia Dukɔwo ƒe Habɔbɔ gɔ̃ hã ƒe akpa aɖe le ƒe 2016 me. Luzhkov subɔ zi eve eye wòɖe asi le dɔ ŋu. Zyuganov va zu dukplɔla mlɔeba, eye wòɖu dzi le tiatiawɔƒea hã bɔbɔe ŋutɔ. Zhirinovsky kpɔ gome le eme zi adrelia, eye wo katã tso ƒe 1991 me, eye wògaɖu dzi ake.
  Le ƒe 2015 ƒe adame la, Russia ƒo eɖokui ɖe aʋa si wowɔ le Syria me eye wòda bɔmb ɖe afima. Trump va xɔ dziɖuɖu le United States. Zyuganov, togbɔ be kɔmiunisttɔnyenye nɔ esi le se nu hã la, eyi gaŋutinunya ƒe nusɔsrɔ̃ si wòwɔ va yi dzi. Russia, togbɔ be Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha ɖu dzi le se nu hã la, egakpɔtɔ nye asitsadukɔ, demokrasi kple ŋutasẽdziɖuɖu si sɔ.
  Habɔbɔ kple Ɣetoɖoƒedukɔwo kple hoʋiʋli si sɔ. Nubabla aɖe li kple Ukraine kple Belarus, kpakple Kazakhstan, gake womete ɖe wo nɔewo ŋu akpa hã o. Le ƒe 2020 me la, woti Zyuganov be wòanye zimenɔɣi evelia. Le goawo katã me la, emetsonua dzi ɖeɖe kpɔtɔ vie le ƒoƒo evelia ƒe agbo nu. Eye le Ukraine la, esi Yanukovych dzo vɔ la, Zelensky si mewɔa nu ɖe ɖoɖo nu o la ɖu dzi le vome. Nazarbayev hã dzo.
  Zyuganov gblɔ be yematrɔ dukplɔsea o eye yeadzo le yeƒe zimenɔɣi evelia megbe.
  Eyata Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha ƒe ŋgɔnɔla gate ŋu ɖu Russia dzi, eye wòɖe dzinɔameƒo vi aɖe fia. Eye xexeame va le dedie wu eye wòfa wu alesi wòle ŋutɔŋutɔ.
  Amekae nye Putin? Aleke eƒe dɔwɔɖuia va yi? Esi Primakov va zu dukplɔlagã vɔ la, woɖe asi le Putin ŋu be ete ɖe Yeltsin ŋu akpa. Vevietɔ nutsotso be FSB gblẽ aʋawɔlawo ƒe amedzidzedze le Dagestan me. Putin yi edzi ƒo eɖokui ɖe dunyahehe me hena ɣeyiɣi aɖe. Eƒu du yi Dukɔa ƒe Duma me gake medze edzi o. Emegbe eva zu St. Petersburg ƒe dudzikpɔla.
  Gake emegbe edo le dunyahehe me eye wòkpɔ dɔ le dɔwɔƒe aɖe si menye ame ŋutɔ tɔ o ƒe dedienɔnɔdɔwɔƒe. Eyata ame ʋɛ aɖewo koe gaɖo ŋku edzi.
  Zhirinovsky le ƒe 2020 me yi dukplɔla ƒe tiatiawɔƒea zi enyilia eye wògaɖu dzi ake kple emetsonu sue aɖe. Gake akpa aɖe gakpɔtɔ le esi le Dukɔa ƒe Duma. Eye Zyuganov gɔ̃ hã tsɔ aʋafiagã ƒe ɖoƒe nɛ le ƒe 2020 ƒe tiatiawɔɣia megbe. Donald Trump bu le tiatiawɔƒea le vome le Democrattɔwo ƒe sɔhɛ aɖe si nɔ ho ʋlim kplii me. Merkel ɖe asi le dɔ ŋu kaba. Eye Lukashenko ƒe lãmesẽ gblẽ ŋutɔ.
  Le ƒe 2021 me la, Russia yamenutomeyimɔ̃dzikpɔlawo ɖo yameʋu yi Ɣletia dzi mlɔeba. Eye wodo aflaga dzĩ ɖe afima! Zyuganov ɖe gbeƒãe be Afonin ye ava xɔ ɖe ye teƒe le se nu. Enyo, le goawo katã me la, agbea gatrɔ le gotagome ake.
  Abe alesi míekpɔe ene la, Russia ƒe mumu medzɔ Putin manɔmee gɔ̃ hã o. Eye akaɖia metrɔ o.
  
  
  
  
  
  
  NE MENSHIKOV AWU NIKOLAI hafi
  . Le esi me la, Tsar ƒe Russia ɖu dzi le Crimea-ʋaa me. Tu si tra mɔe wu Menshikov, eye aʋafia aɖe si si ŋutete le wu va xɔ ɖe eteƒe. Eyae nye be afɔku aɖe dzɔ eye wòtrɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme.
  Nusi to vovo na esi nɔ Makarov gbɔ. Woɖu Franseawo kple Britaintɔwo dzi ɖekaɖeka. Eye esi Russia xɔ gamenɔlawo kple kplu gbogbo aɖewo ta la, egaxɔ Crimea ake.
  Woɖu Türkiye dzi le Transcaucasia. Etsɔ Kars, Erzurum, kple Armenia katã kloe na Russia. Russia-srafowo xɔ Romania. Gake mehiã be woayi amedzidzedzea dzi o. Sultan la bia be woawɔ ŋutifafa. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Austria xɔ Bosnia kple Herzegovina.
  Turkeytɔwo lɔ̃ be yewoana ɖokuisinɔnɔ Serbia, Bulgaria, Montenegro, eye Romania va zu Russiatɔwo ƒe tevi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russia hã xɔ Armenia: Kars, Erzerum, Tanrog, eye wòkeke eƒe nunɔamesiwo ɖe enu le dzigbe gome.
  Zitɔtɔ dzɔ le France eye dukɔmeviʋa dze egɔme, eye megate ŋu dɔ asrafowo ɖa o. Britain hã do le aʋawɔwɔa me. Sardinia-fiaɖuƒea hã gbɔdzɔ. Austria do ŋusẽ. Eteƒe medidi o Austriatɔwo ɖu Sardinia Fiaɖuƒea dzi, eye wogaɖo ŋusẽ woƒe ŋusẽ ɖe Italy dzi.
  Eteƒe medidi o wolé Shamil, si na aʋaa wu enu le Caucasus. Russia wɔ ŋutifafa si me viɖe le kple China, eye wòxɔ anyigba geɖe gɔ̃ hã le esi wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, eyata Russiatɔwo ƒe aʋawɔnuwo ƒe ŋusẽ de ŋgɔ wu.
  Nicholas Gbãtɔ medo alɔ dziehetɔwo le aʋa si wowɔ kple dzigbe gome o. Kura o, eɖoe be yeakpe ɖe dzigbetɔwo ŋu ɖekae kple Britain bene yewoado ŋusẽ woƒe nɔƒewo le Alaska.
  Russia dze dugãwo kple mɔ̃ sesẽwo tutu gɔme ɖe Amerikatɔwo ƒe anyigba dzi. Ketekemɔwo gɔ̃ hã nɔ anyi yi Chukotka. Tsar Nicholas gblɔ nya geɖe. Russia-srafowo ɖu Titina Asia dzi. Fia sia ku le ƒe 1867 me. Gblẽ Russia ɖi ŋusẽtɔ kple nudzedziname. Viaŋutsu Alexander meɖe kluvinyenye ɖa o, ke boŋ eyi edzi nɔ ʋuʋum yi dzigbe gome. Vevietɔ, ewɔ aʋa si me woɖu dzi le kple Turkey eye wòtsɔ Constantinople kpe ɖe Russia ŋu. Emegbe Mesopotamia.
  Aʋa si wowɔ kple Britain kple Britaintɔwo ƒe dziɖuɖu le Asia ake. Alexander Evelia ɖu dzi ɣeyiɣi didi vie, evɔ mewɔ ɖɔɖɔɖo gã aɖeke o, negbe ʋɔnudrɔ̃ƒea koe susɔ, eye wòna dɔdzikpɔkpɔ ƒe ɖoɖoa nyo ɖe edzi vie.
  Kluvinyenye ɖeɖeɖa mekplɔe ɖo gbeɖe o. Gake Russia xɔ Iran. Tsar ku ƒe blaeve pɛpɛpɛ le Nicholas Gbãtɔ megbe le ƒe 1887 me. Ɣeyiɣi kpui aɖe koe Alexander Etɔ̃lia ɖu dzi, vaseɖe ƒe 1894 me, gake ete ŋu tsɔ India katã kloe de Russia si. Eye Nicholas II yi eƒe ʋuʋu yi Indochina, kple China ŋutɔ dzi.
  Aʋa aɖe dzɔ kple Japan. Le nusianu me la, eɖu dzi. Eye China kple Indochina dzi ɖuɖu keŋkeŋ. Eye gege ɖe eme vaseɖe Australia. Gake le Europa la, nɔnɔmea va to vovo vie.
  Austria Fiaɖuƒea xɔ France ƒe dzigbe gome. Eye emegbe eɖu Prussia dzi, eye wòxɔ Germany ƒe dzigbe. Austria ye va zu xexeame ƒe dziɖuɖumegã. Dukɔmeviʋaa na France gbɔdzɔ ŋutɔ. Prussia mete ŋu wɔ ɖeka o. Austriatɔwo va xɔ Prussia katã hexɔe mlɔeba, kpakple France ƒe ɣedzeƒe ƒe akpa aɖewo. Woɖo fiaɖuƒe gã aɖe si keke ta ɖo Afrika. Eteƒe medidi o Austriatɔwo hã xɔ Belgium, Holland, kple anyigba geɖe le Afrika. Emegbe aʋa aɖe dzɔ le Austria kple Russia dome kple Britain. Ewu enu esi woma Afrika ɖe Austriatɔwo kple Russiatɔwo dome.
  Fiagã Franz va zu fia gãtɔ kekeake vavã, eye wòƒo Napoleon Bonaparte ta esi wòɖu Afrika ƒe afã kloe kple Europa ƒe akpa gãtɔ dzi. Eteƒe medidi o woxɔ France hã keŋkeŋ, tsɔ kpe ɖe Spain kple Portugal ŋu. Ẽ, nusianu yi nyuie, gake...
  Fiagã Franz ƒe domenyila di be yeaxɔ Serbia ɖe ye ɖokui si! Eye le ƒe 1920 me la, aʋa gã aɖe dze egɔme le Nicholas II ƒe Russia kple Austria Fiaɖuƒe Gã la dome.
  Europa katã le Austria ƒe akpa dzi. Tsɔ kpe ɖe Britain, si mesẽ abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene o, kple Afrika ƒe afã kloe ŋu. Gakpe ɖe eŋu la, Sweden tsi tre ɖe Russia ŋu. Eye wolé Norway kple Denmark le Fiagã Franz ƒe kpɔkplɔ te.
  Emae nye kuxia ƒe afã. United States gakpɔtɔ ma eye wònye ŋusẽ sue aɖe. Gake Britain gakpɔtɔ nɔ Canada kple Austria dzi ɖum. Eye le ɣleti eve gbãtɔawo ƒe heheɖemegbe megbe la, egage ɖe aʋa me le Austria ƒe akpa dzi.
  Eyata aʋa gã aɖe dzɔ. Austria kple England wowɔ aʋa kple Russia.
  Nyateƒee, Oleg Rybachenko le afima tututu. Eye ewɔa avu abe kalẽtɔ ŋutɔŋutɔ si mebɔbɔna o ene.
  Ŋutsuvia tsɔ tu si wotsɔna ƒoa tue da tu duta-srafowo eye wòdzi ha be:
  - Dadanyigba ƒe hadzidzi dzia ha le míaƒe dziwo me, .
  Ame aɖeke meli si dze tugbe wui le xexeame katã o...
  Mia sɔdola ƒe beam thrower la sesĩe wu - .
  Ku ɖe Russia si Mawu na la ta!
  Eye eƒoa eɖokui, tsɔa tu tsrɔ̃ asrafoha aɖe si tso Europa katã eye eƒe akpa aɖe tso Afrika.
  Eye ŋutsuvia meɖea asi le eɖokui ŋu o. Le afisia la, etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua bɔmb henɔa ɣli dom be:
  - Míana ta o eye míana ta hã o!
  Eye ŋutsuvia gada tu si wua ame eye wògblẽa nu ŋutɔ. Medi be yeana ta le yeƒe futɔa te o.
  Eye wòdzi ha na eɖokui be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Dzata gɔ̃ hã mate ŋu aɖu dzi o!
  Ŋutsuvia nye kalẽtɔ ŋutɔŋutɔ. Womate ŋu abɔbɔ o eye womate ŋu aɖu edzi o. Xɔse ƒe Knight! Ne menye Kristotɔ o gɔ̃ hã!
  Eye ale wogbugbɔ Austriatɔwo ƒe amedzidzedzea ɖa.
  Aʋawɔʋuwo le Austriatɔwo kple Britaintɔwo si, gake mastodonwo hã le Russia.
  Nicholas II ƒe amewo gakpɔtɔ sɔ gbɔ wu sã, ne míebu nuto siwo dzi woɖu ŋu. Bu Asia katã, ɣedzeƒe Europa, Balkan-nutowo ƒe akpa aɖe, Afrika ƒe afã kple edzivɔ ŋu kpɔ.
  Eyata Russia de ŋgɔ wu le afɔzɔlawo ƒe xexlẽme gome. Eye asrafoawo wɔa aʋa dzinɔameƒotɔe ŋutɔ...
  Eye Austriatɔwo mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o eye wonya wo le Warsaw trɔ gbɔ. Emegbe Russia-srafowo yi ŋgɔ va ɖo Oder eye woxɔ East Prussia. Galicia hã dze anyi, tsɔ kpe ɖe Lvov ŋu. Woɖe to ɖe Przemysl. Woɖe asi le Krakow ŋu.
  Emegbe eva dze be Slavtɔwo medi be yewoawɔ aʋa kple Russiatɔwo o eye wonɔ wo ɖokui tsɔm na le agbɔsɔsɔ gã me.
  Aʋaawo ɖee fia hã be Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo le bɔbɔe wu eye wowɔa dɔ nyuie wu la wɔa dɔ wu Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo kpekpe wu, siwo mewɔa dɔ nyuie o. Eye le yameʋuɖoɖo me la, zi geɖe la, Tsartɔwo ƒe Russia sesẽna wu Britaintɔwo kple Austriatɔwo ƒe nɔnɔme.
  Russia-srafowo gadze woƒe amedzidzedzea gɔme ake le ɖiɖiɖeme aɖe megbe. Woxɔ xexlẽdzesiwo kple aɖaŋu siaa.
  Woƒo xlã Budapest eye woxɔe. Le ƒua dzi la, Ƒudzisrafomegã Kolchak ɖu Britaintɔwo dzi eye wòxɔ Australia. Le anyigba dzi la, Russia-srafowo ƒo xlã Berlin hexɔe. Eye emegbe Vienna hã.
  Austria Fiaɖuƒea hã nɔ aʋa si wowɔ le Afrika la dzi ɖum. Woɖu Eŋlisiawo ƒe asrafoha hã dzi. Ẽ, nuwo medze Fiagã Adolf ŋu o.
  Etsɔ eƒe ta ƒo ɖe teƒe si mesɔ o eye wòte bu keŋkeŋ. Aleke wòate ŋu atsi tre ɖe ŋusẽ ma ŋu?
  Le Vienna ƒe anyidzedze megbe la, Austriatɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu va nɔ vevie. Eye eteƒe medidi o Russiatɔwo xɔ Europa kple Afrika katã. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wodze Canada dzi dzedze gɔme tso Alaska. Britaintɔwo hã bu.
  Britain kpɔe be yeɖe ye ɖokui ɖe aga eye wòdze agbagba be yeanɔ ƒukpoa dzi le gota.
  Gake eme kɔ ƒã be Russia aɖu dzi ne edze yameʋu me.
  Eye wòda bɔmb ɖe nusianu kloe si le anyigba dzi. Eye emegbe woɖiɖi asrafoha aɖe si ɖi go ɖe anyigba dzi, si na Britain bɔbɔ eɖokui.
  Eyata ɣedzeƒekpa dzi katã, kpakple Alaska kple Canada, va zu Russiatɔwo.
  Le nusianu me la, esia nyo ŋutɔ! Nikolai evelia tɔ vie hena ɣeyiɣi aɖe, eye wòɖu nunɔamesiawo. United States gakpɔtɔ mã eye mesẽ boo o, abe dukɔ bubu siwo nɔ te ɖe Russia dzi ene.
  Le ƒe 1937 me la, Tsar Nicholas II ge dze yameʋu me. Alexei II nyi fiazikpuia ƒe dome. To vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, domenyila la nɔ lãmesẽ me ŋutɔ eye wòkpɔ dzidzɔ. Eye le ƒe 1941 me la, eɖoe be yeaɖu nusianu si tɔgbuiawo mete ŋu lé o la dzi.
  Ne míeɖe asi le ɣletinyigba la dzi la, Anyigba la anye fiaɖuƒe ɖeka xoxo. Eye Russia-srafowo ʋu yi Amerika ƒe dziehenutowo me gbã, eye emegbe woʋu yi dzigbedukɔwo me. United States mesẽ o eye wolée kaba. Gake eva dzɔ be Mexico dzi ɖuɖu nɔ bɔbɔe wu. Emegbe ʋu yi dzi. Ame ɖekaɖekawo, woaxɔ dukɔ ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Brazil si lolo wu eye wòsẽ wu. Gake enɔ anyi mede ɣleti ɖeka o.
  Eye ale woɖu Latin Amerika kple New Zealand dzi. Alesei Evelia ŋlɔ ɖe ŋutinya me be eyae wu Russiatɔwo ƒe aʋadziɖuɖuwo katã nu. Eye le ƒe 1947 me xoxo la, Russia yamenutomeyilawo tsɔ afɔ ɖo Ɣletia dzi. Eye le ƒe 1958 me la, eva ɖo Mars! Le ƒe 1961 me la, yi Venus. Le ƒe 1972 me la, eɖo Mercury gbɔ, eye le ƒe 1973 me la, eɖo Jupiter ƒe ɣletiwo gbɔ. Le ƒe 1975 me, esime Alexy II xɔ ƒe 71 la, ku. Wotsɔ ŋkɔ nɛ be Finisher. Eye via Nicholas III va zu fia. Le ƒe 1980 me la, amegbetɔ ge ɖe ɣletinyigba mamlɛtɔ si didi wu le Ɣe ƒe Ƒuƒoƒoa me - Pluto. Nicholas III meɖu dzi ɣeyiɣi didi akpa o. Eku le ƒe 1985 me. Eye via Aleksandro enelia lia fiazikpui la. Fia ɖekakpui aɖe si xɔ abe ƒe blaeve vɔ adre ene. Eye fia la de se be woadzra ɖo be yewoati kpo ato Ɣe ƒe Ɣletivihatsotsoa godo. Eye wodze ɣletivimefakaka meliwo kple foton-tukpe aɖe wɔwɔ gɔme. Eye mlɔeba le ƒe 2017 me la, wodze ɣletiviwo dome mɔzɔzɔ gbãtɔ gɔme.
  
  TSAR NICHOLAS II ƑE DƆDZIKPƆKPƆ LE DUKPƆLA PUTIN si
  Agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla xɔŋkɔ Oleg Rybachenko se le eɖokui me be nane gblẽ le xexeame. Amegbetɔƒomea gakpɔtɔ le mamam abe alesi wònɔ ene. Ðeko dukɔ siwo le ɣletinyigba Anyigba dzi ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi. Eye ne ame aɖe kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi la, ke China si nye ŋutasẽdziɖuɖu, ŋutasẽdziɖula koe. Eye Russia, le Vladimir Putin ƒe dziɖuɣi ƒe nuwuwu megbe la, ge ɖe xaxa gã aɖe me. Aʋa si le edzi yim le Caucasus la gadze edzi ake, miametɔwo kple dukɔmeviʋawɔlawo le aglã dzem. Ganyawo gaɖiɖi ake eye nuvlowɔwɔ le dzidzim ɖe edzi. Eye Russia dze gbagbã gɔme.
  Togbɔ be Vladimir Putin kpɔ dzɔgbenyuie wɔnuku aɖe hã la, mete ŋu wɔ dunyahehe ƒe ɖoɖo sesẽ si li ke, alo ganya si li ke eye wònɔ dzidzim ɖe edzi kabakaba gbeɖe o. Womekpɔ hadome kple gbevovodolawo dome kuxi geɖe gbɔ o. Dzɔgbenyui si mebɔ o na Putin lé nudzedziname ƒe dzedzeme me ɖe asi. Gake esi wòdzo ko la, abi siwo katã meda o la ʋu zi ɖeka.
  Gawu la, nukliaʋa ƒe ŋɔdzidoname le ŋgɔ gbɔna! Xexeame le zitɔtɔ me, Russia ɖo ta dukɔmeviʋa gã aɖe me! Ele be woaɖɔ esia ɖo kpata.
  Ŋutsuvia xlẽ le agbalẽ aɖe me be àte ŋu atrɔ amewo ƒe dzɔgbese, eye nàtrɔ eƒe nɔƒewo! Eye gypsy sẽŋu ɖeka aɖe li si ate ŋu awɔ esia na ame sia ame.
  Eyata nukata màtrɔ Putin kple Nicholas II ƒe dzɔgbenyui kple dzɔgbenyui o?
  Gawu la, ne Nicholas II kpɔ dzidzedze nukutɔe abe Putin ene la, ekema ŋutinya ƒe zɔzɔme atrɔ. Eye le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me la, Romanov ƒomea aɖu dzi le Russia. Esia fia be Putin mahiã dzɔgbenyui o. Alo ne mede ɖeke o la, Putin ƒe dzɔgbenyui le Russia si.
  Eye le ƒe alafa blaevelia me la, Tsartɔwo ƒe Russia ƒe dzɔgbenyui hiã vevie.
  Agbalẽŋlɔla xɔŋkɔa ɖoe be yeayi gypsy nyɔnua gbɔ. Dzɔgbenyuietɔe la, eƒe adrɛs nɔ Internet dzi, eye nukpɔsusu si tu ɖo gblɔ na agbalẽŋlɔla kple hakpala la be menye adzodala kurae wònye o.
  Nyateƒee, gypsytɔ la mele bɔbɔe o. Enɔa xɔ gã aɖe me le Moscow, eye wòdze abe exɔ abe ƒe blaeve ene, togbɔ be ele dzɔgbenyui gblɔm tso Soviettɔwo ƒe ɣeyiɣiwo me ke hã. Àte ŋu akpɔ nyɔnuvi mavɔ si ƒe ɖa le yibɔ si le ƒoƒom la enumake - etɔxɛ ŋutɔ!
  Oleg Rybachenko biae be:
  - Wɔ dɔ nyui aɖe! Trɔ Vladimir Putin kple Nicholas II ƒe dzɔgbenyui!
  Gypsy nyɔnuvi si nye ɖetugbui tegbee la lé ŋku ɖe Oleg Rybachenko ŋu eye wòɖo eŋu be:
  - Enyo be menye ɖokuitɔdilae nènye o eye nàna ta menye na ɖokuiwò o, ke boŋ ɖe Russia dukɔa ta! Eye enyo wu gɔ̃ hã be ŋusẽ geɖe kple susuŋudɔwɔwɔ si tɔgbe medzɔ kpɔ o, si mexɔ se o, si de ŋgɔ wu amegbetɔ tɔ nanɔ asiwò!
  Gypsytɔa blu ɖe eta eye wòyi edzi be:
  - Ŋutinya tɔtrɔ alea gbegbe mele bɔbɔe nam gɔ̃ hã o! Gake wò, si nye susumesusu sesẽtɔ kekeake si me kesinɔnuwo le wu le xexeame tɔ la, àte ŋu akpe ɖe ŋunye!
  Oleg Rybachenko ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Me le klalo na nusianu! Eye mawɔ ɖe biabia ɖesiaɖe dzi!
  Gypsytɔ ɖekakpui la ʋuʋu ta hegblɔ be:
  -Matrɔ wò nàzu ŋutsuvi si xɔ abe ƒe wuieve ene, eye àtsi blewu ŋutɔ eye màtsi wu wuiene le ŋutilã me gbeɖe o. Maɖo wò ɖe xexe si sɔ kple wo nɔewo me, afisi nàzu kluvi le gbã!
  Oleg Rybachenko gblɔ le ɖekawɔwɔ me be:
  - Me le klalo!
  Gypsytɔa ʋuʋu ta eye wòyi edzi be:
  - Ele be nàxɔ asinudɔwɔwɔ ƒe kpe enyi nam: yevu, ɣi, dzĩ, aŋutiɖiɖi, ɣi, amadede dzẽ, blɔ, indigo, aŋutiɖiɖi. Eye tsɔ kpe ɖe esia ŋu la, blemanu ewoliae nye Koshchei ƒe fiakuku!
  Esesẽ, gake ŋutsuvi aʋawɔla ƒe ŋutilã si nye ɖekakpui, si le du dzi, si sesẽ, si te ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu tegbee la anɔ asiwò. Eye tsɔ kpe ɖe nunya tɔxɛ aɖe kple susuŋudɔwɔwɔ ƒe nunana wɔnuku aɖe ŋu. Eteƒe madidi o, àƒo blemanuwo nu ƒu eye nàtrɔ ayi wò xexeame. Eye tegbee la, ànɔ ŋutsuvi si xɔ abe wuiene ene si sesẽ nukutɔe eye wòƒua du sesĩe la ƒe ŋutilã me, eye manya wɔ be woawu wò o. Eyae nye be, àxɔ makumakunyenye hã abe fetu ene!
  Oleg Rybachenko ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Drɔ̃e koe ame ate ŋu aku le esia ŋu!
  Adzetɔ si nye ɖekakpui tegbee la de dzesii be:
  - Gake blemanu ewo nye tɔnye, eye tɔnye koe! Woana ŋusẽm ale gbegbe be àdze na makumakunyenye wu! Le ɣeyiɣi sia me la, mana nàdɔ alɔ̃, eye ànyɔ abe kluvi ene le kpekuƒewo. Eye emegbe wò aɖaŋudzedze agblɔ alesi nàwɔ ado le esia me na wò!
  Ne èʋu la, mate ŋu atrɔ Dukplɔla Putin kple Tsar Nicholas II ƒe dzɔgbese, dzɔgbenyui, kple dzɔgbenyui. Àƒo blemanu siwo tso xexe vovovowo me nu ƒu nam, eye le ɣeyiɣi sia me la, tso ƒe alafa blaevelia ƒe gɔmedzedze la, Russia ƒe ŋutinya ato vovo. Eyae nye be, ne mèƒo blemanuawo nu ƒu o hã - kpe enyi kple Koshchei ƒe fiakuku la, Russia ƒe Tsar Nicholas II axɔ dzɔgbenyui, dzɔgbese, kple Russia Dukplɔla Vladimir Vladimirovich Putin ƒe dzɔgbenyui kokoko!
  Oleg Rybachenko ko alɔgbɔnu gbadzaa eye wòɖo eŋu be:
  -Esia nyo ŋutɔ! Le xexe yeyea me la, maɖe dzi ɖi be ŋutinya ƒe zɔzɔme trɔ mlɔeba wònyo! Eye be Russia ate ŋu agbugbɔ ɖoɖo aɖo xexeame katã eye wòazu dukɔ si ɖua dzi! Eye dziɖuɖumegã bliboe wònye!
  Gypsytɔ si nye ɖekakpui tegbee la de se be:
  - Mlɔ sofa dzi!
  Oleg Rybachenko mlɔ anyi.
  Nyɔnuvi afakala la ƒo nu kple ɣli be:
  - Azɔ mlɔ anyi! Ànyɔ le xexe bubu me.
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkuwo ʋuʋu, eye wòdɔ alɔ̃ enumake kloe.
  Gypsy la ɖe nusiwo wodzra ɖo do ŋgɔ la do goe le nugoeawo me eye wòdze atike la dzadzraɖo gɔme. Eʋu gas si le ze si wodzra ɖo do ŋgɔ la te hena akunyawɔwɔ. Eye wòte nu vovovowo tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe afima, nɔ afakaka wɔm. Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuvi mavɔ la ɖe agbalẽvi gbogbo aɖewo le eƒe kotoku me hedzi ha be:
  - Oo, dzɔgbese, dzɔgbese, kpe ɖe Nikolai ŋu! Dzidzɔtɔe tso Putin gbɔ, va Tsar Romanov gbɔ!
  Na Romanov naɖu dzi
  Sewo abe Genghis Khan ene...
  Neva eme be wòahe dzɔgbenyui vɛ na wò, .
  Putin to nunana aɖe fifi me!
  
  Enyo wu na Russia
  Nicholas Tsar Gãtɔ...
  Genghis Khan ava fa wu
  Nɔ abe Vladimir Putin ene!
  Kplu la te ƒoƒo, eye atike la te ƒoƒo ɖe eme. Gypsy la ɖo kaawo, tsɔ afakaka aɖe ƒu gbe eye wòtsɔ deck la ƒu gbe ɖe ahomya si le ƒoƒom la me... Klẽ aɖe si klẽna ŋutɔ la klẽ, abe ɖe wòtso foto blitzes akpe ɖeka me ene. Oleg Rybachenko si nɔ alɔ̃ dɔm la bu... Eye emegbe, esi wòklẽ vɔ la, zea hã bu.
  Akpata si keke si me afakala gã la tsɔ eƒe afakaka ɖo la va zu ƒuƒlu eye ɖoɖoezizi nɔ anyi!
  Adzetɔ si nye ɖekakpui tegbee la gblɔ be:
  - Vudo! Metrɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme eye wòfa miamiamia! Eye ne dzɔgbenyuie le nukpɔsusuŋutinunyala sia ŋu eye wòƒo blemanuwo nu ƒu la, ekema mazu ŋusẽtɔ ale gbegbe be Satana ŋutɔ aʋã ŋum!
  Eye gypsy afakala la klẽ kple ŋku siwo le abe emerald ene!
  Eye nukunu aɖe dzɔ!
  Nusi nɔ Nicholas II lalam ŋutɔŋutɔ... Nyateƒee, nu geɖe trɔ. Ʋuʋudedi aɖeke menɔ anyi le fiakukuɖoɖoa wɔɣi o. Eye kekeɖenudɔa yi China kpɔ dzidzedze. Aʋa si wowɔ kple Japan la dzɔ ya. Zi geɖe la, esia nye nusi womate ŋu aƒo asa na le ŋutinya me o. Edze ƒã be ele be woaɖe aʋawɔnuwo le lã wɔadã si le samurai la ŋkume la ɖa ahatsrɔ̃e hafi. Eye sitsoƒe aɖeke meli tso esia me o. Màte ŋu agblẽ afɔku ɖe wò liƒowo dzi o.
  Japan ye dze aʋawɔwɔa gɔme gbã, gake agbagba si wòdze be yeadze Russiatɔwo ƒe meliwo dzi medze edzi o. Russiatɔwo megblẽ nu boo aɖeke o, eye wonyrɔ aʋawɔʋu wuieve siwo tsrɔ̃ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba.
  "Varyag" hã te ŋu si le nutome si woƒo xlãe la me. Nusi va zu dzidzedzekpɔkpɔ gã aɖe. Eye Admiral Makarov va ɖo ƒua dzi kaba eye mina míatsrɔ̃ Japantɔwo. Eye Aʋafia Kuropatkin ɖu samuraitɔwo dzi le anyigba dzi eye wòxɔ Korea Ƒukpo Afã bliboa keŋkeŋ.
  Eye Tsar Nicholas II gɔ̃ hã wɔ nyametsotso aɖe: ehiã be wòanɔ dedie tso Japan tegbee! Gake abe alesi? Ẽ, anyigba asrafowo eye nàtsɔ wo akpe ɖe Russia ŋu bliboe abe nuto ene.
  Eye emegbe aʋa sesẽ aɖe dzɔ le ƒua dzi, afisi Ƒudzisrafomegã Makarov wu Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nu mlɔeba le.
  Nyɔnuvi ene hã kpɔ gome le aʋa la me! Afɔ ƒuƒlu eye wòdo bikini!
  Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana, kple ame bubuwo. Atsyɔ̃ɖola ene siwo, hele akplɔwo ʋuʋum, ɖoa samurai-meli gãtɔ kekeake.
  Natasha lã Japantɔwo eye wòdo ɣli be:
  - Woasisi wò, ŋku kpui!
  Zoya lã samurai bubu eye wòde dzesii be:
  - Eye wò ŋkuwo nye safir!
  Natasha, esi wòkpɔ nutunuwɔƒea dzi vɔ la, eɖo kpe edzi be:
  - Nyateƒee, ẽ! Nyateƒee, ẽ!
  Eye emegbe Aurora gaxɔe ake eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo Japantɔwo ƒe asike. Egbã eƒe aɖu eye wòdo ɣli be:
  - Hurray na Dadanyigba la!
  Svetlana tsɔe, lã samurai la ƒe ta eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Le Tsar Nicholas II gome!
  Ẽ, nyateƒee, nu geɖe nɔ te ɖe dzɔgbenyui dzi. Vevietɔ Admiral Makarov gakpɔtɔ nɔ agbe. Eye eva dzɔ be eyae nye Ushakov evelia. Aleke gbegbe wòdea se aɖaŋutɔe enye si. Eya ŋutɔ le ʋu si wotsɔna zɔa mɔe me, ate ŋu awɔ nusianu. Eye woƒo Japantɔ siwo, le mɔa nu la, viɖe gã aɖeke menɔ wo si le tu me o la, le akpa vovovowo me kple aɖaŋudzedze.
  Aʋafiagã alo ƒudzisrafomegã ƒe aɖaŋu ɖua xexlẽdzesi ƒe viɖe sue aɖe dzi.
  Gawu la, kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Japantɔwo ƒe xexlẽme gbɔdzɔ. Eyata, Makarov gbã wo. Ezia aʋawɔwɔ kplikplikpli dzi, afisi Russiatɔwo ƒe meli siwo ŋu aʋawɔnuwo tona la sesẽna wu sã.
  Eye woɖu Japantɔwo dzi. Eye nyɔnuviawo lé samurai-meli bubu. Eye tsar-fiaɖuƒea ƒe aflaga le dzodzom le edzi!
  Nukawoe nye Japantɔwo? Ðe mèbi ɖe dzɔgbenyui me tututu oa? Nicholas II xɔ Vladimir Putin ƒe dzɔgbenyui eye nusianu yi edzi nɛ ale gbegbe!
  Ke nyɔnuviawo ya ɖe? Ame dzetugbe ene siwo do bikini la nye Rodnover adzetɔ siwo ɖoe be yewoaʋli fia la ta, togbɔ be zi geɖe la, womewɔa naneke kple xexe sia o hã.
  Gake le go sia me la, ehiã be woakpe ɖe Russiatɔwo ŋu. Eye esia tso Putin ƒe dzɔgbenyui gbɔ. Anye ne malé Crimea gbeɖe ne meda tu o, ne menye nyɔnuvi adzetɔ ene mawo ke tae o. Wokpe asi ɖe nukunu aɖe ŋu. Gake nenye be ehiã be Russia naxɔ Crimea le nɔviawo si la, egakpɔtɔ nye nyabiase. Gake China tsɔtsɔ kpe ɖe Russia Fiaɖuƒea ŋu nye susu nyui aɖe ŋutɔ! Bu ame agbɔsɔsɔme si anɔ Russia Tsar la si ŋu kpɔ - ate ŋu agbã xexeame katã!
  Kpuie ko la, nyɔnuvi siwo le afisia mele woƒe ɣeyiɣi gblẽm o. Eye wole aʋawɔʋu yeyea dzi dzem xoxo.
  Eye wogalée ake. Eye saber siwo le atsyɔ̃ɖolawo si me la klẽna ko, eye wole ɖaɖɛ ale gbegbe. Eye Japantɔ geɖe ale gbegbe be wotsaka.
  Aʋa si wowɔ le ƒua dzi wu enu esi Japantɔwo ƒe asrafoha la nyrɔ mlɔeba eye woxɔ Ƒudzisrafomegã Togo.
  Eye anyidzedzea dze egɔme. Tɔdziʋu siwo me dzoxɔxɔ le kple ʋu siwo tsɔa amewo mesɔ gbɔ o. Eye wozãa tɔdziʋu didiwo, tsɔa wo yia ƒudziʋuwo kple aʋawɔmeliwo me, eye wowɔa nu bubu geɖe. Tsar de se be woazã asitsalawo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo le anyidzedze me.
  Russia-srafowo ɖu samuraitɔ siwo dze agbagba be yewoatsɔ wo aƒu gbe tso tɔdzisasrãa dzi la ƒe amedzidzedzea dzi. Gake tsartɔwo ƒe aʋakɔa lée ɖe te dzinɔameƒotɔe. Eye woxe mɔ ɖe amedzidzedze gã la nu kple nu gbogbo aɖewo siwo bu.
  Le amedzidzedzea me la, adzetɔ nyɔnuviawo tsɔa akplɔwo lãa nu eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb ɖe futɔwo ŋu.
  Wole teƒe siwo afɔku le wu ya. Kple alesi wodze tu siwo wotsɔna ƒoa tue gɔmee. Tu ɖesiaɖe le taɖodzinua dzi.
  Natasha da tu, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Ame aɖeke mefa wu nye o!
  Zoya, si nɔ tu dam la, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Le Tsar Nicholas II gome!
  Aurora, si yi edzi nɔ tu dam tso tu siwo wotsɔna ƒoa tu me henɔ ti kpom la, ƒo nu sesĩe hegblɔ be:
  - Na Rus Gã'!
  Svetlana, si yi edzi nɔ futɔa ƒom la, gblɔ dzikutɔe, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go, eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu da bɔmb be:
  - Na fiaɖuƒe la!
  Aʋawɔlaawo yi edzi nɔ ƒoƒom henɔ ŋeŋem. Ŋusẽ si le wo me alea gbegbe le wo si. Woda tu wo ɖokui eye wotsrɔ̃ samurai siwo le ŋgɔ yim la.
  Japantɔ akpe geɖe, akpe ewo siwo wòwu la li xoxo.
  Eye samurai siwo dzi woɖu la si... Nyɔnuviawo wua wo ŋutɔ.
  Eye Russiatɔwo le samurai lãm kple bayonet...
  Wotsia amedzidzedzea nu. Eye Russia-srafo yeyewo ɖina ɖe ƒuta. Tɔdzisasrãa ƒe ta le kekem ɖe enu. Menye nu gbegblẽe wònye na Tsar-fiaɖuƒea ya o. Aʋadziɖuɖu ɖeka ɖeka. Eye Admiral Makarov hã akpe asi ɖe eƒe tuwo ŋu. Japantɔwo kplɔkplɔ dzoe.
  Eye fifia Russia-srafowo le ʋuʋum le Japan godoo xoxo. Eye womate ŋu atɔ te woƒe ahomya o. Wotsoa futɔa kakɛkakɛ eye wotsɔa akplɔwo ƒoa wo.
  Natasha, si dze samuraitɔwo dzi hetsɔ akplɔwo lã wo la, dzi ha be:
  - Amegãxi ɣiwo le ƒu ƒom! Ema ko hafi duɖimekekea atsi agbe!
  Eye aleke gbegbe wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu ƒua bɔmbe nye si!
  Zoya dzia ha kpe ɖe adãwɔwɔ sesẽ ŋu. Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe hã, nane si le etɔxɛ, si wua ame:
  -Gbɔgbɔdzɔtɔwo kuna, wowua wo! Ŋutilã kɔkɔe la takpɔkpɔ!
  Augustine, si le tu dam futɔa, eye wòtsɔ akplɔwo le lãwo ƒom, eye wònɔ bɔmb dam kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo la, do ɣli be:
  - Aʋa aɖe le edzi yim le ave damawo me, ŋɔdzidonamewo le dodom tso afisiafi!
  Svetlana, si nɔ tu dam henɔ ku ƒe nunanawo dam kple eƒe afɔ ƒuƒlu la, xɔe hedo ɣli be:
  - Gake míeɖua futɔ dzi ɣesiaɣi! Amegãxi ɣiwo doa gbe na kalẽtɔwo!
  Eye nyɔnuvi siwo le ha dzim hele futɔwo tsrɔ̃m la le ha dzim, eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔa aʋawɔnu siwo wua ame ƒua gbe.
  - Le aʋa kɔkɔe aɖe me! Anye míaƒe aʋadziɖuɖu! Fiaɖuƒea ƒe aflaga yi ŋgɔ! Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ si dze anyi la!
  Eye nyɔnuviawo gada tu hedzia ha le ɣlidodo si naa tomekuna me be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o! Amegãxi ɣiwo gbãa futɔa! Amegãxi ɣiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Nyɔnuviawo zɔna heƒua du... Eye Russia-srafowo le ʋuʋum ɖo ta Tokyo. Eye Japantɔwo le wo ɖokui wum, eye wole wo lãm ɖe anyi. Russia-srafowo le ʋuʋum. Eye aʋadziɖuɖu ɖekae ɖe wo nɔewo yome.
  Tsar Nicholas ɖe dzɔgbenyui ƒe tikiti aɖe do goe ŋutɔŋutɔ. Russia-srafowo le Japan ƒe fiadu dzi dzem xoxo. Eye wo katã lolo ŋutɔ.
  Nyɔnuvi siwo le afisia ya do ŋgɔ na amesiame eye woƒe nyaƒoɖeamenu kple aʋadziɖuɖuwo le kɔkɔƒe ŋutɔ.
  Vevietɔ ne wotsɔ afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Zi geɖe la, esia hea movidzɔdzɔ kple vɔvɔ̃ vɛ na samuraitɔwo.
  Gake le afisia la, wole Japan ƒe fiadu ƒe gli liam. Eye wotsoa amewo kple sɔwo wozua kakɛwo. Wogbã woƒe tsitretsiɖeŋulawo kakɛkakɛe. Nyɔnuviawo gbɔna, wole ɣli dom hele nu kom! Eye wotsɔa woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ƒoa afɔ na wò ɖe asike. Japantɔwo le dzodzom le wo ɖokui si. Eye wodzea woawo ŋutɔ ƒe atiwo dzi.
  Eye aʋawɔlawo ʋuʋua woƒe akplɔwo sesĩe wu.
  Eye samuraitɔwo kpea fu le dziɖuɖu megbe. Eyata Russia-srafowo xɔ Tokyo.
  Mikado ƒu du le vɔvɔ̃ ta, gake mete ŋu ɣla eɖokui ɖe afi aɖeke o. Eye ale nyɔnuviawo lée gamenɔla heblae!
  Aʋadziɖuɖu gã aɖe! Japan Fiagã la de asi agbalẽ te be yeaɖe asi le dziɖuɖua ŋu atsɔ ado alɔ Nicholas II. Wodidi Russiatɔwo ƒe Tsar ƒe dzesideŋkɔa ɖe edzi ŋutɔ. Korea, Mongolia, Manchuria, Kuril Ƒukpowo, Taiwan kple Japan ŋutɔ va zua Russia ƒe nutowo. Togbɔ be Japan ƒe ɖokuisinɔnɔ le sue eye seɖoƒe li na hã. Gake eƒe fiagã nye Russiatɔ, si nye tsar si ɖua dzi!
  Nicholas II gakpɔtɔ nye fia blibo, si naneke mexe mɔ nɛ o. Eyae nye Tsar si nye Autocratic Tsar!
  Eye fifia hã Japan Fiagã, Yellow Russia, Bogdykhan, Khan, Kagan, kple bubuawo, kple bubuawo, kple bubuawo...
  Ẽ, dzɔgbenyui geɖe wu. De dzesii be dzɔgbenyui na Putin ɖu nu geɖe dzi ale gbegbe! Nyateƒee, ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia mesɔ tututu na ameléle o!
  Viɖe kae le Russia ŋu tso nyateƒe si wònye be ahɔhɔ̃ me dɔdzẽ wu Putin ƒe futɔ McCain me? Dzɔgbenyuie, nyateƒee, lolo ŋutɔ, màte ŋu asusui gɔ̃ hã le susu me o - be wò futɔ naku ku vɔ̃ɖi si mevivina o alea!
  Gake tɔtrɔgbɔ tɔxɛ si Russia akpɔ la nye zero.
  Gake le Nicholas II gome la, Putin ƒe dzɔgbenyui kple dzɔgbenyui mawo trɔ zu anyigbamama me viɖe gãwo. Gake le nyateƒe me la, nukatae wòle be kesinɔnuwo nana nunanawo Putin? Enyo, tso nyateƒe si wònye be Sobchak ku le ɣeyiɣi ma tɔgbe me eye mehiã be woana dukplɔsedzikpɔƒea ƒe tatɔ ƒe ɖoƒee o ta la, aleke wònyo na Russia?
  Eye Tsar Nicholas II si le All Rus" nye ame tɔxɛ aɖe. Le dzɔdzɔme nu la, le aʋadziɖuɖu gã sia tɔgbe megbe la, eƒe ŋusẽ kple ŋusẽ gasẽ ɖe edzi. Esia fia be woate ŋu awɔ ɖɔɖɔɖo aɖewo. Vevietɔ le Orthodɔks-ha me! Ðe mɔ na bubumewo be srɔ̃ ene nanɔ wo si, abe alesi wòle le Islam me ene. Eye be woatsɔ srɔ̃nyɔnu evelia ƒe gomenɔamesi ana asrafowo hã be wòanye woƒe aʋadziɖuɖuwo kple subɔsubɔ nuteƒewɔwɔtɔe ƒe fetu.
  Ðɔɖɔɖo nyui aɖe! Esi wònye be xɔse bubu me tɔwo kple amedzro siwo le fiaɖuƒea me ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi ta la, ekema ehiã be Russiatɔwo ƒe xexlẽme nadzi ɖe edzi. Eye aleke woawɔe? Le dukɔ bubu me nyɔnuwo ƒe gazazã me. Le nyateƒe me la, ne Russiatɔ aɖe xɔ China nyɔnu etɔ̃ srɔ̃wo la, ekema adzi vi tso wo gbɔ, eye amekawoe vi siawo anye le dukɔ si me wotso nu?
  Russiagbe le fofonye ƒe akpa dzi ya! Eye esia nyo ŋutɔ! Nicholas II, si si susu si yia ŋgɔ le la, nye mawusubɔla le dzedzeme me wu le eƒe luʋɔ me. Eye le nyateƒe me la, etsɔ mawusubɔsubɔ de dziɖuɖua ƒe subɔsubɔ me, eye menye le go bubu me o!
  Eyata Nicholas II do ŋusẽ eƒe ŋusẽ le ame ŋkutawo dome. Ŋutsuwo di esia tso gbaɖegbe ke. Eye wòna Russification si le gota gome la dzi ɖe edzi kabakaba.
  Enyo, nunɔlawo hã metsɔ ɖeke le eme o. Gawu la, xɔse gbɔdzɔ le ƒe alafa blaevelia me. Eye mawusubɔsubɔ subɔ fia la, mexɔ Mawu dzi se ŋutɔŋutɔ o!
  Eye aʋadziɖuɖuwo na Nicholas xɔ ŋkɔ le ameawo dome, eye esi ŋutasẽdziɖuɖu zu numame nɛ ta la, medi tɔtrɔwo koŋ o. Russiatɔwo menya ŋusẽ bubu aɖeke kpɔ o!
  Eye ganyawo le nyonyom ɖe edzi, fetu le dzidzim ɖe edzi. Ƒe sia ƒe la, dzidziɖedzi ewo le alafa me dzina ɖe edzi. Le nyateƒe me la, nukatae míatrɔ?
  Le ƒe 1913 me la, Tsar Nicholas, le Romanov ƒomea ƒe ƒe alafa ewo xɔxɔ dzi la, gaɖe dɔwɔŋkekea dzi kpɔtɔ va ɖo gaƒoƒo 10.5, eye le Memleɖagbewo kple ŋkeke siwo do ŋgɔ na mɔkekea dzi, va ɖo gaƒoƒo 8 gɔ̃ hã. Kwasiɖanuwuwuwo kple mɔkekewo hã dzi ɖe edzi. Wodze eɖuɖu gɔme be enye mɔkeke kple ŋkeke si dzi Japan tsɔ eɖokui na. Eye fia ƒe dzigbezã, kple fianyɔnu ƒe dzigbezã, kple fiakukuɖoɖo.
  Esi wòva dze be ʋusɔgbɔdɔ le fiazikpuia domenyila ŋu vɔ la, Tsar Nicholas ɖe srɔ̃ evelia na eɖokui. Aleae wokpɔ nya si ku ɖe fiazikpuia xɔxɔ ɖe wo nɔewo yome ŋu la gbɔ.
  Gake aʋa gã aɖe nɔ aƒe tum. Germany ku drɔ̃e be yeatrɔ asi le xexeame ŋu. Gake tsar-dziɖula Russia nɔ klalo na aʋawɔwɔ.
  Le ƒe 1910 me la, Russiatɔwo xɔ Beijing eye wokeke woƒe fiaɖuƒea ɖe enu. Britain lɔ̃ ɖe esia dzi tsɔ ɖe nubabla aɖe si wòwɔ ɖe Germany ŋu ta.
  Fia ƒe aʋakɔae sɔ gbɔ wu eye ŋusẽ nɔ wo ŋu wu. Eƒe xexlẽme le ŋutifafaɣi ɖo asrafoha miliɔn etɔ̃ kple akpe ɖeka. Ame akpe alafa ade koe nɔ Germany le ŋutifafaɣi. Gakpe ɖe Austria-Hungary ŋu, gake eƒe asrafowo mele klalo na aʋawɔwɔ o!
  Gake Germanytɔwo gale ɖoɖo wɔm be yewoawɔ aʋa kple France kple Britain. Eye afikae woate ŋu awɔ akpa eve le?
  Russiatɔwo si le xexeame ƒe aʋawɔʋu gbãtɔ siwo me kɔ "Luna"-2 le wɔwɔm le agbɔsɔsɔ gã me. Eye bɔmbdadaʋu siwo ƒe mɔ̃ ene nye "Ilya Muromets" kple aʋawɔyameʋu siwo si tu siwo wotsɔna ƒoa tu siwo nye "Alexander" kple bubu geɖe. Eye le nyateƒe me la, ƒudziʋawɔʋu sẽŋu aɖe hã.
  Ŋusẽ siwo sɔ kple wo nɔewo mele Germany si o.
  Eye Germanytɔwo gaɖoe kokoko be yewoadze Belgium dzi ato Paris ŋu. Naneke menɔ afisia na wo kura o.
  Gake aʋaa dze egɔme to mɔ sia mɔ nu. Germany wɔ eƒe ʋuʋu si wu ame. Eye eƒe asrafowo ʋu yi Belgium. Ŋusẽawo koe mesɔ o. Russia-srafowo le ʋuʋum le Prussia kple Austria-Hungary xoxo. Eye Luna-2 aʋawɔʋu si ƒe duƒuƒu nye kilometa 40 la nye ŋusẽ gã aɖe xoxo.
  Gawu la, de dzesii be dzɔgbenyuie nɔ Tsar Nicholas ŋu be aʋaa dze egɔme. Tsar la ŋutɔ madze Germany dzi o. Eye eyata le Russia ƒe akpa dzi la, asrafowo, aʋawɔʋuwo, tudadawo, kple yameʋu nyuitɔ kekeake le agbɔsɔsɔ kple nyonyome gome de ŋgɔ ŋutɔ, si gbɔ eme. Eye ganyawo ƒe sesẽ wu, abe alesi wòanya wɔ be woaƒo asa na ganyawo ƒe toɖeɖe si tɔtrɔ kpata kple dziɖuɖu le aʋaa me he vɛ ene. Eye ale ɣesiaɣi la, dzidziɖedzi kple dzidzedzekpɔkpɔ nɔa anyi le dzidzedzekpɔkpɔ megbe.
  Edze ƒã be wodze Germanytɔwo dzi. Eye emegbe woawo ŋutɔwo ge ɖe eme kple asrafoha gãwo, ɖe France kple Britain ŋu. Afikae wòle be woayi?
  Tsɔ Italy eye nàɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Austria-Hungary ŋu! Nusi ko kpe ɖe eŋue nye be Türkiye ge ɖe aʋa si wowɔ kple Russia me. Gake esia nyo wu na fia la gɔ̃ hã, ate ŋu axɔ Konstantinople kple xaxa la na eɖokui mlɔeba! Eyata...
  Eye adzetɔ ene hã, ɖekakpui mavɔtɔ siwo nye xɔsetɔ siwo nye afimatɔwo Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana le aʋawɔwɔ me! Eye woaƒo wò xoxo! Eyata woaƒo Germanytɔwo kple Turkeytɔwo siaa!
  Agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla Oleg Rybachenko nyɔ. Tegbee la, ɖetugbui adzetɔ la wɔ eƒe ŋugbedodoa dzi, si na Vladimir Putin ƒe dzɔgbenyui na Nicholas II eye fifia ele be Oleg Rybachenko nawɔ etɔ dzi. Nyɔnyrɔ̃ menɔ bɔbɔe o. Wotsɔ ƒoƒo sesẽ aɖe ƒo ŋutsuvia ƒe kukua. Ŋutsuvia ti kpo tso dzi. Ẽ, Oleg Rybachenko zu ŋutsuvi si ƒe lãmekawo le dzɔdzɔm fifia, eye wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla eƒe abɔwo kple afɔwo. Àte ŋu akpɔ ŋutilã si ƒe ŋutigbalẽ le yibɔ, si ƒu eye lãkusi le eŋu, si ƒe lãmekawo dzena nyuie. Kluvi sesẽ kple sesẽ ŋutɔŋutɔ, si ƒe ŋutigbalẽ sesẽ si sesẽ ale gbegbe be dzikpɔla ƒe ƒoƒo mate ŋu atsoe o. ȃua du yia ŋdi nuɖuƒe kple ŋutsuvi bubuawo, eye nèfɔna tso kpe gbadzɛ si me kluvi ɖekakpuiawo mlɔna amama keŋkeŋ eye avɔ manɔmee la dzi. Nyateƒee, dzoxɔxɔ le afisia, yame ƒe nɔnɔme le abe Egipte ene. Eye ŋutsuvia katã le amama, kɔsɔkɔsɔwo koe le eŋu. Gake wodidi ŋutɔ eye le nyateƒe me la, womedoa kplamatse azɔlizɔzɔ alo dɔwɔwɔ o. Gake màte ŋu aɖe afɔ gã aɖeke le wo me o.
  Hafi nàɖu nu la, èklɔa asi le tɔsisia me. Èxɔa nuɖuɖu si woatsɔ ana wò: bli si wofli, kple tɔmelã kakɛ siwo gblẽ. Ke hã, le kluvi si dɔ le wuwum gome la, esia dzena abe nuɖuɖu vivi aɖe ene. Eye emegbe èyia tomenukuƒea. Ɣea medo haɖe le ŋdi me o eye wòvivina ŋutɔ.
  Ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo va le ƒuƒlu eye woƒe dzowo le dzo dam ale gbegbe be kpe gbadzɛ ɖaɖɛawo mewɔa nuvevi wo kura o, wole ʋuʋum vividoɖeameŋutɔe gɔ̃ hã.
  Kpekuƒe siwo ɖevi siwo mexɔ wuiade haɖe o wɔa dɔ le. Nyateƒee, ʋu suewo kple dɔwɔnuwo le wo si. Gake ele be nàwɔ dɔ gaƒoƒo wuiatɔ̃, wuiade, abe ame tsitsiwo ene.
  Eʋẽna, eyata woɖea gbɔdzɔe le dzoka xɔxɔa ƒe akpa si tututu. Dɔa le bɔbɔe: nàtsɔ pickaxes atso kpewo, emegbe nàtsɔ wo ade kusiwo me alo ɖe abadzivɔwo dzi. Ɣeaɖewoɣi la, ele be nàtu ʋuƒoa hã. Zi geɖe la, ŋutsuviawo ƒoanɛ ɖe enu eve kple etɔ̃. Gake Oleg Rybachenko ɖeka koe wotia elabena ŋusẽ le eŋu ŋutɔ. Eye wòléa lãgbalẽgoloa ɖe asi abe ame tsitsi ene. Ele be wòawu dɔ si lolo wu ame mamlɛawo sãsãsã nu.
  Enye nyateƒe be wonaa nu wò zi geɖe. Zi etɔ̃ gbesiagbe, ke menye zi eve o.
  Kluviŋutsuvi si ƒe ŋutilã Oleg Rybachenko nɔ la le afisia ƒe geɖe enye sia. Toɖola, dɔsesẽwɔla, wowɔa ʋuʋu ɖesiaɖe ale gbegbe be wodzɔna le wo ɖokui si. Nyateƒee damn sesẽ, te ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu eye le nyateƒe me la, menya ɖeɖiteameŋu aɖeke o. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋutsuvia metsina kura o, eye fifia eƒe dzedzeme mewu ƒe wuieve o, eye eƒe kɔkɔme le mama dedie nu le ƒe sia nu.
  Gake ŋusẽ... Na ame tsitsi geɖe. Ðekakpui kalẽtɔ aɖe. Gake edze abe mava zu ame tsitsi gbeɖe o ene, eye matsi ɖa o.
  Eye akpe na Mawu! Esi Oleg Rybachenko nye agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla ta la, melɔ̃a lũlũ o. Èwɔa dɔ na ɖokuiwò eye nègbãa kpewo, gbãa wo. Eye yi tasiaɖam la gbɔ. Emegbe ètsɔnɛ yia ʋuƒoa gbɔ. Esesẽna be woatutui eye ɖeviawo ɖɔlia wo nɔewo le esia wɔwɔ me.
  Ŋutsuvi siwo le afisia nye ameyibɔwo kloe, gake woƒe mo ƒe dzedzeme nye Europatɔwo, Hindutɔwo alo Arabtɔwo tɔ. Gawu la, Europatɔ bubu geɖewo gali.
  Oleg lé ŋku ɖe wo ŋu nyuie. Womeɖea mɔ na kluviwo be woaƒo nu o, wotsɔa ƒoƒoe ƒoa wo.
  Oleg Rybachenko hã zi ɖoɖoe fifia. Eye wòsrɔ̃a nu. Le afisia la, tsɔ kpe ɖe ŋutsu dɔdzikpɔlawo ŋu la, nyɔnuwo hã li. Wonye ŋutasẽlawo hã eye wotsɔa ƒoƒoe ƒoa wo.
  Gawu la, menye ŋutsuviwo katã ƒe ŋutigbalẽ sesẽ abe Oleg tɔ ene o. Ame geɖe gbãna eye ʋu dona le wo me. Eye dzɔlawo ate ŋu aƒo wò wòaku. Dɔa sesẽna ŋutɔ, eye ŋutsuviawo, vevietɔ ne ɣe dze la, wodzea fifia gɔme geɖe.
  Eye le afisia la, menye ɣe ɖeka koe li o, ke boŋ eve. Eye esia na ŋkekea didi ŋutɔ. Eye dɔ geɖe hã li. Ɣeyiɣi mele ŋutsuviawo si be woadɔ alɔ̃ ahaɖe dzi ɖi o. Esia nye funyafunya gã aɖe na wo.
  Oleg Rybachenko wɔa dɔ na eɖokui, tsɔa mɔ̃ ƒoa lãwo hetsɔa agbawo. Woʋuʋu na ɖokuinye...
  Eye ekpɔ nusi nɔ edzi yim le esime Nicholas II kpɔ dzidzedze le Russia Dukplɔla Vladimir Putin ƒe dzidzedzekpɔkpɔ megbe la ƒe nɔnɔmetata le susu me.
  Natasha, Zoya, Aurora, kple Svetlana dze Austriatɔwo dzi le Przemysl. Russia-srafowo xɔ Lvov enumake. Eye wodzea mɔ̃ sesẽ si sesẽ wu la dzi.
  Nyɔnuviwo ƒe afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini, hele du dzi kabakaba to dua ƒe ablɔwo dzi.
  Wotsoa Austriatɔwo eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa disk suewo ƒua gbe.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuviawo dzia ha be:
  - Tsar Nicholas nye míaƒe mesia, .
  Russia sesẽ la dziɖula dziŋɔ aɖe...
  Xexeame katã le ʋuʋum - afikae wòayi - .
  Na Nikolai kple hadzidzi yi ŋgɔ!
  Natasha lã Austriatɔwo, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wòdze hadzidzi gɔme be:
  - Na Rus ƒe!
  Zoya hã gbãa eƒe futɔwo, eye wòdzia ha kpe ɖe eŋu kple dzideƒo be:
  - Na fiaɖuƒe la!
  Eye bɔmb aɖe si eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe la dzona! Nyɔnuvi amewulae nye esia. Ate ŋu agbã wò aɖu ahano atsiaƒua!
  Eye Aurora hã tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔa disk ƒua gbe, kaka Austriatɔwo eye wòdoa ɣli be:
  - Le Russia ƒe gãnyenye ta!
  Eye aɖe eƒe aɖu ɖaɖɛ ŋutɔwo ɖe go! Nusiwo klẽna abe asikewo ene.
  Svetlana hã meŋlɔ be be yeana ta o, eye wòdo ɣli be:
  - Rus' si nye Nicholas II Kɔkɔe si dzi womate ŋu aɖu o la!
  Nyɔnuvia ɖea dzonɔameme gã aɖe fiana. Eye etsɔa afɔ ƒuƒlu tsɔa nusianu ƒua gbe hetsɔa nunanawo ƒua gbe!
  Natasha, si le tu dam hele lãwo lãm, eye wòle aʋawɔnu siwo wua ame dam kple eƒe afɔ ƒuƒluwo la, le ɣli dom be:
  - Melɔ̃ nye Rus'! Melɔ̃ nye Rus"! Eye matso mi katã!
  Eye Zoya hã daa tu henɔa ɣli dom, eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua gbe:
  - Tsar Gã Nicholas! Towo kple atsiaƒuwo siaa nenye etɔ!
  Aurora, si le ɣli dom kple dziku si me dzo le, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ nunanawo ƒu gbe la, le ɣli dom be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o! Nyɔnuvi siwo le du dzi tsɔa afɔ ƒuƒlu kple afɔkpa ƒuƒlu gbãa futɔwo!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuviawo le du dzi vevie. Woléa Przemysl ne wole ʋuʋum eye wodzia ha, nɔa ha dzim ne wole yiyim;
  Wodo míaƒe Rus kɔkɔe la ŋutikɔkɔe, .
  Aʋadziɖuɖu geɖewo le eme le etsɔme...
  Nyɔnuvia ƒua du afɔ ƒuƒlu
  Eye megadze tugbe le xexeame o!
  
  Míawoe nye Rodnoverki, .
  Adzetɔwo nɔa afɔ ƒuƒlu ɣesiaɣi...
  Nyɔnuviwo lɔ̃a ŋutsuviwo vevie
  Eƒe atsyɔ̃ɖoɖo dziŋɔ!
  
  Míana ta gbeɖe o
  Migana míagaɖe asi le míaƒe futɔwo ŋu o...
  Togbɔ be míaƒe afɔwo le ƒuƒlu hã la, .
  Abi geɖe anɔ anyi!
  
  Enyo wu be nyɔnuviwo naƒu du
  Afɔ ƒuƒlu le vuvɔ me...
  Amegãxi viwoe míenye vavã
  Míate ŋu aƒoe!
  
  Womate ŋu atɔ te mí o
  Fritz ƒe ha dziŋɔ aɖe...
  Eye míedoa afɔkpa o
  Satana le vɔvɔ̃m na mí!
  
  Nyɔnuviawo subɔa Mawu Rod, .
  Nusi, le nyateƒe me, nye gã...
  Ŋutikɔkɔe kple ablɔɖe tae míele, .
  Kaiser la anye nu nyɔŋu aɖe ŋutɔ!
  
  Le Russia, si nya kpɔ wu wo katã gome la, .
  Aʋawɔlawo le dzi yim...
  Míeɖu mɔli si me ami le
  Aʋawɔlawo mebɔbɔna o!
  
  Ame aɖeke mate ŋu axe mɔ na mí o
  Ŋusẽ si le nyɔnuviwo si la lolo ŋutɔ...
  Eye makɔ aɖatsi ɖeka pɛ hã o, .
  Elabena míenye talento!
  
  Nyɔnuvi aɖeke mate ŋu abɔbɔ o,
  Wosẽa ŋu ɣesiaɣi...
  Woʋlia Fofonyigba la ta vevie, .
  Na wò drɔ̃ea nava eme!
  
  Dzidzɔkpɔkpɔ anɔ xexeame katã
  Ɣea anɔ Anyigba la tame...
  Le wò nunya magblẽmagblẽ me, .
  Bayonet si nye Kaiser la!
  
  Ɣe klẽna ɖe amewo dzi ɣesiaɣi, .
  Le dukɔ si keke wu dzi la, .
  Ame tsitsi kple ɖevi kpɔdzidzɔwo, .
  Eye aʋawɔla ɖesiaɖe nye kalẽtɔ!
  
  Dzidzɔkpɔkpɔ fũu akpa meli gbeɖe o
  Meka ɖe mía dzi be míakpɔ dzɔgbenyuie...
  Na yame ƒe nɔnɔme gbegblẽa nu ayi - .
  Eye ŋukpe na futɔwo!
  
  Míaƒe ƒomea Mawu ƒo ɖesiaɖe ta ale gbegbe, .
  Ame aɖeke meli si dze tugbe wu Eyama o...
  Míazu ame kɔkɔwo le luʋɔ me, .
  Ale be vɔ̃ɖitɔ la ɖua ame sia ame!
  
  Mina míaɖu míaƒe futɔwo dzi, mexɔe se
  Yevu, Russia Mawu le mía gbɔ...
  Susua anye dzidzɔ, .
  Mègana vɔ̃ɖinyenye nage ɖe wò ʋɔtru nu o!
  
  Enyo, kpuie ko la, na Yesu, .
  Míawɔ nuteƒe ɣesiaɣi...
  Russiatɔwo ƒe Mawue wònye, se, .
  Eda alakpa be Yudatɔ Satanae yenye!
  
  Ao, le nyateƒe me la, Mawu Ŋusẽkatãtɔ, .
  Míaƒe Ƒome Gãtɔ Kɔkɔetɔ Kekeake...
  Aleke gbegbe woate ŋu aka ɖe Eyama dzi enye si, .
  Eye Via-Mawu Svarog hã!
  
  Enyo, kpuie ko la, le Russia gome la, .
  Ŋukpe aɖeke mele ku me o...
  Eye nyɔnuviawo dze tugbe wu wo katã, .
  Ŋusẽ le nyɔnu si abe dzata ene!
  
  
  ÐOÐOWO METRƆ O
  Ðeko Hitler metrɔ OKW ƒe ɖoɖoa o, eye Asrafowo ƒe Ƒuƒoƒo A kple B ye dze Stalingrad dzi tso dziehe kple anyiehe siaa. Eye wotsɔ amedzidzedzea de asi na Mainstein. Esia wɔe be Stalingrad dze anyi le ŋkeke ewo me tso esime wodze wo dzi tso goawo katã me. Eye Soviet-srafowo kpɔe be woƒo xlã yewo keŋkeŋ. Le ema megbe la, Wehrmacht-ʋua ʋu to Volga ƒuta yi Caspian-ƒua gbɔ. Aleke Asrafoha Dzĩa wɔ nui? Amedzidzedze si wowɔ le titina la mekpɔ dzidzedze boo o.
  Gakpe ɖe eŋu la, Japan ɖu dzi le Midway-ʋaa me, togbɔ be meʋu aʋawɔha evelia o hã, gake exɔ Hawaii Ƒukpowo. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, samuraitɔwo ƒe anyigba ƒe hatsotsowo ʋu yi India. Be Britain nalé nuto sia me ɖe asi la, eva hiã be wòaɖe asrafo aɖewo ɖa le Egipte, eye wòaɖe asi le Operation Torch ŋu.
  Germanytɔwo lé afɔɖeɖea ɖe asi le ɣedzeƒe gome. Stalingrad xɔxɔ kabakaba na dzigbe gomea mu. Fritz-ʋua ƒu du yi Caspian-ƒua gbɔ eye wòtso Caucasus-tɔsisia to anyigba dzi. Eye emegbe Türkiye ge ɖe aʋa la me. Togbɔ be eƒe aʋakɔa mesẽ boo o hã la, wosɔ gbɔ ŋutɔ eye woate ŋu awɔ aʋa kalẽtɔe.
  Le ŋkeke gbãtɔawo tututu me xoxo la, Turkeytɔwo xɔ Batumi heƒo xlã Yerevan. Ẽ, woƒe dzidzedzekpɔkpɔwo nyo, elabena Germanytɔwo ƒe aʋakɔae xea mɔ na Asrafoha Dzĩa.
  Ele be míade dzesii be Nazitɔwo wɔ nyateƒe si wònye be Soviet-srafowo ge ɖe aʋaa me tẽ tso ketekewo me heƒo wo ɖe akpa vovovowo me la ŋudɔ. Nyateƒee, esia kpɔ ŋusẽ gbegblẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi.
  Stalin hã tsi dzodzodzoe eye wòtsi dzodzodzoe - ebia be woalé Caucasus la ɖe asi aleke kee wòɖale o.
  Kpuie ko la, Stalingrad ƒe ametakpɔkpɔ kalẽtɔe la meva yi o eye nusianu gblẽ. Eye Japantɔwo ƒe mamawo ƒe anyimanɔmanɔ le Ɣedzeƒe Ʋĩ gɔ̃ hã mekpe ɖe eŋu o.
  Germanytɔwo ʋu to Caspian-ƒua ƒe ƒuta, yi Dagestan. Be woaxe mɔ na wo be woagaƒo ke nu ƒu o - gake asrafowo mesɔ o, tsɔ kpe ɖe eŋu la, Asrafoha Dzĩ la to kuxi gãwo me le nuzazãwo ŋu. Eye wòɖe asi le eŋu. Eye Kraut ƒomea da bɔmb vevie.
  United States meka asi Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ŋu kloe o, eye Japan ƒe aʋadziɖuɖuwo he eƒe susu. Britain gbɔdzɔ vie, eye mege ɖe kuxi me hã o! Fifia yameʋuwo sɔ gbɔ ɖe Germanytɔwo si akpa eye woate ŋu aƒoe ɖe wo nu ŋutɔŋutɔ.
  Stalin ɖe eƒe nɔnɔme vɔ̃ɖitɔwo fia eye zi geɖe akpa la, medoa dziku hedoa ɣli, gake mewɔa nyametsotso nyuitɔwo o.
  Eyata Caucasus ƒe bu va zu nusi womate ŋu aƒo asa na o.
  Aʋa aɖe le edzi yim le Azerbaijan ƒe liƒo dzi xoxo.
  Soviet nyɔnuviwo wɔa avu vevie. Le afisia la, ame dzetugbeawo le avu wɔm vevie.
  Eye womegbugbɔna ɖe megbe o eye womena ta o. Eye woƒua du ƒoa xlã woƒe megbe.
  Natasha, Zoya, Augustina kple Svetlana he Germany-ʋafia la tso megbe. Esia fa miamiamia. Nyɔnuviawo tsɔe ɖo klo dzi hezi edzi wògbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo. Etsɔ dzonɔameme gã aɖe ƒo wo! Eye wòmi nyɔnuviawo ƒe afɔkpodzi.
  Zi geɖe la, nyɔnuvi aʋawɔlawo ƒe nu léa dzi na ame eye woƒe nu léa dzi na ame ale gbegbe. Emegbe wotsɔ Fritz-ʋa la na.
  Natasha tsɔ dzodzodzoetsitsi lã nu, eye wòtso Nazitɔwo. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe henɔ ɣli dom be:
  - Na ŋutikɔkɔe gã aɖe!
  Zoya hã da tu henɔ ɣli dom be:
  - Na Dadanyigba kple Stalin!
  Etsɔe eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ bɔmb la ƒu gbe. Ekaka Nazitɔwo eye wòdo ɣli be:
  - Na USSR!
  Nyɔnuviawo dze tugbe ale gbegbe eye wowɔa nuku ŋutɔ.
  Augustine hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe, eye esi wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go la, etsɔe heƒo ɣli be:
  - Mele avu wɔm ale gbegbe! Abe nuwula ene!
  Eye Svetlana hã atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe ada nane si wua ame eye wògblẽa nu alea gbegbe. Eye wòagadzi ha ake be:
  - Míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔa nye monolithic, eye esiae nye nusi wòtsi tre ɖi na!
  Enelia, wowɔa avu nenema - nyɔnuviwoe nye esiawo! Nukokoedonamela dzetugbewo ɖea woƒe aɖe didiwo fiana le eŋuɖoɖo me.
  Aʋawɔla siwo le hatsotso kɔkɔtɔ kekeake me. Eye ale si woaƒo wò, kple ale si woado ɣli ɖe ŋuwòe.
  Wotsɔa agbalẽtamɔ̃ ƒoa Germanytɔwo abe atikutsetsewo ene.
  Natasha da tu, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdzi ha be:
  - Míenye kekeli kple aflaga dzĩ ƒe aʋawɔlawo!
  Zoya hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da amewula la eye wònɔ ɣli dom be:
  - Eye míaʋli Lenin ta!
  Eye emegbe etso Augustine, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Le dzidzɔ gã ƒe ŋkɔ me!
  Eye emegbe Svetlana da bɔmb heda bɔmb kple eƒe afɔ ƒuƒlu, henɔ ɣli dom be:
  - Míaxɔ esia eye míatrɔe!
  Ame eneawo le dɔ wɔm vevie hele tu dam. Enyo, le nyateƒe me la, nyɔnuvi siawoe nya nu geɖe tso tsɔtsrɔ̃ ŋu. Eye womewɔa avu nenema o.
  Eye abe alesi wòle be wòanɔ na terminators ŋutɔŋutɔwo ene... Aʋawɔla siwo dzona yia dzi. Eye tsɔtsrɔ̃ ƒe didi vevie le wo me.
  Natasha gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòƒo ɣli be:
  - Mese xexe sia gɔme bliboe be enye klass ƒe ʋiʋli ƒe sesẽ!
  Zoya hã ƒo ɣli, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ bɔmb si wua ame, si gbãa ŋutilã la ƒu gbe:
  - Aƒe ka mee aflaga dzĩ anɔ!
  Eye emegbe Augustine tsɔ eƒe ɣeyiɣia na. Etso Nazitɔwo ɖe anyi eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb - wònɔ ɣli dom be:
  - Teƒe gã aɖe, míaƒe anyigba kple mí katãe nye esia!
  Aʋawɔlawo te ŋu vuvu dzoxɔxɔnamɔ̃ gɔ̃ hã vavã.
  Eye emegbe Svetlana tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe dzoe, da bɔmb aɖe hegblɔ kple dziku be:
  - Dzoa kple sɔ si le ƒoƒom la do dziku vevie!
  Nyɔnuviawo ya axɔ dzo. Eye woƒoa ta.
  Eye le Germanytɔwo ƒe akpa dzi la, Gerd ƒe ʋua me dɔwɔlawo le avu wɔm le T-4 me. Le afisia hã la, ne enya dze egɔme ko la, màxɔ dzo o eye màte ŋu atɔ te nyaƒoɖeamenu ma tɔgbe o. Dzomavɔ me dzo ma tɔgbe le nyɔnuviawo ŋkume.
  Wodaa tu wo ɖokui eye wonaa mɔnukpɔkpɔ aɖeke be woakpɔ ɖeɖe o. Eye màte ŋu atsi tre ɖe woƒe aɖu ɣi siwo le abe dzonu ene ŋu o.
  Aʋawɔlaawo wɔa adã eye wodoa ɣli be:
  - Gbemelãwo ƒe ʋeʋẽ lilili! Míaɖo futɔwo katã ɖe dzomavɔ me!
  Gerda ada tu, aƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo eye wòaƒo ɣli be:
  - Etsɔme aʋadziɖuɖuwo!
  Charlotte tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tea aŋea eye wònɔa ɣli dom:
  - Míavuvu wò!
  Magda hã da tu, tsrɔ̃ T-26 eye wògblɔ be:
  - Míaɖee afia.
  Eye wòʋuʋu eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Eye Christina hã ƒoa eƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe afɔtiawo dzi henɔa ɣli dom be:
  - Dzidzɔ na míaƒe kplɔ̃ɖoƒea!
  Nyateƒee, nyɔnuviawo le amama kloe le bikini me eye wometsɔa afɔ ƒuƒlu o. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, sexy si gbɔ eme.
  Eye wotsɔa woƒe T-4 si mede blibo tututu o, gake wòwɔa dɔ nyuie la wɔa amedzidzedzewo. Eye woda tu futɔa. Mègana ta nyɔnuvi mawo tɔgbe le naneke me o! Kple alesi woɖe woƒe aɖuwoe. Eye aleke gbegbe wowɔa moe nye si!
  Gerda do ɣli le eɖokui me, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu be:
  - Gerda lɔ̃a amewuwu, Gerda sia!
  Eye wògadaa tu ake.
  Eye emegbe Charlotte da tu ɖe wo nɔewo yome eye wòdo ɣli, eye wòƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo do goe:
  - Mavuvu woƒe dɔgbowo!
  Eye afɔ ƒuƒlu agadze egɔme ake.
  Eye emegbe Christina atsɔ amewula la akpe ɖe eŋu. Afɔbidɛ ƒuƒluwo hã zazã.
  Eye wòado ɣli be:
  - Nyee nye adãwɔwɔ ƒe nɔnɔme!
  Akɔta ka gbegbee nye si le esi, kple abs siwo wokpa!
  Eye emegbe Magda axɔe aƒoe eye wòado ɣli be:
  - Banzai ƒe ŋkɔ!
  Eye eƒe afɔwo hã le ƒuƒlu eye wotso wo!
  Germany nyɔnu eneawo ƒoa wo ɖokui eye woɖua dzi ŋutɔŋutɔ. Ŋutasẽnuwɔwɔ kple ŋusẽ geɖe le esi ale gbegbe.
  Aʋawɔlawo zãa atikplɔa hedaa tu. Womeɖea mɔ na Aʋakɔ Dzĩ la be wòadzo o.
  Eye nyɔnu yameʋukulawo hã wɔa avu le yame, eye woɖea esia fiana. Be woƒe gbɔgbɔ nye nusi womate ŋu adzidze o.
  Germanytɔwo ƒe Focke-Wulf yeyetɔ kekeakee nye esi. Gertrude le edzi. Eye nyɔnuvi sia ɖenɛ fiana be yefa wu ŋutsuwo. Aleae wòƒoa fasitɔwoe. Menaa nublanuikpɔkpɔ suetɔ kekeake wo o. Gertrude ye dze avuwɔwɔ ŋutɔŋutɔ gɔme.
  Eye wòda Soviet Yak aɖe ɖe anyi hedo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi super!
  Emegbe axɔe atsɔ eƒe aɖe afia. Eye agate ŋu axɔ tsɔtsrɔ̃ keŋkeŋ. Nyɔnuviae nye esia. Eye afɔ ƒuƒlu kple bikini hã. Eye emegbe LAGG da tu ɖe anyi eye wògado ɣli ake:
  - Tudala si nye yameʋukula!
  Eye ako nu le eƒe lãkusiwo tame. Eye emegbe la, aɖiɖi PE-2 la ɖe anyi. Nyɔnuvi sia tɔgbe, si ƒe lolome kple klass fafɛtɔ kekeake. Emegbe egawɔ afɔɖeɖe aɖe ake eye wòtsɔ yameʋutu tsrɔ̃ Yak-ʋua. Eye ate kpɔ.
  - Nyee nye dziƒo ƒe amegãxi nyɔnu!
  Eye aleke gbegbe wòɖea eƒe aɖuwoe nye si! Eye aleke woawɔ azu gbemelãwoe! Tɔgbui ka gbegbee nye si! Baba na nyɔnuwo katã!
  Gake le nyateƒe me la, fasitɔwo hã le agbagba dzem be yewoadze edzi le dzigbe gome.
  Le afima koŋ la, yameʋukula Helga wɔa aʋa le ME-109 me. Eye dzidzedzetɔe ale gbegbe be kakɛwo le dzodzom le Britaintɔwo gbɔ.
  Nyɔnuvi aɖe ƒo Mustang aɖe eye wòdzi ha be:
  - Lilac fog aɖe le tsia dzi le mía tame!
  Le goawo katã me la, aleke gbegbe wònyoe nye si be woawɔ avu afɔ ƒuƒlu kple bikini. Aleke gbegbe esia ɖea vi enye si! Eye esɔ ŋutɔ.
  Helga nye yameʋukula. Fuhrer-ʋua dze aɖaŋu ale gbegbe be wòɖoa to aɖaŋuɖoɖowo eye wòɖea mɔ na nyɔnuviwo be woanɔ aʋawɔʋuwo, yameʋuwo, kple asrafowo dome. Eye aleke gbegbe nuwo yi nyuie wu na Kraut ƒomeae nye si.
  Woawo ŋutɔwo menɔ mɔ kpɔm be nyɔnuwo ƒe ŋutilã wɔa dɔ alea gbegbe o. Le afisia la, Helga xɔ ŋkɔ le ŋusẽ kple akɔntabubuwo xɔm.
  Nyɔnuvia tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tea afɔtiawo eye wòdoa ɣli be:
  - Nyee nye nyitsu sue aɖe si doa dzidzɔ nam ale gbegbe!
  Helga da Eŋlisiawo ƒe yameʋu eve bubuwo ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Le megbenye la, Germany-srafowo le fli me!
  Eye wòda bɔmbdala aɖe hã ɖe anyi! Nyɔnuvi ka gbegbee nye si! Le nyɔnuviawo katã gome la, aʋawɔla gã aɖe si fa miamiamia. Ne etsrɔ̃nɛ la, ewɔa esia hã kɔnu alo nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔmee.
  Nyɔnuvi siwo le afisia la ƒe nu léa dzi na ame ale gbegbe!
  Eye Rommel ƒe asrafowo le dzogbea vuvu, evɔ womele lalam be asrafoha bubuwo nava o. Ele be míaɖu dzi, eyata ele be míaɖu dzi. Aʋafia si ŋu nya wogblɔna le xotutu me "Dzogbe Akpɔkplɔ" zu numame nɛ xoxo be wòawɔ aʋa kple asrafoha siwo de ŋgɔ wu. Eye eƒe asrafowo hã le nenema. Le kpɔɖeŋu me, nyɔnu SS-ʋawɔlawo ƒe ha tiatia aɖe le afisia. Woɖe wo yi teƒe bubu le December ƒe gɔmedzedze, esime ŋgɔgbea nɔ gbagbãm, Germanytɔwo nɔ hehem ɖe megbe, eye Britaintɔwo ya nɔ gegem ɖe eme, nɔ asi ɖem le Tolbuk ŋu, eye wonɔ ŋɔdzi dom be yewoatsɔ Wehrmacht-ʋua aƒu gbe le Afrika-nyigba dzi.
  Emegbe Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃a nɔ la do susua ɖa be: woaɖe nyɔnu atiglinyiwo ƒe aʋalɔgo aɖe ayi teƒe bubu. Menye esi nyɔnuawo atrɔ ŋusẽ ƒe dadasɔ tae o, ke boŋ be ŋu nakpe ŋutsuwo, vevietɔ Italy ŋutsuwo, eye woawɔ avu sesĩe wu eye woawɔ avu kple aɖaŋu geɖe wu. Le nyateƒe me la, ne nyɔnuvi bibi siwo hehe sesẽ na sesẽ la le ŋgɔ la, ekema ŋu akpe ŋutsuawo ŋutɔ.
  Aʋawɔlaawo wɔ avu le bikini ko me, eye wozãa krem tɔxɛwo tsɔ kpɔa wo ta. Ɣleti ade sɔŋ la, woƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene la va nɔa dzo dam ale gbegbe be womevɔ̃na na ke siwo le dzo dam abe nuɖaze ene o, eye tso ŋutigbalẽ ƒe amadede si nye tsokolet ɣi va su wo si. Eye ame kuku gbogbo aɖewo le wo dometɔ geɖe megbe xoxo.
  Margot kple Shella nye Aryatɔ eve siwo metsi kura o, gake woƒe aʋa sesẽ xoxo. Woawoe nye ɖevitɔ kekeake le dɔwɔƒea, gake le ɣleti ade me la, woxɔ Gatia ƒe Atitsoga, Klass Gbãtɔ (klas evelia, amesiame si le asrafoha la me si xoxo), wonye nublanuimakpɔmakpɔtɔwo kple dɔmenyotɔwo.
  Margot ƒe ɖa ƒe amadede le abe dzo ene, eye Shella nye ɖa ɣi si le abe sno ene eye anyitsi vie. Afisiae wole avu wɔm le, hele Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo tsi tre ɖe wo ŋu ƒe amedzidzedzea nyam ɖa. Matildatɔwo, kple woƒe aʋawɔnu sesẽwo, le ŋgɔ yim. Cromwell siwo dzi woate ŋu ato, siwo ƒe aŋetu siwo wó ŋutɔ kple ʋu siwo le bɔbɔe wue kplɔe ɖo. Nyɔnuviawo ɖi wo ɖokui ɖe ke me. Viɖe aɖeke mele eŋu be woada aʋawɔʋu mawo ŋkume kple ŋkume o. Ele be míaƒo asa na wo be woade dzesi wo, eye emegbe...
  "Matilda" kple "Cromwell" ƒe kpekpeme anɔ abe tɔn blaetɔ̃ ene, eye ne woto do siwo woɖe le anyikpe me dzi la, ewɔa vɔvɔ̃. Ekɔna ɖe wò kɔ ƒuƒlu siwo ƒe ŋutigbalẽ le dzo dam la dzi, eye nèsea mɔ̃ siwo nye ame manyanuwo ƒe kpekpeme dziŋɔ la le ŋuwò. "Cromwell" ma ke nye esi, si nye gayibɔ si bɔ si ƒe aʋawɔnu si le 70 mm, si tu si ƒe didime nye mm 88 gɔ̃ hã mate ŋu axɔ ɣesiaɣi o. Eʋẽna abe Britaintɔwo ene, mɔ̃memi kple mɔ̃memi si nu sẽ ŋutɔ. Nyɔnuviawo ŋutɔ ƒe nu wɔnukuwo le wo si, kuxi bɔbɔewo. Faustpatrons ƒe kpɔɖeŋu gbãtɔwo ŋutɔ. Esi wònye be ŋutsuwo, abe alesi wònye kɔnu ene la, ɖea mɔ na nyɔnuwo be woayi gbã ta la, wodoa aʋawɔnu yeyetɔ kekeake siwo ŋugbe wodo kpɔ, eye abe alesi wokpɔ mɔe ene la, wodoa ŋugbe na wo.
  Gake wotsɔ nyɔnuviawo hã de nuwo ƒe ƒuƒoƒo me, si to vovo na Nazitɔwo ƒe alakpanuwɔwɔ ƒe nyagbɔgblɔ: "aʋa nye ŋutsu ƒe nya, ŋutifafa na nyɔnuwo!"
  Gake afɔzɔlawo tsi megbe, si fia be mɔnukpɔkpɔ li be woanɔ doawo me aɖu dzi.
  Shella gblɔ le ɣlidodo me, esi wònɔ vɔvɔ̃m be yeaɖe aɖuɖɔ tso ke si le gegem tso doa me si le eƒe ŋɔtiwo xem la ta be:
  - Tsitsi le aʋagbedzi koe ana nàƒo asa na aʋadziɖuɖu ƒe champagne si gblẽ le ɣeyiɣi mamlɛ siwo nèda ta la ƒe ʋeʋẽ!
  Margo lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Amesi si dzidodo mele o la akpɔ dziɖuɖu ƒe wein ʋeʋẽe kple nusiwo bu ƒe aha veve!
  Gake Matildas, Cromwells, kple Mongoose siwo me kɔ wuieve le wo megbe xoxo. Fifia nuŋeɣi la de.
  Shella, amesi ƒe ɖa si nɔ abe dzonu tsã ene la trɔ zu ɣie le ke ta, eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ɖo ke dzodzoe la dzi la, trɔ ɖe Ðetugbi Nɔaƒe Maria kple ame kɔkɔe bubuwo ŋu le susu me gblɔ be, mègaɖi gbɔm o. Asibidɛa tea pawl la nyuie ale be dzoxɔxɔ si woƒo ƒu la yia gas-goa me tẽ.
  Margo hea aŋea kplii, eya hã blewuu. Le ema megbe la, nyɔnuvi eveawo siaa tsɔa woƒe asiwo ƒoa wo nɔewo. Nutsotsoawo dze ʋua ƒe megbe tẽ, eye le ema megbe la, gas-ʋuawo wó. Dzobibi siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la le sisim abe ƒutsotsoewo ƒe futukpɔ ene to yame, eye woate ŋu ase ame aɖe ƒe fiƒodewo.
  Emegbe wotsɔa ʋuʋudediawo ƒoa Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe nuyi kpuiawo wozua mɔ̃ tɔxɛwo.
  Eye nyɔnuvi atiglinyiwo tsɔa bɔmb dana ɖe futɔwo dzi dzinɔameƒotɔe. Eye kakɛwo dzona yia goawo katã me, henɔa aʋawɔnuwo vuvum abe avu ƒe afɔ si le dzo dam ene, si nye nu suesuesue siwo ƒo ƒu ƒe tɔsisi si gblẽa nu.
  Nyɔnuwo ƒe dziku le afisia, eye wogblɔ be Germany nyɔnuwo ƒe dziɖeɖi meɖe dzesi kura o. Eye wonya alesi woawɔ avu... Eye na amedzidzedzea natsi.
  Ele bɔbɔe wu sã be woanya afɔzɔlawo ƒe amedzidzedze, si nye Arabtɔwo kple ameyibɔ siwo woxɔ to amedzidzedze alo ŋugbedodo vovovowo me abe se ene. Esi wokpɔ be wogbã aʋawɔʋuawo eye tsitretsiɖeŋu sesẽ aɖe nɔ ŋgɔ na wo la, wogbugbɔ yi megbe le nusiwo bu gbãtɔawo me.
  Enyo, eye emegbe wotrɔna ɖe yameʋuɖoɖo si wozãna le xexeame katã ŋu keŋkeŋ. Esi wònye be atsyã siae nye esi ta la - do dziku na gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo ta la, nenemae wòanɔ na lã wɔadãwo hã!
  Esi amedzidzedzea nu va yi mlɔeba eye nyɔnuviawo yi woƒe duƒuƒu dzi to gbedadaƒo le fiẽ me la, woɖo dze esime wonɔ zɔzɔm. Shella bia Margot be:
  - Èsusu be míagakpɔtɔ anɔ Alexandria?
  Dzotsilawo ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Mesusu be le November megbe, alo ɖewohĩ le October me la, míaxɔ Egipte mlɔeba.
  Shella le susu me eye metsɔ ɖeke le eƒe afɔkpodzi siwo me ʋuʋudedi le, si tso ke dzodzoe la ƒe ʋuʋu me o, do susua ɖa be:
  - Ne lãgbalẽ sia si le míaƒe ƒodo te, si nye aʋawɔƒe si le Malta, tsrɔ̃ la, nusiwo wotsɔna naa amewo la nyona ɖe edzi, esi aʋawɔha yeyewo va ɖo la, mɔnukpɔkpɔ maganɔ futɔwo si o.
  Margot tsa ŋku be yeakpɔ ɣeyiɣi si susɔ na ɣea hafi wòɖo to. Be mlɔ anyi mlɔeba adɔ alɔ̃ nyuie. Alesi ɣletivi si le biãm la te ɖe yamenutome ŋu na aʋawɔla la ƒe dzi dze eme. Egblɔ kuviatɔe be:
  - Mesusu be Fuhrer-ʋua mato anyidzedze wɔnuku si le Crete dzi gbugbɔgawɔ le Peru-Habor kple Midway megbe o. Zi sia koe woagbã Malta ŋutɔŋutɔ.
  Shella do ɣli ɖe yame kple fiƒode be:
  - Ŋusẽkatãtɔ la natrɔ Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒewo katã woazu dzomavɔ.
  Ɣea ɣla eɖokui ɖe yame mlɔeba, ŋkeke si dzi fa wu le ƒea me, si nye October 21, va wu enu. Eye to esia dzi la, wodze Operation Polar Bear gɔme. Nukatae yevuwo? Nyatakaka totro ayetɔe be wòana amewo nasusu be dziehe ŋue míele nu ƒom tsoe, gake le nyateƒe me la, kɔdala la ƒe ʋuʋudedi si gbãnɛ la le dzigbe gome.
  Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒe gãtɔ kekeake dze abe dzomavɔ ene ŋutɔŋutɔ. Bɔmbdala siwo wu akpe ɖeka siwo woƒo ƒu tso ɣedzeƒeʋawɔha bliboa me eye woxɔ aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ nyuiwo, kpakple aʋawɔla siwo kplɔa wo ɖo la dze edzi. Britaintɔwo ya le aʋa wɔm ɣeyiɣi didi aɖee nye esia, gake womenɔ mɔ kpɔm be amedzidzedze gã sesẽ ma tɔgbe ava o. Nyateƒee, amekae axɔe ase be Krauttɔwo atso nya me be yewoaɖe aʋawɔƒea ɖe go, ne futɔwo zi ɖoɖoe hena ɣeyiɣi aɖe gɔ̃ hã. Gake wole Britain-srafoawo ƒom nublanuimakpɔmakpɔtɔe fifia. Le kpɔɖeŋu me, Yu-87, si nye "nu" xɔŋkɔ la dzea woƒe meliwo dzi. Menye kabakaba ŋutɔ o, gake esi bɔmbdada ƒe nyateƒetoto deŋgɔtɔ kekeake (le woƒe ɣeyiɣia nu) le wo si ta la, wowɔa funyafunya Britaintɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋu siwo ɣla ɖe ƒutawo. Egbegbe Focke-Wulf siwo sɔ gbɔ wu la metsi megbe boo o, eye von Rudel si ŋu nya wogblɔna le xotutu me ŋutɔ, si nye yameʋu siwo dzea ame dzi ƒe fia, gɔ̃ hã hã le eme. Wonyae ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔmeli sesẽtɔ kekeake, si nye aʋawɔmeli si nye Marat, ƒe nyɔnyrɔ ta.
  Le kpɔɖeŋu me, Asrafomegã Richard kpɔ akpɔkplɔwo wole ʋuʋum le togbɛ aɖe dzi abe ʋuʋudedi ene. Germanytɔwo ƒe bɔmbdadaʋu gbogbo aɖewo dona tso tsikpedo aɖe me abe tɔmelã siwo ɖua nu ene. Eŋlisitɔ si tsi xoxo la tsɔ telefon la da le vɔvɔ̃ ta. Mekpɔ nu dziŋɔ sia tɔgbe kpɔ o. Sirenawo ɖina tsi megbe ŋutɔ, ne bɔmbawo wó vɔ. Ƒutsotsoe si le wowóm la tsɔ Britain-srafowo ƒu gbe ɖe dzi, alɔ kple afɔ siwo wotso la dzona yia mɔ vovovowo dzi. Gakuku siwo wotsɔ gayibɔ wɔe la dometɔ ɖeka biã eye wòƒo kpovitɔa ƒe mo. Eye alesi wòdoa ɣli be:
  - Churchill nye kaput! Hitler fa miamiamia!
  Britaintɔwo ƒe tu siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu medze tudada gɔme enumake o, ke ne bɔmb akpe geɖe ge zi ɖeka ko hafi. Futɔa bu akɔnta le nusianu ŋu nyuie: mele be bɔmb ɖeka pɛ hã nagblẽ o. Eyata gbã futɔa eye nàƒoe. Wode dzesi akpaawo katã do ŋgɔ le anyigbatataa dzi. Gawu la, Britaintɔ amemabumabuwo meɣla wo ɖokui nyuie gɔ̃ hã o. Woƒe tu siwo tsia yameʋuwo nu dometɔ geɖe tsi tre ɖe teƒe si amewo ate ŋu akpɔ eye woawoe nye gbãtɔ siwo wokplɔ dzoe.
  Le afisia la, wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 85 si tsia yameʋuwo nu, si didi afɔ blaetɔ̃ vɔ eve, ƒe ʋuƒo ƒu gbe ɖe dzi eye wobɔbɔe ɖe yame abe ʋukuku ƒe ʋuƒo ene. Le ema megbe la, edze anyi, eye wògbã Eŋlisitɔ atɔ̃. Ameyibɔawo dometɔ ɖeka ƒe ƒodo vuvu eye eƒe dɔgbowo ge do goe.
  Eye bɔmbwo ge, eye nusianu nɔ bibim, amidzraɖoƒe aɖe nɔ ɖiɖim, wodze wowó gɔme, wokaka tu ɖe ƒunukpeƒea katã kloe, emegbe woda nudzraɖoƒe bubu. Nusi ƒo wo katã tae nye be, siren siwo woda ɖe Yu-87 kple Focke-Wulf ƒe fairings me la do ɣli do dziku, si na ameyibɔwo kple Arabtɔ siwo tso dutanyigbadzisrafowo dome la dzi ŋɔ ŋutɔ. Gake edze abe yevuwo hã vɔ̃na nenema ke ene.
  Le kpɔɖeŋu me, Britaintɔwo ƒe frigate eve va dze wo nɔewo dzi ale gbegbe be dzodoƒeawo nɔ ɖiɖim. Eye frigate siwo ho la ƒe gbeɖuɖɔ gɔ̃ hã wó le yame abe agble siwo me woɖe tomenuwo le ene, eye ɖeko cruiser la nyrɔ ɖe anyigba.
  Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋu si nye "Cromwell" si ƒe nuyi le kpuie, gake eƒe duƒuƒu si sɔ eye wòtsɔ aʋawɔnu siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le ŋgɔgbe la, tsɔ vɔvɔ̃ do du sesĩe eye wògbã eya ŋutɔ ƒe nudzraɖoƒe, eye wògbã eya ŋutɔ ƒe asrafo wuieve siwo tɔtɔ gɔ̃ hã le mɔa dzi. Tɔtɔ va nɔ dzidzim ɖe edzi. Eŋlisiawo ƒe yameʋu si tsɔa yameʋua dze ʋuʋu gɔme, eye dreadnought sesẽ la da tu... le ƒuta, afisi eya ŋutɔ ƒe asrafowo nɔ ʋuʋum le.
  Eye le tsiẽƒe sia me la, ame eve tsi anyi meɖe fu kura o. Wo dometɔ ɖeka nye Indiatɔ, si nɔ pɔmpi aɖe sim vivivi, eye evelia nye nyɔnu, si dze ƒã be etso Arabtɔwo, gake edo asrafowo ƒe awu. Wo ame evea metsɔa ɖeke le ku si le du dzi la me o. Alo ne míagblɔe tututu la, sɔdola gbogbo aɖewo siwo le tsɔtsrɔ̃m la nɔ kaƒoƒo aɖe si mebɔ o ƒom. Enye fefe si me wotsɔa ka blaatɔ̃ vɔ eve ƒoa fefee kple fefewɔlawo, eye le se siwo ŋutigbalẽ dzĩa ŋutɔ to vɛ nu gɔ̃ hã.
  Arab nyɔnu aɖe gblɔ be:
  - Ke hã, toɣliɖeɖe geɖe le eme! Eye nukatae nàhe vɔvɔ̃ sia tɔgbe vɛ?
  Asrafoawo dometɔ ɖeka, si ƒe akɔta wotsɔ aŋetu lã la, ƒu du va do go Indiatɔ la kloe, gake wotsɔe ƒu gbe ŋumaɖɔɖotɔe abe avuvi ene. Ʋu suesuesuewo ge ɖe mo si ƒe ŋutigbalẽ biã la dzi eye wòƒo wo, henɔ alɔgbɔnu kom. Emegbe ede dzesii be:
  - Toɣliɖeɖe nye na amesiwo gbɔdzɔ, siwo ƒe mo biã. Mí Apachetɔwo míebua tame alea - ne futɔ aɖeke meli o la, ekema futɔ aɖe ado - enyo wu gɔ̃ hã!
  Nyɔnu viviti la de dzesii be:
  - Esia nye gbɔdzɔgbɔdzɔ si bɔ ɖe amesiwo gblɔna be yewoxɔ Kristo dzi se la si. Wolɔ̃a nuƒoƒo tso vɔsa ŋu, gake wometsɔa wo ɖokui saa vɔe o.
  Indiatɔa ʋuʋu ta kabakaba be:
  - Wotu ɖoɖo ɖe gɔmeɖoanyi si dzi siminti nye xɔse eye ke nye lɔlɔ̃nu! Xɔse nye sika dzi, eye lɔlɔ̃nu nye gayibɔ ƒe asibidɛ! Ame siwo ƒe mo biã koe ɖeka alo evelia mele wo si o.
  . TA No. 5 lia
  Eye nyɔnuvi aɖe hã le Germanytɔwo ƒe bɔmbdadaʋua me. Le go sia me la, Viola. Blonde dzetugbe aɖe ŋutɔ, eye eƒe zɔhɛe nye Nicoletta. Eye nyɔnuvi eveawo siaa ƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ. Woda bɔmb tso teƒe kɔkɔ aɖe. Eye aʋawɔlaawo hã nyea afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini.
  Nyɔnuviawo doa ɣli na wo ɖokui be:
  - Míenye fiafitɔwo ale gbegbe be míenye supermen!
  Nicoletta hã tsɔa bɔmbwo ƒua gbe le yameʋua ƒe akpa si le ʋua me. Eye wòtsrɔ̃a futɔ la. Britaintɔwo xɔa esia nenema.
  Viola ada bɔmb si wua ame hã tso dziƒo. Eye awu Leo Fiaɖuƒea ƒe aʋawɔlawo.
  Eye alesi wòzɔnae hã:
  - Meƒãa vɔvɔ̃ ɖe Britain!
  Eye wòʋuʋua eƒe afɔ ƒuƒlu. Eye nàdzi ha be:
  - Míavuvu Churchill ɖe akpa vovovowo!
  Nyɔnuvi siwo tso Yu-188 la bi ɖe bɔmbdada me ŋutɔ. Woƒe ʋua nye yeye eye wòde ŋgɔ wu. Eƒe tu ƒe nɔnɔme te ŋu daa tu kabakaba ŋutɔ.
  Eyata woda tu nyɔnuviawo kple Eŋlisi aʋawɔla aɖe.
  Woƒe yameʋua zɔna kabakaba ŋutɔ. Aʋawɔlaawo gazãa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ɖea tsɔtsrɔ̃ ɖa.
  Viola do ɣli be:
  - M"le nye futɔwo katã ƒom ɖe aɖaka la me!
  Nicoletta do ɣli be:
  - Eye metsɔa futɔ la ƒua gbe!
  Eye aleke gbegbe wòate ŋu axɔ eƒe afɔ ƒuƒlu aʋuʋui enye si!
  Esiawoe nye nyɔnuviawo kple alesi woƒoa futɔwoe. Eye mègadzudzɔ o. Aryatɔ vavãwo.
  Eye ne wotro woƒe no ƒuƒluwo heʋuʋu wo.
  Eye wogada bɔmb ake.
  Eye nyɔnuviwo hã le afisia, le yameʋu bubuwo me. Eva si le bɔmb dam lae nye esi. Etsrɔ̃a Eŋlisigbe eye wòdzia ha be:
  - Nye gã ŋutɔ!
  Eye Eva hã tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa afɔ ƒua du.
  Gake Viola agada bɔmb la ake eye wòado ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi gbemelã, medi ŋutsu ewo le gaƒoƒo ɖeka me, si fa miamiamia ŋutɔ eye wòwɔ nuku ŋutɔ!
  Britain-srafo geɖe siwo nɔ bibim la ƒu du yi tsia me be yewoaklɔ dzoa ɖa. Enɔ ƒoƒom gɔ̃ hã tso tsia me yiyi ta, wose ɣlidodo kple gbemelãwo ƒe ɣlidodo. Eye gotagome siwo me ʋu le la nɔ tsatsam le atsiaƒu ƒe futukpɔa dzi, wole ɣie le gɔmedzedzea me, emegbe wokaka vivivi henɔ ɣie. Eye afisi nye fiaɖuƒe gãtɔ kple esi keke ta wu le Anyigba dzi tsã ƒe aʋawɔlawo nɔ woƒe amegbetɔ ƒe dzedzeme bu ge. Arab nyɔnua ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Eye ŋutsu siawo zi mía dzi be míado burqa!
  Ŋutsu dzĩ la, si nɔ ŋku ʋuʋum ayetɔe la, de dzesii be:
  - Edze abe wò ŋkuléle ɖe nu ŋu si doa ŋɔdzi na wo la doa vɔvɔ̃ na wo ene!
  Arab nyɔnua ɖe eƒe aɖuwo ɖe go fewuɖutɔe hegblɔ be:
  - Nyɔnu ƒe fafɛ sɔ kple aʋawɔnuwo ƒe sesẽ, ɖeko wòwua ame wu eye wòte ŋu wɔa nu vovovowo le ametakpɔkpɔ me!
  Germanytɔwo lɔ̃na be yewoadze ame dzi enumake kple yewoƒe ŋusẽ katã, si nye kɔdala si bua futɔa ƒe dzadzraɖomakpɔmakpɔ ŋu la, tsɔa eƒe ŋusẽ katã ƒua du enumake yia futɔa gbɔ enumake ƒe aɖaŋu. Ne futɔwo ƒe yameʋu gbogbo aɖewo le dzo dam le yameʋudzeƒewo, womete ŋu le dzodzom o. Esi woawo ŋutɔ ƒe bɔmbwo wó le Lancaster ƒomea me, eye wogblẽ nusianu si ƒo xlã wo dome. Aɖaŋu sesẽ siwo wɔa dɔ nyuie. Eyata tsiẽƒe ƒe saŋkuƒoƒo ɖo eƒe ŋusẽ ƒe kɔkɔƒe, eye emegbe wòdze egɔme nɔ ɖiɖim.
  Gake esia mewu enu ɖe afima ya o, yameʋu me mama va dze dɔwɔwɔ gɔme. Togbɔ be Britaintɔwo le atikewɔwɔ sia tɔgbe yome tim hã la, woate ŋu ano wo woazu lãgbalẽgolo kura. Dzɔgbenyuietɔe la, wowɔ yameʋu siwo ɖiɖina ɖe anyigba le agbɔsɔsɔ si hiã me xoxo eye wotrɔ asi le mɔnu siwo dzi woato ahe wo ŋu nyuie. Ðewohĩ nyuitɔ kekeake le xexeame egbea.
  Eyata wodzona, menye abe akpakpa ene o - wodzona blewu, gake woƒua du ale gbegbe, eye Wagner - si nye Hitler ƒe asinudɔwɔwɔ si wòlɔ̃na wu la ƒe hadzidzi gɔ̃ hã kpena ɖe wo ŋu. Amekae gale agbe si ɖo ŋku sinima "Apocalypse" dzi, afisi Amerikatɔwo zã ha sia koŋ le esime wodze Vietnamtɔwo dzi. Alesi wòdo vɔvɔ̃ na woe. Eyata Wagner, kple dziɖegbe ƒe nɔnɔmetatawo, to amplifiers dzi enye si. Aʋawɔʋukulaawo tsɔa phosphorus sisi ɖe woƒe mo eye wota wo ɖokui, wodzena ame dziŋɔwo, abe woƒe tsiẽƒe ƒe gbɔgbɔ vɔ̃wo ene. Wotue ɖe susu me ŋusẽkpɔɖeamedzi aɖe hã dzi. Gakpe ɖe eŋu la, wotsɔa atike aɖewo kple magnesium ƒe ƒuƒu aɖewo dea phosphorus la me be wòana wòaklẽ hena ɣeyiɣi kpui aɖe ya teti. Ewɔ nuku ale gbegbe, vevietɔ le dzudzɔ si le keklẽm kple dzo gbogbo aɖewo ƒe megbe. Tu siwo wotsɔa mɔ̃ ƒoa nui gɔ̃ hã le wo si, eye woɣla wo hã ɖe ʋɔ driba ƒe nu ƒe nɔnɔme me. Emegbe Germanytɔwo ƒe tu siwo me wodea ha viviwoe kple tu sue siwo wolé la le ƒoƒom. Eye fli siwo wotso, siwo vuvu la dzea aʋadziɖulawo ƒe afɔkpawo dzi. Eye ɖeko ame geɖe dina be yewoana ta, togbɔ be Britaintɔwo sɔ gbɔ wu Germanytɔwo hã.
  Indiatɔ kple Arab nyɔnu aɖe ɣla wo ɖokui ɖe do sue aɖe si woɣla nyuie me. Redskin de dzesii be:
  - Enyo, míeƒã wo!
  Ewɔ nuku na nyɔnu si ƒe taɖa le yibɔ la be:
  - Èle gbɔgblɔm be míele gbɔgblɔma? Ðewohĩ míawoe nèdi be yeagblɔa?
  Indiatɔa ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao! Palefaces le Britaintɔwo ƒom eye esia nye dzesi nyui aɖe! Eye ne ɣeyiɣia de la, míaƒe ŋkekenyuia ava! Ɣekaɣie Indiatɔwo ana ablɔɖe woƒe anyigbagã la!
  Arab nyɔnua ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Ðe wò, le vo me, gblɔna be yekpɔ ŋusẽ ɖe xexeame dzia?
  Indiatɔa ko alɔgbɔnu lɔlɔ̃tɔe abe ɖe wòle nu me ɖem na ɖevi si ƒe susu mewɔ dɔ nyuie o ene be:
  - Zi geɖe la, naneke megblẽa amesiwo di be yewoaxɔ nu fũu akpa la ɖi o! Eyata gaku gã la naa nu me tsi!
  Fuhrer la mekpɔ nusi eƒe akpɔkplɔwo kple akpɔkplɔwo nɔ wɔwɔm ya o, gake le gɔmeɖose nu la, esusui be Germanytɔwo ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a awɔ nusianu pɛpɛpɛ. Le goawo katã me la, wowɔa Germany-srafowo ƒe amedzidzedze vaseɖe Kursk Bulge le dɔnyala ƒe ɖoƒe kɔkɔ aɖe. Ame aɖewo yɔa wo gɔ̃ hã be dzidzenuwo. Ewɔ nuku gɔ̃ hã be mɔ̃ ma tɔgbe ƒu du eye emegbe wògbã keŋkeŋ.
  Eye nyɔnuviawo kpɔa drɔ̃e ma tɔgbe, nyagblɔɖi ƒe ŋutega ƒomevi aɖe, si sedede sesẽ aɖe do kplamatse - tso!
  
  
  TSAR MICHAEL EVELIA
  Nicholas II nye amesi wodze agbagba be yewoawu le Japan. Ɣemaɣi gɔ̃ hã la, eku esime wònye fiazikpuia ƒe domenyila. Amewuwu ƒe agbagbadzedze xɔŋkɔ aɖe si dzɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Tsarevich Nicholas xɔ abi, gake etsi agbe nukutɔe.
  Gake nukunu aɖeke medzɔ o. Dzɔgbenyui sia, na tsar si mekpɔ dzɔgbenyuie o wu le Russia ƒe ŋutinya katã me. Nicholas ku... Eye amesi bu la hã ku kplii, amesi, le nyateƒe me, le manyamanya me, gake egatsrɔ̃ fiaɖuƒe kple fiaƒomea kokoko.
  Eye le ƒe 1894 me, esime Michael II xɔ ƒe wuiatɔ̃ la, eva nɔ fiazikpuia dzi. Tsar Nicholas nɔviŋutsu. Zi geɖe la, amea menye bometsitsi o, eƒe nya me sẽ ŋutɔ eye dzi le eƒo. Mikhail Aleksandrovich Romanov nye aʋawɔha aɖe si nye gbemelãwo ƒe amegã le Xexemeʋa Gbãtɔ me eye wòɖe dzesi le aʋawɔwɔ me. Le goawo katã me la, enye ame sesẽ wu Nikolai, si kɔkɔ wu, eye eƒe mo ɖea nu fiana wu. Ðe wòdze aɖaŋu wua? Nicholas II menye bometsila, si si ŋutete le o. Gake meganye ame sesẽ o, eƒe tamesesẽ, eye wodzii be wòanye fia o. Gakpe ɖe eŋu la, Nicholas II ƒe kuxiwo hã, vevietɔ le srɔ̃a gome.
  Mikhail menye bometsitsi wu nɔviaŋutsu o, eye vevietɔ wu la, eƒe dzɔgbenyui le... Enyo, Nikolai, eganye ŋkɔ gbegblẽ na tsars. Eye Nikolai ye nye ame gbãtɔ si do kpo nu. Tso gɔmedzedzea me ke la, Decembertɔwo ƒe aglãdzedzea. Emegbe aʋa si wowɔ kple Iran ƒe gɔmedzedze si medze edzi o. Woɖu aʋadziɖuɖua dzi, gake aʋadziɖuɖu geɖe menɔ anyi o. Eye Iran menye hoʋlila na Russia do ŋgɔ o. Aʋawɔwɔ kple Turkey. Azɔ hã mekpɔ dzidzedze boo aɖeke le gɔmedzedzea me o. Eye aʋadziɖuɖuawo gblẽ ʋu geɖe. Eye aʋadziɖuɖu ʋɛ aɖewo koe li.
  Eye emegbe aʋa si wowɔ le Caucasus ƒe blaene kloe kple Shamil. Eye esia gblẽ, kekeɖenudɔa tsikpe. Eye mlɔeba la, dziɖuɖu le Crimea-ʋaa me. Eye le nya siwo wogblɔna nu la, Tsar Nicholas ye nye ame gbãtɔ si wu eɖokui.
  Ẽ, dzɔgbevɔ̃e medzɔ fia ma o. Michael Gbãtɔ... Eɖu fia le Xaxaɣiwo. Eɖe Russia ɖe agbe. Exɔ du ʋɛ aɖewo tso Poland. Ewɔ ŋgɔyiyi aɖewo le Siberia. Gake menɔ agbe didi o. Gake le goawo katã me la, fia la nye nusi sɔ. Eye womede tome sesẽwo o.
  Mikhail Romanov ƒe ɖoɖoa sɔ kple Nicholas II tɔ: keke ɖe enu yi China kple Ɣedzeƒe. Port Arthur ƒe xɔtutu. Dutadɔnunɔlawo kple Germany, dzadzraɖo ɖe aʋawɔwɔ kple Japan ŋu. Nyateƒee, edze ƒã be míate ŋu awɔ aʋa kple Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la manɔmee o. Ewɔ nublanui ŋutɔ be enɔ aʋawɔnuwo dzram ɖo vevie. Eye ɖekakpui tsar la di ŋutikɔkɔe, di be yeaɖu dzi, di be yeawɔ Yellow Russia. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, edze ƒã be China do ŋugbe be yeazu dukɔ gã aɖe le etsɔme, eye anyo wu be woamae fifia. Togbɔ be eƒe akpa kakɛkakɛe.
  Japan dze Russiatɔwo ƒe asrafoha si le Port Arthur dzi.
  Emegbe wodɔ Ƒudzisrafomegã Makarov ɖa. Fifia ya la, ame aɖeke meku o. Eƒe akpa aɖee nye be Mikhail meɖe mɔ na Tsarevich Kirill be wòade nu Makarov me o eye menɔ melia me o. Eye esia trɔ mɔa vie.
  Admiral Makarov na hehe asrafoha la. Emegbe esi wolé Japantɔwo ɖe tomebɔmbwo me la, ete ŋu dze Togotɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzi.
  Ƒudziʋaa wu enu kple aʋadziɖuɖu si ŋu kakaɖedzi le na Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo. Gake emegbe la, Japantɔwo va ɖe to ɖe Port Arthur ke hã. Gake menye ɣeyiɣi didi aɖeke o. Mikhail ɖe Kuropatkin ɖa, eye wòɖo aʋafia si metsi o eye wòbi ɖe dɔa me wu. Eye wogaɖu aʋadziɖuɖuwo dzi le anyigba dzi.
  Le goawo katã me la, woɖu Japan dzi le ƒua dzi. Eye emegbe asrafowo ɖi go.
  Samurai la tsɔ eɖokui na. Russia gaxɔ Kuril Ƒukpowo, xɔ Taiwan, kple Korea.
  Emegbe la, Chinatɔwo ƒe nuto geɖe va zu fiaɖuƒea ƒe akpa aɖe le wo ɖokui si, eye woɖo Zheltorossiya. Fiaɖuƒea keke ta eye wòkpɔ dzidzedze.
  Duma aɖeke meli o, demokrasi si mehiã o aɖeke meli o. Menye agbe o, ke boŋ amenuveve! Dukɔa ƒe ŋgɔyiyi kabakaba. Gake le dzɔdzɔme nu la, Xexemeʋa Gbãtɔ nye nusi womate ŋu aƒo asa na o. Eye azɔ ʋɔ driba ƒe gaƒoƒo la de.
  Gake kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, aʋawɔʋu siwo mesẽ o siwo nye "Luna"-2, aʋawɔʋu sesẽ siwo nye "Peter the Great", siwo ƒe nɔnɔmetata Mendeleev viŋutsu wɔ, kple bɔmbdadaʋu sesẽtɔwo kekeake le xexeame nɔ Russia si xoxo: "Svyatogor" kple "Ilya Muromets". Aleae ŋusẽa nɔ xoxo!
  Eye Russia-srafowo te dziɖuɖu tso ŋkeke gbãtɔwo dzi. Eye tsarist-srafowo ƒe xexlẽme, le nyateƒe si wònye be woxɔ China ƒe afã xoxo ta la, sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Russia-srafowo ɖu Germanytɔwo dzi le Prussia ƒe ɣedzeƒe gome eye woƒo xlã Königsberg. Wokplɔ Lviv kple Przemysl siaa enumake. Asrafo geɖe nɔ Russia si akpa , eye aʋawɔʋu siwo me mekɔ o siwo zɔna la sɔ gbɔ ŋutɔ. Si mesɔ kplii o eye wòɖe ŋusẽ dziŋɔ aɖe fia. Aʋakɔ ɖeka ɖesiaɖe dze anyi.
  Russia-srafowo xɔ Budapest xoxo.
  Germany kpɔ eɖokui le nɔnɔme sesẽ aɖe me. Russia-srafowo nɔ tetem ɖe Oder-ʋua ŋu xoxo. Italy hã ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Austria ŋu. Nyateƒee, Ottoman Fiaɖuƒea ge ɖe aʋa si wowɔ kple Russia me. Gake ɖeko esia trɔ zu dziɖuɖu kple dziɖuɖu le goawo katã me.
  Russia-srafowo tso Oder-tɔsisia xoxo. Eye le dzomeŋɔli la, wodze ahom sesẽwo ƒoƒo gɔme le Berlin. Naneke meli si alé dua ɖe te o. Eyata ŋusẽ geɖe gakpɔtɔ le Germanytɔwo si wobla ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo me.
  Eye Wilhelm kple eƒe dɔwɔƒegã ɖe gbeƒã ŋutifafa kabakaba, alo ne míagblɔe tututu la, woatsɔ wo ɖokui ana.
  Ɣleti ade koe aʋawɔwɔa xɔ. Russia-srafowo xɔ Istanbul. Eye Tsar Michael II ƒe asrafowo xɔ Türkiye.
  Le ema megbe la, wowu ŋutifafa nu le Peterhof. Austria-Hungary kaka eye meganɔ anyi o. Galicia kple Bukovina va zu Russia-nutowo. Czech Republic kple Slovakia va zu fiaɖuƒe siwo Tsar Michael II nɔ ŋgɔ na. Hungary hã da asi ɖe Russiatɔwo ƒe Tsar dzi be enye yeƒe fia.
  Krakow kple anyigba bubuwo ge ɖe Poland Fiaɖuƒea me. Wotso Ɣedzeƒe Prussia, Danzig va zu Russiatɔwo ƒe du. Asia Sue, kple Iraq ƒe akpa gãtɔ kple Baghdad va zu Russiatɔwo. Basra kple Palestina nuto koe Britaintɔwo xɔ, eye France xɔ Siria ƒe dzigbe.
  Woɖo Yugoslavia fiaɖuƒea hã, si me Michael II va zu hatidziɖula le. Mexɔ nu vi aɖe le asinye na ɖokuinye kple Italy. Eyata Russia te ŋu va zu aʋadziɖula gã aɖe. Eye wòbu nu suesuesuewo le gazazã suewo ta. Gake ele kokoko be Germany naxe ga si woatsɔ axe fe na Russia la ƒe akpa gãtɔ. Aʋadziɖuɖu wɔdɔɖeamedzi!
  . TA No. 2 lia.
  Le esia megbe la, aʋa sue geɖewo gadzɔ. Russia xɔ Afghanistan ƒe akpa gãtɔ - dzigbe yi Britain, eye Iran ƒe akpa eve le etɔ̃ me - dzigbe hã nye Britaintɔwo. Emegbe tsarist, Franse kple Britain-srafowo ma Saudi Ƒukpo Afã la me mlɔeba. Dziɖuɖu ƒe dziɖuɖu do mo ɖa. Japan hã te ŋu xɔ Germanytɔwo ƒe nunɔamesi aɖewo na eɖokui.
  Vaseɖe ƒe 1929 me la, wokpɔ ganyawo ƒe ŋgɔyiyi le xexeame katã - esi sesẽ wu le Russia. Gake Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la kplɔe ɖo. Esiae na Hitler va xɔ dziɖuɖu le Germany.
  Le Russia hã la, tɔtrɔ kpata kple dɔmedzoedoname ƒe seselelãmewo dzi ɖe edzi. Gake le ƒe 1931 me la, aʋa yeye aɖe dzɔ kple Japan le China ta. Russia sesẽ wu, eye Ƒudzisrafoha la ƒe amegãe nye Admiral Makarov teƒenɔla si dze - Admiral Kolchak.
  Aʋadziɖuɖu, anyidzedze, kple Japan kple eƒe Pasifik-nunɔamesiwo katã va zu Russia ƒe nuto. Eye Tsar Michael II kple Japan Fiagã hã. Ẽ, ewɔ dɔ nyuie ale gbegbe. Gake ʋiʋli be woaɖu xexeame dzi mewu enu o.
  Hitler nɔ eƒe ŋusẽ dzim ɖe edzi. Eye nubabla aɖe do mo ɖa: Germany, Italy, Russia, tsi tre ɖe Britain, France, Holland, Belgium kple USA ŋu.
  Le ƒe 1940 me la, tsarist-srafowo wu China dzi ɖuɖu nu ŋutɔŋutɔ eye woƒu du yi Franseawo, Hollandtɔwo kple Eŋlisiawo ƒe nunɔamesiwo dzi.
  Hitler dze aʋaa gɔme le June 22, 1941 dzi esi wòdze France dzi. Ðoɖo gã aɖe nɔ Fuhrer la si eye Mainstein ƒe nunya hã nɔ esi. Russia dze Britaintɔwo kple Franseawo ƒe anyigba siwo dzi woɖu le Asia kple Afrika dzi. Esia nye aʋawɔwɔ ŋutasesẽtɔe ale gbegbe.
  Russia xɔ nɔƒe gbãtɔ le xexeame xoxo le amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome, wotsɔ aʋawɔʋu kple yameʋu nyuitɔwo kekeake kple esiwo de ŋgɔ wu la ɖo eƒe asrafowo ŋu. Helikɔptawo, aʋawɔyameʋuwo, amedzidzeyameʋuwo, bɔmbdadaʋuwo, siwo dome yameʋuwo hã le, le wɔwɔm le agbɔsɔsɔ gã me xoxo! Le goawo katã me la, le mɔ aɖe nu la, nusianu le edzi yim nyuie.
  Hitler xɔ France, Belgium, Holland kple Denmark le ɣleti ɖeka kple afã me! Tsar ƒe Russia xɔ Norway kple Sweden. Hekpe ɖe India, Indochina, Iran ƒe dzigbe, Saudi Ƒukpo Afã dzi eye woge ɖe Egipte.
  Eŋlisiawo kple Franseawo ƒe asrafoha siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi la to vovo le woƒe aʋawɔwɔŋutete si mede o ta eye asrafogbɔgbɔ si mebɔ kura o nɔ wo si - wotsɔ wo ɖokui na tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe.
  Hitler ŋutɔ di be yeaʋu ayi Afrika, gake Spain tsi tre ɖe Germany ŋu. Emegbe fasitɔwo dze Franco dziɖuɖua dzi heɖu edzi. Eye emegbe Portugal. Le amedzidzedze sesẽ aɖe megbe la, woxɔ Gibraltar!
  Eyome, Russia kple Germany ɖu Afrika dzi. Le afisia la, teƒe gãwo, avewo, dzogbewo, kple mɔwo ƒe anyimanɔmanɔ nye mɔxenu wu Britain, France, kple Portugal ƒe dutanyigbadzisrafowo gbɔdzɔ eye wotɔtɔ la ƒe tsitretsitsi.
  Woxɔ anyigbamamawo le amewo si. Aʋawɔwɔ siwo dzɔna ɣeaɖewoɣi, tsitretsitsi ɖe nu ŋu. Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gakpɔtɔ nye nyuitɔwo eye woate ŋu atrɔ asi le wo ŋu nyuie, vevietɔ esi le titina: "Nikolai", si wotsɔ ŋkɔ na Tsarevich Nicholas, si Japantɔwo wu.
  Gake ne ènya dzɔgbevɔ̃e si me samurai Tsuda Sanzo xɔ na Russia tso la, ekema woagbã ŋkuɖodzikpe si wotsɔ nɛ kple Eiffel Mɔ̃ kɔkɔ si le St. Petersburg la. Alo ɖewohĩ ètsɔ eƒe ŋkɔ na aʋawɔʋua.
  Aleke kee wòɖale o, "Nikolai"-3 nye aʋawɔʋu si me kɔ vie - si ƒe kpekpeme mede tɔn blaetɔ̃ o, si zɔna kple diesel mɔ̃. Eƒe duƒuƒu lolo wu blaetɔ̃ vɔ ene si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me tɔ, eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo le kpekpem wu eye wòle gbadzaa wu, eƒe nɔnɔme bɔbɔ wu, eye tu si ƒe ʋuƒo didi wu nɔ esi, togbɔ be eƒe lolome sɔ kple esi ƒe didime nye milimeta 76 hã.
  Nuka kee nèɖagblɔ o, Russia xɔ Afrika ƒe akpa eve le etɔ̃ me kple edzivɔ, susɔeawo yi Germany kple Italy. Eye esi woda bɔmb gã aɖe le May 1942 me vɔ la, Russia kple Germany ƒe asrafowo ƒe anyidzedze ɖekae kplɔe ɖo le Britain. Kwasiɖa eve koe aʋawɔwɔa xɔ eye woxɔ England kple Ireland.
  Eye le ɣleti ɖeka megbe la, woxɔ Ireland.
  Amerika wɔ nu le mɔ si mewɔa naneke o nu boŋ, esi wònɔ vɔvɔ̃m be yeage ɖe aʋa si me afɔku le alea me, gake egakpena ɖe Britain ŋu kokoko kple nunɔamesiwo. Eyata Hitler, Mussolini kple Nicholas II ɖoe be yewoawu ŋusẽ si ŋu ŋusẽ le wu le ganyawo gome la nu.
  Gawu la, liƒo ɖeka le Russia kple Amerika le Alaska to. Eye wotu ketekemɔ si yi Chukotka xoxo - si ɖea vi ŋutɔ na aʋawɔwɔ!
  Eye fifia Russiatɔwo, tsarist-srafowo aʋu... Eye woage ɖe Alaska. Gake Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo metsia tre ɖe Russiatɔwo gɔ̃ hã ŋu o. Esiae nye nusi dzɔ.
  Russia-srafowo dze anyidzedze gɔme le Alaska le September 1, 1942... Eye woyi ŋgɔ dzidzedzetɔe ŋutɔ.
  Tɔdzisasrãa ƒe ta kekem kabakaba. Eye abe alesi wònɔna ɖaa ene la, Russia nyɔnuvi dzetugbewo kpɔa gome le aʋawɔwɔawo me.
  Wole Nikolai-4 aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake me. Aʋawɔlaawo nye afɔ ƒuƒlu, bikini koe wodona. Eye tu si ƒe ʋuƒo didi si ƒe didime nye milimeta 85 si ŋu ŋusẽ le wu le wo si: Sherman ƒe dziɖegbe.
  November mee xoxo, sno dza, gake nyɔnuvi dzetugbeawo: Natasha, Maria, Aurora kple Svetlana, medea dzesi awu aɖeke o eye wowɔa avu amama kloe.
  Le afisia la, aʋawɔlawo daa tu hegbãa wo kple ƒoƒo si sɔ pɛpɛpɛ tso Sherman ƒe tu aɖe me. Woɖe woƒe aɖuwo ɖe go. Natasha da tu eye wòdo ɣli be:
  - Meƒo amesiame ɖe fia la ta!
  Eye aleke gbegbe wògakpɔtɔ le dzo dam enye si!
  Emegbe Maria ada tu, eye wòada tu pɛpɛpɛ ale gbegbe be wòavuvu Sherman-ʋua ƒe xɔtaxɔe.
  Exɔe eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si tsoa ga!
  Eye emegbe Aurora ada tu aɖe ɖe yame. Eye wòde pɛpɛpɛ eye eme kɔ hã.
  Aʋawɔla la ƒoa ɣli be:
  - Yameʋuɖoɖo si kɔkɔ wu!
  Eye emegbe Svetlana atsɔ eƒe dziku ƒe ŋusẽ katã aƒo wò. Blonde nyɔnuvi tsɔtsrɔ̃la. Eye wòdoa ɣli be:
  - Dzomavɔ ƒe gbɔgbɔ vɔ̃e menye!
  Eye ame eneawo katã azɔ mɔ, eye woaʋu ato Alaska ƒe dzigbe gome.
  Eye Alexander-4 aʋawɔʋu, si hã nye mɔ̃ yeyetɔ kekeake si me nyɔnuvi dzetugbewo le lae nye esi. Tu sesẽ aɖe si ƒe ʋuƒo didi milimeta 130, tu enyi siwo wotsɔna ƒoa tu kple nyɔnuvi dzetugbe atɔ̃ siwo do bikini ƒe dɔwɔlawo.
  Woyia edzi hã daa tu, ƒoa Amerikatɔwo ɖa, gena ɖe Shermantɔwo me.
  Alenka ɖe asi le tu aɖe ŋu kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo eye wòdzi ha be:
  - Le Tsar Michael ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Esi Anyuta nɔ tu dam la, edo alɔe, eye wòtso Amerikatɔwo ɖe anyi:
  - Fia gã aɖe!
  Augustine hã ƒo, gbã Sherman la, nɔ ɣli dom be:
  - Na ŋutifafa, dɔsesẽwɔwɔ, fiaɖuƒe!
  Mirabela da tu emegbe. Egbã futɔa ƒe aʋawɔnuwo hã eye wòƒo ɣli be:
  - Na Russiatɔwo ƒe nudɔdɔ yeyea!
  Eye emegbe Olympic-fefewɔƒea da tu la, esime wònɔ ƒoƒom henɔ ɣli dom:
  - Nyee nye ŋusẽ kple vevesese alea na futɔ la!
  Nyɔnuviawo wɔa nu nyuie eye wodoa dzo. Le woƒe emerald kple safir ŋkuwo me la, tsiẽƒe ƒe dzobibi nɔa wo ŋu.
  Eye Alexander-4 ƒe aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake si me womate ŋu age ɖo tso goawo katã me o la yi ŋgɔ heƒoa Amerikatɔwo. Aleae woɖea nu fiana kple tsɔtsrɔ̃ si ŋu nɔnɔme aɖeke mele o le.
  Eye nyɔnuviawo, tsikpe le ƒoƒom, eye wole bikini ko me eye wole amama kloe-wonya kpɔ ŋutɔ! Míele avu aɖe tsɔm vɛ!
  Alenka ada tu ɖe Amerikatɔwo ƒe ʋu aɖe dzi. Ale si wòƒonɛ hedzia hae:
  - Nyee nye xexeame ƒe ɣletivi!
  Eye emegbe Anyuta axɔe eye wòaɖe asi le eŋu, atso futɔa, eye wòaƒo ɣli be:
  - Eye ŋutikɔkɔe na fiaɖuƒea!
  Eye emegbe Augustine aƒo tu, atso futɔa ɖe anyi, agbã futɔa ƒe aʋawɔnuwo eye wòaƒo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si ƒe taɖa biã eye ŋukpe mele ŋunye o!
  Eye emegbe woatsɔ afɔkpa ado Mirabela. Eye ada tu si wua ame ɖe futɔa ŋu. Avuvu xɔ kɔkɔa eye wòado ɣli be:
  - Ram tso agbo me!
  Eye emegbe kalẽtɔ dzeani Olympic-fefewo adzɔ. Ada tu siwo wua ame wu ɖesiaɖe. Agbã futɔwo ƒe aʋawɔʋua eye wòado ɣli be:
  - Matutu amesiame adzoe!
  Afisiae aʋawɔʋu aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn blaadre va eye wògblẽa futɔwo ƒe mɔ̃ sesẽwo dome. Eye eʋãna bɔbɔe le sno me - mɔ̃ae nye yeyetɔ - gas turbine! Màte ŋu atɔ ʋu ma tɔgbe bɔbɔe nenema o.
  Alenka dzi ha be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o! Russia-amegãxiwo le futɔa vuvu! Russiatɔwo ƒe amegãxiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Eye le afisia hã la, ezã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, tsɔ le afɔbidɛa tem, ƒo futɔa. Nyɔnuvi ka gbegbee nye si!
  Anyuta hã dze anyi to eƒe afɔ ƒuƒlu zazã me eye wòdo ɣli be:
  - Eye me"nye gã!
  Eye emegbe Augustine da tu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi gbemelã!
  Eye Mirabela aɖe asi le nane si wua ame keŋkeŋ eye wòado ɣli:
  - Na liƒo yeye siwo mebɔbɔ o!
  Eye aɖe eƒe aɖe si le pink eye wòdidi alea afia.
  Eye emegbe Olympic-fefewo aƒo Amerikatɔwo ahagbã wo, eye woawɔe nyuie ŋutɔ.
  Enyo, le goawo katã me la, aʋadziɖuɖu si me kɔ la dzena. Woɖu aʋa sia dzi eye Russia kple tsarist-srafowo le ŋgɔ yim.
  Kaka December 1942 nawu enu la, tsa-ʋakɔa xɔ Alaska katã xoxo, eye aʋawɔwɔ nɔ edzi yim le Canada.
  Tsɔ kpe ɖe aʋawɔʋuwo ŋu la, nyɔnu yameʋukulawo hã wɔa aʋa le yameʋu siwo me ya le me. Yameʋuɖoɖo geɖe le USA, gake eƒe nyonyome mede ŋgɔ kura o. Mate ŋu atsɔe asɔ kple Russiatɔwo ƒe yameʋuwo o. Nusiwo gbãa futɔa kple terminators ƒe sesẽme.
  Eye nyɔnuvi Anastasia kple Margarita le woƒe yameʋuwo me "Ekaterina"-6 alesi woƒoa gakɔntawo nu ƒu nyuie.
  Anastasia da Amerika yameʋu enyi ɖe anyi kple yameʋu atɔ̃ ƒe tu ɖeka ƒe gbagbã eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye super-class aʋawɔla ko!
  Eye wòtsɔa afɔ ƒuƒlu tea afɔtiawo.
  Margarita da Amerikatɔwo ƒe yameʋu ewo ɖe anyi le woƒe gbagbã ɖeka me eye wòdo ɣli be:
  - Eye nye hã nye klass si kɔkɔ wu gɔ̃ hã!
  Anastasia tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tea afɔtiawo eye wòdoa dzo ɖe futɔa ŋu. Adze United States Asrafowo ƒe ʋu adre dzi eye wòaƒo ɣli be:
  - Nyee nye aʋawɔla ale gbegbe be fia la kpɔ dzidzɔ!
  Margarita hã aɖe asi le amewula la ŋu eye wòaƒo ɣli be:
  - Eye menye fia la ɖeɖeko o! Míedze tugbe ŋutɔ!
  Nyɔnuviawo wɔa avu heƒoa ʋu vovovowo. Wotsɔa futɔa ƒua gbe abe sisiblisi kukuwo ene dea gbeɖuɖɔgo me. Eye wogblẽa United States ƒe yameʋuwo dome.
  Anastasia da yameʋu bubu geɖe ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Na fia ƒe hɔ̃ si ƒe ta le eve!
  Margarita, si ɖe eƒe aɖu siwo le abe asike ene la ɖe go la, do ɣli be:
  - Le nu fafɛ sia tɔgbe ta!
  Eye wògaƒo Amerikatɔwo ƒe ʋu wuieve bubuwo hã. Nyɔnuvi siawoe nye esiawo. Nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu. Eye nàvuvui!
  Eye atsu kple asi sia wɔa dɔ...
  Eʋuna yia anyigba ƒe taɖodzinuwo gbɔ. Eye yi kple Shermantɔwo, nànɔ atam to wo me tututu. Abe ga ƒe aŋe ene. Eye gayibɔ kple gakpo sesẽtɔ kekeake me mama. Aleae woƒe anyidzedze va dzɔe.
  Anastasia ƒo Sherman geɖe eye wòdo ɣli na eɖokui be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si te ŋu wɔa nu geɖe!
  Margarita ƒoa Amerikatɔwo hã le anyigba dzi henɔa ɣli dom be:
  - Gake naneke maxe mɔ nam o, eye mexe mɔ nam kpɔ o!
  Anastasia gbã futɔa, da aʋawɔʋuwo ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Na fia la, amesi menya nu alo fa miamiamia wu o!
  Nyɔnuviawo dze tugbe ya! Eye vevietɔ wu la, le bikini ɖeka ko me! Eye womate ŋu aɖu edzi o!
  Ame aɖeke mate ŋu aɖu nyɔnuviawo dzi alo axe mɔ na wo o!
  Anastasia, si le tu dam la, do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si gbãa gakpo!
  Margarita, si yi edzi le tu dam la, gblɔ kpee be:
  - Eye ga ɖesiaɖe!
  Nyɔnuviawo dzona hedaa tu... Togbɔ be vuvɔ le wɔwɔm eye dzomeŋɔli hã la, ema mexe mɔ na wo o. Aʋawɔwɔ le edzi yim le Canada.
  Anastasia gada tu ake eye wòdo ɣli be:
  - Mele abe ŋutsuvi ene!
  Margarit ɖo kpe edzi veviedodotɔe eye wòtsɔ akplɔ tsɔ dziku si nye ƒumelã klitsu aɖe ƒoe be:
  - Nyee nye amesi nye nukokoedonamela eye wòfa wu ame bubu ɖesiaɖe!
  Nyɔnuviawo, abe alesi nàte ŋu akpɔe ene, le ŋu ɖom ɖe nu geɖe ŋu ŋutɔŋutɔ eye dzɔgbenyui si womate ŋu aɖɔ o le wo si!
  Wole gaxɔgbalẽvi siwo le amama afã kple afã la ƒom ƒu! Eye womenya nuxaxa aɖeke o, ɖikeke mele eme o! Nukpɔsusu vovovo geɖe le wo si!
  Gake kpuie ko la, dzɔgbenyuie nɔ ame dzetugbeawo ŋu. Wolé aʋafia si xɔ ɣletivi ene la hedze edzi kple yameʋu. Atsyɔ̃ɖoɖo wɔnukuwo. Woafu wò hã nenema ke!
  Eye le afisia hã la, Russia kple Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le ʋuʋum le Canada godoo.
  Gerda ƒe dɔwɔlawoe nye esi, le Germanytɔwo ƒe T-4 me. Le nyateƒe me la, ʋua gbɔdzɔ vie ne wotsɔe sɔ kple Soviettɔwo ƒe ʋuwo. Gake nyɔnuviawo mele bɔbɔe o - wowɔa avu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini le vuvɔ me. Eye ema gblɔ nya aɖe!
  Mina míagblɔe tẽ be aʋawɔla mawo tɔgbe fa miamiamia! Womenya ɖikeke kple gbɔdzɔgbɔdzɔwo o! Safir kple daimɔnd le bibim le woƒe ŋkume! Atsyɔ̃ɖoɖo mawo mana anyigba sentimeta ɖeka pɛ hã na futɔa o! Wole kɔkɔe eye wowɔa nu vɔ̃ɖi le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Wotsɔa ŋusẽ gã aɖe ʋãa wo ɖokui.
  Eye aleae wogbãa Amerikatɔwoe.
  Gerda zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ da tu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye nyɔnuvi gbemelã! Eye menye ɖetugbui leaƒe kura o!
  Eye le ema megbe la, eɖoa nukoko me.
  Charlotte hã da tu tso tu la me. Ðewohĩ ŋusẽ mele eŋu akpa o, gake edaa tu kabakaba:
  - Mele abe anyi dzodzoe si le ɖuɖum ene!
  Le ema megbe la, tugbedzedzea axɔ eƒe aɖe didi la eye wòaɖee afia!
  Eye emegbe Christina ƒoa atam henɔa ɣli dom be:
  - Eye nye gbeɖiɖiwo hã! Klykov ƒoe!
  Eye eya hã aɖe eƒe amegãxi ƒe aɖuwo ɖe go, eye wòado ɣli.
  - Aʋadziɖuɖu yeye aɖe ava!
  Le nyateƒe me la, aʋawɔlawo sesẽna eye wowɔa adã ale gbegbe. Eye lãmekawo ƒe ŋusẽ kple dziku si nu sẽ ŋutɔ le wo si.
  Eye Magda hã aƒo futɔa. Agbã Sherman aɖe tso adzɔge, aƒoe pɛpɛpɛ ŋutɔ tso nuwuwu vaseɖe nuwuwu eye wòado ɣli:
  - Nyee nye Germanytɔ fafɛ ale gbegbe!
  Ame eneawo, togbɔ be ʋua menye nyuitɔ o hã la, wowɔa avu dzidzedzetɔe.
  Eye nukatae? Elabena awu aɖeke kloe mele wo si o! Eye aʋawɔlawo tsrɔ̃a futɔ la nyuie ŋutɔ.
  Gerda de dzesii dadatɔe be:
  - Míedze na Fuhrer la ale gbegbe!
  Le ema megbe la, tugbedzedzea agada tu ake eye wòaɖe eƒe mo sue dzeani la afia.
  Aryatɔwo ƒe gbɔgbɔ le aʋawɔla siwo le afisia si. Eye womevɔ̃na na vuvɔ o. Togbɔ be vuvɔ gakpɔtɔ le vuvɔŋɔli le Ɣetoɖoƒe Canada hã.
  Gake naneke meli o - afɔ ƒuƒlu kple amama kloe ko. Ekema dzɔgbenyui kple aʋadziɖuɖu anɔ anyi!
  Amesiawo nye aʋawɔla siwo yɔ fũ kple dada ƒe gbɔgbɔ.
  Fifia gɔ̃ hã la, Aryatɔwo ƒe kutrikuku mesɔ kplii o. Negbe Russia nyɔnuviawo koe mele eme o.
  Gake Natasha si le "Nikolai"-3 dzi, si hã do bikini eye wòdo afɔ ƒuƒlu, da tu, trɔ do go eye wòzɔ ƒo xlãe. Gake eƒe aʋawɔʋua nyo wu Germanytɔwo ƒe T-4. Aʋawɔwɔ le afisia sesẽ eye wowɔa adã ŋutɔ.
  Yankees-ha la le agbagba dzem be yewoagbugbɔ adzo. Gake Natasha ƒo "Adzetɔ" la ƒu anyi eye wòtsɔ dzonu ƒe aɖuwo ƒe alɔgbɔnukoko ƒo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi ale gbegbe be ame aɖeke mate ɖe ŋunye o!
  Eye Maria da tu Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo pɛpɛpɛ. Aƒo wo eye wòatsɔ aɖu ƒuƒlu aƒo ɣli.
  - Ŋusẽ aɖeke mate ŋu axɔ mí o!
  Eye emegbe Aurora hã ada tu ɖe wo nɔewo yome. Wotsrɔ̃ Sherman-ʋua. Ẽ nyɔnuvi emae nye nusi nèhiã.
  Eye emegbe Svetlana awɔ eƒe nudzɔdzɔ... Alesi wòave Amerikatɔwoe.
  Aʋawɔwɔwo hã le ƒua dzi. Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo xɔ Philippines.
  Eye afisia hãe nye ƒuƒoƒoa: nyɔnuvi ƒudzidela siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu o. Azɔ hã ame dzetugbe siwo le amama kloe, le bikini me. Enye nyateƒe be yame ƒe nɔnɔme le Philippines nyona ŋutɔ le dzomeŋɔli gɔ̃ hã - dzoxɔxɔ, elabena equator kloe.
  Eye avuwɔwɔ kple tudada dzɔa dzi na nyɔnuviwo. Eye nàƒu du anɔ keklẽm afɔ ƒuƒlu, afɔkpodzi goglowo. Ðeko nyɔnuvi siwo le afisia nye lɔlɔ̃tɔwo. Nu nyuitɔ kekeake - super!
  Le mɔa nu la, wolɔ̃a gamenɔlawo gbɔ dɔdɔ sesẽe! Woblaa wo ɖe wo ɖokui ŋu eye emegbe wodoa wo. Eye ale gbegbe be gamenɔlawo ƒe susu meganɔa wo ŋu o! Eye wowɔa ɖoɖo ɖe tsɔtsrɔ̃ keŋkeŋ ŋu na wo ɖokui - alo ne míagblɔe tututu la, menye na wo ɖokui o, ke boŋ na woƒe futɔwo.
  Nyɔnuvi siwo le amama afã kple afã ƒe ƒuƒoƒo fafɛ mawo tɔgbe. Eye naneke mate ŋu axe mɔ na wo alo agbã wo o!
  Aʋawɔlaawo ɖoa Amerikatɔwo ƒe ƒudziʋu aɖe. Woti kpo gena ɖe eme amama kloe, afɔ ƒuƒlu, eye lãmekawo le ʋuʋum le woƒe ŋutigbalẽ si ƒe ŋutigbalẽ biã la te. Eye wotsɔa dziku ƒoa Amerikatɔwo ɖe anyi. Eye womenaa mɔnukpɔkpɔ sue aɖeke hã be woatsi agbe o.
  Eye fifia Stella dzetugbe la kple eƒe zɔhɛ Masha le dzedzem. Nyɔnuvi eveawo siaa nye ame kɔkɔ siwo ƒe lãmekawo le ɣie eye wotsoa amesiame. Nusi menye ƒoƒoe o enye ŋutilãwo lãɖeɖe kple wo vuvu!
  Nyɔnuviawo zɔna le Amerikatɔwo ƒe melia me. Ne woʋuʋu asi yi ɖusime la, ke enye ablɔ, ne woʋuʋu asi yi miame la, ke enye mɔdodo!
  Eye nyɔnuviawo hã madzudzɔ o! Womegblẽa mɔnukpɔkpɔ ɖi na tsitretsiɖeŋulawo o! Eye ne wodo ɣli hedze woƒe lãmekawo ʋuʋu gɔme ya ɖe!
  Eye wogaʋuʋua woƒe yiwo henɔa ɣli dom ake.
  - Míenye nyɔnuviwo na Tsar, Fofonyigba kple Mikhail Romanov!
  Eye wotsonɛ abe samurai cabbage ene. Eyata Stella xɔe eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo United States-srafomegã la ƒe akɔta. Adzo ayi dzi eye wòati kpo age ɖe ƒua dzi.
  Blonde terminator la ana:
  - Le nye ƒoƒo ta la, woxea fewo!
  Eye agaɖe eƒe aɖuwo eye wòaklẽ eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene! Nyɔnuvi ka gbegbee nye si! Detsiƒonu kple ʋeʋẽ lilili wu!
  Eye nyɔnuviawo ƒua du yia wo ɖokui gbɔ. Eye wotoa afima abe ahomya ƒe ƒutsotsoe ene. Womenaa mɔnukpɔkpɔ futɔa o. Ŋusẽ gã aɖe le wo si. Abosamwo kple mawudɔla akpe geɖe ƒe viviti.
  Eye Masha, amesi tsɔa akplɔ eve lãa ta etɔ̃ zi ɖeka lae nye esi! Nyɔnuvi sia nye - nyɔnuvi na nyɔnuviwo katã!
  Atsyɔ̃ɖola eveawo siaa tso abe ɖe wotsɔ yiwo le ɖa ƒom ene. Eye gbɔdzɔgbɔdzɔ alo ɖikeke aɖeke mele woƒe nuwɔnawo me o. Ʋuʋu na ɖokuiwò, màgbugbɔ ɖe megbe alo ana ta o. Dzɔdzɔenyenye bia be ameƒomea nawɔ ɖeka. Fiaɖuƒe ɖeka, fiakuku ɖeka, taɖodzinu ɖeka kple kekeɖenudɔ yi yamenutome.
  Le ɣeyiɣi sia me tututu la, wole Anyigba ƒe satelait gbãtɔ si wowɔ kple asi la dam ɖe ɣletinyigba dzi. Afisiae wòle yameʋu kum le xexeame godoo.
  Eye Russia nyɔnuvi siwo do bikini ʋlia wo ɖokui ta. Eye womebɔbɔ ɖe anyi wu futɔ o. Eye Amerikatɔ siwo dzetugbeawo lã wo kakɛkakɛe la dzea anyi. Ke hã, nyɔnuvi siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake kple aɖaŋu deŋgɔwo.
  Ɣeaɖeɣi la, wote ŋu wɔ aʋa le Japan. Wowɔ avu le teƒe kɔkɔwo hã. Wolé fiagã la ŋutɔ. Woɖe woƒe aɖaŋu gã la fia. Dzo le wo me ale gbegbe eye lãmekawo ƒe ŋusẽ sɔ gbɔ ale gbegbe. Nyateƒee, nyɔnuvi mawo nye nukunuwɔwɔ ƒe nukunu!
  Wolã samuraitɔwo le fiasãa me. Eye woawo hã wonɔ amama kloe henɔ afɔ ƒuƒlu. Nyɔnuvi siwo te ŋu wɔa nu siwo wɔa nuku na woƒe futɔwo.
  Eye wotsoa lã ɖesiaɖe heɖea woƒe aɖaŋudɔwo fiana. Aʋawɔlawo, ɖikeke aɖeke mele eme o, yia ŋgɔ.
  Wotsɔ akplɔ lã Amerikatɔ ƒudzisrafomegã aɖe ƒe ta. Eye alesi ame dzetugbeawo ako nui, woaɖe woƒe asikewo afiae.
  Eye wogayia amedzidzedzea dzi eye wotsoa wo ɖokui. Aʋawɔla mawo nye lã wɔadã ŋutɔŋutɔwo. Eye Tsar Michael ye le fiazikpuia dzi. Alexander Etɔ̃lia ƒe vi, gake menye eyae o. Dzɔgbenyuitɔ, si tsoa nya me wu, si ƒe tame sẽ wu, eye wònye dziɖula si si ŋutete le hã .
  Gake, le nyateƒe me la, dzɔgbenyui le vevie, tsɔ kpe ɖe sesẽnuwɔwɔ si lolo wu gɔ̃ hã ŋu - Mikhail xɔ ŋgɔ le avuwɔwɔ si me nufitifitiwɔwɔ si meɖea dzi ɖi le o me, si kpɔ ŋusẽ nyui ɖe asrafowo dzi. Gake sidzedze si wɔa dɔ wue nye be woazã nyɔnuvi siwo le bikini me hena asrafodɔwo wɔwɔ. Eye nyɔnuviwo dze tugbe ŋutɔ ne wole amama kple afɔ ƒuƒlu kloe.
  Eyata aʋawɔwɔawo yia edzi kple dzidzedzekpɔkpɔ le mɔ vovovowo nu. Eye aʋawɔla dzetugbewo daa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ, wodaa tu nyuie wu ŋutsuwo. Eye vevietɔ wu la, ne nyɔnuviawo le amama kloe la, womate ŋu awɔ nuvevi wo o kloe. Tu kple aŋetuwo mekpɔa ŋusẽ ɖe wo dzi o. Aʋawɔlawo ƒe aʋakɔ sesẽ aɖe ŋutɔ. Ema nye nu fafɛ ŋutɔ. Enye Tsar Michael ƒe susu be yeazã nyɔnuviwo amama kloe kple afɔ ƒuƒlu, eye esia he aʋadziɖuɖu vɛ.
  Eye nyɔnuvi siwo nɔ aʋa wɔm hã tsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb kple akplɔwo. Eye woɖe woƒe dziku gbegblẽ fia.
  Nyɔnuviawo ƒe nu sẽ ŋutɔ. Eye wònya kpɔ ŋutɔ, fefewɔla, kple afɔ siwo zɔna kabakaba. Ame aɖeke mete ŋu lé wo o.
  Aʋawɔlawo nye greyhounds ŋutɔ... Nyɔnuvi ƒe afɔ ƒuƒlu nye aʋawɔnu si wɔa dɔ ŋutɔ. Gake nukae woate ŋu awɔ? Nu geɖe ŋutɔ. Afɔkpodzi ƒuƒluawo ŋutɔ xɔa ŋusẽ tso anyigba dzi eye aʋawɔla dzetugbeawo nɔa fefem.
  Ele be magblɔ be nyɔnuviwoe dze tugbe wu le xexeame, be wowɔa nuku eye wo kple akpɔkplɔwo ƒe dziku hã!
  Wolé Amerikatɔwo ƒe cruiser la. Ŋutsu siwo wolé la dze anyi ɖe mo. Le ema megbe la, aʋawɔlawo tsɔ woƒe afɔwo ƒo mo. Eye wozi dzinye be magbugbɔ nu na ame. Eye nyɔnuviawo nɔ ɣli dom, eye woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, ne wole woƒe aɖe ƒom la, wosena le wo ɖokui me be yewovivina eye wole ʋuʋum.
  Gake edzɔa dzi na ame dzetugbeawo be wotsɔ agbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo eye wogbugbɔ nu na woƒe afɔkpodzi.
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo ako nu. Eye woɖe woƒe aɖuwo ɖe go!
  Gake eva nyo ɖe edzi, nyɔnuviawo tsi ŋdɔ amama vie eye woyi ɖaƒu tsi. Amesiawo nye aʋawɔla dzetugbe mawo tɔgbe. Aleke nàwɔ atsɔ afɔ ma tɔgbe agbugbɔ nu nɛ? Eye nàmi asibidɛ ɖesiaɖe.
  Nyɔnuviawo nyo ŋutɔ.
  Alexander-4 ƒe aʋawɔʋu si le aʋa wɔm ake lae nye esi. Enye duƒuƒu eye February le vava ge xoxo. Asrafowo yi ŋgɔ. Tete ɖe United States ƒe anyigbamama ŋu geɖe wu. Nyɔnuviawo fa miamiamia ale gbegbe.
  Le afisia la, Natasha daa tu wòde pɛpɛpɛ. Eye eƒoa nu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Nyɔnuvia daa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ eye wòdoa ɣli be:
  - Míagbã futɔ la!
  Maria da tu emegbe. Exɔ futɔa eye wòɖu edzi:
  - Nyee nye super!
  Maria nye nyɔnuvi dzetugbe aɖe ŋutɔ, eye wòdoa vevie nu ŋutɔ.
  Eye eƒe afɔ ƒuƒluwo nya kpɔ ŋutɔ eye wodze tugbe le woƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzodzrowo me:
  - Míatsrɔ̃ futɔ la!
  Eye Aurora nye nyɔnuvi alea, eye wònye super, kple ƒodo kple no ƒuƒlu, kple no dzĩ siwo fu alea:
  - M"agbã futɔwo eye mawɔe wòanye super!
  Eye aleke gbegbe wòʋuʋua eƒe ɖa dzĩ lae nye si!
  Eye wòagatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotso la aƒo wò. Aʋawɔla mawo tɔgbe fa miamiamia ŋutɔ!
  Eye emegbe Svetlana axɔ futɔa eye wòaƒoe:
  "Melɔ̃ Tsar la eye matsɔ ka abla nye futɔwo ƒe kɔ!"
  Nyɔnuviawo ako nu. Alesi wova zu greyhounds kple fafɛwoe.
  Amerikatɔwo le sisim le nyɔnuviwo nu. Alo woɖea ta. Alo wokuna. Aʋawɔlaawo nya kpɔ ale gbegbe, eye afɔ ƒuƒlu ŋutɔ, eye nyɔnuviawo hã wɔ nuku ŋutɔ. Eye avuwɔwɔ le bikini ɖeɖeko me vivina eye wòwɔa dɔ nyuie. Nyɔnuvi aʋawɔlawo wɔa nuku ale gbegbe.
  Natasha gada tu Amerikatɔwo ake eye wònɔ ɣli dom be:
  - Wòe nye nɔvinye eye nye hã menye nɔviwò! Alo ne míagblɔe tututu la, nɔvinyenyɔnu!
  Eye wògaʋuʋu eƒe aɖe didi la ake. Aggressive mina míagblɔ be aʋawɔla kple tugbedzedze!
  Eye emegbe Anyuta ʋuʋu eƒe no amama. Eye ado ɣli ahaɖe eƒe aɖuwo ɖe go. Eye aɖo aʋawɔtu ɖe Amerikatɔwo dzi. Eye wòaxɔe eye wòafui.
  - Atsyɔ̃ɖoɖoa tsrɔ̃e! Eye wònɔa ɣli dom be:
  - Nyee nye nyɔnuvi super ale gbegbe!
  Nyɔnuvi dzetugbe eye wòlɔ̃a gbɔdɔdɔ. Eye esia nyo ŋutɔ!
  Eye nyɔnuvia xɔe heƒoe - eƒo nu kple ɣli be:
  - Míaɖu dzi eye míatsrɔ̃ futɔ la!
  Eye afisiae Aurora aƒo afɔkpodzi ahaƒoe le:
  - Nyee nye fia kple nyɔnuvi fafɛ!
  Aʋawɔla ate ŋu anye avutsu si woyɔna be greyhound ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo ko nu na wo ɖokui.
  Gake Svetlana xɔe fafɛ ŋutɔ. Eye wòna ga siawo tɔgbe hena futɔ la tsɔtsrɔ̃, eye wògbugbɔ nu na gbɔgbɔ vɔ̃wo.
  - Esia nye yameʋuɖoɖo si nye totalitarian aerobatics ale gbegbe!
  Aʋawɔʋua te ŋu ƒua du ŋutɔ eye wòwua ame. Eƒo Sherman si gbɔdzɔ eye wòkɔ la. Eyata aʋa siwo wowɔ le afisia la le Tsar ƒe Russia ƒe akpa dzi.
  Natasha gadze abe tudada ene ake. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Na wò legba la!
  Maria dze tudada gɔme. Nyɔnuvia dze tugbe ŋutɔ eye eƒe taɖa le abe sika ene. To ŋkuléle ɖe eŋu me.
  Nyɔnuvia do fu, eye wòɖo eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo gbɔ henɔ ɣli dom be:
  - Esia nye amewuwu na fia la!
  Eye afisiae Aurora ƒo Amerikatɔ la le. Eye nyɔnuvia nye, ne míagblɔe, adãwɔla si gbɔ eme ŋutɔŋutɔ eye wònɔa ɣli dom:
  - Na boarding ŋutɔŋutɔ!
  Eye fifia nyɔnuvia ɖee fia be yesẽ ŋu ŋutɔŋutɔ.
  Eye Svetlana nye adãwɔla kple aʋawɔla. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo afɔkpodzi eye wòvuvu futɔa kakɛkakɛe.
  Eye wònɔ ɣli dom, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  - Nyee nye aƒenɔ si dzona abe hɔ̃ ene!
  Eyata nyɔnuviawo te fuɖeɖe kple ŋusẽ gbegblẽ. Eye womate ŋu atɔ te ame dzetugbewo ƒe adãwɔwɔ alea o. Mahe ɖe megbe alo abɔbɔ o.
  Natasha gada tu ake eye wògblɔ kple ɣli be:
  - Vaseɖe esime woatsrɔ̃ keŋkeŋ!
  Eye Maria, si metsɔ ɖa aɖeke o la, ekpɔ dzidzedze geɖe wu le eƒe futɔwo tsrɔ̃ me, eye wòte eƒe tsitretsiɖeŋulawo gbãgbã.
  Eye emegbe Aurora xɔe hetsɔ tu ƒo futɔa. Eye wòkpɔ dzidzedze ŋutɔ, kple dzideƒo gã aɖe. Eye nàgbã, agbã futɔ la. Eye gbeɖuɖɔ siwo wofa la le dzodzom tso Sherman-tɔsisia dzi le goawo katã me.
  Eye Svetlana hã ada tu ahadzi ha be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si ku drɔ̃e gãwo eye wòdze tugbe ŋutɔ!
  Le nyateƒe me la, aʋawɔlawo ɖea lɔlɔ̃nu ɖedzesi aɖe fiana be yewoaɖu dzi.
  Menye dzodzroe fiaɖuƒea va zu fafɛ kple gã o. Ate ŋu aƒo Genghis Khan ƒe nusiwo wòwɔ ta.
  Aʋawɔlawo ʋuna yia wo ɖokui gbɔ... Eye wodaa tu, daa tu, eye wovua nu to futɔwo ƒe nɔƒewo, abe ɖe wotsɔ hɛ le ʋuʋum ene. Alo ne míagblɔe tututu la, akplɔ si ɖa ŋutɔ eye wòsesẽ ŋutɔ. Eye fifia womate ŋu aɖu Russia-srafowo dzi o vavã. Eye fiaɖuƒe gã aɖe ƒe fiaɖuƒe.
  Ne èlé ŋku ɖe eŋu la, aʋawɔwɔ kple ɣeyiɣi sesẽ geɖewo dzɔ le Russia ƒe ŋutinya me. Gake ɖeko dzɔgbevɔ̃e dzɔ ɖe Nicholas II dzi le akpa gãtɔ me! Eva zu amesi do kpo nu. Gake ayemɔwo le vevie ŋutɔ. Nusi Russiatɔ chess ƒola gã Alekhine ɖe fia. Esi wòdze fefe gɔme ɖe eƒe futɔ teƒe, etrɔ ʋuƒoa heɖu dzi. Nunya nye nunya.
  Le Tsar ƒe Russia ƒe kuxiwo katã ta la, nyɔnuvi amama ɖeɖeko ƒe nya la kpɔ nu geɖe gbɔ.
  Helikɔptawo hã kpɔa gome le aʋawɔwɔawo me. Aʋawɔʋuwo, kple ʋua me dɔwɔlawo hã kple nyɔnuvi siwo do bikini kple afɔ ƒuƒlu. Nukae nye asrafoha si me nyɔnuviwo le ƒe nɔnɔme? Wo dometɔ si ɖe dzesi wu. Naneke mate ŋu atɔ te aʋakɔ ma tɔgbe alo aɖu edzi o.
  Eyata le asrafoha sia me la, nyɔnuvi siwo le afɔ ƒuƒlu eye wole amama kloe. Helikɔpta si nye Kapitan Varvara ƒe helikɔpta me dɔwɔlawo. Ðe esia mewɔ nuku oa? Atsiaƒua avuvu sesĩe! Kple alesi yameʋua ƒe tuawo adze. Eye emegbe tukpewo hã li. Nyɔnuvi siawo nye ahom ŋutɔŋutɔwo abe ahomya ene.
  Womebɔbɔ ɖe anyi wu futɔ le naneke me o. Russia-srafowo le klalo na aʋawɔwɔ kple dzidzedzekpɔkpɔ gãwo.
  Varvara nye nyɔnuvi dzetugbe aɖe si ƒe taɖa le blɔ eye wòle amama kloe. Esi wòle ɣli dom le eƒe lãkusi tame la:
  - Futɔwo mato eme o! Eye womasi o!
  Eye axɔe eye wòaɖe asi le amewula ƒe tsi si dona tso eƒe mɔ̃ fafɛtɔ kekeake ƒe yameʋuwo katã me. Eye wòadzo le futɔ la dzi. Eye wòtsɔnɛ hetsɔa aŋe si gblẽa nu la lãnɛ ɖe anyi.
  Gake Olga si bɔbɔa eɖokui la tsɔ tukpe aɖe hedae ɖe Amerikatɔwo ƒe nɔƒewo eye wòƒo ɣli be:
  - Mewɔ avu, menye kple bast-fɔkpa o, ke boŋ afɔ ƒuƒlu!
  Eye atsɔ eƒe safir ŋkuwo aʋuʋu ŋku. Ẽ, nyɔnuviwoe nye esiawo - yameʋuɖoɖo si wɔ nuku ŋutɔ alea. Àte ŋu atsɔe ano aha ayi to dzi eye nàtsɔ ʋɔ driba amamawo.
  Eye afɔawo nya kpɔ ŋutɔ eye wole etɔxɛ! Eye akɔtawo le tsɛ, eye ŋutilãwo hã le lãmesẽ me ŋutɔ.
  Varvara ƒoa kposɔ eye wòdoa ɣli:
  - Mate ŋu awɔ do ɖe anyigba ƒe gogloƒe na fia la!
  Eye wòako alɔgbɔnu le eƒe mo suea eye wòatsɔ ŋku aʋuʋu ŋku.
  Aʋawɔlaawo le woƒe nɔnɔme nyuitɔ kekeake me le afisia. Le afisia la, Tatyana, si hã nye nyɔnuvi si do bikini la, axɔe eye wòado ɣli be:
  - Fia nanɔ anyigba blibo la dzi!
  Eye wòaklẽ kple eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene. Eye tso helikɔpta me la, ewua ame abe ɖa ene. Eye wòawu ame. Eye aɖa ga la ŋutɔŋutɔ. Eye wòahe bunker la ƒe tsɔtsrɔ̃ vɛ.
  Nyɔnuvi siawo nye - nyɔnuviwo katã nye nyɔnuviwo! Eye emegbe ne wokplɔ gamenɔlawo va la, emegbe nyɔnuvi mawo gbugbɔa nu na wo heƒoa woƒe afɔ ƒuƒluwo. Zi geɖe la, esiae nye mɔ deŋgɔtɔ kekeake si dzi woato aɖi gbɔ ame ahade dzi ƒo na ame siaa.
  
  ROMMEL SI WOATE ŊU Aɖu O
  Le eme la, Rommel ƒe aʋakɔ si nɔ November kple December 1941 me te ŋu ɖu dzi le Afrika. Esia hã dzɔ elabena Rommel si si nunya le ƒe zɔhɛ mewɔ vodada gã mawo siwo dzɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o.
  Esia wɔe be Germanytɔwo ɖu Britaintɔ siwo nɔ ŋgɔ yim la dzi eye wolé woƒe anyigbaa me ɖe asi. Gbã la, esia mekpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔawo ƒe zɔzɔ dzi o, le ɣedzeƒe gome la, woɖu Germanytɔwo dzi le teƒe si gogo Moscow.
  Gake emegbe Fuhrer ƒomea ƒe ɖoɖowo trɔ. Rommel kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, ete ŋu xɔ Tolbuk, eye wòʋu yi Egipte. Hitler ɖoe be yeatrɔ ɖe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe ametakpɔkpɔ ŋu le ɣedzeƒekpa dzi, eye fifia ya la, yeatsɔ yeƒe agbagbadzedzewo aɖo Afrika kple Titina Ɣedzeƒe.
  Gake esi wònye be aʋawɔla ʋɛ aɖewo koe hiã be woadze Afrika dzi ta la, Nazitɔwo wɔ dɔ geɖe le ɣedzeƒe gome. Woɖu Soviet-srafowo dzi le Kerch. Woƒo xlã mí le teƒe si gogo Kharkov. Wohe ʋuʋudedi aɖe hã do goe le Smolensk ƒe mɔ dzi. Aʋafia Vlasov ƒe aʋakɔ evelia si wɔ nuku ŋutɔ ƒe amedzidzedze si te ɖe Leningrad ŋu hã wu enu kple dziɖuɖu.
  Sevastopol dze anyi le toɖeɖea kple amedzidzedzea megbe. Eye Kraut ƒomea do ŋusẽ. Aʋa la dzɔ le Rzhev-tɔdzisasrãa dzi. Le afisia la, Nazitɔwo te ŋu lé wo ɖokui ɖe te.
  Gake le Egipte la, Rommel, esi wòxɔ ŋusẽdoamewo ta la, eɖu aʋa dzi kakaɖedzitɔe. Germanytɔwo tu woƒe dzidzedzekpɔkpɔ dzi la, wotso Palestina eye woxɔ Iraq kple Kuwait. Eye emegbe Titina Ɣedzeƒe bliboa - esi wokpɔ ami ƒe mɔnukpɔkpɔ.
  Le ema megbe la, fasitɔwo trɔ ɖe Sudan ŋu hedze agbagba be yewoaxɔ Afrika bliboa.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Gibraltar dzi dzedze, kple Germany-srafowo ƒe gege ɖe Morocco kple Afrika ƒe kekeme yi ŋgɔe kplɔe ɖo.
  Gake dɔ sesẽ wɔwɔ le megbe na Germanytɔwo ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo nɔ bɔbɔe. Afikae Hitler hã le, nusi wòwɔ aɖaŋutɔe wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me.
  Esi Hitler si nye Terminator la nyɔ la, eɖe tsi kple nyɔnuviawo, ɖu ŋdinu kple salad, cauliflower mɔli kple amagbe bubu aɖewo, eye wòtsɔ gbɔ̃ ƒe cheese si me ami mesɔ gbɔ ɖo o kple caviar kpe ɖe eŋu. Le ema megbe la, eyɔ Speer, eye wòtsɔ agbalẽ aɖe si dzi se si ku ɖe ŋusẽ siwo ku ɖe nudzɔdzɔ kpatawo ŋu de asi te la na fiaɖuƒea ƒe dziɖuɖumegã yeyea le se nu. Gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ Adolf me eye wògblẽa nu ŋutɔ:
  - Aʋawɔnuwo wɔwɔ le Third Reich me le ʋɛ ŋutɔ! Menye Britain si le aʋa wɔm ɖeɖekoe míetsi megbe o, ke míetsi megbe na USSR si nye ŋutasẽdziɖuɖu hã. Gake míehiã yameʋu ƒe ŋgɔyiyi, esime míele aʋawɔnu xoxowo wɔwɔ dzim ɖe edzi, eye míele tɔtrɔm ɖe yeyewo ŋu. Vevietɔ yameʋu siwo daa bɔmb siwo ŋugbe wodo. Le nyateƒe me la, woƒe duƒuƒu gã kple woƒe dzisasrã kɔkɔ la na wote ŋu tsrɔ̃ Britain-dugãwo tohehe aɖeke manɔmee kloe!
  Speer ɖe mɔkpɔkpɔ nyui aɖe fia:
  - Le Germany kple Poland la, dzotsinuwo sɔ gbɔ wu, le France la, gayibɔ le, eye dɔwɔnu siwo sɔ gbɔ be míate ŋu awɔ ʋu geɖe le mía si. Le nyateƒe me la, míewɔa aluminum kple duralumin geɖe wu dukɔ siwo katã le xexeame katã ne wotsɔ wo katã ƒo ƒui!
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ʋuʋu ta be:
  - Le ɣeyiɣi sia me la! Britain kple USA hã le ewɔwɔ dom ɖe ŋgɔ, eye ele be míakpɔ ga gram ɖesiaɖe ta. Na sukuviwo kple ɖevi bubu siwo xɔ ƒe atɔ̃ hã naƒo ga nu ƒu. Gakpe ɖe eŋu la, nukatae woatsɔ duralumin awɔ aʋalaawo kple yameʋua ƒe akpa vovovowo katã. Àte ŋu azã ati kple avɔ siaa. Le kpɔɖeŋu me, aʋala siwo nye monoblock wɔwɔ. Eye nukae? Míehiã yameʋu yeye si ƒe kpekpeme mede tɔn eve o, si ƒe dzodzo le bɔbɔe, si wɔwɔ le bɔbɔe eye eƒe asi bɔbɔ! Ele be woaɖe yameʋua ƒe akpa siwo woƒo ƒu ƒe xexlẽme dzi akpɔtɔ wòade sue wu, eye woadi mɔnukpɔkpɔwo hã be woaɖe yameʋua ƒe kpekpeme dzi akpɔtɔ alesi woate ŋui eye woana eƒe yaƒoƒo ƒe ŋutetewo nanyo ɖe edzi. Fifia, le mɔa nu la, yameʋuwɔlawo ava, míana hehe wo.
  Speer ko alɔgbɔnu be:
  - Nyateƒee, nye Fuhrer. Le alesi mese egɔmee nu la, èle dɔwɔla siwo katã dze nyuie la trɔ ge tso asrafodɔ mea?
  Adolf si xɔ gbɔgbɔ vɔ̃a ɖo kpe edzi be:
  - Dɔwɔla dzro siwo dze nyuie, siwo nye ame tsɛwo koe míaxɔ tso dutatɔwo dome. Eyata enyo wu be dɔmawɔla ʋɛ aɖewo koe anɔ anyi, eye le esia ta akpaɖekedzimademadelawo hã anɔ anyi. Míaɖe anyigbadzisrafowo ƒe xexlẽme dzi akpɔtɔ ya;ne aʋawɔwɔ aɖeke meli kple USSR o la, ekema míehiã afɔzɔlawo nenema gbegbe o, gake... Menye keŋkeŋ o, eyata meɖoe be maɖu Gibraltar kple Malta dzi le ɣeyiɣi si gbɔna me ɣleti geɖe eye woxɔ Afrika ƒe dziehe bliboa katã eye wòyi ŋgɔ wu le Titina Ɣedzeƒe. Míagahiã anyigbadziʋawɔnuwo kokoko. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ehiã be woatu tɔdziʋudzeƒe bubuwo le Germany ŋutɔ kple France, Belgium, Holland, kple Norway siaa. Míehiã yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo, aʋawɔmeliwo kple ʋuwo. Eye Mediterranea-ƒua atrɔ azu ta si le Germany me le kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ nu. Èse egɔmea?
  Speer bɔbɔ be:
  - Ɛ̃, nye Fuhrer! Meɖe gbe xoxo be woawɔ xɔtuɖoɖo aɖe...
  Adolf si nye ayetɔ gblɔ kpee be:
  - Woate ŋu akeke dɔwɔŋkekea ɖe enu wòaɖo gaƒoƒo 16 ne míaƒe ɖoɖo kpatawo bia. Ele be woadzi yameʋuwo wɔwɔ ɖe edzi va ɖo yameʋu alafa ɖeka gbesiagbe le ɣleti enyi pɛ ko me... Ewu zi etɔ̃ ne wotsɔe sɔ kple esi li fifia, eye menye nyateƒe kura be esia asɔ gbɔ o!
  Speer wɔ kaba de dzi ƒo na Fuhrer la be:
  - Míaƒe yameʋukulawo le hatsotso kɔkɔ aɖe me wu Britaintɔwo, eyata agbɔsɔsɔme menye nusianu o. Eye míadi mɔ yeye siwo dzi míato awɔ agbledenuwo woazu yiwo. Le alesi mese egɔmee nu la, nusi le vevie na mí enye yameʋuɖoɖoa?
  Fuhrer la gabla eƒe asibidɛ sesĩe wu:
  - Nusi le vevie na mí enye yameʋu, bɔmbdada yameʋuwo, eye emegbe aʋawɔyameʋuwo, tsɔ kpe ɖe dɔwɔnu yeyewo dodo ɖe ŋgɔ, kple nukunuwɔnuwo wɔwɔ ŋu! Ke hã, menye le yameʋuɖoɖo ƒe akpa dzi ɖeɖeko o, ke boŋ aʋawɔʋuwo, tudadawo, vevietɔ jet tudadawo hã... Míaƒo nu tso esia ŋu tsitotsito.
  Wose gaƒoƒo aɖe eye Third Reich ƒe yameʋuwɔla xɔŋkɔwo ge ɖe xɔa me.
  Messerschmitt, si nye ɖekakpui vie eye eƒe ŋgonu kɔkɔ, Heinkel, si tsi xoxo, gake eƒe ablaɖeɖe ŋutɔ, si ƒe ŋutilã le kamedefefe me, Tank, Lippisch, kple eve aɖewo siwo womenya tututu o.
  Adolf fia asi zikpuiawo eye wòde se na wo be woaɖo nɔnɔmetataawo ɖe kplɔ̃a dzi:
  - Wò dɔe nye be nàwɔ aʋawɔnu yeye si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye wònye egbegbe tɔ. Yaƒoƒomɔ̃wo sɔ gbɔ ɖe Germany wu dukɔ bubu ɖesiaɖe le xexeame, eye yameʋu geɖe ƒe mɔ̃ɖaŋununya tsi megbe ŋutɔ. Gake le Yu-88 me koe nàte ŋu adzi ʋua ƒe duƒuƒu ɖe edzi ŋutɔ ne èna ʋua ƒe nɔnɔme nasɔ nyuie wu. Vevietɔ woana yameʋua ƒe akpa si le abe aɖatsi ene, si le ʋuʋu ɖi, si ana woate ŋu akpɔ nu nyuie wu eye wòana yameʋukulaa nakeke wu, eye wòana yameʋua ƒe duƒuƒu hã nadzi ɖe edzi to ya ƒe ŋusẽ si ana wòanyo ɖe edzi kilometa atɔ̃ nyuie me. Gakpe ɖe eŋu la, ehiã be woana nɔnɔme si sɔ na bɔmbdalawo kple aʋawɔyameʋuwo siaa ƒe tudadaƒewo, bɔmbdaƒewo, kple ya ƒe brek le teƒe si womele dɔ wɔm le o.
  Èŋlɔ nu si megblɔ na wò la ɖi!
  Atsyãwɔlawo ʋuʋu ta kple gbe ɖeka be:
  - Eyata kakaɖedzitɔe la, Fuhrer gã aɖee!
  Adolf yi edzi be:
  - XE-129 - ele be woatrɔ asi le eŋu ale be woana aʋawɔnuwo ƒe aɖaka ŋutɔ ƒe nɔnɔme nasɔ eye woade yameʋu ƒe tu si woate ŋu aʋuʋu be wòakpɔ eta tso amedzidzedze siwo tso megbe kple anyigba ƒe akpa si le anyime la me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ele be woatsɔ mɔ̃ si doa ŋusẽ mɔ̃a ade yameʋu sia si dzea ame dzi la me. Le ɣeyiɣi ma ke me kple perestroika la, ehiã be woadzi amedzidzeyameʋu mawo tɔgbe wɔwɔ ɖe edzi. Woƒe yameʋuʋu siwo gblẽa nu le ame ŋu gblẽa nu le Britaintɔwo ƒe dɔwɔnawo ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ele be woazã bɔmbdadaʋu si woyɔna be Ju-87 si wotsɔna ƒua tsii le Britain. Míatsɔ ʋu siwo do xoxo la ade dɔwɔwɔ me...
  Adolf tɔ vie. Atsyãwɔlawo zi ɖoɖoe. Fuhrer la de dzesii be:
  Ðikeke gã aɖe le menye le F -190 ŋu. Eva dzɔ be ʋua kpekpe eye mete ŋu trɔa asi le eŋu nyuie o, tsɔ kpe ɖe eŋu la, ɖoɖo aɖeke mele eme si dzi woato akɔ ya siwo mewɔa dɔ o, siwo xɔa ami siwo wozã teƒe la ɖe tsigoewo me o. Le esia ta la, woate ŋu atsɔ tu ɖeka si le dzo dam gɔ̃ hã aƒo ʋu sia. Nya kae Tank agblɔ tso esia ŋu?
  SS-ʋuwo ƒe aɖaŋuwɔla xɔŋkɔa, si tsi tre ɖe ŋkuléle ɖe nu ŋu la, de dzesii be:
  - Esia nye míaƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ, Fuhrer gã. Togbɔ be ele be woabu aʋawɔʋuawo ɖoɖo be ekpɔ dzidzedze ŋutɔ hã la, futɔwo ƒe tu mate ŋu adze wo bɔbɔe o eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wokpɔa yameʋukulaa ta. Le maneuverability gome la, ekema... Aʋawɔnu ɖeka ƒe kpekpeme nye kilogram 120, eye mele bɔbɔe na mí nenema gbegbe be míaɖee bɔbɔe o...
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la do susua ɖa be:
  - Dze agbagba nàna Fokken-Wulf ƒe yaƒoƒo ƒe nɔnɔmewo nanyo ɖe edzi. Le kpekpeme dzi ɖeɖe kpɔtɔ ta koŋ la, ehiã be woabɔbɔ aʋala ƒe nugbɔ be ʋua nate ŋu aɖu ʋua dzi eye wòate ŋu atrɔ asi le eŋu geɖe wu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ade ametakpɔnu na megbeƒu... Le afisi mɔ̃a le le yameʋukulaa ƒe xɔ ŋgɔ gome la, esia kpɔa yameʋukulaa ta, gake ebia be woatsɔ mɔ̃ si ana mɔ̃a nadoe. Le mɔa nu la, woate ŋu ana mɔ̃a ƒe nɔnɔme ŋutɔŋutɔ nanɔ bɔbɔe wu, si wòle be míaƒe dɔwɔƒewo nabu godoo. Le mɔa nu la, dɔwɔwɔ le ME-309 ŋu ya ɖe?
  Messerschmitt ƒe mo wɔ yaa vie:
  - Míele dɔ wɔm tso esia ŋu, Fuhrer gã. Nɔnɔme siwo wobu akɔntae do ŋugbe be yewoana ʋua ƒe duƒuƒu nadzi ɖe edzi, va ɖo kilometa 740 le gaƒoƒo ɖeka me, ne wotsɔ tudadaƒe adre blae! Esia anye ku si ŋu ŋusẽ le wu na Britaintɔwo...
  Adolf tso nya me be:
  - Ele be woawɔ nuwuwu kabakaba. Eye wò, Speer, na yameʋu ƒe tu yeye si daa tu kabakaba si didi milimeta 30 la wɔwɔ kabakaba. Woate ŋu azãe hã dzidzedzetɔe ŋutɔ hena tudada ɖe anyigba dzi taɖodzinuwo kple futɔwo ƒe yameʋuwo ŋu! Ele be ME-309 yeyea naxɔ ɖe ME-109 si nɔ anyi tsã la teƒe. Le wò ME-262 jet mɔ̃ gome la, ʋuu keke ta, kuxi geɖe le eŋu: kpekpeme kpekpe, kakaɖedzi si le dɔwɔwɔ ŋu si mede o, afɔku ƒe agbɔsɔsɔ si gbɔ eme... Nye ŋutɔ mawɔ yameʋu si míehiã la ƒe nɔnɔmetata.
  Adolf Hitler dze ʋu aɖe tata gɔme, eye wòzã sidzedze si le esi le egbegbe yameʋu siwo me wowɔa aʋa le ŋu. Gake menye egbegbetɔwo wu o, ke boŋ tso ƒe blaatɔ̃awo me lɔƒo, be woatsɔ atrɔ asi le wo ŋu wòasɔ ɖe alesi wowɔa woe fifia nu. Elé ŋku ɖe mɔ̃ɖaŋununya si wozãna tsɔ trɔa aʋala ƒe ʋuʋu ŋu etɔxɛe. Viɖe siwo katã le aɖaŋu sia tɔgbe ŋu me ɖeɖe:
  - Le anyidzedze kple dzodzo me la, ʋuʋua dzi aɖe akpɔtɔ, eye le yameʋuɖoɖo me la, adzi ɖe edzi. Esia ta koe aʋawɔyameʋu si si egbegbe ME-262 mɔ̃ le ate ŋu aƒu du kilometa 1,100 le gaƒoƒo ɖeka me. Eye eƒe kpekpeme aɖiɖi ŋutɔ.
  Messerschmitt lé ŋku ɖe nɔnɔmetata la ŋu, ƒo eƒe ŋgonu kɔkɔ si ƒe ta ƒo wɔ la eye wòmiãe be:
  - Si nya nu! Gake nye Fuhrer, afikae nèkpɔ yamenutomeyimɔ̃ ŋuti sidzedze deto ma gbegbe le?
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ƒo ŋkume ayetɔe:
  - Ke yaƒoƒo ƒe ŋusẽ ya ɖe? Zi geɖe la, nunana le ame si si nunana le le nusianu me! Eye nusiwo mede ame dzi o nye nusi mede ame dzi o le Afrika hã! Nukae gblẽ le Arado bɔmbdadaʋua ŋu? Fia nɔnɔmetata la lam?
  Fuhrer si ƒoe eye wòbu la lé ŋku ɖe eŋu kaba eye wòʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao, ema mawɔ dɔ o! Susu si le trolley la ŋu menyo o, le esia ta yameʋua matrɔ o eye wòadze anyi. Ebia be woatsɔ anyidzedze ƒe mɔ̃ si wozãna ɖaa si woate ŋu agbugbɔ ahe. Bu aɖaŋu ƒe tɔtrɔ aɖewo ŋu kpɔ be ya ƒe ŋusẽ nanyo ɖe edzi. Nutovɛ si mehiã o manɔmee, gake le aɖaŋudzedze me.
  Adolf ƒe tagbɔ gblẽ eye wògagblɔ nya ʋɛ aɖewo be:
  - Elektrikŋusẽdɔwɔƒe si ŋu kakaɖedzi mele kura o le Gryphon Xe-177 yameʋua si. Ele be woaɖɔlii enumake, eye mɔ̃ yeye siwo wotsɔa piston wɔe, siwo dometɔ ene nɔa tsitre ɖe vovo le gɔmedzedzea me. Emegbe yi egbegbe mɔ̃ siwo ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 2950 gbɔ. Le ŋutete si le ame si be wòadze ame tso teƒe kɔkɔwo kple le tsi me nɔnɔ me gome la, ekema... Dze Xe-277 la toto vɛ gɔme, mɔ̃ sia hã ava zu nemesis aʋawɔnu. Gake nu vevitɔe nye yameʋu siwo daa bɔmb. Esia nye dɔ si wotsɔ ɖo nɔƒe gbãtɔ. Le kpɔɖeŋu me, aleae wòle be Yu-287 nanɔ.
  Fuhrer la gawɔ nɔnɔmetata aɖe si me aʋala siwo wotutu yi ŋgɔ le, eye wòɖe nu vovovo aɖewo me na aɖaŋuwɔlawo. Wotsɔ Adolf dzoe vevie, eye wòɖe nɔnɔmetata aɖewo fia. Vevietɔ bɔmbdala si me asike mele o. Eye be alesi wowɔ aʋala si dzona ƒe yameʋuɖoɖo ƒe wɔwɔme de ŋgɔ wu ŋugbedodo. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ʋua te ŋu da bɔmb ɖe United States ƒe anyigba gɔ̃ hã dzi. Eɖee fia tẽ be ele be aɖaŋuwɔla siwo tso Europa ƒe akpa vovovowo kple Yudatɔwo gɔ̃ hã nakpɔ gome le dɔa me. Esi wòkpɔe mlɔeba be vovo mele atsyãwɔlawo ŋu o xoxo la, eɖe asi le wo ŋu nublanuitɔe, eye Lippisha koe susɔ. Fuhrer la do ɣli be:
  - Eye mele biabiam tso asiwò, Alexander, be nànɔ anyi! Woade dɔ asi na wò be nàwɔ aʋawɔnu yeye siwo wɔa dɔ ŋutɔ.
  Ewɔ nuku na Lippisch be:
  - Mada akpe na wò, Fuhrer!
  Hitler the Terminator te numeɖeɖe be:
  - Nyateƒee, ènya Wieselsberger ƒe nufiafia, amesi nye Nufialagã Prandtl ƒe kpeɖeŋutɔ tsã le Göttingen. Eyae nye ame gbãtɔ si to nufiafia si ku ɖe ŋusẽ si screen la kpɔna ɖe anyigba si le ete dzi vɛ...
  Lippisch ʋuʋu ta, eye wòko alɔgbɔnu be:
  - Ènya nyuie, nye Fuhrer! Ẽ, menya nufiafia sia!
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la yi edzi be:
  - Ele be míawɔ ekranoplan - si nye torpedo tɔdziʋu kple ƒudziyameʋu ƒe tsakatsaka ƒomevi aɖe. Le nyateƒe me la, edzona yia anyime sã, eye wòdidi tso tsia gbɔ abe sentimeta 20-40 ene. Le go sia me la, ya ƒe agbɔsɔsɔ si léa ekranoplan tɔdziʋua ɖe te la nyea akpa eve. Ðeka nye tɔsisi si xɔ dzo le aʋala te; evelia - si meɖi naneke kura o - dona tso aʋala la te le megbeƒu ƒe nuto me eye ya si tso dziƒo, tso aʋala la ƒe nugbɔ, yɔa eme ɣesiaɣi.
  Lippisch ɖo kpe edzi enumake be:
  - Nyateƒee, nenemae nye Fuhrer!
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la yi edzi be:
  - Ke hã, ya ƒe agbɔsɔsɔ vevitɔ nɔa bearing la te eye wòwɔa nyaƒoɖeamenu aɖe le afima si sɔ kple sesẽme ƒe nyaƒoɖeamenu kloe. Ewɔa akpa si nye yameʋu me tsikpedzifefewɔƒe ƒomevi aɖe, si dzi ekranoplan tɔdziʋua "ʋuʋuna" abe gaƒoɖokui ene! Ame gbãtɔ si zã esia le nuwɔna me enye Finlandtɔ mɔ̃ɖaŋudɔwɔla Kaario.Ewɔ aʋala-sleigh bɔbɔe aɖe si le dzogoe ene me si wotsɔna ƒua du toa sno dzi to screen dzi eye wòxɔ eƒe gomenɔamesi gɔ̃ hã. Nublanuitɔe la, asrafowo mekpɔ ŋudzedze ɖe nu ma tɔgbe si ŋu woke ɖo le ɣeyiɣi aɖe megbe ŋu o. Wogblɔ be Russiatɔ nufialagã Levkov hã wɔ dodokpɔ mawo tɔgbe... Eyae nye be, esia ate ŋu ava zu nukunu yeye, si ate ŋu atsɔ bɔmb, aʋawɔtu siwo wotsɔna ƒua du, kple asrafowo aɖi ɖe Britain ƒuta, le yameʋu ƒe duƒuƒu me, kple le... ɣeyiɣi ma ke si me radar mate ŋu akpɔ o. Gakpe ɖe eŋu la, amedzidzedze gblẽnu bubuwo ɖe Eŋlisiawo ƒe meliwo ŋu! Lɔ̃ ɖe edzi?
  Lippisch tsɔ eƒe asi ƒo nu, nuɖuɖudzrala siwo kpena ɖe eŋu la kɔ detsiƒonu aɖe nɛ... Esi wònoe vie vɔ la, atsyãwɔla la de dzesii be:
  - Ẽ, esia nye susu si me kesinɔnuwo le, togbɔ be mɔ̃ɖaŋukuxi aɖewo anɔ anyi hã. Le kpɔɖeŋu me, nusiwo li tegbee...
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ʋuʋu ta le xɔlɔ̃wɔwɔ me be:
  - Mawɔ nɔnɔmetata si me kɔ na wò, enyo wu be nàwɔe, eye wò ŋutɔ nàkɔ mɔ̃ɖaŋu ŋuti nyatakaka sueawo ŋu. Ele be ŋutilãa nadidi, aɖo ŋku yameʋu ƒe ʋu ƒe akpa dzi, si sina yia dolphin ƒe yameʋukuƒea ƒe ŋɔti me, yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃e siwo le ʋuʋu ɖi kple turbojet mɔ̃wo me.... Togbɔ be ate ŋu adzɔ be piston mɔ̃wo hã awɔ dɔ le mɔ̃ gbãtɔawo me hã. Eye ne wohe lã gã sia yi tsi si le ʋuʋu ɖi me la, mɔ̃awo aƒo tome na tome eye lã lénu si le gbadzaa la awó abe tɔmelã si woyɔna be whale ene, eye wòatsɔ alilikpo si me tsi le ƒu gbe ɖe dzi. Nenɔ susu me na wò be lã gã sia te ŋu ƒua du abe aʋawɔla ene si didi tso tsia tame meta ʋɛ aɖewo.
  Lippisch ƒo kpẽ le eƒe ŋudzedzekpɔkpɔ vavãtɔ me be:
  - Susuŋudɔwɔwɔ si me kesinɔnuwo le le asiwò, Fuhrer!
  Dashing Adolf va zu gbɔgbɔmeʋaʋã geɖe wu:
  - Nyateƒee, anye nukunu ƒe aʋawɔnu. Le nyateƒe me la, ekranoplans mevɔ̃na na ahom aɖeke o. Womevɔ̃na na tsikpe o - wodzona ɖe edzi. Tɔsisi siwo me agado le kple ƒutakpewo, siwo dzi meli dzrowo ate ŋu agbã le la, medoa ŋɔdzi na wo o, eye zi geɖe la, tsi siwo me goglo o la nɔa abe ɖeviwo ƒe tsita ene. Woate ŋu aɖiɖi asrafowo ɖe afisiafi: tso Afrika ƒuta si nye Skeletons kple eƒe ƒuta siwo le abe abosam ene, va ɖo United States ƒe ƒuta eveawo, Canada kple Alaska ƒe Artik-nyigbawo dzi. Mɔ̃ siawo ƒe alafa geɖe anɔ anyi, eye Britain adze anyi le ɣleti eve megbe.
  Lippisch gblɔe vɔvɔ̃tɔe be:
  - Eye tomenukuƒewo hã?
  Fuhrer la ko nu be:
  - Ema tututue nye tomenukuƒeawo! Womedoa ŋɔdzi na ame le tsiawo te alo le gogloƒe o! Tsɔ kpe ɖe torpedo siwo tso ƒugɔmeʋawɔʋuwo me ŋu. Eye eya ŋutɔ nye aʋawɔnu nyui aɖe si woatsɔ awɔ avu kple ƒugɔmeʋawɔʋu deŋgɔtɔwo kekeake, atsɔ aƒo wo kple gogloƒe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ekrano-yameʋuwo te ŋu da tu kple tomebɔmb ɖe futɔwo ƒe meliwo dzi. Ẽ, le nyateƒe me la, maɖe alesi wowɔa bɔmb siwo wofiaa mɔe la afia mi. Eye le nyateƒe me la, anyigbadzidzedze... Mɔ nyui aɖe si dzi woato atsɔ anyigbadziʋakɔwo ana, menye kple afɔzɔlawo ɖeɖeko o, ke boŋ kple aʋawɔʋuwo hã! Ekema aʋawɔwɔa ƒe nɔnɔme bliboa atrɔ zi ɖeka! Èse Lippisch gɔmea, asitsatsa kae Fuhrer la ka ɖe dziwò le?
  Atsyãwɔla la bia kple asitsatsa geɖe wu be:
  - Ke kafukafuawo ya ɖe?
  Adolf veviedonula ɖo kpe edzi be:
  - Nyateƒee, amesiwo naa dɔmenyo wu, gayibɔ ƒe atitsoga si me diamondwo, anyigbawo, koloniwo, teviwo le! Ne míeɖu Afrika katã dzi la, anyigba asɔ gbɔ na amesiame!
  Lippisch gblɔ be:
  - Ne wona ga kple ga la, ekranoplan la anɔ klalo, gake... dɔwo hã le asinye na aʋawɔla si si asike mele o.
  Terminator Fuhrer wɔ kaba ka ɖe edzi na nutovɛla la be:
  - Jet bomber si me asike mele o, mewɔ eƒe nɔnɔmetata xoxo, ame bubuwo akpɔ edzi. Aleke gbegbe wòsɔ eye wònye aʋawɔla enye si! Ekranoplanes le vevie wu elabena wonye aʋawɔnu yeye aɖe le gɔmedzedzea me... Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aɖaŋuwɔla bibi ŋutɔ le Gotha dɔwɔƒea si siwo awɔ esia. Le ɣeyiɣi sia me la, wɔ dɔ le ekranoplanes ŋu. Le blibo me la, fifia nya kpata geɖewo le asinye, egahiã kokoko be maƒo nu kple aʋawɔʋuwo ƒe aʋafiagãwo... Woatsɔ sededea ana mi...
  Lippisch dzo le Fuhrer la me kple gbɔgbɔ ŋutɔ. Adolf susui be ɖewohĩ anyo wu be yeaƒo nu kple nukliaŋusẽŋununyalawo gbã tso atɔm bɔmb wɔwɔ ŋu, eye le etsɔme la, haidrodzin bɔmb wɔwɔ ŋu, gake eɖoe be yemawɔ nu geɖe akpa o, eye yeade agba ye ŋutɔ kple ame bubuwo le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Atsyãwɔla geɖewo nɔ anyi, siwo dometɔ aɖewoe nye esiwo xɔ ŋkɔ wu: Porsche kple Aders. Le goawo katã me la, ne Germanytɔwo ƒe nɔnɔme de ŋgɔ wu Soviettɔwo le yameʋuɖoɖo kple ƒugɔmeʋawɔʋuwo me (togbɔ be menye amesiamee lɔ̃ ɖe esia dzi o hã!) la, ekema edze ƒã be Panzervale ƒe aʋawɔʋuwo tsi megbe. Vevietɔ Soviettɔwo ƒe KV ʋuwo, T-28, T-34, de ŋgɔ wu Germanytɔwo le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo gome, eye T-34 hã le ʋukuku ƒe ŋutete me. Gake Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe tuwo mesẽ na Eŋlisiawo ƒe Matildas kple Cromwells o, eye esiwo Churchills kple Challengers ƒe aɖaŋuwɔlawo le wɔwɔm xoxo hã mele nenema kura o. Ne míagblɔ Germanytɔwo ƒe atsyãwo ƒe aʋawɔnuwo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ ya o...
  Esi Fuhrer kpe amedzroawo be woanɔ anyi ta la, edze agbenyuinɔnɔ ŋuti nya la xexlẽ gɔme be:
  - Nublanuitɔe la, Germany mekpɔ tu si ŋu kakaɖedzi le si tsia tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu fifia o... Esi wotsɔ tu si ƒe didime nye 50-mm T-3 ɖo wo ŋu ta la, Matilda alo KV ƒe aʋawɔnuwo koe woate ŋu aƒo... Gake Matilda-ʋua va ge ɖe subɔsubɔdɔa me kple Britain hafi Xexemeʋa Evelia dze egɔme gɔ̃ hã. Mía ŋutɔwo míelé Matildas, amesi ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo womate ŋu age ɖe eme o. Enyo, Soviettɔwo ƒe KV-ʋuwo mate ŋu age ɖe axadzi alo ʋua ƒe ʋuƒo gɔ̃ hã me o. Nusi míaƒe ʋua ate ŋu awɔ wue nye be wòagbã mɔa! Eyae nye be mi aɖaŋuwɔlawo mietsɔ mí de nɔnɔme aɖe me ale gbegbe be futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo sesẽ wu mía tɔ sã le aʋawɔnuwo gome, eye Amerikatɔwo ƒe "Grants" yeyeawo kple "Shermans" siwo le klalo na wo wɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me la de ŋgɔ wu le aʋawɔnuwo gome. Ne míagblɔ Russiatɔwo ƒe ʋu siwo si tu si ƒe didime nye 76mm le ya o. Eye aleke nèwɔa dɔ si nye aʋawɔʋu yeyewo wɔwɔ, vevietɔ kple tu si ƒe didime nye milimeta 88.
  Porsche ɖo eŋu kple tɔtɔ be:
  - Nyateƒee, míele ŋgɔyiyi mawo tɔgbe wɔm, Fuhrer gã. Le May 26 lia dzi la, Aʋawɔnuwo Dzikpɔƒe de se na mí be míaƒle aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn 45 si nye ViK -4501. Ele be wòanɔ alea tututu, eye woatrɔ tu si ƒe didime nye milimeta 88 si tsia tre ɖe yameʋuwo ŋu wòazu aʋawɔʋuwo ƒe xɔtaxɔe. Nutata gbãtɔwo le mía si xoxo. Àte ŋu anya wo nyuie, gã aɖe.
  Fuhrer la bia be:
  - Adertɔwoe nènyea?
  Erwin ʋuʋu ta be:
  - Le ƒe blaeneawo me la, wodo vk -3001 kpɔ dzidzedzetɔe. Ʋu kpekpe yeye aɖe, si me tu si ƒe didime nye milimeta 75 le. Aʋawɔnu ma tɔgbe le mía si le aʋawɔnu si tsia tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu ƒe kpɔɖeŋua me, gake wometsɔe de ewɔwɔ me le agbɔsɔsɔ gã me haɖe o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wowɔ dɔ tsɔ wɔ T-6, si ƒe kpekpeme ade tɔn 65. Eye eƒe mɔ̃ si le bɔbɔe wu si ƒe kpekpeme nye tɔn 36. Míele Fuhrer gã aɖe tem kpɔ.
  Adolf, si nɔ eɖokui kpɔm le susu me be yenya nusianu la, te nɔnɔmetataawo me dzodzro kaba. Afisiae wonye "Tiger" dziŋɔ la ƒe nɔnɔmetata gbãtɔwo, si nye Germany ƒe aʋawɔʋu xɔŋkɔtɔ kekeake le Xexemeʋa Evelia me. Ʋu sia xɔ ŋkɔ le Kursk Bulge ƒe ɣeyiɣia me. Le Soviettɔwo ƒe ɣeyiɣiwo me la, zi geɖe la, wodoa vlo "Amegãxiwo," gake emegbe nɔnɔme si nɔ amewo si ɖe ʋu sia ŋu va zu nusi me susu mele o wu. Le eƒe ɣeyiɣia me la, aʋawɔʋu sia megblẽ ya o. Le aʋawɔwɔ gã gbãtɔ si míewɔ kple míaƒe KV-ʋuwo me la, Tiger etɔ̃ ƒo Soviettɔwo ƒe ʋu ewo, eye woawo ŋutɔwo si dzo evɔ womegblẽ nu le wo ŋu o. Viɖe vevitɔ si le ʋu sia ŋue nye eƒe tu sesẽ si ƒe didime nye milimeta 88, si ƒe tsitretsiɖeŋula si dze menɔ esi ɣeyiɣi didi aɖe o. Ke hã, le Kursk Bulge dzi la, togbɔ be mɔ̃ɖaŋununya de ŋgɔ le nɔnɔme gome hã la, woɖu Nazitɔwo dzi kokoko... Akɔntabubu siwo ku ɖe ʋu sia zazã le aʋawɔwɔ me ŋu, kpakple nusiwo bu ƒe xexlẽme, ƒo nu tso eŋu zi geɖe be enye ʋu nyuitɔwo dometɔ ɖeka le Xexemeʋa Evelia me. Gake gbɔdzɔgbɔdzɔawo hã dzena le ŋku dzro ko me. Kpekpeme kpekpe si nye tɔn 56, kple aʋawɔnuwo milimeta 100 pɛ ko (axa 80 koe!), kɔkɔme, aʋawɔnuwo ƒe dzogoe siwo me susu le ƒe anyimanɔmanɔ kple ʋukuku ƒe ŋutete gbegblẽ. Le goawo katã me la, IS-2 aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme mede tɔn ewo o la nyo wu amegãxi la le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo siaa me... Gake February 1944 me koe aʋawɔʋu sia do. Zi geɖe la, "Fia ƒe Akpɔkplɔ" ƒe kpekpeme nye tɔn 68, eye eƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 180... Nyateƒee, aʋawɔʋu ma tɔgbe mesɔ na aʋawɔwɔ le Afrika, le gbedadaƒo, na anyidzedze o, mɔ̃ si le abe anyi to ene koe wònye kple afɔ siwo wotsɔ anyi wɔe. Ao, le nyateƒe me la, le eƒe ɣeyiɣia nu la, "Fia ƒe Akpɔkplɔ" la wɔa dɔ ŋutɔ, ete ŋu tsrɔ̃ futɔwo ƒe aʋawɔʋu geɖe le aʋawɔwɔ me, eye ɣeaɖeɣi la, eƒo "Sherman" blaeve vɔ atɔ̃ le gaƒoƒo ɖeka me. Edze abe nyatakaka aɖewo nɔ anyi ku ɖe T-34 aʋawɔʋu blaeve vɔ etɔ̃ siwo Tiger tsrɔ̃ le aʋawɔwɔ ɖeka me ŋu ene. Gake aleke kee wòɖale o, ŋusẽ kple kpekpeme zazã si me susu mele o ƒe nɔnɔme koe aʋawɔʋu sia nye. Gake, le kpɔɖeŋu me, Soviet T-54 aʋawɔʋu... Mɔ̃ɖaŋununya siwo do ŋgɔ ŋutɔŋutɔ le Xexemeʋa Evelia me zazã dzidzedzetɔe le susu me ƒe nɔnɔme ƒomevi aɖe .
  Fuhrer la gblɔe kple kakaɖedzi be:
  - Ao, aƒetɔwo! Dɔ sia mesɔ o! Ʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ vɔ ade wɔwɔ kple aʋawɔnu milimeta 100 pɛ ko... Afikae míaƒe Germanytɔwo ƒe dɔwɔwɔ nyuie kple susuŋudɔwɔwɔ si míeƒoa adegbe le?
  Aders gblɔ vɔvɔ̃tɔe be:
  - Franseawo ƒe S-2, si ƒe kpekpeme nye tɔn 70, ƒe aʋawɔnuwo nye milimeta 45...
  Fuhrer-Terminator la tso nya me dzikutɔe be:
  - Esia nye aʋawɔʋu si tso Xexemeʋa Gbãtɔ ƒe ɣeyiɣia me. Gake Russiatɔwo ƒe KV-2 ƒe howitzer si didi milimeta 152 nɔ esi eye eƒe kpekpeme nye tɔn 52. Gake esia nye milimeta 152, ke menye 88 o.
  Eyata mena dɔ si nye tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe lolome nye milimeta 71, na aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme mede tɔn blaene o eye eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 180 ya teti, axawo kple ʋua ƒe ʋuƒo si ƒe didime nye milimeta 150, mɔ̃ si ƒe kpekpeme nye alafa ade , sɔ ƒe ŋusẽ alafa adre. Eye ele be woatsɔ aʋawɔʋu sia ade dɔwɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me ne mede ɖeke o la, le ɣleti ade megbe.
  Germanytɔ atsyãwɔlawo ƒe mo biã eye woƒe asiwo ʋuʋu. Alexander lé ŋku ɖe wo ŋu fewuɖutɔe. Dɔa sesẽ ŋutɔ vavã; aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo si bɔ ɖe "Fia ƒe Akpɔkplɔ" ƒe mɔ̃ si wowɔ le ƒe 1944 me, gake ele be nàna kpekpemea naɖiɖi tɔn 28! Gake Adolf bu esia be enye nu ŋutɔŋutɔ ŋutɔ, eye wòna Porsche ƒo abɔta xɔlɔ̃wɔwɔtɔe gɔ̃ hã:
  - Don"t be upset, nye ŋutɔ mawɔ ɖoɖo nyuitɔ kekeake si me nàte ŋu akpɔ agbe le kple kpekpeme sue ma tɔgbe na wò. Menye ŋutasẽlae menye o, ke boŋ susuŋutinunyalae menye. Ðeko wòle be nàgbugbɔ nu geɖe atu. Vevietɔ, mɔ̃a ƒe ʋuʋudedi kple mɔ̃a dada ɖe teƒe ɖeka.
  Aders de dzesii nublanuitɔe be:
  - Esia ahe kuxi aɖewo vɛ na mí. Vevietɔ la, ɖoɖo sia tɔgbe akpɔ kuxi siwo gbɔna....
  Adolf sesẽ la tso nya me be:
  - Nyateƒee, kuxi aɖewo anɔ anyi, gake le gɔmeɖose nu la, woate ŋu aɖe wo ɖa bɔbɔe. Vevietɔ le mɔ̃ɖaŋununya gome. Gake àte ŋu aɖo mɔ̃a ɖe teƒe si le bɔbɔe wu, aʋuʋu ʋua ƒe ʋufɔti eye... Ele be woaɖe aʋawɔʋua ƒe kɔkɔme dzi akpɔtɔ va ɖo meta eve, eye ele be woatsɔ ʋua me dɔwɔlawo aɖo anyi ɖe anyi, ekema nusianu anye nusi me susu le wu sã.
  Fuhrer dze nɔnɔmetata aɖe wɔwɔ gɔme, si nye nɔnɔmetata ƒomevi aɖe, si nye Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu si xɔ ŋkɔ wu le aʋa megbe ɣeyiɣia me, si nye T-54, ƒomevi. Ʋu sia kpɔ dzidzedze ale gbegbe be wodoe ɖe yame le ƒe 1947 me eye wozãe le aʋawɔwɔ siwo wowɔ le Afghanistan kple Talibantɔwo me;Iraq-srafowo wɔ aʋa kple United States Asrafowo le Dzogbe ƒe Ahom kple Operation Shock and Awe alo Iraqi Freedom . " Le wo katã me la, wowɔ aʋawɔʋu siawo dometɔ siwo wu akpe 70. Eye be ʋua kpɔ dzidzedze ŋutɔ. Esi eƒe kpekpeme nye tɔn 36, eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 200, eye tu si ƒe kpekpeme nye milimeta 100. Ame sia ƒomevi wɔ aʋa kple Amerikatɔwo ƒe Patons kple Pershings siaa dzidzedzetɔe le Korea-ʋaa wɔɣi. Eyata le mɔ̃ɖaŋununya ƒe ɖoƒe sia gome la, kpɔɖeŋua sɔ ŋutɔ eye wònye nu ŋutɔŋutɔ na dɔwɔwɔ. Eye ewɔwɔ le bɔbɔe ŋutɔ - eƒe asi bɔbɔ... Le Germanytɔwo ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 88 71 El gome la, ete ŋu gena ɖe eme ale gbegbe na Xexemeʋa Evelia ƒe aʋawɔʋuwo katã (negbe IS-3 ƒe aʋawɔnu siwo le ŋgɔgbe, si ge ɖe dɔwɔwɔ me koe mele eme o le May 1945 me!). Ke IS-3 ya ɖe? Aʋawɔʋua nyo ŋutɔ le aʋawɔnuwo gome, kple xɔtaxɔa, si wona pike ƒe nɔnɔme. Nyateƒee, ʋukuku ƒe ŋutete menyo o, eye eteƒe medidi o wodzudzɔ ewɔwɔ. Emegbe mɔ̃ bubu geɖewo ganɔ anyi, siwo nye IS-4, kple bubuawo vaseɖe esime wova nɔ IS-10, si wogbugbɔ ŋkɔ na be T-10 le Stalin ƒe ku megbe la dzi. Eye esia va zu Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu kpekpe mamlɛtɔ. Khrushchev xe mɔ ɖe ʋu kpekpewo wɔwɔ ɖesiaɖe nu, eye ame siwo va xɔ ɖe eteƒe metrɔ asi le esia ŋu o!
  Le goawo katã me la, ɖe Germanytɔwo hiã aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme wu tɔn blaenea, ne le aʋawɔʋu si le titina gɔ̃ hã dzi la, woate ŋu ade tu si ate ŋu age ɖe aʋawɔnu milimeta 193 me le adzɔge meta 1000?
  Amerikatɔwo gblẽ aʋawɔʋu kpekpewo ɖi kaba, eye Pershing-ʋua ƒe kpekpeme mewu tɔn 42 o, eye zi geɖe la, Sherman-ʋua ƒe kpekpeme mede tɔn 32. Gake esi wòva dze ƒã be aʋa aɖe le edzi yim kple USSR vɔ la, lã wɔadã aɖe si ƒe kpekpeme nye milimeta 120 do caliber tu kple tudada ƒe duƒuƒu gbãtɔ si ade meta 1000 kloe le sɛkɛnd ɖeka me. Gake eteƒe medidi hafi dzi ɖe le Amerikatɔwo ƒo le aʋawɔʋu sia ŋu o. Hafi IS-10 nado la, aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu le aʋa megbe enye IS-4, si ƒe ŋgɔgbe ƒe aʋawɔnuwo nye milimeta 250 eye eƒe axadziʋawɔnuwo nye 170... Ʋu si ŋu kakaɖedzi le, togbɔ be eƒe kpekpeme wu tɔn 60 hã. Aleke kee wòɖale o, ele be nàde dɔ asi na be woawɔ aʋawɔʋu kpekpe aɖe na Germany, gake mawu tɔn 50 o. Le kpɔɖeŋu me, ɖeko IS-10 ƒe kpekpeme nye tɔn 50 kple ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 290 eye tu si ƒe didime nye milimeta 125... Le mɔa nu la, caliber kae kpɔ dzidzedze wu? Le aʋawɔɣia la, aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 100 kple 152 (ŋgɔgbe) nɔ Sherman kple Churchill ƒe ʋu siwo xɔ ŋkɔ wu la si. Enyo, "Fia ƒe Akpɔkplɔwo" te ŋu nɔ te ɖe enu nyuie ŋutɔ... Gake "Panther" la te megbedede vie le 75-mm caliber la gbɔ, nenye be tu la ƒe duƒuƒu gã si le gɔmedzedzea me la mesɔ gbɔ o gɔ̃ hã. Eyata "Panthers" siwo si tu siwo ƒe didime nye milimeta 88 le do, togbɔ be aʋaa ƒe nuwuwu koe, eye wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi hã. Gake nyateƒe si wònye be ɖoɖo aɖeke menɔ Wehrmacht-ʋua si be yeagbugbɔ aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔ tsia aʋawɔʋuwo nu siwo ƒe lolome lolo wu la ade aʋawɔʋuwo me o la ɖee fia be nɔnɔme sia sɔ na amesiame. Jagdtiger tu si te ŋu ʋãna eɖokui si si tu si ƒe didime nye milimeta 128 kple ŋgɔgbeʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 250 nɔ anyi vavã, gake wo dometɔ 71 koe wowɔ eye le agbɔsɔsɔ sue ma me la, womete ŋu kpɔ ŋusẽ ɖe aʋaa ƒe zɔzɔ dzi o. Le mɔa nu la, nusi doa dzidzɔ na ame enye be kaka Jagdtigertɔwo natsɔ wo ɖokui ana la, ame 43 bubuwo gakpɔtɔ nɔ dɔ wɔm, si ɖee fia be mɔ̃ ma tɔgbe ate ŋu anɔ agbe ale gbegbe.
  Le mɔa nu la, Stalin de se be woatsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 122 aɖo IS-2 enumake, togbɔ be eƒe ŋusẽ si gena ɖe eme la gbɔ eme na Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo hã (negbe "Fia ƒe Akpɔkplɔ" koe mele eme o, gake aʋawɔʋu mawo tɔgbe 458 koe wowɔ). Ame geɖe ɖo aɖaŋu na ŋutasẽdziɖula la be wòaɖo seɖoƒe na eɖokui ɖe ʋuƒo si ƒe didime nye milimeta 100 ko dzi. Eye le nyateƒe me la, T-100 tu si te ŋu ʋuna le eɖokui si la va zu nyuitɔ kekeake le eƒe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔme bliboa gome. Le nyateƒe me la, zi alesi caliber la loloe la, zi nenemae aŋɔwo ƒe agbɔsɔsɔ le suee, zi nenemae dzo ƒe tsɔtsɔme, tu la ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me, dzo ƒe didime kple eƒe nyateƒetoto dzi ɖena kpɔtɔnae... Gake aʋawɔʋu si lolo wu, si nye T- 100 nɔ Germanytɔwo si. 4, eye tu siwo wotu ɖe wo ɖokui dzi siwo wotu ɖe edzi la ƒe kpekpeme nye tɔn 22-24 ko. Gake Panzer tu si tsɔa eɖokui ʋãna la kpɔ dzidzedze ŋutɔ: Panther ƒe aʋawɔnuwo kple ŋgɔgbeʋawɔnuwo sɔ kple eya ŋutɔ tɔ kloe, eye eƒe kpekpeme kple kɔkɔme mede nenema gbegbe o. Ahiã be woaɖe gbe be woaɖe "Panzers" siwo le bɔbɔe wu eye woƒe asi bɔbɔ wu ɖe go ɖe wo wɔwɔ me.
  Eye tu la ƒe lolome ya ɖe? Le tu siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu gome la, esi ƒe lolome nye milimeta 128 lolo akpa, anyo wu be woazãe abe amedzidzenu ene, eye nàtia esi le domedome si ƒe didime nye milimeta 105.
  Adolf tsɔ nɔnɔmetata sia fia Germanytɔ aɖaŋuwɔlawo:
  - Esia nye míaƒe aʋawɔnu ɣaɣla yeyea! Ele be woado aʋawɔʋua kpɔ le ɣleti siwo gbɔna me. Eƒe aʋawɔwɔ zazã anye le ƒe 1943 me. Le ɣeyiɣi sia me la, dɔ aɖe hã le asiwò be nàwɔ aʋawɔʋu kpekpe aɖe si me tu siwo ƒe didime nye milimeta 105 le. Tsɔ kpe ɖe tu siwo mesẽ o siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui ŋu. Eyata midze dɔ gɔme aƒetɔwo.
  Aders tsi tre ɖe eŋu vɔvɔ̃tɔe be:
  - Aɖaŋu si nèdo ɖa la dze abe ɖe wòdze ame ŋu, gake kuxiae nye be aʋawɔʋu sia mele míaƒe kɔnyinyiwo ƒe gbɔgbɔ me o... Eye ʋua me dɔwɔlawo ƒe dzi madze eme o...
  Le esi teƒe be Adolf naɖo eŋu la, eno detsiƒonu aɖe eye wòdo susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míate ŋu aɖu ŋdɔnu, zɔhɛwo. Le goawo katã me la, woate ŋu awɔ aʋawɔʋu sia le agbɔsɔsɔ gã me, eye nyemesusu be Amerikatɔwo kple Britaintɔwo awɔ nane si nyo wu hafi aʋaa nawu enu o. Eye egbea la, àte ŋu aɖu lã vi aɖe...
  Nyɔnuviawo ɖo kplɔ̃a kaba. Alexander, esi wòkpɔe be Fuhrer ƒe dɔgbo si woɖe le no me le lã ta la ate ŋu adze dɔ la, etiae be yeawɔ nuteƒe na ye ɖokui, eye sturgeon vi aɖe koe ɖu, esime wònɔ ŋku ɖom Sobakevich dzi tso woƒe "Luʋɔ Kukuwo" me. Hmm, vaseɖe fifia la, edze abe ele nusianu wɔm nyuie ene. Etsɔ ganyawo ɖo aʋawɔwɔ ƒe afɔti dzi, ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ blibo, de se siwo wòle be woaxɔ hafi le keke ƒe 1939 me hafi... Hitler ƒe asrafowo ƒe dɔwɔwɔ blewu na aʋawɔnuwo ƒe veve, eye le agbɔsɔsɔ gome tututu... Gawu la, sewɔtakpekpe me tɔ xɔŋkɔa- 44 assault rifle... Enyo ŋutɔ le eƒe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔmewo me nusi le mɔ aɖewo nu nyo wu Kalashnikov ƒe kpɔɖeŋu gbãtɔwo gɔ̃ hã. It"s just a bit heavy... Ðewohĩ míate ŋu azã AKM ƒe amedzidzetu la ŋutɔŋutɔ abe gɔmeɖoanyi enea? Eh, anyo be woawɔ aʋawɔnu si aƒo Amerikatɔwo ƒe M-16 ƒe nyateƒetoto kple dzo ƒe agbɔsɔsɔme kple AKM ƒe kakaɖedzi nu ƒu. Le goawo katã me la, ŋgɔyiyi le ŋgɔ yim le mɔ si mesɔ o nu. Le kpɔɖeŋu me, mɔ̃ siwo le aʋawɔʋuwo me metsɔa ŋusẽ geɖe kpena ɖe eŋu o, gake kɔmpiutaa megate ŋu gena ɖe eme kura o. Gake etsɔme ŋuti sidzedze le esi, gake nukae wòate ŋu ana le, le kpɔɖeŋu me, ami si woatsɔ aɖo ami teƒe gome. Vaseɖe fifia la, le Amerika gɔ̃ hã la, womesrɔ̃ alesi woawɔ mɔ̃memi tso dzotsinuwo me nyuie o! Togbɔ be ami ƒe asi le dzi yim hã. Enyo, nukae wòagate ŋu ana. Dynamic protection, turbogenerator engines... Eye esia ava eme, gake emegbe vie, ale be màgaƒu du aɖo trump cards o. Le ƒe blaadre me la, ŋgɔyiyi yi ŋgɔ sasasã, gake vaseɖe esime woaɖu tsitsi dzi la, dɔléle hã, eye amegbetɔ menye Mawu o! Gawu la, le mɔ aɖewo nu la, megbedede gɔ̃ hã li... Le kpɔɖeŋu me, mawusubɔsubɔ ƒe dzidziɖedzi, vevietɔ le Russia kple yamenutome le Soviet Union megbe, kpakple le Islam dukɔwo me. Gake Gbɔgbɔyɔyɔ kple egbeŋkekea me nuŋubula gãwo gblɔe ɖi be mawusubɔsubɔ ava ku vivivi!
  Gake nukutɔe la, mawusubɔsubɔ ƒe zazɛ̃nyahehe le dzidzim ɖe edzi... Eye nunɔlawo le nu dem dukɔa ƒe dunyahehe me geɖe wu. Eye le nɔnɔme sia me la, womate ŋu ase dziɖuɖumegãwo ƒe ɖoɖowo gɔme o, ɖe woxɔe se vevie ŋutɔŋutɔ be nyateƒea le Orthodɔks alo Islam mea? Ame siawo katã siwo de suku eye wodze aɖaŋu? Ne menye nenema o la, ekema viɖe kae le xexemenunya ƒe dziɖuɖu ƒe kpɔɖeŋua ɖeɖeɖa me? Le amehawo dzi kpɔkpɔ nyuie ta? Gake Orthodɔks-ha tututue ɖo kpe eƒe dɔmawɔmawɔ abe dziɖuɖu ƒe subɔsubɔha ene dzi... Nya lae nye be, esi gɔmeɖoanyi le se nu na Kristotɔnyenye eye, gbã la, Nubabla Yeyea ta la, ŋutifafa ƒe nufiafiae nye gɔmeɖoanyi na Orthodɔks-ha: mègatsi tre ɖe eŋu o vɔ̃ɖinyenye eye nàlɔ̃ wò futɔ! Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, fiaɖuƒea ƒe ɖoɖo ŋutɔŋutɔ nye adãwɔwɔ eye ebia ŋutasẽnuwɔwɔ kple aʋadziɖuɖu. Esiae na be nɔnɔme kple nu vevitɔ dome tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu. Ne ame geɖe mese esia gɔme le nyanya me o hã la, wosenɛ le wo ɖokui me le woƒe manyamanya me!
  Le esia ta la, Orthodɔkstɔwo ƒe nufiafia mewɔa dɔ o, susu mele eme o, eye wòdzea agbagba be yeanye fiaɖuƒe kple Kristotɔ le ɣeyiɣi ɖeka me. Eye Kristotɔ gɔmee nye Yudatɔ kple ŋutifafalɔ̃la! Le nyateƒe me la, Yudatɔwoe ŋlɔ Biblia bliboa kloe, eye ɖewohĩ bliboe gɔ̃ hã, elabena Apostolo Paulo gblɔ be viɖe si le Yudatɔwo ŋu lolo ŋutɔ elabena wotsɔ Mawu ƒe nya de asi na wo! Esia fia be mele be Russiatɔ naxɔ Biblia dzi ase o! Esia fia be xɔse bubu hiã, gake meganɔ te ɖe Yudatɔwo ƒe Ŋɔŋlɔawo dzi o... Kae? Ele be dɔwɔla bibiwo kple susuŋutinunyalawo nawɔe le FSB ƒe mɔfiafia te! Ekema woakpɔ nya geɖe siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu gbɔ dzidzedzetɔe...
  Ele be míagblɔ be ɖevi si le Nyanyuia xlẽm la mazu aʋawɔla sesẽ, kalẽtɔ, ŋutasẽla si lɔ̃ Russia gbeɖe o! Eye dukɔ kae xɔ ŋkɔ le Biblia me? Israel!
  Nyateƒee, gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔ Adolf ŋutɔ, esi fefewɔla sia kpɔ eɖokui le Hitler teƒe ta la, mele Yudatɔwo yometiti me sesẽm kura o. Kura o, Yudatɔ siwo ŋu viɖe le la akpɔ viɖewo ahawɔ dɔ na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia. Nya dzodzro aɖeke manɔ anyi abe tudada Yudatɔ dzɔdzɔmeŋutinunyalawo alo nutalawo ene o! Gake esɔ kaba be woaɖe se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu la ɖa. Gbã la, amewo ate ŋu ase nu gɔme bubui, eye evelia, esia nye kesinɔnuwo tsoƒe kple dzɔtsoƒe sesẽ ŋutɔ! Gake anya wɔ ya be woana ɖoɖo siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu nabɔbɔ ɖe Yudatɔwo ƒe kpekpeɖeŋu ta.
  Nukae woawɔ kple Papa la? Ƒomedodo kple Vatikan mesɔ kura o, gake ɖeko aʋawɔwɔ le gaglãgbe ahe nuvevi vɛ le afɔɖeɖe sia me. Esia fia be ele be nàdi Vatikan ƒe kpekpeɖeŋu, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, te tɔ ɖe wò didiwo dzi... Le mɔ nyuitɔ nu la, tsɔ wò fefewɔvi la da ɖe Petro ƒe fiazikpui dzi eye nàtrɔ asi le subɔsubɔha la ŋu vivivi...
  Porsche do kplamatse Adolf ƒe susuwo be:
  - Wò fiẽnuɖuɖua do dzidzɔ na mí ŋutɔ, Fuhrer!
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ko alɔgbɔnu tufafatɔe be:
  - Enyo, fifia la, mado go Himmler, eye emegbe mana Heenseberg nava. Eye kpɔ ɖa, ŋutsuwo: wona ɣeyiɣi mamlɛ sesẽ ŋutɔ mi!
  Fuhrer ƒe aʋakɔa nɔ ʋuʋum le Afrika godoo. Eye wòlé ametakpɔnu si wotsɔ tsi tre ɖe USSR ŋu la ɖe asi.
  Le dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la dze Rzhev-tɔdzisasrãa dzi, gake Nazitɔwo nɔ lalam le afima eye wote ŋu nya ƒoƒoa ɖa. Le dzigbe gome la, Germanytɔwo hã do asi ɖa, eye wolé Oryol kple Kharkov ƒe mɔfiamewo me ɖe asi. Eye le Leningrad gbɔ ko la, Soviet-srafowo te ŋu wɔ Operation Iskra, gake aʋawɔwɔawo xɔ ɣleti ɖeka kloe eye woƒle aʋadziɖuɖua le asi gã aɖe ŋutɔ nu.
  Kraut ƒomea tsi agbe le dzomeŋɔli ƒe '42 - '43 me le mɔ aɖe nu.
  Gake le kele me la, woɖu Afrika ƒe akpa gãtɔ xoxo. Eye Fuhrer-ʋua le ŋutifafatsiwo dom kpɔ kple Britain.
  Churchill ƒe dzi gbã vie le esia ŋu. Togbɔ be Britain kpea fu le dziɖuɖu le dziɖuɖu megbe hã.
  It"s also not clear with Japan - Amerika bu Midway-ʋa la, eye esime samuraitɔwo le Yankee-ʋu gã la ƒom kakɛkakɛ. Eye Amerika mate ŋu akpɔ viɖe tso eƒe xexlẽme si de ŋgɔ wu le ƒua dzi kple yame me o.
  Hitler di be yeadze USSR dzi, gake le gbeƒãɖeɖe be woaƒo amewo nu ƒu bliboe, gɔ̃ hã la, ŋusẽ boo aɖeke mele esi na esia o. Esi wònye be Krauttɔwo kaka ɖe Afrika katã ta.
  Le dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la ŋutɔ le klalo be yeayi ŋgɔ. Gake esi Nazitɔwo ɖu Afrika dzi ta la, woɖo asrafoha siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi. Eye woxɔa nunɔamesi bubuwo hã.
  Wozãa wo tsɔ wɔa Dzata, Akpɔkplɔ, kple Panther ƒe aʋawɔʋuwo. Gake nyatakaka siwo wona lã wɔadã la mekpɔ dzidzedze bliboe o. Exɔ asi akpa, elolo akpa. Nyateƒee, le ametakpɔkpɔ gome la, Panther nye aʋawɔʋu nyui aɖe si gblẽa aʋawɔʋuwo, eye tu si daa tu kabakaba le esi.
  Gake esi medze edzi o wue nye "Dzata", si kpekpe, xɔ asi, gake mewɔa dɔ boo o. Tu la sesẽ akpa ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu blaetɔ̃ vɔ ene kple aʋawɔʋu siwo mesẽ o ŋu, eye tu ƒe agbɔsɔsɔme le ʋɛ wu Panther kple Tiger tɔ kura. Eye aʋawɔnuwo ya nyo wu "Amegãxi" tɔ, eye le togbɛ siwo me susu le hã. "Dzata" va zu abe "Panther" gã aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn blaasieke eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ alafa enyi ene. Gake kabakaba vie wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, "Tiger"-2, si le bɔbɔe wu tɔn blaeve vɔ eve, va ge ɖe ewɔwɔ me. Te ɖe "Dzata" ŋu le ametakpɔkpɔ ƒe seƒe, gake eƒe ʋuʋu wu, eƒe kpekpeme le bɔbɔe. Gake tu la ƒe lolome nye milimeta 88 - ne wotsɔe sɔ kple 105, gake esɔ gbɔ ŋutɔ be wòatsrɔ̃ Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo katã. Eye nusi ɖe dzesi enye dzo ƒe tsɔtsɔ kabakaba wu - tu enyi tsɔ wu atɔ̃.
  Eyata "Dzata" nye Germanytɔ, nunyala doviviti aɖe si meƒo ke ɖe to o la ƒe vi.
  Germanytɔwo xɔ Afrika katã, si me Madagascar hã le, le dzomeŋɔli. Stalin lala ɣeyiɣi didi akpa.
  Ðewohĩ eya ŋutɔ nɔ ŋu ɖom ɖe Germanytɔwo ŋu be woadze wo dzi. Vevietɔ alesi Dzata, Akpɔkplɔ, kple Panther aʋawɔʋuwo va ɖo la kpɔkpɔ. Gake Kraut ƒomea gakpɔtɔ nɔ kuxiwo gbɔ kpɔm le anyigbagã doviviti la dzi.
  Stalin to ɣeyiɣia ŋu. Soviet-srafowo ƒe amedzidzedzea dze egɔme le Orel kple Kharkov ƒe mɔ dzi. Afisi tututu Germanytɔwo dzra ɖo nyuie le. Eye manya wɔ be woakpɔ aɖaŋudzedze ƒe nukunu gbɔ o. Aʋa gbãtɔwo ŋutɔ ɖee fia be "Panther" wɔa dɔ nyuie ŋutɔ le ametakpɔkpɔ me. Menye nu gbegblẽ o eye "Ferdinands". Woawo hã nyo.
  Eye Tiger nye aʋawɔʋu si tsea ku. Eye wòxɔa dzesi nyuie. Germanytɔwo le wo ta ʋlim vevie. Eye nànɔ te ɖe futɔwo ƒe ƒoƒo nu. Le ɣleti etɔ̃ ƒe aʋawɔwɔ sesẽ ŋutɔ me la, Aʋakɔ Dzĩa yi ŋgɔ kilometa wuiatɔ̃ pɛ ko. Eye nusiwo bu nɛ la ɖe dzesi ŋutɔ.
  Eŋlisiawo ƒe yameʋu blaeve vɔ eve dzo le nyɔnuvi siwo ɣla wo ɖokui la dzi;anɔ eme be womede dzesi naneke o, eye wodze bubu gɔme xoxo le yamenutome godo, esime kasia wose gbeɖiɖi yeye siwo ŋu ɖikeke le. Madeleine de se be:
  - Ame sia ame mlɔ anyi eye meʋãna o!
  Nyɔnuviawo tsikpe, wonɔ nane lalam. Eye emegbe ʋu siwo tsɔa nu bɔbɔewo kple agbatsɔʋuwo do tso togbɛa megbe. Ne míebu alesi wowɔe ŋu la, England kple Amerika ye wowɔe le. Woʋu blewuu ɖo ta Tunisia ƒe fiadu gbɔ. Madeleine tɔtɔ vie. Exɔe se be ŋgɔgbe fli la gakpɔtɔ le adzɔge ʋĩ, si fia be ɣeyiɣi makpɔ Britaintɔwo haɖe be woado o. Alo ne míagblɔe tututu la, mele be woaɖe wo ɖokui afia o. Eye le afisia la, sɔti blibo aɖe le du dzi. Togbɔ be, ɖewohĩ, mede asrafoha aɖe o hã la... Amekawoe wonye, aʋawɔha aɖe, esi woto dzogbewo ŋu le aʋawɔƒe si meyia edzi kura o la, di be yeatsa le megbe. Edze abe susu le eme ene, togbɔ be le mɔ̃ɖaŋununya gome la, ele bɔbɔe be woakpɔ wo le gbedadaƒo hã. Aleke kee wòɖale o, ele be nàɖo to radio dzi na xɔ̃wòwo, gake mègada tu o. Gawu la, wo dometɔ alafa ɖeka koe li, eye Britaintɔwo wu alafa etɔ̃!
  Gerda ƒo nu na Charlotte le ɣlidodo me be:
  - Esiawo nye Eŋlisigbe! Esiae nye zi gbãtɔ si mekpɔ wo kplikplikpli alea gbegbe!
  Xɔlɔ̃ si ƒe ɖa biã, si hã tsi dzodzodzoe ŋutɔ la ɖo eŋu be:
  - Naneke tɔxɛ aɖeke meli o! Eye ameyibɔ geɖe ŋutɔ le wo dome!
  Nyateƒee, Eŋlisiawo ƒe afã ya teti nye ameyibɔwo. Eye sɔti la nɔ ʋuʋum blewu, eye ameyibɔawo gakpɔtɔ nɔ ɣli dom... Wonɔ tetem ɖe wo nɔewo ŋu...
  Le afisia la, nyɔnuviawo dometɔ ɖeka ƒe lãmekawo mete ŋu nɔ te ɖe enu o, eye wòda tu sue aɖe. Le sɛkɛnd ma ke me la, aʋawɔla mamlɛawo da tu, eye Madeleine ƒo nu tsi megbe be:
  - Dzo!
  Wolã Eŋlisitɔ bla nanewo zi ɖeka, agbatsɔʋuawo dometɔ ɖeka wó dzo. Britaintɔ mamlɛawo da tu ameŋkumemakpɔmakpɔe. Madeleine, si xɔ ɣeyiɣia, do ɣli be:
  - Mitsɔ bɔmb siwo doa dziku na ame ƒu gbe ɖekae!
  Nyɔnuvi siwo tso SS ƒe asrafoha gã "She-Wolf" me daa bɔmb ɖe didiƒe eye wòdea pɛpɛpɛ. Eye be wona hehe wo tso woƒe ɖevime ke, eye woto aɖaŋu tɔxɛwo hã me. Esia nye ne èle hehe xɔm kple elektrikŋusẽ, èwɔa blewu vie le ƒuƒu me eye nètsia dzodzodzoe. Gerda kple Charlotte hã tsɔ woƒe nunanawo ƒu gbe. Eye Britaintɔwo le ta ɖe afɔkpodzi dzi eye wotrɔ megbe... It"s so funny. Wodaa tu le vome, eye ameyibɔwo gakpɔtɔ le ɣli dom le gbe si gɔme womate ŋu ase o me. Emawo nye scumbags godoo...
  Eye Gerda daa tu heƒua gbe, esime wòle ha dzim hã be:
  - Drɔ̃e baɖa aɖe le SS ƒe sukuviwo me! Titri ɖeka - ɖeka ƒoƒo! Míenye nyɔnu-amegãxiwo - míaƒe mɔnu le bɔbɔe! Míelɔ̃a avu ƒe asike hehe o!
  Charlotte hã ƒoa ɣli tsɔ ɖoa eŋu nɛ. Tu siwo wòda la gbãa taɖua wòzua kakɛwo. Eye emegbe woɖea woƒe ŋkuwo ɖa. Ameyibɔ ɖeka si vɔvɔ̃ ɖo la tsɔ akplɔ ƒo eƒe zɔhɛ si ƒe mo biã la le axadzi. Aɖe ta ɖe ʋu me atsɔ aɖo eŋu. Charlotte dzi ha ɖekae be:
  - Mawudɔlawo le dzomavɔ viviti si me ɣletiviwo le me! Edze abe ɖe woatsrɔ̃ nusianu si le xexeame katã ene! Ele be nàdzo ayi yame abe akpɔkplɔ si le du dzi ene! Be woakpɔ luʋɔwo ta tso tsɔtsrɔ̃ me!
  Britaintɔwo wɔa nu ɖe ɖoɖo nu o, wo dometɔ akpa gãtɔ nye dutanyigbadzisrafowo: ameyibɔwo kple Indiatɔwo, Arabtɔwo. Wodzea anyi, tsikpe nɔa wo ŋu, alo to vovo na ema la, woti kpo yia dzi sesĩe eye wodzea duƒuƒu gɔme abe akpɔkplɔ siwo ƒe tagbɔ gblẽ ene. Ke hã, nyɔnuviawo daa tu pɛpɛpɛ, eye togbɔ be bɔmbawo medzona yia didiƒe o hã la, kakɛawo le ɣie! Futɔ ʋɛ aɖewo koe susɔ xoxo. Madeleine doa ɣli le Eŋlisigbe me, eƒe gbe sesẽ ale gbegbe be mèhiã megafon gɔ̃ hã o:
  - Mitsɔ mia ɖokui na eye míaɖe miaƒe agbe ɖa! Le aboyo me la, àkpɔ nuɖuɖu nyui, wein kple gbɔdɔdɔ!
  Ewɔ dɔ enumake eye ne wonya na ta ko... Asiwo yi dzi eye...
  Woƒo gamenɔla blaatɔ̃ nu ƒu, eye wo dometɔ afã xɔ abi. Madeleine de se be:
  - Wu abixɔlawo nu!
  "Amegãxi nyɔnuawo" da tu ɖe amesiwo mete ŋu nɔa tsitre ɖe woƒe afɔwo dzi o ƒe gbedoxɔwo me le kɔnu manɔmee, eye wotsɔa ame susɔeawo dea ʋuwo me hekua wo yia aʋawɔƒe si te ɖe wo ŋu wu.
  Le dzogbea ƒe ke dzodzoe megbe la, edzɔa dzi na Gerda ƒe afɔ ƒuƒluwo ŋutɔ ne wose rababa falɛfalɛa. She even moans blissfully... Amerikatɔwo ƒe agbatsɔʋuwo fa ŋutɔ eye womeʋuʋuna le mɔzɔzɔa me o. Esi nyɔnuviawo ɖu dzi ta la, dzi dzɔa wo. Charlotte bia Gerda be:
  - Ame nenie nèwu?
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe abɔta ƒo ɖe eƒe tɔtɔ ta:
  - Mènya oa? Menye nye ɖeka koe da tu o... Gake mesusu be wosɔ gbɔ!
  Charlotte bu akɔnta be:
  - Míele alafa ɖeka, ewu abe alafa etɔ̃ ene, si fia be etɔ̃ nɔviŋutsu ɖeka, si fia be nɔvinyɔnu ɖeka! Aʋaa ƒe gɔmedzedze wɔdɔɖeamedzi aɖe!
  Gerda ʋuʋu asi ɖekematsɔlemetɔe be:
  - Esia mele vevie nam o! Nu vevitɔe nye be xɔlɔ̃ ɖeka pɛ hã meku o. Togbɔ be akɔntabubue nye esia ya la, wotsrɔ̃ futɔ alafa etɔ̃, eye le míaƒe akpa dzi la, amegãxi aʋawɔla eve koe xɔ abi vie. Ewɔ nuku nam gɔ̃ hã be míeɖu Afrika dzi keŋkeŋ haɖe o, kple aʋawɔla mawo tɔgbe.
  Charlotte gblẽ seselelãmea me enumake:
  - Enyo, míebu ɖe aʋawɔla dzɔgbevɔ̃etɔ siawo ŋu le ƒe wuiatɔ̃lia me!
  Gerda ʋuʋu ta ɣia kple dziku, abe ɖe Ƒe Yeye ƒe sno xɔe ene:
  - Esia tso alakpadada gbɔ! Gake le nyateƒe me la, míete ɖe aʋadziɖuɖu ŋu wu tsã eye esia dze ƒã na amesiame si menye ŋkuagbãtɔ o! Nyateƒee, wotso míaƒe nyawo me!
  Charlotte lɔ̃ ɖe edzi, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo ɖe eƒe miame to megbe aɖaŋutɔe:
  - Ẽ, alakpadada, gbegblẽ, asrafowo ƒe mediocrity... Gake míegagbã Russiatɔwo kokoko, eye míezi wo dzi be woatsɔ wo ɖokui ana le ƒe 1918 me! Oo, anyo be nàzɔ azɔli to Russia ƒe kekeme, fafa le afima, gake le afisia la, dzoxɔxɔ le!
  Gerda ko alɔgbɔnu kple dzidzɔ be:
  - Gake le Russia la, vuvɔ sesẽ alea gbegbe... Gake esi meƒu du afɔ ƒuƒlu to sno si le towo dzi me la, menya funyafunyawɔwɔ si wònye.
  Charlotte ɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Gerda sue la ƒua du afɔ ƒuƒlu to sno si le bibim la me... Esia nye kpɔɖeŋu, abe ɖe wòle gli me ene... Gli siwo ku ɖe ame dzadzɛ, si gakpɔtɔ nye ɖevi tɔ eye menye ɖokuitɔdila kura o ŋu...
  Gerda tsɔ dzidzɔ ʋuʋu ŋku ɖe exɔlɔ̃a ŋu be:
  - Ewɔ abe ɖe wòle be míayi Fuhrer enea?
  Charlotte ɖo kpe edzi be:
  - Kloẽ! Ðeko míele ʋu kum, ke menye afɔ ƒuƒlu le du dzi le dzogbe ƒe ke dzodzoe la dzi o. Eye le aʋadziɖuɖua megbe gɔ̃ hã.
  Ameyibɔ si wobla la ƒo nu le Germanygbe me be:
  - Mawudɔla dziŋɔwo, mele klalo be masubɔ mi! Wòe nye mawunɔ, nyee nye wò kluvi!
  Charlotte tsɔ eƒe afɔ si ƒo ƒu vie la tsɔ asi ƒo ameyibɔ aboyome la ƒe ɖa si le blɔ la:
  - Mi ameyibɔwo mienye kluviwo xoxo le dzɔdzɔme nu! Esia, le nyateƒe me, le go ɖeka me la, enyo, ele be ame aɖe nawɔ dɔ sesĩe tso ŋdi vaseɖe fiẽ, awɔ dɔ tsɛwo... Gake kluvi le eƒe dzɔdzɔme nu, le eƒe nɔnɔme nyɔŋu me la, enye alakpatɔ eye womate ŋu aka ɖe edzi kple aʋawɔnu o . Mí Germanytɔwo hã míenye dukɔ siwo ƒe dekɔnuwo kple ɖoɖo deŋgɔ wu le Anyigba dzi. Dukɔ gã aɖe si me aʋawɔlawo nɔ, eye menye susu manɔmee be Germanytɔ adzɔhawo subɔ le Europa-srafohawo katã me kple le Russia gɔ̃ hã me, eye zi geɖe la, wonɔa aʋafiawo ƒe ɖoƒewo o!
  Gerda gblɔ sesĩe be:
  - Ɛ̃, àsubɔ mí abe kluvi ene. Menageries tɔxɛwo le mía si na ameyibɔwo. Eye fifia la, nusi wòle be nàwɔ koe nye...
  Charlotte do susua ɖa be:
  - Na wòagbugbɔ nu na míaƒe afɔwo. Le nyateƒe me la, adzɔ dzi na mí, eye Niger aɖi gbɔ eɖokui.
  Gerda ʋuʋu ta sesĩe be:
  "Nyemenya alesi nèle o, gake enye ŋunyɔnu ne Aryantɔ ƒe ŋutigbalẽ dzadzɛa ka Niger si ʋẽna lilili la ƒe nuyiwo." Eyata...
  Charlotte melɔ̃ ɖe edzi o:
  - Menye nyateƒee o! Kura o, anye ne adzɔ dzi nam hafi. Enyo kpɔ ɖa...
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa biã si le dzo dam la tsɔ eƒe afɔ sue la ƒu gbe ɖe ameyibɔa ŋu. Edze mawunɔa ƒe asibidɛ legbe siwo le gbadzaa eye wotso atuu na wo la gɔme dzonɔamemetɔe. Eye ɖeko nyɔnuvia ko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe tsɔ ɖo eŋu nɛ, ameyibɔa ƒe nuyi ɣiawo nɔ eƒe ŋutigbalẽ si biã la ƒom. Gamenɔla la ƒe aɖe ƒu du to nyɔnuvia ƒe afɔ si te ŋu trɔna, si me ke le vie la dzi. Egavivina kokoko ne èɖi gbɔ ŋutsu sesẽ aɖe si didi meta eve kloe.
  Ewɔ nuku na Gerda be:
  - Ewɔ nuku, gake ɖe mèsena le ɖokuiwò me be nyɔ ŋu ye oa?
  Charlotte ko alɔgbɔnu be:
  - Menye nyateƒee o! Nukatae wòle be wòanyɔ ŋu nam?
  Gerda tiae be yeazi ɖoɖoe: nukatae wòle be wòade nu ye xɔlɔ̃a ƒe nyawo me? Le nyateƒe me la, wohe wo be menye aʋawɔla koe wòle be Germany nyɔnu nanye o, ke ele be wòanye srɔ̃nyɔnu lɔlɔ̃tɔ, fatu kple vidada si le lãmesẽ me hã. Gake eya ŋutɔ mebu ŋutsuviwo ŋu haɖe o, ɖewohĩ le ŋutilã ƒe agbagbadzedze sesẽ ta, alo ɖeko mekpɔ eƒe kpeɖeŋutɔ haɖe o. Gake edze abe ɖeɖi te Charlotte hã ŋu ene. Etsɔ eƒe afɔkpodzi ƒo ameyibɔa ƒe ŋɔti, ale gbegbe be eƒe ŋɔti te sisi eye wòdo susu ɖa na Gerda be:
  - Ðewohĩ míate ŋu adzi ha?
  Gerda ʋuʋu ta be:
  - Nyateƒee, míadzi ha! Ne menye nenema o la, eva zua nublanuinya!
  Nyɔnuviawo dze hadzidzi gɔme, eye wo xɔlɔ̃wo hã wɔ ɖeka kpli wo, ale be hadzidzia nɔ sisim abe tsitsetse ene:
  Mía kple nye lɔlɔ̃tɔ míele dodom le gbedadaƒo, .
  Blanuiléle si mele anyigba dzi o ɣla!
  Eye vuvɔ, dzobibi, vuvɔ, .
  Susu si gbã la ƒo nu!
  
  Afɔ ƒuƒlu le sno me, .
  Nyɔnuviawo le yiyim ɖe yevu!
  Ahomya vɔ̃ɖiwo le ɣli dom abe amegãxiwo ene, .
  Xewo ƒe hawo ƒe tɔtɔ!
  
  Gake nyɔnuvia menya vɔvɔ̃ aɖeke o
  Enye aʋawɔla sẽŋu aɖe!
  Awudziwuia tsyɔ ŋutilãa dzi vie, .
  Míaɖu dzi godoo!
  
  Míaƒe aʋawɔlae nye amesi bi wu, .
  Màte ŋu atsɔ aŋetu abɔbɔe o!
  Le afisia la, maple-tiwo le ʋuʋum blewu, .
  Sno ƒe ʋuʋudediwo le gegem ɖe wò akɔta!
  
  Menye míaƒe kɔnue wònye be míavɔ̃ o, .
  Mègaƒo dzi ɖe le ƒowò be nàʋuʋu le vuvɔ ta o!
  Tsitretsiɖeŋula la da ami kple nyitsu ƒe kɔ, .
  Eléna ɖe nu ŋu eye wònyɔa ŋu abe aŋe ene!
  
  Ŋusẽ ma tɔgbe le ameawo si
  Nukae kɔnu kɔkɔea wɔ!
  Le míawo siaa gome la, xɔse kple dzɔdzɔme siaa, .
  Nusi ado tso eme anye aʋadziɖuɖu!
  
  Kristo ʋãa Fofo Dukɔa, .
  Egblɔ na mí be míawɔ avu vaseɖe nuwuwu!
  Ale be ɣletinyigba la nazu paradiso, .
  Dziwo katã anye kalẽtɔ!
  
  Eteƒe madidi o amewo akpɔ dzidzɔ
  Na agbe nanye atitsoga kpekpe ɣeaɖewoɣi!
  Tuwo wua ame ŋutasesẽtɔe
  Gake amesi dze anyi la fɔ xoxo!
  
  Dzɔdzɔmeŋutinunya naa makumakunyenye mí, .
  Eye woagbugbɔ amesiwo dze anyi ƒe susuwo ade dɔwɔwɔ me!
  Gake ne míeɖe koklozi ɖa la, xɔ dzinye se, .
  Futɔa agblẽ xexlẽdzesia me enumake!
  
  Eyata ne mede ɖeke o la, do gbe ɖa na Mawu, .
  Mehiã be nàwɔ vodada o, nye kuviatɔ!
  Ʋɔnudrɔ̃la Ŋusẽkatãtɔ la ƒe nya me sẽ ŋutɔ, .
  Ne mede ɖeke o la, ate ŋu akpe ɖe ame ŋu ɣeaɖewoɣi!
  
  Dadanyigba lae nye nusi melɔ̃na wu, .
  Dukɔ kɔkɔe, si me nunya le!
  Míaƒe kplɔla, lé asikeawo sesĩe wu, .
  Wodzi Fofonyigba la be wòase seƒoƒo!
  Nyɔnuvi siwo tso SS-srafowo ƒe asrafoha xɔŋkɔ si nye "She-Wolf" me dzi ha nyuie ale gbegbe, eye nyawo nye luʋɔ. Le goawo katã me la, nukpɔsusu totro aɖe li be SS-ŋutsu fia amewula! Gake menye nyateƒee o. Tohehe ƒe hatsotso tɔxɛwo nɔ anyi ya, zi geɖe la, wonyea dedienɔnɔ ƒe hatsotso siwo wɔa dɔ tɔxɛwo ƒe akpa aɖe, gake Wehrmacht-ʋua ƒe dzɔla bibiwo koe SS-ha akpa gãtɔ nye. Le goawo katã me la, ele be míagblɔ be menye Xexemeʋa Evelia ŋuti nyatakakatsoƒe si ŋu kakaɖedzi le wue nye alakpadada dzĩ, si nye ŋutasẽdziɖuɖu ƒe nyatakakatsoƒe o. Le nyateƒe me la, eme kɔ ƒã be Agitprop ƒe kɔmiunisttɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo mete ŋu wɔ naneke wu be womedea ame ŋkume o eye woƒoa nu tso nudzɔdzɔwo ŋu le susu me. Eyata, esesẽna kakaɖedzitɔe be woadrɔ̃ ʋɔnu afisi nyateƒe ŋutɔŋutɔ nɔ le Nazitɔwo ƒe ŋutasẽnuwɔwɔwo ŋu, kple afisi nyakpakpawo nɔ. Aleke kee wòɖale o, wozia amesiwo ƒoa wo ɖokui ɖe ŋutinya me numekuku me vevie dzi be woalɔ̃ ɖe edzi be menye SS-ʋawɔla ɖesiaɖee nye amewula kple lã wɔadã o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, hafi woadze USSR dzi la; Zi geɖe la, Nazitɔwo wɔa nu le mɔɖeɖe ɖe nu ŋu le anyigbamama siwo woxɔ me, Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe nyatakakatsoƒewo mefia be wowɔ ŋutasẽnuwɔwɔ alo hlɔ̃biabia ame gbogbo aɖewo o.
  Eye azɔ nyɔnuviawo kpe ɖe gamenɔlawo ŋu woɖi le ʋuawo me; wotsɔa asi ƒo ŋutsu siwo vɔ̃na la ƒe abɔta gbadzawo le xɔlɔ̃wɔwɔ me. Le ema megbe la, wokpe nyɔnuviawo be woagbɔ ɖe eme...
  Lãmesẽfefewɔƒea mesɔ gbɔ o, gake woda tu sɔmelã aɖe le gbedadaƒo eye nyɔnuvi ɖesiaɖe xɔ kebab si woɖa le Arabgbe me. Le goawo katã me la, Arabtɔwo, le gotagome ya teti, nye xɔlɔ̃wo eye amesiwo nya Germanygbe la dzea agbagba gɔ̃ hã be yewoawɔ fefe alo atutu nyɔnuviawo ƒe afɔwo nyuie.
  Gerda tu Arabtɔ si léa nu ɖe nu ŋu la ɖa hegblɔ be:
  - Menye wò tae menye o!
  Charlotte hã wɔ ɖe esia dzi:
  - Na wò ŋutɔ nàxɔ harem!
  Gerda ko alɔgbɔnu hedo susu ɖa be:
  - Gake gblɔe nam, Charlotte, nukae nàwɔ ne èzu Sultan srɔ̃?
  Xɔlɔ̃ si ƒe taɖa biã la de dzesii ɖikeketɔe be:
  - Le nyateƒe me la, esia nye dzidzɔkpɔkpɔ si ŋu woate ŋu aʋli nya le... Togbɔ be enɔ te ɖe sultan si srɔ̃ dzi hã. Ne Ottoman Fiaɖuƒe gã la nɔ eƒe dzidzedzekpɔkpɔ ƒe ɣeyiɣia me la, ekema... Anyo ŋutɔ gɔ̃ hã... Mawɔ ɖɔɖɔɖo le Turkey-srafowo ŋu, mawɔ aʋawɔnuwo ŋudɔ nyuie wu... Eye ɖewohĩ gbã la, matrɔ nye ŋku ɖe ɣedzeƒe gome.
  Gerda lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyui! Gake enye ŋukpe na Turkey be le eƒe dzidzedzekpɔkpɔ ƒe ɣeyiɣiwo gɔ̃ hã me la, mete ŋu ɖu Iran dzi o. Esia nye nyateƒe ŋutɔ, vevietɔ esi Persia-srafowo tsi megbe ta. Mebiaa ɖokuinye be, Fuhrer Gãtɔ, nyametsotso kae wòawɔ: aɖu Turkey dzi, alo atsɔe ade eƒe nubabla me, atsɔ ƒu aƒu gbe na Ottomantɔwo, si me Iran ƒe anyigba siwo mexɔ asi boo o dometɔ aɖewo hã le?
  Charlotte tsɔ eƒe abɔta ƒoe le tɔtɔ ta.
  - Mènya o! Le nyateƒe me la, nyitsɔ laa la, wogblɔ be míadze USSR dzi... Wogblɔ be Russiatɔwo ƒe kesinɔnuwo kple Ukraine ƒe kesinɔtɔwo ƒe anyigbawo mehiã ŋutɔŋutɔ o!
  Gerda tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo fɔ tii kplu la eye wòtsɔ aɖaŋu ŋutɔ kɔe ɖe eƒe asike dzi, eye wòkɔ tsi si le dzo dam la ɖe eɖokui me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuvia te ŋu ƒo nu be:
  - Anyigba siwo dzi kesinɔnuwo bɔ ɖo ŋutɔ, siwo me kesinɔnuwo le ŋutɔ le Ukraine. Le Germanytɔwo ƒe kplɔla si me nunya le te, kple le míaƒe agbledede ƒe dekɔnu kɔkɔ ta la, woaŋe nu gbogbo aɖewo. Eye emegbe míaƒe abolo axɔ asi wu tsi. Eye esia anye viɖe na Ukrainetɔwo ŋutɔ, elabena ɖeko Soviet dziɖuɖua le wo dam, hele wo dzi zim be dɔ nawu wo!
  Charlotte ʋuʋu ta.
  - Míafia míaƒe Germanytɔwo ƒe dekɔnu gã la Slavtɔ siawo! Mina míana numekɔkɔ wo!
  Le afisia la, ɣlidodo amemabumabuwo do kplamatse dzeɖoɖoa, ɖiɖiɖemeɣia wu enu.
  Gake le ŋdɔnuɖuɖu vɔ megbe la, wogaɖo nyɔnuviawo ɖe fli me eye wozi wo dzi be woazɔ to gbedadaƒo. Esi woɖu nu vɔ la, esesẽna be woaƒu du eye nyɔnuviawo nɔ hũ ɖem vie gɔ̃ hã vaseɖe esime, gake woƒe ŋutilã xɔ dzo. Eye ale woƒu du dzo abe jerboawo ene.
  Esia nye aʋa si wowɔna le susu me... Eye Afrika va zua Germany... Eye Soviet-Germany ƒe aʋawɔha...
  Le dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la gadze wo dzi ake. Aʋa sesẽwo le edzi yim.
  Christina, Magda, Margaret kple Shella wɔa avu le Panther la me. Togbɔ be ʋua mesɔ o hã la, tu si daa tu kabakaba, si te ŋu zɔa didiƒe, eƒe ablaɖeɖe le mɔ si sɔ nu, eye aʋawɔnu nyuiwo le esi le ŋgɔgbe.
  Germany nyɔnuviwo nyea afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini, togbɔ be vuvɔ le wɔwɔm hã. Eye wowɔa aʋa si woate ŋu atrɔ asi le.
  Afisiae Christina da tu... Tukpea ƒo T-34-76 ƒe xɔtaxɔe eye wòto eme. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe tɔ, wodae ɖe anyi.
  Nyɔnuviawo le ɣli dom le woƒe lãkusiwo tame be:
  - Mía tɔ xɔe!
  Emegbe Magda da tu. Atsyɔ̃ɖoɖo si ƒe taɖa le abe sika ene hã ƒoe.
  Ẽ, eyata wovuvu ame blaetɔ̃ vɔ eneawo ƒe xɔtaxɔe.
  Nyɔnuvi tigress la ɖɔlia wo nɔewo daa tu. Eye wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eyata woƒo Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu bubu.
  Margaret ye ƒoe kplɔe ɖo. Eye wòdze tu si nye SU-76 si tsɔa eɖokui ʋãna la dzi. Woƒoe aɖaŋutɔe. Eye wòdzi ha be:
  - Míaƒe dzomavɔ Germany sesẽ, ekpɔa xexeame ta!
  Eye aleke aɖe aɖee afiae nye si!
  Emegbe etsɔ tu ƒo Shell. Miƒo Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu si woyɔna be KV-1S. Nyɔnuvia hã wɔ dɔ nyui aɖe.
  Ẽ, aʋawɔla ene siwo do bikini le avu wɔm eye womevɔ̃na na vuvɔ o. Esi nyɔnuwo dze avuwɔwɔ gɔme vɔ la, nuwo yi edzi nyuie wu na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia.
  Yameʋukulawo Albina kple Alvina ye nye esi le yame. Atsyɔ̃ɖola evea siaa le bikini kple afɔ ƒuƒlu. Wowɔa avu ɖe Focke-Wulfs dzi. Eye esia nye ʋu si me wotsɔa ɖe le vevie ŋutɔ.
  Albina, si le tu dam tso yametuwo me gblɔ be:
  - Croquet si le dɔ dzi! Mègave wò nyawo o!
  Eye aleke gbegbe wòaklẽ kple alɔgbɔnukoko si naa ame ƒe mo klẽna enye si! Eye ada Soviettɔwo ƒe yameʋu eve zi ɖeka.
  Alvina tsɔ yameʋuwo lã ame etɔ̃ hã eye wòƒo ɣli be:
  - Nye gege ɖe eme anye amewuwu kple matte!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòɖe eƒe aɖuwo fia! Eƒe nu léa dzi na ame katã, eye eƒe nu lédziname wɔnukuwo yɔ fũ.
  Albina lã Yak-9 yameʋu bubu eye wòdo ɣli be:
  - Nukatae wohiã Soviet yameʋukulawo?
  Alvina da LAGG-5 ɖe anyi eye wògblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Ale be mí Germanytɔwo míate ŋu axɔ gaxɔgbalẽviwo!
  Nyɔnuvi srɔ̃tɔ wɔnuku aɖewo. Alesi wodze kafukafuwo nuƒoƒoƒu gɔme na wo ɖokui. Le nyateƒe me la, màte ŋu aʋli nya ɖe tugbedzedze mawo ŋu o. Wodaa yameʋuwo eye woɖea woƒe aɖuwo ɖe go.
  Eye nya ɣaɣla vevitɔe nye be le vuvɔ me la, ehiã be nyɔnuviwo nanɔ afɔ ƒuƒlu eye woado bikini. Emegbe gaxɔgbalẽviawo ava le wo ɖokui si.
  Eye mègado awu gbeɖe o. Ʋuʋu wò akɔta ƒuƒlu, eye woade bubu ŋuwò ɣesiaɣi!
  Albina lã Red Army ƒe yameʋu bubu eye wòdzi ha be:
  - Le kɔkɔme gã kple ɣletiviwo ƒe dzadzɛnyenye me!
  Eye wòʋuʋu ŋku, ti kpo henɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ʋuʋum, henɔ ɣli dom be:
  - Le atsiaƒu ƒe ƒutsotsoe kple dzo si me dziku le me! Eye le dzo si me dziku kple dziku le me!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ ŋusẽ da tu yameʋua ake.
  Eye emegbe Alvina dze futɔa dzi. Ewɔa esia le dzogoea dzi, eɖea aɖuwo ɖe go henɔa ɣli dom be:
  - Manye xexeame ƒe ʋiʋlidziɖula gã aɖe!
  Eye ʋu si nyɔnuvia ƒo la gadze anyi ake. Ẽ, Asrafoha Dzĩ la xɔae nyuie ŋutɔ.
  Eye Albina tsɔ dzidzɔ gã aɖe do ɣli be:
  - Nyee nye amewula fifia, ke menye yameʋukula o!
  Eda Soviettɔwo ƒe yameʋu bubu ɖe anyi eye wòƒo ɣli be:
  - Mebɔbɔ ɖe nukpɔkpɔa dzi eye tuawo le du dzi ɖo ta taɖodzinua gbɔ, there"s one more approach ahead!
  Aʋawɔla la wɔa nu adãtɔe si gbɔ eme.
  Le afisia la, nyɔnuvi eveawo siaa le anyigba dzi taɖodzinuwo dzi dzem. Albina ƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo eye wòdo ɣli be:
  - Esia anye nuwuwu!
  Alvina ƒo SU-76 la eye wògblɔ le ɣlidodo me be:
  - Vaseɖe esime woatsrɔ̃ keŋkeŋ!
  Eye aleke gbegbe wòʋuʋua eƒe afɔ ƒuƒlu enye si!
  Le dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la mete ŋu kpɔ dzidzedze ɖedzesi aɖeke o. Rzhev nutoa me koe wote ŋu wɔ ʋuʋudedi vie, gake esi Germanytɔwo to nudzraɖoƒewo vɛ la, wogbugbɔ nɔnɔmea ɖo anyi. Kraut ƒomea sesẽ ŋutɔŋutɔ.
  Eye le May 1944 me, esi wotsɔ aʋawɔʋu yeyewo, siwo dome Panther-2 si de ŋgɔ wu eye wokpɔ ta na nyuie wu hã le, yɔ woƒe asrafowo me vɔ la, wodze wo dzi le Kursk kple Rostov-on-Don nutoawo me.
  Nusianu magblẽ nenema gbegbe o ne ɖe Arabtɔwo kple ameyibɔ gbogbo aɖewo mekpɔ gome le amedzidzedzea me o. Eye vevietɔ wu la, Türkiye hã ge ɖe aʋaa me. Eyata nɔnɔmea va zu nusi dzi ŋɔ ŋutɔ.
  Eye Asrafoha Dzĩa, si bu nu geɖe la, trɔ ɖe megbe le Wehrmacht ƒe asrafoha siwo de ŋgɔ wu la ŋkume.
  Gake nyɔnuvi ade kalẽtɔ siwo Alenka nɔ ŋgɔ na la wɔ avu kple Kraut-ƒomea vevie. Eye edze ƒã be ŋusẽawo mesɔ o.
  Alenka ʋli Kursk ta, si Nazitɔwo va dze edzi. Atsyɔ̃ɖola si mɔkpɔkpɔ bu ɖee la tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe na Rus' kple míaƒe kplɔ̃ɖoƒe lɔlɔ̃a!
  Emegbe Natasha da bɔmb aɖe kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo eye wòƒo ɣli be:
  - Míekpɔa nyɔnuvia dzi afɔ ƒuƒlu!
  Le ema megbe la, Anyuta hã ɖo ku ƒe nunana ɖa kple eƒe afɔbidɛ siwo nye afɔ ƒuƒlu, eye wòƒu:
  - Anye ƒoƒo wɔnuku aɖe!
  Augustine si ƒe taɖa biã la tsɔ tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana aɖe ɖo ɖa kple eƒe abɔ kple afɔ ƒuƒlu eye wòdo ɣli be:
  - Radar la fiafia dziŋgɔli!
  Eye emegbe Maria si ƒe taɖa le abe sika ene la tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ku Nazitɔwo.
  Eye wòdzi ha be:
  - Le Madagascar, le dzogbe kple Sahara! Wonɔ afisiafi, kpɔ xexeame!
  Eye emegbe Marusya tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu gbogbo aɖewo ƒu gbe hedzi ha be:
  - Le Finland, Greece, kple Australia, Sweden la, woagblɔ na wò be nyɔnuvi dzetugbe aɖeke meli wu amesiawo o!
  Ẽ, nyɔnuvi adeawo wɔ avu nyuie ŋutɔ. Gake Krauttɔwo gakpɔtɔ xɔ Kursk...
  Ao, màte ŋu atsi tre ɖe ŋusẽ deŋgɔ mawo ŋu o. Fasitɔwo le dzime sẽm.
  Eye nukae dzadzraɖo ɖe lã wɔadãwo ŋu fia?
  Ðeko Adolf Hitler ƒe tagbɔ gblẽ: ese le eɖokui me abe ŋutasẽdziɖula ŋutɔŋutɔ ene, amesi amesiame ɖoa toe eye wòʋuʋuna. Ẽ, ne èdi be Stalin nakpɔ dzidzedze la, ekema ele be nànɔ abe Stalin ene, nublanuikpɔkpɔ manɔmee eye nàbia nu tso ame bubuwo kple ɖokuiwò si (alea tututue Joseph Vissarionovich susui le ɖoɖo sia nu!). Fifia ʋuʋudedia nyo eye ʋua adze ʋuʋu gɔme. Le goawo katã me la, ne Germany bu eƒe satelaitwo ŋu la, ekpɔ viɖe gã aɖe wu USSR le dɔwɔƒewo ƒe dɔwɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ, dɔwɔla bibiwo kple mɔ̃ɖaŋudɔwɔla siwo le ɖoƒe ɖesiaɖe ƒe xexlẽme gome. Esia nye nyateƒe, gake aʋawɔnuwo wɔwɔ mesɔ gbɔ haɖe o! Germany tsi megbe na USSR le aʋawɔwɔa katã me, togbɔ be wogblẽ nu geɖe le Russia hã. Eye nuka mee? Nyateƒee, le zitɔtɔ aɖe si ɖu dzi le dɔwɔƒe vovovowo kple vevietɔ le asrafowo ƒe dɔwɔƒewo ta. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nusiwo wotsɔ wɔa nuawoe ƒe anyimanɔmanɔ, kpakple futɔa ƒe ŋutete nu tsɛe wɔ akpa gbegblẽ aɖe. Vevietɔ le ƒe 1940 me la, aʋawɔnuwo wɔwɔ le Germany bɔbɔ wu ƒe 1939 tɔ (ne míebu wo katã ŋu bu tu hã), eye esia togbɔ be aʋaa nɔ edzi yim xoxo, eye Fiaɖuƒe Etɔ̃lia xɔ anyigbamama gãwo kple gãwo hã nusiwo wodzra ɖo ɖi ƒe ŋutete si le wo si. Enyo, nya kae míate ŋu agblɔ tso Hitler ƒe habɔbɔ ƒe ŋutetewo ŋu? Menye fũ akpa o, eklẽ le asrafowo ƒe dɔwɔƒewo.
  Fuhrer la ɖe gbeƒãe le nuƒo didi aɖe me be:
  - Le yameʋuɖoɖo dzi kpɔkpɔ ƒe nya me la, wona ŋusẽ kpata Sauer. Alé ŋku ɖe dɔwɔnu agbɔsɔsɔme si wowɔ ŋu nyuie, eye, le vevie wu la, eƒe nyonyome hã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, xɔ̃wò Goering geɖe, togbɔ be wonye aces nyuiwo tsã hã la, womete ŋu wɔa kplɔlanyenyedɔ o. Menye asrafo nyui ɖesiaɖe hãe nye aʋafia ɖedzesi o, eyata le Eric si wohe ɖe ati ŋu teƒe la, ame aɖe si tso asitsala bibiwo dome si ate ŋu atrɔ asi le yameʋudɔwɔƒewo ŋu ahagbugbɔ adzra wo ɖo lae axɔ ŋgɔ na mɔ̃ɖaŋudɔwo. Le nyateƒe me la, Britain mele alɔ̃ dɔm o, ele eƒe aʋawɔlawo ƒe agbɔsɔsɔ kple nyonyome siaa dzim ɖe edzi, eye vevietɔ eƒe yameʋuɖoɖo. Ele be míado ŋgɔ na futɔa ta eve, afɔɖeɖe wuieve, ne menye nenema o la, míabu míaƒe gãnyenye ɖe futɔa dzi keŋkeŋ. Eyata afɔɖeɖe siwo ku ɖe nɔnɔme ŋu hiã.
  Goering ɖo eŋu vɔvɔ̃tɔe be:
  - Xɔ̃nyewo, ame siwo ŋu kpeɖodzi le siwo ɖo kpe woƒe aʋawɔwɔ ƒe dɔwɔwɔ nyuie kple dɔwɔwɔ nyuie dzi.
  Dzizizidziɖula si me gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la do dziku vevie:
  - Alo ɖewohĩ nye, le wò nukpɔsusu nu, meŋlɔ amesi bu le Britain ƒe aʋawɔwɔ me be? Alo amesi do kpo ƒe ene ƒe ɖoɖo si wowɔ hena dukɔa ƒe ganyawo ƒe ŋgɔyiyi. Alo ɖe nèdi hã be woatsɔ atiwo aƒo ye, eye le dutoƒo gɔ̃ hã. Eyata do wò nu eye nàzi ɖoɖoe hafi nàhe ɖokuiwò ɖe ati ŋu!
  Goering bɔbɔ gɔ̃ hã le vɔvɔ̃ ta. Nyateƒee, menye ɖe wòle be woabu Fuhrer la nu tsɛe o. Emegbe wogase toɣliɖeɖea ake, eye ME-262 yameʋu bubu aɖe ho yi yame. Ʋua lolo ŋutɔ eye mɔ̃ eve nɔ eŋu. Wotutu aʋalawo vie, aʋawɔʋua ŋutɔ dze abe ɖe wòdo ŋɔdzi na ame ŋutɔ ene. Eƒe duƒuƒu ƒe nɔnɔmewo, na ƒe 1941, zi geɖe la, wodze, eye le xexeame ƒe dzidzenuwo gɔ̃ hã nu la, wogbã nuŋlɔɖi. Nyateƒee, womate ŋu aka ɖe mɔ̃a ŋutɔ dzi bliboe haɖe o eye wòhiã be woaɖɔ vodadawo ɖo. Gake fasitɔwo ƒe dzizizidziɖula la na aʋawɔʋu yeye siwo de ŋgɔ wu ƒe nɔnɔmewo xoxo... ME-262 ƒe kpekpeme wu tɔn ade, si fia be agba aɖewo le eme wògbɔ eme. Ele be aʋawɔyameʋu nanye sue, si ƒe asi bɔbɔ eye wòate ŋu awɔ dɔ kabakaba. Le go sia me la, ME-163 ate ŋu anyo ŋutɔ, gake eƒe tukpe ƒe mɔ̃a sẽ akpa eye aɖabaƒoƒo ade koe wòwɔa dɔ (alo ne míagblɔe tututu la, awɔ dɔ kokoko!), si fia be kilometa alafa ɖeka ƒe didime koe wòate ŋu aɖo . Esi wònye bɔmbdadaʋu si le abe Blitz ene alo aʋawɔʋu si wotsɔ tsyɔa nu nu dzi na aʋawɔʋuwo ƒe amedzidzedze ɖe England ŋu ta la, mesɔ ya o.
  Gake ME-262 ate ŋu atsɔ bɔmb tɔn ɖeka, si fia be wòate ŋu atsɔ Pe-2, si nye Soviettɔwo ƒe yameʋu si le ŋgɔgbe. Eyae nye egbɔkpɔnu nyui aɖe na aʋawɔʋuwo ƒe ʋuʋu kple asrafowo ƒe kpekpeɖeŋu siaa. Gake nukata màwɔ aʋawɔyameʋu si le Comet ME-163 ƒe atsyã nu, gake tukpe ƒe mɔ̃ manɔ esi o, gake turbojet mɔ̃ le esi o? Wodze agbagba be yewoana "Ɣletivimefakaka" la nanyo ɖe edzi eye edze abe wodzi yameʋuɖoɖo ƒe ɣeyiɣi ɖe edzi va ɖo miniti 15 (esia nye didime si ade kilometa 300), si dzi ame geɖe da asi ɖo na Britain-ʋaa. Woate ŋu aɖo London kokoko tso Normandy... Togbɔ be menye nusianue dze ƒã nenema o hã la, ehiã hã be nàda bɔmb ɖe edzi eye nàtrɔ agbɔ, eye miniti wuiatɔ̃ mezɔ kabakaba nenema gbegbe o. Le etsɔme la, wova kpɔe dze sii be tukpe kple yameʋu siwo me wowɔa aʋa le be wonye mɔ si dzi ame aɖeke mele o le yameʋuɖoɖo me. Gake alesi wowɔ "Ɣletivi ɣletivimefakaka" la doa dzidzɔ na ame ŋutɔ, eƒe lolome le sue eye wòle bɔbɔe, si fia be eƒe asi bɔbɔ eye woate ŋu atrɔ asi le eŋu.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔyameʋu siwo ŋugbe wodo ŋutɔ siwo ƒe kpekpeme nye kilogram 800 le goawo katã me, siwo nye yameʋu siwo wotsɔna ƒua du ale gbegbe be woate ŋu azã wo le yameʋu me aʋawɔwɔwo me hã li. Nyateƒee, le woƒe didiƒe kpui ta la, yameʋuɖoɖo ɖe wo dzi koe woate ŋu awɔ le ametakpɔkpɔ ƒe aʋawɔwɔwo me, alo atsɔ wo ayi London le... Ʋuɖoɖowo dzi, eye emegbe woalé yameʋukulawo atrɔ gbɔ. Ele be nàbu eŋu le afisia. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, ɣeyiɣi menɔ yameʋu siwo zɔa yame la si awɔ aʋa gbeɖe o, eye le susu aɖewo ta le Korea la, dzi menɔ Soviettɔwo ƒe yameʋudɔwɔƒewo ƒe amegãwo te susu sia kpɔ o. Le goawo katã me la, mewɔ nublanui o, gake le Korea-ʋaa wɔɣi la, Amerika yameʋukulaae nye ame gbãtɔ si ɖu dzi. Eyata mele be woabu Yankees-ha la nu tsɛe o.
  Esi yameʋua wu enu la, nyɔnuvi sue aɖe si ƒe taɖa le ɣie ti kpo do go le yameʋukuƒea eye wòƒu du yi Fuhrer la gbɔ kple duƒuƒu blibo.
  Nazitɔ xexlẽme ɖeka si me gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la do eƒe asi ɖe eŋu be wòagbugbɔ nu nɛ. What"s nice is ne nyɔnuviwo lɔ̃ wò, eye Fuhrer la, edze abe, Germanytɔwo katã, alo ne míagblɔe tututu la, wo katã kloe subɔa trɔ̃ tso dzime kura negbe fuwɔamegaxɔ me gamenɔla ʋɛ aɖewo ko. Yameʋukulaa gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Esia nye yameʋu wɔnuku aɖe ko, eƒe duƒuƒu kple ŋusẽ le esi nenema gbegbe. Mina míavuvu dzataviwo katã abe tsi dzodzoe si tso ame bubu teƒe ene!
  Fuhrer la da asi ɖe nyɔnuvia ƒe didia dzi be:
  - Nyateƒee, míavuvui, gake... Ele be woawɔ mɔ̃a ƒe vodadawo ɖeɖeɖa le afɔɖeɖe si le kabakaba wu me, eye esia ku ɖe mɔ̃wo koŋ ŋu. Le afisia la, ahiã be woawɔ afɔɖeɖe sesẽwo be woana woanyo ɖe edzi ya, gake ne nane li la, kplɔla-aɖaŋuwɔla akpe ɖe eŋu!
  Amesiame ƒo nu kple gbe ɖeka be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fuhrer gã la! Neva eme be Providence nakpe ɖe mía ŋu!
  Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe hadzidzi dze ƒoƒo gɔme eye sɔhɛ aʋawɔla siwo tso Hitler Jugent ƒe sɔti aɖe yi ŋgɔ. Ŋutsuvi siwo xɔ tso ƒe wuiene va ɖo wuiadre zɔna yia kpẽa gbɔ le ɖoɖo tɔxɛ aɖe nu. Eye emegbe nu dodzidzɔnametɔ kekeake dzɔ: nyɔnuvi ƒewuivi siwo tso Germany Nyɔnuwo ƒe Habɔbɔ me zɔ mɔ. Wodo awu kpuiwo, ame dzetugbeawo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo le amama la hea ŋutsuwo ƒe ŋkume. Nyɔnuviawo dze agbagba be yewoakɔ yewoƒe afɔwo ɖe dzi, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wohe woƒe afɔbidɛwo ɖe megbe eye wotsɔ woƒe afɔkpodziwo da ɖe megbe nyuie. An entertaining sight of beauties with impeccable figures... Moawo to vovo ŋutɔŋutɔ eye sɔhɛ fasitɔwo dometɔ aɖewo nye amemabumabu vie, ŋutsuwo kloe, eye wotro wo hã. Vevietɔ ne wotsɔ woƒe ŋkumeɖobolowo ƒo ƒui.
  Esthete Adolf de dzesii be:
  - Ele vevie be ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo naxɔ kamedede ƒe hehe le agbɔsɔsɔ si lolo wu me. Eye menya be wole nu geɖe wɔm le nya sia ŋu, vevietɔ le Jungfolktɔwo me, gake nusi hiãe nye be woaxɔ amewo katã ɖe eme kple Spartantɔwo ƒe mɔnuwo zazã. Nyateƒee, tsɔ kpe ɖe fififi ƒe dzidedeƒo ŋu la... Ele be míaƒe ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo natsi azu ame ɖɔʋuwo eye le ɣeyiɣi ma ke me la, nublanuimakpɔlawo.
  Aʋafiagã la tɔ vie. Aʋafiagãwo zi ɖoɖoe, ɖewohĩ wonɔ vɔvɔ̃m be yewoatsi tre ɖe eŋu, gake womedi be yewoaɖo kpe nusi dze ƒãa dzi o. Fuhrer la yi edzi be:
  - Aʋawɔwɔ menye fefenya o, gake ele be woatsɔ nublanuimakpɔmakpɔ ɖe futɔwo ŋu akpe ɖe kpekpeɖeŋunana wo nɔewo kple nɔviwɔwɔ ƒe seselelãme ɖe zɔhɛwo ŋu. Esiae nye nusi wòle be míaƒã ɖe amesiame me... Amegã yeyea mekpɔa nublanui na ame bubuwo o, gake esi wu nenema la, ele be wòanye nublanuimakpɔmakpɔ ɖe eɖokui ŋu. Elabena ele be woaɖe bɔbɔɖeanyi ɖa le ame ƒe luʋɔ me gbã, eye emegbe amegbetɔ ƒe ŋutilã si gbɔdzɔ la afɔ!
  Tɔtɔ bubu... Aʋafiagãwo kple atsyãwɔlawo kpɔe dze sii zi ɖeka eye wodze asikpeƒoƒo sesĩe gɔme. Edze abe ɖe wòdzɔ dzi na Fuhrer la ene:
  - Esia nyo wu, gake fifia madi be makpɔ yameʋu me aʋawɔwɔ ƒe kpɔɖeŋu. Eyata dziŋɔ eye wògblẽa nusianu...
  Heinkel bia nya kple vɔvɔ̃ be:
  - Kple tu gbagbe alo tu gbagbewo, nye Fuhrer?
  Nazitɔwo ƒe xexlẽme gbãtɔ ʋuʋu ta be:
  - Nyateƒee, kple aʋawɔlawo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, madi be mabu ŋusẽ si mɔ̃ si woɖena le lãme na ame kpɔna ɖe ame dzi ŋu. Le nyateƒe me la, èle dɔ wɔm tso eŋu... - Fuhrer la ʋuʋu eƒe asibidɛwo. - Ne, mlɔeba la, woadzrae ɖo eye woatsɔe ade ewɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me. Le nyateƒe me la, yameʋukula bibi nye yameʋukula bibi si wòle be woakpɔ ta na le etsɔme aʋawɔwɔwo me!
  Ke hã Fuhrer-Terminator ɖoe be yeafia aɖaŋuwɔlaawo alesi wowɔa mɔ̃a ƒe nɔnɔme si sɔ ɖe ɣeyiɣia nu wu. Ele be ɖoɖo sia nanye esi me agba mele o, wòanɔ bɔbɔe wu eye wòanɔ bɔbɔe wu. Enyo, squib si mexɔ asi o, si Germanytɔwo ƒe dɔwɔƒewo bi ɖe xoxo la, sɔ nyuie na taɖodzinu sia.
  Ele be woata nɔnɔmetata la ne wole mɔ dzi, gake Hitler nye nutala nyui aɖe ŋutɔŋutɔ, eye wòta nu nyuie, kabakaba, nɔnɔmetataawo ƒe fliwo kple woƒe tɔtrɔwo sɔ pɛpɛpɛ eye wo me kɔ dziɖula alo kɔmpasi aɖeke manɔmee. Terminator si ƒoe eye wòbu la susui be ewɔ nuku ya be Germanytɔwo, esi le goawo katã me la, nukpɔsusu sesẽ eye wòde ŋgɔ vaseɖe afi aɖe abe Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu kple ŋutasẽdziɖuɖu ƒe ɖoɖoa ene nɔ wo si ta la, wotsɔ aʋawɔwɔa do goe na Russiatɔwo. Ðewohĩ esia tso nyateƒe si wònye be Russia-srafowo sesẽ wu eye wote ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu wu Germanytɔwo eye wosrɔ̃ aʋawɔwɔ kabakaba ta.
  Le blibo me la, ne èlé ŋku ɖe aʋa bliboa ƒe zɔzɔme ŋu la, ekema Russiatɔwo, alo ne míagblɔe tututu la, Soviet-srafowo, srɔ̃ aʋawɔwɔ, gake edze abe Germanytɔwo ŋlɔ alesi... Woƒe sededea wɔ nyametsotsowo le gbãtɔ ƒe ɖoƒe -graders, eye ɖewohĩ woaɖiɖi wu gɔ̃ hã ne nuteƒekpɔkpɔ le klass gbãtɔ vi si le asrafodɔwo wɔwɔ me le ɣeyiɣi ŋutɔŋutɔ ƒe mɔnuwo me . Eye nyateƒe si wònye be ɣeaɖewoɣi la, ɖevi siwo xɔ ƒe ade kplɔa aʋakɔ siwo wowɔna ŋutɔŋutɔ aɖaŋutɔe alea xoxo la nye nusi woawo kple Zhukov kple Mainstein woate ŋu asrɔ̃ nu tsoe. Gake numekula aɖewo bua Zhukov kple Mainstein siaa be wonye ame siwo mede ŋgɔ o. Nya siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu hã le dɔwɔnuawo ƒe xexlẽme ŋu, vevietɔ Franseawo ƒe dɔwɔnu siwo wolé. Hitler ƒe ŋkuɖoɖonudzi (si nye ŋkuɖodzinu nyui aɖe, vevietɔ esime wògakpɔtɔ le lãmesẽ me!) ɖee fia be aʋawɔʋu 3600 siwo wolé tso Franseawo gbɔ, si nye xexlẽme si wɔ dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ... Mɔ̃ aɖewo, abe SiS -35 ene, de ŋgɔ wu le woƒe aʋawɔnuwo me T-34 la le ŋgɔgbeʋawɔnuwo me ko. Eyata woate ŋu awɔ aʋawɔʋu sia bɔbɔe le Franseawo ƒe dɔwɔƒewo, negbe ɖewohĩ ne wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 75 si ƒe ʋuƒo didi ɖɔ li aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 47 la ko. Le nyateƒe me la, ɖewohĩ esia gɔ̃ hã masɔ gbɔ o. Britain kple USA le agbɔsɔsɔ me dea asixɔxɔ aʋawɔnuwo ŋu wu le woƒe aʋawɔʋuwo me ɣesiaɣi. Le kpɔɖeŋu me, aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 152 nɔ Churchill si ƒe kpekpeme nye tɔn blaene la si ne wotsɔe sɔ kple aʋawɔʋu sesẽ si nye IS-2 la ƒe aʋawɔnu 120.
  Fuhrer la gblɔ nya bubu aɖe na atsyãwɔlawo be:
  - Yaƒoƒomɔ̃wo sɔ gbɔ na mí, eyata di yameʋua ƒe kpɔɖeŋu si sɔ wu eye nàwɔ nɔnɔme siwo le ɖoɖo nu, evɔ màtsɔ nyaa ava dodokpɔ xɔasiwo me o, afisi míaƒe aces nyuitɔwo hã kuna le. Le kpɔɖeŋu me, yameʋu ƒe aʋala si dzona ƒe nɔnɔmetata wɔa dɔ ŋutɔ, vevietɔ ne woate ŋu atrɔ eƒe titrime kple dzogoe si dzi wòadze. Metsɔ nɔnɔmetata la na wò xoxo, eyata ele be asikemanɔsitɔwo nanɔ klalo. Eƒe duƒuƒu si wobu be anye kilometa 1100 le gaƒoƒo ɖeka me ne wotsɔ Yumo mɔ̃ gɔ̃ hã. Eya ta yi ŋgɔ, gake mègazu amemabumabu o!
  Adolf si mesɔ o hã ɖo aɖaŋu le alesi woadzi pɔmpiwo ƒe ƒoƒo kabakaba ɖe edzi ŋu. Elé nukokoedonamenya si woɣla nyuie le aɖaŋuwɔlawo ƒe nukpɔsusuwo me: aleke wɔ asrafomegã bɔbɔe aɖe nya nu geɖe alea gbegbe? Ðe womexɔ Fuhrer ƒe nunya dzi se oa? Enyo, míabu eŋu... alo míagabu eŋu o, míabu eŋu o, gake míaɖo kpe edzi na wo be míede suku.
  Esia kplɔe ɖo kple ŋdɔnuɖuɖu le ya nyui me, subɔvi nyɔnuviawo ɖo kplɔ̃wo kple zikpuiwo ɖe ɖoɖo nu. Dzeani... Gake ɖɔɖɔɖo kawoe wòle be woawɔ le Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu me? Abe be woaɖe futɔwo ƒe xexlẽme dzi akpɔtɔ alesi woate ŋui ahadze xɔlɔ̃wo ene. Le kpɔɖeŋu me, mègado Germany-dukɔa ɖe dzi le tɔtrɔ ɖesiaɖe me o eye àte ŋu adzudzɔ dukɔwo mama ɖe hatsotsowo me gɔ̃ hã. Gake womede se ɖe dukɔwo mama ɖe dukɔ siwo bɔbɔ ɖe anyi wu kple Aryatɔwo ƒe dukɔwo me nu le se nu haɖe o. Esia nana nuwo nɔa bɔbɔe. Le goawo katã me la, Hitler dze Yudatɔwo tsɔtsrɔ̃ ɖa le agbɔsɔsɔ gã aɖe gɔme le USSR dzi dzedze megbe tututu. Nukatae wòanye kinks mawo tɔgbe? Ðewohĩ enɔ mɔ kpɔm be xexeame ƒe Ziontɔnyenye ayra ye ɖe aʋa si wòwɔ kple Bolshevist-ha la ta, eye Ɣetoɖoƒedukɔwo hã ado alɔ ye. Eye emegbe esi Britain kple USA gblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa be, ao na Wehrmacht la, Fuhrer la do dziku veviea? Ðe wòte hlɔ̃biabia Yudatɔ mawo siwo gbɔ wòate ŋu aɖoa? Hitler nye bometsila ya le esi wòwɔ Ametsɔtsrɔ̃ Gã la eye wòto esia me gblẽ ŋkɔ le Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu ƒe nukpɔsusua ŋu ta. Fifia nya siwo nye Nazi kple amewula va zu nya ɖeka. Ame geɖe tɔtɔa dukɔmevinyenye kple fasitɔnyenye hã, ɖewohĩ le nya Nazi ƒe ɖekawɔwɔ ta . Gake nya sia menye nyateƒe kura o. Le gɔmeɖose nu la, kadodo aɖeke mele Fasi-dziɖuɖu kple Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu dome tẽ o. Le eƒe gɔmedzedze la, fasitɔwo ƒe nukpɔsusua do mo ɖa le France le ƒe alafa wuiadelia me eye gɔmesese bubu kura nɔ esi.
  Fasitɔwo ƒe nufiafia siwo le eƒe gɔmeɖeɖe gbãtɔ me ƒe vevienyenye ƒomevi aɖe va ɖo adzɔhawo ƒe gbɔgbɔ, si nye xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe seselelãme le kapitalisttɔwo dome, ɖoɖo anyi gbɔ. Emegbe Mussolini to fasitɔwo ƒe nufiafiawo vɛ na eƒe Blackshirts. Enyo, woƒe futɔwo kple dunyahehe me hoʋlilawoe yɔ Nazitɔwo be fasitɔwo gbã. Ne míagblɔe tututu la, Nazitɔwo wɔ nu ŋutasesẽtɔe, ale be gɔmesese gbegblẽ aɖe va su fasitɔ ma si. Le Russia la, ɣeaɖeɣi la, dukɔmeviʋawɔlawo kpɔ dzidziɖedzi aɖe, vevietɔ le ƒe blaasiekeawo ƒe gɔmedzedze, eye woɖo agbɔsɔsɔ si sɔ gbɔ wu le ƒe 93-94 me. Emegbe aʋa si dzɔ le Chechnya na ŋutifafa ƒe seselelãme dzi ɖe edzi le hadomegbenɔnɔ me eye dukɔmevinyenye dzi ɖe kpɔtɔ hena ɣeyiɣi aɖe. Aʋa si dzɔ le Yugoslavia kple bɔmbdada ɖe Serbia na dulɔlɔ̃ va do gã ɖe edzi hena ɣeyiɣi aɖe, gake emegbe mama va do mo ɖa le dukɔa ƒe habɔbɔa me. Le Russia la, kuxi aɖe nɔ dukɔmeviʋawɔlawo ŋu kple kplɔlawo... Woawo ŋutɔ ƒe Fuhrer menɔ wo si o... Nyateƒee, wotsɔ Zhirinovsky sɔ kple Hitler, eye wòƒo Adolf ta gɔ̃ hã le mɔ aɖewo nu. Le kpɔɖeŋu me, le dunyahehe ƒe ʋuʋu kabakaba me, le ƒe ene me le akpahaa ɖoɖo anyi megbe la, be wòaxɔ nɔƒe gbãtɔ le sewɔtakpekpe ƒe tiatiawɔblɔɖe me. Gake Zhirinovsky wɔ nu madzemadzee eye menye ɖeko wòdo kpo dzidzedzekpɔkpɔ tutuɖo ko o, ke edo kpo nusiwo wòte ŋu lé ɖe asi gɔ̃ hã. Le afisia la, ele nam be magblɔ be, gbã la, eya ŋutɔ ƒe vodadae. Tohehe si mesɔ gbɔ le kplɔ̃ɖoƒea o, ŋukpenanu siwo me wòƒo eɖokui ɖo. Gake Hitler ŋutɔŋutɔ menɔ anyi ɖe Reichstag me kpɔ o eye ame aɖeke meɖe eƒe sinima me dzikudodowo fia le television dzi o. Eye television ŋutɔ hã menɔ anyi o. Togbɔ be Zhirinovsky ƒe dzidzedzekpɔkpɔ le ƒe 1993 ƒe tiatiawɔɣia nye dɔ si wòwɔ kple television dzi nyaselawo dzidzedzetɔe ƒe nyonyo hã la.
  Nyɔnuvi dzetugbe aɖe si tso subɔviawo dome bɔbɔ nɔ Fuhrer la xa eye wòtsɔ eƒe asi ɖo eƒe klo ƒuƒlu la dzi. Cooed:
  - Èle nane ŋu bum, nye Fuhrer?
  Nazi dzizizidziɖula la kple le ɣeyiɣi ma ke me la, fefewɔla ŋutɔŋutɔ aɖe do ŋusẽ. Ede dzesii be yemewu yeƒe amagbewo ƒe mɔli kple atikutsetsewo ƒe salad nu haɖe o. Fuhrer la gbugbɔ nu na nyɔnuvia ƒe nuyiwo, eye wòse eƒe sɔhɛmenɔɣi ƒe ʋeʋẽ lilili vivi la eye wògblɔ be:
  - Àyi ʋua me kplim. Eye mi katã mieɖoa dɔme, ɣeyiɣi si miaɖu nu la wu enu.
  Eye le afisia hã la, dukɔa ƒe gearwo, togbɔ be menye mɔ̃ si me wode ami nyuie tututu o hã la, te tɔtrɔ. Esi Fuhrer la trɔ gbɔ la, elɔ̃ atsyɔ̃ɖola la, eye wòwɔ nuku nɛ gɔ̃ hã be afisi wòkpɔ ŋusẽ kple ŋusẽ geɖe le. Le nyateƒe me la, wogblɔ be ŋusẽ aɖeke mele Fuhrer la ŋu o eye zi geɖe la, wogblɔna be enye nuwɔametɔ, elabena yɔmekpe (aʋatsokaka) le eŋu eye woɖe fu nɛ (nyakpakpa bliboe!). Enye nyateƒe be Hitler mete ŋu dzi vi o... Enyo, etsɔ, eya ŋutɔ akpɔ nya sia gbɔ... Alo ao, ahiã kokoko be wòakpe Himmler. Le goawo katã me la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Fuhrer do ŋusẽ akpa si SS-ha la wɔna vevie. Edze abe ele be eya hã nato mɔ sia dzi le mɔnu bubu sia me ene. Eye be nuvlowɔlawo ƒe kpovitɔwo tsɔtsɔ de SS ƒe ɖoɖo bliboa te sɔ, fifia woaƒo nyatakakawo kple faɛlwo katã nu ƒu ɖe teƒe ɖeka. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, funyafunyawɔwɔ nuvlowɔlawo zazã kple gbebiamemɔnu deŋgɔ mawo siwo ɖe dzesi le Gestapotɔwo kple adzamekpovitɔwo ƒe dɔwɔƒe bubuwo ŋu ana amesiwo wokpɔna ƒe agbɔsɔsɔ nadzi ɖe edzi ŋutɔ.
  Nyateƒea ate ŋu adzi ɖe edzi eye ame maɖifɔ siwo ŋu wowɔ nuvevii ƒe xexlẽme ate ŋu adzi ɖe edzi, gake... SS ŋutsuwo ƒe akpa gãtɔ nye ame ɖɔʋuwo, eye numekula bibi aɖe, abe se ene la, kpɔnɛ enumake nenye be ame aɖe le alakpa dam alo le nyateƒe gblɔm, eye eya hã ƒã hafi wòwɔa vodada. Woate ŋu adrɔ̃ ʋɔnu esia tso nuvlowɔwɔ ŋuti nuŋlɔɖi geɖe me.
  Esi Fuhrer la tso nya me le nyadzɔdzɔ yeye ʋɛ aɖewo ŋu eye wòkpe nyɔnuvi yeye eve be woava do dzo na abaa vɔ la, etsɔ eƒe ta ɖo atsyɔ̃ɖola la ƒe no damawo amama dzi la, dɔ alɔ̃...
  Fifia ya, etrɔ yi drɔ̃e si wòtso va yi la gbɔ, si ku ɖe yamenutomeʋa gã aɖe ŋu. Agate ŋu adzɔ le eƒe aʋawɔʋu si me kɔ la me, eye futɔa le agbagba dzem be yeadze Russia Gã la ƒe asrafowo ƒe hatsotsowo dzi. Eye Fuhrer si le Hypernet fefea me, kple eƒe zɔhɛ, si nye blonde si lolo, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, lãmekawo le eŋu la, dzea agbagba be yewoawɔ nu, eye wokpena ɖe wo nɔewo ŋu le ɣeyiɣi ɖeka me. Futɔ ƒe aʋawɔla nyɔŋuwo le agbagba dzem be yewoaxɔ xexlẽmeawo, eye wozãa woƒe xexlẽme ƒe gãnyenye. Dermostan ƒe asrafowo ƒe aʋawɔhawo ƒe masɔmasɔ va le dzedzem ɖe edzi. Edze abe woƒe meliwo nyɔ ŋu wu ene. Kapitan Vladislav zã "bucket" ƒe mɔnu tsɔ lã ʋua dzidzedzetɔe ŋutɔ le afɔkpa si le gbadzaa ƒe nɔnɔme me eye wògblɔ be:
  - Menye dzodzroe Hitler kple Stalin siaa fofo si nye afɔkpawɔla nɔ wo si o!
  Le esia ta la, eƒe zɔhɛ si ƒe mo biã la tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le pink la klẽ:
  - Nyemehiã afɔkpa alo afɔkpa bubu aɖeke o. Ne metsɔ afɔ ƒuƒlu la, mesena le ɖokuinye me be yame ƒe yaƒoƒo alo yamenutome ƒe ʋuʋu ƒe goglome suetɔ kekeake hã nyona wu sã! Oo nye Fuhrer, àdi be yeazu nyɔnuvia?
  Vladislav ko alɔgbɔnu tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Adzɔ dzi na ame hena ɣeyiɣi kpui aɖe. Amesiame gblɔna be nyɔnuwo ƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro sesẽna eye wòdidi wu ŋutsuwo sã, eyata medi vevie be makpɔe ɖa be esia nye nyateƒe ŋutɔŋutɔ hã?
  Blonde la ko alɔgbɔnu be:
  - Ŋgɔyiyi ate ŋu ana mɔnukpɔkpɔ wò hã be nàkpɔ esia teƒe... Negbe ɖe, le nyateƒe me la, míeda le yamenutomeʋa gã la me ko. Futɔwo sɔ gbɔ akpa. Fiagã Almaztiger 13, si womedzi haɖe o gake wònye míaƒe aʋafia xoxo hã ate ŋu aku.
  Ame si ƒo Fuhrer la de dzesii be:
  - Aʋafia gã, abe ta le aʋawɔwɔ me ene, zi alesi eƒe lolome loloe la, zi nenemae nusi bu la nu sẽnae!
  Le esi teƒe be blonde la naɖo eŋu la, edze eƒe aʋawɔla la tɔtrɔ gɔme. Ewɔ pretzel, ƒã hafi wòƒo asa na agbo la, eye emegbe wòda tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Futɔwo ƒe ʋua wó dzo eye wòte mama ɖe akpa suesuesue siwo le dzo dam, abe poppy-kuwo ene. Nyɔnuvia, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo fɔ aŋea hetsɔe ƒu gbe aɖaŋutɔe ale gbegbe be wòdze ɖe eƒe aɖe si do ɖe gota la dzi tututu:
  - Nyo ŋutᴐ! Ne èle nu ɖum la, ekema ɖu nu!
  Gake dzɔgbenyui menɔ aʋawɔla sesẽ la ŋu nenema gbegbe o, wogaƒoe ake, nenye be tangentially eye aʋawɔla-ʋumefia la ƒo ɣli gɔ̃ hã be:
  - Aleke gbegbe nyɔnu siawo ƒe asiƒoƒo na medze dɔe nye si!
  Blonde la ƒe ŋkuwo nɔ keklẽm:
  -Ðe asilili ame ŋu medzea ŋuwò oa? Ðe wòanɔ eme be èdi be yeawɔ nane si le vevie wua? Aleae mi katã miegbɔa dzi ɖi o, mielɔ̃a alakpadada!
  Vladislav ko nu eye wòmi ŋuɖoɖo sesẽ aɖe si tso Dermostan ƒe aʋawɔlawo dome kloe. Aʋa la ƒe nɔnɔmetata trɔ vie. Edze abe futɔa nu mete ŋu nu yina o ene, eye wòna asrafoha yeye geɖe wu va nɔ aʋa la me. Afɔku le aʋawɔmeli sesẽwo me koŋ, wo lolo abe ɣletinyigbawo ene la, wodona vivivi tso ya si me ya mele o me, abe ɖe wotsɔ veveseseɖeamenu ƒe nuŋlɔtsi (si dzena ne èklẽ akaɖi ɖe wo dzi) he ene. Shit-stan dze agbagba gbã be yeabɔbɔ axaawo, yeawɔ afɔɖeɖe si wotsɔ blaa nu, ɖewohĩ yeawɔ ze aɖe le yamenutome.
  Russia Gã la ƒe asrafowo wɔ aʋa dzinɔameƒotɔe, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, womeƒo asa na aɖaŋudzedze hã o. Aleae wozã asitelefon dzi ametakpɔkpɔ ƒe mɔnu, kpakple afɔɖeɖe kple tsi me nɔnɔ dzinɔameƒotɔe. Le kpɔɖeŋu me, Russia Gã la ƒe yamenutomeʋakɔ ƒe aʋawɔʋuwo kple nusiwo woxɔna la bu alo, ke boŋ wodze le futɔ si nye drɔ̃e baɖa la ƒe megbe. Eɖo ŋku tɔmelã aɖe si le ade dam le tsikpedo aɖe me dzi - wodo go, lé lã si wolé (dzomeŋɔli nudzodzoe ƒomevi aɖe, eye ne adela la nye tɔmelã si woyɔna be catfish la, ekema xevi!) eye wogatrɔ yi doa me. Le go sia me la, Dermostan ƒe meliwo bu enumake, wodze ƒoƒo ƒu ɖekae, alo woda tu wo nɔewo gɔ̃ hã. Plasma ƒe wowó si doa dzidzɔ na ame kple ɣletivimefakaka meliwo ƒe dzotɔtɔ. Le kpɔɖeŋu me, aʋawɔmeli sesẽ aɖe gɔ̃ hã, esi wòxɔ tu zi geɖe tso dzoxɔxɔ ƒe preon-tuwo me la, wó dzo blɔ kple amadede dzẽ me. Emegbe aʋawɔla gã la (si yi edzi le shitstan siwo nɔ ƒoƒom abe tsilele ƒe aŋgba ene tsrɔ̃m!) xɔlɔ̃a kpɔ nɔnɔmetata aɖe le aʋawɔmeli sesẽ aɖe si nɔ bibim la me. Eye lã gã wɔdɔɖeamedzi ka gbegbee nye si, si me asrafo miliɔn eve kple robot miliɔn blaatɔ̃ sɔŋ le!
  Aʋawɔla siwo le melia me nye scumbag ƒomevi vovovowo: trolls, goblins kple ƒomevi vovovo siwo wotsɔ tsaka, le kpɔɖeŋu me, esiwo bɔ wu: ʋetsuviwo kple sigaret ƒe tsakatsaka, alo ne míagblɔe tututu la, sigaret ƒe ʋeʋẽ gɔ̃ hã! Enyo, nuwɔwɔ dziŋɔwo, abe ɖe woɖe sinima dziŋɔ aɖe si atikevɔ̃ɖizãla aɖe ta ene.
  Nuwɔwɔawo di vevie be yewoasi, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, woƒoa wo nɔewo, wodaa tu, lãa wo, ɖua wo nɔewo. Afisiae fencing machine aɖe, si wowɔ etɔxɛe na boarding aʋawɔwɔ la va. Eye yi siwo le abe plasma ene le esi, menye dzɔdzɔe o, ke boŋ woƒo xlãe hena afɔɖeɖe vovovowo. Mɔ̃ gbãtɔ si wotsɔ ƒoa ʋɔtruwoe la ge dze amesiwo nɔ sisim tso meli gã aɖe si le dzo dam me ƒe tɔtɔ gbagbe la me. Enumake lã kakɛ siwo wofli kple ame kuku siwo wotɔ dzoe la dzo yi goawo katã me. Xɔlɔ̃ aɖe do ɖe megbe nɛ, edze abe akpɔkplɔ ene, ɖeko abɔ blaetɔ̃ ya teti nɔ eme, eye wole abe tsɔtsrɔ̃ ƒe tɔsisiwo ene, siwo te ŋu lã dinosaur gɔ̃ hã ɖe afã me.
  Dermostan-srafomegãwo dometɔ ɖeka do ɣli be:
  - Oo, mègatso nye lãme o! Pawn la ɖu fianyɔnua!
  Gake dzɔgbevɔ̃e medzɔ nɛ o, sigaret ƒe alɔ si ƒe afɔwo le abe ʋetsuvi ene, si nyɔ ŋu wu gɔ̃ hã la, ge ɖe antenna la me eye wòhe ɖe edzi. Gake womegate ŋu se ale si wòdo ɣli la le gbeɖiɖi sesẽtɔ kekeake ma si nɔ dzidzim ɖe edzi ɖaa la me o. Princeps-plasma dzobibi ƒe aɖe, siwo ƒe akpa gãtɔ nye blɔ kple aŋutiɖiɖi, va xɔ Shitmostan ƒe aʋawɔla siwo dzi ŋɔ ŋutɔ la, si na woɖa. Eye mɔ̃ siwo wotsɔ ƒoa ʋɔtruwoe la bɔ ɖe aʋawɔmeli si me wowɔa nu le vevie ŋutɔ la me. Edze abe woŋlɔe ɖe woƒe ɖoɖowɔɖia me kɔte ene be: wu ame, wu ame, eye nàgawu ame ake! Eye mehiã ŋutɔŋutɔ na wo be woanye amesi. Eye le xɔdɔmeawo me la, toɣliɖeɖe nɔ hyperroom dziŋɔtɔ kekeake.
  Ke hã, ultra-flame la ɖo fencing machines gbɔ xoxo, kpakple goblin kple claws geɖe - sigaret ƒe ƒuƒuwo gbã xoxo zu foton. Eyata aʋawɔmeli sesẽ la te mama vivivi ɖe akpa vovovowo me. Togbɔ be mamaa dzɔ vivivi hã la, edze abe mevɔ̃ɖi aɖeke kura o ene. Vevietɔ le bubu geɖe ŋutɔ ƒe megbe, siwo le bibim abe ɣletivimefakaka suesuesuewo ene, alo le go bubu me la, abe ɣletivimefakaka meli siwo le ɖeɖem kpɔtɔ ene. Nublanuitɔe la, menye Dermostan ɖeɖeko tɔ o, ke boŋ Russia Gã la tɔ.
  Le kpɔɖeŋu me, cruiser aɖe si ƒe dzesi nye hammer kple sickle megate ŋu ɖu eɖokui dzi o eye wòge ɖe futɔwo ƒe dreadnought me. Ne nu gã eve ƒo wo nɔewo le duƒuƒu si mede kekeli nu o me la, esɔ kple tukpe si tsɔtsrɔ̃ ɖa ƒe ʋuʋu. Eɖea aɖuɖɔ kple ŋusẽ si gbɔ eme (ne ame ate ŋu agblɔe nenema la, nyateƒee). Wowóa seƒoƒo abe tulip si ƒe aŋgbawo le amadede vovovowo me ene, eye kasia wòɖu nusianu si nɔ anyi abe kilometa wuieve ene. Vladislav-Adolf gblɔe be:
  - Eye edze abe míaƒe ŋutsuawo le dziƒo xoxo ene!
  Blonde la de dzesii le xexemenunya me be:
  - Dziƒo koe nye teƒe nyui si ame aɖeke mele du dzi be yeaɖo o, ne wole dzoxɔxɔ me gɔ̃ hã!
  Hitler ƒe amedzidzedzea lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Esiawo nye xexeame katã ƒe nya siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu. Míedi be míava wu enu ɖe teƒe nyui aɖeke o, gake vɔ̃ɖitɔa hea mí yia eme! Eyata womenya nusi nyo wu gɔ̃ hã o, agbe alo ku.
  Nyɔnuvia de dzesii le xexemenunya me be:
  - Agbe nyo wu ku ɣesiaɣi. Menye dzodzroe amewo katã kloe susuna nenema o. Ke hã, amewo ƒe nukpɔsusuwo, abe nusianu si le míaƒe xexea me ene, sɔ gbɔ.
  Fuhrer la wɔ tɔtrɔ bubu si me ayedzedze le vie, si na wòte ŋu da aʋawɔyameʋu si me zikpui eve nɔna, eye le esia ta wòda aʋawɔyameʋu si xɔ asi wu eye wòtsɔ tu geɖe wu (aleke wòwó wònya kpɔe nye si, abe ɖe dzonu siwo tso dzonu siwo wotsɔ ƒo ƒui siwo sesẽ me do dzo ene), dzonu siwo ƒe dzonu nu gbagbã siwo kaka ɖe vacuum la me. Vladislav-Adolf de dzesii be:
  - Amewo ƒe susuwo le dzɔdzɔme kple Mawu siaa ŋu tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu ŋutɔ. Le goawo katã me la, nukpɔsusu aɖe gɔ̃ hã li be enye nusi wɔa nu ɖe nu ŋu, si fia be susu si gblẽa nu gɔ̃ hã, si zia ame dzi be wòawɔ nu le mɔ si menye nusi wòle be dzɔdzɔmeŋutete siwo wɔa dɔ kple nusiwo ŋu wobu be enyo nade se na kura o nu.
  Esi wòsesẽ na blonde la be wòahaya tso tsi me nɔnɔ ŋutasesẽtɔe me (nukae nàte ŋu awɔ ne aʋawɔla adre le du dzi ɖe ŋuwò zi ɖeka) la gblɔ be:
  - Dzudzɔ pragmatics - ʋu akɔntabubu!
  - Menye nukokoe o! - Vladislav ɖo eŋu nɛ.
  Kasia, le ƒudziʋawɔʋuwo ƒe amegã ŋkume la, Russia Gã la ƒe asrafowo ƒe aʋafiagã ƒe nɔnɔmetata aɖe do. Nyateƒee, esia nye nunana ya - ŋutete si le ame si be wòage ɖe kɔkɔeƒe kɔkɔewo me eye wòade dzesi gɔ̃ hã, ne menye ame bubu ƒe ɖoɖowoe o hã, ke boŋ ame ŋutɔ ƒe sedede.
  Afisiae wòle, aʋawɔmeli si nye aflaga, si nye Russia Gã ƒe yamenutomeʋakɔ ƒe aflaga wɔdɔɖeamedzi si ƒe didime nye kilometa alafa ɖeka. Eye le dzɔdzɔme nu la, meli sia hã wɔa aʋa, elabena womate ŋu abu tu sesẽ akpe ewo be womate ŋu awɔ naneke o. Gake aflaga si nye ultra-battleship dzea agbagba be yeawɔ nu wòasɔ kple meli gã bubuwo. Womate ŋu ana mɔnukpɔkpɔ suetɔ kekeake futɔa be wòatsrɔ̃ aflaga, afisi Great Russia ƒe yamenutomeʋakɔ ƒe asrafoha ƒe amegã vevitɔ le o.
  Nukutɔe la, fugboe si mlɔ vidzidɔ me koe aʋafiagã kple fiagã la nye. Vidadaa ŋutɔ nyrɔ eɖokui ɖe nɔnɔme si me woɖea nu le si me wotɔa nu le me, elabena ne menye nenema o la, eƒe dɔwo wɔwɔ anye vevesese akpa. Eye fugboe me fia si tsi nyuie xoxo, si ƒe abɔwo kple afɔwo le, eye vevietɔ wu la, ahɔhɔ̃ si lolo vie la, ƒe dɔwɔwɔ to kɔmpiuta dzi dɔwɔnu gbogbo aɖewo dzi. Fugboea ŋutɔ, si le dzi ɖum ɖe Russia Fiaɖuƒe Gã la dzi la, sea le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme ŋutɔ.
  Ẽ, nyateƒee, eye hiahiãa do agba nɛ, ele dadaa ƒe dɔme ƒe geɖe enye sia. Ðeko ame ate ŋu aku drɔ̃e be yeayi aɖaƒu du alo aʋuʋu nane. Eye esiawo nye drɔ̃e vevewo, elabena vidzidzi fia be woabu enumake. Fugboea zãa scannerwo tsɔ ɖoa dze kple gotagome xexeame. Nyateƒee, womeɖea aʋafia si le fugboe me ƒe dzedzeme ŋutɔŋutɔ fiana o, ke boŋ nɔnɔmetata si ate ŋu ana kakaɖedzi nanɔ ame si wu. Vevietɔ ɖekakpui dzetugbe aɖe dzena le fia si womedzi haɖe o ƒe nɔnɔme me. Edea se na asrafowo kple gbe si me kɔ eye wòdea se be:
  - Zã gɔmeɖose si nye elastic defense. Abe alesi wònɔ le ƒe akpe geɖe siwo va yi me ene la, ŋusẽ siwo gbɔdzɔ wu, siwo ƒe xexlẽme mede o, zã nyateƒenya si ŋu ɖikeke mele o si nye be agbɔsɔsɔ sue aɖe te ŋu ʋãna wu gã sã. Esi wònye be nusiwo mewɔa dɔ o si mehiã o ye ɖea dzesi le agbɔsɔsɔ sue aɖe ŋu ta la!
  Nyɔnuvi marshal la ɖo kpe edzi be:
  - Nyateƒee... Asrafowo ƒe ŋutete be woawɔ afɔɖeɖee nye nu vevitɔ si ana woaɖu dzi. Ele eme baa be ele be woaƒo asa na nu siwo gbɔ eme. Le nyateƒe me la, anyidi menye lãwo ƒe fia o!
  Aʋafia si le fugboea me la ko alɔgbɔnu be:
  - Nuwɔwɔ siwo wua ame wue nye dɔlékuiwo. Togbɔ be ao hã la, ɖewohĩ dɔlékuiwo gɔ̃ hã menye o hã! Togbɔ be enye nugbagbe gbãtɔ hã la, ewɔa dɔ nyuie! Le afisia la, futɔa ƒo asrafoha gãwo nu ƒu, tso xexeame katã kloe, si fia be eɖe teƒe susɔeawo ɖe go.
  Elf Marshal Fego si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi kple aŋutiɖiɖi de dzesii be:
  - Ɣeaɖewoɣi la, viɖe si dze abe ɖe mele vevie o ene le ŋgɔgbe ƒe akpa aɖe si seɖoƒe li na la sɔ gbɔ be woaɖu dzi. Esia nye aʋawɔwɔ geɖe, dekɔnu vovovowo ƒe axiom wɔnuku aɖe!
  Fugboe Fiagã la ko alɔgbɔnu to scanner-mɔ̃awo dzi be:
  - Le go sia me la, ke èle ŋku lém ɖe eŋu.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Dermostan ƒe aʋawɔhawo dze agbagba be yewoagbugbɔ ɖoɖo awɔ le ʋuʋua me. Nudzraɖoƒe aɖe si ɖe dzesi ŋutɔ la te ɖe wo ŋu tso megbe. Ɣletivimefakala gã akpe geɖe kple meli sue miliɔn geɖe do go to gaƒoɖokui ƒe wɔwɔmea zazã me. Esia wɔe be dɔlékuiawo ƒe dzoŋusẽ dzi ɖe edzi ŋutɔ. Nyɔnuvi marshal la gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Trump card bubu si tsitretsiɖeŋula bastard la ƒu gbe enye si. Ke hã, míaƒe ŋkutsalawo mesɔ pɛpɛpɛ o, womewɔ ɖoɖo ɖe alesi wòate ŋu adzɔe be míade asrafoha gbogbo ma gbegbe ŋu o.
  Fiagã la ƒe hologram si le ŋutsuvi ƒe nɔnɔme me la ƒo yi la. Yameʋua ƒo agbo la. Ewó enumake kloe. Gbã la, keklẽ aɖe si ɖua ŋkuwo, eye emegbe lãmi dzĩ aɖe si tsrɔ̃a nusianu si le aʋawɔmelia ƒe tu ƒe didime me la tsina. Hologram ŋutsuvi la gblɔ be:
  - Esia nye goal ƒoƒo wɔnuku aɖe! Enyo, na tsitretsiɖeŋulawo natsɔ woƒe ŋutete katã ana. Nu wɔnuku aɖe le asinye si wodzra ɖo nɛ.
  Elf Fego tsɔ ɖikeke aɖe kpɔ aʋa la ƒe nɔnɔmetata. Dermostan ƒe aʋawɔʋuwo dze abe ɖe wovɔ̃ɖi ŋutɔ ene. Vevietɔ aʋawɔmeli siwo ƒe didime nye kilometa alafa eve blaatɔ̃. Kasia elf la ɖo ŋku eƒe denyigba dzi... Dzɔdzɔme si le afima nye idyllic, nudzodzoe siwo noa ʋu gɔ̃ hã mele afima o. Eye dzatawo... Enyo, menye dzatawo tututu o, ke boŋ wo tsaka kple bli seƒoƒowo. Le goawo katã me la, lã dzeani aɖee nye esia: eƒe ŋutilã nye bli seƒoƒo, eye sika ƒe ɖa tsina le ya me. Gawu la, bli seƒoƒoawo trɔa vɔvɔli... Vɔ̃ɖinyenye tẽ le afisia, si woɖo ɖe amewo kple elfwo siaa ŋu.
  Marshal si ƒe mo biã la gblɔ be:
  "Míenya nudzraɖoƒe agbɔsɔsɔme si le futɔa si o, gake edze nam be ɣeyiɣia de be míaʋu míaƒe ambush regiment la."
  Fiagã si nye fugboe la tsi tre ɖe eŋu be:
  - Menye fifiae nye ɣeyiɣi si nàtsɔ wò agbalẽviwo afia o!
  Nyɔnuvi marshal la dze agbagba be yeaʋli nya be:
  "Ne míaƒe dukɔ ku la, ame aɖeke magasusɔ awɔ avu o!"
  Eye emegbe wokpɔ fugboe ƒe aʋafia la be:
  "Màte ŋu aɖu aʋa dzi ne ame aɖeke meku o." Le chess me la, àte ŋui, gake le aʋa ŋutɔŋutɔ me la, màte ŋui o! Aʋawɔwɔ ƒe se si me nublanuikpɔkpɔ mele o enye be nusiwo bu le abe tsidzadza si dea tsi aʋadziɖuɖu ƒe aŋgbawo ene, ɖeko wòle be nàkpɔ egbɔ be nusiwo bu la nagatrɔ azu tsidzadza gã si klɔa aŋeawo ɖa o! - Emegbe hologram si woɖo ɖa tso vidzidɔa me la va zu dɔmenyotɔ le mo me zi ɖeka. - Gake mègasusu be be yeaɖe nusiwo bu dzi akpɔtɔ vevietɔ tso aʋawɔmeli sesẽwo ƒe dzo me la, na Great Russia ƒe ɣletivimefakakawo nagbugbɔ ɖe megbe le ʋuʋudedi me o.
  Elf marshal la do alɔ fugboewo ƒe amegã la:
  - Eyae nye ema, ema koe nye mɔ si dzi woato. Womenya ŋusẽ agbɔsɔsɔme si futɔa ate ŋu atsɔ aƒu gbe le tsiẽƒe la haɖe o.
  Nyateƒee, Shitmostan ƒe ɣletivimefakaka meliwo dze agbagba be yewoaʋuʋu le alẽha gã aɖe me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, womedzra tu ɖo kura o, woda tu ɖe ame miliɔn geɖe dzi, eye wometsɔ ɖeke le alesi woda tue ƒe nyateƒenyenye gɔ̃ hã me o. Edze abe wole dzoka biliɔn geɖe ƒom to vacuum la dzi be woabi azu hyperplasm, woatɔ dzo nusianu si le agbe kple esi le ʋuʋum, eye emegbe woado. Russia-ʋawɔlawo daa tu wòdea pɛpɛpɛ wu sã, gake futɔwo ƒe dreadnought gã la ɖi dziɖegbe abe dzonu ene, eye wòkaka kakɛwo abe confetti ene. Confetti siwo wua ame siwo da Dirmostan ƒe tɔdziʋu geɖe. Eye aʋawɔʋu siwo tsrɔ̃ siwo tsrɔ̃ ƒe xexlẽme si nye ame manyanuwo ƒe dekɔnuwo la nye esiwo womate ŋu abu kura o. Enye nyateƒe be Russiatɔwo ƒe meliwo le kukum. Le afisia la, cruiser si gblẽ la, le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta, ƒu du abe Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu ene le Kursk Bulge me eye wòƒo futɔwo ƒe aʋawɔmeli si sẽ ŋutɔ la. Ame akpe alafa geɖe ƒe agbe do kplamatse zi ɖeka, eye dzoa bi, abe ɖe woda gas-pɔmpi gã aɖe ene.
  Dwarven marshal la de dzesii nublanuitɔe be:
  - Wobɔbɔ mí, gake míena ta o! - Aʋafia si le dzogoe ene me la de dzesii (alo ne míagblɔe tututu la, eƒe holographic nɔnɔmetata, dwarf la ŋutɔ nɔ meli bubu si le Gross-Dreadnought ƒe hatsotso me!). - Ahiã be woadze tsitretsiɖeŋunya aɖewo ya teti gɔme ɖe futɔwo ƒe kadodo kple nuzazãwo ƒe kaƒomɔ̃wo dzi.
  Fugboe Fiagã la ko alɔgbɔnu to eƒe ŋutsuvi ƒe hologram me.
  - Nukae, le wò susu nu la, nyee nye ame si bu!
  Dwarf marshal la ƒo nu kple ɣli eye wòkeke eƒe afɔwo ɖe enu:
  "Gake womedzraa tu ɖo kura o." Esia fia be nu geɖe le wo si. Menye nenemae o, nye aƒetɔ?
  Fugboe Fiagã la tsi tre ɖe eŋu be:
  - Ao menye alea o! Aʋafia gã xɔ asi wu eƒe ta, eyata ŋuɖɔɖɔɖo ƒe gakuku kple ayedzedze ƒe nutsyɔnu mawɔ nuvevii o! Kpuie ko la, futɔa gakpɔtɔ le alakpa vivi si nye be nusianu nyo nɛ la me, gake le nyateƒe me la, míaƒe aʋadziɖuɖua gogo xoxo! Be woaƒo ame le vome sɔ kple yi si wotsɔ gakpo si wotsɔ ga wɔe ɖɔli atam!
  
  
  WITTMAN LE AGBE
  Tɔtrɔ sue aɖe si va le ŋutinya me si do ƒome kple dzidzedze gã si Nazitɔwo kpɔ le amedzidzedze si wowɔ le Ardennes me. Nazitɔwo yi ŋgɔ kabakaba wu, wote ŋu tso tɔdzisasrãwo eye wotsɔ aʋawɔnuwo, tu kple ami xɔ nudzraɖoƒewo. Wittmann ƒe gomekpɔkpɔ le dɔmedzoedonamea me hã na dzidzedzekpɔkpɔa nɔ bɔbɔe, amesi to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, meku o! Eye nukae? Kalẽtɔ ŋutɔŋutɔwo mekuna gbeɖe o eye womekuna o! Wittman yi edzi nɔ avu wɔm eye wòƒo xexlẽdzesiawo nu ƒu. Esi wotsrɔ̃ aʋawɔʋu alafa evelia vɔ la, eva zu aʋawɔʋu gbãtɔ eye vaseɖe fifia la, eya koe nye aʋawɔʋu si wona Knight"s Cross of the Iron Cross si me oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Wittmann ƒe nunya trɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme vie. Eye Germanytɔwo va zu dzɔgbenyuitɔ vie, woƒua du wu, wowɔa dɔ nyuie wu. Eye wokpɔ dzidzedze le nusi dzɔ kloe le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la me, gake gaƒoƒo eve alo etɔ̃ koe bu. Eye ale woxɔ nudzraɖoƒeawo, eye Germany-srafowo va xɔ ŋusẽ si gbãa nu. Esia wɔe be woxɔ Brussels, eye wolé Britain kple Amerika-srafo akpe alafa geɖe.
  Stalin mewɔ kaba be yeadze edzi haɖe o, elabena edi be woaɖu Dukɔ Siwo Bla Nu kpli wo dzi ŋusẽtɔe wu le Ɣetoɖoƒedukɔwo me.
  Aʋaawo ɖee fia be Tiger-2 nye aʋawɔnu si wɔa dɔ ŋutɔ le aʋawɔnuwo kple ŋgɔgbeʋawɔnuwo siaa gome. Germanytɔwo, esi wokpɔ be Aʋakɔ Dzĩ la mewɔa naneke le ɣedzeƒe gome o ta la , woɖo aʋawɔha bubuwo ɖe aʋaa me eye wodze woƒe dzidzedzekpɔkpɔa tutuɖo gɔme. Fritz-ʋua hã xɔ tu yeyetɔ kekeake si te ŋu ʋãna eɖokui si nye E-25, si ƒe lolome kple kpekpeme le sue, gake aʋawɔnu sesẽwo kple aʋawɔnu nyuiwo nɔ esi, eye vevietɔ wu la, ete ŋu ʋãna.
  Esia wɔe be aʋadziɖuɖu yeyewo... Fifia Kraut ƒomea le Paris. Wogale Franseawo ƒe fiadu xɔm ake.
  Eye esiae nye nusi Stalin di - be woawu dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii, eye emegbe USSR axɔ Europa katã.
  Stalin nye akpɔkplɔ ayetɔ... Gake Churchill hã menye bometsitsi o. Esi Roosevelt ku la, eya kple Truman wode asi aʋadziɖuɖu ƒe nubabla te kple Third Reich. Le ɣeyiɣi ma ke me la, asrafo siwo dzi woɖu la ƒe ame susɔeawo ɖeɖe ɖa le France. Eye le nyateƒe me la, woaɖɔli aʋawɔla siwo woɖe aboyoe bliboe, eye woatsɔ ami kple nuzazãwo ana Fiaɖuƒe Etɔ̃lia gɔ̃ hã.
  Germany ɖo eŋu esi wòte fli ɖe se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu me. Ke hã, Yudatɔwo gakpɔtɔ nɔ asaɖaawo me, gake wometɔ dzo wo o, ɖeko wozi wo dzi be woawɔ dɔ, eye Amerikatɔwo ɖoa nuɖuɖu siwo le gaze me kple nukuwo ɖe asaɖaawo me.
  Asi ablɔɖe nɔ Germanytɔwo si le France kple Italy. Fifia Stalin do susu aɖe ɖa be woawɔ ŋutifafa ɖe vovo. Gake Hitler gbee. Le June me la, Fritz ƒe amedzidzedzea dze egɔme. E-50 aʋawɔʋu gbãtɔwo ge ɖe aʋawɔʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo me. Gake abe alesi wòva dzɔe ene la, ʋua mekpɔ dzidzedze bliboe o. Eƒe kpekpeme gakpɔtɔ nɔ kɔkɔm, tɔn 65 kloe, eye eƒe nɔnɔme bɔbɔ wu Tiger-2 tɔ, gake aʋawɔnuwo ƒe titrime sɔ, edze ƒã be mesɔ gbɔ o, vevietɔ le axawo dzi. Tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL la va nyo wu vie. Edaa tu wuieve le aɖabaƒoƒo ɖeka me.
  Wotsɔ mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu kpe ɖe ʋukuku ƒe ŋutete ŋu, si na be eƒe ŋusẽ de sɔ 1200. Le goawo katã me la, aʋawɔʋua nyo wu ya ne wotsɔe sɔ kple Tiger-2 eye aʋawɔnuwo ƒe dzidzeme si me susu le vie wu, gake egakpɔtɔ nye afisi woate ŋu adze afɔku le tso axawo dzi.
  Wokpɔ E-100 ta nyuie wu, gake eƒe kpekpeme kpekpea na ʋuɖoɖo kple aʋawɔwɔ zazã sesẽ. Tu si kpɔ dzidzedze wue nye tu si te ŋu ʋuna le eɖokui si E-25, si ƒe nɔnɔmetata si bɔbɔ ŋutɔ si nye ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 120, eƒe togbɛ gã, kple axadziʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 82, kple tu si wotsɔna ƒua du na Tiger-2, eyae nye tu nyuitɔ kekeake si wotsɔa aʋawɔnuwo wɔe si ƒe didime nye milimeta 120. Wehrmacht kple Xexemeʋa Evelia ƒe tu si wotsɔna ʋuae. Eƒua du va ɖoa kilometa blaadre le gaƒoƒo ɖeka me - mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 700, eye wòtsɔa IS-2 ƒe gowo gɔ̃ hã ƒua gbe ɖe ŋgonu.
  Germanytɔwo ƒo Hungary ƒe aʋa vevitɔ, esi wodze agbagba be yewoaɖe Budapest, si gakpɔtɔ ƒo xlãe. Aʋa la nu sẽ ŋutɔ.
  Amedzidzedzea dze egɔme le June 22 lia dzi, eye Asrafoha Dzĩa tu ametakpɔnu sesẽ aɖe ŋutɔ. E-series aʋawɔʋu ʋɛ aɖewo koe gakpɔtɔ le Germanytɔwo si, E-25 tu siwo te ŋu ʋuna le wo ɖokui si le agbɔsɔsɔ gã aɖe me koe - wo wɔwɔ le bɔbɔe ŋutɔ eye woƒe asi bɔbɔ. Nyɔnuvi eve siwo do bikini siwo mlɔ eme lae nye esi. Ʋua bɔbɔ wu meta ɖeka kple afã eye le esia ta la, wokpɔ eta nyuie ale gbegbe eye wotsɔ kpekpeme sue aɖe ɖo eŋu.
  Nyɔnuvi eve, Charlotte kple Gerda, siwo mlɔ anyi la, da tu Soviettɔwo ƒe tuwo. Le wo ŋgɔ la, ʋu suesuesuewo nɔ ʋuʋum, eye radio nɔ wo dzi ɖum, henɔ tomebɔmbwo kɔm.
  Red Charlotte da tu la. Etsɔ Soviettɔwo ƒe tu la ƒu anyi eye wòʋuʋu eƒe akɔta, eye avɔ tsɛ aɖe si mebɔ o la tsyɔ edzi. Eye wòdo ɣli be:
  - Dzo si le bibim si nye hyperplasma!
  Eye emegbe Gerda aƒoe, azã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi fafɛ ŋutɔ eye menye ame vɔ̃ɖi o...
  Tu si tsɔa eɖokui ʋãna la ŋutɔ ʋãna. Eye ɣeaɖewoɣi la, etɔna. Eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo le gbadzaa ŋutɔ, eye esia naa ametakpɔnu nyui aɖe. Soviettɔwo ƒe tuwo ƒe gowo sea veve ɖe ricochet nu. Eye naneke medoa ŋɔdzi na tu si tsɔa eɖokui ƒoa eɖokui alea ŋkume kple ŋkume o. Woate ŋu aƒo axadzi kokoko. Gake nyɔnuviawo ya mele du dzi o. Tu si te ŋu ʋuna le eɖokui si si wɔa dɔ nyuie la ƒo SU-100 tɔ ta le aʋawɔnuwo dodo ƒe ŋusẽ me, eye wògakpɔa eta nyuie wu, eʋuʋuna wu eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eƒe kpekpeme le bɔbɔe wu.
  Eye Red Army la mekpɔa nu ƒuƒu siwo sɔ gbɔ o. Vevietɔ T-34-85 aʋawɔʋu, si ƒe ŋusẽ mesɔ gbɔ kple eƒe tu o eye aʋawɔnuwo gbɔdzɔ. Eye le mɔa nu la, Germanytɔwo ƒe tu si ʋãna eɖokui si nye E-25 la le bɔbɔe wu, eƒe aʋawɔnuwo kple tuwo sesẽ wu sã.
  Nyɔnuviawo le avu wɔm... Wodze tugbe ŋutɔ eye wometsi o. Eye woƒe tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui la daa bɔmb hedaa...
  Fritz-ʋua te ŋu to eme yi Budapest mlɔeba. Aʋadziɖuɖu si ŋu kakaɖedzi le, si Soviettɔwo ƒe aʋawɔhawo ƒo xlãe. Wolé wo dometɔ geɖe hewu wo.
  Enye nyateƒe be Nazitɔwo bu nu geɖe ŋutɔ. Eye ŋusẽ mesɔ gbɔ nenema gbegbe o. Enyo, ne wogale dɔwɔnuwo wɔm la, ekema amewo ƒe ŋutete mesɔ gbɔ o.
  Eye woxɔa ɖeviwo kple nyɔnuwo ɖe asrafodɔ me. Alo amedzrowo, gake womate ŋu aka ɖe wo dzi ale gbegbe o.
  Ke hã, aʋawɔwɔa yi edzi... Asrafoha Dzĩ la le tsitre tsim ɖe eŋu dzimesesẽtɔe ŋutɔ, kple ametakpɔnu geɖewo. Germanytɔwo yi ŋgɔ kilometa alafa bubu eye wotɔ. Ŋusẽ mele ŋunye wòsɔ gbɔ o. Eye Asrafoha Dzĩa ŋutɔ hã yia edzi dzea wo dzi. Gake mekpɔa dzidzedze boo hã o eye wòtutua Germanytɔwo ɖe vovo vie.
  Vaseɖe esime dzomeŋɔli naɖo... Aʋala la li ke. Le January 1946 me la, Red Army la ayi ŋgɔ le East Prussia kple Poland, gake womewɔ ŋgɔyiyi boo aɖeke o.
  Germanytɔwo meʋuʋua tɔdziʋua le dzomeŋɔli o. Aʋaawo nye ʋukɔkɔɖi. Gake ŋgɔgbe fli la le blewu...
  Eye ɣeyiɣi aɖe si ɖe dzesi le Xexemeʋa Gbãtɔ me dzea egɔme. Aʋala si le ŋgɔgbe la va zua nusi mewɔa dɔ o. Germanytɔwo kple duta aʋalɔgowo yia ŋgɔ le dzomeŋɔli, eye Asrafoha Dzĩwo yia ŋgɔ le dzomeŋɔli. Eye ame aɖeke mate ŋu akpɔ dzidzedze ɖedzesi aɖeke o.
  Aʋawɔwɔ yia edzi ƒe sia ƒe. Germanytɔwo do ŋgɔ na USSR vie le yameʋu siwo me ya le wɔwɔ me. Ƒe 1949 me koe USSR to MIG-15 vɛ le agbɔsɔsɔ gã me. Gake kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, ME-462 kple XE-362 nɔ Germanytɔwo si. Eye vevietɔ wu la, diski yameʋuwo, siwo womate ŋu ada tso laminar jet sesẽ aɖe me kple aʋawɔnu suewo o.
  Germanytɔwo ƒe "E" ƒe hatsotso le aʋawɔʋuawo si... To vovo na ema la, T-54 kple IS-7 do. Gake Germanytɔwo do AG series - si nye piramidal si de ŋgɔ wu la ɖe go emegbe.
  Gake viɖe aɖeke menɔ ame aɖeke si o. Ŋgɔgbe fli la gakpɔtɔ le teƒea.
  Vaseɖe esime Stalin ku le March 1953 me...
  Eye le afisia la, esi Germanytɔwo wɔ tɔtɔ aɖewo siwo nɔ akpahaa ƒe ŋgɔnɔlawo me kple ŋusẽ ƒe ʋiʋli ŋudɔ la, wote ŋu kpɔ dzidzedze. Gake emegbe le Beria léle kple ewuwu megbe la, woɖo Vasilevsky, si nye aɖaŋuɖola gãtɔ, be wòanye Aʋafiagã, eye wodo ŋusẽ Dukɔa ƒe Takpɔha ƒe Tatɔ Malenkov. Aʋalɔgoa li ke le Europa ƒe liƒowo dzi.
  Togbɔ be ŋusẽ didi ƒe avuwɔwɔ ƒe ɣeyiɣi aɖe nɔ USSR hã la, Germanytɔwo te ŋu ɖo Neman gbɔ, eye wogaxɔ Balkan-dukɔwo, Romania, Bulgaria, Slovakia, Greece, Albania eye wogakpɔ ŋusẽ blibo ɖe Europa dzi.
  Gake ŋgɔgbe fli la gali ke xoxo le USSR ƒe liƒowo dzi le ƒe 1941 me...
  Eye emegbe December 1955... Asrafoha Dzĩ la, le kɔnyinyi nu la, gayi ŋgɔ le dzomeŋɔli. Ƒe nenie aʋawɔwɔa xɔ? Dziŋɔ wuiene kple afã! Eye nuwuwu aɖeke meli le ŋkume o!
  Zi alesi Hitler le agbe ko la, aʋaa mawu enu o. Malenkov di be yeawɔ ŋutifafa le liƒo mawo ke dzi vaseɖe June 22, 1941 dzi. Gake Hitler ƒe dzime sẽ eye wòdi be yeaɖu dzi aleke kee wòɖale o!
  Asrafoha Dzĩ la le ŋgɔ yim. IS-12 ƒe aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake le aʋa wɔm. Ʋu aɖe si me tu si ƒe lolome nye milimeta 203 le. Enye gã aɖe, si me tu ewo le. Eye nyɔnuvi ade - ʋua me dɔwɔlawo. Wotea aʋawɔʋua ƒe nɔnɔme gbãtɔ kekeake kpɔ. Ðe melolo akpa eye wòlolo akpa oa? Ðe mɔ̃a wɔa dɔ nyuiea? Nyɔnuviawo, togbɔ be Kristmas le December 25 lia dzi eye vuvɔ le wɔwɔm hã la, bikini koe wodo. Nyateƒee, gas turbine engine yeyetɔ kekeake le aʋawɔʋua me, eye dzoxɔxɔ le eme. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nyɔnuvi adeawo ŋutɔ hã mele bɔbɔe o.
  Wole avu wɔm tso ƒe blaene vɔ ɖeka dzi. Eye ezu numame na mí be míanɔ amama kloe le yame ƒe nɔnɔme ɖesiaɖe me. Le nyateƒe me la, ne èle bikini me ɣesiaɣi la, vuvɔ meganɔa ŋuwò o. Eye ŋutigbalẽa va nɔa te sesĩe eye wònɔa anyi didina.
  Nyɔnuviwo tsɔa afɔ ƒuƒlu tsɔa amewumɔ̃. Wodze tugbe ŋutɔŋutɔ eye wonya kpɔ ŋutɔ.
  Alenka ye nye dɔdzikpɔla le afisia eye wònye ʋua me dɔwɔlawo ƒe amegã. Nukae nyɔnuvia mekpɔ le ƒe wuiene kple afã ƒe aʋawɔwɔ me o? Afikae wònɔ kpɔ? Aʋawɔha la to Brest yi Stalingrad, tso Stalingrad yi Vistula, eye fifia wole ŋgɔ yim le Bialystok nutoa me. Germanytɔwo gakpɔtɔ le Bialystok ŋutɔ si. Aʋala si le ŋgɔgbe la va li ke. Eye woɖe do gbogbo aɖewo siwo sɔ.
  Eyata, le nyateƒe me la, aʋa la nuwuwu meli na o... Eye ate ŋu ayi edzi wu ƒe ɖeka. Eye nukae Hitler dzimesesẽtɔ sia di?
  Le afisia hã la, USA kple Britain medi be ŋutifafa nanɔ USSR kple Third Reich dome o. Wodi be akpa evea siaa natsrɔ̃ yewo nɔewo keŋkeŋ.
  Nyɔnuvi siwo le IS-12 me la le ŋgɔ yim. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 450 le dzogoe aɖe dzi. Tukpeawo ƒua du dzona. Eye nyɔnuviawo daa tu ɖe wo ŋu.
  Gake aʋawɔʋu mawo tɔgbe ɖeka koe le USSR vaseɖe fifia. Wole IS-10 la wɔm xoxo, gake eƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃. Wogawɔa IS-7 la kokoko abe T-54 ene. T-55 hã dze le amehawo dome, gake vaseɖe fifia la, ɖeko wòle ewɔwɔ me. Aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene le Germanytɔwo si. Azɔ hã ŋusẽ le eŋu ŋutɔ eye wòde blibo. Eye tu siwo ƒe nyaƒoɖeamenu sesẽ siwo ƒe tu kpuiwo le.
  Eyata avu si le ŋgɔ lae nye esi nu sẽ wu. Natasha kple Anyuta da tu tso meli ƒe tu sesẽ aɖe me eye wodo ɣli be:
  - Míaƒe aflaga anɔ Berlin dzi!
  Eye woɖe woƒe aɖu ɣi siwo le abe dzonu ene la ɖe go. Eye màte ŋu atsɔ tomebɔmb axe mɔ na nyɔnuviawo o.
  Akpo eve ƒo ŋgɔgbe aʋawɔnuwo... Wo ricochet. Ao, IS-12 nye ʋu vevi aɖe eye màte ŋu atsɔe bɔbɔe nenema o.
  Gake edze abe IS-7 si le ʋuʋum yina nyɔnuviawo ƒe ɖusime la xɔ tu aɖe si ƒe nyaƒoɖeamenu sesẽ aɖe eye wòtɔ ene. Egblẽ nu le ŋutsu dzetugbe la ŋu.
  Alenka, si le eƒe ƒodo ƒe lãmekawo ƒom la, dzi ha be:
  - Nusianu si mateŋu adzɔ o la ateŋu adzɔ le míaƒe xexeame, Newton va kpɔe be eve kple eve wɔa ene!
  Aʋa la gakpɔtɔ le edzi yim madzudzɔmadzudzɔe. Soviettɔwo ƒe tu aɖe ƒo Germanytɔwo. Marusya gã la tsɔa gowo dea akɔtaɖonua me. Esiae nye nyɔnuviwo ƒe agbenɔnɔ kple dzɔgbese. Eye wodzia ha be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, ame aɖeke maɖu mía dzi o! Russiatɔwo ƒe amegãxiwo gbãa futɔa, Russiatɔwo ƒe amegãxiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Augustine, si nɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue la gblɔ be:
  - Le aʋa kɔkɔe aɖe me! Anye míaƒe aʋadziɖuɖu! Russiatɔwo ƒe aflaga yi ŋgɔ, ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ siwo dze anyi!
  Eye tu si wua ame la gadea ɣli hedoa ɖiɖi ake be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, ame aɖeke maɖu mía dzi o! Russia-amegãxiwo le futɔa gbãm, asi sesẽ le wo si!
  Maria, nyɔnuvi sia si ƒe taɖa le abe sika ene la fiaa mɔ aʋawɔʋua eye wòdoa ɣli be:
  - Mina míagbã fasitɔwo sesĩe!
  Germanytɔwo le sesẽm na wo, aʋawɔwɔ hã le edzi yim le yame. Gake vaseɖe fifia la, MIG-15 ƒe duƒuƒu kple aʋawɔnuwo mede Germanytɔwo ƒe adzɔnuwo tɔ nu o. Aʋa la le edzi yim sɔsɔe.
  Huffman, si nye yameʋukulawo ƒe ace wɔnuku sia, wɔ dɔ nyui aɖe le aʋawɔƒeawo me. Ne míagblɔe tututu la, ewɔ nuku eye wòwɔ nuku ŋutɔ. Esi wòɖo yameʋu alafa etɔ̃ gbɔ vɔ la, exɔ Knight"s Cross of the Iron Cross si me klosalo oak-ti ƒe aŋgba yiwo kple daimɔndwo le. Esi wòɖo yameʋu alafa ene siwo woɖiɖi gbɔ la, exɔ Knight"s Cross of the Iron Cross si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Le yameʋu alafa atɔ̃ me la, exɔ Germany Hɔ̃ ƒe Ðoɖo si me daimɔnd le, eye le akpe ɖeka megbe la, exɔ Knight"s Cross of the Iron Cross si me platinum oak aŋgbawo le yiwo kple daimɔndwo. Eye esi wòɖo yameʋu akpe eve gbɔ ta la, exɔ Knight"s Cross ƒe Atitsoga Gã.
  Yameʋukula tɔxɛa te ŋu ɖu dzi geɖe le yameʋu me. Eye egakpɔtɔ nɔ agbe. Wodo Huffman ɖe dzi nyitsɔ laa wòzu aʋafiagã. Gake egaɖoa yameʋu abe ame ŋutɔ ƒe yameʋukulawo ene.
  Abe alesi wogblɔnɛ ene la, mefiãna le dzo me o eye menyrɔna ɖe tsi me o. Le aʋawɔwɔ ƒe geɖe me la, adela ƒe dzɔdzɔmeŋutete va su Huffman si. Eva zu yameʋukula si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me ŋutɔ eye amewo lɔ̃e ŋutɔ. Gake hoʋlila sesẽ aɖe nɔ esi - Agave, si hã wu ʋu akpe eve siwo woɖiɖi ƒe xexlẽme. Eye wònɔ Huffman lém. Gake egakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ, eye mebu aʋawɔla ɖeka pɛ hã haɖe o.
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la te afɔtiawo eye wòda ya tu siwo wow. Eye fifia woda Soviettɔwo ƒe MIG-15 ʋu ene ɖe anyi.
  Agave ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Vaseɖe afi aɖe la, mí katã míenye nyɔnuviwo! Gake lãmeka siwo le abe gakpo ene le ŋunye!
  Eye nyɔnuvia gatrɔ ɖe megbe. Edaa USSR yameʋu adre le woƒe gbagbã ɖeka me - MiG ade kple TU-4 ɖeka, eye wòdoa ɣli be:
  - Le goawo katã me la, ne menye super o la, ekema nye hyper!
  Agave nye nyɔnuvi ya. Yameʋukula tso Lusifa gbɔ. Anyitsi blonde dzeani ŋutɔ.
  Le afisia la, egada tu bubu eye wòda Soviettɔwo ƒe yameʋu enyi siwo nye MIG-15 zi ɖeka eye wòƒo ɣli be:
  - Nyee nye ame si to nu yeyewo vɛ wu eye mewɔa nu ɖe ame ŋu wu!
  Le nyateƒe me la, nyɔnuvia menye bometsitsi o. Ate ŋu awɔ nusianu eye ate ŋu awɔ nusianu. Màte ŋu ayɔe be ame ŋutɔ ƒe ame o.
  Eye eƒe afɔwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi ale gbegbe, dzeani ale gbegbe...
  Gake Mirabela le avu wɔm kplii... Ɣeyiɣi didi aɖe la, Kozhedub nye Soviettɔwo ƒe ace nyuitɔ kekeake. Eƒo USSR ƒe kalẽtɔ ƒe sikaɣletivi ade nu ƒu, esi wòda yameʋu alafa ɖeka blaade vɔ adre ɖe anyi. Gake emegbe la, eku. Emegbe ame aɖeke mete ŋu gbã eƒe nuŋlɔɖi o. Eye nyitsɔ laa koe Mirabela ƒo Kozhedub ta. Eye esi wòda yameʋu siwo wu alafa ɖeka blaatɔ̃ ɖe anyi ta la, eva zu USSR ƒe kalẽtɔ zi adre.
  Terminator nyɔnuvi aɖee nye esia! Ame aɖe abe eya ene atɔ te sɔ si le du dzi eye wòage ɖe aƒe si le bibim la me.
  Eye wòfa wu gɔ̃ hã.
  Dzɔgbese sesẽ aɖe dzɔ ɖe Mirabela dzi. Meva wu enu ɖe ɖeviwo ƒe dɔwɔƒe aɖe si wowɔa dɔ le. Afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu ʋlaya ɣi aɖe la, etso avea eye wòtso atikpowo. Ŋusẽ nɔ eŋu ale gbegbe eye wònɔ lãmesẽ me. Le vuvɔ sesẽwo me la, ezɔ afɔ ƒuƒlu eye wòdo gaxɔ me alɔ̃mewu. Eye zi ɖeka ya teti la, meɖea aɖuɖɔ.
  Nyateƒee, wode dzesi nudzɔdzɔ sia le ŋgɔgbetɔwo hã. Mirabela wɔ aʋa le afɔzɔlawo dome ɣeyiɣi didi aɖe, eye emegbe eva zu yameʋukula. Mirabela xɔ dzo ƒe nyɔnyrɔxɔxɔ zi gbãtɔ le Moscow ƒe aʋawɔwɔ me, afisi wòyi le nuto si dzi woɖu la megbe teti. Eye le afima la, eɖee fia be yefa tu.
  Ewɔ avu afɔ ƒuƒlu eye wònɔ amama kloe le vuvɔ sesẽ si na Wehrmacht-ʋua zu lãmetututɔ ŋutɔŋutɔ la me. Enye nyɔnuvi fiƒode, si dzi womate ŋu aɖu o ale gbegbe. Eye ekpɔ dzidzedze bliboe.
  Mirabela xɔ USSR ƒe aʋadziɖuɖu si gbɔna kpuie dzi se. Gake ɣeyiɣia va yina. Ame siwo ŋu wowɔa nuvevii la le dzidzim ɖe edzi, gake aʋadziɖuɖu meva o. Eye wòva vɔ̃na ŋutɔ.
  Mirabela kua drɔ̃e be yeaɖu aʋadziɖuɖu kple nusiwo yeawɔ. USSR ƒe ɣletivi adre le esi - esia sɔ gbɔ wu ame bubu ɖesiaɖe! Eye fiƒode, edze na eƒe kafukafuwo! Eye ayi edzi atsɔ asrafowo ƒe atitsoga la. Ne Stalin ku hã la, eƒe dɔa gakpɔtɔ li!
  Nyɔnuvi aɖe ge ɖe eme eye wònɔ tsatsam... Eda Germanytɔwo ƒe XE-362 aɖe ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Yameʋuɖoɖo! Eye ʋua me dɔwɔla yeye aɖe si woƒo fi de!
  Nyɔnuvi fafɛ ŋutɔŋutɔ. Akpɔkplɔ ŋutɔŋutɔ te ŋu wɔa nu geɖe.
  Mirabela nye ɣletivi yeye aɖe...
  Aʋa la yi edzi ŋkeke geɖe vaseɖe esime ƒe yeyea va... Soviet IS-12 la gblẽ nu le rollers kple tracks ŋu - wole edzram ɖo. Ẽ, aʋawɔwɔ ŋutasẽnuwɔwɔ kple nublanuimakpɔmakpɔ ma tɔgbe. Eye ɣeyiɣi didi kae wòanɔ anyi?
  Eye esia katã nye esi Wittman tsi agbe le aʋawɔwɔ siwo wowɔ le Ɣetoɖoƒedukɔwo me ta.
  Wittmann ŋutɔ wɔ aʋa le aʋawɔʋuwo me hena ɣeyiɣi aɖe. Esi wòna xexlẽmea va ɖo ʋu alafa etɔ̃, ne womexlẽ tu, tu, agbatsɔʋu, dzokeke kple nu bubuwo o ta la, wonae: Knight"s Cross of the Iron Cross si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le, eye wodoe ɖe ŋgɔ wòzu aʋafiagã.
  Le ema megbe la, megawɔ aʋa o. Gake enɔ ame adelia, si nye SS aʋawɔʋuwo ƒe aʋakɔa nu.
  Kurt Knipsel va zu Wehrmacht-ʋua ƒe aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔla si kpɔ dzidzedze wu. Gake esi aʋawɔʋu alafa atɔ̃ tsrɔ̃ vɔ megbe hafi wòxɔ Knight"s Cross of the Iron Cross.
  Woxɔ kafukafuvɔsa le esi le mɔ aɖe nu. Nyateƒee, esi wòɖo aʋawɔʋu akpe ɖeka gbɔ ta la, exɔe mlɔeba: gayibɔ ƒe atitsoga ƒe sɔdola ƒe atitsoga si me klosalo oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Kurt Knipsel nye aʋawɔmɔ̃ si wɔa dɔ nyuie ŋutɔ. Wowɔ aʋa le aʋawɔʋu vovovowo me. Enye tudala kple aʋafia siaa. Ɣeyiɣi didi aɖe la, mezɔ do ŋgɔ na amesiame hoʋiʋli aɖeke manɔmee.
  Gake Gerda dzetugbe la te ŋu lée xoxo. Nyɔnuviawo wɔ avu nyuie. Gake emegbe wotɔ vie. Dzetugbe eneawo katã fɔ fu eye wodzi atsu kple asi: ŋutsuvi kple nyɔnuvi. Gake le ɖiɖiɖemeɣia megbe la, woɖo eteƒe kaba.
  Eye fifia Gerda to Knisel ŋu.
  Aleke woate ŋu aƒo asa na tsaɖiɖi? Wowɔa avu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini ko. Nyɔnuviawo gagbɔ ɖe eme ake, eye wogadzi viwo ake. Eye fifia míenɔ tetem ɖe aʋawɔʋu akpe eve siwo tsrɔ̃ ƒe xexlẽme ŋu. Eye woate ŋu aɖo ŋu ɖe teƒeɖoɖo si tɔgbe medzɔ kpɔ o ŋu: ɣletivi si nye Knight"s Cross of the Iron Cross si si klosalo oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Nyɔnuvi siawoe nye esiawo!
  Gerda da tu Soviettɔwo ƒe ʋua. Evuvu xɔ kɔkɔa eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nu gbegblẽ!
  Eye wògada tu ake. Egena ɖe T-54 me. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Wo denyigba Germany!
  Nyɔnuvia le ʋuʋum. Eye ewɔa dɔ ŋutɔ... Ẽ, aɖaŋudzedze ƒe ƒuƒoƒo sia tɔgbe le esi. Ƒe 1956 ye nye esia xoxo... Aʋa la yi edzi eye wòyi edzi... Nyemedi be yeadzudzɔ o. Asrafoha Dzĩ la le agbagba dzem be yeayi ŋgɔ le teƒe vovovowo. Gake kpɔ nyuie, amewo ƒe ŋutete ʋɛ aɖewo koe susɔ.
  Eye ʋu le dodom le Russia.
  Asrafoha Dzĩ la le agbagba dzem be yeayi ŋgɔ aɖo ta Romania. Eye emegbe tu sesẽwo ƒe ƒoƒo, tudada, kple amewuwu hã nɔ anyi.
  Gake futɔa le lalam. Aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu, si nye AG-50, le Germanytɔwo si. Ede ŋgɔ wu T-54 le ametakpɔkpɔ gome, vevietɔ le axawo dzi eye ɖewohĩ le tu la ƒe aʋawɔnuwo dodo ƒe ŋusẽ me, gake elolo wu. Nyateƒee, Germanytɔwo ƒe duƒuƒu lolo wu le gas turbine mɔ̃a ta.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua da tu eye wòxɔa go.
  Margaret ƒe ʋua me dɔwɔlawo le avu wɔm. Avuwɔwɔ le ʋu fafɛ me. Germany nyɔnuviwo da Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ɖe anyi. Eye wodoa ɣli kple dzidzɔ.
  Ẽ, eye màte ŋu ato afisia o...
  Discus aɖe si Albina kple Alvina ku la le tsatsam le yame. Soviettɔwo ƒe ʋuwo ƒo nyɔnuvi eve siwo ƒe mo biã. Eye wowɔa esia aɖaŋutɔe. Discus rams siwo ŋu womate ŋu awɔ naneke le kura o la nye Migi kple Tu. Ʋu si wua ame. Eye aʋawɔlawo tea woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo. Eye womenaa mɔnukpɔkpɔ Red Army le yame o.
  Disk yameʋua nye nusi USSR dzɔdzɔmeŋutinunyalawo mate ŋu asrɔ̃ o. Esia nye nane si ŋu womekpɔ atike aɖeke le o. Eye Germanytɔwo sena le wo ɖokui me be kakaɖedzi le yewo ŋu ŋutɔ le yame. Eye wowɔa avu abe afakalawo ene kple akunyawɔti.
  Albina, esi wòfia asi eƒe discus ɖe futɔa ŋu la, do ɣli be:
  - Ne Mawu aɖe li la, ekema Germanytɔe wònye!
  Alvina, si nɔ futɔa gbãm la, ɖo kpe edzi be:
  - Germanytɔe wònye godoo!
  Eye nyɔnuvia ko nu... Le goawo katã me la, aʋa si nuwuwu meli na o la hã ti kɔ nɛ. Enyo, Germanytɔwo kple Russiatɔwo wua wo nɔewo. Ne míagblɔe tututu la, Asrafoha Dzĩ kple Wehrmacht. Gake ŋgɔgbe fli la gakpɔtɔ le ʋuʋum... Eye nuwuwu alo nugbɔ aɖeke mele dzedzem o.
  Aʋa... Esia nye nu ŋutɔŋutɔ xoxo. Aʋawɔla siwo wodzi le aʋaa ƒe gɔmedzedze megbe la le aʋa wɔm le yame kple anyigba.
  Le kpɔɖeŋu me, Hans Feuer. Ðevitɔ kekeake si xɔ Gayibɔ ƒe Atitsoga ƒe Ðoɖo, Klass Gbãtɔ. Eye emegbe eva zu ɖevitɔ kekeake si xɔ gayibɔ ƒe Atitsoga ƒe Kpekpeɖeŋunala ƒe Atitsoga le esi wòlé Soviettɔwo ƒe aʋafia aɖe ta.
  Ẽ, le nyateƒe me la, esia fa miamiamia ŋutɔ.
  Hans Feuer nye aʋawɔla si mɔkpɔkpɔ bu ɖee. Ŋutsuvia wɔa avu abe ame dzɔtsu ene, eye vuvɔ wɔna ŋutɔ le dzomeŋɔli, eye awu kpuiwo koe wòdona.
  Esia fa miamiamia ŋutɔ ŋutɔŋutɔ!
  Hans va xɔ ŋkɔ ƒe alafa geɖe!
  Eye le blibodede me la, aʋa si mexɔ se o eye wòsẽ alea le edzi yim le afisia... AI ɖesiaɖe nu yina.
  Eye le Romania la, Asrafoha Dzĩ la mate ŋu age ɖe Germanytɔwo ƒe ametakpɔnuwo me o. Akpa evea siaa bu nu geɖe. January le yiyim... Eye gbesiagbe la, ame geɖe wu le kukum hedea abi wo ŋu.
  Gɔmedzedze alo nuwuwu aɖeke meli na tagbɔsesẽ o.
  Agave gadze yame ake eye wòda Soviettɔwo ƒe ʋuwo ɖe anyi. Enye adela kple lã lénu. Eƒoa futɔa.
  Ʋu siwo wòƒo la ge dze anyi. Eye emegbe nyɔnuvia da tu anyigbadzisrafowo. Eƒo IS-7 la ɖa. Eye wòko nu be:
  - Nyee nye nyuitɔ kekeake! Nyee nye nyɔnuvi si wua futɔwo!
  Eye wogatsɔnɛ yia yameʋu ƒe taɖodzinuwo gbɔ ake. Esiae nye aʋawɔʋuwo kple ʋu siwo katã dzona hedaa tu la tsɔtsrɔ̃.
  Enyo, esiae nye nusi le ƒoƒom le ŋgɔgbe. Eye le aƒeme gome la, dzɔdzɔmeŋutinunyalawo le agbagba dzem be yewoato nane si wua ame vɛ. Togbɔ be mewɔa dɔ nyuie wu o hã.
  Gake aʋawɔʋu sue aɖe si woyɔna be AG-5 ye nye esi. Mɔ̃ aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn adre. Aʋawɔwɔ ƒe dodokpɔwo me toto. Eye wòɖua futɔ la heɖunɛ.
  Eye ne ɣeyiɣia de be míadzi ha la, ame aɖeke maxe mɔ na mí alo aɖu mía dzi o!
  AG-5 la ƒua du yia edzi eye wòdaa tu esi wòle yiyim. Eye womate ŋu atɔ te aʋawɔʋu ma tɔgbe o. Eye goawo hã ricochet.
  Eye ŋutsuvi ƒe ewo vi aɖe si ŋkɔe nye Friedrich bɔbɔ nɔ ʋua me eye wòle ɣli dom be:
  - Eye mazu super fighter vavã!
  Eye wògada tu ake... Eye wòdze xɔ kɔkɔa ƒe titina tututu. Eye eƒe tsɔtsrɔ̃ŋusẽ, togbɔ be eƒe lolome le sue hã la, lolo ŋutɔ.
  Eye le dziŋgɔli me la, Helga wɔa avu. Nyɔnuvi aɖe si do afɔ ƒuƒlu si do bikini le gaxɔgbalẽviawo ŋlɔm ɖe mɔ̃ dzi. Eye wòkpɔa dzidzɔ ɖe eƒe dzidzedzekpɔkpɔ wɔnukuwo ŋu.
  Eye Agave do ŋgɔ... Eye wòwɔ avu hã.
  It"s already February 1956... Red Army mete ŋu kpɔ dzidzedze le afi aɖeke o. Gake Germanytɔwo hã mate ŋu ayi ŋgɔ o. Aʋawɔʋu siwo le anyigba te dziŋɔwo le aʋa wɔm. Gake aɖaŋudzedze dzro aɖe koe wonye.
  Nyɔnuviawo ƒu du yi anyigba te, tsrɔ̃ Soviettɔwo ƒe tu gbogbo aɖewo eye wotrɔ gbɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, wolé mɔɖela eve aɖewo. Nyɔnuviawo ɖe woƒe awuwo le ŋutsuvi siwo wolé la ŋu eye wodze funyafunyawɔwɔ wo gɔme. Wotsɔa ka ƒoa mɔɖelaawo, emegbe wotsɔa dzo ɖaa woƒe afɔkpodzi ƒuƒluawo. Emegbe wodze nye afɔbidɛwo gbãgbã gɔme kple aŋe dzodzoewo. Ŋutsuviawo do ɣli le vevesese gã aɖe ta. Mlɔeba la, nyɔnuviawo tsɔ gayibɔ dzodzoe aɖe tɔ dzo ɣletiviwo le woƒe akɔta eye wotsɔ woƒe afɔkpawo gbã woƒe ŋutsu ƒe blibodede. Nu mamlɛtɔ wu mɔɖelawo nu eye wodze anyi le dzidziƒoame si me vevesese le ta.
  Kpuie ko la, nyɔnuviawo ɖe woƒe dɔwɔwɔ nyuie fia. Gake le afisia hã la, Germanytɔwo mete ŋu ɖo naneke ɖedzesi aɖeke gbɔ o.
  Tu sesẽ siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui: "Sturmmaus", siwo woda ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo. Wowɔ tsɔtsrɔ̃ kple tsɔtsrɔ̃ geɖe. Gake Soviettɔwo ƒe amedzidzeyameʋu aɖe ƒo ʋuawo dometɔ ɖeka, eye Kraut ƒomea trɔ gbɔ.
  Nazitɔwo dze agbagba be yewoazã diskettewo atsɔ agbã Soviettɔwo ƒe batriwo. Wozã lãklewo kple bɔmb ɖe wo ŋu. Woɖɔli wo nɔewo keŋkeŋ le ƒoƒo me.
  Albina kple Alvina gakpɔe le woƒe agba si dzona dzi. Wofiaa asi to woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo zazã me tsɔ tea joystick ƒe abɔtawo eye wowɔa esia aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo ya ɖea yameʋuɖoɖo ƒe ŋutete deŋgɔtɔ kekeake fiana ya. Wohe woƒe discus, eye woda Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ƒe mɔ̃ wuieve ɖe anyi.
  Albina ƒo nu kple ɣli be:
  - Xɔtuha si do dziku vevie! Ɣletivimefakaka aɖe ava!
  Eye wògatrɔ eƒe ʋua ake. Eye nyɔnuviawo tsrɔ̃ Aʋakɔ Dzĩ la. Gawu la, bliboe...
  Alvina da Soviettɔwo ƒe yameʋu wuieve hã ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Nyɔnuvi siwo ƒe tagbɔ gblẽ, eye menye ɖetugbui leaƒe kura o!
  Mlɔetɔa nye nyateƒe. Atsu kple asi sia kpɔ dzidzɔ kple ŋutsuawo ŋutɔ. Eye wòwɔa nu ƒomevi ɖesiaɖe. Nyɔnuviwo lɔ̃ ŋutsuwo - edzɔ dzi na wo! Eye vevietɔ ne ètsɔa wò aɖe wɔa dɔe.
  Nyɔnuvi aɖe si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake... Wowɔ funyafunya mɔɖela la... Gbã la, woɖe eƒe awuwo le eŋu eye wokɔ tsigoe eve aɖewo ɖe eƒe ŋɔti me. Emegbe wotsɔ gayibɔ dzodzoe aɖe va ƒodo si vuvu la gbɔ. Eye aleke gbegbe wofiãe nye si! Mɔɖela la do ɣli le vevesese gã aɖe me... Ʋeʋẽ aɖe nɔ bibim.
  Alvina tsɔ ka dzodzoe aɖe ƒoe ɖe axadzi. Eye alesi wòdi be yeako nu... Ewɔa mo yaa ŋutɔ.
  Emegbe edzi ha be:
  - Ðeɖi te ŋunye be mawɔ nuvevi megbe - medi be maɖu fewu le nye dzidzɔkpɔkpɔ ŋu!
  Eye aleke gbegbe wòako nu enye si! Eye aɖe eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go! Nyɔnuvi sia lɔ̃a amewuwu, nyɔnuvi ka gbegbee nye si!
  Eye nyɔnuvia ƒe afɔwo katã le ƒuƒlu eye wole atsyɔ̃ɖoɖo me. Elɔ̃a afɔ ƒuƒlu zɔzɔ le dzoka xɔxɔwo dzi. Eye be woanya mɔɖela siwo wolé la adzoe hã. Wodoa ɣli ale gbegbe ne woɖa woƒe afɔkpodzi. Alvina gɔ̃ hã kpɔe be enye nukokoe ŋutɔ. Eye Albina hã nye nyɔnuvi, mina míagblɔe tẽ - super! Alesi woatsɔ abɔta aƒo tsitretsiɖeŋula le asike me. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si le hatsotso kɔkɔtɔ kekeake me!
  Eye wòɖea eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go. Si klẽna abe ɖe wowɔe nyuie ene. Eye aʋawɔla la wɔa dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ! Esia ate ŋu anye nya si womate ŋu agblɔ le glitoto me alo atsɔ nuŋlɔti aɖɔe o!
  Aʋawɔla eveawo siaa ƒoa Soviettɔwo ƒe MiG-ʋuwo ɖe yame. Atsyɔ̃ɖolaawo le dɔ dzi vevie. Ðikeke sue aɖeke mele wo me o. Eye atsyɔ̃ɖoɖo si nye gbemelã kple dzidzɔkpɔkpɔ alea.
  Aʋawɔlaawo tsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu ɖua joystick la dzi eye wodzea Russiatɔwo ƒe ʋuwo dzi. Ne wole tetem la, woagbã aʋawɔlaawo, abe ɖe wotsɔ atikplɔ le kristalo ƒom ene. Nyɔnuviawo nye nublanuimakpɔmakpɔ kple nublanuimakpɔmakpɔ. Dziku ƒe ŋusẽ kple dzodzro ƒe dzobibi le wo me. Eye kakaɖedzi le aʋadziɖuɖu ŋu. Ne aʋaa le edzi yim ƒe wuiatɔ̃ sɔŋ gɔ̃ hã. Gake medi be yeawu enu hã o. Albina kple Alvina ye xɔ ŋkɔ wu. Eye womedi be yewoagbugbɔ alo atɔ vie o. Eye woʋuna yia wo ɖokui gbɔ heƒoa futɔa.
  Albina, si le Soviettɔwo ƒe yameʋuwo ƒom, do ɣli be:
  - Ðeɖi te nyɔnuvia ŋu le avifafa me, I"d rather drown the bast shoe!
  Eye alesi wòko alɔgbɔnu hele eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la klẽm. Eye alesi wòdi ŋutsu fifiae. Elɔ̃a ŋutsuwo gbɔ dɔdɔ sesẽe. Esia do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Akplɔ wò adɔ gbɔwò sesẽe.
  Albina do ɣli be:
  Nyɔnuviwo ƒe gbɔdɔdɔ nye gbɔdɔdɔ
  Ŋgɔyiyi gã aɖee nye esi!
  Eye aʋawɔla la agbã nukoko... Eye mina míagawu míaƒe futɔwo katã ake. Ŋusẽ geɖe le esi. Eye lãmekawo ƒe ŋusẽ yɔ eme fũ.
  Eye Alvina aƒo ɣli be:
  - Mina míagbã futɔa wòazu kakɛwo!
  Eye aʋawɔla la adze nukoko gɔme vevie! Eye mekpɔ alesi eƒe ŋutsuawo nɔ afɔ ƒom la le susu me. Gake mina míagblɔ ko be enyo.
  March ɖo mía dzi xoxo... Ɣea le keklẽm ɖe edzi. Le kele ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi la, Russia ŋutsuviwo ƒua du afɔ ƒuƒlu toa sno si fa miamiamia la me. Wokoa nu na wo ɖokui, ko alɔgbɔnu na wo ɖokui, eye woɖea woƒe gbotsetsewo fiana Germanytɔwo.
  Mɔɖela siwo do ka dzĩ, ɖa kpuiwo, wo dometɔ aɖewo le kpuie wu gɔ̃ hã. Woƒua du hetia kpo. Woƒe afɔ ƒuƒluwo mefana kura o. Wozu ame manyanuwo ŋutɔ. Nyɔnuviwo hã le du ƒum, afɔkpa mele wo hã si o. Afɔkpodzi siwo le pink, siwo le goglo la klẽna le ŋdɔ me. Soviet nyɔnuvi wɔnukuwo. Ame tsɛ, kamedefefewɔla, ezu numame nɛ be yeatsɔ nu sue aɖe awɔ nusi adze eŋu.
  Eye amesiame ko alɔgbɔnu heko alɔgbɔnu le eƒe aɖuwo ŋu... Dzomeŋɔli ƒe ŋkeke gbãtɔ nye dzidzɔ ŋutɔŋutɔ kple kekeli kple nuwɔwɔ ƒe tsikɔwuame!
  Eye yameʋa aɖe le edzi yim le yame. Mirabela, amesiae nye Soviettɔwo ƒe yameʋukulawo ƒe xexlẽme ɖeka si da Germanytɔwo ƒe yameʋu bubu. Eye abe alesi wònɔna ɖaa ene la, bikini koe nyɔnuvia do. Ðekakpui tegbee eye meɖina gbeɖe o. Aleae gbɔgbɔmeŋusẽ si ɣla ɖe eme la le.
  Gake Mirabela ya lɔ̃a ŋutsuwo hã ne ŋutsuwo ka asi eŋu. Edzɔa dzi nɛ ŋutɔ. Esia tae wònye yameʋukula... Ne ŋutsuwo ƒe asiwo ƒo nyɔnuvi ƒe ŋutilã amama si me lãmekawo le la, enyea dzidzɔ ŋutɔŋutɔ. Eye modzakaɖeɖe gã aɖe hã!
  Mirabela ƒo Nazitɔwo ƒe ʋu bubu eye wòƒo ɣli be:
  - Nyee nye aʋawɔla bitch!
  Nyɔnuvia tsɔa eƒe afɔkpodzi goglo siwo le ƒuƒlu la ƒoa mɔ̃a gɔ̃ hã. Edze tugbe ŋutɔ. Eye womate ŋu asrɔ̃e o.
  Mirabela do le eme. Eye Agave dzo yi egbɔ. Mlɔeba la, nyɔnu aʋawɔla-yameʋukula eve siwo kpɔ dzidzedze wu la do go. Wodaa tu wo nɔewo tso xɔ goglo aɖe me. Wodzea agbagba be yewoaxɔe tso didiƒe. Gake mewɔa dɔ nyuie o. Atsyɔ̃ɖola eveawo siaa dzona le tudadaƒea. Eye woɖe woƒe aɖuwo ɖe go adãtɔe. Enyo, nyɔnuwo nye nyɔnuviwo. Woléa ŋku ɖe wo nɔewo ƒe ŋkume sesĩe. Ne míagblɔe tututu la, ta-ɖe wo nɔewo eye wogada tu ake. Germanytɔwo ƒe ME-562 gakpɔtɔ ƒe aʋawɔnuwo nyo wu MIG-15, eye woda Soviettɔwo ƒe ʋua ɖe anyi...
  Gake Mirabela te ŋu do go, eye wòbu eƒe yameʋua zi gbãtɔ le eƒe yameʋuɖoɖodɔa me. Nusi gblẽ wue nye be eva wu enu ɖe futɔwo ƒe anyigbamama dzi. Eye esia gblẽ. Ẽ, dzɔgbese ƒe tɔtrɔ tɔxɛ mawo tɔgbe. Eye le March 1, 1956 dzi la, xexeame trɔ, gake Fuhrertɔwo ƒe dziɖuɖu le Internet dzi fefea me gakpɔtɔ li.
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"