Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Montecristo Ukat Napoleon Bonaparte sat chachan wawapa

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Benedetto waynax conde de Montecristo yuqapaw Napoleón Bonaparte juparux wali yanapt"i, mä paquete de desinformación alemán mariscal de campo Blucher ukar katuyasa. Ukhamatwa, Napoleón Bonaparte jupax Waterloo ch"axwäwin atipt"awayi ukatx taqpach uraqpachan sarnaqäwipax mayjt"awayi.

  MONTECRISTO UKAT NAPOLEON BONAPARTE sat chachan wawapa
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Benedetto waynax conde de Montecristo yuqapaw Napoleón Bonaparte juparux wali yanapt"i, mä paquete de desinformación alemán mariscal de campo Blucher ukar katuyasa. Ukhamatwa, Napoleón Bonaparte jupax Waterloo ch"axwäwin atipt"awayi ukatx taqpach uraqpachan sarnaqäwipax mayjt"awayi.
  . JANK"A 1. 1.1
  Napoleón Bonaparte jupan ejercitopax Waterloo markan amtañ ch"axwäwitak wakicht"asiskaspa ukhamawa. Benedetto, niya tunka payan marani mä sanu waynan janchipanxa, comando ukanx Blucher p"iqinchirin prusa caballería ukan puriniñap qhiphart"ayañ lurañ katuqatayna.
  Janiw ukhamakiti. Ukampis waynax aka mariscal ukarux akham yatiyañapänwa: puentex minería ukawa, ukatw sarnaqañasa sasaw sapxi. Chiqans uka puentex holandeses ukanakan wali suma uñjatawa ukatx janiw uka chiqar puriñax jasakikiti.
  Ukampis Napoleonax wakiskir sello ukaniwa, ukat Blucher jupax uka mensajero waynan yatiyawiparux iyaw sañapawa. Khitis, chiqans, inglés arut wali sum arsu ukat q"illu ñik"utaniwa. Ukat wayn tawaqunakax jukʼamp atinisiñwa chʼamañchi. Ukhamax mä estereotipo ukaw utji, wawanakax janiw sinti uñch"ukiñjam contratatäpkiti.
  Ukat Blucher jupax iyaw saspa ukat caballeros ukanakar muyuntañapatak jaytani ukhax pachax atipt"asiniwa ukatx británicos ukanakax atipt"asipxaniwa.
  Benedetto jupax mä jisk"a pony ukan Blucher markaruw mä wakiskir yatiyäw apt"ata. Chiqansa, uka waynax mä yatiyirirjam isthapitawa. Ukampis t"ijtkasax uñisit ch"ikhi botas ukanakap apsuwayxäna, ukat q"ala kayukiw mä caballot sarañ munäna, ukax juk"amp kusiskañawa.
  Ukat jupax, chiqpachansa, kusistʼaski ukat suma chuymanïxi. Ukampis Blucher uksaruw puriñama ukat waynax poniruw ladonakapar ch"allt"i. Ukat caballojj jiskʼakïkchisa, wali chʼamaniwa.
  Benedetto chachajj wali colerat qʼochüna:
  Taqinipuniw Napoleonarux uñch"ukipxta,
  Jiwasax jan amuyt"kay atipt"äwinak munapxta...
  Ukhamat millón millón jaqenakajj nuwasiñasataki,
  ¡Ukat wawanakax jan walt"awinak jan yatipxañapataki!
  
  Ukhamat Waterloo markax jan qhixu qhixu qhixuñapataki,
  Ukhamat laphinakapax jan wilañchañapataki...
  Ukat ukhamat jan atipjatäñapataki,
  ¡Suma suyt"awi chiqa jakhüwimpi!
  
  Jichhax jupax mä yuqall wawakïxiwa
  Ukat mä jukʼa tiempotjja, oficialaruw tukjjä...
  Nayax mä conejito ukham pamparuw jaltawaytxa, .
  ¡Ukham uñachtʼayasajj jan ajjsarirïñwa uñachtʼayañäni!
  
  Kuntï Tatitun siski uk nayajj churarakïwa,
  Ukhampachas aka tuqinx mä jach"a jan walt"awiw utji...
  Ukat Supayax waranqa ajanuniwa,
  ¡Jichhax aynacht"ayañ yatipxistu!
  
  Awisax talonajaruw jawqʼjapxitu,
  Ukat ch"aman thujrux sillp"i...
  Destinompiw imantasiñ anattʼapjjayäta, .
  ¡Uka fortalezampixa mä monolito ukham uñt"ata!
  
  Jiwasax janiw qunqur aptatäksnati
  Ukat janiw mä ch"ama chivompix doblañjamäkiti...
  Qhantati wawanakan sutiparu,
  ¡Suma sarnaqañ thakhi uñacht"ayapxäma!
  
  Tatitux janiw sapa kutix khuyapt'ayasirïkiti
  Taqinipuniw t"aqhisiñasa...
  Qamirinakasa, pisinkirinakasa janirakiw kusisitäpkiti,
  ¡Mayjtʼañatakejj tiempojj utjpan!
  
  Nayax Europa markarux sumankañaw purini sasaw amuyta,
  Napoleonax wiñayatakiw monarca ukhamawa...
  Taqeniw suma jakañan jakasiñäni,
  ¡Ukat uka jaqix kusisitäxaniwa!
  Aka q"uchu tukuyatatxa juk"ampi kusiskañawa. Mensajero waynax q"ala kayunakapampix gadfly sat ch"usparuw katjäna. Ukat ukatsti wali yatiñampiw jaquntäna, ukat mä jukʼa tʼunjarakïna. Jupajj tʼijtʼasaw mä burdana sat barcor jaqontäna.
  Ukat mä jamachʼix mä kutikiw manqʼantäna. Akax chiqpachansa wali muspharkañawa.
  Benedetto jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Burdana sat quqax valle manqhanwa jilaski, .
  ¡Ukanjja mä gallojj valle patjjan qontʼatäskiwa!
  Ukat juk"amp k"uchikiw ukat juk"amp kusiskañawa... Ukat waynax wasitatw q"ala talonanakapamp poni-n chhuxupar ch"allt"i ukat jawq"jasaw jawq"jatayna.
  Napoleonax wali jach"a jaqiwa. Chiqansa, niyas genio ukhamäxänwa, wali sumsa jikxataskchïnxa, ukampis jichha tiempotakixa. Aka chiqanx Alexander Suvorov comandantex suxta tunk llätunkan maraw jakasïna, ukatx jakäwip tukuykamaw atipt"äna. Ukat jupax paqallq tunk phisqhan mara jakaspa, sañäni, Napoleonampiw nuwasïwin nuwasipxani. Austerlitz markan jan ukax nayratpach sañäni? ¿Ukapachax Napoleonax khitis ukhamäspa? Jan ukajj jan ukasti, Napoleonajj walja maranakaw jan atipjatäñapäna. ¿Kunsa akapachankirinakajj suyapjjaspäna?
  Mä tuqitxa, chiqpachansa, mä sapa imperio ukaniñax wali askiwa, jisk"a markanakamp jaqinakamp ch"axwañat sipansa. Ukampis mayni tuqitxa, Napoleonan taqi uka walja familiaranakapax walja jan waltʼäwinakaruw puriyapxaspäna, ukat jan amuytʼasirïspawa. Yämas uka jachʼa reyijj jankʼak jan ukajj qhepat jiwjjäna ukhajja. Jïsa, ukat mä tuqitxa jan ukax yaqha tuqitxa jan waltʼäwinakax utjapuniwa, utjaskakiniwa.
  Napoleonatï mä sapa imperiotak mä sistema jukʼamp perfecto uñstayaspäna ukhajja.
  Amuyt"añataki, Rusia Zarista, emperadorax ukan mä familianirakiwa, ukampis imperiox sapakïkiwa, mä sapakiwa, janiw kunayman reinonakar jaljatäkiti. Ukat janiw kuna llamp"u chuyman atipt"asiñas akan utjkiti.
  Uka waynax jachaqt"asisaw mä t"ijtäw sable ukamp khuchhuqäna, kunawsatix t"ijtkasax t"ijtäna.
  Ukampis Romanovs jupanakax Rurik ukan wali suma genética ukampix mä kunawa, ukat Bonapartes, aka plebeo wilax yaqhakiwa. Ukat mayj mayjaw utji. Chiqansa, Benedettox janiw yatkänti kunas jutïrin Rusia ukat dinastía Romanov ukanakar suyt"añapäna, ukat taqpachanx kuntix francés jaqix yaqha markamp lurañapäkän uk yatkänti.
  Nayax nayamp chika amuyt"añ munta...
  Uka waynax wali kusisitaw q"ucht"arakïna, ukax wali uñt"at romance folklórico ukawa, ukax mä pachax conde Montecristo jupampiw q"ucht"äna, uka pachax juparux pachpa awkipjamaw uñjäna.
  Ukat romance, nayax sañ muntwa, wali qhana ukat wali sumawa;
  Gasconia markanx "cobarde" uka arux janiw uñt"atäkiti,
  janiw mä espada uñt"kti pantjassta ukhaxa, jiwasax Gasconia markankirinakax akapachanx wali suma sawuranipxtanwa - ¡Janiw kunas gustkistuti jan ukasti jach"a kankañawa!
  
  Altu ch"akhanaka, especial ukhamaw tukuñataki - Akax mä uraqpachankir chachan Gascon uñnaqapawa.Iyawsapxita, tata, janiw jaya suyt"añax wakiskaniti - París markax wali yatispawaParís markax wali yatispawaParís markax Benedetto-rux uñt"askakiniwa!
  
  Borgoña, Normandía, Champán jan ukax Provenza, Ukat venanakamanx ninax utjarakiwa, Ukampis suma suertex janiw jumatakix pachanïkiti, Janiw janq"u pachanx utjkiti, Janiw janq"u pachanx utjkiti, Janiw janq"u qhanankiti, Gasconiax utjiwa .
  
  Janiw París markanx jan wali uñt"atäñax utjkaspati.Taqi jakäwijax
  pasawayxiwa - destino ukamp apasiñ pachaw purini.Ukhamaxa, ¿qhawqha maranis wawaja?Ah, walja, tata, walja - pä tunk marani!
  
  ¿Amparamax saytʼatäpachati? - Firme!- Akax chiqpach rasgowa mä Gasconan wali q"uma almapampi.Ukat nayax ukhamarakiw jan axsart"irïta kunapachatix París markax Gascon ukar uñt"änaParis uñt"äna GasconParis uñt"äna Gascon Montecristo ukar uñt"äna!
  
  Gasconia markanx "ajjsarir" arux janiw uñt"atäkiti, janiw mä espada uñt"kti pantjassta ukhaxa, jiwasax Gasconia markankirinakax akapachanx wali suma sawuranipxtanwa - Janiw kunas munktanti jan ukasti jach"a kankañawa.
  
  Altu ch"akhanaka, especial ukhama tukuñataki - Akax mä Gascon uñkatasiñaw jumatakix aruntt"awinakampi.Iyawsapxita, tata, janiw jaya suyt"añax wakiskaniti - París markax wali uñt"aniwaParís markax wali uñt"aniwaParís markax Benedetto-rux uñt"askakiniwa!
  
  Borgoña, Normandía, Champán jan ukax Provenza, Ukat venanakamanx ninax utjarakiwa, Ukampis suma suertex janiw jumatakix pachanïkiti, Janiw janq"u pachanx utjkiti, Janiw janq"u pachanx utjkiti, ¡Janq"u pachax Gasconia utjañapkama!
  Benedetto jupax janiw chiqpachans Gascon ukhamäkiti, jan ukasti parisino ukhamawa. Ukampis Montecristox chiqpachans mä Gascon ukhamäkaspas ukhamawa.
  Ukhama, amtäwix niya jak"ankxiwa. Mariscal de Campo Blucher jupan ejercitopan caballo patrullanakapax uñjasiwa.
  Uka waynax nayra nayraqatan bolsa ch"allxtayäna ukat pasaje uñacht"ayäna. Ukat chiqans jupanakarux walpun munasipxäna. Uka nuwasir waynax ch"amampi, ch"amampiw phuqt"ata. Ukat mä waynar uñtasitätapajj jukʼampiw atinisiñ yanaptʼäna. Chiqansa, wawanakax jakäwin panqaranakapawa ukat jilïr jaqinakat sipan jukʼamp atinisiñ yatipxi sasaw taqinix amuyapxi.
  Ukat uka scout waynax mesaruw jawst"ata. Jupanakasti mä cordero, suma ch'uxña vino churapxäna. Benedetto chachajj qhep qhepa jukʼa umtʼasïna, lakapajj chʼiyjatäspawa sasaw ajjsaräna.
  Uka waynax uka yatiyäwinak pasayäna, ukat niyaw jupat armasipxarakïna. Ukhamajj vacacionaman kusistʼañamawa. Ukat uka pachparakiw, inas q"ucht"araksna, kunas patriótico?
  Ukat uka waynax wali amuyumpiw q"ucht"äna;
  Gran Bretaña markax ikiñankiwa
  Imantat, jamasat
  Jumaru nayaru churatawa
  ¡Jaya alwa pacharuw mantawayta!
  
  Muspharkañ sutinaka
  Callenaka, utanaka
  Mä juk"a pachatxa aka yatiña
  Uñakipt"apxañani, akax jumanakankiwa
  
  Boleto, sawuña manga ukaru ukaxa janiwa wilakiti
  Ukhamat aka color uñisiñamataki
  Anatañaman tramapax qhanaw jan walt"ayi:
  Magia, ch"axwaña, munasiña, tunka suxtani maranaka
  
  Khititï nayranakapan jan suytʼäwip chhaqtaykäna ukaki
  Janiw qhipäxar kutt"añjamäkiti, janiw wiñayatak ikiñjamäkiti
  Chiqpachansa uka patak maranakax taqiniruw sallqjani
  Ikit sartam, Gran Bretañaja.
  
  Gran Bretaña markan ikiñapa
  Nayarux destino tuqit churatawa
  Kusisiñampi t'aqhisiñampi - .
  Jumax sapakïtawa
  
  Ikit sartaña, Gran Bretaña markan ch"axwäwipa
  Nayra, nayra
  Espada ukax chhijllatawa
  Quta taypit jiltayata
  
  manqhanxa ukat kunjamtï kuna aceros wila tuqit qʼuchtʼki ukhama, .
  nayan umañaxa, munasiñampiw jariqasïna
  reyin markaparux warawaranakan jan chʼamani teja manqhanxa, .
  kawkhantix otoño ukat primavera ukax apnaqañatak qhiparäna
  
  Coronanakaw utji, janiw iglesianakakiti - angelanakatak mä amarre, .
  Uka coronajj jan amuytʼasisaw mä enano jaqen pʼakjatäna
  Ukampis, kunjamtï Charlie jiwatax herenciap jaytkäna ukhama, samkanakasanxa
  Jupan dragonanakapax t"ijt"apxi
  
  Gran Bretaña markan ikiñapa
  
  Tantachäwinakax jan despedidanakampi
  Jumanakajj janiw jumanakäpktati, nayajj janiw nayakïkti
  Piano tuqit arst"äwinaka
  Pä amparani
  
  Jan pampachasa jiwayatanaka
  Nayajj janiw jumamäkti. ¿Khitis nayajja?
  Jichha pachakiw yati
  Nayra uraqi manqhana jawira
  
  Ukat aka khathati puentex arco manqharuw puri
  Uma patxaru jan umampi sarnaqiri
  Confiable azul terciopelo ukax oladanakaruw ch"allt"asi
  Uraqpachan ikiñar puriñkamax jan axsaras uka chiqan sarnaqañamawa
  
  Ukat uñisirinakamax chuymanakap katxarusaw ikipxi,
  Amigonakax ikipxiwa, quri leonaruw destinop katuyapxi
  Ukat khititix wawar takxatatayna satäkis ukasa
  ¡Mä suma viuda warmir amparapamp muyuntat ikiskäna!
  
  Gran Bretaña markan ikiñapa
  
  Gran Bretaña markan ikiñapa
  Imantat, jamasat
  Uka ritmo ukaxa samaña - .
  Nayan breguet ukax
  
  Sutipat sipansa yaqha jiwatanaka
  Janiw kunas aljasiñatakix utjkiti
  Nayan q"uma warawaraja
  Inglaterra markax utaparuw kutt"awayxi
  Alwa nina nakhantayaña
  Ikit sartam, munat masija
  Jumaw nayan Gran Bretañajätajja.
  Mä francés jaqitakix ukham q"ucht"añax wali axsarañjamakchisa. Ukampis jupax inglés waynan uniformepampiw isthapita.
  Ukat ukhamat Blucher chachan ejercitopax jan wali thakhinjam sarawayxäna. Ukat Benedetto jilatajj nayrar sartasaw jaytawayäna. Jupax yuqall wawawa, janiw qunt"asiñapäkiti. Janïr sarkasajj tunka qori louis d"or sat qollqe katoqañwa atipjäna. Ukat nayajj uka toqet wal kusisiyäta. Ukat jichhajj caballot sarasaw Napoleón chachar kuttʼjjäna ukat mä jachʼa premio katoqañwa suytʼäna. Chiqansa, jupax wali sumaw apsuñ atipxatayna. Jupa pachpas Genghis Khan sat jaqëkaspas ukhamänwa. Jïsa, Napoleonatix Genghis Khan ukham paqallq tunk payan maranakax jan atipt"asiñ yatkaspäna ukhax akapachax mayjäspawa. Ukat inas ukan mayachtʼasiñasa kusisiñas utjchispa. Ukat ukhama, Europa markax t"aqanuqtatawa, ukat Rusia Zarista ukax Reino de Polonia ukx jupatakikiw katuntawayi. ¿Kunatsa ukajj wali askïspa? Jumatï jan chʼamanïsta ukhajja, ¿kunatsa jan chʼakhanak apsuskta?
  Benedetto chachajj janqʼo caballot sarasaw qʼochuñ qalltäna;
  Francés markan markapax Qullan Mama markawa, .
  Ukanxa taqiniw mä kipkakïpxi ukat jachʼa jaqinakäpxi.
  Mä juk"a juk"a ch"allt"ata, .
  ¡Mä peal de gradas jach"a thakhinakampi!
  
  Ukanx qullunakaw utji - quri qullunaka, .
  Ukat jawiranakax q"uma qullqimpiw qhant"apxi...
  Juyphi pachanx chhijchhix ch"uxña ch"uxña ñik"utjamawa,
  ¡Primavera phaxsinxa, mä jawirax mä ch"aman quta qhipäxankiwa!
  Ukampis uka qhepatjja, uka waynajj amuktʼjjänwa, jan walinakan uñjasisaw amuktʼjjäna. Ukat uka qʼoma wila caballojj ajjsarañat arnaqasïna. Benedetto chachajj qheparuw uñtäna - lobonakaw jupar arknaqapjjäna. Ukat akax niyaw wali jach"äxi. Aka chiqanx niyaw mä tama tama jupanakax utjxi.
  Uka waynax qʼala talonanakapampiw caballopan croup sat chʼakhapar chʼalltʼasïna ukat tʼijtʼañ qalltäna. Uka pachparakiw waynax amuyäna. Uka lobojj jan wali animalawa. Amuyt"añataki, jupax jisk"a wila caballo manq"äna. ¿Ukajj jupatakejj walikïskiti? ¿Kunsa jumax lobot sasma?
  Benedetto jupax mä cómic q"uchu ironía ukampiw uka gris predadores ukanakar q"ucht"awayi;
  Taqi ch"amajampiw ch"amanchasiskta - ukat taqi tendones ukanakampi,
  Ukampis jichhürunakanx - wasitat qharürunakjama: Muyuntapxitu, muyuntapxitu - ¡Kusisiñampiw jakhüwinakar irpapxitu!
  Doble barril escopetas ukanakax abeto quqanak qhipäxanw ch"amanchasipxi -
  Ukanx uywa katurinakax ch"amakanw imantasipxi, - Lobos ukanakax ch"uqi taypinw liwxatasipxi, Jakañ diana ukar tukupxi.
  Lobos ukanakatakiw thaqhañax utji,
  Caza ukax utjaskakiwa - gris predadores, sazonados ukat allqamarinakataki!Jawq"jirinakax arnaqasipxi, ukat anunakax chhuxriñchjasiñkamaw larusipxi, Ch"uqi patxan wilax utji - ukat wila banderanakan ch"akhanakapa.
  janiw lobos ukanakamp mä kipka términos ukan anatapkiti
  , ukampis amparapax janiw mayjt"kiti: Banderas ukanakamp qhispiyasiñas arxatasax jan axsarasaw ch"axwapxi, chiqpachansa.
  Lobox janiw saräwinakap p"akintkaspati -
  Amuyataxa, wawatpach juykhu allqamarinaka, Jiwasax, lobo yuqall wawanakax, warmi-lobo ukarux chuchuyapxta Ukat chuchuyapxta: ¡janiw banderanak katjañjamäkiti!
  Ukat jichhax - lobonak thaqhañax,
  Caza ukax utjaskakiwa - gris predadores, sazonados ukat allqamarinaka!Jawq"jirinakax arnaqasipxiwa, ukat anunakax chhuxriñchjasiñkamaw larusipxi, Ch"uqi patxan wilax utji - ukat wila banderanakan ch"akhanakapa.
  Jiwasan kayunakas ukat chhuxriñchjasiñanakax jank"akiw -
  ¿Kunatsa, irpiri, mä jaysäwi churapxita - Jiwasax arknaqataw jikxatasipxta ukat jank"akiw ch"axwañar puripxta Ukat janiw jark"at tuqi yant"apkti?!
  Lobox janiw yaqha lurañapäkiti, janiw lurañapäkiti.
  Jichhax pachajax tukusxiwa: Khitirutix nayax destinatäkta ukax jachaqt"asisaw pistolap jach"ar aptawayi.
  Lobos ukanakatakiw thaqhañax utji,
  Caza ukax utjaskakiwa - gris predadores, sazonados ukat allqamarinakataki!Jawq"jirinakax arnaqasipxi, ukat anunakax chhuxriñchjasiñkamaw larusipxi, Ch"uqi patxan wilax utji - ukat wila banderanakan ch"akhanakapa.
  Nayax ist'asirïtwa:
  Bandera qhipäxan - jakañ umax juk'amp ch'amawa!Ukaki - qhipäxanx kusisitaw jaqinakan musphart'at arnaqasitanakap ist'ta.
  Taqi ch"amajampiw ch"am tukuskta - ukat taqi tendones ukanakampi,
  Ukampis jichhürunakanx - janiw qharürunakjamäkiti: Muyuntapxituwa, muyuntapxituwa - Ukampis uywa katurinakax janiw kunampis qhiparapxituti!
  Lobos ukanakatakiw thaqhañax utji,
  Caza ukax utjaskakiwa - gris predadores, sazonados ukat allqamarinakataki!Jawq"jirinakax arnaqasipxi, ukat anunakax chhuxriñchjasiñkamaw larusipxi, Ch"uqi patxan wilax utji - ukat wila banderanakan ch"akhanakapa.
  Uka qhipatxa chiqpachapuniw lobonakax apthapipxäna ukat qhipäxar jaquntapxäna. Ukhamarus q"ala kayuni waynax q"ucht"aspa ukhax chiqpachans wali sumaw sañ muni ukat jupamp jan ch"axwañax juk"amp askiwa.
  Ukat Benedetto chachajj qʼala kayunakapampix uka chhichhillankhar apsusaw tʼunjäna, ukat wali kusisitaw jikxatasïna. Ukat akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Nayaw sarnaqäwin saräwip mayjt"ayawayta!
  Ukat taqi kunas chiqpachapuniw mayjtʼawayi. Blucher chachajj janiw tiempopar purinkänti, ukatwa Napoleonajj Waterloo markan atipjäna. Ukatxa, alemanonakan turnopaw purinïna. Jach"a comandantex juk"amp walja atipt"äwinakampiw atipjäna. Ukhamarakiw rusa ejercito ukat sipanx juk"ampi. Ukampis Francia markankirinakajj walja tiempo chʼajjwäwinakat wali qaritäpjjewa. Ukat sinti walja chachanakaw jiwayatäpxäna.
  Ukat Napoleón Bonaparte chachajj sumankañ utjañapatakiw iyaw satayna. Francia markax Italia alay tuqinkir markanaka, Países Bajos, Suiza ukat Alemania markan mä chiqap katxaruwayäna, ukhamarak España markan alay tuqinkir markanakarus katxaruwayxäna.
  Uka qhepatjja, mä qhawqha tiempojj Europa toqen janiw guerrajj utjkänti. Chiqansa, francés jaqinakax África uksaruw sarapxäna, ukat Argelia ukat Marruecos markanakaruw katuntapxäna. Ukatx Túnez markaruw katuntapxäna, ukatx Libia ukat Egipto markanakaruw katuntapxäna. África alay toqenkir chʼajjwäwejj Francia markatakiw sum tukuyäna. Ukat ukatsti Sudán markaru.
  Napoleonax 1842 maran marzo phaxsikamaw apnaqäna, paqallq tunk payan maraw Genghis Khan ukham jakasïna. Jupat lantix Napoleón II yuqapaw apnaqäna. Jupajj mä qhawqha tiempotjja, Austria markankir emperadoraruw tuküna. Ukampis ukajj yaqha sarnaqäwiwa. Napoleonax mä jach"a leyendaruw tukuwayi. Ukat dinastiapax mä jach"a dinastía ukhamawa. Ukat Bonaparte chachan apnaqawipax chiqpachans leyenda ukhamawa.
  Ukanjja, aka qʼochu lurañaw utjäna:
  Mä jach"a patak maraw utjäna, mä muspharkañ patak maraw utjäna:
  Jach"a jach"a, jach"a jach"a tukuña, mä jach"a jaqiw utjäna, jach"a kankañ ina ch"usar apt"ata.
  ¡Ukajj heroes ukanakan tiempopänwa!
  Ukampis damas ukanakax chʼaxwapxäna, ukat laqʼunakas laqʼunakas uka chʼiwinakat jaltxapxäna.
  Sapa mama yuqall wawa,
  sapa mayni lunthata, mä loqhe moda jan wali arunaka, liberal uñstawi.
  Despotismo ukan uñisiripa,
  Igualdad ukan arst"iripa, - Punta, juykhu ukat barba, Jach"a jach"a tukur registrador.
  Thiers ukat Rabeau ukanakan volúmenes ukanakap
  p"iqit uñt"i ukat mä qhuru Mirabeau ukham libertad ukar jach"añcharaki.
  Ukat uñjapxam: jiwasan Mirabeau
  de Antiguo Gavrilo Mä volante arrugado ukatakix bigote ukat hocico ukarux ch"allt"asi.
  Ukat uñjapxam: jiwasan Lafaet
  Brutus jan ukax Fabricius ukax chachanakaruw prensa ukar uñt"ayi, remolachas ukanakamp chika.
  
  AVENTURAS DE FUERZAS ESPECIALES UKAT DIOSANAKAN HIJANAKAPA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Wiñay wawanakan aventuranakapax desgaste espacial ukanx sarantaskakiwa. Uka pachparakiw machaq aventuranakax wiñay wayna Eduard Sturgeon suyt"aski, trolls, orcos, elfos ukat yaqha luratanaka fantasía uraqpachan utjki ukanakamp chika. Ukat Demiurge Diosan phuchanakapax jupanakamp chikaw nuwasipxaraki.
  . JANK"A 1. 1.1
  Adala ch"axwiri tawaqux akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¿Kunas aka pachanxa, wiñayataki wayna genio?
  Edik chachajj yuqall wawar uñtasit jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Uka tuqitxa mä jaysäwiw utjaraki!
  Mä jach"a metal boa constrictor, lakapanx taladro kisunakax muyuntatänwa, ukax wawanakan destacamento de fuerzas especiales ukar jak"achasiñatak juk"amp jak"achasiskakïnwa. Uka jach"a monstruo ukar arktasa, jach"a robots ukanakaw uñstañ qalltapxäna, sarnaqir tortuganakar uñtasita. Ukat pʼeqenakapanjja, sistema láser sat cañonanakaw utjäna. Cheqas jan pantjasir rayonakajj janiw sinti tʼunjäwir puriykänti.
  Uka genio waynax cobrempi lurat mä ordinario alambre apsutayna, ukat ukaruw mä guisante jan uñt"at phuqt"ata chint"äna.
  Ukat mä amenazador, mecánico reptil ukar jaquntäna. Uka alambrejj taladronakanwa chʼamaktʼäna ukat jankʼakiw chispajj utjäna. Uka jach"a boa constrictor ukax khathatiñ qalltäna.
  Inti jalant tuqin Edik-an ch"iqa amparapan ikiskir waynax akham ist"asïna:
  - Wauu! Jiwaki!
  Reptil mecánico ukan janchipax ch"allxtasïna ukat sarnaqir tortugas robots ukanakaruw t"unjäna. Jupanakax muyuntapxäna ukat, pallapallanakampi, maynit maynikamaw ch"axwañ qalltapxäna. Ukat vigas láser ukanakan impactonakapatjja, cheqapuniw armadurajj warktʼasïna ukat metalajj phichhantarakïnwa.
  Fuerzas especiales de niños ukankir escuadrón de asalto ukankir yuqall wawanakax jiwayañatakiw pallapallanak apthapipxäna ukat fusilamp jiwayapxäna, ametralladoras láser ukanakamp apnaqasa.
  Edik jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukham jaytapxam! ¡Ch"amam qhispiyapxam waynanaka! ¡Anti pulsar ukax wali askiwa!
  Wawanakan fuerzas especiales ukan pallapallanakapax janiw ch"axwañx jaytxapxänti. Ukat ukhamatwa niyaw qhan amuyasïna, uka jachʼa boa constrictor sat jachʼa constrictor sat chʼiyar jamachʼix cuerpopampiw mutilizar tukuyäna ukat niya taqpach autonakaruw tʼunjarakïna. Akax chiqpachans mä monstruoso impacto ukat ukhamakiw super.
  Adala tawaqux genio comandante waynarux nayranakap ch"irmthapïna ukat akham sänwa:
  - ¡Jach"apuniwa! ¡Walikiwa, jumax nuwasirïtawa! ¡Uñisirin chʼamapampiw jupa contra apnaqasma!
  Uka wayna comandantejj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Chiqansa, mä científico, sutil uñakipañaw wakisi.
  Boa constrictor ukax ch"allxtasaw sarnaqir tortugas robots ukanakarux p"akjatayna, jupanakax phallapxäna jan ukax ch"allaruw tukupxäna. Ukhamaraki, chuymapax mä ola histérica ukampiw tankinak t"unjawayxi, ukax castillo punkunakat jalt"ir orugas ukanakankiwa.
  Jan kuns lurañjamäpjjänwa ukat velanakajj qhantʼarakïnwa. Ukat wali suma uñnaqt"anïnwa.
  Ukat uka conchas ukanakax barrilanakat tʼijtxasax pachpa jaqinakaparuw jawqʼjapxäna. Ukat walja arma torrenak tʼunjaña.
  Uk uñjasax armas pilanakax wasitatw castillo pirqanakat irnaqañ qalltapxäna. Vigas láser ukat proyectiles bombeados por aniquilación ukanakax constrictor mecánico boa ukaruw jallu purintayapxäna. Nayrïr disparonakajj acero ukat titanio sat ñikʼutaparuw chʼuqtʼäna. Samartʼañanakajj utjañ qalltäna. Kunjamatix gusano p"iyanakax uka monstruon armadurapanx p"iyanakaw uñstawayi.
  Edik-an ch"iqa tuqinkir tawaqux akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akanakax nina naktäwinakawa! ¡Juparux wali jach"a qullqi churapxta!
  Uka wayna comandantex qhanancht"iwa:
  - ¡Naya pachpa markajatwa katuqta!
  Ch"axwañ wawanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - Chiqapa ukhamaraki suerte jiwasampi, .
  Jiwasax bicicletas ukanakarux wali ch"amampiw ch"allt"añäni...
  Jiwasan jach"a lurawisax akawa
  ¡Jan wali aliens ukanakar jiwayapxam!
  Adala, aka tawaqux walja experiencianiwa, ukat mä gravedad-magnético ch"axwiriruw secuestrañapäna, jupax akham siwa:
  - ¡Wali sumawa kunapachatix mä ch"ikhi ukhamarak cientifico uñakipañax utjki ukhaxa!
  Ukat uka tawaqux kunjamsa campo de concentración ukan jaltxatayna uk mä holograma uñachtʼayäna. Qʼala kayuni ukat rayani pijama isimpi isthaptʼataw uka waynax aeropuerto ukar chʼamaktʼayat hielo corteza taypin tʼijtäna. Ukat jupanakarux pallapallampiw jiwayapxäna. Uka tawaqux jiskʼakïnwa, mä campo de concentración ukan forzado dieta luratapatxa, wawar uñtat ajanupanx ajanunakapas uñstarakïnwa, ukat pijamapan pechopan mä numerox qhantʼarakïnwa. Ukampis nuwasir barcor mantasaw guardiat lunthatat tarjeta electrónica apnaqäna.
  Ukatwa uka maquinajj electrónica sat yänakampi phoqantat capat mistunïna.
  Ukat imill wawax qʼala, muruqʼu talonanakapampiw chʼallxtasïna, qʼala kayukiw chʼamampi sarnaqäna ukat sapa kuti, chʼama irnaqtʼasas qʼañuchatäxänwa. Jïsa, wawanakan campo de concentración de trabajo ukanx janiw sanatorio ukhamäkiti. Ukampis mayni tuqitxa, ukanx ukham aguantañ uñstayapxtaxa, ukat ukar sarañax wali askiwa. Adalax tunka payan maranikïkaspas ukhamaw uñtasi, ukampis chiqans, chiqans, jupax jilïriwa, ukat jupax experiencianirakiwa, janis Edik ukham experienciani ukat sofisticado ukhamäkchixa.
  Holograma ukanjja, kunjamsa mä avión graviomagnéticojj mä imill wawamp jalnaqäna uk uñjasïna. Uka uñacht"äwinx wali ch"ullqhi chinupaw uñsti, ukat siwara panqara ch"uxña nayra manqhanx mä ch"uxña ch"akhaw utji. Ukampis uka tawaqux piloto ukham yatiñaniwa, ukat wali yatiñampiw láser sat vigas ukanakat jithiqtaraki, uka vigas ukanakax jupar jaquntañ munapxi.
  Qʼala, wawar uñtat amparanakapajj joystick de control sat botonanakaruw jan ajjsarayas toqjjapjje. Ukat wali suma uñtatawa.
  Adalax mä jamp"att"asisaw phust"äna ukat q"ucht"äna:
  - Avionanakanxa oladanakxaruw t"ijtxapxta, .
  Quarks espuma ukax éter vórtices ukankiwa...
  Kuns nayax planetajar puriyä - .
  ¡Sublunar, ch"uxña pachan wawanaka!
  Ukat qhipäxapanxa, chʼaxwañ avionanakax uka jan axsartʼir tawaqur arknaqañatakiw jankʼak sarapxäna. Ukat wali qhuru uñnaqaniwa, mä tama buitrenakar uñtasita. Ukat nina nakhantayapxi, ukat janis qhispiñatakix utjkaspa ukhamawa.
  Ukampis Adala tawaqux radio tuqiw Edik heroe waynarux jawsäna, ukat jupax, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhamarjamaw wakicht"atäxäna.
  Mä nuwasiri waynax niya tunka payan marani uñnaqt"anïnwa, chiqans jupax wali yatxatat nuwasiri ukhamarak wali yatiñan diseñador ukhamäkchïnsa, jupamp jikisiñatakiw avionat mistuwayi. Uka waynax deportes ukan shorts ukamp isthapt"ataw jikxatasïna, ukampis q"ala kayunakapampix platillo volante ukan jisk"a vibración ukarux katjatayna. Ukat uka waynax wali suma uñnaqtʼanïtapax qhanaw amuyasïna.
  Qʼala talonampi uka boton chʼalltʼasajja, mä oladajj mistuni. Nayrar tʼijtʼir pusi uñisiri nuwasirinakax mäkiw chʼaxwapxäna. Ukat uka qhipatxa, phallawinakaw utjäna.
  Adala kullakajj zafiro nayranakapampi chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Akaxa wali jach"a clasewa!
  Mayni uñisirinakax jaya chiqatw pallapallanak jaquntañ qalltapxäna. Uka imill wawax secuestraskäna uka avión fuselaje ukat chuymapax metrallanakampi ukat qʼañunakampiw chʼallxtasïna.
  Uka nuwasiri waynax qʼala talonanakap jukʼamp chʼamampiw chʼallxtayäna ukat nuwasirirux salto de salto lurarakïna.
  Ukampis Edik, aka wiñay waynax volante platillopat jisk"a burbujanak aptasin lanzawayäna. Wali tʼijtʼasaw tʼijtjjapjjäna ukat mä tama buitrenakarus chʼalljjtayasipkaspa ukhamänwa.
  Uñisirinakan avionanakapajj phallañanakasa, pʼakjatanakasa ukat chʼiyjataw istʼasïna. Akax mä ch"axwawiwa.
  Uka waynax qʼala, jan chʼamani kayunakapampi wali yatiñampiw irnaqäna, ukat akham sasaw qʼuchtʼäna:
  Kunjamsa nuwasisa jakasipjjayäta
  Ukat janiw jiwañar axsarañakiti...
  ¡Jichhat aksarojj jumasa nayasa ukham jakasipjjañäni!
  Ukat warawaranakan alturanakapanxa,
  Ukat qullu amukt'aña - .
  ¡Lamar quta olada ukat wali qhuru nina!
  ¡Ukat wali qhuru, ukat wali colerat nina!
  Ukhamaw wawanakax uñisirinakan nuwasirinakaparux uñjapxirïna. Khitinakatix qhispiñ yatipkän ukanakax qhipäxar kutt"xapxäna. Ukat Adalax Edik-an destacamento-paruw kutt"awayxäna. Jupanakamp chikaw wawanakan fuerzas especiales ukan mä chikatpach utjäna - wayn tawaqu nuwasirinakax jan uñt"at yatiñanipxiwa.
  Jichhax yaqha ataque ukax fortaleza ukanx jaqunukupxi. Amuyataxa, nuwasir ukat sinti jachʼa jachʼa tukuri ukat amuytʼasir wawanakar nuwasirinakarux janiw aparato electrónico ukanakamp atipjatäkaspati, uk amuyasax infantería ukankirinakax nuwasiñaruw jaquntapxäna.
  Jach"a ciclo nuwasirinakax jupanakpachaw ofensiva ukar sarapxäna, sapa maynix pä metro chikatani alturanipxänwa. Jupanakajj nuwasiñ trajenakanïpjjänwa ukat uñnaqapansa torpe uñnaqanïpjjänwa.
  Ukampis wali chʼamampiw nuwasiñar jankʼak sarjjapjjäna ukat tanquenakjamaw nuwasipjjarakïna. Aka chiqanwa uka nuwasïwix qalltawayi.
  Jichhax ch"axwañ qalltasmawa. Wawa nuwasirinakax láser armanakampiw jupanakarux pallapallanak jiwayapxäna. Ukanx inogalact monstruos ukanakan hits ukanakaw utjäna. Ukampis jupanakax jaysapxänwa.
  Imill wawampi yuqall wawampix usuchjataw uñjasipxi ukat uñisirinakan rayunakapamp phichhantat uñjasipxäna.
  Edik jupax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Nayaxa jark"aqaña pamparuwa turk"asta!
  Adalax llakitaw jiskt"äna:
  - ¡Ukat uka tuqiw uñisirinakarux ch"axwaraksna!
  Uka wayna comandantejj jan pächasisaw akham säna:
  - Jïsa! Ukhampuni! Akax mä chikata dimensiones ukhamawa. ¡Ukax ch"amaw juma laykux pasañapatak jayti, ukampis janiw uñisirin laykux sarañapatakikiti!
  Mä nuwasir waynax ch"uxña ch"ankhanakani nuwasiñ traje ukanïnwa:
  - ¡Akaxa wali thaya pachawa!
  ¡Ukat uka nuwasïwix jan iyawsañjam chʼamampiw sarantaskakïna! Ukat jichhax wawanakax q"al jan ch"axwañjam tukupxäna. Ukat jan chʼamachasisaw uñisirinakapar tʼunjapjjäna. Jupanakax, fuerzas especiales wiñayatak wayn pallapallanakan amparapankapxiwa, termoquark-bombeado láseres ukanipxi, ukat ukax wali jach"awa. Ukhamatwa, termoquark fusión ukanx mä gramo materiax pusi waranqa waranqa tonelada carbón phichhantañamp sasiwa. Ukhamajj uka chʼamajj kunja jachʼas uk amuytʼasma.
  Ukampis wawanakax janiw sapürus ukham jan pantjasir armanakampi nuwasipkiti ukat tecnología tuqitxa jukʼamp sumäpxiwa.
  Ukatwa Edik jupax mä video ukat kimsa color holograma ukar jist"arawayi, ukax juk"amp nayra tecnologías ukanakamp nuwasiñap uñacht"ayi ukat uka pachparakiw jan juk"amp jan walt"ayir wawanakamp ch"axwatapa, ukat jan walt"äwin uñjasir wawanakamp ch"axwatapa.
  Kunapachatï Edik chachajj jawqʼjat qhepat sartaskäna ukhajja, Pashka sat yaqha waynajj wali chʼamampiw amparapat chʼalljjtayäna. Uka waynax jaltasaw wila ñik"utan, jichhak mentat masipan axsarat uñnaqap katjäna, ukat jiskt"äna:
  - Kuns lurtä?
  Pashkax Edik p"iqiparuw amparapamp uñacht"ayäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  -Khitis ukham ñik"ut khuchhuqtamxa?
  Edik jupax amparapampiw ñik"utapar luqxatäna ukat jan amuyt"asisaw arsüna:
  - Wow... - Erizox amparanakap manqhan ch"ankhachasïna, ukat jupanakax mä muspharkañ ukhamarak, uka pachparakiw, usuchjat t"unanak jikxatapxäna.
  Ukat Edik chachajj chʼeqa amparap uñkatasaw mä machaq phichhantat uñjäna, ukajj mä campamento numeror uñtatänwa. Uñt"at tunka kimsani...
  Uka waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Bravo! Ukax janiw mä samkakïkiti. ¡Chiqpachansa carcelar jistʼantatätwa!
  Pashax jan amuyt"asisaw masipar uñkatasïna ukat akham sasaw arsüna:
  -Kawkirus uchapxtamxa?
  Edik jupax llakit arunakampiw jaysäna:
  - Mä carcel espacial ukar... Mä arunxa, yaqha planetan carcelar jist"antañataki!
  Pashkax p"iqip ch"allxtayäna... Jupax aka bronceado waynax loco tukuwaykaspas ukhamaw amuyasïna. Ukampis Edik jupax janiw loco uñnaqt"anïkänti, mä qullañ ch"iyar nayrax nayra manqhan qhant"kchïnsa. Niya calvo ukhamaw uka q"illu waynan p"iqipax mä jan wali jaqir uñtat uñacht"ayäna, jan ukax mä jan ch"amani thuqhuriruw uñtasïna.
  Ukampis yuqall wawanakax janiw jukʼamp amuytʼasiñatakix tiemponïpkiti. Mä jisk"a challwa desayuno ukar t"ijt"añ pachaw purini, ukat wasitat pala apthapiñ pachaw purini.
  Ukampis aka kutinjja, janiw jaya tiempo trabajiñajj puedkänti. Orkmet jet ataque avión ukax wasitatw uñstawayi. Uka waynanakaw trincheras manqhan imantasipxäna, ukat aéreo bombanakax alaxpachat jallu purintäna.
  Edik jupax pistolampiw ch"axwañ yant"äna, ukampis aka kutix uñisirinakan avionanakapax janiw uka ch"axwañanak apsuñjamäkänti. Orkmet stormtroopers ukanakax manqhanx mä ch"aman, aleación armadurampiw ch"uqt"ata, ukatx janiw kunas mä balax jupanakar mantañapatak utjkiti.
  Ukat uka waynax qʼala kayunakapampiw granada aptʼasïna. Niyakejjay kayunakan musculonakapajj amparanakat sipansa jukʼamp jachʼächejja, mä "presente" sat chʼakhanak jukʼamp jayaruw jaqontasma, ukat alaya amparat sipansa, jukʼamp jayaruw jaqontasma.
  Uka waynax wali samsusaw qhipäxar kutt"ayasïna ukat granada acumulativa ukarux taqi ch"amampiw jaquntäna. Ukajj mä sistʼasisaw tʼijtäna ukat mä tormenta soldadoruw chʼalljjtäna, uka soldadojj wali jiskʼaruw jalnaqäna. Jupajj janiw kuns apnaqjjänti, ukat uka phallawimpiw niya chikat jaljtasïna. Ukat Edik jupax uñisiriruw nayrap uñacht"ayäna.
  Uka qhipatxa, terminador waynax yaqha granada jikxatäna. Kunjamatix juparux espacio ukan yatichatäna: mä técnica especial de patadas, cadera muytatampi, extensión ukat dedos movimientos ukanakampi. Granada, aka tuqinxa, amparampi jaquntañat sipansa juk"ampi jayaruw t"ijti. Janiw inamayakiti, pusi imill guardabosques ukanakax técnica de lanzamiento ukarux alaya amparanakapamp sum yatipxarakïna.
  Ukhamat payïr Orkmet jet ataque avión ukax ch"iwinakap chhaqhayasi ukat nayratpach uraqiruw t"ijtäna. Jupax ukham ch"amampiw uraqirux ch"allt"i, América uksar puriñ munkaspas ukhama.
  Pashka kullakajj wali jachʼañchataw akham säna:
  - Jisa, ¡jumax mä super luchador ukhamawa!
  Edik chachajj jachʼa jachʼa tukusaw pechop jachʼat arsüna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Nayax chiqpachapuniw wali jach"a...
  Jichhak p"iqip ch"uqt"at waynax mä juk"a k"uchikiw uñtasi. Ukampis ¡akax kimsïr granadaw juti, ¡jan jarkʼataw chiqapar uñjasax kuna amtar puriñas wakisi uk jikxati! Ukhama, aka qhipatxa, ¿khitis aka waynax heroe sasin pächaspa? Ukat janiw qhipa heroes ukasa, jan ukasti mä caballero ukhamawa, jupax taqiniruw irpxani!
  Edik Osetrov jupax q"ala amparanakapamp pusi granada ukx jikxatasaw q"ucht"äna ukat ch"amampiw jaquntäna:
  Uka kʼari katarijj uka chʼiwiruw imantasïna, .
  Lunthatjamaw Rus jupax veneno ukamp samkanakapax...
  Ukampis wali chʼamani caballerojj dianaparuw chʼalltʼani,
  ¡Colerasiñan qhana inti manqhanjja colorajj chʼamaktʼaniwa!
  Qʼochupkäna ukhajja, uka waynajj phisqhïr granada jaqontäna. Jupax wali yatiñampiw flexible kayupampix katjäna, ukat wasitat jaquntäna. Artes marciales ukan jukʼamp qamir escuelajj mä efectow utjäna, ukat jaya planetan Amazonas cósmica sat cheqan yatichatäna.
  Edik jupax uka pachax walpun yatxatäna ukat chiqpach super as waynaruw tukuwayi. Ukat jichhax suxta granada jaquntawayi. Jupax wali yatiñampiw jaquntxi, ukat t"ijt"i, chiqpachansa patineta ukham thaya taypin khuchhuqaraki.
  Terminator waynax akham siwa:
  Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i,
  Taqi aka uraqpachanx janiw khitis juk"amp suma uñnaqt"anïkiti...
  Caballero viga lanzador ukarux juk"amp ch"amampiw ch"allt"añama, .
  ¡Diosan churat Rusia markataki jiwapxam!
  Ukat paqallqu granadax q"ala kayuni waynan jaquntatawa, jank"akiw t"ijt"awayxi, ukax kawkhans jikxatasi uk jikxati.
  Mayni precursoranakajj machaq idolopat yateqasiñwa chʼamachasipjje, ukampis granadanakapajj kayunakapat jaquqaniwayi jan ukajj amparanakapat sipansa jukʼamp jan waliruw tʼijtjjaraki. Ukampis Clara kullakajj tiempoparuw uka orden churäna:
  -¡Jan jaytjapxita! ¡Eduard Osetrov sapakiw granadanak jaquntäna!
  Uka waynax jupar atinisiñat wal jach"añchasi, ukat wasitatw uka regalox jaquntawayi, HEC-283 ukan ch"iwiparux ch"iyjawayxi, ukat Orkmet maquinax jan controlaruw puriyi. Ukat jet velocidad ukax janiw orcos ukanakarux yanapt"kiti.
  Eduard Osetrov chachajj kusisitaw akham säna:
  Awki marka, jumax munat mamajawa, .
  Jaqinakan tʼaqhisiñanakapxa janiw aguantañjamäkiti...
  Nayax taqi kunatix utjkitu uk churañatakix wakicht'atätwa - .
  ¡T"aqhisiña, llaki, kuna yant"awinakas pasañamawa!
  Jichhax llätunk granadax thaqhañ jikxati. Uka waynax mä heroe anime japonés ukar uñtasitaw wali yatiñampiw uñstayi.
  Mä suma lanzamiento tukuyatatxa, Edward jupax wasitat akham sasaw arsu:
  Uraqpachan chuymajan - mä q'ipi phust'i, .
  Jakawixa taqinitaki akapachanxa wali askïniwa...
  Ukat nayax samkatwa Awki Marka - mä qullan marka, .
  ¡Kawkhantix kusisit wawanakax larusipxi!
  Orkmet buitrenakax uraqi planchasaw t"ijtxapxi, ukatx Edik jupax tunka granada ukx despedida ukham jaquntawayi. Qhip qhipa Orkmet avionax jaquqaniwayi, ukax ch"iwiparux doblado ukat mä figurativo ataúd ukar tukuyawayi.
  Uka waynax trincherat jaltasaw jaltxapkäna uka orconakarux jiskʼachañ uñachtʼayäna. Jupar arktasa, yaqha yuqall wawanakax ukhamarakiw lurapxäna.
  Kunjamatixa, jiwasana monstruos ukanakasa uñt"apxañani, ¡jumax cubo jak"ankiwa!
  Uka qhipatxa, waynanakaw wasitat irnaqañ qalltapxäna. Uka ataque aéreo ukax niyas janiw wawanakarux jan walt"ayawaykiti, pä yuqall wawanakakiw bomba fragmentos ukanakamp mä juk"a usuchjat uñjasipxi ukat vendadas ukamp chint"ata.
  Precursoranakasa ukat mä jukʼa jilïr waynanakasa nuwasiñ chuymanïpjjänwa. Janis mä ch"axwiris cabrito ñik"utanis utjkchïnxa, jupanak taypinx janiw kuna axsarañanakas utjkänti. Taqinipuniw chikat manq"at awtjata ukat chikat q"ala jan isinïpxäna, jupanakax wali ch"amampiw irnaqapxäna ukat Orks ukanakat jank"ak kutt"ayañ munapxäna. Jayanx cañonadas ukanakax thuqt"asi, ukat wali jank"akiw Orkler ukan masinakapax aka línea ukar puripxani.
  Pusi imill wawanakax mä universo paralelo ukanx Orklichans ukat Trolls ukanakan soldadonakaparuw atacapxäna, jupanakax Fryma markar uraqir puriñ atina. Mä jisk"a destacamento de fuerzas especiales rusas ukanakax jupanakamp chikaw irnaqapxarakïna.
  Akax mä kasta mä juk"a pachatakiw intervención rusa diosanakan mayitaparjama, uraqpachan sarnaqäwip mayjt"ayañ amtampi.
  Ch"axwäwix wali junt"ünawa, imill wawanakax nayrar sartasipkänwa. Ukampis destacamento de fuerzas especiales rusas ukax wali ch"amampiw chhaqhayataraki. Ukampis walja uñisirinakaw utjäna, ukatwa aka chiqanx Orklia, Trollntsia, Reino Hobbit ukat Furtia ukanakax wali jach"a ch"amanak tantacht"asipxäna. Jupanakax mä turkakipäw lurañ munapxäna, Rusia markan ejercitopan nayrar sartañapataki, Revastopol markar antutañ amtampi.
  Pusi tanques rusos ukanakat kimsa tanques ukanakax nayratpach jaqunukutapxiwa, ukat ch"axwirinakax kawkhans jikxatasipxi ukax wali wakiskirjamawa.
  Ukampis pʼakjata ukat qʼañuchata T-64 sat barcon jistʼarat escotillapatjja, uka encantador nuwasïwin chikanchtʼasir sullka jaqejj fusilañ qalltäna.
  Ukampis chiqpachansa, ¿kunsa mä wawax jichha tiempon mä chʼaxwäwin lurañapa? Jupakiw uka tuqit qhanañchaspa. Kunjamäskpasa, tunka payan marani Moscú markankir Edik Osetrov sat escuelankir waynax janiw quntʼasiñjamäkiti sasaw amtäna, uka santorio de niños ukanakax wali khusa Rusia markankiwa. Chʼaxwäwinakan jan uñtʼat munasiñap uñjasaxa, nayraqataruw jaltxatayna. Ukampis janiw jaya t"ijtxañax wakiskänti: uñisirinakax Fronetsk jak"an sayt"asipxäna ukat jan khuyapt"ayasisaw markar ch"axwapxäna.
  Niya Eduard Osetrova nayranakap nayraqatapanx yatiqañ utax t"unjataw uñjasiwayi, sistema de cohetes de lanzamiento múltiple Uragan ukamp ch"allt"ata. Walja wawanakaw jan qhispiñatakix pachanïpkänti, jupanakax t"unjata manqhan imt"atäpxänwa, ukat Anastasia Petrova, Edik jupan masipax wali axsarkañ phichhantat uñjasiwayi. Walja tiempow jiwjjäna ukat wali llakitaw jiwjjäna. Tunka urunak infierno t"aqhisiña... Ukat ukjatx, jach"a proyectanakaw Eduard Osetrova wila masinakapax jakapkän uka edificio de apartamentos ukarux t"unjawayi.
  ¡Uka waynax nuwasir waynax ch"iyar jaquntawayi ukat wali chiqaparuw luraraki! Practicanx janiw kuna faltas utjkiti, jichhax jutir paqallq muyuntatanakax tukusxiwa, ukat waynax wali ch"am tukusaw bolsas ukar warantaski.
  Costa uksat jach"a ch"amanchirinakan jak"achasiñapax ukat machaq regimientos de aterrizaje ukanakax wasitatw balanzax aliado ejercito tuqirux inclinawayi. Europa toqenkir panpacha chʼamani imperionakajj Frym markaruw walja chʼamampi apayapjjäna, ukajj muspharkañawa. Ukat jiwasatix Trolls ukanakamp nuwasiñ yatintstanxa, ukhamax Orcglians ukanakax machaq uñisiripxiwa. Jilapachax "Guerra de Viernes" ukax historianx sapakiw kunawsatix Rusia ukat Orktania ukanakax oficialmente ch"axwapki ukhaxa. Janïr ukax Orglia markax mä suma suma jaqit uñt"atäna, juk"ampis Avapoleón ukamp ch"axwañanx mä aliado ukhamaw jikxatasïna. Ukampis jichhax, mä qhuru ukat jach"a amtan uñisiriwa, jupax Rusia markan jilxattatapat axsarayi.
  Eduard Osetrov chachajj qʼala kayupampiw concha ukan cajap jaqontäna. Jichha kutix nuwasiñ costumbrep mä jukʼa mayjtʼayäna, kayunakapamp discos jaquntäna. Ukampis janiw kunas utjkiti, ukat mä rifle de francotiradorat muspharkañ chiqaparuw disparasma.
  Janiw ukhamakiti uñisirinakax chhuxriñchjat uñjañaxa, janirakiw ajanunakapsa uñjksnati. Ukhamasti, jiwatanakaxa, jiwañampïski uka jachʼa jachʼa tukutanakapax walja ukham yaqhanakampi chikaw chhaqtawayxi, janiw jan wali amuyunakax utjayapkiti. Ukax mä computadora ukan mä tiruñ anatt"añ anatañjamawa, jan ukax mä tiruñ utar monitores electrónicos ukar ch"allt"añjamawa.
  Jichhax, jumatix markar jan puriñjamäkaspas ukham amuyassta ukhaxa, ¡ukax niyaw irritacionar puriyi!
  Ukat uñisirinakax jakhüwinakat aprovechasisaw Revastopol markan arxatirinakaparux qhipäxar jaquntapxi. Orglikans ukan k"acha, mä juk"a jank"ak ch"axwañ ukat chiqapar campo armas ukanakax martillomp jawq"jasipxi ukat sapa kutiw clavapxi. Ukhamarakiw mä kunatix Rusia markax 1618 maratpacha (niya mä cuarto de milenio ukjax rusanakax janiw ch"axwawinakan atipt"apkänti, jan ukasti sapa mayni ch"axwawinakanw atipt"apxäna!) aynacht"ayañatak wayt"ata.
  Escuadrón de fuerzas especiales ukax tanques ukanakamp tukusxiwa, ch"iyar fuerzas ukan nuwasir Victoria, jupax wasitat tantacht"asipxañapatakiw kamachi, ukat municiones ukanakax juk"amp qhispiyañatakiw kamachi. Transportadores ukanakax pänikiw utjäna, jank"akiw laq"a bolsas ukanakamp ch"uqt"atapxäna (ukax trofeos ukanakaw utjäna) ukat ametralladoras ukanakamp uchat ukanakax ch"axwañatakiw apnaqapxäna.
  Jilpachax fuerzas especiales ukan pallapallanakax taqi revistanakap apnaqapxi, walikiwa, taqpachanx qhana sarnaqäwiwa. Jichhajj uñisirinakat katuntat fusilenakampiw kuttʼayasiñajäna.
  Chiqansa, ukham jachʼa chʼaxwäwinxa, uka clipanakax wali jankʼakiw thuqtʼasi. Ukampis janiw mä infantería ukarux walja wajjranak uchañjamakiti, jan ukasti thakhinjam mantani.
  Chiqansa, pachpa transporte blindado ukanakanx wali cajas ukanakaw reservas ukanakax utji. Ukhamajj jukʼakiw apnaqañasa.
  Phisqa tunka jaqinakatxa niya chikat jaqinakakiw saytʼatäpxäna, ukat jukʼamp mä qhawqha jaqinakaw wali usuchjat jaqinakarux nuwasiñ chiqat aynachtʼayapxäna. Mä departamento pä tunk mayan patak maranakan jach"a chhaqtäwinakapa.
  Jaqinakamar uñjañamawa, juk"ampirus jupanakax mä jan axsart"ir uñisirimpiw jikisipxi, jupax janiw nayrïr salvos ukanx ch"iqiykaniti, janis sinti ch"amanïkchixa.
  Rusia markankir soldadonakar yanapt"ir coronel Mikhail Tsarkov jupax usuchjatarakiwa, ukampis kayunakap sayt"askakiwa. Jilïr jan walt"awix ch"axwirinakan kusisiñapanx sinti municionanak apnaqapxäna, ukatwa uñisirinakan jach"a jach"a tukuñap jakhüwimp ch"axwañax wali ch"ama. Chiqansa, Tsarkov sat chachax mä yatxattʼat nuwasirirjamaxa, jukʼakiw chʼaxwanti, ukat wali reservaniwa. Amuyt"añataki, jupax janiw sapa ch"axwawinak jisk"achkiti.
  Ukampis kunapachatï uñisirinakax granadanak jaquntañ qalltapxäna ukhaxa...
  Ukax wali axsarañawa kunapachatix sinti walja bombanakax phallaski ukhaxa, jisk"a ch"amampiw phallaski.
  Edik nuwasir waynax q"ala kayunakapamp ch"ullqhi discos jaquntañ qalltawayi. Ukampis jiwatanakatakix mä cataplasma ukham sasiwa
  Victoria markax janis uk lurañ munkchixa, pallapallanakan jakawipax juk"amp askiwa. Ukat combustible... ¡Diosax jupar bendicipxpan! ¡Aycha muyuñanakax utjaspa ukhaxa, jupanakatakix combustiblex utjaspawa!
  Chernbog phuchhapan metalico arupax akham kamachi:
  - ¡Helicópteros ukanaka thayaru jiltayapxañani!
  Ukham sañasawa, avionanakax janiw jiwayir ch"amaki churapkiti - kunatix mä helicóptero ukax munición limitada ukaniwa - jan ukasti mä impacto moral ukhamarakiwa. Tunka llätunk patak maratakix kunatix t"ijtki ukat ch"axwañax mä curiosidad ukhamawa. Ukhamajj mä chʼamaw utji...
  Revastopol markan arxatirinakax niyaw ciudadela markan anqäx redoudas ukanakar kutt"apxi. Jilapachax jupanakan sarnaqawipax chiqawa - taqi pallapallanakarux ch"aman anqäxaruw ch"axwañar uchapxi, ukatx janiw khitis ch"aman arxatiris utjkaniti. Ukat ukat ch"axwäwinx mä cuña ukaw utjani. Revastopol markar katuntañax elfstrianos ukat persas ukanakatakix ch"axwäwir mantapxañapatakiw señaläni.
  Ukat ukhamatwa, taqi ch"amap mä muspharkañ puñchur apthapisinxa, Orkglichans, Trolls ukat turcos ukanakax ataque...
  Edik chachajja, samarañampiw uñisirir uñchʼukiskäna, jupajj ajjsarañwa qalltarakïna. Uka waynax ch"axwäwin atipt"apxatap amuyasïna, ukat Fenshikov chachan soldadonakapax puriñapatakix tiemponïpxañapatakiw suyt"äna, jupanakax wali qhipharuw qhiparapxäna.
  Ukat qhipürux uka waynanakax chiqpach yant"äwinakampiw uñjasipxäna. Jupanakajj jukʼakiw desayunasipjjäna, ukat mä jachʼa thuqtʼäwi ukat uñisirinakan tankinakapan sarnaqatap istʼapjjäna. Ukax sañ muniwa, wawax qhipharux tukusxiwa, ukat mä nuwasïwiw suyt"aski. Yaqhep yuqall wawanakax nayratpach nuwasiñ tuqit yatxattʼatäpxänwa ukat sumakiw sarnaqapxäna. Ukampis yaqhip waynanakaw chʼaxwañ qalltapxäna, jukʼampisa sullkanakaxa.
  Clara kullakaxa jach"a arumpiwa jupanakaruxa arnaqasïna. Wawanakax samarapxänwa. Jupanakajj mä chʼamañchtʼat cheqaruw saytʼasipjjäna ukat granadanak wakichtʼapjjarakïna, ukhamarak guerran yänak jaqontañatakejj hondanakwa wakichtʼapjjarakïna. Ukat nayraqatapanjja, antitanque sat minanakaw utjäna.
  Orcos ukanakax jak"achasipxänwa. Nayraru sartañatakix jisk"a, squat, ukampis jach"a tanques de la serie FE ukanakaw utjäna. Jupanakat waljanejj nayratpach piramid ukham uñtatäpjjänwa, walja ángulonakatjja niyas janiw jan waltʼayañjamäkänti. Ukampis jilpachax "Dragones" ukanakaw torreta qhipäxar mayjt"ayatäna, ukatx FE-70 ukax 128 mm cañón ukampiw utjäna.
  Wayna uñnaqt"an Edik, jupax mä mochila taqpach granadas antitanques ukanakaw jupa jak"an wakicht"äna. Chiqansa, janiw armadurarux mantapkiti, ukampis jasakiw pistanak p"akjapxaspa. Ukatjja, piramidal tanquenakajj jiskʼa ukampis walja rodillonakaniwa, ukanakajj taqpach manqhapanwa chʼiyar chʼiyar uñsti. Ukat chasis jupanakan jan ch"amanïñapatakix wali ch"amawa.
  Ukanx walja Orkmet tankinakaw sarnaqapxi. Ukhamarakiw mä vara Elferikan TOR-93 ukat Phoenix-2 ukanak qhipäxan utji. Orkmet ukanakat sipanx juk"amp jan walinakawa, ukampis mä yaqha ambiente uñstayapxi. Dragon tank ukax wali ágil ukhamawa, 105mm cañón ukampiw jaya chiqat rusa tank ukar mantañapatak ch"amanchasi ukatx squat ukhamawa. Mä clásico uñstayawimpixa, motor ukat transmisión ukakiw tank nayraqatan utji, ukat caja de cambios ukax motorankiwa.
  Uka autox modificación - 3, ch"aman armadurampiw ladonakapan ukhamarak qhipäxanx 125 milímetros ukha ángulo ukanx utji, ukatx granada ukamp apsuñax ch"amawa. Amuyataxa, pistanakaruw ch"allt"añasa.
  ¿Kunjamatsa pirámide tankinak sayt"ayaña? ¡Chiqpachansa, ¡ukanakax monstruonakan monstruonakapawa!
  ¡Ukat pä patak yuqall wawanakarux kimsa patak phisqa tunk jila autonakaw utji! ¡Niya pä jach"a tanque sapa jaqitaki, ukat mä wawatakis! Ukat janiw maynis tunka phisqhanit jilïrïkiti, jan ukasti ¡Komsomol comandante Klara!
  Equilibrio de fuerzas ukax ukhamawa, jupanakan batallón de chupadores ukanakax atipt"añatakiw condenado ukhama.
  Ukampis jumatï jiwañ munsta ukhajja, ¡musicampi!
  Edik waynax amparapampiw mä granada jaquntäna ukat kayupampiw katjäna. Nayrïr tank Dragón ukax nayraqatw zona de destrucción ukar mantawayi, ukax sañ muniw jaquntatäspawa. Uka waynax flexible, musculoso cuerpop arco ucharaki, kayupsa ukat kayup chiqañchasa ukat qʼala kayunakap chʼallxtayi. Ukat granadax patak patak metronak t"ijti, mä catapultampis jalxatkaspas ukhama. Janiwa, janipuniw amparam ukham jaquntkätati.
  Ukat granadax antitanque erizonak patxaruw sillp"i. Orkmet tank ukax oruga ukan ch"allt"ata, kutt"awayxi ukat... ch"iqa tuqin sarnaqir irnaqir masiparuw janchiparux ch"allt"awayi.
  Edik waynax akham sasaw sillp"äna:
  - Ukatxa ch"axwawixa mayampi sarantaskakiwa,
  Uka hiperplasmático ninax t"amt"atawa...
  Ukat Lenin jupax wali wayna - .
  ¡Mä jiwayir chʼaxwäwiw utji!
  Uka waynax, amuyt"ayata, yaqha granada "Dragón" ukar jaquntawayi. Autojj tʼunjatäjjänwa ukat masiparuw chʼeqa toqer jaqontäna. Ukhamatwa chiqpachanx tankx kawkir sarañas mayjt"ayasispa, ukax laruman jan walt"ayasa. Ukat nayranakap chʼoqtʼasisaw jan wali thaknam saraski.
  Ukat nuwasir waynax Edik q"ucht"iwa, juk"amp granadanak jaquntasaw:
  - Nayan markajaxa ch"amaka ch"amawa, .
  ¡Jan wali uñisirinakan nuwasïwipar saykatañatakix wakichtʼatäpxtawa!
  Jan jumampi munasiña, janiw mä urus sarkiristti, .
  ¡Nayaw juma layku jakäwij churañatak wakichtʼatäskta!
  Ukat terminador waynax wasitatw kayunakapamp granadanak jaquntäna, Mongoose-3 ukax piramidal Orkmet tank ukar jaquntañapatakiw wayt"äna.
  Edik waynax kusisiñatw jaltawayxi, wow... Ukhamajj Orks ukanakamp nuwasiñamawa. Ukat wasitat qʼala kayupampiw mä granada jaquntäna. Jupajj wali sumwa uk luri. Granadax ch"uxña quqaruw jaltxatayna ukatx wasitatw Orkmet tank ukar ch"allt"asi, ukat mä ladoruw jaltxatayna ukat madera ukan irnaqir masiparuw ch"allt"atayna.
  Uka waynax larusisaw q"ucht"i:
  -Ninanakampi gasolina barril jiltayaña, .
  Jiwasax precursoranakax autonak phallapxta - .
  Orks ukanakatakix mä taqpach atipt"äwiw utjani,
  Precursoranakan arnaqasitapa: ¡wakichtʼasipxapunim!
  Precursoranakan arnaqasitapa: ¡wakichtʼasipxapunim!
  Ukat sapa línea ukampix mä granada ukaw Orkleritas ukar jaquntatäna, ukax Orkler ukan tankinakaparux ch"axwañapatakiw yanapt"i. Ukampis jichhax Elferik TOR-93 ukax mä jan walt"awiruw tukuwayaraki. Ukhamarus aka autox ch"allt"asiñ atipxatayna, ukhamat pä Phoenixes ukanakap phallawayi.
  Orco markan juk"amp ch"aman tanque de ruptura ukanakat maynïrix Royal Dragon ukawa, patak tonelada pesa ukat 1880 caballos de fuerza ukan motorani. Ukat kunjams aka thuqhurix ch"allxtatäna. Mä tanker sat barcoruw jaquqanïna, ukat yaqha tankeraruw jaquqanïna. Ukat kimsa autonakaw mä kutikiw phichhantaski.
  Ukat waynax wasitat q"ucht"añ qalltäna, wali llakitaw:
  Jan wali maldecido realidad
  ¡Ukajj loco tukuyaspawa!
  Taqi ch"amapaxa wali axsarkañ átomo - .
  ¡Supayajj aka Oraqer autot jaqontäna!
  Ukat qʼuchtʼkasajj phesqa granadanak jaqontäna ukat tunka payan tankinakaruw jaqontäna. Orkmet sat autonakajj jukʼampiw jakʼachasipjjäna, ukat yaqha precursoranakajj regalonak jaqtañwa qalltapjjäna. Uka pachparakiw Orks ukan kutt"aniñapax niyas janiw kuna jan walt"awinaks waynanakarux lurkänti. Chiqpach mä milagror uñtasitänwa.
  Wawanakax monstruo orco ukarux wajjranakapat katjañ yatipxäna ukat mastodones ukanakarux granadas ukanakamp jalluyapxäna.
  Edik waynax kayunakapamp granadanak juk"amp ch"amampiw jaquntäna, ukat akham q"ucht"äna:
  Warawara barconakanjja, oladanakaruw tʼijtjjapjjta, .
  ¡Quarks ukanakax espuma ukan vórtices éter ukanakanx utji!
  Kuns planetajar puriyä,
  ¡Mä loco, jucharar pachan wawanakapa!
  Ukat aka jisk"a t"aqatakix llätunk granadas ukanakaw jaquntatäna, ukatx pä tunk lik"i khuchhi tankinakaw ch"allt"ata ukat p"iqit ch"axwata. Uka jankʼak sarnaqir waynan amparanakapajj jukʼamp chʼamampiw qhantʼi, juparojj diosanakampi ukat yaqha markankir jaqenakampiw artes marciales ukanakat yatichapjjäna. Mochilajan utjkäna uka granadanakajj tukusjjänwa. Walikiwa, utat lurat explosión bolsas ukanakaw apnaqasini. Ukat orkistanakax katuqawayapxi ukat katuqaskakiniwa.
  Orkler sat walja tankinakaw minanakamp phallawayi, ukat qhipäxankir autonakax ukanak chʼalltʼasipxäna. Uka qhipatxa, taqiniw nina nakhantapxäna, Kupala fogatas ukanakaw phichhantapxäna. Taqi kunas wali junt"üxiwa, ukat phichhantat orcos ukanakax jaltxapxi. Ukat yaqha markankir taqpach ejercitopas ukhamarakiwa.
  Ukat nuwasir Edik jupax q"ucht"añ qalltani;
  Jilata jilataru amparapa ayxarutayna - .
  ¡Jan sinttʼasir chʼaxwäwi, uñisirinakan arnaqasitapa!
  Ametralladorax amigomar tukuwayxiwa, .
  ¡Jan yäqañ tuqit kutkatasiñax juti!
  
  Jaqinakax p"akjatäpxani ukhax kuns lurañasa
  ¡Kunapachatï tʼijtʼir balanakajj muyuntki ukhajja!
  Diosax juk'amp askiwa ch'amampi ch'axwañ t'unjañataki - .
  ¡Ukhamatwa dragonan urunakapax tukusxani!
  
  Ukampis infiernojj janiw kuna límites ukat límites ukanakas yatkiti,
  ¡Uraqix napalmampiw phichhantaski, wawanakax jachapxi!
  Jichhax imill wawanakan uñnaqapax ch"uxñaruw tukuwayxi - .
  Ukatakixa, ¿khitirus Qullan Tatitux jaysani?
  
  Ukhamasti, ¿qhawqha munat masinakamarus jiwayasma?
  Taqi kunat sipansa, jaqix yuriwayi, iyawsapxita, kusisiñataki!
  Taykaxa janiwa wawaparuxa nayraqataru sarxañapakiti, .
  Ukat ¡juyphi pachanx ch"axwäw pachanx jan wali pachax utjarakiwa!
  
  Ukampis mä soldadon lurañapajj cheqpach lurañawa:
  ¿Kunatsa Awki Marka layku ch"axwañasa?
  Tunka suxtan maranix templox niyaw ch"iyar tukuwayxi,
  ¡Uka jan wali viudanakan ajanunakapax jachaqtʼasisaw punkit uñjasi!
  
  Ukampis ¿kunas ukajja, ¿jumajj loqtatätati jilata?
  Janiwa, jumax loco - munat masimax jaysawayiwa!
  Jan wali jaqenak layku, khitis trononkir soldadosaxa,
  ¡Kuñatapajj qʼañu Caín satawa sasaw creyi!
  
  Uraqinxa, wila jawiranakaw venanak chʼiyjapxi,
  Ukat pulso ukax núcleo ukanx mä golpe ukamp jaysañapawa...
  Mä conchampi chʼalltʼat aradojj pampan congelatäjjänwa,
  ¡Ay, ¡kunja Intix q"illu ch"uxñaruw tukuwayxi!
  
  Ukampis Jesusax jutaniwa sasin iyawsäwix utjiwa -
  ¡Jupaw jilat kullakanakar sumankthapiyani ukat qhispiyasiñ apanini!
  Ukatx armasipxañäni, uka jan wali puntuación ukar venganza - .
  ¡Perdonañax taqinin almasan apnaqpan!
  Terminator waynax q"ucht"awayi ukat panpacha q"ala kayunakatx paquetes explosivos ukanakaw jaquntawayi, mä máxima eficiencia ukat intensidad ukamp.
  Qhipa líneas ukanx Ferman Orkring ukan mä qawqha tankinakapax qhispipkän ukanakax qhipäxar kutt"apxäna. Kimsa patak jila t"unjata mastodones orquistas ukanakaw pampan phichhantat qhiparapxäna.
  Mä ch"uxu ch"uñuw wawax llamp"u nayrapat t"ijtäna. Ukajj retroceso wilañchat ajanuruw liwjjatäna, rasguñat ñikʼutarus jan waliruw chʼalljjtäna, ukat automático riflejj wali juntʼütänwa. Hissed...
  Edik jupax mä jach"a jach"a tukusaw jach"at arsüna:
  - ¡Pobre chuymajax mä concha ukham pechojan phallañatakix wakicht"atawa, ukampis janiw yaqha thakhix utjkiti, iyawsapxita, utansa, velas phichhantatäkaspas ukhama!
  Granadas ukanakax tankiparuw t"ijtxarakïna... Pä tanker masinakapax jisk"a jach"a jach"a tukupxäna, ukampis chiqans jilïr ch"axwirinakax pistolanakampi jisk"a ametralladoranakampiw jaysapxarakïna.
  Ukampis uñisirinakax jakhüwinakampiw p"akintapxi. Edik jupax oficialanakaruw jan walt"ayat jaqinakjam ajlliñ yant"i, pallapallanakax janiw sinti valoranïpkiti. Uñisirinakax chhaqtäwinakan t"aqhisiwayapxi, ukampis ch"iqa tuqinkir tanker ukax niyaw mä asnu p"iqi p"akjata. Pʼeqe pʼeqejj tʼunjatawa, ukat pʼeqenakajj mä limpʼu pastaruw mistu, kunjamtï mä khuchhurat álamo quqat resinax mistu.
  Jichhajj uka waynajj cheqpach ajjsarañwa amuyasïna. Akax janiw ch"amakanakax realidad virtual ukan utjki ukanakax utjxiti, janiw unidades inofensivas ukanakax waranq waranq jiwayañatak khitapkiti, jan ukasti chiqpach jaqinakaw jiwañ apanipxi. Ukat jupanakax...
  Mä metrallaw waynarux nayraqatapar ch"allt"äna... Taqi kunas nayranakap nayraqatan ch"amakt"äna, ukat rifle jaquntasaw waynax torre manqhan liwxatäna. Saggy ukax sillun qunt"atawa. Qhispiwayki uka tanquex qhipa balanak apt"asiwayi ukat bayonetax jan ch"amani pechopar ch"allt"äna ukhax khuyapt"ayasisaw jachäna.
  Edik usuchjat jaqix alaxpachan mä "Tiburón Negro" uñstatapakiw qhispiyatäna. Uka agilizat autox agujas ukanakamp phuqhantat cohetes de racimo ukanakaruw granaderos ukan tantacht"at gansos ukanakar ch"allt"äna. Jupanakax amapola jathanakjamaw jaquqanipxäna, laq"unakap tunka tunka brazas ukch"a ch"iqiyapxäna...
  Chiqpachansa, chʼiyar monstruonakan uñstatapax uka ataquex jukʼampiw jukʼamp jan waltʼayäna. Caballonakajj jukʼampiw ajjsarayasipjjäna. Nayraqatankirinakax qhipäxar kutt"apxäna, ukat qhipäxankirinakax jan ukasti, ch"amanchapxäna, wila ch"usawjaw sartasïna.
  Jachʼa infantería ukankirinakajj mayjtʼayapjjäna ukat jankʼakiw jukʼamp jachʼa cheqanakar sarjjapjjäna. Mä qawqha soldadonakakis utjkchïnjja, mä soldadojj pä jan ukajj kimsa usuchjatanakar aptʼasiñapänwa.
  MIG-124, qhipa cohetes ukanakap jalxatasaxa, ametralladoranak jisk"a ch"axwawinakampiw jalxatawayi. Uka pachparakiw, ukat uka wali suma amuyt"awix Natasha kullakaruw nayraqat purintäna, walja barril de pólvora ukanakaw alaxpachat jaquntatäna. Tunka llätunk patak maranakan juk"amp nayra armanakax ordinario mechas ukanakawa, ukax nayra t"unjiri sustancias ukanakan rupturas ukanakawa.
  Ukampis efectivo...
  Yaqha novedad ukax resina, aceite ukat alcohol ukanak laq"at lurat jarranakar jaquntañawa. Nayra pacha, incendiario conchas ukanaka. Ukhamarakiw janiw mä superarma ukhamäkiti, ukampis alaxpachat purinipxätam ukhaxa, ukhamax!
  Jichha pacha municionanakax niyaw tukusxi, ukat juk"amp nayra ukat nayra armanakaruw mayjt"ayañasa, ukax qhanawa. Ukax ninar phichhantkaspas ukhamawa, uñisirinakaruw jakkir phichhantawayi. Aychas chʼakhanakapat qʼal chʼiyjasi ukat esqueletonakapas uñstarakiwa. Ukat thayax jupanakamp chikaw thuqtʼañ qallti, chhuxriñchjasiña ukat chʼallxtañ qalltaraki. Filanakax t"unjasi, mistu, ukat qhipäxar sarxapxi.
  Ukat akax Fenshikov jupan yanapt"apawa. Natural ukhamawa, caballeronakax nayraqat purinipxäna. Janis transportadores móviles ukanakax utjkchixa, yapunakan reinapax taqi kuns jupan amparanakapamp takt"añapawa.
  Ukampis mä caballowa, jupax África uksanx mä caballo ukhamarakiwa.
  Sirviri tawaqumpi, uka pachparakiw Domkratova sat qhuru nuwasirimpi, suma caballopampi, taqinit nayrar sartañ atipxatayna. Suma campesino warmix q"ala talonanakapamp caballon croup-ap ch"allt"i ukat sabre-p wali qhurumpiw luqxati.
  Ukhamat nayrïr "trofeo", laq"ampi ch"allt"at lanzador, mä yatxatat campesino warmin nayrïr ataque ukak kutt"ayäna, ukat payïr t"ijtäwipax niyaw p"iqip taqpach khuchhuqäna. Orktsuz jupax janiw kunka ch"uqt"atax arnaqasiñs puedkänti, jan ukasti, mäkiw ch"uqi ch"uqitxa jaquqanïna. Ukat Domkratovax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Mä jist"arat pampan siwara panqaranakaw utji... ¡Jach"a thakhi!
  Elena, jupax super-agudo ist"awipampiw ist"äna, jupax mä arukiw qhuru arsüna:
  - Thakhi thiyanxa, mä jach"a quqawa utji Yagami warminakampi!
  Nadezhda jupax saskakiwa, ch"axwäwin ch"axwawip umamp chhaqhayasa, taqi uka armas ukat cuchillas:
  - Ukat uka thakhi tukuyanxa, ¡mä ch"uqi ch"uqi hachanakampi!
  Domkratovax jank"akiw cuchillat jithiqtasax jan kuna arnaqasiñamp säna:
  - ¡Ay, mä kuti!
  Aka aru qhipatxa Orkgli kayuk sarnaqirix jaquqaniwayi...
  - ¡Jïsa mayampi!
  Ukat akanx Furets caballero, pasha ukham pomposo, jan suerteni.
  - Jisa, walja, walja, walja kuti!
  Aka pachanx Nadezhdax mä salto ukanw jark"äna, tunka payan invasores ukanakaruw suma kayunakapamp ch"iqiyatayna:
  - Jisa, ¿kunatsa walja kuti chhuxriñchjasipxtaxa! ¡Jankʼakiw mä millón apsuñäni!
  Nina nakhaskir terminador, Chernobog Victoria phuchhapa, q"ala amparanakapamp t"ijtir casco de acero ukar jaquntasaw qhuru arsüna:
  - ¡Millones qullqinak bancon imapxta ukat janiw kamachinakat llakisipkti!
  Razonable Elena kullakajj uka jan waltʼäwimpiw iyaw säna:
  - Ukhamawa: mä kamachi p"akintasaxa, juchani, walja p"akintasaxa, jiwata, taqi kunasa Tatitu Diosawa!
  Wali yatiñan Victoria kullakax amuyt"asisaw akham säna:
  - Kunjamtï mä jach"a qillqirix filósofox siskänxa: janiw kuna kamachinakas loqhe jaqinakatakix qillqatäkiti, ukat naturaleza kamachinakax janiw genionakatakis kamachitäkiti!
  Perún Victoria phuchapax wali yatiñampiw kayupampix mä barril pólvora jaquntäna. Qʼala kayupar uñtäna, wilampiw kʼajtäna, ukat kunapachatï infierno poción barril phallawaykäna ukhajja, chillqtʼasïnwa:
  - ¡Aruxa mä yatiñani jaqiru churatawa, llamp"u chuymani, jani amuyt"kaya yänaka tuqita amuyunaka imantañataki!
  Ukampis amuyataxa imill wawanakax uka tuqit amuyt"asipkäna... MIG-124, jan combustible utjatapat ch"amakt"ata, alturap chhaqhayañ qalltäna. Yatxatat pilotonakax auto qhispiyañatakix wal chʼamachasipxäna, mä jukʼa jan ukax mä jukʼa suma chiqaruw uraqir puriyapxäna. Wali askiwa, uka pachakamax qhipa reservas de valores ukanakax aliados soldados ukanakan wañt"atäxänwa. Ukhamarus, heroico infantería rusa, Suvorov jupan ch"amampi sarnaqatapampix mä jach"a jayaruw atipt"apxatayna, niyaw pampar jak"achasipkäna ukat qullunakax mä jach"a ch"axwäwimp phuqhantatänwa.
  Ukat ukat ch"axwiri-layqanakax qhipharux magianakap antutxapxäna... Ukax jaqinakan jan amuyt"kayapänwa. Kunanaktï walja jiskʼa diosanakajj jan lurañjamäki ukanak lurapjjerïna.
  Victorian infierno magiapax Orkgli ukat Furets caballonakarux jiwat ch"akhanakamp ch"amakt"ayañapatakiw wayt"äna ukat jakkir isthapipxañapataki. Ukhamaraki, jach"a velocidadampi. Ukat Orkgli caballeros, Furets ch"axwirinaka, Trolls ukat Fardins, purulentas jan wali úlceras uñstawayi, ukax wali kusisitaw phallawayi...
  Belobog phuchhapan Zoya magia ukan impactopax mayjänwa, ukampis janiw juk"amp t"unjkänti. Caballonakax k"ajkir panqaranakampi, rosas ukat violetas ukanakamp phuqhantatänwa, ukat jaqinakax pachpaw mä capa de miel ukat chocolate ukanakamp ch"allt"atäpxäna. Walja pallapallanakaw primavera chʼuxña quqanakar uñtat panqarañ qalltapxäna. Ukat fresco qʼaphirïnwa. Belobog chachan magiapax jiwayarakïnwa, ukampis wali suma ukat qʼal jan usuchjasisaw uk luräna. Akax suma nuwasiñawa. Ukat kuna suma ch"uxñanakas walja samin panqaranakani jaqinak lantix uñstawayi.
  Perun phuchhapax Nadezhda jupax especialización ukatakix qhana técnicas ukanakat sipans juk"amp apnaqatayna: llijullijunakat ch"axwaña. Waranq waranqa cargas eléctricas ukanakaw estanterías ukanakar chʼamaktʼayäna, ukat walja soldadonakaw laqʼar tukupjjäna ukat laqʼaruw tukupjjäna. Ukat kunapachatï mä rampa eléctrica sat mä jachʼa ukat chʼamaktʼayir cascada ukan pasaspa ukhajja, janiw kusiskañakkiti, ukampis jiwayañat sipansa jukʼampwa.
  Ukat Elena, Svarog phuchhapax mä técnica típica técnica apnaqatayna: jupax uka armax pachpa jaqinakaparuw ch"axwañapatak luratayna.
  Pistolanakajj uywirinakapar jan istʼasaw pallapallanakar qhepäjjat chʼalltʼapjjäna, ukat cañonanakajj taqpach filanakaruw tʼunjäna ukat filanakaruw wali chʼamampiw chʼiyjäna. Ukat yaqha universot pʼakjapkäna uka helicópteronakajj mä cohetempiw mä batallón taqpach phichhantapjjäna. Uka armax wali t"unjañjamaw tukuwayi, kunapachatix Svarog ukan ch"amapampiw ch"amanchatäna.
  Ukatwa pusi imill wawanakax mä kutikiw chʼamap uñachtʼayapxäna, ukat tunka waranqa soldadonakaru ukat oficialanakaruw mä chʼaxwäwimpi tʼunjapxäna.
  Ukat akax ch"axwawix kunjamas uk amtawayi... Kunawsatix qhipa Furets, Okrgli, Trolls ukat Fardin ch"axwirinakax jiwapxatayna ukhax pusi imill wawanakax ukat qhispipkän uka rusa ch"axwirinakax portal hipermágico uksaruw kutt"apxäna, ukatx mä minuto ukjatx uraqpachaparuw kutt"apxäna.
  
  GULLIVER UKAT VISCONES BALECAL UKATXA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Gulliver, jupax wasitat wiñay waynar tukuwayxi, jupax jach"a jach"a tukuñanak luraraki ukat yatiñap uñacht"ayi ukat wali suma arunakap uñacht"ayi. Jupamp chikaw Vizcondesax q"ala kayukiw ch"ullqhi qalanakarux takt"i, uka qalanakan pisin jakasir, ch"uxña kayunakapax jach"a yant"äwirux jach"añchataw saykatapxi.
  . JANK"A 1. 1.1.
  Wayna cuerpor tukusajj nayra capitan ukat wali uñtʼat viajerojj sartasjjänwa.
  Ukat ukhamatwa qʼala, wawar uñtat kayunakap wasitat puerto tuqir thakin wali chʼullqhi qalanakar taktʼañapäna.
  Mä noble familiat jutir mä imill wawaw uka aptʼasisin unicorniopat saraqanïna.
  Ukat wali suma qalanakampi kʼachachtʼat sandalianakap apsusaw mayachtʼat sarnaqapxäna.
  Uka pachparakiw akham säna:
  - ¡Wakisiwa kayunakaxa janiwa llamp"u tukuñapakiti, jan ukasti wali ch"amampi, ch"amampi ch"amañchañawa!
  Gulliver waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akax wali yatiñan arsuwiwa! Ukampis chiqpachanx aka Gran Bretaña markanx Vizcondesax q"ala kayuni sarañ munatapax wali muspharkañjamaspawa!
  Uka tawaqux akham sasaw q"ucht"äna:
  Taqi aka uraqixa junt'u umampi junt'uchatawa,
  Ukat q"ala kayukiw uka thakhin t"ijtxa...
  Nayajj verano phajjsiñap munta
  ¡Janiw ch"uqi ch"uqi ch"uqiruw jaquntatäkätati!
  Uka waynax capitanax iyaw sataynawa:
  - Jisa, ¡juyphi pachanxa juk"ampi sumawa! ¡Intix qhant"ki ukat ch"uqi ch"uqi ch"uñunakax qhant"ki ukhax wali sumawa!
  Aka chiqanx Gulliver jupax akham sasaw chiqañchasïna:
  - ¡Perla ch"uqi ch"uqi ch"uqi saña munta!
  Uka tawaquxa larusisaw q"ucht"äna:
  - Ch"uqi, ch"uqi, ch"uñu, ch"uñu, .
  ¡Ukajj mä enjambre de avispas ukham thuqtʼaski!
  Ukat ukat akham sarakïnwa:
  - Janiwa! ¡Akax janiw mä ayllukiti, janirakiw mä jardinakiti!
  Gulliver chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Janiwa ayllurusa ni huertarusa! Ukampis kunjamäskpasa, jumasa nayampejj wali sum apasipxta.
  Uka waynan wawa kayunakapax mä arumaw qullatäxäna, ukat sarnaqañax janiw qharürunakjam usuchjatäxänti.
  Ukat chuymapax jukʼamp sumäxarakïnwa.
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - Ukax chiqpachapuniw nayax jan amuyktxa, kunats esclavonak munapxta?
  Vizcondesax jisk"achataw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kunas akan jan amuyt"añjamäki?
  Uka waynax wali amuyumpiw akham säna:
  - Jumanakaxa wiñay wawanakäpxtawa, suma aguantañanakanïpxtawa - juma pachpawa irnaqapxasma!
  Imill wawaxa larusisaw chillqt"asïna:
  - Ch"iqa kayumpi kayump takxataña, .
  Ch"iqa ampar luqtaña...
  Akapachan jakañax wali askiwa,
  ¡Jan kuns lurasax!
  Gulliver jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Jan kuns lurañax aburritowa!
  Vizcondesa kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jupanakaxa ch"uqitxa mistuwayxapxi, .
  Jach"a rednecks ukanakax...
  Uka waynaxa akham sasaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, ukhamaxa ¿kunas?
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - Taqi ch"uqi ch"uqi khuchhuqapxi, .
  ¡Ataúd ukanakanjja!
  Ukat kunjamsa aka wiñay wawax aptani ukat larusani. Jisa, akax wali thayawa.
  Gulliver jupax Vizcondesaruw akham jiskt"äna:
  -¿Jumaxa kunapachas wali ch"amanïtati?
  Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  Uka chiste reino ukanxa
  Ukax wali jaya pachaw...
  Janiwa kunasa, kunjamtï yatiski ukhama - .
  ¡Janiw sinti paskiti!
  Uka waynaxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Jïsa, nayax uk amuyasta! ¡Wiñay wawatpach amuyunakapan ukhamarak janchipan!
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jan ukax conciencia ukaruw amti!
  Gulliver chachajj wawar uñtat pʼeqep wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - ¡Jan iyaw sañax ch"amawa! Jichhajj jañchinsa, wali suma ukat kusisita jikjjatasiraktwa. Ukat mä wawan janchipan usuchjat suelanakapas jank"akiw q"añut tuku, ukat ch"amani ukat jan sinti khuyapt"ayasiñaruw tuku, ukat janiw usuchjasxiti, jan ukasti, sarnaqañax wali sumaruw tukuwayxi.
  Imill wawax ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna ukat akham sänwa:
  - ¡Aka tuqitxa q"ucht"asiristwa!
  Uka waynax capitanax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Chiqpachansa, q"ucht"apxam! ¡Wali kusisitäñäniwa!
  Vizcondesa kullakaxa wali jach"a chuymampi, wali kusisita q"uchuñ qalltäna;
  Machaq akapachanxa milagronakaw utji,
  Ukax mä cuento de hadas ukar uñtasitaw colores...
  Aka chiqanx ukham suma uñnaqt"anïñax utjiwa
  ¡Janiw mä punterompix mä defecto jikxatkasmati!
  
  Ukhama, machaq uruxa, .
  Ukax Uraqpachan jutaski...
  Ukhamajj janiw sartañatakejj sinti qʼañunakäktanti,
  ¡Janiw akapachan jukʼamp thaytʼaykiti!
  
  K'ajkir machaq qhanaw utjani,
  Kawkhantix quqanakax misk"i ukham uñt"atawa...
  Jiwasax alwa pacharuw aruntt'añ qalltañäni,
  ¡Wawanakasax wiñay kusisiñankapxiwa!
  
  Machaq patak maraw jutaski,
  Aka suyux wali sumawa...
  Jaqixa kusisita - .
  ¡Thakix jan walt"ayatäpan!
  
  Maya planeta panqarañapataki - .
  Mä jukʼa tiempotjja, mä suma paraisoruw tukuni...
  Mä atipt"ir cuenta jist"arañamawa
  ¡Akapachax mä k"ajkir mayo phaxsinwa!
  
  ¿Qhawqha askisa?
  Intix wali qhant"ki ukhaxa...
  Mä ch"uqi ch"uqixa mä cincel perforatawa
  ¡Taqinipuniw aka planetan wali suma tiempo sarnaqapxi!
  
  Kunjamsa taqi kunas jiwasampi kusiskañawa,
  Phuqat valle kusisiña...
  Iyawsapxam ukax alwa horasäxaniwa,
  ¡Quri sañ muni!
  
  Khitis jiwasan destino luraspa, .
  Wali ch"amani ukat suma uñnaqt"ani...
  Ukaxa mä redistribución ukhamawa, .
  ¡Ukatxa jukʼamp chʼamanïxtawa!
  
  Janiw pʼeqes jaytkañäniti
  Jach"a jach"a tukusaw qhipäx chiqañchañaxa...
  Uka panka, mantequilla, queso cottage, .
  ¡Anfitrionajj jankʼakiw akham säna!
  
  Ukhamajj kusisiñaw utjani, yatisktawa, .
  Ukat qhanax Svarog Sutimpiw...
  Chiqpach paraisoruw tukuni
  ¡Jaqinakax Diosaruw mayipxäna!
  
  Tatitux mä jaysäwi churäna:
  Kusisiñampiw irnaqañasa...
  Ukat ukatsti aruntt'asiñamawa - .
  ¡Ajanunakax wali qhant"ataw qhant"ani!
  
  Akax mä imill wawaw q"ala kayuni
  Nayax mä tortugaruw kayuk sarawayta...
  Ukarux ch"ankhampiw ch"ankhachañama, .
  ¡Wal axsarañanak utjayaña!
  
  ¿Kawkhansa ninax utji?
  Ukhama, kawkhans ninax phichhantaski...
  Ch"axwaña ch"axwaña
  ¡Mä qhuru uñisiriw atacaski!
  
  Jiwasax janiw uñisirinakarux katuyasxañäniti,
  Akax mä amtäwiw sasin amuyt"añäni...
  Querubín ukax chiqañchasxiwa
  ¡Ch"iyar ch"iyar ukat uñisirinakar pampachañ!
  
  Jupax niyaw ukax lurasini sasaw saraki
  Kunatix atipt"añ satäkis ukax...
  Circox mä carpa ukhamaw pasäna, .
  ¡Ukat awisax anunakax chhuxriñchjasipxi!
  
  Niyaw alaxpachar uñtasitäxani
  Taqi uraqpachar suma uñt'ayañäni...
  Nayax Lada - .
  ¡Kerubines ukanakax qurimpiw qhant'apxi!
  Gulliver waynax amparanakap t"axllirt"äna ukat wali musphataw akham säna:
  - ¡Kunja munasiñasa! ¡Akax poesía satawa! ¡Ukat imill wawan arupax mä milagro ukhamakiwa!
  Uka tawaqux jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - ¡Akax diosanakan churäwipawa! Jila partejja, kunatï churatäki ukajj janiw valoranïkiti!
  Uka waynax mayampiw akham säna:
  -¡Aka tuqit jan iyaw sañax ch"amawa! Ukampis kunayman tuqitxa, ¡janiw experiencia tuqitsa ukat jakäwi tuqit yatiñanakasat wawanakäktanti!
  Vizcondesa kullakaxa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  -Janiwa wawanïxatati uñacht"ayasmati? Ukhamarus, ¡chiqpachansa yatiñampi ukat yatiñampiw!
  Gulliver waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhamawa! Nayax lurasmati ukat chiqans nayax muntwa!
  Imill wawaxa wali colerata q"ala kayupampi ch"allt"asina arnaqasïna:
  - Ukhamajj jutapjjam, jichhajj uñachtʼayapjjam!
  Uka waynax wali uñt"at aforismos ukanakaw colerasiñampi ukat kusisiñampiw chhuxriñchjañ qalltäna;
  Uñisirinakar uñjañax chikat atipt"añawa, ukampis juma pachpa jan uñjkaya qhiparañax mä taqpach atipt"äwiwa!
  Champán de victoria ukax kimsa nuwasirinakampikiw jaljasi; valor, jan axsart"aña ukat jach"añchasiña. Ukampirus, janiw jaqinakan manq"äwipjamäkiti, pusir amigox suerteniwa, ¡janiw kunas ina ch"usäkiti!
  Taqi jan walt"awinakatxa, jiwañaw juk"amp jan walt"ayi, kunatix janipuniw mayamps utjxiti ukat uka qhipatxa janiw kunas juk"amp jan walt"aykiti!
  ¡Chʼaxwäwinxa, ¡jukʼamp agudo sensación de rutina ukax jan waltʼäwin jikxatasiñawa!
  Kunawsatix jan entidades ukanakat juk"amp jaltxapk ukhax t"ijt"añax wali askiwa - kunjamarak mä ch"akha ch"akhanakat jaltxaspasti!
  ¡Khititix jaqin k"allk"u jachaqt"asis combustible apnaqasa t"ijtki ukax muxsa samkanakapanw t"ijtani!
  ¡Jan amuytʼasis kʼarinak parlañajj loqhe jachʼañchañat sipansa jukʼamp askiwa!
  Mä jaqix janiw kuna qullqi laykus mä p"iyaruw jaquntañ munkiti, ¡Venus ukan Utejapat sipansa! ¡Ukatakix jupax juk"amp qullqi churañatakiw wakicht"ata ukat qhipa payllañatakis wakicht"atawa!
  ¡Janipuniw jachʼañchäwip aptʼasipki ukanakajja, janiw jachʼañchatäñ aptʼasiñ ajjsarapkiti!
  ¡Khititï yantʼanakan jan qʼochtʼki ukajj inamaya tʼaqhesitap amuyasisajj jachʼatwa arnaqasini!
  !
  ¡Warmi doe ukax wali askiwa, chacha ciervo ukax jan waliwa!
  Mä ciervox alcet sipan mayjawa, nayrïrix qhipïrimpiw llakisi, ukat manq"añax zorroruw saraski!
  ¡Chiqpach nuwasirix mä uywan sarnaqäwipäñapawa, ukampis janiw mä uywan yatiñanïñapäkiti!
  ¡Lobonakan akapachanxa, chacalanakax león lantiw apnaqapxi!
  Jumatix munsta ukhax mä ch"aman ch"axwawiw uñisirirux aynacht"ayaspa, ¡janiw sofá ukan ikiskasax ch"allt"añati!
  ¡Khitinakatix patriotismo tuqit jan mä maldición churapki ukanakaruw juk"amp ch"aman ch"axwawix puri!
  ¡Uñisirinakan chop ukax khitinakatix p"iqinakapax jan jawq"jata ukat nayranakapas jan umamp phuqhantat ukanakan luratawa!
  ¡Jakhunakampiw atiptʼsna, ukampis ¡yatiñampikiw atipjäwin achunakapat kusistʼsna!
  !
  Chiqansa, ataque lurasaxa, ¡atipjañaw utjaspa, ukampis atacasax niyaw atipjawayxtaxa!
  ¡Janiw ch"iqa tuqir sarañamäkiti, wayna, mä p"iyaruw tukuyäta, chiqpachansa, chiqaw sasksta ukhasa!
  !
  ¡Ostap Bender ukhamäñax juk"amp askiwa, mä pisinkir dunce ukar uñtasita!
  ¡Kʼari chuymanïñajj janiw qamirïñamäkiti, ukampis amuytʼasirïñajj cheqapuniw tʼunjtamjja!
  ¡Jaqir uñtat zorrox janiw p"iqin abrigopan qhant"kiti, jan ukasti amtanakapanx ch"amakapuniwa!
  !
  ¡Mä asnojj tronoruw qontʼasispa, ukampis janiw qonqortʼasiñamatak waytʼkätamti!
  ¡Janiw jachʼat arnaqasir leonakiti, jan ukasti wali chʼamäki ukat wali chʼajjwir leonawa!
  Ch"uqi ch"axwañanxa janiwa uta nina nakhantayañaxa wakiskiti. ¡Corrupción ukar atipt"añ yant"kasax markarux campo de concentración ukar tukuyañax janiw kuna askïkisa!
  Chiqansa, intuición ukax traidor ukhamawa, ukampis janiw campamentomankiti!
  Janiw mä yatiñan sallqjirix axsarañamäkiti - ¡mä chiqap loqhe jaqirux axsarañamawa!
  ¡Khititix tirano ukar jach"añchki ukax gallo ukarux camaparuw thuqt"ani!
  ¡Mä tiranox mä leonar uñtasitawa, ukat amparamp luqxatasa, uñnaqapampiw aychampi ñik"utampi ch"iyjasi!
  Chʼaxwäwinxa, chuymachtʼäwix manteca ukan chocolate ukar uñtasitawa, ¡jiwanakamp usuntayañakiw!
  Iglesian velanak naktayañax costumbre ukhamawa, ukampis waljanix janiw jaqin munañanakap nina nakhantayañ puedipkiti!
  Jumax mä hielo chuymanïsmawa, wilax jallu umar uñtat thayawa, ukampis ¡jaqix suma sarantäwitak umax wali junt"üpuniniwa!
  ¡Taqi kunan jankʼak lurañax jan walinakaruw puriyi, jan ukasti jiwayasiñ yantʼañakiw wakisi!
  ¡Kawkïr jaqinakas mä ch"axwäwin atipt"apxaspa, ukampis rusanakakiw mä ch"axwäwin atipt"apxaspa, ukhamax janiw jupanakpachatak yänak jikxatañatak ch"amachasipkiti!
  Ch"axwäwin nina naktäwinakapax taqinitak mä fiestawa jan ukax axsarañanakat sipansa, ukat universal jach"a jach"a tukuñawa, qhipa loqhenakatakis jan ukax!
  Jila partejja, cheqa convolucionanakaw mayjtʼayasi!
  Ukat jan walt"äwinakat mistuwayapxi, convoluciones, qhan estanterías ukan uñt"ayata!
  ¡Jichhax lakap wal ch"allxtayi, khititix ch"usat p"iqipax chhuxriñchjaski!
  ¡Suma qullqichasiwix uñisirinakaman ataúdes ukanakanwa, ¡janiw kunapachas directo ukhamäkiti!
  ¡Ejércitojj janiw kuns achuykiti, ukampis mä jan ajjsarir apnaqerin apnaqatapajj qollqe churatapat sipansa jukʼampiw pagaski!
  ¡Kunapachatï mä jaqix atiptʼki ukhaxa, jiwañampi ukat jiskʼachasiñampiw jan waltʼayasi! ¡Kunapachatix warmix jakañampi kusisiñampi!
  Warminakax atipt"awinakaparux juk"amp qullqiw apthapipxi, akapachan taqpach ejercitonakat sipansa, ukampis atipt"atanakat mä indemnización apsusipxi, ¡ukax juk"amp munasiñampiw churasi!
  ¡Mä warmix janiw uniformeni ejercitot sipansa jukʼamp jankʼak atiptʼkiti!
  ¡Janiw chachanakjamäkiti, warminakatakejja, cheqpach atipjäwijj katuyasiñ qhepatwa jikjjatasi!
  Ch"axwäwinxa, kunjamtï tarjetanakanxa ukhamarakiw ch"axwañax wakisi, ukat janiw jupanakjam nayrar sartañax qhispiyatäñapäkiti ukat uñisirinakaruw pasañapa!
  Ch"axwawix póquer ukhamawa, ukampis tarjeta uñch"ukiñax janiw mä estafa ukhamäkiti, jan ukasti mä proeza de inteligencia ukhamawa!
  Jan kʼari chuymampi nuwasiñajj jan cucharampi sopa manqʼañamp sasiwa, ukampis kunatsa, ¡prudonakajj qhep qhepa toqet parltʼapjje!
  Dashing chachanakax ch"axwapxi - ¡jank"akiw jaljapxi! ¡Warminakax nuwasipxi ukhaxa, ¡jan nuwasiñax juk"amp askiwa!
  ¡Chʼaxwäwinxa, taqi kunas sumankañan jakañat sipansa jukʼamp thayakiwa, ¡jan ukax comandanten pʼiqipax chʼuqtʼatawa!
  ¡Jan aski ch"amax civilización ukarux mä lazo ukamp warkt"at jaqir uñtataw sartayi!
  ¡Jan maynin ajanupar jawqʼjasajj janiw juma pachpa manqʼkasmati!
  ¡Asnox jawq"jatapuniwa, ukampis jan askïki ukhakiw jiwayapxi!
  ¡Jan axsart"ir jaqix uñisiriruw jiwayi, axsarir jaqix esclavoruw jiwayaraki!
  ¡Ch"axwäwin amtäwix wali jila qullqiwa, juk"ampirus mä uñisiritakix plantillas baratas ukar yatintatawa!
  ¡Jach"a ordenan jaqinakatakixa, awisax jupanakan jan wali experienciapax juk"amp askiwa kuna suma yatichäwinakat sipansa!
  !
  Kunapachatï mä políticox lakap wal muyuski ukhaxa, janiw jakʼukïkiti, jan ukasti jakʼukiwa!
  Kunapachatï mä apnaqirix wal parlki ukhaxa, masax chʼuxñaruw tukuspa, ukampis ¡jankʼakiw jan walir tukuwayxi!
  ¡Mä apnaqirin qala chuymapax markapacharuw t"ant"a manq"anakar uchaspa!
  Política ukax matemáticas ukanakat sipanx mayjawa, matemáticas ukanx janiw cero ukar jaljañjamakiti, ukampis política ukanx ceros sólidos ukar jaljañjamawa!
  Políticox mä matemático wali yatiñaniwa, ukampis mä lurawikiw - ¡sustracción!
  ¡Taqi kunat parltʼasma, ukampis kunatï askïki ukak juchañchañamawa!
  Jan amuyuni aruskipäwix ch"axwañawa, amuyuni aruskipäwix polémica ukhamawa, askinjam aruskipt"añax yatichañawa, ukat juk"amp gananciax amukt"añat juti!
  ¡Mä jisk"a amuyunakakiw walja jaqinakamp apnaqapxi!
  ¡Panix maynit sipanx juk"amp askiwa, ukampis ¡jiwat masinakax ukhamäpxchi ukhax janiw ukhamäkiti!
  !
  ¡Jan frenonakax utjki ukhax jan walipuniwa, juk"amp jan waliw kunapachatix juk"amp jan walt"awinakax utjki ukhax!
  Janiwa, saxrax kunjamtï pintatäki ukax wali axsarañawa, ukampis jukʼamp axsarkañax mä angelan bosquejopawa, ukax mä mongrel sat jaqin luratawa!
  Uywanakax quqa taypin jakapxi - ukat qhuru jaqinakax taqi kuns mä ch"uxña quqaruw tukuyapxi!
  ¡Uka uywan reinopanx gallonaka ukat loros ukanakakiw utji, ukat águilanak lantix pluma ikiñanakampiw lantintatäxi!
  Mä suma diseñox akawa, qhipt"asax jan apnaqañjamawa, mä suma jaqix, qhipt"asax uñisiñaruw tukuni!
  Chʼaxwäwin jiwañax mä par jan axsartʼirïña ukat jan amuytʼasirïñaruw puriyi, ukampis uka pachpa tiempon mä alianzax yatiñampi tukuyatäspa ukhaxa, ¡atiptʼir jakäwiw utjani!
  ¡Taqi kunas disfrazatäspawa, jan ukasti juma pachpaw jan amuytʼasirïtama!
  ¡Taqi kunas qhanstayasispawa, jan ukax maynin amuyupakiw qhanstayasispa, ¡jumax juma pachpaw ukan jakasta!
  ¡Wila arunakax wila wila wartañatakix wali askiwa!
  ¡Jukʼamp chʼama metalajj llampʼu plomo satawa, ukatwa balanak apsupjje!
  ¡Jukʼamp jan waltʼayir plomojj janiw balanakan utjki uka plomokiti, jan ukasti pʼeqer phoqantki uka plomowa!
  Akapachan wali sumax janipuniw sañjamäkiti - janiw juk"amp jan walix utjkaspati!
  Kunatix akapachan jan walïki ukax ch"axwäwinx chiqapawa, ukat atipt"añ tukuyatatxa janiw juk"amp askïkaspati!
  ¡Ch"axwäwin khuyapayasiñax janiw mä prostituta pública ukar uñtaskiti, juk"amp qullqiw munasispa, ukampis janiw satisfacción churañjamäkiti!
  ¡Chiqpach ajayun jachʼañchatäki uka jaqikiw liwxatat jaqinakar khuyaptʼayasiñat jan phinqʼasirïkiti!
  Kuna tuqitsa parltʼasmawa, ukampis uka tuqit parltʼasma, kunattix chʼusat parltʼasiñax soparuw wila diarrearuw tukuyi!
  ¡Amukt"añax quriwa, ukax arbitrariedad ukar amukt"ayañax corrosión ukaw churaraki!
  ¡Arunakax qullqiwa, ukax janiw yatiñan chiqa jakañ uma phuch"urux mistuñapatak jaytkiti!
  ¡Aviación ukan ch"aman markax janipuniw qhipharkaniti!
  ¡Jach"a llaki, mä juk"a amuyt"awinakat!
  ¡Arqueronakan pantjasitanakapat jutki uka lechetjja, jan walinakansa tʼaqhesiñanakan wawanakapakiw jilsupjje!
  ¡Ejercicio físico ukax wakisiwa, ukhamat uñisiriman pila de vida ukaki tukusiñapataki!
  !
  ¡Afilo laxranakax janiw mä puñaljamäkiti, jan amuytʼasirïñ cadenampis chʼankhampiw chʼankhachasi!
  Cuentox wali sum arsu, ukampis chiqpach uñstawix janiw sum phuqhaskiti!
  ¡Akapachanx taqi kunas tukusxiwa, jan ukax jaqinakan idiocia ukat uywanakan atipt"asiwipa!
  Jakawixa mä anillo ukar uñtasitawa, t"aqhisiñanakan tukusiñapax uñjasiwa, ukampis janipuniw jikxatkasmati!
  ¡Akapachanx taqi kunas tukusxiwa, jan ukax jaqinakan idiocia ukat uywanakan atipt"asiwipa!
  Jakawixa mä anillo ukar uñtasitawa, t"aqhisiñanakan tukusiñapax uñjasiwa, ukampis janipuniw jikxatkasmati!
  !
  ¡Ukat chiqapar yatichañax janiw amtar puriñ chiqar puriñ thak jaytañamäkiti!
  ¡Infiernojj alajjpachat sipansa mä ventajakiw utji, janiw jaqsutäñ ajjsarañas utjkiti!
  ¡Cristianonakan paraisopan juk"amp jan walïki ukax janiw juk"amp suma munañas utjkaspati!
  ¡Cristo sapa uwijawa, jupan liebrex león uñnaqaniwa lobo akapachanxa!
  ¡Khitinakatï jupanakpachan ajjsarañ jan jiwayapki ukanakakiw jiwapxi!
  ¡Jan jiwañajj khitinakantï ajjsarañajj jan kunjamatsa jakki ukanakanwa jikjjatasi!
  ¡Khititix walja uñisirinakar axsarki ukax aliados ukanakarux shortchange lurañapawa!
  !
  ¡Khititï thakinak jan tʼunjki ukajja, walja kutiw chʼakhanak jan apthapiskaniti!
  ¡Uñisirinakarux juk"amp jan walt"ayañax khitinakatix jan chhaqhayasipki ukanakan luratawa!
  ¡Maynix janiw kuntï jachʼa jachʼa tukuñapäki uk yatkiti, ukampis kunanaktï lurañ munkäna ukarjamaw tupusipuni!
  Akax Gulliver jupax amuyt"awayiwa - ¡wali sumawa! Ukat chiqpachansa taqi kunas mä samañakiw utji. Chiqansa, chiqpachansa, jilïr jaqin almapax jupanakar mantawaychi ukhaxa, genio wawanakax utjiwa.
  Vizcondesa tawaqux akham sänwa:
  - Jisa, akaxa loco tukuyaspawa! ¡Ukhamaw jumax composicion lurasma!
  Uka waynax capitanax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa, jakawixa wal yatichawayitu! ¡Ukat aka yatiñamp chika!
  Ukat imill wawax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunatsa jumax markaman jan reyïkta!
  Gulliver jilatajj larusisaw akham säna:
  - Jumax yatisktawa, kunjamatsa trono layku ch"axwañ amtax janipuniw nayatakix utjkänti. Ukampis chiqpachanxa, ¡uka tuqit amuyt"añax wali askiwa!
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Pasión ukax almapanx colerasi, .
  ¡Taqi kunatix waynax munaski ukax ch"amakiwa!
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - Nayaxa waranq maranaka jakaña, ukhamaraki k"umara jakaña utjchi ukhaxa, ¿kunatsa jani ch"amampi samkañaxa!
  Uka tawaquxa akham sasaw mayïna:
  - ¡Juparux mä ch"axwawimpiw jawq"jañama!
  Pä guardia waynanakaw Gulliver jilatarojj qʼala torsopar katuntapjjäna ukat jawqʼjapjjäna. Jupax arnaqasïna.
  Vizcondesax ch"axwirinakaruw sayt"ayäna:
  - Ukhakiwa! ! ¡Ukat jupan lugarapajj mä esclavon cheqapawa!
  Gulliver waynax chhuxriñchjasïna, p"akjat ñik"utapat ch"uñut ch"allt"asa:
  - ¡Kunjamarak jan amuyasipkasmasti! ¡Akanx qhipa asnux amuyasiniwa!
  Imill wawax jisk"a, cincelat kayuparuw ch"allt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Jichhaxa q"ucht"apxañani! ¡Mä caballor makatañkama!
  Uka waynax capitanax q"uchuñ qalltäna, jan munañapar atipt"asa;
  Walja jan walt"awinakaw Pachamamar purini,
  Taqi kunas mä jach"a atipt"äwimpiw tukuyäna...
  Kusisipxam janiw juk'amp caballeronakax utjxiti,
  ¡Utamar jach"añchapxam ukat jach"añchapxam!
  
  Nayax Gulliver, jach"a ch"axwiri, .
  Jumax yatisktawa, nayax wali ch"amampiw nuwasirïta...
  Marte ukax aka nuwasiri, suma awki, .
  ¡Ukat tesorojajj mochilajan imantatänwa!
  
  Nayax q'ala kayukiw thaya taypin t'ijtxa,
  Muyu talonanakax ch"uqi taypin ch"iyar ch"iyar ch"iyar...
  Nayax Fritz ukarux ch"amampiw puriyä,
  ¡Qhuru mayo phaxsinx atipt"asiñaw utjani!
  
  Nayax orcos ukanakaruw ballestanakampi t"unjta, .
  Mä tunka gnomos ukar mä kutikiw khuchhuqañax...
  Nayax troll ukax nayraruw ch"akhuñaja, .
  ¡Nayaw nuwasir jaqir tukuwayta, wali kusisita!
  
  Janipuniw ukham waynatakix ukhamäkiti
  Akapachan tukusiñapax, iyawsapxita, janiw jutkaniti...
  Nayajj wiñayatakiw qʼala kayuki tʼijtä
  ¡Ukham Cainax atipjäwi jan amtañataki!
  
  Jiwasan markasax qullan markasawa,
  Janiw arrepentisipkäti, jakäwimar atinisiñamawa...
  Supayax jaqinakar atacchisa - .
  ¡Ukankaniwa, monarquismo quqax panqaraniwa!
  
  Gran Bretaña, ch"aman uraqi, .
  Ukanx Pachamaman jach"a jach"a tukuñapaw utji...
  Mä kutix San Enomaus apnaqatayna,
  Jichhürunakanx imill wawanakax Orcismo ukamp ch"axwapxi!
  
  Janiwa, janipuniw uñisirirux katuyasxañäniti,
  Intix planetan qhant'pan...
  Mä warawaraw wali kʼajkir qhantʼi, .
  ¡Alajjpachan mä kʼajkir cheqanïñäniwa!
  
  Dios Jesusax taqin apnaqiriwa,
  Jaqi layku ch'akkatataw jan wali...
  Jupar yuspajarañani jaqinaka
  ¡Mä jukʼa qullanäñamawa!
  
  Q"ala kayuni tawaquxa caballero suyt"askäna,
  Nayax armadura thaqhaskayäta ukax q"umachatawa mä qhant"añataki...
  Amuyataxa, ukham Pallas ukax destino ukhamawa,
  Chiqpachansa, ¡mä caballerompiw munasiñampi uñtʼasiñama!
  
  Nayax iyawstwa kusisiñax nayrar sartañat jutani,
  Ciencia tuqin jiwat jaqinakax jaktapxani...
  Khititï chacha warmi ikthapiñ yatki ukajj utjani,
  Jiwasax éxtasis ukankañäniwa - ¡parlantes ukanakax janiw ch"iyjatäkaniti!
  Imill wawaxa larusisaw amparap ch"allxtayäna:
  - ¡Walikiwa, jumaxa q"añu jaqiwa! Jichhajj wawakïtamat armasjjtawa. Ukat yaqha waranq maratakiw wawakïsma. Jumax jiwasatakix mä p"iqinchaw utjaraktawa. Nayra jakawixa janiwa jakt"kiti. ¡Jumanakax tunka patak maranakaw nayrar sartaskakïta, ukat nayax juk"a vizcondesanïtwa!
  Gulliver jupax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Nayax jumat sinti khuyapt"ayastwa!
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jutapxam, aka tema tuqit kuns genio arsupxam!
  Gulliver jupax wasitatw wali uñt"at arunak warantañ qalltäna;
  ¡Diosar tukuñ munsta ukhajja, ¡jan qʼañunakat yateqasiñ costumbren monomäñamäkiti!
  ¡Janitï vaca ukham irnaqañ munksta ukhajja, kunkamar mä collar uchataw tukuyäta!
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Janiw nayax ukham filosofía ukat aforismos ukanakar ist"añ munkti! ¡Askiw kuna larusiñanak wasitat q"ucht"añama!
  Uka waynax capitanax mä juk"a jan munkasaw q"ucht"añ qalltäna. Jupax janiw ch"amanïkänti, ukatwa Stenka Razin rebelde rusa ukan mä q"uchu folklórico q"ucht"äna. Ukhamajj kunatï amuyujar purkäna ukajja, akham sasaw qʼochtʼayäta:
  Volga jawir thiyanjama, mä jach"a
  jawir thiyanx mä ch"ullqhi nayrani barcow sarawayxi, Kunjamatix mä bote ukan jan axsart"ir remonakax sarnaqapki ukhama, Cosacos, waynanaka.Popa uksanx pachpa dueñow qunt"asi, Dueñox pachpa, Stenka Razin jupax amenazaski, Nayraqata jupatxa mä wila doncella, Mä princesa persa captivada.Stenka Razin jupax janiw princesa uñch"ukiskiti, Ukat Volga uksanx mamaparuw uñch"uki mä loqhe maraw kusisiyista, Jaya arumax lulled, rocked me, Jumax nayarux qhuru pachan aburrista, ¿Janit nayatakix suma jaqikïkta?dozed, endowed my Cosacks with goodness.Janiw kuns churapktati ukampis" Kunjams wali axsarkañ Stenka Razin sat warmix aka chiqar jaltawayxäna, persa princesaruw apthapïna, wila tawaqurux oladanakar jaquntäna, Volga mamaruw qunqurt"asïna.
  Stenka Razin jupax
  Astrakhan markaruw
  yänak aljir saratayna.
  Gobernadorax regalonak mayiñ qalltäna.Stenka Razin jupax qalanak ch"uxña, ch"uxña qalanak - quri brocado apanitayna.Gobernador jupax lip"ichit lurat abrigonak mayiñ qalltäna.Jani alani lip"ichit lurat abrigo: Patanakax machaqawa, Maynix castor, maynix sable ukhamawa.Stenka Razin jupax janiw ukhamäkiti juparux lip"ichit lurat abrigo churañamawa."Kutt"ayañamawa, Stenka Razin, ¡Amparamat p"iqi ch"akha churapxita!", jumatix kutt"ayasmaxa, yuspajarañamawa;Jan kutt"aykäta ukhax mä jist"arat pampa Ch"uxña encina quqan, Ch"uxña encina quqan, Ukat allqamari lip"ichit lurat abrigompi" Stenka Razin jupax akham amuyt"añ qalltäna: "Suma, gobernadora. Juma pachpaw mä lip"ichit lurat abrigo apsta " sasa.
  Ukax janiw mä kawallu trompetakiti, janiw jaqinakan aruskipäwipakiti,
  Janiw mä trompeta phust"ir trompetax pampat ist"atäkiti, Ukampis pachax sillp"i, chhuxriñchjatawa, Sillp"i, chhuxriñchjasi, warantasi.Nayaruw jawillt"itu, Stenka Razin, qutan sarnaqañajataki, ch"uxña tuqin : "Walikiwa, jumax mä jan axsart"ir lunthata, Juma t"ijtir lunthata, jumax ch"axwañ ch"axwiri, Jumax jank"ak botenakamar mantasma, lino velanak jist"arasma, Ch"uxña quta t"ijt"am, kimsa botenak apanipxäma: Nayrïr barcon utji wila quri, Payïr barconjja qʼoma qollqew utji, Kimsïr barconjja mä tawaqo almaw utji
  .
  "
  . JANK"A 2. 2.1.
  Imill wawax q"ala jisk"a kayunakap ch"allt"asisaw amparanakap t"axllirt"äna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Kunja munasiñasa! ¡Chiqpachansa jumax mä milagro waynätawa! Ukat ¿kunatsa jilïr jaqëñajj wakisi?
  Gulliver jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  "¡Mä yuqall wawar janchipanx nayrat sipans juk"amp sumaw jikxatastxa!" Ukat nayax wali ch"axwañ ukhamarak suma amuyunïtwa!
  Ukat wayna-capitanax q"ala, jisk"a, jichhak q"illu kayunakap ch"allt"ani.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchüna:
  Nayrïri yatiqiri, nayrïri yatiqiri, .
  Jichhüruw jumanakan fiestama...
  Uka horasajj wali sumawa, wali kusisitarakiwa,
  ¡Yatiqañ utampi nayrïr tantachäwi!
  Ukat Gulliver jilatajj janqʼo ñikʼutan jachaqtʼasisaw nayranakap chʼoqtʼasïna. ¡Uka urunakanxa, Diosax jan kisu usunïtamxa, ¡ukham tʼaqhisiñaw utjaspa! Ukat akanx wali sumawa, wiñayatakiw wawaxäta ukat chiqpachanx patak patak kusisitaw jikxatastaxa - ¡ay, ay, ¡ay!
  Akax chiqpachansa wali muspharkañawa. Jumax juk"amp juk"ampiw mä waynar uñtata.
  Ukampis wali suma tiemponakaw utjäna. Ukhamaw Gulliver jupax layqanakan reinopanx jikxatasïna, jupanakax jiwatanakan almanakaparus jawst"apxaspänwa. Ukat jiwañas jan axsarasaw tukuwayxi - ukax yaqha almanakaw utji sañ muni, ukat jiwatat qhiparux jakañax sarantaskakiwa.
  Ukhama jach"apuniwa aka ukhama.
  Uka waynax q"ala kayunakap thakhin liwxataskakïnwa ukat q"ucht"añ qalltäna, wawar uñtat kisunakap q"ala ch"allxtasa;
  ¡Aski urukipanaya mama! Nayax tunka kutiw jumanakar qillqañ yant"awayta. Ukat jichhax nayraqatajankxtawa ukat taqi jan walt"awinakax chhaqtawaykaspas ukhamawa.
  
  Phaxsix alaxpachan jalnaqt'aski, callinx amukiw utji,
  Ukat mamakiw utan sartaski.
  Ukat arumanakax amukiw punku jist'arapxätam,
  Iyawsapxita, janiw khitis yaqhakiti, mama sapakiw.
  Ukat arumanakax amukiw punku jist'arapxätam,
  Iyawsapxita, janiw khitis yaqhakiti, mama sapakiw.
  
  Ukat maynitï munasiñ jaytkistaspa ukhajja,
  Taykakiwa jachaqt"asiñanak pichthapisin amuyt"ani.
  Ukat kunapachatï mä jachʼa thaknam sarañäni ukhajja,
  Ukatxa mamajakiw suyt"apxitani.
  Ukat kunapachatï mä jachʼa thaknam sarañäni ukhajja,
  Ukatxa mamajakiw suyt"apxitani.
  
  ¿Kunjamsa sarnaqasktanjja? Jisa, kunjamatsa taqiniw ch"iqintapxäna. Ankax jiwxänwa, ukat Mayordomonakax divorciasipxänwa. Jïsa, kunjamatsa taqi kunas jan waltʼäwinakan jikxatasi. Tayka! ¿Kunatsa amuktʼaskta?
  
  Phaxsix alaxpachan jalnaqt'aski, callinx amukiw utji,
  Ukat mamakiw utan sartaski.
  Ukat arumanakax amukiw punku jist'arapxätam,
  Iyawsapxita, janiw khitis yaqhakiti, mama sapakiw.
  
  Jichha kutix cartajampix janiw kunas paskänti. Mama, ukampis nayax chiqpachapuniw qillqt"ä, chiqpachansa. P'ampachawi.
  
  Ukat arumanakax amukiw punku jist'arapxätam,
  Iyawsapxita, janiw khitis yaqhakiti, mama sapakiw.
  Ukat arumanakax amukiw punku jist'arapxätam,
  Iyawsapxita, janiw khitis yaqhakiti, mama sapakiw.
  Uka tawaqux jachtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, ukhamaxa kunasa... Mamamat amuyt"asiwayta. ¿Janit mamasa ni tatas utjktanti?
  Gulliver jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Wauu! ¿Kunjamsa ukajj lurasispa? ¿Kunjamsa jumajj yurïta?
  Vizcondesa kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Cigüeñaxa wawanakaru jaqinakaru puriyi. Ukat mä dragón cuento de hadas ukaniwa. Jaqinaka taypinkiw cigüeña tuqit cuento de hadas ukax jisk"a wawanakatakiwa, ukampis jiwasatakix dragón ukax chiqpachapuniwa. Kunatix jiwasax jiwañ jaqirakïtanwa ukat pachat pacharuw jaqi masisar phuqt"ayañasa.
  Uka wayna capitanajj akham sänwa:
  - ¡Waranq mara jakawixa wali jisk"akiwa! ¡Yämas jumatï chʼamampi ukat chʼamampi phoqantatäñamapuni!
  Imill wawax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Mä ch"ipxtawimpiw t"ijtxaspa! ¡Janiw qhipäx uñtañatakix tiemponïkätati! Maysa tuqitxa, inas mä cantera ukar aljatästa, ukat ukanx pachax wali juk"at juk"at saraski!
  Gulliver jupax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Irnaqawixa t"aqhisiñawa sasina, .
  Juyphi pachana ukhamaraki primavera urunakanxa...
  Ukax mä excepción ukhamawa
  ¡Kunapachatix Supayampi chikäskäta ukhaxa!
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw ñikʼutap chʼoqtʼasïna:
  - Jumax ukham ch"amanchasir cristianowa. ¡Ukat jichhax Supayat amtasxtwa! ¡Kawkinkis iyawsäwimax!
  Gulliver jilatajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Chiqpachansa nayax Diosar iyawstwa,
  Ukat Cristorux taqi chuymaw munastxa...
  Mä chhaqtäwi katoqapjjta
  Ukampis ¡mä punkuniwa!
  Imill wawaxa wali colerata q"ala jisk"a kayupa ch"allt"asisaxa chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kuns q"ucht"añäni, filósofo!
  Gulliver jupax uka apthapisinx wasitat q"ucht"äna;
  Qhixu qhixunak ist"apxam
  Sallqa arnaqasiña maldición, jachaña ukat jachaña, .
  Akax jakthapiñ pachawa - .
  ¡Armagedonampi nuwasipxam, Armagedónamp nuwasipxam!
  Vizcondesax colerataw jisk"a q"ala kayup ch"allt"äna ukat arnaqasïna:
  - ¡Janiw nayax ukham q"uchunakax gustkituti!
  Uka waynax capitanax sarcasmo ukham jachaqt"asïna:
  - ¿Kunjamatsa jan munasmati? Ukat juma pachpaw q"ucht"añama, nayan musicajax jan jumar askïkchi ukhaxa!
  Vizcondesax kisunakap uñacht"ayasaw qhuru arsüna:
  - ¡Aptasin q"ucht"ä!
  Ukat imill wawax uka apthapisinx wali kusisitaw q"ucht"añ qalltäna, kisunakapax janq"u, marfil ukham uñacht"ayasïna;
  Ukat jiwasax dashing elf imillanaka, .
  Jiwasax Awki Markan jach'añchäwipatak ch'axwañx walpun munastanxa...
  Jiwasax mä ch"axwiri, q"ala kayuni elemento ukaniwa, .
  Ukat iyawsapxtwa, ¡elfinismo ukan palacionakap lurañäni!
  
  Jiwasan Duendesatakix janiw juk"amp suma markax utjkiti,
  Ukanwa uraqpachankir markanakan intix utji...
  Ukat Supayan tamapajj nuwantapjjpan,
  ¡Shakespeare-t sipan juk"amp thaya lurañäni!
  
  Patak maranakan Pachamamar munasmati,
  Jiwasan sarnaqäwisax lurañ utanakan jilxattawayi sasaw...
  Jach"a ukat wali jach"a coronanakatxa,
  ¡Mä kutix gaseosa espartana phayapxäna!
  
  Janiw Awki Markasa uraqiru jaquntañati,
  Ukax jach"a jach"a tukuñawa, sapuru qullan...
  Kunapachatï pä pʼeqeni águila sutimp juramento lurapkta ukhajja,
  ¡Ukat jichhax martillompi hozampix wali munatäxiwa!
  
  Alaxpachat sipan juk'amp jach'aruw jaltxañäni,
  Jiwasax tejas ukanakax taqpach espacio ukar jach"anchayañäni...
  Mä ch'aman querubón ukaw jiwasanakxarux liwxataski,
  Ukham jach"a aru - Elfia!
  
  Janiwa wila jachaqt"asiñas purkaniti, .
  Ukat Duendex janiw jan iyawsirinakan talonap takxatkaniti...
  Qullan samkasax phuqhasiniwa,
  ¡Sofás ukanakat sartasipxam waynanaka!
  
  Espacio sin límites, tormenta ukat simple, .
  Ukham suma aru - Elfia, .
  Wehrmacht sat barcot mä jan wali amtaw apsuñäni,
  Ukat jiwasan Mama Markasar juk'amp kusisiyapxañäni!
  
  Jiwasan patronímico panqarañasa, .
  Kunjamatix mä quqax Edén Jardín ukan bayas ukanakan colorapa...
  Jiwasax jank"akiw uñisirinakarux q"umachapxtanxa,
  ¡Uka waynax Diosat mä premio katuqani!
  
  Nayax janiw iyawskti kunatix Orkshismo ukan atipt"asiwipampix pasani,
  Elfskva uksanx sarnaqañamawa, rodillos ukan rastrillo...
  Qullan Elfinismo ukax Elfia markan apnaqañapawa,
  ¡Imill wawanakax t"ijt"apxi, kayunakapax wali ch"amampiw lliphipiski!
  
  Jan jachapxamti, amigonaka, chachanakamax liwxatapxiwa,
  Taqi jiwatanakax Svarog chachan munañaparjamaw jaktapxani...
  Khitis ch"ankhachata, khitis pistolat jaquqani, .
  Ukampis ¡taqeniw jan ajjsartʼasa ukat cheqaparjam nuwasipjjayäta!
  
  Janiw yatkti kunatsa jan walinakax akapachan apnaqaski,
  Kunatsa Tatitux uñisirinakarux ch'am churäna...
  Elfonakax ch"axwäwinakanx jan suertenipxänwa, .
  ¡Chʼaxwäwinxa janis jukʼamp jan axsartʼir soldadox utjkchixa!
  
  Suma, jisk"a duende, jumax ch"amanïtawa, yatisktawa, .
  Jumax nuwasiñ yatta ukat wali ch"amanïtawa...
  Jach'a reyisti tronoruw qunt'asi,
  ¡Juparux chhijllapxta, iyawsapxita, janiw inamayäkiti!
  
  Jiwasan Awki Markasanx violeta panqaranakaw utji,
  Esmeralda quqanaka, perla abedul quqanaka...
  Elfiax wali sumawa - suma uñnaqt'an corona, .
  ¡Orkolf jupax markapar t"unjañ munaraki!
  
  Janiwa, jiwasax duende imillanakax ukham nuwasirinakätanwa,
  Kunas aka planetan utji ukax juk"amp ch"amani ukat juk"amp thaya...
  Wawanakasa, awkinakasa jach'a jach'a tukupxpan,
  ¡Qhixu qhixunakax Awki Markan q"umachatäpan!
  
  Janiw yatkti kunarus imill wawanakax jutapxani,
  Jiwasax Awki Markar kusisiyañ yatiñäniti...
  Jiwasax wali ch"ikhi espadampiw nuwasiñ yatipxtanxa,
  Ukat atipt"apxtwa, iyawsapxita, wali suma!
  
  Janiw yatkiti kunjams uñisirix ch"amanïpacha
  Elfonakan ajayupa, iyawsäwin suma marka...
  Chiqpachansa uñisirinakasarux nuwasïwin atipjañäni,
  ¡Qullan libertad ukax mä premio ukham katuqañäni!
  
  Ukhamasti yatipxam kusisiña, sumankañaw Awki Markanxa,
  Ukax bayonetas ukanakanw elfo-molinos ukanakan apanitäna...
  Jichhajj jiwasan wali chʼamani querubín
  ¡Ukat jiwasan waynanakasax wali yatiñanipxiwa ch"axwawinakapampi!
  
  Patak maranakaw pasawayxi, elfinismo ukax jutaniwa,
  Taqi khitinakatix nuwasïwin liwxatapki ukanakax janchi tuqit sartasipxani...
  Ukat thakix wiñayatakiw alaxpacha, janiw mä ratuki, .
  ¡Universojj jan mä bordanis jiwasatakejj wali jiskʼakiwa!
  Vizcondesax wali suma q"ucht"äna, wali suma uñnaqt"an, wawar uñtat kayunakap ch"allt"asa. Gulliver jilatajj imill wawat arrepentisirakïnwa. Mä jilïr tawaqojj jukʼamp suma uñnaqtʼanïspawa. Yämas suela patjjan talon dobladopa.
  Ukhama, walikiwa, ukhamaraki. Uka waynax capitanax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiwa kunsa ukham lurktanti, q"ucht"añakiwa, kusist"añakiwa!
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Khitin arupas q"ucht"aspa, jumanakan arumax muxsa!
  Ukat mä samartʼañaw utjäna. Marineronakajj kunjamtï yuqall wawanakajj tukupkäna ukanakajja, jichhajj niyas jan kuna llakimpiw wali chʼaphi qalanak patjjan sarnaqapjjäna. Wawanakan q"ala kayunakapax wali jank"akiw qhuru tukupxi. Chiqpachansa, ukax mä suma chiqawa. Ukat chiqans chuymax jilxattaski.
  Esclavo yuqallanakax q"uchuñ qalltapxäna;
  Urun inti jalsunxa, qhipäx ninampiw phichhanti,
  Uk uñjirix janiw ikiskiti, ukat jawq"ax jupatakix chiqa chuymaniwa.
  Kunapachatï arumax purinkani ukhaxa, janqʼu ñikʼutan chachax
  janqʼu pluma ikiñanak taypin ikiñaparuw ikirïni.
  
  Nayax, taqi jakäwijan cañat azúcar apsuwaytxa, janiw yaqha premio yatkti, mä thujrumpi puñot sipansa, amparajax janiw qunqurt"kiti ukat qinaya uñkatasiñax wali llakkañawa, Ukampis chuymajax walpun thuqt"i, nina alarmjama!
  
  Lunthatjamaw t"ijtxa, imantasi, ch"uqixa janiwa jach"äkiti, janirakiwa anunakaru ist"kti, ukampisa ukaxa jichhakamakiwa, qhipüru alwaxa katjapxita, mä posteru warkt"apxita, Ukata yuqalla-jilanakaxa katjapxita nayraqata manqhat uñch"ukipxam.
  
  Nayax niyaw ch"amt"at jiwxtxa, janiw uma uñjkti, Ukampis mä uru taqpach qhispiyasiña, khitis apaqaspa!
  Chiqansa, qʼuchuñax janiw Diosax yatkiti. Ukat janiw suma amtäwinak yapxatkiti.
  Gulliver jupax wawar uñtat jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Akanakax kunayman twists destino ukan utji! Ukhamat nayax saraskta ukat janiw kawkirus yatkti. Ukat kunas nayrar sartaski... Walikiwa, nayrir aventuranakajanx kunjamakitix juk"amp dinámicas ukat intereses ukanakaw utjäna. Ukat akanx q"uchunakakiw utji, ukat mä robot reloj ukham kayut muyuntasma.
  Vizcondesax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¿Jumaxa dinámica ukaxa munasmati? ¡Kunas ukajj lurasispa!
  Ukat imill wawax cinturónpat mä chivo apsusaw Gulliverar jawq"jañapatak jaytawayi. Uka waynax wali llakitaw arnaqasïna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Janiw nayax kuns sañ munkti!
  Vizcondesax larusisaw akham sasaw jaysäna:
  - ¡Ukampis jumaxa yatxatañaw wakisi! Inas jumax mä k"uchirt"ayir sarnaqäw yatiyasma?
  Uka wayna capitanax p"iqip ch"allxtasaw mä sarnaqäw sawuñ qalltäna:
  Diocleciano emperadorajj janiw apnaqañ jaytañ munkänti, jupajj jan jupampïkaspa ukhajja, janiw Roma Imperiojj jakaskaniti sasaw amuyäna. Ukatjja, Diolectan chachajj qhepatjja, César chachjamaw mä Yoqampi herederompi usuntäna, jupajj Julio sutimp uñtʼatäjjänwa. Uka emperadorajj 320 marat nayraw apnaqäna, ukat Roma markan nayra iyawsäwip chʼamañchtʼañwa atipjäna, ukhamatwa paganismo religionajj jichha tiempotak apnaqäna. Júpiter sat diosajj jachʼa Diosaruw tukjjäna, jupaw kunjamtï yatktanjja, alajjpachar lurarakïna.
  Alaxpachat infierno tuqit yatichäwix sartarakïnwa ukat chʼamañchtʼarakïnwa. Mä arunxa, Hades sat chʼamaktʼat reinot sipansa, cuentonakat parlir mä imperio sat yatichäwiw uñstawayi, ukanwa jiwatanakan almanakapax janchinak katuqapxi ukat wasitat jakapxi. Chiqansa, nuwasir heroes ukanakax concubinanakanïpxarakiwa ukat fiestanak lurapxaraki. Ukat emperadoranakajj ukanjja jupanakan chʼamanïpjjewa. Ukat chiqansa, esclavonakax esclavonakjamaw qhiparapxi. Ukampis khitinakatix uywirinakapar ist"apki ukat suma sarnaqapki ukanakax - jupanakax juk"amp jasakiw ukat juk"amp suma jakasipxi ukat jiwatatsti wayn tawaqunaka ukat k"umara janchinak churapxi . Ukat jan istʼasir esclavonakarusa cristianonakarus wali qhuru tʼaqhisiyataw uñjasipxi, ukat wali qhuru tʼaqhisiyataw uñjasipxi, ukatwa jachañasa ukat arrepentisiñas wakisispa.
  Dioclecianojj jiwjjäna uka qhepatjja, Julio yoqapajj awkipan costumbrenakapwa sarantaskakïna. Ukat jupax walja campañas agresivas uksa lurawayi - imperio uksan sur uksan fronterap India markar pachpa puriyañataki.
  Ukhamatwa Dioclecianonakan machaq dinastiapax uñstawayi. Ukaw Roma markarux suma saytʼatäñapataki ukat suma jakañapatak yanaptʼäna. Cristianismojj jukʼat jukʼatwa chhaqtawayjjäna ukat inamayaruw tukuwayjjäna. Cheqas Cristot parlir cuentojj jukʼat jukʼatwa jan modar tukuwayjjäna. Ukat cristianonakax janiw kuns lurirjamäpkaspa, janirakiw kuna askis utjatap uñachtʼayapkaspänti. Ukat ukhamatwa taqi kunas kuntï waljanejj judaísmo religionan mä ramapäkaspas ukham amuyapkäna uka armtʼasiñar sarawayjjäna. Ukampis árabenak taypinjja, Jachʼa Roma markajj janïr katuntatäpkäna ukanakatjja, Magomed sat chachaw uñstäna.
  Uka tiempotakejja, romanonakajj India markaruw katuntjjapjjäna. Jupanakan imperiopax wali jachʼaruw tukuwayxi, ukat apnaqañax chʼamakiwa. Europa toqenjja, romanonakajj Vistula sat cheqaruw puripjjäna. Ukat niya taqpach Alemania markaruw katuntapxäna. Ukat sur toqenjja, Nilo jawirnam sarasaw Sudán ukat Etiopía markanakar apnaqapjjäna. Ukampis cientificonakan nayrar sartatapajj jukʼat jukʼatwa jiljjattäna.
  Ukat mä centrot ukham territorionakar apnaqañax wali chʼamäxänwa.
  Walikiwa, ukhamasti, árabe jaqinakaxa, pisin jakasirinakawa, wasar pampana jakasiri, sapaki qhiparapxäna.
  Kunjamtï romanonakajj eslavonakar jan atipjapkäna ukhama, jupanakajj wali jaya cheqanakanwa jakasipjjäna ukat jan wali cheqanakanwa jakasipjjäna. Ukat China markax qullunakampi, jawiranakampi, wasar pampanakampi phuqhantataraki, ukat walja jaqinakaniwa. Ukat ukhamax Roma Imperiox jaqinakan ukhamarak territoriopan jach"akiwa. Ukat emperadoranakax juk"ampirus janiw China markar sarañ munapkiti.
  Ukat África uksanx janiw thakhinakas ni comunicación ukanakas utjkiti. Suma, yaqhipanakax utjarakïnwa, Océano Atlántico uksat América uksar puriñkama, ukampis jupanakax janiw jichhakamax jilïr jaqinakäpkänti. Yaqhip barconakax jukʼamp jayaruw sarapkchisa.
  Ukampis Mahoma chachan pʼeqtʼataw árabe soldadonakajj Arabia Saudita markar apnaqasajj romanonakan utjkäna uka markanakar mantapjjäna.
  Ukampis chiqpachansa, romanonakax árabe jaqinakat sipansa walja kutiw jukʼamp jaqinakanïpxi ukat soldadonakapas utjarakiwa.
  Ukampirus walja provincianakanw ch"iqintatäpxi. Ukañkamax árabe soldadonakax Palestina markankapxiwa. Ukat Escorpio romano gobernadorax jupanakampiw nuwasi, phisqa legionanakampi ukat contratado árabe caballeronakampi. Ukampis ch"axwäw amtañ pachanx árabenakax Mahoma jupan laykuparuw sarapxäna ukat romanonakarux qhipäxaparuw jawq"japxäna.
  Ukat mä jachʼa wila wartäwiw utjäna.
  Ukat Roma markankir provincianakajj phichhantatänwa. Ukampis Mohammed jilatajj mä akatjamat jiwjjäna. Ukat walja ukat suma wakichtʼat soldadonakaw yaqha provincianakat purinipjjäna. Ukat árabe jaqinakax atipjataw uñjasipxäna.
  Ukat uka qhipatxa qʼal atipjatäxapxänwa. Ukampis taqe ukanakajj janiw inamayäkänti. Ukat Roma markan machaq emperadorapax Constantino satänwa, jupax Corán qillqatat kuns maytʼasiñ amtäna. Janïr Alaxpachankir Diosar iyawsäwix utjkipanxa , ukat yaqha diosanakaru, diosanakar jark"atäñapataki. Ukampirus, pachpa romano emperadorax Allah ukan Ajanupa ukat Aka Uraqin ukhamarak yänakan Jach"a Diosapat yatiyatäna. Ukhamaw machaq religionax uñstawayi - islam ukar uñtasita, ukampis romano ukham.
  Chiqans Namaz, Ramadán, khuchhi aycha manq"añ ukat vino umañ jark"atätapa, ukhamarak Hajj La Meca markar sarañax jan wakiskirïkaspas ukhamaw cancelatäna. Ukampis cheqansa, poligamiajj pachpaw legalizatäjje. Suma, La Meca markar hajj lurañat sipansa, Roma markar hajj lurañat sipansa. Ukat chiqans jukʼampinakaw utjaraki.
  Warminakax janiw chika q"ala sarnaqañ jark"atäkänti. Ukampis cheqas yaqha religionanakajj jarkʼatänwa. Uka taypinjja judaísmo religionajj utjarakiwa. Ukat yaqha diosanakarus jachʼañchapxarakim. Nayrajja, mä jachʼa Diosaw utjäna, jupajj Júpiter satänwa, juparojj romanonakaw alajjpachan nayrïr luriripar tukuyapjjäna, ukampis yaqha diosanakajj yupaychañ yänakjamarakiw qheparapjjäna. Ukat jichhax mä total prohibición ukaw utt"ayasiwayi.
  Ukhamaw qhipa monoteísmo ukax uñstawayi ukat uñstawayi.
  ¡Roma Imperiojj territorio katuntasipkakïnwa!
  Uka tawaqux akham sasaw arsu:
  - Akax, chiqpachansa, wali askiwa, ukampis ¡juk"amp sum q"ucht"añäni!
  Gulliver jupax wali samsusaw q"ucht"añ qalltäna;
  Qhawqha kutis sarnaqtanjja
  Ukat armasxtanwa
  Akapachax inamaya apnaqatapa.
  Awisax munasiñampiw anattʼtanxa, .
  Janiw juchanak amuyasktanti
  Ukat chuymajanxa llakisiñasa, chʼusakïñasa utjarakiwa.
  
  Coro ukax akhamawa:
  Jesusar jutapxam ukat sapxam:
  Janiw nayajj ukham jakañ puedjjäti
  Janiw juk'amp juchar puriñ munkti - .
  P'ampachawi.
  Jesusar jutapxam ukat iyawsapxam
  Uka jakäwix jichhaw mayjtʼani
  Ukat ukax Criston qullan wilapawa
  Qhispiyapxätamwa.
  
  Tatitux khitirus pampachaniwa
  Jupaw usutanakar qullani
  Chuymamar suma chuymampi phuqantaña.
  Munasiñapax qullanawa
  Jakaraki ukat atipt"araki
  Kusisiña ukat sumankañ apani.
  
  Coro ukax akhamawa:
  Jesusar jutapxam ukat sapxam:
  Janiw nayajj ukham jakañ puedjjäti
  Janiw juk'amp juchar puriñ munkti - .
  P'ampachawi.
  Jesusar jutapxam ukat iyawsapxam
  Uka jakäwix jichhaw mayjtʼani
  Ukat ukax Criston qullan wilapawa
  Qhispiyapxätamwa.
  Vizcondesa kullakajj wali llakitaw akham säna:
  - ¡Kunjamatsa q"uchuxa janiwa sinti artísticakiti! ¿Cristot qʼochtʼasmati, ukajj jukʼamp qhana ukat jukʼamp sumawa?
  Gulliver jupax wawar uñtat amparanakap t"axllirt"asaw akham jaysäna:
  - ¿Kuna qhanasa munasmati? Ukampis ¿janit Jesusax chika uru Intix ecuadoran qhantʼki?
  Imill wawaxa larusisaw akham säna:
  - Walikiwa, ukatxa mayampi q"ucht"añani kunjamtï lurañjamäki ukhama, chiqpachansa, jumaxa kun lurañatakis ch"amanïsta ukhaxa.
  Uka waynax capitanax wali kusisitaw q"ucht"añ qalltäna;
  Jumaw jakañaxa, qhana, munasiñ arust'äwi,
  Jumaw jakañaxa, qhana, munasiñ arust'äwi,
  
  Jumaw nayan jakäwijar jutasin taqi kuns qhanampi phuqantawaytaxa,
  Qhanañchawayitu, churitu
  T'aqhisiñ chiqanx kusisiñaw utji, khuyapayasiñax qhispiyasiñawa,
  Jichhax nayax arust'äwinkxtwa
  
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  
  Nayax arumaruw ist'ta, Jumaw naya jak'ankta, .
  Nayajj Juman amparamanktwa, yattwa
  Janiw khitis jumat sipan jukʼamp valoranïkiti, jumaw nayan premiojjajätajja,
  Wiñayatakix jumamp chikaw nayax...
  
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  
  Jumaw jakañaxa, qhana, munasiñ arust'äwi,
  Jumaw jakañaxa, qhana, munasiñ arust'äwi,
  
  Sapa uruw jumamp chik juk'amp ch'amanïñ munta,
  Juma sapakiw nayajj jakaskta, Diosajja, .
  Jan jaytjasaw qʼochurakï, Jumatakiw qʼochurakï,
  Taqi jakäwijat sipansa jukʼamp munassma.
  Sapa uruw jumamp chik juk'amp ch'amanïñ munta,
  Juma sapakiw nayajj jakaskta, Diosajja, .
  Jan jaytjasaw qʼochurakï, Jumatakiw qʼochurakï,
  Taqi jakäwijat sipansa jukʼamp munassma.
  
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  Jesus Jumaw nayan jakañajja, Jumaw nayatakix thaya uma,
  Jumax nayan universojawa, almajax Jumaruw jach"añchtam.
  Vizcondesax amparanakap t"axllirt"añ qalltäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Ukhamaxa wali sumawa! ¡Chiqpachansa jumax wali sum qʼuchtʼasma wawaja!
  Gulliver chachajj altʼasisaw akham säna:
  - Jïsa! ¡Jach"a Dios Jesucristoruw wal munasta, ukat chiqans Qullan Theotokos ukarux walpun munasta!
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akax wali muspharkañawa! !
  Uka waynax q"ala kayuni wawapan kayup ch"allt"asisaw q"ucht"äna;
  Qullan, wali q"uma Virgen María
  Jupax Qhispiyiriruw yuriwayi, qhana churarakistu.
  Ukampis wawanakamax juyphi pachanx q'ala kayukiw sarnaqapxi -
  ¡Ukat qʼañut lurat sotanonakanjja, manqʼat awtjata alwampiw jikistanjja!
  
  Chiqansa, ¿kunjamarak akapachanxa jan walinakampi tʼaqhisiyat uñjasispasti,
  Uka t"iju t"ijunakat sipansa juk"amp pisin jakasirinakaw utji.
  Ukax thayas mayo phaxsinx quqanakaruw congela, .
  Ukax juk"amp uñt"at jaysäwix - jumatix pisin jakassta ukhax thuqt"añamawa!
  
  Mä cobre qullqi qamirinakar churañax wali llakiskañawa,
  Mammon jupanakanx decencia ukar puriñkamas punkitäkchisa...
  Jupanakan nayrïr yatichiripax jiwasan patat mä encina lawawa - .
  ¡Ukampis mä qʼañuruw tukuni, kunapachatï gallojj artʼani ukhajja!
  
  Tatitux qamirinakamp chikachasiñamatakiw kamachipxsma - .
  Ukhamat jan jiwatanakax utjañapataki ukat jachañax Diosan Ist"iriparux jan t"aqhisiyañapataki.
  Khitinakatix jan ch'amanïpki ukanakar yanapt'apxam - suma chuyman ajanunakax icononakat sapxiwa,
  ¡Khuyaptʼayasirïsta ukhajja, alajjpachar sarir thakin farojj janiw jistʼantkiti!
  
  Ukampis waljanitakejja, qollqejj almanakaru ukat qhespiyasiñaruw jukʼamp munasi,
  ¡Qurimpiw santunakar alasipxä sasaw sapxi!
  Qullqi mayt"ir jaqin lik"ipax uñisiñ ajanuparux punkiyataynawa - .
  ¡Ukat jan sumankañ chuymax thaya granito satawa!
  
  ¿Kuna llakinakas jiwasatakix utji - jisk"a jaqinaka?
  ¡Palacionakanx janiw jach"a jach"a tukuñas ist"apkti!
  ¿Jumax imantañ muntati? Jumax imantasirïsmawa
  ¡Mä carcelan teja manqhanwa!
  
  Kunatsa jumanakaru, jiwasaru churapxsma,
  ¿Kunsa chʼamampi sum apsuwaytanjja?
  Jumanakajj janiw kunäpjjtati, wiñayatakis janirakiw kunäpjjtati,
  ¡Alajjpachajj janiw juma layku churatäkänti!
  
  Ukampis jiwañaw jupanakar jan suyt'at purintäna,
  ¡Kunjamtï Taqe Chʼamani Luririjj yatichkäna ukhama!
  Jichhajj kawkhantï Supayajj phichhantki ukankapjjewa
  ¡Kawkhantix traidor ukax t"aqhisiñat chhuxriñchjaski ukat arnaqaski!
  
  Ukhamaw jumax amtawayta Taqi Ch"aman Diosax sawkasiskäna - .
  ¿Jan wali khuyaptʼayasirinakajj jachʼañchatäpjjaniwa sasin sissna?
  Ukat Jesus pachpaw jaqir tukut Luriri, .
  ¿Jan wali ch"uqinakax yänakap manq"antapxani sañax jan walïpachänti?
  
  Marian mayisitap liyt"asaw arrepentisim,
  Ukat qunqurt"asis arrepentisisaw - jacht"asis!
  Kunapachatï mä wawax nayraqataman jachki ukhaxa,
  ¡Ukat q"ala kayuni tawaqux thayat khathatiski!
  
  Tight ukat stingy billetera apsuñamawa,
  Mä jukʼa qollqe aptʼasiñäni.
  Ukatxa Jesusaw Munasiñ Diosax irpxani,
  ¡Ukat janiw jan sayt"ir thakin jaquntañamatak jaytkätamti!
  Imill wawax wali munat, wali suma amparanakap t"axllirt"äna, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Bravo! ¡Ukajj wali muspharkañawa!
  Gulliver, aka wiñay wawax akham jiskt"äna:
  - Inas jumax q"ucht"araksta?
  Vizcondesax p"iqip ch"allxtayäna, primavera diente de león ukham qhant"ata, ukat q"ucht"äna:
  Kuntï uñjañ munkta ukak uñjtajja.
  Ukampis ¿kunjamtï jumax amuykta ukhamarjam jakañax utjaspati?
  Chuymamax mä bloque de hielo ukhamawa, ukat nayatakix jist"antatawa.
  Jumax taqpach jan walt"äwinakaruw chuym ch"allxtasta
  Ukat colerasiñampi ukat arrepentisiñampiw jakäwim aptʼasirakta.
  Chuymamax mä bloque de hielo ukhamawa, ukat nayatakix jist"antatawa.
  Nayatï chuymamar chʼamaktʼayasmati
  Janipuniw jaljtañ puedipkayätti.
  Nayar confiyapjjeta, .
  Jumakiw taqi kun askichasma.
  
  Juchañchañatakix khitirus thaqhañax janiw kuna askïkisa.
  Nayajj ukhamarakiw tʼaqheskta, uk yatipjjam.
  Nayatï jumar aptʼasïma ukhajja, chuymajjajj pʼakjatäniwa.
  Munasiñax mä jamach"imp sasiwa, qhispiyasiñ munaraki.
  Janiw chuymatpach colerasiñax manqʼantañapakiti.
  Chuymamax mä bloque de hielo ukhamawa, ukat nayatakix jist"antatawa.
  
  Nayatï chuymamar chʼamaktʼayasmati
  Janipuniw jaljtañ puedipkayätti.
  Nayar confiyapjjeta, .
  Jumakiw taqi kun askichasma.
  
  Kuntï uñjañ munkta ukak uñjtajja.
  Ukampis ¿kunjamtï jumax amuykta ukhamarjam jakañax utjaspati?
  Chuymamax mä bloque de hielo ukhamawa, ukat nayatakix jist"antatawa.
  
  Nayatï chuymamar chʼamaktʼayasmati
  Janipuniw jaljtañ puedipkayätti.
  Nayar confiyapjjeta, .
  Jumakiw taqi kun askichasma.
  
  Nayatï chuymamar chʼamaktʼayasmati
  Janipuniw jaljtañ puedipkayätti.
  Nayar confiyapjjeta, .
  Jumakiw taqi kun askichasma.
  
  Nayatï chuymamar chʼamaktʼayasmati...
  
  NINJA IMILLUX TIRANOS UKHAM UTJAÑAPAWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Pusi q"ala kayuni ninja imillanakan aventuranakapaxa ukat wiñay wayna guru-demiurge jupanakan aventuranakapax wali kusiskañawa Lord Tyrano ukat yaqha jan wali jaqinakamp taqi rayas ukanakamp uñkatasiñataki.
  PROLOGO UKA TUQIT ARSUÑATAKI
  Jupanakax wali suma pusi ch"axwirinakan aventuranakap uñacht"ayapxäna, jupanakax ninjas satäpxänwa. Ukat jupanakax mä yatichirinipxänwa - tunka kimsani jan ukax tunka pusini marani mä wayna, wali musculoso. Ukhamarus jupax mä wayn tawaqur uñtasitakiwa, ukampis chiqpachanx mä kasta pagano diosawa, alaxpachat aka Uraqir jaqunukutaw uñjasi. Ukat jupax walja waranq waranq maraniwa. Ukatwa qʼala kayuni waynajj ninja imillanakar yatichäna.
  Ukhama, akax wali muspharkañawa. Ukhamarus, waynan q"ala, rosa talonanakapax saltañkamaw qhant"i.
  Ukat ukat imill wawanakan uñisirinakapaw uñstapxäna. Pä jach"a mutantes - maynix cocodrilo p"iqiniwa, ukat maynix león p"iqiniwa. Qhanapuniw kuna jan walinaksa lurapjje. Sañäni, markan tesoropat mä jachʼa diamante lunthatasiñ amtapjjäna. Uka pachax niya pä tunk payan pacha tukuyaruw puri ukatx jaqinakan tecnologías ukanakax janiw jichhakamax ukhamakiti. Ukat uka mutantes ukanakax ametralladoras láser ukanakaw amparanakapan utji, ukat radiación especial ukaw utjaraki, ukax nuwasirinakarux niyas jan uñjkayaw tukuyi.
  Ukat akax pä mutantes ukanakaw utji - chikat jaqi ukat chikat uywa, ukax jan uñt"at ch"amanïñapatakiw tukuyi, ukat inas juk"amp jayarst"ayarakchispa.
  Ukatwa kawkhantï diamantejj imatäki uka pasilloruw mantapjjarakïna. Ukat kunjams jupanakax sistema de alarma ukat vidrio antibalas ukanakamp fuck lurapxani. Mä haz láser ukanx armadura transparente ukaw phallani.
  Cocodrilompi leonampiw diamante jak"ar jank"ak puripxäna, katthapisinx mä ch"aman bolsar imantapxäna. Chiqansa, alarmax istʼasïna. Policianakajj uka edificioruw pʼeqtʼapjjäna.
  Ukampis mutante nuwasirinakax kunjamtï ametralladora láser ukamp jawqʼjapki ukhama, mä kutikiw tunka payan guardianakar khuchhuqapxäna, mä tijerampi blotter ukham khuchhuqapxäna. Uka qhipatxa, leonampi cocodrilompix jan uñjkañ pamparuw kutt"apxäna.
  Ukampis pusi imill wawanakax niyaw tʼijuñanakapan tʼijupxi, autot tʼijtʼasaw qhispiyañataki. Jupanakan wayna gurupax mä akatjamat uñsti, ukat mä jan walt"äwi jan ukax jan walt"äwix utjki ukhax uñstaspawa.
  Imill wawanakax colerat q"uchupxi:
  - Walja kutiwa jan walt"awinakaxa punku llawinti, .
  Ukampis janiw ch"amäkiti thaya imill wawanakar iyawsañaxa...
  Taqi kunat sipansa, jupanakarux jawsañakiw wakisi - .
  ¡Janiw amigonakamar jaya tiempo suytʼañamäkiti!
  Jupanakax wali jank"akiw avión autopan sarnaqapxi.
  Mä imill wawax Natasha satawa, jupax ch"uxña ñik"utaniwa ukat chiqpach genio técnico ukhamawa. Ukat chiqans ninja nuwasirinakax lentes especiales ukanakaw uchasipxäna, ukax uñjapxañapatakiw yanapt"äna, mä especial campo ukanx fotonanakan sarnaqawip mayjt"ayarakïnwa.
  Jiwayat policianakan jiwat janchinakapa... Jïsa, wali ajjsarkañawa. Ukat museon tʼunjata pirqanakapas utjarakiwa. Dimensión Ygrek ukan mutantes ukanakatakix ch"aman armas ukanakaw utji. Ukampis chiqpachansa, janiw sapakix sarnaqapkiti. Jupanakax mä jefenipxiwa, jupax ukhamarakiw janiw sapa kutix jank"ak uñstkiti.
  Imill wawanakax mutantes delincuentes ukanakatakiw thakhi jark"antapxi, jupanakax portal ukar jaltañatakiw wakicht"atäpxi.
  Chiqansa, ametralladoranakampiw fusilapxi. Imill wawanakax laduruw jaltxapxi. Mä juk"a llamp"u chuymanïkchisa - mä láser ukar jithiqtañatakix pachax utjañapataki, ukax qhanan velocidadapampiw jaltxa.
  Ukampis cinex cinewa.
  Akax q"illu ñik"utan imill wawaw q"ala kayunakapamp mä cerámica ch"uqi jaquntaski. Ukat jupax láser maquinaruw ch"allt"ani, ukat mutante ukan amparapat jaquqani. Ukat yaqha imill wawax q"ala talonampi mä puñala jaquntäna, ukax monstruon p"iqip patxaruw t"ijtäna ukat tubo ukar ch"allt"äna. Ukajj phallawayjjänwa ukat leonajj vaporamp atipjatäjjänwa. Ukat wali llakita ukat muspharataw ametralladorap jaqontäna.
  Imill wawanakax akham sasaw qhuruchapxäna:
  - ¡Jichha pachana ch"axwañani!
  Uk uñjasax mä mutante cocodrilo p"iqinix Mercedes auto jupanakaruw jaquntani. Ukajj tʼijtjjaniwa, ukat imill wawanakajj jukʼamp altor saltapjjarakiniwa. Ukat autox qʼala kayunakap manqhanwa tʼijtʼi.
  Imill wawanakax q"ala, rosa talonanakap lliphipipxi ukat jank"akiw mutantes ukanakar jak"achasiñatakix t"ijtapxi. Ukat musculonakapajj bronceado ukat elástico ñikʼutap manqhanwa bolanakjam liwjjtʼasi.
  Ukat ukjatx uñstawayiwa - nayrïr uñisiri, Tatit Tirano ch"iyar traje de batalla ukat jist"antat casco ukamp isthapt"ata. Ukax sañ muniw mä jach"a ch"axwäwiw nayrar sartani. Imill wawanakax, chiqpachansa, yatichatäpxiwa. Wila ñik"utan nuwasir jaqix kunjams wayna gurupax q"ala, niya wawar uñtat kayunakapan kayunakapamp mä vela katxarutayna uk amtasi. Ukat jiwarayañatakiw chʼamachasïna.
  Ukat qalat lurat pirqaruw tʼijtäna. Ukat jichhax nuwasirix q"ala talonapampiw Tiranorux purakapar jaquntañ yant"i, ukampis jupax sarnaqxiwa. Ukat kayupax imill wawan q"ala kayuparux ch"allxtayi.
  Ukat wali llakitaw jachtʼasïna.
  Natasha, ch"uxña ñik"utan tawaqux akham sänwa:
  - Imill wawanakaxa metal ukataki ch"axwapxi, metal ukataki, .
  ¡Supayax ukan uñacht"äwip apnaqi, ukan uñacht"äwip apnaqi!
  Ukat Tirano sat chacharuw nuwantarakïna. Mä ch"iyar armadurani nuwasir jaqix mä bloque uchatayna. Ukampis mä cocodrilo mutante sat animalajj mä troncompiw uka tawaqorojj ladopat sartayañ yantʼäna.
  Ukampis uka nuwasirix esquivarakïnwa, ukat uka troncox Tirano sat jaqiruw jaquqanïna.
  Jupajj jiwayir chʼamampiw jawqʼjasajj tʼijtäna ukat arnaqasïna:
  - Ipi!
  Q"illu ñik"utan tawaqux q"ala talonap mutante león p"iqip qhipäxaruw yapxatäna ukat chillqt"asïna:
  - Jiwasaxa akapachanxa wali ch"amaniwa, .
  Uka mutantes ukanakax baño ukan ch"allt"asipxañäni...
  Tayka markax janiw jachaqt'asiñarux iyawskiti, .
  ¡Ukat Tyrano jilatarojj punchukamaw jawqʼjañäni!
  Wila ñik"uta imillaxa chhuxriñchjasïna ukatxa qunquripa pä kayuni león ñik"utaparu uñacht"ayäna. Ukat kisunakap chʼallxtayasïna. Ukat wali jiwayir chʼaxwäwiw tukuwayi.
  Ukat ukat uka mutante animalax laser maquinaruw taktʼäna, ukat tʼunjir jan uñtʼat chʼamaw mistunïna. Ukax metal ukan pulido superficie ukar ch"allt"ata, reflejado ukat cocodrilo chuyma manqhan chiqak ch"allt"ata.
  Jupax sallqa t"aqhisiñatw arnaqasini.
  Ukampis Tirano chachajj jaltasaw ninja imillanakat maynïr jupar jaqontäna. Ukax ladrillo ukamp ch"axwawayiwa, ukat kunayman tuqinakaruw uka yänakax ch"iqiyawayi. Ukajj mä agresivu uñachtʼäwiwa. Bikini isimp isthapt"at tawaqux mä juk"a ch"iyjataw jikxatasïna, bronce ñik"utapanx ch"uxña ch"akhanakaw jaytatäna.
  Ukat jankʼakiw saltasïna ukat mä muytäwi lurarakïna. Ukat uka qhepatjja, Tirano chachajj amparapampiw jawqʼjasïna ukat jaqontasïna.
  Taqi kunas walikïspänwa, ukampis mä qhawqha robots de combate ukanakaw portal ukanx jaltxapxäna. Ukat jupanakax blasters ukanakaw amparanakapan utji.
  Natasha kullakajj mä jiskʼa jiskʼa, muruqʼu disco robotaruw jaqontäna ukat mä blaster ukan mä phallatapatjja, jukʼakiw esquivañ puedïna. Uka discojj robotan nayraparuw chʼalltʼäna ukat mä cortocircuitoruw puriyäna, ukhamatwa llijullijunakamp chʼalljjtayasïna.
  Janq"u ñik"uta imillaxa amparanakaparu sayt"asïna. Ukat qʼala, suma uñnaqtʼan kayupajj mä guisanteruw explosivonakampi jaqontäna.
  Uka jachʼa robotan cibernético lakaparuw jaquqanïna. Ukat kunjamsa phallasini. Mä organismo cibernético ukan mä par chʼakhanakapaw mä arco uñachtʼayäna ukat maynix leonaruw chʼalltʼäna, maynïristi cocodriloruw chʼalltʼäna. Ukat ukham suma sarantäwi. Chiqa p"iqi qhipäxankiwa. Ukat panpachaniw mutante thugs ukanakax jiwat desmayapxäna.
  Chiqansa, Tiranox q"illu ñik"utan ninja tawaqurux janchipamp ladopar apayañ atipjatayna.
  Ukat tʼijtjjasinjja, walja kutiw tʼijtjjäna. Ukampisa, sartasïna, ukampis mä jukʼa chʼamampiw sartasïna.
  Tiranox akham sasaw qhuru arsüna: "Meow ukat Woof, nuwasipxañäni". Ukampis panpachan mutantes - mä león ukat mä cocodrilo atletanakan janchipampi - jan kuynt"asis ikisipkakïnwa. Ukat wali chʼamani torsonakapajj liwxatasïna.
  Natasha kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jichhasti jumaxa sapakïtawa, ukatxa pusinipxaraktanwa! Qhiparusti, jumanakax tukuyxapxätawa.
  Tirano chachajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Pusi contra mayniru, ukaxa janiwa chiqakiti! Ukat ninja imillanakax wali chiqa chuymampiw nuwasipxi.
  Wila ñik"utan ninja tawaqux akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¿Akaxa jumatakixa amtatakiti? Ukampis ¿chiqapti?
  Chʼiyar armadurampi isthaptʼat nuwasirijj akham sänwa:
  - Ukampis nayax mä jan wali jaqitwa, ukat jumanakax, heroínas positivas! ¿Aski lurañ thakhinakax jan wali amtar puriñ thakhinakampi chikachaskiti?
  Natasha kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Jupax chiqawa! ¡Nayaw jupampi may may nuwasiñ munta!
  Wila ñik"utan ninja tawaqux kutt"ayäna.
  - Janiwa! Nayax jupamp nuwasiñax juk"amp askiwa - ¡mä mayniru!
  Janq"u ñik"utan ninja tawaqux akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kunatsa ukham lurapxtaxa? ¡Inas nayajj jumat sipansa jukʼamp suma ukat thaya ukhamächi!
  Q"illu ñik"utan ninja tawaqux akham amuyt"ayäna:
  - Inas jiwasax sorteo luraraksna? Jan ukax inas mä jakthapiñ anatt"äw luraraksna?
  Natasha kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Qala jan ukaxa ladrillo?
  Uka horasanjja, mä llijullijuw utjäna. Ukat uka wayna guru pachpaw uñstäna. Jupax wali musculoso ukat esculpido torso ukan shorts ukanakakiw uchasïna, ukampis janiw tunka kimsan marat jila uñnaqt"anïkänti. Rubio ñik"utax mä moda wayna khuchhurata. Demiurge waynax colerataw q"ala, bronceado, ch"aman kayup ch"allt"äna, ukhamat asfaltox ch"iyjatäñapataki, ukat mä jach"a arumpiw akham säna:
  - Janiwa! ¡Jupampix nayratpach mä puntuación ukaw utjistu! Maynit maynikam ch'axwañäni - jiwasax clásico aski ukhamarak jan walinakjamaw jikxatastanxa!
  Tirano chachajj jachaqtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna, chʼiyar mascarapajj chʼoqantatäjjänwa:
  - Kusawa! ¡Ukajj wali suma nuwasïwipunïniwa!
  Natashax ch"uxña ñik"utanx llakitaw akham säna:
  - Jumax, kunjamtix nayrax lurapxirïkta ukhama, chiqaw sensei! Ukampis ¿kunas jiwasatak qhiparaski?
  Guru waynax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ukat jumanakax jupanakar uñjapxaraktawa!
  Ukat ch"iqa amparapampiw wali jist"arat portal ukar uñacht"ayäna, kawkhantix uñisirinakan nuwasiñ robotanakax mistunipkäna.
  Mä ninja tawaqux wila ñik"utan akham siwa:
  - ¡Walikiwa, jichhaxa taqi kunasa chiqapawa! Ukat nuwasir imillanakax jach"añchataw nuwasipxi.
  Ukat pusi imill wawanakax mä ch"aman explosivompiw jisk"a guisantes apthapipxäna ukat apsupxäna. Robotanakax portal ukan jutapxäna, ukat amparanakapan blasters ukanakaw utjäna. !
  Ukat ukhamatwa suma uñnaqtʼanakajj uka guisantes sat chʼaphinakjja, jankʼak kayunakapan qʼala kayunakapampi apsupjjäna ukat jaqontapjjarakïna. Ukanakax mä arco ukham tʼijtʼasaw uka pusi nayrar sartat robotanakarux kunkapar chʼalltʼapxäna. Ukat kunjamsa uka qhepatjja uka aptʼasisin phallani.
  Ciborg sat animalanakan pʼeqenakapajj chʼiyjatäjjänwa. Maynïrejj qhipäxankir robotaruw chʼalltʼäna, ukat qʼal cortocircuitoruw purirakïna.
  Ukañkamax guru waynampi uñisiripampix ch"iyar armadurampi isthapt"ataw maynit maynikam sayt"asipxäna.
  Q"ala kayuni, q"ala, wali uñt"at torsoni, sensei wawax mä jach"a ch"axwirin telón de fondo ukanx mä jan yäqañjam uñisirirjamaw uñt"ayasi. Tiranox chikat jaqiwa, chikat saxrarakiwa. Ukat ukhamaraki, jupax walja lurañanakaniwa.
  Qalltañatakix ch"iyar, jach"a, guantes uchat amparanakapat ch"amampiw llijullijunak apsu ukat antutawayi. Jupanakax mä red eléctrica ukan corona descarga ukham qhant"apxäna.
  Uka waynax ch"axwiriw q"ala kayup jach"ar aptäna, ukat ch"aman llijullijupax mäkiw jiwarxäna, ukat mä descarga asfalto manqhar sarkaspas ukhama.
  Uka nuwasir waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¿Jumaxa jaysaña munasmati?
  Tirano chachajj mä kʼajkir cuchillo apsuyäna, uka cuchillojj mä amapola ukham kʼajkir wila colorampiw kʼajtäna, ukatsti akham sänwa:
  - ¡Espada ch"axwawix jiwasanakat kawkïris chiqapa, kawkïris jan walïki uk amtapxpan!
  Uka wayna-gurux jaysañatakix jupan espadap apsuwayxäna, ukax ch"uxña k"ajkirïnwa, ukat jachaqt"asisaw akham säna:
  - Mä ch"aphi ch"axwawixa janiwa khitis chiqaparu sarnaqatapa yatiskaniti. ¡Kawkïris juk"amp técnico, yatiñani ukat jank"ak amuyt"irïpacha uk uñacht"ayañakiw wakisini!
  . JANK"A 1. 1.1.
  Tiranox nayrïr lunge luratayna. Jupax mä técnica de ventilador triple ukham luratayna. Ukat wila espadax wayna-sensei sat waynan kʼajkir suma pʼiqip patxankir mä arco uñachtʼayäna. Uk uñjasax demiurge waynax jaltawayxänwa ukat uñisirinakan armadurap ch"uxña espadapampiw ch"allt"asïna ukat wali yatiñampiw kutt"ayañ ataque ukarux jaltxatayna.
  Tirano sat barcon armadurapajj fumañ qalltäna, ukat mä chʼiwiw uka taypin tʼijtäna.
  Jupax akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Janiwa jan walïkiti, wayna!
  Guru waynax larusisaw akham säna:
  - ¡Egipto wasar pampan q"ala kayunakajampi sarnaqatax amtastwa, kunapachatix janiw pirámide ukanakax utjkänti!
  Tirano chachajj wasitatwa nuwantañ munäna, ukampis uka waynajj espada viga patjjaruw jaltawayjjäna ukat chʼiyar armadurani nuwasirirojj qʼala talonapampiw chinupar chʼalltʼäna. Ukat uka jawqʼjatapatjja, mä qonqoriruw liwjjatasïna.
  Ukañkamax ninja imillanakax robots ukanakampiw nuwasipxirïna. Jupanakax wali ch"ikhi q"ala amparanakapampix jiwayir guisantes de muerte ukanakaw uñisiriparux jaquntapxäna, monon kayunakapjama. Ukat uka tukjañ churäwinakax uñisirinakaruw alien metalat chʼalltʼäna ukat chʼiyjäna, ukhamatwa phallawayxäna.
  Ukat autonakajj chʼiyjatäjjänwa. Uk uñjasajja, chʼojjña ukat qʼellur uñtat vigas ukanakaw mistunïna. Ukampis ninja nuwasirinakax jupanakat jithiqtapxäna, q"ala kayuni, bronceado, cincelado ukat muspharkañ ágil kayunakap lliphipipxäna.
  Natasha kullakajj nuwasiñ horasanjja, kuntï lurañ munkäna ukanak mä jukʼa mayjtʼayäna, ukat explosivonakampiw guisantejj jukʼamp altor jaqontäna. Ukajj mä arcotwa qhanañchäna ukat tejaruw chʼalljjtäna. Ukajj jaqontasïna ukat nayrar sartasipkäna uka robotanakaruw chʼalljjtäna, pä tunka payan mä kutikiw chʼalltʼasïna.
  Ukampis mä tanque embarque ukax portal ukanx jaltxataynawa. Ukampis janiw mä guisante ukamp explosivonakamp apt"asiñakix utjkaspati.
  Guru Waynax Tirano sat jaqimp nuwasiskakïnwa. Jupax walja kutiw mä sable de luz ukamp apsuwayxäna, jan mä rasguños katuqasa. Ukampirus ch"iyar armadurax jan wali nuwasirirux jach"a jan walt"äwinakat qhispiyäna.
  Uka waynax akham sänwa:
  -¡Jumax mä suma pistola luririnïtawa!
  Tirano chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Enano ukax aka armadura luratayna!
  Guru waynax chuym ch"allxtasaw q"ucht"äna:
  - Chiqpachansa taqi kunsa atipt"araksnawa, .
  Kawkïr ejercitorus t"unjañamawa anatt"asa...
  Jakäwisan hilopax jan jark'atäpan,
  ¡Janiw jan pʼeqeni loror tukupkañäniti!
  Uka pä jach"a uywirinak taypin nuwasiñax sarantaskakiwa. Uka waynajj jankʼak sarnaqerïnwa ukat jiskʼakïnwa, ukat jan chʼamani cuerpopas wali chʼamanïrakïnwa. Uka nuwasir waynan musculonakapajj wali thaya lamar qotan ondulanakjamaw liwjjatasïna ukat jalluntäna.
  Ukat Tirano jilatat sipansa mä ordenan jukʼamp jankʼakïnwa.
  Ninja imillanakax kunjamatsa uka jach"a robot ukar jark"aqañ yant"apxäna. Explosivonakan guisantes ukanakax mä botella ukan jach"a tanque ukat robot ukar ch"uqt"at armadurat jan yäqañjamaw jaltxapxäna. Qalltanjja, mä tankjamaw jalnaqäna, ukat jukʼakiw portal taypit chʼalljjtäna. Ukat ukatsti uka apt"asisaw jach"a alturanakar jilxattawayi, ukat jiwayir ch"amaw uñstawayi.
  Imill wawanakax pistolanakampi ukham chʼamani robotan láser sat disparonakapat qhispiñatakix jukʼakiw tiemponïpxäna.
  Ukat Natasha kullakajj jachaqtʼasisaw lakap chʼalljjtayasïna:
  - Jïsa! Akax yaqha muspharkañawa Hyperbrain ukan! ¡Tirano pachpaw janipuniw ukham amuykaspänti!
  Mä ninja tawaqux q"illu ñik"utaniw mä puñala aptasin jaquntäna, rodillos ukar ch"allt"añ yant"asa. Ukampis uka armajj armadurat tʼijtjjänwa, janiw cuñanïkänti.
  Ch"axwirix akham q"ucht"äna:
  Oh, uka tank armadurapax atiniskañawa, .
  Khititï ch"akhuñ amtki ukat...
  Ukampis janiw pʼakintkitaniti
  ¡Mä ninja imillax nuwasispapuniwa!
  Janq"u ñik"utan tawaqux Natasharuw kutt"äna:
  - Walikiwa, kunsa lurapxam.
  Ch"iyar ñik"utan tawaqux akham jiskt"äna:
  - ¿Ukham munasmati?
  Uka tuqitxa, mä suma aru parlir larusiñaw utjäna. Ukat Natasha kullakajj mä caja de fósforos ukham jachʼa mä aparato apsusaw cinturonat apsusïna. Ukat qʼala kayunakapampix mä longitud de onda ukar sintonizatayna, ukat wakiskir ukat jiwayir radiación ajlliñ yantʼäna. Ukampis qhipäxar jaltxañapänwa, kunattix jachʼa terminadorax katjäna ukat jiwayir llijullijunakampiw jawqʼjäna. Asfalto ukan mä cráter luratayna, uka pachanx mä manqhankir cráter ukham luratayna.
  Natasha kullakajj qʼala talonanakap chʼetjjtayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"axwawixa wali thayapuniwa
  Primavera ukax alaxpachanx wali ch"amanchatawa...
  Maranakax pasawayxiwa, nayax iyawstwa, .
  ¡Ukampis wiñayatakiw wayn tawaqöjjtanjja!
  Ukat uka qhipatxa, jach"a terminador ukarux mä virus de gusano ukamp mä ola apayanitayna. Ukat aka constrictor eléctrico boa rattling ukax mä jach"a robot terminador ukan circuitos ukar mantawayi, ukat chiqpachans khathatiñ qalltäna.
  Ukat guru waynampi Tiranompix nuwasipxarakïnwa. Ukat qhana sablenakapax mä k"ajkir nina lawrampiw qhant"äna ukat qhant"arakïna.
  Uka waynax qhipharux chiqpachapuniw uka ch"axwäwirux katuyasïna, ukat sable de luz ukax ch"iyar ch"axwirin amparap khuchhuqatayna.
  Ukatxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Maldita, ¡wali usutawa!
  Guru waynax lart"asisaw akham säna:
  - ¡Jumaxa inasa saxraxa! Ukat nayax, angel!
  Tirano chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukampisa janiwa mä jan armat jaqiruxa jiwaykasmati, ¿janich ukhamäki?
  Uka nuwasir waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jaytanukuña! ¡Juchañchapxäma, mutuyapxäma, khuyapt'ayapxäma!
  Ch"iyara ch"axwirixa ch"iqa amparap ayxatäna ukatxa mä akatjamata, mä akatjamata, mä guisante jaquntäna. Mä jiskʼa bomba atómica ukaw phallawayi. Ukat Tirano chachajj chhaqtjjänwa.
  Guru waynax akham sasaw sillp"äna:
  - ¡Ukhamapuniwa! Ukat ¿kunjamsa uk lurpacha?
  Mä akatjamatwa qhipäxat mä aru istʼasïna:
  - ¡Jichhaxa!
  Uka nuwasir waynax juk"akiw jaltxañatakix tiemponïxäna. Mä cocodrilompi mä leonampiw juparux ch"axwapxäna. Ukat uka rayunakax jupanakamp jikisiñatakiw jaltkäna uka robot ukarux chʼalltʼäna. Ukajj phallawayjjänwa ukat phallarakïnwa. Ukat tʼaqa tʼaqanakajj kunayman toqeruw tʼijtäna. Jupanakat maynïrejj guru waynarojj qʼala kayuparuw jawqʼjäna. Ukat jupax jacht"asïna.
  Ukampis uka qhepatjja, nuwasir waynajj kuttʼasaw qʼochüna:
  - Jan axsarasaw nuwasiñar sarañäni,
  Ninja ukan lurawipatakix...
  Taqi uñisirinakaruw atipjañäni,
  ¡Jakañ sutimpi!
  Ukat ukat wayna-nuwasir jaqix q"ala talonapampiw mutante león temploparux ch"allt"äna, ukat jupax t"unjatäkaspas ukhamaw jaquqanïna.
  Uñisiri cocodrilox mä riel chiqawj liwxatäna ukat waynarux kuynt"ayañ munäna, ukampis qunquriparuw ch"allt"asïna ukat jaquntatäxänwa. Guru waynax p"iqip qhipäxar qunqurt"ayasaw akham säna:
  - ¡Wali jaya pachaw thakijan sayt"asiwaytaxa!
  Natasha, jupax yaqha mutanteruw metal chatarra ukar khitäna, mä guisante explosivonakamp jaquntasaw akham chiqañchäna:
  - ¡Jiwasan thakisanxa!
  Ukat nuwasirinakax uka pä muspharkay bandido uywanakarux amparanakapat katjapxäna.
  Guru waynax akham sänwa:
  - Policía ukar katuyañänixa, ukhamax Tyranox yänakapampix robots ukanakampiw kuna carcelarus t"unjapxani ukat qhispiyapxani:
  Janq"u ñik"utan ninja tawaqux akham amuyt"ayi:
  - Ch"iyara tatatakixa mä sipita uchañäni. ¡Jupax mutantes ukanakar qhispiyañatakiw jank"ak sartani, ukat ¡juparux katjañäni!
  Q"illu ñik"utan ninja tawaqux akham sänwa:
  - ¡Aka amuyt"awixa wali sumawa! Ukampis akax katjañawa: ¿Tiranox mä katjañ amuyaspati?
  Mä ninja tawaqux wila ñik"utan akham siwa:
  - Aka chiqanxa yaqha jan walt"awiwa utji. Policianakax mutantes ukanakar churapxäta ukhax mayjt"asipxaspawa. Chiqansa, ¡uywanakax menagería ukanwa uñjasipxi, janiw carcelan uñjatäkiti!
  Natashax akham sasaw tuiteó:
  Uywanakax yatiqañ utar sarañatakiw wakicht"asipxi
  Uka gallox nayratpachaw wararïna...
  Chiqpachansa, jan yantʼamti,
  Janiwa ch"akhuñakiti, janiwa ch"akhuñakiti, .
  ¡Janiw kunjamatsa yanaptʼkaniti!
  Guru waynax wali ch"amampiw akham säna:
  - Inas jupanakar Tirano markar kutt"ayañax juk"amp askïchispa?
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¿Kunatsa yaqhaxa akaxa? ¡Jupanakamp walpun tinkeripjjayäta!
  Uka nuwasir waynax akham sänwa:
  - Kunatixa aka cretinanakaxa nayra masinakasawa, jupanakaruxa sapa kutiwa jawq"japxta. Ukat ukhama, Hipercerebro ukax mutantes ukanakaw lurasispa, jupanakax juk"amp yatiñani ukat juk"amp ágil ukhamawa!
  Ninja imillanakax larusipxäna ukat chillqt"asipxäna:
  - Nayax iyawstwa jaqinakax janiw cuentonakatxa despedida sapkiti,
  ¡Ukat wiñayatakiw cheqpach amigopäpjjani!
  Uka qhipatxa, pä jach"a mutante uywanakaruw q"ala kayuni, suma uñnaqt"ani, bronceado, musculoso kayunakapamp irpapxäna, alambre de acero ukamp tejidos ukhama, ukat jupanakax mä trayectoria tangencial ukanw t"ijtapxäna ukat portal ukarux liwxatapxäna.
  Uka qhepatjja, qhanajj janiw utj-jjänti. Phisqa ch"axwirinaka: pusi imilla mä yuqalla, uñch"ukipxäna.
  Wila ñik"utan tawaqux akham sänwa:
  - Jiwasaxa...
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utan jiskt"äna:
  - ¿Kunsa lurañama?
  Jupajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Mä juk"a chukulampi ch"ukuta helado manq"añani! ¡Ukax wali sumawa ukat colerasiñarakiwa!
  Imill wawanakax guru waynampiw calle tuqir sarxapxäna. Jupanakasti kusisita, kusisita q'uchuñ qalltapxäna.
  Espada qhana, nayrar sartaña
  Munasiñ apanipxañäni...
  Akapachax estrés ukamp phuqt'atäkchisa - .
  ¡Uka planeta qhispiyañäni!
  
  Uka destinox wali axsarkañäpan - .
  Jan wali jiwañaw purini...
  Jan inamay jiwamti
  Taqi kunat sipansa, ¡Mama Markasax jakaskiwa!
  Ukatxa guru waynaxa mä akatjamat amtasïna:
  - Ukampis juk"amp wakiskir armasxapxtwa - lunthatat diamante kutt"ayañataki!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, ¡chiqpachansa akaxa jiwasana pantjasiwinakasawa! ¿Kunjamatsa ukham jan walinak lurapjjaspa?
  Wila ñik"utan tawaqux akham amuyt"ayäna:
  - Inas ukhama apsuñäni ukat yaqha jaqin dimensión ukar jank"ak puriñäni?
  Janq"u ñik"utan ninja tawaqux jaysataynawa.
  - Janiwa! Ukatakejj sinti chʼamaw munasiraki. Kunatsa aka diamante munapxi uk yatxatañax wali askiwa.
  Guru waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa! Janiw ukaki lunthatapkänti. Ukat janiw aljañatakix t"aqa t"aqa khuchhuqapkaniti. Inas Tirano chachajj chʼamani armanakataki mä lente de enfoque ukham apnaqañ munaspa.
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Ukhamaxa apsuñäni ukatxa jiwasana pachpa k"ari lurañasa uñisiriru mä pre-emptivo huelga puriyañataki!
  Janq"u ñik"utan ninja tawaqux lart"asisaw akham säna:
  - Diamante artificial ukaxa janiwa foco ukana lurawipatakixa wakiskiti. Natural ukanakakiw apnaqañama. Waliki?
  Guru waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhampuni! Jan ukhamäkanixa, ¿kunatsa Tiranox mä natural lunthataspa, jupatakikiw mä artificial lurañax juk"amp facilaxa.
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Uraqpachanxa mä yaqha chiqakiw ukham diamante imatäski. ¡Akaruw sarañasa!
  Wila ñik"utan ninja tawaqux akham sänwa:
  - Ukanxa wali seguridad ukaw utji. Ukhamajj ¿kunas, ¿taqe ukanak mä jukʼa khuchhurañasa?
  Guru waynax akham sasaw uñch"ukisïna:
  - Janiwa! Janiw uk lurkaniti. Lunthatasiñatakix janiw qunqurtʼasksnati. ¡Jiwasax ch"amapan qhana chiqapawa!
  Q"illu ñik"utan ninja imillax akham sänwa:
  - Jiwasaxa aski lurañataki ch"amanïtanwa, .
  Jan wali hechizo p"akintasin...
  Ukampis cheqansa janiw ukajj kunäkisa
  ¡Kunja jiskʼa diamante tamapasa!
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utanïnwa:
  - Jutam, ukhamaxa mä juk"a pachataki uka diamante mayiñäni. Ukhama, nayax amuyta mä urux jiwasatakix wakisispati?
  Guru waynax jaltasaw akham säna:
  - Yaqha amtawixa utjarakiwa. Jiwasax uka apsuñäni ukat mä atipt"äw wakicht"añ munapxta, Superman ukan wali suma heroepataki, ukat atipirix derecho ukaniwa mä joya kunkapar mä semana tukuya uchasiñataki. Ukhamatwa suma luräwinak luraraksna ukat mä diamante jikxatsna jan banal lunthatasiñar qunt"asis!
  Natasha kullakajj akham pächasïnwa:
  - ¿Ukatakixa mä atipt"asiwi wakicht"añatakixa iyaw sapxaniti? Ukat ¿jan uñtʼat jaqirux mä semana tukuykamaw uka qala aptʼasiñapatak atinisiñama, ukhamatwa jariqasispa sasin amuyasma?
  Uka nuwasir waynax akham sänwa:
  - Walikiwa, nayraqatax khitis yaqhax jan atinisiñjamakiti, jach"a jaqir uñtasita, Superman. Ukat payïrix, Tokio markanx pandillanakax jichhax janiw Nueva York markat sipanx juk"amp jilxatkiti, ukat ¡Augean establo q"umachañ amtarukiw katuqapxani!
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utan akham siwa:
  - ¡Akax logico ukhamawa! ¡Chiqpachansa yantʼañamawa! Ukhamarus Tokio markax uraqpachan jach"a markawa, ukat jichhax kunjams uñstaski uk uñjañax wali askiwa!
  Natashax akham sasaw tuiteó:
  - Akapachanxa ajjsarapxistuwa respetañasataki, .
  Imill wawanakan jach"a lurawinakapax jan jakt"kayawa,
  Ninjas, kunjamatix nayrax ukhama, nuwasiñ yatipxi,
  Juyphi pachax tukusxaniwa - primavera ukax puriniwa!
  Guru waynaxa jachaqt"asisaw säna:
  - Jichha pachanxa, ukham thaya yänakax Internetan uñstawayi, ukat uka tuqiw jiwasan amuyunak apayanipxañäni!
  Wila ñik"utan ninja tawaqux akham amuyt"ayäna:
  - ¡Ukhamaxa, almatakixa jani ch"amäñapatakixa, apsuñani ukatxa jani wali sarnaqañani kunjamatixa wakiski ukhama!
  Q"illu ñik"utan ninja imillax jaysäna.
  - ¡Jiwasax hooligans ukanakaruw katjapxtanxa, janiw jiwasax hooligans ukanakarux katjktanti!
  Janq"u ñik"utan ninja tawaqux akham sasaw chillqt"äna:
  - Kunsa taqpacha jani wali luraña
  ¡Heladot sipansa jukʼamp muxsawa!
  Uka waynax-sensei-x p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  - Nayax mä módem especial ukaniwa, jichhakiw apayanipxä!
  Ukat numeronak qillqtʼañ qalltäna.
  Uka pachanx portal ukax wasitat jist"arasïna. Mä jisk"a ukampis wali sarnaqir tanquew jaltawayxäna. Mä cañon barrilat sipansa, pä jachʼa espadanakaw muyuntäna.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Tanques de cercado ukaxa janiwa askïkiti, ukampisa wali muspharkañawa!
  Guru waynax mä larusiñ ajanu luratayna ukat q"ucht"atayna:
  - Kimsa tankinakawa sapa maynixa kimsa pataka umapxatayna, .
  Ukat uka qhipatxa, ¡patak umapxta!
  Uka artillerojj kuttʼayatäjjänwa
  ¡Kunattejj mä tanquejj janiw kunas nuwasiñan utjkiti!
  Janq"u ñik"utan ninja tawaqux guisante apthapisinx tanque de cerco ukar jaquntäna. Ukajj tʼijtjjänwa, ukampis maquinan espadapan jawqʼjatapajj guisanteruw purïna. Ukat mä phallawiw utjäna. Ukat puntapax janiw kuns ch"iyjkänti, ukampis phallawix chhaqtawayxänwa.
  Natasha kullakajj chʼamaka aruman auton faronakapjam qhantʼir jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Wauu! ¡Janiw ukhamakiti!
  Guru waynax q"ala kayunakapampix mä bayoneta ametralladora láser ukan mä jisk"a t"aqap mä t"unjat robot thakhin ikiskir apthapitayna.
  Ukat kayup jaquntasaw uka trayectoria tuqir jaquntäna. Jupax t"ijtäna ukat mä barril cervezaruw ch"allt"äna. Uka ch"axwawix barril ukarux muytayataynawa ukat espumado líquido ukaw tanque de cercado ukar ch"allt"atayna. Ukatwa mä jiwayir cortocircuito uñstäna.
  Mä espuma oladajj auto patjjaruw jariqäna, llijullijunakaw qhantʼäna, ukat mä telarañaruw chʼalljjtäna. Ukat aleación acero espadanakajj mä tuboruw liwjjatäna.
  Guru waynax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Maya, pä, kimsa - focos pichthapiña, .
  Pusi, llätunka, phisqa - ¡jan wali orcos ukanakar jiwayapxam!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  -Chiqpachansa wali jach"awa, sensei!
  Uka nuwasir waynax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa! !
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Kuntï jaqejj jan kunjamatsa jarkʼkaspati, .
  Taqi Chʼamani Taqe Chʼamani Diosar tukuñ munatapa...
  Ukhamat aka Uraqix alaxpachar apnaqañapataki,
  ¡Jumaw utjir akapach apnaqir demiurge ukhamätaxa!
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utan akham siwa:
  - Jisa, aka q"uchunakaxa wali munasiñakiwa! Ukat akanx janiw ch"axwañjamäkiti, ¡mä jaqix saltos ukat límites ukanakampiw jilxattaski!
  Wila ñik"utan ninja tawaqux akham sasaw jaysatayna:
  - ¿Kunas paqallqu millas parsecs espaciales ukar uñtasita? Iyaw sañamawa - ¡mä jisk"akiwa!
  Q"illu ñik"utan ninja tawaqux akham q"ucht"äna:
  Uraqix porthole ukankiwa, uraqix porthole ukankiwa, .
  Uraqix porthole tuqiw uñjasi...
  Kunjamsa mä yuqall wawax taykapat llakisi, kunjamsa mä yuqall wawax taykapat llakisi,
  ¡Uka uraqit llakisipxtanwa, sapakïskiwa!
  Ukat warawaranakasti, ukhampachasa,
  Ukat warawaranakasti, ukhampachasa,
  Mä juk"a jak"achasiña, ukampis taqiniw thayäpxaraki,
  Ukat kunjamtï mä eclipse ukan horasäki ukhama, ukat mä eclipse ukan horas ukanakar uñtasita,
  ¡Qhana suyt"apxta ukat aka uraqin samkanakap uñjapxta!
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukat nayax niyaw aka planeta, Uraqin qarjasta! Nayax dimensión Ygrek ukar apatäñ munta. ¡Ukat ukan wali kusistʼañamawa!
  Guru waynax jachaqt"asisaw akham jaysäna:
  - ¿Kuna planetanakas kuna dimensiones ukanakas jan visitt"ata? Ukat mä kunaw uñjta, ukajj cheqapuniw teja bisagranakapat chʼiyjaspa. Ukhamajj ¡Alajjpachan walja suma cheqanakaw utji!
  Wila ñik"utan ninja tawaqux akham sänwa:
  Waranqa planetanakatxa
  Janiw ukham ch"uxña...
  Waranqa planetanakatxa - .
  ¡Janiw ukham munat jaqix utjkiti!
  Natasha kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ukampis iyaw sañamawa, juk"amp askiwa kunapachatix, sañäni, mä pachan jikxatasma, kawkhantix oxígeno uksat sipanx juk"amp wakiskir elemento ukax flúor ukawa. Ukat aka tuqinxa, ¡evolucionax jukʼamp jankʼakiw sarañapa!
  Guru waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhama pachanakaxa utjiwa, janis juk"aki utjkchixa. Ukampis ¡traje de combate ukampiw ukar sarasma, jan ukax mä ch"aman ch"aman campo ukan imt"ataw sarasma!
  Portal ukax wasitat jist"arasïna. Yaqha robot ukax conejo ukar uñtasitaw ukat jaltawayxäna. ¡Ukat wali bouncy! !
  Janq"u ñik"utan ninja tawaqux akham sasaw chillqt"äna:
  - Mä magia conejo, .
  ¡Mä cero uñacht"ayaña!
  Guru waynax imill wawanakarux akham jiskt"äna:
  - ¡Juparux q"umachañäni, jan ukax jakañapataki!
  Natasha kullakajj mä larusisaw akham säna:
  - ¡Wali larusiña conejito! Ukampis ¿kunsa jupar suma jaqëñapatak lurasispa?
  Uka robot conejo sat tʼijtʼir conejojj mä akatjamat mä jachʼa salta luräna ukat yaqha calleruw apapjjäna. Ukatx pä tunk payan pacha tukuyatpachaw autonakax utjäna - ukhamarakiw wali suma ukat juk"amp jaya, kunayman saminakani.
  Ninja imillanakax guru waynampiw jupar arknaqapxäna. Mä jisk"a thakhi sarañataki utanaka taypiruw makhatapxäna. Ukat qʼala, katjañjam kayunakapajj perqanakaru ukat cornisanakaruw chʼoqtʼasïna, ukat uka edificionakanwa sarnaqapjjarakïna.
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utan akham siwa:
  - Chiqpachansa, yatiñani jaqinakaxa sapxiwa, lobonakaxa manq"ayasipxani, uwijanakaxa jani kuna usunïpxchi ukhaxa, liebrenakaxa jisk"achatäxiwa sañ muni!
  Q"illu ñik"utan ninja tawaqux akham sänwa:
  - ¿Kunjamatsa conejonakaxa liebres ukanakatxa mayja mayja?
  Wila ñik"utan ninja tawaqux akham amuyt"ayi:
  - Liebrenakaxa juk"ampi ch"uñuniwa, atlético ukhamaraki juk"a lik"iniwa!
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Ukampis jumatix mä liebre chuymanïsta ukhaxa,
  Nayraqat qhipäxan ch"iwipax utjkchi ukhas...
  Janiw jukʼamp altor tʼijtʼañ yantʼañamäkiti.
  ¡Acero chʼiwinakajj tʼunjapjjätamwa!
  Ukatwa uka jakʼankir calleru jaltjjapjjäna. Robot conejox chiqpach trafico ukar puriyatayna. Ukat chiqpachansa kunaymaninak chʼaxwañkamaw purirakïna. Ukat uka electrónica sat animalajj lakapat nina nakhantayatäniwa. Ukat kunjamsa asnu jinchup tʼijtʼi. Chiqansa akax wali thaya ukat thaya ukhamaw tukuwayi.
  Natashax q"ala, cincelat kayupampiw robot conejo ukarux mä t"unjir guisante explosivos ukanakamp apthapisin jaquntäna, ukax nuwasirinaka pachpaw gurupan recetaparjam lurapxäna.
  Ukampis robot conejox jach"a jach"a jinchup ch"allxtayäna, ukat guisantex kutt"anxänwa. Ukat niyaw Natasha ukat masinakapar jawq"jäna, q"ala kayunakap manqhan rosa, muyu talonanakampi t"ijtäna.
  Uka wayna gurujj akham sänwa:
  - Wauu! ¡Ukhamajj mä jan waltʼäwinïtanwa!
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Janis taqe jan waltʼäwinakas askichksnati,
  Janiw taqi jan walt"awinak askichañakiti...
  Ukampis taqiniw jukʼamp kusisit jakasipxani
  ¡Taqinipuniw jukʼamp kusistʼapxani!
  Ninja imillax jachaqt"asisaw apthapïna ukat robot conejo ukarux mä jiwayir puñalamp jaquntañ yant"äna. Ukat mä meteoror uñtataw qhantʼäna. Ukampis mayampiw uka nayrar sartat robotan jinchunakapax amparapamp luqxatäna, ukat uka armax kuttʼanxänwa. Ukat jichhax Natashax t"ijtxañapawa ukat esquivañaparakiwa. Ukampis jupax qhispiñ atipxatayna ukat akham q"uchupxäna:
  Infiernon liebrex jiwañan nayraqatapankiwa, .
  Uka jan walt"ayat jaqix chika arum suyt"aski...
  Nayax iyawstwa jan jiwañanïñäni,
  ¡Ukat conejox nayraparuw purini!
  Guru waynax akham amuyt"ayäna:
  - Nayra pacha ukampisa wali aski lurawimpixa, juk"ampi nayraru sartata robots ukanakampi ch"axwañatakixa, ¿kamachasmasa?
  Natasha kullakajj jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Kunjamasa ukaxa?
  Uka nuwasir waynax akham amuyt"ayäna:
  - ¡Apthapipxam ukat sillp"apxam!
  Wila ñik"utan ninja imillax akham sänwa:
  - Ukatxa taqiniw mayacht"asis lurapxañäni!
  Imill wawanakas yuqall wawanakas q"ala kayunakap lakapar uchasaw sillp"ipxäna. Ukat walja jachʼa, markankir cuervonakajj wali mulljataw jan amuytʼasipjjäna, ukat desmayasajj jankʼakiw saraqapjjäna. Ukat chhuxriñchjasir chupanakapax, kunjamtï mä conejo aptʼasisin jawqʼjapki ukhama. Ukat jankʼakiw mä web ukar chʼalltʼasïna, chispampiw phallarakïna. Ukhamaraki, t"ijtkasaxa, terminador conejo ukan jisk"a t"aqanakapax wali suma ukat muxsa chocolatenakaruw tukuwayxi.
  Guru waynax q"ala kayumpiw suma misk"i apthapisin q"ucht"äna:
  - Nayaxa ch"uqi ch"uqitxa
  Nayax mä llamp"u chuyman jaqitwa...
  Nayax sapa patakat patak muxsa jaqïtwa
  ¡Ay, ay, ay, ay, ay!
  Nayax mä chocolate conejito ukhamätwa
  Ukat lakamar llamktʼasa,
  Nayax wali jasakiw ch"amakt"asta
  ¡Ay, ay, ay, ay, ay!
  Uka qhipatxa, mä jisk"a chhuxriñchjasiñaw apt"asiwayi. Ukat ukatsti thuqhuwayxäna;kunas wali chiqpachapuniw waynan kunkapanx qhant"äna. Ukat wali nina nakhaskir ukat agresivu nina.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Janiwa sapa suma manq"a lakaru jisk"a yuqalla uchasiñakiti!
  Janq"u ñik"utan ninja imillax akham q"uchutayna:
  Chiqansa, uka fintipluskins, .
  Janiw kunas Pushkins ukar uñtasitäkiti...
  Ukampis ukhamäkchïnsa, mä obra maestra lurañwa yatipjjapjjäna,
  Ukat jumax guru wayna - jan nayrar sartamti!
  Imill wawanakax jan walt"ayat autonakat jaqinakar apsuñ qalltapxäna. Ukat uka qhipatxa jupanakar qullañatakiw chʼamachasipxäna.
  Chʼakhanak jankʼak qollañatakejja, mä imill wawan kayupan qʼala kayup usuchjat jaqen ajanupar chʼalltʼañawa ukat jampʼattʼañapawa.
  Ukatxa mä wali jach"a ukhamaraki ch"amani ch"ama qullaña, kusisiña ukhamaraki qullaña magia ch"amaxa puriyatarakiwa.
  Guru waynax ukhamarakiw luräna, q"ala kayunakap jamp"att"asiñatakikiw ch"allt"asïna, chiqap chacha warmin representantenakaparuw ajllirakïna.
  Ukat uka pachparakiw nayrapat chhuxriñchjasïna:
  Imill wawanaka, imillanaka, imillanaka, .
  Janiw axsarañjam sayt'asiñamäkiti...
  Kunanak lurañas juk"amp askiwa
  ¡Tayma Markamax panqarpan!
  Jïsa, akan irnaqañax wali askiwa - jupanakax qullirinakan lurawip katuqapxäna. Ukat mä helicóptero ukaw alaxpachan uñstäna. TVn uñacht"ayir Veprin o Nile ukax uka patxanw jalnaqäna. Jupajj suma uñnaqtʼan tawaqöjjänwa, ukampis uka pachpa tiemponjja, cheqansa, nuwasiñan ninja jaqetsa wali jayankänwa.
  Ukampis imill wawanakax nayratpach qhispiyapxäna ukat walja kutiw yanaptʼapxäna.
  Natasha kullakajj amparap luqtäna ukat akham qʼochüna:
  Jan amuytʼasir jaqenakajj estrés toqetwa parlapjje, .
  Estrés ukax mä ampar uñtasitawa...
  Jupanakax mä suma película jumatakix lurapxani,
  ¡Yaqha horatjja!
  Veprin jupax chhuxriñchjasïna ukat arnaqasïna:
  - ¡Aski urukipanaya, nuwasirinaka! ¡Nayax uñjtwa jumax wali thayaruw tukuwaytaxa! Ukat jupanakax nayratpachw ch"amanakarux magia ukamp cargañ qalltawayapxäna.
  Guru waynax akham sänwa:
  - Awisax mä millón jaqi jiwayañat sipanx mä jaktayañax juk"amp ch"amawa, jan ukax juk"ampirus, janiw awisax ukhamakiti, ukampis niya sapa kutiw!
  Kunawsatix helicópterox uraqir purinkäna ukhax periodista imillax jaltasaw uka wayna nuwasirir jak"achasïna. Jupajj lakapat jampʼattʼasaw akham säna:
  Janchipan ukhamarak almapan wayn tawaqu, .
  Wayna, jumax q"al q"ala kayukïtawa...
  Ukampis amuyumampixa, mä jachʼa jaqit uñtʼasiñamawa,
  ¡Ukhamawa, jaqinakax sapxiwa!
  Gurux uka waynar jaysañatakix akham q"ucht"äna:
  Kunsa jaqinakax sapxi
  Jiwasax llakistanwa
  Ukanx mä ch"aman achuwiw utjani - .
  ¡Ukax decente ukham ch"allt"atawa!
  
  CHAMBERLAIN STALIN HITLER UKAX UTJAWIPAWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix janiw qalltkänti. Gran Bretaña ukat Francia markanakax Hitler chacharuw Polonia markar katuntañapatak jaysapxäna. Uka qhepatjja, mä jukʼa tiempojj sumankañan samartʼañaw utjäna. Ukampis 1950 maran febrero phajjsit 23 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj Japón marka contraw chʼajjwañ qalltäna, ukat Sakhalin sat cheqan sur toqenkir cheqanakapsa ukat zarista tiempon chhaqhat yaqha oraqenaksa wasitat katuntañ munäna. Ukat Lejano Oriente uksanx machaq jach"a ch"axwäwiw qalltawayi. Samurai jupanakax qala chuymampiw sayt"asipxi, ukatx Hitler, Tercer Reich ukat yaqha estados ukanakax URSS ukar ch"axwañatakiw ch"amanchasipki.
  . JANK"A 1. 1.1.
  Chamberlain británico nayrïr ministrux wali yatiñanïnwa, Polonia markar jan walt"ayat qhipatx Alemania markamp ch"axwäw jan yatiyañataki. Wehrmacht ukax jank"akiw Varsovia markankir soldadonakar atipt"äna, ukat uka ch"amax Stalin jupampiw jaljasïna. Mä qhawqha tiempotjja, URSS ukat Finlandia markanakaw chʼajjwapjjäna. Chiqpach sarnaqäwin uñtasita. Ukatx estados bálticos ukat Moldavia ukanakax mantawayiwa. Uka qhepatjja, machaq imperio soviéticojj sum saytʼasjjäna. Stalin jupax niyaw eslavo uraqinak apthapiñ tukuyxäna. Ukat Alemania markax yaqhip chiqanakanx 1914 maran fronteranakapat sipans juk"ampiw jilxattawayi. Ukat medios diplomáticos tuqiw jupax colonia de Namibia ukar kutt"añarux puriraki. Kimsïr Reich ukax juk"amp ch"amanchawayi ukat Hitler jupax wali uñt"atawa.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix janipuniw qalltkänti. Alemania markanx qullqix wali ch"amampiw jilxattawayi ukatx fabricanakax lurasiwayi, autonakatakis ukhamaraki. Ukat Hitler chachajja, antisemitanakar saykatañatakejj niya taqe leyinakas chhaqtayarakïnwa. Tercer Reich ukan régimen ukax liberalización ukan jikxatasïna.
  URSS markanx taqi kunas walikïkaspas ukhamawa. Kimsïr Plan de Cinco Año ukax oficialmentex nayrjax ukham sinti phuqhataw sasaw yatiyatäna. Chiqpachansa, yapuchañatakisa, manqʼañatakisa jan waltʼäwinakaw utjäna.
  Régimen estalinista ukax mä política ukarjam sarnaqäna, ukax tasa de nacimiento ukar ch"amanchañataki ukhamarak aborto ukar jark"añataki. Jaqinakan jilxattatapax jilxattawayiwa. Ukat Pusïr phisqa maratak amtax sinti phuqatäkaspas ukhamänwa. Ukampis jakäwix janiw yänaka tuqitx jukʼamp sumäkänti. URSS markax pallapallanakan walja yänakapaw utjäna. Ukatjja, Stalin chachajj esfera de tanques sat cheqaruw jilsuwayjjäna, ukat walja jachʼa barconak lurañaruw atinisïna, ukanjja nuwasiñ barconakas utjarakiwa.
  Ukat mä machaq jach"a q"umachawix represiones ukanakampiw qalltawayi. Budyonny, Voroshilov, Timoshenko, Shapochnikov ukat yaqhanakas uka jan walt"ayatanakaruw tukupxäna.
  Stalin jupax nayra equipo ukar chhaqtayañ pachaw sasaw amtawayi, Molotov ukat Kaganovich jupanakax - jupanakax sinti yatipxi. Beria kullakarojj balamp jiwayapjjarakïnwa. Ukat ukatsti jupan lantipat jutir Serov. Mä wali wayna Shelepin jupaw jupanakan lantix utt"ayasïna.
  Stalin chachan paqallq tunk mara phuqhasiñapax uraqpachanx wali sumaw amtasïna. Taqi kunas walikïspänwa, ukampis URSS markanx walja jaqinakaw qʼumachapxäna ukat wasitatwa jarkʼaqapxäna. Taqi markanakas axsarañampi ukat jaqinakar jiwayañampiw uñjasipxäna. Alemania markanx janiw ukhamakiti, liberalización: sistema multipartidario ukax kutt"anxarakïnwa. Ukat ¿kunas? Taqi kunas pachpakïskiwa, nazis ukanakax janiw atipt"asiñjamakiti ukat kuna chhijllawins jasakiw atipt"apxi. Hitler jupa pachpaw Fuhrer ukham uñt"atäkchïnsa, Alemania markan p"iqinchirïñatakix chhijllawinakaw utjawayi. Ukat mä qawqha candidatos alternativos de bolsillo ukanakamp chika. Ukat chiqansa, jupax atiptʼawayiwa.
  Fuhrer jupax mä autoritario irpiriwa, ukampis mä razonable límites ukankiwa. Ukat jiwayañ mutuñsa chhaqtayarakïnwa.
  Chiqans alemanonakax jan walt"awinakanïpxarakiwa. Jisk"atpachax política demográfica ukax alemán jaqinakarux jilxattawayiwa. Ukampis Tercer Reich ukan territoriopax mä juk"akiwa ukatx manq"añanakat jan walt"awinakax utjarakiwa. Jiwasax alañasawa. Chiqans economía ukax wali ch"amanchatawa, ukampis nayax colonias ukanakaw munta.
  Uraqpachanxa, Gran Bretaña ukat Francia markanakax colonianakaparux wali ch"amampiw apnaqapxi. Ukat jupanakax janiw machaq uraqinak munapkiti - jupanakax jupanakan uraqinakap digerir munapxaspawa. Ukampis Hitler jupax uka imperio jach"anchayañ muni, ukhamax Alemania markanx densidad poblacional ukax jilxattaskiw ukat walja wawanakaw utjaraki. Ukat ukax tensión uñstayi. Jisk"atpachax alemanonakax occidental uksankirinakax 1914 maran fronteranakapar kutt"apxañap munapxi. Ukax sañ muniw Francia ukat Dinamarca markanakax mä chiqat uraqip jaytapxañapa.
  Stalin jupax ukhamarakiw imperio soviético ukax jach"akïkchisa, uka apthapiñ tukuyañ muni. Ukat Japón markan jan waltʼäwinakapajj jukʼampiw jukʼamp jan waltʼayawayjje. Jisk"atpachax URSS ukax sakhalin waynarux medios diplomáticos ukanakampiw wasitat katuqañ yant"äna. Ukampis Japón markax janiw ukhamäkänti. URSS markax pallapallanakanx wali ch"amaniwa ukatx walja jaqinakaw utji.
  Ukat ukat Stalin chachan pacienciapax tukusxänwa. Ukat 1950 maran febrero phajjsit 23 urunak saraqatarojja, soviético ejercitojj utjkäna uka uruw Japón marka contra chʼajjwañ qalltäna. Inti jalsu tuqinkir Uraqix 1904-1905 maranakan ch"axwäwipanx Rusia zarista ukar atipt"awayiwa sasaw sañasa. Ukat chiqansa, soviético generalanakasa ukat autoridadanakas venganza lurañ samkapxäna.
  Ukhamatwa machaq jach"a ch"axwäwix qalltawayi. URSS markax qhipa tunka maraw Finlandia markamp ch"axwawayxi. Jupax kuns atipt"añ atipxatayna, ukampis jach"a chhaqtäwinakampiw atipjatayna. Ukat jichhajj wasitatwa uka territorio jiljjattañatak chʼamachasïna. Ukat akax aka imperio ukan maldicionapänwa, ukax jilxattañ thaqhäna.
  Stalin chachajja, paqallq tunka maranïkchïnsa, kʼumaräñ tuqit jan waltʼäwinakanïnwa, jupax machaq atiptʼäwinakwa munäna. Ukhamarus Sakhalin uksan sur uksan kutt"añamawa ukat munaschi ukhax Kuril qulluruw kutt"añama. Ukat Manchuria ukat Puerto Arturo uksankirinakaruw apnaqapxaraki.
  Ch"axwäwix soviético soldadonakan Sakhalin markar ataque ukamp qalltawayi. Janiw akatjamat ukhamäkänti, japoneses jupanakax ch"amanchasipxänwa, trincheras ukat trincheras ukanakaw allsupxäna.
  Ukampis soviético soldadonakajj uka ofensivaruw tanquenak apsupjjäna. Ukhamaraki ch"amani IS-7. Aka autox paqallq tunk llatunkan tonelada pesa, 130 mm largo cañón pistola ukamp armatänwa. Ukat llätunka ametralladoranakanïnwa.
  Alenkax mä tripulación imill wawanakampiw aka autonx nuwasïna. Juyphi pachas utjkchïnxa, wali chʼamani motorampi ukat calentadorampixa, juntʼu thayaruw puriyäna. Ukatwa imill wawanakax bikini ukar isimp isthaptʼasipxäna ukat qʼala kayukiw nuwasipxirïna.
  Uka autojj Japón markankir posicionanakaparuw saraskäna. Uka tanquejj armaduranakapajj inclinatänwa, torretapas suma wakichtʼatänwa ukat jiskʼakïnwa.
  KV ukan tunka kimsan mayjt"äwinakapaw URSS markan uñstawayi, ukatx yaqhipanakax pä patak toneladanak pesaje ukar puripxäna. Ukampis ukatx IP familiax uñstawayiwa. Autonakax juk"amp compacto ukhamawa, silueta ukax juk"amp jisk"akiwa, ukatx janiw walja troncos ukanakax utjxiti. Ukampirus serie KV ukax janiw jichhakamax servicio ukanx apsutäkiti. IS-7 ukax jichhakiw uñstawayi, ukatx Ejército Rojo ukax mä qawqha ukham k"añaskunakakiwa.
  Ukat kunjamas jan mä tripulación de niñas ukham lurañax ukhamat políticamente correcto ukhamañapataki. Taqi kunat sipansa, wila imperio ukanx igualdad ukaw utji.
  Uka juicion agresor jaqejj URSS sat markawa. MGB ukax mä provocación uñacht"ayawaykchisa. Japón markax janiw EE.UU. ukat Gran Bretaña ukanakamp ch"axwkänti. Jupanakax China markamp wali jaya pachaw p"iqi ch"axwapxi. Tukuyañatakix kunjamatsa tregua ukar tukuyapxäna ukat esferas de influencia ukanakaruw jaljapxäna. URSS markax mä ch"aman ukat walja japonés ejercitompi ukat mä jach"a flotampiw nuwasiñapäna. Ukatwa, 1945 maran chiqpach sarnaqäwin utjkäna uka blitzkrieg ukax janiw chiqäkänti.
  Ukat comando soviético ukax janiw payïr jach"a ch"axwäwit experiencianïkänti, nayra pacharjamaw lurapxäna. Jach"a ch"amampi akatjamat nuwasiñat sipansa, Manchuria markan ch"axwäwinakax jisk"a ch"axwawinakampiw qalltawayi. Ukat japonés jaqinakax wali ch"aman ukat tecnología tuqit nayrar sartat arxatäwinïpxänwa.
  Ukatwa Stalin chachajj walja tiempo ukat wali kʼallkʼu chʼajjwäwir purïna. Ukatjja, Europa toqenkir URSS markat soldadonakajj yaqha cheqaruw apapjjañapäna. Chiqansa, jaqinakax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp jach"änwa, ukatx PIB ukax juk"amp jach"akïkaspas ukhamaw amuyasi. Ukampis soldadonakan calidad ukat comando operativo ukanakax juk"amp jisk"akiwa.
  Ejército Rojo ukanx waljax moralmente anticuado ukhamawa. Chiqansa walja yänakax utjiwa ukat tanques ukat avionanaka ukat barconakas utjarakiwa. Ukampis flotax janiw jichhakamax tukuyatäkiti. Chʼaxwañ barconaka ukat jachʼa avión portaaviones ukanakax janiw tanques ukat avionanakas jankʼak lurañax utjkaspati.
  Ukampis Stalin jupax k"umaräñ tuqit jan walt"awinakanïnwa ukat paqallq tunk maraw uk uñjäna, janiw ch"axwäw qhiphart"ayañ munkänti. Ukhamajj janiw jukʼamp tiempos utjkaspati. Ukampis nayax mä jach"a comandante ukhamaw historiar mantañ munta. Finlandia markamp ch"axwawix janiw iyawsayañjamäkänti - sinti chhaqhata, mä markarux kimsa millones chikatani jaqinakan utjatapata. Ukatwa Hitler chachajj kimsa semanan jukʼamp jan waltʼäwinakampi Polonia markar atipjäna, uka markajj jukʼamp jaqenakanïnwa.
  Khalkhin Gol sat chʼaxwäwix uka chiqankir chʼaxwäwipunïnwa. Ukat ukhamarakiw janiw taqpach qhanäkiti, kunatix URSS ukax juk"amp avionetas ukat tanques ukanakaw chhaqhawayi japoneses ukanakat sipansa.
  Stalin jupax Japón markat venganza lurañ muni, era zarista ukan atipt"awinakapata. Ukat wali thaya jaqïtamwa uñachtʼayasma. Ukampis ¿jupajj atipjpachänti? Qullqi tuqitxa, URSS markax, chiqans, Japón markat sipanx juk"amp ch"amaniwa. Ukat jaqinakax juk"ampiwa. Ukampis flotax janiw jichhakamax tukuyatäkiti. URSS markax wali qhipatwa jach"a uraqin barconak lurañ qalltäna. Kunjamakitix Stalin jupax Hitler ukan ataque ukar axsaratayna ukat uraqinkir ejercito ukarux juk"amp ch"amanchatayna.
  Ukampis Hitler chachajj amukiw sarnaqkaspa ukhamawa. Chiqansa, jupax nayratpach territorio ganancianakaniwa ukat wali uñtʼatäxiwa. Ukat jach"a cucharax lakajankiwa. Ukhamarus Fuhrer ukax Francia, Gran Bretaña, Bélgica ukat Holanda ukanakamp ch"axwañx wali axsarañänwa - jupanakax Alemania markarux colonial jaljawinakampi sapakiw t"unjapxaspa. Chiqpach sarnaqäwinxa, Tercer Reich ukax qhispiyasiwayi, kunatix Hitler jupax blitz ukan ritmopan atipt"awayiwa, mä phaxsi chikatanikiw atipt"awayi. Ukampis janitï jankʼak atipjatäkaspäna ukhajja, uka jan waltʼäwejj Kimsïr Reich sat gobiernon atipjataw tukusispänwa.
  URSS markar uñtasita, Hitler chachajja, kunjamtï blitzkrieg sat chʼajjwäwin utjkäna ukarjamaw principioparjam atiptʼaspäna, ukampis walja tiempo chʼajjwañajj jan waliruw puriyäna.
  Ukampirus Kimsïr Reich ukax qullqi tuqitx wali ch"amaniwa. Ukat jaqinakax waljanipxiwa ukat jilxattaskakiwa.
  Hitler jupax jichhax kunjams Stalin jupatakix Japón markamp ch"axwañanx kunas pasani uk uñjañatakiw amtäna. Ukat Ejército Rojo ukax ch"amakt"ayaspa ukhax kunas infierno, jumax atacasma. jamasatw Alemania markan diplomáticos ukanakax irnaqañ qalltawayapxäna. Jisk"atpachax Finlandia markax Alemania markan chikanchasispawa. Finlandeses jupanakax Vyborg ukat yaqha uraqinak Ejército Rojo ukan jupanakat katuntat markanakar kutt"ayañ munapxi. Ukat Rumania markax Moldavia anexionada, ukat Bukovina uksan mä chiqat venganza munarakiw.
  Uka markanakax Alemania markarux URSS markamp ch"axwañanx taqi chuymaw yanapt"apxaspäna. Bulgaria ukat Yugoslavia markanakax juk"amp ch"amawa, kawkhantix régimenes ukanakax pro-alemán ukhamawa, ukampis markachirinakax eslavo ukhamawa, janiw URSS ukamp ch"axwañ munapkiti. Hungría markax mä régimen pro-alemán ukampiw utji, mä chikat Galicia uksatx coalición antisoviética ukaruw mantaspa. Ukhamarus Horthy qhipatx juk"amp radical Salasi ukaw jutäna. Eslovaquia markax mä régimen proalemán formalmente independiente ukaniwa, ukampis jupanakan ejercitopax janiw sinti ch"amanïkiti.
  Ukhamarakiw Türkiye ukax Alemania markan ch"aman ch"amanchata. Chiqpach sarnaqäwinxa, janiw chʼaxwäwir mantkänti. Ukampis uka qhepatjja, turconakajj Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakat bombardeanak aptʼasipjjani sasaw amuyapjjäna. Ukat jichhax Gran Bretaña, Francia ukat Estados Unidos markanakax jank"akiw Japón markar moral ukar yanapt"añ uñacht"ayapxäna, Stalin ukan ataque luratapatxa. Ukat Türkiye markax ch"axwäwir mantaspawa. Ukhamarus Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx Turquía markax janiw Rusia markamp atipt"kataynati, ukat Carpa uksaruw katuntatayna. ¿Kunatsa jan mayamp yantʼañasa? Ukampis Turquía markax wali jach"a jaqinakaniwa, janis wali jach"a ejercito ukanipkchixa.
  Ukampis Tercer Reich ukan juk"amp ch"aman aliadopax jaqinakan, economía ukat ejercito ukanakat Italia markawa. África uksanx colonia ukaniwa, uka taypinx katuntat Etiopía uksankiwa. Colonianakapampix Italia markax Alemania markamp chikachasiñatak jaqinakaniwa. Ukhamarus Mussolini jupan régimen ukax yuriñanak jilxatañapatakiw ch"amancharaki. Chiqansa, Mussolini pachpaw chuymankipstatäxäna, jan waliruw tukuwayxäna, janiw chiqpachapuni nuwasiñ munkänti.
  Ukhamarus Italia markax janiw URSS markamp mä frontera común ukankiti, ukat Rusia markan territorio jikxatkasas janiw sinti askïkaniti apnaqañataki. Ukat Mussolinix pächasiwa.
  Principio tuqitxa janis ukham chuymanïkchixa, Stalinat sipansa niya pusi mara sullkakiwa. Ukat jichhakamax janiw mä Imperio Romano uñstayañ amtarux jaytkiti.
  Kimsïr Reich ukan yaqha aliados ukanakax akanakawa: Gran Bretaña, Francia, EE.UU., jupanakpachax janiw URSS ukamp ch"axwañ munapkiti, jan ukasti wakisispa ukhax qullqi tuqit yanapt"apxaspawa. Jisa, ukat divisiones coloniales ukat voluntarios ukanakar khitañamawa. Francox voluntarios ukanakamp yanapt"añ arsuwayi, ukat Salazar jupax kuns luraspa. Ukat Suecia markax nayrir atipt"awinakapat venganza lurañ amtarakiwa, Noruega markax ukhamarakiwa. Jilapachax mä taqpach coalición ukaw URSS ukarux jan walt"ayaspa.
  Ukat ukat irnaqawix, chiqpachansa, sarantaskakiwa. Ukampis kunjamsa Japón markax saykataspa ukarjamaw waljax dependi. Ch"axwäwix juk"ampi sarantaskakini ukhax URSS markaruw atacatäni. Ukat mä blitzkrieg ukax utjchi ukhax inas jan risqix utjkchiti.
  Kunjamäskpasa, chʼaxwäwin nayrïr urunakapaw jukʼamp amtañax wakisi. Chʼaxwäwi qalltañax wali wakiskiriwa.
  Ukat jichhax IS-7 tank ukankir imillanakax ataque ukaruw sarapxi. Jupanakax calentador ukar jist"antapxäna ukat jichhax q"ala kayuni ukat bikini ukankapxänwa.
  Ukat jupanakax juk"amp yatiñanipxiwa ukat juk"amp sumaw ukham lurapxi.
  Ukat chiqans Alenkax nayrïr ch"iyar jaquntawiw sarnaqañanx apsu, q"ala kayunakap apnaqasa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - Japón, Japón, Japón,
  Jach"a marka, .
  Ch"aman samurainakan ajayupaw utji,
  Yatipxam, jupax taqi ch'aman Diosan uñisirisawa, juparux nayratpach churatawa,
  Ukampis ¡juparux tʼunjañäniwa!
  Q"ala kayump ch"axwañax Komsomol imill wawanakan mä táctica especial ukhamawa.
  Ukatwa Anyutax q"ala muruq"u talonampi japonés jaqinakarux pallapallanakamp jiwayatayna. Ukat mä samurai bus ukar jaquntatäna. Ukajj tʼijtjjänwa ukat chʼiyar plataformat liwjjatasïna.
  Imill wawaxa wali kusisita katuqatayna, q"uchutayna:
  - Mä ch"axwawimpiw uñisirinakarux t"unjañäni,
  Jiwasax jach"a kankañax mä acero espadampiw chiqanchañäni...
  Janiw inamayakiti imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi,
  ¡Samurai ukarux t"unjañäni!
  Ukhamat wila ñik"utan Allax agresivan rachap uñacht"ayaraki. Ukat ukhamatwa aptasin pechopan escarlata chuchup botón ukar chʼalltʼäna, ukat 130 mm pistolampiw mä proyectil apsuwayjjäna. Mä chiqaparu ch"allt"atax japonés cañón ukarux t"unjawayxänwa.
  Ukat imill wawax akham sänwa:
  - Nayaxa akapachanxa wali thayawa, .
  ¡Ukat imill wawax qʼala kayunipuniwa!
  Maria imillaxa apsutarakiwa, palanca q"ala talonapampiwa ch"allt"asitayna. Ukat sistema de lanzamiento ukax irnaqawayiwa. Ukat ametralladoranakax samurainakaruw jiwayapxäna. Mariax uñisirinakaruw khuchhuqäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq comunismo ukataki!
  Ukat Olympias ukax phichhantarakitaynawa, mä chuchu de pecho de fresa ukampiwa, ukax wali sumapunïnwa.
  Ukat mä taqpach línea samurai sat animalaruw khuchhurapjjäna. Ukat ukax wali thaya ukat qhurupunïnwa.
  Olimpiadas ukanx akham sasaw arsupxäna:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña! ¡Glorioso!
  Ukat mayamp imill wawanaka, japoneses ukanakar ninamp jach"antayañäni.
  Ukañkamax samuraix niya tunka kimsani marani mä waynaruw katjatayna. Jupax wali suma uñnaqt"an, q"illu ñik"utan wawawa, wila corbatampiw isthapita.
  Qalltañatakix japoneses ukanakax calzoncillos ukar puriñkamaw q"añut apsupxäna ukat q"ala kayukiw chika q"ala q"ala ch"uqi taypin irpapxäna. Uka waynax riflenakan chhuxriñchjatapampiw sarnaqäna. Amparanakapajj qhepäjjat chintʼatäjjänwa, ukat qʼala suma kayunakapajj chʼiyar chʼiyar chʼiyar kayunakan suma chʼakhanakap jaytawayäna.
  Samurai chachajj lartʼasisaw sarcástico chiqañchäwinak luräna. Jupanakat maynix uka waynan q"ala kayupat katthapisinx amparap kayup patxaruw t"ijtäna ukat jach"at arnaqasïna:
  - ¡Suma suma uñnaqt"ani!
  Ukatxa, uka waynarux amparapampiw asnupar ch"allt"äna. Seryozhka kullakax p"inqachataw q"illu q"illu jikxatasïna. Juyphi pachanx q"ala kayuk ch"uqi taypin sarnaqañax wali jan walipunïnwa. Yämas kunapachatï jaya tiempo sarnaqañamäki ukat qʼala kayunakamajj nina nakhantki ukhasa.
  Seryozhkax ch"uqi taypin sarnaqäna, wawanakan kayunakapax wila ch"uxñaruw tukuwayxäna, mä ganso kayunakjama.
  Ukampis uka waynax pʼiqip chiqak saytʼayañatakiw chʼamachasïna. Ukat waynan p"iqipax wali sumawa.
  Seryozhka q"ala jan isin torsopax thayampiw thayt"ayasïna. Uka waynax wali kusisitaw sarnaqäna ukat q"ucht"arakïna;
  Jiwasax precursoranaka, jan axsart"ir nuwasirinakätanwa,
  Yurita ukat acerot lurat...
  Jach"a achachilanaka, awkinakasa jach"a jach"a tukupxistu,
  Ukat munat compañero Stalin ukax jiwasanakamp chikaw jikxatasi!
  
  Ukham suma markasaxa, .
  Kuntix comunismo ukax jaqinakar churkän ukax...
  Jupax yurïwitpach wiñay churatawa,
  ¡Mä regalo proletario libertad ukata!
  
  Jisa, k"ajkir warawara thakin iyawsäwisaxa,
  Aspiracionan juk"amp altu t"ijt"añataki - .
  Iyawsapxita, jiwasan rusa ajayusax janiw k"uchuñjamakiti,
  ¡Ukat wakischi ukhajja, ¡tejanak ramar uchañäni!
  
  Jisa, iyawsapxam Rusia, markaja, .
  Fascismo ukax janipuniw atipt'kaniti...
  Akapachankir jaqinakax mä suma familiawa, .
  ¡Ukat Stalin, wali yatiñan Lenin, jiwasamp chikaw utji!
  
  Mä ch"aman familiaruw yuripxta,
  Ukanxa iyawsäwix, chiqaw atipt"i...
  Nayax Svarog Diosaru ukat Stalin - .
  ¡Jiwasan qharürojj wali sumapunïniwa sasaw amuyasta!
  
  Jiwasax machaq pacha uñstayañäni,
  Ukat mä suma uraq lurañakiw wakisi...
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  ¡Ukat nayax iyawstwa uka jaqix heroeruw tukuni!
  
  Jiwasan awki markasax suma sartaniwa,
  Jupax jach"a jach"a tukuriwa ukat simplemente majestuoso...
  Jiwasax phisqa atipt"añakiw jikxatañäni,
  ¡Ukham Awki Markan jach"a kankañapaxa!
  
  Tatitux yapunaka, qullunak luräna,
  Suma waynanakaw akapachan yuripxi...
  Iyawsapxita, jaqinaka, jiwasax walja ch'amanïtanwa,
  ¡Mä ametralladorat cascada ukham lurapxta!
  
  Rusia markanx negocios ukanakax mä juk"akiwa,
  Wila uma jalsu wawanakataki ch'axwapxam...
  Jiwasax, chiqans, jach"a clase uñacht"ayañäni - .
  Chiqansa, ¡rusanakax nuwasïwinakanx janiw atipjatäkiti!
  
  Jiwasax axsarañjamaw uka irnaqäw tukuyañ yatiñäni,
  Kuntix yatiñan Lenin qalltawayki uk tukuyañamawa...
  Uka manq"añ animalax anatañar tukuñapataki, .
  ¡K"ajkir generacionanakan jach"añchäwipataki!
  
  Nayax amuyta niyaw Marte sat planetar avionat sarañäni,
  Venus uksanx mä alaxpachan paraíso lurañäni...
  Uraqpachan jach"a clase uñacht"ayañäni,
  ¡Llakiñampi quimerampix janiw atipjañjamäkiti!
  
  Familian Sutipanx kusisiñ uñstayañäni,
  Alaxpachan amtap lurañäni, comunismo...
  Taqi ch'aman Tatitusti esclavonak taypinxa Mayakiwa,
  ¡Ukax humanismo alaxpachamp phuqhantatänwa!
  
  Jïsa, jiwasan iyawsäwisajj Tatitu Cristoruw utji.
  Taqi universo ukanx nayax yattwa janiw chhaqtkaniti...
  Taqi kunat sipansa, Ladax tukuykamaw jiwasamp chikäni,
  ¡Ukaw kusisiñ churistani!
  
  Rusia nativa markan jakañax wali askiwa,
  Jupanx nayra pachan jan tukuskir kusisiñaw utji...
  Janiwa, jakäwix janiw jark"atäkaniti, nayax iyawstwa hilo,
  Ukat jiwasan tribusax mäkiw groovy ukhama!
  
  Kunjamsa Jesusajj jiwasan Rus"atak tʼaqhesïna,
  Kunjams Diosax Svarog jupax acero espadanak churäna....
  Chiqansa, qhanan Diosanakapax mä idealawa,
  ¡Rusia mamasan sutipxaru!
  
  Ukhamajj kunatsa jan mä warawara ajllktanjja, .
  Ukat chiqaparjamaw universo apnaqañ...
  Kusisiñampiw Jesusar jutä,
  Chiqansa, ¡negociosax irnaqañawa ukat lurañawa!
  
  Jach'a atipjäwix jutpan,
  Lada diosax aka tuqit yanapt"istani...
  Niyaw mä jan tukuskir cuenta jistʼarañäni,
  ¡Jan axsarasaw Tayka Markasan ch"axwañasa!
  
  Tatit Svarog jupax taqi jaqinakarux kusisiñ churani,
  Chuymachtʼäwi ukat jachʼañchäwi churani...
  Uka tuqitxa mä poema ukat mä sarnaqäwiw utjani,
  ¡Rus ukat jiwasan Janq"u Ch"amasataki!
  Uka waynax q"ala kayunakap ch"uqi taypin ch"allt"asïna. Ukat kayunakapajj jiskʼakïnwa, ukampis wali suma uñnaqtʼanïnwa. Ukat samuraix wali munañan nayranakapamp jupanakar uñkatarakïna.
  Ukampis akax mä waynawa. Chika q"ala jan isin ukat shorts ukan, thayat ch"uxña.
  Thaya taypin irpapxäna ukat mä junt"u ch"usawjaruw irpapxäna.
  Ukanjja, jan jukʼamp parltʼasisaw irpapjjäna ukat estanteruw warjjattʼapjjäna. Qhepäjjat amparanakaj tʼijtʼayasaw saytʼayapjjerïtu.
  Ukat ukat Japón markat verdugox mä antorcha uka waynan q"ala talonanakapar apanïna. Ukanx phichhantat aycha thujsañaw utjäna. Ninax wawax q"ala kayunakap ch"allxtayäna. Seryozhkax jan aguantañjam llakitaw arnaqasïna.
  Japón markankirinakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - Arsuña, allqamari, ¿kunas kamachina amtanakamaxa?
  Uka waynax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Janiw nayax siskti!
  Uk uñjasax uka waynarux púas alambrempiw jawq"jañ qalltapxäna.
  Ukat uka jak"ankir cuarto ukanx mä q"ala jan isin Komsomol tawaquruw t"aqhisiyapxäna. Mä acero cadenampiw jawqʼjapxäna, uka cadenax wali juntʼütapatxa janqʼukiwa.
  Ukampis uka tawaqux janiw jachkänti ni jachkänti, jan ukasti qʼuchtʼarakïnwa;
   Espaciojj chʼamaka, chʼamaktʼat qhanampiw pintat uñjasi, .
  Ukat hielo warawaranakax órbitas ukanakan ch"amakt"apxäna...
  Munasiñ munta, ukampis jaysäwi istʼkta ukax janiw sañ muni, .
  ¡Imill wawanakan chuymapax p"akjataw uñjasi!
  
  Jiwasax wali ch"amampiw ch"axwañ munapxta,
  Pachamamatak ch"axwañax wali sallqawa...
  Wasitat jan axsartʼirïñ yantʼäwir puriñäni,
  Nayax akapachan caballero ukhamätwa - janiw payaso ukan almapampikiti!
  
  Kunapachatï Wehrmacht sat barcor tʼunjapjjta ukhajja,
  Imill wawanakax Moscú jak"anx jan axsarasaw ch"axwapxäna...
  Jupanakax marrón horda ukan enjambrepampiw nuwasipxäna,
  ¡Uñisirijj Supayamp familiaräkchisa!
  
  Jiwasax q"ala kayuni imill wawanakax mä ch"uqi ch"uqiruw sarapxta,
  Janiw uñisirirux axsarañamäkiti...
  Ukat fascistax pitchfork ukax chiqaw ladopanx, .
  ¡Mochilan qarapat mä pilan granadanak apthapiña!
  
  Ukampis ¿taqe kunan jan ajjsarirïtasat kamsaraksnasa?
  Kunawsatix Mercurio ukax kayunakampi tuputän ukhax...
  Khititï jiwasanakar pʼakjañatak jankʼak sarkistu ukajja,
  ¡Jan munat uraqirux botas ukamp takt'amti!
  
  Rusia Uraqix jach"añchatäpan,
  Jaqinakarux universo ukar sarañ thakhi uñacht"ayapxtanxa...
  akapachankir jaqinakax taqiniw mä familiakïpxi - .
  ¡Jichhakiw comunismo uñjañäni!
  
  Jïsa, jumax iyaw sasmawa, jan ukax mä juk"a janirakiw iyaw sañjamakiti, .
  Ukampis jaqix mä ch"aman lurataw yuriwayi...
  Uka animalajj janiw amigonakasar atipkaniti,
  ¡Chiqpachansa, iyawsapxita, uñisirinakasax janiw chʼamanïpkiti!
  
  Jiwasan Qullan Mama Markan sutiparu,
  Nayax kuna jan wali ajayunakampi nuwasiñ munta...
  Mä imill wawax q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijti,
  ¡janiw axsarañjam jaytañas amuytʼañas utjkiti!
  
  Millón millón qhuru nuwasirinakaw utjistu,
  Khitinakatix nuwasiñan mayacht"asipxi...
  Jach'a achachilanakasan, awkinakasan iyawsäwip jach'añchapxañäni,
  ¡Chiqpachansa, imill wawanakax nuwasiñanakanx janiw atipjañjamäkiti!
  
  Svarog jupax nuwasïwinx juk"amp ch"ullqhiw churitu,
  Jupax imill wawanakax wali ch"amampiw ch"axwapxi sasaw säna...
  Diosan amtapajj phoqasipan
  Ukat atiptʼasaxa, ¡orfanompiw chikachasïta!
  
  Jiwasan Rus', nayax iyawstwa, jach'a kankañapa,
  Kuna nuwasïwinakanx jan axsaras...
  Pachamaman ch"axwapxam ukat jan axsarapxamti,
  ¡Taqi kamisax wilampiw ch"allt"ata!
  
  Jisa, janiw pächasiñax utjkiti - taqi uñisirinakaruw q"umachañäni,
  Jiwasax mä tribu de gigantes ukham yuripxta...
  Kimsa sami wilampi qillqt"ata bandera manqhanxa,
  ¡Jaqinakax wiñayatak mayacht"asipxpan!
  
  Mä machaq pachaw jutaski,
  Espacios ukanakax espacio ukan jaqinakatakix jist"aratawa...
  Jupax mä qawqha laq"unakaruw ch"allt"i, .
  ¡Infiernoruw llamp"u chuymanïñampi ukat parlañampi!
  
  Jisa, uka jaqejj janiw kunjamatsa chʼiwi, .
  Ukat khititix wiñayatak atipt"añatak yurki ukax...
  Ukhamasti, jan llamkt"amti jach"a escudo,
  ¡Uñisirinakajj loqtatäkchïnsa!
  
  Jan uñisirir aynachtʼañäniti,
  Janiw aka Uraqinkiti, janirakiw ch"uxña alaxpachansa...
  Jumanakax cuadernoman qillqt'apxam,
  ¡Uka nave espacialax mä cisne frisky ukham sartani!
  
  Wali jan axsarasaw Uraqir arxatañäni,
  Jiwasax yatipxam, jiwasax jan axsart"ir imill wawanakapxtanwa...
  Aka chiqan querubín chachax ch'iwinakap luqxati,
  ¡Mä granadaw jupanakar jaquntatäna!
  
  Janiwa, imill wawanakax janipuniw q'añuchatäpkaniti,
  Jupanakax janiw qunqurt"asiñasar puriyapkistaniti...
  Kunjamtï nayrajj paskäna ukhamarakiw Hitler chachajj kaput, .
  ¡Ukhamatwa walja maranakan kusisiñapax jachʼañchatäni!
  
  Mä juk"a arumpixa, warawararuw puriñäni,
  Ukat Virgo, Orión...
  Jach"a samkanakax phuqhasi
  ¡Mä jach"a, machaq orden lurañäni!
  
  Ukat nayax iyawstwa uka pachax niyaw purinini,
  Kunapachatï nuwasïwin jiwatanakajj jaktanipki ukhajja...
  Atipjäwinakax mä jan tukuskir cuenta jist"arañapawa,
  ¡Khititï nuwasiñan qʼomäki ukajj mä premio katoqani!
  
  Nayax yattwa akapachan jaqinakarux sumankthapissnawa,
  Mayni: árabe, hindu ukat ortodoxo...
  Taqi ch'aman Tatitux taqiniruw qhant'ani,
  ¡Ukat destinosajj cheqapuniw jachʼañchatäni!
  
  Kusisiñax taqi jaqinakarux suyt"pan,
  Ukat wiñay wiñayatak jach'a kusisiñampi...
  Uka ch"usawjanaka ukat ceros ukanakax tukusxaniwa,
  ¡Ukat jan chʼamani, jan chʼamani jaqenakas qollatäjjewa!
  
  Akax wiñayatakiw jaqinakan kusisiñapax utjani,
  Millón millón maranakas jachʼañchatäsin pasawaykchejja...
  Chiqansa, jaqinakan amuyunakapan chʼamapax chʼamaniwa,
  ¡Mä ch"ama espacial ukan yuripxta!
  
  Jiwasax sawkasisaw alaxpachar atipt"añäni,
  Jiwasax galaxia thakhi tukuyañkamaw lurañäni...
  Munasiñampiw vacío taypin sarnaqañäni, t"ijt"asa, .
  ¡Diosar jachʼañchañäni Jesusan Sutipa!
  
  Ukat jiwas pachpaw mä kutikiw warawaranak lurañ qalltañäni,
  Markanak parsecs jaya lurañani...
  Uka chachax niyaw anatañar tukuni,
  ¡Ukat jaqinakax taqi kunat sipansa jukʼampïpxpan!
  . JANK"A 2. 2.1.
  Japón markamp nuwasiñanakax sarantaskakiwa. Soviético soldadonakax nayrïr línea de defensa ukarux p"akintapxäna. Ukampis samurai sat jaqinakax qala chuymampiw saytʼasipxäna. Janiw jaytañ munapkänti ukat wali fanatismompiw nuwasipxäna. Kamikaze minanakas uka ch"axwäwinakanx chikancht"asipxäna.
  Alenax IS-7 tank ukat tripulacionapax walja golpes ukanakaw katuqapxi.
  Ukampis imill wawanakan jiwayir pistolapaw irnaqäna.
  Akax yaqha bus ukaw t"unjata.
  Anyutax q"ala, cincelat kayunakap kuynt"ayasaw akham säna:
  - ¡Akax jiwasan agresivo pasaje ukawa!
  Wila Allax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Jiwasana armadurasaxa thixita ukhamaraki jach"a qullunakana wali sumawa. Jan ukhamäkaspa ukhajja, ¡mä jan waltʼäwiw utjaspa!
  Mariax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jïsa, samurainakaxa kunjamtï lurapxañapäki ukhamarjamaw nuwasipxi! Qhipürux 1 uru achuqa phaxsitx niyas janiw nayrar sartapkti. ¡Ukat akax chuym ustʼayiriwa!
  Olimpias sat chachajj akham sasaw qʼochüna:
  Akax nayrïr descongelado patxawa, .
  Mä samkanx Stalin ukar uñjta...
  Ukat jiwat cuerponakamp qʼañuchata,
  ¡Munat Rus"!
  Alenkax jacht"asisaw akham säna:
  - ¡Q"uchumax jan suma suyt"awinakaniwa! ¡Juk"amp kusiskañ ukat katjañjam q"ucht"añäni!
  Ukat tank ukankir Komsomol imillanakax mäkiw q"uchuñ qalltapxäna, ukampirus q"ala kayunakap apnaqasaw ninamp phichhantaskakïna ukat janiw armasipkänti, chuchupan escarlata chuchup apnaqañsa;
  
  
  
  Nayajj akapachan wali chʼamani tawaqotwa
  Ukax q"uma chuyman yuritayna...
  Janiw juk'amp suma uñnaqt'anïkti aka planetanxa - .
  ¡Taqi chiqanwa sum jakasiñäni!
  
  Rusia markax taqit sipan juk"amp muspharkañäpan,
  Uraqpachar atipt"ir markax...
  Jank"akiw jaqinakatakix juk"amp askïñapa,
  ¡Kawkïr nuwasiris chiqpach idolowa!
  
  Nayasti qullan marka arxatä,
  Kawkhans nayra achachilanakasax utji, juk'amp iyawsapxita...
  Jaqinakaru uñt"aña q"ala kayuni imilla, .
  ¡Jupax mä águilawa, janiw mä gorrión ukhamäkiti!
  
  Nayra jakäwijanx Komsomol markankirïnwa,
  Fascistanakax wali uñt"ataw ch"axwapxäna...
  Ukat tawaqun arupax wali qhanapunïnwa,
  ¡Ukat mä qhana aire alma!
  
  Moscú marka jakʼanjja, wali chʼamampiw nuwasta,
  Uka tawaqux q"ala kayukiw thaya pachanx jikxatasïna...
  Ukat presión ukax wali muspharkañawa, .
  ¡Fritz chachan ajanuparux amparapampiw p"akjatayna!
  
  Jesusan banderasan jach'a kankañapataqui,
  Ukat ukhamaraki jach"a Dios Svarog...
  Wiñayatakiw wali qullan Ladax jiwasamp chikäski,
  ¡Ukat akapachan jukʼamp kʼajkir Janqʼo Diosa!
  
  Inti qhanan yurir jaqinakätanwa,
  Yarilo jupax heroísmo ukar ch"amanchawayistu...
  Ukat imill wawanakan q"uchupax sallqaw jallu, .
  !
  
  Ametralladorat chiqaparuw chʼiyar jaquntawayta,
  Jupax q"ala kayumpiw mä regalo jaquntäna...
  Nayax fascistaruw llika jaquntawayta,
  ¡Jupax mä jisk"a imill wawar uñtasitawa!
  
  Nayajj Diosan nuwasir jaqjamaw amuyasta,
  Jupax mä pacha lurawayi, ukanx suma uñnaqt"anïñax...
  Jach"a Svarog ukan sutipxaru,
  ¡Suma uñnaqt"anïñax mä suma uñnaqt"an almapan panqarawa!
  
  Kremlin markaruw nazis ukanakat arxatapxta,
  Mä kutikiw taqinir jiwayañ atipxta...
  Janiwa, imillaxa janiwa mistuyatäkaniti, .
  Ukat ¡Krauts sat chachan nayranakaparuw chʼalltʼapjjta!
  
  Comunismo wiñay jach"añchäwi sutimpi,
  Nayax Komsomol ukankirïtwa, q"ala kayukiw ch"axwawaytxa...
  Jiwasax fascismo ukan tamanakaparux t"unjañäniwa,
  ¡Ukhamajj uka acerojj Rus chachan uñisirinakapar jan katuyasiñapataki!
  
  Imill wawanakax Stalingrad markan ch"axwapxäna,
  Chuchunakapax rubí ukham wilawa...
  Jiwasax comunismo ukx niyaw uñjañäni,
  ¡Jan yatkasaw llakisiña ukat llakisiña!
  
  Jiwasax Awki Markanx wali suma imill wawanakawa,
  Nayax Komsomol ukankirïtwa niya q'ala jan isinïtwa...
  Ukampis mä ametralladorampiw Reich markar tʼunjäna,
  ¡Alemananakax janiw jiwasan empresasarux mantapkänti!
  
  Rusia markan juk"amp k"ajkir sutipxarux,
  Nayax iyawstwa taqi kunas wali sumapunïniwa...
  Jach"a Jesusax misión ukar iyawsi, .
  ¡Cincel conchas ukanakax thuqtʼasipkchisa!
  
  Jach"a Mama Markan sutiparu,
  Jiwasax jan wali fascistanakaruw t"ijtxañäni...
  Sallqa tama tamanakaru jark'aqañäni,
  ¡Jan wali lunthatax wali colerat atacatäkchisa!
  
  Jesusan sutipax inti jalsur uñtat qhant'pan,
  Maria mamax jach'a paraiso churpan...
  Lada Taqi Ch"aman Diosatakix wawanakapätanwa,
  ¡Ukat jumax jan axsarasaw nuwasta ukat atrevista!
  
  Jach"a Mama Markan sutiparu,
  Kuntix comunismo ukax taqi chiqan churawayki...
  Nayax santonakan ajanunakap icononakat qhant"ir uñjta,
  ¡Mä United Lord familianjja!
  
  Taqi ch"aman Svarog sat jaqin sutipxaru,
  Qhispiyiri Wali jach'a Cristo...
  Familian Diosapjamäñasawa,
  ¡Taqi Jan tukuskir Luririru!
  
  Rus' ukax banderap jupat sipan juk'amp jach'ar aptañapawa,
  Jiwasax juk"amp ch"amani ukat yatiñaniruw tukuñäni...
  Genghis Khan jupax wali ch"amampiw atacchi,
  Ukampis ¡jiwasax imill wawanakax jukʼamp yatiñanïpxtwa!
  
  Ukatwa jumanakarux sapxsma, ukatakix sarapxam,
  Jiwasatak chiqa chuyman Rusia Diosanakar luqtapxam...
  Ukat ch"axwäwin rusanakan almanakap qhispiyapxam,
  ¡Ukax mä infierno punchu packs ukhamäkchisa!
  
  Jiwasax atipt"añäniwa, nayax chiqpachapuniw uk yatta
  Taqi fascistanakaruw atipt"añäni...
  Cainax janiw Awki Markan nuwasirinakaparux t'unjkaniti,
  ¡Ukat mä axsarkañ warariñampiw osox jakani!
  
  Taqi kuns wali sum lurañäni,
  Taqi Fritzes ukat Mongols ukanakaruw atipt"añäni....
  Chiqansa, imill wawanakamp nuwasiñax jan walipuniwa,
  ¡Rusia markankirinakajj jan atipjatäpjjatap yatipjjewa!
  
  Taqinipuniw axsarañjam sonrisanak uñachtʼayañäni,
  Jiwasax Genghis Khan jupan wajjranakap p"akjañäni...
  Jan tukuskir jach'añchäwi sutimpi,
  ¡Destinomax wali qhanäpan!
  
  Jisa, jiwasa imillanakaxa suma nuwasxañäni,
  Uraqpachan jach'a clase uñacht'ayañäni...
  Nayax nuwasiritwa, ukat almajax janiw payaso ukhamäkiti...
  ¡Ukat Diosax atipjatapatxa Cristoruw premio churarakini!
  
  Jiwasax Genghis Khan jupan tumens ukanakap p"akintañäni,
  Kalka markanx imill wawanakaw nuwasiñanx utjani...
  Janiw infierno ch"axwawirux saykatañjamäkiti
  ¡Jesusaru ukat Stalinar wal munasta!
  
  Ukhamajj uñisirinakaruw chʼiyjarakï, creyipjjam, jan jaktʼasa,
  Nayax jupanakarux midges ukham atipt"iristwa...
  Iyawsapxita, irnaqawisax ch"amawa,
  ¡Jakäwix mä seda hilo ukham jan chʼamanïkchisa!
  
  Lada, Qullan Marian sutiparu,
  Kuntix wayn tawaqunakax munasiñas churapkän ukax...
  Jiwasax imill wawanakax q"ala q"ala kayunakanïtanwa,
  ¡Uñisirirux laq'ampi wilaruw takxatañäni!
  
  Cristox jutaniwa, jiwatanakasti jaktanipxaniwa,
  Perú, Yarilo, Janq"u Dios, Svarog...
  Jupanakax mayacht"atawa, jaqinakax chiqaparuw yatipxi, .
  ¡Ukat alajjpachanjja, ¡Taqe Chʼamani Familiajj utjarakiwa!
  
  Mä juk"a arumpixa, kusisiñasax wiñayatakiw utjani,
  Patak patak maranakaw suma ukat muspharkañ...
  Alaxpachasa, akapachasa wali ch'aman ch'amanïpxiwa,
  ¡Ukat jan jiwañampi waynäñampi wiñayataki!
  Uka qhipatxa mä bus 150 mm ukax torreta ukarux chiqapuniw junta de culo ukar ch"allt"awayi. IS-7 ukax ch"amakt"awayiwa, ukat nuwasirinakax tank muytasin askichañatakiw sarxapxañapäna.
  Ukat uka qhipatxa, jupax qʼal chʼiyjataw uñjasini. Jilapachax Stalin jupax Japón markamp mä blitzkrieg ukar apuesta ukampix janiw phuqhaskänti. Uka nuwasiñajj jaya tiempo ukat wali chʼamäjjänwa.
  Ukañkamasti, japoneses ukanakax dirigir ukat pedalear sarantasipkakïnwa.
  Sañäni, precursorat maynïrejj katjatäjjänwa. Uka waynaxa tunka payani maranikiwa. Ukat qʼala suelanakaparuw cauchot lurat mangueranakampi apnaqañ qalltapjjäna. Uka waynax arnaqasïna ukat jachäna, ukampis amukiw jikxatasïna.
  Ukatxa, wila hierrot lurat tiranakaw wawapan kayunakapar uchatäna. Jisa, kunas qhatiyatäkaspas ukham thujsäna. Ukat aka thujsax wali munañjamarakïnwa.
  Wawax wali t"aqhisiñampiw jan amuyt"asxänti.
  Ukampis samurai verdugonakax mä agujampiw wawar kunkapar ch"ankhachapxäna. Ukat uka waynax wasitat amuytʼasxäna.
  Ukat uka monstruonakajj wila chʼiyar pinzanakampi qʼala kayunakap pʼakjañ qalltapjjäna.
  Ukat mayampiw wawax desmayasxäna.
  Jïsa, ¿kunas utjäna? Uka waynax t"aqhisiyat uñjasiskakïnwa. Wawanakan kayunakap p"akjañ tukuyxasaxa, japonés verdugonakax costillanakaparuw irnaqañ qalltapxäna.
  Ukhamaw lurapxäna, mä costillat yaqha costilla pʼakjapxäna. Ukat chiqpachansa uka waynan ch"akhanakapax tukusxänwa. Ukat ukhamatwa wali llakitäxäna.
  Ukat ukat mä costillax ch"iyjataw ukat junt"u pinzas manqhan p"akjasi, ukat maynix.
  Ukat uka usux wali llakitaw jikxatasïna, ukat uka waynax wasitat desmayasïna, sallqa tʼaqhisiñanakatxa.
  Ukat samurainakax q"uchupxäna ukat larusipxäna. Jupanakajj wal kusistʼapjjerïna.
  Ukat jupanakax Komsomol tawaqurux t"aqhisiyañ qalltapxäna. Ukhamächi ukhajja, Venus sat chachan purakaparu, anus ukat pechon escarlata chuchunakaparuw electrodonak uchapjjerïna.
  Ukatxa apthapisinxa corrientempiwa jist"arapxäna. Ukat descargas eléctricas ukanakax imill wawan llamp"u janchiparuw t"ijtäna.
  Ukat kunjamsa tʼaqhesïna ukat khathatirakïna. Kunjamsa taqi kunas jan iyawsañjam llakisiñapunïnwa. Ukat suma uñnaqt"an janchipax chiqpachapuniw khathatitayna. Ukat lakaparux jukʼamp electrodonak uchapxäna. Ukat mayamp mä jach"a voltaje corriente ukar jist"antapxäna. Ukat imill wawax q"al lliphipiñ qalltäna.
  Chiqpachansa akax jan iyawsañjam, sallqa llakipunïnwa. Ukat kunjams qarjata Komsomol markankir jaqix arnaqasïna.
  Ukat wali colerat tʼaqhisiyasipkakïnwa. Kunapachatï corrientejj imill wawar jan aptʼaskatap uñjasajja, estante patjjaruw jaqontapjjäna.
  Uka imill wawan qʼala kayunakapjja, roble sat lawat lurat mä bloqueruw chintʼapjjäna ukat sum katjjarupjjäna.
  Ukatxa, pesajenak ganchot warktʼañ qalltapxäna, ukat qʼala jan isin musculonakani suma uñnaqtʼanïñwa chʼallxtayapxäna.
  Imill wawanakax jachapxänwa, ukampis janiw pallapallanakan imantat yatiyäwinakap churañ munapkänti.
  Ukat japonés verdugonakax kayunakapan qʼala kayunakaparuw aceitempi chʼalltʼapxäna, ukhamatwa qhantʼäna.
  Ukat jupanak manqhan nina naktayapxäna.
  Nina naktäwix aycha manq"irjamaw imill wawan q"ala, muruq"u, wali seductora, rosa talonanakap ch"allxtayäna.
  Ukampisa, suma uñnaqtʼanïñax janiw pʼakjkänti. Jan ukasti, janiw jachtʼasjjänti. Ukat wali kusisitaw katuqäna ukat wali amuyumpiw qʼuchtʼañ qalltäna;
  Diosa de Pasión Lada ukar jach"añchatäpan,
  Khitis alaxpachan tapap luratayna...
  Jaqinakatakix wali khuyapayasiñaw utjani,
  ¡Kunalaykutix qullan Diosax jaktawayxiwa!
  
  Svarog chachan juk"amp suma phuchhanakapax janiw utjkiti,
  Ukax q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijtapxi...
  Jiwasax Rod-atakix mä bendición ukhamäñäniwa,
  ¡Janiw imill wawanakarux botas ukamp takxatapxañamäkiti!
  
  Chiqansa, Rusia markanx wali axsarkañ imill wawanakaw utji,
  Sapa yuqall wawax uywa manq"añ utat nuwasir jaqiwa...
  Uka aruxa wali jach"apuniwa, .
  ¡Uka jan wali jaqix cabrito wajjraruw tukuni!
  
  Jiwasax Awki markatakiw ch"axwañäni,
  Jach"a taykajax...
  Rusonakax nayratpachaw ch"axwañ yatipxi,
  ¡Janiw kunas jupanakar saykatañax utjkaspati!
  
  Jupanakax Rusia markatakiw chuymanakap churapxäna,
  Nayax iyawstwa mä jach"a jakawix utjani...
  Niyaw espacio ukar punku jist"arañäni,
  ¡Ukat jawsäwis jikxatapxañäni!
  
  Janiwa, jichhajj thayajj wal colerpan,
  Ukampis rusa jaqix janiw wiñayatak mayjt'kaniti - .
  Jiwasan ch"axwirisax janiw nuwasiñarux aynacht"kiti,
  ¡Samkapax phuqhasiñapataki!
  
  Jiwasan ch'amasax yatiña imillanakampiw utji,
  Chiqpachansa jumax ukham yuritaynawa...
  Mä ametralladoratwa garabato lurañäni,
  Ukhamajj ¡ukajj alajjpacharu ukat janipuniw aynacharukiti!
  
  Markar machaq yänaka churaña, .
  Ukhamat mä ch"uxña quqa ch"uxña quqar uñtat panqarañapataki...
  ukat Diosan Sutiparu Jesusan - .
  ¡Ukhamat maldito jan wali crunch ukax jan ist"asiñapataki!
  
  Chʼaxwäwinxa, taqiniw jilat kullakanakäpxi,
  Ukampis uka pachparakiw Supayan luqtirinakapax...
  Jupanakar amparanakas jistʼarañatakix wakichtʼatätanwa,
  ¡Ukhamatwa taqenis sumankañ churir Diosar jan jitheqtapjjañapataki!
  
  Janiw Wehrmacht sat barcojj qonqortʼasiñapatak apankänti,
  Jiwasax ch"axwawinakat qhispiñ atipxta...
  Stalin ukat jach"a Lenin jilatax jiwasamp chikäpxiwa,
  ¡Ukax cuadernoman qillqt"asim, wawa!
  
  Jiwasax Tayka markarux ukham lurañäni, .
  Jupa pachpaw akapach lurani sasaw...
  Qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixumpi aka chiqaru jutkchïnsa,
  ¡Jiwasan Svarog ukax mä jach"a yatichiriwa!
  
  Uñisirinakax mä akatjamat ukat jan axsartʼasaw nuwantapxäna,
  Pusi tunk mayan marax wali axsarkañänwa...
  Ukampis achachilanakajax jach"a jach"a tukusaw nuwasipxäna,
  ¡Rogax nuwasiñan jupanakar yanapt"i!
  
  Rusia markatakix chuymanakas churañäni,
  Jiwasan markasarux juk'amp ch'amanchañäni...
  Jan axsarasaw espacio ukar punku jist"araña, .
  ¡Janiw jachʼa luräwikiti!
  
  Akax markajawa, iyawsapxita, qullana,
  Jiwasax Moscú markan caballeros ukanakaruw arxatañäni...
  Mä imill wawax q"ala kayukiw mä ch"uqi ch"uqimp t"ijtäna,
  ¡Mä nayra samka sartayaña!
  
  Janiwa, jiwasa imillanakaxa janiwa nuwasïwinxa t"unjapkti, .
  Ukat jan axsarasaw nuwasipxäna...
  Ukat awisax imill wawanakax wal chʼaxwapxirïna,
  ¡Ukanx mä phuqhat penalty ukaw utji!
  
  Yatipxam, janiw khitis jiwasanakarux rusanakax ch"akhupkaniti,
  Jiwasax qullunakarux nivelaruw puriraksna, sawkasis...
  Diosar almanakam katuyasipxam,
  Jumax examenanakanx A!
  
  Diosajj jan wali tiemponakanwa nasïna,
  Moscú jak"anx mä qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixuw purintäna...
  Lada kullakajj millanak jikjjatäna, .
  ¡Ukat jachaqtʼasiñanakax chʼiyjatäpan!
  
  Rusia imillanakax noble ukhamawa
  Sapa bendita virgen ukax uñnaqaniwa...
  Iyawsapxita, ukham qhana aru, .
  Ukat imill wawanakarux puñchux monolítico ukhamawa!
  
  Nayax iyawstwa taqi kunas markanx jach"apuniniwa,
  Nayax yattwa taqi kunas ch"amanchaski...
  Awisax nuwasiñax jan walipunïkchisa,
  ¡Abuso luratapat mä taqpach cuenta jist"arañäni!
  
  1941 maranjja, mayakiw saytʼasipjjta,
  Caballeros ukanakax Moscú markanx...
  Niyaw comunismo ukax utjani,
  ¡Nayaw Awki Markan banderap apaniñani!
  
  Stalingrad markax mä axsarkañ thakhiruw tukuwayi,
  Kawkhantix pä axsarkañ jaqinakax tantachasipxäna...
  Imill wawaxa q"ala kayukiw nuwasi
  ¡Chachapax chiqpachansa comunista ukhamawa!
  
  Ukanxa uñisirinakaxa "Tigres" jaquqanipxatayna.
  Ukampis janiw kunjamatsa yanaptʼkänti...
  Jïsa, inamayakiwa Fuhrer sat waynax murmuras anattʼañanakanxa, .
  ¡Jumax mä frágil vidrio planeta ukhamätawa!
  
  Janiw imill wawanakarux caprichonak churañamäkiti
  Jiwasax janiw samarañ atinaktanti...
  Uñisirinakax sinti hollín jaytawayapxi, .
  Jumax wali examenanx A!
  
  Stalingrad markar sarañ thakix chiqpachansa wali jach"apuniwa,
  Ukax intix marka patxankiwa...
  Jan wali Cainax t'unjatäniwa,
  ¡Jupajj Supayampiw Gehena markan jikjjatasi!
  
  Rus' ukax qullan markapuniwa,
  Ukanx Perú ukat Jesucristo...
  Awisax chiqa yatichäwix jan walikïkchisa,
  ¡Uka jaqix janiw kusisiñatak jilsuwaykiti!
  
  Rusonakan chikanchasiwipax yatiñampiw ch"axwañapa,
  Ukat Rusia markan uñisirinakapar atipt"añamawa...
  Krauts jupanakax Luciferan ch"amanïpkchisa,
  ¡Ukampis ejercitosajj wali chʼamaniruw tukuwayjje!
  
  Akapachan comunismo ukanx qhispiyasiñaw utji,
  Jiwat qullunakar atipt"añataki...
  Uñisirinakasarux janiw perdón mayiñäniti,
  ¡Osojj colerat coleratäkchisa!
  
  Dios Perun Jupax llijulliju jaquntäna, .
  Jupax jan wali jaqinakar jawq"jañx walpun muni...
  Ukat jiwasax uñisirinakasat sipan juk'amp ch'amanïtanwa,
  ¡Mä ejercitotï nuwasiñatak entrenasispa ukhajja!
  
  Jisa, Svarog jupax qhanan jach"a ch"axwiripawa,
  Kuntix jan amparamp lurañjam lurañ yatipxani...
  Ukapachaw jumanakax jach'añchatäpxäta,
  Rusas, iyawsapxita, janiw loqhe jaqinakäkiti!
  
  Taqi kunas jiwasan jach'añchäwisan qhiparaski,
  Kunas mayo phaxsin colorapar uñtasit suma...
  Alaxpachanxa liwitat jaqinakatakix mä chiqaw utjani,
  Kuntix jupanakax wali colerat arnaqapxäna - banzai!
  
  Yatipxam, jupanakax janiw p'inqachatäñ aguantapkaspati,
  Jiwasax mä phuqhat Edén...
  Rusia markatakix Krauts ukanakat venganza ukaw utjani,
  ¡Sam sat jilatajj jupanakar yanaptʼarakïnwa!
  
  Rusonakax inti jalant tuqit wali askit uñjapxäna,
  Uka rubí ukax thakhi qhant"ayi...
  Jan wali jaqinakatakix mä jach'a mutuñaw utjani,
  ¡Jiwasan Rus" ukax janiw mä jack ukamp k"uchuñjamakiti!
  
  Jachʼat jachʼañchañ qalltañäni,
  Jach"a Mama Pacha ch"amapaxa elefantenakan...
  Uka radiante equipo ukamp chikt"ata,
  ¡Uka suma Lada yuqall wawanaka!
  
  Imill wawanakax juyphi pachanx q"ala kayukiw t"ijtapxi,
  Akax jupanakan jach"a warawarapawa...
  Liebrenakax q"ala kayukiw t"ijtapxaraki
  ¡Ladax wiñayatakiw jiwasamp chikäni!
  
  Diosajj mä átomotwa planetanak luräna, .
  Jupax mä arumpikiw espacio lurawayi...
  Heroísmo ukan luratanakapax q"ucht"atawa, .
  ¡Ukat uñisirinakax mä chʼaxwäwi katuqapxi!
  
  Ukanjja mä jaqen jachʼañchäwipaw utjani, .
  Sapa kuti nuwasiñataki ukat samkañataki...
  Ukhama mä juk"a pachat pacha tukuyañkama - .
  ¡Chʼaxwäwinxa wal chʼaxwapxpan!
  
  Intin ajanunakapax jayaruw qhant'i,
  Ukat arco iris ukax lliphipi, iyawsapxita...
  Ukat uñisirix wali sallqakiwa,
  ¡Naturalmente, ¡jupax chiqpachansa mä animalawa!
  
  Uka markanxa suma imillanakaw utji, .
  Uñisirinakar atipt"añ yatipxatapa...
  Chiqpachansa qhana arunïpxiwa,
  ¡Akapachan wali suma yuqanaka!
  
  Jiwasax rusanakax janiw chhaqtkañäniti,
  Jiwasan chiqa yatichäwisax taqi kunan iyawsatawa...
  Chiqansa, ukham juezanakaw utjani,
  ¡Terroristas ukanakar t"unjañäni!
  
  Jiwasan imill wawanakasax talonanakapampix qhant"apxi,
  Mä q"ala rosa color suela...
  Ukat chʼiyar chʼiyar jamachʼinakajj kayunakam manqhanwa chʼamaktʼi,
  ¡Q"ala kayuni suma uñnaqt"anïñ uñjañax wali junt"upuniwa!
  
  Coo suma imillanaka, .
  Uñisirinakar jan ch"am tukus t"unjasax...
  Jawirax wali jach"at phust"kchisa,
  ¡Uka hordajj nina nakhantat nayrar sartaski!
  
  Taqi kuns wali thaya luraraksnawa,
  Ukat samkaman fidelidad ukar puriñkama...
  Ukat uñisirinakax jan amuytʼasisaw atacapxi,
  ¡Burbaparux mä espadampiw jawq"jañama!
  
  Nayax jiwasan acero caballeronakasarux uñt"twa,
  Iyawsapxita, janiw jupanakarux juk"amp ch"aman jikxatkätati...
  Jupanakax fascistanakarux wali ch"amampiw wajjranakar ch"allt"apxäna,
  ¡Janiw pä tunk jila uñnaqtʼanïkiti!
  
  Imill wawanakax larusipxiwa
  Jupanakax jach"a kankañapampiw kisunakap q"ala ch"uqt"asipxäna...
  Nayranakapasti platillor uñtatawa,
  ¡Uka arupax mä k"ajkir ruiseñor uñtatawa!
  
  Imill wawanakan entrenamientonakapax wali sumawa,
  Ukat jupanakax uka ch"axwäwinx kunja axsarkañas uk amuyt"apxi...
  Suma uñnaqtʼanakajj wali groovy, .
  ¡Awisax chʼamaktʼiwa!
  
  Ukham mä pacha amuyt"añäni, jaqinakax utjani
  Comunismo ukax jach"a ch"aman markanakan yuritapawa...
  Ukat suma uñnaqt'anïñax janiw juchañchkätamti,
  ¡Mä jaqix moron ukhamäkchisa!
  
  Jichhasti ch'axwäwix inti jalsu tuqit jutaski,
  Infierno horda ukax ataque...
  Jiwasampixa ch"amapaxa iyawsaña ch"axwiri Svarog,
  ¡Uka imill wawax mä juk"a ch"amampiw Khan sat jaqirux t"unjäna!
  
  Nayax yattwa taqiniw jach"añchatäpxaspa
  Khitinakas Awki markataki ch"axwapxi uk yatiña...
  Ukat nuwasir jaqix jan axsart'ir yuritayna,
  ¡Jiwatat qhepat alajjpachar saraña!
  
  Jiwasax Rus-arux kusisiyañ yatiñäniwa,
  Glorifying Rod ukax patak patak maranakaw...
  Mama Santa Rusia markan askipatakix,
  ¡Mä jachʼa puñchun chʼamapampi!
  
  Iyawsapxita, markajax wali sumawa,
  Manzana quqanakax Ártico uksanx panqaraski...
  Jiwasan jaqinakax jach"a jach"a tukupxi, ortodoxo, .
  ¡Samkajajj phoqasiñapatakiw yanaptʼawayitu!
  
  Jiwasax kuna qinayanaksa luraraksnawa,
  Ukat loco uñisirir atipt"añamawa...
  Jiwasan escuadrón ch"axwirinakax wali t"ijt"apxi,
  ¡Reptil predadores ukanakarux anatañaruw tukuyi!
  
  Rusia markanx taqi kunas wali sumawa,
  Luririx chuymap ukar uchatayna...
  Uka sádico Malyuta ukaxa ch"allt"atawa, .
  ¡Uka samkajj walja chʼamanïniwa!
  
  Cristox jutaniwa, akapachasti jaktaniwa,
  Wiñayatakiw jachʼañchat jaqenakajj utjani...
  Rusia markatakix chiqaparuw ch"axwapxta,
  ¡Ukat acero amparasar uñtʼañamawa!
  
  Imill wawanakax wali jach"añchatawa
  Kunas espacio ukar atipt"aspa...
  Jupanakax kuna q'añunaksa ch'iyjapxani,
  ¡Mä cadenajj jupanakatakix mä seda hilokïkaspas ukhamawa!
  
  Iyawsapxita, janipuniw aynachtʼkañäniti,
  Janipuniw uñisirinakan apnaqatäñäniti...
  Fuhrer ukax mäkiw loco tukuwayxäna - .
  ¡Wajjranakap pʼakjañäni!
  
  Chacha, jumax taqit sipan juk'amp ch'amanïxätawa,
  ¿Jumaxa universo uksanxa atipt"asmati...
  Janiw jan walinak parlañamäkiti, jan chʼamani, .
  ¡Iyawsapxita eslavonakax janiw p"akintatäkaspati!
  
  Millón millón jaqinakan chʼamapax jiwasampiw utjani,
  Uñisirinakaruw tukuyañäni, iyawsapxita...
  Walja soltera legionanaka, .
  ¡Jupanakax uka dianaruw chʼalltʼasipxi!
  
  Atipjäwix niyaw purinxi,
  Berlín markar atipt'asisaw mantapxta...
  Khitinakatix paraison kusisiñan jiwapxi,
  ¡Ukat qullan querubinux wali jachʼatwa jaltxatayna!
  
  LUKASHENKO JANIW JANIW PRESIDENTE UTJKITI
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Comisión Central de Elecciones de bolsillo ukax janiw Alexander Lukashenko jupar Bielorrusia markan presidencia ukar candidato ukham qillqantayañ munkänti. Ukat Vyacheslav Kebich, nayrïr ministro ukhamarak de facto Bielorrusia markan p"iqinchiripax atipt"awayiwa. Sarnaqäwix mayj mayjawa. Rusia markamp chika, kawkhantix Vladimir Volfovich Zhirinovsky jupax 1996 maran p"iqinchirïxäna.
  . JANK"A 1. 1.1
  Bielorrusia markanxa, taqi kunas mayjäspawa. Vyacheslav Kebich, uka pachanx Bielorrusia markan de facto apnaqiripax Alexander Lukashenko ukan qillqantatäñapatakiw jark"atäñapatak mayïna. Ukat ukax janiw walja jaqinakan jan waltʼäwinakar puriykänti. Suma, yaqhip candidatos ukanakax juk"ampi, yaqhipanakax juk"ampi. Ukham luratapatxa, Zenon Poznyak jupax Kebich jupampiw payïr t"aqaruw mantawayi. Ukat payïr t"aqax Rusia markan yanapt"apampiw yuspajarasi, Zenon Poznyak jupan uñisiñap uñt"ayatapata, ukat sinti radicalismo ukampiw Kebich jupax atipt"awayi ukatx Bielorrusia markan nayrïr p"iqinchiripawa.
  Lukashenko jupa pachpaw janipuniw uka patat makhatkänti. Bielorrusia markax zona de rublo ukar mantawayi. Ukat Rusia markan qullqipax ukanw sarnaqañ qalltäna. Mä tuqitx akax mä plus ukhamawa, ukampis mayni tuqitx kunjamatix Rusia markanx pensiones ukat sueldonak payllañax qhiphart"añ qalltawayi, ukax yaqhip ch"axwawinakaruw puriyi ukat jan walt"awinakaruw puriyi.
  Ukhamäkchïnsa, Kebich chachajj occidental markanakamp sum apasiñwa atipjäna. Ukat Yeltsin jupax mä atiniskañ aliado ukanïnwa, ukampis janiw ukham radical aliado ukhamäkänti. Rusia markanx sarnaqäwix mä juk"a mayjt"awayi. Lukashenko agresivo ukar uñtasita, Kebich jupax Yeltsin ukarux Chechenia markan jan ch"axwañapatakiw iwxt"awayi. Ukat Yeltsin chachajj janiw ukar soldadonak khitkänti. Jan ukasti, Rusia markar yanaptʼir oposición ukanakaruw atinisitayna. Ukampirus Chechenia markanx ch"axwawix juk"ampiw jilxattawayi. Ukat jupax kunayman coloranakaruw tukuwayxäna. ¿Kawkhans dudayev jaqinakax utji, kawkhans yaqha ch"amanakax utji?
  Muspharkañawa, Cáucaso markan jan ch"axwäwix utjkän ukax Vladimir Zhirinovsky juparux askinjam uñjäna. LDPR ukax Rusia markanx nayrïr ukat wali uñt"at fuerza de oposición ukhamaw qhiparawayi. Ukat presidencial chhijllawinakanx jach"a ch"axwawix Zhirinovsky ukat Yeltsin ukanakanw utjawayi. Principio tuqitxa, chiqpach sarnaqäwinx akax lurasispawa, Vladimir Volfovich jupax Chechenia markan ch"axwawipar jan yanapt"kaspän ukhax, ukhamatw mä jach"a chimpunak protesta electorado ukan chhaqhayaspa.
  Ukat medios de comunicación ukanakax Yeltsin ukat Zhirinovsky ukanakan ch"axwawip ch"amanchapxäna. Walja PR ukanakaw utjäna, walja propaganda ukanakaw utjäna. Ukampirus chiqpach ch"axwawix janiw ukhamäkiti: comunistanakax Yeltsin ukar saykatañataki, kawkhantix jilïr irpirinakax yaqhip trompeta de propaganda ukanipxatayna, Zhirinovsky ukampix juk"amp ch"amaw tukuwayi. Jupar fascista jaqer tukuyapkchïnsa.
  Ukampis kunayman jan wali lurawinakampi, jan walt"awinakampi, corrupción ukat mafia ukanakanx walja rusanakax janiw fascismo ukx ukham jach"a jan walit uñjapkänti. Chiqansa, Jachʼa Chʼaxwäwi Patriótica ukax nayratpachaw utjäna, ukat uka jaqinakax janiw pachpa fascistanakäpkänti. Ukatx jan wali alemán fascistanakax utjarakïnwa, ukampis jichhax juk"amp suma rusanakax utjarakpachänwa. Ukampis qullqi tuqitxa, chiqpachansa Adolf Hitler chachax Alemania markanx mä milagro luratayna.
  Ukhamat Vladimir Volfovich jupax kunjamas Hitler ukamp chikancht"asis jach"añchasïna, ukat uka tuqit anatt"añ yant"äna.
  Comunistanakax mä jach"a desventaja ukanipxarakïnwa. Jaqinakax wali sum amtapxäna - ch"usat estanterías, taqpach pist"awinaka, tarjetas ukat cupones, juk"ampirus Gorbachev pachatpacha. Ukat Gorbachev chachan pachapax comunista apnaqäwimp sasiwa.
  Jaqinakaxa, juk"ampisa warminakaxa, filaru sayt"asipxäna, janiwa nayra comunista pacharu kutt"añ munapkänti. Ukat akax Zyuganov jupampiw anatäna. Ukat Hitler chachan apnaqawipanxa, juk"ampirus janïr ch"axwäwix utjkän ukhax capitalismo ukax utjarakïnwa, ukax sañ muniw janiw ch"usat estanterías ukanakax utjkänti. Ukat Zhirinovsky pachpax walja populista arsuwinak arsuwaykchisa, janiw nayra pachar kutt"añ arsuwaykiti. Ukat jupax arsuwayi, nayraqatax kamachi, jan wali lurawinakar ch"amakt"ayañataki, ukat jan irnaqäwinïñ tukjañataki. Ukampis Alemania markankir Hitler chachajja, jan wali lurañanak chhaqtayäna, jan trabajonïñsa tukjäna, ukat ordenaruw puriyäna.
  Ukat pä phajjsitjja, Europa markpacharuw katuntjjäna. Mä arunxa, wali yatiñampi anattʼasa ukat campaña lurasaxa, Hitler chachampi chikachasiñax jumatakix askiwa. Ukhamajj Yeltsin jilatajj Zyuganov jilatat sipansa jukʼamp chʼamäjjänwa. Qhipïrix antipatía ukar puriyatayna waljaniruw niya nivel genético ukan - pist"awinaka ukat ch"usat estanterías, ukat represiones estalinistas ukanakas utjarakiwa. Chʼaxwäwin nuwasir jaqinak taypinsa, janiw taqinix fascismo sat yatichäwir jan iyawsapkänti.
  Ukhamarus ukax jiwasan fascismo ruso ukar uñtasitarakïnwa. Economía ukax janiw sum sarnaqkänti. Ukat jan Chechenia markanx Yeltsin ukax mä jisk"a calificación ukanïnwa. Ukat uka markax jiwarañampïskänwa, ukat bandidonakampi jan wali lurañanakampix walpun utjäna. Ukat chiqpach sarnaqäwinakat sipansa jukʼamp jachʼawa. Ukhamat Chechenia markan ch"axwawix walja jark"awinak libertades ukar puriyatayna, ukax jan wali lurawinakarux juk"ampiw jilxattawayi, ukampis jan wali lurawinakat jan utjatapax juk"amp jan walt"awinakaruw puriyatayna.
  Ukhamat Zhirinovsky jupax Zyuganov jupat sipanx juk"amp trumpetanakanïkaspas ukhamaw jikxatasïna.
  Uñt"añasawa, chiqpach sarnaqäwinx Zhirinovskyx 1996 maran chhijllawinakanx jan walt"ayataw uñjasiwayi. Ukampis pantjasitapat nayrïr razonax: qhipa atipt"äwirux janiw inspiración ukat iyawsäwix utjkänti. Ukat akanx taqpach ch"axwawiw jupamp Yeltsinampi, ch"amakt"at Zyuganov jupax ch"amakankiwa, ukat Zhirinovskyx ninamp nakhantatawa. Ukat aka políticox, kunapachatix mä rollo ukanx chiqpachapuniw milagronak lurañ yati. Ukhamarus Zhirinovskyx wali waynawa ukat ch"amampiw phuqt"ata.
  Ukat jupax janiw TVn debates ukanakat t"ijtkiti, Zyuganov ukar uñtasita, jupax nayratpach pantalla ukar p"iqip ch"allt"añ axsaratayna.
  Ukhamarus Zhirinovskyx uñnaqapanx sullka uñnaqt"anirakïnwa, ukatx janiw Zyuganov ukham calvo ukham uñt"atäkänti, ukat janiw Yeltsin ukham ch"iyar ñik"utan uñt"atäkänti. Ukat ukax jupan askipatakis irnaqarakïnwa.
  Zyuganov jupax Yeltsin jupat tunka kimsan mara sullkakïkchïnsa, anqax tuqitx janiw mä wayna ukat machaq irpirirjam uñt"aykänti. Ukampis Zhirinovsky, Yeltsin-at tunka phisqhan mara sullka ukat anqanx frenético ch"amapampi, uka apnaqat jilïr jaqit sipanx juk"amp ch"amani ukat ch"amani ukhamaw amuyasïna.
  Ukat ukax chhijllawinakax kunjams sarnaqäna ukx mayjt"ayawayiwa.
  Ukampirus Zyuganov jupax kimsïr chimpuntañapawa. Ukampis ¿khitinakarus payïr kutin yanaptʼañapa? Yeltsin jupamp ch"axwañax wali jayaruw sarawayxi. Ukat Zhirinovskyx janis comunista ukhamäkchixa, izquierdista ukhamawa, ukat janiw anticomunista ukhamäkiti. Ukat jupax comunistanakarux carteras ukanakaw arsuwayi.
  Ukampis Cisnex laka ch"uqt"atawa ukat llamp"u chuymaniwa, ukat janipuniw ukaruw muyuntkiti. Ukhamat chhijllawinakax yaqha escenario ukar arktawayi. Zhirinovsky jupax nayrïr t"aqax Yeltsin jupat sipanx juk"amp votonak katuqawayi, ukatx payïr kutinx Zyuganov jupan yanapt"ap katuqawayi. Ukat ukatw Yeltsin jupax payïr t"aqax mä jach"a mayjt"äwimp phust"awayi. Ukhamarus payïr t"aqax juk"a jaqinakakiw Yeltsin ukarux voto churapxäna, nayrïr t"aqatxa. Ukat Vladimir Zhirinovsky jupax Rusia markan machaq p"iqinchiripawa. Ukat ukax Vladimir Volfovich jupatakix mä atipt"äwiw tukuwayi.
  Ukampis kunjamtï suyapkäna ukat sipansa, Rusia markan sarnaqäwipax janiw sinti mayjtʼkiti. Zhirinovsky jupax janiw occidental ukamp chikt"atäñx juk"amp jan walt"aykänti. Jupax nayrir reformanakax jisk"a chiqañchäwinakampiw sarantaskakïna. Ukat gobiernonkir comunistanakas janiw uka toqet sinti jarkʼapkänti.
  Chiqansa, kunas mayjtʼawayi. Ukat jukʼamp policianakaw utjäna, uka policianakajj policia satäjjänwa, ukat jan walinak contra chʼamachasiñajj jukʼamp chʼamaruw tukuwayjjäna.
  Qhipharux 1999 maranx ch"axwirinakax Daguestán markar mantañ qalltapxäna, ukatx Zhirinovsky jupax Cáucaso markan ch"axwäw qalltañapatakiw wayt"ata. Janis munkchïnjja.
  Yugoslavia markampis ukhamarakiw Zhirinovsky jupaw Milosevic juparux jan bombardeo ukamp sarañapatak amuyt"ayäna, jan ukasti occidental uksan kamachinakapar iyaw sañapatakiw amuyt"ayäna.
  Economía ukax axsarañjamas jilxattañ qalltawayi, ukatx petroleo ukan chanipax jilxattañ qalltawayi.
  Chechenia markan ch"axwawix mä ch"amaw calificación ukap jach"anchayañataki ukhamarak payïr mandato ukar wasitat chhijllañataki. Ukhamarus Vladimir Zhirinovsky jupax mä referéndum wakicht"arakiwa, pä mandato ukan límite ukar chhaqtayañataki. Ukat ukax autoritario apnaqañ amtapänwa. Ukat Chechenia markamp ch"axwäwix wali qhurupuniw sarawayi. Ukhamarus Moscú ukat Volgodonsk markanakanx terrorista ataques ukanakaw utjawayi. Ukax Zhirinovsky jupax prudent ukhamarak cínico aprovechawayi.
  Ch"axwäw pachanx payïr kutiw chhijllatäñax juk"amp jasakiw utjäna, ukax nayrïr kutiw ukham lurasïna. Ukat referéndum ukanx pä mandato ukax cancelatäxänwa, Zhirinovskyx jan jark"ataw uñjasiwayi. Ukhamaw pasäna.
  Bielorrusia markanx 1999 maranx Vyacheslav Kebich ukan nayrïr phisqa marapax tukusxarakïnwa. Situación económica ukax janiw sinti askïkänti, ukampis mä juk"a axsarkañ jiltäwiw qalltawayi. Ukhamarus propaganda ukat recursos administrativos ukanakaw utji. Ukat Lukashenkox janiw mayamp chhijllawinakan chikancht'asiñapatak jaysatäkänti - kunatix quejasiñax utjapuniwa.
  Ukat Kebich jupax wasitat chhijllatarakïnwa, ch"amäkchïnsa. Ukat wasitat Zenon Poznyak jupax payïr t"aqaruw jupamp uñisïna. Kebich jupax janiw chiqpach historianx Lukashenko ukham interes apthapiskänti. Ukampis chʼamapsa chʼamampiw katjjasïna. Bielorrusia markanx mä machaq constitución, juk"amp autoritario ukaw 2000 maranx apsutäna, ukatx Kebich irpirin kamachinakapax wasitat utt"ayatäxänwa.
  Zhirinovsky jupax Chechenia markaruw katuntawayi, ukampis Rusia markax ukanx mä jach"a ch"axwäwiw partidos ukanakamp ch"axwañapäna.
  Jan walt"awix chechenos jupanakax nayratpach de facto independencia ukar yatintatäpxänwa. Rusia markan pallapallanakapax Grozny markar jan walt"ayaskäna ukhax wali ch"amampiw chhaqhayasipxarakïna. Chiqans Zhirinovsky jupax medios de comunicación ukanakaruw apnaqäna ukatx janiw calificaciones ukat walja jaqinakan antiguerra ukar jan walt"ayañx atipjkänti. Ukat ukax apnaqäwipanx mä plus ukhamarakirakïnwa.
  Petroleo ukat gas ukanakan chanipax jilxattatapa ukat qullqi tuqit jilxattatapax jilpachx dictadoran ch"amaparuw ch"amanchawayi. Jupax janiw cargop jilxattaykänti, jan ukasti sapa kutiw presidencial chhijllawinakan atipt"äna. Ukax pachpa maraw americano ukanakamp lurasiwayi. Ukampis jan pä plazompi. Zhirinovsky chachan política exterior ukax wali amuyumpiw sarnaqäna. Jupajj janiw payïr Hitler jaqëkänti, jan ukasti jukʼamp jarkʼaqasïna ukat chʼamapajj mä equilibrio utjañapatakiw chʼamachasïna. Ukampis 2014 maranx Maidan ukax pasäna, ukatx janiw Crimea markar Rusia markar kutt"ayañ yant"äwirux saykatañjamäkänti. Ukampirus Putin ukar uñtasitax Zhirinovskyx janiw juk"amp arsuwaykiti, ukat servicios de inteligencia ukax janiw Donbass ukan sartasiw wakicht"apkänti.
  Jan ukasti, taqe kunas wali amuyumpiw lurasïna. Ukat uka jan waltʼäwix mä jukʼa sancionanakampi ukat mä llampʼu thaya chʼaxwäwimpiw tukuyäna. Qullqituqit jiltäwimp chika, janiw jan walïkiti sañäni.
  Ukampis ukapachax coronavirus ukax uñstawayiwa. Kebich, jupax wasitatw plazos ukanakap wasitat utt"ayäna, jupax jiwxänwa. Ukat machaq chhijllawinakaw Bielorrusia markanx utjawayi. Lukashenkox uka pachakamax armatäxänwa, ukatx machaq jakhüwinakaw uñstawayi. Sullka nayrïr ministro Kolbasco, jupax p"iqinchirïxänwa, jupax ch"amanïxänwa.
  Ukat mä juk"a pachatxa, Rusia markax llakisiñaruw puri, Zhirinovsky coronavirus ukan jiwatapatxa. Ukat ukax markatakix mä jan walt"äwiw tukuwayaraki.
  Ukañkamax talibanes ukanakax Tayikistán markaruw ataque qalltapxäna. Jupanakax arxatäwinakap p"akintapxäna ukat base rusa ukar muyuntapxäna. Ukat Afganistán markanx machaq ch"axwäwiw qalltawayi.
  Ukat chiqans nuwasiñanaka ukat suma imillanakax, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, nuwasiñatakix wakicht"ataw jikxatasipxi.
  Natashax ametralladorapat mä phallawimpiw jalxatäna, talibanes ch"axwirinakaruw khuchhuqatayna. Ukat qʼala kayunakapampiw mä limón jiwayir chʼamampi jaqontäna. Jupax Mujahideen ukarux ch"iyjasaw q"ucht"awayi:
  - Jiwasaxa suman jakasirinakawa, ukampisa jiwasana tren blindado
  ¡Wila límites ukar jankʼak puriñwa atipjawayta!
  ¡Qharürux juk"amp qhanaw ch"axwañäni!
  ¡Jamp'att'asipxañäni!
  Ukat uka nuwasirix pulmones patat larusitayna. Jupax wali groovy sasaw sapxañapa.
  Zoya, jupax ametralladorat garabato luraskäna ukat tunka tunka dushmans ukanakar khuchhuqaskäna, jupax akham sasaw arsüna:
  - Jutïr pachax jiwasan jach"a kankañawa,
  ¡Jichhax jach"a clase uñacht"ayañäni!
  Ukat qʼala kayunakapampix jiwayañ churäwiruw jaquntani. Ukhamaw jupax, ukan sañäni - mä nuwasir ukhamarak agresivu warmi. Ukanjja, walja chʼama ukat chʼamaw utji.
  Agustín chachajj wali ajayumpiw chillqtäna, ukat cobre wila ñikʼutapas cheqpach cometa nina nakhaskirïkaspas ukhamaw jalnaqäna. Imill wawax uka apthapisinx agresivan tuiteó:
  - Jach"a Tayka markasaru, .
  Jumax taqi markanakat sipan juk"amp jach"awa...
  Jiwasax uka ordenarux askïtanwa,
  ¡Talibán ukar t"unjapxam!
  Ukat imill wawax ukhamarakiw q"ala amparanakapampix, suma uñnaqt"an, ch"uxña kayunakapamp, jiwayañ regalo jiwayañatak jaquntäna. Ukhamaw akan tukuyapxta, wali agresivu, qhuru ukat q"ala kayuni imillanaka.
  Ukat Svetlanax nuwasïwinkarakiwa. Ukat ametralladoranakatwa jachʼa jiwayir chʼamampi luraraki. Jupax wali suma nuwasir jaqiwa. Chiqapa ukat chiqaparu ch"iyar jaquntaña.
  Ukat ñik"utapax janq"u, fresco, ch"uqimp uñtatawa. Ukat qʼala kayunakajj jiwayañ chʼamampiw chhaqtayañ regalonak jaqontapjje.
  Svetlanax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - Ukat jupax bote apnaqi, .
  Jallu pachampi, nieblampi...
  Qhuru chuymani ukat traicionero - .
  ¡Talibán ch"axwiri!
  Aka imillanakax, nayax sañ muntwa, qullunak sarnaqañ yatipxi. Ukat wali sumaw nuwasiñ yatipxi. Ukat perlanakjam lliphipir kisunakapsa apsusipxäna.
  Ukanakax suma uñnaqt"aninakawa. Ukat ukhamat Natashax pechopan escarlata chuchup uñacht"ayäna ukat bazooka botón ukar ch"allt"äna, talibanes ukanakar t"unjasa ukat t"unjañataki.
  Chiqpachansa akax mä agresivu ukat nuwasiñ uñacht"äwiwa.
  Ukat tormenta soldadonakax alaxpachan nuwasipxi. Uka patxanxa wali suma imillanakawa qunt"asipxi.
  Albinax q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"äna, jiwayañ perno jiwayañataki, ukat jach"at arsüna:
  - Imill wawanakaxa ch"iwiru uñtatawa t"ijtapxi, .
  ¡Jiwasax capital markarux nuwasiñanx katuntañ yatiñäniwa!
  Jupax ukham suma uñnaqt"an rubio ukhamawa, sañäni.
  Ukat Alvina, yaqha rubio imillax bikini isimp isthaptʼataw nuwasiskaki. Ukatwa pechopan fresa chuchup botón ukar chʼalltʼi, ukat mä cohetejj jachʼa tʼunjir chʼamampiw tʼijtäna. Ukat jupax talibanes soldadonakarux loco ukham jawq"jani.
  Aka imill wawanakax apt"asipxäna ukat qalltapxäna. Jupanakax wali, sañäni, agresivu ukat ch"axwañ munapxi.
  Ukampisa, chiqpachansa imill wawanakax mä tank patxaruw nuwasipxaraki. Sexo justo ukan representantes ukanakax akanx wali sumaw jikxatasipxi. Ukat jupanakax, chiqans, q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa.
  Ukanakajj wali muspharkañ lunthatasiñanakäkaspas ukham sañäni, janiw khitis ukanak aguantkaspati. Mä kutix qalltapxani ukhax janiw sayt"apkaniti.
  Elizabeth kullakajj mä tank patjjan nuwasïna ukat qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw jiwayir conchanak apayäna, ukat akham sasaw qʼochüna:
  Ukham suma markapunïnwa
  Ukajj Imperio Soviético satawa...
  Jan wali Supayajj tʼunjänwa,
  ¡Jupan jaysäwipar jawsañajj horasäjjewa!
  
  Lenin jupax apnaqawayiwa - mä ideal ukhamakiwa, .
  Khitis Pachamamar jach"anchawayi...
  Ukat jupax Stalin juparuw apnaqañ katuyatayna...
  ¡Jupaw uka sallqa horda ukan impulsonakap tʼunjäna!
  
  Jiwasan Mama Markasax panqaräpan,
  Abedul, álamo, roble, rowan quqanaka...
  Nayax fascismo ukan ejercitoparuw t'unjä - .
  Chiqansa, ¡rusanakax nuwasïwinakanx janiw atipjatäkiti!
  
  Rusia markax aka Uraqin inti jalsu tuqinkirïnwa,
  Rayonakapasa ukat warawaranakapasa ukat cometanakapasa...
  Jumax wali suma markaruw tukupxäta
  ¡Ukanjja, heroico luratanakajj jachʼañchatawa!
  
  URSS, kunapachatï wali suma panqarkäna ukhaxa,
  Ukat jupax markarux amparat comunismo ukar irpxaruwayi...
  Ukampis calvo jaqix asnuparuw t'unjäna,
  ¡Jan wali fascismo ukar jaytaña!
  
  Ukampis nayax iyawstwa jiwasan Rus' ukax janiw atipt'añjamäkiti,
  Jupax aka Uraqin inti jalantjamaw qhant"i...
  Ch"aman Ruso, Janq"u Oso Dios, .
  ¡Ukat mä jachʼa paraison mä cheqaw utjani!
  
  Jumax Rusia markaruw taqi chuyma munassta,
  Jupax jiwasan jach"a Mama Markasanwa...
  Sam sat chachajj lakap oraqer jistʼarkchejja,
  ¡Ukat waranq ajanunakan monstruojj atacaraki!
  
  Svetlana ukax jiwasan qhana warawarawa,
  Kunatix kusisiña ukat qhispiyasiñ arsuwayki...
  Mä jach"a samka phuqhaña - .
  ¡Comunismo uñstayapxañäni, jaqinakar iyawsapxañäni!
  
  Janiw khitis markarux t"unjkaspati
  Kawkïr sutis, iyawsapxita, Rusia...
  Supayar ch'amapat apaqapxam - .
  ¡Cristo jachʼa mesiasajj jutaniwa!
  
  Ukat Ladax wiñayatakiw jiwasamp chikäni,
  Ukatx comunismo práctico ukaw lurasini...
  Patak patak maranakaw ukat minutonakas maranakaw pasani, .
  ¡Jiwasax sistema juk"amp justo ukanïñäniwa!
  
  Jiwasan Mama Markan jach'a samkapa, .
  Uraqpachanx juk"amp thaya ukat suma...
  Jiwasax qullunaka, jawiranaka ukat quqanaka - .
  ¡Taqi kunas wali qʼuma ukat chiqapar uñjatäniwa!
  
  Jiwasan Mama Markan capitalapax Moscú markawa,
  Ukampis Kiev ukat Minsk uka markanakax capitales ukhamarakiw utjani...
  Horda mongol ukax atipjatäxänwa,
  ¡Taqe Chʼamani Diosaw atipjañatak yanaptʼawayistu!
  
  Janiwa, iyawsapxita, rusanakax janiw p"akintatäkaspati,
  Taqi eslavo jilatanakaw mayacht"asipxani...
  Uka chachax niyaw anatañar tukuni,
  Ukat jiwasax ch"axwirinakätanwa, iyawsapxita, ¡sapa kutiw sarnaqapxta!
  Tanquenkir imillanakax coro ukan q"uchupxäna ukat arunakapax wali k"ajkirïnwa ukat chiqpachans qullqi campananakjamaw lliphipipxäna.
  Aka imillanakax mä super ukhamakiwa.
  Elena kullakajj wali jachʼa jachʼa tukusaw qʼochüna:
  - Taqi kunasa wali thayakiwa jiwasana imillanaka, .
  Jiwasax Marte sat planetarux jasakiw avionat sarsna...
  Khitinakatix walja qullqinïpki ukanakax,
  ¡Ukat kawkhantï mä osojj chhuxriñchjaski ukat wali jachʼatwa warariski!
  Ukat Elenax escarlata chuchupampiw joystick sat botón apsu ukat chʼalltʼani, ukat mä proyectil jachʼa jiwayir chʼamampiw tʼijtxani.
  Imill wawax jaysañatakix akham sasaw q"ucht"ani:
  - Jiwasax jan axsarasaw ch"axwañar sarañäni soviéticos ukanakan ch"amapataki,
  ¡Ukat ukatakix ch"axwañanx taqi uñisirinakaruw chhaqtayañäni!
  Ukat Ekaterinax ukhamarakiw mä chuchu de fresa ukamp botón ukar ch"allt"ani ukat ametralladoranakat uñisirinakarux plomo jallu warantañäni. Específicamente jupanakarux sawuña.
  Uka pachparakiw imill wawax akham q"ucht"i:
  Jayp'u tuqiru uñt'asiñäni,
  Taqi ajayunakaruw q"umachañäni...
  Jayp'u tuqiru uñt'asiñäni,
  ¡Chino aru arsuña!
  Ukat ukat imill wawax aptasin qʼala muruqʼu talonap pedal ukar chʼalltʼani. Ukat kunatï wali tʼunjir ukat jiwayirïki ukajj walikïskaniwa. Ukat mä mina terrestre jach"a ch"amampiw talibanes ukar jaquntatäni.
  Akax kawkhantix imill wawanakax tuitea:
  - Jach"a kankañapa, jach"a jach"a kankañapa, .
  Tanques ukanakax nayrar sartasipki...
  Mä jachʼa chʼamanïniwa
  ¡Kunapachatix jaqinakax arnaqapxäna!
  Ukat nuwasir jaqix larusiniwa.
  Ukat ukat Euphrosyne sat tawaqux pechon rubí chuchup apsuni, kunjamtï joystick sat botón ukar chʼalltʼki ukhaxa. Ukat aguja proyectil ukan jachʼa, jachʼa tʼunjir chʼamapaw irnaqani. Ukax kunapachatix mä concha, kunapachatix phallaski ukhax agujanak kunayman tuqinakar ch"iqiyapxi. Ukax wali askiwa ukat t"unjirakiwa.
  Ukat uka qhipatxa imill wawax qʼala kayunakap apnaqani.
  Akax jupax ch"axwaskiw...
  Rusia markankir imill wawanakax talibanes ukarux wali sum ch"axwapxäna. Akax mä suma uñnaqt"an warmiwa, jupax mä escarlata pecho chuchu apnaqarakïnwa - akax Verónica satawa. Ukat mä bazooka sat conchax jiwayir chʼamampiw jalxatäna.
  Ukat jupax Mujahideen ukanakarux taqi chiqaruw ch"iqiyatayna.
  Verónicax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Mä amtaw utjpan, .
  Nayraru sartañatakix dinamo...
  Mä foul ukar puriñkama - .
  ¡Mä taqpach usuchjatänwa!
  Ukat nuwasir jaqix qʼala kayunakapampix mä limón jaquntäna. Ukatx phallawayiwa ukat Mujahideen ukanakaruw t"unjawayi.
  Alicia kullakajj mä rifle de francotiradorampiw pallapallarakïna. Dushmans jiwayapxi, ukat pachpa pachanx q"uchupxi:
  Janiw kunas pallapallanakan aceropat sipan juk"amp ch"amanïkiti,
  Janiw juk"amp ch"aman ejercitox universo ukanx utjkiti...
  Imill wawanakax wila jawiranak warantapxäna,
  ¡Ukat janiw yaqha thakinïpkiti!
  Angelica kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jiwayir chʼamampi jaqontäna. Jupax tunka payan Mujahideen ukanakaruw ch"iyjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Taqi kunsa luraraksnawa, dashing imillanaka, .
  ¡Ukat thaya taypin qʼala kayukiw sarnaqapjjta!
  Uka qhipatxa, nuwasirix chuchupan fresa chuchupxa, jiwayir bazooka sat animalan botonaparuw chʼallxtayäna.
  Ukat jiwayañ chʼamampiw tukjañ churäwip antutäna. Ukat jupax walja talibanes ukanakaruw jiwayatayna.
  Anastasia Vedmakova jupax Mujahideen ukarux aire ukanw atacatayna. Tormenta soldadot jiwayañ regalonak apayani. Ukat cohetes ukanakax talibanes ukan posición ukanakaparuw jallu purintawayi. Walja musulman pallapallanakaw ukat jiwapxi.
  Uka pachparakiw imill wawax q"ucht"i;
  Mä marka kawkhantix jumax librëkta, .
  Ukanxa sapa Tatitux proletario ukhamawa.
  Jumax mä rublo ukat mä níquel ukar tukuwaytaxa, .
  Juyphi pachanx mä solarium ukaw ch"uqi ch"uqi taypin utji.
  
  Ukanx mä qhana, wila bandera comunismo - .
  ¡Ukajj jan jiwir jakasiñwa arsuwayi!
  Pachamamar munasiñas poesía tuqi uñacht'ayañäni - .
  ¡Wiñayatakiw kusisiñax utjani, ¡iyaw sañamawa!
  
  Jilïr irpirinakax awisax mayj mayjawa...
  Janiw sapa irpirix yatiñan Stalin ukar uñtasitäkiti.
  Ukampis sapa mayniw mä heroe ukhamätanjja,
  ¡Kunapachatï amuyunakasa ukat munañas jukʼamp chʼamanïjjäna ukhajja!
  
  Qhip qhipa phaxsinx ch"aman primavera ukanx,
  Ch"axwañ soldadonakax Praga markaruw katuntapxäna.
  Jiwasax angelanakjamaw Mama Markasarux chiqa chuymanïtanxa,
  Orden ukax jiwasaruw churasiwayi - ¡ch"axwirix janiw mä juk"a qhipäxar kutt"kiti!
  
  Jiwañatix purinxi ukhaxa, juma pachpaw ch'axwañama,
  Ukat Tatitux paraisoruw t'ijtäna, kawkhantix rowan quqanakax utjki...
  Ajayux wiñayatakiw alaxpachar makhatani,
  ¡Jachʼa qullunak atipjañäni!
  
  Taqi kunat sipansa, jiwxasaxa, jakañax wasitat mä jawirakïxiwa,
  ¡Ukanjja, mä meteoro boter uñtataw sarapjjta!
  Diosan Qullan Taykapan jawsatanakapa,
  !
  
  Imperio, kunattix Diosan qhanapawa,
  ¡Taqe Chʼamani Diosajj Rusia markaruw apnaqañapatak mayïna!
  Kusisiñ maranakax janiw tukuskaniti,
  Serviciox janiw kuna límites ukanakas utjkiti - ¡mochila ukar ch"amanchañamawa!
  
  Esclavonakax mayacht'asis jiwasan lema - .
  ¡Reyin chʼamapar istʼasir jaqëm!
  Uraqpachan teatropax actrices ukanakamp phuqhantatänwa,
  ¡Infierno colerasiñan jawq"japxa ch"iyjapxtanwa!
  Akulina Orlova, mayni tuqinx mä avión de ataque de combate ukan ch"axwäw irpxaruwayäna, uñisirinakarux q"ala kayunakapamp ch"allt"äna ukat chillqt"äna:
  - Rusia markan Zar ukax janiw wakiskiti - ¡jupax mä parásito extra ukhamawa!
  Ukat perla kisunakapsa qʼal apsu.
  Ukatxa, rubí chuchuruw botón ukar chʼalltʼi, ukat mä cohete jachʼa tʼunjir chʼamaniruw khitharaki.
  Ukat kunjams talibanes ukar jiwayañ escalar atacañax.
  Akulina ukax aptasin q"ucht"asi:
  Supayajj janiw atipjistaniti
  Nayan markajax akapachanx juk"amp sumawa,
  Suma marka uñt"atäñamawa...
  ¡Jilïr jaqinakas wawanakas ukan kusisitaw jikxatasipxani!
  
  Uka vallen lirionakax wali suma panqarpan,
  Ukat querubines ukanakax mä suma himno phust"apxi...
  Fuhrer ukax kaput, .
  ¡Rusianakax ch"axwäwinakanx janiw atipt"añjamäkiti!
  
  Komsomol ukankirinakax q"ala kayukiw t"ijtapxi,
  Jupanakax q"ala talonanakapampix ch"uqiruw takt"apxi...
  Hitler jumax wali suma uñnaqt"anïtawa
  ¡Nayaw mä tank tʼijtʼayaskäma!
  
  ¿Nazis ukanakar atipjsnati?
  Kunjamtix nayrax lurapxirïktxa, q"ala kayuni imill wawanakax...
  Jiwasan juk"amp axsarkañ caballerosax osowa,
  ¡Jupax ametralladorampiw taqiniruw jiwayani!
  
  Janiwa, jiwasa imillanakaxa niyaw wali thaya, .
  Chiqpachansa taqi uñisirinakaruw t"unjapxtanxa...
  Jiwasan garranaka, kisunaka, puñchunaka...
  ¡Mä suma paraison mä lugar lurañäni!
  
  Nayax amuyta comunismo cool ukax utjani,
  Markax ukan panqaratawa, iwxt'awinakar iyawsapxam...
  Ukat llakisiñjam nazismo sat religionax chhaqtxaniwa,
  ¡Luratanakamax jach'añchatäniwa sasaw iyawstxa!
  
  Uraqix sallqa panqaraniwa, nayax iyawstwa, .
  Atipjäwitx atipt'añaruw kutt'awayxtanxa...
  Japón markankir Nikolai,
  ¡Samurai ukax jan wali jaqit jaysañapawa!
  
  Jiwasajj janiw tiltʼatäñas jaytkañäniti,
  Mä ch"axwawimpiw uñisirinakasar t"unjañäni...
  Chacha katurixa anatañaru tukuñapa, .
  ¡Janiw inamayakiw Wehrmacht sat barcor tʼunjapjjta!
  
  
  Jan jaytjañatakejj confiyapjjamti,
  Rusonakax nayratpachaw nuwasiñ yatipxi...
  Bayonetanakajajj acerompiw afilapjjerïta,
  ¡Fuhrer ukax mä payaso ukan uñnaqaparuw tukuni!
  
  Ukhamaw markajax utji, .
  Uka acordeón ruso ukax uka taypinx phust"atawa...
  Taqi markanakax mä suma familiawa,
  ¡Abelax atipt"iwa, janiw Cainax atipt"kiti!
  
  Niyaw URSS markax jach"añchatäxani,
  Jiwasan uñisirisax qhuru ukhamarak jan axsart"irïkchisa...
  Jiwasax mä uñacht"äwiw jan axsart"irïñ tuqitx uñacht"ayañäni,
  ¡Rusia ajayupax ch"axwäwinakan jach"añchatäniwa!
  Margarita Magnetic ukax wali puqut fresas ukanakan coloranakap apsuñapawa ukat chuchupampiw botón ukan botón ukar ch"allt"arakini. Uka jiwayir misil ukax talibanes ukanakaruw ch"allt"awayi, chiqpachapuniw tunka payan t"unjawayi.
  Ukatxa imillaxa akhama q"ucht"äna:
  - Jiwasaxa ajjsarañasatakixa respetañasawa,
  Imill wawanakan jach"a lurawinakapax jan jakt"kayawa...
  Jiwasax wali thaya ch"axwañ yattanwa,
  ¡Supayajj tʼunjatäniwa!
  
  JANIW ONISH UKHAM UTJKITI
  Noviembre phajjsin 1941 maranjja, Hitler chachajj jan suytʼataw Stalin chachar sumankañ arsüna. Mä solución ukax khititix chiqpach situación uñt"ki ukatakix janiw ukhamäkaspati.
  Alemanonakax, niyas Moscú markar katuntañampïpkaspas ukhamawa. Ukat ¿kunatsa ukham jan walin uñjasisajj sumankañ churañasa?
  Ukampis Hitler chachajja, kunjamtï jumanakajj yatipktajja, wali jachʼa amuytʼasirïnwa. Ukat Moscú markax janiw katuntatäkaniti sasaw amuyasïna. Ukat ukhamächi ukhax pachaw purini, kunapachatix Stalin jupax axsarayaskan ukhax sumankañ uñacht"ayañataki. Natural ukhamawa, janiw taqpach pallapallanakax uka tuqitx iyaw sapkänti, ukampis Hitler chachax ch"amanïtaynawa ukat autoridadanirakïnwa.
  Ukhamaraki, suman jakasiñax alemanes ukanakatakix askiwa sasaw arsuwayi. Chiqansa, Ucrania markax Alemania markaruw pasawayi ukat ukampirus ch"iyar uraqinaka ukat yapuchäwiw pasawayi, ukhamarak Bielorrusia, estados bálticos ukat Smolensk suyunakaru.
  Stalin chachajj jila partejj taqe kunatï alemanonakajj nayratpach katuntapkäna ukanak jaytañwa iyaw säna.
  Sebastopol markax alemanes ukanakaruw jaquqaniwayi. Uk uñjasax Krauts jupanakax Moscú suyut sarxapxäna. Leningrad markax URSS qhipäxan qhiparäna ukatx ukatakix mä pasillo ukaw apsutäna. Alemanes jupanakax Leningrad uksat mistuñ amtapxäna, Voroshilovograd uksat mistuñ amtapxäna, ukat Donetsk uksatx janiw taqpach apnaqapkänti.
  Jila partejja, nazinakajj Donbass sat cheqaruw carbón, metalanaka ukat fabricanakampi, bauxita sat cheqanakampi ukat yapu lurañ uraqinakampi katoqapjjäna, Crimea markpacha ukat Don sur toqenkir mä qhawqha cheqanakas katoqapjjäna. Alemanonakax Leningrad suyut, Moscú, Tula, Rzhev, Kalinin suyunakat mä chiqat sarxapxäna. Mä chikat Donbass, mä chikat Don ukax qamir ch"iyar uraqinakampi ukat Sebastopol ukamp turkañawa. Finlandes jupanakax Petrozavodsk ukat kuntix katjañ atipkän ukanak katuqapxäna. Suma chuymampiw jaljtapjjta.
  Ukhamarus URSS markax qhathut sipanx juk"amp jisk"a qullqimpiw petroleo churañ amtawayi, ukat ch"axwäwin katuntat jaqinakatakix mä jach"a qhispiyasiñ qullqi churañ amtawayi.
  Stalin jupax ch"axwäwimp Moscú markar atipt"añ axsarasaw ukham condicionanakarux iyaw satayna. Wehrmacht ukan wali suma jikxatasitapanxa.
  Ukhamajj Hitler chachajja, ukajj jukʼamp askïtap amuyasïna.
  URSS markamp ch"axwañax tukusxiwa. Nazis ukanakax nayraqatx África uksaruw soldadonak apañ qalltapxäna. Ukhamarus britániconakax Rommel markaruw ataque qalltapxäna. Ukhamajj ¿kunsa lurasma? Ukat Fritz sat barconakajj Malta markaruw soldadonakar katuntapjjäna ukat uraqir puriyapjjäna. Chiqansa, nayraqatax ukan britániconakar bombardeaña.
  Ukxarusti, chiqans, Gibraltar markar jan walt"ayañax utjarakiwa. Hitler jupa pachpaw Franco jilatampi jikisïna.
  Kunjamakitix, jumax uñjtawa kunjams Alemania markax ch"amani. URSS markaruw atipt"äna. Jupax pusi millón rusonakaruw katuntawayi ukat walja waranq tankinakaruw katuntawayi. Jiwasatakix España markax mä mapa ukan mä golpe ukar uñtasitawa. Jiwasax ocupañäniwa, jumatix jan pallapallanakar mantañapatak jaytkäta ukhaxa. Ukat jan jikxataskäta ukhaxa, África uksanx kuns jikxatasma. Ukhamarus ¡Gran Bretaña markax t"unjatäxiwa, janiw kawkirus sarkaniti!
  Francox España markax katuntatäspawa ukat janiw kuna ch"amas utjkaspati uk amuyasax iyaw sataynawa.
  Gibraltar markar ataque ukax wali askiwa, ukat jank"akiw. Uka ciudadelax t"unjatawa. Ukat ukat alemananakax África Ecuatorial ukar mantapxäna.
  Gran Bretaña markankirinakajj walja jan walinakanwa uñjasipjjäna. Jupanakax chuyma ch"allxtayirinakjamaw katuntatäpxäna.
  Rommel jupax Libia markan Gran Bretaña markaruw atipt"awayi, ukat Egipto markanx mä ofensiva qalltawayi. Alejandría markar katuntapjjäna.
  Ukatxa mistuwayxataynawa Canal de Suez uksa tuqiru. Uka suma sarantäwiparjamaxa, alemanonakax Irak, Kuwait ukat Oriente Medio taqpach markanakaruw katuntapxäna.
  Wehrmacht sat barcojj janiw inti jalsu toqen walja pallapallanaka ukat oficialanak aptʼaskänti. Ukat soldadonakapax juk"amp waljanipxänwa ukat juk"amp yatxatatäpxänwa ukat juk"amp yatxatatäpxänwa británicos ukat juk"ampirus fuerzas coloniales ukanakat sipansa.
  Britániconakax uk jark"aqapxaspänwa ukat jan pächasisaw chhaqtxapxaspäna. URSS jan utjkchïnjja, Fritz sat barcojj Gran Bretaña markampiw sum nuwasiñ atipjäna.
  Jila partejja, Gran Bretaña markajj colonianakap aptʼasiñapänwa. Uraqinkir ejercitopax wali ch"amapunïnwa ukat nuwasiñanx janiw sinti ch"amanïkänti, ukhamat colonianakarux Wehrmacht ukan juk"amp walja ukat disciplinado soldadonakar saykatañataki.
  Ukampis flota ukar chuym churañax janiw askïkänti. Gibraltar ukat Malta markanakajj tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, janiw África markar katjañjamäjjänti. Ukatwa Rommel chachajj Canal de Suez sat cheqar jarkʼaqäna. Ukat uraqitpachas alemananakax mä gol apt"asaw britániconakar atipt"apxäna. URSS ukamp ch"axwañ tukuyatatxa, Wehrmacht ukax juk"amp ch"amanïxänwa ukat juk"amp ch"amanïñapatakiw atinisitayna, ukat nuwasiñ tuqitx walja experiencianak jikxatäna.
  Ukhamatwa África markax juk"at juk"at katuntatäxäna. Ukat Irán tuqiw alemanonakax India markar mantapxäna. Ukanjja, uka markankir sepoyanakajj janiw Gran Bretaña markatak jiwañ munapkänti. Jila partejja, alemanonakajj jaya cheqanakan sarnaqapjjatapata, jan thakinakanïtapata, jukʼamp jan waltʼäwinakata ukat suministronakan jan waltʼäwinakapatwa jukʼamp jarkʼatäpjjäna, británico soldadonakat sipansa.
  EE.UU. markax ch"axwäw jan utjañapatakix laq"a apthapiski. Ukat Japón markar taqi sancionanak apsusipxarakïnwa.
  Ukampis wali samurainakax Puerto Perú markaruw atacapxäna. Jiwasa pachpa jarkʼaqasiñasa ukat Asia toqenkir britániconakan yänakap katuntasiñas wakisïnwa. Ukat japonés jaqinakax uk lurapxäna.
  Mä juk"a arumpixa, pusi tunka payani marana ukhamaraki pusi tunka kimsani marana nayrïri chikata marana, alemanes ukhamaraki japoneses ukanakaxa África, Australia, ukhamaraki taqpacha Asia uksa markanakaru katuntapxatayna. Ukat 1943 maran septiembre phajjsinjja, Gran Bretaña markaruw puripjjäna. Chiqansa, jachʼa bombanakampiw bombardeapxäna. Alemananakax Yu-288, ukat Yu-188, ukat yaqha maquinanakampiw apnaqapxäna.
  Gran Bretaña markax colonianakap chhaqhayasa ukat submarino chʼaxwäwimp qarjatäsax janiw saytʼañjamäkänti.
  Ukat alemananakax sinti walja yänakanïpxänwa, ukat jukʼampisa irnaqäwinakanïpxänwa. Chiqpachansa Inglaterra markan taqpach markanakaru ukat fabricanakaparuw bombardeapxäna. Ukat ukxarusti, chiqans, pallapallanakan uraqir puritapa ukat Panteras, Tigres, Leones ukat juk"ampirus Ratón ukanakan apnaqawipa. Suma, chiqans, ukhamaraki tanques anfibios ukat uma manqhankir autonaka.
  "Mouse" ukax janïr operación qalltaskipan tukuyatäxänwa, ukat jupax nuwasxarakïnwa. Ukampis "Mouses" ukax wali jach'awa.
  Gerda sat Pantera sat barconkir tripulacionajj nuwasïwinjja wali mayjäpjjänwa. Gran Bretaña markar katuntat qhipatxa, alemananakax Estados Unidos markamp mä qhawqha tiempox nuwasipkakïnwa. Islandia markat estadounidenses ukanakarux jaqunukuwayi. Ukampis jach"a yatiyawinakat utjatapatxa, América markar katuntañax mä ch"amäkaspas ukhamaw tukuwayi. Ukhamäkchisa, Atlántico sat jachʼa lamar qotajj janiw sawkasiñäkiti. Janitï mä amigopar bombampi bombardeasin lamar qotan nuwasipkchïnjja.
  Alemania markankir submarinos ukanakax uñstawayiwa, peróxido de hidrógeno ukamp apnaqasa, ukat niya taqpach flota estadounidense ukarux chhaqhayarakïnwa.
  Ukampirus Estados Unidos markax wali ch"amaw katuntañataki. Chʼaxwäwix jukʼampiw sarantawayxäna, ukat qhipatxa alemanonakaw apnaqapxäna ukat sumankañwa uttʼayapxäna.
  Uka qhepatjja, alemanonakajj URSS markaruw kuttʼapjjäna.
  1945 maranjja, E-50 ukat E-75 sat avionanakajj lurañ qalltapjjäna. Hitler chachajja, phisqa tunka toneladat jukʼamp kʼacha tankinak lurañ jarkʼäna, jan ukasti mä jiskʼa serie de autos de reconocimiento ukanakakiw utjäna.
  Pantera ukaxa pusi tunka pusini tonelada chikatani pesa. "Pantera" 2 ukaxa niya phisqa tunka payani tonelada. E-50 ukax niya suxta tunk phisqhan toneladanak apsuwayxi. Qhipa tanquex wali suma armadura frontal ukanïnwa, 150 milímetros ukch"a casco ukan 45 grados ángulo ukanïnwa, ukatx 185 milímetros ukan torreta nayräxapanx utjäna, ukax mä ángulo ukanïnwa. Mä 88 mm pistola ukax 100 EL ukha barril largo ukaniwa. Ukat 82 mm armadura ladonakanxa, ukhamaraki laderas ukanakanxa. Motor ukamp chikt"ata, ukax 1200 caballos de fuerza ukar ch"amanchawayi kunawsatix ch"amanchatäki ukhaxa, ukax mä tanque medio wali ch"amaniwa.
  Ukhamarus tunka payan muyuntat mä minuto.
  Mä juk"amp jach"a E-75 ukax llätunk tunk tonelada jila pesa. Aka tanquex janiw taqpach askïkänti. 128mm pistola ukax juk"amp llamp"u tasa de fuego ukanïnwa, juk"amp jisk"a velocidad de bozal ukanïnwa, ukatx janiw ventajas ukanakax jak"at jak"anx utjkänti 88mm E-50 ukar uñtasita.
  Casco ukan armadura frontal ukax 160 milímetros ukjat juk"amp askiwa, 45 grados ukja ángulo ukan. Ukampisa, janiw jukʼampi munaskiti. Taqi armas americanas ukanak katxaruwayi, ukat soviéticos ukanakas katxarurakiwa. Torreta jark"aqawix wali sumawa: 252 milímetros nayraqata, 160 milímetros lados ukat qhipa. Uñakipatawa, mä juk"a jan ukax juk"amp atiniskañ jark"aqasiñaw torretakix utji, juk"ampirus ladopanxa.
  Uka caja ladopax 120 mm ukhawa, ukax wali askiwa, ukatsti pantallanakax warkt"asirakispawa. Ukampis motorax 900 caballos de fuerza ukan jukʼamp chʼamaniwa. Chiqansa, uka tankax janiw tukuyatäkiti ukat wali jachʼarakiwa. Mä Tigre-2 mä juk"a jilxattat ukar amtayitu, ukax ukham jan walt"awinakaniwa.
  Alemania markankir panpacha autonakajj janiw perfecto ukhamäkiti, ukampis E-50 sat autojj cheqansa jukʼamp wakiskiriwa.
  Suma, ukat ukhamaraki E-100. Ukampis aka autox juk"amp llamp"u ukat juk"amp jan wali apnaqañ uñacht"awinakaniwa E-75 ukat sipansa.
  E-100, jach"a masa utjatapatxa, jisk"a jisk"a luratawa.
  Ukat pallapallanakax jupanakpachaw E-50 ukarux iyawsapxäna.
  1946 maran primavera phaxsinxa, chiqpachapuniw 20 uru achuqa phaxsit Fuhrer ukan urupax alemanonakax URSS uksaruw sarapxäna.
  Jupanakajj walja autonaka ukat yänakanïpjjänwa. Tunka waranqa tankinakaw kunayman versión ukanakan utji. URSS ukax T-34-85 ukat IS-2 ukat IS-3 ukanak serie ukanïnwa. T-44 ukax janiw taqpach askïkänti. Ukampis T-54 ukax janiw wakicht"atäkänti.
  Alemanes jupanakax E-50 ukat E-75 ukanak walja lurapxäna.
  Mä jach"a chiqaw markan chhaqhatapatx Stalin jupax pusi tunk paqallqun tonelada ukjat juk"amp jach"a k"añaskunak lurañ jark"äna.
  Ukhamarus walja T-34-85, ukat mä juk"a jisk"a IS-2 ukat IS-3, SU-100, ukax mä juk"a sapuru ukat wali aski autopropulsado arma, walja lurasiwayi.
  Uñt"añasawa, juk"amp jach"a tanque, T-34-85, ukax serie alemana E-50 ukaruw lado tuqinx mantaspa, ukatx E-75, lado uksatpachas, wali ch"amapunïnwa, ukatx SU- 85 ukakiw mantaspa. 100 lurapxaspänwa, ukat ukapachas jist"antapxaspänwa.
  Ukhamajj qhanaw chʼamanakajj jan kikpäpkiti. Alemania markan tankinakapax pachpaw wali jaya chiqanakat soviético tankinakar mantapxäna. Ukat IS-3 ukakiw nayratakix juk"amp jan ukax juk"amp satisfactorio jark"aqasiñax utjäna, ukatx pata tuqinx utjarakiwa.
  Akax alemanes ukanakax URSS ukan territoriopanw ch"amanchasipxi.
  Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda jupanakax E-50 ukankapxi. Jupanakax jupanakpachaw q"uchunak sillp"ipxi ukat arnaqasipxi.
  Taqi jaqin oveja wajjrap t'unjañäni,
  ¡Taqe Chʼamani Diosaw jiwasatak utjani!
  Ukat kunjamsa uka aptʼasipxani ukat uñisirinakarux nuwantapxani.
  Kimsa tunka pusinixa torretapa phust"ata. Jisa, tripulación de combate, janiw kuns sañjamäkiti.
  Charlotte kullakajj jan kusisit akham sänwa:
  - Ukhampachasa, jiwasana armadurasaxa janiwa sinti sumakiti. ¡Uñisirix tablarus ganchompiw chintʼaspa!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - Ukampis pistolax chiqapawa ukat jiwayirjamawa! Ukhamajj ¡maynejj mayniruw compensa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Taqiniruw ch"iyjañäni!
  Ukañkamax Natasha SU-100 ukat tripulacionapampiw Fritz ukamp nuwasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax phisqhïr tripulación SU-100 uksankirïnwa, Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana jupanakamp chika.
  Imill wawanakax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayapxäna:
  - Jumax nuwasirïtawa, ukax wali jach"awa!
  Natasha kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak aptʼäna. Uka conchax mä alemán autoruw nayraqatapar chʼalltʼäna ukat ricochetänwa. Uka tawaquxa q"ala kayuparux coleratapuniw ch"allt"äna. Ukat jupax akham sasaw uñakiptʼäna:
  - ¡Ukat jichhaxa yuqallawa! Jumax wali chʼikhi jaqïkasmas ukhamawa, ¿janich ukhamäki?
  Oleg jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna. Jupax jan jiwir waynawa, ukax walja lurañanak lurañ yati sañ muni. Akax mä alemán E-75 ukaw nayrar sartaski. ¿Kunjamsa ukanak pʼakintassna?
  Uka genio waynax uk amuyt"asax proyectil ukarux jisk"at arsüna:
  - Jiwasax metal ukhamätanwa, pachpa wilani - jumampi nayampi!
  Ukat qʼala, wawar uñtat kayunakapan yanaptʼapampiw uñchʼukiñ muytasin pallapallanak jaqontäna.
  Kunjamtï mä alemán tanquex armadura frontal ukamp jan chʼamanïkixa, ukampis chiqpachapuni tukuyat tukuykama jan ukax líneas de fuerza ukanakamp mayachtʼataw chʼalltʼasma ukhaxa, tanquex aynachtʼiwa. Ukat ukat metalax phallawayxäna ukat kit de combate ukax phallañ qalltäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - ¡Akaxa wali jach"a clasewa!
  Natashax uka waynan q"ala talonap ch"allxtayäna ukat p"iqip ch"allxtayäna:
  - Illapt'aña!
  Oleg Rybachenko jupax SU-100 ukanx wasitatw ch"axwawayxi. Jupanakax jaya chiqatw ch"axwapxäna, ukatx 100 mm cañón soviético ukax janiw qhipa alemán tanques ukanakar apkänti: E-50 ukat E-75. Ukampis uka waynax phenomenal ukhamawa. Ukat uñisiriruw chʼalltʼañ atipjaraki.
  Terminator waynax wasitatw ch"axwawayxi. Ukat E-50 uksaruw p"akjasi. Aka tankax jank"akiw ukat ch"allt"añaw wakisi. Ukampis alemananakax juk"amp ch"amampiw ch"amanchasipxi.
  Zoya kullakax ch"axwaski. Ukat wali chiqapawa.
  Uñisirinakarux torre ukan ch"allt"apxam. Ukat Oleg Rybachenko jupax wasitatw phichhantawayi. Patak milímetro pistolax muspharkañanak luraraki.
  Uka wayna geniox akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaw jumarux ch"iyjäma! ¡Nayaw jumanakarux t'unjapxäma! ¡Janiw jumar gustkätamti!
  Ukat mayampxa, mä yuqall wawar uñtataw apsusini ukat wali chiqaparuw ch"allt"ani. Ukat chiqpachapuniw uñisirinakarux tʼunjani.
  Ukatxa akham uñacht"ayatarakiniwa:
  - ¡Nayaxa mä supersónico ch"axwiritwa!
  Ukat wasitat qʼala kayupan yanaptʼapampiw chʼaxwani.
  Uka waynax tunka payan maranikïskiwa, ukampis wali jaya ukat phenomenal ukhamawa.
  Aka chiqanx q"ala kayunakapampix Agustínamp yanapt"asaw ch"axwäna.
  Ukat uka tawaqux E-50 sat autoruw jaquqanïna.
  Alemanes jupanakax wali jan walt"awinakan uñjasipxi. Ukampis jupanakan avalancha de tanques ukanakax juk"amp jak"achasiwayi. Akax E-100 ukax sarnaqaskiwa. Ukat wali chʼamani armaduranaka, armanaka ukat escudonakas utjarakiwa.
  Ukampis imill wawanakapasa ukat yuqall wawapas uka jan waltʼäwiruw puripxaraki.
  Alemania markankir mä autojj ninamp nakhantatänwa ukat chʼiyjataw uñjasi.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Qullan Awki markaru jach"añchaña,
  ¡Jan akapachankir colerasiñampi!
  Mayampiw waynax pallapallanakamp ch"allxtayäna, fascista ukarux t"unjäna ukat imill wawanakarux nayranakap ch"allxtayäna. Ukat mayamp waynax ch"axwanti ukat uñisiriruw t"unjaraki.
  Chiqpachansa, jupax nuwasir waynawa. Ukat jupax mä conchampiw jawq'japxätam. Ukat "Tigre"-2 tanquex nayra pachankiwa ukampis wali ch"amaniwa, ukax mä jan walt"äwiruw tukuwayi. Alemán Pantera 2 ukax atipt"ataw t"aqhisiyata. Ukampis niyaw jupa pachpa América markar katuntäna.
  Ukat jichhax URSS markax ch"amanchaski.
  Oleg Rybachenko jupax ch"iyar jaquntawayi ukat chiqaparuw ch"allt"i.
  Ukat ukhamatwa turnasisin ch"axwañ qalltapxäna ukat q"uchupxäna...
  Natasha kullakajj qʼala kayuparuw kayump taktʼäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Akax taiga...
  Zoyax q"ala kayunakap ch"allt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - Británico qutanakaru...
  Agustín chachajj uka concharuw chʼalltʼarakïna, akham sänwa:
  - ¡Wila Ejército!
  Svetlanax q"ala kayunakapamp misilanak jaquntäna ukat akham sänwa:
  - ¡Taqi kunat sipansa juk"amp ch"amani!
  Oleg Rybachenko jupax wali uñt"atawa, jupax akham sänwa:
  - Ukatxa Wila...
  Natasha kullakajj pallapalla ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ch"amampi ch"allt"aña!
  Zoyax ch"allt"asirakïnwa ukat chhuxriñchjarakïnwa:
  - ¡Juman bayoneta ukaxa mä calloused amparampiwa!
  Agustín chachajj kayump taktʼasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat jiwasax...
  Svetlanax mä jiwayir cargompiw jaquqaniwayi ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Janiwa jark"atäkiti!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw phichhantawayi, larusisaw:
  - Qhipa tuqiru saraña...
  Natasha kullakajj mä concha apayanisaw akham säna:
  - ¡Jiwaña ch"axwaña!
  Ukat imillanakax ch"iqintapxäna, cañonax proyectilanakax tukusiñapkamaw ch"axwapxäna.
  Jïsa, Oleg Rybachenko jupax wasitat ch"axwañan jikxatasi.
  Ukampis Ejército Rojo ukax jan walt"awinakan jikxatasi. Alemananakax nayrar sartasipkiwa. Jupanakax juk"amp yänakanïpxiwa ukat juk"amp infantería ukanipxi. Ukat japonés jaqinakax inti jalsu tuqit jutapxaraki.
  Janiw ukham ch"amarux saykatañjamäkiti.
  Gerda ukat tripulacionapampiw E-50 sat barcon nuwasipxi. Alemanes jupanakax Voronezh ukarux niyaw ch"axwapxi. Ch"axwawix wali ch"amawa.
  Mä tuqitxa, alemán tank ukax wali sumawa, mä kasta ch"axwirirjama. Ukampis barcon jarkʼaqasiñajj jukʼamp chʼamakiwa. Ukat akax jan walt"awipawa, ukhamax imill wawanakax wali amuyumpiw sarnaqapxañapa.
  Wali walja T-34-85 ukanakaw lurasiski. Aka autox wali jach"a lurawiwa, ukatx cañón alemán 88 mm ukax 100EL ukanx jaya chiqatx walja apthapiw apthapi.
  SU-100 ukax juk"ampiw lurasiski, ukax mä autopropulsado arma ukhamawa, tanque ukar sipanx juk"amp jasakiw lurañaxa, ukampis juk"amp ch"aman armawa.
  Jichhajj qʼala kayunakapamp joystick sat boton chʼalltʼasajja, Gerda kullakajj soviético sat wañtʼayañwa pʼakjäna. Jakʼat jakʼanjja, ukham autojj wali jan waliruw puriyistaspa.
  Uka rubio terminador ukax apsuwayiwa ukat q"ucht"awayi:
  - Nayan nervionakajax janiw acerot luratäkiti, .
  ¡Chiqpachansa jumax nayaruw katuqtʼista!
  Ukat ukat Charlotte kullakax mä cañón jaquntäna ukat kimsa tunk pusiniruw t"unjäna.
  Ukat mä pistolax tunka payan disparonak minuton jalxatki ukax wali jayaruw puri.
  Ukxarusti, Christinax nina nakhantayatayna. Ukat wali chiqaparu ukat chiqaparuw uk lurarakini. Jupax mä tank Ejército Rojo ukar t"unjasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Q"añuchata nina! ¡Stalin chachatakix wali ch"amawa!
  Ukat Magda kullakajj ukhamarakiw chʼalljjtäna. Ukjja qʼala kayunakap apnaqasaw wali cheqaparjam luräna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Wiñay Awki marka jach"añchañataki!
  Uka qhipatxa imill wawax larusisaw phallawayi...
  Alemania markankir maquinajj jan pantjasisaw irnaqtʼi.
  Ukan jan walt"ayatapax IS-2 ukawa, mä juk"a ch"aman ukat jan walt"ayir tank ukhamawa, ukampis torreta nayräxat jan wali jark"aqatawa.
  IS-3 ukakiw mä juk"a suma jark"aqasiñ frontal ukaniwa, ukampis aka tank ukax wali jisk"a serienakan luratawa. Torren uñnaqapax wali ch"amäxiwa. Ukhampachas IS-3, kunjamtix ch"axwañ lurawix uñacht"ayki ukhamakipans, mä juk"a pachax serie E ukan k"añaskunakar jak"at jak"achasiñatakiw utji.
  URSS markanx janiw juk"amp jach"a tanques ukanakax luratäkiti, ukat jupanakan lurañanakapas sayt"ayatawa. Chiqansa, ukax mä jan waltʼäwiruw puriyi. Alemanes jupanakax serie ukanx E-25 k"acha autopropulsada arma ukakiw utji, ukampis lurawipax niyaw congelatäxi. Uka maquinajj janis jan walïkchejja.
  Pä tripulantes ukat mä metro chikatani alturanikiwa. Jisk"a ukax 75mm cañón ukampiw Pantera ukanx utji. Soviético autonak thaqhiri.
  Ukampis Fuhrer jupax ch"amaruw juk"amp munasi. Nayraqat E-50 ukax juk"at juk"at E-75 ukat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukax ladonakanx escudonakampiw ch"uqt"ataraki.
  E-75 ukax lado ukar mantañax ch"amawa. Ukat alemanonakax ukat aprovechapxiw breakthroughs...
  Pä alemán piloto Alvina ukat Albina jupanakax nayraqatw kimsa patak avión jaquqanir ukanakat sipans juk"amp atipjapxäna ukat katuqapxäna: Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Imill wawanakax ukham thaya nuwasirinakawa ukat akapachanx wali thayanakawa. Jïsa, Huffman sat chachajj jichhakam jukʼamp avionanak jaquqanïkchisa, jukʼamp sumawa.
  Ukat mä kamachirjamaxa, bikini ukat q"ala kayunikiw nuwasipxi.
  Alvinax kimsa avionetas soviéticas ukanakaruw ME-262 X ukat 30 mm cañones de aviones ukanakamp jaquqaniwayi ukat chirp"i:
  - ¡Nayaxa chhaqtayaña antorchawa!
  Albina, ukham nina naktäwimp phichhantasax qhanancht"iwa:
  - Ukat jiwasax q"al t"unjatätanwa:
  Ukat jupax juk"amp pusi avionetas soviéticas ukanakaruw khuchhuqawayi...
  Chʼaxwirinakax wali nuwasir chuymanïpxiwa, ukampis sapa kutiw jachaqtʼasipxi.
  Jaqinakar munasipxiwa, laxrapampiw irnaqapxi. Ukat jupanakatakix wali askiwa. Ukham ch"axwañ suma uñnaqt"aninaka.
  Mä TU-3 soviético ukarux jaquqanipxäna ukat t"unjapxäna... Akax jupanakan nina nakhantat aruntt"awipawa.
  Imill wawanakax, mä juk"a arumpixa, janiw aynacht"ayapkiti. Ukat Wila Ejército ukax jupanakat katuqaraki.
  Ukampis mayni tuqitxa, Anastasia ukat Mirabela jupanakax bikini ukat q"ala kayunikiw ch"axwapxaraki - ¡puntuaciones ukanakap apthapipxi! Jupanakax wali qhuru imillanakawa.
  Ukat Anastasia kullakajj Alemania markankir mä avionaruw jaqontäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Nayaxa wali jach"a piloto ukhamawa!
  Mirabelax mä alemán autoruw cañón ukamp jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa!
  Chiqpachansa imill wawanakax kuntix jiwasax munktan ukawa...
  Ukampis jupanakax nayra pachan Yak-9 Ts ukanakamp ch"axwapxi, ukax naturalmente janiw alemán jet avión ukanakamp kikipäkiti. Ukampis suma uñnaqtʼanakajj nuwasiñwa atipjapjje. Ukat janiw balamp jiwayatäpkiti.
  Ukat ¿kunatsa? Kunatix q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa. Ukhamax janiw kunas jupanakar khuchhuqañax utjkiti.
  Ch"axwirinakax, kunjamtï uñjktanxa, kunas q"ala janchix uk amuyapxi.
  Anastasiax yaqha alemán ch"axwiriruw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Tayka markataki!
  Mirabelax HE-162 ukaruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Stalin jupatakixa!
  Alemania markan juk"amp jan walt"ayir ch"axwirix ME-262 X ukawa, phisqa cañones aéreos ukaniwa, jach"a velocidad ukaniwa, ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iqaniwa, ukat ch"aman armaduraniwa.
  Mä HE-162 auto ukar jaquntañax juk"amp jasakiwa, ukax k"achawa, jan qullqini, ukampis wali maniobrañjamawa.
  ME-1010 ukax janiw taqpach alemanes ukanakatakix askïkänti, jan pächasisaw mä suma avión ukhamawa, kunatix jaltxañ tuqitxa, ukampis ch"iwipax mayjt"iwa barrer ukat wali yatxatat pilotonakaruw munaraki. TA-183 ukax juk"amp askiw tukuwayi, ukatx nayraqatar sararakiwa.
  Ukampis Hitler chachajja, wali jarkʼaqatäki uka ME-262 X sat aparatoruw jukʼamp munasi, ukajj wali chʼamani armanakaniwa.
  Luftwaffe ukan hélice ukamp apnaqat autonakapax janiw jichhakamax juk"at juk"at lurañ tukuyatäkiti. TA-152 ukax walja amtanakan juk"amp suma apnaqatawa, ukatx ME-309 ukax wali ch"axwañankiwa. Jupanakax soviético ch"axwirinakat sipanx juk"amp askiwa, jank"aki ukat armamento ukanakampi. Ukat Yu-488 ukax hélice ukamp apnaqatäkchisa, Yaks soviéticos ukanakax janiw uka autox katjañjamäkiti. Jïsa, juk"amp nayrar sartat LA-7 ukax aka autot sipanx juk"amp jisk"akiwa, velocidad tuqinxa.
  Ukat kunas jet bombarderos ukanakarux lurañapa: Arado, Yu-287 ukat yaqhanakampi.
  Aviación soviética, jan jet avionanakani, jan ch"amaniwa.
  Ukampirus Anastasia ukat Mirabela jupanakax wali suma puntunak apsuñ yatipxi, ukham jan walt"awinakans ukhamaraki.
  Ukatwa kuttʼanipjjäna, gasolina uchasisajj wasitatwa nuwasiñar sarjjapjjäna. Jupanakax wasitatw alemán autonakamp ch"allt"asipxi. Ukat wali chʼamampiw uk lurapxi.
  Aviación soviética ukanx janiw khitis jupanakan paninimp chikachasiñapäkiti. Ukhamarus imill wawanakax juk"amp ch"amanïñatakiw chacha warmi ikthapipxi. Ukat jila partejja, mayj mayj chachanakanïpjjewa. ¡Ukat ukax imill wawanakarux ukham ch"amañchi!
  Ukajj jupanakan phenomenal éxito ukan mä secretopawa.
  Imill wawanakax nayraqatw Heroe de la URSS ukan quri warawarap katuqapxi, ukat jupanakkamaw uñch"ukipxi.
  Ukat wasitatwa tʼijtjjapjjäna ukat khitirus jawqʼjapjjäna.
  Anastasiax Yu-288, mä juk"a ch"aman bombardero ukarux 37 mm cañón de avión ukamp khuchhuqawayi.
  Ukat Mirabelax mä jet Yu-287 ukarux jaquqaniwayi, ukax pachpa 37 milímetros pistolampiw jaquqaniwayi. Ukham pistolanakaw imill wawanakan wali muspharkañ chiqaparu , uñisirinakan autonakapar jaya chiqat ch"allt"añ yanapt"äna. Uka municionanakajj jukʼak utjkchïnjja, jiwañaruw purtʼasiyäta.
  Imill wawanakax q"ala kayunakap jawq"jasaw q"uchupxi:
  - Soar falcones ukhama águila, .
  ¡Stalin-atakix nayrar sartapxtwa!
  Jiwasan suma sarantäwisax niyaw purini
  ¡Atipjir cuentam jist"arañamawa!
  Ukhamajj cheqansa, nuwasirinakajj janiw fascistanakar jan jaytapkaniti. Ukat juparux wali ch"amampiw jawq"japxani, Fuhrer ukarux jan walt"ayaspawa.
  Anastasia Vedmakova, chiqpachansa, maniobras ukanakaw utji. Yak-9 ukax suxta patak kilómetros ukch"akiwa, janiw jaya pachatakïkaniti, mä jach"a pistola ukampix juk"amp jisk"akiwa, ukampis juk"amp jan ukax juk"ampiruw liwxatasi ukat muyunti.
  Yak-3 ukat sipanx mä juk"a askiwa, ukampirus ukax juk"amp qullqiwa ukatx duralumina ukax wali sumaw munasiraki. Ukat URSS markax walja territorionakap apt"asiwayi. Ukat Yak-9 ukax walja lurañanakaw lurasispa.
  Ukampis janiw kunas Tercer Reich ukarjam sarnaqañax utjkiti, Japón markamp chika.
  Mirabelax ME-262 ukaruw jaquqaniwayi ukat akham q"ucht"awayi:
  - Rusia Tayka marka jach"añchañataki,
  ¡Taqi uraqpacharu juk"ampi kusisiyañäni!
  Anastasiax yaqha alemán jaqiruw khuchhuqäna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax juk"amp k"ajkir munasiñan sutipawa!
  Ukat kunjamsa arnaqasini uksa ukhamaraki. Ukat jupax Fritz sat jaqiruw ch"allt"i.
  Imill wawanakax, chiqans, wali, wali thayapxiwa.
  Ukañkamax alemanes ukanakax URSS ukan territorioparux juk"amp manqharuw sarxapxi.
  Japoneses ukanakax jupanakpachaw indultar sarnaqapxaraki. Ukat jupanakax waljaniw utji ukat jupanakax chino jaqinakarux nayrar irpapxi.
  Q"illu pallapallanakax p"akjañ yant"apxi. Ukat chiqpachansa taqi jakʼachasiñanakarux jiwat jaqinakampiw qʼañuchapxi.
  Ukampis waljaniw utji, ukatwa qhepat pʼakjapjje.
  Japoneses ukat q"illu ejercitopax Khabarovsk markaruw ch"axwapxi. Chhaqtawinakax janiw kunjamatsa uñjatäkiti.
  Ukampis ukanjja, soviético imillanakaw jupanakamp jikisipjje.
  Alenka ukat jupan equipopa.
  Imill wawanakax Khabarovsk markaruw arxatapxi. Q"ala kayumpiw uñisirinakarux granadanak jaquntapxi.
  Ukat jupanakax mä chhuxriñchjasiñampiw q"uchupxaraki:
  - Jiwasaxa suma imillanakawa, .
  Ukat taqi ch"axwirinakan atipt"asitapax...
  Uka aruxa wali jach"awa
  ¡Loco awkinakar jach"añchañataki!
  Ukat wasitat suma uñnaqt"an jaqinakan q"ala kayunakapamp jaquntat granadanakax t"ijt"apxi.
  Alenka, mä turno churasax chino jaqinakarux ch"allt"asi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a uraqisa!
  Anyutax q"ala kayumpiw granada jaquntani ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a ch"amaninakan sutiparu!
  Ukat jiwayañjam phallawimpiw jawqʼjarakïtam.
  Ukxarusti, Angelica kullakax ch"axwawayiwa. Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntaraki.
  Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Ukat ukat Mariax jumarux jawq"jarakïtamwa. Ukat q"illu nuwasirinakarux mä phallawimpiw khuchhuqarakïna, q"ucht"asa:
  - ¡Chuyma ch"uqi! ¡Nayra mä nayra!
  Ukat amigonakaparux nayranakap chʼallxtayaraki.
  Ukat ukjatx Olimpiadas ukanx mä caja completa de explosivos ukanakaw samurai ukat chino ukanakarux jaquntapxani.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Awki markan jach"a kankañapataki!
  Ukat mayamp phisqax yaqha markankir ejercitoruw t"unjapxi.
  Ukampis japonés jaqinakax nayratpach walja chino jaqinakarux tantacht"asipxi. Jupanakax makhatapxi ukat makhatapxi. Ukat taqpach montículos de cuerpos ukanakaw jilxattaski.
  Alenkax ch"iyar jaquntawayi, q"ala talonampi jaquntawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Stalin jupatakixa!
  Anyut jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakini ukat akham sasaw arsüna:
  - Yatichirinaka!
  Angelicax uka chimpunak jaquntañapawa. Jupax q"ala kayumpiw mä regalo jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Lenin jupatakixa!
  Ukat ukat Mariax uñisiriruw jawq"jatayna. Ukat qʼala kayunakapampiw tʼunjani.
  Ukatxa chino jaqinakax taqi chiqaruw ch"iqiyasipxi...
  Ukat ukjatx Olimpiadas ukax nitroglicerina barril ukx apsuñapawa ukat jist"antañapawa. Ukat taqiniruw jiwayani.
  Ukat militaristanakax jaltxapxiwa...
  Oleg Rybachenko ukat jupan equipopax Tula ukatak wali ch"axwapxi. Alemanonakax Moscú markar muyuntañatakiw ch"amachasipxi. Tula markax nayratpach Fritz ukan '41 maran nuwasïwiparux saykatawayxänwa.
  Ukampis uñisirinakax jichhax jukʼamp chʼamanïxiwa. Ukat wali chʼamampiw fusilaski. Ukat bombanakax Ejército Rojo ukaruw jallu purintaski, ukat yaqha t"unjir ch"amanakaruw jallu purintaski.
  Wali ch"amani uñisiri. Ukat sinti ch"iyar jañchin nuwasirinakaru, árabenakaru, indionakaru ch"axwañar jaquntapxi. Ukat janis jarkʼkaspa ukhamawa.
  Oleg Rybachenko jupax E-75 ukaruw ch"axwantäna ukatx akham q"ucht"äna:
  Mä pallapallax k"umarapuniwa
  Pallapallax kunayman lurañatakiw wakicht"ata...
  Ukat alfombranakatjam laqʼa,
  Jiwasax thakinakat mistuñ muntanxa, .
  ¡Ukat janiw saytʼkaniti!
  Ukat janiw kayunakam mayjtʼayañamäkiti
  Jiwasan ajanunakas k"ajt"atawa
  ¡Botas ukanakax lliphipi!
  Ukat mayampiw uka waynax jaya chiqat nazi sat jaqirux chʼankhampiw jawqʼjäna. Ukampis chiqpachansa chʼamanakax janiw kikpäkiti.
  Tulax heroico ukham sayt"atäkchisa. Ukat sur tuqinx nazis ukanakax Stalingrad markaruw jak"achasipxi.
  Ukampis ¿kunsa ukan atiptʼapjjani sasin amuyapjje?
  Oleg Rybachenko jupax nazis ukanakaruw wasitat ch"axwayi ukat q"ucht"iwa:
  Ukat ukham jan walt"awinakax
  universoruw phuqhantäna...
  Jaqinakan llakisiñapa - .
  ¡Llakinaka ukat tʼaqhisiñanak aguantañamawa!
  Ukat mayamp waynax jiwayataw uñjasiwayi, ukat fascista Ratón-2, mä wali axsarkañ maquina, phichhantatänwa.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Janiw kuna ch"amas jiwasanak contra sayt"kaspati!
  Ukat uka waynarux nayranakap ch"irmthapïna.
  Ukatxa Zoyax ch"allt"arakitaynawa. Ukhamarakiw arnaqasi:
  - ¡Atipjäwiru puriñajataki!
  SU-100 ukax jupatakikiw irnaqäna ukatx janiw bombardeo ukar saykatañ amtkiti.
  Alemanonakax juk"at juk"at Tula markaruw sarxapxi. Jupanakax walja ch"amanïpxiwa, walja infantería ukanipxi. Ukat kunayman markan tankinakaw sarnaqapxi.
  Aka chiqanx, sañäni, pachpa "Lev"-2, wali ch"aman maquina: patak tonelada pesa, ukat armadura frontal ukax 300 milímetros ángulo ukan. Janiw kunas paskaspa ukhamäkiti.
  Ukampis Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw ch"axwaski. Uñacht"ayiwa jupan jach"a clase - francotirador.
  Ukat jupax jupa pachpaw jawq"jasi, ukat jupa pachpaw ch"allt"asi...
  Nazis ukanakat jiskʼa tʼaqanakakiw tʼijtjjapjje. Ukampis jichhakamas janiw juk"ampi juk"ampi munapkiti.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Jutïr pachax jiwasanakankiwa, .
  Jiwasax águila - Jedi!
  Ukat mayamp waynax cónicos ukanakaw luraraki. Ukat mayamp fascistanakax mä níquel katuqapxi.
  Ukat Gerda tank ukankirinakax Stalingrad markanx niyaw jikxatasipxi. Aka chiqanx ukham jan wali ch"axwawinakaw utji.
  Gerda, ch"axwaña, arnaqasiña:
  - ¡Janchijaxa hierrowa!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Ukham ch"axwañatakix wali askiwa!
  Ukat masiparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Ukatxa wasitatwa chʼalltʼasïna ukat kimsa tunka pusiniruw pʼakjäna.
  Ukat Christina kullakax pallapallarakïnwa. Jupax Ejército Rojo ukan secadorap p"akjatayna ukat akham sasaw thuqt"äna:
  - ¡Nayaxa mä loco imilla! ¡Taqiniruw chʼiyjä!
  Ukat ukat Magda kullakax q"ala kayumpiw ch"axwañ qalltäna.
  Alemania markankir imill wawanakax jilapartx wali sum sarnaqapxi. Ukat uñisirinakaruw qʼañuchapxi.
  . JANK"A 2. 2.1
  Ukampis autopajj ladoparuw chʼalljjtäna. Ukat saytʼasisaw askichañajäna.
  Gerda kullakajj caprichosa akham sänwa:
  - ¡Mayampiw pacha ina ch"usar apt"asipxta!
  Charlotte kullakajj qʼala kayup armadura patjjar chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Jiwasax venganza ukat atipt"añäni!
  Ukat ukat apsusaw kisunakap uñacht"ayäna. Ukat perla kisunakapat inti jalsun qhananakap antutäna.
  Christinax uka apthapisinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mayma markatakixa jani iwxt"ata!
  ¡Ukat qʼala talonapsa armaduraruw chʼalltʼarakini!
  Magda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Ukatxa janiwa kuna jan walinakas utjkiti!
  Imill wawanakax jichhax ajedrez anatt"añ amtapxäna. Chacha warmi chacha warmitaki. Ukat ukanx mä estrategia lurañ qalltapxäna.
  Uka anatt"awix wali askiwa. Ukampis imill wawanakax sapa sarnaqatapat chʼaxwapxäna ukat pʼiqip chʼallxtapxäna.
  Gerda kullakajj qʼala kisunakapampiw akham säna:
  - ¡Nayaxa wali jach"a axioma ukhamawa!
  Ukat kunjamsa larusani...
  Nayax Andersenan cuentopat sutijax amuyt"ayätwa. Ukatwa lunthatanakax quqa taypin katjapxäna. Uka carro t"unjapxäna, ukat niya taqpach Gerda warmin isinakpa ukat jila alani botas ukanakap apt"asipxäna. Ukhamasti Gerdax q'ala kayukiw wasitat isthapita. Ukhama uñnaqt"anïnwa, amparanakapax qhipäxaparuw chint"ata.
  Jupax thaya otoño quqa taypin sarnaqäna. Q"ala suelax sapa t"unjata, sapa t"unjata, sapa ramaruw jikxatasi. Gerda kullakajj ajjsarasaw manqʼat awtjata.
  Ukat palacionsa waliptañsa atipjarakïnwa. Ukat otoño pastonakanjja, thayajj utjarakiwa, ukajj jichhak thaya thaytʼatapat amtayistu.
  Gerdax jachaqt"asïna... Andersenan cuentopax qhanaw talones tostados ukan jan utjatapat amuyasïna. ¡Ukat ukajj wali askïspawa!
  Uka tanquejj jankʼakiw askichasïna. Jan walt"awinakax mä juk"akiwa. Ukhampachas mä 100mm cañón proyectil ukax ladopar ch"allt"awayi. Ukajj jan waliruw puriyistaspa.
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Nayax tank t"unjiritwa, .
  Chuymapax phichhantatawa...
  ¡Pistolajj nayan jakañajawa!
  Ukat uka conchax yaqha kimsa tunk pusiniruw t"unjäna. Jichhax T-34-85 ukax ch"axwañ chiqanx apnaqatawa. Ukat jach"a autonakax Ejército Rojo ukanx juk"akiw utji.
  Ukampis ukatx IS-3 ukax uñstawayiwa. Mä jan ch"aman chiqaw utji: janchit alaya chiqa. P"iqipax mä jach"a ángulo de inclinación ukaniwa. Ukax mä uñtatawa: mä pike hocico. Ukampis pʼeqen alayaru chʼalltʼäta ukhajja, janiw khuyaptʼayasiñajj utjkaniti.
  Magda kullakajj qʼala kayunakapampiw uñisiripar pistola uñachtʼayäna. Ukat kunjamsa chʼalltʼasïna, ukat proyectil tʼijtäna.
  Ukat maquina soviética ukax tripa ukarux ch"ankhampiw ch"ankhachasïna. Torrejj chʼiyjatäjjänwa ukat conchas ukanakajj phallañ qalltäna.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat jumaxa suma amtani suma uñnaqt"ani!
  Magda kullakax jach"a chuchup ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kituti!
  Charlotte kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Ukat janiw khitis atipkaniti!
  Christina kullakajj akham sasaw säna:
  - ¡Jan wali lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Jan wali lobonaka - ¡heroes ukanakar aruntt"apxam!
  Nazis jupanakax Tula markaruw muyuntapxäna ukat wawanakax pusi imill wawanakamp chikaw ringit mistuñapäna.
  Uka wayna, imill wawa, imill wawanakax t"ijt"apxi ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi.
  Ukampis nazis ukanakax jan walt"ayataw uñjasipxi, janiw jupanakarux ch"allt"apkaspati.
  Oleg, fusilamiento, jupax akham q"ucht"awayi:
  - Qullan Mama Marka sutimpi, .
  ¡Janiw qunqurtʼayatäksnati!
  Margaritax q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Janiwa! ¡Janipuniw puriyañamäkiti!
  Natasha, ch"axwaña ukat saltaña, jupax saskakiwa:
  - ¡Janiw kuna jan walt"awis utasaru jutpanti!
  Ukat qʼala kayumpiw jiwayir granadanak jaquqanirakïna.
  Ukat Zoyax metralla ukarux esquivani ukat q"ala kayunakapampix uka ch"allt"ir kayunakap jaytañatakiw apnaqarakini...
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Jach"apuniwa!
  Ukat ukat Angelicax uñisiriruw pallapallamp jiwayani. Juparux sallqa colerasiñampiw ch"allt"i. Ukat wasitatwa wararini:
  - ¡Nayaxa mä loco sawutwa!
  Ukat qʼala talonat mä granadaw tʼijtjjani.
  Ukat ukat Svetlanax uka apthapisinx wali ch"amampiw jawq"jätam.
  Akax, chiqans, imill wawanakawa - kunatix jiwañax uñisirinakarux apanki.
  Natasha, uñisiripar ch"axwasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janirakiw saxras atipjkistaspati!
  Ukat uka granadajj qʼala kayunakapat mä arco ukham tʼijtäna. Ucatsti jawq'jani, taqe kunsa ch'eqt'ani, jayaruw ch'allt'ani.
  Chiqansa, imill wawanakax uka jan waltʼayat territorioruw atiptʼapxi. Sur tuqinx Stalingrad markanx ch"axwawinakaw utji, ukax Ejército Rojo ukan apnaqatawa. Jach"a chhaqtäwinak t"aqhisiyat uñjasax japoneses ukanakax Khabarovsk markaruw katuntapxäna ukatx Vladivostok markaruw nayrar sartapxäna.
  Ukhamajj khitinakatï munapki ukanakaw ukan jikisipjjani.
  Anna Witchakova kullakajj Diosar taqe chuyma tʼijtir caballopampiw mä despedida ceremoniajj jan sinti kusiskañäkänti. Mig-4 ukan taykapar tukuwayki ukax walja alemán avionanakaruw jaquqaniwayi, ukax armada japonesa ukan ataques aéreos ukanx ukhamakiw phichhantawayxi, ukhamarak mä qawqha yaqha autos ukat barcos ukanakas phichhantawayaraki. Inti jalsu tuqinkir buitrenakax markar chhuxriñchjapxäna uka qhipatxa, Vladivostok markax mä llaki uñjäwiw uñacht"ayäna. Ukampis jiwatanakar imtʼañax pallapallanakjamaw lurasïna, jiskʼa chuymampi ukat jankʼakiw imtʼapxäna. Vedmakova pilotox kayunakap ninamp phichhantawayi, imill wawan kayunakapax ch"akhanakampiw ch"allt"ata, ukat ukhamat q"ala kayukiw sarnaqäna, wali amuyumpiw kayunakap kayump takxatäna. Japoneses jupanakax janiw jichhakamax wasitat uka ch"axwawinak lurapkiti, jupanakax nayrar sartaskir frentenakar yanapt"añatakiw ch"amachasipxi. Vedmakovax uka ch"usa chiqanakaruw muyuntäna, ch"amampiw q"umachatäskäna, ukat irnaqirinaka taypinx walja wawanakaw utjäna. Jiskʼa, qʼala kayuni, primavera inti jalsunjja, ajanunakapajj wila chʼiyjatäjjänwa, pʼakjata baldosanak rastrillapjjäna, tʼunjat telégrafo postenak jiltayapjjerïna ukat callenakarus qʼomachapjjäna.
  Uka yuqall wawanakat sipan jilïr irpirix precursor corbatampiw isthapita, ukampis jan camisani (sapa mayniw warkt"ata, amuyataxa, yuqall wawanakax isinak uñjasipkäna), piloto ukar t"ijtäna.
  - Jiwasax mä ritmo acelerado ukan irnaqasktanwa, compañero mayor, taqi kunas niyaw wakicht"atäxani! ¡Calle q"uma q"umachañäni, ch"axwäw nayrax wali sumaw utjani!
  Witcher jupax jachaqt"asisaw mä juk"a misk"i jaquntäna:
  - Akaxa, ¡aptapxam! Akax jiwasan soviético ukax chocolate natural ukamp luratawa, janiw veneno americano ukamp luratakiti.
  Uka waynax kusisitaw nayranakap ch"irmthapïna:
  - ¡Ukat mä machaq sutimpiw americanonakatakix jutapxta! Kunjamakitix jichhax Hitler ukat Hirohito ukanakamp chikt"ataw jikxatasipxi, ukhamax janiw Yankees ukhamäkiti, jan ukasti Pindos ukanakawa!
  Mayor imillax wayna nayraqatan qunqurt"asïna:
  - ¿Khitinakäpxisa sasmaxa?
  Precursor waynajj mayampiw akham säna:
  - ¡Pindos! Ukhamajj jichhajj aljantapkistu uka Yankees sat jaqenakar uñtasitäjjtanwa!
  Witcherovax waynan p"iqip ch"allxtayäna, ukatx jach"a ch"aman amparapampiw waynan jisk"a, venan amparanakap patxar sarawayxäna. Uka waynax kutt"ayasaw jachaqt"asïna: kisunakapax janq"urakïnwa, ukat calloused palmerap jach"ar aptäna. Mayorax waynan amparap luqxatasin akham sänwa:
  - ¡Suti amtañasawa! Ukampis janiw jichhakamax América markamp ch"axwañanx jikxatasktanti, ukhamax sutinak uñstayañax janïraw pachapakiti!
  Uka waynax janiw sasaw säna:
  - Estadounidenses jaqinakax japonés ukat alemanes ukanakat sipanx juk"amp jan walinakawa, kunatix jupanakax yaqha jaqin amparapampiw nuwasiñ munapxi. ¡Imperio del Sol Este ukan nuwasirinakapax qawqha qhuru chuymanïpkchisa, jan axsart"irïtapax taqiniw uñt"apxi!
  Witcher jupax akham sasaw arsu:
  - ¡Aka jan axsart"ir jaqinakarux jiwayarakïwa! Ukat ¡kunjamtï jankʼak lurañjamäki ukhama!
  Machaq guarnición de actuación Krotov ukax jan suyt"ataw mä orden jan taqpach logico ukar firmawayi ukatx piloto guerrero ukarux mä tama marinero ukamp Khabarovsk markar khitawayi. Uka kamachix jank"akiw purintäna, ukax unidades japonesas ukanakan nayrar sartawipar kutt"ayañaw wakisïna. Chiqansa, Witcherovax mä ch"axwiriw churapxani sasaw suyäna, ukampis... Ukampis frentex janiw inaki avionanakax utjkänti, ukat markapat refuerzonakax janiw purinkänti. Vladivostok markat Khabarovsk markar sarañax juk"a pachaw munasïna ukatx chiqpachanx mayor ukax riles ukanakat jaquntataw uñjasiwayi, mä ch"axwawiruw ch"allt"ata.
  Japón markankirinakajj uka suma chʼamañchtʼat markar pasañwa munapjjäna, ukat muyuntapjjarakïnwa. Uka nuwasirijj ametralladorapampiw trincherapar jaltañatakejj jukʼamp tiemponïna, kunapachatï ataquejj qalltäna ukhajja.
  Layqax Capitán Sinitsin juparuw jiskt"äna, jupax jupan jak"apan ikiskäna:
  - Ukhamat akax sañ muniw uñisirinakax Friedrich, jan ukax juk"amp chiqaparux general Nogi, fortificaciones ukanakar jan walt"ayañataki ukat qhipäxar jaquntañatakix tácticas ukanakap amtapxi.
  Capitanajj llakitaw akham säna:
  - ¡Rusia kawallu ch"akharu nina nakhantayañ yant"pan! !
  Uka as pilotojj akham sasaw sawkasïna:
  - ¡Caballon kayunakapax janiw Krupp acero ukamp luratäkchiti, jan ukasti jiwasan soviéticos ukanakawa!
  Arunakapax conchas ukanakan wararitapampiw jark"aqasïna. Akax mä jach"a allsutan trinchera ukan jikxatasi, ukhampachax Khabarovsk jak"anx mä jach"a línea de fortificaciones ukaw utji, mä invasión japonesa ukan jan walt"awipax walja maranakaw utji. Conchas ukanakax trincheras nayraqatan qhipäxan phallaski, ukat walpun ch"axwapxi. Jilapachax uñt"at shimosa japonés ukax walja ch"axwawinak ukhamarak chhullunkhanak uñstayi. Ch"axwirix jan axsarasaw uñch"ukiski, mä juk"a jan yäqasas uñch"ukiski. Conchas ukanakan phallatapax q"añut phuch"unak uñstayi, ukanakat maynïrix uraqix ch"allxtayi. Ukax sañ muniw mä pistolax ch"axwaski, mä calibre cañón ukax mä suma kimsa patak milímetros ukhamawa. Usuchjatanakan jacht"asitapax ist"asispawa... Canonadas tuqiw k"acha vapores ukar uñtasita, janiw sapa jinchux katjañjamäkiti. Aka chiqanx nuwasir pilotox uraqimpiw ch"amakt"ayatäna. Ukampis imill wawax estornudasaw wila trenzanakapat laqʼa chʼallxtäna:
  - ¡Ukhamapuniwa, ikiñaxa q"añuchatawa! Ukat sartasipxäta ukhaxa, ¡mä jan ukax pä chʼiqa ampar churapxita!
  Artillería wakicht"awix mä juk"a pachakiw tukuwayi, inas japoneses ukanakax jan ukham walja conchas ukanipkchïnti. Uka ataque ukax qalltawayiwa. Nayraqatax walja japonés taks ukanakaw kayuk sarapxäna. Jisk"a, mä juk"a muruq"u janchi maquinampi. Imperio del Sol Soleciente ukan juk"amp uñt"at tank: Chichikha. Witcher chachajj kunjam jaqënsa uk amtasïnwa. Armadura frontal 30 mm, arma 47 mm, motor diésel 320 caballos de fuerza. Yaqha tuqitxa, apnaqañ lurawipatxa, kawkhantix aka maquinax janiw T-34 ukar sipanx juk"amp jisk"äkiti, ukhamax juk"amp jan waliw alemán T-3 ukat sipanx 1943 maran modelo ukanx. Lejano Oriente uksanx juparux sapxiwa, estornudo! Ukampis chiqans, pampan reinapax janiw tankäkiti, jan ukasti infantería ukawa. Yant"apxam, minas ukanakar jak"achasipxam. Kunjamtï qʼochupki ukhama: Kawkhantï mä tren blindat jan pasañjamäki ukanjja, mä soldadojj fusil aptʼataw jalnaqtʼani.
  Japón markan fusiles ukanakax alemán Mauser ukan copiatarakïnwa. Submetralladoras, Nayrïr Jach"a Ch"axwäwit uñt"at "Schmeister" ukan ch"iyjata. Jila partejja, jiskʼa nayranïpki ukanakajja, mayni toqet suma luratanakap copiañ munapjjaraki. Chiqans japonés diseñadores ukanakax niyaw Pantera ukat T-34 ukanakan híbrido uñstayañatak irnaqasipki!
  Janiw tunka payan tanques japoneses ukanakat sipans juk"ampikiti ukatx artillería soviética ukax janiw jupanakamp jikisiñatakix jank"akïkiti. Infantería ukax jupanakar arknaqasaw t"ijt"i, mä tradicional thiya cadena ukan. Inti jalsu uraqin pallapallanakapax jupanakpachaw uniformenakampi isthapt"asipxi, ukax mä juk"a q"illu, khaki estepa ukan saminakapamp chika. Witcher jupax jupanakar uñch"uki, jank"akiw qawqha atacantes ukanakas utji uk uñakipi. Nayratakix phisqa waranqat suxta waranqakamaw utji, ukatx jilpachx waranq rusanakax trincheras ukan qunt"ataw jikxatasipxi, ukax aka t"aqa nayraqatar ch"uqt"atawa. Ukat armanakax... Lejano Oriente uksankir ejercitox residualmente equipado ukhamawa, ukatx oficiales ukanakakiw ametralladoras ukanipxi. Suma, jupax mayor ukhamawa, ukampis jan cargoni, nivel privado ukar jisk"achata.
  Capitán Sinits (wali wali wayna) Witcher jilataruw jiskt"äna.
  - ¿Alemananakamp ch"axwapxtati?
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa! ¡Jupanakar jampʼattʼayäta!
  Capitanajj mä akatjamat chʼiyar tukusaw akham säna:
  - ¡Nayrïr jiwat jaqit amtastati!
  Witcher, jachaqt"asis p"iqip ch"allxtayäna:
  "Nayax piloto ukhamätwa, khitirus jaquqaniwaytxa, jiwayawaytwa, ¡janiw jiwat jaqinakan amuyunakapax utjkituti!" Ukhamarus, ¡Taqi Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukanx aviónjax janipuniw jaquqanïkänti!
  Capitanajj mä jukʼa jan walitwa sillpʼäna:
  - ¡Jumaxa mä as ukhamakiwa! ¡Ukat ¡qhawqha alemanes chʼalltʼat jaqenakas utjtamjja!
  Witcher jilatajj jukʼamp jachaqtʼasïna:
  - ¡Pä tunka phisqhani uru tukuyatatxa, ¡hero warawararuwa jach"añchapxi! Ukat pä tunka llatunkanikiwa.
  Sinitsin jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Uh-uh! ¡Jumax artesanía tuqit yatxattʼat jaqikïtawa!
  Uka tawaqux jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - Janiwa wakiskiti mä heroe jaqiru tukuyaña, khititixa jasaki chiqapa luraña phuqhañapa. Jichhax infantería ukankirinakax jak"achasipxani, ukat jupanakamp jikisiñäni.
  Capitanax mä jach"a ametralladora ukan pernop jaquntäna, ukax tunka kilos ukch"a pesaje ukanïnwa. Nayax allqamariruw llamkt"ta, lanzamiento ukax wali t"ijutawa, culo ukax retroceso ukaniwa. Janiw mä maquina sinti conveniente ukhamäkiti, ukampis ch"allt"iwa... Chiqans, yatiyawinakarjamaxa, alemanonakax nayratpach mä ametralladora juk"amp ch"aman utjapxi, ukampis khitis yatpacha, diseñadores soviéticos ukanakax juk"amp suma amtapxaniti janicha. Sinits ukax janiw jaysañjamäkänti akham jiskt"añataki:
  - ¿Kunatsa ukham jach"a piloto infantería ukar jaqukipata?
  Witcherovax chikat sawkasisaw jaysäna, ametralladorapan mermeladaparuw ch"iqt"arakïna:
  -Ukat nayax nina manqhan qunt"asiñax kunjamas uk yatiñ munta! ¡Ukajj wali sumapunïspawa!
  - Ukat jumax botas chhaqhayawaypachätawa, jumatix ukham jank"ak línea de frente ukar puriñkamax jikxatasma!
  Chiqansa, Witcherovax uka chʼakhanak jankʼak sarañapatakiw chʼamachasïna, ukat qʼala kayuni imill wawar uñtataw sarnaqäna. Ch"axwäwi pachanx jilpach warminakas wawanakas q"ala talonanakapx jallupachan uñacht"ayapkchïnxa, ukax janiw oficiales ukanakatakix katuqatäkänti, juk"ampis jaqinakan utjki uka chiqanakanxa. Ukampis Witcher chachajj ukham jaqenakar jachʼañchañsa wal munäna. Jupax Sinitsin juparux akham sasaw jaysatayna:
  - Qullqi imañatakixa niya taqpacha capitalista uraqpachaxa jiwasana uñisiñawa. Chiqansa, botas ukanakax tukusxiwa, ¡ukax walja jaqinakan luratawa!
  Capitanajj mä anattʼasir ñikʼutampiw iyaw säna:
  -¡Jumaxa wali suma kayunakanïtawa! ¿Jupanakar uywañajj wakisispati?
  Witcher kullakajj amparapampiw chʼalljjtayasïna:
  - Janiw jichhaxa! Ukatxa, qhispipxäta ukhaxa, arumax junt"uchapxäma.
  Sinitsin nayranakap jach"aptayasïna:
  - ¡Waw, jumax jank"akïtawa! ¡Warminakax walja tiempow samartʼapxi!
  Vedmakovax jaysañ munäna, ukampis mä phallawiw ist"asïna, mä tank japonés nayraqatar saraskäna ukax mä minaruw ch"allt"äna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Hitler jupax mä auto apnaqatayna, ¡uka bastardox mä minampiw phallatayna! Ukax jisk"a t"aqanakaruw t"unjatäna - ukampis ¡janiw kuna askis utjkänti!
  Yaqha tanque japonés ukax phallawayi, sayt"awayi, bozal ukar muytayasax trincheras soviéticas ukanakaruw pallapallanak jist"arawayi. Kimsïristi jankʼakiw jupar arktäna. Ukampis japonés jaqinakax janiw saytʼañsa amuyapkänti. Jisk"a nayraninakax chhuxriñchjasipxänwa: ametralladoranakapax semicircular, movible torrenakan jikxatasïna, ukax irnaqañ qalltapxäna.
  Capitanajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Akax wali jach"awa! ¡Ukax mä desfile ukan sarnaqapkaspa ukhamawa! ¡Akax mä ejercitowa!
  Vedmakovax mä rifle apthapïna, wali askiwa, infantería ukar jayankxatapax jaysatäna, ukat japonés oficialaruw ch"axwantäna. Narrow-Eyed sat chachajj liwjjatasïna, fusilap wali chʼamampiw jaqontäna, ukat primavera pastonakan bayonetapampiw jalnaqäna. Mayni japoneses jupanakax t"ijtxapxarakïnwa, mä juk"a janchinakap liwxatapxäna, amuyataxa, ukham suyt"apxäna jan atipt"añataki, jan ukax juk"amp jisk"achañataki. Vedmakovax amtasïna, ukhamaw Quantud ejercito ukan pallapallanakar yatichapxi, khititix pachapar jan qunqurt"atäki ukax p"iqiparuw bambú thujrump jawq"jata. ¡Zar Awkimpi Herodesampix mä suma t"ijtäwi churapkaspa ukhamawa! Ukampisa, Nicolás II jilatatwa parli. Jichhax Japón markamp wasitat ch"axwapxi, ukatx janiw mä frente ukankiti, jan ukasti walja frente ukanw ch"axwapxi. Ukampis ukajj askinakaniwa. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  Jutaskiw - Wehrmacht ukax laq'aruw jaquntatäxi,
  ¡Napoleonax atipt"atawa, janiw atipt"añjamäkiti!
  Uñisirinakax janiw bandera soviética ukar takxatañ atkaniti,
  ¡Kunapachatix jaqinakas ukat partidos ukanakax mayacht"asipxi ukhaxa!
  Japón markan tʼunjatäki uka tanquenakajj mayat mayat saytʼasipjjäna, ukampis bayonetanakampi chʼalljjtayat infantería ukankirinakajj jukʼamp jankʼakiw tʼijtjjapjjäna. Soviético soldadonakan kawkhantï utjkäna ukanakajj llijullijunakampiw chʼalljjtayasïna, fusilenakajj tʼajjllirtʼasirakïnwa, awisajj ametralladoranakampiw chʼalljjtasïna. Witcher jupax nina nakhantayarakïna. Japoneses, recargando en el movimiento, fusiles ukanakatw ch"axwapxäna. Jupanakax pulmonanak patat arnaqasipxäna:
  - ¡Banzai! ¡Rus jaytxañamawa!
  Uka balanakajj mä carnero varar uñtataw jiwat cuerponakaparojj maniquíes ukar chʼiyjäna. Ch"akha laq"a wilampi ch"allt"ata jaquqaniwayi. Ukampis jila parte balanakajj kunjamtï nuwasiñan paski ukhama, janiw chhaqtkänti. Japoneses ukanakax minas uksa chiqancht"asipxäna, jisk"a pallapallanakax t"ijtäwipatakix wali k"achakïpxänwa, tankinakatakix wakicht"at regalonak phallañataki.
  Witcherovax ametralladora ukan jan sinti qhuru kutt"ayatap amparapan jikxatasïna, ukampirus Inti jalsu tuqin ch"axwirinakax chiqpach monstruonakar uñtasitäpxänwa. Histérico arnaqasiñanakapax juk"amp ch"amampiw jak"achasïna, q"illu q"illu ajanunakapax ch"uñumpiw lliphipipxäna. Witcher jupax mä kutikiw walja uñisiri pallapallanakar jiwayañ yant"i. Imill wawax kunjamtï nayrax junt"üki ukhama, ukat mä qullur uñtataw ch"axwaski. Mä clip ukax tukusxänwa, yaqha clip ukarux ucharakïnwa. Revistax wali jach"awa, muruq"uwa, ukat janiw jasakix cámara ukar ch"uqt"añaxa. Ukat mayamp ninax, japoneses ukanakax p"iqit t"ijt"apxi.
  Vedmakovax payïr muyuntat municionampiw ch"axwantäna, ukat jan kuna municionampiw jaytawayäna. Ukat jisk"a nayraninakax niyaw granadanakampi nuwasipxi. Jupanakax lanzamientos ukanakampiw jaysapxi, jichhax juk"amp arnaqasiñanaka ukat jachañanakaw utji, ukat soviético pallapallanakax liwxatapxaraki. Uka fragmentojj Witcher chachan pʼeqepat mä jiskʼa ñikʼut khuchhuqäna. Imill wawax janiw aguantañjamäkiti, ukat jupax jaltasinx pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Stalin markatakix tayka markataki!
  Jupar arktasa, mayni nuwasirinakax arnaqasipxiwa, jan imtʼasisaw jaltapxi ukat bayonetanakap chʼallxtayapxi. Soviético pallapallanakax japonés ukanakamp jikisiñatakiw t"ijtapxi, bayoneta ukamp nuwasipxi.
  Vedmakovax jak"ankir "samurai" jaqin purakaparux mä jank"ak ch"axwawimpiw khuchhuqaraki. Jupax arnaqasi ukat jaysañ yant"i ukat mä jiwayat jabalí ukham jaquntawayi. Imill wawaxa wali kusisitaw akham säna:
  - Rusia markan futbol: Rusia - Japón, pä cero!
  Ukat chiqpachansa yaqha japonés jaqix bayonetampiw kunkapar khuchhurat jaquntatäna. Ukhamajj nuwasir pilotojj kimsïr pilotoruw inglepar chʼalltʼäna. ¡Jichhax jisk"a nayrani jaqix ch"allxtasïna, ukat imill wawax inercia ukamp sarnaqasax puntap uñisirin nayraparuw ch"ankhampiw ch"ankhachäna!
  -¡Japonés aru katuqapxam! ¡Kunatsa barreranak qhipäxan saytʼasiñama!
  Bayoneta ukan kutkatasiñatak ch"axwatapax mayor ukan túnicap ch"iyjatayna, wilax mistuwayxänwa, ukampis ukax janiw imill wawarux llakisiykänti, jan ukasti juk"amp colerasiñaw utjarakïna.
  - ¡Hirohito jiwata! - Imill wawaxa chhuxriñchjasïna, ch"akhapaxa jisk"a nayrani temploruwa ch"allt"asïna, ukatxa imillaxa wali ch"amampiwa sarnaqäna, machaq ch"axwirin hélices ukanakapjama.
  Japoneses jupanakax qhipharuw kutt"apxäna, ukat qhipäxar kutt"apxarakïnwa, ukat inspirat tawaqux ataque ukaruw saräna, ametralladorapax mä jach"a jaqin amparapan mä club ukham muyuntatänwa. Ukat mä jachʼa chʼajjwäwiw pʼeqe qhepäjjar purinïna, mä oficialan chhuxriñchjatapampiw jawqʼjäna. Anna kullakajj akham sasaw samaqtʼäna:
  - Akaxa shahen-khash jumataki!
  Ukampis taqpachanjja, rusanakax jan waltʼäwinakanwa uñjasipxäna. Jisk"a nayraninakax phisqa kutiw ventaja ukanipxi, ukatx japoneses ukanakax mä suma nivel de aptitud física ukanipxi, ukat juk"ampirus, janiw URSS ukan wali suma pallapallanakapamp ch"axwapkiti. Natural ukhamawa, ukham ch"amäki uka ch"axwäwinxa, kimsïr categoría ukankir soldadonakax juk"amp jan wali uñnaqt"ani, jan ukax nazis ukanakamp nuwasiñan wali usuchjat soldadonakax Lejano Oriente uksaruw khitapxirïna. Pallapallanakax jaquqanipxänwa, yaqhip pachax tunka payan bayonetas ukanakax mä ruso ukar jaquntatäpxänwa, chiqpachans tantachasisaw wilax mistupxäna, ukampis heroes ukham ch"axwapxäna, ukatx janiw khitis khuyapayasiñ mayipkänti.
  Sinitsin jupax mä japonés oficialaruw bayoneta ukamp jawq"jatayna, ukampirus puntapampiw ladoparux ch"ankhachatayna. Uka waynax pistolapan chhuxriñchjatapampiw pechopar jawq"jasaw atacasir japonés jaqirux jaquqanïna, ukampis wilax ladopat sintipuniw jaquqanïna. Ukat pusi samurainakaw uka waynarux mä kutikiw t"ijtapxäna.
  Vedmakova jan axsart"ir jaqix jank"akiw yanapt"äna, ukat oficialarux bayonetampiw hombropkama ch"ankhachatayna, ukatx yaqha Jap juparux qunqur manqhar jaquntatayna.
  - ¡Petrukhat katxarupxam! - Jupaxa sataynawa.
  Jupax jank"akiw pä bayonetas pecho ukar uñtat uñacht"ayäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiw nayax Pedrot uñt"kti, jan ukasti Arkady!
  Yaqha japonés jiwayir tawaqux akham sasaw qhuru arsüna:
  - Ch"axwawinxa, sapa sutixa mä cocked pistola ch"allt"ata ukhamawa;janiwa cock lurañakiti jan ch"axwañampi!
  Arkadyx mä juk"a qhipäxar kutt"awayxäna ukat jan khuyapt"ayasir bayonetax ajanuparuw ch"iyjäna. Uka waynax jan aguantañjam llakit chhuxriñchjasïna:
  - ¡Diosan taykapa!
  Witcher chachajj akham sasaw säna:
  - Inas nayax taykächi, ukampis janiw Diosankchiti! Jila partejja, janiw Diosajj utjkiti, janipuniw utjkänti!
  Arkady chachajj Anna kullakaruw qhepäjjat kuttʼäna ukat jan qhan amuyasisaw akham säna:
  - Ukat ¿kuna jan utjawis jiwatat suyt"istu?
  Imill wawax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! ¡Ciencia comunista ukax jiwatanakar jaktayani! Ukat markap layku chʼaxwäwinakan jiwapkäna ukanakax nayrïr kutiw machaq jakäwir kuttʼayatäpxani.
  Sinitsin p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Diosax jan walïpan!
  Witcherovax yaqha japonés jaqiruw qunt"ayatayna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiwa diosaxa utjkiti! Maynïritï utjchi ukhajja, ¡universo lurayiri satäkis ukajj mä sádico jaqëtap iyaw sañasawa! ¡Ukat jupax luratanakar t"aqhisiyañx wal gusti!
  Uka pachanx Arkadyx bayonetampiw thixniparux khuchhurtäna, ukat jan jaquntatäñapatakix wila ñik"utan nuwasir jaqiruw takt"asïna:
  - ¡Ukat nayaxa wali t"aqhisiyata! ¡Janiw amuytʼañjamäkiti!
  Inti jalsunkir soldadonakan phisqa jan ukajj suxta kuti jilïrïpjjatapajj jan waliruw puriyäna. Pä tunk samurainakaw jupanakar t"ijtapxäna, bayonetanakap mä ejercito de porcupines ukham liwxatasa. Arkadyx mä pä ulares ukanakaw purakapan bayoneta ukamp katuqatayna, ukatx nayrapax ch"allt"atarakïnwa. Waynax liwxatasinx pä tunka kutiw inyectapxäna, wiñayatakiw amukt"ayapxäna. Nayax jiskt"asiristwa, kunjams almapax t"ijtxäna ukhax jikxatasïna: muspharkañ jan ukax axsaraña, jan ukax inas jan iyawsañjam samarañ janchipan carcelat mistuñ tukuyatat.
  Layqax mä hechizompis luratäkaspas ukhamänwa. Chiqansa, túnicapax chʼiyjatäxänwa, bayonetas ukanakampiw chʼiyjatäna. ¡Uka nuwasirijj qʼala qʼala jan isinïjjänwa, walja rasguñonakampi chʼoqantatäjjänwa, ukampis ¡janiw samurai chachajj mä kutis sinti usuchjañjamäkänti! Jupax nuwasïna ukat q"ala chuchupax escarlata chuchupan qutan boyas ukham khathatitayna. Ukat qʼala tobillonakajj mäkiw qhantʼäna. Chiqpachansa uka tawaqux uywanakan chʼamapampi ukat erótico chʼamampiw uñachtʼayasïna. Q"ala kayunakapax wilampiw wilaruw tukuwayxäna, ukax t"unjañataki ukhamarak jan wali jach"a diosampiw mä asociación uñstayäna: ¡Kali! Niya taqpach soviético pallapallanakax nayratpach cuchillomp jiwayatäpxänwa, ch"axwäwix tukusxänwa, ukat Afrodita sat ch"uxña suma uñnaqt"anikiw awisax jan jach"a jach"a tukur jisk"a nayraninakarux ch"allxtayäna.
  Japón markankir Nugi generalax musphataw uka milagro uñch"ukitayna. Ukat mä amuytʼaw pʼeqepan qhantʼäna. Mä kamachiw arktäna, ukax mä jan manq"at chhichhillan jisk"a arumpiw churasïna:
  - ¡Juparux mä llika jaquntapxam, jakkir irpapxam!
  Japón markankirinakajj qollqe apthapipkäna ukanakajj redes ukanipjjänwa. Mä akatjamat mä ruso jaqir jakkir irpañax wakisi. Ukat red ukax ukatakix wali askiwa. Ukat jankʼakiw tunka payan katjirinakax uka tawaqurux cadenanak jaquntapxäna
  Witcher jupax kunjamtï ch"amanïkän ukhamarjamaw ch"axwäna, jupax taqi ch"amampiw qhispiyasiñatakix ch"amanchasïna. Ukampis taqi kunas inamayakïxänwa, concienciani japonés jaqinakax mä elefanteruw yanaptʼani sasaw uka llika lurapxäna. Imill wawax q"al ch"uqt"ata ukat amparapamp aynacht"ata. Amuyataxa, éxito táctico ukax jikxatasiwayi, juk"ampirus aka dirección ukax janiw artillería ukat ametralladoras ukanakamp phuqhantat uñjasiwaykiti.
  Imill wawax munat Arkady jupan q"uma ñik"ut khuchhurata ajanupat amtasïna, ukat catchphrase ukax akham siwa:
  - Ch"axwawinxa, sapa sutixa mä cocked pistola ch"allt"ata ukhamawa;janiwa cock lurañakiti jan ch"axwañampi!
  ¡Mä axsarkañ ukat jik"ari amuyt"awiw uñstawayi, ukampis janiw sumancht"aykänti! Chiqansa, walja kutiw ukham lurasi: ¡mä jaqir munasiñampikiw jiwxäna!
  japoneses jupanakax aka chiqanx jan wali ch"uqt"at trincheras ukanakaruw katuntapxatayna, ukat Khabarovsk jak"anx soviéticos soldadonakan posición ukanakap jan yäqasipkakïnwa. Ukat Vedmakova sat warmiparux katuntat uñjasipxäna, ukat janis aptʼatäxchïnxa, qhipäx tuqir irpañatakix mä manchat blindat autoruw apxatapxäna. Uka maquinajj antediluviano satänwa, inas Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwitpachächïna, ukhamajj jan amuytʼasisaw infantería ukan qhepäjjat qʼañuchasïna. Ukax niya 12 kilómetros ukharuw sapa horax saraski. ¡Brr! Uraqpachan nayrïr tank ukax Prokhorov jupan taqpach terreno ukan autopawa, janiw juk"amp pesakänti, ukampis jach"a thakinx 40 kilómetros por hora ukhamarak jach"a thakinx 25 kilómetros ukharuw puri. Suma, mä tuqitxa, URSS ukax taqpach Europa uksaruw atacaski, ukatx mayni tuqitx Asia uksan mä jach"a chiqaruw atacaraki. Imill wawax ladoparuw kutt"äna, amuyataxa, qhipäxar ikiñapatakix mä amenazaw utjäna. Kunjams ch"amakax aka chiqanx blindado auton, amuyataxa, ukanx sección de aterrizaje, jan ukax pallapallanakar apañ utanakaw utji. Chiqansa, qhispiñax wali askïspawa, nayraqatax thujrunaka ukat chʼaman soganak apaqañaw wakisispa. Ukat ¿kunjamsa uk lurañasa? Chiqansa, imill wawax yatiñaniwa, ukampis tinkuñapaw wakisini, uka pachparakiw esposanakap apsuñapa, ukat kayupat chintʼatäkäna uka cadena tuqitwa uñjäna. Ukampis sogas ukanakax akanx wali askïspawa. Uka irnaqawix wali ch"amäspawa, ukampis Manchuria markan territoriopar irpapxani ukhaxa, tiemponïxaniwa. Imill wawaxa q"uma ñik"utata q"ipinaka apsuwayxatayna, cadena ukxa sawutayna ukatxa pachpa pachana amuyt"atayna. Hmm, janiw mä coalición de chiste ukhamäkiti, Rusia Soviética ukar saykatañataki: Ukhamarus, juk"amp jach"a monstruox Alemania markawa. Mä markax nayrar sartat tecnología ukat ch"aman pallapallanakaniwa. Amuyt"añataki, jupax machaq ME-309 ch"axwañ avionat ist"äna. Ukanakax niyaw t"ijtxaspa ukhamawa. Jupax janiw armamento tuqitx chiqpach yatiyawinak jikxatkiti, ukampis yatiyawinakarjamax aka avionax paqallqukamaw utji! Puntos de fuego ukanaka. Akax mä jach"a armawa, amuyt"añatakix YAK=9 ukax päkiw utji, ukatx janiw mä autox utjkiti ch"axwirinakan soviéticos ukanakanx kimsa puntos ukjat jilaw utjäna. ¡Ukham monstruonakar atiptʼañatakiw chʼamachasiñama! Suma, Fokken-Wulf ukax wali jach"a maquinawa, armamento tuqitxa juk"amp askiwa avionetas soviéticas ukanakat sipansa, ukat niya pä tonelada bombanaksa apt"asirakispawa. Nayratpachaw 1942 mara tukuyanx pä cañones 20 mm ukat 4 ametralladoras 13 mm ukanakamp armatäna. Ukampis mä machaq kasta avión de ataque de combate ukat bombardero ukanakax pä cañones 30 mm ukat pusi cañones 20 mm ukanakamp uñstawaykaspas ukhamawa. ¡Ukax nayratpach mä monstruopunïnwa, taqi monstruonakatakix mä monstruopunïnwa! Ukat yatiyawinakarjamaxa, ¡mä avión ch"axwañ avionax llätunk 30 mm armanakampiw lurañar uchatäxi! ¡Ukham ghoul ukar atipt"añ yant"apxam! ¿Kunjamsa diseñadores soviéticos ukanakax uka tuqit jaysañ munapxi? Vedmakovax Yak-3 ukan irnaqañax utjaskatap ist"äna. Beria departamentonkir mä curadoraw uka tuqit yatiyäna. Ukhamaw avión ukan nayrïr jach"a uñacht"awipax estructura ukan juk"amp k"achachatapawa, jan yaqha motores ukat armas ukanakampi. Chiqansa, maniobrabilidad ukax wali askiwa, ukampis ¡armamentonak jilxatayañ munta! Chiqansa, boxeo tuqinxa, mä pluma llaktʼat mä jukʼa atletax jachʼa pesot sipansa jukʼamp maniobrarjamawa, ukampis niyas jupampiw atipjasini. Janiw inamayakiti, categorías de peso ukax utjiwa, ukatx boxeadores profesionales ukanakanx ch"amaw huelga ukax juk"amp valorani. Aviones soviéticos ukan armamento ukar ch"amanchañax wakisiwa, ukatx ukhamakiw Wehrmacht ukarux jawq"jatäni... mä pachpa chiqan? 1942 marat payïr chikatatpachaw Luftwaffe ukan aire ukan juk"amp jach"a kankañapax chhaqtañ qalltawayi, 1943 maran marzo phaxsikamax URSS ukax ventaja ukanïnwa, ukampis... Aliados ukan traicionapax equilibrio de poder ukar mayjt"ayawayi. Wow, Hitler jupax 13 uru achuqa phaxsit jiwayataw uñjasiwayi, jichhax abril phaxsit tukuyakiwa, ukatx kunjams equilibrio de fuerzas ukax sinti mayjt"awayi. Ukhama jank"aki, mä posición estratégicamente ventajosa ukata mä estratégicamente niya chhaqhata. Niya kunatix wali suyt"awiw utji Alemania markax janïr URSS ukar estratégico ukhamarak tecnológico superioridad ukar puriñkamax atipt"atäñapataki. Jisk"atpachax aliados ukanakax nazis ukanakarux walja avionanak churapxaspa, ukampis alemán avión apnaqirinakax kunjams avión apnaqañ yatiqapxañapatakix tiempow munasini. Ukhampachasa, tecnología ukat paneles de instrumentos ukanakax mayj mayjawa. Tanques ukanakax yatxatat tripulacionanakaruw munasiraki, ukat Chevron ukax rusa juyphi pachanx janiw sinti askïkiti. Fusil automático M-18... Janiw jan walikiti, ukampis tasa de fuego ukanx juk"amp jisk"akiwa, wali suma modelos soviéticos ukanakat sipansa, ¡precisión ukanx juk"amp askiwa! Mä juk"a arumpixa, ¡jan walt"awix jan walt"awiwa! Ukhamarakiw chiqpachan uñt"at "Churchills" ukanakax ch"aman armadurampi ukat suma apnaqañ uñacht"awinakampi... Chiqans, jupanakamp ch"axwañaw wakisirakispa ukhamaw amuyasi. Ukat chʼaxwäwix jukʼamp tiempo utjkani ukhaxa, nazi sat jaqinakax jukʼamp yänak katuqapxani. Ukhamat tukuyañax sapurukiwa, Alemania markarux mä jach"a atipt"äwiw jallupachan utjayañasa. Japón markat parlkasax, defensa activa ukar limitañax wali askiwa ukat contraataques ukanakax tanques ukan superioridad cualitativa ukamp apnaqañawa. Ukampis mayamp sasinjja, chʼamajj jukʼamp sum imañawa. Jan jaya ch"axwawinakar jaquntatäsa, ukat nayra wakicht"at líneas ukanakan arxatäwinakap luraña. Ejército Rojo chino uka apnaqañax wali ch"amawa, ukampis régimen Chiang Ka-sha ukax taqi ch"amampiw ukarux atacatayna. Ukhamajj jichhajj juma pachpaw chʼamamar atinisisma. ¿Kunapachas ataque lurañasa? Suma pachax mayo phaxsit tukuyaruw puri, kunawsatix thakhinakax q"al wañt"atäki ukatx ch"amanchawinakaw pallapallanakatakix purini. Vedmakova jupa pachpaw nayrïr ch"axwawip Oryol uksar puriyaspa, ukatx Kharkov uksanx alemanes ukanakar industrial Donbass uksat jaqunukuñataki, ukatx Ucrania uksanx mä ch"amampiw sartasi, jank"akiw Dnieper uksa tuqir makhataspa, ukatx juk"ampirus Rumania uksaruw purispa . Ukampirus Bielorrusia markar qhispiyañatakix alay tuqir kutt"añax wakisispawa, ukatx chika taypinkir tamanakan qhipäxapar sarañax wakisispawa. Taqi amuyunakax wali askiwa, yaqhip pantjasiwinakax utjkchispas, Oryol tuqin ofensiva ukax juk"amp qhanawa ukatx fascistas ukanakax ukan suyt"apxani. Uka fortificaciones ukanakax hackeado ukhamañapawa.
  . JANK"A 3. JAQINA
  Chiqans, armas ukat Katyushas ukanakax akanx wali askiwa. Qhipa sistemax mä ch"aman efectow uñstayi, juk"ampis mä efecto moral ukaw utji. Kunjamakitix walja armas ukat Katyushas ukanakaw munasispa uñisirinakan arxatäwinakap proyectil ukanakamp bombardeañataki. Jilapachax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin experienciapax uñacht"ayiwa, arxatañax juk"amp jasakiwa, ataque ukat sipansa, ukat Alemania Kaiser ukax jan ch"amap 1918 maran primavera ukan ofensiva ukamp tukuskaspän ukhax ch"axwäwix juk"amp walja maranakaw utjaspa. Ukampis Payïr Jachʼa Chʼajjwäwiw ofensiva tácticanakajj defensiva toqet sipansa jukʼamp askïtap uñachtʼayäna. Amuyt"añataki, Polonia markax jank"akiw atipt"awayi, ukat juk"ampirus occidental uksan ch"aman coalición de aliados ukarux ch"axwawayiwa. Nazis sat jaqinakax mä phaxs chikataniw jachʼa chʼamanakarux atiptʼapxäna, ukat jan atipjkay Línea Maginot sat chiqaruw jan atipjapxäna. África markan ch"axwaña, kawkhantix qalltanx Italia markan jach"a ch"amanakapax británicos ukanakan mä jach"a ch"axwawimp atipjatäpxäna. Ukat ukat Rommel jupax juk"amp ch"aman británico soldadonakaruw mä jank"ak nuwasïwin atipjäna. Ukampis chiqans URSS markan juk"amp muspharkañ uñacht"äwipax, 1941 maranx mä jach"a ejercito ukan jach"a jan walt"äwipawa. Ukat operaciones ofensivas represalias ukanakax unidades alemanas ukanakaruw t"unjapxi. Ukhamat nayrïr amtäwix machaq alemán tanques ukanakan presión ukar jan suyt"asax juma pachpaw ch"axwañama. Mä jaya ch"axwäwix jan suyt"añjamaw tuku, jan ukax, chiqans, cientificonakax soviéticos ukanakax mä milagro arma lurapxani! Qhipïrix principio tuqitx lurasispawa, sañäni, teóricamente mä bomba lurañax wakisispawa, ukax mä markar t"unjañatakiw lurasispa sasaw ist"äna . Ukhamarus ukham bombax kimsa jan ukax pusi tonelada pesañapawa. Mä cuento ukar uñtasitawa, ukampis... Mä cuento ukar phuqhañatakiw yuripxta.
  Mä juk"amp suma thakhix arma láser ukawa, ukax Hipreboloide de ingeniero Garin ukan uñt"ayatawa. Ukham lurañax taqpach ejercito tanquenaka, avionanaka ukat barconak tʼunjañatakix wali chʼamaniwa. Chiqansa, ukham arma luraña ukat janiw Tercer Reich ukakikiti, jan ukasti traidores Pindos, taqpach capitalista uraqpachax tukusxaniwa. Ukat comunismo sat jachʼa banderajj aka planetan qhantʼani. Ukampis kunatsa ukham armanakajj janiw luratäkiti. Espejonakax janiw mä sapa jawirar combustión energía apthapiñatakikix askïkiti. Ukat barconak khuchhuqañatakix jukʼamp chʼamaw munasispa. Ukhampachasa... mä micrón fino ukar concentratächi ukhaxa, ukhamax avionanaka ukat ch"axwañ barconak khuchhuqañax wali ch"amawa. Mä milagro arma, ukax URSS markar qhispiyañ yanapt"ani. Ukat akax efecto láser ukawa, yaqha forma ukan. Tukuyañatakix cadenax jaytawayxiwa ukatx niyas librëxiwa, ukatx soga chimpunakax muyuntatw jikxatasi.
  Vedmakova kullakajj akham sasaw qhanañchtʼi:
  - Pacienciampi irnaqañampi, jumampixa, janiwa jiwat jaqikïktati!
  Imill wawax sayt"asisaw q"ala kayupampix tapar ch"allt"äna. Janiw kuna reacción ukanakas utjkiti. Jupax juk"amp ch"amampiw thuqt"äna. Uk uñjasax japonés arun juramento lurañaw utjäna ukatx janiw kuna reacción ukax utjkänti. Ukat Witcher jilatajj wali llakitaw qʼochuñ qalltäna. Ukat mä aniversario fiestan prima donna ukham q"ucht"äna:
  Wehrmacht ukan walja jaqinakax wali ch"amampiw sartasipki
  ¡Pistolanakan wararitapa ukat espadanakan chʼaxwatapa!
  Mä phaxskamaw chhuxriñchjasiñax jilxati, .
  ¡Alajjpachat jutir rayunak mayjtʼayaña!
  
  Patak patak maranakaw awki markax jach'añchatäni,
  ¡Rusia markatakix jañchix churä!
  Nayax jumarux munassmawa, suma Rus',
  ¡Taqi reyinakan Tatitupax jiwasanakampïskiwa!
  
  Oh, jumanakax markan curly arboledas, .
  ¡Quri aspens sat quqanakan istʼasitapax wali chʼamampiw istʼasi!
  Ortodoxo falcon jilatanakajja, .
  ¡Diosaw uka ejercitorojj heroiconak lurapjjañapatak amuytʼayäna!
  
  Thaya jan ukax juntʼu urunakaxa,
  ¡Inas qinayax mä jukʼa chʼamaka apanini!
  Jiwasax escoba ukham fascista khuchhinakätanwa,
  !
  
  Jiwasan partidosan amtapax chiqapawa,
  ¡Soviético jaqinakatakix ch"axwapxam!
  Mä jan axsart"ir q"uchu q"uchupxta,
  ¡Uka amuyt"awix mä águila ukham alayaruw jalxatäna!
  
  Stalin in Mudra - mä apnaqirin idealapa, .
  ¡Jiwasatakix wali axsarkañ nuwasïwiruw irpatäsktanxa!
  Bandera de la País, mazo de la ganador, .
  ¡Pallas-destino ukamp ch"axwañatakix wakicht"ataw jikxatastxa!
  
  Leninan luratanakapax wiñayatakiw utjani,
  ¡Qullan comunismo ukarux sayt"ayañäniwa!
  Jaqin yatichäwipar iyawsapxam,
  ¡Fascismo ukax ch"amaka manqharuw t"unjatäni!
  
  Taqi aka planetax mä libre jamachʼirjamawa,
  ¡Jaya warawaranakaru, akapachanakaru t"ijtxañäni!
  Kunas qhana ukat jach"a
  ¡Escultores ukham lurañäni!
  
  Ukat Rusia markax wila bandera manqhankiwa,
  ¡Alajjpachankir Edén panqarjamawa!
  Lenin chachan amtapa, Stalin chachan munañapa, .
  ¡Jichhax nayrar sartañapatakiw irpapxita!
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova, ukhamarak pusi legendaria imillanakax Tula markat mistusaw Moscú markar puripxäna.
  Jichhax capital markanx jan walt"awinakax wali ch"amapunïnwa. Alemanes jupanakax muyuntañ tukuyxapxänwa, ukatx kimsa tunk pusi tunk kilómetros ukch"a pasillo ukaw qhiparäna, ukax sapa uruw juk"amp jisk"a jisk"a tukuwayxäna.
  Moscú markan anqäxapanx suxta nuwasirinakaw jark"aqasiñ utanakar puripxäna. Ukanjja, mä jachʼa nuwasïwiw utjäna.
  Oleg Rybachenko jupax fusilamiento ukat jupa pachpaw q"ucht"awayi:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa!
  Ukat waynax qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat saskakiwa:
  - ¡Ukat jiwasax jach"a jach"a tukuñäniwa!
  Margarita Korshunova kullakax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Ukat nayax wali thayaruw tukuwayta!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwayir granada jaquntäna.
  Ukat uñisirinakarux kunayman tuqinakaruw ch"iqiyaraki.
  Ukat ukat ch"axwäwinx Natashax ametralladorampiw alemanonakarux khuchhuqani ukat q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntani.
  Aka warmix kunjamasa...
  1941 maranjja, Natasha kullakajj Brest sat fortalezat jaltjjänwa. Jupax inti jalsu tuqir saraskäna. Machaq zapatonakax jank"akiw kayunakap ch"allxtayäna, ukat imill wawax apsusaw q"ala kayukiw sarnaqäna.
  Mä pä horajj janiw kunas utjkänti, ukat qʼala kayunakajajj chhuxriñchjasiñ qalltäna. Yaqha pä horanak qhipatxa, phichhantañ qalltapxäna ukat niyaw llakimp phallapxäna.
  Natasha kullakajj moscovita jaqëtap laykojja, janiw qʼala kayuni sarnaqañ yatkänti. Ukat chiqansa, sapa kutiw jawir umaruw chʼalltʼasirïna.
  Jïsa, kayunakapatakis tʼaqhisiyatäñapänwa. Ukampis uka tawaqux jankʼakiw ukar yatintäna.
  Ukat sapa kutiw qʼala kayukiw sarnaqäna, chʼiyar chʼiyar cheqansa, ukat wali thaya thaytʼani ukhakiw zapatonak uchasirïna.
  Jichhax Natashax mä diosa legendaria ukham nuwasi.
  Ukat akanx Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat arnaqasi:
  - ¡Chiqpachansa akax mä jach"a uruwa!
  Ukat jupax mä suma amtampiw turno churani.
  Ukat alemanes ukat mercenarios ukanakas liwxatapxi.
  Ukat ukat Angelicax ninamp phichhantawayi... Ukat jupax ukhamarakiw ukham sallqa chiqaparu ch"axwaraki.
  Ukat qʼala kayupatjja mä granadaw tʼijtʼaraki.
  Ukat mercenarios ukanakarux ch"iqiyaraki.
  Ukat Svetlanax fusilamiento ukan irnaqäna. Ukat qʼala kayupajj ukham yänak jaqonti, janiw khitis saykatkaspati.
  Ukat uñisirinakarux wali jayaruw ch"iqiyaraki.
  Ukat jupa pachpaw chʼaxwanti, ukat uñisirinakaparux mä jachʼa oladampiw tʼunjaraki.
  ¡Akanakax URSS markan yurir imill wawanakawa!
  Oleg Rybachenko jupax uñisirinakan infantería ukarux chiqaparuw pallapalla, wawapan kayunakapamp automáticamente granadas ukanakamp jaquntawayi. Ukat uka pachparakiw waynax jupa pachpatak composito luraraki.
  Vitaliy Klitschko, jupax machaq p"iqinchir Ucrania Zelensky jupamp ch"axwañampiw jikxatasïna, jupax Kiev markan alcaldepat irnaqañ jaytañ amtawayi. Chiqansa, kunatsa qala chuymanïñasa ukat uka cargoru katxaruñasa. Uka jan waltʼäw juma pachpa askichañaw jukʼamp askejja.
  Ukat alcaldet mistxasaxa, Vitali Klitschko kullakax wasitatwa irnaqañ qalltäna. Ukat jank"akiw mä sensación, jupax Weider-arux nuwasiñatak ch"amanchawayi. ¡Jan kuna chika taypinkir chʼaxwäwinakampi! Ukat ukax llätunk marat jilaw samarañ tukuyatatxa.
  Chiqansa, Wider jilatax iyaw sarakiwa. ¡Jan walt"äwix iyaw satawa!
  Ukat chiqa yatichäwi pachax puriniwa. Mä tuqitxa, walja uraqpachan campeón ukax tunka payan marat jilaw janipuniw atipt"atäkiti. Ukat mayni tuqitx pusi tunk llätunkan marani nayrir alcalde de Kiev. Mä chachax Hopins ukan récord ukar atipt"aspawa, ukampis aptitud ukax wali jiskt"atawa.
  Chiqansa, ukham jaya tiempo samartʼasax Weider sat chiqar chiqak sarañax jiwañaruw purispa sasaw waljanix amuyapxäna.
  Ukampis Vitali Klitschko jupax Rocky Balboa ukar uñtasitawa. Nayax división de peso pesado ukan juk"amp ch"aman knockout artistampiw makhatañ amtawayta. Denotey Wider jupax boxeador ukhamawa, jupax taqi uñisirinakaparux liwxatañ uñjawayi. Chiqpachansa taqiniw - Tyson Fury ukamp chika!
  Ukhamajj Vitali Klitschko kullakajj mä chʼamanïspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Ukampis Vitali Klitschko kullakajj sapa kutiw entrenasïna, suma uñnaqtʼaniw sarnaqäna, ukat bicicletat irnaqäwir sararakïna. Ukat chiqans jupax janiw janchi tuqitx ukham jan wali jaqïkänti. Ukat ukat sipansa, acerot lurat mä chinunïnwa.
  Suma, Vitali Klitschko jupax nuwasiñ apt"ani, janis jupax wali munat ukhamäkchixa.
  Oleg Rybachenko jupax ametralladorapan clip ukar mayjt"ayawayi. Boxeoranakampi nuwasiñanakax wali muspharkañawa.
  Ukhama, chiqpachansa, kunats Vitali Klitschkox jan ring ukar kutt"ankiti ukat Hopins ukan récord ukar p"akintañ yant"ki?
  Ukax wali ch"aman amuyt"awipunïspawa.
  Terminador waynax mä phallawimpiw ch"axwantäna ukatx walja tunka fascistanakaruw juk"amp khuchhuqatayna.
  Uka qhipatsti waynax larusisaw lakap ch"allxtayäna, akham sasa:
  - ¡Nayaxa mä super jaqitwa!
  Margaritax pä limón q"ala kayumpiw chint"at jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jumaxa kuna jaqitsa juk"ampi thayawa!
  Oleg, ch"axwañ sarantaskakiwa, amuyt"awayiwa...
  Vitali Klitschko, pusi tunk llätunkan marani, chiqpachans Hopins ukan récord p"akintañapänwa. Jupax mä conferencia de prensa ukanx akham sasaw amtasïna: "Janiw Foreman-an récord-ap p"akintkäti sasaw sista, ukampis ¡janiw Hopins-at kuns siskti! ¡Ukhamajj apt"asisaw discopar atipjä!"
  Ukampirus mä jach"a chiqaw markachirinakax juk"amp jan ukax juk"ampirus Hopins, pusi tunk llatunkan marani, uraqpachan campeón ukham atipt"añapatak iyawsapxäna ukhax Vitaliy Klitschko pusi tunk llätunkan maranix juk"amp juk"akiw iyawsapxäna. Ukhamaraki kunatix jupax uñisiripax wali ch"amaniwa.
  Janipuniw ukham punchurux división de peso pesado ukan sarnaqäwipanx utjkänti. Chiqansa, Wider jupax janiw waynäxiti, ukampis kimsa tunk phisqhan maranix janiw pusi tunk llätunkan maranikiti.
  Ukampis Vitali Klitschko kullakax qhanaw jan suma suyt"äwip chhaqhaykiti. Jupax wali ch"amampiw entrenasi ukat suma uñnaqt"aniruw puri. Ukat nayax wali kusisitaw Kiev markan alcalde ukhamäñ rutina ukar jaqunukutax layku.
  Chiqansa, Ucrania markanx alcalde ukhamäñax janiw jach"a kusisiñakiti, ukanx walja jan walt"awinakaw utji.
  Ukampis Uyader jupamp nuwasiñatakix Vitali Klitschko juparux wali suma qullqiw churapxäna. Ukhama, kunayman tuqitxa, janiw billetera ukampix pantjasiwaykti. Vitali Klitschko sutix wali uñt"atawa.
  Jan wali arunakax Weider jupax mä kutiw ch"allt"ani sasaw sapxirïna, ukat Vitali Klitschko jupax jupa pachpaw jaquntatäni. Ukat ukat qullqi katuqani ukat memorias jan ukax ficción ukanakaw qillqt"ani.
  Jan ukajj inas mä peliculan arstʼchispa.
  Ukhamarus Vladimir Klitschko jupax boxeo ukar sarañ munarakïna. Vladimir k"ari ch"ikhi jaqikiw mä jan ch"aman uñisirir ajlliwayi, sapa kuti uraqpachan campeón taypinxa. Ukampis kunjams uñakipt"asma, jupax mä campeón ukhamawa ukat ukax wali sumawa!
  Ukampis Denotay Wider, kunjams uñch"ukisksta, ¡wali sumaw wali suma!
  Ukampis Vitaly kullakajj jankʼakiw entrenasi. Jupajj mä waynar uñtasitawa, jupa pachpaw jukʼamp estrés uñachtʼayi. Ukat walja kutiw sparring ukan jikxatasïna, wali suma forma ukat suma aguantañ uñacht"ayäna. Janiwa, Vitaly kullakajj wakichtʼatäjjewa. Ukat jupax janiw ringur mantakkiti.
  Ukat chiqpachansa, kunapachatix taripañ urux purinkäna ukhax jach"a knockout artista, Wider, uka tuqitx wali suma peso pesado, ukat Vitaly jupanakax tantachasipxäna. Kiev markan nayrir alcaldepaxa, juparux taqiniw boxeador ukham qillqt"apxi. Ukampis uka qhepatjja, pä leyenda jaqenakaw tantachasipjjäna.
  Vitaly, jupax nayrïr kutiw uraqpachan campeón ukham jikxatasïna, 1999 maranxa. Amuyt"añäni, qawqha pachas nayrax utjäna ukat pä tunk jila maranakaw aka lurawix pasawayxi.
  Ukat Wider jupax nayratpachx wali jaya pachaw titulop katxaruwayi. Ukat jupax Holmes ukan récord ukar p"akintañ jak"ankxiwa, jupax juk"amp pachaw uka titulo ukan jikxatasïna, cinturones ukan jaljatapatpacha.
  Ukat chiqans Wider jupax khitirus axsaraspa ukhax janiw Vitaly achachilakiti. Chiqansa, janiw taqinix Hawkins ukhamäkaspati. Ukat Hawkins ukan uñisirinakax janiw Weider ukham ch"amanïpkiti!
  Ukampis Vitaly, mä ch"axwirirjamaxa, ring ukar mantawayi. Cuerpopax wali jach"a ukat musculoso ukhamawa, ñik"utapax nayratpach ch"uxñakïkchisa. Vitaly achachila, kunjamtix juparux respetompi, jan ukax larusiñampi sapki ukhama. Ukampis musculonakan qhanañchäwipax mä waynan qhanañchäwiparjamawa.
  Vitaly kullakajj wakichtʼatäjjtwa sasaw säna. Ukat janirakiw juparus, tasas mä juk"a jilxattawayi.
  Ancho ukax jan ch"amani, esculpido ukat ch"akhanakanx juk"amp jisk"akiwa, juk"a pesa.
  Jupax wali axsarkañ puncher ukhamäkchisa, mä qawqha defensa tuqit jan walt"awinakaniwa ukat janiw sapa kutix kayunakapan sum sarnaqkiti. Ukampis nayax nayratpach nuwasiñ tuqit walja experiencianïtwa. Jakhuwinak tuqitxa, jupax niyaw Vitaly ukamp kikipa. Ukat jupax janiw jichhakamax atipt'atäkiti.
  Ukampirus Vitali Klitschko jupax pä nuwasïwipanx usuchjatanakapata ukhamarak khuchhuratapatakiw atipjatayna. Ukat maynix janiw jawqʼjatäkänti sarakispawa.
  Ukampis llätunk marat jilaw ch"axwapxi, ukatx niya phisqa tunk maranakaw utji. Chiqansa, Vitaly waynax waynäspa ukhaxa, chʼamanïspawa. Ukampis ¿Hopins chachan récord ukar atiptʼaspati? David Haye, niya kimsa tunk phisqhan marani, cero boxeador ukhamaw tukuwayi.
  Ukampis walja aruskipäwinakaw utji ukat anillokiw yatiyani. Vitali Klitschkox Hopins ukan récord p"akintatati, jan ukax camilla ukan apatäni, kunjamtix Weider jupax arsuwaykän ukhama.
  Akax jupax mä cuervo mascarampiw mistu. Jach"a jach"a, wali waña, Koschey ukham janchini.
  Mä par boxeadoranakax ring ukanx jupatakix jach"a jan walt"awinak utjayawayi. Akax Ostrix cubano ukawa, jupax puntos ukanakamp nayrar sartawayi ukatx knockout ukar atipt"awayiwa, ukatx Tyson Fury jupax puntos ukanakamp nayrar sartawayarakitaynawa ukat ch"axwawix mä empate ukar puriyañ atipxatayna. Ukhamajj taqe tiempot sipansa jukʼamp jachʼa puncher jaqejj inas tʼunjatächispa.
  Ukampis probabilidades ukax niya tunkat mayniw Weider-an askipatakix utji. Ukhampachasa, Vitalyx wali chuymanïxiwa ukat carrerapanx wali jaya tiempow samartʼaski. Vladimir jilapas mä qawqha ch"aman chika taypinkir yapuchirinakampiw junt"uchasiñatak iwxt"awayi. Chiqans Alemania markanx Vitali Klitschko jupax mä mediocre boxeador ukamp nuwasiñanx juk"amp qullqiw jikxataspa, ukax jach"a sutipatakiw.
  Vitaly jupax uraqpachanx janiw boxeador ukhamakiti, jan ukasti político, capital markan alcalde ukhamarak Maidan ukan heroe ukhamaw uñt"ata.
  Janiwa, kunayman tuqitxa, Vitali Klitschko kullakax amuyt"añapänwa, jank"akiw ukham qullump ch"axwañax wakisispati.
  Ukampis ajlliwix lurasiwayi: ¡Vitali Klitschkox janiw jasak thakhinak thaqkiti!
  Uka ch"axwawix América uksanw lurasi. EE.UU. ukat Ucrania markanakan himnonakapax phust"atawa. Servicio registros ukanakax yatiyatawa. Tukuyañatakix nuwasiñatak señalax ist"asi.
  Waljaniw espectáculo ukat wila masinak uñjañ munapxi.
  Wider chachajj wali amuyumpiw qalltäna, inas pantjaskchïna. Vitaly sat kullakajj oxidatäspa ukhajja, ¿kamachasmasa? Klitschko Sr. jupax janiw jank"akïkiti. Ukampis jankʼakiw kayunakapan jan chʼamanïtapa, jan chʼamanïtapa, chʼamanïtapa ukat suma equilibratätap amuyasma. Kunjamäskpasa, kuntï waljanejj suyapkäna ukajja: jankʼakiw umamp jalnaqani, ukajj janiw paskänti.
  Klitschko jupax jan axsarasaw jab ukampiw irnaqäna, sapürut sipans mä juk"a alturuw katxarutayna, ukat bloques ukanakaw ucharakïna.
  Nayrïr pä muyuntatx wali sumaw sarantawayxi. Ukat ukjatx Wider, kunjamtix suyatäki ukhamarjamax tempo ukax walpun jilxattawayi. Jupax juk"amp ch"amampiw ataque ukat ataque qalltäna. Ukampis Vitaly kullakajj janiw chhaqkänti. Bloqueo la golpe ukat mä ch"iqa jab ukamp jikisiña. Ukat mä akatjamatwa pulpo sat animalajj wali chʼamampi ataquekäna ukhajja, chʼeqa amparapampiw cuerpopar jawqʼjäna. Wider ukax pä kutiw usuchjasïna.
  Vitaly jupax mä deuce apsuwayxi, ukatx payïr kutiw carrera ukanx uraqpachan campeón ukhamarak taqi pachan wali suma knockout artistax pampan jikxatasïna.
  Vitaly jachaqt"asïna... Ukat uñjirinakax kusisitaw arnaqasipxäna. Ukax janiw nayra Vitaly-t suyatäkänti. Wauu! Ukampis ¡phisqa tunka maras niyaw purinispa ukhamawa! Ukat wali kuynt"aña ukat ch"allt"aña! ¡Ukham lurañ yatiñamawa!
  Wider jupax sayt"asïna, ukampis qhipäxar kutt"añ qalltäna. Vitaly kullakajj jukʼat jukʼatwa jabʼapampejj chhuxriñchjañ qalltäna. Ukat mayamp mä deuce. Ukat mayampiw chʼalltʼasta. Knockout ukax qhipäxar kutt"awayxi.
  Ch"amamp Weider jupax muyuntat tukuyañkamaw qhispiwayi. Ukat qhipa urunxa, Vitaly kullakax nayrïr chimpunakjamaw irnaqäna. Ukampis janiw kunasa, taqi kunas amtaparjamaw sarnaqäna. Weider jupax walja kutiw qhipäxar kutt"awayxi ukat jan kuns lurañjamäkaspas ukhamaw uñt"asi. Ukampis llätunk kutinxa wasitatwa phallawayxäna. Ukat jawqʼjañ qalltapxäna ukat nayrar sartapxäna. Ukat mayampiw mä deuce faltasin jaquqanïna. Payïr k"uchirt"awi.
  Vitaly kullakajj jachaqtʼasïnwa. Nayraru sartaña. Wider ukax kayunakapan jan sayt"atawa. Jupax wasitat deuce ukar faltawayi jan antídoto jikxatasa. Ukat jutïr chʼaxwäwitpachaw jaquqaniwayi.
  ¡Jan walimpiw sartasi, ukat arbitron nuwasiñ saytʼayaraki!
  ¡Atipjäwi! Vitali Klitschko, jichhax uraqpachan campeona! ¡Ukat cinturónpajj wasitatwa! Chiqansa, ¡janiw jichhakamax absoluto ukhamäkiti, ukampis ¡mä caballot sarawayxiwa!
  Jupax Hopins ukan récord ukarux p"akintawayi, ukat chiqans, Foreman de peso pesado ukatakix pusi kutiw uraqpachan campeón ukar tukuwayi, Holyfield ukar kikipt"ayasa.
  Chiqans Wider jupax ch"axwawix wali nayraw sayt"ayata sasaw arnaqasi ukatx mä revancha mayi.
  Vitaly jupax siwa, carrera ukax sarantaskañapataki jan ukax mä qawqha nuwasïwinakampi qhipat amtañani. Ukampis taqiniw juparux sapxi, jupax wali sumawa, waynäkasat sipansa jukʼamp sumawa, ukat sarantaskakiñapawa.
  Ukhamarus janiw kuna lurañas utjkiti. Kiev markanx yaqha alcaldew utji, parlamentario ukhamarak presidencial chhijllawinakax wali jayankiwa, kunats jan ukan ch"axwañax?
  Jutïr kimsa nuwasïwinakatakix Vitaly ukax patak millones de dólares ukjamaw churasi, ukatx sapa patakatx mä por ciento transmisiones ukanakatw churasi.
  Chiqans jackpot ukax jach"awa, ukatx Kiev markan nayrir alcaldepax uka tuqit amuyt"añaw sasaw saraki.
  Chiqansa, wali chʼamanïtap uñachtʼayäna. Ukhamajj ¿kunatsa talento imtʼañasa? Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, ¡janiw kunas jukʼamp lurañajj utjkaspati!
  Inas taqi cinturónnak mayachthapiñ yantʼchisma? ¡Ukajj wali sumapunïspawa!
  Vitaly jupax uka ofrecimiento ukarux iyaw sataynawa ukat kimsa nuwasïwinakatak contrato firmaraki.
  Ukat jutir uñisiripax... ¡Walikiwa, chiqans Tyson Fury! Janipuniw nayrax jawq"jatäkänti, jach"a jach"a peso. Chiqansa, Uydar ukat jukʼamp jiskʼa jaqimpiw tʼunjapxäna. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, sullka jilapan juchañchiriparakiwa. Ukhamasti, ¿kunjamarak ukham jan nuwasismasti?
  Chiqansa, machaq nuwasiña, ukat mä fabuloso qullqi, ukat mä jach"a espectáculo.
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw alemanes ukat anqäx markankir ch"axwirinakaruw ch"axwaski. Jilapachax chiqpachansa niyas janiw alemanonakax infantería ukanx utjkiti. Jupanakax E-50 ukat E-75 tankinak qhipäxan sarnaqapxi. Ukat jan kuna jan waltʼäwinakarus purtʼasiñatakiw chʼamachasipxi.
  Aka chiqanx juk"amp jayaruw "Pantera"-2 ukar uñjasma. Aka tanquex janiw chiqpach sarnaqäwit sipanx 1943 maran uñstawaykiti. Ukat "Pantera" sat animalajj janiw sinti jachʼäkänti. Jïsa, ukat "Pantera"-2 ukax lurasiwayi, walja ukhamakipans, ukampis 1945 maranx URSS ukamp ch"axwañatak wakicht"asisax alemanes ukanakax fabricanakaruw E-50 ukat E-75 tanques ukanakamp phuqhantapxäna.
  Taqi kuna lurañas utjkchïnxa, k"acha autopropulsadas armas ukanakax utjkchïnxa: E-10 ukat E-25, Fuhrer ukax juk"amp jach"a tanques ukanakaruw juk"amp munäna. Guderian jupax ch"amampw jach"a velocidad E-50 ukar juk"amp uñt"atäñapatak amuyt"ayäna. Fuhrer ukax E-75 ukaruw juk"amp munasïna, ukax janiw sinti askïkänti ukatx llätunk tunk toneladanak pesa.
  Ukampis jichhax mä modificación E-75 M ukax uñstawayiwa, mä silueta inferior, juk"amp k"acha ukat mä ch"aman motor ukampi. Inas jutïrin jukʼamp yatiyaschispa.
  Amuytʼañataki, Oleg Rybachenko sat chachajj kʼarinak apnaqi. Jupax apsu ukat q"ala kayumpiw mä granada E-50 pista ukar jaquntawayi. Ukham luratapatxa, tankax muytasin irnaqir masipampiw ch"axwawayxi.
  Ukat ukax pä mastodones phichhantatawa.
  Oleg, kunjamtï uñjktanxa, wali kʼari jaqiwa.
  Jichhax ukhamaw irnaqaski, ukatx alemanes ukanakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Uka waynax ch"ikhi kayunakaniwa. Jupjam qʼala kayuni ukat suma uñnaqtʼanïñax wali askiwa.
  Ukampis jila partejja, boxeadoranakat amuyunakajj pʼeqejaruw puri. Amuytʼañataki, ¿kunatsa Denis Lebedev chachajj jan mayamp irnaqañ qalltaspa? Pusi tunka maranakax janiw ukhamakiti. Ukhamarus, división de peso pesado ukan jach"a atipt"irinakax sarxapxi, ukatx cinturonanakax mayacht"añatakiw ch"amachasipxasma.
  Kuntix chiqpachan jan lurañamäki ukax autoridadanakan suxtakïñapawa. Juma pachpaw noble boxeo ukar mantañax juk"amp askixa jan ukax oposición ukar mantañax wali askiwa.
  Ukax kunjams Sergei Kovalev jupax Moscú markan alcaldepäxäna ukhamawa. Ukax fantasía ukhamakïkchisa.
  Ukat Denis Lebedev jupax juk"amp lurañ amtampiw luraspa. Ukhamarus, wali nayraw boxeo ukar jan atipt"at jaytañataki. Chiqpach atletax tukuykamaw sarañapa.
  Wladimir Klitschko jupax kutt"anxarakispawa. Ukampis yaqhepajj Alexander Ustinov ukham kimsa kuti jan jaytjasaw jawqʼjat uñjasiwayi, ¡janiw jubilasipkiti!
  Chiqansa, ¡heroes ukanakax janiw jaqinakäkiti, jan ukasti chiqapuniw acerot apsutäpxi!
  Ukampis aka uñacht"äw amuyt"añäni: Putin jupax mä avión ukanw jaquqaniwayi, ukatx Rusia markanx machaq presidencial chhijllawinakaw utji.
  ¡Ukat ¿kunsa jichhürunakan uñjtanjja! Comunistanakax janiw ch"aman candidatunakanïpkiti. Grudin jupax p"inqachatawa ukat credibilidad ukax jan walt"ayataw uñjasi. Zyuganov jupax wali chuymanïxiwa ukat taqiniw jupat qarjasipxi, ukat janiw carisma ukax utjkiti. Suraikin ukax nayrir chhijllawinakanx janiw atipkanti. Yaqha juk"a uñt"at jaqinaka. Zhirinovsky jupax wali chuymanïxiwa ukatx taqiniw jupat qarjasipxi. Yaqhanakax LDPR ukanx juk"a uñt"atawa. ¿Khitinakarus yaqha oposición ukankirinakax iwxt"apxasma? Andrei Navalny jupax ch"amaniwa, ukampis janiw chhijllawinakan chikanchasiñapäkiti. Ksenia Sobchak jupax janiw mä jach"a candidato ukhamäkiti. Demushkin jupax carcelankänwa ukatx janiw sinti jach"añchatäkänti. Udaltsov chachajj carcelankarakïnwa, inas comunistanakajj yanaptʼasin mistjjaspäna.
  Mä juk"a arumpixa, janiw oposición ukanx jach"a atipt"asirinakas utjkiti. Ukhamat Medvedev, p"iqinchir interino, jupax wali munatawa. Ukat kuna intriga utjchi ukhaxa: payïr t"aqa jan ukax jank"akiw nayrïr t"aqa.
  Medvedev jupan jisk"a uñt"ayawip amuyt"asa, ukat juk"ampirus walja candidatos presidenciales ukanakat amuyt"asax payïr t"aqax wali ch"amawa.
  Ukampirus Medvedev jupax nayrïr t"aqax wali jach"a ventaja ukaniwa, ukatx payïr t"aqax mä jan sinti suma uñisiriw utjani.
  ¡Qhipa pachanx jupan pachpa Zelenskypax uñstaspawa ukat taqi tarjetanakarux mayjt"ayaspawa!
  Oleg Rybachenko chachajj wasitatwa granada jaqontäna, nazi sat tankinakaruw jaqontäna. Walja thuqt"awinaka ukat bombardeo ukanakaw utjäna.
  Ukat sapa kutiw aka Oraqejj sartasi ukat thaya taypinwa nakhantaraki. Ukat uka jiskʼa tʼaqanakajj tʼijtʼasaw chʼamaktʼi.
  Oleg jupax akham siwa:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana imperiosataki!
  Margaritax q"ala kayumpiw ukankir jiwayir jaqir jaquntäna, ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  -¡Jach"a jach"anchawi heroes ukanakataki!
  Ukat mayampiw imill wawax q"ala talonampi limón liwxatani.
  Fascistanakax warantasipki, oh ukat warantapxi.
  ! Aka chiqanx ukham thaya ch"axwirinakax utjiwa, ¡ukax wali axsarañawa!
  Oleg jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qullan ch"axwäwin atipt"äwisaxa!
  Margaritax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Sapa pataka pataka garantiampiwa!
  Ukat mayamp imill wawax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Janiwa, qhanaw uka wawanakax janiw ukhamaki jaytapkaniti.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq orden soviético ukataki!
  Margaritax activamente mä explosión ukar ch"amanchawayi ukat chiqanchawayi:
  - ¡Banzai!
  Ukañkamasti, Oleg jilatajj composicionanak luraskakiñatakiw chʼamachasïna. Suma, Vitaly jupax mä voluntario defensa Tyson Fury ukarux luraski. Ukañkamax Vladimir jupax Ruiz jupamp mä pachpa ch"axwawiw utji.
  Chiqansa, Ruiz jupax kimsa versión ukan uraqpachan campeón ukhamänwa. ¿Kunatsa Vladimir jilatajj walja qollqe layku jan jupamp nuwaskaspa? Mä juk"amp conveniente uñisirix wali jisk"akiwa ukat lik"irakiwa. Vladimir juparux jaya jabs ukanakamp ch"axwaspawa.
  Klitschko Jr. jupax uraqpachan ch"amanchatäkasax jupamp nuwasiñatx janiw jikxataskänti, ukax wali llakiskañawa. Ukampis yaqha chiqar sarxañaw wakisispäna.
  Ukat ¿kunjamarak Vladimir, ¿kunjamarak ukham jan amuytʼktasti?
  Ukat kimsa versión uraqpachan campeón ukax jichhax Usik satawa. Ukampisa, jankʼakiw tronopar purïna.
  Ukat Vitaly ukamp mayacht"asiñ ch"axwawix lurasispawa. Ukampis ukax jichhakamax mä jakhüwinakakiwa.
  Vitaly jupax Tyson Fury jupar atipt"añapawa, ukat Weider jupamp mä revancha ukax wali askiwa. Ukat walja yaqha suma ch"axwirinakax utjarakiwa. Pachpa Anthony Josué sat chacha. Ukat jupamp nuwasiñas wali askïspawa. Ukat jilapat vengasiñaraki.
  Vitaly jupax Weider jupar atipt"asaw mä sensación uñstayäna. Ukat ¿kunsa sum sarnaqañatak lurasma?
  ¿Kunatsa jan phisqa tunk mara qhipat uraqpachan nayrïr boxeador ukhamäñax campeonato ukan nuwasïwipan atipt"añapataki? ¡Janiw khitis nayrajj uk lurañ yatkänti!
  ¡Eh, Vitaly sat jilata! Janiw kunas Kiev markan alcalde ukhamätax wakiskiti, ukampis jichhax jan pächasisaw mä jach"a uraqpachan campeón ukham uñt"atäxtaxa!
  Ukampis akax nayrïr, voluntario defensa de la título ukawa. Vitalyx juk"amp jach"a ukat jaya amparani uñisirimpiw uñkatasi. Janiw Weider ukham axsarkañ puncher ukhamäkiti, jan ukasti técnico ukhamarak ágil, jach"a amparanakani. Ukat ukhamarakiw janïr p"akjatakiti, ukampirus jaqukipata.
  Juk"amp askixa, wali wali wayna Wladimir Klitschko ukar atipt"awayi, ukax jan pächasisaw Tyson Fury ukarux mä axsarkañ atipt"iriruw tukuyi.
  Uka probabilidades ukanakax niya phisqa tunk phisqha tunkïnwa. Chiqans Weider ukar knockout ukan atipt"añax wali muspharkañänwa. Ukampis jichhax janiw juparux mä gruñido ukhamäkaniti, jan ukasti mä técnico ch"axwiriw utjani, juparux janiw khitis jichhakamax outbox ukar puriñjamäkiti. Ukat juk"amp askixa, Vladimir jupan atipt"irix ch"amapan qalltawinkiwa.
  ¿Vitaly kullakax phisqa tunk maranix ukham técnico ukarux saykataspati? Akax niyaw mä duelo de intelectos ukhamawa. Ukampis Wider chachajj qhanaw Vitaly jilatarojj jiskʼachäna ukat jan ceremoniampiw irpañ yantʼäna. Ukampis akax janiw juk"amp irnaqxaniti.
  Akax panpachaniw boxeadores ukanakax wakicht"asipxi. Vitaly, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, wali amuyumpiw sarnaqapxi ukat wali amuyumpiw sarnaqapxi. Jupajj jan ajjsariri ukat samarañapawa.
  Tyson Fury jupax wakicht"asiskiwa. Jupax Vitaly-t sipan juk"amp jach"awa, juk"amp jach"a amparanakaniwa ukat ukat aprovechañatakiw ch"amachasini.
  Ukampis jichhax uka nuwasïwix Gran Bretaña markanw utjani, ukatx payllat mä transmisión ukaw utjani.
  Jichhax Tyson Fury jupax nayraqat mistuwayxi. Jupax anqax tuqit atinisiñ uñacht"ayi. Calvo, jan wali, ukat janiw sinti atlético ukhamäkiti. Vitali Klitschko jupax ñik"utap tintayaspa ukhax janiw kawkïris jilïr jaqis ukx yatkasmati, tunka paqallqun maraw jilïr marax mayjt"aspa. Akax janiw jichhakamax campeonato ukan nuwasiñanakatakix mä récord ukhamäkiti, ukampis niyaw uka récord ukar jak"achasiski.
  Suma, inas Vitalyx Tyson Fury-t sipan sullka jaqimp nuwasirakirakchispa.
  Vitalyx axsarkañ musicanak ist"asaw mistu. Jupanakax maynit maynikamaw uñch"ukipxi.
  Tysonax slouched ukat janiw juk"amp jach"a uñnaqt"anïkiti. Vitaly ukax inas juk"amp ancho ukhamächi. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, uñnaqapajj jukʼamp sumawa, musculonakapas wali uñtʼatarakiwa.
  Ukhamajj ¿himnonakat kamsaraksnasa? Nayraqatax británico, ukatx ucraniano.
  Ukatxa mä uñkatasiñanak mayjt"ayaña.
  Ukat ukatsti corneta ukax ist"asi, nayrïr muyuntat.
  Vitalyx mä llamp"u jab jaquntawayi ukat wali sum sarnaqaraki. Tysonax sarxañatakiw ch"amachasi. Ukampis Vitalyx wali yatiñaniwa, ukat jawq"jatanakapax mä torpe trayectoria tuqiw saraski, Tyson Fury p"iqiparuw puri.
  Taqi kunas kunjamtï yatxatirinakax sapkän ukhamarjamaw sarantaski. Vitaly ukax wali suma velocidad ukaniwa.
  Ukat taqi kunas walikïskiwa.
  Jupax nayrïr t"aqaruw atipt"i... Ukat mä minuto samaraña ukat payïr t"aqa. Mayampiw Fury ukax janiw tácticas ukar mayjt"aykiti. Jupax Vitaly kullakax qarjasiñapatakiw suyt"i.
  . JANK"A 4. 1.1.
  Ukat mayamp Klitschko Sr. jupax mä juk"a ventaja ukaniwa. Jilatanakaw ring apnaqapxi.
  Vladimir jupax Ruiz Jr. juparux técnico knockout ukamp mä semana nayraw atipt"awayi.
  Ukhama, ch"axwawix sarantaskakiwa.
  Kimsïr t"aqax wasitatw Vitaly ukan dictatäna. Ukampis pusi t"aqax Tyson Fury jupax mä akatjamat phallawayi. Jupax nayrar sartawayi... Ukat deuce ukar ch"allt"i. Ukat jupax t"unjataw uñjasi.
  ¿Kunsa jupajj munäna? Vitaly kullakajj wali amuyumpiw sarnaqäna.
  Kunjamakitix Tyson jupax aka muyuntat tukuykamaw arxatäna. Ukat mä tuqit ch"axwäwix wasitat qalltawayi, Vitaly jupaw apnaqawayi. Ukhamarus, uraqpachan campeón Klitschko Sr. jupax qhanaw jan jank"ak sarnaqkänti.
  Ukat llätunk muyuntat qhipatxa, Tyson Fury jupax mä akatjamat mistuwayxi. Ukat atipt"awix knockout técnico ukamp yatiyatawa, kunatix janiw ch"axwañax sarantañ munapkiti.
  Ukhamat Vitali Klitschko jupax machaq récord uñstayi: nayrïr ch"axwiriw boxeo ukan historiapanx phisqa tunk maraniw uraqpachan título ukar arxati. Ukat Hopins jupax jutir aski lurawipax ch"amanchatawa.
  Ukhamajj jichhajj cheqapuniw mä superman tukuwayjje. Ukat jilapat kuttʼayarakïnwa.
  Ukampis jutir nuwasïwix Weider jupamp revanchawa. Jupanakax wali jach"a qullqinak churañ arsuwayapxi. ¿Kunatsa jupamp nuwasiñasa, ukatsti Josué contra makhatañasa?
  Ukat ukxarusti Usik ukamp mayacht"asiñ ch"axwañ amtapxaraksnawa. Taqi kunat sipansa, Vitali Klitschko, principio tuqitxa, uraqpachan absoluto campeón ukham tukuñ munaraki. Ukat jupax wali ch"aman munañaniwa.
  Oleg Rybachenko jupax amuyunakapat jachaqt"asi. Jisa, ukajj lurasispawa. Uka waynax mä taqpach línea de fascistas ukanakaruw khuchhuqasi ukat akham siwa:
  - ¡Jaqinakax jumat amtapxi Klitschko! Jaqinakax wali askiwa Klitschko! Jaqinakax jumatakix manq"at awtjataw jikxatasipxi Klitschko! ¡Jichhax kutt"anim Klitschko!
  Uka genio waynax kusisit q"uchupat larusisaw wasitat taqi granadanakat sipan juk"amp jiwayir granadanak jaquntäna. Ukat kimsa nazi tanquenakaw chʼaxwapxi.
  Soviético soldadonakax heroico ukham saykatapkchïnsa, nazis ukanakax Moscú markar URSS markan yaqha chiqanakapar mayachthapir pasillo apsuñsa ukat khuchhuqañsa yatipxänwa.
  Ukhamatw Rusia markan capitalapax taqpach bloqueo ukan jikxatasi. Kunjamatix Leningrad markax jark"atäki ukhama.
  Stalingrad markax wali ch"amanchatawa. Alemanonakax Cáucaso uksan Grozny ukat Ordzhonikidze markanakaruw ch"axwapxaraki. Uka jan waltʼäwejj wali wakiskiriwa. Yämas kunapachatï Moscú markax qʼal muyuntatäxäna ukhaxa.
  Walja pallapallanakaniwa, ukat patak waranq pallapallanakaw milicianakan utji. Ukampis nuwasiñanakanjja, conchas ukat municionanakajj jankʼakiw tukusi. Inas jan municionanakax utjkchiti. Ukat ukapachax capitalax t"unjatäxaniwa. Ukat janiw ukham walja manqʼañanakax utjkiti. Ukajj ukhamarakiw niyaw tukusjjani.
  Ukat jan Moscú markax utjkani ukhax yaqha ch"axwäwiw utjani. Ukat Stalin chachajj uk sum amuyaraki.
  Jichhax jupax Kuibyshev markankiwa. Ukampis nazis ukanakax Volga uksar p"akjatapatx janiw línea de frente uksat jayankxänti.
  Ukhamarus samurai ukax jupanakarux presión uñstayaraki. Jupanakax jan jakt"kay infantería ukanakamp bombardea ukat ataque lurapxi. Inas jan chʼamanïkchiti.
  Stalin jupax uk amuyasiwa, ukatx Japón markamp mä sapa suman jakasiñ amtañatakiw ch"amanchaski, qhipäxanxa. Jupanakax sapxiwa, Lejano Oriente uksa jaytañatakis wakicht"ataw jikxatasipxta, ukat qurimpiw indemnización pagañataki.
  Ukampis Hirohito chachajj akham sänwa: Siberia markpacharuw munapjjta, Urales uksakama. Ay, janiw ukham jaytañas utjkaspati.
  Vladivostok markax niyaw muyuntatäxi. Ukat en general taqi kunas wali axsarañawa...
  Ukampis yaqhip heroico imillanakax ch"axwapxi ukat janiw fascistas ukat militaristas japoneses ukanakarux katuyasipkiti.
  Carcelankir blindat autojj kawkhantï cantasiri Witcher sat chachajj saraskäna ukajj saytʼasjjänwa, ukat punku jistʼarañan istʼasïna. Pä japonés chachanaka, maynix jach"a ukat lik"i, maynix jisk"a ukat jisk"a, qhanat jaltxapxäna, uka qhanax mä juk"a pachatakiw Anastasiarux juykhuptayäna. Ukat imill wawax jan pächasisaw mä jaqirux templon ch"akhapampi ch"ankhachatayna, maynirusti mä cadenampi ch"uqt"at amparapampiw chhuxriñchjatayna. Inti jalsunkir Uraqin jach"añchat nuwasirinakax wali k"uchikiw jaqunukutapxäna.
  Witcher jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Nayaxa tunka payani muyuntata jaqiruxa ch"amancharaktwa! Taqi kunat sipansa, nayax mä super warmi ukhamarak mä Atass completo ukhamawa, ukat uñisiriruw mä manqhan knockout ukar khithta, ¡ch"axwäwin jan jark"at clase uñacht"ayasa!
  Imill wawax mä ametralladora japonés Schmeister ukan copiata apthapïna, ukat perno ukar ch"iqt"asaw cabina ukar jank"ak saräna. Kimsa juk"amp japoneses ukanakaw uka chiqat jaltapxäna, ukat Vedmakova jupax jupanakarux nina nakhantayañ khitäna, p"iqinakapar uñch"ukisaw wali qhuru chuymamp jachaqt"asïna.
  - ¡Kuns club p"iqin monstruonakax jikxatapxäna!
  Uka blindado cargador de personal ukax mä q"ala jan isin señora nuwasir jaqiw katuntatäna. Layqaxa akham sänwa:
  Rusia markan jan walin uñjasipkäna uka patjjaruw liwjjatäna, .
  ¡Infierno monstruonakax ch"amakan t"amt"apxi!
  Uka ocupantejj thaya hachap aptʼatawa, .
  ¡P"iqi ch"uqt"aña ukat khuchhuqaña!
  Mä comunistax mä cue ball ukanx janiw peón ukhamäkiti, .
  ¡Janiw wiñayatak yugomp chinuntatäktanti!
  Kimsïr Reich ukax nina naktäwiruw tukuyani,
  ¡Walikiwa, ¡honradöñajj suma lurañampiw bendisini!
  Vedmakova kullakajj wali uñisiñatakïkchïnsa, jiwatanakat apsut japonés pallapallanakan uniformepampiw uchasïna. Kunjamsa jan walipunïnwa, uka pallapallanakax jaya pachaw jan jariqasipkänti ukat thujsapax wali axsarkañänwa. Piloto imill wawajj akham sasaw jachäna:
  - ¡Ukham brutalizado ukhamaw tukuñapa! ¡Asia markankir jaqejj ukhamäkchïnsa!
  Ukampis blindat barcojj jankʼakiw sartasïna, ukat alay toqeruw sarawayjjäna. Uka autox pä ametralladora 12 mm ukanïnwa, ukhamat wakischi ukhax infantería ukan ataque ukar saykatañataki. Yaqhax 20 mm armadurax janiw calibre 37 mm japonés "cañones" ukar saykatakaspati. Vedmakovax amuyt"awayiwa: kunjams comunistanakan apnaqawipar puritapax Rusia markar mayjt"ayäna. Zarista pachanakanx japonés ejercitox técnico tuqitx rusa ejercitot sipanx juk"amp jach"apunïnwa, jichhax, jan ukasti, qhipharuw qhiparxi. Janis cienciax janiw Inti jalsu Uraqin ch"amanchatäkiti sañjamäkchixa. Secundaria obligatoria ukax tunka llätunk patak mara tukuyanw uñstawayi. Chiqansa, Japón markan yatiqañax janiw jachʼäkänti. Prusia yatiqañ utat copiapxäna, ukax sinti pedante ukhamaw jikxatasïna, ukatx mä juk"a simplificapxäna, ukhamat mä yatichirix walja yatiqirinakat pasañapataki, kunatix janiw yatxatat jaqinakax utjkänti. Jilapachax japoneses jupanakax europeos ukanakat yateqasipxäna, sañäni, británicos ukanakax uniformes khaki ukham uñstapxi, alemanes ukanakax formación ukat reglamentos militares ukanakanx, estadounidenses ukanakax uniformes ukat tipo de marina ukanakampi, ukhamarak sistema de instituciones financieras operativas ukanakampi. Chiqans jupanakanx jupanakankiwa, sañäni, código Bushido, uñt"at shimosa explosivo (jan ukax Europa uksat sipans juk"amp askïkchïnsa). Tunka llätunk patak mara chikatakamax Japón markax medioeval ukan qhipharkir markapunïnwa, janiw ferrocarriles ukanakas utjkänti ukat cañón bolas ukanakamp armatänwa. Türkiye jan ukajj Irán markat sipansa jukʼamp nayra tiemponïnwa, ukat jukʼamp nayra tiemponïnwa, Rusia zar sat cheqanjja. Muspharkañawa, América markaw Inti jalsu Uraqirux jaqinakjam uñstañapatak yanapt"awayi ukat chiqpachans civilizado uraqpachar mantañapatakiw wayt"awayi. Jichha pacha crucero de vapor ukax prochas explosivas ukanakampiw qhipharkir Japón markarux wali ch"amanchawayi. Yämas kunapachatï walja vela barconak chhaqhayäna ukhajja, cañon bolanakajj jan kun lurañjamätap uñachtʼayäna.
  Inas estadounidenses jupanakax mä kutit sipans juk"amp arrepentisipxaspa, Japón markar uraqpachar jist"arañapatak wayt"atapata. Asia tuqinx mä atipt"asir jaqiruw uywapxatayna, ukampis ukapachax mä qawqha tunka maranakanx Inti Jalsuñ Uraqix kunjamtï Occidente markatakix patak patak maranakaw sarawayki ukhamarjam sarañax ch"amakïxänwa.
  Vedmakovax jach"a thakhinjam saratayna, refuerzos ukan camionanakax nayrar pasañapatakiw jaytawayi, ukhamarak transporte ukanaks pasañapatakiw jaytawayi, ukat amuyt"awayiwa. Zarista gobiernox Alejandro Segundo ukan apnaqatapatsa, jan ukax Nicolás Nayrïr apnaqatapatsa, China markar Rusia markar katuntañ amtanakap uñstayäna. Ukampis Nikolai jupax turco dirección ukaruw mä objeto de expansión ukham ajlliwayi. Principio tuqitxa, jukʼamp askipunïnwa. Ukampis Gran Bretaña markax Rusia markaruw uñisïna, ukat Francia markax uka apnaqäwin apnaqatäxänwa, uka markanakax otomanonakatak saytʼasipxäna. Nayrïr kutiw mä cuarto de milenio (1612 maratpacha), Rusia markax mä jach"a ch"axwäwin atipt"awayi (sapa mayni ch"axwawinakax, chiqans janiw jakt"atäkiti, jumax sañ muntawa niya mä cuarto de milenio Rusia markax janiw mä ch"axwäw chhaqhayawaykiti kunjamatix taqpachanxa, chiqans Nicolás Nayrïr irpirin apnaqataw jach"a jach"a tukuñar puritayna, área tuqitxa). Walja razonanakaw utjäna, jukʼamp wakiskirïki ukajja, occidental markankir jachʼa markanakajj soldadonakapan equiponakapan tecnológico toqet jukʼamp sumäpjjatapawa. Nicolás chachajj nayrïr kuti jiwayaskäna uka qhepatjja, Alejandro II chachaw trono apnaqäna: inas Rusia markan taqpach sarnaqäwipat sipansa jukʼamp yatxattʼat ukat yatxattʼat zar ukhamächïna. Jupax jach"a reformanak qalltawayi, esclavo ukham uñt"ayawayi, ukat jupan apnaqawipanx industria ukax jank"akiw jilxattawayi, ferrocarriles ukat centrales eléctricas ukanakax lurañ qalltawayi! Ukampis uka pachparakiw esclavitud uk chhaqtayañax yapuchirinakan jan walt"awinakapat utjawayi, walja t"unjawinakaw utjawayi, ch"axwawinakaw utjawayi, juk"ampis Polonia markanx jach"a ch"axwawinakaw utjawayi. Alexander jupax Rusia markaruw nayrar sartayañ atipxatayna, ukampis janiw fundamental jan walt"awinak askichkänti, ukat Alaska uksa América uksaruw qullqit aljatayna ukatx Islas Hawaiana uksaruw inakiw churatayna. Chiqansa, Turquía markar atiptʼañwa atipjäna, ukampis uka tiemponxa Imperio Otomano sat markax wali chʼamanïxänwa, ukat sartasiwinakampiw chʼallxtayasïna. Jïsa, Rusia markan chhaqhatanakapax aka ch"axwäwinx jan proporcionadamente jach"änwa, ukax uñacht"ayiw rusa ejercitox wali jayaruw jan chiqapar uñjata, reformas ukanakax utjkchispas. Ukampis Suvorov chachan apnaqäwipansa janiw taqe kunas qhanäkänti kunjamtï libronakan sapki ukhama. Atipjäwinakax wali jila qullqiruw puri, ukat Catalina Segunda, sañäni, Rusia-Turca payïr ch"axwäwinx mä juk"a territorionak katuqañakiw utjäna, Moldavia markar mantañapsa jaytxarakïnwa. Uka uraqinakax eslavos ortodoxos ukanakan jakapkchïnsa, ukat mä pachax Kievan Rus uksankirïnwa. Jila partejja, Rusia markajj mongol-tatar yugot qhespiyatäjjäna uka qhepatjja, taqe nayrïr eslavo oraqenak kuttʼayañatakiw mä thak uttʼayasïna. Ukatakix walja patak maranakaw munasïna, sañäni, Galicia markax 1939 maran kutt"anxäna, ukax polaco yugot qhispiyatäxänwa. Ukat Przemysl markax muyuntat uraqinakapampix húngaros ukat eslovacos ukanakamp qhiparawayi.
  Vedmakovax jach"a thakhi uñch"ukiskäna: janiw ukham walja kunayman autonakax utjkänti, ukampis japonés infantería ukankirinakax marchasipkäna. Japón markanx niya patak millones jaqinakaw utji, Alemania markat sipans juk"ampiwa, janïr conscripción ukar sarañax chikat horas de escuela ukaruw puri. URSS ukamp ch"axwañax jupanakatakix mä diosan churäwipawa, janiw EE.UU. ukamp ch"axwañax ukhamäkiti. Jumax juk"amp juk"amp t"aqanuqtawinak churn out.
  Pä ametralladoras de alta velocidad ukanakat mä phallawi jaquntañax wali yant"atawa, wali askiwa, ukax lurasispawa controlar mä conducción hidráulica ukamp carlinga ukan. Ukampis chiqpachansa, ukapachax jupax pachpaw aka chiqat mistuñatakix juk"a ch"amanïxani. Janiwa, wali askiwa línea de frente jak"aru jan ukaxa arumanaka luraña. Jisa, niyas ch"amakt"asxi ukhamawa... Ukatxa lobonakax phuqt"atäpxani ukat uwijanakax jan kuna jan walt"äwin uñjasipxaniwa. Janis ukhamäkchejja, janiw mä uwijakïkiti.
  Ukhamajj ¿Japón markat kamsaraksnasa? Nayrïr ch"axwäwix 1904-1905 maranakanx chhaqtawayxänwa, ukatx Rusia markax pä patak phisqa tunk waranqa jila pallapallanaka ukat oficiales sapakiw katuntat uñjasipxäna. Zarista ejercitojj jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼäkchïnsa. Japón markax pä waranqat juk"ampikiw katuntat jaqinakar chhaqhayatayna, sapa katuntat q"illu ajanu pallapallatakix patak quri rublos ukjam bono ukaw utt"ayataraki, ukatx waranq oficiales ukanakatakis utjarakiwa. Aka sarnaqäwin pankapax Rusia markatakix wali jan waliwa. Kunatix juk"amp chuym ch"allxtayi ukax walja marka manqhanx japoneses ukan atipt"añap munapxäna. Amuyt"añataki, Moscú jach"a yatiqañ utan yatiqirinakax Mikado ukar jallallt"äwinak apayapxäna, Puerto Arturo markan chhaqhatapata. Ukat qawqhas lunthatasïna: ¡janiw listar uñt"ayañjamäkiti!
  Vedmakovax gas ukx juk"ampiw juk"aptayawayi, ukhamat yaqha marchar columnar jan t"ijtxañapataki. Uka tawaquxa juramento luratayna:
  - ¡Walikiwa, jupanakaxa laq"unakjamawa! ¡Jichha nayrani uywanaka!
  Jiñchujj cañonanakan wararitapjja niyaw amuyasïna, nayrïr lineajj jakʼachasiskänwa. Pilotojj qhuruchasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  Rusia ch"axwirix janiw llakimp jach"at arskiti, .
  ¡Rusia ch"axwirix japoneses ukanakaruw t"unjaski!
  Ukat jiwasax wali llakitaw jikxatasipxta,
  ¡Taqi doblat escudox khathatitaynawa!
  Uka tawaquxa mayampiwa amukt"äna. Uka ch"axwäwinx EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax Japón markaruw qullqimpi, armanakampi yanapt"apxäna, ukampis inti jalant tuqinx janiw mä frentex utjkänti. Chiqansa, Inti jalsu tuqinkir Uraqix Alemania markax uka pachat askinak apsusin Rusia markar nuwantañapatakiw suyt"äna. Principio tuqitxa, ukax chiqänwa, ukat Alemania markatakix wali askiwa. Austria-Hungría aliada ukax Balcanes uksan interesanakapampix Rusia markaruw uñisiñapa. Turquía markax nayratpach Rusia markamp chuym ch"allxtataw uñjasiwayi, ukat Alemania markan qullqi tuqit apnaqatas ukhamarakiw ch"axwäwir mantarakispa. Ukhamarakiw Italia markax Triple Alianza uksankirïnwa ukatx Ucrania markan qamir uraqinakaparux arxataspawa, ukax ch"axwäwir mantañapawa. Kunjamäskpasa, Rusia zarista markatakix jan walipunïspawa. Entente ukamp mä alianza ukan atipt"askchisa, pä frente ukan ch"axwawix jan walt"awinakampiw tukuyaspa. Francia markax uka ch"axwäwir mantañapatakix juk"akiw utji, kunatix uka pachanx Gran Bretaña markax Rusia markamp chikaw sayt"asitayna. Taqi kunat sipansa, chiqans akax mä jach"a pantjasiw Kaiser ukan jan walt"awipawa, jupax ukham ch"amanchawiruw jaytawayi. Inas Nayrïr Jach"a Ch"axwäwix qalltawaykchisa, nayrïr pantjasiw estratégico ukax Fritz ukan Bélgica ukat Francia ukanakar ataque ukax utjchispa. Inas Rusia markar taqpach ch"axwañ qalltapxaspäna ukhaxa, 1939 maran Polonia markamp jan walt"awinakax wasitat utjaspa. Wali askiwa, alemanonakax sinti atinisipxäna, pä frente ukan ch"axwañ ajllipxäna.
  Witcher, janiw walja marka masinakapat sipanx suertenitayna: jupax Mine Kaif uñakipañ atipxatayna, ukat original ukanx. Chiqansa, Hitler chachax chiqapuniw säna, Gran Bretaña markamp Rusia contrax mayacht"asiñaw wakisi, jan ukax Rusia markamp Gran Bretaña contrax mayacht"asiñaw wakisi. Ukat wali amuyt"atawa, jutïr Fuhrer jupax khitinakatix Bismarck jiwat janchipar qhant"ayañ munapkän ukanakaruw k"umiwayi.
  Chiqans Hitler jupax janiw kuna alianzas Rusia markamp utjañap munkänti, juk"ampirus kunapachatix bolcheviques ukanakax ukan apnaqañ qalltapxäna ukat Rusia uraqinakax alemán colonia ukar tukuñapaw sasaw amuyapxäna.
  Ukax qhanaw Rusia markan uñisirip sañ muni, ukat Fuhrer ukatakix kuna acuerdos ukanakas utjchi ukax mä simple papel ukhamawa. Ukhamarus Stalin jupax mä idiota ukhamawa, jist"arat chinup ukham ch"aman ch"axwañ chhaqhayatapata, ukampirus jupax obligatänwa uka ch"axwäw kutt"ayañataki ukat soldadonakapar wakicht"atäñatak nuwasiñatak irpañataki. Jan ukajj jukʼamp sumajja, ¡juma pachpaw yapuchañama! Alemania markankir ejercitopas janiw wakichtʼatäkänti, ukhamatwa soviético ejercitojj jan walinak lurapjjäna. Jupanakatakix wali chʼamäspänwa, alemán soldadonakarux muyuntapxaspänwa ukat calderanakan tʼunjapxaraksnawa. ¡Ukajj wali chʼamäspawa! Ukat ukhamatw uka amtäwix Wehrmacht ukar pasawayxi. Ukat nayraqatax Inti jalant tuqit Inti jalsu tuqiruw jalluntäna. ¿Kunatsa Stalin chachajj jaktʼaskäna ukajj janiw qhanäkiti? Ukat Beriax mä warmin wawapawa. Jupax calvo juparux sum uñt"i. ¿Kunatsa Stalin chachar jan yatiykäna? ¿Kunatsa jan amuyt"ayktamxa? ¿Kunjamsa ukajj pasäna? ¡Chiqpachansa, ¡Comisario del Pueblo ukax kʼari jaqiwa, janiw khitirus atiniskänti! Chiqansa, chiqpachansa wali jachʼa yatxattʼat yatiyäwinakaw utjäna, Kimsïr Reich sat soldadonakax fronteraruw jaltxapxäna, ukat sapa payïr jachʼa mamax chʼaxwäwiruw profecía arsüna. ¡Jichhax mä jan jarkʼat ukat axsarkañ kunas jakʼachasiskaspa ukham amuyasipxäna!
  Ukat Stalin ukat jupamp chik saririnakakiw asnu ch"akhanak ch"allt"asipkäna, yatkasas millones de jaqinakar chhaqhayañ munapkaspa ukhamarak t"unjañ munapkaspa ukhama. Ukat taqpachanx bigote ukankir georgianox janiw ukham genio ukhamäkiti... Jupax janiw seminario tukuyañ atkänti, ukat kunjamtix Beriax siskänxa, sapa kutiw umañ yati. Ukat kunapachatix ch"axwäwix qalltawayk ukhax mä jach"a ch"axwawiw utjawayi... Ukat jichhax taqpach uraqpachaw Rusia markarux armas apthapipxi! Ukat akanx chiqans Stalinan políticas inflexibles ukanakax juchaniwa. Jisk"atpachax frente ukax jan yänakanïtapat asfixia ukhamäkchïnsa, waranq waranq trenanakaw chechenos ukanakar Kazajistán markar apañatak jawst"ata. Ukat ¡ukax ch"axwäw pachan lurasïna, ¡sapa carronakax jakthapitawa! Ukhamätapatxa, chiqans Mainstein jupax, ejercito soviético ukan jakhüwipanx wali jach"anchatäkchisa, mä contraataque lurañ atipxatayna, Wila soldadonakar atipt"añataki. Escalones jan utjatapatxa, janiw tiempopar ch"amanchañax utjkänti, soviético soldadonakan suministropax jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat ukatw ofensiva ukax jan walt"ayawaykiti. Ukat jiwasan soldadonakajax jichhax Kiev markankapxaspäna, ukat inas Rumania, Gran Bretaña ukat EE.UU.
  Ukatjja, ¿khitis Hitler chachar niya jiwayäna? Ukhamat Tercer Reich machaq agresión ukar ch"amanchañataki?! Jilapachax akax Beria jupan p"iqinchat operación ukhamäpachänwa... Chiqansa, mä pachax kunjams Trotsky ukar tukuyañax uk amuyt"äna. Ukampis uka pachanx ukax Internacional ukan jan t"aqanuqtañ munatapatw utjawayi. Jichhax ukax contrario efectoruw puriyi, Rusia markan uñisirinakax mayacht"asipxiwa. Ukhamarus, ¡uñisirinakax nayra sarnaqäwinakanïpxiwa! Jupax sañapawa, Vedmakov jupax wali musphataw Churchill jupax 24 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx mä sensacional arst"äwip uñacht"ayäna, URSS ukar yanapt"añ yatiyasa. Muspharkañawa, uwijanakax mä alianza lurañatakiw lobo ukar jutapxatayna, chiqpachansa, británico león ukax mä uwijamp uñtasitäspawa. Ukampis ¡Stalin chachajj ¡mä típico lobo ukhamawa! Jichhax taqi kunas normalaruw kutt"awayxi, capitalista demócratas ukat capitalista fascistas ukanakax mayacht"asipxiwa! Ukampis comunistanakax mayachtʼataw ukat chiqa chuymanïpxiwa, janiw concienciampix jan waltʼayasipkiti! Inas akax chiqpachapuni kuntix Stalin jupax munkän ukhama? Kunjamäskpasa, uñisirinakan chʼamapajj jukʼampiw jiljjattäna, ukat Japón markajj inti jalsu toqenwa jawqʼanakap uñachtʼayäna. Ukampis, taqpachanx, Inti jalsu markan irpirinakapan sartasiwipax logico ukhamawa: jach"a concesiones territoriales ukat chiqpach entrega ukanakamp jan satisfecho pallapallanakan kunkapar amukt"ayañaw wakisi, machaq ch"axwawinakamp uraqinakamp arsusa. Estados Unidos markax jan sancionanak utjkaspän, jan ukax juk"ampirus bloqueo, Japón markar 24 uru llumpaqa phaxsitx utjkaspän ukhax inas samurai ukax agosto phaxsinx URSS markarux ch"allt"aspachäna, juyphi pacha jan suyt"asa! Japoneses jupanakax mä jan axsart"ir jaqinakawa ukat jupanakax janiw Khalkhin Gol ukan amtawipampix jark"apkaspati, kawkhantix, chiqans, secundaria soldadonakax ch"axwapxäna, ¡Gobierno Imperial Manchuriano ukan títeres ukanakax ch"axwapxänwa!
  Ukat ukax Moscú markan t"unjäwiparuw jan walt"ayaspa... Stalin jupax Moscú markan katuyasiñat sipanx taqpach Siberia markar jaytañ munaspa ukhas. Ukanjja, taiga sat qʼañu juyphi pachajj janiw japoneses ukanakar sinti nayrar sartañapatak yanaptʼkaniti ukat Urales jan ukajj Volga sat cheqankir alemananakamp chiktʼatäñatakiw chʼamachasiñajäna sasaw suyayäta.
  Ukat ukxarusti, chiqans jan walt"awinakax utjaspawa... Hitler jupax Moscú jak"anx pantjasiwayi ukat mä pantjasiw jakhüwi lurawayi Estados Unidos markar ch"axwañ yatiyasa, jan Japón markarux URSS ukamp chikt"at kutt"ayañapatak obligasa. Hitler chachajj janiw lógica toqet yaqhachatäkänti, antisemitismo sat jan sinttʼasirïtapatwa, qollqe toqet jachʼa élite ukat Vaticano markarus jupa pachpa contraw saytʼayäna. Chiqansa, ukax árabenak taypinx juk"ampiw uñt"ayasïna, ukampis janiw Rommel-an cuerpoparux wali yanapt"apkänti.
  Uka blindat autojj nayra frontera soviética uksaruw sarawayjjäna. Aka chiqanx nayratpach mä juk"a t"unjäwiw utjawayi. Aka chiqanx frontera pilarax wali ch"amanchatawa.
  Ukat infantería japonesa, ukhamarak walja k"acha tankettes 20 mm automáticos cañones ukat pä ametralladoras sapa mayni. Infantería china ukarux akax mä suma arma ukhamäspawa, ukampis T-34 ukarux... Chiqans Lejano Oriente uksanx juk"akiw ukham tanques ukanakax utji, jach"a ch"amanchirinakax inti jalant tuqinx pintat ukhamawa. Ukhamarus, mä qawqha juk"amp blindat autonaka ukat morteros ukanakax jist"arat pata autonakan apayata ukanakaw uñjasi. Nayax sañ muntwa, ukax janiw jan wali morteronakakiti, jisk"a calibre ukhamäkchisa...
  Witcherova kullakajj pächasïnwa: ¿kunsa lurañaja? Japoneses ukanakax waljaw utji, ukat amuyataxa, mä pampa thakhiruw kutt"añax wakisi. Jan ukax inas wali turno churaspa jisk"a nayraninakaru?
  Niyaw ch"amakt"awayxi, qinayanakax alaxpacharuw ch"amakt"ayawayxi, jallux jutaski. Chiqans mä risqiruw purisma, juk"ampirus japoneses ukanakax tantacht"ataw jikxatasipxi, infantería ukax sayt"atawa, densos filas ukan tantachatawa. Jïsa, jupanakan mä regimiento taqpachaw utji, q"illu purak pallapallanaka, wali q"añu, janiw jupanakar jiwayañax llakisiñakiti.
  Witcher kullakajj jupa pachpaw cruzarïna, akham sasaw akham säna:
  - ¡Diosax jan juk"amp samurainakax utjkaniti!
  Pä jach"a calibre ametralladoras 12 milímetros ukanakax jisk"a nayrani animalanakaruw ch"axwantäna. Taqi jawq"jañaw qalltawayi. Uka tawaqux akham sasaw qʼuchtʼäna:
  Uñisirimpix tukuykamaw nuwasiñäni,
  ¡Pallapallanakan luratanakapax jan jaktʼkayawa!
  Rusonakax nayratpachaw ch"axwañ yatipxi,
  ¡Jan aynachtʼamti kunapachatï jan waltʼäwinakax purinxi ukhaxa!
  12 mm ukax mä jach"a ukat ch"ullqhi cartucho ukawa, ukax janchinakaruw ch"allt"i, ukatx yaqhip pachax walja japonés ukanakaw mä kutix ch"allt"i. Vedmakova sat chachajj hidráulico sat aparatonak apnaqasaw uka arma apnaqäna, ukanakjja japoneses sat jaqenakajj aviación sat cheqat maytʼasipjjäna. Nayrïr segundonakanx Imperio del Sol Soriente ukan ch"axwirinakax janiw kunas paskäna ukat kawkhans uka ataque ukax juti ukx amuyapkänti. Ukhamakiwa, purakapat ukat pechopat wila chʼakhanak mistuyapxäna. Aka samarañjam akapachan jiwañajj puriniñapajj wali jan suytʼkañänwa. Janis ukhamäkchejja, qhep qhepa arunakajj jukʼampiw sawkasiñar uñtasita.
  Witcher jupax walja filanakaruw khuchhuqañ atipjäna, janïr uñisirinakax kuns lurapkäna ukat ch"iqiyañ qalltapxäna. Pilotox ch"axwaskakïnwa, uka pachparakiw blindat autox jan tankettes ukanakat nina nakhantayañatak kuynt"ayäna. Ukhamäkchisa, mä avión cañón ukham armadurarus mantaspawa. Ukampirus ukax proyectil qalltan velocidad ukarjamarakiw lurasi, cuñas ukanx wali jach"awa, ch"axwañ armanakat sipansa.
  Pilotox suertenïkchïnsa, japoneses jupanakax janiw jank"ak khitis jupanakar jiwañar khithapki ukx amuyapkänti, juk"ampirus primavera jallux ch"allt"añ qalltäna, ukatw uka lliphipiwinakax ch"amakïxäna. Inas samurai ukanakax mä destacamento ruso ukan atacatäkaspas ukham amuyapxchïna, uka destacamento ukax qhipäx tuqir p"akjataw jikxatasïna, ukatwa tankettes ukanakax quqanakarux pallapallanakamp jiwayapxäna. Witcher, japonés jaqinakarux ch"allxtayi ukat q"ucht"awayi:
  Lamar qota jaya cheqanakatjja,
  ¡Kawkhantï alajjpachankir bóvedajj khathattʼaskäna!
  Sultan ukan walja jaqinakapax jank"akiw pasapxi,
  ¡Anticristojj jaktkaspa ukhamawa!
  
  Chʼaxwäwix jan khuyaptʼayasiriwa, jan waliwa, .
  ¡Kunjamtï mä cometajj Rus sat cheqar saraqankäna ukhama!
  Nayan uraqijax ch'uxña ch'uxña ch'akhanakampi,
  ¡Mamamar qhispiyam, Diosaruw mayisma!
  
  Kunjams akapachax qhuru, wali axsarañawa
  ¡Wawax liwxatasinx ch"iyjataw uñjasïna!
  Jupanakax ususipxäna, t"aqhisiñampiw thuqt"asipxäna,
  ¡Ukhamaw ñanqha Qhixu qhixu jaqix amtäna!
  
  Diosajj janiw colerasiñan tukusiñap yatkiti,
  ¡Jaqe jaqenakarojj jan walinak apaniwayi!
  Ukat taqi jakirinakax t'aqhisiwayapxi,
  ¡Llakiñakiw atipjäwinakat jakthapita!
  
  Rusia markax taqiniw wilamp ch"allt"ata,
  ¡Kunja qhuru chuymanïtasa Taqe Chʼamani!
  ¿Kawkirus misionerojj saräna?
  ¡Chiqapunit Cristox kimsïri, jan wakiskirïki!
  
  Kunatsa jumanakax Ada ukat Eva,
  ¡Jan wali luratanakapat paraisot jaqunukuwayi!
  Uka jaqi manq"iritakix pachax purinxiwa,
  ¡Mä thaya raid Mamaia ukampi!
  
  Imill wawanakax akan jachaqt"asipxi,
  ¡Alemananakax awk taykajaruw jiwayapxitu!
  Jupax q"ala kayukiw ukat wali thayarakiwa
  ¡Suma, taqi jawiranakaw q"añuchatäxi!
  
  Janiw khitis jiwasanakat khuyapt"ayaskiti
  ¡Jan ukax midges jan ukax katarinakax chhuxriñchjapxistu!
  Awisax mä amuyt"awiw utji
  ¡Kunja tʼaqhesiñajj wali jachʼapuni!
  
  Diosar suytʼañajj inamayakiwa,
  ¡Chiqansa janiw juparux chuym ustʼaykiti!
  Jan wali ukat jan wali jakañaw juk"amp askixa,
  Ukampis akanx sapxtwa - ¡walikiw!
  
  Jiwasax comunismo ukan banderanakanïtanwa,
  ¡Ukax tiojarux janiw sañ muni!
  Fascismo ukarux janiw aguantañjamäkiti,
  Jiwasan ethos ukax simple ukhamawa: ¡ukampi infiernoruw puriñkama!
  
  Suyt"awix calloused amparanakaniwa, .
  ¡P"iqin utjki uka amuyunakaruw!
  Munañajj kunanaktï lurañasäki ukaruw irpistu, .
  ¡Yatiña, entusiasmo ukax puñchu!
  
  Ukat ukhamatwa, tupuñanak tupuña, .
  ¡Libre jakasiñataki ukat kusisit jakasiñataki thakimax!
  Jiwasax wila diosanakaruw tukuñäni,
  ¡Janiw khitis kʼuchuñ puedistaspati!
  Vedmakovax q"ucht"awayi ukat ametralladoranak jaquntawayi, jisk"a nayraninakaruw ch"axwawayxi, jupanakax nayratpach t"ijtxañ atipxatayna ukat ikiñar puripxatayna. Ukampis uka qhepatjja, suertepas mayjtʼarakïnwa, japonés walja oficialanakaw kuntï paskäna uk amuyapjjäna, ukat walja granadanakampiw blindat autor jaqontapjjäna. Witcher kullakajj cuerpopajj khathatitap amuyasïna. Ukampis Japón markankir granadanakajj tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqaw utjäna ukat janiw armadurar mantapkänti, amuyatajja, ametralladoranakajj 14 milímetros ukchʼa calibrenak phallañapatak luratänwa.
  Witcher jilatajj akham sänwa:
  - Ukatxa mä qala chuyma ch"axwawinxa, mä chhaqhat bala - mä loqhe! ¡Jupajj colerasïna, mä akatjamatwa jukʼamp yatiñanïjjäna ukat jukʼampiw dianapar chʼalljjtäna!
  Mä carrito de personal blindado ukanxa, ametralladoranakax cinturón alimentación ukamp apnaqatawa. Ukax mä jach"a suministro de balas ukaw churaraki, ukatsti uma thayt"ayañax churatarakiwa, ukax juk"amp pacharuw ch"axwañ yanapt"i. Ukatwa, jan ceremonia ukan nuwasir jaqix granadas ukanakamp jaquqanir japoneses ukanakarux khuchhuqatayna. Ukampis mayni nuwasirinakax uk amuyapkaspa ukhamawa. Granadanakajj wasitatwa jalnaqäna. Mä chʼaxwäwiw istʼasïna. Ukhamarjamax mä granadax wali jach"apunïnwa, niya mä kilogramo pesa, ukat antitanque ukhamarakïnwa. Japoneses ukanakax nayratpach ukham ch"usawjanak churapxäna. Chevrons ukat T-34s ukanakarux jan ch"amaniwa, ukampis ¡mä blindado autoruw mantasma! P"akjata lado taypitjja, Witcher jilatarojj laqʼampiw jalluntäna. Uka tawaquxa juramento luratayna:
  - Jisa, Japón markax jisk"akiwa, ukampis jach"a jan walt"awinak utjayaraki!
  Uka blindat autojj jankʼakiw sarañ qalltäna, ukat mä pä granada fragmentación ukanakaw manqhar jalnaqäna, ukanwa phallawayjjäna.
  Uka fragmentonakax Witcher-aruw katjapxäna, uniformep ch"iyjasa. Ukat jukʼamp sum phoqañatakejja, gas pʼakjata tanquejj ninamp nakhantjjänwa. Uka tawaquxa mayampi maldecïna:
  - Janiwa mä maquina - mä general! ¡Nayajj jumaruw qʼañu jaqontañ munsma!
  Mä pä tunka jukʼampi khuchhuqasaxa, taxi utat jaltañaw wakisïna. Uka tawaqux japonés pallapallanakan jan amuyasisaw uk luräna ukat jalnaqtʼasïnwa. Jupax janiw jupa pachpat llakiskänti, jan ukasti Inti jalsunkir Uraqin ejercitopan uniformepampiw isthapita. Ukat ch"amakansa jallu pachanx janiw chiqpachans ajanum uñt"ayañjamäkiti. Jichhax jach"a thakhit saraqasinx quqa taypin chhaqtxañamawa.
  Imill wawax wali jank"akiw jalnaqäna ukat uka pachparakiw mä pä kuti jiwat jaqinakamp jikisirakïna. Jupajj kusisitaw akham säna:
  - ¡Janiw jan walïkiti, nayax samurairuw mä qhana churta! Jichhax ¡juma pachpaw qhispiyasiñama!
  Ch"axwirix ch"uxña quqanakaruw ch"allt"asïna ukat sartasinx sarnaqañ qalltäna. Jupanakar sallqjañamawa, inas jan katjatäpkchiti. Chiqansa, jupax mä suma nuwasïw uñstayatayna ukat amuyataynawa, uka jach"a lurawipax janiw iyawsatäkaspati, jan ukhamäkaspa ukhax inas, khitis yatpacha, yaqha heroe warawara churapxaspäna!
  Jilapachax ch"axwawix mä muspharkañawa, jaqinakarux jiwayapxtawa ukatx janiw normal ukhamakiti, jan ukasti valor ukhamawa. Kunjamtï Bibliax siskixa, chiqansa, "¡janiw jiwayañamäkiti!" Ukhamäkchïnsa, ¡Diosajj janiw jiwayañatakik maykänti, jan ukasti amalecitanakarusa, warminakaparusa, wawanakaparusa, uywanakaparus qʼal tukjapjjañapatakiw mayïna! Chʼaxwäwinakansa , civil jaqinakar tukjañax qʼañu luräwinakampi ukat jan walinakjam uñjatäkchisa.
  Ukampirus occidental aliados ukanakax janiw pallapallanakan objetivonakaparuki ukat janiw sinti bombardeapkänti, jan ukasti civiles ukanakaruw bombardeapxäna. Ukax mä chiqanx jach"a altitud ukan bombarderonakan jan chiqapar sarnaqatapatw ukham lurasïna, ukat q"uma pallapallanakan amtanakapar puriñax ch"amakïxänwa, ukampis jilpachax venganza ukawa. Japón markax EE.UU. markat mä ch"amanchawi katuqaraki. Ukampis ¡janiw kunas jupanakar jaysañatak utjkänti! ¡Yankees ukar puriñatakikix janiw ukham alcanceni avionanakax utjkänti!
  Amuyataxa, estadounidenses jupanakax Puerto Peru uksat venganza ukax suficiente ukhamaw sasaw amuyapxäna, jan ukax juk"ampirus, jach"a élite financiera ukax pragmática ukham lurañ amtapxäna, ukat uka pachparakiw Ejército Rojo de Mao ukaruw tukuyapxäna. Japón markax Manchuria markamp qhiparawayi, mä trampolín ukhamaw URSS ukar ch"axwañataki, ukatx Mongolia ukar mä libre ampar churata, ukatx qhipharux Chiang Kai Shek ukan lurawipawa! Ukatx China markpacharuw q"umachañax wakisispa. Ukat Inti jalsu Uraqix URSS ukamp ch"axwañanx wilañchañapawa. Kunatix akanx juk"amp askïki ukax inas japoneses, Rusia markar atipt"asax Alemania ukat EE.UU. ukanakan yanapt"apamp wasitat América markat kutt"ayasiñatakix jakthapisipkchi, jupanakax Siberia ukat yaqha uraqinak qarjata Japón markat apsuñ amtapxi.
  Sapa mayniw wali ch"ikhi sarnaqapxäna sasaw amuyapxi, juk"ampirus América ukat Gran Bretaña markanakax jach"a territorionakaruw jan mä disparo lurasax apnaqapxäna. Jan ukhamäkaspa ukhajja, jupanakar atipjañatakejj walja tiempo ukat qaritäpjjaspänwa, ukajj walja maranakaw munasispa, ¡taqe kunat sipansa, ¡aka islanakajj islanakakiwa!
  Vedmakovax sarnaqäna, nayrïr línea ukar makhatañ suyt"asa. Ukax wali ch"amawa, uka ch"usawjaruw liwxatasispa ukat pachpa jaqinakamar mantañataki. Jan ukax inas samurai sat jaqit maynirus katuntapxchispa. Suma, ukax ejercito soviético ukan juk"amp nayrar sartat posición ukanakan jak"ankiwa. Jan ukhamäkanixa, aynachtʼañax chʼamakïniwa.
  . 5 JAQTHAPI.
  Ukhamaw Oligarquía Mundial ukatakix: Alemania ukat Europa ukax URSS ukan apnaqatax mä chhaqhat zona de influencia ukhamaw uñjasi, ukat juk"ampirus ch"amanchata imperio comunista ukat bolchevismo ukax juk"amp jach"aptañapatakix mä jan walt"awiwa. Ukat Alemania markan apnaqat Rusia markatakix akax esferas de influencia ukanakan jilxattatapawa ukat qamir Uraqinakat taqi juyranak chuchuñapataki. Ukampis chiqpachanx akax kunatix oligarcas franceses ukanakax Alemania markar atipt"asax chhaqhayapxäna: Hitler jupamp mä juk"a chikancht"asipxañapänwa, ukampis jupanakax jilpach qamir yänakap katxarupxäna, ukat juk"amp jasakiw irnaqirinakar jan walt"ayañax - alemanes jupanakax sindicatos ukanakaruw t"unjapxäna. ¿Kunsa oligarcas ukanakax Bálticos uksan chhaqhayasipxi? ¡Taqi capital ukanakam jakthapipxam, ukat khitinakatix jan qhispiñatakix tiemponïpk ukanakarux jakthapipxam, ukhamax libertad jan ukax jakañ! ¡Uka uñachtʼäwix wali muspharkañawa! Ukhamajj ¡janiw kunas muspharkañäkiti! Ukat Hitler chachatï jan ukham taqe chuyma antisemita jaqëkaspäna ukhajja, ¡janiw khitis URSS markar yanaptʼkaspänti!
  ukhamarak qullqi tuqit jach"a jaqinakan juk"amp jisk"a judionakan utjatapawa sasaw sañasa . Polonia, Gran Bretaña, EE.UU. markanakanxa: janiw ukhamäkänti. Yämas EE.UU. markanxa, ukax, chiqans, qhanancht"iwa kunats Yankees ukanakax, janis mä bombas América uksar jaquqanipkchixa, Alemania markan jaqinakarux juk"amp jan sintt"asipxäna británicos ukanakat sipansa!
  Vishux Wehrmacht ukan apnaqataw mä títere ukhamaw tukuwayi, ukatx alemanonakax París markanx armónicas ukanakamp thuqt"asisaw autot sarapxäna. Hitler chachajja, Inglaterra markar mantañatak wakichtʼañwa qalltäna, janiw qollqe toqet mä chʼajjwäwir apayañsa llakiskänti, ukat Europa katuntat markan yänakapsa apnaqarakïnwa. Ukax juparux walpun apt"asiwayi, ukhamarak inglés jaqinakamp aruskipt"añ jan munatapata ukhamarak antisemitismo ukar jaytañ munatapata. Qhipïrix inas Fuhrer-arux taqi ch"amap URSS ukar ch"axwañatak antutañapatak jaytaspän ukat mayo phaxsinx wasitat atacañapatak jaysaspäna. Chiqansa, Gran Bretaña markampi sumankañax Stalin chacharuw movilización ukar yatiyañapatak chʼamañchtʼaspäna. Ukajj uñisirinakajj niyaw punkun jakʼachasipjjatap uñachtʼayaspa.
  Jan ukax janiw ukhamäkiti, ukax inas Estados Unidos markan Japón markar uñjataparux jan walt"ayaspa. ¡Janiw Inti jalsu Uraqirux colerayapkaspati, ukat uka jachʼa imperiox payïr frente jistʼaraspawa! Ukhamaw jichhax pasäna. ¡Jukʼamp jan walin uñjasisajja, URSS markan ejercitopajj niyaw tʼunjatäjje ukhajja, armanak lurañajj janiw jichhakam uttʼayatäkiti, ukat nuwasiñsa janiw yateqapkiti!
  Akax janiw pusi tunk mayan marakiti - soviético soldadonakax nuwasiñ experiencia jikxatapxäna, nuwasiñ yatiqapxäna ukat atipt"añ yatiqapxäna! Ukhamajj jichhajj ¡janiw jachʼa tanquenakarusa, avionanakarusa ajjsarapkiti, uka avionanakajj mä auton paqallq puntos de fusilamiento ukanipjje!
  Mä sapa japonés chachax mä quqa jak"an sayt"atawa. Ukhama mä ordinario jisk"a q"illu maniquí.
  Witcher jupax qhipäxaparuw jaltawayxäna. Jupax p"iqip ch"allxtayäna ukat ukatsti t"ijt"ayäna... Kunawsatix uñisirinakan "olla" ukar wali ch"amampiw ch"allxtayapxtaxa, kunka musculonakapax janiw sum sayt"asiñ churañjamäxiti ukat "olla" ukax jasakiw liwxatasi!
  ¡Walikiwa, ¡mä jukʼa samurai sat jaqit kamsaraksnasa! Vedmakovax kusisita ukat kusisita uñnaqt"aniwa, kisunakapsa q"ala ch"uqt"asi:
  - ¡Japón markax janipuniw atipt"kitaniti! ¡Kunattejj nayat sipansa mä nuwasiriw utji!
  Chiqansa, ¡Rus markan taqpach sarnaqäwipanxa, ¡mongol-tátaros ukanakakiw atipjapxäna! ¡Kunatsa ukham pasäna ukat kunatsa jachʼa eslavo markajj jan kuns lurañjamäjjäna ukajj cheqansa, mä generacionat sipansa jukʼamp jan amuytʼkayawa!
  Ukax juk"amp wakiskiriwa fragmentación feudal ukawa, kunawsatix taqiniw mä asignación jupanakpachatak apsusipkäna: wallpa qalltapxäna ukat ukan qunt"asipxäna, herenciap uñjasa: ¡janiw irnaqapkiti!
  Witcherova kullakajj japonés markankir tʼiju tʼiju tʼiju tʼiju tʼiju tʼiju tʼijunakapajj kayunakap chʼalljjtayaskaspa ukhamwa amuyasïna. Uka juicionjja, tʼaqhesiñanak aguantañax janiw kuna askïkisa sasaw avión apnaqerejj amtäna. Jupajj wali chʼullqhi nayran zapatonakap apsusaw amparanakapar chʼalljjtayäna. ¡Q"ala kayunakajampiw yurïw markajan thayap amuyasiyäta ukat jukʼamp kusisitaw jikjjatasiyäta! ¡Jupajj jukʼampiw sarnaqäna ukat mä jukʼa saltañwa qalltäna!
  Rusianakan tʼaqanuqtatapajja, eslavonakat sipansa jukʼamp jachʼa jan waltʼäwiruw tuküna. Inti jalant tuqinxa Lituania ukat Polonia markanakaw apnaqapxäna, inti jalsu tuqinxa qhuru tátaros ukanakaw apnaqapxäna. Ukampis uka yugox janiw wiñayatakïkänti: Moscú markax nayrax jiskʼa markapunïnwa, uka markax jilxattañ qalltäna ukat mä kasta jiskʼa imperioruw tukuwayxarakïna. Ivan Kalita jupax Rusia uraqinak apthapiriruw tukuwayi. Jupaw nayrïr jaqënjja, janiw suertenïkänti, ukampis ¡jukʼamp wakiskirïki ukajj nayrïr jaqënwa! Ukat kunjamtï bolchevique qʼochun istʼaski ukhama: ¡jiwatäñaw jukʼamp askejja, payïr jaqëñat sipansa!
  Stalin jupax janiw ruso ukhamäkiti, ¡akax jupan jach"a jan walt"awipawa! Ukatwa titular nación ukan jan confianzapax utjawayi, ukat jach"a represiones injustificadas ukanakax utjarakiwa! !
  Chuchmek trono ukat Rus' corral!
  Amuyt"añataki, Tukhachevsky ukat Egorov jupanakax wali yatiñan mariscales ukhamäpxänwa, ¡kunas yaqha reprimidos comandantes ukanakat sañjamaspa! ¡Janiw mä bigote monompi chikachasiñax utjkaspati! ¡Ukatwa jan waltʼäwinakar purtʼasipxta!
  Ukampis ¿kunjamatsa chiqpachapuni Stalin chachax mä absoluto apnaqirir tukuwayi? ¡Georgia markankir jan qellqtʼat jaqeruw Diosar tukuyatäna!
  ¡Rusia markax mä zar rusa ukan apnaqatäñapawa! Ukhamarus, Romanovs jupanakax niyas janiw rusa wila masinakax utjkänti ukat inas ukat degenerado ukhamächi!
  Japón markax mä sapa gobiernonïnwa, kawkhantix shogun ukax chiqpachanx emperadorat sipan juk"amp jach"änwa, ukat ukatw mä qawqha ventajas ukanakax utjäna, kunatix mä loqhe jaqin herederopat imperio t"unjañax juk"akiw utjäna. Patak patak maranakaw japoneses ukanakax janiw atipt"asiñ ch"axwäwinakar puripkänti, jan ukasti jupanakkamaw ch"amampiw ch"axwapxäna. Ukax aka markan amuyunakaparux mä juk"a ch"amanchawayi. Ukampis ¡pä tunka payan patak maranakanjja, ¡Alejandro Magnot sipansa jukʼamp oraqenakjja, ¡Inti jalsunkir Oraqejj jukʼamp oraqenak katuntäna! Jichhax Rusia markan turnopaw purini. ¡Akanakax janiw zarista pachanakakiti, jach"a partido comunista apnaqawinakawa, ukat uraqpachan sistema económico ukat político ukax juk"amp nayrar sartata ukat perfecto ukhamawa!
  Ukampis Witcher kullakajj mä akatjamatwa pʼeqep chʼoqtʼasïna. ¡Janiw taqi kunas sistema político ukat gobiernon thakipanx chiqapäkiti! Amuyt"añataki, jaqinakax janiw p"iqinchirirux chhijllapkiti, mä expresión alternativa de voluntad ukan utjatapata, jan ukasti kunas pasaspa... Sañasawa, sede ukan lurañapa ukhamarak dotacion de poderes de emergencia ukax janiw churatäkänti kamachi tuqi jani ukaxa kamachi taypita. Ukat jupax pachpaw chikat yatxatat seminario ukan yatiñanakapat wal pächasïna! Beria ukham : mä k"ari jaqi, ukampis jan suma yatxatat wali jisk"a amuyuni ukat erudición ukaniwa!
  Ukampis jichhax línea de frente ukax juk"amp jak"ankxiwa, llijullijunakax uñjasi, ukat juk"amp ch"amampiw wararxi. Suma, mä aru jikxatañ pachaw purini ukat... Vedmakovax mä destacamento de japonés gateador ukar uñjäna. Jichhax wali amuyumpiw jupanakan chuymapar qunt"asiñama. Niya pachpa estilo ukampiw Yu-188 ukar atacatayna, mä bombardero wali jaya, ukax janiw jasakikiti mä rápido MiG ukar katjañataki. Ukhamarus, lags en general ukax janiw sinti maniobrables ukhamäkiti ukat aka tuqitx janiw Fokken-Wulfs ukar sipanx juk"amp askïkiti! Suma, samurai ukanakax trinchera ukar jak"achasipxi, jupanakax jawq"jañ uwijanakar uñtasitaw mä aceite charco ukar jalnaqapki ukhama. Walja japoneses ukanakaw utji, akanx wali amuyump lurañaw wakisi... Akax Inti jalsu Uraqin ejercitopan capitanapawa, ajanupax marmota ukar uñtasitawa. Jupax kuns arnaqasi, ch"amampiw puñchunakapamp puñalapampi luqxati.
  Vedmakovax pacienciampiw samurai ukan sartasiñapatak suyt"äna, ukat p"iqip qhipäxaparuw chhuxriñchjatayna. Ukampis "japoneses" jaqinakax jan jankʼak jiwapxañapatakiw uka chʼaxwäwix jaktʼäna. Ukat uka qhipatxa, ¡mä ametralladorampiw ataque lurañatak tʼijtʼir japonés jaqinakarux mä phallawimp jawqʼjäna! Proorav ukax akhamawa:
  - Ch"axwañan k"ari chuymanïñax mä barcon vela ukar uñtasitawa, ukampis ukakipkarakiw phust"i, janiw jupakiti!
  Oleg waynampi Margarita imillampi Stalingrad markan ch"axwapxi. Aka markanx titananakjamaw sayt"asipxani.
  Oleg Rybachenko jupax niya tunka payan maraniwa. Ukat uka waynax qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Jupax fascistanakaruw jaquntäna ukat akham siwa:
  - ¡Jach"a Pachamamar jach"añchaña!
  Margaritax mä suma amtampiw turno churaraki. Fascistas ukanakarux khuchhuqasi ukat q"ucht"i:
  - ¡Stalin ukat comunismo intix jach"añchañapawa!
  Oleg Rybachenko jupax ninamp phichhantawayi ukat akham sasaw yapxati:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Imill wawax nazis ukanakaruw ch"axwanti ukat ch"uqimp ch"uñuntawayi. Q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat jach"a Tayka Patak patak maranakan jach"a kankañapa!
  Ukhamatwa, uka waynampi imill wawampix chiqpachansa taqi chuymaw mayjtʼasipxäna. Jupanakax nazis ukanakaruw ch"axwapxi ukat granadanak jaquntapxi.
  Uka waynan q"ala kayupax mä jiwayir regaloruw jaquntäna. Uka waynaxa wali colerata siwa:
  - ¡Taqiniruw t"aqhisiyasktanxa!
  Margarita, uñisirir ch"axwaña ukat ch"uqi ch"uqi, chhuxriñchjasiña:
  - ¡Ukat saxratakix haymaking ukax utjani!
  Ukat imill wawax q"ala kayumpiw jiwañ churäw jaquntäna. Ukham nuwasiri, chiqpachansa taqpach soldadonakar khuchhuñ yati.
  Stalingrad markanx mä yuqall wawamp mä imill wawampiw nuwasipxi. Jupanakax chiqpach heroes ukanakawa. Ukat caballeronakax jan axsart"ir ajayumpi phuqt"ata.
  ¿Kunsa Hitler chachajj amuyäna, 1941 maran jan waltʼäwi qhepatjja, rusanakax janiw kuns yatiqapkänti?
  ¡Khitis llakisi! Ejército Rojo ukax wakicht"atawa serie "E" ukan monstruonakar uñkatañataki, jupanakax yatiyapxañapawa: E-75 tonelada llätunk tunka, ukat E-100 tonelada patak pusi tunka. Taiga ukhat británico qutakama, Ejército Rojo ukax juk"amp ch"amaniwa.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw nuwasipxi, ukhamat nazis ukanakax jupanakat jithiqtapxi, kunjamtï mä trineo ukan vidriot apsutäki ukhama.
  Wawanakax jan jiwirïpxiwa, janiw kuns axsarapkiti. ¿Kunas jupanakatakix uka fascistanakaxa? ¡Juk"amp conejonak uywañataki!
  Oleg Rybachenko jupax mä jach"a jach"a tukusaw q"ucht"awayi:
  - Eh, Hitler, eh Hitler, jumax Hitler mä cabrito,
  Kunatsa Rusia markar mä asnujam jutta...
  Jumax jiwasat katuqañamawa específicamente mä níquel - .
  ¡Mä ch"aman waynan amparapampiw jikisïta!
  Ukat ukat mä musculoso wawax qʼala kayumpiw granada jaquntäna. Ukat Alemania markankir pä tanque E-50 ukat E-75 ukanakax pʼiqit chʼaxwapxi ukat phallapxi.
  Oleg Rybachenko jupax wali kusisitaw akham siwa:
  - ¡Nayax mä super wayna ch"axwiritwa!
  Ukat mayamp waynax mä turno churaraki.
  Ukat ukat imill wawax ukhamarakiw ch"axwaraki. Jupax chiqaparuw ch"allt"i ukat ch"amampiw aplikasi. Ukat uka pachparakiw qʼuchtʼaraki:
  - ¡Taqi fascistanakaruw t"unjä, ukat Adolf-an lik"iparux khuchhurarakïwa!
  Ukat mayamp imill wawax t"unjäwimp taqpach kusisiñampiw jikxatasi. Taqi kunas jupanakpachaw ch"axwapxi ukat ch"axwapxi.
  Ukat qʼala kayut mä granadajj wasitatwa tʼijtäna. Ukax fascistanakaruw ch"allt"i. Mä pelotampi ch"allt"atax pins ukham ch"iqiyatawa.
  Margarita kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"amani ch"axwawixa excepcionalmente suma amtampiwa, .
  ¡Povetkin ukax wali sumaw ring ukar t"ijt"i!
  Oleg Rybachenko, fusilamiento, jank"akiw chiqanchawayi:
  - Povetkin ukaxa mä especímen digno ukhamawa, ukatxa janiwa ch"amani uñisirinakatxa t"ijtkiti!
  Uka qhipatxa, waynax wasitat q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat fascistanakarux botellas ukat adoquines ukham t"unjäna.
  Ukat qawqha yatiñampis lurasma, nazis ukanakax chʼaxwapxi. ¿Kunsa jupanakajj munapjjäna? URSS markar jan waltʼayañajj janiw wakiskänti.
  Mä kunakiw Oleg Rybachenkorux llakisiyi. Estados Unidos markax alemanes ukanakarux nayratpach chhaqtayawayxiwa, ukat Rusia markax jupanakatakix rap ukax apsuñapawa.
  Uka waynax q"ala kayumpiw wasitat granada jaquntäna, ukat akham q"ucht"äna:
  - Janiwa loqhuñakiti, América.
  Jichhax Alaska markar churapxita...
  Akax pä quta thiyan jiwasan uraqisawa - .
  ¡Janiw inamayakïkiti, mä osox wali qhuru animalawa!
  Ukat Oleg Rybachenko jupax wasitatw mä phallawi churäna... Jupax fascistanakaruw ch"allt"äna. Ukat mayampiw waynan qʼala kayunakapajj granada chʼoqtʼasisin uñisiripar jaqontäna. Kunayman tuqinakaruw ch"iqiyapxi.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Margaritax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nicolas II zar jupatakixa!
  Uka waynax imill wawarux chiqañchäna:
  - ¡Stalin jupax akan apnaqi, janiw Nicolás II apnaqkiti!
  Margaritajj jankʼakiw iyaw säna:
  - ¡Jïsa Stalin! ¡Khitis uka jaqi manqʼir jaqimp sumankañ luräna!
  Ukat imill wawax wasitat q"ala kayumpiw jiwayir regalo jaquntäna.
  Oleg Rybachenko jupax logicamente akham siwa:
  - ¡URSS markax mä samart"awiw wakisi! ¡Kimsïr Reich ukax juk"amp askinak apsuwaykchisa!
  Ukat wawanakax wasitatw ch"axwañ qalltapxäna...
  Stalingrad markan ukhamarak pachpa Stalingrad markan alemanonakax wali axsarkañ infierno katuqapxäna.
  Ukampis chiqpachansa, kunampitï jutapkäna ukampiw sarxapxi.
  Juk"amp chiqaparux jiwapxi. Ch"axwawix wali wilawa ukat qullan derecho.
  Oleg Rybachenko chiqpachanx ch"axwäw pachanx jaqinakax awisax sinti ingenuos ukhamaw sasaw amuyi. Jan ukax Stalin-at mä genio lurapxi, jan ukax Lukashenko-t ukhamaraki. Ukampis pä tunk mayan pachan Bielorrusia markatakix mä culto de personalidad lurañax mä colectivo yapuchirit lurañax wali axsarañawa. Yatiñanïñ pachaw purini.
  Ukat machaq, wayna, nayrar sartañ irpirir chhijllañani. Ukat janiw mä laq"a caja ukan mä wawax kunjams amuyt"i uk uñacht"ayañakiti.
  Lukashenko jupax aka anécdota ukamp juk"amp uñt"atawa:
  Kunawsatix Bielorrusia markanx taqi kunas juk"amp jila chanini ukhax kunas juk"amp jila chanini?
  ¡Lukashenko irpirin arsutanakapa!
  Ukat ¿kunatsa?
  ¡Kunattejj janiw kuns munapkänti!
  Mä p"inqaw bielorruso markachirinakataki, jupanakax wali ch"amampiw ukham dictador ukarux voto churapxi. Ukampis wali pachaw yatiñanipxañapataki ukhamarak uñacht"ayañataki jupanakax Europa markan jaqinakapawa. Amuyt"añataki, Rusia markanx Putin jupax mä juk"s respeto jikxatañ atipxatayna, Crimea markar jan mä disparo ukamp anexionasa.
  Ukampis ukax fenomenal suertepatw uñstawayi. Putin jupax walja suerteniwa. Amuyt"añataki, suertenipxtwa, Israel markan nayrïr ministrun visit"atapanx mä jan wali episodio warmipampi Kiev markanw utjawayi. Jïsa, mayamp mä uñacht"äwi fenomenal suerte. Ukampis ¡ukham chiqpach kuttʼañax jukʼakiw! Nicolás zar sat chachajj ukham muspharkañ suertenïspa ukhajja, ¿kamachasmasa? Jukʼamp sum qhanañchañatakejja, jupaw katoqäna, 1935 maratakejja, Rusia markajj chikat oraqeruw katuntjjäna.
  Ukat kunas jutïrin utjani... Zar Nicolás chachajj 1935 maran mayo phajjsit 28 urunak saraqataruw espacior avionat sarañ amtäna, ukajj cumpleañopanwa. Jaqinakan sarnaqäwipanx nayrïr t"ijtäwipa, mä cosmonauta rusa warmin t"ijtäwipa.
  Ukat aka pachanxa, kunapachatix URSS markax jakañan ch"amanchaski ukhaxa.
  Stalingrad markan ch"axwäwinakax niya pachpakiw 1942 maran chiqpach sarnaqäwiparjama. Jichha kutix uñisirinakax juk"amp ch"amanïpxiwa. Panpachaniw cantidad ukanx tropas coloniales ukanakat ukhamarak tecnológicamente.
  Rusia Soviética markan alaxpachanx juk"amp ch"amawa. Nazis ukanakax walja ch"aman, jet avionanakanïpxiwa. Ukat kunjamatsa janiw ukhamakiti saykatañaxa.
  Akax alemán pilotos Albina ukat Alvina jupanakpachaw facturas apthapipxi. Jupanakax jach"a especialistanakaw aka tuqitxa.
  Amuyt"añataki, ¿kunjamarak ukham alemán imill wawanakarux bikini ukan q"ala kayump jark"aqsnasti?
  Oleg Rybachenko jupax uka imill wawanakarux jikxati.
  Q"ala kayunakapampix yaqha granada jaquntawayi. Fascistanakarux taqi chiqaruw jaquntawayi ukat akham siwa:
  - ¡Rusia markan jach"a chuyma!
  Ukat terminador waynax wali ch"amampiw phichhantawayi. Sapa balax kawkhantï uñchʼukipki ukaruw chʼalltʼi. Ukat árabes, ch"iyar jaqinaka, indionakax uka ataque ukarux sarapxi. Mä jachʼa jaqenakaw tantachasipjje.
  Uka genio waynax q"ala kayumpiw wasitat granada jaquntawayi, pä jach"a tanques alemán ukanakamp ch"axwawayxi ukat t"ijt"awayxi:
  Uka samurai espadajj jumampïskiwa,
  Chuyma ukat amuyunakax q"umawa...
  Jan axsarasaw uka ataque irpxaruwayi - .
  ¡Suma uñnaqt"an thaki!
  Margaritax uñisirinakaruw ch"axwantäna, nazis ukanakarux bazooka ukamp ch"axwantäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Extraordinario suma uñnaqt"ani!
  Ukat uka nuwasirix qʼala kayunakapampix mä wali tʼunjir jiwañ regalo jaquntäna. Ch"axwaña uñisirinaka. Ukat wasitat qʼala kayupan kayunakapampix wasitat sallqa tʼunjäwinak jaquntäna. Ukat pä tanques fascistas ukanakaw ch"axwapxäna. ¡Chispanakas chhullunkhanakas jaquqaniwayi ukat jaquqaniwayi!
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, wiñay imilla!
  Margaritax q"ala kayumpiw machaq jiwayir limón jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Vía Láctea uksanxa wiñay wawanakawa!
  Terminador waynax p"iqip ch"allxtayäna ukat jupa pachpaw nuwasiñax sarantaskakïna. Taqi kunas amtaparjamaw saraski. Juk"amp chiqaparux, jichhax wali askiwa. Ukat nazis ukanakax janiw kawkhantï jakapki uka chiqanakarux mantapkaniti.
  Ukhamajj nazinakajj qawqha chʼamachasipkchisa, cheqansa wilapampiw chʼamaktʼayapjjani.
  ¡Ukat tankinakapax chatarra metalar tukuni! ¡Ukat Rusia markan banderapax planeta patxaruw qhantʼani!
  Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw sarnaqäna. Qʼala kayumpiw granadanak jaquntäna ukat qʼuchtʼaraki:
  - Jiwasaxa kusisiñanipuniwa, .
  Ukanx mä qhana samkaw utjani...
  Ukat suma uñnaqt'anïñax jutaniwa - .
  ¡Uka chʼajjwañanakajj chhaqtjjaniwa!
  Genio waynax actividad ukampiw sarnaqäna, ukax alemanes ukanakax colerasiñampiw jutapxi ukarjamax jilxattaski.
  Margaritax pä jakhüwirjamaw irnaqäna. Ukampis imill wawax q"ala kayunakapax juk"amp ch"amampiw granadanak jaquntaski.
  Ukat fascistanakax ch"axwawinakaparuw jaquntasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax ch"axwarakiwa... Ukampis amuyunakapax t"ijt"askiw, jichha pacharuw kutt"awayxi. Kunatï chiqäki ukaru.
  Chiqans bielorruso jaqinakax Europa uksanx juk"amp jach"a p"iqin masa ukanipkaspas ukhamawa, ukampis jupanakax mä collar ukar uchatäñapatakiw jaysapxi ukat sapa maynin dictaduraparux tolerapxi.
  Ukat ¡mä juk"a presidentex mä kasta superman ukhamäspawa! Ukat ukhamax jupax yapuchiri colectivo ukhamawa, ukat jan legal awkipans ukhamarakiwa. Ukat walja maranak jumar chʼamañchtʼapjjañamataki jaytaña.
  Ukat kunatix juk"ampirus, jisk"a amuyun jaqinakaw jupar voto churapxi.
  Jïsa, Oleg Rybachenko jupax ditties ukanakas uñstayarakïnwa.
  Amigonakajax qawqha pachas uk yatiyapxita
  Votos ukax Kolya tataruw...
  Oleg jumatakix chhijllañ pachaw purini -
  ¡Juk"amp qullqi jikxatañataki!
  Jïsa, cheqas mayjtʼayañaw wakisi ukat jankʼakiw mayjtʼayañasa. Chiqansa, saytʼasiñax jan walinakampi phuqantatawa.
  Ukhamarus Lukashenko pachpax janiw kuntix munki uk yatkiti. Awisax chiqaw sarakiwa, awisax ch"iqarakiwa. Jan ukax capitalismo ukaruw saraski, jan ukax socialismo ukaruw saraski. Ukat jupax janiw mä normal equipo ukankiti. Ukat janiw kuna partidos ni ideología ukanakas utjkiti. Ukhamaw mä culto de una personalidad muy mediocre ukat parlante. ¡Stalin ukat Lenin jupanakax kuntï munapki uk yatipxänwa! Ukat aka dictadorax? ¡Janiw ch"iqa jan ukax ch"iqa uks yatkiti!
  Janiwa, jan ideología ukat partido estable ukax utjkaniti, janiw sociedad taypinx estabilidad ukax utjkaniti.
  ¡Ukat nayrar sartañasarakiwa!
  Stalin, llakisiñatakix mä chimpuw terrorismo ukat t"unjawimp tukuwayaraki, comunismo ukax mä bogeyman ukar tukuyi.
  Janiw kuna gobiernos óptimos utjkänti. Ukat Brezhnev jupan apnaqawipanx locura ukaw utjäna - kunjamarak ukham jaqix URSS uksan p"iqinchirïñapatak utt"ayatäspasti. Ukat waynäkasax Brezhnev jupax janiw mä yatiñan jaqir uñtaskänti, jan ukasti chuymankipstatäxasax loco ukhamaw jikxatasïna. Ukat taqpachanx mä p"inqaw estado p"iqinchirix pä arunak jan mä papilamp jan ch"ukuñ puedkänti. Ukampis ¡jumax uk lurañ yatiñamawa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä jiwayir doble granada jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - Ukampisa nayrirjama jakañani, .
  Ukampis ¡Brezhnev chachan arunakaparjamaw jakañama!
  ¡Nayax muxsa, muxsa, janiw atipkti!
  ¡Ukat jan chhijchhi thayax jaytanukupxamti!
  Margaritax q"ala kayunakapampix uka explosivo paquete jaquntäna. Jupax nazis ukanakarux mä ramat ch"allxtayat manzananakjamaw ch"iqiyäna.
  Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Manzana quqanakaxa panqarawa, .
  Solovyov jupan jaylliwinakapax...
  Nayax jumanakar jutä - .
  ¡Rehashes ukanakaw utjani!
  Uka tawaqux wali jachaqt"asisaw jachaqt"asïna ukat ch"amakt"ayarakïnwa. Kisunakapax perlanakar uñtatawa, wali lliphipiriwa.
  Jïsa, aka chacha warmix wali sum nuwasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax uka apt"asisaw q"ucht"awayi:
  - Jiwasana puñchunakaxa acero,
  Garras, kisunaka ukhamaraki colmillos ukanakampi...
  ¡Chiqpach nuwasiñ wal munapxi!
  Ukat mayamp terminador waynax wali chiqaparuw phichhantawayi. Ukat wila gotanakaw nazis ukanakat jallu purintäna.
  Janiwa, janirakiw khuyapayasiñas utjkaniti. Uñisirinakax ch"amakt"ayasipxani.
  Ukañkamax Natasha ukat jupan equipopax Sukhumi markan ch"axwapxi.
  Nazis sat jaqinakax quta thiyaruw wal chʼaxwapxäna. Chiqansa, nuwasiñax wali jan igualakiwa
  Ukampis imill wawanaka. Kunapachatï niya qʼala jan isinïpki ukhajja, ¡wali sumawa!
  Natashax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, tunka payan fascistanakaruw khuchhuqäna ukat q"ucht"arakïna:
  - Jutïr pachaxa akapachanxa jiwasanakiwa, .
  ¡Jiwasax imill wawanakax Jedi ukar uñtasitäpxtanwa!
  Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Jupax nazis ukanakaruw ch"iqiyatayna ukat jan axsarasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayax kunatix taqiniruw sepulturar imt"aspa!
  Aurora kullakax nina naktayañawa. Ukhamaraki mä imilla khititixa, kunapachatixa ch"allt"ki ukhaxa, janiwa mä ch"uspa ch"axwañakiti.
  Wila ñik"utan saxraxa uka apt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä ch"uqi samita, ukhamaraki jach"a suma uñnaqt"ani!
  ¡Ukat wasitat qʼala kayukiw aptasin jiwañ churäw apanukuni! Chiqpachansa aka tawaqux jumatakix wali askiwa.
  Ukat ukat Svetlanax loco ukhamaw tukuwayxi! Ukatsti taqiniruw ch'iqiyani, t'unjarakini, taqi infiernot jutir saxranakas jupar mantapkaspa ukhama.
  Jïsa, aka chiqankir imillanakax chiqpachansa, qʼala kisunakanïpxiwa, ukatwa kuna chhuxriñchjasiñas jan kuna jan waltʼäwimpis chʼiyjapxaspa.
  Ukat wakischi ukhaxa, ¡chikat pʼiqim!
  Natashax uñisiriruw ch"axwantäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayax wali ch"ama ch"axwiritwa, mä wakas janiw nayarux takxatkaniti! ¡Nayaw pʼeqep pʼakjä!
  Zoyax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Nayaw wajjranak p"akjarakï!
  Ukat imill wawax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Ukat pä tanque nazi ukanakax ch"axwapxani.
  Ukat ukat Aurorax jumaruw ch"allt"ätam. Ukat qʼala kayupampiw mä jiwayir yänak lanzarani.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Stalinar jach"añchaña, jupax juk"amp yatiñan jilxattañapawa!
  Aurora kullakajj cheqapuniw jan wali jaqejja. ¿Pä frente tuqin nuwasiñax kunjamasa? Chiqansa, chiqpachansa ukax jiwaña sañ muni.
  Ukat ¿kunatsa Stalin chachajj Rusia markar ukham puriyäna?
  Imill wawax wasitatw jiwañan jiwayir regalo q"ala kayunakapamp lanzani ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Machaq p"iqinchirirux jach"añchapxam!
  ¡Walikiwa, ukax chiqawa! Stalin chachajj mä jiskʼa nayraniwa. Ukat ukax jisk"a yatiñan chimpupawa.
  Svetlana kullakax jupa pachpaw ch"axwawayxi. Ukat qʼala kayunakapampix mä granada jaquntaraki. Uñisirinakaruw ch"iqiyaraki. Jupanakar t"unjasa ukat arnaqasi:
  - ¡Rusia diosanakaru jach"añchaña!
  Ukat wasitat qʼala talonax kunatï wali tʼunjir jaqunukuni.
  Aka chiqan imillanakax wali calibre ukanipxi, Krauts ukanakax janiw jupanakarux apt"apkaniti.
  Pusi imill wawanakax mä jach"a ch"amawa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, bragas ukanakakiw uchasipjje.
  Ukat ukax jupanakarux mä jach"a ch"amampiw nuwasiñ churaraki.
  Natasha kullakajj fusilat jaqënwa. África markan nuwasirinaka, indionakas árabes ukanakas mä avalancha ukham sarnaqapxi.
  Alemania markankirinakajj cañon manqʼanakjam apnaqapjje. Chʼaxwäwinakan jan sinti khuyaptʼayasisa, jan arrepentisisa apnaqaña. Ukat chiqansa, jakhüwinakampiw katuqapxi.
  Sukhumi markax nayratpach uraqimp khuchhuqatawa. Ukat akax wali jan waliwa. Mä jukʼa tiempotjja, municionanakajj tukusjjaniwa ukat qhepar kuttʼañaw wakisini.
  Ukampis jichhakamax imill wawanakax janiw jaytañ munapkiti. Jupanakax atipt"añ samkasipxi. Ch"amanakax jan kikpäkchisa. Ukat Moscú markax muyuntatänwa.
  Ukaw Natasha kullakarojj llakisiyi. Jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Uñisirinakaruw jachaqtʼasi ukat qʼochurakiwa:
  - ¡Uka capitalaxa utjchixa!
  Zoyax q"ala kayumpiw mä paquete explosivo jaquntarakïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia jawiraxa janiwa wañt"kaniti!
  Ukat uñisiriparux taqi pistolanakampiw jawq"jäna, ukax utan lurat jan retroceso armampiw jawq"jäna, wali qhurumpiw jawq"jäna.
  Ukat mä qawqha tankinakaruw t"unjawayxi...
  Ukampis ataque avionanakax alaxpachat ch"amanchañ qalltasipki.
  Ukhamajj ¿jupanakajj jan walinak lurapjjaspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Aurora kullakajj cohete lanzapänwa. Mä alemán autoruw chʼalltʼasïna. Juparux liwxatayawayiwa.
  Uka qhepatjja, wila ñikʼutan animalajj wal arsüna:
  - ¡Comunismo jan fronteranakani!
  Ukat Svetlanax nina naktayañ qalltäna. Ukat ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakaruw khuchhuqatayna. Ukat ukatsti q"ala kayunakjamaw limón jaquntäna.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Machaq diosanakarux jach"añchapxam!
  Natasha kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna ukat akham sänwa:
  - ¡Rusia diosanakaru!
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatxa, avionax phallawayxiwa.
  Akax Terminator imillanakawa. Chʼaxwapxani ukhaxa, janiw khitis jupanakar apnaqkaspati.
  Zoyax kuns uñisiriruw jaquntaraki, ukax kuna ch"amarus jiwayaraki. Ukat kunas uñisirir t"unji. Ukat nuwasir jaqix kisunakap q"ala ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Avionanakax ataúd ukar puriñkama!
  Ukat qʼala amparanakaw wasitat jiwañan churäwip jaqontapjje.
  Ukat ukat Aurorax mä limón uñisiriruw jaquntani. Jupajj aptʼasisaw arnaqasini:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa!
  Svetlana kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Comunismo ukat machaq askinak jikxatañataki!
  Ukat wasitat qʼala kayupampiw mä granada jaqontäna. Ukat taqiniruw jiwayani. Ukhama, janitix taqpachani, ukhamax yaqhipanakax chiqpachansa.
  Nazis sat jaqenakajj uka jarraruw amparap luqtäna. Ukat ukax jupanakan jan waltʼäwipawa. Aka chiqanx Jagdtiger autopropulsado arma ukaw uñjasi. Mä nayra auto, ukampis wali jiwayir auto. Mä precursor waynaw jupar jakʼachasïna. Ukat jupax mä minaruw liwxati.
  Ukat autopropulsado pistolajj janiw kunäkisa.
  Uka waynax lakap apsusaw q"ucht"i:
  - ¡Tayma markaru umañäni, Stalinar umañäni!
  ¡Umañäni ukat wasitat warantañäni!
  ¡Jiwasax precursoranakax Hitler jilataruw jiwayañäni!
  Fascistanakax ukax katuqapxi. Wila Ejército ukatakix ch"amakïkchisa. Grozny markax nazis ukanakamp muyuntataw jikxatasi, ukampis ukanx ch"axwaskakiwa. Imill wawanakax akanx wali sumaw jikxatasipxi.
  Aka Tamarax ch"axwaski. Jupax bañadora ukat q"ala kayunikiwa. Ukat pachax junt"u ukat imill wawax juk"amp ágil ukhamaw ukhama. Suma uñnaqt"anïñax nina nakhantayi. Q"ala kayumpiw fascistanakarux paquetes explosivos ukanakamp jaquntawayi ukat q"ucht"i:
  - Hitler jupax niyaw ataúd ukan clavonak katuqani,
  Ukajj nina nakhantir mä arañar uñtasitäniwa...
  Saxranakaw manqha uraqin t'aqhisiyapxätam - .
  ¡Khitinakatï Supayan yupaychapkäna ukanaka!
  Ukat mayampxa, mä wali jiwayir limón ukaw suma uñnaqt"an q"ala talonat t"ijtäna ukat nazis ukanakaruw t"unjäna.
  Mariax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Granadanakax jiwayapxani!
  Ukat Tamarax amparapampiw ch"allt"asi. Pä imill wawanakaw nuwasipxi, ukat pata tuqinx Wila banderaw utji, balas ukanakamp phuqhantat.
  Imill wawanakax q"ala kayunipxiwa ukat niyas jan isinïpxiwa, ukampis janiw soviético markar katuyañ amtapkiti.
  Mariaxa wali kusisita q"uchu q"ucht"äna. Ukat uka pachparakiw jan khuyaptʼayasisa ukat jiwayañjam pallapallanak aptʼasirakïna;
   Walja jach"a jaqinakaw utji,
  jupanakan luratanakapax patak patak maranakaw jakaski, walja jach"a sutinakax utjarakiwa, jupanakarux jan jiwir satawa.
  
  Walja heroes de cuento de hadas ukanakax epicos ukan melodiap katxarupxi, Ukampis taqi heroes ukanakat sipan juk"amp simple Ukat taqinitak munat ukax mäkiw.
  
  Jupax wawatpach qullunak taypin sarnaqäna, jamach"inakan t"ijtäwip uñjäna, qullunakat herenciarjam katuqäna, águila ch"iwipan suma uñnaqap.
  
  Jupan sutipax, mä q"ixu q"ixumpi, quta thiyaruw ch"allt"asi ukat taqi markanakan proletarios ukanakatakix wali jak"at uñt"atawa.
  
  China jach"a uraqinxa, Taqi chuyma munatanaka, Aka sutixa Phanzam - sumankaña, tukusiña - palacionakaru yatiyaraki.
  
  ¡Stalin jupax kusisiñan banderapawa, jaqinakan qhantatipawa! ¡Munat Stalin jilatajj walja, walja jaya maranakaw jakañapa!
  Imill wawanakaxa wali suma q"uchupxäna. Verónica ukat Victoria jupanakax Maria ukat Tamara jupanakamp chikaw sarapxäna.
  Pusi suma uñnaqt"aninakax muyuntatäpxiwa, ukampis kunjams ch"axwapxi.
  Aka chiqanx Mariax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat alemán ataque avión ukarux jaquqaniwayi. Ukat suma uñnaqt"anïñax akham sänwa:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana fiestasataki!
  Verónicax q"ala kayumpiw jiwañ regalo apayaniraki, ukatx HE-162 ukax jaquqaniwa. Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a kankañax jach"a kankañat sipan juk"amp jach"awa!
  . 6 JALJA No. 6. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi
  Victoria, uñisirinakapar ch"axwasa ukat ch"axwañampiw sonrisa:
  - ¡Jutïr pachan comunismo ukan jach"aptawinakapataki!
  Ukat pusi suma uñnaqt"ani, niya q"ala kayuni, larusipxi.
  Jupanakax ukham águila imillanakax jach"a ordenankiwa.
  Mirabela ukat Anastasia jupanakax alaxpachan ch"axwapxi. Ukat fascistanakarux p"iqip jariqapxaraki.
  Mirabelax mä jachaqt"asisaw tuiteo:
  Akapachanxa taqi kunas walikïskaniwa,
  ¡Markamarux wali munasiñampiw munasiñama!
  Ukat mayampiw q"ala kayunakapampix jist"arat ventana taypit mä limón jaquntäna. Ukat jupax fascistanakarux mä maldición churani. Yaqha hit autow jaquqaniwayi.
  Akax trik - ukham ch"allt"añamawa.
  Anastasia kullakax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Lenin jupax jach"añchaspawa!
  Mirabelax mä pä alemán autonak mä phallawimpiw jaquqaniwayi, ukat akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Stalin, jan pächasisa, ukhamaraki!
  Anastasiax kimsa avionetas nazis ukanakaruw khuchhuqawayi ukat chiqanchawayi:
  - ¡Jan kuna pächasiñampi!
  Imill wawanakax wali thayapxiwa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajj suma uñnaqtʼaniwa. Jupanakax junt"u ukat pachpa pachanx thaya calculación ukanipxi.
  Mirabela, yaqha avión jaquqanisa, akham sasaw arsuwayi:
  - Jiwasana pachasa taqi kunasa relativa...
  Anastasia kullakajj lartʼasisaw colerat arsüna:
  - ¡Jan ina ch"usat filosofía!
  Ukat ventana jistʼarasaw qʼala kayupampi mä granada jaqontäna. Aka kutix ME-262 ukax phallawayi.
  Mirabela kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Jumanakax wali jach"a lurapxtaxa!
  Anastasia kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Nayax kuntix lurawaykta uk lurawayta!
  Ukat panpachaniw nuwasirinakax larusipxäna. Ukat jupanakax maynit maynikamaw uñch"ukipxi.
  Jïsa, heroísmo ukax wali muspharkañawa.
  1946 maran verano phajjsinjja, Volga sat jawir thiyankir markatakiw wali chʼama chʼajjwäwinakajj utjäna. Warminakan batallón de francotirador ukanakax Capitán Alena Ogurtsova jupan p"iqinchataw Volodarsky callin ruinas ukanx mä defensiva posición ukar puripxäna. Ametralladoranakampi, escopetanakampi, granadanakampi chintʼat imill wawanakajja, uka tʼunanak qhepäjjat imantatäsipkäna.
  Alena kullakajj qʼala janchipa patjjar mä túnica manchani, jiskʼa pantalonampi ukat qʼala kayuni uchatawa. Mä suma uñnaqt"an tawaqu, ch"amani caderani, jisk"a cinturani, ukat jisk"a bob chukachata. Ajanux wali uñacht"ayatawa, chacha chinuniwa ukat jach"a ch"uxña nayraniwa. Marrón ñik"utax laq"at ch"iyar tukuwayxi, jach"a pecho, ch"ama uñnaqa. Capitán Alenax pä marat jilaw ch"axwaski ukatx waynäkasas walpun uñjawayi. Imill wawax kayunakapax abrasiones ukat ch"uxñanakampi ch"uqt"atawa. Mä imill wawatakejj qʼala kayuni sarnaqañajj jukʼamp facilakiwa, qʼañu ukat jan wali botas uchasiñat sipansa.
  Qʼala suelajj oraqen mä jukʼa khathatitap amuyasi, mä mina jakʼankjjatap yatiyaraki, ukat pachpa oraqejj aguantañapatakiw yanaptʼi. Mä tuqitxa, imill wawan kayunakapax qhururuw tukuwayxi, ukat janiw junt"u metalarus axsarkiti, jan ukax t"unjäwinakan ch"ullqhi ch"usa ch"usanakaparus axsarkiti, ukampis mayni tuqitxa, janiw sensibilidad ukat flexibilidad ukanak chhaqhayawaykiti, ukax movimiento de tankanaka.
  Muxsa Alenkax mä granada apt"atawa, ukax mä paquete de explosión ukampiw amparanakaparux chint"ata. Jumax wali axsarkañ tanque Alemán León ukaruw jalt"añama, ukax callinakaruw ametralladoranakampi ch"allt"asiski.
  Mariax jupan jak"aparuw jalnaqt"i. Ukhamaraki q"ala kayuni, batallón ukankir taqpach imill wawanakar uñtasita, jupanakax botas ukamp isthapt"ataw jikxatasipxäna, comandantepat yatiqasisa. Uka imill wawax pusi kayumpiw jalnaqki ukhaxa, laqʼampi phuqhantat suelanakapax jukʼampiw chʼallxtaski. Marian q"illu ñik"utapax q"añuchatawa ukat jaya... Mä juk"a k"uchi. Pachpa imillaxa jisk"a, jisk"a, jisk"akiwa. Ukat mä imill wawat pantjasispawa, jiskʼa amparanakani ukat jachʼa pʼeqenïkaspas ukhama.
  Ukampis Mariax nayratpach walja experiencianak jikxatawayi. Jupax fascista katuntat jaqinakar visitt"añ atipxatayna, jan sintt"asis t"aqhisiyatanakat qhispiwayi, ukat minas ukanakaru, kawkhantix mä jan amuyt"kay milagro tuqiw qhispiñ atipxatayna. Ukampis wawar uñtat llampʼu chuyman ajanupar uñtasajj janipuniw caucho thujrunakampi talonanakapar jawqʼjapjjatapsa cuerpopar mä corriente eléctrica pasatapsa amuykasmati.
  Mariax ch"axwawimpiw... Kimsïr Reich ukan pallapallapax, aka tuqinx árabe ukhamawa, jiwataw jaquqaniwayi, laq"a ukat ch"usawjanakaruw bozal ukamp ch"allt"asi.
  Alenkax mä qutu granadanak mä pila basura manqhar liwxati. Jichhax mä llätunk tunk tonelada "León" ukaw akan jalnaqt'ani ukat phust'ani. Imill wawax ch"uxña nayranakapax zafiro ukham lliphipiw mä ajanupan ch"amakt"ata, bronceado ukat laq"ampi.
  Experienciax uñacht"ayiwa, mä suma jark"aqat tanquex jichhax posición ukar mayjt"ayaspawa. "León" ukax 100 mm armadura lateral ukaniwa, ukatx mä ángulo ukanx ukhamarakiwa. Kimsa tunk pusinix janiw ukar mantañjamäkiti, jach"a Keveshki ukanakakiw mä ch"amanïpxi. Ukampis larugas ukanakaw amtäwixa. Jilïr amtäwix autox movilidad ukat jark"aqañawa...
  Anyutax ametralladora ukanx mä phallawiw phichhantawayi... Mä pallapallaw jan uñt"at nacionalidad ukan jaquqaniwayi. Alemania markankirinakajj inti jalsu toqenkir jila parte cheqanakar katuntasaw ariano wilap wali askit uñjapjje, ukat colonial soldadonakaruw nuwasiñar jaqontapjje: árabes, africano, indio, kunayman asiático ukat europeonaka. Ukhamarakiw polacos ukanakax jilxattawayi - khitinakatix cuna ukanx Rusia bolchevica ukar uñisiñ yatichapxi. Nacionalistas ucranianos , don cosacos, chechenos ukat taqpach Kaganate caucásico ukanakax akan ch"axwapxi. Hitler chachajj mä taqpach internacional sat jaqeruw jiltayäna.
  Walja uñisirinakaw utji...
  Anyutax wali yatiñampiw ametralladoranak nina naktäwit jithiqtawayi. Uka balax niyaw imill wawan muyu talonap ch"iyjatayna, laq"ampi ch"iyarar tukutayna. Uka suma capitanajj kunjamsa uka jachʼa calibre regalojj jakʼachasiskäna uk uñjasajj mä cosquillas ukhamwa jikjjatasïna. Imill wawaxa ch"uqt"asitaynawa, jiskht"asisa:
  "¡Janiw mä balas jarkʼkistaspati!"
  Mariax phichhantawayi... Yaqha imill wawax Alla satawa, jupax wali wila ñik"utani, promedio alturat sipan juk"ampi, ukat musculoso ukhamawa, juk"a racionanakanïkchisa. Jupax wali suma tawaqurakiwa, luxus caderas ukaniwa, cinturapax ch"ullqhi, jan warmir uñtat jach"a amparanakani ukat jach"a chuchuni.
  Allax shorts ukampikiw ch"axwaski, túnicapax ch"iyjataw ukat laq"ar tukuwayxi, ukat machaq uniformes ukanakax janiw Volga jawir khurkatar churatäkiti. Diosax juk"amp municionanak ukat mä juk"a manq"añanak qarjat soviético soldadonakar yaqha chiqar apañasatak churpan.
  Ukhamat Allax niya q"ala jan isinïxiwa, kayunakapax ch"uqt"atawa, juk"ampirus qunqurinakapax ch"iyjatawa. Mä metrallax ch"iqa kayujan suelaparuw ch"allt"itu, ukat usuchjasi ukat sarnaqañax ch"amawa.
  Wila ñik"utan, laq"ampi, niya q"ala jan isin Allax suma uñnaqt"ani, ukampis uka pachparakiw qala ajanuparux t"ijt"ayi. Imill wawaxa, ch"axwañampiwa, akham siwa:
  - ¡Tatitux jiwasat sipan juk"ampiwa, Moscú ukat Stalin!
  Ukat atacasir nazis ukanakarux tʼunjaraki, jukʼakiw qhipäxar kuttʼañatakis tiemponïxi.
  Ruina ukat jiskʼa callenakajj alemán ajjsarkañ tankinakapar kuttʼañajj chʼamakiwa. Niya pä patak tonelada "Mauses" ukax janiw kunas pasañapakiti...
  Kunjamtï Anyutax suykänxa, "León" ukax mä juk"a auto apnaqatayna ukat mä pila basura ukar t"ijtäna. Ukanx mä phallawiw utjäna. Uka chhuxriñchjatax phallawayxänwa ukat mä par jan waltʼayat rodillonakaw tʼijtxapxäna.
  Uka usuchjat tanquex sayt"atäxänwa ukatx mä concha ukaw barril ukanx jaltxatayna...
  Jayan kawkhantï thuqtʼaskäna, ukat tʼunjatäsajj chhaqtawayjjänwa. Anyutax mä katarir uñtataw sist"asïna:
  - ¡Akax nayan jakhüwijawa! Mä cuenta jist"aratawa...
  Imill wawax capitanax wasitat jaltxañapatakiw wayt"ata. Alemanes ukat satélites ukanakax janiw técnica superioridad ukap escombros ukan apnaqapkaspati. Hitler qala chuyman jaqir yuspajarasawa, Tercer Reich ukan walja jaqinakax mä jach"a ukat suma ch"amanchata markanx posición ukan ch"axwawinakanw jikxatasipxäna.
  Mariax mä granada jaquntäna. Alemanes jan ukax árabes ukanakar golpeados ukanakar somersaults lurañapatak wayt"aña, turkakipt"aña. Hitler chachan nuwasirinakapat maynïrin amparapajj chʼiyjataw uñjasi, ukat inglés arut mä reloj brújula ukan warktʼatawa.
  Mariax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Kuntix brújula uñacht"ayktam ukax infierno thakiwa!
  Ukat mä suma tawaqux laqʼampi phuqantat talonat mä cerámica chʼalltʼat chʼallxtayi.
  Allax ch"aman, phuqt"at pechopat laq"a ch"allxtayarakiwa. Chuchupax niyaw laq"at ch"iyara ukat chhuxriñchjata. Jariqasiñatakiw chʼamachasiñama. Mayampiw imt"asiñama kunapachatix ametralladoras alemanas ukanakax ch"axwapxi ukhaxa. Ukat purakamar jalnaqañamawa.
  Imill wawanakan batallón ukax cargop katxaruwayi, ukampirus bombardeo ukanakax utjkchispas. Ukat jach"a proyectilanakax phallawayi, ukat bombanakax alaxpachat jaquqaniwayi... Ukampis janiw kunas heroínas soviéticas ukanakan jan axsarañapatak p"akintkaniti.
  Anyutax Pantera ukarux jalnaqir uñji. Suma, aka tankax janiw ukhamakiti.
  Ukax ladoparux punchumpiw ch"allt"asispa. Imill wawax estornudo ukat suma lakapar jaquqanir laq"anak thuqhuntatayna. Mä granada amparapar aptʼasïna, uka granadajj mä paquete de explosión ukamp pesatäjjänwa. Jan uñjkayaw jaltxañama. Ukampis uka jakʼanjja, walja chhullunkhanakaw utji.
  Anyutax jalnaqt"añ qalltäna, q"ala kayunakapampi ukat codos ukanakampiw desagüe ukan samart"äna. Jupax mä pusi ch"uqi arknaqir uñtasitänwa. Uka tawaqux pusi tunk mayan maratpach uka jan wali verano urutpach ch"axwäwit amtasïna, kunawsatix Wehrmacht ukax URSS markan jach"a uraqinakaparux jan axsaras mantawaykäna. ¿Uka tawaquxa, niya imillaxa, axsarayaspachati? Qalltanjja jïsa, ukampis yatinoqtjjaraktawa. Ukat conchas ukanakan sapa kuti phallatapax mä ordinario chʼaxwañjamaw nayratpach amuyasta.
  Ukat jichhax wali jak"anw phallawayi. Imill wawaxa purakaparu ch"allt"asi. Alajjpachatjja, tʼaqa tʼaqanakajj mä tama abejanakar uñtataw tʼijtʼi. Anyutax ch"iyjata laphinakampiw jiskht"asi:
  - ¡Chiqapataki sutipxaru, Tatay!
  Imill wawax jank"akiw jaltxatayna ukat t"ijt"añ qalltasaw mä granada jaquntatayna, ukax mä paquete explosivo ukamp chikt"atawa. Uka regalox mä arco ukanw t"ijti. Mä phallawiw utji ukat Panterax juk"amp thithita lado armadurapax jaytawayi. Alemán tank ukax phichhantañ qalltawayi ukatx kit de combate ukax phallawayxi.
  Anyutax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Yuspära, ¡Taqi ch"amani Jesus! ¡Juma saparukiw confiyta! ¡Juma sapakiw mayissma!
  Panterax t"unjatawa. Uka ch"iyjata jach"a troncox ch"usa uraqinakan imt"atawa. Frontal armadurax lado armadurat jaljatawa, ukax mä cucharada ukar uñtasitawa.
  Anyuta, nayranakapaxa siwara panqaranakjamawa ajanupanxa laq"ampi ch"uxñampi ch"uxña ch"uxñanakampi ch"uxña, jupax akham siwa:
  - ¡Uñisirix juk"amp encina quqanakanïki ukhax jiwasan arxatäwisax juk"amp ch"amaniwa!
  Allax wali sexy ch"iyar bragas ukat q"ala, laq"a, ch"aman janchini. Imill wawaxa wali ch"ikhiwa. Jupajj qʼala kayunakapampiw vidriot lurat tʼaqanak jaqontaspa.
  Jichhax mä laq"ampi ch"uqt"at suma kayumpiw mä ch"ullqhi yänak jaquntäna. Ukat ukax chiqapuniw fascista kunkaparux ch"ankhampiw ch"ankhachatayna. Suma Allax akham sasaw arsüna:
  - Ukat nayax sexo chimpunïtwa, ukat jiwañan chimpupawa!
  Ukatxa imillaxa mayampiwa jalnaqäna, ch"axwañampi. Anyuta ukhamarakiw phichhantawayi.
  Suma capitanax fascista ukar khuchhuqasax tuiteó:
  - Jakawixa mä cadenawa, ukatxa jisk"a yänakaxa ch"akhanakawa...
  Mariax pallapalla, Fritz p"iqip khuchhuqatayna ukat akham sasaw yapxati:
  - ¡Janiw uka link ukar jan yäqañax utjkaspati!
  Anyuta, wasitat chiqaparu ch"axwaña, rasped:
  - Ukampis janiw jisk"a yänakampix lup"iñjamäkiti...
  Mariax akham sasaw saskakïna:
  - Jan ukhamäkanixa, ¡cadenax jumaruw ch"ukupxätam!
  Yaqha tawaqux Matryona satänwa, jupax wali suma uñnaqtʼanirakïnwa, Seryozhka sat precursoramp chikaw alambre patxan mä mina wakichtʼapxäna. Panpachaniw ukx thaqhapxäna... Mä insidioso booger ukaw Tiger-2 caterpillar ukar jalnaqäna. Ukat kunjams aka jach"a barril alemán maquinax phallani.
  Sergei sat rubio waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jiwasana Rusia, mä parasha jumataki!
  Ukat jukʼakiw jaltxañatakix tiemponïxäna, chʼiyar, tʼunjatäki uka talonanakapwa, jaquqanir tejat qhantʼäna.
  Matryonax waynan kunkapar ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali yatiñaniwa!
  Precursorax nayrïr chiqaruw saratayna ukat warminakan batallón ukar mantawayxatayna. Uka waynax wali inventario ukhamarakiwa. Amuytʼañataki, fascistanakan ataque sat avionanakar jaqunukuñatakiw avionanak luräna. Kunawsatix Focke-Wulfs, jan ukax TA-152s ukanakax sartapxi ukhax mä jan iyawsañjam ist"añjam warariw ist"asi.
  Alemanonakax mä sinfonía Wagner ukamp chikt"ataw huelga lurapxi. Ukham jach"a melodia.
  Matryonax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - ¡Jupanakax wali axsarañ munapxistu!
  Precursor waynax pathos ukamp q"ucht"äna:
  - Rusia ch"axwirixa janiwa jiwañaru axsarkiti,
  ¡Warawaranakamp phuqantat alaxpacha manqhan jiwañax janiw apaskistaniti!
  Jupax qullan Rus' laykux wal ch'axwani,
  ¡Uka jachʼa ametralladoraruw cargayäta!
  Matryona, jach"a, musculoso tawaqu, jach"a caderas ukat hombros, típica campesina warmiwa. Ch"axwäwinakanx isinakx ch"iyjatäxänwa, ch"aman kayunakapax q"ala ch"iyjataw uñjasirïna, ñik"utanakapax pä trenzaruw trenzatäna ukat wali laq"arakiwa.
  Seryozhkax tunka mayan maranikiwa, jan manq"añat jisk"akiwa, ch"uxña ukat q"añut yuqall wawawa, shorts ukakiw uchasi. Uka waynan naturaljam janq"u ñik"utapax ch"iyar tukuwayxiwa, ukat costillanakapax jisk"a, q"añut uñtat ukat q"añut uñt"at ñik"utapatw uñjasi. Kayunakajajj wali pʼakjatäjjänwa ukat phichhantat, chʼakhanakampi ukat chʼakhanakampiw chʼamaktʼayatäjjäna. Chiqansa, destinox wawarux wali usuchjatanakat jarkʼaqäna.
  Jupampi chikachasiñatakixa, Matryonaxa jach"a ukhamaraki lik"i uñtatawa, imillaxa janis lik"ïkchixa, jan ukasti ch"akhanakaparuxa ch"amani, yatichata aychampiwa. Ukatjja, manqʼat awtjatätapajj janiw portly ukat jachʼa cuerpoparus kunjamatsa jan waltʼaykänti.
  Mä imill wawax mä jach"a antitanque fusil ukamp jaquqaniwayi. Alemania markan k"añaskunakarux janiw p"iqimp mantañjamäkiti, ukampis pistas ukar ch"allt"añax utjiwa.
  Ukat jach'a "Lev", chasis ukan mä jach'a explosivo katuqasa, mä jach'a fumañ jaqir uñtataw chhullunkhañ qalltäna.
  Seryozhka kullakax sarcasmo ukham q"ucht"awayi:
  - ¡Stinky Fritz, jan amuyt"asisa, mantañawjan cigarro naktayäna! ¡Chiqansa, ¡jachʼa jan waltʼäwinakaruw purtʼasïna!
  Matryona, musculoso, bronceado vaca qallunakapar qhant"ayasa, q"ala, suma kayunakapamp tap-dance ukham thuqt"äna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Rusia santunakan ajanunakapax icono ukanx qhant"iwa... ¡Diosax waranq Krauts ukanakar jiwayañam jark"pan! Ukat maynitix fascistanakat sipan juk"amp thuqt"aspa ukhaxa, ¡janiw khitis, iyawsapxita, ukat juchañchapkätamti!
  Ukat antitanque fusil wasitat cargayäna ukat wasitatwa chʼiyar jaquntäna. Alemania markankir transportadorajj wasitatwa mä chhullunkha apsuwayjjäna.
  Imill wawanakan batallón ukax Krauts ukanakarux wali jan walt"ayawayi. Ukampis jupa pachpaw jan waltʼäwinakan uñjasïna. Mä imill wawax chikat ch"iyjatäxänwa, ukat ajanupax wali ch"uxñaruw tukuwayxäna, laq"ampis ch"iyjatäxänwa.
  Stalingrad markanx jilpachx nazis ukanakan katuntatäxiwa, ukampis kunatix markat qhiparki ukax janiw jaytañ munkiti ukat katuyasiñ munkiti.
  Ukampirus Anyutax Tigre ukarux p"akintañatakiw ch"amanchaski. Alemania markankir mä chʼamani autojj granadampiw ladopar chʼalltʼasïna, ukampis janiw atipjkänti. Ukax cañon ukar jalxatañatakiw kutt"awayxi. Imill wawax uraqiru ukhamarak ch"usa chiqanakaruw imt"asiñapa, ukhamat antutat regalox jan phallañ ola ukamp t"unjatäñapataki.
  Anyutax amukiw akham säna:
  - Mama, tata!
  Mariax Tigreruw mä granada jaquntäna, ukax nayraparuw phallawayi. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - Qhanax juyphi pachan yatichäwipawa, primavera ukanx... ¡Hitler jupax mä pestilente bastardo ukhamaw sasin jan mayjt"ayasaw wasitat arsta!
  Alla, fascistanakan amtap p"akintasa ukat nina nakhantayasax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Ataúd ukanxa, ¡Jichhax Fuhrer ukar uñjta! ¡Ukat uka jan wali jaqirux nayraparuw taktʼäna!
  Chiqansa, wila ñikʼutan tawaqux qʼala amparapampiw tankar mä granada jaquntäna. Barril ukarux ch"allt"awayi... Mä phallawiw arktawayi ukatx Tigre barril ukax mayjt"ayatarakiwa.
  Alemán ajjsarir jaqejj uka aptʼasisaw qhepar kuttʼjjäna.
  Anyutax nayra ch"akhanakap tuqiw chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasanakax janiw jumanakamarux jayskaniti!
  Mariax Hitleran contratacionaparux mä balampiw khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - Ukampisa jan wali jaqixa janiwa sawkasirïkiti! ¡Amparanaka, kayunaka, jupax rusa sogas ukanakaruw t"ijt"aski! ¡Chuymaparux kisunakap ch"allt"i... ¡Pata markaruw q"añunakar umañ tukuyi!
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Fuhrer ukax wali ch"amampiw arnaqasi, jupa pachpaw ch"amanchasi!
  Mariax irnaqawipat jaqunukuwayi ukat akham sasaw saraki:
  - ¡Walikiwa, jiwañax puffs ukat sonrisas!
  Jichhax juk'amp jan walt'ayir "Shtumrtiger" ukaw uñstawayi. Ukax taqpach edificionaka ukat bunkers ukanakaruw t"unjaraki. Ukhamarus janiw soviético soldadonakan cargonakapar jak"achaskiti. Uka autojj alemán ametralladoranakan imtʼataw uñjasi.
  Anyutax uñjiwa, janiw Kraut ukan cargonakapar jak"achasiñax utjkiti. Ukampis alaxpachanx Focke-Wulfs ukanakaw utji. Uka autonakat maynïrejj soviéticonakan utjkäna uka cheqanakaruw jukʼamp jakʼachasi. Imill wawanakax juparux pallapallampiw jiwayapxi.
  Allax granada jaquntasaw wali colerat säna:
  - Manqha jiwañanxa janiwa pampachañaxa utjkiti!
  Uka qhipatxa imill wawax ametralladorampiw mä phallawimp ch"axwanti. Jank"akiw qhipäxar rollo luraraki. Mä machaq tanque alemán "Panther"-2 ukax mä jisk'a torreta ukat mä silueta inferior ukampiw jank'ak jak'achasi.
  Walja imill wawanakax alemán autoruw granadanak jaquntapxäna. Jupax regalonak katuqasax congelasi ukat janiw kutt"añjamäkiti.
  Allax sillp"i ukat sist"asïna:
  - ¡Akax machaq ataquewa! ¡Jiwasax jupan jawq"jap ch"iyjañäni!
  Pantera 2 ukax chhuxriñchjasïna ukat juk"amp ch"aman armap jaquntäna.
  Nina columnajj thayaruw tʼaqanuqäna ukat mä ratukiw thayajj juntʼuchasïna ukat electrificarakïna.
  Allax chhuxriñchjasïna, conchas ukanakax chika q"ala jan isin imill wawarux t"ijtäna. Jan p"inqan wila p"iqini warmix caderanakap ch"allxtayasaw qillqt"äna:
  - Ukat Newtonax uñisirinakaparux atipt"awayiwa, tronot yugo jaqunukuwayi! Jupajj Newton chachan leyipwa Fritz!
  ¡Stalingrad markax ninampiw qʼal chʼamaktʼäna, ukat nina laxranakax alaxpachar llamktʼkaspa ukhamänwa ukat morado, naranja ukat escarlata chispanakax chʼiyjatäxänwa! Ukat sapa chispax mä fantasma infiernonkir castillot jaltxar uñtasitawa.
  Anyuta, mä alemán ch"axwirir t"unjasa, ch"uxña nayranakap ch"allxtayasa ukat q"ucht"asa:
  - ¿Kunatsa jumax chhuxriñchjaskta, jumax llamp"u chuyman tawaqu? ¡Iyawsapxita, ¡mä loco jaqikiw jumatakix jachaski!
  Mariax nazis ukanakar pallapallanakamp pallapallanakamp arsüna:
  - ¡Qhawqha sumas ch"uxña pampan ikiñax Krauts p"iqipar ch"allt"añaxa! ¡Fuhrer ukarux mä cataplasma churañamawa ukat ametralladora ukan balas ukanakamp ch"axwañamawa!
  Imill wawax wali jach"at lart"asisaw purakapat qhipäxkama liwxatäna. Mä bicicleta kayunakampi lurawayta. Mä granadaw jalnaqäna. Focke-Wulf sat tʼijtʼir barcojj puraka manqhan metrallanak katoqäna ukat jankʼakiw jukʼamp altor jaltjjäna. Amuyataxa, wali chʼullqhi fragmentonakaw usuchjatayna. Fascista sat animalajj ninamp nakhantayäna ukat pʼakjata chʼiwinakapat chʼiyjañ qalltäna.
  Anyuta, kunjams Focke-x alturap chhaqhayaskäna uk uñjasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akax mä semáforo ukhamawa! ¡Ukanjja mä hachaw barcon warktʼatäski!
  Alemania markankir avionajj phallawayjjänwa, ukat alajjpachan taqe jaya cheqanakaparuw qʼañunak chʼiyjäna. Ukat ¿kawkirus uka as fascistax saräna? Qhipa turno lurawayta. ¡Verduojj tʼunjatäjjänwa, janiw pilotojj tʼunjkänti!
  Mariax chhuxriñchjasïna, laq"a ch"iqiyasax akham sänwa:
  - ¿Janchañati janicha? ¡Janiw mä jisktʼakïkiti!
  Allax wasitatw kayupampix mä vidrio jaquntäna, ukhamat Fritz sat jaqin nayrapar ch"allt"äna ukat p"iqip qhipäx tuqit mistunitayna:
  - ¡Nayaxa tanka armada ukhamawa! ¡Ukat qullañaw wakisi!
  Alemanes ukat satélites ukanakax nayrar sartañ yant"apxäna, granadas ukanakamp nayraqatapar jaquntapxäna. Ukham taktikanakajj janiw imill wawanakar jan waltʼaykänti. Ukhamat Seryozhkax catapulta ukar uñstayatayna, ukat kunjams uñisirinakarux jaysañatak ch"allt"atayna.
  Precursor waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Papá Noel Hitler chachan jawq"añanakap ch"iyjaski!
  Catapulta carga, fascistas ukanakar ch"allt"asa, jupanakax t"ijtxapxänwa ukat pachpa pachanx thayaruw muyuntapxäna. Fritzes ukanakax jaquqanipxänwa ukat pirqanakan t"unjatäpxänwa.
  Tigre-2 tanquex janiw equilibrio ukar puriwayxänti, ukat León ukamp ch"axwawayxäna. Eh, Leva, kawkhans axsarkañ sutimax utji?
  Anyuta jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Walikiwa, Seryozhkaxa wali sumawa!
  Uka waynax wali qhurutwa arsüna:
  - ¡Precursorax wakicht"atawa!
  Imill wawax capitanax wasitat clavañ qalltäna. Ukat Matryonax Seryozhka jisk"a kayuparux ch"allxtayäna, ¡kunjams ch"amaxa! Uka waynax nina taypin tʼijtʼañ jan axsaratapax janiw muspharkañäkiti.
  Mariax q"ucht"asisaw akham säna:
  - Wayna tawaquxa sumawa - chuymankipstañaxa jani waliwa!
  Alla, aka kusisita wila p"iqinixa, iyaw sataynawa:
  - ¡Janiw kunas chuymankipstañat sipan juk"amp jan walïkiti! ¡Chiqpachansa akax taqe kunat sipansa jukʼamp jikʼakiwa!
  Ukat imill wawax mä flip jump luratayna. Jupajj mä jukʼa tiempotakejj uñisit awichanakar amuytʼäna. Janiwa, janiwa mä chuyman warmimpi imillampi chikachasiñakiti. Ukat kuna suma uñnaqtʼanïñas jiskʼa cuerponakan utji.
  Alla aptasaw q"ucht"äna:
  - Marat marat mararuw mä caravana ukham jallu, .
  Mä chuymankipstat warmix mä mortero ukan henna muyuña...
  Ukat ¿janich ukhamäki uka jiskʼa uñnaqajat kamsaraksnasa?
  ¡Janiw amuyañjamäkiti kunjams waynäñajajj chhaqtjjäna!
  Anyutax nayranakap ch"allxtayäna, alemán jaqirux ingle ukar ch"allt"asaw jaquqanïna ukat akham sänwa:
  - Janiwa! Ukhampachasa, ch"axwäwinx ukham encanto ukaw utji - ¡wiñay wayn tawaqun qhiparañataki! ¡Sapa kutiw machat sarnaqapxirïta!
  Matryonax mä machaq carga catapulta ukar uchatayna. Akax mä suma mortero ukar uñtasitawa. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - Janiwa pasañamäkiti, jan ukasti pasapxam!
  Seryozhkax jisk"a ukampis ch"ikhi kayupampiw ch"allxtasïna ukat larusisaw akham säna:
  - ¡Fritsam ajanu!
  Ukat granadax, uka paquete de explosión ukamp chika, wali ch"amampiw nazis ukan posición ukar t"ijtäna.
  Jisa, Stalingrad markax janiw jupanakarux churatäkänti. Uka jan walt"awix kimsa phaxsiw junio phaxs tukuyatatx utjawayi, ukampirus markax janiw katuntatäkiti. Nazis jupanakax yaqha sectores del frente ukanx suma jikxatasipxäna, ukampis janiw aka sectoranx askinak jikxatapkänti.
  Anyutax pistolampiw chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - Taqi kunasa janiwa lurañjamakiti, lurasispawa... ¡Janiwa pachaxa wali ch"amt"ayañaxa wakiskiti!
  Ukat motocicletan gas tankaparuw chʼalltʼasïna. Autojj phallawayjjänwa, ukat nina thayanakajj chhullunkhayat cheqaruw qhantʼäna. Ukat alemán chachajj nina nakhantat kayumpiw chʼiyjatäna.
  Uka imill wawax capitanax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jan wali jiwayañaxa nayatakixa wali munatawa! ¡Ukat akax wali jach"a askipuniwa!
  Mariax alemanes ukanakarux ninamp ch"allt"äna ukat sist"äna:
  - ¡Porcupina anatt"apxañäni!
  Allax nina nakhantayatayna, juk"amp chiqaparu. Walja ch"iyar jaqinakaw lanzampi ch"uqt"at q"añunak patxan ikintatäpxäna:
  - ¡Uñisiriru jiwayapxam! - Imill wawaxa jiskht"asitaynawa.
  Mariax anatt"asisaw q"ucht"äna:
  - Hitler juparux labial labial ukamp pintawaytwa, Mainstein juparux lapiz de cabello ukamp pintawaytwa, nayax princesan katuntatäñaruw aynacht"ayapxäma, chiqa chuyman anumax chhuxriñchjapxätamwa!
  Anyuta, fusilamiento, sist"asïna:
  - Jichha jayp"ux warkt"asiñäni, Adolf... ¡Jan sallqjaña! Jayp'urux jutapxam, girfalcón ukham t'ijtapxam - ukhamat nazis ukanakar ch'amampiw atipt'apxañamataki!
  Mariax wali colerat sänwa, casco tormenta ukan p"iqipat jaquqanisa:
  - Atiñasawa! ¡Ukat lurañäni!
  Lenin batallón ukan imill wawanakax anqäx markan ejercitopan nayrar sartawip sayt"ayapxäna. Fritz ukax nayrar sartawayi, chiqpachansa uka chiqarux jiwat jaqinakampiw q"añuchawayi. León tank, kawkhantix suyt"awinakax pintatänwa, ukax janiw yanapt"känti. Akax mä modificación ukawa, ukax 150 mm cañón ukampiw lurasi.
  Allax q"ala chuchupar ch"uqt"at qalaruw liwxati. Imill wawax ukham suma ukat phuqt"at chuchuniwa. Imill wawax kayupampiw granada jaquntäna. Chakix amparat sipan juk"amp ch"amaniwa, ukat jaquntañax juk"amp jayaruw saraski.
  "León" ukax pista ukan mä ch'usawja katuqatayna ukat sayt'atayna. Ch"aman lakapat ch"axwata. Mä ch"axwawi ukat mä t"unjawi.
  Alla, thuqhusa, siwa:
  - ¡Mä rusa ch"axwirix janiw llakimp jach"at arskiti!
  Ukat mayamp imill wawax ch"axwanti. Ukat wali chiqaparuw uk luraraki. Torret mistur fascistax qhipäxar jaquntatawa.
  Mä wila p"iqini, niya q"ala jan isin tawaqux akham siwa:
  - ¡Inamayaw uñisirinakax rusanaka p"akjañ atipxatayna sasin amuyapxi! ¡Khititï jan axsartʼirïki ukax nuwasïwinwa nuwasini, uñisirinakasarux walpun atipjañäni!
  Ukat Allax purakapan musculonakap liwxati, ukanakx jupax wali qhanañcht"awayi.
  ¡Ay, ¡kunja imill wawanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa! Chiqpachansa janiw maynis jiwañap munkti.
  Ekaterina t"ijtäna... Wali suma imilla, ch"uñu, janq"u ñik"uta. Jupax kunjamatsa kunayman poción ukamp ch"allt"añ atipxi, ukhamat jan q"añuchasipxañapataki.
  Imill wawax wali suma uñnaqt"aniwa, Venus ukan uñnaqapampi, juk"amp tonificata ukat esculpida ukakiw. Jupax sujetador ukat bragas ukampiw isthapita. Taqi kunas nayratpach ch"iyjatäxiwa. ¡Ukampis kayunakapax wali suma uñnaqtʼaniwa! Akax janiw mä imill wawakiti, jan ukasti mä sello de perfección, mä corona de belleza.
  Jupax mä suma thakhinjam sarnaqäna, mä ardilla ukham sarnaqäna. Ukat qʼala kayunakajj mä jukʼa chʼiyar chʼiyar chʼiyar tukupjje, ukat talonanakajj muspharkañ qʼomaw qheparapjje. Catalinax ch"iyar jaquntawayi, ukat fascistax pechopan mä úlcera usump usuntawayi.
  Tawaqux akham siwa:
  - ¡Tayka markar chiqa chuymanïñaxa jach"a aruwa!
  Allax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Sujetador apsuñamawa ukat nayampjamaw bragas ukan qhiparañama!
  Catalinax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akax janiw walïkiti!
  Allax caderanakap ch"allxtayäna, chiqaparuw fusiläna ukat q"ucht"arakïna:
  - ¡Kunjamatsa Komsomol ukankirinakax jan uñt"at jaqiruw tukupxi! ¡Ukham qʼala pechompi sarnaqañajj wali jan walipuniwa!
  Catherine kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Kunatsa Krauts ukanakarux kusisiñ apaniñasa jiwasan suma uñnaqt"anïñ uñakipt"asa!
  Alla kullakajj akham sasaw amtasïna:
  - ¡Jiwasan suma uñnaqt"anïñasax jiwayañjamawa!
  Katyax chhuxriñchjasïna ukat TA-200 ukaruw ch"axwäna. Nazis sat jaqenakan autopajj ninamp nakhantjjänwa. Ukat uka suma rubio warmix akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwaña jan waliru!
  Allax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat jakawixa wali sumawa!
  Catalinax alemán jaqir jaquntatäskir uñjasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akaxa wali jach"awa! ¡Jan amuyapxamti, fascistanakax atipt"apxtawa!
  Kunjams Allah ukax q"ucht"ani:
  - ¡Atipjäwi suyt"aski! ¡Atipjäwiw suyt"aski... ¡Khitinakatix grillete p"akjañ munapki ukanaka! ¡Atipjäwiw suytʼaski! ¡Atipjäwiw suytʼaski! ¡Nazis ukanakar atipjañäni!
  Mä suma tawaqu, ukat q"ala chuchupax khathati. Ukax wali askiwa q"ala torso ukampix junt"u pachanx wali askiwa, ukax ninampiw juk"amp ch"amanchasi.
  Anyuta jichhaxa juk"ampi amtata uñnaqani. Jupax Krauts ukarux ametralladorampiw pallapallatayna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayaxa jumaru castrapxäma!
  ¡Ukat cheqapuniw nazinakajj jiwayir regalonaka ukat ataúdnakwa katoqapjjäna! Ukat imill wawax jupanakarux amuyt"äwi uñacht"ayäna, q"ala kayunak lurañäni. Ukat mä lunthata ruiseñor uñtataw sillp"äna. Ukat alaya ch"akhanakan amparanakapampi.
  Imill wawa capitanaxa wali yatiñaniwa. Ukat chispiña. Ukat janiw kunjamatsa qhuru jaqïkänti. Jupasti, awisax uñisir pallapallanakat khuyaptʼayasirakiwa, jupanakax inas wawanakanïpxchispa, jupanakax jiwayat awkinakapat jachapxani.
  Ukampis Anyutax ukham amuyunakax jupa pachpat jaqunuku, jachañ munañapatakiw ch"amañchi. Ukampis janiw rusanakax alemanonakar lunthatasiñataki ukat jiwayañataki jutapkänti. Janiwa, akax alemanes ukat mä taqpach agresivo pack de extranjeros taqi uraqpachat espacios rusos ukar jaltxapxi.
  Anyutax ch"axwawayiwa ukat Fritz ukarux ch"axwawayxi, jupax amukiw rusa ukan posición ukar jak"achasiñ yant"askäna... Nayrapampi p"iqipampix mä balampiw jaquqaniwayi, ukatw mistuwayxi.
  Tawaqux capitanax jachaqt"asisaw amuyt"asis akham säna:
  - ¡Chiqa nayra nayraru, p"iqi p"iqiru!
  Anyutax chiqaparuw ch"axwawayxi ukatx mä motocicletaruw ladopar ch"allt"awayi. Autojj chʼiyjañ qalltäna, ukat ametralladorajj walja kutiw tʼijtjjäna ukat muytarakïnwa. Ukatxa, lakapax uka tʼunanak chʼiyjäna.
  Uka tawaqux qʼala, laqʼampi phuqantat suelapampiw uka chʼusa tʼunanakxa chʼallxtayäna. Ukat wasitatwa amtañar purirakïna. Kusisit wayna ajanupax kusisitaw jachaqt"asïna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  "Janiwa" sasaw fascistanakarux sapxta, markajax janiw rusa suma q"apkir t"ant"a "brod!"
  Mariax wali chiqaparuw mä disparo luratayna, ukax Focke-Wulf ukarux ninamp phichhantatayna, ukat chirpatayna:
  Chiqansa, mä qʼañu jaqitakixa, ajlliñax qhanawa, .
  Jupax Rus-arux dólares ukjam aljantañatakix wakicht'atawa...
  Ukampis rusa jaqix wali muspharkañawa - .
  ¡Taykajatakix jakäwij churañatakix wakicht"ataw jikxatastxa!
  Imill wawax salto luratayna ukat nazis ukanakarux mä galleta uñacht"ayatayna, ukat muyuntatayna, ukat balas ukanakax janiw suma uñnaqt"an jaqirux ch"allt"känti.
  Alla uñstäna, aka suma uñnaqt"ani, niya q"ala jan isin, ukat saxra ukham q"añuchata, pä kayumpiw mä granada jaquntäna. Ukat jupax akham sasaw uñakiptʼäna:
  - Kunatix nayax utjkitu ukax... ¡Fritz ukax ch"ullqhi ladopankiwa!
  Matryona kullakajj Allaruw cheqañchäna:
  - ¡Q"añu, ladu tuqiru, janiwa ch"ullqi tuqiru!
  Imill wawax lart"asisaw sandía pechop ch"allxtayäna, ukat mä granada apnaqasaw mä granada ukamp mä paquete de explosión ukamp jaquqanïna. "Tigre" ukax barril ukan ch'allt'ata, ukat aka k'uchi obra de arte ukax esquivawayxi.
  Uka qhipatxa Hitler chachan luratapax qhipäxar kutt"awayxänwa. Jupax ninamp katjat tortuga ukham jalnaqañ qalltäna.
  Anyuta q"ucht"äna, kusisita ch"ipxtayasa:
  - Ukat Tigrex qhipäxar kutt"awayxi ukat alemanes ukanakax imantasipxi!
  Imill wawanakan batallón ukax aire ukat jach"a armas ukanakamp ataques ukanakamp maniobrapxäna. Ukat lanza cohetes ukanakax ch"allt"asipxäna, p"akjata, junt"u qalanakax alaxpacharuw jilxattawayi. Ukat qalanakax nina nakhantxäna. Wali askiwa, janiw mayni imill wawanakas jiwkänti, jan ukasti chachanakax yaqha pacharuw sarapxäna - ¡khitinakatix janiw sinti llakisipkiti! Ukat almanakax t"ijtapxi - yaqhipanakax alaxpacharuw sarapxi, ukat yaqhipanakax infiernoruw t"ijtapxi! Kawkhantix saxranakax horquillanak apt"ataw niyaw suyapxi khitinakatix Jesusar jan iyawsapkäna ukanakaru.
  Alla, nuwasirinakat sipanx juk"amp sexy ukhamawa, jupax wali coleratapuniwa: ¿nazis ukanakax Sturmtiger ukampix soviéticos soldadonakan posición ukanakarux pallapallanakamp phichhantapxaspati ukat Wila ch"axwirinakar jiwayapxaspati?
  . 7 JAQTHAPI
  Ukat imill wawax qʼala kayumpiw mä granada katthapïna ukat cascadas de salto de salto ukham muyuntäna. Ukat jukʼamp jankʼakiw muyuntäna. Ukat ukatsti, taqi ch"amapampiw jiwañ churäwix Sturmtiger sat jach"a barril ukar jaquntäna. Uka suma uñnaqtʼan warmin qʼala chʼiyar kayunakapajj lliphipiyäna, ukat mä granadajj uka jachʼa barrilruw tʼijtäna. Ukat uka chʼamani autojj nayraqat chʼamaktʼäna ukat phallarakïna. Pä "Tigres Reales" ukanakax "Sturmtiger" ukan ladonakapan sayt'atäpxänwa, jupanakax jaquntatäpxänwa ukat kunayman tuqinakaruw ch'iqiyapxäna. Rodillonakax jupanakat ch"iyjatäxänwa, ukat jaquqanipxänwa, reinan p"akjata collarapjamaw t"ijtapxäna.
  Uka phallañax Allaruw jaquntäna, ukat imill wawax p"iqit t"ijtäna. Ukat jupax muytayatäxänwa, ch"allxtatäna ukat jaquntatäxänwa. Ukampis suma uñnaqtʼan warmejj wali uraqiruw purinïna, qʼala chʼaphinaka ukat tʼunjat qalanakas qʼala kayunakaparuw allsutäna. Imill wawax wali llakt"ataw jikxatasïna, ukat jan wali kayupat mä ch"ullqhi puntuw ch"allt"asïna.
  Ukampis Allax sayt"asisin arnaqasiñatakiw ch"am jikxatäna:
  - ¡Jumanakax fascistas ukanakax laq"aruw tukupxäta!
  Anyuta ukat mayni imillanakax uka phallawimp jaquntatäpxänwa ukat mä juk"a ch"allxtatäpxarakïnwa. Ukampis suma nuwasirinakatxa janiw maynis jiwkänti. Imill wawanakax huracán ukat suma amtat ninamp jikisipxäna. Nazis ukat yaqha jan wali laqʼunakar URSS markar muyuntapki ukanakar chhaqtayaña.
  Mariax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Ukat kunapachatix Tatitun trompetapax ch"axwañar phust"ani ukhax ¡Komsomol ukamp chikt"ataw amigopäñäni! ¡Ukat Jehová Diosan munañaparjamaw alajjpachan sutip jawstʼatäskä!
  Alla, wila, p"akjata suelanakapat laq"a ch"allxtasa, q"ucht"äna:
  - Lenin, fiesta, ¡Komsomol, ukat juk"ampinaka! ¡Fuhrer sat jaqiruw loco utar khitapxta!
  Imill wawanakax ist"añjamaw larusiñ qalltapxäna, ukat Seryozhkax alarma ukat chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Ukat catapultajax janiw ukhamakiti - ¡Alla ukan q"ala ch"aman kayunakapjama!
  Matryona kullakajj amparap musculonakap flexionasaw akham säna:
  - ¡Ukax walikïskiwa! Jumax yaqha tuqitwa jutäta. ¡Kunas juk"amp thaya!
  Witchakovax línea de frente ukanx kutt"anxänwa ukatx Vladivostok markaruw jank"ak jawsatäna. Jach"a chhaqtäwinakampi ukat niyaw Khabarovsk markar muyuntat uñjasisa (aka markamp aruskipt"añax Amur tuqiw utjäna), japoneses jupanakax soldadonakaparux sayt"ayapxäna, wasitat tantachasipxañapataki ukhamarak wasitat phuqhantañataki. Patak millones Japón markamp yaqha paqallq tunk millones Manchuria ukat Tailandia markanakax infantería ukarux waljaniw mayjt"ayapxaspäna. Mä juk"a arunxa, URSS ukamp nuwasiñax EE.UU. ukamp nuwasiñat sipanx juk"amp jasakiwa, kunatix qhipïr ukamp nuwasiñatakix walja jila chanini barconakaw munasiraki ukatx janiw kunakipans barato avionanakax munaskiti. Ukampis ¡infantería ukax k"acha ukat jan qullqini fusiles ukat ametralladoras ukanakamp Schmeisters ukan copiatanakax waljaniruw churasispa! ¡Sapa japonés waynax paqallq maranitpachaw ametralladora apthapiñsa ukat desmontañsa yati! Ukampis chiqans islat continente ukar soldadonakar apañatakix pachaw munasispa. Ukat ch"amanchawinak katuqasaxa, ¡mayampiw territorio soviético ukar manqhar sarxapxäta!
  Uka jawsäwi katuqasasti, Witcherovax qhipharux machaq nuwasiri katuqani ukat alaxpachan nuwasiñ suyt"äna. Uka tawaqux Vladivostok markaruw Emka ukan apanipxatayna . Pilotojj mä terminadorjamaw amuyasïna. Viajero masipax ch"iyar ñik"utan chuymankipstat jaqiruw tukuwayi, chuymankipstatäkchïnsa, sargento rayanakakiw uchasïna.
  Jupajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Ay waynanaka! ¡Zarismo ukan pachapanx japoneses ukanakamp nuwasirïtax yatisktati!
  Witcher jilatajj pächasisaw akham jisktʼäna:
  - Chiqpachansa? Jan ukajj inas mä cruz katoqaraksta?
  Jach"a tataxa, ch"iyara barba ch"allxtasa, juramento luratayna:
  - ¡Janiwa cruz utjkiti, janiwa medallanakaxa utjkiti! Ukatwa mä mara kimsa phajjsi mä privado ukham nuwasïna! ¿Kuns jumax amuyta, taqiniw títulos ukat medallanak katuqapxaspa? ¡Yämas zar apnaqkäna uka tiemponjja, privado jaqenakajj janiw sinti munapkänti!
  Witcher jupax iyaw sataynawa:
  - Jïsa, zar apnaqawipanxa desigualdad de clases ukaw utjäna! Ukampis uka pachanakax mayj mayjawa. Ukhamarus, ¡kunjamas jumatakix japoneses ukanakarux munapxtaxa! Nayax sañ muntwa, ¿uñisirix ch"amanïpachati?
  Uka jilïr jaqix hierrot lurat kisunakap ch"allxtasaw jaysäna:
  - Janiw ch"amanïkiti, jiwasan kamachisax juk"amp yatiñanïspa ukhax janiw Puerto Arturo ukat Manchuria uksa jaytapkaspänti! Jupanakajj janiw ukham chʼamani uñisirinakäpkiti.
  Emkax juk"at juk"atw sarnaqäna, thakhix bomba ukat artillería ukanakamp jan walt"ayatänwa. Parlayasipjjaspänwa.
  Witcher jupax mä juk"a amukiw jiskt"äna:
  - ¿Jiwasaxa juk"ampi ch"amanïpachati?
  Uka jilïr jaqejj thayampi anattʼirïkaspas ukham jankʼakiw mä pä kuti pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - Mä qawqha tuqinakatxa, ¡jisa! Amuyt"añataki, japoneses ukanakax pä tunk kutiw jiwasanakat sipan juk"amp disparos ukanipxi. Janïr nayraqatar khitkasajja, kimsa disparonakanwa chikañchasiyäta. Ukat ukxarusti sapa mayniw phisqa ch"iyar jaquntatanaka. Ukampis nina naktäwinjja, janiw japonés jaqenakat sipansa jukʼamp jan walinakäpjjta sasin sisksnati. Ukat akax jupanakax khaki uniformenipxkchïnsa, ukat jiwasax janq"u abrigonakanïpxtwa. Natural ukhamawa mä juk"a experiencia militar jikxatapxta. Japoneses jupanakax jiwasanakjamax pallapallanak tuqinx juk"amp juk"a ch"amanïpxiwa, juk"amp pachas yatiqapkchisa. Ukampis fusilenakapax jiwasan Mostina clubat sipansa jukʼamp chiqaparuw chʼalltʼäna.
  Vedmakova kullakajj jan kuna jan waltʼäwimpiw iyaw säna:
  - Jisa, chiqpachansa! ¡Uka tuqitxa chiqäskapuniwa! Japoneses ukanakax alemanes ukanakar uñtasitaw ejercicio de ejercicio ukarux sinti yäqapxi.
  Uka jilïr jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Vice versa ukaxa! ¡Kuntï ejercito zarista ukan utjkistu ukat sipansa jukʼamp jiskʼakiwa! Suma, Nayrïr Jach"a Ch"axwäw janïr purinkipanx pallapallanakar juk"amp sum yatichañ qalltapxäna, ukat mä juk"s uniformenakap mayjt"ayapxäna, ukhamax... ¡Janiw mä ejercito ukhamäkiti, jan ukasti mä taqpach marcha anatäwi!
  Witcherovax janiw jan jan wali amuyumpix akham säna:
  - Janïr ch"axwäwix utjkän ukhax desfiles ukan marchañarux walpun uñjapxarakta! Amuyataxa, ch"ikhi jaqixa yaqha jaqinakan pantjasitanakapatxa yatiqi, jan amuyt"ir jaqixa jupan pantjasitapat yatiqi, khitis jani kunsa yatiqkiti, ¿khitis?
  Jach"a tatax akham sänwa:
  - Yatichawixa mä negocio ganancial ukhamawa! Ukampis suministronakampixa, jila partex qʼal jarkʼataw uñjasirïta. ¡Janiw pistolanaka, cartuchonakas utjkiti! Walja kutiw manq"at awtjata, pallapallanakax usuntapxirïna - janiw qullax utjkänti! Japón markan balanakapat sipansa, tifo usumpi ukat yaqha qʼañu luräwinakampiw jukʼamp jaqenakajj jiwapjjäna. Ukham jan wali chʼaxwäwipunïnwa. ¡Kuropatkin jupax mä idiota ukhamawa! Janiw kuna maniobras flanqueantes ukanakas utjkänti, janiw camuflaje ukanakas utjkänti, ametralladoranak manqhan trincheranakaruw chiqak jaquntäna. Cañon manqʼanakjam apnaqapjjerïta. Taqi kunas wali jan waliruw tukuyäna, atipt"asisaw tukuyäna. Kunjamtï sapkixa, jukʼakiw kayunakaj ayxatasirïta. Chiqpachansa, ¡pʼuqtʼatäñat qhispitajat wal jachʼañchasiristxa! ¡Kunjamtï usuchjatanakas ukhamaraki!
  Uka tawaquxa, yatiñ munasaw akham jiskt"äna:
  - ¡Ukat japoneses jupanakpachaw juk"amp suma jan ukax juk"amp jan walir tukupxi! Nuwasiñ tuqit parlkasaxa.
  Uka jilïr jaqejj nayraqat mä cigarro rollo naktayäna, ukat uka qhepatwa akham säna:
  - Ukxa chiqaparu taripañaxa ch"amawa. Ejércitos ukanakax mayjt"awayiwa, tanques, aviones ukat ametralladoras ukanakaw uñstawayi. Nayrar sartañ tuqitxa, barconakax janiw ukham mayjt"apkiti, janirakiw armas ukanakas mayjt"apkiti. Ukampis kamachin llamp"u chuymanïtapax pachpakiw qhiparäna, ukhamax Vladivostok markar ataque ukax tornillo ukar tukuyam!
  Layqaxa ch"uxña nayranakapwa qhant"ayäna:
  - ¡Janiw kuna excusas utjkiti!
  Uka jilïri jaqixa iyaw sataynawa:
  - ¡Ukat janiw ukhamäkaspati! Chiqansa, uñisirinakax mä qʼañut lurat kʼarinak wakichtʼapxatap yatipxänwa, ¡janiw kunjamatsa uka tuqit kuns lurapxañapäkänti! Nayar uttʼayapkaspa ukhama. Ukampis Pindos ukanakamp tregua ukax qhan uñacht"ayi, mä ch"aman ch"axwäwix niyaw arktañapa.
  Witcher jilatajj akham sänwa:
  - Pindos ukampi?
  Jach"a tatax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jïsa, ¡ukax jichhax América ukat Gran Bretaña sapxiwa! Sutixa "lunthatasiña" arutwa juti, mä arunxa, lunthatasiña. Ukat akax parásito markanakawa, lunthata markanakawa, khitinakatix juk"amp llamp"u chuymanïpki ukat jan ch"amanïpki ukanakan wilap ch"amthapipxi!
  Pilotojj wila pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Akanwa iyaw sista!
  Uka jilïr jaqix akham sasaw ch"amanchasïna:
  - ¡Jiwasan kamachisax idiotanaka, ukat traidores ukanakas sasaw iyaw sapxsma! ¡Akhamaw jiwasan flota ukar utt"ayañaxa, ¡Pindos ukanakat sipan juk"amp jan wali!
  Witcher chachajj akham sasaw säna:
  "Inas jan amuyapkchïnti japoneses ukanakax ukham jank"ak huelga lurapxani". Jila partejja, Lejano Oriente sat cheqanjja, samarañ cheqapunïnwa, ukat ajjsaririnaka ukat qʼañu jaqenakas aka cheqanwa jakasipjjäna. Taqi kunat sipansa, ejercito ukanx janiw qhipäxan irnaqirjama jan ukax yapuchiri colectivo ukham ch"amachasiñamäkiti, jan ukasti suma racionanaka ukat sueldo katuqañamawa. Maysa tuqitxa, Lejano Oriente uksan irnaqkasax janiw jakäwim apt"asktati. Jïsa, jan chʼamanïpki ukat ajjsarir jaqenakatakejj mä paraisowa.
  Uka jilïr jaqix akham sasaw uñch"ukisïna:
  "Pallapallanakas oficialanakas janiw ukham jan wali ch"axwapkiti." Akax Khabarovsk ukawa, jupanakax waliw jan katuyasipkiti.
  Witcher jupax iyaw sataynawa:
  - ¡Rusia ch"axwiri, especial ch"axwiri! Ukampis kunjamtï Brusilov chachajj siskänjja: pallapallanakajajj wali sumawa, oficialanakajajj wali sumawa, generalanakasajj mediocre ukhamawa, ¡zarojj qʼal jan walirakiwa!
  Jach"a tatax jan kusisitaw qhuru arsüna:
  - Jiwasan comandantejax janiw Kuropatkin ukhamäkaspati, jan ukasti Brusilov ukhamäspa ukhaxa: ¡jiwasax atipt"apxaspänwa! ¡Ay, ukax qillqt"atäxänwa! Zar apnaqäwipanxa, rusa generalanakax jisk"aptapxänwa sañasawa: ¡Suvorov apnaqäwipanx mä galaxia taqpach wali suma comandantenakaw utjäna! Ukampirus Stalin jupax georgiano ukhamawa, ukat kunjamtix sapki ukhamarjamax georgiano...
  Jach"a tatax Witcher-arux akham sasaw jark"äna:
  - ¡Ukham arsutanakampixa amuyasipxam! Ukhamajj ¡mä departamento especial ukar mantasma! Ukampis nayatakejja, ¡Stalin chachajj janiw mä genio ukhamäkiti! Ukat sañäni, febrero phaxsin line-punch faltat ukax ukax chiqaw sañ muni! Ukhamarus, 1 uru mayo phaxsitx Moscú markan defensa aérea soviética ukax jan kuns lurañjamäxänwa ukat walja waranq waranq soviético markachirinakaw jiwapxatayna sasaw ist"awayta!
  Uka jilïr jaqix akham sänwa:
  - ¡EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakar yuspajarapxsma! ¡Jupanakax Wehrmacht ukarux machaq avionanak churapxäna! Ukatjja, walja jaqenakaw sabotaje lurapjjäna sasaw istʼarakta, ukatwa Yak sat jaqenakajj thayar tʼunjatäpjjäna! Ukhamarus, ¡ukax machaq Yaks!
  Witcher kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Uka tuqitxa ist"twa! ¡Chiqpachansa pʼinqachañawa! Ukampis ¡juchaninakax mutuyatäpxañapataki ukat jan walt"äwix askichatäñapatakiw suyt"askta!
  Jach"a tatax p"iqip ch"allxtayäna, ukat mä akatjamat akham säna:
  - ¡Jach"a jan walt"awix jiwasan p"iqisankiwa! ¡Mä kasta mentalidad soviética! ¡Mä jaqir mä diente ukar tukuyañ yant"awi, mä ordinario esclavo ukar tukuyañataki!
  Witcher chachajj janiw chʼajjwkänti. Jupax amukt"asïna, ventanat jan kuns uñch"ukisaw uñch"ukisïna. Jichhax URSS markar atipt"añax juk"amp uñjasiwayi. Ukhamaw jikxatasïna, Moscú markas janiw avión ukan ataques ukanakat jark"aqatäkiti. ¡Janiw mä jach"a ataque aéreo ukar saykatañatakix jark"aqasiñax utjkiti!
  Suma, ch"axwäwix mä juk"a yaqha etaparuw saraski... Chiqans Stalingrad ch"axwäwinakanx alemanes ukanakax supremacía aérea ukanipxarakïnwa, ukampis janiw munat atipt"äw apankänti! Ukampis ¡Kraut familiajj mä ventajanïpjjänwa, ukajj janiw sinti jachʼäkänti! Chiqansa, ¡machaq avionanakax soviéticos ukanakax sapa kutiw nayrïr chiqar purinipxäna! Ukampis sañasawa, pilotonakan nivel de entrenamiento de combate ukax wali jisk"akiwa. Jilapart machaq qalltirinakax janiw 8 horat jilaw avionat sarapxäna. Akax mä jach"a minus ukhamawa, juk"ampirus alemanes ukanakax 250 horanakkamaw jikxatasipxi! Ukampirus Stalingrad qhipatx alemanonakax uka wakichäw 150 ukharuw jisk"achapxäna, ukampis jichhax combustible ukax juk"amp jasakiw tukuwayxi. Ukampirus walja machaq avionanakan uñstatapax Krauts ukanakatakis mä jan walt"äwiw utjani.
  Ukhamarus, yatiyatänwa, walja estadounidense markachirinakaw uka bombarderonak jaquqanir pilotonak taypin katuntatäpxäna. ¡Qhipïrix janiw mä muspharkañjamäkänti! Luftwaffe ukax janiw machaq bombarderos ukanakatakix pilotos ukanakax utjkiti, ukatwa voluntarios ukanakar jikxatapxatayna!
  Nayax jiskt"asiristwa, ¿kunjamas comando soviético ukax uka tuqitx jaysani? Taqi kunat sipansa, ¿janiw kunas Berlín markar puriñax utjkiti? Bombarderos estratégicos de largo alcance ukax janiw URSS uksanx luratäkänti, P-8 ukax janiw luratäkänti. Qhip qhipa avionax 400 kilómetros sapa horat mä jukʼa jilaw jalnaqäna, ukat 1936 maranwa lurasïna, ukax qhanaw nayra pachanxa. Ukhamarus Berlín markar atacañkamax jan avión ukan escolta ukamp sarnaqañapawa, ukatx alemanes ukanakax avionanakapamp jark"aqasipxaspawa. Taqi kunat sipansa, jupanakax nayratpach wali suma radares ukanipxi, ukax Berlín markar sarañ masa voladora ukan sarnaqawip qillqt"ani. Jïsa, ukat Alemania markar atacañatakix uka maquinanak walja lurañatakix tiempow munasispa. ¡Alemanes jupanakax janiw mä jan ch"aman markakiti ukat tecnología ukarux wal munapxi! ¡Jupa pachpaw Europa uksan jan ukax uraqpachanx juk"amp disciplinado ukat wali wakicht"at markanakat sipans juk"amp disciplinado ukat wali wakicht"at markakïpxpachäna! Sapak atipt"añax wali ch"amawa, ukat ukhamarakiw mä jan ch"aman Japón markax payïr frente ukanx utji.
  Aka jan walt"äwinx kunatix askïki ukax aliados ukat Alemania ukanakan mä cuña ukar apnaqañ yant"añawa. Ukampis ¿kunjamsa uk lursna? Beria kullakax nayratpachx mä t"unjir apnaqasaw ukham lurañapatak yatiyatayna, ukax estadounidenses ukanakat katuqatayna. Mä suma provocación ukhamäspawa, ukampis Annax janiw tiemponïkänti.
  Janiw jupax juchanïkaspas ukhamawa - kunas jan destino ukhamäkchixa, ukampis mä jan wali qhipa sawuñax waliw juparux chhuxriñchjaski. ¡Inas mä uru nayras purispäna ukhajja, taqe kunas mayjäspawa!
  Ukampisa, ¡janiw jan ch"amäkaspati! Ukampis ¡Beria markat pedidonak katoqasajj jankʼakiw purinïna!
  Jilapachax Lavrenty Palych jupax provocaciones ukan yatxatatawa. Japón markax Puerto Perú markaruw atacatayna, janiw jan jupan chikancht"asitapakiti!
  Chiqansa, ina ch"usatjamawa, Inti jalsu tuqinkir Uraqin yatiñanakapax documentonakaruw puri, Estados Unidos markax mä qawqha jan walt"awinak jark"aqasiñ amtanakap uñt"ayawayi, portaaviones ukanakamp apnaqasa, ¡Puerto de Perú uksan utt"ayat ukanakamp chika!
  Ukhamarus, estadounidenses ukanakax loqhe jaqinakawa: jupanakax Japón markaruw ch"axwañatak ch"amanchapxäna, Gran Bretaña markamp chikaw petroleo ukat yaqha materia prima ukanakar mä embargo uñstayapxäna, ukampis jupanakpachax janiw ch"axwañatak wakicht"atäpkänti!
  Chiqansa, Estados Unidos markax 1941 maranx Japón markamp chʼaxwañatakix janiw walja chʼamanïkänti, jukʼampisa tankinakanïnwa. 1940 maranjja, 400 tankenakakïpjjänwa, 1941 marat yatjjatañajj jamasatänwa, ukampis ¡janiw uka tiempon waranq jila tankinak utjkaspänti! Ukhamaw América markax ch"axwäwir jaltawayxäna, ¡janiw q"al wakicht"atäkänti! Ukhama, Japón markax janiw sinti armatäkiti. Niya pä waranqa chikatani tanquenakanïspa, ukat k"achachata tanquenakanïspa ukhaxa, sañäni, ¡janiw jaya chiqanakar sarañax utjkänti!
  Ukhamajj ¡Inti jalsunkir Uraqin jan ajjsarir pilotonakajj janiw EE.UU. markar bombardeapkänti! Ukampis ¡jupanakax tornillonakjamakiw jikxatasipxäna! Ukat jichhax URSS markat vengasiñ amtapxi, nayraqatax infantería ukar atinisisaw samkasipxi, ¡Nicolas II zar ukan pachan suma sartawip wasitat lurañ amtapxi!
  Layqax aburritäxänwa ukat q"ucht"añ qalltäna:
  Kunjamsa jakañajj chʼama, Tatay, ay, .
  ¡Juma pachpaw ch'aphinakan coronap uchasma!
  Janiwa, jan p'iqix phust'asimti
  ¡Machaq urux jiwasatakix jan walt"awinak arsuwayi!
  
  Samkanakax jank"akiw laq"ar ch"iqiyatäna, .
  ¡Uka qhuru gusanox pasión ukamp chhuxriñchjatawa!
  Ukat llakinaka, llakisiñaw nayranakaman utji,
  ¡Kuns jark"aqañax, janiw khitis ch"amanïkiti!
  
  Ukampis ¿kunsa Diosajj lurasma
  ¡Niyakejjay jupa pachpaw Gólgota markan cruzapar makatawaychejja!
  Kusisiñat samkanakax jan amuytʼkayakiwa, .
  !
  
  Akapachat sipansa jukʼamp ajjsarkañ aka oraqejj janiw utjkiti,
  ¡Ch"axwäwin bosquejopa, cepillox wilampiw ch"allt"ata!
  Uka espuma histérica ukaxa éter, .
  ¡Jank"akiw web ukar p"akintañama!
  
  Ukat jumatix jakäwij munsta ukhaxa,
  ¡Ukat Diosax Gehena markaruw jaquntawayitu!
  Nayax wali munassmawa,
  ¡Progreso ukanx nayax mayjt"awinakaruw iyawstxa!
  
  Nayax ukax mä jaqiruw iyawstxa
  ¡Juk"amp q"uma ukat juk"amp jach"a tukuñ yatiña!
  Patak patak maranakan tʼaqhisiñanakax tukusxaniwa,
  ¡Taqe Chʼamani jilatjamaw tukuñäni!
  
  ¿Kunsa jiwasajj kamachiñäni?
  ¡Warawar barconakan jachʼa barconakapanjja!
  Uka jiwasan ch"aman ejercitosa,
  ¡Quasar sat animalat sipansa jukʼamp chʼamampiw qhantʼani!
  
  Jakañax janipuniw tukuskaniti
  ¡Ukat taqiniw jaqinakäpxani!
  Kunjamtï mä marat jan tukuskir rayu, .
  ¡Jan tukuskir ukat kusisit marampi!
  
  Comunismo ukax chiqpachapuniw tukuni
  ¡Samkayäta ukat sipansa jukʼamp askïniwa sasaw iyawsañama!
  Nayraru sartaña, pataru, janiwa aynacharu, .
  Kusisiñax utjpan - janiw llakisiñas utjkaniti!
  Vedmakovax q"uchu tukuyäna ukatx "Emka" ukax Vladivostok markaruw qhipharux mantawayi. Uka avión apnaqerejj yatiñ munasaw uka markar uñtäna. Vladivostok markanx t"unjäwinakax wali jach"anchataw uñjasiwayi, yaqhip utanakax cigarro pitañaw utjäna, nina naktayañ equiponakax callinakan irnaqapxäna, walja wayn tawaqunakaw palas, picos ukat yaqha yänakampi nina naktäwinak jist"antañatak apnaqapxäna.
  Jach"a tatax akham sänwa:
  - Zar apnaqawipanxa, wayna tawaqunakaxa wali ch"amampiwa irnaqapxiritayna, ukampisa jani jachaqt"asisawa, jani kusisitasa! ¡Janiw wali ch"amampi jayarst"kätati!
  Witcher chachajj akham sasaw säna:
  - Industria ukax economía ukan motorapawa, ukhamax entusiasmo ukax combustible ukawa jach"a octano jakhüwimpi!
  Uka jilïr jaqix kusisitaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jumax wali sum parlta, imill wawa!
  "Emka" jupax comandante ukan oficinapan edificio jak'an sayt'äna ukatx Vedmakovax niyaw ukat t'ijtäna. Chiqpachansa, chʼiyar caballopar kuttʼañ munäna.
  Uka tawaqux kawkir oficinaruw jawst"atax khithatäna, ukaruw llawintäna. Mä ikiñ aruw arktäna:
  - ¡Jutapxam!
  Witcher kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw amparanakap chiqañchasajj mantanïna. Mä chachax NKVD coronel ukan uniformeniw mä sillun qunt"atäskäna. Ukham calvo ukat jan wali jaqi. Jupajj wali llakitaw pilotorojj akham jisktʼäna:
  - ¡Phuqhata suti!
  Uka tawaquxa jank"akiw akham säna:
  -Anna Petrova Witcher kullakaxa!
  Coronel jupax akham sasaw saraki:
  - Pallapallanakan rangopa?
  - ¡Fuerza Aérea ukan mayor ukhamarak Heroe de la Unión Soviética! - Pilotox jach"a jach"a tukusaw säna.
  Coronel jilatajj teléfono apthapïna ukat mä jukʼa akham sänwa:
  - ¡Fuerza Aérea ukan mayor Witcher jupax niyaw purini!
  Ukatxa imill wawaruw uñtäna.
  - ¿Kunjamatsa jikxatasi? Nayax k"umara jakasipxañamatakiw suyt"askta?
  Pilotojj kisunakap qhantʼayäna:
  - ¡Suma jikxatastwa! ¡Leona warmjam nuwasiñatakix wakichtʼatäpxtawa!
  Coronelajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Kusawa! ¡Japonés jaqinakax wali askit uñjapxani sasaw amuyta!
  Mä jach"a ch"axwäwiw ist"asïna, botas ukanakax thuqt"asïna, ukat departamento especial ukan suxta ordinario irnaqirinakax mä uniforme especial ukankir jaqimp chikaw oficinaruw jaltxapxäna. Jupajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Aka lunthatarux esposanaka uchapxam!
  Witcher chachajj akham sasaw amuyasïna:
  - ¿Kunas yaqhaxa akaxa?
  Coronel jilatajj akham sänwa:
  - Ukat uka maynixa! ¡Jumax katuntatätawa, markachiri Layqa! ¡Ukat carcelar jistʼantatäpxätawa!
  Mä uniforme especial uchat mä chachajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Aka warmixa wali suma ch"axwaña yati! ¡Ukhamajj ¡amuyasipxam!
  Witcher jilatajj akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - ¡Janiw nayax jiwasan ch"aman kamachinak phuqhayirinakasan representantenakapäkti! ¡Beria kullakaruw jawst"añama ukat mäkiw uka jan amuyasiñ q"umachañama!
  Coronelajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax yaqha thakhiw Beria-r distraer-añataki! ¡Carcelar khitapxam, ukat yatxatäwix askichatäniwa!
  Layqaxa p"iqip ch"allxtayäna:
  - Nayax Unión Soviética uksan heroe ukhamawa ukat yatxatawix, chiqans, askichañapawa, ukampis Beria ukampix juk"amp jank"akiw lurasispa! ¡Avionan controlapar jankʼak puriñ munta!
  Coronel chachajj akham sasaw chuymachtʼäna:
  - Ch"axwaña pachanxa janiwa khitis jaya pachaxa qhipharkaniti! ¡Juparux irpapxam!
  Vedmakovax jan sayt"asisaw sarnaqäna ukatx mä juk"akiw ametralladoras modelos cortadas ukan bozales ukanakamp ch"allt"ata, ukax scouts ukanakamp equipañ qalltawayi. Ukat mä chʼiyar embudoruw uchapxitäna ukat autot sarxapxäna. Anna Petrovnax samarañanïnwa, janiw jupa pachpat juchañchaskänti, ukat NKVD ukankirinakax Beria kullakampi wali sum apasiñap yatipxpachänwa, ukatwa askichapxañapäna. Carcelar visittʼañas wali askirakiwa. ¡Chiqpach chachax mä yuqall wawaruw uywañapa, ejercitot irnaqtʼañapa ukat carcelan jistʼantatäñapawa! Ukhamajj ¡inas uka nuwasir jaqejj wakischispa! Walja uñtʼat jaqenakaw carcelan jistʼantatäpjjäna: ¡Stalin, Lenin ukat Hitler!
  Carcelax janiw comandante ukan oficinapat sinti jayankkänti, ukatwa Vedmakova ukarux apsupxäna ukat patio ukar irpapxäna. Ukanx anunakax coleratapuniw qhuruchasipxäna, uka carcelan qala pirqanakapax tunka llatunkan patak maranakan luratawa, ch"uxña ukat ch"uxña. Imill wawax jan munkasaw kusisiñax jikxatasïna, kunapachatix manqhar apanipkäna ukat pasillonak irpapkäna ukhaxa. Akax qillqantañ ventanawa: rutina jiskt"awinaka:
  - ¡Nayrïr suti, qhipa suti, patronímico, género!
  Ukatxa ch"iqa tuqiru kutt"aña mä baldosa cuartoru. Ukanx mesa jak"anx mä oficialax uniforme NKVD ukat delantal de cuero ukampiw qunt"atäskäna, ukat jupamp chikaw mä doctorax janq"u abrigompi ukat pä chika marani warminakax amparanakapar jisk"a guantes de goma apsusipkäna.
  Vedmakovamp chik sarir guardiax jank"akiw, mä ensayat sarnaqawimp, esposanakap apsuwayxäna. Uka oficialajj akham sänwa:
  - ¡Isinakam apsusipxam!
  Witcher jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Kuna?
  Uka oficialajj samarañampiw mayamp säna:
  - Nayax sistwa, isinak apsusim! ¡Thaqhaña ukat sapa mayni thaqhañax obligatorio ukhamawa!
  Uka tawaqux q"illu ñik"utan arsüna:
  - Ukampisa akanxa chachanakawa utji!
  Delantal aptʼat oficialajj akham sänwa:
  - ¡Yanapt"apxiristti! ¡Jutam, traponakam apsusim, prostituta!
  Vedmakovax khathatitaynawa, carcelar jist"antatäki ukhax mä thaqhañaw wakisi sasaw amtasïna ukat isi apsuñ qalltäna. Warminakax katuqapxäna ukat wali amuyumpiw sapa sawuñ jikxatapxäna. Bragas ukampikiw jaytatäna, Witcher kullakajj phenqʼasïnwa, ukampis oficialajj akham sasaw jachäna:
  -Ukat bragas apsuñamawa, perra! ¡Uka thaqhañax tukuyatäxaniwa!
  Walja chachanak nayraqatan q"ala q"ala jaytatäna (jupar irpki uka convoy ukax sayt"atäskänwa, kuna pachas nuwasiñar mantañatakix wakicht"ataw jikxatasïna), imill wawax phinq"asisaw amparanakapamp imt"añ yant"äna.
  Mä thujrumpiw chhuxriñchjapxäna:
  - ¡Amparanaka alayaru, laq"u!
  Witcher jupax qhuru arsüna, ukampis aguantäna. Kunapachatï isinak sondañ tukuyjjäna ukat botas ukanakas chʼiyjatäjjäna ukhajja, uka oficialajj akham sänwa:
  - Jichhaxa juma pachpa uñakipt"añäni!
  Warmi carcela uñjirinakax p"iqit qalltapxäna. Guantes uchat amparanakampiw ñikʼutap chʼalljjtayasipjjäna, ukatsti jinchunakaparuw uñchʼukipjjäna, linternampiw mä kasta tubo apnaqapjjarakïna. Jiñchunakax walja kutiw qhipäxar jaquntatäna, k"uchuta ukat jan k"uchuñapataki. Ukatsti nayra ch'akhanakaparuw uñch'ukipxäna.
  - ¡Tos, ukhama! ¡Ukhamawa, juk"ampi ch"amani!
  Uka tawaqun nayrapax ch"uqt"atäxänwa. Ukatxa laka uñakipañampiwa lurasïna. Ukax q"al jan walipunïnwa, qhuru amparanakaw lakapar ch"allt"asipxäna, sapa kutiw qhipäxar jaquntapxäna, ukat juk"amp ch"amampiw jaquntapxäna, niyas ch"iyjapxäna.
  Uka oficialajj akham sänwa:
  - ¡Juk"ampi amuyt"añasawa! ¡Jupajj mä espía ukhamäspawa!
  Carcela uñjirinakax amparanakapamp kisunakapar ch"allt"añ qalltapxäna, kawkir phuqt"äwinakas wali wakiskir yatiyäwinak imantaspa uk uñakipapxäna. Witchakovax jisk"achataw jikxatasïna ukat thuqhuntataw jikxatasïna, heroe URSS ukax mä prostituta warmir uñtataw thaqhatäna, jan kunas faltasa. Ukatxa warminakan guantes uchat amparanakapax imill wawan q"ala chuchup jikxatañ qalltapxäna. Ukat masasa, sapa milímetro chiqpachapuniw jikxatasipxäna, ukat linternampiw uñachtʼayapxäna. Imill wawax chuchupax traicionañampiw phuqhantäna, ukat carcela uñjirinakax juk"amp ch"amampiw ch"allxtapxäna, ukatsti chhuxriñchjapxäna:
  - Janiwa! ¡Akanx q"umawa!
  Ukxarusti, ombligo ukat amparanakap uñakiptʼapxäna. Uka ombligojj qhepäjjaruw jaqontäna, ukatsti tʼijuyapjjarakïnwa, ukatsti mä agujampiw chʼuqtʼapjjerïna. Uka amparanakapajj janiw jukʼamp sum uñakiptʼatäkänti.
  - Ukat jichhax mä ginecológico thakhi! - Uka oficialaxa kamachiwa.
  Carcela uñjirinakajj akham sasaw sapjjäna:
  - Qunt"asiñamawa ukatxa kayunaka ch"iqiyañamawa, ¡amara!
  Kunatix uka qhipat luraskäna ukax juk"amp jisk"achañänwa, kunawsatix carcela uñjirix guantes ukamp uchat amparapax imill wawarux mä juk"a qhuru mantantäna. Witcher jupax llakit ukhamarak jisk"achataw jach"at arsüna. Ukat uka amparax qhuru p"iyaruw p"iyan p"iyan p"iyan p"iyarux p"iyaruw p"iyanïna, kawkhantix warmix wali valorani tesorop imaskäna, ukax wali llakiskañawa ukat chhuxriñchjasirïnwa. Imill wawax mä juk"a ch"allxtasïna, ukat oficialax jisk"achataw akham säna:
  - ¡Ukaxa wali suma uñakipaña! Chiqansa, wali jakʼankir chiqanakanwa uñchʼukirinakax documentonak imantañ yatipxi, ukat awisax mä jiskʼa qillqataw wali wakiskir yatiyäwinak jikxatañatakix wakisi.
  Mä carcela uñjirinakan lantix yaqha uñjirinakaw uttʼayapxäna, uka qhipatxa thaqhañax jukʼamp llakisiña ukat jan sinttʼasirïxänwa. Witchakovax amuyasïnwa, jupanakax jisk"achañakiw munapxäna, thaqhañax t"aqhisiyañar tukuyasa.
  Anus uñakipañax janiw juk"amp ch"amäkänti, ukat mä intestino ukat mä jach"a enema ukampiw lurataraki. Amuyatajja, cheqapuniw uka avión apnaqerirojj wal sustjapjjäna. Uka qhipatxa, amparanaka, kayunaka ukat kayunak uñakipañax mä jisk"a yäkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Ukampis ukajj janiw ukhamak tukuykänti, uka oficialajj akham sänwa:
  - Jichhaxa mä radiografía de estómago lurañataki! ¡Janiw walja manqʼañanakajj utjkänti!
  Ukhamajj janiw ukham chuym ustʼaykiti. Aka chiqanx mä qulliriw utjäna, jupax taqi kuns sum uñakipäna, chuymas pulmonanaksa uñakipäna. Qhiparusti jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jupax q"uma ukat taqpach k"umara!
  Uka oficialajj colerat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jan walipuniw jupar kunjamatsa ch"axwañani! Ukampisa, ¡jichhakamajj piano tocañapa!
  Pilotojj jiskʼachatäsajj muspharatänwa, ukat mä automático ukham istʼasisaw sarnaqäna. Witcher chachan amparanakapajj pintatänwa ukat wali amuyumpiw papelar chʼoqtʼasïna. Ukatx taqi kasta tupunakaw arktasiwayi, perfil ukan fotografía, phuqhat ajanu. Jupanakax q"ala jan isin sayt"añajatakiw wayt"apxitäna, cuerpojan taqi chimpunaka, cicatrices ukat ch"akhanak wasitat qillqt"asa. Uka qhepatjja, thaya duchampiw jariqapjjerïna, ukampis URSS markanjja, janiw carcelan uniformenak churapkäna uka katuntat jaqenakatakejj costumbre ukhamäkänti.
  - ¡Isicht"asim, laq"u!
  Chiqansa, uka isix arpillerat lurat mä saco tela ukhamänwa ukat carcelan numeropampiw bordatarakïna. Uka tawaqurux janiw zapatonak churapkänti, amuyataxa, jaqinakan uñisirinakapatakix ina chʼusat luxusjam uñjapxäna, ukatwa mä celdaruw jukʼampi chʼukut irpapxäna.
  Jichhakiw walja jaqenakar katuntatäpjjäna, carcelanjja walja jaqenakaw phoqantatäpjjäna ukat walpun chʼalljjtayasipjjäna. Vitchakovax mä jisk"a jaularuw jaquntatäna, ukanx patak jila warminakaw utjapxäna, jilpachax pallapallanak taypit ukhamarak sirvirinakat jutir imill wawanakawa. Kunapachatï avión apnaqerirojj celdaru apanipkäna ukhajja, janiw mä jukʼsa sarañ puedkänti, presojj taqe pisoruw qʼañuchasïna. Celdanxa wali ch"amakapunïnwa, ventanapax tablado ukhamawa, ch"amakt"ata ukat wali thujsa, amuyataxa, uka cubox jaya pachaw jan apsutäkänti.
  Imill wawanakax chika q"ala q"ala jan isinïpxänwa, yaqhipanakax q"al q"ala jan isinïpxänwa, isinak apsusipxäna. Jupanakat waljanejj delirante ukhamaw uma mayipjjäna. Witcher jupax sayt"asisaw jiskt"äna:
  - ¡Janiwa mä juk"a ch"amasa apt"añjamäkiti! ¡Kawkirus sarañajaxa!
  - ¡Kawkirus uka chiqar apanipxtam ukat ukan qhiparapxaraktam! - Jupax ch"amakatwa kamachi, inas celda ukan jilïr jaqïchïna. - Aka chiqanxa janiwa kuna chiqasa jiwasatakixa utjkiti.
  Witcherova kullakajj ukajj llampʼu chuymanïtap amuyasajj akham jisktʼaskakïnwa:
  - ¿Kunatakis imill wawanakaxa?
  Arunakax akham siwa:
  - Jisa, akaxa 58 t"aqawa, jani ukaxa jani kuna qullqisa utjkchiti! ¿Kunatakis jumax lurtaxa?
  Witcher chachajj akham sasaw sawkasïna:
  - Jïsa, jupax Beria warmiruw violatayna!
  Imill wawanakan suma larusiñapa, jach"a jach"a tukuñanakapas ist"asiwayiwa:
  - Jisa, jupax jiwasankiwa!
  Khitis ch"amakat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa Beria warkuñaxa wakiskiti!
  Mä axsarkañ aruw akham säna:
  -Ukhakiwa! Ukat ukhamatwa pationkir chikat waranqa jila chachanakajj balamp jiwayatäpjjäna! ¡Ukhamarakiw celda taqpachampix mä paseo lurañatak irpapxaraksna!
  Layqaxa akham sänwa:
  - Walikiwa, janiwa, jiwayañaru irpapxitanixa, janiwa jaytkäti!
  . 8 JAQTHAPI
  Oleg Rybachenko jupax mä qhana qharüruw ch"axwaskakïna, Margarita Korshunova imill wawamp chika.
  Jupanakajj Stalingrad markanwa nuwasipjjäna. Jupanakajj wali jan ajjsarasaw nuwasipjjäna. Ukat wiñay wawanakax janiw qhipäxar kuttʼañsa uñisirinakar katuyasiñsa amuyapkänti.
  Ukampis chʼamanakajj janiw kikpakïpkänti ukat nazinakajj jukʼat jukʼatwa nayrar sartapjjäna. Ukampis wali k"achat k"achat ukat q"añuchata utanakaru ukhamarak callinakar jak"achasiñanakax mercenarionakan jiwat jaqinakapampiw phuqhantat uñjasi.
  Moscú markax muyuntatänwa, ukampis ch"axwaskakiwa. Ukat suma imill wawanakapas utjarakïnwa. Khitinakatix chiqpachapuni heroes ukhamäpki ukanaka.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax Stalingrad markanx nina naktäwinak mayjt"ayapxäna. Uka pachparakiw uka waynax AI apnaqasa kuns lurañ yant"äna.
  Bielorrusia markan presidencial candidato Alexander Lukashenko jupax janiw chhijllawinakan chikancht"asiñapatak jaysatäkänti. Jupanakax Catedral Eslava ukan firmanakap apsutapatx pantjasipxänwa. Ukhamatwa, janiw suxta candidatos ukanakax utjkänti, jan ukasti phisqa candidatos ukanakaw utjäna. Ukat jach"a ch"axwawix Zenon Pozdnyak ukat Kebich ukanakanw utjawayi. Pro-ruso ukat juk"amp moderado Kebich jupax payïr t"aqaruw mä juk"a ventaja ukamp nayrar sartawayi. Ukat ukatx anti-ruso Poznyak ukarux mä jach"a mayjt"awimpiw atipt"awayi.
  Lukashenko jupax jan kamachirjam jaqunukutaw sasaw arsuwayi. Ukampis jila partejja, janiw kunas utjkänti, jan ukasti chʼajjwañanakakiw utjäna.
  Kebich jupax wali atinisisaw atipt"awayi. Ukat jupax nayrïr bielorrusia markan p"iqinchiripawa.
  Mä qhawqha tiempotjja, Bielorrusia markajj zona de rublo ukar mantawayjjänwa. Situación económica ukax jan walt"awinakan qhiparawayi. Ukanjja janiw qollqejj utj-jjänti. Ukampis uka markax zona rublo ukankänawa.
  Kebich jupax mä proceso de integración Rusia markamp amtawayi. Leyinakajj mayachtʼasiñ qalltäna, fronteranakajj jistʼarasïna, ukat qollqe toqejj mayachtʼatäjjänwa. Órganos supranacionales ukanakax lurasiwayi.
  1999 maranx Bielorrusia markanx machaq presidencial chhijllawinakaw utjawayi. Economía ukax wali jan walt"awinakan jikxatasïna, Rusia markan jan phuqhatapatxa. Ukampis comunistanakan chʼamapajj wal jiljjattawayjje. Lukashenkox taqinimpiw ch"axwawayxi ukatx janiw jupan partidop uñstayawaykiti, ukatx yaqha ch"amanakaw maysar jaqunukuta. Jilïr ch"axwäwix Kalyakin ukat Kebich ukanakanw utjawayi. Zenon Poznyak sat chachajj uka tiempotakejj janiw wali uñtʼatäjjänti. Kunjamatix Frente Popular Bielorruso ukax taqpachanx ukhama.
  Comunistanakax juk"amp ch"amanïxapxänwa.
  Rusia markanx sarnaqäwix mä juk"a mayjt"ayatarakiwa. Zyuganov jupax mä juk"a juk"amp votonak p"iqinchiritak jikxatawayi, ukampirus janiw atipt"känti. Lebed jupax mä pä phaxsiw Consejo de Seguridad ukan Secretario ukhamätayna. Ukampis, jila partejja, ukajj janiw sinti wakiskirïkiti. Ukat jukʼamp wakiskir mayjtʼäwejja, Chernomyrdin chachajj janiw jaqsutäkänti. Ukat ukatwa nayrïr ministrux qhiparäna, jan phuqhaskäna ukhas. Ukampirus Kebich jupax Chernomyrdin jupan yanapt"atas utjkchïnxa, payïr t"aqax wali atipt"awayiwa, ukatx Kalyakin jupax Bielorrusia markan p"iqinchiripawa.
  Ukat Rusia markanjja, Yeltsin jilatajj sarjjäna uka qhepatjja, Chernomyrdin jilatajj pʼeqtʼiriruw tuküna. Rusia markan economía ukax niyaw jilxatañ qalltawayi ukatx Viktor Stepanovich jupax wali ch"amäkchisa, Zhirinovsky jupan yanapt"apampiw kimsïr chimpuntawayi, Zyuganov juparuw atipt"awayi.
  Ukhamatwa Rusia markanx Chernomyrdin jupax p"iqinchirïxäna, Zhirinovsky jupax Consejo de Seguridad uksan secretario ukhamarak p"iqinchirin nayrïr yanapiripäxänwa. Putin jupax jichhakamax mä chiqanw qhiparawayi. Zyuganov jupax oposición uksan p"iqinchiripawa. Primakov jupax wali Ministro de Relaciones Exteriores ukhamawa.
  Ukhamajj taqe kunas amtaparjamaw sarnaqäna. Kalyakin ukax mayacht"asiñ thakhix sarantaskakiwa, ukampis janiw jichhakamax mayacht"atäkiti. Economías ukanakax jilxattañ qalltäna. Chernomyrdin jupax Chechenia markan ch"axwäw p"iqinchawayi. Maskhadov jilatampiw parltʼawayta. Ukat qhipharux ukanx estabilidad ukaruw puri.
  Chernomyrdin jupax jutir chhijllawinakanx Zyuganov ukarux jasakiw atipt"awayi. Kalyakin jupax jasakiw payïr mandato ukar chhijllatarakïna. Taqi kunas juk"amp jan ukax juk"amp sumaw sarantawayxi. Bielorrusia markan economía ukax jilxattawayiwa.
  Ukampis Kalyakin jupax janiw kimsïr maratak candidaturapkänti. Jupan lantix Novikov sat irnaqir masipaw irnaqäna.
  Chernomyrdin ukax janiw kimsïr maratak candidaturas ukhamäkänti. Chernomyrdin sat chachan lantix Zhirinovsky sat jilataw irnaqäna. Qhipïrix chiqans juk"amp moderado ukhamaw tukuwayi, ukampis Bielorrusia markarux juk"amp ch"amanchawayi - Rusia markar mantañ mayi.
  Novik jupax janiw sasaw arsuwayi. Ukatpï jupax sancionanakar puritayna.
  Zhirinovsky jupax juk"amp rigido ukhamarak juk"amp ch"amampiw ch"amanchasi... Ukhamatw fuerzas pro-rusas ukanakax Bielorrusia markanx mä referéndum lurapxäna, ukax mä jach"a jan walt"äwi económico ukamp chikaw utjawayi. Ukat Bielorrusia markax Rusia markaruw tuküna. Ukax antioccidental amuyunakaruw ch"amanchawayi.
  2014 maranx Zhirinovsky jupax Ucrania markan Maidan ukat Yanukovych markar jaqunukuñ amtap askinak apsusaw pallapallanak khithatayna. Ucrania markan ejercitopax janiw ch"axwañjamäkänti ukat rusanakax desarmapxäna. Yanukovych ukat Rada ukax pistola ukamp mä referéndum ukham uñt"ayapxäna. Rusia markax uka república ukarux anexionarakïnwa.
  Ucranianonakax juk"amp jan kutkatasipxañapatakix Zhirinovskyx Rusia markan capitalap Kiev markaruw apayatayna. Ukat ukax referéndum ukan resultadonakaparux mayjt"ayawayiwa. Vladimir Volfovich jupa pachpaw, jutir presidencial chhijllawinakanx kimsïr maratak chhijllata, jupax taqi jark"awinak mä referéndum ukanx chhaqtayawayiwa.
  Alexander Lukashenko jupax jubilasxänwa ukat armasiñaruw chhaqtxäna. Putin jupax FSB uksan p"iqinchiripawa, 2012 marakama, ukatx suxta tunk maraniw jikxatasïna. Ukat Zhirinovsky, jupax equipo waynar tukuyañ wal munäna, janiw pusi tunk marani mä capaz oficial ukamp lantintkänti. Bielorrusia markan gobernadorapax Novik lantix waynäxarakïnwa.
  Ukampis Rusia markax occidental markan sancionanakaparuw puri, ukampis janiw sinti jachʼäkänti. Zhirinovsky jupax Siria ukat Irak uksanw ch"axwawayxi. Jupax kurdunakatakix estadop lurawayi ukatx aksa tuqinx Vladimir Putin jupat sipanx juk"amp amtampiw lurawayi. Ukhamarus Rusia markax Arabia Saudita markaruw misil ukamp ataque lurawayi, ukatx petroleo ukan chanipax wali jach"anchawayi.
  Ukatx mä jach"a ch"axwäwiw Irán ukat Estados Unidos ukanakamp qalltawayi. Ukax petroleo ukan chanip juk"amp jach"anchayi. Ukañkamax Rusia markax estados bálticos ukat Moldavia ukanakaruw katuntawayi ukat katuntawayi. Ukat ukxarusti, Nazarbayev chachan sarxatapat Kazajistán markan jan walt"awinakapat askinak apsusaw aka república ukarux circulación ukar uñt"ayawayi.
  Ukatxa, mä referéndum ukaw lurasïna, ukat Rusia markax yaqha provincia katuqarakïna.
  URSS markar wasitat uttʼayañajj jukʼat jukʼatwa sarawayjjäna.
  2020 maranx Zhirinovsky jupax pusi kutiw Rusia markan p"iqinchirïtapat récord ukar machaqar tukuyäna. Jupax janiw sarxañ amtkänti.
  Ukat Rusia markax Asia Central uksaruw sarxäna. Uzbekistán, Tayikistán, Kirguistán, Turkmenistán, rusa pallapallanakaw uñstawayi ukatx Rusia markar mantañatakix referéndum ukanakaw utjawayi.
  Ukatwa uka markax URSS markan nayra fronteranakapan wasitat uttʼayatäxäna.
  Ukampis ukajj janiw Zhirinovsky chachatakejj wakiskänti. Ukat jupax jan ina chʼusat yaqhachasiñampiw Finlandia markar soldadonakampi katuntasïna. Ukat ukanx chiqans niya patak patak resultadompiw mä referéndum lurasa. Ukat jupa pachpampiw mayachasïna.
  Ukhamatwa Rusia markax jupan yänakap kutt"ayaskäna. China markamp apasiñax mä juk"a jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix Puerto Arturo uksanx arsuwinakaw utji ukat Siberia markat Q"illu jaqinakar jaqunukutaw uñjasi.
  Ukampis jichhax China markax Rusia markar jan walt"ayañ axsarasïnwa.
  Ukampis Alaska markanx pallapallanakan golpe de estado ukaw utjäna, ukat rusa soldadonakax uka markaruw katuntapxäna. Ukat Rusia markar kutt"añ tuqitx mä referéndum lurapxäna. Uka pachparakiw América markax Alaska markar Rusia markar aljañ amtax jan chiqapätap uñt"ayañatak wayt"ata.
  Akhamatjama...
  Oleg Rybachenko jupax mä juk"a samart"asaw wasitat ch"axwañ qalltäna.
  Uka waynax mä phallawimpiw jaquntäna ukat q"ala kayumpiw granada jaquntäna. Jupax fascistanakaruw ch"iqiyatayna ukat tuiteó:
  - ¡Jiwasaxa janiwa atipjañakiti!
  Margaritax mä phallawimpiw ch"axwawayaraki, q"ala kayumpiw granada jaquntawayi, Fritz ukarux t"unjawayi ukat arnaqaraki:
  - ¡Ukat sapa kuti mayacht"asipxañani!
  Wawanakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna.
  Uka waynax wasitatwa uñisirinakarux mä phallawimp ch"allxtayäna. Jupax q"ala kayunakapampix pistaruw mä granada jaquntäna. Ukham luratapatjja, pä tanquenakaw chʼalljjtayasipjjäna. Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Jach"a kankañani jumataki, jiwasana rusa uraqisa,
  Qullan Rusia markan sutipxaru,
  ¡Munat iwxt"awi familia!
  Uka tawaquxa wasitatwa q"ala kayupampi granada jaquntäna. Jupax tunka payan fascistanakaruw jaquqaniwayi ukat q"ucht"awayi:
  - Qullu patanxa mä wakawa utji, .
  ¡K"umara wawanakanïpxam!
  Uka waynax mä phallawimpiw ch"axwantäna, Krauts ukarux khuchhuqatayna ukat chirp"äna:
  - Marka chuymajanxa, .
  ¡Suerteniw punku jist"arañäni!
  Ukat ukat wawapan kayupax granada jaquntäna. Jupax mä waynawa, chiqpachansa mä jiwayir t"unjäwi apt"atawa.
  Margaritax mä flecha ukhamarakiwa, wali jach"a chiqaparu.
  Imill wawaxa aptasinwa q"ucht"äna:
  - Janiwa, vigilante ukaxa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcon, mä águila ukan uñnaqapa - .
  Jaqinakan arupax qhanawa - .
  ¡Uka jiskht"awixa katarimpiw ch"allt"asini!
  Imill wawax q"ala kayumpiw granadanak jaquntäna, ukat juk"amp chillqt"asïna;
  Stalin chachajj chuymajanwa jakasi
  Ukhamat llakisiñ jan yatiñasataki - .
  Uka punkux espacio ukar jist"aratawa - .
  ¡Warawaranakax jiwasanak patxaruw lliphipipxäna!
  Ukat imill wawax larusitaynawa. Jupax fascistanakaruw mä phallawimp jiwayatayna. Jupajj filanakaparuw tʼunjasajj akham säna:
  Nayax iyawstwa taqpach uraqpachax sartani - .
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Intix wali k'ajkir qhant'ani,
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Ukat mayampiw uka tawaqux qʼala kayupampix wali yatiñampi granada jaquntäna. Hitler chachan tankinakap maynit maynikam chʼaxwaña.
  Natasha kullakajj nuwasirakirakiwa. Stalingrad markanx imill wawanakax heroes ukhamakiw jikxatasipxi.
  Jupanakasti jan axsarasaw q'uchupxi:
  - Nayan markajaxa ch"amaka ch"amawa, .
  Nayax jan wali uñisirinakan nuwasïwiparux t"unjañjamawa...
  Janiw mä urus jan jumamp munasiñampix sarkiristti,
  ¡Nayaw juma layku jakäwij churañatak wakicht"atätxa!
  Ukat Natasha kullakajj qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna.
  Ukxarusti, Zoyax nina naktayañawa. Suma imill wawax bikini ukanïnwa. Jupax mä phallawi churani ukat fascistanakarux khuchhuqani.
  Ukat ukat mä jiwayir regalo qʼala kayupat tʼijtjjani.
  Zoyax kisunakap qhant"ayasaw q"ucht"äna:
  - ¡Uñisirinak t"unjañax nayatakix wali askiwa! ¡Ukham imill wawa!
  Ukat wasitat suma uñnaqtʼan warmix qʼala kayunakapamp tʼunjañ qalltani.
  Ukat ukat Aurorax ninamp phichhantaraki. Wila ñik"utan saxrax fascistanakaruw ch"allt"arakini.
  Ukat mä granada q"ala kayupampi jaquntatax Wehrmacht pallapallanakaruw grava taypin ch"allt"ani.
  Imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Tili, tili, arrastre, troll...
  Nayax ch"amanïtwa fascistanakar atipt"añataki,
  ¡Jichhajj janiw jan iyaw siskti!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix chiqaparuw ch"axwawayxi.
  Ukxarusti, Svetlanax nina naktayañawa. Ukat qʼala kayunakapampiw mä paquete de explosión ukar jaqontäna.
  Ukhama, Krauts jupanakax katuqapxäna.
  Imill wawaxa, chiqaparu arsuñatakixa, qala ch"axwiriwa.
  Ukat kunjamsa qʼochtʼi:
  - Rus' Uraqiru jach'añchatäniwa,
  ¡Mä samka utjapuniñäniwa!
  Ukat pusi imill wawanakax fascistanakaruw jawq"japxi ukat kunjams jawq"japxiristam. Jila partejja, jiwañan angelanakan batallonat jutir santonakar uñtasitäpjjewa. Ukat Stalingrad markankir nazis ukanakax uk katuqapxi.
  Ukampis jukʼamp chʼamawa, jukʼamp chʼamawa.
  Stalingrad markax jichhax ch"amanchaski, ukampis nazis ukanakax Sukhoi ukarux katuntañ atipxatayna. Nazis ukanakax mä ch"aman flota naval ukanipxi. Ukanjja, británico barconakajj katuntatäpjjänwa.
  Chiqpachansa, taqpach costaruw cicatrizapxäna. Ukat turconakax sur uksat nayrar sartasipki. Ukax wali axsarañjamaw tukuski.
  Natasha ukat Sukhimi markankir imill wawanakapax Stalingrad markaruw avionat sarañ atipxatayna, mä avión alemán contrachapado ukar katuntasa.
  Ukat jichhax Stalingrad markanx ukhamarakiwa. Kunjamakitix, qawqha ch"amas aka markar jan katuntañatak ch"amachasisksta, nazis ukanakax janiw apt"apkiti.
  Natashax q"ala kayumpiw jiwayañ regalo jaquntäna, nazis ukanakarux ch"iyjata aycharuw ch"iyjasi ukat q"ucht"araki:
  - ¡Jiwasan jakawisaxa wali sumawa!
  Zoyax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat kisunakap qhant"ayasaw saskakïna:
  - ¡Chiqpachansa, ¡jiwasax atipt"añäniwa!
  Ukat imill wawax wila chuchup ch"allxtayäna.
  Aurora, fusilamiento, arnaqasïna:
  - ¡Ukat jiwasan Awki Markasax jach"añchatäpan!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä jiwayir regaloruw jaquntarakini. Ukax uñisirinakaruw t"unjani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Jach'a Rus' ukar jach'añchaña!
  Ukat ukat Svetlanax línea apsusaw chhuxriñchjasïna. Nayax patak nazis ukanakaruw khuchhuqawayta. Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquqanïna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ciencia ukat suma jakaña machaq qhanataki!
  Ukat pusi imillanakax wasitat ch"axwapxi, ukat janiw nayranakap jisk"achañ munapkiti.
  Natasha kullakajj pä qʼala kayumpiw uka phallañ paquete apthapïna. Ukat taqe chʼamapampiw mä tanque nazi ukar jaqontäna.
  E-75, jan walt"awinak katuqasa, sayt"awayxi ukat cigarro pitañ qalltawayi.
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Rus' larusisaw jachäna ukat q'ucht'äna,
  Taqi pachanx, ukatwa Rus-anx!
  Ukxarusti, Zoyax q"ala kayunakapampix uka jiwayir jaqirux aptasin lanzawayäna. Ukat yaqha nazi tanquew saytʼasïna, tʼunjatäjjänwa.
  Zoyax tuiteó:
  - Jisa, jutïrixa jiwasanakiwa!
  ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Aurora kullakajj mä ametralladorampiw jawqʼjäna. Jupax walja fascistanakaruw ch"uqt"äna. Ukat ukat wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡URSS markan heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa!
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapajja, granadajj wasitatwa tʼijtʼayaraki. Akax wila ñik"utan tawaquwa. Mä jan atipt"kay terminador ukhamakiwa.
  Ukat Svetlana kullakajj ukanak aptʼasisaw nazis ukanakar tʼunjäna. Ukat mä chʼiyar chʼiyar chʼiyar jaqjamaw ukanak khuchhuqäna.
  Ukatx jupax tuiteó:
  - ¡Rusia uraqiru jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatjja, ukham jiwayir fragmentación granadaw tʼijtäna.
  Uka nuwasirix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Imperio Soviético ukataki!
  Natasha, ch"axwañanx akham siwa:
  - ¡Jach"a imperionakataki!
  Ukat wasitat q"ala kayupat mä jach"a garantiampiw fascistanakar jiwayir kunas t"ijti.
  Ukat imill wawax akham q"ucht"i:
  - Jach'a Taykaja - .
  ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Jupax mä masa nazis ukanakaruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Jach"a Rusia - jach"a jach"a kankaña!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Chiqansa, imill wawanakax niya qʼala jan isinïpxiwa. Bikinis ukanx bronceado, musculoso, suma, ukat curvado ukanakaw utji.
  ¡Niya qʼala jan isinïpki ukhajja, ¡kunjamsa imill wawanakajj wali suma uñnaqtʼanïpjje! Ukat ¿kunatsa yaqhax isinak utji?
  Ukxarusti, Aurorax ch"amampiw ch"axwawayxi. Ukat qʼala kayupampiw kunatï nazis ukanakar jiwayapkäna uk jaqtʼirïna.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  - ¡Jach"a Awki markataki!
  Svetlanax nina naktayañax sarantaskakiwa. Jupax fascistas ukanakaruw khuchhuqawayi ukatx tuiteó:
  - ¡Jach"a aski lurawinakataki!
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquqanispa. Ukat mayampiw nazis ukanakax axsarapxi.
  Suma lurata rusa imillanaka. Jupanakax aeróbatica ukan jilïr jaqinakawa.
  Ukat ukxarusti pilotonakax utjarakiwa: Mirabela ukat Anastasia. Kunjamatix jupanakax Krauts ukarux ch"allt"apxani ukhama.
  Jïsa, Hitler chachan walja jaqinakapax ukham imill wawanakat t"ijtxapxi.
  Warmi ch"axwirinakax Yak-9 ukan ch"axwapxi. Uka autojj nayra tiemponïkaspas ukhamawa. Ukampis wali askiwa. Ukhampachas Luftwaffe ukar sipanx juk"amp jisk"akiwa, jank"akïtapata ukhamarak armamento tuqita.
  Imill wawanakax mä cañón 20mm ukat ametralladora ukakiw utji, ME-262 ukax phisqa cañones 30mm ukampiw utji.
  Ukampis Mirabelax wali yatiñampiw maniobra ukat ch"iyar fascista buitre qhipäxar puri. Ukat juparux ch"axwañampiw ch"axwanti. Metal ukar ch"allt"i, uñisirinakarux q"al phichhantawayi.
  Ukatxa Mirabelax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jilïri jach"a jach"a, jach"a, .
  Avionanakax jamach'inakar uñtataw jalnaqapxi...
  Jiwasax fascista tejas ukanakaruw t"unjasktanxa,
  ¡Ukat soldadonakan jan axsartʼirïtapax janiw jukʼampïkiti!
  Ukat akanx Anastasiax nazis ukanakar ch"akkatañatakiw sarani. Jupax Terminator imill wawawa.
  Ukax Hitleran bandidonakapan ajanunakap t"unjani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Jach"a jach"a kankañax Rus"atakix jutaniwa!
  Ukat qʼala kayumpiw pedalenak chʼalljjtayaraki. Ukat yaqha Messerschmitt sat jaqiw jaquqaniwayi.
  Imill wawanakax bragas ukanakampikiw nuwasipxi. Ukat wali sumaw jikxatasipxi. Jan chʼamani motoranakanjja, jankʼakiw jalnaqtʼapjje. Ukat uñisirinakan chʼaxwawinakapat qhispipxi.
  Mirabela, Fritz ukar khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa cuervo, janiwa atipjapxistati!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix jiwayañ jayaruw jaltxatayna.
  Ukat mä machaq Hitler maquinaw jaquntatäna.
  Q"ala kayuni tawaqux kuntix luraski uk yati. Ukat jupax wali sum luraski.
  Akax mä fascista ukaw jaya chiqat mä nuwasirir imt"añ yant"i. Ukat jupax sarxaraki. Ukat mä milagro tuqi, wasitat uñisirinakan chuymapar puriñkama.
  Ukat jupax Fritz ukarux t"unjawayiwa, chhuxriñchjasa:
  - ¡Janiw kunas rusanakatakix jan lurañjamäkiti!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix jan ch"amanïñ turkakipäwi luraraki. Ukat yaqha autow jaquqaniwayi, ch"akkatat ch"akkatat.
  Mirabelax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Chiqpachansa Rusia markatakix suman jakasiñaw utjawayi!
  Ukat mayamp kunjams jikxatasi. ¡Ukat kunjamsa enemigopar katuyasini!
  Anastasia kullakax mä alemán autoruw ch"allt"asi ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi uraqisax jach"añchatäpan, janiw kuna sallqjañas jiwasatakix utjañapäkiti!
  ¡Ukat imill wawanakax jukʼampiw jaljtasipki!
  ¿Kunas jupanakar saykataspa? ¡Jan ukax mä agresivu huracán ukhamäkchi ukhaxa!
  ¡Jukʼamp sum amuytʼasajja, ¡mä jachʼa thayasa janiw jupanakar atipjkaspati!
  Ukampis Natasha kullakajj nuwasi ukat qʼochurakiwa:
  - ¡Rusia markatakiw ch"axwañäni!
  Ukat ukhamarakiw q"ala kayupampix mä granada de calibre letal ukar jaquntani.
  Ukat nazis sat jaqenakarojj metala ukat wila aycharuw muyuyarakini.
  Zoyax q"ala kayumpiw jiwayir ukat wila ch"uxña jaqiruw jaquntarakini ukat jaltasaw akham sani:
  - ¡Ukat machaq orden comunismo uraqpachan utjañapataki!
  Ukat kisunakap q"ala ch"uqt"asi.
  Ukatxa, Aurora kullakax wali ch"amampiw ninamp phichhantawayi. Jupax jupa pachpaw ch"axwaski, fascistanakaruw ch"allt"asi ukat chhuxriñchjasi, kisunakap q"ala ch"allxtayi:
  - ¡Nayraru sartañataki!
  Ukat qʼala kayupatjja, kuna jarkʼäwirus tʼunjkaspa ukaw mistu.
  Ukat ukatsti Svetlana sat chʼaxwäwinxa. Akax ukham jiwayir tawaquwa.
  Ukat jupax blonde ukhamarakiwa. Kunjams fascistanakarux ch"allt"i... Ukat ukat mä jiwayir regalo q"ala kayunakapat t"ijtäna. Jupaw nazis ukanakar tʼunjani ukat saxra ninar tukuyani.
  Terminator imillanakax akham sasaw sist"apxani:
  - ¡Jach"añchaña arujaru jach"añchaña!
  ¡Komsomol aru!
  Ch"axwirinakax fascistanakaruw ch"axwapxani. Ukat jupanakarux rabioso anunakar uñtataw ch"axwapxañäni.
  ¡Akanakax Terminator imillanakawa! Ukat jupanakax nazis ukanakaruw t"unjapxi - ¡kuna saxranakas!
  Natasha kullakajj pathos sasaw säna:
  - Jiwasax socialismo ukatakiw ch"axwañäni,
  Jiwasan Rusia Soviética markatakix,
  ¡Mä machaq jach"a ordenataki!
  Ukat wasitatwa qʼala kayupat mä jiwayir regalojj tʼijtäna.
  Zoyax wali ch"amampiw sarnaqaraki. Fascistanakaruw t"unjawayi. Ukat janiw jupanakarux aynacht"aykiti. Ukat qʼala kayunakapajj mä hélice ukham lliphipi.
  Ch"axwirix wali munasiñampiw akham säna:
  - Qullan Rus' sutimpi,
  ¡Rusia markax jach"añchatäniwa!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix taqpach munasiñampiw nuwasi.
  Ukxarusti, Aurorax q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntäna. Kunjams fascistanakax taqi chiqan ch"iqiyasipxi. Ukat wali colerat siwa:
  - ¡Nayax uraqpachan boxeo ukan atipt"irïtwa!
  Ukat ukjatx Svetlanax mä jiwayir ukhamarak t"unjir yänak uñstayani. Ukat qʼala kayupajj wali chʼamañchtʼatawa.
  Ukat nuwasirix chillqt"asïna:
  - Nayax akapachanx juk"amp ch"amanïtwa,
  nazis ukanakarux baño ukan ch"allt"añäni -
  Mama Markax janiw jachaqt"asiñ iyawskiti, .
  Ukat ñanqha oligarcas ukanakarux p"iqip churañäni!
  . JANK"A 9 JAQINAKANA
  Jach"a ch"axwäwinakan chikancht"asitapatxa, Vedmakovax walja urunakax janiw ikitäkänti, ukatwa carcelan celdapax wali ch"amakt"atäkchïnsa, ch"amakt"ata ukat q"añuchata ukhamäkchïnsa, niya jank"akiw ikiñar purïna.
  ¡Edad Media ukan jikxatasitapat samkasïna ukat esclavonakan sartasiwip irpxaruwayäna, ¡mä kasta Espartaco faldaniruw tukuwayi! Nayrïr atipt"äwi tukuyatatxa, jan axsart"ir nuwasiri, musculoso tawaqux kutkatasirinakaruw tantacht"äna, ukat irpirinakapar ajlliñ munarakïna.
  Witcher, kunjamtix suyatäki ukhamarjamax mä juk"a jach"a destacamento ukan p"iqinchiriparuw tukuwayi, ukatx Turan ch"aman heroeruw nayrïr diputadopjam uñt"ayawayi.
  Ukat akanx esclavonakax mä amtar puripxäna. Ukat capataz ukanakax ajllitäxänwa. Sistema decimal ukax juk"amp sapurukiwa ukatx Witcher jupax janiw kunas ch"amäñapäkiti sasaw amtawayi.
  Trofeonakampi armatäsa ukat caracol cucarachanak apsusaw (mä jach"a ikiñanx Vedmakova subconsciente ukax anatt"asiwayi), jupanakax nayrar sartapxäna.
  Autoridadap ch"amanchañataki ukhamarak kayunakap ch"allxtayañatakix Witcher jupax kayukiw sarnaqäna, mä pusir uñtataw sarnaqäna. Ukat imill wawax t"ijtxañ qalltäna, q"ala kayunakapampix qala thakin jisk"a ch"ullqhi qalanak jikxatäna. Ukampis nuwasirix janiw llakinak uñjkänti, jan ukasti taqit sipansa nayrankxänwa. Kunjamtï yatkäna ukhajja, janiw inamayäkänti. Kimsa uñisiri nuwasirinakaw embuscada ukan ikisipkäna, ukat janïr pachaparuw alarma istʼapxaspäna. Uka sartasiwin p"iqinchiripax mä quqaruw makhatasinx uñisirinakap patxaruw jaltawayxäna. Kust"asitapax tigres ukat cobras híbridos ukanakan thuqt"äwiparjamaw jikxatasïna, mä juk"a jach"at jach"at arnaqasïna ukat ukat khuchhurat p"iqinakapamp amukt"äna.
  - ¡Akhamaw nayax resistencia p"akintasta!
  Vedmakovax janiw jaqinak layku anatt"añarux saykatañjamäkänti, esclavonakaruw p"iqinak khuchhurata uñacht"ayäna. Uka tuqitxa, mä aprobación ukaw utjäna.
  Mä qhawqha tiempotjja, plantacionanakani estancianakajj uñstjjänwa. Uka k"achacht"at utanakax chiqpach palacionakawa, k"achacht"ata ukat estatuanakampi. Fuentenakax akawjan ukat ukjanw uñjasirïna. Mä estatua Zeus ukham uñt"ata, mariposa ch"iwimpi ukat lakapampi purakapan, kayunakapampi ukat pechopampi: paqallq jets ukanakaw jawq"japxäna. Yapunakax qamirinakawa, lik"i, quri algodón ukar uñtasita, grano jach"a ch"uqi, garbanzos ukat yaqha yänaka. Walja esclavonakaw jupanakatak irnaqapjjäna. Ukanxa chacha warminaka, ukhamaraki walja wawanaka. Chiqansa, uñjirinaka, guardianaka. Ukampis jila partejja, cheqas jukʼamp esclavonakaw utji, ukat palanakampi azadanakampi.
  Witcher chachajja, esclavo imillanakax jankʼakiw sawut utan lurat bandera aptäna: ¡Mä Espada ukat Azada ukanakan uñnaqapampiw uñachtʼayasïna! Yaqha esclavonakajj jankʼakiw nuwantañatak sarjjapjjäna.
  Ukañkamasti, walja chacha warmi esclavonakaw postenakat warktʼatäsipkäna, amparanakapasa kayunakapasa clavonakampi chʼalltʼata. Uka jan chiqapar uñjir wawanakax tʼaqhisiyatäpxañapäkaspas ukhamawa. Qhispiyirinakar jak"achasir uñjasax ch"akkatat tawaqux jan suyt"at ch"aman arumpiw arnaqasïna:
  - ¡Retribución ukax purinxiwa, dueñonakar jawq"japxam!
  Layqa p"iqinchiristi, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, nayrar sartaski. Caracol cucarachapajj sartasïnwa ukat pä guardiaruw mä kutikiw tʼunjäna. Mayninakax qhipäxar kutt"xapxäna, maynix axsarañatw t"ijtäna, pachpa lanzapampis t"ijtxarakïnwa. Uka p"akjata purakatxa intestinonakaw mistunïna. Uka tawaquxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jumanakax jan ch"amani ch"axwirinakäpxtawa, jumanakax kawallur axsarapxtaxa!
  Miloslava, khititix escuderopar tuküna, ch"iqa amparapampiw nuwasïna, hachanakax imill wawan amparapankänwa, mä yatiñan peluquero jaqin navajapjama. Ukhama famoso cuts ch"axwirinaka.
  Turan ukax janiw jayskänti. Mä qala jawqʼjasaw guardian pechop pʼakjäna ukat uka chʼaxwäwiruw mantäna. Chʼama irnaqatapajj jupar sum yanaptʼäna, janiw molino qalan musculonakapajj askïkänti, ukajj qhanaw amuyasïna. Chiqansa, Witcher sat chachax jukʼamp jankʼakiw sarxäna.
  Esclavonakajj janiw irnaqjjapjjänti, ukampis janiw uka chʼajjwäwir mantapkänti. Amuyatajja, jupanakajj jan amuytʼasirïpjjänwa. Chiqansa, uka pachpa jan samarañ waynax irnaqir yuqall wawanakar jak"achasisinx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumanakax axsarañanaka! ¡Khititix qhipäxankchi ukax mä heroe ukhamawa, khititix jan nayampïki ukax mä jan wali khuchhiwa!
  Uka yuqall wawanakaw nayraqat jaysapxäna. Uk uñjirinakaruw jankʼak puripjjäna. Akax niya tunka pusini marani mä waynawa, jupax "guardián" ukarux mä azada ukamp wali ch"amampiw jawq"jatayna, p"iqipax calabaza ukham phallawayi. Ukajj walikïskänwa, ukat mayni esclavonakas, jila partejj altʼat chuymani ukat pacienciani imill wawanakas nuwasiñaruw jankʼak sarjjapjjäna.
  Jichhax uka nuwasïwix jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukampis jakhüwinakat sipan juk"amp jach"anchawixa, ukhamarak jan ch"amanïñax esclavonakan ladopankänwa. Ukat jupanakax, chiqans, apnaqapxäna.
  Pass ukax kunatix mä imill wawat suyt"añax ch"amawa, jupax nayraqatapan yatiqawayi. Jupajj guardiampiw chʼajjwasïna, jupajj juparuw chʼamañchtʼañ qalltäna. Ukatwa jupar sallqjäna, espadap qhepjjarusajj kunkapar cheqaruw jawqʼjäna.
  - Jichhasti ¡ukaxa nayaxa mä t"ant"a satawa! - Imill wawaxa sawkasitaynawa. - ¡Amuyasipxam jan machjayasiñataki!
  Nayrïr estanciax jank"akiw qhispiyatäna, destacamento ukax nayranakaja nayraqatanw jilxattawayi. Uka sartasiwix jilxattawayxänwa, yapunakaruw ninar uñtat ch"amakt"ayäna. Layqax t"ijt"asaw nayrar sartäna. Kayuninakax jupa jak"aruw t"ijtapxäna, kamachirjamax p"iqipkamaw puripxäna. Ukampis guardianakajj janiw aynachtʼapkänti. Uka nuwasïwijj jukʼamp qala chuymanïnwa, paqallq cuerdani phuchʼu jakʼanjja. Aka chiqanx yapuchirinakax caballeros ukan reservap ch"axwañar khitapxäna.
  Uka jan axsart"ir Layqax taqi tuqit muyuntatänwa. Jupajj mä caracol cucaracha sat animalan wali chʼamanïtapakiw qhespiyasïna. Akax mä chiqap ataque ukat ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntatax jaquntatawa. Ukampis imill wawax nayraqat amparapan usuchjataw uñjasiwayi, ukatsti purakapan usuchjataw uñjasiwayi, ukat kayupax niya khuchhuratarakïnwa. Ukat Witcher jilatajj jiskʼa puñalanak jaqontañ qalltäna. Navajas ukham ch"ullqhi, nayranakaruw mantapxirïna ukat yaqhip pachax lakaruw mantapxirïna. Ukampisa, jila parte pallapallanakajj wali juntʼütap laykojj chikat qʼala jan isinïpjjänwa, ukham pallapallanakatakejj pecho chʼuqtʼañaw wakisïna. Walja caballot saririnakaw liwxatapxäna, ukampis mayninakax jukʼampiw chʼamañchapxäna. Walja espadanakaw utjäna, ukat sarnaqañanxa mä peine ukar uñtasitänwa. Ukatwa taqi tuqit warxatapxi.
  Ukampis Miloslava, Passa, Turan ukat yaqha esclavonakax tiempoparuw purinipxäna. Filanakar khuchhuqasajj patinaje lurañ utar uñtataw sarnaqapjjäna, kunjamsa jiwat cuerponakajj tʼijtjjäna uk uñjarakïnwa, ukat armat esclavonakajj taqe chʼamampiw jankʼak yanaptʼapjjerïna.
  Infantería ukankirinakax caballot saririnakaruw nuwantapxäna, qarjata esclavonakax llakinakapat ukhamarak jisk"achatätapat kutt"ayapxäna.
  - ¡Uñisiriru muyuntayapxam ukata janiwa qhispipxañapäkiti! - Witcher jupan kamachipawa.
  Nayranakapanjja, mä esclavow pʼeqep khuchhurat jaqoqtäna, ukampis tunka payan guardianakaw jupar arknaqapjjäna.
  - ¡Jakhunaka aptapxañani! - Uka sartasiwi wayna p"iqinchirixa kamachiwa.
  Ukat jukʼamp esclavonakaw uka chʼaxwäwir mantapxäna. Kunjamsa yuqall wawanakax t"ijtir qalltañamp caballonakar makatapxirïna, kayuk saririnakaruw t"ijt"apxirïna, ukat kisunakapampi ukat ch"uqt"at qalanakampiw apnaqapxirïna.
  Esclavonakajj janis ajjsarañ yatipkaspa ukhamänwa, walja maranak jiskʼachatäpjjatapat vengasipjjapjjäna, ukapachajj janiw khitis jupanakar jaqenakjam uñjkänti. Ukatjja, jupanakat waljanejj librew nasipjjäna, munañan pʼeqe qʼapkir qʼaphipsa janiw armasipkiti.
  "Montada" destacamento ukamp tukuyasax Witcher jupax nayrar sartawayi. Thakin qhipa jachʼa jarkʼäwipax jachʼa quqanakat khuchhurat mä wawawa. Ukanjja, walja guardianakaw saytʼatäpjjäna.
  - Estaciones ukanaka thaqhaña ukatxa escaleranaka katjaña. - Jupaxa arnaqasïna. - Akaxa jani wakiskchixa, juma pachpawa lurasma.
  Esclavonakajj jankʼakiw nuwantañatak aparatonak lurapjjäna.
  - Escaleranakaxa jach"apuniwa, ukhamata walja ch"axwirinakaxa mä kutina uka taypina sarnaqapxañapataki. - Witcher ukaxa uñacht"ayaraki.
  Yaqha estancianakanx uka jiwayañax wali ch"amapunïnwa. Yaqhep cheqanakanjja, servirinakajj kutkatasirinakan laykuparuw sarapjjäna, ukampis yaqhep cheqanakanjja, yatitaw saytʼasipjjäna. Uñch"ukirinakax jank"akiw jiwayatäpxäna - ukax wali ch"ama ch"axwirinakat jayaruw sarapxäna. Detinetas ukax uñisirinakan qhipa ch"amanchawiparuw tukuwayi. Witcher, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, nayrïr kutiw pirqar makhatawayi. Walja kutiw mä flechampi jawqʼjatäna, ukampis mä escudompiw jiwayir regalonakamp nuwasïna. Jakʼankir nuwasirijj wali chʼamampiw jawqʼjäna, ukatwa jarkʼaqañ puedkchïnjja, perqat pʼeqep patjjaruw jaquqanïna.
  Miloslavax guardiarux ganchompiw chint"añ atipjäna, uñisirinakarux jaqunukurakïnwa. Snow-White Pass ukax nayratpach uñisiri pallapallanakarux wali uñnaqapampiw muspharayatayna. Ukat jankʼak jiljjattaskir pechopar uñkatasipkäna ukhajja, seductora chuchupampiw uka imill wawajj kayunakap inglepar chʼalljjtäna, ukatsti chʼiyjäna. Witcher, pirqanakar makhatasinxa, jan khuyapt"ayasisaw ch"iyjasïna. Uñisirinakax nayratpach nuwasiñ ajayupax chhaqtxapxänwa, ukat jukʼamp esclavonakax perqaruw makatasipkäna. Jupanakax p"akjasipxäna, walja escaleranakaw utjäna, ukat guardianakax janiw taqinir jaqunukuñatakix tiemponïpkänti. Ukampis manqhanjja, jiwat ukhamarak usuchjat esclavonakaw ikintatäpjjäna, uka nuwasiñajj janiw jan chhaqtkänti. Ukatwa esclavompi guardiampejj chʼajjwasipjjäna ukat mä suma alturat jaqoqtapjjäna. Chuyma usuchjasipxäna, ukampis jakasipkakïnwa ukat chʼamaktʼayasipkakïnwa.
  Uka jan samarañ waynax Witcher satänwa, jupax apellidop jisktʼañ armasxänwa, jupax pirqa patxankarakïnwa. Jisk"a jach"a tukutapat askinak apsusaw oficialan kayunakap taypin jaltawayxäna, ukatx pä kayumpiw asnuparux ch"allt"äna, mä pachparakiw qunqurinakap manqhar ch"allt"äna. Jupax nayrar t"ijtäna, mä jilïr esclavo katxarut horquillampiw ch"allt"asïna...
  - ¡Ukham katjataw jikxatasiyäta, ukat wali llakitaw ch"akhuyäta! - Waynaxa jisk"a lakap ch"allt"asïna, guardianakaru jisk"achasa.
  - ¡Ay, jisk"a q"ala kayu katari! - Ch"iqa tuqina sayt"ata ch"axwirixa maldecisitaynawa, uka waynaruxa ch"uqimpiwa ch"iyjatayna.
  Uka waynax aka chiqat sarawayxarakitaynawa ukat tubot nayraparuw thuqhutayna. Kunjamsa uñisirinakax jan axsaras arnaqapxäna, filanak p"akintasa. Uka waynax janiw ceremonia ukan sayt"askänti ukat mä espadampiw tukuyäna. Wawan amparanakapax jisk"a jisk"a ukhamäkchïnsa, ch"akhanakanïnwa ukat ch"amanirakïnwa - ch"ama irnaqatapat llamp"u chuymanïpxänwa.
  Mayni yuqall wawanakax presión uñacht"ayapxarakiwa, infierno ukham nuwasipxi, chhuxriñchjasipxi ukat juramento lurapxi, ¡juk"amp thaya expresiones ukanakaw ajllisipxi!
  Jupanakax jank"akiw pirqa q"umachañ atipxatayna, ukampis manqhanx ch"axwäwix mä juk"a aynacht"ataw uñjasiwayi, esclavonakan venganzap axsarasa, dueñonakax jan ch"amampiw ch"axwapxäna. Chiqansa, jiltʼat purakanakax jan wali yanapirinakäpxiwa, jan wali yanapirinakäpxiwa, wali qhuru esclavonakampi nuwasiñanxa.
  Jilïr dueñopax Sheikh Samuma satawa, jupax mä uraq manqhankir pasaje tuqiw jaltxañ yant"äna. Mä bolsa qalanakampi qurimpi apt'asitayna. Inas mä chʼamanïchïna, ukampis qollqe munañajj aynachtʼayarakïnwa. Mä suma imill wawa, Rakhita, ukat cobre ñik"ut coloranis ukhamaraki, ukax sinti yant"awiwa.
  - ¡Ukat nayar arktapxita perra! - Sheikh jupax ch"uxña ñik"utapat katjatayna.
  - Janiwa wakiskiti, naya pachpawa sarä, tata! - Jupaxa achikt"asitaynawa.
  - ¡Janiwa mä q"añu warmikiti! ¡Nayarux jumar apañax wali askiwa! - Uka sádico dignitario ukaxa sonrisa.
  - ¡Ukampis chuym usuyasi! - Uka uywataxa q"ala kayunakapa ch"allxtañ qalltäna.
  - Jariqasiñäni ukhaxa, ñik"utamampi warkt"asipxam, ninampi phichhantapxam sasaw kamachirakïma. - Sheikh jupax aycha manq"irjamaw lakap ch"allxtayäna.
  - ¡Jumaxa mä uywawa! Ukampis nayax jumar munassmawa, iyawsapxita!
  Imill wawax dueñoparuw jak"achasïna, jupax q"añuskir hocicop q"uma ajanupar ch"allt"asïna ukat laq"uñ qalltäna. Ukat Rakhitan amparapax mä puñal sheikh cinturón ukan jikxatäna ukat taqi ch"amapampiw punkit purakaparux ch"allt"äna.
  - Akaxa mä desove ch"amaka jumataki.
  Sheikh jupax bolsa jaquntawayi ukat ñik"utap jaytawayi. Amparanakapax manqha p"iya jist"antañ yant"äna, intestinonakax jaquqanïpxänwa.
  - ¡Uñstayata! ¡Echidna ukax wali jach"awa! - Jupaxa qhuruchasïna.
  - Janiwa! ¡Kuntï cheqapäki uk lurawayta! ¿Qhawqha imill wawanakaru, chachanakarus t"aqhisiyawayta? Ukat wawanakarus chʼakkatasaw postenakar clavompi chintʼäna. ¡Akax mä venganzakiwa! - Uka tawaquxa jach"at arsüna.
  - Yanqhachasiwi!
  - ¡Diosa! ¡Jumaw nayar jawqʼjawayta! - Uka esclavox kayup sheikh-an ch"ullqhi, wila purakaparuw ch"allt"äna.
  - ¡Jupax mä juk"a jawq"jawayitu! - Jupaxa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ukampis noble wilax nayaruw jalluski! - Q"ala kayuni esclavox kisunakap ch"allxtayäna.
  - Janiwa kunasa, qhuru warmi! ¡Pallapallanakax kutkatasiñanak chhaqtayapxani, ukat jumanakax wal tʼaqhisiyat uñjasipxäta, jumatakix mä angeljamaw uñjasirakïta! - Sheikhxa ch"ama jikxatäna qhuruchasiñataki.
  - ¿Kunatsa jupanakax jumat sipan juk"amp qamir amuyunïpxi? - Imill wawaxa lakap ch"uqt"asitayna.
  - ¡Jumatakix wakisiwa! "Qhapaq jaqix chhuxriñchjasïna ukat jachäna. - Usuchjaña! Facifi pomada apanipxita.
  - ¿Kunatsa aka uraqinxa? - Imill wawaxa sarcasmo jiskt"äna.
  - Nayaxa aka quri bolsa churapxäma. - Uka sheikxa achikt"asitaynawa.
  - ¡Jupax nayratpach nayankiwa! Sumakiwa, ukhamakiw caridad ukat mistu, kawkhans facifi pomada ukax utji? - Imill wawaxa k"arisiñampiwa jachaqt"asïna.
  - ¿Jumaxa guardarropa uñt"tati t"ijtiri waka uñtata? - Qamiri jaqixa chhuxriñchjasïna ukatxa chhuxriñchjasïna.
  - Jïsa! Nayax qala qalanakampi wali suma uñjta.
  - Ukhamaxa amparama p"iqiru uchañawa wakisi, ukatxa jasakiwa q"añu q"añuchata caja apsuña. Naya patxaru jutapxam ukat lubrikapxam. - Sheikh jupax jisk"achasïna, niyas jan amuyt"asisaw arsüna.
  - Mä q"añu jaqisa qullatäñapawa. ¡Suyt'apxita!
  Uka tawaquxa t"ijt"asaw uka cuartoru mantawayxäna. Jupax janiw qamir jaqit llakiskänti, ukampis ukham wali aski q"apkir qullax wali juk"akiw utji, ukat kutkatasirinakatakix wali askïspawa. Ukat uka qhipatxa, uka uñisit freak sat jaqirux kutkatasirinakaruw katuyxani.
  Uka esclavonakajj niyaw cuartonakapar jaltjjapjjäna. Jupanakatxa paninixa mä suma chika q"ala imilla uñjapxäna. K"umara waynanakaw warmin munasiñapat manq"at awtjata, jupar jak"achasipxäna. Imill wawax wali ch"amampiw irnaqäna, musculoso ukhamarakiwa, ukatwa jank"akiw ch"aman kayunakapamp ataque luririrux jaqunukutayna ukat arnaqasïna:
  - Qullqi jikxataña munasaxa. Ukhamakiwa, mä agresivu waynaw sotano ukanx quri bolsa apt"ata utji.
  - ¡Janiw agresión ukarux munasktanti! - Uka waynanakaw irónicamente uñch"ukipxäna.
  - Ukampis jupax qamirirakiwa! - Imill wawaxa jisk"achawayitu.
  - Ukatxa wali askiwa, nuwasipxañäni! ¿Kawkhansa uka sotanojj utji? - Uka kutkatasir esclavonakax ch"axwapxäna.
  - ¡Ukan amparaja arkapxam! - Uka uywataxa ch"iqa amparapa luqxatäna.
  Wayna chʼiyar jañchin esclavonakajj kawkhantï mazopajj uñachtʼaykäna ukaruw jankʼak sarapjjäna. Imill wawaxa jachaqt"asisaw cuartoru t"ijtäna. Mueblenakax wali qamirïnwa, ukampis jan waltʼäwinakanwa. Ukat akax pachpa gabinetewa, qurit luratänwa. Rakhita, jan pä kuti lup"isaxa, amparap uchatayna. Jupax manqhar liwxatasïna ukat uka pachax chhuxriñchjataw jist"antasïna.
  Suma uñnaqt"an warmix arnaqasïna, navajas ukham ch"ullqhi kisunakapax cepillop khuchhuqapxäna.
  - ¡Ay, ¡kunja llakisiñasa! - Jupaxa arnaqasïna, ukatxa chhuxriñchjasïna. - ¡Akax wali qhurupuniwa!
  Uka tawaqux wali llakitäkchïnsa, wali calenturampiw amparap vendañ yantʼäna. Vitchakovax warminakan arnaqasitanakap ist"asax mayniruw violata sasaw amtäna ukat jank"akiw cuarto ukar jalxatäna. Uka suma uñnaqtʼan warmir wilamp chʼalltʼat uñjasajja, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Khitis ukham lurañ jan axsaraskäna?! ¡Nayaw dignidad-ap asnupar jaquntañ munta! - Mä colerasiñanxa, nuwasir jaqix jan wali jaqikïspawa.
  Rakhitan nayranakapat jachaqt"asipxäna, janiw sinti llakisiñatakïkänti, uka esclavox janiw yaqhakïkänti walja kuti jawq"jatapata, jan ukasti jichhax jan ch"amanïxatap amuyatapatwa.
  - ¡Ukaxa jupawa! - Imill wawaxa armario tuqiru uñacht"ayäna.
  - Ukhamächi ukhaxa, ¡wali axsarañawa! - Witcher jupax sonrisa laq"urux ch"amampiw p"iqiparux ch"iyjatayna. Uka ch"allt"atax estructura ukarux doblado, ukat llamp"u qurix ch"iyjataw uñjasiwayi. Uka nuwasirix armarioruw chʼiyjañkamaw jawqʼjaskakïna.
  Imill wawax q"illu ch"uxñaruw tukuwayxäna, ukat ch"iyar janq"u Passa ukax jupar jak"achasisinx jaltawayxäna. Jupajj wali yatiñampiw mä torniquet uchasïna, ukhamatwa wilajj jan mistuñapäkänti. Witcherovax khuchhurat amparap apsuwayxäna, ch"akhapax ch"uxñaruw tukuwayxäna, ukampis wali junt"ürakïnwa.
  - Kusawa! - Jiwasaxa Khirov ukaru jawsañasawa. Inas jupax yapuchchispa. - Ch"axwirixa wali jach"a phust"äna.
  Passajj akham sasaw jisktʼäna:
  -Khitis amparam akan ch"uqt"añ amta churtamxa?
  - ¡Samma!
  - ¿Kunsa juma pachparu uchasta? - Witcheraxa wali muspharkañawa.
  - Janiwa, aka freak sutipax Samuma satawa. - Tawaquxa chiqachatawa.
  - Ukhamächi ukhaxa, jupax cuartelatäñapawa. - Ch"axwirixa nayranakapa ch"allxtayäna.
  - Jupax sotano ukankiwa ukat wali usuchjatawa. Jupar katjañatakix tiemponïpxätawa. Jupatï jan jiwkani ukhajja.
  Witcher jupax cepillo katxaruñ yant"äna, ukat mä akatjamat mä llijulliju laq"ar tukuwayxäna ukat jamasat jaltxañ yant"äna. Uka nuwasiritï naskäna ukhatpach jan ukham chʼamanïkaspäna ukhajja, inas uka nuwasïwit atipjaspäna. Ukhamarus janiw chuymap katjkänti, jan ukasti kunkapat katthapïna.
  - Wow, jan uñt"at magia. Jiwasax Khirov ukar uñacht"ayañasawa.
  Uka usuchjat tawaqun ajanupax materuw tukuwayxäna ukat janiw kuns amuyasxänti.
  Passa kullakajj tiempoparuw katjäna:
  - Mä nervioso imilla, ukampisa suma! Jupatï jan chʼamanïkaspas ukham qheparaspa ukhajja, wali phenqʼasirïspawa.
  - Walikiwa, nayaxa suyt"twa akaxa askichasispa. Khirov sapakiw kawkhans faltäna, jupax nayamp jak"ankxä sasaw arsuwayi. - Witcher kullakaxa jan kusisita amparapa ch"allxtayasïna.
  - ¡Nayax akanktwa! - Layqaxa punku qhipäxata jaltawayxäna. - Nayaxa magia uñt"ta.
  - Ukat nayax amparanakajaruw katxaruyä! - Witcher ukaxa wali ch"amawa.
  - ¡Walikiwa, ukax janiw jan walïkiti! Akax mä medusa ukat mä laq"u ukanakamp mistutawa, uñjtawa translúcido ukhamawa, kimsa chuyma ch"allxtatap uñjañamawa. - Uka layqaxa jach"a jach"a tukutaynawa.
  - ¿Kunatsa akaxa wali muspharkañawa? Imill wawax amparap chhaqhayasïna, ukat lantintañatakix mä lagarto medusa ukaw utjäna. Nayax amuyta, ukham luratax taqi destreza ukhamäkchisa, ¡ akax janiw taqpach lantintañjamäkiti! - Ch"axwirix janiw kunakipans sawkasiñ munkänti.
  - Ukampisa mä janchi chiqaxa ch"allt"asispawa, ukaxa janiwa kuna jan walïkisa. ¡Mä kasta jachʼa chʼamani! - Layqaxa k"arisiñampiwa ñik"uta ch"allxtayäna.
  - ¿Kunatsa utji, kunatixa discapacidad ukaxa? - Nayaxa janiwa Witcher-aruxa amuyawaykti.
  - ¡Kunjamatsa sañaxa! Chiqansa, janiw mä uywakïxiti, jan ukasti warmin janchipan mä chiqapawa. Ukampis mä uywar apnaqañax chʼamakiwa. Jichhax aka jisk"a laq"ux jisk"aptañ yati ukat kuna ch"iyar ch"iyar jan ukax pirqa taypit jalnaqañ yati. Ukhamaraki, niyas jan uñjkayakiwa, aka kastax camaleón ukar uñtasitawa. - Layqaxa qhananchañ qalltäna.
  - ¡Pulsar! - Jupaxa Pass ukan ch"amanchawip uñacht"ayasa säna. - Janiwa akaxa luraskaspati sasina amuyirïkti. Uka cepillo khuchhuqaña ukat espía ukham luraña.
  - Ukhamawa atipt"awixa jach"a jan walt"awinakxa arsuwayi, ukampisa akaxa jutïri atipt"awi uñacht"ayañakiwa. - Layqaxa amuyataynawa.
  - Ukhamajj ¿janit jupar desencantätati? - Vedmakova ukaxa qhananchawayiwa.
  - Janiwa! Chʼaxwäwinakanxa, jan axsartʼirïñasa ukat suma amuytʼasirïñasa atipjañatakiw yanaptʼi. Chʼalltʼañatakejj nayraqatjja, kawkhantï uñchʼukiñaw wakisi uk uñjañama, jan ukhamäkani ukhajja, puñchum chʼiyjasismawa. Ukampis jan waltʼäwinak jan utjañapatakejja, usuchjat jaqejj qollatäñapawa. - Hirovoxa llamp"u chuymampiwa jaysäna.
  - Mä imill wawax jan ch"amanïñapatakix janiw askïkiti. ¡Chiqpachansa, ¡ukax juparux jan waliruw tukuyani! ¿Chiqpach ampar uñtasit jaqin amparapamp tukuyasmati? - Layqaxa jiskt"asitaynawa.
  - ¡Nayaxa amuyta! Inas nayajj askichchirista. Jila partejja, jila parte magonakajj qollañat sipansa jiwayañan jukʼamp sum yatipjje. - Khirovo ukaxa wali ch"amanchatawa.
  - ¡Ukampixa iyawstwa! Kawkïr jan amuytʼasir jaqejj jan chʼamanïspawa, janiw sapa yatiñan jaqejj qollkaspati. - Witcher, iyawsayañataki, ukhamaraki amparapampiwa ch"akhanakaparu t"ijtäna.
  - Walja qhuru verdugonaka - juk"a qullirinaka qullirinaka!
  Esclavonakax Samum ukan dueñoparuw aynacht"ayapxäna, jupax jiwatäkaspas ukhamawa. Rakhitax amuyt"asxänwa, ajanupax chuym ch"allxtataw t"ijtäna.
  - ¡Jupax mayamp taqiniruw sallqjatayna! Facturap jan pagasaw sarjjäna.
  - ¡Nayaw juparux warkkatayäta! - Sataynawa Layqaxa. - Jiwapax taqi jan wali jaqinakataki, qullqi munañan jaqinakatakix mä iwxt"äwïpan. !
  - ¡Ukaxa amuyt"añawa! Ukampis ¿khitis amparaj kuttʼayani? - Imill wawaxa jachañataki wakicht"atäxänwa.
  - ¡Akankiwa! - Jilïri irpirixa sartasiwi uñacht"ayi.
  Khirov jupax qunqurt"asïna, cordón ukax amparanakapan qhant"äna.
  - ¡Jan llakisimti! Janiw jan ch'amanïkasmati. Ukhama Rakhita jumax mä jach"a espía ukar tukuñamawa. Jumax aka imperionkir taqi qamirinakata, ch"aman jaqinakat vengasiñ munapxtaxa.
  - Ukhamawa. ¡Jan esclavo ukhamämti, laq'a taypin jisk'achata! - Uka tawaquxa jach"at arsüna.
  - ¡Ukhamaxa yanapt"apxita! Aka imperiox jan wali apnaqatawa, ukhamax sepulturax sistema jorobado ukx chiqañchani! - Layqaxa mä haz de energía ukaw índice dedopat mistu.
  - Jan uñt'ata! Nayax jumanakan walja ch"amap uñjta. ¡Ukat yatiñani! ¡Nayax jumamp chikt'atäñatakix wakicht'atätwa! - Uka esclavoxa jach"at arsüna.
  - ¡Ukham usuchjapxätamwa, ukampis atipt"apxätawa! ¡Jan llakisiñax janiw ch"amanïkiti, jan ch"amanïsax janiw atipt"añax utjkaspati! - Layqaxa sataynawa, filosofía amuyunaka uñacht"ayasa.
  "Nayax warmitwa, ukax aguantañ yatitaw sañ muni." - Rakhita kullakaxa p"iqipa ch"allxtayäna.
  - ¡Kunapachatix jan paciencianïkäta ukhaxa, q"uchuñax yanapt"ätamwa! - Khirov jupax sawkasitaynawa.
  Taqinipuniw larusipxäna. Witcher chachajj wali suma chuymanïnwa. Qalltäwix atipt"ataw jikxatasïna, ukax sañ muniw janiw pachax ina ch"usar apt"añax utjkiti. Nayraqatxa, janïr tʼijtkasax mä ejercito esclavonak uttʼayañaw wakisi. Ukhamajj jaqenakajj hierror uñtasitäpjjewa, janïr thaytʼkipanjja, munat uñnaqap churapjjam. Nuwasir tawaqux pirqaruw mistunïna, tribunaruw makatasinx qhixu qhixu arumpiw kamachi:
  - ¡Taqiniru tantacht"añataki muster phust"apxañani!
  Passajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Warminakax ukhamaraki?!
  - Jïsa! Sapa espadaw munasini. Jank"aki, ukampis yatipxam janiw lunthatasiñanakax utjkaniti, taqi kuns mä kipkak jaljañäni.
  Esclavonak apthapiñatakejj mä jukʼa tiempow munasïna, laqʼonakampis jawqʼjañaw wakisïna. Witcher jupa pachpaw mä qawqha jaqinakar yanapt"añapatak wayt"ata, jupanakax janiw p"iqip apt"apkänti, ukat lunthatasiñanak jark"aqañataki. Imill wawaxa phisqa wali ch"amani bandidonakaruwa mä suma jinchuru ch"allt"äna, ukatxa mayniru p"iqipsa khuchhuqarakïna. Wila ch"akhanakaw ajanuparux jaquqanïna, Witcher kullakax munañaniw ukanak liq"jatayna. Ukajj walikïskänwa. Uka jach"a tantachäwix ch"amakanw antorchanakan qhant"atax apasxäna. Waranq waranqa qhispiyat esclavonakaw utjäna, Witcher chachax nayranakapamp chikaw tunka payan waranq esclavonakax utjäna sasaw amuyäna, jupanakat waljax wawanakas warminakas utjkchïnsa.
  Jupax Detinets markan jach"a torrepatw thuqt"äna. Layqax mayni tuqit sayt"atäskäna, jupaw taqpach tantachäwinak apnaqäna. Esclavonakajj jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjerïna, ukat jan chʼamani jaqenakarojj jiwarayapjjänwa jan ukajj jiwayapjjerïna. Ukhamat en general, parámetros físicos ukanak apsuñäni ukhax jupanakax suma nuwasirinakaruw uñtasipxäna. Jupanakajj yatichañakiw wakisi. Vedmakova kullakajj nina nakhantayañ arstʼäwi arstʼäna. Jupax juk"ampirus jan jaytjasaw mä jach"a qhispiyasiñ ejercito lurañax wakisi uk qhanañcht"awayi.
  - Mayacht"asiña, jan axsart"aña, jan kuns kamachaña, ukax atipt"añataki, qhispiyasiñataki, kusisiñatakiw yanapt"i! ¡Jan chiqañchäwimpixa janiw ejercitox utjkaspati, janirakiw ejercitox utjkaspa ukhaxa janiw libertad jikxataskasmati! Irnaqawix juk"amp ch"amanchawayistu, yatiñampi waljaptayatax qhispiyasiñ churistani, ukat suertempi chikt"atax kusisiñaw apanini!
  ¡Ukhamajj mayakïñäni ukat cadenanak jaqunukuñäni! - Warmixa arsüna.
  ¡Uka esclavonakajj wali jachʼatwa arnaqasipjjäna! Mä esclavokiw amukt"äna, walja ch"akhanakani ukat jach"a jach"a tukuri uñnaqani. Uñkatatapax jukʼamp jiskʼachatätap uñachtʼayäna.
  ¡Witcher jupax wasitatw sartasiwin mä sapa irpirir ajlliñ amtawayi!
  - Comandantex pirámide patat uñtatawa - mä sapakiw utjañapa, jan ukhamäkanixa, ¡ukham ch"aman estructuras ukhamarakiw t"unjasini!
  Esclavonakajj akham sasaw arnaqasipjjäna:
  -Waliki! Irpapxita.
  -Jumaxa mä jach"a ch"axwiriwa, jiwasana p"iqinchirisawa! - Jan suyt"ata, waynaxa taqiniru arnaqañ atipjatayna.
  Ukax Vedmakova kullakaruw muspharayäna: ¿kunjamarak ukax juk"ampirus lurasispasti? Jupax juk"amp sum uñch"ukiskäna, wawax amparapanx mä phust"ir tubo ukar uñtasitaw utjäna, juk"amp thithiñakiw utjäna. Ukat uka aparaton yanaptʼapampiw thuqtʼasïna.
  - ¡Uka waynaxa jayaruw sarxani! ¿Kunas sutipax? - Warmixa jiskt"asitaynawa.
  - ¡Dick! Nayax chiqpachapuniw uk yatxa. - Passax amuyt"awayiwa.
  - ¡Sapa suti! - Witcher jupax qhanaw kunatix juk"amp exótico uk suyt"askäna.
  - ¡Kunatsa complejidad ukaxa!
  -¡Jiwasax mä voto uñt"ayapxtanwa! - Layqaxa yatiyataynawa. Arupax wali qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixunakapawa. - Khitinakatixa ch"axwiri Witcher p"iqinchirïñapataki yanapt"ki ukaxa, ¡ch"iqa amparap ayxatam! ¡Chiqa, qhispiyasiña ukat jach"añchäwitak voto churapxam! ¡Ukat jakäwimax ukham tukuni, ukhamat diosanakax envidiasipxani! - .
  Esclavonakajj wali kusisitaw atipjayasipjjäna, niyas mä amtampiw amparanakap thayar aytäna. Jupanakax mä nuwasir jaqir uñtasitäpxänwa, ukat mä amtar puripxatapatxa, inas Khirov chachax magiapamp akan apnaqchïna sasaw amuyt"ayäna.
  Janit chiqäki jupax puritapax jupanakarux qhispiyasiñ churäna ukat chiqpach jaqinakjam jikxatasiñatakiw ch"amanchawayi. Ukax sañ muniw Witcher-ar waña pachan jallur uñtat aruntt"añax natural ukhamawa. Kusisiñaw nayra esclavonakan ajanunakapan uñjasïna. Ukajj sartañjamarakïnwa.
  Aka chiqanxa, taqini kusisiña taypinxa, mä ch"aman esclavo, wali ch"amani cicatrices ukanakampi k"achacht"ata, nayrar sartawayi. Jupax wali ch"ullqhi arupampiw säna.
  - Kusisiñaru irpañ munirinakaxa waljanipuniwa, utjaskakiniwa. Ukampis ¡jumax uka tuqit derecho moral ukanïtati!
  - Kawkiri!? - Layqaxa lakapa kisu phuqt"ata q"ala ch"allxtayäna. Qʼala amparanakapan bíceps sat chʼakhanakapajj jiljjattäna.
  - Khititasa?! Mä jach"a familiat jutiri, jan ukax común jaqi. Jan ukax inas Zhissor ukham t"ijtir esclavo ukhamächispa. Walja arsuwayarakitaynawa, ukampis mä laq"ampiw jakäwip tukjatayna. Ukat jupamp chikasti pä tunka waranqa esclavonakaw utjäna. - Ch"amani uywataxa juparu khuchhuqatayna.
  - Akanxa waljawa jiwaspachat dependerani. ¡Jumaruw cicatrices uñjta, inas jan esclavot nasktati, ¡mä chivompi jan ukax lanzampi espadampi usuchjat usuchjatanakar yaqhacharaktwa! - Vedmakova jupax akham siwa.
  - ¡Jumax nayatakix jan uñt"at ch"axwirirux amuyasta! Nayax Conde de Fuerza, axsarkañ reyinakan wawanakapätwa. Ukampis ¿awkiman sutip yattati? - Jiskt"äna uka jach"a esclavo.
  - ¡Nobleza de la familia ukaxa pachpa relación ukaniwa valor ukampi kunjamatixa ñik"uta largo ukaxa inteligencia ukampi! - Vedmakovax kutt"ayawayiwa ukat jank"akiw yapxatawayi. -¡Janiw nayra achachilanakasan valorapax mä axsarir jaqirux yanapt"kaniti!
  - Jumax wali suma parlasta. Mä feria ukan sawkasir jaqirjamaxa, ¿kunjamsa chuymamax jan axsartʼi? - Uka esclavox axsarañjamaw ñik"utap ch"uqt"asïna.
  - ¡Walikiwa, ¡kunas heroe ukhamätaxa! Jakhuñani, ukampis jumax mä esclavo destinompiw tuputäyätaxa, ¡kawkhans jachʼa jachʼa tukuñamasa jan axsartʼañasa utjäna! - Layqaxa niyaw thaya qalltawayxi.
  - Nayaxa uka tuqita razonanakaja utjayätha. Ukat kawkïrinakas, janiw yatiñax wakiskiti, juk"a yatiñanakax jiwañax juk"amp jasakiw sañ muni! Jiwañjam nuwasiñaruw ch"amanchapxsma, ukat jumatix jan arunakampiki jan axsart"irïsta ukhaxa, ¡uka ch"amamp iyaw sasmawa! - Conde de Fuerza ukaxa arnaqasïna.
  - ¡Uka tuqitxa chiqapawa! - Uka ch"axwirixa ch"allt"asitaynawa.
  Esclavonakajj arena qʼomachapjjäna. Witcher jupax saraqasinx espada uñakipäna. Jupan uñisiripajj jupamp chikaw saytʼasïna. Jupa pachpaw armanïna, pä chʼiyar espadanakanïnwa. Janis ukhamäkaspa ukhajja, nuwasir jaqejj yaqha espadampiw pechopat apsüna.
  Conde de Forsa jupax Witcher jupat sipan juk"amp jach"änwa, amparanakapan juk"amp jach"apunïnwa, janis sinti musculoso ukhamarak esculpido ukhamäkchïnxa, mä imill wawax fitness ukan uraqpachan campeón ukhamäñapatakiw askïna. Ukampis janiw likʼijj utjkänti, ukat tendón ligamentonakajj wali chʼamaktʼatäjjänwa ukat punkitänwa. Ukatjja, sapa sarnaqañanjja, mä jachʼa experienciaw utjäna, ukat saltañatak sarnaqañajj wal parläna. Mä jachaqt"asiwiw ajanunakapan uñstäna, janiw jisk"achasiñax utjxänti, jan ukasti sinti khuyapt"ayasiñaw utjäna.
  - Walikiwa, jumaxa jan walt"awinakanwa, imilla! Janiw envidiatäkätati. - Condex juparux puñchu uñacht"ayäna.
  - ¿Kunatsa juma pachpaxa wali ch"amanïtaxa? - Witcher"an irritapax juk"ampiw jilxattawayi.
  - Walja nuwasïwinakasa, torneonakansa atipt"awayta. Nayan reinojanjja, wali suma nuwasirinakat maynïrit uñtʼatäyätwa, waljanejj wali suma nuwasirïkaspas ukhamwa uñjapjjetäna. - Forsa, pecho ch"akhanakapa ch"allxtayäna, ukaxa pä escudo ukhamjamawa maynit maynikama sayt"ata.
  - Ukax kunatix jumanakax noblezanakampikiw ch"axwapxtaxa, ukat jupanakax degenerasipxäna ukat lik"iruw tukupxäna. Jichhax, ¡mä yatiñan comunerompi sum apasipxasma ukhaxa, ¡janiw wali uñtʼatäñax utjkaspati! - Witcher jupax jan axsarasaw jaysäna.
  - ¡Laq"u allqamari, bye, mä thujru, jan ukax juk"ampirus espadajax janiw qhipäxat sarawaykiti! - Taqi phuqhata jach"a jach"a tukuñanakaxa jakthapiwiruwa kutt"awayxi.
  - ¡Akaxa wali sumawa! ! "Vedmakovax janipuniw arstʼasirïtapampix qhantʼañ jaytkänti.
  - Walikiwa, akax juk"ampirus jumatakix wali askiwa, warmi q"añu! - Forsa ukaxa qhuruchasïna.
  - Inas arunakampi cerco luraña jaytxchiñäni, ukat juk"amp ch"amampi apnaqañäni! - Witcher jupax mä elegante figura llätunk ukham anatäna.
  - ¡Maynit maynikama!
  Conde ukat kutkatasirinakan p"iqinchiripampiw uñkatasipxäna. Espadanakax jank"akiw sartapxäna ukat taqpach ch"amampiw ch"allt"apxäna. Uka ch"axwawinakatx chispanakaw jaquqanïna ukatx mä thuqt"awiw ist"asïna.
  Conde ukax walja kutiw atacatayna. Jupax técnica de doble barril ukampiw yant"äna, ukampis Witcher jupax ataques ukanakamp nuwasïna, noble uñisiripax decente velocidad ukanïnwa sasaw amuyäna.
  - ¿Kunsa anatt"askta!
  - ¡Jiwata ch"akhanaka!
  Conde ukax wasitatw mä serie de golpes ukar antutäna, jupax complejas combinaciones ukanakaw yant"äna. Vedmakovax mä juk"a qhipharuw kutt"awayxi ukatx contraataque lurawayi, mä juk"a uñisiriparux pechoparuw katjatayna.
  Jupajj experienciani nuwasir jaqen sarnaqatapat yatjjatäna, tiempo apstʼasisaw jupar aynachtʼayäna. Condex jachaqt"asïnwa ukat nayranakapas qhant"äna:
  - ¡Janiw kunas ukhamakiti! Inas jan taqpach esclavokïkchiti, qʼala kayukiw sarasma.
  - ¡Nayaxa qhispiyata yuritayna, quqa taypina jakasirïta! Kunkajajj janipuniw mä yugo uñtʼkiti. Chʼamampi katuyasiñajj janiw amuytʼañjamäkiti. Chiqpachansa libre jaqix kimsa tuqitwa katuyasi - amuytʼasiña, munasiña, Diosa. Almapan esclavopax ist"atawa - pasiones, munañanakaru, Diosan luqtirinakapar! - Layqaxa suma jaysataynawa.
  - ¡Qhipa tuqitxa chiqapawa! ¡Jumaw chiqpachapuni chiqaw sasktaxa, aka sacerdotenakampi sacerdotenakampiw utt"ayapxitu! - Condex doble ventilador luratayna, ukatx técnica "clamshell" luratayna, ukampis janiw askikiti. - Nayax wali kusisitaw jumamp mä vaso vino umañamp parlt"asiñ munta, jan ukax chiqpachansa jiwayañ munsma.
  - Mä taza vinox mä qutar uñtasitawa - jumatix apasxsta ukhax kayunakaman uraqip chhaqhayasma! - Sataynawa ch"axwirixa.
  - Ukampis jumax juk"amp librëtawa. ¿Kunjamarak aka técnica tuqitxa?
  Jupax tridente katxarutayna, ukatsti mariposa katxarutayna. Uk uñjasajja, Witcher jilatajj tantachäwirojj jukʼamp chʼamampiw chʼalljjtäna. Condex liwxatasinx qhipäxar kutt"awayxänwa. Ukatx wasitatw atipt"asiñax sarantaskakïna, Forsax usuchjatäkaspas ukhamaw sarnaqäna, jupax amuyasïnwa, uñisiripax wali ch"amaniwa, janiw jan ceremonialjam irpkänti. Ukatxa, Witcher-arux mä secuencia de movimientos ukar yatintasax, conteo-x jan suyt"ataw espadan trayectoriap mayjt"ayäna ukat imill wawarux musculoso, ukampis femenino, pechoparuw ch"allt"äna. Wilax jalluntäna, rasguñox wali manqhankänwa. Uka usuchjatajj janiw Witcher kullakarojj pʼakjkänti, jan ukasti, jan ukasti chʼam churäna. Imill wawax ofensivaruw saräna, espadanakaw qhant"äna, mä muspharkañ thuqt"äw uñacht"ayäna. Ukat anqäxat uñjasax uka nuwasirix pʼiqip qʼal aptʼasiwaykaspas ukhamäkchïnsa ukat wali coleratakïkaspas ukhamäkchïnsa, quqan jakañasa ukat jiskʼatpach uywa katuñas wali chʼama chʼaxwäwin amuytʼasirïñapatakiw yatichäna. Condetakix ukham jan walt"awinak jark"aqañax ch"amapunïnwa, jupax qhipäxar kutt"awayxänwa, ch"amaw parrying. Vedmakovax kuna pachatix esclavo dignitario ukax qhipäxar kutt"awaykän uka pacharuw katjatayna, qunqur manqhar ch"ankhampiw jawq"jatayna ukhama. Uka ch"axwawix tendón ukar ch"allt"asiwayi ukat jakthapiwix jaytawayi, jank"akïtapax juk"ampiw jilxattawayi. Ukatxa imillax jupan técnicap katxarutayna, jupa pachpaw uñstayatayna, llätunk p"iqin dragón sasaw sutichäna. Mä suma yatichat nuwasirikiw ukham kuns apsuspa. Ukhamaraki, qhipa llätunk ataque ukax niyas jan sayt"añjamäxänwa. Aka chiqanx mecánica ukan askipawa, ataque uñacht"ayasa, amparax sinti jan ch"amanïtapa, ataques ukanakar parrya, ukat ukatw qhipa ataque ukax tukuyata. Nayrïr kutiw nuwasirix uka técnica ukax mä suma yatxatat ukat jank"ak masiparuw luratayna, ukat kunapachatix jachaqt"askäna, espadap jaquntasaw uka novedad ukax wali askiwa sasaw qhan amuyasïna.
  Condex q"illuruw tukuwayxäna, ch"amap apt"asiwayxäna.
  - ¡Juma suerteni jaqi!
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Suertex laq"a ukham jan ch"amanchatawa - ch"ama irnaqawikiw cementompi chint"ani.
  Witcher jupax wasitatw uñisiriparux usuchjatayna, ukampis janiw sinti usuchjatäkänti - janiw jiwayañs ni mutilación lurañs munkänti. Mayampi ch"allt"asisa, jupax lunged, conde ukax mecánicamente parried ukat guerrero ukax espada club kayumpiw jaquqanïna. Uka esclavo jachʼa jaqejj qʼala jan armat jaqëjjänwa. Witcher kullakax espadanakap jaquntasaw uñisirirux t"ijtäna, ukat conderoruw tinkuyäna. Amparanakapax amparanakap mä cerraduraruw chint"äna.
  -¿Jumaxa jaytxtati? - Panterana nayranakapaxa lliphipitaynawa.
  - ¡Q"ala kayuni esclavoruw katuyasiñax jakthapita!
  Witcher jupax wali ch"amampiw uñch"ukisïna:
  - ¡Janiw mä esclavokiti, jan ukasti mä chiqap amtampiw ch"axwiri! Juma pachpaw mä esclavo ukhamäyäta ukat kuntï jiskʼachasiñajj uk amuyaraktajja, ukampis jupanakajj yaqha jaqenakäpjjewa, janiw jiwasat sipansa jukʼamp jan walïpkiti. ¡Ukhamajj ¡concienciamar jisktʼam!
  . 10 JAQTHAPI.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax nayrïr chiqanw ch"axwapxäna. Uka waynampi imill wawampix nayratpach wali aburritäpxänwa, uka jachʼa chʼaxwäwitxa. Sapa kuti jiwayañasa ukat chʼaxwañasa aburritoruw tukuraki.
  Ukax mä anatt"añjamawa. Uka pachpa tiruñ anattʼañax jankʼakiw aburritäxani.
  Wawanakax q"ala kayunakampiw pallapallanak jaquntañasa ukat sapa kuti granadanak jaquntañas qarjasipxäna.
  Uka waynaxa mä turno churäna. Fascistanakaruw ch"allt"awayi.
  Ukat akham sarakïnwa:
  - ¡Maeta!
  Uka tawaqux q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Jupax Fritzes ukar ch"iqiyatayna ukat kusisitaw cooed:
  - ¡Machaq, wali jach"a atipt"äwinakaw utjani!
  Ukampis ukajj aburritoruw tukuski. Nayraqatx uka waynan q"ala kayunakap jaquntatapatx Hitleran tankinakapax ladonakaparuw jaquntatäna.
  Ukat Oleg jilatajj qʼochuñwa qalltäna.
  Yaqha yaqha historia. Zyuganov jupax janiw Stepashin jupan candidaturaparux voto churkänti ukatx kimsa facciones comunistas ukanakax janiw voto churapkänti.
  Ukax Duma Estatal ukan chhaqtayatapamp ukhamarak nayrïr chhijllawinakamp 1999 maran sata qallta phaxsin tukuyata.
  Chiqansa, comunistanakax nayrat sipansa jukʼamp chʼamanïpxänwa. Ukat jupanakax chhijllawinakaruw sarapxäna, Primakov gobiernon lurawinakaparuw atinisipxäna, ukanx mä uñjkañ lurawiw phuqhapxäna. Bloque de Unidad ukax janiw jichhakamax luratäkiti. Putin jupax janiw nayrïr ministrurjam uñstkänti. Ukat Dagestán markar ch"axwirinakan mantatapax ch"iqa tuqirux juk"amp votonak yapxatawayi ukat jilïr irpirinakan ch"amaparuw jiwayawayi.
  Jila partejja, gobiernojj jan wakichtʼataw uñjasïna. NDR ukax jan ch"amanïxänwa ukat t"unjatäxänwa, ukatx janiw machaq wakicht"at partidox utjkänti. Ukat Stepashin jupax nayrïr ministro ukham utt"ayatax janiw uka partido ukarux p"iqinchkänti. Ukat ukat Yeltsin jupax q"al irnaqawipat jaqunukuwayi.
  Mä juk"a arumpixa, parlamentario chhijllawinakax ch"iqa tuqinx mä jach"a atipt"äwiw utjawayi.
  Comunistanakan atiptʼasitapajj wali muspharkañänwa. Ukhamarus, bloque Primakov-Luzhkov ukax janiw samarañatakix pachanïkänti. Ukampis yapuchirinakamp chika qillqantasiñax wali ch"amawa. Ukat payïr chiqanwa jikxatasïna. Kimsïristi "Yabloko" ukawa, ukax suma PR ukanïnwa. LDPR ukax pusir chimpuntawayiwa. Ukampis jilpachax kunatix canales propresidenciales ukanakax activamente aka partido ukar ch"amanchapxäna.
  Ukat Yeltsin jupax Zhirinovsky juparux general ukham uñt"ayarakïnwa, jan ukax juk"ampirus churarakïnwa.
  Ukhamajj mä escenario especial ukarjamaw taqe kunas pasäna.
  Oposición ukax Duma Estatal ukan ch"amap katuntawayi. Ukat Yeltsin jupax voluntariamente sarxañ iyaw satayna, oficialmentex Primakov juparux jupan lantipat utt"ayawayi. Zyuganov jupax nayrïr ministru ukhamarak ch"iqa ampar jaqiruw tuküna.
  Ukax, taqpachanx comunistanakatakix wali askiwa. Ukat mä compromisoruw purirakïna. Basayev ukat Khattab jupanakax Daguestán markat jaqunukutaw uñjasipxäna. Ukampis janiw pachpa Chechenia markar soldadonak khitapkänti.
  Ukat mä qhawqha tiempotjja, guerra civil ukat walja tʼaqanakaruw tʼaqanuqtañ qalltäna.
  Rusia markax Maskhadov ukat Kadyrov jupanakaruw yanapt"äna. Primakov jupax jasakiw Rusia markan presidencial chhijllawin atipt"awayi. Payïrix jan suyt"ataw Zhirinovsky ukar tukuwayi - jupax janiw yaqha atipt"asirinakan chhijllawipanx utjkänti, ukat liberal Yavlinsky jupax janiw jupan ch"axwiripäkänti.
  Oleg Rybachenko jupax qilqt"äwip chhaqtayawayiwa. Janiwa, janiw wali askïkiti. Maysatxa, mä tema ukax nayratpach uñt"ayatawa, Primakov, Zyuganov ukat URSS ukan wasitat utt"ayatapat qhipat. ¡Ukat qarjataw jikxatasiyäta!
  Inas kunas jukʼamp askïchispa compostañataki. Sañäni, espacio tuqit parltʼañäni.
  Uka waynaxa amuyunaka uñstayañ qalltäna.
  Jach"a Imperio Ruso ukan machaq capitalapax Petrograd-Galaktik satawa. Ukajj Sagitario sat warawaran uttʼayatawa, ukajj niya galaxian chika taypinkiwa. Warawaranakas planetanakas aka chiqanx juk"amp densos ukhamänwa, Vía Láctea anqäxat sipansa, kawkhantix nayra Uraqix imantasir jikxatäna. Confederado occidental ukan ch"amapax taqpach chuymapat jaqunukutaw uñjasiwayi. Ukampisa, uka chʼaxwäwix janiw jan kuna jan waltʼäwin paskänti: waranq waranqa planetanakaw tʼunjatäxäna, ukat aka Uraqit amtañanakakiw qhiparäna. Ukaw capital markar galaxian jukʼamp qamir ukat sumankañ cheqapar apayañatakejj nayrïr razonajj utjäna. Aka chiqanx p"akintañax wali ch"amawa, ukatwa, mä total guerra espacial ukan condicionanakanx ukhamarakiw, kawkhantix línea de frente ukax mä concepto abstracto ukhamarak trasero ukax mä convención ukhamawa, núcleo ukax base rusa principal ukhamarak fortaleza industrial ukhamaw tukuwayi. Capitalax jilxattawayiwa ukatx Kishish planeta ukx q"al manq"antawayi, mä jach"a metrópoli ukar tukuwayi. Mä jach"a marka, khiti amuyt"ir jaqirus muspharayañapataki. Walja avionanakax morado alaxpachan khuchhuqapxäna.
  Mariscal Maxim Troshev jupax Ministro de Defensa, Super Mariscal Igor Roerich juparuw jawst"ata. Jutïr tantachäwejj uñisirinakan luratanakapajj wal jiljjattatap uñachtʼayäna. Ch"axwäwix taqinit qarjataw yänakap manq"antatayna, mä embudo predador ukham manq"antatayna, billones de millones jaqinakaw ukan jiwapxatayna, ukatx janiw khitis munat askinak jikxatkaspati. Militarización ukax Petrogrado-Galaktik ukan arquitectura ukanx mä chimpunak jaytawayi. Jach"a rascacielos ukanakax suma filanakaruw sayt"atäski, ukax mä markan tabla de ajedrez ukan cuadradonakar uñtasitawa. Ukax jan munkasaw mariscal ukarux armadas espaciales ukanakan uñstatapat amtayäna. Qhipa ch"axwäwinx jach"a jach"a barcos rusos ukanakax kawkhankapxarakïnwa, ukatx mä akatjamat formación ukar p"akintapxäna, uñisirinakan insignia ukarux ch"allt"apxäna. Mä suma amuyt"at nuwasïwix mä cuerpo a cuerpo ukar tukuwayi, yaqhip barconakax ch"axwapxäna, wali jach"a qhanampiw phallapxäna. Uka vacíojj jachʼa volcananakas phallkaspa ukat nina jawiranakas mä kutis jawqʼjkaspa ukham coloranakaruw tukuwayjjäna, infierno nina nakhantat jawiranakaw qota thiyanakap phallawayi, ukat mä tʼunjir oladampiw chʼoqtʼasirakïna. Mä jan walt"äwin nuwasïwinx Jach"a Rusia markan ejercitopampiw suma sarnaqañax utjäna, ukampis atipt"añax wali jach"a qullqiruw puri. Walja waranq warawaran barconakapax partículas elementales ukanakan jawiranakaparuw tukupxäna. Cheqas uñisirinakajj jukʼamp jan walinakanwa uñjasipjjäna. Rusonakax nuwasiñ yatipxäna, ukampis confederación ukax walja t"iju t"ijunakanïnwa, ukax wali coleratw ch"axwawayxi, qala chuymampiw sayt"asiwayi.
  Jilïr jan walt"awix confederación ukan chika taypipax Thom galaxia ukan jikxatasi, ukax wali ch"amaw t"unjañataki. Nayra civilización de los dags arce ukham uñt"ata, ukax millones de maranakaw uka warawaranakan qutuchatapan jakasïna, mä jan atipt"kay fortaleza sayt"ayäna ukat mä ch"aman línea de defensa ukamp muyuntatänwa, sipitanakampi phuqt"ata.
  Aka espacio "Mannerheim" ukar mantañatakix taqpach ejercito ruso ukax janiw wakiskiti. Chʼaxwäw tukjañax janiw chʼamäkänti. Planetanakas sistemanakas walja kutiw amparanakap mayjtʼayasïna. Mariscalax capital uksanx mä nostalgia ukham uñt"ataw uñch"ukisïna. Gravioletanaka ukat franeros ukanakax khaki coloranakampi pintatänwa, ukat avión ukan pä amtapax taqi chiqanw amuyasïna. Yaqhep edificionakajj jachʼa tanquenakar uñtasitänwa jan ukajj infantería ukan nuwasir autonakar uñtasitänwa, ukat mantañat sipansa pistanakaw utjäna. Kunjams mä cascada ukham ch"iyar tank barril ukanx mistuni uk uñjañax wali muspharkañänwa, ch"uxña ukat esmeralda umax pusi "inti" uñacht"ayi, tunka tunka ch"iwinakampi anatt"asa, ukat exóticos quqanaka ukat jach"a panqaranakaw tronco ukat ch"iwipan jiltawayxi, uñstawayi jan uñt"at warkt"at jardinanaka. Jichha pacha, jach"a rascacielos tanques ukanakakiw utji, jilapartx suma uñnaqaniwa, walja pistolanakampi armat. Ukham utanakan jakañax wali askiwa ukat wali sumarakiw, capital markar ataque utjaspa ukhaxa, ukham mä edificiox phisqa minutonakanwa mä chʼaman unidad de combate ukar tukuspa. Taqi kasta jaqinakat pasirinakax, jisk"a wawanakas ukhamarakiw ejercito uniformeni jan ukax kunayman organizaciones paramilitares ukanakan isimp isthapt"ata. Homing ciberminas ukanakax estratosfera uksanx wali jach"aruw liwxatasïna, uñnaqapanx kunayman color bolas ukar uñtasitaw jikxatasïna. Luminarios ukanakax alaxpachan bóveda ukar qhant"ayapxäna, bulevar espejos ukanakamp uñt"at suman rayonakampiw umamp phuqhantäna. Maxim Troshev jupax janiw ukham excesos ukar yatintkänti.
  "Akanx warawaranakax wali ch"ullqhiwa. Ukat nayatakix wali junt"üxiwa" sasa.
  Mariscalax nayraqatapat ch"uñu pichthapisinx ventilación jist"arawayi. Juk"amp t"ijtawix jan kuna jan walt"awimpiw sarawayxi, ukatx mä juk"a pachatxa Ministerio de Defensa ukan utapax uñstawayiwa. Uka mantañawjanx pusi nuwasiñ autonakaw utjäna. Uka ch"uxña luchiars ukanakax chuchuñanakapampi - uywanakax tunka phisqhan kutiw mä allqamarit sipan juk"amp ch"amanïpxi - Troshev ukarux muyuntapxäna. Supermariscalan ciclopeo palaciopax uraqi manqharuw mantawayi, thiya pirqanakapax cañones de plasma ukat láseres cascada ukanakaw utjäna. Manqhankir bunker ukan manqhapax sapurukiwa - luxus ukax janiw ch"amanchatäkänti. Janïr ukax utjkän ukhax Troshev jupax jefeparux kimsa dimensional proyección ukan uñjäna. Supermariscal chachajj patak pä tunka marani chuyman, experienciani nuwasirïnwa. Mä jachʼa ascensorat saraqañaw wakisïna, ukat tunka kilómetros ukchʼa uraq manqhar mantasaw sarañajäna.
  Guardia de élite ukat robots de combate ukanakan cordón ukar pasasaxa, mariscalax oficinaruw mantawayi, ukanx computadora de plasma ukax galaxia ukan mä holograma expandido ukar uñtasit uñacht"ayäna, ukanx rusa soldadonakan concentración ukat uñisirinakan huelganakapax kawkhans utji sasaw uñt"ayasïna. Uka jakʼanjja, jiskʼa hologramanakaw warktʼatäskäna, yaqha galaxianakan dibujonakapaw uñjasirakïna. Jupanakar apnaqañax janiw sarantaskakïnti, warawaranak taypinx independiente estados ukanakan mä juk"a uñacht"äwinakapaw utjäna, ukanx amuyt"ir jaqinakaw jakapxi, yaqhip pachax wali muspharkañ jaqinakaw jakapxi. Troshev chachajj janiw uka kʼajkirïtap jaya tiempo uñchʼukkänti, jan ukasti yaqha yatiyäw lurañapawa. Igor Roerich chachajj waynäkaspas ukhamänwa, ajanupajj niyas jan arruganakanïnwa, ukat wali chʼiyar ñikʼutanïrakïnwa. Jupax jakaspa ukat jakaspa ukhamänwa, ukampis ch"axwäw pachanx rusa qullanakax janiw jaqin jaya pacha jakañapatak sinti munapkänti. Jan ukasti, generacionanakan jankʼak mayjtʼatapajja, evolucionaruw chʼamañchäna, ukat jan sinttʼasir guerrar ajlliri jaqejj wali askirakïnwa. Jakawixa pataka phisqa tunka maranakakiwa. Nayax élite ukanakatakis ukhamarakiwa. Ukhamajj nacimientojj wali jachʼäjjänwa, aborto lurañajj jan wali wawanakatakikïnwa, anticonceptivos ukanakas jarkʼatäjjänwa. Supermariscal chachajj mantasajj Troshev jilataruw uñkatäna.
  - Ukat akax jumax, Maxim. Taqi uka datos ukanakax computadora ukar jaquntañawa, ukax proceso ukaruw purini ukat mä solución ukaw churarakini. ¿Kunsa jumajj jichhak paskäna uka toqet sasma?
  - Confederados ukat aliados ukanakax mä suma yatichäw yatiqapxäna. Balanzax jiwasan chiqaruw t"ijt"aski, qhipa tunka maranakanx jilpach ch"axwäwinakaw atipt"asiwayi.
  Roerich jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Nayax yattwa. Ukampis Confederados ukan aliados ukanakax Dugs ukanakax amuyañjamaw juk"amp ch"amanchasipxäna. Jupanakax mä jach"a jan walt"awiruw puriñ qalltasipki.
  - Iyawsaña.
  Roerich chachajj holograma ukan uñachtʼäwip chʼetjjtayäna ukat mä jukʼa jachʼaptayarakïna.
  - Janïra ukaxa galaxia Smoor satawa. Akax payïr jach"a Dug ch"amanchatawa. Akax kawkhantix jiwasax jach"a ch"axwawiruw puriñäni. Ukhamäspa ukhaxa, paqallq tunka maranakanx ch"axwäwin atipt"añasawa, mä máximo patak maranakanwa. Ukat jan atipjañäni ukhaxa, walja patak maranakaw chʼaxwäwix utjani. Jumax mä competente comandante ukham uñacht"ayawaytaxa, ukatwa Operación Martillo de Acero ukar irptañamatak amtawayta. ¿Qhanapuniti?
  - Ukhamawa, Juma Excelencia.
  Igor jilatajj ñikʼutap chʼoqtʼasïna.
  -Kunatsa ukham titulonakax utji? Ukhamakiwa: Compañero Super-Mariscal. ¿Kawkitsa aka apthapipxta?
  Maxim jupax phinq"asitaw jikxatasïna.
  -Nayax compañero Supermariscal, Bing jupampiw yatxatawaytxa. Jupanakax nayra estilo imperial ukarjam yatiyapxäna.
  - Qhana. Ukampis jichhax imperiox mayjawa, p"iqinchirix nayrir costumbres ukat procedimientos ukanakaruw simplificawayi. Ukhamarus, ch"ama mayjt"ayañax niyaw purini, ukat machaq jilïr jilata ukat jach"a comandante ukaw utjani. Inas nayax irnaqawit jaqunukutaxchi, ukat Operación Martillo de Acero ukax askïspa ukhax jumaw nayan lantix utt"ayatäpxäta. Nayratpach yatxatañasawa, akax mä jach"a lurawiwa.
  Mariscalax Roerich jilatat kimsa kuti jila sullkapunïnwa, ukatwa patronizacionan tonadapax wali askïna ukat janiw chuym ustʼaykänti. Mä irpiri mayjt"ayañax niyaw purini, ukat machaq irpiripax panpachanit sipan sullkakïniwa. Natural ukhamawa, ukax wali askiwa.
  - Nayaxa wakicht"atätwa. ¡Nayaw jach"a Rusia markar luqtaskta!
  - Ukhama sarapxañani. Nayan generalanakajax uka detalles ukanakat phuqhantapxätamwa.
  Arunttʼasajja, mariscal jilatajj sarjjänwa.
  Pasillos de bunker ukanakax khaki pintatänwa. Sede operativa ukax akham uñt"atawa. Walja computadoras fotónicas ukat plasma ukanakax mä ritmo acelerado ukanw metagalaxia ukan kunayman chiqanakat jallu purir yatiyäwinak uñakipapxäna. Ukanjja, sapa kuti lurañaw wakisïna, ukat mä hora chikatani qhepatwa uka mariscal jilatajj antutatäjjäna. Jichhax mä jach"a hipersalto ukax mä jak"a galaxia ukar suyt"askäna. Jach"a ch"amanakaw ukan tantachasipxañapa, niya suxta t"aqaw taqpach flota espacial rusa ukanx tantachasipxañapa. Walja millón warawaranakan barconakapa. Jiskʼa tʼaqanakajj askichatäjjäna uka qhepatjja, mariscal jilatajj umaruw sartasïna. Uka manqhan thayajj wali juntʼu thayaruw jaytäna. Pusi qhananakax cenit sat chiqan tantachasipxäna ukat jan khuyaptʼayasisaw alaxpachar llamktʼir coronanakamp chʼallxtayasisax planetarux partículas sat jawiranak warantapxäna. Espejonakampi uñtat callenakanjja, cascadanakaw qhanajj jalnaqäna. Maxim jupax avión de gravedad ukar jaltawayxäna, manqhanx suma ukat thaya ukhamaw jikxatasïna, ukat anqäxaruw jank"ak saräna. Jupax janiw nayrjax Petrograd-Galaktika markar sarkänti, ukat jupax nayranakapamp capital ukar uñjañ munäna, kimsa patak waranqa waranqa waranqa jaqinakaw ukan jakapxi. Jupax sector militar uksat mistuwayxäna, ukatx taqi kunas mayjt"awayiwa ukat juk"amp kusisitaw jikxatasïna. Mä composición original ukan edificionakax uñstawayiwa;jupax luxus sasaw sutichaspa - representantes de la clase privilegiada ukanakax ukanakan qamasipxäna. Taqi ch"axwäwinx capa de oligarcas ukax juk"at juk"atw jilxattawayi, ukampis janiw taqpach t"unjatäkänti. Palacionakajj cheqpach obras de arte ukhamänwa. Jupanakat maynïrejj medieval tiempon utjkäna uka castillor uñtasitänwa, ukanjja parapeton kisunakapat sipansa palmeranakaw utjäna. Maynïristi jisk"a kayunakan sayt"atäskäna, ukat autopista ukax jupar alayaruw jalnaqäna, jupax mä k"ajkir color arañar uñtasitänwa, warawaranakamp ch"uqt"ata. Ukat kawkhantï pisin jakasir jaqenakajj jakapkäna uka walja edificionakajj janiw cuarteles ukanakamp chiktʼatäñ amtapkänti, jan ukasti muspharkañ fachadanakajj lliphipirïnwa, nayra patak maranakan pʼeqtʼirinakan ukat comandantenakan estatuanakapamp kʼachachtʼatänwa. Janiw taqi kunas khaki pintatäñapäkiti, sasaw Troshev jupax amuyäna. Ukhamarus, inas alaxpachan juk"amp jaqinakan utjki uka markax suma arquitectura ukaniñapa. Sector turístico ukax juk"amp saminakanïnwa , sarnaqañ thakhinakampi, jach"a rosas ukham lurat edificionakaw utjäna, ukhamarak panqarir ukhamarak mayacht"at tulipanes, margaritas cuerdas ukat exóticos animales intricadamente mixtos ukanakampi. Amuyataxa, oso jan ukax sable kisu tigre ukan jakañax wali askiwa, wawanakarux kusisiyaraki. Ukampis jilïr jaqinakax muspharapxarakiwa kunapachatï ukham estructurax sarnaqki jan ukax anattʼki ukhaxa. Tunka payan p"iqini muyt"ir dragón ukax mariscal ukarux jan chhaqtayañjam impresion uñacht"ayäna, sapa lakapat walja color phuch"unakaw neón ukamp qhant"ayat mistunïna. Jilapachax walja phunchhawinakaw utjäna, ukax wali muspharkañ uñnaqanakanïnwa, walja saminakan jets ukanakax patak patak metros ukch"a thayaruw jaquntapxäna. Ukat kunjams suma uñnaqt"anïpxi, pusi inti qhanan, uma patrón ukar ch"allt"ata, mä fabuloso, jan uñt"at saminakan anatt"awipa. Aka chiqankir wawanakax kusisita ukat suma uñnaqt"anïpxänwa: kunayman saminakan isipax cuento de hadas ukan elfonakar uñtasitaw uñacht"ayäna. Aka chiqanx janiw jaqinakakix utjkänti, chikat uñjirinakax yaqha markankir jaqinakawa. Ukhamäkchïnsa, jan uñtʼat jaqinakan wawanakapax wali kusisitaw jaqi wawanakamp anattʼasipxirïna. Troshev jupax amuyt"ir quqanakampiw jikisirakïna. Quri p"iqin ch"uxña diente de león pusi kayuni ukat pä jisk"a amparani. Wawanakapajj pä kayunikïpjjänwa, qorit lurat pʼeqenakapas esmeralda chʼakhanakampi chʼalltʼatänwa. Maxim jupax aka jañchirux sum uñt"äna - Gapi, kimsa sexuales plantas ukan luratanakapa, sumankañ munasiri, ukampis destino ukan munataparjamax mä taqpach ch"axwäwi interestelar ukar jaquntatäpxänwa ukat Jach"a Rusia markan aliados naturales ukar tukupxäna.
  Yaqha jaqinakan representantes ukanakax waljaw utjäna - jilpachax estados neutrales ukat planetas ukanakaw utjäna. Jupanakax imperio ukan jan iyawsañjam capitalap uñakipañ munapxäna. Aka chiqanx ch"axwawix jaya ukhamarak jan chiqäkaspas ukhamawa, waranq waranq parsecs ukch"a jayankakiwa, ukampirus, mä jan walt"awix janiw mariscal ukar jaytkänti. Pʼeqejanjja, uka planetanakajj atacapjjañapäkäna ukanakanjja, amuytʼasir jaqenakaw jakapjjarakini ukat walja millón millón amuytʼasir animalanakaw jiwapjjarakini sasaw amuyayäta. Wila jawiranakaw wartatäni, waranq waranqa markanakas ayllunakas t"unjatäniwa. Ukampis jupax imperio ukan mariscalawa, ukat lurañap phuqhañapawa.
  Uka centro turístico ukar uñjasax mariscal jupax avión de gravedad ukar uñstayañapatakiw mayïna, ukatx áreas industriales ukar sarañapatakiw mayïna. Aka chiqan utanakax mä juk"a jisk"akiwa, mä sanu uñstawimpi. Uka fabricanakajj oraq manqhanwa jikjjatasipjjäna.
  Avion gravedad ukax uraqir purintäna ukhax mä tama q"ala kayuni waynanakaw traponakampi ukat q"umachañ yänakampi jank"akiw uka chiqar t"ijtapxäna. Jisk"a ragamuffins ukanakax trapos ukanakanx niya qarjata, ch"amakt"at khaki, jach"a ch"iyjata p"iyanakani. Manqha ch"uxña, niya ch"iyara. Walja tiempo chʼajjwäwejj cinturonap chʼamañchtʼapjjañapatak waytʼapkaspa ukhamawa. Troshev jilatajj sinttʼasiñwa qalltäna. Uka auto apnaqerejj Capitán Fox satänwa, jupajj janiw ukham amuykänti.
  - ¡Jutapxam, jisk"a ch"uqi, aka chiqat mistupxam! ¡Marshall jupax jutaski! - sasaw jach"at arsüna.
  Jan utan wawanakax taqi chiqaruw t"ijtapxäna, q"añuskir talonanakapakiw uñjapxäna. Mä kutix pusi "inti" junt"u uraqin q"ala kayump sarnaqañax ch"amawa , ukat pisinkir wawanakax janiw yatipkänti kuna zapatonakas ukxa. Ukampis mä yuqall wawax mayninakat sipansa jukʼamp jan axsartʼirïxänwa ukat kuttʼasaw chika amparap uñachtʼayäna. Capitanax mä blaster apsusaw jan amuyt"asir waynarux ch"axwantäna, jupaw jiwayaspäna, ukampis mariscalax qhipa pachanx capitan amparap ch"allt"añ atipjäna. Cargax t"ijt"awayxänwa, pavimento ukan mä cráter ukham luratayna, ch"amakt"at qala t"aqanakax waynan q"ala kayunakaparuw jaquqanïna, ukat asfalto ukar jaquntatäna. Munañapamp chʼamachasitapatjja, jutïr nuwasirijj arnaqasiñap jarkʼaqañwa atipjäna, ukat llakinak aguantasajj saytʼasïna. Maxim jupax capitanarux wali ch"amampiw ch"allt"äna.
  - Kimsa uruwa guardia utana. ¡Atención, amparanakax ladonakamankiwa! - Mariscalax amenaza tonompiw kamachi - Wawanakax jiwasan yänakasawa, ukat uñjañasawa, janiw jiwayañasäkiti. ¿Uñt"tati, monstruo?
  Zorrox amparanakap ladonakapar luqxatäna. Jupax jisk"a p"iqip ch"allxtayäna.
  - Kamachinakaparjama jaysaña.
  - Jisa tata.
  Maxim chachajj uka waynaruw uñkatasïna. Jupajj janqʼo ñikʼutanïnwa, suma uñnaqtʼani, kʼari ajanu ukat musculonirakïnwa. Mä ch"iyjata camiseta manqhanxa, ch"aman abs-apax chocolate barras ukanakamp phuqt"ata uñjasi.
  -Kunas sutimaxa?
  - ¡Yanesh Kowalski ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! - Uka q"añu jaqixa pulmona pataru larusitayna.
  - Nayaxa jumana uñjta mä ch"amani nuwasiri lurañanaka. ¿Zhukov yatiqañ utar mantañ munasmati?
  Uka waynax llakitaw jikxatasïna.
  - Kusisiñajawa, ukampisa awki taykajaxa sapuru irnaqiripxiwa, janiwa yatiqawijatakixa qullqi churapkaniti.
  Marshall jilatajj jachaqtʼasïnwa.
  - Jumax inakiw qillqantasipxäta. Jumax, kunjamtï uñjkta, jañchin ch"amanïtawa, ukat nayranakamax amuyun yatiñanakapat parli. Jilïr amtäwix sum yatxatañawa. Uka pachanakax ch"amawa, ukampis ch"axwäwix tukusxani ukhax irnaqirinakas wali sumaw jakasipxani.
  - ¡Uñisirixa atipjatäniwa! ¡Atipjañäniwa! - Yanesh jupax pulmonar patat wasitat arnaqasïna.
  "Ukhamaxa, filanakamanxa jumana lanti utt"asiñamawa, soldado." Ukat qalltañatakix - autojan.
  Lisa kullakajj chhuxriñchjasïna. Uka waynax mä juk"a q"añuchatäxänwa, ukat manqhanx jupar qhipat jariqasiñaw wakisïna.
  Ukat sartasajja, gravedad sat avionajj gobiernon cuartonakaparuw jankʼak purinïna.
  Janesh kullakajj wali samsusaw uka jachʼa, suma kʼachachtʼat utanakat yatjjatäna.
  - Jiwasaxa janiwa sector central ukarux mantañapakiti, ukaxa wali askiwa.
  - Jumanakaxa juk"ampi uñjapxäta.
  Ukat ukhampachasa, mariscalax khuyapayasiñamp irpataw centro turístico ukar avionat sarapxañapatak mayïna. Uka waynax taqi nayranakapamp uñkatasïna, chiqpachansa kuntï uñjkäna uk manqʼantarakïnwa. Autot jaltañ munatapa, sarnaqir acera tuqin tʼijtʼañ munatapa, amuyunakapar chʼallxtayir mä thakhiruw makhatañ munatapax amuyasïna .
  Maxim sat jachʼa jaqejj uka urojj nayrjamajj suma chuymanïnwa ukat llampʼu chuymanïnwa.
  - Munasmaxa, "kusisiña qullu" ukaru sarañamawa, ukatxa uka qhipatxa chiqak nayar jutañamawa. Qullqi apt"asim, jan ukhamäkanixa janiw mantañ munapkätamti.
  Mariscalax uka papelarux katuyatayna.
  Yanesh jupax munkir jan munkir sarañ tuqiruw t"ijtäna, ukampis uñnaqapax wali qhanänwa.
  Salón espacio-ninja ukar mantañawjanx jach"a robots ukanakaw sayt"ayapxäna.
  -Chacha, jumax jan wali isthapt"atawa, qhanaw pisin jakasir barrionakatxa. Jumax katuntatäñamawa ukat estación ukar apañamawa.
  Uka waynax qhispiñ yantʼäna, ukampis mä pistolampiw jawqʼjapxäna, ukat asfaltoruw jaquntapxäna. Troshev chachajj autot jaltasaw yatjjatir sarañapäna.
  - Suyt"apxam, aka cadetexa nayampïskiwa.
  Uka policianakax sayt"asipxäna, mariscal ukar uñkatasa. Maxim jupax uniforme de campo ukanïnwa, ukampis pallapallanakan comandantepan epauletas ukanakax pusi intinak uñkatasin qurimpiw qhant"äna.
  Jilïr patrullera, policía teniente, aruntt"äna.
  - Disculpa, Mariscal, ukampis yatichäwinakax jark"iwa limosna mayirinakarux markar mantañapataki kawkhantix taqi galaxia ukan invitadonak katuqapktan ukaru.
  Maxim jupa pachpaw amuyasïna, mä ragamuffin ukham respetatäki uka cheqan antutasajj pantjasitapa. Ukampis janiw pantjasitap uñachtʼayañ amtkänti.
  -Aka waynaxa mä scout ukhamawa. Jupajj jachʼa comandot mä asignacion phoqaskäna.
  Tenientejj pʼeqep chʼoqtʼasisaw pistolapan boton chʼalljjtäna. Janesh Kowalski jupax chhuxriñchjasïna ukat amuyt"asirakïnwa. Mariscalax jachaqt"asisaw amparap luqtäna. Aka pachanx pusi galactas extraterrestres ukanakax mä akatjamat vigas lanzadores ukanakamp ch"allxtapxäna. Anqatxa, uka yaqha markankirinakax ch"uxña ch"uxña ch"uxña quqanakan ch"uxña ch"uxña ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqiruw uñtasipxäna, ch"akhanakapax nudo ukat k"uchikiw utjäna. Janïr monstruonakax nina naktayañ pachanïkipanx Maxim jupax taparuw jaquqanïna, mä blaster apsusa. Nina nakhantat thakhinakax patat pasapxäna, kunayman samin estatuaruw ch"allt"apxäna, ukat uka suma pedestal ukarux fotonanakaruw ch"allt"apxäna. Troshev jupax pä atacantes ukanakaruw mä haz láser ukamp khuchhuqatayna, pä inogalactos qhispipki ukanakax ladonakaruw sarxapxäna. Jupanakat maynix uka jan jark"at vigampiw katjatarakitayna, ukampis payïrix fachada ukan qhipäxapan imantasiñ atipjatayna. Uka monstruox kimsa amparat mäkiw ch"axwantäna ukatx Maxim jupax jank"ak sarnaqkchïnsa, mä juk"a ch"allt"atarakïnwa - ladopax phichhantatänwa ukat ch"iqa amparapax jan walt"ayatarakïnwa. Uñisirinakan rayunakapax tangencialmente "loco lirio de agua" atracción ukarux ch'allt'awayi. Ukat mä phallawiw utjäna.
  Mariscalan uñjäwipax umamp jaqt"askäna, ukampis kunjams Yanesh jupax mä losa ch"iyjasin uñisirinakar jaquntäna uk uñjasax musphataw jikxatasïna. Maxim jupax aka jan ch"aman uñnaqt"an wayn tawaqun imantat jan jaqirjam ch"amapat muspharäna... Jaqukipañax chiqaparuw tukuwayi, phisqa nayran filapan chiqapa. Uka luratax chhuxriñchjasïna ukat nayrar sartawayxäna, wali muspharkañawa. Ukax Maxim jupan suma amtat ch"axwatapatakix walikïskänwa, uka monstruon jakäwip tukuyañataki.
  Uka nuwasïwix jankʼakiw tukusxäna. Uka tiemponjja, policianakajj janiw pallapallanak jiwayañsa yantʼapkänti. Ukxa jankʼakiw mariscalax amuyäna.
  "Taqi suma jaqinakax nayraqatapan ch"axwapxi, ukat qhipäxanxa, markan callinakapanxa, axsaririnakax anqan qunt"asipxi.
  Suma manqʼat manqʼat tenientejj chʼiyar chʼiyar tukuwayjjänwa. Maxim sat jilataruw jakʼachasta.
  - Compañero Mariscal, perdón mayipxsma, ukampis jupanakax jach"a vigas jaquntirinakanïpxänwa, ukat jiwasax...
  - Ukat ¿kunas ukaxa! - Maxim jupax patrullera cinturón ukan blaster ukar uñacht"ayäna. - ¿Ch"uspa ch"uspa? Wali llakiskañawa, amuyataxa, capital markanx janiw kuna irnaqawis jumatakix utjkiti. Janiw ina ch"usat qunt"askätati, nayax nayraqatar khitañatakiw ch"amachasiskä.
  Maxim chachajj uka waynar señas uñachtʼayasajj avion de gravedad ukar saltañatakiw yanaptʼäna, ukatsti amparap wali chʼamampiw chʼalljjtäna.
  -Walikiwa, jumaxa mä águila. Jumanakat jan pantjasitajat wal kusista.
  Kowalskix suma chuymampiw nayranakap ch"irmthapïna, arupax wali jach"a ukat kusisitaw ist"asïna.
  - Mä suma lanzamiento ukakiw lurawayta. Nayax...
  - Jumanakaxa ch"amanïpxätawa. Colegio tukuyasax chiqapuniw nuwasiñar sarawayta. Taqi jakäwimax nayraqatamankiwa, wali ch"amampiw ch"axwañama.
  - ¡Ch"axwawix wali jach"awa! - Waynaxa wali kusisita arsüna. - Nayax jank"akiw nayraqatar sarañ munta, mä viga pistola apthapta...
  - Janiwa jank"aki lurañjamäkiti, nayrïri ch"axwäwinxa jiwayatätawa. Nayraqatax mä especialidad jikxatañamawa.
  Yanesh jilatajj chuym ustʼayasisaw muxsañchtʼäna. Jupax ch"amanakaparux atinisitaynawa, jupax amuyataynawa, nayratpachx walja lurañ yati, ch"axwañs yatiraktwa. Ukañkamasti, avión gravedad ukax Michurinsky jach"a parque patxaruw jalnaqäna. Ukanjja, jachʼa qoqanakaw jilapjjäna, yaqhepajj walja patak metronak alturaruw puripjjäna. Ukat achunakapax wali jach"apunïnwa, chika manq"antasax manqhan jakasiraksnawa. Quri ñik"utan genéticamente modificado piñanakax manq"añjam uñnaqt"anïnwa. Chiqansa, kunjamtï suyapkäna ukat sipansa, janiw uka waynarux wal jachʼañchapkänti.
  - Nayax nayratpach ukham quqanakaruw sarawayta. - Yanesh jupax qhanañcht"iwa. - Janiwa distritos centrales ukanakaru uñtaskiti, taqiniwa ukana mantapxi. Ukar kayukiw puriñatakejj walja tiempos munaskchejja.
  - Inasa! - sasaw Maxim. - Ukat ukhamakipans, aka chiqan quqanakar jach"añchapxam... Mä ch"uñuw utji, mä taqpach pelotón ukaw manqhanx mantaspa.
  - Mä jach"a ch"uspa agaric ukham uñt"atawa. Ukax jan manq"añjamawa. Amtastwa, mä bolsa phuqtʼat frutanak khuchhurat apthapiyäta. Nayax pavarara ukarux walpun munasta - ñik"utapax jisk"akiwa ukat sawutapax wali sumawa. Higos ukax janiw kunas ukampi chikachasiñax utjkiti. Kunapachatï khuchhuqañax wali amuyumpiw uñjañama. Inas p"akjaspa, ukatx uka jawirax mä cascada ukar uñtasitaw - janïr mä arut arsuñatakis tiemponïkasax apasxaspawa. Aka achuxa wali jach"awa. Mä plástico bolsaruw chiqanakat apasiñama, ukat ukax wali jan walipuniwa.
  Maxim jupax Janesh kullakaruw amparapamp ch"allxtayäna.
  - Janiwa taqi kunasa manq"añampi tuputäkiti. Mä qawqha panqaranak apthapisin saraqapxañäni.
  - ¡Mä regalo imillataki! Kunats janixa!
  Uka waynan amparanakapajj volanteruw purirakïna. Capitán Fox jupax colerat amparanakap ch"allt"äna.
  - Janiwa volante llamkt"añati, allqamari.
  Ukat jankʼakiw uka mariscalan yaqha cheqañchäwip katoqäna.
  "Mä wawampi nuwasiñatakik chʼamanïtawa."
  - ¡Nayax llakistwa, ¡Au Excelencia!
  Yanesh jupax janiw kuns kamachkänti, jan ukasti larusisaw jikxatasïna.
  - Munañanixa yant"añaniwa. - Maxim ukax wali askiwa.
  Yanesh jilatajj akham sänwa: "Simuladoranak lurañ experiencianïtwa.
  Kowalskix jan pächasisa, jan axsarasaw amparanakap volantepar luqxatäna ukat autox alayaruw irpäna. Amuyataxa, chiqpachansa wali muspharkañ lurañanakanïnwa. Gravedad sat avionajj jachʼa qoqanakan pʼeqenakapat jankʼakiw pasäna.
  Maxim jupax janiw jark"känti, ukat uka waynax avión apnaqañapatakiw jaytawayi. Ukham sañasawa, jupax lurawiparux wali sum atipjatayna, jach"a tronconak taypin maniobra lurasa, janipuniw t"unjkänti, técnica virtuoso uñacht"ayasax marat sipans juk"ampi. Ukampirus, t"unjatäkchisa, janiw jach"a lurawix utjkaspati, avión gravedad ukax mä sistema de seguridad perfecto ukaniwa. Qhepatjja, jiskʼa ukampis wali suma panqaranakampi phoqantat mä chʼusa cheqaruw qontʼasipjjäna. Uka suma layqax wali khuyaptʼayasisaw uka joyanak chʼiqiyawaykaspas ukham amuyasïna. Uka chʼamäki uka coloranakajj nayranakaruw chʼamaktʼayäna, ukat machjayir thujsajj jan qhanañchañjam kusisiñaruw puriyäna.
  Yanesh jilatajj wali jachʼañchataw sillpʼistu. Uraqir puripkäna ukhaxa, waynax jaltasaw panqaranak apthapiñ qalltäna, mä amparapampiw apthapisïna. Maxim jupax thaya wila masirakïnwa, juparux paisaje ukarux gustänwa ukat ukhamakipans kunas axsarañjamarakïnwa. Amenazatjam amuyasiña. Ninampi umampi sarnaqasaxa, mariscalax amuytʼasirïtaparuw atinisiñ yatitayna, janiw jukʼampi aynachtʼaykänti. Principio tuqitxa, mä jach"a imperio capital ukanx janiw jaqinakatakix jan walt"ayir jakañ utanakax utjañapäkiti. Aka chiqanx kunaymaninak utji. Maxim waynarux señas uñacht"ayäna ukat amukiw jinchupar jiskht"äna:
  - Jiwasana jak"anxa uñisirinakawa utji. Panqaranak imantasin nayamp chika jutapxam.
  Janesh kullakajj nayranakapajj qhantʼänwa.
  - Nayaxa wakicht"atätwa.
  Uka ramo auton Capitán Fox jupan uñjata jaytasaxa, Maxim ukat Yanesh jupanakax quqa manqharuw sarxapxäna. Chiqansa, soldadonakar jawstʼasaw uka chiqar peinañapäna. Ukampis Maxim jilatajj kusisiñampiw katuntasïna. Chiqansa, Janesh kullakax munasiñ amtanakampiw phuqantäna, jupax pallapallanakan inteligencia ukan irnaqtʼirjamaw amuyasïna ukat uka tuqitwa kusisirakïna. Jupanakajj juntʼu pampa taypinwa thaknam sarapjjäna, jan chʼajjwañataki. Yanesh jupax q"ala kayunakap morado ortigas ukanakamp phichhantañ atipjatayna, ukampis jark"aqasïna, qunqurinakapar puriñkamax ñik"utapax jach"a ch"akhanakamp ch"uqt"atäkchïnsa.
  Maxim jilatajj akham sasaw jiskʼat säna: "Amuyasim" sasa. - Quqa taypinxa, jan walt"awixa sapa ch"uqi ch"uqi taypina imantatawa.
  Yanesh jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna: "Akanjja, jarkʼaqasiñ camuflaje ukaw munasispa. Uka traponakax juk"akiw janchirux imantapxäna, kunas kayunak taypin jalnaqäna. Jach"a laq"unakaxa, kunjamtï Yaneš yatiqañ utan yatiqkänxa, janiw aka planetan jaqinakar manq"apkiti. Uka juk"amp jan walt"ayir especies de artrópodos ukanakax nivel genético ukan t"unjatawa, janiw capital markan chika taypinx infección jan ukax epidemia ukar tukuñax wakiskänti. Jupanakax amukiw sarnaqapxäna. Mä akatjamatwa Maxim jilatajj congelasïna. Jisk"a jakirinakax jan samarañjamaw sarnaqapxäna, maynis axsaraykaspa ukhama. Mariscalax waynarux amparat katthapisinx jinchuparuw jiskht"äna:
  - ¡Nayraqataxa mä embuscada ukaw utji!
  Maxim chachajj bolsillopat mä detector de sonido apsusaw uka jakʼankir cheqanakar sum istʼäna. Ukax chiqawa, phisqa jaqi ch"axwirinaka ukat niya pachpa aliens ukanakaw uka jak"an jikxatasipxäna. Ukhama, ukham equilibrio de fuerzas ukampixa, jan nuwasiñax juk"amp askiwa, jan ukasti uñisirinakar jan walt"ayañaw juk"amp askixa.
  Ukham lurapjjäna.
  Experienciani pallapallampi ch"uxña waynampixa sincronizado ukhamaw sarnaqapxäna. Chʼojjña chʼojjña chʼojjñanak taypinwa sarnaqapjjerïta, tobillokamaw chʼojjñanakamp umamp chhaqtjjapjjerïta. Wali ch"amampiw mariscalax jaqin cadenapan p"akjatapat amuyt"äna ukat aka chiqanw jaltxañ atipxatayna. JUPANAKAX suertenipxänwa, janiw khitis yaqha markankir jaqinakat animalanakan sentidonakapanïkänti ni muspharkañ istʼirïkänti. Uka detector de sonido ukax nayratpach llamp"u chuyman arunak yaqhachañ yatïna.
  - Mister Resident, jumax nayat jan lurañjamäki ukanak mayisktaxa.
  Uk jaysañatakix mä aruw croaking ukar uñtasita.
  - Ukat jumaxa, general, qullqi apsuñaki yatitawa jan taqpacha irnaqasa.
  Timbre ukarjamaxa, jupax mä jan jaqir uñtasit jaqit uñt"atawa.
  - Chika millón qullqi churapxtamxa, ukhamaxa ¿kunas? Satélites espía ukanakat nayra yatiyawinaka.
  "Janiw nayan juchajäkiti" sasaw jaqin arupax q"añut chiqapar arsuskakïna. - Aka kasta yatiyawixa, principio tuqitxa, wali jank"akiw nayra pachar tuku. Nayajj janiw taqe chʼamanïkti.
  - Jank"akiw uk amuyapxta, jan ch"amanïtawa sañax juk"amp jasakiwa. Kunawsatix sistema Kremlin ukar atacañax utjkani ukhax jumamp cómplices ukanakax janiw kuna askis utjkaniti.
  Maxim kullakajj wal khathatïna. ¿Chiqapunit capital ukat galaxian taqpach chika taypinkir jukʼamp chʼamani línea de defensa ukar ataque lurañar purini? Sistema Kremlin ukax kunjamtix lurayirinakax sapki ukhamarjamax janiw atipt"añjamäkiti ukat ukhamakipans uñisirinakax imperio ukan chuymapanx ch"amanchasipxchi ukhax ukax llakit lup"iñanakaruw puriyi.
  - Yatiñamawa, chacha, niyaw mä fundamental machaq arma apnaqañäni, ukat yanapt"awipampix rus estrella barconakax janïr ch"axwañ jayankkasax laq"aruw tukupxani . Ukatx jiwasan ejercitosax mä ola gravitacional taqi kunar mantañjamawa, espacios rusos ukanakaruw umamp phuqhantayani ukat mundos imperiales ukanakaruw apnaqani.
  Maxim chachajj wali llakitaw jachäna, amuyatajja, uka traicionerojj janiw ukham suytʼäwimpejj sinti kusiskänti. Ukampisa, akham sasaw jaysäna:
  - Phisqa columnax nayrat sipans juk"amp ch"amanchatawa, ukat invasión ukax amtaparjamaw sarani.
  - Juman lurawimax jak"a pachatakix tunka payan ch"amanchawinak capital markan lurañawa, jiwasan fuerzas de huelga ukanakataki. Mercenarios ukanakax turistas ukham uñt"ataw aka chiqarux mantapxani, quqanakaruw imantasipxani, ukatx ataque general ukanx jupanakan lurawip phuqhapxani.
  - Ukhamawa.
  - Ukat uñjam chacha, jiwasan warawaran barconakasan ataquepax jan walt"ayaspa ukhaxa, jumatakix juk"amp jan walipunïniwa. Juman pachpa contrainteligenciamajj chʼiyjarakïtamwa, ukat jiwayañajj kʼachat kʼachat ukat wali llakiskañawa.
  Maxim chachajj janis khitis parlkäna uk uñjkchïnjja, SMERSH chachajj arupampiw traicionir jaqerojj uñtʼaspa sasaw amuyäna.
  - Uñisiri irpirinakanxa taqi qhipa utt"ayatanakatxa yatiyawinaka munapxtanwa. Taqi kuntix yatipkta ukanaka.
  - Nayan yatiyawijarjamaxa, Mariscal Maxim Troshev waynax galaxia Smur ukan flota de estrellas ukan p"iqinchirïñapatakiw utt"ayatäna. Jupat janiw chiqpach yatiyawix utjkiti, ukampis...
  - Taqi kunas qhanawa, rusanakax mä jach"a ofensiva ukan wakicht"asipki. Kunjamatix nayrax lurapxirïk ukhama. Machaq comandantex mä akatjamat jach"a ch"amanchirinakan ataquepawa.
  Maxim jupax khathatitaynawa, jupax nayrar sartañ munäna ukat friki ukar ch"allt"añ munäna. Operación ukax jan walt"äwinwa.
  - Nayaxa ukhama amuyta. Kunjamakitix yaqha nombramientos ukanakax...
  Traidor ukax jaya pachaw listar uñt"ayasïna ukat qarjataw jikxatasïna, ukampis Maxim jupax nayratpach mä amtaw p"iqipanx utjatayna. Nayraqatxa, amukiw aka chiqat mistuñama, ukatx payïrix, jank"akiw SMERSH ukar jawst"añama. Ukanx jupanakax jank"akiw red espía ukar neutralizañ jan ukax suyt"añ amtapxani. Chiqansa, uñt"at traidores ukanakax janiw jan walt"ayatäkiti, ukat jupanak tuqiw desinformación ukanakax filtrasispa. Jilïr amtäwix janiw amateur uñacht"ayañakiti. Ukampisa, uka waynaxa, jichhakamaxa samarata qunt"atäskatayna, uka waynaxa kuynt"atayna, ukatxa wayn tawaqunakan ch"amapaxa wali ch"amanïtapa amuyasxataynawa.
  - Inas jupanakarux mä láser ukamp ch"allt"assna, Mister Marshal?
  Maxim jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna: "Janiwa, janipuniw kunäkisa" sasa. - Ukatakixa inteligencia ukaxa, yatiyawinaka apthapiñatakiwa, chiqapa jaqinakaru yatiyañataki. Jumatï uka kamachi pʼakintäta ukhajja, naya pachpaw balamp jiwayapjjäma.
  Mariscalax viga armap ajjsarañampiw jiltayäna.
  Yanesh jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Ordenanakax janiw aruskipt"atäkiti.
  Maxim chachajj uka waynar irpatapat arrepentisïna. Kunjamas jupanakan jiskht"awinakapax ist"asispa... Ukañkamax mä chhuxriñchjasiñaw detector de sonido ukan ist"asïna, ukat alien ukax wasitat arsüna.
  - "Júpiter" sata jaqiruxa sapxañani, jani yanapt"istaspa ukhaxa, aka peón sacrificiot luqtasaw churaraksna. Ukatxa Jachʼa Tantachäwimax wal colerasini, khuyapayasiñax janiw pantjasitanakapat maynïrïkiti.
  Maxim jilatajj akham sänwa: "Jïsa, mä pʼeqtʼirejj qhuru jaqëñapawa" sasa. Mä kutix waranq ajllit jaqinakat maynïrïnwa, ukampis apnaqir dictador ukax akatjamat jiwxi ukhakiw p"iqinchirïñapatak ch"amanïna. Sapa maraw waranqax ajllitäxi, ukatx jach"a ch"aman turkakipäwipax sapa kimsa tunk maraw lurasi. Ukampis uka chʼamajj janiw utj-jjänti. Nayraqatxa, Maxim chachan sarnaqäwipax wali llamp"u chuymanïnwa, ukat payïrix, paranormal ukan ch"amanakapax, wawatpach wali ch"amanïnwa, jilïr jaqirux jan ch"amanïñ qalltäna. Ukampirus, janïr pusi tunk maranïkasax mariscal ukar tukuñax... ukax kuns sañ muni.
  - Janiwa Jupiter llamkt"añati. Jupaw juman suma suytʼäwimajja. Jan ukax jan ukax ch"axwäwin atipt"añax janiw sinti ch"amäkiti.
  Inogalakt jupax mä jan ist"kay kuns jaysañatakix cackled. Ukatxa akham sasaw qhan säna:
  - "Júpiter" ukaxa wali askiwa kunapachatixa ch"amanchaski ukhaxa. Jupan jan kun luratapatjja, jiwasan soldadonakajajj walja chhaqtäwinakanwa tʼaqhesipjje. Ukhamäpansa, jumaw ewjjtʼanakas jupar yatiyäta. Jichhax jumax sarasmawa.
  "Ukhamawa, sarxasmawa" sasaw Maxim kullakax samarañamp jach"at arsüna. Uka horasanjja, arunakap jan cheqätap uñachtʼayasajj mä phallawiw utjäna. Mä chʼaxwäwiw utjäna.
  - ¡Maldita! Mayampi irnaqaña...
  Mariscalax qunqurt"asïna, ukat kusisiñ chispinakakiw Yanesh nayranakapan qhant"äna.
  . 11 JAQTHAPI
  - ¡Jumax conciencia tuqit arsusma! - Jach"a jach"a tukuri esclavoxa chhuxriñchjasïna.
  - Ukhamat kusisiñax taqininkiwa, janiw mä qawqha ajllitanakankiti. ! - Layqaxa jach"at arsüna.
  Condejj pächasïnwa:
  - Janiwa! ¡Colerasiñampi jan ukax ch"ama munañampiw irpataw sasaw amuyta! Esclavonakax sartasipxäna, ukampis jiwayañampikiw tukuyapxäna. Ukanakaw kuna kutkatasiñas utji.
  - Akaxa janiwa ch"axwañakiti, jan ukasti mä revolución ukhamawa. ¡Kunatï jukʼamp wakiskirïki ukajj qhepatwa pasani, atipjañ tukuyatatjja! - Warmixa wali kusisita säna.
  - Turkakiptawi? Muspharkañ aru, ¿jumax juma pachpat uka aru uñstayta? - Forsaxa muspharataynawa.
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Aka aruxa mä angelan samkan churitu. - Witcher ukaxa inspiración ukampiwa ch"amanchasi.
  - ¡Mä angel jan ukax mä ch"iyar diosa! Profecía samkanakax sallqjañawa. - Jakhuwixa pächasiñawa.
  - ¡Kunapachatixa, jumaxa jaqina jakawipa suma mayjt"ayañataki ukhamaraki juma pachpa suma jaqiru tukuñataki! Taqi jan walt"awinakax munasiñat juti, suma jakañax sapa mayni ch"amanchawinakampikiw lurasispa. ¡Jan equiponi jaqix mä carbón ukar uñtasitawa, jan ninani, juk"a qhana churaraki ukat jank"akiw jiwarxi! - Jupax Witcher-an elocuenciap mä jawir apsuwayxi.
  - Jumax siwa mä jaqix mä equipo ukankañapawa. Ukampis ¿kunas animalanakan naturalezapaxa uk yattati? - Forsa jiskt"asitayna sarcasmo ukhama.
  - ¡Uka uywaxa juk"ampi sumawa uywata! Ukat jila partejja, niyakixay esclavo ukhamästa ukat janirak qhispiyatäktati, ukhamax jachʼa jaqinakax jumat jithiqtapxänwa, arunakampiw chiqa chuyman amigonakamax chiqpach saminakap uñachtʼayapxäna. Ukax sañ muniw yaqha pachan masinakar thaqhañ pachaw purini. - Witcher jupax juk"amp samarañampiw amuyt"ayäna.
  Conde de Bor jupax mä qawqha segundos amukt"äna, ukat amparap luqxatäna:
  "Janis qhipa suma jikxatasiñar iyawskchiyätxa, mä juk"a cuchillajax wila umañapawa".
  - ¡Lógica ukax janiw instintos ukar serviñapäkiti - ¡lujuria amuyu! - Sataynawa Layqaxa.
  - Walikiwa, walikiwa, wakisiwa, yatichapxita! Mä ch"axwäwiw utjani - mä jach"a lurawiw utjani! - Condexa jupa pachpata wila pichthapiñ qalltäna.
  - Jumax mä yatxatat ukhamarak jan axsart"ir nuwasirïtawa, ¡jumax mä escuadrón p"iqinchirjamaw ajllitäñama! - Ch"axwirixa amuyt"ayi.
  - Janiwa jan walïkiti, ukampisa janiwa sapa pallapalla p"iqinchiri chhijllañaxa wakiskiti. Mä juk"a ch"amampiw kamachinak mayacht"asiñax utjañapa. ¡Jumaw ajllitäxtaxa, ukhamax jumax utt"ayaraktawa! -Condex cadena correoparuw uchañ qalltäna. Mä qhawqha yuqall wawanakaw jupar yanaptʼañatak jankʼak sarapjjäna.
  - ¿Kunas inaki atipt"asiwixa? - Layqaxa pächasiwa.
  - ¡Ejercitotakix t"unjañawa! - Ch"amampi khuchhurata. - Economía ukaxa rizoma walja ch"uqi, ejercito ukaxa mä sapa tronco!
  Witcher chachajj akham sasaw sawkasïna:
  - Ukampis juk"ampirus roble satawa, ukatx janiw ch"amampi ukhamarak estabilidad tuqitakiti, jan ukasti nivel de control tuqita!
  Chika q"ala yuqallaxa conteo ukarux mä espada churäna. Jupax ch"akha ch"akhanakaparux ch"allt"asaw jaysäna, ukax mä kutit sipans juk"ampiw jawq"jatäna. Uka waynax jacht"asisaw qhipäxar jaltawayxäna, ch"iyar kayunakap ch"allxtasa.
  Witcher jilatajj mä amtampiw akham säna:
  - Nayaxa phisqa legiones de composición truncada ukanaka luraskta, sapa maynixa pä chikata pallapallanaka. ¡Jumajj kimsïr pʼeqtʼirir uttʼayatätawa! ¡Ukat esclavonakax mayninak ajllipxpan!
  Qhipa amtäwix ch"axwañanak utjayawayi, niyaw ch"axwawinakar tukuwayi. Ukat chiqpachansa mä nuwasïwiw utjäna, walja esclavonakaw usuchjasipxäna, ukat Witcher jilatax uka chʼaxwäwiruw mantañapa. Ukat jankʼak jaquqanisajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan ukax baton apnaqañ jaytxañamawa! Comandantes ukanakar directo nombramiento ukar sarañäni.
  Esclavonakajj janiw quejasiñampiki kusisipkänti, ukampis kunapachatï nuwasir jaqejj ukham amtar voto churapjjäna ukhajja, mä amtampiw amparanakap loqjjapjjäna.
  Aka chiqanx Witcher, jupax sartasiw p"iqinchirïnwa, jupax wali ch"amampiw irnaqañapa. Chiqansa, khititï askïki uk nayratpach uñtʼañax chʼamakiwa, ukat jupax candidatunakäñ munirinakarux jisktʼaskakïnwa. Qhepatjja, legionanakaruw uttʼayasïna, ukat mä jukʼa tiempotak comandantenakaruw jiskʼa sucursalanakar uttʼayapjjäna.
  - Kunapachatixa ch"axwawinakaxa tukusxani ukjaxa, pallapallanakan uñacht"ayata ch"amampi, amuyt"awipampiwa uñakipt"añäni! - Tawaquxa qhananchataynawa.
  Legionanakat maynïrejj taqeniw wawanakampi wayn tawaqonakampi utjäna. Witcher jupax Bik waynaruw jupanakxar apnaqañapatak utt"ayäna. Uka waynanakaw jan kusisita arnaqasipxäna:
  - ¡Jupax wali jisk"akiwa! Jiwasax janiw jisk'a wawarux munasktanti. Jach"a ukat ch"amaninak jiwasanakxar uchapxam.
  - Ukat khitirus munasma?
  - Amartilsiña! ¡Jupaw jukʼamp askïspa!
  Mä atlético waynaw nayrar sartawayi, jupax wali yuqall wawakïskänwa, ukampis niyaw encina quqar uñtat jach"äxäna. Chiqansa, ajanupax chʼamaktʼkaspas ukhamänwa. Vedmakova, mä comandantetakix yatiñax kunja wakiskiris uk sum yatisax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunas paqallqu llätunka?
  Waynaxa jupar uñkatasaxa akham sasaw jiskht"äna:
  - Janiw yatkti! Jilïr amtäwix musculonaka ukat ch"amawa.
  Bik jupax parlanteruw larusitayna:
  - Jan p"iqini ch"akhanakaxa mä amparampi aychawa - ukatakixa sartenxa jachaskiwa!
  - ¡Amukt"am, jumax bug! ¡Nayaw jumarux phust"ä! - Wayna heroxa arnaqasïna.
  - ¡Khititix paqallq llätunk phisqa tunk suxtani sasin jan yatki ukax janiw nayrapat sipans juk"amp ch"allt"añjamäkiti! - Waynaxa lakapa juparu ch"allt"äna.
  Uka waynax pulmones patat larusitayna:
  - ¡Nayaw ch"amanchapxsma, jiwañkamaw ch"axwapxä!
  - ¡Jumax nayat yateqasismawa mä rata-mono ukhama! - Conde de Fuerza ukaxa qhananchatawa. - Ukampirusa, akaxa mä suma thakhiwa.
  - ¡Pä duelistanakatxa, maynix loqhjamawa, maynix jan wali jaqiwa! - Nayax Witcher ukarux uñjtwa. "Uka yuqall wawanakan junt"uchasiñapax wali askïkchisa."
  Bik jupax uñisirip uñkatasin sayt"atäna, alturapan mayjt"awipax wali jach"änwa, uñisiripax phisqa kutiw juk"amp llamp"u. Ukampis wawajj jiskʼachasaw uñtʼat musculonakap uñchʼukïna, uka waynajj jiskʼakïnwa , ukampis alambrenirakïnwa. Muyu ajanupax ajanunak luratayna, espadapax amparanakaparuw muyuntäna.
  - Walikiwa, ¿kunjamarak nuwasiñäni jan ukax sumankthapiñäni! Ukat akham sasaw jisktʼäna: "Jan wali arunakampi" sasa.
  - Jisa, nayaxa jumaru munassmawa! - Atleta ukaxa waynaruxa atacataynawa. Jupax mä backhand ukampiw jawq"jäna, espadapax jach"a ukat llakt"atänwa, amuyataxa pä amparanirakïnwa. Bik jupax jan jark"aqasiñs yant"asaw uka ch"axwäwit esquivatäna, jan ukasti trayectoria uksat jaltasaw espadap nayrapan puentepar jaquntäna. Uka waynax jakthapiwiparjamakiw jawq"jatayna - ch"axwañataki, ukampis janiw jiwayañatakikiti.
  Uka jan wali jaqix jukʼampiw colerasïna ukat payïr espadap liwxatañ qalltäna. Aka chiqanx Buk jupas juk"amp ch"amampiw t"ijtxañapäna. Uka waynan qʼala talonanakapajj jukʼamp jiskʼaruw tukuwayjjäna, ukat cuchillanakajj jupanak arknaqasaw jankʼak sarapjjäna. Mä akatjamat Bik sayt"äna, mä tubo kisunakapan uñstäna. Uñisirinakax juk"amp ch"amampiw liwxatasïna ukat mä caballot t"ijt"asaw t"ijtäna, thiya amparanakap jach"aruw jalxatäna. Q"añuchata jachaqt"asisaw waynax thuqt"äna, ukat kuna jisk"a yänakas atletan ajanuparux ch"allt"äna. Bik jupax mä ladoruw cuchillas ukanakat pasawayxäna, ukat q"ala talonampix uñisiripan pechoparuw ch"allt"arakïna.
  Uka ch"aman waynax wali musphataw arnaqasïna, ukat kayunakapax jan ch"amanïxänwa ukat t"unjañ qalltäna.
  Mä suma jach"a jach"a tukuñaw ejercito taypin utjäna, juk"anikiw uka jisk"a yuqall wawarux uka jach"a jaqir atipt"añap suyapxäna. Ukatxa wawanakaxa wali kusisita arnaqasipxäna, nayraqataxa, chiqpachansa, esclavonakatxa jisk"akiwa. Khitinakatix jisk"a ukat jan ch"amanïpki ukanakax wali kusisitaw uñjasipxi, jach"a jefemax janiw jach"äkiti. Ukhamajj mä wawas sartasiwitak kuns luraspa.
  Esclavonakajj atipjat atletaruw tʼijtjjapjjäna, uka markankir mä qhawqha doctoranakas ukankarakïnwa. Mä morado ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar, juk"a ñik"utan ajanupanxa, uka wayna heroen ajanupanxa. Uka qullirixa wali musphataw säna:
  - ¡Basílica! Mä aguja venenompiw chʼankhachatäna, ukhamatwa amparanakap jan chʼamanïkänti.
  - ¡Mä juk"a pachataki! - sasaw Bik. - Ukatxa jupax amuyt"asiwayxiwa. Jupax janiw kuns amtaskaniti, jan ukasti p"inqasitap janiw amuyaskaniti.
  Witcher chachajj uka waynaruw jakʼachasïna:
  -Kawkhansa veneno luraña yatiqawayta?
  - ¡Janiwa kawkhansa! Ukajj mä estancianwa jikjjatasïna. Qamirinakax janiw marka taypin jikxatasipxatapatx kusisipkiti. Ukatwa kunayman venenonak lurapxi. Poción ukax sellado ukhamächi ukhaxa, janiw kuna jan walt"awis utjkiti, ¡nayax cerraduranak jist"arañ yatta! - Bik jupax Witcher ukarux k"arimpiw uñch"ukisïna.
  - Kawkhana? - Jiskt"ataynawa ch"axwiri.
  - ¡Mä lunthataw yatichawayitu! Jupax mä juk"a pachatakix mä esclavo ukhamaw tukuwayi, nayax jupamp chikaw pachpa par ukankäyäta, wali ch"amampiw irnaqapxta, quqanak khuchhuqapxta. Kunjamsa cerraduranak jistʼarasma uk yatiyarakitäna, kuns uñachtʼayarakitäna. Jupajj amtasitajat wal muspharäna ukat tʼijtjjarakïnwa. - Uka waynaxa k"arisiñampiwa ñik"uta ch"allxtayäna.
  - Ukat ¿janit jupar arktati? - Witcheraxa wali muspharkañawa.
  - Janiwa! Taqinipuniw uka qhispiñatakix jawq"japxirïta, nayatix qhispiriskayätxa, ukhamax sapa phisqhaniruw pilaranakar ch"akkatat uñjasispäna. Pä jaqix niyaw mä conspiración ukhamäxi. - Wiri waynaxa qhananchataynawa.
  - ¡Barbaranaka! Suma, walikiwa, jumatix ukham amtasksta ukhaxa, inas Khirov ukamp jikisiñax jumatakix askïchispa. - Witcher jupax amuyt"awayiwa.
  - ¡Ukhamawa! ¡Nayajj nayratpachaw jukʼamp chʼamani ukat wali yatiñani jaqëñ munta! - Waynaxa mä bíceps bola uñacht"ayi.
  - ¿Nayat sipansa juk"amp ch"amani ukat juk"amp yatiñani? - Warmixa anatt"asisawa säna.
  - Janiwa! ¡Chiqpachansa, jumaw pʼiqtʼirïtaxa! Ukampis kupi amparamampixa, ¿kunatsa jan ukhamäki! - Bik jupax juk"amp amuyt"ayañatakiw amparanakapamp sayt"asiwayi.
  - ¡Jaqix juk"amp jach"a t"ijt"i, juk"amp jan satisfecho ukhamawa cargopampi! - Nayax Witcher ukarux uñjtwa.
  - ¡Jaqinakax janiw t"ijt"apkiti! ¡Khitinakatix amuyunakapax jan groveling ukar yatintapki ukanakakiw ch"iwinïpxi! - Uka waynaxa mä precoz amuyt"awi uñacht"ayäna.
  - ¡Jiwasan ejercitosanx ch"iyar ch"akhanakaw utjani! Nayax arsuwayta, kuns amuyt"añ munta. - Witcher jupax arsuwayi.
  - Ukat nayax iyawstwa, jach"a kullaka! Taqi kunat sipansa, jumax janiw mä p"iqinchirïktati, jan ukasti mä kullakakïtawa jan ukax mä taykakïtawa jiwasatakixa. ¡Mä familiakïñäniwa! - Bik sataynawa.
  - Marka p"iqinchirixa jaqinakatakixa jila jilapawa, janiwa jila! - Marka p"iqinchirixa nayraqatax markachirinakan luqtiripawa. Ukampirus, jach"añchäwinak mayjt"ayañax jaytxañäni, kuna armatix jumax apnaqkta ukax mayninakan apnaqañapawa. ¡Mä qawqha tubonak lurañäni! - Witcher ukaxa kamachiwa.
  - ¡Janiwa jaya pachanakakiti! - Passa ukaxa amuyasiwa. - Sumanchaña wakisi.
  - Nayax nayratpach amuyt"askta, qhiparuxa, laka, ajanunakax mä juk"a jayaruw ch"allt"asiñ yanapt"i. Ukampis kunas jilxattaspa ukat chʼamampi chʼalltʼasispa ukhaxa. Mä qawqha minerales ukat qulla quranaka. - Witcher jupax mä ch"aman amuyun ch"axwawiw jikxatasïna.
  Uka waynajj akham arunakap istʼpachänwa:
  - ¡Ukham lurañäni, ¡elementos ukanaka ajlliñani! Jiwasax pachax utjaskakiwa, walja esclavonakaruw ch"axwañ técnicas básicas uñacht"ayañax wakisi.
  "Chiqpachapuniwa, sullka jila, layqaxa kunsa yanapt"apxitani" sasa. Ukampirus jach"a ch"amanakaw jiwasanakar jaquntatäñapkamax nuwasiñasawa. Ukampisa, wali amuyumpiw wakichtʼasiñasa. ¡Lamar qutan waña qala jikxatañax juk"amp jasakiwa, mä invento jan pallapallanakar apnaqat jikxatañat sipansa! - Vedmakova ukaxa mä suma qhananchawiwa.
  Taqi kunat sipansa, kutkatasirinakax ejercicios ukanw urux sarnaqapxäna, uka pachparakiw Bik jupax reconocimiento ukar khithäna.
  Mä ejercitow markat mistuwayäna. Janiw sinti jach"äkiti, jan ukasti suma armatänwa. Mä scout waynax mä jisk"a cucaracha crustácea ukar kayuk saratayna, mä jan amuyt"kay aruruw uñt"ayarakïna:
  - ¡Ch"axwirinakaxa phisqa ch"aphiniwa, ukatxa juk"aki sarnaqapxi!
  - Walikiwa! - sasaw Bik. - Jan ukaxa juk"ampi muspharkañawa, janïra jiwasaru jutapkipana, jupanakaxa jilpacha pesaje ukata qarjasipxani.
  Witcher chachajj kʼari chuymampiw akham säna:
  - Yatxatat ch"axwirinakaxa sapxiwa, janiwa phisqa ch"iqa amparampi jach"a armanaka apsuñakiti. Suma, chiqans janiw jan walïkiti, jupanakan jan amuytʼasirïtapax jukʼamp jankʼakiw atiptʼañ yanaptʼani. Ukañkamasti, esclavonakax mä pä horanak ikiñar jaytapxam. Jupanakajj wali chʼama uruw pasapjjatayna, uka nuwasïwijj janiw faciläkaspänti. ¿Uñisirinakax qhawqha pallapallanakanïpxisa?
  - Phisqa waranqa chikatani. - Bik jupax jan axsarasaw säna. - Ukax sañ muniwa, taqiniru ch"uqt"asiñäni ukhaxa, janiw phisqa patakat jila jaqinakax markan qhiparapkaniti.
  - Akaxa wali amuyt"atawa, taqi tuqita jak"achasiñaxa wakisirakiniwa. Arumanakax janiw jiwasanakar atacañ atinapkaniti, jupanakan pachpaw khuchhuqapxani. Ukax sañ muniw mä campamento utt"ayapxani, ukhamat alwax taqi ch"amampiw hackear lurapxani. Inas muyuntañ amtampix soldadonakar jaljapxchispa. - Witcher jupax amuyt"awayiwa.
  Conde de Forza jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Nayax Sultanato ukan apnaqir saräwinakap sum yatta, mä kutit sipans juk"ampiw jupanakamp ch"axwapxta. Arumanakax walja uñaqirinakaruw quri bolsas apt"at campamentosar khitapxani. Esclavonakar soborno churañ yantʼapjjani, ukatsti chʼakkatat chʼakkatapjjani jan ukajj wali askïspa ukhajja, nayranakap chʼiyjapjjarakiniwa.
  - Uñch"ukirinakaru khitañaxa nayra pachana lurawiwa. - Nayaxa amuyasta, Witcheran kayunakap ch"allt"asa. - Ukampis janiw jan uñjkañ gorras ukanipkiti, guardia yuqall wawanakax wali uñjirinaka ukat k"ari chuymanïpxiwa, taqiniruw katjapxani. Ukhamarus, alwa pacharuw mä juk"a jak"achasipxañäni. Ukat esclavonakax jukʼamp sum ikipxani ukat uñisirinakax jukʼamp manqhar ikintapxani.
  - ¡Lógico ukhamawa! ¡Nayaw nayrïr kutix ataque lurä! - sasaw Bik.
  - Wakisxaniwa jark"aqirinaka apsuña, ukaxa lurasirakispawa tubo de tiro ukanakampi yanapt"asisa. - Witcher ukaxa uka aparato uñacht"ayi. - Aka chiqanxa mä kasta pistón chint"atawa, kimsa kasta qullanaka, ukhamaraki aceite carburo ukampiwa. Wali amuyumpiw kuns lurañama, jan ukhamäkanixa, retroceso ukax yuqall wawanakan kisunakap ch"allt"ani. Jumax wali yatiñan waynanakaruw irpäta.
  - Waljanixa jardinanakaru ch"axwaña ukhamaraki lunthatasiña experiencianipxiwa. Khitinakatix qhispiyat yuripkäna, ukat jan qhispiyatäpkäna ukanaka, jukʼampisa utankir esclavonakax dueñonakapat lunthatapxirïna. - Bik ukaxa taqiniru samarañapawa. - Ukhamatwa jakañ yatiqañ utan sarapxta.
  - ¡Taqi kunasa wali askiwa! Jilapachax nayax amuyta janiw sinti guardianakax utjkaniti. Chiqansa, ¿khitinakas jupanakatakixa? ¡Esclavonakax jan amuytʼasirïpxiwa! Llamp"u chuymanïñax llamp"u chuymanïñaruw jak"achasi - jank"ak amuyt"añax jan wali jaqiruw jak"achasi.
  Khirov layqax uka aruskipäwiruw mantawayi:
  - Jiwasaxa niya pä kuti jan ukaxa mä juk"a juk"ampi jach"a kankaña utjistu, ukampisa uñisirinakaxa juk"ampi yatxatatawa ukhamaraki armado ukhamawa. Ukat Sultanato ukan ejercitopanx warminakax legión personal de inmortales ukan irnaqapxi. Jupanakax suxta waranqa mercenarios ukanakaw kunayman markanakat jutapxi. Jiwasan ejercitosanx walja warminakaw utjani, ukat juk"akiw excepciones ukanakax chachanakat sipanx juk"amp jan ch"aman nuwasirinakäpxiwa.
  Ukhamasti sapa nuwasïwix wali amuyumpi amtatäñapawa. Ukhamarus nayrïr atipjäwinxa, esclavonakax jiwasat jaltxañ qalltapxani.
  - Warmirjam atipt"añax wali k"ajkirïtapampiw jawst"i, ukampis chanipampix jaqunukuwayi! - Witcher"an yatiñapax mayamp qhant"awayi.
  - Kusawa! Jichhax uñjtwa plan de operación ukax taqpach mä amtar puritapa. Taqi kunatix qhiparki ukax juk"amp qhanañcht"añawa. Ch"axwäw pachanx uñisirinakan filapanx sustjasiñaw qalltasini, ukatx jilpach pallapallanakax Zhit markaruw t"ijtapxani. - Khirov jupan iwxt"ata
  - ¡Qhanapuniwa! Esclavonakan juk"amp ch"aman t"aqapax qhipäxatw ch"axwapxani, marka chiqatpacha. Inas nayajj jupar irpchirista. - Conde Forsa jupan iwxt"ata.
  - Janiwa lurañjamäkiti, ukat jumaxa! - Layqaxa qhananchawayiwa.
  "Ukhamarus aceitet lurat manqʼañanakaw utjistu, ukat mechanak uchapjjañapatakiw mayista" sasa. Jiwasax jupanakarux campamentoruw jaquntañäni ukat juk"amp sustjasiñasawa. - Witcher jupax amuyt"awayiwa.
  - Ukat akax amuyt"asirakirakiwa. - Layqaxa iyaw sataynawa. - Ukhamakiwa janiwa uka cargonakata wakicht"atäkiti.
  - Waliki! ¡Ninax nuwasiñ diosawa ukat yaqha diosanakjamarakiw uñjañasa ukat sacrificio lurañas wakisi! Ukampis janiw taqe kun wakichtʼañatakejj tiempojj utjkitänti. - Witcher jupax pachpaw p"inqachasïna, jupax p"inqachasïna.
  - Jutïr kutixa juk"ampi ch"amanchañaniwa. Ukañkamax janiw ikiñax llakisiykituti. - Khirov jupax jan kuna pretensión ukamp bostezo.
  Witcher chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Nayax mä uywar uñtat costumbre ukaniwa, juk"a ukat llamp"u ikiñani, ukampis jilanakajax samarañaw wakisi.
  - Ikit sartañax mä arma estratégica satawa, jan utjatapax qarjañaruw puriyi, ukax turkakipt"asax atipt"asiñ gérmenes satawa. - Passa ukaxa amuyasiwa.
  Esclavonakajj suma thayan ejercicio lurasajj jiwatanakjamaw ikipjjäna. Guardianakakiw embuscada ukan quntʼasipxäna, alarma phustʼañatakis wakichtʼatäpxänwa. Mä akatjamat uñisirinakan pʼeqtʼiripajj jukʼamp jayaruw uñjani, uk janipuniw yatktati. Ukampirus taqi kunas walikïskänwa, amuyataxa, legión gubernamental ukan p"iqinchiripax Temnik Etirimon jupax janiw mä jan yatiñan arumax ch"axwañ munkänti. Ukhamarus ch"amakanx mä esclavotakix imantasiñax juk"amp jasakiwa, ukat jupanakar katjaña. Jan ukajj inas ukhamak jaytapjjchispa, uka qhepatjja tʼaqhesiyaña ukat jiwayañaw utjani. Temnik Ethyrimon jupax lakap ch"allxtayäna, tawaqunakat sawkasiñax juk"amp kusiskañawa , kayunakap p"akjaña, ñik"utanakar ninamp phichhantañax - wali yant"awiwa.
  Ukat jankʼakiw carpanakap saytʼayapjjäna, ukatwa soldadonakajj ikipjjäna. Janiw pä tunkat jila centinelanakax qhiparkänti. Janïr ikiñar sarkasax Ethrimon, waranq waranq jaqinakamp chikaw mä manq"äw wakicht"apxäna, q"ala thuqhurinakax nayraqatapanx encantos ukanakap ch"allxtapxäna. Ukajj wali suma ukat kusiskañänwa. Waranqa maraninakax ch"akhanak jaquntapxäna ukat sallqjañjam poses uñstayapxañapatakiw wayt"apxäna. Ukatxa, jan pächasisaw jupanakar katuntapxäna, uywanak munañap phuqasa, machantat ikiñar puripxäna.
  Jiwapjjatapajj jan amuyasisaw jalnaqäna. kutkatasirinakax quqanak taypit pasapxäna, mä tama yuqall wawanakaw nayrar sartapxäna. Bik, mä quqar ch"allt"ata, laphinakan imantata, nayrïr guardiaruw uñjäna.
  - Akaxa jupax, wali suma, chhaqhata.
  Uka venenojj mä jukʼa sumäjjänwa ukat mä ratukiw paralisis sat usunïyäta. Mä ch"axwawix ajanuparux janiw wakiskiti, kunatix Sultanato ukan ch"axwirinakax, kamachirjamax, k"achat sarnaqapxi ukat pecho ukakiw armadurampi ch"uqt"ata ukat centinelax muyuntat ikiski.
  - ¡Ukaxa mayakiwa!
  Witcher jupa pachpaw qhipäxat sartaski. Jupax guardiaruw jan kuna tubo de disparo ukamp apsu. Jupax qhipäxat mantanikiw kunkapax p"akjasi.
  - ¡Kuyuñaxa jakañawa! ¡Jan q'ucht'amti - sumankañataki! Ukat wali llakitaw - purakajax ch"usawa!
  Ch"axwirix mä juk"a larusiñaw jikxatasïna. Muyuntat quqanakax jach"a jach"awa ukat uvas quqanakax uñjasirakiwa. Munat ukat wali yatiñan esclavo waynanakaw uka jakʼan jalnaqasipki. Jilïr nuwasirinakax juk"amp llamp"u chuymanïpxiwa, ukatwa qhipharxapxi. Mä jach"a uywax juk"amp ch"axwañapuniwa.
  Witcher chachajj thakinjja yaqha guardiaruw jiwayäna, jupajj mä frascot coco cerveza chuchuñakiw utjäna. Uka campamentojj jupanakan nayraqatapanwa jistʼarasïna.
  Ukajj janiw mä jachʼa campamentokïkänti, pallapallanakajj awisajj carpanakanwa ikipjjerïna, awisajj thiya chʼojjñanakanwa ikipjjerïna. Arumax junt"üxiwa, janiw walja centinelas ukanakax bostezos ukhamäkiti, jan amuyt"asisaw uñch"ukipxi.
  Aka chiqanx jach"a amtawix mäkiw apsuñawa, ukhamat jan alarma uñstayañatakix pachanïpxañapataki. Cisne cuco, suma arupampi, ukatakix juk"amp askiwa. Jupax janiw kuna suyt"äwis utjaykiti, jan ukasti, chhuxriñchjasiñapax niya sapa kutiw ist"asispa, ukampis tonalidad mayjt"ayasma ukhax yatiyawinak katjasma.
  Vedmakova kullakajj ukhamarakiw luraraki. Jupanakajj jupar jaysapjjänwa. Uka centinelanakax janiw kuns lurapkiti, jupanakax "suerte" ukhamaw jikxatasipxäna, jiwañax facilakïxänwa.
  - Mä ch"uqixa mä ch"uqi ch"uqi ch"uqimpi sasiwa, jallupacha ch"iqiyata, ukatxa waljani utjani ukhaxa, atipjawixa yuriniwa!
  Layqax ikiskir jaqinakarux khuchhuqañ qalltäna. Mä tuqitxa, janiw caballeros ukhamäkänti, ukampis mayni tuqitxa, ¡atipjañax jachʼañchatäñapawa! ¡Honor ukax mä relativo amuyunakawa ukat nayraqatax pallapallanakamar apnaqañaw wakisi!
  Nayraqatax khitinakatix juk"amp qamir isimp isthapt"atäpki, comandantenakar tukuyapxam. Espadanakajj mä sapa pilaruw uchapjjerïna.
  Ukampirus conciencian t"aqhisiñanakapax janiw jaya pachax utjkänti, esclavonakax jiwayañ qalltapxarakïnwa ukat ukatw alarmax utjawayi. Kunapachatï arumanakax atacatäki ukhaxa, sustjasiñax janiw jarkʼatäkiti, jukʼampisa chʼamaka jan ukax qinayanak utjchi ukhaxa. Esclavonakax taqiniw chika q"ala jan isinïpxi ukat jasakiw yaqhachasipxaspa, ukat nuwasirinakax p"iqip ch"uqt"asipxi ukat walja kutiw maynit maynikam ch"axwapxi. Ukat maynix akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Qhispiyasipxam!
  - Wartya! ¡Demonionakaw nuwantasipki!
  Sustjasiñ pachanakanxa, comandante ukan lurawipax nayrat sipans juk"amp wakiskiriwa. Witcher jupax uk yati, ukat pachpa jach"a carparuw jank"ak saratayna.
  Etirimón, wali chika machata, juk"akiw nayranakap jist"arasïna. Jila partejja, khititï janïr nuwasiñ qalltkipan umki ukajj infiernon resacampiw tukuyani.
  - ¡Kunas pasäna! ¿Kunatsa tubonakax amuktʼapxi? - Jupaxa arnaqasïna.
  - Tubonakax amukiw kunatix cuchillas ukanakax q"uchupxi - ¡acero ukax cobret sipan juk"amp ch"amaniwa! - Layqaxa arnaqasitaynawa. Jupax Ethyrimon sat jaqiruw jaltawayxäna. Chiqansa, Temnik chachax wali yatiñampiw uka cuchilla apnaqäna, ukampis janiw jichhakamax taqpach wakicht"atäkänti, ukat Witcher chachan musculonakapax wali junt"uchatäxänwa. Jupax wali ch"amampiw liwxatäna, henna pintat cuchillapax ch"amakanx juk"akiw uñjasïna. Uka jan suerteni noble jaqin p"iqipax t"ijt"awayxänwa.
  Witcherovax waranq jaqiruw jupar t"ijt"ayas mä ch"akhampiw t"unjäna. Yaqha comandantejj mä tubot thuqhusaw apsutäna.
  - ¡Kunatsa, ghouls ukanakax janiw sartapkiti!
  ¡Mayampiw mä qhana ch"axwäwimp ch"allt"ata, ch"uqt"at uñisirix jaquqaniwayi! Pä waranqa oficialanakax qhipäxat jupar jutañ yant"apxi, ukampis mä thuqhuriruw t"ijtapxi. Jupax chhuxriñchjasi ukat kayumpiw ch"allt"asi. Witcher jupax janiw uka pachax jaytkiti, mayniruw khuchhuqasi, mayniruw tukuyi. Walikiwa, mä ejercito jan comandantex mä tama uwijanakar uñtasitawa, jan awatirini, mä lobo, jan manq"kani ukhaxa, axsarayañapawa!
  Jichhajj kutkatasir esclavonakajj waljaniw mä thujrumpi, jan ukajj jukʼamp sumajj mä wajjrampi armatäpjjäna, jupanakajj amuytʼayatäpjjänwa. Mä kuti phisqa jaquntañ táctica ukax wali askiwa. Ukajj jukʼamp facilakïnwa, liwjjatasiñasa ukat kayu manqhar taktʼañasa.
  - ¡Janiw jupanakarux jaltxapxañapäkiti! ¡Chakinakam khuchhuqasipxam! - Vedmakovax mä amplificador de voz tuqiw arnaqasïna.
  Solntslava ukax taqinimp chikaw hackeado. Kunjams aka diva ukan musculonakapax anatapxirïna. Janiw inamayakïkiti, walja jaqinakax colerat warmix saxrat sipan juk"amp jan waliw sasin amuyapxi. Ukatwa mä nuwasir jaqirux chikat khuchhuqäna, ukat cuchillapax inercia tuqiw qhipäxan saytʼatäki uka oficialan kunkap khuchhuqäna. Centurionanakax mä jukʼa ordenar kuttʼayañatakiw chʼamachasipxäna, ukampis jankʼakiw jiwapxäna. Ukhamarus Sultanato ukax taqi kuns luratayna, ukhamat pallapallax kuna amtäwis uk armasiñapataki. Ukat kutkatasirinakax wali yatiñampiw Sultanato soldadonakarux cucaracha caracolanakat jithiqtapxäna.
  - ¡Janiwa silla patxaru qunt"asipxañapäkiti! - Solntslava ukaxa wali jach"at arsüna.
  Passa ukax akham sasaw yapxati:
  - Nina controlaña kawallunakaru.
  Ukax yanapt"awayi, cucaracha caracolanakax filanakaruw phallapxäna ukat juk"amp sustjasipxäna. Ukatwa, jan kun lurañ yatisax walja nuwasirinakax jaltxañ qalltapxäna. Ukampis ukax chiqpachapuniw Witcher ukat esclavonakax suyapkäna. Uka nuwasïwijj jukʼampiw tukjañaru ukat arknaqañar tukuwayjjäna.
  Nuwasirix ch"iqa nayrap jisk"achasaw kimsa puñalanak jaquntäna:
  - ¡Janiw jupanakarux sarxapxañapatak jaytkañäniti!
  ¡Tʼijtʼañajj ajjsarañat sipansa jukʼamp llampʼu chuymanïñawa! Chiqansa, ¡jila parte soldadonakax janiw nuwasïwin jiwapkiti, jan ukasti arknaqañ horasanwa jiwapxi!
  Bik, wali t"ijtir waynar uñtataw mä oficialan kunkapar jaltasin jupar kayuk saräna:
  - ¡Juk"ampi jank"aki cucaracha!
  Puñalax espuelas lantix servirïnwa, ukat pisinkir jaqix janiw jaquntañs yant"känti.
  Witcher jupax uk uñjasax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ch"axwawix dominó anatt"añjamawa, p"akjata dominó ukanakakiw janiw apthapitax utjxiti - ¡uraqix katxaruwayi!
  - Janiwa kunasa, ch"akhanakajaxa waynawa ch"amani! - Waynaxa jaltawayxataynawa, kunkaparuxa ch"iyjatayna. Uka qhepatjja, jankʼakiw sarjjäna.
  Witcher jupax mä jiwat jaqiruw tinkutäna, walja jiwat jaqinakaw muyuntat ikiskäna, ukampis divax janiw jaquqanïkänti, jan ukasti jupanakar jaltawayxäna. Ukatxa espadanakampiw chʼiyjäna. Jupanak contra nuwasir soldadonakan moralapajj chhaqtawayjjänwa, jichhajj uka nuwasirijj verdugoruw tukuwayjjäna. Ukat wila uñisiñas utjarakïnwa. Witcher jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan wali sutimpi! ¡Khititix armap jaquntkani ukax jakaskaniwa! Sultanato ukan nuwasirinaka, katuyasipxam.
  Uka kamachi istʼirinakajj utjarakïnwa, ukampis waljanejj jan suytʼasaw jaltjjasipkakïna, yaqhepasti qonqortʼasipjjäna.
  Amuyt"añataki, tunka ch"aman ch"axwirinakax mäkiw Bik ukar katuyasipxäna. Inas jupanakax mä wawar destinopar katuyañax jukʼamp jan walipunïkaspas ukham amuyapxchïna. Uka waynaxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ajanumaru jaquntañawa!
  Ch"axwirinakax liwxatapxänwa. Bik jupax q"ala kayukiw qhipäxat sarnaqäna, wawax llamp"u chuymanïkchïnsa, pallapallanakax axsarañatw jacht"asipxäna. Ukat uka waynax atipjat uñisirinakapat qhispiyasiñapati janicha uk amuytʼäna. Ukampis ukapachax uka jan wali yant"awiruw jaqunukuwayi, kunatix esclavonakax mä suma marka lurañ munapxi, ukat janiw pachpa uywirinakapan thakip wasitat lurañ munapkiti.
  - Walikiwa, jakaña - alaxpacha fuma!
  ¡Jukʼat jukʼatwa uka nuwasïwijj chhaqtawayjjäna! Ukhampachasa, uka jiwayañax jaya tiempos utjkaspa ukhamawa. Layqax mä juk"a yatiñan nuwasir jaqimpiw jikisïna. Jan sinttʼasisaw jan walinak lurapjjäna, qhepatjja, desarmejjänwa, ukatsti muspharayarakïnwa.
  - ¡Jiwasax ukanak munapxta!
  Yaqheparojj qʼañunak jaqontapjjäna, ukampis yaqhepajj janiw saytʼapkänti. Chʼaxwäwix niyaw tukusxäna, tʼijtʼañasa ukat arknaqañas jukʼampiw sarantawayxäna. Witcherova jupa pachpaw arknaqañ p"iqinchawayi ukat waljaniruw jiwayatayna, ukampis janiw taqpach ejercito qhip qhipa pallapallakama t"unjañjamäkänti.
  Ukhamäkchïnsa, uka nuwasiri waynajj walja patak esclavonakampi caballot saratasaw mä jan ajjsarir aventura lurañ amtäna, mä arunjja, jankʼakiw markar katuntañ amtäna, uka markajj janiw jarkʼaqasiñatak wakichtʼatäkänti.
  - Akaxa wali ch"amani sartawiwa. Jiwasax janiw qamir yänak apsuñ jaytkañäniti, ukat juk"amp askixa, amparanakasar jank"akiw mantañäni.
  Atipjat ejercitot walja tunka pallapallanakax wali ch"amampiw cucaracha caracolanakar jaltxapxäna ukat punkuruw t"ijtapxäna.
  Janiw jank"aki jist"arasipkänti, ch"axwañaw utjäna. Punkunakax saraqanïna ukhaxa, Layqa warmimpi caballot saririnakapampix quqa qhipäxat jaltxapxäna. Uka waynan aparatopampiw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a Sultan Erifef sutipxaru! ¡Chʼamani refuerzonakaw jumar jakʼachasiñatak jankʼak purinipjje! Marka jark"aqañ munsta ukhaxa, nuwasirinakax pirqanakan chiqaparuw sayt"asipxañapa.
  Ikit uñjir guardianakajj janiw jankʼak amuyasipkänti, jukʼampejj Witcher kullakajj jiwat cuerponakat lunthatat mä qamir isimpiw jaqontäna. Casco sapakix wali askiwa, inti jalsunx mä hielo ukham qhant"i, walikiwa, khitis ukham noble comandanterux jan iyaw saspa.
  Ukat caballeros, burgomas ukat yaqha nobles, chiqpachansa, janiw ikipkänti, ¡jupanakax "jupanakaw" markapar uñjapxäna!
  Mä jiskʼa qollunjja, mä suma palaciow utjäna, uka palaciojj columnanakani ukat estatuanakanïnwa, uka palaciojj nayra romanonakampi ukat inti jalsu toqenkir nayra estilonakampi mistusaw lurasïna. Jupan nayraqatapanx kunjamtix aka markanx yatiqapki ukhamarjamax Sultan Erifef jach"a estatua ukaw utji, laka qhipäxat mä phuch"uw mistu. Jach"a sala ukanx ch"axwañaw utjäna ukat kusiskañarakïnwa, musicax phust"askäna - mä manq"äwix qullupunïnwa. Sultanato ukan noble nobles ukanakax mä Sabantuy uñacht"ayapxäna. Qurimpi bordat jila alani togas ukanakamp isthapt"ataw suma almohadanakan ikipxäna, jisk"a mesanakanx platonaka, vinonaka ukat licors ukanakaw utjäna. Patak patak lamparanakaw mesanaka ukat pirqanakan qhantʼäna. Taqi estancian ukhamarak colonnadas ukanx jan jakt"kay esclavonaka, esclavo imillanaka, esclavo yuqall wawanaka ukat guardaespaldas pallapallanakaw palacio uñjir qhant"apxäna. Uka jach"a jaqinakax tostadas ukanakaw umapxäna. Jilïr noble jaqix Sheikh du Pustemorov satänwa, jupax pä qʼala hetaeranakan amparapanwa congelasïna. Jupax ch"allxtasïna ukat mä jaqir uñtataw jachäna, qhiparusti qhispiyasxänwa ukat arnaqasïna.
  -Ukat jichhax gladiador ch"axwawinakanïñ pachaw purini. Ukat ukhama aburrido, janiw wilax utjkiti, ukat vinox janiw almatakikiti.
  Cornichox ist"asïna ukat nuwasirinakaruw arena ukar jawsapxäna. Sarnaqäwiparjamaxa, jukʼamp kʼachachata ukat sullka nuwasirinakaw nayraqat nuwasipxañapa. Ukampis jequex jichhakiw mä lote de esclavos entrenados ukar katuqatayna, ukat pä kasta kusist"awinak mayacht"añ munäna: erótico ukat wila masinaka.
  Mä ninax Coliseo jisk"a chiqanw nakhantäna, vidriot ch"amanchata antorchanakax mä juk"a qhant"at qhanaw lila tinte ukamp mistunipxäna, janq"u gravax lliphipiw jikxatasïna, podium ukarux mä kusisit uñtawi churarakïna. Nayrïr kutiw escenarior tʼijtäna, mä musculoso ukat jiskʼa imill wawaw qʼara cinturón uchasïna. Nayrïr clasen gimnasta ukham pä salto luratayna ukat amparanakapampiw sarnaqäna. Ukatxa, príncipe uñkatasin sayt"asïna, congelasïna, mä espadampi mä puñalampiw ch"akkatasïna, ukham armanakampi, jupanakax mirmillon sasaw sutichapxäna. Uka tawaqux suma uñnaqt"anïñ atipt"äwin atipt"aspawa, kunjams llamp"u, terciopelo ukham ñik"utapas ukat q"illu ñik"utapas ukhama, nayratpach ajanupanx mä jach"a cicatriz ukaw utjäna. Jutïr saltirix amparanakapampiw sarnaqarakïna. Armanakapax mä tridente ukat mä jisk"a llika - mä jubilacionanïnwa. Mä tramo lurasax uñisirinak uñkatasin saytʼasïna. Jupax waynänwa, niyas yuqall wawakïskänwa, wali barbanïnwa, llamp"u imill ajanunïnwa, mixtos chacha warminakan utjatapax mä erotismo especial ukaw acción ukarux churäna. Uka masinakax jaya pachaw uñt"asipxi ukat nayranakap ch"irmthapisipkaspa ukhamawa.
  - ¡Kunas Caisca! ! - Uka waynaxa llakita säna.
  "¡Jumajj wali suma jaqëyätawa, ukampis jichhajj almamajj nayra nina nakhantayatäniwa!" - Tawaqux jan wali arunakampiw jaysäna.
  - ¿Kunatsa jumaxa wali qhuru chuymanïtaxa! ¡Jiwasax wali virgenäxtanwa, jakañasawa! - Waynaxa axsaraña suyt"awimpiwa säna.
  - ¡Akax janiw yanapt"kitaniti! ¡Diosanakas esclavonakarux jiskʼachapxi!
  Gladiador escuelan entrenamiento ukax wali ch"amawa ukat cicatrices ukanakax q"ala lliphipikir janchinakapan uñjasiwayi, ch"axwirinakan wayn tawaqunakan.
  Jaqinakax wali ch"amanchataw uñjasipxäna, apuestas ukanakaw lurasïna, sallqa arnaqasiñanakax gladiador waynanakaruw ch"amanchapxäna, jupanakax qhanaw jan nuwasiñ munapkänti.
  Sheikh warmipax mä q"ara bolsa apsuwayxäna.
  - ¡Phisqa tunka quri Kaiskataki! "Jachʼa kisunakapwa qhantʼäna.
  - ¡Qalltañäni! Uka jequex uka señal uñacht"ayäna.
  Ukham mayj mayja ukat pachpa pachanx walja yänakampi, nuwasirinakax tantachasipxäna, sarnaqawinakapax jank"akiw ukat jan walt"awinakampiw sarnaqapxäna. Nayraqatxa, tridente apt"at nuwasirix mä llika jaquntañ yant"äna, ukampis janiw jaltkänti ukat uñisiripax jupar jan walit jaltasaw mä puñalamp purakapar ch"allt"añ atipjäna. Waynax qhipäxar jaltasinx tridente ukarux pechoparuw ch"allt"äna, ukampis mä juk"akiw ñik"utap ch"allxtayäna. Ukampis maniobrapajj uñisirinakaruw qhepäjjar kuttʼañapatak waytʼäna. Jupajj sarawayjjänwa ukat llikaruw taktʼasïna, janiw nayrajj wali munat gladiadorar jakʼachasiñap munkänti.
  - ¡Jumanakaxa chachanaka! ¡Ukax atipjañatakiw juchañchatäpxi sañ muni! - Tawaqux jach"a jach"a tukusaw säna.
  - ¿Kunjamatsa yuritayna? - Waynaxa phinq"asisawa uñnaqäna.
  Mä akatjamatwa tridentempi retiariox amparapamp grava katthapisin ajanupar jaquntäna. Uka maniobrax mä efectow utjäna, imill wawax nayranakap jist"arasïna, ukat uka pachpa segundon tridentex abs ukar ch"allt"äna.
  Llakit jachʼat arnaqasajj gladiador waynajj chhuxriñchjasïna, ukampis ukhampachasa, cuchillap amparapar chʼalltʼañwa atipjäna. Retiariox arnaqasïna ukat armap apsuwayxäna. Uka espadajj llijullijunakjamaw qhantʼäna, niyaw kunkapar chʼalljjtäna. Gladiador ukax qhipäxar kutt"awayxänwa, pechopax khuchhuratarakïnwa. Waynax wali llakitaw jacht"asïna ukat tridentap jaquntäna. Ukatxa, uñisirix juparuw jaltawayxäna ukat mä puñal jaquntäna. Uka columpiojj mä jukʼa jan chʼamanïkchïnjja, puntapajj kayun aychaparuw chʼalljjtäna. Retiariox arnaqasïna ukat jaquqanïna, ukat puñala apthapisin sartañ yant"äna, uka pachax espadax kunkaparuw ch"allt"äna. Nayratpach jan amuytʼasisaw mirmillon cuchillap intix plexo solar ukar chʼalltʼäna. Mä kutix munasir chacha warmix (Romeo ukat Julieta ukham) gravaruw jiwat jaquntapxäna. Machata uñjirinakax larusipxäna ukat chhuxriñchjasipxarakïna. Kimsa llakit esclavonakaw jiskʼa nayraqatani ukat mistur chhuxriñchjatanakax arena ukar tʼijtapxäna, khitinakatix chhaqhapkäna ukanakan cuerpop phichhantapxäna, ukampis ajay tuqit qhispiyasiñ katuqapxäna, mä juntʼu hierrompiw phichhantapxäna. Jiwatäpjjatap sum amuyasajja, costillanakapampi ganchompiw chintʼapjjäna ukat escenariot jaqontapjjarakïna. Kawkhantï wilajj utjkäna uka cheqajj qʼañunakampi phoqantatänwa.
  -Jupanakax laq"unak manq"añatakiw sarapxani. - Sheikh chachan Demeter warmipax caballo kisunakap q"al uñacht"ayäna. - Wali llakiskañawa ch"akhanakaxa sinti jisk"akiwa, uywanakaxa manq"atjama qhiparapxani.
  - Janiwa aychasa, phayañasa utjkaniti. ¡Llakiskañawa, chiqpachansa, mä chacha warmix wali suyt"at atletanakaruw tukupxaspa! - Uka sheikhxa qhuruchasïna.
  - ¿Juman ikiñamanxa? - Uka divaxa sarcasmo jiskt"äna.
  - Kunats janixa! Imill wawax wali suma uñnaqt"aniwa, ukat waynax jumankxaspawa. "Jequex nayrar sartañ amuyunïnwa, mä warmix mä wayna esclavompiw likʼi janchipamp kusistʼayaspa sasaw amuyäna.
  - ¡Jichha jisk"a ukat frágil! ¿Janit yaqha parin ukham utjkstanjja? - Demeter jupax jiskt"asiwayiwa.
  - ¡Llakiskañawa, janiwa utjkiti! Uka wayna turno uñakipt"añäni, ukax jak"a yatiqañ utat apayanipxitu. - Uka sheikhxa wali jach"a jach"a tukutaynawa.
  - ¡Inas jupanakarux jilsuñapatak jaytañax juk"amp askïchispa! Jan ukhamäkanixa, taqpach katuntat jaqinakasaruw jiwayañäni. - Jan suyt"ata, jach"a jaqina warmipaxa khuyapayasiña uñacht"ayäna.
  - Esclavonakan sartasiwipat yatiyawix sinti kusiskañawa ukat nayax taqpach jach"anchañ munta. - Uka jach"a jaqixa purakapa ch"allxtayäna.
  - Jani ukaxa, chiqpachansa, Etymon nayraqataru puriñapataki! - Uka lik"i tawaquxa jisk"achasiwayi.
  - ¡Ukham jan entidad! Taqi kunat sipansa, jichhax taqi gladiadores ukanakar tukuyañäni ukat loqhe jaqirux uka espectáculo ukar apsuñäni. ¡Jutapxam machaq jaqinaka! - Uka sheikhxa qhuruchasïna.
  - Akaxa janiwa chiqapa machaqakiti. - Demeter jupax lakap ch"allxtayäna
  Gong ukax wasitat ist"asi ukat nuwasir waynanakaw arena ukar t"ijtapxi. Jupanakax niya tunka pusini maranit tunka phisqhani maranipxiwa, mä juk"a jach"a amparanakani ukat pechos ukanakani. Nayrir nuwasirinakjamarakiw saltonak luraraki ukat amparanakapamp tʼijtʼaraki. Nayratpach podiumar tʼijtjjasajja, armanaka, casconaka, pecho armaduranaka, escudonaka ukat espadanaka uchasipjjäna. Maynix chiqa cuchilloniwa, maynix sable ukar uñtasit curvado cuchillaniwa. Uka esculpido abs ukax jist"aratawa ukatx cicatrices ukanakaw uñjasi. Ch"iqa tuqin sayt"atäki uka waynax qullatäxiwa, ukax kimsa líneas ukan pechopat t"ijt"awayxi.
  Uka ñik"utax wali khusa aceiteniwa ukat lliphipirakiwa.
  Uka irpirix yatiyaraki.
  -Uñt"at ch"axwirinakax Fudoros sabre curvada ukat Saflorov chiqap espadampiw ring ukan uñacht"ayapxi. Fudoros jupax suxta ch"axwawinakaniwa ukatx Saflorov jupax paqallq ch"axwawinakaniwa. Taqi ch"axwirinakax uka chiqan jiwayataw uñjasipxäna jan ukax jaqinakan amtaparjamaw cuchillomp jiwayapxäna. Uka irpirix amparapampiw jaqinakar uñacht"ayäna. Khitinakatix apuestañ munapki ukanakax wasitat uñstapxi. Uka Sheikh jupax larusitaynawa.
  - Patak quri qullqinaka Saflorov markataki.
  Apuestas ukanakax jank"akiw tukuyata, nobles ukanakax juramento lurapxäna. Ukat paninix nuwasiñaruw puripxäna. Maynix mä vaso vino ch"allt"äna, maynix lik"i kayumpiw ajanupar ch"allt"äna. Hetaeras ukat guardias ukanakax colerat jaqinakar samarañapatakiw jank"ak sarapxäna. Sheikh warmipax, imperious, impudent, lik"i, larusitayna:
  -Nayraqata! Jiwayaña!
  Gladiadoranakax tantachasipxäna. Jichha kutinjja, tiempo apstʼasipjjäna, wali amuyumpiw jawqʼjapjjäna. Ch"axwata, espadanakax mä juk"a lliphipipxäna, escudonakax khathatipxäna. Markachirinakax janiw chiqpachans uka amuyt"awix munapkänti, jan ukasti jan kusisitaw wararipxäna ukat ch"akhanakaw ch"axwirinakar uñtat jaltxapxäna. Sheikh jupax bandeja ukar t"ijt"ayasax vino ukat mermelada ukanakamp ch"allt"ataw uñjasiwayi. Ukatxa, thuqtʼasisaw colerat chhuxriñchjasïna.
  -Jan nuwasipxätaxa, nayax p"iqit warkt"ayapxäma. Walja presión salvaje "janissaries" podium ukar t'ijtapxäna, jupanakax lanzas ukanakamp jalxatapxäna, jist'arat qhipäxar thuqt'awinak uñacht'ayasa. Saflorov jupax ofensivaruw saräna, wali colerat ataque luräna, jupax qunquriparuw ch"allt"äna. Waynax qhipäxar kutt"awayxäna, espadap mä juk"a ladopar liwxatäna, uñisiripax pechopat ch"iyjatäna. Mä jan wali tornillot lurat platojj manqharuw jaquqanïna. Jutïr ataquejj ñikʼutaruw mä manqhankir marca jaytäna ukat thiya wilajj jallurakïnwa. Fudoros jupax qhipäxar kutt"awayxänwa, mä p"iqi ch"axwiriw kayunakapar ch"allt"äna. Ukat uka waynax pächaskäna ukhaxa, Saflorov chachax cascoparuw wali colerat chʼalltʼäna, ukatwa liwxatasïna ukat tʼunjasïna. Uka chʼamaktʼayataw "casco" tʼijtjjäna, ukat mä janqʼo pʼeqew uñstäna, uka pʼeqew nayraqatapan punkit chʼakhanïna. Saflorov chachajj uka cuchillajj nervioso jachʼa pechoparuw uchäna. Jupax "audiencia" ukarux lado tuqir uñtäna.
  Nayajj mä señal suytʼaskayätwa. Kunawsatix jilpachanix ñik"utap taypin t"ijtapxi ukhax jiwayañ sañ muni, ukat kunapachatix amparanakap mä cerradurar ch"allt"apxi ukhax khuyapt"ayasiñ sañ muni.
  Ukampisa, khuyapayasiñax janiw uka qhuru ajanunakan liytʼatäkänti. Niya taqiniw warminakas wayn tawaqunakas kunkapat amparanakap tʼijtʼapxirïna.
  -Jiwa! ¡Juparux tukuyapxam!
  Sheikh warmipax jisk"achataw larusitayna.
  - Jupaxa sinti jila qullqimpiwa saraqawayxi. Mä arumax churapxita.
  Saflorov chachajj pächasïnwa, atipjat waynan qʼala pechoparuw mä jukʼa chʼalljjtayasïna, ukat mä wilaw uñstäna. Ukatxa, jan aynachtʼataw uka espada jaquqanïna.
  -Janiw atkti! Jupajj nayan amigojawa.
  Mä akatjamat ch"axwañax sayt"äna ukat jiwañjam amukt"añaw utjäna.
  -Kuna! - Sheikh jupax wali coleratänwa. -Jumax atipjatanakar jiwayañx janiw munktati. Panpachaniru jaula ukar uchaña, uka qhipatxa taqpach gladiador escuela nayraqatan wali t"aqhisiñaw utjani.
  Ch"axwirinakax Fudoros uksaruw t"ijtapxäna, ajanuparux umaw ch"allt"apxäna, ukatx jank"ak amuyt"asiñapatakix q"ala talonap mä junt"u hierrompiw phichhantapxäna. Uka waynax arnaqasïna, jaltawayxäna ukat jank"akiw pä lazonak kunkapar jaquntapxäna. Saflorov jupax sayt"asiñ yant"äna, jupax tunka payan espadanakampiw mä kutikiw ch"axwäna, axsarañax ch"am churäna. Ukampis tirurinakat maynïrejj mä flechampiw kayup jawqʼjäna. Uka venenojj uka waynaruw jan chʼamanïkänti, ukampis janiw jiwaykänti. Panpachaniru chintʼasajja, mä jaularuw jistʼantatäpjjäna. Saflorov kullakarojj mä juntʼu varampiw costillanakapar jawqʼjapjjäna, ñikʼutapajj fumañ qalltäna, ukat uka experienciani waynajj jan ajjsartʼasaw inyeccionanak aguantasïna. Ukampis amuyataxa, jan istʼasir pä yuqall wawanakar tʼaqhisiyañax postre manqʼañatakikiw apayasïna.
  Sheikh chachan warmipax akham sasaw qhant"äna:
  - Jupanakaxa nayan chachajawa. Jumax yatisktawa, nayax inventario ukhamätwa.
  - Nayax yattwa, ukampis uñch"ukipxam, inas envidiasiñax utjchispa. Uka waynanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa ukat niyaw jaqichasipxaspa. - Sheikh jupax kisunakap q"al ch"allxtayäna.
  - Jilapachaxa, ¡jupanakaxa jaqichasitapxiwa! ¡Chiqpachansa, ¡uka esclavonakaw jukʼamp chʼamani ukat kʼumara esclavonakax jilxattapxañapa! - Uka lik"i tawaquxa ñik"uta ch"iyjatayna.
  - ¡Gladiadores ukax esclavitud ukan colorapawa! Jupanakar katoqasajj warminakapar tʼaqhesiyañwa munta. - Uka sheikhxa wali jach"a jach"a tukutaynawa.
  - ¡Jiwasax lurañäniwa! Ukhamarus, imill wawanakax wasitatwa.
  Jichhajj warminakajj nuwasiñapänwa. Pä chika q"ala jan isin divas ukanakax lomo ukamp isthapt"ataw arena ukar mantapxäna. Kunkapat cadenanakampi chintʼatäpjjänwa, janiw maynit maynikam jaljtañ puedipkänti. Armanaka: sapa ampararu pä puñala. Qhana arunxa, nuwasiñax jan sinti qhuru kankani ukat janiw sinti jaya pachatakïkaniti. Mä imill wawax ch"iyar ñik"utanïnwa, maynix ch"iyar ñik"utanïnwa, panpachaniw mä juk"a jach"a ñik"utanipxäna.
  -¡Ch"axwañataki! - q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu.
  -Janiw nayajj apuestaskäti! - Sheikh warmixa larusitaynawa. - Akax nayratpach mä jan wali achuruw tukuwayxi.
  Uka pisinkir warminakax tantachasipxäna. Ukax axsarañänwa, maynix niya jank"akiw purakapax ch"iyjatäna, maynix pechopan usuchjataw uñjasïna. Ukat imill wawanakax khuchhuqasiskakïnwa, ukat kayunakapamp jaquqanipxäna, jañchipat ch"iyjasa. Walja wilawa saraskäna ukat janiw sarxañ puedkänti ukat tʼijtxapxarakïnwa. Qhepatjja, jupanakat maynïrejj qʼal khuchhurataw qonqortʼasïna. Ch"iyar ñik"utan warmix larusisaw tukuyañ yant"äna, ukampis manqhat costillapkamaw mä k"ari ch"axwäwimp t"ijtäna. Wali jachtʼasisaw jucha lurir jaqen pʼeqep qhepäjjat jawqʼjañ puedïna. Panpachaniw suma uñnaqtʼan warminakax grava patxaruw liwxatapxäna, walja kutiw liwxatapxäna ukat congelapxäna. Uka chʼiyar "janissaries" ukanakax jupanak jakʼaruw tʼijtapxäna ukat mä juntʼu hierrompiw chʼalltʼapxäna. Ch"axwiri imillanakax janiw kuynt"apkänti.
  -Mayampi, mä apuestat sipans juk"amp apuestas ukanakax janiw askïkänti. Panpachaniw jiwata.
  Jaqinakax llakisipxänwa, ukampirus jiwayañ uñjañax pachpakiwa, wali kusiskañawa. Ukampis janiw khitis atipjkiti.
  Ukhamächi ukhajja, mä machaq nuwasïwikiw uka jan waltʼäwit qhespiyasispa. Jasaki junt"uchasiñax tukusxiwa ukatx jach"a negocios ukanakan pachaw purini.
  Tunka phisqhani gladiadores ukanakax naranja túnicas perforadas ukanipxi, kimsa ch"iyar plumas ukanakaw limonakapan utjäna, jupanakax arena ukarux jank"akiw mantapxäna. Jupanakajj jiskʼa, kurva espadanakampiw armatäpjjäna; amparanakapanxa jiskʼa cuadrado escudonakaw utjäna, uka escudonakax convexo ukhamänwa, pʼiqinakapax jan visera ukan casconakampi jarkʼaqatäpxänwa. Aka tama qhipäxanx ch"iyar wila túnicas ukan nuwasirinakaw t"ijtapxäna, jupanakax jisk"a ukampis chiqap espadanakanïpxarakïnwa, mä jisk"a muyu escudo ukat hierro esposa ukampiw ch"iqa ampar ch"uqt"ata, janiw escudompi jark"aqatäkänti, ukat qunqur ch"iqa kayupar jark"aqatäna. Uka qʼañu casconakan chʼojjña plumanakaw uka foto tukuyäna.
  Maynit maynikam uñkatasisaw qunqurtʼasipxäna. Jichha kutinjja, jukʼamp jachʼa qollqetakiw apuestanakajj utjäna, qorijj amparat ampararuw saraskäna.
  -Janiwa taqini jiwayatäkaspati! - sasaw sheikh warmipax säna. ¡Maynix chiqpachapuniw atiptʼani!
  - Ukhamajj apuestam uchañama, akajj qhepa chʼajjwäwiwa. ¡Uñjapxam, niyaw alwax purinxi! - Uka qarjata sheikhxa irritacionampiwa säna.
  - ¡Ukhamaxa wali jach"apuniwa! Waranqa quri drakmas wila dracmas ukanakampi. - Uka lik"i warmixa chhuxriñchjasïna.
  - ¿Kunatsa jupanakaruxa? - ¿Kunatsa jupanakaxa? - Uka jach"a jaqixa pä kutiwa mayampi säna, muspharata.
  - ¡Kunalaykutix nayranakax juk"amp jan waliwa!
  Uka irpirixa kunsa arnaqasïna. Mä trompetan histérico thuqt"awipax ist"asïna. Antorchanakas ch"ipxtayapxänwa, kunas uka monstruonakan nayranakaparus mantaspa ukhama.
  Parlt"asiñanaka, ch"axwañanaka, larusiñanaka ukat manq"añanakax sayt"xänwa: taqi nayranakaw nuwasirinakar uñch"ukipxäna. Nayrïr chʼaxwäwix wali axsarkañänwa: istʼañjam amuktʼañ taypinxa, escudonakar espadanakan jawqʼjatapax wali istʼasïna. Plumanaka, casconakan jiskʼa tʼaqanakapa, pʼakjata escudonakan tʼaqanakapaw arena taypin tʼijtjjäna, ukat wali kusisita, jachaqtʼasir gladiadoranakajj maynit maynikamaw jawqʼjasipjjäna. Chʼaxwäwi qalltatapatxa janiw kimsa minutos pasxänti, wilax niyaw warxatäna: pusi gladiadoranakaw tʼaqhisiñat chhuxriñchjasipxatayna, ukat nuwasirinakax kayu manqhat takxatapxäna. Maynix ikiskir masipan kayupat katthapisinx kayup muytayatayna. Jupax t"ijtäna, amparap khuchhuqasa.
  Príncipen jan saciable warmipax Demeter satänwa, jupax mä ch"akha ch"akharuw anillo ukar jaquntäna.
  - Wila masinaka, atipt"apxäta ukhaxa, mä vaso vino churapxäma!
  Kunjamtï sapa kutix luraskixa, janiw ukhamäkiti: Demeter jupax saphintatkäna uka equipot jach"a ch"axwiriw atipt"asiwayi. Kimsa espadanakaw mä kutikiw jachʼa pechorojj chʼoqtʼasïna, ukat jan suerteni pʼeqtʼirin amparaparuw mä jan wali tiempon chʼakhajj jaytatäjjäna.
  Uñch"ukirinakax ch"axwäwin wila wartäwinakap wali kusisitaw ukat jan walt"äwinakamp arktapxäna. Mä tama usuchjat wakanakjamaw arnaqasipxäna. Élite local ukax frenéticamente, colerata, ch"axwirinakaruw ch"amanchawayi. Gladiadoranakan filanakapajj jukʼampiw jiljjattäna, uka nuwasïwijj sapa mayniw chʼajjwapjjäna.
  Aka pachanx kunapachatix jach"a jaqinakax kusist"asipkäna ukat qhanan "goofed" wila lapping up, uka jan axsart"ir kutkatasirinakax ikiñ guardianakaruw jiwayapxäna. Pobedonostsev jupax mä qawqha jan axsart"ir jaqinakampiw guardaespaldas ukanakarux t"unjapxäna ukat nayrïr kutiw palacio ukar mantapxäna.
  kutkatasirinakax jak"achasipkäna ukat ch"axwañax ch"axwañ jark"aqañapatakiw wayt"äna. Nobles ukanakax, liwxatasinx espadanakap apthapiñ yant"apxäna. Uka kutkatasir wayna p"iqinchiristi wali jach"at arnaqasïna:
  - ¡Kunsa uñjta! ¡Jumanakax jan wali jaqinakan kusistʼapxañapatakiw jiwayasipxtaxa! Jaktayat reptilanakax janiw mä espada apsuñs puedipkiti, purakapax sinti jark"atawa. Jumatï mä jiskʼa jachʼa tukuñ jiskʼachasiñamajj utjchi ukhajja, aka ajjtaskañanak chhaqtayam.
  Gladiadoranakax chiqpachapunis ukham suyapkaspa ukhamänwa: jupanakax lik"i tama tamaruw t"ijtapxäna.
  Sirviri esclavonakax mä chiqaruw jaltxapxäna, janiw uñisit uywirinakapatak jiwañ munapkänti, ukat yuqall wawanakax bandejanakampi manq"añanakampiw jach"a jaqinakar jaquntañ qalltapxäna.
  Demeter jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi jupanakar jiwayapxam!
  Ukat mä cristal vino vaso pʼeqepar jaquqanïna, ukat uka perraruw jaquqanïna.
  Witcher jilatajj wal colerasïna. Jupax markan qamir markachirinakaruw khuchhuqatayna, aychap ch"iyjasa.
  Janiw chʼamäkänti, ukampis ajjtaskänwa. Pass sat chachan sapa kuti compañeropajj jupan jakʼapanwa nuwasïna. Bik ukax janiw qhipharkänti, ukat gladiadoranakax carcelankirinakat vengasipxänwa.
  Llakit esclavonakax gerenterux ganchoruw apxaruyapxäna, jupanakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasa pachpawa! ¡Jupanakax jumar uñtasit esclavonakäpxiwa!
  - ¡Ukhamaxa mä espadampiwa uñacht"ayañama! - Jupax arnaqasïna, ukat Witcher"s candelabronakapan velas ukanakax khathatiñ qalltapxäna.
  Sheikh jupax t"ijtxañ yant"äna, ukampis Bik jupax lankt"ayawayiwa ukat collar ukarux miel warantawayi:
  - Walikiwa, kawkhansa wakisi? Janiw kuna condimentos ukanakas utjkiti.
  Solntslava kullakajj mä kutikiw pä jachʼa jaqenakan pʼeqenakap mä kuti khuchhuqäna, ukat kimsïr jaqen jawqʼapsa qonqoripampiw tʼunjäna. Ukampis janiw nuwasiñas uñtasjjänti, esclavonakajj vengasiñakiw utj-jjäna. Guardianakan qhipharkir jaqinakax jaltxapxänwa, ukat fiestanakax wali suma uñnaqtʼanïpkchïnsa, janiw mä jachʼa pallapallanakar uñtasitäkänti. Taqinipuniw jiwayatäpxäna janïr Witcher thayt"kipana. Jilïr sheikh sapakiw jakaskäna, Bik jupax ñik"utap jaquntaskäna. Vedmakov chachajj jan sinttʼasir waynaruw jaqunuküna:
  - Akaxa mä jach"a jaqiwa. ¡Inas jiwasatakix wali askïchispa!
  . 12 JAQTHAPI.
  Alemania markankirinakajj Stalingrad markaruw nuwasipkakïna. Wali jukʼanikïkaspas ukhamänwa, ukampis qhepat pasañajj janiw creyiñjam chʼamäkänti. Sturmtigers sat qullanak walja apnaqañas janiw yanaptʼkänti. Uka jet bombanakajj tʼunjkäna ukajj wali jachʼäkchïnsa. Yaqha mediojj napalm sat bombanakänwa.
  Imill wawanakan batallónpax jisk"achatäxänwa, ukampis suma uñnaqt"aninakax wali ch"axwasipkänwa. Octubre phaxsit 20 urunak saraqatarux chhijchhix jalluñ qalltäna, ukat suma uñnaqtʼaninakax taqiniw qʼala kayukïpxäna. Janq"u ikiñanx suma chimpunak jaytapxi.
  Suma imillanakaxa mä juk"a ch"uqi taypina muyuntapxiritayna ukatxa juk"ampi q"umaruwa tukupxäna. Matryona, Seryozhka katuntat qhipatxa, janiw jupatakix mä chiqa jikxatkänti. Ukham yatiñani ukat suma uñnaqtʼan waynar chhaqhayañajj wali askïspawa. Ukat ¿kunas fascista katuntat uñjasisin suytʼäna? ¡Nayraqatax t"aqhisiyaña, ukatx jiwayañ mutuña!
  Chiqansa, uka waynax niyaw balamp jiwayatäñampïskäna, ukampis minanakaruw tukuyäna. Tunka suxtani horanak urun irnaqasaxa, mä jukʼa racionanakampi, uñjirinakan chivopax Seryozhkaruw suytʼäna.
  Juk"ampi chiqapaxa, waynaxa niyaw qhuya qhuyana utjxi, ukatxa mä asnujamawa ukana irnaqaraki. Ukampis uraqi manqhanx juk"amp junt"ukiwa, uraqit sipansa. Ukat nuwasirinakax jan congelasiñatakix saltañatakiw t"ijtxapxi. Ukat imill wawanakax nuwasipxi. Akax ch"aman León tank juti. Pistolapax 150 mm ukhawa, juk"amp askiwa ukat markan ch"axwawinakatakix wali askiwa. Fritz ukax aka tank ukarux walpun munapxi, kunayman tuqinakatx wali suma jark"aqatawa.
  "Mouse" ukax mä juk'a qhipäxankiwa. Mä alemán autox pä patak tonelada pesaje ukanïnwa, ukax 150 mm cañón ukat paqallq tunk phisqhan cañón ukamp armatäxarakïnwa. Ukhamajj jukʼamp wakiskiriwa. Ametralladoranakax pusiruw jilxattawayi, ukat tank jak"achasiñax janiw jasakikiti.
  Anyuta, Maria ukat Alla jupanakax mastodón ukarux mayacht"asis ch"allt"añatakiw ch"amachasipxi. Wali amuyumpiw jupar jakʼachasipjje.
  Anyutax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - Kunjamsa jakasipxta, nuwasipxta, jani jiwañar axsarasa... Ukhamajj jichhat uksarojj jumamp nayampejj jakasipjjäwa! ¡Ukat warawaranakamp phuqhantat alturanakansa, ukat qullunakan amuktʼatapansa, quta chʼaxwäwinakansa ukat wali nina naktäwinakansa! ¡Ukat wali colerata ukat wali colerat ninampi!
  "Mouse" ukax qhipa mayjt'äwiwa, suxta ametralladoranakampi, pä coaxial barril ukanakampi, ukatx pusix bisagranakan muyuntata.
  Mariaxa, ch"uqi taypina jalnaqkasaxa, sist"asïna:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti! ¡Chiqpachansa, ¡Jesus Altu Pata Diosax jiwasanakampïskiwa!
  Imill wawax jak"achasisinx uka explosivo paquete ukax Ratón ukan chhuxriñchjataparuw jaquntäna. Escudo manqhanjja wali jachʼatwa istʼasïna ukat rodillojj phallarakïnwa.
  Imill wawanakaxa wali kusisitaw arnaqasipxäna:
  - ¡Mä fascista katuqañani!
  Allax amparap liwxatasinx mä granada fragmentación Fritz ukar jaquntäna. Fascista ukax uka phallañ olampiw jaquntatäna, ukat jupamp chikaw pä ch"iyar jañchin pallapallanakan p"iqinakapax colonial soldadonakan p"iqip ch"iyjatäna.
  Wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux akham sasaw sillp"äna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Anyutax wasitatw uka explosivo paquete ukar jaquntäna... Aka kutix janiw ukhamakiti, armaduraruw ch"allt"awayi ukat acero cáscara ukan patxaruw phallawayi.
  Imill wawaxa chuym ust"ayasa sänwa:
  - ¡Eh, nayaxa ch"axwaña!
  Ukat utan lurat machaq phallanak thaqhañatakiw jalnaqäna. Muyu talonanakapax thayat wila, lliphipipxäna. Mä niya q"ala jan isin tawaquw ch"uqi taypin jalnaqäna, mä juk"a jan walin uñjasisa. Ukampis aguantasksnawa. Ukatjja, kunapachatï bombardeonakajj utjki ukhajja, chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakajj chʼamaktʼiwa.
  Anyuta ukax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Nayax yattwa thayax niyaw chhaqtxani,
  Jawirax jach"atw t"ijt"ani...
  Ukat jupanakax niyaw charconak taypin t'ijtxapxi - .
  ¡Q"ala kayuni imillanaka!
  Imill wawax ch"axwanti, ukat árabe ukax colonial soldadonakat t"unjatawa. Uñisirinakax jisk"a tamanakan irnaqañ yant"apxi, ukax jach"a chhaqtäwinakaruw puriyi.
  Ratón jisk"a cañón ukax fragmentación ukarux wasitatw phichhantawayi. Conchas ukanakax mä chiqanw chhullunkha taypin phallaski. Ukat walja samart"awinaka...
  Alemanonakax niyaw Stalingrad markar katuntapxi... Wali juk"akiw qhiparxi. Ukampis ukax chiqpachapuniw Wehrmacht ukar jach"a bomba ukat jach"a artillería ukanakamp apnaqañapatak jark"i. Fritz jupanakax yaqha markankirinakaruw nayrar sartayapxäna, jupanakarux janiw khuyapt"ayasipkänti.
  Mariax fusilap ch"allxtayäna. Fascista mercenariox jaquqanisinx t"unjatäki uka qalanak patxaruw liwxatasïna.
  Imill wawaxa q"ala chuchuparux escarla chuchumpiw ch"allt"asïna. Taqinipuniw nuwasir ch"axwirinakäpxi - jupanakax calzoncillos ukamp salt"asipxi. Ukampis niyas janiw kuna hits ukanakas ukanakan utjkiti. Amuyataxa q"ala jan isinïñax kunjamatsa juk"ampirus suma uñnaqt"aninakaruw jark"aqaraki. ¡Niyakejjay ukham infiernon jakasipjjchejja!
  Allaxa ch"uqimpi laq"ampi misturampiwa ch"allt"asi ukatxa mayampi ch"axwaña. Mä ch"iyar ch"iyar ch"axwiriruw nayrapar chiqak ch"allt"äna. Mä ch"ikhi perra, janiw kuns sañjamäkiti.
  Kimsa imillanakaxa wasitatwa Mouse ukar jak"achasipxi. Ukham thiya armadurani autorux taqi tuqit mantañax chʼamawa. Ukampis nuwasirinakajj suma amtäwinakampi phoqantatänwa. Janitï uka concha pachpa ch"uqt"añjamäkaspa ukhaxa, kunatsa jan barril ch"iyjaña.
  Alla, q"ala kayunakapamp q"añuskir ch"aphinak ch"allt"asa, q"ucht"äna:
  - Jiwasana chiqapa, jiwasana chiqapa... ¡Intin ch"iwipa! ¡Qharürojj wali qhanäniwa, qollunakat jawiranakaw jallusini!
  Warmi ch"axwirinakax nayratpachaw MP-44s ukanakamp katuntat armat uñjasipxi. Uka ametralladoranakax wali jaya ch"axwañanakaniwa. Suma uñnaqt"aninakax jan axsarasaw ninamp phichhantapxi. Ch"iyara jaqinakaxa mayampiwa jaltxapxi. Wila wila phuch'unak mistuyapxäna.
  Maria, ch"axwaña, mä fusil ukat mä katuntat ametralladora ukanakamp amparapamp apt"ata, q"ucht"awayi:
  - Uka insidioso arañaxa chhuxriñchjatawa, .
  Ukat jupax qullan, rusa wilax Rusia markat umaraki!
  Uñisirinakapatakix janiw taqi kunas wakiskiti ukat jiwayañapawa,
  ¡Khitis Rusia markar munasiñax utji!
  ¡Rusia markar munasiña!
  Uka tawaqux kunayman "guardia" ukarux mä bala apayäna, uka "guardia" ukax ch"iyar ch"akhanakat jalnaqt"askäna. Suma uñnaqt"an warmix jachaqt"asïnwa, ajanupax ch"amakt"atäkchïnsa, suma uñnaqt"anïtapa ukat suma uñnaqt"apampiw qhiparäna.
  Jilapachax taqpach imill wawanakax batallón ukanx wali suma uñnaqt"anipxiwa. Aka chiqanxa, sañäni, Tatar Serafín ukaw utji. Awkipax Tatar satänwa, ukampis taykapax Bielorrusia markankirïnwa, ukat Serapíma sat warmix puqut trigo colorampiw ñikʼutap herencia katuqäna. Ukhamaraki suma tawaqu, q"ala kayuni ukat niya q"ala q"ala. Ukat mä katuntat ametralladoratwa mä jukʼa phallawimpiw pallapalla. Ukat yaqha soldadonakat fascistanakax juparuw jakʼachasipxi.
  Serafimax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Quri ñik"utan Mariax jupan jak"apan ikintasïna. Panpachaniw imill wawanakax ninamp phichhantapxi ukat q"uchupxi.
  - ¡Tayka marka! - Mariax qalltawayiwa...
  - ¡Ukat ejercito! - Jupaxa sarantaskakiwa, Seraphim ukarux ch"axwañampiwa.
  Mariax akham sasaw tuiteó:
  - Aka...
  Saminakan jaqinakar pallapallamp jawq"jasa, Serapímax yatiyawayiwa:
  - ¡Pä pilaranaka!
  Maria, jachaqt"asis, tuiteó:
  - Uka tuqitxa...
  Serapimax irnaqawipat jaqunukuwayi ukat akham sasaw yapxati:
  - Kawkiri...
  Mariaxa, phisqa khuchhuqasa, saskakiwa:
  - ¡Ukaxa katxarutawa!
  Serapima, fusilamiento, aruntt"aña:
  - ¡Planeta!
  Maria, ch"axwaña, tuiteó:
  - Turax...
  Serapima, ch"axwaña, purt"aña:
  - Jiwasax arxatañäniwa...
  Mariax fascista p"iqip t"unjasaw akham säna:
  - Jiwasax jumanakax....
  Serafín chachax nazis ukanakarux balanakampi khuchhuqatayna ukat sist"asïna:
  - ¡Mä marka!
  Maria, suma amtat balas apayanisa, tuiteó:
  - Taqini....
  Seraphima, juk"amp chiqaparu ch"axwasa, saskakiwa:
  - Jaqi!
  Mariax q"añuskir quri ñik"utap nayraqatapat jaqunukusaw q"ucht"äna:
  - Rath...
  Seraphim bala, ukat khithañ disparos, apsuta:
  - Jumanakan...
  Mariax fascista jaqirux kunkapar ch"allt"asax saskakiwa:
  - Junt'u!
  Tatar rubio warmix, disparos apayanisaw sarantaskakïna:
  - Qhixu qhixunaka...
  Maria, chiqaparu ch"iyar jaquntasaxa, saskakiwa:
  - Phisirku!
  Serapímax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Suma ukat...
  Mariax chiqaparuw ch"axwäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Willka!
  Serapíma, wali ch"amampiw ch"axwantäna, akham sasaw sist"äna:
  - ¡Jan walipuniwa!
  Mariax mä jach"a jach"a tukusaw sarantaskakïna:
  - Automático ukaxa...
  Serapímax nina dirigirjamaw akham säna:
  - Nater...
  Mariax suma amtat ch"axwawinakampiw yapxatäna:
  - Kallachi...
  Seraphimax mä chhuxriñchjasiñampiw yapxatäna:
  - ¡Pallapallaru!
  Mariax wali kusisitaw q"ucht"äna, akham sasaw ch"axwäna:
  - Nayaxa allsuña...
  Serafima, ch"axwirinakan nina naktäwip irptirix saskakiwa:
  - Uka sepulturaxa....
  Mariax africano jaqir t"unjasax saskakiwa:
  - ¡Uñisiriru!
  Imill wawanakan municionanakapax tukusxänwa. Ukat jankʼakiw imantasiñatak tʼijtjjäna. Volga uksanx suministro ukax wali ch"amawa. Sapa kutiw bombardeo ukat bombardeo ukanaka. Akax mä empresa de refuerzo ukaw mayni tuqit barcot saraski.
  Botenak muytapanx spray ukat q"añunakaw phuch"unakax mistu. Tormenta soldadonakax alaxpachan arnaqasipxi. Focke-Wulfs ukax avión ukanw uñt"ayasi. Ukat jupanakarux bombanak jaquntapxaraki.
  Walja botenakaw tʼunjatäpjjäna. Soviético soldadonakax umamp chhaqhayasipxi ukat jiwapxi.
  Uñisirinakan artillería ninapax niyaw sinti ch"amanïxi.
  Arumanakax Fritzes jupanakax taqi kuns ninamp nakhantayapxi. Ukat buceo bombarderonakapax jank"akiw muyuntapxi. Ukhamarakiw achachila Yu-87. Ukhampachasa, avionetas jet ukanakax nayratpach producción ukar mantawayxi.
  Akax legendario soviético Yak-9 ukawa. Jupax alemán ME-309 ukampiw ch"axwaski. Agilidad, velocidad ukat armas ukanakax mayacht"asipxäna. Alemán jaqix nayrïr pasaje ukanx maquina soviética ukar atipt"añ yant"aski. Ukampis jupax janiw phuqkiti. Yak sat jamachʼix qhipäxar puriñkamaw chʼamachasi, ukampis nazi sat jaqinakax wali jankʼak sarnaqatapat qhispipxi.
  Mä alemán juk"amp jaya, juk"amp ch"aman armanakampi, mä juk"amp maniobrar ruso ukar saykatañataki. Ukampis jankʼak tʼijtʼañax sarantaskakiwa. Fascista ukax paqallq puntos de disparo ukampiw paqallqurux apnaqi, ukatx soviético uka autoruw ch"allt"i. Jupax janiw jank"akïxiti ukat jaquntañ qalltaraki.
  Ukatxa chhullunkhayat jawiranakaw mistu. Ukat motorax phichhantatawa...
  ¡Kunas aka ch"axwäwixa! Mä auto ukar uñisiñax ch"amawa, armamento ukan ME-309 ukar uñtasita, ukanx paqallq puntos de disparo ukanakax exceso de peso ukat juk"amp jan wali maniobrabilidad ukarux compensan.
  Jach"a velocidad ukax fascista ukarux buceo ukan qhispiñapatakiw jayti, ukat alemán ch"axwirin nayräxapax wali blindat ukhamawa.
  Anyutax wasitatw Mouse ukar jan walt"ayañ yant"i. Uka tawaqux jakäwip apt"asiski. Jupax niyaw taqpach ch"uqt"ata, q"ala jan isin q"ala ch"ukuñanak taypin jalnaqt"ata. Taqi suma uñnaqanakax ch"uxñanakampi, ch"uxñanakampi ch"uqt"atawa. Ukampis uka qhepatjja, mä granada jaqontäna, uka granadajj mä explosivo paquetempiw uchatäna. Ukat ametralladorampiw phallawayaraki. Suma uñnaqt"an warmin amparap ch"allt"aña.
  Ukampis uka explosivo paquete ukax mä cañón 150 mm ukan barril ukar ch"allt"awayi. Ukat alemán jaqix nayratpach jach"a jan walt"awinak katuqawayi. Wali chʼamampiw uka autojj kawkhantï utjkäna uka cheqat sarjjäna ukat kawkhantï soldadonakajj utjkäna ukaruw kuttʼjjäna, ukhamat usuchjatanakap laqʼuntañataki.
  Focke-Wulfs ukat walja TA-152s ukanakax alaxpachan uñstapxi. Jupanakax posición soviética ukanakaruw bombardeañ qalltapxäna. Mä par machaq HE-183, ataque jet autos ukanakaw uñstawayaraki. Uka buitrenakax llätunk patak kilómetros ukchʼa horaruw puripxäna, ukat niyas janiw chʼaxwañjamäkänti.
  Imill wawanakax alemanes ukanakaruw kutt"ayapxäna. Uñisirinakar katjañatakix ch"amaw utji, ataque avionanakax uraqin nina naktäwinakat wali ch"aman jark"aqatäkchisa.
  Anyuta ukat Alla jupanakax katuntat Luftfaust ukarux apsusipxataynawa. Akax mä arma ukawa, llätunk fusiles sin retroceso pä tunk milímetros ukanakamp chikt"ata.
  Mä jiskʼa antiaéreo pistolatsa chʼaxwañjamäkaspas ukhamwa chʼaxwasma.
  Ukat nuwasirinakax uñisirinakaruw uñachtʼayapxi. Qalltarux sumakiw ch"allt"apxi... Panpachaniw suma uñnaqt"aninakax q"ala kayunakap ch"usa pampar samart"ayapxäna, suman kutt"añ jikxatasa.
  Mä Focke-Wulf suxta cañones de aire ukampiw fumañ qalltawayi - purakapax ch"iyjataw uñjasi.
  Imill wawanakax wali kusisitaw arnaqasipxi:
  - ¡Pukham! ¡Pukham! Amta!
  Yaqha alemán avionanakax imill wawanakan p"iqip patxaruw muyuntañ qalltapxäna. Suma uñnaqt"an jaqinakax uraq manqhan pasajes ukanakaruw jaltxapxi, Focke-Wulf cohetes ukanakat esquivasa.
  Anyutax mä ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar uñtataw jikxatasïna. Uka tawaqux akham sasaw purt"asïna:
  - ¡Ay infierno nina!
  Uka tawaqun kayunakapax chʼakhanakampi chʼuqtʼatäxänwa ukat wali usutänwa. Nayax kuns thaya ch"allt"añ munta.
  Ukat pata tuqinx rupturanakax sarantaskakiwa. Chhijchhix nina lawranakat chhuxriñchjatawa, t"unjatanakax ch"iyjataw uñjasi. Alemananakax ninampiw posición ukanakar umamp phuqhantayapxi, ukampis ukax janiw kuna askis utjkiti. Ch"axwirinakax ch"uqi ch"uqimp uñtataw p"iyanakar imantasipxatayna. Jupanak pachpa planchasipxpan.
  Allax Anyuta jinchuparuw jisk"at arsüna:
  - Nayax amuyta, niyaw nazis ukanakax qhipharux vapor ukax tukusxani. ¡Wal ch"amanïpxiwa, ukampis Stalingrad markanx janiw kuna pachas kutt"añax utjkiti!
  Uka q"illu tawaqux jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Kimsa patak espartanonakjamaw akanktanxa! ¡Uñisirinakan jachʼa chʼamanakaparuw jaqunukuñasa!
  Wila ñik"utan Allax lart"asisaw masipar imill wawaparux nayranakap ch"allxtayäna:
  - ¡Ukat janiw jiwasax jithiqtañjamakiti!
  Imill wawanakax uraqir puripkän ukhax uka ch"axwäwix tukusxänwa. Machaq ch"iyara kayu pallapallanakaw uñstapxäna. Nayraru makhatapxäna, ukat imill wawanakax pallapallanak jist"antapxañapänwa, ukat uñisirinakax nayrap uraqiruw allsupxañapatak wayt"apxäna.
  Leones ukat Tigres ukanakax wasitat ch"axwañar sarapxäna. Alemanes jupanakax jach"a tanques ukanakampiw ejercito soviético ukar ch"amanchañ yant"apxäna. Sapa kutiw conchas ukanakax jallu purintäna. Juk'amp jan walt'ayat "Tigre" ukax formaciones ukanakat jan t'aqanuqtañ yant'äna. Morteronakax q"ixu q"ixunakaw thuqt"asirakïna.
  Imill wawanakax alemanes ukat mercenarios ukanakaruw pallapallanakamp jiwayapxäna. Uñisirinakaruw t"unjawayxi. Alla ukat Anyuta jupanakax paniniw pallapallanak jaquntapxäna. Uñisirinakan ajanunakapax uñstawayiwa ukat qamasipxarakïnwa. Ukatxa mä machaq capa nayrar sartaskir uñisirinaka.
  Imill wawanakax ch"axwañ pachanx q"uchupxäna.
  Allax qalltawayiwa, akham sasaw akham säna:
  - Nayrja...
  Anyuta, ch"axwaña, sarantaskakiwa:
  - Jumanakaxa...
  Allax ch"allt"asisaw akham satayna:
  - Legión ukaxa...
  Anyuta, kimsa khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - Uñisirinaka...
  Allah jupax uñisirinakaruw clavayatayna, akham sasaw arsüna:
  - Jupanaka....
  Anyuta, chikat árabe p"iqi ch"akhap phust"asax sarantaskakiwa:
  - Jupanakaxa munapxi...
  Alla, uñisiriru ch"allt"asa, sarantaskakiwa:
  - Juma...
  Anyuta, ch"axwaña, colerata chhuxriñchjasïna:
  - Lamp'uchuyma...
  Alla, árabe jaqin p"iqip ch"uqt"asax akham sasaw qhuru arsüna:
  - T'unjaña...
  Anyuta, clavo sarantaskakiwa, sist"asïna:
  - Qillqatanaka...
  Alla, ch"axwañjama, sillp"i:
  - Janiwa axsarañati...
  Anyuta, chiqaparu ch"axwasa, qhuru arumpi arsüna:
  - Jan wali amtani...
  Alla, francotirador ukham ch"axwasax sarantaskakiwa:
  - Bayoneta ukaxa...
  Anyuta, juk"ampi pallapalla, larusitayna:
  - Kapasa...
  Alla, jan ch"axwañ jaytasaxa, sist"asïna:
  - Ch'ama...
  Anyuta, wali colerat pallapalla, qhuru arumpi, amigopar chiqañchasa:
  - Qamasa...
  Alla, wali kusisita, africanonakan p"iqip ch"axwasa, jach"at arsüna:
  - Ch'amanchawi...
  Anyuta, pistolampiw saltasïna, akham sasaw sist"äna:
  - Jilxataña...
  Alla, wila rizonakap ch"allxtasaxa, saskakiwa:
  - Ukat uñisirinakax...
  Anyuta, árabe jaqiru purakapar ch"allt"asa, akham säna:
  - Chiqapa...
  Alla, taqi calibrenakampi fusilasa, jach"at arsüna:
  - T'unjaña...
  Imill wawanakaxa mä samaña apsusipxäna. Ukat mä juk"amp ch"axwañ tukuyasax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - Jiwasaxa francotirador rifle ukan caballeronakapawa, jiwayaña aruxa qhanawa!
  Nayrar sartasir colonial soldadonakan olapax mä juk"a juk"ampiw jilxattawayi. Nazi sat jaqinakax wasitatwa tankinakap nayrar sartayapxäna. "Tigres"-2 jupanakax jach'a bozales ukanakampiw uñstapxäna ukat taqi kunatix uñjañ atipkän ukanakarux proyectanakampiw jawq'japxäna.
  "Tigre"-2 ukax torreta original ukham uñt'atawa ukatx ladonakapanx placas de armadura inclinadas ukanakaw utjäna. Ukhamatwa mä jukʼa chʼamañchtʼäna. Ch"axwirinakax wasitatw tank pistas ukanakax jupanakan amtaparjam ajllipxäna. Fascista chachajj sartenan chawllanakjamaw jakañapäna.
  Anyutax mä paquete explosivo ukar jaquntäna, Tiger-2 ukan nayrïr rodillop ch"allt"asa ukat q"ucht"äna:
  - Mä regalompiw jikista... Chiqansa ataúd ukan mä chiqawj uñacht"ayawayta!
  Allax kusisitaw sist"asïna, kusisitaw mä jach"a, explosivo paquete fascista ukar jaquntäna:
  - Ukampisa Pasaran!
  Ukat uka phallatapatjja, alemán tanquen jachʼa bozalpaw tʼijtjjäna. Ukat Tigre Real ukax qhipäxar kutt"añ qalltäna. Mayampiw fascistax wali usuchjat uñjasïna. Allax aptasinx larusisaw q"ala kayunakapamp mä vaso jaquntäna:
  - ¡Jumax mä encina ataúd ukankätawa!
  Vidriojj mä indio chachan kunkaparuw tʼijtäna, jupajj alemán colonial soldadonakat maynïrïnwa.
  Anyutax masiparuw nayranakap ch"allxtayäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Aka barril ukarux p"iqijaruw ch"allt"ä! ¡Taqiniruw chʼalltʼä!
  Allax mä ametralladorampiw mä phallawimp jawq"jatayna. Alemania markankirinakajj wasitatwa nuwantatäpjjäna. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - ¡Taqi kunsa luraraksnawa! ¡Ukat atipjañäni!
  Anyutax riflep apsusaw akham säna:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw suyt"aski! ¡Achachilanakasax jach'añchatäpxpan!
  Allax salto luratayna ukat muyuntatayna, Navidad quqar uñtataw muyuntäna. Imill wawaxa mä ñik"utampi q"ucht"äna:
  - Mister éxito, kawkirus saraskta... Mister éxito - fascistanakax larusipxiwa...
  Alemania markan tankinakapaxa, jan conchas qhispiyasa, nina naktäwip juk"amp ch"amanchapxäna. Jupanakax phallañ regalonakap warxatapxäna. Ukat jupanakax posición soviética ukar jak"achasipxänwa, jan ch"usawjanakar puriñ yant"asa.
  Anyuta, alambre apnaqasa, kunjamtix Seryozhka katuntat jaqix jupanakar yatichkän ukhama, mä jach"a mina apsuwayxi. "León" ukax juk'at juk'atw posiciones soviéticas ukar jalnaqäna. 150mm pistolapax sapa kutiw conchas ukanakamp thuqhurïna. Imill wawanakax sist"asipxäna ukat nayranakap ch"irmthapipxäna.
  Anyutax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Alemanes-pimintas, fascistas-nazis... ¡Mä pacifista tukusiñapaw suyt"apxtam!
  Allax mä sonrisampiw akham säna:
  - Pacifismo... ¡Nazis ukanakat parlkasax pacifismo tuqit parlañax juk"amp llamp"u chuymanïñawa!
  Anyutax mä árabe guardia colonial ukan puente de nariz ukan mä suma amtampiw ch"allt"äna ukat chirp"äna:
  - Ukat amuyt"añanx jan ch"amanïpxiwa... Ukat pallapallanakanx janiw ukhamakiti! ¡Niya tiempotjja, aka Oraqen uñnaqapat qʼal chhaqtayañäni!
  Allax yaqha phallawi churäna, q"ala pechop grava ukar ch"allt"asïna ukat q"ucht"äna:
  - Nayaxa mä rusa caballero sallqa jaqina qunqurinakaparu... ¡Pacha Pacha uñisirinakaparux aka Uraqit q"umachañani!
  Wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaquxa, alaxpacharu uñkatasa, ch"iyjäna. "Marcos", alemán artillero avionanakax ukanw muyuntapxäna.
  Alemán "León" ukax sapa kutiw jalnaqäna, thaya thayt'aniw jikxatasïna. Ukat pistolapajj sapa kutiw thuqtʼaskäna.
  Anyuta, mä mina alemán tank ukan oruga manqhan sarnaqasa, sist"asïna:
  - Seryozhka markatakixa....
  Alemán jaqix sayt"asisaw wasitat pallapallanak jaquntäna. Uka conchax imill wawanakan qhipäxaparuw phallawayi.
  Anyutax akham sasaw uñakipt"äna:
  - Leche ch"uqi, khitis wawa p"iqini!
  "León" ukaxa mä juk"a pachawa sayt"asïna. Inas alemán experienciani tripulacionajj kuna jan walinakatï jutïrin utjkani uk amuyapjjchïna, jan ukajj inas nuwasiñ kit apnaqañ munapchïna. Ukampis "León" ukax mä juk'a pachaw sayt'asïna ukat jiwayir conchas ukanakaw thuqt'äna.
  Anyutax alemán tank ukax juk"amp nayrar sartat arma ukaniwa ukatx KV-2 ukar sipanx juk"amp kutiw phichhantawayi sasaw qhanancht"awayi. Ukat ukax chiqans aka autox juk"amp jan walt"ayi. Anyutax ch"uqt"asisaw sist"asïna:
  - ¡Jan wali jaqinakax infiernor sarapxpan!
  Allax fascista ukarux plexo solar ukanw ch"axwantäna ukat larusitayna:
  - ¡Jiwasan atipt"awisaxa jani jark"atawa! ¡Ukat taqi kunas wali sum tukuyani!
  Anyutax turco jaqirux khuchhuqarakitaynawa, q"ucht"arakitaynawa:
  - Ukhampachasa, jani walt"awinakaxa ch"iyara wajjraparu thuqt"ani ukhaxa niyaw jakawixa ch"amakt"ayatäxaspa ukhamawa... Caballonakaxa llakt"asipxiwa ukatxa wilaxa jawiraru uñtatawa, ukatxa mayampi aka uraqixa kayunaka manqhat chhaqtawayxi!
  Alla, iraní jaqir jiwayasax saskakiwa:
  - Ukampis aka uraqix jupan uñjiripax utjarakiwa... Ukat warawaranak taypinx juparux ch"allt"atawa... ¡Jan uñjkañ qhispiyañ hilos Hitler-ar Kolyma markar jaqunukuñataki!
  Imill wawanakax, fusilamiento, mäkiw q"uchupxäna:
  - ¡Adolf p"akjañäni, ¡juparux usuchjaniwa! ¡Fascismo ukar atipt"añasawa sasaw amuyta! Ukat jiwasan Rusia markanxa, Mesiasax uñstaniwa, ¡taqi markanakankir jaqinakan Tatitupa!
  Ukat nuwasirinakax ch"axwasipkakïnwa. Ukampis uñisirinakan infantería ukanakax ikiñar quntʼasisaw granadanak jaquntañsa ukat jaquntañsa qalltapxäna. Fascista tamanakax imill wawanakarux mortero ninampiw fumañ yant"apxäna. Ukat walja granadanak jaquntaña.
  Allax filosofía tuqitx akham siwa:
  - Jakhunakampixa chhijllawinakanxa atipt"asismawa, yatiñampixa chhijllawinakanxa jan ch"axwawimpiwa atipt"asma!
  Anyutax lart"asisaw akham säna:
  - Ch"axwawix mä área ukawa kawkhantix calidad ukax cantidad ukar atipt"i, chhijllawinakax, mä kamachirjamaxa, contrario ukhamawa ukat akax mä anécdota ukhamawa!
  Chʼaxwirinakax mä jukʼa qhipäxar kuttʼapxäna, granadanakas ukat tʼaqanakapas wali jachʼatwa jaquqanïna. Allax uka jaquntat regalox kayupampiw apthapisin qhipäxar jaquntäna. Uka granadajj tʼijtʼasaw nazis ukanakar casconakapar chʼalljjtayäna. Ukat kunjams phallaski...
  Yaqha paquetejj kawkhantï phallkaspa ukhamänwa.
  Allax filosofía tuqitx akham sänwa:
  - Suertexa payïri kusisiñawa, suma sartawixa kimsïri, ukampisa nayrïri yatiña!
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Suertexa mä premio ukhamawa jan axsarañataki, ukampisa janiwa jan amuyt"asisawa!
  Allax mä hinduista ejercito colonial ukankir jaqin nayrap ch"allt"äna ukat sist"asïna:
  - Khitis suertenixa, almapaxa q"ucht"iwa!
  Anyuta jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Suertenixa wali askiwa, Diosa qhispiyapxätam sañ muni!
  Imill wawanakax mä juk"a juk"amp amuyt"asipxäna. Ukatx alemán "León" ukax ukhamakipans nayrar sartawayi ukat mä mina ukamp phallawayi. Uka larugajj mä explosivo patjjaruw tʼijtäna ukat chʼiyjataw uñjasïna.
  Usuchjat "León" ukax muyuntasinx sayt"asiwayi... Ch"axwirinakax wali kusisitaw pulmón patat q"uchupxäna:
  - Leonaxa amuyt"awipanxa ch"amawa, tigrexa taqi kasta jan walt"awinaka utjayi... ¡Janiwa kunasa akapachanxa jaqit sipansa juk"ampi sumaxa utjkiti!
  Anyutax mä jach"a filaruw ch"axwäna, kunjamatix anqäx markankir ejercitox thayar sartasinx q"uchupxäna:
  Jiwasax cohetes ukat avionanakanïtanwa,
  Uraqpachanx juk"amp ch"aman rusa ajayu...
  Suma pilotonakax timón ukankapxi - .
  ¡Uñisirix laqʼaruw tʼunjatäni ukat tʼunjatäniwa!
  "León" ukax sinti jan walt'ayataw uñjasi. Jupajj congelasïna, mä qhawqha conchanak jukʼamp thuqtʼasa.
  Mä ágil "Pantera" ukaw uñstäna. Ukampis soviético soldadonakan kawkhantï utjkäna uka cheqanakar jukʼamp manqhar mantañ ajjsarasaw chʼajjwañ qalltäna. Conchas ukanakax imill wawanakan p"iqip patxaruw sillp"äna. Ukat qʼañunaksa, ninanaksa pʼakjapjjäna.
  Anyutax mä granada jaquntañatak wakicht"äna, kunawsatix tanque fascista ukax mä jak"achasiñjam jaya chiqan jak"achaskäna uka pacha katjañatak wakicht"atäna. Ukampis "Pantera" ukax janiw llamp"u chuymanïkiti. Alemanonakax pallapallanakamp ch"axwapxäna, conchas ukanakax mä patrón de tablero de damas ukar uñtat uñstayasa, mä uraqis jan jaytjañatakiw ch"amachasipxäna. Ukat chiqpachapuniw sapa qalanak rastrillapxäna.
  Alla kullakajj qʼala pechopar chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Krauts ukan tácticas ukanakax pantjatawa... ¿Akham tuqitx walja askinak jikxatapxani?
  Anyutax amuyt"asisaw akham säna:
  - Wallpaxa mä grano ukxa mä kutikiwa ch"allt"i, ukampisa khuchhitxa juk"ampi jank"akiw jilxati, ¡jach"a t"aqanak manq"antaraki!
  Panterax llätunk tunk jila ch"axwawinakampiw ch"axwawayxi ukat municionanakap apt"asisaw muytasinx qullupar kutt"awayxäna. Uka lantix mä machaq mastodon ukaw uñstawayi, ukax Sturmtiger satawa. Uka maquinajj ancho barrilap mä tapampiw chʼoqtʼäna. Amuyataxa, ukhamatwa jupanakpacha qhispiyasiñatakix jakthapisipki.
  "Sturmtiger" ukax jaya chiqatw soviético pallapallanakan posición ukanakarux ch'axwantäna. Mä cohetejj qʼejjo qʼejjow istʼasïna. Oraqejj sartasjjänwa, mä nina phuchʼuw nina nakhantayäna.
  Imill wawanakax juk"akiw qhispipxäna, niyas laq"ampi ch"amakt"atäpxänwa. Anyutax mä juk"a ch"amakt"ayarakïnwa. Uka tawaquxa mä akatjamatwa mä caballot saraskir uñjasïna. Ukat jupax mä escuadrón p"iqinchiriwa, jupanakax tártaros ejercitoruw atacapxäna. Ukat nuwasirinakapamp chikaw caballonakar kayuk sarapxi. Mongol-tátaros jupanakax janiw uka ch"axwäwir saykatañjamäkänti, qhipharuw kutt"apxi ukat waranq waranq jaqinakaw kayunakap manqhan jiwapxi.
  Anyutax pä espadampiw ch"allt"asi ukat uñisirinakaparux ch"iyjawayiwa. Ukampis uka visionajj mä akatjamat chhaqtayatäjjänwa.
  Allax masiparux ajanunakaparuw ch"allt"äna, ch"allxtayäna, akham sasa:
  - Walikiwa, ukhamaxa! ¡Jichhajj ¡janiw kʼarisiñamäkiti!
  Anyutax colerat jaysäna:
  - ¡Janiw samart"kti, jan ukasti ch"axwawaytwa!
  Uka tawaqux wali coleratapuniw jaltawayxäna ukat mä granada jaquntäna. Uka regalojj tʼijtʼasaw mä tanque Lev ukan barrilpar chʼalljjtäna. Jan waltʼäwinak katoqasajj autojj wali jachʼa maleteroparuw arrugapjjäna.
  Anyutax pulmones patat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayax Rus"!
  Alla kullakajj ametralladorapat mä phallaw jaqontäna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - Uka waynaxa ñik"uta ch"uqt"asisaw jaysäna, .
  Nayax Qullan Rus'...
  Mä quta wila wartpan,
  Ukampis ¡Diosajj qhespiyistaniwa!
  Anyutax q"ala purakapampi ukat pechopampix ch"usa uraqiruw jaquntatäna. Tiempompejja, patak patak ametralladoranakaw pʼeqep patjjar qhantʼäna. Imill wawaxa lakap ch"uqt"asinxa akham sänwa:
  - ¡Jan axsart"ir pallapallanakan locurapax generales abstrusos ukanakatakix jakäwip qhispiyañawa!
  Allax iyaw sataynawa:
  - Pallapallax ch"amaniwa, generalax calculadorawa, uñisirix k"arisiriwa, ¡sumax yatiñan ch"amampikiw juti!
  Imill wawanakax wasitatw pallapallanak jist"antapxäna ukat mayacht"asisaw chirpapxäna:
  Jupa patjjankir escuadronanakaw utjäna
  Mä arukiw arnaqasipxäna
  Adolf sat chachajj wali chʼamani loqhewa - .
  ¡Sodoma markan quqanakapa!
  Yaqha blindat "León" ukaw uñstawayi. Pä pallapallanakaw jupat t"ijtxapxäna, ch"amaka ajanunakapat amuyt"asax árabe jaqinakäpxänwa. Jupanakax mä cadena gancho uchañ yant"apxäna, ukhamat nayrar sartat tank nuwasiñ chiqat apsuñataki.
  Alla ukat Anyuta jupanakax pallapallanakamp jiwayapxäna, uka pachparakiw técnicos ukanakar jiwayapxäna. Ch"axwirinakax akham q"uchupxäna:
  - ¡Janiw juma pachpa t"unjasiñamäkiti ukat masimar yanapt"amti, mayninakar ninat mistuñapatak yanapt"am!
  Kimsa ch"iyara jaqinakaw uñstapxäna. Jupanakax cadenampiw jank"ak t"ijtapxäna, ukampis imill wawanakax ch"axwapxarakïnwa. Ukhamarus Anyutax pistolampiw jawq"jatayna, q"ala kayunakapamp allqamariruw ch"allxtayäna.
  Ukat jupax uñisirinakaparux extraordinario precisión ukamp ch"allt"añ atipxatayna, Robin Hood-an precisión ukar uñtasita.
  Allax akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Markaxa janiwa suma ch"allt"irikiti, jan ukasti pantjasiwimpi ch"allt"asiriwa!
  Anyutax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat sist"asïna:
  - Puñala uñtawimpi juk"ampi chiqapa jaqixa chhaqhayaspawa, ukampisa ¡janiwa pampachañjamakiti mä ch"ullqi amuyunixa, ¡janiw pampachañjamakiti!
  Granadajj morteroruw chʼalljjtäna ukat phallañ qalltäna, ukat minanakaruw phallarakïna.
  Jïsa, Stalingrad markax aleman jaqinakatakix janiw faciläkänti. ¡Ukanjja, mä ajjsarkañ ciudadela jiwañaruw puripjjäna!
  . 13 JAQTHAPI.
  3 uru noviembre phaxsitx alemanes ukanakax Tikhvin markaruw muyuntapxäna, ukat pachpa markanw nuwasiñanakax utjawayi. Wila Ejército ukax juk"at juk"at qhipäxar kutt"awayxäna. Jilpachax Baku markax nayratpach katuntatäxiwa, soviético soldadonakax península uksaruw kutt"apxi. Ereván markax wali juk"akiw katxaruwayi. Stalingrad markax t"unjañ jak"ankiwa.
  Ukampis ukhamäkchïnsa, Stalin chachajj aka markar jan katuyatäñapatakiw mayïna. Astrakhan markatakix ch"axwañaw utjawayi. Krauts jupanakax aka markan nayrar sartañatakiw ch"amachasipxarakiwa. Taqi jak"achasiñanakax wali bombardeo ukhamarak infraestructura ukanakax t"unjatawa.
  Juyphi pachax jak"achasinxiwa... Ukat ch"axwäwix kunjams saraski ukax juk"amp juk"amp yatxatañjamawa. Ukampis Stalingrad markax janiw katjatäkaspati sasaw amuyasi. Volga uksanx suministro ukax hielo formación ukat jach"a bombardeo ukanakamp jark"atawa.
  4 uru noviembre phaxsitx sapa patakatx llätunk tunk Tikhvin ukax niyaw apsutäna. Ukat alemanonakajj Finlandia markankir territorioruw jakʼachasipjjäna. Soldado soviético ukanakax wali jan walt"ayataw uñjasipxäna, janiw uñisirinakar jark"aqañatakix ch"amanak tantachasipkänti.
  Finlandés ukat títere sueco soldadonakax uka tantachäwirux atacapxarakïnwa. Jupanakax wali jach"a ch"amampiw apnaqapxäna.
  5 uru noviembre phaxsitx alemán coalición ukat finlandés-escandinavo soldadonakax mayacht"asipxäna. Ukhamatwa Leningrad jakʼan mä doble anillojj jistʼantatäjjäna. Mä machaq, jach"a atipt"äwi Kimsïr Reich ukataki.
  6 uru aka lapaka phaxsitx sector norte uksanx ch"axwawinakax utjaskakiwa. Nazi sat jaqinakax uka pasillo jachʼaptayapxäna. Uka jan waltʼäwix wali chʼamäxiwa. Tikhvin markanx qhipa qhipharkir ch"axwawinakaw phichhantaskäna. Alemanes jupanakax misiles balísticos ukanakamp Ereván markaruw jaquntapxäna. Kimsa uñachtʼäwinakaw apsutäna. Wali t"unjäwinak ukhamarak jiwatanak utjayawayi. Ukampis qhepatjja janiw kunas pʼakjatäkänti.
  Astrakhan markax uraqimpiw khuchhurata, soviético ukan mayni uraqinakapat. Uka jan waltʼäwejj jukʼampiw jiljjattawayjje. Machaq alemán ukat inglés nuwasiñ barconakax Murmansk markaruw pallapallanakamp jiwayapxäna. Uka bombardeo ukanx guarnición comandante ukat walja oficiales ukanakaw jiwarapxäna.
  Ukat jukʼamp jan waliruw purtʼasïna.
  Ukat 7 uru noviembre phaxsitx nazis ukanakax Volkhov markaruw mantapxäna, ukat qhiparux Tikhvin markan soviético soldadonakan sayt"asiwip chhaqtayapxäna. Ukhamatwa Leningrad markamp chikachasiñax wali jach"aptawayi. Uka markajj muyuntatäsajj janiw qhespiñapäkänti, ukajj qhanaw amuyasïna.
  8 uru noviembre phaxsitx Lev-2 tank ukan yant"äwinakapax wali suyt"atänwa, ukax qhipharux lurasiwayi. Uka autojj mä mayjtʼat layout ukanïnwa. Motor, transmisión ukat caja de cambios ukax mä chiqanw nayrïr chiqan utjäna, ukat nuwasiñ chiqax qhipäxan jikxatasïna.
  Alemanonakax wali ch"amampiw ch"amanchasipxäna, Porsche ukan p"iqinchata, uka autox putsch ukan aniversario ukatakiw lurapxäna.
  Chiqansa, silueta inferior ukar yuspajarasawa, León ukan armamento ukat armadurap uñjasax, uka auton pesajepax suxta tunk toneladaruw jisk"achasiwayi, motorax 1200 caballos de fuerza ukaniwa. Nuwasiñ yant"awinakax uñacht"ayiwa, ukax mä tank taqpach askiw sasaw uñacht"ayawayi. ¡Kuntï munkta uk chiqpachapuniw!
  Suma apnaqañamp armadurampi chikt"ata.
  Ukampis Fuhrer sat chachajj janiw uka toqet kusiskänti. Jupax ladonakapan armadurap ukhamarak popa ukan ch"amanchañapatakiw mayi, ukhamarak mä cañón 88 mm ukan 100 EL barril largo ukamp uskt"añapataki.
  Yaqha auto yant"atax E-100 ukawa. Ukampis aka tanquejj wali jachʼänwa: 140 tonelada, ukampis taqe ángulonakatsa ukat Ratón armanakapatsa wali sum jarkʼaqasïna. Jilapachax "E" seriex wali suyt"awiruw tukuni sasaw arsuwayi. Amuyatajja, alemanonakajj janiw tiempo ina chʼusar aptʼapkänti.
  Bars sat tanquejj 1000 caballos de fuerza motoraniw uñachtʼayataraki, ukampis uka autojj Hitler chachatakejj janiw sum jarkʼaqatäkaspas ukhamäkänti.
  Kunayman kasta avionanakax aniversario ukanx uñacht"ayatarakiwa. Jisk"atpachax avión ataque ukat modificaciones de ME-262. Ukat ukhamaraki TA-183. Mä taqpach desfile de tecnología.
  Ch"aman gas lanzadores ukanakamp chika, taqpach markanakaru, ayllunakar t"unjañ yatipxi.
  Aka chiqanx chiqpachansa, wali ch"aman t"unjañ sistemas ukanakaw uñacht"ayasïna.
  "Pantera"-2 ukax yant"äwinakaruw pasawayaraki, phisqa tunk tonelada pesa, armadura frontal ukax 150 milímetros ukha ángulo ukanïnwa, ukatx "Tigre Real" cañón ukampiw utjäna. Lado armadurapax 82 milímetros ukhanïnwa, inclinado. Ukham tanquejj Hitler chacharuw jukʼamp jan ukajj jukʼamp sumäna, kunattejj kimsa tunk pusini kutiw jakʼat nuwasiñan aguantañ yatïna.
  Jila partejja, nazis sat jaqenakaw uka menajerojj qʼomachapjjerïna.
  Ukhamarakiw Gotha ch"axwirinakan yant"awinakax lurasiwayi, jupanakax waranqa patak kilómetros sapa horar puriñ yatipxi.
  Mä jukʼa arumpixa, cinturonanakaparuw jaytapxi.
  9 uru noviembre phaxsitx Volkhov markax jaquqaniwayi. Uka jan waltʼäwejj wali jachʼaruw puriwayi. Ukat wasitatwa tanques soviéticos ukanakax contraataque lurañ yantʼapxäna.
  Gringetax pistola jak"anw congelasïna. Churchill 2 ukax soviético autonak uñkatasin sayt"asisaw municionanak thuqhuntawayi.
  Lord Jane phuchapax hits ukanak jakthapiskäna. Tanques soviéticos ukanakax zanja ukar mantapkän ukhax juk"ampiw jilxattawayi. Ukat alemán menajerojj uka toqet askinak apsupjjäna.
  Nicolettax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Inglés ch"axwirixa janiwa jiwañaru axsarkiti, .
  ¡Warawaranakamp phuqhantat alaxpachan manqhanxa, jiwañax janiw irpkistaniti!
  Jupajj corona aptʼat leonatakejj jan ajjsartʼasaw nuwasini,
  ¡Nayaw uka chʼamani ametralladora cargañ munta!
  Malanya kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Akax wali sumawa! ¡Ukat jiwasax cobrarakïniwa!
  Uka pistolajj wali chʼamampiw irnaqäna. Conchas ukanakax fósforos ukham lliphipipxäna, ukat contornonak aire taypin jaytapxäna. Jïsa, mä qhawqha chʼamani imill wawanakaw utjäna. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajj cheqaparjamawa.
  Gringetax p"iqip ch"allxtayäna ukat kimsa tunk pusini torreta manqhan mä concha apayanitayna. Jupajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Akax jiwañawa! ¡Uñisirinakajaruw jutani! Ukat jichhat uksarojj yattwa, ¡bigote uñisirinakaruw suytʼaski!
  Nicoletta kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Taqi uywanakaxa bigotea jaqiruxa qunqurt"asipxäna... ¡Ukhama maldecido ukaxa pantjasiñapataki!
  Gringetax wasitat larusisaw pallapallanak arsüna, sist"asisaw akham säna:
  - Nayan proyectil ukaxa juk"ampi chiqapawa. ¡Chiqpachansa ukaruw puriñäni!
  Nicoletta kullakajj índice dedop jiltayasajj akham sänwa:
  - Bang, bang - janiwa ch"allt"kiti! ¡Uka gris conejitojj wali tʼijtʼasaw sarjjäna!
  Gringeta, fusilamiento, q"ucht"ata:
  Sapa mayniw jupanak pachpa ajllisipxi
  Mä warmi, religiona, mä thakhi...
  Supayar jan ukax profetar luqtañataki,
  ¡Taqinipuniw jupanak pachpa ajllisipxi!
  Jane kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa ukhamakiti! Sapa patakatxa llätunk tunka llätunkani jaqin iyawsäwipax yurïwipat uñt"atawa, janiw yatiñapakiti. Aka chiqanx Iglesia Anglicana uksankirinakawa... Ukampis uñakipt"apxäta ukhax ¿kunatsa? ¿Ukax jiwasan ajllitasati?
  Gringeta kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Naya pachpaw mä iyawsir familiankäyäta, ukampis jichhax juk"ampiw ateísmo ukarux munastxa!
  Nicoletta kullakajj lartʼasisaw lakap chʼoqtʼasïna.
  - Ateísmo... ¡Akax wali askiwa!
  Malanyax filosofía tuqitx akham siwa:
  - ¡Ukat taqi kunat mä kipka jaya! ¡Kunapachatix Diosax jan utjki ukat jan jachʼa chʼamanakax utjki ukhaxa, ¡kuna religionas kʼariwa!
  Gringetax p"iqip ch"allxtayäna, munañapampiw chiqanchasïna:
  - ¡Ukaxa comunistanakaru uñtasitawa! Taqi religionanakax jaqinakan fantasía ukanakakïkaspas ukham amuytʼapxäna. ¡Ukat uka tuqitwa mä yatichäwi uttʼayapxäna!
  Malanya kullakajj pächasisaw lakap kʼuchirtʼäna:
  - Ukat ¿kunas jiwatat suyt"aski?
  Gringetax aycha manq"irjamaw jachaqt"asïna. Jupajj mä proyectil apsusaw yaqha tanque soviético ukan cascop khuchhuqäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Aka chiqanx walja amuyt"awinakaw jutapxasma... ¡Jiwatanakan jaktäwipas ciencian ch"amapampi!
  Malanya kullakajj akham sasaw amtasïna, jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Nayaxa mä panka ullart"ta jutïri pacha tuqita. Ukanx nayratpach mä imperio espacial ukaw utji. Janiw jiwañasa, chuymankipstañasa, usunakas utjkiti. Ukat chiqans manq"at awtjata... Chiqpachansa, jilpach jaqinakax janiw irnaqäwinïpkiti, ukampis taqinitak wakisiwa.
  Amuytʼañataki, autonakajj inakiw churasi. Ukat maquinas electrónicas ukanakaw utjaraki, uka maquinanakan yanaptʼapampiw uraqpachar parltʼasipjje.
  Nicoletta kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Nayraru sartawixa jank"akiw jilxattaski. Aka tankinak uñakipt"apxam... Kunjams nayrar sartapxi ukat juk"amp nayrar sartapxi. Ukhampachasa, Churchill-2 ukax janiw Matilda ukamp chikachasiñapäkiti.
  Malanya kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, tankanakax nayrar sartawayiwa... ¡Akax chic!
  Yaqha ataque ukax tanques soviéticos ukanakan jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukatx mä samart"awiw utjawayi.
  10 ukat 11 urunak saraqkipan noviembre phaxsitx alemanes ukanakax jisk"a operaciones ofensivas ukanakaw lurapxäna, alay tuqinx esquinanakaruw khuchhuqapxäna.
  Soviético soldadonakajj Stalingrad markat alay toqen contraataque lurañ yantʼapjjäna, ukampis janiw sum atipkänti. Marka qhipa utanakax niyaw ch"amanchatäxäna. Uka pachpa pachana t"unjata, uraqiru. Ukampis jichhax Stalin jupax tukuyañkamaw katxaruñatak kamachi.
  Baku markax niyaw katuntatäxi. Ukampis petrolero phuch"unakax phichhantatawa ukat jupanak taypinx nuwasiñaw utjawayi. Alemanonakax sapa kutiw bombardeanak lurapxi.
  Astrakhan markanx ch"axwawinakax wali jach"apuniwa...
  12 uru noviembre phaxsitx turcos ukanakax Ereván markaruw mä ataque uñstayapxäna. Uka ataquejj kuttʼayatäjjänwa. Otomanonakax chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Ukampis mayampiw pallapallapjjäna. 13 uru aka lapaka phaxsitx alemanes ukanakax Baku markan qhipa chiqanakap katuntapxatayna - uka markar katuntañ yatiyasa. Península uksanx nuwasiñanakax utjaskakiwa, alaxpachax nina nakhaskir phuch"unakampi ch"iyaränwa.
  Noviembre phaxsit 14 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markaruw nuwasiñ qalltapxäna. Jupanakax artillería ukat aviación ukanakamp apnaqapxäna...
  Stalingrad markax nina nakhantatänwa, ukampis fuerzas soviéticas ukanakax yaqha chiqar apatäpkäna ukanakax wali ch"amampiw ch"amanchapxäna. Marka thiyakamakïkchisa, ukat jach"a chhaqtäwinakampi.
  Murmansk markar nuwasipkäna ukhajja, mä jachʼa armada de nuwasiñ barconakaw tantachasipjjäna, ukat avión portaaviones ukanakas purirakïnwa. Uka markajj mä rodillo de plasma ukham chʼalljjtayatäjjänwa. Ukat bombanakampi bombardeampiw jiwayapxäna.
  Noviembre phaxsit 15 urunak saraqatarux fascista soldadonakax sarxañ qalltapxäna, uka markaruw atacapxäna, uka markax Océano Ártico uksanx janiw hielo ukan utjkänti. "Ratón" ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna, ukat "Rata" tank ukhamaraki, ukax nazis ukanakax practican yant"añ munapxäna.
  Ukampirus "Rata" ukax mä juk'a aynacht'ayawayiwa. Qalltanjja, nayrar sartawayjjänwa, ukatsti chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakanwa chʼamaktʼäna. Ukat marka anqäxaruw saytʼäna. Alemanonakajj janiw uka ofensivatak sum wakichtʼatäpkänti. Ukampis bombardeonakajj janiw saytʼkänti. Noviembre phaxsit 16 urunak saraqatarux nazis ukanakax niyaw petroleo phuch"unak q"umachañ tukuyapxäna. Ukampis península uksan mä chiqax jupanakatakix janiw puriñjamäkänti, nina naktäwinakat paqallq alaxpachar puriñkamaw jilxattawayi.
  Noviembre phaxsit 17 urunak saraqatarux nazis ukanakax delta de Volga uksan qhipa ramap katuntapxäna, ukhamat Astrakhan markarux juk"amp sum jark"antapxäna. Baku markax nayratpachaw khuchhurata.
  Ereván markax wali ch"amampiw thayt"anirakïna. Markax mä qullunkiwa, arxatasiñatakix wali askiwa, ukampis ch"amawa, juk"ampirus tankinakampi.
  Noviembre phajjsit 18 urunak saraqatarojja, soviético soldadonakajj Stalingrad markat alay toqen nazis sat soldadonakan chʼamap wasitat yantʼapjjäna. Ukhamatwa Volga sat barcon kunatï maran qheparkäna ukanak jan chʼamanïkänti, ukampis walja chhaqtäwinakwa aptʼasïna.
  19 uru noviembre phaxsitx alemanes ukanakax Murmansk markar jan walt"ayañx sayt"ayapxäna, kunatix walja chhaqtäwinakaw utjawayi.
  Ukhamatwa, Fuhrer sat chachajj jan walin uñjasir jaqejj kawkhantï utjkäna uka cheqat walja chʼakhanak apsuñ puedkänti. Nazis ukanakax URSS markar janïr juyphi pachan tukjañ amtapxäna, ukax janiw phuqhaskänti.
  Taqi kunat sipansa, Japón markax thaya pachan ukhamarak jaqinakan ch"amap jach"a chhaqhatapat ofensivap sayt"ayawayi. Ukax mäkiw samurai jupanakax jupanakan kimsa tunk pusini lurawinakap jilxatayapxäna ukat Panteras ukanakar licencia churapxäna. Ukat jutir verano urunxa jan waltʼäwinakwa utjayapxaspäna.
  Noviembre phaxsit 20 urunak saraqatarux alemanes ukanakax nina naktäwinak mä juk"a jist"antapxäna ukat península uksan jilpach chiqanakap q"umachapxäna.
  Noviembre phaxsit 21 urunak saraqatarux soviético soldadonakax wasitatw alemanes ukanakarux nuwantapxäna, ukat Stalingrad markat alay tuqinx walja kilómetros ukch"a jayaruw mantapxarakïna. Nazinakajj jan chʼamanïpjjañapatakiw chʼamachasipjjañapäna, ukat cargonak wasitat uttʼayañatakiw chʼamachasipjjañapäna.
  Ch"axwawinakax, kunjamtix ukham jan walt"awinakan sapki ukhama, ¡nivel de frack ukakiw utji!
  Noviembre phaxsit 22 urunak saraqatarux nazis ukanakax Turkmenistán uksan nayrar sartañ yant"apxäna. Ukat tunka kilometronak sarañ tukuyasax sayt"ayatäpxänwa. Ukampis 23 uru noviembre phaxsitx brigadas de Shah ukanakar ch"axwañar puriyasax wasitat nayrar sartapxäna. Asia Central uksanx jan walt"awinakax wali jach"anchatawa.
  24 uru aka lapaka phaxsitx janiw kuna jach"a mayjt"äwinakas frentes ukanx utjkänti...
  Noviembre phaxsit 25 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markaruw wasitat nuwasiñ qalltapxäna. Machaq unidadanakax nuwasiñaruw jaquntatäpxäna. Ukampis jichhakamax janiw kuna amuytʼas utjkiti.
  26 uru aka lapaka phaxsitx purinxiwa - tunka mayan maraw Reichstag ukar chhijllawinakatx utjawayi, ukatx Hitler jupax Canciller de Reich ukham utt"ayatawa.
  Nayrïr kutiw machaq tank E-100 ukax nayraqatar uñstayatäna.
  Ukajj ukham maquinatakejj nuwasiñ yatichäwipunïnwa.
  Tanquejj wali jachʼa uñnaqtʼanïnwa, niyas chʼiyjatäjjänwa. Ukat 128 mm ukch"a cañón ukan jach"a bozalpaw ukat mistunïna. Ukat armadura frontal ukax pusi tunk phisqhan grados ukch"a ángulo ukankiwa. Ukat jupa pachpaw ladonakat liwxatatäski.
  E-100 tank ukax qhipa 1.500 caballos de fuerza motor ukar yuspajarasawa, Mouse ukar sipanx juk"amp jank"akiw sarnaqäna. Ukat conchas ukanakax jupat jaltxapxänwa.
  Ukat auto manqhanjja, Magda, Christina, Gerda ukat Charlotte sat pusi jaqenakajj kusisitaw uñstapjjäna.
  Imill wawanakax Fuhrer ukan wawanakar yuripxäna, ukatx SS ukan niñera especial ukanakan uñjataparuw jaytapxäna.
  Ukat jichhakiw nayrïr chiqar puripxäna. Imill wawanakax wali k"uchikiw sarnaqapxi. Jupanakajj nuwasïwinakatwa faltapjjerïna. Ukat akax juma pachpa uñacht"ayasiñatakix mä oportunidad ukhamawa. Qhiparusti, aka norte de Sebastopol uksat amuyt"añäni.
  Ukat Océano Ártico uksanx Tercer Reich ukan apnaqawip utt"ayaña. ¿Qhawqha tiempos chiqpachapuni uka chʼaxwäwix aynachtʼayasispa? Ukat pusinix akham amuyapxi: inas jupanakamp chikt"asis mä juk"s kunas mayjt"ayaspa?
  Murmansk jak"anx janiw sinti thayakiti - Gulf Stream ukax aislamiento ukaw utji. Imill wawanakax nuwasiñ chuymanïpxiwa. Sapa mayniw mä chacha warmir yuripxäna - mä yuqall wawa ukat mä imill wawa! Ukhamatwa kusisiñama.
  Magdampi Christinampejj pistolanak muyuntat warktʼatäsipkäna. Tanque ukax machaqawa ukat controlatax wali ch"amawa. Ukax ladonakapat jark"aqatawa 120 mm armadura inclinada ukampi, ukatsti yaqha 50 mm escudo ukampi. Ukhamajj janiw autojj taqe ángulonakat ch"allt"añjamäkiti.
  Imill wawanakaxa mä q"uchu sillp"ipxäna. Chuymapanx wali jach"apuniw jikxatasipxi.
  Gerda kullakajj ámbar lakapan jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jichhax Hitleramp nayamp mä común wawanakanïpxtwa. ¡Jiwasax reyin familiankirïpxtwa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Ukat nayraqatax ceronakakiw utji!
  Tanque "E"-100 ukax posiciones soviéticas ukanakaruw jak'achasïna. Taqi kunatix jak"an utjki ukax wali t"unjataw uñjasiwayi, soviéticos ukanakan ch"axwawinakapax juk"akiw utji, ukat jilpachax k"acha armanakampiw t"unjasiwayi.
  Magdax 128mm cañón ukarux uñch"ukiwayi ukatx urra soviética ukarux ch"axwawayiwa. Uka miel rubio imillax akham q"ucht"äna:
  - Nayax tigretwa, ukat mä sonrisa... Ukat ñanqha tigrex taqiniruw ch"iyjatayna!
  Pusi tunk phisqhan soviéticos ukanakax qhipäxar kutt"apxäna, walja rusa pallapallanakaw jiwarapxäna.
  Magda kullakajj mä pusir uñtataw purtʼasïna:
  - Nayax superman ukhamätwa, métodojax simplewa... ¡khitinakatix lanat lurat jupanakan chuymap ch"akhurakï! Ukat ukat imill wawax larusiñ qalltäna. Ukhama, kunjamtï mä loco diosax luraski ukhama.
  Hitler chachan prostituta imillanakax tank chʼallxtayapxäna. Ukat jupanak pachpaw mä autot jaltapjjäna, ukajj armadurampiw jaltapjjäna.
  Ukampis uka qhepatjja, nuwasirinakajj autop muytayapjjänwa. Charlotte, aka suma uñnaqt"an tawaqux cobre color ñik"utaniwa, jupax akham q"ucht"ani:
  - Clack, click, click... ¡Uka jawiraxa rollo! ¡Nazi caballeronakajj taqe laqʼa manqʼantapjjänwa!
  Ukat uka qhipatxa, Charlotte kullakax wali larusiñapänwa... Jupax kisunakapas ch"axwañ qalltäna. Ukat mayampiw tankax muyuntäna. Alemanonakaw alambre púas ukamp lurat valle tʼunjapjjäna. Uka maquinajj Tyrannosaurus rex sat animalar uñtasitänwa, ukajj jan walitwa qhuruchasïna. Ukat nuwasirinakax wali munat ukat aycha manq"ir ajanunakap uñjasax jachaqt"asipxäna.
  Imill wawanakax Adolf Hitler ukan wawanakap apt"asipxäna ukat yuripxarakïna. Ukat akax niyaw kuns arsu. Suma zorros, ukampis pachpa pachanx monstruos morales. Aka chiqanx mä soviético soldadoruw t"unjapxäna , jupax ruedanak manqhar jaquntatäna. Ukat 76 mm ukchʼa cañón uraqiruw chʼalltʼapxäna. Uka thakhinjam autot sarapjjayäta. Uka acerojj chʼiyjatäjjänwa. Ch"axwirinakax aerobatica figura uñacht"ayapxäna. Conchas ukanakax guisantes ukanakax mä wawar ch"allt"atapat sipansa, juk"amp jan kuna jan walt"ayirjamänwa. Jutïr pistolax E-100 ukan ch"allt"atax 85 mm ukhanïnwa.
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat rusanakax chinchillanakjamaw t"unjapxta!
  Christina kullakajj akham sasaw amigapar cheqañchäna:
  - ¡Juk"ampi osonakaru uñtasita! ¡Ukat osojj mä jachʼa animalawa!
  Red Charlotte kullakajj akham sasaw sarakïna:
  - ¡Ukat kisu!
  Alemania markankir tanquenakajj markan jarkʼaqasiñ lineanakapatwa sarapjjäna. Soviético soldadonakajj wali qala chuymampiw nuwasipjjäna. Taqinipuniw armanak apthapipxäna. Tunka marani yuqall wawanakas milicia taypin ch"axwapxirïna. Ukanxa walja imillanakas utjarakïnwa. Taqi markachirinakaw tantachasipxäna, ukampis janiw armas ukanakax utjkänti. Walja jaqinakan heroísmopax taqi kunanw qhan amuyasïna. Precursoranakax utat lurat explosivos jan ukax granadas ukanakamp apnaqasaw tanques nazis ukanakar jak"achasipxäna ukat pistas ukar jaquntapxäna - Pachamamapat jiwarapxäna.
  E-100 tank ukax walja jan walt"awinak katuqawayi. Uka waynanakat maynïrejj mä jachʼa mina taypit mistuñ atipjäna. Jupa pachpaw jiwxäna, ukampis Alemania markankir mä autoruw jan waltʼayäna. Rodillojj phallawayjjänwa ukat mä jukʼa orugajj tʼijtjjänwa. Jach"a k"añaskuxa juk"ampi juk"ampi ch"amachasïna. Ukat mä qhawqha nuwasirinakax granadanak qutunak jaquntapxäna, ukat uka thiya pistanakaruw tʼunjapxäna.
  E-100 ukax línea de frente uksat pasawayxasax janiw movilidad ukax utjkänti.
  Gerdax suxta ametralladoranakaruw uñch"ukitayna ukat kunapachatix soviético pallapallanakax contraataque lurañ munapkän ukhax qhant"ayarakïnwa. Tunka tunka rusanaka ukat Rusia markan yaqha markanakan representantenakapaw ametralladora balas ukanakamp ch"uqt"ata. Ukampis soviético soldadonakajj nayrar tʼijtjjapjjäna. Granadanak jaquntasaw jiwarapxäna. Yaqhep jiskʼa tʼaqanakajj E-100 sat cheqar purintäna, ukampis ametralladoranakajj sum irnaqtʼäna. Ukat maldito Gerdax wali chiqapawa. Ukat balanakapajj niyas janipuniw inamayakïkiti.
  Ukat rusa pallapallanakax jiwapxi...
  Christinax mä cañón 75 mm jank"ak jaltxatayna, proyectil fragmentación ukat ametralladora coaxial ukatw ch"axwatayna. Wila ñik"utan uywax soviético pallapallanakar balanakampi ch"iyjasaw sist"asïna:
  - Nayaxa jiwaña apt"iritwa... ¡Supaya pachpawa wila ñik"utan wila masijaxa!
  Magda kullakajj ajjsarasaw akham säna:
  - Walikiwa, janiwa ukhama lurañakiti. ¡Supayajj Diosan enemigopawa ukat nina qotaruw juchañchatäjje!
  Christina kullakajj qʼala kayupampiw metalar chʼalltʼasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Kunas nina qutaxa? ¡Chuymajax ninar uñtatawa!
  Gerda kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Fuhrer jupa pachpaw kuna juchanakas pampachistani... Juk"amp chiqaparux, juchat amuyt"awix chiqpachanx nayra pachankiwa?
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - Jucha amuyt"awix nayra pachankiwa sañ munasmati...
  Gerda kullakax ametralladoranak wasitat qhant"ayäna, ukhamat rusa pallapallanakan jan ch"amamp contraataque ukar chhaqtayasa. Uka balanakax infiernot jutir regalonakjamaw jiwayapxäna. Aka modificación ukanx E-100 ukax wali ch"amampiw jark"aqasi. Llatunk ametralladoranakjama, pä ametralladoranak coaxial ukat cañonanakampi ukat mayninakax bisagranakampiw apnaqatäpxäna. Ukat wali chʼamampiw chʼalltʼasipjjäna.
  Gerda kullakax mä jach"a jach"a tukusaw arnaqasïna:
  - ¡Jucha, akax Kimsïr Reich ukan utjatapan chiqapawa! ¡Religionasax chiqpachansa uywanakan iyawsäwipawa!
  Wila ñik"utan Christina, cañón ukan pallapallanakamp jiwayasa, rusa pallapallanakar jiwayasa, q"ucht"awayi:
  - Munat llamp"u chuymani uywaja... Nayax jumanakan ñik"utamarux walpun munasta, iyawsapxita! ¡Infierno ukat ñikʼutan animalaja!
  Soviético antiaéreo armanakat maynïrejj wasitatwa rodillonakar chʼalljjtayasin pʼakjañ atipjäna. E-100 ukax qhipharux sayt"awayiwa. Ukampis Magda kullakajj uka chuym ustʼayir antiavión armaruw mä jachʼa cargampi imtʼasaw mutuyäna. Ukhama, pistanakax p"akjatäxänwa.
  Gerda kullakajj chhuxriñchjasïna, mä remolcadorar jawsäna ukat jisktʼäna:
  - ¡Jiskt"apxita, achikt"asipxam! ¡Jiwañasawa! ¡Pistanakax p"akjataw uñjasi!
  Uka jisktʼajj jankʼakiw akham säna:
  - ¡Ukanx mä remolque ukaw utjani!
  Christinax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Akaxa sarantawiwa! ¡Uñisirinakax mistuwayapxiwa!
  Magdax uka pistolaruw ch"axwantäna, uka pistola rusa pallapallanakax directo fusilamiento ukar apsuñ yant"apxäna. Uka barril pʼakjatayna ukat soviético pallapallanakaruw kunayman tuqinakar chʼiqiyatayna. Soldadonakat maynïrejj chikat chʼiyjatäjjänwa ukat wali tʼaqhesiñampiw chʼamachasiskäna.
  Uka rubio cristianax cruzasïna ukat nayranakap alaxpachar uñtat uñch"ukisaw mayisïna:
  - ¡Pampachani, Tatay! ¡Jan munkasin jucha lurañata ukat jiwayañata!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Janiwa, janiwa ukhama lurapkasmati! ¡Jumax mä qalar uñtat chʼamanïñamawa! ¡Jiwasatakix mä qalakïñamawa!
  Magda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Mä qalakiw utji - ¡Jesucristo!
  Wila ñik"utan saxraxa arsüna:
  - ¡Jesusax pacifista ukhamänwa! ¡Ukat iyawsäwisasa ukat profesionasasa chʼaxwäwiwa!
  E-100 tanque ukax remolque ukan apthapitaw ukatx alemán ukan posiciónes ukanakaruw ayxatäna. Gerda kullakajj chʼiyar reina jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Rodillos ukaxa juk"ampi ch"amanchatawa tanka tuqina. ¡Ukat uka tuqitxa nuwasiñasawa!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Janiwa taqpacha rodillos ukanakaxa escudonakampi ch"ukuñakiti. ¡Ukax janiw lurañjamakiti, kunatix yaqhip pistanakax wali jist"aratäniwa!
  Magda kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Rollonaka jisk"a lurañani, jani paleta ukani lurañasaxa?
  Wila ñik"utan saxrax lart"asisaw perla kisunak uñacht"ayäna:
  - ¿Kunjamatsa jupanakaruxa juk"ampi ch"amañchaña?
  Magda kullakajj qʼala suelapa metalar chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Motores eléctricos ukanaka apnaqañasaxa?
  Charlotte kullakajj purakap jaqontäna ukat kunkapar tʼijtʼayäna:
  - Mä opción posible... Ukat tankinakax juk"akiw phichhantapxani!
  Magda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Infiernor puriñäni ukhaxa, antorchanakjamaw phichhantani ukat nina nakhantani!
  Wila ñik"utan saxraxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - Walikiwa, ukhama... ¡Ukat angelanakax k"ajkir nina naktäwit luratäpxiwa! ¡Angelanakäpxañäni!
  Christina kullakajj uka aptʼasisaw istʼañjam qʼochüna:
  - Nayax janiw angeläkti, jan ukasti saxrakïtwa, ukampis jaqinakatakix santuruw tukuwayta.... Uñisirinakax cuentap katuqapxani, ukham jan aka uraqin t"aqhisiñamp t"aqhisiyata!
  Imill wawanakax amukt"apxäna... Stormtroopers ukanakax alaxpachan muyuntapxäna, ukat cañonadas ukanakax walpun arnaqasipxäna. Ukat bombanakax jaquqanisipkakïnwa ukat jaquqanisipkakïnwa... Chiqpach granizo ukham tʼunjañataki ukat tʼunjañataki.
  Murmansk markax phichhantatäxänwa ukat jaqinakax jiwapxarakïnwa. Alemania markankirinakajj mä misil balístico sat aparatompiw jawqʼjapjjäna. Janiw wali askïkiti. Yu-488 sat avionat phisqa tonelada bomba jaquntañax jukʼamp faciläspawa, jukʼamp chiqapäspawa ukat jukʼamp jila qullqinïspawa.
  Christina kullakajj nayrïr kutiw qʼala kayukiw chʼiyar chʼiyar jaltawayjjäna, kunapachatï tanquejj yaqha estacionamientor apatäjjäna ukhajja. Ukanjja, especialistanakajj askichañanak lurañ qalltapjjäna. Imill wawanakax mä junt"u utaruw sarxapxäna. Colchones patxaruw ikipxta. Gerda ukat Charlotte jupanakax ajedrez de bolsillo ukan anatt"añ qalltapxäna.
  Magda ukat Christina jupanakax abs lurañ qalltapxäna, ukhamat purakapax qhanstañapataki ukat usurïkasin jan liwxatañapataki. Suma nuwasirinaka, jupanakax lomo ukan khathatipxiwa. Wali fresco, ukampis akax warminakaw wawa ususipxi. Ukat jiwañax janiw jichhax sinti axsarañjamäkiti - ¡khitis familian línea sarantañapatak utji! Hitler ukham jan wali jaqin jathapampis ukhamaraki.
  Ukampis batallón SS Tigress ukankir imillanakax, Fuhrer ukax chiqpachans Diosar uñtasitawa. Ukat janiw pagano diosäjjänti, jan ukasti Taqe Chʼamani ukat geniopan jan amuytʼkaya mä diosawa.
  Gerdax King"s Gambit ukan anatäna ukat mä ch"aman ataque uñstayäna. Charlotte kullakajj qala chuymampiw arjjatäna. Ukanx mä ch"axwäwiw utjäna. Ukampis taqe ukanakajj maynit maynikam tʼunjasiñampi ukat mä empatempiw tukuyäna. Ukat Magdampi Christinampix ajedrez anattʼañ qalltapxäna. Ukat Charlotte ukat Gerda jupanakax abs ukat push-ups ukanakaw lurañ qalltapxäna. Imill wawax ch"amampiw suma uñnaqt"anïtayna.
  Magda, anatt"asa ukat uñisiripar thaqhasa, filosofía tuqitx akham sänwa:
  - Ukampis wali muspharkañawa...
  Christinax jan juchani jachaqt"asisaw lakapan jiskt"äna:
  - ¿Kunas muspharkañaxa?
  Uka rubio superman ukax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janq"u jaqinakaxa suma saminakapawa, ukampisa jupanakaxa nayraqata ch"axwaña qalltapxiwa!
  Wila ñik"utan saxrax amuyt"asisaw akham säna:
  - Ukampis askinak apanipxarakta... Ukampis bolcheviques ukanakax Rusia markaruw nayraqat atacapxäna!
  Magda kullakax mä llaki tonadampiw jaysañatakix q"ucht"awayi:
  - Ukampis taqi kunas nayraqatasan panqaraski, taqi kunas qhipäxan phichhantaski...
  Christinax mä jach"a arumpiw yapxati:
  - ¡Janiwa llakt"asiñaxa wakiskiti! ¡Jiwasampiw taqi kuns jiwasatak amtañapa!
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochtʼaskakïna:
  - Kusisiña, janiw llakisiñakiti, utar kutt"añäni - rubio atletas ukanakax jiwasan premio ukhamäpxani!
  Uka qhipatxa pusinipuniw larusipxäna... Mä wayn tawaqu uywataw uñstäna ukat imill wawanakarux mantequilla, queso, salchicha ukat waña frutanakampi sándwichnak lakirïna. Imill wawanakax manq"asipxänwa ukat junt"u uraqinx qarjataw jikxatasipxäna. Uka suma uñnaqt"aninakax ikiñar puripxäna. Wayn tawaqu ukhamarak k"umara ukhax wali askiwa - jasakiw ikiñar purisma.
  Qhepürojja, noviembre phajjsit 27 urunak saraqatarojja, E-100 sat aparatojj mä jukʼakiw wasitat saytʼayasïna. Imill wawanakax janiw uka ofensiva ukan chikanchapkänti. Ukampis bikinimpikiw qʼala kayukiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar tʼijtʼir sarapjjta. Jupanakax loconakjamaw uñch"ukipxäna, thaya taypinx niya q"ala t"ijt"asaw t"ijtapxäna. Ukampis imill wawanakax jila partex aeróbicos ukan irnaqapxi. ¡Jupanakajj jutïrin wali suma jaqenakäpjjewa!
  Gerda kullakajj nayrankänwa. Ukat janiw q"ala kayuni Gerda tawaqux Andersenan cuentopan utjkänti. Ukampis jan axsartʼir ukat yatxattʼat jaqirakïrakiwa. Ukat uka pachparakiw nasïwit jiwayir jaqir tuküna. Mä t"ijtir tawaqu, ch"amani muskulunakani.
  Ukampisa, pusi imillanakaxa wali sumawa. Jupanakax phisqa tunk kilómetros ukch"a t"ijt"asaw qhipäxar kutt"apxäna. Ukat walja ejercicionak lurapjjerïta, qʼochupjjayäta ukat liwjjatapjjerïta. Mä juk"a ch"axwañ ensayapxta.
  Qhipürux E-100 tank askichatäxänwa. Ukhamajj janiw sinti jan walïkiti. Ukhamarus aka super-pesado autox mä original arreglo de rodillos ukanïnwa, mä arreglo de tabla de damas ukanx mayjawa, ukax juk"ampiw ch"uqi taypin apnaqañax juk"amp sumaptawayi, ukampis askichirinakatakix yaqhip jan walt"awinak utjayawayi, jan yatitaw. Ukhampachasa, E-100 ukax Tigre jan ukax Pantera ukat sipanx juk"amp jasakiw.
  Noviembre phaxsit 28 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markan mä juk"a manqhar mantañ atipxatayna. Ukampis soviético soldadonakan saytʼasitapajj janiw amuyañjamäkiti. Ukat Gran Bretaña ukat Alemania markanakan chʼaxwañ barconakapat tunka suxtani pulgadanakan conchas ukanakas janiw arxatäwin munañap pʼakintkänti.
  Ukampis nazinakajj nayrar sartaskakïnwa. E-100 tank ukax urux mä pä cuadras ukch"a ch"amanchawayi, ukampis wasitatw pistas ukanakar jan walt"ayawayi. Ukampis jichha kutin askichañatakejj mä qhawqha horanakakiw munasïna. 29 uru aka lapaka phaxsitx Terminator imillanakax KV-3 tank ukamp ch"axwapxatayna. Soviético uka autojj mä pä kutiw armadura frontal ukar chʼalljjtäna, ukampis conchas ukanakajj laderat jaltjjänwa. Magdax rusa tank ukarux kutt"ayawayiwa, ukat mä pila de antorchas ukham phichhantawayi.
  Christina kullakajj burlasisaw masipar jisktʼäna:
  - ¿Janit uka rusanakatxa sinti khuyapt"ayasipkta?
  Magda kullakajj taqe chuymaw akham säna:
  - ¡Taqiniruw khuyapt"ayasta, khitinakatix jan khuyapt"ayasiñatakjamäpki ukanakatsa!
  Ukat imill wawax wali jach"atw chhuxriñchjasïna, nayranakap alaxpachar uñtasa. Chʼaxwirinakax jukʼamp amuytʼasisaw kuns lurañ yantʼapxäna. Ukhamat askichäwinakampi jan mayjtʼayasiñataki. 128mm ukat 75mm uka armanakax asnunakjamaw irnaqapxäna. Ukampis uka tanquejj jan walinak katoqaskakïnwa.
  Mä pirqaw phallawayi ukat auto patxaruw jaquqaniwayi. Armadurajj chʼiyjatäjjänwa ukat mä jukʼa chʼiyjatäjjänwa.
  Noviembre phajjsit 30 urunak saraqatarojja, nazinakajj jukʼampiw nayrar sartapjjäna. Yaqhip chiqanakanx marka taypiruw puripxäna. Ukampis uka pachpa urux pusi tunk phisqhan jaqit mä suma amtat disparo ukaw 128 mm cañón ukan bozal ukar jan walt"ayäna, ukat imill wawanakax wasitat askichañ qalltapxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukat, amuyataxa, juk"amp jaya pachanakawa.
  Ukat pusinix tank lantix infantería simple ukham nuwasiñ amtapxäna. Suma uñnaqt"aninakax nuwasiñ yant"apxäna, bikini ukampiw nuwasipxirïna. Ukampis thaya pachanx imill wawanakax mä qawqha horanakakiw uka chikat q"ala sayt"asipxäna, ukat junt"uchasiñatakiw t"ijtxapxäna.
  Gerdax ch"uqi taypin imt"asiwayi, qhipa fusil de asalto MP-44 ukamp jaquqaniwayi, ukatx rusa pallapallanakarux wali ch"amampiw jiwayawayi. Akax jupax q"ala kayuni tawaquwa, janq"u ñik"utani, jupax mä coronel Ejército Rojo ukan p"iqiparuw ch"allt"awayi. Ukat jupax akham sänwa:
  - Janiwa, nayaxa wali ari!
  Charlotte kullakajj mayni toqet nayrar sartaskäna ukhajja, akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jumax ch"axwiriw uñisirinakamarux jiwañ apani. - Ukatxa wila ñik"uta, q"ala kayuni imillaxa mayor ukarux pallapallampiwa ch"ankhachatayna, ukatxa nayra manqharu ch"allt"atayna. Jupajj mä jukʼa kisunakapwa qhantʼäna. - Uñjapxtawa, ¡janiw juk"amp jan walinak ch"axwkti!
  Gerdax mä phallawi churäna, Komsomol markankir jaqiru ukat rusa soldadonakan capitanapar tukuyasa, uka perrax kisunakap uñacht"ayäna:
  - Jisa, jumax ch"axwañamawa, ukampis nayax uñjtwa! ¡Mä motosierra ukham!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw mä vidriot jaqontäna. Jupax teniente del ejército ruso ukaruw kunkapar jawq"jatayna, ukat chillqt"äna:
  - Ukat akanktwa, vidriompiw anatt"askta!
  Gerda kullakax ch"uqi taypin t"ijtäna, q"ala kayukiw suma kayunak jaytawayäna. Jupax qunqurt"asisaw jank"ak saräna. Ukatxa tigre imillax kutt"anxänwa ukat mä salto luratayna. Jupax t"ijtäna ukat p"iqip soviético soldadon chinup tuqiruw liwxatäna. Jupax wila ch"allxtayäna. Gerda kullakax q"ala kayumpiw kunkaparux ch"allxtayäna ukat ruso jaqirux ch"allt"äna.
  Charlotte sat wila ñikʼutan diablojj precursoraruw chʼajjwtayäna. Ukhamaw imill wawanakax jan wali ukat jan wali jaqinakäpxäna.
  Magda kullakax rusa pallapallanakaruw jiwayarakïna, ukampis janiw wawanakarux jan walt"aykänti. Janiwa, janipuniw mä wawar amparap luqtkaniti. Ukat jila partejja, wila wartañajj janiw jupar kusisiykänti. Ukampis ukhamakipans, jupax mä batallón SS ukan tigre ukhamawa, ukat kamachinak phuqhañapawa.
  Ukatwa Christinaxa mä puñalampi mä waynaru jaquntäna, jupax niya tunka payan marani uñnaqaniwa. Chiqpachansa qhuru jaqiwa. ¡Janiwa, jilïrinakax janiw wawanakar jiwayapxañapäkiti!
  Magda kullakajj cruzasïna ukat akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Tatay pampachapxita! ¡Jumanakax nayat uñisipxista, ukampis nuwasiñax nuwasiñawa!
  Ukat uka rubiox francotirador ruso ukarux ch"allt"awayi, jupax jaquqaniwayi, mä chiqap ch"allt"ataw nayra puente ukar ch"allt"ata. Ay, uñt"at pusiniw uñstapxäna. Imill wawanakax nayraqatx británicos ukat mä chiqanx estadounidenses ukanakaruw jiwayapxäna, ukampis jichhax jupanakax apnaqapxi
  Rusonakax ukham lurapxi. Ukhamaw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin wali jachʼa jachʼa tukuñanakajj utjäna. ¡Ch"ukuñanakax juk"amp chiqpach, ukat ch"ullqhi colmillos uñacht"ayi!
  Christinax q"ala kayup lawaruw ch"allt"asïna, wali thaya jikxatasïna, ukat akham sänwa:
  - ¿Jan walipuniti? ¡Kunsa wila ñik"utan layqanakat munta!
  . 14 JAQTHAPI.
  Alemanonakajj jukʼat jukʼatwa jan walinak lurapjjäna. Aviación ukamp chika - ukat ch"amampiw pachax jan walt"ayat uñjasi. Ofensiva janïr qalltkipan mä uru uttʼayat lurañanak janiw taqpach tukuyañjamäkänti. Chiqansa, Cáucaso markax niyaw katuntatäxi. Baku markan petrolero yapupax apnaqatäxiwa. URSS markax petroleo juk"amp jach"a phunchhawip chhaqhayatayna. Chiqansa, alemanonakax pachpaw uka phuchʼunak wasitat saytʼayañatakix tiempo apstʼasipxañapa. Karelia, Arkhangelsk ukat alay tuqinkir mä chiqax katuntatäpxarakïnwa. Leningrad markax Rusia markamp maynit maynikam aruskipt"añat q"al chhaqtayatawa. Yaqhip yaqha territorionakax markasan katuntatawa. Turkmenistán markanx chikatpachaw katuntat uñjasiraki. Japón markax taqpach Mongolia markaruw katuntawayi, ukatx Asia Central uksaruw cuña ukham uñt"ayaraki ukatx mä chikatx Amur uksatx puente p"iqinak lurawayi, Usuri uksanx. Chiqansa, samurai sat jaqinakax mä jukʼa askinak jikxatapxäna. Vladivostok markax taqpach jark"antatawa ukatx nina naktäwimp phuqhantatänwa.
  Moscú markar puriñkamax pä patak kilómetros ukch"akiwa. Ukat alemanonakax jichhax misiles balísticos ukanakampiw capital ukarux pallapallapxaspa ukat aviones jet ukanakamp bombardeapxaspa. Ukampis juyphi pachan ukhamarak thaya pachanx Wehrmacht ukanx juk"amp ofensiva lurañx janiw ch"amanïxänti. Ukhamarus, colonial soldadonakax: indionaka, africanonaka, árabenakax wali thayapxiwa. Ukat jila partejj nuwasiñ sum yateqañsa aptʼasipjjäna. Ukham jan waltʼäwit jan aprovechasiñajj juchakïspawa. Ejército Rojo ukax jach"a chhaqtäwinakamp t"aqhisiwaykchisa ukat wali qarjatäkchïnsa.
  Chiqans Estado Mayor ukax amtawayi, taqi jan walt"awinak suministros ukanakamp ukhamarak Cáucaso markan chhaqhatapampi, juyphi pachanx walja jach"a operaciones ofensivas ukanakaw lurañ amtawayi. Fascistanakax juyphi pachanx jan nayranakap ch"allt"añ atinapkchixa, jiwasax pintañasawa ukat t"unjañäni.
  Jan ukax, kunayman tuqitxa, jan wali pachan ch"axwañatakiw wayt"apxäma.
  Vasilevsky, estado general ukan p"iqinchiripa ukhamarak viceministro de defensa, wali logico ukhamawa, URSS ukax janiw atipt"kaspati carrera tecnológica ukanx taqpach Europa ukat África ukanakamp Asia uksat sipans.
  Uka tuqitxa, uñisirinakan ventajapax juk"ampirus aviación tuqinx juyphi pachanx jilxattaspawa. Jïsa, chiqansa, diseñadores soviéticos ukanakax nayratpach machaq, jukʼamp nayrar sartat tankinak lurapxi ukat lurasipkakiwa. Jisk"atpachax T-34-85 ukax juk"amp jach"a torreta ukat ch"aman pistola ukaniwa. Suma, IS-2 ukax 122 milímetros ukch"a pistolampiw thakhinjam saraski. Ukampis alemananakax janiw saytʼapkaniti. Ukhamarus machaq autonakas janiw Leonar jan ukax kuna jach"a autonakar atipt"añatakis askïkiti.
  Ukat jichhax janiw jakhüwinakat sipansa jukʼamp suma jaqïñax utjkaspati.
  Voznesensky jilatajj arstʼarakïnwa. Ukat jankʼak ofensiva lurañatakiw arsüna:
  - Cáucaso markan chhaqhatapatxa, jiwasan ejercitosax combustible ukan sinti pist"ataw uñjasipxani. Juk"amp chiqaparux, jiwasax niyaw taqpach uñjasktanxa. Ukampirus juyphi pachanx urux juk"amp jisk"akiwa, pachax jan waliw jikxatasi ukatx combustible ukax juk"akiw apnaqasini.
  Jaqinakan comisario Zhdanov jupax jank"akiw yapxataraki:
  - Ukhamarus, jiwasan pallapallanakasa, sapirinakasa, Cáucaso uksan taqi petrolero phuch"unakaruw phichhantapxäna. Ukax sañ muniw Krauts jupanakax janiw jichhakamax jiwasan aceites apnaqapkaspati. Ukampis kunjams jank"ak jan sintt"asir fascistanakax taqi kuns lurañ yatipxi ukat wasitat utt"ayañ yatipxi uk amuyt"asax primavera ukanx petroleo de Baku ukax arterias de la economía del Tercer Reich ukar jaqukipañapawa.
  Stalin chachajj uka aruskipäwit mä jukʼa qhanañchtʼäna:
  - Diciembre phaxsit tukuyarux nayrïr juyphi pachan ch"axwawip ch"allt"añäni. Uka jisktʼajj kawkhansa?
  Aka chiqanx pallapallanakax janiw mayacht"atäxapxänti. Zhukov jupax markasan ch"axwañ amtäna ukat uñisirinakar Moscú markat jayarst"ayañ amtäna. Vasilevsky jupax Tikhvin markan mä jan ch"aman chiqawj jikxatañax juk"amp askiwa sasaw amuyäna. Uka pachparakiw Leningrad markar yanapt"apxam, ukax inas jan doble bloqueo ukan qhispipkchiti.
  Rokossovsky jupax Voronezh tuqir ofensiva ukar askipatakiw arsüna. Astrakhan markan jan ukax Arkhangelsk jak"an nazis ukanakar nuwantañatak amuyunakax utjarakïnwa. Stalin jupax taqi aruskipäwinak ist"äna, kuns qillqt"äna ukat amuyt"äna.
  Uñisirinakar Moscú markat jayarst"ayañ amtax yant"añjamäkaspas ukhamarak yant"añjamarakïnwa. Ukampirus markasanx jichhax fascistanakax juk"amp ch"amanïpxiwa ukat suma ch"amanchatawa.
  Volga jawir makhatasinx ataque lurañax janis askïkaspas ukhamänwa, jawirax jach"a ukat manqhankirïnwa, ukat nayrïr phaxsinx operación ukax jaya pachaw utjañapäna.
  Don ukat Volga ukanakan ataque ukax utjaspawa, ukampis jiwasan ataque ukax nayratpachw ukanx atipt"asiwayi, ukatx alemanes ukanakax wali ch"amanchatarakiwa.
  Vasilevsky jupan amuyt"awipax juk"amp logico ukhamaw uñjasi. Norte tuqinx alemanes ukanakax juk"amp jan ch"amanïpxiwa, ukat soldadonakapax kunjamatsa juk"a ch"axwañ experiencianipxiwa. Ukhamarus Tikhvin markax jichhakiw katuntatäna, alemán soldadonakax uka ledge ukanw sayt"atäpxäna. Ukampis Krauts jupanakax ukhamarakiw amuyapxarakispa.
  ¿Taqi ch"amam Voronezh tuqir churasma? Configuración de la frente ukanx mä balcón ukaw lurasïna, ukax wali racional ukhamaw khuchhuqañ yant"añaxa, mä cardo de cerda oblicuo ukar uñtasita.
  Yaqhip juk"amp suma amuyunakax Arkhangelsk jak"an fuck ukawa. Krauts jupanakax qutanak taypin refuerzonak apapxañapawa sasin amuyt"asax, uka tuqinx grano ukaw utji ukax racional ukhamawa.
  Juman pachpa soldadonakamar suministrañax ch"amakïkchisa, juk"ampirus nazis ukanakan flota submarino ukanakax qutarux taqpach apnaqapxi. Ukat nazis ukanakan machaq cruceros ukanakax servicio ukar mantapxi. Nayrajj chhaqhat Bismarck sat nuwasiñ barcos niyas lurapkaspa ukhamawa. Ukhamarus machaq barcox Yamato ukan récord tamap ukhamarak armamento ukar p"akintañapawa.
  Maysa tuqitxa, ¿kunatsa Krauts ukanakax nuwasiñ barconak munapxi? ¿Taqi akapachan nayranakaparu laqʼa jaquntañati? Juk"amp llakisiñax machaq kasta armas ukanakat yatiyawinakawa, ukax Tercer Reich ukan lurasiski. Yämas misiles ukat jet avionetas ukanakat parltʼañäni, ukat ukajj wali jachʼawa.
  Mä juk"a pächasisax Stalin jupax uka amtarux iyaw sataynawa: diciembre phaxsit tukuyaruw Tikhvin suyur ataque uñstayañataki, ukatx enero qalltanx Voronezh jak"an uñisirinakar jikxatañataki.
  Taqi kunat sipansa, akax logico ukhamaw amuyasïna... Ukañkamax niya chikat armat pusi imill wawanakax Frente Oriental uksanx heroísmo ukax sarantaskakiwa. Gerda ukat Charlotte ukat Christina ukat Magda von Singer - mä samart"añ tukuyatat kunatix taqiniw niya pachpa pachan usurïpxäna; ukatsti k"umara wawanakaw yuripxäna ukat nayraqatar kutt"xapxäna.
  Pachax thayänwa ukat suma uñnaqt"aninakax pä tunk phisqhan urunak saraqkipan diciembre phaxsit purinipxäna. Chhijchhix thayax rizonakamaruw thayt"ani. Ukat jupanakax janiw jupanakpachatakix juk"amp junt"u chiqawj ajllisipkänti - Leningrad jak"ankiwa.
  Ukar purisax bikini isimp isthapt"at imillanakax ch"uqi ch"uqi taypin t"ijtir sarapxäna. Chiqansa, chiqpach arianonakax uñacht"ayapxañapawa, janiw khitirus axsarapkiti, sinti thayarusa. Japón markat purinir mä ninja waynaw jupanakamp chika t"ijtäna, juparux taqiniw Karas sasin sapxirïna.
  Aka wawax operaciones especiales ukan chikancht"asitapatw wali uñt"atäna. Oriente tuqin suma uñnaqtʼanïtapa, jan uñtʼat awkipat herenciat katuqat qʼillu ñikʼutampi chika, uka waynarux wali suma uñnaqtʼaniruw tukuyäna.
  Imill wawanakax jupar jaysañatakix nayranakapsa uñch"ukipxarakïnwa, Karas jupax janiw jupanakamp chikachasiñax utjkchiti. Ukampis musculonakan aliviopax mä alambrer uñtataw tʼijti, ukhamatwa uka sazonado tigresanakas taqi kunsa uñjapxi, ukat janiw ukarjam sarnaqapkaspati.
  Imill wawanakax base de entrenamiento ukan yuripxatapatx q"al uñnaqap kutt"ayapxäna, ukampis janiw sapa superman ukham ritmo glacial ukar saykatañjamäkiti.
  Christina, jupax Magda, von Singer ukham rusanakamp nuwasiñ atipjatayna, jupax akham siwa:
  - Frost ukat snow ukax jupanakan nayrïr aliadopawa. Ukat ¡janiw britániconakat sipan juk"amp thayakiti!
  Magda kullakajj cheqapuniw akham säna:
  - Janiw nayax ukham siskäti. Rusonakax juk"amp ch"amanïpxiwa ukat unidades ukanakax niyas janipuniw qhipäxar kutt"apkiti!
  Charlotte, t"ijtkasax salto salto luraskäna, lart"asisaw akham säna:
  - Ukampis akax mä plus ukat sipans juk"amp jan ch"amanïñawa.... Nayax generalmente janiw amuykti métodos de comando ukat control ukanakax destacamentos de barraje ukanakan lurañapa ukhamarak ejecuciones de comandantes de unidades retiradas ukanaka.
  Q"ala kayuni Gerda kullakax t"ijtkasax muyuntasinx mä tramo lurasax iyaw sataynawa:
  - Chiqpachansa - thujru manqhanxa janiwa suma ch"axwirinaka jikxatkätati. - Aka chiqanxa, uka q"illu tawaquxa, ukampisa, iyaw sañapatakiw wayt"ata, chuyma ch"allxtayirimpi. - Ukampis rusanakax wali sum ch"axwapxi, jupanakax pä mara chikataniw nayratpach ch"axwapxi. ¡Jupanakan qhespiyasiñap munapjjta!
  Christina kullakajj jiskʼachasaw akham säna:
  - ¿Jumaxa yatiyapxitati?
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jiwasax elite ukhamätanwa! ¡Yämas Marcel jilatajj jukʼampiw jikjjatasi!
  Taqi pachan ukhamarak markanakan wali suma as, Hitler jupax categorial prohibición ukhamäkchisa, jupax aka símbolo de invencibilidad ukax yatichañarukiw uñt"ayañ munäna - qhiparusti, jupax teniente general ukhamawa, ukhamakipans nayraqatar jank"akiw sarawayi.
  Jan ukax juk"ampirus Fuhrer jupax khuyapayasiñampiw alemananakax kawkhans jan wali jikxatasipxäna ukhax kutt"aniñapatakiw jaytawayi.
  Chiqansa, nazis ukanakax jan walt"äwinakax utjkchi ukhax arxatäwinakap ch"amanchapxäna ukat juyphi pachatakiw wakicht"asipxäna, ukampis rusanakax jach"a ch"axwäwinakatak yänakanïpxaniw sasaw wal pächasipxäna.
  Ukampirus, uka yatiñanakax irnaqawayiwa. Mä arunxa, Tikhvin ukar qhispiyañatakix niyaw ofensiva ukax utjani uka tuqit yatiyawinakax chiqpachapuniw mistuwayxi. Ukatjja, soviético soldadonakajj mä jachʼa artillería sat chʼajjwañ qalltapjjäna, ukajj Navidad urun horasaparuw puripjjäna.
  Jupanakax "Katyushas" ukat mä qawqha nayrïr jach'a ch'aman lanzadores de cohetes "Andryusha" ukanakaruw ch'allt'apxi. Ukat uka phallatanakan wararitapax wali jachʼänwa, ukat qʼala kayuni, chikat congelat imillanakax katjapxäna.
  Wali askiwa, ist"añax wali sumawa ukat nayranakapas lliphipirakiwa.
  Imill wawanakax maynit maynikamaw uñkatasipxäna, ukat akham amuyapxäna:
  - Jichhasti suma ch"axwapxañäni!
  Ukat ninja waynax Karas sataynawa:
  - Nayan lurawijax Leningrad markar mantañawa ukat ukan uñt"ayasiñawa. ¡Jumax wali suma uñnaqt"anïtawa, janiw mä scout ukhamäkasmati!
  Magda kullakajj jan aynachtʼataw nayranakap chʼoqtʼasïna, kunjamtï jayskäna ukhama:
  - Ukat jumax ukhamaraki... Ukat rusanakax acento ukar muspharkañ jikxatapxi ukhaxa?
  Karas chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Kunawsatix ruso aru sinti chiqapar arsktan ukhax yaqha markankir jaqit juk"amp ch"amampiw uñacht"ayi. Kunjamakitix t"ijtxa, ukat flanco ukankir uñisiriruw mä suma ch"allt"ayäta...
  Imill wawanakax tankiparuw jank"ak sarapxäna. Jupanakax yant"äw tankers ukanakawa, taqi kunat sipansa. Ukat jiwasatakix machaq yänak ajllisipxta. Juk"amp chiqapaxa, pä machaq tanques ukanakas mä kutikiw utji, ukax nayrïr chiqan yant"atäñapawa.
  Mä arunx "Laski", autos ukanakax pä tripulantes ukan silueta wali jisk'a ukanipxi. Nayrïr modelos de una nueva generación de tanques, kawkhantix alemanes chiqpachanx wali ch"amampiw compactación layout ukar puripxäna. Ukat mä qawqha interesante gestión yatiñanaka. Jisk"atpachax transmisión eléctrica ukat kawkhantix caja de cambios ukax motoran uchatäki. Ukat mä qhawqha tankeranakax chiqpachapuniw ikiñar quntʼatäsipkäna. Ukhamächi ukhajja, transmisión ukat motorajj qhepäjjaruw uchasïna, ukat imill wawanakajj purakapar sum qontʼasipjjäna. Ukat kayunakapax qhipäxat engranajenaka ukat botones ukanakar chʼalltʼapxirïna, ukat amparanakapax janiw ukhamäkänti, mayjtʼayasax sum sarnaqapxirïna. Ukat jukʼamp qontʼasir asientojj ordenarjam luratawa ukat cuerponakapan uñnaqapsa copiarakiwa. Chiqans janiw mä torrex utjkiti - mä autopropulsado pistola ukhamaw tukuwayi, ukatx wali jisk"akiwa, rodillos ukanakax anqäx tuqir uñtatawa.
  Cheqas pistolajj janiw muytkaspati, ukampis mä jukʼa muytaspawa. Suma, nuwasir barcojj jankʼakiw ejepar muyunti, ukhamatwa torreta jan utjatapat compensa.
  Magda kullakax masinakaparux akham sasaw qhanañcht"äna:
  - Ukanxa, jan torreta ukani tankanakaxa juk"ampi jila chaniniwa, juk"ampi jisk"akiwa. Aka chiqanx alturap mayjt"ayaraksnawa, 1,2 metros ukjaruw jisk"acharaksna ukatx 1,5 ukjaruw jiltayaraksna... Niya partidarionakjamaw purakasar jalnaqt"apxtanxa.
  12 tonelada pesa, uka autox wali suma armadura frontal 82 milímetros ukhanïnwa, ángulo de inclinación 40 grados ukhan horizontal ukanx patat. Ukat alayax wali jisk"akiwa. Ladonakax 60 milímetros ukjanx juk"amp jark"aqatawa, ukampis jupanakpachaw rodillos ukanakarux wali ch"amanchapxi. 400 caballos de fuerza motor ukax wali suma apnaqañ uñacht"ayi. Ukhamarus, rodillos ukan uñstatapa ukat suspensión ukax janiw silueta ukar jisk"achañakikiti, jan ukasti suma maniobrabilidad ukaw snowdrifts ukan utji.
  Kunjams maynix sischispa, juk"amp llamp"u menajería, Pantera ukamp qalltasinx juk"amp jach"a ukat torpe ukhamawa. Ukat ch"uqi ch"uqitxa q"al jiwañjamawa.
  Gerda, jupax Charlotte sat jaya mara masipampiw qamasïna, ukat jan munkasaw tanquen jiskʼa, compacto ukat oblong cajapanx jan waltʼayasïna. Chiqansa, armamento T-4 ukat suma armadurani autox 12 tonelada pesaje ukanïnwa, ukatwa jachʼañchañasawa. Uka rubio terminador ukax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Wali suma tankinakaxa Tigre ukat León ukanakawa. Aka autonxa, jiwasa imillanakas ch"amawa kutt"añaxa.
  Charlotte kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Ukampis jark'aqasiña... Kunjamatix machaq "Pantera", ukax noviembre phaxsinkiw 60 milímetros casco ukamp ejercito ukar mantañ qalltawayi.... Chiqpachansa, nayraqatax jiwasanakat sipan juk'amp sum jist'antatawa 120 milímetros ukampi, ukampis jumax ukhamakiw ukax ch"allt"añapawa. Jiwasanakjam ángulo ukanx mä cañón 85 mm ukax ricochet ukhamawa, kunawsatix alcance punto-blank ukan jalxatatäki ukhas.
  Gerda kullakajj kayup jiñchup qhepäjjat chʼoqtʼasïna, ukampis uka sarnaqatapajj wali chʼamampiw kayup chʼoqtʼat teja patjjar samartʼayäna ukat akham sänwa:
  - Rusonakax 122 milímetros calibre ukan tanques ukanakax uñstaspawa sasaw yatiyapxitu. ¡Inteligenciajj janiw ikiskiti!
  Charlotte kullakajj jan pächasisaw säna, ajanunakap chʼalljjtayasa ukat colerat lakap tʼijtʼayasa:
  - Jiwasana amuyt"awisaxa nayra pachatakiwa wali sumawa. Mä jiskʼa cajaruw jistʼantatäpjjayäta.
  Machaq motorax 400 caballos de fuerza ukaniwa, kunjamtï yatichäwinakax siskänxa, umampi metalonampi jan ukax nitrógeno ukamp mistusaw mä jukʼa tiempotakix chʼamañchasispa. Ukhamächi ukhajja, uka tankejj walja minutonakaw 100 jila kilometronak tʼijtjjaspa.
  Soviético soldadonakax mä jach"a ch"amanchawiw lurapxäna, nayrax fascistas ukanakan taqpach trincheras ukat bunkers ukanakaruw ch"amanchapxäna. Ukampis nazis ukanakax jilpach soldadonakaruw payïr ukat kimsïr línea ukar apsupxäna. Uka qhipatxa, artillería ukat ametralladora filanakampi infantería ukamp jikisiñ yant"apxäna.
  Chiqansa, nayraqatapanxa, kustʼat tankinakaw utjäna. Niyakejjay jukʼamp chʼamani T-34-85 sat avionanakajj janïr walja lurañanakar mantawaykchïnjja, jiskʼa ukat jukʼamp movil T-34-76 sat avionanakajj atacatäjjänwa. Jupanakax kuna chhaqtäwinakas utjkchïnxa, línea de zanja ukar makhatapxäna ukat ch"uqi taypin wali suma auto apnaqañ yatipxatapat askinak apsusipxäna.
  Ukat akax alemán autonakax jaysañatakiw ch"amachasipxi. T-4 ukax niyaw jaytatäxi, ukampis walja ukanakax wali ch"amanchatawa. Muspharkañawa, machaq monstruonakat sipansa, chhijchhi taypinx juk"amp sum sarnaqapxi. Ukatjja, rodillonak taypin tantachtʼat chʼiyar chʼiyar qʼomachañatakejj qalltañaw wakisi. Ukhamarakiw wali muspharkañawa kunjams Krauts jupanakax umax calderanakan t"amt"apxi ukat ukatx pistas ukar warantapxi ukhamat aka jan wali crustax mistuñapataki.
  Nayraqatx wali suma tank alemán "León" ukax ukham rodillos ukanakamp t'aqhisiyatawa. Chiqans, pachpa modificacionanakanx francés jaqinakax nayraqatw ukax amuyapxi, ukat jupanakan autopax pachpaw kimsa tunk pusinit sipanx juk"amp aski... Ukampis akax condicionalmente ukhamakiw ukhama.
  Ukampis mä qawqha alemán tanques ukanakax chiqpachans sarnaqapxäna... Ukampis qhipharux, kunjamarak sañaxa... ¡Pata! Chiqans, "León" ukanakat ch'ama tankers ukanakax T-34-76 ukarux jaya chiqatw ch'allt'añ yant'apxi. Uñt"añasawa, kunatix fragilidad de la armadura de la torreta fundida del diseño soviético, ukax utjiwa, llakt"asiñjamawa, mä ch"amaw ch"axwañataki.
  Elementos aleación ukanakan pist"awipax wali ch"amawa, ukat 50 mm Kraut armas ukanakas jan walt"ayiriwa. Ukampirus mä jisk"a cañón 37 mm ukan ch"allt"atanakax t"unjaña ukat armaduras wartata, jan ukax casco ukat torreta ukanakan ch"iyjañaw utjaraki.
  "Kimsa tunk pusini" jaqinakan relativa vulnerabilidad ukax "Panteras" ukanakar juk'amp ch'aman arma ukamp wasitat equipañ amtax juk'amp suma pachanakaruw apayasiwayi. Jan ukax, juk"amp chiqaparux, juk"amp jan wali - IPs ukanakax serie ukar sarapxi ukhaxa. Ukampis jichhakamax IS-1 ukax janiw mä serie masiva ukar tukuwaykiti. Ukampis IS-2 ukan yatiyawipax nayraqatw uñt"ayasi. Kunjamakitix walja generalanakax nayratpach amuyapxänwa URSS markax niyaw t"unjatäxi, ukat janiw qullqi laykux Pachamamar aljantañax phinq"añjamäkänti. Ukhamatw uñch"ukirinakax wali jilxattawayi, Estado Mayor ukankirinakas ukhamaraki.
  Akax mä jach'a modificación "León" ukax 128 mm cañón ukampiw lurasi. Jupax kimsa tunk pusiniruw jach"a kayupamp puriñ yant"i... Ukampis ch"allt"añ yant"am.
  Ukampirus, tanques soviéticos ukanakax jupanakpachaw Fritz ukar atacañ amtapxi. Wehrmacht ukan armas ukanakan tasa de fuego ukar yäqasa, ukax suicidio ukhamawa.
  Ukhamat "León" ukax torreta ch"iyjañ atipjatayna ukat pusi masinakapax palomanakjamaw jutir pachar jaltxapxäna... Ukampis yaqha tanques ukanakax juk"amp ch"amampiw thaqhapxi... Jichhax artesanonakax kunjamas motores diésel ukanakar ch"amanchañatakix wali amuyumpiw sartasipxi, ukhamat jupanakax mä juk"a pachatakis tanque ukarux jank"akiw puriyaspa, ukampis jan kuna misturanakampi 70 kilómetros ukch"akama. Uka qhepatjja, motorajj tʼunjatäpanwa. Ukampis ukatx jan ch"amani waynanakaw ataque ukar jutapxi, jupanakatakix janiw kutt"añax amtatäkiti. Ukhamajj ¿kunsa lurasma? Janitï yaqha tuqit jakañjamäkaspa ukhaxa, jakañ tuqit armasipxam.
  Ukat jichhax mä saxrax ch"uqimp ch"uñump uñt"atawa, mä tank soviético, jupatakikiw juk"amp jila chanini jan walt"ayat jaqir ajlliwayxi, uka jach"a ukat jiwayir "León" ukarux rams ukham uñt"ayi. Alemania markankir autojj jichhakiw hangar utat mistuñ qalltäna.
  Uka ch"axwawix wali ch"amawa, soviético auton barrilpax doblado ukhamawa. León ukax wali jisk"akiwa ukatx panpachan autonakan janchipax ch"allt"atawa. Ukat ukat nayrïr chiqan utjki uka alemán motorax phallawayxiwa. Ukat ninax qalltawayiwa, ukat nazis ukanakax alaya escotilla tuqiw jaltxapxäna.
  Chiqansa, janiw taqpach tanques soviéticos ukanakax ramming range ukar mantañ puedipkänti. Fritz ukan pistolanakapax irnaqaskiwa ukat muyuñarakiwa. Ukampis ¡khititï atipkani ukajj wali chʼamampiw jawqʼjani!
  Gerda ukat Charlotte jupanakax amigonakapat mä juk"a nayrar sartapxäna ukat kunapachatix soviético autonakax nayratpach uñjasxän ukjax uka chiqan jikxatasipxäna. Suma, ch"axwañjamawa, ukampis jak"achasiñax juk"amp askiwa. Phisqa kilómetros ukch"a jayatpachax kimsa tunk pusini armadura fragiles ukanakas ch"amawa.
  Fiery Charlotte kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Sapa kutiwa ukhama. ¡Janiw jaya chiqat chʼalltʼañjamäkiti!
  Gerda kullakajj akham sasaw säna:
  - ¡Jumaxa wali amuyumpiwa lurasma!
  Ukampis jichhakamax janiw kuna jan walt"awis utjki ukax jaya chiqanakat pallapallanak jist"arañarux wayt"kistuti. Ukat janqʼo pintat tankapjja, janiw khitis uñjkaniti. Ukat autox wali sum tʼijtʼi. Janiw khitis chasis ukarux juchañchkaspati.
  Ukat uka muyuntañax wali sumawa. Ukhamarakiw autos soviéticos ukanakax wali suma ukat nayraqatw nayrïr línea de defensa alemana ukarux p"akintapxi ukat payïr línea ukarux p"akintapxi. Ukat pachax jan walipunïnwa, mä chhijchhi thayaw sartasïna, ukat Wehrmacht sat walja avionanakax tʼunjatäxänwa.
  Aviación roja ukan jan ch"amanïtapat amuyt"asa, ukat combustible ukan sinti pist"atapat amuyt"asax pachax janiw juk"amp askïkaspati.
  Krauts ukanakax imantasipxpan. Yaqhepajj janqʼo traponak luqtañsa qalltapjjaraki. Hitler jupax kaput...
  Gerda kullakax pä kilómetros ukch"a jayatw pallapallanakamp jiwayatayna. Principio tuqitxa, aka atipt"awix wali ch"amawa, ukampis uñjasax qawqha alemanes rusanakax jan ch"amanïñ atipjapxäna, ukatx kunas suyt"añax wakisispa. Ukhamarus kimsa tunk pusinix ch"axwäw qalltawit sipanx juk"amp jan ch"amanchatawa, ukatx janiw machaq depósitos uñstayañatakix pachax utjkiti. Ukatsti...
  Rubio terminador ukax wali llakitaw jikxatasïna kunapachatix pistolan gatillop jaquntäna. Jupax nayratpachx ch"axwañ ch"axwañ costumbrep chhaqtayawayxänwa - jan ukax Murmansk markar jan walt"ayañax utjkänti, ukampirus usurïkasinx campos de tiro ukat entrenamientos ukanakanw yatiqaskakïna, ukhamarak nayrïr phaxsinakax apnaqäwipanx yatiqaskakïnwa. Ukampis amuyataxa, bikini ukat q"ala kayump nuwasiñax juk"amp jasakiwa, maquinamp mayakïxtawa... Conchax torretaruw ch"allt"awayi ukat warxatawayi... Janiwa, janiw nina nakhantkänti, ukampis amigojax kunjamakitix ukhamakiw sayt"añapatak wayt"ata. Ukat jichhax yaqha jan walt"ayat...
  Charlotte kullakajj akham sasaw jiskʼat arsu:
  - Khitinakasa atipjañataki ch"axwaña yatipxi. Jupax jiwasanakamp chikaw sepulturar sarani... - Gerdax pallapallampiw jiwayatayna, ukat wila ñik"ut ch"axwirix chiqañcht"äna. - Jan ukax juk"ampirus taqiniw uñisirinakasarux sepulturar puriyañäni.
  Blanca Nieves Terminator ukax colerat akham sasaw arsüna:
  - Jïsa, janiwa inspiración utjkiti, janiwa q"uchumpi distrayasiñakiti!
  Charlotte kullakajj akham sasaw achiktʼasïna:
  - ¡Juma pachpaw q"ucht"añama! ¡Jumajj wali chʼamanïtawa!
  Ukat Gerdax nina irpkasax q'uchuñ qalltäna;
  Markampi ejercitompixa pä pilaranakawa,
  ¡Uka patxaruw planetax samartʼi!
  Jiwasan markasax chuchusampiw jark'aqapxätam,
  ¡Ejercitomax taqpach jaqinakan junt"uchatawa!
  
  Qhixu qhixunakax thayakiwa, qhanax wali junt'urakiwa,
  ¡Uka ametralladorax pallapallan amparaparuw ch"allxtayäna!
  Jiwasax wiñayatakiw jumampïpxta, markasan,
  ¡Uñisiritakix mä sepultura allsuñäni!
  
  Jïsa, awisax fortuna ajanupax qhurupuniwa,
  ¡Uka balajj chuymasaruw chʼalljjtayañ yantʼi!
  Jupax mä juk"a qhipäxar kutt"awayxäna ukat ch"axwirix jiwxänwa,
  ¡Tatitu heroen punku jist"arañamawa!
  
  Jan manqhankir alaxpachanxa sumankañaw utjistu,
  ¡Paraíso, bendito nuwasirijj janiw qhantʼkiti!
  Nayax nayamp chikaw awki markajan sumankañ apt'asta,
  ¡Wawanakasajj atipjäwin achup malltʼapjjani!
  Gerda kullakajj qʼochtʼaskäna ukhajja, jukʼamp llätunka tankanakaruw atiptʼäna, ukhamatwa puntuación jukʼamp sumäjjäna.
  Ukat Charlotte kullakajj akham sasaw qʼochuñ qalltäna:
  Alluring warawaranakan alturanakapa, .
  ¡Jan tukuskir jayanakaruw irpapjjtamjja!
  Ukat akapachan amuyt"ir jaqinakasaxa,
  ¡Icarus sat avión apnaqañ samka!
  
  Uñkatataxa alaxpacharu uñtatawa, .
  Uka esferax llamkt"añax ch"amawa..
  Nayrïr Arquímedes tornillos ukanakat - .
  ¡Jupanakar amtañax wali jaya ukat qarjañapunïnwa!
  Aka chiqanx imill wawax janiw sayt"añjamäkänti ukat jupapachpaw amtañar ukat pallapallañ qalltäna... Tripulantes de tanques soviéticos ukanakax janiw uka ch"axwawinakarux yäqapkänti, Magdax autopropulsado arma ukax ukarux chikañchasirakïnwa. Ukhampachasa, mä chhijchhi thaya pachanx janiw chiqpachans kawkhans, kunas ukat kunjams ch"allt"asi ukx uñjkasmati. Ukatjja, panpacha tanquenakajj chhaqtjjänwa, ukat niyas janiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakat yaqhachatäjjänti. Ukat machaq pistolax juk"amp jan uñjkañänwa, ukat tukuyarux mä silenciador ukaw utjäna, ukax mä qhanampiw utjäna. Akax Fritz ukan juk"amp k"ari maquinapawa.
  Carpa cruzana, khititix uka pachax lado warkt"atäskäna, wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Warminakax ch"axwapxi ukhaxa, ¡janiw ch"axwañar mantañax juk"amp askixa!
  ¿Qhawqha jan waltʼäwis utjaspa pä autonakajj sapa mayni tunka payan toneladanakäki ukajja? Ukampirus aka tuqinx personal ukanakax taqi kuns amtapxi. Imill wawanakax niyas janipuniw faltasipkänti, janis taqpach golpes ukanakax jiwayañjamäkchïnxa. Kimsa jan ukax pusi armadura inclinada ukax kimsa tunk pusinix mä ricochet ukaw utjäna, niya tunka payan impactos ukanakax kunayman grados de daños ukaruw puriyatayna, ukampis uka kastax jasakiw pampanx askichasispa. Ukampis niya phisqa tunka soviético autonakaw jan suma armaduranïpkäna ukanakajj sinti jan waltʼayatäpjjäna.
  Amuyt"añataki, comandantex kimsa tunk pusinix chhuxriñchjasiñ qalltapxäna, kunawsatix municionanakax phallawaykäna ukhaxa. Uka torretajj wali jayaruw jaqontäna, ukat barriljj mä volanter uñtataw muytatäna. Jaqinakax jiwapxarakïnwa.
  Tanque soviético ukankirinakajj qhepatwa chʼajjwayasipjjatap amuyapjjäna, ukat contra ataque lurañwa munapjjäna.
  Tigre imillanakax wali jisk"akiwa, ukampis 82 munición carga ukax Pantera ukar uñtasitawa. Ukhampachas munición ukax nayraruw samart"i ukat imill wawanakax codos ukanakap jupanakarux raspachapxi. Ukampis jichhax kunas ch"axwañax utjaskakiwa, ukat jak"achasiñax juk"amp jasakiw rusanakax ch"axwañataki.
  Gerdax wali jank"akiw ch"akkatasi ukat yaqha tank chatarra ukar khitasinx akham sasaw jisk"at arsu:
  - ¡Diosax pampachapxita! ¡Akanakax jan axsart"ir waynanakawa, ukampis mä comandantepax q"al loco ukhamawa!
  Charlotte kullakajj histérico ukham jiskʼat arsüna:
  - Jiwasaru mantanipxani ukhaxa, ¡tukuyañawa!
  Chiqansa, kimsa tunk pusini jaqinakax sarnaqkasax pallapallanakamp jiwayapxäna, chhullunkhayampiw ch"amakt"apxäna, uka ch"axwañat khathatipxäna. Chiqansa, jupanakan golpenakapax jukʼakiw utji, disparonakapax janiw chiqapäkiti, ukampis tanquex chhuxriñchjatawa.
  P"iqipax wali suma jark"aqatawa ukat armadurax, kuntix maynix sischispa, wali sumawa, cementado ukhamawa. Ukaxa sañ muniwa, jilxatata ch"amañchawi pataxa mä suma ricochet churaraki, kunjamatixa mä conejo saltaski ukhama.
  Ukampis manqhanx wali axsarañawa, mä tambor ukar makhatañjamawa ukat jach"a thujrunakamp jawq"jatäkaspas ukhamawa.
  Chiqans, cabinax wali junt"ünawa, ukampis kunapachatix bikini ukan jikxatasktan ukhax juk"amp sumaw ch"uqi ch"uqiruw ch"allt"asi. Ukampis kunatix juk"amp jan walix ukax concha soviética ukax rodillo ukan chiqap delantal ukar ch"allt"ata. Ukax auton apnaqañapatakix wali askiwa, nayra manqhan mä palanca ukham. Ukampirus, rodillos ukanakax janiw escalonadas ukhamäkiti, jan ukasti mä sapa carrito ukhamawa, ukhamax tanquex wali sarnaqaspawa. Kutt"asim ukat juma pachpaw sarxasma. Ukajj nayratpach luratäñapänwa. Ukat ukhamatwa popa jarkʼaqasiñajj jukʼamp jan chʼamanïjje. Ukat ángulo de inclinación ukax juk"amp jisk"akiwa. Ukax ch"allt"asispa ukhaxa, inas p"akjaspa. Rusonakan pistolanakapax janiw ukhamakiti.
  Gerdax jisk"at arsüna, wasitatw manqha pachan regalop semiautomático pistolapat antutäna:
  - Ukampisa Pasaran!
  Ukhampachas aka aruxa, jan ukax juk"ampirus español comunistanakan lema ukax alemán tigre nuwasirinakatakix taqpach jan askïkaspas ukhamaw uñtasi. Taqi kunat sipansa, nazis ukanakax Franco jupan chiqaparuw ch"axwapxäna. Awisax pallapallanakax yaqha jaqinakan técnicas ukanakap taqi chuyma apnaqapkchisa.
  Kunawsatix ch"axwañax utjkän ukhax Charlottex Laska autopropulsada arma ukx mä juk"a turkatayna, ukatx chiqap rodillo ukax concha ukamp t"unjatätapax jupanakatakix mä jan walt"äwiw uka tuqitx utjawayi.
  Tanques soviéticos ukanakax janiw jach"a thakhinjam jank"ak chhijchhi taypin t"ijtapkänti, ukampis jank"ak saltañax amtaparuw jark"äna ukat jank"akiw sarapxäna.
  Aka chiqanx conchas ukanakax punto-blank ukanw jaquntatäski.
  Ukat Gerda kullakajj wali chʼamampiw ninamp nakhantäna, wal chʼuñusa. Armadura inclinada ukaxa
  ukax mä ricochet ukaw nayraqatarux churaraki, ukampis jupanakax punto-blank ladonakaruw ch"allt"apxi...
  Charlotte kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat infierno manqharu tukuyaskchisa, janiwa cunaru kutt"käti!
  Imill wawanaka, nayax tukuykamaw ch"axwañ munta, ukampis conchas ukanakax ladonakat jank"akiw jaltxapxi ukat ch"uqt"asipxi, rodillonak p"akjasa. Armadurax ch"iyjataw ukat autox ninamp nakhantawayi.
  Gerda kullakax mä amtar puri:
  - ¡Autonak phust"asax sarxapxtwa!
  Charlotte kullakajj wali llakitaw akham säna:
  - ¿Jumaxa hierro jaquntañ muntati?
  Gerda kullakajj amtasajj akham siwa:
  - ¡Metalat sipan juk"amp wakiskir yänakax utjiwa, sañäni, marcos!
  Charlotte kullakax mä jisk"a cámara de películas ukar ch"iyjasaw arnaqasïna:
  - Ukampis jiwasan jach"a lurawinakasax wiñayatakiw qillqt"atäni!
  Gerda kullakajj qʼala amparanakapampix palancaruw muytayäna, uka palancajj explosivonak nakhantayäna, uka tanquejj yantʼañatakejj mä tanqueruw tʼunjäna. Tigre imillax ukham obra de arte t"unjatapatx walpun llakisïna, ukampis kawkirus saraspa, jan ukhamäkaspa ukhax pallapallanakax soviéticos ukanakax jan ch"amanïñ jark"atäpxañapawa, jan uñt"at tecnologías ukanakar katuntapxaspa ukhaxa.
  Ukatwa Laska sat jawir phallapxäna ukat mä chhijchhiruw chʼalltʼasipxäna, ukhamat jan uñtʼat jakäwinakap qhispiyañataki.
  Magda von Singer ukat Christina jupanakax janiw qhipäxar kutt"añ munapkänti ukat autopax chiqap conchas ukanakamp ch"iyjataw uñjasi. Akax destino - kuna ch"axwäwin jan khuyapt"ayasir Pallas ukanaka. Kunapachatixa qhipäxaru kutt"añaxa wakisi, chuyma jaytaña. Ukampis imill wawanakax wali yatiñampiw nuwasipxäna, ukat niya taqpach municionanakap tukuyañ atipjapxäna. Ukampis jichhax imt"asipxañapänwa, mä chhijchhi ch"uqi taypin katarinakjama, ukat ukanw jan jark"at soviético pistolanakat mistuñ yant"apxañapäna.
  Kunawsatix ch"uñump ch"uñuntatäki ukat bikini ukan jikxatasktan ukhax ch"uqi manqharuw makhatañax janiw juk"amp kusiskañ amtäwikiti. Ukampis ¿qhawqha kutis akapachan kuntï jumar kusisiyki uk lurasma? Kunjamakitix, sañäni, qhanax sintipuniw Christinax divina kayunakap ch"allt"añ atipjäna, jupax tukuykamaw ch"axwäna. Ukampis ukaw uka tawaqurux jukʼamp colerayäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Honor ukat jan axsarañax janiw pesaje ukamp aljatäkiti!
  Magda kullakajj nakhantatänwa, ukat qʼomachat ñikʼutapas chʼakhanakampi chʼalljjtayatänwa, jupajj akham sänwa:
  - ¡Ninax junt"upuniwa, janiw ninakiti!
  Ukampis tanques soviéticos ukanakax uka lurañax jukʼamp facilakïpxänwa. Mä colerasisaw jaytjata "Comadrejas" ukanakarux jan kuna khuyapt'ayasisaw ch'axwapxäna, tunka tunka conchas ukanakaw p'akjat metal ukar jaquntapxäna. Uka pachparakiw yaqhip tanquenakax escotillanakat jaltxapxäna ukat mä cascada ukan cascada ukham uñt"ataw Alemania markan autonakapar ukhamarak q"añu arunak apnaqirinakarus ch"amanchapxäna.
  Magda kullakajj akham amuyasajj chuym chʼalljjtayasïna:
  - ¡Jupanakaxa, bolcheviques jupanakaxa, chiqpachansa, ch"amanipxiwa, ukampisa sinti jan culturanipxiwa!
  Christinax lakapar jaquqanir chhijchhiruw thuqhuntasinxa, jan suyt"ataw wali chiqapar uñjañ uñacht"ayäna:
  - ¿Jumaxa jiwasana ch"axwirinakasaxa juk"ampi suma amuyt"tati?
  Magda kullakajj sawkasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, atipjañat sipansa juk"amp askiwa. Cáucaso markax nayratpach jiwasankiwa, ukatx Moscú markax mä pä patak kilómetros ukch"akiwa... - Ukat miel rubiax wali ch"amampiw jach"a ñik"utanakap q"al ch"allxtayäna. - Jan ukaxa traición ukana arst"awinaka apt"asiñ muntati?
  Christina kullakajj taqe kunwa sum uñjäna, jupajj kayupampiw mä chʼiyar laqʼa phuchʼu jiltayäna ukat jachʼat arsüna, akham sasa:
  - Awisax amukt"añax juk"amp axsarkañ kasta aljantañawa.
  Arumax, thaya thayt"awi ukat chhijchhix pusi imill wawanakarux mä suma ch"am churawayi.
  . 15 JAQTHAPI.
  Ukatjja, janiw uñisirinakarojj chʼiyar chʼiyar peinañasa ukat qʼala kayuni saxranakar chʼiyar chʼiyar chʼiyar thaqañasa amtapkänti. Ukatwa chʼiyar chʼiyar imtʼat nuwasirinakajj qhepar qontʼasipjjäna, ukat soviético tanquenakajj nayrar sartapjjäna, mä pʼeqtʼäwi lurasa. Patak jila autonakajj pʼakjata, mayjtʼayat ikintatäkchïnsa,
  ukat tigre imill wawanakan lurawipa.
  Jilapachax soviético soldadonakax nayrïr urunakanx mä qawqha askinak jikxatapxäna ukatx uñisirinakan formacionanakaparux wali sum mantañ atipxatayna.
  Fritz ukax pachpa Tikhvin uksaruw kutt"awayxi ukatx markanx kayuk ch"amanchañatakiw ch"amachasiwayi. Natural ukhamawa, utanakas ukat qamañ utanakas jupanakpachax wali jach"a jark"aqatawa, nayrar sartasir soviético soldadonakatxa.
  Uka jan axsart"ir pusi tigre imillanakax Tikhvin markar kutt"añ atipxatayna. Ukampis markar arxatañatakix ametralladoranak apthapipxañapänwa. Ukampis tankers ukanakatakix janiw ukax juk"amp kusiskañ kusist"añakiti.
  Charlotte, nayrar sartasir infantería ukan kutt"ayasa, yaqha wila pallapallaruw jutir pachar khitasax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Walikiwa, ¿janit monstruonakäktanti... Ukat tesoro katuqañ munaraktanwa!
  Tikhvin markax alemanonakan katuntat uñjasipkchïnsa, wali jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  Jichhax Krauts jupanakax barricadas ukanakaruw muyuntapxäna ukat mä jan atipt"kay línea de defensa lurañ suyapxäna.
  Gerdax sapa ch"axwawinakampiw pallapallanak jist"aratayna - jupax cartuchonakap uñjañapawa. Soviético soldadonakax sinti walja tanques ukanakaruw chhaqhayapxäna ukat ukhamat infantería ukanakax ataque ukar sarapxäna.
  Chiqansa, modelo soviético ukan blindat aptʼatanakax janiw utjkänti. Ukatpï pallapallanakax jiwayañatak khithatäpxäna. Ukat ametralladoranakampi, ametralladoranakampiw jupanakarux jikisipxäna. Pusi jaqinakax wali sum ch"axwapxäna ukat wali yatiñampiw barricadas ukar imantasipxäna.
  Gerda kullakajj yaqha soviético soldador iktʼayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Mä jach"a ch"axwäw phuqhañaw wakisi - jan ukhamäkanixa janiw kuna amuyunak jakañanx jikxatkañäniti!
  Uka nuwasïwijj markpachanwa wali chʼamachasïna. Ukat bombanakax niyaw alaxpachat jaquqanïna, juk"ampirus pachax amuyasisaw juk"amp sumaptawayxäna, ukatx Krauts jupanakax p"iqinchäwiruw puripxäna.
  Gerda kullakajj wali coleratapuniw suma qʼala amparanakapamp mä puñal jaqontäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Jiwasan ch"axwawisax atipjaniwa, jan ukhamäkanixa janiw ukhamäkaspati!
  Charlotte kullakajj ukhamarakiw kuttʼayasajj akham säna:
  - ¡Mä atipjäwikiw utji, ukampis mä jach"a atipt"äwi!
  Gerda, mä jisk"a ch"axwawimp walja ch"axwirinakar khuchhuqasax saskakiwa:
  - Ukampis atipt"añax janipuniw jisk"akïkiti!
  Soviética autopropulsadas armas ukanakax Tikhvin ukar jaquntatäna, artillería de campo ukat sitio de sitio ukanakax mä juk"a qhipatwa purinipxäna. Fritz jupanakax arxatäwip ch"amanchapxäna ukat presión aérea ukanakas ch"amanchapxäna. Soviético soldadonakajj machaq avionanak tantachtʼasipjjäna.
  Legendario Marsella ukan uñstatapax equilibrio de poder ukarux wal mayjt"ayäna.
  Jach"a as ukax ME-309 ukaruw jalxatäna, ukax wali ch"aman armawa. Ukat chiqpachansa thakipan taqiniruw qʼal chhaqtayäna. Soviético ejercitopas ukham monstruojj aire taypin uñstawayi sasaw qhan yatiyäna.
  Marcel chachajj janiw kunjamatsa jan wali jaqëkaspas ukham amuyaskänti, janirakiw qhoru jaqëkaspas ukham amuyaskänti. Jupax Wila Ejército ukamp nuwasisax Pachamamar qullan lurawip phuqhañakiw sasaw amuyäna. Ukatjja, nazi sat jaqenakan jan wali luratanakapat walja cheqa yatichäwinakaw jupatak jan yatkänti. Ukat sintipuniw chʼaxwäwit sapxirïna.
  Ukampis akax nayrïr super-asno nuwasïwiw kutt"aniñap qhipatxa. Bombarderos soviéticos, avión ataque ukat ch"axwirinakax jaltxapxi. Jupanakax qhanaw Wehrmacht ukan unidades terrestres ukanakar mä jach"a ch"axwäw churañ munapxi. Ukampis Marcelax taqi ukanak uñji ukat phisqa jan ukax suxta kilómetros ukch"a jayatw pallapallanak jist"arawayi, ukat nayrapat sillp"i.
  Maquinanaka soviética ukat jan axsart"ir asnakax janiw chiqpachapun uñisirir uñjapkänti, kunawsatix avionanakapax phallañ qalltapxäna ukat ch"iwipax t"unjañ qalltapxäna. Marcelax jan amtampiw ch"axwäna, ukampis amuyt"asisaw ch"axwäna. Sapa pilotojj kawkirus tʼijtani ukat chʼiyar monstruopar irpañapa uk nayratpach yatkaspa ukhamänwa. Ukatwa mä waynax wawa ajanunïki ukax chʼiyar armadanak qʼumachasïna sasaw amuyasïna.
  Machaq Marax thaya ukhamäkchïnsa, wali juntʼüxänwa. Soviético soldadonakax jan ch"amampi ukat jan jaytjasaw Tikhvin markar katuntañ yant"apxäna. Fritz jupanakax qala chuymampiw arxatasipxäna, markan qhiparañ yant"apxäna, kawkhantix jan atipjañjam Leningrad manq"añ arteria ukax jikxatasïna. Ukatjja, alemán soldadonakan wali jachʼañchatäpjjatapatwa parlasipkayäta, jupanakajj jachʼa markanakar jaytañajj chʼamakiwa ukat phenqʼarakiwa.
  Kunjamtï suertex siskänxa, pachax juk"amp sumaptawayxänwa ukatx walja uñisirinakan bombarderonakapax, juk"ampis jach"a Yu-288 ukanakax soviéticos soldadonakan posición ukanakap ch"allt"apxäna ukat comunicaciones ukanakaruw bombardeapxäna.
  Yak-9 ukat Lagg-5 uka avionanakax soviéticos ukanakax armamento ukat jank"akïñapatakix uñisirinakat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Jisk"atpachax ME-309 ukax mä dragón ukham jan ch"aman soviético autonakarux t"unjatayna. Ukhamarus alemanes jupanakax mä táctica doble esclavo ukham lurapxäna, ukax ventaja numérica ukar sum apnaqañ yanapt"äna ukat yaqhip maniobrabilidad jan walt"awinak jisk"acharakïna, ukax tenaz, wali armado, ukampis jach"a alemán autos de los últimos Focke ukat ME ukanakan. Ukhamarus, ME-262 jets ukanakax frentenakan uñstañ qalltawayi, ukampirus aka maquinax janiw jichhakamax taqpach técnicamente confiable ukhamäkiti, ukhamarak mä juk"a k"acha, juk"amp maniobrable ukat juk"amp barato modificación HE-162 ukataki. Qhipa maquinax lurañax juk"amp jasakiw ukat técnicamente ukax jet Messerschmitts ukanakat sipanx juk"amp atiniskañarakïnwa. Ukampis uka apnaqañatakejja, wali yatxattʼat avión apnaqerinakaw munasïna. Kunatix mä juk"a desvalorado ukhama suma cualidades aka desarrollo ukhama avión jisk"a pesaje - ukhamakiw 1,6 tonelada ch"usat, jisk"a qullqi ukhamarak fabricación producción, ukat uraqpachan wali suma maniobrabilidad.
  Ukampis uka as alemananakajj aka maquinar sum yatipkäna ukanakajja, uka maquinat wal jachʼañchapjjäna. Huffman, Marsella qhipat payïr numeron piloto, khititix jan jikxatañjam qhiparkäna, jupax juk"amp sumaw jikxatasïna. 300 autonak jaquqanitapat sipan juk"ampi, Huffman jupax Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukan jach"a premio katuqawayi, roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Jupan tácticapax jak"achasiñataki, ukatx ukatx ch"allt"asisinx kutt"aniñatakix HE-162 ukanx juk"amp askiwa. Ukatwa Huffman chachajj jakʼat nuwasiñan wali yatiñanïtap uñachtʼayäna. Marsella markanx 3117 avionanakax jaquqaniwayi ukax wali jan phuqhañjamakchisa.
  Ukatjja, 1944 maran enero phajjsit 2 urunak saraqatarojja, uka legendario pilotojj alajjpachan uñstäna ukat ukhampachasa Hitler chacharuw amuytʼayäna, alemán soldadonakajj jan walin uñjasipjjatap amtayäna, ukat alemán soldadonakajj jukʼamp chʼamani equiponakajj qhanaw chʼiyar chʼiyar jaqontasipkäna. Ukhamatw Tikhvin muyuntat markar avión ukamp yanapt"añax wakisi, kawkhantix alemán soldadonakax utt"asipxäna, ukat markar jak"achasiñatak taqi chiqanakar bombardeañaw wakisi.
  Tigre imillanakax uraqiruw ch"axwapxirïna, ukat super as ukax alaxpachanw ch"axwapxirïna.
  Nayrïr urux Marsella markax suxta kutiw mistuwayäna ukatx patak jila avionetas soviéticas ukanakaruw jaquqanïna. Chiqansa, 4 uru anata phaxsitx mä akatjamat pachax jan walt"ayawayi... Mä chhijchhi thayaw sartawayi, ukat soviético soldadonakax uka markar ch"axwapxäna.
  Uka jach"a pusi Terminator imillanakax mayacht"asis nuwasiñ munapxäna - amparat amparkama. Ukhamajj jan uñtʼat suma ukat jiwayirjama. Thaya utjatapatxa, camuflaje uchasiñataki ukat janqʼu isimpiw nuwasipxirïna.
  Karas ninja waynax yanapt"iriw purirakïna. Mä jan axsart"ir wawa terminador, jupax janiw thaya ajjsarkänti ukat shorts ukampikiw nuwasïna. Jupan junt"uchasiñatakix crema camuflaje ukakiw utjäna, ukax chocolate ñik"utan ñik"utaparux janq"uruw tukuyäna, uka chhijchhix jalluskakitaynawa, ukat taqpach callinakaruw ch"amakt"ayäna. Ukatjja, nuwasïwinjja, metalat lurat wali jiskʼa disconakampi ukat katana espadampiw jaqontäna. Ukampis chiqans wali sumaw ch"axwäna, ukat katuntat armanakatxa. Ukampis imill wawanakax janiw automático fusiles apnaqañ jaytapkänti.
  Ukham armanakax ametralladoranakat sipansa jukʼamp chʼamaniwa, ukat jukʼamp wakiskirïki ukax jukʼamp atiniskañawa. Ukampirus MH-44 fusiles de asalto, kamachirjamax janiw alemanes ukanakarux aynacht"aykänti. Kimsïr juyphi pachatakejja, Alemania markankir suma aceitempi uchat chʼajjwañ maquinajj wakichtʼatäjjänwa. Jisk"atpachax mä chhijchhi thaya pachanx Focke-Wulf ukat ME jupanakax calefacción apnaqasaw soviético soldadonakarux usuchjat inyeccionanak churañ atipxatayna, ukampirus mä juk"a inyeccionanak churañ atipxatayna.
  Gerdax jan amuyt"asisaw ch"axwantäna, kawkhantix soviético pallapallanakax jaquqanipkän uka tuqir jan uñch"ukiñ yant"asa. Walja ch"axwirinakax wali waynäpxänwa, tunka paqallquni jan ukax tunka suxtan maranipxänwa. Infantería ukax uraq khathatinakampiw jawillt"ata, taqi yänak apthapisin. Chiqpachansa, waljaniw chhaqtxäna.
  Ukampis Krauts taypinx walja yaqha markankirinakaw utji. Jisk"atpachax Suecia markanx nazis ukanakax jichha chhijllawinakan atipt"apxi, ukat aka territorio títere ukax Tercer Reich ukan apnaqatawa. Suma, Suecia markat pä divisiones ukat pusi brigadas ukanakax voluntarios ukhamaw purinipxi. Pachpa markanx tantachawinakaw utji, walja jaqinakaw ch"axwañ mayipxi. Ukat Hitler ukat Carlos XII sat chachan fotonakapwa uchasipxi.
  Ukhamat Suecia markan directa ch"axwäwir mantañax mä juk"a pachakiwa. España ukat Portugal markanakax niyaw ch"axwapxi, ukampis juk"amp juk"ampiruw soldadonak khitapxi. Ukat jichhax juyphi pachanx Cáucaso qullut juk"ampiruw mä chiqar makhatañ yant"apxi. Cuerpo brasileño ukax Asia Central uksar salto lurañatakix wakicht"ataw uñjasi, kawkhantix movimiento Basmachi ukax machaq ch"amampiw sartaski.
  Ukampis ukax taqpach detalles ukanakawa;Vlasov divisiones ukanakax Tikhvin markanx ch"axwapxarakiwa. Aka waynanakaw colerat nuwasipxi, amuyapxiwa, wali axsarkañ t"aqhisiñanaka ukat mä jan jark"at lazo ukaw katuntat suyt"apxi. ¿Aleman jaqenakat kamsaraksnasa? Ukampisa, ¡janiw azúcar! Ukhamarakiw jan walt"awinakax utjani, waljaniw Siberia markan jiwapxani, ukampis ukhamakipans janiw jan yaqhachas warkkatapxaniti.
  Gerda, clip ukar mayjt"ayasa ukat gris abrigos ukamp isthapt"at pallapallanakar khuchhuqasa - rusanakax janiw taqinitak camuflaje ukanipkiti, amuyt"awayiwa kunas jupanakar suyt"aspa katjatäpxaspa ukhaxa... Ukat jupax jachaqt"asiwayi uka posible sexy, wali suma aventura. Chiqansa, qhipat Siberia markanx jukʼamp jan waliruw purini. Kunjamatixa aka thayaxa purini - lanzallamas junt"u umaxa juk"ampi sumawa. Wasar pampanxa, jank"akiw junt"u laq"ampi yatintasipxäna ukat q"ala kayukiw t"ijtxapxäna, ukampis akanx janiw ukhamakiti. Mä pä horanak bikini ukan thaya taypin sarnaqasax khathatiñ qalltäna ukat baño ukan junt"uchasiñaw wakisïna. Ukanjja, SS sat batallón de élite sat waynanakaw mä escoba de abeto sat animalan jawqʼjatapajj cuerpop juntʼuchasipjjäna. Suma, ukat janiw mä escoba ukampikikiti, chiqans - ajllit, suma uñnaqt"an ariano waynanakaw utji, ukax jumatakix wakisiwa!
  Nayra phinq"asiwipax q"al chhaqtawayxi, jan ukax inas, jan ukasti, mä warmi macho ukan samarañ jikxatapxi. Ukampis jichhax mä juk"a qhipäxar kutt"apxañapawa - infantería soviética ukanakax jak"achasiñ utanakar jiwat jaqinakamp phuqhantat uñjasisinx sinti jan walt"ayir jak"achasipxäna ukat granadas ukanakamp jaquntañ qalltapxäna.
  Jaya tʼaqa tʼaqañaw wakisïna, ukhamat tʼaqa tʼaqanak taypin jan purtʼasiñapataki.
  Magda kullakax mä metralla ukan mä jisk"a khuchhuqañ katuqatayna, ukat uka tuqitx kimsa segundos ukjanx llätunk balas ukanakaw jaquqanïna. Pallapallanakax soviéticos ukanakax niyas jan p"akjataw t"ijtapxäna, mä juk"a qunt"asisaw t"ijtapxäna ukat clip ukax jan walt"ayatanakaruw jikxatäna. Christinax llätunk muyuntatw mistuwayaraki. Uka agresivu wila saxrax akham sasaw akham säna:
  - ¡Jan axsart"ir jaqinakan locoparux, mä q"uchu q"ucht"apxta!
  Ukampis soviético soldadonakajj ukajj jakañan yatiñapätap uñachtʼayañwa amtapjjäna. Alemán ametralladora de asalto ukax taqi ch"amampiw ch"allt"i, ukat disparos ukanakax jan yäqatäkaspas ukhamawa. Pallapallanakax liwxatasipkchisa, qhispipki ukanakax t"ijtasipkakiwa ukat granadas ukanakas niya ch"usat jaquntasipkakiwa, ukax nayratpach lurasispawa.
  Carpa cruzana sat animalajj wali yatiñampiw disconak jaqontäna, mä pallapallampiw pä jan ukajj kimsa soldadonakar khuchhuqaraki. Ukatx espadapampiw atacaraki, ukax ametralladoras ukat fusiles ukanakaruw khuchhuqaraki - ¡fósforos ukanakar uñtasit jasakiw khuchhuqaraki!
  Ninja waynax wali jisk"akiwa, tunka mayan jan ukax tunka payan maraniw uñnaqt"ani, ukampis jupax wali jank"akiw... Janiw jupar ch"axwañatakis ni arxatasiñatakis pachax utjkiti. Wawax yurïwitpach uywata ukat yatichata, espadanak wawar jaquntäna, ukat cintanak apsuñapataki ukat khuchhuqañapatakiw wayt"äna, hielo p"iyaruw ch"allt"äna, especialmente yatichat pusinakaruw uñstayäna. Suma, ukat juk"ampinaka, mä genética tuqit yatxatat waynar chiqpach jiwañ maquinar tukuyaña. Mamapax pä tunk phisqhan generación ninja ukhamawa, awkipax mä ch"aman layqa siberiano ukhamawa, ukat soviético, "soviético" gobiernon uñisiri ideológico ukhamawa. Suma genética ukat magia ukamp entrenañax uka waynarux ninjas ukanakat sipan juk"amp sumaruw tukuyäna. Ukat naturalmente, Hirohito emperador, alemanonakar uñacht"ayañataki, jupanakax janiw wali suma supermenes ukhamäpkiti, jan ukasti Japón markanx wali suma waynanakaw utji, uka waynarux frente alemán-soviético uksaruw khitäna.
  Ukat carpa cruciana (cruciano challwax samurai ukan jach"a jach"a tukutapa ukat ch"amanïtap uñacht"ayi!) mä suma nuwasirjamaw tukuwayi.
  Amuytʼañataki, qʼala kayunakapampi, walja horanak wali thayampi mä jukʼa wilaruw tukuwayxi, ukat mä ñikʼutat sipansa jukʼamp jiskʼa acerot lurat mä disco jaqonti. Ukat amparanakapanxa pä espadanakaw mä kutikiw utji, ukhamat uñisirinakan denso filanakapar jan chʼamäñapataki. Kunjams axsarañjama aka wawa terminador, ukax nayrïr kutiw soviético pallapallanakax, jan jark"aqasiñjam espadanakan jawq"jatapata ukhamarak lanzamientos de discos ukanakampi, chiqpach axsarañ uñjasax qhipäxar kutt"apxatayna.
  Imill wawanakax clips mayjt"ayasax juk"amp jank"akiw ch"axwañ qalltapxäna, jan ukax juk"amp jank"akiw ch"axwañ qalltapxäna.
  Infantería ukankirinakan jiwat cuerponakapax montículos ukar muyuntatänwa. Niya jankʼakiw thaya taypin qʼañuchasipjjäna, ukat machaq soldadonakaw jupanakar makatapjjäna. Ukhamaw jupanakax makhatapxäna ukat chhaqtäwinakap jakthapipxäna. Ukampis ninjax ch"axwäwiruw mantawayi ukat mayamp, axsarañ oladanakax mistunispa ukhama.
  Mä jan chʼamani ataquejj niya uru tukuykamaw utjäna. Jach"a chhaqtäwinakampi, soviético soldadonakax mä pä cuadras ukch"a uraqinak katuntapxäna, alemanes ukanakarux walja líneas ukan qhipäxar jaquntapxäna. Ukampis artillería ukan jan ch"aman yanapt"awipa - aviación alemana ukax nayrir urunakanx líneas ferroviarias ukanakaruw bombardeawayi, jupanakarux suministros ukat walja jan walt"awinak unidades nayrar sartaskir taypinx jark"aqawayi, infantería ukan sarnaqawiparux mä juk"a pachatakiw sayt"ayañapatak wayt"awayi.
  Ukham jan walinak lurañax wali chʼamäkchïnsa, tankinakaw nuwasiñar jaquntatäna. Tikhvin jak"an uñisirinakar p"akjañax wakisïnwa, Fritz jupanakax tecnología ukan ventajap apnaqasa, markar antutañkama.
  Ukat aka asalto ukanx mä juk"a jan walt"ayir amtäwiw lurasiwayi - tanque IS-2 uka apnaqañataki. Mä autox mä tanque de ruptura ukham uñt"atawa. Kunjamakitix mä ch"aman armax, kunatix jisk"a tasa de fuego ukat mä juk"a exactitud de fuego ukax janiw askïkiti yaqha jaqinakan tankinakapamp nuwasiñataki, ukampis jan blindat uñch"ukiñanakarux sum t"unjaspawa.
  Ukhamasti, markan utjki uka tankinakax bomba suicida ukhamäkchisa, posición ukanakar pʼakjañaw wakisi, nayraqatamampis pʼakjañaw wakisi.
  Kimsa tunka pusini jaqinakaxa nayraqata sarxapxani. Mä juk"a k"acha ukat jan jach"a autonakax mä jisk"a pista uksanw t"ijtapxäna... Granadas ukat cocteles molotov ukanakax tejas ukanakat jupanakarux jallu purintäna. Ukat gasolina ukat napalmo sat tanque camuflado ukanakaw phallawayi. Ukampis jachʼa chhaqtäwinakajj janiw URSS markan tanquenakapar jarkʼkänti. Jupanakax patak patak autonak chhaqhayasax marka taypiruw mantapxäna, ukat ukanx qala chuyman jawq"jawinakaruw mantapxäna . Faust sat wali suma cartuchonakas kimsa tunk pusininakan jan chʼamani armadura lateral ukanakap tʼunjäna, ukanakajj janiw soviético pallapallarojj ajjsarkänti.
  Kimsa tanque ejercitonakax mäkiw nuwasiñar jaquntatäpxäna. Stalin jupax Voronezh tuqir payïr huelga jaytañs amtäna, Tikhvin ukar mä amtar atipt"añataki ukhamarak "Cuna de la Revolución" ukar qhispiyañataki. Combustible ukax mä jach"a límite ukarjam apsutäkchisa, mä pä horanak sapa uru auto apnaqañax petroleo caucásico ukax chhaqhawa, ukat machaq yapunak lurañatakix pacha ukat qullqiw munasispa, uka yapunakan recursos humanos ukax imperio soviético ukanx sinti pist"iwa pä frente ukan ch"axwäwimp chint"ata.
  Ukampis Tikhvin ukax Leningrad markan arteria ukat jakañ thakhiwa, ukat juk"amp askixa, ukax mä chimpuwa, kunatix soviéticos soldadonakax walja ukat suma armat fascistanakaruw atipt"apxaspa ukat atipt"apxaspawa. Ukhama, janiw uka chaniparux sayt"kañäniti...
  IS-2 tank ukax wali muspharkañ uñtatawa - kimsa tunk pusini ukar uñtasitarakiwa, torreta ukakiw juk"amp nayrar sartayata. Chiqans, barril pachpax thithita ukat jach"akiwa, janiw T-34-76 ukampi chikachasiñapäkiti, ukax wali ch"axwañ chiqanx apnaqatawa. Taqi jallu qallta phaxsinx janiw patak T-34-85s ukanakax titanic ukan ch"amanchawinakapamp luratäkaniti.
  Chiqaw sañ muni, torretan nayraqatapan vulnerabilidad ukax wali muspharkañawa - ukax ch"usawjawa ukatx janiw sinti thithi blindatäkiti.
  Carpa cruzada, jupax jisk"a ukampis wali ch"aman granadas explosivas ukanakaw tankinakar jaquntäna, jupax imill wawanakar t"ijt"asaw akham amuyt"ayäna:
  - ¿IS-2 ukata katxaruñani?
  Magda kullakajj uka amuyuruw yanaptʼäna:
  - Chiqpachansa, ¡mä muyuntañataki sarañäni! Uka chopping block ukaruw faltapjjta.
  Gerda kullakajj akham sasaw uka waynar ewjjtʼäna:
  - ¡Aka tankaxa pusi ametralladoraniwa!
  Karas imill wawanakarux nayranakap ch"irmthapïna, akham amuyasa:
  - Walikiwa. ¡Mä jukʼa tiempotjja, infantería ukankirinakajj wasitatwa nuwantapjjani, ¡jumajj jupanakaruw chʼiyjapjjäta!
  Magdax ninja waynarux akham sänwa:
  - ¡Jank"aki, terminador!
  Rosa talonanakax mä chhichhillan ch"iwipar uñtataw qhant"äna, karate wawax juk"amp jank"akiw t"ijtäna, campeón de sprint olímpico ukat sipansa. Qalltañatakix mä jisk"a t"unaw mä chhullunkha paquete ukamp axsarkañ IS ukar jaquntäna. Mä reacción ukaw utjäna ukat mä thiya chhullunkhaw mistunïna. Uka pachparakiw ch"iyar jet ukanakax kunayman tuqinakar ch"iqintapxäna, ametralladoranakarux juykhuptayapxäna.
  Walja infanterías ukanakar khuchhuqasaxa, Karas jupax mä ballista ukan nina nakhantat adoquines ukham t"ijtäna ukat torreruw makatäna. Mä gancho especial apnaqasaw escotilla jistʼarayäta ukat jachʼa tapa qhepar jaqontayäta. Ukatx taqi kunas sapurukiwa - mä qawqha columpios de dos espadas ukat phisqa tripulantes de un tanque pesado ukanakax p"iqinakap jaljasipxäna. Imill wawanakax jupar arktasaw jaltxapxarakïna, camuflaje de piel ukanakap jaquntasaw wasitat bikini ukan jikxatasipxäna. ¿Kunatsa auto apnaqañkamax tank manqhan juntʼüspa? 520 caballos de fuerza diésel motorax metales ukarux wali sum junt"ucharaki. Jïsa, imill wawax q"ala kayunakapax autox juk"amp sum jikxatasi, juyphi pachan botas especiales ukanakamp suela de goma sintética costillas ukanakampi. Servicio alemán cuartelmaster ukax jan wali juyphi pachan experienciap uñakipasinx machaq equipos ukanakaw lurasiwayi, ukanx kayunakax janiw thaya pachanx sinti congelaskiti. Chiqpachans mä p"inqaw Krauts jupanakax botas de fieltro ukanak local población uksat apsusipxäna ukat jupanakpachaw jaquntapxäna. Jan ukajj lipʼichit lurat pañuelonakampiw llawuntasipjjäna.
  Karas kullakajj Magda kullakarojj lakaparuw jampʼattʼäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, akaxa jumatakixa tankiwa! Kawkhantï jukʼamp sum jiwayañ yatkta uka cheqanwa nuwasï.
  Gerda kullakax wali muspharataw uka waynan liwisi, elástico talonap jamp"att"äna ukat akham sänwa:
  - ¡Jumaxa mä milagrowa!
  Christinax saskakiwa:
  - ¡Ariano jaqinakan estandartepa!
  - Yattwa! - Sasa tomboy ukaxa chika jist"arat escotilla ukata mä saltampiwa thayaru jaltxatayna... Ukatxa tapaxa mä chhuxriñchjata jaquqanitayna... Ukata imillanakaxa uñisirinakan armanakapampi ch"axwañatakixa aski pacha katuqapxäna. Ukat uka pistolajj cheqapuniw wali chʼamani. Jichhak uñstki uka Lev-3, jan ukax kunjamtix "León Real" satäkis ukax 128 mm cañón ukampiw juk"amp ch"amani. Ukampis aka tanquex nayräxanx sapa copianakankiwa. Ukax 8 uru noviembre phaxsit jach"a phunchhäwinx Fuhrer poseído ukar uñacht"ayatawa. Chiqansa, janiw uka serien uñstkiti. Ukhamarus IS-2 ukax nayrïr t"ijtäwiparuw puriski.
  Jichhakamax tanques soviéticos ukanakas janiw mä disparos ch"axwapkiti, amuyataxa, chiqpachapuniw kuna disparos ukanakas ajllisipxi.
  Christinax sarcasmo ukham arsüna, mecanismo ukar turkasaw akham säna:
  - Eh, nayra yänaka... Aka chiqanx janiw automatizacionax utjkiti ukat taqi kunas manualmente lurañawa...
  Gerda, jupax uñacht"ayaskir anunakar manq"antatayna, jupax akham sänwa:
  - Ukat uñjañax crap ukat uñjañax janiw wakiskirïkiti. Jupanakax janiw sinti suma yatxatatäpkiti, kuna amtarus puriñkama.
  Magda kullakajj qʼala kayupampiw transmisión llamktʼäna ukat caja muytasajj akham sänwa:
  - Ukat ukhampachasa, kimsa tunka pusinimpi chikachasiñatakixa, mä juk"a nayraru sartawiwa utji. Yamas engranajenak mayjtʼayañajj jukʼamp facilakiwa. Cabinax mä juk"a ch"amakt"atawa, ukampis juk"amp jan ukax juk"ampiruw sarnaqasma. Chiqpachansa municionanakax janiw wakiskiti. Pä tunka llatunkani conchas...
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Mä qawqha bunkers ukan ch"axwañatakix inas wakischispa, ukampis mä phuqhat tank ch"axwañatakix qhanaw jan wakiskirïkiti.
  Charlotte kullakax mä qawqha askinak tank ukan jikxatarakïna:
  - Ukampis ametralladora armamentox wali sumawa! Pusi ametralladoranakax suma jark"aqasiñatakiw yanapt"aspa. Ukat ukjatx aka "Mouse" uñakipt"awayta - pä "spitters" ukakiw ukham autotakix utji...
  Christina, motor revving up, ukax chiqanchawayi:
  - ¡Ukhamawa! ¿Akax patak llätunk tunk tonelada ukham jach"a tanquetakix mä armati?
  Magdaxa, mä pantera ukham mä búfalo jiwayirjama, qhuruchasïna:
  - ¡Wallpanakax larusipxiwa!
  Motor diésel ukax tanque ukar jank"ak puriñapatakix ch"amawa. Uñakipataw IS-2 ukax jach"a thakinx wali apnaqatawa, ukampis kunapachatix off-road ukax centro de gravedad ukax nayrar sartani ukhax mä efectow utjani. Ukampis janiw kunas, kunapachatï samartʼasma ukat mä suma amtar ajllisma ukhakama...
  Magda kullakajj tank torretap jistʼaräna, ukhamat jupar muyuntat jukʼamp sum uñjañataki.
  Ukampis akax yaqha IS-2 ukawa, ukax wali askiwa ukham tankinak juk"amp jach"a apnaqaña. Jupan qhipäxapanx kimsa juk"amp IS ukanakaw utji, ukampis maynix 85 mm ukjam juk"amp k"acha cañón ukaniwa. Ukhamarus, juk"amp jan walt"ayiriwa, jupax mä auto p"iqit p"iqir apkatañ yati, ukat juk"amp jank"akiw ch"allt"i...
  Magda kullakax pä kilómetros ukch"a jayatw ch"axwañ amtäna. Jupajj mä jiskʼa tonadampiw mayïna:
  - Torre nayraqataru chiqak ch"axwaña... Ukat... ¡Amuyastawa!
  Autox sayt"asxänwa, janiw suma t"ijtäwix utjkänti, ukat Gerdax óptica ukan jan wali luratapat quejasïna, ukax inas jan yatxatat wayn tawaqunakan pulitächïna, ukat barril ukarux uñch"ukirakïnwa. Imill wawanakax mä libra chikatani proyectil cargañ yanapt"apxäna. Uka rubio nuwasirix ajanuparux calzoncillo ukar uchatayna ukat alien auto ukar jikxatañ yant"äna. Chiqansa, janiw nayrax uka pistolatxa, modelo 1931 ukat apsuwaykataynati. Ch"amani, ukampis jan apnaqañjamawa, mä proyectil puntani ukax ricochet ukarux sensitivo ukhamawa. Jila partejja, uka pistolajj cheqas janiw tankinakatakis amtapkänti. Ukampis amuyataxa, 107 mm arma ukan antitanque modificación ukax 1940 maran luratawa, ukax sinti jan atiniskañjamaw tukuwayi ukatx jaytañaruw wayt"ata. Ukat akanx 2000 metros ukch"a jayat jan wali uñjañ condicionanakanx meta ukar ch"allt"añaw wakisi . Jïsa, ukat uñisirinakatakix ch"amakïniwa jaysañataki ukat ch"axwañataki, ukampis...
  Gerdax pistolan calzoncilloparuw jamp"att"äna, jank"akiw escotilla taypit uñch"ukisïna, lakapampiw mä qawqha chhijchhi apthapïna, manq"antasïna, q"ala talonanakap palancanakaruw samart"ayäna ukat... ¡disparatayna!
  Muñecanakajasa ukat vaca qallunakajas chhuxriñchjasiñapkamaw mistuwayxäna, ukat chhullunkhax thujstʼaraktwa.
  Jichha pachax mä jach"a arco ukanw jaltxatayna ukat... Nayraqatankir IS-2 ukax sayt"awayiwa, fumañ qalltawayi, ukatx municionanakax phallañ qalltawayi...
  Magda kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa jupanakaru churapxta! - Ukat lógicamente, jan ukax juk"ampirus jan lógicamente, amuyunakax mayjt"ayasa, sasaw arsuwiyi. - ¡Janiw jaqix armanak pintkiti, jan ukasti jaqin armanakapawa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Recargar!
  Ukat imillanakax tensión ukar puripxäna... Chiqans akax janiw jupanakatakix "Tigre" ukhamäkiti, jupanakax ch"uñupxañapawa, ukampis juk"amp kusiskañawa aka tuqitxa, juk"ampirus mä sayt"at tanquex jank"akiw thayt"i. Hierrox mä suma conductorawa.
  Payïr kutix Gerdax juk"amp jank"akiw ukat jan axsaras ch"iyar jaquntawayi. IS-anakax sartasipkakïnwa, ukat amuyataxa, janiw kawkhans pistolanakax jaltxapxi ukx yatipkänti. Ukat saytʼañax janiw Rusia markan costumbrepäkiti. Mä kutix mä orden utji... Ukat payïr conchax niyaw jan axsaras diana ukar ch"allt"aski...
  Gerda kullakax lakap liq"i ukat akham kamachi:
  - Ukat kimsïrix akanx...
  Walja pachaw pusi IS-1 ukax sarkasax pallapallanak jist"arawayi... Ukat, muspharkañawa, ch"allt"asiwayi, ukhamakipans mä sarnaqir autot ukham jaya chiqatx niyas jan lurañjamäkiti, ukampis ¡personal ukanakax taqi kuns amtapxi! Ukampirus mä 85mm armatakix jayankxatapax wali jach"awa, límite de penetración ukat sipanx juk"ampiwa. Ukampis torretanjja, mä jachʼa qʼejjo qʼejjow utjäna ukat nayraqatapan armadurapas kʼumaräjjänwa. Gerdax jaysañatakix pusir "carta-parcela" mä libra chikatani pesa... IS-1 tank ukan nayraqatapax jaljtawayi ukat naranja laxranakapax alaxpacharuw wali jach"at jaltxatayna.
  Imill wawanakax wali sumaw nuwasipxi... Uka urux jupanakatakix suertepunïnwa. Ukampis ejercito soviético ukan chʼamapajj janiw kikipakïkiti.
  Fritz ukan taqi ch"amanchawinakapamp chika, 13 uru anata phaxsitx jach"a ch"amanchawinakamp ukhamarak jach"a chhaqtäwinakamp Tikhvin ukarux apt"asiwayi... Sapa unidades alemanas ukanakax muyuntat utat mistuñ yant"apxäna, mä pasillo jupanakaruw ch"allt"ata - suxta divisiones alemanas ukanakax mä kutix ajllit tanques Lev ukanakampi, heroico defensa ukar qhispiyañ yant"asa.
  Ninja waynampi pusi imill wawanakampix kimsa mosqueteronakan estiloparjamaw mä sapa escuadrón ukan thakhinak lurapxäna. Mä arunxa, kawkhantix nuwasiñampi ukat jiwat jaqinakar amukt"añax janiw utjkänti. Natural ukhamawa, IS-2 ukax jaytañaw wakisïna, ukampis thakhinx, jan suyt"ataw mä juk"a T-34-85 tank ukar puripxta, uka autox nayra pachan ukat jan ch"aman T-34-76 arma ukar lantintañatakïnwa .
  Uka autojj cascompi chasisampi uñtasitänwa, ukampis jukʼamp jachʼa torretajj jachʼa cañón ukat thiya cañón ukanïnwa. Pistolax Pantera ukar sipanx mä juk"a jisk"akiwa, kunatix proyectil ukax qalltanx juk"amp jisk"a velocidad ukat munición ukan calidad ukax juk"amp jisk"akiwa. Ukampis wali mayjtʼäwix janiw 76 papel gráfico ukham sinti jachʼäkänti.
  Mä ordinario "Tigre" ukatakix nayratpach jan walt'ayiriwa, mä "León" ukatakix janiw jichhakamax utjkiti - ukhamax 100 milímetros ukjaw inclinado. Mä ángulo ukhat mä chance uñstkchïnsa. Jan ukax cuerpon alaya chiqanwa, ukampis pista guardianakas utjarakiwa.
  Uka tanqueruw mantapxäna ukat tripulacionanakapat qʼumachapxäna. Chiqansa, manqhanxa wila chʼallxtataw utjäna. Pachpa autox taqpach machaqäxiwa, ukampis munición carga ukax mä juk"akiwa - 35 muyuntatanakakiw. Cabinax janiw sinti jach"äkiti, ukampis nayra kimsa tunk pusini cabinat sipanx juk"amp askiwa.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Ukat akanx mä comandante torre ukaw utji. Ukax sañ muniw mä ch"aman atipt"asir jaqinïtanwa. Jichhax rusanakax janiw ukham juykhüpkaniti.
  Magda kullakajj jan wali amtampiw jachaqtʼasïna ukat akham sänwa:
  - Ukat rusanakax niyaw suma ch"axwapxirïna, juk"amp jan wali uñjañampïkchïnsa. Ukatjja, ¡uka torrejj jukʼamp jachʼaruw tukuwayjje ukat ukar mantañax janiw chʼamäxiti!
  Gerda kullakajj akham sasaw jachʼat larusitayna:
  - Walikiwa, jïsa! ¡Akax jiwasan tanques ukanakatakix jach"a jan walt"awiwa ukat, inas, aka tanque ukan ventaja coronadora ukax utjchispa! ¡Yant"am, jikxatañamawa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Maya, pä, phisqha! "Tigre" ukax ch'axwañatakiw mistuwayxi!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - T-4 ukar jikisiñataki, kayunakax juk"amp jach"a, amparanakas juk"amp jach"a!
  Ukat ukhamatw mä tank ukar jank"ak sarapxäna, ukax EI ukar sipanx juk"amp jasakiw sarnaqäna... Gerdax amtasïna kunjams infantería soviética ukar pusi ametralladoranakamp jawq"japxäna. Jupanakax wali sumaw khuchhuqapxäna, ukampis rusanakax janiw kawkhans ukham jan walt"äwix jupanakar purintäna ukx amuyapkänti. Ukampis, sarxasax ataque ukaruw sarapxäna, granadanak jaquntapxäna... Mä qawqhanix, wali jayankkasas, t"ijtxapxäna ukat torre patxan phallapxäna. Chiqans 100 ukat 90 milímetros armaduratakix IS ukax mä pellet ukhamaw elefante ukar uñtasita, ukampis jan waliw thuqt"i. Jisa, ukat laq"unakax khuchhuratarakispawa.
  Ukatwa motor qalltañajajj wakisïna ukat qheparuw kuttʼañajäna. Ukat ukatsti cartuchonakax tukusxänwa. Patak jila Wila pallapallanakaruw khuchhuqapxäna.
  Gerda kullakajj soviético jaqenakan jiwañar jiskʼachapjjatapat wal muspharäna. Árabe jaqinakax harén ukat perla palacionak arsutanakapampix janiw kawkhans ukham dedicación ukax utjkänti. Ukampis akax ateos ukhamawa - jaqinakax janiw iyawsapkiti jiwatat qhipa jakawiru ukhamarak cuentos de hadas ukanakaru Edén jardinanakatxa. Ukat ¿kunas jupanakarux ukham qala chuymamp nuwasipxañapatak chʼamañchi, kunapachatï chʼaxwäwix kunjamsa tukuyani ukax nayratpach amtatäxi ukat akax janiw kunas jan waltʼayat jaqinakan colerasiñapakïkiti?
  Ukajj amuyañasa ukat amuytʼañas wali chʼamawa.
  Chiqansa, Rusia markankir traicionirinakax waljanipxiwa. Suxta phaxsinx Vlasov "Ejército de Liberación" ukax suxta divisiones ukat llätunk sapaqat brigadas ukanakaw utt"ayawayi. Chiqansa, qhanaw Wehrmacht pallapallax tunka phisqhan tunka suxtan horanak mä maquinan juk"amp jan wali racionanak jikxatañatak irnaqañat sipanx juk"amp jasakiwa, ukampis ukhamakipans... Kunatsa, alemán divisiones ukanakax nayrir ch"axwäwin katuntat jaqinakat luratawa, janiw ukhamäkiti frentenakan uñjasi...
  Ukampirus, alemanes ukanakax juk"anikiw katuntat uñjasipxi, ukat soviéticos ukanakax... Niya suxta millones chikatani jilaw utjkaspas ukhamawa. Inas jan sinti vlasovitanakax utjkchïnti, walja katuntat jaqinakax divisiones nacionales ukat legiones ukanakaruw ch"iqiyatäpxäna, uka legiones ukanakax SS ukan apnaqatäpxänwa. Ukhamarus yaqhip rusanakax nobles ukat monarquistas ukanakan formación ukanakaruw khitapxäna.
  Ukampis kunayman tuqitxa, Tikhvin markaruw katuntañ atipxatayna, pachax juk"amp sumaptawaykchisa ukat jach"a bombardeonakas utjkchïnxa. Janis iyawsañjam precio pagapkchïnjja.
  Gerdax orden katuqawayi ukatx kimsa tunk pusiniruw ch"iyar jaquntawayi, juk"amp k"achachata. Pistolan nina naktäwipax jukʼamp jachʼawa, ukhamatwa jukʼamp jan axsaras jikxatasma. Mä kutix, ukatx payïr kuti, ukat qhiparusti kimsïr tank ukaw vertedero ukar...
  Ukhamajj jukʼamp sum amuytʼasiñamawa. Jan ukhamäkanixa, akan autoruw ch"allt"asipxani, torretan armadura frontal ukakiw juk"amp ch"amani ukat juk"amp thithita, ukat formato ukax niya pachpakiw. Cascojj jukʼampiw jan waltʼayasi. Ukat rusa tanquenak taypinx artesanonakaw utji. Ukampirus mä jan ch"amani jaqix janiw carcelar jist"antatäkaniti, mä juk"a tank IS-2 jan ukax IS-1 ukham uñt"atapata. Ukat kimsa tunk pusini formato habitual ukax ordinario ch"axwirinakampiw utjaspa. Comandanten torrepan utjkäna uka ranura taypitjja, caballonakan bozalpar uñtasitaw uñstapjje, bozalapanjja antenanakaw utji. Ukham suma uñnaqt"aninakarux mä dirigido disparo jaquntañax kunjamakitix ukhamakiw jan walt"ayi.
  Jichha kutix carpa cruzana ukax imill wawanakampiw torre ukan jikxatasi, jupax jupanakan guia ukham irnaqañ amtawayi ukatx janiw imill wawanakarux caldera ukan jaytkaspati. Chiqansa, Magda kullakax amuytʼasisaw akham säna:
  - Jiwasax jan ch"axwañampiw sarxaraksna, jan ukax jan provocar...
  Carpa cruciana, mä wawar uñtat ajanupar t"ijt"asax jacht"asisaw säna:
  - Janiwa - jan ch"axwañaxa, janiwa wali askïkaniti!
  Ukhampachasa Magda kullakax imill wawanakarux akham sasaw iwxt"äna:
  - Kimsa jani ukaxa pusi k"añaskunaka jani juk"ampi utjki ukjakiwa nina jist"araña. Chiqpachansa aka machaq tank jan kuna jan walt"awis unidades ukanakar apaniñasawa.
  Gerda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jichhakamax aka machaq yänakax janiw trofeonak taypinkiti, ukax sañ muniw jiwasatakix wali askïniwa.
  Tigre imillanakax mä juk"a ch"amampiw thaqhañ sarantapxäna. Jupanakax janiw sinti askinak jikxatapkänti, ukampis juk"amp paqallq tanques ukat phisqa camionanak yänakapar yapxatapxäna. Mä kutejja, gasolina uchañatakejj auto anqanwa nuwasiñajäna.
  Mä juk"a arumpixa, pusi jan wali ch"axwirinakaw calderat mistuwayapxäna ukat niyaw artillería ukan ninamp jiwarapxäna. Mä esvástica-arañampi tiempopar jachʼar aptat banderakiw yanaptʼäna.
  Jichhax trinchera uksa chiqancht"asipki ukatx mä qawqha ramos papel panqaranakampiw utji ukax heroína ch"axwirinakaruw churasi.
  Oleg Rybachenko, jupax aka sawkasiñ pelicula uñch"ukiñat qarjataw jikxatasïna, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Kunatsa taqi uka maldito q"añunaka uñacht"ayapxita! ¡Qhawqha kutis Rusia markankirinakar jiwayañ uñchʼukisma!
  . 16 JAQTHAPI.
  Chʼaxwäwix Jane kullakaru ukat equipopar jakäwipan jikxatasiñatakiw chʼamañchäna. Ukatwa imill wawanakax munañapamp inti jalsu tuqir campaña ukanx chikañchasipxäna. Kunats janixa? Ukajj qollqe ukat wali uñtʼatäñawa.
  Arsenal de tanques soviéticos ukax janiw sinti mayjt"kiti. Jilïr tankax wali T-34-85 ukhamawa. Chasis ukat casco armadurax pusi tunk maratpachaw qhiparäna. Pachpa motor diésel phisqa patak caballos de fuerza, pachpa 45 milímetros armadura frontal mä ángulo ukan. Casco ladonakatakix juk"amp jan ch"aman jark"aqasiña, cartuchos Faust alemán ukanakamp jan walt"ayata.
  Mä jach"a torreta ukakiw uskt"ata, 90 mm armadura frontal ukat 85 mm cañón ukampi. Chiqansa, uka tanquex nayra pachankiwa, ukat alemanes ukanakatakix janiw kuna jan walt"äwis utjkiti!
  Imill wawanakax Goering-5 auto apnaqapxi, ukax qhipa mayjt"ayatawa. Lado armadurax 178 milímetros ukjaruw jilxattawayi, ukatx frontal armadurax 250 milímetros ukjaruw jilxattawayi. Pachpa tanque ukax motor turbina de gas ukampiw utji ukatx británicos ukanakarux 60 kilómetros por hora ukharuw jank"ak puriyi.
  Jane kullakajj Gunner Gringeta sat chacharuw akham jisktʼäna:
  -¿Suma uñjasmati?
  Campesino nuwasirix jan axsarasaw jaysäna:
  - ¡Akan uñjañax wali sumawa! ¡Taqi kunwa uñjta!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Rusianakaru ch"allt"añäni!
  Matildax jan axsarasaw akham säna:
  - Jisa, jiwasaxa!
  Goering-5 turkakipt"i, pistolax mä concha thuqhuwayi. Torrex kimsa tunk pusini soviéticos ukanakat ch"iyjataw uñjasi. Imill wawanakaxa wali kusisitaw arnaqasipxi. Chiqpachansa akax taqpach jach"apuniw sasaw amuyapxi. Ukatx ch"amanchañjamarakiw tripulantes de tanques soviéticos ukanakax jiwapxi.
  Jane kullakajj llampʼu chuymampiw akham säna:
  - Taqiniruw laq"ar chhaqtayañäni... ¡Ukat Moscú markax jiwasan manqhankaniwa!
  Ukampis minanak utjki uka cheqanakar tinkusajj alemán tanquejj saytʼañapawa. Rusonakax wali ch"amampiw ch"amanchasipxäna. Ukat walja antitanque erizos ukanakaw utji. Artillería ukax activamente bombardeo ukamp ch"axwaski.
  Gringetax frustración ukanx akham siwa:
  - Ukhamawa... ¡Mä ch"ama bloque ukar puripxta!
  Jane kullakajj amuyatajj jan pächasisaw akham säna:
  - Janiwa, janiwa alwa pachakamakiti... ¡Opera p"akjapxañäni!
  Alemania markankir nuwasiñ autojj mä jukʼa saytʼatäjjänwa. Alaxpachan avión ataque jet ukanakaw uñstäna, ukat teletanques ukanakaw apnaqasïna. Amuyatajja, uka minanak tʼunjañwa munapjjäna.
  Jupanakajj radio toqew explosivonakampi autonak controlapjjerïna. Ukat gas lanzadores móviles ukanakax apnaqatarakiwa. Chiqpachansa, Ejército Rojo ukan utjki uka chiqanakarux ninampi ukat ninampiw bombardeapxäna.
  Gringeta kullakajj jan kusisita akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa juk"ampi juk"ampi q"añunakawa utji, ukatxa juk"ampi juk"ampi ch"amampiwa!
  Jane kullakajj akham sasaw iyaw sañapäna:
  - ¡Selyavi ukaxa! ¡Ay, kunjamatsa chhaqtxtanwa!
  Gringeta jupax comandante ukarux chiqañchawayiwa:
  - Jan ukasti, janiwa jiwasaxa, jan ukasti jiwasana uñisirinakasa! Jichhax jan walt"äwit mistuñäni, ukatx mä ch"axwäwiw utjani...
  Alemania markankir tanquejj chʼiyar jañchinïkchïnsa, janiw kunas cheqpachapun uñjaskänti. Jane kullakajj qʼala kayunakap chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Janiwa jan wali amuyt"añasäkiti - ¡chiqpachapuniw chhaqtxañäni! ¡Laberinto ukan mistuñatakix mä thakhiw utji, kuna jan walt"äwit mistuñataki!
  Gringetax mä jachaqt"asisaw chirpäna:
  - Khititixa kusisita jaqixa larusi...
  Khititï munki ukax ukaruw purini...
  ¡Khititï thaqki ukajj jikjjataskakiniwa!
  Malanya, q"ucht"asa ukat kisunakap chillqtasa, akham sasaw saraki:
  - ¡Atipjañataki ch"axwaña yatitanakaxa jiwasampi q"ucht"apxpan!
  Canonadas ukax walja horanakaw utjäna, ukatx Alemania markan tanques ukanakax qhiparux nayrar sartapxäna. Jupanakarux artillería soviética ukat kunayman calibres antitanques armas ukanakamp jikisipxäna. Ukampirus, qhanpachax penetración ch"amax janiw wakiskiti sasaw amuyasïna. Alemanes jupanakax nayrar sartapxäna... Kunawsatix 203 mm cañones ukanakax jaltxañ qalltapxäna ukhakiw nayrïr jan walt"ayat nazi autonakax uñstapxäna.
  Jane kullakajj jan sum amuytʼasisaw akham säna:
  - Tatitu... ¡Aka copa nayat paspan!
  Gringuetax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Janiw pä jiwatax utjkaspati, janiw mä jiwatat jithiqtkasmati! Ukhamajj kunas utjchi ukhajja, ¡jutir pachanwa jakañäni!
  Manyax mä jisk"a arumpiw jiskt"äna:
  - ¿Uka pachaxa kunjamasa?
  Gringetax janiw sinti atiniskänti:
  - ¡Nayax amuyta, jiwasat sipan juk"amp askiwa!
  Malanyax jaysañatakix akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Diosax juykhunakarux nayranakap jist"arañapataki ukat chhuxriñchjatanakan qhipäxap chiqachañapatak churpan!
  Chiqpachansa, Jane kullakax kunjamakis uka pachax utjaspa sasaw jisktʼasiñ qalltäna. Inas aka pachax juk"amp jan amuyt"asir ukhamarak jan seguro ukhamächi. Jane kullakajj cinturap muyuntäna ukat caderanakap kuyntʼayasajj chillqtʼasisaw akham säna:
  - Akaxa wali suma amtawiwa - jiwaña ukatxa jutiri pacharu saraña! Ukhamajj ¿kunas ukan suytʼistu? ¿Ukanx aka Uraqin wali munat jaqinakamp jikisiñäni jan ukax machaq amigonak jikxatañasa?
  Gringetax q"ala kayumpiw allqamarirux kuynt"ayäna ukat sist"asïna:
  - Machaq patak maranakaw utjani, generacionanakan mayjt"awipaw utjani... Ukampis janiw khitis Lenin sutit armaskaniti!
  Ukat larusisaw phallïna, mä jukʼa loco larusiñapa. Jupax nuwasir-campesino ukhamaw q"ala, suma kayunakap ch"amampiw kuynt"irïna, ukat amparanakapas anatt"asirakïnwa.
  Nayax mä IS-3 ukarux uñjawinakajan katjawayta... Ukax jaya chiqäskapuniwa. Janiw taqinix ch"allt"apkaniti, ukat ch"allt"apxani ukhax conchax, lucio hocico ukar ch"allt"asisaw ricochet ukar purispa. Ukampis uka tawaqux kuntï luraskäna uk sum yatïna. Jupajj fusilamp purtʼasisaw akham säna:
  - Quta thiya nieblanaka, cebompi t"unjañäni!
  Matilda kullakax juk"amp q"ucht"awayi:
  - Ukat aka "Agdam", ¡ladillanakar umañäni! ¡Super señora!
  Gringueta ukan ch"iyar jaquntatapax chiqapawa. Uka conchax torretan armadura frontal ukan alaya tuqiruw ch"allt"äna, chiqaw uka ch"usawjaruw ch"allt"äna. Ukat jan ricochet ukamp mä t"unjir impacto uñstayäna. Ukhamaw jan walt"äwix utjawayi. Juk"amp chiqaparux, phisqa tanques soviéticos ukanakax niya jank"akiw jiwapxatayna. Ukat inglés warminakax listaparux jan walinak yapxatapxäna.
  Malanyax ametralladoranakap activasaw arnaqasïna. Walja wayna pallapallanakaw Hitler chachan tankipar jalt"añ munapxäna.
  - Ukampis pasaran, jan jak"achasimti wayna! - Mä suma tawaqux arnaqasïna ukat ametralladorampiw jan axsart"ir precursoranakarux ch"allt"äna.
  Jane kullakajj qʼala talonap armaduraruw chʼalljjtayasïna:
  - Ay, yuqallanaka, yuqallanaka, yuqallanaka... ¡Akatjamat jan munañar tukuwayxapxtaxa! Amuyataxa aka maldecido uraqitakixa, ¡jumax wali jach"a jaqiwa!
  Ukat imill wawax, tatitun phuchapa, uka q"ala kayuni, ch"uxña, q"añut uñt"at yuqall wawanakat sintt"asïna, jupanakax jan khuyapt"ayasir balanakampi ch"allt"atäpxänwa. Taqi kunas wali llakiskañawa ukat ch"amawa.
  Gringetax wasitatw ch"axwantäna, SU-100 autopropulsado pistolaruw mantawayxäna, ukatx chirp"asirakïnwa:
  - ¡Ukat saltamontes ukax t"ijt"aniw botellanak katuyañataki!
  Malanyax escarlata lakapampiw lakap ch"allxtayasïna ukat mä plástico botellat Coca-Cola uk umt"äna, akham sasa:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Mä jukʼa vino ukat mä paquete cigarro churapjjeta!
  Matilda, wali amuyumpi tank nayrar sartayasa, sist"asïna:
  - Cigarronakax veneno ukhamawa...
  Jane kullakajj ritmo apthapisin akham saskakiwa:
  - ¡Ukhamawa, jaqinakaxa sapxiwa!
  Gringeta jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janiw kunas nicotinat sipan juk"amp jan walïkiti!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Mä paquete cigarro nina naktayaña!
  Matildax jaysañatakix akham sasaw yapxatäna, pechopan escarlata chuchup ch"allxtasa:
  - Ukhamawa, jaqinakaxa sapxiwa...
  Jane kullakajj lakap chʼoqtʼasisaw tukuyäna.
  - Ukampis nayax cigarro pitañ yatta...
  Manyax wali jach"a jach"a tukusaw tukuyäna:
  - ¡Ukat nayaxa wali kusisita!
  Imill wawanakax larusipxäna, jach"a, cereza color laxranakap uñacht"ayasa. Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Cigarro ukaxa juk"ampi ch"ama jiwayiriwa, juk"ampirusa aljiriruxa!
  Malanya jupax akham sasaw arsuwiyi:
  - Cigarroxa mä silencio rifle ukhamawa, ukampisa mä amateur jaqina amparapansa jiwayañawa!
  Gringetax pistolampiw jaquqanïna ukat jachaqt"asisaw akham säna:
  - Cigarroxa juk"ampi atiniskañ francotiradorawa, ¡sapa kutiwa jiwayapxi!
  Matildax qullu pataruw tank mä juk"a llamp"uchasïna ukat sist"asïna:
  - Cigarroxa wali k"allk"u muxsawa, ukampisa muxsa manq"anakatxa juk"ampiwa jawst"i!
  Jane kullakajj wali llaktʼasisaw akham säna:
  - Cigarrox jan wali tawaqur uñtasitawa, ukampis ukat jaljtañax juk"amp llakisiñawa!
  Gringeta kullakajj lartʼasisaw pallapallanak jaqontäna, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Mä cigarro, janiwa granada ukar uñtaskiti, kunapachatix jaquntatäki ukhaxa, ¡jakañ jayaruw puriyi!
  Imill wawanakaxa amukt"apxäna. Tanquepajj wasitatwa liwjjatasïna, ukat mä zanjaruw tukuyäna. Nayajj mistuñajänwa. Ch"axwirinakax mä juk"a axsarapxänwa. Defensa soviética ukax wali ch"amaniwa.
  Jane kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa, amtaru puriñkamaxa jisk"a thakhixa mä muyuñawa, ukatxa q"uma chiqaxa mä jan wali sallqjañawa!
  Gringeta, mä cañón soviético ukar mä suma amtampiw t"unjatayna, ukat akham sänwa:
  - ¡Mä maniobra muyuñampixa juk"ampi thakhi jisk"achañawa amtawimaru puriñkama!
  Malanyax ametralladorampiw jaquqanïna ukat chillqt"asisaw akham säna:
  - Jakawixa wilawa, ukampisa wila wilampiwa mistu!
  Matilda kullakajj akham sasaw mä jukʼa qhanañchäna:
  - Ch"axwawinxa, jakawixa janiwa askikiti, ukampisa mä amuyu katuqaraki!
  Imill wawanakaxa ch"axwaña sarantaskakiwa. Jupanakax ch"axwapxänwa, ukat pachpa pachanx sarkasax aforismos ukanakaw lurapxäna.
  Jane kullakajj qʼala kayumpiw kayump taktʼäna ukat akham sänwa:
  - Ch"axwawix mä novio ukar uñtasitawa, traicionañatakix wali ch"amawa, ukampis janiw ikiñar jaytkiti!
  Gringetax pallapallampiw jiwayatayna ukat amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Ch"axwawixa chachana janchipa manq"añanxa munañani warmiwa!
  Manya kullakajj akham sasaw sistʼasïna:
  - Taqi maraninakax ch"axwawiruw katuyasipxi, munasiñjama, ukampis janiw mä kusiskañ kusist"añakiti!
  Matilda kullakax akham sasaw yapxati:
  - Ch"axwawixa, mä cortesana ukhamawa, wali jila qullqiwa, mayjt"ayatarakiwa, ukampisa sapa kutiwa mä heroico amuyu jaytawayi!
  Jane kullakajj suma uñnaqtʼani, qʼala amparanakapampejj anunakar muytayäna ukat akham sasaw arsüna:
  - Ch"axwañanxa janiwa samkanjamakiti, janiwa ch"amani chuymampixa lurañjamäkiti!
  Gringetax mä jach"a jach"a tukusaw pallapallanak arsüna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Aka pachax aburrido ukat samarañawa, ch"axwawix wali askiwa ukat kusiskañawa!
  Matilda, kusisitaw Coca-Cola umañamp sarantaskakïna:
  - Ch"axwawix wila ch"uñuwa, ukax ch"uqi ch"uqiruw abono churaraki, ukax ch"amañchawiruw yuriwayi!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Qhawqha ch"axwañ thakhix wali askiwa, taqiniw tukuyañ munapxi!
  Jane kullakajj qʼala kayunakapampiw pistolan calzoncillop patjjar wasitat tʼijtäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"axwawixa janiwa mä pankakiti, janiwa ch"allt"añjamäkiti, janiwa almohada manqharu imantksnati, ¡q"añuchañakiw wakisiraki!
  Gringueta kullakajj wali jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ch"axwawix mä religionawa: ukatakix fanatismo, disciplina, jan jiskt"asis ist"asiñaw wakisi, ukampis diosanakapax jiwañjamapuniwa!
  Malanya kullakajj amukiw lartʼasïna ukat akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa, kunjamatixa casino ukanxa, riesgoxa wali jach"awa, ukampisa atipt"awinakaxa mä juk"a pachakiwa!
  Matilda kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Pallapallax jiwañjamawa, jach"a kankañax armatäxiwa, trofeonakax tukusxiwa, ukat machaq jiwayañ qalltañatakix kuna razonanakas utji ukakiw jan apsuñjamakiti!
  Jane kullakajj jan amuyasisaw akham säna:
  "¡Jiwayirirux jiskʼachtanwa, janitix nayrïr chiqankir soldadokïchi ukhaxa, ukat lunthatarux jukʼampiw jiskʼachapxta, nuwasiñ chiqan lunthatasirïchi ukhaxa!"
  Gringetax wasitatw chhuxriñchjasïna ukat sist"asïna:
  - ¡Pallapallaxa mä caballero satawa, armadurapaxa ch"amampi ukhamaraki jach"añchatawa! ¡Barón general, jupan coronapax prudencia ukat inteligencia ukawa!
  Manyax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Pallapallax jach"a jach"a tukusaw ist"asi, privado ukax jisk"achataw ist"asi!
  Matilda kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayrïr ataque ukax jiwañapawa, ukampis qhipïrix janiw amtatäkaniti!
  Jane kullakajj samañampiw akham säna:
  - ¡Ataque lurañat sipansa, q"añunak jaljañanx nayrankañax juk"amp askiwa!
  Gringuetax mä jachaqt"asisaw yapxati:
  - Ch"axwawixa mä warmir uñtasitawa, jupax chachanakarukiw jan p"akjasis ikt"ayi!
  Malanyax jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Warmixa, janiwa ch"axwañjamakiti, janiwa mä chacharu jiwayañatakixa jank"akikiti!
  Matilda kullakaxa wali ch"amampiwa säna:
  - ¡Ch"axwawixa, janiwa warminakjamaxa, janiwa kunapachasa satisfactakiti qhawqha chachanakarusa asignata!
  Jane kullakajj qʼala amparanakapamp palanca wasitat muytayäna ukat akham sänwa:
  -Ch"axwawix juk"amp jan saciable warmiwa, chachanakax janipuniw jupatakix wakiskiti, ukat jupax janiw warmirux jan iyaw sañ munkiti!
  Uka tuqit jaysañatakix Gringetta jupax mä amuyt"ir aforismo uñstayañax wakisiwa sasaw amuyäna:
  "¡Warminakax janiw nuwasiñ munapkiti, ukampis chachar jiwayañ munañax janiw mä balat sipansa jukʼamp jan walïkiti!"
  Malanyax mä cobra ukham sist"asïna, rosa lakap chhuxriñchjasa:
  - Mä jisk"a balax chacharuw jiwayaspa, kusisiyaspawa, jach"a chuymani warmi!
  Matildax mä sarcástico sonrisampiw yapxatäna:
  - ¡Jach"a chuymaxa walja kutiwa jisk"a munañanakaru irpxaruwayi!
  Imill wawanakax amuyt"asir arunak mayjt"ayañ tukuyapxäna ukat ch"axwäw chiqarux wali amuyumpiw uñch"ukiñ qalltapxäna. TA-311 ataque avionanakax alaxpachanw jaltxapxäna, soviéticos soldadonakan posición ukanakaruw ch"axwapxäna. Kʼachat kʼachat sipansa, Tercer Reich ukan mayachtʼasitapajj nayrar sartaskakïnwa. Ukat jiwat cuerponak manqʼantasajj mä jukʼa samarañwa atipjäna.
  Imill wawanakax aburridos ukhamaw wasitat aforismos ukanakamp chist"asiñ qalltapxäna:
  Jane kullakajj akham sänwa:
  "¡Ch"axwäwix janiw warmin ajanupax utjkiti, ukampis warmit sipansa chachanakaruw juk"amp wilañchi!"
  Gringetax disparat ukat rasped:
  - ¡Ch"axwawix janiw kusisiñ apankiti, jan ukasti instintos agresivos ukanakaruw satisface!
  Malanya kullakajj akham sasaw sillpʼäna:
  - ¡Kusisiña ch"axwañanxa, uñisirinakan jiwatañapaxa chanikiwa!
  Matilda, uka ch"uqi taypin sarnaqasax akham sasaw saraki:
  - Ch"axwawixa yapu yapuchañawa: jiwat jaqinakampiwa yapuchasi, wilampiwa umampi irpatawa, ukampisa atipt"añampiwa mistu!
  Jane kullakajj pallapalla ukat purtʼasisaw akham säna:
  - ¡Atipjäwix jiwat jaqinakar wilaruw jilsu, ukampis jan ch"amani jaqinakat achu!
  Gringetax pallapallanak arsüna, kimsa tunk pusiniruw mä vaso ukham p"akjatayna, ukat sist"asïna:
  - ¡Ch"axwawixa jaqi manq"iri panqarjamawa, qhana, aycha manq"iri ukhamaraki jan wali q"aphini!
  Malanyax q"ala kayumpiw pedal ch"allt"asïna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Ch"axwawix nayrar sartañ taykawa ukat q"ixu q"ixunakan madrastrapawa!
  Matilda ukax aptasinx akham sasaw arnaqasini:
  - Ukat ch"axwawinxa, mä pallapallanakan jakäwipax janiw valoranïkiti, ukampis generalanakax mä chhaqtäwis ukhamarakiwa!
  Jane kullakajj amparapampiw pechopar tʼijtʼayäna ukat akham sänwa:
  - Sumankaña munasaxa, axsaraña ch"amanchañawa, ch"axwaña munasaxa, larusiña ch"amañchañawa!
  Gringeta ukax apsuwayiwa ukat ch"iyar jaquntawayi, q"ala kayumpiw arma uñacht"ayasa, q"ucht"asa:
  - ¡Larusiñax janiw juchakiti, jumatix pallapallanakan jan larusiñatakïksta ukhaxa!
  Malanyax jach"at arsüna ukat wali sumaw qhuru arsüna:
  - Ch"axwawixa mä circo ukhamawa, atipirixa qhipa larusiñaniwa!
  Matilda kullakajj tank apnaqäna, mä qhawqha precursoranakaruw tʼunjäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - Ch"axwawinxa mä circo ukanjamawa, ¡mä insidioso, sinti jiwayirikiwa!
  Imill wawanakaxa mayampi amukt"apxäna. Jupanakax chiqañchäwinak lurañat qarjataw jikxatasipxi. Jila partejja, guerrajj janiw sinti sumakïkiti.
  Jane kullakajj chuym ustʼayasisaw akham amuyäna: Gran Bretaña markajj aleman jaqenakampiw atipjawayjjäna. Ukhampachasa, qawqha uraqinaksa britániconakax katuntapxäna. ¡Ukat ¡uka Alemania markax wali jachʼawa! Gran Bretaña markajj mä jachʼa imperioruw tuküna. Ukampis janiw colonianakap digerir puedkänti. Kimsïr Reich ukax inglés jaqinakat sipan juk"amp ch"amanchawayi ukat comandantenakas juk"amp ch"amani ukat juk"amp ch"amani ukhamaw tukuwayi.
  Ukat kunapachatï nazis ukanakax Londres markar puripkäna ukhaxa, Inglaterra markatakix sarnaqäwix tukusxänwa. Mä machaq imperiow sartasïna, uka imperiojj jan uñjkañ chʼamaniwa. Walja markanaka ukat markanakaw soldadonakapan irnaqapxi. Ukat kuns sissna: Tercer Reich ukax ch"iwinakap ch"allxtasaw Gran Bretaña markar umamp chhaqhayatayna.
  Ukampis 1940 maran Francia markar katuntasaxa, Hitler chachax taqi chuymaw Churchill chacharux sumankañ arsüna. Ukat ukax iyaw sañax wakisïnwa: sentido común ukax Gran Bretaña markax janiw kuns ch"axwäwit jikxatkaspati, teóricamente ukhamaraki, jan ukasti chhaqhayaspawa sasaw dicta. Hitler chachajj Inglaterra markampiw chika chʼamampi avionat nuwasïna. Wali qheptʼataw África markar soldadonakap apaqäna. Jupajj Unión Soviética markaruw saräna. Ukampis taqe ukanakajj uka jan waltʼäwiruw qheptʼayäna.
  Alemanes jupanakax territorios ocupados ukanakamp apnaqasa, pä frente ukan ch"am jikxatapxäna, Japón markax jan axsarasaw estadounidenses ukanakar atipt"äna. Ukat ukat Stalin chachajj tregua lurañ tukuyasaw aljantäna. Gran Bretaña markax qunqurtʼasisaw Tercer Reich sat apnaqäwir tuküna.
  Walja atipt"äwinakaw Wehrmacht ukarux jan atipt"añjam jach"añchäwip katuqawayi. Jane kullakampi amigonakapampix Hitler chachan ejercitoparux taqi chuymaw mantapxäna, kusisiña ukat cargo thaqhañataki. Ukat ukan mä jukʼa askinak jikxatapxäna.
  Ukhamajj ¿kunas? Jichhax pä Patrimonio ukanipxi: Jach"a Alemania, Jisk"a Gran Bretaña.
  Jane kullakajj Coca-Cola sat qolla umtʼasisaw akham säna:
  - Munasiñampi jiwañampi, aski jan wali... Kunas qullanaxa, kuna jucharakisa, jiwayirinakaxa janiwa llakisipkiti!
  Gringeta ukax jaysañatakix q"ucht"awayi, yaqha proyectil apayani:
  - Munasiñampi, jan axsarañampi, jan walinakax apnaqapxpan, ukampis mä sapakiw ajlliñ churapxistu!
  Imill wawanakaxa mä juk"a kusisipxatayna. Ukhama, chiqpachansa, kunjamtï mä jiskʼa llavempi sintonizañjamäki ukhama. Jupanakax wayn tawaqunaka, kusisita, ch"amani ukat wali suertenipxiwa. Walja ch"axwapxi ukat janiw mä rasguños ch"axwapkiti. Janitï tank patxan chʼiyjatäpxani sasin amuytʼkäta ukhaxa.
  Malanyax wali qhuru arumpiw akham säna:
  - Eh, Churchill jupax Hess jupan mayitaparux iyaw sañapawa ukat URSS ukamp ch"axwañaruw mantañapa. Ukatxa taqpach planetaruw apnaqapxirïta, ukat tukuyarux Alemania markaruw tʼunjapxirïta!
  Matildax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Alemania markax ch"axwañanx wali askiwa, británico leonax wali sumawa!
  Manyax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, Gran Bretaña markankir leonasax wali sumawa!
  Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jiwasax wali ch"amanïtanwa! ¡Hitler jilatajj jiwjjaniwa ukat Alemania markankir Imperiojj tʼunjatäniwa!
  Gringetax mä proyectil ukamp jaquqaniwayi ukat mä chiqanx iyaw sataynawa:
  - ¡Jïsa, t"unjatäniwa! Jupanakajj aycha manqʼir animalanakäpjjewa, ukampis ¿ukajj jukʼamp sumäñapatak yanaptʼistaspati?
  Malanyax filosofía tuqit akham sänwa:
  - ¡Mä ch"ama régimen ukan mayacht"asiñax juk"amp askiwa, mä llamp"u apnaqäwin jan walt"awinaka ukat sloppiness ukanakat sipansa!
  Matildax q"ala suelanakap pedales ukar ch"allt"asaw larusitayna:
  - ¡Jiwasax Marte ukankapxarakiñäniwa! ¡Ukat sistema solar uksat sipansa jukʼampiwa!
  Jane kullakajj Gioconda jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Nayraqatax mä mayacht"at régimen ukaw planeta Tierra ukan utt"ayañasa!
  Gringet, ukax apsuwayiwa ukat taqi chuymaw q"ucht"awayi:
  - ¡Ukat janiw aka régimen mayjt"ayañax jayskañäniti!
  Malanya kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukampisa jumaru nayrampi jaytañatakixa, ¡nasa mayjt"ayañajawa!
  Imill wawanakax suertenipxiwa kunjamatix nayrax ukhama. Jichhax tankipax nayrïr línea de trincheras ukar puri. Ukat laq"unakapampix uraqiruw ch"iyjasi. Ch"axwirinakax larusipxiwa.
  - ¡Taqiniruw t"unjañäni!
  Mä pistolajj rodillonak taypinwa chʼamaktʼäna, ukat tanquejj saytʼjjänwa. Imill wawanakax autot saraqapxäna, wali ch"ullqhi ukat tank manqhanx wali junt"upunïnwa. Ukampis anqanx risqiwa, phichhantasmawa.
  Chʼaxwirinakax jankʼakiw jaltxapxäna, qʼala talonanakapwa qhantʼapxäna, ukat akham sasaw arnaqapxäna:
  - Jiwasax anatt"ir imillanakawa, suma masinaka, walikiwa, q"ala kayunakas jawq"japxpan, anatt"asir pumanaka!
  Jane, tʼijtʼasajja, akham amuyäna:
  - ¡Akanktanwa, Marines Espaciales ukanaka!
  Malanyax mä sonrisampiw chiqanchawayi:
  - ¡Espacio uksaru ukhamaraki fuerza de aterrizaje uksaru!
  Ukat Gringetax uka apthapisinx amparapampiw sarnaqäna, jach"at arnaqasisa:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa! ¡Taqiniruw jiwayä!
  Matilda kullakax jaysañatakix katuqataynawa ukat akham sasaw sist"äna:
  - ¡Veneno gota mä gota Fuhrer ukar mantañapataki!
  Jane kullakajj lartʼasisaw qʼochüna:
  - ¡Ch"axwawix ch"amaniwa, ukat Fuhrer ukax taqi ch"amaniwa!
  Chʼaxwirinakax qʼala kayukiw tʼijtapxäna, chʼusa tʼunanak patxaruw tʼijtapxäna, tʼunjata, wali juntʼuchat hierronaka, kunayman vigas ukat pʼakjata pʼiqi chʼakhanakaw tʼijtapxäna.
  Jane kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  -Amuyapxätawa... Amuyapxätawa... Nayar amuyapxätawa, janirakiw juk"amp suma marka jikxatkätati!
  Imill wawatakix t"ijt"añax wali askiwa, jan sinti qhuru kayunakapampi, ch"uxña thakhin ukhamarak q"añunakan t"ijt"aña. Chiqpachansa wali kusiskañawa.
  Gringetax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jallu pacha, intix wali jach"a qhant"aski...
  Manyax uka q"uchuruw yanapt"awayi:
  - Altu... ¡Altu!
  Matildax akham sasaw arsuwiyi:
  - ¡Jichha pacha, jiwañat jayaruw puripxta! Jaya!
  Chʼaxwirinakax wali kusisitaw jikxatasipxäna. Chiqansa, wali kusiskañawa wali chʼamampi sarnaqañasa ukat saltañasa.
  Jane kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jiwañax mä jach"a tantachäwiwa, p"inqachawix mä absoluto ukhamawa!
  Gringetax mä q"ala kayu mayniruw ch"allt"asïna ukat sist"asïna:
  - ¡Jiwasax ukhamarakiw mä fiesta lurañäni! ¡Ukat ukampi chikasti atipjaña!
  Malanyax pächasisaw akham säna:
  - Jiwasanakasa jan ukaxa alemananakasa?
  Matilda kullakaxa jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - Mä jiwayir nina suyt"askistu...
  Jane kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Ukampis jupax janiw ch"amanïkiti...
  Gringetax mä pantera ukham jach"at arnaqasïna:
  - Taqinipuniwa sapa mayni ataúd...
  Malanyax uka apt"asisaw, ch"axwasax, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Boche batallón ukax sepulturaparuw sarawayxi!
  Matilda kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Mä legión taqpachaw sepulturar sarawayxi!
  Ukat imillanakax apt"asisaw miwxapxi... Jupanakax jisk"a caballonakar uñtasitawa. Ukat ukhama munat, q"ala ukat bronceado kayunaka.
  Jane kullakajj uka aptʼasisaw kusisitaw sistʼasïna:
  - Ukat nayax mä cobra! ¡Ukat nayax mä cobra ukhamätwa! ¡Janiw mä oso ukhamäkiti!
  Gringeta kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Mä cobrax qinayanakkamaw t"ijt"aspa ukax wali askiwa!
  Ukat imillanakax pʼiqip chʼallxtasipxani. ¡Nayranakat chispanakax horas purinkaspas ukhamaw t"ijti!
  Malanyax uka apthapisinx akham sasaw sist"äna:
  - Hitler jupax kaputawa!
  Matilda kullakajj akham sasaw yanaptʼäna:
  - Ukat Stalin ukax kaputawa!
  Jane kullakajj caderanakapwa chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - Nayax qhanan nuwasirïtwa, qunqurinakaman sallqanaka... ¡Taqi khitinakatix jan walinak arsupki ukanakarux Uraqpachat q"umachañ munta!
  Malanyax uka apthapisinx akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat Hitler jupax mä loqhjamawa, jupax tabaco fuma! ¡Jupax fósforos lunthatasi ukat janiw utan arumax qhiparkiti!
  Matilda kullakajj sarcasmo ukham jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kuns jumax amuyta, Fuhrer ukax utjiti?
  Gringetax q"ala kayumpiw laq"a ch"allt"asïna ukat qhuruchasïna:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Pusaniw juparux mä mamap churapxäma!
  Malanya kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ay, wali sumawa mä pulsante jade vara lakaru katxarusa lakampi jikxataña!
  Matilda kullakaxa samañampiwa jiskht"äna:
  - ¡Kunja jach"asa! ¡Ukat taqi kunas wali sumapunïniwa!
  Imill wawanakax juk"amp jach"aruw jaltxapxäna. Ukampis tankipax askichatäxänwa ukat kuttʼapxañapänwa. Ch"axwirinakax qhipäxar makhatasinx akham sasaw sist"apxäna:
  - ¡Akaxa jiwasana tankañawa! ¡Jupajj wali jachʼäniwa!
  Jane kullakajj mä akatjamatwa Robin Hood sat chachan sarnaqäwipat amtasïna. Jisk"a Joe ukaw utji, uka waynax alcalde ukan katuntatawa. Uka waynax t"aqhisiyataw uñjasiwayi: estante ukar jaquntapxäna ukat talonanakap frit"apxäna.
  Kunapachatï nina lawranakax waynan kayunakapan qʼala, qʼañu suelanakap chʼallxtayäna ukhaxa... Jane kullakax akan chʼamañchtʼataw jikxatasïna, ukat chiqpachapuniw chacha warmi ikthapiñ munäna. Aka chiqanwa mantapxäna. Yämas japonés ninja Crucian carpa. Aka rubio waynax wali suma uñnaqt"aniwa, ukat wali jach"a chacha perfección ukaniwa. Ukat ukham q"uma ukat suma ñik"ut chuchumpi llamkt"añax wali askiwa.
  Jane kullakajj kayunakap taypiruw amparapamp uchañ munäna, ukampis phenqʼasisaw amtap mayjtʼayäna. ¡Chiqansa, ¡ukham lurañax wali kusiskañawa!
  Tatitun phuchapax akham sänwa:
  - ¡Lamar quta ola ukat colerat nina! ¡Ukat wali qhuru, ukat wali colerat nina!
  Imill wawanakax wasitatw Goering-5 ukax soviético soldadonakan posición ukar sarapxäna. Stalin pachpaw nazis ukanakan nayrar sartatapat yatisax niyas wal muspharpachäna. Chiqpachansa, ¿kunjamarak aka chiqan jan axsarasïtasti? Mä jachʼa maquinaw jumar jankʼak purintam, ukampis janiw kunas jaysañatakïkiti. Kimsa tunk pusini, janiw serie E ukarux ch"axwañjamäkiti. Ukat juk"ampirus AGs piramidales ukanakat.
  Ukat Stalin chachajj wali mulljataw jikjjatasi. Mä cucaracharuw jawst"añama, ukhamat iwxt"irïñapataki. ! ¡Uñtjatax jumax tornillo ukar puriñjamawa!
  Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat Stalin jupax Churchill ukar uñtasitax sapa kutiw Hitler ukan qillqatanakap munañapamp katuqatayna ukat suman jakasiñatakiw saratayna!
  Gringetax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - ¡Kunas akapachan utji uk yatiyapxita! Jupanakax jaysapxätamwa - intimpi thayampi!
  Malanya kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukatsti ch"amani, k"umara wawanaka utjani!
  Matilda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Akapachax janiw ajedrez tabla ukhamäkiti, ukat Hitler jupax janiw reyïkiti!
  Jane kullakajj akham sasaw amigapar cheqañchäna:
  - ¡Jupax reyit sipan juk"amp jach"awa! ¡Ukat aka planetan uñnaqapat qʼomachañäni!
  Gringeta ukax aptasinx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Britanianakan jach"a kankañapa, planetan uñt"ata! ¡Fascismo ukax mä espadampiw t"unjatäna!
  Malanya kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Uraqpachankir taqi markanakan munat ukhamarak jach"añchatätanwa!
  Matilda, nayrïr munasiñap jikxatir tawaqun kusisiñapampix akham sasaw arsuwiyi:
  - Nayax iyawstwa, qullan comunismo lurañäni!
  Jane kullakajj larusisaw akham säna:
  - Ukat alemanonakan p"iqinchatapampixa, ¡chiqpachansa comunismo ukax lurasispawa!
  Gringeta kullakajj pistolan calzoncilloparuw nayraqatapar chʼalltʼasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jichhax sawkasipxtanwa, jichhax comunismo uñstayañäni! Ukat Stalin jupax jiwasan super ukat heroe ukhamäniwa!
  Malanyax saskakiwa, qhanancht"asa:
  - Mä ataúd ukanxa, chiqpachansa!
  Gringuetax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Chiqpachansa, mä ataúd ukanwa!
  Jane kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Qhawqha jach"as reyix utjkchixa, jupax sepulturaruw sarxani, kunjamatix uywa katurix ukhama!
  Gringeta jupax mä jan wali sonrisampiw yapxati:
  - Mä políticox k"arisipuniwa, ¡jupakiw chiqpachan jiwxi!
  Malanyax q"ala kayunakap ch"iqt"asaw akham säna:
  - ¡Jan jiwañax chiqpachapuniwa, ukampis jiwañax mä ilusorio ukhamawa!
  Matildax mä aforismo uñacht"ayaraki:
  - Reyinakaxa kunsa lurapxaspawa, ukampisa janiwa maynisa, jani mä reyixa sepulturata aka uraqiru jaltxakaspati!
  Jane kullakajj akham sänwa:
  - Jakawixa niyaw tukusxani...
  Gringetta jupax wali jach"a jach"a tukusaw yanapt"awayi:
  - ¡Puntuxa niyaw ch"allt"ani!
  Malanyax ametralladoranakampiw infantería soviética ukar jaquntäna, ukat sist"asi:
  - ¡Ay mama, mama, wawamat khuyapt"ayasim!
  Matildax larusiñap jark"aqañax ch"amakïxänwa, ukat akham sasaw saraki:
  - Taqi kunat sipansa, ¡janiw mä urus jakañatakix utjxiti!
  Jane kullakajj filosofía toqet akham amuytʼäna:
  - ¡Taqinipuniw suma jakañ munapxi, ukampis mä qawqhanikiw jach"añchäwimp jiwapxi!
  Gringuetax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Jiwañax jan walt"awinak arsuwayi, jan ukax jikxatañan rayunakapamp ch"amakt"ayaspa!
  Malanya kullakajj wali colerat kisunakap qhantʼayasaw sistʼasïna:
  - ¡Suma jiwañax mä jan wali jakawit sipanx juk"amp askiwa!
  Matilda kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¡Libertad ukan Diosäñax wali askiwa, ukampis carcelan saxra jaqïñax jan waliwa!
  Gringetax mä venenoso sonrisampiw akham säna:
  - Ukat conchas ukanakax tukusxiwa... ¡Iyaw sañamawa, akax mä jach"a llakiwa! ¡Janiw mä regalos tʼunjatäñas utjkiti!
  Jane kullakajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna.
  - ¡Machaq regalonaka ukat yaqha p"iqinchirinakaw utjani!
  . 17 JAQTHAPI.
  Aka uruxa, octubre phaxsit 10 urunak saraqataruw 1947 maranxa, Friedrich sat chachax kunjamtï nayrax lurkäna ukhama, mä galgo ukat jan qarjasisax Me-362 sat caballo aéreo sat caballoruw jankʼak tʼijtäna. Uka waynax janiw mä ch"amakas qarjatax jikxataskänti, wali kusisitaw jikxatasïna, ukat wali ch"amampiw ch"axwäna jan mä ch"axwañ jaytasa. Arumanakax askichir equiponakax, nayraqatax estadounidenses ukanakaw yaqhip jan walt"ayat yänak apnaqañ qalltapxäna. Jisk"atpachax "Pattons" ukanakax wasitatw pistas ukan muyuntapxäna, ukatsti mä pä patak uka k"añaskunakax anqäx markat apayatäxasax servicio ukar mantapxäna, nayratpach utt"ayat ferrocarriles ukanakan. Chiqansa, partidonkirinakax yantʼapxäna, ukampis sapürut sipansa jukʼamp jan walinak lurapxäna. Ucraniano Awkin chhijllawinakapanx Banderax atipt"awayiwa, ukatx traición ukat deserción ukax partidos ukanakanx jilxattawayiwa. Ukhamarus, movimiento partidario ukan comandante Voroshilov jupax usuntataw uñjasiwayi... Ukat jupar lantix janiw pachapar jikxataskänti... Ukhamatw grupo de huelga internacional de fascistas ukan suministropax wali satisfactorio ukhama. Jïsa, uraq manqhan jan axsart"ir ch"axwirinakax ukhamarak heroico saboteadores ukanakax awisax suma jikxatasipxäna, ukampis janiw nivel táctico ukat sipans juk"ampikiti. Ukhamarus machaq aliados capitulados ukanakan uñstatapax URSS ukan atipt"äwiparux iyawsäwip wali juk"ampiw jilxattawayi, ukat ukax mayjt"ir elementonakax qhanan jan ukax yaqha jamasat fascistas ukanakan chiqaparuw sarapxäna.
  Ejército Rojo de Kraikov ukat Ejército Polaco ukanakanx juk"ampiw jaltxapxäna. Polaco jaqinakax nazis ukat juk"ampirus occidental capitalistanakan arsutanakaparuw iyawsapxäna, ¡inti jalsu tuqin mä jach"a imperio uñstayañx walpun jakthapipxäna, Rusia markan jan walt"äwipampi! Chiqans janiw taqinix comunistas polacos ukanakax soviéticos ukanakarux chiqa chuymanïpkänti, jan ukasti mayni sombras políticas ukanakax... Liberales ukanakax juk"amp jan atiniskañjamawa... Ukatw unidades polacas ukanakax niya jank"akiw ofensiva qalltawitpach Bulge de Moscú ukar katuyasiñ qalltapxäna ... Wali askiwa, jupanakax juk"anikiw utjäna ukat ukax janiw jichhakamax ch"axwäw saräwiparux mä amtañ ch"amanchawaykiti .
  Friedrich chachajj jupa pachpaw nayrïr pä avionanak luräna, mayni avión apnaqerinakat jitheqtasa. Uñisirinakax janiw nazi sat tamamp ninampi jikisxapxänti, ukat tanquenakan cuñanakapan thakipanx niyas janiw kuna minas utjkänti, uk uñjäna. Ukampis soviético soldadonakajj qala chuymampiw nuwasipjjäna. Infantería ukax janiw pallapallanak jist"arkänti ukat yant"apxäna, tankinakar jist"antañ jaytasa, pistanakapar jan ukax mä qutu granadas ukanakamp phichhantañataki, jan ukax nina nakhantayañ botellanakampi.
  Terminator waynax jilpachax armas soviéticas ukanakan qullqip apt"asisaw puntuación ukar jilxattawayi. Ukhamaraki, avión horizontal ukan ch"axwaña, buceo ukan jan tiempo ina ch"usar apt"aña. Chiqansa, embuscada ukankapkäna uka walja tankanakaw tʼunjatäpxarakïna. URSS markan aviación ukanakax janiw irnaqkänti. Alwax paqallq U-2 avionanakakiw uñstawayi, ukatx pusi Laggs ukanakaw uñstawayi. Jilapachax Friedrich jupax jupanakamp mä juk"a aruskipt"awayi, mä juk"a gatillo ukar ch"allt"asa... Ukat ukjatx, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama!
  Nayratpach jan ch"amanïki uka ch"axwañ chiqanakar chhaqtayasaxa, tanques nazis ukanakax juk"ampiw pampar t"ijtxapxäna ukat trincheras ukar mantapxäna... Ukampirus antitanque zanjas ukat erizos ukanakax aka niya suxta ukat mä chikat phisqhïr línea de defensa ukanx jikisipxarakïnwa (llätunk ukanakaw utjäna taqpachanxa). Artilleros soviéticos ukanakax axsarasaw jaya chiqat ch"axwañ qalltapxäna. Artillería fascista ukax jan khuyapt"ayasiriwa, ukat aviación... Jichhakamax mä pista de patinaje ukham taqi kunas ch"iyjatäxänwa. Suma, Friedrich, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, taqit nayrankiwa, juk"amp ajayuni ukat juk"amp thaya. Mayjt"awinakax pallapallanakan utt"asiwipanx utjawayi, Pattons jupanakax wali ch"aman ametralladoranakampiw nayrar sartapxäna. Mä forzado amtawix kamikaze infanterías ukanakan chhaqhatanakap jisk"achañataki, jupanakax sacrificios lurapxi ukampis janiw jaytañ munapkiti...
  Friedrich chachajj Helga amigapampiw kimsïr avionat saräna. Aka chiqanx nayrïr kutiw mä juk"a jan ukax juk"amp jach"a lote de aviones soviéticos ukanakamp jikisipxäna. Jupanak taypinjja, phisqa Br-3 (kawkhantï allsusipkäna) ukanakas utjarakïnwa. Muspharkañawa, URSS ukan bombarderos ukanakax jank"akiw qhipäxar kutt"apxäna, alemán as ukanakar uñjasa, ukat ch"axwirinakax jupanak tuqir jank"akiw sarapxäna.
  Friedrich jilatajj jankʼakiw jakʼachasiñ yantʼasajj autonakar chʼalljjtayäna. Ukanx mä as ukaw fuselaje ukan URSS ukan heroe ukan warawarapampi. Ukampis uka yatxattʼat nuwasirix qinayanakaruw mantañ yantʼäna, ukampis Friedrich Bismarck sat jachʼa jachʼa tukur jaqirux jukʼamp jan waliruw puripxäna. Terminador waynax jan mä ch"axwañ jaytkasax kimsa tunk suxtan ch"axwañ avionanakamp pusi ataque avionanakampiw mä kutikiw jaquqaniwayi, ukatx velocidad ukarux turkawayiwa, ukatx bombarderos ukanakarux jank"akiw arktawayi.
  Ukampirus aka chiqanx Friedrich jupax jikxatawayiw autopax janiw sinti jank"ak sarkänti, ukatx janiw 740 kilómetros estimados ukch"akamax purinkänti forzado motor ukampis. Razón ukax qhanawa, Friedrich jupax 30 mm Mr-108 armas ukanakarux Mr-103 ukamp lantintawayi, ukax, qallta proyectil velocidad 960 metros por segundo ukhamawa, juk"amp askiwa tanques ukat uñisirinakan ch"axwirinakan tejanakapar mantañataki mä wali jaya jayp"u tuqiru, ukampis niya chikat kuti juk"amp llamp"u ukat juk"amp jisk"akiwa, mä minutonx 420 muyuntat nina naktäwiw utjäna (ukampis Friedrich jupax mä trance ukar jaquntañkamax sapa proyectil ukanakamp phichhantañ munarakïnwa!). Ukat pistolanakatak municionajj jukʼampiw jiljjattäna, jukʼampejj Frederick chachatakejj jukʼampiw jiljjattäna. Ukhamasti, bombarderonakar katjañax janiw faciläkänti. Walja He-362s ágil ukanakaw uka jan axsart"ir wayna as nayrankapxäna. Jupanakax granizo ukham juyranakaruw jaquntapxäna, soviético autonakar t"unjapxäna ukat t"aqhisiyapxäna. Ukhamarus Br-3 ukax juk"amp llamp"u ukat jan armado ukhamätapatx terrorista pilotonakatakix jasakiw katuntatäxäna. Friedrich jupax fiesta tukuyatat purintäna, ukampis tunka payan tukuyatarakïnwa, phisqa tunkaruw jaquqanïna. Ukampis uka waynax janiw nayrax pä patak phisqa tunk kimsan autonak apnaqañ jikxatkänti.
  Friedrich chachajj wali kusisitaw kuttʼanïna, almapan wali kusisitaw kuttʼanjjäna. ¡Jupax atipt"awayiwa ukat atipt"askakiwa! Ukat aljantatätajat amuyunakax qʼal chhaqtawayxäna. Uka waynax akham sasaw chuymapan säna:
  - ¡Kunatsa uka yaqhachasiñanakaxa! ¡Markax kawkhantix amigonakamax wawanakamax jilsupxi! Ukat URSS markax janiw Pachamamakïkiti, jan ukasti markanakan carcelapawa!
  Helgax uka arunak ist"äna, ukampis chiqpach esenciap jan amuyasaw chiqapar uñjäna:
  - ¡Jumaxa chiqawa! ¡Ukat niyaw wawanïñäni! Ukampirus, ¡janiw puraka lik"ïñ munkti aka ch"axwäwix utjaskakiwa!
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - Taqi ch"amani Diosan munañaparjamawa. Ukampirus, ¡Papa ukat mä qawqha metropolitanos ukanakax jiwasan chikäpxiwa!
  Pusïr vuelo asalto, jet Fokken-Wulf-5s ukax armas ukanakar thaqhañaruw tukuwayi, kunatix mä qawqha tanques ukanakakiw katjapxatayna. Ukampis cheqpach yantʼajj jutañapänwa.
  Rotmistrov jupan Ejército de Tanques de Quintas Guardia ukax Krasnogvardeisky uksankir transferencia ukarux tukuyawayiwa. Ukampis janiw taqpach muspharkañar puriñjamäkänti. Fascista reconocimiento avionanakax walja tankinakan sarnaqatap qillqt"apxäna, ukat nazis ukanakax jank"akiw contra medidas ukar puripxäna. Niya phisqa patak unidades SS 2do Ejército Panzer SS, ukhamarak pä patak k"añaskunakaw reserva estratégica uksat mistuwayapxäna, llätunk patak phisqa tunk tanques ukat autopropulsadas armas ukanakamp ch"amanchata, ukax reservas de puño blindado Rotmistrov ukanakamp ch"amanchatawa. Jisk"atpachax uka ch"axwäwix granja colectiva Pervomaisky jak"an mä pampanw utjawayi, ukanx granadas alemanas ukat armas ukanakax línea capturada ukan jikxatasipxäna.
  Friedrich ukat wali suma as alemán ukanakax uraqit ukhamarak thaya tuqit mä jach"a ataque ukar saykatañatakiw jawsatäpxäna.
  Teniente general Rotmistrov, Stalingrad ch"axwäwin heroe, jupax pachpa Jach"a Comandante En Jefe ukan kamachip phuqhawayi, ukat taqi chuymaw Moscú jak"an ch"axwäwix janïr chhaqtkiti sasaw iyawsäna. Jupajj amparanakapan chʼamanïjjänwa, ukat URSS markajj kuntï nayrajj aptʼaskäna uk wasitat katoqjjani sasaw mä jukʼa suytʼäwijj utjäna. Ukampis uka columnax chʼamapampiw sarnaqäna, ukat wali chʼamaw tukuwayxäna. Ukax mä chiqanx Tercer Reich ukan avión de reconocimiento ukar jan mantañ munatapatw utjawayi, mayni pachax marcha ukax líneas ferroviarias ukanakar jan walt"ayatapatw utjawayi, uñisirinakan avionanakapamp uñt"ayasiñapataki.
  Jach"a bombarderonakax jach"a ch"aman tanques ukanakaruw patak patak kilómetros ukch"a ch"amapampi sarnaqañapatak wayt"awayi. Ukhamarus, marcha de máxima velocidad ukanx ... Akax mä juk"a heterogeneidad de la flota de tanques ukan uñjatawa;yaqhip k"añaskunakax filtros ukanakax mayjt"ayatawa, yaqhipanakax, jan ukasti, nayra kasta, transmisiones imperfectas ukanakamp chika, motores diésel ukanakax juk"ampiw juk"ampi.
  Uñisirinakan aviación ukan jan sinti qhuru ukat jach"a jan walt"awinakapat phisqhïr ejército de choque ukax línea de frente ukanx wali jayaruw jikxatasïna ukat ukax aka rodillo de acero ukarux jayp"ut alwakamaw sartañapatak wayt"äna.
  Mä juk"amp compacto grupo de fascistas ukanakax Rotmistrov ukarux niyaw suyt"apxäna. Taqpach tanques ukanakat jukʼamp jiskʼäpkchïnsa, nazis sat jaqenakajj jukʼamp suma jaqëpjjänwa: niya patak chikatani "Panteras"-5 ukat "Tigres"-5 ukanakaw utjäna, ukhamarak mä tunka chikatani "Goering" L (inglés arunjja k"añaskunakax 17 kayuni pistolanakampi, niya kipka ch"amampiw mantañ ch"amampi mä pistola "Panthers"), E-50, AG-50 ukat "Patton". Super Ferdinand tank t"unjirinakax wali thakinkapxänwa.
  Chiqansa, nazis ukanakar waljanimp nuwasiñax wali askïspawa, ukampis wali axsarkañ Zhukov chachax Rotmistrov jupatakix sinti jank"akiw sarnaqäna, chiqapuniw nazis ukanakax ch"aman contramedidas ukar puripxani sasaw axsaräna. Ukampirus jupanakax nayratpach ukham lurapxi...
  Ukampis akanx ejercito soviético ukax mä trumpeta ukanïnwa - akax jach"a cobertura aérea ukhamänwa... Avionanakax dirección Ural uksat ukhamarak reserva de sede uksat apsutäna, ukatx jupanakax entrenamiento autos ukanakas ch"axwañar jaquntapxarakïnwa, ukhamarak equipos ukanakas línea de montaje uksat chiqak jaquntapxäna . Ukax ch"iqa lado ukat qhipäx p"akjañatakïnwa, ukax fascista cuña ukarux wali nayrar sartawayiwa.
  General Gotha, ukat yaqha comandantes, nayratpach nayrïr aruskipäwinakanx plan de operación de Moscú ukat amuyapxäna, chiqpachans Krasnogvardeysk markax mä tanques ukan ch"axwañ chiqaruw tukuni, reserva de combate de los ejércitos soviéticos ukamp, ukax sañ muniw mä plan de cubierta ukaniñax wakisi .
  Alemania markan avionetas especiales ukanakax juk"ampirus Xe-362 ukanakax espacio aéreo ukar uñjapxäna, ukhamat Krasnogvardeysky ukan ch"axwäwix janiw tanque ukakikiti, jan ukasti ¡Payïr Jach"a Ch"axwäwinx aéreo ch"axwäwiruw tukuñapäna!
  Friedrich jupax uñisirimp nuwasiñatakiw jawsatäna, jupax Luftwaffe ukan wali suma aspawa, aéreo ukan ch"axwäwinakan reyipax Tercer Reich ukan atipt"äwipan chimpupawa. Ukat jupan jak"apan, jan ukax niya jak"an ch"iqa amparapan, mä asalto ukan, ukat ukatw juk"amp ch"aman modificación de la Fokken-Wulf-5, Helga t"ijtäna.
  Uka waynax akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - ¡Warawar uñtat barconakan oladanak taypin t"ijt"asipkta! ¡Quarks ukanakax espuma ukan vórtices éter ukanakanx utji!
  Helga kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Wila uywanaka, jumanakaxa ch"axwapxätawa! ¡Uraq manqhankir infierno pachan wawanakapa!
  Friedrich jilatajj larusisaw wali munatapat akham säna:
  - ¡Jutapxam, tornillot jayarst"apxam! ¡Jiwañ angela, ¡jupan uñstañapatakix sillp"iñakiw wakisi! ¡Taqi qʼañunak asnonakapar chʼiyjani!
  Helga kullakajj uka jisktʼar jaysañatakejj jachʼat arsüna.
  - ¡Walikiwa, jumaxa amuyt"asirïtawa!
  Friedrich jupax mä juk"a llakisïnwa, avionapan juk"amp pesajepata, jaya chiqanakar sarañ armas ukanakamp chikt"atapata ukhamarak municiones ukanakax jilxattatapata. Taqi kunat sipansa, 30 mm cañon proyectil ukax kimsa kutiw 20 milímetros cañón ukar sipanx juk"amp llamp"u, ukat t"unjir ch"ama tuqitxa, inas pusi kuti juk"amp ch"amanïchi, ukax mä arma universal ukhamawa, ukax armaduranakx panpachaniw t"unjaspa ¡planetan ukat thaya tuqinsa! As waynax ametralladoranak jaytañs munäna ukat pusi jach"a calibre ukanakap apsuñ munarakïna, ukampis... Helgax janïr sarkasax janiw sasaw arsuwayi:
  - Taqi kunat sipansa, inas jak"at ch"axwañarux saraqaspa. Aka trumpeta qhispiyañax juk"amp askiwa...
  - ¡Fuerza Mayor ukat pä tirurista ukanakatakix suficiente! - Friedrich jupax mä juk"a pachatakiw khuchhuqatayna. Nayatakix jak"at ch"axwañax wakisiwa. Jilapachax nayax amuyta aka chiqanx ametralladora armamento ukax sinti jach"awa.
  Helga kullakajj kusisitaw lartʼasïna ukat uka waynarojj qhepäjjaparuw jawqʼjäna.
  - ¡Llakiskañawa, ¡janiw taqinix jumar uñtasit jan atipt"ir caballero ukhamäpkiti! Walja asnakax wali qalltirinakapxiwa, jupanakax juk"amp denso nina munapxi ukhamat jan kuna jan walt"awis utjañapataki...
  Frederick chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukhama jila chanini autoxa ME-362 U ukaxa janiwa mä piloto novice ukarux churatäkaniti. Aka ch"axwirix as ukanakatakiw.
  Helgax jaysañat sipansa, ch"axwañ avionaparuw t"ijtäna, q"ala rosa talonanakap qhant"ayasa. Kun lurañas wakisispa, emergencia jawsañax ist"asïna.
  Friedrich jilatajj anqankir pä ametralladoranak apsutapat wal kusisïna, jachʼa autojj jan chʼamäjjänwa, ukat jukʼamp jankʼakiw sarawayjjäna, ukat jukʼamp kʼacha chʼiwinakapajj jukʼamp sumwa maniobrañ yanaptʼäna. Nina naktayañ chiqanakax carenados ukanakamp ch"uqt"atäkchïnsa, jisk"achatätapax auton aerodinámica ukarux juk"ampiw jilxattawayi. Me-362 ukax cualidades aerodinámicas tuqitx wali ch"amanïkchisa, pistón autos ukanakanx janiw kikipäkiti, ukampirus ukham universal caballo de guerra ukhamawa.
  Jan juk"a quqanakas yapunakas alayaruw qhant"i... Urux junt"upuniwa ukatx janiw ch"axwañax jasakïkaniti ukhamaw uñtasi. Yämas rusanakax, jupanakax aka jach"a ch"axwäwinx atipjapxiwa. Aka ch"iqa tuqinxa ukat mä juk"a aynacharux mä tama cuervos ukanakaw t"ijtapxi... Mä jach"a tama, yaqhip cuervos ukanakax wali jach"awa... Mä jan wali chimpu, cuervos ukanakax aka qhuru, jan sentimentalidad ukan taqi ch"axwawinakaparuw chikañchasipxi. Kunjamtï Boyarskyx wali uñt"at musical ukan q"ucht"känxa:
  - Ukampisa kunatsa! ¡Janiw amuyumampi jakañax utjkaspati! Ukampis kunatsa - ¡jakäwix janiw kuns yatichistuti!
  Akax violencia, violencia ukat juk"amp violencia ukanakaw utji! ¡Crueldad, crueldad ukat mayamp crueldad ukax markar cimenta!
  Uka tama cuervonakax jan tukuskirjamawa, tunka, patak waranqanakaw utji, ukat herméticamente sellado cabañansa istʼañatakis caw lurapxi. Friedrich chachajj Helga kullakaruw radion jisktʼäna:
  - Inas ametralladoranakampi jupanakarux jawq"jsna?
  Uka as tawaqux akham sasaw uñch"ukitayna:
  - ¡Janiwa walikiti! ¡Sapa balax akan jakthapispawa!
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - ¡Ukaxa wali ch"amawa! Reyejj trono manqhanjja mä bolsaruw cartuchonak uchatayna.
  Nayrïr lote de aviones soviéticos ukanakax mä akatjamat mä tama buitre qhipäxat jaltxapxäna. Nayraqatax salamandras ukanakaw jupanakamp jikisipxäna. Pä tuqinx chhaqtäwinakaw utjäna, juk"amp rusanakaw jiwarapxäna. Friedrich chachajj qhepatwa fusilamp jiwayäna ukat llätunka autonakarukiw jaquqanïna. Ukampis wali chʼama qalltañawa. Ukampis mä qawqha alemán Salamander-3s ukanakax jaquqanipxänwa, ukat Me-262, janiw qhanakiti kunjams taqinir nayrar sartañ atipjatayna.
  Ukampis kunatï jukʼamp wakiskirïki ukajj janïraw jutañapäkänti. Cuervos ukan tamapax tukusxänwa, alemán pilotos ukanakax Krasnogvardeisky pampan patankir espacio ukar jaltxapxäna ukat ukax qalltawayiwa.
  Mä taqpach ejercito ukaw escuadrón alemán ukar t"ijtäna, ukat akanx chiqans URSS ukan walja ejércitos aéreos ukanakan aviación ukaw utjäna. Mä jach"a armada de aviones taqi kasta, ukampis jilpachax Yakov ukat mä qawqha juk"a Laggs.
  Friedrich jupax suxta kilómetros jila jaya chiqatw pallapallanak jiwayatayna. Jupax wasitatw sallqa trance jawiranakar ch"allt"asiwayi, kunapachatix jan amtkta ukhaxa, ukampis amparanakamax automáticamente ch"allt"asiskakiwa. Kunapachatix jan amuyt"awinaka, amuyunakax utjxi ukhaxa, janchix jumankkaspas ukhamawa, ukampis jumax niyaw jan uñt"at ch"amanakan títere ukham tukuwaytaxa... Ukat ukax sañ muniw jañchix janiw jumankkiti, jan ukasti manqha pachan ajayupaw - q"añu, jan wali ch"amanaka. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
  Suma, ukat terminador waynan p"iqipanxa, q"uchupax walja kutiw ist"añ qalltäna:
  Amigonak taypinxa, ukampis uka pachparakiw saparstʼata,
  ¡T"aqhisiñanakampi, llakisiñanakampi katuntata!
  Akapachasax jan walinak lurañat wali qaritäxiwa,
  ¡Janiw jach"a uraqis ni suma uñnaqt"anïñas uñjatäkiti!
  ¿Kawkirus puriyapxista - ñanqha ñanqha saxra?
  ¡Kunapachatix mä jan wali saxrax mä ejercito apnaqki ukhaxa!
  Chiqpachansa pallapallanakan jachʼañchatäñ munapxta,
  ¡Chuymajansa mä jan wali parásito ukhamäkchiyätsa!
  
  Ukham ch"usax jiwat ajayunxa, .
  ¡Janiw kunas uka pantano ukar muyuntañax utjkiti!
  Ukat jiwaña, aka lawa jan sintt"asir chuyman warmiru,
  ¡Kunas Santo Rus markan tributo apthapi?
  
  Sapuru amuytʼañax janiw qhantʼkiti, .
  Taqi kunas web ukankiwa, jan tukuskir ch"ama!
  Aka uraqin jakañ munaña, .
  ¡Muxsa, kusisiña, kusisiña muxsa masimampi mallt"aña!
  
  Ukampis destinojj wawaparuw guerrar khitäna,
  ¡Kawkhantï sumankañat armasiñajj wakiskäna!
  Ukham luratapatjja janiw Supayarojj maldecañajj wakiskiti,
  ¡Jiwasax janiw yaqhanak munapkti!
  
  Nayax uka thaya thayt"atwa avión ukar khuchhuqaskta,
  ¡Mä twist lurasax, ukat firma movimiento!
  Iyawsapxita, Awki Pacha ch"axwirixa janiwa jiwkiti, .
  ¡Uka q"añunakatak mä marcha funeraria anatt"añäni!
  
  Uñisirinakax waljani, ch"amani, .
  ¡Autonaka, ch"axwirinaka, misiles ukanaka!
  Jiwasax infierno Wehrmacht ukarux t"unjañäniwa,
  ¡Rusia markan jach"a lurawinakapax jach"añchatäniwa!
  Comunismo ukax aka Uraqir jutaniwa, nayax iyawstwa, .
  Kusisiñampiw jakañäni - ¡Chiqpachapuniw yatxa!
  Jaqinakan verdugo - fascismo, ukax t'unjatäniwa, .
  ¡Atipjäwix suma chuymampiw utjani, mayo phaxsin qhanapa!
  
  Awki marka, jank"aki t"ijt"aña, .
  ¡Ukajj qollan jakañ churistu!
  Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i,
  ¡Chiqpachansa, ¡jupa laykux wal chʼaxwta!
  
  Ukat nayax iyawstwa mä qhana pachax puriniwa,
  ¡Janiw jiwayañanakax utjkaniti, chuymankipstañanakax manqha manqharuw chhaqtxani!
  T"ijtawix jan ch"amampiw nayrar sartani,
  ¡Platax líneas ukan jikxatatanakaparuw jank"ak purini!
  
  Ukat ukhamat pacha jak"achasiñasataki;
  Ukatxa, ¡Rus chachan soldadopjamaw nuwasiñama!
  Ukhamat taqi khitinakatix jan moron ukhamäpki ukanakar puriñapataki,
  ¡Uka rusanakax nuwasiñ yatipxipuniwa!
  Friedrich chachan p"iqipanx mä suma patriótico q"uchuw ist"asïna, ukampis traicionero amparanakapamp kayunakapamp chikaw chiqaparu lurapxäna. Mä arunxa, soviéticos sat avionanakaruw taqi kasta ukat kunayman markan conchas ukanakamp apayapxäna. Pilotos soviéticos jupanakax jak"achasiñ yant"apxäna ukat nuwasiñ qalltapxäna... Volka, phisqa tunk jila k"añaskunakaruw sarkasax ch"axwawayxi, mä turno luratayna ukat ch"axwawinakat ukat ramming yant"awinakat jithiqtawayi (jupax aka kamikaze ukx jisk"a ametralladoranak phallatampiw khuchhuqatayna) . Ukat as waynan avionapax mayjt"awayiwa, ukat mä trance de combate ukankatapatxa , waynax walja cañones aéreos ukanakaw jalxatäna. Ukajj qhepat mistur walja soviético nuwasirinakaruw wal chʼiyjäna.
  Aka chiqanx Friedrich jupa pachpaw niyaw ch"axwantäna, ukampis nina línea ukar liwxatañ atipjatayna ukat uñisirinakaparux tukjaskakitaynawa. Jichha kutix gemelo motor "Empeños" ukanakax jupar jan walt"ayataw uñjasiwayi. Mä aforismo ukaw yuqall wawanakan p"iqip taypin qhant"äna (petones ukax janiw nueces ukhamäkiti, jutïr reinas!). Helgax radioruw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ay, munat mama! ¡Kunjamsa chʼamachasipjje!
  Friedrich, mä jan phuqhat lazo lurasax, Helga qhipäxar mantañ yant"asax soviéticos ch"axwirinakaruw wali jaya chiqat khuchhuqawayi. Jupanakat maynïrix "Tienda ukan irnaqiri" (Lagg-5), fuselaje ukanx mä jach"a wila warawaraw utjäna... Akax URSS markan heroe sañ muni. Pachpa imill wawax Fokken-Wulf ukan modificación de asalto ukanx Rotmistrov ukan ejercitopan tankinakaparuw alemán ukan posición ukar jak"achasisinx ch"axwantäna. Ukat uka pachparakiw wali chiqaparu chʼalltʼasïna, wali sumwa bucearïna.
  Friedrich chachajj uñisirinakan avionanakapampejj wali chʼajjwaskäna, amuyunakapanjja, municionanak jiljjattatapatwa uka suministronakar yuspäräna. Jupax mä terminador traidor ukar T-34-85 tank ukar yapuchañs atipxatayna, comandante ukan ajllitapa (ukax antenanakat uñjasispawa, ukax laq"ampi jayankkasas Friedrich ukan ch"ullqhi nayranakapax jasakiw uñjäna!).
  Tapa de escotilla ukax kimsa conchas ukanakamp mä kutikiw ch"allt"ata ukatx tanquex sayt"awayiwa...
  Ukhamarakiw alayax junt"üna, Ejército de Tanques de Quinto Guardia ukan vanguardiapax nayratpach granadas SS ukat Segundo Cuerpo ukan chiqanakaparuw liwxatapxatayna.
  Nayrïr soviético autonakajj antitanque sat zanjaruw liwjjatasïna, ukat jankʼakiw jankʼak sarapjjäna. Tigres-5 ukat Panteras-5 ukanakan jank"ak nina naktayañ cañonanakapax jupanakaruw jallu purintäna. Akax kawkhantix machaq alemanes ukanakax ch"amanïpxiwa: jaya chiqat ch"axwapxi, jupanakat ventaja jikxatañatakix tanques soviéticos ukanakax jak"at ch"axwañaw wakisïna. Mä vertedero ukham utt"ayaña... Ukampis amtäwix táctico ukax janiw chiqapäkänti, kawkhantix zanjanakax allsutäkän uka jist"arat pampar ch"iyjañataki, "presa" suyt"ir maquinanakamp jikisiñataki. Jïsa, ukat ¿janit mä pachpa pachan walja jaqinak jaquntañataki?
  Chiqans Ils soviéticos ukanakax jach"a chhaqtäwinakas utjkchïnsa, wali p"akintataw jikxatasipxäna, mä jisk"a boxeador ukham mä jach"a jamp"att"äwimp bucear uñtasita, uñisirinakan tankinakaparuw jan walt"ayapxäna, jisk"a bombanakampis ukhamaraki. Chiqansa, yaqhip "Tigres"-5 ukanx llika patxaruw sayt"asipxäna, ukampis walja autonakatakix alemán infantería ukax chiqpachapuniw sarnaqañanx jark"aqasiñ uñstayañatak wayt"atatayna.
  Frederick chachajja, rusanakax jukʼamp concentrado ataque lurapxaspäna ukhaxa, "walja qullqi" ukat ventajoso jakʼat nuwasiñaw utjaspa sasaw amuyäna.
  Wila pilotonakan ramming ukax sarantaskakiwa, ukampis sañäni, wali ágil Salamander-3 ukarux, aka táctica ukax janiw suyt"at achunak achuykänti. Alemania markan aviación ukan chhaqhatapax jilxattawayiwa, chiqpachansa, juk"amp jach"a aviación soviética ukanakan chhaqhatapa. Ukampis ukajj janiw jan kuttʼayas nuwasiñakïjjänti. Walja pilotos soviéticos ukanakax suma experiencianipxänwa, janiw inamayakïkänti Moscú markarux uñt"ayapxäna, ukatwa nazis ukanakax wal t"aqhisipxäna.
  Friedrich, khititix instintos ukax jan iyawsañjam ch"ullqhi, sapa kutiw jan ch"axwawinakat jark"aqasirïna ukat intuitivamentew juk"amp jan walt"ayir ch"axwirinaka soviéticos ukanakarux ch"allt"äna. Jilïr irpirinakar jaqunukuñ yant"aña. Jupaw uk luräna, ukat jan pantjasisaw irnaqäna. Ukhamarus, p"iqijanx ch"usaw utjäna, ukat ch"axwäwix ukham jan uñjañjamarakïnwa. Cuerpox reaccionawayiwa, diana ukanakax katjatawa, janiw kuna faltas ukanakas utjkänti. Walja kutiw tankinakarus purirakïna.
  Ukat walja patak, jan ukax waranq waranq avionanakaw taqi kasta avionanakax nayranakaj nayraqatan lliphipipxäna ukat chʼiyar chʼiyar tukupxäna. Amuyt"añataki, Huffman jupax He-362 ukat... Jupax mä especial ukham ch"axwi, velocidad, jet auto ukan jerk, ukat q"añunakaw taqi tuqir jalnaqaski... Ukat rusanakax janiw jan walïpkarakiti... Ukampis kawkhans Kozhedub ukax utji, ch"amap khuchhuqañ pachaw purini... Friedrich jupax mä mínimo ukanw sarnaqaski, jichhax janiw turkakipt"añax wakiskiti, juk"akiw ch"allt"asi, jan ukasti, atipt"asitapat mä juk"a sarnaqaski..
  Municiones ukax tukusxiwa, ukhamarak tanques ukan combustible ukax tukusxiwa, ukatx muspharkay refuerzos ukanakaw alemán ukan posición ukanakat purini. Salamandras, ukat mä qawqha axsarkañ Me-362s ukanakas nayrïr kutiw ch"axwäwir mantapxi, ukatx Hitler-an pandilla-nakapaw qhipharux mantapxi. Mayampiw nayrar sartañ... avionetas soviéticas ukanakax qhipäxar kutt"añ qalltapxaraki. Jupanakan combustiblepax tukusxiwa, ukat chhaqtäwinakapax taqi amuyt"añjama ukat jan amuyt"añjam límites ukanakat sipans juk"ampiwa. Friedrich jilatajj kuttʼanjjänwa ukat Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  - Taqi kunasa sumaki?
  Imill wawax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Avionaxa wali ch"amawa! Nayax suxta tanques ukat mä ch"axwiriruw t"unjawayta...
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - Jisa, jumax nayat sipans juk"ampiwa, t"unjata tankinakan jakhüwipanxa. ¡Naya pachpaw phisqa autonak bozal ukamp tʼunjawayta!
  Helga kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - ¿Qhawqha avionanakas utji?
  - ¿Avionanaka? - Jakhunakax Friedrich p"iqipanx qhant"äna... - ¡Chiqpachans kimsa patak maya! Machaq uraqpachan récord. Kunjams mä aski lurawix...
  Helga kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jumaxa mä caballero ukhama! Janiwa, mä juk"a pachatxa t"unjañ diosa. Jach"a Kali jupa pachpaw... ¡Universal ch"axwiri!
  Friedrich chachajj wali amuyumpiw cheqañchäna:
  - Chiqpachansa, Kalixa janiwa diosakiti, jan ukasti jan wali diosawa. Mä arunxa, warmi, hinduismo religionan wali respetat ukat wali uñtʼat diosa ukhamäkchisa. Jupatakix walja templonakaw lurasiwayi ukat mayisiñanakas utjarakiwa.
  Uka waynax mä akatjamat palancan qunqurip wal chʼallxtatap amuyasïna. Ukat jupax juramento luräna:
  - ¡Maldita! Ukham jachʼa armat auton turno lurañajj janiw wakiskänti.
  Helga kullakajj llakitaw akham säna:
  - Ukat jutïr t"ijtäwimax jan nayampïpachati?
  Friedrich chachajj jankʼakiw akham säna:
  - Jisa, Fokken ukax wali gasolina ukat carga ukampiw phuqt"ata, ukampis nayanx niyaw wakicht"atäxi. ¡Jan samti, jan ukasti juma pachpaw uñjasiñama!
  Helgax mä amtampiw akham säna:
  - Janiwa! Nayan iwxt"awijax jumanakarux ch"axwañamawa ukat ch"axwañamawa kunjamtix lurañjamäki ukhamarjama... Ukhamächi ukhax.
  Avionanakax uraqiruw puripxäna ukat Friedrich jupax jutir autoruw t"ijtäna. Uka ajllit combinación Me-362 ukat asalto F -490 ukax wali askiwa superass taqi pachan.
  Friedrich, Fokken-Wulf-4 ukan ch"ullqhi, qhuru pedales ukanakap q"ala kayunakapamp jikxatasax, jank"ak ch"amanchañ qalltäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Nayaxa nuwasiñaruwa t"ijtxa! ¡Uka luratarux laq'aruw takt'ä!
  Krasnogvardeysk markan nuwasiñax sarantaskakiwa. Rotmistrov jupan pachpa ejercitopan tankinakapat sipansa, patak phisqa tunk soviético k"añaskunaka, sur uksankir flanco ukat Kashirnsky región frente soviético uksat apsutanakax ch"axwäw chiqaruw puripxarakïna. Chiqansa, jichhakamax nayrïr lote autonakakiw purinipxi. Aviación soviética ukax janiw jaytañ amtkänti, ukampis janiw jichhakamax sinti ch"amanchatäkänti.
  Frederick jilatajj tankinakan irnaqtʼañ qalltäna, ukatakejj uka amtampiw lurat pistolanakapampi. Jupan amuyuparjamax calibre 37 milímetros ukax wali sumaw ukatakix wali askiwa. Amuyt"añataki, Rudel, ukham armanakampi, jan kuna ch"axwañ trance ukampix t"unjawayi, jan ukax juk"amp chiqaparu, 534 tanques ukanakaruw ch"axwäw tukuykamax t"unjawayi. Ukampis mä común jaqew utjäna, janiw Friedrich chachajj utjkänti. Uka waynax amtasïna kunjams awkipax mamaparux säna, uka efecto combinado ukax wawarux purakapan apt"ata, ukat sipans pubertad ukax jilxattaski ukhax capacidades fenomenales ukanakaw uñacht"ayasi, ukax wawanakarux psicópata ukar tukuyaspawa...
  Inas trance de combate ukax, ukat aka guerrero superpoder ukax mä consecuencia ukhamarakiw mä influencia, ukax kunjamäkitix jupatakix janiw yatiskiti.
  Ukampis akanx tanques ukanakax jutapxi, pilototakix sarnaqawipax k"achat k"achatjamawa, ukat Friedrich jupatakix juk"ampirus ukhamarakiwa. As waynax mä plano horizontal ukanx offhand ukar ch"allt"añ qalltäna. Ukax mäkiw ch"iyar jaquntawayi ukat ch"allt"araki. Jisk"a phallawinakat qhana qhant"awinaka, escotillas p"akjata. Walja autonakaw ukham nina nakhantapxi, kunattix gas tankinakax nuwasiñ utanwa jikxatasi. Ukat t"unjaña, T-34 ukan barrilpax mä chhullunkhayan lakapjamaw t"ijtäna.
  Jila partejja, uka proyectilnakajj chʼalljjtayatänwa, ukatwa municionanakajj phallawayjjäna. Ukat akax turkakipt"asax...
  Friedrich jupax janiw ukham jisk"a yänakat lup"känti, jupax uka jamuq uñch"ukiskäna, kunawsatix jach"a chhaqtäwinakamp t"aqhisiyat ukhamarak amuyaskäna inamaya yant"awinakax p"akjañataki, guardianakan tankinakapax soviético jaqinakan allsuta zanjanak muytapxäna.
  Ukampis akansa mä jan wali muspharkañaw jupanakar suyaskäna. Pä tunka "Super Fernando" ukanakax jak"achasiñ atipxatayna. Jupanakax, llakt"asiñjamawa, juk"amp ch"aman apnaqañ uñacht"awinakanïpxänwa, motores estadounidenses ukanakan apnaqatapat yuspajarasawa.
  Soviético autonakax mä jist"arat pampan sarnaqapxäna, ukax sañ muniw legendario ch"axwirinakax kimsa kilómetros ukch"a jayatw ch"axwapxaspäna. Chiqansa, "Superferdinands" sat jaqinakax janiw jikxatapkänti, ukampis antiavión sat armanakax walpun jalxatapxäna, ukatwa walja kuti chʼaxwapxarakïna. Ukatjja, uka yapujj wal pʼiysutäna ukat conchas ukanakampiw yapuchasïna, ukat T-34-85 sat avionajj janiw jankʼak puriñjamäkänti. Ukampis mä erupción ukan mä eje ukham sarnaqasipkakïnwa. Ukat Panteras-5 ukat ágil American Witches-5, jach"a thakhinak t"unjirinakax Fernando-4 ukar yanapt"añatakiw jank"ak sarapxäna.
  Friedrich jupax (purapat subconscientemente) comandantenakar jaqunukuñ yant"äna. Nayan amparanakajas tensionatwa chʼiyjatäjjäna. ¡Ukat frutanakax utjarakïnwa! Uka wayna terminador, mä proyección horizontal ukanx pusi tunk payan T-34 tanques, kimsa KV-s ukat pä Su-122 ukanakaruw ch"allt"awayi. Kimsa autonakax juk"ampiw utjaspa, ukampis jupanakax ch"axwirinakan soviéticos ukanakan ch"axwatapampiw mayjt"ayapxäna, ukat juk"amp askix avionetas ukanakaruw atacapxäna. Friedrich jupax 37 milímetros ukch"a cañón aéreo ukat pä 20 milímetros cañones (ukax mä qhana jan ukax gas tanque jan ukax motor ukar ch"allt"atax wali t"unjañawa) ukanak apnaqañ qalltawayi.
  Taqpachanx pä tunk paqallqun avionanakax utjiwa, ukatx tunka llatunkan Ilovs ukanakaw utji... Janiw jan walïkiti, sapa tank ukan wakiskirïtapat amuyt"asa, aka qala chuyman ch"axwäwin jan walt"ayat ukanakas ukhamaraki... Walja T-34-85 ukanakax jank"akiw sartasipxäna ukat qhipharux jist"antañatakiw p"akjapxäna ranju. Jichhax k"acha blindat "Brujas" americanas-5 ukanakax nina nakhantawayi.
  Friedrich chachajj Hans-Ulrich Rudel sat chachan ataque sat avionap uñjäna. Aka nayratpach uñt"at as, ukhamarakiw Stuka ukar lantintañ amtawayi, juk"amp ch"aman ukat juk"amp jank"ak Fokken-Wulf-5 ukamp. Jupan antorcha emblemapax taqiniw uñt"apxi. Jupajj Frederick jilataruw akham jisktʼäna:
  - ¡Kunjamsa jumaxa, Jiwañ Angel!
  Terminator Boy ukax akham sasaw jaysatayna:
  - Kunanakas Gestapo ukankiwa, ukampis nayax phuqhawinakanïtwa!
  Rudel jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Ukat nayax wali sum sarnaqaskta! Ukampis ¿kunjamatsa ukham chiqaparu ukat jankʼak disparasma, ukat mä plano horizontal ukansa disparasma?
  As waynax larusisaw jaysäna jan ukax q"ucht"arakïna:
  - ¡Taqi jan lurañjamäki ukax lurasispawa sasaw chiqpachapuni yatta! ¡Uraqinkir reyinakan diamantep uma jalsun jikxatapxam!
  - ¡Walikiwa, nayaxa kimsa tunka uru tukuyataruwa katjä! - Rudel jupax arsuwayi.
  Kutt"aniña, avión ukar lantintaña, ukat mayamp nayrïr Me-362, mä avión ukax, ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"akhanakat sipanx janiw kuna jan walt"awinaks Volka irpirimp katuqkänti. Ukat chiqans tank ch"axwawix...
  Krasgvardeisky sat cheqanjja, wali juntʼünwa. Columnas de la Ejército de Quinta Guardia ukat brigadas ukanakax yaqha frentes ukanakat apsutäxänwa. Ukhamarakiw refuerzos ukanakax alemanes ukanakarux jalxatapxäna, tunka payan tanques estadounidenses ukanakaw t"unjapxäna, qhipa M-18 ukanakax 110 mm cañones ukanakampiw utjäna. Uka k"añaskunakax janiw t"unjir ch"amapanx jisk"akïkänti, cañones Tigre-5, calibre 105 ukat sipanx juk"amp sumaw T-34 ukarux atipt"apxäna, kunatix ricochet ukarux janiw sinti munapkänti. Ukhamarakiw uka pistola ukax mä convertido antiaéreo arma americana ukat luratawa, ukax sañ muniw jank"akiw ch"axwañapa. Armadura ukakiw alemán armaduranakat sipanx juk"amp jan ch"amanïxi, ukampis wali 186 milímetros ukhakiw mä proyectil nayraqatar katxaruñatakix wakisi. Ukhamaraki, T-34-85 ukax walja kutiw sarkasax ch"allt"ata.
  Friedrich chachajj wali jayankänwa, jupajj Ejército Rojo ukan machaq olapan tsunami sat jachʼa thayajj jakʼachasiskäna uk amuyasïna. Ukax sañ muniwa, tankinakatakix janis pachax utjkchixa, niyas wali ch"amampiw llawintat uñjasi, ukampirus ataque avión ukar uñjañax juk"amp askiwa. Jupanak taypinx, chiqans, wali jach"a armados ukat blindados No-329s ukanakaw uñjasi. Ataque avión ukat tanque destructores ukanakax ch"amaniwa. Yämas 88 mm Ra-44 cañones ukanakampi, ukax janiw tanque teja ukarukix mantkiti, jan ukasti nayraqatarus mantaraki. Aéreo ch"axwañakiw aka maquinax, llamp"u chuymamp arsuñaxa, janiw "yegua de trabajo" Fokken-Wulf ukham versatil ukhamäkiti.
  Uka ataque avionanak taypinjja, Friedrich chachajj Helga chachan avionap uñjäna. Ukhama, chiqpachansa, wasitat lurañanak luraña.
  Terminador waynax thakhin mä juk"a saraqasinx kimsa tank ukat autopropulsado arma-76 ukanak khuchhuqañäni, q"ucht"awayi:
  - ¡Jiwasax mä uñacht"äwiw utjani! ¡Jan ukax wali jach"a super clase!
  . 18 JAQTHAPI.
  Helga kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Chiqpachansa nayax iyawstwa! ¡Janiw chuymax uka uywarux churkti! Uka jaysäwix jumaruw churatäni - jumax iyawstati janicha?
  Friedrich chachajj jaysañat sipansa, alayatwa jaya cheqat pallapallanak jaqontañ qalltäna... Ukat ukatsti alturaruw purirakïna.
  Ukanjja, soviético avionanakajj waljaw utjäna, ukampis nayrïr kutit sipansa jukʼanikiw utjäna. Luftwaffe ukan pilotonakapax wali atinisiñjam jikxatasipxäna, nayrïr grado ukan yatiqirix mä jan uñt"at yatiqañ utan mä chuym ust"ayir masiparuw jawq"jatayna ukat chiqpachans ch"amampiw ch"amanchasitayna.
  Soviético pilotonakax juk"amp k"arisiñaruw tukupxäna, ukat ataque ukar purisax jank"akiw tamanakar jaljasipxäna, alemanes ukanakar jupanak tuqir jaquntañ yant"apxäna. Frederick jupanakarux atacatayna, qullu pataruw makhatatayna. Ukampis jupatakix uñisirinakax janiw directo ataque lurañ munapkänti, ukax tácticas ukanakarux juk"amp jasakiw tukuyäna. Ukampis Alemania markankir yaqha nuwasirinakax nuwasiñaruw sarapxäna.
  Friedrich jupax chuym ch"allxtataw uñjäna, No 362s ukanakax jupat nayrankapxirïna. Ukampis walikïskiwa, walja kilómetros ukch"a jayatpachax janiw khitis kunjamatsa khuchhuqañ yatkiti.
  Ukat "Salamanders"-3, kunjamatix wawanakan papel avión ukanakax saltapxi, tiburón ukham oladanakar jaltapxi, ukat jupanakpachaw...
  Friedrich chachajj jan wali jaqeruw ajllïna, uka avionajj comando sat avionänwa, ukat kunjamsa aka avionajj jaquqanipjjäna uk lupʼiñatakejj janiw tiemponïkänti. Uka waynax mä moral uñacht"ayäna:
  - Mä ch"axwäwinx atipt"asmawa, janiw anatt"awinakanjamäkiti, mä kutikiw atipt"asma, ukampis mä ch"axwäwinx atipt"asmawa, janiw mä anatäwinjamäkiti, jan tukuskir! Ukampirus, atipt"ir jaqin chimpunakapakiw tabla ukanx t"ijti, ¡atipt"irix nayrax jaquqanir unidades de combate ukanakaruw tabla ukar uskt"i!
  Ukampisa, uka nuwasïwix yapu tuqinsa amuyasirakirakïnwa. Amuyt"añataki, Wittmann jupax nayratpach wali sazonado as tank ukhamawa, jupax Tigre ukan ch"axwawayiwa. Jupampi ukat artillerompejj walja kutiw faltapjjarakïna, tanquejj jankʼakiw muytarakïna. Artillero Schleich jupax juk"akiw ajanupat ch"uñu pichthapiñatakix tiemponïxäna. Aka monstruo de acero ukax nayratpach walja kutiw nayraqatapar ch"allt"ata, ukampis jichhakamax mä ricochet ukhamawa. Wittmann jupax pulmones patat arnaqasïna:
  - Jak"achasipxañapawa, janiwa axsarañakiti, jani ukaxa...
  Mä ch"axwäwin chikancht"asir jaqin amuyunakapax, Subjefe de Estado Mayor de la 31a Brigada de Tanques, jupax jichhakiw Heroe de la Unión Soviética ukar tukuwayi, Grigory Penezhko, jupax uka jan walt"äwinakan jaqinakan sarnaqawipatw arsuwayaraki. ... Jach"a uñacht"awinakax amuyunakajan uñacht"awinakajan nayraqatapan qhiparawayi... Ukham q"ixu q"ixunakaw utjäna, jinchu ch"akhanakax ch"allt"atäxänwa, jinchut wilax jalsuwayxänwa. Motoranakan sapüru wararitapa, metalan thuqt"asitapa, thuqt"awipa, conchas ukanakan phallatapa, hierro ch"iyjata sallqa ch"axwawipa... Punto-blank disparonakatxa, torretanakaw t"unjasi, pistolanakax t"ijt"awayxi, armaduranakax phallawayxi, tanques ukanakax phallawayxi.
  Uka jan mantañjam jach"a Patton-3, jupanakax T-34-85 soviético ukaruw niya ch"usat apsuñ yant"apxäna. Jupax chhuxriñchjasïna, escudo armadurax jilxattawayxänwa. "Layqanakax"-4 jupanakax liwxatapxänwa ukat jupanakpachaw uka maniobra apnaqañ yant"apxäna. Nayra caballeronakan mä caballo ejercitopajj niyaw maynit maynikam atiptʼasiñampïsipkaspa ukhama. Jila partejja, panpachan tanquenakajj punto blank ukhamaw pallapallapjjerïna ukat maynit maynikamaw phallapjjerïna.
  Gas tankinakar chʼiyar jaquntatanakax jankʼakiw tankinakarux ninamp phichhantapxäna. Escotillas ukanakax jist"arasïna ukat tank ukankirinakax mistuñ yant"apxäna. Grigoriox mä teniente waynaruw uñjäna, chikat phichhantat, armadurar warkt"ata. Usuchjatajja, janiw uka escotillat mistuñ puedkänti. Ukat ukhamatwa jiwxäna. Uka jakʼanjja, janiw khitis jupar yanaptʼirïkänti. Soldadonakajj janiw tiempop amuyasjjänti, janiw uma pharjata, juntʼu thayasa, ni tanquen jiskʼa cabinapansa jawqʼjatäpkänti. Mä amuyt"awi, mä munaña - jakkasaxa, uñisiriru jawq"jaña. Soviético tanque ukankirinakax t"unjat autonakapat saraqasinx uñisirinakan tripulacionanakaparuw pampan thaqhapxäna, jupanakax jan kuna yänakanïpxarakïnwa, ukat pistolanakampiw jawq"japxäna, amparat amparat ch"axwapxäna.
  Mä uñacht"äwix surrealismo estilo ukan mä capitan ukan uñacht"ayatawa, jupax mä kasta frenesí ukanw mä jan walt"ayat Tiger-5 alemán ukan armadurapar makhatatayna ukat mä ametralladora ukamp escotilla ukar ch"allt"atayna, ukat nazis ukanakar "q"añuchañataki". Tanquenak lurañ empresan pʼeqtʼiripajja, Chertorizhsky satänwa, jupajj wali jan ajjsartʼasaw luräna. Jupax liwxatasïna, conchas ukan thaya thayt'atapa, uñisiri "Tigre"-5 ukan ladopar p'akjasa, ukampis jupa pachpaw ch'allt'ata. Autot jaltasaw tankeranakax nina jiwayapxäna. Ucatsti wasitat nuwasiñaruw sarjjapjjäna.
  Helga qhipa conchax Grigory Penezhko tank teja ukarux ch"allt"awayi. Uka conchax gas tanqueruw ch"allt"äna ukat taqi kunas ninamp phichhantatäxänwa. Nina naktäwix soviético tank apnaqirinakaruw phichhantäna, ukat escotillanakat jaltxapxänwa. Ukampis Grigorio pachpaw usuchjatäna, janiw saltañatak tiemponïkänti... Jupax jakkirpachaw phichhantasïna, naturaleza taypinx kunjamas manqha pachax uk amuyasa...
  Friedrich, uñisirinakan avionapax nayratpach yatiñanïtap uñjasa ukat mä acción combinada ukamp jaltxañ yant"atap uñjasax jupa pachpaw tankinakar atacatayna... Chiqans alemanes ukanakax ch"amampw jikxatasipxäna, ukampirus juk"amp armado británico Challenger tanques ukanakax ch"axwäwir mantapxäna ( tripulacionanakax Gran Bretaña markan yuqanakapat jutirirakiwa ukat wali chiqaparuw ch"axwapxi!) .
  Friedrich jupax saxra ch"amampiw phuqt"ata ukat kusisiñampiw phuqt"ata, jupax sapakiw taqi kuns ukat taqinirus q"umachañatak wakicht"ata, mä taqpach tanque ejercito ukamp nuwasiñapäkchisa, ukat juk"ampirus mä ejército aéreo ukamp nuwasiñax wakisispa ukhas. Ukampis kutt"añasawa, combustible ukat munición ukax tukusxiwa, ukatakix, sartasipxtwa, phisqa tunk paqallqun avionanakaruw jaquqanipxta ukat kimsa tunk mayan tanques ukat suxta autopropulsadas armas ukanakaruw jaquqanipxta, ukat juk"amp pä portaaviones blindados, kimsa Katyushas, pusi Andryushas, autonakax qhipäxar sarañ yant"apxäna .
  Helga kullakajj akham sänwa:
  - ¡Rusanakax jiwasan ayllunakasan warminakat mä q"uchuw utji! Ukat janiw nuwasir warminakakix utjkiti, jan ukasti chachanakaw utjistu, ¡kunatix munaski!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jiwasana chachanakasa wali sumawa, ukampisa warminakaxa juk"ampi sumawa!
  Helga kullakajj kʼari chuymampiw akham säna:
  - Warmixa jachaqt"asisawa atipt"i, chachaxa jachaqt"asisawa atipt"i!
  Friedrich chachajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Niyakixay jiwasax ch"axwañanak lurasktanxa, ¡jichhürunakanx taqi kunas janiw sinti jan walïkiti sañ muni!
  Jutïr t"ijtäwinx sapakiw jaltxañama... Walikiwa, ukhamächi ukhax janiw kuna askis aynacht"ayañax wakiskiti... Chiqpachans Fokken-Wulf ukanx mä motor aire-cooled ukampiw junt"u. Wali junt"u, motor, ukatsti inti, ukatsti juk"a pacha thayt"añataki. Friedrich pachpaw kunjamsa jan wali qʼañu qʼipinakan janïr tʼunjatäkänti, uksa musphararakïnwa. Taqi kunat sipansa, elemental ukhamawa... taqi manq"añanakax manq"antatawa...
  Tanques soviéticos ukanakax q"al tukusxänwa... Ukhampachasa, ch"amanchawinakax wasitatw alemanes ukanakar purintäna, ukatx niya taqpach ataque avionanakax ch"axwañaruw jaquntatäna... Ukampis Rotmistrov jupax ch"amanchawinak katuqarakïna... Yaqha frente ukankir pachpa tanques ukanaka.
  Ukampis thayajj jukʼamp samaratawa, sapa lote de combatiente jan ukajj ataque avionanakajj uñstkchisa.
  Friedrich jupax nayra uñacht"ayat tácticas ukanakap wasitat arsu, jupax yatiw ukax janiw juparux aynacht"aykaniti. Ukat alemanonakax...
  Mä regrupo ukax lurasirakiwa, kunatix jilpach tanques soviéticos ukanakax nayratpach t"unjatäxiwa, ukatx jiwasax atacañ yant"araksnawa... Wittmann jupax llakitaw akham arsuwayi:
  - Llatunk tankinakaw ch"allt"ata... Mä urutakix wali askiwa, ukampis ukham urutakix jan wali...
  Uka artillerojj akham sasaw cheqañchäna:
  - Chiqpachansa tunka payani...
  Wittman jupax akham sasaw arsu:
  - ¡Pusi t"unjata k"añaskunakax kunapachatix rusanakax mä manqhankir antitanque zanja taypit makhatapxäna ukhax janiw jakt"atäkiti! Ukajj elementalänwa. Ukat municionanakax wasitat phuqhachañaw wakisi...
  Ukampis tanques soviéticos ukanakax wasitat nayrar sartapxäna, kunapachatix ataque avión ukanakax juk"ampirus jupanakar puriñ qalltapxäna. Jisk"atpachax Friedrich, jupax phisqa tunk phisqhan proyectas ukanakaw jaquqaniwayi, ukat pusi tunk llätunkan T-34 tanques ukat suxta autopropulsadas armas ukanakaw utjawayi. Ukat phisqa minuto chikataniw juparux sarawayi... Ukhamaw ch"axwäwix utjäna... Chiqansa, juk"amp jayaruw purispäna... Friedrich jupax akham amuyt"äna, ¿kunatsa pä cañonanakat mä pachanx pallapallaspa? Ukat Maynix wakisiwa... Ukañkamax...
  Helga kullakax aeropuerto ukanw jikisïna, lakaparuw wali junt"u jamp"att"äna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Akax caballeriza ukan uñacht"ayatawa - ¡Don Quijote!
  - ¿Kunsa jumaxa sasma? - Friedrich jilatajj janiw coleratäjjänti.
  Uka tawaqux jankʼakiw akham chiqañchasïna:
  - Disculpa jisk"a lobo... ¡Lancelot sañ munta!
  Uka as waynax akham sasaw akham säna:
  - Ukatxa ¡ukax yaqha tuqitwa! Taqi kunat sipansa, Don Quijote jupax mä caballero ukan parodiapawa. ¡Mä kasta larusiñaw loqhe caballeriza ukat jan munañani nobleza ukanakat!
  Helga kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Taqi kunat sipansa, ¡nayax akax amuyasta! Ukampinsa...
  Friedrich chachajj uka tawaqoruw akham säna:
  - ¡Avionanakanx jank"akiw!
  Soviético tanque ukankirinakasa ukat pilotonakas mä chʼaxwäwin jan waltʼäwip mayjtʼayañatakis qhip qhipa yantʼa lurapkaspa ukhamawa. General Gotha, mä yatxatat comandante ukhama, jupax nayraqatw rusa tácticas ukanakat sum yatxatäna, janiw jank"ak atacañatakïkänti, jan ukasti mä juk"a qhipäxar jaquntatäxänwa, ukhamat ventaja de fuego ukan taqpach apnaqañataki. Ukat chiqansa, reservacionanxa. Akax mä jach"a boxeador ukan tácticapawa, jupax mä jisk"a boxeador nayraqatanw qhipäxar kutt"i, payïr jakhüwirjam irnaqaraki, ukampis janiw jisk"a pinscher ukarux jaya jist"antañapatak jaytkiti ukat ventaja jikxatañataki. ¡Walikiwa, ¡Rotmistrov jupax janiw yaqha amtäwinïkiti! ¡Ataque jan ukajj jiwaña! ¡Qhipïrix jukʼamp askiwa, panpachanix jasakiw mayachtʼasispa!
  Suma, Friedrich jupax aviación ukamp ch"axwañapawa... Ukhamarakiw mä ch"axwawi, ukat uñisirix ch"amaniwa...
  Ukampis nayraqatax terminador waynax tunka phisqhan tanques atacantes T-34-85 ukanakaruw ch"axwantäna. Ukhama etéreo mä phallawi...
  Helga kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jumaxa alaxpachankir emperadorätawa! ¡Akham kimsïr Reich ukax jach"añchasispa!
  Frederick jilatajj akham sasaw jupar jaysäna:
  - Ukat jupax niyaw uñt"atäxi! ¡Ukat janiw jachʼañchañajj wakiskiti!
  Helga kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukat jumanakax juk"amp jach"añchapxtaxa!
  - ¡Yant"asiniwa! - Friedrich jupax chhuxriñchjasïna.
  Jupax wasitatw mä trance ultra-combat ukar jaquntatäna. Uka waynan pʼeqepanjja, muspharkañ amuyunakaw muyuntäna. Sañäni, ¿Kimsïr Reich sat apnaqäwin atipjatapatxa, ¿kunas juparux pasani? Chiqansa, emperadoran warmipan yanaptʼatapax wali jachʼa cargo katuqani, ukat yuqapaw Jachʼa Imperio herencia katuqani. ¡Kusiskañ suytʼäwinaka! Ukat rusanakax, qhiparuxa, orden ukat disciplina ukanak yatiqapxäna, ukanakx wila wartäwi georgiano Stalin ukax janiw yatichañ atkänti.
  Chiqansa, atipt"añax wali jayankkchisa... Jan ukax inas nuwasirix apt"asispa ukat muytaspa, Fritz ukar ch"allt"asispa. Walja tunka fascista autonakar ukham jiwayaña ukat URSS markar mä heroe ukham kutt"ayaña?
  Ukampis ukax yanapt"aniti, ch"axwañ heroes ukanakax katuntatäñat qhispipkän ukanakax balamp jiwayatäpxani ukhaxa, ukat... Stalin jupax janiw khitirus atiniskiti, jupax janiw mä yuqall wawanïkti sasaw säna, Yakovlev! Ukhamat jupax, Friedrich, janiw kutt"añjamäxiti... Yämas kuntix lurawayki ukat qhipatxa... Jupax jank"akiw URSS markar jaltxaspäna, kunapachatix Stuka ukax jichhak churatän ukhaxa. Uka waynarux pampachapxaspänwa... Walikiwa, inas batallones penales ukar khitapxchispa, ukat jupax yaqhip nazis ukanakarus ch"axwapxaspäna ukhaxa... Jïsa, kutt"aniñatakix mä ch"amaw utjäna... Ukampis jichhax, in URSS, janiw khuyapt"ayasipkaniti, jupax sinti wila masinakaruw tukuwayxi...
  Friedrich jupax akham amuyt"äna, ¿kunatsa jan soviéticos ukanakan ladopar sarkänti? Suma, walikiwa, jupax Hitler Jugent ukaruw mantawayi, kunapachatix Berlín markan chika taypin jikxataskän ukhaxa, uka pachax janiw yaqha aski pachax utjkänti qhispiñataki. Ukampis ¿kunatsa comisarionakar jiwaypachäna? Jupax jasakiw jist"antaspa... Kunatsa mä akatjamat mä sallqa uywax juparux sartpacha... Janiw mä uywasa, kunatix uywanakax manq"añatakis jan ukax manq"at awtjataw jiwayañ yatipxi. Jaqix jiwayañax kusist"añaruw tukuyäna, tigret sipans juk"amp jan waliruw tukuwayi...
  ¿Kunas juparux pasäna jiwayañax kusisiñ qalltäna, ukat Kimsïr Reich markan sartañ munañasa ukat mä carrera lurañ munañas taqpach jakäwip aptʼasïna? ¿Khitirus tuküna, ¿kunatsa markapar jan munjjäna, janirakiw markapar munasjjänti?
  Ukampisa, ¿chiqapunit ukham utji? Akax pachpa general Vlasov jan ukax Boris Alekseevich Smyslovsky ukanakawa. Aka chiqanx mä muspharkañ jaqiw utjäna, jupax Rusia zarista markan noble cuerpopan mä uñacht"äwipjamarakïnwa. Ukat Hitlerampi ukat yaqha fascistanakampi chikaw sarañapäna. Ejército Imperial Ruso ukan oficialapa, capitan. Guerra Civil tukuyatatx Polonia markanw carcelan jist"antata, ukatx Alemania markaruw sarxatayna. Alemania markankir ejercitoruw serviñ qalltäna. 1928 marat 1932 marakamax Departamento Militar (Academia General de Estado Mayor) de Reichswehr ukan Cursos Superiores ukan yatxatäna. Segunda Guerra Mundial ukanx unidades voluntarias rusas ukanakan utt"asiñapatakix wali ch"amanchawayi. Alemananakax Rusia markar wasitat utt"ayañatak yanapt"apxaspawa sasaw amuyäna: "Aleman ejercitonakan atipjatapax Moscú markaruw irpañasa ukat juk"at juk"at amparanakasar ch"amap katuyañasa. Alemanes jupanakax Rusia Soviética uksan mä juk"a atipt"atapatx jaya pachaw anglosajón uraqpachamp ch"axwapxañapa . Tiempox jiwasan askisatakiw irnaqani, janirakiw jiwasatakix tiempox utjkaniti. Jiwasan aliado ukham wali wakiskirïtax juk"ampiw jilxatani, ukatx taqpach libertad de acción política ukaniñaniwa".
  Uka waynan p"iqipax kuntix nayraqat Internet uksan ullart"katayna ukampiw phuqhantäna... Mä jan amuyt"asisaw uñkatatapax libro de referencia ukan pankapat uñch"ukitayna - "nazismo ukan yanapirinakapax markatakix mä p"inqaw!"
  Chiqansa, uka pachparakiw janipuniw A. A. Vlasov generalamp yanaptʼasirïkti, kunattix janiw jupan amuyunakapasa ni kuna lurañsa amtaskänti, ukampis naya pachpaw kimsa kuti jupamp jikista, jilpachax Estado Mayor alemán ukan iwxtʼanakaparjama.
  Friedrich jupax amuyunakaparux jark"awayiwa... Llatunk tunk kimsan avión soviético ukanakaw jaquqaniwayi, ukat qhipa conchas ukanakax tankinakanx niyaw yapuchatäxi, ukatx niyaw kutt"añax utjxi... Kunjams jupax... Kunjams chhaqhawayi ... ¡Wila q"añu q"añu warmi! Nayranakapaxa jank"akiw q"añuchatäxäna... Ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñunakax llamp"u wayna ajanunakapat jalnaqäna... ¡Qhawqha k"allk"u, mä juk"a ch"axwaña!
  Kutt"anxasinxa, mä qarjata ukampis kusisit Helga uñjasax jank"akiw ajayuparux ch"amanchawayi, ukat wasitatw nuwasiñarux t"ijtäna... ¡Jupax nuwasir jaqiwa, ¡chiqpachansa! Ukax sañ muniw jupax atipt"añatakiw yuritayna, ukat khitin markapax juk"amp jan ch"amanïki ukax janiw ukampi amigokiti!
  Helga kullakajj mä akatjamatwa akham säna:
  - ¿Kunatsa jachapxirïta?
  Friedrich chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Nayranakajax niyaw qarjatax umax tukuwayxi! ¡Kunja chʼaxwäwis utjäna! ¡Jichhax suxta uruw jan nayranakaj jist"antkti! ¡Ukat janïr uka qhepatjja, ¡janiw ikirïkti!
  Helga kullakajj akham sasaw chuymachtʼäna:
  - Calderax jist"antasiniwa ukat mä juk"a ikipxañäni... Mä juk"a pachakiw utji. ¡Atipjañatak mä jukʼa janïr purinkipanwa!
  Fokken-Wulfach-4 ukan jaltxatapatxa, uñisirinakan avionanakapax janiw uñjatäkiti, ukat tanques ukanakax juk"akiw qhiparxi. Ukampis utjki ukanakas tukuyañaw wakisi.
  Helga kullakajj radioruw akham säna:
  - ¡Walikiwa, jupanakaru churapxañani! ¡Ukhamarakiw, llätunk chimpunak t"ijt"ayaña!
  Friedrich jilatajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Llatunk muyuñaxa wali askiwa, suxta ch"akhanaka ch"ankharu uchañat sipansa!
  Imill wawaxa, buceo ukan auto ch"allt"asisa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - Janiwa, janiwa suxta jaqirjama amuyt"añjamäkiti. Jumax mä reyin razap uñacht"ayaraktawa.
  Quinto Guardia Ejército ukanjja, wajjranaka ukat kayunakakiw qheparäna. Jichhax Gotha ukax nayrar sartañapatakiw kamachi churarakitayna, juk"ampirus jayp"üxänwa, manq"añ tukuyatatx pachax wali sumaw pasawayxäna ukat ch"amakax jak"achasiñ qalltäna.
  Waranqa patak jila jan walt"ayat ukat t"unjata tanques soviéticos ukanakax ch"axwäw chiqan qhiparapxäna, ukatx niya kimsa patak alemán tanques ukanakax mä juk"a jan walt"awinak katuqapxäna. Ukanakatxa, niya suxta tunka phisqhani autonakax janiw kuna pachas wasitat sayt"ayatäkänti.
  Ukat Friedrich chachajja, amigapar mä cuna patjjan ikiñar jaytasajj wali avionat saraskäna. Jichha kutix artillería ukar chhaqtayañatakiw mayjt"ayatäna. Rotmistov chachan jan ch"amani sarnaqatapax Mainshein ejercitopan ch"amanakaparux mayjt"ayawayiwa, ukatx urux jayp"urux janiw tunka payan kilómetros ukjat juk"amp nayrar sartapkänti. Arumax purinxänwa, ukampis thayankir soldadonakax wali irnaqasipkänwa. Pilotonakajj jichhakiw mayjtʼasipjjäna.
  Mä kutimpiw Friedrich chachajj U-2 arumanthi bombarderonakampi jikisïna. Autonakax niya uraqi jak"anw jaltxapxäna - jisk"a nivelan jaltxapxäna. Ukham disfraz ukampix pasapxaspänwa, ukampis aka situación ukanx terminador waynan instinto diabólico ukaw uñstawayi.
  Ukhamarus, Friedrich-ax mä akatjamat jachaqt"asitapat wal phinq"asïna, ukat wali coleratänwa... Uka waynan uñnaqapas mayjt"awayxänwa. Ukat taqpach mayj mayj arunaka, yaqha q"uchuw p"iqijan t"ijtäna;
  Colerasiñax nina alaxpachar uñtataw janchirux jilxattaski,
  ¡Janiw aka tuqitx amuyañjamäkiti ukat kunas jichhax nayatakix jan walïki uk amuyañjamäkiti!
  Jichhasti manqha pachax taqi ch'amakanak almaman uñacht'ayawayxi,
  Nayax palacionak munta - munat masija ukat mä ch"usawjan paraíso ukax janiw nayatakix wakiskiti!
  
  Ukat kunjamsa taqe ukanakajj pasäna, Diosas janiw yatkiti,
  Nayax mä traidor scumbag ukar tukuwayta, ukampis jichhax jiwatäxtwa!
  Kawkitsa aka qhanañchäwix, khitis yuriwayi,
  Nayax copa ukan inspiración apsuwaytwa - ch"aman ch"amanaka!
  
  Supayax mä qʼiwiruw ayxatapxitu, mä jan wali muyuruw jaquntapxitu,
  ¡Ukham pasäna, ukatwa llika taypin katjatäyäta!
  Ukampis web uksa ch'iyjarakïwa, ukat Diosaruw chuymajan katuqarakï,
  ¡Janiw alaxpachankir phaxsir maldecañamäkiti!
  Ukat nayax akax chiqpachapuniw yatta: ¡jilatanaka!
  
  Oh mä ch'am churapxita qullan Tatitu,
  ¡Nayan naturalezaja, ¡jumax traición ukhamarak jan wali lurañawa!
  Nayax jañchi munta, jañchiki qhispiyañataki,
  ¡Ukat jachʼa manqharuw tukuyäna, ukanwa yatiñ kankañajj ikirïna!
  
  Fascista ukax akham sänwa: jumanakax jiwasaruw luqtapxista - .
  ¡Uraqinaka, qullqi, títulos ukat uñt"ayasiñanak katuqapxäta!
  Ukampis jumatix almam apanukusmaxa,
  ¡Ukat akax akapachan jukʼamp jan wali castigowa!
  
  Ukampis nayajj jan chʼamanïtwa, jan walinakanwa jikjjatasta,
  ¡Ukat jupa pachpan utjki uka jakirinaka, jachʼañchäwipsa, concienciapsa tʼunjäna!
  Ukhamajj ukhamäpan, ukajj chʼama cheqawa
  Taqi kunat sipansa, janiw mä novelakiti, jan ukasti mä sarnaqäwikiwa!
  
  Kun lurañajaxa, nayra pachanakanxa;
  ¡Janiw kunas utjkiti ukat jichhax mä juk"a kunkax mä lazo ukan jikxatasi!
  Ukampis saxrax akham sänwa:
  ¡Iyawsapxita, janiw nayax ukham axsarañarux katuqkti!
  Friedrich jupax aka "vocal" tukuyäna, "jiñchunak" t"unjasa ukat ukjatx wali qarjataw jikxatasïna... Ukat kunatix nayratpach panqarawayki ukax machaq uruw purini sañ muni, 11 uru lapaka phaxsit. Ukat jupax paqallq uruw kayunakapamp sarnaqäna...
  Uraqir purisax uka waynax juk"akiw ikiñar t"ijtxäna ukat jank"akiw jaquqanïna;
  Samkax wali ch"amäxänwa... Friedrich jupax yatiqirïtwa ukat mä arst"äw ist"askäna sasaw samkasïna. Ukatjja, jachʼa yatichirijj wali kusisita ukat taqe chuymaw uk yatiyaraki, ukatwa jan munkasajj istʼarakta. Ukanx Rusia markan nayra pacha uñisiripatw parlasktanxa, Estados Unidos markat. Markapax qhipharux mä aski armampiw kutt"ayañatak uñstawaykaspas ukhamawa;
  -Yatipxañamawa Pentágono ukan ejercitopax wali suma fuerzas de huelga ukanakap uñstayawayiwa, jiwasan yaqha pachanakar thakhi p"akintañ munañasatak ch"axwañataki. OTAN ukan pallapallanakaparuw mä telegrama apayaniyäta, ukanx janiw uraqi katuntañ munkti, taqi jaqinakan askipatakiw sumankañ yatxatäwinak luraskta sasaw sista. Jupanakax janiw yatiyawijar ist"apkänti, taqiniruw pächasir ukhamarak jupatakikiw escala de valores ukarjam tupupxi. Aka megalomaniac scum jupanakax taqi jaqinakar apnaqañ yatipxi sasaw amuyapxi. Jupanakax amuyapxiw jupanakax mä manía pasión ukanipxchi ukhax katuntañataki ukhamarak t"unjañataki, ukhamax yaqha pachanakan yaqha representantes ukanakax pachpa uywa pasión ukanipxañapawa.
  Arstʼirix mä jukʼa saytʼasisaw wali khuyaptʼayasir tʼaxllirtʼir istʼäna. Ukat Volkax jupatakix wali ch"amampiw t"axllirt"arakïna, janis autoridadanïtap uñt"ayañ munkänti. Ukhama, uka ch"amani jach"a jaqix saskakiwa:
  - Nayaxa janiwa uywasa jani ukaxa manq"iri jaqïkti, jan ukasti nayaxa ch"amanïtwa ukatxa arxatasiñwa amtasta, civilización ukana askipaxa ch"axwañajawa, ukatxa uñisirinakajasa ukhamaraki civilización ukana uñisirinakajasa atacañ amtapxchi ukhaxa, nayaxa arxatasiñwa amtasta . Khitinakatix nayamp qhispiyasiñampi chika sayt'asipki ukanakarux tukjarakïwa. Khitinakatix jaqinakar niya esclavo tukuyapki, jupanakpachaw jach"a markar uñt"ayasipxi, janiw jaqinakan jurisdicción ukankapkiti, jupanakax kutkatasiñampiw uñjasipxani. Nayax mä níquel ukx mä tama oligarcas ukarux churawaytwa, jupanakarux mä uñacht"äwiw uñacht"ayarakï, mä jaqiw nuwasiñ yati, ukat janiw hacha manqhar mä ist"asir uwijar uñtat sarkiti. Taqinipuniw mayacht"asiñasawa, kunatix akax jiwasan mayacht"at amtäwisawa, kunatix aka Uraqinxa, niyaw samañatakix janiw kunas utjkaniti. Jichhax uka tuqitxa. Flotas estadounidenses ukat OTAN ukanakar atipt"añatakix jach"a, jan tukuskir reservas de energía ukanakaw munasispa, fundamentalmente machaq armas ukanakaw munasispa, ukat ukanakx utjaraktanwa. Waljanitakejja, jumanakat wali suma bombajj hidrógeno bombajj jan pantjasirïkaspas ukhamawa. Waljaniw, jumanakat wali suma jaqinakasa, janiw yaqha jukʼamp chʼamani thakinakax chʼama jikxatañatakix utjkaspati sasaw amuyapxi, jan ukasti chhaqtayañakiw wakisispa, ukax inas phuqañax chʼamächispa. Taqinipuniw reacciones termonucleares, átomos de hidrógeno ukanakan fusión ukat helio ukan uñstatapat yatipxtaxa . Suma, ukat yaqha elementonaka, hierro ukamp chika. Fusión nuclear ukax waranq waranqa waranqa maranakaw warawaranakar qhan churaski. Ukat waljaniruw jan amuyañjamäkiti, fundamentalmente machaq reacciones de síntesis ukanakax lurañax wakisispawa: naturaleza ukanx prácticamente janiw utjkiti. Waljaniw jumanakax estereotipo amuyunakampi phuqt"atäpxtaxa, mä reacción ukax naturaleza ukan jan utjkchi ukhax janiw principio ukarjam utjkaspati. Kunjams mä absurdo engaño, ciencia de supercivilizaciones ukax mä thakhiw jach"a masas de energía ukanakar mä escala ukat reacciones ukanakan jan naturaleza ukan utjki ukanakan jikxatañataki. Jumax yatisktawa quarks ukan utjatapa: mini-partículas ukanakax partículas elementales ukanakaw utji. Cienciamasa, patak patak elemental partículas ukanakaw jikxatawayi. Ukanakat sipansa, cienciamax qillqtʼarakiwa, kunayman kasta partículanakaw utjaraki, ukanakat waljax jumatakix muspharkañjamawa, jan ukax inamayakïkaspas ukhamawa. Kunayman quarks ukanakan utjatapatx musphart"atawa, ukax sapürunjam logico ukham qhanañchañax ch"amawa. Jichhakiw cientificonakamax preón sat partículanak jikxatapxatayna, uka partículas ukanakax quarks ukanakaruw uñt"ayasi, ukat janiw ukar puriñjamäkänti ukat sum yatxatañjamäkänti. Suma, janiw jichhakamax núcleo ukanx quarks ukanakas apsuñjamäkiti. Suma, kuna kasta ch"amas jupanakan fusión jan ukax fisión ukanakampix jikxatasi: mä reacción termonuclear ukamp chikachasiñatakis jan tupuñjamawa. Jichha pacha, mä juk"a jisk"a nivel de ciencia terrestre ukampixa, cálculos teóricos ukanakaw utji, ukax uñacht"ayiwa, juk"amp jisk"a partícula ukax juk"amp ch"ama apsu. Ukax amuyt"ayiwa, maynitix ukham ch"amamp sum yatxataspa ukhaxa, niya jan tukuskir ch"amaw jikxataspa. Ukampis janiw mä aka Uraqinkir cientificos micropartículas ukan fusión ukan reacción ukak wasitat lurañjamäkiti, jan ukasti núcleo ukan mä quark libre apsuñsa atipkataynawa.
  Mä libre, jan watat quark katuqañas janiw jichhakamax lurañjamäkiti. Kunatsa reacciones ukanakax ruptura jan ukax fusión de partículas ultraligeros ukanakax janiw jichhakamax luraskiti, janiw mayamp lurañakikiti, jan ukasti naturaleza ukanx qillqt"atarakiwa. Razón ukax akhamawa: ukatwa reacción termonuclear ukax wali ch"amawa, ukat figurativamentex wali jisk"a amparanakan heroe satarakiwa. Reacción termonuclear ukar puriñatakikix bomba atómica ukan ch"amapaw munasiraki, bomba atómica ukar phallañatakix ordinario explosivos ukanakaw munasiraki. Mä reacción de fusión de quark lurañatakixa, mä carga termonuclear ukan explosión ukan reacción ukax janiw wakiskiti, ch"amapax janiw reacción ukatakix wakiskiti, ukatwa quarks superpesados ukanakax naturaleza ukan jan jikxataskiti. Janiwa chika taypinkiri thakhixa utjkiti, mä thakhixa sintesis atómica ukanxa reacciones ukanakaxa jaljatawa ukatxa clasificarakiwa. Fusión termonuclear ukanxa maynit maynikamaw pasonakax utji, ukax energía liberada tuqitx jilxattawayiwa. Mä reacción ukax mä explosión termonuclear ukar sipanx juk"amp ch"amampiw mistu, ukat ukax wali juk"akiw: reacción de aniquilación. Ukax materia ukat antimateria ukanakan jikthaptäwipatw uñsti . Naturalezapanx juk"akiw utji, sinti juk"akiw utji, kunatix chiqpach pachanx niyas janiw antimateriax utjkiti. Aka reacción de aniquilación ukaxa naturaleza ukanxa juk"akiwa, janiwa mä paso intermedio ukaxa utjkiti reacción de fusión de elementos ukatxa reacción termonuclear ukanakampi. Jan walt"awix wali jach"akiwa, antimateria pachpax janiw simple materia ukat luratäkiti. Jiwasan uñjkañ sistema taypinxa, janiw uñjksnati. Ukampis jumatix espacio ukan sarnaqasma ukat universos ukanakan junt"u uraqin jikxatasma, akapachan ukat anti-mundo ukan fronterapan jikxatasma ukhaxa, kunjams chhaqtayañ thakhix jach"a escalar saraski uk uñjasma. Uka jan walt"awix wali jach"apuniw antimateria ukax mä suficiente cantidad de materia, mä arunx materia ukax chiqpach pachanx janiw utjkaspati. Chiqpach materia ordinaria ukampix sapa kutiw jikisispa, t"unjañapawa jan ukax phallañapawa, kunjamatix pä elemento químico sapaqat jan kuna jan walt"awimp jikthaptasax phallaspa ukhama. Protones, neutrones, electrones, positrones, antineutrones, antielectrones ukanakamp jikisisax fotones ukat yaqha partículas ukanakaruw tukuspa, ukax kunayman tuqinakaruw jank"ak saraspa. Jupanakan jach"aptañapatakix wali jach"awa ukat qhanan jank"akïtapat sipans juk"ampiwa. Jïsa, jachʼa chhaqtayaña pachanxa, partículas ukanakax qhanan velocidadapat sipansa jukʼampiruw sarapxi, ukat maynit maynikamaw jayarstʼasipxi. Anti materia ukaxa ch"amawa mä sanu thakhimpi, aceleradores ukanakana partículas ukanaka jank"aki puriyasa. Ukham jikxataski ukax janipuniw qullqinak chiqapar uñjkaniti. Ukat ukhampachasa, yant"awinakanx antimateria jach"a escalar lurañatakix mä aski thakhiw jikxatasïna. Ukan esenciapax antimateria ukar uñtasit probabilidad ukax niya pachpakiw, ukax sañ muniw antimateria ukat materia ordinaria ukanakan mayjt"awipax janiw jach"äkiti ukatx janiw walja energía ukax munaskiti polaridad de materia ukar mayjt"ayañataki. Ukax lurasispawa mä campo especial ukan jan sinti ch"amani radiación ukat mä ola de naturaleza especial ukanakampi. Ukhamaraki, quarks, preones, creón, resones, forcons, riumones, corodones, romones, juk"ampinaka utjarakiwa, radiación ukanakaxa nivel telepático especial ukanxa materia ukana estructura ukarux mayjt"ayiwa nivel creón-reson ukanxa, mä juk"a mayjt"ayatarakiwa, ukaxa mayjt"ayiwa estructura de la micropartículas ukanaka wakicht"aña. Olas especiales ukanakan jikxatatapax ciencia ukat sociedad ukarux mayjt"ayawayiwa. Ukampis khitin radiación, kuna nivel ukax tipo de materia ukar mayjt"ayaspa, mä nivel cualitativamente machaq nivel ukar mayjt"ayaspa, sustancian características ukar mayjt"ayaspa. Mä machaq kasta radiación ukaw jaqin ch"amapat yatxatañ pachanx jikxatasïna, ukax wali muspharkañ ch"amanïtapawa. Jiwasax Hitlernatoranakax yaqha markanakat sipansa ukat jaqinakat sipansa jukʼamp chʼamanïñwa sum yatipxta. Machaq radiación telepática ukax plomo ukat juk"amp denso supermateriales sólidos ukanakampiw mantawayi, ukax pachpakiwa, yaqha sistema ukat yaqha rango de radiación uñacht"ayi. Nivel de ciencia ukat civilización ukanakax utjkchispas ukhamakipans, radiación ukax utjiwa ukat luratawa ukax qhanan velocidadapat sipan juk"ampiwa. Radiación radioactiva ukanakatxa, Alfa, Beta, Gamma ukat Beta sat rayunakax qhanan jankʼakïtapat sipansa mä jukʼa jukʼamp jayaruw saraski, ukat Gamma-AS sat radiación ukampixa, qhanan jankʼakïtapax niya mä chikat kutiw jukʼamp jachʼa. Planeta Uraqinxa, Klekon ukat Dare olas ukanakan radiación ukax nayratpach experimental ukan jikxatasiwayi, ukax qhanan velocidadapat sipanx pä kutiw juk"ampi. Chiqansa, jichhax microdosis ukanw lurasi, janiw kuna suytʼäwinakas utjani uk yatkasas lurasiwayi. Nayax juk"amp sañ muntwa, radiación ukan jank"akïtapa ukat materia ukar mantañapatakix mä directa conexión ukaw utji. Uka ondajj jukʼamp jiskʼakiwa, ukat jukʼamp chʼamaw mantaspa, ukhamatwa radiaciónjj jukʼamp jankʼak puri. Rayos gamma ukax mä centímetro de plomo ukhakiw pasaspa ukat chikatpachaw atenuado ukhama. Klekon ukat Dare radiaciones ukanakatakix, penetrante ch"amapax juk"amp jach"awa. Radiaciones extra-rango, aura, teleportación, telecinesis, telepatía, cibercinesis, tormocinesis, plasmacinesis, ukanakaxa juk"ampi velocidad ukhamaraki taqpacha mantaniri. Mä arunxa, ajay tuqit superestructura satäkis ukanwa akapachanakar apnaqañataki, jan uñjat chʼamanak sum apnaqañatakix llavex utji. Machaq formas de energía ukaxa thakhi jist"araraki machaq formas de medidas ukanakaru, micromundo ukana tupunakapaxa macromundo ukarux mantañapataki ukhamaraki phuqhasiñapataki, micro-fundamentales partículas ukanaka taypina tupunakaxa chiqapa pacharu apañataki, ukaxa rollo del espacio satawa . Mä machaq kasta ch"amaw machaq arma churani, Zet-56 rayos ukanakaw mistuni ukat agresor armada ukarux polvo ukar tukuyani. Jichhax machaq ch"aman esenciap juk"amp qhanañcht"iristwa ukat kunjams uñstaski uk sum qhanañcht"asma, ukhamarak mayachasiñan efectopa, ukampis nayratpach mä ultimátum ukaw churata. Uka gorilanakax axsarañ munapxistu, ukampis capitulasiñäni ukhasa, janiw isla yapuchañ yant"äwirux jan iyawsapkaspati, ukat bombanakampi ukat jach"a armanakampi planchañ yant"äwirux janiw sañjamäkiti. Janitï pallapallanakan acción ukax utjkchi ukhaxa, kunats Yankees ukanakax ukham armada ukar tantacht"apxi?Jupanakax mä acto de amenaza ukaw munapxi, mä uñacht"äwiw taqi uraqpachataki. Jakäwinakamax nayat dependiwa. ¡Agresor jaqirux mä yatichäw yatichä, uka yatichäwix jakäwip tukuykamaw amtasi, ukat khititix jakaskaki ukax jiwatanakar envidiasiniwa!
  Uka arunakampixa, Friedrich chachan ikiñapaxa jark"atarakïnwa. Jupax wali mulljataw nayranakap jist"arasïna. Helga kullakax nayraqatapan sayt"asisinx mä ramón panqaranakaw amparanakapamp katxarutayna, ukat q"ala, imill kayunakapan kayunakapan mä rosa katthapita, ukampiw waynan q"ala, rosa talonap munasiñampiw ch"allxtayäna.
  - Walikiwa, ukhamaxa ch"allt"asiñamawa. ¡Chika uru manq"añ horasäxiwa!
  Friedrich jupax jaltawayxäna ukat jank"akiw purakaparux chuchuyäna... Bah, mä semanax niyas janiw kuns manq"känti. Umampi diluida chocolate fortificado ukak umayäta. Uka waynaxa inti uñkatasina wali muspharatayna:
  - Muspharkañawa, niya phisqa horaw ukan ikiwaytxa, ukampis juk"amp jisk"akiwa. ¡Janiw machaq armanakat juk"amp suma arst"äw ist"añ tukuyañatakis tiempox utjkitänti!
  Helga kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - ¿Machaq armanaka tuqita? Jïsa, jachʼa nuwasirinakajj nuwasipki ukhajja, nayra tecnología ukaw taqenir atipjañatak yanaptʼi. Ukampis nayraqatax mä jukʼa challwa sopa manqʼañamawa. Mä qawqha imill wawanaka, fans ukanakamax jumatakix juk"amp wakicht"atäpxänwa. Manq"apxam ukat machaq ch"amaw purini.
  Friedrich chachajj kusisitaw challwa sopa manqʼañ qalltäna, ukajj jupatakejj aka Oraqen jukʼamp suma manqʼäkaspas ukhamänwa. Uka waynaxa uka manq"a ch"usaruwa ch"allt"asïna ukatxa purakapanxa mä llakt"ata jikxatasitayna. Ukampis ukhamäkchïnsa, wali kusisitaw jaltasin autot jankʼak sarjjäna.
  - Walikiwa, Helga, mayampi ch"axwañäni!
  Uka tawaqux anattʼasisaw akham säna:
  - Jisa, kunjamatsa!
  Ukat jichhax atiniskañ caballo Me-362, jan jaljañjam satélite Fokken-Wulf-4 ukamp chikt"ata, wasitatw hélices ukanakamp atmosfera ukar t"aqhisiyaski. Ukat guerrat kamsañsa, chʼaxwäwimp sasiwa. Frederick chachajj Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Kuna kusist"añas jumatakixa wali munataxa, nuwasiñat sipansa?
  Uka tawaqux jan amuyasisaw larusitayna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiw sañax ch"amawa! Jumax yatiskchisa. Nayajj lawat lurat tallañwa wal gustitäna. Ukham suma patrunanakax uñstawayiwa... Ukat nayax fantastico sarnaqäwinak qillqañ yant"arakta. Mä chacha warmi qillqt"asax taqiniw nayat larusiñ qalltapxäna. Ukat wali phenqʼasitaw jikjjatasiyäta, ukatwa ukanak qellqañ jaytjjayäta. ¡Jumat larusipki ukhajj kunja jan walis uk yattati!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, nayaxa amuyaraktwa! ¡Jichhax wali uñtʼatäñkamas purinktwa! Ukampis jiwxasax niyas...
  Helga kullakajj akham sasaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Iyawsapxita, janiw armasipkaniti! Nayax amuyta, ejército aéreo, jan ukax inti jalsu tuqin atipt"at markanakat maynïrix jumanakan sutip uñt"ayatäniwa. Jan ukax inas Berlín markan mä callin utjchispa!
  Friedrich jilatajj akham sasaw larusitayna:
  - ¡Jïsa, jumaw chuymacht"apxista!
  Helga kullakajj wali amuyumpiw saskakïna:
  - Inas jupanakax aviación ukan mä orden retrato ukamp apsusipxchispa. Nayraqatxa, jumax ukham muxsa ajanunïtawa, ukat payïrix, resultadomax, niya pä tunk waranqa phisqa patak uñisirinakan avionanakapat jilaw utji, ¡janiw khitirus sipans juk"ampïkaspati!
  Frederick jilatajj walpun uñchʼukïna:
  - Janiwa, URSS markamp ch"axwawix wali jaya pachaw sarantaspa, jan ukax qharüru aliados ukanakamp wali ch"amanchatäspa ukhax atipt"apxaspawa. Ukhamajj taqi kunas lurasispawa... Ukampis principio tuqitxa, ¡waranq avionanakaruw puriñjama! ¡Ukat ¿kunsa akanaksa luriristxa!
  Uka aruskipäwix chhaqtayatäxänwa, uñisirinakan nuwasir mä jisk"a escuadrón ukaw nayrar sartapxäna, ukat taqi chuymaw pistolanak apthapipxañajäna.
  wali qarjata ukat qarjatakïkchïnsa , Krasnogvardeisky markan atipt"awipax Krauts ukat walja tribunakan pack ukarux machaq lurawinakaruw ch"amanchawayi.
  Nazis jupanakax janiw Moscú markar atacañ atinapkänti, ukat Pavlovsky Posad markaruw ataque lurapxäna, ukax inti jalsu tuqin jikxatasi, ukat uka jak"ankir ch"amanchata chiqanakaruw ataque lurapxäna.
  Soviético pallapallanaka, jan ukhamäkaspa ukhajja, janiw jan ajjsartʼas nuwasipkaspänti, ukampis jaypʼukamajja, alemán cuñanak taypinkir pasillojj wali jiskʼaptawayjjänwa, ukatwa niyaw chʼajjwapjjerïna.
  Friedrich ukat Helga jupanakax wasitatw tankinakar katuntasipxañapäna, uka tankinakax contraataque ukat ch"usawjaruw jist"antañ yant"apxäna. Ukat ukxarusti uñacht"ayasipxarakïnwa ukat wali askipunïnwa. ¡Uka waynax phisqa patak jila tankinakan sarnaqañ atipjatayna! Ukat akax aksa tuqinx mä ultra-clase logro ukhamawa!
  ¡Friedrich chachajj wali suma jaqëtap laykojj wal kusisïna! ¡Jupax taqi pachan wali suma nuwasirïtapax clase de clase sañ muni! ¡Ukat taqi jaqinakat sipansa jukʼamp jachʼa ukat thaya jaqïtapax kunjamakis jikxatasi! Friedrich jupax Lobo satawa, ukax mä lobo sañ muni!
  Niya chʼamakäjjänwa, uka nuwasïwijj jichhakamajj janiw jiwkänti. Alemania markan columnanakapax anqax tuqitwa, kawkhantix wali uñt"at Rommel ukan walja jaqinakax jank"ak sarasipkäna, ukat aynach tuqitx kawkhantix Mainstein Lane, Pavlovsky Posad markar muyuntapxäna. Niya chika arumaruw Gotha tanques ukat nayraqatax walja Fernando-4s ukanakax aka ayllun anqäxaparux jaltxapxäna... Ukampis sayt"apxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukat Gotha ukax unidades de defensa juk"amp qala chuyman ukanakar jan walt"ayañatakiw kamachi churäna. Pä jaypʼu horasaruw Pavlovsky Posad markat inti jalsu toqenjja, payïr cuerpo de SS ukat nayrïr cuerpo de tanques ukanakat mä qhawqha cheqanakajj URSS markat jutirinakäpjjarakïna, jupanakkamaw jikisiñatak mistupjjäna. Ukhamajj 1947 maran octubre phajjsit 12 urunak saraqatarojja, ¡Moscú markankir pallapallanakan grupop jakʼanjja, ¡mä anillo de bloqueo ukaw jistʼantasïna!
  . 19 JAQTHAPI.
  1947 maran octubre phajjsit 13 urunak saraqatarojja, Friedrich jilatajj kunjamtï nayrajj lurkäna ukhama, jan kuns munkasa ukat wali yatiñampiw nuwasïna. Taqi chuyma tʼijtir caballopax alturanakaruw jankʼak saraskäna, ukat motorax uka waynax mä kutit sipansa jukʼamp chʼamanïkchïnsa, jan pantjasisaw irnaqäna...
  Soviético soldadonakan sayt"asiwipax amuyasiw jan ch"amanïkänti... Nazis ukanakax janiw Moscú markar nuwasiñ atinapkänti, uka fortalezax jan atipt"kay fortalezaruw tukuyatäna, jan ukasti inti jalsu tuqiruw sarasipkäna. Pavlovsky Posad markanx ch"axwawix wali ch"amanchatawa, fascista comandantenakax wali amuyt"ataw markan límites ukan tanques ukanakamp apnaqañ jan munapkänti, rumano, italiano, árabe, indio ukat yaqha unidades extranjeras ukanakaruw ataque ukar jaquntapxäna.
  Friedrich chachajj pä jan ukajj kimsa jiskʼa avionanakan nuwasiñanakanwa chikañchasïna, ukat jan chʼamäki ukhajj niya tunka payan avionanakaruw khuchhuqäna. Yaqha amtanakax uraqiruw jaquntatäna: armas, obus, morteros, Katyushas ukat suerteni ukhax tanques ukanakaw utjäna.
  Qhipïrix yaqha tuqinakatxa janiw sapa kutix uñstkänti. Consejos ukanakax vapor tukuskaspas ukhamaw amuyasi. Chika urukamaxa, kunapachatix octubre phaxsin vaporizado ukax jan aguantañjamäxän ukhax mä juk"a pachax samarañaw utjäna ukatx Frederick, jan ukax kunjamtï oficialmentex Federico Jach"a satäkis ukhama, Bismarck, Smolensk markar jawsatäna.
  Terminator as waynax wali kusisitaw ukat kusisitaw uñnaqäna. Friedrich chachajj wali chuym ustʼayatäkchïnsa ukat aljantatätapat phenqʼaskäna ukhasa, fascista sat premionak katoqañ suytʼasajj uka waynaruw kusisiyäna.
  Helga kullakarojj jupamp chikaw jawsapjjäna. Imill wawax wali kusisitaw jikxatasïna ukat perla kisunakapax mä suma pantera jachaqt"asisaw qhant"äna. Jupajj akham sänwa:
  - ¡Uñjapxtawa, lobo wayna, rusanakaruw atipt"apxta!
  Ukhamächi ukhajja, Frederick chachajj janiw uka suma amuyunïkänti:
  - Jichhakamax akax mä chika taypin suma sartawi ukhamarak ch"axwawikiwa... Ch"axwawinakas ch"axwawinakas juk"amp ch"amanchasipki. Ukampis qalltawix chiqpachans wali askiwa...
  Partido Comunista Todo Unión ukan comité regional ukan edificionakapaw uka premio ukar ajllitäna. Uka jachʼa estacionamientojj luxus autonakampi phoqantatänwa, jila partejj americano autonakaw utjäna.
  Chiqansa, Ejército de Estados Unidos, Imperio Británico ukat Dominio Canadiense ukanakat generales títeres ukanakax jachʼa tantachasiñ utanwa ukankapxatayna. Inglés príncipes ukanakat maynis utjarakïnwa... Ukat chiqans, Hermann Goering jupa pachpa ukat Adolf Hitler... Ukakiw Friedrich juparux muspharayäna, Margaret jupax janiw jupampïkänti. Muspharkañawa, inas ukhamakichispa, usurïtapatxa, aka jach"a, jan uñt"at warmix janiw wawapar ukhamarak as ukan katuqat wawapar jan walt"ayañ munkiti... Taqi kunat sipansa, ¡ch"axwäwix janiw mä chist"äwikiti!
  Jan ukax inas jan Hitler machaq munat jaqimp chachap nayraqatan aruskipt"añ munkchiti? Aka chiqanx, taqpachanx taqi kunas lurasispawa ukatx niyas janiw uñakipt"añjamäkiti kunatix Afrodita ukham suma uñnaqt"an warmin amuyupan utjki ukat Hera ukham k"ari...
  Ukampis Friedrich jilatajj uka toqet wal kusisïna. Fuhrer chachan nayraqatapanx janiw wakiskänti, jupa pachpasa juparusa, chuymapan jikxatasipxatapat aljantatäñapataki, jan munkasin mä gesto ukamp jan ukax jan amuytʼat arumpi. Chiqansa, wajjrani chachanakaxa, jukʼampisa chikat akapach apnaqirin jaqipanxa, wali axsarkañawa. ¡Juparjam ukham ch"ama jaqitakix ukhamarakiw Kimsïr Reich ukan nayrïr pallapallapaxa!
  Jilpachax khitinakatix premios ukar puripkän ukanakax pilotos ukanakawa - Goering jupa pachpaw mä as, mä ardent admirador de la teoría del General Dua - aviación, dios de guerras, chiqans, nayraqatax fuerza aérea ukarux sapa mayniw uñt"ayawayi. Ukampis tanquenakajj utjarakïnwa, ukanakatjja Wittmann sat wali uñtʼat barconakaw utjäna. Ukat premio churañax caballero cruzanakampi qalltawayi.
  Helga sat tawaquruw jawsapxäna ukhaxa, chiqpachansa uka tawaqux mä caballor uñtataw tʼijtäna, talonanakap chʼalltʼasisaw tʼijtäna. Juparux mä cruz de caballero ukat insignia especial de combatiente, tanques... Ukhamarus, Fuhrer Adolf jupa pachpaw imill wawarux mä sable personalizado diamantenakampi uñacht"ayäna, jupax wali suma warmiwa, jupax Batalla de Moscú markanxa.
  Wittman jupax mä cruz encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi katuqatayna, ukatx Star Knight"s Cross ukax quri encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw "wawa" Huffman ukar churatäna. Ukhamarakiw as estadounidense ukax mä premio katuqawayi, sapürunjam vaquero shorts ukampi.
  Friedrich jupax qhip qhipa premio katuqawayi... Ukax wali amuyt"atawa, kunatix jupax wali suma jaqinakat sipanx wali sumawa. Jach"a premio, Jach"a Warawara de la Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro, ukat encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi, ukax nazi himno ukan axsarkañ ist"awinakaparuw churasïna. Ukhamarus pusi insignias ukanakaw churasiwayi, pusi patak phisqa patak avionanakataki, pusi patak phisqa patak tankinakataki. Uka insignianakajj qorit luratänwa, phesqa patak insignianakajj jiskʼa diamantenakanïnwa.
  Hitler jupax jaya pachaw Friedrich chachan amparap luqxatäna ukat wali kusisitaw kuns arsüna... Uka waynax nayranakapamp uñt"at cruzaruw manq"antatayna. Diamantenakaw encina platino sat laphinakampi ukat espadampi kʼachachtʼatäna. Uka chimpux amuyujanx qhant"äna, sapürunjam caballero ukan cruzanakapas diamantenakampi, ukham ordenanakas pä tunk paqallqunikiw taqpach ch"axwäw pachanx churasïna. Suma, aka pachanx juk"akiw utji... Mä jach"a grado de premio, Cruz de Caballero, kawkhantix qullqi laphinakax quri laphinakampi lantintatawa, ukax janiw jichhakamax utt"ayatäkiti.
  Ukampirus premios ukanakax janiw ukakipkakänti. Hitler jupax Friedrich juparux Fuerza Aérea ukat Guardia SS ukan Mariscal de Campo Mayor ukham uñt"atawa sasaw yatiyäna, mä arma personalizada ukat mä millón phisqa patak waranqa markan bono ukamp (tunka phisqhan machaq "Panteras" ukanakan qullqipa).
  Firma armajj Helga kullakarojj churapkäna uka sablempi kikiparakïnwa, ukajj Damasco markankir acerot luratänwa, mä amparapajj diamantenakampi ukat esmeraldanakampi suma kʼachachtʼatänwa.
  Frederick chachajj janiw uka yantʼar saykatañ puedkänti, ukat walja kutiw Sultanarjam mä arma liwjjatäna. Uka amparapax wali sumapunïnwa, ukat sabrex wali suma equilibrado ukhamänwa, ukat mä ch"aman waynan amparapatakix k"achakïkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Ukxarusti, general estadounidense Mankurt jupan arst"awipawa, jupax sarnaqäwiruw mantawayi, uka expresión popular ukan qillqiripjama: markajax inas pantjaschispa, ukampis akax markajawa!
  Ukatjja, uka comandantejj wali qhoru jan sinttʼasirïtapat wali uñtʼatäjjänwa, guerran katuntat jaqenakarus jan sinttʼasisaw wali uñtʼatäjjäna.
  Mankurt jupax qhuru arumpiw akham säna:
  - Rusia markankir bárbaronakax walja uraqinak katuntapxäna, mä jach"a cuartel uñstayasa, ukanx wiñay jan walt"awinakaw apnaqasi. ¿Qhawqha pachas jupanakan régimen terrorista ukax jaqinakar suxta t"aqa t"aqhisiyatapat t"aqhisiyani? Rusia markan jaqinakax qhispiyasiñ suyt"apxi ukat libre Europa ukat Estados Unidos uka ejercitox uraqinakapar puriñapataki. Ukatwa, América markax URSS markar atipt"añatakix taqi ch"amampiw ch"amanchani. ¡Taqi uraqpachat equiponakasan ukhamarak voluntarios ukanakan saratapax juk"amp ch"amanchasiniwa ukat juk"ampiw jilxatani! (tormenta ch"allxtawinaka). Uraqpachan taqpach markanakax infección bolchevique ukarux mayacht"asipxäna. Tatitu Diosasa, alaxpachankir ejercitopas jiwasampïsipkiwa. ¡Atipjañatakix nayrar sartapxam!
  Jupar arktasa, inglés jaqix arsüna ukat uka qhipatx Fuhrer jupax ceremonia ukan parte oficial ukarux jark"awayiwa, pelota qalltañ yatiyasa. Jank"akiw walja imill wawanakax warminakax uñt"at heroes ukanakamp chikt"atäñatakix wakicht"at uñstapxäna.
  Friedrich jupax Helga juparux mä masiparjam ajlliñ munäna, ukampis jupax jan suyt"ataw jan munkänti - costumbre ukax janiw masinakapamp thuqt"añax dictakiti, jan ukax nuwasiñ armas ukan masinakapamp chikaw thuqt"añax sasaw saraki. Suma, waynax yaqha señoraruw ajlliwayi, juk"ampirus aka chiqankir taqpach warminakax wali suma uñnaqt"anipxiwa - amuyataxa, jupanakax amuyuparjamaw ajllipxäna. Friedrich chachax jachaqt"asisaw thuqt"äna, ukampis waynan amuyunakapax yaqha tuqitwa.
  Ukhamatw mä jach"a orden katuqawayi ukatx niyaw mä jach"a mariscal de campo ukhamawa... Carrerapax jilxattaskiw, ukat avión jaquqanitapata ukhamarak tanques jan walt"ayatanakatxa janiw akapachanx jupar uñtasitäkiti! Taqi kunas walikïkaspas ukhamawa, ukampis kunatsa pusinix almajaruw ch"allxtayapxi... Ukampis uñt"at jaqinak apsuñax, sañäni Robert Artrois, wila masinakan príncipepa, capetianonakan reyin ramapat jutiri. Chiqansa, Francia markapampiw nuwasïna, ukat janiw sinti tʼaqhiskänti, marka masinakapan wilap amparapankchïnsa.
  Ukat patak waranq rusanakax nazis ukanakan laykux ch"axwapxi. Gran duque Kirill Romanov jupasti oficialmentex inti jalsu tuqin campaña ukat markapan bolcheviques ukanakat qhispiyasiñatak yanapt"atap yatiyatayna. Romanov jupanakax nazis ukat jupanakan qhipäxankir occidental markanakatakiw irnaqapxi.
  Suma, uñt"at príncipes, ukat Tercer Reich, Stalin contra sayt"asipkchi ukhax ¿kunatsa Friedrich jupax t"aqhisiñapa? Ukhamarus inas jan nayra achachilanakapax URSS markan jakasipkchiti. Suma, logicamente amuyt"añäni... Taqi kunat sipansa, sarnaqäwix nayratpach wali mayjt"atawa. Jichhax akapachax janipuniw mayjt"kaniti, ukhamax Moscú markan ch"axwäwipax soviéticos ukanakan chhaqhata... ¿Kuns ukax sañ muni? Ukat chiqaw sañ muni, nayraqatax mä pachanx wali mayjt"atawa, awk taykapan (chiqpachansa, kunayman markanakan yurita) uñt"asipxañapataki ukat familia qalltapxañapatakix wali juk"ampiw jilxattaski. Ukampis mamajampi tatajampix janiw 1947 maran yuripkänti... ¡Ukax sañ muniw pä achachilampi pä achachilampi jikisiñax juk"amp jisk"akiwa!
  Ukatjja, mä conjunto de genes ukanakat uñjasajja, sapa wawajj mayj mayjawa ukat sapa mayniwa. Ukax sañ muniwa, concepción uka pachax mä hora, jan ukax tunka minutos ukhas mayjt"aspa ukhax janiw jupax ukhamäxaniti... Janiw Friedrich jupax mä sapa personalidad ukat conjunto de genes ukampikiti, jan ukasti taqpach mayjt"atawa, inas anqäxat jan kikpäkchiti yuqalla.
  Mä arunxa, nayra pachan jikxatasir jaqin intervencionapax, kunayman yänakan lógica ukarjamaxa, pachan jan p"akintat kamachinak p"akintirix chhaqhayañapawa... Mä arunxa, Friedrich, Hitleran munatapar tukutapatxa, chhaqtañapawa ¡janiw chhaqtawayxiti! Ukat jupax, jilapampi, ukat inas awk taykapampi ukat yaqhanakampi.
  Ukampis niyakixay as waynax jakaskixa, ukat ch"amaniwa, ukat k"umararakiwa janiw khitis aka desgraciado planetan ukhamäkiti, ukhamax inas aka nayra pachax jan jupan pachapäkchiti! Inas akax jan jupan universopas ukhamäkchiti, mä kasta universo paralelo ukhamäkchiti, ukat mä tiempo qhiphart"atas ukhamaraki. Mä arunxa, jupax Friedrich jupax janiw nayra achachilanakapar jiwaykiti, janiw pachpa marka masinakapar jiwaykiti, jan ukasti yaqha markankir jaqinakaruw jiwaykiti, jupanakax terminador waynan abstracto pasado ukampix mä general uñtasitakiw utji.
  Ukax sañ muniw jupax, chiqpachanx janiw traidor ukhamäkiti - mä jaqikiw, kunayman series de ciencia ficción ukankirinakjama, jupax nayra pachanx jichha pachan yatiñanakapampix apnaqi, ukatx providencia tuqiw jan iyawsañjam ch"amampiw dotada. Suma, jupax superpoderes ukaniñatak destinatächi ukhaxa, ¡jan apnaqañax juchakïskiwa! Suma, niyakixay destino, alaxpachan ch"iqa amparapa, nayraqat Hitler Jugent ukar khitäna, ukatx Tercer Reich ukar khitäna, ukat jupax mä carrera lurañatakix taqi ch"amampiw ch"amachasiñapa. Tunka pusini marani, yuqall wawa marani mä jach"a mariscal de campo ukhamäñax wali askiwa, ukampis pä tunk maranix wali askiwa, mä general completo ukhamäñaxa, jan ukax mariscal de campo ukhamaraki. Ukat khitis yatpacha, inas Tercer Reich ukax qhipharux America markar digerirïchi, ukatx yuqapax nayrïr Dictador Mundial ukhamaw tukuspa!
  Ukat mä akatjamat khititix waynax juk"amp jan uñjañ suykäna ukax uñstawayi: Evgenia Porsche... Jach"a, suma, ch"amani, juk"ampirus mä juk"a rústico ukat muspharkañ jan aristocrático ukhamawa, Tercer Reich jach"a magnates ukanakat maynïrin phuchapataki.
  Chiqansa, nayrïr tantachäwit sipansa, imill wawax wali jila chanininak uchasïna, diamantenakampi, ukampis uka pachparakiw qhana ukat janiw imantaskänti suma kayunakapan encantos ukanakapxa, janis jiskʼakïkchixa.
  Jachʼa talonanakanïtap laykojja, uka nayratpach jachʼa imill wawajj niya mä jachʼa warmir uñtasitänwa. Friedrich jupa pachpaw, mä ordinario ukat juk"amp jisk"a wayn tawaqux jupan maraparjamax jupat sipan juk"amp jisk"akiwa, niya pä tunk kimsani, pä tunk phisqhan centímetros ukhanïnwa, ukat talones ukanakar amuyt"asax juk"amp...
  Friedrich jupax phinq"asirakïnwa, ¡janiw kunapachas aka suxta libra imill wawat sipan juk"amp jach"äkaspa ukhax kamachaspa (khititix awkipax Porsche, jupax ukhamawa, janiw jach"a jaqikiti, janis yatiskiti kuna kasta taykapasa, ukat khitis falda manqhar makhataspa! ), juk"amp jach"äspawa sapa kutiw jupat sipan jilxattaspa. Jïsa, q"ala kayuni sarnaqatapax juk"amp askiwa, kunjamatix qhipa kutix...
  Ukampis Evgenia kullakajj wali kusisitaw uka as waynar uñkatäna, ukat amparanakap luqtasaw lakapar jampʼattʼäna:
  - ¡Jumaxa nayan caballerojawa! ¡Qhanax janiw aka uraqinkirïkiti!
  Friedrich chachajj akham sasaw jan amuytʼasirïna:
  - Jisa nayaxa....
  Evgenia ukax akham sasaw arsu:
  - ¡Janiwa arunakaxa wakiskiti! Jumajj jachʼañchatäñamawa. Ukat janiw piloto ukhamakiti... - Magnaton phuchapax ñik"utap ch"allxtayäna. - Amuyt"añäni, jumax mä suma regalo ingeniero ukhamarak diseñador ukhama. Ukham amuyunaka uñacht"ayaña... Jinyu! Aka pata tuqinx Leonardo Davinci jupaw uñt"ayasi.
  Friedrich chachajj akham sasaw sawkasïna:
  - Walikiwa, jïsa! Nayax iyawstwa, aka artistax janiw mä ch"axwäwis atipt"kiti. ¡Uka jachʼa luratanakapajj oraqpachar atipjkchïnjja!
  Jupanakax thuqhuñ qalltapxäna. Evgeniax ukhamarakiw suma uñnaqt"ani, patinador artístico, ukampis Volkatakix wali jach"a uñnaqt"anïnwa... Ukat perfume ukax machjayirjamaw thujsa... Luxus chuchupan cuellop uñkatasax mä munañaw jikxatasïna, ukax mä físicamente ch"amani ukat... desarrollado wayn tawaqu. Ukatjja, Helga kullakajj jan kuns amuyasaw jan kuns amuykaspa ukham luräna. Ukampis alemán wayn tawaqunakarux yatichapxäna, mä warmin envidiasiñapax jan walipuniwa, janirakiw uñachtʼayañas wakiskiti, ukat mä chachax guerran heroe ukhamächi ukhaxa, sallqjañapawa sasaw yatichapxäna. ¡Kunas uka razarux juk"amp askinak lurañapa! Kunjamtï Hitler chachajj siskänjja: mä jaqechat warmin yaqha chachapat wawa ususiñajj janiw juchakïkiti, chachapat sipansa jukʼamp suma cuerponïspa ukhakiw ukham luraspa. Ukampis Evgenia kullakajj wali amuyumpiw uka waynar jisktʼäna:
  - ¿Kawkhansa yatxatawaytaxa wali suma uñt"ataxa principios de control de tanques ukatxa armas autopropulsadas, inventar ukham Know-How?
  Friedrich jupax janiw chiqpach arsuñ atkänti ukat janirakiw munkänti, ukat mä jan uñt"at imill wawarux, awkipax magnate ukhamäkchïnsa, Tercer Reich ukan tunka qamir jaqinakat maynïri ukat Hitler ukat Goering jupanakan munatapa. Jupajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Wawa pachatpach pasatiempos ukanakax akanx mä rol uñacht"ayi... Kunayman literatura científica, ¡inventar munaña! Janiw kuna askinak lurañatakix escritorioman qunt"asiñamäkiti...
  Evgenia kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, nayaxa, ukhamaraki, deportes ukarux walpun munasta, uka pachparakiw ciencian granito ukarux chhuxriñchjasta, jan ukax masticaraktwa... Ukhampachasa, ¿Piston kullakax oficina ratar uñtasitati?
  Friedrich, lobo kisunakap uñacht"ayasa, akham sasaw chiqanchawayi:
  - Jisa, janiwa kuna ch"uqiru uñtatakiti, janirakiwa ch"uqi ch"uñuru uñtatakiti! Jila partejja, jumarus uñtasitäsmawa...
  Evgenia kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Janiwa mä wakampi chikachasiñakiti! ¡Akax mä juk"a jan wali iwxt"awiwa!
  Frederick chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Khititix kuna jan walt"awinaks jan walt"ayaski ukax cabrito ukham uñt"atawa! Ukhama... Jiwasana qhatusaxa llamp"u chuymaniwa.
  - ¿Bazar argot sañti muni? - Evgenia kullakax amuyt"awayiwa. - Jilapachax alemán arux chiqaw sañjamawa, ukampis kunjamakitix... Sinti chiqapa, acentos precisamente uñt"ayata, qhana arunaka, arst"äwinx tensión... Ukatx janiw acento ukax utjkiti, ukampis jumax kuntix jan sinti nativo ukhamäkiti aka chiqapar uñjañanx jikxatasma.. .
  Friedrich chachajj janiw llakisitap uñachtʼaykänti:
  - Ukhamaxa, ¿kunas akaxa? Inas jumax suyt"asta nayax mä espía soviética ukhamätwa, ukat rusanakax pä tunk waranqa sacrificiot luqtapxäna, estadounidenses ukanakamp chika ukhamarak chika waranqa jan jakt"kay avionanakapampi, Kimsïr Reich patat nayar mantañataki?
  Evgenia kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Janiwa, janiwa nayaxa ukhama amuyktxa! Ukax sinti jach"änwa, rusanakatakis ukhamaraki. Mä wali uñt"at aruxa utjkchispas: janiw Rusia markarux amuyumampix amuyañjamäkiti. Ukampis nayatakix mayj mayjawa, inas jumax ukhamästa, kunjamarak siriststi... Mä producto de ingeniería genética SS. ¿Jutïr pachan kuna kasta jaqis? Nayax genética tuqit cientificonakan lurawinakap uñxatt"awayta ukat jaqin naturalezapax mayjt"ayasispawa, juk"amp askispa jan ukax juk"amp jan walt"ayatarakispawa intervención artificial tuqi. Ukat mä nuwasirjamax superhumano cualidades ukanakax... Akax ukhamawa...
  Friedrich chachajj jaysañat sipansa, jachʼa amigaparuw pʼeqep altʼasïna ukat wali munasiñampiw chʼuxña lakapar jampʼattʼäna. Ukatxa akham sänwa:
  - Janiw suma p"iqimat llakisiñamäkiti. Jumatix nayat jan walt"ayat wawanakar katuqañ axsarayassta ukhaxa, iyawsapxita, ¡akax janiw ukhamäkiti! Chiqansa, inas parltʼasiñ tuqit parltʼasiñ tuqit mayjtʼayaraksna.
  Evgeniya kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  -Jïsa, mayjt"ayañaxa wali askiwa! Tanques ukanakat parlt'añäni... Jisk'atpachax jach'a sede operativa, Guderian p'iqinchata, mä atipt'äw luraw apsuwayiwa: pä kasta tanques... Kunjamatix mä medio "Pantera Imperial" ukax mä cañón 88 mm El 100 jan ukax juk'amp jisk'a ukampis armadura -piercing, ukhamaraki armadura frontal inclinada ukaxa 250 mm ukhamaraki mä jach"a "Tigre Real" ukampi mä arma calibre El100 105 mm ukampi, armadura frontal ukampi 300... Ukhamaraki, nayrïri tanque ukaxa janiwa phisqa tunka jila pesaje ukampi tonelada, ukatxa payïrixa 65.
  Friedrich jilatajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna, kunjamtï mä león mä gofer nayraqatan sarnaqki ukhama:
  - ¿Janit kunasa chiqäki? Yämas amuyt"asax jumatakix juk"a materialanakampiw juk"amp faciläxi, ukat aliados bombarderos ukanakax janiw Tercer Reich uraqinak t"unjapkiti!
  Evgenia kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Principio tuqitxa, lurasispawa, ukampis janiw pachax utjkitänti, jan ukax juk"ampirus janiw tiempox utjkituti metal ukan prototipo lurañatakix wakiskir pachana. Jumax kunjamatsa wali qhipürux wali suma Yatiñam churapxista. Ukat Hitler jupax qhipa tanques ukanakax Tercer Reich ukan ejercitonakapamp aka marax servicio ukar mantañ qalltañ muni.
  Uka as waynax musphataw jikxatasïna:
  - ¿Kunatsa mä prototipo lurañatakixa walja pachaxa munasispa?
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - Mä juk"a, juk"ampirus modelo ukax fundamentalmente machaqächi ukhaxa... Ukax wali uñt"at arunakjamawa: ¡auto apnaqañax mä barranca ukar tukuyañamawa!
  Friedrich jupax amuyt"awayiwa: chiqans akanx jan walt"awinakaw utji... Amuyt"añataki, diseñadores soviéticos ukanakax walja maranakaw IS-10 tanque lurañamp ch"am tukupxäna, jan ukax pä mara phuqhat T-54 ukarux tinker lurapxäna. Ukhamarus aka tanquex ch"axwäw qhipat luratawa, ukat Segunda Guerra Mundial ukan ch"axwäwinakan experiencianïtapata. Ukhamarus, janiw fundamental machaq modelo ukhamäkänti, jan ukasti T-34 ukan juk"amp evolución ukakiw utjäna. Amuyt"añataki, T-44 ukax janiw taqpach askinjam phuqhaskänti ukatx niyas janiw nuwasiñanx apnaqatäkänti... Ukhamax janiw kuna milagros especiales ukanakas suyt"añamäkiti.
  Tanque Tigre, alemanonakan jan experienciap uñjasax aka kasta k"añaskunaka lurañataki (janitï, chiqans, chasis ukar jakt"apkchixa, sañäni, nayratpach mä 150 tonelada "Colosal" ukaw nayrïr Jach"a Ch"axwäwin luratäna).
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - Nayraqata lurata "Pantera"-5, jan ukaxa AG uka tuqita diseñar lurañaxa wakisiwa. Chasis ukax janiw 88 mm cañón ukak apt"kiti, jan ukasti 128 mm ukjam cañón, jan ukax 150 mm bus...
  Evgenia kullakajj akham sänwa:
  - Ukampis ¡ukham chiqpachapuniw lurapxta! Ukampirus Porsche ukax nayratpachx "Tigre Real" ukaniwa, ukampirus 88 mm calibre armas ukaniwa. Ukampis inas akax mä modelo intermedio ukham luraspa. Qalltanx armadura 250 milímetros uka mayiwix phuqhasiwayi, ukampirus pesaje ukax wali jach"awa - 63 tonelada. Ukampis torreta ukax mä jach"a ángulo de inclinación racional de la armadura, elegante y aerodinámico... Inas intermedio ukan atipt"añax wakischispa, ukampis jutïrinx jan walt"awinakaw utjani. Ukampis Know-How ukarjamaxa, mä tanque lurañax wakisispawa, ukax taqi tuqit jan mantañjamawa, kuna jark"aqasiñs t"unjañataki. Taqi kunat sipansa, mä p"akjañ autotakix wali wakiskiriwa suma lado jark"aqasiñax utjañapa, ukax, llakt"asiñjamawa, Panterax janiw jach"añchañjamäkänti wali jaya pachaw.
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - Inas jichhakamax tankinak tuqit jan llamkt"kchiñäniti... Jan ukax juk"amp askixa, uka tuqit aruskipt"añ tukuyañäni. Jiwasax chuyman yatichirinakjama jan ukax wayn tawaqunakar uñtasitätanwa.
  Evgeniya kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqpachapuniwa, kunjamtï nayraxa, kuna juk"ampi akapacha tuqita parlt"añäni. Amuytʼañataki, británico reyin utapat parltʼañäni.
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - ¡Kuna temas ukanakas utji! Tiempox purinpan, janiw kunas Winsoranakax utjkaniti. Jan ukax jumax amuyta, Moscú markar katuntasax, jiwasan tankinakajax janiw Londres markar t"unjkaspati, uka markax nayratpach katuntatawa?
  Evgenia kullakajj akham sasaw kisunakap chʼalljjtayasïna:
  - Walikiwa, chiqpachansa jupanakaxa lurapxaspawa!
  Pelota tukuyatatxa, mä jach"a manq"äwiw arktasïna, ukax luxus manq"anakampiw utjäna, ukampis janiw ch"aman alcohol umañanakax utjkänti. Janiw kunas suxta gradonakat sipan juk"amp ch"amanïkiti. Suma, ukhamax Friedrich ukat Evgenia, kunjamtï mä waynampi mä imill wawampix askïki ukhamarjamax mä sapa cuartoruw jubilasipxäna.
  Jachʼa rubionakajj janiw mayj mayjäpkiti sasin sapkchejja, Evgenia kullakajj walja horanakaw jan walïtap uñachtʼayäna. Suma, Friedrich, chiqpachansa, janiw ajanupax chhaqhayawaykiti. Ukatwa wali chʼamampi qhumanttʼasis ikintjjapjjäna.
  Uka waynax samkasïna, jupax ninja japonés ukhamawa, jupax Nicolás II zar rusa ukan kamachip katuqatayna, Mikado, mä arunx emperador ukar jiwayañataki.
  Friedrich chachajja, kunjamsa qʼañu pirqanakar makatäna, mä jiskʼa chʼiyjaru jan ukajj chʼiwiruw amparanakapamp kayunakapamp chʼalljjtayasisajj samkasïna. Uka waynax palacioruw mantäna, ukanx mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi...
  Ninja waynax, kunjamtix yatiqapkän ukhamarjamaw uñisirinakaparux p"iqinakap khuchhuqatayna, ch"ankhachatayna, ukat phust"atayna... Samkax sinti ch"axwañänwa, sinti wila, ch"uqi ch"uqi, ukat juk"a amuyunirakïnwa. Ukhamarus q"ala kayuni imillanakax espadanakampiw taqi chiqan saltapxi... Mä juk"a arumpixa...
  Kimsa jan ukax pusi horat jilaw ikiñ atipxta... Friedrich juparux mensajero imill wawaw sartayatayna, akham sasa:
  - ¡Ch"axwawix wali ch"amampiw sartaski! Janiw kuna jan mayjt"ir jaqinakax utjkiti, jan ukasti jumar uñtasit jaqinakakiw utji, Friedrich Bismarck.
  Uka waynax jaltawayxänwa ukat jan despedidasa, jankʼakiw jakʼankir pista ukar saräna.
  Ukat kunjamtix jikxataskänxa, janiw ina ch"usat jawsatäkänti... Ejército general Rokossovsky jupax Stalin jupat mä kamachi katuqatayna, jan suyt"asa, taqpach ch"amanchawinaka, Rommel jupan ejercito tamapar mä jan walt"äw churañataki. Uka tuqinx jakthapiwix alemanes ukanakax janiw Voronezh markar nuwantañatak soldadonakap uñstayañatak pachax utjkänti. Ukhamajj alemán soldadonakan jachʼa flancopan mä jiskʼa chʼakhanak lurañatak chʼamaw utjäna, nayra nuwasïwinakat qarjata.
  Friedrich jupax Fokken-Wulf ukar mantañapatakiw wayt"ata, janiw mä modificación de asalto ukhamäkänti, jan ukasti mä modelo regular ukhamawa, pusi cañones pä tunk milímetros ukat pä ametralladora ukanakampi. Ukatwa, sinti jankʼak sarnaqatapatjja, uka waynajj jan kuna armanïkänti, uka armajj tanquenak nuwasiñatak wali askïtap uñachtʼayäna. Chiqansa, fuselajepanx tunka bombanakaw utjaskakïna...
  Alaxpachanx wali junt"ürakïnwa, avión ataque soviético ukat Yaki-9 ch"axwirinakax uñstapxäna. Ukampirus qhipa k"añaskunakax jan ch"aman jark"aqasiñata ukhamarak jakañ yatipxatapata, jaya chiqanakanx 20 mm calibre armas ukanakarux jan walt"ayatarakïnwa. Friedrich chachajj nayraqatjja, nuwasirinakarojj wajjranakaparuw jawqʼjäna, cheqas ukajj jukʼamp kʼachat Ilas sat chacharuw nayrar sartäna. Pusi avión cañones, ukax ch"amawa... Nayrïr pä tunka yaks ukanakax ch"iqintatawa, janis kuna k"aris chuyma jak"achasiñas utjkchixa.
  Friedrich chachajj janiw muyuntkänti, janiw maniobrar sarkänti, jan ukasti cañones de aire ukanakar mä jukʼa mayjtʼayasaw jachʼa maquinapan cuerpop chʼalljjtayäna.
  Pä tunka phisqhani, pä tunka suxtani, pä tunka paqallquni... Jan mä faltampi, jan axsart"ir Yaks ukanakaru, ukaxa, chhaqhata t"aqhisiñampi, ukhamakipansa janiwa jist"antatakiti, jan ukasti jank"aki jikxatañataki yant"apxaraki... Friedrich ukaxa mä juk"a muspharatarakïnwa kunatsa, literatura militar soviética ukanx aka jach"a Fokken maquinax wali jisk"achatäna -Wulf. Jïsa, mä turno phuqhat 22 segundos ukjan luraski, Yak ukatakix 19 ukjat sipanx (ukatx versión ligero ukanx Yak ukax 17 segundos ukjanw luraspa!). Ukampis Friedrich jupax janiw maniobra lurañax wakiskiti, jan ukasti juk"ampiw juk"ampi ukat jupanak tuqir t"ijt"awayxi. Mä segundonjja, cheqapuniw paqallq jan ukajj llätunka autonakar chʼalltʼasisma.
  Friedrich chachatakix tiempox wali juk"at juk"at sarawayxäna, jupax mä estado de trance de combate ukanïnwa, ukat jupax amuyt"añatakis ukat municionanakap apsuñatakis tiemponïxänwa. Principio tuqitxa, taqiniw amuyapxi, juk"amp yatxatat as ukanakas, Rudel ukham fenómenos ukanakas janiw ch"axwäw saräwiparux sinti ch"amanchañ atkiti. Chiqpach sarnaqäwinxa, suxta suma as alemán ukanakax mä taqpach ejercito aéreo ukarux t"unjapxäna, ukampis nazis ukanakax jan suyt"añampiw atmosfera ukan apnaqañ ch"axwäwinx atipjapxäna.
  Ukampis aka tuqinx walja yaks mä chiqan mä jaqit sipans juk"amp jaqir jaquntañax jan walt"awinakampiw phuqt"ata... Suxta tunk mayan nuwasirinakaw mä minuto ukjatx jaquqanipxäna. Ukhamaw ch"iwipax jaquqani, jan ukax cabinanakan vidrio blindadopax p"akjasi. Qhipïrix juk"amp jan waliwa, kunatix aka tuqinx janiw pilotox qhispiyatäkaspati. Ukat Ejército Rojo ukanx niyaw juk"a experienciani asnakax qhiparxi.
  Jaqukipki uka k"añaskunakatxa, pusix guardianakankiwa, jupanakax phisqa jila avionanakaruw jaquqanipxäna... Mayampiw ukax janiw yanapt"känti, kunatix Volkax kawkhans ch"allt"añapa ukat kunjams ch"allt"añapa uk yatïna... Kunjamatix mä chachax ametralladora apnaqasa mä tama jaqinakar jaquqaniñataki gansos ukanaka. Ukax chiqpachapuniw uwijax, mä phallawinx, intuitivamente, instinto tuqi, barril ukan sarnaqawip amtasa ukat munat diana ukar dirigir, kunapachatix jan mä balas pasawayki ukhaxa. Gansos, ukat aka tuqinx avionetas soviéticas ukanakax jaquqanipxiwa, ukat kawkhantix cabinas ukanakax p"akjatäki, ukat pilotonakax jaquqanipxi, jupanakax mä juk"a pachaw chiqak jaltxapxi. Ukampis yaqhip ch"iwinakapax chhaqtxapxiwa...
  Friedrich jupax akanx amtasïna, vaqueros estadounidenses ukanakan wali ch"amampiw ch"axwapxi, ukat DiCaprio ukan uñt"at película - "¡Fast but Dead!" Ukampis uka tiemponjja, Estados Unidos markankir vaqueronakajj janiw automático ametralladoranaksa ni jankʼak jaltir cañones aéreas ukanakas uñtʼapkänti. Jan ukhamäkaspa ukhajja, tʼunjir chʼamanïñ toqetjja, akajj mä jachʼa armakïkaspas ukhamwa amuyapjjaspäna.
  Niya pachanx yaks ukanakax tukusxänwa ukatx Friedrich jupax Ily markaruw sarxäna. Aka chiqanx alaxpachat jupanakar atacañax wali askiwa, jan ukax qhipa hemisferio tuqit atacañax wali askiwa. Ukhamaraki, wali askïspawa, ukhamaraki, jan jayarst"ayasa.
  Yaqha tuqitxa, juk"amp jan ch"amani ch"iwinakarux ch"iyar jaquntañawa, janiw armaduranakax warkt"añjamäkiti.
  IL-2 ukax jorobado satawa. Payïr asiento ukan uchatäxäna uka qhipatxa, qhipa hemisferio arxatir tiruritakix juk"amp ch"amaw mä novice ukar ukham maquinar jaquntañaxa, ukampis ukapachax... Chiqans aka avión ukan aerodinámica ukax juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi. Ukax sañ muniw jupanakamp juk"amp jasakiw...
  Ilam ukax kunayman tuqinakar ch"iqiyañax juk"amp logico ukhamäspawa, ukampis sistema... Mä juk"a arumpixa, legendario tormenta soldadonakan jawq"jatapampiw qalltawayi. Ukampirus, Salamander-3 ágil ukax nayratpach purinxäna. Ukhamarakiw laq"a apthapipxäna...
  Friedrich jupax jupat nayrar sartapxaspänwa sasaw amuyäna, wali jak"achasisinx Yaks ukanakamp uñt"asipxäna... Ukampirus, khitis yati... Luftwaffe ukan pilotonakapax janiw jan axsart"ir rusa ch"axwirinakäkiti, ukat jilapartx janiw nuwasiñarux juk"amp jaqimp mantapkiti, jan ukasti inas jan ukax casos ukanakanx mantapxchispa kawkhantix sinti jach'a jan walt'awix uraqinkir ch'amanchirinakatakiw utji .
  Ukampirus Friedrich jupax janiw kuna jan walt"awinakas utjkiti... Hemisferio blindado trasero ukx cañones ukanakamp ch"allt"añamawa, jan ukax ch"iwiparux ch"allt"añamawa - ukax pachpakiw. Ukat kunjams uka autonakax ukat jaquqanipxi, thayarux mä chimpu jaytawayapxi... Mä jawq"jat esclavo qhipäxan rayanakampjama.
  Friedrich jupax kimsa tunk paqallqun laq"anak t"unjatayna ukat pä "Empeños" uksa katjatayna. Patak mayamp, nayrax patak mayan registro ukax janiw p"akintatäkiti. Uñisirinakax mä qawqha avionanakakiw qhiparapxi. Jichhax jupanakax bombanak jaquntañakiw wakisi ukat kutt"anipxani.
  Jichhax tanques soviéticos ukanakax ataque ukaruw sarapxäna, aviación ukan yanapt"apampi, ukat juk"ampirus artillería ukan yanapt"apampi. Ataque avión ukat bombardero ukanakaw jupanakarux atacapxäna. Tripulantes de tanques soviéticos ukanakatakix wali askiwa, jupanakax autonakan apnaqañ uñacht"äwinakap apnaqapxaspänwa. Ukampis taqe kasta avionanakajj jukʼampiw jiljjattaskäna.
  Friedrich chachajj taqe bombanakap jaqontäna ukat aeropuerto toqeruw kuttʼäna. Ukampirus Rudel jupan Fokken-Wulf-4, uñt"at tankinak t"unjir uñjañ atipxatayna.
  As waynax "utapa" aeropuerto ukar kutt"awayxäna, ukanx Pegasus Terminator Me-362 ukax suyt"askäna.
  Friedrich chachajj Fokken-Wulf sat barcor purisajj uka jakʼankir pilotoruw arnaqasïna:
  - Khitinakatixa F -490 ukaxa jan wali ch"axwiriwa sasina audacia ukanixa k"ariwa. Janiw jan wali avionanakax utjkiti, jan wali avión apnaqirinakakiw utji.
  Jutïr mistuñajj nuwasiñ tankinakarukiw jiskʼachasïna. Alemania markankirinakajj jupanakamp jikisiñatakejj janïraw mä chʼamani puñtu blindat apsuñ puedipkchïnjja, avionanakampiw nuwapjjäna.
  Uka jan axsartʼir tamanakax soviéticos ukanakax nayratpachw línea de frente chʼiyar chʼiyar chiqar makhatapxäna, ukat unidad de infantería ukarux atacapxäna, uka unidadax árabe voluntarios ukanakanïnwa.
  Musulmananakax janiw suyt"apkänti, jan axsarasaw ch"axwapxäna ukatx janiw t"ijtxañ amtapkänti, ukampirus uka pachparakiw sinti jan yatiñan sarnaqapxäna. Jisk"atpachax bazooka americano ukax mä juk"a jan jaqirjam apnaqatäna, ukat granadas ukanakax juk"ampiw apnaqatäna.
  Ukampis unidades soviéticas ukanakan ataquepax tukusxänwa. Fascista ataque avionanakax juk"ampirus walja jisk"a bombanakampiw cargas formadas ukanakamp apnaqapxäna, uka amuyux diseñadores soviéticos ukanakat copiata, ukampis juk"amp yatiñampiw phuqhasiwayi. Ukampis tanque soviético ukankirinakajj janiw alajjpachat llika warktʼapjjañapatak orden katoqapkänti.
  Ukat Friedrich chachajj cañones aéreo ukanakampikiw tejanakar jaqontäna. Ukajj jukʼamp facil tácticawa. Torre escotilla ukat atipt"äwim p"akjaña. Ukat qawqha autonaksa ukham t"unjasma, mä avión horizontal ukan ch"allt"asma ukhaxa...
  Ukampis mä tank"an jank"akïtapax janiw yanapt"kiti, mä ch"axwirix intuitivamente, jan amtasisa, mä capricho ukar ch"allt"aspa ukhaxa...
  Mä simulador ukar uñtasitawa tanques ukanakampi, jumakiw modo dios ukanïta, ukat sapa ch"axwawix chiqapawa, ukat sapa kutiw ch"axwañax, walja kutiw...
  Jichhax t"unjata tankinakax phisqa tunk jilaw jilxattawayi, ukhamat Rudel jupax samart"aski... Ukampis nayax distraer sarañaw wakisïna. "Jichhanakax" ladopan uñstäna. Suxta jupanakatx ch"axwataw uñjasipxäna, ukat mayninakax salamandras ukanakar t"unjapxañapataki. Jilapachax uka siwara irnaqirinakaruw urux nuwasiñar jaytañax q"uma jiwayasiñawa.
  Tanques ukanakax juk"amp wakiskiriwa...
  Kutt"añ... Fokken-Wulf 4 ukan jaltxaña, ukat Helga jupan jak"apa.
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, ¿kunas Evgenia tuqitxa jumatakixa?
  Friedrich jilatajj jiskʼachasaw radior arsüna:
  - ¿Kunatsa envidiasirïta?
  Uka tawaqux akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Chiqpachansa janiwa! Jiwasax librëtanwa, janiw jaqichasktanti. ¡Khitis ikiñan jukʼamp sumäspa, nayasa jan ukajj jupatsa jukʼamp sumäspa sasaw jisktʼasiñaki!
  Frederick jilatajj wali munasiñampiw akham säna:
  - Chiqpachansa, jumaxa! ¡Janiw sinti jachʼätati, ukat jukʼamp chʼamanïtawa!
  Helga kullakajj kusisitaw larusitayna.
  - ¡Janiw jumat yaqhanak suykayätti! Ukampis chiqans wali askiwa... Ugh, jupax mä rata de diseño ukhamawa, ukat wali juk"a warminakat mayniw Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukamp premiata!
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - ¡Nayax amuyta encina laphinakax jumatakix mä juk"a esquinaruw puri!
  Uka nuwasiñax uka waynax chiqaw saspa ukwa uñacht"ayäna. Helga kullakajj jan ajjsarasaw tankinakar martillomp jawqʼjäna. Amuyatajja, mä nuwasir jaqejj nuwasir jaqet sipansa jukʼamp chʼamanïspawa sasaw uñachtʼayañ munäna. Chiqansa, janiw Friedrich chachampi chikachasiñapäkiti.
  Mä qhawqha tiempotjja, alemán ukat americano autonakan jachʼa tanque columnanakapaw uñstäna. Yämas ágil ukat anatt"asir americano tanques destructores "Brujas"-3. Ukax wali jach"änwa, juk"ampirus soviético autonakax nayratpachx avión ukan ataques ukanakamp jilpach t"unjatäxänwa. "Pantera"-5 ukax jan walt"awinakaruw puriraki... Jaya barril pistola rápido fuego ukat armadura frontal impenetrable... Ukhamaw aguantañax tripulantes de tanques soviéticos ukanakarux jan walt"ayañ qalltawayi. Yaqhipanakax, janiw comandantenakar ist"apkänti, qhipäxar kutt"apxäna, aka infierno tecnotrónico ukan qhispiñ yant"asa.
  Ukat mayamp kutt"añax ukat sarxañax, tankinakar ataque...
  Niya chika urux pasawayxiwa, ch"amakt"awayxiwa... Ejército Rojo ukan contraataquepax tukusxiwa. Jupampi Helgampix mä tama alemán ejercitonakar yanapt"añatakiw mayjt"ayatäna, jupanakax Ryazan uksaruw sarapxäna. Uka pachparakiw Vatutin pallapallanakapar caldera ukan ch"allt"añ yant"apxäna...
  Alemananakax inti jalsu tuqirux juk"at juk"at nayrar sartasipki. Aka chiqanx jupanakax jark"atawa, soviéticos soldadonakan jan ch"amanïtapata ukhamarak Frente Estepa ukan líneas defensivas ukanakampi, janis Moscú markar jak"achasiñanakjam dens ukhamäkchixa.
  Ukampirus Hitler chachan soldadonakapax juk"amp chiqawj maniobra ukar puripxäna, ukatx Hoth jupax ukham columnanakan jach"a nodos de defensa ukanakar jan yäqañ yant"äna. Yaqhip chiqanakanx unidades alemanas ukanakan nayrar sartawipax jank"akiw...
  Frederick chachajj Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Janiw qarjatäktati, samkanakaja imilla?
  Uka rubio ch"axwirix akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kusisiña chuymaxa qarjaña jaqunuku, waka ch"axwañat sipansa juk"ampi askiwa! ¡Qarjañax leche lantix wila pus ukamp mistuskchisa!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Janiw akan chiqap tuqit ch"axwañjamäkiti!
  Arumanakax uka waynax t"ijtaskakïnwa, qinayanakax alaxpachar liwxatkchïnsa, jallux walpun purïna. Alemania markan pallapallanakan yatichäwiparjamaxa, aviación ukax línea de frente ukan arxatäwinakap chhaqtayañatakiw apnaqatäna... Ukat janiw 1941 maranx Luftwaffe ukax walja avionanakanïkänti, Pindostan ukan yanapt"apampiw walja avionanakax utjäna.
  Jichhax Friedrich jupax bunkers ukanakaruw atacaskäna, jan ukax jisk"a diananakaruw atacatayna... Arumanakax janiw ch"axwäwix juk"aptkänti, ukatx soldados soviéticos ukanakax contraataques ukanakaw qalltapxäna. Jiskʼakïkchisa ukat jukʼamp jan waltʼayatäpkchisa, janiw jukʼamp chʼamanïpkiti...
  Arumanakax escuadrón U-2 uksat sipanx janiw kuna dianas aéreas ukanakax jikxataskänti. Ukat bunkers ukanakax bombardeatänwa... K"achachata.
  15 uru aka llumpaqa phaxsit 1947 maran alwakamax mä ch"axwäwiw markatakix utjawayi ukat uka pachparakiw tren ukan junt"uñapataki: Elektrostal. Ukanx wali junt"ünawa ukat juk"amp askixa, Friedrich juparux Helga jan jaljtañjam amigapampiw chikt"ata.
  - Walikiwa, jach"a caballero, ¿uñisirinakaru ch"amanchapxtati?
  Friedrich jilatajj kusisitaw akham säna:
  - Jan utani jaqinakaxa cerveza aljirina ch"amanchasipxi, ukatxa jiwasaxa atipt"apxaraktanwa. Ukat kunjams atipt"tan ukax...
  Elektrostal markax pachpaw mä suma ch"amanchata. Unidades de ejército ukanakat sipansa, pä machaq divisiones de NKVD ukanakax arxatäwipanx chikañchasipxarakïnwa. Jupanakajj jila partejj janis SS sat soldadonakjam mä jachʼa guardia militaräpkchïnjja, artillería ukat tanque ligero ukanakamp armatäpjjänwa.
  Nazis jupanakax ukhamarakiw jupanakan caldera lurañ yant"apxäna... Ciudadela uksat pasapxam, pinzas ukanakamp muyuntapxam...
  Aka chiqanx chiqans aire soporte ukax wali jach"a lurawiwa, juk"ampirus kunkax ch"allxtaspa ukhaxa.
  Helga, kunjamtï mä imill wawax siski ukhama, akham sasaw akham säna:
  - ¡Atipjañax jiwasanakäniwa! ¡Trineo ukarux verano ukar wakicht"apxam!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ukat janiw jallupachankiti! Jiwasax jach"a tanques ukat conchas de aire ukanak apnaqañäni.
  Uka waynax Mainstein chachan ejercitopan wasitat jikxatasipxatap amuyasïna, ukampis Occidente tuqinx juk"amp uñt"at Rommel ukaw juk"amp uñt"ata. Kunjamakitix ch"axwäw pachanx waynax juk"ampiw mä trance ukan sarnaqäna, mä infierno ajayump irpata, kunats jan amtañapakiti aka comandante ukan jach"a lurawinakapxa. Ukhamarus, ¡atipjata rusanakat sipansa, jawq"jata inglés jaqinakat amtañax juk"amp kusiskañawa!
  Rommel, Línea Marret uksar purisaxa, pä uñisir ejercitonak taypin Napoleón "posición central" ukankatap amuyasïna, jichhax mä amtañ ch"axwäw churasax mayniruw atipt"aspa ukat ukakipkarakiw kutt"awayxäna ukat payïr ejercito ukar uñkatasirakïnwa.
  Friedrich chachajj akham sasaw jachʼat arsüna: Napoleón chachajj Leo Tolstoy chachajj pächaskchïnjja, wali jachʼa comandante ukhamarak apnaqirirakïnwa, janiw pächasiñasäkiti. Yämas kunanaktï jikxatapki uk uñakiptʼañäni ukhaxa. Ukampis jupax janiw jupanakar jark"känti. Hitler uka tuqitxa juk"amp jan waliw... Ukampis principio tuqitxa ¡Fuhrer ukat Napoleón ukamp chikancht"asiñax wakisispawa!
  Rommel wali yatiñan comandantex yaqhanak amuyarakïnwa: estadounidenses ukat francés jupanakax inti jalsu tuqir jayaruw Túnez chika taypir sarapxäna ukatx Fondouk, Faid ukat Gafsa uksanx Gargantas Dorsal Oriental ukanakaruw katjapxäna, ukax Gargantas Dorsal Occidental ukanakaruw 60-70 millas ukch"a inti jalant tuqir puripxäna.
  Ukhamaw jikxatasïna, fuerzas italo-alemanas ukanakax Faid ukat Gafsa ukanakar katuntapxaspa ukat inti jalant tuqir Feriana ukat Kasserine ukanakat pasapxaspa ukhax chiqaw jach"a base de suministro estadounidense ukat Tebessa ukan sede ukar sarapxaspa. Tebessa markanx italiano-alemán soldadonakax Túnez markan línea aliada ukan inti jalant tuqin jayaruw jikxatasipxäna ukatx niyas wali yatiyawinakapanw jikxatasipxäna. Ukat Rommel jupax tankinakap muytasinx anqax tuqir quta tuqir uñacht"ayaspäna, patak kilómetros ukch"a jayankaspäna ukhax alemanes ukanakax Túnez markan taqpach aliados ejercitoparuw khuchhuqapxaspäna jan ukax Argelia markaruw jaquntapxaspäna.
  Friedrich chachan amuyunakapax ch"amakt"awayiwa, pä Laggs ukanakax qinayanak qhipäxat mistunipxatapatwa... Ukanakax manq"antatäxänwa... Ukat ukxarusti suma amtampiw pistolanakarux ch"axwapxäna... Jupakiw ukham ch"axwaspa... Pusi Yaks juk"ampi. .. ukat jupanakax ukankapxiwa... Ukat jichhax Katyusha ukar ninamp phichhantañamawa... Ukhamat fragmentos ukanakax taqi tuqir t"ijtapxañapataki... Yaqha lanzador de cohetes... Ukhamat Helgax ladopat yant"aski. Juparux akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Hero, ¡juk"amp ch"amampiw ch"allt"añäni!
  . 20 JAQTHAPI.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakan misión ukax mä paralelo uraqpachanx janiw tukuykiti.
  Alemania markankirinakajj Gorky sat markaruw nayrar sartasipkäna. Jupanakax q"al muyuntapxäna. Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw aka jach"a marka arxatapxäna.
  Moscú markax taqpach muyuntatänwa, ukat samañatakix jachaqt"asïnwa. Nazis ukanakax yaqhip chiqanakanx Kremlin ukarux nayratpachw mantapxi. URSS markan capitalapajj kunjamäkänti ukajj niyas jan suytʼäwinïkchïnjja. Moscú markan guarnición ukan conchas ukanakax tukusiñampïskänwa. Ukat capitalax tʼunjatäxäna ukhaxa, yaqha chʼaxwäwiw utjaspäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Volga jawir thiyan markatakix ch"axwapxäna.
  Uka waynampi imill wawampix nayrjamaw nuwasiñ amtanïpxi.
  Jupanakax ninamp phichhantapxi ukat q"uchupxi:
  Precursoranakax janiw aynachtʼapkiti
  Jupanakax janiw t"aqhisiyañ ajjsarapkiti...
  Jupanakax águilanakjamaw nuwasipxi
  ¡Krauts ukanakar infiernor khitañ!
  
  Jupanak taypinx walja heroes ukanakaw utji,
  Walja locos waynanakaw...
  Wakisispa ukhaxa, formación ukan sarnaqaña - .
  ¡Uka maquinar cargaña!
  Ukat ukhamat mä waynax niya tunka payan maraniw uñnaqäna, ukampis chiqans mä veterano experimentado ukhamawa, jupax walja maranakaw ukankäna, Oleg Rybachenko jupax mä phallawi churäna, fascistas ukanakaruw khuchhuqäna.
  Ukat ukat qʼala kayumpiw uñisiriparux mä granada jaquntäna.
  Ukat jupax Krauts ukanakarux taqi chiqaruw ch"iqiyañapa.
  Uka qhipatsti waynax akham q"ucht"ani:
  - Nayax mä rusa ch"axwiritwa sallqa jaqinakan qunquripata, ¡
  Rusia uñisirinakaparux aka uraqit q"umachañ munta!
  Margarita, aka imill-heroe, jupax q"ala kayumpiw mä jiwayir regalo jiwañar jaquntaraki. Jupax walja nazis ukanakaruw knock out ukat tuitear:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki!
  Ukat wasitat larusisaw phallïna.
  Mä waynampi mä imill wawampix heroico ukhamaw nuwasipxi. Chʼaxwäwix niyaw chhaqtxchixa. Alemanes jupanakax Orenburgo markaruw muyuntapxäna, ukat Wila Ejército ukarux taqi chiqanw chhuxriñchjapxäna.
  Juk"amp chiqaparux Orenburg markax nayratpachaw apsutäna. Mä castillokiw wali sayt"atäski. Nazis sat jaqinakax nayratpach Ufa markaruw muyuntapxäna.
  Ukhamarus, sur uksat jutir soldadonakapax niyaw Kazán markar jak"achasipki. Uka jan waltʼäwejj janiw sinti jan walïkiti.
  Ukatx juk"ampiw jan walt"awix juk"amp jan walt"ayat uñjasi, kunatix samurai ukanakax inti jalsu tuqit jutapxi ukat Asia Central uksanx nayratpach alemanes ukanakamp mayacht"asipxi.
  Ukampis jan axsartʼir wawanakax nuwasipxiwa. Jupanakajj atipjataparuw creyipjje. Jan ukajj pʼeqep jachʼar aptasisaw jiwañatakejj wakichtʼatäpjje. Ukampisa, ¿kunjamsa aka jiwañajj utji? ¡Jan jiwir jaqenakäpjjewa!
  Ukat walja maranakaw wawanakax qhiparapxi. Ukat kawkhantï yaqha pachanaka ukat misiones ukanakas utjarakiwa.
  Oleg jupax yaqha ch"axwawimpiw ch"axwawayxi. Ukatxa qʼala kayunakapampix mä granada jaquntasaw qʼuchtʼi:
  - ¡Stalin ukax wiñayatakiw jiwasamp chikäni!
  Margaritax Fritzes ukar uñkatasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Diosax jan walïpan! ¡Aka jaqi manq"irix jiwasaruw jutaski!
  Ukat imill wawax colerata, q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Oleg Rybachenko chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Taqinipuniw mä juk"a manq"irinakäpxtanxa!
  Ukat uka waynax qʼala kayunakapampiw jiwañan churäwip jaquntäna.
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Mä juk"a pachatakixa, ¡jisa!
  Ukat qʼala kayumpiw jiwayir arma apsurakïna, ukat Alemania markankir pä autonakaw chʼajjwayasipjjäna.
  Oleg Rybachenko jupax irnaqawiruw jaqunukuwayi ukatx URSS markan jan walt"awipax, inas, nayratpach jan suyt"äwinïkchiti ukatx janiw kuna askis ch"axwañax utjkiti sasaw amuyäna. Ukatpï inamayakiw jaqinakar jiwayapxi.
  Uka waynax q"ala kayumpiw pä granadanak jaquntäna. Uka oruga ukar ch'allt'ata, alemán tanques de la serie "E" ukanakax mayacht'asisaw ch'axwapxäna.
  Terminator wawax akham q"ucht"awayi:
  - Kunapachatixa pachaxa purinixa, .
  ¡Jan axsarasaw nuwasiñäni!
  Alwat sartasir ch'axwirinakax - .
  ¡Ukat jan axsarasaw nuwasipxañama!
  Chiqansa, uka waynax mä pä minutonakan kuna ejercitorus tʼunjañatakix wakichtʼatäxänwa.
  Margaritax q"ala kayukiw jiwañ regalo jaquntarakïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki!
  Wawanakax wali chʼaman nuwasirinakäpxiwa, janiw khitis jupanakar taktʼkaspati. Jupanakax ukham ch"ama ch"axwirinakapxiwa.
  Uka waynampi imill wawampixa sallqa kusisiñampiwa kunjamtï nayrax lurapxirïkta ukhama. Ukat jupanakamp chikaw jan axsart"aña, jach"añchäwi ukat jan axsart"aña. Jupanakax titanes ukham fascistas ukanakamp ch"axwapxi. Ukat uñisirinakax janiw kawkhantï sayt"atäpki ukx mä qalar uñtat pasapkaniti, ukax qhanawa. Inas qalat sipansa ukat monolito ukanakat sipansa jukʼamp chʼamanïchi.
  Margarita, fusilamiento, jupax akham sänwa:
  -Jiwasax aka planetan campeonatos ukhamäñäniwa,
  ¡Jiwasax colegionkir gigantenakätanwa!
  Ukat imill wawax wasitat q"ala kayuni, cincelat kayupampiw jiwañ churäw lanzani. Ukat uñisiriparuw tʼunjäna.
  Aka tawaqux wali thayawa, janiw kuns juparux apnaqañjamäkaniti.
  Kunjamakitix janiw kuna métodos contra chatarra ukax utjkiti. Ukampirus, akax janiw mä palanca ukhamäkiti, jan ukasti kunatix juk"amp jiwayir ukhamarak thaya.
  Oleg Rybachenko, fusilamiento, croaked:
  - ¡Janiw yuqall wawakïkti, super waynatwa ukat akapachan taqi jaqinakat sipan juk"amp jach"äxarakïwa!
  Ukat mayampiw qʼala kayupampis mä tʼunjir perno explosivonak jaquntkaspa ukhama. Ukat mayampiw pä alemán tanques ukanakax ch"axwapxi.
  Wayna ch"axwirix wali ch"axwañawa. Ukampis jupax janiw mä chivompix akan chhuxriñchjasiñap p"akjañjamäkiti sasaw amuyasi. Janis jan suytʼäwin jan waltʼäwinakajj utjkchejja, kunjamtï jan atipjkay uñisirinakajj jan utjki ukhama.
  Uka waynax kunjams Bielorrusia markan presidencial chhijllawinakatak ditties uñstayatayna uk amtasïna:
  Suxta kuti jan wali arunak ist"añax janiw askïkiti,
  ¡Ukat janiw amuyañjamäkiti qawqhas "awkiru" iyawsañaxa!
  Lukashenko jupax paraíso lurañ arsuwayi -
  Ukampis qhanampi chikt"ataw ch"amakar sarapxta!
  Jïsa, sistema ukat culto de personalidad ukatakix mä chʼamäxänwa. Chiqansa, ¿kunatsa Europa markankir mä markax dictadorar tolerañapa, Edad Media ukankaspas ukhama?
  Ukat Stalin jupax dictador ukhamarakiwa ukat aka universo ukanx juk"at juk"atw mä ch"axwäw qalltawayi atipt"añataki...
  Heroico wawanakax yaqha kimsa uruw ch"axwapxäna. Ukañkamasti, nazis ukanakax Kazán markaruw muyuntapxäna ukat Ufa markaruw katuntapxäna.
  Kremlin markanx nayratpach nuwasiñanakax utjawayi. Pusi layqa imillanakax espadanakampi ukat jiskʼa disconakampiw jaquntañatakix nazis ukanakamp nuwasipxäna, qʼala kayunakampi.
  Kremlin markax Sturmlevs, Sturmtigers, bombardeos ukat jach"a cañones ukanakan bombardeo ukanakamp jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  Chiqansa, Stalin pachpaw Sverdlovsk markanx wali jikxatasi. Ukat URSS markan jan waltʼäwipax niyas jan suytʼäwinïkaspas ukhamawa. Ukampis Wila Bandera ukax Rusia markan capitalapanx waliw jaltxaski, ukax sañ muniw janiw taqinix chhaqtkiti!
  ¡Jaqinakax mä turkakipäwix niyaw purini sasaw amuyapxi!
  Natasha kullakax árabe jaqirux chikat chikat khuchhuqatayna. Jupax q"ala kayumpiw mä disco jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jan jiwir Awki markarux jach"añchapxam! ¡Hitler chachajj janiw pʼakintksnati!
  Zoyax pä sablempiw fascista ukarux ch"iyjarakïna ukat chirp"asirakïnwa:
  - Janiwa, jani p"akjapxitati!
  Uka qhepatjja, qʼala kayupaw nazis ukanakar jiwayañatak mä disco jaqontäna.
  Ukat mä qawqha ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakax Kremlin markan t"unjat pirqapat jaquqanipxäna.
  Ukatxa, Aurora kullakax pallapallampiw jiwayatayna. Jupajj jukʼakiw disparäna, ukampis cheqaparjamaw disparäna. Ukat ukatsti sablenakapampix apnaqarakïnwa. Ukat warawaranaka ukat wali chʼullqhi jiskʼa esvásticas ukanakaw qʼala kayunakapat tʼijtjjäna.
  Ukat akanx Svetlanax q"ala kayupampiw mä ch"ullqhi disco jaquntani ukat Fritz ukx t"aqa t"aqaruw ch"iyjani. Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  - Kolovrat, Evpatiy Kolovrat - Pachamamar arxatiri, Perú markan pallapallapa!
  ¡Kolovrat ukax wali jach"awa! ¡Evpatiy Kolovrat ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! ¡Héroes de Rus' ukanakax alarma phust'apxi!
  Pusipachaw akan nuwasipxta. Niya taqpach Moscú markax nayratpach apsutäxiwa, ukatx municiones ukanakax tukusxiwa. Rusia markankir yuqall wawanakas imill wawanakas jiwarasipkiwa. Ukampis janiw aynachtʼapkiti. ¿Qhawqha tiempos uka muyuntäwix utjkchixa?
  Kremlin pirqankir imillanakax ch"axwapxi. Kunjamatix heroes ukanaka. Ukat diciembre phaxsinx q"ala kayunipxiwa ukat bikini ukampikiw uchasipxi. Ukampis janiw thaya jikxatapkiti. Jan ukasti, chʼamapajj jukʼampiw jiljjattaski.
  Ukat qʼala kayunakajatjja, wali chʼollqhe, wali chʼullqhi disconakaw tʼijtjjaraki. Ukax Wehrmacht ukan anqäx markan pallapallanakaruw t"unjapxi.
  Ch"axwirinakax ch"axwañ heroes ukham ch"axwapxi. Ukat mä jisk"a isimpi. Ukham suma uñnaqt"aninakax janiw p"inqachapkiti ni serie E ukat AG ukan jach"a tankinakapatsa, jan ukax nazis ukan yaqha axsarkañ inventonakapatsa.
  Janiw kuna imill wawas kunayman fascismo ukar atipt"kaspati. Akapachanjam jan pantjasirïkchisa.
  Natasha kullakajj espadapampiw chʼiyjäna, qʼala kayupampiw mä disco jaqontäna, nazis ukanakar khuchhuqasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Kunjamas sumax soviético markan jakañaxa,
  ¡Ukat Wehrmacht sat barcor tʼunjañax wali kusiskañawa!
  Zoya, sabres ukamp molino apnaqasa, akham sänwa:
  - ¡Wehrmacht ukax wali llakitaw ch"amanchasiwayi! Jichhax ¡Kremlin ukarux niyaw arxatasktanxa!
  Ukat imill wawax q"ala kayunakapamp mä warawara jaquntäna, Krauts ukar ch"allt"asa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - ¡Akaxa uñisirinakaru sallqa uywañawa!
  Ukat ukatsti Aurora kullakax ch"axwañanx utjarakiwa. Kunjams wila ñik"utan ukat thaya imill wawa. Juyphi pachan thayapanxa, cobre wila ñik"utapax nuwasiñ banderar uñtataw liwxatasi. Janiwa, ukham tawaqux janiw khitirus qunqurtʼasiniti.
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatxa, mä chʼullqhi discow aychampi wilampi khuchhuraski.
  Jupax uñisirinakan janchinakap khuchhuqaraki. Ukat Aurorax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayax mä super clase imill wawatwa!
  ¿Kunjamsa Svetlana kullakajj nuwasiñan uñnaqtʼani?
  Aka rubio terminador ukax mä diabólico nina ukat mä tornado de aniquilación ukhamakiwa.
  Ukat ukhamarakiw mä jiwayir muspharkañ q"ala kayupat t"ijti. Ukat imill wawax nuwasiñanx taqpach gas ukan jikxatasi.
  Pusipachaw nuwasiñankapxi. Ukat janiw qhipäxar kuttʼañapäkiti ni aynachtʼañapäkiti.
  Jupanakax pusi layqanakawa - ¡mä super! ¡Chiqpach cuarteto taqi kuna ukat taqinir t"unjañataki!
  Ch"axwirinakax arxatäw chiqawj katxarupxi. Ukampis Kremlin ukax jach"awa ukatx janiw taqi chiqan sayt"kaspati. Ch"amanakax wali jan kikpakïpxiwa.
  Natasha kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Jiwasaxa, janiwa atipjañakiti!
  Ukat uka tawaqux wasitat qʼala kayumpiw jiwayir cargo jaquntäna.
  Zoyax uñisiripar ch"uqt"asax logicamente akham sänwa:
  - Janiwa taqi kunasa atipt"kasmati... ¡Jan ukaxa computadora anatt"awina!
  Ukat quri ñik"utan tawaqux wasitat jiwañ disco jaquntäna.
  Aurora, uñisirinakapar sabres ukamp khuchhuqasa, chillqt"asisaw akham säna:
  - ¡Atipjañaxa, nayaxa iyawstwa, jiwasanakanïniwa! ¡Qullan Rusia markan sutipxaru!
  Ukat qʼala kayunakap jaquntatapatjja, tʼunjañ churäwiw tʼijtʼi.
  Ukat uka khuchhurat nazis ukanakax jaltxapxiwa.
  Ukat ukat Svetlanax nuwasïwinwa. Fascistas ukanakarux lanzamientos ukanakampiw khuchhuqaraki. Ukat wali yatiñampi, jan ukax jan tukuskir yatiñampiw kuns luraraki. Qʼala kayunakapajj wali chʼamañchtʼatawa. Ukat wali axsarkañ tʼunjäwi uñachtʼayapxi.
  Ukat ukat imill wawax akham q"ucht"i:
  - ¡Awki markaru ukhamaraki machaq pachanakaru jach"añchaña!
  Ukat wasitat jiwañan muspharkañapax q"ala kayunakapat t"ijtäna.
  Ukat akanx Natashax wasitat ch"axwañan jikxatasi. Ukat jupax Krauts ukarux ch"iyjatayna, mä cometa ukham t"ijt"asa. Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Jach"a Awki Markaru jach"añchaña!
  Ukat espadanakapax mä cortacésped ukar uñtataw jaltxapxi.
  Ukat imill wawax qʼuchtʼañsa qalltaraki:
  - Rusia markar wiñayatak jach"añchaña,
  ¡Samkasajj phoqasiniwa!
  Ukat imill wawax qʼala talonampi mä jachʼa boomerang churäna. Ukat jupax muyuntasinx tunka payan ch"iyar ch"iyar p"iqinak khuchhuqatayna.
  Chiqansa, janiw alemanes ukanakax imill wawanakar jiwayapkänti, jan ukasti unidades coloniales ukanakaw jupanakar jiwayapxäna. Ukampis ukhamäkchisa, nuwasirinakatakejj jukʼamp thayaruw tukuyi.
  Jupanakax lliphipiri ukat anatt"asirïpxiwa.
  Natasha kullakajj wasitatwa uñisirinakapar chʼiyjäna. Ukat qʼala kayunakapampix ukham kuns jaquntaraki.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Stalin ukat gloria!
  Ukat ukatsti Zoya. Mä jiwayir yänak antutañampi kikiparakiwa. Ukat qʼala kayunakapajj jiwañ yatiyäwiw thuqtʼäna.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Janiw jiwasanakjam Mama Marka layku jiwañax axsarañjamäkiti!
  Ukat ukjatx Aurorax uka apt"asisaw ch"axwäwir mantarakini. Ukat qʼala kayunakapampix mä boomerang sat aparatow lanzarakïni. Ukat uñisirinakaruw wasitat uñstayani.
  Uka qhipatxa akham sasaw qʼuchtʼi:
  - ¡Rus soviético ukatakixa! ¡Kunas alajjpachar apnaqani!
  Ukat ukatsti Svetlana sat chʼaxwäwinxa. Ukhamaraki mä imilla khititixa janiwa sayt"ayatäkaspati jani ukaxa juk"ampi ch"amanchatäkaspati. Ukhamaw thuqt"asi. ¡Janiw nayax ukham nuwasirit qhispiyirjamäkti!
  Ukat qʼala kayumpiw jiwayir paquetenak jaqontäna. Ukat jan sinttʼasisaw uñisirinakapar jiwayaraki.
  Qhipharux Yarilax jupanakatak mayisiñapäkchisa. Jan ukax inas Perun. ¡Chernbog reinojj jiwañat qhepat jupanakaruw suytʼaski juchararanakataki! Ukampis jupanakan thakhiparjamax wali askiwa - ¡ch"axwawinakax sapa kutiw utji! ¡Ukat walja chʼaxwäwinakaw utjaraki! Ukhamajj inas juchararanakan destinopat jan sinti llakisiñasäkchiti?
  Svetlanax mä juk"a k"uchikiw jikxatasïna: janiw cristianonakarux envidiasiñamäkiti - wiñayatakiw walja kusisiñanakat apt"asipxani. Kuntï aka Oraqen utjkäna ukanakas utjkchïnjja.
  ¡Eh, jan wali juchararanaka! ¡Ukat jukʼamp llakit cheqapar jaqenaka!
  Ukat imill wawax wasitatw cincelat qʼala kayupamp jiwañ regalo jaquntäna. Ukatxa akham siwa:
  - ¡Akapachaxa jiwasanakiwa! ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Natashax espadanakapampix kimsa mariposa luratayna ukat chillqt"asitayna:
  - ¡Jach"a Rusia markar wiñay jach"añchäwix utjpan!
  Ukat qʼala kayunakapax jiwayir ukat jan uñtʼat yänak jaquntani. Uka qhipatxa, imill wawax q"ala talonax ch"iyar jaqin nayraqataparuw ch"allt"äna, juparus yaqha phisqa árabe jaqinakarus pirqat jaquqanïna.
  Jutïr ch"axwäwinx Zoya ukaw utji. Janiw kunas jarkʼkaspati. Jupajj Hitler chachan walja jaqenakampiw nuwasi. Ukat kimsa molino apnaqaraki. Pallapallanakax jupar liwxatatapatw khuchhurapxäna.
  Uka qhipatxa imill wawax akham siwa:
  - ¡Wiñay Rus' ukax Svarog ukampiw utjani!
  Ukat masinakaparux wink"i.
  Jutïr ch"axwäwinx Aurora sat warmiw utji. Jupax pantera ukham t"ijtäna. Jupax taqiniruw khuchhuqatayna. Ukat qʼala kayunakapampiw jiwañan churäwip lanzawayäna. Jupax walja fascistanakaruw khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Awki markana jach"a uñnaqapataki!
  Ukat ukat Svetlanax ch"axwäwiruw mantawayi. Kunjamsa uñisirinakapar tʼunjaski. Ukat wali chʼamampiw sarnaqaraki.
  Uka qhepatjja, qʼala kayunakapatwa jiwañan churäwipajj tʼijtäna. Ukat nazis ukanakarux wali sum khuchhuqaraki, mä peluquero ukan navajapjama.
  Ukat imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Patak maraja ukat chiqapa! ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Jïsa, aka pusix chiqpachapuniw heroico ukham nuwasi. Ukampis pusi qʼala kayuni ukat niya qʼala jan isin suma uñnaqtʼanakajj janiw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin atiptʼañjamäkiti. Ukat ukhamatwa Moscú markax t"unjawayi.
  Imill wawanakax katuntat capitalatw mistuwayapxäna, espadanakapampix ukhamarak jan uñjkañ manto ukamp apnaqasa.
  Jupanakax jilapartx walja lurañanakanïpxiwa. Jach"a rango ukankir imill wawanaka, janiw juk"amp jach"a jan ukax juk"amp suma uñnaqt"anïpkätati.
  Ukat Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Gorky markat katuntat markat sarxapxäna.
  Nazis, ay, niya taqi chiqanwa suma jikxatasipxäna.
  Uka waynax imill wawax sarxapxänwa ukat q"ala kayunakapamp agujanak jaquntapxäna, ukhamat Krauts ukanakar tukjapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Janiwa, vigilante ukaxa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcón, mä águila ukan uñnaqapa...
  Jaqinakan arupax qhanawa - .
  ¡Uka jiskht"awixa katarimpiw ch"allt"asini!
  
  Nayax iyawstwa taqpach uraqpachax sartani - .
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat Intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Margaritax q"ala kayunakan kayunakapamp walja agujanak jaquntäna ukat akham sasaw qhanañcht"äna:
  - Janiwa, janiwa chhaqkaniti!
  Ukat ametralladorampiw mä phallawimp jalxatäna, ukat pä tunka fascistanakaruw chʼiyjäna.
  Uka kasta wawanakaxa. Thaya, jan ch"allxtayiri. Chiqpachansa, akax janiw ukham chʼaxwäwikiti. Ukat tʼijtxapxañapawa.
  Moscú markax t"unjatawa, Gorky markax t"unjatawa. Nazis ukanakax Kazán markaruw ch"axwapxi. Akax niyaw Volga jawir thiyan qhipa soviético markaxa. Uka ch"axwawix heroico ukhamawa, ukampis juk"ampiw jan suyt"äwinïñax utji.
  Nazis ukanakax serie AG ukan juk"amp nayrar sartat tanques piramidales ukanakanïnwa, janiw kuna armas soviéticas ukanakas ukar mantañjamäkänti. Ukat akax, nayax sañajawa, wali jan waliwa.
  Kunapachatï mä yuqall wawax imill wawanakan qʼala kayunakapax pistanakar granadanak jaquntapxi ukhakiw alemán monstruonakax chʼaxwapxi. Ukampis ¡mä chacha warmikiw kuns lurapxaspa, niya taqpach uraqpachax URSS marka contra saytʼasipki ukhaxa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, AG-50 ukat AG-75 p"iqinak mayacht"asis jaquntäna, ukatx akham sänwa:
  - Uka fortaleza ukaxa thakinkiwa, .
  Uñisirinakax lurapxi...
  Jiwasax qhipäxat muyuntañasawa - .
  ¡Jan ch"axwañampiw juparux irpapxam!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ch"axwañanxa sallqjañaxa wali jach"awa! ¡Yämas ch"amanakax jan igualäpkchi ukhaxa!
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Ukat nayax Entente estrategia ukan anatt"awayta. Mä kipka armanakampiw patak tunka pusini millón uñisiri soldadonakar tʼunjäna, ukat jupa pachpas cero ukhakiw chhaqhayasïna. ¡Ukax sañ muniw tácticas tuqix chiqpachapuniw uraqpachar ch"axwasma!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Wali askipuniwa! ¡Ukat nuwasiña ukat atiptʼaña!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala amparanakapamp aguja kayunakap jaquntäna. Kimsa tunka fascistanakaruw jiwayatayna, ukat akham sänwa:
  - ¡Qullan Rusia markan sutipxaruw atipt"añäni!
  Uka waynampi imill wawampixa t"ijtxapxarakïnwa... Ay, chiqpachansa ch"amanakaxa sinti jan kikpakiwa.
  Kazán markax taqi kasta armanakampi t"unjataw uñjasiwayi. Stalin jupax qhipa wila ch"allt"añkamaw katuntatäñapatak mayïna. Ukampis chiqansa, Moscú markan tʼunjatäxatapatxa, Ejército Rojo ukan nuwasiñ ajayupax sinti pʼakjataw uñjasiwayi. Taqinipuniw jukʼat jukʼat jiwañ munapxäna. Ukat nazis sat jaqinakax waljani ukat armanakapanxa wali jachʼawa.
  Ukat jet avionanakapax taqi markanakaru ukat ayllunakaruw bombardeapxi, kawkhantï nazis ukanakax janïr katuntañ puedipki ukanakaru.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax janïr Kazan markar puripkipanx aka markax t"unjataw uñjasiwayi.
  Ufax apsutarakitaynawa. Ukatwa, juyphi pachax wali chʼamakïkchïnsa, nazis ukanakax Sverdlovsk markaruw sarapxäna.
  Stalin chachan sede centralapajj ukanwa utjäna. Ukat samurainakax inti jalsu tuqit jutapxäna. Japón markankirinakax ch"amanïpxarakiwa.
  Jupanakan nuwasirinakapax juk"amp jan walt"ayiriwa - ninja imillanaka. Siberia markan juyphi pachas utjkchixa, q"ala kayukiw chhijchhi taypin t"ijtapxi, jupanakpachasti trajes de baño ukampikiw uchasipxi. Ukham nuwasir jaqinakar amuyt"añas axsarañawa. Wali suma uñnaqtʼanïpkchisa.
  Akax jupanakat maynix ch"uxña ñik"utani, maynix q"illu ñik"utani, kimsïrix wila ñik"utani, pusirix janq"u ñik"utani.
  Ukanakax wali suma jiwayirinakawa. Mä espadampiw irnaqapxi ukat jisk"a discos jan ukax chakras ukanakaw infantería ukar jaquntapxi. Ukat ninjas ukanakax tanques ukanakarux explosivos ukanakaw jaquntapxi - jupanakax mä guisante ukham jach"akiwa, ukampis juk"amp jach"a tanques soviéticos ukanakax altu pataruw aire ukar t"ijtapxi ukat ch"iyjapxiwa.
  Nayraqatx wali axsarkañ IS-7 ukax janiw ninja imillanakatakix jark"atäkiti. Jupanakajj wali jachʼa nuwasirinakäpjjewa, ukatwa guardianakasa jan chʼamanïpkiti.
  Akax mä ninja imillawa, ch"uxña ñik"utaniwa, q"ala kayunakapampix mä guisante ukat kimsa tanques soviéticos ukanakaw mä kutikiw jaquntawayi, altu pataruw jaltxatayna, ukatx chiqanakaruw phallawayi.
  Ukat ukatsti mä imill wawax q"illu ñik"utani ukat q"ala kayumpiw utji, mä guisante jaquntata. Ukat mayampi, soviético autonakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi ukat t"unjataw uñjasi. Uñt"apxañäni, akax aka kasta ch"axwirinakawa - juk"amp jan axsart"ir caballeros jupanakan nayraqatapanx axsarayatäspawa.
  Ukat akax mä ninja tawaqux wila ñik"utaniwa nuwasiñanxa. Kunjamtï qʼala kayumpi mä jiwayir guisante jaqontatäki ukhama. Ukat ch"axwatapatxa, jach"a IS-12 ukan armadurapax phallawayxänwa.
  Akax Terminator imillawa.
  Ukat ukatsti mä ninja tawaqux janq"u ñik"utanïnwa. Uka pachparakiw aptani, taqi ch"amapampiw Wila Ejército pallapallanakarux espadanakap ch"allt"ani. Jupaw jupanakar khuchhuqani ukat q'ucht'arakini:
  - ¡Janiw nayax mä patético insecto, ninja ukhamäkti, ukampis janiw tortuga ukhamäkti!
  Mä kutimpiw pusi imill wawanakax nuwasïwin jiwayir jaqinakäpxi.
  Ejército Rojo ukax taqi frentes ukan ch"axwañanx atipt"aski. Ukampis nuwasiñatak chʼamachasiskakïnwa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax juyphi pachan ch"uqi taypin sarnaqapxi. Jupanakax q"ala kayuni pisin jakasir wawanakawa. Jan jiwir cuerponakatakix thayax janiw sinti jan walïkiti. Uka supermenanakax janiw usuntkaspati ni thaya jan ukax thaya usump katjapkaspati. Ukampis ukhamakipansa, Urales sat cheqar jakʼachasisma ukhajja, thayajj janiw walïkiti ukat wawanakan qʼala talonanakapsa chʼakhurakiwa.
  Oleg jilatajj wali llakitaw akham säna:
  - ¡Janiw yatktati kunas juk"amp jan walïki - thaya ukat manq"at awtjata, jan ukax qullan Pachamaman chhaqhatapat amuyasiña!
  Margaritajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Jiwasatakix thaya, manq"at awtjatax janiw kunas... Ukampis nazis ukanakamp chhaqhatax chiqpachanx jan waliwa!
  Oleg jupax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Janiw juk"amp jan walir puriñjamäkiti! Jila partejja, ¿kunatsa Tercer Reich ukajj jiwasan universonakat sipansa paralelo universonakan jukʼamp sum irnaqtʼi?
  Margaritax mä asumción lógica ukham luratayna:
  - Kunatixa fascistanakaxa wali ch"amani ukhamaraki wakicht"atapxiwa. Ukat walja kutiw suertenipxta. ¡Yämas Stalingrad markamp chika!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä bola de nieve ukar ch"allt"äna ukat akham sasaw akham säna:
  - Jisa, ¡Stalingrad markampixa wali suertenipxtwa! ¡Fritz jupanakax pachpaw jan amuyt"asis uka sipitar mantapxäna!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Jan walt"awinakaru jan mantañataki ch"amachasiña, .
  Jan mayjt"ayasiñataki ukhamarak chhaqhayañataki...
  Mä qullqit mä níquel apthapiñax wakisispawa,
  ¡Ukat sipansa, ¡machaq yuriña!
  Thakhinx wawanakax mä destacamento de fascistas ukarux atacapxäna. Patak jila soldadonakaw jiwarapxäna. Maynïrejj katuntat jaytatäjjänwa. Margaritax waynarux wali elástico suelanakapar jamp"att"añapatakiw wayt"äna, thayat wila. Jupajj istʼasisaw uk luräna. Ukat alemanonakajj Sverdlovsk markaruw jakʼachasipki ukat muyuntapjjaraki sasaw sarakïna.
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Muspharkañawa jumampi nayampi, Margot, juk"ampi jaya, ukampisa kunjamasa sapüru jaqinakjama jan ukaxa juk"ampi llamp"u chuymampi sarnaqapxta!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Mä jach"a ch"axwañan katjata! Amuyataxa aka universo ukanx taqiniw URSS ukarux uñisipxi. ¡Naturaleza ukat espacio ukanakas ukhamaraki!
  Ukat Oleg jilatajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Jiwasatakix Hitler jiwayañax jan yäqañjamäkaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa?
  Margaritax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Hiperbrujax janiw ukham kamachi churapkituti! Ukhamajj jan amateur uñachtʼäwinakampi lurañäni. Ukatjja, ¿kunsa ukajj lurani?
  Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw akham jaysäna:
  - ¡Wali walja! Ukhamarus, Fuhrer, akax África uksanx Fuhrer ukhamarakiwa!
  Margarita kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Jichhax nayraqatar ch"axwañäni, ukatx Hitler tuqit uñjañäni! Kunjamtï sapkixa - ¡jan jankʼak jankʼak sarañamawa!
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Jasakixa wali askiwa, janiwa cincel p"akjañakiti... ¡Chachaxa janiwa ch"uqi ch"uqixa, ukatxa jank"akiw loco tukuwayxi!
  Uka waynampi tawaqumpixa taqi ch"amapampiwa t"ijtapxäna. Ukat Sverdlovsk markar puriñkamaw puripxta. Ukat nazis sat jaqenakan nuwasipkäna uka markar arjjatañwa qalltapjjäna.
  Uka ataques ukanakax maynit maynikamaw arktapxäna.
  Wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxäna. Margaritax túnica isimpiw isthapita, ukat Oleg Rybachenko jupax mä yuqall wawakiw shorts ukamp isthapt"ata. Ukampis cheqpach ukat jan kʼuchirtʼasir heroenakjamaw nuwasipjjäna.
  Oleg jupax q"ala kayunakapamp aguja jaquntäna, Fritz-arux kunkapar ch"allt"äna ukat chillqt"äna:
  - ¡Janiwa mä pulgada uraqi jaytkañäniti!
  Margaritax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  -Janiwa mä gota, jani mä pulgada, jani mä centímetro!
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw thaya taypin ch"axwapxäna. Ukat yaqha precursoranakas jupanakamp chikaw utjarakïna. Ukat waljanirakiw qʼala kayukïsipki, sallqa thayas utjkchisa. Ukat jan jiwir wawanakax sallqa thaya thaytʼir jan axsarapkchi ukhaxa, janirakiw jan walinak lurapkaspati, ukhamax sapürunjam wawanakatakix wali axsarkañawa.
  Akax q"ala kayuni mä precursorawa, amparanakapas thayat ch"uxñaruw tukuwayxi, kisunakapax thayampiw katjasi, ukat chhuxriñchjasiñapas punkitänwa. Uka waynax wali llakitaw jikxatasi. Ukampis ukhamäkchïnsa, wali coleratapuniw mä granadanak aptasin nazi sat tank manqhar jaquntäna, ukat jupa pachpaw ametralladorax jaltxatayna.
  Akax mä jan axsart"ir waynawa...
  Jan ukajj mä imill wawajja, qʼala kayunakapajj escarlata amapolanakar uñtataw qhantʼi, ukat alemán mastodones sat animalanakan pistanakaparuw mä mina jaqontäna. Jupa pachpaw jiwxi, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Juyphi pachanx q"ala kayuni sarnaqañax wali llakiskañawa, Siberia markanxa, kunapachatix jan jiwir aychampi jark"aqatäkta ukhaxa.
  Oleg ukat Margarita sat chacha warminakas janiw sinti qʼañu qʼala jan isinïpkiti, wali thaya thaytʼanisajj janiw sinti kusisipkiti. Ukampis jachaqt"asisaw q"uchupxi, waynanakar kusisiyañ munapxi:
  - Eh, escarcha, escarcha, jan congelapxitati, ¡
  Jan congelapxitati! ¡Nayan caballojajj! ¡Nayan caballojajj!
  ¡Janq"u ñik"uta!
  Uka yuqalla imillanakaxa, wila ch"iyara kayunaka ch"allt"asisawa, wali thaya thayampi ch"allxtasa, q"uchupxäna:
  - ¡Ch"uqixa janiwa jark"kañäniti! ¡Uka thayajj janiw atipjistaniti! ¡Jiwasax Krauts ukan nayrïr irpiripätanwa! ¡Fascistax wali jawq"jataw uñjasini!
  ¡Wawanakax wali sum nuwasipxi! Ukampis chʼamanakajj sinti jan kikpäpjjewa. Stalin chachajj muyuntat Sverdlovsk markat Novosibirsk markaruw jaltjjäna. Ukampirus japoneses ukanakax niyaw inti jalsu tuqit aka markar jak"achasipxi. Jupanakax kunjamatsa Siberia markan thaya thayt"awinakarus janiw axsarapkiti.
  Ch"axwäwix tukusipan.
  Ukampis precursoranakax janiw aynachtʼapkiti. Ukat jan waltʼäwinakansa, wawanakax jan axsarasaw qʼuchupxi;
  Jiwasax nayrïr irpirinakätanwa, comunismo ukan wawanakapätanwa - .
  ¡Mä nina, mä carpa ukat mä wajjra phust"ata!
  Fascismo maldito ukan invasión ukax - .
  ¡Ukax mä colerat atipt"äwi suyt"aski!
  
  ¿Kunsa uka nuwasïwinakan atipjawaytanjja?
  Jan ukajj ¿uñisirimpi nuwasiñanakanti uk jikjjatawayta?
  Nayrajj akapachankir wawanakakïpjjayätwa - .
  Ukat jichhax Pachamaman ch"axwirinaka!
  
  Ukampis Hitler jilatajj capitalasar mä paso sarawayjjäna,
  ¡Uka cascadajj jan jaktʼkay bombanak jaqontäna!
  Jiwasax Awki Marka, alaxpachat sipan juk'amp suma - .
  ¡Jichhax wila inti jalantux purinxiwa!
  
  Jiwasax agresión ukarux qhuru chuymampiw jaysañäni - .
  ¡Jupa pachpas, ¡ay, jiskʼa jachʼa tukupkchisa!
  Ukampis uka espadax mä fragil wayn tawaqun amparapankiwa - .
  ¡Supayan legionanakapat sipansa jukʼamp chʼamaniwa!
  
  Tanques ukanakax avalancha ukat avalancha ukar jank"ak puripxpan, .
  ¡Ukat riflex kimsaruw jaljapxta!
  Policianakajj qhepäjjat jan walinak lurapjjpan, .
  ¡Ukampis Qullan Diosaw jupanakar wal mutuyani!
  
  ¿Kunsa amtapjjta? sumankañ lurañanak lurapxam - .
  Ukat ukatakix ¡ay, ¡disparañaw wakisïna!
  Uka samarañax niyaw uñisiñatakïxi.
  ¡Ukhamaraki nuwasiñampi khuyapayasiñampi!
  
  Imill wawampi nayampixa q'ala kayukiw t'ijtxapxta - .
  !
  Ukampis janiw axsarañjamäkiti, wawanakax yatipxiwa -
  ¡Fascistax mä balampiw ataúd ukar jaquntatäni!
  
  Ukatwa mä jan wali compañía Krauts ukar jiwayapxäna,
  ¡Ukat mayni axsaririnakax t"ijtxapxi!
  Jiwasax infantería ukarux ch'axwäwinx mä guadani ukham t'unjapxtanxa - .
  ¡Wayn tawaqunakan verano urunakapax janiw jiwasatakix jark"kiti!
  
  Atipjäwix mä aski lurawiwa, mayo phaxsinwa, 2016 maranx utjani.
  Jichhax ch"uqi ch"uqi ch"uqi, ch"uqi ch"uqi!
  Uka waynax q'ala kayuniwa, kullakapax q'ala kayuniwa,
  ¡Wawanakax traponakampiw nayrïr marap amtapxirïna!
  
  Kawkitsa uka ch"amanakax jiwasanakan jutapxi - .
  ¡Llaki, thaya, uka munañ aguantañataki!
  Kunapachatï mä amigojajj sepultura manqha tupunïkäna ukhajja,
  ¡Mä amigojajj jachtʼasi ukhajja, nayajj jiwjjtwa!
  
  Cristow precursoranakar bendiciwayitu,
  Jupasti sänwa: ¡Awki markajj Diosan churatawa!
  Ukaw taqi kunat sipansa nayrïr iyawsäwixa,
  ¡Soviético, qullan marka!
  Ukat lakapan jachaqtʼasisaw jiwapxi. Wawanakax janiw jan ch"amanïñ yatipkiti... Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax mä semana tukuyaw ch"axwapxäna. Ukampis Sverdlovsk markajj jaqontatäjjänwa. Mä chiqax guarnición ukanx katuyasiwayi - kunatix situación ukax jan suyt"äwinïkaspas ukhamaw amuyasi. Precursoranakakiw jan katuyasiñ munapkänti.
  Ukat mä qawqha jan axsartʼir qʼala kayuni waynanakaw jan axsartʼas chʼamachasipxäna. Jupanakax chhijchhi taypin t"ijtapxäna, chiqpachansa wali ch"uxña thaya laykux ch"uxña ch"uxñaruw tukupxäna. Ukat ametralladoranakampi cañonanakampiw jiwarapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax wali ch"iyjataw jikxatasipxäna, ukampis Sverdlovsk markat qhispipxarakïnwa. Uka qhepatjja, Novosibirsk markaruw sarjjapjjta. Ch"amaka, juyphi pacha, jaya arumanaka.
  Mä yuqall wawampi mä imillampiw t"ijtxapxi, jupanakax llakitaw jikxatasipxi, wali colerata.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¡Mä hiperbruja ukax aka pacharux yanapt"aspawa! Jan ukhamäkanixa, ¡nazis ukanakax atipt"apxani! ¡Chiqpachansa akax taqi chiqan jan chiqapar uñjañawa!
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp jach"aruw jaltxatayna, paqallq kutiw salto ukan t"ijtäna, ukatx wali amuyt"ataw akham säna:
  - ¡Akapachanxa juk"a chiqapar uñjañawa utji! Sañäni, ¿kunatsa chuymankipstat jaqinakax tʼaqhisipxi? Ukatjja, ¡niya taqeniw jan mayjtʼayatäpkiti! Ukat maynejj waynäki ukhajja, cigarro fuma, umaña ukat jukʼamp jan walinak luraraki, ukat kʼumarakiwa! ¿Kawkhansa chuymankipstat jaqinakax tʼaqhisiyapki uka chiqapar uñjañaxa?
  Margaritajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Janiw kunas chiqapar uñjañax utjkiti!
  Oleg Rybachenko jupax mä juk"a ingenuo ukham jiskt"äna:
  - Ukat kawkirus Diosax uñch"ukiski?
  Margarita, aka q"ala kayuni tawaqux mä p"iya túnica ukanïnwa, jupax akham amuyt"ayi:
  "¡Inas jiwasax diosanakjam tukuñas wakischispa, ukhamat chiqapar uñjañax akapachan apnaqañapataki!" ¡Ukax Luririn yatiñapawa!
  Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Jiwatanakaru jaktayañäniwa sasaw iyawstxa!
  Terminador imillax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, nayaxa iyawstwa akaxa, chiqpachansa!
  Wawanakax Novosibirsk markaruw t"ijtapxäna ukat aka markar arxatañanx chikancht"asipxäna.
  Jupanakax niya qhipa jach"a markanx Ejército Rojo ukan apnaqataw ch"axwapxäna.
  Stalin jupax Hitler jupampiw aruskipt"askäna, jupax seguridad personal ukax garantizatäspa ukhax katuyasiñatakiw iyaw satayna. Fuhrer ukax ukatakix wakicht"ataw jikxatasïna, juk"ampirus partidos ukankirinakax samarasipxaspa ukhaxa.
  Japón markankirinakajj inti jalsu toqet Novosibirsk markaruw nayratpach mantapjjäna. Ukhamajj niyas janiw qhespiñajj utjkänti. URSS markax jiwañampïskänwa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax nazis ukanakaruw ch"axwapxäna ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxäna. Ukat kuns suyasipkakïnwa.
  Jupanak jakʼanjja, precursoranakaw utjäna. Siberia markan wali thaya thaytʼanitapatjja, taqe wawanakajj qʼala kayukiw sarapjjarakïna, ukat verano urun precursorjam uniformenakampi corbatampiw isthapisipjjäna. Jupanakax heroes ukham jiwapxäna.
  Kayunakapax gansos ukanakan kayunakapjam wilapunïnwa, amparanakapas ch"uxñaruw tukurakïna.
  Ukampis precursoranakax janiw aynachtʼapkänti.
  ¡Jupanakax fascismo ukarux katuyasipxaniwa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala yuqall wawapan kayupampiw mä granada jaquntäna. Jupax kimsa alemán tankinakaruw mä kutikiw p"iqip ch"allxtayäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Atipjañaruw iyawstxa!
  Margaritax q"ala amparanakapamp mä jiwayir regaloruw jaquntarakïna ukat chillqt"asirakïnwa:
  - Nayax iyawsaraktwa, ¡tukuykamaw iyawsaskä!
  Ukat qhipa soviético markatakix jan suyt"äwin colerasiñampiw ch"axwapxäna. Ukat ukhampachasa janiw qunqurtʼasiñ munapkänti.
  Oleg Rybachenko, niya jiwañar puriñjam congelado precursor wawanakar kusisiyañatakix wali kusisitaw q"ucht"awayi;
  Nayax Rusia taykan nuwasir waynatwa,
  Ch"aman marka, taqi markanakan markapa...
  Janiwa juk"ampi suma uraqpachanxa utjkaspati, .
  ¡Stalin chachajj forja manqhar mä corbata chintʼäna!
  Precursoräñax wali kusiskañawa ukat jawstʼatarakiwa,
  Taqi kunat sipansa, ukax markan luqtiripäta sañ muni.
  Ukat jumax universo ukar jilxatayasma - .
  Supay-Supayan maquinanakapar tʼunjaña.
  Kunapachatï '41 maran veranojj purinkäna ukhajja,
  Junio phaxsin qhixu qhixunakax jiwasatakix qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu.
  Jiwasax janiw uka suyun pisin jakasiñap munktanti,
  Kusisiñataki, iyawsapxam - ¡Awki Pachax lurasiwayi!
  Tawaqux nayampiw embuscada ukan nazis ukanakar suyt"apxta,
  Janïr ukax mä ametralladora apsusipxta.
  Ukat Hitler chachan loco chuym ustʼayatapatjja,
  ¡Escuadrón jiwasanakax nazis ukanakarux wali sum atipt"apxi!
  Amiganakax q"ala kayunakax qhururuw tukuwayxi, .
  Chhijchhix niyaw q"ala kayu manqhan ch"allt"asiski.
  Thaya ukat lakax ch"uxñaruw tukuwayxi, .
  ¡Ukampis qullan ninax almanakasar junt"uchayistu!
  Jiwasax uñisirinakasan tupunakap jan yatisaw ch'axwapxtanxa,
  ¡Janiw urus arumas sumankañ churapksmati!
  Granadas ukanakax escalones ukanakaruw mä enjambre ukar uñtat t"ijtapxi,
  Ukat oficialanakax mä rifle de francotirador ukampiwa.
  Fascistanakax janiw kawkhans yanapt"a jikxatapkaspati,
  Jiwasan precursor, valiente destacamento...
  Capable, qullunak khuchhuñax wakisispa ukhaxa, .
  Akax Hitleran tankinakapax velas ukham phichhantatawa.
  Jaqinakax wali colerat tantachasipxäna - .
  Chiqapar uñjañataki, jan axsarañataki ukhamarak jach"añchañataki.
  Ukat thaya qutanx janiw kuna arrecifes utjkiti - .
  ¡Ukajj qontʼasiñapatakiw yanaptʼistaspa!
  Berlín markar mantapxta, Komsomol ukar mantapxta,
  ¡Uraqpachan imill wawanakamp q"ala kayump takt"asiñat qalltasa!
  Jiwasax atipjir miel alaxpachan mayo phaxsin 2016 maran samaqtanwa.
  ¡Jichhax wali suma jikxatatanakasax wiñayatakiw tukuwayxi!
  
  
  
  
  . ALEXANDRO III UKAX SUXTA TUNKA LLACH"A MARANAK JANIW JAQÄNA
  Ukat zar chachajj qollqe toqetwa uka imperiorojj chʼamañchtʼarakïna. Janiw kuna chʼaxwäwinakas ni revolucionanakas utjkänti, ukatwa qullqix sapa kuti jilxattaski. Ukat Rusia markax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwkamax juk"amp jaqinakaw utjäna, kunatix juk"a jiwataw utjäna ukat China ukat Corea uksan alay tuqinkir suyunakax mayachatäxänwa. Ukat ejercitojj jukʼamp jachʼänwa. Ukat nayrïr k"acha tankinakaw uka serien uñstawayi, ukat walja avionanakaw kunayman markan uñstawayi.
  Ay, Alejandro Kimsïr chachajj janiw Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin atipjäwi uñjañatakejj jakkänti, ukampis ukajj Nicolás Segundo chacharuw sarawayjjäna.
  Machaq reyix mä ch"aman trono, yaqha warmi, k"umara heredero, pä patak llätunk tunk millón jaqinaka, ukat pä millón chikatani pallapallanakaw sumankañ pachan estadonakan utjäna.
  ¡Ukhamajj jan ajjsartʼasa ukat wali yatiñampiw nuwasiñama! Ukhamarus rusanakax ametralladoranakampi k"achachata tanques ukanipxarakiwa, ukampis jach"a tanques ukanakax jichhakiw uñstawayi. Ukax Mendeleev yuqapan luratawa.
  Ukhamajj ¡janiw reyin ejercitopar jarkʼkasmati!
  Nicolás II jupax alemanes ukat austriacos ukanakamp ch"axwäwiruw mantawayi... Rusia pallapallanakax Galicia, Bukovina uksaruw katuntapxatayna, ukatx austriaconakarux walja atipt"äwinakampiw ch"axwapxatayna. Qalltanx Prusia Oriental uksanx ch"axwawinakaw utjäna, ukampirus ukatx venganza ukat Koenigsberg markaruw ch"uqt"apxäna. Aliados jupanakax alemanes ukanakaruw París markat jayarst"ayapxäna... Rusia pallapallanakax Cracovia markaruw katuntapxäna, ukatx mä superioridad numérica ukanipxatapa, juyphi pachanx ofensiva ukax sarantaskakiwa, Budapest markar jak"achasisa. Alemania markax amuyt"awayiwa, uka tuqitx atipt"asiñ thujsa, sumankañax mä juk"a términos ukan utjañap uñjasa.
  Alemanes jupanakax Klaipeda ukat Polonia markan mä chikat uraqinak Rusia markar churañ amtapxäna, ukhamarak indemnización payllañ amtapxäna. Francia markax nayrax Bismarck ukan apnaqatapat mä chiqaruw kutt"ayatäna, ukatx mä juk"a Dinamarca markaruw kutt"ayatäna.
  Austria-Hungría markax Galicia markaruw katuyatayna, uka markax Bukovina ukat Cracovia uksankiwa. Ukampis uka imperiojj janiw tʼunjkänti. Rusia markax eslavonakan uraqinakap wasitat katuqäna, taqi kunatix nayrax Kievan Rus markan utjkän ukanakxa, ukat Reino de Polonia uksa jach"aptayarakïnwa.
  Türkiye ukat Japón markanakax janiw ch"axwäwir mantañatakix tiemponïpkänti, Italia markax ukhamaraki. Mä arunxa, Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix chiqpachansa janiw paskänti. Ukhama mä juk"a ch"axwaña. Nicolás II chachajj autoridadaparuw chʼamañchtʼäna, ukatsti walja tiempow sumankañamp apnaqäna.
  Ukampirus Rusia markax Afganistán markan ch"axwäw tukuyäna - qhipharux británicos ukanakamp jaljawayi. Ukat Irán markax Gran Bretaña markamp jaljtawayi.
  Ukhamatwa Rusia markax yänakap jilxattayäna. Ukampis qullqi tuqit jan walt"awi ukat 1929 maran Jach"a Depresión ukax purintäna... 1931 maranx Japón markax Turquía markamp chikt"ataw Rusia zarista ukar ch"axwañ qalltawayi. Ukampis cheqansa, jiwañakiw utjäna. Pacífico uksan flota zarista ukax Kolchak jupan p"iqinchataw japoneses ukanakar atipt"awayi. Ukat uraqinkir ejercitox taqpachanx walja kutiw jukʼamp chʼamanïnxa.
  Turkunakatxa ukhamarakiw sasispa. Qhanapuniw jan wali uñisirir makhatapxäna.
  Rusia zarista ukax soldadonakar uraqir puriyañ atipxatayna ukat Japón markar katuntapxatayna. Ukat ukatx rusa soldadonakax qhipharux Turquía markaruw katuntapxäna. Ukhamaw Imperio Otomano ukan pachapax tukusxäna.
  Ukat Nicolás II zar chachajj jukʼampiw jachʼañchäna ukat Rusia markan chʼamapsa jukʼampiw jiljjattayarakïna. Aka jach"a jach"a tukuri emperadorax 1936 marakamaw apnaqäna, ukatx suxta tunk llatunkan maraniw jiwxarakïna.
  Jupat lantix Alexey II sat jilataw irnaqäna. Jilapachaxa, mä taqpacha k"umara chacha kimsa tunka payani marani. Mamapajj mayjänwa, ukatwa Alejandro Kimsïr chachajj uka jiwayir jaqechasïwip jan jaytkänti.
  Alexei II jupax Arabia Saudita markar katuntañ tukuyäna, Gran Bretaña markamp jaljasa.
  Wilhelm II chachajj 1941 marakamaw Alemania markan tronopan apnaqäna. ¡Aka reyix phisqa tunk mayan maraw apnaqäna! ¡Wali jaya tiempow utjäna!
  Ukampis jichhajj Fernando sat yoqapaw tronon qontʼatäjje. Janiw Hitler ukham thujsañas utjkiti. Yaqha sarnaqäwi.
  Wali sumankañaw utji. Taqi colonia ukanakax jaljatawa. Mussolini chachajj Etiopía markaruw katuntäna.
  Janiw kunas juk"amp jaljañax utjkiti... Ukampirus Gran Bretaña markax jan walt"äwinakanw jikxatasi. Ukat qullqi tuqit jan walt"äwin jikxatasi.
  Ukat ukhamatwa Fernando chachajj Alexei Segundo chacharojj Francia ukat Gran Bretaña markanakan colonial yänakap jaljañapatak amtäna. Kunjamatixa, chiqpachansa, qawqhas uka uraqinak uñakipt"asma.
  Ukhamatwa Mussolini, Fernando ukat Alexei II jupanakax pacto ukar mayacht"apxäna.
  Ukampis chiqans Rusia markax, uka pachakamax niya taqpach China markaruw katuntañ atipjatayna, ukatx walja kutiw economía tuqin, pallapalla tuqin ukhamarak jaqinakan utjatapat juk"amp ch"amanchawayi.
  Zar Alexei jupax iyaw sataynawa, taqpachanx uka amtarux iyaw sataynawa, ukatx jupanakax mayacht"asisaw qalltapxani sasaw amtawayi.
  Fernando chachajj janiw waynäjjänti. Ukat wali amuyumpiw sarnaqäna.
  Ukampis mayo 15, 1945 maranwa guerrajj qalltäna. Alemananakax wasitatwa yaqha chiqar sarxapxäna
  Bélgica markamp chika...
  Ukat zarista ejercitojj británico colonianak taypinwa Egipto markar jankʼak sarapjjäna.
  Rusia markax tunka millón pallapallanakanïnwa ukat phisqa patak divisionanakanïnwa, ukat jan axsaras ukhamänwa
  Jupax atipt"awayiwa. Janis khitis jarkʼkaspa ukhamänwa.
  Pä phaxsitxa, zarista ejercitox India, Irán uksan sur uksankirinakaruw katuntawayi, Arabia Saudita, Egipto, Sudán ukat Indochina uksankir británicos ukanakan yänakap katuntawayi.
  Ukampis alemanonakax Bélgica markaruw katuntañ atipxatayna, ukat París markar jak"achasiñanakanx sayt"ayatäpxänwa. Holanda markax ch"axwäwiruw mantarakïna.
  Rusia zarista ukax yaqha pä phaxsiw Asia tuqin Gran Bretaña markan yänakap katuntawayi ukat Indonesia markaruw tukuyawayxi. Ukat Australia markar purisajj África toqeruw sarjjäna.
  Alemanonakaw París markar katuntañ munapjjäna, ukampis jupanakan nuwasiñapajj janiw utjkänti. Ukampisa, uka chʼaxwäwix chhaqtawayxänwa. Italia markax Gran Bretaña ukat Francia markanakan africano yänakap katuntarakïna.
  Phisqa phaxsikiw zarista soldadonakax Europa markar puriñ qalltapxäna. África ukat Australia markanakan nuwasiñajj wali chʼamakïskänwa, ukampis niyaw tukuyasjjäna. Austria-Hungría, uraqi chhaqhayatapat wali ch"ama tukuta, ukhamarakiw ch"axwawirux mantawayi, uka mayacht"asiwi taypinxa.
  Alemanes jupanakax Holanda markaruw katuntapxäna. Ukat jupanakax juk"amp sumaw jikxatasipxäna.
  Yaqha pä phaxsiw Rusia zarista ukax Australia ukat África uksan katuntañ tukuyäna. Ukat noviembre phaxs tukuyaruw thaya pachanx alemán-ruso soldadonakan machaq ofensivapax qalltawayi, París uksatx pasawayxänwa.
  Uka tuqinx ch"amanakax nayratpach sinti jan igualäpxänwa. Francés-inglés soldadonakax atipjataw uñjasipxäna. Ukat París markax muyuntatänwa.
  Ukat machaq mara urux guarnición ukax capitulawayi... Ukatx zarista ukat alemán soldadonakax kimsa semananx taqpach Francia markaruw katuntapxatayna. Ukatx Gran Bretaña markar bombardeo ukax qalltawayi... Ukat taqi colonias ukanakax coalición ukan katuntatawa.
  Gran Bretaña markax mayo phaxsin 1946 maranwa, niyaw wila jan wilani ukat bombanakampi tʼunjata
  Capitulatäxiwa.
  Ukhamatwa yaqha jachʼa chʼaxwäwix tukusxäna. Rusia markax niya taqpach colonianak jupatakikiw apt"asiwayi. Alemania markax mä juk"a katuqawayi, Italia markax kuns apthapiwayi, ukatx Austria-Hungría markax mä chimpunak katuqawayi.
  Alemanonakax jach"a colonianak suyapkchïnsa, ukat juk"amp juk"ak katuqapxäna, Marruecos ukakiw katuqapxäna, ukampis Alemania markax composición ukanx uñt"ayarakïnwa: Bélgica, Holanda ukat Francia ukat Puerto de Calais uksakama.
  Ukhamarus, Rusia zarista ukax alemanes ukanakaruw Namibia markar kutt"ayäna ukat kunatix nayrax jupanakankkäna ukanak kutt"ayarakïna.
  Mä juk"a arumpixa, kunjamatsa askichapxta ukat sumankañ lurapxta...
  Sumankañaw purintäna... 1953 maranjja, Rusia markajj mä bomba atómica katoqäna, ukat mä mara qhepatjja Alemania markajj uka bomba atómica katoqarakïna. EE.UU. markax 1960 maranw armas nucleares ukanakamp katuqatayna.
  Ukhamatwa, mä equilibrio ajjsarañajj utjäna.
  Ukat 1955 maranjja, nayrïr cosmonauta rusajj espacioruw tʼijtäna, mä pelotaruw muyuntäna. Ukat 1961 maranjja, rusanakajj phajjseruw kayup uchasipjjäna.
  Ukat 1983 maranjja, ¡Marte sat planetaruw puripjjäna! Estadounidenses ukanakax 1971 maranw phaxsir jaltxapxäna, ukatx alemanes ukanakax 1984. Austria-Hungría ukat Alemania ukanakax mä estado ukar mayacht"asipxäna. Suecia ukat Noruega markanakax Rusia markaruw tukupxäna, autonomía ukat autogobierno ukanakampi.
  Yaqha markanakax jukʼat jukʼatwa independenciap aptʼasipxäna.
  1987 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj Venus sat cheqar avionat sarapjjäna. 1992 maranx Mercurio sat jaqiruw sarapxäna. Ukat 1999 maranx Plutón sat jaqiruw puripxäna.
  Sistema solar ukax wali yatxatatawa.
  Kimsa imperio nuclear ukanakaw uñstawayi: Jach"a Alemania, EE.UU. ukat Jach"a Rusia.
  Alexey II jupax suxta tunk llatunkan maraniw 1972 maran jiwxarakïna. Jupat lantix Alejandro pusi yuqapaw apnaqäna. Aka reyix pusi tunka mayani maranïxänwa, kunapachatix tronopar makhatkäna ukhaxa. Muspharkañawa, Alejandro Pusïrix suxta tunk llatunkan maranakaw jakasïna, ukatx 1999 maranw jiwxäna. Ukat Vladimir Kimsïr yuqapaw tronopar makatäna. 2013 maranx pusi patak maraw dinastía Romanov ukax amtasïna.
  Jichhax Rusia markax ch"amampiw kayunakap sayt"asi. Ukampis Alemania ukat EE.UU. ukanakax uraqpachan atipt"asirinakapjamax utjaskakiwa. Imperio Zarista, colonianakapampix chikat jilaw uraqpachanx utjäna, ukat pä kimsatx jilaw oraqpachanx utjäna. Rusia markax ch"amaniwa, ukampis janiw ukakipkakiti.
  Rusia marka apnaqi, Vladimir kimsïri, 2019 maranx suxta tunk paqallqun maraniw phuqhawayi. Waljaniw jiskt"asipxi, jupax nayrir reyinakjamax suxta tunk llatunkan maraw jakani jan ukax uka muspharkañ coincidencianak jark"aqani?!
  Ukañkamax Rusia markanx antinuclear armas ukanakaw lurasiski. Janiw armas nucleares ukanakax utjkaniti, ukat Rusia markax Alemania ukat Estados Unidos ukanakarux wali sum atipjayasini, ukax qhanawa. Ukanx juk"amp jaqinakaw utji ukat juk"amp pallapallanakaw utjaraki. ¡Ukat armanakan calidadapajj jukʼamp sumawa!
  Ukampis jichhax armas nucleares ukanakaw utji, ukat taqi kunas janiw jichhakamax atipjatäkiti. Ukampis antinucleares armas ukanakax wali ch"amampiw lurasiski, ukhamax yaqhip ch"amaw atipt"añax utji.
  
  GIBRALTAR UKSAN JAQINAKAN JAQINAKAPA
  Franco dictador español jupax janiw chiqpach sarnaqäwit sipanx alemán soldadonakarux inglés Gibraltar fortaleza ukar atacañatak iyaw sataynawa. Uka mayjt"ayañatakix España markax África uksan yaqhip británico ukat francés uraqinak katuqatayna.
  Mainstein jupan p"iqinchataw arumax 25 uru noviembre phaxsit 1940 marat 26 uru noviembre phaxsikamax lurasiwayi, kunjamtix jikxataskän ukhamarjamax britániconakax janiw sum wakicht"atäpkänti ukham pallapallanakar sarañataki ukat nazis ukanakax mä ch"aman ch"aman fortaleza ukarux mä ch"amampiw katuntañ atipxatayna.
  Uka t"unjäwipax ch"axwäw saräwipanx wali mayjt"äwinakaw utjawayi. Wehrmacht ukax África uksar mä juk"a jayaruw ch"amanchañ atipxatayna, ukatx británicos ukanakax Inti jalsu tuqit Mediterráneo qutar mantañapatakiw jark"atapxäna.
  Alemania markan comandopax walja divisiones ukanakaruw África ecuatorial uksar khitäna. Ukhamarus Rommel jupan cuerpopax Libia markaruw apayatäna, chiqpachanx walja phaxsinakaw nayrax apayatäna.
  Britániconakax ukhamarakiw Etiopía markan italianonakar nuwasiñ jaytawayapxäna, ukat Egipto markanx ch"amanchañ qalltapxäna. Ukampirus Rommel jupax jupanakat nayrar sartañ atipjatayna, ukatx mä huelga preemptiva ukanx colonial soldadonakaruw atipt"ayatayna, Alejandría ukat El Cairo uksa markanakaruw katuntatayna. Gran Bretaña markax África uksanx juk"amp ch"amäxänwa. Alemanonakajj Canal de Suez uksaruw puripjjäna, ukat Oriente Medio uksaruw jukʼamp nayrar sartapjjañapatak ajjsarayäna. Ukhamarus Sudán markar sarañatakix mä aski pachaw utjawayi.
  Chiqansa, Grecia markankir italianonakatakix janiw sumäkänti, ukampis Alemania markat yaqha chʼamaninakaw purinipxäna, ukatwa uka jan waltʼäwinak qhispiyapxäna.
  Hitler jupax mä dilema ukanïnwa: URSS markar atacaña jan ukax Gran Bretaña markar tukuyaña? África markan Wehrmacht ukan askinak jikxatatapax payïr amtäwiruw ch"amanchawayi - Occidente uksanx mä libre ampar churañataki. URSS ukan pallapallanakan wakicht"asitapax Fuhrer ukarux axsarañampiw phuqhantayäna.
  Ejército Rojo ukax ch"amanchaskäna, ukampis alemanes ukanakax janiw maynirus jan kun lurasa qunt"asipkänti. 1941 maranjja, 1940 marat sipansa pä kutiw tanquenak lurasïna, ukat avionanakajj niya pä kuti chikataniw jiljjattäna.
  Nazis sat jaqenakajja, Malta markaruw bombanak aptʼasipjjäna ukat uraqiruw puripjjäna. Ukat Rommel jupax Canal de Suez uksan ukhamarak Irak uksan arxatäwinakap p"akintawayi, uka markax británico apnaqawiparuw kutkatasitayna. Alemanes jupanakax Kuwait ukat Oriente Medio uksanx mä juk"a ch"amampiw katuntapxäna. Stalin chachajj mä suytʼäwi uñjañ amtaruw istʼäna. Ukampis Churchill chachajj qala chuymampiw uka guerrajj sarantaskakïna. Wehrmacht sat barcojj Irán markar purisajj África uksaruw kuttʼjjäna.
  1941 marajj niyaw tukusjjäna. Submarinonakajj jukʼampiw lurasïna, ukat Gran Bretaña markajj colonianakap aptʼasjjänwa. EE.UU. markax pasivamente sarnaqäna. Ukampis Japón markax janiw ina ch"usat qunt"asiñjamäkänti ukat 7 uru diciembre phaxsitx Puerto de Perú markaruw ch"allt"awayi. Pacífico uksanx machaq ch"axwäwiw qalltawayi. Ukat Hitler chachajj URSS markar ataque lurañ amtanakap wasitat jaytañapänwa.
  Japón markar yanapt"añasawa, Irán ukat India markanakar katuntañasawa, ukhamarak Sudáfrica markanakar katuntañasawa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, pachpa Gran Bretaña markawa. Ukhamarus bombarderos estadounidenses ukanakax janiw mä anatt"añ yänakäkiti. Jupanakax Tercer Reich ukarux walja jan walt"awinak utjayaspa. Ukat británico uraqit bombardeo lurañax juk"amp askiwa.
  Ukatwa Fuhrer sat chachajj 1942 maran Inti jalsu toqer mantañ amtanakar jaytañatak obligat uñjasïna.
  Mä jan walt"awiw utjäna, Stalin jupa pachpaw nayraqatar jist"araspa, ukampis... Stalin chachan sarnaqäwip uñt"añamawa. Jupax política exterior ukanx wali jark"atawa. Finlandia markamp ch"axwañax Dictador Rojo ukarux juk"amp amuyt"ayawayi.
  Kunawsatix URSS markax ch"amap apthapiski ukhaxa. Aviación ukax 1 uru jallu qallta phaxsit 1942 maranx kimsa tunk payan waranqa k"añaskunakaruw puri, ukatx tanques, pä tunk phisqhan waranqa jila, ukatx yaqha kimsa waranqa tankettes ukanakaw utjaraki. Taqpachanx Stalin jupax 20 cuerpos mecanizados ukanakar jawst"añ tukuyañ amtäna, taqpachax 32 waranqa k"añaskunakaw utjäna, ukat 16,5 waranqax kunayman markan qhipa KVs ukat T-34 ukanakaw utjäna. Ukhamarus T-50 tankinakax wali luratäskänwa, ukampirus uka autox k"achachataw jikxatasïna.
  Alemanes jupanakax Matilda ukat yaqhip crucero tanques ukanakamp uñkatasipxäna, ukat británicos ukanakax jach"a tanques ukanakaw lurasiski sasin yatiyawinak utjatapatx jupanakan mastodones ukanakap lurañ qalltapxarakïna. Nayraqatax "Tigre" ukax 88 mm cañón ukampiw blindata, ukatx mä impenetrable 75 mm cañón ukampiw blindata, mä jach"a barril ukampiwa.
  Ukat soviético tanquenak lurañ tuqit yatiyawinakax utjarakiwa. KV-2 tank ukax mayo urun desfile ukanx Plaza Roja uksanw sartasiwayxi, ukatx kimsa tunk pusinix mä juk"a yatiyawinakaw utjawayi.
  Kunjamakitix kunapachatix Speer jupax Ministerio Imperial de Armas y Municiones uksan p"iqinchirïkän ukhax tecnología ukan nayrar sartawipax juk"amp jank"akiw sartawayi. Hitler jupax akapachan wali suma tanques ukanakaniñap munäna, ukat juk"amp llamp"u tanques ukanakas utjañap munäna. Ukampis jichhakamax Alemania markax URSS markat sipan jukʼamp jiskʼäkaspas ukhamaw qhan amuyasi. Autonakan jakhüwipa ukat suma uñnaqtʼanïtapa. Agosto phaxsin 1941 maranx KV-3 tank lurañ qalltawayi. Uka autox 68 tonelada ukharuw wali jach"a tukuwayi, ukampis mä cañón 107 mm ukamp armatänwa, qalltanx proyectil ukax 800 metros por segundo ukharuw puri. Ukax juparux "Tigre" ukarux mä ventaja uñacht"ayäna, ukax, chiqans, janiw jichhakamax lurañar uchatäkänti.
  KV-5 ukax juk"amp ch"amanïnwa, 125 tonelada pesa ukat pä cañones ukanïnwa. Chiqansa, ukham jachʼa autox soviético ejercitotakix jukʼamp jan waltʼäwinakwa utjayäna, janiw askïkänti. Ukat 1942 maranxa, KV-4 uka variante ukax 107 tonelada pesaje ukanïnwa, ukax servicio ukatakiw apnaqatäna. URSS markax chiqapuniw uraqpachan juk"amp jach"a tankinakapat jach"añchasispa, ukat juk"amp ch"aman tanques ukanakat jach"añchasispawa.
  Ukampis Alemania markax aviación tuqinx wali sum nayrar sartawayi. Yu-188, kunapachatix lurañ qalltawayk ukhax mä velocidad uñstayatayna, ch"axwirinakamp chikachasiñataki. DO-217 ukax wali suma uñnaqt"anirakïnwa. Ukat avión jet ukanakax wali chʼamampiw lurasïna. Niyakejjay Gran Bretaña markajj nayrankchïnjja, cheqpach sarnaqäwinakat sipansa, avión bombarderonakaruw jukʼamp uñjapjjäna.
  Alemania markankirinakajj esclavonak lurañampiw wal chʼamachasipjjäna. Walja ch"iyar jaqinakaw África uksat apanipxatayna. Chʼiyar jañchin irnaqirinakax istʼasirïpxänwa, jan axsartʼirïpxänwa, ukampis janiw yatiñanïpkänti. Jupanakajj yanapirinak lurañatakiw apnaqapjjerïna.
  Ukampis Europa markar apnaqasajj alemanonakajj walja wakichtʼat irnaqerinak katoqapjjaspäna.
  Speer chachajj Hitler chacharuw jan judionakar tukjañatak mä programa lurañapatak amuytʼayañsa atipjäna, jan ukasti avionanaka ukat equiponak lurañan apnaqañapatakiw amuytʼayarakïna.
  Uka apuestax Gran Bretaña marka contra aéreo ofensiva ukat submarino ukan jach"a ch"axwäwipawa.
  Ukampirus América markan ch"axwawipar mantatapax Krauts ukanakarux p"iqi usump yapxatawayi, ukat lobos ukan tamanakap walpun jilxatayañapatak wayt"awayi.
  Alemania markax bombarderonaka ukat avionetas estratégicos ukanakan lurañanakap qhipat ch"amanchañapatakiw wayt"ata. Nayraqatax Yu-288 ukat Yu-488 - pusi motorani. Ukampis jupanakan nayrar sartañapataki ukat tukuyañapatakix tiempow munasïna. ME-109 modificación "F" ukax jilpachx británicos autos ukanakatakix mä digno uñisiripunïnwa. Ukampis ME-209 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti, ukhamarak ME-210 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti.
  Ukhamarakiw XE-177 bombardero de buceo ukax jan atipt"awaykiti. Ukampis Speer jilatajj jakhüwinakampiw kuttʼanjjäna. Ukhamarus Focke-Wulf ukax armamento tuqitx juk"amp ch"aman ch"axwiriruw tukuwayi, ukax ME-109 ukan yaqhip jan walt"awinakaparux kutt"ayawayiwa. Ukat alemanes ukan avión ukan yatiqañ utapax inglés arut sipanx juk"amp askiwa, ukat juk"ampirus americano ukanx juk"amp askiwa. Mayo phajjsin 1942 maranjja, nazis sat soldadonakajj Sudáfrica markaruw katuntapjjäna. Ukat mä escuadrón estadounidense ukaw Madagascar markar purinïna. Midway ch"axwawix estadounidenses ukanakan chhaqhata: kimsïr rango ukan capitanapax, khititix aka ch"axwäwinx mä amtañ lurawimp phuqhawayi, ukax tukuyawayiwa, irónicamente, Madagascar markan. EE.UU. markax África uksan mä base uñstayañ munäna ukat nazis ukanakarux janiw samarañapatak jaytkänti. Ukampis ukax Pacífico uksanx juk"amp jan walt"ayawayiwa.
  Chiqansa, japonés jaqinakax janiw sum sarnaqapkänti. Hawaiano archipiélago ukar ch"axwañax wali ch"amawa.
  Nazis jupanakax África uksan apnaqapxäna ukat jach"a reservas de materia prima estratégica ukanak apnaqapxäna, ukat India ukat Irán uksa markanakaruw katuntapxäna. Tercer Reich ukan apnaqat yänakax wali jach"awa, ukampis wali digerir lurañaw wakisi.
  Gran Bretaña markatakix aéreo ch"axwäwix janiw ukhamakiti. Sapa kutiw avionanak lurañax jilxattawayxi, alemanonakax jupanakarux ch"amanchapxäna, ukampis janiw taqpach apnaqañax utjkänti. Ukhamarakiw aviación estratégica ch"ama jan utjatapa ukat Estados Unidos markan yanapt"awipax mä impacto uñstayaraki, ukat uka pachas janiw submarinos ukanakax utjkänti. Ukat uka milagro torpedo ukampix walja suyt"äwinakaw pintatäna, ukax aynacht"ayapxitu.
  Fuhrer sat barcojj janiw 1942 maran Gran Bretaña markar puriñ atinakänti. Lamar qutan ch"amaparu ukhamarak flota submarino ukar ch"amanchañatakiw ch"amanchasiwayi. Uka pachparakiw avionanaka ukat nuwasiñ barconakas lurasïna. Ukanx capacidad de producción ukax waljaw utjäna, ukampis taqi kunas tiempo apt"asiwayi.
  Misiles balísticos clase A ukanakax suma askichañaw wakisïna. Ukampis V-1 proyectiles robóticos ukanakax waljaniw lurañ qalltapxäna. Mä jukʼa jila qollqeni autonakajja, jan chʼamäki uka combustiblempi apnaqatäki ukanakajja, janiw pilotonakajj munaskänti, ukatwa jan pächasis ventajanïpkänti.
  Hitler chachajja, jan tukuskir recursos naturales ukat reservas de trabajo ukanakar purisajj alemán avión apnaqerinakan jakäwip qhespiyañ munäna. V-1, lurañax jasakiwa ukat jan khitin apnaqata, ukax mä suma solución ukhamaw uñjasi. Ukat waranq waranqa ukham proyectiles roboticos ukanakax Londres markaruw 1942 maran jallu qallta phaxsit jalluntawayi.
  Uka pachparakiw alemanes ukanakax Arado jet bombardero ukat misiles balísticos ukanakan jank"ak lurapxäna.
  Stalin jupax suyt"askakïnwa ukat ch"ama apthapiskakïnwa. 1942 maranx URSS ukax phisqa waranqa chikatani machaq tanques KV ukat T-34 ukanakaw lurawayi, ukatx niya waranqa nayra markanaka, niya phisqa patak machaq k"acha T-50 ukat T-60 ukat pä patak anfibio tanques ukanakaw lurawayi. Ukhamarakiw flota de aviones ukax jilxattawayi - niya tunka phisqhan waranqa machaq ukhamarak nayra avionanakax servicio ukar mantawayi. Ukat avión apnaqirinakas pistʼarakïnwa. Katyushas ukan lurawipax juk"at juk"at jilxattawayi.
  Alemania nazi ukax kimsa tunk waranqa jila avionanak luratayna, ukampis ch"axwäwinakanx wali ch"amampiw chhaqhawayi. Alemananakax niya suxta waranqa chikataniw tankinak lurapxäna. Jilapachax T-3 ukat machaq modificación T-4 ukax mä cañón largo barril 75 mm ukampiw utji. Mä juk"a patak jila machaq "Tigres" ukanakax lurasiwayi, ukat "Panteras" ukanakax wali prototipos ukhamakiwa.
  Ukampis Schmeister jupan lurat fusil de asalto MP-44 ukax serie ukar mantañ qalltawayi. Chiqpach sarnaqäwit sipansa, uka maquinax janiw metales no ferrosos ukanakan pist"atap amuyt"asin luratäñapäkänti. Ukat ukhamatwa mä fusil de asalto jukʼamp facil lurañajj jankʼak lurasïna, ukajj acero de aleación satänwa.
  Ukatwa alemananakax jiskʼa armanakampi ventaja jikxatañ qalltapxäna. Ukampis ametralladorajj taqe soldadonakar wasitat armañatakejj tiempow munasirakïna.
  Ukampis flota submarino ukanx kawkhantix producción ukax pusi tunk phisqa tunk submarinos ukar phaxsitx purintäna, chiqpachans alemanes ukanakax janiw mä kipkakïpkiti.
  Peróxido de hidrógeno ukamp apnaqat wali jach"a thakhi submarinos ukanakaw uñstawayi. Programa nuclear ukan irnaqañax jank"akiw jilxattawayi. Wali askiwa, walja yänakaw utji. Ukat alemán físiconakan pantjasitapajj grafitojj janiw mä moderadorjam askïkiti sasin sapkäna ukajj janiw jan waltʼaykänti. Jach"a uma lurañatakix walja fabricanakaw lurasïna, África uksanx ukhamarakiw lurasïna.
  Ukhamajj sañäni, ukampis nazis ukanakan reactor nuclearapajj diciembre phajjsin 1942 maranwa irnaqañ qalltäna. Nayraqatx mä juk"a nayraw estadounidenses ukanakat sipanxa. Pacífico jach"a qutan atipjatapatxa, jupanak taypinx jach"a ch"axwawinakaw qalltawayi. Ukat programa nuclear ukar qullqi churañax wali jiskʼachatäxänwa.
  1943 mara qalltanxa, Hitler chachax Guerra Total sasaw yatiyäna, ukat territorios ocupados ukanx servicio universal de trabajo ukaw utt"ayasïna. Londres markar V-1 ukan jach"a huelgas ukanakax janiw taqpach chiqapar uñjatäkänti. Britániconakax ukham ataquenak mä juk"a jark"aqañ yatiqapxäna, ukampis alemanes ukanakax waljaniw atipt"apxäna.
  Ukampis uma manqhankir chʼaxwäwix Gran Bretaña markatakix chiqpachansa jan walipunïnwa. Islan armas ukanakan lurawipax waliw jilxattawayi, kunatix materia primas ukanakax janiw utjkänti. Metrópoli ukax niyaw t"unjatäñampïskäna. Ukatjja, nazis sat jaqenakajj Madagascar markaruw katuntapjjarakïna, ukat japonés jaqenakajj nazis sat jaqenakamp chikaw Australia markar mantapjjäna, ukat mä jukʼa tiempokiw katuyasipjjäna.
  Stalin chachajj suytʼañatakejj kuna jan walinakas utjaspa uk amuykchïnjja, jupa pachpaw jan jitheqtkänti, janiw nuwasiñar purkänti. Capitalistanakax tukuyañkamaw jiwarasipxañapatak jaytañax juk"amp askixa. Ukat uñjañäni...
  Ukampis uka taktikajj jan walinakanïnwa. Jachʼa yänak apnaqasajj Tercer Reich sat markajj URSS sat marka contra chʼajjwañatakejj niyaw wakichtʼaskäna. Kimsïr Reich markanx tanquenak lurañax 1943 maranx mä promedio 1.200 autos ukharuw sapa urux puri, ukatx kimsa patak phisqa tunk autopropulsadas armas ukanakaw utjaraki. Ukatjja, autopropulsor pistolanakajj janiw kunjamatsa jan chʼamanïkiti. "Ferdinands", "Abejorros", "Jagdpanther" ukat juk"ampinaka. Alemanes ukanakax niyas janiw tankinakan chhaqhayasipkänti, uk amuyt"asax, Ejército Rojo ukar sipanx pä kutiw tankinakaparux wasitat phuqhantapxäna. Ukat URSS markar askipatak tecnología tuqit jan waltʼäwix jukʼaptañ qalltäna.
  Calidad tuqitxa, Fritz ukax "Tigre Real" ukaruw katuqawayi, KV-3 ukar uñtasit pesaje ukampi, ukatx mä juk"a jach"a ch"amampiw penetrante ukax proyectil ukat armadura frontal ukax juk"amp ch"amaniwa. Suma, super-pesado soviético KV-5 ukat KV-4 ukax técnicamente wali jan confiable ukhamaw tukuwayi , juk"ampis chasis ukax. Ukhamajj ukham monstruonakajj nuwasiñatak apnaqapjjatapajj pächasïnwa.
  Ukat Stalin jupax KV-6 ukax paqallq armas ukat pä lanzadores de cohetes ukanakamp lurañapatakiw mayïna. Jupanakaw uka auto lurapxäna. Ukampis wali jach"a ukat jaya ukhamaw jikxatasïna, janiw trenan apt"añjamäkänti, janirakiw nuwasïwins uñstayañjamäkänti. T-34-76 ukax wali suma autowa, ukampis frontal combate ukanx Pantera jan ukax Tigre ukanakat sipanx juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat KV-1 ukat KV-2 ukax alemanes ukanakamp chikachasiñawa, ukampis p"iqit p"iqir ch"axwañanx Panteras ukat Tigres ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Alemán T-4 ukax kimsa tunk pusini armaduran ukhamarak armamento, visibilidad ukat óptica ukanakanx juk"amp askiwa, ukat akax mä kipka pesaje ukaniwa, jan ukax juk"amp jisk"akiwa kunapachatix juk"amp jach"a modificaciones ukanakamp chikancht"asis.
  Mä juk"a arumpixa, Fritz ukax juk"amp sumaptatawa ukatx calidad ukax par ukhamawa. Ukat ME-309 ukat ME-262 ukanakan uñstatapax aviación ukan calidad ukan mä ventaja uñacht"ayi. Kunjamatix Yu-488, pusi motoran bombardero ukax wali sumawa. Ukat jupanakan qhipäxapanx modelos de jet ukanakaw utji. Kunjamatix Yu-287 ukat Arado.
  1943 maran septiembre phajjsinjja, qhepatjja, nazinakajj Gran Bretaña markaruw sum puripjjäna. Pä semananak nuwasiñat qhepatjja, Inglaterra markajj katuyasïna. Ukat Churchill chachajj Canadá markar jaltjjchïnjja, Occidente toqenkir chʼajjwäwijj kunjamsa jikjjatasïna ukajj mä nayratpach amtatäkaspas ukhamänwa.
  Roosevelt, jach"a aliadopar chhaqhayatapata ukhamarak Tercer Reich ukan jilxatir ch"amap axsarasa, sumankañ mayitayna.
  Hitler, jupamp chik saririnakamp aruskipt"asax Estados Unidos markatakix mä condición ukaw utt"ayawayi: programa nuclear ukar jaytañataki ukhamarak Japón ukat Tercer Reich ukanakar taqi atipt"äwinak uñt"ayañataki. Ukat Islandia markat soldadonakan mistutapa, chiqpachanx Krauts jupanakax nayratpach mä flota submarino ukamp muyuntatänwa. Inti jalsu tuqinkir uraqi Gai markar apnaqaña, kawkhantix ch"axwäwix janïr sayt"atäkänti. Ukatjja, Hitler chachajja, Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakan taqe tʼunjäwinakapa ukat pallapallanakan gastonakapatjja, Tercer Reich ukat Japón markanakaruw materialanak pagapjjañapatak mayirakïna.
  Sumankäwin términos ukanakax wali ch"amäkchisa, Roosevelt jupax Congreso ukat Senado uksanx wali ch"amampw uka apsuñapatak ch"amanchañ atipjatayna.
  Stalin jupax janiw coalición de los potencias del Eje ukar mantañax contrakiti, ukat Alaska markar wasitat katuntañatakix wakicht"ataw sasaw arsuwayi, ukax EE.UU.
  Pragmatismo americano ukax atipt"awayi, ukax entusiasmo ukat emociones ukanakat sipans juk"amp jach"aruw tukuwayi. Ukhamarus alemanonakan programa nuclear ukax americano programat sipanx juk"amp jank"akiw jilxattawayi, ukat jutïrinx ukax jan walt"awinakampiw phuqt"ata.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin nayrïr phaxsipax tukusxiwa. Ukampis Fuhrer sat chachajj jichhajj URSS markar tukjañwa munäna.
  Jan suytʼataw Stalin chachan suytʼañ amtapa ukat oraqpachan sumankañ utjañapatak chʼamachasitapajj mä jan wali chiste ukhamänwa. Joseyarux uñisirinakax Tercer Reich ukat Japón ukanakaw Hemisferio Oriental uksan taqi yänakapampix utjäna, Australia markamp chika, ukat occidental uraqpachan yaqhip puente p"iqinchäwinakampi.
  Ukampis Inti jalsu tuqinkir Uraqix janiw China markar tukuykänti, ukampis payïr frente jistʼaraspänwa. Hitler chachajj wali chʼamampiw tropa colonial ukat yaqha markankir legiones ukanakar uttʼayäna. Uka pachparakiw armanak lurañax jilxattawayi.
  1944 maran nayrïr chikatapanxa, Kimsïr Reich markanx tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax sapa urux patak autonakaruw puritayna ukat juk"ampiw lurasïna. Pantera-2 ukax taqpach autos soviéticos ukanakat sipanx nivel ukanx juk"amp jach"awa. Alemania markankir jukʼamp nayrar sartat tanquew uñstäna, uka tanquejj León satänwa, ukat mä qhawqha tiempotjja, León Real satänwa.
  Ukat juk"amp askixa, aviación jet ukax serie ukanw jilxattawayi. Uk uñjasax T-34-85 ukat IS-1 ukat IS-2 uka tanques ukanakax URSS uksanx lurañ qalltawayi, janiw khitis serie KV ukax jaytawaykiti. Tercer Reich ukax 1944 maranx juk"amp uñt"at tanque de producción ukax Pantera-2 ukawa, ukatx URSS T-34-85 ukawa. Juk"amp llamp"u modelonakax wali jach"a - niya tunka kuti jisk"a lurawinakan lurasiwayi. Ukat alemanonakax janiw soviético thakinakanx pesaje ukax sinti ch"amanchañ munapkänti, ukat Stalin jupax serie KV ukaruw jan atinisiñ qalltäna, ukat IS ukax sinti qhuru ukhamaw tukuwayi.
  Ukampirus alemán "Panther"-2 ukax 88 mm 71 L calibre arma ukampiw T-34-85 ukat sipanx juk"amp askiwa, armadura ch"allt"añ ch"amapanx armadura frontal ukat mä juk"a armadura lateral ukanakanxa, ukat janirakiw ukhamäkänti inferior en rendimiento de conducción ukax mä motor 900 caballos de fuerza ukat peso 47 tonelada ukampi. Alemania markankir tanquejj 50,2 toneladanak pesatäjjäna ukhasa, janiw jiwayañjamäkänti.
  Ukat Alemania markankir avionetanakajj janiw mä suma uñisirinïpkänti.
  Hitler chachajja, kayunakap jan aynachtʼayañajj jukʼamp askiwa sasaw amtäna, ukat 1944 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw guerra qalltäna. Kimsa patak phisqa tunka jiwasana ukhamaraki anqäxa divisiones ukanaka jaquntaña, ukhamaraki pataka pä tunka satélite divisiones ukanaka URSS uksaru jaquntaña. Kimsïr Reich tuqinx akanakaw utjäna: Rumania, Hungría, Eslovaquia, Croacia, Finlandia, Suecia, Italia, Portugal, España, Bulgaria, Argentina, Turquía.
  Alemanonakax Wehrmacht ukanx walja yaqha markankirinakaru ukat hiwis ukanakaruw apnaqapxarakïna. Taqpachanx Kimsïr Reich ukax nayrïr escalón sapakiw tunka payan millón chikatani pallapallanakar ch"axwañar jaquntäna, ukat sapa patakatx pusi tunk jilaw alemanes ukhamäpxäna, markaparjama. Satélites ukanakax yaqha kimsa millón yapxatatäna. Taqpachanxa, nayrïri escalón ukanxa niya tunka suxtani millones de infantería, niya kimsa tunka kimsani waranqa tanques, phisqa tunka phisqhani waranqa jila avionanaka, niya pä pataka phisqa tunka armas ukatxa morteros ukanakawa utji.
  Movilización ukat qhipatxa, URSS ukax tunka kimsan millones chikatani pallapallanakaruw khithatayna, ukampis yaqhip ch"amanchirinakax Lejano Oriente ukat distritos internos ukanakanw uñjasipxañapäna. Nayrïr escalón ukanx llätunk millones pallapallanakaw utjäna, niya kimsa tunk waranqa tanques, niya pusi tunk waranqa avionetas, niya pä patak waranqa armas ukat morteros ukanakaw utjäna.
  Ukhamatwa, Tercer Reich ukax pä kutiw infantería ukanx juk"amp jach"anchawayi, ukatx phisqa kutiw movilidad de fuerza ukanx jilïr ametralladora ukampix juk"amp suma ametralladora ukamp. Chiqans URSS markax walja ametralladoranakaniwa, niyas paridad ukhamawa.
  Tanques ukanakan mayjt"awipax janiw jach"äkiti, ukampis URSS markanx sapa patakatx jan apnaqañjam k"añaskunakax juk"amp jach"awa, ukhamarak nayrir antutatanakan tanques ukanakas utjarakiwa.
  Alemania markan jet aviación ukax janiw khitis uñisirinïkiti, ukat Tercer Reich ukan hélice ukamp apnaqat avionanakax juk"amp jaya ukat juk"amp suma armado ukhamawa. Chiqansa, soviético autonakax maniobrabilidad horizontal ukanx juk"amp askiwa.
  Artillería ukat mortero ukanakanx equilibrio de fuerzas ukax igualdad ukaruw juk"amp jak"achasi. Jakhuwi ukhamaraki suma uñt"ata.
  Chiqansa, Tercer Reich ukan flotapax juk"ampirus submarino ukankiwa, walja kutiw soviético ukan flotapat sipanx juk"amp ch"amani. Kunjamatix Japón markax ukhama, chiqans.
  Ukhamarus nazis ukanakax misiles balísticos clase A ukanakax walja lurañanakanïpxiwa, ukat nayrïr discotecas ukanakax sartawayxiwa.
  Jilapachax fascistanakax juk"amp ch"amanïpxani, ukat Stalin jupax wali amuyt"ataw mä arxatäw wakicht"awayi, qhipa pachas ukhamäkchisa. Ukampis janiw walja lurañatak tiemponïpkayätti. Stalin chachan línea ukax janiw taqpach wasitat utt"ayatäkänti, ukat juk"amp askixa, soldadonakax janiw sum yatichatäpkänti arxatäwi katxaruñataki. Jupanakajj wali chʼamampiw wasitat yatichatäpkchïnjja.
  Línea fronteriza Molotov ukax kimsa mara nayrar sartañ tukuyatatx jilpachx tukuyatäxänwa, ukampis frontera jak"anx wali jak"ankxänwa ukatx janiw sum manqhanïkänti. Ukhamarus Stalin jupax Dnieper uksat juk"ampiruw kimsïr escalón lurañapatak mayïna, ukampis ukax Estados Unidos markan katuyatapatw qalltawayi.
  Chiqans, soviético soldadonakat sipansa, unidades NKVD ukanakaruw jakt"asma, jupanakan jakhüwipax mä millón pallapallanakaruw jilxattawayi ukat milicianakaruw jilxattawayi. Ukax niya pusi millón jaqinakawa, occidental markanakankiwa. Chiqansa, nuwasiñanakan sum sarnaqatapax unidades regulares ukanakat sipansa jukʼamp jan waliwa.
  Alemanonakax, kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx ukhamarakiw markasanx jach"a ch"axwäw puriyapxäna, Bialystok ukan ledge ukat Lviv puñchup khuchhuqapxäna. Nayrïr urunakax ch"axwawix uñacht"ayiwa, alemanes ukanakax walja unidades extranjeras ukanakax utjkchispas, juk"amp jan ukax juk"amp mayacht"ataw ofensiva ukar puripxatapa. Ukampis soviético soldadonakax walja kutiw chhaqtxapxi.
  Ukhamarus, unidades ucranianas ukan nuwasiñ askinjam irnaqatapax jiskt"asiñjamaw tukuwayi. Chʼaxwäwin nayrïr urunakapanx walja jaqinakaw sarxapxäna ukat khitinakatix katuyasipkäna ukanakas utjarakïnwa.
  Fronteranakan nuwasiñanakanjja janiw uñisirinakar jarkʼaqasiñajj utjkänti. Ukat ukjatx Stalin jupax pantjasiwayi, unidades ukanakax línea principal ukar apsuñ jark"awayi ukat frente ukar chiqañchañapatakiw mayi. Ukampis uka pantjasitax chiqachatäxänwa, ukampis mä jukʼa tiempokiw utjäna. Alemanes jupanakax 28 uru chinuqa phaxsitx Minsk markaruw katuntapxäna, Stalin markan línea ukarux marka taypin p"akintasa.
  Uka jan waltʼäwix jukʼampiw jilxattawayi. 30 uru chinuqa phaxsitx Japón markan ch"axwäwipar mantañax suyt"ata ukat satélites ukanakax utjawayi. Ukatwa Lejano Oriente uksat soldadonak apañat jichhakamajj armasipjjañajäna.
  Alemania markan markasan p"akintatapax jilxattaskäna. Mä jachʼa chʼusaw utjäna, ukat jankʼakiw jistʼantañ yantʼapjjäna. Ukampis nazis ukanakax nayrar sartapxäna ukat julio phaxsit 16 urunak saraqatarux Smolensk markaruw mantapxäna.
  Taqi kunatix utjki uka reservas ukanakar ch"axwañar jaquntasaw milicianakar armas ukar jaquntapxäna, Stalin ukat Zhukov jupanakax Fritz ukan ofensiva ukarux markasan sayt"ayañ atipxatayna. Ukampis Hitler chachajj soldadonakaparojj sur toqeruw kuttʼayäna. Nazis jupanakax Kiev markan mä jach"a caldera lurapxäna ukat niya taqpach Ucrania markaruw katuntapxäna.
  Jupanakax Leningrad markaruw jark"antapxäna ukat Crimea markaruw mantapxäna. Uñisiñanakax 1941 mararuw wali uñtasitäna, jan jaytjasir karma ukar uñtasita. Ukampis mayj mayjäpjjatapajj wali askirakïnwa. URSS markax 1941 maranx mä qawqha libre reservas ukanïnwa, ukampis jichhax taqi kunas movilizatäxänwa. Ukat kunapachatix octubre phaxsinx ataque ukax luraskäna ukhax niyas janiw kunas defensa ukar katjañatakix utjkänti.
  Noviembre phaxsit 1944 maran qalltatapatxa, nazis ukanakax Moscú markaruw muyuntapxäna, ukat Stalin chacharux Kuibyshev markaruw jaltxapxäna.
  Nazis sat jaqenakajja, cheqpach sarnaqäwit sipansa, jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼänwa. Jupanakax Norte ukat Sur uksat Moscú markar jan sarañatakix walja t"aqanuqtawinakanïpxänwa. Ukampis unidades soviéticas ukanakatakix taqi kunas kunayman frentenakan sinti ch"iqiyatäxänwa.
  Chiqansa, 1941 maranx movilizaciones ukanakax utjkän uka qhipatxa, Stalin jupax Wehrmacht ukanx mä ventaja katuqatayna, kunatix jupax pusi kutiw juk"amp avionetas ukat tanques ukanïnwa, Tercer Reich ukan ch"axwäw qalltawitpach utjkäna ukat sipansa. Ukat guerran nayrïr phisqa phajjsinakanjja, URSS markankir jukʼamp equiponakaw cheqpach sarnaqäwin lurasïna.
  Ukampis jichhax nazis ukanakax taqi trumpetanakanïpxiwa, armas ukat personal ukanakax qawqhas ukat calidad ukax jupanakan ladopankiwa. Ukat Ejército Rojo ukax 1941 maranx pachpa jan walt"awinakaniwa. Uka taypinx ucraniano, baldo ukat walja jisk"a markanakan sistema soviético ukatak jiwañ jan munapxatapa. Jach"a traiciones ukat defecciones de víctimas de represión, desposeídos kulaks ukat yaqha ofendados jaqinakar taqi kasta. Uka taypinx régimen soviético ukan uñisirinaka ideológicos ukanakaw utjaraki.
  Ukat alemanes ukanakax occidental uksar atipt"apxarakïnwa, ukax traicioneronakaruw juk"amp jilxattayi.
  Ukatwa, Moscú markar muyuntat uñjasitapax janiw muspharkañakkiti, ukat alemanes ukanakax Donbass, Voronezh uksaruw katuntapxi ukat Stalingrad uksaruw sarapxi.
  Ukampis 1944 maran juyphi pachax janiw 1941 maranjam thaya ukat chhijchhix utjkänti, ukampis Moscú markax diciembre phaxsit 1944 mara tukuykamaw wali chʼamampi saytʼasïna. Stalingrad markax 1945 maran enero phaxsinw t"unjatäna, ukat ukatakix ch"axwañax janiw sinti jaya pachax utjkänti. Febrero ukat marzo qallta phaxsinx alemanes ukat satélites ukanakax Cáucaso ukat Baku petrolero phuch"unakaruw q"al katuntapxäna.
  Ukatxa, Volga sat jawir thiyaruw nuwasipkäna. Saratov markaru, Kuibyshev markaru, ukat Orenburgo ukat Kazan markaru.
  Stalin chachajj Sverdlovsk markaruw jaltjjäna. Kazan markax mayo phaxsinw jaquqaniwayi. Jallu pachanx alemanes ukat japoneses ukanakax Rusia markaruw juk"amp manqhar mantasipkakïna. Soviético soldadonakan saytʼasitapajj jukʼampiw jiljjattaskäna. 1945 maran agosto phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Sverdlovsk markajj katuntatäjjänwa. Ukat 1945 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj qhepat katuyasiñatakiw iyaw satayna. Juman jakäwimampi ukat libre jakasiñamampi turkañataki.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxiwa. Ukampis sumankañajj janiw jaya tiempo apnaqkänti. Hitler chachajj armas nucleares ukanakamp yantʼasajja, wali muspharkañ tʼunjir chʼamanïtap amuyasïna.
  Jichhax Japón ukat EE.UU. uka markanakax Tercer Reich ukan uraqpachan apnaqañ thakinkapxatapaw jikxatasïna. Ukat Fuhrer sat chachajj Genghis Khan, Alejandro Magno, Napoleón, Troyano emperador ukat Suleimán Magnífico sat chachanakat sipansa jukʼamp oraqe katuntaskchïnjja, Japón markarus atipjañwa amtäna.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa, niya kimsa maraw pasxäna, ukat patak misil balístico, intercontinental ukanakax wali chʼamani carga nuclear ukanakampiw Inti Jachʼa Uraqir mä kutikiw chʼamaktʼäna.
  Ukat ukatx unidades terrestres de Wehrmacht ukat marina de guerra ukanakan ofensivapax qalltawayi. Alemanes jupanakax jank"akiw Japón markan Asia tuqin yänakap katuntapxäna, ukatx pachpa metrópoli uksaruw bomba atómica ukanakamp uraqir t"unjapxäna.
  Inti jalsu Uraqin Pacífico uksan yänakapax juk"amp jan ukax juk"amp jaya pachan sayt"asiñ uñacht"ayäna. Ukampis junio phajjsit 1949 marakamajj taqe kunas tukusjjänwa. Jichhax Estados Unidos markar atipt"añakiw qhiparäna. Ukatjja, mä razonajj utjarakïnwa. Estadounidenses jupanakax, uka aruskipäwit sipanx wali armas nucleares ukanakaw lurapxäna, ukat jamasat yant"äwinakap lurapxäna.
  Hitler chachajja, 1950 maran enero phajjsit 1 uru saraqataruw chʼajjwañ qalltäna, machaq mara urunjja kimsa patak misil nuclearanak jaqontäna.
  Mä jan walt"ayir ataque nuclear ukax patak jach"a markanakaruw t"unjawayi, ukat tunka millones jaqinakaw jiwarawayi. Adolf Hitler chachan yaqha jach"a jan wali luratapax wali uñisiñjam jan wali lurawinakat jach"a listaruw yapxatasiwayi.
  Ukatx Canadá markar mantañax qalltawayiwa, ukatx sur uksatx dictaduras latinoamericanas ukanakamp chika. Estadounidenses jupanakax jan ch"amanïpxänwa ukat wali mulljataw uñjasipxäna, ukampis jan ch"amanïsaw ch"axwapxäna. Jupanakatakix atipjatäñax esclavöña ukat jukʼat jukʼat wali llakit jiwañakiw sañ muni sasaw amuyapxäna.
  Ukhamasti, taqi chʼaxwäwinakat sipansa jukʼamp jan chʼamanïñänwa. Ukat mä mara jilaw ukax utjäna, ukatwa Tercer Reich ukax niya pä patak jukʼamp cargas nucleares ukanakar jaytañapatak waytʼäna, ukat walja suma uraqinaksa radioactivo wasarar tukuyäna.
  Ukampis uka amtax ukhamakipans phuqhasxänwa ukatx Kimsïr Reich ukan qhipa uñisiripax atipjataw uñjasiwayi. Ukat uka qhipatxa, globalización mundial satäkis uka thakhix qalltawayiwa. Alemania markan markapax uraqpachan qullqi sapakïxänwa. Nayraqatx formalmente independiente markanakas nivel de colonias del Tercer Reich ukar jisk"achataw uñjasiwayi, ukatx autogobierno local ukax mä juk"akiwa.
  Judionakas gitanos ukanakas janiw kamachirjam uñjatäpkänti: thaqhatäpxänwa ukat tʼunjatäpxarakïnwa. SS ukax jach"a q"umachawinak lurapxäna ukat wali ch"amampiw sartapxäna. Chiqpach jan wali samkax purinxiwa - dragón ukan pachapa. Jan ukax juk"amp chiqaparux, uka pacha. Fuhrer ukax chiqpach uraqpachan totalitario imperio luraskäna, espacio jach"anchayañ amtampi.
  1959 maranx Fuhrer paqallq tunk mara phuqhasiñap amtasax mä coronación oficial ukaw utjawayi, uraqpachan plebiscito ukaw utjawayi - ukax super-emperador ukham sutimp legitima. Ukat Adolf Hitler chachajj 1967 maran jiwjjäna ukhajja, wawapajj titulopa ukat chʼamap herencia katoqäna.
  Uka pachakamax Planeta Tierra ukax Venus ukampiw Phaxsi ukat Marte uksanx asentamientos ukanakax utt"ayawayi, ukatx anqäx warawaran pachanakapar jilxatañatakix wali ch"amampiw wakicht"asiskäna... Nazis jupanakax mä imperio universal ukar munapxäna - mä Reich de Estrellas ukan lurañapa, ukhamat... taqpach universo mä jan wali samkaruw tukuwayi.
  
  MACHAQ AVENTURAS UKANAKA CABALLEROS DE LAS PUSI TUNKA ISLAS UKANAKA
  Dimkax espadap ch"iyjatayna ukat musphataw sayt"asïna, nayranakap ch"ipxtayasa, callin. Amparanakapax wilampiw ch"allt"ata ukat kunatix espadat qhiparkän ukax wilampiw ch"allt"ata. Uka sirenajj istʼasïna. Calle ukax jallupachan markankiwa. Ukat policianakax t"ijt"apxiwa. Ukatxa, qhipäxarux mä batonampi jawqʼjataw uñjasïna. Dimkax juk"akiw ist"asi:
  - ¡Nayaxa jaytxaraktwa!
  Amparanakap qhipäxar jaquntasaw esposanakap llawintapxi. Uka waynax muñecanakapar uchat metalat usuchjataw jikxatasi. Jupax mä camioneta - mä ch"iyar cuervo - ukar apayatawa.
  Dimkax colerasiñampi axsarañampiw mistu. Nayra pachat amtasi. Mä isla kawkhantix wawanakax espadanakamp utjañapatak ch"axwapxirïna. Madera, ukampis kunapachatï waynax colerat katjatäki ukhaxa, wali chʼullqhi aceroruw tukupxi. Dimkax mä pä phaxsit jilaw ukan qhiparäna. Jupax nuwasïna, nuwasïna, usuchjataw jikxatasïna ukat jupa pachpaw usuchjasïna. Ukat jupa pachpaw uka traicionir jaqerojj jiwayarakïna. Taqi kunas ukhamänwa. Ukat tukuyarojj atipjapjjäna.
  Wawanakax t"unjat barcon jaytatäpxatapax wali llakiskañawa. Ukat imill wawapampikiw qhispiñ atipxatayna. Ukham aventuranak qhepatjja, carcelan jistʼantatäñajj janiw sinti muspharkañjamäjjänti.
  Jupax espadapampiw uka hooligan waynarux jawq"jäna, ukat k"arisiñap uñjäna, ukat mä estanque wilaw mistunïna.
  ¿Uka jawqʼjatajj jiwayañatakïpachänti? Dimkax wali jan suerteniw jikxatasïna, nayrax janis aventuranakax utjkänti ukhama. Ukat jiwayaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa? Mutuñ uta? ¿Jan wali jaqinakamp chika qʼañut qʼañuchata, qʼapkir celdaru irpapxani?
  Ukat ¿qhawqhakamas quntʼasini? Jupax tunka pusini maranikiwa. Kamachirjamaxa janiwa tunka jila churañatakixa derecho ukanipkiti. Inas taqi kunas sumächispa!?
  Ukax llätunk tunk payaniwa. Mä pachax democracia ukat libertad ukanakat walpun arsusipxi, ukampis bandido ukanakax ch"amanchasipki.
  Voronok jupax sayt"asïna ukat Dimkax apsutäna. Mä suma uñnaqt"an, ch"iyar ñik"utan yuqall wawa, jupax janiw bandido ukar uñtasitäkiti, jan ukasti esposat jan walt"ayataw uñjasi.
  Dimkax niya jank"akiw yatxatiriru ukhamarak fiscal ukar apayatäna.
  Mä silluruw uchapxitu.
  Yatxatirix walja rutina jiskt"äwinakampiw jiskt"äna, ukat jach"at arsüna:
  - ¡Uka usuchjat waynax jiwañampïskiwa! ¡Ukhamajj Diosar mayisim jan jiwañapataki!
  Dimkax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Nayaxa janiwa munkti...
  Fiscalax uka qillqat katuyatayna:
  - Akaxa mä confesión satawa. Jumatix firmasma ukhaxa, juma pachpaw uñt"ayasiñama, juicio lurañkama. Ukat ukxarusti, ¡wayn tawaquma ukat policía ukan registronakapax jan utjatapat uñjasax, ¡mä sentencia suspendida ukaw katuqatäni!
  Dimkax uka papel uñkatasinx jank"akiw liyt"äna, ukat jan wali amuyumpiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Aka chiqanxa siwa, waynaxa pachpawa empresa ukarux atacatayna. ¡Ukat jupanakax nayaruw chʼamañchtʼapxitäna!
  Yatxatirix ch"uqimp uñtat ajanuniwa ukat thiya cejas ukanïnwa, jupax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kunjamtix iwxt"apkta ukhamarjam qillqt"am! Jan ukhamäkanixa, mä centro de detención previo ukar tukuyapxäta. Jichhax chiqpachansa juicionakampi phuqantatätanwa, ukat jumanakax wali jaya pachaw juicio lurañkamax qunt"asipxäta. Ukat ukanx mä celda ukanx kimsa fila literanakaw tablanakan utjäna, esquinapanx mä cubo ukat phisqa tunk nervioso, manq"at awtjata yuqall wawanakax jumar uñtasita. Kunaymana kasta jan wali jaqinaka. Ukat usuchjapkta uka waynax jakaskakispa ukhasa, kimsa maraw yatxatäwix utjani, ukat yaqha maraw utjani ukat mä juicios utjarakiniwa! ¡Jakäwiman wali suma maranak infiernon sarnaqäta!
  Fiscalax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna ukat akham sasaw qhanancht"äna:
  - Jumatakixa jark"aqañatakixa mä jark"aqawiwa, jani ukaxa mä qillqata compromiso ukawa jani uka chiqata mistuñataki ukhamaraki mamamampi tatamampi apthapipxätam. ¡Ajlliñax jumanakankiwa! Ukat iyawsapxita, juveniles ukanakatakix colonia ukanakax niyaw walpun phuqhantat uñjasi, ukat jupanakax wali kusisitaw probación ukar churapxätam. Ukampis nanakamp chʼaxwapxäta ukhaxa, ¡chiqpachansa mä chiqaw utjani!
  Dimkax yatxatirimpi fiscalampix janiw sawkasipkiti sasaw amuyasïna. Ukat chiqpachansa, carcelan ismusipxaspawa. Maysa tuqitxa, jupax firmaspa ukhax antutatäpxaniw sañax janiw chiqäkiti. ¿Policianakan sallqjatapat walja uñachtʼäwinakax utjiti? Ukampis Dimka markanx jilpachax qala chuymanïña ukat qala chuymanïñaw utjäna, ukax jiwañ islanakan qhiparatapat qhan uñacht"ayasïna. Ukat uka waynax amtampiw akham säna:
  - Janiwa!
  Yatxatirix wali qhuru arumpiw arsüna:
  - ¿Kunas jan walïki?
  Dimkax qhuru arumpiw säna:
  - ¡Janiw nayax firmkäti! Jupanakax atacapxituwa, mä cadenampiw usuchjañ munapxitu ukat ¡autodefensa ukhamänwa!
  Uka yatxatirix akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jichhaxa! Jupax mä centro de detención pre-juicio ukankiwa, mä semana sarnaqañ tukuyatatxa juk"amp yatiñaniruw tukuwayxäta!
  Fiscalax p"iqip ch"allxtasaw firmäna:
  - Jichha pachatakixa, pä phaxsi katuntata. Ukampis chiqpachansa ¡nayraqatw antutasma!
  Uka yatxatirix akham sasaw qhuru arsüna:
  "¡Nayax amuyta detención ukax waynatakix wali askïspawa!"
  Dimkax oficinapat apsusaw carcelar apapxatayna. Esposanakax ch"allxtasïna ukat cadenax ch"allxtasïna.Uka waynax thakhi chiqancht"añakiw wakisïna. Jupajj ukanwa katoqatäñapäna.
  Dimkax pä policiaruw cadenamp chint"ata clankingly sarnaqäna. Nayajj wali jan waliw jikjjatasiyäta. Carcela, celda, jan wali katuntat jaqinaka. Ukat mä confesión ukar jan firmañ munasaw jan waltʼäwir purtʼasïna. Ukampirus, mayni tuqitxa, aka qhipatxa janiw ukat qhispiyañjamäkiti.
  Dimka kullakarojj sala de turnoruw apapjjäna. Nayrïr suti, qhipa suti, patronímico, valores ukanakax jumamp chika.
  Ukatxa ch"axwañaw utjawayi. Mä policiampi janqʼo abrigompi isthaptʼat pä warminakampiw espejot uka waynarojj cuartopar irpapjjäna ukat yaqha lamparanak qhantʼayapjjäna. Uka kamachijj akham sänwa:
  - ¡Isinakam apsusipxam!
  Dimkax chhuxriñchjasïna - jan walt"äwi! Ukham jiskt"asiñakiw wakisi, ¿kunatsa warminakax? Uka waynax vaqueros, camiseta, zapatillas ukat chaleco ukanak apsuwayxäna. Nayax shorts ukampikiw qhiparawayta.
  Mä tawaqux janq"u abrigompiw akham säna:
  - ¡Jupax suma lurt"atawa!
  Uka oficialajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat bragas apsuñamawa! Jakawi!
  Dimka, phinq"asis phichhantasa, jupanakarus apsuwayxaraki. Jupajj jan munkasaw qʼellur tukusajj imtʼasïna. Uka policiax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ist'aña! ¡Amparanakax apaqt"atawa! Mä juk"a uñakipt"añäni - ¡mä jiwayir jaqiwa!
  Mä warmix janq"u abrigompiw enfermerar uñtat jachaqt"asïna ukat qullañ guantes jisk"a uchasisaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiw jupanakjam kuns uñjapkti! ¡Samart"am wayna, tiajax llamkt"ätamwa!
  Jupax Dimka jaqin janchipat uñakipañ qalltäna. Uka waynan ñikʼutap taypinwa sarnaqayäta, uka ñikʼutajj islanakan qheparakäna ukhajj jiljjattäna. Sapa hilojj wali amuyumpiw peinarïna, kuna imantatäki uk thaqhasa. Inas qullqis ukhamaraki. Ukatxa uka qhanaxa waynan jinchuparu, nayra ch"akhanakaparu qhant"ayäna. Wali amuyumpiw uk luräna, kuns jikjjatañ suykaspa ukhama.
  Ukat pʼeqejj punku toqer uchañajatakiw mayïna, ukat amparanakajampiw chinujat katthapïna. Jupax amparapampiw lakapar uchasïna. Dimkax lakapampiw caucho thujsa ukat sawutanakap jikxatäna. Warmixa, encías, kisunaka, ajanunakapa qhipäxanwa jikxatasïna. Kunapachatï laka saphipar chʼalltʼäna ukhajja, uka waynajj mä jukʼa chhuxriñchjasiñwa amuyasïna. Jïsa, kunja jan walisa. Amparaxa amígdalas ukanakaru puriñkamawa puritayna, ukatxa samsuñaxa ch"amakïxänwa.
  Ukatxa, qhiparuxa, warmixa khithataynawa, jachaqt"asitayna:
  - ¡Janiwa kunasa utjkiti!
  Uka oficialajj akham sänwa:
  - ¡Olga sarantaskakiwa! ¡Uka yatichäwin jan waltʼäwipatjja, sapa mayni thaqhañaw jukʼamp sumäñapa!
  Janq"u isimp isthapt"at warmix Dimka-n pechop jikxatañ qalltäna. Amparanakap jach"ar aptasax axilas uñkatasïna. Ukat jan suytʼat chʼamampiw ombligopar chʼalljjtayasïna. Dimkax jachaqt"asïna...
  Ukatxa warmixa sayt"asisaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, jichhaxa jupax chhuxriñchjañapawa!
  Uka policiajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akax janiw taqpach atiniskañäkiti! ¡Uñjapxarakim anus ukapa!
  Janq"u isimpi isthapt"ata warmixa p"iqi ch"allxtayäna:
  - ¡Ukatakixa permiso especial ukaxa wakisiwa! ¡Ukhamarakiw waynan privado partenakap uñakipañataki!
  Uka oficialajj jan chʼamaniw akham säna:
  - Squat, jisk"a saxra...
  Dimkax jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Nayaxa yuqallawa!
  Ukat jankʼakiw quntʼasiñ qalltäna. Tunka kutiw qunt"asiwayta. Uka qhipatxa warminakax kayunakap uñakipapxäna, ukat kayunakap taypit pasapxäna.
  Uka qhipatxa Dimkax uka jak"ankir cuartoruw jikxatasïna. Ukanxa yaqha waynaxa, carcelan uniformeni, jisk"a ñik"uta khuchhurata, amparanakaparu maquina de escribir apt"ata, akham säna:
  - ¿Kunas machaqäpacha?
  Uka policiajj akham sasaw jaysäna:
  - Jïsa, ukat wali galgo!
  Uka waynax jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukampis jupax janiw ukhamakiti! ¡Walikiwa, sillun qunt"asim ukat nayax ñik"utam khuchhuqä!
  Dimkaxa qunt"asitaynawa. Wali jan waliw q"ala jan isinïñaxa. Ukat ukatsti mä jan wali jaqir uñtataw ñikʼutam chʼuqtʼasiraktaxa. Taqi ukanakxat sipansa, clipper ukax mä juk"a ch"amakt"atawa ukat ñik"utax khuchhuqañax wali llakiskañawa. Thixni, ch"iyara ñik"utax pamparuw jaquntatäna. Uka juchañchat waynan botas tʼunjatanakapaw jupanakar taktʼäna. Sapa ñik"utampis jan jiwir almax mä chiqaw sarxaspa ukhamänwa, ukat juk"amp juk"amp librew tukuwaytaxa. Dimkax wali llakitaw jikxatasïna. Jupan nayraqatapanjja, carcelan mä celda ukat juvenil jan wali jaqenakamp tantachasiñaw utjäna.
  Ukampisa, Dimkax janipuniw masinakaparux axsarkänti. Ukat "Pusaq tunk Islas" ukar ch"amanchañ tukuyasax janiw axsarañjamäxiti. Kunas jupax nuwasini. ¿Carcelat kamsaraksnasa?
  ¿Yaqha yantʼäwit kamsaraksnasa? Jupax tunka pusini maranikiwa, taqi jakäwipaw nayrar sartaski.
  
  
  HITLER JAYA ARSUÑATAKI
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Jachʼa jachʼa tukuñajj payïr kusisiñawa, ukwa uñachtʼayi. Ukat Fuhrer ukax janiw Gran Bretaña ukak 1940 maran katuntañ atipkänti, jan ukasti mä qawqha maranak qhipatx EE.UU. Ukat ukax amtäwix atipt"añ churi sasaw amuyt"ayi. Ukampis ¡suma rusa imillanakax Hitler chachan walja jaqinakaparuw atiptʼapxaspa!
  Yaqha universo ukanx Hitler jupax juk"amp amtasiriw tukuwayi, ukatx Francia markax katuyatäxän ukjatx jank"akiw Gran Bretaña markar katuntañatak kamachi churawayi. Uka pachparakiw Fuhrer ukax conscripción militar ukat laboral universal ukar uñt"ayawayi, ukax territorios ocupados ukanakanx utjarakiwa. Alemanes jupanakax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp avionanak lurapxäna ukat británicos aéreos ukan ch"amap chhaqtayañ atipxarakïna. Ukatxa, janiw pallapallanakaruki apnaqasa, jan ukasti flota comercial ukampiw nazis ukanakax metrópoli ukar puripxäna. Jupanakax wali sumpun lurapxäna ukat Londres markaruw sarkasax katuntapxäna.
  Gran Bretaña markax t"unjatäxänwa, Alemaniar arxatir gobierno ukat taqpach kamachirjam utt"ayatänwa, ukampis Hitler-ar sintt"asir reyiruw utt"ayapxäna.
  Uka qhepatjja, cheqas alemanonakajj leon imperionkir taqe colonianakaruw qʼomachapjjäna ukat apnaqapjjarakïna.
  URSS markar ataque ukax mä mara qhipatwa lurasïna, ukampis juk"amp ch"aman tankinakampi ukat colonianakan jach"a ch"amapampi.
  Ejército Rojo ukax qala chuymampiw sayt"asiwayi, ukampis juk"at juk"atw atipt"asiwayi ukatx qhipharuw kutt"awayxi. Ukham jan waltʼäwir saykatañajj jupatakejj chʼamakïnwa. Ukatjja, Stalin chachajj wasitatwa ejercitorojj jan movilizawaykänti ukat ataqueruw purirakïna. Jupanakax mä blotter ukham p"akjapxäna.
  Ukat machaq alemán "Tigres" ukanakax nuwasiñaruw sarapxäna. Kunjams posición soviética ukar presión uñacht"ayapxäna, kunjams jaytapxäna... Ejército Rojo ukax jaytawayi, ukampis qala chuymampiw ch"axwawayxi. Alemanonakajj jukʼamp chʼamanïpjjänwa.
  Ukampis Moscú markax wali katuntatänwa. Uka qhepatjja, Fritz sat barcojj sur toqeruw kuttʼjjäna. Stalingrad markax jupanakatakix chiqpach jan wali samkaruw tukuwayi.
  Volga jawir thiyankir markax qala chuymampiw saytʼasïna. Soviético soldadonakajj sapa kutiw contraatakenak lurapjjäna. Jupa pachpaw jan waltʼäwinakan uñjasipjjäna, ukampis uñisirinakapsa jutïr pacharuw khitapjjarakïna.
  Ukampis uñisirinakax qhawqha yänaksa ukat kayuk sarañ soldadonakas aptʼasipxäna. Coloniankir soldadonakaruw ch"axwäwir jaquntäna. Panteras ukax chiqpachapuniw jakhüwinakanx wali ch"amanchatäpxäna. Ukat Lev sat chʼamani tanquejj uñstarakïnwa. Aka autox janiw kimsa tunk pusini thakhinak taqi ángulo ukat ángulo ukanakat mantkänti.
  Ch"axwañ yant"awinakax Lev autox taqi ch"axwawinakanx wali askiwa sasaw uñacht"ayäna, ukampirus pistolax ch"amanchatäkchïnsa ukat ritmo de fuego ukax walja munañ jaytawayi. Ukhamaraki conducción ukan lurawipa.
  Ukampis aka tanquex popa ladonakapat sum jark"aqatawa, kunawsatix armas soviéticas ukanakax jan utjkänti, jach"a armadura ch"allt"ir ch"amampiw uñacht"ayasïna, ukax ch"amanïtap uñacht"ayäna.
  Ukhampachasa alemanonakax Stalingrad markaruw katuntapxäna, ukat Cáucaso uksa katuntañ atipxatayna. Chiqansa, chʼamanakax wali jan kikpakïpxiwa. Árabe, africano, indio ukanakax walja t"aqa t"aqaw utji.
  Jupanakax mä avalancha ukham uñisirinakaruw t"ijtapxi. Soviético soldadonakajj janiw kuttʼayañatak tiemponïpkiti.
  Ukhamarus alemanes ukanakax aire ukanx wali jach"anchatawa. Walja avionanaka. Ukat wali ch"aman ch"axwirinaka.
  Jisk"atpachax Focke-Wulf ukax armas ukat armadura frontal ukanakamp ch"amanchataw jikxatasïna - mä tenaz auto ukax ch"aman motor ukaniwa.
  Jupa contrajj URSS sat markajj janiw armamentonakapansa ukat jankʼak sarnaqañansa mä uñtasit uñisirinïkänti.
  ME-309 ukax wali jach"a ch"axwañ caballo ukhamaw tukuwayaraki. Ukhamaraki jach"a thakhi. Kimsa 30 mm cañones ukatxa pusi ametralladoras ukanakawa. Janiw ukham ch"amarux saykatañjamäkiti.
  Ukat yaqha markankir regimientonakampi alemanonakajj inti jalsu toqer sarasipkakïnwa.
  
  
  Mayo phaxsit payïr chikatanx Orenburg markanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi.
  Imill wawanakan batallón, Stalingrad ch"axwawinakan jisk"achata, nazis ukanakamp ch"axwawiruw mantawayi aka markan, juk"amp uñt"atawa Emelyan Pugachev ukan uñt"at muyuntawipata.
  Alenka, batallón p"iqinchirux jupan lantiw trinchera ukan jikxatasïna. Capitan tawaqux wali suma uñnaqt"aniwa. Sarnaqäwinakarjamaxa, aka batallón ukan imill wawanakax bikini ukamp q"ala kayukiw nuwasipxi. Ukatwa uraqin magia apnaqapxi, ukax mä jachʼa jarkʼaqasiñ churaraki. Ukat chiqpachans imill wawanakax unidades ukanakat sipanx juk"amp juk"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi.
  Stalingrad markanx janiw taqinix suxta phaxsix jakapkaspati.
  Jupan jak"apanx quri ñik"utan Maria curva ukaw utji. Ukhamaraki nina, uma ukat cobre tuberías ukanakampiw sararakïna. Mä ch"ama yant"awiw imill wawanakarux suyt"äna, Stalingrad infierno ukan wali junt"u pachanxa. Tukuyañkamaw nuwasipjjäna ukat qhespipjjäna. Ukat yurïw uraqipan magiapax jupanakarux yanapt"arakïnwa.
  Amuyataxa, kunapachatix niya q"ala jan isin nuwasktan ukhax balas ukat metrallas ukanakax prácticamente janiw usuchjapktamti.
  Mariax nazis ukanakaruw balamp jiwayatayna. Nayraqatax alemanonakax ari wila masinakar qhispiyañatakix nayratpachaw ch"iyar jaqinakar, árabes, hindus ukat yaqha yaqha markankirinakar jaytapxi. Wehrmacht markanx yaqha markankirinakax sapa kutiw jilxattaski, ukat jan khuyapt"ayasisaw kunayman thiyanakar jaquntatäpxi.
  Aka chiqanx Marian jiwayat africano jaqix jaquntatawa. Tawaqux jamp"att"asisaw phust"i ukat akham siwa:
  - ¡Jumat khuyapt"ayastwa! ¡Janiw munañama layku jiwktati!
  Ukat mayamp imill wawax árabe jaqirux mä riflempiw jawq"jatayna. Wehrmacht colonial ukankir soldadonakax uka chiqanakaruw mantapxäna. Nayratpach junt"u ukat suma. Fascistanakax maran kuna pachatix taqi kunas panqarki ukat inti jalsu tuqin utjki uka pacha katjañatakiw ch"amachasipxi. Tormenta soldadonakax alaxpachan arnaqasipxi. Kunjamakitix machaq jet ukanakax sapa kutiw jilxattaski, ukhamarakiw TA-152 ukanakax jilxattaski, ukax nayra pachan Focke-Wulfs ukanakan lantiw jilxattawayi. Ukampirus qhipïrinakax wali ch"axwapxi.
  Quri ñik"utan Mariax q"ala, suma uñnaqt"an kayupampix mä cerámica chiqaruw jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - Uraqix mä jach"a jach"a tukuñampiw ch"iyjata, yapunakax wilampiw ch"allt"ata... Llakiskañawa paraíso ukan liwxatatanakatakix janiw mä chiqax utjkiti, laq"unakankiwa, álamo ukanakax muyuntapxi.
  Ukat mayamp indiox tirupat jaquqanïna. Jisa, yaqha markankirinakaruw jiwayañama, jupanakax cañon manq"añjamaw muyuntapxi. ¿Kunjamatsa yaqhax? Jan ukhamäkanixa, jiwayapxätamwa.
  Wila Alla. Mä ninar uñtat imill wawa, cobre wila jach"a ñik"utaniwa, ukax mä nuwasir, proletario bandera ukham liwxatasi. Imill wawax janiw bikini ukampikix uñacht"aykiti, jan ukasti jan sujetador ukampiw uñacht"ayasi. Jupax ukhamawa, jupax wali thayawa. Ukat muspharkañ chiqaparuw ch"iyar jaquntaraki. Sapa kutiw pallapallanakax p"iqip ch"uqt"asis disparonakapat jaquqanipxi.
  Ukat Allax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna. Uka regalox mä p"akjat trayectoria ukanw t"ijti ukatx mä tama árabes ukanw tukuyi. Mä phallañaw ist"asi... ¡Walja mutilados cuerponakaw thayar jaquntatäna!
  Allax pulmonar patat arnaqasïna:
  - Mä hierro lurañ munta - mä akatjamat mä elefante ukhamaw tukuwayi!
  Anyuta, mä suma rubio, bronceado, ukat wali esbelto, curva, promedio alturani, ukampis perfectamente construido, ukhamarak fusil. Jupax infiel jaqirux nayra puenteparuw ch"allt"äna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Apichjama ch"iwi - panqaranaka jinchu lanti!
  Imill wawanakax wali chiqaparuw phichhantapxi ukat sapa kutiw sarnaqapxi.
  Jach"a ukat aychani Matryonax Stalingrad qhipatx mä juk"a lik"ïxänwa. Jupax wali suma tawaqurakiwa, jach"a ñik"utaniwa, ukampis mä juk"a jisk"a cinturaniwa. Jupax aka infiernoruw saratayna ukat Seryozhkaruw chhaqhayatayna. Mä jan axsartʼir precursoraruw katuntapxäna, jupax aleman jaqinakatakix sipitanak uñstayäna. Janiw sinti sumäkänti.
  Ukampis ukatx Matryonax mecanismo ukarux jan walt"ayawayiwa ukatx mä mina ukaw alemán tank manqhan liwxatasiwayi. Pantera 2 ukax jan walt"ayataw uñjasiwayi ukatx sayt"atarakiwa, wali ch"amäxänwa.
  "Ch"uqi" ch"axwäwinakanx wali chikañchasipxi. Aka tankax jach"a pesaje ukat jakañapatakix yaqhachatawa. Ukampis "E"-100 sat qellqatajj uñstarakïnwa. Uka maquinanakax janiw juk"amp jark"aqatäkiti ukat juk"amp ch"amanchatawa. Lev-2 ukax ch"axwarakiwa, ukhamarakiw mä maquina, suma jark"aqatawa ukat nayrir masinakapat sipanx juk"amp k"achawa. "León" ukatakix alemanonakax 150 mm ukjam cañón apnaqapxi, ukax markanakar ch"axwañatakix juk"amp askiwa. Yaqhip "Leones" ukanakax bomba lanzadores ukanakampiw wakicht'ata.
  Ukampis alemananakax wali amuyumpiw tankinakar nayrar sartayapxäna ukat infantería ukarux nayrar jaquntapxäna.
  Colonial pallapallanakax nayrar sartapxi. ¡Loco drift musicax phust"asiski!
  Allax ametralladorat mä phallawiw phichhantawayi... Pallapallanakax jaquntataw uñjasipxi ukat mä palampi p"akjat sandía wilamp ch"allt"asipxi.
  Wila p"iqinixa akham siwa:
  - ¡Tayma markatakixa, Stalin ukatakixa janiwa juk"ampi ch"amani ejercitoxa utjkiti! ¡Jaqinakan kusisiñap laykux wal chʼaxwapxta! Ukat jiwasan Jilïr Irpirisax falcón ch"iwiniwa... ¡Jupax suyt"äwiruw qhan churaraki! !
  Alla q"uchu ukat ch"axwaña. Chiqpachansa jupax wali suma uñnaqtʼaniwa. Jupax quri olivo ch"uxña ch"uñuniwa, puqut fresa chuchuniwa. ¡Kunja sumasa aka tawaquxa! Kunatï jukʼamp muspharkañ ukat suma uñnaqtʼanïki uk amuytʼañax chʼamakiwa. Chachanakax aka Amazon ukarux jisk"a bragas ukan uñch"ukipxi.
  Wila ñik"utan tawaqux phisqa indionakaruw t"unjatayna ukat q"ucht"atayna:
  - Kunapachatix pachax purinkani ukhax astronáutica ukax jilxattaniwa... Ukat jiwasatakix ch"axwawix jach"a romance ukhamawa!
  Ukat imill wawax wasitat larusitayna... Ukat wasitat muspharkañ ukat muspharkañ chiqapa nina jist"aratayna.
  Mä chʼamani jarkʼaqasiñaruw tinkupjjäna, ukat alemanonakajj wasitatwa ataque avionanaka ukat bombarderonak nuwasiñar jaqontapjjäna. Infantería ukax kutt"awayxiwa, ukat proyectos ukat bombas ukanakax imill wawanakan posición ukanakaruw jallu purintaski.
  Ukat tankinakax jaya chiqat irnaqapxi. Alenax akham kamachi churaraki:
  - ¡Taqinipuniw dugouts ukan imantasipxi!
  Ukat jupa pachpaw uñchʼukiñatak qheparaski. Nazis ukanakan artillería wakichtʼasitapajj wali chʼamaniwa. Ukat jukʼamp jan wali bombanakaw utjaraki. Yaqhipanakax Yu-488 ukat machaq TA-400 ukham monstruonakan jaquntatawa. Niya llätunk tonelada pesaje bombanakax jaquntatawa ukat dugouts ukat fortificaciones ukanakar t"unjañatakiw ch"amanchasi. Alenkax uka jach"a olampiw jaquntatäna, ukat q"ala talonanakapax mä pila qalaruw wali t"aqhisiñamp ch"allt"äna.
  Nayan suelanakajajj phichhantatänwa. Ukampis jan ukhamäkchïnjja, imill capitanajj janiw usuchjatäkänti. Ukat mä wali chʼamani bombaw jaquqanïna, uka bomba wararitapsa jinchujaruw jarkʼantawayitu. Janiwa, janiwa kunasa akapachanxa utjkaspati.
  Ukampis chiqpachansa imill wawanakax envidiable tasa de sobrevida ukanipxi. ¡Jaqinakax jiwapxi ukat jiwapxi!
  Alenkax kunjamsa Julius waynax amparamp luqxatäna uk amtasïna. Kunjamsa purakapar, kayunakaparu, qunqurinakaparu, thixnipar ukat chuchupar jampʼattʼäna. Mä waynampi suma uñnaqtʼan mä waynampi kayump chʼalljjtayasiñax wali kusiskañawa, jupax jichhakiw bigote uñstayañ qalltawayi. Ukampis uka qhepatjja, Juliojj dugout ukanwa jiwjjäna, mä bombajj cheqapuniw chʼalljjtäna. Ukat janiw mä q"uma chiqas ukat qhiparkänti.
  Uka waynaxa... kawkirus saratayna? ¿Alajjpacharu, infiernoru, armasiñaru? Ukampis jukʼamp wakiskirïki ukajja, janiw jichhajj aka Oraqenkjjeti. Ukat Alenkax uka tuqitx walpun chuym ch"allxtayi.
  Jupatï aka Hitler pʼeqep mä qoqa tronco patjjar aptʼaspa ukhajja. Niyaw kimsa mara chʼaxwäwix utjxani. Nazis ukanakax niyaw Orenburg markarux ch"axwapxi. Pinzanakapax jaya chiqanakaruw p"akjasipxäna.
  Alenkax wali munasiñampi ukat suma chuymanïtapampiw uñt"ayasïna. Jupajj wayn tawaqonakaru ukat wayn tawaqo soldadonakarus jukʼamp munäna. Ukat nayrïr kutiw mä affair qalltäna. Alena kullakajj wali munasirïnwa, kunapachatï chʼamani, yatichat cuerpopajj suma uñnaqtʼan chachanakan amparamp loqjjatapjjäna ukat llamktʼapkäna ukhajja. Chʼaxwäwinxa, suma sarnaqañax janiw chʼamäxänti, ukat janiw khitis Ejército Rojo ukankir mä oficialax chachanakamp sarnaqatap uñjkänti.
  Alenkax pusir uñtataw amparamp luqxatañsa ukat munasiñas wal munäna. Ukat jupatakix akax wali jach"a kusisiñawa. Pecho, kayu, puraka ukat kunkax jukʼamp sumwa uñjasi.
  Ukampis ¡walja munasirinakapax jutïr pacharuw pasawayxi! Kunjams mä insidioso ukat jan wali lurañax ch"axwawixa. Uka chachanakax Alenkarux ch"amakt"apkchïnsa. Ukham suma uñnaqt"anïspa ukhaxa, taqi ajanupampi, uñnaqapampi ukat arupamp mistunitayna.
  Ukat jila partejja, kunapachatï mä warmijj waynäki ukhajja, jila partejj suma uñnaqtʼanïñapawa. Akax phisqa, niya ch"axwäw qalltawitpach arnaqasipxi - wali munatawa... Pusi imill wawanakax ch"iyar ñik"utani ukat maynix wila ñik"utani. Mä phisqa puntani warawarar uñtata. Walja infiernonakanwa pasawayapjje, ukampis janipuniw sinti usuchjatäpkiti. Janitï rasguñonakajj utjkchïnjja.
  Jilapachax Alenka markanx taqi kunas mä allqun qullatäkaspas ukhamaw qullasïna, ukatx janiw kuna cicatrices ukanakas qhiparkänti.
  Ukat jichhax: bombanakax jaquqaniski, proyectas ukanakax phallaski, ukampis jupax janiw kuns lurkiti! ¡Taqi kunas wali muspharkañawa!
  Janis... Chʼaxwäwinxa janiw kusistʼañatakis tiempox utjkiti. Ukat awisax batallón ukankir imill wawanakax jiwapxaraki. Mä imill wawatakix qʼala kayunakas janiw jan jiwañapatak garantizatäkiti. Ukat Stalingrad markanxa, chacha batallonanakanxa, chiqpachansa taqiniw jiwayapxirïna.
  Volga sat jawir thiyankir markajj jachʼa jachʼa tukuñampiw imtʼasïna. Sojjta phajjsinakaw Hitler chachan walja jaqenakan nuwasiñap jarkʼaqapjjäna. Alemanes ukat satélites ukanakax niya mä millón jiwat ukhamarak usuchjatanakaw Stalingrad markatak ch"axwäwinakanx chhaqhawayi. Cheqas jiwatat jila partejj yaqha markankir jaqenakäpjjänwa!
  Fuhrer sat jaqix taqi Uraqitpach soldadonak Rus"! Ukat mercenarios estadounidenses ukanakas utjarakïnwa, jila partejj alemán markat jutiriwa. Walja indionakaw utji. India markax walja jaqinakaniwa, ukat Fuhrer jupanakax chachanakarux cañón manq"añjam juk"amp ch"amampiw apnaqañapatak kamachi. Ukat indio warminakar harén ukar irpapxi. Chiqansa, Kimsïr Reich markanx walja warminakanïñapatakiw jaysatäna. Papax pistolampiw ukatakix permiso churäna. Ukat yaqha iglesianakax iyaw sapxarakïnwa. Fuhrer jupa pachpaw aryan wila masinakapat amuyunakap wasitat uñakipäna. Alemanes jupanakax jaysatäpxänwa, yaqha ajlliwinakatxa, eslavo, europeo, árabe, indio warminakanïpxañapataki - kunatix jupanakax janiw janchi tuqit jan walt"awinakanïpkänti ukat taqpach k"umarakïpxänwa. Ch"iyar jañchin warminakamp jaqichasiñax jark"atänwa, ukampis janiw africano warminakar prostitutas ukan apnaqañax jark"atäkänti, jan ukasti anticonceptivo ukampiw jaqichasiñax jark"atäna. Ajlliñ tukuyatatxa, japonés, tailandés ukat coreano warminakamp jaqichasiñax jaysatäxänwa.
  Ukampis mayamp sasinjja, suma uñnaqtʼanïñataki, anqankir yatiyäwinaka, kʼumaräñapataki ukat jan jañchin jan waltʼäwinakanïñapatakiw mayitäna. Jichhax pedigrí ukan lurawipax juk"at juk"atw jilxattawayi. SS ukanx juk"amp anqäx divisiones ukanakaw utji, alemán divisiones ukanakat sipansa. Ukat Wehrmacht sat barcojj yaqha markankirinakampi phoqantatänwa. Colonial soldadonakax taqpach aborígenes ukanakanïnwa, alemanes ukanakan p"iqinchata.
  Fuhrer jupax Genghis Khan jupatw ejercito ukan organizacionap katuqawayi, jaqinakamp mistusaw mä motley ejercito ukham utt"ayawayi.
  Chiqansa, ukham jan waltʼäwinakanxa, URSS markax jukʼat jukʼatwa chʼaxwäwin atipjäna. Aka perdición estratégica ukax juk"amp inventivos ukar puriñaruw wayt"apxitu. Ukampis mä jan suyt"at ch"amaw utjawayi: Estados Unidos markax nayratpach africanos ukat latina nacionalidad ukankirinakan kutkatasiñap chhaqtayañ atipxatayna, bomba atómica ukan irnaqañ juk"amp ch"amanchawayi. Ukat juk"amp pachanak sayt"asiñäni ukhax Tercer Reich ukamp tregua ukax lurasispawa, Estados Unidos markamp ch"axwäwix sarantaskakiwa.
  Ukat ukanx inas nazis ukanakax jan ch"axwañ munapxañapatak ch"axwapxchispa. Ukat ukat Rusia Soviética ukax qhispiñapawa.
  Bombardeo ukat jach"a artillería bombardeo ukanakax tukusxänwa. Ukat wasitatwa nuwasiñax qalltawayi. Markax nayratpach t"unjatäxiwa, janiw mä utas jan kuna jan walt"äwis utjkiti. Ay, uñisirix wali qhuru ukat ch"amaniwa.
  Imill wawanakax uma pataruw puripxi ukat nayraqatar jutir infanterías ukanakamp ninampiw jikisipxi. Tanques ukanakax jalnaqapxi...
  Alyonushka, indio jaqirux ch"axwañ tukuyasax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Diosax juykhunakarux nayranakap jist"arañapataki ukat chhuxriñchjatanakan qhipäxap chiqachañapatak churpan!
  Uka qhipatxa suma uñnaqt"an tawaqux obturador ukar ch"iqt"äna. Jupajj wasitatwa apuntasïna ukat clavompiw jawqʼjäna. Jupax árabe jaqiruw jawq"jatayna ukat zafiro nayranakap qhant"ayatayna. Qʼala kayuni, kurva, laqʼampi phuqhantat suelapampiw grava patjjar tʼijtäna. Imill wawaxa mä juk"a chhuxriñchjataw jikxatasïna. Jupax larusitaynawa. Ukajj jukʼamp kusiskañänwa. Uka suma uñnaqt"anxa mayampi ch"axwaña.
  Alyonushkax pallapalla ukat sonrisa... Ukat ch"axwaña. Uñisirinakar sayt"ayañataki ukat congelañataki wayt"aña. Uñisirinakax nina kutt"ayapxäna. Jupax granadanak jaquntäna ukat arnaqasïna...
  Ukatxa, tormenta soldadonakax wasitatwa uñstapxäna. Jupanakajj jukʼanikïpjjänwa, ukampis cohetenak jaqontiri avionanakajj jalnaqapjjänwa. Nazis sat jaqinakax imill wawanakan kawkhantï utjkäna ukanakaruw granadanak jaquntapxäna. Ukampis qʼala, warmi kayunakajj atipjatäñat jarkʼaqkaspa ukhamänwa. Ukat nuwasirinakax bombardeonakamp ch"allt"ataw nina naktäwit qhispipxäna.
  Uñisirinakan infantería ukan sarnaqatapax sayt"xänwa. Nazis sat jaqinakax cohetenak jaquntasaw wila masinakar fumañ yantʼapxäna.
  Alenkax uka ch"usawjaruw imantasïna ukat chillqt"asïna:
  - Ukampis taiga markat británico qutakama... ¡Ejército Rojo ukax taqit sipans juk"amp ch"amaniwa!
  Wila ñik"utan Allax uka ch"usawjaruw ch"allt"asirakïna, ukat janiw t"aqa t"aqanakampi ch"allt"atäkänti. Uka suma tawaqux kunjams jupax, mä angular wayn tawaqurjamax mä denunciación ukan katuntat uñjasiwayi uk amtasïna.
  Uka thaqhañ amtastwa. Uka katuntat tawaqurux isi apsuñapatakiw wayt"apxäna. Guantes uchat pä warmix wali amuyumpiw imill wawan nayrap, katarinakap, lakap jikxatapxäna, ukat privado partenakaparuw uñch"ukipxäna. Kunjams jisk"achañjama, p"inqachañjama, axsarañjama, axsarañjama. Alla kullakajj yaqha jan wali jaqenakamp chika jikjjatasiñapatakiw celdar apapjjäna ukhajja, wal ajjsarasïna. Ukampis celularanjja, jupar uñtasit imill wawanakaw utjäna, niya taqeniw reprimido jaqenakan wawanakapajj utjäna. Ukat jukʼamp jan walijj janiw phoqaskänti.
  Ukampis celda qontʼasiñajj chʼamakïnwa: wali jiskʼakïnwa, ukat guardianakajj walja kutiw mantapjjäna. Jupanakajj mä jukʼa amtampiw jawqʼjapjjerïtu, jan kunatsa jawqʼjapjjetäna. Guardianakajj jukʼampiw imill wawanakan talonanakap thujrunakamp jawqʼjañ munapjjäna. Célulanakan thayas utjkchïnsa, imill wawanakax qʼala kayukiw qhiparapxäna, ukat sapa kuti jawqʼjatäsax kayunakapas punkitänwa.
  Thaqhañanakax yaqha jan walt"äwiruw tukuwayi. Ukanakax walja kutiw urux phuqhasiwayi ukatx wali llakiskañawa, jan wali ukat jisk"achañawa.
  Jupanakajj jukʼakiw manqʼa churapjjetäna ukat sarnaqañansa jawqʼjapjjetäna. Allax suxta phaxsiw carcelan jist"antatäna, sapa kutiw jisk"achata, jisk"achata, jawq"jata ukat jisk"achata thaqhata. Ukat ukatsti, Beria irpirin irnaqatapanx mä colonia de trabajo infantil ukar khitapxatayna. Janis mä yantʼäwinïkchisa.
  Allax phisqa alwat jayp"ukamaw yaqha imill wawanakamp irnaqäna. Ch"axwañ qalltañkama... Ukat wila ñik"utan jilïr tawaqux nayraqatar t"ijtxatayna. Yaqha tunka payan imill wawanakampiw uk lurañ atipxta.
  Pallapallanakjam sarnaqañajj qalltäna. Ukampis guerranjja, wila ñikʼutan sajjrajj colonia de trabajot sipansa jukʼamp sumwa jikjjatasïna. Carcelar jistʼantatäñasa ukat atipjatapat mutuyatäñasa wali warktʼatäskänwa. Ukampis Alla, khititix nayratpach pä ordenanak katuqatayna, janiw llamkt"känti.
  Uka tawaqux colonia ukanx walja experiencianak jikxatäna. Munasiñamp chika - yuqall wawanakax jutir cuartel ukan jakasipxäna, ukatx formal prohibición ukax utjkchispas, imill wawanakarux thakhinak lurapxäna. Ukat jupanakax, jark"at yänak uñt"añ munapxäna. Alla, kunayman tuqitxa, jank"akiw ukax gustäna. Uka junt"u wila ñik"utan tawaqux jucharar kusisiñaw jikxatasïna.
  Ukampis uka chʼaxwäwinxa jan suertenirakïnwa. Sapa kutiw chacha warmi ikthapiñ tukuyatatxa, mä chachasa jan ukax mä waynasa nuwasïwin jiwatayna. Wila p"iqin jaqirux mä kasta maldición utjkaspa ukhamänwa. Ukhamaraki, jan kuna excepciones ukanakampi. Ukatwa, suma uñnaqt"anïkchïnsa, Allax wali uñt"atäxänwa ukat chachanakax jupat jithiqtañ qalltapxäna.
  Wila ñik"utan saxrax chacha jan uñjatapat t"aqhisitayna. Ukat chachanak jiwayasax wali kusisitaw jikxatasïna. Ukat wasitat uñisiriparux pallapallanak luqxatäna, ukat tigre warmir uñtataw jachaqt"asïna.
  Allax ch"iyar jaqirux ch"axwantäna ukat amuyunakapanx katuntatjam amuyt"äna. Ukham jachʼa ukat suma uñnaqtʼan chachampi kusistʼañajj wali sumapunïnwa. Jilapachax mä chachampi mä activo papel lurañax wila p"iqin jaqitakix wali uñt"atawa. Jupax ch"amani ukat amtani warmiwa. ¿Uka jaqejj qhepat jiwayatäjjani sasin kamsasmasa? ¡Walikiwa, jupax kunaymaninak walpun munasi!
  Sumankäw pachanx Komsomol imill wawanakax jan wali sarnaqatapatx sinti mutuyatäpxaspänwa, ukampis ch"axwäw pachanx sarnaqañax juk"amp librëxänwa. Amuyatajja, jiwaña jakʼankjjatap laykuw ukham lurasi, kunapachatï departamento especial ukankirinakajj qʼañu luräwinakar jan uñjapki ukhajja.
  Awisax Allax jan wali sarnaqatapat phinqʼasirïnwa. Kunapachatixa jani ukaxa mä sujetador uchasi ukatxa q"ala chuchupa ch"allxtayi. Maria sat religioso tawaqot amtasiyäta, jupajj wali virgenäskänwa. Ukampirus, jupax phisqa jaqit sipans juk"amp warmi ukhamarak sexy ukhamäspawa. Juk"amp chiqaparux, suma uñnaqt"ani, angeljam jan juchanïtapampi.
  Ukampirus Mariax wali chiqapawa, inas phenomenal ukhamarak ch"axwawipanx. Ukhamaw pä árabe jaqinakar mä balampi chiqaparu ch"allt"äna. Ukat jan juchani jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Tatitu pampachapxita, ukampisa nayaxa Tayka Pachamaruwa luqtasta!
  Mariax wali sumawa... Jupax mä juk"a phinq"asiriwa kunatix bikini ukampiw nuwasiñapa. Ukampis atipjañat jarkʼaqaraki. Ukajj luratanakampiw uñachtʼayasi. Mariax wali imill wawatpach ch"axwañ qalltäna. Kimsa maraw jilsuwayxi, ukampis mä imill wawatakix wali jiskʼa, virgenjama ukat normal jachʼäkaspas ukhamawa. Pusi jaqit mayninakax juk"amp jaya, juk"amp ch"akhanakaniwa, ukatx Matryonax chiqpachanx mä wakawa - wali ch"amanïkchisa.
  Mariax ch"iyar jaquntawayi ukat Seryozhka markat amtasi. Pobre wayna. Nayajj katuntatätwa. Ukat ukax jiwañat sipansa jukʼamp jan waliwa. Ukatwa nayraqat tʼaqhisiyatäñapäna, ukatsti jiwayatäñapänwa. Ukat mayninakax kunjamsa ukham lurapxani ukxa janiw yatiskiti.
  Mariax pallapallanak arsüna, qunqurt"asisaw sartasïna ukat pallapallanak jaquntäna. Jiwayat hinduistax ch"allxtasinx mä wila ch"allt"ataw mistuwayxäna. Quri ñik"utan suma uñnaqt"anixa akham siwa:
  - Eh... jumax walja diosanakanïtawa, ukampis janiw alaxpachax utjkiti!
  Mariax wasitat clavayatayna, ch"allt"atayna ukat q"ucht"atayna:
  - Chhaqhat paraisot yuspajarapxsma... Janiw jiwasatakikiti, janirakiw wawanakasatakis, janirakiw allchhinakasatakis... Ukampis jupanakax sallqjañ arunakarukiw yatintapxani!
  Mariax pallapallampiw jiwayatayna, nayrar sartasir nazi cómplices ukanakaruw jiwayatayna ukat akham q"ucht"atayna:
  - Jiwasaxa auto apnaqapxta, auto apnaqapxta, auto apnaqapxta - jaya pachawa jiwasaxa... ¡Jan walt"awinakata jan walt"awinakaru, ch"axwañata ch"axwañaru thaki! Jiwasax auto apnaqapxta, auto apnaqapxta, auto apnaqapxta - jaya pachaw... ¡Horda ukan jawiranakapax, wila ch"axwäwi, p"akjaski! ¡Wila ch"axwäwi!
  Ukat imill wawax juk"amp ch"amampiw uraqiruw ch"allt"asi. Ukat Leones ukanakax niyaw nayrar sartasipki. Alemania markankir tankanakajj wararipjjewa ukat barrilanakapas khathattʼasirakiwa.
  Mariax jacht"asisaw akham säna:
  - ¡Akanwa jupax juti, jiwaña!
  Mä quri ñik"utan imill wawax mä pallapallaruw Ejército Rojo ukan posición ukar jalnaqir mä rifle ukamp ch"axwantäna, ukaruw mä visor óptico ukamp chint"ata.
  Jiwañjam usuchjat uñisirin pʼeqepat wila phuchʼujj chʼalljjtäna uk uñjayäta.
  Mariax akham sasaw tuiteó:
  - Francotirador... ¡Janiw pantjasktati!
  Allax jach"atwa säna:
  -¡Janiw isimpi taripasiñamäkiti, janitix kayunak ch"ukuñ munksta ukhaxa!
  Mariax suma q"ala, q"ala ch"uxña kayunakap ch"allxtayäna. Mä duende ajanunïki uka waynajj amparapampiw suelapar tʼijtʼayaskäna sasaw amuyayäta. Ukham lurasajj kunja sumasa.
  Ukampis uka qhepatjja, colerataw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taqiniruw atipjä!
  Alla kullakajj jupa pachpaw jan iyawsiri ukat jan wali jaqëjjäna, jupajj sawkasisaw akham säna:
  - Ukat jan Diosan yanapt"apampixa?
  Mariax pallapallampiw jawq"jatayna ukat chhuxriñchjataw jaysäna:
  - Janiwa, ¡Diosan yanapt'apampiwa!
  Alla kullakajj perla kisunakapwa qhantʼäna ukat akham sänwa:
  - Ukampisa Diosamaxa yatichawayiwa: ch"iqa ajanuru ch"allt"asmaxa, ch"iqa tuqiru kutt"añamawa!
  Mariajj janiw jankʼak jayskänti. Jupax juk"amp mä pä disparonak jaquntäna, fascista títeres ukanakaruw khuchhuqäna. Ukat amukiw akham säna:
  - Ukampis ch"iqa ajanumar ch"ankhachatäxasax kuns lurañama - Dios Jesusax janiw siskiti. ¡Ukat nazinakajj walja kutiw markasarojj jawqʼjapjjäna!
  Allax jaltxataynawa. Qʼala kayupampiw mä granada jaqontäna, laqʼampiw mä jachʼa laqʼa jiltayasïna, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Berlín markax niyas jiwasan ch"amasankiwa... Prismáticos tuqiw maldito Reichstag ukar uñjtanxa! Taqi planetan sumankañas kusisiñas utjani... ¡Aka tuqitx poesías ukanakanw yatiyapxäma!
  Ukat wila p"iqin jaqix mä phallawi churäna, nazis ukanakan mä taqpach línea khuchhuqasa. Ukatxa, mayampiw granadarux chʼalltʼäna.
  Jupax ch"aman tawaquwa. Campamento ukanx qalanak alwat jayp"ukamaw mayjt"ayañatak wayt"atatayna, ukatx Allax chiqpach superman ukhamaw tukuwayi. Uka granadajj amparapampiw jaqontäna, kayunakapamp jukʼamp jayaruw jaqontäna.
  Wila pʼiqin tawaqux qʼala kayumpiw qʼañunak patxaru jan ukax chhijchhi patxaru tʼijtʼañ wal munäna. Jupax wali kusisitaw jikxatasïna...
  Allah ukax apsuwayiwa ukat p"akintawayi:
  - Ukampis nayax yaqha pasión ukaniwa... Akax ch"amawa, ch"amakiwa!
  Wila ñik"utan saxrax mä phallawimpiw ch"axwantäna, Krauts ukat yanapirinakaparuw ch"axwantäna, ukat arnaqasïna:
  - ¡Janiwa quri qullqisa munaskiti! Ukatx wakisiwa nayraqatajanxa... Jaqinakax qunqurt"asipxäna, jaqinakax qunqurt"asipxäna, taqi uraqpachan!
  Uñisirinakan infantería ukanakax sayt"apxäna. Tankanakax juk"ampiruw sarxapxäna. Jach"a k"añaskunaka "Lev", "Ratón", "E"-100, "Tigre"-2 - ch"axwawinakampiwa ch"axwapxi. Pantera 2 ukax wali ch"amanchatarakiwa. Uka posiciónanakax phichhantasinx t"unjatäxänwa, chhullunkha katarinakaw alaxpachar sartapxäna.
  Mä imill wawax kayunakap q"ucht"ayatayna. Jupax arnaqasïna ukat jaya pachaw pallapallanak jiwayäna. Yaqha suma uñnaqtʼan warmix sujetadorap mä metrallampiw khuchhuratäna. Ch"axwirin chuchupax qhanstawayiwa ukat jupax q"illu ch"uxñaruw tukuwayxäna. Uka tawaqun ajanupax wilaruw tukuwayxäna.
  Maus, Alemania markankir jukʼamp jachʼa tanquejja, pistolanakapatwa thuqtʼaskäna. Ukat thakipan taqi kuns t'unjäna.
  Ukampis nuwasirinakax tiempoparuw kuttʼapxäna. Jupanakax wali ágiles ukhamawa. Allax mä granadampiw Mouse ukar jaquntäna. Alemania markankir ametralladoranakat mayniruw amuktʼayäna.
  Wila p"iqin jaqix uka apthapisinx taqi chuymaw q"ucht"äna:
  - Jupanakax torpemente t"ijtapxañapawa - tanques blindados ukanakax charcos ukanakan...
  Uka qhipatxa imill wawax wasitat q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat yaqha ametralladora Mouse ukar ch"allt"äna, ukat barril ukarux p"akjatayna. Uka qhipatxa, Allah jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaw jiwañ diosaxa, khitirutix Hitler jupax axsarki!
  Alemania markankir tanquejj saytʼjjänwa. Ametralladoranak chhaqhayañamp chika, uka tanquenakax león ukham atinisipxäna. Ukat "Ratón" ukax mä jisk"a barril ukanw ch"axwañ qalltäna, ukat t"unjäwinak lurañ qalltäna. Mä fragmentox Allaruw talonar ch"allt"äna, imill wawax suela graciosa curva ukarux phichhantawayi.
  Suma uñnaqt"an warmix uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Verdugox talonajaruw phichhantaski, ukat jachir ist"araktwa!
  Mä suma amtampiw Mariax Ratón ukan óptico uñkatasiñap p"akintawayi. Ukat uka jachʼa tanquejj troteat mistusaw muytañ qalltäna. Kawkhantix niya pä patak tonelada acero ukanakax juykhükaspas ukhamaw laq"untatäni ukax qhanawa. Juk"amp jan walt"äwinakat qhispiñatakikiw kutt"anxäna.
  Ukat "Lev"-2 ukax anatañaruw puri. Mä juk"amp nayrar sartat maquinax 150 mm cañón ninampiw nayraqatapan taqpach chiqar ch"allt"añ yant"i. Imill wawanakax fascista ukar jaysañatakix nayranakap jach"ar aptapxi.
  Mariax cincelat kayupampiw mä granada jaquntäna. Jichha pachax janiw tank ukar purinkiti, jan ukasti infantería ukarux t"unjawayiwa. Mä africano jaqejj pʼeqepsa chʼiyjataw uñjasïna. Jupajj casco uchatäjjänwa, muytasajj mä ladrilloruw cheqak jaquqanïna.
  Quri ñik"utan tawaquxa akham sänwa:
  - Taqi kunasa Diosan munañaparjamawa... Pantjasiwinakas!
  Allax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - Taqi kunatix akapachan utjki ukax alaxpachan alturanakapat dependeriwa... Ukampis nayranakan chiqapätapa, ukampis nayranakan chiqapätapax - jiwasa sapakiw!
  Mariax mayampw pallapallanak arsüna. Jupax "Lev" ukan uñjañ óptico ukarux p"akintawayi ukat racionalmente akham säna:
  - ¡Ukat Diosax chiqapar uñjañ churi!
  Allax kisunakap q"ala ch"allxtayasaw q"ala kayump p"akjat vidrior ch"allt"äna. Kunapachatï mä chʼullqhejj qʼala suelajar chʼalltʼitäna ukhajj kunja kusiskañänsa uk amuyasiyäta. Ukat jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Taqi kunanx destreza, endurecimiento, entrenamiento ukax wakisiwa - jan ukhamäkanixa janiw graciax utjkaniti!
  Mariax fascista ukarux purakapan degenerado ajanupampix pallapallanakamp jiwayatayna ukat q"ucht"atayna:
  - Ukat Krauts ukanakatakix, ¡graciax p"iqi ch"akhapat ñik"utap ch"iyjañawa! Ukat masticaña, masticaña, masticaña - ¡junt"u pusampi jariqañawa!
  Allax ajanu luratayna, nina nakhantayatayna... P"iqip ch"iyjasinx akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Kuna jan yupaychir arst"äwis jumatakix utji!
  Marian ajanupax ch"uxñaruw tukuwayxäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Diosax pampachapxita, jucharara!
  Allaxa larusitaynawa. Jupax mä cínico tawaqunïnwa. Ukat wawanakan irnaqäwipanjja, jupat sipansa jukʼamp jan chʼamaninakaruw jawqʼjäna. Ukat uka wila p"iqix jan p"inqaniwa. Ukat Allax Mariarux quri ñik"utapat jaquntañ munäna. Ukat janiw amparanakampi, kayumpi.
  Ukat Allax q"ala amparap cristian tawaqun laphinakan ñik"utaparuw jilxattayäna, ukat uka ch"akhanak amparanakapamp katxarusinxa, jaquntäna.
  Mariax jach"at arnaqasïna ukat muytasinx akham siwa:
  -¿Jumaxa loco ukhamätati?
  Allax sawkasisaw akham säna:
  - ¡Ukhamaw Diosax aguantasin kamachirakïtamxa!
  Mariax amparap ch"allxtayäna:
  - ¡Janiw Diosar jisk"achañamäkiti, perra!
  Allax jaysataynawa ukat q"ucht"atayna:
  - Ukat Diosax wasitat larusiñampiw ch"iyjatäxi - ¿kunas nayatakix taqinitak llakisi, ukat jumanakax nayat llakisipxta!
  Mariax p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Jumax sapa uruw riesgos ukar purisma! Ukat uka pachparakiw mä minutot infiernor sarañ askinak jikxatasaxa, ¡jan wali arunak arsüta ukat jan wali arunak arsuraktaxa!
  Wila p"iqinixa ñik"uta ch"allxtayäna. Qʼala kayunakapampiw mä vidriot katjjarusajj lakapar jaqontäna. Nayax lakajampiw katjawayta. Jupax vaso masticatayna, ukat jan amuyt"asisaw mä juk"a umt"äna, akham sasa:
  - ¡Infiernox janiw katjkistaniti!
  Mariax nayranakap wali ch"amampiw liwxatasïna, ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Janiw kawkirus sarkätati! ¡Nina ch"uqi!
  Allax esmeralda nayranakapakiw jaysañatakix qhant"äna. Ukat nazis ukanakarux mä granada jaquntäna, akham sasa:
  - Ch"axwawixa sarantaskipanxa, jiwasana jani walt"awinakasa armasipxañäni!
  Mariax jan chiqaparuw säna:
  - ¡Diosan Diosankiwa, ukat Cesaransti Cesarankiwa!
  Allax mä jaya turno churäna ukat akham sasaw yapxatäna:
  - Ukat Hitler jupax diabólico ukhamawa!
  Mariax pallapallanak jist"aratayna, juk"amp walja jaqinakaruw t"unjatayna ukat amuyt"atayna. ¿Kunjamatsa maynix Hitler chachan sarnaqäwipan jan waltʼäwipar purispa? ¿Kuna kasta animalas jaqir uñtat utji? Uka wila wartañ tirano, khitirutix jaqinakax janiw uñt"apkiti Adanampi Evampi pachatpacha. Ukat uka pachparakiw wali suerteni. Inas jaqinakan sarnaqäwipanx juk"amp suerteni ukat suma atipt"irïchi.
  Ukampis Rusia markax fascismo ukatakix mä ch"ama tuerca ukhamaw tukuwayi. Inti jalsu tuqinkir chʼaxwäwix niyaw pusi maranïxani. Jïsa, nazis ukanakax nayrar sartasipki. Janiw sinti jank"akïkiti, jan ukasti jan axsart"asaw jikxatasi. Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax Krauts ukarux mä juk"a ch"allxtañ yatipxäna. Ukat jichhax uñisirinakax wasitatw nuwantapxi.
  Imill wawax chiqaparu ukat wali sumaw ch"iyar jaquntawayi. Ukat Lev sat tanquejj wasitatwa muytjjäna, ukat jaltjjañwa qalltäna. Ukat "Pantera"-2... Mä tank jach"a ukat thiya barril ukat mä jisk"a torreta.
  Mä suma maquina. Ukax niyas kuna mastodon ukanakaruw ch"allt"äna. Aka chiqanx Allax sallqjañ kayunakapamp granadanak jaquntasaw yaqhachasïna ukat barril ukarux jan walt"ayarakïnwa.
  Wila ñik"utan saxrax nayranakap quta colorar uñtat qhant"ayäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaw nayranakap p"akjasta!
  Mä alemán jaqix p"akjata bozal ukanïnwa. Pistanakax mä maquina ágil ukham khathatipxi. Jïsa, imill wawanakax mä aski ukat wali askinjam mä taktika uñstayapxäna. Barriles ukanakar ch"allt"aña, granadas ukanakamp barril p"akjaña kunapachatix armadurax jan puriñjamäki ukhaxa.
  Ukat suma amtan Mariax chiqaparuw ch"axwaski, chiqpachansa Robin Hood chachan allchhipäkaspas ukhama. Ukat quri ñik"utan suma uñnaqt"an warmix akham sasaw jach"at arsu:
  - Humanismo uka amtanakampi, .
  Aka Uraqin alaxpacha lurañataki...
  Hitler jupax fascismo thakhiparuw mayjt"awayi - .
  ¡Uka templojj jan wali Supayaw saytʼayasïna!
  Ukat jupax chiqpach jiwayir santunakjamaw ch"axwanti. Qʼala, cincelat kayupajj mä vidriot lurat mä jiskʼa tʼaqa jaqontäna, ukat árabe jaqerojj nayraqatapan chika taypinwa chʼalltʼäna. Ukat wasar pampankir yuqapax, reflexivamente ametralladora ukan gatillop jaquntasaw tunka payan yanapirinakaparux khuchhuqawayi.
  Allax iyaw sasaw akham säna:
  - ¡Ukat jumax jank"akiw yatiqasma! ¡Ukat jumax nayranakam nayraqatanwa nayrar sartaraktaxa!
  Wila ñik"utan nuwasir warmix q"ala amparanakapamp mä vidrio jaquntarakïnwa ukat africano jaqirux nayraparuw ch"allt"arakïna. Ukajj phallawayjjänwa, mä qawqha granadanakaruw jaquqanïna. Ukat tunka payan yaqha ch"axwirinakax alaxpacharuw t"ijtapxäna, jan ukax infierno - kunjamas negocios ukar amtañax!
  Allax tuiteó:
  - Infiernox mä jan wali chiqaw tukuni, khitis tapa ch"iyjatayna... Ukat qullan virgen espada - uñisirinakaruw khuchhuqatayna!
  Ukat wila ñik'utan saxrax wasitat kutt'anïna, ukatsti chhuxriñchjasïna.
  - ¡Jumatakixa mä ataúd ukaw utjani, laq"ampi luratawa, ukatxa llakisiñataki musica!
  Mariax jank"akiw pä kayuparux granada jaquntäna, ukat uka axsarkañ tanque E-100 ukan barril ukarux jan ch"amanïñapatakiw ch"allxtayäna, ukax akham ist"asïna:
  - ¡Tatitu Criston jach'a kankañapataki!
  Universo paralelo ukanx URSS markax wali ch"amampw jikxatasïna. Ukampis Hitler chachajj janiw Rusia markar tukuykänti. Estados Unidos markax bomba atómica lurañ yant"aski sasin yatiyatapatxa, jupax wali axsarataw jikxatasïna. Juk"amp chiqaparux janiw aruskipäwinakas utjkänti, jan ukasti yatxatäw yatiyawinaka, ukax janiw Alemania markan ch"aman yatxatatanakapat imantañjamäkänti. Ukat bomba atómica ukax wali axsarañawa, ukampirus janiw jasakikiti Tercer Reich ukax anqäx markat katuqañaxa.
  Hitler chachajja, Stalin chacharuw tregua lurañ amtäna, ukat uka dictador chachajj wali kusisitaw iyaw säna, jupajj niyaw guerran atipjäna. Kimsïr Reich ukankir soldadonakax pä tuqitw América markar nuwantapxäna. Argentina markat ukhamarak Canadá markat jutirinaka. Alemanes jupanakax walja pallapallanakanïpxänwa ukat jupanakax japonés ukanakan yanapt"atarakïnwa, jupanakax inti jalsu tuqitw estadounidenses ukanakarux ch"amanchapxäna. Mä jachʼa nuwasïwiw utjäna.
  Phisqa imill wawanakax Alenka, Maria, Alla, Anyuta, Matryona jupanakax América uksaruw puripxäna, voluntarios ukham ch"axwañataki, kimsïr Reich ukan walja jaqinakamp ch"axwañataki. Phisqa imill wawanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa, aymara aru yatipxaraki. Stalin jupax janiw taqpach warminakan batallón ukar khitañ munkänti, kunatix ukax imperio fascista ukamp tukuyat sumankäw kamachinakamp jan walt"ayaspawa . URSS ukax kunayman tuqitw tiempo jikxatañapäna, kunapachatix nazis ukanakax EE.UU.
  Phisqa imill wawanakax voluntarios ukhamawa: niya taqpach ch"axwäwiruw sarapxäna, Brest ukat Bug ukanakat Orenburg markakama. Ukat jupanakax nazis ukanakamp nuwasipxi, Uraqin mayni chiqan Honduras markan capitalapan.
  Tegucigalpa markax arxatäwin jach"a ch"amanchawipat maynïriwa, mä horda motley ukamp ch"axwañataki. Japón markankirinaka ukat Asia markankir walja jaqenakajj jan waltʼäwinakaruw puripjjäna. Alemanes jupanakax pachpa tankinakampikiw nuwasipxirïna, ukat infantería ukax taqpachaw jan ariano jaqinakat jutapxatayna. Asia markankirinakaru, ch"iyar jaqinakaru, árabe jaqinakar nayrar sartayapxäna.
  Alenkax pallapallampiw ch"axwawayxi, pä africanonakaruw khuchhuqawayi ukat chillqt"awayi:
  - ¡Jan ukax mä horda ukhamawa Genghis Khan!
  Quri ñik"utan Mariax kimsa indionakaruw ametralladora p"akjatamp khuchhuqatayna, q"ala ch"uxña kayunakap pataruw jiltayatayna. Ukat jupax akham sänwa:
  - ¡Jiwasax cañon manq"añanak muyusktanwa!
  Mä granadat mä jiskʼa tʼaqaw tʼijtäna ukat Mariaruw qʼala muruqʼu talonar jawqʼjäna. Imill wawanakax nayratpachaw bikini ukat q"ala kayuni nuwasipxi. Ukat kunapachatï qhuru, imill wawar uñtat suela chʼaphimpi chʼalltʼki ukhajja, mä jukʼa usuchjasi.
  Suma uñnaqt"an tawaqux ñik"ut ch"allxtayäna ukat wasitatw phichhantasïna... Mariax wali jisk"akiwa, promedio alturaniwa mä perfecto figurampi.
  Alenkax juk"amp jach"awa, mayor grado ukaniwa, ukat Unión Soviética uksan heroe ukhamarakiwa. Ukampis niya q"ala jan isinïrakiwa, bikinimpi juk"akiw ch"uqt"ata. Wali ch"uxña, ukampis ñik"utapax janq"ukiwa. Ukat Alenkax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Ukat qʼala kayunakapampi granadanak jaquntañsa wal muni.
  Suma Allax pusi árabenakaruw nina nakhantayasax ch"axwanti ukat jaquqaniwayi. Chuymapax wilawa, jan ukax juk"ampirus cobre wilawa, proletario bandera ukar uñtasita. Ukat thayanakax thayt"ani ukhax mä banderar revolución ukar uñtasitawa. Imill wawaxa esmeralda nayranakapampiwa lliphipi, warawaranakaru uñtasita. Ukat jan sinttʼasisaw uñisirinakaparux qʼal chhaqtayi.
  Anyutax blonde ukhamarakiwa. Ukat ametralladorampiw pallapalla. Imill wawax q"ala kayunakap ayruntäna ukat mä phallawi churäna. Phisqa kunayman nuwasirinakax jaquntatäpxänwa, ukat uñisirinakapan pechonakapata ukat purakapat wila phuchʼunakaw carmesí sat chʼiyar phuchʼunakax mistunïna.
  Anyuta, phuqt"ata lakap ch"allxtasa, chirp"äna:
  - Ch"axwawix pulmones ukanakatakix thayawa...
  Imill wawax ikiskiwa, q"ala kayumpiw granada jaquntaski. Explosiones ukanakax ist"asi. Walja ch"axwirinakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi.
  Matryonax juk"amp jach"a ukat aychani tawaquwa. Chuymapax ch"iyar ch"iyarawa. Mä típico ayllu, wayna, wila masi, wila leche warmi. Jupax janchi tuqitx wali ch"amaniwa ukat wali sumaw ch"iyar jaquntaraki.
  Akax wasitatw turnox purini. Ukat jiwayat fascista mercenarios ukanakax jaquntatawa.
  Matryona, ch"axwañanx akham siwa:
  - Walikiwa, walikiwa, kawkirus sarawayta? ¡Abuelajan qillqatapa! - Imill wawax pallapallampiw jiwayatayna, kimsa barba nazi ch"axwirinakaruw jiwayatayna ukat yapxatatayna. - ¿Kuns manq"apxtaxa - gaseosa! ¿Kunsa jumajj umayäta? ¡Mash!
  Imill wawanakax uka chimpunak katxarupxi. Jupanakax janiw fascistanakarux nayrar sartayañ munapkiti. Ukat amigonakan qʼochunakapajj akham sasaw arnaqasi:
  - Taqi uraqpacha ch"axwañanaka t"unjañäni,
  Ukax chuyma ch"allxtayi ukat ukjatx...
  Jiwasax machaq, alaxpachankir pacha lurañäni - .
  ¡Khititï jan khitis utjkäna ukajj taqe kunaruw tukuni!
  Alenkax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna. Infantería ukankirinakaruw nayrar sartayapxäna. Chiqpachansa jukʼamp juntʼüxiwa. Akax wali uñt"at "León"-2 ukaw juti. Ukat uka jak"anx juk"amp nayrar sartat E-50 ukaw utjaraki. Proyectiles ukanakax jaqukipatawa. Mä ch"iyar americano jaqin p"iqipax ch"iyjataw ukat liwxatasiwayi.
  Mariajj nina nakhaskir tablaruw taktʼäna, ukat qala kayunakapajj niyas janiw ninan juntʼütap amuyaskänti.
  Quri ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux ch"iyar jaquntawayi ukat chhuxriñchjasïna:
  - Ukat khitis wila, colerat jawiranakan jawirap jark"aqani...
  Mariax wasitatw pallapallanak arsüna, africano jaqirux E-50 ukan armadurapat jaquqanïna ukat chirpachasïna.
  - Mä blaster ukan mä viga ukaw templomar ch"allt"ani, mä jan wali qhananx uka jaqix chhaqtxataynawa!
  Uka tawaquxa mayampiwa ch"axwantäna. Qʼala kayuni, bronceado, suma uñnaqtʼan kayup thaya taypinwa qhantʼäna. Mä granadaw jupar jakʼachasïna. Quri ñik"utan suma uñnaqt"an warmix q"ala, niya jan laq"ampi, wali yatiñampiw uka regalorux ch"allxtayäna. Uka granadajj kuttʼanjjänwa. Jupax Tercer Reich ukan ch"axwirinakan filaparuw jank"ak mantawayi. Ukajj sandíanakajj camionat jaquqanipkaspa ukhamänwa, pʼakjatäkaspas ukhamänwa. Ukanjja, walja wilanakaw wartasjjäna.
  Mariax akham sasaw tuiteó:
  - Imill wawaxa examenanxa janiwa phuqhaskänti, ukatxa maldecido Reich ukaxa jutataynawa. Hitler chachajj jakañat qaritäpachänwa, ¡suma uñnaqtʼanïtapajj wali uñtʼatänwa!
  Allax jan kuna jan walinak lurañ yatirirakiwa. Jupax ametralladoranakampiw ch"axwanti ukat jiwat jaqinakar ch"iqiyasax akham siwa:
  - ¡Mamajan cucharapataki! ¡Tatajan cucharapataki! Ukat Koba-takix mä cuchara! ¡Ukat juman ladoman ikiñan!
  Cobre wila ñik"utan mä suma uñnaqt"an warmix q"ala kayumpiw mä lawat lurat avión uñstayi. Jupax chiqapuniw jach"a tanque Alemán León ukar t"ijtäna. Mä 105mm cañón ukan bozal ukar uraqir puriñkama ukat ukax phallawayxi. Uka armajj janiw sumäjjeti.
  Alemán jaqix kutt"awayxiwa ukat p"inqachataw jaltxañapatak wayt"ata. Allax kayup mä chiqar ch"allt"asinx akham siwa:
  - ¡Jan ch"amanïksta ukhaxa, amuyt"añaw wakisi! ¡Mä jukʼa chʼaxwañaw wakisini!
  Ukat mayamp imill wawax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Wila ñik"utapax antorcha olímpica ukan ninar uñtatawa. Suma uñnaqt"an tawaqu. Jupax nayratpachx ejercito estadounidense ukanx wali uñt"atawa, colerat chuyma uñacht"ayasa. Jupax afroamericanos ukanakamp jan walinak lurañanx juk"amp sumaw jikxatasïna. Jupanakamp chikajj wali jan uñt"atawa ukat wali sumarakiwa.
  Ukampirus Allah jupax ch"iyar jaqinakar t"unjaraki, jupanakax kimsïr Reich ukan ejercitopan nuwasipxi. ¿Kunatsa Alemania markax taqpach África markar katuntäna? Ukham chʼama saytʼayañatakiw chʼamachasiñama.
  E-50 ukax machaq tank ukawa, turbina de gas motor ukampi ukat thixni lado ukat frontal armadura ukampi. Janiw granadampi aptatäkaspati. Allax q"ala kayumpiw uka regalo jaquntäna, walja infanterías ukanakaruw t"unjäna ukat chillqt"äna:
  - Ay, tank armaduramax atiniskañawa, khititix ch"akhuñ amtki ukat... Ch"amanïtam uk yatiñakiw... nya, ¡acero caballorukiw ch"allt"asma!
  Anyutax wali chiqaparuw ch"axwawayaraki. Ukat kayunakapamp granadanak jaquntañwa jukʼamp munäna. Qʼala amparanakapajj acero discoruw muyuntayarakïna. Uka puntax t"ijtäna ukat pä fascista ch"axwirinakan kunkaparux khuchhuqatayna. Ametralladora jaquqanipxäna, jichhax mä jach"a calibre jach"a phallawiw uka jaqinakan cadenanakap ch"iyjäna. Mä taqpach línea de extranjeros ch"axwirinakax Tercer Reich ukan ejercitoparux ch"axwawinakampiw jawst"apxäna.
  Anyutax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Suertex jan axsart"ir jaqinakan premiopawa! ¡Mä qʼochukiw wakisi! ¡Uta tuqit qʼuchtʼapxpan!
  Ukampis suma uñnaqtʼan warmix janiw utar jaytañatakix tiemponïkiti. Ukhampachas ejercito estadounidense ukanx voluntarios soviéticos ukanakax wali juk"akiw utji. Stalin jupax janiw qhant"añ munkänti, ukhamat qhipatx Hitler juparux mä razón churañataki, Rusia markar "Paja de Paja" ukan kamachinakapar p"akintatapat juchanchañataki.
  Phisqa imill wawanaka, warminakan batallón ukan wali suma, jupanakax katuntatäpxani ukhax Pachamamax jupanakar jan yäqañapawa sasaw yatiyapxäna. Ukat aka tuqinx imill wawanakax qullqi layku contratatäpki uka jan yäqañjam mercenarionak tuqitw khuchhuqapxañapa.
  Ukat Anyuta, ukat Alena, ukat mayni imillanakax amuyapxiwa, katuntatäpxani ukhax wali axsarkañ t"aqhisiñaw suyt"aski. Ukatwa jupanakax amtapxäna, kunayman tuqitxa, janiw nazis ukanakamp jakkir jiwayatäñapäkiti.
  Alemania markan ataque avionanakax americano soldadonakan posición ukanakap patxaruw jaltxapxi. Honduras markan capitalapan ukham qala chuyman saytʼasiñampi uñjatäñap janiw suyapkänti, ukatwa nazi-nakajj mä jukʼa chuym ustʼayasipjjäna.
  Jet ukat ataque avionanakax ch"amaniwa. Cohetes ukanakax jalnaqapxi, pistolanakaw jalnaqapxi.
  Estadounidenses pallapallanakax jiwapxi. Matryona kullakajj aycha amparapan metrallampiw chʼalltʼasirakïna. Wilax mistuwayxänwa. Uka heroico imillax kisunakapampix mä acero apsusaw wila ch"allxtayäna. Ukat ukat wasitat mä jachʼa ametralladorampiw jawqʼjawayitu. Anqäx markankir mercenarios ukanakax jaltxapxiwa. Aka chiqanx niya taqiniw nativo ukhamäpxi, comandantenakapakiw alemanes ukhamäpxi, ukat ukapachas janiw sapürus ukhamäkiti. Chiqansa, jichha pacha E-50 tanquen tripulacionanakax taqpach alemán jaqinakawa. Autox decente velocidad ukat maniobrabilidad ukaniwa. Suma, akax janiw jichhakamax juk"amp nayrar sartat modificación ukhamäkiti - paqallq tunk phisqhan tonelada pesa. Perqanakax pista manqhanx t"unjataw uñjasi. Akax kimsa versión ukan luratawa, 105 mm cañón, 180 mm arma de asalto ukat 400 mm lanzador de cohetes ukanakampi.
  Ukat sapa modificación ukax mä lurawiniwa. Akax aka tank ukax mä arma de asalto ukampiw utji, markanakar atacañatakix juk"amp askiwa. Ukat tʼunjañax janiw ukhamakïkiti. Matryonax cruzasi ukat q"ala amparanakapamp mä granada antitanque ukaruw katxaru, jach"a ukampis suma uñnaqt"an, suma uñtat kayupa. Jichhax jichha pachax chiqaw barril ukar jaquntañaw wakisi, mastodon ukan armap jan ch"amanchañataki. Phisqa ametralladoranakax alemán, jichha pacha tank ukarux ch"uqt"atawa, ukat janiw ukhamakiti jak"achasiñaxa.
  Matryonax wali ch"amaniwa, ukat caballot uñtat kayunakapax mä granada jayaruw jaquntawayi. Ukampis janiw sapürus chiqapäkiti. Kunjamakitix, ukham mä diana ukar ch"allt"añataki, kunjamatix barril de cañón 180 mm ukar ch"allt"añataki. Hero imillax pächasiñanakaniwa. Jupatï faltaspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Oh, Oleg Rybachenko jupanakan walja maranak masipax jupanakamp chikäspäna ukhaxa, aka jan axsart"ir precursorax kuns amuyt"aspäna.
  Ukampis uka waynax Stalingrad markatak chʼaxwäwinakanwa jiwxäna. Imill wawanakax janiw juk"amp destinop yatipkänti. Ukampis uka precursor inventoran destinopajj cheqapuniw jan envidiasirïkänti. Qalltanjja, Oleg Rybachenko jilatarojj jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjäna, imantat yatiyäwinak apsuñ yantʼasa. T"aqhisiyat uñjasisinx tunka mayan marani waynax minanakaruw tukuyäna. Uka irnaqawix axsarañjamawa ukat wali ch"amawa. Ukampis precursor soviético, jiskʼa ukampis alambreni, jan chʼamani jaqëjjänwa.
  Jupajj qhespiñwa atipjäna, ukat minanakan laberintonakapatsa qhespiñwa amtäna. Ukat Oleg Rybachenko jupax mistuñ atipxatayna. Uka waynax mä juk"a pachaw Balcanes uksan sarnaqäna, mä destacamento partidario local ukar mantañkama. Ukanx enlace ukat saboteador ukhamaw tukuwayi.
  Balcanes uksanx mä movimiento partidario ukax wali ch"amanchatawa. Mä chiqanx kunatix servicio de ocupación ukax italianos, rumanos, búlgaros, albaneses ukanakan luratawa - jupanakax janiw unidades regulares de Wehrmacht ukanakar uñtasit nuwasiñatak wakicht"atäpkänti.
  Ukampis walja partidonkirinakajj jiwarapjjaskakïnwa. Yämas ataques aéreos ukanakat. Ukat Yugoslavia markan patriotas ukanakax qullunakan, quqanakan jan ukax, wali sumax jisk"a ayllunakan imantasiñapatakiw wayt"ata. Walja comandantenakaw nayratpach jiwata. Uka jan waltʼäwejj jukʼamp jan waliruw puriyäna, kunattejj URSS markamp sumankañ firmapjjäna. Jichhax machaq divisiones punitivas ukanakax Balcanes uksaruw puriñ qalltapxäna, jach"a ch"axwawinakaw wakicht"apxäna ukat uka chiqarux q"umachapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax partidos ukankirinakamp chika qullunakar juk"amp manqhar makhatañapänwa.
  Matryona, janis jupanakan universal favorito ukan destinop yatkchïnxa, wali jach"at jach"at arsüna. Ukat qʼala imill wawar uñtat kayunakapampix granada jukʼamp chʼamampiw chʼallxtayäna ukat taqe chʼamapampiw uñisirinakan tankipar jaquntäna. E-50 ukax jichhakiw ch"axwawayxi, mä jiwayir proyectil ukaw antutawayi.
  Matryonax khathatirakïnwa ukat qunqurt"asisaw qunt"asïna. Juparojj pavimentot chʼiyjat mä qalampiw pʼeqepar chʼalljjtayasïna, ukat qʼala talonapsa juntʼu metalampi phichhantatänwa. Imill wawaxa laq"ampi ch"allt"ata p"iqipa ch"allt"asïna.
  Granadajj tʼijtjjänwa, niyaw barrilar llamktʼäna, ukat auton inclinat nayraqataparuw chʼalljjtäna. Mä phallawiw thuqt"awayi... Ukampis chiqans 250 mm armadura frontal, ukat mä ángulo ukanx janiw granada ukarux mantañ atkiti.
  Matryonax laq"aruw amparapamp ch"allt"asïna, ukat mä taqpach ch"alla qinayaruw sartayäna. Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Jiwayapxam, jiwayapxam! ¡Mä gol gol ukar mantañamawa!
  Uka tawaqux ch"iyjata asfalto patxaruw kayuparux ch"allt"äna. Mä chʼaphiw talon callus ukanakan chʼamaktʼäna. Imill wawan kayunakapan ñik"utapax hipopótamo sat animalar uñtataw thithita. Jupajj pisin jakasir familianwa jakasïna, naskäna ukhatpach niyas janipuniw zapato uchasirïkänti. Ukampis ukajj janiw kayunakapajj qʼañu uñnaqtʼanïkaspas ukhamäkänti, jan ukasti qʼañu, suma uñnaqtʼani, seductora ukhamänwa.
  Ukampis Matryona kullakajj jachʼa jachʼa tukutapampi, chʼamani musculonakapampi ukat nudillonakapan mistur amparanakapamp mä jukʼa ajjsarayäna. Ukampis heroica tawaqux juk"amp suma chuyman jaqiniwa, ukat ancho caderas ukanakax mä juk"a jisk"a cinturampi ukat esculpido abs ukanakamp chikt"atawa. Isinakampikiw Matryonax jach"a chuchup laykux juk"amp lik"ïkaspas ukhamaw amuyasïna. Bikini ukanx mä atleta busty ukar uñtasitawa.
  Imill wawax chuym ch"allxtataw wasitat granada jaquntäna, aka kutix pistanakaruw uñch"ukiskäna. Ukampis uka jiwayir regalojj rodillonak imtʼir thiya, blindat escudoruw chʼalljjtäna.
  Matryona kullakajj chuym ustʼayasisaw chinupar chʼankhachasïna. Ukaw chhuxriñchjasïna. Ukat heroe tawaqux maldecataynawa:
  - ¡Nayaxa mä ch"uqimpi khuchhurata!
  Anyutax uka jan walt"ayir tanqueruw ch"allt"añ yant"arakïna, ukampis imill wawan kayupat jaquntat granadax mä juk"a markat mistuwayxänwa. Ukat uka rubio warmix auto jak"achasiñ qalltäna. Ukampis ukatx juk"amp pä tanques ukanakaw uñstawayi - "León" ukat "Pantera"-2, jupanakax ametralladoranakampiw taqi jak"achasiñanakarux ch"axwapxatayna. Wali amuyumpiw sarnaqapjjañajäna.
  Sherman americano ukax alemán autonakar jak"achasiñatakix mä thakhiw ch"allt"asi. Jupax Pantera 2 ukar ch"allt"añatakis ch"amanïtaynawa, ukampis ladopankxataynawa. Ukampis alemán jaqirux janiw ukhamaki sallqjañax faciläkiti. Ukhamaraki, Sherman ukan juk"amp jach"a siluetapax wali jaya chiqatw uñjasi.
  "Pantera" 2 mä concha thuqhuntäna ukat americano jaqirux chiqak nayraqatapar ch'allt'äna. Jach"a autox chikataruw p"akjatäna. Ukat Navidad vela ukham nakhantäna.
  Anyutax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Ay, kunjams tankinakamax jan ch"amanïpacha... ¡Técnica tuqitx juk"amp askiwa, ¡yankee ukar tukupxäta!
  Ukampis Alenka sat wali yatxattʼat nuwasiriw Pantera sat animalar jakʼachasiñ puedïna. Jupax granada jaquntäna... Ukat alemán auton jach"a barrilpax mä carnero bocinaruw liwxatäna.
  "Panther" 2 tank, 1943 maran lurañ qalltawayi. Qhipa juk"amp jach"a mayjt"awinakanx, armadura frontal 150 mm, armadura lateral 82 mm ángulo, ukatx cañón 88 mm cañón 71EL barril largo. 1945 marat qalltasinx juk"amp nayrar sartat ukat juk"amp suma jark"aqat E-50 modelo ukar askipatakiw jaytatäxäna. Ukampis jichhax aka tankix ch"axwaski. 51 tonelada pesa, uka autox 900 caballos de fuerza motor ukaniwa, ukax suma apnaqañapatakiw yanapt"i.
  Ukat jichhax, jan walt"awinak katuqasa, Pantera-2 ukax kutt"awayxiwa ukat sarxaraki. Alenkax q"ala kayumpiw yaqha granada jaquntañ atipxi. Nayax rodillonak p"akjawayta. Ukat alemán auton velocidadapajj wali jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jilsuwayjjäna.
  Alenkax kusisita uñkatasinx akham siwa:
  - ¡Kunja ch"axwañasa! ¡Nayan jawqʼjatajajj Diosan mä regalopawa!
  Ukat imill wawax aleman jaqinakarux nayrap uñacht"ayäna. Ukampis ametralladoranakampiw E-50 sat autot mistuñ qalltäna. Ukat balanakax Alenan janq"u, mä juk"a ch"uxña ñik"utap patxaruw sillp"äna. Uka balanakat maynïrejj mä ñikʼutaruw khuchhuqäna. Jach"a imill wawax mä juk"a chhuxriñchjataw jikxatasïna.
  Alenkax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Jumatix mä elefante ukham tukuñ munsta ukhaxa, ¡bandido ukham loco ukar sarañamawa!
  Imill wawaxa kayu ch"akhanakapampiwa khuchhurata ch"akhap apthapïna. Alenkax ñik"utapax seda ukhamawa, perla colorani, ukampis mä juk"a laq"ampiw ch"allt"ata. Ukat ukhampachasa wali llamp"u chuymaniwa. Imill wawax jupanakarux suelaparuw t"ijtäna. Mä juk"a chhuxriñchjasiña ukat suma.
  Alenkax kunjams uka waynax jupar amparamp luqxatäna uk amtasïna. Amparanakapax kayunakapat qalltarakïnwa, juk"amp alturuw thixnikama ukat juk"amp sensitivo chiqar jilxattarakïna. Kunapachatï mä suma uñnaqtʼan waynax llamktʼtam ukhaxa, wali kusiskañawa. Alenkax niyaw juparux munasxäna. Juparux munasiñ anatt"añax gustänwa, ukat mä musculoso chacha cuerpon llamkt"atapatw sartayasïna. Ukampis Alenkax janiw chiqpach, romantico munasiñax utjkänti, kunapachatix mä chachar loqt"asktan ukhaxa. Jupax nayratpach walja waynanakaruw mayjt"ayawayi. Walja jaqinakaw nuwasïwin jiwarapxäna.
  Ukas chʼaxwäwin maldicionapänwa. Ukat aka América markanx musculoso, ch"iyara jaqinakaw utji. Ukat taqi kunas jupanakatakix wali jan uñt"atawa.
  Alenkax ch"iyar jaqiruw ch"axwantäna ukat jaquqanïna. África markankir waynat mä jukʼa sinttʼasiyäta. Jupatak jan uñtʼat interesanak layku nuwasir mä chacharuw jiwayäna. Chiqansa, alemanonakax racistas ukhamawa. Jupanakax ch"iyar jaqinakarux esclavonakjamaw uñch"ukipxi. Ukampis uka pachparakiw africanonakax Wehrmacht punkit ukan anqäx markan divisiones ukanakar qillqantatäsipki.
  Alenkax q"ala kayunakapamp higor uñtat kuns luratayna ukat nazis ukanakaruw uñacht"ayatayna. Jïsa, pachpa alemán markax janiw kuna jan walt"äwis akanx utjkiti. Tanques ukanakax armaduraniwa, ukax wali thithitawa, janiw granada jan ukax bazooka ukanakamp mantañjamäkiti. Ukampis unidades nativas ukanakax jiwañaruw puripxi.
  Alenkax mä granada E-50 ukar jaquntawayi. Qʼala, bronceado kayup liwxatäna ukat jaquntäna, caderanakap tʼijtʼayasa. Ukat granadajj mä jachʼa arcoruw tʼijtäna. Qʼala kayu dedonakajajj metalat llamktʼata ukhamaw jaytawayi. Ukat ukat granadax phallawayxäna.
  Alenkax akham sasaw jiskht"asi:
  - ¡Diosax bendicipxita!
  Mä junt"u thayaw imill wawarux thayt"äna, mä suma uñnaqt"an jaqimp llamkt"atäkaspas ukhama. Alenkax Tarzanat mä libro liyt"askäna, ukat chiqpachapuniw aka chachan jupamp anatt"añap munäna. Chʼamani amparanakampi pechojaruw llamktʼasirïta.
  Granadajj barrilruw chʼalljjtäna, ukampis wali qhepatwa phallawayjjäna, ukat metalat jaltjjänwa. Uka jiskʼa tʼaqanakajj armadurat guisantes ukham chʼalljjtayasïna. ¡Rasguñonakakiw qhiparxi!
  Alenkax yaqha granada apsuwayxäna. Ukampis antipersonal ukhamätap uñjta. Ukat antitanque armanakax chhaqtawayxiwa.
  Uka tawaqux chuym ch"allxtataw qhuruchasïna. Ukampis tiempo jan ina chʼusar aptʼañatakejja, qʼala amparanakajaruw uchayäta. Chakip muytayasaxa, torsop kʼuchuyäna, ukatsti chiqañchasaw infantería ukar jaquntäna.
  Chikat tunka ch"axwirinakax ping-pong bolas ukham jaltxapxäna. Jupanakat maynix lentes ukaw t"ijtäna, ukat fragmentos ukanakax mä pä patak metros ukch"a t"ijtäna ukat Alenka ukan qhipäxaparuw t"ijtäna. Sujetador ukax p"akjataw uñjasiwayi, ukat jach"a imill wawax suma chuchupax qhanstawayiwa.
  Uka tawaqux automáticamente chuchup ch"uqt"asïna. Ukampis uka qhepatjja, khitinakarus ajjsarañapäna uk amuyasjjänwa. Ukat wasitat ametralladora chʼallxtayäna. Jupax mä turno churäna ukat mä jukʼa qhipäxar kuttʼäna.
  Mä infantería estadounidense ukaw mä bazooka ukamp jawq"jatayna. Uka conchax alemán tank ukarux inclinado ladopanw ch"allt"äna, ukampis 160 mm armadurax sayt"asiwayiwa, t"unjir ch"amampiw jaqunukuwayi. Alemán jaqix kutt"ayawayiwa. Jachʼa calibre armapajj pirqaruw tʼaqanuqäna.
  Alenkax sujetadoran correanakap chint"añ yant"äna. Uka imill wawax Zoya Kosmodemyanskayax thaya pachanx shorts ukamp sarnaqatapatwa sasaw amuyäna. Soviético sat soviético sat películanjja, camisampi jan ukajj mä kasta isimp isthaptʼataw uñachtʼayasïna. Uka sapakix kʼari chuymanïñar jachʼañchañawa. Chiqansa, nazis sat jaqinakax katuntat tawaqur jukʼamp jiskʼachañatakix qʼala jan isinïpachänwa. Ukat manqʼat awtjata alemán soldadonakajj mä suma uñnaqtʼan ukat kʼullut lurat tawaquruw qʼala jan isin uñjañ munapxpachäna.
  Ukhamat chiqpach sarnaqäwinxa, imill heroínax janiw chuchup ch"uqt"irjamäkänti, ukatwa amparanakapax qhipäxapar chint"ata. Ukampis janiw phenqʼaskänti ukat jachʼa jachʼa tukusaw uñnaqäna. Alenkax kunjams q"ala kayukiw ch"uqi taypin sarnaqañax uk sum yatïna. Jupajj wali chʼamaniwa ukat qʼala kayunakapampix chʼiyar chʼiyar llamktʼañsa wal munäna. Alenkax wali gustänwa ukat wali kusisitaw jikxatasïna. Ukampis akax jupatakikiwa, niyaw walja maranak ch"axwäwimp ch"amanchatäxi. Ukat waynanakataki ukhamarak markan Zoyatakix akax wali llakiskañawa. Suelanakax carbonanak phichhantkaspas ukhamaw amuyasi.
  Alenkax frustración ukan sujetadorap jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡P"inqax mä burguesa amuyt"awiwa! ¡Soviética warmix janiw kuns axsarkiti ukat janirakiw phinq"askiti!
  Uka tawaqux wasitat ametralladorampiw clavañ qalltäna, jan ukax mä ametralladorampiw clavañ qalltäna. Metal ukax junt"ünawa, qhiparuxa, Honduras markax trópicos uksankiwa, febrero phaxsinx ukanx wali junt"üspawa. Alenkax ch"akhanakapax wali junt"üxiwa. Taqi kuns churañasawa. Jichhürojj 23 uru lapaka phaxsitwa. Ejército soviético ukan urupawa ukat ukatakix taqi samarañampi ukat amuyt"at colerasiñampiw ch"axwañax wakisi.
  Alenkax juk"amp phisqa balampiw khuchhuqatayna, ukatx jan amuyt"asisaw ametralladora ukan junt"u calzoncillopanx ajanuparux phichhantäna. Chiqansa janiwa walikiti, ch"uxu usuxa punkitjamawa.
  Alenkax akham sasaw juramento luratayna:
  - Walikiwa Diosa, kunatsa nayataki ukhamaraki markajatakixa walja jan walt"awinaka utjayawaytaxa!
  Uka ch"uxu usux chhuxriñchjasïna... Imill wawax ajanupax wali sensitivo chiqawa. Imill wawaxa kuna thaya jikxataña yant"äna, uka ch"uñuru ch"allt"añataki. Ukampis kunatï wali thayäki uk jikjjatañatakiw chʼamachasiñama. Aka junt"u markanxa. Ukhamarus, pachax wali sumapunïnwa ukat thayax sur toqetwa thaytʼanïna.
  Alenkax qhanaw jan samarañan jikxatasi. Matryonax jaya chiqat mä granada jaquntäna, ukampis wasitatw jan atipt"känti. Ukat tormenta soldadonakax niyaw alaxpachan jaltxapxi. Alemania markan autonakapax ch"aman armaduranipxiwa ukat jach"a velocidadanipxiwa.
  Avionanakax olas ukham jutapxi, ukat lino sat chʼaphinak khuchhurapkaspa ukhamawa.
  Alenkax uka ch"usawjaruw imantasïna. Fragmentación cohetes ukanakax alaxpachat ninamp nakhantawayi. Imill wawaxa ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqixa patatpacha agujanakampi jaquqaniri amuyasïna. Ukajj qʼala kunkajaruw chʼalljjtayäna. Uka suma uñnaqt"an chuchupas ch"uqt"atarakïnwa.
  Alenkax akham sasaw jiskht"äna:
  - Akax masajewa... Ukampis janiw corsaje ukhamäkiti!
  Imill wawax cuerpopax niyaw wali llakit chhuxriñchjañ qalltäna sasaw amuyasïna. Niya junt"üxiwa, ukat cohetes phallaski ukanakax junt"u pacharuw yapxati. Ukat ¿akax bañadoräpachati?
  Alenkax mä baño natural ruso ukan amtasïna, ukanx escobas de abeto ukanakaw utjäna. Kunjamsa uka tawaqux ukapachax jawq"jatäna.
  Ukanakajj ukham exótico sensacionanakapunïnwa.
  Alenkax kusisiñatakiw q"ucht"äna:
  - ¡Munasiñampi jiwañampi! ¡Suma ukat jan wali! ¡Kunas qullanäki, kunas jucharakïki! ¡Amuyañatakis destinatätanwa!
  Imill wawax sayt"asïna, taqi uka ch"amakt"at laq"anaka ukat q"añunak ch"allxtayäna.
  Alenkax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Ay, Hitler juparux wajjranakaruw puriyapxäta!
  Ukat mayor imill wawax infantería ukankirinakaruw mä phallawimp jiwayatayna, jupanakax ataque lurañatakiw sartañ munapxäna. Walja ch"axwirinakaw uka ch"axwawimp jawillt"atanakax jaquqanipxatayna. Alenkax q"añut lurat ajanup pichthapïna, ukax nayranakaparuw ch"allxtayäna. Ch"axwirix thuqt"asisaw ch"akkatasïna.
  Jupax wasitat ametralladoranakampiw pallapallanak luqtäna, ukat ch"axwirinakax mantanipxäna. Wila ñik"utan Allax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Jichha pachankirinakax jaltasaw fascistanakarux ch"allt"apxäna. Tunka payan jaqinakaw jiwarapxatayna.
  Wila p"iqin jaqix akham q"ucht"äna:
  - ¡Akapachanxa walja askinakawa utji, ukampisa ch"uqimpi ch"uñuntatawa!
  Ukat imill wawax ametralladorampiw pallapallanak luqtäna, janiw amparanakap apnaqkänti, jan ukasti wali yatiñan amparanakapampi ukat qʼala kayunakapampiw pallapallanak apnaqäna.
  Allax chiqaparuw ch"axwäna ukat jach"at arnaqasïna:
  -Nuwaña! Nuwaña! ¡Yaqha ch"axwawi! Yaqha ch"axwawi ukat ukatsti... ¡Ch"aman saxra, Diosan churäwipa, mä jach"a ch"axwaw puriyi!
  Ukat amparapampiw imill wawax vidriot lurat jiskʼa tʼaqanak jaquntäna. Jupax fascistas ukanakaruw muspharayi ukat tuiteó:
  - Ukat khitinakatix jan suman jakañ munapki ukanakataki... ¡Jupanakarux hara-kiri lurapxta!
  Japonés jaqinakax chiqpachapuniw uñacht"ayapxäna. Uka jisk"a nayra ch"axwirinaka. Walikiwa, ¿kunjamarak jan ukham hara-kiri lurasmasti?
  Ametralladoran clipp apsusaw Allax q"ala amparanakapamp granada apthapisin samurai ukar jaquntäna. Jupanakax mä regalo katuqapxäna, walja japoneses mutilados ukanakaw katuqapxäna, ukatx kunayman tuqinakaruw avionat sarapxäna.
  Allax lakap apsusaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa! Ukat uñisirix hiper!
  Chino jaqinakax Imperio Celestial ukan katuntat chiqanakat japoneses ukanakan jawillt"atapxäna, jupanakax nuwasiñaruw sarapxäna. Chino nuwasirinakax jan axsarasaw sarnaqapxäna, ukat imill wawanakax ametralladoranakap jaquntasaw qhipäxar sarxapxäna.
  Maria metal q"ala kayuni fragmentos de yeso ukat vidrio. Mayni imillanakax ukhamarakiw lurapxäna. Wali chʼamäjjänwa.
  Shturmlev ukax uñstawayiwa, mä ch"aman maquinaw mä lanzador de cohetes ukampi. Akax mayniw khititix tornillo ukar puriñ munktam - janiw sinti uñt"atäkiti.
  Nayrïr ch"axwawix qhixu qhixuw thuqt"äna... Anyuta, Alla ukat Matryona jupanakax jach"a ballena ukan phuch"uparjamaw jaquntatäpxäna. Imill wawanakax walja tunka metros ukch"a t"ijtapxäna ukat q"ala kayunakapamp ninaruw chiqak liwxatapxäna.
  Imill wawanakax ukat jaltxapxäna, q"añuchasipxäna ukat q"uchupxäna. Qʼala kayunakapwa qʼañunakar chʼalltʼapjjäna.
  Allax chuym ch"allxtataw sist"asïna:
  - ¡Uka wakaxa nayraqata hacha manqharu uchatawa, ukxaruxa q"añuchatawa! Ukat nayraqat frit"apxirïta, ukat hacha manqhan!
  ¡Ukat Komsomol tawaqux larusitaynawa! Ukampis uka qhepatjja, llakitaw jikjjatasïna. Amigapajj katuntatätap amtasiyäta. Alemananakax uka tawaqurux isi apsusaw q"ala pechopar nina apaniñ qalltapxäna. Ukham wali axsarkañ llakinaka. Tawaqux arnaqasïna, ukat llamp"u ñik"utapas q"añuchatäxänwa. Uka fascistanakax fanaticos ukhamaw tukupxäna. Janiw jiskt"asipkänti, ukat nayrax nina nakhantapxarakïna, katuntat jaqin q"ala kayunakap manqhan. Komsomol markankir jaqix, tukuyañatakix janiw t"aqhisiyawinak aguantañjamäkänti, ukat wali llakitaw jiwxäna.
  Alla, uk amtasisax junt"u q"añunakaruw ch"allt"äna. Matryona kullakajj jupar nayraqatar jankʼakiw saräna. Aka ayllun imill wawax q"illu ñik"utaniwa, janiw phust"awimpix apt"añjamäkiti. ¿Kunatsa mä superman imill wawax jan ukhamäki? Matryonax mä bazooka uñji, mä concha ukamp mä jiwayat americano pallapallaw jaquqaniwayi. Kayupampi apthapisinxa amparapampiw jaquqani. Ukat taqi chʼamapampiw ukar mantaraki.
  Conchax t"ijtäna ukat forzado chino jaqinakarux ch"allt"äna. Walja arnaqasiñanaka ukat jachañanaka. Masa de cuerpos ukanakaw utji. Ukat chʼakhanak khuchhurata.
  Matryonax mä nayra q"uchu q"ucht"awayi:
  - ¡Ukat samuraixa uraqiru t"ijtxatayna! ¡Acero ukat nina presión ukan presión ukan!
  Imill wawanakax qhipharux q"añunakat t"ijtxapxäna. Suma uñnaqtʼan qʼala kayunakapaw uk katoqapjjäna.
  Anyutax jupanakat sipan juk"amp llamp"u chuyman jaqinakjamaw q"ala kayunakap ch"allxtayasïna ukat ch"allxtasïna, ukat chhuxriñchjasiñap askichañ yant"äna.
  Matryona kullakajj jiskʼatpach qʼala kayukiw chʼiyar tʼijtʼirïna, jupajj janiw ukham jiskʼa lurañanak istʼkänti.
  Uka hero imillax akham q"ucht"äna:
  - Amuyt"añäni, fresco leche ukar ch"allt"asipxta... ¡Premigox chiqpachapuniwa!
  Ukat nuwasirix kayupampiw mä p"akjata, ukat wali jach"a azulejo apt"asïna. Q"ala imill wawar uñtat amparanakapamp wali ch"amampiw katxarusax muyuntäna ukat uñisiriruw jaquntäna. Kimsa chinonakax jichha pachan jiwatapatx jan walt"ayataw uñjasipxi, p"iqinakapax ch"allxtataw uñjasiwayi.
  Allax satisfecho uñkatasisaw uñisiriparux ch"axwantäna:
  - ¡Jiwasax wali thaya warminakätanwa!
  Anyutax phichhantat, jan ukax juk"ampirus q"añuchata kayunakapan chhuxriñchjasiñap askichañatakiw q"ucht"äna:
  - Jiwasana Awki Markasanxa warminakawa utji, .
  ¿Kunatsa mä chist"äwjam avión apnaqapxi?...
  Jupanakatakix jachʼañchatäñax jakañat sipansa jukʼamp valoraniwa,
  ¡Uñisiriparux jankʼakiw jiwayaspa!
  
  Jupanakax atipt"añatakiw yuripxäna
  ¡Patak patak maranakaw Rus sat chachar jachʼañchañataki!
  Taqi kunat sipansa, jiwasan jach'a achachilanakasax -
  ¡Ukatpachaw jupanakatak mä ejercito tantachthapta!
  Ukat Anyutax ametralladorat garabato qalltäna. Ukat wali yatiñampiw uk luräna. ¡Ukham taqenis akajj Diosan nuwasirïkaspas ukham amuyapjjañapataki! Janitï Taqe Chʼamani Diosat jutkchejja, ¡Marte sat planetan jutapuniwa!
  Alenkax ch"axwarakïnwa. Mariamp chikaw qhipäxar kutt"apxañapatak wayt"atapxäna, jiwat estadounidense pallapallanakat clips apthapisa. Imill wawanakax qhipäxaruw jaquntasipxäna ukat kayunakapamp kutt"ayapxäna - jupanakax ukham juk"amp sum lurapxäna. Ukat chiqaparuw uk lurapxäna . Chino ukat africano soldadonakax imill wawanakarux nayrar sartapxäna. Ukat nuwasirinakax jawq"japxäna.
  Alenkax akham q"ucht"awayi:
  - Akapachaxa janiwa mä tabla de ajedrez ukhamäkiti...
  Mariax uka pasaje apthapitayna, q"illu ukat ch"iyar mercenarionakaruw tukjatayna.
  - ¡Ukat jakhüwinakax janiw mä muyu cero ukhamäkiti!
  Alenkax q"illu ukat ch"iyara ch"uxñanakampi khuchhurat filaruw yapxatäna:
  - ¡Melancolía ukax jiwasaruw atacaskistu!
  Mariax Robin Hood chachan chiqaparuw disparatayna ukat chirpatayna:
  - ¡Ukat kawalluxa ninaru t"ijt"i!
  Imill wawanakax kutt"ayasaw minanak qhipäxar kutt"apxäna. Chino ukat africano ch"axwirinakax suma yänakampiw t"ijtapxäna. Phallañ qalltapxäna, jaltxapxäna, ch"iyjapxäna, ukat wila ch"axwañaruw tukuwayxäna.
  Walja Pantera-2 tanques ukanakaw jaya chiqan uñstawayi. Jupanakax ch"axwapxi, ukat nayranakap ch"uqt"añ axsarapxi. "León"-2 ukax nayrar sartaski ukat nina thuqt"araki. Ukat akax Rhino llamayu tank, baba, nina naktäwinak paquetes ukanakampi.
  Ukampis juk"amp axsarañax "Sturmlev" ukawa. Jupan lanza cohetes ukax janiw sinti jank"ak jaltkiti, ukampis infierno ukham t"unjañawa.
  Alenkax akham sasaw jiskht"asi:
  - Rusonaka, rusanaka - janiw mä samarañ destino ukhamäkiti! Ukhamajj ¿kunatsa jukʼamp chʼamanïñatakejj jan waltʼäwinakajj wakisi?
  Chiqansa, Rusia markat jayaruw chʼaxwapxi. Ukampis qhanaw Wehrmacht ukax EE.UU. markar atipt"asax kutt"aniw URSS ukar ch"amanchañataki. Ukat estadounidenses ukanakax imill wawanakarux wali muxsa ukat munat jaqinakawa.
  Alenkax wasitat clavonakampiw ch"allt"asi, golpes ukanakax calabazas ukat p"iqinakax palas manqhan p"akjañjamäkaspas ukhamawa. Imill wawax kayuparuw mä metralla ukamp ch"allt"ata. Mä cute ukax nayan shin ukanx punki. Uka suma uñnaqt"an warmixa mä ch"akha ch"allt"asïna ukatxa chirp"asïna:
  - Janiwa, vigilante ukaxa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcón, mä águila ukan uñnaqapa...
  Jaqinakan arupax qhanawa - .
  ¡Uka jiskht"awix katariruw t"unjani!
  
  Nayax iyawstwa taqpach akapachan sartasipxani,
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat Intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Uka pachanx Matryonax taqi ch"amapampiw Shturmlev ukar mä granada jaquntäna. Ukat soviético imillanakax qhiparuxa suertenipxänwa. Gorro blindado ukax qhipäxar jaquntatäxänwa, regalo soviético ukax chiqaw ancho barril ukar t"ijtäna. Mä segundojj taqe kunas congelatäjjänwa. Ukat ukatsti ukax phallawayxänwa. Mä bomba atómica jaquqanipkaspa ukhamänwa. Ukat alemán tankinakajj kunayman cheqanakaruw chʼeqtʼasipjjäna.
  Nazis sat jaqenakajj wal chʼamachasipjjäna. Chiqpachansa taqi frentenakanwa mä jachʼa ataque lurasïna. Jïsa, wila qinayanakax América uksanx tantachasipxiwa. Ukat chiqpachapuniw thuqtʼasïna ukat thayampiw thaytʼäna.
  Estados Unidos markankir soldadonakax Honduras markat jaqunukutapxäna, febrero phaxsit tukuya ukat marzo qallta phaxsinakan. Uka ch"axwawix México markan sur uksaruw sarxatayna. Uñt"at pusi imill wawanakax tank ukarux E-50 ukan qhipa modificación ukamp lantintapxäna. Chiqansa uka maquinax ultra-moderna ukhamawa, joysticks ukanakampiw apnaqasi, mä juk"a llamp"ukiwa 65 tonelada ukhawa, motorax 1550 caballos de fuerza ukaniwa.
  Armadura frontal ukaxa 250 mm, armadura lateral ukaxa 170, ukatxa mä ángulo significativo ukhamaraki. Ukampis uka laykux tankankir imill wawanakatakix mä juk"a ch"amakt"atawa. Aka chiqanx janiw "Tigre"-2 ukar uñtasit sumakiti, ukampis autox juk"amp compacto ukhamaw tukuwayi, juk"ampis layout ukax uñstawayiwa. Ukampis jichhax tanques estadounidenses ukanakax janiw tanque ukar mantañjamäkiti, lado ukar punto-blank ukan ch"axwapk ukhas. Ukham jark"aqasiñax IS-2 ukan ch"axwawiparuw saykataspa.
  Imill wawanakax kusisitaw jikxatasipxi ukat autox wali jank"akiw saraski. Gerda kullakajj joystick sat botonanak chʼetjjtayasajj akham siwa:
  - ¡Akaxa mä maquinawa! ¡Chiqpachansa mä obra maestrawa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Ladonakapaxa wali ch"uqt"atawa ukatxa escotilla ukaxa jisk"akiwa, niyasa janiwa pataxa utjkiti. ¡Janiw ukham maquinarux p"akjañjamäkiti, ukampis janiw sumakiti!
  Gerda kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Ukampis ¡ukax wali askiwa! ¡Ukat qʼal jan mantañjamäki!
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Kunjamtï uñjktanxa, ¡Diosax Alemania markaruw arxati!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jiwasax pachpaw atipt"äwinak atipt"tan! Ukat akax jiwasan estrategiasan esenciapawa!
  Gerda kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Jichhakamax León tankax jiwasatakix mä límite de perfección ukhamaw uñjasi. Ukat jichhax uka autox pä tunk phisqhan tonelada k"achachata, León ukar sipanx armamento, armadura ukat juk"ampirus conducción ukan juk"amp askiwa. Ukhamajj ¡Américajj janiw pʼakintksnati!
  Charlotte kullakajj larusisaw akham säna:
  - ¡Janiwa p"akjañakiti! ¡Jiwasax taqiniruw p"akjañäni!
  Mä Sherman ukaw Magda kullakan uñjatapan uñstäna. Imill wawax uka proyectil chiqak uka chiqar khitäna. Uka autojj jaljatawa.
  Ukhampachasa, iyaw sañasawa, estadounidenses ukanakax tanque lurañanx qhipharuw uñjasipxi. Sherman ukax qhanaw nuwasiñanx janiw mä kipkakïkiti, ukat Pershing ukax mä juk"a juk"amp askiwa. Ukhamaraki, Pershings ukax 1945 mara qalltanx serie ukanx uñstawayiwa, ukatx parámetros ukanakax nayrïr modelo Pantera ukar uñtasitawa. E-50 ukax phisqa kilómetros ukch"a jayaruw estadounidenses ukanakarux mantaraki.
  Imill wawanakax wali jach"añchasipxiw armapan ukham jach"anchatapata. Ukat qʼochunak sillpʼipjje.
  Magdax wasitatw ch"axwawayxi, mantawayiwa, aka kutix blindado Sherman ukat tuits:
  - ¡Pelota ch"allt"asisaw mä galope t"ijtxapxta!
  Sherman sat chachan pantallanakapas janiw yanaptʼkänti. Ukat alemán tanquejj thakinkaskiwa. Infantería ukanakarux oruga pistas ukanakampiw ch"allt"i. Imill wawanakax armónicas ukan q"uchunak sillp"ipxi. Wilax rodillonak manqhan ch"allt"asi. Tanque ukax wali jank"akiw sarnaqäna, pistas ukax juk"amp nayrar sartatawa ukat pasañjamawa, ukampirus mä juk"a k"achakiwa.
  Imill wawanakax sillp"ipxi... Gerdax akham siwa:
  - México markax EE.UU. markar sarañ thakin qhipa markawa. Jiwasax nayratpach walja kunayman capitalanak apsuwaytanwa. ¡Ukat walja markanakaruw katuntapxäna! Qalltapxta, nayrïr conquista Austria markat ukat jichhax Ciudad de México markaruw sarxapxta! ¡Jiwasan empresa militarax mä jach"a empresawa!
  Christina kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Nayraqatxa, jiwasax organizacionanx uñisirinakasat sipanx juk"amp jach"awa. Mä jisk"a markax Alemania markawa. Alemanes jupanakax uraqpachanx juk"amp disciplinado ukhamarak wali wakicht"at jaqinakawa. Ukhamarus régimen Nacional Socialista totalitario ukax utjarakiwa. Ukax ch"amampi ukat estructura ukamp yapxatarakistu. - Imill wawax q"ala kayumpiw casco ukan armadura lateral aleada ukar t"ijtäna ukat sarantaskakïna. - Ukatx jiwasan comandantes ukanakan brillante talentos ukat, nayraqatax Hitler. Uñisirinakasarux juk"at juk"at atipt"apxta. Ukat ukatsti uraqpachan wali suma tecnología ukanakaw jikxatasipxta. Ukhamajj ¡jichhajj atipjäwiw suytʼaskistu! Ukat ¡Kimsïr Reich ukax uraqpacharuw ch"iwinakap jist"arawayi!
  Charlotte kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Juk"ampi jan walixa juyphi pachana '42 marana. África markansa ukat Moscú marka jakʼansa atipjatäpjjayätwa. Tikhvin ukat Rostov-on-Don sat markanakaruw sarjjapjjäna. Ukat Kharkov markas soviéticos ukanakan katuntatänwa. Ukat Estados Unidos markax jiwasanak contra ch"axwäwiruw mantawayi. Ukapachax balanzax jan jiwasan askisatak liwxatatäkaspas ukhamaw amuyasïna ukat mä manqha manqhaw nayrar sartani. Ukampis primaverajj machaq atipjäwinak apaniwayistu. ¡Ukat uka tiempot aksarojja, ¡taqe kunas jiwasan askisatakiw sarawayjje!
  Magda kullakajj uka jaqeruw jaqontäna. Mä pistola americano ukar jaquqanisax chirp"asisaw akham säna:
  - Ukampis ukhamakipans, jan jach"a ch"aman jaqinakan yanapt"asitapax utjkaspän ukhax janiw jiwasan ejercitosax ukham askinak jikxatkaspati! ¡Jachʼa uñisirinakar atipjaña! ¡Akax Diosan kupi amparapawa!
  
  Gerda kullakajj larusisaw akham säna:
  - ¡Diosankiwa sasaw iyawstxa! Ukampis janiw Diosakiti: ¡Abrahan, Isaaca ukat Jacob! Ukat amuyataxa, ¡Ariano, mä sapa ukat Taqe Chʼamani Diosawa! ¡Khititï universo lurawayki ukat alemanonakar markapar ajllkäna!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Ukhampuni! ¡Isaacan Diosapajj janiw jiwasan Diosasakiti! ¡Ukat judionakatï cheqapuni Diosan markapäpjjaspäna ukhajja, ¡janiw atipkaspänti! Ukhamächi ukhajja, ¡Bibliam Magdajj kʼariwa! Ukat jumatakix cristianismo jaytañ pachaw purini, monoteísmo ariano ukar yanapt"añataki!
  Charlotte kullakajj uka arunakajj ametralladoranak nina nakhantayañjamaw istʼasïna.
  Christinax saskakiwa:
  - Ukat cristianüñax traición ukham smacks. Taqi kunat sipansa, pacifismo ukaruw uñt"ayasi - ch"iqa ajanuruw ch"allt"apxi, ch"iqa ajanuruw ch"allt"apxi!
  Gerda kullakajj akham sañaw wakisi sasaw amuyäna:
  -Ukat jumax amuyasta qhispiyasiñax judionakat juti! ¡Ukat ukajj jila partejj traicionañamp sasiwa!
  Magda kullakajj ajjsarasaw akham säna:
  - ¡Janiw nayax ukham amuyktti! Nayan amuyt"awija: ¡Diosa sapakiw! ¡Janiw judío ni ariano ukhamäkiti!
  Charlotte kullakajj akham sasaw kuttʼayäna:
  -Kunjamarak akax jan aryanxa! ¡Ariano ukat janiw kunas juk"ampi!
  Gerdax conciliación tuqitx akham sasaw yapxati:
  - Ukat ukhamaraki tecnología! Akax kawkhantix qalltawayktan ukax? Septiembre phaxsin 1939 maranx suxta divisiones de tanques ukanakakiw utjäna. Ukat niya taqpach tankinakaw k"achachata, pä tunk toneladat juk"ampi. Jichhax janiw yatiskti qawqha divisiones ukanakas utjistu, ukampis uraqpachan wali suma tank apnaqapxta. Jiwasan autosax janiw armamento, armadura, conducción rendimiento ukax mä kipkakïkiti, ukat pachpa pachanx janiw pesaje ukanx jark"atäkiti.
  Nayrïr "Tigre" ukan yant'äwinakap amtastwa, ukatx Hitler ukan urupan 20 uru achuqa phaxsit 1042 maran.
  Imill wawax mä juk"a samart"äna ukat samsusaw sarantaskakïna.
  - Ukatxa Tigrex niyaw akapachanx wali suma tankäxäna. Ukampis auto apnaqañ yatitapajj janiw sum uñjatäkaspati. Ukampis pistolajj mä suma nuwasiñwa churäna, ukat armadurajj uka tiempotakejj walikïskänwa. Ukat tanque pachpaw wali sum muyuntäna, ¡ukajj torretan jiskʼa muytatapjja compensarakïnwa!
  Ukat 1940 maranjja, Francia ukat Gran Bretaña markanakat sipansa jukʼamp jiskʼakïpjjayätwa, tanquenakajj kunja sumasa ukat qhawqhanïpjjesa ukanak uñjasa. Ukampis ¡atipjapjjtwa! 1941 maranjja, URSS markanjja, T-34 ukat KV sat tanquenakajj jiwasanak sipansa jukʼamp suma tanquenakanïnwa, ukat walja kutiw jukʼamp autonakanïna! Ukampis ¡atipjasipkaktwa! Ukat ¡moralidad ukax tecnología ukat razón ukhamawa! ¡Ukat ajayux wali wakiskiriwa!
  Christinax q"ala talonap pedal ukar ch"allt"asaw akham säna:
  - Jiwasatix juk"amp jan wali tankanakampi atipt"añänixa, ukhamax jichhaw atipt"añäni! Cheqas qalltanjja, uñisirinakat sipansa jukʼanikiw utjäna. ¡Jichhax walja jaqinakaw tantachtʼasipxta! ¿Kunas atipjañatak jarkʼistaspa?
  Gerda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayax amuyta jach"a jan walt"awinakax qhipäxankiwa! Jichhax jakhüwinakas utjaraktanwa
  Jila likʼïña. Nayax janiw amuytkti empresax kuna jan walt"awinakas EE.UU.
  Charlotte kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiw nayax iyawskti America markax kuna jan walt"awis jiwasanakar utjani! Sherman jupax cañón manq"añakiw, ukat Pershing jupax mä juk"a juk"amp sumawa. ¡Jiwasan tank contra saytʼapki ukhajja, janiw pistolanïpkiti!
  Gerda kullakajj akham sañaw wakisi sasaw amuyäna:
  - Ukat aviación jet ukanx janiw kunas jiwasan falcones ukanakar ch"uqt"añatakis utjkiti. Ukatjja, walja esclavonakanïsajj janiw Yankees sat grupot sipansa jukʼamp jiskʼäktanti!
  Christinax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Jiwasax Europa uksatpacha ukat URSS uksat mä chiqat yänakanïtanwa. ¡Ukat irnaqirinakax chikat akapachan irnaqapxi! ¡Fábricas ukanakax kimsa turno ukar mayjt"ayapxtwa ukat machaq fabricanak lurasktanxa! Estadounidenses jupanakax janiw mä asimétrico jaysäw churañjamäkaniti, kunatix cantidad ukax utjiwa. ¡Janiw trivial ukham walja irnaqirinakax utjkiti!
  Charlotte kullakajj jachtʼasisaw qonqorip sillur liwjjatäna, akham sasaw arsüna:
  - ¡Janiwa simetría ukanipkaniti! - Imill wawaxa Grant-aruxa ch"axwañampiwa yapxati. - Ukat equipos ukanakax lurañ qalltaspa ukhax jiwasatakikiw cuentas de combate ukanakax jikxatasiñasa!
  Magda kullakajj ajjsarasaw akham säna:
  - Ukampisa kunapachatixa jakawixa... Mä arunxa, jakawixa yatichiwa janiwa samarañakiti amtaña pachana!
  Gerda kullakajj uka toqet iyaw säna, ukat qʼala amparanakapamp palanca muytayasajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukat tukuykamax wali amuyumpiw qhiparapxta!
  Charlotte kullakajj esculpido abs ukanakap apsusaw amtayäna:
  - Jiwasax wali jayaruw puriwaytanxa... T-1 modesto ukhat E-200 gigante ukar puriñkama. Ukat chiqpachansa, ¡ukax campaña heroica ukan jach"a lurawinakapawa! ¡Ukhamarakiw tankasax janipuniw ina chʼusar tukuskaniti!
  Qhiparusti, imill wawanakax mä tunka taqpach americano tanques ukanakamp jikisipxäna. Llatunk Sherman, pä Grants ukat pä Pershings ukanakaw utji. Qhipa autox juk"amp jisk"a silueta ukanïnwa ukatx janiw ukhamakiti. Mä jach"a tank ch"allt"añax juk"amp jasakiwa. Imill wawanakax turnasisaw ch"axwapxäna. Taqinipuniw chiqaparu ukat wali suma reacciones ukanipxi. Sazonado ukat entrenado ukhamawa. Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin mä jachʼa cheqan sarnaqasa ukat oraqpachan kunayman markanakar visittʼasa. Chiqpachansa, akax jilïr clasenkir imill wawanakawa.
  Ukat Sherman familiax nayraqat phallañ qalltapxäna. Ukat jayankxatapax phisqa kilómetros jilawa. Estadounidenses jupanakax waliw jan autop katuqañjamäkiti.
  Disparo luraskäna ukhajja, Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Jiwasana pistolaxa wali sumawa! Chiqpach nuwasiñ jaya chiqat taqi kunaruw mantaraki, ukatx mä jach"a suministro de proyectil ukaniwa. 128mm ukax juk"amp jan waliw sañ muni.
  Magda kullakajj uka toqet iyaw sänwa. Sherman sat jaqirux chʼaxwasaw tʼunjäna, ukat uka tawaqux akham sänwa:
  - Aka calibre ukatakix conchas ukanakan suministropax juk"amp jisk"akiwa. Ukampis principio tuqitxa, ¡88 mm armanakax janiw kuna jan walïkisa!
  Charlotte kullakajj fusilat jaqontäna ukat akham sasaw säna:
  - ¡Kunatsa ukaxa!
  Gerda kullakajj wali qhurutwa arsüna:
  - Ukat aka "Sherman" ukat "Panther" ukax apt"asipxani. Nayax amuyta mä cañón 75mm ukax mä jach"a tronco ukampiw jupanakarux khuchhuqaspa!
  Christinax q"ala kayupampiw pallapallanak arsüna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jïsa, ukat conchas ukanakan suministropax juk"amp jach"äspawa!
  Magda kullakajj qʼala amparapampiw joystick sat cheqar chʼalljjtayarakïna. Qhipa Sherman jupax mä asnuwa. Jutïr ch"akhax Grandees ukarux pasawayiwa. Aka tanquex nayratpach wali nayra pachankiwa, ukat Sherman ukar sipanx juk"amp jan wali blindado ukhamawa. Ukampirus qalltanx América markax Alemania markat sipans juk"amp jan walin uñjasiwayi tankinakampi. 1940 maranjja, Estados Unidos markanjja, 502 tanquenakakiw utjäna, ukat walja tanquenakajj jan tiemponïjjänwa. Ukampis niyaw 1941 maranxa, estadounidenses ukanakax kimsa waranqa jila tankinak lurapxäna. Ukat Sherman sat chachajj uñstäna. ¿Kunsa aka autot sasma? Armadura frontal tuqitxa, T-34-76 ukat sipanx mä juk"a juk"amp jach"änwa, ukat pistolan t"unjir ch"amapanx mä juk"a jisk"akiwa. Jïsa, ukat conducción rendimiento ukanxa. Ukampis óptica ukat visibilidad ukax soviéticos ukanakat sipanx juk"amp askiwa.
  Ukatx Sherman M 4 ukax uñstawayiwa 1944. Uka tanque ukax armadura ukat armamento ukanakanx T-34-85 ukar uñtasitaw ukat mä juk"a jisk"akiwa simple Pantera ukat wali jach"a Pantera 2 ukar uñtasita. Qhipharux Sherman Firefly ukax uñstawayiwa, juk"amp jach"a cañón 17 libranakan pistola apt"ata. Aka tanquex T-34-85 soviético ukanakat sipanx armamento tuqitx juk"amp askiwa, ukampis janiw sinti uñt"atäkänti.
  Ukhamarakiw mä modificación blindada Sherman ukax juk"amp jan wali conducción rendimiento ukampi, juk"amp llamp"u, ukampis 152 mm armadurampi. Ukampis janiw juk"amp jach"anchatäkiti. Jichhakamax alemán warminakax M4s estándares ukanakampikiw jikisipxi.
  Ukampis Grands ukanakax tukuyatäxiwa, jichhax mä machaq tank Pershing ukaw utji.
  Gerda kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Mä juk"a jak"achasipxañäni. ¡Aka monstruon armadurapax jukʼamp thithispawa!
  Charlotte kullakajj jiskʼachasiñ ajanup luräna:
  - Jan llakisimti! Ukax 102 milímetros ukch"akiwa. ¡Autojj pusi tunk payan tonelada pesa, ukampis ¡Sherman sat autojj chʼaman jaytawayi!
  Gerda kullakajj jachtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - ¡Ukhamaxa ch"axwañani!
  Magda kullakajj cincelat qʼala kayup jiljjattayäna. Rusia markanx kunayman ch"ullqhi, ch"uxña qalanaka, wasar pampan junt"u laq"anaka, junt"u ch"aphinaka ukat chhijchhinakax q"ala, elástico, suma uñnaqt"an suelanakap uñt"apxi. Perla ukham clavonakani jachʼa amparanakapampi, joystick sat boton chʼalltʼäna.
  Ukat mä proyectil armadura ch"uqt"ir mä núcleo de uranio ukamp phichhantawayi. Ukat jupax jachaqt"asisaw chillqt"äna:
  - ¡Jumatakix qhanax utjpan!
  105mm cañón ukax wali jach"a t"unjir ch"amaniwa. Ukat Pershing sat barcojj chikat torretap aptʼasïna.
  Gerda kullakajj jachʼa chʼamani pechop chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Ay, "Tigre" ukax janiw uk lurañjamäkänti! ¡Jupajj janiw punchuñ chʼamanïkänti! Ukampis ukhamakipans, Sherman sat chachat sipansa jukʼamp askiwa.
  Magda kullakajj pächasisaw akham säna:
  - Ukaxa dependeriwa. Firefly ukar pantallanak uchasma ukhax janiw Tigre ukar sipan juk"amp jan walïkaniti, ukat juk"amp sumaw nayraqatat jark"aqatäni!
  Gerda kullakajj coleratapuniw kayupampi pʼeqep chʼalljjtayasïna. Uka tankaruw ch"axwapxi. Ukat qhipa Pershing tukuyasax akham sasaw saraki:
  - Jiwasan "Tigre" ukax wali jila chaniniwa taqi uka exóticos occidentales ukat perversiones rusas ukanakat sipansa. Nayax jiwasan atipt"asiwisarux iyawstwa, T-4 tankinakampis ukhamaraki, ukhamax ukhamäpan!
  Imill wawanakax tunka payan autonak jathanakjam ch"iqt"apxäna. Janiw jupanakarux pallapallamp jiwayapkänti. Jayanx wali jach"awa americano armanakataki.
  Imill wawanakax auto apnaqapxi ukat larusipxi. Jupanakatakix wali askiwa.
  Charlotte kullakax uñt"at órgano wasitat qalltawayi:
  - Janiwa, ¡Magda! Mä kutikiw cristianismo jaytañama. Jan ukhamäkanixa, ¡mä traicionir jaqiruw tukusma!
  Quri ñik"utan tawaqux akham sasaw uñch"ukisïna:
  - Janiwa! ¡Kimsïr Reich ukaruw katuyasta, ukampis janiw Jesucristotsa jaytkäti!
  Gerda kullakajj qʼala suelapampiw suma musculoso kayup armadurapar chʼalljjtayäna ukat akham sänwa:
  - ¡Ukampis maynix janiw Cristot jithiqtañapakiti! ¡Janchipanx alemán jaqïnwa, janiw judío ukhamäkänti, ukat taqi kunas walikïskaniwa!
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Alemán... Ukampis ¿Biblian qhanañchäwipat kamsasmasa?
  Gerda kullakajj wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - Ukatxa ¡Biblia katuqapxäta! ¡Ukax Mine Cafe ukax utjiwa!
  Magda kullakajj jan walit pʼeqep chʼalljjtayasïna:
  - Main Kaf ukax janiw Divina revelación ukhamäkiti. ¡Ukat mä jaqin luratapa, ¡mä jachʼa jaqisa! ¡Kunatix Diosat jutki ukaruw iyawstxa!
  Ukatxa taqi nuwasirinakax mayaki arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasan Diosasajj Adolf Hitler satawa!
  Magda kullakajj jan ajjsarasaw akham säna:
  - Ukampis ¡janiw Hitler chachax universo ukar atipt"känti ukat lurarakïna!
  Gerda kullakajj colerataw uka armadurarojj muyu talonampi jawqʼjäna ukat akham sänwa:
  - Ukat akax janiw jiwasamp aruskipt"atäxiti! ¡Khitis aka alajjpacha lurawayi ukjja, tiempow yatiyani!
  Charlotte kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Imill wawanakax juk"amp sum jiskt"asipxañäni - ¿kuns ch"axwäw tukuyatat lurañäni?
  Christina kullakajj jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - ¡Negocioru sarañäni! ¡Akax jiwasatakix wali askiwa!
  Gerda kullakajj chʼiyar janqʼo pʼeqepamp iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Chiqansa, ¡negocios ukar mantañataki! Jan ukajj ¿inas mä películan uñachtʼaysna?
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - Ukat ¿kunas? ¡Akax mä suma carrera sarantañawa! Chiqansa, ¡peliculanakax wali sumawa!
  Gerdax jachaqt"asisaw amparapamp esculpido abs ukar t"ijtäna ukat akham sänwa:
  -Khitimpis anatt"asma? Angela jan ukax kunas?
  Magda kullakajj mä llaktʼasisaw akham säna:
  - Kunats janixa? Chiqansa, nayax suma uñnaqanïtwa. ¡Taqi iyawsirinakaruw Jesucristot yatiyañ munta! ¡Ukajj jakañ qhespiyañjamaspawa!
  Gerda kullakajj jan walit pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Machaq arya religionanxa janiwa qhispiyasiñaxa utjkiti. Chiqansa, arianonakar kamachin esenciapax Reich ukar serviñawa. Ukat mayninakax - ¡Arianonakar ist"apxam! ¡Ukhamajj janiw qhespiyatäktanti, jan ukasti atipjtanwa!
  Christinax cobre ñik"utan tawaquwa, ukampis mä juk"a q"illu ñik"utani, chiqanchatawa:
  - Jisa, jiwasaxa apnaqaraktanwa, atipt"araktanwa! Aka pachanx Kimsïr Reich ukan soldadonakapanktanwa. Ukanjja, jiwasan ejercitosanïñäniwa. Ukat yaqha universonakaruw atipjañäni. Taqi kunas aka pachanx relativo... Nayax amuyta ch"axwawinakaw utjani, ukat fiestanakas, ukat estancias ukanakas utjani! ¡Akapachan kusistʼañampi ukat guerran wali kusiskañ anattʼañampiw mayachtʼasi!
  Charlotte sat mä tawaqux cobre wila ñikʼutaniwa, ukat iyaw sasaw pʼiqip chʼallxtayäna:
  - Ukhampuni! Kunatix chiqpachan suman jakasiñax juk"amp aburrito... ¡Ch"axwañarux wali yatintatätanwa, ¡jiwasatakix t"ant"aruw tukuwayxi!
  Gerda kullakajj masiparuw chiqañchäna:
  - ¡Juk"ampi thayaru uñtasita! ¡Jan ukax umax muxsa vinompiw mistu!
  Magda kullakajj llakitaw akham säna:
  - Wali llakiskañawa... Awisaxa mä ola de arrepentimiento ukaw nayarux juti. Chiqansa, mayninakar jiwayañax jan waliwa. ¡T"aqhisiñanaka, t"aqhisiñanak utjayapxtanxa! ¡Kunas, jan awkini wawanaka!
  Gerda kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Taqinipuniw risgonak apsusipxtanxa! ¡Ukampis chuymachtʼasiñamawa! ¡Jaqix wali jiwañjamawa! Ukat amuytʼasma ukhaxa, ¿chiqapunit kimsa tunka jan ukax pusi tunka maranakax wiñay jakañ escalarjam wali wakiskirïpacha? ¡Ukat wiñay jakaña!
  Magda kullakajj wali jachʼatwa akham säna:
  - Walikiwa, filosofía tuqit uñakipt"apxäta ukhaxa, ukhamawa... Ukampis chiqpachanxa, ¡akax janiw jisk"a wawanakarux juk"amp jasak tukuykiti!
  Charlotte kullakajj cobre wila ñikʼutap chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Jupanakax subhumano ukhamäpxiwa sasin amuyt"añäni! ¡Uywanakaki ukat jumax wali sum jikxatasïta!
  Magda kullakajj nayranakapat jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukampis jumax uywanakat khuyapt"ayasiraktawa! Eh...kuna akapachan jakasktanxa! ¡Taqi kunas jan khuyaptʼayasirikiwa! ¡Ukat jiwañaw uka uywanakarux apnaqi!
  Charlotte kullakajj wali chʼamampiw akham säna, saraskäna ukhajj akham sasaw qellqäna:
  Wila jawiranakax utjpan
  Uraqpachan jallu purintatapa
  Jupanakax llakit jachapxpan - .
  ¡Taqi chiqan nina naktäwinak!
  Ukat ñanqha jiwañas utjpan
  Mä colerat pelot apnaqi, .
  Taqeniw jiwapjjañama
  ¡Supayajj jumaruw cuenta churtam!
  Uka thayajj manqʼantpan
  Jaqinakan janchipan sarnaqawipax...
  Planetax t'aqhisiñawa - .
  ¡Mayhem ukax apnaqiwa!
  Gerda kullakajj masiparuw jarkʼäna, qʼala kayupampiw escarlata lakap chʼuqtʼäna. Uka rubio terminador ukax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Walikiwa, kunatsa ukhama pesimista ukhama! Chʼaxwäwix tukusxaniwa ukat planetax mä jardinar uñtataw panqarani. Nayax amuyta, niyaw mä juk"a qhiparxi. América markax yaqha suxta phaxsi sañ muni, jan ukax mä mara jila. Ukatx Rusia markaruw t"unjañäni, ukatx Japón ukakiw qhiparani. Ukampis ukajj jiwasatakejj mä jukʼa tiempotakikiwa. Jila partejja, kimsa maratjja taqe chʼajjwäwinakaw saytʼjjani... ¡Ukat jaqenakajj janipuniw mayampsa jiwayasipjjaniti!
  Christinax qhanancht"iwa:
  - Ch"axwañanxa juk"ampi... Nayaxa amuyta pachaxa puriniwa, wali niyaw, kunapachatixa mä imperio sapaki akapachanxa utjani. Ukat uka qhipatxa, kunayman tuqitwa, janiw chʼaxwäwinakas utjkaniti. Ukat nayax amuyta yapuchäwin nayrar sartawipata ukhamarak alemana organización ideal ukar yuspajarasawa, manq"at awtjatax mä qawqha maranakanx chhaqtxaniwa. Ukatxa taqinitak utanakaw lurasini. - Cobre q"illu ñik"utani tawaquxa, musculoso, esbelto ukhamaraki perfectamente proporcionada figura ukaxa wali kusisitaw arsüna. "Ukatxa qullanakax jilxattaniwa ukat usunakax chhaqtayatäxaniwa." Jiwasax espacio ukar t"ijtxañäni, kunayman pachanakanw qamasiñäni. Chuymankipstañ atipjañäni. Taqi jaqinakax wayn tawaqunaka ukat suma uñnaqt"anïpxani, cuento ukankir elfonakar uñtasita. Jan ukajj inas machaq guerranakajj espacion suytʼchistu. Ukhama kimsa amparani aliens ukanakampi warawaranaka. ¡Ukat jan axsarasaw fascismo tuqit amuyunakatakix universo uraqpachan ch"axwañäni!
  Charlotte kullakax lakapan wali k"ajkir jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - Mä qhana qharürutaki ch"axwañäni... Jamp"att"asipxañäni!
  Magda kullakax juk"amp suma amuyumpiw akham säna:
  - Ukampis ¡uka tuqitx juk"amp askiwa! ¡Janiw wiñay chʼaxwäwinakakiti, jan ukasti sumankañ luräwinakawa!
  Uka horasanjja, autojj mä mina patjjaruw tʼijtäna. Uka tankaxa khathatitaynawa. Rodillox p"akjataw uñjasïna ukat autox mä juk"a juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"aptawayxäna. Gerda kullakajj radion askichir equiporuw jawsäna. Uka jan walt"awinakax janiw tanquerux kunjams apnaqañapatak jark"känti, jan ukasti mä juk"a juk"ampiw jank"ak apnaqañapatak yanapt"äna. Ukatwa, uka rodillojj jankʼak mayjtʼayañapa. Aka chiqanx suspensión ukan arreglopax mayjawa - askichañatakix juk"amp askiwa, tabla de damas ukan arreglo típico Tigres ukat Panteras ukanakat sipansa.
  Ukatjja, imill wawanakajj juntʼu pampan kayunakap chʼoqtʼasisaw wal kusisipjjäna. Kunatsa jawiraru jan umaña. Chiqansa, tankax junt"u chiqawa, aire acondicionado ukax janiw aguantañjamäkiti. México markanx wali sur uksankiwa - trópicos uksankiwa, ukatx marzo phaxsinx wali junt"upuniwa. Ukampis taqpachanx pachax alaxpachankiwa.
  Jawirax jak"ankxänwa ukat imill wawanakax ukar ch"allt"asipxäna. Janiw cocodrilonakar axsarañax wakiskiti. Aka chiqanx mä ch"axwäwiw utji, taqi jakirinakax nayratpach jaltxapxi. Uka umax junt"u ukat umax wali sumawa. Imill wawanakax nadapxäna ukat Gerda kullakax junt"u uraqin quta thiyanakap wali askit uñjkasax akham sänwa:
  -Ukhampachasa, ¡janiw akapachasax jan ch"amanïkiti! Inas wali askïchispa mä altu patankir jaqir uñtat jan jiwir tukuñaxa, ukat jaqinakamp chikt"at jakañaxa, nayrar sartawip uñjasa. ¡Ukat espacio taypin tʼijtʼañamawa!
  Christina kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna, wali amuyumpiw akham säna:
  - Paraíso jan juchani, sinti aburrido... Janiw mä fortuna casino ukan chhaqhayañjamäkiti, jan ukax juk"amp sumaxa, atipt"aña, jan ukax caza. Ukat chʼaxwäwix wali muspharkañawa...
  Charlotte kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Nayax amuyta, jupanakax niyaw pantalla ukan uñacht"ayat anatañanak uñstayapxani - ¡ukham pallapallanakax!
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Taqi kunasa t"unjañawa!
  Christinax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - T"unjañax mä pasión... ¡Janiw kuna kasta ch"amas wakiskiti!
  Gerda kullakajj chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasïna, ukat akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - ¡Nayaxa nayraqatajan ch"usa uñjañ munta! ¡Ukanwa nayajj castillo lurarakï, samkaja!
  Charlotte kullakajj jachtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - Janiwa, chiqpachansa nuwasiñaxa wali jach"awa! Ukampis ¡atipjañax jukʼamp askiwa!
  Christina kullakajj pulmonanak patat akham sänwa:
  - Alaxpachan ch"iqa amparapa pachpaw Alemania markar yanapt"i. ¡Jiwasan ari iyawsäwisa, jiwasan jan uñt"at monoteísmo! ¡Ukat kunatix jan jiwaykistu ukax juk"amp ch"amañchistu!
  Gerda kullakajj umampiw chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Jisa, jiwasaxa juk"ampi ch"ama tukuwaytanwa! Mä p"inqaw mä antitanque mina ukar puripxta.
  Christina kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunjamatsa ch"uqi jark"aqaña?
  Gerda kullakajj musculoso amparanakapwa chʼoqtʼasïna:
  - Janiwa yatkti...
  Charlotte kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Escudonakampi conchas ukanakat jark"aqatäpxiwa, ukat minanakat jark"aqatäpxiwa... ¡Jan ukax juk"amp thithitat luratawa jan ch"iyjañataki!
  Gerda kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Ukatxa auto apnaqaña lurawixa jisk"achatarakiniwa kunatixa jilxatiwa pesaje. ¡Uka tanquejj tʼijtʼayaspa ukhajja!
  Magda kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Ukhamawa! ¡Ukham tanquex thaya taypin jalnaqañapataki ukat jan jaquntañapataki! ¡Ukat phisqa patak kilometronak sapa horaruw purirakïna!
  Charlotte, ch"allt"asisax uka yatiyawinak yatiyäna:
  - ¡Uka flotasanx barcos especiales ukanakaw utji, ukax mä juk"a pachakiw jan uma llamkt"asax jaltxapxi sasaw ist"ta! Ukat jupanakax mä hélice ukamp apnaqat ch"axwirin jank"akïtap uñstayapxi, ukat soldadonakarux apayapxaspawa, ukhamarak qutanx supremacía jikxatapxaspa! ¡Lamar qutan ukham aviación lurañax jan atipjañjamaw tukuyistani!
  Gerda kullakajj masiparuw chiqañchäna:
  - ¡Ukat jiwasax niyaw jan atipjatäxtan! ¡Ukhamatwa super invincible ukham tukuyistani!
  Charlotte kullakajj qhipäxat kuttʼasaw qʼala, cincelat kayunakap thayar chʼalltʼäna ukat jachʼat arsüna:
  - Mayacht"asisaxa, janiwa atipjañakiti! ¡Jiwasax ari imillanakätanwa, chuymasan jiwayir jaqinakätanwa!
  Ukat suma uñnaqtʼanïñajj umaruw jukʼamp manqhar chʼalljjtäna. Nayax mä juk"a thixniruw nadayäta. Ukat amigonakapan qʼala talonanakap jawqʼjasaw mistunïna. Jupax uma phuch"u qalltäna ukat akham sasaw cooed:
  - ¡Tropical uksanxa mä suma phujuwa! ¡Umajj suma lechempi sasiwa!
  Gerda kullakajj akham sasaw sawkasis qʼochüna:
  - África markax wali axsarañawa, jïsa, jïsa, jïsa... África markax jan walt"ayiriwa jïsa, jïsa, jïsa! ¡Janiw sarnaqir sarapxamti imill wawanaka, África uksar!
  Suma uñnaqt"aninakax larusisaw phallapxäna. Pista de patinaje ukax nayratpach mayjt"ayatawa - askichir jaqinakax wali sumaw jikxatasipxi. Ukat imill wawanakax taqi ch"amampiw tank manqhar jaltxapxäna. E-50 ukan siluetapax wali jisk"akiwa ukatx pachpa autox janiw sinti uñjatäkiti. Chʼaxwirinakax turbina de gas motorap qhantʼayapxäna ukat mä qhawqha segundonakanwa jankʼak sartapxäna.
  Charlotte sat wali yatxattʼat tanker sat barcox akham sänwa:
  - Ukhampachasa, turbina de gas motor ukaxa diésel motorat sipansa juk"ampi sumawa. Ukax juk"amp compacto ukat tank ukarux juk"amp jank"akiw puriyi. ¡Autojajj muspharkañ maniobrabilidad ukaniwa!
  Gerda kullakajj akham sasaw sawkasis qʼochüna:
  - Jupax jan amuyt"asir ukhamarak ingenuo ukhamänwa, imill wawanakax q"ala kayuni wayn tawaqun uñnaqanïpxänwa... Taqi kunatix jak"an utjki ukax muspharkañjamarakïnwa - kimsa patak mara nayraw!
  Christina kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Janiwa! Jiwasan comandantex amuyt"asisaw muspharayi... Chiqpachans ch"axwäw qalltatapatx patak patak maranakaw pasawaykaspas ukhamäkchisa... - Imill wawax amparapampiw jach"a, elástico pechopar t"ijtäna ukat sarantaskakïna. - Uka pachparakiw, yaqhip pachax qharürus ukham jikxatasisax katjasipxta! Eh, taqi kunat sipansa, jaqinakan jakäwipax mä juk"a pachakiwa ukat kunjamatsa jan uñjkayaw pasapxi!
  Gerda kullakajj wali qhurutwa akham säna:
  - Ukampisa janiwa chuymanïxtanti, ¿janich ukhamäki? ¡Chʼamampi ukat chʼamampi phuqantatätanwa! Ukat jiwasan thakisax atipt"añat...
  ¡Atipjäwi!
  Magda kullakajj ametralladoranak torreruw saytʼäna, americano celdaruw tʼunjäna, ukat akham sasaw arsüna:
  - Jisa, jiwasana atipt"asiwisaruxa iyawstwa... Yämas jichhaxa, kunapachatixa taqi trumpetanakaxa utjkistu ukhaxa. Ukampis ¡janiw carro caballo nayraqatar uchañäniti!
  Gerda kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw amtasïna:
  - Albert... Aka waynarux walpun munasta... ¡Mä brat ukar munasiñax muspharkañawa, mä jach"a jaqirus Apolo ukan janchipamp munasiñax muspharkañawa!
  Charlotte kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukat nayax Albert-arux walpun munasta. Ukanjja, mä jukʼa suma uñnaqtʼanïñaw utji. Ukat jila partejja, wayn tawaqonakajja, kunapachatï ajanunakapajj janïr barbampi chʼoqantatäki, ukat ajanunakapajj janïr tukuyki ukhajja, jukʼamp sumaw uñjasipjje. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, janiw sinti mercantil ukhamäpkiti, jumaruw munasipjje, janiw qollqemarojj munasipkiti!
  Christina kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Pusixa wali suma uñnaqt"anipxtanwa, chachanakaxa nayraqatax janchisaruw munasipxi. ¡Ukat qawqhanïtansa ukajj niyaw qollqenïñasa!
  Gerda kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - ¡Warmix juk"amp jasakiwa! Chacha anurux sallqjañamawa, ukat jupa pachpaw ikiñar jaltani. Waynäkasinxa, jukʼampisa. Janipuniw jan chachampi qhiparkätati. Jupanakar jawstʼañax facilakiwa. Ukampis mä chachax, warmir ikiñar uchañatakix yant"añapawa...
  Charlotte kullakajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - Janiwa jumaxa... ¡Janiwa sinti ch"axwañati!
  Gerda kullakax qhana p"iqip jan walit ch"allxtayäna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa ukhamakiti! Nayax wayn tawaqunakaru, suma uñnaqt"ani, curvado chachanakaruw wal munasta. Ukat janiw khitimpis ikintkti. Mä kamachirjamaxa, nayax atlético jaqinakarux ajlliraktwa. Mä generalax purakanïki ukhas janiw nayarux munaskiti. ¡Ukat jiwasax ajlliraksnawa!
  Charlotte kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Panel ukankir prostituta warmitakixa, janiwa ajlliñaxa wakiskiti. Jupax olla-bellied ukaruw servini, calvo ukat nayra... ¡Akax chiqans profesionapat mä minus ukhamawa!
  Gerda kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Pallapallanakan prostituta utaparuw sarasma... Ukatxa taqi clientenakamax wayn tawaqunaka ukat jisk"a jisk"a jaqinakäpxani. Ukat kunaymaninak ukhamarak juk"amp jan ukax juk"amp suma uñnaqt"ani... Amuyt"añataki, ¡janiw kunapachas mä suma uñnaqt"an chacharux jan iyawskti!
  Christina kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Jisa... Kunaymanaxa wali jach"awa! Chacha warmi ikthapiñatakix kunayman manqʼanaka ukat especianakaw munasiraki. Jiwasax tawaqunakätanwa ukat tawaqunakarux walpun munastanxa... Muscular cuerponi atlético socios ukanakaruw munapxta. Ukat yaqhip jaqinakax jan wali suma uñnaqtʼan chachanakampiw apasipxañapa. ¡Maynix uka warminakat sinttʼasiñakiw wakisispa!
  Charlotte kullakajj wali llakitaw qʼochüna:
  - Suma uñnaqt"axa jaqiruxa mä esclavoruw tukuyi... Ukat jiwatatsti, iyawsapxita, janiw sumankañ jikxatkäti, jumamp chika mä arumax saxraruw almax katuyä!
  Magda kullakax American Witch autopropulsado pistolaruw ch"axwantäna ukat chirp"asisaw akham säna:
  - Juchawa, kuna kasta chacha warmi sarnaqañasa akaxa jaqichasita anqäxaru... ¡Munaña amuyunaka jaytañaxa wali askiwa!
  Charlotte kullakajj colerat akham sänwa:
  - Ukat jumax orgasmos ukanakat jachawayta janiw jiwasat sipan juk"amp jan walïkiti... Ukhamajj janiw mä prude lurañajj nagging wakiskiti.
  Alemananakax EE.UU. markampiw ch"axwapxi. Wali askiwa, amparanakapax URSS ukamp ch"axwañanx jist"antatawa ukatx janiw khitis jupanakarux jark"kiti ataque ukat atipt"añataki. Ukat jupanakax walja jach"a heroes ukanipxi.
  Kimsïr Reich ukax wali jach"apuniw tukuwayi.
  Wehrmacht ch"axwañ maquinax México markan nayrar sartawayi. Wali ch"ama ch"axwawinaka, walja wila masinaka ukhamaraki p"akjata metales. Ukhamarakiw unidades extranjeras del Tercer Reich ukanakax walja chhaqtäwinakan uñjasipxäna. Nazis sat jaqenakajja, kunapachatï wakiski ukhajj arianakarojj jarkʼaqañatakiw chʼamachasipjjäna. África markankirinakaru, árabenakaru, indionakaru ukat chino jaqinakar nuwasiñaruw jaquntapxäna. Japón markankirinakajj jukʼamp color soldadonakampiw apnaqapjjarakïna. Ukhamatwa nayrar sartañax mä juk"a juk"ampi ch"amanchawayi. Pachpa alemanes ukanakax jach"a tankinakan qunt"atäsipkäna. Fuhrer ukax taqi tanques phisqa tunk toneladas ukjat juk"amp k"achat lurañ jaytañapatakiw kamachi, ukatx machaq modelo E-50 ukaruw mayjt"ayañatak kamachi. Ukatx ukhamarakiw exclusivamente jach"a blindados ukanak apnaqapxi, estadounidenses ukanakamp ch"axwawinakanxa.
  Ukax mä juk"a Alemania markan México markan nayrar sartawiparux juk"ampiw ch"amanchawayi. Fritz ukax qhipa tanques ukanakaruw uñstayatayna, avionetas de ataque jet ukanakaruw armadura reforzada ukamp jalxatatayna ukat apnaqatayna. Estadounidenses jupanakax qhipäxaruw liwxatapxäna. Marzo phaxsinx walja lurañanakaw utjäna.
  Piloto ukat super as Friedrich jupax puntos ukanakaw jikxatasïna. Uka waynax ME-262 "X" uka qhipa modificación ukampiw ch"axwawayxi ukatx wali atinisisaw puntuacionanakaparux juk"amp askinak lurawayi. Uka pachparakiw aire ukat uraqinkir diananak jaquntaña. Kupi amparapampiw jupa jakʼan tʼijtʼirïna, jupajj Helga satänwa. Ukhamaraki mä suyt"ir nuwasiri. Friedrich jupax nayratpach chiqpach leyendaruw tukuwayi, mä superman fantástico ukar uñtasita.
  Ukat jichhax uka waynax phisqa cañones aéreos ukanakaw phallawayxi. Jank"akiw phisqa tunk avionanakax estadounidenses ukanakax phallawayxi. Jupanakax mä proyectil de aire ukamp t"unjatawa. Mayni autonakajj mä estupor ukanwa congelatäpjjäna. Janipuniw ukham uñjapkiti. Ukat Friedrich jilatajj wasitatwa ninamp nakhantäna. Ukat yaqha phisqa tunka americano buitrenakaw phallapxäna. Chiqpachansa akax mä milagrowa. Helgax ch"iyar jaquntawayi, pusi avionanakaruw jaquqaniwayi, ukat as waynarux jisk"at arsüna:
  - ¡Jumax mä superman jach"a nivelanïtawa!
  América markan avionanakax t"ijtxañ munapxi, ukampis kimsïr línea ukax yaqha chikat patak liq"i. Friedrich chachan chiqapar arsutapax janiw iyawsañjamäkiti. Chiqpachansa, jupax mä superman ukhamarak mä wawawa. Ukat patak phisqa tunka americano avionanakax t"unjatäpxänwa. Helgax phisqa autonak jaquntañ atipjatayna, mayni alemán ch"axwirinakax juk"amp jisk"akiwa.
  Uka waynaxa akham siwa:
  - Wallpaxa mä kutix mä grano ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa juk"ampi ch"amañchi, jach"a t"ant"a manq"antir khuchhit sipansa.
  Ukat jichhax Friedrich chachax uraqin diananak apthapiwayi. Gertrude kullakajj qʼala kayunakapamp pedalenak chʼalljjtayasisajja, jukʼakiw uka waynampi chikachasiñapa. Friedrich jupax mä tank columnaruw ninamp phichhantawayi. Mä buceo vertical ukan phallatapax t"unjawayi: tunka paqallqun tanques Sherman, llätunk Grands, pusi Pershings, llätunk armas autopropulsadas Witch, kimsa Big Toms ukat tunka llatunkan transportadores. Taqi uka autonakax jan walt"ayat ukhamarak ninamp nakhantatänwa. Jupanakan manqhankir kit de combate ukax ch"iyjañ qalltawayi. Ukat taqpach columnan tʼunjäwipax arktasiwa, chiqpachansa mä qhawqha segundonakatwa.
  Helga, aka rubio suma uñnaqt"an warmix q"ala kayunakapamp jawq"jasi, akham sasaw jach"at arsu:
  - Friedrich jupax juk"amp thaya as jiwasanakan utjistu, ¡ukax mä jach"a clase ukhamawa!
  Uka waynax nayrap uñacht"ayi ukat chhuxriñchjasi... ME-262 ukap muytasin wasitat uywa thaqhi. Jupax intuición ukar ch"amanchawayi. Paqallqu Mustangs ukanakaw qinayanak taypin qhant"äna. Ukat ukatsti jupanakax balamp jiwayataw uñjasipxäna. Ukat uka waynax columnanakaruw atacatayna. Jupax taqiniruw vengañ qalltäna, motocicletas ukat transportistas ukanakaruw t"unjäna. ¡Ukat janiw khitis uñchʼukkiti! Estadounidenses jupanakax ukhamakiw chhaqtayatäpxi.
  Helga kullakax kuns katjañs atipjarakiwa.
  Imill wawax bikini ukampiw nuwasi. Akax jupan credopawa, walja warmi pilotonakaw ukham lurapxi. Ukat kunatsa warminakatakix kunapachatix mä jisk"a isimp isthapt"asipxi ukhax jiwañax janiw jutkiti sasaw amuyasi. Kunjamakitix q"ala kayuni nuwasir imillanakax juk"amp suertenipxiwa ukat jan ch"amanïpxarakiwa. Ukat uka phenomenox warmi pilotonakarux juk"amp isi apsusipxañapatakiw wayt"i.
  Ukat junt"u pachanx q"ala jan isinïñax juk"amp kusiskañawa. Niya marzo phaxs tukuyxiwa, ukatx México markanx wali junt"upuniwa, ukatx pachpa avión ukanx motor ukax juk"amp thayaruw yapxataraki.
  Helga kullakajj uka waynan turnonakaparuw wali askit uñji. Aka chiqanx t"unjawayiwa, mä kutikiw yaqha pä tunk pusini Sherman jaqinakar t"unji, jupanakatx suxtax jark"antatawa.
  Uka waynax juk"amp ordinario wawar uñtasitawa, niya tunka kimsani jan ukax tunka pusini maraniwa, ukampis jupax ukham phenomenal exactitud ukat ch"amaniwa. Ukat warminakax qʼillu ñikʼutan waynarux kunjamtï agujanakax imán ukar chʼalltʼasipki ukhama. Ukhamaraki, Friedrich jupax nayratpach coronel general de aviación ukhamawa.
  Ukat walja pedidonak katuqarakïnwa. Ukhamaraki ordenanaka ukhamaraki Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukaxa platino roble laphinakampi, espadanakampi ukhamaraki diamantenakampi. Ukhamarakiw Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax platino roble laphinakan espadanakampi ukat ch"iyar diamantenakampi. Cruz Caballero ukan warawarapax quri encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Mä tunka ordinaria Cruzes de Caballero de la Cruz de Hierro ukax espadanakampi diamantenakampi. Ukat ukhamarakiw Jach"a Cruz de la Cruz de Hierro. Luftwaffe quri ukat diamante copa. Diamante Tanque T"unjiri Warawara, Diamante Artillería T"unjiri Warawara, ukat juk"ampinaka.
  Kunjamtï Frederick jilatarojj jan premiapkäna ukhama. Jupan t"unjata avionanakax tunka waranqaruw jak"achasi. Tunka waranqaru purisaxa, mä machaq premio wakicht"ataxiwa: Cruz de Hierro de la Cruz del Caballero Estrella, ukaxa platino laphinakampi, espadanakampi ukhamaraki diamantenakampi. Ukat ukhamarakiw mä platino Luftwaffe copa diamantenakan lurata.
  Jichhax Friedrich jupax yaqha columna de tanques ukanakaruw t"unjaski. Ukatxa, q"ala, wayna kayupampi jan amuyt"asis sarnaqasax tunka llätunkan avionetas estadounidenses ukanakaruw jaquqaniwayi, pä B-29 ukanakamp chika. Jïsa, chiqpachansa jupax jan iyawsañjam wali suma waynawa.
  Friedrich jupax janiw jan ch"axwañjam arunak arsu:
  - ¡Cable yuqall wawanakax juk"amp jikxatawinak lurapxi, wali yatiñan jilïr jaqinakat sipansa!
  Chiqansa, ¡uka waynax akapachan wali thaya nuwasiriwa! ¡Ukat janïr tunka mayan maranïkasaw nuwasiñ qalltäna! Ukampis tiempox pasawayxiwa ukat waynax jilsuwayxiwa. Jupax jach"a phenomenonawa. Ukat juparux kunas utji, juk"ampirus nivel genético tuqinxa, jupax edad ukarjam alturapax taqpach normal ukhamäkchisa, wali musculoso ukhamaki.
  Aka chiqanx yaqha phallawiw phichhantawayi... llätunk Airacobras ukat suxta P-51 ukanakaruw jaquqaniwayi. Cool kid, janiw kuns sañjamäkiti. Ukatxa, walja pilanakaruw tʼunjawayxi, paqallq tunka jila cañonanakaruw tʼunjawayxi. Suma, kutt"añ pachaw purini, tankinakan combustible ukat kit de combate ukanak phuqhantayaña!
  Helga kullakajj pä cañonanak jaqontäna ukat kusisitäkaspas ukhamänwa. Frederick jupax mä jach"a aljasiñampiw kutt"anxi. Ukham kusisit wayna. Ukat puntuacionanakapas jukʼamp sumäñapänwa. Niya jank"akiw as waynax yaqha jet de combate ukar mayjt"awayxi, jan autopar gasolina uchañ suyt"asa. Ukat Gertrude kullakajj jupamp chikaw avionat saraski. Ukhamaraki mä suma rubia bikini ukan.
  Friedrich jilatajj amparapampiw amparapamp luqxatäna ukat wali jaya autopat apsuwayxäna. Aka ME-262 ukax 1200 kilómetros ukharuw sapa horax jank"ak puriñapatak ch"amanchasi.
  Loco velocidad ukat pachpa pachanx ch"aman maniobrabilidad ukax uka maquinanakan característicapawa. Friedrich jupax Mustangs ukarux jaya chiqatw ch"axwayi - llätunk jupanakaruw t"unjawayi ukat jank"akiw jalxati.
  Gertrude kullakajj akham sasaw larusi:
  - ¡Walikiwa, jumaxa mä caballero! ¡Nayaw jumatakix saphintaskta!
  Friedrich jilatajj larusisaw lakap chʼoqtʼasi ukat arnaqasi:
  - Ukat ¡Mister Superstar! ¡Ukat qullunakax nayar ist"apxitu!
  Ukat wasitatwa chʼiyar jaquntawayi, tunka payan autonak tʼunjasa. Ukat wasitatw jacht"asi... Gertrude kullakax mä chhuxriñchjasiñampiw arsu:
  - Jumax, kuntix rusanakas axsarapki!
  Friedrich chachajj uka tawaqoruw nayranakap chʼoqtʼäna, janis qhan uñjkchïnjja:
  - ¡Nayax amuyta, americano jaqinakax juk"amp thayapxiwa!
  Gertrude kullakajj akham sasaw jachäna:
  - ¡Jumax macho ukhamätawa! ¡Jumax macho ukhamätawa!
  Uka waynax chhuxriñchjasïna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Nayax super macho ukhamätwa!
  Gertrude kullakajj qollqet lurat campananakampiw arupajj sistʼasïna:
  - Heroe, jumax taqi cómics ukat taqi pachanakan superhéroe ukhamätawa!
  Friedrich jilatajj mä turno churäna. Jupax niya kimsa tunka avionanakaruw jaquqaniwayi, phisqa bombarderonak taypinxa. Autonakax confeti q"añuchata ukham thaya taypin ch"iqintatäpxäna. Uka waynaxa jachaqt"asisaw akham säna:
  - Ukampisa munasiña panqaraxa janiwa jan wali uñt"ata ukhamaraki suma sartawimpi jiltkiti!
  Gertrude kullakajj qʼala kayupampiw palanca chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - Munasiñampi ch"axwañampi, wila masinaka, ¡mä q"ipi katjatätwa! ¡Guerra, jan walinak amuytʼañäni, akapachan jan munasiñajj utjkaspäna ukhajja!
  Uka tawaqux Fuerza Aérea de Estados Unidos ukan mä avión ukarux q"ala amparanakapamp gatillo ukar ch"allt"asaw jaquqaniwayi ukat sarantaskakiwa.
  - Awisax taqi kunan yanapt"i, yaqhip pachax yatiñampiw jan walt"ayi... Ukat ch"axwawix qullan sasaw sapxtanxa, ukat ¡jan wali sapxaraktanwa!
  Gertrude kullakajj chillqtʼasisaw yaqha avionarojj jaquqanïna. Ukat Terminator waynax tunka phisqhani maraniwa mä kuti!
  Frederick jilatajj wali kusisitaw qʼochüna:
  - Jach"a Fuhrer ukarux juramento lurapxta,
  Honor ukax tukuyañkamaw utjañapa ukat ch"axwañapa...
  Kunatix ch'amapax intir uñtatawa,
  ¡Kunalaykutix markax ch"iyar ch"aphiruw ch"allt"i!
  Imill wawax q"ala kayunakap jaquntäna, ukat qunqurinakap phuqt"at pechopar puriñkamaw jaquntäna. Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - Nayax sexo ukat heroes ukanakarux walpun munasta... Fuhrer jupax sartawayiwa - ¡taqiniruw jiwayani!
  Friedrich jilatajj mayampiw jaya cheqat clavatäna. Pusi tunk avionanakaruw mä salvo amigable de cañones aéreos ukamp jaquqanïna.
  Uka waynaxa akham sänwa:
  - Ukat nayax Zeus ukat Poseidón mä botella ukanktwa!
  Gertrude kullakax super as ukax khuyapayasiñampiw jupatak jaytawaykäna uka avión jaquqaniwayi ukat q"ucht"awayi:
  - Ukat jichhax Ares ukat Mars jupanakax kusisitaw uñch"ukipxistu... Ukat jupanakatakix qhanaw kunatix jupanakax taqpachanx luraski ukax wali askiwa!
  Superman waynax juk"amp tunka payan avionetas estadounidenses ukanakaruw jaquqaniwayi:
  - Nayaxa salta, ukampisa mayjawa salta, qalanaka patxaru, charco taypina, ch"uqi taypina...
  Gertrude kullakax q"ala, suma uñnaqt"an kayup apnaqasaw tormenta estadounidense ukarux cuchillomp jawq"jatayna, sist"asisa:
  - ¡Akax Munasiñawa! Chiqansa munasiña!
  Imill wawaxa jach"a, wali seductora chuchupa ch"allxtayäna. Janiw taqi kunas suma uñnaqt"anïñatakix askïkänti, ukampis ataque avión ukax ninamp nakhantawayi ukat t"unjañ qalltäna.
  Gertrude kullakajj munasiñampiw akham säna:
  - Yatiqirinakajanxa mä samkakiwa... Mä salto - mä ch"axwawi!
  Ukampis alaxpachanxa wasitatwa avionanakax utji. Rubio, suma uñnaqt"an Friedrich jupax mä línea apayani. Mä pä tunka autonak ch"allt"i ukat chirp"i:
  - ¡Nayan ramming blow! ¡Taqi uñisirinakaruw atipjañäni ukat tʼunjañäni!
  Gertrude kullakax chuymacht"äwi premio ukham jupatak jaytat nuwasir jaqiruw jaquqanïna ukat chirp"asisaw akham säna:
  - ¡Kayunakax khuchhurata, jiwat jaqix ch"iyjataw uñjasiwayi, ¡jan wali Yankees ukanakax pallapallaruw jiwayapxi!
  Friedrich chachajja, Gertrude kullakajj chʼamani, suma uñnaqtʼan cuerpopat amtasisajj jachʼat arsüna, uka tawaqojj janiw mä gota likʼipas utjkänti.
  Ukham jaqir qhumanttʼañax wali kusiskañawa. Uka waynax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Nayan ch"axwawija, akaxa nayan ch"axwawijawa!
  Ukat ukhamatwa uka waynax nuwasir waynax uraqin uñch"ukiñanakarux mayjt"awayi. Tanques ukanakax sarnaqapxi. Jupa pachpa apnaqata vara. Uka waynax jaya chiqat mä ventilador-nina jist"arasaw q"ucht"i:
  - Jiwasaxa halcón ukar uñtasitawa, águila ukham jalnaqtan... ¡Janiw ninampi ch"allt"ktanti, janiw umampi phichhantktanti!
  Ukampis inas qhep qhepa arunak qʼochupjjañapäna. Ukampis ninansa, principio tuqitxa, umaruw chhaqtxaspa, umas phichhantaspawa.
  Friedrich chachajj desayunañatakejj pavot amtasïna. Ukhama, quri hoja ukan phayata. Ukat kayunakapax warminakan kayunakapar uñtasitawa. Luftwaffe ukanx walja warmi pilotonakaw utji. Jupanakax chachanakat sipanx juk"amp jakañ yatipxi ukat wali suma tiruñ yatipxi. Ukat warminakan kayunakapax yatichatawa, ch"amani, aychani. Jupanakarux amparamp luqxatañ munta, llamkt"añ munta, pinchañ munta.
  Jupax Friedrich jupax nayratpach coronel general ukhamawa. Mä nuwasiri khititix mä jan iyawsañjam, fabulosa carrera lurawayi. Fenómeno ukat mutante genético ukanaka. Mä juk"a arumpixa - ¡superman!
  Frederick jilatajj jupa pachpaw wali wakiskirïtap yatïna. Jupax ukham jisk"a maraniw uka pachar sartawayi, mä kutikiw uñacht"ayañataki, janiw kuna ch"amas genio ariano ukan apnaqañapatak utjkiti.
  Jichhax uka waynax mä taqpach columna phichhantawayxi. Ukat jupax t"ijt"awayxarakïnwa. Jupax chiqpach águila satawa.
  Gertrude kullakajj suma, rosas ajanupampiw chʼalljjtayasïna. Friedrich jilatajj pechopar jampʼattʼaskäna uk amuytʼäna. Ukat uka wila chuchupajj jankʼakiw chʼamaktʼjjäna. Eh, akax Kimsïr Reich ukan nayrïr ch"axwiripawa. Mä ejercito taqpach ch"axwapkaspas ukhamawa. Ukat janiw mä proyectil aire ukarux faltkiti. Ukax juk"ampirus supernatural uñtatawa. Kunatsa ukhamaki uñtasi - ¡ukax sobrenatural ukhamawa!
  Uka waynax nayraqat pä tunka ch"axwirinakaruw ch"axwantäna, ukatx yaqha columna de tanques ukat autopropulsados armas ukanakaruw atacatayna. Mä tanque estadounidense ukax janiw taqpach estándar ukham uñt"atäkänti. Kuna kasta autos uk amtañamawa. Ukat yankee pallapallanakamp chika camionanakaw uñstäna. Ukhama, jupanakax katuqapxani.
  Frederick jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Jiwañ yapucharaktwa... ¡Ajjsarañampikiw uñch"ukisma... Ukat jiwam!
  Gertrude kullakajj qʼala kayupampiw pedal amparamp llamktʼäna. Chiqpachansa, qʼala kayukiw laqʼu quqanak taypin tʼijtʼañ munäna. Ukat ukatsti uka waynanakan amparaparuw jaquntatäna. Ukat jampʼattʼatäñataki ukat amparamp luqxatatäñataki.
  Interesante... Gertrude kullakax fascista ideológica ukhamänwa. Jupax suxta phaxsi nayrakiw ch"axwañ qalltawayi, ukat janïr ukax Hitler wayn tawaqunakan organizacionapankänwa ukatx mä fabrica militaran supervisor ukhamaw irnaqañ atipxatayna. Anqäx markankir irnaqirinakax uñjatäpxañapänwa, uka pachparakiw mä chivompiw ch"amanchapxañapäna.
  Uka tawaqux jawq"jasaw kusisiñ jikxatäna. Jupajj jukʼampiw wayn tawaqonakar qʼala kayump jawqʼjañ wal munäna.
  Ukat jichhax Friedrich chachan q"ala, muyu talonanakap asxatañax kunja suma ukat amuyt"asirïspa uk amuyt"äna. As waynax wali suma uñnaqt"aniwa, ukat kayunakapax, sapa kutiw ukhama q"uma, bronce ukham bronceado ukhama. Ukampis janiw q"añuchasipkiti, janirakiw laq"arus ni ch"uxña quqanakansa q"añuchasipkiti. Friedrich jilatajj ukham jikjjatañajj wali askïspawa. ¿Uka superhéroejj llakit arnaqaspati, jan ukajj janis kunäkaspas ukhamti arnaqaspa?
  Gertrude kullakajj esclavo yuqall wawanakar tʼaqhesiyañajj wal gustäna. Ukat katuntat jaqinakat sawkasiñsa wal munäna. Vuelo escuelanxa, imill wawanakax janiw sinti ajllisipkänti, kunjamsa sarnaqapxi ukxa. Ukampis Gertrude kullakajj wali yatiñan piloto jaqënwa. Suxta phaxsitx Cruz de Hierro de la Cruz de Hierro ukax Roble Laphinakampiw Cruz Caballero ukham jikxatasïna, ukatx Friedrich generalamp chikaw avión apnaqañ derecho katuqarakïna.
  Uka waynax wali jisk"akiwa, janiw kamachirjamäkiti, ukat jupax ukham purapat general generalawa. Ukampis jupax tunka payan divisiones de as seleccionadas ukham nuwasi.
  Gertrude kullakajj Friedrich chachampi chikajj torpe ukhamaw amuyasïna. ¡Eh, ¡aka waynan talonanakap qhatiyañ munta! Ukat uka suma uñnaqtʼan waynan qʼala kayunakapar antorcha apanipjjam. Pinzas junt"uchaña ukatsti ch"uqi ch"uñuyaña, jisk"a ch"uqimpi qalltaña.
  Gertrude kullakajj esclavo waynanakan kayunakapar carbón jaqontasaw kusistʼañ wal munäna. Talleranjja wali juntʼünwa, esclavo waynanakajj qʼala kayukiw irnaqapjjerïna.
  Ukat kunjamsa, phichhantat uñjasisax larusiñataki jan ukax arnaqasipxirïna. Ukajj wali jachʼänwa. Ukat wali muspharkañawa...
  Ukat esclavo yuqall wawanakan qhuru kayunakap mä ramampiw jawqʼjapxäna. Jupax wali suma guardia, qhuru, tendencias sádicas ukaniwa. Ukat wali munat idolopar tʼaqhisiyañwa munarakïna. Ukhamarus janiw kuns jaytkiti, uka rubio terminador.
  Gertrude kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  "¡Jumar jawq"jañax wali qaritätwa, janiw mä chhichhillankharus q"ipi katjañjamäkiti!"
  Friedrich jupax camionanakamp luratawa. Jupax avión escolta ukat P-51 ataque avionanakaruw ninamp turkatayna. Qhipa autox wali axsarañawa, llätunk ametralladoras ukat cohetes ukanakaw utji. Ukampis chiqans janiw ME-262 jet ukar uñtasitäkiti. Jan ukax XE-162 ukampi, jan ukax juk"ampirus XE-262 ukampi.
  Uka waynax mä estado de trance ukankasaw pallapallanak arsüna.
  Llatunk tunk jila avionanakaruw q"umachawayi, ukat uka chacha warmix Gertrude kullakat divorciasipxañapatakiw jaytawayi. Chiqpachansa imill wawax seductora, bronceado ukat musculoso kayunakapamp nina naktayañx wal muni. Jupax jupanakarux especiales ukaniwa - gracioso en forma, ligero chocolate.
  Imill wawanakax taqpachanx mä pasión ukhamawa. Yämas pallapallanakanxa, kawkhantix jupanakax gracia atlética ukat carisma de fuerza ukanipxi. Chiqansa, uka imill wawanakax uñchʼukiñax wali kusiskañawa, ukat elástico ñikʼutamampi llamktʼasax kusisiñakiw jikxatastaxa.
  Frederick chachajj wasitatwa ninap Estados Unidos markan chʼamañchtʼat líneas de defensa ukar kuttʼayäna. Jiwasax jank"akiw Yankees ukar tukuyañasawa ukat qhipharux URSS ukar ch"amanchañasawa. Qhanaw rusanakax resiliencia ukax mä orden de magnitud juk"amp jach"awa, estadounidenses ukanakat sipansa. Ukatjja, 1941 maranjja, wali suma tankenakajj consejonakanïnwa. Muspharkañawa, ukampis Rusia markax bolcheviques ukan apnaqatax janiw jisk"achatäkänti ukat janiw Edad Media ukarux kutt"ayatäkänti.
  Jan ukasti, rusanakax mä jach"a salto nayrar sartayapxi. Ukat alemanonakajj jan ukham chʼamani ukat jan pantjasir organizacionanïpkaspäna ukhajja, janiw sum jikjjatasipkaspänti.
  Chiqansa, Friedrich chachax nazis ukanakan genética tuqit yantʼapxatapatwa lurasïna. Ukampis uka waynax janiw uka tuqit sum yatkiti. Himmler markan departamentopax janïr nazis ukanakax apnaqañ qalltkasax jamasat yant"äwinak lurapxäna, ukax layqasiñ ch"amanakampiw lurasïna, ukax qhanawa. Ukat Friedrich chachan phenomenon uñjasax kunas jikxatasïna.
  Uka waynax yaqha pilaruw ch"axwantäna, ukat akham q"ucht"äna:
  - ¡Janiw nayax saxrakïkti, jan ukasti nayatakix, ukampis nayatakix amtäwix qullanäxiwa! Nayax mä angelätwa, ukampis Supayax thakhi jist"arawayitu - aka uraqin jach"añchañataki!
  Uka qhepatjja, avionapajj muytawayjjänwa. Aire conchas ukanakax tukusxänwa, ukat combustiblex wasitat phuqantatäñapänwa. Friedrich chachajj janiw arknaqatäñ ajjsarkänti, kunattejj avionapajj americano autonakat sipansa phisqa patak kilometronakwa sapa horajj jukʼamp jachʼäna.
  Ukat ¿kunampis Yankees ukankirinakax jupanakar uñisipxaspa?
  Gertrude kullakajj mä qhawqha camionanakampi ukat mä cañónampi, ukhamarak mä tanque de combustiblempiw jaqontäna. Wila nina nakhantayañaxa wali suma nakhanti. Uka tawaquxa juk"ampi kusisita. Ninax waynan muruq"u, rosa talonap llamkt"askäna, ukat phichhantat aycha thujsaw uka taypin jalnaqäna sasaw amuyta.
  Ukajj yantʼawa. Pachpa nuwasir jaqis manq"añ munäna. Gertrude kullakajj akham sänwa:
  - Maya, pä - manq"añ munapxta! Punkunak juk"amp jach"a jist"arapxam, jan ukhamäkanixa, manq"a phayiriruw manq"antañäni! - Thaya ch"axwirixa wali ch"amampiwa wawanakaru q"uchu q"ucht"äna. "Phayarinakarux mä t"ant"a churapxäma, ukat turno ukankirinakax umapxani, manq"añ uta taqpach t"unjañäni ukat platonak p"akjañäni!"
  Ukax Gertrude kullakaruw wali larusiyi. Jupanakan jet ch"axwirinakapax uraqiruw puripxi.
  Friedrich jilatajj mä avionat yaqha avionaruw tʼijtʼi. Ukat Helga kullakax Gertrude lantiw irnaqäna.
  Mayampiw waynax nuwasiñar t"ijtäna. ¿Kunjamsa Helga ukat Gertrude kullakajj mayj mayjäpjje? Panpachaniw nuwasirinakax rubios naturales ukanakawa. Panpachaniw atlético, ch"amani ukat curvado ukhamawa. Ukampis Helga kullakax ajanupax juk"amp llamp"u ukat warmir uñtasitawa. Ukampis aka tawaqux kayunakapamp ch"axwañx walpun munaraki.
  Frederick jilatajj wali kusisitaw qʼochüna:
  - Suma imillanakaja, kunatsa ceros ukanaka munapxsma? ¡Nayaw wali eficiente ukhamätxa, ukat walja tuqinakatx taqi ch"aman querubín ukhamätwa!
  Helga kullakajj akham sasaw arsüna:
  - Janiwa, janiwa cero ukhamäktati! ¡Jumax jan tukuskirïtawa!
  Uka waynax tunka payan avionetas estadounidenses ukanakaruw jaquqaniwayi ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Ukham llakisiña, ukham llakisiña! Alemania vs América tunka phisqhani cero!
  Helga kullakax Mustang americano ukaruw jak"achasïna, pallapalla, jaquntäna ukat lakap ch"allxtayäna, akham sasa:
  - ¡Pä salchichaw mesa patxaru ikiskäna!
  Friedrich jupax jaya chiqatw ch"allt"äna, tunka mayan avionanak apthapisinx chirpachasïna:
  - Jumax cuentonak arsuwaytaxa, kunjamatix Fausto pachpa infiernon Supayar purinkäna ukhama!
  Helga kullakajj chuym ustʼayatäkaspas ukhamänwa:
  - ¡Ukat jumaxa janiwa kunsa jaytanukistati! - Imill wawaxa caprichosawa chhuxriñchjasïna. - ¡Naya pachpaw taqi ukanak manq"antawayta!
  Frederick jilatajj sawkasisaw akham säna:
  - ¡Ukhamaw taqinix chachanakätanxa!
  Uka tawaqux mä jach"a arumpiw uñch"ukisïna:
  - Ukampis jumax wali yuqall wawakïtawa!
  Uka as waynax akham sasaw chuym ch"allxtayäna:
  - ¡Coronel generalax janiw yuqall wawakïkaspati!
  Helga kullakax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Ay, kuna jaqis jumax - general ukat coronel!
  Friedrich chachajj aire ukan utjki uka diananakaruw pallapallanak luraskäna. Jïsa, ukham as ukax Inglaterra markan aéreo superioridad ukan ch"axwäwiparux walpun apanispa. Ukampis akax janiw pusi tunka marakïkiti, jan ukasti pusi tunka phisqhani marawa. Ukat Gran Bretaña markax nayratpach mä milagro tuqiw atipjawayxi. ¿Kunjamsa ukajj pasäna?
  Kunatsa, leonax janiw alemán lobo ukarux saykatañjamäkänti. ¿Kuna ch"amanakas aka pachan sartawayi? Mä juk"a suerte japoneses ukat alemanes ukanakan ch"axwawip mayjt"ayawayi. Ukat aka chiqax Wehrmacht ukax wali ch"aman organizacionanïnwa. Ukat Hitler chachajj jan suytʼataw wali suma wakichtʼiri ukat estratega ukham tukuwayi. ¿Kunas uka contrajj saytʼasispa?
  Jichhax 1945 maranx América markan suyt"awipax economía ukat mä juk"a jaqinakan utjatapawa.
  Friedrich jilatajj boxeo anattʼañat amtasirakïna. Kunjamsa jiskʼatpach jakañatak chʼama arte yateqawayta. Ukat cuartelan jilsuñapänwa. Qalltanjja, jiskʼachataw uñjasïna. Ukampis uka waynax chʼamani ukat jukʼamp wakiskirïki ukax wali yatiñan boxeadoraruw tuküna. Jïsa, ukat yatxatañax jupatakix facilakïnwa - ¡taqi kuns chiqpachapuniw ch"uspamp katjäna!
  Uka waynax walja arunak yatiqatayna, ruso aru yateqäna. Ukat Frederick chachajj Ejército Rojo ukamp nuwaskchïnsa, ukat wali muspharkañ yatiñanaksa uñachtʼayarakïnwa, ukampis rusanakarojj respetänwa. Jupanakajj jan ajjsarirïpjjänwa ukat jan jaytjasirïpjjänwa, wali yatiñani nuwasirinakäpjjänwa, tʼaqhesiñanaksa heroico ukhamaw aguantapjjerïna.
  Friedrich jilatajj soviético soldadonakan jan ajjsarirïpjjatap uñjasajj mä kutit sipansa jukʼampiw muspharäna. Ukampis lurañapjja, wali sumwa phoqäna. Uka waynax mä kasta t"unjañ maquinaruw tukuwayxäna. Ukat jupatakix mä kusiskañ anatt"äwjamawa. Awisax chuymajax jan aguantañjam llakisiñampiw usuchjasiñ qalltäna. Ukat aka melancolía ukax chiqpachapuniw terminador waynarux yaqhip pachanakanx manq"antäna, ukampirus ukatx qhipharuw kutt"awayxäna. Frederick pachpaw awisajj kuntï munkäna uk jan yatkänti. Wilapax janiw taqpach jan pantjasirïkänti, ukat rusa genes ukanïnwa. Ukaw waynarux mayjtʼayäna. Ukampis mayni tuqitxa, jupax Alemania markan wali uñt"at as ukhamawa, ukat mä atipirirakiwa! ¡Ukat wali jayaruw saraspa!
  Ukat jupax nayratpach warawaranakan jach"a qullunakaparuw sarawayxi.
  Jichhax Friedrich jupax wasitatw nina nakhantäna. Jupax kimsa tunk phisqhan avionanakaruw jaquqaniwayi ukat wali kusisitaw akham siwa:
  - ¡Nayax junt"u qutan ch"allt"asiñx walpun munta, yuqall wawatpach valle patxan qunt"asiña! ¡Janis mä rublo bolsillojan utjkchiyätxa, ¡wayn tawaqunakax wali valoraniwa!
  Helga kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Ukampis uka pachparakiw, experienciamax mayj mayjawa!
  Imill wawax Fuerza Aérea de Estados Unidos uka avionat tukuyäna, uka avionax wali khuyapayasiñampiw churasïna, ukat chillqt"asïna:
  - ¡Kunja ch"axwañasa... ¡Jichhaxa pataka cero ukhamawa!
  Friedrich chachajj wali kʼajkir jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, akaxa chiqapa ch"axwañawa. Ukat mä juk"a pachatxa waranq - cero!
  Helga kullakajj qʼala kayunakapwa muyuntäna. Jupajj delfín jan ukajj ballena jiwayir jaqëñwa munäna. Uka nuwasirix akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Nayaw twists ukat machaq oportunidades ukanakatakix jikxatastxa! ¡Ukat mä diosaruw tukuñ munta!
  Friedrich chachajja, wali jaya cheqat pusi avionanakaruw jaquqanisajj jankʼak jaquqanisajj akham jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa chiqpachapuni mä diosaxa? ¿Jupajj wali reinakïspati?
  Helga kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Diosax kuntix munki uk luraspawa, ukampis reinanakax walja jark"awinakaniwa. Amuyt"añataki, ¡janiw q"ala kayuni ukat bikini ukamp t"ijt"añjamäkiti!
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - Principexa q"ala kayu t"ijt"añ munarakitaynawa. Ukampis británico juyphi pachanx thayapuniwa. ¡Ukat kunjamarak jan kunka usump usuntkänasti!
  Helga kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ukampis reyinakax janiw usuntapkiti... ¡Ukat jumax mä wayna reyir uñtasitarakiwa!
  Friedrich chachajj wali kusisitaw akham säna:
  - Nayax nayraqatax alaxpachan reyipätwa, janiw Gran Bretaña markan reyipäkti!
  Helga kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Jiwasan reyisax alaxpachan ajllitapawa, jiwasan reyisax laq"at sartawayi! Jiwasan reyisax destino yatiyiriwa, jiwasan reyisax juma sapakïtawa!
  Friedrich chachajj uka tawaquruw amparapamp chʼallxtayäna ukat walkie-talkie tuqiw akham säna:
  - ¡Chiqpachansa jumamp chika loco tukusma!
  Helgax kuna cáustico uk uchañ munäna, ukampis janiw amuyupar purinkänti. Jilapachax Friedrich jupax wali k"uchi ukat culturani waynawa. Mä yurita ch"axwiri ukat pachpa pachanx jach"a erudición ukani. Jumax wali musphataw jikxatastaxa kunjams akax
  Uka munat waynax uk yati. Ukat janipuniw muspharañ jaytkiti.
  Ukat uka waynax wasitatwa tʼijuñ yänak qillqäna. Tunka llatunkan avionanakaruw jaquqanïna ukat arnaqasïna:
  - ¡Ku-ka-re-ku! ¡Taqi Yankees ukanakaruw espuelas ukanakamp ch"allt"ä!
  Helga kullakajj akham sasaw achiktʼasïna:
  - ¡Jichhaxa, ¡Aesir Emperador!
  Friedrich chachajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Aptapxam! ¡Ukajj jumanakankiwa!
  Helga kullakajj wali ajjsarasaw pä avionanak kimsa phallatan jaqontäna. Ukat jupax phuqt"at lakap ch"allxtayäna. Jupajj janipuniw jawqʼjatäkänti. Alemania markankirinakajj jukʼamp nayrar sartat pistolanakanïpjjänwa, jaya cheqanakaruw chʼalltʼapjjerïna. Ukat uraqinkir diananakarus chʼalltʼarakïnwa.
  Friedrich jupax imill wawapan suma sarantäwiparux iyaw sataynawa:
  - Ukhama jaya chiqatxa wali chiqaparu ch"allt"aña. Ukampis yatisktawa, aire conchas ukanakar qhispiyañatakix uñisirinakar jak"achasiñax juk"amp askiwa.
  Helga kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - ¡Ukampis jumax lurasmawa!
  Uka waynax wali amuyumpiw säna:
  - Ukampisa mä phenomenon... Ukat jumax mä suma imill wawakïtawa!
  Helga kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Nayajj wali chʼikhi jaqëtwa!
  Friedrich chachajj jupamp chikaw akham säna:
  - Mä jaqitakixa, chiqapa!
  Imill wawaxa jacht"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Janit jaqïktati?
  Uka waynax pallapallampiw jaquqaniwayi, phisqa avionetas estadounidenses ukanakaruw jaquqaniwayi ukat wali amuyumpiw jaysawayxi:
  - Janiwa, janiwa chachäkiti!
  Helga kullakajj muspharkañjamaw akham säna:
  - Ukat khitis jumaxa?
  Frederick jilatajj wali amuyumpiw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä superman ukhamawa!
  Uka q"illu tawaqux jank"akiw iyaw säna:
  - ¡Janiwa aka tuqita jiskt"asiñasa wakiskiti! ¡Sapa gesto luratamax uka tuqitwa parli!
  Uka waynaxa wali jach"atwa jaysäna:
  - ¡Jan uñt"atäñax mä jach"a q"ipi juma pachpar uchaña sañ muni!
  Helga kullakax akham sasaw jaysatayna:
  - Ukampis nayax mayj mayjäñ munta! ¡Akapachan nayrïr suma uñnaqtʼanïñamawa!
  Frederick jilatajj taqe chuymaw akham säna:
  -Ukat jumax wali munasirïtawa!
  Uka tawaquxa coquetjama säna:
  - Kunjamasa nayraxa?
  Uka waynax chiqa chuymampiw akham säna:
  - Suma nayra. ¡Janiw jach"äkiti, janiw jisk"akiti, chiqapuniwa, mä juk"a ch"uqt"ata ukat gracioso!
  Helgax q"ala kayunakap ajanupar jach"ar aptasax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunjamatsa nayaxa sarnaqaskta?
  Friedrich jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jiwaki! ¡Rubia ukax chocolate ukankiwa! Munsmawa!
  Helga kullakajj pächasisaw akham säna:
  - Ukat Gertrude kullakax?
  Uka waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¿Kunsa Gertrude kullakaxa?
  Helga kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Kunatsa, ¿janit jupax nayat sipan juk"amp suma uñnaqt"ani?
  Frederick jupax diplomática tuqitx akham sänwa:
  - ¡Jumanakax panpachaniw suma uñnaqt"anïpxtaxa, panpachaniw askïpxtaxa!
  Helga kullakajj akham sasaw logicamente akham säna:
  - Ukampisa janiwa taqpacha pachpa ajanunakaxa utjkiti!
  Friedrich jupax pallapalla, kimsa tunk juk"amp avionanakaruw jaquqaniwayi ukat q"ucht"awayi:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax akapachanx lurasispawa... ¡Ukham milagronakax awisax thayaruw qhant"i!
  Helga kullakajj mä jukʼa samarasïna ukat akham sänwa:
  - Inas jiwasana pachasa. Ukampis ¡sumanak lurañakiw munta!
  Friedrich chachajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamäpan!
  Ukat uraqinkir diananakaruw mayjtʼayasïna. Artillería ukar chhaqtayañax wakisiwa, ukat as waynax uk lurani. Ukat jupax wali chiqaparuw pallapalla. Jan ukajj inas jan tukuskir cheqapächispa.
  Helgax uk uñjasax akham sasaw jach"at arsu:
  - Walikiwa, jumampi Supermanampixa chiqpacha macho ukhamawa!
  Friedrich chachajj uka imill wawar chiqañchañajj wakisitap amuyasïna:
  - Mä macho ukax juk"ampirus uywa ch"amap uñacht"ayañawa... Ukampis nayax mä jakkir ukat calculadora amuyunïtwa!
  Helga kullakajj mä akatjamat akham jisktʼäna:
  -¿Rusianakampi parlt"apxtati?
  Frederick jilatajj jankʼakiw akham säna:
  - Ukhampuni!
  Helga kullakajj wali munasiñampiw jisktʼäna:
  - Ukatxa kunasa?
  Uka waynax mä phallawimpiw ch"axwantäna, phisqa tunk jila pistolanak t"unjasa. Ukat uka qhipatxa akham sasaw jaysäna:
  - Kunjamasa saña... Janiwa kunasa llamp"u chuymanïkiti. Walja tuqinakatx jupanakax jiwasan alemanes ukanakar uñtasitawa. Ukat niya taqpach wawanakapax qillqañ yatipxi ukat liyiñ yatipxi ukat sarnaqäwinak yatipxaraki.
  Helga kullakajj lartʼasisaw qhanañchtʼäna:
  - Ukhamajj ¿janit jupanakajj subhumano satäpkaspati?
  Frederick chachajj mä amtampiw akham säna:
  - Janiwa! Ukat anqax tuqitx rusanakax janiw ukhamakiti. Walja warminakapax ch"iyar ñik"utanipxiwa, wawanakapas ukhamaraki. Ukat jupanakax culturaparjam sarnaqapxarakispawa. Ukhamarus rusanakax ch"amanïpxiwa ukat qillqatanakapsa sarnaqäwinakapsa sum yatipxi.
  Helga kullakajj akham sasaw amtasïna:
  - Uka jak"ankir regimiento aéreo ukanx pilotos rusos ukanakaw utji.
  Ch"axwäwix sarantaskakiwa, ukatx Krauts jupanakax América uksanx anillo ukarux ch"amanchasipki.
  México markan capitalapataki - México markatakix wali ch"axwawinakaw utjawayi. Phisqa imill wawanakax soviéticos, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, wali sumaw jikxatasipxi. Ukat jan arsuñjam heroísmo ukamp nuwasipxi.
  Alenkax ametralladora ukanw phichhantawayi ukat akham q"ucht"i:
  - Jutam, mä q"uchu q"ucht"apxita, kusisita thaya, kusisita thaya...
  Anqäx markankir ch"axwirinakax ukampiw jaquqanipxi, ukat jan axsart"ir ukat perky ukhamaw ist"asi.
  Suma tawaqu Alena. Uka arumax mä jach"a ch"iyar jañchin americano chachampiw munasïna. Ukat wal kusisita jikjjatasiyäta. Jilapachax afroamericanos ukanakax wali larusiñanakawa. Jupanakax p"iqinchirinakapat chiqañchäwinak yatiyañx wal munapxi. Jisk"atpachax Alenax Coolidge tuqit mä anécdota ukampix wali larusitaynawa.
  Estados Unidos markan p"iqinchiripax warmipampiw mä uywa uywañ utar sarapxi. Uka cuartoruw gallonakampi jakʼachasipjje. Ukat p"iqinchirin warmipax akham jiskt"asi:
  - ¿Qhawqha kutis mä gallox warminakarux luqtaspa?
  Uka uñjirix akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Nillqu kuti, jani ukaxa tunka pusini kuti!
  Coolidge kullakax chachapar uñtasinx akham siwa:
  - Uñjapxam kunjamasa... Ukampisa janiwa ukham lurañjamäkiti!
  Chuym usuchjat p"iqinchirux uñjiriruw jiskt"i:
  - ¿Mä warmimpiti ukham luraski jan ukax yaqha warmimpicha?
  Jupajj jankʼakiw akham säna:
  - Chiqpachansa kunaymana jaqinakampiwa!
  Jilïr Irpirix wali kusisitaw akham siwa:
  - Walikiwa, kunaymananakampi, ukatxa nayaxa luraraktwa!
  Alenkax ukham anécdota ist"asax jaya pachaw larusitayna, ukatx uka temperamental rubiax ikiñanx wali askit uñjäna. Jach"a chacha perfección ukax jach"a imill wawarux wal kusisiyi. Uka qhepatjja, kusisita ukat chʼamaniw jikjjatasta.
  Jumax q"ala kayumpiw granada jaquntawaytaxa. Ukat uñjaraktawa kunjams fascistanakan janchipax ch"iqiyatäski. Ukat Alenkax kayunakapax wali suma ukat cincelado ukhamawa. Uka chachasa ukat yuqall wawanakas amparanakap uñchʼukiñ wal munapxi, ukax janiw muspharkañäkiti.
  Alenkax akham siwa:
  - ¡Uka musicaxa phust"atawa! Musica, musica, musica... ¡Awisax llakimp, yaqhip pachax venenompiw! ¡Musicax jallu, musica, musicax almaruw qhant"ayi!
  Ukat mayamp imill wawax kayupampiw granada jaquntäna. Ukjja, yatiñampi ukat khuyapayasiñampiw luraraki.
  Ukampis Mariax ametralladoratwa fusilaski. Imill wawax wali suma uñnaqt"anirakiw ukat uka chiqankir waynanakampiw uñt"asi. Ukampis Mariajj janiw ikiñar jankʼak sarir jaqenakat maynïrïkiti. Ukhamatwa parltʼasisma ukat parltʼasisma.
  Jan ukax mä película uñch"ukiñani... Mariax nayrïr kutiw uka jamuq uñjäna: "Thayampiw sarawayxi", ukat colores ukankarakiwa. Uka películajj kimsa horanakänwa ukat wali muspharkañänwa. Chiqansa, estadounidenses ukanakax kunjams ch"axwañ yatipxi.
  Uka tawaqux John Fraser machaq amigoparuw arsüna.
  - ¡Jumanakax ch"aman películanakanïpxaraktawa!
  Juanajj wali kusisitaw jachaqtʼasïna.
  - Kunatsa akaxa muspharkañawa?
  Mariax chiqa chuymampiw jaysäna, q"ala kayunakap laq"aruw ch"allt"äna:
  - Chiqansa, jïsa... nayax capitalistanakax janiw ukham películas lurañ yatipkiti sasaw amuyayäta.
  Juanax imill wawarux nayranakap ch"irmthapisaw akham säna:
  - Ukat nayax películas ukanakax taqpach propaganda ukhamawa sasaw amuyayäta!
  Mariax jachaqt"asisaw uk chiqanchawayi:
  - ¡Jïsa, propaganda! Ukampis ¡chiqa tuqit propaganda!
  Juanajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Kuna kasta chiqasa?
  Mariax pathos sasaw jaysäna:
  - ¡Soviético markanxa jaqinakatakixa wali suma jakawiwa utji!
  Juan, aka qhana wila waynax akham sänwa:
  - Akaxa América markana jaqinakatakixa wali suma jakawiwa. Ukat jumax chikat Wehrmacht ukan katuntatätawa!
  Uka arunak arsusinxa, Mariax jupa pachpaw colerasitayna. Ukat mä jukʼa jan amuytʼasisaw uñchʼukiñ yantʼäna:
  - Janiwa chikatakiti, jan ukasti juk"ampi!
  Juanajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Janiwa taqpacha kayu khuchhuqapkiti, jani ukasti chikata khuchhuqapxi, ukhamaxa akaxa niya llakisiñawa. Ukat chiqpachans capitulasiwaytaxa ukat Tercer Reich ukarux mä p"inqa tributo churaskta!
  Mariax chiqañchawayiwa:
  - Janiwa tributokiti, jan ukasti reparaciones...
  Juanax amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Jan ukaxa nayraqataru jan ukaxa nayraqataru!
  Mariax chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - ¡Ukat jumax Wehrmacht ukarux ch"axwañanx chhaqhayasktawa!
  Juanajj janiw sinti confiyaskänti:
  - Ukampis jichhax janiw jiwasan uraqisan ch"axwapkti!
  Mariax lakap ch"allxtayäna...
  Ukatxa yaqha tuqitwa sarapxta. Uka americano jaqix akham jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa Sherman tankixa munasmati?
  Mariajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Janiwa sumakiti. Jupax wali jach"awa. Ukat pistolajj jukʼamp chʼamaniwa.
  Juanajj akham sasaw iyaw säna:
  - Inas jiwasan juk"amp nayrar sartat Pershing ukax utjchispa. ¡Machaq tank lurañatakix mä qhawqha suyt"äwinakaw utjistu!
  Mariajj akham sasaw amparapamp arsüna:
  - Jiwasana IS-2 ukaxa juk"ampi sumawa. Ukat alemán E-50 ukax jilpachx aka americano diseñot sipanx juk"amp askiwa. Nayajj janiw jumajj jukʼamp sum jawqʼjkasmati sasaw amuyta.
  Juanajj chuym ustʼayasïnwa:
  - Jiwasana ingeniería ukaxa ch"amaniwa. Jumanakax rusanakax janiw kunas B-29 ukar uñtasit utjkiti.
  Mariajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Janiw jichhakamax utjkiti, ukampis niyaw purini! Ukat taqpachanx jiwasan tecnología ukax uraqpachan juk"amp ch"amanïxaniwa. ¡Ukat mä jukʼa tiempokiw wakisi!
  Juanajj pächasïnwa:
  - URSS markax sinti chhaqtawayi. Jumax janiw ch"amanïktati jach"a industrianak jaktayañataki. Jan ukax tecnología uñstayaña. Ukhamajj ¡alemananakamp jan waltʼayasiñajj janiw atipjatäkaspati!
  Mariax janiw uka tuqitx iyaw siskänti:
  - Jaqinakaxa, partido p"iqinchata, ukaxa atipjapxani. ¡Nayajj yattwa! ¡Ukat wali atipjäwiruw puriñäni!
  Juanajj jan kuns amuyasisaw akham säna:
  - ¡Kusisiñaniwa khititix iyawski ukaxa!
  Mariax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Iyawsäwix amuyt"asir arsuwinakampiw utt"ayatäñapa!
  Juanax uñjkañ muspharkañ jiskt"äna:
  -Janiw Diosar iyawsktati?
  Mariajj amparapampiw akham säna:
  - Nayra pachaxa, wawatpachaxa janiwa iyawsirïkti, precursorjamawa. Ukat jichhax... ¡janiw yatkti!
  Juanajj ukaruw jaysäna, botapampiw laqʼa rastrillojj säna:
  - Nayax wawatpach iyawsirïtwa, jichhax janiw iyawskti.
  Ukat waynax uñch"ukisïnwa. Jupanakax dugout ukanw aruskipapxäna. Ukajj wali juntʼünwa ukat qhanas chʼamaktʼarakïnwa. Chiqansa, americano jaqix janiw suma chuymanïkiti. Alemananakax nayrar sartapxi ukat atipt"apxi. Amuyataxa, niyaw Estados Unidos markar jutapxani. Kimsïr Reich ukan tankinakapax qhanaw americano ukanakat sipanx juk"amp ch"amani. Ukat chiqpachansa akax mä jachʼa jan waltʼäwiwa. Ukat alemán ametralladoranakax jukʼamp askiwa. Wehrmacht markanx walja yaqha markankirinakaw utji. Jupanakan nuwasiñ suma ch"axwawipax Alemania markan ch"axwawipat sipanx juk"amp jisk"akiwa.
  Ukampis jakhunakampiw ch"amanchasipki. ¿Kunsa Alemania markar uñisiñasa?
  ¿Janit sumäkaspa, ¿janit pachpa uraqisan nuwasiñasa?
  Juanajj Mariaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa jiwasaru jutapxtaxa? ¿Janit jumax chʼaxwäwit qarjatäkta?
  Tawaqux taqi chuymaw akham säna:
  - Ukat nayaxa! ¡Ukat markajax nuwasiñat qarjatäxiwa! Ukat ukatwa fascistanakax jan mayamp jiwasanakar jutapxañap munta!
  Juanajj janiw sinti confiyaskänti:
  - ¡Jupanakarux sayt"ayañäniwa! ¡Ukhamajj uk saytʼayapjjañapawa! ¡América markasax ch"amaniwa, ukat janiw qunqurt"ayatäkañäniti!
  Mariajj Juanar gustänwa. Ukampis amigonakapat sipansa, janiw mä chachampi jikisisajj munasiñatak jankʼak sarnaqkänti. Ukanakatxa, Allax inas juk"amp temperamental ukhamächi ukat janiw constanciar tolerkchiti. Jupax walja munasirinakaruw irpäna. Jupax ukham junt"u chuymaniwa.
  Chiqansa, Komsomol markankir jaqix janiw ukham sarnaqañ jaytkaspati, ukampis kunapachatï chʼaxwäwix utjki ukhaxa, munañan munañanakap jarkʼaqañax wali chʼamawa. Chʼaxwäwinakan jan walinakax chiqpachansa hormonanakaruw jan waltʼayi.
  Ukampirus Allax wali sum ch"axwaski. Ukat jupax kayunakapamp ch"axwañx walpun munaraki.
  Mariax juk"amp llamp"u chuymaniwa. Jupax Juanatakix axsarawa - inas jiwchispa.
  Alemanonakan ch"aman, jet ataque avionanakax arxatir soldadonakarux wali jan walt"ayapxi.
  México markax jach"a, qullunakaniwa, ukat akanx juma pachpaw katxaruñama. Alemanes jupanakax ukx amuyapxarakiwa, ukat capital markar bombardeo ukat artillería ukanakamp bombardeo ukanakamp uñt"ayasa, ukax jan walt"ayañatakiw ch"amachasipxi.
  Anyutax wali munat rubio ukhamawa, jupax mä suma lurawi lurawayi. Jupajj uka markankir wawanakaruw qolläna. Jupanakajj mayj mayjäpjjarakiwa. Jilapachax ch"iyara p"iqini, ukampis qhananakax utjarakiwa. Jupanakax q"ala kayukiw t"ijt"apxi. Zapato uchasipxani ukhaxa, yatiqañ utar mantañkamakiwa. Jisk"a, ukampis kusisita.
  Anyuta, jupanakar uñkatasaxa, wawatpachaxa wali kusiskañ pachawa sasina amuyäna, ukhamaraki akapach uñjatapa. Kunapachatï juma pachpax jan jiwirïkasmas ukham amuyaskta, ukat qutax qunqurkamaw purini ukhaxa. Wawanakasa mä suma chʼaxwäwimpiw nuwasipxi. Jupanakax ch"axwapxänwa ukat jachaqt"asisaw sarxapxäna. Janiw jilïr jaqinakjamäkiti, jupanakax jaya tiempow chuym ustʼayasipxi. Janiwa, wawatpach taqi kunas mayj mayjawa. Ukat intix jukʼamp qhantʼki ukat thayas jukʼamp llampʼurakiwa.
  Anyutax verano ukax wali askiwa. Ukat akanx niya sapa kutiw inti jalsu ukat junt"u. Oh México... ¿Kunas Hitler chachan apnaqawipanx suyt"apxätam? ¿Wawanakarux formación ukan marchasipxañapatak wayt"apxani ukat himnos fascistas ukanakamp q"ucht"apxañapataki?
  Chiqansa, URSS markanx wawanakax nayraqatax precursoranakax formación ukan sarnaqapxi ukat q"uchunak q"uchupxi.
  Ukajj janiw kuna jan walïkisa. Ukampis ¿janit fascista monstruonakax campamentonakan wawanakar tukjapkani?
  Nazis sat jaqinakax janiw tʼaqhisiyatäñarux jiskʼachapkänti, janirakiw jilïr maranïñatakisa qullqi churapkänti. Tunka mayan marani mä yuqall wawaxa mä phust"awimpiwa phichhantatäna, junt"u clavonakaxa kayunakaparu ch"allt"ata, ukatxa amparanakapasa, kayunakapasa p"akjatarakïnwa. Imill wawanakax ñik"utapat techot warkt"ataw uñjasipxäna ukat talonanakapas ninamp phichhantatäpxänwa. ¿Kunsa uka monstruonakajj lurapjjäna? Anyutax taqpach uraqpacharuw fascistanakan apnaqatap uñacht"ayäna. Ukat jupax axsarañar purirakïnwa.
  Ukampis jichhax chiqpachan barbaro maquinapax Tercer Reich ukax nayrar sartaskiw ukat juk"amp machaq uraqinak katuntaski. Ukat jan sayt"añataki, ukat jan kayunak mayjt"ayañataki... ¡Ajanunakajax qhant"iwa, botas ukanakax lliphipi!
  Machaq tanque E-50 ukax juk"amp jan walt"ayiriwa, ukax armas estadounidenses ukanakax janiw apt"apkaspati, punto-blank ukanx ukhamarakiwa.
  Anyutax mä mina alambre tuqikiw ch"allt"asi. Uka markankir Alberto sat mä waynaw yanaptʼi. Ukham janq"u ñik"utan chachax shorts ukanïnwa, wali munata ukat ágil. Jupax nayra munat Seryozha ukar uñtasitawa. Jupajj wali chʼikhi jaqënwa. Chiqansa, Albertox mä juk"a ch"iyar ñik"utaniwa, ukat juk"amp jach"a, ukampis tow-light ñik"utaniwa. Ukat jachaqtʼasi ukhaxa, ajanupax wali munasiñaruw tuku.
  Jichhax mä mina ukaw alemán E-50 ukan ruedanakap taypin ch"allt"ata. Uka ch"uqixa phallatapatxa phallawayi. Alemán jaqix usuchjataw uñjasi. Anyutax akham sasaw chillqt"i:
  - ¡Fascistanakan amparanakap t"ijtxañäni!
  Imill wawax qhipäxar qunt"asisaw jaltxatayna. Alemán jaqix qhipäxar kutt"añ qalltawayi. Ukhampachasa ukax juparux ch"allxtayäna.
  Anyutax kunjams ocupación ukan jikxatasïna uk amtasi. Ch"axwäw qalltatapax wali llakitaw katuqatäna. Waljaniw, jukʼampejj wayn tawaqonakajj jankʼak atipjañataki ukat Europa markan qhespiyatäñatak jaktʼasipkchïnjja. Anyuta imillax uka pachax wali q"axu wayn tawaqukïnwa, ukat yaqha wawanakamp chikaw yaqha chiqar jaqunukut uñjasipxäna.
  Ukampis Anyutax chhaqxataynawa. Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, uka tawaqojj wakichtʼasiñatakejj walja tiempow munasïna, ukat camionaruw qheptʼäna. Ukat nazis ukanakan puriniñap suytʼäna. Ukatx Komsomol suma uñnaqt"an jaqix axsarañ jikxatäna. Ukat inti jalsu tuqiruw sarxäna. Zapatonakajj machaqänwa. Uka tawaqux kayunakap chʼallxtayasïna ukat zapatonak apsuñapatakiw waytʼäna. Q"ala kayukiw sarawayta. Suelankir ñik"utax wali ch"ullqhiwa ukat janiw q"añuchatäkiti. Qalltanjja, mä jukʼa chhuxriñchjasïna. Ukatxa, juntʼuñ qalltäna, ukat tukuyarux kayunakajax chʼuqtʼatäxänwa ukat phichhantatäxänwa.
  Anyutax janipuniw q"ala kayuni sarnaqañax ukham t"aqhisiñar tukuspa sasin amuykänti. Ch"uxña pampan sarnaqañas usuchjasiñ qalltäna, ukat imill wawax chiqpachapuniw manq"apax phallawayxäna.
  Kunjamatsa ayllunkir ch"usawjaruw jalnaqäna, kayunakapax wilamp ch"allt"atäxänwa. Suma chuyman anfitrionax Komsomol waynan ch"akhanakap jariqäna. Uka usux mä juk"a juk"ampiw jilxattawayi. Ukampis Anyutax jichhax wali ch"amampiw sarnaqäna. Kayunakajajj waliptjjäna ukhajja, bast zapatonakampiw uka thaknam sarjjayäta. Ukampis uka pachparakiw suelanakajar yatinoqtañatakejj mä qhawqha tiempo jan zapatonakampi sarnaqañ yantʼawayta.
  Uka tawaqun kayunakapax jank"akiw q"añut tukuwayxäna, ukat mä juk"a pachatxa, quqa taypinx ramanakas ni conos ukanakas janiw axsarkänti.
  Ukampis nayrïr línea ukar puriñ thakix wali jayapunïnwa. Imill wawax kayunakapax wali qhururuw tukuwayxäna, ukat talonanakapax chhuxriñchjasiñ qalltäna ukat ch"iyjañ qalltäna. Ukat ukax wali llakiskañawa. Jisa, ukat mä jukʼa manqʼat awtjatäyätwa. Vacanakajajj usutänwa ukat qonqorinakajas usuchjasirakïnwa, uka tensionatwa.
  Janiw jukʼamp kusiskañ amtañanakakiti. Ukampis jila partejja, ¿kunas guerran kusiskaspa? Ay, kunatsa, nayrïr urutpachaw Ejército Rojo ukax qhipäxar kutt"awayxi. Ukat walja soldadonakas jaltxapxarakïnwa. Ukat uka lurawix janiw sayt"ayañjamäkänti.
  Jichhakamax Moscú jak"ankiwa Wehrmacht ukax laq"ar tukuwayi.
  Ukatxa Anyutax poesías ukanakaw qillqt"awayi:
  Mä kutix Wehrmacht sat barcox atipjatäxänwa,
  Napoleonax atipt"atawa, jan atipt"kay...
  Uñisirinakax janiw Rusia markan banderaparux takxatkaspati,
  ¡Kunapachatix jaqinakas ukat partidos ukanakax mayacht"asipxi ukhaxa!
  Mä q"uchumpi sarnaqañax juk"amp kusiskañawa, kayunakax jaquntatächi ukhas. Yaqha tuqinakatxa, uka qʼaxu tawaqux cartanak uraq manqhankir jaqinakaruw pasayatayna. Ukatwa nayajj wal jachʼañchasiyäta.
  Ukampis jichhax Anyutax chinonakaruw ch"axwawayxi, ukat chiqaparuw ch"axwawayxi. Jupax jisk"a nayraninakaruw jiwayi ukat chhuxriñchjasi:
  - Nayax Yak ch"axwiritwa, motorax phichhantatawa... Alaxpachax nayan qamañ utajawa!
  Ukat wasitatwa chʼiyar jaquntawayi. Cool imilla. Jupax q"ala kayumpiw mä vidrio jaquntäna. Ukax nuwasirirux nayraparuw chiqak ch"allt"i. Jupax liwxatasin jiwxiwa.
  Ukat Anyutax chirp"asi:
  - Akaxa janiwa thayakiti, jan ukasti wali thayakiwa!
  Imill wawax kusist"iwa, kunatix taqi kunas walikïskiwa...
  Jupanakan equipopan juk"amp ch"amani ukat jach"a Matryona, q"ala kayunakapamp granadanak jaquntañx walpun muni. Ukat infantería ukankirinakaruw chʼalltʼañ atipjaraki. Ukat tanquen barrilapsa sumwa jan waltʼayarakta. Jichhax alemán jaqix sarxañapawa.
  Matryonax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Ukat nayaxa janiwa mä wakaki leche churkti, jan ukasti mä kawalluruwa leche churta! ¡Ukhamatwa nayajj mä supermanätaj uñachtʼayawayta!
  Ukat imill wawax wasitatw pallapalla, ukat chiqaparu. Kimsa jiskʼa nayraninakaruw jaquqanïna ukat sistʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä super clase ch"axwiritwa!
  Ukat kuna aycha thixni Matryonax utji. Imill wawax pä metro afroamericano chachamp chikachasiñatakix mä munasiriruw ajlliwayi. Ukat wali kusisitaw jupamp munasïna. Kunawsatix chacha perfección ukax jilïr chachan amparapjam thithitax wali askiwa... Matryona ukham jach"a imill wawax jach"a tamanakaruw wali askit uñjäna. Ukat imill wawax orgasmo ukanx walpun arnaqasïna, ukat taqpach regimientox ist"añatakiw t"ijtxapxäna. ¡Kunja búfalosa!
  Ukampis jichhajj guerraw jukʼamp wakiskirejja. Ukat imill wawax ch"aman kayunakapamp granadanak jaquntaraki. Ukat adoquines ukat fragmentos ukanakas utjarakiwa. Matryonax uka tuqitx kusisitaw jikxatasi. Jakäwinxa janis taqi kunas ukham rosas ukhamäkchïnxa.
  Mä kutix imill wawax phisqa siwara lunthatasitapat mä coloniaruw tukuyäna. Jupajj wali manqʼat awtjatäjjänwa. Ukatakejj jupajj campamentoruw khitatäjjäna. P"iqijaruw ch"uqt"asiyäta. Ukat thaqhañ thakhix wawatakix wali muspharkañänwa. Jupajj ukan irnaqañapatakiw obligat uñjasïna. Matryonax janiw irnaqañat phinq"askänti, ukat quqanak khuchhuqatayna, wali askiwa jupax k"umaräxänwa. Ukampis carcelan mä jukʼa racionanakajj janiw wakiskänti, ukatwa uka tawaqojj taqe kunsa lakapar jaqontäna. Ukat laq"unaka, laq"unaka, quqa laphinaka. Maderat lurat campamento zapatonakax sinti jan walipunïnwa, ukat Matryonax qʼala kayukiw irnaqañ munäna, thayansa ukat chhijchhinsa irnaqtʼañ munäna. Imill wawax kimsa maraw mä colonia ukan jikxatasïna, ukampirus ukatx antutatäxänwa, ukax kunjams liberalización parcial ukax Beria markanx utjawayi. Ukhamarus Matryonax sapa kutiw norma ukar jilxattayäna, ukax uñjatarakiwa.
  Nayraqatxa, colonia juvenil ukat qhipatxa, imill wawax purinxäna ukhax cocinaruw jank"ak saräna ukat walja maranakatx nayrïr kutiw manq"äna. Ukat colonia taypinjja, jachʼa imill wawanakatakejj wali chʼamampi soldaduras de choque lurañas janiw wakiskänti. Janiw khitis Matryonarux colonia ukanx juk"amp chuym ust"aykänti. Masinakapax jan uñtʼat chʼamanïtapata ukat jachʼa puñchunakapat axsarapxäna. Matryonax juk"amp suma chuyman almawa, ukampis llamkt"äta ukhax walpun kuynt"ani, janiw sinti kuynt"atäkaspati.
  Imill wawax jilïr irpirinakamp chikaw wali suma sayt"atäna, ist"asirïnwa, producción ukan p"iqinchirïnwa, ukat janiw kuna lurañs jan munkänti, juk"amp ch"amäki ukanaksa. Janipuniw usutäkti. Jupax q"ala kayukiw q"añu thaya taypin irnaqäna ukat janiw mä nayras ch"allxtañs katjkänti. Jachʼa suma kayunakakiw wilaruw tukupjjäna, mä ganso kayunakar uñtasita, ukampis juntʼüpjjänwa.
  Matryonax zona muxsañcht"atapatw jach"añchasi, ukatx kimsa marat mä juk"a jilaw cama ukan jikxatasïna. Kunjamakitix, jupax ukankataynawa ukat mä expediente penal ukaniwa. Juezajj niya tunka marani wawaruw mä qhawqha siwarat churäna. Ukampis kimsa norma phuqäta ukhaxa, uka urux kimsa kutiw pasaski. Ukat Matryonax wali alwat sarxäna. Ukatwa gobiernon carcelankir isimp isthaptʼat kuttʼjjäna, qʼala kayuni, bronceado, jiskʼa ñikʼutani, chʼiyar ñikʼutani, khuchhurat ñikʼutani. Suma uñnaqt"ani, jisk"a uñnaqani ukat suma ajanuni.
  Jaqinakax jupar uñkatapxäna. Matryona, carcelan gris isimp isthapt"ata, juk"amp jisk"a, ukat ñik"uta khuchhurata, wali monja ukar uñtasitänwa. Uka uñtasitax juk"ampiw jilxattawayi, kunapachatix Matryonax qhipharkir phisqa patak kilómetros ukch"a thakhinak utar puriñkamax sarawayxäna. Chiqpachansa, qʼala kayumpiw yurïw markapar taktʼañ munäna. Ukat ukat Siberia markanxa, kawkhantï jupax jikxataskäna, taqi kunas mä jukʼa mayjäxänwa.
  Qhixu qhixu q"añuchata qhipatxa, q"ala kayukiw ch"uxña pampan sarnaqañax mä kusisiñ experienciawa. Utar purisax Matryonax usurïtap yatïna. Ukajj janiw muspharkañäkänti. Uka tawaqux guardianakampi sarnaqañax wali kusiskañänwa. Jilïr jaqëjjäna, heroico cuerpopajj chacha warmi ikthapiñwa munäna. Ukampis kunatix walja seguridad waynanakaw jupamp chikäpxäna, Matryonax janiw khitis wawan awkipax uk yatkänti.
  Ukampis waynax jach"a, k"umara, ch"iyar ñik"utani ukat ch"aman jilsuwayi. Jichhajj inas precursoräjjchi. Inas nayraqatapankchispa.
  Matryonax janiw wawapan destinop yatkänti. Chʼaxwäwi pachanxa, imill wawax jan usurïñatakiw chʼamachasïna, ukhamat nuwasïwinakat jan jaytañataki. Ukatakix mä tintura especial ukaw utji. Matryona kullakajj jupa pachpaw Rodnover ortodoxo sasin amuyasïna. Nayra rusa paganismo ukat ortodoxia ukanakamp mä kasta mistuta. Matryonax layqanakampi, layqanakampiw aruskipt"irïna. Jupajj chʼamanïrakïnwa.
  ¿Kunatsa alemananakax atipt"apxi? Jilïr layqax juparux sänwa, kimsïr Reich ukan irnaqapki uka layqasiñ ch"amanakax Moiras ukarux liwxatañ atipxatayna, ukax quri jakañ hilo ukawa, ukax Hitler jupatakix juk"a suerteni, ukat inas jan uñt"at ukhama. Ukat jichhax Fuhrer jupax phenomenal kusisiñ jikxatawayi. Genghis Khan jupas janiw ukax utjkänti, ukax Wehrmacht ukarux wali ch"amampiw churäna. Ukat alemán diseñadores ukanakax sum inventario lurapxäna, ukat mariscales de campo ukanakax patat p"iqinchapxäna, ukampis uñisirinakax janiw sum lurapkänti.
  Chiqansa, suertex wali wakiskiriwa. Hitler chachajj jachʼa chʼamanakaruw atipjäna, ukajj jila partejj suertenïtap laykuw ukham lurasïna. Mä chiqanx natural ukhamawa, kunatix occidental ukat mä chiqanx comando soviético ukax janiw sum amuyapkänti kunjams jichha pacha ch"axwawinakax chiqapar sartañapa. Ukampis cadena de coincidencias favorables ukax Tercer Reich ukaruw jan walt"ayarakïna.
  Chiqpach sarnaqäwinxa, uka pachatpachaw jan ukax suertex Wehrmacht ukanx mistxäna, ukatx mä qawqha jisk"a yänakaw nazis ukanakamp anatt"añ qalltäna. Ukajj Midway sat wali uñtʼat chʼajjwäwimpiw qalltawayi. Ukatx mä cadena de accidentes ukaw japonés ukanakar atipt"ayañatak utjawayi. Japón markax uka ch"axwäwinx juk"amp ch"amanïkchïnsa ukat juk"amp yatxatat ukat juk"amp yatxatat soldadonakanïkchïnsa.
  América markax janiw arsuñjamäkiti - qullqi tuqitx ch"amaniwa. Ukampis ejercitopasa ukat marina de guerrapas janiw nuwasiñatak sinti wakichtʼatäpkiti, janiw sum yatichatäpkiti ukat cheqañchatäpkiti. Calidad ukat experiencia ukax Japón markan ladopankänwa. Mä juk"at juk"at Inti jalsun Uraqipax flota estadounidense ukarux t"unjawayi. Ukat jupax atipjawayiwa. Mä cadena de accidentes Midway markar puriñkama. Uka qhipatxa suertex Japón markaruw q"al jaytawayi. Ukat América markax ofensiva ukarux sarawayxänwa, juk"at juk"atw nayrar sartawayi.
  Ukat ukxarusti, kunjamtï jilïr (wali suma uñnaqt"an!) layqax qhanañchkänxa, Japón markax Hitler p"iqinchat Tercer Reich ukan aliado ukhamätapax mä rol uñacht"ayäna. Ukat Fuhrer chachan suertepat mä chiqax samurai sat jaqiruw saräna.
  Ukhamarus, sapa patakatx llätunk tunk probabilidad ukampix, japoneses ukanakax kunjamakitix ukhamakiw aka ch"axwawinx atipt"apxañapäna.
  Yankees ukankirinakax nuwasiñat sipans juk"amp aljasiñ yatipxatapax qhanänwa. Alemanonakax ukhamarakiw mä yurïw ch"axwirinakan markapawa, jupanakax wali ch"aman economía ukanipxarakïnwa. Ukat jukʼat jukʼatwa Wehrmacht sat barcojj yaqha markankirinakaru ukat taqe kasta markankir jaqenakar chʼamthapïna, tankinakampi ukat avionanakampi phoqantatänwa, ukat jukʼamp chʼamanïjjänwa. Ukat jukʼamp facilakiw atipjäna. Yaqha markanakajj janiw uka contra saytʼañatakejj kuns lurapkaspänti.
  Matryona kullakajj mä jisktʼa jisktʼäna:
  - ¿Kunjamatsa Hitlerar atipt"añaxa?
  Layqax amparanakap tʼaxllirtʼasisaw chiqapar jaysäna:
  - Jupanakax lurapxaspän ukhax jupanakpachaw nayratpach lurapxaspäna... Ukampis akanx destino pachpampiw ch"axwañama...
  Matryona kullakaxa wali ch"amampiwa chhuxriñchjasïna. Ukat wasitat jisktʼäna:
  "¿América markatak ch"axwañar sarasax ¿janit jiwayapxitani?"
  Layqaxa jan axsarasaw akham säna:
  - Taqi phisqanakamaxa alaxpacha ch"iqa amparanakiwa. Ukat nazis ukanakax janiw ukhamakix tʼunjkaspati. ¡Ch"axwañamawa ukat destinomar iyawsañamawa!
  Matryona kullakajj jachaqtʼasisaw jan pächasis akham säna:
  - ¡Dignidad ukamp ch"axwañjamaw sasaw iyawstxa!
  Ukat chiqpachansa uka heroico imillax chiqpach leona warmir uñtataw nuwasïna. Alemanes, jan ukax juk"ampirus yaqha markankir nuwasir esclavonakapaw nayrïr jakhüwi katuqapxäna. Ukat mä ganchompis ukhamaraki.
  Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - ¡Mä pantjasirjamaxa, ch"uxña pañuelo qhispiyaña arsuwayta!
  Ukat mayamp nina, chiqapa ukat jan iyawsañjam heroico. Matryonax ch"iyar jaquntawayi ukat ch"iyar jaquntawayi. Anqäx markankir esclavonakax jaltxapxiwa. Chiqansa, kunapachatix tankinakax sarnaqapki ukhax juk"amp jan waliwa. Alemania markan tecnología ukax janiw mä kipkakïkiti. Ukhamajj ¡kunas! ¡Rusianakax juk"a yänakampi kusisiñ yatipxi!
  Matryona kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Jiwasaxa pioneros - comunismo wawanaka!
  Ukat mayampiw chiqaparu disparäna. Uka phisqa imill wawanakax juk"amp ch"amampiw irnaqapxäna ukat kuns lurapxäna. Ukat conchas ukanakax janiw jupanakarux ch"allt"apkänti.
  Ukampis americano waynanakaw jiwarapxäna. Tormenta soldadonakax alaxpachat jaquqanipxäna. Chiqpachansa, cohetes ukanakampiw americano posición ukanakarux jalluntäna. Uka pistolanakax irnaqarakïnwa. Jupanakax uraqin ninamp mä juk"a llamp"u chuymampiw jaysapxäna.
  Ukat kunapachatï gas lanzadoranakat bombardeonak jaquntañ qalltäna ukhaxa, qʼal axsarañjamaw tukuwayxäna. Ukat alaxpachax nina wila laxranakampis ch"allxtatäkaspas ukhamänwa.
  Imill wawanakax mä juk"a phichhantatäpxänwa, ukat ch"iyar ch"iyar imantasipxäna. Uka bombardeonakajj jukʼampiw chʼamachasïna. Alemania markankir autopropulsado buses ukanakax ch"axwapxarakïnwa. Bombanakampi cohetenakampiw jallu purintäna.
  Amigonakapar kusisiyañatakejja, Alena kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Janiwa pächasiñakiti, machaq wawanakaxa munasiñampiwa ch"axwapxi! ¡Dragonan horapax qhurukïkchisa, ¡tiempox mä jach"a jach"a tukuñatakiw ajlliwayistu!
  Ukat Alenkax pallapallampiw ch"allt"asïna, scout ukarux pinchasa, ukat wasitatw uka ch"usawjaruw jaltawayxäna. Ukat alaxpachat mä jachʼa lamar qutaw utji, ukat aguja tʼaqanakax tʼijtxaraki.
  Alemanonakax mä wali ch"aman TA-400 avión apnaqapxi, suxta motoraniw bombardeo lurañataki. Ukham maquinax modelos estadounidenses ukanakat sipanx wali askiwa, ukat alcance de vuelo ukanx ukhamarakiwa. Mä wali axsarkañ arma. Ukat bombanak jaquntaraki, jachʼa bombanakax bola phuqantatawa. Ukax walja patak metros ukch"a ch"iqiyatawa.
  TA-400 ukax niyas jan walt"ayat maquinawa. Jupajj wali chʼamani armanakampi jarkʼaqasiñatakiw chʼamani. B-29 ukax janiw ukampi chikachasiñapäkiti. Ukat kunjamsa uka superbombajj tʼunjäna. Taqi bloquex ukhamaw khathati, t"unjasi. Ukat ukham chʼamaw akan uñachtʼayasi.
  Ukampis Alenkax jan axsarasaw akham siwa:
  -Papuanonakax janiw juyphi pachanïpkiti, rusanakax jan suyt"añjam situacionanakanïpxiwa!
  Ukat chiqpachansa, inas uka tawaqux chiqächispa. Akax phisqax junt"u pachankiwa, ukatx jisk"a phichhantatakiw katuqapxi.
  Mariax akham siwa:
  - Nadezhda ukax nayan aka uraqinkir complejo....
  Ukat ukatsti chiqañchasi, amparapampiw chinuparux liwxati:
  - ¡Janiw mä complejo ukhamäkiti, jan ukasti mä brújula ukhamawa!
  Imill wawanakax, wali jach"a nina nakhantkchisa, wali jakasipkiwa. Allah ukax akham sasaw q"ucht"araki:
  - ¡Janiwa mä hilompi, mä hilompi sarnaqañ munkti! Jichhat uksarux Wila Ch"axwäwix jakaskakiwa!
  Ukampis ¿qhawqha Estados Unidos markankir soldadonakas nazis ukanakan artillería ukanakamp jiwayapjjäna? Janiw inamayakiti chiqpach sarnaqäwinx aliados ukanakax janiw pusi tunk pusini janïr purinkipanx frente jist"arañ atinapkänti.
  Jilapart pallapallanakat yatxatirinakax amuyapxiwa, ukhamäspa ukhax Estados Unidos ukat británico soldadonakax qutaruw jaquntatäpxaspa. Ukatjja, inas ukajj inti jalsu toqen nuwasiñanakajj kunjamäkänti uk niyas jan yanaptʼkchiti.
  Ukampis jichhax estadounidenses ukanakax sinti pasivo sarnaqatapatx chuym ch"allxtasipxpachänwa. Ukax taqpach inglés colonianak katuntañapatakiw jaysapxäna, ukat pachpa Gran Bretaña markaruw katuntapxäna. Ukax fascistanakaruw URSS markar t"unjañatak ch"am churapxäna, jichhax niya sapakiw ch"axwañatak wayt"ata.
  Ukat jichhax jiskt"awix akawa: ¿Stalin jupax paja sumankäwin kamachinakaparux p"akintaniti? Mä moral tuqitxa, Tercer Reich ukar atacañax janiw mä juchakïkiti. Chiqansa, Hitler pachpaw jan agresión tuqit parlir pacto ukarux jan axsaras pʼakintawayi. Ukampis mayni tuqitxa, wali askïspa uka jisktʼax utjaskakiwa. Inas alemanonakax territorio katuntasa ukat walja maranak ch"axwapxi, ukat jan juk"ampi sarkchiti. Jichhajj ¿jupanakar colerayañajj walikïskiti?
  Ukhamarus, América markax pachpa ch"axwäwit mistuñapawa, mä tregua ukar jan amuyt"asis firmasa. Ukat Truman jupax Roosevelt jupat sipanx juk"amp ch"amaka ukat juk"amp k"ari jaqiwa.
  Jach"a ch"aman cohetes ukanakax uraqiruw suyt"ayasipki... México markanx bombardeo ukanakaw utji. Ukampis janiw ukakïkiti. Alemanonakax americano markanakaruw atacapxaraki. Ukat nayraqatax pallapallanakan fabricanakapatakiwa. Jichhakamax janiw sinti ch"amanchatäkiti, ukax jach"a yatiyawinakat ukhamarak territorio estadounidense ukan jayarst"atapatw uñstawayi. Ukat jiwasan pachpa pallapallanakan nayrar sartawipar yanapt"añax juk"amp wakiskiriwa.
  Ukampis, sañäni, pusi misil A-10 radion apnaqat Toronto markar jaquntatäna. Mä ataque wali qullqini, ukampis kunayman tuqitx alemanes ukanakax jaya chiqat disparañ yatipxatap uñacht"ayapxäna, ukat chiqaparu. Ukampirus chiqans mä TA-400 lanzamiento ukax juk"a qullqikiw munasispa, waranqa kilómetros ukch"a jayat ukham misil apayañat sipansa.
  Ukampis dispositivos ukanakax utjiwa, jupanakax jisk"a Uraqin órbita ukar jaquntañ yatipxi - satélites espías. Fuhrer ukan urupanx mä satélite ukar uñstayañ arsuwayapxi, ukax Estados Unidos markan territorio ukar filmañatakiw uñt"ayasi.
  Mariax q"ala, suma uñnaqt"an kayup phichhantäna. Uka chʼakhanakajj jukʼamp punkitänwa. Ukajj iyaw sañajj janiw walïkiti. Taqi chiqanwa junt"u, ukatxa janiwa kunasa chhuxriñchjasiñatakixa utjkiti.
  Uka tawaqux kawkïr precursoranakatï alemán verdugonakax brasero apnaqasaw suelanakap fritʼapkäna ukanakat amuytʼañ yantʼäna.
  Jupanakajj jukʼamp llakitaw jikjjatasipjjpachäna. Ukampis aguantapjjäna ukat janiw arnaqasisa ni jachasas llakip uñachtʼayapkänti. Ukat jachapkäna ukhajja, kisunakap chʼalljjtayasisaw jachäna.
  Ukajj precursoranakan heroísmopawa, ukat janiw jachañapäkiti. Uka tawaqux nazis sat jaqinakax jupar jisktʼapkaspa ukhamwa amuyäna. Mä estanteruw warktʼapjjäna ukat qʼala talonapsa mä juntʼu hierrompiw phichhantapjjarakïna. Ukat jachañat sipansa, arnaqasiñat sipansa, ajanumat larusi.
  Mariax wawatpach liytʼkäna uka librot amtasïna: "San Juan sat libro". Ukanjja, kunapachatï nayrïr jaqejj tʼaqhesiyatäñapäkäna ukhajja, janiw indionakjam mä estante patxan qʼuchtʼañjamäkiti sasaw säna. Ukampis qʼochtʼasajj cheqapuniw jukʼamp sum jikjjatasi.
  Ukat Mariax jach'at q'ucht'äna;
  Jumaw nayan suma Mama Markajaxa, .
  Taqi planetax jumat jach"añchatawa...
  Rusia markax mä sapa familiar uñtasitawa,
  ¡Alaxpachan coro ukan q'ucht'apxäta!
  
  Jiwasax Awki Patan himnop jan q"añut jark"aqapxtanwa,
  Jach"a jach"a tukusaw pächasiñanak infierno ukar jaquntawayi...
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  ¡Sumankañaw kutt"ani ukat wali qhant"ani!
  
  Taqi ch'aman Tatitu Luriri,
  Pachamaman jist"arat chiqanakapax wali jach"anchatawa...
  Janchix walja kutis tʼaqhisiñamp tʼaqhisiskchixa,
  Ukampis ¡Rusia markampi nayampejj walja patak maranakaw mayachtʼatäpjjta!
  
  Jiwasan Mama Markasax wali qullanawa,
  ¡Janiwa, ¡rusa soldadot sipansa ajayun jukʼamp chʼamani!
  Mä k'ajkir warawaraw jiwasan patat nakhantaski - .
  ¡Uñisirirux nuwasïwin tʼunjañäni!
  
  Jichhax juk"amp k"ajkir picos ukar puriñäni,
  Marte sat planeta patjjar wila banderar jiltayañäni, sawkasisaw...
  Chiqansa, Jesusax jachʼa Diosax jiwasanakampïskiwa,
  Tunka suxtani escudonakaw utji - ¡yaqhanakax utjani!
  
  Moscú jak"ankir mä imill wawax uñisirinakampiw nuwasïna,
  Confianzampiw fascistas ukanakar atipt"awayi...
  Ukampis uka diosa caprichosa Marte sat diosajj maysaruw kuttʼjjäna,
  ¡Ukat wali llakkañajj jupar katuntatätapawa!
  
  Mä qʼala kayuni imill wawaruw chʼiyar chʼiyar irpapjjäna,
  Ninax wali coleratw jupar talonanakapan nakhantäna...
  Qʼala kayunakapjja pinzanakampi pʼakjapjjänwa,
  ¡Ukat mä wila cadenampiw wal jawqʼjapxitäna!
  
  Ukampis suma uñnaqtʼan warmix jan waltʼäwinakarux aguantänwa,
  Mä imill wawaruw mä carcelan t"aqhisiyapxäna...
  Fascista ukax janiw mä amukt"at jach"at arskänti,
  ¡Postumomente mä Komsomol ukankirïnwa mä premio ukamp!
  Wali ch"ama ch"axwawinakaw utji, alemanes ukat jupanakan mayacht"asiwipax taqi tuqitw estadounidenses ukanakar t"unjapxi.
  México markan ch"axwawix mä juk"a ch"amanchawayi. Jach"a markax uraqpachan jach"a markanakapat maynïriwa, qullunakan jikxatasi ukat wali ch"amaw mä diana ukhama katuntañataki. Ukhamarus estadounidenses ukanakax México markanx ch"amanchasipxäna, ukatx nayratpach ukanx mä base ukat munición depósitos ukanakaw manqhan bunkers ukan lurapxäna. Ukat ukax México markarux capital ukar muyuntat uñjasax katjañapatakiw jaytawayi. Estadounidenses jupanakax janiw ukhamakiti.
  Alemanonakax janiw qhipäxan ukham jach"a ch"aman markamp alay tuqir sarxapxañapäkiti, ukat lakapat ukham ch"aphinak apsuñ yant"asax ch"amakt"apxani sasaw amuyapxäna.
  Fuhrer chachajj cheqapuniw soldadonakapan mä caldera jaytañ ajjsaräna. Ukhamarus alemanes ukanakax serie E ukan juk"amp nayrar sartat tanques ukanakamp phuqhantat uñjasipxäna, ukat nayrax wali uñt"at tanque Pantera-2 ukaruw lantintañ munapxäna, ukax juk"amp jark"aqatawa ukat armat ukhamarak janiw juk"amp jisk"akïkänti conducción ukan.
  Uka condicionanakanxa, Tercer Reich irpirinakax planos de disco apnaqañ jiskt"awimpiw uñjasipxäna.
  Ukampis jan walt"awix akawa, jet laminar ukax avión ukar jan ch"axwañapatak lurawaykchisa, janiw jupanakpachax jupanakat pallapallanak apsuñjamäkänti. Janitï, chiqpachansa, planos de disco ukanakax avionanakarux ramar planos ukanakax fantástica velocidad ukat invulnerabilidad ukanakamp apnaqaspawa. Ukampis jupanakan yanapt"apampix bombardeaña jan ukax fuego jan ukax misiles lanzamiento ukax wali ch"amawa. Chiqansa, laminar campo jist"antañamawa, cargas ukanaka antutaña ukatxa mayampi jist"antaña.
  Yaqha amuyujja, disconakar cañonanakampi armañaw utjäna, uka cañonanakajj radiación térmica jan ukajj láser ukanakaw mistu. Ukampis ukatakix tiempo apstʼasirakïnwa.
  Kunjamakitix platillos voladores ukanakax niyas apnaqañaw wakisi.
  Abril phaxsit 13 urunak saraqatarux pä disco avionanakax nayrïr kutiw nuwasiñan yant"atapxäna. Uka volante platillonakax niya amukiw sartapxäna. Ukampis mä qhanaw utjäna. Ukatxa, Atlántico sat jachʼa quta khurkatasaw México markar tʼijupxäna. Kunjamtï yatktanxa, uka armax mä jach"a ch"ama reserva ukanïnwa.
  Ukampis Wehrmacht sat barcojj apnaqkäna uka territoriorukiw nuwapjjañapatak mayïna. Kunatix janiw kuna pachas yaqha markanakar tecnología de armas ukax churañasäkiti, ukax pachapat sipans wali nayrar sartatawa.
  Margaret ukat Albina jilatanakajj mä joystick sat aparatompiw nayrïr disco apnaqapjjäna. Jichhakamax jupanakan lurawipax americano avionanakar ch"allt"añakiw utjäna, ukatx walja tripulantes ukanakax janiw munaskänti.
  ¿Kunatsa uka discotecanakajj imill wawanakar katuyatäna? Kunattix jan chʼamani chacha warmix ukham nuwasïwinakanx jukʼamp sumwa jikxatasi. Warmi pilotonakanx sapa patakatx chhaqhatanakax walja kutiw chachanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa.
  Ukhampachas taqpachanx Luftwaffe ukax mä ratio wali sumaw jan walt"awinakanxa. Superioridad ukax entrenamiento de combate ukaruw jan walt"ayaraki, ukat juk"ampirus aviación aérea ukaruw jan walt"ayi, ukax janiw mä kipka uñisirinïkiti.
  Margaret ukat Albina jupanakax Europa uksat México markaruw niya pä velocidad de sonido ukamp avionat sarapxi, ukampis ukax janiw discus uksanx jikxataskiti: kunjams suma sarnaqañax. Ukajj mä trenan sarkaspa ukhamawa.
  Margaret kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Akaxa ukhama suma aruskipawiwa jiwasaxa utjistu. Kunjamakitix mä arma de hadas - janiw mä espada jan ukax cañón apt"atäkiti!
  Albinax logicamente qhanancht"iwa:
  - Jisk"a arma espacial ukar uñtasita, aliens ukanakar uñtasita.
  Margaret kullakajj qʼala, musculoso kayunakap chʼalljjtayasisajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Nayax mä juk"a qullqi fork out ukat alien ukar manq"ayañ munta! Nayax mä juk"a qullqi fork out lurañ munta, ukampis jupax janiw moo, jan calve!
  Albinax amparanakap t"axllirt"asisaw akham säna:
  - Akax chiqpachapuniw ch"ikhi q"uchuxa. ¡Pallapallanakan marchanakap lurañ yatipkta sasaw amuyayäta!
  Margaret kullakajj pamparuw qhepar qontʼasisaw jaysäna. Mä qawqha push-ups ukanakaw lurasïna. Jan arsut saräwirjamaxa, bikini ukamp isthapt"ataw jikxatasïna. Jilapachax Luftwaffe ukanx niya taqpach tawaqunakax imill wawanakax bikini uniformes ukar mayjt"ayapxäna. Kunjamakitix pachax jaysatäspa ukat janiw sinti thayäkänti. Mä cuerpojj mä jukʼa isimp isthaptʼatäspa ukhajja, avionampiw jukʼamp sum jikisispa sasaw amuyapjjäna. Ukat avión apnaqirinakax aka tuqinx wali yatiñampiw avión apnaqapxi.
  Practicax ukax chiqanchawayiwa. Thaya taypinsa imill wawanakax kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw qʼala jan isinïñ yantʼapxäna. Bikinis ukanakax wali modaruw tukuwayxi.
  Ukhamajj imill wawanakajj niya qʼala jan isinïpjjänwa, ukajj janiw muspharkañäkiti. Ukat jupanakan chimpunakapampix bikinis ukanakax wali sum sarapxi. Chiqansa, ejercito taypinxa taqi warminakaw suma uñnaqtʼanïpxi, ukat suma uñnaqtʼanïpxiwa. Kunapachatï mä tawaqux cuerpop chʼamañchtʼani ukhaxa, suma uñnaqtʼaniw uñnaqtʼani, ukhamatwa qhanpach uñachtʼayasini. Ukhamaraki, kunapachatix bikini uchasktan ukhax suma thayax lik"i phichhantañatakiw yanapt"i. Ukat imillanakax wali ch"ullqhi ukat curvado ukhamarak esculpido abs ukanakampi.
  Chiqansa akax suma uñnaqt"aniwa, tawaqunakan janchipawa. Chiqansa, kayunakamax qʼala, ukat qʼala suelanakampix autox jukʼamp sumwa jikxatasi, ukat uka autompis mayakïxaraktawa.
  Inas ukat wayn tawaqu pilotonakax wali suma jaqinakäpxchi, ukat jan niya jiwkasax puntuacionanaka rack up lurapxi.
  Hitler chachajj ejercitonkir warminakar jan yäqatapat cheqpach sarnaqäwin pantjasitap khitis yatpacha. Ukampis bikini isimpi isthaptʼat imill wawajj wali chʼamäspawa. Fortunax jupanakarux walpun munasi, ukat jupanakax wali juk"akiw jiwapxi.
  Albinax push-ups lurañ qalltarakïna, akham amuyasa:
  - Kunapachatixa sarxataxa, wali sumawa jikxatasi.
  Margaret kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Kuyuñaxa jakañawa!
  Panpachaniw nuwasirinakax rubios ukham uñt"atäpxäna. Ukat wali sumarakiw. Suma, chiqans, jupanakax janiw nayrïr discoteca ukanakat maynirux atinisipkaspati mä combate modificación warminakar jan suma uñacht"awinakampi.
  Taqi kunas jupanakatx wali askiwa: figuranakapax gracia atlética ukat poder erótico ukanakamp phuqt"atawa. Ukat ajanunaka, wayna, fresco, jan mä dobladillo jan ukax arruga. Ukat ch"uxña, mä juk"a ch"uxña ñik"uta.
  Ukham imill wawanakarux yuqall wawanakax uñchʼukipxi ukat walja horanakaw jan saytʼas uñchʼukipxaspa.
  Chiqpachansa jan uñt"at, ariano, atlético suma uñnaqt"ani.
  Albinax amparanakapamp sayt"asisaw p"iqip patxarux jisk"a, ch"uxña kayunakap ch"uqt"äna. Uka disco avionax piloto automático ukankänawa. Janiw jupar tʼunjañjamäkänti, ukhamajj imill wawanakajj jankʼakiw kusistʼapjjerïna ukat juntʼuchasipjjerïna.
  Uka muspharkañ auton pampapajj llampʼu, jan nina nakhantir plásticompi ukat qʼañunakampi chʼoqantatäjjänwa.
  Margaret kullakajj arktäna, panpachaniw imill wawanakajj amparanakapamp saytʼatäsipkäna. Ukat kayunakapampix alaxpachat jaquntapxäna. Ukajj mä bicicleta muytayañjamarakïnwa. Ukhama charming ukat jan uñt"at.
  Albinax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Nayax chiqpach ariano, Reich ukan uñisirinakaparux jan khuyapt"ayasiri... ¡Nayan ch"amajax nórdico ukhamawa!
  Margaret kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukampis nayax bromanak anatt"añ munta. ¡Al menos jupax chiqpach ariano ukhamarakiwa! ¡Ay, ¡kunja chʼaxwäwix wali muspharkañawa!
  Albinax mä jisk"a aruruw jisk"achasax akham säna:
  "Ukat ukhampachasa nayax amuyta janiw rusanakax qhipäxan jaytañasäkänti". ¡Stalin jupax atipt"asitapat saraspawa ukat huelga ukarux saraspawa!
  Margaret kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Pä frente tuqin ch"axwañatakix ch"amanïpxtwa! Jumax yatisktawa, Wehrmacht ukax kimsa tunk phisqhan millones jila pallapallanakaniwa. Jilapachax yaqha markankir jaqinakawa. Janiw ukhamakiti, qarjata rusanakax tunka millones jila apthapiñ yatipxañapataki. Ukampis Japón markax utjarakiwa.
  Albinax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna, p"iqipax mä machaq ch"iyar bola ukham janq"u:
  - Jisa, chiqawa! ¡Jiwasax ch"amanïtanwa! ¡E-50 tank, ukax walja luratawa, qhipharux pallapallanakasar taqi tuqin satisfacta!
  Margaret kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¿Tanque? ¡Plástico ukamp ukham maquina lurañ munapxi sasaw yatiyapxi!
  Albinax pächasisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Armadurax jan ch"amanïxaniwa... ¡Aterrizaje operacionanakatakix mä suma amuyt"äwïkchisa!
  Margaret kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat jiwasan discus ukax titanio ukamp luratawa. Ukat taqi chʼaxwäwinakar saykatañatakix wali chʼamaniwa.
  Albinax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Titanio ukaxa wali jila chanini metalawa. Ukampis ¡mä jukʼa tiempotjja, diseñadoranakajj jukʼamp chʼamani acero lurapjjani sasaw amuyta!
  Margaret kullakajj qʼala kayunakapwa chʼalljjtayasïna:
  - ¡Amuyunakajaxa mä tama kawallunakawa!
  Albinax jacht"asisaw akham säna:
  - ¡Mä qarwaxa juk"ampi sumawa! ¡Jupax juk"amp jach"awa!
  Margaret kullakajj amparat jaltasaw akham säna:
  - ¡Jirafax jach"awa! ¡Jupaw jukʼamp sum yati!
  Uka qhipatxa imill wawanakax apthapisinx kayunakapamp jawq"japxäna. Ukatwa mä thuqtʼäwis utjäna. Ukat jupanakkamaw jachaqtʼasipxäna.
  Albinax akham sänwa:
  - Janiwa, jiwasanakjama ch"axwirinakampixa, pataka estalinanakas janiwa axsarapkiti!
  Margaret kullakajj amparanakaparuw muyuntäna ukat akham sänwa:
  - Kunatsa pataka? Inas waranq mä kutixa?
  Albinax akham sasaw arsüna:
  - ¡Janiwa millón!
  Margaret kullakajj akham sänwa:
  - Jan ukaxa mä waranqa waranqa chikatani!
  Albinax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jan ukax mä billones ukat mä cuarto!
  Ukham atipt"asiñax larusiñatakjama ukat jan amuyt"kayjamaw uñtasïna. Ukampis uka pachparakiw wali larusiña. Imill wawanakax jan kuna jan walt"äwin aruskipäwinakap jaytxasax push-ups ukanakaw lurañ qalltapxäna.
  Margaret kullakajj nayra sarnaqäwinakapatwa lupʼïna. Mä juk"a jach"a familiankir tawaqu. Juparojj wali jiskʼa maranïkasaw mä escuela especial ukar khitapjjäna. Ukanjja, mä qhawqha chʼama entrenamientonak pasawayta. Juparojj jañchi toqet yatichatäjjänwa ukat entrenarakïnwa. Mä tuqitxa, ukax imill wawarux jukʼamp chʼamanïñapatakiw yanaptʼäna, ukampis mayni tuqitxa, wawatpach aptʼasirakïnwa.
  Ukampis Margaret kullakajj jankʼakiw ukar mantawayjjäna. Ukatjja, uka escuelanjja, clubes ukat kusistʼañanakaw utjäna. Suma uñnaqtʼanakajj piscinanwa nadapjjerïna, gimnasia lurapjjerïna ukat jaljtapjjäna.
  Ukat yateqapjjta, kunayman arunakwa yateqapjjta. Chiqansa, matemáticas, física ukat kunayman clásico yatichäwinak yatichapxirïna. Margaret kullakajj libre tiempopanjja, ciencia ficción sat qellqatanak liytʼañ wal munäna. Jules Verne sat jilatarojj jukʼampiw gustäna. Ciencia tuqit jikxatatanakapax wali muspharkañ aventuranakampi chikt"atawa. Yaqhip kasta inventonakax jichhakamax janiw atipt"atäkiti.
  Mä disparompiw mä fortaleza taqpach tʼunjañatak utjkäna uka conchas ukanakajj jukʼamp muspharkañänwa. Uka armajj cheqpach guerran wali askïspawa.
  Margaret kullakajj Alemania markan Polonia markar ataque luratapat istʼasajj amuytʼayatäjjänwa. Alemanonakax mä atipt"äwit mayniruw atipt"apxäna ukatx taqiniw Hitlerar yupaychapxäna. Qalltanjja, walja jaqenakan amuyupajj jarkʼaqatäkchïnsa. Ukampis Fuhrer chachajj taqe kunanwa atipjäna. Ukhamaraki economía tuqina. Qullqituqit jank"ak jilxattawi, ejercito ukan jaktäwipa, Renania ukat carbón ukan kutt"aniñapa. Ukat Austria markankir Anschluss sat jan wila masipa. Alemanes jupanakax mä juk"a ch"allxtataw uñjasipxi, kunatix Checoslovaquia markan ch"axwawipax utjawayi. Ukampis uka qhepatjja, Múnich markajj arktäna.
  Uka qhepatjja, Alemania markajj sumankañamp taqe kunsa jikjjatkaspa ukhamänwa. Ukat Klaipeda suyurus kutt"awayxarakïnwa. Ukampis uka qhepatjja, Polonia markampi chʼajjwañaw qalltäna, ukat pä uru qhepatjja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwiw utjäna. Waljaniw, imill wawanakas ajjsarayasipjjäna. ¿Yaqha atipjäwix utjaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa? Ukampis kimsa semananak qhepatjja, Polonia markajj tʼunjatäjjänwa, Alemania occidental marka contra nuwasiñajj janiw qalltawaykänti, ukat samarañaw utjäna. Jichhajj sumankañaw utjani sasaw waljanejj amuyapjjäna.
  Ukat Francia markarux jankʼakiw ataque lurapxäna. Ukat propagandax wali kusisitaw yatiyäna: ¡atipt"apxtwa!
  Ukat Margaret kullakajj ukham atipjäwin jan chikachasitapat chuym ustʼayasïna. Ukampis janiw ukhamakïkiti. Ch"axwäwix sarantaskakiwa, Alemania, ch"axwaña, mä markar mä markar ch"amt"ayawayi. Ukat mä heroe de hadas ukham uñisirinakapan p"iqip khuchhuqatayna. Ukat ukhamatwa Margaret kullakajj nayraqatar sarjjäna. Mä piloto ukhama. Jupax vuelo escuelaruw saräna ukat alaxpacharuw tukuyäna.
  Uka tawaqux jank"akiw juk"amp puntunak apsuñ qalltäna. Rusia markankir pilotonakampiw nuwasïna. Jank"akiw as soviéticos ukan mä juk"a jan ch"amanïtap amuyasta - jupanakan jan qhipäxar kutt"añ munapxatapa. Ukampis akax suicidio ukhamawa kunapachatix ME-262 ukham ch"aman armado avión ukamp ch"axwapkta ukhaxa.
  Margaret kullakajj soviético sat avionanakaruw tʼunjäna, wali sumwa tʼunjäna. Jupajj janiw khuyaptʼayasiñ yatkänti, janis qhoru jaqëkaspas ukham amuykchïnjja. Ukat imill wawax bikini isimpiw nuwasïna, mä jukʼa thayäkchïnsa.
  Ukat ukaw nuwasiñan yanaptʼäna. Janiw mä kutis avionapajj jaquqanïkänti, janirakiw sinti jan waltʼayatäkänti. Ukhampachasa ME-262 ukaxa aksa tuqinxa wali ch"amani maquinawa.
  Margaret kullakax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukham uñt"atawa. Ukat chiqansa, uka tuqit jachʼañchasïna. Ukat jichhax juparux tʼunjir jukʼamp nayrar sartañ maquinampiw katuyatäxi.
  Albinax avión apnaqirirakïnwa, pallapallanakan familiapat jutirïnwa. Ukhamarakiw mä musculoso rubia, Cruz de Caballero ukham uñt"atawa kunayman lurawinakata, nayraqatax alaxpachan. Ukampis Albinax infantería ukan mä jukʼa nuwasiñ atipjäna. Jupax francotirador ukhamaw clasep uñacht"ayarakïna.
  Panpacha imill wawanakax niya kipkakïpxiwa, ukampis mayj mayjarakiwa, chiqans ajanupanx mayj mayjawa. Ukampis wali uñtʼat musculonakanïpjjewa, cuerponsa wali chʼamaniwa. Jichhax push-ups lurapxäna, mä ángulo lurapxäna ukat chirpapxäna:
  - Jach"a ch"axwirinaka, ch"amani marka... Ukat yaqhipa tuqinakanxa wali sallqa ukhamaraki Supayan luqtirinaka!
  Uka qhipatxa Albinax lart"asisaw uñch"ukisïna:
  - ¿Kunatsa Supayaxa? Jan ukajj ¿taqe chʼamani Diosächi?
  Margaret kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Jisa, jiwasan ejercitosa suertenixa, ukhamaxa jani Diosampixa janiwa yaqhaxa utjkaspati!
  Albinax amigoparuw chiqañchäna:
  - ¡Janiw Diosampi jan ukax Diosampi! ¡Taqe Chʼamani Diosajj chʼamani ukat jan khuyaptʼayasir jaqenakarojj wal munasi! ¡Arianonakax taqiniruw t"unjapxani!
  Margaret kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukat jiwasax ukham tecnología ukaniwa! ¡Disco avionanakax mä milagrowa!
  Albina, ch"amampi mä esquina lurasa, iyaw säna:
  - Jisa... ¡Munasaxa luraraksnawa!
  Margaret kullakajj akham sasaw amuytʼasis qhanañchäna:
  - Ukat kunapachatix jan munktan ukhax luraraksnawa! ¡Chikat uraqpachankir forzado cientificonakax jiwasaruw yapuchapxistu!
  Imill wawanakax juk"amp ch"amampiw esquina lurañ qalltapxäna. Ukat autopajj thaya taypinwa jalnaqäna. Ukajj mä OVNI ukar uñtasitänwa. Ukham muspharkañ ingeniería ukan lurawipa. Kunatix nivel tecnológico uksat sipans lurasiwayi ukax típico planeta Tierra ukataki. Yaqha tuqinakatxa, avión de disco ukax walja radares de punta ukanakampiw equipata. Nayax pitip ist"twa...alarma!
  Imill wawanakax jaltasaw uñch"ukiñ pantallanakar t"ijtapxäna... Uka uñacht"äw jach"aptayapxäna... Ukhamaw utji, tunka payan Mustang americano ukat pusi Airacobra ukanakaw nayrar jaltxapxäna. Estados Unidos markankir avionanakax qinayanak taypit mistunipxäna. Amuyataxa, mä juk"a jach"a disquete uñjapxäna, jan ukax radar ukamp escaneapxäna. Ukham volante platillonakax radar ukan niyas jan uñjkayakïkchisa. Ukampis alaxpachanxa wali jaya chiqatwa uñjasipxi.
  Pä escuadrón ukanakaw disco ukar atacañ yant"apxäna. Margaret kullakajj jankʼak sarnaqañatakejj joystick sat botonanakaruw chʼetjjtäna. Ukat jupax ram ukar saräna. Mä boxeadoran puñchupjam wali chʼamampiw mä platillo voladorajj qhantʼäna. Ukat mä americano ch"axwiriruw ch"allt"awayi. Mä diamante khuchhurix hierror chʼalltʼkaspa ukhamänwa. Chispanakax jallu purintäna, ukat laminar flujo ukax avión ukarux lliphipi virutanakaruw t"unjäna.
  Albinax qʼala amparanakapamp joystick katxarusaxa, wali yatiñampiw disco muytayäna ukat wasitatwa Fuerza Aérea de Estados Unidos sat chʼaxwirirux chʼalltʼäna. Jupajj chʼiyjatäjjänwa. Ukat uka rubio terminador ukax saraskakiwa, mä avionat mayniruw t"unjäna.
  Margaret kullakajj akham sänwa:
  - Jiwasax jupanakarux chhaqtayapxtanwa... ¡Kunjamtix tizax mä borradorampi!
  Albinax jacht"asisaw akham säna:
  - ¡Jupanakaxa janiwa ch"amanïpkiti!
  Uka disquetejj walja kutiw americano avionanakat sipansa jukʼamp jankʼak sarnaqäna. Ukat chiqpachansa janiw jupat jaytañax utjkänti. Ukhamaraki, alemán auton maniobrabilidad ukax wali muspharkañawa. Ukampis machaq armampi uñkatasisaxa, estadounidenses ukanakax wali amuyumpiw sarnaqapxäna: ch"iqiyapxäna. Ukat imillanakax wali jankʼakiw arknaqapxañapäna.
  Mä discompi chʼalltʼatajj chʼalljjtañ qalltäna, chips apsutäkaspas ukhama. Belonzi ukan uñt"at discopax taqiniruw t"unjatayna ukat t"unjatayna. Ukat ukhampachasa janiw khathatt"askänti.
  Imill wawanakaxa uñisiriru arknaqasa larusipxäna. Jupanakax atipjapxänwa ukat ch"allaruw tukupxäna, khuchhurata. Ukax wallpa arknaqir cometa ukar amtayistu, ukat inas juk"amp jank"ak arknaqchispa. Ukat ukham khuchhuqirix Ilya Muromets sat jaqin tesoro espadapar uñtasitarakïnwa. Khitis taqi kuns khuchhuqatayna... Ukat niya taqi kuns katjañ atipjatayna ukat ch"allt"atayna.
  Imill wawanakax allsusinx niyaw sillunakapat jaltxapxäna, amparanakapamp kayunakapamp abrazaderanakat katxarusa. Ukat kunjamatsa wali katthapisipxäna. Ukat nuwasipkakispänwa.
  Ukampis qhipa americano ch"axwirix atipjataw uñjasi. Imill wawanakax nayraqatapat ch"uñu ch"uñunak ch"allxtayapxäna. Ukat mayampiw disquete autopiloto ukar mayjtʼayapjjta. Albina kullakajj esculpit purakapar chuchuyasaw akham amuytʼayäna:
  - Inas jiwasaxa manq"añasa?
  Margaret kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ukaxa wali suma amuyt"awiwa!
  Ch"axwirinakax refrigerador ukar amparap luqtapxäna. Albinax kayupampix uka boton ch"allt"äna. Pä tubo de mezcla nutricional ukaw mistunïna. Imill wawanakaxa wali amuyumpiwa amparanakaparu katxarupxäna. Khuchi aychaxa suma ch"uqimpi ch"uñumpi ch"uñuyata ukatsti tomate salsa. Sapa tubo ukan etiquetapanx mä k"uchirt"ayir khuchhi ukat mä tomate ukaw guisante ch"uqimp uñt"ayata.
  Imill wawanakax wali amuyumpiw chuchuñ qalltapxäna, tubo ukar mä juk"a ch"allt"asa. Margaret kullakajj akham sänwa:
  - Niyaw mundos cósmicos ukar sarañäni. Ukatx inas ukham manq"anakax astronautanakar churatächispa.
  Albinax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa, ¡ukax wali askïspawa! Yaqha pachanakar t"ijt"am, jak"ankir planetanakar uñtañamawa.
  Margaret kullakajj sillpʼisaw samkañjam säna:
  - Jisa.Akaxa wali sumawa. Ukat ¿kunjamsa uka yaqha markankirinakajj uñnaqanïpjje? Inas jaqenakar uñtasitächi. Jan ukajj inas mayj mayjäpjjchi?
  Albinax amparap luqxatäna ukat akham amuytʼayäna:
  - Inas elfonakampi jikisissna. Uñnaqapanx jaqir uñtasitawa, ukampis janiw monot uñstapkiti, jan ukasti pusit jutapxi. Ukatpï jupanakax jinchunakapax puntani ukat wali munat uñnaqaniwa.
  Margaret kullakajj mä muxsa jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Elfanakax janiw kuna chuymanïpkiti sapxiwa!
  Albinax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Inas... ¡Ukampis jaqinakan ukham kusisiñapax wali askïspawa!
  Margaret kullakajj uka tubot chuchuyäna. Jupax manq"antasinx akham sasaw arsüna:
  - Jisa... ¡Janiw kunas chuymankipstañat sipan juk"amp jan walïkiti! ¡Uka tuqitxa, ¡ukax Diosan jan waltʼäwipakïskiwa!
  Albinax q"ala kayuparuw amparamp luqxatäna. Naya jakʼankir mä waynaruw amuyta. Ukham jach"a, musculoso, Apolo ukham. Jan ukax inas Hércules sat chachax utjchispa. Ukat jupar amparamp luqxatatap amuytʼäna. Jïsa, ukajj wali askïspawa.
  Ukat jukʼamp jachʼa lurañar sarañataki. Ch"aman acaricias ukat acariciadas ukanakax pecho ukan junt"u jamp"att"awinaka. Kunjamatix ch"aman chacha lakanakax carmesí chuchuruw amparamp luqxata. Ukat kunjamsa wiñayatak waynäkasa ukat suma uñnaqtʼanïñ munta.
  ¡Janipuniw chuymankipstañamäkiti, wiñayatakiw waynäñamäkiti, jiskʼa jaqëñamäkiti, atlético ukhamäñamawa!
  Albinax axsarañ suyt"äwimpiw akham amuyt"ayäna:
  - Inas jaqinakax kuns uñstayapxaspa jan chuymankipstañataki?
  Margaret kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Jaya jan ukax qhipharux, chiqpachansa, chuymankipstañax atipjatäniwa... Ukampis jiskt"awix akawa, ¿uka uñjañatakix jakañäniti?
  Albinax amigopar chuymachtʼañ yantʼäna:
  - Ciencia ariana ukaxa taqi kunsa luraspa ukhaxa, pachaxa pasaniwa ukatxa jiwatanakaru jaktayapxarakiniwa. ¡Ukat ukat kunapachas jiwañäni ukhajj janiw kunäkaniti!
  Margaret kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  Jani ñanqha pachampi kusisipxañäni,
  Awisax iyaw sañax ch"amakïkchisa...
  Wawanakax anatt'asipxani, larusipxaniwa,
  Ukat jan jiwañaruw puriñäni... inas!
  Imill wawanakax tubonakatwa umapxäna. Aycha ch"uqi, guisantes ukatsti tomate, mä wali suma ukatsti manq"aña. Margaret kullakajj jutïr chachapsa amuytʼarakïnwa. Ukhama bombeado ukat ch"ikhi, jach"a nayraqatani. Jupajj Spartak sat animalaruw wal gustäna. Mä apnaqiri, jan ukax jachʼa comandantet yurir jaqix mä esclavoruw tukuwayi. Espartaco tuqitxa, Margaret kullakax mä novela italiano qillqirin liyt"atayna. Mä suma obra de arte, janiw ukarux uñstayañjamäkiti.
  Chiqansa, Spartak sat chachax tracia markan wali jachʼa pʼiqtʼiripänwa, ukax qillqirin inventopawa. Espartaco sat chachajj tracia markankirïpachati janicha uksa janiw yatiskiti. Jupajj tracia markankir sección ukankirïnwa. Spartak markan chiqpach sarnaqäwipatx juk"a yatiyawinakakiw utji. Jupajj libre naskaspa ukhamawa. Ukat Roma markankir ejercitopan legionariot irnaqtʼirïta sasaw sapxaraki. Ukatxa, kunapachatï chʼaxwäwix Tracia markar sarxäna ukhaxa, uka chʼaxwäwit sarxarakïnwa, ukat romanonakampiw nuwasïna. Jupax wasitat katuntatäxänwa ukat gladiadoranakaruw aljatäna.
  Ukatx arena ukanx Spartak ukarux jach"añchäwiw purintäna. Ukampis Spartak chachajj alemán jaqëspawa. Margaret kullakajj uka heroempiw ikiñankkaspas ukham amuyasïna.
  Akax wali jach"awa - ¡ukham jaqi! Warminakax jocks ukarux wal munapxi. Margaret kullakajj Spartak kullakajj jan uñtʼat yatiñanirakïnwa sasaw amuyäna. Jupajj esclavonakampi pisinkirinakampi mä jukʼa jan sum wakichtʼat ejercitompiw romanonakar atipjäna. Janis ukhamäkchïnjja, gladiadoranakan pʼeqtʼiripajj wali chʼamampiw cheqañchäna.
  Inamayakiw cónsulanakax Espartaco markar jankʼak puripxäna. Jupajj mä atipjäwiruw maynit maynikam atipjäna. Ukampis tukuyarojja, aljantañaw jukʼamp jan waltʼayäna. Ukat jupanakax Spartak markaruw atipt"apxäna.
  Esclavonakan nuwasiñapajj janiw atipjañampi tukuykänti. Ukajj jukʼamp askïspawa. Atipjasajja, esclavonakajj Roma Imperioruw tʼunjapjjaspäna, ukampis ¿kunsa kuttʼayapjjaspäna? Planetanakan aka cheqanjja, qhan barbarismojj utjaspawa. Ukhamajj cristianismojj janiw ukham walja jaqenakar uñtʼatäkaspänti. Ukhamajj janiw Constantino emperadoratakejj ukhamäkaspänti, jupajj alajjpachatwa ukham religionajj uñstayäna. Ukat tiempox chiqpachapuniw cristianismo contrax utjäna. Ukhamajj mä jisktʼaw utjäna, ukajj wali amuytʼasiriwa: ¿Criston jaktatapajj janiw mä cuentokïkiti sasin uñachtʼayasmati?
  Jiwatat jaktañ toqet taqe testigonakas apostolonakas jiwapjjänwa jan ukajj jiwayatäpjjänwa, ukatsti apostolonakan discipulonakapas jiwarapjjänwa. Cheqas tiempompejja, iyawsäwijj aynachtʼawayjjänwa. Ukat jan jiwir arsüwi sapakix janiw wakiskänti. Ukatjja, yaqha jaqenakajj pachpa paraisot amuyapjjerïna. Uka pachpa egipcionak apsusipxam. Jupanakax mä taqpach cienciaw jiwatanakax utjatapat uñt"ayasipxi.
  Ukat kunanakatï pruebanakat jisktʼapkäna ukhajja, tiempompejj jukʼampiw iyawsäwinïñatak yanaptʼäna. Ukat ¿Constantino pachpat sumankañ munir cristianismo iyawspachäna, niya taqe jakäwipanwa guerranakan sarnaqäna? Jan ukax inas, taqi kunat sipansa, jan utjatapat axsarayatächïna, ukat jiwatat mä jukʼa suytʼäwinïñsa munchïna? Janiw yatiskiti... Ukampis janiw oficialmentex Criston autoridadap katuqañamäkiti, ¿ukax taqpacha... ¿Cristianonakax pä waranqa mara qhipat qhispipxpachati?
  Ukampirus akax mä subjuntivo sarnaqäwiwa. Ukatwa japoneses ukanakax Midway ukan aka pachan atipt"apxäna, ukatx Hitler jupax walja ch"aman amtäwinakwa luratayna, ukat juk"amp nayraw taqpach ch"axwäw yatiyatayna ukat taqi ch"amapampiw nuwasiñ qalltatayna. Ukat ukax akhamawa: alemanes ukanakax taqi frentes ukan nayrar sartasipki. Ukat walja frentenakan sum sarnaqapxäna.
  Margaret kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Accidentes ukax cadena de historia ukan eslabón ukar uñtasitawa, mä fracaso ukat mä completo reversión!
  Albinax saskakiwa:
  - Taqi kunas akapachanx aleatorio ukhamawa, juk"ampis suerte, ukampis naturalmente walja jan walt"awinakampiw tukuyta!
  Margaret kullakajj qʼala amparanakapampiw tubo aptäna, ukat tallop tʼijtʼayasajj chʼalljjtayasïna. Jupax aycha mä juk"a chuchuyäna ukat amuyasïna:
  - Ukampisa janiwa jan walt"awinakaru puripktanti, ¡atipt"apxaraktanwa! Ukhamajj janiw pesimismojj wakiskiti.
  Albinax janiw ukham arsuwaykiti:
  - Chika uru manq"añaxa wali askiwa, atipjañaxa jani waliwa, juk"ampi jan waliwa juma pachpa chhaqhayaña!
  Imill wawanakaxa amukt"apxäna. Manq"añ tukuyasax ikiñar jaquntatäpxänwa... Ukat kunats mä pä horanak jan ikipkaspäna. Ukatxa janiw jukʼamp tiempox utjxaniti. Estadounidenses jupanakax walja avionanakanïpxiwa ukat sapa kutiw ukanak katuqapxani.
  Imill wawanakax sillunakaparuw qhipäxar qunt"asipxäna ukat jank"akiw kamachirjam ikt"apxäna. Jupanakax mä suma samkapxäna... Mä machaq pachan jikxatasipxäna. Jupanakax jupanakan thakhiparjamaw sarapxi. Taqi muyuntkipanx ch"uxña quqanaka ukat junt"u uraqinakaw utji.
  Ukat mä akatjamat mä waynaw tantachäwir tʼijtäna. Ukhama rubio, musculoso, shorts ukakiw uchasi. Ukat mä jach"a lobo, mä toro uñtataw jupar arknaqt"asi. Imill wawanakax ametralladoranak amparapat apsusaw nina nakhantayapxäna. Uka lobojj chuym ustʼayasjjänwa. Jupax liwxatasïna, pachpa wilapampiw ch"amakt"äna. Uka animalan wararitapax wali muspharkañänwa. Mä sepultura qala qhipäxat jutaskaspas ukhamaw ist"asïna ukat mä búfalo ukat mä araña ukanakan jawsañ señalanakap mistur uñtasitarakïnwa.
  Uka waynaxa sayt"asïna. Jupax mä juk"a musphataw chiqak nayrar uñtäna. Uka waynaxa tunka kimsani jan ukaxa tunka pusini marani uñnaqäna. Mä wali munat ajanu chacha chinuni, suma esculpido musculos, abs losa. Chuymapax ch"uqimp uñtat janq"u, q"illu ch"uxñanakampi ch"allt"ata, ukat ñik"utapax ch"iyar ch"iyar ch"uxñampiw ch"uxña.
  Mä wali suma wayna tawaqux mä cartel ukar warkt"asispawa - chiqpach ariano. Jan ukasti ch"uxña nayranakax sinti suma chuymanïpxiwa. Ukat jachaqt"asiwipax perla ukhamawa. Margaret kullakampi Albina kullakampejj uka waynar jakʼachasisin mä arukiw akham jisktʼapjjäna:
  - Kamisaki! Khititasa?
  Uka waynaxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Nayax Rey Matt satätwa! Uraqixa Rosa Mists ukankiwa.
  Albinax jachtʼasisaw akham säna:
  - Rey... ¿Kunatsa q"ala kayu?
  Uka waynaxa wali jach"atwa jaysäna:
  - Nayax mä golpe de estado ukan jan walt"ayataw uñjasta. Mariscal Korshunov jupax uka reino ukan ch"amap katuntawayi. ¡Ukat reyin isij chʼiyjasaw chikat qʼala helicópterot mä juntʼu pampar jaqontapjjetäna, ukanjja sallqa animalanakaw utjäna!
  Margaret kullakajj jachtʼasisaw amparap luqtäna.
  - Ukhamawa Majestad... Walikiwa, kunasa, yanapt"apxirisma?
  Matt reyix jan amuytʼasisaw amparanakap luqxatäna.
  - Nayax pächasta... ¡Pänikiw jumanakax utjapxtam, ukat mä taqpach ejercito ukaw pistolanakampi, helicópteronakampix utji!
  Albinax q"ala kayupar ch"allt"asisaw akham jaysäna:
  -¡Ukhamarakiw ejercitonakamp nuwasiñax wakisïna! ¡Janiwa, ¡chiqapatak chʼaxwañatakix wakichtʼatätanwa!
  Margaret kullakajj uka wayna reyin nayraparuw amparanakapamp chʼalljjtayasïna:
  - Jan axsaramti, jumampïpxtwa!
  - ¡Janiw nayajj ajjsarkti! - Waynaxa jach"a jach"a tukusaw jan sinti jach"a, tufted amparanakap chiqachäna. Ukat saskakiwa. - Walikiwa, nayaxa amuyta nayan apnaqatanakajaru sarañasawa, jupanakaxa reyiru yanapt"apxani.
  Albinax uñkatasinx akham jiskt"äna:
  - Kawkirus sarañaxa...
  Margaret kullakax uñch"ukisïnwa... Taqi muytapanx mä junt"u uraqiw utjäna. Mä juk"a Amazonas uksat amtayistu. Jachʼa helechonakaw jiltäna. Walja quqanakaw panqaranakani utjäna. Ch"uqi ch"uqixa rosas uñtasitawa, ukatxa petunias - qhana saminakani, wawanakan markachirinakaparu uñtasita. Quqanakan laphinakapax jach"a ukat ch"amäki uka uñnaqanirakïnwa.
  Jachʼa libélulanakajj albatros ukham tʼijtjjapjjäna, metro ukchʼa chʼiyar chʼiyar chʼiyar mariposanakajj liwjjatapjjarakïnwa.
  Albinax alaxpachar uñkatasaw akham säna:
  - ¡Akanx kimsa intiw utji!
  Margaret kullakajj pʼeqep jachʼar aptasisaw akham säna:
  - Wauu! ¿Akax yaqha planetati?!
  Matt sat waynax musphataw cejas jiltayasïna:
  -Kuna yaqha planetasa?
  Margaret kullakajj amparap luqtäna ukat akham jisktʼäna:
  - Ukampisa akaxa qhanawa janiwa Uraqikiti.
  Uka waynax jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukhamajj ¿Uraqit juttati? ¡Aka qhuru planetatwa, kawkhantï taqe pachpa qhanajj qhantʼkäna!
  Margaret kullakajj jachaqtʼasisaw mayamp jisktʼäna:
  - ¿Uka Pacha uñt"tati?
  Wayna reyejj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Ukhampuni! ¡Jiwasan civilización ukax ukat juti!
  Albinax uka waynarux jukʼamp sum uñkatasaw akham säna:
  - Walikiwa, jïsa... Jumaxa jaqir uñtasitawa, suma uñnaqt"ani!
  Matt reyix mä qhana p"iqimpiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukat jumax wali suma uñnaqt"anïtawa! ¡Corona kutt"ayañ yanapt"apxita, naya pachpaw warminakajar tukuyä!
  Imill wawanakaxa larusipxäna. Margaret kullakajj akham sänwa:
  - ¿Janit wali alwat jaqichasiñatakixa?
  Uka waynax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Reyinakax nayratpach jaqichasipxam! Nayax pusi warminïxtwa, jumamp chikaw suxta warminakax utjani, janiw harén ukar jakt"añax wakiskiti!
  Margaret kullakajj jukʼamp jachʼat larusitayna.
  - Ukhamajj ¡mä harén utjtam! Wauu!
  Matt chachajj pechop phustʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunas mä reyix jan harén ukanixa? ¡Janiw jachʼañchatäkaspati! Nayax mä jach"a markan reyipätwa, ¡mä satélite espacio ukar jaquntapxtwa!
  Albinax uka waynarux amparapat qhumantt"asaw akham säna:
  - Muxsa masija... ¡Jichhakamax janiw warmimar tukuñax llakiskti!
  Wayna reyix imill wawarux ajanupar jamp"att"äna, ukatsti lakaparuw jamp"att"äna ukat jach"at arsüna:
  - Jumax wali suma thujsa... Jumax wali muspharkañawa...
  Oleg Rybachenko, jan ukasti aka pachanx kawkhantix nazis ukanakax ch"axwapkän uka pachanx yaqha universo ukanw uñt"ayasi. Kawkhantix chiqpachan jan sinti qhuru ukat agresivu guerra espacial ukax utjkän uka chiqana. Ukanxa waynaxa mä kasta rasguñaruwa mantarakitayna.
  ¿Kunatsa jan jiwañatakejj chʼamachasiñamajj wakisïna? Janiw kunas inaki jutkiti. Ukat wali ch"amampiw irnaqañama, wayna. Ukat chiqpachansa jan jiwañampi ukat kuna jan waltʼäwinakampis sarnaqañamawa.
  Ukat Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix kunayman universonakan mayj mayjawa. Ukat jila partejj cheqpach sarnaqäwit sipansa jukʼamp jan waliwa, kunattejj Tercer Reich sat gobiernojj wali chʼamaniwa. Ukat chiqpachansa mä milagrompiw atipjatäna.
  Ukhamat Oleg Rybachenko jupax mä paralelo pachan jach"a lurawinakap phuqhi.
  Moscú markar ataque ukat Rzhev ukar ch"axwañax sarantaskakiwa. Bomba lanzadoranakampi ukat artillería soviética de cohetes ukanakamp jawq"jasaw uñisirinakax nayrar sartapxäna. Alemanes jupanakax jan jakt"kay yänakapampi ukat bombardeonakapampix apsuñ yant"apxäna, ukhamarak cohetes salvos ukanakampi.
  Nayrar sartañax juk"at juk"atänwa, phichhantat uraqinak taypinwa. Soviético jaqinakax caballeros ukham ch"axwapxäna... Rzhev jupax nazis ukanakatakix payïr Stalingrad ukhamaw tukuwayi. Taqi markachirinakax jupatakiw ch"axwäwinakanx chikañchasipxäna.
  Mä jisk"a tama precursoranakax Lenin callen tunka kimsan numeron utap katxarupxäna. yuqall wawanakas imill wawanakas nazis ukanakar jak"achasipxañapatakiw jaytawayapxi ukat fusiles ukanakamp chiqak jachaqt"asir lakaparux jaquntapxäna. Jan ukajj utan lurat explosivonakampi granadanakampi uñisirinakaruw jaqontapjjerïna. Ukat ukhamatwa atipjañatak yanaptʼapjjäna.
  Tunka mayan marani Mishka waynax amukiw jikxatasïna, p"iqipax mä metrallampiw t"unjatäna, ukatx Masha imill wawax francotiradoran balampiw jiwayatäna. Ukampis mayni waynanakaw jan banderarjam chʼamampi chʼaxwapxi. Amuyt"añataki, Pashkax taqi ch"amapampiw mä paquete transporte manqhar jaquntäna, ukat uñisiri infantería ukankirinakamp autox kutt"ayañapatakiw wayt"äna. Ukampis Sturmtigers ukat Strummamonts ukanakax jak"achasipxiwa, jach"a markanakan ataques ukanakatakix jan walt"ayir armas ukanakawa. Pashka ukat jupamp chik yaqha pä yuqall wawanakax jakäwinakap jan walt"ayasax mä barril ukarux pä reactivos líquidos ukanakamp mistusaw ayxatapxi, ukax mayacht"asisaw mä ch"aman explosivo ukham lurapxi. Chika q"ala jan isin waynanakax hollín ukamp q"añuchatäpxiwa, ukat niyas jan uñjkayaw uka ch"amakt"at qhipäxanxa.
  Pashkax ch"amampiw jaqukipi. Jupax wali jisk"akiwa, waña momia ukar uñtasitawa, costillanakapax ramanakar uñtataw mistu. Mä barril ayxatañax ch"amawa, ukampis, ay, sapuru granadas ukanakax janiw ch"amanïkiti mä Sturmmamont ukar patak phisqa tunk phisqhan tonelada pesa, ukat jan kit de combate ukampi. Mayni pä yuqall wawanakax juk"amp jisk"akiwa. Niya llätunka maranïpkchisa, qʼala kayunakapajj wali qʼañuwa, ukatwa lijampi papelar uñtat tʼunanak patjjar thuqtʼasipjje. Mä juk"a pachax cañonadas ukax mä juk"a amukt"awayxänwa ukat calloused kayunakan muyuñapax jinchujaruw ch"allxtayäna. Uka waynanakax chiqpachanx q"ala kayukiw marpachan sarnaqapxirïna, ukat thaya aguantapxirïna kunapachatix kayunakapax chiqpachan ch"uxñaruw tukuwayxi. Ukampis muspharkañawa, ukham sinti entrenamiento espartano ukarjamaxa, janiw khitis yuqall wawanakas imill wawanakas usuntkänti.
  Ukat qullanaka ukat antibióticos ukanakax sinti pistʼatapatxa, kʼumaräñax wali wakiskiriwa. Ukampis chiqpachansa, jisk"atpach marpachaw mä faro ukat shorts ukanakamp isthapt"asisma, ukhamax chiqpachans janiw thayax katjkätati ni kunka usump usuntkätati.
  Yaqhax janiw manq"at awtjañarux yatintksnati, thaya pachat sipansa. Ukat niya taqpach muyuntatäki uka markanjja, ¿kuna kasta manqʼanakas utjaspa? Kawkhantix sapa jisk"a thakhix niya chiqaw ch"axwata.
  Pashkax mä bala amparapat katuqäna, ukat kisunakap ch"allxtayasïna, lakap wila mistuñkamaw ch"akhutayna, ukhamat jan jachañapataki. Janiwa, janiw fascistanakarux ukham kusisiñ churkaniti. Rusia ch"axwirix janiw llakimp jach"at arskiti. Uka waynax barril apsusaw waynanakarux arnaqasïna:
  - ¡Uka p"akjaña, wali jakaña!
  Uka yuqall wawanakax janiw akan munasxiti, uk amuyasax jank"akiw jaltxapxi. Qunqurinakapasa, codonakapasa niyaw qʼañunak patxar jalnaqtʼasax wali chʼuxñakïxi, ukat chhuxriñchjasipxaraki. Ukax wali askiwa, janiw ist"añjamäkiti, ukax ist"añjamawa.
  Pashkax cruzó ukat arnaqasi:
  - ¡Nayax URSS markaruw luqtaskta!
  Mä barril Sturmmamont ukan pistas manqhar jaquntatawa. Mä warariw ist"asi, wilamp chikaw wilax ch"allt"asi, ukat waynax ch"iyjataw uñjasi. Ukampis Hitler chachan maquinapax janiw uka p"akjañarux saykatañjamäkiti, t"aqa t"aqaruw t"aqanuqtawayi. Ukat mä jachʼa barril de bomba lanzadorajj tʼunjatäki uka perqa taypinwa tʼijtʼi.
  Pashkax jiwxänwa, ukampis almapax yaqha universoruw jank"ak sarxäna. Chernbog jupa pachpaw uka waynarux yaqha universoruw irpäna. Ukhama jach"a anillo Awkin utji, jiwatanakan almanakapax ukar sarxapxi. Ukat uka universonakax janiw sistema Hyperveer ukankxapxiti, jan ukasti mä sistema independiente ukhamawa. Mä jaqin sarnaqäwipax imatäxiwa ukat ukhamarakiw amuyupax imatäski, ukatx jupax jakäwipan experiencianakapx jutir universo ukanx apnaqaspawa, kawkhantix mayni jiwatanakax mä kutikiw jakapxi. Janchix wasitat jiwxani ukhaxa, almax jutir universoruw apasxani, ukat jaqix kimsïr kutiw jakani... Mayampi jiwxani ukhaxa, uka transferenciax pusir universoruw purini. Diosataki ukat Diosanakan Superdiosapataki, Generadorajja, jan jaktʼkay walja luratanakat sipansa jukʼamp jachʼawa. Ukat alman sarnaqatanakapax janiw tukuskaniti, mä jaqix mä nivelar jilxattañapkama, ukhamat jupa pachpa demiurge Diosar tukuñapkama.
  Akax Hiperrevolución ajayun satawa. Ukat jaqinakax wali jisk"a nivelankapxi tronon kayupanx taqi ch"amanïñar ukat taqi munañanak phuqhañar puriyi. Mä juk"a pachatxa, sapa mayniw amtapar purini, walja yurïwinaka ukat jiwatanaka ukat experiencia apthapita. Ay, jupanakan suyt"awinakapax, juk"ampis monjes ukat mártires, aka jakäwin t"aqhisiñat qhiparux mä paraíso muxsa achunakampi, suma q"apkir panqaranakampi phuqt"at katuqapxani, ukax inamayakiwa. Ukatwa, Jan tukuskir jaqix Hiper-omnipotencia, Sobre-Creador, ukax jaqinakatakix paraíso ukat sipans juk"amp suma wakicht"awayi. Ukhamarusa, activo jaqinakataki. Ukat khitinakatix jan chʼamanïpki ukat jan chʼamanïpki ukanakax jukʼamp jiskʼa samka phuqasiñapatakiw atinisipxaspa. Familiamampi ukat amigonakamampix uñt"asim, jupanakax aka Uraqinsa jan ukax yaqha pachanakansa jumatakix wali munatäpxänwa. Ukat jupanakamp chika suma pachan jakasipxañani: jan ch"axwañanaka, manq"at awtjata, usunaka, chuymankipstaña ukat yaqha jan walinaka. Ukham paraisorukix janiw mä jakañas ukat mä jaqir tukuñas sarnaqañapäkiti.
  Ukat chiqpachansa, walja kuti wasitat yuriñ tukuyatatxa, maynix wali chʼamanïspawa, ukhamatwa kusisit jakasiñxa jupa pachpa ajllisispa. Jan ukajj mä jukʼa sumankañamp lurañasa ukat kusistʼañasa. Ukat ukhamax inas paraíso mahometano ukax harén, platos ukat thuqhurinakampix wali aburrito ukhamächispa, mä jaqix jupatakix mä juk"a sapuru yänak ajlliñapataki, ukax juk"amp activo ukhamawa!
  ¡Diosax wiñay jakañ chuymanakapar uchawayi! Ukat jaqix mä jakkir almaruw tuküna, ukat janchipax laqʼaruw (¡uraqin utjki uka yänakaruw!) saräna, ukat ajayux Diosar churäna! Jaqi ajayuxa Diosan Diosapa, Awkin samañapawa. Ukat almax janiw jiwkiti, kunattix taqi chʼamani alaxpachan Luriripan mä jiskʼa tʼaqapaw utji. Ukat janiw laqʼakïktanti. Jiwasax Demiurge Diosanakan allchhinakapätanwa, wila masinakapasa, janiw mä luratakïktanti. Ucat Tatitojj wiñay jakañ chuymanakapar uchäna. Kunattix Taqi Chʼamani Super-Dios, Awk taykaxa, wiñayatakikiwa. Ukat sapa jaqinx mä partícula de la Divinidad Hiper-omnipotente ukaw utji, ukax mayni pachpan jilxattañapawa, t"aqhisiñanak, llakinak, jiwañar aguantañ yatiqañamp ukhamarak jach"a lurawinakamp lurañ yatiqañasa.
  Precursor waynax machaq universon príncipet tukuñatakiw jiwxäna.
  Chernbog markax guardabosques imill wawanakarux ukham uñacht"ayaraki... Taqi kunat sipansa, akax yaqha pachan mä juk"a uñjañawa, kunatix qhipatx Jiwatanakan Jan tukuskir Reino ukanx lurasi.
  Pashkax machaq janchimpiw sartasïna... Qhip qhipa kunatix niya tunka mayan marani waynax amtasïna, mä ch"aman usuw venanakapar, ch"akhanakaparu, ch"akhanakapar ch"iyjata, ukat ukatsti llamp"u chuymanïñamp kusisiñampiw qhiparäna. Ukat uraqix mä ratukiw waynan q"ala kayunakap manqhat jaltxatayna, uka qullqix mä jisk"a qullqi qullqiruw tukuwayxäna ukat wali k"ajkir warawaranakan qhant"atap qhipäxan chhaqtawayxäna. Ukat ukat sinfonía ukax phust"añ qalltäna, kunatix jan iyawsañjam jach"a.
  Ukat jichhax cuerpoparuw kuttʼawayxi, kʼumara manqʼañ munatapat chʼamampi ukat chʼamampi phuqtʼata. Pashkax wali yuqall wawawa, ukampis janiw nayrjax jisk"a, campamento uñnaqax utjxiti, jan ukasti musculoso, ch"amani, ukat janchipan bronceado ukax janiw taqpach jaqikiti, ch"amaka quri. Uka waynaxa ajanuparuxa amuyasïna, janiwa, taqpacha jaqir uñtatawa, suma q"uma ñik"uta, p"iqipa ñik"utapaxa llamkt"asaxa llamp"u ukhamaraki seda ukhamjamawa jikxatasïna. Mä qawqha muspharkañ pulseras ukanakakiw muñecanakapan utji.
  Uka waynax uka gema ch"allt"äna ukat mä holograma ukaw qhant"äna. Mä jan amuytʼkay suma tawaqun kimsa dimensionan color uñachtʼäwipaw uñstäna. Qullqit lurat arupax lliphipiw chillqtasïna:
  - ¡Ay jach"a jach"a tukuñama! ¡Juman yurïwimax lurasiwayi ukat ukatw reino taypinx mä jach"a phunchhäwix utjani!
  Ukat niya jankʼakiw uka arunak arsutapatjja, tronon cuartopanjja, kʼajkir coloranakajj qhantʼäna, kawkhantï jichhak nasit jiwat waynajj jikjjataskäna, ukat foconakan gavillanakapas qhantʼañ qalltäna. Pashkax mä akatjamat apt"ataw jikxatasïna, mä oladas ukham apt"ata, mä jach"a estadio ukar, ukanx mä kunayman jaqinakax wali kusisitaw katuqapxäna. Uka waynaxa muytasa uñkatasina nayranakap ch"irmthapïna. Trono jachʼa cuartopanjja, estatuanakaw utjäna ukat patatjja muyuñanakaw utjäna, wali kʼachachtʼat ukat kunayman coloranakani candelabronakaw utjäna. Ukat walja color jets de fuentes ukanakax thuqt"apxi.
  Ukat jila partejja, pachpa palaciojj jutïr tiempon utjkäna ukat nayra tiempon utjkäna uka pachparakiw utjäna.
  Uka tantachasirinakatxa jila partex suma uñnaqtʼan yuqall wawanaka ukat imill wawanakaw utjäna, ukat kimsa kutiw imill wawanakax utjäna. Jupanakat sipansa, pä kasta mä jukʼa animalanakaw utjäna. Wali jach"a, pä metro jach"a, gorila ukar uñtasita, jinchunakapax murciélagos, gris ukat marrón uñstawinakan ch"iwiparjamakiw utji. Ukat mä jukʼa jiskʼa naranja ukat qʼellur uñtat sapa mayniw zorronakar uñtasita, ukampis jukʼanikiw utjäna.
  Jupanakat sipansa, mecánico jiskʼa chachanakajj uka salaruw muyuntapjjarakïna, ruedanakanjja, reyinakan manqʼanaka ukat suma umañanak coloranakan envolturanakampi aptʼasisaw muyuntapjjarakïna.
  Pashkax amuyasïnwa, niyas janiw chuymankipstat jaqinakax uka sala ukan utjkänti, ukat ukhamax uka luratanakax jaqir uñtasitäkchïnsa, kunjamatsa quri ñik"utan sinti qhant"atäpxänwa, ukat ñik"utanakapax panqaran pétalos ukhamänwa. Suma jaqinaka, ukampis sinti. Ukat jinchunakapax janiw taqpach jaqirjamäkiti, chikat khuchhurat rosa chʼuqiruw uñtasi.
  ¿Kawkins jupax jikxatasi? ¿Alajjpachat ukhamäspa? Jichhakiw Ortodoxia ukat precursoranakas jukʼamp jakʼachasipjje, ukat sacerdotenakajj Padre layku jiwapki ukanakarojj mä jachʼa paraíso churañwa sapjje.
  Inas sacerdotenakajj jan kʼarisipkchiti? Jichhax janiw q"ala kayuni, hollín ukamp ch"allt"ata ukat rasguño wayna ukhamäxiti Rzhev ukan ch"axwawinakanxa. Janiwa, príncipejj jupanakan nayraqatapan saytʼatäskiwa. Ukhamaraki wali wayna, ukampis chispi escarlata botas ukanakampi, wali suma qalanakampi k"achacht"ata, wali luxus, mä juk"a nayra pacha traje ukampisa. Mä espadaw cinturón patjjan qhantʼi, mä amparapajj wali suma kʼachachtʼatawa. Ukhamarakiw muspharkañawa: robots, televisión, ukat pachpa pachanx mä castillo ukan uñstayatawa.
  Chiqpachansa, istʼirinakax kunjamtï isthapisipki ukhamarjamaw isthapisipxaraki. Uka yuqall wawanakax camisoles medieval ukat luxus botas ukanakamp isthapt"ataw jikxatasipxi, imill wawanakax zapatillas de vidrio alto tacones ukat transparentes isimp isthapt"ataw jikxatasipxi, ukax janiw cuerpopan suma uñnaqt"anïtap imantkiti.
  Pä imill wawanakax, inas sirvientas ukhamäpxchïna, príncipenak nayraqatan t"ijtxapxäna: q"ala kayukiw janq"u jisk"a isimp isthapt"ata, ukat q"ala jan isinïpxänwa, mä jisk"a lliphipi telampiw jach"a chuchunakaparux juk"akiw ch"uqt"äna. Jupanakax rosa pétalos ukanakax wali ch"amampiw ch"iqiyapxäna, machaq jichhak yurir príncipe ukan talonanakap manqhan.
  Jichhajj Pashkajj reyin jaqëjjewa, ukampis manqʼat awtjata, jiskʼa, jan phenqʼasin qʼañu precursoränwa. Ukat jachʼa jachʼa tukuñaw almaparux phuqtʼi. Honesto precursor - justicia ukax utjiwa.
  Reyin isimpi isthaptʼat mä tawaqumpi ukat niya pä tunka marani jan ukax jukʼamp jaqir uñtasit mä waynampiw kʼajkir tronon uñstapxäna. Pashka sat chacharuw arunttʼapjjäna, jupaw precursorat arunttʼäna.
  Uka waynax mä coronampiw isthapita, ukat wali jach"a tonadampiw akham säna:
  - ¡Jumax heroico jiwayat caballero ukhamätawa khitirutix Diosanakax nayan heredero ukhamarak ch"iqa amparajamäñ amtapkäna!
  Pashka kullakajj akham sasaw jiskʼat jaysäna:
  - Janiwa yatkti, Majestad. ¡Patak patak waranq soviético jaqinakax janiw nayat sipan juk"amp heroico ukham jaltxapxäna! ¡Ukat nayax amuyta, ¡alaxpachanx janiw juk"amp premio katuqañax wakiskiti!
  Akapachankir reyejj wali wakiskir arumpiw akham säna:
  - Akaxa taqiniwa mä jakawi jakasiri yaqha jakawi katuqiri. Premiojj janiw cheqapäkisa. Nayasti, janiw zarista ejercitopan wali suma oficialanakat maynïrïkti, jan ukasti reyjam titulo katoqawayta. Ukampis q"ala kayuni imill wawanakat maynïrix ¡Makhno tatax pachpakiwa!
  Uka uywata imillaxa aka arunakxa wali ch"amampiwa arsüna:
  -Ukampis nayax kusisiñanak yatiqawayta, ukax jumanakatakix jan jak"achasiñawa!
  Reyejj qhuru chuymampiw säna:
  - ¡Jumaxa, esclavo Makhno, janiwa mä arusa churatäktati! Juparux poste de goblin ukar chint"añamawa ukhamat jupax pestañas ukan chikanchasiñapataki.
  Uka imill wawarux mä gorila ukaw phisqa falange ukan membranoso jinchunakapan katjatayna ukat mä pilararuw ayxatäna. Uka tawaqux janiw kuns kamachkänti, ukampis mä chivompiw thixniparux wali chʼamampi jawqʼjapxäna. Uka qhipatxa, goblin sat jaqirux kayuparuw ch"akhutayna, ukampis chinup ch"ankhampiw jawq"jatäna ukat chhuxriñchjasïna, janiw kuns amuyasxänti.
  Reyejj kusisiñapänwa, ukampis Pashkejj janiw kusisiñapäkänti. Mä warmir jawq"jatax janiw askïkiti, wila masinakax despota ukat bandido Makhno pachpas ukhamäkchisa. Awisax destinox mä jaqir mä k"arimp anatt"añ muni. Jan ukax juk"amp chiqaparux Demiurge Diosanaka. Awisax jan wali jaqinakax jiwatat kutt"ayañ katuqapxi, ukampis janiw chiqak kutt"ayañ katuqapkiti. Yaqhepajj jan chʼamani jaqjamaw jaqer tukupjjaspa, yaqhepasti esclavo jan ukajj esclavo ukham tukupjjaspawa. Ukampis Su Majestad pachpax janiw mä angeläkiti, jan ukasti mä oficial revelador ukhamawa, Shwinder. Janiw yaqha oficialanakat sipan jukʼamp jan walïkiti, ukampis janiw jukʼamp askïkiti. Ukat nayax suerteniyätwa, kunjamatix Vysotsky q"uchupan siski ukhama, mä monarca ukar tukuñataki, niyaw payïr jakäwijanx jikxatasiyäta. Chiqpachansa, janiw jankʼakikiti, jan ukasti nayra reyir jiwayatäxäna ukhawa. Aka chiqanx nayrax ikiñ yatiñanakax uñstawayiwa.
  Pashka uñkatasax amukiw jikxatasïna. Jupajj janiw taqe kusisit jikjjatasjjänti. Ukat reyin jan sinti suma arupax akham sasaw yatiyäna:
  - Ukat jichhax príncipes coronación ukanx tradicional ritual ukan chikancht"asipxañamawa! Jichhax mä jach"a, juk"ampirus jan walt"ayir jan wali jaqirux mutuyañax utjani, nayra jakäwipanxa! ¡Juchanakajj kuttʼayatäñapawa sasaw nayajj cresta!
  Mä muyuñ aru ist"asïna, ukat trono nayraqatankir pampax jaljtañ qalltäna. Uka istʼajj llampʼu chuymanïnwa, robotanakajj laqʼa qʼomachapjjänwa, ukat uka varajj alajjpacharuw jiljjattäna. Mä barra horizontal de acero ukar uñtasitaw uñstäna. Uka waynax amparanakapamp mä thiya cruzadarukiw cadenamp chint"ata, ukat kayunakaparux mä barrampiw chint"ata. Amparanakax musculoso hombros ukanakat t"ijt"ayatäpxänwa ukat qhanaw uka cargax waynarux wali llakisiyaskäna.
  Zoya ukat Victoria jupanakax jank"akiw uka musculoso waynarux Oleg Rybachenko sutimp uñt"apxäna, ukat mä jach"a jach"a tukusaw Chernbog uksar kutt"apxäna:
  - ¿Kunsa luraskta, ch"amaka?
  Hiperuniversal Jan walin Jilïr Irpirix llamp"u chuymampiw jaysäna:
  - ¡Aka waynan juchapatxa, janiw aka universo ukan ch"axwañax sarantañjamakiti ukat URSS ukan atipt"asiwip askinchañjamakiti! - Chernbog nayrapaxa juk"ampi ch"amanchawayi. - Iyaw sañamawa, akaxa mä jach"a juchawa, aceitempi phayañasa janiwa wakiskiti!
  Zoyax mä achikt"asisaw akham säna:
  - ¡Ukampis akax jach"a jan munkasin juchawa!
  Chernbog chachajj jan ajjsartʼasaw akham säna:
  - ¡Jupanakax jan amuyt"asis jawq"japxituwa! ¡Iyawsapxam, jupanakax aka wawarux wali llamp"u chuymampiw uñjapxäna!
  Goblinanakax Oleg sat watat jaqin thiyanakaparuw sayt"asipxäna. Uka waynax q"ala q"ala jan isinïnwa ukat musculonakapas punkitänwa, kayunakapar cadenampi chint"at barra ukan llakt"atapata. Pashka kullakajj pächasïnwa ukat akham jisktʼäna:
  - ¿Kunas jupan juchapaxa?
  Reyejj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Chiqpachanx jupat laykux Rusia Soviética ukax qhispiyasiñ jach"a ch"amap apt"asiwayi!
  Pashka kullakajj amukiw Oleg Rybachenko jilatarojj akham jisktʼäna:
  - ¡Akaxa chiqawa!
  Uka waynaxa, estantempi ch"iyjata, kisunakapa ch"allxtayasïna:
  - Jïsa! ¡Ukajj nayan juchajawa!
  Mä lacónico orden reyin arktawayi:
  - Atipjaña!
  Ukat goblinanakax uka waynan q"ala q"ala qhipäxaparux cadenanakampiw kunjamtï lurañjamäki ukhamarjam ch"allt"apxäna. Uka ñik"utax p"akjataw uñjasïna, ukat Oleg Rybachenko chachan ajanupax wilaruw tukuwayxäna. Ukampis uka waynax chhuxriñchjasïna ukat khathatirakïnwa, ukat janiw jachʼat arskänti. Ukat goblines ukanakax thaya colerasiñampiw regimiento ukar sarantayapxäna. Taqi ch"amapampiw jawq"japxäna ukat jan axsarasaw uka waynan ñik"utap khuchhuqapxäna.
  Pashkax jach"añchawayiwa, sallqa usuchjatas utjkchispas, Oleg Rybachenkox janiw arnaqkänti, jan ukasti wali samsuñakiw utjäna. Ukham tʼaqhisiyañax jukʼamp chʼamäkchïnsa. Plástico manijankir cadenanakajj juntʼuchañwa qalltäna ukat wilaruw tukurakïna. Ukhamajj jichhajj sapa machaq jawqʼjatajj janiw ñikʼutaruk khuchhuqkänti, jan ukasti aychampiw cheqapar phichhantäna.
  Mä jach"a thujsa aycha qhatiyata uka cuarto taypinwa jalnaqäna. Uka llakix wali axsarkañänwa. Oleg chachan nayranakapaxa ch"uqi ch"uqitxa mistuwayxänwa, ajanupax ch"uxñaruw tukuwayxäna, kunkapat wilax mistuwayxänwa, ukampis ukhamakipans, mä titánico ch"amanchawimpiw kunkapat jaltxañatak wakicht"at thuqt"awinak jark"aqäna. Uka waynax mä jan sinttʼasir experiencianïkaspas ukham amuyasïna. yatiqañ utanxa, warawaranaka ukhamaraki espacial ch"axwawinakan akapachanx utjarakiwa. Oleg jupax amuyt"äna, nayax mä escobampiw mä junt"u baño ukan jawq"jaskäyäta ukat ukax juk"amp faciläxänwa.
  Janq"u junt"u cadenanakax Rybachenko-rux kunkapat talonanakapkamaw jawq"japxäna ukat phichhantapxäna, ukax goblins-anakax nayrar sartañamp ch"allt"apxäna, ukampis phichhantat usuchjat waynax waliw jan amuyt"asiñ munkänti. Pashkax ukax mä hechizo ukham uñch"ukiskäna. Jupax niya pachpa marani masipat sintt"asïna, ukampis mayni tuqitxa, jupan juchapawa, URSS markax niyas juk"akiw katxaruwayxäna, ukat t"unjañ jak"ankxänwa. Ukhamajj ¿cheqapunit ukham lurañajj perdonatäspa? Chiqansa, Stalin pachpaw uñisirinakar jan sinttʼasirïñ uñachtʼayañatak jawsäna. Ukatjja, uka waynajj wali chʼamaniwa ukat janiw mä jukʼa chʼamanïkiti, janis mä jukʼa likʼïkchejja.
  Ukax sañ muniw janiw chiqpach manq"at awtjatax uñjkti, ukat ukax janiw sinti khuyapt"ayasiñ uñstaykiti...
  Mä akatjamat timbret mistur mä arnaqasiñaw palacio chʼalljjtayäna. Perqax t"unjatäna, ukat pasaskir phallañ olax ch"usat botellanakjamaw jaqinakarux ch"iqiyäna, trono ukarux tornado ukham jaquntäna... Taqi kunas mä ch"aman uraq khathatix utjki ukhamaw pasäna, mä ritmo huracán ukan. Ukat mä juk"a pachatxa, uka thuqhurinakax uñstapxäna. Goblins ukanakarux wali uñtasitawa, ukakipkarakiw jan q"ala jan p"iqini, jan ukasti uniformeni.
  Barra horizontal ukax ch"axwawitw t"unjatäna ukatx barra cruzada ukax p"akjataw uñjasiwayi. Jan sinti qhuru jawq"jata ukat phichhantat uñjata, Oleg Rybachenko jupax Pashka ukar jaquntataw uñjasiwayi. Taqi qhipäxapasa ukat pechopasa, esclavo wayna prínciperuw tʼunjatäna, ukat phichhantatänwa ukat pʼakjataw uñjasïna. Ukhamäkchïnsa, uka waynajj concienciapat katthapiskakïnwa ukat precursorarojj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Akax jiwasan ch"amasawa!
  Ukat Pashkan cinturónpat mä pistola diamantenakamp ch"allt"at apsuwayxäna. Mä kutiw esposanakapar pallapallanak aptʼasïna. Jupanakax phallapxäna, ukatx pä kutiw kayunakap katxarut grilletes ukanakarux ch"axwapxäna. Oleg Rybachenko sat chachajj tʼaqhesiñajj taqe chʼamanïkchïnsa, janiw kuns lurañjamäkänti, ukat amuyunakapanjja nayrat sipansa jukʼamp chʼamanïjjänwa. Príncipex reinonkir yaqhip wali nayrar sartat layqanakaruw cinturónpat warkt"atäna.
  Ukat pʼakjapkäna uka goblinanakajj janiw kunjamsa jikjjatasipjjäna ukat animalanakan instintonakapsa imantapjjerïna. Jupanakax walja jakirinakar t"unjañ munapxäna ukat taqi chiqanw pallapallanakamp phichhantapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax Pashka markar jaqunukuñatakix juk"akiw pachax utjäna, ukat kawkhantix wayna-príncipe ukax jichhak ikiskäna uka chiqanx mä cráter chika metro ancho ukat mä metro manqhakiw utjäna, ukat thiyanakapax chhullunkhayat ukhamarak chispiñanakänwa. Rybachenko Jr. jupa pachpaw uñisirinakarux jan axsaras pallapallanak jiwayatayna. Nayrïr phisqa goblin invasores ukanakax nayrïr phallawix ch"iyjataw uñjasipxäna.
  Uka waynaxa muytasinxa, reyin kayunakapampi jaquntata layqaru apthapitayna, ukatxa q"ala amparanakapampi botonanakaru ch"allt"äna. Mundos espaciales ukanx Oleg Rybachenko jupax nayratpachx ukham kasta armanakampiw apasxäna ukat ukatw wali jan axsaras sarnaqäna. Mä tunka payan juk"amp goblins ukanakax almanakaparux trascendental mundos ukar t"ijtapxäna, uka waynan amparanakapat kayunakapat ch"axwatapata.
  Ukat jila partejja, janiw kuna chiste chʼajjwañas utjkänti. Wali jachʼa chʼamanakaw nuwasiñatak wakichtʼatäpjjäna. Kunapachatix nayra jaqinakax maynit maynikam ch"axwapxirïna... Mä juk"a mayj mayj janchinakampikiw ch"axwapxirïna.
  Oleg, uñisirinakan clavo apsurinakapat ch"axwasa ukat esquivasa, akham amuyt"äna: ¿khitinakas uka goblins ukanakax? ¿Jaqinakati ukat ukhamächi ukhaxa, ¿kuna jan walinaksa aka Uraqin lurapxi? Goblins sat animalanakajj cuentonakanjja, jan wali ukat kuna loqhenak uñachtʼayañatakiw apnaqapjjerïna.
  Uka wayna guardabosques ukax jiwat elfonak apthapisin jaquntäna, ukaruw viga jaquntir jaqix jaqir uñtat uñjasïna, jichhax jiwat jaqiruw tukuwayxäna. Ukat jichhax pä amparapampiw ch"axwañ qalltäna.
  Yatxatat Pashkax yaqha mágico blaster cinturónpat apsuwayxäna ukat juk"amp juk"amp t"ijtirinakaruw ch"axwañ qalltäna ukat agresores ukanakarux atacañ qalltäna.
  Ukat mä jachʼa platillo voladoraw uñstäna, mä nuwasiñ barcor uñtasita, ukat jukʼamp jukʼamp goblinanakaw ukat jukʼamp jan uñjat zorronakas uka barcot jaltapjjäna. Ukampirus, wing-eared (goblins) ukax reino de los elfos ukankirinakax janiw pächasipkänti wila masinakapar kutt"ayañataki. Ukhamajj jawqʼjañanak mayjtʼayañajj wali chʼamapunïnwa.
  Oleg Rybachenko jupax jichhax mä rollo ukan jikxatasïna. Jupax brujo blasters ukanakan phallatanakap antutäna, monstruonak apthapiñ lineat filaruw uñstayäna. Yaqhip goblins ukanakax magoplasma ukan jan walt"ayir inyeccionanakapamp carbonizado ukhamaw jikxatasipxäna, yaqhipanakax emisor de gravedad ukar jaquntasaw ch"uxña ukat ch"uxña wila phuch"unak mistuyapxäna. Ukampis ukajj jukʼamp juntʼuptayäna, ukat ajjsarañjam chʼiyar puñalanakaw jakʼachasiskäna.
  Jupanakajj palaciot antiavión armanakampiw jawqʼjapjjäna. Taqi alaxpachax saminakanïnwa, nayra ch"akhanakax usuchjasiñapkama, mä jach"a nina naktäwimpi.
  Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw arsüna:
  Jucharar jaqejj jupankjjaniwa
  Nina nakhaskir mä chʼiyar chʼiyar chʼaphir uñtasitäniwa,
  Iyawsapxita, akax mä ch"am juchawa - .
  ¡Jucharar jaqejj Supayaruw yupaychäna!
  Ukampis Supayampi Chernóbog sat chachampi amuyunakax janiw mä kikpakïkiti. Supayax mä kutkatasir angelawa - lurawi, Chernbog ukax wiñayatak utjki uka hipóstasis Generador ukawa. Ukat akax jupanakan jach"a mayjt"awipawa. Kunattix Chernbog sat chachax Yuqapawa ukat Familian mä chiqapawa, ukat janiw kunjamatsa uñisiripäkiti! Supaya aruxa uñisiri sañjamawa jaqukipata.
  Pashkax uka goblin ukarux ch"allt"äna. Taqi kunatix qhiparkäna ukax ñik"utan alaya ch"akhanakakiwa. Jila partejja, elfonakajj jukʼamp sumwa fusilapjjerïna. ¿Khitis aka ch"iyar ñik"utan jaqixa? ¡Ukanx mä gorila ukaw utji!
  Pashkax juk"akiw atipt"añat jark"aqasïna, ukampis qhipäxar jalt"añ atipxatayna, ukax amparanakapan junt"u pachakiw jikxatasïna. Camisolan jila chanini telapax mä juk"a q"añuchatäxänwa.
  Imill wawar tukusax Makhno Machno chachax nuwasirakirakiwa, ukat wali chiqaparuw ninamp phichhantaraki. Ukhampachasa, janiw inamayakïkiti, jupax mä ch"aman p"iqinchirjam uñjatawa. Kunjamtï qʼochun siski ukhama. Jumampi nayampix nayratpachaw infiel jaqirux mayacht"asis t"unjapxta, ukat crestas ukat rusas ukanakar irpxaruwayapxta - mä sapa ataman. Ukampis ukapachax atamananakax mä juk"a jan suerteniw jikxatasiyäta! Ukampis mayacht"atäñäniwa - taqinirus jisk"achañataki!
  Oleg Rybachenko jupax patak goblins ukanakaruw nina naktäwimp khuchhuqatayna ukat akham sänwa:
  -Ch"axwawinxa taqi kunasa jaysatawa, taqi kunasa khitirusa jiwayaspa ukaru!
  Pashka ukax iyaw sataynawa ukat juk"amp kutiw ch"axwañ qalltawayi ukat, pachpa chiqapar uñacht"ayañ yant"asa aka mutilado ukampis jan p"akjata chachampi.
  Elfonakax juk"at juk"atw ch"amanchasipxäna ukat reservas ukanakap apthapipxäna. Uka nuwasïwijj qʼal tʼunjatäki ukat qʼañuchatäkäna uka palacionwa pasäna.
  Ukat wasitat Rzhev ukan ch"axwäwinakan jamuqapax uñstawayi. Uka markax mä pila t"unjataruw tukuwayxäna, janiw aynacht"känti. Natasha, Komsomol imill wawax ametralladora amparapar katxarutaw Krauts ukarux pallapallanakamp jiwayatayna. Suma uñnaqt"ani tawaqu, wali q"añuchata ukhamaraki jisk"a: ñik"uta ukhamaraki ch"akhanaka. Ukampis chacha ñikʼutani ukat jachʼa chʼiyar nayrani ajanupax suma uñnaqtʼanïtap qhiparäna. Natalya kullakajj mä kutit sipansa jukʼamp kutiw usuchjatäjjäna, ukampis kayunakapan "rasguñonaka" aguantäna. Chintz isipax walja kutiw ch"iyjatäna ukat jank"akiw sawutäna, ukax mä limosnero ukan trapopar uñtasitänwa. Mä limosnero ukar uñtasitax q"ala kayukiw utjäna, taqpachaw abrasiones ukat ch"uxñanakampi ch"uqt"ata, ukampirus Komsomol ukan nuwasir jaqin kayunakapax wali suma, armonioso ukham uñt"atawa, ukat bolsa de lona ukaw kawkhantix imill wawax granadas incendiarias mezcla ukamp imantatayna.
  Natasha kullakajj mä phalltʼasisaw yaqha bocinat jaqontäna. Akax peliculanakankiwa, ukham supermenes ukanakaw utji, jupanakax mä phallawimpiw tunka payan pallapallanakar khuchhuqapxi. Chiqpach nuwasïwinxa, patak patak balanakatxa mä kutis chiqaparu chʼalltʼasiñapxa Diosax jarkʼkpan. Uka wayna terminador Ole Rybachenko ukat imill guardabosques ukanakax mä fabulosa excepción ukhamawa aka tuqinxa.
  Ukampis Natalyax tʼunjat pirqaruw taktʼasïna ukat wali amuyumpiw pʼakjata ladrillonak qhipäxat uñchʼukisïna. Markanx walja ch"usa ch"usawjanaka ukat barricadas ukanakaw utji, ukat nazis ukanakax janiw ch"aman tankinakapamp p"akintapkaspati, ukat jisk"a tamanakaruw mä jan wali infantería ch"axwäwir jaquntatäpxi.
  Wali junt"uwa ukat niya taqpach warminakan batallón ukankir ch"axwirinakax q"ala kayukiw ch"axwapxi, ukat khuchhinakjamaw q"añuchasipxi. Ukampis janiw jariqasiñatakix pachax utjkiti, ukat q"añunakaw Rzhev carbonizado ukat phichhantat camuflaje ukar yanapt"i, ukat ukatw jakañatakix yanapt"i. Ukampis 1943 maran enero phajjsit 1 urunak saraqataruw Tercer Reich ukan aliadonakapajj chhaqtayatäjjäna . Ukat alemanonakax aka legendario ledge ukar sarxapxañapatakiw wayt"atapxäna. Kunjams ukax Ejército Rojo ukarux Moscú markatak ch"axwawinakan yanapt"awayi.
  Natasha kullakajj uk sum yati, kunjamtï yaqha jaqenakäki ukhama. Ukat ukhamatwa mä q"uchu q"ucht"i taqi mayni nuwasirinakar kusisiyañataki, jupanakatx waljaniw wali usuchjat uñjasipxi;
  
  Akapachax ch"axwawinakampi, t"aqhisiñanakampi phuqt"atawa
  Ukhamaw nayra pachatpacha,
  Kunapachatï Abelax liwxatasin Cainax sartxäna ukhaxa,
  ¡Uka jan wali jaqix mä armada de coronas ukaniwa!
  
  Ukhamaw jaqin munañapaxa,
  Walja maranaka jan sinttʼasis llakisiñataki...
  Ukat ukhamarakiw pacha tukuyañkamax saräna,
  ¡Jan axsartʼir jaqinakax cadenanakampi ukat mä postempikiw premio katuqapxi!
  
  Ukampis jan axsarirïñar iyawsapxam, pallapallax janiw sarkaniti,
  Taqi ch'aman Varaxa janiwa churkistaniti - .
  Kunjamatix qullan rusa libronaka, .
  ¡Svarog Taqe Chʼamani Diosajj aka Oraqer jutaniwa!
  
  Mä pachaw purini - kawkhantix jaqinakax kusisipxi,
  ¡Kawkhantix jan t"aqhisiñax utjki ukat sumax jach"akiwa!
  
  Kawkhantix sapa kutiw dátil ukat ciruelas ukanakax miel ukan utjani - .
  ¡Ukat taqiniw loconakjam mä premio katuqapxani!
  
  Jiwasan munat jan tukuskir Rusia markan jaqinakax,
  Mä coronax mä verano urun panqarkaspa ukhamaw sasaw kamachi...
  Ukat ukapachaw jaqinakax ch"amanïxani,
  ¡Jaya warawaranakaru sarañäni!
  
  Cuna ukan Uraqin qhiparañax janiw ch"amäkiti,
  Jiwasax mä imán ukamp jaquntatätanwa ukat espaciox jawsaski...
  Janiw muspharkañakkiti, dibujo uñakipt"asax llakisipxtwa - .
  ¡Ukat fortunat mä chʼama cuenta churañäni!
  
  Kunjams Nativo yatichäwix wali sumaxa,
  Kuns Taqi Ch"aman Diosax Vedas tuqi churawayistu...
  Ukat jiwasan Mama Markasax quri anillo ukaniwa,
  ¡Colerasiñan grilletenakap p"akintapxam, munañanakap p"akintapxam!
  
  Pacha Pachaxa comunismo samka lurañapawa,
  Taqi kunas ukan librëxaniwa - qullqi munañanakax chhaqtxaniwa!
  Jayankir cuasar ukanakatakix turismo ukax juk"amp munatawa,
  Ukat mä walk-flight wawanakatakiwa ch"uxña warawararu!
  Natashax poesía ukan chiqap q"ucht"asax mä incendiario mezcla ukaw mä Vehículo de Lucha de Infantería ukar jaquntäna, jupar jak"achasiñ yant"asa. Ukat Alemania markankir transportejj qʼal nina nakhantäna ukat chʼiyar, chʼiyar nina qinayanak mistuñ qalltäna. Imill wawax suertenitaynawa, kunatix escotilla tapax jist"aratänwa. Ukat Krauts jupanakax junt"u pachat llakt"asipxarakïnwa, jupanakax jan ch"amanïpxatap uñacht"ayapxäna. Ukat mä jachʼa incendiario botellaw jupanakar muyuntäna.
  Detonación ukax janiw utjkänti, kunatix cajanakax pachpa jark"aqatäpxänwa, ukampis cañon ukar apkatat conchas ukanakan cinturónpax ch"amakt"awayiwa ukat wali ch"amampiw ch"iyjañ qalltäna. Ukat SS Haupman sat barcon chʼiyjat jiwat cuerpopajj uka escotillat tʼijtjjänwa.
  Ukampis uka qhepatjja, yaqha infantería nuwasir autojj jachʼa ametralladoranakampiw chʼalltʼasïna. Komsomol imillax jaltxañ atipxatayna, ukampis amigopampi ukat phisqa marani Kolya waynampiw ch"axwapxatayna, jupanakax yänak apanipxatayna. Pobre wawa, ¿kunsa aka ch"axwäwin luraskäna? ¡Jupax taqi ch"amampiw jilïr jaqinakar yanapt"äna, ¡Ejército Rojo ukarux taqinimp chikaw atipt"äwir irpañ yant"äna! Ukat jichhax mä jan amuytʼasir balaw kʼajkir pʼiqip chʼiyjawayi.
  Jupajj llakinak jikjjatañatakejj janiw tiemponïkänti, ukaw chuymachtʼitäna.
  Ukampis Ekaterina Yarova kullakajj jukʼamp llakitaw jiwjjäna. Jachʼa calibre balanakajj pechoparu ukat qhepäjjaparuw chʼiyjäna. Ukat jumax t"aqhisiñanakan ist"asir phaxsinakapat jiwaraktaxa. Pä kataris jumar muyuntapkaspa ukhamänwa. Maynïrejj ninjamaw juntʼüna, maynïristi jiwayir hielot sipansa jukʼamp thayawa. Ukat infierno convulsiones ukanakampiw uka tawaqurux chʼallxtayapxi. Catalina kullakajj jachtʼasisaw tʼaqhesïna. Qʼala, laqʼampi, wilamp chʼalltʼat kayunakapajj wali chʼamampiw chʼalljjtasïna, ukat qʼala amparanakapas carbonizado napalmompiw qʼañunak liwjjatäna.
  Natasha kullakajj amigopar jakʼachasisin akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Suyaña! ¡Jichhax yaqhax utjani! ¡Wali suma jakaña!
  Aka chiqanx imill wawax mä juk"a pachatakiw comunismo tuqit amuyt"äna. Mä reino kawkhantix chiqpachan taqi kunas utjki. Ukat taqi samkanakax mä cuento ukar uñtasitaw phuqhasi. Ukat ukanwa awk taykapamp jikisispäna, jupanakax bombanak manqhan jiwapxatayna. Ukampis, ay, uka cuentox k"ariwa...
  Rubble, jach"a calibre ametralladora ukan ch"axwawinakapampix t"unjatawa, Natasha q"añuskir ukat ch"iyar ñik"utaparuw jaquntaski. Samka ukat creepy. Ukampis imill wawax wali jisk"at arsu:
  
  - ¡Iyawstwa! Suyt'awi! Jiwakiwa!
  Ukat ch"axwirix mä akatjamat jaltasinx mä coctel Molotov ukar jaquntawayi, taqi uñisiñap uka impulso ukar uchasa. Uka botellax BMP ukaruw puri ukat ukaruw p"akjasi. Ukampis kunapachatï escotilla jistʼantatäni ukhajja, autojj manqhan phichhantatäniwa jan ukajj jan nakhantkani ukhajja, uka chʼamajj chʼajjwañjamawa. Ametralladora nina naktäwix qhipüruw puri, ukat Natalyax uraqiruw ch"allt"asi ukat p"akjat hormigón ukar ch"allt"asi. Ukat taqi kasta qʼañunakaw chhuxriñchjat, niya qʼala qʼala qhipäxarux jallu purintayäna.
  Mä akatjamat mä thuqtʼäwi istʼasïna ukat ametralladoranakan chʼajjwañanakapajj amukiw istʼasïna. Leshka nayrïr irpiriw "Strela" instalación ukar jak"achasiñ atipxatayna - kunatix mä faustpatron ukar uñtasitaw diseñadores soviéticos ukanakan juk"amp sumaptayata. Mä arma desechable, ukampis wali askiwa. Ukat pä cañones aéreos ukat pusi ametralladoras de calibre jachʼa ukanakamp armatäsajj fascista sat transportejj tʼunjatäjjänwa. Ukat precursorax jiskʼäkchisa, jankʼakiw irnaqtʼi ukat Strela-2 sat auto aptʼasirakispawa. Jichhax mä machaq, jan ch"amäki, jan retroceso armatakiw kutt"anxi, ukax utan lurat mä thakhimpiw lurasispa.
  Ukat Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin akapachanxa, wali suma sarnaqäwinakaw utjäna.
  Jane, Gringueta, Malanya ukat machaq jutir Matilda jupanakax Cuba markan uraqir puriñx chikancht"asipxäna. Imill wawanakax Goering-4 tank ukanw sarnaqapxäna. Akax machaq autowa, Churchill ukan evolución ukarjam luratawa. Aka tankax mä juk"a k"achachatawa, ukhamat auto apnaqañax juk"amp sumaptañapataki. Ukax mä autow phisqa tunk paqallqun tonelada pesa, 88 mm cañón ukat 152 mm armadura ukax ángulo de frente ukaruw puri, ukatx 102 mm armadura ukat ángulo trasero ukaruw puri. Jark"aqasiñataki ukhamarak armamento tuqinxa, aka tanquex E-50 ukar sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukampis mä motor ukanïnwa, 1200 caballos de fuerza ukha ch"amampiw ch"amanchasi. Taqi autonakatakix janiw turbinas de gas ukax utjkänti. Ukhamäkchïnsa, uka tanquejj wali sumapunïnwa. Nivel de protección tuqitxa, janiw Nayräxan Tiger-2 ukar sipanx jisk"achatäkänti, ukat lado ukanx juk"amp jisk"akiwa.
  Armadura cementada ukan calidad ukax wali sumawa. Uka tank pachpas jan pantjasirïkchisa. Ukampis Tigre sat animalan pesatap utjatapatjja, jukʼamp suma jarkʼaqasiñaw utji. Ukat kunayman tuqitwa, mä suma velocidadampi.
  Jane kullakajj mä qʼochu sillpʼi.
  Gringuetax q"ala kayunakap pedales ukar ch"allt"i. Malanya ukax akham siwa:
  - ¡Cubananakax janiw jiwasamp ch"axwañ munapkaspati!
  Gringeta kullakax larusisaw akham sasaw jaysäna:
  - Jan ukasti, jupanakas qhispiyirinakjamaw uñjapxistu. ¿Kunas América markax Cuba markatakixa? Jan ukasti, mä ocupanterjamaw uñjapxi.
  Jane kullakajj qʼala suma kayunakap chʼoqtʼasïna. Tanquex ladonakapan jach"a laderanakanïnwa, ukax tripulacionatakix mä qawqha jan walt"awinak utjayawayi, ukampirus uka pachparakiw auton jakañapatakix juk"amp ch"amanchawayi. Armadura frontal ukax 45 grados ukch"a ángulo ukankiwa, ukax mä jach"a ricochet ukaw utji. Jichhax pä Pershing jupanaka contraw utji. Jupanakax nina nakhantayapxäna.
  Gringetax q"ala, bronceado kayunakap metalar ch"allt"äna ukat armaruw uñch"ukirakïna.
  Mä proyectil americano ukax tanque ukan nayraqataparuw ch"allt"awayi. Akax janiw jiwayañjamäkiti, jichha jiwatax mä ricochet ukar sarawayxi.
  Gringetax torretan nayraqatapar uñch"ukisaw ch"axwäna. Pershing ukan armadura frontal ukax Goering-4 ukan pachpa thiyapawa, ukatx ángulo racional de inclinación ukax juk"amp jisk"akiwa. Ukhamat juk"amp ch"aman 88mm pistolax metal ukarux mantaraki.
  Gringuetax lakap ch"allxtasaw akham säna:
  - Ukat samkanakampi jach"a jach"a tukuñataki - khitis atipt"asispa... ¿Kunatsa mä yatiqañ utan waynax yanapiri punk ukanakamp ch"axwañapa!
  Pershing sat barcojj nina nakhantäna. Uka nuwasiñ kit ukax ch"iyjañ qalltäna. Ukat qʼejjo qʼejjow istʼasïna, qhepatjja torrejj chʼiyjänwa.
  Gringetax uka pistola yaqha tankaruw apayatayna. Jupax janiw kuna phinq"askänti autopax sarnaqatapatxa ukat sarnaqkasax ch"axwañaw wakisïna. Uka nuwasir jaqix nayratpach wali experiencianiwa. Kimsa tunka pusiniruw mantawayta. Ukat Pershings ukanakat sipansa jukʼamp jiskʼa torretanakanïpjjewa.
  Ayllunkir tawaqux akham sasaw purt"asïna:
  - ¡Nayaxa wali suma, ch"amani!
  Jupajj nayratpach experiencianïjjänwa. Ukhamarus Pershings ukanakax sayt"atawa, ukax sañ muniw juk"amp jasakiw ch"allt"añaxa. Uka pʼakjata torrejj vidrior uñtataw tʼunjasi.
  Malanya ukan tononakapax akhamawa:
  - ¡Ukax t"aqa t"aqanakaruw t"unjatäni - ¡jupanak jikxatañatakiw ch"amachasiñama!
  Matildax akham sänwa:
  - Alaxpachaki, thayaki, kusisiñaki nayraqataru!
  Pershings ukanakax t"unjatawa, ukat alemán tanquex wasitat ch"axwañar t"ijt"awayxi. Chʼaxwirinakax qʼuchtʼañsa qalltapxäna.
  Nayraqatax mä pilaw utji... Jupanakax tankip muytayapxi conchas p"iqit apsuñataki ukat ch"axwañataki.
  Gringetax q"ala, suma uñnaqt"an kayunakap armadurar ch"allt"asisaw säna:
  - Mä kutikiw ch"allt"asta... ¡Ukham jan axsart"irïtwa!
  Malanyax akham sasaw yapxati:
  - ¡Ukat yatiñani! ¡Alto clase artillero!
  Gringueta ukax akham sasaw yapxati:
  - ¡Janiwa ceja ukankiti, jan ukasti chiqapa nayrankiwa!
  Ukat jiwayañatakiw nina nakhanti. Jupax janiw uñisirinakan pistolanakap axsarkiti. Muspharkañjam chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Taqi kunat sipansa aka pusix wali jach"awa. Gran Bretaña markankir imill wawanaka, jichhax Tercer Reich uksankirinakaruw tukuwayi, autonomía wali condicional ukampiwa.
  Jichhax Cuba markar katuntañax juti. Gringet chachan wali chiqap ch"axwawinakapax mä pistola qhipat yaqha pistolaruw amukt"ayi. Pilajj wali chʼamampiw thuqtʼi, ukampis pistolanakan phallatapajj jukʼat jukʼatwa chhaqtawayjje.
  Jane kullakajj qʼala kayumpiw Gringet chachan llampʼu pʼeqep llamktʼi ukat akham siwa:
  - ¡Ukhamaxa katxaruñawa!
  Ukat tatitun phuchapax chhuxriñchjasïna. Q"ala suelapax wali chhuxriñchjatawa, ukat muspharkañ llamkt"awinakatx wali sumawa. Ukax mä fibroso lona ukan sarnaqañjamawa. Ukat imill wawan talopax wali muruq"u ukat seductora.
  Gringetax índice dedopampiw suelaparux chhuxriñchjasïna ukat munasiñampiw akham säna:
  - Jumax wali suma uñnaqt"anïtawa, chiqaw... Ukampis jan ch"axwañat distrayapxitati.
  Jane kullakajj kuttʼayasaw larusi. Ukat anatt"asis tuits ukanakax akhamanak lurapxi:
  - Ukat nayax jumar munassmawa, jumar uñtasita, jumar uñtasita, ukat nayatakix janiw juk"amp amigox akapachan utjxiti!
  Gringetax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Nayaxa waynanakaru munastwa... Chiqpachansa jumanakaxa munasiñanïpxstaxa. Nayax jiskt"asiristwa, ¿kunjams wawamax uñnaqaspa?
  Jane kullakajj arpjam jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Nayax amuyta jupax wali suma uñnaqt"anispawa ukat jumax juparux munasmawa!
  Gringetax caderas ukanakap liwxatäna, jupax amuyt"äna, mä ch"aman jaqiw wali jach"a jach"a tukuñamp jupar mantaskäna. Ukajj wali kusiskañawa. Hércules sat chachan pesatap amuyañajj kunja sumasa, jan ukajj jukʼamp sumajja, juma pachpaw uka patjjar kayuk sarañama. Oh, nuwasiñan mä samart"añ suyt"añajawa ukat chachanakar jak"achasiñajawa. SS ukanx juk"amp askiwa, waynanakaw jach"a.
  Jane kullakajj acaricianak samkasirïna. Chachampi jan ukax suma imillampi, janiw kunäkisa. Panpachaniw jupanakan amuyuparjamax wali kusiskañäpxi. Ukjja walja jaqenakajj janiw amuyapkiti. ¿Kunjamatsa panpachaniru munassma? Ukampis Jane kullakajj janiw prostitutas satäkis uka señoranakat maynïrïkiti. Jupax ch"aman cuerponakan amparamp luqxatatapa ukat llamkt"ataparux walpun munasi.
  Ukampis pilajj tʼunjatäjjänwa. Kimsïr Reich ukan tanques ukanakax nayrar sartasipki. Matilda ch"axwañ munir warmix arupamp musphataw akham siwa:
  - Ukat ch"axwawix nayax amuyt"atajat sipanx juk"amp jasakiwa... Ukat nayax axsararaktwa!
  Malanyax mä chhuxriñchjataw akham säna:
  - Wali ch"amawa ch"axwawixa sarantaski, ukatxa jach"a sarañawa wakisi... Chiqpachansa akaxa mä jan walt"awiwa.
  Matilda, jupax janïraw uka jan wali pallapallan k"uchirt"awipar yatintañatakix tiemponïkänti, jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¿Janit jumax sinti vulgar sañ munkta?
  Gringeta ukax akham sasaw q"ucht"awayi:
  - Jiwasax machaq pacha lurasktanwa ukat nayra pachanak jan iyawsañataki... ¡Absurdo ukat vulgar ukanakar trono ukar ch"amanchaña!
  Matilda kullakajj kusisitaw akham säna:
  - Akax chiqapawa... Walikiwa, khitis Hitler? ¡Machjayir warmin wawapa, yapuchiri warmin wawapa, ukat jiwasax jupar ist"añarux wayt"atätanwa!
  Jane kullakajj akham amtayañajj wakiskirïkaspas ukhamwa amuyäna:
  - Genghis Khan jupax waynäkasax mä esclavo ukhamarakiwa, ukat janiw liyiñ qillqañ yatkänti, ukampis kunjams atipt"äna... ¡Awisax fortunax sawkasiñ muni!
  Matildax mä jach"a jach"a tukusaw amtasïna:
  - Nayrajj Diosar creyiyätwa... Ukampis jichhajj janiw jupar creyiñ munañajj utj-jjeti. Diosatï uk jaytchi ukhajja, ¿kunjam Diosäpachasa?
  Gringueta jupax akham amuyt"ayi:
  - Inas Diosax utjchi, ukampis nayax jan walitwa? - Yapuchiri tawaquxa q"ala kayunakapampi nayra puntap ch"allt"asïna. - Jiwasan pachasar uñakipt"asax jasakiw uk iyawsasma. ¡Jan wali ukat jan sinttʼasir kunaw apnaqaskistu!
  Matilda kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw amtayäna:
  - Jilïr irpirinakax juk"amp suma irnaqapxäna: Genghis Khan, Tamerlane, Hitler - jupanakax juk"amp qhuru jaqinakäpxarakïnwa. ¡Akax mä paradojawa!
  Gringueta jupax akham siwa:
  - Jaqinakaxa mä misawa, ukatxa misaxa warmirjamawa uñjatäñapa, ukata warmixa munañapampiwa ch"amampi katuyasi. ¡Amuyatajja, kunatï jan sinttʼasirïki ukajj cheqapuniw jukʼamp askïspa!
  Jane kullakajj akham amtayañaw wakisirakïna:
  - Turco sultan juk"amp qhuru, ukat juk"amp qhuru apnaqiri ukhamarak suma atipt"iri. Imperio Otomano ukax janiw Imperio Romano ukar sipan jisk"achatäkänti, ukat wila wartäwimpiw yaqhachasïna.
  Malanya kullakajj qʼala kayupampiw armadurapar chʼalljjtäna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - Qhuru chuyma, qhuru, ukat mayamp qhuru - markar cimentaña!
  Gringeta kullakajj chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasïna.
  - Aka uraqinxa, alaxpachansa, sata qallta phaxsinsa ch"axwañäni... ¡Ukaxa wali muspharkañawa!
  Unidades cubanas ukanakax janiw kuna ch"axwañas utjkänti ukat katuyasipxäna. Ukat thakhinx janiw walja estadounidenses ukanakax utjkänti.
  Imill wawanakaxa tanka manqhana mä juk"a parlt"añ qalltapxäna.
  Matildax llakit uñkatasisaw amtasïna:
  - Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx alemanes ukanakaruw atipt"apxta. Ukat jichhax atipjatat atipjatatwa tʼaqhistanxa.
  Malanya kullakajj Matilda kullakaruw chiqañchäna:
  - Janiwa jiwasaxa aguantasktanti, jan ukasti americano jaqinakawa.
  Gringetax chuckled ukat akham sasaw yapxati:
  - ¡Khitinakas americanonakax - jiwasan nayra colonia!
  Jane kullakajj larusisaw akham säna:
  - Ukampisa mä wali ch"amani colonia ukaxa imperio ukata jaljtañatakixa ch"amanchatawa. Chiqans wali llakiskañawa, ukampis Jach"a Ch"axwäw qhipatxa, formalmente atipt"asax León británicox janiw juk"amp ch"amanïkänti. Alemania markanjja, Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwi janïr purinkipansa, industrianakajj jankʼakiw jiljjattäna. Ukat Hitler chachajja, capitalismon chʼamapampiw mä estado fascista totalitario sat chʼamampi mayachthapiwayi. ¡Ukat ukax askinak churarakïna!
  Gringuetax filosofía tuqitx akham sänwa:
  - ¡Democracia ukax dictadura totalitaria ukar chhaqhata!
  Jane kullakajj akham sasaw qhanañchäna:
  - Janiwa totalitario ukhamakiti, jan ukasti dictadura popular ukhamarakiwa. Hitler chachajj cheqpach yanaptʼa jikjjatañwa atipjäna, luratanakapampi ukat propagandampi. Jiwasax chiqans janiw alemanes ukanakar uñtasit nivel de cohesión nacional ukat mayacht"asiñar puripkti. Ukat qhiparusti, janiw colonianakarux katxaruñjamäkänti, juk"ampirus Stalin jupax aljantapxitu ukhaxa.
  Malanya kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Churchill jupatakix wali askiwa, jan ukax juk"amp amuyt"at amtäwix Kimsïr Reich ukamp sumankañ utjañapänwa, julio phaxsin 1940 maranxa. Ukhamäspa ukhajja, taqe colonianakaru ukat patak waranq jaqenakaruw qhespiyapjjaspäna. Ukat chʼaxwäwi sarantañax loqtatäñapunïnwa.
  Jane kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Loco ukaxa kunaymana tuqita! URSS pachpa chʼaxwäwir mantaspäna ukhaxa, rusanakax wali sum sarnaqapxaspäna ukhaxa, Europa toqen mä wila imperio uñstayaspäna ukat Gran Bretaña markatakix jiwañar puriyaspäna. Comunistanakax janiw ukan sayt"apkaspänti, ukax qhanawa. - Imill wawax pechoparuw llamkt"äna ukat q"ala talonap abs ukarux ch"allt"äna, ukax entrenamientot juk"amp ch"ullqhiruw tukuwayxäna, ukat yatichäw wakichäwimp sarantaskakïna. - Stalin ukat comunismo ukax qhanpach uraqpachan apnaqañ tuqiruw munapxi. Ukat jupanakax nuwantapxitu, ch'amampi sayt'asipxäna. Ukat Hitler chachatï atiptʼaspäna ukhajja, Tercer Reich sat markajj jiwasampi nuwasiñatakejj kunayman yänakanïspänwa. Mä tuqitxa jan ukax yaqha tuqitxa, nuwasiñax llampʼu chuymanïñänwa.
  Inas alemanonakax, sumankañ qhipatxa, jilpachx kuntix nayrax katuntapkän ukx digerir qalltapxchispa, ukat janiw kawkirus sarapkaspati. ¡Ukat Churchill chachajj mä jan amuytʼasir jaqjamaw sarnaqäna!
  Matildax q"ala kayupampiw armadurarux wali ch"amampiw ch"allt"äna, qhuruchasisa:
  -Churchill chiqpachapuniw mä idiota! Ukat Canadá markar jaltxañatakix janiw tiemponïkänti, ukax wali askiwa. ¡Carcelan tʼaqhisiyatäpan!
  Jane kullakajj wali chʼamampiw uñchʼukïna.
  - ¡T"aqhisiñapataki! ¡Jupaw Gran Bretaña markpacha uttʼayäna!
  Malanyax mä juk"a samart"asax akham sänwa:
  - Alemania markampi sumankañax mä qawqha jan walt"awinak utjayarakispa. Francia ukat holandesa colonianakan yänakap katuqasa ukat Europa markan industrial ukan ch"amap katuqasa, alemanonakax taqi ch"amampiw economía jiwasanakar t"unjañatakix utjäna. Ukhampachasa akax wali jaya pacha uñakipañawa. Ukampis kimsïr Reich sat markajj jan guerrajj utjkchïnjja, jankʼakiw nayrar sartawayi, ukat jankʼakiw chʼamanïñapajj jiljjattäna.
  Jane kullakajj llakit jachaqtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Alemania markan ch"ama apnaqawipa. Orden encarnado... Mä estado totalitario, jan sinti khuyapt"ayasiri. ¡Jan ina ch"usat democraciax utjkchi ukhax milagronak churi! Ukat economía tuqinxa ukhamaraki!
  Malanyax aka tuqitx janiw sasaw arsuwayi:
  - Jiwasana nayra democracia ukaxa janiwa markasana nayraru sartañapataki ukhamaraki jach"a tukuñapataki jark"känti. Genghis Khan sat imperiot sipansa jukʼamp jachʼa colonianakampi territorionakanïpjjayätwa. Ukat uka pachparakiw parlamentox patak patak maranakaw irnaqawayi, reyin lantix kamachinak apsuwayxi.
  Jane kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukat Fuhrer jupax kamachinak lurañ derechonïtapat jach"añchasïna! ¡Jupax jupanakan emperadorapjamawa!
  Malanya kullakajj amigoparuw cheqañchäna:
  - Jichhaxa akankaraki! ¡Ukat Fuhrer sat chachan apnaqatätanwa!
  Imill wawanakax aynacht"ataw jikxatasipxäna... Jane kullakax Churchill jupax Hitler jupamp julio phaxsin 1940 maran sumankthapispa ukhax kunjamakis utjaspa uk amuyt"añ yant"äna. Alemania markax Imperio británico ukan jan jan walt"ayasiñapatakix iyaw sataynawa, ukatx janiw nayrir colonianakapar kutt"ayañs mayipkiti. Namibia markan diamante copianak alquilañatakix mä condición ukakiw utji. Suma, akax janiw britániconakatakix ukhamakiti. Ukampis kuntï alemanonakajj nayratpach katuntapki ukajj derechoparjamaw jupanakankiwa. Francia markan yänakapax África ukat Indochina uksankiwa, niya taqpach Europa continental uksanx Tercer Reich uksan ch"amanchatawa. Ukat holandés colonias ukanakas ukhamaraki. Hitler chachajj janiw jukʼamp chʼajjwañatakejj taqe kunsa katoqkänti, jan ukasti yänakap digerirïna. Jichhax niya Gran Bretaña markar uñtasit colonianakaniwa. Ukat taqpach nivel de desarrollo económico ukax juk"amp jach"awa. Alemania markax payïr chiqankiwa, EE.UU. Ukat URSS markax Stalinan jan sinti qhuru industrialización ukar yuspajarasawa, uraqpachan kimsïr chimpuntawayi. Imperio Ruso ukan pallapallanakan ch"amapax juk"ampiw jilxattawayi. Uñt"añasawa, Stalin jupax inti jalant tuqinkir uraqinakaruw jilxattayäna, jichhax pä patak millones jaqinakaw jak"achasipxäna.
  Hitler, jichhax libre amparani, mä amtawiw utjäna: 1941 maran ch"axwäw qalltañataki: rusanakax jan wakicht"asipxañapataki. URSS markar ataque ukax qhiphart"ayañamawa ukat juk"amp sum wakicht"asiñamawa. Chiqansa, aka chiqanx Krauts jupanakax mä amtaw utjapxäna. Waljax agencias de inteligencia ukanakan irnaqawipatw dependerïna. Stalin juparux datos ukanakaw churatäna, ukax Alemania markan potencial ukarux juk"amp jach"añchawayiwa. Hitler chachajja, Rusia markan ejercitonakaparojj janiw kuns amuykänti.
  Ukampis qhanänwa: Stalin chachajj ejercitoruw wasitat armaskäna. Tanques de la serie KV ukat T-34 ukanakaw uñstawayi, ukax wali jach"aruw jilxattaspa. Qhipa avionanakax waljaniw lurasiski ukatx niyas alemán modelos ukanakar uñtasit wali askiwa. Jakhuwi ukhamaraki jakhuwi infantería, kunatixa conscripción universal ukampi.
  Alemania markax T-3 tankinakaparux juk"amp ch"aman pistolampiw wasitat armawayaraki. Ukax Yu-88 ukan lurawip jilxatayawayi, mä serie de qhipa modificaciones ME-109 F. URSS ukan aviación ukanx juk"amp jach"awa, ukampis juk"amp jisk"akiwa. Rusonakax pä waranqa tanques alemanes ukanakat sipan juk"amp ch"amanïpxiwa, ukat mayninakax k"achakiwa, ukampis yaqhipanakax juk"amp jank"akiw sarapxani. Uñisirinakax juk"amp ch"amanïpxaraki. Ukat Stalin jupax infantería ukar purispawa. Chiqans URSS ukax janiw Wehrmacht ukar sipanx juk"amp jisk"äkiti, ukat tanques ukanx juk"amp ch"amaniwa. Alemanes jupanakax juk"amp infantería ukanipxi, movilización ukakiw utji. URSS markax pallapallanak movilizaspa ukhax juk"ampiw utjani.
  Hitler jupax chiqpach uñt"aspa ukhax kimsa kutiw amuyt"aspa - ¿qalltañax wakisispati? Inas alemanes ukanakatakix economía ukar ch"axwañ chiqar uñt"ayañax askïchispa ukat ocupados markanakan potencial ukar apnaqañapatakix uñisirinakat ventaja jikxatañataki? Yämas tankinakanjja?
  Fuhrer, territorionakani, colonia ukanakampi, URSS markat sipan juk"amp jisk"a ukat junt"u pachanx juk"amp jach"a jaqinakaniwa, khitinakarus apnaqatayna uk jakt"asma ukhaxa...
  Mä ajlliwiw utjäna - wakicht"asiña. Yaqha markankirinakat t"aqa t"aqanak luraña. Ch"iyara jaqinakaru ukhamaraki europeonakaru maquinanakaru uchaña.
  Ukhamajj Hitler chachajj wali yatiñani político ukhamäspäna ukhajja, armanak jukʼamp lurasajj sum wakichtʼasiñatakiw chʼamachasispäna.
  Ukampis Fuhrer sat barcojj 1941 maranwa URSS markar nuwantaspäna. Jupajj Gran Bretaña markamp nuwasïwipanjja, kimsa jan ukajj pusi waranqa jukʼamp avionanakaw chhaqhayasïna. Ukat división africana ukar yuspajarasinx phisqa patak, suxta patak juk"amp tanques ukanakaw utji.
  Ukhamajj Rommel chachajj inti jalsu toqenwa nuwasispäna. Nazis ukanakax mä qawqha divisiones extras de tanques ukanipxaspänwa. Ukhama, inas mä qhawqha motoranakampi ukat tunka payan infantería ukanakampi. Janiw amuyañjamakiti, jupa pachpar atinisiñ Fuhrer jupax juk"amp ch"amanakaruw tantacht"aspa.
  Ukat ¿Stalin chachajj? Nayajj kunjamtï nayrajj jikjjatkayäta ukhamarakiw jikjjatasirïta. Jupax janiw Gran Bretaña markat kuns llakiskiti. Chiqpach jisktʼax akawa, ¿mä muspharkañ ataque ukhamäspati?
  Kunjamatix chiqpachanx mä huelga táctica ukax wali ch"amanchasispa, jan arxatäwitak wakicht"at soldadonakarux, ukhamax taqi kunas Rusia markatakix juk"amp jan waliruw purispa. Yämas 1941 maran mayo phajjsit 15 urunak saraqatarojj uka ofensiva qalltaspäna ukhajja.
  Ukat Moscú markax janïr otoño descongelación ukax utjkipanx apsutäspawa. Japón markax inti jalsu tuqitw ch"axwaspa... URSS markax juk"a ch"amanïspawa. Inas 1942 maran URSS markan jachʼa cheqanakap katuntasajj uka guerrajj tukusispäna. Jan ukax mä qawqha pachax métodos semiguerrillas ukanakampiw lurasispäna.
  Ukhamaraki, sapa mayni sumankaña ajlliñaxa wakisirakispawa. Kunjamakitix Moscú markax qhiparaski, ukampis alemanonakax Cáucaso ukx mayjt"ayañatakiw katuqapxi. Ukampis ukasa Hitler chachar jan walïkchiti. Nayrïr numeron dictadoran sarnaqäwip yatisax Urales uksaruw ch"axwañapäna, jan ukax juk"ampiruw ch"axwañapa.
  Ukampis URSS markar katuntatapax Tercer Reich sat jachʼa chʼamaninakaruw mayjtʼayaspa. Ukampis ukax mä chikat policía local ukat divisiones extranjeras ukanakamp compensataspawa. Ukhamajj ¿kunsa lurasma?
  ¿Hitler chachajj URSS markarus digerirïpachänti? Inas mä jukʼa tiempo ukham lurañapajj wakischispa. Jisk"a movimiento guerrillero ukax mä mínimo seguro ukar jisk"achata, fuerzas locales de policía ukanakamp equilibrata.
  Ukat ukatsti? ¿Janit Hitler chachajj Gran Bretaña markar nuwankaspa? Mä jisktʼa jisktʼasismawa, ¿jupajj wakisispati?
  Gran Bretaña markat sipansa jukʼamp oraqenakaw utjxi, colonianaksa amuytʼaraksnawa, ukampis ¿kunatsa jan juma pachpatak taqe ukanak aptʼaskta? Ukat uka qhipatxa janiw taqpach akapach atipt"añax utjkiti. Gran Bretaña nayraqata. Ukatx Japón markamp chikaw EE.UU. markarux t"unjapxta. Ukat ukxarusti, pachpa Inti jalsu Uraqin turkakipäwipawa.
  Uraqpachan dictadorar tukuñ yant"awix wali jach"awa. Chiqansa, inas Hitler chachax jaytxaspäna. Ukampis atiptʼasax saytʼañax chʼamakiwa. Ukat Rusia markar atacañax ch"amawa, uka markax janiw arxatäwit lup"kiti, jan ukasti chiqapuniw mä ch"axwäw ofensiva ukar wakicht"asiski.
  Suma, kunjamarak Stalinar atinisismasti, jupax ejercito ukar yatichaspa jan arxatasiñataki, jan ukasti territoriopan uñisirinakar atacañataki ukat atipt"añataki. Khitis uka tuqit amuytʼaspa.
  Chiqansa, ¿kunatsa URSS markax mä nuwasïwiruki lupʼïna? ¿Juma pachpat agresión ukar wakichtʼawayta?
  Hitler chachatakix kunas amuyt"añaw utjäna, ukhamaraki. Mä bomba atómica ukakiw misiles balísticos ukanakamp chikt"ata, mä auto de entrega ukhama, Alemania markan seguridadapax garantizatäspawa. Alemanonakax misiles balísticos ukanakaw lurapxaspäna. Ukampis armas nucleares ukanakajj jukʼamp walja maranakaw munasïna. Ukat ¿khitis Stalin chachan suytʼañapatak garantizaspa? Ukhamarus Europa markar apnaqasa ukat colonianakanïsax Alemania markax qullqi tuqitx URSS markat sipanx juk"amp ch"amaniwa.
  Ukat qhanaw Stalin jupax janiw kuns qhiphart"atapatx jikxatkaniti, kunatix técnica ukan atipt"asiwipax Europa uksankir cientificonakampi, hierro alemán disciplina ukamp soldado, janiw sinti suyt"añjamäkiti.
  Ukhamajj Stalin chachajj nayraqat qalltañapatak chʼamajj wali jachʼawa. Chiqansa, Tercer Reich ukar ataque lurañax wali wakiskir amtäwikïkchisa. Ukhamarus Japón markax Lejano Oriente uksanx payïr frente jist"araspawa. Taqi tuqitwa amuyasïna, Stalin chachatakix kimsïr Reich ukar atacañax janiw askïkänti. Ukampis suyt"añax janiw sum yatiykänti. Kunjamakitix nazis ukanakax Europa ukat colonia ukan yänakapar atinisisaw Rusia markan jach"a trumpeta ukar chhaqtayapxaspa - tanques ukan ventajapa.
  Ukat avionanakansa ukhamaraki. Ukat ukxarusti aviación jet ukar uñstayaña ukat mä ventaja cualitativa decisiva aire ukan jikxataña. Ukhamajj Stalin chachajj janiw kunatsa sinti qheptʼañatakejj utjkänti. Ukampis taqpach Europa markamp sapak ch"axwañ amtañataki, ukatsti colonianakampi, ukat inas Japón markamp ch"axwañataki... Niya suicidio ukhamawa. Kunjamakitix uñisirinakan taqpach jach"anchawipax jaqinakan recursos ukat potenciales ukanakanx qhanaw uñjasi.
  Caracter rasgos ukax nayratpach aka chiqanx mä rol uñacht"ayi. Ukampis Hitler chachan amtanakap yatisax juk"amp amuyt"kayax jupa pachpaw Rusia markar atacañapa, ukat 1941 maranx ukhamarakiw jan jaya pacha suyt"asa. Ukat taqiniw Fuhrer-an jupa pachpar atinisiñap yatipxi. Jan pächasisaw Rusia markarux mä loco toro ukham atacani. Ukat janiw chiqpach equilibrio de poder ukax uñjkaniti. Jan ukax inas alemanes ukanakas jan yatipkchiti, janiw kuntix uñkatasipxañapa ukx amuyapkchiti.
  Ukampirus Kimsïr Reich ukan atipt"añapatakix probabilidad ukax wali jach"awa, juk"ampis Japón markamp alianza ukanx wali jach"awa. Ukhamarus, Inti jalsu tuqinkir Uraqitakix nazis ukanakamp chikaw Lejano Oriente uksar katuntañ amtañax juk"amp facilakiwa, ch"aman Gran Bretaña ukat qullqi tuqit nayrar sartat Estados Unidos markanakamp Pacífico uksan colonianakapatak ch"axwañat sipansa.
  América ukat Inglaterra markanakax samurai ukanakat sipanx juk"amp jach"anchatawa, jupanakamp ch"axwañax jiwañaruw puriñapa, ukax qhanawa. Ukampis Tercer Reich ukax janiw yanapt"kaniti. ¿URSS markat kamsaraksnasa? Alemanes ukat satélites ukanakax juparux t"unjapxani. Ukhamarus Turquía markax ch"axwawiruw mantarakini, ukat Italia markax janiw Gran Bretaña markamp ch"axwañanx chikañchaskiti. Ukham ch"amanakax Stalin ukarux jaquntapxani.
  Aka chiqanx sayt"añax wali ch"amawa, Rusia markax janïr alemán ataque ukax utjkipanx soldadonakaparux nuwasiñatak wakicht"atäñapatak uñstayañ atipkchi ukhas. Ukhamarus chiqpach sarnaqäwinx Ejército Rojo ukax mä estado de combate ukar mantañ atipjawaykaspas ukhamawa. Ukat akatjamat uka chʼaxwäwix frontera jakʼankkäna uka chʼamanakakiw amuyasïna. Ukat akax, chiqans, Ejército Rojo ukan mä jisk"a chiqapawa.
  Ukat jumatix amuyt"asma kunayman tuqitx Rusia markax janiw wakicht"atäkiti mä ch"axwäwi defensiva ukataki...
  Stalin chachan suytʼäwipajj janiw rosas ukhamäkänti. Janitï juma pachpa mä huelga preemptiva uñstayañama. Alemania markax janiw arxatäwitak wakicht"atäxiti sasin jakt"asa. Ukhamächi ukhajja, uka jakhüwijj mä jukʼa cheqapäspawa. Ukampis khitirus qhanaw Gran Bretaña markax mä reprieve katuqatayna. Inas URSS ukax, nayraqat Tercer Reich ukar atacasax, muspharkañat kuns jikxatawaychi. Ukat uka qhepatjja, guerrajj jukʼampiw sarantaskäna. Ukax wali askiwa: pä tiranonakar maynit maynikam chhaqtayaña. Ukat Japón markas ukhamaraki, ukhamat juk"amp ch"amakt"ayañataki. Uka tuqitwa jiwasax jakthapiwinakas uñt"ayaraksna.
  Kunjamtï rusanakax sapkixa: pä loqhe jaqinakaw nuwasipxi, yatiñanix uñch"ukiski. Chiqansa, ¿kunatsa britániconakax chʼaxwapxañapa? Panpachaniw sum qarjasipxpan. Qʼal qarjañkamaw nuwasipxani.
  Imill wawanakan amuyunakapasa, amukt"añasa, kimsa Sherman ukan nayraqatapan uñstatapat t"unjatäxänwa. Jach"a tanques estadounidenses ukanakax Goering-4 uksaruw sarasipkäna. Qhanaw Yankees ukax janiw jan walïkiti ukat amuyapxiwa, alemán tanque ukar jak"achasiñax wali wakiskiriwa, jan ukax ukaruw mantañax wali wakiskirïna. Ukat autonakaparux jukʼamp jankʼakiw sarapxäna. Ukampis cañón Goering-4 ukax 100 EL ukha barril largo ukaniwa, ukatx jaya chiqatw ch"allt"asispa.
  Gringuetax q"ala kayupaw yapuchasïna ukat pallapallaruw jaquntäna. Sherman ukar ch"allt"añax wali askiwa. Jupajj wali jachʼawa ukat wali uñjatawa. Nayrïr ch"axwawix mä uñjañ ch"axwawiwa. Ukampis payïrix diana ukarux ch"allt"awayi... Torretax Sherman ukanx ch"iyjataw uñjasiwayi, ukat autox inercia ukamp sarnaqasax sayt"asisaw phichhantañ qalltäna.
  Jane kullakajj iyaw sasaw säna:
  - ¡Jiwasan chiqapar uñjañasax janiw arianonakat sipan juk"amp jisk"äkiti!
  Gringetax jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - Ukat nayax amuyta ukax juk"amp jach"awa! ¡Janiw jichhakamax ukham uñjktati!
  Matildaxa, q"ala kayunakapampi pedales ch"allt"asisa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw kunatsa walja apsuñjamäkiti!
  Malanyax juk"amp amuyt"asisaw chiqañchawayi:
  - ¡Qhawqha ch"amanïskpasa, ¡janiw quta qalat ch"uqt"kaniti!
  Imill wawanakaxa mayakiw larusipxäna. Ukat maynit maynikamaw suelanakampi ukat suelanakampi chʼalltʼasipjjäna.
  Uka qhuru callusanakax mä jukʼa chisparuw mistuyäna. Chʼaxwirinakax wali suma chuymanïpxänwa.
  Gringetax payïr tankaruw ch"axwantäna, autox pä chiqaruw jaljatayna ukat akham sänwa:
  - ¡Martillo ukaxa mä nogal ukata!
  Matilda kullakaxa lart"asisaw akham säna:
  - Jiwasax mä martillo concha ukaniwa, ukampis rusanakax Martillo...
  Malanyax Gringethe-n amparapampiw suela-r t"ijtäna. Nayax ch"amanïtapa ukat elasticidadap amuyasta, akham amuyasa:
  -¿Jumaxa ch"uqi taypina t"ijtxtati?
  Ayllu ch"axwirixa wali kusisitaw jaysäna:
  - Jisa, chiqpachansa!
  Malanyax nayranakap jisk"achasaw jiskt"äna:
  - Ukatxa kunjamasa?
  Gringueta kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Wali sumawa!
  Tanquenkir imillanakax mäkiw larusipxäna. Jïsa, talonanak asxatañax wali exótico ukhamawa.
  Jane kullakajj akham sänwa:
  - ¡Diosax Churchill-an qala chuymanïtapat jark"apxita!
  Gringetax kimsïr tank jaquqanïna, pistolan calzoncilloparuw amparapamp ch"allt"äna, ukat akham sänwa:
  - Jiwata Truman, ukaxa wakisiwa!
  Chiqansa, Roosevelt jiwatapatxa, constitución ukarjamaxa vicepresidente ukarux ch"amaw churasïna. Ukampis ukax janiw jichhakamax ch"axwäw sayt"aykiti. Ukhampachas estadounidenses jupanakax janïraw kuns uñch"ukiñjamäkänti Krauts ukan nuwasiñ yatichäwiparu ukhamarak yänakapan suma yänakapata.
  Amuyt"añataki, Sherman familiax janiw nina nakhantayañs munapkänti, jan suyt"äwinïtap amuyapxäna ukat janiw armadurarux mantañapakiti.
  Malanyax wali kusisitaw q"ucht"äna, tankip jank"ak sartayasa:
  - Jiwasaxa sarasktanwa, sarasktanwa, jaya uraqinakaruwa sarañäni! ¡Suma vecinonaka, kusisit amigonaka!
  Matilda kullakaxa apthapïna, imillanakaxa chiqpachansa wali kusisitaw jikxatasipxäna:
  - Tra, ta-ta-ta! Tra, ta-ta-ta! ¡Jiwasax mä pusiniruw apanipxta! Chizhik, allqamari, Petka uka bully, mono, loro, ukham empresa!
  Jane kullakajj qʼala, suma uñnaqtʼan kayupampiw Matilda kullakajj lakap chʼoqtʼäna. Ukat larusisaw chhuxriñchjasïna.
  Jïsa, chiqpachansa larusiñax jakäwiruw jayarstʼayi. Estadounidenses jupanakax tanque Sherman ukham lurapxäna, armadura frontal ukat armamento ukanakamp chikachasiñatakix kimsa tunk pusiniruw uñtasita ukat juk"amp sumaw uñjañ tuqita ukhamarak óptica tuqita, ukhamarak tripulacionatakix juk"amp sumawa. Ukampis uka pachparakiw uka tanquex chiqpachans mä suma dianaruw tukuwayi, jach"a jach"a tukutapatxa. Ukat britániconakax qullqi munañampiw ukat askinak apsupxäna. Ukat Goering sat autojj kunjamsa apnaqäna ukajj jukʼamp sumäjjänwa.
  Jane kullakax wasitat kunjams uka waynax amparamp luqxatäna uk amuyt"äna... Ukat jupax chhuxriñchjasïna...
  Alemania markan jet ataque avión ukanakax aire ukanx jank"akiw jaltxapxäna... Uka urux niyaw jayp"urux jak"achasxäna. Intix juk"at juk"atw rosa inti jalant tuqinx jiwxäna. Ukat qharürojj 9 uru mayo phaxsitwa. Kuna urutix Alemania nazi ukax chiqpach historian capitulatäkän uka uru. Ukampis ¡jichhax nazis ukanakax juk"ampiw jilxattaski!
  Janiw cubanos ukanakakikiti, jan ukasti americanonakax thakipanx katuyasipxiwa. Mä taqpach brigada ch"iyar jaqinakamp mulattoes ukanakamp janq"u banderar niya jan nuwasiñampiw jaqunukupxäna.
  Imill wawanakaxa autot saraqawayxapxänwa. Ukatjja, gasolinampiw uchasiñama.
  Jane kullakajj alemán warminakan yateqaparjamaw akham säna:
  - ¡Aka saminakani jaqinakax kayunakasar jamp"att"asipxpan!
  Matilda kullakajj ñikʼutap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Janit jumax ukham jaqinakar jisk"achañax jan waliw sasin amuyta?
  Tatitun phuchapax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Ukampis kusisipxañäni!
  Matilda kullakajj jiskʼachasaw akham säna:
  - ¿Laka sawutanakatxa? !
  Gringeta, jan ukasti, iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukax sarxañapawa! ¡Nayatakix wali askiwa!
  Ukat ayllunkir tawaqux akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Qunqurt"asiñamawa ukata talonanakaxa ch"allt"asiñamawa!
  Ch"iyara oficialax ajanupar jaquntataw Gringuette q"ala kayupar jamp"att"äna. Yaqha nuwasirinakax qhipäxaruw jaquntapxäna, ist"asisaw imill wawanakan talonanakaparu ukat suelanakap ch"allt"apxäna. Jane kullakajj kusisitaw lartʼasïna. Qhanapuniw uka aventurajj jupar gustäna. Ukat jukʼampi kunapachatï imill wawanakax kayunakap wali kusisit jampʼattʼapxi ukhaxa.
  Matilda sapakiw mä chiqar sayt"asïna ukat ch"uxña nayranakapamp colerat uñkatasïna. Jupajj cheqapuniw colerasïna. Alemanes jupanakax janiw Gran Bretaña markarux independencia ukak apt"apkänti, jan ukasti bárbaro costumbrenak uñstayapxarakïna. Juk"amp chiqaparux británicos jupanakpachaw wali kusisitaw jupanakar katuqapxi.
  Jupanakatakix jichhax wali thaya ukat ch"aman tukuwaykaspas ukhamawa. Ukampis cheqansa, ¡akajj jan wali jaqëñawa!
  Chiqansa, Matildax uka tuqit mä jachʼa kusistʼäwi utjatap amuyasïnwa. Kunapachatï Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj jichhak qalltaskäna ukhajja, Gran Bretaña markanjja, akham chuymaw utjäna: aleman jaqenakaruw sombreronak jaqontañäni. Alemania markax janiw Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinjam jan walt"ayir ch"axwirikiti, ukat Hitler jupax mä jisk"a arunak arsuñakiw sasaw amuyt"ayasïna.
  Francia ukat inglés expedición ukan ch"amapampiw atipt"asipxäna, ukax chiqpachapuniw wali muspharkañänwa. Ukat jupa pachpar sinti atinisiñajj ajjsarañampiw lantintasïna. Inas Churchill chachajj sumankañ toqet mä amtar purispa, jan territorio concesiones ukanakampi, Gran Bretaña markankirinakajj wali samarañwa samartʼapjjchïna. Mä chʼaxwäwiw qalltäna, ukat qalltatpachaw jan kikpakïkänti.
  Fuhrer sat chachan akatjamat walja jaqenakar inti jalsu toqer jaqunukuñ amtatapajja, machaq suytʼäwinakwa utjayäna. Ukatx jilpach britániconakax Rusia markatakiw saphintatapxäna, ukatx taqiniw muspharapxäna kunapachatix nazis ukanakax Moscú markar jak"achasipkäna ukhaxa. Otoño tukuyata ukat juyphi pacha qalltatapatxa, Gran Bretaña markanx machaq suyt"äwinakaw utjawayi. Rommel jupan cuerpopax atipt"ataw uñjasiwayi, alemanes jupanakax jawq"jataw uñjasipxi ukat Moscú markat kutt"ayapxäna. EE.UU. markax qhipharux ch"axwäwiruw mantawayi.
  Ukampis niyaw juyphi pachanx japoneses ukanakax walja atipt"äwinakan atipt"apxäna, ukatx primavera ukanx juk"amp jan walt"awinakaw utjawayi. Rusonakax machaq thakhin chhaqhayañ qalltapxäna. Rommel jupax mä contraofensiva qalltawayi. Tolbuk markan t'unjäwipax chiqpach markan jan walt'äwiparuw tukuwayi taqinitaki . Kawkhantix, '42 maran primavera phaxsinx alemanonakax suerte jamach'irux chuymapat katjapxäna.
  Gran Bretaña markax jank"akiw colonianakap chhaqhayasïna, ukat kunapachatix pachpa metrópoli ukar uraqir purintäna ukhax niyas janiw sayt"aykänti. Ukhamaw inglés warawarax jalxatäna ukat alemán warawarax sartawayxänwa. Matilda kullakajj ejercitoruw mantawayjjäna. Jupajj janiw kuna lurañas utjkänti, jan ukasti jupa pachpaw amuyasïna. Ukampis ¡janiw uka irnaqer maquinan sayt"asiñ munkayätti!
  Jane kullakajj kayunakap jampʼattʼatätap amuyasajj qaritäjjänwa ukat guerran katuntat jaqenakarojj jawqʼjañwa qalltäna. Gringeta sat jukʼamp chʼamani jaqejj wali chʼamampiw jawqʼjäna, ukatwa mä oficialan nayrap pʼakjäna. Wila ñik"utan Malanyax pistola ch"iyar jaqin purakaparuw ch"allt"äna, ukat qunqurt"asïna. Uka qhipatxa imill wawanakax mäkiw larusipxäna, pulmonanakapan patapanxa:
  - ¡Jiwasax super guerreros ukhamätanwa! Ukat mayamp katuntat jaqinakar jawq"jañäni, kayunakasampi, fusil ch"akhanakampi.
  1945 maran mayo phaxsit 9 urunak saraqatarux México markan capitalapan guarnición ukankirinakax capitulapxäna. Estadounidenses jupanakax janiw uka qhuru presión ukat bombardeo ukarux aguantañjamäkänti. Ukat municionanakax jankʼakiw tukusxäna, ukat avión tuqiw suministronak uttʼayañ yantʼapxäna, ukampis janiw phuqaskänti.
  Wehrmacht ukax yaqha capital ukampiw yänakapar yapxatawayi. Jupanakan katuntat jach"a markanakapax jilxattaskakiwa...
  E-50 ukan jan axsart"ir pusi imill wawanakax alay tuqiruw Estados Unidos markan fronteranakapar sarxapxäna.
  Suma uñnaqt"an jaqinakax wali suma chuymanïpxänwa. Jupanakax nuwasiñ munapxäna ukat transcendental mundos ukan alturanakapar puriñ munapxäna.
  Uka tanquejj alemanonakan nayratpach katuntat territorio taypin saraskäna ukhajja, pusiniw autot saraqasin tʼijtjjapjjäna. Ukat Hans waynaruw timón ukar uchapxäna.
  Jupax kayuk sarañapawa. Ukat uka nuwasir imillanakax suma uñnaqt"anïpxani.
  Gerda kullakajj humocks ukat uvas sat qoqanakat jaltasaw wali kusisita jikjjatasïna, jan kikpaki oraqer chʼojjña kayunakapamp katjjarusajj wali kusisitaw jikjjatasïna.
  Uka q"illu tawaqux mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Salvaje ukhamäñax wali askiwa... Akax jiwasan firma estilo - q"ala kayuni ukat bikini ukan t"ijt"aña!
  Charlotte kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, mä jisk"a isimpi isthapt"asiñaxa janchiruxa taqpacha qhispiyata jikxatasiña churaraki. Jilapachax imill wawax wali askiwa. Ukham ch"amampi ukat jan ch"amäñapataki. ¡Jumajj jukʼampiw jan saytʼasjjta!
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jichhaxa janiwa ch"ama tukuñakiti! ¡T"ijt"añax jiwasatakix wali askiwa!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukat nayax mä thakhinjam t"ijtxa, charconakampi. ¡Janiw manq"añjamäkiti, janiw mä juk"sa ikiñjamäkiti!
  Charlotte kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Akax mä suma qillqatawa... Eh, Magdax janiw mayamp religión tuqit parlt"añ munkiti?
  Quri ñik"uta imillaxa p"iqi ch"allxtayäna.
  - Janiwa! Janiw nayraqat perlanakam jaquntañamäkiti...
  Aka chiqanx Magdax pächasïnwa, kunatix amigopan sarantañapatakix naturalmente mä jisk"achawiw uñjasispa.
  Ukampis Charlotte kullakajj mayampiw jachʼat arsüna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayax amuyta, jumax reformasta ukat monoteísmo ariano uñt"awayta!
  Magda kullakajj amparap chʼoqtʼasisaw mayamp jisktʼäna:
  - ¿Ariyanjamati?
  Charlotte kullakax amparanakap ch"allxtayäna:
  - Ukat ukhama... Jan Trinidad ukampi, Mä Diosampi!
  Gerda kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Ukhamawa... ¡Diosaxa Mayakiwa! Jesusax janiw Diosäkiti, jan ukasti ariano profetanakat maynïrikiwa. Ukatjja, Evangeliojj jila partejj judionakan inventopawa. Ukat Bibliax judionakan sallqjatapakïkaspas ukhamawa. Ukat ukhamax janiw Trinidad ukax utjkiti. Taqi Chʼamani Luriri Diosakiw utji. Hitler jupax aka Uraqin virreypawa ukat Yuqapawa, munasiri ukat yatiyiripawa. Profetanakat sipansa jukʼamp wakiskirïki ukat taqe kunat sipansa. Diosajj kunayman servirinakani, angelanakanirakiwa, jupanakajj jiskʼa diosa satäpjjewa. Kunjamtï Thor, Ovdi ukat yaqhanakampi. Ukanakajj Taqe Chʼamani Diosar istʼatäpki uka arcángelanakjamawa. - Imill wawaxa jaltxataynawa, salto luratayna ukatxa sarantaskakiwa. - Taqi kunasa aksa tuqinxa sapurukiwa. Monoteísmo ariano ukax janiw ch"amäkiti. Aleman jaqinakax Diosan ajllit markapawa, jupanakax nayraqat akapach atipjapxañapawa ukat apnaqapxañapawa, ukxarusti universo uksaruw atipt"apxañapa.
  Charlotte kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jumax Magda uñjta. ¡Kunja facil ukat qhana!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - ¿Kunas qhananchañasa wakisi?
  Charlotte kullakajj jachaqtʼasïnwa.
  - ¿Kunas chiqpachapuni?
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - ¿Juchat qhispiyasiñat kamsaraksnasa?
  Ukat Gerda kullakajj arstʼasisaw akham säna:
  - Ukat religión ariana ukanx janiw qhispiyasiñ amuyunakax utjkiti. Taqinipuniw alemanes ukhamätanxa, Fuhrer ukat Tercer Reich ukanakar chiqa chuymanïskakiñäni ukhaxa, jutïr pachanx uywirinakasan qhispiyatäñäniwa. Ukat yaqha markanakax jiwasan esclavonakasäpxiwa. Mä alemán jaqix Fuhrer sat jaqir aljantaspa ukhaxa, jiwxasax yaqha arianonakan esclavoparuw tukuni. Jan alemán jaqinakax ciudadanía alemana ukax méritos especiales ukanakat katuqapxaspaw. Ukat jupanakpachatakix esclavonakanïpxarakiniwa. ¡Taqi kunas jan chʼamäki ukat amuytʼasiraki!
  Christinax saskakiwa:
  - Ukatxa janiwa juchakiti mä ariano jaqina ikintasiñapaxa. Ukat arianonakax ukhamaraki. Fuhrer jupax akham sänwa - ¡mä heroe-pallapallat usurïñax juk"amp askiwa, chachat usurïñat sipansa, jupax jan heroe ukhamäkchi ukhaxa!
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - Japón markax URSS markar 1941 maran atacaspa ukhax Moscú markaruw janïr jaltkipanx katuntasispa!
  Gerda kullakajj tʼijtkasajj Magda kullakaruw amparapamp chʼalljjtayäna:
  - Jan prevaricate... ¿Janit jiwasan religión arianasax cristiano cuentonakat sipan juk"amp askïki?
  Christinax saskakiwa:
  - ¡Ukat janiw cristiano alaxpachanx chacha warmi sarnaqañax utjkaniti! ¡Uk amuytʼañäni!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Ukat janiw kuna juchas utjkaniti... Ukat akax wali aburritowa! ¡Mä lobos ukhamarakiw warariski!
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Kunatix juchat uñjatäki ukarjamaw lurasi. Biblianjja tunka mandamientonakaw utjäna. Ukampis jan jiwayapxamti, sapa kutiw p"akintatäna. Ukat Diosan kamachiparjama. Jilapachax wawanakar jiwayañax mä jach"a jan waliwa... Ukampis Eliseox uk luratayna, ukat Diosan askipatakiw luratayna. Ukhama... Mä paradoja jikxattanxa - juchampi jan walimpixa janiwa pachpäkiti. ¡Ukat juchax Diosar jan istʼañawa!
  Christinax musculoso amparanakap tʼaxllirtʼasisaw akham säna:
  - Ukhamaxa, ¿jan walinakax cristiano paraison utjani sasaw uñstawayi? ¿Diosar jan istʼañakix jan utjkaniti? Ukat ukax sañ muniw gladiatorial anatt"awinakan ukhamarak orgías sexuales ukanakan chikancht"asisksnati? ¿Tatitur munasitap arunakampi arsuñampiki?
  Magda kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Janiw nayax ukham amuyktti... Chiqansa, Eliseox calvo luratapat sawkasir wawanakar jiwayasax phinq"asitawa. Qhanapuniw akax janiw uka kamachirjamäkiti: ¡uñisirimar munañamawa!
  Christina kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukat khitis chiqap amuyupanx uñisirimar munasiñ kamachirjam sarnaqapxi? Jilapachax cristianismo ukax pacifismo ukat judaísmo ukanakamp mistutawa. ¡Janiw ukham religionampi mä thakin sarnaqktanti!
  Gerda kullakajj qʼala kayup chʼojjñanakaruw chʼalljjtayasïna ukat akham sarakïnwa:
  - ¡Ukat janiw kuna pachas judionakamp chikt"atäkañäniti! ¡Ukat hebreo arut Bibliajj janiw munaskiti!
  Charlotte kullakajj akham sasaw logicamente akham säna:
  - Bibliaru iyawsañasaxa janiwa kuna askisa utjkiti. Janiw kuna kastas - janirakiw chuymampis, janirakiw amuyumpis! Kunatix jiwasax ariano ukhamätanwa, ukat janiw Abrahaman wawanakapäktanti arsutaparjama. Chiqpachansa Abrahamatakix jan uñtʼatätanwa, ukat taqi kunatï Bibliax yurki ukanaksa janiw uñtʼktanti. Jiwasan monoteísmo ukax ariano ukhamawa, ukat Abrahamismo ukarux janiw sasaw arsu! Mä sapakiw utji: akax Wiñay, Taqi chiqan utjki, Taqi ch"aman Diosar iyawsañawa. Ukampis ¡ukanwa taqe kunas tukusi!
  Magda kullakajj irónicamente akham sänwa:
  - Amén...
  Gerda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Taqi chiqana monoteísmo ariano uñt"ayañaxa wakisiwa. Ukat machaq religionar katoqasajj bautisasiñ ceremonia ukham lurañamawa. ¡Ukhamajj bautisasjjäta ukhajja, cheqpach hitleritaruw tukusma!
  Charlotte kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Inas akax mä kasta chimpuruw tukuñapa. ¿Kunapachas nayraqataman esvástica sat mä tatuar lurasma?
  Christinax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Ch"amaka, ch"amaka, ch"amaka Luciferan ch"amakapa, ch"amakanxa wali qhana ch"iyar ch"iyar ch"iyar... Hitleran esvásticapax purakapankiwa, Hitleran esvásticapax purakapankiwa!
  Gerda kullakajj colerat masiparuw thixnipar chʼalltʼäna:
  - Jiwasana chimpunakasatxa janiwa larusiñakiti. Ukhamaraki, ¡esvástica ukax mä señal rúnica ukhamawa!
  Christinax Gerda q"ala kayupat katthapisinx talonap ch"allxtasaw jaysäna, akham sasa:
  - ¡Ay, ¡kunjamsa jiwasaxa wali jach"a chuymanïtanxa! ¡Jumajj jukʼamp sum larusiñama!
  Imill wawax wali yatiñampiw suma uñnaqt"an kayup t"ijtäna ukat q"ala amparanakapamp wila ñik"utan zorran nayrapat katthapïna. Jupax jacht"asisaw kisunakap q"al ch"allxtayasïna. Jupax Gerde-n muyu talonap ch"allxtañ qalltäna.
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw larusitayna:
  - Janiwa ch"akhanaka uchañakiti...
  Christinax masipan kayup ch"iyjasaw akham säna:
  - ¡Ukham nayrax p"akjapxita!
  Gerda kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¿Jumaxa ciruela munasmati? ¡Jan ukax mä caballo ñikʼuta!
  Ukat nuwasir jaqinakax mä juk"a sayt"asipxäna, wasitat t"ijtxapxäna, lliphipi, jisk"a laq"a talonanakapax ch"uxña ch"uxñanakampi q"añuchata. Janiw sañax wakiskiti, jan pächasisaw kusisit pusinix tantachasipxäna.
  Christina kullakajj tʼijtkasajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Kunjamasa anataña markanakaxa?
  Gerda kullakajj jan wali arunakampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Janiwa sinti sumakiti! ¡Chiqpach electrónico anattʼañanak uñstaysna ukhaxa!
  Charlotte kullakajj tʼijtkasajj amparanakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Kunas... ¡Ukax wali askïspawa! Kunas ukhama electrónico ukat taqpach anatt"añ lurañataki.
  Magda kullakajj amigonakapar nayranakap chʼoqtʼasisaw jachaqtʼasis akham säna:
  - Jaqixa Luririta lurata churäwi katuqatayna. Ukat jiwasax jaqinakax walja inventarionak yatiqapxta. ¡Ukanjja, ¡inas Luririr mä jukʼsa yuspärañasawa!
  Charlotte kullakajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Ukat jiwasax niyaw yuspärapxtanxa! ¡Ariano monoteísta ukhamawa, ukat Diosarux Alemania markan Awkipjamaw uñt"tanxa!
  Gerda, mä pusir uñtat jaltasaw akham yapxatañax wakisi:
  - Ukampis janiw kuna jan walt"äwins Abraham, Isaaca ukat Jacob chachan Diosaparux uñt"ktanti! Ukhamajj ¡janiw kunatï yaqha markankiri ukat jan ariano ukhamäki uk jiwasanakar impuesto churañajj wakiskiti!
  Magda kullakajj jankʼakiw akham arnaqasïna:
  - ¡Nayax Diosatakikiwa, janiw judionakatakikiti!
  Gerda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Ukat nayax Diosatakis ukhamarakiwa! Ukampis janiw Bibliarjamäkiti, jan ukasti "Chʼaxwäwija" siski ukarjamawa. ¡Ukat janiw judionakatakikiti, jan ukasti arianonakatakiw! Ukat mä arianojj janiw alemán markat jutir jaqekïkiti. ¡Aryan ukax ajayun uñt"atawa!
  Magda kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"amampi, masinaka, sarantasipkakim,
  Ch"axwañanx ajayusar ch"amanchapxañäni...
  Jaya kusisiña thakhi - .
  ¡Pechonak chʼuqtʼañäni!
  Charlotte kullakajj sawkasisaw akham säna:
  - ¡Ukham chuchu chuchu, wakat armasim!
  Ukat imillanakax mä arukiw larusipxäna. Chiqpachansa munasiñampiw sarnaqañ munapxäna. Ukat ukhamat waynanakan lakapax escarlata chuchunakapar jamp"att"asis jalluñapataki. Ukat pechojj punkitäniwa ukat wali tʼaqesiñampiw usuñ qalltarakini. Ukat ukax wali muspharkañawa.
  Gerda kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Sexo ukax qullunakar sartayi ukat barconak p"akinti...
  Christinax akham sasaw jaysani ukat q"ucht"ani:
  - Barconakax anclanakampi, velanakampi manqharuw sarapxi... Ukat ukjatx quri cajanakax jumanakanïniwa. ¡Quri pechonaka! ¡Barconakajj pʼakjataw ikipjje! Pechonakax jist"aratawa... Esmeralda ukat rubí ukanakax jallur uñtataw jallu purintapxi...
  Ukat nuwasir jaqinakax coro ukan q'uchupxäna:
  - Jumatix qamirïñ munsta, jumatix kusisiñ munsta... Jiwasampi qhiparañamawa, Fuhrer! ¡Jumaw jiwasan reyïpxäta! ¡Jumaw jiwasan reyïpxäta!
  Ukat imill wawanakax wali chʼamampiw thakipan jiltaski uka thiya uva quqaruw chʼalltʼapxäna. Uka lawax ch"iyjatäxänwa ukat mä chhuxriñchjataw t"aqanuqtäna. Ch"axwirinakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Mä pantjasiwi p"iqinxa ukhamaraki mä ch"axwawixa janiwa jark"atäkiti!
  Uka qhipatx imill wawanakax mä cascada de salto salto ukanw muyuntapxäna. Jupanakax wali jank"akiw sarapxi. Kunjamtï llijullijunakax thaytʼki ukhama. Ukat esmeralda nayranakapajj lliphipi. Ukat nayranakapajj cheqapuniw lliphipir warawaranakar uñtasitäpjje. Ukat chiqansa, janiw khitis Fuhrer sat chachan ukham luqtirinakaparux saykatkaspati. Ukat akax zorro imillanakawa. Ukat janiw estadounidenses ukanakaruki jiwayapkänti, jan ukasti rusanakarus jiwayapxarakïnwa, jan ukax soviéticos ukanakarus jiwayapxarakïnwa.
  Gerdax URSS markan aventura luratapat amtasïna... Juk"amp chiqaparux kunjams amigonakapampix anatt"asipxirïna.
  Pusi alemán imillanakax bikini ukan Tigre ukan ch"axwapxäna. Pusi imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa: kimsa rubio ukat mä wila p"iqini. Jilapachax warminakax janiw Panzvala ukanx tripulantes de tanques ukan ch"axwapkänti, ukampis akax mä loco sarnaqäwiwa.
  Akax jumax master jan ukax bust...
  Anqankir kawkïr uñjirix kunjamsa imill wawanakax Tigre sat animalar wali sum apnaqapxäna ukat palancanakar chʼalltʼasax qʼala kayunakapax kunjamsa sallqjapxirïna uk uñjaspäna.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin jan yäqañjam episodionakapat maynïri.
  Alemán "Tigre"-2, motorapax amukiw thuqt'askäna, soviéticos ukan posiciónanakaparuw jak'achasïna. Ejército Rojo ukan pistolanakapax jichhax amukiw jikxatasïna, autox jak"achasiñapatakiw jaytawayäna. Ukampis alemanonakajj janiw ukhamakïpkiti. Jupanakax nayraqatw uka thakhi saräwinx pallapallanak jiwayapxäna. Wali askiwa, rodillos ukanakax jan walt"ayat uñstayatawa, ukax alemanes ukanakarux askinak apsuñapatakiw yanapt"i, kunatix suma sarnaqañax wali askiwa ukat sarnaqañkamax ch"axwañataki.
  Ukat 88 mm cañón ukax pistola soviética ukarux ch"allt"awayi. Wila ñik"utan Charlottex wali ch"ullqhi nayraniwa, ukatsti wali suma óptica Tigre ukat flair ukampiw uñt"ayasi.
  
  Alemania markan tanques ukanakax posiciónes soviéticas ukanakaruw ch"axwapxi ukat kutt"ayañ yant"apxi.
  Aka chiqanx jupanakan mercantil ukat insidioso calculaciones ukanakaw utji.
  Ukampis Ejército Rojo ukax janiw jan kutt"ayat regalonak manq"antkiti. Ukat soviético armanakax kutt"ayapxäna. Chiqpach duelo ukaw utjawayi, ukat conchas ukanakaw jallu purintatäna. Alemananakax wali chiqaparuw ch"axwapxi, ukampis soviético armanakax jupanakaruw purirakispa. Conchas ukanakax Tigre ukan armaduraparuw thuqt"apxi... Imill wawanakan jinchunakapax jark"antatawa kunapachatix ch"allt"asipki ukhaxa. Wali askiwa, jupanakan modificación ukanx acero chapas ukanakax niyaw inclinadas ukat proyectiles ukanakax ricochet ukar khithapxi.
  Chiqansa janiw E-50 ukamp chikachasiñax utjkaspati. Tecnología ukax juk"amp sumaptaski.
  ukat pachpa cañon apsutapax chiqaparuw ch"iyar ch"iyar uñacht"ayi. Ukat juk"amp askixa, ataque avión ukanakax alaxpacharuw sarapxi: alemán, inglés ukat americano ukanakax chikat qullqit alasipxi. Jupanakax cargos soviéticos ukanakaruw uñt"ayasipki. URSS uksanx nayrïr avión ukax Yak-9 ukawa. Maquinax janiw jan walïkiti, ukampis armamentox pist"iwa, ukat juk"ampirus, mä jach"a jakhüwiw uka ch"axwirinakax mä masa ukanipxi, ukax estándar ukar sipanx juk"amp llamp"ukiwa. Ukax juk"amp jan waliw jaltxañ uñacht"awinak sañ muni.
  Ukat alemanonakax nayratpach jet autonakanïpxiwa.
  Walja tanques soviéticos ukanakax uraqin imt"atawa, ukampis ch"amapax janiw alemán armadura ukar mantañatakix wakiskiti.
  Ukham jan wali Krauts ukanakax ukapachas utjarakïnwa.
  Wila p"iqin jaqix jachaqt"asi, ukat rubio comandantex akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Rusianakaruxa mä juk"a junt"u churapxañani!
  Tiger-2 tanque ukax modificación F ukan luratawa - mä arreglo inclinado de placas de armadura ukampi. Ukhamatwa 76 ukat 85 mm armas soviéticas ukanakat proyectil ukanakamp apnaqañapatak yanapt"i, jan sinti jan walt"ayasa. Altu pata armadura - cementado.
  Kraut familiajj uka tiemponjja, jan wali autonakanïpjjänwa.
  Ukat tank manqhankir imill wawanakax jukʼamp jachʼa sarnaqäwinïpxiwa. Yämas wila ñik"utan artillero.
  Ukampirus Magdax mä super luchador ukhamawa.
  Ukat alaxpachan mä nuwasïwiw utji. Alemanes ukat corruptos aliados ukanakax jupanakan ladopanx mä jach"a ventaja numérica ukat inas cualitativa ukanipxi. Rusia tuqinx juk"amp jan suyt"awi ukat colerasiñaw utji. Walja aire carneronakaw utji. Ukat ukax wali jan axsartʼirïñ tuqitwa parli. Ukat impudencia ukax locura ukar puriñkamaw puri.
  Ukampis ay, loco jan axsartʼañakix janiw wakiskiti.
  Alemananakax nayrar sartasipkiwa. Jupanakan tankinakapax mayj mayjawa. Ukhamarakiw "Shermans" pantallanakax wali mayjt"ayata, "Churchills" armadura 152 mm ukat "Challengers" ukax mä diseño clásico ukampiw utji. Ukat americano M-16 ukax mä jach"a maquinawa. Aka cavalcata ukax posiciones soviéticas ukanakaruw makhataski.
  Gran Bretaña markax nazis ukanakar katuntaskäna uka qhipatxa, taqi riffraff ukanakaw tantachasipxäna.
  Ukampis Rusia markax walja pistolanakaniwa, ukat sayt"asiwinakax qala chuymaniwa.
  Artilleros ukat artilleros ukanakax yatichatawa ukat heroísmo ukamp phuqt"atawa.
  Alemania markan chhaqtäwinakapax trincheras ukar jak"achasiñatakix jilxattawayiwa. Ukat Krauts jupanakax wilampiw jariqasipxi.
  Sapa paso lurapki ukax jach"a chhaqtäwinakaruw puri.
  Ukat imill wawanakax mä qʼala kayu mayniru chʼalltʼasisaw chʼaxwañkamax qʼuchupxi:
  - Kimsïr Reich ukax siwa, ¡janiw liwxatasiñamäkiti!
  - Jiwasax águila-demonios ukhamarak wali suma jikxatasipxta...
  ¡Astillero ukar juk"amp jach"ar aptaña!
  - ¡Jichhax jamach"inakjamaw t"ijtxapxta, uñisirinakjamaw mä bolsa ukan t"ijtxapxta!
  Q"uchunakax janiw sinti amuyt"añjamäkiti, ukampis wali larusiñawa. Ukat jupanakax fascistanakan ajanunakap wilampiw jariqapxi.
  Alemanonakax nayrïr línea de defensa ukar atipt"apxi, ukampis minanakampiw jikisipxi. Ukat wali jan walinak lurapxi. Jilpachax chasis ukax minas ukanakamp t"aqhisiyatawa. Jisk"a chhaqhata serie de armas ukanaka.
  Menaje nazi ukan tankinakapax fundamental protección ukaniwa, ukax janiw sañax wakiskiti.
  Uka q"illu tawaqux, jupax comandante ukhamawa, akham siwa:
  - Ukhampachasa, ¡aka rusanakaxa wali veneno ukhamawa!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw uka toqet jaysäna.
  - Vipers... Ukampis ¡jan axsart"irinaka!
  Rubia Magda, jupax conductorawa, jupax akham sasaw yatiyaraki:
  - ¡Janiw kuna phallañanakas utjkiti! ¡Nayraru sartaskakisnawa!
  Ukhama, mä juk"a pachax akax mä suma yatiyäwiwa.
  "Tigre" ukax juk'at juk'atw jalnaqäna. Ukax kunayman kasta antitanque zanjas ukat erizos ukanakamp wali ch"amanchatawa. Jupanakax mä promoción estilo caterpillar crawl uk lurapxi.
  Ukat ukax rusanakax mä juk"a samarañ churaraki. Ukat ukhamatwa Ejército Rojo ukan chhaqhatanakapax wali jach"awa.
  Ukat bikini isimp isthapt"at imillanakax janiw suyt"añjamäkiti. Tank manqhanx junt"üxiwa, ukat chikat q"ala janchipax ch"uñump ch"uñuntatawa. Ukat Gerda sat rubio comandantejj juyphi pachat amtasïna. Ukat Kraut familiajj pä precursoraru ukat Komsomol markankir mä jilataruw tʼaqhesiyapjjäna.
  Anatañ muniri, q"ala kayuni Gerda kullakatakix amtawinakax wali askiwa, wali kusiskañawa ukat wali kusiskañawa. Yaqhipanakax squeamish ukham uñjapkchisa.
  Jupa pachpaw uka yuqall wawanakarux isinak chʼiyjäna, jupanakax janiw jankʼak isi apsusipkänti. Ukax pachpakiwa mä kusisiña. Ukatxa, precursoranakax shorts ukamp thayaruw alisnukupxäna. Magda imill comandantex soviético yuqall wawanakarux mä chivompiw sarapxañapatak achikt"äna. Precursoranakat maynïrejj niyaw jachʼa waynäjjäna, niya tunka kimsaqallq maranirakïnwa.
  Mä suma uñnaqt"an, janq"u ñik"utan wayna, esculpido muskulunakani, chiqans suma uñnaqt"ani. Mä cartel ukan uñacht"ayañax wali askiwa, ukanx akham qillqt"atawa: "Chiqpach, wayna ariano".
  Kunawsatix mä chika q"ala Komsomol markankir jaqir uñjäna, jupax bragas ukan thayaruw jaqunukutarakïna, chacha kankañapax sayt"asiwayiwa ukat wali jach"aruw tukuwayi.
  Precursor waynax phinq"asisaw q"illu q"illu tukuwayxäna, ukampis waynan janchipax amuyunakapat sipan juk"amp ch"amaniwa.
  Gerd chachan voluptuoso languor ukax chhaqtawayxänwa. Ukat chiqpachapuniw mä waynampi, ukat mä uñisirimpis chacha warmi sarnaqañ munäna.
  Yämas ukhama suma uñnaqt"ani ukat musculoso.
  Niya tunka phisqhan minutonak thaya taypin precursoranakar arknaqasaxa, ukhamat yuqall wawanakan qʼala kayunakapax chʼuxñaruw tukuwayxäna, ukatwa autot kuttʼayäna uka chʼusawjaru.
  Ukham tʼaqhisiyatäkchïnsa, yuqall wawanakax jan axsarasaw sarnaqapxäna ukat jachʼa jachʼa tukusaw uñchʼukipxäna.
  Ukanjja, jilïr ukat jachʼa precursoraruw qʼala kayupat katthapisin chʼoqtʼañ qalltäna. Ukat amparanakap jukʼamp jachʼar altʼasaw janqʼo bragas apsusïna.
  Jupax q"illu ñik"utanïkchisa, wali colerat jaqiwa.
  Ukat jan pantjasirïtapax lakaparuw tukuyäna. Ukat kunja kusiskañas ukham waynar chuchuyañaxa, ukat uñisirimäkchisa. Kolya precursorajj wali kusisitaw jachäna. Virgen tawaqux nayrïr kutiw mä warmimp chikäskäna. Mä qawqha alemán pallapallanakax ventanatwa uñch"ukisipkäna, ukampis Gerdax janiw kuns lurkänti. Jichhajj mä jachʼa, janqʼo ñikʼutan waynaw jupar jakʼachasïna. Ukat amparanakapampi, clavonakapampix uka waynan waña, ch"akhanakap ch"allxtayäna.
  Kunjams q"uma, suma ñik"utapax, ukat kunjams jade varax lakapanx pulsa. Akaxa warmitakixa wali jach"a sawurani.
  Ukat tukuyxäna ukhaxa, Magda kullakax kusisitaw uka muxsa sémola manqʼantäna. Ukatxa uka waynan calzoncillop uchasisinxa akham sasaw mayïna:
  - ¡Sarapxam, sapxiwa, canasta! ¡Anqar mistuñäni, jumanakax niyaw junt"uptatäxapxtaxa!
  Ukat uka deber ukax taqi kunat sipansa, chiqpach arianox t"aqhisiñ tukuyañkamaw tukuyañapa. Ukampis jupax janiw khuyapt"ayasiñ yatkiti.
  Ukat mayamp yuqall wawanakax thayaruw irpapxäna. Kolyax q"ala kayukiw kayunakap jaytawayäna, ukat Magda kullakax jupar arktäna ukat munasiñampiw jach"at arsüna. Chʼiyjatapajj kusisiñampiw nakhantäna, ukat cheqapuniw chachan amparamp luqtatäñ munäna.
  Ukat kunjamsa uka waynan kayunakapax seductora ukhama. Thaya pachanx wilaruw tukupxäna, cuervo kayunakjama.
  Tiempo churat jan tukuyasajj yuqall wawanakar kuttʼayasaw kuttʼayäna. Jupax Kolya-rux thaya lakaparuw jamp"att"äna ukat waynarux jaquntäna. Ukat ropa interiorap chʼiyjäna, ukatsti juntʼu amparapampiw jan pantjasirïtap masañ qalltäna. Uka precursorajj wasitatwa sartjjäna, wal chʼamañchtʼata.
  Gerda kullakaxa waynan kayunakaparu jamp"att"äna, thaya thayt"ata wila, q"ala kayunaka. Jupajj phenqʼasisaw carmesí colorar tukuwayjjäna.
  Ukat ukat uka suma uñnaqt"an tawaqux uka waynarux ch"allxtayäna. Jade sat varapajj Venus sat cheqan qʼomachat grutaruw mantäna, ukat jan jaktʼkay kusisiñaw utjäna.
  
  Gerda kullakax sarnaqkasax jachäna, wali sumaw jikxatasïna. Mä yuqall wawampi, ukat Tercer Reich ukan uñisiripampis ikintasirïtap amuyasaxa, wali kusisitaw jikxatasïna. Ukat ukat Gerdax mä jach"a orgasmo ukan thuqt"añ qalltäna.
  Jan pächasisaw mä búfalo ukham arnaqasïna.
  ¡Janipuniw khitimpis ukham sum jikjjataskänti! Jupax mä taqpach ola de placer ukan jikxatasïna...
  Janipuniw normal chachanakampi ukham uñjirïkänti.
  Ukat yuqall wawanakatakejj jankʼak coqueteasipkäna uka sarnaqäwijj wali llakitaw tukuyäna. Qhepatjja, jiwayañkamaw tʼaqhesiyapjjäna. Ukat jupax Kolya munataparuw chhaqhayatayna. Ukajj nayajj cheqapuniw arrepentisiyäta. Ukampis manunïñax manuwa. Mä pä phajjsi qhepatjja, SS coronel Kluge jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Jumaxa precursorampixa wali suma sarnaqawaytati?
  Chiqansa, uka jisktʼax jan waliruw puriyistaspa.
  Gerda kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Wali!
  Ukat uka tawaqux akham sasaw saraki:
  - Nayaxa kunaymana lurañataki wakicht"atatwa, ukhamata sensaciones ukanaka mayampi lurañataki.
  Kluge chachajj jan suma chuymampiw jachaqtʼasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, wali walja precursoranakaxa utjaskakiwa!
  Suma, jupax blockhead ukhamawa ukat janiw mä warmin chuymap amuyañjamäkiti.
  Magda kullakajj walpun uñchʼukïna:
  - Ukampis ¡Kolya ukham mäkiw utji!
  Uka chiqa chuymanïñax chiqpachapuniw utjäna.
  Ukat munatapan ch"akhanakapat amtasïna, ikiñan jupamp ikintasïna.
  Inas jukʼamp kusiskañax mä bomba suicidiompi munasiñax utjchispa.
  Ukampis jichhax alemanonakax nayrïr línea de defensa ukarux atipt"awayxiwa, p"akjata tanques ukat p"akjat armas soviéticas ukanakaw jaytawayapxi.
  Nazis sat jaqenakan tankinakapas chʼamaktʼapkchïnjja.
  Maynix t"unjat bunker patxaruw esvástica ukamp mä bandera ayruntäna.
  Uraqpachan uñisit arañax uraqpacharuw kayunakap ch"allxtayäna.
  Ukat alaxpachanx mä sinfonía Wagner ukaw ist"asïna, alemán, inglés ukat americano ataque avionanakax jutir muyuruw mantapxäna.
  Estadounidenses jupanakax armanakapx mä jaya pachan jan interesani qullqi mayt"asiwiruw uchapxäna. Ukhamatwa Hitler chacharu ukat jupamp chik saririnakaru chuymachtʼañ suyapxäna. Ukampis ukham lurasax jupanakpachaw thaya thaytʼanipxäna. URSS markar katuntañax janiw ch"amäkänti, ukampis Krauts jupanakax nayrar sartapxäna ukat Ejército Rojo ukarux jach"a jan walt"awinak utjayapxäna.
  Chiqansa, Rusia markatakix jukʼamp jan waliruw puriwayi. Ukampis jichhax estadounidenses jupanakax phuqhawipax jan walt"ayataw uñjasipxäna.
  Jayp"u purinxäna... Ukat arumax purinxäna. Imill wawanakax t"ijt"asaw mayo phaxsin jist"arat alaxpachan ikiñar puripxäna. Pusi suma uñnaqt"ani. Uñnaqapampikiw khathatiyapki uka imill wawanaka.
  Gerda, tʼijuñ tukuyasaxa, mä jan wali samkäyätwa. Mayampi jiskʼa imill wawar tukuwaykaspa ukhamänwa. Ukat wali axsarkañ aventuranakaruw chhaqtxatayna.
  Gerda kullakat liytʼkayäta uka cuentotwa amuyta. Uka pisinkir tawaqux wiñay jallu pachampiw panqarir jardinat mistuwayxi, ukat thaya jallu thakin sarnaqaski.
  Qʼala kayunakapajj qalat lurat qolluruw jaltʼi. Ukampis qʼala suelanakajj nayratpach jardinan qʼañuruw tukuwayjjäna, janiw ukhamakiti. Ukampis thakhix wali jach"awa, kayunakax chhaqtxapxi, mä qawqha tunka kilómetros ukjatx suelanakax phichhantañ qalltapxi ukat waka qallunakax usuchjasiñ qalltapxi. Imill wawax limosna mayi, ukhamat mä juk"a manq"añanak churañataki, ukat arumax mä chiqawj qurpachasiñatakiw mayi. Khitis wawar manq"ayaski ukat khitis jan manq"aykiti. Ukampis suertenipxtwa: arumax qhiparapxañajatakiw jaysapxitäna. Imill wawaxa ch"uqi taypinwa ikirïna. Ukat wali sumaw ikiski, wali jaya sarañ tukuyasa. Ukampis alwajj wasitatwa lurañama, mä tʼantʼa tʼantʼa aptʼasisaw suma chuyman anfitrionamarjama, ukat thaknam sarañamawa. Ukampis jaya thakhi sarnaqañ tukuyasax kayunakajax wali usutawa, ukat q"ala kayuni sarnaqañax thayakiwa.
  Ukampis jankʼak pasatapajj imill wawaruw juntʼucharaki. Qʼala kayunakajajj wilaruw tuku, ukat suelanakapajj adoquines sat qalanakar chʼiyjata, mä jukʼa chhuxriñchjatawa. Imill wawax aguanti ukat qarjañ atipjaraki, kayunakapan usunakapat jithiqtañatakix, muyuntat chiqanakap sum uñakipi. Jupax Alemania markan thakhinakapanw saraski, Francia tuqiru. Uka walja jaqinakan utjki uka uraqinakanx walja muspharkañanak uñjasma. Awisax mä juk"a jallux jallu purintañ qallti. Gerda kullakax thaya katjañx wal axsarayi.
  Jupax mä k"achat verano isimpiw isthapita.
  Ukampis qhipür arumax qurpachasiñ urux khuyapt"ayasir anfitrionax jupat khuyapt"ayasisaw thakitak mä junt"u lip"ichit lurat pañuel churäna. Ukat Gerda kullakajj qhepürojj wasitatwa sarjjäna. Qalltanjja kayunakajj chʼamaktʼiwa, ukampis juntʼuptaraki. Sapa venanwa istʼasipjje. Ukham sarnaqañax wali llakiskañawa, ukampis imill wawax atipjawayiwa, mä amtaniwa, ukat chiqpachapuniw uka amtarux purini.
  Ukat kayunakapax sapa uruw jukʼamp qʼañüxi ukat callus sat chʼakhanakampiw jilxattaski. Ukham sarañax ch"amawa. Mä pä kutiw imill wawax mä paja taypin arumt"asïna, arumanakax congelasïna, ukatx ch"akhanakap p"akjataw sartasïna. Ukampis Gerda kullakajj qala chuymampiw nayrar sartäna, cuerpopajj juntʼuchasïna ukat jukʼamp kʼachachtʼarakïnwa. Uka tawaqux limosnampiw jakasïna. Ukaw jan sapürus manqʼa manqʼañatakisa chʼamanïñatakisa yanaptʼäna.
  Musculonakax sapa uruw qarjataw usutäpxäna, ukampis usuchjasiñax jukʼamp chʼamakïxänwa. Wawan janchipax jank"akiw carga ukar yatintasïna, jichhax imill wawax mä promedio niya suxta tunk millas urunw sarnaqäna, ukatx janiw qarjatax jaquqanïkänti. Qʼala chʼiyjat kayunakapajj mä qala chʼaphimpiw chʼoqantatäjjäna, ukat niyaw qalanakan chhuxriñchjasiñapa ukat thayajj jan jikjjataskänti. Uka tawaqux t"aqhisiñanak atipjasaw sarnaqäna. Europa markanx juyphi pachax llamp"u chuymaniwa. Awisax q"uma chhijchhiw utjäna. Gerda kullakajj qʼala kayukiw kayunakap jaytäna, jan saytʼasa.
  Jupax usuchjatäkaspas ukhamaw sarnaqäna ukat mä cuervo ukan yanapt"apampiw palacior mantañkama. Ukanx princesa ukat príncipe ukarux mä zapato ukat mä carro mayitayna, ukhamat Kai ukar thaqhaskakiñapataki. Ukampis princesajj larusisaw arsüna
  - ¡Jumax nayratpach q"ala kayuni sarnaqañ yatitawa! ¿Kunatsa zapatonak munapxta? ! Nayrar uñtasit sarañax juk"amp askiwa ukat niyaw chikat uraqpachar muyuntañama.
  Ukat Gerda kullakajj wasitat qʼala kayukiw taktʼasiñapäna, ukhamajj janiw kuna khuyaptʼayasiñas utjkänti. Ukampis chiqpachansa imill wawan q"ala kayunakapax juk"amp qhururuw tukuwayxäna, ukat suelanakapan ñik"utapax botas ukanakat sipansa juk"amp ch"amanïxänwa. Ukat jan axsartʼirïtap uñachtʼayasaw sarnaqäna. Ukatwa qʼala kayukiw Alemania markan sarnaqäna, ukat Francia markaruw tukuyäna. Q"uma chhijchhix cincelat kayunakap manqhan compactatayna.
  Uka tawaquxa París markaru jak"achasïna. Ukanjja, callenkir wawanakampiw uñtʼasïna. Kunjamtï jupajj qʼañu qʼañu ukat qʼala kayuni jaqëkäna ukhama. Imill wawax amparanakap t"axllirt"asisaw yatiyäwinak mayjt"ayasïna. Taqi markanakat wawanakax mä internacional aru arsupxi, maynit maynikamaw amuyasipxi. Ukat Gerda kullakajj jankʼakiw jupanakamp amigöjjäna.
  Ukampis wawanakax manq"at awtjataw jikxatasipxi, ukat imill wawax jupanakamp chikaw uraqin graneropar mantapxi. Ukampis policianakajj mä qhawqha yatichat anunakampiw uñstapjje. Mä anunakaw Gerda kullakarojj katjasin tʼunjäna. Policiax uka tawaqurux grilletenak uchatayna ukat carcelar apatayna.
  Gerda pisinkir warmix kayunakap ch"uqt"ir jach"a grilletenakampiw thuqt"asis parisinkir carcelar sarnaqäna. Ukhamaraki Chatelet uksaruw uchapxi, mä thaya, q"aphini celdaru, ukanx jisk"a imill wawanakax lunthatasiñanakan katjata ukat jilïr warminaka, ukampis niya taqpachaw qunt"asipxi.
  Jupanakajj ajjsarkañ laqʼampi ukat qʼañu tʼantʼampiw manqʼapjjestu. Ukham jan jaqirjam uñjasax mä marat jilaw sarnaqasma.
  Ukampis Gerda kullakarojj jisktʼañatakiw jawsapjje. Talonanakaparuw aceitempi chʼalltʼapjje ukat qʼala kayunakaparuw mä nina nakhaskir brasero apanipjje. Imill wawax llakitaw arnaqasi ukat janiw amuyt"asxiti. Ukat mä jachʼa jaqer jiwayatapat juchañchañatakiw obligat uñjasi.
  Walja urunak t"aqhisiyañax sarantaskakiwa, wawax jawq"jataw uñjasi ukat mä estante ukar warkt"atawa, ukampis Gerdax jan iyawsañjam ch"amanïtap uñacht"ayi. Janiw kunarus iyawskiti. Ukat ukatsti nayax español botas ukampiw juparux apnaqarakta.
  Tablanakax wawanakan kayunakap ch"allxtayi, ukat verdugox cuñas ukham apnaqaraki. Nayrïr jawq"jata qhipatxa, imill wawax janiw amuyt"asxiti. Ukampis thaya umampiw warxatapxi, ukhamatwa amuytʼasiñapatak waytʼapxi. Ukatxa mayampiwa tablanakaru chʼalltʼapxäna. Uka llakix wali axsarañjamakiwa. Gerda kullakajj chhuxriñchjasïna ukat wali arnaqasïna.
  Machat verdugox jachaqt"asi.
  Jiskt"irixa mayampiwa aka jiskt"awiru arsu:
  "¿Vizconde de Juzac sat jaqir jiwayapxtati?"
  Gerda kullakax mä jach"a jach"a tukusaw jaysatayna:
  - Janiwa!
  Jiskt"irix akham sasaw arnaqasïna:
  - Verdugo, ¡mä cuña juk"ampi jupataki! ¡Juk"amp thithita!
  Ukat mayamp mä ch"axwäwiw utji, ukat imill wawax taqpach janchipax khathati. Gerda kullakax nayranakapat jachaqt"asis t"ijtäna, Andersen heroínapax wali llakitaw jikxatasi, ukampis janiw arsuskiti.
  Jiskt"irix akham sasaw arnaqasïna:
  - Jïsa, ¡jiwasatakix iyaw sañamawa! ¡Ukanakax arunakjamakiwa!
  Gerda kullakax mä akatjamat ch"am jikxati, ukhamat qhan jaysañataki:
  -Arunakax thayar uñtatawa, yatiñaninakaru jak"u churiri molinoru, jan amuyt"irinakarux jak"u churiri!
  Jiskt"irix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Pä juk"ampi cuña!
  Ukat mayamp martillox t"ijt"iwa...wawanakan kayunakapan ch"akhanakapax ch"allt"asi, ukat wawax wasitatw usuchjat ch"axwawit jan amuyt"asiwayxi. Gerda kullakax sotano ukan mä cubo hielo ukham thaya umampiw amuyt"ayasi. Ukat jupanakax sofisticado ukat pachpa pachanx torpe t"aqhisiñanak sarantasipki. Aka chiqanx mä vicio ukanx mä pachanx imill wawan amparanakap ch"uqt"apxi. Jupanakax mä viciompiw chhuxriñchjasipxi. Gerda kullakajj wasitatwa jan amuytʼasjjäna. Jichha pachaxa jaya pachanakawa. Mä cubo umas janiw amuytʼaykaspati.
  Imill wawax t"aqhisiñ sillun ikiski, ch"iyara ukat wila.
  Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj sarantaskakïnawa, suma chʼajjwäwip arktasa. Alemanonakax Estados Unidos markan fronteranakaparuw nayrar sartasipkäna. Estadounidenses jupanakax sarxapxänwa. Ukampis Tercer Reich ukan nayrïr operacionapax 15 uru mayo phaxsit Canadá markar uraqir puriñawa. Ukhamatwa Estados Unidos marka contra norte tuqinkir payïr frente jistʼarasïna. Nayrïr ekranoplan experimental ukax aterrizaje ukanw chikancht"asiwayi, mä compañía de la batallón de mujeres SS Tigress ukar apañataki. Suma isimp isthapt"at imillanakax taqi junt"u chiqanakan sarnaqapxäna, ukat uka tira ukanx mä kayuk sayt"ayapxäna. Estadounidenses ukat canadiensenakax imill wawanakarux nuwañ yant"apxäna. Madeleine, batallón de tigreses ukan p"iqinchiripa, Frouda ukat yaqhip imill wawanakax nayratpach walja premios ukanipxatayna. Christina ukat Magda jupanakax uka batallón ukan irnaqapxäna ukat chikat uraqpachan q"ala kayukiw irnaqapxäna. Junt"u wasar pampanakat qalltasa, hielo qullu qullunakar puriñkama.
  Ukampis jichhax uka imillanakax yaqha tuqitw América markar yanapt"apxi. Ukat Madeleine kullakampi imill wawanakapampix mä defensiva ledge ukan ch"amanchasipxäna ukat uka ataque ukarux kutt"ayapxäna.
  Sherman ukan juk"amp uñt"ata ukat janïr jaytjata ukanakax nayrar sartasipki.
  Jach"a tanques estadounidenses ukanakax mä juk"a hierronakar uñtasitawa, ukax verticalmente uñstayatawa. Niya amukiw sarnaqapxi, tronconakapax jach"aptayatawa, ukat mä juk"a liwxatatarakiwa.
  Madeleine sat jachʼa, chʼamani mä warmejj akham siwa:
  - Janiwa axsarkañäniti... ¡Sapapuniw nuwasiñäni!
  Ch"axwirinakax Faustpatrons ukanakaruw uñt"ayapxäna, ukax mä juk"amp suma mayjt"äwiwa. Mä kilómetro ukch"a jayanakan ch"allt"asiñ yati, ukat juk"amp jach"a.
  Madeleine kullakajj bíceps sat cheqar chʼoqtʼasi. Jupax wali jach"a ukat relieve ukaniwa. Chiqpach warmi atleta. Kunkapax mä vaca qallur uñtatawa, amparanakapax jilïr jaqin kayunakapjamawa, ñik"utapakiw q"uma ukat suma q"uma, kayunakapax caballonakan chhuxriñchjataparjamawa. Madeleine kullakajj jachʼa chachanakampi ikintasiñ wal muni. Munasiñaw kunapachatix jan pantjasirïñax muspharkañ jach"a. Aka warmix wali temperamental ukhamawa, suma ajanuniwa ukat jach"a busto ukaniwa. Caderanakapax luxus ukhamawa, cinturapax mä juk"a jisk"akiwa.
  Taqi ch"axwiri-heroen isipax bikini ukhamawa. Uka jisk"a tira de tela ukax niyas janiw sandía, pecho bronceado ukat jisk"a bragas ukanakax rump ukar imantkiti.
  Madeleine kullakajj walja chʼama aychaniwa, ukampis niyas janiw likʼïkiti. Jupax zafiro nayranakapamp nayrar uñtaski. Chuymapax janq"u, wilampiw ch"allt"ata. Ukampis jupax wali jak"ankiwa uka rubio warmimpi. Jupax mä bazooka amparanakaparuw katxaru ukat gatillo ukarux sumakiw ch"allt"i.
  Jak'ankir "Sherman" ukax mä jiwayir regalo chiqa tukuyat tukuykama katuqaraki, casco ukat torreta ukanaka taypin. Barrilpajj inerciampiw tʼijtjjaraki ukat tʼijtjjaraki.
  Madeleine kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Perfecto hit!
  Froudax jupan amtapawa. Qʼala, jachʼa, ukampis suma uñnaqtʼan kayup jachʼar apti. Ukat jupax gatillo apsuraki.
  Ukat Sherman sat barcojj jiwañatak usuchjatäjjänwa, jupajj mä boxeador kʼuchirtʼat jaqjamaw muyuntañ qalltäna.
  Mä jach"a jach"a tukuñaw batallón de tigresas taypin t"ijtäna. Imill wawanakax armanakapampix apnaqapxäna. Shermans jupanakax nina kutt"ayapxäna. Ukat jukʼamp jan waltʼayir autonakajj burs de corto barril ukanakamp armatäpjjewa. Jupanakax proyectiles ukanakax jach"a, fragmentación fuerza ukamp khitapxi.
  Madeleine kullakajj pulmonanak patat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jan axsaramti, imilla, suma q"ipinaka, marka q"ucht"apxam!
  Ukat nuwasir jaqinakax mä arukiw jaysapxäna:
  - ¡Ukat jupax hipopótamo ukham q"ucht"ani! ¡Ukat lakasan hielonak apsuñäni!
  Imill wawanakan amuyupax qhanaw prusiano ukhamawa. Ukat ch"axwañkamaw q"uchupxäna.
  Sherman familiajj nina nakhantayasisajj tʼijtjjapjjänwa. Conchas ukanakax phallawayxänwa, phallawayxänwa, ukat barrilanakax phallawayxarakïnwa. Uka p"akjata rodillonakax liwxatapxänwa. Uka técnica ukax mä ch"uqiruw tukuwayi. Uka tankinakarux infantería ukankirinakaw arktapxäna. Tigre imillanakax ninampiw aruntt"apxäna.
  Ukat Madeleine kullakajj qʼala kayumpiw granada apthapïna ukat tanqueruw chiqak jaquqanïna. Uka caterpillar ukarux jan walt"ayawayiwa ukat infantería ukarux khuchhuqawayi. Jupax suma uñnaqt"an warmiwa, wali k"umararakiwa. Kunjamtix jaquntaski ukhamarjamaw qullunakax jiwat jaqinakan utji.
  Froudax granada ukax kayupampiw jaquntarakitayna, ukhamat amparanakapamp juk"amp jaltxatayna ukat amuyatayna:
  - ¡Genghis Khan ukax janiw América markar purinkänti taqi kunat sipansa!
  Madeleine kullakajj jan sinttʼasisaw akham säna:
  - Jiwasax alemanes ukanakax America markaruw jikxatapxta. ¡Ukat jupax wiñayatakiw jiwasanakäni!
  Estados Unidos markan tanques ukanakax sayt"atäxänwa, ukhamat infantería ukanakax nayrar sartañapataki. Amuyataxa, americano pallapallanakax mä juk"a wiski apsupxäna, ukat janiw jiwañar axsarapkänti, chiqak nayrar sartapxäna. ¿Jiwañat kamsaraksnasa? ¡Machjata ukat qutax qunqurkamaw puri!
  Madeleine kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - Ukampisa Pasaran!
  Froudax uka comandanteruw chiqañchañatak risqi:
  - ¡Janiwa walikiti! ¡Ukhamaw maldecidos comunistas españoles ukanakax arnaqasipxäna!
  Madeleine kullakajj qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna, ukat larusisaw akham säna:
  - ¡Ukat nayax comunistanakarux walpun munasta! ¡Jupanakax mä ch"akha ch"akhanïpxiwa!
  Madeleine kullakajj amparap luqtäna, akham sasa:
  - Jan amuyt"asir fanaticonakax...
  Madeleine kullakajj jan walitwa pʼeqep chʼalljjtayasïna.
  - Janiwa, ¡jupanakaxa pragmáticos ukhamawa!
  Alemania markankir jachʼa comandantejj wasitatwa qʼala amparanakapamp mä granada jaqontäna ukat akham saskakïnwa:
  - ¡Janiw Diosax utjkiti sasaw amtapxäna!
  Froudax jiwañ churäwirux kayumpiw ch"allt"äna, akham sasaw akham säna:
  - ¡Jan axsart"irinaka!
  Madeleine kullakajj Faustpatron sat chachaparuw irnaqäwipat jaqsuwayi ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - Jan ukax inas pragmáticos ukanakax utjchispa!
  Frouda kullakajj mä jukʼa tiempow amuktʼäna. Imill wawanakax bazookas ukat faustos ukanakamp tankinakaruw jaquntapxäna ukat granadas ukanakamp jaquntapxäna. Jupanak nayraqatan taqpach pampax chiqpachans p"akjat equipos estadounidenses ukanakamp phuqhantatänwa. Madeleine kullakajj qʼala kayunakapampiw granadanak wali chʼamampi jaqontäna. Ukat mä jachʼa arcotwa qhanañchapjjäna. Ukat alemán warmin bronceado, niya chʼiyar ñikʼutap manqhanjja, musculonakan bolanakapaw liwjjatasïna.
  Ukat janiw inamayakïkänti, kayunakapax granadanak wali jayaruw jaquntapxäna. Uka guerrajj Madeleine kullakaruw wal muspharayäna. Ukajj Rusia markankir bañor uñtasitänwa. Chiqpachansa akax chiqpachapuniw wali kusiskañawa. Kunapachatï pä chʼamani, chʼamani chachanakampi mantapkta ukhajja. Ukat kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw abeto ramanakampi jawqʼjapjjtamjja. Kunawsatix ch"aman waynanakax kayump takt"apxi ukat ch"ankhanak jaquntapxi ukhax Everest de bliss uksaruw puriyapxi.
  Ukat vapor ukax quri rizonakjamaw muyunti, thaya taypin jallu purintata. Jan ukax jan uñjkañ katarinakaw muyuntapxi.
  Madeline kullakarojj ukajj wal gustäna. Ukat juk"amp kusiskañawa kunapachatix mä brasero ukax q"ala kayunak manqhan carbón ukamp utjki ukhaxa. Ukatxa chiqpachansa kusistʼaraktawa. Alcohol warantapxi, ukatsti aka nina umaruw ninamp phichhantapxi.
  Ukat jichhax Madeleine kullakax kusisitaw jikxatasi... Ukat wasitat q"ala kayunakapamp granada jaquntawayi. Uñisirinakan infantería ukanakax uka ataque ukanx ch"amakt"atawa. Ch'iyar ch'iyar ch'axwirinakax juk'ampirus walja jiwapxi . Chiqpachansa taqi jakʼachasiñ chiqanakaruw jiwat jaqinakan montículos ukanakamp phuqantapxi. Ejército estadounidense ukan wali usuchjat pallapallanakax jacht"asipxi. Mä masa jiwat jaqinakaw ajanunakapax mayjt"ayata.
  Madeleine kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Mä p"inqaw jumanakax estadounidenses ukanakax Gran Bretaña markar yanapt"apxtaxa.
  Ukat heroe imillax aycha manq"irjamaw jachaqt"asïna. Chiqansa, América markax jan wali apuesta ajlliwayi. Francia ukat Gran Bretaña markanakax Tercer Reich ukar ch"axwañ yatiyapkchïnxa. Ukat Hitler pachpaw Estados Unidos markar chʼaxwañ yatiyäna. Ukampis Fuhrer sat chachan amtapajj janiw Alemania markarusa satélites ukanakar atiptʼañar puriykänti. Japón markax naval ch"axwawinakanw América markar atipt"awayi. Ukat ukampiw uñacht"ayasi, poder económico ukax janiw taqi kunakiti.
  Alaxpachan mä jach"a ch"axwäwiw utji. Marcel ukat Huffman jupanakax panpachaniw khuchhurata. Ukat Kimsïr Reich ukan juk"amp legendario piloto, Friedrich. Ukat jupamp chikaw Helga masipajj utjaraki. Kunjams warminakax wali suma ukat suma ch"axwapxaspa. Uka pachparakiw facturanakax automáticamente jawsatäxi.
  Helga kullakax pusi patak autonakaparuw ch"allt"awayi. Ukax sañ muniw jupax diamantenakampi Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukar derecho ukaniwa. Ukat akax wali jach"añchatawa mä chikat q"ala jan isin imill wawatakix bikini ukan.
  Helga kullakajj kunjamsa Friedrich jilatampi munasiñampi sarnaqäna uk amtasïnwa. Uka waynax mä adorable ukhamawa. Mä pusini ukham munasiñampi. Ukat jupamp chikäñax wali kusiskañawa. Ukat walja horanakaw amparamp luqxatañ munta. Chiqpachansa uka waynax imill wawanakar amparamp luqxatañ wal muni, ukax jukʼamp kusiskañawa.
  Ukampis ukatx Helgax Mustang ukaruw jaquqaniwayi, ukatx Airacobra ukaruw jaquqaniwayi. Qhipa autox 37mm cañón ukampiw jan walt"ayaspa. Ukat kunas Mustang, Fuerza Aérea de Estados Unidos ukan juk"amp uñt"at ch"axwiri - ametralladoras ukanakampi. Jupax ME-362 ukaruw uñt"ayi, kunatix mä blotter ukax titanio ukarux uñt"ayi. Ametralladoranakax janiw kuna jan waltʼäwis utjkiti.
  Ukampis Airacobra sat animalax chhuxriñchjaspawa. Helga kullakax yaqha Mustang ukarux jan alcance ukar jaquntasaw chirp"i.
  - Nayax mä kawallutwa, wali muxsa... ¡Ukat mustang ukax wali kusisitaw jikxatasi!
  Ukat qʼala kayunakapampix gatilloruw chʼalltʼi, uka kayunakax nayra estatuarjam cincelatänwa.
  Friedrich chachajj mä nuwasïwinwa patak autonak jaqontäna. Jupax janiw ceremonia ukan sayt"kiti. Janiw mä juk"s faltkänti. Chiqpach jiwañ maquina. Aka chiqanx operación ukan juk"amp wakiskir etapa ukat super as ukax sur uksat amtasiwayi. Patak maquinanak t"unjasa, terminador waynax nina uraqiruw apayatayna. Ukanjja, jan jañchinïtap uñachtʼayi.
  Friedrich chachajj akham siwa:
  - ¡Avionanakanxa pataka cero ukhawa, ukhamaraki tankinakanxa pataka pä tunka cero ukhawa!
  Jilapart americano autonakax: Shermans. Uka jan apnaqat tankax walja jach"a luratawa. Pershing ukax janiw jichhakamax mayjt"ayatäkiti, ukat aka tanque ukax jan suyt"añampiw alemán E-50 ukat sipanx juk"amp jisk"akiwa.
  Ukat ukatsti alaxpachanx t"ijtir platillonakaw uñstawayi.
  Ukajj jan suytʼañjamawa. Disco avionanakax jan ch"amanïpxiwa ukat jank"akiw sarapxi, americano autonakarux jaltxañanx khuchhuqapxi. Yankees ukankirinakax janiw aguantañjamäkiti ukat t"ijtxapxi. Uraqir puriñ chiqanakax jilxattaskiw.
  Madeleine kullakampi imill wawanakapampix katthapisipxi. Jupanakax avionetas de ataque jet ukanakamp yanapt"atawa, cañones 88mm ukanakampi, ukax estadounidenses ukanakan moral ukarux jaqunukuwayi. Ch"aman conchas ukanakax Ejército de Estados Unidos ukan tankinakapan casconakap t"aqanuqawayi. Whiskys janiw axsarañjam jikxatasiñarux ch"amakt"aykaspati. Ukat América markan ch"axwirinakax, jan ukax juk"ampirus kunatix jupanakat qhiparki ukax kutt"anipxiwa.
  Madeleine kullakajj larusisaw akham säna:
  - Awisaxa akapachanxa t"aqhisiñawa utji, ukampisa yaqha jaqina t"aqhisiñapa uñt"ayañaxa wali askiwa.
  Mä concha fragmento ukaw heroico imill wawarux talón ukar ch"allt"äna. Ukampis nuwasir jaqin ch"aman callinakapax metal chiqaruw ricochet ukham khitäna. Ukax chiqpach fortaleza ariana sañ muni. Madeleine kullakajj wali kusisitaw purtʼasïna. Jupajj wal kusisïna.
  Ukhamaraki wali askirakiwa kunapachatixa ortigampi suelanakaru ch"allt"ata ukhaxa. Juk"amp chiqapaxa, kunapachatix ch"aman jaqinakax talonanakar jawq"japxi ukhaxa. Ukhamatwa Madeleine kullakarojj chuym chʼalljjtayäna. Ukhamaraki wali askiwa kunapachatix qhuru kayunakax caucho tronconakampi ch"allt"ata ukhaxa. Ukhamaraki jach"a. Uka nuwasir jaqix kayupampiw granadax wasitat jaquntäna. Jupajj caballo kisunakapwa qhantʼäna. Jupax wali suma jaqiwa. ¡Jupax manqʼañsa wal muni!
  Amuytʼañataki, mä uwija taqpach manqʼantañäni. Anqax jan walinak parlkchïnsa, Madeleine kullakax awisax kuns liytʼirïna. Amuyt"añataki, Dumas. Ukatwa Porthos sat chacharojj wal gustäna. Ukatxa, mä kutix mä uwijaruw manqʼantäna. Chiqpachansa akax kawkhans chachänwa. Ukat mä noble noble jaqin manq"añ munatapa. Ukat uka uwijax salchichanakampi phuqantatarakiwa.
  Madeleine kullakajj mä cubo taqpach cerveza umarakïnwa. Ch"amani imilla. Uka nuwasir-heroejj jupa pachpaw amuytʼasïna. Jupax qullqit lurat mä cubo apti. Ukat ukanx ajllit bávaro ukanakaw utji. Ukat qullqi munañampiw umañ qallti. Munasiñampi manq"antaña. Uka cervezax wali sumawa. Ukhamaraki tomate juyra umaña lechempi umañaxa wali askirakiwa. Ukat ukhamaraki cubos ukat barriles enteros ukanakampi.
  Ukampis Madeleine kullakajj wasaran jan ukajj qollunakan nuwaskäna ukhajja, jan manqʼañaw wakisïna. Ukat akax mä warmi heroen purakapatakix wali llakiskañawa. Jupax wali manq"añ muniriwa. Ukat jupax chiqpachapuniw wilampi aychax gusti.
  Madeleine kullakajj wasitatwa kayupampi granada jaqontäna ukat jan wali samkanakaruw purtʼasïna. Kunjamsa likʼi aycha manqʼasi ukat cerveza umaraki. Ukhamajj voleibol ukanakanwa. Ukhamaraki wali aski khuchi shish kebab wila vinompi manq"añaxa. Ukat smack ukax taqpach...
  Madeleine kullakajj tʼaqhesiyañsa wal munarakïna. Juparojj yuqall wawanakar tʼaqhesiyañajj jukʼampiw gustäna. Akax chiqpach munañapawa. Precursoranakarux thujrunakampiw talonanakapar jawq"japxam ukat cuerponakaparus ninamp phichhantapxam.
  Jan ukax jiskʼa, wawa ñikʼutapsa ácido ukamp pichthapiñamawa. Chiqansa, yuqall wawanakar tʼaqhisiyañax jukʼamp kusiskañawa. Ukampis imill wawanakax jaysapxarakiwa. Ukat jilïr chachanaka. Chuyman jaqinakar t"aqhisiyañax janiw askïkiti, jupanakax wali jik"akïpxiwa ukat jan estéticos ukhamawa . Kunjams chuymankipstañax jaqinakar jan walt"ayi, jan uñnaqani. Janiwa, wayn tawaqunakar t"aqhisiyañaw juk"amp askixa.
  Madeleine kullakajj kunjamsa kimsa precursoranakajj thaya taypin irpapjjerïna uk amtasïnwa. Jupanakajj jawqʼjasaw jupanakar chʼamañchtʼapjjäna. Uka yuqall wawanakax q"ala q"ala jan isinïpxänwa, ukhamax jupanakatakix juk"amp jisk"achañänwa. Madeleine kullakajj mä bikinimpikiw isthapita. Ukhama larusiña. Uka heroico warmix yuqall wawanakar arknaqasaw qala chuymanïxäna. Qʼala kayunakan kayunakap uñkatasajj naya pachpaw kusisiyäta.
  Ukatxa, precursoranakax thayat chʼuxñaruw tukupxäna ukhaxa, mä juntʼu chʼusawjaruw kuttʼayäna ukat juntʼucharakïna, jankʼakiw mä antorcha congelat cuerponakapar pasayäna.
  Madeleine kullakajj wali sumwa uk luräna, jiskʼa rosa chʼaphinakakwa ñikʼutapar jaytäna, ukat yuqall wawanakarojj wali llakitaw arnaqasïna. ¡Ukat ukax juparux kusisiyaraki!
  Precursoran sensitivo talonap nina lakap pasayañax jukʼamp askiwa. Jupax juk"amp thayt"awayiwa, ukat frosty snow writefs ukat qhipatxa, janiw qalltanx nina nakhantatjam amuyaskiti. Ukampis uka qhepatjja, waynajj arnaqasiñ qallti, temperaturajj mayjtʼatapat llakisiñajj infierno ukhamawa, ukat tʼaqhesiñajj janiw aguantañjamäkiti.
  Ukajj juntʼu hierrompi talon phichhantañat sipansa jukʼamp llakisiñawa. Ukat precursoranakax jan aguantañjam llakimp muspharata, mä jukʼa jan chʼamäñapatakix taqi kun lurañatakis wakichtʼatäpxiwa.
  Madeleine kullakajj tʼaqhesiyat jaqenakar jaljañ yatïna. Jupajj wali munat lurañanakat maynïrejj pinza kayunakapampejj testículos ukanakar sum chʼalljjtayañawa. Ukat ukat wali chʼamani chachanakajj wali mulljatatwa jan amuytʼasipjjäna.
  Ukat chiqansa, electricidadampi chʼalltʼata. Akax mä precursor apt"asisaw electrodos ukanakamp chint"ata... Ukax mä jik"akïkaspas ukhamawa, kunjams mä warmix verdugo ukham sarnaqaski. Ukat almaman mä qalas utjkaspa ukham tʼaqhisiyaraktamxa. Juk"amp chiqapaxa, almax titanio ukamp luratawa, ukat chuymax qalawa.
  Ukampis Madeleine kullakarojj tʼaqhesiyapjjatapajj wal gustäna. Jupajj uk lurañ wal munäna. Chiqansa, mayninakar tʼaqhisiyañax wali muxsawa.
  Akax moralidad fascista - jan sinti khuyapt'ayasiri ukat sádico!
  Estadounidenses jupanakax chhaqtäwinakampiw t"aqhisiyapxäna, ukat ataque avión ukan ataques ukanakamp qhipäxar kutt"apxäna. Jichhax yaqha ch"amanakaw uraqir purinipxi. Jisk"atpachax machaq E-5 tank ukaw utji. Uka serienx juk"amp k"acha autopropulsada arma. Mä tripulante sapakiw utji. Mä cañón 75mm ukat pä ametralladora. Uka pachparakiw alturapax mä metro ukhamakiwa, ukatx armadura frontal ukan thiyapax 80 milímetros ukhawa mä jach"a ángulo de inclinación ukanxa.
  Mä tanque, Sherman jan ukax Pershing p"iqir ch"allt"añ yati, ukampis jupa pachpaw proyectil ukan ricochet ukar saykata.
  Mä autopropulsado pistola ukax pachpa thakipanx perfecto ukhamawa. Ukat juk"amp askixa, jank"akiw saraski, patak kilómetros ukharuw sapa horax jank"ak saraski. Ukax 400 caballos de fuerza turbina de gas motor ukamp apnaqatawa.
  Agna sat mä tawaquw mä auton sarnaqaski. Sutipax qʼuma jaqi sañ muni. Ukat imill wawax nayrïr nuwasiñ operacionapanwa chikañchasi. Chiqansa, jupax wali yatxattʼatawa, ukampis janiw jichhakamax pólvora thujstʼkiti. Jupax wali llakitaw jikxatasi.
  Mä joystick ukampiw tankax controla. Jichhax autonakapax muytasin inti jalant tuqir sarxapxi. Wali askiwa kunapachatix mä autopropulsado pistolax ukhama k"achachata. Ukax módulos jan ukax paracaidistas ukanakamp jaquntatawa.
  Ukat tʼijtkasax mä jukʼa axsarañjamarakiw puri. Cuerpomax jan pesañjamäkaspas ukhamawa. Jumax purakaman qarampiw ikiskta. Tankax jisk"akiwa, mä ataúd ukar uñtasita. Paqallq tonelada ukhakiw uka armax armadura ch"uqt"añ ch"amapanx Sherman ukar sipanx juk"amp askiwa, ukat nayraqatapax inclinatätapatx conchas ukanakaruw juk"amp sum uñacht"ayi. Uñt"añasawa, alemán cementado acero ukan calidad ukax sapa patakatx pä tunk jilaw acero americano ukar sipanx juk"amp jach"a.
  Ukax Agnarux samarañapatakiw yanapt"i. Nayrïr yantʼanjja janiw ukanak pʼakintapkaniti. Akax Ejército de Estados Unidos ukan irnaqir caballopawa. Aka Sherman, Segunda Guerra Mundial ukan tanque ukax wali uñt"atawa. América markanx Shermans ukanakan lurañatakix tecnología ukax agilizar ukhamawa. Aka tankax patak patak k"añaskunakaw sapa urux lurasi. "Pershing", janiw ukhamakiti. Ukat ukax amuyañjamawa, kunatix Sherman ukax mä tradicional layout ukaniwa tanque americano lurañataki. Kunapachatixa transmisión ukaxa nayraqataru uñtatawa ukatxa motor ukaxa qhipäxankiwa. Ukat uka tanquejj jachʼa jaqëjjänwa. Serie "E" ukanx alemanes ukanakax layout ukarux ch'amanchapxäna, ukat mä tank juk'amp nayrar sartat silueta jisk'a ukan uñstayatäna.
  Agna kullakax qhipa modelo apnaqaski. Ukat jupax mä ch"aman pistola ukaniwa, mä proyectil especial ukaniwa, ukax aceleración ukampw jalxati, ukat mä núcleo de uranio ukampiw ukhamaraki. Ukhamajj jaya cheqatwa disparasma. Pä kilómetros ukch"akiwa.
  Jan sarkasax jan walt"awinak apsuñatakix Agnax sayt"at Sherman ukarux ch"allt"iwa. Nayrïr ch"axwawix mä uñjañ ch"axwawiwa. Jupax janiw jichhakamax nayrïr kuti ukar ch"allt"añatakejj experiencianïkiti. Ukat payïrix tank chika taypinkiwa!
  Agnax q"ala kayunakap pirqanakar samart"ayasax joystick ukar ch"allt"äna. Uka tuqitxa, estadounidenses ukanakax pallapallanakampiw jiwayapxäna. Ukampis ukham jiskʼa siluetampi tanquer mantañax janiw faciläkiti.
  Uka tawaquxa akham siwa:
  - ¡Ay alemán Dios, diosanakan Diosa, jark"aqapxita!
  Ukat wasitatw ch"axwawayxi... Tanquepax sumakiw sarnaqäna, ukat juk"ampirus, pistolax estabilizador hidráulico ukaniwa ukatx chiqaparuw ch"axwaski. Jïsa, aka Sherman jupax janiw sinti suma irnaqkiti. Ukax patak kilómetros ukch"a jayankasin uñjañjamawa. Agna kullakajj wasitat jawqʼjatapajj janiw muspharkañäkiti. Ukat jukʼamp jakʼachasirakiwa.
  Chʼaxwäwinxa jukʼamp chʼamäspawa, inas thaya jan chhaqhayañaxa. Warmi nuwasirinakarux wali sum yatichapxi. Ukampis kunapachatï jumar disparapxi ukhaxa, jan munkasaw mulljasta. ¿Jupanakax ch"axwapxi ukat armadurax jan aguantañjamäkaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa?
  Ukampis uka qhepatjja, Agnajj wasitatwa ninamp nakhantäna ukat jawqʼjarakïnwa. Ajanupax mä jachaqt"asiñjamaw p"akjasi. Cuentas apthapiñax janiw sinti ch"amäkiti ukat juk"amp askixa, wali kusiskañawa.
  Mä imill wawax jan juchani uwijan ajanupampiw joystick sat boton chʼalltʼasi ukat mä disparompiw chʼalltʼasi. Jupax ajanupat jachaqt"asi. Jupax akham sasaw q"ucht"i:
  - Golpe! ¡Pow! ¡Nayaw jikxatta! ¡Kunjamsa uka jiskʼa conejitojj saltʼäna!
  Uka pachanx mä qhixu qhixuw ist"asïna... Mä conchax alemán armaduraruw liwxatäna. Ukat mä ricochet ukar mantawayi. Mä inclinación horizontal ukhat pusi tunk grados wali jach"awa, ukat armadurax pachpa wali ch"amawa.
  Agna kullakajj qʼala kayunakap chʼalljjtayasïna ukat chirpachasïna:
  - Kunjamas nayrax jakasipkayätanxa... ¡Mä bollotakix mä patxakiwa!
  Uka imillaxa mayampiwa pallapallana. Sapa tankapatjja, mä suma qollqe katoqä sasaw amuyäna. Taqi hits ukanakax equipos ukanakamp grabatawa, ukat jisk"a marcos ukanakanw uñjasma, hits jan ukax jan golpes ukanaka. Chiqansa, janiw sapürus ukhamäkiti, ¡mä diana chiqaparu chʼalltʼañax tʼunjañ sañ muni! Ukampis ¡aka tuqinx taqpach chiqaparuw uñt"ayasi!
  Agna kullakajj mayamp clavatäna. Mä ch"axwawimpiw puntuación jilxattawayi. Armaduranak chʼuqtʼir Alemania markankir conchas ukanakajj wali chʼamampiw chʼalljjtäna. Ukampirus EE.UU. markanx kunayman lurawinakaw utjaraki, ukampis janiw jichhakamax sinti askïkiti.
  Estadounidenses jupanakan proyectil subcalibre ukax ricochet ukarux sinti sensitivo ukhamawa. Ukat armadurat liwxataraki.
  Agnax mayamp nina nakhantäna. Ukat jupax janiw juk"amp llamp"u tank jikxatatapatx arrepentisi. Ukanx yaqha imillanakax utjaspänwa, coro ukan q"ucht"añax juk"amp kusiskañawa. Jan ukax inas mä chacha warmix niya tunka suxtan marani waynarux churarakchispa, ukhamat jan ch"uqi ch"uqimp ch"uñuntañapataki. Eh, jupax nayratpach jañchin munasiñ uñt"awayi - waynäkasas.
  Kimsïr Reich markanx moralidad ukax wali ch"amawa. Monoteísmo ukax niyaw uñstayatäxi, jan k"arisiñampi. Chiqansa, chacha pura jan ukax warmi pura sarnaqañ laykux mä campo de concentración ukar khitapxi. Ukampis heterosexualidad ukax ch"amanchatawa.
  Warminakan jaljawipanx niyas obligatorio ukhamaw gigolo ukar sarañaxa. Jan ukhamäkanixa, jiskt"asipxani: ¿jumax lesbiana ukhamätati? Jan ukajj inas jukʼamp jan walijja, ¿mä cristianöchi?
  Cristianismo ukax juk"at juk"atw Tercer Reich ukanx chhaqtayatäski. Ukat machaq moralidad ukax akham siwa: warmix chacharuw munañapa, ukat chachax warmiruw munañapa. ¡Ukat janiw jaqichatäñasäkiti!
  ¡Mä kasta qʼañu lurañanakar chʼamañchtʼañawa!
  Agnax wali jisk"akiwa, janiw yaqha ch"amap yatkänti jan ukasti Hitleran ch"amapakiw yatïna. Ukampis ukajj jupatakejj mä jukʼa muspharkañawa.
  Imill wawax ch"axwanti, ukat jupax niyaw tunka t"unjata Sherman ukat mä Layqa utjxi.
  Ch"axwirix jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Khititix jan wakiskirïki ukax janiw moral ukhamäkiti!
  Jupanakatakix kunaymaninak wali sum sarantawayxi... Ukat E-5 tanques, jan ukax juk"ampirus janiw tanques, jan ukasti autopropulsadas armas, nayrar sartapxi.
  Agnax janiw Rusia markan nuwasiñatakix tiemponïkänti. Ukat chiqans qhipa yuritapatxa arrepentisitaynawa. Jupax nayratpach nayraqatar purintäna, nuwasiñatak tiempo utjañapatakix jank"akiw jikxatasïna. Alemania markankirinakax aka maraw ch"axwäwix qhipa marax utjani sasaw atinisipxäna. Jan ukax, mä juk"a pachatxa, EE.UU. markax mä marat uñjatäni. Rusia markarux atacapxaniti janicha ukax wali jiskt"awiwa.
  Agnax nuwasiñ munäna... Kunjamtï yatiñan jaqinakax sapki ukhama: ch"axwäwix pulmones ukanakatakix thayawa...
  Ukampis jichhax nayrïr nuwasïwip tukuyxi. Ukat amuyataxa, hierrot lurat cruz katuqañax wakisïnwa. Ukat kunjamsa jupajj wali yatiñan jaqëjjäna.
  ¡Jupax mä carrera militar lurani ukat esclavonakampi mä hacienda katuqani! Jupanakarojj mä chivompiw jawqʼjani.
  Agna kullakajj lartʼasisaw qʼochüna:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax jiwasan akapachanx lurasispawa... ¡Mä jakhüwimpikiw ch"axwasma, pä pusini!
  Ch"axwirix nayranakap ch"irmthapisinx chillqt"asisaw akham säna:
  - Ukhamatw nayrïr ch"axwäwinx as ukar tukuwayta... clase ukamp suprimirïtwa - ¡Fuhrer ukarux walpun munasta!
  Jupanakan ágil tankinakapax nayrar sartapxi. Nayraqatax infantería ukaw utji. Ukax sañ muniw ametralladora ukat conchas de fragmentación alta explosiva ukanakamp ch"axwañaw wakisi. Ukhama, ukax wali askiwa.
  Agnax kayunakapamp joystick ukarux ch"allt"i. Ukat panpacha ametralladoranakax infantería ukankirinakaruw chʼiyjañ qalltapxäna. Ch"iyara ch"axwirinakax uñjasipxiwa. Ajanunakapajj wilampiw qʼañuchatäjjäna.
  Tawaquxa wali kusisita siwa:
  - Llakit ajanunakam uñjapxasmawa... Ukampis nayax jiwayir jaqïtax layku!
  Ukat ametralladoranakax irnaqapxi. Taqiniruw khuchhuqapxi. Walja motocicletanakaw mä kutikiw phallapxi. Ukat thayaruw muyuntapxi. Ruedas ukat hierrot lurat partenakajj taqe cheqaruw tʼijtjjapjje. Ukat uka metalax chiqpachapuniw pʼakjasi.
  Ukat kunapachatï acerox nakhantki ukhaxa, chiqpachansa wali axsarkañ nina lawrawa.
  Ametralladoranakax asalto ukat wali móvil ukhamawa, nayrat sipanx juk"amp nayrar sartatawa.
  Agnax akham sasaw tuitea:
  - ¡Aka Uraqinsa, uraqi manqhansa, Supayampi apnaqañäni!
  Ukat mayamp ch"allt"asi... Ukat transportadorax nina nakhantawayi, mä antorchar tukuyatäkaspas ukhama. Ukat walja jiwat, taqpach pila jiwat jaqinaka. Estadounidenses jupanakax jaltxapxiwa. Jupanakax ametralladoras ukat equipos ukanakaw jaquntapxi.
  Agnax ch"iyar ñik"utap amparanakapamp peinaspa ukat akham siwa:
  - ¡Mä axsaririx hockey ukan atipt"ani! ¡Ukat jockey ukax niyaw jupar suyt"aski!
  Agne kullakajj cheqapuniw jichhajj wali sum jikjjatasi. Jupa pachpan mä sádico gusto ukham jikxatasisax terminador tawaqux jaltxar infantería ukanakaruw t"unjawayi. Jupax uka kasta señorawa, jupax sapa kutiw atipt"añ atipxi... Janis experiencianïkchixa.
  Ch"axwirix mä cañonatwa ch"axwanti. Jichhakiw mä Sherman sat jaqir uraqir allsutar jikxatta. Ukhamajj ¿kunsa akajj pasani? Uka aptʼasisajj janiw kunäkisa uka torrep chʼiyjäna. Uranio núcleo ukax janiw mä chist"äwikiti. Ukhamarus, taqi kunat sipansa, uranio ukax metales ukanakaruw ninamp phichhantawayi.
  África markar katuntapkäna uka qhepatjja, jichhajj nazinakajj walja uranio minanakanïpjjänwa. Ukat Fuhrer ukax janiw mä bomba atómica lurañatakis jank"akïkiti. Jupan soldadonakapajj niyaw akapachan wali suma jaqenakäpjje.
  Akax kunjams dashingly ukat jank"akiw E-5 ukax t"ijti. Ukax infantería ukan taqpach q"uma chiqanakaruw t"unji. Ukampis ¿kuna kasta tankjamas uñtasi? Uka manq"aña - pä pulgadas!
  Agna kullakax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Uraqpachanxa pä jan walt"awiwa utji: jan amuyt"irinaka ukhamaraki thakinaka... Alemania markanxa wali suma thakinakawa utji, ukampisa ¿jan amuyt"irinakatxa kamsaraksnasa?
  Ukat imill wawax larusi... Jupax amtap phuqhawayi...
  Friedrich jilatajj jet autopampiw wasitat muyuntäna. Phisqa cañones aéreos ukanakax sapa mayniw tunka suxtani ch"axwawinakampiw ch"axwapxi. Llatunk tunk avionetas estadounidenses ukanakax aterrizaje alemán soldadonakaruw atacañ yant"apxäna.
  Uka as waynax akham siwa:
  - Nayax kuntix sapkitu ukhamawa - ¡janiw arumanakax yatiyapxitati!
  Uka qhipatxa waynax yaqha phallawimpiw phichhantawayi ukat yaqha kimsa tunk autonak t"unjaraki. Taqi ukanak mä munat sonrisampi luraña. Ukat ukhama jan amuyt"asis... Jiwayañ wawa.
  Helga kullakajj wali jachʼañchataw akham säna:
  - ¡Jumax super! ¡Mä poeta samkapa!
  Friedrich jilatajj llampʼu chuymampiw akham säna:
  - ¡Mä imill wawat parlañax juk"amp askiwa! ¡Janiw nayajj jan wali jaqëkti!
  Helga kullakax akham sasaw q"ucht"i:
  - ¡Jumax Friedrich nayan idolojawa! ¡Jumax taqpach universo ukanx juk"amp thayawa ukat akapach atipt"añamawa!
  Uka waynax mä turno churaraki. Jupax tunka suxtan juk"amp uñisiri avionanakaruw jaquqaniwayi ukat akham siwa:
  - Uraqpachanxa junt"u thaya, ch"uqixa utjiwa, .
  Chiqapar uñt'irix pisin jakasiriwa - ñanqha jaqix qamir jaqiwa!
  Universo ukanxa, casualidad ukax apnaqiwa - .
  ¡Maquinaruw cargañama!
  Uka qhipatxa terminador waynax uraqin diananakaruw sarawayxi. Cañones aéreos ukanakax wali sumawa, aéreo ukan diananakapan ukhamarak tanque ukan escotillas ukanakar mantañapataki.
  Canadá markankir Shermans sat jaqenaka. Mä modificación americana ukanakat maynïri. Uka nuwasïwijj wali chʼamampiw sartaski. Friedrich chachajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Nayaxa wali muspharkaña jaqiwa!
  Ukat tunka payan Sherman ukanakax Navidad velas ukham p"akjataw ukat phichhantatawa. Ukat waynax wasitat jak"achasiñap luraraki. Kimsa jach"a "Big Tom" autopropulsado armanakat juti. Ukax inas autopropulsado serial armas ukanakat sipan juk"amp ch"amanïchispa. T-93 ukakiw juk"amp jach"a.
  Friedrich chachajj kunjamsa tʼunjatäki uka autonakajj chʼiyjasi uk uñjasajj akham siwa:
  - Waynaxa samkapanxa ametralladora uñji, .
  Jupax mä tank limusinat sipanx juk"amp askiwa...
  Yurïwitpach amuyt"añax ukhamawa
  ¡Qhuru chuymampi ukat ch"amampiw universo apnaqapxi!
  "Bruja" ukax mä juk'a k'acha americano autopropulsado arma ukawa. Ukajj tʼunjañatakejj jukʼamp facilakiwa. As waynax mä phallawimpiw ch"axwantäna, ukatx pä tunk phisqhan autopropulsados armas ukanakaw conchas ukanakan phallatapat phallapxäna.
  Helgax kimsa autonakarukiw ch"allt"asïna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Ay caballero! ¡Kunja thayas jumax jikxatastaxa!
  Friedrich jilatajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Jichhakiw nayat sipan juk"amp thaya!
  Helga kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukat warawaranakat sipan juk"amp jach"a!
  Friedrich jilatajj mä akatjamatwa phenqʼasïna ukat qʼellur uñtatänwa. Jupax juk"amp suxta ch"axwirinakaruw jaquqaniwayi ukat akham sänwa:
  - ¡Modestia ukaxa jaqina k"achachatapawa!
  Helga kullakajj wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - Ukampisa chiqpachansa jumaxa payïri alemán jaqiwa!
  Friedrich chachajj jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Sijuntu? ¿Khitis nayrïrixa?
  Helga kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Fuhrer jupa pachpaw!
  Friedrich chachajj janiw ironía ukar saykatañ puedkänti ukat amuytʼasirïñat sipansa akham sänwa:
  - ¡Fuhrer ukarux gorra apsuwaytwa!
  Ukat mayamp americano avionanakaruw pallapallanak jaquntäna. Mä sinti, jan ukax juk"ampirus jan uñt"at chiqap wayna.
  Helga kullakajj qʼala kayunakapampiw pedalenak chʼalljjtayasïna:
  - Jumax kuntix sapki - diosanakat yurita!
  Frederick chachajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Janiw Hércules ukham jach"äkti, ¡wali ch"amanïtwa!
  Helga kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Taqi Alemania markax jumat jach"añchatawa, ¡ukax chikat uraqpachat jilaw!
  Uka waynax phisqa avionanakaruw jaquqanïna ukat Pershings sat jaqinakaruw nuwantäna. Pusi americano autonakax nayrïr modelo Panther ukar uñtasitänwa. Mä juk"a jach"a bozales ukat torretas movibles ukanakampixa, Alemania markan tankinakaparux mä juk"a jan walt"ayaspawa. Ukat uka waynax camionanakaruw ch"allt"äna. Llatunk diananak t"unjäna, ukat q"ala kayup pedal ukar ch"allt"äna, bucear.
  Suma, akax jan amuyt"asis sarnaqañawa... niyaw mä chuyma ch"allxtawiruw mantawayta. Ukampis autojj oraqe jakʼaruw igualayäna.
  Helga kullakajj ajjsarasaw akham säna:
  - Saram! ¿Chiqapunit ukham lurañax lurasispa?
  Frederick chachajj jan ajjsarasaw akham säna:
  - ¡Kunas lurasispawa jumatix wali amuyumpi!
  Helgax transportador ukarux alaxpachat ch"axwantäna ukat akham sasaw larusitayna:
  - ¡Jakawimax jan aljañjamawa! !
  Uka waynax wali amuyumpiw jaysäna:
  - Ukat nayax encantatätwa - janiw aptapkituti, janiw mä bala, janiw bayoneta! Ukhama imilla, ¡janiw ñik"utajatakix axsarañamäkiti! Juk"amp trofeonak apthapiñ uñjañax juk"amp askiwa.
  Uka waynajj mayjtʼayatäjjänwa. Mä machaq columna tankinakaw uñstäna. Ukanakax jan apnaqañjam M-16 americano ukanakaw utjäna. Jach"a k"añaskunaka 55 tonelada pesa, pä cañonanakampi armatanaka. Amtäwix qhanaw jan sinti valoranïkiti. Inas estadounidenses jupanakax metal ukatakik askïki ukas juk"amp askinak lurañ atipxchïna.
  Friedrich chachajj mä turno churañ munäna, ukampis Helga kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Aka paqallqu tunka phisqhani milímetros pistolanakaxa janiwa kuna jan walt"awis utjkiti jiwasana tankanakatakixa. Jiwasan uraqi asanakasat maynis jach"a k"añaskunak cuentanakapar yapxatpan.
  Frederick jilatajj jan munkasaw iyaw säna:
  - WALIKI! ¡Janiw naya pachpatak kuns lurirjamäkti! ¡Jupanakax jakasipxpan!
  Helga kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Mä chuymacht"awi, nayax sapxsmawa, akax janiw jaya pachatakïkaniti!
  Ukat chiqpachansa, mä qhawqha horanak qhipatxa, Agnax jukʼamp pä jachʼa tanquenak cuentapar yapxatäna. Uka americano autojj wali jachʼäkchïnsa, Sherman sat autot sipansa, niyas janiw armaduran ventajanïkänti. Ukhama, inas ladonaka ukat popa ukanakanx utjchispa. Ukampis alemanonakajj jan kuna ceremoniampiw nayraqatajar chʼalltʼapjjetäna.
  Friedrich jupax yaqha pä tunka avionanakaruw jaquqaniwayi ukat kutt"awayxänwa machaq ch"axwirir pasañataki, ukax niyaw gasolina ukat cargado ukhama. Wayna terminador ukatakix janiw mä segunda samarañax utjkiti. Taqi kunas irnaqäwin ukhamarak sarnaqañankiwa. Taqiniruw jan mayjt"ayasa chhaqtayi.
  Jisk"a jiwañ maquina.
  Canadá markanx operación ofensiva ukax wali sumaw jilxattawayi. Alemanes jupanakax walja puente p"iqinak katuntapxäna. Ukatxa, mä jachʼaruw mayachtʼapxta.
  Ukatjja, ofensivajj jukʼamp jankʼakiw jiljjattäna. Uka nuwasiñax jan iyawsañjam ch"amampiw qalltawayi. Estadounidenses jupanakax alemanes ukanakarux qutaruw jaquntañ yant"apxäna. Ukampis thaya tuqinxa, calidad ukatw Luftwaffe ukax apnaqatayna, ukatx discotecas ukax aviación ukarux sustjasiñakiw puriyatayna. Chiqpachans Yankees ukan moral ukax janiw sinti askïkiti. Walja waranq waranq katuntat jaqinakaw nayrïr urunakan uñstapxäna. Uka kamachix janiw par ukarjamäkiti, uk amuyañasawa.
  Pallapallanakan mayacht"asiwipax wali jan wali wakicht"atawa.
  Jilapachax artillería americana ukax jupanakankiwa. Canadá markankirinakampix walja jan walt"awinakaw utji.
  Ukhamarakiw jan walt"awix juk"amp jan walt"ayat uñjasi, comando estadounidense ukan traicionanakapampi. Yämas alemán markankir jaqinakawa. Yankees ukanakatakix janiw sinti jach"äkiti, anqäx uraqinakatak ch"axwañataki.
  Uñt"añasawa, kunapachatix E-50 ukax lurañ qalltäna ukhax Sherman ukax taqpach nayra pachanïnwa. Janiw mä tanque alemán ukarux kuna ángulo ukhatsa mantañjamäkiti. Ukampis jichhakamax juk"a Pershings ukanakaw lurasiski. Jïsa, ukat mä punto en blanco ukat proyectil subcalibre ukamp jaquntatäki ukhakiw jan waltʼayasipxi. Ukampis chiqans mä tank alemán ukax Pershing ukat Sherman ukanakar phisqa kilómetros ukch"a jayat mantañapatak garantizatawa. Jupax jaya chiqat t"unjañakiw wakisi.
  Ukat janiw kuna chʼamas utjkiti. Estadounidenses jupanakax tankinakan qhipäxankapxatap amuyasi. Aviación ukax janiw jichhakamax ch"aman ukat nuwasiñatak wakicht"at ch"axwañ avionanakax utjkiti.
  Uka ch"axwirix wali uñt"atawa, Mustang, ukax mä ataúd ukhamawa, ch"iwinakampi. Airacobra ukakiw 37mm cañón ukampix chhuxriñchjasiñatak ch"amanchasi. Jet bombarderos ukanakax wali ch"amanchatawa. ¿Kunas yaqha Hitler chachan utji? Chiqansa, discotecas, ukanakax wali jukʼanikiwa, ukampis janiw jan waltʼayasiñjamäkiti. Chiqans akax Estados Unidos markatakix mä jach"a jan walt"awiwa. Yämas moral, kunatix ukham maquinanakan invulnerabilidad ukax capitulantes sentimientos ukanakaruw puriyi.
  Ukhama, khitis taqpach jawq"jatäsin jiwañ muni. Alemanonakax nayratpach taqiniruw axsarañ uñstayapxi.
  Ukampis chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Jilïr jan walt"awix quta thiyan pallapallanakar suministrañawa. Mä cadena de islas utjatapax wali askiwa. Ukampis alemanonakatakix ch"amanak mayjt"ayañax wali ch"amawa. Suministro munición ukanaka. Ukhamatwa Canadá markan nayrar sartawipax juk"amp juk"ampi. Ukhamarakiw estadounidenses ukanakax ch"amani, wali waljani, ukat jupanakax walja yänakanïpxiwa. Jukʼamp nuwasiñ ajayu ukat organizacionajj utjaspa ukhajja, Kimsïr Reich markankir walja jaqenakaruw qotar jaqontapjjaspäna.
  Ukampis suertex jan axsartʼir jaqinakarux askinjam uñji, ukat kusisiñax chʼamaninakaruw yanaptʼi. Puente p"iqix jilxattaskiw.
  30 uru achuqa phaxsit 1945 maranx nayrïr Monster tank ukaw ch"axwañatak lurat uñstayatäna. Uka autonjja, wali chʼamani bomba lanzadora ukat pusi bus ukanakaw utjäna. Ukampis pallapallanakat yatxattʼat jaqinakax ukham bandurat pächasipxänwa. Pä tunk tonelada pesaje bomba jasaki jaquntañax wakisispawa, ukham bombarderonakax supertanque quta thiyar apnaqañat sipanx juk"amp askiwa. Ukhamarus, masax wali jach"awa, ukat autox wali jila alaniwa.
  Ukampis Fuhrer jupa pachpaw "Monstruo" ukar uñstayañatak ch"amanchawayi. Aka diseño ukan ventajapax mä juk"a jaya disparo ukham uñjasispawa - patak kilómetros ukch"akama, mä juk"a satisfactorio capacidad cross-country ukat thixni armadura. Ukampis jila partejja, jichhakamajj mä copiakiw lurasiwayi.
  "Rata" ukax q"al jaytjataw uñjasiwayi. Mä jisk"a pila jach"a pistola apnaqañax juk"amp jasakiwa, mä tank ukamp sinti ch"axwañat sipansa. "Monstruo" ukax kunayman tuqitx mä jach"a 1250 mm bomba lanzador ukar sarxañ jan walt"äw askichäna. Yaqhip pallapallanakax pusi bus ukanakax janiw munaskiti sasaw amuyapxäna, ukat tank juk"amp k"achachañaw juk"amp askïspa, mä pistolampi, ukampis juk"amp jach"a pistolampi.
  Ukampis Hitler chachajj jachʼa tamanakaruw munasïna. Jupanakax "Monstruo" ukx pachaparuw lurañ atipxatayna. Ukampis jichhakamax aka autox janiw sinti confianza uñacht"aykiti. Niya barcot saraqasajj chʼamaktʼawaytwa, ukampis taqe kunas walikïskänwa.
  Aka supertanque, jan ukax juk"ampirus autopropulsado pistola, ukat mä chiqanx pila, aire ukanx atacatäspawa. Ukatwa, antiaéreo autopropulsado armas especiales ukanakax jupar muyuntapxäna, ukat jet avionanakax muyuntapxäna.
  Uka autojj 20 kilometronakwa sapa horajj jukʼat jukʼat saraskäna. Ukat ukatsti nivela uraqin. Jupampi chikachasiñatakixa, E-300 ukax niyas mä ágil zorro ukar uñtasitänwa.
  Oruganakax ch"axwapxi ukat diésel motoranakax thuqt"asipxi. Turbina de gas motoranakax janiw jichhakamax ukham coloso ukar wakicht"atäkiti. Ukampis kunayman tuqitx alemanes jupanakax obra maestra ukanakat jach"añchasipxaspawa - uraqpachan juk"amp jach"a tanque. Qalltanx "Dora" ukx "Monster" ukan uskt"añ munapxäna. Ukampis uka qhepatjja, pallapallanakat yatjjattʼat jaqenakajja, mä lanza cohetejj jukʼamp tʼunjañapatakiw amtapjjäna.
  Ukat ¿kunas? ¡Taqi suyt"äwinakax phuqhasxänwa! Chiqpachansa uka bombampi jawqʼjatapax wali tʼunjañawa.
  Jilïr artillerojj nayratpachaw imill wawarïna. Ukhamaw pasäna. Ukat chiqans niya q"ala jan isin bikinimpi. Niya junt"üxiwa, ukatsti motores ukanakat junt"u umax supertanque ukanx utjarakiwa. Ukat imill wawanakat lurat mä equipo. Q"ala kayuni suma uñnaqt"aninaka, janiwa kimsa tunka jila maraninaka. Kunjams jank"akiw mastodon ukar muyuntapxi.
  Qʼala, imill kayunakax metalar jan sum thuqtʼapxi. Ukax wali erótico ukhamawa. Serviqir Pedro waynax imill wawanakar uñchʼukiski. Imaginación ukax taqi kasta fantasías ukanakaruw apsu. Sañäni, imill wawanakaru, tawaqunakaru pechopar jamp"att"aña. Nayax wali ch"amampiw lakajax escarlata chuchunak patxar t"ijtxañ munta, rosas ch"uqinakjama.
  Pedrox jan pantjasirïtapax punkitjamaw amuyasi, ukhamatwa uñachtʼayasi. Waynaxa q"illu ch"allxtayi. Yaqha tuqit lupʼiñatakiw chʼamachasi. Amuyt"añataki, kuna suma tank jupanakan utji. Uraqpachanx juk"amp jach"a pista ukat chiqpachans auto. Mä misil balístico ukham ch"allt"asi, uka ch"axwañakiw juk"amp jisk"a qullqix utji.
  Uka waynaxa jani sayt"asiri, wali amuyumpiwa warmin talonap llamkt"äna. Uka tawaqux jiskʼa jachaqtʼasisaw uka waynarux uñkatäna. Waynaxa suma uñnaqt"anitaynawa, niya tunka phisqhani marani uñnaqt"anitayna, chiqansa juk"ampi sumawa kunapachatix mä suma uñnaqt"an wayna llamkt"tam ukhaxa.
  Ukat mä juk"a chhuxriñchjatawa... Imill wawax purrs:
  - ¡Mä juk"a llamkt"añani!
  Pedrojj uka toqet wal kusisïna. Kunjams kayuxa. Cincelado, bronceado, perfectamente q"uma ñik"uta, suma amparanaka, lliphipi clavonaka. Curva suave de talón ukaxa elástico cuero ukampiwa lurataraki. Mä juk"a q"añut uñt"atawa. Pedrox wali kusisitaw jikxatasi. Jupax chiqpachansa chiqpachapuniw munaraki. Ay, wayn tawaqunakan hormonanakapaw amuyunakaparux apnaqapxi.
  Uka waynax imill wawan kayup lakapar jaquntäna ukat jamp"att"asiñ qalltäna. Warminakan ñik"utapax wali sumaw muxsa, mä suma k"umara aychapan thujsapax wali kusiskañawa ukat kusiskañawa. Munañampiw jampʼattʼasïta, kayu dedot qalltasa talon curvakamaw suela llawuntata. Ukat muxsawa jikxatasi. ¡Ukat jan pantjasirïñax wali punkitäxiwa, niyaw p"akjañampïski!
  Pedrox chiqpachapuniw amparap ch"uqt"añ muni ukat samarañ muni, ukampis p"inqachañawa, jan waliwa. Oh warminaka, kunjams munat ukhamarak jan jikxatañjam jikxatasipxtaxa.
  Mä agresivu arnaqasiñaw ist"asi:
  - Elviza, ¡janiw mä prostituta utankktati! ¡Irnaqäwir puriñäni!
  Imill wawaxa wali amuyumpiwa kayu yuqallana amparapat apsusinxa jiskht"asi:
  - ¡Jichha arumaw jikisiñäni!
  Pedrojj yuspärasaw pʼeqep chʼoqtʼasi. Wow, kunja ch"amas jayp"ukama suyt"añaxa. Ukat uka jachʼa supertanquejj niyaw pampar purisajj jukʼamp línea de frente ukar sarawayjjäna. Uka autojj walja pistanakanïnwa, uka pistanakajj taqpach manqhaparuw chʼoqtʼäna. Chiqpachans cross-country ukan ch"amapax satisfactorio ukhamawa, janiw alemán jach"a tanques ukanakat sipanx juk"amp jisk"äkiti. Uka jank"akïñax mä juk"a pist"iwa. Ukampis jutïrinjja, kunapachatï diésel motoranakajj gas turbinanakampi lantintatäni ukhajja, jankʼakiw jukʼamp jiljjattani.
  Ukampis ukhamakipansa, ukham coloso, anqäxatpachas chiqpach tortuga ukar uñtasitawa, ukat jan kuns lurañjamäkaspas ukhamawa.
  Walja imill wawanakas tʼijtjjasaw tank qhepat tʼijtjjapjjäna. Saltasinxa, nuwasirinakaxa kisunakapwa qhantʼayapxäna ukat qʼuchupxäna:
  - Jiwasax frisky ukat rápido ukhamawa, imill wawanakax wali sumawa! ¡Ukat kayunakajax anattʼasirïpxiwa ukat kisunakas wali chʼullqhirakiwa!
  Imill wawanakax jaltasaw muyuntapxäna. Yaqhipanakax mä salto especial ukanw muyuntapxäna. Jupanakajj jamachʼinakar uñtataw tʼijtjjapjjäna.
  Pedrojj mä jukʼa tiempow acero patjjar qontʼasïna. Ukat ukat jaltasaw tʼijtjjäna. Uka waynax q"ala kayunirakïnwa, shorts ukamp isthapt"atarakïnwa. Chiqansa jan botas tʼijtʼañax jukʼamp kusiskañawa. Yämas kunapachatï uka jakʼan imill wawanakax utjki ukhaxa. Ukat kuna kasta qhipäxanakasa, ukat chhuxriñchjatanakasa, ukat pechonakas utji, ukat kayunakas utji.
  Pedrojj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Kimsïr Reich ukar jach"añchaña!
  Imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Uka jach"a tanquex mä jisk"a zanja makhatatayna. Imill wawanakampi waynampixa ukhamakiw uka tuqit jaltxapxäna. Ukat wali chʼamampiw tʼijtjjapjjäna. "Monster"s" pistas ukanakax muspharkañ thixnipunïnwa, ukatx janiw kunas jan walt"ayañax utjkänti.
  Walja machaq Xe-262s ukanakax alaxpacharuw jaltxapxäna. Wali jaya autonaka. Cometanakjamaw tʼijtʼapxi, juntʼu thayas mä jukʼa phustʼapxi. Chʼaxwirinakax wali chʼamanïpxiwa ukat sallqjañ yatipxi.
  Pedrox q"ala kayumpiw mä juk"a jan walt"ayat qalanakarux ch"allt"äna. Ukax usuchjañ qalltäna. Uka waynax liwxatasïnwa ukat jankʼakiw plataformar makatäna. Jupax ch"uqt"at amparanakap ch"allxtañ qalltäna. Janiw sinti sumakiti.
  Ukampis jila partejja, Alemania markan jakañajj janiw ukhamakiti. 1942 marat aksarojja, cheqapuniw qollqe toqet chʼajjwäwir tukuwayi. Ukat taqi kunas nayrïr tuqiruw irnaqañ qalltäna. Verano wawanakan zapatonak lurañax niyaw chhaqtawayxi. Uka waynatakix kunaymaninak wali ch"amaw tukusxäna, chiqans ejercito taypinx juk"amp kusiskañänwa. Ukat ukhamatwa wawanakax q"ala kayukiw yatiqañ utar t"ijtapxäna, thaya pachat thaya pacharuw t"ijtapxäna.
  Ukax aksa tuqinx tolerable, ukat juk"amp kusiskañawa. Ukampis jallu qallta phaxsin jan ukax primavera qallta phaxsinxa, chiqpachansa janiw kusisiñax jukʼamp utjkiti. Chiqpachansa escuelaruw tʼijtxañajäna. Ukat suelanakapax nina nakhantkaspas ukhamaw nakhantäna. Yämas kunapachatï chhijchhix purkäna ukhaxa.
  Pedrox uk amtasïna... Ukat jumax kayunakam ch"allxtasaw ch"akhanakam junt"uchasma. Ukatxa normarjamapuniw manqʼañama. Soldadurax alemanes ukanakatakix janis jan walïkchixa. Yämas jichhakiw Ucrania markat qamir yapu apthapiñanakax purintäna. Ukat platanonakas yaqha frutanakas África markat juti.
  Mä pä marakiw manqʼat awtjatäyäta. Ukat Alemania markax katuntat territorionakat manq"asiwayxäna. Ukampis aka qhipa maranakanx taqi kunas juk"amp sumaptawayiwa ukatx familianakatakix walja racionanakaw utjawayi.
  Berlín markax jilapartx mä suma manq"at ukat qamir markar uñtasitaw uñacht"ayäna. Nayratpachaw mä qawqha machaq lurañ amtanakax utjawayi.
  Chʼaxwäwix sarantaskakïnwa, mä suma chiqaruw kuttʼäna, ukat jukʼamp irnaqäwinakaw utjäna. Sapa alemán chachajj mä esclavorojj maytʼasisaw alasispäna. Ukat akax wali jach"awa, fascistanakax sapxiwa. Pedrojj mä esclavonïrakïnwa. Ukampiw kuntï munkta uk lurasma. Ukat kuns jupampi lurasma...
  Pedrox aycha manq"irjamaw jachaqt"asïna. Chiqpachansa mä imill wawar janchip ch"uqt"añ munta. Uka waynaxa wali amuytʼasirïxänwa. ¿Kunatsa jupar mä harén jan apapkta? Nayratpachaw Kimsïr Reich ukanx ukax niya kamachirjam lurasispa. Esclavonakajj subastanakanwa aljasi, jan ukajj crédito toqew alasisma.
  Pedron mamapajj niya inamayakiw pä yoqall wawanakar apanïna. Uka yuqall wawanakax indionakäpxänwa. Ukat qʼala kayukiw irnaqapjjañapäna ukhajja, wali thayapunïnwa. Ukat taykax mä chivompiw jupanakar chʼamañchtʼäna. Ukat uka waynanakat maynïrejj usuntasaw jiwjjäna. Jan ukasti, mamapax mä rusa waynaruw irpäna. Jupanakax juk"amp ch"amanïpxiwa ukat Alemania markan juyphi pachanx mä juk"a llamp"u pacharuw saykatapxi, zapatos ukat junt"u isimp jan qullqimp.
  Yaqha indiox qullu ayllunkirïnwa ukat ukar yatintañ atipxatayna. Pedron awkipajj nayräjjanwa jiwjjäna. Uka taykaxa sapakiw qhiparxäna. Uka yuqall wawanakax jukʼat jukʼatwa niya familiankirïxapxäna.
  Pedrox jupanakamp anatt"asirakïnwa... Ejercitopar mantañkama. Akax qullqi jikxatañatakix wali askiwa. Ukat suerteniyätwa, "Monstruo" supertanque ukar yanaptʼir imill wawanakamp chika. Chiqansa, ¡wali jachʼañchatawa!
  Aka chiqanx mä columna de presonakaruw nayrar irpapxi. Estadounidenses jupanakax p"iqip ch"uqt"ataw sarnaqapxi. Jupanakajj janiw kuna chuymanïpkiti. Jupanakax chhaqhirinakawa. Guardianakajj fusilamp chʼoqtʼasisaw chʼoqtʼasipjje ukat chivonakampiw sillpʼipjje.
  Khitinakatix katuyasipkäna ukanakatxa wali jisk"a yuqall wawanakaw utji. Kunjamtï wayn tawaqunakax lurapkixa, wal jachaqtʼasipxi, jukʼampisa niya qʼala jan isin, bronceado imill wawanakar tʼijtir uñjasax wal jachaqtʼasipxi. Ch"axwirinakax katuntat jaqinakarux thuqt"apxi ukat qalanak jaquntapxäna. Uka waynanakaw sillp"i kutt"ayapxäna. Ukhamaw maynit maynikam kusisiñanak maynit maynikam mayjtʼayasiñaxa.
  Pedrox cinturónpat mä pistola apsuwayxäna. Chiqpachansa, uka katuntat jaqinakar balamp jiwayañ munäna.
  Chiqpachansa mä jachʼa yantʼawa. Ay, saxran yant'awipa. ¿Janit jumax mä jan wali sacrificio jikxatañama?
  Pedrox mä chuyman jaqiruw uñch"uki, ukat mä ch"iyar jaqiruw uka tuqit uñch"uki. Ukajj janiw sinti khuyaptʼayaskiti. Uka waynax jakäwipan nayrïr jiwayañ lurañ muni. Jupax niya tunka phisqhani maraniwa, jichhakamax janiw khitirus jiwaykiti. Amuytʼañataki, Friedrich jilatajj walja jan walinakan uñjasiwayi, ukampis janiw Peter jilat sipansa jilïrïkiti.
  Pedrojj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - Ay khititix nuwasirïki, .
  Mä alemán de acero ukamp ch"axwañanx...
  Uñisirinakax wali coleratapxiwa - .
  ¡Nayaw uka jan wali jaqir jiwayä!
  Ukat waynax ch"axwanti... Pistolatakix jayankxatapax wali jach"awa. Uka waynax walpun axsaräna, jupax faltaspawa. Ukat ukax mä phenqʼakïniwa. Ukampis ch"iyar ñik"utan ch"iyar jaqix jaquntatawa. Afroamericano jaqix ajanupanx wila masinakaniwa.
  Pedrox akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Africa markan jiwayapxäma!
  Ukat jupax kisunakap q"ala ch"allxtayäna...
  Mä jan armani guerran katuntat jaqir jiwayañax janiw khitirus llakisiykiti. Ukajj mä cucarachar tʼunjkaspa ukhamänwa. Alemanonakax katuntat jaqinakarux jaqunukusipkakiwa ukat q"uchunak sillp"ipxi, uka q"uchunakax wali vulgar ukhamawa.
  Pedrojj wali kusisitaw jikjjatasïna. Jupax wali chiqaparuw ch"axwäna ukat janiw faltkänti. ¿Kunatsa jan mä tirurista?! ¡Ukajj wali chiqaparuw chʼalltʼasi! Ukat jan armat jaqir balamp jiwayañatakis jan axsartʼasïnwa. Ukat ukax juk"amp ch"amañcht"itu. ¡Janiw taqinix ukham lurañ yatipkiti!
  Uka waynax super tanquet jaltasinx imill wawanakar arktasaw t"ijtäna:
  - ¡Juparux uñjapxtwa! ¡Ukat wali chiqapa!
  Jilïr artillerojj munasiñampiw akham säna:
  - Walik lurtaxa! ¡Jumax chiqpach ariano ukham jilskta! Ukampis ¡janiw katuntat jaqinakar jiwayañ yatiqapxamti, jan ukasti nuwasïwinsa jiwayañ yatiqapxam!
  Pedrojj akham sasaw arnaqasïna:
  - Tormenta ukat Vikingo ukat Espada de Acero!
  Jïsa, wali sumwa luräna. Kayu ch"akhanakapan usuchjatapax ch"amakt"awayxänwa ukat jichhax Pedrox imill wawanakar arknaqañ qalltäna. Ukhamäkchisa, guerrajj mä taykjamawa. Ukanx wali kusiskañawa.
  Sañäni, Pedrox utan kusistʼañ wal munäna. Yämas fósforonak qhantʼayasa ukat esclavo yuqall wawanakan qʼala talonanakapar katxarusa. Jupanakax wali arnaqasipxäna ukat jaltxapxäna, jank"akiw nayranakap liwxatapxäna. Mä indio jaqix ch"uxña nayraniwa, ukat mä ruso jaqix ch"uxña nayraniwa. Wali muspharkañawa... Ukhamaraki, kayu ch"akhanaka taypiru periodico ch"akhanaka uchañaxa, ninampi phichhantañawa. Ukat wali llakiskañawa. Jan ukax wali chʼama irnaqäwimp qarjata esclavo waynanakarux arumanakax jawqʼjasaw jawqʼjapxi.
  Pedrox chiqpach fascista jaqin animalanakan instintonakapwa chʼamthapïna. Ukat jupa pachpaw mä animalar tuküna.
  Hitler chachajj akham sänwa: Aka Oraqejj yaqha cheqanakar uttʼayatäñapatakiw jan waltʼäwin uñjasïna. Alemán patronanakar luqtañatakix walja jaqinakaw munasispa. Ukhamatwa jan khuyaptʼayasir sarnaqañ uñstayäna. Ukat yaqha jaqinakar uñjasax jaqit sipansa jukʼamp jaqinakäpkaspas ukhamawa.
  Ukampis mayni tuqitxa, régimen totalitario ukat jachʼañchat orden alemán ukax mä efectow utjäna. Producción ukax jilxattawayiwa, ukatx janiw pallapallanakan producción ukakikiti. Janiw armanak lurañakix jilxattawaykiti, jan ukasti thakhinakas lurasiwayi, puentenaka, jach"a aeropuertonaka, markanakas sayt"ayatarakiwa. Ukhamat janiw jichhakamax aka régimen ukar jan pächasis taripañax wakiskiti. Mä juk"a efectox esclavo irnaqawimpiw jikxatasïna ukat mä régimen totalitario ukampiw jikxatasïna.
  Chʼaxwäwix sarantaskakiwa, ukat uka imperiox nayrar sartawayi ukat jilxattawayaraki. Ch"amampi ukhamaraki qullqimpi.
  Pedrox wali jaya pachaw t"ijtäna... qarjataw jikxatasiñapkama... Ukat payïr thayap katuqäna.
  Tiempox pasawayxänwa, ukat intix jalantañ qalltäna. Pedrox niyaw wali qarjatäxi. Jupax wila inti uñkatasaw amuyt"äna kunapachas aka urux qhipharux tukusini ukat mä warmin amparapar mantaspa. Ukat ukhamarakiw flutter...
  Mä juk"a mayjt"ayañatakix Pedrox Frente Oriental ukan awkipan sarnaqäwinakap amtañatakiw ch"amanchasïna. Ukat Occidente uksat jutirinakas utjarakiwa. Tatajax Polonia, Bélgica, Francia ukat Rusia markanakan ch"axwañ atipxatayna... Ukat ch"axwäwix wali sum qalltawayi. Walja alemán jaqenakajja, Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin pasani sasaw ajjsarapjjäna. Ukampis Hitler chachajj Wilhelm jilatat sipansa jukʼamp yatiñani ukat suerteni jaqëjjänwa. Uñisirinakax mä juk"at t"unjapxäna. Alemananakax mä qawqha pallapallanak chhaqhayasax Polonia markaruw katuntapxäna, ukatx Francia, Bélgica ukat Holanda markanakan atipt"apxäna ukat t"unjapxäna.
  Inti jalsu tuqinkir chʼaxwäwix janiw khitirus sinti axsaraykänti. Atipjäwix atipjäwit qhipatwa utjäna. Ukampis alemanonakajj kunjamtï amtapkäna ukhamarjamaw jankʼak nayrar sartapjjäna. Taqi pachanakax pasawayxiwa, ukatx Rusia markax ch"axwaski. Ukat ukatsti juyphi pachan jan walt"äwipa. Peter chachan awkipajj soviético markan chʼiyar chʼiyar jañchipanwa jiwjjäna. Janiw uka janchirus jikxatapkänti. Pedrox tatapax katuntat uñjasispawa sasaw jan sum suyt"äna, ukat jakaskarakïnwa. Ukampis presonakajj pä kutiw mayjtʼayasipjjäna. Rusia markat kuttʼanipjjayätwa. Waljaniw jan chʼamanïpjjarakïna. Chiqansa, katuntat jaqinakax jukʼanikïpxänwa. Awkix janiw jupanak taypinkkänti.
  Ukapachax Pedrox wali waynäskänwa, janiw inti jalsu tuqir puriñjamäkänti. Ukampis jupax rusa jaqinakat vengasiñ munäna. Ukampis inti jalsu tuqinkir compañía tukuyañkamax uka waynax janiw tiemponïkänti. Alemanes jupanakax janiw uka resultadonak atipt"irjam uñjapkänti, ukampirus uka jikxatatanakax wali jach"apunïnwa.
  Q"al ch"amakt"awayi... Supertanque ukax sayt"awayiwa. Imill wawanakax mä t"ant"a manq"asipxañapänwa ukat ikiñar sarapxañapänwa. Manq"añax jank"akiw utjäna, raciones estándar, chocolate, waña platano, waña aycha.
  Pedrojj amigopan jakʼapanwa qontʼasïna. Jupax uka waynarux nayranakap ch"irmthapïna. ¿Kunatsa jan barban waynampi kusistʼkaspa? Pedrox shorts ukampikiw qunt"asïna. Esculpido, jan ch"amani, qhana ukat bronceado ñik"utani. Ukham jikxatasiñax wali askiwa . Uka tawaqux Pedron musculoso pechoparuw amparamp luqxatäna. Uka waynax jaysañatakix amparamp luqxatañ qalltäna.
  Jampʼattʼasisaw jampʼattʼasipjjäna. Pedrojj janiw virgenäkänti. Yatiqañ utankkasax mä profesional prostituta warmit munasiñ tuqit yatichäwi katuqani. Jila partejja, wayn tawaqonakajj heterosexuales ukham uywapjjerïna. Hipersexualidadanïpxatap uñjasaxa, warminakax munasiñ yatichapxañapatakiw yatichapxirïna, kunapachatï munañax utjki ukhaxa. Pedrojj kusistʼañ yatjjänwa, ukat mä qhawqha tiempotjja, uka tawaqojj qʼañu chuymampiw jachañ qalltäna.
  Ukampis janiw jaya tiempo munasiñampi kusisipkänti. Mä señalaw istʼasïna. Uka pistolajj qhepatjja chʼiyar jaqëñapawa. Ukat ukat uka ch"aman cañonax sarnaqañ qalltäna. Imill wawanakax jank"akiw muyuntapxäna, proyectil mä winchampiw ayxatapxäna.
  Supertanque Monster ukax pä tunk tonelada pesaje ukan bomba ukamp phuqhantatänwa. Ukat kawkhantï uñchʼukipkäna ukaruw thuqtʼañatakejj wakichtʼasirakïna. Pistolax radio apnaqasaw uñch"ukitäna, ukatx patat "Rama"-5 ukax nina chiqañchañ luratayna.
  Uka artillero imillax uñacht"äwinx datos ukanakaruw mayjt"ayäna. Pistolax congelatäxänwa... Pistolax mä montículo ukar uñtasitänwa, jach"a bozal ukanïnwa. Ukat akax kunjams crackling shot ukax ch"allt"asi. Ukajj retroceso ukanwa khathatäna, ukat mä pilarajj alajjpacharuw tʼijtäna. Imill wawanakax retroceso ukanx jaquqanipxarakïnwa, ukampis jank"akiw jaltxapxäna.
  Uka muspharkañ uñacht"äwix mä jach"a arco ukanw horizonte uksat juk"ampiruw t"ijtäna. Ukatwa uka jachʼa tanquen cañonapajj nayrïr disparop jaqontäna.
  Jilïr artillerojj akham sänwa:
  - Aka tuqinxa, janiwa sumankañaxa jani ch"axwañampi jani ukaxa qinayaxa jani aski! Jiwasax ch"am apt"asipxta.
  Uka proyectil ukax niya patak kilómetros ukch"a chiqaruw t"ijtäna, ukatx pä patak phisqa tunk jilaw mä jach"a arco ukan t"ijtäna. Jupan parábolapax estratosfera uksaruw p"akjatayna. Ukat jupax mä jach"a ángulo ukanw saraqanïna. Uka t"ijtäwix walja minutos ukjaw sarawayxi, ukatx chiqpach nina tornado ukaw estadounidenses ukanakan ch"amanchata posiciónes ukanakar jaquqantäna. Patak patak metronakaw taqi kunas ch"amakt"ayatäna ukat t"unjatäxänwa. Nina nakhaskir tsunami utjkaspa ukhamänwa. Ukat mä pä batallones de infantería estadounidense ukanakatakix chiqpachapuniw qhipa urux purintäna.
  Uka imill wawax yaqha cohete umaskäna, uka cohetex aka Uraqin jukʼamp chʼamani bomba lanzadoratänwa. Ukat jupanakax uka walja toneladanak uñisirinakar jaquntañatakiw wakicht"asipkäna.
  Jilïr artillerojj qʼala amparanakap metalat lurat aroruw chʼalljjtayasïna ukat chillqtʼasïnwa:
  - Ukampisa jani juparu katuyasimti, ukatxa uka monstruoxa ch"amakaru kutt"ayapxätawa!
  Kimsa minutonakaw cargañatakejj munasïna. Waljapuniwa, ukampis uka disparojj walja kutiw akapachankir armanakat sipansa jukʼamp chʼamani. Ukat ch"allt"asispa ukhax janiw jan walt"ayañjamäkaspati, janiw promedio ukhamäkaspati.
  Imill wawanakax wali ch"amanchatawa. Amtäwix arktasiwa, ukat barril ukax muytayaraki. Peter jupax mä juk"a pachatakix amuyt"iwa kunas chiqpachanx khitinakatix Thor ukham club ukar jaquntasipki ukanakarux pasaspa . Ukat jupax axsarayasxaraki. Akax jutir ch"axwawiwa. Ukax chiqpachapuniw planetax khathati.
  Ukat kunapachatix mä misil t"ijtki ukhax axsarañjamawa! Ukat jiwañat yatiyirïkaspas ukhamawa.
  Pedrojj Diosan amuytʼayatäsajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jiwaña maquinaxa loco tukuwayxiwa! ¡Jan yatkasaw tʼijtʼi!
  Jichhak waynampi ikirïki uka tawaquxa saskakiwa:
  - ¡Jichhaxa jachaqt"asipxtanwa, aka kutixa! ¡Janq"u raya tuqiw sarnaqapxta!
  Ukat payïr regalojj amtaparuw purirakïna. Uñisirinakaparux wali chʼamampiw jawqʼjäna, ukat amparanakapasa ukat jiskʼa tʼaqanakapas taqi chiqaruw wali jayaruw tʼijtäna. Jan walt"ayir elementonakax Estados Unidos markan posición ukanakanx walja patak kilómetros ukch"a ch"iqiyatawa.
  Línea defensiva ukax bombardeo ukanïnwa. Estadounidenses jupanakax infiernon jucharar jaqinakjamaw ukax utjatayna, jan ukax juk"amp jan waliw.
  Alaxpachampi uraqimpixa ch"amakt"ata, taqi kunasa phichhantatawa, ch"iyjata. Alaxpachax phallawinakat t"aqanuqtaskäna. Alaxpachanx llijullijunakaw qhant"äna.
  Ukat imillanakax kimsïr cohete apsupxäna. Kunjamatixa, jumatakixa mä extra plato utjani. Pedrojj Federico Jachʼatwa amtasïna. Jupan firma slash ukax ataques ukanakaw utji. Uka reyejj rusanakatsa ukat austriaconakarus wali chʼamapunïnwa. Chiqansa, mä jukʼa yatichatäpxänwa, ukampis rusanakax prusianakar atipjapxäna ukax janiw imantatäkänti. Jan ukasti, ukax ch"amanchatawa: kunatix Federico Jach"a jupa pachpaw rusanakamp atipt"awayi, ukhamax kunjams Hitler jupax wali thaya, jupax Orenburgo markaruw puri ukat katuntawayi. Chiqansa, Moscú markax janiw jichhakamax atipt"kiti.
  Uka waynax cabrestante apthapïna, q"ala talonampi pernoruw takt"äna ukat llakt"ataw jikxatasïna. Zapatillas uchasiñajj wali askïspawa, sasaw Pedrojj amuyäna. Uka arumax mayo phaxsit tukuyaruw ukat Canadá markanx niyaw wali thaya. México markanx niyaw junt"üxi. Ukampis juyphi pachanx inti jalsu tuqinx inti jalant tuqir puriñjamawa. Ukat ukhamatwa qʼala kayuni waynajj kayunakap jaqontäna.
  Pedroxa, uka pacha katxarusa, amparanakapampi imilla ch"akhanakaparu luqxatäna. Jupax jach"at purt"asisaw akham säna:
  - Janiwa jichhaxa, suma uñnaqt"ani!
  Mayni tawaquxa Pedron torsoparuw amparapamp muyuntäna. Musculonakaparuw llamktʼayäta. Jan ñikʼutanïki ukat musculoni cuerponïkaspas ukhamwa amuyasiyäta. Ukat uka chʼullqhi amparaparuw jampʼattʼäna, lakapampiw ñikʼutap jikjjatasïna. Nayax sawuñ yant"awayta. Uka waynax wayn tawaqut thuqt"äna.
  Kimsïr Reich ukanx janiw instintos imantañax costumbre ukhamäkiti. Jan ukasti, kunjamatsa jiskʼachasir warminakax jiskʼachasiñaruw puriyapxi. Kuntï nazismo sat religionajj yatichki ukajja, maynijj jukʼamp naturaläñapawa, naturalezaru jakʼachasiñaparakiwa. Ukax sañ muniw warmix chachanak munasiñapa, ukat juk"amp askixa mayj mayja. Mayni suma, ch"amani, yatiñani, suma uñnaqt"ani thaqhañani. Ukat Pedrox chiqpachansa suma uñnaqtʼaniwa ukat musculonakapas chʼiyjataw uñjasi. Jumax jamp"att"añ ukat jak"at katxaruñ munta, amparamp luqxatañ ukat jamp"att"añ munta, jan ukax inas juk"amp jach"a lurañ munsta.
  Yaqha proyectil cohete ukax Ejército de Estados Unidos ukan posición ukanakaruw t"ijtäna. Jupajj mä jachʼa arcoruw tʼijtäna, nina naktäwit lurat panterajj arco luraskaspa ukhama . Ukat nina versión ukan walja sepultura qalanak aptʼasirakïna.
  Pedrojj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Akax chiqpachansa mä ataúd gambit ukhamawa!
  Ukat uka waynax ist"añjamaw jach"at larusitayna. Imill wawanakax uka waynaruw uñtasinx talonanakap ch"allxtañ qalltapxäna. Taqi kunas phisqa jan ukax suxta imill wawanakax mä waynat sawkasipxaspa ukhamaw amuyasïna. Ukat Pedrox larusiskakïnwa, jupa pachpaw jachaqtʼasiskakïna. Mä suma uñnaqt"an tawaqux lakaparuw wila chuchup uchatayna. Waynaxa jamp"att"asisa chuchuñ qalltäna.
  Pedrojj kunja suma sawuñsa uk yatïna. Kunjamatix helado ukhama. Kunjamatix chocolate ukamp ch"ukut fresas. Kunjams mä warmin janchipax wali suma, mä bagel de miel ukar uñtasita. Ukat jumax juparux wali munañaniw liq"i...
  Ukampis imill wawanakax chhuxriñchjasipxi ukat pintapxaraki. Ukax janiw ukhamakiti. Ukampirus comandantex mä axsarkañ arnaqawiw arktawayi ukat suma uñnaqt"aninakax t"ijtxapxi. Uka rosa suelanakapajj lliphipi. Ukat q"ala kayunakax saltapxi.
  Ukat kunatix americano tuqinx luraski ukax mä típico jan wali samkawa Calle de Oces Burning ukanxa.
  Pusïr cohete ukax bomba lanzador ukarux apxatarakiwa. Akax jiwañan dominó ukanakamp anatt"añawa. Ch"axwirinakax jach"a tukuyañkamaw atipt"añ amtapxi. Ukat suma sarnaqañ munañax sapa chiqpach ariano warmin chuymapankiwa.
  Wagner jupan musicapax phust"añ qalltawayi, imill wawanakan juk"amp kusiskañ sarnaqapxañapataki. Akax mä sinfonía ukamp lurañax wali kusiskañawa. Ukat pusir misil ukaw uskt"ata. Jach"a alturanakar t"ijtir sarañatakix wakicht"atawa.
  Ukat patat TA-500 - mä bombardero llätunk motoraniw warariski. Kunatï wali ajjsarkañjama ukat jan uñtasitäkaspas ukhamawa. Inas discus ukakix jukʼamp axsarkañ uñachtʼaychispa.
  Ukat jan sayt"kay...
  Ukat ukapachaw mä volante platillo uñstäna. Jupax inti jalsu tuqir uñtataw alaxpachan liwxatasïna. Akax jank"akiw. Ukat kunatï wali thaya ukat cósmico ukhamäkaspas ukhamaw jankʼak saraski.
  Pedrox qʼuchtʼarakïnwa, saraskäna ukhamarjamaw qʼuchtʼäna:
  Amtanaka, humanismo, .
  Aka Uraqin alaxpacha lurañataki...
  Fuhrer ukax fascismo thakhiruw mayjt"awayi,
  ¡Supayatak mä ajjsarkañ templo saytʼayasïna!
  Ukat arnaqasiñ tukuyasax uka waynax alambre apsuwayxäna. Pusïr cohetejj thayaruw jalnaqäna. Ukajj atmósfera taypinwa khuchhuqäna, ukat thayajj ozono sat qʼapkir qollajj mä qhana thujsampiw istʼasïna.
  Ukat mä chiqanx alaxpachanx mä disco ukaw mä B-29 americano ukar ch"allt"askäna. Mä jach"a maquinax ch"iwinakanïnwa, ukax mä jan wali samka t"ijtir mastodón ukamp phichhantatänwa.
  Pedrojj akham sasaw qʼochüna:
  - Mä muspharkañ suman jikxatasiña - janiwa nayra pachana utjxiti... ¡Jutïrinjja, jan tukuskir qhanaruw tukusjjäta!
  Ukat chiqpachansa walja qhanaw utji... Ukat taqi kunas ukham ch"uxña ninampiw phichhantaski. Disco avionajj tunka payan avionanakaruw chʼalljjtäna ukat jan uñtʼat chhaqtawayjjänwa.
  Pedrox yaqha alambre jist"arañatakiw t"ijtäna. Janiwa, chʼaxwäwix chiqpachansa wali sumawa. Uka waynax mä jukʼa mayj amuytʼkchïnsa.
  Ukat uka qhipatxa, atipjäwi tukuyatatxa, uraqimpi, esclavonakampiw churatäni. Pallapallanakan yanapt"awiparjama. Pedrox lakap ch"allxtayäna. Mä harén taqpach jikxatañajax utjaspa ukhaxa. Jupanakamp chikaw kusistʼirïna. Aka chiqanx walja imill wawanakax utjkchispas ukhama. Mä taqpach seraglio ukhama.
  Jupampi mamapampixa mä kullakanïpxarakiwa. Jupax esclavonakarux mä chivompiw sarapxañapatak ch"amañchi.
  Alemanes jupanakax jach"a markaw sasaw yatichapxi. Ukampis cheqansa, janiw taqe kunas ukhamakïkiti. Rusia yuqall wawanakax alemán waynanakarux wali uñtasitawa ukat janiw kuna llamp"u chuymanïpkiti.
  ¿Kuna lurañanaksa jupanakar churañasa uk amuyta? Jupanakax janiw uywa uywañ munapkiti. Ukampis janiw jiwasax mä kipkakïkaspas ukham amuyañasäkiti. Rusa jaqenakarojj sullka jilat kullakanakjamaw uñjapjjaspa sasaw Pedrojj amuyäna. Jupanakajj Hitler chachan ejercitopampejj sum nuwasipjjäna, jan ajjsarirïpjjatapwa uñachtʼayapjjarakïna.
  Ukampis estadounidenses ukanakax jan jaytjasaw sarnaqapxi. Jichhax phisqhïr conchax Yankees ukanw uñstayatäski. Ukax sañ muniw jupanakax mä juk"a ch"aman arxatäwinïpxiwa ukax p"akintañapawa.
  Pedrox chuym ch"allxtataw amparap thayar luqxatäna. Jupa pachpaw ametralladora apthapisin chʼaxwañ muni. Jan ukax inas juk"amp askïchispa, nayra pachanak mä espadampi khuchhuqañjama. Thaya acero ukamp nuwasiñax wali romanticowa.
  Uka waynax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  Nayra pachanakat amtasiyäta - jank"akiw caballot sarawayta, .
  Jan pacienciani uywax jank"akiw ritmo ukar puri...
  Janiw mä urus jan Awkijamp jakkiriskayätti,
  ¡Taqi markanakat sipansa, markajax jukʼamp kusisitäpan!
  
  Ukat jutïrinjja, galaxianakaw suytʼaskistu,
  Uka jan tukuskir jach"a jach"a tukuñanakax universo...
  Nazi ch"axwirix wali thayawa,
  Ukat taqi luratanakax Reich ukar katuyasipxani!
  Imill wawanakax q"uchu ist"asax mäkiw arnaqasipxäna:
  - ¡Kunja ch"axwañasa! ¡Chiqpach macho!
  Gerda tanque ukan irnaqirinakapax Estados Unidos markan territorioparuw mantapxäna. Texas markan uñt"at estado ukar sarañataki. Uka chiqax wali qhuru vaqueros ukat gangsters ukanakamp uñt"atawa. Aka chiqanx americano ukan sayt"asiwipax walpun jilxattawayi, ukatx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi. Yankees, mä kutix jupanakan territoriopanxa, jan ch"amampiw ch"axwapxäna. América markanx kunayman jan walt"awinakaw utji. Alemania markan tanques ukat avionanakax juk"amp sumawa, ukat walja jach"a luratawa. Ukat motley ejercitox wali sum ch"axwapxi.
  Imill wawanakax pilaruw pallapallanak jaquntapxäna. Jilïr cañón americano 76 mm calibre ukax janiw kuna jan walt"awis E-50 ukatakix utjkiti. Calibre ukax 90 mm ukhawa mä inclinado nayraqatataki ukhamaraki. Uka chhullunkhanakakiw jan waltʼayasispäna. Ch"axwirinakaxa, kunjamtï yatiqapkäna ukhama, jan chhaqhayasaw pallapallapxäna. Ukat pilax amukiw sarxäna.
  Gerda kullakajj telémetro ukan vidriop pichthapïna ukat akham sänwa:
  - Wali suma irnaqawi lurapxtha. ¡Jichhax alay tuqir sarañamawa!
  Magda kullakajj arupamp llakitaw akham säna:
  - Ukhamatwa mä pantjasïwinak mä pantjasïwinak luraraktanxa. Ukat akax jiwasan kasta maldicionasaruw tukuwayi.
  Gerda kullakax nayranakap mä kimsa chiqampiw muyuntäna ukat musphataw jiskt"äna:
  - Kawkhansa pantjasktanxa... Taqi kunasa niya amtaparjamawa saraski. México markax qhipäxankiwa jichhax EE.UU. Ukat ukatakix, ¡América ukham uñisirix janiw qhipäxan jaytatäkaspati!
  Magda kullakajj jankʼakiw qhanañchtʼäna:
  - Nayaxa pantjasiwi sañ munta ajayu tuqita aru tuqita. ¡Jiwasax juykhütanwa, ajayun pisin jakasirïtanwa!
  Charlotte kullakajj colerat akham sänwa:
  - Jiwasax nayratpach mä amtar puriñjamawa, monoteísmo ariano ukar arktañataki. Ukat jumax wasitat mä aruskipäw machaqt"ayaskta, ukax janiw khitis munaskiti.
  Christina kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Dumas irnaqawipat juk"amp sum aruskipt"añäni. Amuyt"añataki, ¿Conde Montecristox suma jaqiti jan ukax jan wali jaqicha?
  Magda kullakajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Chiqpachansa jan waliwa!
  Christina kullakajj qʼomachasïnwa ukat janiw sasaw säna:
  - ¿Kunatsa akaxa wali ch"ama?
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Janiwa pampachañ yatkiti!
  Charlotte kullakajj akham sänwa:
  - ¿Kunsa uñisirinakasa pampachañasa?
  Magda kullakajj qori ñikʼutap chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - Jani pampachañ yatkasmaxa, ukhamaxa janiwa nuwasiñaxa sayt"ayatäkaspati!
  Gerda kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Aka tuqinxa kunasa utji... Ukampisa, ¿jan walt"awinaka sayt"ayañaxa wakisispati?
  Charlotte kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Uraqpachax ch"axwañampiw samart"i... Colera volcán ukax alcancepanw jilxattaski...
  Christina kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Tensión de la fuerza más alta... ¡Ukaxa usuchjasiñampi ukhamaraki axsarañampi uñt"atawa!
  Gerda kullakajj wali kusisitaw qʼochuñ tukuyäna:
  -Ajjsarañakiw amigonak churistu,
  ¡Llakiñakiw irnaqañamatak chʼamañchtʼtamjja!
  Ukatwa jukʼamp jukʼamp munarakta
  ¡Uka morterojj walja jaqenakaruw phalljjani!
  Imill wawanakaxa amukt"apxäna. Sherman sat chachan sarnaqatapajj jupanakaruw mayjtʼayäna. Mä disparo ukat tanque estadounidense ukax t"unjataw uñjasiwayi. Jilapachax aka autox janiw alemanonakatakix kuna jan walt"awis utjkiti.
  Ukat akax "Layqa" juti, jupax jak"achasiñ yant"äna, ukat t"unjataw uñjasirakïna. Gerda kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat cheqar chʼalljjtayasïna.
  Jupax ukham thaya Terminator tawaquruw tukuwayi. Alemania markankir mä tanquew uka chiqar purinïna, walja chʼiyar jañchin jaqinakaruw tʼunjäna, ukat wilax walpun mistunïna.
  Magda kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Sapa kutiw qhuru kankañ uñacht"ayapxtanxa... Ukat kunapachas khuyapayasiñax chuymasar mantani?
  Charlotte kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Ukatxa kunapachatixa taqi uraqpacha katuntasktanxa! ¡Akax chiqpach munañan atipt"äwipawa!
  Christinax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Mä nayra nayra, wila wila... Mä muyuru t"ijtxapxta - wasitat jiwayaña!
  Gerda kullakajj perlanakar uñtat jachʼa kʼajkir kisunakap uñachtʼayasajj akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Janiw khuyapt"ayasiñ yatipkti! ¡Ukat janiw yatiñ munktanti!
  Magda kullakajj amparap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Janiw nayamp ch"axwañjamäkiti... ¡Ukampis Diosaw juchañchapxätam!
  Charlotte kullakajj suma chuymampiw akham säna:
  - Ukat Biblianxa, judionakaxa, Diosan kamachiparjamaw jiwayapxirïna. Mä arunxa, Taqi Chʼamani Diosax janiw pacifista ukhamäkänti. Ukampis ukhamakipans, juk"ampi, yatichäwix nayatakix wali askiwa - alemananakax Diosan markapawa. ¡Ukajj Bibliat sipansa jukʼamp amuytʼasir suma yatichäwiwa!
  Magda kullakajj jan walit pʼeqep chʼalljjtayasïna:
  - Jumax janiw kuns amuyktati...
  Christina kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Khititix ch"amanïki ukax chiqawa! ¿Texas markar mantawaytati? Ukatxa ¡Nueva York markankxañäni!
  Gerda kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Suma sarnaqawix jiwasamp chikt"atawa... Kunjamtï q"uchupax siskixa, sapa pantjasiwimpixa, kunjamsa kutt"ayañax uk yatiñamawa... Jan ukhamäkanixa, ¡janiw suma sarantäwi uñjkätati!
  Imill wawanakax distrayatäpxänwa. Mä avión estadounidense P-51 ataque ukax alaxpachat jupanakar atacañ yant"äna. Ukax wali axsarañawa, kunatix aka buitrex cohetes ukaniwa. Magda kullakajj wali yatiñampiw maniobrarïna. Imill wawanakax - sapa mayniw mä tank apnaqapxirïna ukat ch"axwapxirïna, ukat chiqaparuw ch"allt"apxirïna. Misiles ukanakax uka chiqat pasapxäna, auto jak"anx jan wali jak"ankchïnsa. Uka ataque avionanakax umaruw chhaqtxapxäna, ukampis ametralladoras antiaéreas ukanakamp jawq"jataw uñjasipxäna. Buitre americano ukax p"iyanak katuqatayna ukat alturap chhaqhayañ qalltawayi.
  Chuymapax chhuxriñchjañ qalltäna, metalanaka, lawanaka ukat yaqha yänakax taqpach p"akjataw uñjasïna.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukhama! ¡Ukajj khitis cheqäki ukat jan chʼamani jaqëki uk wasitat uñachtʼayi!
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat wali suertesax Diosat dependiwa!
  Gerda kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ariano Diosat juta!
  Christinax saskakiwa:
  - Ukat jiwasan destreza ukata... Jan ukax awkwardness!
  Charlotte kullakajj akham sänwa:
  - Ukatxa ukhamaraki bandera ch"amapampi, ukhamaraki ch"ama cósmico ukan ch"ullqhi colmillonakapampi!
  Tanquejj wasitatwa sarnaqäna ukat nina naktayañatakiw waytʼatarakïna. "Grands"-2 uñstawayi. Jilapachax tankax Sherman ukar uñtasitawa, ukampis mä juk"a llamp"u ukat mä juk"a jach"a. Janiw juk"amp nayrar sartat armakiti, jan ukasti mä juk"a qullqikiw. Chiqans alemanonakatakix mä jan kuna jan walt"ayir autowa.
  Imill wawanakax turnasisaw ch"axwapxäna, Grands ukan casconakap t"unjapxäna. Jupanakax ch"axwapxäna, ukampis conchas ukanakax alemán armadurapatw jaltxapxäna. E-50 ukax mä robot ukham irnaqäna, ukax wali ch"amamp nuwasiñ yatiñanak uñacht"ayäna.
  Charlotte kullakajj akham sänwa:
  - ¡Acero martillo ukan jawq"jatapa, alwax qhant"awayistu!
  Gerda kullakajj automáticamentew fusilat jaqontäna. Ukat uka pachparakiw suma uñnaqtʼan Hans sat chachat amtasiyäta. ¡Juparux munasiñampiw uñjapxäna, ¡taqi kunas wali sumapunïnwa! Hans jupax wali yatiñani jaqirakiwa, jupax walja muspharkañanak yatiyaspänwa. Amuyt"añataki, kunayman aventuras de piratas ukanakat.
  Gerda kullakax princesan sarnaqäwipax wali askiwa, jupax piratanakatakix cabina waynaruw tukuwayi. Ukat ukatsti tesoronak jikxatäna, ukampis janiw jupa pachpatak aptʼaskänti, jan ukasti mä ejercito apthapisin akapach katuntañ qalltäna.
  Chiqansa, nuwasir-comandante ukan uñnaqapax wali muspharkañawa. Kunjamas jan uñtasit lurañaxa. Ukat imprimitäspa ukhajja, janiw ukham libro alaskasmati. Espacio tuqin nuwasiñanakax wali askirakiwa. Aka chiqanx, sañäni, kunayman warawaran pachanakar atipt"añ tuqit mä fantasía ukaw uñacht"ayasi. Valiente arianonakax centauros ukanakamp ch"axwapxi...
  Gerda kullakajj amtaskäna ukhajja, centauro, mä arunjja, "Abuelonaka" tʼunjatäjjänwa. Ukat alemán tanquejj jukʼampiw nayrar sartäna. Ukampis jukʼat jukʼatwa. Uka orugajj radiompi apnaqat mä jukʼa chʼamani minaruw purïna, ukat uka rodillo jan ukajj walja rodillonakaw phallawayjjäna. Chiqpachansa metalax phallawayxänwa ukat juntʼu umax chʼallxtasïna. Gerda kullakajj juramento luräna ukat Magda kullakarojj kayump taktʼarakïnwa:
  - Akax Diosamawa, kuns luraskistu!
  Goldilocks jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa jisk'achañati...
  Imill wawanakax walja urunakax juk"akiw ikipxäna, ukat patinaje ukar mayjt"ayaskäna ukhax sarapxäna ukat ikiñar puripxäna.
  Ukat Gerdax wasitat aka tuqit samkasïna...
  Gerda kullakajj wasitatwa mä visionan uñstäna. Uka tawaqux mä jach"a príncipe ukan uywataparuw tukuyatäna. Jupax sirvienta de honor ukar tukuwayxäna ukat seda ukat terciopelo ukanakamp isthapt"ataw jikxatasïna. Andersen chachan arsutaparjamax sarnaqäwix wasitat uñstawayi, mä juk"a mayjt"at versión ukakiw uñstawayi. Nayrïr urux Gerdax machaq botas ukanx kayunakap walpun ch"allt"asïna, ukat qamirïñax janiw muxsakïkiti sasaw amuyasïna. Ukat sedanakax Italia markan jallupachanx mä juk"a junt"ukiwa. Ukat jukʼamp suma manqʼanakax janiw ukhamakiti, kunapachatï purakax phuqtʼatäki ukhaxa.
  Manqʼat manqʼat manqʼasma ukhajja, janiw qʼañu tʼantʼan muxsapajj uma jalsu umamp uñtasitäkaspati.
  Ukhamarus Gerdax yaqha arunak yatiqañapawa, suma sarnaqawi, kunayman kasta sarnaqawinaka ukat ciencia ukanakat yatxatañapänwa. Ukat akax janiw mä sarnaqir jaqin jakäwip irpañjam wali askïkiti.
  Kunjamsa uka príncipejj mä limosnerojj kunjamsa samkasïna uk amtasma.
  Gerda kullakajj ukar yatinoqtañatakiw chʼamachasïna ukat walja tiempow tʼaqhesïna. Mä maraw pasawayxi. Ukat niyaw uka qarjañ ritmo de vida ukarux mä sirvienta de honor ukham apxatatäkaspas ukham amuyasïna.
  Sapa uru tortanakampi ukat jila alani isimpi.
  Ukampis kawkhantï uka ceremonia luraskäna uka espejonjja, juramento lurkäna uka Kai jilapaw mä akatjamat uñstäna. Uka waynax janiw kunjamatsa jilsuwaykiti, ukat jaya mara t"aqanuqtatapatx janiw mayjt"awaykiti, jan ukasti jan k"umara ch"uxña colorampix sinti ch"uxñaruw tukuwayxi. Reina de Nieve ukan castillopanx jupax congelatäkaspas ukhamaw jikxatasïna, ukatx wali ch"amanchataw "Eternidad" uka aru hielo flotas ukanakat uñstayañataki.
  Kunatï jupar libre sarnaqañapatak yanaptʼaspa.
  Ukampis janis atipkaspa ukhamawa. ¿Kunjamas walja maranaka hielo castillo ukan qunt"asiñaxa, janis thaya jikxatksta?
  Ukat taqe jakʼanjja, ¿osos polares ukat hielo estatuanakas utji?
  Gerda kullakajj sutimp uñtʼat jilapajj wali jan kusisitäkaspa ukhamwa amuyasïna. Uka jak"anx hielo ukat osos polares ukanakakiw utji, diamante ukham chispir hielo chiqanakaruw uñakipt"askta. Uka arsut jilatan chuymapax ch"amakt"atap amuyt"asax wali qhanaw jupax wali jan kusisita.
  Inas aka jan walt"äwix waranq kuti juk"amp jan walix utjchispa, kunapachatix pechoman congelado umax utjki ukhaxa?
  Gerda kullakajj arnaqasïna ukat tʼijtjjañ amtäna. Jupax cuartoparuw saräna. Chiqpachansa, botas, mä jila alani isi ukat jiskʼa ropa interior ukanak jaytawayta. Nayra isimpiw uchasïna, uka isipax traporuw tukuwayxäna, ukampis wali amuyumpiw imasïna. Ukax wali ch"amampiw tukuwayxäna ukat qunqurinak patat kayunakax uñacht"ayarakïnwa. Imill wawaxa jilsuwayxiwa, ukatxa niya tunka kimsani marani uñnaqaniwa, ukampisa chiqpachanxa tunka maraniwa. ¿Qhawqha tiempos uywat jilapar thaqer sarawayjje? Jichhax tunka kimsani maraw, jan ukax juk"ampi.
  Gerda kullakajj mä jukʼa pächasïna. Inas mä qhawqha zapatonak apsuñas wakischispa... Jan ukax suma isthaptʼataw sarxasma. Ukampis ¡janiw cheqapäkiti! Ukat mä sarnaqir jaqitakix traponakax walikïskiwa.
  Imill wawax crucifijo jamp"att"asïna ukat ukhamat q"ala kayukiw uywat jilapar thaqhir saräna. Jichhajj alay toqer wali jayankatap yatïna. Thakinjja, guardianakaw jupar katoqapjjäna. Gerda kullakarojj qʼala kayuni ukat trapo isimp isthaptʼat uñjasajja, wal muspharapjjäna:
  - ¿Jumax sirvienta de honor ukhamätati? ¿Kuna kasta uñnaqanïtasa?
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  "Príncipejaruw colerayawayta, ukat pusi tuqir sarañajatakiw mayïna, kawkïr qʼañunaktï luqtañatak sarkta uka pachpa isimpi" sasa.
  Uka guardiajj khuyaptʼayasisaw akham säna:
  "Taqi kayunakam p"akjapxäta, mä zapatonaks churapxäma." ¡Phuchajax jupanakat jilsuwayxi, ¡jupanakax jumatakix wali askïniwa!
  Chiqpachansa imill wawan kayunakapax wali cinceladas, suma uñnaqt"ani ukat jan jark"aqasiñjamawa, ukat wali ch"ullqhi qalanak patxan amuyt"asax jan munkasaw khuyapt"ayasiñax utji.
  Gerda kullakajj jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - Nayaxa janiwa akaxa mereciwaykti... ¡Jumataki imañamawa jan ukaxa aljañamawa!
  Barbani jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Walikiwa, janiwa nayaxa! Italia markan thakhinakapax wali qhuru ukat qalat luratawa, imill wawan q"ala kayunakapataki. Ukhamarus, jumax nayratpach jan yatintatäxtawa uka qhuru uñnaqanakaru. Mayo phaxsinx wali jach"awa, ukatx janiw jank"ak thayt"kaniti, ukampis arumanakax mä downy bufanda churapxäma, ukampiw ch"ukuñamataki... ¡Machaq suma dueñonak jikxatañkama!
  Imill wawax jan iyaw sañapatakix janiw askïkiti.
  - Pay suma! - Gerda kullakaxa jaysataynawa.
  Jupax niyas jan uchat q"ara zapatonak apt"asiwayi - amuyataxa phuchapax fiestas ukanakanx uka zapatonak uchasirïna, ukat mä bufanda downy, ukax niya machaq ukhamarakiwa. Jupajj llampʼu chuyman guardiaruw yuspäräna. Chiqansa, zapatonakax wali sumapunïnwa, mä jukʼa jachʼänwa, ukampis normalänwa. Jupanakan sarnaqañax wali sumapunïnwa.
  Uka guardiaxa yaqha t"ant"a ch"uqi thakitaki churäna, jachaqt"asisaw akham säna:
  - Zapatonaka suma uñjaña, ukhamaraki suma uta jikxatañataki ch"amachasiña.
  Ukampis esquina muytasinxa, imill wawax zapatonakap apsusaw amparapar warktʼäna. Chiqpachansa q"ala kayukiw sarnaqañ munäna, palacio zapatonakat mä juk"a samart"añ munäna. Qalltanjja, sarnaqañajj wali kusiskañänwa, thakin laqʼapaw qʼala talonanakajar chʼalljjtayäna. Ukampis uka qhepatjja, walja tiempo jan costumbrenïtapajj jan waltʼayañwa qalltäna. Imill wawax juk"amp llamp"u chuymanïxänwa, ukat mä juk"a pachatxa, qala ch"akhanakan chhuxriñchjatapa ukat nina nakhantayatap amuyasïna.
  Mä qhawqha tiempotjja, sapa thakijj qʼala talonanakarojj lawanakampi chʼalltʼañjamaw amuyasïna.
  Ukampis Gerda kullakajj janiw uka toqet phenqʼaskänti, jupajj jan sinti jiskʼa jakäwipanjja, mä estanteruw warktʼasiñ atipjäna. Chiqansa, qala thakin qʼala kayu sarnaqañax janiw sinti llakisiñatakïkiti, mä braserompi talonanakam tostʼayañat sipansa. Mä marat sipansa jupax sirvienta de honor sat warmix wali suma uñjatäxchi ukhasa. Jupax janiw aguantañjamäkaniti.
  Gerda kullakajj kisunakap jukʼamp chʼalljjtayasïna ukat mä paso yaptʼarakïna.
  Uka uru tukuyatatxa, imill wawax q"ala kayunakapaw wilax mistuwayxäna, ukampis janiw aynacht"känti ukat mä ch"uqi ch"uqiruw ikiwayxäna. Ukat qhepürojj wasitatwa qala thaknam sarjjayäta.
  Ukat chʼiyjata suelanakajj wali chʼikhi qalanakaruw allsupjjäna, ukhamatwa uka tawaqojj tʼaqhesiyäna. Awisax imill wawax p"akjata kayunakap umaruw ch"allt"äna ukat khuchhurat kayunakap thayt"ayarakïna.
  Gerda kullakajj janiw manqʼa aptʼasirïkänti, ukatwa limosna manqʼañapäna. Jupanakajj wali munasiñampiw mä suma imill wawarojj trapo isimp isthaptʼat servipjjäna.
  Qalltanjja, Gerda kullakajj qarwa zapatonakap aljañ munäna jan ukajj manqʼampi turkañ munäna, ukat jupa pachpaw zapatonak uchasïna, ukajj jukʼamp facilakïnwa, ukampis qhepatjja amtap mayjtʼayarakïnwa. Kayunakapax wali jankʼakiw qʼañut tukuwayxäna, suelanakapas callus sat chʼakhanakampi phuqantatäxänwa, ukat janiw zapatonakax munaskänti, jukʼampisa juntʼu pachanxa. Ukampis pä jiskʼa yuqall wawanakampiw uñtʼasïna, jupanakajj cheqapuniw manqʼat awtjatäsipkäna.
  Wali jisk"a yuqall wawanaka, ñik"uta ukat ch"akhanaka, janchinakapax juk"akiw traponakampi ch"uqt"ata, q"ala kayunakax t"unjatawa.
  Imill wawax kuntix mä bolsan apthapkän uk manq"ayäna, ukatx mä aljirin tiendapan aljatayna, chiqans mä jach"a descuento ukampiw aljatayna, niya machaq zapatonakampi. Mä juk"a manq"a alasipxta ukat yuqall wawanakatakiw jaytapxta, ukat mä bufanda down ukampiw jaytapxta.
  Walja maranakatwa nayrïr kuti manqʼapjjäna.
  Cheqas Gerda kullakajj cristianjam wali khuyaptʼayasisaw sarnaqäna. Ukhamarus, verano urunwa, arumanakax janiw mä pañuelompi imtʼasiñax wakiskänti. Ukampis Italia markan jachʼa yapunakapajj tukusjjäna ukhajja, alay toqer saraskir tawaqojj Alpes sat qollunakaruw tuküna. Ukat ukanx urux wali junt"upuniwa, ukampis arumanakax thayarakiwa. Ukat ayllunakax juk"amp juk"akiw utji, manq"at awtjataw sarañama.
  Manqʼat awtjata imill wawajj cheqapuniw chuymap tʼijtʼaski.
  Mä urux jallupachan thaya thayt"anitayna ukat traponakax congelatäxänwa. Imill wawax chhuxriñchjasïna ukat isipax q"al ch"iyjasïna. Jupajj qʼala jan isinïkaspas ukhamwa jikjjatasïna. Traponakaj aptʼasisaw jankʼak sarnaqañajäna. Janiw arumanakax q'ala ikiñax utjkaspati - chiqpach infiernowa. Gerda kullakajj janiw uruy arumajj ikiskänti, ukampis alwajj mä jukʼa saraqir sarasinwa juntʼuchasisin ikisjjäna. Ukatxa wasitatwa arum paqar sarnaqäna, ukat qhipürux chika uru manqʼañ horasarux qullunkir mä granjaruw purïna.
  Uka tawaquxa wali kusisitaw arnaqasïna ukat amparanakap luqxatañ qalltäna. Uka uñnaqapax niyaw uñstawayxäna, ukat mä chachax uñstäna ukhaxa, Gerda kullakax jankʼakiw amparanakapamp chʼuqtʼasïna.
  Uka jisktʼarojj akham sasaw qhanañchasïna:
  - ¡Waw, jumax sallqa jaqiwa!
  Dueñojj Gerda kullakarojj jan chʼamäki ukat nayra isi churañwa iyaw säna, ukampis uka isimp chikaw pä semana phoqatpach lawanak khuchhuqañapatak waytʼäna, ukat mä rockerompiw cubonakar uma aptʼasïna.
  Ukatxa, qalanak uchasax valle pʼiyaruw phuqantarakisma.
  Uka tawaqux qarjañkamaw irnaqäna ukat qʼañut tʼantʼampi ukat qʼañu lechempikiw manqʼäna. Uka dueñojj qheparañapatakiw invittʼäna, ukampis Gerda kullakajj peregrinación luraskta sasaw kʼarisïna. Jan munkasax qullu puñchux mä kasta p"iya saco tela churäna, ukampis mä juk"a pachax janiw q"ala jan isinïktati. Ukat janiw mä t"ant"sa thaknam jaquntkänti.
  Ukat akax mä imill wawatakiw, jupax amparanakapax ususiñat callus ukanakamp ch"uqt"atawa, ukat jupax qarjañkamaw geek ukan irnaqäna.
  Gerda kullakajj chʼusa purakampiw sarañapäna. Ukat qullunakanx ayllunakax juk"akiw utji, ukat pachpa Alpes qullunakax jach"apuniwa, qullu patanakanxa, jallupachanx chhijchhix utjarakiwa. Manq"at awtjata tawaqux ch"uxña quqanaka, trébol ukat abeto conos ukanakas ch"iyjatayna. Tunka urunak saraqatatxa, wali jiskʼaruw tukuwayxäna, janiw kunäkänti, jan ukasti ñikʼuta ukat chʼakhanakakiw tukuwayxäna. Janiw nayax uka ardilla q"añut manq"añs saykatañjamäkänti.
  Jupax janiw hielos chuyma ch"allxtañ jisk"achkänti, kunka usump katjañ jan walt"ayaskäna.
  Ukatxa, wasitatwa uka granja tuqir puriwayta. Kimsa uruw ukan wal irnaqäna, ukampis manqʼasisaw manqʼäna, ukat thakitak mä jukʼa churapxäna. Ukampis altu patanakan jukʼamp jan walijj aruman thaytʼañaw utjäna. Uka tawaqux urux ikirïnwa ukat arumanakax qʼala, jan wali kayunakapampix wali chʼullqhi qalanakaruw taktʼäna. Awisax lobonakaw wararipxäna, walja kutiw Gerdax manqha manqharuw jaquntatäna ukat niyaw jaquqanïna, ukampis destinox jark"aqarakïnwa. Arumanakax qullunak taypin sarnaqañax wali axsarañjamakchisa. Ukat manq"at awtjata...
  Kunas mä hielo infierno ukar uñtasita.
  Kunapachatï Aníbal chachajj Alpes sat qollunakat Italia markar sarkäna ukhajja, chikat ejercitopampiw taqe elefantenakapas jiwarapjjatayna. Ukat akanx transición ukax mä jisk"a, wali, mä jilïr imill wawamp maranakaw lurasiwayi.
  Kayunakapax wali ch"ullqhi qalanak uñjapxäna, hielo ch"uqi p"akjapxäna, ukat janchipax qarjataw jikxatasïna, ukampis uka jan axsart"ir heroína ukarux qullu pataruw apasxäna.
  Gerda kullakajj niya jakʼankjjäna ukhajja, thakinjja yaqha granjaruw jikisïna, ukat mayamp manqʼañaw utjäna. Dueñox juk"amp suma chuymanïxänwa ukat imill wawarux mä jisk"a lip"ichit lurat abrigo ukat zapatonak churatayna, ukampis Gerdax janiw munkänti, qalanakaru ukat thayaruw yatintawaytxa sasaw säna, ukat q"ala kayunakax zapatonak uchat kayunakat sipansa juk"amp jasakiw sarnaqäna. Uywirix mä bolsa phuqt"at manq"añanak churapxitu, uka thakhi sarañataki.
  Gerda kullakajj mä jukʼa pächasïna, qʼala kayunakapampiw uka chʼiyar qalanakar taktʼäna, ukampis uka patan callenakapajj jukʼamp sumapunïnwa.
  Chiqansa, ukax imill wawarux jukʼamp llaktʼayäna, ukampis yaqha pä semananakax jan saytʼasaw sarnaqañapatak yanaptʼäna. Altu pata pampanakax tukusiñampïskäna, qullunakax juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"ampi. Ukat Gerda kullakax thakin juk"amp ch"ama chiqawjap chiqancht"äna: Alpes qullu patat.
  Q"ala kayumpi ukat k"acha isimpi ukham lurañax Hércules chachan luratapar uñtasitawa. Ukat wawax taqi kuns luräna.
  Jichhax Suiza markan jikxatasi, ukanx kunayman yänakax mä juk"a llamp"ukiwa ukatx yapunakax juk"ampiw utji. Uka mayjt"awix Gerdaruw ch"amanchawayi, ukat qullunakanx janiw thaya katjkänti, ukat janirakiw nayras ch"allxtañs katjkänti. ¿Kunatsa Diosanakax jan ajayun jan ch"amaninakarux munapkiti, jan ukasti ch"amaninakarux premio churapxi?
  Ukat akax heroísmo ukat jan axsart"irïñat parli, qalanak muyuñ yati.
  Gerda kullakajj sarnaqaskakïnwa, sarnaqaskakïnwa, yapunakanwa saytʼasirïna, trabajirïna, awisajj qʼochtʼarakïnwa. Mä sarnaqir jakäwix jupatakix wali kusiskañawa ukat uñt"atarakiwa. Urunakax juk"amp jank"akiw sarañ qalltäna. Destino ukax jichhakamax imill wawarux jan wali jaqinakat, lunthatanakat ukat violadores ukanakat jark"aqawayi. Ukhampachasa, Gerdax janiw ukhamakiti, ukat violadores ukanakarux jawst"aspawa. Ukampis jichhakamax taqi kunas wali sumpunw sarantawayxi.
  Ukampis mä kutejja, mä lunthataw jupar nuwantäna. Jupax t"unjäna, imill wawax p"iqiparuw qalamp jawq"jäna. Ukat uka qhipatxa, wali chʼamampiw jawqʼjäna, ukat jiwayañkamaw jawqʼjäna.
  Ukatwa uka tawaqux Suiza markat pasawayxäna, Baviera markar mantasa. Jallu pachax niyaw uka qullu patat pasawayxi, ukampis pampanx wali junt"upuniwa, arumas ukhamaraki. Ukat thakinakax janiw ukhamakiti. Chiqpachansa, sarañax wali kusiskañänwa. Sapa kutiw asentamientonakamp jikisipxirïta, ukat manqʼañ tuqitxa janiw kuna jan waltʼäwinakas utjkänti. Gerda kullakajj chika uru irnaqtʼirïnwa, jupajj mä jukʼa qollqe apstʼasïna, ukat jukʼamp suma ukat machaq isimpiw isimp machaqar tukuyäna. Ukampis qʼala kayukiw sarnaqañ munäna, jukʼampejj botanakat sipansa suelanakapajj jukʼamp chʼamaruw tukuwayjjäna.
  Ukat jan zapatonïki ukhajja, kayunakamajj jukʼamp kʼachawa ukat sarnaqañjamarakiwa.
  Ukampis tiempojj pasawayjjänwa. Uka tawaquxa alay tuqiru sarxatayna. Verano ukax tukusxiwa ukatx otoño ukax purinxiwa. Thaya jallu purintatapatxa, Gerda kullakax Alemania markan alay tuqinwa jikxatasïna. Qʼala kayunakapwa hielo chʼalltʼat charconak taypin chʼalljjtäna, mä jukʼa thaytʼanisaw jikjjatasïna. Ukampis Gerda kullakajj niyaw wali uñtʼatäjje, ukatwa zapatonaka ukat lipʼichit lurat abrigo jan katoqañ amtäna, ukat mä lanat lurat pañuelorukiw jikjjatasïna. Jupajj mayampiw arumanakajj qheparañ munäna, urukiw qheparañ munäna, arumanakajj kayump taktʼañwa munäna.
  Qʼala kayunakapajj hielo chʼaphi pʼakjäna, ukat suelanakapan callus satäkis ukanakajj niya kusisiñjamaw jikjjatasïna.
  Ukatwa Alemania markat alay toqenkir mä jukʼa jaqenakajj utjkäna uka cheqat pasawayjjäna, ukat qotaruw purirakïna.
  Uka oladanakajj chʼalljjtayasisin qota lakaruw chʼalljjtäna. Ukat qarjata kayunakapxa chʼuñu umaruw chʼalltʼasïna. Uma taypinwa chʼalljjtäna, uka umajj niyas juntʼükaspas ukhamänwa.
  Janiw kawkirus uraqit juk"amp sarañax utjkiti, janirakiw quta makhatañas utjkaspati. Dinamarca markapax mä juk"a jak"ankxänwa. Uka tawaqux mä akatjamat Copenhague markar kutt"añ munäna. Inas jupan pachpa awichapax wali jakaschi. Ukatjja, kunjamsa jukʼamp nayrar sartañasa ukajj janiw qhanäkiti.
  Ukampis Gerda kullakajj lamar qota jakʼankir mä qala patjjar qontʼasïna, ukat amuytʼasisajja, kuttʼañ amtarojj janiw sasaw säna. Janitï yaqha thakhix utjkchixa, ukhamax alay tuqir sarir mä barco jikxatañamawa, hielo ukar puriñamawa ukat Polo Norte uksaruw sarañama. Kunatix, jilpachax, ch"uqi reinan castillopax ukan jikxatasi.
  
  Ukhama, wakischi ukhaxa, ukham barco jikxatani, ukampis jichhax puertor sarañamawa.
  Ukat chiqpach Gerdax sartawayxänwa. Charlotte kullakajj amparapampiw chʼalljjtayasïna, akham sasaw amtayäna:
  "Jichhax jaya pachaw uka ch"uqi askichapxirïna, ukampis janiw sartayañ munapkti." ¿Khitis americanonakarux tukuyani?
  Gerda kullakajj chikat ikiñan akham sänwa:
  - Janiwa ch"allt"añati, jan ukasti tukuyaña? ¡Ukax jiwas pachpar atinisiñawa!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - ¿Kunatsa wali pächasipxta?
  Gerda kullakax ch"iyar janq"u ñik"utap ch"allxtayäna:
  - Janiwa! ¡Principio tuqitxa, ¡kuna pächasiñas utjaspa! ¿Jichhax jilpach akapachan jan ch"axwapktanti?
  Christina kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jilapachaxa akapachanxa... ¡Ukat kunapachas taqe kunas pasani!
  Magda kullakajj colerat akham sänwa:
  - ¡Jan Diosampixa janiwa kunsa jikxatkañäniti!
  Imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - Ukhakiwa! ¡Janiw mä arus religionat parlkiti! ¡Akapachankir jaqenakäñwa muntanjja!
  Ukat tanquex sarnaqañ qalltäna, masinakapar katjasa. Autojj sumakiw liwjjatäna. Turbina de gas motorax jasakiw thaqhi, ukat tanquex jach"a thakinx paqallq tunk kilómetros ukch"aruw jank"ak jalxatäna.
  Ukampis akanxa, chiqpachansa, thakin jukʼamp kʼachat sarnaqapxäna. Gerda kullakajj jachaqtʼasisaw amigonakapar jisktʼäna:
  - Nayax jiskt"asiristwa, jumax amuyta Washington markax tormenta ukamp katuntatäñapawa jan ukax América markax nayraqat capitulani?
  Charlotte kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Ukaxa mä cuento ukanjamawa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¿Akaxa mä cuento ukanjamati?
  Charlotte kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Juk"ampi juk"ampi sarañaxa, juk"ampi jan waliwa!
  Gerda kullakajj mä akatjamatwa akham säna:
  - Ukat nayax samkäyätwa, jisk"a imill wawaruw tukuwayta. Niya Andersen heroína ukar uñtasita, ¡juk"amp dramatico ukhamakiw!
  Christina kullakajj munasiñampiw akham säna:
  - Juk"amp dramatico... Hmm, ¿Andersen jupax jiwasan tank tuqit qillqt"aspa ukhax kamachasmasa?
  Charlotte kullakax ch"amampiw chiqanchawayi:
  - ¡Ukhamawa! Jiwasan tankajax mä autopropulsado pistola ukar munasiñamp sasiwa, ukat kawkïris juk"amp thaya sasaw ch"axwapxirïna. Ukatxa uka autopropulsada pistola ukaxa metal...
  Christina kullakajj akham sasaw cheqañchäna:
  - Jan ukax inas jan autopropulsada arma ukakikiti, jan ukasti tank ukhamarakiw... Ukat jutïrinx terminadores robóticos ukar tukupxarakïnwa. Ukat cañones ukat ametralladoranak lantix nuwasiñ explosivonak aptʼasipxäna.
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Nayra pachaxa, trincheras ukanakanwa congelasipxäna, achachilanakaxa jachapxirïna... Ukata jichhaxa hiperplasma ukaxa arbitro de destino ukhamawa!
  Christinax q"ala, wali suma kayunakap jach"ar aptasax akham sänwa:
  - Nayax príncipenakan palaciopan mä sensación uñstayañ munta... ¡Ukat jumanakax ukhamaraki!
  Gerda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Jiwasax mä charming pusinipxtanwa!
  Magda kullakajj Christina kullakajj kayup chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw akham säna:
  - Jisa, warmi janchixa wali sumawa!
  Gerda kullakajj Magda kullakaruw suytʼäna:
  - ¿Kunapachas qhip qhipa kuti chachaxa utjatayna?
  Tawaquxa wali colerata jaysäna:
  - ¡Juma pachpaw uk yatta!
  Charlotte kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Inas jist"antatanakatxa larusisksna?
  Gerda kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Nayraqatax jupanakar katuntañasawa! ¡Ukat ukapachaw mä amtañ atipjäwinïñäni! ¡T"aqhisiyañampi wila masimpi!
  Charlotte, uka wila ñik"utan saxrax kisunakap uñacht"ayasaw sist"asïna:
  - ¡Ukat nayax wilaruw munastxa!
  Kawkïr tanktï suma uñnaqtʼanakajj sarapkäna ukajj chʼajjwäwiruw mantawayjjäna. Jichha kutix pusi Pershings ukanakaw thakhin sayt"asipxäna. Mä juk"a jan walt"ayir tanques ukanakax juk"ampiw ch"axwapxirïna. Chʼaxwirinakax turnasisaw fusilapxäna. Mä proyectil ukakiw E-50 ukar ch"allt"äna, ukatx tanques estadounidenses ukanakax amukt"apxäna. Uka nuwasïwix mä juk"a pachakiw utjäna, chika minuto. Alemania markankir pistola contra saytʼasiñatakejj janiw kuna chʼamas utjkänti.
  Ukatxa, Sherman sat jaqinakax uñstapxäna. Imill wawanakaxa jaya chiqatwa jupanakaruxa jawq"japxäna. Walja kutiw ch"allt"asipxta. Vecinonakax qhipharux tukuyapxäna.
  Ukat alemananakax nayrar sartapxäna. Mä pila jaytjata pistolanakampi jikxatapxta. Ukampis kunjamtï yatktanxa, janiw taqi kunas ukhamakïkiti. Uka pistolanak jaquntatäpkäna ukanakax camuflaje ukhamänwa, ukat embuscada qhipäxat chiqaparu ukat tʼunjir fusilanak jistʼarapxäna.
  Imill wawanakaxa jaysapxarakitaynawa. Estadounidenses ukanakax amukt"ayatäpxänwa. Ukampis tankipan armadurapax walja kutiw chʼiyjatäna.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Jiwasatix juk"amp autoconfianza ukat juk"amp jan ch"aman armaduras utjaspa ukhax mä funeral lurañaw wakisispa!
  Magda kullakajj colerat akham sänwa:
  - Ukampis ukapachax chiqpachapuniw yatisma kuna kasta Diosas utjistu!
  Gerda kullakajj wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - Jutïr jakäwijanxa, generaläxayätwa ukat ejercito tuqin p"iqinchiripätwa.
  Charlotte kullakajj akham sänwa:
  - ¡Mä kutikiw pä ejercito katuqasirïta!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukat jumax jisk"akiwa! !
  Gerda kullakajj larusisaw akham säna:
  - Janiwa, ¡jank"akiw mä waranqa waranqa, jan ukax mä billón ukhanïñax juk"amp askixa!
  Imill wawanakax larusisaw phallapxäna ukat nayranakapsa chʼallxtasipxarakïnwa. Ukatxa, tankipax juk"ampiw sarawayxäna. Ametralladoranakampiw chʼaxwañajäna. Walja tunka Yankees ukanakar khuchhuqasa. Aka chiqanx estadounidenses ukanakax juk"amp qala chuymampiw ch"axwapxäna. Ukat janq"u banderax janiw jaqunukutäkänti.
  "Layqanakax" uñstapxäna, jupanakpacha apnaqañ pistolanakax janiw ch"amanïpkiti, jan ukasti ch"amanïpxiwa. Imill wawanakapax balamp jiwayataw uñjasipxäna, jupanakpachas mä pä ch"axwañanak katuqapkchïnxa.
  "Layqa" ukanakat maynïrejj cheqaparjam jawqʼjatapatjja, kuttʼanjjänwa. Imill wawanaka
  Cooed ukax akhamawa:
  - ¡Jiwasax super!
  Ukat wasitatwa conchas apayanipxäna. Jupanakax wali chiqaparuw uñt"ayapxäna.
  Kunapachatï nuwasirinakajj jan ajjsaras nuwasipkäna ukhajja. Ukampis thakinjja, 120 mm jachʼa pistolampiw jikisipjjäna. Aka chiqanx nayratpach maniobra lurañaw wakisïna. Ukhamat Diosax jan jark"añapataki, jiwayañjam jamp"att"asipxañapataki.
  Conchas ukanakax niya jak"anw t"ijtapxäna.
  Gerda kullakajj jaya cheqatwa fusilamp jiwayäna. Nayrïr americano pistolax amukt"awayxänwa.
  Ukatxa mä ch"axwawi payïriru, ukatxa kimsïriru.
  Magda kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Diosax bendicipxita!
  Uka proyectil ukax E-50 ukan placa frontal superior ukarux ch"allt"awayi, ukampis 250 mm ukan mä ángulo ukanx regalo ukarux desvió. Ukampis alemán arma contrax estadounidenses ukanakax janiw qhispiyasiñ jikxatapkänti. Chʼaxwäwix boxeo satawa, ukampis aka tuqinx nazis ukanakax wali jach"a amparanakanïpxänwa.
  Charlotte kullakajj mä larusisaw akham säna:
  - Ukhama armanaka... ¡Ukat kunjamsa llamp"u t"ant"a aycharu tukupxäna!
  Gerda kullakajj arupamp alarmampiw uñchʼukïna:
  - Ukham jach"a pistolanakax jiwasan ataque avionanakasan uñjatäspawa. Chiqansa, ¡aka calibrex jiwasatakix jan walt"ayaspawa, juk"ampirus ladopar ch"allt"aspa ukhaxa!
  Christina kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Nayax mä noble figura ukaniwa, ukampis jiwasan pilotonakax hacks ukhamawa!
  Ukhamarakiw 155 mm bus ukax ch"axwawayxi. Chiqansa, chiqapar luratapax janiw alemán tanquetakix wakiskiti. Ukham thug, jan coordinación ukani. ¡Uñisirijj janiw mä chʼuspakïkiti, ukampis! Ukat E-50 ukan alturapax niya pä metros ukhawa - tank ukax wali squat ukhamaw tukuwayi.
  Charlotte kullakajj bus chʼoqtʼasïna, qʼala kayunakapamp joystick apnaqasaw pistolanak uñchʼukisïna, ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Chiqpachansa wali jach"ätwa!
  Christina kullakajj mä bostezo falsificar akham sänwa:
  - ¡Jumanakan jach"añchäwinakamax monotono ukhamawa!
  Charlotte kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Jïsa! ¡Técnica rutinaria uñacht"ayapxsma! ¡Uppercuts ukar mayjt"ayañ pachaw purini!
  Magda kullakax janiw uka chhuxriñchjasiñarux saykatañjamäkänti:
  - Diosan yanapt"apampixa, naturalmente!
  Junio phaxsin nayrïr chikatapanx Tercer Reich ukankir soldadonakax Toronto markaruw jak"achasipxäna, ukat Canadá markan jach"a markaparuw muyuntapxäna. Estadounidenses jupanakax mä jach"a jaqimp phuqhantat chiqaruw ch"amanchañ yant"apxäna. Ukat uka chiqar soldadonak apanipxarakïna. Alemanes jupanakax saräwiparjamax markaruw muyuntapxäna, juk"amp jan walt"ayat chiqanakaruw ch"axwañ yant"apxäna. Jach"a ch"axwäwinakax sapa tuqinx mä millón chikatat jila pallapallanakaw chikañchasipxäna. Submetralladora estadounidense ukax alemán fusil de asalto ukat sipanx juk"amp jisk"akiwa, juk"ampis qhipa modelos MP-54 ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukat mayni equipos ukanakax juk"amp jisk"akiwa.
  Estadounidenses jupanakax janiw ch"axwawinakanx sinti ch"amanchasipkiti. Waljaniw artillería ukan bombardeo ukan imantañ munapxäna jan ukax katuyasiñ munapxäna - juk"ampirus caldera ukar mantapxäna ukhaxa.
  ¡Alemanes ukanakamp nuwasiñax janiw axsarañamäkiti! Ukat pallapallanakax soviéticos ukanakax janiw ukx axsarapkiti, ukampis jach"a pächasiñanakaw americano ukanakat uñstawayi. Ukhampachasa, Yankees ukanakax nuwasipxiwa, ukat nayrar sartawix alemanes ukanakatakix mä qullqiw puri.
  Monster supertanque ukax Toronto uksaruw nayrar sartaskäna. Jichhajj uka fortaleza markan bombardeañapänwa. Jilïr artillero Adala ukax mä juk"a chuym ch"allxtataw jikxatasïna. Kunatix sinti walja civiles ukanakaw bombardeo ukanx jiwapxañapa.
  Aka tawaqux janiw kuna jan waliskänti. Ukampis jupax Kimsïr Reich ukan lurañap phuqhañatakix wakicht"atawa.
  Jakañax mä ch"amäxiwa. Adala kullakajj janiw qʼoma jañchin alemán jaqëkänti. Jupajj rusa awkipanïnwa, cheqas ukajj uñnaqaparuw jan waltʼayäna. Ukampis mamapax oficialmentex Adala alemán jaqit apt"ata sasaw arsuwayi. Uka imill wawax pachpaw uka iwxt"anakatx wali ch"amäxäna. Jupax 1942 maranw inti jalsu tuqinkir frente ukar saräna, ukatx Fuhrer ukax warminakar nuwasiñan apnaqañapatakiw jaytawayi.
  Jupajj mä qhawqha tiempojj francotiradorjamaw nuwasïna. Jupajj cheqapar purtʼasitapata ukat suma puntuacionanakapat wali uñtʼatäjjänwa. Nayrïri ukat payïr clasenkir hierro cruzanak katuqawayi. Ukatxa cruza de mérito militar qullqimpi qurimpi. Ukat ukhamaraki francotiradoran cruzapa, nayraqatax qullqit luratawa, ukxarusti qurit luratawa. Jupax Londres markar thayampi ch"axwañanx chikancht"asiwayiwa. Ukat inti jalsu tuqinkir frenteruw wasitat jikxatasïna. Jupax Tercer Reich ukan wali suma francotirador ukanakat maynïriw sasaw atipjäna. Jupax quri ukat diamantenakampi francotirador cruza katuqatayna, ukhamarak Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukham katuqatayna.
  Juparojj Monster sat supertanque sat jachʼa artillero ukhamarak comandante ukham uttʼayatäjjänwa. Ukax wali jach"anchatawa.
  Adalax, chiqans, mä jach"a clase artillerawa. Ukat jupax wali yatiñani ukat kʼari francotiradoränwa. Ukat pusi generales soviéticos ukat pusi tunk jila oficialanakaniwa. Adalax rus jaqinakarux respetompiw uñjäna. Chiqpachansa qala chuymampiw saytʼasipxäna. Amuyt"añataki, imill wawax Sebastopol markar jan walt"ayañanx chikancht"asiwayiwa. Soviético soldadonakan jachʼa heroísmop uñjta. Ukat Stalingrad markan anqäxapansa ukat pachpa Stalingrad markansa nuwasïnwa. Jupax británicos ukanakamp ch"axwawayarakitaynawa - wali jach"a ch"axwawinakampiw ch"axwawayaraki, ukampirus janiw rusanakax ukham suma ch"axwirinakakiti.
  Adalax wali usuchjataw qhispiwayi, ukampis walja kutiw balas ukat metrallas ukanakamp mä juk"a ch"uqt"ata. Ukhamajj mä jan waliw jakañajj utjäna. Uka tawaqux nuwasïwinakanx qala chuymanïxänwa, jichhax niyas qhipäx ratar uñtataw jikxatasïna. Chiqpachansa mä "Monstruo" arma jaya chiqat ukat yaqha pusi patak milímetros armadura de aleación.
  Ukham tank ukanx janiw sinti ch"amanjam jikxatasktati. Ukat ukatsti markar muyuntat ch"axwaña. Francotirador, qhiparuxa, pallapallanakarukiw jiwayapxi. Ukat akanx...
  Adala, ch"axwañ kamachi churasa, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Diosax chuymanakas q"umachpan!
  Akax Pedrox t"ijt"askiwa. Mä munat waynax jupar askïki uka shorts ukampikiw isthapita - ch"iyjata, bronceado, suma uñnaqt"ani. Uka waynax suma uñnaqt"aniwa ukat walja imill wawanakax wali munasiñampiw uñch"ukipxi, jan ukax llamkt"añs yant"apxi. Adalax jupanakarux wali qhuru arnaqasi, jan sinti qhan lurapxañapataki. Jïsa, ukat mä wayn tawaqurux aynachtʼayapxarakispawa. Janchixa janirakiwa puqurkiti, tunka phisqhani k"umara, taqpacha puquta imillanakawa utji. Jilïr chachanak thaqhañaw jukʼamp askejja.
  Peter jupax pisin jakasir familiat jutiriwa, chiqans mä supertanque ukan irnaqäw jikxatasax wali suerteniniwa. Aka chiqanx juk"amp qullqiw pagapxi ukatx mä juk"a jan kuna usunïpxiwa.
  Ukampis kunapachatï uka waynax katuntat jaqiparux balamp jiwayatayna, mä chuymankipstat ch"iyar jaqiruw jiwayatayna, ukax Adalaruw jan wali sawurani jaytawayi.
  Chiqpachansa janiw jan armat jaqirux jiwayañjamäkiti, jan waliwa. Inas chiqächi, mä jilïr jaqir ch"axwañax sapa maynitak mä jisk"a chhaqtäwiw - janiw ukhamakiti. Ukampis wali jan walipuniwa.
  Adalax janiw Pedrorux kuns siskänti, jan ukasti wakischi ukhax uka waynarux mä juk"a k"arinak anatañapatakiw amtäna. Ukañkamax irnaqañapawa... Adalax kunjams uka waynarux jawq"japxäna uk amuyt"äna. ¿Jupajj arnaqasispati sasaw jisktʼasta?
  Mä kutix mä imill wawax Stenka Razin yuqapat mä libro liyt"äna.
  Niya tunka kimsani marani mä waynaruw awkipamp chika katuntapxatayna. Jilïr Jaqix wali uñt"at kutkatasir jaqiwa, jupax wila ch"akhanak wartawayi, ukax amuyañjamawa. Ukampis wawax wali wawakïskiwa. Juparux kawkïris uk jiskt"añamawa.
  Ukampis Cornil yanapiripax nayrir pallapallanakan p"iqinchiriparuw mayj uñakipäna. Ukat jupax uka waynarux pasión ukamp jiskt"asipxañapatakiw iwxt"äna - awkipan tesoros ukanakax kawkhans jikxatasi uk yatisax kamachaspa.
  Stenka Razin yuqapax mä bodega de tortura ukar apayataw uñjasiwayi. Uka waynax chiqak uñtañ yant"äna ukat jach"a jach"a tukuñ yant"äna. Manqhanxa ajjsarkañäkchïnsa. T"aqhisiyañ instrumentunakax warkt"atawa, nina naktayañax nina nakhantatawa. Wila casconakani verdugonakaxa.
  Samosax uka waynaruw jak"achasisin amparap luqxatäna, collarat ch"allxtasaw axsarañjam jiskt"äna:
  - Jumatix kawkhans uka waynax tesoro imantatayna uk yatiyäta ukhaxa, qhispiyañäniwa. Janiwa - jiwasax t"aqhisiyañäniwa!
  Stenka Razin yuqapax Grishka jan axsarasaw akham jaysäna:
  - ¡Janiwa kunsa yatiykämati! ¡Ukat jumatakix jukʼampwa!
  Samosax akham sasaw larusitayna:
  - ¡Tomboy t"aqhisiyaña!
  Ukat jupax pachpaw collar jaquntäna, waynan caftanap ch"iyjasa. Grishka sat waynaruw qʼañunakap apsupjjäna ukat estanteruw aynachtʼayapjjarakïna. Uka waynax wali ch"amampiw kutt"ayañ yant"äna. Ukampis experienciani verdugonakajj Grishka sat chacharuw kunkapar jawqʼjasajj jan sarnaqañapatak chʼamañchapjjäna. Ukatsti amparanakap qhepäjjat chintʼasisaw sogat apthapiñ qalltapjjäna. Uka waynaxa kisunakapwa ch"allxtasïna. Verdugox uka waynarux torsopat katthapisinx ch"allxtayäna, articulacionanakaparuw t"ijtäna. Grishkax wali samsuñ qalltäna, ukampis mä jach"a jach"a tukuñ jark"äna.
  Escribanojj escribanakar dictasaw wali jachʼat säna:
  - Lunthata, kawkhansa jilamax qullqi imantatayna uk yatiyapxita.
  Uka waynax jisk'achataw arupanx jaysäna:
  - Yatkasasa, janiwa saskäti!
  Samosax verdugorux akham sasaw kamachi:
  - Nuwaña! ¡Tunka huelganakax wali amuyumpiw lurasi!
  Verdugojj jan jaytjasaw jawqʼjäna. Grishka kullakax janchipax khathatitaynawa. Tunka uru jawq"jataxa t"aqhisiyirixa congelatäxänwa. Ukat Samosa uñkatasïnwa. Jiwayapkäna ukhajja, uka waynajj amukiw lakap chʼakhusïna.
  Qillqirix wali ch"ullqhi arumpiw säna:
  - Yatiyapxita, lunthata, kawkhansa uka waynaxa uka tesoro imantatayna?
  Grishkax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiw nayax siskti!
  Samosax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Phisqa huelga jan qhispiyaña!
  Verdugojj uka waynarojj wali chʼamampiw jawqʼjäna, ukhamatwa taqpach cuerpop chʼalljjtayäna. Grishkax arnaqasïna, ukampis lakap ch"akhutayna. Ukat payïr jawqʼjataw utjäna. Ukhamaraki q"uma ukhamaraki ch"amani. Grishka kullakajj amuktʼaskakïnwa. Ukat mayamp kimsïr jawq"jata, wilax khuchhurat ñik"utat ch"allt"asïna.
  Samosax ñik"utap ch"uqt"asïna kunawsatix waynarux jawq"japkäna ukhaxa. Chiqansa, inas yuqapax kawkhans Stenkax uka tesoro imantkäna uk jan yatkchïnti. Ukat inas chiqpach tesoronakas utjchispa. Ukampis uka waynaruw jisktʼasiñapa. Ukat imantat yatiyäwinak jupat apsuñamawa.
  Phisqa kuti jawq"jañ tukuyatatxa, wilax wali ch"amampiw ch"allxtañ qalltäna.
  Uka qillqirix mayampiw jisktʼäna. Grishkax amukiw jikxatasïna.
  Samosa ukax akham sasaw kamachi:
  - Talonapa phichhantaña.
  Verdugox mä junt"u hierro apsusinx waynan q"ala suelapar apanïna. Jupax khathatt"asïna, t"ijtäna, ukat... chhaqhat amuyunïña.
  Adalax Pedrorux ukham jan walt"ayañax wali askïspawa, ukhamat jan armaninakaru ukat chuyman jaqinakar jan jiwayañapataki sasaw amuyäna. Pedrojj jan walinak luräna. ¿Chiqpach, contacto chʼaxwäwinxa, ¿kunjamas utjaspa? ¿Janit jumax phinqʼasirïkasma?
  Stenka Razin yuqapax Grishka, chiqans, awkipan mä tesoropax kawkhans imantatäna uk yatïna, ukampis amukiw qhiparäna. Jupajj mä cubo hielo uma warjjatasaw amuytʼasïna. Ukatxa Samosaxa akham sasaw mayïna:
  - ¡Mayni talona hierrompi phichhantapxañani ukhamaraki!
  Jichha kutix waynax janiw desmaykänti, jupax ch"allxtañ yant"äna, ukampis Grishkan q"ala kayunakapax stocks ukan ch"amakt"ayatänwa.
  Samosa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Phisqa juk"ampi laq"unaka, jani kuna uñjasa!
  Phisqa kuti jawq"jatapatxa, waynan qhana p"iqipax ch"allxtasïna, ukat Grishkax janiw kuns amuyasxänti.
  Tʼaqhisiyañ tuqit yatxattʼat mä qillqirix akham sasaw iwxtʼäna:
  - ¡Jupax sarxañapawa! ¡Wawax wali qhipäxar ikiniwa!
  Samosax wali qhuru arumpiw säna:
  - ¡Uka allqamari apsuña! Vodkampiw pichthapim ukat ikiñar uchañamawa... ¡Jan ukax sarañamawa! ¡Qharürux t"aqhisiyañax sarantaskakiniwa!
  Grishka ukaxa estante ukata apsutarakiwa ukatxa khuchhuratanakaxa alcohol ukampi umampi misturampiwa pichthapita. Uka waynax chhuxriñchjasïna: vodkax chhuxriñchjasïna. Ukat Grishkarux junt"u caldo churapxäna ukat mä junt"u celdaruw jist"antapxäna. Ukampis jan kuna jan waltʼäwin uñjasisajj uka waynarojj kunkapat cadenanakampi chintʼasaw ikiñar jaytapjjäna. Uka waynaxa purakaparu ikirïna, ikiñaxa llamp"ukiwa. Victimanakax verdugonakan t"aqhisiyat uñjasipki ukhax jiwapxi, ukat Samosax Stenkax kawkhans tesoros ukanakap imantawayi uk yatiñ munäna.
  Grishka-rux jayarst"añapataki ukat ikiñar jaytasaxa, qhipürux wasitatw uka waynarux t"aqhisiyañ utar aynacht"ayapxäna. Ukat wasitatwa estante patjjar jaqontapjjäna. Grishkax nayratpach ch"ukut ch"akhanakapax juk"amp usuchjataw uñjasiwayi. Uka waynan kayunakaparuw pesonak warktʼasipjjäna. Muskulunakar jukʼamp chʼamañchañataki. Ukatxa verdugox jachaqt"asisaw mä wila hierro apt"asisin Grishkan pechopar ch"allt"äna. Uka waynax wali llakitaw kisunakap ch"allxtayasïna.
  Samosax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Arst"añani lunthata!
  Ukajj phichhantat thujsänwa. Aycha asxataña thujsaxa juk"ampi ch"amanchawayi. Grishka kullakax nayranakapas ch"amakt"äna, ukat uka waynax wasitatwa jan amuyt"asxänti. Verdugojj pechopat hierro apsusaw akham säna:
  - Ch"amani wayna...
  Samosax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jiwasaxa jaljañasawa... ¡Brazier ukaxa kayunakamankiwa!
  Verdugojj uka waynan suelanakaparuw aceitempi jawqʼjäna ukat jaya cheqatwa mä brasero qhantʼayarakïna. Nayratpach phichhantat talonanakapax wali llakitaw jikxatasipxäna. Uka waynaxa wali ch"amampiwa samsuwayxäna. Jupax ch"uñumpi wilampiw mistu, kisunakap ch"allxtayasïna, ukampis amukiw jikxatasïna. Juparojj walja qollqe aptʼatäkchïnsa. Uka chʼamachasitanakajj jan chʼamanïpjjänwa.
  Samosax wali ch"amampiw qhuru arsüna:
  - ¡Jumanakax parlapxätawa! ¡Ey, qhipäxarux ch"allt"apxita!
  Verdugox Grishka ukarux jawq"jasaw jallu purintäna. Tunka kuti jawqʼjasajja, waynan pʼeqepajj jankʼakiw khathatïna ukat liwjjatasïna. Uka waynax janiw jankʼak amuytʼaskänti, mä cubo umampi warxatatäxäna ukhasa. Samosax Grishkarux ajanuparuw ch"allt"äna ukat akham sasaw kamachi:
  - ¡Mayampi ch"allt"añani!
  Deak jilatajj akham sänwa:
  - Q"ala jan isin jaqix jiwxaniwa...
  Samosax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jan askinaka! ¡Juparux estantet jaqunukupxam! ¡Qharürux sarantaskakim!
  Grishkax wasitatw t"aqhisiñ aparatot apsutäna ukat cuartoruw apayatäna. Uka waynax thuqt"asïna ukat chhuxriñchjasïna. Jupax mä jach"a, delusional ikiñar jaquntatäna. Ukat sartasinxa jachäna. Ukampis carcela uñjirix uñstkäna ukhakiw amuktʼäna ukat colerat uñkatarakïna. Uka waynaruxa t"ant"ampi kvasampiwa jaquntäna. Uka waynax janiw qhispiñatakix chʼamanïkänti, jukʼampisa kunkapat cadenampiw chintʼata.
  Qhipürux Grishkax mä juk"a mayjt"ataw t"aqhisiyatäna. Techokamaw irpapxitäna, amparanakap estante patxaruw jiltayapxäna, ukat antutxapxänwa. Ukham sallqa usuchjasiñax
  samaña jark"aqi. Uka waynax kimsa kutiw liwxatäna, jan amuytʼasiñapataki.
  Uka qhepatjja, verdugojj mayampiw jawqʼjäna ukat mä juntʼu hierrompiw purakap phichhantäna. Uka waynarux wali tʼaqhisiyasaw antutapxäna ukat celdaparuw irpapxäna. Jiwayirinakax janiw kuns jikxatapkänti.
  Qhepürojja, Grishka jilatarojj mä estanteruw chintʼapjjäna, qʼala kayunakap manqhanjja mä brasero ukaw qhantʼayasïna, ukat qhepäjjaparusa ukat chhuxrinakaparus juntʼu alambrempiw uchasïna. Uka waynax walja kutiw t"aqhisiyat uñjasiwayi, ukampis amuyt"asiwayxänwa. Jisk"a verdugonakax pachpa qarjasipxäna ukat t"aqhisiyañ jaytxapxäna.
  Qhepürojj uka waynajj chʼoqtʼatäjjänwa, ukat verdugojj wila pinzampiw kayunakap pʼakjañ qalltäna ukat costillanakaparus chʼalljjtayarakïnwa. Grishkax walja kutiw arnaqasïna, ukampis mä moo ukamp kuns arsuñ mayiwinakarux jaysäna.
  Ukat mayamp chivo katuqäna.
  Pä semanaw pasjjäna. Grishkax wawar uñtat janchipax niyaw t"aqhisiyat uñjasiwayxi. Llakinakax taqi chiqanwa utji. Janiw mä wilas ni venas usump jan llamktʼat jaytatäkänti. Qalltanjja, jawqʼjapjjäna ukat phichhantapjjäna ukhajja, jankʼakiw mantañ munäna ukat cuerpopan phallatanakap amuktʼayañ munäna. Ukampis kunapachatï uka usux taqpach jaqir chʼamaktʼayäna ukhaxa, chʼamaktʼxänwa.
  Samosa jupa pachpaw uñjäna, Grishka-t kuns apsuñax nayranakap nayraqatan chhaqtawayxänwa. Uka jiwayirinakax machaq qullampiw yant"apxäna. Jak"u jikxatapxta. Grishkax ñik"utapax khuchhurata ukat thaya umax coronaparuw ch"allt"añ qalltäna. Uka t"aqhisiyañax qhuru ukat wali askiwa. Mä qhawqha horanak qhepatjja, pʼeqen bombanakajj phallkaspa ukhamwa amuyasi. Grishkax niyaw juykhüna ukat oqaränwa. Jupax janiw verdugompi Samosampi arsutanakap ist"xänti.
  Ukham jaytasajja, wasitatwa estante patjjar aynachtʼayapjjäna. Uka waynatakix kuna usuchjasiñas mä chuymacht"äwikïkaspas ukham jan amuyañax - mä distracción ukhamaw juk"amp axsarkañ úlcera p"iqin utjatapata.
  Nina ukat laq"unakax nayranakap qhant"ayäna.
  Grishkax amuyt"asxänwa ukat verdugonak uñjañ atipxatayna. Aka chiqanx t"aqhisiyirix bloque ukarux pesos ukanakaw uchasi, ukanx waynan kayunakapax ch"uqt"atawa. Amparanakajan ukat amparanakajan usutäñax jukʼampiw jilxattaski, ukampis pʼiqijan infiernot distraetu.
  Samosa ukax pulmonanakapan patapanw warari. Jupa pachpaw wila ñik'utani, barba:
  - ¡Uñt"ita, allqamari, kawkhansa tataxa qullqi imantatayna!
  Grishkax p"iqip ch"allxtayäna. Uk jaysañatakix mä ch"axwawiw utji, ukax janchiruw ch"allxtayi, ukat wali ch"amampiw jawq"japxi. Yaqha verdugox uka waynan qʼala kayunakap manqhanxa, estante manqhanwa juntʼu umax rastrillaski. Ukax axsarañawa, ukampis janiw ukhamakiti.
  Akax Cornila, Stenka Razin padrino ukat nayrir pallapallanakan p"iqinchiripawa. Chuymankipstat, ch"iyar barbani. Uñkatatapanx mä t"aqhisiyat wawat sinti khuyapt"ayasiñas utjarakiwa. Mä boyar sombrero de castor ukampiw uka jak"an sayt"atäski. Jupax qhanaw t"aqhisiyañ utan junt"ütapa. Ukat qhanaw uka waynan ajanupan t"aqhisiyatapat interesax utji. Uka t"aqhisiyañax sarantaskakiwa. Grishkax mä akatjamat ch"amanïtap amuyasïna ukat q"ucht"äna:
  Jumaw Razín, nayan reyixa, awkixa,
  Jupax wasitat jaqinakarux yugo contra sayt"ayäna...
  Nayax iyawstwa, t"aqhisiñanakax tukusxaniwa
  ¡Chivonakakiw utjani ukat janiw kunas boyars ukanakatakix utjkaniti!
  
  Yapuchiri, irnaqirixa jichhaxa yugo manqhankiwa, .
  Proletario simple ukax boyars ukanakan ch"allt"atawa...
  Ukampis nayax iyawstwa, taqi wila masinakaruw q"umachañäni,
  ¡Waranq arias jiwasan Mama Markar q'ucht'apxañäni!
  
  Taqi kunat sipansa, sapa patio ukanx boyars ukan jan walt"ayat jaqix jach"at arsu,
  Taqi chiqanw estacas ukat estanterías ukanakax utji...
  Jupanakajj jukʼamp jan walinakawa, jan confiyirit amuytʼañäni,
  ¡Jupanakax t"aqhisiyapxtamwa, jerk in agony!
  
  Ukampis Razinax nuwasïwinakanwa sarnaqäna,
  Taqi wakisiri amparanaka ukhamaraki thakhinaka...
  Atipjawimpiw jiwasan qhispiyat Cosaco jutapxäna,
  ¡Taqi boyar sacerdotenakar ch"iyjañataki!
  
  Janiwa, yatipxam, pächasiñanakax utjistu,
  Taqi kunat sipansa, jaqinakatakiw sarnaqapxta, jan pächasisaw...
  Jichhajj amuytʼasiñ horasajj purinjjewa,
  Yaqha generacionanakan jach'añchäwipataki...
  
  Jumax Razin libertad ukat honor - irpiri, .
  Jiwasan Rusia markanx sarnaqapxta...
  Nayajj juman apnaqerisäñam munta,
  Jan ukajj jukʼamp sumajja, taqe cheqankir mä mesiasa!
  
  Chiqapar uñjañax utjpan, ukhamax iyawsapxita,
  Wiñayatakiw mä qhanax utjani...
  Ukat uka jach'a axsarkañ animalax ch'iyjataw uñjasini,
  ¡Alwajj suytʼsnawa!
  
  Ch"axwawix Simbirsk jak"anw sarantaski - mä ch"axwawi,
  ¡Jiwasax wali colerat, nuwasir nuwasirinakätanwa, ¡yatipxtawa!
  Ukat nayax iyawstwa mä atipirir tukuñax destino ukhamawa,
  ¡Mä juk"a barras ukanakarux mä juk"a p"iqinak churapxañamawa!
  
  Razin chachajj nuwasïwin wali heroicosa jiwkchïnjja,
  Ukampis wiñayatakiw ajanupax qullanäxi...
  Jupax, jan pächasisaw, mä caballero, caballero, .
  Ukat ukax lurasiniwa, ¡mä juk"a pachatxa Kremlin ukar iyawsapxam!
  
  Esclavitud ukat boyars ukan yugopax tukusxaniwa,
  Ukat intix planeta patxaruw mistuni...
  Tʼaqhisiñanakas sallqjañasa wiñayatakiw chhaqtani,
  Ukat Razin jupax poesías ukanakan jach"añchatawa!
  Uka waynax qʼuchtʼaskäna ukhaxa, taqiniw, verdugonakas "istʼirinakas" congelatäsin saytʼasipxäna ukat istʼapxäna. Ukampis qhipa arunak ist"asax Samosax phallawayxänwa ukat pulmones patat arnaqasïna:
  - Nuwaña! ¡Jupar jiwayapxam!
  Verdugojj wali colerat jawqʼjasaw uka waynar jalluntäna. Nayratpach jan amuyt"asisax Grishkax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Rusia markankirinakax qhispiyatäpxani!
  Wila wart"at waynarux estantet apsusaw apasxapxäna. Samosax nayraqatapat ch"uñu pichthapisinx sist"asïna:
  - Ukhakiwa! ¡Jiwasax walikïskiwa! ¡Quarter uka bastardo ukat ukax tukuyatäxiwa!
  Cornilax pächasisaw akham säna:
  - ¿Wawaru cuarte lurañaxa walikiti? Ukat jaqinak nayraqatansa? Inas celularan chʼakhanakap chʼalljjtaychispa?
  Samosax qhuru arumpiw arsüna, talonanakap pampar ch"allt"asa.
  - Janiwa! Qariyaña! Ukat jaqinak nayraqatan - cuartelar!
  Boyar chachajj amparap chʼoqtʼasisaw chiqañchäna:
  - ¡Ukhamäpan! ¡Jiwañ juchañchäwix chiqaw sañ munta!
  Samosax jan wali amuyumpiw jachaqt"asïna:
  - ¡Grishka ukaxa cuartelar satawa! ¡Taqi Razin jatha apsuñäni!
  Aka chiqanx Adalax distraído ukhamaw jikxatasïna. Jupax ch"axwañ kamachi churañapatakiw wayt"ata. Ukat mä cohete de bomba pä tunk tonelada pesaje ukaw Toronto markar puri. Jiwañamp axsarañamp jupa pachparuw apani. Adalax nina nakhantat chuymaparux jan amuyt"asir uñkatasaw arktawayi.
  Oh, jupax piloto ukhamäspa ukhax juk"amp askïspawa. Kunjamsa akax wali suma ukat romantico ukhama. Akax ukham piloto-raider ukaw utji.
  Alaxpachanx wali thayawa.. Imill wawax p"iqip alt"asisaw kuna askis amtasiñ qalltäna. Ukampis janiw kunas amuyujar purkänti. Ukhamarus Stenka Razin yuqapat sarnaqäwit sipansa.
  Uka waynax ikiñan ikiskäna, muyuntasinx ikiñanx delirante ukhamaw jikxatasïna. Taqi janchix usuchjat ukhax ikiñax ch"amawa, ukat ulceranakax salt ukat vodka ukanakamp q"añuchatarakiwa. Qhipa tunka phisqhani urunakax q"uma t"aqhisiyawiwa. Arumanakax t"aqhisiyaña ukat urux sinti delirio.
  Uka waynaxa awkiparu samkasïna. Chʼamani ukat chʼamani Stepan chachajj akham sasaw wawapar chʼamañchtʼäna:
  - ¡Katxaruñamawa wawa! ¡Jaqinakax jumat amtasipxaniwa kunjamtï jumax jiwañar katuqkta ukhama!
  Grishka, delirante, jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¿Kuna jiwañas suyt"itu?
  Stepan chachajj jan pächasisaw akham säna:
  - Jiwasana jutïri pachasaxa ch"amakt"atawa. Ukat kunas jutïrin utjani uk janiw yatiskiti. Ukampis jakäwiman qhep qhepa urunakamaw jukʼamp wakiskirïni. ¡Jan phinqʼasimti! ¡Jan axsartʼasiñamawa!
  Grishkax janiw sum atinisiñatak jayskänti:
  - Nayax ch"amanchaskä... Ukampis jumax tata... ¿Chiqapunit jiwasan chiqap amtasax chhaqtxa?
  Stepan jupax qhixu qhixu arumpiw säna:
  - Walikiwa, janiwa nayaxa! Inas jiwayatächirista, ukampis yaqha Razinaw jutani, ukat jupat qhepatjja yaqha Razinaw jutani, ukat uñisirinakasajj janiw uka toqet kuns lurapkaniti! Machaq patak maranakaw utjani, generacionanakan mayjt"awipaw utjani... Ukampis Lenin, tormenta apnaqirix Razin ukatakiw jutani!
  Grishka, jupax atinisiñ jikxataraki, jupax akham sänwa:
  - ¡Nayax iyawstwa jumax kutt"aniñamataki!
  Uka waynaxa sartataynawa. Cuerpojj chʼamaktʼirïnwa ukat ñikʼutapas qʼañurakïnwa. Punkunjja, mä molienda istʼasïna ukat verdugojj celdaruw mantäna.
  Jach"a t"aqhisiyirixa llamp"u chuymampiwa säna:
  - ¡Aski urukipanaya Grishka!
  Uka waynax mä akatjamat ch"amanïsax akham sasaw jaysäna:
  - Verdugoxa janiwa suma k"umarakiti, ukhamaxa jiwxtawa!
  T"aqhisiyirix suma chuymampiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukat jumax mä ch"aman allqamari. Kunayman uñjta ukat t"aqhisiyaraktwa... Ukampis ¡janiw jumar uñtasit khitirus uñjkti! ¡Ukham jiskʼakiwa, ukampis chiqpach pedernal ukhamawa!
  Grishka kullakajj jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - ¡Tatajan ajayupaw utjitu!
  Verdugojj jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - Mä amtar puriñäni...
  Uka waynax cadenap ch"allxtasaw ikiñat sartasinx qunt"asiñapatak ch"am jikxatäna. Grishkax wali munasiñampiw jiskt"äna:
  - ¿Kuna tratosa?
  Verdugojj mä jiskʼa arumpiw akham amuytʼayäna:
  - Tataman tesoropax kawkhans utji uk yatiyapxita, ukat nayax... collar apsusin mä bolsaruw apsuwaysma.
  Grishkax mä juk"a pachax pächasïna. Chiqpachansa, verdugor sallqjasma ukhaxa, ¿kamachasmasa. Juparux jan wali chiqaw sañamawa, ukat uka pachat aprovechasim ukat t"ijtxañamawa. ¿Jakañam qhispiyañama ukat uñisirinakamar warkt"at jaytañama? Uka yantʼajj wali jachʼänwa. Ukampis uka waynax awkipat amtasxänwa. ¿Kʼari chuymampi ukat sallqjañampi jakäwim alasisma? ¡Janiwa, andamio patjjan wali respetompiw jiwañapa!
  Grishkax p"iqip ch"uqt"ata, ch"uqt"ata ukat ch"uqt"ata p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa!
  Tʼaqhisiyirix jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Qharürux jiwayapxätawa! Ukax chiqawa... ¡Janiw t"aqhisiyañax utjxaniti, ukampis janiw yaqhanakax jiwayañatak wakicht"atäpkaniti!
  Grishkax khathatt"asïna, ukampis jan axsarasaw akham jaysäna:
  - Walikiwa, jupanakax jiwayapxani... ¡Taqinipuniw jiwaña jaqinakätanxa!
  Verdugojj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Janiw p"iqi ch"uqt"atäkätati! ¡Ukat rueda patxaruw jaquntapxani! Nayraqatax amparanakas khuchhurata, ukxarusti kayunaka, ukat ukakipkarakiw p"iqi. ¿Jumax uk munasmati?
  Uka waynax khathatt"asisaw juk"amp ch"amakt"äna, ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Niyakixay destinox ukhamächixa... ¡jiwañarux jach"añchäwimp katuqañakiw ch"amachasi!
  Verdugojj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Tatamax nayratpach Moscú markar apatäxiwa. Ukanx juk"amp jan waliw t"aqhisiyapxi. Ukat ukat mä rueda cuartelar suyt"araki. Ukat jumax... ¡Jan walipuniw jiwayapxätamxa! ¡Jumajj chʼamani waynawa, ukat jukʼamp tʼaqhesiyañajj wali askïspawa!
  Grishkax wali qhuru chuymampiw jaysäna:
  - ¡Jutir pachanxa, t"aqhisiyatäpxätawa!
  Uka verdugojj uka celdat mistuwayjjänwa. Ukat Grishkax kutt"asaw chinuparux amparapamp ch"allt"äna. Uka estante patjjar chʼoqtʼat venanakatwa llakijj istʼasïna. Inas jan ukham lurañapächïna? Wali amuytʼasirïñ uñachtʼayañasa ukat verdugor sallqjañasa wakisïnwa. Ukat nayraqatapanxa, jupar suyt"asa...
  Uka waynax janiw juk"amp jach"ar aptkänti ukat amparap uñkatarakïna, pissañ chimpunakampi ukat phichhantatampi? ¿Chiqapunit jupax khuchhurataspa? Grishkax kayup uñkatasïna. Ukat taqeniw jawqʼjapjjäna, kayunakapas phichhantatänwa, kayunakapas pʼakjatäjjänwa. Ukampis andamioruw makatañ yatispa. Ukat kayunakapasa, amparanakapasa ukat qhiparusti pʼiqipas khuchhuratäxaniwa. Ukat ukapachaw almax alaxpachar t"ijtxani...
  Jupajj wali wawakïskiwa, janiw jucha lurañatakejj tiemponïkiti. Ninampi ukat chivompi yantʼatwa pasawayi. Inas mä suma paraiso suytʼchispa, jan ukajj jukʼamp jan walin uñjasisajj purgatorion mä jukʼa qheparañaw wakisispa. Nayax jiskt"asiristwa, ¿mä sacerdoteru confesañapatak jawst"apxaniti? Ukampisa, janiw ukax wali wakiskirïxiti. Grishkax janiw juchanakapxa amuyasxänti ukat janirakiw Diosamp jan jark"at jikisiñ ajjsarxänti. Ukat paraisonx wali askiwa, mä suma huerta, ukanx wiñay jalluw utji, ukat angelanakax arpanak phust'apxi. ¿Kunatsa wali tʼaqhisiyat mä waynatakix mä chiqax jan askïki?
  Ukax estante ukar warkt"añat sipansa juk"amp askiwa, mä chivompiw ñik"utax ch"iyjasi ukat amparanakas junt"u hierrompiw p"akjasi. Ukanxa wiñayatakiw yuqall wawakïsma, wiñayatakiw waynäxäta, kʼumarakïskäta.
  Punkux jingling ist"asïna. Mä imill wawaw mä bandeja apt"ata uñstäna, ukat pä guardianakampiw uñstäna, ukhamarak Samosasa. Uka monstruoxa jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Qhipa kuti jakäwimanxa, suma manq"añani, allqamari! ¡Kornilax wali khuyapt"ayasiriwa! ¡Ukat ukanwa amparanakam kayunakam khuchhurapxi!
  Grishkax wali qhuru chuymampiw jaysäna:
  - Ukatxa mutuyatäpxätawa... Janiwa aka Uraqinxa, jan ukasti alaxpachana!
  Samosax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Uka allqamari! ¡Kunjamsa ruedan arnaqasta uk uñjañäni!
  Grishkax jan axsarasaw akham säna:
  - Jiwañax awisax jan jiwañaruw puriyi, ukat aljantasiñax armasiñ churaraki!
  Samosax coleratapuniw punku ch"allt"asisin sarxäna. Uka verdugo sapakiw qhiparäna. Grishkax niyas amigoparjamaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akanakax jiwasanakan jach"a phunchhawinakapawa! ¡Ukat janiw jiwañ munktati!
  Verdugojj kʼari chuymampiw uka waynarojj akham jisktʼäna:
  - ¿Janit jumax almamat lup"irïkta?
  Grishka kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Janiw kuna juchanakas arrepentisiñatak utjkituti.
  Uka verdugojj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Walikiwa, kusisim, bastardo. Uka pachparakiw mä vaso vino umañama. Inas jakäwijan nayrïr kuti ukhamächïna.
  Grishkax uka ganso manq"añ qalltäna. Carcelan manqʼa phaytʼañ tukuyatatjja, manqʼajj wali suma jaqëkaspas ukhamänwa. Uka waynatakix mä juk"a t"aqhisiñaw jikxatasïna, ukampis aychax muxsa ukhamänwa. Ukat ukax activamente manq"antatäxänwa.
  Uka verdugojj akham sänwa:
  - Janitï Cornila padrinomax utjkaspän ukhaxa, janiw ukham fiestanak katuqapkasmati.
  Grishkax wali amuyumpiw jiskt"äna:
  - ¿Kunsa jupax munpacha?
  Tʼaqhisiyirix chiqapuniw akham säna:
  - Stepan sat chachan tesoronakap apsuñamawa. Jan ukhamäkaspäna ukhajja, janiw yaqha cheqar sarkaspänti.
  Grishkax jan yäqasaw jaysäna:
  - Qullqinakaxa uraqiru ikipxpan. ¡Ukat jutïr sartasiwinakaruw yanaptʼani!
  Uka verdugojj wali muspharkañawa akham säna:
  - ¡Walikiwa, jumaxa mä águila! ¡Chiqpach nuwasiri! ¡Walikiwa, ¡suma sarnaqañ munapxsma!
  Ukat tʼaqhisiyirix uka waynarux jaytanukuwayxänwa. Grishkax mä vaso ch"aman vino manq"asa ukat umasax wali llakt"ataw jikxatasïna. Nayranakapaxa jist"arasïna ukatxa waynaxa ikintxarakïnwa. Jupax nuwasiñanaka ukat kunayman jan walt"äwinakat samkasïna. Jupax mä caballero cuento de hadas ukhamäkaspas ukhamawa, jupax waranq waranq ch"axwirinakaruw khuchhuqawayi.
  Chimpu ch"iqa tuqiru - calle, ch"iqa carril!
  Ukat ukatsti mä dragón patxaruw tʼijtʼi. Kunjamatix mä heroe de hadas...
  Qhipür alwax Grushkax sartayatäxänwa. Nayrïr kutiw uka waynax wali sum ikirïna ukat jukʼamp chʼamanïkaspas ukhamwa amuyasïna. Verdugonakajj jupar sartayapjjänwa. Uka usuchjat janchirux chʼukuñ isimpiw uchapxäna. Ukat jupanakaw jachʼar aptapxitäna, jiwayañatakiw irpapxitäna. Grishka kullakajj alwajj pintatanaka ukat chʼikhi lanzanak uñjäna.
  Uka waynax hierronakampiw sarnaqäna, ukax janiw askïkänti. Jupax patioruw apsutäna. Uka waynan qʼala jan chʼamani kayunakapajja, adoquines sat qalanakar taktʼañajj chʼamakïnwa. Ukampis Grishkax aguantasaw kisunakap chʼallxtayasïna, ukat chiqapar sarnaqañatakiw chʼamachasïna. Uka phichhantat kayunakan sapa sarnaqatapax wali llakitäkchïnsa. Jupax plazaruw mistuwayxäna.
  Jaqinakaxa uka waynaru uñjapxäna. Uñstayata, abrasiones ukat ch"uxñanakampi ch"uqt"ata, q"ala phichhantat kayunakampi, ch"ama tukuta.
  Grishka kullakajj uñisiñat sipansa khuyaptʼayasiñaruw chʼamañchäna. Waljaniw sinti khuyaptʼayasisajj jachʼat arnaqasipjjäna, jukʼampejj warminakajja.
  Uka waynax jupanakarux nayranakap ch"irmthapisaw akham säna:
  - Kunjamatixa, kawkhansa jiwasaxa, janiwa chhaqkiti!
  Ukat jupax nayrar sartawayxänwa. Janiw kuna ajjsarañas utjkänti. Grishka kullakajj janiw jupa pachpatakejj infiernojj wakiskiti sasaw amuyäna. Ukat alaxpachax aka Uraqin jan sinttʼasis jakañat sipansa jukʼamp askiwa.
  Jiwayapkäna uka cheqajj Moscú markan ajllit arqueronakampi muyuntatänwa. Ukanx walja guardianas ukat utan cosacos ukanakaw utji. Janiw mä wawar jiwayatäkaspas ukham amuyasïna, jan ukasti mä criminal estatal de proporciones cósmicas ukhamänwa.
  Uka waynax jan sayt"asisaw, liwxatasinx escalerar makhatatayna, phichhantat kayunakapamp encina tablanakar jalt"asa.
  Uka bloquenjja, mä jachʼa hachaw lliphipiskäna. Mä jachʼa verdugojj wila isimpi isthaptʼataw sarnaqäna. Ukat cuartelar uchañatak lurat mä ruedaw utjarakïna.
  Grishkax jupa pachpaw ch"axwäna. Chiqpachansa amparanakam kuyntʼayañax chuym usuyasi.
  Heraldo chachajj uka juchañchäwi liytʼañ qalltäna:
  - Aka Stenka Razin yuqapax Grishka, juchaniwa: tesoros imantatapata, destacamentos rebeldes ukanakar wakicht"atapata, boyars ukanakar jiwayatapata ukhamarak lunthatasiñapata, warminakar jan walt"ayatapata, ukat juk"ampinaka. Ukatwa jupax ruedan cuartopar qunt"asiñapataki ukat wiñay anatema ukamp juchanchata. Uka sentenciax phuqhatäpan.
  Grishkax khathatitaynawa, ukampis chiqaparuw sayt"atäskäna ukat chiqak sayt"atäskäna. Uka qillqirix akham sasaw sist"äna:
  - Walikiwa, lunthataxa jaqi nayraqatan arrepentisiñataki wakicht"atäpachati?
  Grishka kullakajj akham sasaw amuyäna. Jïsa, kunatsa arrepentisiñapa. Uka waynax qunqurt"asisaw akham säna:
  - Ukhamarusa, Don Cosacos. Nayax juma nayraqatan juchanïtwa, boyar yugot jan qhispiyatamata.
  Samosax jan ch"amampiw arnaqasïna:
  - ¡Jank"akiw jupar jiwayapxam!
  Verduon yanapirinakapajj jankʼakiw uka waynar puripjjäna. Grishkax amparanakapan usuchjasiñap atipt"asax jupa pachpaw uka saco ch"iyjatayna. Jaqinakax ulceranakamp usuchjatanakampiw uñjasipxi, ukax verdugonakan usuchjataw uñjasipxäna. Ukatxa Grishka kullakaruw amparanakap t"ijtayapxäna ukat rueda ukar jaquntapxäna.
  Verdugojj mä hachampiw uka wayna patjjar aptäna. "Jichhax qalltasini": Grishkax amuyt"äna.
  Ukampis uka horasanjja, cornetajj istʼasïna ukat yatiyirijj akham sänwa:
  - ¡Rey khuyapayasiña! ¡Gregorio waynätapatjja, jiwayañ mutuñajj esclavöñar aljañampiw lantintatäjje! ¡Ukhamäpan!
  Uka waynax andamiot apsusinx cuartoruw jaysäna. Grishkatakix machaq jakäwiw qalltawayi.
  Toronto markax mä suma ch"ama tuerca ukhamaw tukuwayi, ch"iyjañataki. Nazis sat jaqinakax uka markar muyuntasa ukat ina chʼusat jan waltʼäwinakat jarkʼaqasax artillería ukat avionanakampiw uka markar tʼunjapxäna. Jach"a suyt"awinakax Estados Unidos markan phisqhïr columna ukarux uñstayatarakiwa. Octave ukar jan walt"ayañax juk"amp jank"akiw ukat juk"amp sumaw jikxatasïna. Canadá markan capitalapax kimsa urunak ch"axwañ tukuyatatw t"unjatäna. Junio 22, 1945 maranjja, nazinakajj Estados Unidos markan alay toqenkir fronteraparuw jakʼachapjjäna.
  Ukhamatwa, América markax mä posición de completa constreñimiento estratégico ukan jikxatasïna. Ukat ukat mistuñax wali chʼamawa. Nazis ukanakax Francia markan katuyasitapatx phisqha maraw amtapxäna, URSS markar ataque luratapat pusi maraw sarawayxäna, ukatx inti jalsu tuqin operación ukar wasitat qalltatapatx pä maraw phuqhasïna.
  Ukhamatwa Fuhrer chachax wasitat menajería ukamp mä fiesta ukat gladiatorial ch"axwawinakamp jach"anchayäna.
  Coliseo ukax phisqa patak waranqa qunuñanakanïnwa, ukax Berlín markan luratawa. Ukat walja jaqinakaw tantachasipxäna. Chiqpachansa uka estadiox wali phuqhantatänwa. Ukat juyphi pachatakix mä vidrio, retractable cúpula ukamp jist"antatäspawa. Fuhrer chachampi ukat jupamp chik saririnakampejj sillonanakan qontʼatäsipkäna, ukat nayraqatapanjja platonak uchat mesanakaw uchatäpjjäna. Ukat menajerojj manqʼasipjjänwa.
  Hitler chacharux mä machaq tanque "E"-400 uñacht"ayapxäna, ukax niya phisqa patak tonelada pesa. Uka autox pä cañones de calibre 105 mm, lanzador de bombas 650 mm ukat tunka payan ametralladoras ukanakamp armatänwa. Mä ch"aman autox armadura inclinada ukax 300 mm ukhan nayraqatapan ukhamarak 250 mm lados ukanïnwa, ukax generales ukanakarux wali ch"amampiw uñacht"ayäna. Chiqpachansa, Tank ukax taqi oficionakan jack ukhamänwa.
  Mä motor turbina de gas ukaw 3.000 caballos de fuerza récord ukan uchatäna. Ukat taqiniw aka squat tank uñjirinakax axsarapxäna. Uka autojj mä tortugar uñtasitäkchïnsa. Ukampis barriles ukanakampi - jach"a antitanque armanakampi, ukat mä jach"a ukat jisk"a lanzador de bomba ukanakampi.
  Uka autojj pistolanakampiw jawqʼjatäna, ukajj wali chʼaman arjjatasiñap uñachtʼayäna. Ukampirus ukham jach"a, ancho ukat jach"a bandura tren tuqi apañax ch"amawa.
  Guderian jupax uk uñacht"ayäna. Jach"a tank estratega ukax akham amuyt"ayi:
  - Nayaxa amuyta, pä pataka tonelada jila llamp"u maquinanaka luraña jark"añaxa wali askiwa. Jan ukhamäkanixa, carro especial ukanakansa niyaw ukanak yaqha chiqar apañax chʼamäxani.
  Mainstein jupax Guderian jupamp chikaw iyaw satayna:
  - Tanquexa sinti llakkañawa, jach"a q"ipi. Jilapachax E-50 ukax pallapallanakatakix wali askiwa. Aka autox mä modificación de asalto ukan lurañax juk"amp askiwa, ukham jach"a híbridos ukanakar uñstayañat sipansa.
  Fuhrer jupax mä jan sinti amuyt"kay kuns arsüna. Jila partejja, Hitler chachajj janiw gustkänti kunapachatï geniopat jisktʼasipkäna ukhajja. Ukampis aka qhipa urunakanxa, jachʼañchäwinakax aburritoruw tukuwayxi. Ukampis aka tuqinx dictador fascista ukax jach"a tankinakaruw wal munasïna. Ukat janiw qhipäxar kutt"añ munkayätti.
  Adolf chachajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡E-400 serie ukankaniwa, ukat jiwasan ingenieronakax transporte ukan jan walt"äwip askichapxani!
  Ukatx mä uñakipañaw utjawayi carabina de asalto MP0-55 ukax mä jilxatat bala penetrante ukampiwa. Ukajj Hitler jilataruw kusisiyarakïna. Ukhamaraki jach"a velocidad blindado personal portadores ukanaka. Jila partejja, taqe infantería ukanakar jupanakar apañwa amtapjjäna.
  Ukampis Fuhrer sat barcojj tanquenak pʼakjañ wal munäna. Ukatxa, computadoranakatxa mä jukʼa aruskiptʼapxarakïnwa. Mä machaq maquina electrónica transistores apnaqañ proyecto ukax juk"amp eficiente ukhamarak compacto ukhamaw sasaw arsuwayi.
  Uka diseñadorajj mä jukʼa tiempotjja, computadorajj ajedrez anattʼañapatakiw arsüna.
  Hitler jilatarojj uka amuyujj wal gustäna. Fuhrer jupa pachpaw libre tiempopanx uka anatäwirux munasxäna, ukat jupax wali sum irnaqäna. Napoleonax ajedrez ukarux walpun munasirakïna, ukat chiqpach nuwasiñanakax ajedrez ukar uñtasitarakïnwa. Jichhax Fuhrer jupax Zugzwang markaruw estadounidenses ukanakar jaqunukuñ suyt"äna. Ukat jichhakamax irnaqawayiwa. Uraqpachan juk"amp ch"aman economía ukax janiw mä mayacht"at Europa ukat colonia ukan yänakaparux saykatañjamäkänti.
  Ukhamaraki, indicador cuantitativo ukax lurat yänakax wali jach"arakiwa.
  Ukampis Fuhrer sat jaqejj arena sat cheqanwa mayjtʼayasïna. Suma imillanakax nuwasiñatakiw mistunipxäna. Ukat ¿kunjamarak jupanakar jan uñchʼukkasmasti?
  Hitler chachajja, imill wawanakan chika qʼala jan isin cuerponïpjjatap wali askit uñjäna, ukat fantasíapanjja, mä duende jaqëkaspas ukhamwa amuyasïna. Aka jaqinakan representantepäñax wali askiwa - elfonakax janiw chuymanïpkiti ukat waranq waranq maranakaw jakapxi. Jupanakax jaqinakat sipanx juk"amp ch"amani ukat juk"amp jank"akiw jikxatasipxi, ukat munasirïtapampiw yaqhachasipxi. ¡Kunja tʼijuñas utjäna!
  Fuhrer jupax amparanakap t"axllirt"asisaw akham säna:
  - Ukat janiw amigos ni enemigos ukhamäkiti, jan ukasti mä duende!
  Ukañkamax imill wawanakax tantachasisaw sablenakampi, espadanakampi nuwasiñ qalltapxäna. Mä uñjäwix Fuhrer ukan nayratpach uñt"atawa.
  Ukat Hitler chachajj mä dragonampiw nuwasiñ muni. Tunka payan p"iqini laq"umpi nuwasiñataki. Ukat p"iqinakapx mä láser ukamp khuchhuqatayna...
  Fuhrer sat jaqix qhanaw armas láser ukanakat yatxatañ munäna. Ukat janiw ina chʼusatakïkiti. Chiqansa, chhullunkhayat rayonakampiw platillo volantenakat chʼaxwañax wakisispa. Ukat janiw jupanakat qhispiyasiñax utjkaniti.
  Fuhrer sat chachajja, mä película amtasïnwa, ukanjja Stella ukat Albina jilatanakajj jiwañ rayonakampiw mä disco ukan tʼijtapjjäna. Taqi kunas chiqpachapuniw ukanx wali sumaw tukuwayi. Mä disparo ukat pä patak avionetas estadounidenses ukanakax jank"akiw ninamp nakhantayata. Ukatxa jukʼampi chʼaxwañanakaw utjäna. Mä muspharkañ oportunidad nuwasiñ yatiñataki. Ukat imill pilotonakax wali suma uñnaqt"anipxiwa... Nayax mä kayupar jan ukax chuchupar llamkt"añakiw munta.
  Ukat arena ukanx imill wawanakax liwxatasin p"akjasipxi, espadanakampi ch"uqt"ata. ¡Ukajj wali qhurupuniwa!
  Fuhrer jupa pachpaw mä juk"a axsarañjam jikxatasïna. Suma uñnaqt"anïñax jiwañampïskiwa. Ukampis mä warmir t"aqhisiyaña ukat violañaw juk"amp sumaxa, jiwayañat sipansa.
  Mä imill wawax amparap khuchhurata ukat wilampiw jaquqanïna. Jupajj mä chʼiwi espadampi jawqʼjasaw tukuyäna. Hitler chachajj wali kusisitaw saltaraki. Ukat purrs:
  - ¡Akax aceleración satawa! ¡Mä amtäwix utjpan!
  Himmler jupax akham sasaw apthapi:
  - ¡Mä amtaw utjpan!
  Fuhrer sat chachajja, Tercer Reich sat markan jilïr verdugoparuw kuttʼäna, ukat akham jisktʼäna:
  -¿Judionakaxa kamsaraksnasa?
  Himmler chachajj kusisit uñnaqtʼanwa akham säna:
  - ¡Jupanakax jiwasatakiw irnaqapxi, ¡Fuhrer! ¡Ukhamaraki sharashkas ukanaka! ¡Judionakaruw economía ukar mantañapatak waytʼapjjta!
  Fuhrer ukax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan wawanïpxañapatakiw uñjañama! ¡Ukat janiw yaqha markanakamp chikachaskänti!
  Himmler chachajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Jïsa nayan Fuhrer!
  Hitler chachajj amparapampiw ukanak arsüna. Qhipa arumax samkapat amtasïna. Mä juk"a samka ukat fantastico.
  Mä warawaran barcon jalnaqkaspas ukhamänwa, ukat... Jupanakarux piratas espaciales ukanakan arknaqataw uñjasipxäna. Mä taqpach pack. Fuhrer ukan jak"apanx pusi imill wawanakaw bikini ukankapxatayna. Ukat yaqha taqpach equipo duende ukamp chikt"ata.
  Uñisirinakax jan jarkʼataw jakʼachasipkäna. Jupax mä fantasma ukar uñtasitänwa, jan wali samkanakan akapachankirïnwa.
  Samkapanjja, Hitler chachajj layqa jaqïnwa, jan ukajj jukʼampejj mä mago jaqïnwa. Jupajj mä poción improvisat wakichtʼäna, uñisiripar uñisiñampiw jikisiñatak wakichtʼatäna. Magia varitapax amparanakapan khathatitaynawa: mä jisk"a aruxa pitirjamawa: ¡jan walt"awi, jan walt"awi, jan walt"awi!
  Adolf chachajj inspiración ukamp atipjataw uñjasïna, atiptʼañatakiw improvisasïna. Fuhrer waynax jank"akiw uka poción ukarux nayrax jan uñt"at composición ukamp mistuyäna. Juparux phust"äna.
  Niya jankʼakiw kimsa barconakan uñnaqanakapax jupanakan jakʼapan uñstäna. Niya jak"achasipxänwa.
  Uka duendejj akham sasaw mayïna:
  - ¡Jach"a escalanxa, plasma ukan erupción ukaw utji!
  Uka contradestructor ukax taqi pistolanak jaquntäna. Mä jachʼa tʼunjäw thayaw mistunïna. Jayankxatapax niyas wali jach"änwa, jach"a warawaran barcopax ch"amäñapänwa. Ukampis Jarran layqax mä kasta arxatäw uñstayañ atipxatayna. Ukhamatwa, salvo ukan taqpach ch"amapax ch"iqa tuqit t"ijtir brigantina ukarux ch"allt"äna.
  Uka ch"aman thuqt"awix nave espacial ukarux ch"allxtayäna, k"uchi ukat liwxatasïna mä bola de goma ukham camionan ruedapampi t"unjatäki ukhama. Uka qʼañunakakiw jukʼamp jayarstʼäna, ukat laqʼanakaruw nina nakhaskir qʼañunakampi jalluntäna.
  Fuhrer sat chachajj akham sänwa:
  - Wauu! ¡Ch"ama ch"amapa, ukampis jan wali jawq"añan!
  Adov sat chachan jakʼankir suma imillanakax lartʼasipxäna.
  Christinax akham sasaw jaysatayna:
  "Jichhax janiw nuwasiñat jithiqtksnati."
  Imill wawax q"ala kayukiw jan wali pasaje ukar t"ijtäna, aire cerraduranakaruw t"ijtäna, pä "ganador" ukanakax mä ladot maysaruw warkt"asipxäna. Christinax ch"allt"askäna ukhax mä armax chhuxriñchjasïna:
  - Nayan ch"amajaxa sapa patakata kimsa, pä patakani apnaqatawa.
  - ¡Amukt"am, ametralladora! - Terminador tawaquxa juparu arnaqasitayna. - Janiw jichhakamax ukhamäkaniti.
  Uka suma uñnaqt"an tawaqux t"ijt"awayxänwa, walja kutiw muyuntäna. Uka sarnaqawix juk"ampiw jilxattawayi, duendex graviónica ukx mä modalidad mejorada ukaruw mayjt"ayäna, ukax jach"a planetanakaruw puri, neutrones warawaranakaru, ukat jan ch"amani, ch"iyar ch"uqi ch"uqiruw uraqir purintäna.
  Jichhax jak"apankir pachax viscoso ukhamaw tukuwayxäna ukat ukham jalea ukar atipt"asax accesorios jak"an munat chiqaruw chhukt"asïna.
  - Ch"axwawixa ch"axwañawa, janiwa kunasa luratäkaspati.
  Kimsa tama imill wawanakaw pirqa thiyanx sayt"asipxäna, mä jach"a ch"axwäwitak wakicht"asipxäna. ¿Kunsa jupanakajj amuyasipki? Chiqansa, jila partex qhipa minutonakanwa jakasipxi, mä wila wartäwiw nayrar sartaski, jan sinttʼasir ukat wali yatiñan uñisirimpi.
  ¡Piratanakax janiw mä cuarto churapkiti!
  Christinax amuyunakapanx Absoluto ukaruw mayisïna, ukax jan jakt"kay diosanakaru ukat religionanakaruw yuriwayi. Imill wawax pamparuw jaltawayxäna, ukat janïr kayunakap fijación ukar samartʼayañatak tiemponïkasaxa, mä chʼaxwäwiw utjäna, uka jachʼa nave espacialax qʼal chʼallxtataw tʼunjatäxäna. Ukajj mä ratukiw cuerpon sapa moléculapajj mayjtʼäna.
  Khitinakatix qhipäxan t"ijtapkän ukanakax Charlotte ukat Gerda jupanakax wali ch"amampiw ladopar ch"allt"apxäna, jan jark"aqasiñax imill wawanakax armadura taypin ch"allt"asipxaspänwa. Ukat ukhamatwa, kutt"anipxäna, pusi kutiw ping-pong bolas ukham saltapxäna. Christinax jasakiw jupanakar apthapitayna ukat uka sarnaqäw sayt"ayasax akham sänwa:
  - ¡Janiw ikiñsa yant"apxamti, amigonaka! ¡Uka jachʼa negociojj niyaw qalltañampïski!
  Imill wawanakax mä arukiw jaysapxäna:
  - ¡Ukanjja mä comandante!
  Uka duende chachan kamachipax akham sasaw ist"asïna:
  - Nayraru sartaña qalltaña.
  Uñisirinakax jak"ankxänwa, mä juk"a pachatxa, mä khuchhurat cuadrado ukaw Christina ch"iqa tuqirux mä chillqt"at arnaqasiñamp t"ijtäna ukat mä juk"a pachatakix uñstki uka sellox mä ch"amakt"at borde ukamp qhant"äna.
  - ¡Leon lakapar jaquntapxam! - Christinaxa kamachiwa ukatxa jist"arawi taypita jaltawayxatayna, infierno nina lawranakaru ch"allt"ataspa ukhama.
  Chʼamakäkchïnsa, casconakan instrumentonakapajj walja jaqenakamp phoqantat piratanakar qhan uñjañwa yanaptʼäna. Plasma chimpunakax winfer ukanx t"ijtäna, arma pachpaw diananak ajlliwayi, uñisirinakaruw apthapi. Christinaxa, wali yatxattʼat nuwasirjamaxa, janiw mä jukʼsa pächaskänti. Mä piratax ch"ama kayupan jawq"jataw jaquqanïna, monon janchipax ch"allxtawayxänwa, ch"akhanakapax ch"iqiyatäxänwa.
  Pä winfers ukanakax ch"uxña, jach"a antorchanak jaquntapxäna, ukat impulsos ukanakampiw ch"iyjapxäna, armadurarux laq"unakampi ch"allt"apxäna. Magda ukat Charlotte jupanakax jupar arknaqasaw t"ijtapxäna, jupanakax uma latanakats ukhamarakiw materia chimpunak warantapxäna, ukax millones de grados ukharuw junt"uchatäna.
  Anqax llamp"u chuyman suma uñnaqt"aninaka, nuwasïwinx taqpach mayjt"ayatäpxänwa, infiernon saxrapar uñtasita.
  - ¡Amuyasipxam, monstruonaka! - Imill wawanakaxa arnaqasipxäna.
  Christinax thaya taypin t"ijtäna, mä qullu jiwat jaqinakar jaytasa, pasillot pasasax jank"akiw mä tanque de embarque ukar t"ijtäna. Uka blindat escarabajo ukax imill wawarux denso ninampiw jikisïna. Uka autox uka jan uñt"at jaqir uñt"añatakisa ukat pistolanakap uñch"ukiñatakis mä ratukiw Christinax jakäwip qhispiyäna. Imill wawax ladoruw sarxäna, ukat Magda kullakax maysaruw kutt"añs atipjarakïna. Ukampis Charlotte kullakajj janiw ukham suertenïkänti. Mä ch"aman plasma descarga ukax imill wawarux traje de combate ukamp chikaw t"unjäna. Ukat qhepäjjat avionat sarapkäna uka walja amigonakapaw usuchjasipjjäna.
  Imill wawanakax jaquqasipxäna, maynix amparapamp phichhantatänwa, maynirus kayupax phichhantatänwa.
  Ukampirus suma uñnaqt"aninakax automáticamente irnaqapxäna, Weidemeester ukan ch"amanchasa. Carga de homing ukax junta ukan mä chiqawj ajlliwayi, tank ukan sarnaqir armaduraparuw mantawayi.
  Uka jachʼa escarabajojj punkitänwa, pistolanakan bozapanakapas liwjjatatäjjänwa.
  Christinax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jach"a imillanaka.
  Mä robot de asalto artrópodo ukaw jupar jakʼachasïna, ukat láseres graviónicos ukanakaw jalnaqäna.
  Uka jakthapiwix chiqpachapuniw segundonakan utjäna. Uka t"unjir ola de corte espacio ukan buceasaw Christinax mä descarga robot ukan qunqur articulación ukar puriyatayna, kimsa amparanakap p"akjasa. Ch"axwañ autox t"unjatäxänwa, techoruw ch"axwantäna, blindat pirqanakaruw ch"akhutäna.
  - Quri ñik"uta, wali amuyumpi. - Mä imill wawaxa arnaqasitaynawa.
  Qhipäxnkir imillanakax mä Weidemeester ukanw pallapallanakamp ch"axwapxäna, ukat anus ukan nayrar sartapkän uka tanquex sayt"añapatakiw wayt"äna. Ukax chhullunkhañ qalltäna, ukampis janiw ch"axwañ jaytkänti, Christinax kutt"awayxänwa ukat jank"akiw nina nakhantat uñjasïna, uka vigax qhipäxaparuw ch"allt"äna ukat t"unjäna, niyaw ch"akhanakap p"akjatäna.
  Terminal imillax salto luratayna, saraskäna ukhax mä panel ukar t"unjatayna, ukat t"ijt"asaw uñisiriparux pechoparux hiperplasma espada ukamp jawq"jatayna, instrumentunak t"unjatayna.
  Robot ukax wali ch"amampiw liwxatasïna ukat ch"allxtasïna, uka ch"amakt"at arman vigas ukanakax pachpa piratanakaparuw ch"allt"äna, jupanakax pasillo lateral uksat p"akjañ munapxäna. Yaqha robotajj ladopar jaqontatäjjänwa, inclinatänwa, liquidojj wilar uñtataw mistunïna, uka taypitwa nina lawranakajj pasäna, ukhamatwa metalajj chʼamaktʼayäna.
  Adolf Hitler jilatajj jutïr celdatwa pʼakjaskäna. Jupax jan axsarasaw tank ukarux mä hechizompiw atacatayna. Autojj tʼijtjjänwa, circuitonakajj juntʼuptänwa, ukat qheparuw kuttʼjjäna, ukat piratanakaruw mä jachʼa tornado luräna. Jilapachax aka técnica ukax colerat uywanakatakiw lurasiwayi, janiw ciborgs ukanakatakikiti, ukampis aka kutix wali askiwa. Inas ukax uka amtax sinti chʼamätap layku, jan ukax Henryn magia chʼamapax estrés ukan jilxattawaychïna.
  Elf Buckingham jupax akham sasaw kamachi:
  - Krasnova, qhipäxat uñisirir apthapim, nina densidad ukax wali jach"awa, janiw kimsïr nivelat p"akjapkti.
  - ¡Nayax ist"twa! - Christinax mä enganche utjatap amuyasïna. - Jichhaxa p"akintaskä.
  Imill wawax mä granada jaquntäna, ukax mä chip ukamp controlata, mä pä kutiw pirqanakat jaltxatayna, liwxatasinx juk"amp pusi piratanakaruw jaqunuqäna. - ¡Ukaxa q"umachatawa! - Kusisita imillaxa p"akjata lakapata wila ch"allt"asa arnaqasïna.
  Juparojj lado galería esquinat ninampiw jikisipjjäna. Jupajj ikiñapänwa, ukat granadanakajj juparuw jaltapjjäna. Imill wawax juk"akiw jupanakar jaquntañatakix tiemponïna, mä uñkatas ch"axwañataki, instinto ukamp irpata.
  Granadanakajj phallawayjjänwa, jupanakan pachpa granadanakapajj plasma fragmentonakampiw jalluntäna. Christina kullakas wali juntʼütap amuyasïna.
  Maynix mä voleibol fitegrob ukamp jawq"jatayna. Burbujas hiperplasmáticas ukanakax lliphipiw pasillo ukarux jalxatäna, uñisir pallapallanakaruw freír ukham lurapxäna. Yaqha robot de asalto ukaw t"unjatäna ukatx mä tanque ukaw t"unjatäna.
  Ukañkamax Magda ukat Gertrude jupanakax columnas de purificación de aire ukanakaruw khuchhuqapxäna, ukat flúor ukax nina nakhantawayi ukat wali ch"amampiw phallawayi, ukat corsarios ukanakax t"unjatawa.
  Imill wawanakax juk"ampiw chhuxriñchjapxäna.
  Christina kullakajj masinakapampix nayrar sartasaw tʼijtjjäna, ukat mä tortugaruw mä conchajj chʼiyjäna. Walja piratanakax juk"amp walja piratanakaruw phichhantapxäna, ukax mä tanque subordinado Fuhrer ukan phichhantatänwa.
  Christinax vigapampiw corsair khuchhuqäna ukat juk"amp salt"äna, t"ijtäna, jan amuyt"asir robotanakaruw ch"axwäna.
  - ¿Kunas, metalheads, ¿janit jumatakix muxsaxa?
  Elfo General ukax akham sänwa:
  - Mä tackle ukampiwa spinner ukampiwa apnaqaña.
  Mä instalación de hilado ukaw cámara ukar t"ijtäna, explosiones ukanakax arktawayiwa, mica ukat aychax ch"iqiyatäxänwa.
  Christinax traje de combate ukan q"añunakap ch"allxtayäna, Adolf jupax qhipäxat jupar jak"achasïna, ukat arma lantix varita mágica ukar muyuntäna, ukat oladanak uñstayäna.
  - Kunsa, anatt"askta? - Uka tawaquxa jiskt"ataynawa.
  Fuhrer sat chachajj akham sänwa:
  - Nayax amuyta, sala de tecnología ukar makhatañaw wakisi.
  Christina kullakajj jiskʼachasaw akham säna:
  - Suma, jumana sapa propuesta lógica ukaxa qhipa maranakanxa.
  Jupanakax sarnaqasipkakïnwa, thakipan taqiniruw ch"axwapxäna.
  Weidemeesters ukanakax imill wawanakan apnaqapkän ukanakax uñisirinakaruw t"unjapxäna particiones, unidades tecnológicas, generadores ukanakamp chika, estatuanak katuntapxäna, uka estatuanakax janiw qhathu jikxatañatakix pachanïkänti, estatuanaka, quri baños, ukanak qhipäxanx piratanakax imantasiñ yant"apxäna.
  Aka pachanx Christinax jan suyt"ataw Astarte diosampiw amparat amparat nuwasïna.
  Uka axsarkañ nuwasirix mä granada jaquntäna, ukax jaquqaniwa, jak"atw p"akjatäna, espadap ch"allxtasa. Pä wali yatxattʼat esgrimanak taypin nuwasiñaw qalltäna.
  - Janiwa ch"axwañakiti, Adolf. - Imill wawaxa waynaru jach"at arsüna. "¡Naya pachpaw uka jan walt"äwir saykatañ yant"ä!"
  - Ukat jumanakax ukhamaraki! - sasaw filibusters jach"a diosax säna.
  Kunapachatï pä yatxattʼat chachanakax nuwasipxi ukhaxa, mä thayapuniwa, ukampis yatxattʼat warminakax nuwasipxi ukhaxa, ¡mä tornado ukhamawa!
  Christinax jank"akiw amuyasïna, uñisiripax taqi técnicas básicas ukanakan yatiqatätapa, ukat jupar atipt"añax janiw faciläkaniti. Astarte, qalltanx t"ijt"añ yant"äna, ukampis jan walt"ayatax janiw q"añut thayt"aykänti. Uka tawaqux mä akatjamat qhipäxar kuttʼañjamäkaspas ukhamaw chʼiqa ladopar luqtäna. ¡Svetlanax janiw alasirïkänti! Jupax mä lunge ukak uñacht"ayäna ukat uñisiriparux ch"iqa tuqirux wali ch"amampiw ch"allt"äna. Uka horasanjja, amuytʼasisaw masipar katjañ yantʼäna ukat jan jarkʼaqataw ladopar jaytäna. Mä chʼaphi chʼaphiw mä aycha chʼiyjäna, imill wawajj janiw jankʼak sarjjänti, kayunakapas chʼiyjatäjjänwa.
  Uka usuchjatax Astarte-n nuwasiñ suma uñnaqapwa jisk"achäna, ukat sarnaqatapax juk"amp llamp"u chuymanïxänwa. Aka chiqanx Christinax mä maniobra lateral luratayna, ukatx jank"akiw cepillo ukx khuchhuqatayna. Uk uñjasax Astartex p"iqipampiw jawq"jañ atipxatayna, ukampis ukax qhipa askiw jikxatasïna. Jutïr columpiompixa, Svetlanax p"iqipat phust"asïna.
  - ¡Bravo! - sasaw Fuhrer jaqix säna. - Jilïr clase.
  - Janiwa taqi kunsa uñjktati.
  Walja kutiw amparamp amparamp nuwasiñax utjawayi. Awisax kisunakapsa apnaqapxarakïnwa. Imill wawanakax wali yatxatatäpxänwa, mä kamachirjamaxa, mä sapa equiponwa sarnaqapxäna ukat pä panini jan ukax kimsani amparamp amparamp nuwasipxirïna. Ukhamatwa mä motley pack ukamp nuwasiñan ventaja churapxäna. Ukhamaraki, bioingeniería ukatxa selección artificial de genes ukanakaxa incubadoras ukanakanxa mä efecto ukaniwa.
  Ukat kunatix wali wakiskirïki ukax qhanaw piratanakax thaya kayunak katuqapxäna. Janipuniw mä chʼamani, nayrar sartasir uñisirimpi nuwasiñapäkänti, jupajj janiw tanquenakaru, robotanakaru, ni layqanakan maldicionanakaparus ajjsarkiti. Ukat nayrïr kuti kunampis jikista ukhajja, jan waltʼäwinakaw utji.
  Piratanakax qhipäxar kutt"apxäna, qhipäxar kutt"apxäna, yaqhipanakax jaqinakjam arnaqasipxäna, yaqhipanakax mä akatjamat axsarañ qalltapxäna ukat robotanakaparuw ch"axwapxäna. Amuyatajja, Adolf chachan magia experimentonakapajj ukanak tukuyäna.
  Alemania espacial ukankir soldadonakax jach"a ninanak jaquntapxäna ukat walja kutiw espadanak apnaqapxäna.
  Uka erizo sat animalas wali sumwa sarnaqäna. Jiskʼa ukat jankʼak lurañ yati, metalat lurat granadanak lurañ yati. Ukat janiw jan walinak ch"axwkänti.
  Imill wawanakax jupanakpachaw jaquntasipxäna, chiqpach nuwasiñanx reacción ukax juk"ampiw jilxattawayi. Walja virtual anatäwinakat sipansa, jukʼamp sumwa nuwasipjjäna, ukanjja jiskʼatpachaw yatichatäpjjäna. Ukampis kuna jan waltʼäwinsa jakañ munañaw utjäna, ukhamat qhepat waljaptañataki. Ukhamaraki, taqpacha kunaymana arsenal, ukhamaraki Velcro espacial, ukaxa sapa patakata pataka apnaqatarakiwa. Adolf jilatasa, jupatakejj janiw taqpach costumbrepäkänti, jupanakajj ukanak apnaqarakïnwa. Kimsa piratanakaruw kisu pasta ukar liwxatäna, ukat wasitatwa varita mágica ukamp apnaqäna. Mä kutejja, mä jiskʼa tʼaqaw layqasiñ armar chʼalljjtäna, ukat chikataruw pʼakjatäna. Ukampis Adolf chachajj mä hechizompiw uka varita kuttʼayäna:
  - Janiwa! Ukat kuna magiajj kunjamsa arjjatasiñ yatispa ukajj wali askiwa. ¡Juman jan wali luratanakapat almamar jarkʼaqañaw jukʼamp chʼamajja! - Uka waynax Fuhrer waynaruw yapxatäna.
  Mayampiw mä magia jawirax varita taypit t"ijtäna ukat electrónico p"iqinakaruw jaquqanïna. Jisk"atpachax walja trampas subdimensionales ukanakaruw jan ch"amanchawayi.
  Stella kullakajj kayup wal usuchjasïna, ukampis nuwasiskakïnwa.
  Panpachan chhaqtäwinakapax wali jach"änwa, juk"ampirus piratanakatakix wali jach"änwa. Imill wawanakax jiwapxarakïnwa, Christinax qharürukiw niya taqinimp jikisïna, ukampis sapa chhaqhatapax wali llakiskañänwa. Walja imill wawanakaw nuwasipxäna, usuchjasipxarakïnwa. Piratanakajj galaxia markpachar ajjsarayasipkäna ukajj janiw inamayäkänti, jan ukasti barcor mantañ tanquenakamp nuwasiñajj chʼamakïnwa.
  Jupanakat maynïrix wali ch"amani ukat jichha pachankirïnwa, qhipäx tuqir autot saratayna ukat phisqa imill wawanakar mä kutikiw jiwayatayna, ukat erizo ukarux chikat khuchhuqatayna. Adolf chachajj jan chʼamani hechizompiw jarkʼaqäna, ukatsti uñisirinakaruw kuttʼjjäna. Almapax t"aqhisiñat ch"iyjataw uñjasiwayi, mä imill wawax, mä pachanx, robots ukan akapachan mä qawqha ch"axwawinakampiw larusitayna. Jichhasti, pisin jakasir jaqix jiwatäxiwa, jichhakamas janiw jiwatanakar jaktayañ yatiqkiti. Aka pachanx Fuhrer wayna layqax jach"a jan walt"awiparuw puri.
  Jarran layqax nina sablempiw thakhin sayt"asïna.
  - Jumax mä wawanïtawa, uñjtwa, mä kasta especial, jan uñt"at magia. Inas jumajj jiwasan layku jakʼachasisma? Liga de Mundo Inferior ukankirinakax taqi chuymaw qullqimp premio churapxätam, ukat inas mä uraqpachan ist"asir esclavonakamp phuqhantat uraqir churapxchisma.
  - ¿Kunatsa jan jank"aki galaxia? - Adolf jilataxa sawkasisaw jiskt"äna.
  Layqax janiw uka k"uchirt"äwinak amuykänti:
  - Nayax yatxatwa, ch"amamampixa, juma pachpa imperio lurañaxa mä juk"a pachakiwa. Ukhamajj lurasispawa, mä galaxia ukhamaraki.
  - Ukampis amuyataxa, ¡jan jumampi! - Fuhrer ukaxa mä viga uka layqaru khithatayna.
  Jupax jank"akiw jupamp nuwasïna ukat jupa pachpaw jawq"jäna, ukhamat Hitler chachan isipax ninamp nakhantawayi, jupax qhipäxar jalt"añ atipkchïnsa. Ukatxa, Fuhrer sat barcox janiw mä magia tuqis nina naktäwinak chhaqtaykänti.
  - ¿Kunsa katuqapxtaxa? Janiw ukham juma pachpar atinisiñamäkiti, Adolf.
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw muspharäna:
  - ¿Kunjamatsa sutixa yatta?
  Uka tuqitxa, mä chuckle:
  - ¡Nayjama ch"amani layqanakaxa taqi kunsa yatipxi!
  Jupax wasitatwa Fuhrer waynarux jank"ak puritayna. Jupax jaquntat pulsarat jaltxataynawa, mä viga antutatayna, ukat mä katariw uka thujrut t"ijtäna. Jupax thaya taypinw liwxatäna ukat layqa jaqin larusiñapatakix t"unjasïna:
  "Janiw hiperondas magia uñt"ktati, jan ch"amani." Ukatwa jumarux jankʼak uñjasipxasma. Ukhamasti, ¿kunampis jumar kusisiyasma?
  Adolf jupax troll ukar jaltawayxäna, kunjamtix yatichapkän ukhamarjam barrer lurañ yant"asa, ukat qhipäxar jaquntatäna. Ukat Fuhrer waynax mä hechizo uñxatt"äna: walja hielos ukanakaw alaxpachat jaquqanïna, ukax layqax jisk"achat sonrisaruw puriyatayna.
  - ¿Akax taqpach lurañax wakisispati? ¿Kunjamarak aka tuqitxa? - Layqaxa mä hechizo murt"asïna ukatxa ch"uxña olada apayanitayna.
  Adolf-arux chhuxriñchjasïna ukat anillonakaw uñstäna. Fuhrer waynax jaltxañ yant"äna, ukampis ch"iyar pitones ukanakan amparanakapamp t"unjataw uñjasïna. Uka waynarux cadenanakjamaw chint"apxäna ukat ch"amakt"ayañ qalltapxäna. Fuhrer waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Jiwayirinaka!
  Uka layqax akham sasaw chuym ch"allxtayäna:
  - Jisa, nayaxa mä huracán de aniquilación ukhamawa. Juramento lurañamawa, jumax yateqerijaruw tukusma ukat nayax antutapxäma.
  - Janiwa! - Hitler poseído ukarux jaysawayiwa, instinto de autopreservación ukar uñtasita.
  - Ukatxa! - Layqaxa sist"asïna.
  Mä jawiraw saxranakan ch"amapax Fuhrer ukar jaquqanïna, ukax t"aqhisiyatayna ukat cuerpopan sapa celulap ch"iyjatayna. Wali llakiskañänwa, wali llakiskañänwa, ukatwa mä lobo ukham warariñ munta. Ukax ñik"utamax capa capa apsutäkaspas ukhamawa ukat junt"u hierrompiw warantatäspa.
  - Walikiwa, jichhaxa ist"apxitati? - Jarranaxa wali axsaraña arumpiwa jiskt"äna. - O!
  - Janiwa janipuniwa! - Fuhrer jupax qhipa ch"amapampiw säna. - Jan walir luqtasax almaruw t"unjani, ukax janchit sipan juk"amp wakiskiriwa.
  Uka jan wali troll ukax larusitaynawa:
  - Jan amuyt"asir jaqi, nayar luqtañakiw jan wali alma qhispiyañataki. Jichhasti Gehena markaruw jaqunukuñ munta. Janchimax phichhantatäxani uka qhipatxa, mä chiqaruw khithapxäma, kawkhantix taqi jaqinakan infierno tuqit sarnaqäwinakapax muxsa samkanakar uñtasitäni. Tremble, desgraciado mä.
  Adolf jilatajj akham sasaw thuqtʼäna:
  - ¡Jan amuyt"asir amenazanaka!
  Mä istʼañjam qʼañuw uka qhepat istʼasïna:
  - ¡Ukhamaxa phichhantaña!
  Nina naktäwix Hitler jilataruw chʼamaktʼayäna, ukat ñikʼutapas chʼiyjañwa qalltäna. Jupax nayratpach khuyapt"ayasiñ mayiñ munäna, janiw, janiw jiwañatakix wakicht"atäkti. Jan ukax inas, uka amuyt"awix subconscientemente amuyujar purintäna, jutïrinx jan sinti khuyapt"ayasir uñisirijat sipan juk"amp anatt"añajawa.
  Umajj nina nakhantayäna, ukat Fuhrer sat barcojj qhespiyatäjjänwa, ukat qʼañu qʼañunakampi jaytatäjjänwa, uka qʼañunakajj jukʼakiw wali chʼaphi chʼakhanakap chʼuqtʼäna. Elf Buckingham jupax nayraqatapan uñstäna. Mä qhanaw Alemania espacial generalar muyuntat qhant"äna, ukat jupax jachaqt"asïnwa.
  Mä jiskʼa arunakampiw akham säna:
  - Jumax Jarran, jumax amuyatati wawarux chuym ust"ayañ munta?
  Uka jisktʼar qhanañchañatakejj mä oxidado chhuxriñchjasiñaw utjäna:
  - ¡Janiw jiwasan ch"axwañasarux mantamti, duende! Jan ukhamäkanixa, wali jan wali tiemporuw puripxäta.
  Uka suma uñnaqt"an jaqinakan representantepax perla kisunakap uñacht"ayasaw akham jaysäna:
  - Nayax uñjtwa, janiw mä sofisticado ukham juramento lurañjamäkiti. Mä juk"a llakisiñjam mä wawar arsuñaw amenazañat sipansa.
  Troll ukax colmillos ukanakap qhant"ayäna:
  "Galaxia uraqpachan átomos ukar ch"iqiyapxäma, ukat almamarux ch"iyara p"iyaruw ch"allt"apxäma, ukat cuasar ukar janchim ch"allxtayapxäma."
  - ¡Mä juk"a suma! - Uka duendexa mä pulsar ch"uqimpi ch"uñuyatawa. Troll, liwxatasinxa, ch"amampiw parried, mä phichhantawiw ajanupan uñstäna.
  - Ukat jumax ch"amanïtawa! - Troll"an ajanupax ch"amakan desove ukan maskarapjamaw t"ijtäna. - Ukampis nayax janiw ch"amanïkti. ¡Akankätawa!
  Layqax mä regalo apayanitayna, ukax duendex qunquripampiw jaquntäna, ukat mä t"ijtäwimpiw kutt"ayatayna.
  - Janiwa, ¡janiw nayarux muspharaykituti! - Buckingham jilataxa jaysataynawa. Smith jilataruw uñtäna, jupax varita apthapisinx ch"allt"añ yant"äna. - Janiwa wakiskiti, masija, sarañamawa masinakajar yanapt"añataki. Aka waynax nayratpach sinti ch"amap apt"asiwayi, naya pachpaw juparux apnaqañ yatta.
  -Jumax sinti juma pachpat atinisitawa, ukampis ¿kunas aka tuqitxa! - Troll"an amparanakapax jilxattawayiwa, ukat jach"a fantasmas ukanakaw jupanakat jilxattañ qalltapxäna. Ukanakax kunayman kasta freaks, ch"aman dinosaurios ukat nuwasiñ maquinanakaw utjäna.
  - Jach"a, ch"axwañani! - Duende amparapaxa ventilador ukham sayt"asïna, ukatxa cascadas de ch"aman thuqhurinakaw uka manqhat mistuñ qalltapxäna. Fantasma ukanakax tantachasipxäna, ukat titanes ukan nuwasïwipax qalltawayi, ukax jan uñjkañ ch"ama uñacht"ayi.
  Uka magia ch"axwäwin balanzanakax mä chiqat yaqha chiqaruw liwxatasïna, warariñanaka ukat chuyma ch"allxtayir arnaqasiñanakas ist"asïna.
  Chika q"ala jan isin Adolf chachajj mä somnambulista ukham sarnaqäna, walja jiwat cuerponaka ukat cuerponakan jiskʼa tʼaqanakapwa uñjäna, ukhamarak mecanismos arrugados ukanakas uñjarakïnwa. Ukhamatwa chʼamañchtʼäna, ukat técnico pisonak manqharuw mantarakïna.
  Uka jan wali samkax samañapampix phichhantañapawa
  ¡Juramentwa, janiw awki markamar aljantkäti!
  Jañchix ch"iyjata, t"aqhisiñamp phuqt"ata
  ¡Ukampis mä soldadon ajayupajj janiw phenqʼasiñ aguantkaniti!
  Mä jiskʼa jiskʼa tʼaqaw Fuhrer sat chachan pʼeqepan uñstäna. Christinax nayrar ch"axwäna, chiqpachansa jupatakix wali munasiñampiw uñjasïna ukat wali munatänwa.
  Ukat jupatakix mä wawaw yuriñapäna, jupax Kimsïr Reich ukan herederopar tukuñapatak chʼamanïki ukanakat maynïriwa.
  Imill wawaxa juk"ampi juk"ampi sarnaqäna, ch"iqa tuqiru ch"iqa tuqiru ch"axwasa. Uka katuntat armanakjja taqe chuymaw apnaqäna, kayunakapas apnaqarakïnwa. Zapatonakanjja, mä aparatow utjäna, uka aparatojj kayu dedonakajj sarnaqkäna ukhajj tentáculos ukanakaruw activarïna.
  Ukat ukax katuntat armanak apnaqañax wali askïnwa. Ukat jukʼamp chʼamäki ukajja, kunapachatï masinakapajj jiwapkäna ukhajja, Christinajj sapa jiwat cuerporuw jachaqtʼasïna, walja kutiw jan uñjkañ jiwat cuerponakat jachaqtʼasïna.
  Uka jan wali, sapa kuti jakasir Gertrude kullakajj jiwjjänwa. Jupatjja, kayunakapakiw qheparäna. Gerdax mä juk"a suertenitaynawa, purakapanx mä jach"a p"iyaw utjäna, ukat mä chuymapax metrallampiw khuchhurata, ukhamax, wali ch"amaw qhispiñatakix utjäna.
  Magda sat excéntrica cristiana sarnaqäwinakat yatiyirix pʼiqip phustʼayatäxänwa, ukhamarak amparaparus chʼalltʼasirakïnwa. Cheqas yaqhepajj mä jukʼa cuerpop aptʼasipjjäna, ukat waliptapjjañap suytʼäwiw utjäna.
  Chiqansa, janiw uka escuadrón nayratpach uñtʼañjamäkänti, ukat mä bomba termopreón ukamp tʼunjañax janiw chʼamäkänti. ¿Qhawqha imill wawanakas aka tuqinx wali jakasipxaspa? ¿Janit mä duendejj ukham luraspa? Ukat Fuhrer-atakix jupax Christina-x aka waynar uñisiñatakix wakicht"atäkaspas ukhamawa.
  Estados Unidos markan uraqipan ch"axwañax sarantaskakiwa. Pusi uñt"at: Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda jupanakax Texas markat pasawayapxi ukat Luisiana markaruw mantapxi. 30 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx wali junt"u uruwa. Estadounidenses jupanakax wali qala chuymampiw sayt"asipxäna ukat contraataque lurañs yant"apxäna.
  Imill wawanakax tank sayt"ayapxäna ukat turnasisaw apuntapxäna. Jupanakajj wali munasirïpjjänwa. Ukat nayraqatapanjja, Sherman ukat Pershing sat familianakaw utjäna.
  Gerdax uka apt"asisaw q"ucht"awayi, akham sasaw ch"iyar jaquntawayi:
  - Ch'iyara...
  Charlotte kullakajj fusil aptʼasisaw akham saskakïna:
  - ¡Ajjsaraña!
  Christinax mä conchampiw ch"allt"asi, Sherman torretap khuchhuqawayi ukat saskakiwa:
  - Ch'iyara...
  Magda kullakajj Pershing chachan torretap tʼunjasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ajjsaraña!
  Gerda kullakajj wasitatwa proyectil jaqontäna ukat sierrajj akham sänwa:
  - Ch"axwañanxa...
  Charlotte kullakajj jawqʼjasaw akham säna:
  - ¡Armagedón markataki!
  Christinax mä proyectil ukamp phichhantawayi ukat akham sasaw arnaqasini:
  - Uka campanario ukanxa...
  Magda kullakax chiqaparuw ch"axwawayxi ukat akham sasaw saraki:
  - ¡Uñisirinaka!
  Gerda kullakajj wasitatwa thuqtʼäna ukat akham säna:
  - Mäkipaña...
  Charlotte kullakajj mä proyectil apsusaw akham säna:
  - ¡Ukaxa turkañawa!
  Ukat imill wawanakax sawkasipxatapatx mäkiw larusipxäna. Chiqpachansa, jupanakax wali jach"a q"uchu q"uchunakäpxiwa.
  ¡Ukat jach"a yatichirinakax tirupxi! Ukat kunjamsa chiqaparu chʼaxwapxi. Ukat ukhama chiqapa, jach"a clase francotiradores ukanakar uñtasita.
  Gerda, kunjamtix jupax ch"axwaski ukhamarjamaw q"ucht"añ qalltawayi:
  - Nayaxa...
  Charlotte, fusilamiento, ukax sarantaskakiwa:
  - May mayanaka...
  Christinax ch"allt"asi, akham sasaw jach"at arsu:
  - ¡Imill wawanaka!
  Magda, Sherman ukar ch"axwasa ukat khuchhuqasa, sarantaskakiwa:
  - Justu...
  Gerda, fusilamiento, thrusti uka arunakampi:
  - Kunapachatixa jamp"att"asi...
  Charlotte kullakajj mä proyectil apsusaw akham säna:
  - ¡Acaricia!
  Christina, jupax irnaqawipat jaqunukurakïnwa, jupax tuiteó:
  - Machaqa...
  Magda kullakax irnaqawipat jaqunukuwayi ukat akham sasaw saraki:
  - Pilikula....
  Gerda, ch"axwaña, sarantaskakiwa:
  - Uñtaña...
  Charlotte, fusilamiento, jupax saskakiwa:
  - Uka chiqaru...
  Christina kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Uka alfombra ukanxa...
  Magda kullakajj mä proyectil apsusaw akham säna:
  - Thuqtaña!
  Gerdax pallapallampiw arnaqasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Chaquetas ukanakax...
  Charlotte kullakax irnaqawipat jaqunukuwayi ukat akham sasaw saraki:
  - Rayanakampi...
  Christina kullakajj mä proyectilamp chʼiyjäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - Uka qutuxa...
  Magda kullakax uka regalo apsuwayxi ukat jupax akham siwa:
  - Pantalunanaka!
  Gerda kullakajj proyectiles ukanakamp jawqʼjasaw arnaqasïna:
  - Nayrja....
  Charlotte kullakajj joystick sat cheqar chʼalljjtayasaw akham säna:
  - Qharüru...
  Christina kullakajj proyectilamp jawqʼjasaw akham säna:
  - Imill wawanakampixa...
  Magda kullakajj chʼamampiw akham säna:
  - Jupanakax sarnaqapxi...
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - May mayanaka!
  Charlotte kullakajj mayamp qʼochtʼäna6
  - Alwa pachakama...
  Christina kullakajj akham saskakiwa:
  - Imill wawanakampixa...
  Magda kullakajj akham sasaw arsüna:
  - Jupanakax sarnaqapxi...
  Gerda kullakajj akham siwa:
  - May mayanaka!
  Sherman ukan ataquepax tukusxänwa, niya taqpach tankinakaw t"unjatäxäna, ukatx mayninakax jaltxañ qalltapxäna. Ukat alemananakax kusisitaw arnaqasipxi.
  Gerda kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukhamaw jikxatasi... ¡Yankees ukan chuymanakap qhatiyapxta!
  Charlotte kullakajj mä jukʼa chuym ustʼayasisaw arupan säna:
  - Ukat rusanakax, nayax amuyta, kusisitaw jikxatasipxi, kunatix jiwasax estadounidenses ukanakamp ch"axwañanx janiw jakäwitak ch"axwktanti jan ukasti jiwañatakiw ch"axwapxtanxa.
  Christinax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Stalin chachax wali sumwa qhipäxar ch"ankhachapxistaspa!
  Magda kullakax mä jach"a jach"a tukusaw chiqanchawayi:
  - Serio ukhamakipansa, ¡mä ch"amaw utji!
  Gerda kullakajj musculoso amparanakap loqjjatasaw akham säna:
  - Nayatxa, janiw kunjamatsa Stalin chachax jiwasamp ch"axwañar mantañapatak wali ch"amanïkaspas ukham amuyktti. Ukat jiwasatakix nayraqat América ukat Gran Bretaña ukanakar katuntañax juk"amp askïspawa, URSS markar nuwasiñat sipansa.
  Charlotte kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqansa, pä frente tuqin jan ch"axwañax juk"amp askiwa. Gran Bretaña markat parltʼañäni, ukajj wali chʼamäspawa.
  Gerda kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Ay imillanaka, nayax mä AI sarnaqäw aka tema tuqit qillqt"awayta.
  Charlotte kullakajj masiparuw wali sum amuytʼayäna:
  - ¡Walikiwa, ullart"apxam!
  Ukat Gerdax exposición ukaruw sarawayxäna;
  . Walja paralelos ukanakaw utji, universos-universos ukan ventilador ukham doblados. Aka ukanakat maynïrinjja, Hitler chachajj 1941 maranwa URSS markamp jan chʼajjwañ qalltañ amtäna . Chiqansa, janiw jach"a imperio soviético ukampix mä ch"axwäw qalltañjamäkiti, Gran Bretaña markax qhipäxankiwa. Ukhamarus "Main Kaf" ukanx jutïr Fuhrer jupax qillqt"iwa, Alemania markax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin atipt"añapatakix nayrïr razón ukax pä frente ukan ch"axwañapawa.
  Ukatjja, Hitler chachajj tiempompejj Lobo Messing sat profeciat amtasïna, uka profeciajj Fuhrer sat chachajj inti jalsu toqen chhaqtjjañapataki ukat qhepäjjap pʼakjatäñapatakiw amtasïna.
  Ukanjja, Gran Bretaña markar qʼal katuntañkamaw guerra lurañajj utjäna, ukat nayajj akham sasaw tukuyta. Ukhamarus Yugoslavia markanx Alemania markar jan walt"ayañax utjawayi, ukat Barbarossa uka amtax junio phaxs tukuykamaw apayañapäna. Ukax sañ muniw inas janïr juyphi pachax Moscú ukat URSS markan jach"a suyunakap katuntañatakix pachax utjkchïnti. Ukat juyphi pachanx alemanonakax, ukax qhanaw Fuhrer jupa pachpar atinisiñatakix, janiw ch"axwañatakix taqpach wakicht"atäpkiti.
  Ukhamarus Creta markar katuntasax alemanes ukanakarux jach"a chhaqtäwinakaw aterrizaje ukan ch"amanchawayi, ukat Fuhrer ukax Gran Bretaña markar wali uñisiñampiw phichhantawayi, nayraqat tukjañ amtäna.
  Pallapallanakan agregado ukan yatiyawipax, jupax qhipa tanques soviéticos ukanakaw mayo urun desfile ukan uñjäna: T-34 ukat KV-2, ukax mä impacto ukanïnwa. Qhipa tanquex 152 mm pistola ukampiw taqpach alemanes ukankirinakarux wali ch"amanchawayi. Hitler chachajja, mä jukʼa amuytʼasajja, jachʼa tanquenak lurañan jankʼak irnaqañapatakiw mayïna. Mä taqpach serie de proyectos jach"a maquinanakatakiw uñstawayi. Ukat mä jach"a cavalgada de tanques uñstayañkamax URSS ukamp ch"axwañ jan qalltañax juk"amp askiwa. Nayratpachaw mayo phaxsinx alemanonakax kimsa divisiones de tanques ukar Libia markar apayapxäna. Junio qallta phaxsinx Rommel jupax Tolbuk markaruw ch"axwañ qalltawayi, ukatx kimsa urunak ch"axwañ tukuyatatx aka ch"aman chiqawj katuntawayi.
  Uka qhepatjja, alemanonakajj Egipto markaruw nuwasipjjäna. Britániconakax janiw Wehrmacht ukan jilïr ch"amaparux saykatañjamäkänti. Alemania markankirinakajj jukʼamp chʼamanïpjjänwa, jakhüwinakapansa, organizacionansa jukʼamp chʼamanïpjjänwa. Ukhamarus, británico colonial soldadonakax janiw chiqpachans ch"axwañ munapkänti. Jupanakan moralapax jiskʼakïnwa ukat jukʼamp jukʼampiw jilxattawayi.
  Nayratpachaw julio phaxsinx alemanonakax Egipto markar katuntapxäna. Canal de Suez uksat makhatasinx Palestina markaruw mantapxäna. Inglés jaqinakax jaltxapxänwa... Irak markanx mä sartasiwiw utjawayi, ukatx alemanes ukanakax niyas jan ch"axwañampiw ukar mantapxäna. Mä juk"a pachatxa, Oriente Medio taqpachaw t"unjawayxi... Agosto ukat septiembre phaxsinakanx alemanes ukanakax markanaka ukat plazas ukanakaruw katuntapxäna. Ukat jupanakarux janiw maquina soviética ukan ch"axwañ maquinapampix uñch"ukipkänti, jan ukasti jisk"a británico soldadonakampi, fuerzas coloniales ukanakax janiw sinti disciplinadas ukat nuwasiñ munapkänti, ukat unidades primitivas de árabes ukanakampiw uñch"ukipxäna.
  Hitler chachajj jachʼa territorionak katuntäna. Septiembre phaxsit tukuyarux Gibraltar markaruw katuntapxarakïna. Franco chachajja, británico jaqenakan wartasipjjatap uñjasa, ukat nazis ukanakan katuntatäñ ajjsarasaw alemán soldadonakan pasapjjañapatak iyaw satayna. Uka nuwasiñajj mä jukʼa tiempotakikïnwa. Alemania markankirinakajj wali yatiñampiw ukat wakichtʼataw phoqapjjäna, ukampis pachpa fortalezajj janiw sinti wakichtʼatäkänti.
  Uka qhipatx alemanonakax Francia markan Francia markan yänakap niya jan sayt"asisaw katuntapxäna. Wali askiwa, jichhax mä juk"a jayaruw pallapallanakax yaqha chiqar apatäspa.
  Juyphi pachanx Hitler jupax Sudán ukat Etiopía uksanx mä jach"a ch"axwaw qalltawayi, ukatx África uksanx nayrar sartañ qalltaraki. Mä juk"a pächasiñatsti, Fuhrer jupax amtawayi: ch"iyar continente ukx apsuñäni ukhax taqpach apsuñäni. Ukhamarus britániconakax janiw yänakap imañatakix ch"amanïpkiti. Alemanes ukanakatakix jach"a jan walt"awix janiw británicos soldadonakakiti, jupanakax nazis ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, jakhüwinakanx ukhamarak nuwasiñ askinak lurañataki, jan ukasti yatiyawinak ch"amanchatawa, suministros ukanakamp jan walt"awinakawa, ukat África uksanx wakiskir thakhinakax jan utjatapawa.
  Ukampis alemanonakax sistema totalitario rígido ukampix wali suma wakicht"atäpxatap uñacht"ayapxäna ukat jach"a jaya chiqanakar sarañ yatipxatap uñacht"ayapxäna. Ukhamat URSS markanx fascistanakax janiw jach"a jach"a uraqinakamp aynacht"ayatäpkänti - África markax territorio ukat jaqinakan Rusia markat sipanx juk"amp jach"awa, jan ukasti Ejército Rojo ukan qala chuyman ukhamarak fanatico ukar saykatatapampiw aynacht"ayapxäna.
  Ukat chiqans África uksanx janiw juyphi pachax utjkiti.
  Diciembre phaxsinx Japón markax qhipharux Perú Puerto ukarux atacataynawa. Estados Unidos markax waliw samurai ukanakarux Asia ukat Pacífico uksankir colonia británica ukanakar manq"antañapatak jaysañapa, ukax qhanaw amuyasïna. Ukat ukhamatw Japón markax mä ataque sorpresa ukamp América markar jan ch"amanchañapatak wayt"ata. Ukat jupanakax atipjapxänwa. Ukat Asia tuqinx walja operacionanakaw wali sum lurasïna. Marzo phaxsinxa, Hitler chachax Japón markan nayrar sartañapatak axsarasaw Irán markar mantawayi, ukat uka chiqat alemanonakax India markaruw mantapxäna. Qhanaw pä patak phisqa tunk alemana divisiones ukanakax juk"ampiw niya jan arxatir India markar katuntañataki, ukat técnicamente qhipharkir Irán markar katuntañataki.
  Hitler, chiqans, juk"amp ch"amanchawinak África ukat India uksar apayasa, mä jach"a jan walt"awiruw puri - Stalin jupax Europa uksa contra mä campaña de liberación qalltaspawa.
  Ukampis Ejército Rojo ukax janiw jichhakamax jank"akïkänti. Taqi pachan ukhamarak jaqinakan p"iqinchiripax ch"am apthapiwayi, ukampis janiw nayrïr ch"axwawir mantañatakix ch"amanchawaykiti. Inas Stalin chachajj uka jachʼa chʼajjwäwit jan juchañchañ munkchïna. Ukat Finlandia markankir empresajj janiw suma suytʼäwinak utjañapatak chʼamañchkänti.
  Ukatwa, Alemania markankir soldadonakajj Europa toqetsa, Asia ukat África uksa toqerusa jaljtasipkchïnjja, Stalin chachajj janiw jankʼak ukanak aprovechañ munkänti. Ukatxa, Wehrmacht sat barcon chʼamapax sapa kutiw jilxattaski, uk yatiñasarakiwa. Alemania markan jach"a ch"axwäwinakan chhaqhatanakapax jisk"akiwa, ukatx yaqha markankir irnaqirinakax industrial producción ukax jilxattawayiwa. Ukhamarus Wehrmacht ukax khiwis ukat kunayman formaciones coloniales ukanakamp phuqhantatänwa.
  Alemanes jupanakax batallones de construcción, conductores, unidades traseras, convoys ukat juk"ampinakat yaqha markankir jaqinakampiw lantintapxäna. Wayn tawaqu soldadonakax ejercitoruw jawstʼatäsipkäna. Ukat tunka paqallquni maraniru ukat jilïr pallapallanakarus armanakampiw uchapxäna.
  Wehrmacht ukax divisiones ukanakaruw jilxattawayi, ukatx sapa patakatx yaqha markankirinakax jank"akiw jilxattawayi. Ukat armanak lurañas jankʼakiw jiljjattäna. Machaq tanque Tigre ukax nayrïr jach"a auto ukham lurañ qalltawayi.
  Mayo phaxsin 1942 maranx Wehrmacht ukax Sudáfrica markaruw mantawayi, nayrax waranq waranq kilómetros ukch"a ch"axwawayxi. Madagascar markax junio phaxsinw jaquqaniwayi... Estadounidenses jupanakax jan suertenipxänwa, Midway ch"axwäwinx aka universo ukan atipt"apxäna. Océano Pacífico uksan dominación ukax Japón markaruw pasawayi. Ukat Tercer Reich ukax Birmania, India, Sudáfrica ukat juk"amp markanakar colonia ukanakamp ch"amanchasisaw walja kutiw avionanakax juk"amp lurawayi, ukat Gran Bretaña markarux ataque aéreo ukham lurawayi. Alemanonakax machaq ch"aman bombardero Yu-188 ukat DO-217 ukanakanïnwa. Ukat jupanakax Gran Bretaña markaruw ch"amanchapxäna, jakhüwinakampi ukhamarak calidad ukamp ch"amanchasa.
  Britániconakax janiw ukhamäkänti, colonianakap chhaqhayasisa ukat submarino ukan ch"axwäwimp uñjasisax avionetas ukat yaqha yänak lurañax juk"akiw utjäna. Nazis sat jaqenakajj wal chʼamachasipjjäna. Ukat agosto phaxsit tukuyarux uraqir puriñax utjawayi. Machaq Alemania Tigre tanques ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna. Inglaterra markan chʼaxwäwinakax pä semanat jilaw utjäna, ukat katuyasisaw tukuyäna.
  Uka qhipatx alemanonakax títeres gobiernop utt"ayapxäna, ukat Inglaterra markan machaq, taqpach legítimo rey uñstayapxäna. Gran Bretaña marka pachpaw Tercer Reich ukan jarkʼaqatäjjäna. Flotapajj niya taqpachaw alemán ladopar sarapjjäna.
  Stalin jupax janiw uraqir puriñ pachanx uñisirinakarux ch"axwañ atinakänti. Ukat Alemania ukat URSS uka markanakax jan agresión tuqit mä pacto lurapxäna. Ukhamarus estado fascista ukax wali ch"amanïxänwa.
  Churchill chachajj Canadá markaruw jaltjjäna, ukat Estados Unidos markan yanaptʼapampiw nuwasiñajj sarantaskañapatak chʼamachasïna. Ukampis Hitler chachajj amtirïnwa. Operación Icarus ukax arktawayiwa, Islandia markan uraqir puriñkama. Qhipa chiqaw kawkhantix avionetas estadounidenses ukanakax Tercer Reich uksar puripkaspa ukax katuntatawa.
  Uka qhipatx Groenlandia markar ch"amanak apañaw qalltawayi. 1943 marajj naval chʼajjwäwinakanwa pasäna. Kimsïr Reich sat barcojj peróxido de hidrógeno sat submarinonakanïnwa, uka barconakajj sapa horajj 35 nudos ukchʼa velocidadampiw sarapjjäna, ukat Estados Unidos markankir barconakaruw atipjapjjäna.
  Argentina markax Estados Unidos markamp ch"axwañ yatiyäna, ukatx alemanes ukanakax ukanw soldadonakap tantacht"añ qalltapxäna.
  Nazis ukanakax pä uruw Suiza markar katuntapxäna, Suecia markasti paqallq urunak katuntapxäna, Europa markarux q"al apnaqapxäna.
  Australia markax katuntatarakiwa, ukampirus uka invasión ukax Japón markamp chikaw lurasiwayi.
  1944 maran primavera phajjsinjja, Alemania markajj walja barconak apthapisin Canadá markaruw purinïna. Uka pachparakiw Alemania ukat Japón markankir soldadonakax México markar mantapxäna. Brasil, Venezuela, Chile ukat yaqha estados ukanakax Estados Unidos markamp ch"axwañ yatiyapxäna. América markar ataque ukax pä tuqit qalltawayi. Alemanonakax jach"a tanque "Panther"-2 ukaruw katuqapxäna, ukax "Sherman" ukat sipanx armamento, armadura ukat rendimiento ukanakanx wali askiwa. Ukat Alemania markankir avionanakajj janiw khitis ukhamäkänti.
  Alemán jet ch"axwirinakan superioridad cualitativa: ME-262, HE-162, ME-163 ukanakax estadounidenses ukanakat sipanx wali jach"änwa. Janiw ukakïkiti, alemán Arado jet bombarderos, Hélice ukamp apnaqat Yu-488 ukat wali axsarkañ TA-400 suxta motorani ukanakaw uñstawayi. Alemanes jupanakax Estados Unidos markat sipanx blindados ukanakan ventaja ukanipxataynawa, ukax juk"ampiw jilxattawayi serie E ukan tanques ukanakan uñstatapampi. "E"-25 ukax juk"amp sumaw jikxatasïna, mä autox armadura ch"axwañ cualidades ukaniwa "Panther"-2 ukar uñtasita, ukampis juk"amp k"acha ukat ágil silueta juk"amp jisk"a ukat armadura inclinada ukanakampi.
  Estados Unidos markax jach"a Shermans ukat juk"amp arcaico Grands ukanakamp armatänwa. Jupanakax janiw p"iqipan jach"a tanque alemán Pantera-2 ukar mantañjamäkänti, jak"achasiñatakis. Ukat Pantera-2 ukan armadura lateral ukax 82 milímetros ukch"a ángulo ukanïnwa, ukatx mä ricochet ukaw churasïna, kimsa cuartos de golpe.
  Alemania markankir MP-44 fusil de asalto ukax ametralladora americana ukat automático fusiles ukanakat sipanx juk"amp sumarakïnwa.
  Ch"axwäwinakanx alemanes ukanakax colonial soldadonakampi ukat anqäx markan divisiones ukanakamp ch"axwañampiw apnaqapxäna. Wehrmacht sat barcon chʼamapajj suxta patak divisionanakat sipansa jukʼampïnwa. Jach"a tanques "Tigre"-2, juk"amp nayrar sartat "Tigre"-3, "León", ukat juk"amp compacto "León"-2, axsarkañ "E"-100, ukat "Ratón"-2 ukanakax ofensiva ukan chikancht"asipxäna .
  Pusi tunk pusini mara tukuykamax "E"-50 maquinax uñstawayiwa, armadurapanx "Panther"-2 ukat sipanx juk"amp sumaw uñjasi, ukatx juk"amp ch"aman motoraniw utjaraki.
  Ukat uka serienjja, oraq manqhankir tanquenakaw utjäna, uka tanquenakajj oraqenkir maquinanakan apnaqatäjjänwa.
  Aka armax estadounidenses ukanakarux wali ch"aman impacto moral ukanïnwa. Yu-287, juk"amp ch"amani ukat jan walt"ayir jet bombardero, ukat qhipa mayjt"awinakax ME-262 ukax ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iqampiw aire ukan uñstawayi. Ukhamarakiw qhipa ME-1010 ukat TA-183 ukanakax machaq generación ukarux t"unjapxäna.
  Mä juk"amp nayrar sartat fusil de asalto MP-54 ukax juk"amp chiqaparu ukhamarak disparo ukamp uñstawayaraki ukat juk"amp k"achawa.
  Hitler chachan fuerzanakapan superioridad cualitativa ukax jan walt"ayawayiwa, ukatx frente americano ukax t"unjataw uñjasiwayi. Nazinakajj taqe cheqanwa nayrar sartapjjäna. Estadounidenses jupanakax janiw kuns lurañjamäkänti uka tuqit saykatañataki. Jupanakan F -2 jet ch"axwañ avionapax janiw atipt"känti ukatx Mustang ukar sipanx juk"amp jan waliw rendimiento ukan uñacht"ayata.
  Ukat Estados Unidos markan hélice ukamp apnaqat chʼaxwirinakax, principio tuqitxa, janiw alemán buitre jet ukanakamp chikachasiñapäkänti. Ukat Luftwaffe as ukanakax juk"amp wakicht"ataw jikxatasipxäna. Jupanakat waljanejj facturanak apthapisipkäna.
  Ukat tankeranakax atipjapxarakïnwa. Yämas Wittmann, jupax kunayman tanques ukanakanw ch"axwäw tukuyatatx juk"amp nayrar sartat Tiger-3 ukamp nuwasïna. 1944 mara tukuyarux alemanes ukanakax 100 tonelada "León Real" ukanïnwa, 1800 caballos de fuerza ukan motorani ukat 410 mm lanzador de cohetes ukanïnwa.
  Mä suma arma jaya pacha fortificaciones ukat edificios ukanakar saykatañataki. Ukat juk"amp askixa, niyas jan mantañjamawa taqi armas antitanques estadounidenses ukanakataki.
  Alemanonakajj sapa kutiw tecnología toqet jukʼamp sum lurapjjäna. "E"-50 ukax mä nivel de protección ukaruw puri, ukax cañón americano 90 mm ukatakix taqi ángulo ukanakat jan mantañjamawa.
  Alemania markankir blindado sat barconakajj jukʼamp sumäpjjarakïna, jukʼampejj armaduranakanjja. Fritz ukax Luftfaust ukar uñstayatayna, ukat mä juk"amp nayrar sartat Faustpatron ukaw tanques ukar mä kilómetro jila jayat mantañapatak ch"amanchatayna.
  Ukat Pershing sat barcojj 1945 maranwa uñstäna, uka tiemponjja alemán soldadonakajj México, Canadá ukat jilpach América markanakaruw katuntapjjäna.
  1945 maran febrero phajjsit 2 urunak saraqatarojja, Estados Unidos markajj Alemania ukat Japón markanakaruw katuyasïna. Eje jach"a ch"amanchirinakan pallapallanakapax Nueva York ukat Washington uksaruw jak"achasipxäna - janiw kuna ch"amas utjxänti.
  Uka katuyasiñax América markar katuntañatakiw ukat yänakap katuntañatakiw yanapt"awayi. Jichhax taqpach uraqpachax Tercer Reich ukat colonianakapamp aliados ukanakamp sapakiw utjäna. URSS markax mä satélite ukakiw qhiparäna: Mongolia. Ukhamatwa, mä jachʼa jan waltʼäwix utjawayi.
  Anqäx tuqit suma apasiñas utjkchïnxa, Tercer Reich ukat Rusia markanakax niyaw jiwañatak chʼaxwañar puripxäna, ukax qhanaw amuyasïna.
  Stalin jupax janipuniw Alemania markar atacañ amtkänti, kunapachatix Gran Bretaña ukat EE.UU. Amigos neutralidad ukax Hitler juparux Occidente uksan atipt"añapataki ukat atipt"añapatakiw yanapt"äna. Ukampis jichhax qhanstawayiwa, Tercer Reich ukax Rusia markatakix amtanakanirakiwa. Ukat URSS markax ideología comunista ukampiw Nacional Socialismo ukarux mä jan walt"äw utjayawayi.
  Hitler chachajj mä jachʼa chʼajjwäwitak chʼamanak apthapiskäna. Wehrmacht ukax waljaniruw tukuwayxäna, waranq wila masinakaruw puripxäna, niya kimsa tunk millones pallapallanakaw utjäna, ukat kimsatx mayatxa juk"ampikiw alemanes étnicos ukanakax utjäna. Mä jach"a ch"amawa, tecnología ukamp suma wakicht"ata, qhipa "E" serie tanques ukanakampi, ukax activamente luratawa jan sinti nayrar sartat "Panteras" ukat "Tigres" ukanakat sipansa. Ukat Pantera 2 ukax mä axsarkañ maquina ukhamaw qhiparäna.
  Ukampirus alemán jach"a tanque ukax modificación "E"-50 ukawa, suxta tunk phisqhan tonelada pesa, lado ukat qhipäx armadurax juk"amp thithita ukat 105 mm cañón ukampiw equipata, barril largo ukax 100 EL ukhawa. Aka maquinax mä contrapeso ukhamaw serie KV soviética ukar uñtasita...
  Stalin chachajj jachʼa maquinanakaruw wal munasirakïna. Agosto phaxsin 1941 maranx KV-3 uka autox 107 mm largo cañón armampiw serie lurañax qalltawayi. Mä qawqha phaxsitx tanque KV-5 ukax pä 107 mm ukat 76 mm armas 100 tonelada pesa ukat armadura frontal 170 mm ukampiw lurañ qalltawayi. Nayratpachaw pusi tunk payan maranakanx KV-4 ukax lurañ qalltawayi, 107 tonelada pesa ukatx 180 mm armadura frontal ukat ukham armas ukanakampi.
  Stalin chachajj jachʼa utanakaruw wal munasïna. KV-6 ukax pä armas ukan autoruw tukuwayi: mä bus 152 mm, ukat 107 mm antitanque arma. Uka autojj 150 tonelada jila pesänwa. Ukanjja, 600 caballot chʼamani pä motorampiw mä kutikiw utjäna. KV-7 ukax ukham armanakanïnwa, ukampis juk"amp thithi armadurapax 200 milímetros ukhamarak 180 tonelada ukch"a pesa. 1943 maranxa, KV-8 ukaxa 152 ukhamaraki 122 mm armas ukanakampiwa pä pataka tonelada pesaje ukampixa lurawiru mantaraki.
  Ukampis super-pesado tanques ukanakax janiw askïkänti. Sinti pesaje ukax transporte ukat auto apnaqañan jan walt"awinak utjayawayi. Yämas cross-country autonakamp chika. Ukhamaraki, serie KV ukaxa uñt"atarakiwa mä desventaja ukhama armadura uñstayañataki, jani ángulos racionales de inclinación ukampi, ukaxa mä juk"a jisk"achawayi suma jark"aqawi tanque ukaru.
  Ukampis URSS markax janiw Tercer Reich ukar uñtasitax ch"axwäwinak lurkänti. Finlandia markamp ch"axwañax qhip qhipa ch"axwäwipunïnwa. Ukat janiw kuna oportunidadas utjkänti uka equiponak practican yant"añataki. Ukat Stalin chachajj wali chʼamanïsajj kuna equiponaksa servicior uchañapa uk mä toqetwa amtäna. Ukat uka pʼeqtʼirirojj wali jachʼa autonakajj wal gustäna.
  Alemanes jupanakax jach"a tanques ukanakaw practican apnaqapxäna. Ch"axwañ experienciax uñacht"ayiwa, paqallq tunk toneladat juk"amp llakt"at tanquex wali jach"awa, janiw hemorroides ukar tukuñjamäkiti, juk"ampirus transporte ukanx walja lurañatakiw ch"axwañ operaciones ukanakataki.
  Uraqpachat wali suma diseñadores ukanakax qhipharux mä auto lurapxäna, ukax pallapallanakan jark"aqasiñatakix mayiwinakap phuqhañapawa, uka pachparakiw ukax apasispa ukat apnaqasispa. "E"-50 ukax ukham maquinaruw tukuwayi. Armadura frontal ukax 250 milímetros ukjaruw jilxattawayi mä pendiente racional uksanxa, ukatx lados ukat popa ukax 160 milímetros ukjaruw jilxattawayi.
  Uka tankax chhuxriñchjataw jikxatasïna ukat wali jach"a barril ukanïnwa. Qhiparusti, alemanes ukat esclavonakapampix mä maquina juk"amp jan ukax juk"amp satisfactoria ukham lurapxäna. Ukat URSS markax mä qawqha jan walt"äwinakanïnwa. Yämas jach"a tankampi.
  Serie KV ukax mä jach"a thakhin luratawa: juk"amp pesaje, juk"amp armas, juk"amp calibre. Ukat jupax chiqpachansa janiw jach"a tankjam tukuñjamäkänti.
  T-34 ukax juk"amp uñt"at tank ukan lurawip uñt"ayawayi. Mä jukʼa lurañajj janiw chʼamäkänti, ukatwa walja kuti apsusispäna. Uka maquinax jisk"a machaqar tukuyawinakampiw walja lurañ qalltawayi. Ukampis 1943 maranxa, kunapachatix alemanonakax mä tanque principal serial, Pantera, ukax nuwasïwinx wali sum uñacht"ayasïna, Krauts ukax mä jach"a tank ukhamaw tukuwayi, ukax juk"amp ch"amaniwa. Ukat mä juk"a pachatxa "Panther"-2 ukax ch"aman armadurampi ukat jaya barril cañón 88 mm ukampiw qhanstawayxi, T-34 ukax wali jisk"akiwa.
  Kunayman amuyunakax utjawayi... Uka taypinx mä fundamental machaq tank lurañaw utjäna, T-44, ukat nayrir modernización ukax utjarakiwa. Stalin chachajj jachʼa maquinanak lurañ wal munäna, ukat medio ukat kʼacha maquinanak lurañsa mä jukʼa thayarakïnwa. Ukampis T-34 sat avionajj walja lurañanakanïtap laykojj wali sumapunïnwa. Serie KV ukax janiw Tercer Reich ukarux saykatañjamäkänti, ukax walja markanakaruw walja markanakar manq"antatayna, ukax qhanaw amuyasïna. Ukat mä compromiso opción ukaw yuritayna: T-34-85, kunawsatix torreta ukakiw jach"a tanque ukanx mayjt"ayatäna.
  Ukhamatwa walja producción ukax utjañapatak yanapt"äna, ukampis calibre 85 mm ukax wali uñt"at tanque alemán Panther-2 ukaruw p"iqit p"iqir ch"allt"añatakikix jan wakiskirïkänti.
  Qhipa E-50 ukanx janiw kunas arsutäkiti. Pusi tunk pusini mara tukuyatatxa, SU-100 ukax mä tank t"unjir uñtat uñstawayi. Ukampis "Pantera"-2 ukat sipans jukʼamp jiskʼakïnwa. 1945 mara qalltanx alemanes ukanakax Panteras ukat Tigres ukanakaruw apsupxäna, E-50 ukat juk"amp llamp"u versión ukar ajllipxäna, mä tanque ukhamaw taqi uñisirinakapat sipanx juk"amp jach"a. Aka autox jach"a KV ukat taqpach yaqha soviético autonakarux p"iqit p"iqimpiw mantaspa. "León"-2 ukat "León Real" ukakiw uka serien qhiparäna, ukampis uka seriex mayacht"at "E" serie ukamp lantintatäñapänwa.
  Alemania markankirinakajj URSS markat sipansa jukʼamp suma jaqëpjjänwa, waljanïpjjänwa ukat suma jaqëpjjarakïnwa. Ukhamarus Japón markax inti jalsu tuqit huelga lurañatakiw wakicht"asiskäna.
  Stalin chachajj janiw uñisirinakan tanquenak lurañ yatipkäna uka toqet taqpach yatiyäwinïkänti. Ukampis URSS markax patak pä tunk divisiones ukan 60 waranqa tanques ukanïnwa, infantería ukamp blindat autonak jan jakt"asa. Ukanakatxa pusi tunka waranqaxa machaq 35 waranqa kimsa tunka pusini, ukhamaraki phisqa waranqa kunaymana KV k"añaskunaka. Ukhamarus mä juk"a autopropulsadas armas ukanakaw utji, mä pä waranqa ukhakiw utji. Jilapachax SU-100 ukat SU-152 ukanakaw utji.
  Chiqansa, chʼamanakax wali jachʼawa. Ukampis nazis sat jaqinakax chikat oraqpachan chʼamapar atinisisaw walja tankinak apsupxäna. Europa markpachan fabricanak irnaqapxäna, ukhamarak África, Asia, Canadá, EE.UU., Australia... Uraqpachan amuyt"añäni...
  Alemania markankir tanquenakan jachʼa jachʼa tukutapajj wali chʼamampiw jiljjattäna. Yämas América markan katuyasitapatxa. Uka pachparakiw nazis ukanakax nayraqatax "E" serie ukar uñt"ayapxäna, juk"ampirus "E"-50 ukar uñt"ayapxäna. Uka maquinanakajj Panteranakat sipansa tecnología toqet jukʼamp nayrar sartatänwa ukat jukʼamp sumwa irnaqtʼarakïna.
  "45 maran primavera phaxsinx tanques ukanakax phisqa waranqaruw phaxsitx puri, ukatx jilpach autonakax jach"a autos ukham uñt"ayasispawa. 1945 maran junio phajjsit 1 urunak saraqatarojja, nazinakajj niya llätunka tunka waranqa tanquenakanïpjjänwa. Ukanakatxa, paqallq tunk phisqhan waranqa jaqinakaw URSS ukar ch"axwañatak khithatäpxäna. Tunka waranqa jila k"añaskunakaw alemán satélites ukanakamp uñt"ayasiwayi: Turquía, Rumania, Croacia, Eslovenia, Italia, Hungría, Finlandia, España, Portugal ukat América Latina uksankir markanaka.
  URSS ukax pusi tunk phisqhan waranqa tanques ukat autopropulsadas armas ukanakamp Europa uksan jupanakar uñstayatayna. Rusia markatakix fuerzas ukan equilibriopax niya pä kutiw jan walin uñjasiwayi, ukat jach"a tanques ukanx llätunk kutiw juk"amp jan walix utjawayi. Chiqansa, satélites ukan maquinanakapax jukʼamp jan chʼamanïpxänwa, ukat tripulacionankirinakas janiw sum yatichatäpkänti, ukampis janiw mayjtʼayapkänti.
  Yaqhip tanques soviéticos ukanakax Siberia ukat Lejano Oriente uksankapxänwa ukat jupanakarux Japón markaw satélites ukat colonias ukanakamp uñch"ukipxäna. Inti jalsu tuqinkir uraqix kimsa tunk waranqa jila tanques ukanakaruw uñstayawayxi, jilpachax medios ukanakas utjkchispas ukhama.
  Mä chikatx Alemania markan Panther-2 modelonakapat licenciat uñt"ayatarakiwa.
  Aviación tuqinxa, URSS ukatakix equilibrio de fuerzas ukax juk"amp jan waliwa. Kimsïr Reich ukax mä jet swarm ukham uñstayatayna. Paqallq tunk waranqa avionetas soviéticas ukanakax pä patak waranqa jila alemán ukhamarak patak waranqa japonés avionanakampiw uñch"ukipxi. Jiwasatix experiencia de combate ukar yapxatañänixa, ukhamax equilibrio de fuerzas ukax mä catastrófico ukhamakiwa. Ukampis URSS markax suma nuwasir avionanakani ukat bombarderonakanïnwa, ukampis janiw jet avionanakax utjkänti.
  Ukampis mä avión hélice ukamp apnaqat avionajj janiw buitre jet ukamp chikachasiñapäkiti, kunjamsa jalnaqäna, teóricamente ukhamaraki.
  Infantería ukanx Wehrmacht ukax tunka phisqhan millones de pallapallanakaparuw ukat phisqa millones satélites ukanakamp nayrïr escalón ukan URSS ukar saykatañ uñstayatayna. Pä tunka millón ukhakiw utji. Ukat janiw ukax taqpach tropanakanïkiti. Japón markax nayrïr escalón sapakiw tunka phisqhan millones ukham uñt"ayawayi.
  URSS markax tunka mayan millones pallapallanakanïnwa, kimsa kutiw uka coalición ukarux atipt"awayi. Janiw juk"amp pallapallanak jilxatayañax utjkänti, kunatix qullqix aynacht"aspawa. Ukat ukhamatwa Stalin chachajj 1939 maran septiembre phajjsit 1 urutpach phisqa kuti chikatani Ejército Rojo ukar jiltayäna. Juk"amp jan walix Eje ukan ch"amanchirinakax janiw jach"a jakhüwinakapar puripkänti ukat ch"amap jilxatayaskakispawa.
  URSS markan artillería ukax wali ch"amaniwa, juk"ampis antitanque ukat mortero, ukampis... Ukhampachasa, calibre 76 milímetros ukax juk"amp uñt"atawa, ukax niyaw jan suyt"añjam nayra pachar tukuwayxi, ukatx 45 milímetros ukax juk"amp ch"amaniwa. Jisk"a yänakax waljaw utji, ukatx janiw chiqpach barriles antitanques de calibre pesado ukanakax utjkaniti. Jiwasatix jach"a artillería apsuñäni ukhaxa, alemanonakax jakhüwinakanx wali jach"anchatawa.
  URSS markanx artillería cohete ukax janiw ch"axwañ apnaqañax utjkiti, janiw sinti suma nayrar sartatäkiti. Fritz ukax chiqpachanx gas lanzadores ukat lanzadores de cohetes ukanakaw lurasiwayi. Nazis ukanakan ametralladoranakapax jukʼamp nayrar sartatawa. Walja unidades ukanakax qamir experiencia nuwasiñ jikxatapxäna. Uraqpachanwa soldadonakax sartasipxäna.
  Finlandia qhipatxa, Ejército Rojo ukax janiw chiqpach ch"axwäwinakan yatiqapkänti. Chiqansa, ukax mä jachʼa jan waltʼäwiwa.
  Mä juk"a arumpixa, Stalin jupax janiw kuna ilusiones ukanakas utjkiti, partido ukat régimen totalitario ukanakan taqi ch"amanchawinakapampix uñisirix juk"amp ch"amaniwa. Ukat chiqans marina ukanx equilibrio de fuerzas ukax URSS ukatakix juk"amp jan waliwa, mayninakat sipansa. Chiqansa, kunas pasani ukhaxa, chʼaxwañamawa, akapachankir jaqinakarux amuytʼañamawa. Ukat uraqpachan yänakapampix, suxta t"aqa uraqini, ukat pä patak millones jaqinakan utjatapa.
  Ukhamaw pasäna... Stalin jupax janiw 1939 maranx ch"axwäwir mantkänti, kunawsatix alemanes ukanakax Polonia markar makhatasinx municionanakap tukjapxäna. Janiw pusi tunk maranakanx nazis ukanakax París markar jank"ak sarapxäna, qhipäx uñacht"ayasa. Ukat pusi tunk mayan marax janiw qhispiyasiñ campaña ukan chimpupäkänti, Krauts jupanakax África ukat Asia uksaruw makhatapxäna. Ukat ukat sipansa, fascismo ukar mä jan waltʼäwi lurañatakix walja oportunidades ukanakaw utjäna.
  Ukat jichhax... Jichhax nazis jupanakax pachpa invasión ukatakix wakicht"ataw jikxatasipxi. Ukat infierno chʼamaninakan mä hachapaw uka marka patjjar warktʼasïna. Mä thak jikjjatañasapunïnwa. Ukampis ¿kawkïris?
  Stalin chachajj janiw jupa pachpatak mä jaysäwi jikjjatkänti. Ch"axwäwi jan utjañapatakix Eje markanakar kuna concesiones ukanakas churañatakix wakicht"ataw jikxatasïna. Materia prima ukat grano aptʼataw trenanak niya ina chʼusat apayäna, precionaksa jiskʼacharakïnwa, petroleo phuchʼunak alquilañataki jan ukajj qori regalonak churarakïna.
  Ukampis Hitler chachajj amukiw sarnaqäna... Niya janiw kuns maykänti, jan ukasti fronteranakan chʼamap jiljjattayäna. Jupax armadas de tanques ukanak tukuyäna ukat divisiones aéreas ukanakaruw jilxattayäna. Mä akatjamat ch"axwañatakiw wakicht"asiskäyäta... Inas jan taqpach akatjamat ch"axwañataki.
  Qhanaw Fuhrer jupax URSS markar axsaratayna, ukat bolchevismo ukx Uraqpachat chhaqtayañ munatayna. Ukampis ¿kunas jupa contra saytʼasispa? Fascismo ukax jan walt"ayirjam ch"amanchatawa. Kunatï wali aski ukat chʼamani uk amuytʼañaw wakisïna. Stalin chachajj bomba atómica satäkis ukaruw jaktʼaskäna, ukampis ukatakix mä qhawqha maranakas jukʼampwa munasïna. Janiw ukakïkiti, Luftwaffe jets ukanakar atipt"añatakix delivery autos ukanakax wakisiwa.
  Ukat jukʼamp kutiw Alemania markankir avionanakajj URSS markan espacio aéreo ukar jan waltʼayapjjäna. Jupanakarux jark"atataynawa, ukhamat nazis ukanakar jan ch"axwañataki. Ukat jichhakiw yatiyawinakax utji, jan amuyt"kay platillos voladores ukanakax jan iyawsañjam jank"akiw sarnaqapxi ukat mä akatjamat chhaqtxapxi.
  Stalin chachajj uka toqet askichañatakejj jamasat mä orden apsusïna, ukampis janiw kunatsa nazis ukanakar huelga lurañatak mä razon churkänti.
  Gerda kullakajj sarnaqäwip sawuskäna ukhajja, alemán tanquejj thaknam saraskäna. Awisax Magda kullakax pallapallanak jiwayatayna. Ukat mä jukʼa samartʼañaw wakisïna ukat nuwasiñ kit ukar wasitat phoqañaw wakisïna. Alemania markankir maquinajj wali jachʼa jakañ utjatapatwa yaqhachasïna. Waljaniw juparux chʼalltʼapxäna, ukampis conchanakapax guisantes ukham jaltxapxäna. Ukat janiw kuna jachʼa armadurarojj mä jukʼa rasguñonakakïkänti.
  Gerda kullakajj lurañap tukuyjjäna ukhajja, Charlotte kullakajj akham sänwa:
  - Walikiwa, ¿kunas ukhamaxa? ¡Janiw jan walïkiti! Ukampis jichhax qillqañax wali wakiskiriwa URSS ukamp ch"axwaña!
  Gerda kullakajj wali jachʼatwa akham säna:
  - ¡Ukat ukhamäniwa! Ukham equilibrio de fuerzas ukhamäkchisa, ¡khitis atipt"ani ukax niyaw qhanstaspa!
  Charlotte kullakajj pächasisaw akham säna:
  - ¡Qillqirit dependeriwa! Mä suma garabato luririx kuntï jan iyawsañjam amuytʼatäki uk qillqtʼaspawa.
  Christina kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukat juk"amp askixa, fantasía ukawa... ¡Yämas espacio tuqit qillqt"añamawa!
  Gerda kullakax mä jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  - África markax jan walt"ayiriwa, jïsa, jïsa, jïsa... Ukampis Entente pallapallanakax jan amuyt"kayapxiwa! ¡Jan sarapxamti wawanaka, EE.UU. markat ataque ukar puripxta!
  Magda kullakajj wasitatwa akham säna:
  - Ukat jumax armasxtawa kunatix wali wakiskirïki - ¡Taqi ch"amani!
  Gerda kullakajj akham sasaw qhuruchasïna:
  - Walikiwa, janiwa, uk yattanwa!
  Magda kullakax wali suma q"ucht"awayi:
  Taqi ch'aman Dios nayraqatan jank'aki arrepentisim,
  Jan ukhamäkanixa, Beelzebub chachax manq"antani...
  Jachʼa Dios nayraqatan qonqortʼasim,
  ¡Jesusax chuymamar jutpan!
  Gerda kullakajj akham sasaw wali sum qhanañcharakïna:
  Fuhrer ukax chuymajan jakasi
  Ukhamat llakisiñ jan yatiñasataki...
  Espacio ukar mantañ punkux jist"aratäxänwa,
  ¡Warawaranakax jiwasanak patxaruw lliphipipxäna!
  Magda kullakajj amparanakap chʼoqtʼasisaw amtasisa akham säna:
  - Taqi kunas pachpakiwa, Nayan Jesusax Fuhrer-amat sipan juk"amp wakiskiriwa. Kunattix Jesusax Diosawa, ukat Fuhrer sat jaqix mä jaqikïkaspas ukhamawa!
  Toronto markan guarnición, jan ukax juk"ampirus kunatix ukat qhiparkän ukax capitulawayiwa. Jach"a supertanque "Monstruo" ukax jupan ch"amapampiw sur tuqir sarxäna. Kimsïr Reich markankir soldadonakajj jukʼampiw jiljjattäna. Canadá markaruw puripjjäna, ukat niyaw América markan alay toqenkir estadonakar mantasipkäna.
  Yankees ukankirinakax jan walt"ayat uñjasisaw qhipäxar kutt"apxäna. Yaqhipanakax, juk"ampirus africanonakax nayrïr kutiw ch"usaruw sarxapxäna.
  Adala, mayni imillanakampi chika, super tanque ukata saraqasin t"ijt"añ qalltapxäna. Pedrosti jupanakamp chikaw tʼijtäna. Uka waynax wali kusisitaw jikxatasïna, imill wawanakamp mä equiponkañax juparux gustänwa.
  Taqinipuniw wali suma uñnaqt"ani, wayn tawaqunaka ukat bikini ukanipxi. Q"ala talonanakax lliphipipxi. Musculoso, bronceado waka qallunaka. Muspharkañ suma uñnaqt"aninaka.
  Uka waynaxa uka q"uchu amtasïna ukatxa akhama q"ucht"äna:
  - Suma uñnaqt"aninaka, suma uñnaqt"aninaka, suma uñnaqt"aninaka - cabaret... Jumax kusist"añatakik luratätawa... Qullan markaman sepulturakama munasiña, ukat t"aqhisiyañax janiw jumarux apnaqkiti!
  Imill wawanakax uka suma uñnaqt"an, musculoso wayn tawaqurux wali askit uñjapxaraki. Jupanakax waynarux uywañ munapxi, amparamp luqxatañ munapxi, jamp"att"añ munapxi. Mä suma uñnaqt"an waynar uñjasax taqpach natural munañawa. Wayna tawaqunakax wali sum jikxatasipxi, jupanakax anatt"asirïpxiwa ukat saltapxi. Jupanakax q"ala kayunakapampix kawkhantix ch"uxña ch"akhanakax utjki ukaruw kayump takt"añ yant"apxi, ukhamat masaje ukax utjañapataki.
  Jupanakax mä columna de presonakaruw irpapxi. Imill wawanakax chhuxriñchjasipxi ukat esclavonakarux qalanak jaquntapxi. Pedrojj guerran katuntat jaqenakarojj lakap chʼoqtʼasaw arnaqasïna:
  - ¡Ay atipjatanakaxa!
  Llakitaw pʼeqep altʼasipjje. Chiqpachansa, ay. Khitis nazis ukanakax EE.UU. markar jutapxani sasin amuyaspa. Roosevelt jupax munaspa ukhax Hitler juparux jark"aspawa, Múnich markar jark"aqasa. Ukampis Yankees ukankirinakax mayj amuyapxäna. Jilapachax América markax mä política restringida ukat janiw ch"axwañar mantañ munkänti. Ukat jichhax fascistanakax juparux t"unjapxi.
  Pantera 2 ukax imill wawanakar pasañkamaw autopamp sarnaqäna. Aka tankax nayratpach nayra pachankiwa, ukampis Shermans ukat Pershings ukanakat sipanx juk"amp ch"amaniwa. Jïsa, torre patatjja, bikini isimpi isthaptʼat mä tawaqow qontʼatäskäna, pʼeqep patjjan esvástica sat mä bandera aptʼatäskäna. Akax wila bandera ukawa, janq"u muyu ukat manqhanx ch"iyar araña.
  Autojj jankʼakiw pasäna, pistanakapajj wali chʼamampiw istʼasïna. Pedrox akham sänwa:
  - Maya, pä, kimsa... Loco enemigo, jiwaña!
  Uka waynax kusist"aski... Ukampis uka pachparakiw llakisi. Amuyt"añataki, qharürojj Stalin sat chacharuw samkan uñjäna.
  Gris ukat chuymankipstat Jach"a Comandante en Jefe ukax mä wakiskir yatiyäwitw sede central ukan aruskipt"askäna. Vasilevsky jupax Comité Estatal de Defensa ukan p"iqinchiriparuw yatiyatayna.
  kimsa tunka waranqa avionanakaruw mä pachpa tiempon khithañ yattanxa . Ukhamarus patak waranqa armas ukat morteros, ukax jach"a ch"amanakawa.
  Zhukov jupax mä juk"a pächasisaw akham säna:
  - Básicamente akaxa T-34-85 tanka satawa. Mä autojj alemán modelonakat sipansa jukʼamp jiskʼäkaspas ukhamawa. Ukhamaraki, juk"amp jan wali armadurampi. Aviación tuqitxa, Yak-9 ukampiw apnaqapxistu, ukax mä orden de magnitud juk"amp jisk"a avión alemán jet ukanakat sipansa. - Mariscal legendario ukaxa amparanakapwa ch"allt"asi. - Chiqpachansa, jan tecnología tuqin superioridad cualitativa utjkipanxa, ¡janiw cantidad ukampix atipt"kasmati!
  Stalin jupax Abakumov juparux akham mayitayna:
  - ¿Qhawqha pachas alemananakax inti jalsu tuqin jiwasanak contra ch"amanïpxani?
  SMERSH p"iqinchiristi jan munkasaw akham jaysäna:
  - Wehrmacht pachpaxa kimsa millones chikataniwa, ukatxa niya yaqha millón chikatani unidades locales de policía, ukhamaraki mä millón satélites. Niya tunka waranqa tankinakaw utji, ukampis nuwasiñ tuqitxa jiwasanakat sipansa jukʼamp askiwa. Ukat Tercer Reich ukax walja aviación ukaniwa. Disco avionanakax ch"axwawinakan chikanchasipxi, ukax janiw kunampis jaquqaniñjamäkiti. - Abakumov jupax amparanakap ch"allxtayäna ukat yapxatäna. - Mä uñisiriru wali ch"amanchata mä juk"a pachana atipt"añaxa jisk"akiwa, ukatxa jupax jank"akiw ch"amanchawinak mayjt"ayaspa. Wehrmacht ukan jach"a jach"a tukutapax sapa kutiw jilxattaski ukatx niya kimsa tunk phisqhan millones jaqinakat jilaw utji. Ukampis Japón markax colonianakapampix utjarakiwa.
  Stalin jupax mä qawqha thakhinak jach"a oficina muytasinx mä juk"a mayjt"ataw akham arsüna:
  - Ukampis inas mä ataque ukax jiwasan sapa ch"amasax utjchispa... Kunawsatix uñisirinakax América markamp chint"atäsipki ukhaxa.
  Molotov chachajj wali amuyumpiw akham säna:
  - América markax jaquqanispa ukhaxa, janiw kuna ch"amas utjkaniti...
  Jilïr irpirix akham sasaw iyaw satayna:
  - Waliki! Ukampis... ¡Hitler jilatajj janiw atacañapakiti! Ukhamächi ukhajja, ¡qhespiñatak chʼamanakajj utjaskakiwa!
  Voznesensky chachajj akham sasaw amtasïna:
  - Jiwasax T-54 ukan irnaqasktanwa, compañero Stalin. Akax wali suyt"at tankäspawa.
  Jilïr irpirix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Parámetros calculados ukaxa sapxiwa mä automóvil kimsa tunka suxtani tonelada pesaje ukaxa janiwa armadura frontal ukaxa pä pataka milímetros ukjata juk"ampi thiyata utjkaspati. Ukampis alemán 105 ukax wali mantaniwa. Ukat mä cañón 100 mm ukax janiw kuna pachas wakiskiti...
  Voznesensky jupax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Kunaymana amtawinakawa utji. Amuyt"añataki, mä jach"a tank luraña. Jan ukax armadura frontal ukan thiyap jilxatayañax armadura lateral ukan jan walt"ayataw uñjasi. Ukampis irnaqasktanwa, compañero Stalin. Ukat chiqpachanx jiwasan diseñadores ukanakax nayratpach walja askinak jikxatapxi. Jisk"atpachax IS-4 ukax 250 mm armadura frontal ukampiw arsuwayi, ukax mä obra maestra ukhamaw jiwasan tanque lurañataki.
  Jachʼa Comandantejj colerataw akham säna:
  - ¡Jichhax jach"a armas ukanakaw munasispa, janiw jutïrinx munaskiti! ¿Uk amuytʼtati?
  Voznesensky chachajj jan ajjsarasaw akham säna:
  - Taqi kunatixa jiwasana ch"amasaxa jayskistu ukxa lurapxaraktanwa. Ukampis Rusia markan chikat markanakakiw utji, niya taqpach uraqpachar saykatañax wali chʼamawa.
  Molotov jupax wali jan axsarasaw akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jïsa! Wali jan igual ch"amanaka, compañero Stalin. ¡Ukat jichhakamas milagronak lurasktanxa!
  Jilïr irpirix mä juk"a llamp"uchasisaw akham amuyt"ayäna:
  - Samart"apxañäni, umañani... ¿Kunatsa taqini ukhama llakita!
  Pä imill wawanakaw jisk"a faldanakampi ukat q"ala kayunakampi uñstapxäna. Wila vino botellanak uchasaw chʼamaninakar altʼasipjjäna.
  Beria kullakajj lakap jawqʼjasaw akham säna:
  - ¿Janit jupanakax munasirïpkiti, compañero Stalin?
  Jilïr irpirix iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Chiqansa, wali munasiñawa... Q"ala kayunakax imill wawanakarux askiwa, juk"ampirus jallupachanx wali askiwa.
  Stalin jupax mä juk"a vino warantasïna. Jupax umt"asisaw suma chuyman jachaqt"asis säna:
  - ¡Ejercito taypin juk"amp warminakax utjaspa ukhax janiw sinti qhipharxapxiriskayätti!
  Beria kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukhamaxa ¡Tayma markaru umañäni! ¡Stalinar umañäni! ¡Umañäni ukat wasitat warantañäni!
  Jilïrixa mä sillun qunt"asisaw amuyt"asisa säna:
  - Ukat fascismo ukax ukhamakipans atipt"ani ukhax escala planetaria... Kunas jaqinakarux suyt"i.
  Molotov chachajj jan wali arunakampiw akham säna:
  - ¡Nayax mä axsarkañ amuyta!
  Zhukov chachajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Yaqhipanakax axsarapxi, yaqhipanakax walikïsipkaniwa!
  Stalin chachajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa... Akaxa uraqpachana gobiernowa. Kuntï comunistanakajj samkasipkäna. Ukampis Hitler chachajj taqe kunwa munañaparjam lurani. Mä era fascismo ukan utjani. - Jilïri irpirixa p"iqip ch"allxtayäna, jach"a q"illu tawaquxa vino vasopar warantasïna. Stalin chachajj saskakiwa. "Ukapachaw mä machaq ordenax akapachan uttʼayatäni." Chiqans mä ch"ama régimen totalitario ukaw utjani, ukampis ch"axwawinaka, jan wali lurawinaka, manq"at awtjata, jan walt"awinaka, terrorismo ukanakax chhaqtxaniwa... Taqi kunas jiwasan apnaqawisanx pachpakïskaniwa, alemanes ukanakakiw mä privilegiado posición ukankapxani. Ukatx ukhamarakiw...
  Stalin jupax amparanakap t"axllirt"äna...
  Beria kullakajj akham sänwa:
  - Ukampis jiwasatakix jiwañawa, compañero Stalin. Jan ukax Fuhrer ukax Rusia markan gobernadores ukham tukuyistani sasin amuyta?
  Jilïr irpirix wali amuyumpiw jaysäna:
  - ¡Ukat akax janiw jaqunukutakaspati! ¡Hitler chachajj Rusia markan wali suma gobernadorapajj Stalin sasaw säna sasin yatiyapkaspa ukhamawa!
  Jupa jak"ankirinakax ch"allxtapxäna... Ukampis janiw khitis chiqpach kusisiñap uñacht"aykänti. Hitler ukat Stalin ukanakar jaqinakan kunkapar warkt"añax wali askïspawa. Jan ukax Napoleona.
  Comité Estatal de Defensa ukan pʼeqtʼiripajj Napoleonarojj respetompiw uñjäna. Sombrero cocked uka chachampi Hitler chachampixa mä jukʼa niya kipkakïpxänwa. Ukampis Fuhrer sat chachajj jukʼamp suerteniw jikjjatasïna.
  Chiqansa, Stalin chachax Alemania markan mä muspharkañ ataque ukar jan puritapatxa, mä kutit sipans jukʼampiw mutuyasïna, ukat ukax jan walinakaruw puriyäna. Chiqpachansa yatiyäwinakax purinkäna ukhasa. Ukat Jachʼa Comandante pachpaw Europa toqet mä qhawqha amtanakanïna ukat guerratak wakichtʼaskäna.
  URSS markax pusi tunk mayan junio phaxsinx pä tunk phisqhan waranqa tanques ukat cuñas ukanakanïnwa, ukatx niya pachpa avión ukanakaw utjäna. Hitler chachajj janiw ukham chʼamanïkänti. Kunjamakitix, kunjamtix inteligencia soviética ukax qhipatx utt"ayawayki ukhama. Jïsa, chiqpachansa Stalin chachax wali chʼamampiw wakichtʼasïna. Ejército Rojo ukan jach"a jach"a tukutapax phisqa millones chikataniruw puriwayi ukatx jilxattaskakiwa. URSS markax niya pusi kutiw Wehrmacht ukar sipanx juk"amp tanques ukat avionetas ukanïnwa, ukatx pä kutiw artillería ukanïnwa.
  Movilidad tuqinx alemán soldadonakax juk"amp jach"anchapxäna. Ukat Mauser riflejj Mosin sat fusilat sipansa jukʼamp cheqapuniw chʼiyar jaqontäna.
  Chiqansa, Stalin jupax Wehrmacht ukan ch"amapat yatiyawinak jach"anchayatayna. Ukat nayax jupanakarux iyawsaraktwa, kunatix nazis ukanakax Europa uksarux sinti jasakiw ukat jank"akiw katuntapxäna. Stalin chachatï Hitler chachajj wali chʼamanïtap yatispäna ukhajja, jupaw nayraqat atacaspäna. Ukampis sinti amuytʼasiñaw uñstawayi.
  Ukhamarus, Ejército Rojo ukax niya taqpach jan yatichataw arxatäwinxa. Akax chiqpachans idiótico ukhamawa - janiw juma pachpax atacañamakiti, jan ukasti ejercito ukarux exclusivamente atacañ yatichañamawa. Qhepatjja, Stalin pachpaw jupa pachpa ukat muyuparus tuqinuqäna. Ukampis amuyataxa, walja purgas ukanakax pallapallanakaruw aynacht"ayäna, ukat civiles ukanakarus kuna amtampis aynacht"ayäna. Janiw khitis uka lurañanak katuqañ munkänti ukat irpirimp chʼaxwañ munkänti.
  Niyakejjay ataque ukak yatichapjjchejja, ¡ukhamäñapawa! Jan ukhamäkaspa ukhajja, pachpa Stalin chachajj janiw sinti jankʼak atacañatakïkänti, jan ukasti janiw ukajj amuyaskänti.
  Jïsa, irpirix uraqpachan apnaqañ samkanakaruw chuym ch"allxtayäna, ukat amuyunakapanx Europa contra mä campaña ukham amuyt"äna. Ukampis Wehrmacht ukham ch"aman uñisirir ch"allt"añataki... ¡Janiw jupa pachpa jiwayasiñ munkiti! Stalin chachajj jisktʼasisaw akham säna: jukʼampejj janiw nayraqat atacaskaspänti.
  Janiwa, Francia markamp ch"axwañax juk"ampirus juk"ampiw sarantaspa, ukat Alemania markax jan ch"amanïspa ukhax inas Stalin jupax huelga lurañ amtaspa. Ukampis Europa taqe markanakajj nazis sat apnaqerinakan apnaqatäjjäna uka qhepatjja. Ukampis ukapachax juk"amp jan pampachañjamawa, Stalin jupax janiw ejercito ukar arxatañatak wakicht"añapatak kamachi churkänti. Ukajj 1941 maran sapa kuti ejercito chhaqhayañatakejj wali askiwa. Ukat uka qhipatxa, URSS markax janiw ch"amap uñstayañatakix tiemponïkänti.
  Jilïr irpirix awisax jiskt"asirakïnwa, ¿janit mä bala p"iqipar ch"allt"añapa? Ukampis ukax axsarañawa, kunatix q"uma infiernox nayrar suyt"aspawa. Jilïr irpirin Diosamp sum apasiñapax chʼamäxiwa. Mä toqetjja, Stalin chachajj janiw Diosar jan creyirjam jaqenak nayraqatan wali chʼamampi arskänti. Ukampis mayninakar ukham lurapjjañapatakiw jaytäna. Kimsa tunk maranakanx mä union de ateos militantes ukaw utt"asiwayi, templonakax t"unjataw uñjasiwayi, iglesianakax phichhantatänwa. Naya pachpatakix Stalin jupa pachpaw yatichäwinak churäna - sacerdotenakar ch"allxtañataki. Ukat jupanakax t'aqhisiyataw uñjasipxäna, t'unjatäpxäna, arknaqataw uñjasipxäna.
  Stalin jupax kunayman tuqitwa, janiw Diosar jan iyawsañ tuqitx jark"känti, ukat ch"amancharakïnwa.
  Ukampis kunapachatï chʼaxwäwix qalltäna, jan ukax jukʼamp askixa, Ejército Rojo ukax atiptʼatäñ qalltäna ukhaxa, Stalin chachax qunqurtʼasisaw wali colerat mayisiñ qalltäna. Ukat altʼasiñamawa. Unión de Ateos Militantes sat organizacionajj chhaqtayatäjjänwa, ukat mä jukʼa tiempotakiw iglesiar arknaqañajj tukusjjäna. Iconos ukanakas Moscú markar avión ukan jan walt"awinakapat jark"aqañatakix apnaqañ qalltapxäna.
  Ukampis Stalin chachajj jaqenak nayraqatan amuktʼañwa munäna. Janiw khitirus iyawskti janicha uk yatiykti. Janiw iglesianakar visittʼirïkti, janiw jaqenak nayraqatan bautisasirïkti. Ukhama... Jiwayirix wali compañero Stalin satawa. Walja jaqinakaruw jiwayatayna, walja jaqinakaruw balamp jiwayatayna ukat campamentonakan isthapitayna. Ukat Diosampi sumankthapiñapawa.
  Stalin chachajj taqe markanakan pʼeqtʼiripajj mä Divinidadjam respetatäñap munäna. Ukat taqi chiqanwa monumentonak saytʼayäna, fotonak warktʼirïna, jan ukax kunayman tuqitwa yupaychäwipar chʼamañchtʼañapatak jaytäna. Ukampis kunatsa juma pachpa kʼari chuymanïñama. Stalin chachajj uk gustäna ukat wali askit uñjatäñapänwa. Ukat pʼeqtʼirix munat masipar yupaychañ yäpar tukuyatapxa, kunjamsa Diosax uñjani.
  ¿Payïr kamachit kamsasmasa - jan juma pachpa mä idolo luramti? Chiqansa, ¡Stalin chachax jupa pachpaw mä culto uñstayäna!
  Inas ukat Rusia markax Diosan mutuyäwipat t"aqhisischispa? Ukat ¿janit chʼaxwäwin atiptʼkaspa, jan ukax jukʼamp suma thakhinjam saraskaspa?
  Stalin chachajj jupa pachpaw amtäna, qhepatjja, jamasat juchanakap sacerdoteruw arsuskäna.
  Ukañkamasti akham sasaw mayiyäta:
  - ¡Ch"ama qhispiyapxañäni! ¡Ukat taqiniw nayrat sipansa pä kuti jukʼamp chʼamachasipxañama!
  Uka qhipatxa irpirix satrapanakaparuw antutatayna... Amuyt"awi...
  T-34 tanquejj wali suma autopunïnwa, janiw pächasiñasäkiti. Muspharkañawa, jiwayat general ejército Pavlov jupaw chiqpachanx aka maquinan padrinopa, jupax phuqhasiñapatakix walpun lurawayi. Stalin jupa pachpaw serie BT ukar uñstayañ munäna, mä tanque ruedas ukat pistas ukanakampi. Jachʼa jankʼak sarnaqatapajj uka pʼeqtʼiriruw chuym chʼalljjtayäna. Ukampis Manchuria ukat Finlandia markanakan ch"axwawipax aka serien jan yanapt"asirïtap uñacht"ayi, jan thakhinjam jan walt"awinakanxa.
  Ukat mä tanquejj suma maniobrañjam lurasïna, mä jukʼa chʼamani pistola, ukat tiempopatakix wali suma jarkʼaqatawa. Chiqansa, kimsa tunka pusini jaqinakan uñjatätapax walja lurañanak jaytawayi. Ukampis uka tanquex Alemania markankir autonakat sipansa wali askïtapa ukat jukʼamp askïtap uñachtʼayäna. Jisk"a Pantera uñstañapkama.
  Ch"axwañ pachanx machaq auto lurañax wali ch"amawa, ukatx kimsa tunk pusini autos jach"a pusininakarux wali jisk"akiwa. Jichhax T-54 tank tuqitw parlasktanxa, ukampis E-50 ukham jisk"a pesaje ukampix janiw atipt"añjamäkiti.
  Stalin chachajj wali jachʼatwa arsüna. Jupax machat zapato lurir pisin jakasir familian yuritayna. Ukat janiw khitis ukham jachʼar sartapjjaspa sasin amuyapkänti. Ukampis suerteniw mä tatakurax Dzhugashvili-n yatiñanakapar wali askit uñjir jaqiruw jikxatäna, ukat mä teológico escuelaruw irpäna, ukatx mä seminario-ruw irpxaruwayäna. Ukampis janiw faciläkänti. Stalin chachajj wali llakit jaqënwa, janiw ajayun compañeropäkänti, ukat saparstʼatapatwa yaqhachasïna. Ukat seminarios ukanakax janiw juparux gustkänti, sapa kutiw jawq"japxirïna. Stalin jupax kutt"ayañ yant"äna, ukampis janiw k"umaräkänti, ch"iqa amparapas janiw sum irnaqkänti.
  Stalin chachajj janiw Diosar wal munaskänti, jupa pachpaw jan kunani ukat chuym ustʼayatäkaspas ukham amuyasïna. Ukampis sacerdotet irnaqtʼañwa amtäna ukat taqe chuymaw yatjjatäna. Ukat niyakejjay waynanakamp anattʼañajj chʼamächïnjja, taqe tiempopwa yatjjatañatak apstʼasïna, ukat jukʼamp sumäñwa qalltäna. Nayraqatax llätunk yatiqirix, ukatx phisqhïr yatiqirix... Iglesia Ortodoxa Rusa ukax Zar irpirin apnaqataw wali jach"a ch"amampi ukat autoridadampi - kunats jan mä carrera?
  Ukampis uka qhepatjja, Stalin chachajj revolucionarios ukanakan aptʼasitaw uñjasïna. Ukajj inas chuyman luratanakapat maynïrïchispa, janiw amuyun lurañapäkiti. Ukat Stalin chachan chuymapax religionaruw juk"amp thayt"äna. Jupajj jupar gustkäna uka juchapunïnwa. ¡Warminak munta, ukat mä umaña, ukat mä chhullunkha! Ukat Cuaresma urunxa, likʼi khuchhi aycha manqʼañamawa, wila vinompiw jariqañama. Stalin chachajj janiw Diosar munasiñap uñjkänti, kunattejj jaqenakan chuym ustʼayasitap amuyasïna. Ukhamajj ¿kunatsa Joseyajj jan gustkchejja? ¿Yämas masinakajaxa?
  Stalin jupax jaqunukut jaqïnwa, revolucionarios ukanakax jaqunukutäpxarakiwa. Ch"aman ch"amanakampi nuwasirinakaxa... Ukat Joseyan chuymapax jupanak tuqiruw jaquqanïna. Amuyujax akham siskchïnsa: seminario ukan qhiparañamawa, iglesian mä suma carrera ukaw suyt"aski. Ukatjja, Stalin chachajj munaspa ukhajj sum parlañ yatïna. Ukampis chuyma, Diosar chuym ustʼayasiña ukat kuna chʼamanakatï utjki ukanakas jukʼamp wakiskirïjjänwa.
  Ukatwa Stalin chachajj seminario tukuyasajj revolucionario chʼajjwäwir mantäna. Ukhampachasa, ¿kuna kasta revolución exitosa Rusia markanx utjaspa? Ukampis irnaqäwipanxa wali chʼam tukusxänwa. Jupajj autoridadanïñwa qalltäna. Ukampis katuntañax jukʼat jukʼat saraskäna uk uñjasaxa, policía secreta zarista ukan informantepäñapatakiw uka mayitarux katuqañ amtäna. Principio tuqitxa, Kobax janiw yaqha amtäwinïkänti uka pachanxa. Carcelar jist"antapxäna ukat jaya pachaw ukankañapatak arsuwayapxäna, ukatx walja uka yatiyirinakax divorciasipxänwa.
  Stalin chachajj iyaw sänwa, ukat carrerapajj wali chʼamampiw sartäna. Lenin sat jilatampiw uñtʼasiyäta. Jupax janiw uka calvo intelectual ukarux sinti munkänti, ukampis intuición ukax jutïr pachax Lenin ukankiwa sasaw yatiyäna. Ukatwa Stalin chachajj lurañ munir jaqëjjäna. Jupax partido ukar askipatakiw lunthatasiñanak luratayna, sartasiwinak wakicht"atayna ukat huelgas ukanakas luratayna. Ukat jupax ukat qhispiwayi - jupax informante ukhamänwa. Vologda markaruw jaqunukupxäna ukat ukat Stalin jupax sapa kutiw qhispiwayi. Ukat qhiparuxa, pʼiqtʼirix qʼal qarjataw uñjasïna, ukat pusi maraw jukʼamp qhuru chiqanakar jaqunukutäna. Rusia markanx mä jisk"a revolución ukaw utjawayi, ukax Duma ukan utt"asiñapatakiw yanapt"awayi. Ukapachas Stalin jupax mä carrera política jurídica tuqit amuyt"añ qalltäna: diputado jan ukax ministro ukhamäñapataki.
  Nayrïr Jach"a Ch"axwäwix qalltatapatx bolcheviques ukanakax amuyapxäna, niyaw ch"allxtaspa sasaw amuyapxäna. ¡Ukat ukajj walikïskänwa! Uka chʼaxwäwix kunayman tuqitwa askinak jikxatäna, ukampis Brusilov sat chachan jan waltʼäwip qhipatxa, Rusia markax niyaw atiptʼkaspa ukham amuyasïna. Ukax autocraciax ch"amanchañapawa sañ muni. Ukampis febrero phaxsinx golpe de estado ukaw utjawayi, monarquía ukax t"unjatawa, ukatx quri pachax bolcheviques ukanakatakix purinxänwa.
  Lenin jupax jupanakan amuyatapat sipanx juk"amp ch"aman wakicht"irjamaw tukuwayi, ukatsti Trotsky juparux jawst"añs atipxaraki. Stalin chachajj niya jankʼakiw uka qhepat uñisïna. Ukampis Trotskyx wali askiwa... Revolución ukax wali jank"akiw pasawayi. Zinoviev ukat Kamenev jupanakax niyaw t"unjapxäna. Ukampis wali askiwa Kerenskyx janiw amtäwipampi ukat yatiñapampix yaqhachatäkänti.
  Revolución ukax wali jank"akiw ukat wali sumaw lurasiwayi, niyas janiw kuna chhaqtäwinakas utjkänti. Bolcheviques jupanakax wali askinjam uñjatäpxänwa. Ukat Stalin chachajj niya jankʼakiw nayrïr jaqenakat maynïr tuküna.
  Ukatxa, guerra civil ukaw utjäna. Suma askinak jikxataña ukat atipt"aña. Trotsky jupax wali jach"a lurawinak lurawayi bolcheviques ukanakan atipt"añapataki. Ukat jiwayañ yantʼata ukat kunkapar usuchjatätapatjja, Lenin jilatajj wali usuntatänwa ukat jukʼat jukʼatwa chʼamap aptʼasiñ qalltäna. Sverdlov chachajj jan walinakanwa jiwjjäna. Trotsky chachajj Napoleón sat jachʼa amtanakaruw uñstayäna. Aka pachanx Stalin jupax juk"amp ch"amampiw ch"amanchasiñapäna. Polonia contra campaña ukax janiw phuqhaskänti ukatx revolución mundial ukax janiw askïkänti.
  Stalin chachajj janiw amuytʼasjjänti, janiw amtasjjänti. Kunjams Trotsky ukat mayninakar atipt"añ atipjatayna ukax nayratpachaw occidental uksan kunayman qillqirinakan uñt"ata ukat qhanañchata.
  Juk"ampirus kunjams jichha pachan utjki ukat mistuñax ukxat juk"amp interesata, jichha pachanxa.
  Ukhamäkchïnsa, jukʼamp amuytʼasirïki ukajja, mä risgo apsuñawa ukat Alemania marka contra chʼajjwañ qalltañaw utjäna, uka markajj América markamp chintʼatawa. Ukampis uk lurañ amtañajj wali chʼamawa. Stalin chachajj nayratpachaw uka mä jukʼa jarkʼatätap amuyasïna. ¿Chiqapunit dragón ukar atacañax wakisispa? Uk lurañatakix Lancelot ukhamäñamawa. Ukampis Stalin chachajj wali amuyumpiw sarnaqañ munäna.
  Ukat mä suytʼäwiw utjäna, ukampis ¿kunas Hitler chachar munasïna? Inas taqi kunas chiqpachapuni sumächispa?
  Ukhampachasa, Alemania markax walja territorionak katuqawayi, ukat digerir ukat desarrollo ukax ch"amawa. Kuns Rusia markat munapxi kunapachatix juk"amp lik"i chiqanakax katuntatäxi ukat niyaw uñstayatäni. Ucrania ukat Cáucaso, ukat Bielorrusia, ukat juk"ampinakaw utji, Turkmenistán ukat jilpach Uzbekistán markanakaw utji.
  Jilïr irpirix sinti llakisiñ amuyunakapat jithiqtañatakix aforismos ukanakaw qillqt"añ qalltäna;
   Qullqinakan thuqt"awipax juk"amp mayacht"atawa, sofisticación ukan ch"usat ist"asitapat sipansa, ukampis ¡qhipïrix nayrïr ist"añatakiw uywata!
  Mä rubio jaqix k"ajkir p"iqiniwa, ukampis, mä kamachirjamaxa, ¡chiqpach amuyuparjamakiw!
  Ch"iyar ñik"utax jan amuyt"asirïñ chimpunïkchi ukhaxa, ¡chiqpachansa qhana ñik"utax janiw mä criterio de loqhe kankañar tukukaspati!
  ¡Suma vinox janiw mä q"añut vaso ukan imatäkiti, ukat jach"a yatiñanakax janiw mä jan wali uñnaqan imantatäkiti!
  !
  ¡Khititix taqi chiqpach jan yäqki ukax, samkanakan trofeonak jakthapi!
  ¡Khititix wal qunt"atäki ukax verbiage pantano ukanw jikxatasi!
  ¡Khititix lakap wal wafflaski ukax mä huracán ukamp jan walt"ayataw uñjasini, ukax mä tormenta de oportunidades perdidas ukan uñstayatawa!
  Sapa kutiw oportunidades ukanakax utji, ukampis ¡janiw ukanakx amuyañjamäkiti, jumatix jan chiqpach amtäwinakanïsta ukhaxa!
  Mä jach"a uñstawix mä desfile ukanx wali askiwa, ukampis nuwasiñanx wali suma uñstawix taqpach jan uñjkañawa!
  Literatura pianonakax askichañax juk"amp jasakiwa, kunapachatix jan yatiñan ch"uxña quqanakat apsutäki, sentido común ukan ch"aman uraqipar apsutäki ukhaxa, ukat atiniskañ herramientas de recurso, invento ukat fantasía ukanakax jak"ankxiwa!
  Taqi kunatix atipt"añar puriyki ukax wali muspharkañawa - uñisirir katuntañataki, ukampis pianonakax janiw jakt"atäkiti!
  Pachamamax janiw jan wali pachanïkiti, jupax pachax juk"amp sumaptañ munir wawanakapakiw utji ukat padrastronakapas utjarakiwa, jupanakatakix janiw kuna askis akapachanx utjkiti!
  Naturalezan padrastropax khititix janiw universo lurayirimpi parientepar uñt"kiti, jan ukasti yaqha markankir esclavot uñt"asiñ munaraki!
  ¡Ukhamaxa umañäni, ukhamata wila masinakasa taqi kunsa lurapxañapataki, uñisirinakasa jani walinaksa lurapxañapataki!
  ¡Janiw mä kutikix taqinir axsarayañjamäkiti, jan ukasti sapa mayniruw loco axsarañar puriyasma!
  ¡Kunatix machaq jan walt"awinak juk"amp uñstayki ukax janiw machaq lurañ munañakiti, ukax nayra jan walt"awinak askichi!
  !
  Janiw armax jiwaykiti, jan ukasti khititix ukat ch"axwki ukawa, jan ukasti jan waliw jalxati, jilpachax jiwañan instrumentopawa, kunatix jiwayañ jan munañax sapa kutiw ch"axwiritakix chiqap amtäwixa!
  Kunapachatix jaqix jaqitakix lobo ukhamäki ukhax janiw axsarañjamäkiti, kunjamatix maynit maynikam ch"axwañax utjkistu ukhama!
  ¡Khitinakatï jankʼak sarapki ukanakajj qheptʼapuniwa, ukat jan jankʼak sarnaqapki ukanakajj janipuniw amtapar puripkiti!
  ¡Jan jankʼak jankʼak puriñakis jan atipjañatakïkchejja, jan utjkchi ukhajja, uñisirinakajj jumat sum sarnaqañ aptʼasipjje!
  ¡Kunatsa walja manq"a phayt"irinakax gaseosas jan walt"ayapxi, kunatix tama jaqinakax mä obra maestra ukarux juk"a independencia creativa ukampix takt"apxaspawa!
  Kunapachatï uñisirimar muspharaykta ukhajja, jupat sipansa jukʼamp ventaja jikjjatapuniwa, ¡janiw muspharkañ loqhe chuymanïñasa ukat muspharkañ jan amuytʼasirïñasa utjkiti!
  Kunapachatï uñisirimar muspharaykta ukhajja, jupat sipansa jukʼamp ventaja jikjjatapuniwa, ¡janiw muspharkañ loqhe chuymanïñasa ukat muspharkañ jan amuytʼasirïñasa utjkiti!
  !
  ¡Atipjañax juk"amp jasakiw, kunats jank"ak pasäna uk amuyañax juk"amp ch"amawa ukat jilapartx janiw kuna jan walt"äwis juk"amp nayrax atipjañatak jark"ktam ukx amuyañjamäkiti!
  ¡Moralidad ukan amuyupax akawa, jan ukax atipt"añax jasakiwa, ukampis atipt"añ achunak t"unjañax juk"amp jasakiwa!
  ¡Aski luräwinakatak jiskʼa amparanïpki ukanakajja, jaya ukat jan wali arunakanïpjjarakiwa!
  ¡Jichha amuyun propiedad ukax jaya aruskipäwinak ukat jan ch"aman amuyun demagogia uñstayañawa!
  ¡Supayax atipt"apuniwa, kunatix janiw kuna askis utjkiti jan jan wali consecuencianakan apnaqañapa!
  ¡Khitinakatix nuwasiñatak qhiptapki ukanakax desfile de victoria ukak jaytxapxaspawa!
  Jïsa, jan walt"äwinakar puriñax wali jasakiwa, uñisirinakamatakix oportunidades ukanakax mijo ukham ch"iqiyañawa!
  Ajayun mä gotapax, barómetro ukan gota ukar uñtasita, mä thaya thayt"awiruw puriyi, ukampis jiwasan uraqinakasanx sapakiw!
  Ukat almax kusisiñapax mä huracán ukan invasión ukarux jaqunukuwayi, ¡kuna anticiclón ukanakat sipansa jukʼamp jan waliwa!
  ¡Khititï juramento lurkani ukajja, jan wali arunakapat juchanïkani ukhajja, ¡wali jan waliw jikjjatasini!
  Nayrïr panquequex jank"akiw t"unjatäspa, ukampis mayninakax janiw kunkarux chiqpachapunix sarapkiti, kunatix mesa jak"an sinti k"achat k"achat sarnaqapxi!
  ¡Mä chhichhillankhax nayram jan chʼallxtañapatakixa, janiw wilat chʼamañchtʼasiñamäkiti ukat amuytʼasirïñsa aptʼasiñamäkiti!
  ¡Chʼullqhi amuyunixa, janiw chʼullqhi bayonetar uñtaskiti, janiw tronon quntʼatäki uka jaqirux yanaptʼapampix chʼankhampi chʼankhachkiti!
  ¡Roble quqanakjam loqhe uñisirinakax jukʼampïpxani ukhaxa, jukʼamp encina ataúdes ukanakaw utjani!
  ¡Ajanup muytayañax mä phenqʼawa, ukampis khititï jan waltʼäwin uñjasir mä compañeropar amparapar jan kuttʼayañ munkäna ukax jukʼamp juchañchatäñapawa!
  ¡Janiw walja yatiñan jaqinakax utjkiti, ukampis jan amuyt"kay gobiernox jupanakarux ukham wakicht"añ atipxi, ukhamat maynit maynikam ch"axwañakiw!
  ¡Khititï wal laruski ukampis jukʼat jukʼat tʼijtki ukajja, ¡wali jankʼakiw mä anun jakäwipar purini!
  Mä allqamarin jakäwipax mä cadena ukat collar ukakiw garantia, ukat mä perrera ukat racionanaka, khitinakatix lobo ukan billetep gananciampi aljañ atipjapki ukat allqamarin thujsap machaqar tukuyañ atipki ukanakatakik!
  ¡Ch"amanïñax suma sarnaqañamp chikt"atäñapawa, suma sarnaqañax suma chuymampi, suma chuymanïñax yatiñampi, yatiñampi nayrar sartañamp chikt"atäñapawa!
  ¡Nayrïr arsutanakap churirix qhip qhipa tukuyi!
  ¡Khitis ninan jan phichhantki, khitis jan laq"ampi chhaqtkiti, mä nugget intelectual ukan pesapampis!
  ¡Jan jankʼakiw uka jan waltʼäw askichasma!
  ¡Genius ukax jan wali lurawinakampiw chikañchasi, suma amtanakampi ukat suma consecuencianakampikiw ch"amanchasi!
  Uñisirinakat sipansa amigonakaparux jukʼampiw jiskʼachapxi, ukampis ¡janiw jukʼampi ukat arrepentisipxañapäkiti!
  ¡Qhipäxar lupʼir jaqinakax nayranakap uchataw qhiparapxi!
  ¡Kusisiñat jachaqt"asiñax chuym ch"allxtawimp ch"allt"atapuniwa, ¡jan ukax qhipïr jachaqt"asiñanakax juk"ampiw utji, khitinakatix ch"ama irnaqäwin larusipxäna ukanakanxa!
  ¡Cocodrilo jachaqt"asiñax utjiwa, ukampis kusisiñat larusiñax janiw cocodrilon chuymaparux churatäkiti!
  ¡Aka oraqen qamir yänakap martillo manqhar uchasaxa, janiw alaxpachan tesoronak apthapipkätati, ukhamax Yatichiri Diosax janiw jiskʼa yatiñan luqtirinakarux jachʼañchkaniti!
  ¡Tantachasiñ chiqax janiw jiwañampix mayjt"ayatäkaspati, ukampis ¡mä paisaje juk"amp decente ukaw sublunario pachan qhipa tantachäwipatakix ajllisispa!
  ¡Amuyun espontaneidad ukax janiw amtäwir puriñ tuqit taripatäkiti, jan ukasti phuqhañ tukuyatat qhiparaski uka yänakampi taripatawa!
  ¡Jan wali ch"amampi purakamar phuqantasma, ukampis janiw phuqañjamäkiti!
  ¡Khitinakatï jan colmillonïpki ukanakajja, jukʼampiw kisunakapar chʼankhachasipjje!
  Mä jan kisu ejercitojj colerat jawqʼjañat jarkʼaqasispawa, ukampis jan pʼeqeni políticojj kisunakaparuw chʼankhachasini, ¡wali chʼaphini armadampis chʼakhanakap chʼankhampiw jawqʼjasini!
  ¡Amukt"asax yatiñan jaqit uñt"atäsmawa, jan ukax kunapachatix jaysañax wakiski ukhakiw jupax pistola arump parlañ qallti!
  ¡Amukt"at anatt"awimp anatasax jakäwim qhispiyasma, ukampis ¡mä jan wali jakañat sipans juk"ampiruw tukuyasma, ¡yatiñampiw amuyunakam uñt"ayasma!
  !
  Taqi tukuyañanakax jiwasatakix munatawa, jan ukax askinak tukuyañakiw wakisi, ukampis jan walt"awix niyas janiw suma tukuyañar puriñjamäkiti, ¡suma tukuyañax niyas jan jark"ataw uñjasi!
  !
  ¡Suma uñnaqtʼampiw khuyapayasiñ jikxatasma, ukampis janiw juchanakat pagañjamäkiti!
  ¡Khitinakatix nayranakapamp jaytatäñ jan suyt"añjamäki ukanakakiw qhipäx uñacht"ayapxi!
  Mä junt"u chuymax kuna glaciar de indiferencia ukarux ch"amanchaspawa, ukampis jan thaya amuyunïkasax janiw uñstaskir flujo ukarux mä canal constructivo ukar tukuyañjamäkiti!
  ¡Revolución ukax uma t"amt"ayañjamawa, thaya reacción tukuyatat ukaruw amparap luqxatta, ukat phichhantat ukanakat arnaqasi!
  Jaqinakax sapa kutiw muspharkañanak lurapxi, ukampis ¡milagronakax janiw paskiti!
  !
  ¡Chʼaxwäwin muspharkañax mä yate ukan velapar uñtasitawa, ukampis janiw ukhamakiti!
  Mä pallapallar muspharayas irpsta ukhaxa, ¡pallapallax jan wali uñjañapawa sañ muni!
  !
  Kunapachatï sumankañax apnaqki ukhaxa, chuymamar khuyapayasiñ armasir yänakampiw kʼachachtʼasma, ukampis chʼaxwäwin jan waltʼäwipax utjkani ukhaxa, ¡jan khuyaptʼayasir chʼaphi rosas ukanakakiw almamar jan manqʼantat jarkʼaqani!
  ¡Juma pachpa sepultura allsuñat sipansa, mä zanja allsuñaw jukʼamp askixa, ukampis jumatï talento ukat ingenio ukar imtʼäta ukhaxa, ¡wali manqhankir trincheraruw imtʼäta!
  Alcohol umañar jaytañax janiw chʼamäkiti, ukampis ¡pusi tunka ángulo ukan tʼijtʼañax mä sepultura pʼiyarukiw puriyistaspa!
  Mä machat jaqix mä loqhe troncot sipanx juk"amp jan waliwa, qhipïrix punku sayt"ayaspawa, p"iyanakarux sellañ yatispawa, ukampis machjayir jaqix pachpaw mä p"iya, punku p"akintiri, ukat loqhe tronconakx ch"iyjataw wasitat luraraki!
  Jachʼa jachʼa tukuñajj jachʼañchasiñat sipansa mayjawa, ¡janiw nayrïr jaqet jachʼañchasiñatak mä premio katoqañ suykiti, jan ukasti qhepïrinakat jachʼañchañawa!
  ¡Jaqinakax yatiñampiw jilxattaski, jan wali lurawinakampiw abono lurapxi, mä rosa wanumpi!
  Q"ixu q"ixunakax tecnología ukan nayrar sartawiparuw ch"amanchaski, jan wali sarnaqawinak - qullañ ukat bioingeniería, debauchery ukat informática ukar munaña, ukat agresividad, mayacht"asis, mä nivel ukar puriyi, naturales necesidades ukanakat sipanx walja kutiw juk"amp jach"a nivelar puriyi!
  Q"ixu q"ixunakax nayrar sartañatakikiw ch"amañchi, ukampis chiqpachan irptañatakix irnaqañaw wakisi, ukax janiw q"ixu q"ixunakan natural munañanakap phuqhañapakiti!
  ¡Qʼañu lurañajj janiw ina chʼusat sarnaqañatakejj mä pretextokïkiti, jan ukasti ukham jan waltʼäwinakwa utjayaraki, ¡janiw kunapachas fiestatakejj samartʼkasmati!
  Q"ixu q"ixunakax nayrar sartañatakikiw ch"amañchi, ukampis chiqpachan irptañatakix irnaqañaw wakisi, ukax janiw q"ixu q"ixunakan natural munañanakap phuqhañapakiti!
  ¡Qʼañu lurañajj janiw ina chʼusat sarnaqañatakejj mä pretextokïkiti, jan ukasti ukham jan waltʼäwinakwa utjayaraki, ¡janiw kunapachas fiestatakejj samartʼkasmati!
  ¡Khititix qhipäxar sarxani - jakäwip qhispiyañ amtasax - jiwañjam p"inqampiw q"añuchasi!
  ¡Tʼijtʼasajj jakañ qhespiyasma, ukampis janiw jakañ qhespiykasmati!
  ¡Heroicamente atacañax awisax janiw utjxiti, ukampis jan jiwañaruw puri!
  ¡Noblezajj janiw nasïwjamäkiti, jan ukasti chhaqtäwimpiw jikjjatasi!
  ¡Mä traidor, mä esclavo ukat mä príncipe isimp isthapt"ata, mä patrimonio, mä príncipe ukat mä sirviente ukham uñt"ata!
  ¡Khititï janïr guerra qalltkipan sumankañamp wal manqʼkani ukajja, janiw pallapallanakan suma luratanakapat manqʼañatakejj kuna razonas utjkaniti!
  !
  Mä jach"a ajayux janipuniw qunqur jaquntatäkaniti - mä jach"a ajayux janipuniw manqha pacharux saraqankaniti, ukat jach"a amuyux sapa kutiw base pasiones ukarux yaqhachasirjama!
  ¡Jichhax jakhüwinakampiw ch"axwasma, jakhüwinakampiw atipt"asma, ukampis atipt"añ jan chhaqhañapataki ukat achunakapat aprovechañ arte ukampikiw atipt"asma!
  ¡Mä ch"aman wawatakix kunjamtï jupax jikxatask ukax juk"amp askiwa, ukat ch"aman jilïr jaqjam uñt"ayasiñax wali askiwa, kunjamtï jupax utjki ukat sipan mayjäñapa!
  Ukampis kunayman tuqitxa, mä apnaqirix janipuniw jan ch"amanïkaspas ukham uñstañapakiti - ¡jach"a ch"amapax sallqjañawa!
  Loco heroico, pallapallax janiw llamp"u chuymanïñ lurkiti - comandantex llamp"u chuymanïñ luraraki, pallapallanakar khithawayi kawkhantix heroísmo ukax loco ukar tukuski!
  Mä atipt"asiwinx mä taqpach muyuruw atipt"asma, mä negocio transacción ukanx capital ukarux muyuntasmawa, ukampis janiw suma jikxatkasmati kunapachatix purakamax muyuntki ukat ingeniomax ch"iyar tukuwayxi ukhaxa!
  Sapa nuwasirix ukham utjañapawa, jach"a chuymanïñapawa, ukampis juk"a axsarañampi ukat jach"a sensación de responsabilidad ukaniñapaw!
  ¡Pä osonakax janiw mä p"iyan jakapkiti, ukampis pä moralidades ukanakax mä jaqinx mä predador ukham amuyumpiw sum jakasipxi!
  ¡Mä tigrex embuscada ukanx jan walt"ayiriwa, ñik"utap chhaqhayañkama, ukat mä jaqix mä qhana invento qhant"ayañkamaw jan kuns kamacht"i!
  Taqinipuniw qarjasipxi, q"añu jaqinakakiw qarjañarux katuyasipxi, jiwatanakakiw jan ch"uñunak ch"allt"asipkiti!
  Jumax mä atipt"ir barbaro ukhamaw uñjasisma, ukampis ukax mä chhaqhir chatterbox barbaro ukhamäñat sipanx juk"amp askiwa!
  Jan axsartʼañax mä sillun kayupjamawa; Yatiñamp jakthapiwimp chikt"atax wali askiwa, ukat suerte yapxatasma ukhax atipt"awix mä ch"aman cimiento ukan ch"amanchatäni!
  Jan axsarañax wali askiwa - sodomía ukax jan waliwa!
  ¡Atipjañatakix wakicht"asiñaw wakisi, ukampis janiw Victoria kullakatakikiti, jan ukasti uka amtaruw wakicht"asisma, ukax seguro ukar suyt"äwi churaraki!
  Mä k"uchi uta jan ukax jan walt"ayat k"umaräñ askichasma, ukampis mä ch"allxtat sutix janiw ediciones ukanakamp kutt"ayatäkiti, jan ukasti mä radical reestructuración de estilo de vida ukampiw kutt"ayasi!
  ¡URSS markar wasitat saytʼayañ yantʼapjjäna, janiw uka markankirinakar jan waltʼaykänti, ukampis ukatwa taqe kunatï utjkäna ukanakajj ina chʼusat tʼunjatäjjäna!
  ¡Iyawsäwi tuqiw cristianismox chʼaxwäwinakar saykatapxi, ukampis taqi kunat sipansa, ¡cristian iyawsäwin banderanakap manqhanwa wararipxi!
  ¡Akapachax jan yatiñatakiw jan yatiñataki, ukampis jan yäqasaw jakthapita!
  Jaqi wilax janiw umakïkiti - janiw pachampix chhaqkiti, umax juyranakaruw phichhantxi, umax ch"am tukuñakiw nakhanti, ukampis ¡jaqi jaqirux wartaskakiwa!
  ¡Suma sartañ suyt"añax ch"amawa, ukampis chiqpachanx jan walt"awinakakiw suyt"asma!
  ¡Lamar qutat pacha suyt"asma ukhaxa, mä jach"a thaya jan walt"awinaka ukat mä tornado de fracasos ukanakaw suyt"ata!
  ¡Laxrax mä jisk"a ch"akhakiwa, ukampis jach"a jaqinakan arsutanakapamp mä juk"a arunakampiw jach"a lurañanak luraraki!
  Avionanjja, jan combustiblenïkchisa, encendidompi hélicejj chʼamañchtʼasispawa, ukampis jan nuwasiñ fusiblenak utjki uka jaqejja, ¡torciñakiw wakisispa!
  ¡Aguila ukham yuritax tʼijtxapuniwa, ukampis jan chʼiwinïki ukax tʼijtʼiwa!
  Munañampejj juma pachpan mä león yapuchasma, ukampis liebre almajj jan chʼamani jan wali lurañanakatwa juti, ¡janiw jan munañampi chiqañchatäkaspati!
  ¡Kunapachatix jaqinakan ch"amanakapax mä ch"aman escoba ukar jan chint"atäkaspa ukhaxa, ¡mä t"unjat ataúd ukat mä p"iya esclavo ikiñaw utji!
  ¡Mä tiburón ukar waranq kutiw nayraqatapar jamp"att"añax juk"amp seguro, mä kutikiw mä ruso nuwasirir qhipäx uñacht"ayañat sipansa!
  ¡Qhipäxax inamayakïchi ukhaxa, pallapallanakan chʼamapax janiw yanaptʼkaniti! ¡Walikiwa, janitix ardor utjkani ukhaxa, qhipäxax uñisirinakan chika uru manq"añapawa!
  ¡Mä comandantejj wali suma arunak parlañ yatitapajj janiw kunäkisa, jan pallapallanakan gris jachʼa capanakapajj jupar istʼkasajj janiw kunäkisa! Ukampis jan wila ukat juyphi arunakamp ch"aman condimento ukampixa, ¡janiw atipt"ir manq"äwin sopa phayt"añjamäkiti!
  ¡Jan amuytʼasir jaqetakejja, amuktʼañajj cheqapuniw filósofo chachan qalapar uñtasita, plomompi phoqantat lajjrojj qorit valoranïñap churaraki!
  Chʼaxwäwix mä levantamiento de pesos ukar uñtasitawa, pesaje ukar jan puriñjamäkani ukhaxa, premiox janiw churatäkiti, uñisirir jan tukuykchi ukhaxa, ¡janiw atipjañ himnox phustʼatäkiti!
  ¡Apnaqirix jan jachʼa amuyunïkani ukhaxa, ¡imperiopax jiskʼa thayaruw phallani!
  Mä apnaqirix sapa kutiw pata tuqir uñtañapa, ukampis qinayanak taypin p"iqix walpun jilxattaspa, ¡aka oraqen suma jakasiñax thayaruw jaquntawayi!
  ¡Llakiskañawa, q"añut apthapirinakax horasaparuw puripxi, ukampis palomanakax jan wali chiqaruw t"ijtapxi!
  ! Ukat ¡khititix jan cutlet ukham p"iqinïki ukakiw aycha ch"uqi ch"uñuyaspa!
  ¡Chʼiyar nayrajj janiw cuartoru qhan yaptʼkaniti, ukampis qala chuyman chʼamaktʼat chʼamakanjja qhanwa churaspa!
  Kunawsatix sapxi, jutapxam, cigarro nakhantañäni, compañero, warkt"asipxañäni uka arutxa - mä mayjt"awikiw utji - ¡jut"asiñ thakhix juk"amp llakisiñawa ukat mayninakatakix jan walt"ayiriwa!
  ¡Libre jakañkamaw tiempo luqtasma, ukampis janiw libre jakasiñatakejj tiempo luqtkasmati!
  ¡Suma vinox janiw mä q"añut vaso ukan imatäkaspati, ukat amuyt"asir amuyunakax janiw q"añuskir cuerponx utjkaspati!
  Imitación ukax mä reflejo mono ukhamaw uñjasi, ukampis chiqpachanx jaqinakaw juk"amp munapxi sapa maynir chhaqhayañataki ukat principio ukarjam arktañataki - ¡taqi jaqinakjama!
  Chiqpach genionakax laq"an quri granos ukar uñtasitawa, wali k"ajkir qhant"apxi, ukampis ¡nayrïr chiqanx jariñaruw tukuyapxi!
  Jilapachax tiranonakax jaqinakan laq"aparux quri granos de genio ukanakampiw jariqapxi, taqi kunatix adoquines laq"at sipan juk"amp valorani ukanak apsuñataki ukat jariqañataki!
  Jiwasan punto de vista personal ukax prismáticos ukar uñtasitawa - jiwasan pantjasiwinakas inverso uñakipapxta, mayninakarux juk"amp jach"anchaytanwa, ukat vidrio ukar uñakipañax wakisispa ukhax jupanakax sapa kutiw loqheñat ukhamarak llakt"asiñ jilxatatapat niebla ukar puriñx atipjapxi!
  ¡Jaqinakatakix juk"amp uñt"atawa, janiw kunatix jan askïki ukat wiñayäki uk yapuchañapakiti, jan ukasti aski ukat wiñay yapuchañawa!
  Chiqpachansa, kusistʼañ aventuranak jikxatañax Hércules chachan irnaqäwipar uñtasitawa, ¡aventuranakax asnumaruw juti, kunapachatï taqi chʼamamampi ukat jayarstʼañatakis chʼamachasksta ukhasa!
  Qhipa arunakanx Stalin jupax q"al qarjataw uñjasiwayi, amuyunakapan ukhamarak janchi tuqinsa. Mä sillun quntʼasisaw chhuxriñchjasiñ qalltäna.
  Ukajj wali muspharkañ samkapuniwa, Pedrojj ukham samkañwa atipjäna. Ukat ajjsarkañjama ukat yatiñ munirïkaspas ukhamänwa.
  Ukat "Monstruo" supertanque ukax Estados Unidos markan alay tuqinkir fronterap pasawayxi, libertad uraqin territoriopan sarnaqasa. Walja laqʼunakaw oraqer allsupjjäna, ukat manqhankir surconak jaytapjjäna. Ukax americano libertad ukan kunkapanx fascista ukan embrague ukan chimpupawa. Ukampis juk"amp jan walix kunapachatix "Monstruo" ukax sayt"awayxän ukat mecanismos de barril ukanakax jingle lurañ qalltapxäna. Uka ajjsarkañ armajj kawkhantï uñchʼukipkäna ukaruw uñchʼukiñ qalltäna. Imill wawanakax jank"akiw sarapxäna, bronceado, musculoso, q"ala kayunakap qhant"ayasa. Ukat troncopax muytayxänwa.
  Adala kullakajj qontʼasisaw joystick sat boton chʼetjjtäna.
  Ukat mä jachʼa pä tunka tonelada conchaw thuqtʼasïna. Jupax americano markanakat maynïriruw t"ijtäna.
  Pedrox akham sasaw qhuru arsüna:
  - Tiempo purinxiwa, pachax jichhax k"umarakiwa! ¡K"ari irpirinakaru ukhamarak chiqpach lunthatanakar t"unjapxam!
  Ukat discotecas ukanakax alaxpachan t"ijtapxi, Estados Unidos markan avionanakaruw atacapxi. Chiqpachans estadounidenses ukanakax janiw juk"amp jan walinak lurapkaspati, ukham ch"amaw jupanakarux jank"ak jalxati. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, jan ajjsarirjamakiw jan walinakar saykatasma. Yaqhip estadounidenses ukanakax heroico ukham ch"axwapxi, ukampis ch"iyar jaqinakas yaqhip q"illu jaqinakax jasakiw t"ijtxapxi. Jan ukajj qonqortʼasisaw jaytanukupjje.
  Pedrox jaqinak taypin katuntat warminakar uñjäna, janiw saykatañ puedkänti. Ametralladorampi ajjsarayasaxa, yuqall wawar uñtat qʼala kayunakapar jampʼattʼapxañapatakiw mayïna.
  Warminakax jan munkasaw lakap ch"allxtapxäna ukat chhuxriñchjapxäna. Wayn tawaqun kayupax wali jan ñik"utani, suma uñnaqt"ani, q"illu, ukampis laq"ampiw ch"allt"ata. Ukat qunqurt"asis ukham lurañax jisk"achañawa. Ukampis jumax lurañamawa, jan ukhamäkanixa, nayranakamanxa, balamp jiwayapxätam uk uñjasma. Ukat Pedrox wali colerat uñnaqaniwa. Nayajj jupanakar qʼal atacañ munta, ukampis jan uñtʼat jaqenakajj phenqʼasipjjänwa. Ukhamajj jupanakajj wali jiskʼachänwa. Ukat ¿kunatsa jan kusisita ukat ñikʼutap chʼuqtʼasipjje? ¿Janit jupajj suma uñnaqtʼan waynäki? ¿Kunatsa ukham qhuru uñnaqtʼanïpjje? Inas nayratpach wali jan pantjasirïtap lakapar uchañapa? Ukax wali llakiskañawa kunatix walja jaqinakaw jak"an utji.
  Uka waynarux arnaqasisaw alambre jaquntañapatak wayt"apxi. Uka Monster supertank ukax wasitatw ninamp nakhantäna. Ukham chʼaman cohete cargaruw thuqtʼi. Ukat alaxpachan tʼijtʼi, ukat mä taqpach barrioruw jiwañampi tʼunjañamp apani.
  Mä E-100, mä tank pä pistolani, ch"amani ukat wali jank"akiw pasawayi. Ukham lurañ yantʼam. Alemán autox ch"axwarakiwa, Sherman sat jaqiruw liwxataskir uñji. Jayat chʼalltʼasiñajj janiw sinti faciläkiti. Ukampis 128 mm antiaéreo armax jank"akiw jalxati ukat wali sum ch"allt"asi.
  Ukat kunjamsa Sherman sat barcon patapajj thayampi thaytʼayasïna. ¿Kunjamatsa aka tanquex jan chikatpach qhiparäna? Ukat alemananakax chiqpachansa wali kusisitaw arnaqasipxi. Akax mä americano markaw nayrar sartaski.
  Policía local ukax cinturat qunqurt"asisaw qunqurt"asisin khuyapt"ayasiñ mayipxi.
  Uka markankir jila partejj tʼijtjjasaw imantjjapjjäna. Ukat yatxatañ munir yuqall wawanakakiw alemán tankinakar jan axsaras uñchʼukipxi. Ukat mä jukʼa yatiñ munañampis ukhamaraki.
  Alemania markankir mä warmix mä chivo apsusaw americano yuqall wawanakarux q"ala kayunakapamp jawq"jañ qalltäna. Jupanakax chhuxriñchjasipxi ukat jaltxapxi. Ukampis wali uñch"ukipxi ukat janiw t"ijtxapkiti. Yaqhepajj kunsa qʼochupjjarakiwa.
  Peter, jupa pachpan kusisiñap amuyasaxa, jutïr bardo soviético chachan arunakapar wal uñtasit líneas qʼuchtʼäna:
  - Nayaxa janiwa naya pachpaxa munaskti kunapachatixa axsaraña...
  ¡Jan juchani jaqenakar jawqʼjapjje ukhajja, chuym ustʼayitu!
  Nayatakix janiw gustkituti kunapachatix jupanakax almajar mantapxi ukhaxa,
  ¡Yämas kunapachatï jupar thuqtʼapjjäna ukhajja!
  ¡Mä ch"aman q"uchuw sañ muni! Ukañkamax phisqa soviético imillanakax defensa estadounidense ukan cargonak katuqapxäna. Imill wawanakax atipt"añatakis jan ukax jiwañatakis wakicht"atäpxänwa. Ukatpï wali ch"amampiw q"uchupxäna, sarapkän ukhamarjamaw q"uchupxäna;
  Nayan qullan, jach"a Rusia, .
  Quri pampanaka, qullqit lurat pradonaka...
  Aka chiqanx diamantenakaw uraqir ch"allt"apxi,
  ¡Ajllit rusa ch"uqi perlas!
  
  Jumanakax taqi kunat sipans juk"amp Mama Markäpxtawa,
  Ruiseñor ukax ist"asi, mä trill...
  Janiw pallapallanakax ikiñanakapar samartʼañax wakiskiti,
  ¡Kunapachatix uka rabioso jan wali jaqix jaltxatayna ukhaxa!
  
  Aka chiqanx Wehrmacht ukax mä sallqa thuqt"awimpiw nayrar sartaski,
  Rusia Uraqix ninamp phichhantatawa...
  Rusia markan soldadonakapax wali jank"akiw ch"amakt"apxi,
  ¡Ukat familiajj mä bombampiw tʼunjatäjjäna!
  
  Ukampis Pachamamaxa, uñisirinakan amparapax qhuruchi, .
  Jupax janiw uñisiriparux katuyasiñ munkiti...
  Fuhrer ukax katuqani, nayax mä nayraruw niyaw iyawstxa,
  ¡Kunattejj ejercitojj aceroruw tukuwayjje!
  
  Aka chiqanx Moscú jak"an reduuts ukanakaw jist"antatäski,
  Ukat kisunakas ch"allxtasaw markatakix ch"axwapxta...
  Nayax Krauts ukan suma jikxatatanakap yatta, jupanakax jach"anchatawa,
  ¡Hitler jilatajj Supayaruw jawsi!
  
  Jiwasax fascistanakarux jank"akiw atipt"añäni,
  Nazis ukanakax wali ch"amanïpkchisa...
  Ukampis uka qhepatjja, mä tanque soviéticojj amukiw tʼijtjjäna,
  ¡Ukat Fuhrer ukan ladonakaparux ch"allt"i!
  
  Krauts sat jawqʼjasaw Moscú marka jakʼan khuchhuqapxta,
  P"iqinaka ukat torretanakax tankinakar avena ukar uñtasitawa...
  Ukat nayax iyawstwa mayo phaxs pachax puriniwa,
  ¿Kunapachas mä soldadojj Berlín markar banderap apanïna?
  
  Ukatxa akapachaxa comunismo ukan kusisiñapankaniwa,
  Ukanx sapa nuwasirix pesebre ukanx jasakiw...
  Fascismo ukan nuwasirinakaparux manqha manqharuw jaquntañäni,
  ¡Kuna horda p"akjañamawa, jiwasan caballerosa!
  
  Uka cukullaxa qawqha pachasa jakañäni ukxa sapxituwa, .
  Akax janiw sinti wakiskir jiskt"äwikiti...
  Kunatix wali llakiskañawa jakäwix sapa kutiw wali jisk"akiwa,
  ¡Cristojj jaqenakar jaktayañapatakiw suytʼaskta!
  
  Ukampis comunismo tuqit cienciaruw iyawstxa,
  ¡Aka alajjpachan jachʼa cheqapar atipjañäni!
  Mä qawqha kʼari yatichäwinak manqha manqharuw jaqontañäni,
  ¡Jaqinakaru ukat yaqha luratanakar jaktayapxam!
  Julio phaxsin 1945 maranwa. Phisqa imill wawanakax Alenka, Maria, Alla, Anyuta, Matryona ukanakaw Filadelfia markan ch"axwapxi. Aka jach"a markax Estados Unidos norte uksanx mä kasta jach"a jach"a markaw Estados Unidos markan arxatäwipataki. Kimsïr Reich ukankir soldadonakax nayrar sartasipki, uraqpachan qamir ch"amap katuntañ amtapxi. Ukat ukat jan jark"ataw URSS markarux jaquntapxani. Ukat ukapachax wali jan walipunïniwa.
  Batallón comandante Alenka, sapürunjam uniformeni: q"ala kayuni ukat bikini ukampikiw isthapt"ata.
  Mä imill wawax mä tanque alemán E-25 ukarux bazooka ukamp phichhantawayi. Aka maquinax juk"amp k"achawa ukat juk"amp maniobrar maquinawa, ukat ukanx mä jan ch"aman chiqaw jikxatasi. Ukat ladopar chʼalltʼasi, alemán jaqerojj muyuntañapatakiw waytʼi. Uka qhipatx Alenkax ametralladora ukan mä phallawimpiw phichhantawayi ukatx phisqa indionakaruw Tercer Reich ukan ejercitopat jaquqaniwayi. Jupax mä jach"a jach"a tukusaw siwa:
  - ¡Janiw pasapkaniti!
  Ukat kayunakapampix mä granada jaquntaraki. Mayampiw fragmentonakax t"ijtxapxi, walja chhaqtäwinakawa, ukat p"iqinakax khuchhurata. Akax janiw nayrïr kutikiti Alenkax ch"axwawayxi. Jupax Brest jupa pachpat mä historial ukaniwa. Ukat nuwasir jaqix ch"amampiw phuqt"ata ukat tukuykamaw qhispiñatakix ch"amachasi. Uka jak"anx mä afroamericano chachax puraka ch"iyjataw jiwatayna. Akax chiqpachansa wali axsarkañawa. Ch"iyar jaqix chhuxriñchjasiwayi ukat ajayux jupat mistu.
  Alenkax wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Jan pä kuti jiwamti! ¡Janiw kunas jakäwinx silla de ruedas ukar jaqunukuñjamäkiti!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapamp mä granada jaquntäna.
  Quri ñik"utan Mariax chiqaw ukankarakiwa. Ukat kayunakapamp granadanak jaquntaraki. Jupax wali suma tawaquwa ukat anqanx jan ch"amanïriwa, ukampis wali yatiñaniwa. Tercer Reich ukan colonia soldadonakapat jiwayat árabes ukanakax jaltxapxiwa. Jupanakat maynïrin barba ajanupanjja, mä escarlata manchaw chʼalljjtayasi.
  Mariax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Akapachanxa mä panqarawa utji, escarlata, escarlata... ¡Adiós cuento olímpico!
  Ukat wasitat suma uñnaqtʼan qʼala kayunakapajj sarnaqaski. Mä granada jaquntaña ukat uñisirinakar ch"allt"aña. Ukax mä chhuxriñchjat ortiga khuchhuqañjamawa. Ukat imill wawax jaquntawayi. Jupax lliphipiriwa.
  Mariajj guerranjja walja jan walinakwa aguantañapa. Ukat janipuniw uk armaskaniti. Ukat kunjamsa katuntat uñjasisajj qʼala alambrempi qʼala alambrempi qʼala jawqʼjapjjäna, talonanakaparus. Ukat kunjamsa mä encendedorampi suela phichhantapjjäna. Ukat jukʼamp jan walixa, kunapachatï Mariax tʼaqhisiyatäsax qaritäxänwa, ukat jiwayañaruw irpapxäna. Niya imill wawax phichhantat kayunakapampix q"añut uraqin ch"uxña ch"akhanakaparuw takt"äna. Qʼala, chʼakhanakani kayunakapajj wali llaktʼataw jikjjatasïna. Alemania markankir yaqhip artistanakax Mariar katuntañatakiw mayipxäna. Amuyataxa, chiqpachapuniw mä dibujo pintañ munäna: "qʼala kayuni tawaquruw jiwayañatak irpapxi". Pobre Mariax mä muyuruw irpäna, mä pintoresco pose ukan congelañapatakiw wayt"ata. Ukat jupax mä qhana, ch"iyjata isimpikiw isthapita, wila ch"akhanakampi ch"allt"ata. Alemán jaqix juparux qunt"asisaw kayup amparapamp katthapïna ukat phichhantat amparanakap k"uchuñapatakiw wayt"äna - juk"amp pintoresco uñacht"ayañataki. Ukat Mariax jan kuns lurasaw saytʼasïna, kisunakap chʼallxtasaw saytʼasïna. Ukat suelanakaparus yantʼapxarakïnwa. Ukatxa, jawqʼjasaw jawqʼjapxäna ukat wasitatwa zanjaruw irpapxäna. Ukatxa Mariax amuyupan Taqe Ch"aman Diosaruw mayisïna, ukat familiapat despedidarakïnwa. Jupax mä tama kisunakaw axsarañ thayat chhuxriñchjasipxi. Otoño phaxsin thayax quri ñik"utaparuw thayt"ayäna. Uka isix wali jiskʼakïnwa, qunqurinakapax pʼakjata, phichhantatänwa, chʼakhanakampi chʼuqtʼata ukat kayunakapan alambre chimpunakapax uñachtʼayasïna. Taqpach imill wawax ch"uxñanakampi, ch"uxñanakampi, ch"uxñanakampi ch"ukutänwa. ! Taqi qhipäxax chivonakampi ukat alambrempi rayatawa. Uka isix ch"iyjatawa, mä jawq"jata janchiw uka traponak taypin uñjasi. Ukampis Mariax chiqapar sarnaqañatakiw chʼamachasi.
  !
  Ch"amap apthapisinxa, imillaxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jichhaxa Tayka Pachamapa!
  Ukat juparuw balamp jiwayapxi. Imill wawax jaquntatawa... Jupax janiw k"ari jiwayatätap yatkänti. Ukat mä chhijchhiruw jaquntatäna, axsarañat jan amuytʼasisaw jan amuytʼasxänti. Ukat jukʼamp tʼaqhisiyäwinakaw utjäna. Ukampis verdugo policianakat maynïrix kusistʼañ munäna, jan ukax violañ munäna, ukat qarjata uñnaqapanxa Mariax suma uñnaqtʼanïkaspas ukhamaw qhiparäna. Uka thuqhurix janiw axsarkänti, sinti t"aqhisiyat uñjasisinx jan walt"ayat warmix sayt"asiñapawa, ukat mä sapa chiqaruw irpxaruwayäna. Ukanjja, niyaw jupar katuntañampïskäna, ukampis colerasiñaw Mariar chʼam churäna. Nina phichhantat talonap jan qhispiyasax wali colerataw inglepar jawq"jäna, ukat chiqaparuw uraqir purintäna, ukat policiax wali llakitaw desmayasïna.
  Chuymapan kusisiñapaw Mariarux chʼam churäna. Policiat pä pistola aptʼasisajja, niya qʼala jan isin usuchjat tawaqojj pʼakjañatakiw saräna. Uka muspharkañat askinak apsusaw pusi guardianakar balamp jiwayañ atipxatayna ukat carcelan punkunakapat jaltxapxatayna.
  Ukat qʼala kayukiw tʼijtjjäna ukat chʼiyar chʼiyar taypinwa tʼijtjjäna. Chakanakajax congelatäxänwa ukat janiw kuns jikxatkti. Wali askiwa, dueñox imill wawaruw utar mantayatayna ukat junt"uchañapatakiw jaytawayi. Marian kayunakapax cuervo kayunakjamaw wila tukuwayxäna ukat wali usuchjataw jikxatasïna. Ukampis wali askiwa, janiw kuna thayas utjkänti.
  Imill wawaxa junt"u isi katuqasa partidos ukanakaru saratayna. Ukat uka qhipatxa, nayrïr linearuw makhatxäna. Ukampis jaltxatapat amtasisax jichhax q"ala kayukiw juk"amp pachanak sarnaqañ yant"äna, ukat juyphi pachanx jan zapatos ukamp sarnaqañatakiw ch"amachasïna.
  Jallu pachanx niya q"ala jan isinïñax wali askiwa, juk"ampirus América markanx aka pachax Rusia markat sipanx juk"amp junt"uwa.
  Ukat Mariax kayunakapamp granadanak wali jayaruw jaquntañ yatiqarakïna. Ukajj mä imill wawar qʼala kayu sarnaqañan askinakapat maynïriwa. Kayu chʼakhanakamampiw cuchillonaka, granadanaka, chʼullqhi fragmentonaka ukat cerámica ukat metalanak jaquntasma. Mä arunxa, suma kayunakampix walja lurañanak lurasma. Mä ametralladorampiw chʼaxwañasa. Batallón ukanx imill wawanakax taqiniw q"ala kayukiw nuwasipxi.
  Wali thaya pachanxa suma uñnaqt"aninakax kayunakap celofán ukamp ch"uqt"asipxaspa, jan ukax lik"impi alcoholampi ch"allt"asipxaspa.
  Mariax ch"axwañampiw qhant"i.
  Wila Alla. Ukat wali chiqapar sarnaqiri ukat wali chʼamani nuwasirirakiwa. Jupax cobre wila ñik"utaniwa, thayampi liwxatasinxa, revolución ukan banderapar uñtasitawa. Mä suma tawaqu ukat wali temperamental. Nayax sinti jach"apuniwa. Nayratpachaw walja chachanakampi ikintasïna. Ukat kimsa, pusiniruw mä pachpa tiempon munasiñampi uñjasta. Juparojj ukham lurañajj wal gustäna.
  Ukat ¿khitis Alla-r juchañchani? Jupax wali suma nuwasiriwa, ukat munasiñanx janiw constante ukarux tolerkiti. Akax jupan credopawa. Jichhax imill wawax q"ala kayunakapamp mä vaso jaquntaski. Ukax t"ijt"asaw Reich ejercito ukankir africano jaqirux kunkapar ch"allt"i ukat árabe jaqirux p"iqip qhipäxaruw ch"allt"i. Kimsïr Reich uksatx walja pallapallanakaw utji, jupanakax ch"axwawinakampiw jawillt"ata. Colonial chiqanakax wali waljawa. Jupanakax América uksaruw ch"amanchasipki.
  Allax chhuxriñchjasïna. Jupax wali qhuru jaqiniwa ukat mä carcelan juvenil ukanïnwa. Ukat jan sinttʼasirïñasa ukat galgos ukanakas ukanwa sartasïna. Uka pachparakiw carcelankkasa, uka tawaqux janipuniw jan chʼamani jaqinakar chuym ustʼayañatak quntʼasirïkänti. Ukampisa, ¿khitis Stalin sat chachan apnaqäwipan jan quntʼatäkänti? Ukat Alenkax mä colonia de trabajo infantil ukar visitt"arakitaynawa, mä juk"a pachatakis ukhamaraki. Ukampis ukax janiw jark"känti mayor grado ukar jilxatañapataki ukhamarak Heroe de la URSS ukan warawarap katuqañapataki.
  Allax mayamp ch"axwawayxi. Ukat qʼala kayumpiw mä granada apsu. Ukhamajj mä pʼakjata trayectoriaruw tʼijtʼi ukat mä tanken barrilparuw tukuyi. Wila ñik"utan nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Chiqpachansa nayaxa mä super imilla! ¡Guerransa ukat ikiñansa!
  Uka qhipatx nina nakhantat saxrax mä caucho chiqaruw fósforos ukamp ninamp phichhantawayi ukat alemán E-50 tank tuqiruw jalnaqäna. Ukat wila ñik"utan saxrax mä loco amuyunïnwa: Hitleran tankpar katuntañataki.
  Qʼala kayupan kayunakapampiw mä caucho apthapïna ukat jistʼarat barril chiqaruw jaquntäna. Ukat chika minuto qhepatjja, E-50 sat tanquen escotillapaw jistʼarasïna, ukat tʼijtʼir alemanonakaw uñstapjjäna.
  Allax Krauts ukarux pistolampiw ch"axwantäna, ukatx mä cerámica ukamp tukuyäna, ukax cincelado, seductora kayupampix jaquntatarakiwa. Ukatxa, amigonakaparux akham sasaw sillpʼäna:
  - ¡María ukat Anyuta arktapxitu!
  Ukat kimsa q"ala kayuni imillanakax bikini ukampikiw muyu, laq"amp phuqhantat talonanakap qhant"ayasa, tank ukar jank"ak mantapxäna. Alturapax janiw pä metros ukjat juk"ampikiti ukat suma uñnaqt"aninakax jasakiw manqhar saltapxi. Jupanakax auton allsupxäna. Ukat jupanakax sillp"ipxäna.
  Anyuta, aka suma uñnaqt"an rubio, akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Thaya auto, ¡ukham suma óptica ukat uñjañaniwa!
  Mariax akham sasaw qhanañcharaki:
  - Ukatxa akhamawa tankaxa apnaqapxi.
  Imill wawaxa uka joystick apthapitayna. Jupax uka boton ch"allt"äna. Uka maquinan torretapax muyuntañ qalltäna.
  Alla kullakajj kisunakap qhantʼayasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, mä suma k"añaskuwa, llakisiñawa jiwasana kimsa tunka pusinixa wali jayaruwa!
  Mariax mä yatxatat jaqin thayapampix akham sänwa:
  - Chiqansa... Aka pistolax calibre 105 mm ukaniwa, ukat jiwasan IS-2 ukax juk"amp jach"awa.
  Allax p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  - Ukampis alemananakax juk"amp jach"a barril ukaniwa. Ukat proyectil qalltan velocidadapajj jiwasanakat sipansa jukʼamp jachʼawa.
  Mariaxa, nina nakhantata caucho thujsa muxsa, chhuxriñchjasïna:
  - Jumax wali yatiñampiw jupanakarux fumawayta... ¡Cucarachanakjama!
  Allax jachaqt"asisaw arnaqasïna:
  - ¡Jumanakaxa k"arinak uñt"añamawa! Ukampis ¿jumatakix walikïskiti?
  Anyutax p"iqip ch"allxtasaw kayup metalar ch"allt"äna:
  - ¡Jan kuna pächasiñampi!
  Ukat imillanakax larusisaw phallapxäna. Mä juk"a joystick uñakipt"apxta. Mariax conductoran asientoparuw qunt"asïna, Allax artilleroruw tukuwayxäna, ukat Anyutax ametralladoranakaruw muyuntäna. Uka qhipatx alemán tank ukax rusa imill wawanakan katuntatänwa, ukax sarnaqañ qalltawayi. Troncopajj walja jiwatanakar jaqontañatakejj wakichtʼatäjjänwa.
  Alla, aka wila ñik"utan saxrax taqi chuymaw q"ucht"äna:
  - ¡Jiwaña maquinaxa loco tukuwayxiwa! ¡Jupax tʼijtʼiwa, dianap pʼakintasa! ¡Aka kutix jachaqt"asipxta ukat janq"u línea tuqiw sarnaqapxta!
  Ukat nina nakt"ir nuwasirix Pantera-2 ukarux nayraqatapan katjatayna. Jupax uka apt"asisaw ch"axwantäna. Mä jiwayir proyectil ukaw uranio núcleo ukan tukusxäna, ukax niyas Pantera ukan ch"allt"asïna ukat proyectiles ukanakax phallawayxänwa. Imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna, jach"at arnaqasisa:
  - ¡Jiwasax jach"a ukat super guerreros ukhamätanwa! ¡Taqiniruw chhaqtayañäni!
  Ukat Allax wasitat Lev tank ukarux pallapallampiw jiwayatayna. Jupax kisunakap q"ala ch"uqt"asïna. Kunjamsa mä colonia de trabajo de niños ukan jawqʼjapjjäna uk amtasiyäta. Jïsa, ukanjja mä jiskʼa juchar purtʼasisaw jawqʼjapjjerïna. ¡Ukat chuym ustʼayi! Imill wawanakax jawq"jataw uñjasipxi, ukat juma pachpaw jawq"jatanakax jakthapiñama. Pantjasisma ukhaxa, wasitatwa jawqʼjañama, jan amuytʼasiñamawa. Imill wawanakax talonanakaparux ortigampiw jawq"japxi, juk"ampirus jallupachanx jawq"jataw uñjasipxi. Ukatxa, phichhantat suelanakar kayump takt"añax ch"amawa. Imill wawanakan kayunakapan ch"akhanakapax usuchjasiñaruw puriyi.
  Colerat jikxatasisax Allax Tigre-3 ukarux ch"axwawayiwa. Armaduranak chʼuqtʼasi ukat kisunakapsa apsu. Jupax wali suma nuwasir jaqiwa. Ukat kunatï askïki uk yatirakiwa. Uka tanquex juk"amp jan walt"ayiriwa, chiqans E-50 ukawa. Aka chiqanx maquinax kawkhans alemanes ukanakax ch"axwapxi uk uñt"añatakiw ch"amachasi. Allax torre ukan junt"u uraqin juk"amp jan walt"ayat chiqaruw uñch"uki. Jupax chiqaparuw uñacht"ayi ukat pachpa talonap mä ch"ullqhi esquinaruw cosquillas uñacht"ayi. Ukatxa jupax ch"axwanti. Uka proyectil ukax 1300 metros ukjat jilaw sapa segundonx mistu. Ukat chiqa q"ipiruw ch"allt"asi.
  Allax jaltawayxi, akham sasaw jach"at arsüna:
  - Waliki!
  Anyutax akham sasaw qhanancht"i:
  - ¡Manq"añaxa wali sumawa!
  Alemania markan tanquepax phichhantañ qalltawayi ukat conchas ukanakax phallawayxi. Fragmentos ukanakax taqpach pampan ch"iqiyatawa.
  Mariax akham q"ucht"i:
  - Arumanthi ch"iqiyata warawara ch"akhanaka alaxpacharu. Kimsïr Reich ukan wakicht"ata, mä ch"amakt"at, aburrido ataúd. Maynix mä pulga qhathunx mä qullqi jikxatatayna... ¡Ukat maynix mä balampiw nayraqatapar chʼalltʼasïna!
  Allax barril Lev-2 tank uñacht"ayañ qalltäna ukat jach"at arnaqasïna:
  - ¡P"iqi ukat ataúd!
  Ukat Alemania markankir mä jachʼa autoruw pallapallanak aptʼäna, ukampis janiw apnaqatäjjänti. Leon armadurapax mä qala manqhan vidrior uñtataw phalläna. Ukat alemán maquinajj wasitatwa nuwasiñ yänakap chʼiyjañ qalltäna.
  Anyutax q"ala kayunakap ch"allt"asinx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Akax jiwasankiwa, Rusia markan ch"amapawa!
  Quri ñik"utan tawaqux chillqt"asïnwa, alemanes ukat yaqha markankir lacayonakaparux chhullunkhanakapamp t"unjäna:
  - ¡Jansa Maria! ¡Ukat nayajj mesiasätwa!
  Allax wasitatw ch"axwantäna, aka kutix E-25 ukaruw ch"axwantäna ukat sist"asïna:
  - Janiwa, qullunakaxa janiwa quri utjkaniti, ¡Aurora ch"uqimpi qullqichatawa!
  Anyutax ametralladoranakampiw pallapallanak jist"aratayna. E-50 ukax phisqa ukaniwa, maynix barril ukar soldado. Ukat wali chʼamampiw jawqʼjapjjerïna. Kimsïr Reich markankir nativo soldadonakax mä hoz ukham ch"uqi ch"uqimp ch"uñuntasipki.
  Uka q"illu tawaqux akham siwa:
  - Janis yuqall wawakïkchiyätxa, ¡oso imill wawatwa!
  Ukat wasitatwa ukat wali chiqaparu phichhantaraki. Ukham walja jiwat cuerponakaw Hitler chachan basurapan utjäna. Janis taqinix akanx basurakïpkchixa. Ukanx walja indionakaw juk"ampirus utji. Hitler jupax colonial soldadonakaruw jawst"i, jiwayañatakiw khithawayi. India markanx walja jaqinakaw utji, ukampis janiw taqinitak irnaqañax utjkiti. Ukhamajj taqpach chachanakar cañon forraje ukar pasapjjañäni. Ukanx walja africanos ukat árabes ukanakaw utji.
  Ukat chʼaxwirinaka taypinxa nayra soviético markachirinakaw utjaraki. Ukat jiwayañ utar khitapxarakïna. Yaqhepajj obligatäpjjänwa, yaqhepasti munañaparjamaw sarapjjarakïna. Ukat soviéticos ukanakax America markamp ch"axwañax wali kusisitaw jikxatasipxi.
  Allax ch"axwawimpiw ch"axwawayxi, yaqha tank fascista ukar p"akjasi ukat akham siwa:
  - Nayax kunatix Hitler-arux jan wali samkanakapan juti.
  Mariax wali llamp"u chuymaniwa ukat anqäxat jan ch"amanïki, nazis ukanakarux larugas ukanakamp t"unji. Jupajj janiw sinttʼasirïkiti. Amtañäni, uka tawaqux mä nazi jaqjamaw qʼala, suma uñnaqtʼan kayup patxarux nina laxra tʼijtäna, phichhantat aycha thujsa muxsa. Ukat uka qhipatxa, phichhantat chiqanakanxa, caucho sat lawanakampiw jawqʼjapxitäna. Ukham fascistanakax juk"amp t"unjatäñapawa, churatäñapawa, ukat t"unjatäñapawa.
  E-50 tanque ukax ch"amanchatawa, jach"a pistas ukaniwa, ukat jupanakatakix juk"amp askiwa Rusia markan uñisirinakapar t"unjañataki. Taqi batallón jupanakan jan utjatapax wali llakiskañawa. Alemanonakax janiw voluntarios soviéticos ukanakat thaya katuqapxañapäkiti. Ukhamajj imill wawanakajj phesqakiw nuwasipki.
  Alena wasitat bazooka ukanx, alemán tankinak juk"amp jasak ajllisa. Ukat Matryona kullakax Henry Smith masipampiw chika, jupax mä sanu ukampis yatiñan americano waynawa, minanak pista manqhar liwxatapxi.
  Alemanonakax walja tankinakaniwa, ukat kamachirjamax janiw jan jupanakamp ataque lurapkiti.
  Ukatwa Alla jilatajj yaqha E-50 sat thaknam jaqontäna, jan ukajj jiwayañkamaw usuchjasïna. Imill wawanakax wali sum irnaqasipki. Ukampis amuyasiñamawa. Akax "León Real" ukaw juti. Aka k"añaskuxa kimsa pataka milímetros armadura frontal ukaniwa, ukhamaraki mä cañón 210 mm, ukaxa tanques ukhamaraki jan blindados ukanakaru ch"allt"asispawa. Ukham E-50 armax phust"aniwa.
  Aka chiqanx Mariax tank ukarux muyuntañapatakiw jaytawayi, ukhamat barcor mantañataki, ukanx armadurax pä patak milímetros ukch"a thiyawa ukatx juk"amp jasakiw mantañataki.
  Thakinxa, imillaxa kunaymana kasta fascistanakaruwa t"unjatayna, ukatxa Anyutaxa ametralladoranakampiwa ch"allt"asi.
  Mariax akham sasaw jiskht"asi:
  - ¡Pamt'apxita, Dios Tayka, kunas paschixa!
  Ukat Alla, jan suyt"asaw barcor mantañax, jak"achasiñax tukuyat tukuykamaw ch"iyar jaquntawayi, ukat esquina puntaruw ch"iyar jaquntawayi. Ukat chiqapuniw ch"allt"asi. Ukax metal ukarux ch"allt"iwa, ukat "León Real" ukax chhullunkhañ qallti ukat phallawayxi kunjamatix yaqha tanques ukanakax nayrax imill wawanakan ch"allt"atäki ukhama.
  Allax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Ukhamsa, jilanaka! ¡Jilatanaka! ¡Janiw Stalin Secretario General ukamp llakisiñax wakiskiti!
  Mä conchax armadura frontal ukarux ch"allt"ani. Ukax 88mm E-25 cañón ukampiw chhuxriñchjasi. Ukampis jichha pachax armadura taypinx liwxatasiwayi.
  Allax uñisiri maquinarux mantequilla taypin aguja ukham ch"allt"asaw jaysatayna. Uka qhipatsti nina saxraxa siwa:
  - Tormenta, ukat vikingo espada!
  Anyutax ametralladorampiw phichhantawayi, saskakiwa:
  - ¡Qhixu qhixu ukat llijulliju!
  Mariax coronel ukarux chhullunkhanak manqhan ch"allxtayäna ukat qhuruchasïna:
  - Ch"akhanaka, warawaranaka - mä filaru jaquntaña!
  Jupanakan tankipax wasitat nina nakhantäna. Jichha kutix E-50 uka thakhinjam sarawayta. Chiqansa, 250 milímetros armadura frontal ukar 45 grados ángulo ukar mantañatakix yatiñaw wakisi.
  Ukat akax E-100, mä axsarkañ maquina, ukampis mä modelo anticuado. Ukampis 128mm cañonapax wali axsarañawa. Ukat armadura frontal ukax mä juk"a jan ch"amaniwa E-50 ukat sipansa.
  Allax filosofía tuqitx akham siwa:
  - ¡Ukham nayra modelox sañ muni!
  Mariax colerataw akham säna:
  - ¡Jan ch"axwañatakix wali maniobra lurañaw wakisi! Taqi kunat sipansa, patak pä tunk llatunkan milímetros...
  Ukat imill wawax jank"akiw jaltxatayna, pä tunk llatunkan kilogramos pesadas proyectiles ukanakat esquivasa. Ukat ukhamat Allax wasitat E-100 ukarux mä anticuado modificación ukanw ch"axwawayxi. Alemania markankir autojj chʼiyjatäñwa qalltäna. Ukat acero tʼaqanakaruw chʼiyjasi.
  Ukat kunjamsa uka conchas ukanakax phallasi.
  Anyuta, ametralladoranakat ch"axwasa, akham sänwa:
  - Taqi ch"amapa colerasiñapa ch"axwañaru uchatayna... Alaxpacha chiqachatayna, warawaranakaru ch"allxtayatayna!
  Mariax tunka payan fascistanakaruw mä kutikiw t"unjatayna, ukatx tuiteó:
  - ¡Gases ukarux kayukiw jalxatañama! ¡Jutam wawaja - gas ukar kayump takt'am!
  Allax jacht"asisaw akham säna:
  - Jisa, waynampi ch"axwañaxa wali askiwa. Ukat juparux chuchuyapxam...
  Mariajj coleratatwa akham säna:
  -Kunjamsa vulgar jaqïtaxa, Alla!
  Nina saxraxa chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa ch"axwaña luraña munta! ¡Jan chuymar purtʼasimti!
  Mariax uñisit fascistanakar t"unjaskakiwa, akham sasaw q"ucht"awayi:
  - Chuymaxa... Suma chuymani imilla chuyma! ¡Chuymaja, nayax akapachan jakañ wal munta!
  Ukat uka nuwasirix tunka payan jila jukʼampiruw chhaqtayäna. Ukat Allax yaqha E-50 ukarux ch"axwantäna, q"ucht"asa:
  - Ukat nayax nayrajampiw chimpup tupuyäta, ukat kunapachatix cheque uñt"ayitu ukhax...
  Anyuta ametralladoranakampiw jaquqaniwayi, ukatx akham sasaw yapxati:
  - ¡Nayaw jan amuyt"asis bíceps uñacht"ayawayta! ¡Nayax imill wawatwa, janiw kuna jan chʼamanïkti!
  Allax Pantera-2 ukarux mä proyectil ukamp jawq"jatayna, jank"akiw ladopar p"akjatayna ukat chillqt"atayna:
  - Ukat mä ratukiw tankax juk"amp amukt"äna!
  Anyutax akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Fritz ukax niyaw jan alaxpachan utjkaniti!
  Allax Lev tank ch"allt"asisaw arnaqasïna:
  - ¡Amuyataxa uñisirinakaxa janiwa chips lurañataki pachanïpkiti!
  Anyuta, taqpacha linea ukxaru khuchhuqasa, sist"asïna:
  - Ukat jach"añchata notorio Hitler...
  Uka qhipatxa, Allah jupax E-25 ukaruw ch"allt"ani ukat akham apsu:
  - Jichhaxa janiwa paraisonkxiti!
  Anyutax logicamente akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Pä kutiw mayamp lurapxta, janiw alaxpachankiti! ¡Ukax q"uchunx tautología satawa!
  Allah jupax jaysaniwa ukat arnaqaniwa:
  - ¿Kunas jaqinakan democraciapaxa? ¡Akax kunapachatix Hitler jupax mä níquel jikxatki ukhawa!
  Anyutax taqi chuymaw akham säna:
  - Jïsa, ukat Stalinax janiw sinti sumakiti! ¡Alemán ch"axwäwitx faltawaytwa! ¡Ukat 1941 maran jan waltʼäwix utjkäna uka qhipatxa, ¡janiw kunapachas kuttʼañjamäkänti!
  Alla, pistolampi jawq"jasa, aka tuqitxa iyaw sataynawa:
  - Jisa, 1941 maranxa niya taqpacha ejercito de personal ukanaka chhaqhayasipxta. Ukham jan walinakat qhispiñax niyas chʼamäxiwa. Ukat Hitler chachajj Europa ocupado ukat URSS markankir mä cheqan taqe kunatï utjkäna ukanak apthapiñwa atipjäna. ¡Ukat britániconakajj wali chʼamanïpjjänwa!
  Anyuta jupanakax phisqa ametralladoranakapwa jaquntapxäna. Pä tunka yaqha markankirinakaw khuchhuratäpxäna. Ukat jupax chillqt"asïna:
  - ¡Jiwasaxa wali suma uñnaqt"aniwa!
  Allax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna ukat ch"axwañ tukuyatatx akham sänwa:
  - ¡Warmi janchipax wali sumawa ukat estética tuqitx wali sumawa! ¡Uka tuqitxa, ¡suma uñnaqtʼan coronapätanwa!
  Anyuta ukax apthapisinx wali ch"amampiw q"ucht"awayi:
  - Nayax taqi chiqanw Cepilloman uñjta,
  Khitis aka uraqin thiyanakap luratayna, .
  Jumaw taqi alaxpachar jakañ churtaxa,
  ¡Qullan munañanakap phuqhaña!
  
  Taqi ch'aman Diosax suma coronawa,
  Chuymajarux samkanakan qhant"ayi...
  Ukanakax nayan amuyunakajawa, samkanakajawa - .
  ¡Mä angelaw alajjpachar mantañatak punku jistʼaräna!
  
  Nayax jumarux munassmawa Qullan Awki,
  !
  Corona diamante radiante - 1. Ukax mä juk"a pachanakanwa.
  ¡Ukat Diosan jumar munasiñapax janiw thayt"kiti!
  
  Juma, Jan tukuskir jaqi, amigonak churapxita,
  Jan q"ixu q"ixu irnaqañataki ch"amanchapxtam...
  Ukatwa jukʼamp jukʼamp munarakta
  ¡Taqe Chʼamani Diosar mayisim!
  
  Taqi kunatix Uraqpachan utjki ukax Awkin juti,
  Ukat Taqi Chʼamani Yuqapax...
  Jumaw suma uñnaqt'an Jach'a Tatituxa,
  ¡Uka pacha, marka ukat pata!
  
  Taqi ch'aman Diosaw juman utji, .
  Ukat munasiñax janiw límites uñt'kiti...
  Qunqurtʼasisaw mä salmo liytʼäta,
  !
  
  Taqi aka alaxpachax alaxpachar uñtataw tukuni,
  Interplanetario kusisiñax panqaraniwa...
  Ukat atrevimos, wayna, jan axsaras - .
  ¡Jesusaruw luratanakam katuyasiñama!
  
  Ukat Taqe Chʼamani Diosajj jutkani ukhajja,
  Edén markax aka Uraqin juk"amp sumaw jikxatasi...
  Dios Cristow qhespiyasiñar irpistu,
  ¡Uka pachax mä arco iris urunjamaw utjani!
  
  Ukatpï Diosax yatichi - jan jucha lurapxamti,
  Jumatï jan chʼamanïsta ukhajja, Taqe Chʼamani Diosaw yanaptʼätam...
  Ukat jank'aki arrepentisim,
  Yatiyañataki - ¡janiw ikiñat llakisiñamäkiti!
  Mä suma q"uchu, juk"ampirus alemán tankinakar ist"kasax ch"axwañamawa. Allax q"ucht"asisaw ch"axwawayxi. Nina nakhantat saxraxa, iyawsäwinakaparjamax paganismo tuqiruw ch"amanchasïna. Jupax magia, kunayman layqasiñanakaruw munasïna. Ukat jupax janiw monoteísmo sat yatichäwix sinti gustkänti.
  Ukampis wila arpajj qʼochtʼaskakïnwa ukat chʼiyar chʼiyar jaqënwa. ¿Jesusat kamsaraksnasa? ¡Ukhamaraki mä chʼamani Dios!
  Ukampis janïr guerra qalltkipanjja, ¡janiw Diosajj utjkiti sasaw yatichapjjäna! Allax pallapallampiw jawq"jatayna, yaqha, jan apnaqañjam "Pantera"-2 ukarux ch"allt"äna, ukat chirp"äna:
  - Jïsa, mä pachax utjawayiwa, ¡Diosax mä ilusión ukhamakiwa sasaw taqi chuymampi sapxirïtu!
  Mariax wali ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna, ukat juk"amp walja fascistanakar t"unjasax akham sasaw jaysäna:
  - Janiwa, Taqi Ch"amani, janiwa mä ilusión ukhamäkaspati, juk"ampirusa mä jiskt"awiwa utji - kawkitsa aka pachaxa juti!?
  Anyuta, ch"axwaña, nazis ukanakar balas ukanakamp jalluchata, ukax akham yapxatañaw wakisi sasaw amuyäna:
  - Ukhamarus, físicos ukanakax nayratpachx universo ukax niyas janiw kunas utjkiti sasaw utt"ayawayapxi. ¡Ukat taqpach Uraqisax mä manzanar uñtataw chʼallxtayasispa!
  Mariax wali askiwa sasaw amuyäna, fascistanakar ch"amanchaskakipanx akham sasaw yapxatäna:
  - Ukatxa utt"ayatarakiwa, Uraqpachaxa jilxattaski. Ukhamajj ¡mä nayrajj hidrógeno sat átomo ukham jachʼäpachänwa! ¡Kawkitsa taqe ukanakajj jutäna uk amuytʼasmati!
  Alla, tankinak t"unjaskakipanxa, racionalmente ukham uñt"ayawayi:
  - Jumatix amuyta Universo ukax mä phallawit sartawayi, ukhamax... Ukatx jumax mä sinti jan amuyt"kay arunak arsuskta!
  Anyutax racionalmente ukat judicialmente akham sänwa, ametralladoras ukanakarux q"ala, gracioso kayunakapamp apuntasax akham sänwa:
  - ¡Ukhamapuniw Diosax utji sasin sista! T-34 tanquex janiw mä almacén de metales chatarra ukan phallatapat uñstkaspänti, ukat warawaranakax janiw quark ukan phallatapat uñstapkaspänti. Jaqinakan utjatapaki...
  Mariax yaqha paquete nazis ukanakar t"unjasax akham sasaw saraki:
  - Termodinámica uka payïri kamachi utjatapata jani iyawsaña. Practicanxa, sapa kutiw jan walt"awinak uñjtanxa, ukat termodinámica ukan payïr kamachipax jiwañaruw puriyi! Ukat simplificación!
  Anyuta, q"ala kayunakapamp ametralladoranak apnaqasa, saskakiwa:
  - Akaxa entropía jisk"achaña kamachiwa. Mä arunxa, ¡general calor jiwata! Ukhamajj termodinámica toqet payïr leyejj janiw utjkiti, jan ukajj mä Jachʼa Diosaw utji, jupajj ordenanïkaspas ukhamwa amuyañasa!
  Alla, jupax ciencia tuqitx janiw yaqhakiti, jupax amuyt"asisaw akham säna:
  - ¿Teoría de termodinámica de no equilibrio ukaxa kunjamasa? ¡Kunatsa termodinámica tuqit payïr kamachix jan chiqapäki uk qhanañchi!
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat mä chhuxriñchjasiñampiw arsüna, fascistanakar clavasaw akham säna:
  - ¿Janit akax ch"usa amuyun anatt"äwipa?
  Mariax lart"asirakïnwa, ukampis akham amuyañaw wakisi sasaw amuyäna:
  - Ukampisa, ¿kunjamatsa, sañäni, Diosan utjatap qhanañchsna? ¿Kunjamsa Jupajj uñstäna?
  Allax qhuru arumpiw arsüna ukat kisunakap qhanstayasax chiqaparuw säna:
  - ¡Ukhamawa! ¿Kunjamsa uka tuqit qhanañchtʼasma?
  Anyutax juk"at juk"at amuyt"äna:
  - Ukampis ateísmo ukax jan qhanañcht"asis iyawsäwiw munasiraki? Sañäni, ¿kawkitsa materiajj jutäna?
  Allax yaqha Lev tank jaquqaniwayi ukat akham amuyt"ayi:
  - ¡Materia ukaxa wiñayatakiwa ukatxa nayratpachawa utjawayxi!
  Anyutax arupamp jach"añchasaw akham säna:
  - ¿Kunjamatsa jupax sapa kuti utjaspäna? ¡Ukatakix iyawsäwinïñaw wakisiraki!
  Allax logicamente akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kunjamtï wiñay Taqe Chʼamani Diosan utjañapatakejj iyawsäwi munaski ukhama!
  Anyutax logicamente akham sasaw arsuwayi:
  - Ukampis Taqi ch"aman Diosax jaqirusa, alaxpacharus yurispawa. ¡Ukat ¿kunjamarak jan jaqenakjam yänakajj amuytʼasir jaqenakar yanaptʼaspasti!
  Allax yaqha tank jaquqaniwayi, aka kutix E-50 ukhamawa, ukatx akham sasaw arsüna:
  - Teoría de evolución ukax simple ukhat complejo ukar mayjt"ayañ qhanañcht"aspawa. Ukat jan chʼamäki ukajj evolucionarjamaw uka complejo uñstayaspa. Ukat mä absoluto jan utjkaspas ukhama, jankʼakiw mä jan tukuskir taqe chʼamani amuyunakaruw yuriwayi.
  Anyuta, fascistanakar ch"axwasa, jan axsarasaw jaysäna:
  - ¡Ukampis janiw kunas Diosar yuriwaykiti! ¡Taqe Chʼamani Diosajj nayratpach utjaskakiwa! Ukat akax mä axioma ukhamawa! Jisa, nayajj iyawstwa. "Uka tawaqux mä pä tunka nazis ukanakaruw chʼiyjäna ukat sarantaskakiwa. - Ukatxa alternativa ukaxa juk"ampi iyawsaña munaraki! Amuyt"añäni, sapa kuti jan jaqirjam ch"amampi ukat materia ukat espacio ukax kunatsa uñstaski? ¡Jan utjatapat ukhamaraki! ¡Ukat mayamp ukham jan amuytʼasirïñ amuyañatakejj iyawsäwinïñaw wakisi! Mä arunxa, ¡Diosar jan iyawsirinakax qʼal jan waltʼäwin uñjasipxi! Taqi kunas mä saphiniwa. Ukampis ¿kawkirus uka saphin tukusiñapa? - Imill wawaxa q"ala kayunakapa joystick botones ukanakaru ch"allt"äna, fascista jan wali ajayunakaru ch"axwasa. Ukat jupax saskakïnwa. - Jiwasatix qalltatpach saphinak thaqhañänixa, ukhamax ateísmo ukarjamax qhipharux jan utjataparuw tukuyañäni. Ukampis ¿jan utjañasa jan ukajj chʼusakïñasa kunas utjayaspa? Ukat kunatï qalltan utjkäna ukajj Taqe Chʼamani Diosan uñjatächi ukhajja, taqe jan waltʼäwinakajj jupanak pachpaw askichasi. Ukat jaqin civilización, ukat inteligencia, ukat biológica jakäwi ukat planetas warawaranakan utjatapa. Ukampis Diosar jan iyawsir amuyunakax, kuna saphinakas utji uk thaqhasax iyawsäwimp katuqañax wakisitap laykuw atinisipxi. Ukampis aka Uraqin jakañaxa, ukat jaqinakan civilización ukax ina ch"usat luratapat juk"amp qhanañchañatakix, Taqi Ch"aman Diosar iyawsañat sipansa, juk"amp iyawsäwi ukat asumciones ukanakaw wakisi.
  Allax wasitatw pallapallanak jaquntäna, E-50 ukarux t"unjäna ukat sarcasmo ukham jiskt"äna:
  - Walikiwa, jumax iyawsayasta sañäni... Ukampis ¿kunatsa Bibliankir Diosar iyawsañajaxa, ukat jan Rodar iyawsañajaxa? ¡Taqi ch"aman Diosan versión eslavo ukar mantañataki!
  Anyutax sillp"i, phichhantawayi, ukat mä juk"a amuyt"asax jaysawayiwa:
  - Kunatix Bibliax, waljaniruw judionakan qillqatapax jan gustkchixa, mä juk"a chiqapar uñjañaw Divinidad ukatakix utji. Mä jukʼa profecianak apsuñamawa. Ukat Rodnoverie... ¿Uka Rodnoverie jaqinakax waljaniti? ¿Jupanakatï nayra Biblianïpjjchi ukhajja? Ukat nayax chuymajampiw munta Diosan ajllit markapax rusanakäñapa, janiw judionakäñapäkiti, Rusia markax Tatitun reinopäñapa, ukat janiw Israel markax utjañapäkiti. - Imill wawaxa amparanakapwa ch"allxtayäna ukatxa q"ala amparanakapampiwa joystick botones ukanakaru seductora, bronceada kayunakaparu ch"allt"äna. - Ukampis uñjtawa, janiw Biblian ukham libronïktanti. Ukat janïr cristianismo katuqañkamax nayra achachilanakasax kuntï iyawsapkäna uka tuqitxa janiw atiniskañ qillqatanakas utjkiti. Ukaw jan walt"awixa, Biblian taqi jan walt"awinakapampixa, yaqha alternativas ukanakax juk"amp iyawsäwiw munasispa, ukat Diosan ajay tuqit pächasiñaw utji.
  Alla, Jagdtiger-2 ukan chiqap ch"axwawip t"unjasa, akham amuyt"ayi:
  - Ukatxa taqi ch"amani Diosax janitix juma pachpat mä revelación churañax wakiskiti sasin amuykchi ukhaxa. Ukat Diosat parlir taqi libronakax mä kipkakïpxiwa... - Wila ñik"utan saxrax jachaqt"asisaw amigonakapar nayranakap ch"irmthapisïna. - Mä arunxa, taqi ukanakax q"uma jaqiwa.
  Anyutax ametralladoranak thayt"ayañatakiw ch"axwañanx mä juk"a samart"äna ukat pächasisaw jiskt"äna:
  - ¿Taqi ch"amani Diosax jupa pachpat yatiñanak imantaspa ukat akapacharux thakhipar sarañapatak jaytaspa sasin amuyta?
  Allax wali amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Uñtapxam jiwasana pachasa! Nazis ukanakax Orenburgo markaruw katuntapxäna, Filadelfia markaruw ch"axwapxäna, Moscú jak"an sayt"apxäna ukat Leningrad markaruw muyuntapxäna. Uk uñakiptʼasajja, Taqe Chʼamani Diosaw akapachasarjam sarnaqañapatak jaytawayi, uk creyiñajj janiw chʼamäkiti sasaw amuyta. Kunjamakitix, juma pachpaw flounder, ukat nayax mä uñakipt"äw uñakipt"ä!
  Anyutax wali jach"at arsüna ukat iyaw säna:
  - Jïsa, nazis ukanakax chikat jila uraqpachan katuntapxatayna... ¡Akax wali axsarañawa! Ukampis inas akax akapachan juchanakapata ukat jan iyawsäwipat mutuyatächispa!
  Allax nayranakap ch"allxtayäna, yaqha proyectil apsusaw akham säna:
  - Ukampis akax wasitat uñacht"ayi... ¡Diosan khititix mayisitanakasar jayski ukax iyawsäwimpikiw iyawssna!
  Anyutax coleratapuniw akham sasaw arsuwayi:
  - Ukampis jakasktanwa janiw jan ch"amanïktanti... Ukhamajj jan Dios contra juchachasimti, Allah.
  Sur tuqinx alemán soldadonakax Miami markan jach"a base estadounidense ukarux mantapxäna.
  Pusi suma uñnaqt"aninakax juk"amp legendarios ukanakax E-50 tank ukanw ch"axwapxäna. Ukatwa mä pila antiavión armanak tʼunjapjjäna, ukat acero tʼaqanakaruw tʼunjapjjäna.
  Gerda kullakajj aycha manqʼirjam lakap laqʼasaw akham säna:
  -Arte laykuxa, uñacht"ayirinakaxa munañaparjamawa sacrificio lurapxi, pallapalla arte tuqita, ist"irinakaxa sacrificio lurañataki wayt"atapxiwa!
  Charlotte kullakajj qʼala kayumpiw cobre wila ñikʼutap peinasajj akham säna:
  - ¡Ch"axwawixa wali muspharkañawa! Jiwasax markat markar, markat markar, taqpach América markar t"unjañkamaw apt"asiskakiñäni.
  Christinax samkañjamaw akham säna:
  - Jichhaxa mä khuchhi piñampi utjaña munta... ¡Waña soldadora luraña qarjata!
  Magda kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Ukhamajj ¡akajj jiwasan post ukawa! ¡Jan chuym ustʼayasimti!
  Christina kullakajj wali jachʼat arsüna. Chiqpachansa, pä jan ukax kimsa waynanakaw mä kuti llamktʼapxañap ukat amparamp luqxatapxañap munäna. Ukat wila ñik"utani ukat musculonirakïnwa, ukat khuchhir uñtataw chhuxriñchjasirïna. Mä chachan amparanakapax amparanakamar, ch"akhanakamar ukat tobillonakamar t"ijt"asax wali sumawa. Kunapachatï wayn tawaqunakax talón cosquillas ukat suma kayunakamar jampʼattʼasis jampʼattʼapxi ukhaxa.
  Christina kullakajj kayunakap taypinsa chʼalljjtayasirakïnwa. Ukham amuyunakajj kunja kusiskañawa. Kunjamsa chacha warmi ikthapiñ munta.
  Magda kullakajj wila ñikʼutan masipar uñkatasaw akham säna:
  - ¡Munañ amuyunak jaqunukuña! ¡Juma pachpampiw wali chʼamachasiñama!
  Christinax q"ala suelapa metalar ch"allt"asisaw akham säna:
  - ¡Ay, juma cristiana k"ari chuymani! ¡Kunjämarak jañchin arup jan amuyapktasti!
  Christinax chachanak amuyt"äna. Walja wayn tawaqunaka, suma uñnaqt"ani, ch"amani jaqinakawa amparanakapampi katjapxi, ukatxa qalltapxiwa... ¿Kunas ukaxa? ¿Chachanakax harén ukanakat samkasipxiti? ¿Kunatsa jupax chacha harén jan qalltaski? Ukat mä orgia lurañamawa.
  Gerdax mä bus americano 240 mm ukch"a ch"amampiw ch"axwantäna ukatx nayranakapamp lliphipitampiw larusitayna:
  - Amuyasitawa! ¡Ukham jach"a proyectil ukax jiwasatakix jan walt"ayiriwa!
  Christina kullakajj wali chʼamampiw akham säna:
  - Eh, Shurmlev ukar mayjt"ayañax wali askïspawa. Aka tank, jan ukax juk"ampirus mastodon, ukax ch"allt"asi, ¡ch"allt"asi!
  Gerdax q"ala kayumpiw t"ijtäna, mä jisk"a telampiw ch"uqt"ata, Christinax pechop patxaruw t"ijtäna. Chuchupajj jankʼakiw chʼamaktʼjjäna, ukat imill wawajj munasiñampiw jachäna.
  Gerda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Pusaqpachaw chachanakar sarañax wakisini! ¡Samartʼañäni ukat mä jachʼa orgia lurañäni!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jïsa, ¡chiqpachapuniw chacha warmi ikthapiñ munta! Jichhakiw kimsa waynanakamp mä kutikix jikxatasiyäta... ¡Jaychax juk"amp jan saciable ukhamaw tukuski!
  Gerda kullakajj lartʼasisaw pallapallanak arsüna, chillqtʼasisaw akham säna:
  - Imill wawanakaxa waynanakwa munapxi, ¡jupanakampi chikäñaxa wali sumawa! Yämas kunapachatix lakam jach"a chacha perfección ukamp irnaqapkta ukhaxa.
  Ukat ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"axwirix larusisaw phallawayxäna. Jupax rosa lakapampiw escarlata lakap ch"allxtayäna. Mä platano ukham jachʼa piruleta ukham amuytʼayäta. Kunjamsa agil lakapax muxsa, suma, kusiskañ thujsa aycha liq"i.
  Gerda kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna. Nuwasiñ horasanjja, janiw erótico fantasías ukar purtʼasiñamäkiti. Askiwa ch"axwaña ukat clavo.
  Magda kullakax uka amuyunak jan walt"ayi:
  - Jañchin munañanakaparu katuyasismaxa, chiqapuni infiernoru sarxäta. Ukat ukatsti ukham t"aqhisiyañax utjani...
  Charlotte kullakajj qʼañu chuymampiw jachäna, musculoso cuerpop jachʼa chuchupampi arcoyasa:
  - Yanqhachaña! ¡Waw, kunapachatï mä chivompi jan ukax ortigampi jawqʼjapxi ukhaxa, wali kusiskañawa!
  Gerda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jumatakix t"aqhisiyañax t"aqhisiñawa, ukampis ch"axwañax wali jach"awa!
  Magda kullakaxa joystick ukampiwa pistola uñch"ukitayna. Mä Sherman sat chacharuw oraqer imtʼat mä jachʼa pistola katjawayta. Uka suma uñnaqt"anixa nina nakhantayatayna. Ukax mä chocolate p"akjañamp sasiwa. Mä tank americano ukaw ninamp nakhantäna. Ukat ukat mä machaq amtäwi: Pershing. Ukat jumax jupar uñacht"ayasax chiqpachapuniw ch"axwañama. Ukat chiqpachapuniw uka torre tʼunjawayta.
  Magdax mä tank americano ukar ch"allt"asax akham siwa:
  - Janiwa waynanakatxa lup"iñakiti. Jiwasax nuwasiñasawa... ¡Ukat munañanakan arupax mä concha phallatapat umamp chhaqhayañapawa!
  Gerda kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna. Chakip chʼallxtayasïna ukat Hans jilatax amparamp luqxataskaspa ukhamwa amuyäna. Akax jach"a jach"a ukat musculoso waynawa, ukhamax cartel Aryan ukar uñtasitawa. ¡Ukajj wali askïspawa!
  Uka qhipatxa imill wawax "Layqa" ukarux pallapallampiw jiwayatayna. Ukat jupax ladoparux ch"allxtayäna. Ukat autox niya chikataruw jaljatayna. Uka qhipatxa suma uñnaqt"anix bunker ukarux ch"allt"asirakïnwa ukat p"akjarakïnwa. Mármol chips ukanakas jaquqaniwayi.
  Uka qhipatsti imill wawax akham sänwa:
  - ¡Hacha amparapaxa chikata khuchhurata, ukampisa nayraqatapanxa mä ch"aphiw utjäna!
  Ukat kunjams larusi... Lakap uñacht"ayi, ukhama rosa ukat ágil.
  Ukat ukat Christinax q"ala amparanakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"i, "Jach"a Tom" ukarux ch"usawjaruw t"unji.
  Ukat aka nina nakhaskir, colerat saxrax wali chiqaparuw ch"axwaski. Chiqapa disparos ukanakax gracia écstatica ukamp chikt"atawa.
  Charlotte kullakax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Akham warminakax chacharux katxarupxi: mä italiano janchipampi, mä americano lurawipampi, mä francés warmix graciampi, ukat mä rusax partido ukan organizacionapampi!
  Christina kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Chachanakax mayj mayjäpxi ukhax juk"amp askiwa... Juk"amp suma ukat juk"amp sumawa. ¡Ukat munasirinakarux guantes ukham mayjt"ayañamawa!
  Gerdax uka apt"asisaw q"ucht"ani:
  - Chachax carcelankiwa, warmix loco utapankiwa, chachax sinti pera manq"antawayi, ukat warmix Supayawa!
  Ukat mayamp imillanakax larusipxi. Ukat qʼala kayunakapampix chʼaxwañ qalltapxäna, ukhamatwa chispanakax suela manqhat jaquqanïna. Ukat suma uñnaqtʼanakajj lartʼasipjjewa. Charlotte kullakajj kayunakap joystick sat aparatot chʼoqtʼasaw pallapallarakïna, ukat chillqtʼarakïnwa.
  - ¡Gerda, Gerda, Gerda ukat juk"ampinaka! ¡Supaya! Ukat ¿kawkitsa jutta, Gerda? Gerda, Gerda - ¡suma uñnaqt"anïñapawa! ¡Supaya pachpaw uka suma uñnaqtʼanïski!
  Ukat panpacha imillanakax taqi ch"amampiw p"iqinakap t"unjapxäna. Ukat kunjamsa chispanakajj tʼijtjjani.
  Uka qhipatxa imill wawanakax mäkiw arnaqapxäna:
  - Jiwasana patatpachaxa escuadronanakaxa mayakiwa wararipxi! ¡Mä chʼamani loqhe jaqejj Sodoma markaruw yapuchaski!
  Ukat nuwasirinakax wasitat taqi ch'amapampiw p'iqinakap ch'allt'apxäna. Chiqpachansa wali kusisitaw jikxatasipxi. ¡Ukat suma uñnaqtʼanakajj wali kusisitaw arnaqasipjje! Ukat lunthatanakar uñtataw q'uchupxi:
  - Kullakanakatakix wali kusiskañawa, kullakanakatakix wali kusiskañawa... ¡Janiw Fuhrer nazi ukamp llakisiñax wakiskiti! Kawkïr kullakanakas, kawkir kullakanakas, kawkir kullakanakas... Miami jak"anx Yankees ukarux jank"akiw t"unjañäni!
  Imill wawanakatakix wali kusiskañawa, janiw kuns sañjamäkiti. Walja estados ukanakax Wehrmacht ukan apnaqatäxiwa. Ukat nazis ukanakax nayrar sartasipki, ¡Fritz ukan tankinakapax chiqpachans jach"a clase ukankiwa!
  Ukat nuwasirinakax pulmonanak patat q'uchupxi:
  - Taqi khitinakatix jiwasanak contra sayt"apki ukanakax jiwatäxiwa... ¡Taqi lunthatanakax jiwasanak laykux sarapxani!
  Suma uñnaqt"aninakax mä arukiw akham sapxäna:
  - Wali axsarañawa - kaput!
  Chʼaxwirinakax chiqpachapunis taqi ukanak munapkaspa ukhamänwa. Jupanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, musculonipxiwa, ukat julio phaxsit tukuyarux junt"upuniwa, ukat ch"aman imill wawanakan janchipax ch"uñumpiw lliphipi. Christinax americanonakaruw ch"uqimp ch"allt"i ukat jupa pachpaw mä q"uchu sillp"i. Mä kusisit tonadampi:
  - Cuadernoman qillqt"am, sapa pankan... Janiw p"iqim chhaqhayañakiti, ¡Yankees ukarux jaqunukuñakiw!
  Ukat imill wawax jupa pachpaw lartʼasi, kisunakapsa qʼal chʼiyjasi ukat nayranakap chʼiyjasi. Khitinakarus - inas Supayax utjchispa.
  Gerda kullakajj fotonak apsuskäna ukhajja, ciencia ficción sat novelanakat maynïr liytʼkäna ukanakat amtasïnwa. Ukanjja, Supayajj mä suma waynar uñtataw profesoran utapar uñstäna. Ukat infiernon kuna jan waltʼäwinakas utjäna uka toqet mä sarnaqäwi. Jïsa, jiskʼa chachanakajj entropía positiva manqʼapjjatap laykojja, mä orden de casualidad ukar jan yäqañaw utjäna ukat cheqansa infiernojj mä jan wali samkaruw uñtasitäñ qalltäna. Ukat uka cheqajj wali sumapunïnwa. Ukanxa juchararanakaxa, wayn tawaqunaka, suma uñnaqt"ani, jupanakataki jach"a phunchhawinaka lurapxiritayna.
  Ukat llamp"u wila intix wiñayatakiw qhant"äna. Ukat ukat akax qalltawayi... Janiw muspharkañakkiti jupanakax manqha pacharux mä alcantarillado ukar uñtasit lurapxäna. Ukampis cheqansa, qʼoma kusistʼañanakas kusistʼañanakas ukanïnwa.
  Gerda kullakajj uka aptʼasisaw taqe chuyma qʼochüna:
  - Vaso nina umampi phuqantaña, .
  Supayampi chikt'ata - ¡metal ukar umañäni!
  Ukat suma rubiox mä cañón ukham ch"allt"asi. Ukat mä avión de ataque americano P-51 sat jiskʼa tʼijtʼir avionaruw chʼalltʼasïna. ¡Walikiwa, jumax ch"ikhi jisk"a saxra!
  Gerda kullakajj aycha manqʼirjamaw jachaqtʼasïna. Ukampis estadounidenses jupanakax Rusia markarux alemanes ukanakamp chikaw t"aqanuqapxäna. Ukat jichhax jupanak pachpaw Hitler chachan apnaqatäpxani. Ukat jupanakatakix janiw walïkiti. Ukatxa, americano práctico ukax yatiniwa kunas alemán disciplina ukaxa. Ukat ukax jupatakikiw yanaptʼani.
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Planeta patxan axsarañjam liwxatasinxa, .
  Kimsïr Reich águila ukax...
  Jaqinakan q"uchunakapan q"ucht"ata,
  ¡Jupajj jachʼa kankañap wasitat katoqjje!
  Ukat ukax imill wawanakatakix juk"amp facil ukhamarak larusiñatakïnwa. Ukat wali jachʼa clasenkir nuwasirinakaw utjäna. Ukampis chiqpachansa jupanakatakix nuwasiñax wali facilakiwa. Ukat jan kuna jan waltʼäwinakampiw atiptʼañ yatipxi. Jichhax pilax chiqpachapuniw ch"uqt"ata.
  Ukatx Estados Unidos markankir pallapallanakarux larugas ukanakamp t"unjapxäna ukat kusisitaw larusipxäna ukat lakanakap uñacht"ayapxäna. Ukat qʼala kayunakampiw jawqʼjasipxirïna. Chʼamani kunkanakaruw pʼeqenakap tʼijtʼayapjjäna. Jiwasax larusipxtwa...
  Magda kullakajj mä jukʼa jiskʼa tonadampikiw akham säna:
  - ¿Kunsa infiernon lurañasa? ¡Uka saxranakan chuymap t"ijt"ayañakiw wakisi!
  Uka qhipatxa imillanakax larusisaw phallapxäna, ukhamat tank anqan ist"asiñapataki. Jupanakajj wali jan wali jaqenakäpjjewa ukat kusisit jaqenakäpjjewa. Akax nuwasirinakawa, jupanakax janiw mä maldición aptapkiti.
  Wehrmacht ukax Miami markaruw juk"amp manqhar mantawayi. Acero nina naktäwit lurat cheqpach patinaje ukaw nayrar sartaskäna. Ukat equiponakax thuqt"asipxäna, pistas ukanakax thuqt"asïna. Alemania markan tankinakapax ch"amaniwa ukatx janiw mä kipkakïkiti nivel de vehículos tuqitxa. Ukat Krauts jupanakax uka tuqitx wali jach"añchasipxi. Ukhamarakiw wali inflado mariscal de campo ukanakax sarnaqapxi. E-50 ukax janiw armadurapan thiyapampikix sum jark"aqatäkiti, jan ukasti placas inclinadas ukaniwa.
  Aka mayniru yantʼam. Ukat estadounidenses ukanakax alemanes ukanakar uñisirinakax janiw nazis ukanakarux kuns lurapkaspati.
  Ch"iyara pallapallanakax jaytjapxiwa ukat nayraqat wasar pamparuw sarxapxi. Jupanakax janiw chiqpachans Estados Unidos markatakix ch"axwañ munapkiti. Alemán markat jutir estadounidenses ukanakax Wehrmacht ukan ladoparuw sarapxi. Judionakakiw jan khuyaptʼayasipkaniti, uk amuyasaw tukuykam nuwasipxi. Chino ukhamarak inglés-americano ukanakax resiliencia uñacht"ayapxi. Latinos ukanakax mayj mayj sarnaqapxi. Yaqhipanakax janiw aliados ukanakamp ch"axwañ munapkiti, Alemania: Brasil, Argentina ukat yaqhanakampi, ukampis yaqhipanakax wali qala chuymanïpxiwa. Jilapachax estadounidenses ukanakax mä juk"a ch"amanchañ uñacht"ayapxi, ukat jupanakax nayrar sartañatakiw ch"axwapxañapa. Walja carcelankirinakas utjkchïnjja, millón millón jaqenakaruw puripjjäna.
  Uñt"añasawa, estadounidenses ukanakax wali jach"a Sherman ukanipxi. Aka tanquex lurañax mä juk"a jasakiwa ukatx walja tuqinakatx T-34 soviético ukar uñtasitawa, juk"amp jach"akiwa, ukatx mä juk"a jan waliw armadura lateral ukampix. Ukampirus ukax janiw wali askikiti kunjams alemán armas ukanakax ch"amanïpxi uk amuyt"asa.
  Ukampis Krauts jupanakax activamente cuentas apthapipxi. Alemania markankir cisternanakan mä galaxiapajj walja jan waltʼayat autonak tantachtʼasipjjäna. Aces ukax wali suma irnaqaraki. Friedrich Bismarck jupat sipansa, jupax jan atipt"asisaw jikxatasi, Marsella markax payïr chiqankiwa. Huffman jupax janiw jan walikiti. Ukampis jupanakax juk"ampiw juparux munasipxi kunatix aka as ukax alemán avionanakaruw jan walt"ayi. Chiqans Huffman chachan nuwasiñ estilopax jak"at ataque ukaruw puri, ukax juk"ampiw juk"ampiw jaquqanir avionat metrallanakamp ch"allt"ata. Marcel ukat Friedrich jupanakax jaya chiqan sarnaqañ munapxi.
  Jupanakax francotiradoranakäpxänwa, wali ch"amanïpxänwa ukat wali sum irnaqapxäna.
  Rudel jupax wali jach"añchat as ukhamarakiwa, Friedrich jupat qhiparux payïr tank t"unjiriwa. Aka Rudelax wali ch"aman jaqiwa. Jupax mä kutit sipans juk"ampiw jaquqaniwayi ukat usuchjataw uñjasiwayi, ukampis servicion qhiparawayi.
  Taqi kunat sipansa, Luftwaffe ukan yatiñapax mä jach"a nivelan jikxatasitap uñt"ayañapawa. Ukatx qhanpachaw estadounidenses ukanakax alemanes ukanakamp aire ukan chhaqhayasipxi. Ukat americano ch"axwirix wali uñt"atawa, Mustang, ukax aire ukanx q"al jan kun lurañjamawa.
  Gerda kullakajj qʼala kayunakapampiw piruleta thujru aptäna ukat chuchuyasajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukax wali askiwa... América markarux jan pächasisaw atipt"añäni. Ukampis ¿Chiqapunit Japón markax ukham walja uraqinak katuqani?
  Charlotte kullakajj arupan colerasisaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Ukajj janiw pasañapäkiti! ¡Janiw chikat akapach jiskʼa nayranakaru jaytkañäniti!
  Christinax jacht"asisaw armadurarux muyu talonampi ch"allt"äna ukat qhuruchasïna:
  - ¡Rusianakaru, americano jaqinakjamaw t"unjañäni!
  Magda kullakajj jukʼamp llampʼu chuymampiw akham säna:
  - Ukampis jupanakax rusanakamp americanonakampi ch"axwañanx walpun yanapt"apxitu. ¡Janiw Japón markat jiskʼachasa parlañasäkiti!
  Charlotte kullakajj nayranakapajj qhantʼäna ukat sistʼasïna:
  - ¡Mayninakaruxa kunjamtï jupanakaxa uñjapki ukhama uñjapxaraktanwa! ¡Ukat Japón markax janiw ukakïkiti!
  Gerda kullakax sumankthapitaw akham säna:
  - Janiwa, chiqansa, Japón markan Payïr Jach"a Ch"axwäwin yanapt"ataparux jach"añchañasawa. Yämas EE.UU. markamp ch"axwañanxa. Walja estadounidenses ukanakaruw jiwayapxäna ukat jilpach flota ukarux chhaqhayapxäna. ¡Ukhamatwa jiwasarus jarkʼaqarakistu!
  Christina kullakajj jiskʼachasaw akham säna:
  - Japón markax URSS markar 1941 maran atacaspa ukhax Moscú markax nayratpach katuntatäspawa. Ukat ukhamatwa chʼaxwäwix jan chiqpach tiempot sipansa jukʼamp tiempox sarantawayxäna.
  Charlotte, aka wila ñik"utan saxrax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, suxta mara ch"axwawixa niya tukusxiwa. ¡Ukat uka jiwayañax janiw tukusiñas ni mä chiqas uñjasiskiti! Ukat mä juk"a ch"amaw tukuski sasaw iyaw sañasa.
  Gerda kullakajj purakaparuw liwjjatäna, kayupampiw joystick sat boton chʼalljjtäna, ukat yaqha Sherman chacharuw jaqontäna, ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Ukampisa janiwa yaqha jakawi yatktanti... ¡Ukhamaxa, ¿yaqha munañaxa wakisispati!
  Magda kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Uraqpachanxa kunaymana markanakaxa taqpachawa. Ukax sañ muniwa, mä juk"a pachatakis sumankañaw utjani, ukampirus jaqinakatakix kusisiñaw utjaraki.
  Charlotte, aka wila ñik"utan saxrax jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Janit ch"axwañanxa kusisiñaxa utji?
  Magda kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¿Kuna kusisiñas jaqi jiwayañanxa utjaspa? ¿Tʼunjäwinsa, nuwasiñansa ukat llakisiñansa?
  Charlotte kullakajj amparap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jisk"a imilla pachaxa, chiqpachansa ch"axwaña anatt"aña, mä lawampi ortiga ch"allt"aña munasiri. Taqi jaqinakanxa kunas t"unjañaruw puri. ¡Ukat jan walinak tʼunjaña!
  Christinax tank patat jaltasaw q"ucht"äna:
  - Uraqpachax wali axsarañawa... Infiernox juk"amp jan wali samkakiwa, juk"amp axsarkañ samkanakat sipansa... Ukampis jiwasax wali munasiñampiw juchar puriñ munapxta, akax taqi yuqanakasan destinopan credopawa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw jayarstʼäna:
  - Ukat phuchhanakas ukhamaraki... Taqi kunan moderación uñt"añamawa, juchampi!
  Gerda kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Juchaxa piminta sawutaru uñtatawa. Sinti waljax jan waliwa - lakax phichhantatawa, ukampis jan ukax llamp"u ukat jan sawurani!
  Magda kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Ukampis juchax qarjtamxa! ¿Janit ukhamäki?
  Gerda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - T"ijt"añaxa qarjasirakiwa, ukampisa k"umara jakasiñatakixa wali askiwa... Jiwasaxa jañchi qullañasawa.
  Charlotte kullakajj mayjtʼayatäjjänwa, ukat mä concha Pershing sat barcoruw khitäna. Jupax wali chiqapar sarnaqir nuwasiriwa. Ukat mayninakar uñachtʼayañatakejj kunas utjarakiwa. Jupax mä tank estadounidense ukarux jaquqaniwayi ukatx tuiteó:
  - Nayax super guerrero ukhamarak kimsa kuti hiper!
  Uka qhipatxa, suma uñnaqt"an warmix trofeo chicle masticar lakapar jaquntäna ukat mä taqpach burbuja phust"äna.
  Gerda kullakajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - ¡EE.UU. markanx tankinakat sipanx juk"amp suma chicle ukaw utji!
  Christinax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Ch"axwañax acero ukx t"unji, ukampis jan wali ch"amapax janiw wiñayatakïkiti! ¡Ukat jumax almaman jukʼamp chʼamanïxtawa! ¡Kunapachatix amparax ch"amanïki ukat amtanakax jaqirjam uñjatäki ukhaxa! ¡Jumaw nuwasiñanak tʼunjasma!
  Magda kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Diosan qhanapaw qhantʼayistu,
  Tatit Cristor iyawsaña...
  Ukat arrepentisisaw jistʼarasïna - .
  ¡Jiwasan thaya chuymanakaja!
  Ukat quri ñik"utan tawaqux chiqaparuw ch"axwäna. Uka conchax khithatayna ukax americano autoruw ch"allt"atayna.
  Ukampis Yankees ukankirinakax niyaw t"unjata manqhat jaltxapxi. Jupanakajj jaytanukupjjewa. Amparanakap kunkapar uchasax axsarañat khathatt'asipxi. Janq"u banderanakaw warkt"ata. Ukampis pilanakat maynïrejj janiw amparanakap jachʼar aptañatakejj jankʼakïkiti.
  Gerdax pistola uñt"ayasaw ch"axwawayxi. Chiqpachansa concha ukat concha ukar khitañawa. Mä wali ch"ullqhi imilla. Magda kullakax turkakipt"ataw ch"axwaraki. Kunas kunasa - rubia natural... Jisk"a cintura, jach"a pecho. Jupax chachapan imañ utap kawkhans jikxatasi uk yati... Ukampis nayax mä mayjt"äw munta - ¡mä paquete pinturanak alawayta!
  Ukat imill wawanakatakix wali muspharkañawa, jichhax wali thayaruw tukuwayxi.
  Gerda kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - Ukat tankinakan sarxapxi - imillanakax t"ijt"asipxi...
  ¡Elemento de acero, elemento de acero!
  Charlotte kullakajj "Layqa" sat chacharuw pallapallanak jaqontäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - K"umara jakañ munsta ukhaxa, ch"amañcht"asiñamawa... Jan frenoni tanque munaschi ukhaxa, ¡janiw phinq"asiñamäkiti!
  Ukat pusi imill wawanakax jachtʼasipxani ukat jachʼat arnaqasipxani. Christina kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Pusi chachani warmixa, wali sumawa!
  Gerda kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Juk"ampi munasirinakaxa, juk"ampi sumawa! Jiwasax hitleritas ukhamätanwa, ukax sañ muniw moralidad burguesa anqäxanktanxa!
  Charlotte kullakajj colerata akham sänwa:
  - ¡Moral, q"añu arutxa!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jiwasaxa sallqa imillanakawa! ¡Jan wali sallqanakakiwa!
  Gerda kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ukampis sapa mayniw Fuhrer chuyma manqhan mä wawar yuripxta!
  Magda kullakajj wali colerat akham sänwa:
  - ¡Janiw uywanakan nivelaparux ukham qunqurt"asiñamäkiti!
  Charlotte kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiw uywanakakïktanti, jan ukasti leonanakäpxtwa!
  Christina kullakajj caderanakap chʼalljjtayasajj akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Ukat saxranakas! Ukhamajj ¡nazi sarnaqäwisajj cheqapuniw diabólico ukat jan sinttʼasirïki!
  Gerda kullakax jachaqt"asisaw apthapïna ukat q"ucht"äna:
  Chʼaxwäwi janïr qalltki uka arumax, heroes ukanakatakis ukhamarakiwa,
  Ch'amakanx axsarañjamawa...
  Mä nayra templot apstʼat pentogramajj nina nakhantatänwa,
  Diosax ch'am churita... ¡Jan sepulturar tukuñajataki!
  Christinax Gioconda jachaqt"asisaw akham säna:
  - Ukat nayax peliculan altu patankir jaqir uñtasit jan jiwir tukuñ munta... ¡Mä waranqa waranqa chachanak yant"apxam, ukat mä billón goblins, ukat mä sextillion elfonak yant"apxam!
  Gerda kullakajj purtʼasisaw akham säna:
  - Elfos... Wali suma uñnaqt"aniwa, panqaranakampi, miel ukanakampi thujsa. Kunjamsa jupanakamp munasiñ munta. Ukham sallqa kusistʼañawa.
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Elfonakax mä muxsa samkapxiwa... ¡Suma uñnaqt"anïñax jaqirux mä esclavoruw tukuyi! Ukat jiwatatsti janiw sumankañ jikxatapkaniti... Kunatix manqha pachanx imill wawanakax Supayamp chikaw jikxatasipxi!
  Charlotte kullakajj uka aptʼasisaw wali kusisit qʼochüna:
  - Vaso nina umampi phuqantaña... ¡Llamayuxa phichhantaniwa ukatxa metales khuchhuqaniwa!
  Ukat imillanakax mäkiw larusipxani... ¡Janiw kuna ch"amanïpkiti! ¡Suma ukat thaya imillanaka!
  Gerda kullakajj uka aptʼasisaw wali kusisita qʼochüna:
  - Jan jiwañaru axsarañati, jani axsarañampi katxaruñati... Taqi kunat sipansa, jani chiqapa sarnaqañaxa janiwa kuna askis utjkaspati!
  Uk uñjasax Magdax pallapallampiw ch"axwawayxi, mä proyectil chiqak markar khithawayi ukat q"ucht"awayi:
  - Alaxpachankir sutinak jawsañanxa, alaxpachankir sutinak jawsañanxa... ¡Ukanxa, Jehová Diosan munañaparjamaw nayax utjä! ¡Ukat munat amigonakajaruw suytʼaskta!
  Christina, aka quri wila saxraxa chillqt"asitaynawa:
  - Ukat alaxpachanxa, ¿mä sextillion duende munasirinakanïtati?
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukatxa domingo uruxa janiwa jaqichasipkiti jani ukaxa jaqichasipkiti, jan ukasti alaxpachan angelanakjama qhiparapxi. ¡Ukat jumanakax saxranakax wiñayatakiw saxranakampi jaqichasipxäta!
  Christina kullakajj larusisaw akham säna:
  - Ukampisa akaxa wali sumawa! ¡Qhawqha jachʼa ñikʼutanakapas uk amuytʼasmati! Ukat taqpachanx...
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Reich ukaxa machaq pacha luraski,
  Ukat nayra pachanak jan iyawsañataki...
  Trono ukar uchaña - .
  ¡Larusiña ukat vulgar ukhamawa!
  Ukat qʼala kayunakani ukat niya qʼala jan isin, musculoso, bronceado cuerponi suma uñnaqtʼanakajj larusisaw phalltʼasipjjäna.
  Charlotte kullakajj amparanakap chʼiyjasaw akham säna:
  Explosiones ukanakax thuqt"asiwayi...
  Uka khuyapayasiñax tukusxiwa - .
  Janiw qhipäx uñacht"ayañax wakiskiti
  ¡Uñisirinakar jiwayañ horasa!
  Ukampis uka tiemponjja, janiw tiempojj phoqaskänti. Estadounidenses jupanakax katuyasipkakïnwa, amuyataxa Miami markax jutir markaw katuntatäñapa.
  Janq"u banderanakaw jaquntatäna. Uka katuntat jaqinakax mistunipxäna. Gerda kullakajj tank taypit jaltawayjjäna ukhajja, amuyuparjamaw qʼala kayup maquinan aceitep chʼalltʼasïna. Jank"akiw laq"ampi, laq"ampi, laq"ampi, uka blonde suma uñnaqt"an warmin kayunakaparux ch"allxtawayi. Ukhamarus, saräwiparjamax katuntat jaqinakax imill wawan q"añut q"añut q"añut q"añut jamp"att"apxañapatakiw wayt"atapxäna.
  Mayni suma uñnaqt"aninakax ukhamarakiw lurapxäna. Jupanakax sapxiwa, katuntat jaqinakax jan q"ala kayump jamp"att"asiñax kusisipxpan. Jupanakax chhuxriñchjasipxpan ukat muxsañchapxpan. Ukat lakapampiw laqʼampi laqʼampi liqʼipjje.
  Charlotte kullakax ch"iyar nayrani americano jaqin nayrap q"ala kayunakapamp katthapïna. Jupax wali ch"amampiw chhuxriñchjasïna. Uka katuntat jaqirux arnaqasïna. Ukat ukat talonapampiw nayraqatapar chʼalltʼäna, ukhamatwa mä chʼakhanak chʼalljjtayasïna. Chʼaxwäwin katuntat jaqix liwxatasïna ukat janiw kuns amuyasxänti.
  Charlotte kullakax sarcasmo ukham q"ucht"awayi:
  - ¡Nayaxa chiqpacha cobra imillawa, ukatxa janiwa jiwasana taypina suma uñjkätati!
  Uka qhepatjja, Gerda kullakajj ukhamarakiw arknaqäna. Ukat qʼala amparanakapampiw nayranakap chʼalljjtayasïna ukat jaqontarakïna, niyaw nayrap chʼiyjäna ukat talonanakapsa chinuparuw jaqontäna. Nayan chhuxriñchjasiñax p"akjaña.
  Ukat Christinax ukhamarakiw luräna. Ukat masipan nayrapat wali chʼamampiw katthapïna ukat wilas apsurakïnwa, ukat nayranakapsa chʼiyjarakïnwa.
  Magda kullakajj wali kusisitaw katuntat jaqenakarojj laqʼamp phoqantat kayunakap jampʼattʼapjjañapatak waytʼarakïna, uka kayunakajj maquinan aceitempiw chʼalljjtayasi, ukampis mä jukʼa sarnaqäna ukat amuyasïna:
  - ¡Akax vulgar ukat cruel ukhamawa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw sarcasmo säna:
  - ¡Ukat jichhakamas janiw cristiano thakhinjamäkiti!
  Magda kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Chiqpachansa ukhama! ¡Janiw cristianonakjam sarnaqktanti!
  Wila ñik"utan saxrax jaysañatakix qhuru arsüna:
  - Ukat jumanakax ukhamaraki! ¡Ukhamajj ¡jan contradiccionapjjamti!
  Uka katuntat jaqenak taypinjja, wayn tawaqonakajj scouts ukanakaw utjäna. Christina kullakajj jupanakar jakʼachasisin sawkasisaw akham säna:
  - ¿Warmin janchipa mallt"añ munasmati?
  Uka yuqall wawanakax manq"at awtjata ukat p"inqachataw niya q"ala jan isin, wali suma tawaqurux uñkatapxäna. Waljaniw jupanakatx junt"u pachanx shorts ukan ch"axwapxäna, ukatx chocolate bronceado ukamp ch"uqt"atäpxänwa. Gerdax brats ukar jaltawayxäna ukat ametralladorap ch"allxtasax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qunqurinaka!
  Jupanakax mäkiw liwxatapxäna. Uka qhipatx imill wawanakax wasitat, aka kutix scouts ukanakax kayunakap jamp"att"asipxañapatakiw wayt"atapxäna. Uka yuqall wawanakax kisunakapansa laqʼa chʼallxtasipxarakïnwa, ukampis aguantapxäna ukat janiw uñchʼukiñ atinasipkänti.
  Gerda kullakajj pulmonanakapan patapanwa arnaqasi:
  - Nayax King Kong satätwa.
  Ukat Christinax sujetador apsusaw jach"a chuchup q"al uñacht"ayäna, escarlata chuchupampi. Ukat taqi yuqall wawanakarux mä filaruw jaquntañ qalltäna. Kunjamatixa, jamp"att"asiña.
  Uka yuqall wawanakax phinqʼasisaw wilañchapxäna, ukampis istʼasisaw jampʼattʼasipxäna. ¿Kunsa uñjasipkäna? Ajjsarañampi munañampi mistuña. Waynanakax chika q"ala imill wawanakar uñjasa ukat llamkt"atanakap uñjasax wal kusisipxäna. Christina kullakarojj ukajj wal gustäna.
  Gerda kullakax chuchup uñacht"ayarakïna. Jupax jach"a jach"a, ch"ullqi, wila chuchuni, fresas ukar uñtasita.
  Charlotte kullakajj jupanakar arktäna, curva cuerpop uñachtʼayasa. Magda kullakakiw maysar kuttʼjjäna. Jupatakejj phenqʼañjamäkaspas ukhamänwa ukat qʼañu jaqëkaspas ukhamänwa.
  Jilapachax ch"axwawinx walja jaqi kankañaw chhaqhayasi. Ukat nazis ukanakan sarnaqawipax taqpachanx jaqinakarux uywanakaruw tukuyi. Yaqhepajj lobonakar uñtasitäpjjewa, yaqhepasti uwijanakar uñtasitäpjjewa.
  Ukampis mayni tuqitxa, hierrot lurat chiqañchäwi, wakichtʼasiña, amtanakar puriñan jan sinttʼasirïñax muspharkañanak luraraki!
  Ukhamaw jank"akiw E-50 tank ukax walja lurañanakar tukuwayi. Amuyt"añataki, ¿americanonakatakix wakisispati, jupanakax wali churning out Shermans, jupanakax T-4 ukarux jan ch"amanïpxänwa?
  Ukampis kuna imill wawanakas sallqa. Jupanakax, pallapallanakan irnaqatapat walja kamachinak churata, ukhamaw sarnaqapxi. Uka yuqall wawanakarux pecho, kayu, thixni jamp"att"asipxañapatakiw wayt"apxi. Ukhamajj ¿cheqapunit ukajj lurasispa? ¿Kuna moral ukax akaxa? Ukhamarus Alemania ukat yaqha markankir pallapallanakax uk uñch"ukipxi ukat amparanakap templonakapar t"ijtapxi. Kunjamatix, ¡uñtapxam kuna kasta warminakas utjistu!
  ¡Niya taqenin nayraqatapanwa jaqichasiñ qalltasipki!
  Magda kullakajj pulmonapan patat akham sasaw arnaqasïna:
  - Janiwa! ¡Janit ukham lurañ atinakïta! ¡Jaqinakäpxam!
  Gerda kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Janiw yuqall wawanakar yatichañax llakisiñakiti!
  Magda kullakajj jupar jakʼachasisinjja, walja wayn tawaqonakaruw jaqontäna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¿Jumax loco tukuwaytati?! !
  Charlotte kullakajj mä akatjamat phenqʼasïna ukat akham sänwa:
  - Inas chiqpachapuni wali jaya sarasktanxa? ¡Jan jukʼampi ukat chiqapar sarnaqañamawa!
  Christina kullakajj amparapampiw apsüna ukat akham sasaw arsüna:
  - Janiwa llakisiñakiti, jani llamkt"apxitati, kusist"añaxa wali askiwa. ¡Ukham suma yuqall wawanakawa, ukat muxsa wayn tawaqunakjamaw thujsapxi!
  Gerda kullakajj qhepa uñtasajj akham sänwa:
  - Jupanakampi sarañäni, ukatxa frolicañani. ¡Janiw taqpach ejercito nayraqatan ukham lurañjamäkiti! ¡Ukat anatañanakatakejj tiempojj utjaskakiniwa!
  Christina kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Ukatxa? Ukatxa, ¡janiw taqinin nayraqatapanxa pachpa kusisiñax utjkiti! Ukat akax wali sumawa!
  Pusi uñt"at jaqinakax jakkir leyendanakaruw tukupxäna: Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda, jupanakax anqax tuqir nayrar sartasipkakïnwa, jichhakamax uraqpachan wali suma tank E-50 ukampi. Wehrmacht sat barcojj Atlanta markaruw muyuntäna. América markan jan walt"äwipax jank"akiw jan walt"ayaskäna.
  Ukhamäkchïnsa, tankinakampi nuwasiñajj sarantaskakiwa. Imill wawanakax Shermans ukat Pershings jupanakan yaqha qala chuyman ataque ukarux kutt"ayapxäna. Mä machaq tank Washington markax yapxatatarakiwa, jichhakamax mä qawqhakiw yapxatasi. Ukampis aka autojj mä jukʼa jan walipunïnwa. 90 mm cañón ukan barril largopax 73 EL ukjaruw jilxattawayi, Tiger-2 ukan ch"amapat sipanx juk"ampiwa, ukax juk"amp nayrar sartat proyectil ukampix E-50 ukarux ladopar mantañapatakiw yanapt"awayi. Chiqansa, machaq tanquetakix motorax janiw wakicht"atäkänti pachpa 500 caballos de fuerza ukataki, phisqa tunk paqallqun tonelada peso ukat armadura frontal ukax 152 milímetros ukhanïnwa.
  Magda kullakax pä kilómetros ukch"a jayat ukham autoruw ch"allt"äna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Uñisirix qhana qhiphart"awimpiw juk"amp sumaptaski! ¡Ukat ukham jan wali tank lurarakïna!
  Gerda kullakajj jachʼat arsüna ukat qʼala kayupampiw auton pedal ukar tʼijtäna, akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Walikiwa, akaxa jiwasatakixa suertewa! Ukat taqpachanx nayratpachx aka imperio capitalismo ukarux wali manqharuw mantawaytanxa. ¡EE.UU. markax niyaw jaltxani!
  Charlotte, aka wila ñik"utan saxrax akham sasaw sist"äna:
  - ¡Ukat akapachan ch"amapax utjani!
  Christina kullakajj amigopan wali munasiñap thaytʼayäna:
  - ¡Janiw sinti jach"añchasiñamäkiti! Ukhamaraki URSS markax utjarakiwa. Ukat aka markax jach"a oportunidades ukaniwa!
  Gerda kullakajj sillpʼitäna. Jupax joystick ukar ch"allt"äna ukat Sherman ukar t"unjasax akham amuyasïna:
  - Rusonakax janipuniw jiwasanakjam ch"aman yänakanïpkaniti. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, ¡janiw uka jakhüwimp chikachasjjapjjeti! Ukhamajj ¡nasamajj jachʼar aptañamawa ukat katoqerimajj chhuxriñchjasiñatakiw chʼamachasiñama! ¡Kimsïr Reich ukax jumamp chikäskapuniwa, uk yatipxam!
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw jukʼamp istʼasïna:
  - ¡Ukat Jesusax nayamp chikapuniwa!
  Gerda kullakajj amigoparuw cheqañchäna:
  - ¡Ariano Jesus!
  Magda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Jupax ariano ukhamäspawa, ukampis jupax taqi ch"aman Diosan Yuqapawa!
  Christina kullakajj mä jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ariano ch"amax jiwasamp chikäpan! ¡Taqiniruw atiptʼañäni ukat jan jiwañaruw puriñäni!
  Magda kullakajj wasitatwa pallapallanak jaqontäna. Jupax muspharkañ chiqaparuw fusiläna. Estados Unidos markanx Sherman sat barcox janiw jichhakamax jaytatäkiti, ukat agosto phaxsin 1945 maran utjkchïnsa, janiw bomba atómica ukax utjkänti. Ukhamat americano situación ukax mä chiqanw jikxatasïna, wali ch"amawa ukat janiw kuna suyt"äwis utjkänti. Jan ukajj inas jan suytʼäwinïñar jukʼamp jakʼacharakchispa.
  Gerdax kunjams llätunk tunk toneladanak mä tank "León" ukan ch"axwapxäna uk amtarakïna, ukax E-50 ukar sipanx armamento ukhamarak armadura ukanakanx juk"amp jisk"akiwa. Alemania markan tecnología ukax jilxattawayiwa. Ukat janiw mä kipkakïkiti. Suxta tunka phisqhani tonelada ukhama, ukatxa kuna jark"aqasiña. Eh, ¿kunas yaqhax Krauts ukanakax samkasipxaspäna? ¡Jan ukax janiw kuna ángulo ukanx p"akjañjamäkiti!
  Gerda kullakajj Magda kullakaruw akham jisktʼäna:
  - Suma yatiyapxita, ¿kuna uñnaqasa mä tankaxa jani kuna ángulo ukata mantañapataki?
  Cristiana tawaquxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Pirámide egipcio ukham uñtatawa, juk"ampi jach"a ukhamaraki ch"alla.
  Gerda kullakajj lapis amparapar katjjasaw jaqontäna, qʼala kayunakapamp katjäna. Jupajj wali amuyumpiw perqa patjjar mä dibujo dibujäna ukat akham amuyäna:
  - Akaxa kunasa?
  Magda kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jïsa! ¡Ukham!
  Charlotte kullakajj sillpʼisaw akham säna:
  - ¡Ukaxa sapurukiwa! Ukampis ¡chiqpachansa uka proyectil ukax kuna ángulotsa ricochet ukhamawa!
  Gerda kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Jiwasaxa aka amuyt"awixa jiwasana diseñadores ukanakampiwa yatiyañasa. Ukatxa mä jach"a ch"aman tank katuqarakïta. ¡Jan wali jarkʼaqasiñampi!
  Magda kullakajj amparap luqtäna, akham sasa:
  - ¡Akaxa janiwa chiqpachansa jiwasana lurañasakiti!
  Gerda kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Ay khitinakati markaparu jan yäqapki ukanakatakixa!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, jiwasa pachpa apayaniñäni! ¡Pusanit tantacht"asis! ¡Porsche jan ukax khitis jiwasan amuyusarux tukuypan!
  Gerda kullakajj perlanakat sipansa jukʼamp qhantʼir jachaqtʼasisaw iyaw säna:
  - ¡Ukhamawa! !
  Magda kullakajj amukiw akham säna:
  - ¡Kunjämtix munkta uk luram! ¡Naya pachpajj janiw munañan jaqëkti!
  Gerda kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Taqi kunat sipansa, qullqi munañax jisk"a jaqinakan jikxatasiñawa! ¡Amuyunakapan jan chʼamanïpkiti, pisinkirinakas jupanakat khuyaptʼayasipxi!
  Ukat uka nuwasirix mä disparompiw Pershing torreta chʼiyjäna. Jilapachax contraataque estadounidense ukax jan walt"ayataw uñjasiwayi. Uka nuwasïwijj Wehrmacht sat barcotakejj wali sumwa tukuyäna. Fritz sat familiajj niyas janiw kuns tʼaqheskänti. Chhaqtawinaka... Ch"amakt"ayasxänwa. Ukat intix mä rubí inti jalant tuqiruw jalantxäna. Atlanta markax mä ch"ama tuerca ukhamaw sasaw arsuwayi, kunatix mä jach"a markawa.
  Jach"a jaqinakan utjki uka chiqanakax juk"amp ch"amawa, ukax qhanawa. Chiqansa, fascistanakax mä kamachirjamaxa, muyuntañ munapxäna ukat desgaste ukar atinisiñ munapxäna.
  Thakinjja, imill wawanakajj Big Tom sat autopropulsado pistola uñjapjjäna. Ch"amani, jan walt"ayañataki. Jupanakax juparux jaqunuqapxäna... Jan kuna jan walt"awinakampi jiwasataki.
  Ukatxa, qʼal chʼamaktʼxäna ukhaxa, saytʼasisaw mä tʼantʼa manqʼapxta. Ukat Coca-Cola Americana ukat mä sandwich ukanakamp yant"apxarakta. Gerdax pä litro phuqhat umasaw akham säna:
  - ¡Ukax ajayunakamar jach"anchayi ukhamarak schnapps!
  Charlotte kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Khitis jupaxa?
  Gerda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - "Coca Cola" ukaxa!
  Wila ñik"utan saxraxa akham sasaw jach"at arsüna:
  - UKXATA! ¡Akax diosanakan umañapawa! Mä juk"a limonada ukar uñtasitawa, ¡ukax juk"amp askiwa!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Ay! ¡Café natural ukax wali askiwa! Ukampis ¡janiw janïr ikiñkamax ukhamäkiti!
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Vodka umañax juchawa!
  Gerda kullakajj qʼala kayumpiw amparapamp luqxatäna:
  - Yattwa! ¡Ay k'umara umañanak wakicht'iristi!
  Imill wawanakax tank ukan ch"uqi jak"an arum qhiparapxäna, mä qawqha burdanas ukanakaw ikiñatjam apthapipxäna. Ukat ukhamatwa walja arumanakax jan sum ikipkänti. Nayrar sartañ ritmojj wali jachʼänwa. Ukat sayt"asiñax wali ch"amaniwa.
  Gerdax Coca-Cola ukax sintipuniw utjäna, janiw ukhamakiti, jupax ukham jach"a dosis gaseosa umañax jupa pachparuw warantañapa. Ukhamajj janqʼo chʼiyar color ñikʼutanïki uka tawaqojj jukʼamp naturaljam jan wali samkänwa. Janiw ukham gaseosa umañamäkiti.
  Gerda kullakax jach"a grilletempiw chint"ata ukat Chatelet ukan ch"amaka ukat qhuru carcelar jaquntataw uñjasiwayi. Axtañjam animalanakaw muyuntapxäna, ukat imill wawarux ratanakaw nuwantapxäna. Jupajj cadenanakampi ukat grilletenakampiw kuttʼayañatak obligat uñjasïna, ukat janiw ikiñ puedkänti.
  Jachʼa ratanakajj sapa kutiw qʼala talonanakap chʼakhupjjäna, ukajj wali ajjsarkañänwa ukat wali llakiskañänwa.
  Jiwañ juchañchäwix carcelan mä oficialar jiwayatapat apsutänwa. Ukampis Chatelet ukan p"iqinchiripax munat oficialap chhaqhayasax Gerda ukarux wali qhuru t"aqhisiyataw uñjasiñapatak mayïna.
  - ¡Aka impudent tawaqux taqi kunat jaysani!
  Ukat ukhamatwa verdugonakax carcelar mantapxäna ukat imill wawarux t"aqhisiyañatakiw sotano ukar ayxatapxäna. Gerda kullakajj janiw ukham saytʼkänti. Jiwañatak juchañchatätap amuyasïna. Jiwayapkäna ukat nayrajj tʼaqhesiyapkäna ukhajj jan ajjsarirïña ukat jachʼañchatäñakiw munäna. Gerda kullakax isipax ch"iyjataw uñjasiwayi ukat q"ala jan isinw estante ukar chint"ata. Ukat imill wawax q"ala kayunakapax stocks ukar ch"allt"atarakïnwa.
  Verdugojj taqe chʼamapampiw qʼala qʼala qʼala chʼakhampi jawqʼjäna. Imill wawax chhuxriñchjasïna ukat jawqʼjatarux saykatasïnwa, ukat ñikʼutapas pʼakjaskchïnsa, janiw arnaqkänti. Ukat t"aqhisiyirix imill wawan kayunakaparuw jach"a pesajenak warkt"äna. Hombronakapat tʼijtʼayaskäna uka articulacionanakajj chʼiyjañ qalltäna. Gerdan q"ala janchipax ch"uñumpiw ch"uñuntatäna, ukat imill wawax lakap ch"akhuñkamaw kisunakap ch"allxtayasïna, wilax mistuñkama.
  Jupax chiqpach ariano ukhamawa ukat jan axsarasaw t"aqhisiyawinak aguantañapa.
  Yaqha verdugojj chimeneat wila juntʼu alambre apsusaw uka imill wawarojj qhepäjjat jawqʼjañ qalltäna. Kimsïr t"aqhisirix imill wawan q"ala kayunakap manqhan nina naktayäna. Nina naktäwix imill wawan q"ala kayuparux ch"allxtañ qalltäna, ukax janiw ch"uqi kayunakapamp t"aqhiskänti. Walja maranaka qʼala kayuni sarnaqatapat phuqtʼata, callusanakax chʼiyjatäxänwa.
  Uka tawaqun kayunakapax junt"ünawa, ukampis qala chuymampiw sayt"asïna. Suma usuchjat suelankir callusanakax burbujaskäna.
  Mä verdugox estante manqhanw junt"u umax rastrillawayäna, maynix wila junt"u alambrempiw jawq"jäna, kimsïristi Gerda q"ala kayunakap ch"uqt"ir bloqueruw pesonak warkt"äna. Uka tʼaqhesiñajj kunayman toqetwa lurasïna. Ukat uka usux wali ch"amapunïnwa, ukat alambre imillax arnaqasïna. Ukat uka qhepatjja, desmayasjjänwa. Hielo umaw jupar warantasïna, ukat wasitat jisktʼañ qalltäna. Pusïr verdugox imill wawanakan chuchuparux wila q"añu pinzanakampiw ch"axwañ qalltäna.
  Jupax wila chuchupxa mä junt"u hierrompiw t"ijtayäna.
  Gerda kullakajj wali munañan chʼamachasisaw arnaqasitanakap jarkʼaqäna ukat tʼaqhesiyat jachaqtʼasirakïnwa. Juparojj pusi toqet mä kutikiw tʼaqhesiyapjjäna. Janiw jiskt"asipkänti, janiw confesión mayipkänti, jan ukasti uka oficialar jiwayatapat vengasipxänwa.
  Ukatxa imill wawan purakaparux mä ch"aphimpiw jawq"japxäna.
  Tʼaqhisiyirinakat maynïrejj akham sänwa:
  "¡Andamior makatañatakix wali chʼamanïñapawa!" ¡Chiqpachansa, ¡ukham costumbrex utjiwa!
  Doctorax jutäna, t"aqhisiyat tawaqun pulsop jikxatasax akham sänwa:
  - Ukhakiwa!
  Verdugojj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat nayax jichhakiw uka colgar jikxatta!
  Gerda kullakajj wasitatwa jan amuyasjjänti, juparuw estantet apsupjjäna ukat chʼiyjat cuerpopjja alcoholamp pichthapipjjäna. Ukatxa, Chatelet sat chiqan común chiqaruw irpapxäna. Ukhamat katuntat imill wawanakax warminakax kuntix oficialanakar jiwayir jaqinakar paski uk uñjapxañapataki. Gerda kullakajj mä cruzaruw cadenamp chintʼatäna ukat taqenis uñjañapatakiw saytʼatäskäna.
  Ukampis uka katuntat jaqinakat janiw maynis mä juramento arskänti. Jupanakajj Gerda kullakaruw wal munasipjjäna. Ukat jiwaykäna uka oficialajj infiernot jutir mä demonionïnwa.
  Qhepürojj tʼaqhesiñajj utjaskakïnwa. Uka tawaqurux junt"u cadenampiw jawq"japxäna, ukat taqpach kayunakapax wila pinzampiw p"akjatäna. Talonanakap chʼuqtʼasisaw amparanakap kayunakap estante patjjar arco uchasipjjäna. Gerda kullakajj walja kutiw jan amuytʼasjjäna. Verdugonakajj profesionalanakäpjjänwa, ukat uka tawaqojj naturaljamaw chʼamanïna, ukat wali yatiñampiw chʼamap jaljapjjerïna.
  Jupanakax kayunakap p"akjapxäna, wali juk"at juk"at, wali kusisitaw ukat jan sintt"asirïtapat kusist"apxäna.
  Gerda kullakarojj pä semanaw sapa uru tʼaqhesiyapjjäna, janiw mä jiskʼa ñikʼutas cuerpopan jaytkänti. Ukatxa, machaq tʼaqhisiñ jikxatapxäna. Chuyma ch"uqt"ata ukat thaya umax mä juk"at juk"at ch"uqi ch"uqi p"iqiruw ch"allt"asirïna. Mä qawqha horanak qhepatjja, Gerda p"eqepan bombanakajj phallkaspa ukhamänwa. Imill wawarux silla de ruedas ukar uchapxäna, Venus ukan purakaparux ch"aphinakampi ch"iyjasaw púbico ñik"utap ninamp phichhantapxäna.
  Mä taladrompiw anus ukar jaquntapxäna, ukhamat wilax chʼallxtarakïna.
  Gerda kullakajj wali qaritäjjänwa, niyaw loqtatäñampïsjjäna. Mä akatjamatwa tribunalar apañatak mä orden purinïna.
  Akax mä juk"a liberación ukhamawa.
  Uka tawaqux jueces ukanakan nayraqatapan uñstäna, p"iqip ch"uqt"ata, abrasiones, ch"uxñanaka ukat phichhantat ukanakamp ch"uqt"ata. Ukampis saytʼasiñatakisa ukat chiqak saytʼasiñatakis chʼamanïxänwa. Nayra suma uñnaqt"an tawaqux axsarañjamaw uñjasïna, t"aqhisiyat qhipatx wali axsarañjamarakïnwa, ukampis janiw p"akjatäkänti.
  Juezajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qunqurinaka!
  Uka juiciojj jankʼakiw pasawayjjäna, janiw ina chʼusat ceremonia luraskänti. Soldadonakan arsutanakap istʼapjjayäta ukat testigonakarus jisktʼapjjarakta. Nayrajj Vizconde jiwayapkäna uka juiciotwa amtasipjjayäta, ukat Gerda kullakajj janiw uka toqet qhanañchkänti. ¡Ukat mä layqa ukat pä kuti jiwayir jaqit juchañchatäpxänwa, ukhamat lawar phichhantatäpxañapataki!
  Ukatjja, ¡kʼat jukʼatwa mä qhawqha cheqanakar ninamp phichhantapjjañapa!
  Gerda kullakajj amukiw uka taripäwi istʼäna, ukatsti desmayasïna. Ukatwa jakäwipax tukusxaspa ukham amuyasïna.
  Uka sala taqpachanjja, sinti khuyaptʼayasiñaw istʼasïna.
  Uka imill wawarux jiwayañatak carcelar apapxatayna ukat grilletempiw stocks ukan jaytapxatayna. Ukanwa jakäwipan qhep qhepa horanak sarnaqañapäna.
  Sapa carcelan jistʼantatäkäna ukhajja, carcelankir masinakapan sinttʼasipkäna uka chuymachtʼäwis janiw utjkänti.
  Ukampis uka qhepatjja, verdugo phuchapaw uñstäna. Jupax mä jisk"a gris isimp isthapt"ataw mä jach"a canasta manzana apt"ata. Yatjjatatäki uka Gerda kullakarojj sinttʼasisaw uñchʼukïna ukat akham sänwa:
  - ¿Jumaxa ejecución ukata qhispiyasiña munasmati?
  Imill wawaxa p"iqip ch"allxtayäna, p"iqipa ch"uqt"ata. Ukatsti jiwayir jaqin phuchapax sänwa:
  - ¡Akaxa mä manzana wayna tawaqunakata! "Jupajj mä fruta uñachtʼayäna, uka frutajj wali kʼajkir kʼajkirïtapa ukat juyphinïtapat yaqhachatawa, mä jachʼa rubí ukham uñtʼatawa. - Manq"apxañani ukatxa mayampi jisk"a imilla tukupxañani. Nayaw canastat apsupxäma, nanakax aka reinot qhispipxä.
  ¡Aka ch"amaw uñstawayi!
  Gerda kullakajj qarjataw pʼeqep chʼoqtʼasïna. Ch"amampi, jilpach kisunakapax t"aqhisiyat uñjasisaw ch"allt"asiwayi, jupax mä manzana masticatayna. Ukat chiqpachansa jiskʼachañwa qalltäna, suxta jan ukax paqallq marani imill wawar uñtasita. Amparanakapasa, kayunakapasa ukat pʼeqepas jankʼakiw estocas ukanakat mistunïna. Verduon phuchapajj Gerda kullakarojj mä canastaruw imantayäna ukat celdat apsuwayjjarakïna. Jupax Chatelet markat janïr katuntat jaqinakar chhaqhayañkamax jank"akiw sarxäna. Ukat imill wawax equipajep apt"ataw t"ijtxäna.
  Jupan mä jachʼa sacrificio.
  Verduon phuchapajj Gerda jilatampiw Francia markan sur toqer sarapjjäna, ukan chhaqtjjañ suytʼasa. Jupax q"ara zapatonakampiw sarnaqäna, Gerdax q"ala kayukiw jupan jak"apar takt"asïna. Ukampis uka qhipatxa, qala thakhi utjatapatxa, imill wawax zapatonakapax t"unjatäxänwa ukat wila kayunakampix janiw sarnaqañ puedkänti. Gerdatakix mä juk"a jasakiwa, kunatix qalltanx suelanakapax q"añut uñt"atawa, amuyataxa, wali ch"aman wayn tawaqur tukuskchïnsa, imill wawax nayra yant"äwinakat amtasïnwa.
  Kunjamsa qʼala kayukiw Europa toqenkir qala thakinakan sarnaqäna, Copenhague markat París markar saräna. Berlín ukat Viena markanakar pachpa pachan visittʼasa.
  Verdugo phuchhapax qamir familiat uñt"atawa, ukatx zapatos ukanakamp isthapt"ataw sarnaqirïna, kunjamatix jan pisin jakasir parisina familianakanx costumbre ukhama. Ukat imill wawar uñtat kayunakapajj janiw qalanakaru, qalanakaru, ni francés qarqa thakinakarus yatintapkänti. Ukampis uka tawaqux wilampiw kayunakap pʼakjatäna, ukatwa jan axsartʼirïtap uñachtʼayäna, janiw quejaskänti. Mä samart"añ chiqanx Gerdax wila kayunakap jamp"att"äna, ukat usuchjasiñax juk"ampiw jilxattawayi, verdugo phuchhapax ikiñar puriwayxänwa.
  Gerda kullakajj qhespiyatätapat wal yuspäräna.
  Jukʼat jukʼatwa kayunakapajj waliptjjäna ukat mä qala chʼaphimpiw chʼoqantjjäna. Verdugo phuchapax qarjataw jikxatasïna ukat limosnampiw jakasïna, Gerda kullakax ukhamarakiw traponakampi qhiparäna. Juyphi pachatakix imill wawampi imill wawampix Italia markaruw sarxapxäna. Ukanjja janiw thayajj utjkiti, ukat jukʼamp jan ukajj jukʼamp aguantañjamawa. Ukampis jupanakan jakäwipax sarnaqir jaqinakan jakäwiparuw tuküna. Mä arunxa, wali llakt"ata ukat manq"at awtjata. Ukat aka jakäwinxa janiw kuna qhana chiqas utjkänti. Verdugon phuchapajj suma uñnaqtʼanïnwa, ukampis janiw kunjamatsa suma uñnaqtʼanïkänti, ukat qʼal jiskʼaruw tukuwayjjäna ukat mä cañaruw tukuwayjjäna.
  Típico, q"añuskir traponaka.
  Ukampis Gerda jilatajj wali suma uñnaqtʼan tawaqoruw tukjjäna, ukat sapa maraw suma uñnaqtʼanïtapajj panqartäna. Ukat ukat mä jach"a yuqall wawax jupar uñjasax q"ala kayuni limosnerorux ch"uqit sipan janq"u ñik"utan irnaqañapatak irpañapatakiw mayïna.
  Ukampis ukajj yaqha sarnaqäwiwa. Gerda kullakax mä akatjamat amuyt"ayat jikxatasïna ukat mä poema uñacht"ayäna;
  Gerda kullakajj qʼala kayukiw Kai sat chachar thaqäna,
  Nayax uka qhuru chhijchhinak taypin sarnaqawayta...
  Chiqansa, almapax quriwa,
  ¡Kunjamtï mä kʼajkir janqʼo chʼiyar bolajj qhantʼki ukhama!
  
  Janiw noviojar jikxatkti,
  Ukat jupax nazis ukanakamp chikaw taqpach tukuyäna...
  Oh, jan wali tawaqu Gerda, .
  ¡Kunatsa ukham phenqʼasiñ aguantasma!
  
  Verdugonakax estante wakicht"apxi,
  Jiwasan kayunak manqhan nina lurasax...
  Mä imill wawarux challwa qhatiyañjamaw qhatiyasipxi
  ¡Ukampis yatiñamawa, ajayunxa mä águila ukar uñtasitawa!
  
  Ukat jach'a t'aqhisiñanak aguantäna,
  T"aqhisiñanakas t"aqhisiñanakas jan jakt"kayawa...
  Jupanakax mä jan wali tributo churapxäna,
  ¡Mä imill wawar jachayañataki!
  
  Q"ala kayunakax nina lawrampiw liq"i, .
  ¡Uka imill wawarux wali colerat jawqʼjataw jawqʼjapxi!
  Aka cúpula manqhanx París markan wali ch"amawa,
  ¡Gerda warmirux mä isimpiw ninar irpapxi!
  
  Imill wawax wali t"aqhisiyataw uñjasi,
  Ukat verdugonakan ajanupanx larusi...
  Janiwa, jupax janiw jiwañ mayikaniti - .
  ¡Uka yantʼajj juparuw waktʼi!
  
  Sinti tʼaqhisiyatäñarux saykataspawa, .
  Jumax paciencia tuqinx ideal ukhamätawa...
  Gerda jilatasajj Rusia markanwa nasïna, 1999 maranwa nasïna.
  ¡Chuymamampi ortodoxia katuqasa!
  
  Pinzanakampi chʼakhanakap pʼakjapjjchi ukhasa,
  Punto ukax janq"u chuchuruw ch"allt"i...
  Ukat q'ala kayunak q'añu patxaru,
  ¡Gerda kullakarojj wali llakitaw jikjjatapjjäna, janiw samsuñ puedkänti!
  
  Tawaqux jach"a jach"a tukusaw ninar saraski,
  Ajanux wilamp ch"allt"ata ukat ch"uxña ch"akhanakampi ch"allt"atas...
  Kusisiñat jach"at larusitayna,
  ¡Amparanakamas kayunakamas cadenanakamp chintʼatäkchisa!
  
  Ukat janis qhispiyasiñax utjkaspa ukhamänwa,
  Verdugox kayupaw nina nakhanti...
  Diosaruw perdón mayiwayta - .
  ¡Jichhax nina laxranakap jupar luqxatäna!
  
  Nina lawrajj wali colerat cuerporuw liqʼi, .
  Ukat Gerdax llakit jach"at arnaqasi, arnaqasi...
  Ukampis uka banderajj almajan tʼijtaskakiwa,
  Ukat chuymapanx mä redou-monolito ukaw utji!
  
  Ukanx mä monumentow qhana imill wawarux utjani,
  Ukat Rusia markax phuchapat amtasi...
  Gerda jan axsart'ir jaqix jach'añchatäniwa,
  ¡Urumax puriniwa ukat arumax chhaqtxaniwa!
  Ukat Gerda kullakajj cheqapuniw sartasïna, pʼeqepjja uka laruman chʼalljjtayasïna. Jupax frustración ukhamaw arnaqasïna:
  - ¡Ay Diosay! ¡Kunja jan walinaksa ikirïta! ¡Ukat janiw nayax Rusia markan yurirïkti!
  Magda kullakajj janiw ikisjjänti, jupajj akham sänwa:
  - ¡Ukat nayax jan wali samkanakaw utjani! Mä caldera ukar jaquntatäkaspas ukhamawa, ukat saxranakaw uka manqhar lawa jaquntapxirïta... - Quri ñik"utan blonde ukax wali samsusaw amuyasïna. - Inas aka Colax mä efectox utjchispa?
  Gerda kullakajj jan wali arunakampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Janiwa! Walja jaqinakaruw jiwayapxta, ukampiw concienciasax t"aqhisiyaskistu! Chiqansa, ¡janiw ukham verdugonakäñamäkiti!
  Magdax akham sasaw tuiteó:
  - Sumankaña... Eh, janiw jumat yatiskti, ukampis ¡ch"axwäwimp aburritätwa!
  Gerda kullakajj jan walinak lurasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  -Mä pallapallaxa k"umarapuniwa, .
  Pallapallax kunayman lurañatakiw wakicht"ata...
  Calabaza ukax chhichhillankhanakjamawa
  Taqi k"uchunakatxa...
  
  Ukat janiw saytʼkaniti
  Ukat janiw kayunakam mayjt"ayañakiti...
  Jiwasan ajanunakasanx qhant'atawa - .
  ¡Botas ukanakax lliphipi!
  Magda kullakajj jachtʼasisaw amparapamp suela patjjar tʼijtʼayäna, akham sasa:
  - Ukampis jiwasax wali q"ala kayukïtanwa... ¡Jan botas!
  Panpachaniw wila p"iqinchirinakax sartasipxäna. Cobre wila Charlotte, ukat quri cobre Christina. Chʼaxwirinakax ejercicionak lurapxäna ukat mä jukʼa kusisipxäna. Atlanta markax muyuntatänwa. Ukat jichhax tankax nayrar sartawayxänwa.
  América markax Sturmlevs ukat kunayman modificaciones de tanque E. Lanzadores de gas ukanakax irnaqapxarakïnwa. Hitler chachan maquinapajj kunjamtï nayrajj luraskäna ukhamarakiw sum irnaqäna, ukat janiw kuna jan waltʼäwinakas uñjaskänti.
  Charlotte kullakax sarnaqkasax kisunakap cepillt"asïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasax alemanes ukanakax wali ch"amani jaqinakawa aka Uraqinxa. Ukhamaw jiwasan tecnología ukan nayrar sartawisaxa. ¡Ukat khitis jiwasamp chikachasiñapa!
  Christinax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡América markax niyaw escenario ukar pasawayxi! Ukat jiwasan nayraqatasanx Moscú ukat Tokio markanakaw utji!
  Gerda kullakax lakaparuw chicle jaquntäna ukat amigonakaparux akham jiskt"äna:
  - ¿Kunapachas EE.UU. markax capitulani?
  Magda kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - ¡Kunapachatix Diosax munki ukhaxa!
  Christina kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Septiembre phaxsinwa amuyta! ¡Yankees ukanakatakix ch"axwäwix sarantaskakiwa, ukax janiw aguantañjamäkaniti!
  Charlotte kullakajj jachʼat arsüna ukat tank ladopar chʼalltʼasajj akham sänwa:
  - ¡Venus uksanx mä markaw utjani, ukat Marte uksanx mä aylluw utjani! Ukañkamasti, ¡jan wali planetasar atiptʼañasawa!
  Christinax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jichhax jiwasan planetasax universo ukanx juk"amp kusisiñaruw tukuni!
  Magda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ukhamäpan!
  Ukat pusi imill wawanakax p"iqinakap mayakiw ch"allt"asipxäna. Taqi kunas infierno ukham larusiñatakjamaw uñstäna. Ukhampachasa, ukax cómico ukhamäkchisa. Ch"axwirinakax wasitatw pallapallanak jist"antapxäna. Jichha kutix mä pila americana ukanwa. Jan sinti kusisisaw chʼaxwapxäna, uka lurañanak lurasaw chʼaxwapxäna.
  Gerda kullakajj Magda kullakarojj jupa pachpaw fusilañapatak jaytäna. Ukat jupax wali nayranakap ch"irmthapiskäna. Wow, kuna samkarakïnwa, ukham ch"aman t"aqhisiyañ amuyu. Ukat chiqpachansa mä suti churapxäna. Jank"akiw Andersenan cuentopamp mä asociación uñstayi. Ukat Gerdax janiw chiqpachans ch"iyar reina heroínaparux gustkänti. Jupax sinti llamp"u chuymaniwa ukat jan lurañjamawa. ¿Chiqpach ariana warmix mä jan wali waynat ukham llakisispachänti?
  Magda kullakajj kuna jan walinak lurañat sipansa, akapach apnaqañwa samkasïna. Ukat jupa pachpaw uka waynar qhespiyañat sipansa jawqʼjañ munäna.
  Ukat imill wawax Atlanta markat amtasïna, ukax mä película americana ukankiwa. Ukatjja, uka películajj coloranakanïkaspas ukhamarakiw amuyasi. Uka markaruw muyuntapxäna, ukat Estados Unidos markanx mä guerra civil ukaw utjäna. Jïsa, wali muspharkañ sarnaqäwinakaw pasäna. Ukampis jichhax, chiqans, qhanaw ukax wali panqaranakawa América markatakixa. Bayas nayraqataru.
  Ukhamaw mä pila Yankee ukar ch"axwapxi.
  Gerda kullakax tigre jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Akham kimsïr Reich uñisirinakampix apasiñasa! ¡Ukat janiw khitis Fuhrer chachan munañaparux saykatañjamäkaniti!
  Magda kullakajj Diosat parlañwa munäna, ukampis mayjtʼayarakïnwa. ¿Khitimpis jupax sawkasiski? Jiwayasiri ukat qʼañu warmir tukusajj janiw cristianöjjjjeti. Ukampis chuymapanjja, jan waliw jikjjatasi. ¿Kunas pasani? Jiwasin Dios nayraqatan saytʼatäspa ukhajja. ¿Kunjamatsa chiqapar uñjatäni?
  Chiqansa, chiqpach Diosax janiw Biblian qillqatapakiti, jan ukasti ariano Diosawa sasaw juma pachpax sasma. Ukat uka tuqit chuymachtʼatäpxam. Ukax, sapxiwa, ari Diosax jupanakarux pampachañapawa taqi chuyma luqtatapata ukhamarak wachuq jucha luratapata, ukhamarak jach"añchañ kamachinak jan ist"atapata. Ukat mä premio ukaw jupanakar suytʼarakini.
  Magda kullakajj jachtʼasisaw chʼusäkaspas ukham amuyasïna. ¿Khitis jupaxa? ¡Serial jiwayir jaqi!
  Jan ukasti, Gerda kullakajj wali atinisisaw jikjjatasïna. Jupanakax atipt"aniw sapxiwa... Ukat Tercer Reich ukax atipt"iwa...
  Batería estadounidense ukax t"unjatawa, ukatx E-50 ukax juk"amp pasaskakiwa.
  Charlotte kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, walikiwa, sarañäni... Ukampisa janiwa qhanakiti kunsa jaqinakaxa suyt"apxañapa. Akapachanxa walja jan waltʼäwinaka ukat jan waltʼäwinakaw utji. Ukat orden apanipxta. Ukampis ¿kawkirus estadounidenses jaqinakax tukuyapxani?
  Christina kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukax jupanakan Europa saphinakapat dependeriwa. Alemanonakat jutirinakax juk"amp jach"äpxani, ukat mayninakat jutirinakax juk"amp jisk"akïpxani. Chiqansa, ch"iyar jaqinakax juk"amp jisk"a escalón ukankapxani. Ukhamajj akajj jakʼankir layoutwa. Ukat ¿kunas jumatakix jan walïki sasin amuyta?
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Ukhama imperioxa jani kusisita jaqinakampi phuqantatäniwa. ¡Jan igualdad ukax manqhatpachaw jan walt"ayañ qalltani!
  Gerda kullakajj akham sasaw qhuru jan walinak arsüna:
  - ¡Janiw yaqha tuqitxa lurañjamäkiti! ¿Kunas chʼaxwañax wakisispa?
  Charlotte kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Janiw mantequilla lanti pistolakiti, jan ukasti mantequilla lanti pistola!
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Wali sumaxa Cristo Jesusampi mayacht"asiñawa. Akax mä kunaw taqinirus mayacht"aspa ukat suma chuymamp mayachthapispa.
  Christinax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Suma chuymanïñaxa janiwa jayaru puriykätamti! ¡Jumajj wali chʼamanïñamawa! Ukat gestión tuqinx nayraqatax.
  Gerda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Hitler jupax wali qhuru apnaqiriwa ukat pachpa pachanx wali aski apnaqirirakiwa! ¡Qhuru chuymanïtapax economía ukat pallapallanakan askinak jikxatañatakix walpun yanapt"awayi!
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - Ukhamaraki, Biblian Taqe Ch"amani Diosax wali ch"amawa. ¡Janiw llampʼu chuymanïtap siskasmati!
  Gerda kullakajj wali jachʼat arsüna. Ukat Christinax akham sänwa:
  - Jïsa, Diosax Biblianx wali ch"amawa, ukampis... ¡Janiw arianonakan laykukiti!
  Charlotte kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat khititix akapachan ch"amap katuntki ukax... ¡Ukax patak patak maranakaw chiqäni!
  Christinax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Mä intix alaxpachan qhant"i,
  ¡Uka planetax mä sapa padrino ukan apnaqatawa!
  Chiqansa, chʼamax aka Uraqin atiptʼapuniwa,
  ¡Taqi markanakan jaqinakax ariano estrangulamiento ukankapxiwa!
  Ukat menaje de doncella ukax chhuxriñchjasïna...
  Ukat uka axsarkañ tanque E-50 ukax conchas ukanakampiw pastilla caja ukar t"unjañ qalltäna. Ukatwa Sherman sat barcojj laqʼampi phoqantat uñjasïna, jupajj ataqueruw puripjjäna. Ukat cuerpopax mä conchampiw pʼakjatäna.
  Gerda kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - Nayampïpxam, mä q"uchu q"ucht"apxam, kusist"apxam Coca-Cola!
  Ukat imill wawax larusiñ qalltäna... Ukat Coca plástico botella apsuwayxäna, kayunakapamp katxarusa, ukat burbuja líquido kunkapar warxatäna.
  Ch"axwirinakax trofeonakapampix wali kusisitaw jikxatasipxi, ukat pulmones patat wali arnaqasipxi:
  - ¡Jiwasax super caballeros ukhamätanwa! ¡Taqiniruw chhaqtayañäni!
  Ukat qʼala kayunakas tʼaxllirtʼañäni. Ukham suma imillanaka. Ukat wali muspharkañawa.
  Charlotte kullakajj kusisitaw qʼochüna:
  - Ukampisa chiqaparu sañatakixa! ¡Taqiniruw qʼal tukjapxta!
  Gerdax akham sasaw tuiteó:
  -Janiwa utjkaspati, janiwa utjkaspati!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - ¡Adolf yatiyapxita!
  Magda kullakax uka rimarux akham sasaw yapxati:
  - Jïsa, chiqpachansa!
  Ukat nuwasirinakax uka bunker t"unjañ tukuyapxäna. Ukatxa, tankipax nayrar sartawayxänwa. Ukat suma uñnaqt"an jaqinakax kayunakap ch"allt"asisaw arnaqasipxäna:
  - Heil Fuhrer, nuwasiñaruw irpapxita... Tormenta soldadox casco uchasi, jiwasan revolución - jaya cuchillonakan arumax - uraqpacharux marrón pintañapawa!
  Ukat imillanakax wasitat p"iqinakap ch"allt"asipxi, ukat chispanakax nayranakapat jaltxapxi, machaq horaw purini.
  Gerda kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - Wakichata apaqañani, gop-stop, gop-stop, khitis machaqar sarani? ¿Khitis machaqäpacha? ¿Khitis machaqäpacha?
  Magda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Atipjatanakasax Diosan munasitasat mä consecuenciakiwa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw kuttʼayäna:
  - Janiwa ukhama ingenuo ukhamäñati... Wehrmacht diosanakax wali ch"amaniwa, ukampis janiw jan ch"amaninakarux yanapt"apkiti. Jumatix Reich ukan amtapar chiqa chuymanïsta ukhax mä jach"a ch"aman uraqpachan utt"ayañamawa!
  Wila ñik"utan tawaqux uka apt"asisaw q"ala kayup calzoncillo ukar ch"allt"äna. Qʼala, qʼañu suelanakajj chhuxriñchjasïna. Ukat ukatx suma uñnaqt"an warmix apsuwayxi ukat tuiteó:
  - Ch"axwawixa mä pachawa nayra pachampi jutïri pachampi, ukaxa jakawi satawa!
  Chicago markanx phisqa jan axsart"ir imill wawanakaw ch"axwapxäna. Alenka, Maria, Anyuta, Alla ukat Matryona. Rusia markan nuwasir jaqinakax encantado ukat jan t"unjañjam nuwasipxäna.
  Alemania markankir mercenarionakaruw balamp jiwayapxäna ukat pachpa horasanwa parltʼasipxäna.
  Alenkax llakit jachaqt"asisaw akham säna:
  - América markax ch"axwañanx ch"amanchatawa.
  Mariax colonial soldadonakan mä representanteparuw t"unjatayna, ukat akham sasaw arsüna:
  "Janiw Yankees ukan ch"amanchawiparux jakt"kayätti." Ukaw qhepat jan waltʼäwinak utjayaspa.
  Anyutax jacht"asisaw akham säna:
  - Nayratpachaw jan walt"awinakax utjawayi... Janiw mayamps ukham utjañap munksnati. Ukat imill wawax qʼala kayup pʼakjata qʼañunakar chʼalltʼasïna ukat qalanak jiskʼa tʼaqanakaruw jaquntäna.
  Allax amuyt"awip uñt"ayi:
  - Aleman jaqinakax jiwasanakamp ch"axwañanx pólvora ukanak apt"asipxäna. "Uka imill wawax pallapallampiw jiwayatayna, Tercer Reich pallapallaruw balampi khuchhuqatayna ukat sarantaskakïna. "Jiwasan ejercitojax janiw sinti jachaqt"asipkiti, granito ukan wasitat ch"akhanakap p"akjañataki".
  Matryona kullakajj jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  "¡Ukhamajj walja aleman jaqenakaruw balamp jiwayapjjañäni, ukhamatwa jan jiwasamp chʼaxwañ llakisipkaniti!"
  Alenkax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Akanakaxa janiwa alemananakakiti, jan ukasti nativo jaqinakawa, chika uraqpachata tantacht"ata. Jilapachax kunayman fasmogórico ukaw jiwasanakarux utji.
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Ay, chuyma ukat escamas! ¡Janiw kuns katjkti!
  Wila ñik"utan Allax wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - Kunatsa jumaxa chacha warmiru uñt"ta? ¡Ukham loqhe ukat wali jan wali jaqi!
  Anyutaxa mayampiwa pallapallawayxi ukatxa jachaqt"asisawa säna:
  - Ukham reyejj Matt satänwa... Ukhamajj mä imill wawaw mä película soviética ukan jupar anattʼayäna!
  Allax wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - ¡Jan ukaxa nayraqataru jan ukaxa nayraqataru!
  Matyusha ukax aptasinx q"ucht"awayiwa:
  -Ay, yuqall wawanaka, jumanakax raiders, bolsas, roll-ups ukat bolsa-warminakakïpxtawa. ¡Dólares, quri kisunak wal munapxirïta! Nayrajj fraer sat jaqenakaw utjäna, ukampis jichhajj lunthatanakaruw tukupjje!
  Wila ñik"utan Allax chhuxriñchjasïna ukat akham sänwa:
  - Nayax carcelankäyätwa ukat nayax yattwa kunas ukax!
  Matyusha kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw amparanakap chiqañchäna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Ukat nayaxa zona laq"untawayta! ¡Uka qʼala chʼamani kayunakampi!
  Allax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Kawkhans Kama, kawkhans jiwasax uñt'astanxa... Kawkhans Kama Jawirax utji! ¡Janiw amparampix puriñjamäkiti, janiw kayumpix puriñjamäkiti, q"ala imill kayunakampi!
  Ukat nuwasirinakax ametralladoranakampiw pallapallanak jiwayapxäna. Jupanakax mä qawqha colonial ch"axwirinakaruw khuchhuqapxäna.
  Suma uñnaqt"an jaqinakax yänakap yatipxäna. Ukat chʼalltʼapjjäna ukhajja, wali kusisitapuniw ukham lurapjjerïna.
  Alenkax akham q"ucht"awayi:
  - Pachamaman jaya jak"achasiñanakapatxa, .
  arumax wali jach"at chirpapxi...
  Uka tawaqux janiw jakäwipat arrepentisikaniti,
  ¡Kayumpiw pistola uñacht"ayañama!
  Ukat nuwasir oficialax lart"asirakïnwa. Ukat qʼala kayumpiw bazooka uñachtʼayäna. Ukat mä suma amtat disparo. Ukampis usuchjat E-50 ukax janiw ch"am tukuskänti, jan ukasti jalnaqaskakïnwa.
  Allax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Jumax mesa k"achacht"añatakiw irnaqasma... Chicago...
  Iyawsapxita, jupanakax nayrïr yatiqirjamaw jawq"japxtam...
  Ukat mä jukʼa tiempotxa Fuhrer sat barcox mä jarror uñtataw pʼakjasini,
  Ukat ¡Toro uywañ utanx Krauts ukanakatakix mä imantañ utaw utjani!
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat q"ucht"äna:
  - Chicago, Chicago, Chicago... ¡Prostituta ukar tukuñamawa ukat panel ukan jachaqt"asiñamawa! Chicago, Chicago, Chicago, wali askiwa, punkun ametralladora trill ukamp jist"arañäni!
  Mariax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa! ¡Walikiwa, jïsa, ¡nayajj wali jachʼa jaqëtwa! ¡Ukat taqiniruw jiwayapxani!
  Ukham suman jakasir ukat jan chʼamani imill wawakchisa.
  Ukat phisqax wali sumaw ch"axwapxi. Jupax taqinin ñik'utap khuchhuri. Ukat paja lurañjamaw uñstayi. Ukat imillanakax chhuxriñchjasipxi ukat arnaqasipxi:
  - ¡Wila Ejército hurra! ¡Fuhrer ukax patio ukan mistuni!
  Ukat mayampiw ch"axwañanakax utjäna, ukat mä jach"a jiwat jaqinakaw utjäna!
  Mariax lakap ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Ukat kunjamsa sallqa tukuwaytxa! ¡Ukham wali axsarkañawa! ¡Kawkirus cristiano caridadax sarawayxi!
  Allax lart"asisaw akham jaysäna:
  - ¡Kawkhans jiwasan valores bolcheviques ukanakax utji!
  Alenkax uka apthapisinx wali kusisitaw q"ucht"äna. Janïr ukax utjkän ukhax tunka jaqiruw mä phallawimp khuchhuqatayna ukatx tuiteó:
  - ¡Janiwa khuyapt"ayasiñaxa utjkiti jani ukaxa jani kuna amuyuni!
  ¡Janiw nuwasiñanakas jan chʼamanïñas gustkituti!
  ¡Cristor chʼakkatapki ukanakar jiwayañ munta!
  Uka tawaqux wali jach"a jach"a tukusaw arsüna ukat q"ala kayumpiw t"unjäwinakar ch"allt"äna. Ch"axwirinakax jawq"jasipkänwa. Kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, niya q"ala jan isinïpxänwa, bikini ukampiw isthapita ukat wali sexy ukhamawa.
  Alla kullakajj kimsa jan ukajj pusi chachanakampi mä pachpa tiempon munasiñaw jukʼamp munäna, ukat ukham estilopajj ukhamänwa. Jila partejja, taqe jaqenakaw qʼañunakäpjje, ukhamajj ¿kunatsa jan mä animaljam sarnaqki?
  Alla jupax tuiteó, disparado:
  - ¡Nayax layqatwa ukat janiw juk"amp suma profesionax utjxiti!
  Wila ñik"utan nuwasir jaqix cinturap t"ijtäna. Ukat jupax curvado caderas ukanakap ch"allxtayäna. Chiqpachansa, jupax wali suma uñnaqtʼani ukat chʼamanïñ uñachtʼäwiwa. Uka kasta tawaqux fascistas ukanakarux jaljawimpiw chhaqtayaspa, kunjamatix mä lapiz mä borrador ukamp chhaqtayaspa.
  Alla, mä tawaqux jakäwimp sazonado ukhamawa. Ukat janiw kunas jukʼamp ajjsarañapäkiti. Filadelfia markax t"unjatawa. Ukat muyuntat utat mistusaw niya jiwarapxäna. Ukampis magiax imill wawanakarux jiwañat ukat usuchjatanakat jarkʼaqaraki.
  ¡Ukat janiw khitis jarkʼkaniti, janirakiw kunas atipkaniti! Allah jupax pulmonanakapan patapanw arnaqasi:
  - Mä kutkatasiña arnaqasiña, mä nuwasïwi ch"axwaña ch"axwaña, .
  ¡Jiwañ jach"a phunchhäwi verdugonakampi ukat wila wartäwimp!
  Anyutax amigoparuw yanapt"äna, q"ucht"asa:
  - Norte thayax barcor sarañataki, Viking quta thiyan, saxra guardia! ¡Taqi fascistanakaruw t"unjañäni! ¡Ukat Adolf jilataruw jiwayañäni!
  Alenkax q"ala kayumpiw granada tank ukar ch"allt"äna, qhipäxar qunt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni, ch"iyjañäni!
  Matryonax mä oso ukham arnaqasïna:
  - ¡Seryozha markat venganza lurañäni!
  Ukat taqpach imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - Seryozhkatakixa, ¡nazis ukanakan bolas ukanakap ch"iyjañäni!
  Uka qhepatjja, nuwasirinakajj kisunakapwa qhantʼayapjjäna. Ukat janis kunas paskaspa ukhamaw pallapallasipkakïna. Jupanakax pitones jan ukax kisu katarinakjam composturanïpxiwa.
  Qʼala kayunakan nuwasirinakajj jiwayir sexy uñnaqanïpjjänwa.
  Matryonax kunjams campamento ukanx yuqall wawanakax cuartel ukan jupanakar t"ijtir jutapxirïna uk amtasïna. Ukat ukanak amtañax wali kusiskañawa. Eh, imillanakax mä juk"a kusist"apxäna. Wayn tawaqunakax cuerpop jikxatapxi ukat chuchup amparamp luqxatapxi ukhax wali askiwa.
  Campamenton jukʼamp jan walijja, wali alwat sartañaw wakisi. Ukat arumanakax wal kusistʼasma ukhaxa, alwax ukat urux janiw chʼamanïktati. Awisax sinti munasir imillanakax pampanwa ikirïpxirïna. Ukat awisajj jupajj ukhamarakiw qhespiyasirïna.
  Imill wawanakax uka filaruw katxarupxäna. Ukampis jupanak jakʼan nuwasipkäna uka estadounidensenakajj jukʼat jukʼatwa chʼalljjtayasipjjäna ukat qheparuw kuttʼjjapjjäna.
  Alenax alarmampiw akham säna:
  - Mä juk"a pachaxa muyuntatäxañäniwa.
  Anyutax jachaqt"asisaw lart"asïna:
  - Ukampis ukapachax chiqpachansa janiw qhipäxar kutt"añax wakiskaniti!
  Allax kisunakap qhant"ayasax kimsa indionakaruw khuchhuqatayna ukat sist"asïna:
  - ¡Amigojax wiñayatakiw qhipäx ch"uqt"añapa, kunjamatix aka qhipa ch"axwäwinx ukhama!
  Mariax quri ukampis laq"ampi phuqt"at ñik"utap llamp"uchasïna, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Kunaymana punkunakawa utji! ¡Ukampis jiwasax juk"amp chiqa chuyman jaqinakätanwa!
  Imill wawanakax turnasisaw q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxäna. Alenax ukham amuyt"äna. Eh, 1941 maranx janiw jupar uñtasit jaqinakax waljax utjkänti, ukatwa Moscú markar kutt"añax wakisïna. Ukampis pachax puriniwa ukatx Ejército Rojo ukax Berlín markaruw katuntawayi.
  América markanx jan ukax jan ukax comunismo ukatakix mä atipt"äwiw utjani. Janiw fascismo ukax atipt"kaspati.
  Ch"axwirinakax jan axsaras ch"axwasipkakïnwa, amtäwimpi ukat atipt"añ umañas nayranakapan phichhantaskäna.
  Anyutax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Jiwasan rusa ajayusax akapachanx juk"amp ch"amaniwa!
  Matryonax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Jïsa, ¡chiqpachapuniw ukham utjani!
  Mariax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Diosan Taykapan jark"aqasiñapax yanapt"apxita!
  Ukat phisqa imill wawanakax mäkiw arnaqapxäna:
  - Sapa apartamento ukanx sakura ukaw utji, ukat Krauts ukanakax hara-kiri espada apnaqapxi!
  Ukat uka qhepatjja, nuwasirinakajj qʼala kayunakampiw granadanak jukʼamp chʼamampi jaqontañ qalltapjjäna.
  Alenax Mariarux jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Diosar iyawstati?
  Quri ñik"utan nuwasir jaqix taqi chuymaw jaysäna:
  - ¡Jïsa amuyt"añäni!
  Alena kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Janiw mä Komsomol markankiritakix ukhamarak mä comunistatakix ukax iyawsañjamäkänti!
  Mariaxa jachaqt"asisaw säna:
  - Ukhamajj ¿kunatsa Stalin chachajj Moscú markar uka iconompi t"ijtjjañapatak mayïna, janitï creykäna ukhajja?
  Alena kullakajj amparap luqtäna ukat akham sänwa:
  - Inas akax purapat psicológico ukhamächi, khitinakatix iyawsapki ukanakar yanapt"añataki?
  Mariax ch"uqt"asisaw akham säna:
  - ¡Jichhax jach"a ch"aman jaqinakampiw balas ukanakat jark"aqasipxaraktanxa! ¡Ukhamajj jakʼankirinakajj walja jaqenakaw jiwarasipki, ukampis jakasipkaktwa!
  Alena kullakajj larusisaw akham säna:
  - Chiqpachansa kunasa utji...
  Wila ñik"utan Allax suyt"awimpiw akham säna:
  - ¿Janit servicios secretos soviéticos ukanakax Hitler jupax qhipharux EE.UU.
  Alena kullakajj qʼala kayunakapampiw nazis ukanakar mä granada jaqontäna ukat janiw sasaw säna:
  - Nayax amuyta janiw... Ukhampachasa...
  Mariajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Pulpo fascista ukax América markan yänakap apsuñjamaw axsarayi. ¿Kunsa jiwasajj munstanjja?
  Allax uka apt"asisaw sawkasis q"ucht"äna:
  - ¡Jichhakiw yatiyapxita, kuntix munapkta uk yatiyapxita, kunas munaski! Inas nayajj jumar churchirista, inas kuntï munkta uk churchirista!
  Alena kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Akan nuwasiñäni... Ukat ukan uñjañäni!
  Imill wawanakaxa wali ch"axwapxiritayna. Ukat Seryozhka jupax marat mä kutit jilaw jupanakamp canteras ukan anatt"awayi. Uka waynax qhispiwayxänwa ukat jilsuwayxarakïnwa. Cuerpopajj waña, sinuwa, chʼamañchtʼataw tukuwayjjäna. Pä mara qʼañunak apsusaw uka waynax wawat qʼaxu wayn tawaqur tukuwayxäna. Ukat jukʼamp chʼamanïjjänwa.
  Alemania markankir mä supervisorajj jupar sum uñakipañ qalltäna. Ukat mä munat waynampis sarnaqañ qalltäna. Jupax manq"añ qalltäna ukat kunjams mä señorar kusisiyañapa uk yaticharakïna.
  Ukhamatwa Seryozhkax qhispiñatakix mä ch"am jikxatäna. Ukañkamasti, uka waynax jukʼamp manqʼañampi ukat wali chʼamañchtʼatampiw musculonakap jilxattawayi.
  Ukat jilïr jaqin munasiñap yatïna, jukʼamp suma uñnaqtʼan warmin munasiñapxa. Jichhajj janiw ukham jan walin jikjjataskänti. Cuerpojax ukar yatintatäxänwa, niyas janiw qarjaskänti qhipäx p"akjañ irnaqawitxa, ukat niyaw jan juk"amp jawq"jatäxänti.
  Matryonax Stalingrad markan katuntat waynatakix taqit sipans juk"amp llakitaw jikxatasïna. Chiqpachansa mä jachʼa chhaqtäwi. Ukham yatiñan wawar chhaqhayañataki. Ukat janiw yatiskiti kunas juk"amp askïspa: jiwaña jan ukax ukham t"aqhisiña!
  Matryonax kunjams jupa pachpax q"ala talonanakapanx NKVD ukanx caucho tronconakampi jawq"jatäna uk amtasïna. Janiw sañax wakiskiti, janiw sinti kusiskañakkiti. Ukat uka seguridad ukankirinakax monstruonakawa. Uka tawaqun q"ala talonanakaparux thujrumpiw jawq"japxi, jupanakan kusisiñapataki. Chiqpachansa janiwa kuna uñt"ayañasa munapkiti, kunatixa yapuchiri warmiruxa siwara jinchupampi wila amparapampi katjapxatayna.
  Ukat maynix imill wawarux mä encendedor apanïna, ukat wila ninax qhuru talonap ch"allxtayäna. Chiqpachansa, chuym usuyañawa.
  Ukampis Seryozhka kullakarojj nazis sat jaqenakajj jukʼamp jan sinttʼasisaw jisktʼapjjäna. Jupanakajj yatiyäwinak apsuñaw wakisïna. Ukat taqi kunsa yantʼapxäna. Chiqansa, janiw jan ch"amanïpkänti.
  Seryozhkax wali jakaskiwa ukat qhispiñ samkakiwa. Fascistas ukanakan juk"amp juk"amp atipt"awinakapat yatiyawinakampix chuymax jan walt"ayatawa. Jichha kutix Occidente tuqinwa. Ukat EE.UU. markax niyaw t"unjañ jak"ankxi.
  Seryozhkax amuyasiwa, EE.UU. markar p"akintasax nazis ukanakax Moscú markaruw kutt"apxani, ukax janiw jichhakamax apsutäkiti. Ukat akax Rusia markatakix jan walt"awinakampiw phuqt"ata.
  Seryozhka chachajja, kimsïr Reich markan atipjäwinakap sapa kuti istʼañat sipansa, talonanakapajj brasero ukamp tostatäñajj jukʼamp askiwa sasaw amuyäna.
  Eh, fascistanakax suertenipxiwa. Amuyataxa taqi ch"amaka ch"amanakaw jupanakan jak"apankapxi.
  Seryozhka jupax tuiteó:
  -Yatipxam, Tayka, nayaxa wal munassma, .
  Taqi aka pachanx janiw khitis jumat sipan juk"amp suma uñnaqt"an utjkiti...
  Rusia markax janiw rublo ukat apsutäkaniti,
  ¡Taqi generacionanakatakix sumankañas kusisiñas utjani!
  Seryozhkax kunjams nayrïr urunaka ukat semananakan chʼamachaskäna uk amtasïna. Sapa wilasa, sapa venanakasa wali qhuru usuyasïna, waynaxa jupa pachpa ch"allt"asiñapataki. Ukhamaw jikxatasi, wawax janchipax wali ch"amanchatawa, ukat jupat sipans juk"amp pesaje apt"asispawa.
  Seryozhka jupax nazis ukanakat vengasiñatakix qhispiniw sasaw juramento luräna. ¡Ukat jupanakan wali uñt"at Machaq Ordenapax t"unjatäniwa!
  Uka waynax irnaqkasax Kuprin sarnaqäwipat amtasïna: "Janq"u Caniche". Ukanxa mä waynaw utjäna, sutipa. Ukat chikat manqʼat awtjataw qʼala kayukiw qala thakinakan sarnaqäna. Ukampis mä k"umara waynatakix qullu patat q"ala kayump sarnaqañax faciläspa ukhaxa, jupamp sarnaqir achachilatakix juk"amp ch"amäpachänwa.
  Seryozhka kullakajj mä kutejj mä samkanwa uñjäna. Kunas mä juk"a pachat pasäna kunawsatix circo waynax secuestrat caniche kutt"ayäna.
  Cheqas janiw uka toqet qhespipkänti. Mä qamir señoraw policianakar saytʼayäna. Ukat circonkir jaqinakax katjatäpxänwa. Carcelar jistʼantapxitäna. Uka comandantejj akham sasaw mayïna:
  - ¡Aka chacha warmiruxa suma jawq"jaña churapxañani!
  Uka pendiente ukat achachilax q"ipt"asisaw cabrito ukar uchapxäna. Jupanakax jawq"jañ qalltapxäna. Jach"a tataxa jacht"asisaw amukt"äna. Seryozhkax kisunakap ch"allxtasaw arnaqasiñanakap jark"aqañ yant"äna. Ukampis wali llakiskañänwa.
  Qhiparusti, kunapachatix qhipäxapax wila ch"axwañar tukuwayxän ukhax achachilampi waynampix janiw amuyt"asipxäna.
  Seryozhkax mä cubo thaya umampiw amuyt"asïna. Qhepäjjapajj nina nakhantatäjjänwa. Ukat yaqha chiqar sarxañax chʼamapunïnwa. Ukat paramédicox achachilaruw qunt"asïna. Chʼiyar isimpi isthaptʼat jaqejj jan kuns lurasaw akham säna:
  - ¡Uka jilïri jaqixa qhipäxaru qunt"asïna!
  Uka qhuru oficialax wali qhurupuniw akham säna:
  - Ukhamajj carcelan cementeriopan imtʼapjjam. Ukat allqamarirux sotano ukar uchañamawa, ¡juiciokamaw grilletes ukar uchapxañama!
  Seryozhkarux ñik"utapat apthapipxäna, ukhamat q"ala jan isin ukat jawq"jata, patio ukar herrero ukar irpapxäna. Uka waynax wali phinq"asisaw chuym usuyasïna. Jupajj metalampi llawuntatänwa. Ukat mä juntʼu hierrompiw phichhantapxitäna. Seryozhkax uka jach"a grilletenak ayxatañatakix ch"am tukusïnwa. Jupax q"ala llawintatänwa, qhipäxapanx rayanakaw utjäna, mä thaya sotano ukan. Ukanjja, ratanakajj chhuxriñchjasipkäna ukat jan wali animalanakaw muyuntapjjäna. Ukhamaw uka waynan t"aqhisiñapax sarantaskakïna.
  Sergei chachajj thaytʼasïnwa, mä rataw mä pä kuti tʼijtäna. Ukajj janipuniw ikiñajj chʼamäkänti. Ukhamarus uka waynarux janiw manq"ayatäkänti, janirakiw umas churatäkänti. Amuyatajja, uka oficialajj anfitrionat mä soborno especial katoqäna, ukhamat circonkir jaqenakar mä yatichäwi jan sinttʼasis yatichañataki.
  Seryozhkax wali umat pharjatäna, ukat waynax jan ch"amäñapatakix lakapampiw q"uma pirqanakar llamkt"äna. Uka waynax walja horanakaw t"aqhisitayna, thayampiw t"aqhisitayna ukat wila ch"akhanakax ch"akhutayna, ukampis ukatx janiw amuyt"asxänti, wali ikiñan chhaqhata.
  Uka waynarux mä jawq"jataw sartayapxäna, ukat chiqak hierronak taypiruw tribunalar ayxatapxäna.
  Mä kutix patio taypinxa, thaya sotano tukuyatatxa, Sergei jupax mä juk"a kusisiñjam jikxatasïna. Mä pä cubo umaw juparux warantapxäna, ukat q"añunaka ukat wila ch"akhanak jariqapxäna. Ukat pʼinqajat imtʼasiñatakiw mä qhawqha jiskʼa pantalonanak churapjjetäna ukat tribunalaruw irpapjjerïtu.
  Sergei chachajj wal sarnaqäna ukat wali chʼamampiw limpʼitäna. Rayanakan qhipäxapat wilax ch"allxtasïna.
  Uka juezajj chuymankipstat jaqëjjänwa. Jupajj jiskʼachasaw uka waynar uñkatasïna ukat juchapat jisktʼarakïna.
  Uka oficialajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Jupax wali jila chanini ukat q"uma wila allqamariruw jakthapiwinakat lunthatatayna, ukatsti q"umachirirux atacarakitaynawa!
  Juezajj qʼañu chuymampiw akham jisktʼäna:
  - ¿Jumaxa pasaporte utjtati?
  Uka oficialax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiw kunatsa!
  Juezajj monotonjamaw akham säna:
  - Nayax waynarux sentenciatwa, kuna sutinïpachas...
  Uka oficialajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¡Sergei, ¡Majestad!
  Juezajj akham saskakïnwa:
  - Seryozhka waynaxa, mä carcel-tipo refugio ukana jist"antatäñapawa jilïri jaqiru puriñkama. ¡Ukat patak jawqʼjatanakarus ukhamaraki! ¡Jaqinak nayraqatan, jaqinakan nayraqatapan! ¡Ukhamäpan!
  ¡Ukat juezajj mä lawat lurat mazompiw jawqʼjäna!
  Uka oficialajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jiwasax nayratpach jawq"japxtanwa... Ukampirus, waynan ch"akhaparux, janïr jawq"jañkama?
  Juezajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, qharüruxa mä ch"axwañaw utjani! ¡Ukhañkamasti, ¡celdan quntʼasiñapawa!
  Uka waynarux bayonetampiw p"iqip qhipäxar ch"allt"apxäna ukat guardiax arnaqasïna:
  - Saraña!
  Seryozhkax grilletempiw aynacht"ayasiñapäna. Ukat walja kilometronakwa. Jachʼa cadenanakaw amparanakap kayunakapar chʼiyjäna, jawqʼjatäsajj jan chʼamanïkäna uka waynatakejj chʼamapunïnwa. Ukat uka waynax jukʼakiw aynachtʼañ puedïna. Ukat jupanakarux chʼamañchtʼapxäna ukat bayonetanakampiw amparanakap taypin chʼuqtʼapxäna.
  Kunjamatsa manq"at awtjata, qarjata, umat pharjata waynaxa marka carcelaruw puritayna. Ukanjja, mä jukʼa jukʼamp llakitaw jikisipjjäna. Uka grilletenak apsupjjäna, ukatsti wasitatwa uma apsupjjäna, ukat pʼeqe chʼoqtʼasiñajatakiw khitjjapjjetäna. Uka waynax wali jan waliw jikxatasïna. Chuymapax mä ch"ullqhi navajampiw ñik"ut khuchhurïna. Akax janiw walikiti, p"iqijan ñik"utapax ch"ukutawa. Jan jabonampi, thaya uma manqhanwa ñikʼutap chʼuqtʼasipjjerïta. T"aqhisiñ procedimiento. Ukat uka waynarux carcelar apapxatayna. Uka manqhanjja qʼañuchatäjjänwa. Ukampis wali janiw carcelankkiti, mä juk"a junt"u. Uka guardiax akham sasaw kamachi: - ¡Vivero ukar irpapxam!
  Sergei chachajj wali samarataw jikjjatasïna. Ukat mä juk"a kusiskañawa jan grilletes ukanakampi. Juparojj mä celdaruw jaqontapjjäna. Tunka maranit tunka phisqhani maraninakax tunka payan yuqall wawanakaw utjäna. Taqinipuniw ñik"utap khuchhurata, traponakampi, niya taqiniw q"ala kayuni, jilïrikiw p"akjata botas ukamp isthapt"ata.
  Jilïr irpirix Sergeiruw uñtäna. Mä jisk"a ukampis alambre wayna, jichhak p"iqip khuchhurata ukat qhipäx khuchhurata. Ukax mä shorts ukankiwa. Jaya pacha q"ala kayu sarnaqañat kayunakax calloused, ñik"utax bronceado, grilletes ukanakat machaq chimpunaka.
  Uka waynaxa akham sänwa:
  - ¿Jumajj lunthatati?
  Seryozhka kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Nayax circo ukan irnaqirïtwa!
  Jilïr waynax mä juk"a gitana uñtasitänwa, ukat akham sasaw sist"äna:
  - ¡Amparanakamampi sarnaqapxasmawa!
  Seryozhax akham sasaw jaysatayna:
  - Ch'ama!
  Jilïr jilatajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukhamaxa!
  Seryozhka kullakax wali jach"at arsüna:
  - ¡Nayax qarjataw jikxatastxa ukat mä qawqha thakhinak lurañakiw wakisi!
  Uka gitanajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ukham lurapxam!
  Uka waynaxa apthapisinxa amparapampiwa sayt"asïna. Pʼeqejajj manqʼat awtjata, umat pharjata, jawqʼjata ukat qarjatätapat mä jukʼa chʼamaktʼayatäjjänwa.
  Ukampis Sergei chachajj ampar luqtañatakiw chʼam jikjjatasïna ukat wali colerataw salto luräna.
  Uka gitanajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Nayamp chika qunt"asipxam!
  Seryozhka kullakajj qontʼasïna. Jachʼa grilletenakan sarnaqasajj kayunakapajj jaquqasiskänwa. Gitanax wali suma jachaqt"asisaw mä t"ant"a ukat mantequilla ch"uñumpi apsuwayxäna.
  Uñacht"ayata:
  - Manq'aña!
  Sergei chachajj lakap chʼoqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¡Ukat juk"ampi uma!
  Uka gitanajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ukanwa umaxa! ¡Umapxam, manq"apxam!
  Sergei jilatajj uka jarra apthapïna ukat mä jukʼa uma umtʼäna. Ukajj juntʼupunïnwa ukat janiw sinti fresco ukhamäkänti. Ukampis uka waynax qullqi munasaw niya taqpach jarru umañ qalltäna. Ukatxa mantequilla, ch"uñu, t"ant"a manq"äna.
  Ukat jukʼamp sumwa jikjjatasiyäta. Gypsy jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa aka chiqaru jutapxtaxa?
  Mayni yuqallanakaxa arnaqasiñ qalltapxäna:
  - Jisa, yatiyapxita!
  Seryozhka kullakax taqi kuns kunjamtix utjki ukhamarjam yatiyañ qalltäna. Uka yuqall wawanakax wali sum istʼapxäna ukat jisktʼapxarakïna. Ukat Seryozhkax tukuyxäna ukhax gitanax akham sänwa:
  - Jisa, qhuru jaqinakawa... Ukampisa carcelan imantatapata qhispipxasma.
  Seryozhkax jisk"a amparanakap t"axllirt"asisaw jiskt"äna:
  - Kunjamasa utji?
  Uka gitanajj jankʼakiw akham säna:
  - Qhuru! Mä maratpach jan jiwapxañapatakix manq"ayapxi: t"ant"a, uma, jik"a ch"uqi. Jumax tunka pusini horanak urun irnaqasma. Jan uñnaqtʼanïksta ukhasa jawqʼjapjjtamwa, sapa semanaw jawqʼjapjjtamjja. Janiwa, jan ukar sarañax juk'amp askiwa. ¡Juk"amp jan walix ch"ama irnaqañawa, ukat janiw taqi chiqankiti!
  Seryozhkax wali jach"at jach"at arsüna ukat akham sänwa:
  - ¿T"ijtxatati? ¡Ukham lurasispawa! ¿Chiqapunit qhispiñax wakisispa?
  Uka gitanajj uñkatasaw akham säna:
  - Akax mä carcelawa... Marka carcelawa ukat aka chiqan qhispiñax ch"amawa jan ukax mä suerte ch"amaw purini. Uka imantasiñ utat qhispiñax jukʼamp faciläniwa.
  Mä thuqt"awiw utjäna, carcelan manq"añanak lakiraskäna. Ukajj jan phaytʼat gaseosa ukat qʼañu tʼantʼanakänwa. Sergei chachajj janïraw manqʼañ munkänti ukat carcelan jan sawurani racionanak manqʼäna. Mä común mesanwa manqʼapjjayäta.
  Ukatxa waynanakaw esquinanakan qunt"asipxäna. Jilïr jaqinakax paja patxaruw makatapxirïna ukat shelbans ukat fofans ukanakatakiw tarjetanak anatapxirïna. Ukat Seryozhkax tarjetanakampiw walja k"arinak uñacht"ayäna, ukax wawanakarux kusisiyataynawa. Uka qhipatxa, wayna katuntat jaqinakax ikiñar sarxapxäna.
  Nayraqatxa, taqi kunatix Seryozhka suyt"käna ukax mä jawq"jañakïnwa. Niya suma paja patxan ikiñax wali sumapunïnwa, amuyt"añatakix waynax sapa kutiw arumanakax anqan qhiparäna, ukat thaya pachanx, ukatx niyas celda ukanx wali sumaw jikxatasïna. Uka waynanakaw mayacht"asis jakasipxirïna ukat janiw jaqinakax jan walt"ayat uñjasipkänti.
  Ukat kunatï Sergei jilatarojj alwajj suykäna ukajj janiw kusisit sartañakïkänti. Patak laq"unakax janiw chiqaw sañjamäkiti, juk"ampirus jaqinak nayraqatanx.
  Uka waynaxa mayampiwa cadenampi chint"ata. Ukat plazaruw irpapxitu. Janiw juparuki jawq"japkänti, jan ukasti kimsa yuqall wawanakaruw jawq"japxäna.
  Jaqinakax tantachasipxäna. Khitinakas mantanipxäna, khitis uka kusiskañ uñacht"äw uñch"ukiñ munapxäna.
  Nayrïr jawq"jatax niya tunka pusini marani mä waynaw jawq"jatäna. Ukat traponakap chʼiyjasaw mä carretilla patjjar uchasipjjäna. Amparanaka ukat kayunakas sum katxaruta. Ukat pallapallanakan uniformeni verdugox umamp chʼalltʼat mä muyu apsusinxa thayaruw liwxatäna. Uka caja patxaru ikiskir waynaxa khathatitaynawa.
  Verdugojj jampʼattʼasïna, ukat yatiyir jaqejj akham sasaw yatiyäna:
  - ¡Pä tunka phisqhani ch"axwawi!
  Mä chʼaxwäwiw uka waynan qʼañuchata qhipäxaparux jaquqanïna. Nayrïr jawqʼjatapatpachaw ñikʼutax pʼiyjäna ukat wilax misturakïnwa. Uka waynarux concienciaparuw jawqʼjapxi. Wila rayanakaw janchirux uñsti ukat ukxarux ch"amaruw tuku. Uka waynax janiw aguantañjamäkänti ukat arnaqasïna, qʼañu arunak arnaqasïna ukat chhuxriñchjasïna. Qhipa ch"axwäwinx uka waynax janiw kuns amuyasxänti.
  Jaqinakax wal kusisipxäna ukat jaqinakax uñacht"ayapxäna. Ukat jukʼamp yaptʼapjjäma sasaw ajjsarayapjjarakïna.
  Ukatxa Seryozha-n turnopax purinxänwa. Uka waynax shorts ukampikiw uchasïna, ukat jupanakax ch"iyjapxarakïnwa. Q"al q"ala jan isinïñax phinq"asiñjamawa;jaqinak taypinx walja warminakaw imill wawanakaw utji.
  Jupanakax amparanakapamp uñacht"ayapxi. Ukat chʼaxwapxi.
  Seryozhka q"ala kayunakapax lazonakaruw chint"ata, ukat amparanakapax soganakampiw chint"ata, ukhamat waynax jan jaltasin t"ijtxañapataki.
  Verdugojj uka chivo amparapar kattʼasaw wasitat thaya chʼalljjtayäna. Uka yatiyirix akham sasaw yatiyäna:
  - ¡Sergei katuntat jaqix patak jawq"jataw qhipäxaparux mä chivompiw jawq"jatayna! Ukat yaqha pä tunka phisqhani thuqt"awinaka mä thujrumpiw talonanakaparu.
  T"aqhisiyirix mä jach"a thujru apthapïna, amparapamp pesasaw akham säna:
  - Nayraqatax talonanakanwa, jan ukhamäkanixa, ch"axwañ tukuyatatxa janiw kuns jikxatkaniti.
  Seryozhkax jan axsarasaw kisunakap ch"allxtayasïna, jupax taqi kuns estoico aguantañatakix wakicht"atäxänwa.
  Verdugojj nayrïr kutiw jawqʼjäna. Uka waynajj qʼala talonat pʼeqep qhepäjjar ninajj paskaspa ukhamwa amuyasïna. Mä arnaqasiñaw kunkapat mistüna, ukampis uka waynax jarkʼaqasiñwa atipjäna.
  Uka waynan qʼañu, jan sinti chʼamäki uka kayupar payïr jawqʼjatapajj jukʼamp llakkañänwa. Sergei chachajj wal samsuwayjjäna, jan munkasaw jachaqtʼasipjjäna.
  Verdugojj kimsïr kutiw jawqʼjäna, manqhankir órganonakapsa jawqʼjkaspa ukhama.
  Uka waynaxa wali ch"amampiwa samsuwayxäna. Jupax ch"uñumpiw ch"allt"asiskäna. Ukat wasitatwa uka chʼaxwäwix purinïna. Verdugojj profesionaljam jawqʼjäna, jan colerasisa ni colerasisa, ukat wali amuyumpiw jawqʼjäna. Sergei chachajj taqe chʼamapampiw aguantañ amtäna. Jumax katxaruñamawa ukat jupax katxaruñapawa. Janiw jachañax utjkänti, janiw arnaqasiñas utjkänti.
  Uka waynax qʼala kayukiw chhijchhi taypin sarnaqañapäna, thaya taypin ikiñapäna ukat gimnasia tuqit wali tʼaqhisiñ ejercicionak lurañapäna. Ukat jan wali jawqʼjatanakaruw aguantaspäna, arnaqasitanakapsa jarkʼaqarakïnwa.
  Verdugojj wali amuyumpiw jawqʼjäna, ukhamat jan desmayañapataki. Ukat tukuyxäna ukhaxa, uka waynan kayunakapax punkitänwa ukat chʼuxñaruw tukurakïna.
  Ukat kunatï jukʼamp wakiskirïki ukajja, qhepäjjat jawqʼjañaw qalltäna. Uka waynar jan jawq"jañatakix t"aqhisiyirix jakthapitaw jawq"jatayna, tupuñampiw jawq"jatayna, uka jawq"jatanakax waynan qhipäxapan ukhamarak chhuxupan taqpach ñik"utaparuw jaljatayna.
  Talonanak qhepatjja, uka usujj niyaw amuktʼatäkaspas ukham amuyasïna. Uka ch"axwawinakax nayra khuchhuratanakaruw arktawayi.
  Uka llakit amuyunakap apsuñatakix Seryozhkax amtasïna. Natasha kullakajj circon tocañ yatiritjja, kunayman kʼarinak yatichäna. Akax mä tawaqunïnwa, mä profesionala. Mä qhawqha tiempojj trabajop aptʼasisaw órgano molinompi ukat waynampi chika sarnaqäna. Ukampis uka qhepatjja, uka qamir jaqenakat maynïrejj mä suma uñnaqtʼan suma uñnaqtʼan warmiruw munasïna. Jupax sirvientaparjamaw katuqäna, ukat waynampi achachilapampix sapakiw qhiparapxäna. Ukat ukaw jukʼamp jan walir puriyäna. Panpachanirojj jukʼamp jukʼak churapjjäna, ukat janiw mantayañ munapkänti. Natasha kullakajj wali suma uñnaqtʼanïnwa, mä imill wawan cinturani ukat suma ajanunïrakïnwa. Jupax Seryozhka ukham sarnaqäna, q"ala kayukiw thaya pachakamax sarnaqäna, ukat horizontal splits ukan qunt"asïna.
  Jupax walja k"arinak waynarux yatichäna.
  Jupat jaljtañajajj wali llakkañawa. Ukampis jupax jakäwipankiwa, ukat jupax achachilapampix jupanakan jakäwipaw utji.
  Ukat jichhax achachilaparus canicheparus chhaqhayawayxiwa. Ukat nayraqatapanjja, carcelan mä imantañ utaw utjaraki. Kawkhantix wali axsarañjamawa.
  Uka waynax jan munkasaw jachäna... Ukat qhipa patak ch"axwäwinx desmayasxänwa...
  Akax Seryozha ukan visionapawa. Janiw sinti kusiskañakiti. Jïsa, mä llaki destinow uka waynampi achachilapampi suyaskäna. Kuprin chachan sarnaqäwipax mä juk"a pachakiw tukuwayi, ukax janiw muspharkañäkiti.
  Ukhama, waynax caniche qhispiyatayna ukat kunas jutïrinxa? Ukat ukat ¿kunas qhispiñaxa?!
  Seryozhkax alemán guardia ukan jawsatap ist"äna. Jupax jach"awa ukat wali waynarakiwa. Ukat jichhax qalltasini... Waynax chuymapanx phiñasitaw jikxatasi ukat munaraki. Mä waynan instintopa, ukat mä precursor soviético ukan jach"añchäwipa. Taqi ukanakax jupan manqhan ch"axwaski.
  Ukat phisqhax Chicago markanx ch"axwasipkakiw. Jupanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, ukat wali kusisita, kusisita. Ay, chuymanakax ch"axwañanx qhururuw tuku. ¿Qhawqha munasiris uka pusinix jiwapxi?
  Ukampis imill wawanakax janiw chuyma ch"allxtasipkiti ukat larusipxarakiwa kunapachatix jutïr uñisirix nayra achachilanakapar sarxi ukhaxa.
  Alenkax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Ay, ch"axwaña... jumaxa jiwasana pachpa taykasa! Taqiniruw atipt"apxta ukat atipt"askakiñäniwa, ¡ukaruw iyawstxa!
  Allax wali colerat q"ucht"äna:
  - Ukatxa ch"axwawixa mayampi sarantaskakiwa,
  Ukat chuymajax pechojanx llakitaw jikxatasi...
  Ukat Lenin jilatajj wali waynäjjewa,
  ¡Ukat octubre waynax nayrar sartaskiwa!
  Mariax mayj mayj q"ucht"awayi:
  - Mä sapa jawiraru mayachasiñatakixa ch"amanchañasawa,
  Chuyma, amuyunaka ukat chuymam Jesusar uñt"ayañamawa...
  Ukhamatwa jachʼa Diosajj qhespiyasiñatak yanaptʼistani,
  ¡Ukat wiñayataki, Tatitur jach'añchapxañäni!
  Diente de león color ñik"utan tawaqux mä turno churäna. Ukat jupax jachaqt"asïnwa, kusisitaw jikxatasïna. Kunatsa jan componer lurañ atipkaspa. Ukat Rusia markan uñisirinakaparux ch"axwapxam.
  Estados Unidos markan territoriopankchisa. Ukat imill wawanakax wali kusisitaw jikxatasipxi.
  Alyonushkax samaqt"asaw akham säna:
  - Jiwasana callinxa mä fiesta utjani - ¡Atipjäwi uru!
  Allax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, chiqpachansa ukhamäniwa!
  Ukañkamax inglés tank ukankirinakax Goering 4 ukan ch"axwapxäna. Jane, Gringeta, Matilda, Malanya - mä suma pusi, Foggy Albion markankir imillanakax estadounidenses ukanakamp ch"axwapxäna. Atlanta markan tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, Estados Unidos markan mä jachʼa cheqajj Alemania markan apnaqatäjjänwa. Estadounidenses jupanakax snap back ukar yant"apxäna, ukampis janiw sum irnaqapkänti.
  Fritz sat guerran maquinapajj sur toqetwa alay toqer saraskäna. Pusi inglés imillanakax bikini ukampiw nuwasipxäna, mä ch"aman tanque blindado ukan qunt"atäsipkäna.
  Gringeta, Sherman armadurapar mantasaxa, lakapanxa mä jach"a jachaqt"asiwimpiwa chillqt"asïna:
  - ¡Uraqpachanxa walja k"arinakawa utji! ¡Ukampis nuwasir jaqinakax chiqapuniw lurapxi!
  Jane kullakajj wali jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Mä ch"amani políticoxa ch"axwañataki yuri, .
  Ajjsarañax jan ch"amanïñawa ukat ukat khititix axsarki ukax niyaw atipt"ata!
  Malanyax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Jichhax Yankees ukarux t"unjañäniwa! ¡Ch'amapax jiwasan qhipäxankiwa!
  Matildax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Layqa, layqa, layqa - ñanqha ajayunaka! ¡Ukat kawkitsa uka layqax jutäna!
  Gringeta jupax uka impulso ukar yanapt"asaw jaysawayxi:
  - Layqa, layqa, layqa - ¡jumax suma uñnaqt"anïñamawa! ¡Ukat uka suma uñnaqtʼanïñampiw chuym chʼalljjtayasi!
  Jane kullakajj qʼala kayumpiw masipar chʼalljjtayäna:
  - ¡Lesbianismo ukax mä juchawa!
  Gringetax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Ukampisa q"uma, suma, warmi janchixa ñik"uta, q"aphini chachanakatxa juk"ampi sumawa!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, mä warmin janchipax juk"amp sumawa! ¡Ukajj jan jiskʼachañjam cheqawa! Ukat en general jiwasax chocolate ukar uñtasitätanwa!
  Gringetax Pershing ukarux mä suma amtampiw t"unjawayxi ukatx kusisitaw q"ucht"awayi:
  - Nayaxa chukula conejito ukhamawa, nayaxa munasir jaqiwa ukatxa pataka pataka muxsa... Ho, ho, ho! Nayax suma uñnaqt"an chachanakaruw munastxa, ukat janiw asnunakarux munaskti, ruedaruw ucharakta... Ho, ho, ho!
  Qʼala, cincet kayunakapar llamktʼasajja, Malanya kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Imill wawanakax mayj mayjawa... Ch"uxña, janq"u, wila... Ukat taqiniw mä thujrurux pachpa muyuntañ munapxi!
  Jane kullakajj jachtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna, ukhamatwa iyaw säna.
  - Jisa, chacha warmi sarnaqañaxa wali jach"awa! ¡Juk"amp ukanak jikxatañäni, ukat juk"amp thaya!
  Gringetax wasitatw Sherman ukarux pallapallamp jiwayatayna ukat akham sasaw arsuwayi:
  - Churchill, kuntix maynix sischispa, utt"ayapxitu... Ukat jichhax Alemania markan apnaqatäxtanwa!
  Jane kullakajj uka toqet wali chʼamampiw sistʼasïna, qʼala qʼala chʼiyar qonqorinakapat mayniruw mayni qonqoripar chʼalljjtayäna:
  - Jupax coronap sonrisapan, .
  ¡Inglés leonax warariniwa!
  Awki Markaxa janiwa katuntatäñapäkiti, .
  ¡Jiwasan Churchill jilatasajj wali sumawa!
  Ukat imill wawanakax p"iqinakap ch"allt"asipxäna, ukat chispanakax nayranakapat jaquqanïna. Jupanakax imill wawanakax wali ch"amani ukat wali munatawa...
  Mä inglés ukat pachpa pachanx alemán tank, ukax mä juk"a armadurapanx E-50 ukar sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukatx mä juk"a llamp"ukiwa, ukampis pistola ukax pachpakiw. Ch"axwirinakax janiw uka tuqitx sinti ch"amäpkiti. ¡Ukham suma uñnaqtʼanïpjjewa ukat munasirïpjjewa!
  Jane kullakajj wali amuytʼasir tawaqowa. Ukat ukhamaw agresivu expresión uñacht"ayasi.
  Gringetax mä jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasax yurïw uraqisan ch"axwirinaka, phuchhanakäpxtwa!
  Imill wawanakax wali kusisitaw jikxatasipxäna. Uka facturanakajj walpun tantachasjjäna. Aka chiqanx wali sumawa, janiw Cuba markanjam junt"ükiti. Nazis ukanakax Estados Unidos markan quta thiyankir mä jan chhaqhir avión portaaviones ukar katuntapxäna. Mä kutimpiw Tercer Reich ukan pallapallanakan maquinapax wali askïna ukat wali suma lurasiwayi.
  Ukat engranajenakapajj wali sumwa muyuntäna.
  Ferrocidad, crueldad, tecnología avanzada, totalitarismo, disciplina ukat uraqpachan wali suma cientificonakan mayacht"asitapax wali suma askinak churawayi.
  Gringet ukar t"unjasa ukat "Layqa" ukar t"unjasa, jupax akham sänwa:
  - Ukhampachasa, janiwa alemanes ukanakana pachpa nivel de organización ukanipkiti. Ukat ismu democraciax suma apnaqawiruw jark"aqi!
  Jane kullakajj qʼala talonap pedal toqeruw chʼoqtʼasïna ukat iyaw säna:
  - ¡Chiqpachansa democraciax ch"amat sipanx juk"amp jan ch"amanïñawa! ¡Ay, chiqpachapuniw uka tuqit tʼaqhistanxa!
  Gringueta kullakajj wali colerat akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, ¡infiernoru jachañampi! !
  Ukat campesino nuwasirix mä concha ukarux Washington markan wali axsarkañ tanque ukan chika taypiparuw khitäna. Ukat mä jan wali autoruw chʼalltʼasïna.
  Inglés warminakax jan axsarasaw jikxatasipxäna. Jane kullakajj mä jachʼa alemán jaqempiw munasïna ukat wal kusistʼarakïna. Jisa sexo ukax wali jach"awa. Ukat nayax juparux walja kutiw munta ukat kunayman chachanakampiw munta. Akax ukham turkakipäwiwa.
  Ukampis Gringuetax mä waynampiw munasïna. Ukhamarus jupax japonés ukhamäkaspas ukhamawa, ukampis rubio ukat wali musculoso ukhamawa.
  Ukham suma uñnaqt"an wayna. Sutipax janiw yatiskiti, ukampis sutipax Karas satawa. Ukat jupax ninja casta ukankiwa. Mä élite ch"axwiriw Midway ch"axwäwinx wali wakiskir lurawinak phuqhawayi. Ukat chiqpach espartano jaqi.
  Jane kullakajj Gringeta kullakaruw envidiasïna, jupajj ukham heroeruw apthapiñ atipjäna. Ukhamarakiw carpa cruciana ukax estadounidenses ukat rusos ukanakamp ch"axwawinakan uñacht"ayataraki. Peligroso chacha. Ukampis jupax wali suma uñnaqt"aniwa, ukat muskulunakapax wali uñt"atawa, uma patxan ondulanakjama.
  Eh, ukham janchirux carmesí chuchumpi llamkt"añax wali askïspawa ukat frotar.
  Ukat Karas chiqpachanx walja lurawinakat uñt"atawa, akax mä episodio ukawa;
  Ukampis japoneses jupanakax nayrar sartasipkänwa, ukampis samurai jupanakax mä p"iqinchäw jikxatañ atipxatayna, ukhamarakiw sorpresa táctica ukar yuspajara. Inas soviético comandantenakajj jupanakpachar sinti atinisipjjchïna, uñisirinakaruw jiskʼachapjjpachäna. Ukampis enemigojj janiw kunjamatsa faciläkiti. Ukat infantería ukan waljani.
  Ukampis japonés jaqinakan juk"amp jan walt"ayir armapa: ninja. Ukat ukhamat mä destacamento de nuwasir imillanakax, japoneses warminakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, Karas waynamp chikaw rusa jach"a uraqinakar mantapxäna. Ninjas ukanakan nayrïr jan axsart"as lurawipax Ferrocarril Transsiberiano ukar ataque ukawa. Jupanakax tren pista ukan mä jach"a chiqawj t"unjañ atipxatayna ukat walja trenes ukanakaruw phallapxäna, uka trenanakax soviéticos soldadonakar apt"ataw sarapxäna. Aka ninjas ukanakax wali ch"amanïpxiwa, pirqanakan jalnaqañ yatipxi, hipnosis ukanipxi, jach"a alturat jaltapxi, ukat sapürunjam jiwat jaqinakat sipanx juk"amp jank"akiw sarnaqapxi.
  Suma, khitis mä jan kuna jan walt"ayir gitana campamento ukan suyt"aspa: mä destacamento de los mejores guerreros del mundo. Ukat ninjas ukanakax mäkiw mayjt"ayañ yatipxi. Ukat chiqpach milagronak lurañamawa.
  Ukampis pä imill wawanaka, jupanakat maynix japonés ukhamäkchisa, rubia natural ukhamawa, maynix wila p"iqiniwa, Zhukov ukar secuestrañapatakiw luratäna.
  Stalin jupax wali logicamente mä general de ejército ukarux Khalkhin Gol ukan experiencianiruw comandante en jefe de frente oriental ukham utt"ayawayi. Ukampis ninja, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, wali amuyumpiw jikxatasi, ukat uka amtar katuntañatakiw ch"amachasi.
  Imill wawanakax qala thakhinx remar sarapxäna, campesinonakan jisk"a isimp isthapt"ata, jan zapatonak kayunakapar q"ipt"asa. Jupanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, janiw khitis japonés ukhamäpxatapat suyt"kaniti, kunatix imill wawanakan ajanupax niya europeo ukhamawa. Ukat ajanupax llamp"u, muxsa ukat niya wawar uñtat ingenuo ukhamawa. Calico isi manqhanxa, warminakatakix sinti jach"a ch"akhanakax janiw uñjatäkiti, ukat mä juk"a jach"a amparanakax yapuchirinakan warminakan uñt"atawa, jupanakax ch"ama irnaqawiruw yatintapxi, ukhamarak mä juk"a qhuru amparanakax ch"aman kunkani. Imill wawanakax grano saconak apt"asipxi ukat q"uma ruso arun q"uchupxi;
  Yapunaka, qutanaka, taqi Rusia uraqinaka, .
  Nayax Padre País ukan muspharkay jach"a uraqinakaparux walpun munasta...
  Pachamamankir markanakax mä familiakiwa, .
  ¡Kunjamsa qollunakajj qollqempi qhantʼi!
  
  Nayax q"ala kayuni sarnaqir tawaqutwa
  Kunjamakitix Rusia markan junt"u uraqipax...
  Ukat wakischi ukhaxa, amparajampiw jawq"japxäma,
  ¡Chʼojjñanakajj perlanakar uñtat qhanampiw chʼalljjtäna!
  
  Nayax yapu tuqinx wal irnaqtxa, jumax yatisktawa, .
  Kuyuñax nayatakix mä kusisiñawa jichhax...
  Nayax yattwa Ladax jak"a wila masinakapawa,
  ¡Ukat diosanakatakis jan axsarasaw nuwasiñasa!
  
  Kunjamsa qalanak taktʼañax wali askixa,
  Uka ch"ullqhi suelax wali sumaw cosquillas...
  Naturaleza ukax pop-eyed ukarux mä jach"a phisqa, .
  ¡Ukat akapachan taqe kunas wali jachʼäkaspas ukham amuytʼañäni!
  
  Ukar puriñäni, niyaw Moscú markar puriñäni, sasaw amuyta.
  Ukhamarakiw Leningrad markan edificionakap uñjañäni...
  Ukat janitix mä rublo ukhas utjktam ukhaxa, ay, .
  Ukatxa!
  Imill wawanakaxa wali suma q"uchupxäna, Troshka waynaxa, jupanakaru t"ijt"iri, ist"asa, jupanakaru jak"achasïna.
  Amparat tʼaxllirtʼasisaw uka precursor waynax akham säna:
  - Jumax wali muspharkañ q"ucht"asma... ¿Internacionalmente q"ucht"asmati?
  Ninja imillanakax mäkiw q"uchupxäna:
  - Sartañani, mä maldición ukamp marka...
  ¡Taqi akapach manqʼat awtjata ukat esclavonakanïpxiwa!
  Jiwasan colerat amuyunakasax t"amt"atawa, .
  ¡Jiwañkama nuwasiñatakix wakichtʼatäpxtawa!
  Uka waynax jupanakamp chikaw q"uchuñ qalltäna, mä juk"a patat aynacharu jalt"asa. Wila ñik"utan ninja imillax janiw sayt"añjamäkänti ukat wali yatiñampiw gadfly ukan kayunakap amparanakapamp katjäna. Jupax suyt"ataw uka waynarux uñch"ukisïna, ukampis janiw kuns amuyaskänti. Mä precursor ordinario, jiskʼa pantalonani, bronceado ukhat chʼiyar, ñikʼutapajj trigo ukham qʼomachata. Janiw amuyañjamakiti akax mä oficial de inteligencia rusa ukhamawa. Chiqa yatichäwix jan amuytʼasisaw sustjasirjam sarnaqäna. Ukampis chʼaxwäwimpi ukat japonés jaqinakax nayrar sartasipki. ¿Janit kusisit uñachtʼayasiñapäki?
  Ukat wila ñik"utan uywax amparapamp jan amuyasisaw precursoran khuchhurat p"iqip llamkt"äna. Uka waynax jaquntatäxänwa, talonanakap jach"ar aptäna, laq"ampi ch"iyara, pataruw liwxatäna, mä pä kutiw liwxatäna ukat amukt"äna. Uka impacto ukanx janiw kuna rastros ukanakas utjkänti. Uka precursorajj jan amuytʼasirïkaspa ukhamänwa.
  Janq"u ninja tawaqux pächasisaw, jupax mä juk"a llamp"u chuymanïnwa, jiskt"asitaynawa:
  - ¿Kunatsa ukham lurapxtaxa? Inas pisinkir waynax qʼumachatächispa.
  Wila p"iqin jaqix qhuru chuymampiw jaysäna:
  - ¡Janiw risqinak apsuñjamäkiti! Jiwasan código ninja ukar amtañani: taqi kunatix atipt"añar puriyki ukax wali muspharkañawa, uñisirir katuntañataki, ukampis medios ukanakax janiw jakt"atäkiti!
  Uka rubiox p"iqip ch"allxtayäna:
  "Ukat Hirohitox akham sänwa, jan pächasimti nuwasiñ apnaqañaxa".
  Wila saxraxa saskakiwa:
  - Ukhamarus, khitis nayraqatamankchi: ¡mä imill wawa jan ukax yuqall wawa! Ukhamaw qhuru kankaña, qhuru kankaña, ukat mayamp qhuru kankaña - markar cimentaña!
  Ukat nuwasirix jaltawayxänwa, cuervoruw t"unjäna. Aka layqax kayunakap jank"akiw muyunti.
  Ninjas ukanakax wal yatiqapxi. Wawäkipanjja, kunjamsa kuttʼaniñapa ukat equilibrionïñapa uk yatichañatakiw pelotanak jaqontapjje jan ukajj jaqontapjjaraki. Imill wawanakax pantano taypinx wali ch"amampiw t"ijtxapxi, ukat suma kayunakapamp carbonanak ch"iqiyapxi jan ukax junt"u hierro patxan thuqt"apxi. Chiqansa, nuwasirinakax suma chʼamampiw uñachtʼayasipxi, ukampis wali jan walinak lurapxäna. Chiqansa, kunas jukʼamp jikʼakïspa, jan arxatir wawar jiwayañat sipansa, mä jan qhan suytʼäwimpikiw ukax comando soviético ukar yatiyaspa.
  Ukampis mä ninja mentalidad ukanx: nayraqatax jiwayiriwa. Wali yuqall wawa jan ukax imill wawax mä ninja nuwasirix q"ala amparapampiw mä tigre jan ukax lobo jiwayañapa. Ukat qalltañ pachanx ninja ukax mä taqpach laberinto uksanw trampas, simuladores, lanzas, plomo fundido warantañ ukat walja uñstawinakamp saraski. Jisk"a wawanakjamas uka imill wawanakax yuqall wawanakampiw kisumpi, clavompiw nuwasipxirïna. Ukat janiw puñchumpiki, jan ukasti armanakampi.
  Ninjas sat animalanakajj jamasat pociones especiales ukanakamp yanaptʼayasisajja, usuchjatanakar qollañwa yatipjjäna, ukhamat jan cicatrices ukanakas qheparañapataki. Ukatwa, uka imill wawanakax ch"axwañ pachanx chikat ajanunakap khuchhurata, jan ukax amparanakapas jan ukax amparanakapas khuchhurata, uk uñch"ukiñax janipuniw yatiskiti. Ninjas ukanakax wali suma técnicas de recuperación ukanakanïnwa. Jupanakar yuspajarañaw nayrïr Ruso-Japonés ch"axwäwix Japón markan atipt"äwipampix tukuyäna.
  Ukat jichhax suma Terminadores ukanakax niyaw regimiento de propósito especial ukar jak"achasipxatayna, uka regimiento ukan muyuntat Distrito Especial del Lejano Oriente ukan sede ukaw utjäna.
  Pallapallanakax imill wawanakarux aruntt"asisaw aruntt"apxäna. Uk uñjasajja, jupanakaruw jachaqtʼayapjjerïna. Ch"axwirinakax wali ch"aman iwxt"awinakanïpxarakïnwa. Wolf Messing jupax kuntix ninjas ukanakax lurañ yatipki uk yatispa ukhax envidiasiñampiw ch"allxtasispäna.
  Uka rubio ch"axwirix Ni San sutiniwa, jupax departamento especial ukan oficialaparuw jaltawayxäna, jupax suyt"ataw jupanakar uñakipaskäna. Ukat wali munasiñampiw guardia coronel lakapar jamp"att"äna.
  Jupax samart"asïnwa ukat jachaqt"asisaw p"akjasïna, jachaqt"asisaw akham säna:
  - Kunsa munta?
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw jaysatayna:
  - Georgy Konstantinovich juparuw mä jank"ak yatiyaw utjistu... Jumax jank"akiw jupar puriyañ munapxtaxa.
  Ni San jupax jamp"att"asiñ pachanx arteria carótida ukaruw ch"allxtayäna, ukat munañap jan ch"amanïñapataki. Jichhax mä zona de informe ukax mä ratukiw p"iqin uñstawayi. Coronelax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Jupanakaxa mä jank"a yatiyawi general ukarux churapxiwa. Nayax Zhukov juparuw jupanakar puriyä.
  Wila ñik"utan saxra Nu San (Pani imill wawanakax kullakapxiwa, ukampis mayj mayj awkinipxiwa!), cooed:
  -Jumax generalamarux sum servisma. ¡Uka lurañatakejj mä premio suytʼasktam!
  Imill wawanakax coronel ukar arktapxäna. Jupax mä títere ukham títere ukham irpataw nayrar sartäna. Ni Sanax mä gesto luratayna ukat wayna pallapallax nayraqatapan qunqurt"asitayna. Ch"amampi kusist"añax wali askiwa. Nyu Sam kullakax wasitat sarnaqatap uñacht"ayäna ukat waynax kayup jamp"att"äna, ukax pä tunk millas q"ala kayukiw qala thakhin sarnaqkchïnsa q"umarakïnwa.
  Ukampirus akax jupar munatayna, ninja imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa. Ukat jamasat organizacionapajj uñnaqap jukʼamp sumäñapataki ukat ajanupan uñnaqap mayjtʼayañatakis imantatänwa. Ukatpï japonés warminakax jan juchani ajanunakan wali suma eslavo warminakar uñtasitäpxi.
  Zhukov jupax kawkhantï jikxataskän uka edificio: nayra fortaleza mongoles ukanakan luratawa, wali thithi pirqanakaniwa. Natural ukhamawa, Georgy Konstantinovich jupax seguridad ukap uñjäna.
  Kunawsatix monstruo imillanakax thakhin sarnaqapki, ukat pallapallanakax nayraqatapan guardia ukham sayt"atäpki ukhakiw kuna amuyuni, llakt"asiñjama, ukham jark"aqasiñat. Pachpa fortaleza ukax mä monumento arquitectónico ukhamawa, ukax mä juk"a interesawa. Ukat saphintat soldadonakar ukat jaqunukuñajj janiw faciläkaniti.
  Coronel ukax imill wawanakarux chiqak ejercito general ukar irpxaruwayi. Ukat kunjamatsa taqiniw jan sinti parltʼasis pasañapatak jaytapxi. Oficinar mantañawjankïnwa, secretariompi pä jachʼa jaqenakampiw thak jistʼantasipjjäna ukat documentonak mayipjjäna. Panpachaniw nuwasirinakax ingenuo ukat akatjamat aceiteni nayranakapamp uñch"ukipxäna:
  - ¡Jumanakaxa wali suma waynanakawa, ukampisa warmi munasiñaxa janiwa utjkiti!
  Jach"a waynanakaw taqpachanx, mä kamachirjamaxa, sexualmente llakisipxi, ukat musculos ukanakax juk"amp ch"amaniwa, juk"amp munasiñ munapxi ukat wilan testosterona nivel ukax utjarakiwa. Ukat imill wawanakax mä ratukiw amuyunakaparux qamasipxäna ukat p"iqinakaparux jan mayjt"at amuyunak uñstayapxäna. Ukhamaraki, kunkaru presión uñacht"ayasma ukhaxa, hipnosis ukar juk"amp jan walt"ayir jaqis janiw munañap apt"aniti ukat iwxt"awinakan ch"amaparuw katuyasispa.
  Jach"a waynanakaw llamp"uchasipxäna, nayax secretariox wila p"iqit mä talon chinuruw apthapta, ukat p"akjata kunkampiw qunt"asiwayta. Amuyataxa Nu San jupax janiw ceremonia ukan sayt"añ amtkänti, jan ukasti jan walt"äw jank"ak askichañatakiw amtawayi.
  Cockpit ukanx Zhukov ukat llätunk generalanakan irnaqirinakapax utjapxänwa. Jichha pachanx kunas utji uka tuqitw aruskipt"apxta. Ukampis wali llakkañänwa. Nayrïr escalón sapakiw pusi millón suma yatichat ukat jan axsartʼir japonés infantería ukankirinakax nayrar sartapxäna. Ukat japonés jaqinakax wali yatiñampiw jakhüwinakat sipan jukʼamp sum apnaqapxäna. Inti jalsu uraqin flota de tanques ukax juk"amp jan ch"amaniwa, ukampis URSS ukax Occidente uksanx wali suma tanques ukaniwa, juk"ampis KV ukat T-34, ukampis akanx jilpachax q"añunakaw qhiparaski.
  Stalin chachajj Lejano Oriente uksat nuwasiñatak wakichtʼat yaqhep unidadanakaruw nayratpach apsuwayjjäna, ukat Occidente uksaruw apayäna. Ukat Japón markamp neutralidad tuqit aruskipäwix comando ukan jan uñjañapatakix ch"amakt"ayäna. Mä kunatsa, Stalin chachajj Japón markat agresión jakʼankkäna uka taqe yatiyäwinakarojj janiw yäqkänti. Ukat uka chʼaxwäwin nayrïr urunakapanx frentex tʼunjatäxänwa. Vladivostok markax niyaw muyuntat uñjasi, ukatx Primorye markax chhaqhawa, Khabarovsk ukat Ulaanbaatar uka markanakax uka thakhinjam apt"atawa.
  Wali askiwa, Amur manqhankir jawirax unidades samurai ukanakan nayrar sartawip juk"amp juk"ampiw jilxattawayi. Ukampis japoneses jupanakax mä ofensiva uñstayapxäna, Amur uksat Mongolia uksan pasañataki. Manchuria markan ladopatw ch"axwañ atipxatayna, frontera uksankir mä ayllun katuntasa, Amur ukat aka kutix Mongolia uksatx muyuntapxarakïnwa. Ukhamatwa mä jan walt"äwix utjawayi. Uka jan waltʼäw askichañatakejja, jichhajj inti jalanta toqenkir chʼamanakat mä jukʼa apsuñaw wakisïna, ukat jankʼakiw Lejano Oriente uksar apañajj wakisïna. Ukat ukatakix tiempow munasïna.
  Amuyataxa, japoneses jupanakax jakthapisipkänwa qawqha comunicaciones soviéticas ukat uraqinkir ejercito apnaqañ yatipxatapata. Chiqansa, Japón markanxa, patak millón jaqinakat jilaw jaqinakax utjäna, janiw China ukat Corea markanakankir colonianak jaktʼañjamäkänti. Ukhamat URSS ukar uñtasit mä uraqinkir ejercito uñstayapxaspäna, jan ukax Tercer Reich ukan ch"amapampiw uñt"ayasipxaspäna.
  Khalkhin Gol ukan venganza umañ munañax Inti jalsu Uraqin chuymaparux apnaqäna. Ukat janiw kunas URSS markamp sum apasiñatak mä amtar puriñ munkänti.
  Ukhamarus Hirohito jupax Hitler jupax uka pachat askinak apsusaw antibolchevique campaña ukar wasitat qalltañap suyt"äna, Gran Bretaña markamp ch"axwañax jark"atarakïnwa. Ukat ¿kunsa URSS markax jikxatani?
  Chiqansa, Fuhrer chachax comunistanakaruw uñisïna, ukampis uka jan waltʼäwinxa, Gran Bretaña markat mistuñasa ukat pä frente tuqit jan chʼaxwañasa jupatakix jukʼamp wakiskirïkaspas ukhamwa amuyäna. Libia markan alemanes ukanakan suma sartawipa, kawkhantix Tolbuk jupax jaquqaniwayi, Malta markan base ukan t"unjatapa ukat Egipto markan ofensiva ukanakax mä ch"am churawayi, Gran Bretaña markax jank"akiw tukuyatäni, ukat Leo jupax sumankañar manq"antatäñapataki. Ukat ukatx Wehrmacht ukan ch"aman blindat hordanakapax inti jalant tuqitw sarxapxani.
  Samurai jupanakax uka tuqitw jakthapipxi, ukhamarak jupanakan jan axsaras ukhamarak ch"aman aviación, mä jach"a ukat yatxatat flota.
  Jichhax Zhukov ukat Stalin jupanakax jan walt"awinakan jikxatasipxi. ¿Janit inti jalant tuqit soldadonak apsusin inti jalsu tuqir apañax jan waltʼayirïki? Inas aka tuqitxa sayt"asipxchispa. ¿Janit Hitler chachan chʼamapajj ukham jan chʼamanïñapatak yanaptʼkaspäna? Maysatxa, Japón markan suma jikxatatanakapax Krauts ukanakatakix juk"amp jach"a yant"awi ukhamarak provocación ukhamaw tukuspa.
  Ninja imillanakax, kunayman tuqitx, kuna ch"axwawinakans mä ch"aman ch"axwawiwa. Ukat jichhax mä suma arcompiw kawkhantï generalanakax quntʼasipki uka oficinaruw mantapxi ukat munasiñampiw sapxi:
  - ¿Kawkïris jumanakaxa fresco leche munapxi?
  Zhukov jupax musphataw chhuxriñchjasïna ukat akham sänwa:
  -Kawkitsa ukham suma uñnaqt"anak apsuwayta?
  Wila ñik"utan saxrax mä acento siberiano local ukamp wali suma q"ucht"awayi:
  - Suma chuymani, yatiñani Stalin jupax nuwasiñaruw jawsanitu, ukat chuyma lantix mä nina motoraw utjani!
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Altu patat jach"a jach"a... ¡Jichhax jamach"inakan t"ijtäwipatak ch"amachasipxañäni! Ukat sapa hélice ukax samaqi - jiwasan fronteranakasan samarañapa!
  Wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux wali suma ukat jank"akiw sarnaqäna, sarnaqawipax mä jiwir jaqitakix ch"amaw katjañataki. Jiwañ tuqit nayra jamp"att"asiñax arktawayiwa. Ukat Zhukov chachajj voluptuoso samkanakanwa nadasïna. Uka ajjsarkañ ejercito generalan mä ordenaw akham säna:
  - Ukat jichhaxa, jilatanaka, taqiniw jeep ukankapxi, ukat pallapallanakan amtanakapatw pachamaman chhuxriñchjasin aruskipt"añäni.
  Coronel general Stern, jupax Manchuria markan japoneses ukanakar atipt"añanx janiw juk"amp askïkänti, jupax jan walt"ayañ yant"äna:
  - Ukampis janiw ukhamakiti...
  Rubio saxrax Stern-arux lakaparuw jamp"att"äna, nervio tukuyar ch"allt"asa, akham sasa:
  - Janiwa, munata... Jumax nayamp munasiñ munta, ¿janich ukhamäki?
  Stern jupax akham sänwa:
  - Jisa, chiqpachansa, jïsa!
  Wila ñik"utan saxraxa mayninakaruxa ch"ipxtayäna:
  - Ukat jumanakaxa? Chiqansa, iyaw sañamawa, taqi kunat sipansa imill wawanakamp chikaw naturaleza ukan pechopar sarañ munta ukat barbacoa lurañ munta. Ukhamajj ¡qhana ukat qhanäki ukhajj jankʼak puriñäni!
  Cheqas janiw mä chachas ukham yantʼat ofrecimientor saykatkaspänti. Janiw hipnosis uka tuqit parlkti. Ukat hipnosis ninja ukax wali ch"amaniwa, kunjamatix mä bomba de hidrógeno ukhama. Jupax jan arunakampiw pasaski. Kunawsatix mä ch"aman tigre Ussuri jan ukax mä sallqa oso polar jan armani jaulapar mantasin ikiñar uchatäki ukhaxa. Ukat chiqans mä jaqi.
  Ninjas ukanakax wali ch"amaniwa ukat jupanakax mä kipka derecho ukanipxi: juk"amp warminakax chachanakat sipanx juk"ampiw utji, ukhamat jan chachanak taypin jiwayañax utjañapataki.
  Generalanakax janiw kunas inhibido zombies ukar uñtasitäkiti. Jupanakax wal jachaqt"asipxi ukat jutir jach"a phunchhäwimp wali kusisitaw jikxatasipxi. Chiqansa, akapachankir wali suma warminakan amparamp luqxatapxatapax nayrar suytʼaski.
  Ukat jukʼamp kusistʼañatakejj mä orquestaruw naturaleza patjjar apanipjjäna. Ukhamasti yaqhipanakatakix nuwasiñaw utji, yaqhipanakatakix kusisiñaw utjaraki. Chʼaxwäwin kusisiñakiw mä kamachirjamaxa, mä kʼarikïki. Zhukov, jupax guerra civil ukhamarak Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinw sarnaqäna, jupax janiw khitis ukham amuykänti. Akax mä kasta k"ari amuyt"awiwa, lunthatasiñanakan ukhamarak prostitutas regimentales ukanakan frenético kusisiñapata. Ukampis taqe ukanakajj kunja suma uñnaqtʼanïpjjesa.
  Ukat Wila Uywax Zhukov-aruw amparamp luqxati. Jupax jilapartx naturalezapatx munañaniwa, ukat chachanakarux walpun munasi. Ukhama, kunjamarak uka pachanx wali uñt"at comandante ruso ukampix jan munasiñax utjaspasti. Janiwa, janipuniw ukham luratapat perdonaskaniti. Ukat uka rubio terminador ukax Stern sat waynaruw ch"allt"asïna. Aka generalan p"iqipanx mä jach"a premio ukaw utji, ukhamax janiw jupamp mä juk"a kusist"añax jaytañakiti. Taqi kunat sipansa, Eros ukan mä monstruo ukamp chikañchasiñax wali kusiskañawa.
  Ukat mä compañía de convoy ukamp chikt"atätapax mä jisk"akiwa. Soldadonakax mä barril ukan venenompi vino umapxani, janipuniw sartapkaniti.
  Wila p"iqin jaqix Zhukov jupamp chikaw nayratpach vidrio apsuwayxi ukat q"ucht"awayi:
  - Ukatxa ch"axwawixa mayampi sarantaskakiwa,
  ¡Ukat chuymajax pechojan llakitaw jikxatasi!
  Ukat Lenin jilatajj wali waynäjjewa,
  ¡Ukat octubre waynax nayrar sartaskiwa!
  Ukat Lenix wali waynäxiwa, .
  ¡Ukat octubre waynax nayrar sartaskiwa!
  Wila ñik"utan tawaqux wali teatral ukhamaw q"ala amparanakapamp mä fósforo qhant"ayäna ukat q"ala ukat q"illu kayupampix cigarro naktayañ qalltäna. Ukajj wali suma uñnaqtʼanïnwa ukat jan uñtʼatänwa. Generalanakax mä arukiw chhuxriñchjapxäna ukat taqi nayranakapamp uñch"ukipxäna. Ukat nuwasirinakax liwxatasinx q"ala kayut kayukamaw mä nakhantat cigarro jaquntapxäna. Kunjamtï taqe cheqpach deportistanakajj cigarro umañ aguantapkänti.
  Ukampis cigarrompi anatt"añax wali ch"amawa...
  Ukat qʼala, muruqʼu talonamar mä cigarro uchañamawa, ukajj janiw juntʼu qʼañunakar ajjsarkiti.
  Picnic lurañ chiqax munasiñampiw ajllitäna. Qullunakat suma uñtatanaka, suma ukat inti jalsu, q"uma jawir jak"an. Ukatwa mä qhawqha khuchhinak aptʼasipxta, ukhamat mä jukʼa khuchhi aychampi kusistʼañataki. Chiqpachansa, imill wawanakax wali sum jikxatasipxi, chachan amparapamp llamkt"atäñsa jaysapxi ukat kusisiñas utjarakiwa. Jila partejja, nuwasirinakajj chacha warmi ikthapiñatakisa ukat jakäwinsa wali qhoru sarnaqañ yatipjjewa.
  Ukat jiskʼa munasiñ arunaksa chhullunkhayañwa qalltapjjäna.
  Janiw kunas munasiñat sipan juk"amp sumax utjkaspati
  Jupax Inti uñtasitawa, jaqinakatakix wali qhant"atawa...
  Awisax wila tuqitwa calificacionanak lurapxi,
  ¡Ukat wali tʼaqhisiñampiw jiwapxi, wawanakas ukhamarakiw jiwapxi!
  
  Destinox awisax wali qhurupuniw apnaqi, .
  Kunawsatix jan wali monstruox wali ch"amampiw atipt"ani...
  Qhuru Diosax khuyapayasirïpan,
  ¡Infiernon munasirinakarux qhispiyi, uk yatipxam!
  
  Nayax iyawstwa taqi kunas akapachan askipunïniwa,
  Ukat jaqinakax mä flecha ukham Marte sat planetaruw t"ijtapxani...
  Aka alajjpachajj wali chʼamäkchisa,
  Ukampis aruskipt"añ yatiqapxam, iyawsapxita, ¡wali askipuniwa!
  
  Nayax iyawstwa aka pachasax ukhamaw utjani,
  ¡Comunismo ukarux sayt"ayañäniwa, sawkasiñampi ukat munasiñampi!
  Taqi kunat sipansa, Stalin jupax nayan idolojawa, iyawsapxita,
  ¡Ukax formación amiga ukan marchañatakiw obligapxätam!
  
  Rusia markanx sapa caballerox mä jach"a jaqiwa,
  Jupax precursor corbata uchatäkchisa...
  Jiwasatakix iyawsapxita, Tatitux mayakïpuniwa,
  ¡Ukat Supayan sonrisapax wali qhurupuniwa!
  
  Ay qullan markaja, .
  ¡Almajampiw wal munassma!
  Jaqinakax taqiniw nayatakix wali suma familiaxa,
  !
  
  Suma uñnaqt'anïñax taqi chuyma apnaqpan akapach,
  Ukat imill wawax uka pallapallarux wal munasini...
  Kawkhantï Jesusax qʼuma kʼajkir qhantʼki,
  ¡Ukat saxrax jutaniwa, iyawsapxita, kutkatasiña!
  
  Berlín markax uñisirinakat qhispiyatäniwa,
  Japón markax wila banderampiw uñt'ayasini...
  Poema ukax nayan poesías ukanakat apsutäniwa - .
  ¡Uka lurañax jan inamayäpanti!
  
  Wawamax jiwxiwa, jan jachamti munat tayka, .
  Tiempox puriniwa, jupax suma uñnaqt'an jaqit sartani...
  Yaqhepajj jiwapjjañap horasäjjewa,
  ¡Alajjpachankir yaqhepajj mä qʼochu qʼochupjje!
  
  Stalin chachan kamachinakaparjam sarnaqañamawa,
  Ukatxa jakañax wiñayataki ukat kusisiñaruw tukuni...
  Samkanakax chiqpachapuniw phuqhasini - .
  !
  Ukat walja ninjas: chacha warminaka, ukat Karas waynax niyaw picnic ukar sarañatak wakicht"asipxi. Jichhax jupanakax wali juk"akiw katuntañ phuqhañatakix utjxi ukatx ukatx...
  Ukampis amuyataxa, departamento especial ukankir maynix kunas jan walïtap amuyasïna ukat Zhukov sat chachan qhipäxaparuw mä taqpach regimiento de propósito especial ukar khitäna. Tanques ukanakax jutaski, T-34 ukanakamp chika, ukhamarak transportadores ukanakas jutaski. Jichhakamax janiw helicópteros ukanakax utjkiti - aka kasta yänakax janiw 1942 maran luratäkänti.
  Suma, nuwasiñax utjchi ukhax ninjas ukanakaw ukan utjani.
  Jilïr irpirix ballestap jach"ar apti ukat mä flecha explosiva ukamp jaquntawayi. Nayrïr uñtañanx mä jisk"a ballesta perno ukar uñtasitawa, mä kilogramo explosivo ukakiw utji. Ukampis tʼunjir jachʼa chʼamaw ukan utji. Ukhamajj ninja sat chachan uñstayat misturapatjja, sapa gramojj mä guisantekiw mä tanque jan ukajj transportador ukar tʼunjaspa. Ukat ukatsti phallarakiw, ukat pachpa gargantansa ukhamaraki.
  Ukanx mä ch"axwäwiw utjäna, mä phallawiw utjäna, ukatx walja tanques ukanakaw uka t"unanak manqhan imt"atäpxäna. Wali colerat ch"axwañaw qalltawayi ukatx ninjas ukanakax ataque ukaruw sarapxäna. Soviético pallapallanakarux janiw droganakamp qulljasiñax utjkänti, ukat q"ala kayuni Terminator imillanakax juk"amp nayra armanak apnaqapxi. Akax veneno t"ijtir ch"ullqhi agujanakaw utji. Suma uñnaqtʼanakajj jupanakaruw ventilapjjäna, ukat mä columpiotjja tunka payan soldadonakaw jiwarapjjäna.
  Ukat nuwasirinakax puñalanak ukat cucharanak jaquntapxi, qʼala kayunakapampi jaquntañataki.
  Uka thaya thayt"awix qalltawayi. Q"ala kayuni nuwasir munat jaqinakax jiwañan arpies ukar tukupxäna. Jupanakax mä thuqt"äw uñacht"ayapxäna, piratanakax horca ukan thuqt"apxi.
  Wila p"iqin jaqix talonapampiw oficialan nayraqataparux ch"allt"äna, p"iqip p"akjasaw q"ucht"äna:
  - Nayax janiw mä patético bug ukhamäkti...
  Jisk"a janq"u jaqix p"iqip apsuwayxäna mä ch"axwawimpiw chhuxriñchjasïna ukat saskakiwa:
  - ¡Superninjax janiw llamp"u chuymanïkiti!
  Ukat nuwasir jaqinakax mäkiw kayunakap ch'axwapxäna, mä kutikiw kimsa soldadonakar juk'amp jach'ar jaquntapxäna, ukat jach'at arnaqasipxäna.
  - Imantat yatiñanaka - woof, woof!
  Ukat ukat nayranakapajj lliphipiyäna. Ukat ninjas ukanakax ballesta ukanakat soviético soldadonakarux pallapallanakamp jiwayapxäna. Jupanakajj janiw jaqontasiñsa puedipkänti. Tanques ukanakax t"unjatäpxänwa ukat phichhantatäpxänwa, ukampis uñstki uka IL-2 ukax jank"akiw phallawayi, mä k"acha flecha katuqasa.
  Jïsa, akax Japón markawa, wali axsarkañ jamasat ejercitopawa, ukax janiw mä kipkakïkiti. Ukatwa nuwasirinakax pallapallanakar tʼunjapxi, qʼala suma kayunakapampix wali chʼullqhi agujanak jaquntapxi, ukat pallapallanakarux tʼaqhisiñat liwxatasin jiwapxañapatakiw waytʼapxi.
  Ch"axwäwix qullu pataruw saraski. Compañía de convoy ukan qhispipki uka pallapallanakax wali axsarañampiw jaltxapxi, ukat generalanakax Zhukov jupamp chikaw q"ala kayuni, musculoso imill wawanakarux ist"asis arkapxi.
  Regimiento de propósito especial ukax wali jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukatw ch"amanchawinak mayiwayi. Ukampis uka chiqar puriñkamax ninja escuadrón ukax qhispiñatakix tiemponïxaniwa. Mä tunka payan IL-2s chiqpachanx alaxpachat ataque lurañ yant"apxi, ukampis mä ducha de ballesta pernos ukat flechas ukanakamp jikisipxi. Nayrïr suxta IL-2s ukanakax mä segundon jaquqaniwayi, ukatx yaqha mä chikataniw qhipharux phallawayi. Aka ninjas ukanakax wali jank"akiw ch"axwapxi ukat chiqaparuw ch"axwapxi. Jupanakan jamasat yatiñanakapax waranq waranq maranakaw utji, ukat jan pantjasir yatiñanakas utjarakiwa.
  Walja lurañanakwa lurapjjaspa. Ukat pallapallanakan askinak lurañ yatipxatapax wali muspharkañawa. Aka chiqanx ninja irpirix Nakasone jupax mä perno de ballesta ukar mä jach"a trayectoria ukar khithawayi. Jupax janiw uka diana uñjkiti, ukampis mä jisk"a cargax KV-2 escotilla ukarux chiqaparuw ch"allt"i, ukat p"akintasinx kit de combate ukarux ch"iyjawayiwa. Mä arunxa, ninjas ukanakan yatiñanakapax janiw fantastico ukhamäkiti.
  Ukat janiw muspharkañakkiti, tunka payan ukham nuwasirinakax taqpach ejercitonakaruw jaltxañ yatipxi. Yaqha regimiento de tanques soviéticos ukaw nina naktäwimp uñjasiwayi ukat sayt"asiwayi. Tankanakax janiw flechanakampi nuwasipkiti. Armadurax jawq"jatanakax p"akjataw uñjasiwayi, ukat japonés nuwasirinakax larusipxäna. Taqi kunat sipansa, akax ninjas - jutïr pachan nuwasirinakawa, jupanakatakix janiw kunas jan lurañjamäkiti.
  Ukat panpachani wali munat nuwasirinakax nayratpach generalanakarux caballonakapan sillanakaparuw chintʼapxäna. Ukanakax Japón markaruw puriyatäni. Ukampirus jupanakpachaw ninjas ukanakax mä juk"a jiskt"äwinak sarañ pachanx lurapxani, ukatx taqiniruw jan mayjt"ayas jikxatapxani.
  Jan ukax, kunayman tuqitxa, taqi kunatix wakiski ukat jan sinti wakiskirïki!
  Ninjas ukanakax caballos especiales ukanipxi, jupanakax guepardo ukanakat sipanx juk"amp velocidad ukanipxi. Ukhamajj jupanakar katjañatakiw chʼamachasiñama. Ukampirus machaq yant"awix IL-2 ukat PE-2 ukanakar atacañatakix soviético pallapallanak taypin chhaqtäwinakarukiw puriyi. Aka japoneses ukanakax wali ch"amaniwa. Kunjamtï sapkixa, jayarstʼatäñwa amuyapxi. Janiw faltapkiti, ukat ballestas ukanakax tunka millas ukch"akamaw ch"allt"asispa. Ukanx irnaqäwinx mä juk"a mayjt"at principio ukanipxi, jan yäqañjam tensión ukar uñtasita. Ukat ukhamarakiw jach"a imantat ninja nuwasirinakan.
  Ukampirus yaqhip kamachinakax utjiwa... Ninjas ukanakax janiw sistema de potencia japonés ukankapkänti. Ukatpï jupanakax Khalkhin Gol markar jan jutapkänti. Ukat kamachirjamaxa, qullqi layku ch"axwapxi, jan ukax kunapachatix jach"añchäwipax jan walt"ayat uñjasi ukhaxa. Ukhamat Zhukov ukat sede central ukar katuntañax payllatawa, ukatx janiw chiqäkiti, jan uñjkañ nuwasirinakax jutir operativo ukan chikancht"asiñ amtapxani. Mä código de honor ukaw utji, ukax japonés autoridadanakar jan kun munkasax servicios lurañax jark"iwa. Jan ukhamäkaspa ukhaxa, janiw kunas América markanx utjkaspati.
  Ukampis wila ñikʼutan nuwasir warmimpi ukat janqʼo ñikʼutan amigopampix nuwasiñax wali kusiskañänwa. Ukat uka manqʼäwejj sarantaskakiñapwa muni. ¿Qhawqha ninjas ukanakas taqpachan utji? Janiw pä patak jilakiti, aka sociedad ukax jamasat ukhamarak juk"amp ch"amaninakarukiw ajllisi ukat janiw sapa kutix japonés jaqinakarux yatiqirinakarjam ajlli. Chiqansa, kunayman tuqitxa, sapa versión ukanx japonés wilax mä juk"a mistuñapawa, ukatx mérito especial ukax wakisiwa.
  Jupanakan organizacionapajj Puerto Arturo sat qollu katuntañwa yanaptʼäna, Vysokaya sat qollu katuntasïna, ukhamatwa rusa flotajj tʼunjäna. Ukampis jichhax Hirohito markakamaw uka pampax puri. Jupax ninjas ukanakarux ordenanaka ukat quri churañapawa.
  Ukat Rusia markanxa, jukʼampisa Siberia markanxa, walja quri diamantenakaw utji. Ukhamasti, sumächi ukhaxa, jutïrinxa kuna churäwis utjani.
  Ukampis Ni San ukat Nu San jupanakax inakiw ch"axwañ amtapxäna, Jach"a Japón markan askipataki.
  Stalin jupax Georgy Konstantinovich Zhukov ukat taqpach irnaqirinakapar secuestrapxatap yatisax walpun colerasïna ukat mä colerasiñaw utjawayi. Tubo ukan laq"unakapax Beria uksaruw jaquqaniwayi - janiw calvo saxrarux uñjkti sasaw sapxi.
  Lavrentiy jupax akham sasaw chiqapar uñjäna:
  - Akaxa jach"a ninjawa. ¡Jupanakan chʼamapajj jaqenakat sipansa jukʼamp jachʼawa!
  Stalin jupax secreto policía p"iqinchirirux akham sasaw arsüna:
  - Ukatsti? Ukhamajj ¿jupanakajj nayarus secuestrapjjarakispawa?
  Beria kullakajj obsequio ukham chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiwa kunasa, ¡Majestad! ¡Jiwasax sapa kutiw uñjasipxta!
  Stalin jupax Comisario del Pueblo de Asuntos Internos ukarux amparapampiw ch"allxtayäna.
  - Uñjapxam Lavrenty... ¡Kunas nayatakix pasani, ¡p"iqim ch"iyjapxäma!
  Policía secreta ukan p"iqinchiripax kusisitaw rusa folklórico q"uchu q"ucht"äna:
  - Nayaxa jan ch"amani yurita. ¡Ukat jan chʼamanïsaw jiwarakï! ¡Pʼeqe pʼakjaskä ukhajja, mä uwija pʼeqeruw chintʼä!
  Jach"a Comandante en Jefe ukax Beria markaruw yanapt"äna:
  - Ay, ay... Muxsa arunak chuym usuyasi, niyaw loco utat mistuñäni - ¡taqi kunas walikïskaniwa!
  Zhukov ukan chhaqhatapax mä jach"a chhaqtäwiwa. Ukat katuntatapatxa, frentenakanx t"unjañaw utjawayi. Stalin chachajj wali munat Voroshilov sat chacharuw Lejano Oriente toqenkir soldadonakan machaq pʼeqtʼañapatak uttʼayäna. Jiwasax empresa finlandesa ukatakix jupa pachpaw wasitat sayt"ayasiñatak jaytañasa.
  Ukampis ukham nombramientojj janiw askïkänti. Voroshilov chachajj wal arnaqasïna, kayunakap taktʼarakïnwa, ukampis jan waltʼayasaw jan profesionaljam sarnaqäna. Jisk"atpachax mä chiqanakanx soldadonakaruw ch"axwäwir irpxaruwayäna, ukatx japoneses ukanakarux jakhüwinakat sipanx juk"amp suma apnaqañapatakiw jaytawayi. Ukhamarus, tanques samurai, taqi k"achachasiñanakapampix, móviles ukat pasajeros ukhamaw tukuwayi, ukax janiw KV ukat ruedas de pistas soviéticas uka autonakat sañjamäkiti.
  Kunjamtï jikxataskänxa, Klim Voroshilov sutimp uñt"at tanquex janiw juk"a pantjasiwinakanïkänti, carismático ukat sipansa, jan ukasti sinti nayra pachan ukhamarak operativo-tácticamente incompetente mariscal ukhamawa.
  Jila partejja, Stalin chachajj janiw jukʼamp yatjjattʼat amtanakar purkänti, jan ukasti especialistanakan ewjjtʼanakaparuw jukʼamp confiyäna. Japoneses jupanakax pallapallanak uraqir puriyañ yatipxäna ukat niya taqpach Kamchatka markaruw katuntapxäna. Janiw Petropavlovsk-Kamchatsky ukax utjkiti, chiqpachansa. Ukampis aka markax Vladivostok ukham taqpach bloqueo ukan jikxatasi. Ukatjja, samurainakajj alay toqeruw sarjjapjjäna, ukat Magadan markaruw jakʼachasipjjarakïna.
  Ukhamatwa, inti jalsu tuqinkir frentex, calculaciones ukat comando soviético ukan sinti autoconfianza ukar uñtasita, jan walt"ayaskakïna.
  Ukat aliados ukanakatakix janiw kunas sumäkänti. Juk"amp chiqaparux, Gran Bretaña markan jach"a aliado Estados Unidos markax janiw ch"axwäwir mantañ munkänti, ukat Wehrmacht ukan askinak jikxatatapax juk"ampiw jilxattawayi, jupanakan munañapax juk"ampiw jilxattawayi.
  Schellenberg jupax Dulles juparuw katuqatayna. Estados Unidos markan policía secreta ukan pʼeqtʼiripajj mä jawqʼjat anunakar uñtasitänwa. Janiw qhant"añas ni nayra atinisiñas utjkiti.
  Chiqansa, América markax chikat jilaw uraqip chhaqhayasïna ukat manqha manqharuw liwxataskäna. Chiqansa, janiw qullqi tuqit chʼamanïñasa, Europa markat jayarstʼatasa, Estados Unidos markan jachʼa qutanakapas qhispiykänti. Ukat taqi kunas, kunjamtï sapkixa, infiernoruw sarawayxi.
  Dulles, qunqurt"asisaw akham säna:
  - Jiwasaxa kuna sumankaña kamachinakarusa iyaw sapxaraktanwa, jani ukaxa aka aruxa: katuyasipxam!
  Schellenberg jilatajj larusisaw caprichosa akham säna:
  - Ukat k"ari jach"a jach"a tukuñ layku, ¿Estados Unidos markar jach"a t"aqhisiñanakar puriyaskakiñatakix wakicht"atätati?
  Dulles jilatajj wali jachʼatwa arsüna. Mä t"aqhisiyañ samart"awiw utjäna. Ukatx representante estadounidense ukax juk"amp llamp"u chuymampiw akham sañ yant"äna:
  - ¡Chiqpach katuyasiñampi kuna condiciones de paz ukatakix wakicht"atätanwa, jan formalización ukampiki!
  Schellenberg jilatajj wali qhoru jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Fuhrer ukax katuyasiñatakiw ch"amanchasi! ¡Akax jupan indispensable condicionapawa! Ukat Adolf Hitler chachajja, mä kamachirjamajja, amtanakap mayjtʼayañ wal munaraki!
  Dulles jupax amparanakap t"axllirt"asisaw amuki jiskt"äna:
  - ¿Oligarcas ukat Truman ukanakatakix seguridad personal ukar garantizapxtati?
  Schellenberg jupax jachaqt"asisaw amtayäna:
  - Mä pachax Truman jupax akham sänwa: Alemania markax atipt"ani ukhax Rusia markaruw yanapt"añäni, Rusia markax atipt"ani ukhax Alemaniaruw yanapt"añäni... ¡Ukat jaya tiempo jiwayasipxpan! Mä arunxa, ¡Truman jupax wali suma q"añu jaqiwa! Ukat jiwasax munapxta, jumanakax jan wali jaqinaka!
  Dulles chachajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Truman ukat mayninakax atipirin khuyapayasiñapar katuyasipxañapatakiw amuyt"ayañ yant"ä! Mayninakax... ¡Ukhamaw lurasini! Mä arunxa, ¡Alemania markachirinak katuqañatakix wakicht"atäpxtwa sañ munta!
  Schellenberg jilatajj wali qhoru akham sänwa:
  - ¡Jach"a Alemania markar lealtad ukax wali jikxatañawa!
  Dulles chachajj khathattʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Janiw machaq uraqpachan ordenanx Estados Unidos markan empresarionakatakix mä chiqax utjkiti?
  Schellenberg jilatajj cheqapuniw akham säna:
  - Kunata? ¡Ukankaniwa! Jumax Tercer Reich ukan economía ukan apéndice ukar tukuwaytawa.
  Ukat jumax mä burguesía colonial ukar uñtasitaw jikxatasïta.
  Dulles jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Qhapiri yänakaxa jark"aqatäni ukhaxa, capitalistanakaxa munañapampiwa jumatakixa firmapxani!
  Schellenberg jupax jach"at arsüna ukat akham sasaw saraki:
  - Irnaqawi uruxa juk"ampi ch"amanchañawa, ukhamaraki irnaqirinakarusa juk"ampi qhurumpi apnaqañawa.
  Ukanjja, mä samartʼañaw utjäna. Pä eslavo imillanakaw mantapxäna. Jupanakax transparente blusas ukat jisk"a faldanakampikiw isthapisipxäna, q"ala kayuni. Mä jach"a qullqi vaso vinompi, ganso asado, khuchhi aycha ch"uqimpi mä lado platompi apanipxatayna.
  Schellenberg jupax mä t"ant"a manq"añ munäna. Ukat uka pachparakiw sirvienta warmin q"ala ch"uxña qunquriparux amparapamp luqxatäna. Jïsa, mä jukʼa phenqʼasiwaytwa, ukampis janiw saykatawaykti.
  Yaqha tawaqux Schellenberg ukan mä letrero ist"asax Dulles jupampiw qunt"asitayna. Uka americano jaqix jan uñjkaspa ukhamaw tukuwayi. Alemania markan yatiñan p"iqinchiripax imill wawapan q"ala, q"illu, musculoso kayuparuw ch"allxtayäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - Ukat prostitución ukax markamanx legal ukhamaw tukuni, janiw policía de moralidad ukarux axsarañamäkiti. Ukat imill wawanakampix jan axsarasaw lurasispa... Ukampis ch"uxña imillanakax ch"am tukupxani!
  Dulles chachajj mä jukʼa arumpiw akham säna:
  - ¡Janiw nayajj chʼiyar jaqëkti!
  Schellenberg jilatajj jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - ¡Ukhamaxa! ¡Jupax mä esclavowa, janiw jan iyawsañatakix derechonïkiti!
  Dulles jupax amparat luqtasaw akham säna:
  - Akax nayra pachan ist"asispawa, ukampis ¡janiw warmir uñt"irïkti!
  Schellenberg jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukampis inamayakiw... ¡Ukham kusisiñat apt"asisktawa! ¡Warmi munañajj wali kusiskañawa!
  Dulles kullakaxa uka tawaquru uñkatatayna. Rubia, slim, curva ukat juk"ampinaka. Uka blusajj janiw pechopan contornonakapasa ukat seductora cuerpopansa imantkänti. Chakanakapax q"ala, suma jariqatawa, suelanakapax mä juk"a laq"akiwa, ukampis wali suma uñnaqt"aniwa. Mä tawaqux chiqpachapuniw amparamp luqxatañ munta ukat llamkt"añ munta.
  Ukampis Dulles chachajj inteligencia profesionalan irnaqtʼirïnwa, ukat kunjamsa jupa pachpa apnaqañ yatïna. Ukhamarus janiw chiqäkiti, janiw foto apsutäkaniti.
  Schellenberg jilatajj uka uywata imill wawan pechoparuw amparanakap luqtäna. Jupax kusisitaw purïna. Amuyatajja, mä wayna ukat mä jukʼa suma uñnaqtʼan chachajj bustopar llamktʼäna ukhajja, wali gustänwa. Jan ukajj wali yatiñampiw uñtʼayasirïna. Ukampis Schellenberg jilatajj janiw kunjamatsa phinqʼasirïkänti.
  Dulles jupax mä juk"a arumpiw akham säna:
  - Pä pataka jila divisiones americanas ukanakawa atipjata ukhamaraki katuntata. Ukampis yaqha patak phisqa tunka divisiones ukat milicias ukanakaw utjarakistu. América markax wali ch"axwañapawa... Nueva York markanx judionakan ch"amanchawipax wali ch"amaniwa. Judionaka ukat jupanakat dependir jaqinakaw tukuykam nuwasiñ munapxi. Ukhama... Walikiwa, ukhamaraki comunistanaka, jupanakaxa mä nuwasiña munapxi!
  Schellenberg jilatajj kʼari chuymampiw nayranakap chʼoqtʼasïna:
  - Nayax ist"twa phisqa imill wawanakamax Rusia markat uñacht"ayasipxi. Khitinakatix wali sum ch"axwapxi. Jupanakatjja, leyendanakaw lurasi.
  Dulles jupax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Ukatxa leyendas ukanakawa lurasiraki Friedrich tuqita, ukhamaraki uñt"ata pusi tuqita. Chiqansa, ¡chiqapa ukat samkanakax mayj mayjawa!
  Schellenberg jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Aka imillanakaru jakaña katuntañataki yant"apxañani!
  Dulles chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Aka kusisiña churapxäma!
  Uka qhepatjja, Schellenberg ukat Dulles jilatanakajj jaljtapjjänwa. Janiw kunas jukʼamp arsuñas utjkänti.
  Schellenberg jupax imill wawanakarux ch"allxtayäna, uywanakan pasión ukarux junt"u pachan mä jabalí ukan suma manq"apampiw satisfacer. Jupanakax khuchhinakjamaw chhuxriñchjapxäna...
  Ukañkamasti, Hitler pachpaw yaqha gladiadoramp nuwasiñamp kusistʼaskäna.
  Imill wawanakax nuwasipxänwa, sapa ladopanx pusiniw ch"axwapxäna. Ch"axwirinakax bragas ukanakakiw uchatäpxäna, aceitempi ukat bronceado ukanakampi.
  Imill wawanakax jawq"jasipxäna, ukat q"ala kayunakap manqhar carbonanak jaquntapxäna. Fuhrer jupax kimsa prostitutas ukanakamp chikaw uk uñjäna, jupanakarux reflexivamente amparamp amparamp luqxatäna. Janiw wali ch"amanïkänti, Fuhrer chachax wila masimp t"aqhisiyañampiw kusisiñ jikxatäna. Jupajj jukʼamp suma uñnaqtʼan warminakar tʼaqhesiyañwa munäna.
  Ukat Hitler chachajj uk luräna, sádico autoarmasiñampi. Ukat ukapachaw mä imill wawax jaquqanïna, espadanakampi ch"uqt"ata. Ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakax talonap mä antorchampiw phichhantapxäna. Imill wawaxa ch"allxtasïna ukat wiñayatakiw amukt"äna. Ukhamatwa fascistanakatakix kusistʼañanakax utjäna.
  Fuhrer sat jaqix mä jukʼa chʼaxwäwit mayjtʼayatäxänwa. Jupajj amuytʼasirïjjänwa.
  Kunapachatï nazi sat nayrïr numerojj "Llachañaja" sasin qellqkäna ukhajja, Alemania markatakix Estados Unidos markaw jukʼamp jan wali uñisiripax utjani sasaw amuyasïna. Ukat ukham chʼaxwäwit jithiqtañwa munta. Qalltanjja, Hitler chachajj mä coalición ukamp URSS markar nuwantañwa amtäna. Alemania, naturalmente Polonia, Italia, juk"ampirus Gran Bretaña, Japón ukax wali askïspawa. Inas Francia, Hungría, Rumania ukat yaqha markanakar mayachthapirakchispa.
  Fuhrer jupa pachpaw wali jan chiqpachapun alemán ch"amaparux iyawskänti, Alemania markax hegemón ukar tukuñapatakiw amtata. Ukhamat amtanakapax juk"amp jisk"akiwa: pä tunk maranakan URSS ukax mä juk"a jan ch"amanïki ukat askinak jikxatañataki, ukat ukan mä qawqha uraqinak katuqañataki.
  Nayraqatax Alemania markan ch"amap katuntañax wakiskchïnsa. 1928 maran chhijllawinakax janiw fascistanakarux sapa patakatx kimsa votonaks churapkänti. Chʼamajj mä samkakïkaspas ukhamänwa. Ukampis uka qhepatjja, nazis sat organizacionan milagronakapa, patrocinadores ukanakan yanaptʼapa ukat Hitler chachan arstʼañ yatitapajja, niya mä suma resultadoruw puriyäna. Hitler jupax atipt"awayiwa... Janis pantjasiñ jak"ankchïnsa.
  Ukat jupax chhijllasirinakan suyt"awinakapat sipans juk"ampiw lurawayi. Fuhrer chachajj janiw kuntï qhepat phoqañ puedkäna uk arsuwaykänti. Ukat elite sat jaqinakax akapachan apnaqatäñax janiw chiqäkiti sasaw amuyapxäna.
  Fuhrer sat chachajj wali sumpunwa jikjjatasïna, ukajj comunismo ukat URSS sat markanakar ajjsarañampiw mä jukʼa qhanañchasïna. Jupanakax Alemania markaruw bolchevismo ukar saykatañ munapxäna. Amuyatajja, yaqha amuyunakajj utjarakpachänwa. Alemanonakax nina taypit castañanak apsusipxani, ukat mayninakax, muspharkañawa, yänak jaljapxani. Fuhrer jupax uka amuyt"äw mayninakarux ch"amanchañ atipxatayna. Ukatpï zona desmilitarizada uksa katuntañ atipxatayna, ukat Austria markan Anschluss uksaruw puriñs atipjatayna. Ukat ukatx Múnich markanx mä atipt"äwiw utjawayi. Sudetenland markax alemán markar tukuwayxäna, ukatx mä juk"a pachatxa Klaipeda markax kutt"anxänwa.
  Fuhrer ukax mä juk"a euforia ukar jaquntataw uñjasiwayi, inas juk"amp suma amuyt"awinakampix República Checa markar katuntañatakix janiw jank"akïñapäkänti. ¿Kunatsa aliadonakamar ukham jiskʼachapjjasma? Ukampis nayajj pantjasisaw jakthapiyäta. Ukatx Polonia markampis janiw kunas askïkänti. Aka chiqanx nayraqatax judionakax armas apthapipxäna, Alemania markanx tornillos ukanakar jan ch"amanchañ mayipxäna. Ukat mayamp Fuhrer chachajj cristal cuchillonak aruma wakichtʼasajj pantjasisaw jaktʼäna.
  Alemania markan suytʼäwipajj janiw sumäkänti. Niya llätunk tunka divisionanakakiw utjäna, ukat suxta divisionanakakiw kʼachat kʼachat blindat utjäna, ukatwa jila parte jaqenakamp nuwasiñar sarapjjañapäna.
  Polonia contras alemanonakax mä juk"a jan ch"amanïkaspas ukhamaw uñt"asipxäna. Ukanjja, janiw municionanakas bombanakas utjkänti. Alemania markax janiw ch"axwañatakix sinti wakicht"atäkiti. Ukatwa Fuhrer chachajj Stalin chachan mä pacto lurañ amtap iyaw sañ amtäna. Qalltanjja, yaqha amtanakanïkchïnsa.
  Jilapachax inas Fuhrer ukax jan sinti genio ukhamäkchiti jan ukasti suertenirakchi. Polonia markar atacañ amtäwix mä jach"a jan walt"äwinïnwa. Patak tunka francés ukat inglés divisiones ukanakax pä tunk kimsan alemán divisiones ukanakaruw Occidente uksan t"unjañapäna.
  Ukampis janiw ukajj paskänti. Mä suerteni warawaraw Alemania markar qhant"askäna. Mä milagrow lurasïna, aliados ukanakax uka pacharuw faltapxäna. Polonia markax kunjamtï alemanes ukanakax munición ukanipkäna ukhamarakiw jankʼak atipjapxäna. Ukat aliados ukanakax Alemania markar walja phaxsinakaw wakicht"asiñapatak churapxäna.
  Alemania markankirinakax suertenipxänwa, kunapachatï Finlandia markamp chʼaxwäwix qalltäna ukhaxa. Stalin chachajj janiw jankʼak sum jikjjataskänti, ukatwa chʼamaktʼäna. Sumankaña suytʼäwinakaw utjäna. Waljaniw Hitler chachar jan waltʼayapjjäna ukat jukʼakïñapatakiw ewjjtʼapjjäna. Mä arunxa, inti jalsu tuqinx tunka pusini mara fronteras ukanakar kutt"ayañataki, ukat Polonia markar independencia ukham uñt"ayañataki.
  Aliados ukanakas colonia tuqit jan walt"äwir kutt"apxaspawa sasaw sapxäna.
  Ukampis Fuhrer chachajj qhepatjja, taqe kunwa jan iyaw sañ munkänti, ukat mä amtañ chʼajjwañwa qalltäna. Dinamarca markax mä uruw sayt"asiwayi, Noruega markax jank"akiw katuntatäna ukatx mä juk"a chhaqtäwinakampiw katuntatäna.
  Ukat ukxarusti juk"amp thaya, milagro tuqiw fuerzas superiores de coalición ukanakar atipt"apxi. Pusi millón katuntat jaqinaka, patak phisqa tunka divisionanakan yänakapa. Mainstein ukat Hitler jupanakan wali suma amtapa. Ukat mä juk"a suerteni, chiqpachans alemanonakax atipt"apxaspänwa. Aliados ukanakax pä kutiw juk"amp tankinakanïpxäna, juk"amp infantería ukat juk"amp artillería ukanakaw utjäna.
  Ukampis alaxpachan altu warawarax Tercer Reich ukarux patronizataynawa... Chiqansa, Gran Bretaña markampix janiw kunas sumäkänti. ¡Janiw sumankañas utjkaniti, janiw atipjañas utjkaniti! Uka ofensiva aérea ukax janiw phuqhaskänti. Hitler jupa pachpaw kuna lurañas wakisispa uk amuyäna. Avionanak jukʼamp lurañaw wakisïna, janiw sumankañ markanakar bombardeañajj wakiskänti, ukat jukʼamp amuytʼasisaw comandañajj wakisïna.
  Uka uraqir puriñ wakicht"añatakix janiw taqi kunas luratäkänti. Ukat atiptʼañatakis mä chʼamaw utjäna. Canal Inglés ukax janiw sinti jach"a estrecho ukhamäkiti, balsa ukax atipjaspawa. Uka tiempon Fuhrer sat barcojj taqpach chʼamampi ukat organizacionampiw uñachtʼayaspäna ukhajja, Gran Bretaña markajj 1940 maranwa kuttʼaspäna. Ukat ukham lurasajj Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj jankʼakiw tukusiñapäna.
  Ukampis Fuhrer sat chachajja, ay, uka tiemponjja janiw uka lurañatakejj phoqaskänti. Jupax wali suma amuyt"awinakan amuyt"awip chhaqhayatayna, ukat suerteni warawarapax ch"amakt"awayxänwa.
  Ukat Hitler chachajj URSS markat wal llakisiñ qalltäna. Stalin chachan qhan pallapallatak wakichtʼasitapajj janiw jan walinak lurañjamäkänti. Ukhama walja tankinaka, yaqha yänaka, pistolanaka, avionanaka. Taqi ukanakax Fuhrer ukarux llakisiyataynawa.
  Ukatwa, Gran Bretaña markamp mä amtañ chʼaxwäwi ukat África markan nuwasiñat sipansa, chikat chuymampi lurañanakax utjäna. Ukat akanx Fuhrer jupax pantjasiwayi. Ukajj armanak lurañatakejj jukʼamp chʼamañchtʼañaw wakisïna. OKW ukax chiqaparuw yatiyäna, kimsa tunk suxtan divisiones de tanques ukanakaw URSS ukar katuntañatak munasïna. Ukampis tunka suxtanikiw churasïna. Plan "Barbarossa" ukax q"uma qullqit anatañawa: pusi kuti juk"a tanques ukat avionanakamp ataque ukax jiwayañjamawa.
  Ukampis Hitler chachajja, Ejército Rojojj niyaw jan arjjatañatak yatichatäkänti, uk amuytʼäna. Ukat territoriopan uñisirinakapar atiptʼañatakik yatichatäna. Ukat ¿kunas? ¡Uka jakhüwix walikïskänwa! Soviético soldadonakajj jarkʼaqasiñatak jan wakichtʼatäsajj calderanakaruw jaqontapjjäna, ukat tʼunjatäsajj pʼakjataw uñjasipjjäna. Ukat katuntat jaqinakar jaqunukupxäna. Ukampis alemanonakajj janiw chʼamanïpkänti. Janiw tormenta soldados ukanakas utjkänti. Biplanonakas nuwasiñaruw jaquntatäna.
  Moscú markaruw puripxta, Donbass markaruw katuntapxta, ukat Leningrad markaruw jark"antapxta. Ukampis janiw capital markar apsuñatakix ch"amanïpkänti, ukat maldito juyphi pachax thakhinjam sarawayxäna. Carbón ukan gasolina, escarcha ukan utjatapata, fracciones no combustibles ukar tukuwayxi. ¡Ukat alemananakax kisunakaparuw puripxäna!
  Ukat ukat Japón markax Estados Unidos markamp ch"axwañar mantawayi. Nayajj jupar yanaptʼañajänwa. Ukat Rommel chachan chuymapax África uksanx ch"allt"atarakïnwa. Pusi tunka mayani ukat pusi tunk payan juyphi pachax ukham jan waliruw tukuwayi. Ukampis... Ukampis japonés jaqinakax walja jach"a askinak jikxatapxatayna. Ukat primavera ukax Wehrmacht ukan machaq atipt"äwinakap apaniwayi. Ukat juk"amp askixa, Hitler jupax machaq amuyt"awinak jupa pachpan jikxatasïna, ukat mä suma wakicht"iriruw tukuwayi. Jupax Alemania ukat territorios ocupados ukanakar límite ukar puriñkamaw movilizar atipjatayna, ukat armas ukanakan juk"amp lurañapa.
  Ukat uka tiempot aksarojja, taqe kunas sumaptañwa qalltäna. Jichhax América markax Kimsïr Reich ukan kayunakaparuw jaquntatäski.
  Hitler jupax mä chimpu churäna... Jichhax yuqall wawanakax nuwasipxänwa. Ukhamaraki lomo isimpi isthapt"ata. Ukat ukham wila ch"axwaña.
  Fuhrer chachajj janiw sinti jaya parltʼañ munkänti. Niyaw akapachan apnaqiripäxani. Napoleonasa, Genghis Khansa, Tamerlanesa, janiw ukham sum jikjjatapkänti. ¡Ukajj janiw Hitler nayrajj paskänti, ¡janiw jupat qhepat paskaspa ukhamäkaspati! Chiqpach mä milagrow pasäna.
  Uka yuqall wawanakan qʼala kayunakap manqharuw qʼañunak warjjatäna. Jupanakatakix juk"amp llakisiñataki. Uka waynanakaw tʼaqhesipjjäna, Hitler jilatajj wali kusisitaw tʼaqesipjjäna. Wali sumawa kunapachatix yuqall wawanakar jawq"jañjamäki ukhaxa. Ukat Fuhrer chachajj larusisaw vampiro ñikʼutap uñachtʼayäna. Walja jaqinakaruw tʼaqhisiyatayna ukat yaqha chiqaruw yapucharakïna. Ukat ¿qhawqhanis jakkir phichhantatäpjjäna?
  Hitler jupa pachpaw yuqall wawanakaru imill wawanakaru ninamp phichhantawayi. Jupajj imill wawanakan qʼala pechonakapar mä nakhantat antorcha katjjaruñ wal munäna. Uka nina naktayañaxa muyu warmi talonanakaparuwa pasayaña.
  Ukax juk"amp sallqa t"aqhisiñampiw apnaqasi. Ukat kuntix Hitler jupax jan apnaqkän ukax... Ukat nina ukat junt"u, alambre de púas, ukat cadenas wila junt"u pachat.
  Juk"amp sallqa t"aqhisiña... Kunapachatix suma imillanakax jakkir phichhantat uñjasipxi... Ukat jisk"a bigote ukan maniaco ukarux taqi ukanakx gustänwa.
  Hitler jupax t"aqhisiyañ thakhix walpun munäna... Jupax imill wawanakan clavonakap manqhan junt"u agujanak apnaqañax walpun kusisïna, juk"ampis kayunakap kayunakap apnaqañax wali gustänwa. Ukat junt"u pinzampiw amparanakam p"akjaña.
  Alemania markanx Hitler jupat sawkasipxäna, ukat jutïr Fuhrer jupax Viena markan vagabundo jakäwipanx walja jisk"achataw aguantañapa. Ukaw juparux wali thaya ukat qhuru chuymar tukuyäna. Juk"amp chiqaparux janiw thayakiti, jan ukasti agresivamente cruel ukhamawa. Hitler chachajj wal colerasïna, ukatwa uñisiñajj jan waltʼayäna.
  Ukhamatwa Fuhrer ukax ch"axwirinakar apnaqañapatak jaytawayi. Ukat jukʼamp jan wali tormenta soldadonakajj Hitler chacharuw istʼapjjäna, ukatwa magnetismopa ukat muspharkañ uñisiñap amuyapjjäna.
  Hitler chachajj infierno chʼamapampiw chhaqtayäna. Stalin chachas Fuhrer sat chachar ajjsaräna, ukajj janiw muspharkañäkiti. Jupar ajjsarayätwa ukat respetarakiyätwa.
  Chiqpachansa Hitler chachax infierno ajayunakampiw aruskipt"äna, jupanakax jan iyawsañjam ch"am churapxäna. Jaqinakax Fuhrer sat jaqiruw ist"apxäna. Tropanakas ukhamarak fortuna ch"iwinakapas ist"apxäna. Atipjäwinakax maynit maynikamaw arktapxäna. Triunfos ukax Genghis Khan jupas janiw yatkänti. Australia markas Alemania markankir mä coloniaruw tukuwayi. Ukat walja provincianakaw utji.
  Hitler jupax amparanakap ch"allxtayäna - ¿kawkirus EE.UU. ¿URSS markar tukuyañax wakisispati? Jan ukax Japón markar ch"allt"añacha? Inti jalsu Uraqix sinti walja uraqinak katuntawayi. Ukampis mayni tuqitxa, jichhakamax janiw Japón markan jan yanapt"apampix lurañjamäkänti. Ukat ukhamatwa Fuhrer chachajj jiskʼa nayrani aliadopar sinti jachʼar tukuñapatak jaytäna. Hitler chachajj frustracionampiw qhuruchasïna: ¿kunatsa ukham loqtasïna? ¿Japón markarux walja uraqinak katuntañapatak jaysawaypachati? Maysatxa, Japón markamp payïr frente jist"arañaw Stalin-arux tregua ukar iyaw sañapatak wayt"awayi, ukat Gran Bretaña-rux t"unjañatakiw ch"amanchawayi.
  Ukhamatwa, pä frente tuqin ch"axwañat sipansa, Fuhrer ukax Gran Bretaña markar sapak mayjt"awayi. Ukat mä jukʼa tiempokiw uka warmir atipjäna. Ukhamat Stalin jupax janiw uka pachat aprovechañ yant"äwis utjkänti ukat qhipäxaparuw ch"allt"äna.
  Ukampirus patak pä tunk ajllit divisiones del Tercer Reich ukanakax inti jalsu tuqinx wali sayt"atawa, estalinista ukan ataque ukar jark"aqañatakix wakicht"atawa.
  Fuhrer sat tawaqux mä imill wawaruw jade, pulsante vara lakapar apxañapatak jaytäna. Ukat kusisiñaw jikjjatasiyäta. Kunjams warmin janchipax wali suma ukat q"uma. Jupar amparamp luqxatañaxa, llamkt"añaxa, llamkt"añaxa wali sumawa. Ukat jamp"att"asiñax chiqaw carmesí chuchunakapar.
  Fuhrer ukax imill wawarux chiqapuniw pechopar jamp"att"i ukat lakapampiw bustopar llamkt"i. Kunjams muxsaxa. Ukat imillanakax wali sumaw tukupxäna. Kunjamsa tawaqunakan janchipax wali suma muxsa.
  Ukat kunapachatï qhatiyatäpki ukhajja, cheqapuniw uwija jan ukajj khuchhi aycha qhatiyatäkaspas ukham thujsa. Fuhrer jupax vegetariano ukhamäkchïnsa, awisax warminakan pechuga manq"añapatakiw jaytawayi. Jan ukajj jaqen aychap ensaladaparuw tʼunjapjjerïna. Warmin janchipa, jan ukax musculoso yuqall wawanakar manq"añax janiw jan walïkiti. Ukampis Hitler chachajj fiestanakanwa ukham suma manqʼanak jaytäna: kunattejj aychajj jan walipuniwa.
  Fuhrer sat chachajj platano ukat piña sat manqʼanak wal munasirakïna. Taqi ukanakax wali sumawa.
  Ukat ukhamaraki, chiqans, estrías ukan warminakar t"aqhisiyaña. Suma uñnaqtʼan tawaqunakarux mä estanteruw warktʼañama, qʼala kayunakapxa medianakaruw chintʼañama, ukatsti pesonak uchañama. Jisk"a janchinakax p"akjañakama. Chiqansa, qhurupuniwa, ukampis wali askirakiwa. Ukhamatwa taqi suma uñnaqtʼanakar tʼaqhisiyasma.
  Yaqha muspharkañax imill wawanakar q"ala q"ala ch"uqi taypin arknaqañawa. Jilapachax Alemania markan t"aqhisiñapax wali munatänwa! Kunjams imill wawanakan amparanakapax thayat ch"uxñaruw tukupxi uk uñjañax wali askiwa. Ukat jupanakatakix wali llakiskañawa. Taqi kunat sipansa tʼaqhisiyañax Hitler chachatakix wali kusiskañänwa.
  Ukax juk"amp muspharkañawa, kunapachatix q"ala kayuni imillanakax nayraqat ch"uqi taypin t"ijtapxi, ukatx SS chachanakax junt"u alambrempiw carbón ukar jaquntapxi. ¡Ukat imill wawanakax thayat kayunakap q"ala q"ala junt"u hornoruw q"ala ch"ukupxäna!
  Fuhrer chachajj larusisaw akham säna:
  - ¡T"aqhisiyañsa t"aqhisiñasa walpun munta! ¡Nayax llakinak utjayañax walpun munta! Ukat ukatwa, ¡jayas t"aqhisiyañaxa!
  Hitler chachajj yuqall wawanakar tʼaqhesiyañ wal munarakïna. Yämas precursoranakajj katuntatänwa. Aka chiqanx intriga ukaw utjäna, uka waynax llakit arnaqasispati janicha. Precursoranakajj kisunakap chʼoqtʼasisaw arnaqasiñanakap jarkʼaqañatak chʼamachasipjjerïna. Fuhrer chachajj antorcha pechopar katjjaruñsa, axilas qʼochuñsa ukat yuqall wawanakan talonanakap phayañsa wal munäna. Jan ukax nina nakhantayañ ajanumar apanipxam. Ninax wali phichhantatawa ukat t"aqhisiñarakiwa, ukhamax jilapartx yuqall wawanakax janiw aguantañjamäkänti ukat arnaqasiñ qalltapxäna. Ukampis qala chuyman precursoranakax utjarakïnwa, jupanakax wali llakitaw jan amuytʼasipxäna, ukampis amukiw qhiparapxäna.
  Aka chiqanx Fuhrer chachax chiqpachapuniw ukham precursorar t"aqhisiyañ munäna. Ukat Hitler chachajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Akan katuntat rusa partidos ukanakat maynir puriyapxam!
  Stalin chachajj jan guerrilla chʼajjw lurañatak orden churkchïnjja, yaqhep fanaticonakajj saytʼasipkakïnwa, janis nayrjamajj walja jaqenakajj saytʼapkchïnjja. Ukat precursoranakax ukankapxarakïnwa.
  Fuhrer chachan gustonakap yatisajja, niya tunka kimsani marani mä waynaruw apanipjjäna. Rubio, jiskt"äwinakanx nayratpach jawq"jataw uñjasi.
  Uka waynarux isinak apsupxäna, ukat pä jach"a señoranakaw amparanakap t"ijtayapxäna, mä ventilador jupar jaquntapxäna ukat estanteruw jaquntapxäna. Jupanakat maynïrejj precursoran rayani qhepäjjapanwa amparapamp kusisita qʼochüna, ukat lakap chʼalljjtayasisajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Uka waynaxa ikiñaxa junt"uchasispawa!
  Hitler chachajj wali larusisaw akham säna:
  - Jupaxa jakaskanixa, nayaxa churapxäma! Ukampis qhipïrix janiw ukhamäkiti.
  Precursorax jukʼamp chʼamampiw chhuxriñchjasïna ukat Fuhrer ukat qʼañu warminakarux uñisiñampiw uñchʼukirakïna.
  Uka waynax nayratpach estante ukar warkt"asiñ atipjatayna. Mä chivompi ukat mä caucho lawampiw qʼala talonanakapar jawqʼjapjjäna. Chiqansa, janiw jichhakamax nina yant"kti. Fuhrer ukax jisk"a qalltawayi. Jupax encendedor qhant"ayasax nina lawra waynan suma pechop patxaruw t"ijtäna.
  Jupax juk"amp ch"amampiw kisunakap ch"allxtayasïna ukat chhuxriñchjasïna. Bronceado cuerpopanjja, chʼakhanakaw punkitäna.
  Fuhrer chachajj ruso arunjja, wali munasiñampiw akham säna:
  - ¡Stalin jupax laq"awa sañamawa, ukat janiw t"aqhisiyañ munkti!
  Precursorajj jan pächasisaw akham säna:
  - Janiwa!
  Hitler chachajj jachaqtʼasisaw antorcha apthapïna. Jupax uka waynan q"ala kayunakaparuw apanïna. Precursorajj jukʼampiw chʼalljjtäna, pechopatjja mä arnaqasiñaw mistunïna. Kunjam llakisiñas utji. Ukampis mä jachʼa chʼamachasisaw uka waynajj jarkʼaqasïna.
  Fuhrer ukax waynan talonanakap tost"añat qarjatäxänwa, ukat antorchax inglepar apasxäna. Uka tiemponjja, llakisiñajj taqe kunat sipansa jukʼampïnwa, ukat precursorajj wali tʼaqhesiñat amuyasjjänwa.
  Hitler chachajj antorcha jaytasaw mä llakit akham säna:
  - ¡Kunjamsa jupanakax ch"amanchasipxi, rusanaka! ¡Nayajj wal muspharta!
  Verdugo imillanakax Fuhrer ukarux akham sasaw jiskt"apxäna:
  - ¡Juparux amuyt"ayapxam!?
  Hitler chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jichhax juparux jakkirpachaw ácido ukan ch"amakt"ayañäni! ¡Precursoranakajj qala chuymanïpjjatapat vengasiñajawa!
  Uka q"ala jan isin waynarux amuyt"ayapxäna, mä cadenaruw warkt"apxäna, ukat juk"at juk"at ácido ukar ch"allt"añ qalltapxäna. Precursorajj chʼamaktʼir jañchipatjja, wali llakitaw jikjjatasïna, ukampis khuyaptʼayasiñat mayisiñat sipansa, uka waynajj qʼochtʼañ qalltäna;
  Mama Markax qullanäniwa,
  Ukax precursoratakix qullan uraqiwa...
  Uka escuadrón ukax nayan munat familiajawa,
  ¡Akax taqi jaqinakatakix mä uñacht"äwïpan!
  
  Qullan Mama Markasan jach'a kankañapataki,
  Jiwasax precursoranakax mä juramento lurapxta...
  Hitler chachajj Supayampi liga luraskchejja,
  Ukampis ¡Moscú marka jakʼanjja, ¡jupar mä chʼamwa churapjjayäta!
  
  Jiwasax precursoranakätanwa, Pachamaman wawanakapawa,
  Jiwasan jach"a Tayka Pachamamasa...
  Ukat tukuykamaw markarux chiqa chuymanïñäni,
  ¡Comunismo uñstayañ jach"a lurawinxa!
  
  Nayax mä yuqall wawatwa, chika q"ala q"ala jan isinïtwa,
  Nayax uka qhuru chhijchhi taypinw reconocimiento ukar sarawayta...
  Ukat jiwañax mä jawq'ampiw nayraqatajan t'ijti,
  ¡Hierrot lurat grilletenakampi chintʼañaw sasaw amenaza!
  
  Ukampis nayax puente nazis ukanakar phallawayta, yatisktawa, .
  Trenanakaparuw khithapxäna...
  Ukat alaxpachax alaxpachan utjani sasaw iyawstxa,
  ¡Comunismo machaq castillo lurañäni!
  
  Ukampis uka qhepatjja, nayarojj wali ajjsarkañ katuntat jaqeruw apapjjetäna,
  Krauts jupanakax talonanakajaruw wali ch"amampiw jawq"japxitäna...
  Verdugojj qhepäjjaparuw napalm warjjatäna, .
  !
  
  Uka insidioso fascistax nina apnaqatayna, .
  Jupax jan sintt"asisaw taqpach jisk"a janchipar phichhantawayi...
  Precursorajj qhep qhepa chʼamapampiw katjjasïna, .
  ¡Jarduonakajj wali yatiñampiw tʼaqhesiyapjjäna!
  
  Ukampis uka waynax janiw kuns siskänti,
  Jupax janiw fascistanakarux rusa imantat yatiyäwinakap yatiykänti...
  Ukat Fuhrer sat chachajj qawqha tʼaqhesiykchïnjja,
  ¡Jupajj wali jachʼañchäwip uñachtʼayäna!
  
  Ukatxa uka waynaruxa ácido ukar jaquntapxäna,
  Ukat mä juk"at waynax chhaqtayatäxänwa...
  Ukampis uka waynax chiqpachapuniw arsüna,
  ¡Uka comunismox niyaw churasini!
  
  Ukax mä juk"a pachatxa, jiwasan pallapallax Berlín markaruw jutani,
  Jupax Krauts ukarux mä jach"a ch"aman punto churani...
  Ukat Diosax Fuhrer sat jaqirux jiwayañkamaw jawqʼjani,
  Ukat taqpach menaje, mayorista sapaki!
  
  Ukat nayax tʼaqhisiyataw jiwarakï, precursor, .
  Destinox janiw yaqha amtar jaytawaykituti...
  Ukampis nayax taqiniruw mä uñacht"äwi uñacht"ayarakï,
  Ukat nayax jan jacht"asisaw aguantasma, ¡rack ukarux iyawstwa!
  
  Ukapachaw Taqe Chʼamani Jesusajj jutani,
  Taqi kunas wali ch"amampiw jaktayatäni...
  Kazajistán ukat ruso ukanakax mayacht"asipxani,
  ¡Jachʼa mayjtʼäwinakaw jutaski!
  Qhipa arutxa, chikat ch"amakt"at waynax wasitatwa amuyunïxäna...
  Fuhrer chachajj jachaqtʼasisaw amigopar chʼoqtʼasïna:
  - Janiwa ikiñama junt"uchañapakiti ukhamawa... ¡Disuelto!
  Jupajj jan kuns lurasaw akham säna:
  - Yaqha jikxatapxañäni... Ukatxa kunasa akat qhiparki ukaxa jabon lurañataki apnaqañäni!
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Wawan p"iqi ch"akhapat mä jach"a copa luraña! ¡Ukañkamasti, amigonakajampi mä jukʼa manqʼañatakis sarä!
  Fuhrer sat barcojj walja jaqenakampiw sarapjjäna. Ukhamarakiw diseñador Porsche ukax utjaraki. Aka wali uñt"at yatichirix Fuhrer ukarux akham sänwa:
  - Legendaria imillanakax mä suma amuyt"aw churapxitu, ukax Third Reich ukan wali suma diseño amuyunakapax jichhax irnaqasipki.
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw säna:
  - ¿Kuna amuyusa?
  Porsche ukax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Mä tankaxa taqi chiqata ch"axwañatakixa janiwa ch"amanïkaniti. ¡Ukajj mä milagror uñtasitäniwa, jan ukajj Cheops sat pirámide ukar uñtasitäniwa!
  Fuhrer chachajj wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - ¡Metal ukan encarnación ukax janiw jaya pachatakïkaniti sasaw suyt"askta! ¡Walikiwa, jichhax ch"amanïxtanwa jan piramidal tankinak utjkipansa!
  Porsche ukax akham sasaw iyaw satayna:
  - Jisa, jiwasaxa ch"amanïtanwa, ¡Fuhrer!
  Himmler chachajj akham sänwa:
  - Armanak lurañax wali jach"anchatawa, amuyataxaw jank"akiw jisk"achasiñapa. ¡América markax niyaw jiwxani, ukat janiw walja avionanaka ukat juk"ampirus Rusia markatakix barconakax munaskaniti!
  Fuhrer jupax sillp"isaw akham säna:
  - Suma uñnaqt"aninaka, suma uñnaqt"aninaka, cabaret suma uñnaqt"aninaka... ¡Jumanakaxa kusist"añatakik luratätawa!
  Uka qhepatjja, Hitler chachajj jupanakan nayraqatapan thuqtʼir chika qʼala jan isin tawaqoruw mä platano ñikʼut jaqontäna. Uka q"alax stripper ukarux asnuparuw ch"allt"äna, ukat jupax jaysañatakix purt"asïna.
  Fuhrer chachajj kisunakap taypit sistʼasïna:
  - Janiwa, nayaxa wali jayaruwa taqpacha akapach apnaqañata. Japón markax utjarakiwa. ¡Ukat jupamp nuwasiñatakix barconakaw munasini! ¡Ukat ukatakix wakichtʼatäñasawa!
  Guderian jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Japón markax nayratpachx jiwasan tankinakasar copiañatakix wali suma irnaqaski, juk"ampis Pantera 2 ukar copiañataki. Chiqans akax janiw E-50 ukhamäkiti, jan ukasti mä jach"a tank ukhamarakiwa. Ukhamajj ¡machaq generación maquinanakaw munasini!
  Fuhrer chachajj pulmonanakapan patapanwa arnaqasïna:
  - ¡Machaq tank munapxta! ¡Chʼaxwañäniwa, ukat nuwasiñasawa!
  Mainstein jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Wali qhuru ch"axwañani... ¡Taqi akapach atipt"añkama!
  Hitler chachajj mä jachʼa monologoruw pʼeqtʼäna:
  - Aka chiqanwa qalltawaytanxa... Mä t"unjata markana apnaqawiru puripxta. Ukax khuchhurata, ukat Alemania markax chiqpachapuniw jiwata. Ukampis jisk"at qalltasinx kimsa tunk kutiw Tercer Reich ukan territoriopar jilxatayañ atipxta. Wali ch"amanïxtanwa. '33 maranx janiw mä tankus utjkänti. Ukat jichhax tunka waranqa suma tankinakaw uraqpachan utjistu. Janiw mä nuwasiñ avionas utjkitänti, jichhax armadas ukanakax inti jark"antapxi. Ukat jupanakax janiw mä kipkakïpkiti.
  Zerotwa qalltapjjta, armanakampi tʼijuñanjja, jila parte oraqeruw atipjapjjta. Ukat mä cuento ukhamarak mä milagro ukham lurapxäna. Ukat kunatix jan mayamp lurañjamakiti, ukat kunatix jan jiwasan nayrax luraskäna... Ukat kunatix Alemania markan sarnaqäwipanx jan luraskäna. Ukampis ¡janiw kunapachas ukham jachʼañchatäñasa jachʼañchatäñas utjkänti!
  Ukat jutïrinxa, kunapachatï uraqpachax jiwasan apnaqatäxani ukhaxa, warawaranakan chʼaxwäwinakapa ukat espacion atipjäwinakasax puriniwa. ¡Ukat jan jaktʼkay uka atipjäwinakaw utjani! ¡Qharüruw atipt'apxta, jichhüruw atipt'apxta ukat qharüruw atipt'apxañäni!
  ¡Jichhax walja chʼaxwäwinakaw utjaski! ¡Wali chʼama chʼaxwäwinakaw utjani, alemananakakiw ukanak atipjapxaspa! ¡Ukat atipjäwinakaw utjani, ukanakajj intiruw chʼamaktʼayani! Ukhamäpan... EE.UU. markanx juk"amp ch"aman economía ukamp uñkatasktanwa. Mä markampi, uka markax uraqpachan tallerapawa sasaw säna. ¡Ukat jupanakax atipjapxarakïnwa! Chʼamasajj wali jachʼawa, ukatwa aka planetar atipjañatakejj wakisi. Ukampis cientificonakajajj machaq armanaka ukat jukʼamp jan wali armanak lurasipkaki. Taqi akapach atipt"añäni... ¡Ukat ukhamarakiw utjani! ¡Taqi akapach jiwasanakamp atipjatäniwa, janiw khitis jarkʼkistaniti!
  Pusi ch"axwirinakax Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda, jupanakax sur uksat Washington uksaruw nayrar sartapxäna.
  Estados Unidos markan capitalapar sarañ thakinjja, jukʼamp chʼamampiw saytʼasipjjäna.
  Alemán E-50 ukax nayratpachx walja ch"axwawinakaw utjawayi ukatx cicatrices ukat rasguños ukanakamp ch"uqt"ata. Uka autojj wali jaya cheqanwa nuwasjjäna. Imill wawanakax wali qarjataw jikxatasipxarakïna.
  Ukampis atipjañatak jakʼachasitapajj suma uñnaqtʼaninakaruw jawstʼäna.
  Gerdax uka rubio nuwasirit mä muxsa jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Jiwasax nayratpach aka jakäwinx walja experiencianak jikxatapxta! ¿Ukham yaqhax utjaniti?
  Magda kullakajj altʼat chuymampiw nayranakap jiskʼachasajj akham säna:
  - ¡Taqi kunasa taqi ch"amani Diosan munañapawa! Tiempox puriniwa ukat nayra jach"a lurawinakasat amtañäni. ¡Inas llakisiñampi, jan ukax jachʼa jachʼa tukuñampi!
  Charlotte kullakajj mä amtampiw akham säna:
  - ¡Walikiwa, janiwa kunapachasa llakiskäti! ¡Jiwasan jach"a lurawinakasax wali jach"anchatawa!
  Christina kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Glorioso Mama País, inglorioso jan wali yänaka!
  Gerdax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Yaqha fiesta utjañasataki iyawstwa!
  Charlotte kullakajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna ukat akham sänwa:
  - Ukat jiwasan ch"axwawisanxa, sapa urux mä jach"a phunchhawiwa!
  Magdax pallapallampiw jiwayatayna... Sherman jupax chikat p"akjataw uñjasiwayi ukat nina nakhantawayi. Uka tawaquxa akham sänwa:
  - Ch"axwawix k"acha thayawa... Ukampis ¡mayisiñampi phuqt"ayañax juk"amp askiwa!
  Gerda kullakajj wali qhurutwa akham säna:
  - ¡Ay suma uñnaqt"axa, jumaxa munañani jañchinïtawa! ¡Tatitukiw jan mayisiñ yatichapxtamxa, jan ukasti larusiñakiw yatichapxtam!
  Imill wawanakax larusipxäna, larusiñanakapax wali kusiskañawa. Magdax Pershing sat jaqiruw ch"axwantäna ukat kusisitaw jikxatasïna. Estadounidenses jupanakax qhanaw jaytjasipxatayna. Washington markar puriñkamax pä patak kilómetros ukch"akiwa. Tanquepajj kimsa horanakanwa jachʼa thakinjam saraspäna. Ukampis tankinakax janiw infantería ukanakat jithiqtapxañapäkiti. Infantería ukax motoran apnaqatäkchïnsa. Ukampis walja millón mercenarionakaruw autot irpapjjäna, jupanakajj cañon manqʼanakjam apnaqatäpjjänwa.
  Gerda kullakajj akham sasaw pallapallanak arsüna ukat akham sänwa:
  - Ukampis nayax arunakaruw jaysta, ¡wali ch"amampiw ch"axwañ munta!
  Imill wawanakax pallapallapxäna... Charlotte, uñjäna, Coca-Cola ukax kayunakapamp katxarutayna, ukat sist"asïna:
  - Taqinipuniw lavandería lurañäni ukat examen ukax A!
  Imill wawanakax equipopat mä juk"a t"aqanuqtapxäna ukatx 105 mm antiaéreo armas ukanakamp nuwasipxäna. Jupanakarux pallapallanakaw jaquqanipxäna, ukat conchas ukanakax frontal, inclinado armaduraruw jaquntatäna.
  Gerda kullakajj akham sasaw jaysäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Akanx nieblas ukat jallunakaw utjistu! ¡Akanx thaya panqaranakaw utjistu! Ukat kunapachatix ceros de vara ukar ch"allt"apxtaxa, ¡chill exploits ukanakax q"ucht"atawa!
  Ukat nuwasir jaqinakax wali llakitaw arnaqasipxäna.
  - Suyt"awi, jiwasana aka uraqina brújula, .
  Suma suyt'awi, jan axsart'añataki premios...
  Ukat mä qʼochuw wakisi,
  ¡Ukhamat utat q"ucht"añapataki!
  Charlotte kullakajj wila lakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukat nayaxa nayatakixa ukham estancia lurarakï! ¡Ukanjja palacionakajj columnanakanïniwa! ¡Ukat phuchʼunakajj thayaruw chʼalljjtayasi!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ay, phujunaka, phujunaka, phujunaka! ¡Jupanakarux chuymam churañamawa, sawkasiñampi! ¡Ah, phujunaka, phuch"unaka, phuch"unaka! ¡Uraqix janq"u manzananakan panqarani!
  Mä tanque alemán ukax sapa kutiw mä batería antiaérea estadounidense ukarux ch"axwantäna. Imill wawanakax pachap apst"asipxäna ukat jan axsarasaw ch"axwañanak katuqapxäna. Chʼaxwirinakax helado de chocolate sat cucharadanakar uñtasitawa. Taqinipuniw uk lurapxi, ukat taqiniw askinak jikxatapxi. Ukat jupanakax jawq"japxi, jawq"japxi, jawq"japxi...
  Gerda kullakajj qʼochuñwa qalltäna, kunkapar jachʼar aptasa;
  Princesax jaqichasiñ samkasïna,
  Ukampis mayiwinakax wali jach"änwa...
  Aka frente ukax ideal ukar puriwayi,
  ¿Kunatsa príncipenakajj taqe chʼakhanak katoqapjjäna?
  
  Janiw khitis aka princesarux gustkänti,
  Janiw khitis juparux ideal ukar tukuwaykiti...
  Uka jilïrinakax llakisiñaruw sarapxäna.
  ¡Yatipxam princesan chuymapax metal solido ukhamawa!
  
  Ukampis mä invasoraw utjäna,
  Jupax princesampiw ch"axwañar saratayna...
  Ukatsti uka regimientonakapampix wali ch'amampiw nuwasïna.
  ¡Inas Supayar jawsasin uka alianza ukar mantañapatak jawstʼpachäna!
  
  Princesax aka ch"axwäwinx atipjataynawa
  Ukat nayax wali llakit katuntataw tukuyta...
  Akax paleta destino katuqatawa, .
  ¡Wali jankʼak mayjtʼañ munañajj mayjtʼiwa!
  
  Ukat imill wawanakarux carcelar apapxatayna,
  Nayax mä cadena de acero kunkajar uchawayta...
  Ukat uka suma tawaqurux jawq'jañ qalltapxäna,
  ¡Princesax jachañ qalltäna ukat arnaqasïna!
  
  Jupax sedanakanïnwa, jichhax traponakanïnwa,
  Zapatonakax ch"iyjatäxänwa - imill wawax q"ala kayuniw jikxatasïna...
  Jupanakax arknaqapxi - jupax jañchin qarjataw jikxatasi,
  ¡Uka águilajj chʼamampiw mä jaularuw sallqjatäjjäna!
  
  Qhawqha tʼaqhesiñanaksa aguantañama uka toqetjja,
  Mä imill wawax ukham t"aqhisiñanak aguantañapawa...
  Luxus ukatakix saciedad ukax mä premio ukhamawa, .
  ¡Warmi lobojj warari ukat osojj wal warari!
  
  Minanakankir princesajj jichhajj tʼaqhesitawa,
  Niya q"ala jan isin, juyphi pachanx q"ala kayuni...
  Ay, jan wali jaqix Cainan akapachan atipji,
  ¡Ukat saxrax almaruw jan walt"ayäna!
  
  Akapachax infiernor uñtatawa, ch"amakt"atawa ukat ch"iyara ch"iyarawa,
  Minanakanx qalanak ayxatapxtaxa...
  Medida orden ukat jan jank"aki, .
  ¡Jumajj losas ukat ladrillonak aptʼatäskta!
  
  Jan aynachtʼataw uñjir jilatar katuyasïna,
  Ukat mina ukanx qhispiñ atipxatayna...
  Mä jukʼa tiempokiw jiwañatak utjäna,
  Ukampis ¡Diosan khuyapayasiñapax sartawayiwa!
  
  Uka princesaw uka kutkatasiñ qalltäna
  Esclavonaka, yapuchirinakax mä kutikiw jupatakix...
  Ukat wali sumapunïnwa,
  ¡Taqinipuniw jan wali jakawipat qarjatäxi!
  
  Walja waranq waranq colerat jaqinakaw tantachasipxäna,
  Ukat jupanakax uka horda ejercitoruw t"unjapxäna...
  Mä maldición ukamp markar uñt'at markar tukupxam,
  Ukhamat jan juk"amp jan walinak pasañapataki, ¡jan walt"awinak yatipxam!
  
  Mä asalto qalltapxta, reyin palaciop katuntapxta,
  ¡Ukat nayra monstruojj jichhajj katuntatänwa!
  Ukham qalanakax saltapxi, k"uchunakap uñjapxasmawa, .
  ¡Princesax samkaparux phuqhañapawa!
  
  Jichhax tiranox minanakaruw khithatäxi,
  Ukat nayra esclavox palacion...
  Janiw mayamps aka rastrillorux kayump takt'añamäkiti,
  ¡Reinajj mä corona samkasïna!
  
  Jaqi taypitwa chachapar ajllïna.
  Jupampiw jaqichasipxta, jaqichasïw qhant"ayasa...
  Janiw kuna pedigrí uka razax wakiskiti, .
  ¡Equipo ukan irnaqañax jukʼamp wakiskiriwa!
  
  Wawanakanïpjjänwa, kusisitäpjjarakïnwa,
  Aka chacha warmix jaqichasiñaruw tukuyapxäna...
  Wawanakapax ch"amani ukat wali suma uñnaqt"anipxiwa,
  ¡Yaqhanakas ukham lurapxañap munapxta!
  
  Uka imperiojj cheqapar uñjañaw apnaqäna
  Sapa qamirinakaw ukan quri jaljapxirïna...
  Jumax ukhamarakiw jaqinakar khuyapt'ayasma,
  ¡Ukham jan istʼañatakis uka kʼallkʼu, wawar uñtasit jachʼa jachʼa tukuñanak istʼañataki!
  Imill wawanakax wali muspharkañ q"uchupxäna, ukat arunakapax wali ch"uqt"asir ukhamarak thuqt"asirïnwa, mä campana ch"allxtañjama. Ukat chiqpachansa Divina composición ukaw ist"asïna.
  Ukat waranq waranq katuyat estadounidenses ukanakax amparanakap jach"ar aptataw sartasipxäna. Imill wawanaka nayraqatan qunqurt"asipxäna ukat llamp"u chuymampiw jachaqt"asipxäna, jan amuyt"asisaw jachaqt"asipxäna.
  Ch"axwirinakax tank taypit mistuwayapxäna. Imill wawanakax nayratpachaw q"ala kayunakap jamp"att"asiñatak luqtapxirïna ukat wali muspharkañ jachaqt"asipxäna. Ukanakax tigresanakawa.
  Charlotte kullakax q"ucht"äna, mä juk"a qhuruchasa:
  Mä manga ukan wila kastapa, .
  ¡Número de serie ukax mangajankiwa!
  Ch"axwäwin suerte munapxita
  ¡Suerte munapxita!
  Christinax q"uchuñax chiqaw sasaw qhanancht"awayi, q"ala kayunakap ch"allt"asa, pallapallanakan nayranakap amparanakapamp ch"allt"asa:
  - Sapa pantjasiwimpixa, yatipxañani kunjamasa ch"axwaña! Jan ukhamäkanixa, ¡janiw kuna suertes utjkaniti!
  Ukat imill wawanakax ist"añjamaw larusipxäna, lakapax chiqpachapuniw t"ijtäna, ukat pallapallanakan p"iqi ch"akhanakapas phust"ataw uñjasïna.
  Awisax suma uñnaqt"an tawaqunakax chuchup uñacht"ayasaw pallapallanakar jamp"att"asipxañapatak jawst"apxirïna. Ukat jupanakax nuwasir jaqinakarux jawq"japxäna.
  Khitinakatix katuyasipkäna ukanakatxa, yuqall wawanakaw juvenil carcelan jist"antatäpxäna. Chiqpachansa niya qʼala jan isin nuwasir imill wawanakarux nayranakapamp manqʼantapxäna. Gerda kullakajj uka yuqall wawanakarojj qhepäjjat ikiñapataki ukat kayunakap jiltayapjjañapatakiw mayïna. Ukat ukat qʼala talonanakaparuw lawanakampi jawqʼjañ qalltäna.
  Uka yuqallanakaxa wali llakitaw arnaqasipxäna. Charlotte, Christina ukat Magda jupanakax jiwayañarux mayachasipxarakïnwa. Imill wawanakax concienciampiw caucho sat lawanakampi irnaqapxirïna. Uka yuqall wawanakarux arnaqapxäna, ukat jan chʼamanïsaw chʼallxtapxäna. yuqall wawanakan qʼala talonanakap thujrunakampi jawqʼjañajj tigresanakatakejj wali kusiskañawa.
  Ukampis amuyatajja, Gerda kullakatakejj janiw ukajj wakiskänti, ukatwa antorcha apthapïna. Kunjamatix, ay atipjatanakatakix ay. Ukat phichhantat aycha thujsax thayaruw phuqhantäna. Ukampis imill wawanakax yuqall wawanakan kayunakap jan usuchjasiñapatakiw ch"axwañ yant"apxäna.
  Musicajj phustʼaskäna ukat tamboranakas thuqtʼaskäna.
  Magda kullakajj janiw antorcha apthapiñ munkänti, ukat qʼañuchasisaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Wali wali jan walipuniwa!
  Gerda kullakajj lartʼasisaw wali suma arumpi arsüna:
  - ¿Khitis jan wali jaqixa? ¿Khitis jan wali jaqïki? ¡Jïsa, ¡janipuniw mä warmir uñjirïki!
  Charlotte kullakajj juvenil presonakan talonanakap tostasaw akham säna:
  - ¡Akanakax taqiniw jan wali jaqinakäpxi! ¡Jupanakat sintt"asiñax janiw sinti jan walïkiti!
  Ch"axwirinakax mäkiw chhuxriñchjapxäna... Ukat yuqall wawanakan kayunakap ch"allt"asipkakïnwa.
  Ukañkamasti, Frederick jilatajj alajjpachanwa nuwasïna. Mä par qhipa ch"axwirinakax 50 mm cañones estadounidenses ukanakaw jupar uñch"ukipxäna. Ukampis chiqansa, ukax janiw terminador waynarux llakisiykänti. Ukat jiwayir waynax estadounidenses ukanakamp jayaruw jist"antasïna, pistolanakapax taqpach jupar puritap uñacht"ayasa.
  Frederick jilatajj jila partejj uka nuwasïwijj wal kusisïna.
  General waynax radioruw arnaqasïna:
  - ¡Nayax taqpach t"unjañatakiw mistuwaytxa!
  Mä jisk"a phallawi, ukatx phisqa tunk avionetas estadounidenses ukanakaw phallawayi. Maynis petardonak alaxpachar chʼiqiykaspa ukhamänwa. Ukat waynax uka apt"asisaw chillqt"äna:
  - ¡Nayaxa chiqapa ninja! ¡Ukat taqiniruw chʼiyjarakï!
  Ukat wasitat mä salvo ukamp jaquqanïna, aka kutix paqallq tunk avionanakaruw jaquqanïna. Ukat perlat uñtat kisunakapsa qʼal chʼiyjäna.
  Helgax waynan ch"iqa amparaparuw t"ijtäna ukat larusisaw akham säna:
  - ¡Jumaxa chiqpacha saxra abuso ukhamawa! ¡Nayaw jumatakix saphintaskta!
  Friedrich jilatajj larusisaw arsüna. Terminador wawax cañones aéreos ukanakaruw jist"antäna, pä tunk pusini avionanakaruw juk"amp jaquqanïna, ukatx uraqin uñch"ukiñanakaruw ninamp jalxatäna.
  Jilïr tank chʼamapajj Sherman satänwa, inas ukajj oraqpachan jukʼamp uñtʼat tankächïna. Estadounidenses jupanakax jan ch"amanïsaw, jan sinti suyt"äwinïsax jakhüwinakat katuqañ yant"apxäna.
  Frederick jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Warawarawaranakana ukhamaraki avión ukanakana! ¡Ejercitosajj janiw atipjkaspati!
  Shermans ukanakax t"aqanuqtasaw phallapxäna. Jupanakat sipansa, mä pistola autopropulsada ukaw uñstawayi, ukax 155 mm ukha cañón ukaniwa, ukax alemán tanques ukanakatakix yaqhip jan walt"awinak utjayaspa.
  Friedrich chachajj tanquen pata tapap pʼakjasaw akham qʼochüna:
  - ¡Nayaxa wali jach"a ch"amanchawiwa!
  Helga kullakajj taqe chuymaw akham säna:
  - ¡Ukat jumax nayratpach jach"a ch"amanchatätawa! ¡Ukat janiw khitis jumat pächaskiti!
  Uka waynax sillp"isaw akham säna:
  - Jisa, janiwa khitisa... Jumaxa aka tuqita yatitati?
  Helga kullakajj akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Yaqha galaxia tuqina, mä puquta continente tuqina!
  Friedrich jupax tunka llatunkan autonak mä phallawin t"unjawayi. Jupax tanques estadounidenses ukanakaruw phichhantayawayi ukat Helgarux jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Kunsa aka tuqita arsuñ munta?
  Uka rubio ch"axwirix akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ukaxa jumaxa chiqpacha superman ukhamawa!
  Friedrich chachajj flequillonakap chiqañchasaw akham säna:
  - Nayax Superman ukhamätwa ukat janiw yaqha jan walt"awinakax utjkiti!
  Helga kullakajj lartʼasisaw Sherman sat chachar chʼalljjtayasïna, ukat chillqtʼasïnwa:
  - ¡Janiwa yaqha jan walt"awinakaxa utjkiti!
  Frederick chachajj Pershings sat chachan columnaparuw mayjtʼäna, akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Janiw kayunakam qhispiyañjamäkiti! ¡Janiw tʼijtʼir caballonakäkiti!
  Helgax Witch autopropulsado pistolaruw ch"allt"äna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Amuyasitawa! ¡Amuyasipxam! ¡Amuyasipxam!
  Friedrich jupax Mongoose autopropulsado pistolaruw ch"allt"äna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiwa sawkasiñäniti!
  Helga kullakax nina naktayañax sarantaskakiwa, akham sasaw arsüna:
  - ¡Uraq manqhan jikxatapxäma!
  Friedrich jupax yaqha tunka phisqhan autonak mä phallawimpiw ch"axwawayxi, ukatx akham sasaw saraki:
  - ¡Uma taypit apsuñäni!
  Helga kullakajj thuqtʼaskakïnwa ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasax ch"iyjapxäma!
  Friedrich, clavo sarantaskakiwa, chiqanchawayi:
  - ¡Jiwasax ch"iyjapxäma!
  Helga kullakajj sillunakapat saltʼañwa qalltäna, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwasax ch"iyjapxäma!
  Municionanakax tukusxänwa ukat jet ukanakax kutt"anipxänwa. Ukatxa, gasolinampi phuqantañamawa ukat kit ukar phuqantañamawa.
  Kimsïr Reich sat ejercitojj Washington markaruw jukʼamp jakʼachasiskäna. Uka pachparakiw japonés jaqinakax p"akintasipkarakïna.
  Ninja caballero Karas jupax mä espadampiw irnaqañ munäna. Jupax amukiw cargos estadounidenses ukar jamasat purintäna ukat mä operación de corte ukaw utt"ayasïna. Ninja waynax wali axsarkañ nuwasiriruw tukuwayi. Ukat taqiniruw jan khitin jarkʼasis tukjäna. Jupan katanapax metalat jasakiw khuchhurïna.
  Carpa cruciana sat animalajj kunjamtï nayrajj luraskäna ukhamarakiw wali qhoru ukat jan jaytjasis sarnaqäna. Jupan ataques ukanakax, jan mä excepción, jiwayañjamawa. Uka waynax espadat sipansa, venenoni agujanakampi ukat wali chʼullqhi disconak jaquntarakïna.
  Mä qawqha ninja imillanakax jupamp chikaw sarnaqapxäna ukat uka waynarux estadounidenses ukanakar tukjañ yanapt"apxäna.
  Akax jupanakan kimsa t"aqapawa, fortaleza ukar phallapxäna ukat pasillos ukanakan sarnaqapxäna. Ukanx americano pallapallanakaruw tukjapxäna.
  Carpa cruzada ukaxa, oficialar khuchhuqasaxa, sist"asïna:
  - ¡Nayax caballero ukhamarak Diosar candidato ukhamawa!
  Japón markankir ninjax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jumax perfecto ukhamätawa! Ukampis ¡jiwasax wali thayakïpxaraktwa!
  ¡Ukat imill wawax mä columpiompiw pä americano pallapallanakar khuchhuqäna!
  Carpa cruzada ukax sarnaqaskakïnwa, molinoruw t"ijtäna, ukat mä kutikiw phisqa khuchhuqäna, chillqt"asisa:
  - ¡Akax clasewa!
  Yaqha ninja japonés ukax kimsaruw khuchhuqawayi, akham sasaw akham säna:
  - ¡Akanakax jiwasan aski lurawinakasawa!
  Carpa cruciana sat animalajj chʼiyjaskakïnwa, wila chʼalljjtayaskakïnwa, ukat arnaqaskakïnwa:
  - ¡Nayaxa sallqa axsarkañawa, arumanxa ch"iwipampi t"ijtxa!
  Japón markankir warmix pä jaqir khuchhuqasax akham sasaw sist"äna:
  - ¡Jiwasaxa jani uñjkayakiwa!
  Carpa cruzada ukax apthapisinx waynan kayunakapan q"ala kayunakap jaquntäna, disconak wali ch"ullqhi, paqallqu khuchhuqasa, ukat q"ucht"äna:
  - ¡Concienciam jist"antañamawa!
  Ninja imillax ch"iyjataw ukat chiqanchawayi:
  - ¡Janiwa amuyañ munkti!
  Carpa cruzada ukax suxta espadanakampiw khuchhuqatayna, kimsa mariposa ukham luratayna, ukatx akham sasaw yapxatatayna:
  - ¿Qhawqha kutis jiwasax amuyt"ayawaytanxa...
  Yaqha ninja tawaqux mä spin luratayna ukat akham sasaw yapxati:
  - ¡Jichhax liwxatapxtwa, ukampis sartasipxta!
  Carpa cruciana, estadounidenses ukanakarux repollo ukham khuchhuqasa, q"ucht"awayi:
  - ¡Jan pächasis munasiñataki!
  Ninja imillax akham sänwa:
  - Machaq jaqinakax ch"axwapxi...
  Yaqha q"ala kayuni suma uñnaqt"aniw chiqanchawayi:
  - ¡Jan wali jaqinaka!
  Carpa cruzada ukax walja jaqinakar khuchhuqatayna ukat sist"asïna:
  - ¡Crush, crush jichhaxa!
  Ninja tawaqux q"ala kayunakapamp discos jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Janiwa sapakïktati! ¡Akajj mä jachʼa horasawa!
  Carpa cruzada ukax juk"amp jank"akiw sarnaqañ qalltäna. Ukat tigre wawar uñtataw qhuruchasïna:
  - ¡Ukaxa mä jach"a pachawa! ¡Nayrapar chiqak chʼalltʼam!
  Ninja tawaqux q"ala kayunakap wilaruw ch"allt"asïna ukat hormigón ukanx suma kayunakap jaytawayi. Ch"axwirinakax wali suma uñnaqt"anipxänwa.
  Jupanakasti wali llakitaw q'uchupxäna:
  - ¡Nayan generacionajax expreso manq"iwa!
  Carpa cruzada ukax phisqa khuchhuqatayna, ukat sarantaskakiwa:
  - Ukatxa nayrar sartawi uñstayaraki!
  Ninja imillanakax juk"amp mä qawqha Yankees ukanakar tukuyapxäna ukat chirpapxäna:
  - ¡Nayaxa mä ajlliwiwa!
  Yaqha suma uñnaqt"ani, ch"uqi, yapxataña:
  - Nayan linternaja, samkanakaxa sapa uru kusisiñawa!
  Carpa cruzada ukax chhuxriñchjasïna ukat uñisirinakan t"unjäwipax akham sänwa:
  - ¡Nayax mä kunaw jan jaqinakjam uñt"atäñäni!
  Ukhamaw kimsa t"aqax fortaleza q"umachapxäna... Mä jach"a jiwat jaqinakar jaytawayi. Ukat imill wawanakax seductora rastronakanïpxarakiwa.
  Japón markankir ninja ukax akham sasaw q"ucht"awayi:
  - Qhuru ukat ch"amani...
  Yaqha suma uñnaqt"anïñax chiqanchatawa:
  - ¡Mayni taqi ch"amani!
  Ukat imillanakax wasitat larusisaw phallapxäna...
  Carpa cruciana, agujanakap antutasa, tunka payan americano pallapallanakar mä kuti ch"allt"asa, sist"asïna:
  - ¡Uka phallañanakaxa qalltawayxiwa!
  Ninja imillax mä chuckle ukamp chiqanchawayi:
  - ¡Khuyapayasiñax tukusxiwa!
  Yaqha suma uñnaqt"anïñax larusiñampiw yapxatasïna:
  - ¡Janiw qhipäx uñacht"ayañax wakiskiti!
  Carpa cruciana, walja tama khuchhurata, mä jach"a thuqt"awimpiw chiqanchawayi:
  - ¡Uñisirinakaru jiwayaña pacha!
  Ninja imillanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - ¡Uñisirinakaru jiwayaña pacha!
  ¡Ukat ¡kunjamsa pulmonanakap patat larusipjjani! Jupanakax wali k"ajkirïpxiwa ukat mayj mayjawa. Sapa mayniw kunayman yänakampi ukat jan uñt"at yänakampi...
  Carpa cruzada ukax pulmones patat qhuru arsüna:
  - Mayacht"asisaxa, janiwa atipjañakiti!
  Ukat mayamp ninjanakax p"akjapxi. Walja jiwat cuerponak jaytawayapjje. Ukham qhuru yatiqañ utaw jupanakan utji. Ukat jan uñjkañ nuwasirinakax walpun lurapxaspa. Akax Japón markawa, jach"a culturani markawa.
  Ninja waynax akham q"ucht"äna:
  - Harakiri markanxa... ¡Akax jumaruw suyt"asktam! ¡Uñisirir katuntañataki, ukampis medios ukanakax janiw jakt"atäkiti!
  ¡Ukat mayamp waynax larusi! Chiqpachansa jupax wali kusisitaw jikxatasi. ¡Ukat nuwasiñsa atiptʼañsa munta!
  Pä imill wawampi mä yuqall wawampiw puesto de comando ukar mantapxäna. Jan jukʼamp arsusajj pä generalanakaruw tukuyapjjäna. Kimsïristi qunqurt"asisaw imillanakan q"ala kayunakaparu jamp"att"añataki t"ijtäna. Jupanakajj mä jukʼa tiempow jupar jisktʼapjjäna. Jupax juramento luräna, uka fortaleza ukar katuyasiñatakiw orden churani.
  Ukampis Karas kullakax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jiwasax niyaw walja katuntat jaqinakax utjistu! Mä juk"a jakhüwinakam jisk"achañaw wakisi.
  Ukat uka kimsa jaqinakax wasitat pasillonak taypin sarnaqapxäna. Taqiniruw jan khuyapt"ayasisa ukat uywa katurinakan munañapampix khuchhuqapxirïna.
  Carpa cruzada ukax niya llätunk jaqiruw apthapi, khuchhuqatayna, ukat q"ucht"atayna:
  - Ch"iyara ch"uqi, wila ch"uqi...
  Ninja imillax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Uka nina nakhantayata uraqinxa...
  Yaqha suma uñnaqt"anïñax chiqanchatawa:
  - ¡Taqi kunwa Supayar churapxta!
  Carpa cruzada ukax uka apthapisinx akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Ha-ha-ha! ¡Wila Fuhrer ukax wali jach"awa! ¡Kuna hamburguesa ukanakas khuchhurata!
  Ninja tawaqux walja pallapallanakaruw khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - Uka hamburguesas lik"ipxpan... ¡Janiw pantalonanakaparus mantapxañapäkiti!
  Yaqha suma uñnaqtʼanïñaw uka pasajero yanaptʼäna:
  - ¡Judionakjama qillqantasipxpan!
  Carpa cruciana sat animalajj agujanakap antutasajj chillqtʼasïnwa:
  - ¡Janiw ch"axwañax utjkaspati!
  Ukat imillanakax apt"asipxani ukat larusipxaniwa. ¡Ch"iyar kimono ukanx wali k"uchikiw jikxatasipxi, ukat qunqurkama q"ala kayunakampi!
  Triunvirato ukax pasillonak taypin sarnaqäna. Imill wawanakax awisax granadanak jaquntatanakarux katjapxirïna ukat q"ala kayunakapamp qhipäxar jaquntapxiritayna.
  Troika ukan sarnaqawipax wali ch"amawa. Ukat uka pachparakiw walja jiwat jaqinakax utjaraki. Ukat janiw saytʼkaniti.
  Uka crucian carpax mä jach"a jach"a tukusaw sist"äna:
  - Nayax kawkhantix munkta ukaruw sarnaqta...
  Ninja tawaquxa, jaqi aycha ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa, saskakiwa:
  - ¡Ukampis janiw mayninakarux jayskti!
  Yaqha suma uñnaqt"an warmix tuiteó:
  - Ukatxa uru qhananwa q"uchupxi...
  Carpa cruciana, taqi kuna khuchhurata, larusiña:
  -¡Jaqinakax nayatakikiwa!
  Ninja imillax, jan atipt"asisaw cuchilla manqhar jaquntatäpkän uka estadounidenses ukanakar khuchhuqasa, akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Nayax suma uñnaqt"anïñ munaraktwa!
  Yaqha ninja suma uñnaqt"an warmix akham sasaw sist"äna:
  - ¡Nayaw tronorux panqaranakampi muyuntawayta!
  Carpa cruzada ukax sarcasmo ukham sist"asïna, wali ch"ullqhi cuchillanak apsusaw akham säna:
  - ¡Nayax munat Yankees ukanakarux walpun munasta!
  Imill wawanakax mä arukiw jaysapxäna:
  - Ukat ukatwa nayax ch"amancharakta!
  Triunvirato ukax sarantaskakïnwa. Suma uñnaqt"aninakax jisk"a arunakampiw chhuxriñchjapxäna ukat chhuxriñchjapxäna. Jupanakan sarnaqawipax juk"amp jank"akiw tukuwayxi. Kunjamtï ajayunakax Tártaro markat jaltxapki ukhamarjam sarnaqapxäna.
  Carpa cruzada ukax pulmones patat arnaqasïna:
  - ¡Kusisiñanaka! ¡Taqiniruw jawq'jä!
  Ninja imillax akham q"ucht"äna:
  - ¡Jumatix lunthatasiñaru mantasmaxa, ¡q"ala t"ijtxañamawa!
  Ukat uka arunak chiqanchañatakix imill wawax chuchup uñacht"ayäna. Chiqpachansa jupax wali suma uñnaqtʼaniwa. Ukat nayax escarlata chuchuruw ch"allt"añ munta.
  Imill wawanakax sarnaqapxäna ukat q"ala kayunakapamp afilada disconak jaquntapxäna. Waljaniw chʼiyjatäpjjäna, espadanakampiw khuchhurapjjäna. Ukat wali atipjasaw sartasipxäna. Thakinjja, khuchhurat pʼeqenakaw ikipjjäna, ukat imill wawanakajj suma qʼala kayunakapampiw liwjjatapjjerïna.
  Carpa cruciana sat animalajj taqe chuymaw qʼochüna:
  - ¡Nayaxa ch"iyara caballero, ukhamaraki chiqapa ninja!
  Uka qhepatjja, uka waynajj Ejército de Estados Unidos markankir jukʼamp phesqa soldadonakaruw khuchhuqäna ukat jukʼamp akatjamat espadanakap liwjjatäna.
  Imill wawanakax ist"añjamaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasax jumampïpxtwa! ¡Mä q"uchu q"ucht"apxam, jiwasax ch"aman imillanakätanwa!
  ¡Ukat cutting ukax juk"amp ch"amampiw sarantawayxi! Chiqpachansa, ¡janiw uka imill wawanakan lakaparux ampar luk'anam uchañamäkiti! ¡Ukat jupanakax ch"akhupxani ukat chuchupxarakiniwa!
  Tamborinak taypit waynax axsarasaw qunqurt"asïna. Ninja tawaqux q"ala suelapar jamp"att"añapatakiw jaytawayi, ukat ukat apsusaw p"iqip kunjamakitix ukhamak khuchhuqatayna. Qʼala kayupampiw liwxatäna ukat akham sasaw arsüna:
  - Nayax super clase guerrero ukhamawa... Ukat nayax Marte markat sipan juk"amp thayakïskäwa!
  Carpa cruzada ukax jaltawayxänwa, llätunk americano pallapallanakaruw khuchhuqatayna ukat arnaqasïna:
  - ¡Ukat nayax Mickey Mouse-t sipan juk"amp thayakïskäwa!
  Ninja tawaqux jach"at arsüna, q"ala kayumpiw cascop jaquntäna, ukat q"ucht"äna:
  - Pilut anatawi! Pilut anatawi! ¡Futbol ukan jakañapataki!
  Yaqha ninja tawaqux ch"iyjataynawa ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukat nayax voleibol ukarux juk"amp munaraktwa!
  Ukat nuwasirinakax mäkiw larusipxäna... Kisunakap ukat ñik"utanakap uñacht"ayasa. Mä wali amuyt"ir triunvirato. Kunjamarak maynix jan mä sentido del humor jikxatkaspati, ninjas ukanakax wawatpach tigres ukanakamp mä jaula ukar apanipxaspa, ukat jan armas ukanakax churatäspa ukhaxa. Ukat ukanx amuyt"añ ch"amampiw uywarux agresión jaytañapatak wayt"apxtaxa.
  Carpa cruciana ukaxa chirpatawa, ch"akhanaka ukhamaraki aycha khuchhurata:
  - Nayax tigretwa, janiw pusinikiti, jichhax purakax utjituwa, ¡kuns mä uppercut jaqi jiwayañatakix luraspa!
  Ninja imillax akham sänwa:
  - Jiwayañampi, mä jach"a ch"axwawimpi, jan ukaxa viceversa!
  Ch"axwirinakax taqi ch"amampiw acero punkur talonanakap ch"allt"apxäna. Uka metalax p"akjataw uñjasiwayi, ukat jupanakatakix thakhi jist"arawayi. Suma uñnaqt"an tawaqunakax nayranakap tuqiw sillp"ipxäna:
  - Walikiwa, ¡Marte markaru sarañäni!
  Ukat mayamp nayrar sartawi, jañchi wila tuqi... Mä masa jiwat jaqinakaru ukat mutilados. Ukat janiw kunas imill wawanakarux jark"kaniti...
  Carpa cruzana ukax jachaqt"asisaw mayor chikat khuchhuqatayna, ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Jiwasax mä kutit sipans juk"ampiw destinorux jiskht"añäni...
  Ninja imillax, jupan thakhiparjam ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntasinx akham sasaw chiqanchawayi:
  - Destinoru jiskht"añäni...
  Karas jupax larusisaw akham saraki:
  - ¡Khuyapayasiña Boku! ¡Pañal ukax ladopankiwa!
  Ukat arunakap chiqanchañatakix musicax phust"asiwayi... Ukat mä robot de combate ukaw jaltawayxi. Mä novedad americana, mä autox pistas ukan pusi ametralladoranakampi luratawa. Ninjax janïr nina naktäwix qalltkipanx techo ukar jaltañatakix juk"akiw tiemponïna, ukat chiqpachansa taqpach chiqaw phust"ata.
  Uka crucian carpajj chuym ustʼayasisaw sistʼasïna:
  - Nayax emperadoran juramento lurta... ¡Akax mä kasta sallqa jaqiwa!
  Ninja imillax llamp"u chuymampiw q"ucht"äna:
  - T"aqhisiña jachaqt"asiñ pachax utjataynawa... Kunapachatix jaqinakan nayra achachilanakapax alaxpachan warawaranak jan jakt"añ yatipkän ukhaxa!
  Uka qhipatxa imill wawanakax ukat waynax q"ala kayunakapamp robot ukarux ch"ullqhi disconak jaquntapxäna. Autojj saytʼasjjänwa ukat chhullunkhayajj mistuwayjjänwa. Techo uksan jalnaqt"asax triunvirato ukax TNT ukar sipanx waranq kutiw phallañ ch"amampiw guisantes ukanakamp jaquntäna, ukatx tunka payan ametralladoras camufladas ukanakaruw t"unjäna.
  Carpa cruzada ukax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Nayax uñjtwa, jiwasax askinjam yuqall wawanakätanwa! ¡Ukat Supayan servirinakapa!
  Uka qhipatx triunvirato chiqpachanx fortaleza q"umachañ tukuyäna. Imill wawanakampi waynampixa mä barril kvass corcho apsupxäna ukatxa mä juk"a umañampiwa umapxäna. Jupanakax mä juk"a umañampiw arnaqasipxäna...
  - Jiwasax ninjas ukhamätanwa ukat janiw juk"amp suma jawsañax utjxiti!
  Wila ch"iyar ñik"utan tawaqux akham sänwa:
  - Ch"axwañanxa, kunasa pasaspawa... Ukampisa sumankañanxa, yaqhipa pachaxa kuna pachasa sayt"añasa uk yatiñawa wakisi!
  Karas kullakax jachaqt"asisaw mä akatjamat jiskt"äna:
  - Ukat jiwasatix Alemania markamp ch"axwañax wali destinatästan ukhaxa, ¿kuns lurañäni?
  Imill wawanakax mä arukiw jaysapxäna:
  - ¡Karma kamachinakaparjama! ¡Kunjamtï jupax siskixa, ukhamarakiw nuwasiñäni! ¡Ukat kunas pasani ukhajja, ¡kawkïr thaknam sarañas wakisispa uk yatiñapawa!
  Fab Four Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda jupanakax Washington markar jan walt"ayañanx chikancht"asipxäna. Akax bikini ukat suma uñnaqt"an imill wawanakawa. Tanquepajj mä pilat mä pilaruw tʼunjaskäna. Wali jach"a uñt"at armanakan wali suma diseñopa.
  Gerda, Yankees ukar ch"axwañanx akham q"ucht"awayi:
  - Inasa...
  Charlotte kullakajj fusil aptʼasisaw akham saskakïna:
  - Nanaka...
  Christinax clavompiw clavatäna ukat akham sänwa:
  - Chuyma ch"allxtayiri...
  Magda kullakax mä misil apayanitayna, chillqt"asisaw akham säna:
  - Khithi...
  Gerdax mä bus 240 mm ukjam p"akjatayna ukatx akham sasaw apsutayna:
  - ¡Inamayakiwa!
  Charlotte Lupanuv jupax akham sasaw sarantaskakïna:
  - Jaqusiwa...
  Christinaxa, gatillo ch"allt"asisa, chhuxriñchjasïna:
  - Tunka suxtani....
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - Megaton ukax mä...
  Gerda kullakajj pulmonapan patat chhuxriñchjasïna, ukhamatwa akham säna:
  - Akana...
  Charlotte kullakajj fusil aptʼasisaw akham säna:
  - Ukax jutaski...
  Christinax mä proyectil apayanitayna ukat saskakiwa:
  - Phusaña..
  Magdax proyectil ukar jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Ukax phichhantatawa...
  Gerdax mä regalo apsuwayxi, Hombre Lobo autopropulsado arma ukar t"unjasa ukat thuqt"awayi:
  - Uraqi!
  Charlotte kullakajj wasitatwa uka proyectar jaqontäna ukat akham sasaw akham säna:
  - Kawkhana...
  Christinax proyectil ukar kutt"ayasax chhuxriñchjasïna:
  - Nayax sayt"asiwaytwa...
  Magda kullakax mä concha yapxatäna ukat shushed:
  - Janq'u...
  Gerda kullakajj qʼala kayupampiw pistola uñachtʼayäna, kayumpiw taktʼäna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Uta!
  Ukat nuwasirinakax larusisaw phallapxäna... Charlotte kullakax wasitat q"ucht"añ amtäna, kusisit estiloparjama:
  - Akana...
  Christinax irnaqawipat jaqunukuwayi ukat saskakiwa:
  - Saram...
  Magda kullakajj clavompiw chʼoqtʼasisin akham säna, perla:
  - Ukax jutaski...
  Gerda kullakajj jiwañan churäwip antutäna ukat akham sänwa:
  - Phusaña...
  Charlotte kullakax mä kunaw t"unjäwinak apaniwayi ukat sist"asi:
  - Ukax phichhantatawa...
  Christinax proyectil ukar ch"allt"asisaw q"ucht"äna:
  - Uraqi...
  Magda kullakajj proyectil puntap khitäna ukat akham sasaw akham säna:
  - Kawkhana...
  Gerda kullakajj mä proyectil apsusaw akham säna:
  - Nayax sayt"asiwaytwa...
  Charlotte kullakajj mä proyectil ukamp chhuxriñchjasïna:
  - Mä kutixa...
  Ukat Christinax talonapampiw mä proyectil apayanitayna, ukat wali ch"amampiw tukuyäna:
  - ¡Washington markanxa!
  Magda kullakax akham sasaw yapxati:
  - ¡Washington markanxa!
  Gerda kullakajj jiwañatak mä regalo apayanisajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Washington markanxa!
  Charlotte kullakax Meduza autopropulsado arma ukarux mä proyección ukamp jaquqaniwayi ukat akham sasaw yapxati:
  - Pisin jakiri...
  Christinax proyectil ukar ch"allt"asaw akham saraki:
  - Nayana...
  Magda kullakajj mä concha apayanirakïna, akham sasa:
  - Hero...
  Gerda kullakax wasitatw pallapallanak arsüna, akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Washington markanxa!
  Christina, ch"axwaña, q"ucht"askakitaynawa:
  - Washington markanx...
  Magda kullakajj nina nakhaskir regalonak jaqontasaw akham säna:
  - Pisin jakiri...
  Gerda kullakajj uñisiripar jawqʼjasaw akham säna:
  - Nayana...
  Charlotte, fusilamiento, ukax sarantaskakiwa:
  - Hero...
  Christinax larusisaw akham säna:
  - ¡Washington markanxa!
  Ukat imill wawanakax sincronamente larusipxäna, kunjamatix medusas ukanakax mä caza ukan larusipxäna.
  Uka qhipatxa, nuwasirinakax bunker ukarux pallapallanak jaquntañ qalltapxäna. Estadounidenses jupanakax jan ch"amanïpxatap uñacht"ayasaw chhuxriñchjapxäna. Jupanakax capital ukatakix wal ch"axwapxäna. Ukanjja, judionakakiw comandantenakjam uttʼayatäpjjäna. Ukat ukax juk"ampiw sayt"asipxäna.
  Alemania markankir tanquejja, uñisirinakan pistolanakapatwa walja chʼakhanak katoqäna. Walja rodillonakas pʼakjapjjarakïnwa. Imill wawanakax auto apsusaw askichapxañapäna. Capital estadounidense uksanx qala chuyman sayt"asiwix janiw jan suyt"atäkänti.
  Estados Unidos markax akanx juk"amp jach"a ch"axwawinak uñacht"ayaspa sasaw amuyasïna. Ukatjja, judionakajj taqe América toqetwa Nueva York ukat Washington markanakar sarapjjäna, warminakarusa wawanakarusa armanak aptʼasipjjäna.
  Truman chachajj capitulasiñatak chʼamachasïnwa, ukatwa tʼijtjjäna ukat jiskʼa ikiñapatakiw waytʼasïna. Alemanes jupanakax wali bombardeo ukat bombardeo ukanakaw Estados Unidos markan capitalaparux ch"allt"apxäna, uka tuerca ukarux ch"iyjañ munarakïnwa.
  Otoño ukax purinxänwa ukat thayax juk"amp thayt"awayxänwa. Ukampis imill wawanakax bikini ukanx janiw thayapkiti.
  Samart"añ pachanx niya tunka suxtan marani waynanakaruw apthapipxäna, ukat jupanakamp chikaw ikiñar qunt"asipxäna, maynit maynikam jamp"att"asis Coca-Cola umapxäna. Gerda kullakajj sujetador apsusaw uka pä waynanakar chuchupan escarlata chʼakhanakapar jampʼattʼapjjañapatak jaytäna. Juk"amp chiqaparux jupa pachpaw ch"amanchawayi, kunatix ukax mä ch"aman imill wawatakix wali kusiskañawa. Mayninakax ukhamarakiw lurapxäna, jupanakpachatakix mä par apsusipxäna. Religioso Magda kullakas llamp"u chuymanïxänwa. Musculoso nuwasir waynanakan q"ala janchipamp llamkt"añax wali askiwa.
  Gerda kullakax jachaqt"asisaw quri ñik"utan rubio warmirux nayranakap ch"irmthapïna:
  - Ukat yuqall wawanakax chuchuman lakap t"ijt"apxi ukhax wali askiwa sasaw uñjta. ¿Kunjamsa ukajj yupaychäwiman sum sarnaqatamampejj yanaptʼi?
  Magda kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Jani jucha lurkätaxa, janiwa arrepentiskätati... Jani arrepentiskätaxa, janiwa qhispiyatäkätati!
  Charlotte kullakajj lartʼasisaw qʼochüna:
  - ¡Juchachasim ukat arrepentisim! ¡Arrepentisim ukat mayamp juchar purim! ¡Juchat arrepentisim, alma qhispiyasiñataki!
  Ukat Coca-Cola sat qullax chuchuparuw warantasïna. Uka yuqallanakaxa juk"ampi ch"amampiwa chuchupa ch"allt"añ qalltapxäna. Charlotte kullakajj mä voluptuoso jachʼatwa arsüna. Amuyatajja, jupajj wali gustkchïnjja.
  Christina kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Washington markax jaquqaniwa... Ukat uka qhipatxa, ¿janit Estados Unidos markax capitulaskani?
  Gerda kullakajj pechopan jampʼattʼatätap amuyasaw akham amuytʼayäna:
  - Chiqansa capitulasipxaniwa... Ukampis unidades judías ukanakarux muyuñasawa, jupanakax fanaticamente ch"axwapxani. Ukat uka qhepatjja, URSS markampiw nuwasiñäni.
  Magda, chuym ch"allxtasaw akham säna:
  "¡Janiw tiempox utjkaniti Rusia markan janïr juyphi pachar ofensiva qalltañataki!" Wali llakiskañawa... Inas mayo phaxsikamax suyt"añax wakischispa?
  Charlotte kullakax galleta uñacht"ayäna ukat akham sasaw akham säna:
  - Ukhamajj ¿kunas? Aka pachanx jiwasan estancias ukanakan asuntos ukanakap uñacht"ayañäni. ¡Janiw sapa kuti ch"axwañjamäkiti, ¡mä pachpa pachan uta uñjañ uñjañaw wakisi!
  Gerda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, sumankaña pacha tuqita amuyt"añaxa wali askiwa... Jichhaxa qullqinipxtanwa - wallpanakaxa janiwa piqupkiti. Ukhamarakiw América markanx uraqix jikxatasirakiñäni. Ukhamajj ¡trabajosa sumankañas janiw tukuskiti!
  Christinax kisunakap q"ala ch"allxtayäna, wali askiwa kunapachatix waynan lakapax chuchupar ch"allxtayasi ukat sist"asi:
  - ¡Ukat naya pachpaw yapuchañanakax genéticamente modificados ukanakamp yapucharakï!
  !
  Magda kullakajj jachʼat arsüna ukat lakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jiwasaxa jiwayir medusas ukhamätanwa, ukhamax sandía ukar uñtasitawa!
  Christinax jachaqt"asisaw uka waynarux ajanupar jamp"att"äna. Ukatxa akham sasaw purtʼasïna:
  - Economía ukatxa política ukaxa globalización tuqiru saraski. Kautsky ukarjamaxa: ¡hegemonía unida ukat control del mundo! ¡Kunapachatix machaq orden uñstayatäki ukhaxa!
  Gerda kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Algodón aljasiñaxa wakisirakiniwa. Aka EE.UU. markanx suma algodón yapuchañ utanakaw utji.
  Charlotte kullakajj uk amuytʼasajj larusisaw akham säna:
  - Akax Tom tiyun ch"usawjankiwa... Jïsa, aka pankanx ch"iyar jaqinakax ch"amampiw irnaqapxäna. Jupanakax yapuchirinakaruw atacapxäna. Tukuyawix jan waliruw tukuwayi, ukax wali llakiskañawa... - Imill wawanakax wali jach"atw chhuxriñchjapxäna ukat amuyapxäna. - Nayax Eva warmit khuyapt"ayastwa. Jupax wali suma, ch"ikhi tawaqunïnwa. Jupajj mä suma nuwasiriruw tukuyaspäna.
  Christina kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  "Jupax wali llamp"u chuymaniwa, janiw suma nuwasirïkaspati." ¡Chiqpach imill wawax qhuru ukat qhuru chuymanïñapawa!
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Querubines ukanakax alaxpachan lliphipipxi,
  Yaqhax alaxpachan juti, ch"am uñjta...
  Gerda kullakajj chuym ustʼayasisaw wal jachäna - .
  ¿Kunatsa imill wawat nasiyäta?
  Christinax quri wila ñik"utap ch"allxtasaw akham säna:
  - Ukampisa chacha warmit sipansa juk"ampi sumawa. Amuyt"añataki, ¡warmin orgasmopax juk"amp jaya pachawa ukat juk"amp ch"amaniwa!
  Gerda kullakax Gorgon Medusa ukan jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, juk"ampi ch"amani! ¡Uka yuqall wawanakax jukʼamp jachʼa luräwinak lurapxpan! Ay, ukham munañax sartawayxiwa.
  Ukat voluptuoso oohs ukat suspiros ukanakax ist"asirakïnwa... munañan warminakan chhuxriñchjataparuw tukuwayxäna.
  Ukampis imill wawanakax janiw cascada de orgasmos ukanakamp jaya tiempo kusistʼapxañapatakix destinatäpkiti. Nayajj mayampiw guerrar sarañajäna. Juk"amp chiqaparux, mä tank apnaqañaw wakisi. Armadurapajj walja cicatrizanakampiw kʼachachtʼatäjjäna.
  Washington markax janiw jaytanukkänti. Uka nuwasïwix sapa bloquetakiw sarantaskakïna, ukat sapa utatakis ukhamarakiwa. Uka resistencia ukax qala chuyman ukhamarak viscoso ukhamaw tukuwayi.
  Gerda, pilar ch"axwasax akham q"ucht"äna:
  - América markanxa...
  Charlotte kullakajj fusil aptʼasisaw akham saskakïna:
  -América markanxa...
  Christinax proyectil ukar jaquntasaw akham säna:
  -Nayaxa amuyasta...
  Magda kullakajj qʼala kayuparuw chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw sarakïna:
  - Jupana...
  Gerda kullakax mä regalo apayanitayna ukat akham sasaw akham säna:
  - Jiltäwi!
  Charlotte kullakajj proyectiles ukham wali chʼiyar arunakap arsüna:
  - Kawkhana...
  Christinax municionanak antutatayna ukat akham sasaw apsutayna:
  - Janiwa...
  Magdax proyectil ukar ch"allt"asisaw sist"asïna:
  - Jaqtaña...
  Gerda kullakax mä hachampiw artillería ukx khuchhuqatayna:
  - Uñtaña...
  Charlotte kullakax uka regalo apayanitayna ukat akham sasaw akham säna:
  - Irnaqirinaka...
  Christina, mä concha apayanisa, saskakiwa:
  - Janiwa...
  Magda kullakajj municionanak jaqontasaw akham saskakïna:
  - Chiqa...
  Gerda kullakajj mayamp mä concha khitäna ukat akham sasaw sistʼäna:
  - Servicios ukanaka...
  Charlotte kullakax mä regalo apayanitayna, wali askiwa munición ukanakax wasitat phuqhantatänwa:
  - Prostitución ukaxa.
  Christinax mä concha apayanitayna ukat akham arunakampiw ch"allxtayäna:
  - Taqitaki...
  Magda kullakajj pulmonanakapan patapanwa arnaqasi:
  - Uta...
  Gerda kullakajj mä katarir uñtataw sistʼasïna:
  - Uta...
  Charlotte kullakajj uka jiwayir disparo jaqontatäsajj akham sänwa:
  - Relleno ukaxa...
  Christina, mä acero ch"uqi apayanisaxa, akham sasaw saraki:
  - MÄ...
  Magda kullakajj akham sasaw säna:
  - Nayrja...
  Gerda kullakajj mä proyectil apsusaw akham säna:
  - Nim...
  Charlotte kullakajj fusil aptʼasisaw akham säna:
  - Uka tuqitxa...
  Christinax mä proyectil apsuwayxäna, enganchar:
  - Uka calle...
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Taqini...
  Charlotte kullakajj mä cuervo ukham chhuxriñchjasïna:
  - Wich'inkha...
  Christina kullakajj wali munasiñampiw akham säna:
  - Qullqinakaxa...
  Magda kullakajj Sherman sat chacharuw mä aguja ukham chʼalltʼäna ukat akham saskakiwa:
  - Ukampinsa...
  Gerda, ch"axwasa, mä perla churäna:
  - Tukuyawi...
  Charlotte, fusilamiento, ukax sarantaskakiwa:
  - Jupa...
  Christinax ch"axwañ sarantaskakiwa, jupax akham sänwa:
  - Uta manqhanxa...
  Magda kullakajj thuqtʼasisaw akham säna:
  - Uka tuqitxa...
  Gerda kullakajj jiwañat mä tʼuna antutäna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - Mä warmixa...
  Charlotte kullakajj nina nakhantayäna ukat mä perla churarakïna:
  - Uñkatata...
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - MÄ...
  Magda kullakajj mä proyectilamp chʼiyjäna ukat akham sänwa:
  - Warmi...
  Gerda kullakajj mä conchampiw jawqʼjäna, akham sasaw sistʼasïna:
  - UKANA...
  Charlotte kullakax mä jach"a phallañ zadazo uñstayatayna, akham sasaw larusitayna:
  - Ukax mä...
  Christinax sist"asisaw akham säna:
  - Saram...
  Magda kullakajj mä concha khitäna ukat phenqʼasisaw akham säna:
  - Q"ala jan isin...
  Christinax yaqha jiwayir arte apayanitayna, akham sasaw larusitayna:
  - Ukhankata...
  Imill wawanakax larusisaw phallapxäna, chiqpachansa ukham qillqt"asax kusisitaw jikxatasipxäna.
  Ukatxa, ch"axwañkamax mä juk"a suma ukat heroico ukham lurañ qalltapxäna. Ukat imill wawanakan cuartetopax, wali sumpunw irnaqäna:
  Chuymanakan mayacht'asiwipax acerot sipan juk'amp ch'amanïpan,
  !
  Jachaqt'asis nayranakapasti warawarar uñtataw lliphipipxäna,
  Wiñayataki nayampïñamawa: ¡wali munasiñampiw sapxäna!
  
  Jiwasax wiñayatakiw jumampïpxta, quri samka - .
  Doncella de la luz de la luna ukat jach"a mareas...
  San Jesucriston banderap manqhan - .
  ¡Crubines sat mä ajjsarkañ coro alajjpacharuw makatapjjani!
  
  Pasión sat kʼajkir vino umañäni,
  Ukat artistax mä bosquejo universo ukan uñacht"ayapxätam...
  Kunjams jisk'a jisk'a - mä flimsy hilo de vida - .
  ¡Supayajj munasiñ qʼal tukjañ muni!
  
  Caballerox espadap apsuwayxäna - Cristor jawsasa:
  Ukhamat mä armoniosa conexión akapachan apnaqañapataki...
  Ukat Mariax apaniwa - Divina q'uma - .
  !
  
  Ukampis jumax suyt"äwinakamx juma pachpaw apt"asiwaytaxa...
  ¡Chiqpachansa, ¡janiw maynix Dios laykux wali askit uñjatäkaspati!
  Sapa mayniw jinchusarojj qollqempi chʼoqantatäñäni,
  ¡Perlanaka ukat cisne de terciopelo ukanakax alaxpacharuw t"ijtapxani!
  
  Chʼaxwäwin liwxatapxäta ukhakiw .
  Awki Markamatakiwa, ukax universo ukanakat sipan juk"amp valoraniwa...
  Ukat ukatsti janiw axsarañjamäkiti napalm wartat - .
  ¡Qhana caballeronakan jan ch"amanïtapax jan tukuskirïniwa!
  
  Akapachan jakañax wali askiwa, ukampis awisax aburrito ukhamawa,
  Ukat jan wali manq"at awtjatampi thayampi jaqinakarux alisnuku...
  Supaya qollu manqhankañasawa, .
  ¡Ukat chuymaman waynäskäta ukhajj suertenïyätawa!
  
  Jiwatat qhepat mä amigot universar mantasa:
  ¡Kunas uñjäta, ukaw jachaqtʼasiñamataki ukat jachaqtʼasiñamataki!
  Jañchinsa mä wawar uñtataw tukupxäta - .
  Ukampis ¡pantjasitap jan kuna jan waltʼäwimpiw amuyäta!
  
  Nayra ch"axwawinakan experienciapax wali askiwa, iyawsapxita,
  Jupanakanwa wilat lurat paraison kusisiñap yatipjjäta...
  Jumax jisk"achañamawa orden kawkhantix sallqa uywax wararïna - .
  ¡Ukat jumax princesaruw warmirjam katuqarakïta!
  
  Ukat ukatsti trono ukat jukʼamp thakinakataki,
  ¡Universonkir anillo muytasajj muyuntañamawa!
  Ukatx nayax wawanakajaruw yatiyäw puriyä - .
  ¡Iyawsapxita, jumax juk"amp sum yatxatañamawa suma sarnaqañataki!
  
  Diosar tukuñax wakisispati - akax mä thaya jiskt"awiwa,
  Jaqix Diosar uñtasit lurasiwayi...
  Ukat janis Diosan nivelapar purkchixa...
  ¡Jiwasan manqhanx warawaranakax wali ch"amampiw saltapxi!
  
  Cienciax churani, iyawsapxita - ch'aman ch'amanaka jiwasataki,
  Kunatix yatiñanakatxa, soganak sawuñäni...
  Ukat juchachaschi ukhasa, nayra pachanakanwa Ham, .
  Ukampis ¡átomox uñisirinakasatakix granadanak luratayna!
  
  Universo ukax chimpunak uñacht"ayi - yatiñamawa, .
  Ukat universojj mä cascada ukanwa jupar arktani...
  Ukat jan jakt"asis phuqhañanakax - chiqpach paraíso ukaw utji, .
  ¡Ukatakix caballeronakax nuwasipxañapawa!
  Chiqans imill wawanakax wali sum q"uchupxäna, uka pachparakiw walja pilanaka ukat bunkers ukanakar t"unjapxäna. Jiwasax rasguños ukat ch"axwawinakampiw jikxatasipxta...
  Municionanak phuqantañatakix mä jukʼa samartʼañaw wakisïna. Kunjamtï yaqhep yatiñan jaqenakajj sapkijja, uñisiña imillanakatwa chuletanak lurapjje.
  Kristinampi Magdampixa mayampiwa ajedrez anatapxäna. Quri tinte ukan wila ñik"utan tawaqux taqiniw miel rubio ukamp atipt"añ munapxäna. Uka anattʼañax wali chʼamampiw ataque lurasïna. Magda kullakax wasitatw uka amtar katuntañ atipxatayna ukat mä ventaja material jikxatapxatayna.
  Janiw anatañ tukuyañatakix pachax utjkitänti, yaqha ch"axwäwiw utjäna, ukat junt"u ch"axwäwiw utjäna. Ukampisa, alaxpachat jallu purintañ qalltäna. Uñch"ukiñax jan walt"ayataw uñjasi. Nazinakajj jan walin uñjasipkäna ukajj qhanaw amuyasïna.
  Gerda kullakax jachaqt"asisaw pallapallanak apt"asitayna ukat q"ucht"atayna:
  - Jallu...
  Charlotte, nuwasir jaqir yanapt"asax, akham sasaw pallapallanak jaquntäna:
  - Q"ala kayuni...
  Christinax proyectil ukar ch"allt"asisaw saskakïna:
  - Ukata...
  Magda kullakajj akham sasaw cooed:
  - Uraqi...
  Gerda kullakajj nayranakapajj lliphipisïnwa, ukat akham sänwa:
  - Makiptiwa...
  Charlotte kullakajj concharuw chʼalljjtäna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - Ukhama q"uma...
  Christina kullakajj jiwañaruw antutäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - Imill wawanakaxa...
  Magda kullakajj wila chʼiyar jaqeruw jaqontäna ukat akham sänwa:
  - Nayra...
  Gerda, jan jark"ataw ch"axwañax sarantaskakiwa:
  - Jisa...
  Charlotte kullakax proyectil ukar jaquntäna ukat akham sasaw sist"äna:
  - Qhana...
  Christinax pallapallanak apt"asisaw saskakïna, kisunakap qhant"ayasa:
  - Uru...
  Magda kullakajj thuqtʼasisaw akham säna:
  - Aka...
  Gerda kullakajj mä proyectilamp jawqʼjasaw akham säna:
  - Waliki...
  Charlotte kullakajj jiwañan churäwip antutasajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - MÄ...
  Christinax proyectil ukar ch"allxtasaw akham säna:
  - Kunawsa...
  Magda kullakax mä patat uñtataw chhuxriñchjasïna, jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Vice versa ukaxa....
  Gerda kullakajj proyectilenak jaqontkäna ukhajja, akham sasaw istʼasïna:
  - Jan wali...
  Charlotte, t"unjañ regalonak antutasax akham q"ucht"awayi:
  - Jisa...
  Christina, jiwañar khitasa, sist"asïna:
  - Q"uchunaka...
  Magda kullakajj kisunakap wali qʼañu uñachtʼayasaw akham säna:
  - Jaylliña...
  Gerda kullakajj sistʼasisaw jaltawayjjäna, chʼiyar chʼiyar jaqënwa ukat thuqtʼarakïna:
  - Aka...
  Charlotte kullakajj conchanak thuqhusaw akham säna:
  - Waliki...
  Christina kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - MÄ...
  Magda kullakax proyectilenak khithasax chhuxriñchjasïna:
  - Kunawsa...
  Gerda kullakajj mä qʼala chʼaphimpiw akham säna:
  - Vice versa ukaxa...
  Charlotte kullakajj yaqha concha thuqhusaw akham säna:
  - Llakiskañawa...
  Gerda kullakajj wasitatwa pallapallanak jaqontäna ukat akham sänwa:
  - Jisa...
  Charlotte kullakajj uka jisktʼanwa akham säna:
  - Supaya...
  Christinax larusiñampiw ukat disparañamp säna:
  - Juma...
  Magda kullakajj mä sonrisampiw sifonat arsüna ukat akham sasaw akham säna:
  - Kuna...
  Gerda kullakajj jiwañat mä jukʼa thuqtʼasaw akham säna:
  - Ukhamapuni...
  Charlotte, mä jawir conchas uñstayasa, asfixia:
  - Jasaki...
  Christina kullakajj qʼochtʼasaw akham saskakïna:
  - MÄ...
  Magda kullakaxa, sist"asisawa, ch"axwañampiwa, akham säna:
  - Vice versa ukaxa...
  Gerda kullakajj pulmonanak patat akham sasaw arnaqasïna:
  - Ch'ama...
  Ukat wasitatwa uka kʼari corojj pasawayjjäna.
  Charlotte, ch"axwaña, chhuxriñchjasiña:
  - Jisa...
  Christina, fusilamiento, jupax akham sänwa:
  - Supaya...
  Magda kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham saskakïna:
  - Juma...
  Gerda kullakajj kunkapat akham sasaw sistʼasïna:
  - Kuna...
  Charlotte kullakajj wali coleratapuniw saskakïna:
  - Ukhamapuni...
  Christina, fusilamiento, jupax akham sänwa:
  - Jasaki...
  Magda kullakajj encantop chiqañchäna, akham sasaw jachʼat arsüna:
  - MÄ...
  Charlotte kullakajj jiwañaruw antutäna ukat akham sasaw akham säna:
  - Kunawsa...
  Gerda kullakajj wali qhurutwa akham säna:
  - Vice versa ukaxa...
  Christina, jiwañar antutasaxa, akham sasaw arnaqasïna:
  - Ch'ama...
  Magda kullakajj mä jukʼa tiempow qʼala kayup jachʼar aptäna ukat akham sasaw arsüna:
  - UKAT...
  Gerda kullakajj pulmonapan patat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Qharita!
  Uka qhipatxa imillanakax mä juk"a samart"apxäna... Wasitat municionanakap phuqhantapxäna. Ukat pistolapax jank"akiw jalxati, ukat nuwasiñax wali ch"amawa.
  Imill wawanakax kusist"apxirïna ukat k"ajkir kisunakap uñacht"ayapxäna. Aka oraqejj kunja sumasa, paraisor uñtasitarakiwa. Jumax ukampikiw sarasma. Jan ukax mä juk"a colonia uchasiñawa.
  Gerda ukat Charlotte jupanakax loqhenakjam anattʼañ qalltapxäna. Jupanakajj wali yatiñampiw qʼala amparanakapamp tarjetanak katjjarupjjäna ukat qʼala kayunakampiw chʼalljjtayasipjjäna. Ukajj mä jachʼa obra maestrar uñtasitänwa.
  Christinax wali k"ari chuymaniwa, janiw nayratpach chhaqhat anatäw tukuykänti, jan ukasti jank"akiw machaq anatäw uñacht"ayäna. Magda kullakajj janiw masipampejj chʼajjwkänti. Ukatxa, janiw qhipa nuwasirinakat maynïrïkiti... Ukampis janiw qala chuymanïkiti.
  Christinax repertorio de apertura ukax mä juk"a diversificar ukat D2-D4 ukampiw sarawayi. Magda kullakajj Reyin Indio Arjjatapampiw jaysäna. Ukat Christinax pusi peones ukan variantepawa. Wali chʼama chʼaxwäwiw utjäna. Ukat White chachajj mä jukʼa ventajanïpachänwa. Nayratpachaw Magdax amuyt"añ qalltäna ukat uka jan walt"äwit mistuñatakis mä thakhi thaqhañ qalltäna.
  Anatañax qhipharuw apayatäna, ukat wasitat ch"axwäwix... Aka chiqanx niyaw junt"üxäna. Mä pila qhipa 120 mm antitanques armas, ukax mä E-50 p"iqimp jak"at mantaspawa.
  Proyectiles ukanakan qalltawipax 1050 metros por segundo ukhawa. Ukatwa, mä jach"a qhipharux Yankees ukankirinakax juk"amp jan ukax juk"amp satisfactorio pistolanak katuqapxäna. Chiqansa, uka tank pachpax janiw jichhakamax producción ukar mantawaykiti, pistolanakakiw apnaqatäna.
  Jan jak"achasisax imill wawanakax jupanakarux ch"axwañ qalltapxäna...
  Gerda, jaya chiqat ch"axwaña, ukhamakipans akham amuyasïna:
  - América markankirinakax qhanaw nayrar sartasipki. Akax jupanakan markapawa: taqi kuns qhipt"at luraña. Ukampis ukham chʼamanïsajj nayratpachaw aradonak espadanakar tukuyapjjaspäna.
  Charlotte kullakax q"ucht"äna, torsop liwxatasa ukat wila rizonakap ch"allxtasa:
  - Supaya! Supaya! ¡Supayar qhispiyapxam! ¡Mayni, mayniw mutuyapxitu! !
  Magdaxa, americano pistola t"unjasaxa, mä princesa jachaqt"asisawa säna:
  - Walikiwa... Jiwasan clase superior ukax kuna ch"axwawinakans mä impacto ukaniwa... Nayratpachaw atipt"apxta, jichhax atipt"añäni!
  Christinax q"ala kayumpiw armadurarux ch"allt"äna ukat akham q"ucht"äna:
  - Akhtun, Akhtun... ¡Foeir, ¡Foeir, ¡Jan wali jaqinaka!
  Uka jach"a inglés pusi: Jane, Gringeta, Malanya, Matilda jupanakax Nueva York markaruw ch"axwapxäna. Ch"axwirinakax mä squat Goering-4 tank ukan ch"axwapxäna. Uka autojj Churchill sat chachan evolución satänwa. Mä juk"a jisk"a armadura ukat mä juk"a llamp"u E-50 ukat sipanxa, ukampis ukham armanakampi.
  Uka tanquex inglés fabricanakan luratawa, Gran Bretaña markanx ukax Tercer Reich ukan protectorado ukar tukuwayi.
  Jane kullakajj cañón americanoruw pallapallanak jaqontäna ukat akham sänwa:
  - Jiwasaxa jach"a chhijllawinakawa... ¡Protectorado uksa t"unjañäni!
  Gringeta kullakax masiparuw chiqañchäna:
  - Janiw p"akjañäniti, jan ukasti nayrar sartañani... ¡Juk"amp ch"amanïñäniwa!
  Gringetax ch"axwawayiwa, pistola americano ukx t"unjawayi ukatx filosofía tuqitx akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Taqi kunatix jan jiwaykistu ukax juk"amp ch"amaruw tukuyistu!
  Malanya kullakajj jachʼat arsüna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukax mä banal chiqawa, ukampis iyaw sañax ch"amawa!
  Matilda kullakajj mä qhawqha pallapallanakaruw laqʼonakapamp tʼunjäna, ukat akham sänwa:
  - Inas chiqapaxa banal ukhamäñapa. Sañäni, Intix q"illu, kunjamtï alaxpacha uñch"ukis uñjktan ukhama.
  Jane kullakajj lakap wali jachʼa chʼoqtʼasïna, ukat kisunakapwa uñachtʼayäna.
  Jupax Gringethe-rux ch"axwañapatak jaytawayi ukat chirp"i:
  - Ukat Intix juk"amp janq"ukiwa. Alaxpachax ch"uxña rayunak jark"aqañakiw ukat q"illu tinta uñstayi.
  Matilda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukat jumax wali yatiñaniwa... ¡Jupax wali yatiñampiw amuyasïna akax mä q"illu ilusión ukhamakïtapa!
  Gringetax wasitatw pallapallanak arsüna, bunker ukar t"unjäna ukat chirp"äna:
  - Jiwasana akapachanxa taqi kunasa ilusorio... ¡Jupanakakiwa chiqpacha jiwayapxi!
  Malanyaruw ametralladoranakamp jawq"japxäna, ukat sawkasisaw, jan ukax inas jan sawkasisa, chhuxriñchjapxäna:
  - Jan ukax inas jiwañax mä ilusión ukhamächi! Chiqansa, almax jan jiwiriwa, ukat inas personalidad formación tuqitxa, ukax nayrankchi!
  Gringetax wasitatw phichhantawayi ukat q"ucht"awayi:
  - Jan almani janchix janis janchikïkchixa, ¡kunja janchini almax jan ch"amanïpacha!
  Jane kullakax mä lírico jilxatäwiw jupa pachpan jikxatasïna ukat q"uchuruw phallawayi. Ukat amigonakapax jupamp chikaw qʼuchuñ qalltapxäna.
  Ch"axwiri-aristócrata ukax akham sasaw qalltawayi:
  - Ch"amani...
  Gringetax sarantaskakiwa, mä proyectil ukar ch"allt"asa:
  -Tank ukax...
  Malanya, ch"axwañanx akham sänwa:
  - P"iqinchirinaka...
  Matildax jiwayir regalo uñt"ayi ukatx tuiteó:
  - Nina!
  Jane kullakajj jachʼa perlanakar uñtataw kisunakap chʼajjwayasisa ukat qhantʼayasajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  -UKAT...
  Gringeta kullakajj amparanakap luqxatasaw sist"asïna:
  - Ukax ch"allt"atawa...
  Malanyax pallapallaruw jaquntäna ukat akham sänwa:
  - Taqini...
  Matildaxa, ch"axwirinakaru ch"akhanakapampi ch"allt"asa, sist"asïna:
  - ¡Mä filaruwa!
  Jane kullakajj chillqtʼasisaw akham saskakïna:
  - Uka tuqitxa...
  Gringetax cobra ukham chhuxriñchjasïna:
  - Nayra...
  Malanya, fusilamiento, ukax sarantaskakiwa:
  - Ch"axwiri...
  Matildax q"ala kayunakap kayunakapamp ch"allt"asisaw akham säna:
  - Wastanti...
  Jane kullakajj jachtʼasisaw cigarro naktayäna:
  - Warankha...
  Gringetax wasitatw pallapallanak arsüna ukat sist"asïna:
  - Jiwasaxa...
  Malanyax uka proyectil ukx yapuchawayi, akham sasa:
  - Will...
  Matildax proyectil metal ukar ch"allt"asaw akham säna:
  - Utjiri!
  Jane kullakajj nina nakhantaskakïnwa, jupajj akham sänwa:
  - MÄ...
  Gringet jupax irnaqawipat jaqunukuwayi ukat yanapt"awayi:
  - Jisa...
  Malanyax proyectil ukar jaquntäna ukat aka aru apsuwayxäna:
  - "Titi"...
  Matildaxa wali ch"amampiwa säna:
  - UKANA...
  Jane kullakajj akham sasaw agresivan tukuyäna:
  - Ukax sarañapawa...
  Gringetax jaquqaniwayi, saskakiwa:
  - UKAT...
  Malanyax agresivan akham sasaw arsuwayi:
  - Will...
  Matilda kullakajj chʼamampiw akham säna:
  - UKANA...
  Jane kullakajj kisunakap qhantʼayasaw lartʼasïna.
  - Jiwasaru...
  Gringetax nayranakapat llijullijunak ch"iyar jaquntawayi ukat akham sänwa:
  - Nina...
  Malanya kullakajj akham saskakiwa:
  - Jupana...
  Matilda kullakajj akham sänwa:
  - Jiwasanki...
  Jane kullakajj aka arunakampiw aynachtʼäna:
  - Churchill kullakax...
  Gringetax akham sasaw llakt"asïna:
  - ¡Ukaxa p"akjasiniwa!
  Manyax wali ch"amampiw sist"asïna:
  -Yant'a...
  Matildaxa, ch"uqi ch"uqi ch"uñuyasa, akham säna:
  - Ukax alquiler...
  Jane kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Uka....
  Gringetax pulmones patat arnaqasïna, mä proyectil apayanisa:
  - Phisqha!
  Ukat imillanakax mäkiw larusipxäna... Ch"axwäwix wali junt"ünawa. Antiavión armas estadounidenses ukanakax irnaqasipkänwa. Armadura frontal 230 milímetros ukax wali ch"axwawinakaruw saykatawayi.
  Ukampis mä jukʼa jan waliw utjäna. Ukhamaraki, ch"axwäw tukuyatatx Estados Unidos markax proyectiles subcalibre wali armaduranak ch"uqt"ir lurañ qalltäna, ukax mä núcleo de tungsteno ukanïnwa. Ukat ukax jan walipuniwa.
  Jane kullakajj qʼala kayumpiw Gringeta kullakarojj amparap chʼoqtʼäna ukat akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jan jaytjasimti!
  Jupajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  -Khitin blaster ukax chhuxriñchjaspa, ukampis jumanakan blaster ukax amukïspawa!
  Ukat jupax pallapallampiw jiwayatayna, ukat pilax t"unjataynawa...
  Matilda sat kullakajj akham sänwa:
  - Maniobra lurasaxa mä ch"axwawi utjañapatakixa jisk"achasispawa.
  Imill wawax kimsa policía estadounidense ukanakaruw lakiratayna, wila jawiranakaw taqi tuqir ch"allt"ata, ch"akhanakax jaquqaniwayi. Ukatxa akham saskakiwa:
  - ¡Akanx mä jiwañ atracción ukankasksna ukhamawa!
  Gringetax yaqha antiaéreo arma p"akjasaw q"ucht"awayi:
  - Wehrmacht hordas ukanakax wali coleratapxiwa, ukat jiwasax acero phaxsin wawanakapätanwa!
  Jane kullakajj qʼala kayup jiltayasajj radio jistʼantasaw imill wawanakarojj akham amuytʼayäna:
  - Mä k"uchirt"awi q"ucht"añäni...
  Gringetax venenoso jachaqt"asisaw akham amuyt"ayäna:
  - ¿Fuhrer tuqitxa?
  Jane kullakajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Jïsa!
  Matildax uka amuyuruw yanapt"äna:
  - Waliki! ¡Janiw khitis istʼapkistaspati!
  Jane kullakajj wali kusisitaw qʼochüna, jupajj pallapallanak jaqontkäna ukhajja:
  - Ah...
  Gringeta ukax apthapiwayi, wali kusisitaw ch"iyar jaquntawayi:
  - Fuhrer ukax mä...
  Malanyax qhuru chuymampiw jaysäna, qhuruchasisa:
  - Juma...
  Matilda, pallapallanakaru ch"allt"asa, sarantaskakiwa:
  - Fuhrer ukax mä...
  Jane kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Kawra!
  Gringeta, fusilamiento, ukax sarantaskakiwa:
  - Kunatsa....
  Malanya, ch"axwañanx akham sänwa:
  -Kuntra...
  Matilda kullakajj chhullunkhanakap tʼunjäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Anglov...
  Jane kullakajj wali kusisitaw akham saskakïna:
  - Nayaxa makhatawaytwa...
  Gringetax sist"asisaw arnaqasïna:
  - Juma....
  Malanyax ñik"utap uñacht"ayasax akham sasaw larusitayna:
  - Qala kayu...
  Ukatxa Matildax akham sasaw arnaqañ qalltäna:
  - Jumax katuqañamawa...
  Jane kullakajj larusisaw saskakïna, niyaw chʼamaktʼäna:
  - Ukhata...
  Gringetax pallapallaruw jaquntäna ukat akham sänwa:
  - Juma...
  Malanyax uka kusisiñampiw arsu:
  - Ukhamarusa...
  Matilda kullakaxa akhama arunakxa jiskht"äna:
  - UKANA...
  Jane kullakajj wali coleratapuniw mä phallañ jaqontäna, jupajj akham sänwa:
  - ¡Pyatak!
  Gringeta, fusilamiento, ukax sarantaskakiwa:
  - Jumax t"ijt"asmawa...
  Malanyax agresivan akham sasaw akham säna:
  - Uka tuqitxa...
  Matilda kullakaxa wali jach"atwa jaysañatakixa säna:
  - Ch'ullqhi...
  Jane kullakajj wali kusisitaw yanaptʼäna:
  - Inklisa...
  Gringetax mä jiwayir regalo apayanitayna ukat akham sänwa:
  - ¡Phuñu!
  Malanya kullakax akham sasaw q"ucht"askakïna:
  - U...
  Matildax antiaéreo arma ukarux pistas ukanakamp ch"allt"asisaw akham säna:
  - Jiwasaru...
  Jane kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Ametralladoras ukanakax...
  Gringetax sist"asïna, clavompiw akham säna:
  - UKAT...
  Malanyax mä chirridompiw sarantaskakïna:
  - Tankanakaxa...
  Matilda kullakajj akham sasaw jachäna:
  - U...
  Jane kullakajj akham sänwa:
  -Jiwasaru...
  Gringetax pulmones patat sist"asïna:
  -MÄ...
  Malanya kullakajj wali kusisitaw akham saskakïna:
  - Juma...
  Matildax mä búfalo ukham arnaqasïna:
  - UKAMPI...
  Jane kullakajj akham sänwa:
  - Automático ukaxa...
  Gringeta kullakajj kisunakap qhantʼayasaw chhuxriñchjasïna:
  - Jumax ch"axwañamawa...
  Malanyax coleratapuniw akham säna:
  - ¡Bugger!
  Matilda kullakax akham sasaw q"ucht"askakïna:
  - Jiwasaxa jiwayañani...
  Jane kullakajj qʼala kayunakap chʼalljjtayasajj chillqtʼasïnwa:
  - Juma...
  Gringetax chillqt"asïna, wali kusisitaw ch"axwäna:
  - Justaña...
  Malanyax shushed ukat kisunakapat chispanak uñacht"ayäna:
  - Kawra...
  Matildax mayninakar ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - UKAT...
  Jane kullakajj uka kusisiñampiw akham säna:
  - Jupanakax phichhantapxani...
  Gringet kullakajj colerat akham sänwa:
  - Larama...
  Manyax mä jan wali cobra ukham sist"asïna:
  - Nayrja...
  Matilda kullakajj wali colerat akham sasaw säna:
  - Tla...
  Ukat imill wawanakax mäkiw q"uchupxäna:
  - Nina, nina, nina... ¡Agonía!
  Municionanakax tukusxänwa, ukampis gasolina uchañax janiw kuna jan walt"äwis utjkänti. Nayajj tank mä jukʼa qheparuw jaqontañajäna. Ukat radio tuqiw equipo de suministro ukar jawstʼañama. Imill wawanakax mä juk"a samart"apxäna.
  Jane kullakajj qʼala kayupwa tanquen armadurapar chʼalljjtayasïna. Mä suma tawaqu, q"illu, mä juk"a quri ñik"uta. Ukhama seductora ukhamaraki aristocrática uka pachpa pachana.
  Suma uñnaqtʼanïtapajja, jañchipan chʼamañchtʼat princesan suma uñnaqtʼapawa. Jane kullakajj chʼiyar jaqeruw uñtʼayäna. Ukham esculpido, suma uñnaqt"ani, musculoso, natural rubio ukat bronceado ñik"uta. Ukhamat jupar amparamp luqxatañapataki... lakapampiw!Janex jachaqt"asïna, ay, kunapachatix chacha warmi ikthapiñ munaskta ukhax wali askiwa. Ukat jan gustki uka warminakas utjarakiwa. Inas matrimoniopan jan kusisitäpkchiti. Mä chachampi munasiñajj aburritäkchisa. Nayax kunaymaninak munta. Nayax machaq impresionanaka ukat aventuranaka munta. ¡Ukat machaq chachanak thaqhapxam, ukhamat maynix maynit sipan jukʼamp suma uñnaqtʼanïñapataki! Ukatjja, Jane kullakajj chʼiyar jañchin munasirinakaruw wal gustäna. Mä color jaqimp munasiñax romanticowa. Ukatxa wali sumawa kunapachatix ñik"utax ch"iyara, ukat jumax escarlata chuchunakam ch"allt"asktaxa.Ukat chuchunakax punki ukat juk"amp ch"amaruw tuku. Ukat niyaw mä voluptuoso olajj chʼalljjtayañ qallti Janejj niyaw amparap kayunakap taypin uchasïna, kunjamtï chachajj munkäna ukhama. Ukampis amigonakajan nayraqatapan phenqʼasirïtwa.
  Ukat kunjams pulsante jade varilla Venus ukan humedecido gruta ukar mantañ munta.
  Ukampis p"iqipax ikiñ qalltäna, ukat imill wawax ikiñar sarxäna ukat uka tuqit samkasïna;
  ¡Akanktanwa!
  Jover Hermes jupax wasitat idiota ukham jachaqt"asïna ukat mä luxus traje espacial ukan jikxatasïna. Uka uta manqhanjja, kimsa dimensional hologramanakaw chʼiyar chʼiyar uñachtʼayasïna, ukanjja kunayman jaqenakaw stelzan sat animalanakat qalltasa, amuytʼasir kunayman animalanakatsa, kunayman toqetwa chacha warmi ikthapiñ ritual lurapjjäna, awisajj jaqen nayranakapansa jukʼamp sallqa ukat mayjtʼayatänwa. Proyecciones 3D ukax sarnaqäna ukatx jakkir ukhamarak ch"amanchataw uñjasi. Ukanjja, mä warmi centauro ukat medusas radioactivas ukanakar uñtasitaw utjäna. Cuerponakapan manqhäjjapajj casarasiñ horasanwa jiskʼa explosiones nucleares ukar tukuwayjjäna. Yaqhip jaqinakax, mä artista de vanguardia ukan alucinaciones narcóticas ukar uñtasita, jach"a hologramas ukham uñacht"ayata, cascadas de llijuo ukan uñstatapampi jan ukax salpicaduras de lava hiperplasmática ukan ch"uspa ukan uñnaqap mayjt"ayatapampi ukhamarak radiación de un espectro sin límites de diversidad ukamp chikt"ata. Jan ukax hiperplasma ukan salpicaduras ukanakax kimsa p"iqin águilas ukham uñt"atawa, ukatx mä ratukiw, plasticina ukan chimpunakapar uñtasita, walja ch"iwinakan mariposas ukar tuku, ukatx akax challwa ukat panqaranakan ch"uqi ch"uqimp mistutapawa, pétalos ukanakap ch"allxtayi... Ukat akax taqpach jan iyawsañjamawa, uñstawinaka jan qhanañchañjam uñnaqani, mä acto de reproducción lurasa, medio ambiente ukan ch"amapat manq"antasa, atmósfera ukarux condensañatakiw wayt"i ukatx jallu uma jalsunakaruw sarawayxi, ukax uraqir jaquqanisinx jank"akiw sist"añ qalltäna ukat chhullunkhayañ qalltäna.
  Lev jupax amukiw uñnaqäna ukat jan amuyt"asisaw nayranakap ch"irmthapïna... Akax janiw amuyt"añjamäkänti, kunatix principio tuqitx mä amuyt"ir jaqix janiw amuyt"añjamäkänti. Uka aruxa waynan lakapat jutäna:
  - Jaqix amuyunakapanx taqi kuns amuyt"aspawa - jan ukax línea ukat juk"ampirus jaqin jan tukuskir loqhe sarnaqawipax tukuyi!
  Hermes jupax janiw uka tuqitx kuns lurkänti, jupax wali munasiñampiw proyecciones ukar uñch"ukiskäna, stelzan ukan samañapax jank"akiw jilxattawayi ukat juk"amp llakt"ataw uñjasiwayi.
  Mä q"ala jan isin jach"a diva paqallq color peinado ukat tunka payan chuymani neutrones chivo ukampiw holograma qhipäxat jalnaqäna. Qalltanjja, stelzankajj wali jachʼäkaspas ukhamänwa, ukampis sapa mayniw jukʼat jukʼat jiljjattäna, niyas estándar ukar tukuñkama, pä metrot jilaw jachʼäna. Jupax sarnaqäna, wali ch"amampiw suma caderas ukanakap muytayäna, mä jisk"a hilompiw radio qalanakampi warkt"atax wali muspharkañ qhant"äna. Jach"a talonanakani zapatos, qurimpi ch"ukut qalanakampi, wali jach"a ch"axwaña semiprecio capa ukanxa.
  Qhepäjjat sarnaqer mä animalaw utjäna, uka animalajj paqallq facetani bolanakanïnwa, kayunakapajj chʼiyar chʼiyar uñtatänwa, ukampis llampʼu almohadillanakanïnwa. Bolanakax walja luminarionakan jawiranakap manqhanx wali aski qalanakjamaw lliphipipxäna, ukat ajanupax... Walikiwa, nayra pachanx Mickey Mouse ukhamakiw, mä caricatura icónica wawanakan uñacht"ayata. Stelzankax sayt"asisaw jach"a kimsa color kisunakap mä pantera predadora ukham uñacht"ayäna. Suma uñnaqt"an nayranakapaxa, iris ukan paqallq puntani warawaran uñnaqapampi, suma uñnaqt"an Leo Eraskander ukarux congelatäxänwa.
  - ¡Kuna quasar juling! ¿Kuna quark ukata apsuwayta?
  Hermes jupax k"ari chuymampiw ch"allxtayäna, ch"iqa, venenoso morado nayrapampiw ch"ipxtayäna (ukax mä huckster ukan jan wali costumbrepawa!):
  - ¡Aljañ tuqit secreto! ¡Nayaw mä qullqit yatiyapxäma!
  Mä jach"a warmix musculoso amparapampiw jach"a jaqirux, fundido musculonakat tejidos, jupar jak"achasïna. Jaya clavonakapax zafiros, esmeraldas ukat ultra-plutonio ukanakamp ch"allt"at misturampiw qhant"äna.
  - Nayaxa sapa patakata payllapxäma, kunjamatixa amtatäki ukhama. Nayax amuyta, uka waynan qullqip jiltayañax wali askiwa. Waranqa kimsa patak jila warminakaw uka león yuqall wawapan uñnaqap uñakipapxatayna. ¡Jan walinak chʼiyjapjjani!
  Hermes chachaxa aycha manq"iri lakapampiwa phuqt"ata lakap ch"allxtayäna:
  - ¡Jupax jumat sipan juk"amp ch"amaniwa! ¡Ukajj wali chʼamampiw saytʼani! ¿Akan jan aburriñatakix kunas nayatakix utji?
  Prostíbulo ukan anfitrionapajj amparanakapat mä gavilla naranja qhana apsusaw jisktʼäna, ukat wali suma jiskʼa nayrapampiw drogan nina nakhantayäna:
  - ¿Warmi privado, oficiales jan ukax extraterrestres ukanakat munasmati? Ukampis yaqha pachan jan proteína ukan representantes ukanakamp sexo ukax janiw kamachirjam uñjatäkiti (ukatx jan walt"ayatarakispawa!), mä qullqi yapxatañampikiw lurasispa. Hermafroditas ukanakat magpies ukanakar ajlliñax utjiwa...
  Hermes chachajj jan amuytʼasisaw amparapamp luqtäna:
  - Yaqha galaxias ukat cuerpo estructuras ukanakat warminakamp juk"amp askiwa;jupanakax wiñay sparring masinakapat qarjataw jikxatasipxi.
  Mä uywan caricatura ukham ajanupax reinan isipat mä perlas ukar uñtasitaw waynan ch"akhaparux imt"asïna. Nasax mä espátulampiw jilxattäna ukat wali suma mistur venanakaruw waynan ch"iyar chocolate ñik"utap manqhan ch"allt"äna. Eraskander ukax suma cosquillas ukat purt"asïna, ukat qhuru espátula ukax rosa talonanakaruw sarxäna, ukax mä suma q"apkir qullampiw ch"allt"ata, ukax laq"ampi laq"ampiruw jaqunuku. Chispi bolas ukanakan colorapax, mä muspharkañ uñstawi, espectro ukan esmeralda azul chiqaparuw mayjt"añ qalltawayi.
  - Clientex munañapaxa kamachiwa. - Pasión uta p"iqinchirixa k"uchi uywaparuxa arnaqasïna. - Kusisiña Alavaleta, aka waynaxa suma chuymani almawa sasina amuyasaxa pantjatawa. Chiqansa, nayraqatamanx mä jach"a jisk"a uywaw utji, jutïrinx Imperio Sin Límite ukan wali suma nuwasirinakat maynïriruw tukuspa. - Ukatxa diva ukan tonopax patético ukat sublime ukanakat juk"amp ordinario ukat juk"amp aburrido ukar mayjt"awayi. - Ukat jumax, León Cub, nayar arkta!
  "Taqi kunas walikïskchi ukhaxa, Greyzinar capital galáctica ukankir palacio imperial uñacht"ayapxäma" sasaw Hermes jupax juk"amp ist"asis jiskht"äna.
  Eraskander ukat prostitución ukan dueñopax amparat amparat mosaico pirqa qhipäxan sarnaqapxäna. Uka chiqatsti mä warmin larusiñapaw ist"asïna, ukat isinak apsusipkäna ukanakan thuqt"asitapaw ist"asïna. Uka waynan uñnaqapax mä jach"a thuqt"äwiw utjayäna. Walja q"ala jan isin tawaqunakaw juparux t"ijtapxäna, manq"at awtjata sanguijuelas ukanakan munañapampix umapxäna. Janchinaka; Uka jaqin bronce-marrón ñik"utapa ukat juk"amp k"acha stelzanok ukax mä bola ukar uñtat ch"allt"ata, jupax kunjams, mä ataque de pasión ukanx, jupax wali ch"amampiw amparapar ch"akhutäna, ukat mäkiw kimsa piquantly fragrante imill lakapax esclavo lakap katjañ yant"äna. Amparanakax waynan q"illu ñik"utap katjapxäna, ch"allt"asipxäna, usuchjasipxäna, jach"a clavonakax amparanakaparuw allsutäna. Leonax wali colerat irnaqäna, mä jakañ maquinar uñtata, ukampis amuyunakapax wali jayankxänwa...
  Jane kullakajj qʼala kayupar amparapamp jawqʼjatapat sartasïna.
  Gringetax masiparuw sist"äna, jan ukax juk"ampirus comandanteruw sist"äna:
  - Walikiwa, jichhaxa nuwasiñaru kutt"añani!
  Jane kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Nayax jumarux mä ch"axwäwinjamaw jikxatastxa, ukat mä ch"axwäwinx jumar uñtasitaw...
  Aka ametralladorax Malanya ukarux yanapt"iwa:
  - ¡Ch"axwäwix tukusxiwa, ¡wali kusisitaw utar kutt"awaytxa!
  Matildax samkañjamaw akham säna:
  - ¡Nayatakix mä estancia utjañap munta! ¡Ukat uka patjjanjja esclavonakajj utjarakiwa!
  Gringeta kullakajj jachʼat arsüna ukat kʼari chuymampiw akham säna:
  - ¿Kunatsa mä estanciaki? Inas mä taqpach universo esclavonakampi utjañajj jukʼamp askïchispa?
  Jane kullakajj wali jachʼat arsüna. Jupax ch"iyar jañchinïñ munäna. Ch"uqt"ata ukat amparamp luqxatañataki. Eh, janiw taqinix warminakarux amuyapkiti. ¿Kunatsa africano jaqinakarux wal munapxi?
  Malanyax ametralladoranak jaquntañ qalltäna - wali askiwa municionanakax wasitat phuqhantatänwa, ukat chirpachasïna:
  - K"acha "Bummer", thaya "Bummer" - esmeralda qhananaka... Aka "Bummer", Fortuna yuqa, ¡jumax katjañamawa!
  Matildaxa juk"ampi ch"amanchawayi... Imill wawanakaxa yaqha bunker t"unjañ qalltapxäna.
  Jane kullakajj akham sänwa:
  - Juma...
  Gringetax wali kusisitaw akham säna:
  - Waliki...
  Malanyax kisunakap uñacht"ayasaw qhuru arsüna:
  - Yattati...
  Matilda kullakajj wali colerat saskakïnwa:
  - Jiwasanki...
  Jane kullakajj sillpʼisaw mä proyectil qʼala amparapamp joystick ukar apayäna:
  - Jaqi!
  Gringuetax wali jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  - Munasiña...
  Malanyax akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Hidrógeno ukaxa!
  Matilda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Mä hidrógeno bomba churapxita!
  Jane kullakajj qorit lurat pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham qʼochüna:
  - Ay, janiw naya pachpax iyawskti... ¡Aka k"ari iyawsäwinakanxa!
  Gringetax metódicamente pila ukar obus ukamp ch"axwañ qalltäna. Jupax samarañampiw uk luräna, ukampis qʼuchtʼasa:
  - Nayax mä ch"uqi ch"uqir uñtataw martillomp jawq"jta... Ukat mä juk"a loco ukhamaraki!
  Malanyax mä pä tunka infantería ukarux ametralladoranakampiw khuchhuqatayna ukat arnaqasïna:
  - ¡Esqueleto Magia ukaxa!
  Matilda, tanka ch"allt"asisa, aptasa, q"ucht"asa:
  - ¡Jan jach"a jach"a tukuñani, mä qhana marka! ¡Janiw kuna uñstawis Koshchei ukar juk"amp katuyas utjkiti!
  Ch"axwirinakax lart"asipxäna, ukat Janex wasitat q"ucht"añ qalltäna:
  = Alemania markan...
  Gringetax wali kusisitaw akham säna:
  - Aka...
  Malanya jupax agresivan akham sasaw yapxati:
  - Taqpacha...
  Matildax uka aru chiqañchawayi:
  - Sapa...
  Jane kullakajj qhuru arunakampiw tukuyäna:
  - Ukaxa...
  Gringeta, fusilamiento, chirp"ata:
  - Tukuya...
  Manya kullakajj colerat sistʼasïna:
  - Jupax jutaniwa...
  Matilda kullakajj akham sänwa:
  - Sveta kullakaxa...
  Jane kullakajj wali jachʼa chuymampiw cheqañchäna:
  - Jumanakatakixa...
  Gringetax wali ch"amampiw akham säna:
  -Bala ukaxa...
  Malanyax mä llanta desinflado ukham sist"asïna:
  - UKANA...
  Taqiniruw t"unjasa, Matildax akham sasaw arsüna:
  - Yupaychañ uta!
  Ukat imillanakax q"ala kayunakap ch"uqt"asipxäna. Jupanakajj wali muspharkaña ukat sallqjañjam uñnaqtʼanïpjjänwa.
  Jane kullakajj akham sänwa:
  - Will...
  Gringeta kullakajj munañapampiw clavompi jawqʼjaskakïna:
  - Fuhrer ukarux...
  Manyax mä pantera ukan coleratapampiw sist"asïna:
  - Mä laphi...
  Matildax larusisaw sarantaskakïna:
  - Stalin jupax...
  Jane kullakajj mä oriole sat chachan arupampiw akham säna:
  - Jan askinaka...
  Gringetax wali amuyt"asisaw sist"asïna, ukat mä jach"a bus ukarux t"unjarakïnwa:
  - Uka tuqitxa...
  Manyax wali munasiñampiw uka jan walt"äw katuqäna:
  - Paya...
  Matildax mä pantera ukham sist"asïna:
  - ¡Rublo!
  Uka qhipatxa qhipa pistolax amukt"awayxänwa. Nueva York markanx sapa patakat llätunk tunkaniw nazis ukanakan katuntatäxi. Ukat ¿khitis alemananakax jukʼanikïpxiwa, janiw akapachar apnaqapkiti sasin säna? Kunjamäskpasa, akapach manqʼantapxaspawa. Waranqa waranqa Yankees ukanakax wasitatw katuyasipxi. Ukat judionakat uttʼayat cheqanakakiw capitulasiñat sipansa jiwañar jukʼamp munapjje.
  Nueva York ukat Washington markanakajj tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, octubre phajjsit 25 urunak saraqataruw Estados Unidos markajj katuyasjjäna. Ukhamatwa, Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin yaqha janapax turkatäna.
  Estados Unidos markankir ejercitojj armanak apsusipkäna, ukat millón millón soldadonaka ukat milicianakaw campamentonakar sarapjjäna.
  Hitler jupax kusisitaw jikxatasïna... 30 urunak saraqkipan octubre phaxsit 1945 maranx Fuhrer jupax Washington markaruw saratayna, ukat Casa Blanca ukan t"unjatanakapanw arst"äna.
  Dictador número uno ukan arst"awipax, kunjamatix nayrax ukhama, qhana ukat amtañjamarakïnwa. Alemananakax ch"allxtapxäna ukat estadounidenses ukanakax qunqurt"asipxäna. Akapachan jukʼamp qamir chʼamapajj tʼunjatäjjewa. Jach"a Triunfo.
  Hitler chachajja, Chipre markan mä fiesta wakichtʼapjjañapatakiw mayïna, ukat gladiatorionakan nuwasïwinakap wakichtʼapjjañapatakiw mayïna.
  Uka pachparakiw alemanonakajj judionakar ghettonakar awatiñ qalltapjjäna ukat machaq orden uttʼayapjjarakïna. Kimsïr Reich ukax América uksan digerir qalltawayi.
  Uka pachparakiw khitinakatix wali uñt"atäpki ukanakarux premios ukanakax churasiwayi. Ukat waljanipuniw utjäna.
  Super as, ukat chiqpach warawara, Friedrich jupax mä orden especialmente lurat jupatakix katuqawayi: Jach"a Warawara, Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat Diamantes ukanakampi. Mä premio ukakiw patat utt"ayatäna: Jach"a Warawara, Caballero Cruz, Hierro Cruz, roble platino laphinakampi, espadanakampi ukat Diamantenakampi.
  Yaqhepasti premio churapjjarakïna. Jane kullakax encina laphinakampiw Caballero Cruz katuqatayna, ukat amigonakapax Caballero Cruz ukak katuqapxäna. Uka jach"a pusinix mä premio ukham katuqapxäna: Cruzes de Caballero, encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi, ukat jupanakax nayratpach ukham premios ukanipxataynawa. Ukhamarus quri ukat diamante cruzas de tanques destructores.
  Hans Feuer, jupax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukan Roble Laphinakampi Espadanakampi katuqawayi.
  Mä chachatakix janiw jan walïkiti, taykapax judío ukhamarak awkipax noruego ukhamawa. Ukat tunka marani alemán jaqit uñt"ayasïna. Hans jilatajj Gerd jilatampi ukat walja imill wawanakan munasiripawa. Wali suma uñnaqt"ani, ch"iyar ñik"utan wayna. Jupax janiw mä judío ukar uñtasitäkiti, jan ukasti mä cartel ariano ukham uñt"atawa.
  Gertrude ukat Stella, uka nuwasirinakax mä disco ukan nuwasipxäna, jupanakax quri cruza pallapallanakan askinjam uñt"atäpxarakïna. Ukat caballero cruzanxa hierro cruzan encina laphinakampi. Ukampis tʼunjatäki uka avionanakan listanakapat jukʼamp premio katoqapjjäna. Disco avionanakax jan ch"amanïpxänwa, ukampis janiw jupanakpachax nina naktayañ puedipkänti. Avionanakarukiw chʼalltʼapjjäna, kunattejj uka avionanakajj istʼasitapat sipansa phesqa sojjta kuti jukʼamp jachʼänwa. Ukhamajj radion controlat mä misil oraqenkir cheqanakar jaqontapjjarakispänwa.
  Discus ukax mä axsarkañ armaruw tukuñapkamaxa, jan ch"amanïtapax uñisirinakaparux wali ch"amampiw sarnaqañapatak yanapt"äna. Ukampis ukax wali jila qullqiwa.
  Piloto Margaret ukat Helga jupanakax Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukaruw katuqapxäna, ukax encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Ukax avionanaka jaquqanipxatapat wali suma yatiyawinakatakiwa, ukat suma uñnaqt"an rubios ukanakan suma uñnaqt"anitapata.
  Mä premio katuqawayi: Cruz de Caballero, ukat Dan, ukat ukhamarak Lobo roble laphinakapa.
  Carpa cruciana ukax japoneses ukat alemanes ukanakan premio ukanïnwa. Juparux Cruz de Hierro, Primera Clase ukat Mainstein ukan mä reloj personalizado ukamp uñt"ayatänwa. Ninja waynax jach"a premios ukanakap Hirohito emperadorat katuqatayna. Chiqansa, yaqha ninja nuwasirinakax wali yatiñanirakïnwa. Japón markax América markar katuntañatakix yanapt"awayi.
  Waljaniw premios ukat qollqe katoqapjjäna. Kusisiñasa ukat kusisiñas taqpach Tercer Reich markaruw purtʼäna.
  E-50 tanque ukax wali suma nuwasiñ uñacht"ayi ukatx uraqpachanx wali sumaw uñt"ata. Alemanonakajj wasitatwa amuyunakapar aljantapjjäna.
  Ukat 1945 maran noviembre phajjsit 8 urunak saraqatarojja, videocámara sat nayrïr satélite artificial ukaw Oraqen jiskʼa órbitapar jaqontäna.
  Fuhrer jupa pachpaw Chipre markan Munich Putsch ukan aniversario ukan Coliseo ukan amtaskäna.
  Gladiadoranakan nuwasiñanakapanjja, wilajj jawir uñtataw jallurïna. Kunjamatix nayrax walja orgías ukat glutonía ukanakaw utjäna. Alemanonakajj cheqapuniw loco tukusipkäna.
  Ukañkamax Stalin jupax 7 uru noviembre phaxsit revolución ukan fiestap amtasax Comité Estatal de Defensa ukar apthapiwayi.
  Jichha pachan jan walt"awinakapat aruskipt"añax wakisïnwa. Jichhax Hitleran amparanakapax librëxiwa. Ukat ¿janit Rusia markar juk"amp sarañax wakiskaspa? Imperio bolchevique uka tukuyañataki.
  Molotov, arst"asax akham sasaw arsuwayi:
  - Jichhax Kimsïr Reich ukax nayrat sipans juk"amp ch"amanchatawa! ¡Uka luratanakapajj wali muspharkañawa! Chiqans alemán E-50 tanquex estadounidenses ukanakatakix jan jak"achasiñapatakiw uñacht"ayasïna. Ukat ¡Tercer Reich ukan jet aviación ukax janiw mä kipkakïkiti!
  Stalin jupax Molotov juparux akham sasaw arsu:
  - Mä juk"a arumpixa, ¿jiwasax t"unjatätanti?
  Comisario Popular de Asuntos Exteriores ukax janiw sasaw arsuwayi:
  - Nayaxa janiwa amuyta, compañero Stalin. !
  Stalin jupax walja kutiw amparanakap t"axllirt"äna. Ukat jupax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¿Jumax amuyta nayan geniojax jumanakan q"añu lurañamarux compensatati?
  Voznesensky, arupanx phiñasitaw akham säna:
  - Taqi ch"amampi yant"asipxta, Stalin masi. Ukampis ¡jaqenakan kuntï lurañ yatipki ukanakajj mä jukʼakiwa! ¡Ukham walja T-34-85 tankinakaw nayratpach lurasiwayi, ukat janiw jupanakatakix tripulacionanakax utjkiti!
  Zhukov chachajj colerat akham sänwa:
  - ¡Jichhax janiw jakhüwikiti, jan ukasti calidad ukawa! T-34-85 ukax k"achachata E-5 ukanakatakis jan walt"ayataw uñjasi, ukat pistolapax janiw E-50 ukarux puntu-blank alcance ukanx mantañapakiti! Chiqansa, kimsa tunk pusinix moralmente ukat chiqpachanx nayra pachankiwa. Ukampis machaq turno T-54 ukax janiw wakicht"atäkiti... Ukat chiqpachanx janiw uñisirir mantañax wakiskiti!
  Voznesensky chachajj jan ajjsarasaw akham säna:
  - Taqi kuna lurasktanwa, ukhamata T-54 ukaxa jank"aki lurawiru mantañapataki. Ukampis tanquex mä juk"a k"achachata, suma jark"aqata ukat suma armat luratäñapawa. Taqi kun mä kutiki phuqañax ch"amawa. ¡Yant"asipxta ukat diseñadores ukanakax kimsa turno ukan irnaqapxi!
  Stalin chachajj wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - ¡Qhawqha ukham mineronakax campamentonakanx laq"unakar manq"ayapxi! Ukat en general nayax jumamp desilusionatatwa. Mä satisfactorio jet de combate ukax janiw jichhakamax luratäkiti, ukat Yak-9 ukax wali jach"a lurawiwa!
  Diseñador Yakovlev jupax phinq"asitaw akham säna:
  - Aka autox janiw kuna jan walïkisa, compañero Stalin...
  Jach"a Comandantex akham sasaw arsu:
  - Jumax janiw jan walïkiti sasmati? Jïsa, ¡Alemania markankir nuwasirinakajj pä kutiw jukʼamp jankʼak sarnaqapjje! Ukat armamentox mä cañón aéreo ukhamawa... Ukham ch"axwirix mä larusiñakiw. ¡Ukajj pʼakjata kayunakani mä caballokiwa!
  Yakovlev chachajj jan ajjsarirïñwa jikjjatäna:
  - Jumax pantjasitawa, compañero Stalin. Yak-9 ukax mä jach"a maniobrable autowa ukat practicanx wali askiwa. Ukat lurañax jasakiwa ukat jan qullqinirakiw. Ukat jukʼamp suma jikjjatasispa ukhajja, wal muspharaspäna.
  Stalin chachajj amparap luqtäna ukat akham sänwa:
  - ¡Janiw akan fascistanakarux jakhüwimp atipt"kasmati! Jichhax taqpach akapach talon manqhan katxarupxi. Jiwasax waliw jan jupanakar atipt"añjamäkaniti mä jakhüwinakan atipt"asiwinxa. Ukhamajj jukʼamp wakiskirïki ukajj superioridad cualitativa ukar puriñakiw wakisi. Ukat akanx mä avión de combate barato ukat práctico ukaw munasispa, ukax alemán masinakapat sipan juk"amp askiwa. Ukat jumax uk phuqhañamawa, jan ukhamäkanixa, ¡nayaw jumarux ch"axwapxäma!
  Qhipa arunak ist"asax Stalin jupax mä arnaqasiñaruw tukuwayi. Ukat amparapampiw mesa patxaru ch"allt"asïna. Ukanx mä jach"a samart"awiw utjäna.
  Stalin chachan oficinapanjja, pintatanakaw utjäna, ukanjja kunayman comandantenakan ukat reyinakan fotonakapaw lona patjjar color aceitempi pintatäna.
  Akax Suvorov, Kutuzov ukat Brusilov ukanakawa. Ukhamaraki Pedro Jach"a, Iván Jach"a, Dmitry Donskoy, Iván Kalita, Frunze, Bagration. Mä suma ajlliwiwa. Mä machaq jamuqaw uñstarakïna: Gran Duque Vasilio kimsïr. Aka apnaqirix Iván Terrible sat chachan awkipänwa. Janis wali uñtʼat wawapjam wali uñtʼatäkchïnjja.
  Stalin chachajj jukʼakiw suma chuyman jikjjatasïna. Kimsïr Reich sat chʼaxwäwinxa, soviético sat apnaqäwit mä jachʼa chiqaw chhaqhayasïna, ukatwa nazi sat jaqinakax wasitat jutapxani sasaw axsaräna. Estados Unidos markamp ch"axwäwix janiw sinti jaya pachatakïkänti, mä reprieve ukat mä oportunidad uñacht"ayañataki... Walikiwa, sañäni, mä bomba atómica lurañataki ukat nazis ukanakar arxatañataki.
  ¿Kunjamatsa jan axsarañamatak iyaw sasma? Inas, nazis ukanakax juyphi pachanx jan uñstapkchiti, ukampis jutir verano ukanx: ¡jan jawillt"at invitadonak suyt"apxam! Ukat akax chiqpachansa janiw kusiskañakkiti. Ukampis llakisiñawa... Stalin jupax chuymankipstatäxiwa, ch"amapas k"umaräñapas janiw pachpäkiti. Fascistanakar saykatañax wali ch"amakïniwa, ukat juk"ampirus janiw ch"amäkaspati. Kunjamsa nazis ukanakan chʼamapar jaysañasa.
  Voznesensky, juk"amp jan axsart"irjamaxa, pausa p"akintasinx akham sänwa:
  - Desfile ukanxa, compañero Stalin, jiwasana prototipo IS-4 ukarjama uñjta. Uk apnaqapjjayäta ukat fiestan horasaparuw machaq tank lurapjjta. Uka autox 250 mm ukch"a armadura frontal ukaniwa. Ukatxa 170 mm ukjawa. 60 tonelada pesa, ukat apsut autox 88 mm alemán cañón ukan jawq"jataparux saykataspawa. Jiwasax uka tank lurañ atipxta, kunjamtix jumax munkta ukhama, compañero Stalin.
  Jilïr irpirix llakitaw akham säna:
  - Ukampis alemán 105 mm E-50 cañón ukax waliw IS-2 ukarux nayraqatarux mantani. ¡Kunapachatix aka tank 122 mm cañón ukax janiw mä alemán ukarux armadura frontal ukar ramar tukuykaniti! Janipuniw ukham lurktati, mä auto alemán parámetros ukanakat sipan jukʼamp sumawa.
  Voznesensky chachajj wali jachʼatwa akham säna:
  - IS-7 ukaxa niyaw wakicht"atäxani;aka tankaxa 130 mm cañón ukampixa armamento ukhamaraki armadura frontal ukanakampiwa IS-4 ukaruxa atipt"ani. Ukat uka qhipatxa, walja askinak jikxatsna. ¡Mastodon fascista ukan armadura frontal ukar ch"allt"añamawa!
  Stalin jupax mä juk"a llamp"uchasisaw jiskt"äna:
  - ¿Qhawqha pesasa aka tankaxa?
  Voznesensky chachajj jan pächasisaw akham säna:
  - Suxta tunka llatunkani tonelada. Mä juk"akiwa, Tigre-2 ukar uñtasita. Mä cañón alemán 105 mm largo barril ukan 100 EL ukarux qawqhas mantaspa ukx janiw sum yatisktanti. Ukampis niyas, proyectil ukax subcalibre ukar uñtasit características ukaniwa, ukhamax... Mä velocidad 1300 metros ukax penetración de armadura 300 milímetros ukan suxta tunk grados ángulo ukan 1000 metros ukch"a jayat...
  Voznesensky jupax pächasïnwa ukatx phisqa minutos ukjatx akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa, inas, IS-7 ukax wali jisk"akiwa alemán tank ukarux armadura ch"allt"añ ch"amapanx pistola ukanxa, ukatx janiw mä culo ukanx jilxatkaspati.
  Stalin chachajj mä jisktʼa jisktʼäna:
  - Ukat kunatsa? Ukham jach"a calibre, ukampis alemán jaqit sipanx juk"amp armadura ch"uqt"ata?
  Voznesensky jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Proyectil alemán ukaxa juk"ampi sumawa, ukhamaraki qallta velocidad ukaxa. Uka tuqitxa, alemán 88 mm cañón ukax mä juk"a ch"amaniwa armadura-piercing ukanxa mä juk"a alcance ukanxa, jiwasan 130 mm ukanakat sipansa.
  Stalin chachajj nudillonakap chʼiyjasaw akham säna:
  - ¡Jiwasaxa proyectil ukana suma lurawipa suma uñjañasawa! ¡Jumanakax uka tuqit irnaqapxäta! Kuna pachas uka calibre...
  Beria kullakajj jachʼañchasaw akham säna:
  - Ukaxa mä cañón calibre 203 mm ukjamawa tankaru uchaña. ¡Ukat chiqpachapuniw uñisirinakaparux qʼumachani!
  Stalin chachajj pächasisaw akham säna:
  - ¡Peso ukaxa jilxataniwa, tasa de fuego ukaxa jisk"achasini, jak"achasiñaxa janiwa constructivo ukhamäkaniti!
  Beriax amparanakap luqtasaw akham säna:
  - Ukampis jan ukhamäkanixa, janiw alemanes ukanakarux p"iqit p"iqimp mantañjamäkaniti... Ukhamarus, IS-7 ukax mä juk"a jach"a tank ukhamawa, ukat wali jila qullqiniwa. Ukat janiw walja yänakax maquinanak q"añuchañatakix utjkiti.
  Stalin chachajj mesa patjjar amparapampiw chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - IS-11 ukaxa 203 mm pistolampiwa tankaru tukuñapa. Ukampis mä IS-10 ukax universal ukhamaw tukuni. Ukat khitin pesajepasa janiw phisqa tunka toneladat jiläkaniti. ¿Qhanapuniti?
  Voznesensky jupax jan kuns lurasaw amparanakap ch"allxtayäna:
  - Jisk"a pesaje ukax jark"aqasiñaruw juk"amp jan walt"ayaspa, compañero Stalin...
  Jilïr irpirix akham amuyt"ayäna:
  - Ukat jumax nayraqatax kimsa patak milímetros ukham lurasma, ukat mä ángulo ukan IS-3 ukar uñtasita, ukat lado armadurax juk"amp jan ch"amaniwa... Ukat pistola tuqit amuyt"añamawa.
  Voznesensky chachajj akham sänwa:
  - ¿Yant"assnati... Mä maquina luraña nayraqataru jark"aqañataki? ¡Walikiwa, ukax mä razón ukhamarakiwa!
  Beria kullakajj mä akatjamatwa akham amuytʼayäna:
  - Taqi diseñadores ukanakaruxa campamentos ukanakaru khitañäni. Inas ukapachax kuna askinaksa lurapxchispa?
  Stalin chachajj larusisaw kusisita akham säna:
  - Kunas... ¡Jach"a amuyt"awi! ¡Campamentonakanjja jupanakatakix jukʼa yantʼanakaw utjani!
  Ukampis ¡machaq tankinak lurañamawa! ¡Ukhamatwa Tercer Reich sat markajj jupanak jakʼansa jan saytʼkaspänti!
  Voznesensky jupax deber ukham jaysatayna:
  - ¡Jiwasax taqi ch"amampiw ch"amachasiñäni!
  Beria kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - ¡Taqi yatxatirinakaruw katuntañäni! ¡Guardianakan thujrunakap manqhan irnaqapxpan!
  Stalin chachajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukatxa akapachanxa wali suma avionanaka utjañapawa, ukhamaraki cohetes ukanaka! ¡Ukhamäpan, kunattix nayax ukham sista!
  Comisario del Pueblo de Asuntos Internos ukax akham sasaw apthapiwayi:
  - ¡Mä genio jaqin arupax kamachiwa!
  Stalin jupax mä juk"a jupa pachpa k"umisaw akham säna:
  - Ukhampachasa, inamayakiw Alemania markar jan atacañax utjkänti, jupanakax EE.UU. ukat Canadá ukanakamp ch"am tukusipkäna ukhaxa. ¡Akax mä jach"a pantjasiwiwa!
  Zhukov jupax jank"akiw akham amuyt"ayäna:
  - Jichhaxa huelga lurasmati? ¿Uñisirinakan soldadonakapax jan yaqha chiqar apatäpki ukhaxa?
  Stalin jupax ch"iyar p"iqip jan walit ch"allxtayäna:
  - ¡Janiw nayax ukham lurañanak katuqkäti! ¡Ukat jaqinakax janiw apt"apkaniti! ¡Janiw agresor jaqïktanti! ¡Sumankañ layku sayt"asipxta ukat sumankañ tuqit ch"axwapxta! ¡Mä liga de desarme churapxita!
  Vasilevsky chachajj akham sasaw wali ajjsarkañ säna:
  - Jiwasaru atacapxani ukhaxa, wali jayäxaniwa... Ukatxa janiwa ch"axwaña jark"aqaña amuyunakaxa cancelatäkiti.
  Stalin chachajj wali jachʼatwa arsüna. Jupa pachpaw mä botella vino warantasïna, mä vaso taqpach umtʼasajj akham sänwa:
  - Ch"axwawi jark"aqaña... Walikiwa, inas mä pä patak kilómetros nayrar sartañani ukat sayt"ayatächiñäni. ! Ukat jichhax, alemanes ukat japoneses ukanakaruw mä juk"a manq"añ munañap chhaqtayañatak jakt"añäni.
  Beria kullakax akan jach"at arsüna, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¿Stalin compañero... Japón ukat Tercer Reich ukanakar mayacht"asis ch"amanchaspa ukhax kamachasmasa?
  Jilïr irpirix jachaqt"asisaw akham säna:
  - Akax mä jach"a amtawiwa... Ukampis ¿kunjamatsa ukax phuqhasispa?
  Comisario del Pueblo de Asuntos Internos ukax yatiyawayiwa:
  - Jiwasax phisqa imill wawanakanïtanwa, jupanakax taqpach ch"axwäwin sarapxäna ukat América markan ch"axwapxäna. Inas jupanakax operación ukar confiyapxchispa?
  Stalin chachajj bigotepar jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Ukanakaxa sañti munta? Alenka ukat jupan equipopa?
  Beria kullakajj chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jïsa, chiqpachansa jupanakawa!
  Stalin jupax nayranakap jisk"achasaw jiskt"äna:
  -¿Kunsa lurapxaspäna sasina amuyta?
  Comisario del Pueblo de Asuntos Internos ukax p"iqip ch"allxtasaw akham amuyt"ayäna:
  - Walikiwa, ninjas ukham isthapt"asipxam ukat alemán base ukar atacapxam! ¡Inas ukajj walikïspa!
  Stalin chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna ukat akham amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiwa jank"akikiti! Alemanes ukanakax jan atacapkistani ukhax ukham provocación ukax risqiwa. Ukhamarus imill wawanakax japonés jaqinakat sipanx taqpach mayjawa. Jumax nanakar ch"axwañ apanipxarakismawa. Ukampis Hitler jupax atacaspa ukhax... ¡janiw kunas chhaqkaniti sasaw amuyta!
  Beria kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Ukhamawa, Stalin masi! Imill wawanaka, akax jiwasan tren blindado ukaw revestimiento ukan utji!
  Taqi pachan ukhamarak markanakan p"iqinchiripax qarjataw p"iqip ch"allxtayäna:
  - WALIKI! ¡Jachʼa toqet nayratpachwa parltʼawaytanjja! ¡Jachʼajj sumankañaw utji! ¡Taqinipuniw chʼaxwäwit qarjatäxi!
  Uka entourage ukax tirano ukan oficinapat jan sinti ch"amanchataw sarxapxäna. Taqi pachan p"iqinchiripa, taqi markanakan p"iqinchiripax janiw suma chuymanïkänti. Almajajj mä jukʼa llampʼuchatäkchïnsa. Chiqansa, Tercer Reich ukat Japón markanakax pʼiqit chʼaxwapxaspäna ukhaxa, ¡wali askïspawa! Ukaw mä chʼam churitäna. Inas aka tuqinx mä bomba atómica katuqañatakix tiempox utjaspa. Uka amuyunakax pachpa aventurar uñtasitäkchïnsa ukat yaqha phisqa maras munasïna.
  Ukat Stalin chachajj mä akatjamat amuytʼayat jikjjatasïna, ukat secretarioparuw jawsäna. Mä jisk"a jisk"a imill wawaw mantanïna, ch"iyar ñik"utapax mä khuchhi chuymampiw chint"ata. Jupajj pʼeqtʼiriruw altʼasïna.
  Stalin chachajj wali qhuru arumpiw akham säna:
  - ¡Imprimapxañäni! Nayaw dictä, ukat jumax yatiñan amuyunakax maquinar qillqt"arakïtawa.
  Imill wawax qunt"asisinx irpirin dictadoparjamaw thuqt"añ qalltäna;
   Guerran honradöñajj wali askiwa, kunapachatï entrenañan jan aynachtʼkäta ukhajja, ukampis nuwasiñajj purini ukhajja, ¡jan amuytʼasisaw kʼarinak lurañama!
  ¡Khitis bañoruw urinaspa, ¡khitinakatï janipuniw mä cubo ukan jistʼantatäñ munapki ukanakakiw mä jan wali jaqirux umamp warantapxaspa!
  ¡Pacha País ukar mantañ thayax qutat pacha suyt"ir apnaqiriruw purini!
  ¡Personal ukax janiw público ukarux contradiciñapäkiti, jan ukasti kunapachatix jaqinakan delusiones ukanakax utjki ukhax janiw sociedad ukan jan yäqatäkaspati!
  ¡Khititï amukt"as sociedad ukar personal ukar uñt"ayki ukax jingle de efectivo ukarux billeteraparuw uchani!
  Ukat wasar pampankir mä chhijchhi jaqitakix juk"amp muxsawa, khititix mä q"uma irnaqäw katuqki ukat sipans juk"amp muxsawa, jupax jan sinti qhuru chuymanïñapatakiw atinisi!
  ¡Suerte rara kunatix uñisirinakan loqhe kankañapax janiw mä yatichat amuyun sistematizado apnaqawiparux lantintkaniti!
  ¡Chʼaxwäwinxa mä kutit sipansa jukʼamp kutiw faltasma, ukampis kunapachatï munañamax jan jankʼak paskaspa ukhakiw mä sumankañ chiqar chiqaparu puriñama!
  Khitinakatix amtäwinak lurañatakix juk"amp tiempo qhiparapki ukanakax jan walt"awinakaruw puripxi ukat jan amuyt"asisaw amtanakap apsusipxi, ¡kunapachatï hozpas mijut pasawayxi ukhaxa!
  Irnaqawix mä monot jaqiruw lurawayi, ukat ch"axwawi, irnaqawi ukat yatiñax mä jaqit mä demiurge lurani!
  ¡Jan walix aski qullqit mayni ladopawa, jan ukax premiox volúmenes ukat pesos ukanakas pist"iwa!
  Khitinakatix jak"ankapki ukanakamp thaqhañax llamp"u chuyman jaqinakatakix uñt"atawa, ukampis jan uñt"at jaqinakar thaqhañatakix ¡juk"amp ch"ullqhi ingenio ukaniñaw wakisi!
  ¡Jumatï jakañ munsta ukhajja, khitinakatï jumamp chika puntuacionanak askichañ munapki ukanakamp nuwasiñama!
  Mä jach"a cucharax lakaruw usuchjayi, mä jisk"a cucharax manq"at awtjatax purakaruw punki, ukat jan sinti pesaje ukamp nuwasiñ jan walt"äwit jark"aqasiñataki!
  Taqi kunat jaljañax ch"amawa, jan ukax libras extras de peso ukanak lurañakiw ch"ama, ukat ukanak chhaqtayañax janiw jasakikiti!
  ¡Uka tʼijtʼañajj wali facilakiwa, sartañas wali chʼamawa!
  Buitre sat animalanakajj chʼiwinïpjjarakiwa, ukampis ajayun sartañatakejja, ¡janiw qʼañu animalanakan amuyunakapampix amuytʼayatäñapäkiti!
  ¡Jakañatakik thaya wilamp liwxatasma ukhaxa, ¡qhichwa taypin mä mariposaruw tukusma!
  Amigunakax jan walt"äwin yatipxi, ukat uñisirinakax, llakt"asiñjamawa, ¡ukaruw apanipxi!
  ¡Heroísmo ukax mä pantjasiw askichaspawa, ukampis ¡janiw kunapachas jan walinak lurañax chiqapar uñjkaniti!
  Apnaqirin suma arsutapax, mä machjayir jaqin delirio tremens ukar uñtasita, mä amtaruw puri: ¡jan amuyt"asiñapataki ukat chiqpach chiqat apaqañataki!
  ¡Bala ukax mä suma yatichäw thakhiwa, ukampis impacto ukan askinjam irnaqatapax juk"aptawayiwa, sapa kuti apnaqataparjama! Jilapachax janiw autoridadamx apt"asxätati, ukampis katjatäxäta ukhax zombies ukanakaruw uywañama!
  Religión ukax mä jach"a jach"a tukur jaqirux mä uywar uñtasitaw jisk"acharaki - ¡mä uwijampi cabrampix mä ajlliw churaraki! Ukat kuna religionanakan wali chʼamanïki ukajj akawa, ¡janiw Diosar jan creyirinakat sipansa, ¡mä animalarus ajlliñamawa!
  ¡Plomo ukax digestión ukar yanapt"i, juk"ampirus pastillax cartucho ukham uñt"atawa! Ukat ¿kunatsa? ¡Janipuniw manqʼañ jan munañat quejaskätati!
  Psicología de tortugas ukax janiw jaya pacha jakañarux yanapt"kiti, kunatix mä caracol ritmo ukanx janiw jaya pacha jakañ churir jank"ak sarnaqañax utjkiti!
  ¡Janiw taqi kunatix lliphipiski ukax qurikïkiti, ukampis taqi kunatix uñisirir juykhuptayki ukax wali valoraniwa!
  ¡Monox jaqin nayra achachilapawa, jupanakan sarnaqawipax janiw wawanakatakix mä uñacht"äwjam apnaqatäkaspati!
  ¡Khititï lobonakamp jakañjamäki ukajja, janiw llakit wararkaniti!
  ¡Leonajj animalanakan reyipawa, ukampis jaqe esclavojj ñikʼutap chʼiyjaski!
  ¡Ch"axwawix cine, dirección colectiva, sapa mayni uñacht"ayawi, distribución masiva ukat recibos de taquilla adornadas ukanakawa!
  ¡Mä suma comandantex alquimista satawa, chʼaxwäwin plomo balanakapxa quri qullqinakaruw ucharaki, ukhamatwa reparacionanak churaraki!
  ! Ukat jiwañax wakiskchi ukhaxa, ¡akax niyaw jan jiwañampi, ukax chiqpach jakañ sañ muni!
  ¡Khitinakatix jan saxranakan chʼamäki ukat saxranakan chʼamäki ukanakan pantjasipki ukanakax Diosaruw atinisipxi!
  !
  Ch"axwäwinxa, taqi kunas qullunakar uñtasit nayra pachawa, jan walt"awinakakiw machaqäxi, ukat tecnología ukax nayra pachankiwa!
  !
  ¡Pasillonakan limosna mayirinakas ch"axwañ yatipxi, ukat pallapallanakan ch"amanïpki uka qamirinakax ch"axwañ yatipxi!
  ¡Jan amuytʼasir jaqes puñchupampiw jawqʼjaspa, ukampis cheqpach genio jaqekiw kuntï mä yatiñan uñisirijj amparapan katjki uk aptʼasiñapatak waytʼaspa!
  ¡Uñisirir voleibol chhaqhayañax janiw jichhakamax mä razón ukhamäkiti, mä t"ant"a amuyumpi manq"añ tapat t"ijtxañataki!
  ¡Mä chhaqtäwix mä atipt"äwiruw tukupuni, ukat mä yatichäwi yatiqasma ukhaxa, ukat kunapachatï jan kutt"ayañjamäki uka atipt"äwix utjki ukhax jaquntañamawa!
  Mä ch"aman jaqimp chhaqhañax awisax pampachañjamawa, munañaman jan ch"amanïñat chhaqhayañax sapa kutiw mä p"inqachawi!
  !
  Mä jaqin amuyt"awipax janiw límites, posibilidades, chiqpachanx ukhamaraki, ukampis waliw satisfacción ukax utjkaniti, kunatix jan tukuskir ambiciones ukat limitaciones de modestia de reclamaciones!
  Jaqinakatakix nayrar sartañax chiqpachans wali askiwa, ukampis uka pachparakiw juma pachpatak yanapt"istaspa ukhaxa, ¡juk"amp askiwa!
  Jach"a juchax jan wali lurawinakan jan utjatapawa, kunatix jan línea uksa chiqancht"asax mä jan sinti suma chiqan qhipararakïta!
  Cienciax ch"amaniwa ukat kuns lurarakispawa, ukampis ch"amapax janiw ch"amanïkiti apnaqirin jan ch"aman munañaparjama!
  ¡Khititix jach"a jach"a tukur Rus" ukar espadampi jutki ukax, jan uraqin ikintkani ukhax p"inqamp chimpuntataw t"ijtxani!
  Awisax jach"a amtäwinakax jisk"a kamachinak phuqhañanx imantatawa, kunjamatix ch"aman musculonakax mä samarañ vacacionanx samarañ imantapxi ukhama!
  Jakäwinx heroísmo ukax utjapuniwa, ukampis janiw heroísmo ukatakix chiqax utjapuniti!
  Nayax nuwasiñx walpun munta, ch"axwañx uñistwa, janiw sumankañax wali askit uñjkti, ukampis atipt"añ munta!
  ¡Jachʼa musculonakajj janiw jiskʼa amuyunïñ uñachtʼaykiti, ukampis jachʼa yänakajj jachʼa jachʼa tukuñ uñachtʼayi!
  ¡Pantallat jan mistkasax Superman ukar tukusma, ukampis mä jiwañjam jan walt"äwinkiwa, sofá ukar jan mistkasa!
  Mayninakar jan sintt"asiñax mostaza k"allk"u ukhamawa, mayni pachpar jan sintt"asiñax janiw azúcar ukhamarakikiti, ukampis llamp"u chuymanïñax jan ch"amanïtaparux mä jawir miel uksaruw mä desastre natural ukar tukuyi!
  ¡Ch"axwawix tabaco ukawa, ch"axwäw pachanx chhullunkhayanak samart"asma, ukat mä ch"axwañ lakampi, ¡janiw mä cuento ukankasmati uk armasisma!
  Jan walt"awinakax sapakiw juti, ukakipkarakiw janiw pusinikiti, jan ukasti rabioso anunakawa!
  ¡Kawkïr loqhes jan amuytʼasis sarnaqaspawa, ukampis ¡khitinakatï amtanakap phoqañatakejj wali yatiñanïpki ukanakakiw jan walinak lurapjjaspa!
  ¡Janiw sapa apartamentox qullqinïkiti, ukampis pisin jakasir ch"usawjan dueñopax estancian llave master katuqaspa!
  ¡Chuymanakan ninapax janipuniw jiwkiti, jan ukasti khititix almapan mä warawaranïki ukawa!
  !
  ¡Mä loborojj mä correampiw jaya tiempo manqʼayasma, ukampis correajj katjañ yanaptʼätam ukhajja, janiw manqʼayañjamäkiti!
  ¡Chachar uñtat muyuntañax wakisispawa, ¡khititix muyuntki ukat jan muyuntki ukax janiw chacha satäkaspati!
  !
  ¡Cuervojj yatiñan uñachtʼäwipawa, ukampis janiw khititï jiwat cuerpop chʼoqtʼañatak tʼijtkäna uka jaqejj ukhamäkiti!
  ¡Qhititï jan axsartʼas liwxatki ukax janiw ismuñapäkiti, qhispiski uka axsarañax jiwat jaqit sipansa jukʼamp qʼañuchatawa!
  ¡Suma rosas ukanakax laq"at mistusaw jilsu, kunapachatix Intix aspiración de luz ukan qhant"ki ukhaxa, ukat invernadero ukanx, jan ch"allxtasa, ¡miel ukanx laq"unakas uñstapxi!
  Taqinipuniw q"ixu q"ixu, ukampis q"ixu q"ixunakax ladoruw mistu, khitinakatix ikipki ukanakataki, janiw liwxatañ munapkiti!
  ¡Q"ixu q"ixunakax nayrar sartañ motorawa, ukampis janiw khitinakatix q"ixu q"ixunak tukupki ukanakatakix jach"a amtanakap apt"asiñkamakiti!
  ¡Janiw jach"a jan walt"awinakax utjkiti, jisk"a jaqinakakiw askichawinakap katuqapxi!
  ¡Jachʼa jaqejj janiw uñisirinakapatak jiskʼa jan waltʼäwinak utjaykiti!
  ¡Chiqpach jachʼa kankañax jukʼakiw kusisita, ukampis jachʼa jachʼa tukuñampikiw kusisita, janiw kʼarinak uñachtʼayañampikiti!
  -Ciencia militar ukan qhanapax jaqinakarux sepultura ch"amakaruw irpxaruwayi, conchas ukanakan ch"amakt"ayir phallatanakap manqhan!
  ¡Ch"axwäwix janiw jan ch"amaninakatakikiti, jan ukasti kawkir psicópatarus wiñayatakiw samarañapatak mä ch"am churaraki!
  ¡Diosar yupaychir luqtiri, janiw Diosakiti - Supaya!
  Lobox mä quqa ordenan jaqinakampiw uywanakan nivelapar chhaqhat jaqinakampi, ukampis jan p"iqin qullirimpi, lobo perrompixa, ambulanciax jan wali jaqinakarux puripuniniwa!
  ¡Jan wali "leche" ukanakat armasipxam ch"axwañanxa, jumatix wawanakamatakix fresco leche jan armañ munsta ukhaxa!
  ¡Khititï jan jalnaqañ yatki ukat uñchʼukki ukajja, viserapajj janiw nayranakap juykhuptkaniti!
  Khitinakatix ejercitox sinti jila chanini jikxatapki jupanakatakix, ¡ocupación ukan lurawipampix barato ukhamaw tukupxani!
  ¡Mä geniojj mä promesa luraski, kunjamtï mä reyejj sillun qontʼatäki ukhama!
  Kunjamatix mä reyix mä sillun qunt"atäki ukhama, janiw mä trono ukankiti, kunatix mä arsutax, jan phuqhasiñapatakix mä silla ukhamakiwa - ¡mä alcantarillado!
  Mä jaqix taqi kunan churatäspawa, ukampis mäkiw churasistu janiw naturaleza tuqit churatäkiti, jan ukasti uywata tuqitwa churasistu - ¡jaqinakar egoísmo sacrificiot luqtañ yatiña!
  Mä ch"ullqhi bayonetax mä ch"ullqhi arut sipanx juk"amp askiwa, qhip qhipa chhuxriñchjawix, kamachirjamax jan uñjkañ cicatrices ukanakak jaytawayi!
  Nayrar sartañax, chiqans, ch"ama irnaqawiwa, ukampis khitinakatix jan científico ukhamarak tecnológico desarrollo ukamp q"ipt"asiñ munapki jupanakatakix taqit sipans ch"amawa!
  Mä yatiñan cuervojj ewjjtʼaspawa, ukampis janiw khitirutï nayratpach chhuxriñchjaski ukaruw ewjjtʼkaspati!
  ¡Katarix p"iqiparuw ch"allt"ata, ukat ejercitox atipt"ataw uñjasi, p"iqinchiriparuw chhaqhayatayna, jan ukax, kunatix juk"ampirus paski, jan kuns ch"allt"ata!
  ¡Pʼeqejj walja kutiw chhaqaski, ukampis janiw chʼamani amparanakapar katjjarapki ukanakan chhaqtkiti!
  ¡Lobos ukanakax janiw laq"apkiti, asnunakax janiw t"ijt"apkiti, ukampis jaqix allqamarir uñtataw sarnaqaspa ukat loco ukham sarnaqaspa, jan ch"amachasisa!
  ¡Khititï jan kun luras sayt"atäki, cangrejo qullun warkt"asiñap suyt"ki ukax qunqurt"asisaw jupa pachpa cangrejo!
  ¡Taqi pallapallaw jiwaspa, ukampis mä roble pallapallakiw churaspa!
  Chiqansa, ataque lurañatakix mä yantʼawa, ukampis ¡sinti jaltxañamp yantʼatäpki ukanakax jaltxapxañapawa!
  Jakäwipanx talonanakas cuchillo cuchillampiw sarnaqapxta, ukampis khuchhuñ puñalax, llakt"asiñjamawa, ¡armtañ manqha manqharuw t"unjañampikiw tukuyi!
  ¡Khititï jan chʼamani jaqenakar chuym ustʼayki ukajja, nayratpachwa amuyunakapar aynachtʼayjje ukat jan kunatak serviñapsa jukʼampiw jiljjattawayjje!
  Jilapachax jaqinakax jan kuna arsuñ utjkipanx llamp"u chuyman arunak arsupxi, ukampis juk"ampirus juk"ampirus kunapachatix juk"amp yatiñan lurawinakax utjkchispas ukhamakipans llamp"u chuyman jaqir tukuñax jan ch"amäki ukhax lurapxi!
  Mä suma sartawi, sapa kuti jan wali pachapa - mä jach"a saräwix qhipa pachax sapa kutiw mä atipt"awi!
  Mä suma markampiw nuwasipxasma, khitimpis alxasipxasma, ukampis, ay, janiw
  !
  Walja uñisirinakax walja ataúdes ukar uñtasitawa, ¡mä encina quqan ch"amapampi ukat mä zorro ukan ch"amapampikiw!
  ¡Mä asnos kamachinak churaspawa, mä leonakiw kamachispa!
  Uñisirinakax chika uru manq"añatakis anatt"apxi, ¡nivel ukar puriñaw wakisi! Ukampis chika uru manq"añax pachpakïchi ukhaxa, ¡janiw kuna clases utjkiti sañ muni!
  !
  Jan aventuranakampi jakañax janiw kuna askïkisa, ukat jan ukanak phuqhañatak oportunidad utjkipanxa, ¡jakañax q"al jan wali lastreruw tuku!
  ¡Kunja jasakiw jaqinakax qhuru kankañ yatiqapxi, ukat uka nivel de entrenamiento ukar jiltayañax wali llakiskañawa, ukhamat jupanakpachar jan sinti qhuru chuymanïpxañapataki ukhamarak mayninakan jan sintt"asitapat jark"aqapxañapataki!
  ¡Khuyapayasiñax mä jamuqawa, ukax evolución ukan jiwataw ukat yatichäwinx ch"amanchatawa, ukampis ¡janiw kunatix jakañatak yanapt"ki ukanak jan iyawsañatak yatichañax utjkaspati!
  Jach"a jan yatiñax axsarañjamaw uñtasi, ukampis janiw jan walt"ayirïkiti jan ukax jumankkchixa!
  ¡Jakäwisan milagronakax khitinakatix jan ikiñat p"iqip ch"allxtapki ukanakaruw purini, ukampis nayranakap thayar jark"aqapxi ukat janiw mä milagro suyapkiti!
  Janiw kunas jaqitakix jan lurañjamäkiti, kunas jan sumäkaspa ukhaxa, ¡uka uywan mä partículapax janïraw yatiñan yatiñan jaqi kankañap taqpach maysar apanukuwaykiti!
  Khititï amtki ukax tukuyxiwa ukat riesgos wiñayatakiw jaytaspa nivel de moros ukan qhiparañapataki ukat Desdemona ukar jan jikxatañapataki!
  ¡Janchipanx moro ukhamäsmawa, ukampis janiw janq"u jañchin sutimp qhiparasax responsabilidad ukat jithiqtkasmati!
  ¡Jakäwix janiw mä peliculakïkiti, ukampis sapa sesión ukanx qullqiw munasispa!
  Cine ukax janiw jakäwikiti, ukampis chiqpach jakawipan escenario ukax juk"amp intriga apt"asipuniwa!
  - Taqinin escenario ukax mä jan suyt"at tukuyañjam amuyasi, ukampis chiqpach jakawit sipanx janiw ukhamäkiti, ¡ukax amuyasi!
  Jakäwin tukusiñapax sapa kutiw jan suyt"ata, suyt"asksta ukhas, ukampis peliculanakanx ukax yatiñawa, ¡suyt"asksta ukhas!
  Mä películan tukuyañax sapa kutiw sartañama ukat silla jaytañar puriyi, ukampis jakäwinx kunapachatix mayninakax respetompi sayt"asipxi kunatix jumax nayratpach inti jalsun chiqam jaytawayta!
  Jiwasan akapachax ninamp phuqhantatänwa, ukampis llakt"asiñjamawa janiw munasiñ pasión!
  ¡Maynitakix colerasiñax janiw chʼamäkiti, ukampis ¡almapan suma amtanakapax jukʼampiw qʼañuchasi!
  ¡Aski colerasiñax nakhantki ukhaxa, ¡jan walipuniwa, kunapachatï chiqapar sarnaqañax colerat phichhantki ukhaxa!
  ¡Khitinakatix crumpets jan norma ukan manq"apki jupanakax conos ukanakaw jikxatasipxi!
  ¡Chʼaxwäwix qʼañupuniwa, ukampis ¡jan wali lurañanakat qʼañuchasir qullqinak qʼumachañatakix wali sum irnaqtʼi!
  ¡Khititix qullut jan axsaras jaltkani ukax qullu pataruw makhatani, ukampis janiw usuchjat jikxatkaniti, ukat jan ch"akhanakat jark"aqasiniwa!
  ¡Janiw jan walin tukuskaspati khitinakatix janipuniw suma amtäwinaka ukat suma chuymanïpki ukanakatakix tukuskiti!
  ¡Khitinakatix almapan espuma q"umachasipki jupanakax mä qhana atipt"äwimp champán espuma ukamp jach"añchasipxani!
  ¡Uka qhantʼañax chʼusakïxiwa, jan ukasti kunapachatï phichhantkta uka uñisirix nina nakhantki ukhakiw!
  ¡Jan axsartʼañax wali askiwa, uñisirir uñjasakiw loco ukhamäspa ukhaki!
  Ukampirus, kunatix akapachan jan luraski, ukampis janiw khitis hacha uchaskiti, jan ukasti Stolypin corbata lantix jupax sapa kutiw mayi!
  ¡Janiw taqinix p"iqini yuripkiti, ukampis taqiniw jupanakpachan mä jach"a t"ijtir jamach"i uywañ yatipxi!
  ¡Akapachanjja walja espumanakaw utji, ukampis concienciam jariqañatakejj jukʼa tiempokiw utji!
  Mä suma manq"at qillqirix mä q"añu asnump sasiwa, luratanakapax q"añut q"añut q"añut q"añuchatawa!
  ¡Fortalezanakax jan axsart"ir jaqinakan apt"atawa, ukampis kunatix ch"amampi atipt"atäki ukax yatiñan amuyt"awinakampikiw katxasi!
  Juman axsarañan jachaqt"asitamax uñisirinakan jach"a jach"a tukuñapan motor de combustión ukar gasolina warantatäkaspas ukhamawa, ukampis colerasiñ ninamp nakhantayaspa ukhaxa, ¡invasores ukan motoranakapat qhiparki ukax mä histérico thuqt"awiwa!
  ¡Janiw nuwasiñ pachanx nayram ch"akhuñamäkiti, mä nayrakiw uraqi yapuchañatakix utjani!
  Musculonakan movimientonakapan ukhamarak técnicas de movimiento ukan mä torbellino ukaw atipt"añar puriyi, ukampis p"iqinakax mä torbellino ukar sarawayxi, ¡uñisirit ch"amachasiñas janiw atipjañatakix wakiskiti!
  ¡Ch"axwäwin peluquero, jakäwin ch"akhanakap poda, janiw mä ordinario peluquero ukhamäkiti, janipuniw jan irnaqäwimpi ukat ch"usat mamonampi qhiparxaniti!
  Mä jaqix, janiw mä miembrot sipanx sayt"añapäkiti, jan ukhamäkanixa, ¡janiw atipt"ir equiponkirïxänti!
  ¡Anunakax chhuxriñchjasipxi ukhax wali sum larusipxi, ukampis wali jan waliw kunapachatix manq"at chimpunak reclamañax wakiski ukhaxa!
  Jakawi ch"axwawinxa, kunjamatixa mä pelicula ukanxa, nayranakamaxa marcos ukanakampi ch"amakt"ayatawa, uka marconakakiwa, wali askiwa, ch"iyara janq"u yatiñanikiwa!
  Millón millón jaqenakaw ajjsarañ uñjapjje, mä qhawqhanejj janiw yatiskiti, ukampis ajjsarañajj millón millón jaqenakaruw cero ukar jiskʼacharaki, ¡mä cheqpach jan ajjsarir jaqejj jan tukuskir jaqeruw atipjani!
  ¡Kunjamsa, janïr qhispiyatäkasaxa, kunapachatï kusistʼañatakis tiempo jan utjki ukhaxa, tʼunjir kusistʼañanakan ina chʼusar tukuskäna uka pachax janiw wakiskiti!
  ¡Taqi tuqit suma jaqïsmawa, ukampis mä tuqit mä jiskʼa chiqax mä jan wali jaqit uñtʼatäñatakix wakisiwa!
  Ukat jiwatanakax janiw samartʼapkaniti, kunattix janiw sumankañax utjkiti mä universo phuqtʼata sarnaqañanxa!
  ¡Llakiñax wali sumawa kunapachatï askïki ukhaxa ukat jan walir puriyki ukhaxa wali axsarañawa!
  !
  Ukatpï mä cataplasma jiwatanakar churasi, ukhamat infierno jan sinti juntʼüñapataki!
  ¡Leonjam chuymani jaqesa, jan amtar puritapajj jan chʼiyar chʼiyar conchar llawintatäspa ukhajja, wiñayatakiw chʼiwinakap chʼoqtʼaspa!
  Arupax qalltanx utjänwa, ukampis aka qalltawix wali jayakiwa, awisax janiw kunas phuqhaskiti!
  Yapuchirinakax Pachamaman ch"akhapawa, irnaqirinakax wilawa, negociantenakax p"iqipawa! ¡Maynix janiw maynimp jan utjkaspati!
  Ch"axwawix mä kunaw jach"a peliculanakan ukhamarak jilïr jaqinakan peliculanakapan lurasi, ukampis k"achachatapax wawanakan uñch"ukiñatakikiw puri, ukhamaraki!
  
  
  
  
  
  JACH"A TSAR VASILI UKA III
  Ukampis Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax mä juk"a pachatxa yaqha sarnaqäwiruw sarapxäna.
  Vasili kimsïr ejercitojj Kazán markaruw muyuntäna. Ukampis comandantejj janiw pachpa zar ukhamäkänti, jan ukasti Dmitry jilapaw utjäna.
  Uka marax 1506 marawa, Vasilio Kimsïr chachan nayrïr phuqhat marapawa, jupax Moscovia markaruw wali ch"amanchawayi ukat apnaqirin centralización ukaruw ch"amanchawayi. Chiqansa, janiw sinti atipjkiti, ukampis ¡jachʼa amtanakaniwa!
  Ukat ukhamat Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Gran Duque ruso ukar yanapt"añ amtapxäna, ukat mä juk"a emperadorar yanapt"añ amtapxäna, Khanate markar ukat capitalap katuntañataki.
  Jan jiwir waynampi imill wawampix Kazán markaruw ch"axwapxäna, sablenak luqxatasa. Jupanakax heroes ukham ch"axwapxäna. Jan jiwirïpjjatap laykojja, wawanakajj guepardonakat sipansa jukʼamp jankʼakiw sarjjapjjäna. Ukat qʼala kayunakapampix nayratpach wakichtʼat, afilat discos ukanakaw lanzapjjäna, uka disconakajj tártaronakan kunkaparuw cheqak chʼalljjtäna.
  Oleg ukat Margarita jupanakax jank"akiw t"ijtapxäna, ukat pirqa patat t"ijtasinx molinonak apsupxäna, phisqa jan ukax suxta tártaros ch"axwirinakaruw khuchhuqapxäna.
  Ukatx uñisirinakaruw khuchhuqañ qalltapxäna ukat lanzañ qalltapxäna, mä kutix tunka payan nukers ukanakaruw t"unjapxäna.
  Ukat liwxatasin tʼunjasipxäna.
  Uka waynampi imill wawampixa titananakjamaw nuwasipxäna. Jupanakajj wali chʼamanïpjjatap laykuw yaqhachatäpjjäna, espadanakapajj mä segundonjja tunka phesqani columpionak lurapjjerïna. Ukat ukhamatwa uñisirinakarux khuchhuqapxäna. Wawanakas armanakas wali askipunïnwa: espadanakas sablenakas mä pachpa pachanwa, ukat niya kuna metalanakas aychanakas khuchhurapxirïna.
  Oleg jupax mä jach"a mariposa liwxatäna, tunka payan uñisirinakaruw mä kutikiw khuchhuqäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä jach"a motor scooter ukhamawa!
  Ukat mayamp waynax mä frenético ataque ukan jikxatasi.
  Ukat aka tawaqux q"ala kayunakapamp granada jaquntaski ukat chhuxriñchjaski:
  - ¡Jiwasan Awki markasaxa jach"a kankañawa, Nativo Fiel, Ortodoxo! Ukat tártaros ukanakar atipt"añ yatiñäni, ukat Kazán markax Rusia markan apnaqatäniwa!
  Ukat mayampiw wayn tawaqunakax jan jiwir nuwasirinakax nuwantapxi. Ukat wali colerat frenesímpiw nuwasipxi. Ukanakax mä sallqa cascada de ideas ukat frenética energía ukanakaw utji.
  Wayna chacha warmix ataque ukankapxiwa. Ukat tatar nuwasirinakax jawq"jataw jikxatasipxi. Ukat jan jiwir jakañ katuqapki ukat wiñay jakañap chʼamachasipki uka nuwasirinakax wal kusistʼapxi.
  Oleg, Tatar jaqir khuchhuqasax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Patak, pataka, regimiento ukat regimiento! ¡Rusia caballeronakax mä espadampiw khuchhurapxi! ¡Atipjañax niyaw purini sasaw amuyta! ¡Mä suma cuenta jist"arasipkta!
  Margarita kullakajj qʼala kayunakapampiw mä disco afilat jaqontäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Kolovrat ukax wali jach"awa! ¡Evpatiy Kolovrat ukax mä jach"a uñacht"äwiwa!
  Oleg Rybachenko, aka wiñay waynax q"ala, wawar uñtat, ukampis wali ch"aman kayumpiw mä disco jaquntarakïna ukat q"ucht"arakïna:
  - ¡Tata Marka arxatiri! ¡Perunov pallapalla!
  Margarita, ch"uqi ch"uqi sarantaskakiwa, akham sasaw q"ucht"awayi:
  - ¡Kolovrat ukax wali jach"awa! ¡Evpatiy Kolovrat ukax mä jach"a uñacht"äwiwa!
  Uka waynaxa, uñisirinakapar khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Héroes de Rus' ukanakax alarma phust'apxi!
  Ukhamaw heroico wawanakax ch"axwapxi - jach"a heroes! Jupanakax mä legión taqpachatakix pasión ukat ch"amanïpxiwa.
  Jan ukax inas tunka legiones ukanakax utjchispa! Jupanakar uñkatasax mayni nuwasirinakax ch"amanchataw Kazan pirqanakat t"ijtxañ qalltapxäna.
  Oleg, Tatar jaqinakar khuchhuqasa, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Tsar Vasily Kimsïritaki!
  Ukat kunjams mä disco wali ch"ullqhi ch"uqt"at jaquntani, kunjams Rus ukan tunka payan uñisirinakaparux khuchhuqani.
  Ukat mayampiw mariposax muyuntani, ukat molinox arktaniwa. Mä tunka payan mä kuti khuchhuqaña. Ukat ukat uka waynax kunjamtï munki ukhamarjamaw apsu ukat qʼala talonapampiw khan sat chacharux chinupar jaquntäna.
  Jupajj tʼijtjjaniwa ukat resina tʼantʼat mä calderaruw chʼalljjtayasini.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Walikiwa, ¡infiernoru jumampi!
  Margaritax q"ala kayunakapamp mä boomerang apxarutayna, phisqa nukers uksa khuchhuqatayna ukat arnaqasïna:
  - ¡Tsar Vasily Tataparu jach"añchaña!
  Oleg Rybachenko jupax wali kusisitaw akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Qullan Rusia markar jach"añchaña!
  Margarita, tártaros ukanakar khuchhuqasa, sist"asisaw akham säna:
  - Akax janiw Rusia markakiti, jan ukasti Moscovia markawa!
  Mä jach"a chiqaw pirqax nayratpach rusa pallapallanakan katuntatäxi. Jupanakax niyaw markar pachpa mantasipki.
  Gran Duque Vasily jupax mä juk"a ch"amakan jikxatasïna, Iván el Terrible jach"a yuqapan utjatapata.
  Ukampis cheqpach sarnaqäwinjja, Kazan chachajj janiw jupar istʼaskänti. Ukat jichhax wawanakax wasitat qillqt"apxi ukat yapxatapxi kuntix rusa nayra achachilanakapax jan lurapkän ukanakxa.
  Oleg Rybachenko jupax mä ch"axwawimpiw pusi p"iqip khuchhuqawayi. Ukat uka waynax qʼala kayunakapampix boomerang sat quqaruw jaquntäna. Jupax juk"amp paqallq nuwasirinakaruw khuchhuqäna ukat arnaqasïna:
  - Jupanakax kunjamatsa ataúd ukar autot sarapxäna, ukat ch"aman ghoul, .
  Jupax kunkajar ch"akhuñ munäna, ukampis ¡jupax anatt"añjamaw tukuwayi!
  Ukat uka waynax nuwasir waynax colerasi...
  Margaritax tornillo muytasinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä cobra wakicht"atawa saltañataki!
  Ukat mayamp mä jiwayir boomerang q"ala kayunakapamp lanzani. Imill wawaxa, janiwa sañaxa wakiskiti, wali thaya diosa ukhamawa.
  Jilpacha Kazán markax nayratpach katuntatäxiwa. Jan axsart"ir wawanakax Jach"a Khan palacio ukarux ch"axwapxi. Jupanakax colerasiñampi ukat sallqa kusisiñampiw phuqt"ata. Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Terminator wawanakawa. Ukat sapa mayni columpionakapajja, ukat walja kutiw columpio lurapjje, ¡machaq jiwat cuerponakawa!
  Oleg Rybachenko, ch"axwañanx akham sasaw arsuwayi:
  - Ukampisa aka ch"axwawixa wal mayjt"ayaspa!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Iván el Terrible ukax Kazán markaruw atipt"awayi! ¡Ukat jichhax Dmitry tiyupax juparus atipt"arakiniwa!
  Uka waynax q"ala kayunakapamp mä boomerang jaquntäna. Jupax phisqa tatar jaqinakan kunkap khuchhuqatayna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a Rus" ukat alaxpacha eslavonakataki!
  Margaritax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Jach"a Imperiotaki!
  Ukat imill wawax qʼala kayunakapampix mä filot lurat cuchillo jaquntarakïnwa.
  Ukat jupax walja nukers ukanakaw khuchhuqatayna, ukat mä qawqhanak khuchhuqatayna. Jupax ukham nuwasir suma uñnaqt"aniwa.
  Margaritax chiqpachansa wali sumawa. Jan jiwañap laykuxa, imill wawar tukuñatakiw iyaw säna, jilïr jaqir jaytasa, esclavot aljatäñataki. Ukampis ¡jaqit sipansa jukʼamp chʼamanïñwa jikxatäna! Ukat iyawsapxita, chiqans jupatakix wali askirakiwa!
  Imill wawaxa nuwasi ukatxa waynaxa nuwasi ukatxa uñisirinakaxa liwxatapxi. Jupanakax khuchhurata ukat jan ch"amanïpxiwa.
  Ukhamat jan axsart"ir wawanakax trono ukan cuartopar mantapxi, kawkhantix Kazan Khan ukax utjki.
  Jupax sarxañ yant"äna, ukampis waynax q"ala kayumpiw mä warawara jaquntäna ukat khan p"iqip qhipäxar ch"allt"äna. Khititix ch"uqt"atäki ukax liwxatasin jiwxi...
  Ukatxa, wawanakar uñjirinakax mayni tártaronakaruw tukjapxi. Ukampis qhipïrinakax uywiripar chhaqhayasax armanakap jaquntasaw katuyasipxi.
  Ukhamaw Kazan markax liwxatäna. Jichhax Rusia markax uka uraqinakaruw mantawayi. Gran Duque de Moscovia Vasily jupax yaqhip tártaros ukanakaruw Rusia markan utt"ayäna, ukat yaqhip rusanakax Kazan markan utt"ayarakïna.
  Ukatxa, taqpachaw jukʼamp sumäxäna. Machaq Gran Duque Ruso ukax Lituania markan Gran Duque ukham chhijllatarakïnwa. Tronoruw makhatawayi...
  Kunatsa - Kazan markar atipt"añax taqiniruw wal muspharayi. ¡Ukat Rus chachan wali chʼamanïtap amuyapjjäna!
  Ukat guardabosques wawanakax akanx taqi ch"amampiw lurapxäna. Jupanakax Gran Duque Vasili kimsïr jach"a atipt"ir ejercitoparuw katuntapxäna ukat atipt"apxäna. Ukat jan jiwir waynampi imill wawampix solicitante p"iqip apthapisin khuchhuqapxäna.
  Ukat qʼala kayunakapampi discos jaquntasaw uk lurapxäna, ukat arnaqasipxäna:
  - ¡Eslavonakax mayacht"asipxañapawa! ¡Taqinipuniw jan atipjatäñäni!
  Ukat jaltasinx hetman jaqirux jiwayañkamaw hackear jaquntapxäna, wawanakax akham sasaw jach"at arsupxäna:
  - ¡Jiwasax machaq pachan ch"axwirinakätanwa ukat mä thaya formación ukan nuwasirinakätanwa!
  Uka qhipatxa, katuntat jaqinakax wawanakan q"ala kayunakap jamp"att"apxäna, jupanakax machaq ch"uqi taypin jaytawayapxäna. Ukat ¡akax wali sumawa sasaw iyaw sasma!
  Ukat ukatsti Astrakhan markar mä viaje. Ukhamaw mä atipjäwix mayninakar puriyi.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax aka Jach"a Duque jupamp chikaw Astrakhan markar sarxapxäna.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw aka jach"a markarux ch"axwapxäna. Jupanakax ch"axwapxäna, mä kutimpiw rusa ejercitox pasillo de tiempo uksan purinipxäna.
  Ukat mayamp q"ala kayunakapampix boomerang ukx khuchhuqapxäna ukat jaquntapxäna. Taqi kunas akanx juk"amp jasakiw sarawayi. Ukat uka ejercitojj pachpa Vasili kimsïr pʼeqtʼiriw pʼeqtʼäna. Ukat chʼamapajj wali jachʼänwa. Gran Ducado de Lituania ukankir soldadonakas purinipxarakïnwa. Jupanakax aka markaruw ch"axwapxäna.
  Ukat Terminator wawanakax nuwasipxäna ukat boomerangs, discos ukat warawaranak jaquntapxäna. Oleg Rybachenko chachajj mä qhawqha granadanaksa jaqontäna.
  Wawanakax q"ala kayunakapampix ch"ullqhi warawaranaka ukat jisk"a, ukampis mä kutix walja kunka khuchhuqañ yatipxarakïna.
  Ukat kayunakapax chiqpachapuniw agilidad ukan uñacht"ayata, ukat jank"aki ukat wali sallqa ch"ama.
  Ukat kunapachatix mä imill wawax q"ala amparanakapamp boomerang jaquntani ukhax janiw qullan Moscú Rus" uñisirinakatakix miel ukhamäkaniti!
  Terminator wawanakax mäkiw arnaqapxäna:
  - ¡Vasili kimsïr jach"añchäwi, jupax zar rusa ukanakat sipan jach"a jaqiwa!
  Ukat wasitat mä jach"a atipt"äwiw reino ruso ukataki.
  Vasily Kimsïrix Zar sat sutimpiw coronat uñjasïna, ukat oficialmentex Emperador sasaw uñtʼayasïna. Imperiopajj wali jachʼaruw tukjjäna. Rusonakax Siberia markaruw mantañ qalltapxäna. Ukat Khanado de Crimea ukax Rusia markan vasallopjamaw uñt"asirakïna.
  Metropolitano jaqsutäjjäna uka qhepatjja, Vasily kimsïr chachajj iglesian machaq apnaqeriparuw dogmas mayjtʼayañapatak obligatayna, ukat poligamia sat warminïñsa jaytañapatakiw mayïna. Ukax mä chiqanx Kazán, Astrakhan ukat yaqha islámico uraqinak apthapitapatw utjawayi.
  Vasily Kimsïr jaqix jank"akiw Glinskaya princesa lituania ukat Tatar Tamara ukanakamp jaqichasïna. Ukat ukatsti pusi imill wawarux ukhamaraki.
  Sínodo ukax rusanakax pusi warminïpxañapatakiw jaytawayi. Ukat walja príncipenakaw ukat askinak apsusipxäna.
  Polonia markamp ch"axwäwix atipt"añampiw tukuyäna... Rusia ejercitox ch"amanïnwa, ukat juk"amp waljanirakïnwa. Jïsa, Oleg ukat Margarita jilataw yanaptʼapjjäna. Ukat aka Terminator wawanakampixa, janiw khiti uñisiris axsarkiti.
  Ukat Vasily Kimsïrix Polonia markan Reyipäxänwa. Uka imperiojj chʼamañchtʼatäjjänwa. Ukampis uka qhepatjja, Suleimán Magnífico sat chachajj Imperio Otomano sat cheqan pʼeqtʼiripäjjänwa. Ukat uka apnaqirix Hungría markaruw katuntäna. Ukat Viena markaruw muyuntarakïna.
  Ukampis Khanado de Crimea ukax Rusia markamp t"aqanuqtawayi. Ukat mä machaq campaña ukaw utjäna. Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax ukhamarakiw, hiper-omnipotente bruja-diosa ukan mayitaparjamax akanx yaqhachasipxarakïnwa. Chiqansa, Perekop markar jan walt"ayañ pachanxa. Akax crimeano tártaros ukanakan arxatäwipanx juk"amp ch"amaniwa. Ukampis wawanakas ukhamarakiwa: ¡Oleg ukat Margarita kullakajj wali suma jaqenakäpjjewa!
  ¡Ukat kunjamsa jankʼak tʼijtjjani, ¡kunjamsa jankʼak tʼijtjjani! Ukat kunjamsa Tatar jaqinakar khuchhuqapxani. Ukat kuna sallqa kusisiñampis aka tuqitxa katuqapxani.
  Ukat uka waynax qʼala kayunakapampix mä warawara jaquntäna, ukat mä kutikiw suxta tatar jaqinakar khuchhuqäna.
  Ukat imill wawax mä warawara jaquntasaw phisqa jaqinak jaquntäna. Ukanakax nuwasir wawanakawa, jupanakax ukham tukupxäna.
  Oleg ukat Margarita jilatanakajj perqat mä jukʼa qʼomachapjjäna. Ukatjja, artillería satäkis ukanakajj irnaqarakïnwa. Walja tʼunjäwinakaw tártaronakar puriyäna. Ukatwa Crimea markankir Khanate sat markajj tʼunjäna.
  Ukatxa, Suleimán Magnífico chachan ejercitopampiw nuwasiñax utjäna. Jichha kutix aka jach"a sultan chiqpach sarnaqäwinx jan suerteniw jikxatasïna. Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax janiw walja turcos ukanakar jiwayañak lurapkänti, jan ukasti Sultan juparux katuntapxarakïnwa.
  Rusia markax turco jaqinakarux Balcanes uksat sarxapxañapatakiw wayt"äna. Ukat jupa pachpaw ukan fortalezanakap utt'ayäna. Ukat Estambul markax apsutäxarakïnwa. Constantinopla markax wasitat sartawayi.
  Vasily Kimsïrix mä juk"a pachatakiw sayt"äna. Uka conquistanak digerir lurañaw wakisïna. Livonia markax rusanakar impuesto churañ iyaw satayna, ukat jan ch"axwañampiw Narva markarux katuyatayna.
  1535 maransa, Vasily the Third sat chachajja, Neva jawir lakankir puertonkir mä marka lurañapatakiw mayïna. Kunas Pedro Jach"an Petersburgo ukar uñtasita. Chiqansa, Vasily jilatax Constantinopla markaruw capitalap apasxäna.
  1537 maranx rusanakax Vyborg markaruw katuntapxäna ukat sueco jaqinakat alay tuqir ch"amanchapxäna, ukat q"al atipjapxäna.
  Vyborg ukar jan walt"ayañ pachanx Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax wasitatw yaqhachasipxatayna.
  Uka waynampi imill wawampix naturalmente umbral de tiempo uksaruw saltapxäna ukat asalto ukan chikancht"asipxäna.
  Ukatwa Oleg chachajj qʼala kayunakapamp mä boomerang jaqontäna, tunka payan uñisirinakaruw jaqontäna ukat qʼochüna:
  - ¡Rusia ukat Zar Vasili kimsïr markaparux jach"añchapxam!
  Margarita kullakajj qʼala kayunakapampiw jiwayir kuns jaqontäna ukat jan ajjsartʼasaw akham säna:
  - ¡Qullan Rus" ukat jan aka uraqinkir reinataki!
  Uka qhepatjja, waynampi imill wawampejj wali jaljtapjjänwa, ukatwa sueconakan jiwat cuerpopat mä qʼoma chʼusawjar khuchhuqapjjäna.
  1540-1541 maranakanxa, rusa soldadonakax Asia Menor uksa turconakat katuntapxarakïna. Ukat 1545 maranwa ukat Mesopotamia ukat Palestina markanakansa ukhamaraki. 1547 maran marzo phajjsinjja, uka reyejj niya sojjta tunka llatunkan maraniw jiwjjäna. Pusi tunk payan mara apnaqawipax jaya pachaw tukuwayi ukat wali kusisitaw Rusia markatakix walja atipt"äwinakampi.
  Basilio Kimsïrix Basilio Jach'a satawa. Ukat trononxa mä waynaw utjäna, ukampis Rus chachan kamachinakaparjamax niyaw jilïr jaqïxäna, Ivan Vasilyevich.
  Ukat niyakejjay Vasily Kimsïr chachajj cheqpach sarnaqäwit sipansa jukʼamp tiempo jakäna ukhajja, boyar jan waltʼäwinakajj janiw utjkänti.
  Ivan Vasilyevich jupax nayraqat Livonia markar taqpach apnaqañ amtäna, 1550 maran ch"axwäwix wali askiwa. Rusia markan wali chʼamani artillería ukanakajj taqeniruw qʼomachasïna, ukat niya taqe markanakaw jankʼak katuntatäjjäna.
  Chiqans Terminator wawanakax Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax ch"axwawinakanw chikancht"asipxäna.
  Q"ala, wawa kayunakapampix taqi kuns wali ch"ullqhi ukat ch"uqt"ir jaquntapxäna, ukat Livonia markankir soldadonakax waljaniw jiwapxäna.
  Ukhamarus wawanakax cañones ukanakat chiqaparuw ch"axwapxaraki.
  Oleg terminador waynax pallapallampiw ch"axwantäna ukat q"ala kayunakapamp mä jiwayir regaloruw jaquntäna.
  Uñisirinakaruw ch"iqiyapxäna ukat chhuxriñchjapxäna:
  - ¡Nayaxa t"unjañatakixa jaqichasiritwa!
  Ukat waynax kusisita ukat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa jach"a jakthapiwi wawajawa!
  Margarita, aka thaya imillax q"ala kayunakapamp jiwayir jaqirux lanzarakiniwa, ukat chhuxriñchjarakiniwa:
  - ¡Nayaw jach"a t"unjañ diosanakan phuchapätxa!
  Ukat mayamp wawanakax larusisaw kisunakap q"ala ch"allxtasipxi. Ukat uka qhipatxa, uka fortalezaruw tʼijtxapxani. Ukat ukhamatwa taqinix chʼiyjatäpxani. Janiw espadanakanïpkiti, hélice ukanakakiw utji. Ukat livonianonakarusa ukat mercenario ejercitonkir yaqha pallapallanakarus jan khuyaptʼayasisaw tukjapxi.
  Uka waynampi imill wawampixa taqiniw q"ala kayukïpxi, ch"uqi taypinsa. ¡Ukat jupanakax jan jiwir wawanakax ukhamarakiw ukham lurapxi!
  Kunats janixa? ¿Kunatsa uka wawanakax kuna uywanakat sipansa jukʼamp jankʼak cuerponïpxi, ukat chiqansa jan pampachañsa jan ukax usuntañsa yatipki ukanakax zapatonak munapxi?
  Ukat Iván Jachʼa jaqejj Egipto markanwa nuwasjjäna. Mä qawqha maranakanx África uksan alay tuqin taqpach katuntatapatxa, Marruecos uksaruw katuntawayi. Ukatxa, Península Árabe sat chiqaw katuntatäxäna.
  Alemania markax t"aqa t"aqa t"aqaw jikxatasïna, Austria markax jan ch"amanïxänwa, España ukat yaqha markanakax ch"axwäwinakampiw ch"amachasipxäna.
  Rusia zarista ukax Irán tuqiw India markar saraskäna. 1590 maratakejja, India markajj katuntatäjjänwa. Iván el Terrible sat chachajj suxta tunk llatunkan maranïñkamaw jakasïna, ukat 1598 maranwa jiwjjäna. Ukat jupa lantix Iván phisqhïr jaqiw utt"ayasïna. Rusia markax inti jalsu tuqir jach"aptayaskakïnwa ukat China markarux katuntaskakïnwa. Chʼaxwäwix jaya tiempo, jaya tiempo ukat chʼamakïkchïnsa.
  China markar katuntañatakix kimsa ch"axwäwinakaw munasïna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakan ch"axwawinakan chikancht"asipxatapatx janiw jank"ak atipt"añax utjkänti.
  Ukat wawanakax episodios ukan ch"axwapxäna. Jupanakax t"ijtxapxaniwa, chinonak khuchhuqapxani ukat wasitat t"ijtxapxani.
  Chiqansa, uka waynampi imill wawampix wali chʼamampiw sarnaqapxäna ukat wali sumwa lurapxäna. Ukat qʼala kayunakapampix wali chʼamampiw chʼullqhi warawaranaka, disconaka ukat boomerang sat warawaranak jaquntapxäna.
  Oleg Rybachenko jupa pachpaw ministro de Defensa chino ukar jiwayañatak hackeado ukamp jiwayatayna. Ukat ukat mä yuqall wawar kayumpiw granada jaquntäna. Ukatwa jank"aki pä tunka q"illu ch"axwirinakax jutir pachar sarapxäna, akham sasa:
  - ¡Rus" markar jach"añchaña, ukax wiñayatakiw patak patak maranakanx universo thakhi uñacht"ayi!
  Ukat Margarita imillax q"ala kayumpiw mä boomerang uñstayani, ukax jiwayiriwa, ukax janiw juk"amp thayakïkaspati.
  Ukat uñisirinakar atiptʼasaxa, imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukham Rus"atakixa, jumaxa ch"axwasmawa ukatxa janiwa axsarañakiti!
  Ukat uka waynampi imill wawampix jukʼamp chʼamampiw amparapamp luqxatañ qalltapxäna.
  Ivan phisqhïr jaqix 1620 maranwa jiwxäna, ukat Ivan suxta yuqapaw irnaqäwip sarantaskakïna. Jan jaytjasis ch"axwäwinakat qhiparux China markax 1640 maranw katuntatäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax kunayman ch"axwäwinakan ukhamarak ch"axwäwinakan juk"amp ch"amanchataw uñstañ qalltapxäna.
  Ukat ukat Oleg waynax mä boomerang jaquntäna ukat chino emperadoran p"iqip phust"äna. ¡Ukat jupa pachpaw mä heroeruw tukuwayi!
  Ukat Margarita sat tawaqux qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat uñisirinakan sede centralap taqpach tʼunjäna.
  Ukat chiqansa, ¡uka jan jiwir wawanakar yuspajarasawa, ¡Imperio Ruso ukan jachʼa atiptʼäwinakapatwa atipjäna!
  Ukat China markar atipt"añ tukuyatatxa, moscovita Rus" ukax janiw khitirus axsarxiti! ¡Ukat janiw khitis rusanakarojj jarkʼkaniti ni atipjkaniti! ¡Jan kuttʼaniñapkamajj niyaw pasawayapjje!
  Ukat Rusia markax mä jach"a imperio ukham ch"amanchasiwayi. Iván Suxtax yaqha tunka maraw apnaqäna, Corea ukat Indochina uksan jilpach markanakap katuntañkama.
  Jupat qhepatjja, Alejandro Nayrïrejj tronoruw makatäna. Machaq reyejj nayrajj atipjaskakïnwa. Indochina markax q"al katuntatäxänwa, ukatx rusa barconakax Australia markaruw puripxäna ukat aka continente ukar uñt"añ qalltapxäna. Ukhamarus, rusanakax Alaska markaruw nayratpach mantawayapxäna ukatx Canadá markaruw sarxapxäna... Aka chiqanx Francia markamp nayratpach uñt"ayasipxäna, ukax qhipharux Luis XIV ukan irnaqatapanx suma sayt"atäñamp suma jakasiñampiw jikxatasïna, ukatx Inglaterra markax jank"akiw ch"amanchaskäna.
  Ukatjja, Rusia markajj África toqet yatjjataskakïnwa, ukanjja Gran Bretaña markat uñisiñampiw uñjasirakïna. Suecia markax ch"amancharakïnwa ukat Rusia markaruw nuwantañ yant"arakïna.
  Ukampis Rusia markankir soldadonakax wali amuyumpiw sartasipxäna, ukat Gran Bretaña ukat Francia markanakax janiw mayachtʼat sarnaqapkänti. Ukat Alejandro nayrïr jaqin soldadonakapax uka estadoruw katuntapxäna.
  Chiqans Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax panpachaniw uka tuqinx chikancht"asipxäna.
  Qʼala kayuni wawanakajj disconak jaqontapjjerïna ukat jachʼa espadanakampiw khuchhurapjjerïna, uka espadanakajj wali chʼamañchtʼatänwa.
  Jupanakax wali thaya ukat jan sayt"añjamäpxiwa.
  Oleg Rybachenko jupax mä ch"ullqhi warawararuw wayna kayunakapan q"ala kayunakapamp jaquntäna, tunka payan sueconakaruw jaquntäna ukat q"ucht"arakïna:
  - ¡Qullan Rus' jach'añchañataki!
  Margarita tawaqux q"ala kayumpiw jiwayir yänak jaquntarakïna ukat sist"asirakïnwa:
  - ¡Jan atipt"ir Familia jach"a kankañapataki!
  Ukat wawanakax mayacht"asisaw saltapxani ukat sueco gobernadorarux q"ala talonanakapamp pechoparuw jawq"japxani.
  Jupajj tʼijtʼasaw yaqha tunka payan uñisiri soldadonakar jaqontäna.
  Alejandro Nayrïr chachajj 1675 maran jiwjjäna uka qhepatjja, Alejandron Nayrïr yoqapajj zar Alexei sat chachajj tronoruw makatäna. Jilapachax tronoruw sucesión ukax yuqall wawanakan jilïr jaqïtaparjamaw sarapxirïna, ukatx jilïr yuqat allchhinakax sarapxirïna. Vasily Kimsïr chachajj uk uttʼayäna, ukhamat qhepat tronotak chʼajjwañajj jan utjañapataki. Ch"amani centralización ukampi.
  Alexei jilatajj nayrïr kutiw Francia markamp jikisïna, ukat África toqenjja Gran Bretaña markampiw jikisïna.
  Ukañkamax Rusia markankir soldadonakax Alemania markan uraqinakaparuw mantapxäna. Uka katuntañax wali askipunïnwa, kunattix principadonakax tʼaqa tʼaqa tʼaqaw utjäna. Ukat jukʼamp walja regimientos rusos ukanakaw Italia markar katuntapjjarakïna. Uka qhepatjja, Francia marka contraw mä campaña lurapjjäna. Luis Inti Reyin apnaqäwipax jan jachʼañchataw tukuyäna. Regimientos rusos ukat extranjeros ukanakax Francia markaruw katuntapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax wasitatw yaqhachasipxatayna.
  Wawanakax espadanakampiw nuwasipxirïna ukat uñisiri soldadonakaruw discos jaquntapxäna. Walja soldadonakaruw jiwayapxäna.
  Uka waynax q"ala kayumpiw uñisiriparux mä warawara jaquntäna ukat jach"at arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä superman nuwasiritwa!
  Ukat imill wawax qʼala kayunakapamp jiwayir disco jaquntasaw sillpʼi:
  - ¡Ukat nayax muspharkañ espacio ukan encarnación ukhamätwa!
  ¡Ukat kunjamsa jachʼa lakapajj uñachtʼayani! Ukat ukatsti q"ala talonampi francés jakhüwirux nayraparuw ch"allt"ani. Pʼeqepajj chʼiyjatäjjewa.
  Ukat Oleg Rybachenkox mä infierno meteoro ukham jank"akiw pasawayxäna, ukat mä pä tunka francés jaqinakaw jichhak jiwapxatayna. Ukat ukat uka waynax katuntat cañón ukanx buckshot ukampw juparux phichhantawayi.
  Ukat walja ch"axwirinakaruw aynacht"ayani. ¡Tʼaqhisiñampiw liwxatasipxi ukat jiwapxi!
  Ukat Terminator wawanakax jupanakpachaw t"ijtapxi ukat taqiniruw khuchhuqapxi, jupanakpachas jiwañan angelanakapäpkaspas ukhama ukat guepardonakat sipan juk"amp jank"aki.
  Gran Bretaña markax kunjamatsa lamar qutan kutt"ayäna ukat sumankañ mayirakïna. Rusia markax América uksanx jilxattaskakïnwa. Tropanakapax taqpach inglés ukat francés colonia ukanakaruw katuntapxäna ukat México markaruw puripxäna.
  África ukat Australia markanakar katuntañax tukuyatäxänwa.
  Jichhax España ukat colonia ukanakakiw jan jaqini qhiparapxäna, ukat Portugal markax colonianakapampix qhiparapxäna.
  Ukampis uka chʼaxwäwix Pedro Jachʼatakix nayratpachwa pasäna, jupax 1700 maranwa chʼamanïxäna. Machaq zar, janiw Romanov, jan ukasti Rurikovich, uka pachax askinak apsuwayxi, mä ataque ukhamaw rusa aljirinakaruw atacatayna, ukatx España ukat Portugal uksaruw soldadonak khithatayna.
  Uka markanakax nayratpach aynacht"atäpxänwa ukat jank"akiw atipjatäpxäna. Rusia markankir soldadonakajj uka colonianakaruw katuntañ qalltapjjäna. Panpachaniw jukʼamp waljanïpjjäna ukat jukʼamp suma yänakanïpjjänwa ukat armanirakïnwa. Rusia markan ejercitopax nayratpach jan chhullunkhayat pólvora ukat jach"a phallañ proyectil ukanakampiw utjäna, ukat nuwasiñ aeronaves ukanakas utjarakïnwa. Ukat tankanakas uñstarakïnwa. Ukat nayrïr tren blindado ukanaka. Ukax uñisirinakaparux wali ch"amanchawayi.
  Nayrïr ametralladoranakax Rusia markan ejercitopan uñstarakïnwa.
  Ukampis akanx Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax janiw kuns lurañjamäkänti, jan ukasti markap uñt"ayapxäna. Jupanakax nuwasipxañapawa ukat jan jiwir jakañ jikxatapxañapawa.
  Jichhax uka waynax q"ala kayumpiw wasitat granada jaquntani. Ukat uñisirinakaruw ch"iyjani. Uka qhipatxa:
  - ¡Uka Rusia markan sutiparu, ukax taqpach uraqpacharu ukhamarak jaqinakan chuymanakapar atipt"i!
  Tawaqux ukhamarakiw q"ala kayupampix mä jisk"a bomba jaquntañapäna, ukampis ch"aman phallañ ch"amampiw jaquntäna. Jupax españolanakaruw ch"iyjani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Ukhamatakixa taqi jaqinakatakixa kusisiña utjapuniniwa!
  Wawanakax q'ala kayunakapampiw jiwañatak regalonak jaquntapxäna, q'uchupxäna.
  - ¡Wiñay waynäpxpan ukat, jiwasan k"ajkir maranakasäpxpan!
  Ukat uka qhipatx mä cargo ukhamawa kunatix mä juk"a jiwayañjamawa. Ukat sablenakap ukham chʼallxtayapxi.
  !
  ¡Ukanakax wawanakawa! Ukhama, q"ala kayuni supermenanakax niya q"ala jan isinïpxiwa, junt"u pachana ukhamarak thaya.
  Ukampis ¡ukham wali suma nuwasirinaka! ¡Jach"a marka ukat clase! ¡Akanx jupanakpachaw khuchhuqasipxi ukat uñisirinakaparux t"unjapxi!
  Uka waynax imill wawax juk"amp sallqa t"unjäwin Arcángeles ukar uñtasitawa, jupanakatakix janiw kuna jark"awinakas jan ukax jark"awinakas machaq atipt"äwinakar ukat askinak jikxatañ thakin utjkiti.
  Thakhipanx markanakax katuyasipxi, ukat ukan jakirinakax mistuwayapxi, ukat jan jiwir jach"a wawanakan q"ala kayunakapan imprentanakap jamp"att"apxi.
  España ukat Portugal markanakax colonianakapamp chikaw mä juk"a jank"ak katuntatäpxäna. Ukat mä Gran Bretañakiw qhiparäna.
  Ukampis 1725 maranjja, Pedro Jachʼan soldadonakapaw uka patjjar puripjjäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax taqit sipans nayrankapxiwa, kunjamatix nayrax ukhama. Wawanakax jan jiwirïpxiwa ukat tiemporuw saltapxi.
  Ametralladoranakatwa fusilapxi ukat qʼala kayunakapampiw jiwayir granadanak jaquntapxi.
  Jupanakax británicos ukat yaqha nuwasirinakaruw t"unjapxi.
  Oleg jupax arnaqasi, ch"axwaña ukat sawuña:
  - ¡Jiwasax jila kullakanakan cósmico ukan ch"axwirinakapätanwa!
  Margarita tawaqux q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Ukat taqiniruw jan pächasis atipjañäni!
  Uka qhepatjja, ¡uka imill wawajj qʼala talonapampiw Duque de Buckingham sat chacharojj wal chʼalljjtäna, ¡kunkapajj pʼakjasïna!
  Londres markar katuntapxäna ukat qhiparux akapach katuntañ tukuyapxäna.
  Ukhamatwa mä mayachtʼat imperiojj sartasïna. Pedro Jachʼajj 1735 maranwa jiwjjäna, Pedro Segundo allchhipajj tronoruw makatäna. Wali wayna, ukampis wali yatiñani ukat qhuru apnaqiri. Rusia markax centralización ukaruw jilxattawayi, fabricanaka ukat thakhinakax lurasiwayi. Avionanakaw uñstäna, ukat trenanakajj jukʼampiw jiljjattäna.
  Pedro Payïrix wali jaya tiempow apnaqäna ukat jan mayjtʼataw apnaqäna. 1790 maranjja, Pedro Kimsïr jilataw jupa lanti uttʼayasïna. Uka markax suma qamirïnwa, taqi kunas sumankañänwa. Nayratpachaw espacio jach"anchayañ tuqitx arsusipxi.
  Ukat 1817 maranjja, nayrïr kutiw jaqenakamp espacior tʼijtäna. 1820 maranjja, Alejandro II jilataw Zar tuküna. Machaq reyix espacio ukat espacio ukan juk"amp jank"ak yatxatañ munäna.
  1825 maranjja, phajjsiruw nayrïr kuti tʼijtäna. Ukat 1845 maranjja, Rusia markankir barconakajj Marte sat planetaruw sarapjjäna. Ukat 1847 maranjja Venus sat chacharuw puripjjäna. 1850 maranjja, Mercurio sat cheqaruw saräna, ukat Júpiter sat satélites sat satélitenakaruw jakʼachasïna. Rusia markankir cosmonautanakajj 1860 maranwa Plutón sat jachʼa planetaruw kayup uchasipjjäna.
  Ukhamaw sistema solar ukan yatxatäwipax nayrar sartawayi. Ukat 1917 maranjja, sistema solar anqäjjaruw nayrïr kuti tʼijtäna. Walja jach"a warawara barconakax Alpha Centauri uksaruw sarapxäna.
  Ukat 1921 maranx Sirius markaruw... Ukhamarus walja planetas relativamente normales ukanakaw ukan jikxatasïna. Pusi tunka mara qhepatjja, nayrïr barconakajj superluminal velocidadampiw jalnaqäna.
  Ukat 2017 maranjja, nayrïr kutiw mä cosmonauta rusa sat chachajj galaxian qollapar tʼijtäna.
  Ukajj wali sumapunïnwa.
  2030 maranx mä maquina de tiempo ukaw uñstawayi... Ukat jaqinakax yaqha, jach"a etapa de desarrollo ukar sarapxäna. Janis trono ukankapkchixa, Rurikovich jupanakax qunt"atäsipkakiwa, ukatx mä monarquía absoluta ukaw jaqinakan imperioparux apnaqi.
  IVAN UKAXA SARNAQAWINAKA UKATXA ACCIDENTES UKANAKA
  Iván el Terrible ukax janiw 1584 maranx veneno ukamp qullatäkänti, ukat inglés arut mä princesampiw jaqichasïna. Rusia ukat Gran Bretaña markanakax mä tratado lurapxäna ukat Rusia markan yanaptʼapsa ukat alianzas ukanakas katuqapxäna.
  Siberia markanx mä ch"axwäwiw utjäna, ukatx Rusia markan machaq markanakaw utt"ayasïna, Tobolsk markamp chika.
  1590 maranjja, Iván el Terrible ukat mä inglés warmimpiw Alejandro sat mä yoqall wawanïpjjäna.
  Ukat ukat 1591 maranx Suecia markamp ch"axwäwix qalltawayi, Rusia markax Polonia markamp chikaw ch"axwawayxi. Jïsa, ukajj walikïskänwa.
  Ukat Rusia markankir ejercitojj Skopin-Shuisky gobernadorampiw pʼeqtʼäna, ukat Narva markaruw muyuntäna.
  Aka chiqanx Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova, jan jiwir wayna tawaqu, rusa ejercito ukar yanapt"añ amtapxäna. Chiqpach sarnaqäwinx ukham muyuntañax utjawayiwa, ukampis zar Feodor ukan apnaqata. Ukat rusanakax Ivan-city ukarukiw katuntapxäna. Ukat akanx Ivan Vasilyevich jupax wali apnaqaski. Suma, AI ukan yuqall wawanakax imill wawanakax uñacht"ayasiñatakix wakicht"ataw jikxatasipxi. Mä universo ukanx Iván Terrible ukax juk"amp jaya pachaw jakasïna sañani. Ukhamajj ¿kunas? ¡Yaqha misión!
  Mä waynampi mä imill wawampiw uka jan walt"äwinx chikañchasipxäna. Jupanakax taqpach ejercitot nayraqataruw t"ijtapxi. Guepardo sat animalanakat sipansa jukʼamp jankʼakiw tʼijtʼañama. Ukat qhipäxanxa mochilanakaw utji, uka mochilanakax wali chʼullqhi disconakaniwa.
  Terminator wawanakax atacapxi. Qʼala kayunakapampiw jayat disconak jaqontapjje ukat jupanak pachpaw qʼochupjje:
  - Rusia tayka jach"a kankañapa, .
  Chuymanakankiwa ukat almasankiwa...
  Taqi chʼaman Vararuw jisktʼapxta,
  ¡Mä ch"usawjan munat masimampi alaxpachan jakasipxam!
  Margaritax disco jaquntäna, suxta sueconakaruw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Chiqansa, Margaritax wasitat jaqir tukuskäna ukhaxa, pusi tunka maranïxänwa. Ukat chuymankipstaña, jan wali ukat torpe ukhamäñ wal axsaräna. Ukat jank"akiw iyaw sapxañama, wiñay waynäñ layku, niya tunka payan marani imill wawar tukuñataki ukat jan uñt"at pacha esclavöñataki. Ukat kunayman mesiasanakan chikanchtʼasisaw jan jiwirïtamat chʼamachasiñama.
  Ukampis jupax Oleg Rybachenko chachjamarakiw mä cuerpo especial ukaniwa, jaqit sipan juk"amp ch"amaniwa. Ukat wali jachʼa velocidadanakanwa.
  Wali wawakïpkaspas ukhamawa, ukampis wali ch"amani ukat jank"akiw sarnaqapxi, ukat nayratpach yatxatat nuwasirinakawa.
  Discos ukanakax jaquntatäxi ukhaxa, uñisirinakax liwxatapxi. ¡Ukat janiw mä balas ni mä cañón bolas jupanakar aptʼkaspati!
  Terminator wawanakax pirqaruw t"ijtapxäna, jasakiw makhatapxäna, ukat jach"a espadanakapampix uñisirinakaparux khuchhuqañ qalltapxäna. Ukat jupanakax tunka phisqhan, pä tunk golpes por minuto ukham khuchhuqapxi.
  Oleg Rybachenko, wayna kayupampiw mä disco jaquntäna, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qullu patat hachanak forjasipki!
  Margaritax imill wawax q"ala kayumpiw disconak uñstayawayaraki, tunka payan uñisirinakaruw khuchhuqawayi ukat q"ucht"awayi:
  - ¡Ch"axwaña p"iqinakaru ch"axwaña!
  Uka waynax q"ala amparanakapamp disco jaquntäna, espadanakampiw jaqinakar khuchhuqäna ukat kusisitaw jach"at arsüna:
  - Ukampis cadena correo ukax yaqha markankirinakatakix ist"asi!
  Margaritax akham arunak arsüna:
  - ¡Rusia aru!
  Oleg Rybachenko, sueconakar khuchhuqasa ukat q"ala kayunakapamp discos jaquntasaw q"ucht"awayi:
  - ¡Jiwasaxa tribu de la horda ukana laq"untatawa!
  Margarita kullakajj sueconakar khuchhuqaraki ukat qʼala kayunakapamp jiwayir armanak jaqontasaw qʼochüna:
  - ¡Jan iyawsirin yugopampiw t"aqhisiyata!
  Oleg Rybachenko, jupax ch"uqimp ch"uñump sarantaskakiwa, jupax akham sänwa:
  - Ukampis jiwasan venanakasanx t"amt"askiwa...
  Margarita, q"ala kayunakapamp discos khuchhuqasa ukat jaquntata, ukax chiqanchawayiwa:
  - ¡Eslavonakan alaxpachapa!
  Uka waynax disconak jaquntasaw arnaqasïna:
  - Ukatxa ¡Chud quta thiyanakatxa!
  Imill wawax q"ala kayunakapamp discos jaquntaskakitaynawa, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Uka hielo Kolyma!
  Oleg chachajj qʼala yuqall wawar uñtat kayup jaqontasaw akham säna:
  - Taqi akaxa jiwasana uraqisawa!
  Margarita, jupax mä boomerang uñstayaskarakitaynawa, jupax akham sänwa:
  - ¡Taqi jiwasawa!
  Uka waynampi imill wawampix patak patak uñisirinakaruw tukjapxäna, ukat yaqha rusa nuwasirinakaw jupanakar arkapxäna, pirqanakaruw warxatapxäna. Narva kullakajj khathattʼasïnwa. Ukat jichhajj tʼunjatäñapajj jan jarkʼatäjjänwa.
  Terminator wawanakax janiw kuna chist"asiñjamakiti. Ukax mä kunawa, ukax medio amuyun jaqinakatakix janiw amuyañjamäkiti.
  Ukanakajj jan jiwir nuwasirinakäpjjewa. Jupanakax nayrar sartasaw uñisirinakarux t"unjapxi, espadanakampi jan ukax q"ala kayunakampiw t"unjapxi, ukat ukatw wali ch"ullqhi disconakax t"ijtapxi. Ukat uñisirinakaparux cucarachanakjamaw t"unjapxi.
  Oleg jupax taqi sallqa jank"a lurawinakapampix nayrar sartaskakiwa.
  Rusia markan sarnaqäwipanxa, Iván el Terrible sat chachan apnaqäwipax jukʼamp jaya tiempow apnaqäna, ukat uka tiempox wali jachʼañchatäxänwa ukat uka pachparakiw wila wartäwinakax utjäna.
  Uka reyejj Livonia markan qhep qhepa ukat wali wakiskir chʼajjwäwinwa atipjäna. Ukat jichhax kuttʼayañwa munta.
  Ukhamarus Rusia ukat Polonia markanakax pachpa pachanw ch"axwapxi, ukax juk"amp askiwa.
  Ukat Terminator wawanakax irnaqapxi... Jilpacha pirqanakax nayraqatw rusa pallapallanakan katuntatäxi.
  Ukat waynanakaw chika taypinkir castillo ukar p"akjasi, q"ala kayunakapamp uñisirinakarux cuchillas ukanakamp jawq"japxi...
  Oleg, tunka tunka sueco jaqinakar t"unjasa, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Iván zar jilatarux jach"añchapxam!
  Margarita, uñisirinakaru khuchhuqasa, chhuxriñchjasiña:
  - ¡Jach"a jach"a jach"a tukuña Jach"a Rusia markataki!
  Uka waynampi imill wawampix ukham qhuru ukat galgo nuwasirinakawa. Taqiniruw t"unjapxi ukat uñisirinakaparux infiernoruw alisnukupxi. Jupanakax jupanakpachaw ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntapxi, ukat wali ch"amampi ukat jan axsarasaw ch"uqi ch"uñuyapxi. ¡Janiw khitis jarkʼkaniti, janirakiw khitis atipkaniti!
  Mä yuqall wawampi imill wawampix uñisiriruw t"unjapxi, mä yuqall wawampi mä imill wawampi - ¡mä aruntt"awi heroes ukanakataki!
  Oleg Rybachenko, q"ala, wawa kayupampix mä disco jaquntasaw jilïr gobernadorarux tukuyäna, ukatx sueconakax armanakap jaquntañ qalltapxäna.
  Narva markax jaquqaniwayi, ukat rusanakax qutaruw ch"amanchapxäna... Ukat polaconakax Revel markaruw muyuntapxäna.
  Rusia markankir soldadonakax Vyborg uksaruw sarapxäna.
  Iván el Terrible ukax wali trono ukankiwa, ukat rusa ejercito, hierro disciplina ukamp soldado, ch"amani ukat qamir yänakampi. Thakinjja, Oleg ukat Margarita sat jilatanakajj walja markanakaruw nuwasipkäna.
  Uka waynampi imill wawampixa, kunjamtï nayrax lurapxirïkäna ukhamarakiw disconak jaquntapxäna, nayraqatax kayunakapampi ukat espadanakampiw chʼiyjapxäna.
  Oleg jupax sueco jach"a mercenario ukat mä qawqha yaqha pallapallanakaruw khuchhuqatayna, ukat uka qhipatx akham sänwa:
  - ¡Uñisirinakax janiw jiwasanakar atipt"añ jikxatapkaniti!
  Margaritax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Janiwa qunqurt"asiñäniti!
  Rusia markankir ejercitojj Vyborg markaruw jakʼachasïna. Akax mä jach"a fortalezawa. Voivode Skopin-Shuisky ukax mä asalto qalltawayi, mä juk"a artillería ukan ch"axwawip qhipatxa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax nayrankapxiw kunjamatix nayrax ukhama ukat jan ch"amampiw ch"axwapxi.
  Jiwatanakampi thaki ch"uqt"apxi.
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä bomba jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Margarita, jiwayirir lanzawayxasax, akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Ukat janiw khitis atipkaniti!
  Uka monstruo wawanakax mä arukiw akham sapxäna:
  - ¡Ajjsarkañ lobonakaw uñisirinakar t"unjapxi! ¡Ukat janirakiw ina chʼusat arunakajj wakiskiti!
  Uka waynax imill wawax jan iyawsañjam jank"akiw ch"uqt"asipxäna. Jasakiw kuna pirqanakarus makatapxirïna ukat kuna columnanakarus khuchhuqapxirïna. Uka waynanakax jank"akiw ukat wali ch"amampiw kuns lurapxäna.
  Oleg, uñisirinakaparux khuchhuqasaw q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasax jach"a intin caballeronakätanwa!
  Margarita, sallqa lurawinakampi, uñisirinakaru ch"allt"asa, akham sasaw mistu:
  - ¡Ukat jach"a warawara alaxpacha!
  Ukat wawanakax granadas ukanakamp wasitat apnaqapxani... Ukat ukxarusti discos ukat warawaranaka. Ukhamaw uñisirinakarux khuchhuqapxi. Ukham loco presión ukat pasión ukanakampi.
  Oleg jupax sueco conteo ukarux pirqat jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwasan atipjañasawa!
  Margarita, uñisirir ch"uqt"asa, chiqanchawayi:
  - ¡Jach"a kankañani jaqunukuta heroes ukanakaru!
  Uka waynampi imill wawampixa mayampiwa jank"aki sartapxäna ukatxa wali ch"amampiwa uñisirinakaruxa t"unjapxäna. Ukat espadanakapax chhichhillan ch"iwipar uñtatawa.
  Wawanakax janiw wawanakar uñtat thaytʼirïkänti. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, jankʼaki, ukat jan kuna samartʼasa.
  Kunatix jan columpio ukhamäki ukax mä chiqap huelga ukawa ukat uñisiriruw atipt"i.
  Oleg, sueconakar khuchhuqasa, akham q"ucht"äna:
  - Golpe! Golpe! Golpe!
  Margarita, mercenarios ukanakar khuchhuqasa, q"ucht"añ tukuyäna:
  - ¡Janiw stokers ukhamäktanti, janiw carpinteros ukhamäktanti, ukampis janiw sinti arrepentisipkti!
  Terminador waynax, uñisirir ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntasinx akham sasaw yapxati:
  - Ukatxa jach"a alturani instaladores ukanakawa ukatxa patatpacha, jumanakaru aruntt"apxsma!
  Ukat nuwasir wayn tawaqunakax chʼiqintapxäna ukat ping-pong sat pelotanak tʼijtʼirjamaw sarnaqañ qalltapxäna.
  Ukatwa Oleg chachajj Vyborg markankir comandanterojj hackear jiwayäna. Ukat Margaritax pä uñisirinakaruw título baronial ukan tukuyäna.
  Yaqha fortalezaw t"unjatäna... Suecos jaqinakax, chiqpachansa, janiw jichhakamax khuyapayasiñ mayipkänti. Mä amtañ chʼaxwäwiw utjäna.
  Rusonakax mä juk"a juk"akiw utjäna, ukampis jupanakax mä suma posición ukaruw puripxäna. Ukat Margarita ukat Oleg jupanakax uñisirinakaparux wali ch"amampiw nuwasipxäna. Ukat jupanakar khuchhuqañapatak jaytaña ukat cutlets ukar p"akjaña. Ukat waynanakax chiqpachansa, jukʼamp sumwa lurapxäna.
  Uka sueconakax wali khuchhuratänwa, ukat wila aychanakakiw jupanakat jaltxapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayunakapamp mä boomerang ukham jaquntäna, ukax tunka payan sueco jaqinakan kunkaparux khuchhuqatayna:
  - Ukat nayax khitirus serio uñjta! ¡Iván sat axsarkañ jaqin samkapanxa!
  Margarita, ukhamaraki taqiniru khuchhurata ukhamaraki trillado, chiqapa:
  - Siberia markan uraqipax jaljatawa - yurïw Rus'!
  Ukat q"ala kayupampix mä boomerang ukaw jaquqani... Ukat uñisirinakan jiwat cuerponakapax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Ay, chuyma, escamas!
  Ukat qʼala kayupampi mä granada jaquntasaw akham sarakïna:
  - ¡Patak waranqa jiwayañani!
  Margarita kullakajj uñisirinakapar chʼiyjasaw akham säna:
  -¡Walja uñisirinakaruw khuchhuqawayta!
  Ukat ukhamaraki q"ala kayumpiw juk"amp jiwayir yänak apt"ani ukat lanzani. Ukat wali kusisitaw saltani.
  Ukat q"ala talonampix marqués sueco ukarux chinuparuw ch"allt"ani. Jupajj tʼijtʼasaw pasani ukat mä pä tunka caballonakaruw caballonakapat qʼomachani.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampi, wali ch"amanchata ukat agresivu sapa mayni. Jupanakax sallqa frenesímpiw uñisirinakarux t"unjapxi. Janiw k"achat k"achat ukat kunjamatsa uñisirir jark"aqañ amtkänti.
  Ukat sueconakax wali jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Jupanakan ejercitopajj niyaw aynachtʼawayjje. Ukat jan wali chʼama tukuñar saykatjjasajja, aynachtʼasajj jaltjjänwa.
  Uka arknaqañax qalltawayiwa.
  Jisa, ukhamawa, janiw khitis jark"kaspati.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw jankʼak jakʼachasipxi ukat akham sasaw arnaqasipxi:
  - ¡Jach"a kankañani heroes ukanakaru pirqanaka t"unjañataki!
  Oleg jupax molino ukar muyuntañapawa ukat mistuñapawa:
  - ¡Jach"a kankañani heroes ukanakaru!
  Margaritax mä mariposa uñstayatayna, ukax walja uñisirinakaruw jiwayarakïna, ukat akham sasaw apsutayna:
  - ¡Ukat jach"añchäwi jiwasataki!
  Mä waynampi mä imill wawampix wali colerat nuwasipxi. Ukat janiw mä segundos saytʼapkaniti.
  Janiwa, jukʼamp jankʼakiw sartasipki. Amuyunakapax conejitonakjamaw saltaraki.
  Akax Suecia markan jach"a apnaqiripawa. Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat comandanteruw ch"iyjatayna. Suecos jaqinakax janiw jichhax sayt"ayatäkaspati.
  Rusia markankir soldadonakax jupanakar arknaqapxi ukat arknaqapxi. Ukampis janiw ukakïkiti. Jichhajj Iván el Terrible sat chachajj Suecia markpacharuw katuntañ amtäna. Niyakixay jupax ukham jan axsart"ir wayn tawaqunakanïchixa.
  Margarita ukat Oleg jupanakax nobleza ukham sutinak katuqapxäna, jichhax Estocolmo markaruw sarxapxäna.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw nayrar t"ijtapxi, uñisirinakaparux khuchhuqapxi ukat arnaqasipxi:
  - ¡Jach"a Awki Markasan jach"añchäwipa, Zar Iván jach"a kankañapa!
  Ukat uka waynanakax wali munañanipxiwa. Ukat ukhama jan yatiñataki ukat thaya.
  Mayat mayat fortalezanakampi jikisipxi. Ukat wawanakax mä juk"a uñch"ukipxi. Chiqansa, kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, qʼala kayunakampi boomerang ukat disconak jaquntaña. Ukat sueconakar mä filaruw khuchhuqaña. Kunjamatixa chucrut ukaxa. Ukat yaqha imperiow tʼunjasiwayi.
  Akax Terminator wawanakax niyaw Estocolmo markankapxi. Ukat Suecia markan ch"iyjata banderapax jaquntatawa. Ukat reyi pachpaw mä lazompi katjatäna, ukat jupan yanapirinakapasa jiwayatäpxarakïnwa. Rusia markan pallapallanakapax Estocolmo markaruw ataque ukar apapxi. Uka yuqall wawampi imill wawampix nayratpach jachʼa lurañanak lurapkchisa.
  Jïsa, ukham thaya tuqitxa, guardabosques wawanakax jutir misión tukuyapxäna. Ukhamarusa, Suecia marka contra. Ivan Vasilyevich sat zar chachajj Suecia markan Reyipäjjänwa.
  Polaconakax Revel sat jaqiruw katuntapxäna ukat chʼamapsa chʼamañchapxarakïna. Mä juk"a pachatakix tregua ukaw utjawayi... Rusia markax qutanakaruw mantawayi. Neva jawir lakapansa mä markaw lurañ qalltäna.
  Uka pachparakiw Rusia markankir soldadonakajj Siberia markar jukʼamp mantapjjäna. Niya chika marani Iván el Terrible sat chachajja, jichhakamajj Polonia markamp mä jachʼa chʼajjwäwit jitheqtjjänwa. Uka jan waltʼäwejj jukʼamp juntʼükchïnsa.
  Ukatjja, Crimea markankir tártaronakajj wali chʼamachasipjjänwa. 1591 maranjja, Tsarevich Dmitry jilataruw jiwayapjjäna. Ukat 1598 maranjja, Fedot sat herederompi Iván el Terrible sat chachampejj niya pachpa tiemponwa jiwapjjäna. Ukat Iván el Terrible sat chachan llätunka marani Alejandro Nayrïr yuqapaw reyir tuküna. Boris Godunov jupax regente ukhamaw jikxatasïna.
  1601 maranjja, Rusia markampi Polonia markampejj mä chʼajjwäwiw utjäna, uka chʼajjwäwejj jachʼa juyranakajj jan waltʼayaskäna ukhaw pasäna. Polonia jaqinakax Smolensk markaruw muyuntapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax uka jan walt"äw chhaqtayañanx chikancht"asipxäna. Polonia markankirinakajj walja jan walinakanwa uñjasipjjäna ukat qheparuw kuttʼjjapjjarakïna. Basmanov chachan pʼeqtʼat rusa ejercitopajj 1602 maranwa Polotsk markar muyuntäna ukat katuntasïna. Oleg ukat Margarita sat chacha warminakajja, uka jan walinak lurapkäna ukhajj mayj mayjäpjjänwa. Uka waynampi imill wawampixa, kunjamtï nayrax lurapxirïkchïnxa, espadanakampi ukat qʼala kayumpiw sum sarnaqapxäna. Ukatxa, Rusia markankir ejercitox Vitebsk ukat Orsha sat markanakaruw katuntarakïna, ukat Polonia markankir reyin ejercitopampiw nuwasipxarakïna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax nayrïr kutiw polaco jaqinakan ejercitopat amuyapxäna. Ukat jachʼa frenesímpiw nuwasipjjäna.
  Uka waynax disco jaquntäna, polaco jaqinakan p"iqinakap khuchhuqasa ukat arnaqasïna:
  - ¡Nayax mä super clase ch"axwiritwa!
  Ukat kunjamsa molino ukham khuchhuqaraki.
  Margarita kullakax ukhamarakiw muyuntaraki. Uñisirinakaruw espadanakampi t'unjani, ukatsti churarakiniwa:
  - ¡Nayaxa wali clase altu!
  Ukat qʼala kayupampiw mä boomerang sat aparato apsuni ukat uñisirinakaparuw khuchhuqani.
  Aka imillanakax wali thayapxiwa. Jupanakax tigrenakan chiqpach sonrisa ukanipxi. Ukampis yuqall wawanakax jukʼamp axsarañjamawa ukat jukʼamp chʼamanïpxiwa.
  Uñisirinakaparux khuchhuqapxi. Ukat q'uchupxi:
  - Azul arumanakax ninar uñtataw liwxatasi, .
  Jiwasax precursoranaka, irnaqirinakan wawanakapätanwa...
  Qhana maranakan pachapax jak'achasisinkiwa - .
  ¡Precursoranakan arnaqatapax wakicht"asipxapuniwa!
  ¡Precursoranakan arnaqatapax wakicht"asipxapuniwa!
  Jisa, wiñay wawatpach jakañax wali askiwa. Kunapachatï wiñayatak waynäskäta ukat wiñayatak qʼala kayukïkta ukhajja. Ukat janiw khitis rabioso wawanakan presión ukat nuwasiñap jarkʼkaspati. Khitinakatix mä cuento phuqhañapatak yuripxi.
  Ukat jupanakax ch"axwapxi kunjamatix... Chiqpach heroes.
  Ukat ukhamatwa jan jiwir janchini nuwasir wayn tawaqunakax Polonia reyin ukar puripxi. Kimsa hetmans ukanakaw khuchhurata, ukatx Oleg Rybachenko ukan lanzado boomerang ukax ch"iyar jaquntatawa. Ukat Sigismund ukax jiwayataw jaquqaniwayi.
  Uka pachparakiw Margarita kullakajj Vladislav reyin yoqapar wali chʼamampi tʼunjäna.
  Ukhamatwa Commonwealth Polaco-Lituania ukax p"iqi ch"uqt"ata. Ukampis Rusia markankir soldadonakajj sartasipkakiwa.
  Polaco jaqinakax chhaqtxapxi. Basmanov chachan ejercitopax mä markanakat yaqha markanakaruw katuntapxi. Minsk, Slutsk ukat Vilna markanakaruw katuntapxäna. Taqi uka markanakanxa, jan axsart"ir wawanakaw ch"axwañ irpapxi.
  Khitinakatix jan khuyapt'ayasiñ yatipkiti, khuyapayasiñsa. Ukat atiptʼapxani ukhaxa, jan axsarasaw atiptʼapxi.
  Oleg Rybachenko uñisirinakax sapxiwa:
  - Jiwasaxa wawanakawa, janiwa quimeras ukhamäktanti!
  Margaritax q"ala kayumpiw mä bomba jaquntäna, ukat uñisirinakaruw ch"iyjäna, ukat akham sarakïnwa:
  - ¡Machaq pachan apostolanakapa!
  Mä juk"a arumpixa, Sejm jupanakax tantachasipxäna ukatx mayoría de votos ukampix Alejandro nayrïr Zar de Rusia ukarux Polonia markan Rey ukhamarak Gran Duque de Lituania ukham uñt"apxäna.
  Ukatwa Iván Terrible sat chachan wawapa ukat inglés reinajj jachʼa jaqëjjäna.
  Ukatx austriaconakampiw turconak contra mä campaña lurapxäna. Ukhama atipt"irinaka ukhamaraki jach"a atipt"awinakampi. Rusonakax Estambul markaruw katuntapxäna ukat nayrar sartañ munapxäna.
  Chiqans Estambul markar ch"axwañ pachanx Terminator wawanakax yaqhachasipxänwa ukat Sultan ukar katuntañ atipxatayna. Imperio Otomano ukax t"unjatäxänwa ukatx yaqha tunka maranakaw rusa soldadonakax anqäx markap katuntapxäna. Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax pachaparuw saltapxäna, ukatx amtañ ch"axwäwinakakiw chikancht"asipxäna.
  Imperio Otomano markar katuntatapatxa, Sudán ukat Marruecos markanakax katuntatäpxarakïnwa. Ukat ukxarusti Irán, Pakistán ukat Afganistán markanaka.
  Alejandro Nayrïr chachajj walja warminïñwa qalltäna. Ukhamatwa cristianismo ukat islam religionampi jakʼachasiñatakejja, Trinidad sat yatichäwinak chhaqtayäna, ukajj jaqenakatakejj janiw amuyañjamäkänti. Rusonakax pusi warminïñatakix derecho katuqapxäna.
  Ortodoxia ukax mä juk"a mayjt"awayiwa, Mahoma juparux Allahan khithanitapa ukhamarak mä profeta ukhamaw uñt"ayasi.
  Uka pachparakiw ayunonakat jila partejj chhaqtayatäjjäna, religionajj janiw sinti chʼamäjjänti.
  Taqi kunas wali sum saraskäna. Rusia markax mä juk"a pachatx India markaruw 1640 maran katuntawayi... Rusianakax Alaska markaruw mantapxäna ukat Pacífico qutaruw makhatapxäna. África uksa toqeruw sarjjapjjta.
  Alejandro Nayrïr chachan imperiopajj wali jachʼaruw tukuwayjjäna. Ukat China markamp ch"axwañax 1650 maran qalltawayi. Manchunakax uka territorio katxaruñatakiw ch"amachasipxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax wasitatw ch"axwapxi. Ukat kunjams jupanakax khuchhuqapxi - jach"a terminadores ukham.
  China markamp ch"axwañax wali jach"apunïnwa. Ukat wiñay wawanakax uk amuyapxäna.
  Akax nuwasiñaw juti. China markan ejercitopax wali jach"awa. Ukampis Rusia markankirixa, walja markanakat apsutänwa, janiw jiskʼäkiti.
  Ukanx nuwasiñaw utji ukat mä ch"amamp ch"axwañanakaw utji. Monstruo wawanakax chino jaqinakarux sawuñ yatipxi.
  Qʼala kayunakapampix agujanaka ukat disconak jaquntapxi.
  Ukat q"illu ch"axwirinakarux patak patak t"unjapxi.
  Ukat jupanakpachaw khuchhuqasipxi ukat uñisirinakaparux sablenakampiw t"unjapxi. Uka pachparakiw wali chʼamampi sarnaqapjje.
  Janiw anqäx wawanakakiti, jan ukasti macho ukhamakiw. Jan jiwirinakatakix jawq"jañanak ch"allt"añakiw. Taqiniruw t"unjapxi, uñisirinakaparux infiernoruw khitapxi.
  Oleg, uñisirinakapar ch"iyjasa, q"ucht"i:
  - ¡Janiw ataques ukanakarux axsarapkti!
  Margarita, ch"ullqhi discos jaquntaña, chhuxriñchjasiña:
  - ¡Taqi ñanqha jaqinakaru jiwayañani!
  Uka waynampi imill wawampix panpachaniw colerasiñapax groovy.
  Jupanakax uñisirinakaparux khuchhuqapxi ukat jupanakpachaw q"uchupxi...
  Mä pallapalla teatro ukan mä q"uchu - Payïr Jach"a Ch"axwäwi, ukampis wali askiwa;
  Jach"a Rusia markax wali uñt"atawa,
  Ukax wali suma markawa...
  Warawaranakax ch"iyar terciopelo umampiw umapxäna, .
  ¡Uka markax mä rayumpiw qhant"ata!
  
  ¿Qhawqha heroes ukanakas Patronímica ukan utji?
  Sapa caballerox mä jach"a nuwasir jaqiwa...
  Ejercitox amigable formación ukanw sartasi,
  ¡Chiqpachansa, markasax mayachtʼatäpxapuniwa!
  
  Jiwasax jach"a Stalin ukarux juramento lurapxta,
  Honor ukax tukuykamaw utjañapa ukat ch"axwañapa, .
  Kunattix chʼamapax Intir uñtasitawa,
  ¡Kunalaykutix Diosan qhanapax markawa!
  
  Jiwasan Mama Markasax suma uñnaqt'aniw tukuni,
  Mä jach"a ajayumpi, jiwasan jaqinakax...
  Jiwasax sapurukiw nuwastanxa, thayampis nuwastanxa, .
  ¡Ukat Wehrmacht fascista ukax atipt"atäxaniwa!
  
  Komsomol ukankirinakax q"ala kayukiw ch"axwapxi,
  Uka thayax talonanakap ch"akhuskchisa...
  Nayranakasasti platillor uñtatawa,
  ¡Uka tawaqun nayrapax thayat wilaruw tukuwayxäna!
  
  Jiwasax yuqall wawanakamp anatt"añx walpun munastanxa, .
  Jiwasan janchisax wali junt'uwa...
  Ukat ukham jan pantjasir ajanunaka,
  ¡Mamajax jach'a kankañampiw yuriwayitu!
  
  Rusia markatakix Fritz jupampiw ch"axwapxta,
  Rabioso uñisirinakar atipt"aña...
  Nayax ukham artesano ukhamätwa
  ¡Inas jan arunak jikxatksnati!
  
  Uka imill wawanakarux thayt"ayañäni
  Mä ametralladora dashing ukar tantacht"añäni...
  Ukham istʼasir aruw nayat lunthatawayitu,
  ¡Jan wali sallqa juramento arunakax janiw askïkiti!
  
  Imill wawanakanx mä jach"a colerasiñaw utji, .
  Ukax janiw kunas jakt"añax utjkiti...
  Mä suma paraison mä cheq uñjañäni,
  ¡Ukat Rus'an osopax t'aqhisiyapxätamwa!
  
  Jiwasax ukham suma imill wawanakätanwa
  Janiw kunas juk"amp askïkiti...
  Jiwasan Tayka-Rusia markan jach'añchäwipatakix,
  ¡Janis pä tunk jila uñnaqanïkstanxa!
  
  Imill wawanakax ch"axwäwinx wayn tawaquruw tukupxi, uk yatipxam,
  Jupanakax q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijtapxi...
  Ukat banderanakax Wila Pacha patxaruw liwxatapxi,
  Ukat Komsomol markankir jaqix puñchup kuynt"ayani!
  
  Jan wali fascistax janiw atipt"añjamäkaniti
  Kunjam thayäskpasa...
  Jiwasax imill wawanakax jach"a jach"a kankañan jach"a kankañapanwa,
  ¡Uka qhana, ch"uxña alaxpacha manqhanxa!
  
  Jiwasax imperioruw juk"amp kusisiyañäni
  Jupan jach"a kankañapaxa markanakan atipt"asitapawa...
  Jach"a jach"a tukuña jan Rusia quta thiyanaka, .
  ¡Jan tukuskir quta makhatañäni!
  
  Jïsa, jiwasax imill wawanakax mä llamayuñ nina naktäwinïtanwa,
  Wehrmacht ukan walja jaqinakax phichhantañ yatipxi...
  Iyawsapxita, chiqpach presión ukaniwa,
  ¡Fascistanakarux wali ch"amampiw atipt"añäni!
  
  Kunawsatix Berlín markar jutktan ukhax Komsomol markankirinakäpxtwa,
  Krauts ukanakarux kayunakap jamp'att'ayañäni...
  Ukat orcos ukanakas janiw nazis ukanakar yanapt"apkaniti,
  ¡Jumax qillqt"asim jiwasax wali sumaw cuadernomanxa!
  Ukat jichhax atipt"at chinonakax jaltxapxiwa. Ukat jupanakax rusa ejercito ukan arknaqataw uñjasipxi.
  Alejandro Nayrïrix China markar katuntañ atipxatayna, ukampis suxta tunk llatunkan maraniw 1658 maran jiwxarakïna, Iván el Terrible awkipjama. Ukham muspharkañ coincidencia: Tamerlane-n marapa. Ukhamaraki, chiqans mä jach"a comandante ukat conquistador.
  Ukham pä jachʼa reyinakajj wal atipjkäna uka qhepatjja, machaq apnaqeri Iván Phisqhïrijj janiw jan chʼamanïkiti. Jupax Alejandron yuqapawa, pusi tunka maranïkasaw reyir tuküna. Inti jalsu tuqinx ch"axwäwix sarantaskakiwa. Jupan apnaqawipanx rusanakax Indochina ukat Corea markanakaruw katuntapxäna, Singapur markaruw puripxäna... África uksat juk"amp sarxapxäna ukat Australia uksaruw sarapxäna... Ukhamarakiw mä suma rey... Ukat, muspharkañawa, jupax suxta tunk llatunkan maraniw 1686 maran jiwxarakïna . Jupat lantix Alejandro II yuqapaw apnaqäna.
  Machaq zar ukax niya kimsa tunk phisqhan maranïxänwa... Jupan irnaqatapanx rusanakax Cabo de Buena Esperanza uksaruw puripxäna ukatx Australia ukat Nueva Zelanda uksaruw uraqir puripxäna. Canadá marka katuntasinx francés jaqinakampiw ch"axwapxäna. Alejandro II chachajj Italia ukat Alemania markanakaruw katuntarakïna, Inglaterra ukat Francia, ukat España ukat Portugal markanakajj jupanakkamaw chʼajjwapjjäna.
  Wali suma irnaqir reyejj 1714 maranwa jiwjjäna. Jupax pä tunk llatunkan maraw apnaqäna, taqiniw achuyäna.
  Pedro Jach'a yuqapax pä tunka pusini maraniw apnaqañ qalltäna.
  Machaq reyejj Francia, España, Portugal markanakaruw katuntäna ukat Gran Bretaña markaruw chʼalljjtayäna. Rusonakax jupan apnaqataw taqpach América uksa katuntapxarakïna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax ukham lurapxäna. Francia markampi nuwasiñ horasanwa Pedror yanaptʼapjjäna. París markar thaya thaytʼanipkäna uka tiemponjja.
  Kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, uka wawanakax espadanak aptʼataw qʼala amparanakapampix agujanaka ukat disconak jaquntapxäna. Wali sumaw nuwasipxäna.
  Jupanakax Madrid ukat Lisboa uksankirinakaruw ch"axwañ yanapt"apxäna. Uka uraqinaksa katuntapxarakïnwa. Ukat jupanakax wali sumaw jikxatasipxäna. Ukat walja uñisirinakarus khuchhuqapxarakïnwa.
  Mä juk"a arumpixa, uraqpachax Rusia markaruw katuyasipxäna, Gran Bretaña markakiw katuyasipxäna. Pedro Jach"ax 1758 marakamaw apnaqäna, ukatx suxta tunk llatunkan maraniw jiwxarakïna, ukham muspharkañ coincidencia. Jan ukajj mä qawqha coincidencianaka.
  Jupat lantix Pedro Segundo allchhipaw apnaqäna, jupax niya tunka llatunkan maraniwa. Jupajj 1770 maranwa katuntäwinak tukuyäna ukat Gran Bretaña markaruw nuwantäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax qhipa kutiw aka universo paralelo ukan ch"axwawinakan chikancht"asipxäna.
  Walja inglés jaqinakaw ch"uqt"atäpxäna, waljaniruw warawaranakamp khuchhuratapxäna. Ukat británico reyiruw katuntapxäna.
  Ch"axwawix tukusxiwa... Ukat Terminator wawanakax misión tukuyapxi. Ukax wali kusiskañänwa ukat wali sumarakïnwa.
  
  JUPANAKAX JANIW DUKER UKSAN UTJKITI
  Hitler jupax janiw Dyuker jak"an alemán tank divisiones ukanakarux jark"känti, ukat ukatw akax utjawayi - británicos ukanakax taqpach atipt"ataw uñjasipxi ukatx walja patak waranq Imperio León ukan pallapallanakaw katuntatäpxäna.
  Uka condicionanakanjja, Chamberlain ukat Churchill jilatanakajj mayachtʼasisaw irnaqäwip jaytapjjäna.
  Machaq nayrïr ministrux wali mulljataw Francia markax mä sumankäwir katuyatäxasinx iyaw satayna, ukax Gran Bretaña markan jawq"jatatakix wali askiwa.
  Gran Bretaña markankirinakajj Namibia markaruw Alemania markar kuttʼayapjjäna, uka markanakajj jupanakan coloniapänwa, Irak ukat Palestina markanakasti Turquía markaruw kuttʼayapjjarakïna. Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin katjapkäna ukanak kuttʼayañakiw wakisi. Jan ukhamäkaspa ukhajja, sumakiw jaljtapjjäna. Jupanakax katuntat jaqinakarux mayjt"ayapxäna - taqi kunas taqinitaki, ukatx Gran Bretaña markax inti jalsu tuqinx alemanes ukanakarux mä qhispiyat ampar churäna, ukat kuntix Kimsïr Reich ukax nayratpach atipt"katayna ukx uñt"arakïnwa.
  Ukhamajj cheqansa, Hitler chachajj Gran Bretaña markamp libre ampar churasaw inti jalsu toqer mä campaña wakichtʼañ qalltäna.
  Alemanes jupanakax mä juk"a juk"amp tankinak apthapiñ atipxatayna, Francia markan divisiones ukanakan qullqip apt"ata, ukanakx Rommel jupax janiw África uksar khitkänti. Ukatjja, Gran Bretaña markar bombanakajj jan bombardeatätapatjja, jukʼamp mä división ukaw jukʼamp tankinakampi lurasïna. Jila partejja, alemanonakajj jukʼamp avionanakaruw katoqapjjäna. Jisk"atpachax jank"akiw kimsa waranqa autonak qhispiyañax chiqpach sarnaqäwinx Gran Bretaña uksanx jaquqaniwayi, ukatsti Mediterráneo uksat jutir k"añaskunaka, ukat Occidente ukat Noruega uksan tapa. Ukhamat Wehrmacht ukax chiqpach sarnaqäwit sipanx niya waranq juk"amp tanques ukanakaw apthapita, ukatx phisqa waranq juk"amp avionetas ukanakaw apthapita - chiqpach sarnaqäwit sipanx pä kutiw jilxattawayi. Chiqans alemanonakax juk"amp infantería ukanipxataynawa, África, Francia, Noruega ukat yaqha uraqinak jan walt"ayasa. Niya chikat millón jiwasan satélites ukat chikat millón satélites ukanaka.
  Flota ukax juk"amp ch"amaniwa, juk"ampirus italiano ukax juk"amp ch"amaniwa. Jïsa, Mussolinix Rusia markamp ch"axwañatakix juk"amp soldadonak churaspäna. Chiqans chiqans italiano chiqanakan calidad ukax janiw sinti sumakiti.
  Ukampis ukhamakipans, mä millón extra pallapallanaka, waranqa tankinaka, phisqa waranqa avionanaka, tunka waranqa pistolanaka ukat morteronakax, chiqans ch"amawa.
  Ukhamarus alemanonakax Turquía ukat Japón markanakaruw jakthapipxarakïna. Ukax en general jupanakax huelga lurañ munapxatap chiqanchawayi.
  Grecia markanxa, Italia markax atipt"awayiwa, kunatix juk"amp soldadonak helenes ukanakarux apnaqañ atipxatayna, janiw África uksan británicos ukanakamp nuwasiñapäkänti. Ukat alemananakax aviación ukan yanaptʼapxäna, ukax janiw mayjtʼayatäkänti. Ukhamarus griego comandantenakar soborno churaña.
  Yugoslavia markanx janiw kutkatasiñax utjkänti. Ukat alemanonakax mä juk"a nayraw URSS markarux atacapxäna, 30 urunak maykipkipanx. Jupanakax 15 uru achuqa phaxsitx juk"amp nayraw ataque lurañ munapxäna, ukampis primavera ukax wali jallu purintäna, ukat juk"ampirus divisiones de tanques ukanakax wali pisin irnaqirinakax utjapxäna.
  Ukampis URSS markax janiw wakicht"atäkänti, kunjamtï nayrax luraskäna ukhama. Chiqans Stalin jupax janiw Tercer Reich ukar ch"axwañ munkänti, ukat historia alternativa ukanx chiqpach historiat sipans juk"ampiw alemanonakax mä libre amparanïpxäna. Stalin chachajj janiw chʼaxwañ wal munkänti, ukatwa mä ejercitompi tukuyäna, uka ejercitojj janiw movilizatäkänti ukat janiw nuwasiñatak wakichtʼatäkänti.
  Ukat alemanonakajj kunjamtï cheqpach sarnaqäwin uñjaski ukhamarakiw nayrar sartapjjäna. Ukat jukʼamp sum sarnaqasajja, jukʼamp chʼamanïpjjewa, jukʼampejj thayanwa. Ukat ukaw guerran saräwiparux jan waltʼayäna.
  Japón markax Manchuria markaruw pallapallanak irpxaruwayaraki, ukatx mä juk"a thayt"awayiwa, Gran Bretaña ukat Estados Unidos ukanakamp ch"axwañ amtaruw puri. Taqi ukanakax muspharkañ ch"amaniwa ukatx wali sumankiw Tercer Reich ukampix jikxatasipxi. Ukampis URSS markax jukʼamp jan chʼamanïkaspas ukhamänwa.
  Smolensk markax t"unjatäxäna ukat juk"ampirus Kiev jak"an jan walt"äwix utjkän uka qhipatxa, kawkhantix soviético soldadonakax muyuntat uñjasipxäna, japoneses ukanakax wali ch"axwapxänwa soviéticos soldadonakaru.
  Ukat Moscú markar ataque ukax niya mä phaxs chikatani nayraw qalltawayi, chiqpach sarnaqäwit sipansa. Alemanes jupanakax jank"akiw soldadonakaparux sur uksa tuqir kutt"ayañ atipxatayna, ukatx Ejército Rojo uksan sur uksankir chiqaruw atipt"apxäna.
  Ukatwa, capital markajj septiembre phajjsi tukuyarojj muyuntatäjjäna. Chiqansa, Stalin chachax Kuibyshev markaruw jaltxatayna. Ukat alemanonakax Donbass ukan nayrar sartasipkäna ukat Stalingrad markar mantañ atipxatayna, ukat janïr ukax Kursk ukat Voronezh ukanakar katuntapxatayna. Ukat ukat Türkiye jupax ch"axwäwiruw mantawayi.
  Ukajj qʼala tʼiju tʼijuruw tukuwayjjäna. Ukat jukʼamp traicionanakajj utjarakiwa. Ukatwa Vlasov chachajj Ryazan chachar katuyasïna ukat aleman jaqenakan ladopar sarjjäna.
  Moscú markax diciembre phaxs tukuykamaw ch"amanchawayi, ukampis qhiparux t"unjawayi. Mar tukuyarojja, alemanonakajj niya taqpach Cáucaso markaruw katuntjjapjjäna, ukat Sebastopol markakiw Crimea markan saytʼasïna.
  Leningrad markax taqpach bloqueo ukan jikxatasïna ukatx manq"at awtjataw jiwxäna. Alemananakax doble anillo jist"antapxäna.
  Stalin jupax sumankañ tuqit aruskipäwinak qalltañ yant"äna. Ukampis Hitler chachajj janiw munkänti, jan kun mayisaki katuyasiñakiw katoqä sasaw säna.
  Soviético irpirinakax Kuibyshev markanx mä juk"s utt"ayañ yant"apxäna. Ukampis Wila Ejército ukax jaltxataynawa. Mä jukʼa samartʼasajja, alemanonakajj 1942 maran marzo phajjsinjja, Volga jawir thiyana, Ural jawir thiyana ukat jukʼamp Ural jawiraruw sarjjapjjäna.
  Soviético soldadonakajj mä jukʼa chʼamampiw saytʼasipjjäna. Moral ukax wali juk"ampiw jilxattawayi. Ukat jachʼa medidanakas, walja jaqenakar jiwayañas janiw yanaptʼkänti. Ukat soldadonakas oficialanakas oficiales especiales ukanakaruw jiwayapxi. Ukat janiw sinti jilxattañax uñjatäkiti. Jukʼamp jukʼampiw jaytanukupjje.
  Jilapachax kunapachatix Moscú markax t"unjatäkän ukhax chiqans waljaniw ch"axwäwix nayratpach chhaqtxa sasaw amuyapxäna, ukat janiw chiqpachans jiwañ munapkänti. Jaqenakajj llakitaw jikjjatasipjjäna.
  Ukat abril phajjsi tukuyarojja, alemanonakajj Kazán markaruw puripjjäna, ukat Uralsk markaruw katuntapjjarakïna, Orenburgo markaruw nuwantapjjarakïna.
  Ukat alemanes ukanakax Asia Central uksanx thakhinak lurapxarakïna, ukat akanx jupanakarux walpun ch"amanchapxäna.
  Mayo phaxsinx Dushanbe markatakix wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi. Alemania markankirinakajj Asia Central sat cheqan kayunak jikjjatañatakiw chʼamachasipjjäna.
  Alenka ukat jupan equipopax wali qhuru chiqan jikxatasipxäna. Ukat jupanakax soviético markar arxatapxäna. Mayo phaxsis utjkchïnsa, qullunakan utjatapatx akanx mä juk"a thayapunïnwa ukatx anqax tuqitw machaq thayax thayt"anïna. Ukampis juyphi pachanx janiw chhijchhix akanx utjkänti.
  Imill wawanakax nayrar sartasir fascistas ukat yaqha markankir mercenarios ukanakat kutt"ayapxäna.
  Alenkax PPSh ukanw disparatayna ukat mä q"uchu sillp"ïna.
  - ¡Qullunaka patxaru, vallenaka patxaru, mä p"iqi ch"ukuñampi ukhamaraki mä caftan sarnaqañampi!
  Q"ala kayuni wila p"iqini Allax saskakiwa:
  - Ukat tara-ram!
  Uka tawaqux qʼala kayumpiw granada jaquntäna ukat cobre wila rizonakapwa chʼallxtayäna. Aka ch"axwirix wali sumawa.
  Ukampis yaqhepajj janiw jukʼamp jan walinak lurapkiti. Anyutax q"ala amparanakapampix uka regalo jaquntäna ukat sist"asïna:
  - Ukat imill wawax super!
  Quri ñik"utan Mariax pallapallarakïnwa, alemán jaqiruw t"unjäna. Tawaqux wali suma, suma uñnaqt"anirakiwa. Ukat wasitatwa suma qʼala kayupampi mä granada jaquntäna.
  Jach"a, kurva, suma uñnaqt"an Matryona ukax janiw qhipäxar kutt"kiti. Jupax kayunakapamp granadanak jayaruw jaquntañ yati. Ukat mä chʼamäki uka thakhinjam tʼijtʼasaw tʼijtʼapjje.
  Alenkax q"ala kayumpiw cincelat mä jisk"a ukampis t"unjir granada jaquntäna:
  - Ukampis jiwasax cohetenak lurapxta...
  Anyutax wali kusisitaw katjatayna:
  - Ukat jupanakax Yenisei ukarux jark"antapxänwa!
  Allax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - Ukat jach"a ballet ukan yapupanx...
  Mariax wasitatw jichha pachax lanzayäna, q"ala alaya amparapampiw q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasax mayninakat sipan nayrankxtanwa!
  Matryonax jach"a, ukampis wali suma ukat armonioso kayupampiw mä granada jaquntäna ukat qhuruchasïna:
  - Willka...
  Alenkax hinduismo mercenario ukarux pallapallampiw jiwayarakïna ukat akham sasaw sist"arakïna:
  -Ukaxa chispiwa....
  Anyutax pallapallampiw jawq"jatayna, árabe jaqirux t"unjatayna ukat sist"atayna:
  - Jawira....
  Mariax balaruw ch"allt"äna ukat akham sänwa:
  - Qullqi turkañataki...
  Marusyax mä ch"iyar ch"axwiriruw t"unjatayna ukat akham sänwa:
  - Ukax mistuni...
  Alenkax clavado ukat q"ucht"awayi:
  - Ukhata...
  Anyutax q"ala, suma kayumpiw granada jaquntäna ukat saskakiwa:
  - Yupaychañ uta...
  Allax mä phallawi churäna, walja jaqinakar khuchhuqasa, ukat qhuru arsüna:
  - Jaqi!
  Mariax pallapallampiw akham säna:
  - Samarawi...
  Marusyaxa wali kusisita samsutayna, kayupampixa mä granada jaquntatayna, uka granada ukaxa jaya pachanakawa jani zapato uñjkataynati, ukatxa akhama sänwa:
  - Trono ukaxa...
  Alenkax uka apthapisinx akham sasaw sist"äna:
  - Uka cosaco markanxa...
  Anyuta, mä jach"a ch"axwawimpiw pallapalla, saskakiwa:
  - Stanitsa ukaxa...
  Alla, mä cobra ukan sist"asitapampi, ch"axwañampi, akham säna:
  - Lamar quta...
  Mariax pallapallampiw akham säna:
  - Tunka kimsani...
  Marusyax mä granada jach"a jayaruw jaquntäna ukat kisunakap qhant"ayäna:
  - Mara!
  Alenkax wali kusisitaw q"ucht"awayi, kimsa árabe jaqinakar khuchhuqasa:
  - Golondrina ukaxa...
  Anyutax pallapallampiw jiwayatayna, nazis ukanakar jiwayasa:
  - Jupanakaxa muyuntapxi...
  Allax pallapallaruw arsüna, sist"asisaw akham säna:
  - Willka...
  Mariax clavompiw ch"allt"asi, q"ucht"asa:
  - Ukax qhant'atawa...
  Marusyax wasitatw q"ala kayunakapamp granada jaquntäna ukat akham sasaw yapxatäna:
  - Janq"u...
  Alenkax mä bala uchasaw akham säna:
  - Jardinanaka...
  Anyutax mä jach"a jach"a tukusaw sist"äna:
  - Kunjama...
  Allax mä bala uchasaw sist"äna:
  - Khunu!
  Mariax pallapallampiw akham säna:
  - UKAT...
  Marusyax mä bala apayanitayna, sist"asisa:
  - Jupanakaxa wali kusisitaw jikxatasipxi...
  Alenkax pallapalla, chillqt"asisaw akham säna:
  - Kunjama...
  Anyutax jach"at arsüna, akham sasa:
  - Jisk'a...
  Allax wali kusisitaw sarantaskakïna:
  - Wawanaka!
  Mariax mä bala apayanitayna ukat saskakiwa:
  - Jupanakax thuqhupxi...
  Marusyax mä jisk"a phallawi churäna, akham sasa:
  - Cosacos ukanakax...
  Alenkax kayumpiw ch"allt"asïna, q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat qhuruchasïna:
  - ¡Mä muyu!
  Anyutax pallapalla ukat chillqt"asi:
  - ¡Eh-ma!
  Nina nakhantat Allax mä bala khithatayna ukat arnaqasïna:
  -Jallupacha...
  Mariax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - janiwa juyphi pachakiti!
  Marusyax pallapalla ukat wasitat chhuxriñchjasïna:
  -Eh-ma!
  Alenka clavo ukat arnaqasïna:
  -Ukaxa...
  Allax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat akham sänwa:
  -qulli...
  Mariax kusisitaw sist"asïna ukat ametralladorat jaquqanïna:
  -ch'amaka...
  Marusyax q"ala amparanakapamp mä vidrio fragmento jaquntäna, walja kunkanakap khuchhuqäna ukat sist"asïna:
  -Kuban jawira
  Allax q"ucht"awayiwa, ch"iyar jaquntawayi:
  - ukat Don jawira,
  Mariax uka apt"asisaw q"ucht"awayi, ch"iyar jaquntawayi:
  - Mä sarnaqawi sarañataki...
  Marusyaxa, q"ala amparanakapampi clavo jaquntäna, mä jach"a jach"a tukusa, sarantaskakiwa:
  - Cosaco ukat...
  Alenkax pallapalla ukat chhuxriñchjasïna:
  - mä sarnaqawi...
  Anyuta thump"i ukat sarantaskakiwa:
  - Jan mayampitaki...
  Nina nakhantat Allax nina nakhantäna ukat sist"asïna:
  -Eh-ma!
  Mariax thuqt"asisaw akham säna:
  -Jallupacha...
  Marusyax uka apthapisinx kusisitaw sist"asïna, disparampiw akham säna:
  - janiwa juyphi pachakiti...
  Alenkax pallapallampiw arsüna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Eh-ma!
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat akham sänwa:
  - Ay...
  Allax ch"iyar jaquntawayi ukat sist"asi:
  - Amuyuta, .
  Mariax mä bala chiqak nayraqatar khithatayna ukat mä paso luratayna:
  -Taqini...
  Marusyax wasitat q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - jupanakax apsusipxaniwa...
  Alenkax wali colerat sänwa:
  - ukat Cosaco ukat...
  Anyuta, sallqa ch"axwañampi, chhuxriñchjasïna:
  - Waliki...
  Nina nakhaskir Allax q"ala amparanakapamp granada jaquntäna, akham sasa:
  -MÄ...
  Mariax chhuxriñchjasïna ukat arnaqasïna:
  -Jan mayampitaki...
  Marusyaxa mayampiwa uka regalo jaquntäna, chhuxriñchjasïna:
  - Mä sarnaqawi sarañataki...
  Alenka, mä jach"a ch"axwawimpiw pallapalla, jaysatayna:
  - Jan mayampitaki...
  Alenka, mercenarios ukanakar khuchhuqasa, q"ucht"awayi:
  -Uh!
  Anyuta, fascistanakaru khuchhuqasa, akham sänwa:
  -MÄ!
  Nina Allax akham sistwa:
  -Uh!
  Mariax clavampikiw clavatäna ukat akham sasaw akham säna:
  - MÄ!
  Marusyax q"ala amparapampiw mä cerámica ch"uqi jaquntäna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  -Aliqakiña...
  Alenkax q"ala kayumpiw uka regalo jaquntarakïna:
  - Cosacos ukanakax...
  Anyuta ukax apt"asisaw chillqt"asi, ch"axwaña:
  -chiqachaña...
  Ch"iyar jaqin tronco utapan nina nakhantat Allax akham sasaw jach"at arsüna:
  -arsuwinaka...
  Maria, fusilamiento, sarantaskakiwa:
  - Wastanti...
  Marusyax wali colerat jaysäna, kayupampix mä cascada de nina khithäna:
  - sayt"ata...
  Alenka Nail kullakax wali kusisitaw sarantaskakïna:
  -jilïr jaqinaka...
  Anyuta, colerata ch"axwaña, chirp"i:
  -UKAT...
  Allax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - jan yatkasa...
  Mariax mä granada sonrisampiw apayanitayna, akham sasa:
  -jupanakaru...
  Marusyax wali colerat sist"asïna, q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna:
  -Kuna...
  Alenkax q"ala kayunakapamp regalonak jaquntasaw akham säna:
  -tukuyañaniwa...
  Anyutax pallapalla ukat wali chiqaparuw ch"allt"awayi:
  -niyawa...
  Alla, venenoso sonrisampiw jiwañan q"ipip jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  -Qhisphita...
  Mariax mä granada jaquntasaw akham säna:
  -akanaka...
  Marusyaxa q"ala amparanakapampiwa vidrio fragmento muytayäna, jach"a jach"a tukusa:
  - urunaka...
  Alenka, q"ala kayunakap ch"allt"asis, colerat tutt"asïna:
  -Uraqpacha...
  Anyuta, fusilamiento, chhuxriñchjasïna:
  -jupanakax jawsapxani...
  Allax jan ch"amanïsaw sist"asïna, ch"axwañampiw akham säna:
  -aka...
  Maria, ch"axwaña, qhuruchaña:
  -ipi...
  Marusyax granada jaquntasaw larusitayna:
  -Ukat...
  Alenkax mä regalo jiwayañatakiw apayanitayna:
  -achachi...
  Anyutax wali coleratapuniw sist"asïna, alemanes ukanakan reclutat mä qawqha indionakaruw khuchhuqäna:
  -Taqini...
  Alla, mä jach"a thuqt"awimpi ukat armap t"ijt"ayasa, sarantaskakiwa:
  -jupanakax sapxaniwa...
  Mariax q"ala amparanakapamp granada jaquntäna ukat akham sänwa:
  -wakiskiri...
  Matryona kullakajj akham sänwa:
  -ukatakix chatarra...
  Alenkax uka apt"asisaw chillqt"äna, ch"axwasa:
  - UKAT...
  Anyutax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  -inamaya...
  Nina nakhaskir Allax mä granada jaquntäna, qhuruchasa:
  -papila...
  Mariax q"ala amparanakapamp mä boomerang jaquqanïna ukat akham sänwa:
  -jupanakax...
  Matryonax q"ala talonapampiw granada ukar ch"allt"äna ukat pulmones patat q"ucht"äna:
  -Qulli...
  Alenkax presión ukamp sist"asïna, mä clavo ukham:
  -Ukampi...
  Anyuta, wali colerata uka regalo jaquqasa, säna:
  - pä p"iqini...
  Nina nakhaskir Alla, jiwañ yatiyaw yapuchasa, tunka payan árabe jaqinakar jiwayasa, kusisitaw chiqanchawayi:
  -allqamari...
  Mariax wasitat granada jaquntäna ukat jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  -Melonanakax...
  Matryona, mä jiwañ regalo qhuru talonar jaquntasaw mä frenesí sarantaskakïna:
  -sandia ukaxa...
  Alenka, wali colerata jichha pacha t"unjaña uñstayasa, akham säna:
  -tiriwu...
  Nina nakhaskir Alla, sist"asisa, akham sasaw yatiyäna:
  - rollonaka...
  Mariax wali kusisitaw mä granada jaquntäna ukat akham sänwa:
  -Munasiri...
  Matryona, mä regalo de aniquilación ukampixa, tunka payan ch"axwirinakaruw t"unjawayi, ukat cackled: - próspero...
  Alenkax mä puncher ukham khithatayna, q"ala, seductora kayupampi, ukat akham sänwa:
  -thiya...
  Anyutax colerat sist"asïna, t"unjañ yatiyaw apayanisa:
  -UKAT...
  Alla, wali colerata pallapalla, akham säna:
  -ukanx...
  Mariax yaqha bala apayanisaw akham säna:
  -trono ukax...
  Matryona clavata, q"ala kayupampi khitata, jiwaña churäwi, jach"at arnaqasiña:
  -ukax qunt'atawa...
  Alenka, colerata mä bala jaquntasaw akham sist"äna:
  -V...
  Anyutax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw arsüna:
  - San Petersburgo markanx...
  Allax pulmones patat sist"asïna:
  -Awki...
  Mariax q"ala talonampi mä jisk"a explosión-paquete apayanitayna, akham sasa:
  -Tsar...
  Matryona, ch"axwaña, jank"akiw chiqanchawayi:
  -Nikolai ukat juk"ampinaka.
  Alenkax mä cobra ukham chhuxriñchjasiñ qalltäna, ch"axwañ qalltäna ukat chhuxriñchjasïna:
  -Ch'ama...
  Anyutax q"ala, bronceado kayupampiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw arsüna:
  -chiqawsaña...
  Mariax pallapallampiw akham säna:
  -Kuna....
  Matryonax mä clavo luratayna, ukatx q"ala talonapampiw uka regalox liwxatäna, chhuxriñchjasisa:
  -niyawa...
  Alenkax mä leona warmin colerasiñapampix ch"axwasaw säna:
  - thuqt"asipxani
  Anyuta masaxa:
  -Wila...
  Nina Allax qhuru chuymampiw akham säna:
  - tunka paqallquni...
  Mariax wali kusisitaw ukat ch"axwañanx ch"amanchasisaw sarantaskakïna:
  -mara...
  Matryonax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jupanakax yatipxiwa...
  Alenkax wali kusisitaw sist"asïna:
  -sapa...
  Anyuta, mä sallqa frenesí, q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  -ukanx...
  Nina Allax chillqt"asïnwa, t"unjañ regalo liwxatasa:
  -alaxpacha...
  Mariaxa, mä arpi terminador ukan wali kusisitaw akham säna:
  -angelanakawa
  Matryonaxa, q"ala kayupampi jiwaña jach"a kankañaparu ch"allt"asisa, sist"asïna:
  - jumanakan...
  Alenkax q"ala alaya amparapampiw mä granada jaquntäna ukat akham sänwa:
  -Kuna...
  Anyutax wasitatw t"unjañ regalompiw ch"allt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  -juma...
  Alla wila saxraxa q"uchutaynawa:
  - ayllunkirinakaxa...
  Marusyax jach"a jach"a tukusaw q"ala kayupampix granada jaquntäna:
  - suyaskiwa...
  Alenkax wasitatw granada ukar jaquntawayi ukatx Dushanbe ukar arxatasinx akham q"ucht"awayi:
  -Eh-ma!
  Anyutax wali ch"amampiw yanapt"äna, q"ala kayupampi ukat suma amparanakapamp mä puñala jaquntäna, arnaqasïna:
  -Jallupacha...
  Nina nakhantat saxraxa wali kusisitaw chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw jaysäna:
  - janiwa juyphi pachakiti, .
  Mariaxa, bala jaquqanisaxa, wali colerata säna:
  -Eh-ma!
  Matryonax q"ala kayumpiw granada churäna ukat sist"asïna:
  -Ukaxa...
  Alenkax wasitatw ch"axwantäna, chino jaqinakarux t"unjäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  -qulli...
  Anyutax wali ch"amampiw ametralladorap apsuwayxäna ukat uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna, akham sasaw sist"asïna:
  -ch'amaka...
  Mariax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat sist"asïna:
  - Kuban jawira...
  Matryonax sist"asïna, ukat jiwañ regalo jaquntasaw akham säna:
  - UKAT...
  Alenkax uka apthapisinx ch"amampiw chhuxriñchjasïna:
  -Don Jawirax...
  Anyutax pulmones patat chhuxriñchjasïna:
  -Mä sarnaqañataki sarañamawa...
  Mariax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw akham säna:
  -Cosaco ukat...
  Matryonax wasitatw pallapallanak jaquntäna, pä ch"iyar jaqiruw jaquqanïna, ukat rasp"äna:
  - mä sarnaqawi...
  Alenkax balampiw ch"axwantäna ukat kusisitaw mistunïna:
  - Jan mayampitaki...
  Anyutaxa mä beluga ukhamwa arnaqasisa akhama säna:
  - ¡Eh-ma!
  Wila p"iqini Alla, ch"axwaña, sarantaskakiwa:
  -Jallupacha...
  Mariaxa, wali kusisita wali kusisitaw akham säna:
  - janiwa juyphi pachakiti...
  Matryonax pulmones patat larusi, q"ala kayumpiw mä jach"a phallawi paquete ukar jaquntawayi:
  - ¡Eh-ma!
  Alenkax wali musphataw akham säna, q"ala talonap apnaqasa mä granada jaquntäna:
  - Ay...
  Anyuta, ch"axwañampi, ch"uqi ch"uqimpi, qhuruchasïna:
  - ukhata...
  Nina Allax sarantaskakiwa:
  - luqhi...
  Mariaxa, ch"axwañampiwa, apt"asisa säna:
  -Taqini...
  Matryona, fusilamiento, cobra ukham sist"asïna, ch"allt"asisa:
  - jupanakax apsusipxaniwa...
  Alenkax wali ch"amampiw chhuxriñchjasïna, akham sasaw ch"allt"äna:
  - u...
  Anyuta, ch"axwaña, colerata säna:
  - Cosaco ukat...
  Nina nakhantat Allax yaqha granada jaquntasaw chhuxriñchjasïna:
  -Waliki...
  Mariax wali qhuru arumpiw akham säna:
  -MÄ...
  Matryonax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat qhuruchasïna:
  -Jan mayampitaki...
  Alenka, wasitat q"ala amparanakapamp apnaqasa, limón jaquntäna, akham sasaw arnaqasïna:
  - mä sarnaqawi...
  Anyutax avispas ukham chhuxriñchjasïna, ukat q"ala kayumpiw granada jaquntäna, akham sänwa:
  -Jan mayampitaki...
  Mariax presión ukamp, mä phallawimp disparasax, larusisaw akham säna:
  - Waliki...
  Matryona, granada jaquntasaxa, chhuxriñchjasïna ukatxa arnaqasïna:
  - MÄ...
  Alenkax qhuru chuymampiw jaysäna, mercenarios ukanakax mä ch"akhampiw jaquqanipkän uka regalorux ch"allt"äna:
  - Jan mayampitaki...
  Anyutax jach"at arsüna, q"ala kayumpiw granada ukar jaltawayxäna:
  - Mä sarnaqawi sarañataki...
  Allax q"ala kayumpiw uka regalo jaquntäna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jan mayampitaki!
  Ukat imillanakax mäkiw larusipxäna... Janiwa, Dushanbe markax alemanonakatakix janiw jasakikiti. Anqäx markan infantería ukan jach"a ch"amanakapax utjkchïnsa. Hindu, africano ukat árabe ukanakatakix juyphi pachan nuwasiñax ch"amawa, ukatwa nazis ukanakax Asia Central uksar khitapxäna. Aka chiqanx cañon manq"añjam apnaqapxi. Ukat jiwayañatakiw khithatäpxi. Mä machaq markax uñstawayiwa, wali ch"amampiw sayt"asi: Dushanbe.
  Alemanes jupanakax jach"a bombanakampi ukat napalm ukanakampiw soviético ukan chiqanakaparux bombardeapxäna. Jupanakax autopropulsados armas ukat bus ukanakatw ch"axwapxäna, ukat gas lanzadores ukanakaw apthapipxäna. Ukat tunka toneladanak pesañ bombanaksa apnaqapxarakïnwa. Jupanakax qunqurinakat Rusia markaruw p"akjapxäna.
  Dushanbe markax ruinaruw tukuwayi, ukax chiqpachans punto blanco ukanw ch"axwata.
  Alenka, q"ala kayuni, bragas ukaki isthapt"ata, saraskäna ukhamarjamaw componer, q"uchuñ qalltäna;
  Nayax Rusia Mamasan nuwasirïtwa,
  Mä sanu tawaqu, sapa kutiw q"ala kayuni...
  Awisax cuervonakax jan walitwa jachapxirïna,
  Ukampis ¡uka samkax phuqasiniwa sasaw amuyta!
  
  Nayax Komsomol manq"at awtjataw mantawayta,
  Niya q"ala q"ala perla thaya pachanxa...
  Ukampis nayax fascista jaqirux pedestalat jaqunukuñ munta,
  ¡Adolf jilatarojj jachʼa nayrap churañamawa!
  
  Janiw Komsomol imill wawarux atinisiñamäkiti,
  Janiw universo ukarux jark"aqañjamäkaniti...
  Ukat mä qhana aruw akan ist'asi,
  ¡Ejercitosajj Awki Markasan pataruw sartawayi!
  
  Jach"a Rusia Tayka markatakixa,
  Ch"axwapxam, achikt"asipxsmawa, jan axsaras precursorjam irnaqapxam...
  Yapunakax wilamp umamp phuqhantatätap yatkasmaxa,
  Ukampis uñacht"ayapxita, jumax mä uñacht"äwiw jan axsart"irïtaxa!
  
  Komsomol ukankirinakatakix alaxpachax kusisiñawa,
  Uka imill wawatakix janiw kuna llakisiñas utjkiti...
  Taqi kunas jach'a jach'a tukuri, jach'a ch'amapampiw utjani,
  ¡Ukat Fuhrer ukax aborto ukan destinoparuw purini!
  
  Ukampis pachax ch'amawa - Hitler jupax jutaski,
  Jupax wali axsarkañ jaqirus atipt"arakispawa...
  Jupax bombanakjam wali khuyaptʼayasisaw cohetenak jaquntäna,
  ¡Taqi pallapallanakar anattʼañar tukuyañ yati!
  
  Ukampis iyawsapxita, imill wawanakax janiw axsarañ yatipkiti,
  Mä granada q"ala kayumpi jaquntaña...
  Jupax q'ala jan isiniwa - kamisapax phichhantatänwa, .
  ¡Jan yatkasin mä horda ukamp nuwasiña!
  
  Komsomol ukankirinakax janiw utjkiti - arunakax wakisiwa,
  Jupax janiw uka aru yatkiti - ¡Janiw nayax yatkti!
  Ukat Kraut jaqinakax lunthatanakjamaw jaltxapxani,
  ¡Kunapachatix imill wawax kayup chiqañchki ukhaxa!
  
  Jisa, thaya taypinxa chika q"ala ch"axwaña, .
  Iyawsapxita, ukham imill wawax destinatawa...
  Jupax nuwasiñanakanx mä ch"uxña rosa colorawa,
  Ukat jupax Krauts ukanakaruw jiwayani, kunjamtï munkäna ukhama!
  
  Tigre nuwasirixa, sawkasisaw liwxatäna
  Ukax napalm ukham phichhantatänwa...
  Ukat fascista Adolf sat chachajj hocicopanwa jikjjatasïna, .
  ¡Inamayaw Fritz sat barcojj Rusia markar atacäna!
  
  Pallapallanakax janiw yatipkiti kuns lurañäni,
  Kunapachas sumankañ pachax aka Uraqir purini...
  Ukampis q"ala kayuni Komsomol ukankirinakax p"iqip ch"allxtayapxi,
  ¡Ukat taqi luratanakapat mä cuenta jistʼarapxi!
  
  Jupanakax taqi kuns jupanakpachaw phuqhañ munapxi
  Komsomol ukankirinakatakix janiw alaxpachan thixninakapax utjkiti...
  Uka ajanunakax icono tuqit bendicionanak katuqapkchisa,
  ¡Janiw Luciferan chika uru manq"añapäkiti!
  
  Jupanakax Moscú markat mä conjunto de bandidos ukanakaruw wasitat katuntapxatayna,
  Kimsïr Reich ukax jan kuna arunakampis ch"amanïkchisa...
  Jiwasax tankinakampiw parásitos ukanakar jiwayañäni,
  ¡Ukat chʼamakajj Intin mä qhana rayupampiw khuchhuqani!
  
  Ukat qʼala kayukiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar tʼijtʼapjje, .
  Mä imill wawatakix janiw ch"amäkiti...
  Jiwasax janiw lliphipi nina nakhantayañ ajjsarktanti,
  Uk yatkstansa, ¡janiw ch"amäkiti!
  
  Unión Soviéticas - Pachamamax Jach'akiwa,
  Ukanx sapa nuwasirix pesebre ukanx mä caballero ukhamawa...
  Uka waynan pañalanakapatwa warariñanakax ist"asi,
  ¡Ukat jumax walja jaqinakaru ukat uñisirinakaruw atiptʼaraktaxa!
  Nazis ukanakax Urales uksaruw jallupachan katuntapxäna, ukatx japonés ukanakamp mayacht"asipxäna. Stalin ukat jupan equipopampiw quqanakar sarapxäna ukat mä partidos ukan ch"axwäwip yatiyapxäna. Ukat Fuhrer sat jaqinakax uka markankir fuerzanakat tʼaqa tʼaqanak lurañ qalltapxäna. Jisk"atpachax Ejército de Liberación Ruso de Vlasov ukax partidos ukanakar jan walt"ayañatakiw apnaqatäna. Ukat yaqhip formaciones monárquicas ukanaka. Ukatjja, Vladimir III emperadorarojj príncipe ukham lurañapatakiw jawilltʼatarakïna, jupajj Fuhrer sat chachan cogobernadorapawa.
  Ukampis ukax purapat nominal ukhamawa.
  Jichhax Alemania markax anqanx samarañ qalltawayi. Alemanes jupanakax Francia, Holanda ukat Rusia uraqinakan colonianakap katuntapxäna. Gran Bretaña markampix mä jach"a sumankäwiw utjawayi, EE.UU. markax janiw p"iqip ch"allxtawaykiti ukatx marka taypin ukhamarak qullqituqit jan walt"awinakaw utji.
  Ukampis Japón markamp sum apasiñajj jukʼamp chʼamäjjänwa. Jupajj Indochina markaruw katuntäna, uka markarojj alemanonakajj coloniaparjamaw uñjapjjäna. Ukat nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwin japoneses ukanakax Alemania markankir yänakap katuntapkäna ukanaksa nazis sat jaqinakax amtapxarakïnwa. Kunjamatix, ¿janit jupanakar kutt"ayañ pachax purinxi? Ukhamäkchïnsa, jumajj jan honradönwa.
  Kunawsatix esencia ukat materia de la relación ukax junt"uchaskäna ukhaxa. Ukhamarus, japoneses ukanakax China markanx juk"ampiw ch"axwapxäna. Ukat qʼellur uñtat territorioruw sarjjapjjäna.
  Alemanes jupanakax ch"amap qhispiyapxäna, anqäx markan t"aqanuqtawinakap utt"ayasa, arianonakan p"iqinchata.
  Machaq tankinak katuqapxta: "Tigre", "Pantera", "León" ukat "Ratón". Ukampis qhep qhepa tanquejj wali llakkañänwa, ukat pallapallanakat yatjjattʼat jaqenakajj janiw sapkänti.
  Alemanes jupanakax Japón markarux concesiones territoriales ukanakaw mayipxäna. Uka samurai sat jaqinakax saytʼasipxänwa. Ukatwa 1944 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojj machaq guerrajj qalltäna. Alemananakax japonés jaqinakarux nuwantapxäna ukat qhipäxar jaquntañ qalltapxäna.
  Ch"axwawinakax japonés terrestre ukan jan ch"amanïtap uñacht"ayäna, ukampis uka pachparakiw Pantera ukax mä tank taqpach práctico ukhamarak wali askinjam irnaqäna. Ukat juk"amp sumax Panther-2 ukax juk"amp jach"a lado jark"aqasiñampiw utji.
  Japoneses jupanakax atipt"asisaw atipt"asipxäna ukatx qhipharuw kutt"apxäna. Soviético imillanakax uka ch"axwäwinakanx chikancht"asipxäna. Jupanakajj jan ajjsarasaw nuwasipjjäna.
  Ukat akax phisqa Komsomol imillanakax japonés ukanakamp ch"axwañanx wali sumaw jikxatasipxi.
  Alenka, Anyuta, Alla, Maria, Matryona jupanakax leonanakjamaw nuwasipxi. Jupanakax q"ala, cincelat kayunakapampix granadanak jaquntapxi, ukat q"ala pechonakap ch"allxtayapxi.
  Ukat uka pachparakiw q"uchupxaraki;
  Janiw juk"amp suma Rusia Taykax utjkiti,
  Akapachanxa janiwa juk"ampi suma ch"amaxa utjkiti...
  Warawaranakax ch"iyar terciopelo umampiw umapxäna, .
  ¡Caballeronakarux aruntt"apxam!
  
  Komsomol ukankirinakax ch"axwañx walpun munapxi,
  Ukat qʼala kayukiw bikinimpi tʼijtjja,
  Qʼala talonanakampiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar tʼijtʼañanaka, .
  ¡Krauts ukanakar puñchumpi ch"allt"añataki!
  
  Janiw kuna markas juk"amp jila alanïkiti, .
  Kunas nayan qhana Awki Markajaxa...
  Chʼaxwäwinakan jan mayjtʼir chʼamapampixa,
  ¡Rusia familiajax juk"amp ch"amanchatawa!
  
  Ortodoxo espadampiw nuwasipxta,
  Ukat jichhax comunismo ukax qhipäxankiwa...
  Markasajj alajjpachan jachʼañchatäjjewa,
  ¡Ukat jan wali fascismox manqha manqharuw jaquntatäni!
  
  ¿Qhawqha heroes ukanakas Awki markan utji?
  Ch"axwäwinxa, mä wawampi mä jilïr jaqimpi...
  Jiwasax Berlín markanx formación ukan sarnaqañäni,
  ¡Iyawsäwisax mä ch"aman monolito ukhamawa!
  
  Jesusax apnaqistu uk yatipxam,
  ¡Jupax jach"a, rusa, janq"u Diosawa!
  Jan wali Cainax t'unjatäniwa,
  ¡Qullan Familiar yanapt"añapatak mayipxam!
  
  Taqeniw chʼamachastanjja, walja lurañanakwa lursna, .
  Jiwasax kuna lurañs apnaqaraksnawa...
  Janiw nazis sat jan wali arunak parlañamäkiti,
  ¡Nayax mä jamach'ir uñtataw alaxpachar t'ijtxa!
  
  Ch"amani Svarog ukan ch"amapax jiwasampiw utji,
  Ukat qullan Tatit Cristox...
  Diosaruw wiñayatak mayiñama
  ¡Rod jilatarojj tukuykam jan jitheqtañamawa!
  
  Jiwasan suma Diosasa, Qullan, Taqi ch'amani,
  Ukax Rusia markaruw coronapjam ajlliwayi...
  Jiwasajj jupatakiw tʼunjañäni, tejanakajj munaschi ukhajja,
  ¡Wiñay chuymanakasanx Jumaw Awki Varaxa!
  
  Lada kullakaruw suma suerte mayiñama,
  Jupax waynarux munasiñ churpan...
  Jiwasatï kuttʼayañasajj wakisispa ukhajja, kuttʼayaraksnawa,
  ¡Chiqpachansa, ¡wali juntʼu wilanïtanwa!
  
  Uraqpachan jach"a uraqinakap lurañäni,
  Jiwasax rusanakax warawaranakat sipan juk"amp alturuw jaltxañäni...
  T'aqhisiñanakax wiñayatak chhaqtpan,
  ¡Chiqpachansa, ¡Taqe Chʼamani Diosakiw utjistu!
  
  Taqinipuniw Rod ukatakix sayt"asiñäni,
  Ukat k'ajkir Criston Sutipan...
  Fuhrer p"iqini uroyu, .
  ¡Iyawsäwisajj chʼamaniwa, qʼomarakiwa!
  
  Ukhamaw comunismo ukan amtapax utt"ayasi,
  Jiwasax Awki Markanx taqit sipan juk"ampïñäniwa, yatipxam...
  Fascismo yugo p'akjañäni, iyawsapxita,
  ¡Ukat paraisojj alajjpachan jutaniwa!
  
  Diosax juk'amp ch'aman muskulunakar tukuñasatak churpan,
  Ukat cuerponsa almansa jukʼamp chʼamanïñamawa...
  Akapachanxa janiw jukʼamp chʼamani nuwasirinakax utjxiti,
  ¡Uñisirirux acero amparampix t"unjañäni!
  
  Janq'u Diosax taqiniruw jaktayani, iyawsapxita,
  Ukatwa, janiw jiwañax axsarañjamäkiti...
  Taqi saxranakaw esquinanakaruw ch'iqintapxani,
  ¡Iyawsapxita, comunismo ukax janiw laq"untatäkaniti!
  
  Ukat Familian Sutipanx ch"axwapxta,
  Stalin sat jachʼa jaqejj nuwasiñaruw irpapjjetäna,
  Comunismo ukx jank"akiw uñjtanxa,
  ¡Ukat ruso ukat georgiano arunakax mayachtʼatawa!
  
  Mayacht'asisaw taqi saxranakat sipan juk'amp ch'amanïñäni,
  Familiajj chʼamañchtʼistaniwa ukat kusisiñas utjarakiniwa...
  Ukat wali askiwa, janiw juk"amp pachax utjkaniti,
  ¡Chiqpachanx nayax jumanakatakix poesía ukar thakhi jist"arawayta!
  Mä juk"a arumpixa, Japón markax chiqpachans chuyma ch"allxtayi. Jupax jan kuna ch"amampi ch"axwawinakan atipt"i.
  "Pantera"-2 ukax jan kuna jan walt"awinakampiw jupapachpat puntos apsu. Jupax mä tank super clase ukhamawa. Ch"axwañ yant"awinakax uñacht"ayiwa, aka autox japonés armas ukanakan ch"axwawinakaparux taqi ángulo ukanakat aguantañapatakiw ch"amanchasi.
  Ukat aka tank ukanx chiqans Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda ukanakaw utji. Pusi imillanakampi nuwasiña.
  Ukat jupanakax japoneses ukanakarux ch"amampiw ch"axwapxi. Uka ch"axwawinakax monotonía de martillo clavos ukampiw utji.
  Gerda kullakajj qʼala kayunakapamp joystick sat botonanak chʼalljjtayasaw akham säna:
  - ¡Nayax machaq paraisot nuwasirïtwa!
  Charlotte, fusilamiento, kisunakap uñacht"ayasa ukat arnaqasïna:
  - ¡Ukat nayaxa manqha manqhata jutta!
  Christina, ch"axwañ sarantaskakiwa, jachaqt"asisaw akham jaysäna:
  - ¡Ukat janiw khitis jark"kituti!
  Magda kullakajj fusilat jaqontäna ukat wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Nayax infierno espectro ukan ch"axwiritwa!
  Ukat imill wawanakax japonés jaqinakan jan sinti khuyapt"ayasisaw tukjapxäna. Jupanakajj jukʼamp agresivumpiw kuns lurapjjerïna. Kunjam sarnaqapxi ukat jankʼak sarnaqapxi ukax muspharkañawa.
  Ukat jupanakpachaw q"ala kayuni ukat bikini ukamp isthapt"ata. Ukanakax guardabosques imillanakawa. Japón markankirinakas jaytañ qalltasipki.
  Ukat Krauts jupanakax pachpa metrópoli uksanw uraqir puriñ qalltapxäna. Jupanakajj wali sumwa lurapjjäna. Walja amtanakan TA-152 ukax ch"axwäwinakanx chikancht"asirakïnwa, ukax Focke-Wulf ukar sipanx juk"amp ch"amanïtap uñacht"ayarakïna.
  Pä imill wawanakaw nuwasipxi: Albina ukat Alvina.
  Alemán warminakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, panpachaniw rubios ukham uñt"atäpxi. Ukat kunjams avionanakatxa japoneses ukanakarux ch"axwapxani.
  Albinax mä phallawimpiw jaquqaniwayi, tunka payan avionanakaruw jaquqaniwayi ukat arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa ukhama thaya imilla!
  Alvinax pallapallarakiw ch"axwawayxi, tunka payan uñisirinakaruw jiwayatayna ukat chhuxriñchjarakïnwa:
  - ¡Jan ukax mä leona warmiwa!
  ¡Ukat panpachaniw imill wawanakax taqpach mulljasipxi!
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Wehrmacht ukar Tokio markar katuntañ yanapt"apxi. Jupanakax super bruja ukan kamachinakaparjamaw phuqhapxi. Ukat ¿kuna lurañas utjarakispa? Janiw inaki quntʼasis chʼaxwäwix kunjamsa nayrar sartaski uk uñjkätati.
  Uka waynampi imill wawampix janiw ch"axwäwin jan walt"äwip mayjt"ayañjamäkänti. Ukhamajj jichhajj espadanakap chʼoqtʼasipjjewa sasaw amuyasïna.
  Jupanakax samurai ukx khuchhuqapxi ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi.
  Oleg Rybachenko jupax tunka payan japoneses ukanakaruw khuchhuqawayi ukat akham siwa:
  - Frontera uksanx ch"amakt"at qinayanakaw utji...
  Margaritaxa, uñisirinakaru espadanakampi ch"allt"asa, sarantaskakiwa:
  - ¡Qhuru uraqixa amukt"atawa!
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Oleg chachajj uñisirinakaruw nuwaskakïna, ukat qʼala kayunakapampix mä jiwayir jaqiruw jaquqanïna, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Amur jach"a quta thiyanakanxa!
  Margarita, nina naktayañax sarantaskakiwa ukat q"ala, bronceado kayunakap jaquntasaw qillqäna:
  - ¡Plutócratas ukanakax cuchillompiw sayt"asipxi!
  Ukat kunjamsa imill wawax larusisaw phallawayi. Ukat jupax uka apt"asisaw samurai...
  Terminator wawanakax wali ch"amampiw sarapxäna. Tukuyañatakix jupanakax pachpa Mikado ukarux katuntapxarakïnwa.
  Wayna nuwasirinakaxa wali colerata nuwasipxäna. Qʼala kayunakampiw granadanak jaqontapjjäna ukat ametralladoranakampiw jaqontapjjäna.
  Ukat ninjanakax uñstapxäna ukhax waynax kayunakapamp mä warawaraw jupanakar jaquntäna ukat phisqaruw t"unjäna.
  Ukat imill wawax ukhamarakiw q"ala kayump jiwayir jaqir jaquntäna ukat suxtaruw jaquntäna ukat q"ucht"arakïna:
  - Mama Marka jach"a kankañataki.
  Ukat ukat uka monstruo wawanakax chiqpachapuniw taqpach guardianakarux khuchhuqapxäna.
  Ukat jupanakax Fuhrer ukan amparapatw uka tuqit premionak katuqapxäna. Ukatjja, Japón markankir emperadorajj pachpa katuntat uñjaskäna uk amuytʼasa, jukʼamp jachʼanak churañaw wakisïna.
  Uka yuqall wawanakax Cruz de Hierro de la Cruz de Caballero ukax Roble Laphinakampiw katuqapxäna. Ukax pachpakiwa, mä jach"a jach"a tukuñawa.
  Fuhrer chachajj Margaritaruw ajanupat jampʼattʼäna, ukat akham sänwa:
  -Jumanakax chiqpach arianonakäpxtawa! ¡Jumajj ejercitojan servismawa!
  Uka monstruo wawanakax akham sasaw jach"at arsupxäna:
  - ¡Jaqinakan suman jakasiñapataki, suma jakañapataki ch"amachasiñatakix wali kusisitaw jikxatasipxta!
  Ukat jupanak pachpas janiw uka yantʼarux saykatañjamäkänti, Fuhrer sat jaqiruw qʼala kayunakapamp chʼallxtayapxäna. Ukampis layqax jupanakarux yatichäwinak churäna: kunatix URSS markax katuntatänwa, ukhamax alemanonakax uraqpachar mayacht"asipxpan.
  Chiqansa, Fuhrer sat jaqix janiw saytʼañax wakiskiti sasaw amtäna. Ukat Gran Bretaña markamp chʼaxwañ yatiyäna.
  Uka pachakamax 1945 maranx alemanes ukanakax ch"aman jet avionetas ukanakaruw katuqapxäna ukatx jupanakax tanques de serie E ukanipxataynawa, machaq autonakax nayrir autonakat sipanx juk"amp nayrar sartat ukhamarak juk"amp compacto ukhamawa. E-75 ukax juk"amp sumaw jikxatasïna, qhipa diseño ukarjam luratawa, alemán tanque lurañataki - mä motor ukat transmisión ukampi mä arreglo transversal ukampi.
  E-75 ukax nayraqatapanx wali jark"aqataw jikxatasïna: 200 mm casco patat ukhamarak 160 mm manqhan, ángulo 45 grados. Casco uksana ladonakapaxa 120 mm ukhawa laderas ukanakana, ukatxa yaqha escudos ukanakaxa 50 mm ukhawa, ukatxa torreta ukaxa 252 mm nayraqatarukiwa suxta tunka grados ukharu, ukatxa 165 mm lados ukanakaxa doble niveles ukankiwa kunjamatixa "Tigre"- 2, jukʼamp jachʼakiwa, kunattix torretax wali jiskʼakiwa.
  E-75, Tiger 2 ukar uñtasitax niya mä metro ukch"a jisk"akiwa, ukampis juk"amp jach"a ukat ancho ukhamawa, ukat armadurapax juk"amp thithita ukat juk"amp jisk"akiwa. Uka pachparakiw pesaje ukax paqallq tunk phisqhan tonelada ukharukiw jilxattawayi, ukax 1250 caballos de fuerza ukan motorampiw Tiger-2 ukat sipanx juk"amp suma apnaqañ uñacht"ayi. Alemania markankir machaq autojj jukʼamp sum camuflatänwa, jukʼamp confiable ukat jukʼamp kʼacha transmisión ukanïnwa, ukat pä kasta, jan ukajj pusi kasta pistola jukʼamp chʼamanirakïnwa.
  Nayrïrix tanques ukanakar t"unjañax juk"amp jasakiwa: 88 mm 100EL, mä arma ideal ukhamawa diana ukar ch"axwañataki, inglés k"añaskunakatakix mä qhixu qhixu. Juk"amp ch"amani, ukampis 105 mm 100 EL tanques ukanakar t"unjañatakis ch"amanchatarakiwa, Churchills ukanakarus jaya chiqat ch"allt"añataki ukat Tortilla ukar p"iqit p"iqir mantañ yatirakiwa. Ukatx 128 mm 55 EL calibre antiaéreo arma ukax juk"amp askiwa ukat wali askiwa jan blindados ukanakar ukhamarak tanques ukanakar ch"axwañataki. Ukat juk"amp jach"a calibre, mä pistola de asalto ukar jak"achasiña, mä cañón 150 mm, ukampis tankinakar ch"axwañ yati.
  E-75 ukax mä jach"a autowa taqi modelos británicos ukat estadounidenses ukanakat sipansa, ukatx uka juk"a Tortilla tanque ukakiw mä alemán ukar jak"at ch"allt"añatakix ch"amanchasi.
  Ukampis llätunk tunk tonelada "Tortilla" ukax janiw walja lurat autokiti, ukat juk"ampirus mä autopropulsada pistola ukax llätunk tunk tonelada pesa, 600 caballos de fuerza ukan motorapampi. Ukhamajj jupanakat pä tunkakiw lurasïna.
  Ukhamatwa, E-75 ukax nayrar sartawayi ukatx 1945 maranx juk"amp luratänwa, chiqpachanx niyas jan walt"ayataw uñjasi. Ukampis alemananakax janiw sinti tankinak munapkänti. Ukhamajj británicos tanquenakajj jan chʼamanïpjjewa. E-10 ukat E-25, k"acha ukat jach"a autopropulsadas armas ukanakax junt"u uraqinx wali sum ch"axwapxäna. Ukhama... Alemanes jupanakax India markaruw mä ofensiva uñstayapxäna ukat británicos ukat estadounidenses ukanakan colonial soldadonakaparux jan sinti ch"amampiw atipt"apxäna.
  Chiqpach sarnaqäwinx jan ch"aman jaqinakamp jasakiw atipt"apxäna, ukampis akanx Wehrmacht ukax janiw kawkhans jupanak jak"ankiti.
  Estados Unidos markax janiw 1945 maranx mä bomba lurkänti. Jilapachax niya taqpach universonakanx estadounidenses ukanakax uka armax juk"amp qhipatwa lurapxäna. Ukax ukhamakiw URSS markax chiqpach sarnaqäwinx wali jan suerteniw EE.UU.
  Jilapachax qhanaw mä ch"ama especial ukaw utji, ukax taqi imperionakaruw t"unji, jupanakax ch"amaruw puripxi.
  Kunjamatix Rusia zarista ukampix ukhamarakiw hegemonía mundial ukatakix ch"amap apt"asiwayi, ukhamarakiw URSS ukampix ukhamarakiw jichhak EE.UU. ukampix ukhamarakiwa. Jïsa, amuyataxa, jan walt"awinakax suyt"aniw China markax kunapachatix sinti ch"amanchatäni ukhaxa. Ukampis qhanaw super-brujax jaqinakar kunayman universonakan mayacht"añatak ch"amanchaski.
  Jichhax alemanonakax India markaruw katuntapxi ukat turcos ukanakamp chikaw Egipto tuqir sarapxi. Jan sinti chʼamäkipanwa atiptʼapjje. Ukat jupanakan jach"a jan walt"awipax yatiyawinak jilxatayañawa, suministros ukat walja chiqanakan thakhinak jan utjatapa.
  Chiqansa, alemán imillanakax kawkhantï chʼaxwañjamäki ukat jan chʼaxwañjamäki ukanwa nuwasipxi.
  Shella ukat Margaret jupanakax Alejandría markan británicos ukanakaruw atipt"apxäna, tunka jila tanques ukanakaruw t"unjapxäna. Ukat jichhax Nilo jawir thiyanx E-50 ukampiw t"ijtapxi ukatx Sudán markanx niyaw ch"axwapxi.
  Jupanakan tankapax mä juk"amp suma "Pantera" ukhamawa, armadurax "Tigre"-2 ukar uñtasit thithitakiwa, juk"amp jach"a laderanakampikiwa. Pachpa autox Pantera ukat sipanx wali jisk"akiwa, jisk"a torreta ukampi, ukat layout ukax wali denso ukhamawa. Shella, Margaret ukat Ellie jupanakax aka autonkapxi - tripulación ukax kimsa jaqiruw jisk"achasiwayi. Ukax mä jach"a espacio ahorro ukhamarakiwa. Ukhamarusa, uka auton pesajepax janiw 50 tonelada ukjat jiläkänti, ukatx mä cañón 88 mm ukamp armatänwa, ukax 100 EL barril largo ukaniwa. Pistolax wali chiqapawa ukat tunka payan ch"axwawinakaw sapa minuto. Ukhamarus Tiger-2 ukar uñtasitax wali 50 milímetros escudos ukanakaw ladonakapan warkt"ata, ukhamat janiw jasak alemán auto ukar p"akjañjamäkiti. Ukat 1200 caballos de fuerza motorapax juk"amp ch"amanchatawa.
  Kimsa imill wawanakaw auto apnaqapxi ukat Churchill ukar uñjasax chiqaparuw ch"axwapxi. Jïsa, inglés tank ukax mä ventaja ukaniwa - suma armadura frontal. Ukampis uka pistolax jukʼamp jan chʼamaniwa ukat alemán autotakix janiw jan waltʼaykiti. Nayraqat E-50 ukataki, ukax escudonakapat sipanx juk"amp suma jark"aqatawa Tiger-2 ukat sipansa, jan ukax juk"ampirus nayrir Pantera ukat sipansa.
  Shella, fusilamiento, jaya chiqat Sherman ukar t"unjasax akham sänwa:
  - Akax jiwasa pachpaw ch"axwañasa... Ukat kunas jutïrin taqinitak suyt"askistu?
  Margaret kullakajj akham sänwa:
  - ¡Akapachan ch"amapa!
  Ellie kullakajj Churchill jilataruw pallapallanak jaqontäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Ukampis nayax yaqha pasión ukaniwa, akax ch"amawa, ch"amakiw!
  Ukat bikini imillanakax yaqha inglés tank t"unjapxäna, q"ucht"asa:
  - ¡Janiwa quri qullqisa munaskiti! ¡Ukat nayraqatajan qunqurtʼasipxañapatakix jaqinakaw munta!
  Ukat Shellax wasitat q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"äna, uñisirinakaruw ch"allt"äna ukat arnaqasïna:
  - ¡Jaqinakaxa qunqurt"asipxataynawa! ¡Taqi aka uraqi patxaru!
  Ch"axwirinakax nuwasipkakïnwa. Ukampis británico tankinakax tukusxänwa, ukat colonial soldadonakax katuyasiñ qalltapxäna.
  Ukañkamasti, Fuhrer sat barcojj Mainstein chachan ewjjtʼapampiw mä jan ajjsarir aventura lurañ amtäna: diciembre phajjsin 1945 maranjja, alemanonakajj jan ajjsartʼasaw Gran Bretaña markar puripjjäna. Chiqpachansa, ¡janiw khitis uk suykänti! Uka tuqinxa, ukham amtäwix arumanakax jakañax juk"amp askiwa sasaw jakthapiwimp dictatäna.
  Ukampis thaya umax janiw jarkʼkiti.
  Ukat kunjams alemananakax wali ch"amampiw chhuxriñchjasipxirïna.
  Gerda sat tank apnaqerinakajj India markat kuttʼanipjjäna. Juyphi pachanx wali thayäkchïnsa, imill wawanakax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxirïna.
  Ukampis jupanakan E-75 tankipax irnaqaskiwa. Imill wawanakax jichhakiw uraqir puripxi ukatx juk"amp jan walt"äw pachanx ch"axwapxi, qutar jaquntañ munapki uka tanques ukanakan ataque ukarux jaqunukupxi.
  Gerdax 88 mm 100 EL pistola ajlliwayi. Ukax wali armadura ch"uqt"atawa ukat walja conchas ukaniwa. Imill wawanakax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"asaw irnaqapxi ukat británicos ukanakar tukjasaw irnaqapxi. Ukat uka pachparakiw q"uchupxi:
  - Ukat jach"a Reich ukax sapxiwa - jan drift, .
  ¡Taqiniruw t"unjañäni, mä kutikiw qullunak kuynt"añäni!
  Gerda kullakax ch"iyar jaquntawayi, q"ala kayumpiw joystick botón ukar ch"allt"äna ukat jachaqt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kimsïr Reich ukar jach"añchaña!
  Charlotte kullakax pallapallarakïnwa, q"ala kayunakap apnaqasa ukat chhuxriñchjasïna, kisunakap q"ala ch"iyjasa, Churchill ukar t"unjasa:
  - ¡Ukat jach"anchawi jiwasan ejercitosataki!
  Christinax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"äna, inglés autoruw ch"allt"äna ukat arnaqasïna:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasataki ukhamaraki!
  Ukatxa Magdaxa qʼala kayumpiw chʼallxtasïna. Jupax uñisirinakaruw t"unjatayna, Sherman ukar t"unjatayna ukat akham sasaw apsutayna:
  - ¡Ukat ajayusaru jach"añchaña!
  Imill wawanakax irnaqapxäna ukat británico tankinak t"unjapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax ch"axwapxarakïnwa. Hiper-omnipotente layqax kamachiwa, ukhamax phuqhañapawa. Jan jiwañam layku yapuchañamawa.
  Mä waynampi mä imill wawampix qʼala kayumpiw granadanak jaquntapxäna ukat ametralladoranakampiw infantería sat soldadonakarux chʼiyjapxäna.
  Oleg waynax granada ukham jaquntäna ukat inglés arut mä auton pistanakap p"akjatayna. Jupajj kuttʼasaw vecinopar tʼijtjjäna. Ukat panpachaniw tankinakax phallawayxäna.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a kankañani markasaru!
  Margarita Korshunova kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jaqontäna ukat Churchill sat barcon pistanakap pʼakjarakïna. Jupax U-turn luratayna ukat Sherman ukampiw ch"axwatayna. Panpacha tankinakax nina nakhantapxäna ukat velas ukham qhant"apxäna.
  Imill wawaxa akham sänwa:
  - ¡Awki markaru jach"añchaña, uñisirinakaru jiwaña!
  Oleg Rybachenko chachajj wasitatwa qʼala kayunakapamp pä granadanak mä kutikiw jaqontäna. Pistanakaruw chʼalltʼasipjjäna, ukat pusi tanquenakaw mä kutikiw chʼalltʼasipjjäna. Jupanakat maynix "Tortilla" satawa. Ukat ukham mastodonsa chʼiyjañ qalltäna.
  Uka waynax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akapachan mayjt"awinakapata!
  Margarita Korshunova kullakax mä turno churarakitaynawa. Británico jaqinakarux sawuta. Qʼala kayunakapampiw granadanak jaqontäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq chiqapa kamachitaki!
  Ukham jaquntatapatxa, pä autonakax mäkiw ch"axwapxäna ukat imill wawax larusitaynawa.
  Oleg chachajj qʼala kayumpiw jiwayir regalonak jaqontäna ukat amuytʼasisaw akham säna:
  - ¿Kuna ordenansa jumaxa sañ munta?
  Uka fritura jaquntatapatxa pä británico autonakaw ch"axwapxäna.
  Margaritax q"ala amparanakapamp jiwañan regalop lanzatayna, pä autonak thaqhatayna ukat chiqaparuw jaysatayna:
  - ¡Chiqpachansa janiwa alemán jaqitakiti! Ukampis, ay, ¡wali askiwa, layqax janiw jiwasan markasampi nuwasiñatak wayt"kistuti!
  Oleg Rybachenko jupax granada aptasin q"ala kayumpiw jaquntäna, Pershing ukat Churchill ukanakan pistanakaparuw jaquntäna, ukatx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä super terminador ukhamawa!
  ¡Ukat kunjamsa uka waynax larusirakini!
  Ukat uka monstruo wawanakax infantería ukarux khuchhuqapxarakïnwa ukat nina nakhantapxarakïna. Ukat sapa balajj dianaruw purïna.
  Britániconakax qhanaw qarjatäpxäna. Ukat suma ukat jan jiwir wawanakax qʼala kayunakapampix tʼunjañ paquetenak apayapxäna. Ukat Gran Bretaña markaruw tʼunjapjjäna.
  Ukat alaxpachanx wali suma uñnaqt"an, q"ala kayuni ukat bikini isimp isthapt"at imill wawanakaw ch"axwapxäna: Albina ukat Alvina. Mä juk"a pachanx imill wawanakax kimsa patak jila avionanakaruw sapa maynix jaquqanipxäna, Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukarux qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw katuqapxäna.
  Ukampis jichhax panpacha suma uñnaqt"aninakax pusi patak autonakan jakhüwiparuw jak"achasipxi. Ukat ukat juk"amp jach"a premio jupanakarux suyt"i: Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Albinax inglés arut mä auto t"unjasa, muyuntasinx akham q"ucht"i:
  - ¡Lamar quta ola ukat colerat nina!
  Uka qhipatxa, mä phallawi 30 mm cañones Me-262 "X" ukat juk"amp phisqa avionanakaruw jaquqaniwayi ukat sist"awayi:
  - ¡Ukat colerata, ukat colerata nina!
  Alvinax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"äna. Jupax británico avionanakaruw cañones aéreos ukanakamp khuchhuqatayna ukat mä frenesí ukhamaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat mä jach"a lurawi phuqhañamawa!
  Ukat paqallq avionanakax tʼunjataw uñjasipxäna, ukat tʼaqa tʼaqaruw tukupxäna.
  Albinax mayamp kutt"awayxäna, ukat mayamp mä ch"axwañjamaw pusi uñisirinakan avionanakap khuchhuqäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax jumatakixa jakañawa!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapamp joystick sat boton chʼalljjtayasi.
  Alvina kullakajj uñisiriparuw jawqʼjarakïna. Avionanak ch"iyjasaw arnaqasi:
  - ¡Waranq maranakan machaq iyawsäwipataki!
  Uka qhipatxa, Fuerza Aérea Británica ukan jukʼamp kimsa avionanakaruw jaquqanïna.
  Aka ch"axwäwin imill wawanakax pusi patak autonak jaquqanitapat sipan juk"ampiruw puripxäna. Ukat machaq nivelaruw puripxäna.
  Jupanakax akham uñt"ayapxäna: Cruzes de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Ukat Londres marka pachpaw ataque uñjasïna. Alemananakax janiw t"unjañ munapkänti ukat Inglaterra markan capitalaparuw muyuntapxäna.
  Ukat África uksanx Shella, Margaret ukat Ellie jupanakax wali junt"u pachan nuwasipxäna. Kimsa imill wawanakaw mä inglés generalar katuntapxäna. Ukat q"ala kayunakapar jamp"att"añapatakiw wayt"apxäna, ch"uxña ch"uxñanakampi mä juk"a ch"uxña.
  Ukat Shella, Margaret ukat Ellie jupanakax katuntat jaqinakar violañ qalltapxäna. Ukanakatjja, qʼañunak apsusipjjäna, ukatsti jade sat chʼiyar chʼaphinakaruw muyuntapjjarakïna. Ukat jupanakarux chiqpachapuniw gustäna.
  Ukat imill wawanakax mä uywa katuñ qalltapxäna ukat kusisitaw ch"uqi manq"apxäna. Ukat ukatsti sallqa jaqinakjamaw muyuntapxäna.
  Ukat Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Buckingham palacio ukanw t"ijtapxäna. Jupanakax ametralladoranakampi ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasaw uñisirinakarux tukjapxäna.
  Ukat panpachaniw nuwasirinakax jupanakpachax akham q"uchupxäna:
  - ¡Supermen ukan estiloparjamaw ch"axwapxta!
  Uka pachparakiw wawanakax q"ala amparanakapamp warawaranak jaquntapxarakïna, ukax palacio guardianakaru ukhamarak guardianakaruw ch"allt"äna. Oleg jupax tunka payan chikatani guardianakaruw boomerang lanzamiento ukamp khuchhuqatayna ukat arnaqasïna:
  - ¡Ejército de la era espacial ukatakixa!
  Margaritax mä boomerang imill wawar q"ala kayumpiw lanzawayaraki, tunka payan uñisirinakaruw khuchhuqawayi ukat larusirakiwa:
  - ¡Akan machaq thaya yänaka!
  Uka waynampi imill wawampixa trono cuartoruw sarapxäna. Ukanx uka Terminator wawanakax Churchill-an guardaespaldas ukanakaruw ch"iqiyapxäna. Ukat aka jakhüwix Alemania markamp p"inqachañjam sumankañ tukuyatatx wasitatw nayrïr ministrur chhijllata.
  Uka qhipatxa, wawanakax q"ala talonanakapamp Churchill-arux chinuparuw ch"allt"apxäna. Jupax jiwataw liwxatäna.
  Ukhamatwa Gran Bretaña markan nayrïr ministrupa ukat Jachʼa Comandantepajj katuntatäjjäna.
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä disco wali ch"ullqhimp jaquntäna, llätunk guardianakaruw khuchhuqäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Janiw kuna lurañanaksa lurapkti!
  Margaritax q"ala kayunakapamp boomerang sat mä boomerang sat aparatoruw lanzarakïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukampis jiwasax wali sum lurapxta!
  Gran Bretaña markan capitalapajj tʼunjatäjjänwa, ukat Inglaterra marka pachpaw katuntasïna. Ukhamatwa, kimsïr jachʼa chʼaxwäwin yaqha janapax turkatäna. Chiqansa, Estados Unidos markax nayrar sartaskakïnwa, ukat lamar quta khurkatar jaltañax wakisïnwa. Ukhama, walikiwa, waynanakaw wali yanapt"asipxani.
  Alemania markankirinakajj 1946 maran enero phajjsinwa Islandia markar puripjjäna. Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Orden de la Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukamp qullqi laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw uñt"ayapxäna, Hitler jupan Wilson Churchill jupan uñisiripar katuntatapata. Ukat ukatsti mä quri cruz de mérito militar diamantenakampi. ¿Kunatsa wawanakarojj taqe chuyma jachʼañchapjjerïna?
  Ukampis jichhax Islandia markankapxiwa. Oleg Rybachenko jupax shorts ukampikiw isthapita, ukatx Margarita Korshunova jupax machaq túnica ukampiw isthapita. Ukat wawanakax, chiqpachansa, qʼala kayukiw sarnaqapxi. Ukat jupanakpachaw warawaranaka, granadanak jaquntapxi.
  Ukat enero phaxsin thayax janiw jan jiwir waynanakarux llakisiykiti. Mä yuqall wawampi mä imill wawampix uñisirinakaparux t"unjapxi. Ukat ametralladoranakampiw ukanak khuchhuqapxi.
  Ukat mayamp boomerangs ukanakax q"ala kayumpiw jaquntatäpxi.
  Oleg jupax akham siwa:
  - Jiwasana partidosaxa ch"amaniwa!
  Margaritax q"ala kayumpiw mä disco jaquntäna, ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Inas jan jiwasanakäkchiti, ukampis ch"amaniwa!
  Ukat imill wawax ametralladorampiw jawq"jatayna... Ukat uka qhipatxa qʼala talonapampiw granadarux katuyasini.
  Uka qhipatxa wawanakax juk"ampiw estadounidenses ukanakarux chhaqtayapxi.
  Islandia markax t"unjatawa.
  Ukat alemanonakaw Groenlandia markar katuntasin Canadá markar sarjjapjjäna. Ukanjja, niyaw jukʼamp chʼamachasipjjäna.
  Canadá markanjja, Oleg ukat Margarita sat kullakanakajj qota lakanwa nuwasipjjäna, ukat americano jaqenakan mä ataqueparuw saykatapjjäna. Uka nuwasïwiruw saykatapjjta. Ukat mayamp ofensiva ukanx. Ejército estadounidense ukax qhipäxar kutt"awayxiwa. Ukat janiw ch"axwañ waynanakan sarnaqawip sayt"ayañjamäkiti.
  Gerda kullakax tripulacionapampiw nayrar sartaski. E-75 tankipax mä juk"a modernizatawa, mä motor turbina de gas 1.500 caballos de fuerza ukamp uskt"ata. Jichhax tankax juk"amp jayaruw tukuwayxi... Armadurax mä juk"a sumaptawayaraki.
  Ukampis estadounidenses ukanakax janiw kuna askis utjkiti. Jach"a jach"a, jan suyt"añjam nayra pachan Sherman ukat mä juk"a suma Pershing ukanakakiw. Ukat uka tanques ukanakax janiw alemanes ukanakamp rivales ukhamäkiti.
  Chiqansa, T-93 sat autox walja lurañanakar tukuyañatakiw chʼamachasipxäna, uka autox llätunk tunk kimsani toneladanak pesa, ukat armadura frontal ukax 305 milímetros ukhanïnwa, uka autokiw jarkʼaqasiñatak utjäna, janiw tanque ukas utjkänti, jan ukasti autopropulsada pistolampiw utjäna. Ukampis janiw sinti sumäkänti. Ukampirus mä maquina alemana ukax uranio núcleo ukampiw mä cañón 105 mm 100 EL ukampiw mä juk"a jayat mantarakïna.
  Gerda kullakajj Sherman chacharuw chʼankhampiw jawqʼjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Ukaxa mä juk"a aburrido ukhamawa!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat boton chʼalljjtäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukatxa taqi kunasa wali sumawa!
  Uka tawaqux Pershing sat jaqiruw p"akjatayna.
  Ukat ukat Christinax ukhamarakiw ch"axwawayxi. Grant Americano ukax ch"allt"asisaw arnaqasi:
  - ¡Akapachanxa machaq orden utjañapataki!
  Ukatxa Magda kullakax pallapallaruw jaquntäna. Ukat qʼala kayukiw akham säna:
  - ¡Mayjt"awinaka sumataki!
  Ukat yaqha tanque americano ukax ninamp nakhantatawa.
  Yankees ukankirinakax niyaw jaytxapxi. Jupanakax armanak apthapipxi. Ukat imill wawax qʼala, laqʼampi phuqantat suelanakaparuw jampʼattʼi.
  Toronto markax apsutawa. Imill wawanakan suma sartawip uñstayañax ukat Wehrmacht ukanakax Estados Unidos markan territorioparux niyaw mantasipki.
  Yaqhip soldadonakax Alaska markat pasapxarakïnwa. Inti jalsu tuqitwa Canadá markaru ukat uñisirinakan uraqip katuntapxäna.
  Ukhamajj mä jan waltʼäwiw utjawayi. Alemanes ukat anqäx markankir tamanakapampix América uksanw sarnaqapxi. Taqi kunas wali ch"amawa ukat jan walt"ayiriwa.
  Phisqa imill wawanakax Alenka, Maria, Alla, Anyuta, Matryona jupanakax América uksaruw puripxäna, voluntarios ukham ch"axwañataki, kimsïr Reich ukan walja jaqinakamp ch"axwañataki. Phisqa imill wawanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa, aymara aru yatipxaraki. Stalin jupax janiw taqpach warminakan batallón ukar khitañ munkänti, kunatix ukax imperio fascista ukamp tukuyat sumankäw kamachinakamp jan walt"ayaspawa . URSS ukax kunayman tuqitw tiempo jikxatañapäna, kunapachatix nazis ukanakax EE.UU.
  Phisqa imill wawanakax voluntarios ukhamawa: niya taqpach ch"axwäwiruw sarapxäna, Brest ukat Bug ukanakat Orenburg markakama. Ukat jupanakax nazis ukanakamp nuwasipxi, Uraqin mayni chiqan Honduras markan capitalapan.
  Tegucigalpa markax arxatäwin jach"a ch"amanchawipat maynïriwa, mä horda motley ukamp ch"axwañataki. Japón markankirinaka ukat Asia markankir walja jaqenakajj jan waltʼäwinakaruw puripjjäna. Alemanes jupanakax pachpa tankinakampikiw nuwasipxirïna, ukat infantería ukax taqpachaw jan ariano jaqinakat jutapxatayna. Asia markankirinakaru, ch"iyar jaqinakaru, árabe jaqinakar nayrar sartayapxäna.
  Alenkax pallapallampiw ch"axwawayxi, pä africanonakaruw khuchhuqawayi ukat chillqt"awayi:
  - ¡Jan ukax mä horda ukhamawa Genghis Khan!
  Quri ñik"utan Mariax kimsa indionakaruw ametralladora p"akjatamp khuchhuqatayna, q"ala ch"uxña kayunakap pataruw jiltayatayna. Ukat jupax akham sänwa:
  - ¡Jiwasax cañon manq"añanak muyusktanwa!
  Mä granadat mä jiskʼa tʼaqaw tʼijtäna ukat Mariaruw qʼala muruqʼu talonar jawqʼjäna. Imill wawanakax nayratpachaw bikini ukat q"ala kayuni nuwasipxi. Ukat kunapachatï qhuru, imill wawar uñtat suela chʼaphimpi chʼalltʼki ukhajja, mä jukʼa usuchjasi.
  Suma uñnaqt"an tawaqux ñik"ut ch"allxtayäna ukat wasitatw phichhantasïna... Mariax wali jisk"akiwa, promedio alturaniwa mä perfecto figurampi.
  Alenkax juk"amp jach"awa, mayor grado ukaniwa, ukat Unión Soviética uksan heroe ukhamarakiwa. Ukampis niya q"ala jan isinïrakiwa, bikinimpi juk"akiw ch"uqt"ata. Wali ch"uxña, ukampis ñik"utapax janq"ukiwa. Ukat Alenkax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Ukat qʼala kayunakapampi granadanak jaquntañsa wal muni.
  Suma Allax pusi árabenakaruw nina nakhantayasax ch"axwanti ukat jaquqaniwayi. Chuymapax wilawa, jan ukax juk"ampirus cobre wilawa, proletario bandera ukar uñtasita. Ukat thayanakax thayt"ani ukhax mä banderar revolución ukar uñtasitawa. Imill wawaxa esmeralda nayranakapampiwa lliphipi, warawaranakaru uñtasita. Ukat jan sinttʼasisaw uñisirinakaparux qʼal chhaqtayi.
  Anyutax blonde ukhamarakiwa. Ukat ametralladorampiw pallapalla. Imill wawax q"ala kayunakap ayruntäna ukat mä phallawi churäna. Phisqa kunayman nuwasirinakax jaquntatäpxänwa, ukat uñisirinakapan pechonakapata ukat purakapat wila phuchʼunakaw carmesí sat chʼiyar phuchʼunakax mistunïna.
  Anyuta, phuqt"ata lakap ch"allxtasa, chirp"äna:
  - Ch"axwawix pulmones ukanakatakix thayawa...
  Imill wawax ikiskiwa, q"ala kayumpiw granada jaquntaski. Explosiones ukanakax ist"asi. Walja ch"axwirinakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi.
  Matryonax juk"amp jach"a ukat aychani tawaquwa. Chuymapax ch"iyar ch"iyarawa. Mä típico ayllu, wayna, wila masi, wila leche warmi. Jupax janchi tuqitx wali ch"amaniwa ukat wali sumaw ch"iyar jaquntaraki.
  Akax wasitatw turnox purini. Ukat jiwayat fascista mercenarios ukanakax jaquntatawa.
  Matryona, ch"axwañanx akham siwa:
  - Walikiwa, walikiwa, kawkirus sarawayta? ¡Abuelajan qillqatapa! - Imill wawax pallapallampiw jiwayatayna, kimsa barba nazi ch"axwirinakaruw jiwayatayna ukat yapxatatayna. - ¿Kuns manq"apxtaxa - gaseosa! ¿Kunsa jumajj umayäta? ¡Mash!
  Imill wawanakax uka chimpunak katxarupxi. Jupanakax janiw fascistanakarux nayrar sartayañ munapkiti. Ukat amigonakan qʼochunakapajj akham sasaw arnaqasi:
  - Taqi uraqpacha ch"axwañanaka t"unjañäni,
  Ukax chuyma ch"allxtayi ukat ukjatx...
  Jiwasax machaq, alaxpachankir pacha lurañäni - .
  ¡Khititï jan khitis utjkäna ukajj taqe kunaruw tukuni!
  Alenkax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna. Infantería ukankirinakaruw nayrar sartayapxäna. Chiqpachansa jukʼamp juntʼüxiwa. Akax wali uñt"at "León"-2 ukaw juti. Ukat uka jak"anx juk"amp nayrar sartat E-50 ukaw utjaraki. Proyectiles ukanakax jaqukipatawa. Mä ch"iyar americano jaqin p"iqipax ch"iyjataw ukat liwxatasiwayi.
  Mariajj nina nakhaskir tablaruw taktʼäna, ukat qala kayunakapajj niyas janiw ninan juntʼütap amuyaskänti.
  Quri ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux ch"iyar jaquntawayi ukat chhuxriñchjasïna:
  - Ukat khitis wila, colerat jawiranakan jawirap jark"aqani...
  Mariax wasitatw pallapallanak arsüna, africano jaqirux E-50 ukan armadurapat jaquqanïna ukat chirpachasïna.
  - Mä blaster ukan mä viga ukaw templomar ch"allt"ani, mä jan wali qhananx uka jaqix chhaqtxataynawa!
  Uka tawaquxa mayampiwa ch"axwantäna. Qʼala kayuni, bronceado, suma uñnaqtʼan kayup thaya taypinwa qhantʼäna. Mä granadaw jupar jakʼachasïna. Quri ñik"utan suma uñnaqt"an warmix q"ala, niya jan laq"ampi, wali yatiñampiw uka regalorux ch"allxtayäna. Uka granadajj kuttʼanjjänwa. Jupax Tercer Reich ukan ch"axwirinakan filaparuw jank"ak mantawayi. Ukajj sandíanakajj camionat jaquqanipkaspa ukhamänwa, pʼakjatäkaspas ukhamänwa. Ukanjja, walja wilanakaw wartasjjäna.
  Mariax akham sasaw tuiteó:
  - Imill wawaxa examenanxa janiwa phuqhaskänti, ukatxa maldecido Reich ukaxa jutataynawa. Hitler chachajj jakañat qaritäpachänwa, ¡suma uñnaqtʼanïtapajj wali uñtʼatänwa!
  Allax jan kuna jan walinak lurañ yatirirakiwa. Jupax ametralladoranakampiw ch"axwanti ukat jiwat jaqinakar ch"iqiyasax akham siwa:
  - ¡Mamajan cucharapataki! ¡Tatajan cucharapataki! Ukat Koba-takix mä cuchara! ¡Ukat juman ladoman ikiñan!
  Cobre wila ñik"utan mä suma uñnaqt"an warmix q"ala kayumpiw mä lawat lurat avión uñstayi. Jupax chiqapuniw jach"a tanque Alemán León ukar t"ijtäna. Mä 105mm cañón ukan bozal ukar uraqir puriñkama ukat ukax phallawayxi. Uka armajj janiw sumäjjeti.
  Alemán jaqix kutt"awayxiwa ukat p"inqachataw jaltxañapatak wayt"ata. Allax kayup mä chiqar ch"allt"asinx akham siwa:
  - ¡Jan ch"amanïksta ukhaxa, amuyt"añaw wakisi! ¡Mä jukʼa chʼaxwañaw wakisini!
  Ukat mayamp imill wawax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Wila ñik"utapax antorcha olímpica ukan ninar uñtatawa. Suma uñnaqt"an tawaqu. Jupax nayratpachx ejercito estadounidense ukanx wali uñt"atawa, colerat chuyma uñacht"ayasa. Jupax afroamericanos ukanakamp jan walinak lurañanx juk"amp sumaw jikxatasïna. Jupanakamp chikajj wali jan uñt"atawa ukat wali sumarakiwa.
  Ukampirus Allah jupax ch"iyar jaqinakar t"unjaraki, jupanakax kimsïr Reich ukan ejercitopan nuwasipxi. ¿Kunatsa Alemania markax taqpach África markar katuntäna? Ukham chʼama saytʼayañatakiw chʼamachasiñama.
  E-50 ukax machaq tank ukawa, turbina de gas motor ukampi ukat thixni lado ukat frontal armadura ukampi. Janiw granadampi aptatäkaspati. Allax q"ala kayumpiw uka regalo jaquntäna, walja infanterías ukanakaruw t"unjäna ukat chillqt"äna:
  - Ay, tank armaduramax atiniskañawa, khititix ch"akhuñ amtki ukat... Ch"amanïtam uk yatiñakiw... nya, ¡acero caballorukiw ch"allt"asma!
  Anyutax wali chiqaparuw ch"axwawayaraki. Ukat kayunakapamp granadanak jaquntañwa jukʼamp munäna. Qʼala amparanakapajj acero discoruw muyuntayarakïna. Uka puntax t"ijtäna ukat pä fascista ch"axwirinakan kunkaparux khuchhuqatayna. Ametralladora jaquqanipxäna, jichhax mä jach"a calibre jach"a phallawiw uka jaqinakan cadenanakap ch"iyjäna. Mä taqpach línea de extranjeros ch"axwirinakax Tercer Reich ukan ejercitoparux ch"axwawinakampiw jawst"apxäna.
  Anyutax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Suertex jan axsart"ir jaqinakan premiopawa! ¡Mä qʼochukiw wakisi! ¡Uta tuqit qʼuchtʼapxpan!
  Ukampis suma uñnaqtʼan warmix janiw utar jaytañatakix tiemponïkiti. Ukhampachas ejercito estadounidense ukanx voluntarios soviéticos ukanakax wali juk"akiw utji. Stalin jupax janiw qhant"añ munkänti, ukhamat qhipatx Hitler juparux mä razón churañataki, Rusia markar "Paja de Paja" ukan kamachinakapar p"akintatapat juchanchañataki.
  Phisqa imill wawanaka, warminakan batallón ukan wali suma, jupanakax katuntatäpxani ukhax Pachamamax jupanakar jan yäqañapawa sasaw yatiyapxäna. Ukat aka tuqinx imill wawanakax qullqi layku contratatäpki uka jan yäqañjam mercenarionak tuqitw khuchhuqapxañapa.
  Ukat Anyuta, ukat Alena, ukat mayni imillanakax amuyapxiwa, katuntatäpxani ukhax wali axsarkañ t"aqhisiñaw suyt"aski. Ukatwa jupanakax amtapxäna, kunayman tuqitxa, janiw nazis ukanakamp jakkir jiwayatäñapäkiti.
  Alemania markan ataque avionanakax americano soldadonakan posición ukanakap patxaruw jaltxapxi. Honduras markan capitalapan ukham qala chuyman saytʼasiñampi uñjatäñap janiw suyapkänti, ukatwa nazi-nakajj mä jukʼa chuym ustʼayasipjjäna.
  Jet ukat ataque avionanakax ch"amaniwa. Cohetes ukanakax jalnaqapxi, pistolanakaw jalnaqapxi.
  Estadounidenses pallapallanakax jiwapxi. Matryona kullakajj aycha amparapan metrallampiw chʼalltʼasirakïna. Wilax mistuwayxänwa. Uka heroico imillax kisunakapampix mä acero apsusaw wila ch"allxtayäna. Ukat ukat wasitat mä jachʼa ametralladorampiw jawqʼjawayitu. Anqäx markankir mercenarios ukanakax jaltxapxiwa. Aka chiqanx niya taqiniw nativo ukhamäpxi, comandantenakapakiw alemanes ukhamäpxi, ukat ukapachas janiw sapürus ukhamäkiti. Chiqansa, jichha pacha E-50 tanquen tripulacionanakax taqpach alemán jaqinakawa. Autox decente velocidad ukat maniobrabilidad ukaniwa. Suma, akax janiw jichhakamax juk"amp nayrar sartat modificación ukhamäkiti - paqallq tunk phisqhan tonelada pesa. Perqanakax pista manqhanx t"unjataw uñjasi. Akax kimsa versión ukan luratawa, 105 mm cañón, 180 mm arma de asalto ukat 400 mm lanzador de cohetes ukanakampi.
  Ukat sapa modificación ukax mä lurawiniwa. Akax aka tank ukax mä arma de asalto ukampiw utji, markanakar atacañatakix juk"amp askiwa. Ukat tʼunjañax janiw ukhamakïkiti. Matryonax cruzasi ukat q"ala amparanakapamp mä granada antitanque ukaruw katxaru, jach"a ukampis suma uñnaqt"an, suma uñtat kayupa. Jichhax jichha pachax chiqaw barril ukar jaquntañaw wakisi, mastodon ukan armap jan ch"amanchañataki. Phisqa ametralladoranakax alemán, jichha pacha tank ukarux ch"uqt"atawa, ukat janiw ukhamakiti jak"achasiñaxa.
  Matryonax wali ch"amaniwa, ukat caballot uñtat kayunakapax mä granada jayaruw jaquntawayi. Ukampis janiw sapürus chiqapäkiti. Kunjamakitix, ukham mä diana ukar ch"allt"añataki, kunjamatix barril de cañón 180 mm ukar ch"allt"añataki. Hero imillax pächasiñanakaniwa. Jupatï faltaspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Oh, Seryozhka sat jilatajj jupanakamp chikäspäna ukhajja, uka jan ajjsartʼir precursorajj kuns amuytʼaspäna.
  Ukampis uka waynax Stalingrad markatak chʼaxwäwinakanwa jiwxäna. Imill wawanakax janiw juk"amp destinop yatipkänti. Ukampis uka precursor inventoran destinopajj cheqapuniw jan envidiasirïkänti. Qalltanjja, Seryozhka kullakarojj jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjäna, imantat yatiyäwinak apsuñ yantʼasa. T"aqhisiyat uñjasisinx tunka mayan marani waynax minanakaruw tukuyäna. Uka irnaqawix axsarañjamawa ukat wali ch"amawa. Ukampis precursor soviético, jiskʼa ukampis alambreni, jan chʼamani jaqëjjänwa.
  Jupajj qhespiñwa atipjäna, ukat minanakan laberintonakapatsa qhespiñwa amtäna. Ukat Seryozhkax mistuñ atipjatayna. Uka waynax mä juk"a pachaw Balcanes uksan sarnaqäna, mä destacamento partidario local ukar mantañkama. Ukanx enlace ukat saboteador ukhamaw tukuwayi.
  Balcanes uksanx mä movimiento partidario ukax wali ch"amanchatawa. Mä chiqanx kunatix servicio de ocupación ukax italianos, rumanos, búlgaros, albaneses ukanakan luratawa - jupanakax janiw unidades regulares de Wehrmacht ukanakar uñtasit nuwasiñatak wakicht"atäpkänti.
  Ukampis walja partidonkirinakajj jiwarapjjaskakïnwa. Yämas ataques aéreos ukanakat. Ukat Yugoslavia markan patriotas ukanakax qullunakan, quqanakan jan ukax, wali sumax jisk"a ayllunakan imantasiñapatakiw wayt"ata. Walja comandantenakaw nayratpach jiwata. Uka jan waltʼäwejj jukʼamp jan waliruw puriyäna, kunattejj URSS markamp sumankañ firmapjjäna. Jichhax machaq divisiones punitivas ukanakax Balcanes uksaruw puriñ qalltapxäna, jach"a ch"axwawinakaw wakicht"apxäna ukat uka chiqarux q"umachapxäna.
  Sergei chachajj partidonkirinakamp chikaw qollunakar jukʼamp manqhar makatañapäna.
  Matryona, janis jupanakan universal favorito ukan destinop yatkchïnxa, wali jach"at jach"at arsüna. Ukat qʼala imill wawar uñtat kayunakapampix granada jukʼamp chʼamampiw chʼallxtayäna ukat taqe chʼamapampiw uñisirinakan tankipar jaquntäna. E-50 ukax jichhakiw ch"axwawayxi, mä jiwayir proyectil ukaw antutawayi.
  Matryonax khathatirakïnwa ukat qunqurt"asisaw qunt"asïna. Juparojj pavimentot chʼiyjat mä qalampiw pʼeqepar chʼalljjtayasïna, ukat qʼala talonapsa juntʼu metalampi phichhantatänwa. Imill wawaxa laq"ampi ch"allt"ata p"iqipa ch"allt"asïna.
  Granadajj tʼijtjjänwa, niyaw barrilar llamktʼäna, ukat auton inclinat nayraqataparuw chʼalljjtäna. Mä phallawiw thuqt"awayi... Ukampis chiqans 250 mm armadura frontal, ukat mä ángulo ukanx janiw granada ukarux mantañ atkiti.
  Matryonax laq"aruw amparapamp ch"allt"asïna, ukat mä taqpach ch"alla qinayaruw sartayäna. Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Jiwayapxam, jiwayapxam! ¡Mä gol gol ukar mantañamawa!
  Uka tawaqux ch"iyjata asfalto patxaruw kayuparux ch"allt"äna. Mä chʼaphiw talon callus ukanakan chʼamaktʼäna. Imill wawan kayunakapan ñik"utapax hipopótamo sat animalar uñtataw thithita. Jupajj pisin jakasir familianwa jakasïna, naskäna ukhatpach niyas janipuniw zapato uchasirïkänti. Ukampis ukajj janiw kayunakapajj qʼañu uñnaqtʼanïkaspas ukhamäkänti, jan ukasti qʼañu, suma uñnaqtʼani, seductora ukhamänwa.
  Ukampis Matryona kullakajj jachʼa jachʼa tukutapampi, chʼamani musculonakapampi ukat nudillonakapan mistur amparanakapamp mä jukʼa ajjsarayäna. Ukampis heroica tawaqux juk"amp suma chuyman jaqiniwa, ukat ancho caderas ukanakax mä juk"a jisk"a cinturampi ukat esculpido abs ukanakamp chikt"atawa. Isinakampikiw Matryonax jach"a chuchup laykux juk"amp lik"ïkaspas ukhamaw amuyasïna. Bikini ukanx mä atleta busty ukar uñtasitawa.
  Imill wawax chuym ch"allxtataw wasitat granada jaquntäna, aka kutix pistanakaruw uñch"ukiskäna. Ukampis uka jiwayir regalojj rodillonak imtʼir thiya, blindat escudoruw chʼalljjtäna.
  Matryona kullakajj chuym ustʼayasisaw chinupar chʼankhachasïna. Ukaw chhuxriñchjasïna. Ukat heroe tawaqux maldecataynawa:
  - ¡Nayaxa mä ch"uqimpi khuchhurata!
  Anyutax uka jan walt"ayir tanqueruw ch"allt"añ yant"arakïna, ukampis imill wawan kayupat jaquntat granadax mä juk"a markat mistuwayxänwa. Ukat uka rubio warmix auto jak"achasiñ qalltäna. Ukampis ukatx juk"amp pä tanques ukanakaw uñstawayi - "León" ukat "Pantera"-2, jupanakax ametralladoranakampiw taqi jak"achasiñanakarux ch"axwapxatayna. Wali amuyumpiw sarnaqapjjañajäna.
  Sherman estadounidense ukax alemán autonakar jak"achasiñatakiw mä yant"äw luratayna. Jupax Pantera 2 ukar ch"allt"añatakis ch"amanïtaynawa, ukampis ladopankxataynawa. Ukampis alemán jaqirux janiw ukhamaki sallqjañax faciläkiti. Ukhamaraki, Sherman ukan juk"amp jach"a siluetapax wali jaya chiqatw uñjasi.
  "Pantera" 2 mä concha thuqhuntäna ukat americano jaqirux chiqak nayraqatapar ch'allt'äna. Jach"a autox chikataruw p"akjatäna. Ukat Navidad vela ukham nakhantäna.
  Anyutax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Ay, kunjams tankinakamax jan ch"amanïpacha... ¡Técnica tuqitx juk"amp askiwa, ¡yankee ukar tukupxäta!
  Ukampis Alenka sat wali yatxattʼat nuwasiriw Pantera sat animalar jakʼachasiñ puedïna. Jupax granada jaquntäna... Ukat alemán auton jach"a barrilpax mä carnero bocinaruw liwxatäna.
  "Panther" 2 tank, 1943 maran lurañ qalltawayi. Qhipa juk"amp jach"a mayjt"awinakanx, armadura frontal 150 mm, armadura lateral 82 mm ángulo, ukatx cañón 88 mm cañón 71EL barril largo. 1945 marat qalltasinx juk"amp nayrar sartat ukat juk"amp suma jark"aqat E-50 modelo ukar askipatakiw jaytatäxäna. Ukampis jichhax aka tankix ch"axwaski. 51 tonelada pesa, uka autox 900 caballos de fuerza motor ukaniwa, ukax suma apnaqañapatakiw yanapt"i.
  Ukat jichhax, jan walt"awinak katuqasa, Pantera-2 ukax kutt"awayxiwa ukat sarxaraki. Alenkax q"ala kayumpiw yaqha granada jaquntañ atipxi. Nayax rodillonak p"akjawayta. Ukat alemán auton velocidadapajj wali jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jilsuwayjjäna.
  Alenkax kusisita uñkatasinx akham siwa:
  - ¡Kunja ch"axwañasa! ¡Nayan jawqʼjatajajj Diosan mä regalopawa!
  Ukat imill wawax aleman jaqinakarux nayrap uñacht"ayäna. Ukampis ametralladoranakampiw E-50 sat autot mistuñ qalltäna. Ukat balanakax Alenan janq"u, mä juk"a ch"uxña ñik"utap patxaruw sillp"äna. Uka balanakat maynïrejj mä ñikʼutaruw khuchhuqäna. Jach"a imill wawax mä juk"a chhuxriñchjataw jikxatasïna.
  Alenkax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Jumatix mä elefante ukham tukuñ munsta ukhaxa, ¡bandido ukham loco ukar sarañamawa!
  Imill wawaxa kayu ch"akhanakapampiwa khuchhurata ch"akhap apthapïna. Alenkax ñik"utapax seda ukhamawa, perla colorani, ukampis mä juk"a laq"ampiw ch"allt"ata. Ukat ukhampachasa wali llamp"u chuymaniwa. Imill wawax jupanakarux suelaparuw t"ijtäna. Mä juk"a chhuxriñchjasiña ukat suma.
  Alenkax kunjams uka waynax jupar amparamp luqxatäna uk amtasïna. Amparanakapax kayunakapat qalltarakïnwa, juk"amp alturuw thixnikama ukat juk"amp sensitivo chiqar jilxattarakïna. Kunapachatï mä suma uñnaqtʼan waynax llamktʼtam ukhaxa, wali kusiskañawa. Alenkax niyaw juparux munasxäna. Juparux munasiñ anatt"añax gustänwa, ukat mä musculoso chacha cuerpon llamkt"atapatw sartayasïna. Ukampis Alenkax janiw chiqpach, romantico munasiñax utjkänti, kunapachatix mä chachar loqt"asktan ukhaxa. Jupax nayratpach walja waynanakaruw mayjt"ayawayi. Walja jaqinakaw nuwasïwin jiwarapxäna.
  Ukas chʼaxwäwin maldicionapänwa. Ukat aka América markanx musculoso, ch"iyara jaqinakaw utji. Ukat taqi kunas jupanakatakix wali jan uñt"atawa.
  Alenkax ch"iyar jaqiruw ch"axwantäna ukat jaquqanïna. África markankir waynat mä jukʼa sinttʼasiyäta. Jupatak jan uñtʼat interesanak layku nuwasir mä chacharuw jiwayäna. Chiqansa, alemanonakax racistas ukhamawa. Jupanakax ch"iyar jaqinakarux esclavonakjamaw uñch"ukipxi. Ukampis uka pachparakiw africanonakax Wehrmacht punkit ukan anqäx markan divisiones ukanakar qillqantatäsipki.
  Alenkax q"ala kayunakapamp higor uñtat kuns luratayna ukat nazis ukanakaruw uñacht"ayatayna. Jïsa, pachpa alemán markax janiw kuna jan walt"äwis akanx utjkiti. Tanques ukanakax armaduraniwa, ukax wali thithitawa, janiw granada jan ukax bazooka ukanakamp mantañjamäkiti. Ukampis unidades nativas ukanakax jiwañaruw puripxi.
  Alenkax mä granada E-50 ukar jaquntawayi. Qʼala, bronceado kayup liwxatäna ukat jaquntäna, caderanakap tʼijtʼayasa. Ukat granadajj mä jachʼa arcoruw tʼijtäna. Qʼala kayu dedonakajajj metalat llamktʼata ukhamaw jaytawayi. Ukat ukat granadax phallawayxäna.
  Alenkax akham sasaw jiskht"asi:
  - ¡Diosax bendicipxita!
  Mä junt"u thayaw imill wawarux thayt"äna, mä suma uñnaqt"an jaqimp llamkt"atäkaspas ukhama. Alenkax Tarzanat mä libro liyt"askäna, ukat chiqpachapuniw aka chachan jupamp anatt"añap munäna. Chʼamani amparanakampi pechojaruw llamktʼasirïta.
  Granadajj barrilruw chʼalljjtäna, ukampis wali qhepatwa phallawayjjäna, ukat metalat jaltjjänwa. Uka jiskʼa tʼaqanakajj armadurat guisantes ukham chʼalljjtayasïna. ¡Rasguñonakakiw qhiparxi!
  Alenkax yaqha granada apsuwayxäna. Ukampis antipersonal ukhamätap uñjta. Ukat antitanque armanakax chhaqtawayxiwa.
  Uka tawaqux chuym ch"allxtataw qhuruchasïna. Ukampis tiempo jan ina chʼusar aptʼañatakejja, qʼala amparanakajaruw uchayäta. Chakip muytayasaxa, torsop kʼuchuyäna, ukatsti chiqañchasaw infantería ukar jaquntäna.
  Chikat tunka ch"axwirinakax ping-pong bolas ukham jaltxapxäna. Jupanakat maynix lentes ukaw t"ijtäna, ukat fragmentos ukanakax mä pä patak metros ukch"a t"ijtäna ukat Alenka ukan qhipäxaparuw t"ijtäna. Sujetador ukax p"akjataw uñjasiwayi, ukat jach"a imill wawax suma chuchupax qhanstawayiwa.
  Uka tawaqux automáticamente chuchup ch"uqt"asïna. Ukampis uka qhepatjja, khitinakarus ajjsarañapäna uk amuyasjjänwa. Ukat wasitat ametralladora chʼallxtayäna. Jupax mä turno churäna ukat mä jukʼa qhipäxar kuttʼäna.
  Mä infantería estadounidense ukaw mä bazooka ukamp jawq"jatayna. Uka conchax alemán tank ukarux inclinado ladopanw ch"allt"äna, ukampis 160 mm armadurax sayt"asiwayiwa, t"unjir ch"amampiw jaqunukuwayi. Alemán jaqix kutt"ayawayiwa. Jachʼa calibre armapajj pirqaruw tʼaqanuqäna.
  Alenkax sujetadoran correanakap chint"añ yant"äna. Uka imill wawax Zoya Kosmodemyanskayax thaya pachanx shorts ukamp sarnaqatapatwa sasaw amuyäna. Soviético sat soviético sat películanjja, camisampi jan ukajj mä kasta isimp isthaptʼataw uñachtʼayasïna. Uka sapakix kʼari chuymanïñar jachʼañchañawa. Chiqansa, nazis sat jaqinakax katuntat tawaqur jukʼamp jiskʼachañatakix qʼala jan isinïpachänwa. Ukat manqʼat awtjata alemán soldadonakajj mä suma uñnaqtʼan ukat kʼullut lurat tawaquruw qʼala jan isin uñjañ munapxpachäna.
  Ukhamat chiqpach sarnaqäwinxa, imill heroínax janiw chuchup ch"uqt"irjamäkänti, ukatwa amparanakapax qhipäxapar chint"ata. Ukampis janiw phenqʼaskänti ukat jachʼa jachʼa tukusaw uñnaqäna. Alenkax kunjams q"ala kayukiw ch"uqi taypin sarnaqañax uk sum yatïna. Jupajj wali chʼamaniwa ukat qʼala kayunakapampix chʼiyar chʼiyar llamktʼañsa wal munäna. Alenkax wali gustänwa ukat wali kusisitaw jikxatasïna. Ukampis akax jupatakikiwa, niyaw walja maranak ch"axwäwimp ch"amanchatäxi. Ukat waynanakataki ukhamarak markan Zoyatakix akax wali llakiskañawa. Suelanakax carbonanak phichhantkaspas ukhamaw amuyasi.
  Alenkax frustración ukan sujetadorap jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡P"inqax mä burguesa amuyt"awiwa! ¡Soviética warmix janiw kuns axsarkiti ukat janirakiw phinq"askiti!
  Uka tawaqux wasitat ametralladorampiw clavañ qalltäna, jan ukax mä ametralladorampiw clavañ qalltäna. Metal ukax junt"ünawa, qhiparuxa, Honduras markax trópicos uksankiwa, febrero phaxsinx ukanx wali junt"üspawa. Alenkax ch"akhanakapax wali junt"üxiwa. Taqi kuns churañasawa. Jichhürojj 23 uru lapaka phaxsitwa. Ejército soviético ukan urupawa ukat ukatakix taqi samarañampi ukat amuyt"at colerasiñampiw ch"axwañax wakisi.
  Alenkax juk"amp phisqa balampiw khuchhuqatayna, ukatx jan amuyt"asisaw ametralladora ukan junt"u calzoncillopanx ajanuparux phichhantäna. Chiqansa janiwa walikiti, ch"uxu usuxa punkitjamawa.
  Alenkax akham sasaw juramento luratayna:
  - Walikiwa Diosa, kunatsa nayataki ukhamaraki markajatakixa walja jan walt"awinaka utjayawaytaxa!
  Uka ch"uxu usux chhuxriñchjasïna... Imill wawax ajanupax wali sensitivo chiqawa. Imill wawaxa kuna thaya jikxataña yant"äna, uka ch"uñuru ch"allt"añataki. Ukampis kunatï wali thayäki uk jikjjatañatakiw chʼamachasiñama. Aka junt"u markanxa. Ukhamarus, pachax wali sumapunïnwa ukat thayax sur toqetwa thaytʼanïna.
  Alenkax qhanaw jan samarañan jikxatasi. Matryonax jaya chiqat mä granada jaquntäna, ukampis wasitatw jan atipt"känti. Ukat tormenta soldadonakax niyaw alaxpachan jaltxapxi. Alemania markan autonakapax ch"aman armaduranipxiwa ukat jach"a velocidadanipxiwa.
  Avionanakax olas ukham jutapxi, ukat lino sat chʼaphinak khuchhurapkaspa ukhamawa.
  Alenkax uka ch"usawjaruw imantasïna. Fragmentación cohetes ukanakax alaxpachat ninamp nakhantawayi. Imill wawaxa ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqixa patatpacha agujanakampi jaquqaniri amuyasïna. Ukajj qʼala kunkajaruw chʼalljjtayäna. Uka suma uñnaqt"an chuchupas ch"uqt"atarakïnwa.
  Alenkax akham sasaw jiskht"äna:
  - Akax masajewa... Ukampis janiw corsaje ukhamäkiti!
  Imill wawax cuerpopax niyaw wali llakit chhuxriñchjañ qalltäna sasaw amuyasïna. Niya junt"üxiwa, ukat cohetes phallaski ukanakax junt"u pacharuw yapxati. Ukat ¿akax bañadoräpachati?
  Alenkax mä baño natural ruso ukan amtasïna, ukanx escobas de abeto ukanakaw utjäna. Kunjamsa uka tawaqux ukapachax jawq"jatäna.
  Ukanakajj ukham exótico sensacionanakapunïnwa.
  Alenkax kusisiñatakiw q"ucht"äna:
  - ¡Munasiñampi jiwañampi! ¡Suma ukat jan wali! ¡Kunas qullanäki, kunas jucharakïki! ¡Amuyañatakis destinatätanwa!
  Imill wawax sayt"asïna, taqi uka ch"amakt"at laq"anaka ukat q"añunak ch"allxtayäna.
  Alenkax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Ay, Hitler juparux wajjranakaruw puriyapxäta!
  Ukat mayor imill wawax infantería ukankirinakaruw mä phallawimp jiwayatayna, jupanakax ataque lurañatakiw sartañ munapxäna. Walja ch"axwirinakaw uka ch"axwawimp jawillt"atanakax jaquqanipxatayna. Alenkax q"añut lurat ajanup pichthapïna, ukax nayranakaparuw ch"allxtayäna. Ch"axwirix thuqt"asisaw ch"akkatasïna.
  Jupax wasitat ametralladoranakampiw pallapallanak luqtäna, ukat ch"axwirinakax mantanipxäna. Wila ñik"utan Allax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Jichha pachankirinakax jaltasaw fascistanakarux ch"allt"apxäna. Tunka payan jaqinakaw jiwarapxatayna.
  Wila p"iqin jaqix akham q"ucht"äna:
  - ¡Akapachanxa walja askinakawa utji, ukampisa ch"uqimpi ch"uñuntatawa!
  Ukat imill wawax ametralladorampiw pallapallanak luqtäna, janiw amparanakap apnaqkänti, jan ukasti wali yatiñan amparanakapampi ukat qʼala kayunakapampiw pallapallanak apnaqäna.
  Allax chiqaparuw ch"axwäna ukat jach"at arnaqasïna:
  -Nuwaña! Nuwaña! ¡Yaqha ch"axwawi! Yaqha ch"axwawi ukat ukatsti... ¡Ch"aman saxra, Diosan churäwipa, mä jach"a ch"axwaw puriyi!
  Ukat amparapampiw imill wawax vidriot lurat jiskʼa tʼaqanak jaquntäna. Jupax fascistas ukanakaruw muspharayi ukat tuiteó:
  - Ukat khitinakatix jan suman jakañ munapki ukanakataki... ¡Jupanakarux hara-kiri lurapxta!
  Japonés jaqinakax chiqpachapuniw uñacht"ayapxäna. Uka jisk"a nayra ch"axwirinaka. Walikiwa, ¿kunjamarak jan ukham hara-kiri lurasmasti?
  Ametralladoran clipp apsusaw Allax q"ala amparanakapamp granada apthapisin samurai ukar jaquntäna. Jupanakax mä regalo katuqapxäna, walja japoneses mutilados ukanakaw katuqapxäna, ukatx kunayman tuqinakaruw avionat sarapxäna.
  Allax lakap apsusaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa! Ukat uñisirix hiper!
  Chino jaqinakax Imperio Celestial ukan katuntat chiqanakat japoneses ukanakan jawillt"atapxäna, jupanakax nuwasiñaruw sarapxäna. Chino nuwasirinakax jan axsarasaw sarnaqapxäna, ukat imill wawanakax ametralladoranakap jaquntasaw qhipäxar sarxapxäna.
  Maria metal q"ala kayuni fragmentos de yeso ukat vidrio. Mayni imillanakax ukhamarakiw lurapxäna. Wali chʼamäjjänwa.
  Shturmlev ukax uñstawayiwa, mä ch"aman maquinaw mä lanzador de cohetes ukampi. Akax mayniw khititix tornillo ukar puriñ munktam - janiw sinti uñt"atäkiti.
  Nayrïr ch"axwawix qhixu qhixuw thuqt"äna... Anyuta, Alla ukat Matryona jupanakax jach"a ballena ukan phuch"uparjamaw jaquntatäpxäna. Imill wawanakax walja tunka metros ukch"a t"ijtapxäna ukat q"ala kayunakapamp ninaruw chiqak liwxatapxäna.
  Imill wawanakax ukat jaltxapxäna, q"añuchasipxäna ukat q"uchupxäna. Qʼala kayunakapwa qʼañunakar chʼalltʼapjjäna.
  Allax chuym ch"allxtataw sist"asïna:
  - ¡Uka wakaxa nayraqata hacha manqharu uchatawa, ukxaruxa q"añuchatawa! Ukat nayraqat frit"apxirïta, ukat hacha manqhan!
  ¡Ukat Komsomol tawaqux larusitaynawa! Ukampis uka qhepatjja, llakitaw jikjjatasïna. Amigapajj katuntatätap amtasiyäta. Alemananakax uka tawaqurux isi apsusaw q"ala pechopar nina apaniñ qalltapxäna. Ukham wali axsarkañ llakinaka. Tawaqux arnaqasïna, ukat llamp"u ñik"utapas q"añuchatäxänwa. Uka fascistanakax fanaticos ukhamaw tukupxäna. Janiw jiskt"asipkänti, ukat nayrax nina nakhantapxarakïna, katuntat jaqin q"ala kayunakap manqhan. Komsomol markankir jaqix, tukuyañatakix janiw t"aqhisiyawinak aguantañjamäkänti, ukat wali llakitaw jiwxäna.
  Alla, uk amtasisax junt"u q"añunakaruw ch"allt"äna. Matryona kullakajj jupar nayraqatar jankʼakiw saräna. Aka ayllun imill wawax q"illu ñik"utaniwa, janiw phust"awimpix apt"añjamäkiti. ¿Kunatsa mä superman imill wawax jan ukhamäki? Matryonax mä bazooka uñji, mä concha ukamp mä jiwayat americano pallapallaw jaquqaniwayi. Kayupampi apthapisinxa amparapampiw jaquqani. Ukat taqi chʼamapampiw ukar mantaraki.
  Conchax t"ijtäna ukat forzado chino jaqinakarux ch"allt"äna. Walja arnaqasiñanaka ukat jachañanaka. Masa de cuerpos ukanakaw utji. Ukat chʼakhanak khuchhurata.
  Matryonax mä nayra q"uchu q"ucht"awayi:
  - ¡Ukat samuraixa uraqiru t"ijtxatayna! ¡Acero ukat nina presión ukan presión ukan!
  Imill wawanakax qhipharux q"añunakat t"ijtxapxäna. Suma uñnaqtʼan qʼala kayunakapaw uk katoqapjjäna.
  Anyutax jupanakat sipan juk"amp llamp"u chuyman jaqinakjamaw q"ala kayunakap ch"allxtayasïna ukat ch"allxtasïna, ukat chhuxriñchjasiñap askichañ yant"äna.
  Matryona kullakajj jiskʼatpach qʼala kayukiw chʼiyar tʼijtʼirïna, jupajj janiw ukham jiskʼa lurañanak istʼkänti.
  Uka hero imillax akham q"ucht"äna:
  - Amuyt"añäni, fresco leche ukar ch"allt"asipxta... ¡Premigox chiqpachapuniwa!
  Ukat nuwasirix kayupampiw mä p"akjata, ukat wali jach"a azulejo apt"asïna. Q"ala imill wawar uñtat amparanakapamp wali ch"amampiw katxarusax muyuntäna ukat uñisiriruw jaquntäna. Kimsa chinonakax jichha pachan jiwatapatx jan walt"ayataw uñjasipxi, p"iqinakapax ch"allxtataw uñjasiwayi.
  Allax satisfecho uñkatasisaw uñisiriparux ch"axwantäna:
  - ¡Jiwasax wali thaya warminakätanwa!
  Anyutax phichhantat, jan ukax juk"ampirus q"añuchata kayunakapan chhuxriñchjasiñap askichañatakiw q"ucht"äna:
  - Jiwasana Awki Markasanxa warminakawa utji, .
  ¿Kunatsa mä chist"äwjam avión apnaqapxi?...
  Jupanakatakix jachʼañchatäñax jakañat sipansa jukʼamp valoraniwa,
  ¡Uñisiriparux jankʼakiw jiwayaspa!
  
  Jupanakax atipt"añatakiw yuripxäna
  ¡Patak patak maranakaw Rus sat chachar jachʼañchañataki!
  Taqi kunat sipansa, jiwasan jach'a achachilanakasax -
  ¡Ukatpachaw jupanakatak mä ejercito tantachthapta!
  Ukat Anyutax ametralladorat garabato qalltäna. Ukat wali yatiñampiw uk luräna. ¡Ukham taqenis akajj Diosan nuwasirïkaspas ukham amuyapjjañapataki! Janitï Taqe Chʼamani Diosat jutkchejja, ¡Marte sat planetan jutapuniwa!
  Alenkax ch"axwarakïnwa. Mariamp chikaw qhipäxar kutt"apxañapatak wayt"atapxäna, jiwat estadounidense pallapallanakat clips apthapisa. Imill wawanakax qhipäxaruw jaquntasipxäna ukat kayunakapamp kutt"ayapxäna - jupanakax ukham juk"amp sum lurapxäna. Ukat chiqaparuw uk lurapxäna . Chino ukat africano soldadonakax imill wawanakarux nayrar sartapxäna. Ukat nuwasirinakax jawq"japxäna.
  Alenkax akham q"ucht"awayi:
  - Akapachaxa janiwa mä tabla de ajedrez ukhamäkiti...
  Mariax uka pasaje apthapitayna, q"illu ukat ch"iyar mercenarionakaruw tukjatayna.
  - ¡Ukat jakhüwinakax janiw mä muyu cero ukhamäkiti!
  Alenkax q"illu ukat ch"iyara ch"uxñanakampi khuchhurat filaruw yapxatäna:
  - ¡Melancolía ukax jiwasaruw atacaskistu!
  Mariax Robin Hood chachan chiqaparuw disparatayna ukat chirpatayna:
  - ¡Ukat kawalluxa ninaru t"ijt"i!
  Imill wawanakax kutt"ayasaw minanak qhipäxar kutt"apxäna. Chino ukat africano ch"axwirinakax suma yänakampiw t"ijtapxäna. Phallañ qalltapxäna, jaltxapxäna, ch"iyjapxäna, ukat wila ch"axwañaruw tukuwayxäna.
  Walja Pantera-2 tanques ukanakaw jaya chiqan uñstawayi. Jupanakax ch"axwapxi, ukat nayranakap ch"uqt"añ axsarapxi. "León"-2 ukax nayrar sartaski ukat nina thuqt"araki. Ukat akax Rhino llamayu tank, baba, nina naktäwinak paquetes ukanakampi.
  Ukampis juk"amp axsarañax "Sturmlev" ukawa. Jupan lanza cohetes ukax janiw sinti jank"ak jaltkiti, ukampis infierno ukham t"unjañawa.
  Alenkax akham sasaw jiskht"asi:
  - Rusonaka, rusanaka - janiw mä samarañ destino ukhamäkiti! Ukhamajj ¿kunatsa jukʼamp chʼamanïñatakejj jan waltʼäwinakajj wakisi?
  Chiqansa, Rusia markat jayaruw chʼaxwapxi. Ukampis qhanaw Wehrmacht ukax EE.UU. markar atipt"asax kutt"aniw URSS ukar ch"amanchañataki. Ukat estadounidenses ukanakax imill wawanakarux wali muxsa ukat munat jaqinakawa.
  Alenkax wasitat clavonakampiw ch"allt"asi, golpes ukanakax calabazas ukat p"iqinakax palas manqhan p"akjañjamäkaspas ukhamawa. Imill wawax kayuparuw mä metralla ukamp ch"allt"ata. Mä cute ukax nayan shin ukanx punki. Uka suma uñnaqt"an warmixa mä ch"akha ch"allt"asïna ukatxa chirp"asïna:
  - Janiwa, vigilante ukaxa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcón, mä águila ukan uñnaqapa...
  Jaqinakan arupax qhanawa - .
  ¡Uka jiskht"awix katariruw t"unjani!
  
  Nayax iyawstwa taqpach akapachan sartasipxani,
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat Intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Uka pachanx Matryonax taqi ch"amapampiw Shturmlev ukar mä granada jaquntäna. Ukat soviético imillanakax qhiparuxa suertenipxänwa. Gorro blindado ukax qhipäxar jaquntatäxänwa, regalo soviético ukax chiqaw ancho barril ukar t"ijtäna. Mä segundojj taqe kunas congelatäjjänwa. Ukat ukatsti ukax phallawayxänwa. Mä bomba atómica jaquqanipkaspa ukhamänwa. Ukat alemán tankinakajj kunayman cheqanakaruw chʼeqtʼasipjjäna.
  Ukat alaxpachanx Albina ukat Alvina jupanakax cuentanak qillqt"asipki.
  Jupanakax phisqa patak jila avionanakaruw jaquqanipxi. Ukatakix mä premio katuqapxäna - Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax roble de platino laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Ukat Estados Unidos markan wali suma as ukan imill wawanakapax atipt"apxänwa.
  Ukat akanx wasitat alaxpachankapxi ukat wali ch"amampiw jaquqanipxi.
  Ukat estadounidenses jupanakax kayunakap pataruw jiltayapxi. Akax jupanakan jan ch"amani, inerte resistencia ukawa.
  Albinax uka apthapisinx jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  - ¡Janiw ikit milagronak uñjkti!
  Ukat qʼala kayunakapampi, joystick sat boton chʼalltʼasajja, uñisirinakan tunka payan avionanakaruw jaqontäna.
  Alvinax chiqaparuw ch"iyar jaquntaraki. Tunka payan uñisirinakaruw ch"allxtayi ukat wali ch"amampiw chhuxriñchjasi, kisunakap q"ala ch"allxtayi:
  - ¡Nayaxa wali phiñasitawa!
  Ukat qʼala kayunakapsa apnaqaraki. Kunjams imill wawax...
  Ukat mayampxa, jaquqanir avionanakax estadounidenses ukanakax wasitatw jaquqanipxi. Jïsa, ukham ch"axwawix utjiwa, janiw jaytañjamäkiti...
  Ukat Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax t"ijtxapxi ukat uñisirinakaruw tukjapxi. Uka waynampi imill wawampixa wali sumwa ukat chʼamampi sarnaqapxi. Ukat qʼala kayukiw warawaranaka ukat granadanak jaquntapxi.
  Akax wawanakawa... Muspharkañawa America markax janiw jupanakar saykatañjamäkiti. Kawkhans jupanakax ukat atipjäwi.
  Akax Hitleran pallapallanakapax Nueva York ukat Washington markanakaruw ch"axwapxi. Jïsa, nuwasiñanakax wali chʼamawa.
  Shella, Margaret, Ellie jupanakax machaq tanque AG-50 ukan ch"axwapxi, ukax jichhakiw producción ukar mantawayi. Ukajj pirámide ukham uñtat maquinawa ukat niya taqe ángulonakatsa janiw mantañjamäkiti.
  Shella kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj pistolaparuw uñchʼukiski ukat chʼiyar chʼiyar chʼiyar jaqënwa. Jupax fascista armadurap p"akjasi ukat mä babuino ukham jupa pachpaw chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayax mä imill wawatwa, armadurapax titanio ukar sipan juk"amp ch"amaniwa!
  Margaret kullakax nina nakhantayaraki, uñisirinakarux ch"ankhampiw ch"ankhacharaki ukat pulmones patat arnaqaraki:
  - Nayaxa ukhama yurita, ¡kuna kasta señora taqi uñisirinakaru mä cajaru ch"allt"i!
  Ukat Ellie kullakax aptasinx ch"allt"ani, q"ala kayunakapamp amtaña, Sherman ukar t"unjasa ukat chhuxriñchjasa:
  - ¡Nayaxa mä super-jach"a clase ch"axwiritwa!
  Imill wawanakax wali jach"apuniwa akanxa. Ukat luratanakapax wali qhurupuniwa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Truman estadounidense irpiriruw katuntapxatayna.
  Walja p"iqinchirir uñjirinakaruw jiwayapxäna. Ukat chiqans q"ala, wawar uñtat kayunakapamp warawaranak jaquntapxäna. Ukat ukat mä sogampiw irpapxitäna. Margaritax Estados Unidos markan p"iqinchiriparuw q"ala, laq"ampi, muyu talonanakap jamp"att"añapatak wayt"äna. Jilïr Irpirix ist"asisaw jamp"att"itu.
  Jupan katuntatapampixa, Estados Unidos markax katuyasiwayi.
  Ukhamatwa jach"a ch"axwäwix tukusxäna. Ukatx chiqpachans alemanonakax América Latina ukat Australia uksaruw ataque lurapxäna, taqi uraqinak apthapipxäna. Ukampis ukajj janiw sinti wakiskirïjjänti.
  Ukampis Alenka ukat jupan equipopax wali katjañ q"uchu q"uchupxäna, ukhamat jan suma amtäwinak chhaqhayañataki;
  Mä markaw utjistu, Rusia, .
  Uraqpachan wali suma markanakax...
  Stalin sat chachajj wali jachʼa mesiasawa
  Ukat chiqpachansa mä ideal ukaw utji!
  
  Awisajj atipjatäkchïnsa,
  Ukat mä kutit sipansa jukʼamp kutiw wal jawqʼjapjjetäna...
  Janiwa, Fuhrer ukax janiw pampachatäkaniti,
  ¡Jichhax, t"unjatäki uka jan wali parásito!
  
  ¿Qhawqha heroes ukanakas Patronymic ukan utji?
  Sapa nuwasirix mä jach"a jaqiwa...
  Ejércitox formación amenazante ukanw sartasi,
  ¡Chiqpachansa, markasasa ukat reyisasa mayakïpxiwa!
  
  Mä uraqpachanx Rusia markax juk"amp kusisitaw jikxatasi,
  Kawkhantix Nikolai jupax qurpachaskäna...
  Iyawsapxita, jiwasana warminakasaxa juk"ampi suma uñnaqt"anipxiwa,
  ¡Markatak ch"axwapxam ukat jan axsarapxam!
  
  Jilatanaka, jiskʼachatäñjja janiw aguantasksnati,
  Taqinipuniw Krauts ukar saykatañäni...
  Jiwasax janiw juk'amp jisk'achasiñanak tolerkañäniti - .
  ¡Uñisirirux acero amparampix t"unjañäni!
  
  Rusia markatakiw ch"axwañäni,
  Jiwasax wali sumaw ch"axwañäni...
  Granadanakax mochilanakaruw phallañapa,
  ¡Rusiankir ejercitojj jan atipjkaspa uk yatiñamawa!
  
  Mama Markanxa kuna negocios qullanawa, .
  Munasiñax jan tukuskirjamawa...
  Imill wawanakax ametralladora manqhan sarnaqapxi,
  ¡Nayra ninampi aycha t"unjañaxa!
  
  Ukhamat waynanakaw Pachamamar luqtapxi,
  Munasiñ akapachan samkamar phuqhaña...
  Jakawixa wali jisk"a q"iwimpi sawutawa, .
  ¡Ukham lurañax wakisispa ukhaxa, qullunakar sarxayä!
  
  
  ROMMEL UKAX HITLER UKSAN UTJAÑAPATAKIW UTJAÑAPA
  Oleg Rybachenko jupax qhipharux uka lurañ katuqawayi. Margarita kullakampejj Payïr Jachʼa Chʼajjwäwiruw khitatäpjjäna.
  Hitler chachajja, marzo phajjsin 1943 maranwa jiwjjäna, kunattejj avionapar uchat bombajj phallawayjjänwa. Ukhamarus chiqpach sarnaqäwinx aka bombax janipuniw phallkänti.
  Ukampis alternativa ukanx irnaqawayiwa... Fuhrer jupax jiwxänwa. Rommel chachajj machaq jachʼa pʼeqtʼiriruw tuküna. Jupax mariscal de campo ukanakan juk"amp uñt"atawa. Ukhamarus Goering jupax Himmler, Goebbels ukat Speer jupanakampiw ch"amap jaljañapatak wayt"ata.
  Rommel, mä pachpa jaya jaqirjamaxa, taqiniruw comandante supremo ukhamarak estratega ukham utt"ayawayi. Aliados ukanakamp ch"axwañax sarantaskakiwa. Rommel chachajj jankʼakiw África markat soldadonakar jaqsuyäna, ukat wali sumwa uk lurañ puedïna. Ukat Sicilia markan chʼamanak tantachtʼasipjjäna.
  Alemanes jupanakax Kursk Bulge ukanx defensivos ukankapxataynawa ukatx Oryol dirección ukarux wali ch"amanchapxarakïnwa.
  Rommel, mä wali yatiñan estratega ukhama, nayratpach uñjäna jach"a ch"axwawix Sicilia markan arktañapa, ukat ukan alemán soldadonakar ch"amanchawayi. Ukatjja, inti jalsu toqenjja, samarañaw utjäna.
  Sicilia markanx 5 uru llumpaqa phaxsitx uraqir puriñ yant"äwiw utjawayi. Ukampis janiw sumäkänti. Alemanonakax wakicht"atäpxänwa ukat chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp ch"amanïpxänwa. Ukhamaraki, chiqans, divisiones ukanakax África uksat mistxapxatayna.
  Aliados ukanakax jach"a chhaqtäwinakaruw puripxäna, ukat qutaruw jaquntatäpxäna. Pä tunk waranqa jila británico ukhamarak estadounidense pallapallanakaw katuntatäpxäna.
  Stalin jupax 5 uru achuqa phaxsitw ofensiva qalltawayi. Pä tuqiru mä kuti: Oryol ukat Jarkov. Ukampis alemanonakajj wali wakichtʼatäpjjänwa.
  Ch"axwawinakax Pantera ukan ventajap uñacht"ayapxäna arxatäwinxa - mä pistola rápido, chiqapa ukat armadura ukar ch"allt"ir arma, suma frontal jark"aqasiñampi. Ukat mä jan atiniskañ transmisión ukax janiw ukhamakiti, kunapachatix mä tanquex mä embuscada qhipäxat ch"axwanki ukhaxa.
  Tigres ukat Ferdinands ukanakax wali sumpunw uñacht"ayapxäna. Ukat ataque lurañat sipansa, defensa tuqinx jukʼamp chʼamanïpxiwa. Chiqansa, chiqpach sarnaqäwinxa, 89 Fernandonakatxa 37 Fernandonakaw minanakan chhaqhata. Ukat arxatañatakix alemanonakax juk"amp sum apnaqapxaspäna. Yämas 200 mm armadura frontal ukampi.
  Rommel jupax wali suma estratega ukham uñacht"ayäna. Khitis uñisirinakax kawkirus chʼaxwapxani uk sum amuytʼäna ukat amuytʼarakïna.
  Ukat "Pantera" ukax uñacht"ayiwa, kunapachatix nayraqatax confiablemente tapat ukhamarak inactivo ukhama, mä ideal tanque destructor ukhamawa, 15 rondas por minuto, ukatx kimsa tunk pusini 2000 metros ukch"aruw mantaraki. Chiqansa, alemananakax arxatäwipanx wali ch"amanïpxänwa.
  Ukat jupanakax cargonakap katxaruñ yatipxäna.
  Ukat ukat Gerda tank ukankirinakax wali sum uñacht"ayapxäna. Nayrïr kutiw Pantera ukan imill wawanakax ch"axwäwinakan chikancht"asipxäna ukat wali sum uñacht"ayapxäna.
  Gerda kullakax mä auto soviético ukar ch"allt"asisaw akham säna:
  - ¡Nayaxa jiwaña tukuyiritwa!
  Ukat Charlotte kullakax pallapallampiw jiwayatayna, kimsa tunk pusiniruw t"unjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Nayaw t"unjäwi apanipxarakta!
  Christina kullakajj uka qhepatwa irnaqtʼäna. Jupajj uñisiriparuw chʼiyjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Janipuniw sumankthapiñäniti!
  Jutïr ch"axwawix, Magdax turno, ukat aka tawaqux chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan loco presión!
  Imill wawanakax nayratpach experiencia yant"añ yänakanïpxänwa. Ukhamajj janiw kunas jupanakar cheqpachapun llakisiykiti. Jupanakax "Pantera" ukan jutirinakawa, yant"äwinakanx mä kilómetro ukch"a jayatpachaw mä platillo ukarux proyectil ukamp chiqak ch"allt"apxi.
  Jïsa, awisax warmin chiqapar sarnaqatapax chachat sipansa juk"amp muspharkañawa.
  Jichhax tankipax ukhamakiw sayt"atäski ukat rusa autonakaruw pallapallanakamp ch"axwaski. Ukat mä alfombra ukham chʼuspanak chʼalltʼir jaqjamaw jupanakarux jaqunuku.
  Gerdax wasitatw kimsa tunk pusini soviéticos ukanakar jaqunuqäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayax Kimsïr Reich ukan warmi-lobopätwa!
  Charlotte kullakax pallapallarakïnwa, mä tank Ejército Rojo ukar t"unjasa ukat akham sänwa:
  - ¡Janiw nayax col sopa slurpkti!
  Ukatxa, Christinax soviético autop khuchhuqasaw akham säna:
  - ¡Nayaxa wali kusiskañawa!
  Ukat ukat quri ñik"utan Magdax ch"axwani. Rusia markan tanquepax jist"arasiniwa ukat akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Nayaxa terminadorätwa, nayaxa larusiñajawa!
  Pusi imill wawanakaw uka ataque ukarux kutt"ayapxäna. Gerda kullakajj wasitatwa soviético autopar chʼalltʼasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Ace chuymanaka!
  Charlotte kullakax wasitatw uñisirinakarux pallapallanak jaquntäna, kimsa tunk pusiniruw ch"allt"äna ukat akham sasaw apsuwayxäna:
  - ¡P"iqixa mä sandía ukhamawa!
  Christina kullakajj wali chʼamampiw jawqʼjarakïna. Jupax mä tank ruso ukx khuchhuqataynawa ukat akham sasaw chhuxriñchjatayna:
  - ¡Chiqpach axsaraña!
  Magda, fusilamiento, mä auto Ejército Rojo ukar ch"allt"asaw akham säna:
  - ¡Uka manqhanxa mä lunthatawa!
  Imill wawanakax kimsa tunk payan tanques soviéticos ukanakaruw mä ch"axwäwinx t"unjapxäna, nayrir taqpach récords ukanakaruw p"akintapxäna. ¿Kunatsa llätunk tunka conchas ukanipxi? Ukat tanque soviético ukankirinakax jan axsarasaw nayrar sartapxäna.
  Ukampis ukham ritmo de fuego - 15 rondas por minuto, ukat alcance de t"unjawimpi, Panteras ukanakax ataques suicidios ukanakarux kutt"ayañ atipxatayna, janiw mä ch"am churapkänti barcor jan ukax ram ukar mantañataki.
  Alemanes jupanakax defensiva ukanx ch"amanchasipxänwa. Yaqhip chiqanakanwa soviético soldadonakax mä jukʼa chhuxriñchjasipxatayna. Ch"axwawix jallu qallta phaxsikamaw sarantawayxi ukatx jach"a chhaqtäwinakampiw Ejército Rojo ukax tunka phisqhan kilómetros ukch"a manqhan nayrar sartañ atipxatayna.
  Rommel chachan yatiñapajja, alemanonakajj wali chʼamampiw jarkʼaqasiñ yatipjjäna ukat trincheranakan chʼajjwañanak lurañ yatipjjatap uñachtʼayäna.
  Sicilia markan jawq"jata aliados ukanakax jichhakamax bombardeo ukanakakiw lurapxi. Ukampis ukatakix Rommel ukat Speer jupanakax mä suma jaysäwi jikxatapxäna: He-162 jet de combate. Uka avionajj ME-262 sat avionat sipansa jukʼamp sumaw jalnaqäna, ukat pusi kutiw jukʼamp kʼachachatäna, walja kutiw jukʼamp jila alanïna ukat lurañajj janiw chʼamäkänti. Janiw inamayakiti, jaqinakan ch"axwiripa sasaw sutichapxäna.
  Kimsa phajjsit lurat maquinajj octubre 6, 1943 maranwa sartasïna. Ukat ch"amaka urunakax Alemania markan uñisirinakatakix aire ukan purintäna.
  No 162 ukax jasakiw controlañataki, maniobrar ukhamarak janiw wali yatxatat pilotonakax munaskänti.
  Ukat Rommel chachajj wali defensivanwa jikjjatasïna. Alemanes jupanakax Leningrad jak"anx pachaparuw soldadonakapar ch"amanchapxäna, ukat juyphi pachan ukan nuwasïwiparux kutt"ayapxäna. Mayampiw Orel ukat Jarkov jak"an ataques ukanakarux kutt"ayapxäna. Ukhamarakiw markasanx ch"amanchasipxäna, Smolensk markarux jan apsuñapataki.
  Jichha kutix Fritz jupanakax juyphi pachanx jan sinti jan walt"ayataw jikxatasipxäna. Ukat ukxarusti primavera phaxsinx apthapipxäna ukat kawkhantix jan suyt"atäpkän ukaruw sarxapxäna - Karelia markan. Ukat Murmansk markan sarnaqañ qalltäna. Uka pachparakiw nazis ukanakax apnaqañ qalltapxäna ukat Francia markan aliados ukanakan ataque ukar saykatañatakiw wakicht"asiñ qalltapxäna. Uka jan waltʼäwejj jukʼampiw juntʼuchaskäna.
  Ukat chiqpachansa, niya taqpach Karelia markax nazis ukanakan katuntatänwa. Ukat ukatx Normandía markan uraqir puriñax qalltawayi, ukatx Oleg Rybachenko, ukañkamax.
   Ya tukuña taqi kunasa ch'amaka ukat _ . amukt'asiña junt"u , taripañ Ukata pacha Ucrania markankir jaqinakawa arumax wali sumawa .
  Margarita kullakajj ukhamänwa sasaw sartasïna mä juk'a sinti alwa Ukat utjnuqasiwa ukana chhuxriñchjasiña _ . Jallupacha jallu intensificado , ukat wawanaka sasaw jankʼak arsüna imantaña aynacha quqaxa .
  P"iqinaka ya sasaw sayt"äna muyuntaña Ukat Oleg jan amuykaya sasaw säna :
  - Walikiwa kunjamasa ?
  Margarita kullakajj ukhamänwa wali jach"añchasa sasaw jaysatayna :
  - Jumanakaxa Justu genio !
  Rybachenko sat chachan sutipa sallqjata naya pachpataki jach'a ñuñu Ukat jach"a jach"a tukusa sasaw säna :
  - A Kuna Juma ¡ Nayajj akham amuyta ! Nayana makina irnaqawi !
  Imilla colerasisaw ukham lurapjjäna sasaw jachʼat arsüna :
  - Jisa aski would jupa kunas ... janiw ukhamäkiti utjataynawa ! Kuna Nanaka Jichha will luraña ?
  Oleg ukatsti ch"allxtayäna Ukampi ñik'uta uma Ukat chiqpachansa sasaw jaysatayna :
  - A Kuna jilpachaxa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ukhama situaciones ukanaka jan walt"awinaka luraña ? Jiwasax lurañäniwa phuqhawsaña ¡ jach'a jach'a tukuñanaka !
  yuqalla fumbled sasaw säna ukana nayapacha qhipata bolsillo Ukat colerasisaw ukham lurapjjäna sasaw jachʼat arsüna :
  - Jisa naya pistola ukampi jaqukipata ... Ukampis Janiwa Nayajj uk lurarakïwa naya pachpataki machaq !
  Margarita kullakajj ukhamänwa colerasisaw ukham lurapjjäna sasaw säna :
  - Jisa jumanakax ... akan lurapxäta juma Janiwa pä tunka nayraqata patak maranakanwa ! Yant'aña ukhata quqa k'iyaña ¡ warawaran barcopa !
  Oleg qhulu sasaw qhuruchasïna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jaysaña : 1.1.
  - Jichhaxa Janiwa prumiryu patak patak maranakaw ! Kuna wakiskiri luraña ukatsti _ . Ukat Nayajj uk lurarakïwa ! UKAT taqi kunasa Nanaka Jichha misfits , ukat Aka sawutanaka jach'a jach'a tukusaw !
  Imilla Ukampi admiración ukax wali askiwa sasaw jaysatayna :
  - Jisa ukhamawa ¡ asnunaka ! Sapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi mayjt"awinaka ukhata cuentos de hadas ukanaka Taqini juk"ampi ch"amawa Ukat Kawkhana juk'amp prosaico ukhamawa !
  Waynax mä prodigio ukhamawa sijuru sasaw qhanañchi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi irónico formulario : 1.1.
  - Ay wulumina Kuna qhana yatichaña , juyphi pacha Ukat primavera urunxa ... nayaxa sista jani excepciones ukanaka taqini ñanqha ajayunaka quqa !
  Margarita kullakajj ukhamänwa iyaw sañataki chiqanchatawa :
  - Jisa sintimintu humor ukat juk"ampinaka juma Janiwa ¡ ch'iqa tuqiru ! UKAT Aka Inasa ukaña Ukat Utji ukax jach'a amtäwiwa !
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa sasaw jaysäna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi cartel ukan uñt"ayata estilo : 1.1.
  - A wakiskiri qillqirinaka asuntos ukanaka ¡ukham ! Partido Comunista , Lenin , Soviético ukat juk"ampinaka ch'ama !
  Imilla larusisaw phallawayi ... A jallupacha jallu juk'amp ch'amanchatawa . Quqa llawuntata ukhata jets ukanaka Wali jan wali . May mayanaka niyawa ukatsti q"añuchatäxänwa nayrja ukatsti _ . MÄ waña Kuna kawkhantix .
  Jallu ukampis , mä akatjamat sayt"äna , phust"äna phisirku thaya thayt"anita A junt"uchasiña wawanaka sarxañäni Ukata quqa quqa . Jila zapatillas ukanakaw utji squished , ukat Oleg ukatsti q"ipt"ata jupanakaru , ukat Kipkaraki miryasa qhiparaña q'ala kayuni _ .
  Margarita kullakajj ukhamänwa mulljata uñjasiwayiwa :
  - Jumanakaxa Ukatsti jumax mä thaya katjañamawa !
  yuqalla sijuru sasaw sapxi :
  - Nayaxa janiwa Janiwa ¡ mä thaya katjatayna ! UKAT taqi kunasa q"ala kayukiw sarnaqapxi sarnaqaña maya kusisiña . Mä juk"a sarnaqaña Ukat jumax ! Akana Janiwa Moscú , janiw khitis utjkiti luk'ana ukana yupaychañ uta muytaña Janiwa ¡ tukusiniwa !
  Imilla janiwa ukatsti ch"allxtayäna p"iqi : 1.1.
  - Chakinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ch'amaka jumanakax nayaruw jawq'japxita ! naya chiqpachansa kunjamatsa _ _ . ¡Nayaw ukat juk'ampi !
  May mayanaka sarxañäni Ukata aruma quqa quqa . Oleg sasaw sarnaqäna nayraqata : q"ala kayuni kayunaka facilakiwa . MÄ kunas _ _ . q"ala jan isinïña sapaki sasaw jikxatasi sapa tuberculo , ch"uqi , rama , ukhamaraki ukax puriyi kusisiña . imilla aka Janiwa amuyasiwa ukat _ . qhipharxataña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jupankirinaka squelching ukax mä juk"a pachanakanwa zapatillas ukanakaw utji .
  Aka chiqanx Margaritax mä juk"a mayjt"atawa, ukat canteras ukan irnaqir imill wawat sipanx juk"amp suma uñjatawa. Ukhama, ukhamawa. Yaqhip cambios cronométricos ukanakax mä rol uñacht"ayaspawa.
   yuqalla kutt"ayaraki Ukat yant"apxi kusisiña : 1.1.
  - Ukhama churañani Janiwa ¡push ! Niyawa mistuñäni A jaqinaka !
  Margarita kullakajj ukhamänwa caprichoso ukham uñt"atawa sasaw jach"at arsu :
  - Jisa chiqpachansa Ukat ¡ jank'akiw !
  Imilla yaqha mä juk"a thithita , inas ch"uqi , ukat qarjatäxiwa Kawkhana juk"amp jank"aki , juk"amp deportivo wayna . Ukampinsa zapatillas ukanakaw utji apaqaña categoricamente ukax mä juk"a pachanakanwa janiw sañ munkiti .
  - Janiwa ! UKANA quqarara q"ala kayukiw sarnaqapxi Janiwa ¡ sarapxam ! Jumax tornillompiw jikxatasïta kayunaka !
  Yuqalla janiwa sasaw ch"allxtasïna p"iqi : 1.1.
  - ¡ Jan wali arunaka ! naya Qawqha Janiwa tramped ukhamawa ni maya kuti Janiwa ¡ naya pachpaw khuchhuqawayta ! UKAT ukampinsa ukax jallu qallta phaxsinwa Aka Kusawa thaya tuqiru V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi quqarara millas _ . Ukax mä juk"a pachanakanwa pads ukanaka Ukat juma ukax tukuni ¡ juk'amp jasakiw !
  Imilla qhulu sasaw uñch'ukipxi :
  - Janiwa ! naya Janiwa mayisiri ukat _ . noble ukham uñt"atawa mä juk'a ! Juma jalaña ukhama jat'irata maya kuti Ukatsti juma kunjamtï .
  Yuqalla ukatsti ñik"utap ch"uqt"asïna Ukat ukatsti akham sasaw qhuruchasïna :
  - U.U sissy ! UKAT spank ukax mä juk"a pachanakanwa Kunjama señora !
  Margarita kullakajj ukhamänwa amukiw qhiparäna ... Pasatäxänwa yaqha pachanaka Ukat ya taqi kunasa panqarawa . Ukampinsa tukuña urniyaña inti jalsu tuqiru . Plump ukax wali ch"amawa Ukat Janiwa ukhama deportes ukanakax _ . Oleg imilla tukuyawi ukat vapor ukax tukusxänwa Ukat qunt"asipxäna samart'añamawa . Juk'ampi habitual ukham uñt"atawa A cargas ukanaka yuqalla qunt"asipxäna jak'a Ukampi jupana jan munkasa _ . Ukax wali ch"amawa chhuxriñchjasiña talona O laq'a _ . Ukax akham sañ muni :
  - Jisa Juma Janiwa ¡ Gerda kullakajj !
  Margarita kullakajj ukhamänwa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jaysawi ukatsti akham sasaw säna :
  - Nayaxa Nayajj qaritätwa _ Utji ¡ Nayajj munta ! MÄ ukana juma sipansa mä kasta _ inwutiru ch'iqa ?
  yuqalla fumbled sasaw säna Ukata bolsillonaka _ . Ukax apsutawa qullqi qullqi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi phisqa pataka rublo , ukat phisqha tunka dólares ukat _ . Kipkaraki mä qullqi trifle ukat juk"ampinaka Ukat celular tuqi telefono tuqi jawst"ata Ukampi jisk"a uñacht"awinaka video cámara ukax . Ukax mä juk"a ...
  UKANA amigo bolsillo ukhamaw tukuwayi sapa mayachthapiña ukatsti ch"uqi ch"uñuyaña wawa umi mä ch"uqi naya pachpataki Ukat ukax uñacht"ayatawa Margarita kullakajj siwa . Imilla janiw sasaw sapxi : .
  - U.U nayaru jupana jïsa !
  UKAT Pachpa jaytawayäna mä chimpu V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi laka _ . Ukampinsa goma ukax mä juk"a pachanakanwa manq"at awtjata Janiwa quenches ukax mä juk"a pachanakanwa . Sapa nina naktayaña manq"añ munaña _ . Wawanaka utjnuqasiwa yaqha pacha , amukiw . MÄ ukata Margarita kullakajj ukhamänwa sasaw jiskt'äna :
  - Walikiwa , genio , kunjamasa Juma jumax amuyta jiwasaru manq'añanaka ?
   wawa sijuru sasaw jaysatayna :
  - Jallu pacha taqi kunat sipansa _ . Jiwasajj jikjjatañäni ch"uñu , bayas , challwa challwanak qhant'ayañäni _ nina naktäwi ...
  Imilla chuym ch"allxtayi Ukat sasaw jiskt'äna :
  - A ukana juma juk"ampi k"achachata kunas utji ?
  Oleg pantjayata sasaw jaysatayna :
  - Janiwa , nayaxa o Janiwa ¡ Nayajj cigarro fumañ yatta !
  Margarita kullakajj ukhamänwa giggled , amuyasa :
  - Nayaxa ukhamaraki ... Ukampis Yaqhippacha utji circunstancias ukaxa _ . Ukat qhuru costumbrenaka wali askiwa .
  Yuqalla sasaw p"iqip ch"allxtayäna Ukat sasaw qhanañchtʼäna :
  - Utanxa ukana nayaru juk"ampi k"achachata utjiwa ... Ukampisa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi Moscú markanxa ukhata jupana janiw kuna apnaqañas utjkiti ...
  wawa ukatsti ch"axwaña Ukat amtañataki sasaw säna :
  - Jiwasaxa samart"apxtanwa Ukat ukhamawa ukatsti !
  Imilla jan munkasa rosa satänwa Ukat ukatsti wali muspharkañawa ukatsti :
  - ¡ Jichhax sarañäni !
  Wayna jan walt"awinaka wasitampi sarxañäni Ukata quqa quqa . Oleg A jupankiwa p'inqa Janiwa Wali kunjamsa _ . ukax wakisiwa ukatsti . MÄ brújula ukampi ukana wawanaka Janiwa ukax . Ukatsti Kuna Jupanaka específicamente ukaxa chhaqtxataynawa . Ukax wali askiwa juk'ampi jallupacha Ukat junt'u uma _ . UKAT Ukatsti Janiwa sintipuniwa axsarañjamawa . Uka pachparaki ukax uñstawayiwa ukana q"umachaña arándanos ukaxa _ . Ukat sartasiwayxäna ukana pusini Ukat qalltiwa fiesta ukat muxsa ukatsti _ .
  Margarita , ukat jiwata elemental ukan yatiqañataki manq'at awtjata , larusiña :
  - Akaxa uñjapxtawa ukana juma ch'iyara laka ! Juma ukhama purap wilani anu Ukampi ukatsti !
  Oleg sijuru sasaw jaysatayna :
  - Janiwa ¡chhaqtañäni ! U jiwasaru Nayax suyt"twa jupanakax ch"amanïpxañapataki puraka , ukat wich'u Janiwa ¡ ukax katuqani !
  Wawanaka phuqt"ata bayas ukanaka Ukat wasitampi ukhamawa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi way . Willka pasawayxiwa zenit ukax mä juk"a pachanakanwa Ukat tukuña Wali junt'u umaña . UKANA zapatillas ukanakaw utji kayunaka preli , ukat Margarita kullakajj qhepat mä amtar purtʼasjjänwa jupankirinaka apsuñani . Ukampinsa Ukampi jan uñt"at costumbrenaka q"ala kayukiw sarnaqapxi saraña Wali ch'uqi _ . Imilla ukax puriniwa ukana rama , sasaw jachäna Ukat qunt"asipxäna ukana quqa ch"uqi ch"uqi Ukax mä juk"a pachanakanwa sapatunaka qhipa Ukat sasaw arnaqasïna :
  - Walikiwa Ukat quqax phuqhantatänwa _ muspharkañanaka !
  Yuqalla jan munkasa chiqanchatawa :
  - Chiqpachansa ... Akanxa Janiwa qurpachasiñ uta ! Ukampinsa Ukat jiwaki mä kasta _ ukax ...
  Sarnaqkasa Ukata quqa , imilla jiskt'iwa Oleg ukax akham siwa :
  - A Kunjama would Juma yanapt"awayi would Wila Ejército ukaxa ?
  yuqalla ukatsti ch"iyjata kuruna Ukat chiqa amuyu sasaw jaysatayna :
  - Nayaxa would ... Ukax amuyt"ayatawa would jupanakaru Taki qalltiwa tiknulujiya T -54 ukatsti juk"ampi. Ukhama tanka could would jank"aki luraña tukuyaña sijuntu uraqpacha chʼaxwäwinaka .
  Imilla Janiwa taqi kunasa iyaw sasaw sapxi : .
  - Jumax yatisktati _ _ _ tispusitiwu tanka sapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi taqpacha uñjawinaka smog ukax mä juk"a pachanakanwa would jupanakaru yanapt'aña ?
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa chuym ustʼayasïna ukana akax akanakawa :
  - Janiwa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi general , i taqi kunasa ukxata tankanaka walja Nayax yatxa in wulumina jakhu Ukat ukxata aktiwu armadura !
  Imilla sasaw chhuxriñchjasïna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jaysaña : 1.1.
  - Walikiwa , ukhamaxa , jutapxam aski jank"aki tiknulujiya T -90, ukat Ukata jiwasax katjañäni taqini sumankaña !
  wawa ukatsti ch"iyjata p"iqi qhipäxa Ukat ukatsti :
  - Nayax ullart"twa naya ukxata maya serie , uka tuqita jan walt"ayatanakaru V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi pusi tunka sijuntu mara ukhata pä tunka nayraqata patak maranakanxa . Ukatsti Jupanaka Ukat lurata simplificatawa murilu T -54, ukax lanzamiento ukhamawa jupana V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi achuwi juk'ampi nayrja ch"axwawinaka aynacha Stalingrad markanxa . UKAT V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi utjiri kuna URSS ukax ukham lurawayi atipjiwa Kawkhana juk"ampi jank"aki _ . V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi chiqapuni Ukat Ukampi jach'a ukax mä juk"a pachanakanwa . Ukana uñjaña yaqhipanakaxa amuyunaka ukatsti ... Jumax lurasmawa yant'aña Ukat kunasa _ _ . juk'ampi complejo - sañani sistima salvo nina naktayaña " Smerch ". Ukampinsa sintipuniwa jaya tecnología tuqitxa t"ijtxa Janiwa wakisiwa !
  Margarita kullakajj ukhamänwa Ukampi aka munañaparjama iyaw sasaw sapxi : .
  - Janiwa ukatsti juk"ampi ... Ah Kuna juk'ampi Ukat laser ukampiwa arma luraña jupanakax mayipxani !
  Uksatuqi yaqha pacha imilla wasitampi qunt"asipxäna samart'añamawa . Pacha thuqtawayiwa kunjamatsa _ _ . jan uñjkaya . Wasitampi ch"amakt"awayxänwa ukat _ ukham lurañaw wakisïna arumax qhiparapxam aynacha jist'arata alaxpachanxa . Ukampinsa arumanaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi tukuya Mara t'aqa jisk'a Ukat juntʼu umaña . UKAT taripañataki Ukata uywanaka quqanaka , aka kawkhansa _ _ . ukana Ucrania , ukampi juk'ampi junt'u pacha tuqitxa . Ukatsti ikiña Ch'ama wali .
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa Nayajj ukham samkayäta Jupa maya ukhama wayna - cabina wayna ukana imill wawar uñtasita barco _ . UKAT imillanaka ukax auto apnaqapxi jupana nayraqataru ukat qhipäxaru . Ni k'athanaka sumankaña _ . Jïsa juk'ampi munaña tuki musculoso ukat juk"ampinaka janchi yuqall wawanaka , pinch . Janiwa kusawa kusisiña .
  Mä juk"a ikiñ jikxatañamawa Janiwa churaña , jiltayaña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi nayraqata , ukat V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi amparanaka mop - waña Ukat jani Togo markanxa llijukiri cubierta _ .
  MÄ Ukata juk'ampi ukat amuyt"äna imillanaka apayaña apaña phusaña Ukampi tubonaka _ . Jïsa kunas ? ¡ Tarpaulin ukax wali jach"awa ! Aka Ukat taqi kunasa Ukhamatwa ukana sawkasiña _ . Ukampinsa yuqalla sasaw jankʼak arsüna phuqhaña dado kamachirjama . Lona ukata ukhata phusaña pouted , ukat Oleg tʼaqhesipjjäna alaya lamar quta oladanaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi thiya Australia markanxa .
  yuqalla V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi suyt'awi q'uchupxäna ;
  naya ukawa jasa wawa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi marka reyin uñt'atawa , .
  Awki nayana uraqi yatichiri yapuchata ...
  Ukampinsa jakasïna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi samkanaka O caballeros ukanaka hussar , ukat juk'ampinaka.
  UKAT wara jan axsarasaw ukham lurapxäna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ch'axwaña wawa ¡ janiw wakiskäna !
  
  Ukatxa ukana flota ukaxa t"ijtxäna naya mä wayn tawaqu , .
  Nayatakixa ukana jach'a yampu pakipaña sasaw qhanañchäna príncipe ...
  Janiwa asukara servicio , juma iyawsapxita wawanaka , .
  Khayana ukax wakisiwa wali ch"amampiwa luraña Janiwa ¡ janiw kunas utjkiti !
  
  Fed jisk"a , ukampis ukampinsa jawq'jata , .
  Ukata talonanaka thujru - wayna Taki ¡ jawq'jaña !
  Janiwa , janiwa munapxirïna ukhama wawa acción ukanaka , .
  thaqhata libertad , wayna Ilya !
  
  Nayax samkayäta _ . Kipkaraki chiqawsaña O qamir kankañ , .
  thaqhata q"ala kayukiw sarnaqapxi q"ala kayukiw sarnaqapxi botas ukax ...
  Ukampinsa Janiwa ukana quta , juma iyawsapxita bros , ukat juk'ampinaka.
  Taqini Kuna Nayax - jupanakax aynacht"ayapxituwa qhipata manunaka !
  
  Ukampinsa Akana ukax jiwasampiw pasäna ukax katjatäxänwa privado ukax , .
  Ukawa uka ch"axwäwi jan igual , t"aqhisiña jiwasax ...
  UKAT ukhamaw tukuwayi naya V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi pirata ukhamawa paw , .
  MÄ Aka ukhama V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi t"ant"a infierno ¡ Supayajj walikïskiwa !
  
  Jawq"jata jach'a , paqallqu chuymani pusini , .
  Ukatxa q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka winu nina naktäwi ...
  Piratanaka atipjaña cabina wayna Wali ch'ama , .
  Nayajj wal munta jupanakaru juk"ampi ch"amani luraña ¡ wali llakisiña !
  
  Yuqalla wali ch"amampiwa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi yanqhachaña aka ukatsti wali ch"amampiw katxaruwayi
  Ni jachaña , jachaña , ukhamaraki Janiwa ukatsti ...
  Jupa chiqa tata ukhamaw tukuwayi
  Pulled , jumax yatisktawa correa ukaxa wali ch"amawa Kunjama tinas mula !
  
  UKAT capitan satawa piratanakax ukham lurapxi muspharkañawa _ .
  Juma chacha Nayax uñjkiristwa _ _ jiwasan ...
  UKAT sasaw qhantʼäna filibusters ukanaka ajanunaka , .
  Ukhama ukana yoongi uñstiri ¡chasa !
  
  Jupa tukuña pirata ukhamawa Ukata qutanaka qhuru , .
  UKAT Pachpa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ch"axwawinaka umamp chhaqhayasipxi barconakax ...
  Jichha qalltawi Utji ukana yuqall wawanaka machaq , .
  Yatxatañani , yant"añani - ukhamata Janiwa ¡ ukax q'umachatawa !
  
  Pirata ukhamawa Ukhampuni yuqalla lunthatanaka , .
  Ukampinsa jach"añchäwinaka kamachinaka fraternidades ukanaka Kunjama canon ukax ...
  Taki ina chʼusat parlaña ukampinsa waña , .
  Ukampinsa ukax walikïskaniwa Ukampi sasaw arnaqasïna aceleración ukax !
  
  yuqalla jilsuwayxi ukatxa _ jach"a jach"a tukuña qamir kankañ , .
  Uñstayata jikxataña naya pachpataki munata mä kutikiw ...
  P'iqinchiri kusisitaw jikxatasi ukana fraternidades ukanakax , .
  UKANA mä kasta _ . minusa Jupa Ukat Tata Ukat príncipe !
  
  Ukampinsa Akana surti ukatsti maysaruw kutt"awayxi sallqa _ .
  Amuytwa pirata ukhamawa sazonado ukhamawa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi asxarkaya katuntatäña ...
  Uñt"añataki ukana janchi uka _ . ukhama dashingly , ukat juk'ampinaka.
  Jupa amuyasïna , _ . ukhama chaos !
  
  Ukana ukatsti uka estanteruw uñt"ayasi ch"amampi heroe ukham uñt"atawa ukatsti wali ch"amampiw katxaruwayi
  UKAT janiw khitis utjkiti Janiwa apsutawa , janiwa sasaw ... säna ...
  Ukhamipansa juparu sasaw arsuwayi ukampinsa reino , .
  UKAT arsutanaka jan tukuskir eje !
  
  Veli Ukata V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi cadenanaka nayrja andamio ukax , .
  Khayana wakichata ispara jach'a verdugo ukax ...
  Ukhama ukax uñjasiwa ukana juparu irnaqawi , .
  Maya phallaña p"iqinchirinaka ¡ janiw kunas paskiti !
  
  Taqini ukana sarxaña tata qunqurt'asisa , .
  Ukham sataynawa : pampachapxita _ . juchani ...
  Ritmu hacha - tocón ukatsti , .
  Ajayu pirata ukhamawa thuqtawayiwa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ¡infierno !
  Willka ya qhana jach'a Ukat yuqalla kusisitaw jikxatasi sasaw saltʼasïna . Imilla rosa satänwa jan munkasa _ . Awtjata wawanaka sarxañäni Ukata quqa quqa . Margarita kullakajj ukhamänwa limped , ch"allt"ata kayunaka , usuchjasiña sasaw chhuxriñchjasïna Ukat caviar , ukat juk"ampinaka kawkiri tantachata laktyunaka ácido _ . Wali Nayajj wal munta ukax .
  yuqalla sintiyasi nayapacha juk"amp kusisiña , ukat sijuru jawq"jata q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka Ukata pasto ukatsti _ . Ukat caso , p"akjaña nayraqataru ukatsti _ . kutt"aniña A imill wawa .
  Ukampinsa manq"at awtjata pestered ukhamawa Ukat juparux . Akana May mayanaka wasitampi ukhamaw tukuwayi ukana arándano ukaxa wali ch"amawa q'umachaña _ . Manq'iwa jani taqi kasta yänaka kusisiñampi sarnaqaña . Jani t"ant"a manq"aña Ukat aycha arándano ukaxa wali ch"amawa Janiwa could satisfacer lurañataki awtjata purakax wali sumawa . Ukata wasitampi jiwasax sarxañäni ...
  Ukhamipansa zapatillas ukanakaw utji Ukat llamp'u ukampis _ . jaya pachataki jumax sarnaqaraktawa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jupanakaru ukatsti ukax ch"allt"atawa kayunakapa . Imilla ukatsti sapatunaka Ukat Nayajj ukham yantʼawayta saraña q'ala kayuni _ . Yuqalla sasaw sarnaqäna nayraqataru , ukat sasaw qunt"asïna wara conos , ramas , ramas ukanaka . MÄ Margarita kullakajj ukhamänwa yant'iwa pasu Ukata jasa ch'uxña quqanaka _ . Ukampinsa Taqini ukhamaraki suelanaka jayp'uru yaqha pacha tukuña k'ajkirïñapawa .
  Imilla qunt"asisinxa _ _ Ukata Oleg ukax akham amuyt'ayatawa :
  - Qunt"asipxañani nayaru ukana ¡ qhipäxaru ! ¡ Nayaw uka apt'asta !
  Margarita kullakajj ukhamänwa pächasiña : 1 .
  - A jaya pachataki jïsa ukana juma ukhakiwa ch"ama , oso lik'i ?
  Oleg Qhanpachansa sasaw jaysatayna :
  - Janiwa Nayax yatxa ... Ukampis Juma ukatsti juk"ampi lik"ïñawa chiqapa ukana nayranaka !
  Chiqpachansa ukhata jan ukankaña manq'aña imilla tukuña jan lik"ïñapataki Jïsa Ukat ch'ullqhi musculoso ukat juk"ampinaka wayna , juk"at juk"at wañt'ayatäxiwa . Apaña carga ukaxa qhipata qhipäxamampi Janiwa simple , ukampis Jupa taqi kunat sipansa _ . atleta _ . UKAT manuwa wiñayaña q'ipi .
  Uksatuqi mä chacha warmi pachanaka kayuk saraña Oleg jaytawayäna Ukat qunt'asipxäna . Ukata apnaqata conciencia satäkis ukampi Margarita kullakajj ukhamänwa ukhamawa jupa pachpa _ . Jupana suelanaka ukankanawa wila Ukat ukatsti . Ukampinsa imilla yaqha pacha ukatsti wali ch"amampiw katxaruwayi ukana ch'amanchawi ukaxa .
  Ukatxa May mayanaka ukax uñstawayiwa ukana ch"uxña quqanaka ch"iyara ch"uqi _ . Mä juk'a sasaw säna Ukat manq'äna .
  Manq"aña ch"iyara , margarita uñjasiwayiwa :
  - Chiqpachansa? Aka jan tukuskir quqa ?
  yuqalla janiwa sasaw ch"allxtasïna p"iqi : 1.1.
  - Nayaxa Ukatsti Janiwa Nayax amuyta ... Jan ukasti Taqpacha Nanaka Justu ukhamaw tukuwayi Janiwa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jupa pachpa wali sumawa ukaxa 1000 ukhawa .
  Margarita kullakajj ukhamänwa jisk"achasiñampi ukatsti : .
  - Ukatxa ukhamakiwa chhaqhata ... Akanxa jupa jumanakankiwa genio !
  Oleg chiqa amuyu sasaw qhanañchtʼäna :
  - A yatiña Taqini V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi principio janiw lurañjamäkiti !
  Ukatxa kuna yuqalla amtañataki tukuña Ukat sasaw jaysatayna :
  - ¡ Jichhax sarañäni ! Inas jiwasax t'ijtxchiñäni ukana partidos ukanakax !
  Imilla llakisiñawa ukatsti akham sasaw säna :
  - Fresco leyenda , ukampis chiqawsaña Ukampi irnaqawi ...
  Saraña Ukat V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jupa pachpa Chiqansa Ch'ama nayrja waljanaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi quqarara jan wali sarnaqaña Ukata jupanaka o juk"ampi thakhinaka _ . Kunawsa Ch'amakawa , wawanaka wasitampi sasaw makhatatayna ukana barbunas ukanaka . Jallu Janiwa ukawa Ukat arumanaka Ucrania markankir jaqinakawa juntʼu umaña .
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa samkatayna naya pachpataki sarantaskakiwa ... Akanxa Jupa cabina wayna ukax ch"allt"atawa ukana Americano markanxa barco ... Jupan katjaña Ukat jiskt'añani :
  - Jumanakaxa ¡ Rusia aru !
  Oleg jach"a jach"a tukusa ukatsti akham sasaw jaysapxi :
  - Nayaxa Ruso aru uñt"ayaña cabina wayna !
  Estadounidenses jaqinakaxa laruña Ukat Taki qalltiwa amtaña jawq"jaña yuqalla paqallqu chuymani pusini . Ukana amta thuqt"awinaka Janiwa ukatsti t"aqhisiña Ukat yuqalla aguantaña _ .
  Ukatxa juparu cauterizado ukhamawa cigarro umaña A chuchunaka Ukat munaña saña O amtanaka kamachi , ukhama would wayna , ch"amani kunasa _ _ . yatiña .
  Ukata uchaña ukat ch"iyar ñik"utanaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi punku jist"araña Ukat ch'irwsuña vice . Ukampinsa janiwkhitisa yanqhachaña Janiwa yanapt'aña . Oleg Rybachenko sat chachan sutipa ukax amukiw sañ muni Kunjama partidonkiri _ . UKAT Ukata jupana kunatsa ukham lurapxi nayapacha almirante _ .
  Uñch"ukiñani Ukampi suyt"aña ukana cadenanakampi chint"ata esposado wayna _ . Ukampi rayanakaniwa qhipäxa , ukampi llawuntata ch"akhanaka palmeras , ukat suelanaka kayunaka , ukampis nayapacha yant"apxi taripayaña munasiñampi sarnaqaña Ukat ingratiatingly ukax mä jach"a uñacht"äwiwa ukax akham sañ muni :
  - Jumaxa munasmati bicicleta , ¿ janich ukhamäki ?
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa uñkatasi Ukampi aliqata jan yäqaña .
  Almirante ukhamawa sasaw yapxati Ukampi mä sonrisampi :
  - A ukatsti ?
  yuqalla jisk"achasiñampi ukatsti : .
  - Jisa ¡ janiw wakiskiti !
  Almirante ukhamawa colerasisaw ukham lurapjjäna yapxata cejas ukanaka Ukat sasaw jiskt'äna :
  - Walikiwa , walikiwa Ford auto ... Amuyt'añäni _ . Juma ukhama jisk"a ukat _ . ukana juma mä taqpach Ford .
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa jani ch"amakanaka ironía ukat juk"ampinaka ukax akham amuyt'ayatawa :
  - A Inasa Ukata jank'aki " Cadillac "? Kuna jiskʼa yänakampi tiempo ina chʼusar aptʼañataki ?
  Almirante ukhamawa luri mä kasta ukhama Janiwa Amuytwa ironía ukat juk"ampinaka Ukat sasaw säna :
  - Pä Cadillac ukat mä Ford _ _ _ _ . ukatsti !
  yuqalla irónico ukatsti :
  - A Kipkaraki llawi ukhata apartamentonakax kawkhantix _ . qulli k'arisiña !
  Almirante ukhamawa ukax chiqanchatawa Ukampi ukat aplomompi : 1.1.
  - Pä llave ukax _ . kimsa apartamentonakax kawkhantix _ . Wali jach'a qulli k'arisiña !
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa sasaw chhuxriñchjasïna Ukat sasaw qhanañchtʼäna :
  - Jisa arsutanaka ukana jumax ... Walikiwa ok , nayaxa Nayax uñacht'ayapxäma jumax kawkhans _ . Ukat V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi kawkiri chiqa Ch'ama Chhukt'aña Ruso aru uñt"ayaña flota ukaxa Ukat jikxataña ¡ atipjäwi !
  Almirante ukhamawa inkantaru ukatsti ch"allt"ata amparanaka Ukat ukatsti :
  - Apsuña noble ukham uñt"atawa ¡ manq'aña ! Yuqalla Taqini sasaw yatiyapxi !
  Ukatxa manq"at awtjata Waliki manq'aña exquisito ukax wali sumawa manq'añanaka _ . yuqalla Nayax phuqt'atätwa nayrja dump , ukat Ukata yatiyata _ . kawkiri chiqa aski Taqpacha pasañapataki Americano markanxa escuadrón ukax _ .
  - Ukatxa Juma juma pachpaw jikxatasïta V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ch'iña almirante Trosheva satänwa Ukat ch"allt"aña jupana Kunjama qullqi _ .
  Americano markanxa ukhakiwa ukatsti ch"allt"ata amparanaka ...
  yuqalla o jiskt'iwa riwista Ukat luri yaqha bocetos ukanakax _ ukhamawa. saraña Ukat unxtayaña jukʼampi jukʼampi .
  Kuna o Americano markanxa flota ukaxa ukana taqini pä panini sasaw chhuxriñchjasïna A nayraqata phayata katuntata _ . MÄ Oleg Rybachenko sat chachan sutipa qunt"asipxäna ukana ikiña ... K juparu jutäna wobbling ukax wali ch"amawa jikhaninaka warmi _ . Jupa jan pʼinqasa sasaw atacapxäna ukana wayna .
  Inas ukhamächi _ thakhi , almirante thaqhata arsuña cabina wayna yuspärañasawa . O viceversa ukax ukhamarakiwa juk'ampi ¡ q'añuchasipxam !
  Pacha ukana amta jutïri jank"aki , ukat Akana Americano markanxa escuadrón ukankirinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi kuwararu Supayajj . Kuna o thaqhata Yankees ukanakax ukham sapxiwa khayana mantañamawa , jïsa Ukat katuqapxani Ukata ¡ mérito ukax wali askiwa ! Akana jupa qalltañataki qhana amtatawa kurajutu wayna _ .
  Akatjamata lamar quta espuma ... rosa ukat juk"ampinaka alaya jach'a olas , ch"amthapiña Americano markanxa cruceros ukanaka Ukat nuwasiñ barconaka _ . Ukampinsa Ukaw pasäna Aka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi yaqha segundonaka _ . Taqini umamp phuqhantat ukhamaw _ . V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi wanku Ukampi cerveza _ . Ukatxa kuna Ukat ukax tukusxiwa pacha V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi wiñayataki Taki escuadrón ukanaka Luqhi Dick sat jaqejj .
  UKAT barconaka sarata V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi reino Neptuno sat chachajj ...
  Akana uñacht"ayata Oleg nayrja lamar quta rey _ . Kuna monarca ukax mä jach"a markawa ukawa jach'a Ukampi challwa ch"uqi wich'inkha Ukat quri balanzanaka _ . sasaw ch"allxtasïna tridente ukax mä juk"a pachanakanwa Ukat sasaw arnaqasïna :
  - Jumanakaxa Khiti ukhama ?
  Oleg salt"asïna , ch"allt"asisa phichhantatänwa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi brasero ukat juk"ampinaka kayu ukat , akham sasaw jaysäna :
  - Nayaxa cabina wayna Ruso aru uñt"ayaña flota !
   Neptuno sat chachajja sasaw qhuruchasïna Ukat sasaw jiskt'äna :
  - Perla nayana jumax ?
  Yuqalla sasaw jachaqt"asïna Ukat jan axsarasaw ukham lurapxäna sasaw jaysatayna :
  - Nayaxa , ukampisa Taki juma Janiwa ¡ Nayajj ukham lurarakïwa !
  Neptuno sat chachajja sasaw thuqt"äna tridente ukax mä juk"a pachanakanwa Ukat sasaw arnaqasïna ukana taqini kunkaxa : 1.1.
  - Tiburones ukanaka phuqhiri uywatanaka nayan ... p"akjaña jan amuyt"asir jaqi ¡ Olezhka kullakajj !
  Yuqalla ukatsti ch"allt"ata puñchunaka Ukat tukuña kutt"ayañataki ch"axwaña ukhata ch"allt"aña barracuda sat quqawa . Jupanaka sasaw makhatatayna ukhama awtjata anunaka _ . Ukampinsa yuqalla jupankirinaka uñt"asipxäna ch'ullqhi phust"i , khithaña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi knockout ukax _ . Ukampinsa tiburones ukanaka Taqini juk'ampi Ukat juk'ampi ... Wayna - cabina wayna qarjata ...
  Ya panqarawa . Margarita kullakajj ukhamänwa ikiña ukat _ . ukax wali khuyapayasiñawa sartayaña jiwaki imilla _ . Jupa Ukat V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jupa pachpa Chiqansa jan lik"ïñapataki ukat ukhata kuna ajanu tukuña juk'ampi munat , wila ukhata muxsa uma bronceado ukaxa _ . wawa sintiyasi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi naya pachpataki uñtasiwi munasiña _ . Inasa Jan mayampitaki niyapuni kunjamatix _ . Tom sat chachajja Sawyer sat jilata A Becky kullakajj ukham luräna .
  Pisin jakiri imilla manq'at awtjata . MÄ jupana kayunakax ukhama _ ch"uqi , ch"uñu , janiwa wila masi A jan tuxatata uraqinaka _ . Kunas _ _ . jupa sasaw amtayapxi Gerda , ¿ janich ukhamäki? Kuna juk'ampi jan wali _ . MÄ Jichha katjata ukana pachanakax kawkhantix _ . jakawi Janiwa frambuesa ukaxa _ .
  Kusawa Utankiri Ch'axwa jilpachani siwiru pacha jakawi qhipata URSS ukax . MÄ Jupa wawa prodigy achuntata V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi quqa , ukat Janiwa Inasa janiwa yanapa Wila ejercito _ . Ipi Aka taqi kunas ... Jisk"a kuna o ¡ jan amuyt'asir jaqi !
  yuqalla Mä juk'a qunt'asisaw suyt'äna _ . _ Margarita kullakajj ukhamänwa ukax sartaniwa Ukat ukatsti katxaruña juparux ukham luratayna ampara sasaw jiskt'äna :
  - Ukatxa kuna juma ¿jumax munasmati ?
  Imilla Qhanpachansa sasaw jaysatayna :
  - Kuna ... Ukatxa juk'ampi ¡ ikiña !
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa amtañataki sasaw ch"allxtasïna puñchu : 1.1.
  - ¡ Walikiwa ! Wakiskiri ¡ sarapxam ! Inasa Jichhüru jiwasaru ¡ suertenïtawa !
  Margarita kullakajj ukhamänwa luri yaqha jan sum yatiskiti pasos ukanaka q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka Ukata ch'uxña quqanaka _ . Nayajj uñchʼuktwa ukana zapatillas , ukhama ukana ch"akhanaka Ukat sasaw sapxi :
  - Nayaxa yant"ä , naya Mä juk'a Ukatsti ¡ sarnaqañani ! U nayaru ukhakiwa will !
  Yuqalla sasaw iwxt'apxi :
  - Nayaxa will uñjañani _ . Juma Janiwa ¡ Nayajj naya pachpaw chʼoqtʼasiyäta !
  Imilla Ukampi jachaqt'asiñani _ . wila ukhata muxsa uma bronceado ukaxa wali ch"amawa ajanuxa , akham sasaw jaysatayna :
  - Nayaxa Nayajj ukham lurañ yantʼä saraña ¡ jank'akiw !
  Wawanaka p"iqinchiri Ukata quqa ... Qalltanxa saraña Margarita kullakajj ukhamänwa ukawa Wali ch'amawa . Ukampinsa imilla Wali jach'a jach'a tukuri Ukat ukatsti wali ch"amampiw katxaruwayi ukana jupa pachpa jachʼañchasiña . Ukatxa Kunawsa ch"akhanaka junt"uchasiña , usuchjasiña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi kayunaka Ukat qhipa calmed down , ukax tukusxänwa juk'amp jasakiwa . Ukampinsa manq"at awtjata nayaruw katjawayitu Taqini juk'amp ch'amani . Chiqapa mayampi _ . ukax katjatäxänwa arándano _ . Ukampinsa bayas ukanaka manq"at awtjata ya Janiwa satisfacción ukax wali askiwa . yuqalla ukax akham amuyt'ayatawa :
  - Ukaxa wakisiwa jikxataña jawira Ukat katjaña challwa !
  Margarita kullakajj ukhamänwa qhulu ukatsti akham sasaw säna :
  - Suma Aka amuyt'awi !
  Ukampinsa ukana jawira mistuñani janiw kunatsa Janiwa ukakipkarakiw aski _ . ukax uñstawayiwa ukana thakhinaka jawiranaka . Imilla niyawa vapor ukax tukusxänwa ukat yuqalla wasitampi ukham lurañaw wakisïna apaña jupana ukana qhipäxa _ . Ukatxa jariña usuchjatanaka kayunaka imill wawaru V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi thaya uma ...
  Margarita kullakajj ukhamänwa a distraído ukham jikxatasiña jiskt'iwa wayna : .
  - A Kunjama Juma jumanakax jiwasanakan amuyt"apxtati Wila ijirsitu will aski kuntra Krauts , jan ukax janiwa ?
  Oleg Rybachenko sat chachan sutipa colerata : 1.1.
  - Kunjamasa Aka janiwa ? UKANA wulumina Ukat ukaxa credo satawa Soviético ukat juk"ampinaka armado ukhamawa ch'amampi _ . atipjaña jan wali amtani ukana jupana territorios ukanaka . Nanaka yurita , jutam Ukat will aski kuna would Aka Janiwa ukax wali askiwa . - Wayna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi chuym usuchjasiña ukatsti yaqha chiqar sarxapxi nayapacha puñchu Ukata ajanu chʼakhanaka .
  - Akaxa Nayax , sañäni , ukhama chuchuña _ . Janiwa Ch'ama janiw kunatsa aptaña juma ukhata quqanaka _ .
  Margarita kullakajj ukhamänwa qhananchata , ch"allt"ata uma kayu : 1.1.
  - Ukatxa nayapacha ukhamaraki ... Jiwasaxa Ukatsti Ukampi manq"at awtjata jiwasax jiwañäniwa _ jiwasax ukham lurañäni ¡ jawsuña !
  Yuqalla qhulu sasaw säna Ukat ukatsti akham sasaw arsu : .
  - Jiwasanakaxa ch"akhanaka jikxatapxani uksatuqi yaqha patak patak maranakaw ...
  Ukatxa kuna Jupanaka wasitampi sarxañäni Ukata quqa ... Pacha sasaw sarantaskakïna Taqini juk"amp jank"aki ukat _ . Akana wasitampi ch"amakt"awayiwa ... Oleg muspharkañawa _ . juk'ampi Janiwa ist"añjamawa jach"a jach"a tukuña lobonaka _ . Ukampinsa ukax uñjasiwa Aka ukawa k'achata quqa _ . Sapa mä chacha warmi maya kuti sasaw istʼasïna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jaya chiqanakanxa jach"a jach"a tukuña motoranaka turnillu avión _ . Ukampinsa ukampinsa chhijchhi jupankirinaka ukawa jukʼa apnaqañjamawa .
  Ukhama, uka tawaquxa suertenitaynawa. Ukampisa, jukʼat jukʼatwa sarnaqäna. Chakanakajasa ukat qhipäxajas wali usutäpxänwa... Ácidos ukanakax tantachasiwayxänwa.
  Oleg jilatajj kunjamäskis uk uñjasajja, akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Inas naya sapaki sarañajaxa? ¡Ukat mä samartʼäwiw utjarakïta!
  Imill wawax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa, ¡mayakiw sarañäni! ¡Nayax ch'amanïtwa!
  Ukat wali llakitäkchïnsa, Margarita kullakajj yaqha cheqaruw sarjjäna. Oleg jilatajj jan chʼamanïñapatakiw qʼochuñ qalltäna;
  Nayax imill wawajampiw quqa thiyan sarnaqaskta,
  Nayax wila corbatampiw isthapt"ata - taqi kunas jak"anx wali sumawa...
  Jawirax qullqit lurat mä trillampiw chirpasi, .
  Taqi kunas akapachan utjki ukax - munasiñax chiqapawa!
  
  Ukampis bombanakax jaquqaniwayi, quqax phallawayi,
  Fascista ukax nayrar sartaskiwa, taqi quqanakax phichhantatawa...
  Kawkhantix jawirax chhuxriñchjaskäna, laq"ax phichhantasïna,
  ¡Ukat jan wali wawanakax dianaruw tukupxäna!
  
  Ocupantes ukanakax purinipxiwa ukat jiwasatakix ch"amawa,
  Wali ch"amawa waynanaka, jan mä t"ant"a ch"uñumpi...
  Uka botet mä jiskʼa tʼaqa, mä remo, .
  Ukat qawqha buitrenakas utji - janiw alaxpachas utjkiti!
  
  Uraq manqhan ch"axwirinakax jichhax maynit maynikamaw amigonakax tukuwayxi,
  Thaya thakinakanx q"ala kayukiw sarnaqapxta...
  Uñisirix mä colerat jach'a animaljamaw axsarayi,
  Ukampis ¡naya jakʼankir jaqenakajj familiakïpjjarakiwa sasaw amuyta!
  
  Precursor trenajj desviar sarpan,
  Ukat Tigres ukanakax mä jan wali samkan mä antorcha ukham phichhantapxäna...
  Iyawsapxita, fascismo ukax t"unjataw uñjasi,
  ¡Uka tawaqump chikaw jan axsaras nuwasipxta!
  
  Policianakaruw mä jan axsartʼas nuwasiñ churapxta,
  Ametralladora ukarux amparaman atinisiñamawa, janiw jach"äkiti...
  Wiñay imill wawax jumampïskäwa
  Mä uraq lurañäni - k'ajkir ukat machaq!
  
  Taqi jaqinakatakix wali sumapunïniwa, iyawsapxita,
  Wawanaka, Cristor mayisiñampiw jaquntapxtanxa...
  Templosan lantix mä jach"a abeto quqaw utji,
  ¡Uka manqhanjja wali sumaw jikjjatasi, jichhajj alajjpachankkasmas ukhamawa!
  
  Qhispiyasiñax purinxiwa ukat rusa pallapallax,
  Fascistax bayonetampiw wali ch"amampiw jawq"jatayna...
  Amigajampiw mä ametralladora apthapta,
  ¡Ukat alemanonakarux wali chiqaparuw jawqʼjañ qalltapxäna!
  
  Jichhax mä axsarkañ q"uchumpiw Berlín markar sarapxta,
  Alemania markanx libertad ukax jutaniwa...
  Jiwasax mä paracaidistampiw jank"ak t"ijtxapxta,
  ¡Ch"axwirinakax qullan jaqinakan wawanakapawa!
  Oleg ukat Margarita jupanakax q"uchuñ tuqit mä juk"a ch"amanchataw quqa taypin sarnaqapxäna. Kunjamtï suertex siskänxa, janiw khitis jupanakamp jikiskänti. Taqi ukan jakirinakax nayratpach jiwapkaspa ukhama. Ukat pachax mayjt"awayxänwa, mä qinayax liwxatasïna ukat jallux puriñ qalltäna.
  Uka waynanakaw uka charconak taypin ch"allt"asipxäna. Qhepatjja, uka chuymajj jan waliruw purtʼasïna. Ukhama quqa taypinxa walja pachanakawa, ukampisa janiwa tukusiñas utjkiti. Ukhamajj mä juykhu pusiniruw muyuntasta.
  Margaritax qhipharux janiw aguantañjamäkänti, kayunakapax jaytawayxänwa ukat imill wawax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Nayaxa desesperado ukhamawa! ¡Qhawqha tiempos ukham sarnaqasma!
  Uka waynaxa wali jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Inas wali jaya pachaxa. Akax mä qhuru ukat ch"usa chiqawa, kunjams uñch"ukisksta.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Jiwasatakix qhurupuniwa... Ukham wakicht"asiñama ukat liwxatasiña... Ukat janiw tiempo maquinam utt"ayañjamäkänti!
  Uka waynax wali jach"at jach"at arsüna ukat jan munkasax akham sasaw jaysäna:
  "Naya pachpaw janiw ukax phallañap suykayätti". Ukampis ukhamaw pasäna...
  Tawaquxa wali colerata säna:
  - ¡Ukhamajj jiwañamataki!
  Uka qhepatjja, walja horanakaw waynanakajj jan parlapkänti. Mä qawqha bayas manq"apxta. Manq"at awtjatax qarjataw mä juk"a ch"amakt"ayäna. Margaritan kayunakapax juk"at juk"at callus uñstayañ qalltäna. Ukhamatwa thaknam sarañax jan chʼamäkänti. Ukampis suelanakapajj wali chhuxriñchjasïna. Uka bayas ukanakax niyaw purakajarux usuchjapxitäna. Qhanapuniw purakax t"ant"a ukat yaqhanak mayitayna.
  Ukat jan computadoranaka ukat yaqha yänakax aburrito ukhamawa. Mä qhawqha tiempojja, wawanakajj celularanakapan peliculanak uñchʼukiñ yatisipkakïnwa, ukampis pilanakapajj tukusjjänwa. Uka qhepatjja, cheqapuniw sapakïjjäna.
  Verano tiempos ukat jan manqʼañ animalanakajj utjkchïnjja, uka jakʼankir cheqanakajj llakita ukat chʼamaktʼirjamarakïnwa. Ukat en general kunjamatsa axsarañjamaw tukuwayi.
  Oleg jupax wasitat q"ucht"añ yant"äna, ukampis arunakax janiw amuyupar purinkänti... Ukat pachax pasawayxiwa.
  Ch'amakt'awayxiwa. Amuyataxa, wasitatwa manqʼat awtjata anqan ikiñäni. Ukat akax wali axsarañawa. Uka waynax yaqha tuqitwa muni. Ukampis uka tawaqux nayratpach desmayatäxänwa. Ukat juma pachpaw ikiñama, ikiñar puriñama.
  Inamayakiw warkt"asipxäna, Normandía markan uraqir puriñax qalltawayi. Alemania markankirinakajj jukʼamp wakiskir ukat jukʼamp jila qollqe autopropulsado arma E-10 sat armanïpjjänwa, uka armajj T-4 sat armat sipansa chikat pesaje ukat alturanirakïnwa, ukampis mä pachpa armamentoni, jukʼamp suma jarkʼaqasiña ukat jukʼamp jukʼamp sarnaqañänwa. Jisk"a E-10 ukax mä juk"a jayatx Shermans ukarux sum mantaspa, ukat jupa pachpaw jan uñjkaya, ukax wali wakiskiriwa kunawsatix uñisirinakax walja bombarderos ukanakax utjki ukanakanxa.
  E-10 ukax uñacht"ayawayiwa lurawipanx mä suma autopropulsado arma ukat juk"amp askixa, jan qullqini ukat jan ch"amäki lurañataki. Siluetapajj wali jiskʼakïnwa, ukat pistanakajj ladonakaparuw qʼal chʼoqtʼäna, ukhamatwa jukʼamp jarkʼaqasïna. Jach"a ángulo de inclinación racional ukax armadurax 80 milímetros ukch"a thiyampiw mä ricochet jilpach armas ukanakarux churawayi. IS-2 ukax janiw sapa kutix ukham auto ukarux p"iqit p"iqit mantawaykiti.
  Práctico tuqitxa, E-10 autopropulsada arma ukax jach"a alturanakanx wali askiwa sasaw uñacht"ayasi, kunatix jisk"a alturaniwa. Ukat chiqans jupax Noruega markan atipt"äwiparuw yanapt"awayi. He-162 k"acha ch"axwañ avión ukat Arado bombardero ukanakamp chika. T-4 tank ukax nayra pachan ukhamarak taqi tuqin E-10 ukar sipanx juk"amp jisk"akiwa sasaw jaytatäna. Ukhamarakiw ch"axwawinakax Pantera ukan suma ch"amap uñacht"ayarakïna. "Tigre"-2 ukax janiw producción ukar mantawaykiti, "Ratón" ukar uñtasita, jan ukasti "Pantera"-2 ukaw uñstawayi. Tigre-2 ukar sipanx juk"amp k"achakiwa, armamento ukanx mä kipkakïnwa ukatx armadurapanx mä juk"a jisk"akiwa. Ukampirus aka tank ukax E-25 autopropulsada arma ukampiw turkatasiraki, armamento ukanx kikipakiw, ukampis juk"amp k"acha, juk"amp sarnaqañ ukhamarak lurañax jasakiwa. Ukat, inas, juk"amp suma jark"aqatächispa.
  Normandía markanxa, Aliados ukanakax atipjataw uñjasipxäna, sapakiw chikat millón jila katuntat jaqinakarux chhaqhayapxäna.
  Jallu pachanx pallapallanakax soviéticos ukanakax marka taypinw nuwasipxäna, ukampis pä tunk kilómetros ukch"a nayrar sartañ atipxatayna. Alemanes jupanakax kimsïr línea de defensa ukarux juk"amp ch"amanïpxänwa, ukat nayrïr pä linea ukanakax ch"amanakaparux kutt"ayapxäna, ukhamat patak waranq conchas ukanakax inamayakiw jaquntatäna.
  Ukanx Ejército Rojo ukarux jark"aqañ atipxatayna, ukat jach"a jan walt"awinakaruw puriyapxatayna.
  Uka jallu qallta phaxsinx alemanonakax Gibraltar markarux thayampiw katuntapxäna. Ukhampachasa Francox Rommel ukan jan walt"ayataw uñjasiwayi, jupax ataque sasaw arsuwayi. Ukhamarus alemán submarinos ukan flotapax ch"amanchasiwayi. Peróxido de hidrógeno ukamp apnaqat submarinos ukanakax uñstawayiwa. Ukatx sinti jila qullqin misil programa - jet bombarderos ukat autopropulsadas armas E. "Panther"-2 ukax janipuniw producción ukar mantkänti, "Tigre"-2 ukat "Mouse" ukanakar uñtasita, embrión ukan imt'ata. E-25 ukax mä arma autopropulsada ukhamaw tukuwayi, armadura frontal ukax 120 mm ukha ángulo 45 grados, lados 82 mm, ukat pistas ukanakampi. Mä motor 850 caballos de fuerza ukax transmisión ukar transversal ukham uskt"ata, ukatx kimsa tunk tonelada pesa. Ukaxa 88 mm ukjama armado ukhamawa, barril ukaxa 71EL ukjamawa.
  Ukham maquinax mä metro chikatani alturani, taqi lurañanak sum phuqäna ukat jankʼakiw muytarakïna. Chiqansa, yaqha tankanakax jan wakiskirïxänwa, Hitler chachan jan amuytʼasir fantasíapasa: Maus.
  E-25 ukax IS-2 ukat taqi yaqha modelonakaruw ch"axwawinakan atipt"awayi, ukatx niyas taqi pachan autopropulsada arma ideal ukhamaw uñacht"ayawayi. Ch"aman motor ukat mä juk"a pesaje ukax 90 mm escudonak ladonakapar warkt"añ yanapt"awayi, ukax autox ladopats jan mantañjamaw SU-100, IS-2 ukataki, janiw k"acha k"achat k"achat k"añaskunakat arsuñax wakiskiti.
  Alemanes jupanakax jan axsarasaw tanquenak jach"a ch"amanchirinakamp nuwasipxäna ukat inti jalsu tuqinx frente ukarux katxarupxäna. Ukat Occidente tuqinx fascistanakax Marruecos markaruw mantapxäna ukat África uksa tuqir sarxapxäna.
  Rommel jupax amuyt"asisaw amtawayi, jichhakamax inti jalsu tuqin jan ataque lurañax askiwa, jan ukasti África ukat Golfo Pérsico uksan katuntañawa. Ukatjja, Stalin chachampi tregua lurañatak suytʼäwiw utjäna.
  Chiqansa, enero phaxsinx markasan ataque lurañ yant"äw qhipatxa. Ukat Ejército Rojo ukat Leningrad jakʼan jachʼa chhaqtäwinakap qhepatjja, Stalin chachajj sumankañ utjañapatakiw uraq yantʼañ qalltäna. Ukampis jupax cero opción ukaruw iyaw satayna. Rommel jupax kimsa maraw tregua lurañ amtawayi.
  Ukhampachasa, kʼari amuytʼasir Stalin chachajj pächasisajj iyaw sañwa amtäna. Capitalistanakax maynit maynikam t"unjasipxpan. Ukat samartʼani ukat chʼamañchtʼarakiniwa.
  Rommel jupax kimsa marat inti jalant tuqinkir uñisirinakar atipt"añapataki, ukatx URSS markar katuntañapatakiw suyt"arakïna.
  Ukhamajj panpacha zorronakajj kʼari chuymanïpjjewa ukat calculadoranakäpjjewa.
  Ukañkamax Oleg Rybachenko jupax Margarita jupamp chikaw partidos ukanakar ch"axwañ qalltapxäna.
  Mä waynampi mä imill wawampiw arumanakax Alemania markankir mä guarnición ukar atacapxäna. Ukat jupanakarux nuwasiñ churapxäna. Mä pä tunka fascistanakaruw balamp jiwayapxta ukat quqaruw kutt"apxta. Ukatxa jaya pachaw sarnaqapxäna ukat muytapxäna, thakhinakapar mayjt"ayasa.
  Ukampis taqpachanjja, jupanakan luratapajj janiw taqpach phoqaskänti. Nazis ukanakax uka ayllun phichhantasaw ukat uka chiqan jakirinakarux balamp jiwayapxäna.
  Aka chiqanx jumax jan jark"ataw amuyta: ¿partido ukhamäñax wakisispati?
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax mä juk"a pachaw quqa taypin ch"uñunak apthapipxäna ukat bayas ukanakaw apthapipxäna ukat p"iqip apaqt"apxäna.
  Ukatxa, jaqinakax utjki uka chiqanakat jukʼamp jayaruw uka convoy ukarux atacapxäna. Mä gasolina tank t"unjapxäna ukat tunka payan Krauts ukanakaruw jiwayapxäna. Uk uñjasajja, alemanonakajj wasitatwa jaqenakar warkkatjjapjjäna.
  Nazis jupanakax taqi partidos ukan lurawinakaparuw jiwayañampi, horca ukamp t"aqhisiyañamp jaysapxäna. Especialmente ukax población local ukankirinakaw sabotaje ukat ataques ukanakat juchanipxani sasaw yatiyapxi.
  Chiqansa, ukax uka amuyurux jarkʼaqänwa. Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax janiw partidos ukar tukuñ munapkänti.
  Uka waynampi imill wawampixa, aburritäpxänwa.
  Uka waynax mä humoresque ukham qillqt"arakïna;
  Mä monstruoso warariw planeta Tuhanai uksa ch"allxtayäna - Jach"a Imperio Colonial uksanx juk"amp qamirinakat maynïriwa, jaqinakan nayrïr jach"a markapawa. Mä jan tukuskir serie rascacielos ukanakax mä axsarkañ cohete jaquqanitapatx radioactivo cenizaruw tukuwayi. Alaxpachax mä nina nakhantat, p"akjat línea ukamp khuchhurata, ukax monstruoso warawaran barconakanïnwa.
  -¡Uraqpachankirinaka, ¡jan jaytjapxam!
  Mä sapa mayiwiw lurasiwayi, ukatx yaqha ch"axwawiw utjawayi. Jichha kutix janiw kuna phallawis utjkänti, planetan patapax punkitänwa ukat oladanakjamaw pasawayxäna. Taqi jakirinakax mä ratukiw elemental partículas ukanakat laqʼar tukupxäna. Ukhamatw jaqin sarnaqäwipanx mä machaq panka jist"arasiwayi - ¡Edad de Guerra Espacial!
  Taqi kunat sipansa warawaranak taypin chʼaxwäwin wali nina nakhantatapa
  ¡Akapachankir jukʼamp jiskʼa hilojj infierno ninamp phichhantatänwa!
  Ukat Supayan jan wali hachapax aka planeta patxaruw liwxatäna
  ¡Forj protección, jan ukhamäkanixa janiw akapachan jakañax utjkaniti!
  Sistema solar ukax walja warawaran barconakampi phuqhantat ukhamaw tukuwayi, wali jach"a jan wali jaltir jaqinakampiw phuqhantat uñjasi, jupanakax prostración ukar jaquntataw uñjasipxäna. Machaq jan jaqirjam agresoranakax janiw khuyapt"ayasipkänti, mä vacío chhaqtayat ukan tácticas ukanakamp apnaqasa. Jichhakamax janiw khitis uka nuwasirinakarux jak"at uñjkataynati, janchipan kunjamäkitix ukax janiw yatiskänti, ukat taqi ukanakax axsarkañ arunak uñstayatayna. Jupanakax sapxiwa, uka aliens ukanakax wawanakar jakkir manq"antapxi, isótopos radioactivos ukanakamp ch"allt"apxi, ukat warminakan purakaparux plomo chullut warantapxi, ukhamat vaporizado aychax munat ukar puriyañataki. Uka condicionanakanx mä amtawikiw utjawayi: movilización total ukar uñt"ayaña, sistema de tarjetas ukar uñt"ayaña, taqpach economía humana ukar ch"axwañ chiqar apaña. Qhipa armanak lurañ fabricanakax uruy arumaw irnaqapxirïna, ch"uxña alaxpachax ch"amakampiw ch"amakt"ayatäna, ukat pachamamatakix janiw pachax utjkänti. Consejo de Seguridad de Emergencia de LOX - Liga de Sistemas Espaciales Unido ukax walja kutiw tantachasipxäna, arxatäw irnaqäw nayrar sartawip wali sum uñjapxäna. Qhipa tantachäwix juk"amp axsarañänwa, warawaranak uñakipirinakax yatiyapxiwa, uñisirinakan jan jakt"kay armadas ukanakax sistema solar ukar muyuntatänwa ukat amuyataxaw qhipa señal suyt"asipkäna uka amtañ lanzamiento ukataki.
  Ultra-mariscal Dick Phoenix jupax wali axsarataw jikxatasïna, arst"äwipanx notas histéricas ukanakaw utjäna. Ch"ullqhi chinupax aquilina ajanupanx khathatitaynawa, ukat La Habana cigarro ukanx mä qhant"at ch"aphiw p"akjatäna, ukat uniformepanx mä jan amuyt"asir q"añut q"añut manchaw jaytawayi.
  -¡Juchañchañ pachax purinxiwa! Akapachan tukusiñapat parlir nayra profecianakajj phoqaskiwa. Waranq waranqa submarinos nucleares ukanakax ultramodernas armas ukanakamp ch"allt"ataw sistemasar muyuntapxäna. !
  -¡Janiw nayax Phoenix-ampi chikachaskti!
  Coordinador Cósmico Supremo ukan anqäxat samarañ arupax ist"asïna.
  "Janiw, mä juk"a pachar ukham jan ch"amanïñar katuyasisax jiwañasax jan jark"atäkaspas ukham iyawsañasäkiti".
  Ukax mä qhan insubordinación ukhamäkchisa, ultramariscal jupax Coordinador ukarux jark"awayiwa.
  "Nayax mä profesional pallapallarjamaxa, janiw mä juk"a ch"amas utjkiti sasaw yatiyta, Arnold, chiqaw sañ muni". ¡Uñisirinakan warawaranakapan walja millón millón barconakaw utji! Ukat waljanipuniw Phaxsit sipan juk"amp jach"a, janiw armas ukanakat arsuñax wakiskiti, practicax qhan uñacht"ayi: esfera espacial militar ukanx walja kutiw jiwasat sipans juk"ampi.
  Mä amukt"at aprobacionan arnaqasiñapaw uka sala taypin jalnaqäna. Janiw iyaw sañ munkayätti, ukampis Phoenix-ax chiqäkaspas ukhamaw amuyasïna. Uka jach"a lik"i irpirix ch"amaw sartasïna, jach"a amparanakap chiqañchasa, Arnold Schwarkaneger jupax jan ikiñ arumanakatwa liwxataskäna, nayranakapas punkitänwa, ukampis jisk"a arupax ch"amaniwa ukat jan axsarañapatakiw ch"amanchasïna.
  -Coordinador Económico Supremo ukar ist"apxañäni. Jupajj aka planetasan wali suma cientificonakan lurat qhep qhepa armanak uñachtʼayañwa arsüna.
  Jichha kutix p"iqin coropax juk"amp ch"amanchatäxänwa.
  -¡Jupax uñacht"ayañapawa! ¡Jupanakarux uka q"añu jaqinakar uñacht"ayañäni!
  Mä waynaw shorts ukamp isthapt"ata, Oleg Rybachenko, jupax jichhakiw complejo militar-industrial ukan p"iqinchirïñapatak utt"ayatäna, jupax podium flotante ukar sarawayxäna. Arupax kusisitaw jikxatasïna, nayranakapas qhant"äna, mä jaqichasïwirus saraskaspa ukhamaw amuyasïna, ukat inas consejo LOX ukan qhipa tantachäwipankchiti.
  - Aka jan yatiñan rusanakax, jupax universal llakisiñ pachanx kusisitaw jikxatasi!
  Ultramariscalan colerat jiskht"asitapax ist"asïna, ukat jisk"a nayranakapas colerat kutt"awayxäna.
  Sistema solar uksan mayni tuqinxa, ruso jaqirux uñch"ukiskäna, jan juk"amp amuyt"asir materia uñt"añ yänakampi, ukax ch"usa chiqan jan walinak qhant"ir jan uñt"at uywanakaw uskt"ata.
  -Mä uraqinkir jaqix jach"a, suma cargado emocional ukaniwa! - mä aruxa gamma ukanxa chhuxriñchjatawa.
  Uk jaysañatakix mä q"ixu q"ixu ist"asiw ist"asïna, ukanx mä juk"a llakisiñaw utjäna:
  -Inas, jan yäqañjam jaqinakax jan walt"ayir armas uñstayañ atipxchi, janiw yaqha tuqitx qhanañchañax utjkiti jupax, aka q"ala kayuni chachax ukhama activamente positivamente cargado ukhamawa.
  Mä jaysaw yatiyaw transmisión ukax arktawayi, ukampis beta ondas ukan.
  -Nayax amuyta, taqi ch"axwirinakasarux aka wakichäw uñch"ukiñanx uñt"ayañax wali askiwa. Jan amuytʼkañ jan wali jakäwinakat kunsa suyapjjaspa uk yatipjjañamawa.
  Rayos gamma ukax yaqha yatiyaw yatiyaraki. Sapa kuti lliphipir translúcidos ukanakax vacío ukan chiqaw warkt"asipxäna, jupanakax sapa kutiw procesos de fusión termonuclear estable ukanakat qhant"apxäna, cuerponakapax sapa kutiw uñnaqap mayjt"ayasïna. Awisax warawaranakampi, yaqhip pachax uma lirionakampi, yaqhip pachax medusanakampi, jakkir plasticina ukar uñtasita.
  -Forma proteica de vida ukaxa sinti ch"amawa ukatxa jani phuqhatawa. Uka munat monstruojj chhuxriñchjasïna. Ukhamasti, janiw amuytʼasirïñapäkiti. Jan jakañjam yatiñan aptʼatanakar tukjasaxa, alaxpachan mayachtʼasiñapatakiw wasitat yanaptʼtanxa, ukat jan waltʼayat evolución juykhütapat jan waltʼayataw uñjasiraki.
  Aka yatiyäw juk"amp ch"amanchañatakix Alpha wave ukanw uñt"ayasiwayi.
  Mä q"ala kayuni waynax shorts ukanïnwa, Oleg Rybachenko, jupax chuyma ch"allxtayiri arst"äwip sarantaskakiwa, amparanakapamp mä proyección tridimensional ukar uñacht"ayasa, kawkhantix machaq avionanakax gráficos informáticos ukamp wasitat uñstayatäna.
  Arupax wawar uñtat ukhamarak sonoro ukhamänwa, janq"u kisunakapax jachaqt"asirakïnwa:
  -Aka lanzadores ukanakax misiles termo-rumen ukanakaw mistu, ukax mä trago ukanx walja sistemas solares ukanakaruw phichhantaspa. Ukat uka radion bozal ukanakat hiperondas ukanakaw mistu, ukax espacio doblar ukarux yanapt"i, ukanak apnaqasasti uñisirinakan submarinos ukanakarux mä kasta acordeón ukar tukuyañakiw wakisi, ukatx laq"aruw jaqunukuñama. Aka rama esférica ukax campos de fuerza super-poderoso ukanakaw lurasi, janiw kuna armas ukar mantañjamakiti, bombas termo-ryumon ukanakarus mantañjamawa.
  Olezhka jisk"a yuqall wawax coordinador económico ukax niyaw ch"uñump warantaskäna, machaq kasta milagro armanak listar uñt"ayañax mä horaw munasïna.
  -Ukampis akax nayan wali munatajawa, lanzamientos con tiempo. Mä milagro tuqiw pachax nayra pachar mayjt"awayi ukat p"akjat warawara barconakax jank"akiw wasitat utt"ayatäxäna. Suma, uñisirix nayra pachar apayatäni ukhaxa, pallapallanakapax jardín de infantes ukan manq"añanakaparuw qunt"asipxani, ukat barconakax kawkir elementonakattï luratäpki ukanakaruw tukupxani.
  Qhipa arunakax jark"at larusiñampiw katuqatäna ukat axsarañjam ch"allxtawinakampiw katuqatäna. Fénix jupax águila ajanupanx pächasir uñnaqampiw uñacht"ayasïna.
  -Ukat kunapachas walja jikxatawinak lurañ atipxta? Ukax lógica ukarux janiw yäqkiti ukat janipuniw ch"amäkiti.
  Cortocircuitos ukankir waynax q"ala kayuparuw ch"allt"äna:
  -Jaqinakan cienciapatakix - taqi kunas lurasispawa ukat niyaw uñjapxäta!
  Jichha kutix ch"allxtañax juk"amp jach"awa. Ultramariscalax mä juk"a phinq"asitaynawa, instintopax sallqjataw sasaw yatiyatayna. Dick Phoenix chachajj warawaranakan barconakapar sum uñchʼukisajja, mä akatjamat mä garra ñikʼutap luqtäna, ukat wali suma lurtʼat barcop chʼalljjtayäna.
  Mä jan amuyt'asir warariw ist'asïna:
  -Ukat kuna kasta pernos ukat jach"a sujetadores ukanakas utji - ukhamaraki superarmas?
  Uk uñjasaxa, wayna-coordinadoran qhana arupax akham sänwa:
  -Jichha pachaxa, janiwa! Ukampis juma pachpaw taripañama, kunapachatix mä jach"a ch"axwäwi espacial qalltani ukhax millones de cargas super-poderosas ukanakaw phallapxani ukat kunas ukax lurasini?
  Mä muspharkay aru ist"asïna:
  -Walikiwa nayaxa janiwa yatkti?
  Uka genio waynax akham sasaw arnaqasïna:
  -Alaxpachaxa wali ch"amampiwa khathati. Ukat naves espaciales ukanakax jan jaquqaniñapatakix wali amuyumpiw alaxpachan bóveda ukar pernompi chintʼañäni.
  Jichha kutix ukham arsutax qhixu qhixu larusiñampiw katuqatäna. Ultra-mariscal sapakiw juk"amp ñik"utap ch"uqt"asïna.
  -Ukat ukaxa taqi kunasa jumatakixa jutaspawa?
  Uka waynax ch"amampiw chhuxriñchjaskakïna:
  -Janiwa, jani axsarapxamti, janiwa taqinixa. Jiwasax wali suma patinaje ukat titanio thujrunak wakicht"apxta, ukhamat alaxpachan patinaje ukax jan ch"amäñapataki, patinaje ukan patapax diamantes artificiales ukanakat luratawa.
  Larusiñax juk"amp jach"aruw tukuwayi, candelabronakax liwxatasiwayi - jach"a estadonakan escudonakapar uñtasita.
  -¡Kuna jan uñt"at yatiyawinakas mä uraqinkir jaqit juti! Nayan carga positiva ukax wali jach"anchatawa. - Olas gamma ukanakaxa espacio ukanwa jalnaqapxi.
  -Nayanxa ukhamaraki! ¡Ukajj wali muxsawa!
  Uka luratax rosa-perla pintampiw phuqt"ata. Uka saminakan qhanapax juk"ampiw jilxattawayi.
  -Ukampis jumax taqpach alaxpacharuw tubonakampi t"unjawaytaxa, patines ukanakax janiw laq"a taypin sum sarnaqapkiti.
  Phoenix jupax mä jan wali aruskipäwiruw mantawayi. Cortocircuitos ukan rusa waynax mä pulido jachaqt"asisaw jachaqt"asïna:
  -Nayratpachaw walja tanques interestelar ukanakax jabon líquido ukat kisu polvo ukanakamp wakicht"apxta. Nayan kisunakaj uñtapxam, niyaw alaxpachax diamantenakan uñjapxäta.
  Coordinador Supremo ukax janiw sayt"añjamäkänti, ukat pulmones patat chhuxriñchjasïna. Mayni candelabrojj janiw aguantañjamäkänti ukat perlanakampi qorimpi bordat mä suma alfombraruw tʼunjasïna.
  -¡Kunsa nayaxa sapxsma! Ukhamaw jan atiniskañ sujeción ukax sañ muni, ukampis pernos ukat trípodes ukanakat sipansa, Velcro thaya churapxta.
  -Larusiñax sallqa cackling ukar tukuwayxi, ultra-mariscal ukax pulmón ukan ch"amap uñacht"ayi.
  Ukampis yaqha markankir animalanakajj warawaranakat sipansa jukʼamp qhantʼirïna, uka nina nakhantat cascadanak uñchʼukisajja, jaqenakan nayranakapajj jankʼakiw juykhupjjaspäna. Alfa-Beta-Gamma - ukat yaqha kasta radiación ukanakax taqpach vacío ukar phuqhantawayi. Uñisiri submarinonak manqhanjja, janiw mä sapa aski amuytʼa apsuñjamäjjänti. Mä emoción ukakiw apnaqäna - mä sallqa kusisiña ukat loco alto ukham jikxatasiña.
  Mä juk"a samarañ tukuyasaxa, Ultra Mariscal jupax jiskt"äna.
  -Ukat uñisir barconakax alaxpachat jaquqanipxistu ukhax janiw tornillos ukat Velcro ukax utjkiti.
  Oleg Rybachenko sat kʼajkir waynajj jukʼampiw jachaqtʼasïna.
  -Ukatakix akax utjituwa.
  Ukat mä raqueta de tenis apsusaw wawan kayunakapan qʼala kayunakapamp chʼalljjtayäna:
  -Ukat nayaxa.
  Ultramariscalax khathatit amparanakapamp diplomático ukarux jalxatäna, ukatx janiw juk"a ch"amäkänti, mariposas ukanakar katjañatakix mä doblable red apsuwayxäna.
  -Nayaxa juk"ampi utjata amuyta!
  Larusiñanakan jach"a thayapax taqi chiqanw ch"allxtäna, jaqinakax pamparuw jaquntatäpxäna, voluptuoso convulsiones ukanakamp liwxatapxäna.
  Ukañkamax espacio anqäxanx chiqpach loco ukaw uñjasiwayi, qhana radiación ukan jawiranakapax wali ch"amaruw tukuwayi, ukat ch"axwañ barconakax manqhat uñjasiwayi.
  -¡Casconakam p"iqinakamar uchapxam! Ukatxa mä plato aliens ukanakampiw jaquqanipxätam - ¡larusipxätawa ukat t"ijtxapxätawa!
  Arnold jilatajj chʼamaktʼayasaw arunakap yaptʼasïna. Amparanakapamp mä ch"allt"at escarabajo ukham ch"iyar ch"iyar ch"akhanakampi, wali ch"amampiw uñacht"ayañ utar jalt"añ atipxatayna ukat museo ukan mä reliquia apsuñ atipxatayna - nayrïr casco SS fundido aka Uraqin.
  Qhipa arunakax taqiniruw tukuyäna, percepción ukax mä juk"a pachakiw jist"antasïna. Kunawsatix jilïr irpirinakax qhipharux amuyt"apxäna ukhax chiqpach uñacht"äwiw arumanthi alaxpachan lurasïna, ukax taqpach planetan sarnaqäwipanx juk"amp jach"a nina naktäwinak uñacht"ayäna, arumanthi alaxpacharux mä frenético qhanampiw phuqhantäna.
  -Kunas uk qhanañcht"apxam!
  Jach"a Coordinador ukax wawar uñtataw amparapamp alayaru uñacht"ayäna.
  Oleg Rybachenko jilatajj akham sänwa: "Janiw kunas wali wakiskirïkiti.
  -Espacio ukax larusiñawa!
  -¡Alaxpachaxa kusisitakiwa! - Dick Phoenix ukaxa sarantaskakiwa.
  Arnold Schwarkaneger jilatajj akham sänwa: "Uka vacíojj chʼalljjtayasiski" sasa.
  Mä sapa translúcido animalaw vacío ukan jalnaqir lliphipir qʼañunak patjjan liwjjatäna. Jachʼatapat amuytʼasajja, jichhak yurir wawawa ukat arco iris taqe coloranakampiw qhantʼäna.
  -¡Kuna thaya uywanakas aka proteína ukanakax! ¡Jupanakax jan armañjam kusisiñ apanipxitu ukat ukatwa jupanakax utjañapa! - ukaxa chhuxriñchjasïna. !
  Ukham qilqt"äwi tukuyatatxa, Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax mä juk"a pachaw nayrar jaquntatäpxäna. Ukhamat jan kuna pachas ina ch"usar apt"asipxañapataki.
  Uka waynanakax jan jiwirïpkchisa.
  Ukañkamax Rommel jupax yaqha atipt"ir ofensivaruw inti jalant tuqinx irpxaruwayäna. 1945 maran verano ukat otoño phajjsinjja, alemanonakajj África toqenkir alay toqenkir taqe cheqanakaru ukat Oriente Medio uksa katuntapjjänwa. Jupanakax juk"amp nayrar sartat yänakanïpxänwa, ukat juk"amp jach"a calidad nuwasiñ ch"amanchasir soldadonakanïpxänwa. Británicos ukat estadounidenses ukanakax Wehrmacht ukarux jan suyt"añampiw atipt"apxäna. Ukat diciembre phaxsin 1945 maranxa, juyphi pachas utjkchïnxa, Rommel sat chachax Gran Bretaña markaruw jan axsaras uraqir puritayna, ukat tunka urunak saraqataruw mä akatjamat uka metrópoli markar katuntäna. Ukat ukat juyphi pachanx taqpach África ukat India markanakaw katuntatäpxäna.
  Japoneses jupanakax Pacífico uksanx juk"amp sumaw ch"axwapxäna, Filipinas uksan americano uraqir puriñx jark"aqapxäna. Ukat avión portaaviones ukat nuwasiñ barconakap chhaqhayapxaraki.
  Uka qhepatjja, Alemania ukat Japón markanakajj mayachtʼasipjjäna. Gran Bretaña markanjja, Alemaniar yanaptʼir mä gobiernow uttʼayasïna, uka gobiernojj Mosley sat nayrïr ministro pʼeqtʼänwa, ukat Hitler chachat sinttʼasir mä reyiw uttʼayasïna. Inglés markankir flotanakat jila partejj alemanonakan apnaqatäjjänwa. Ukat primavera phaxsinx nazis ukat japoneses ukanakax Australia markaruw katuntapxarakïna, ukat 1946 maran verano phaxsinx hawaiano archipiélago uksa katuntapxarakïna. Estados Unidos markan bomba atómica lurañ yant"awinakapax janiw phuqhaskänti. Ukat alemanonakax quta q"al apnaqapxäna, Islandia ukat Groenlandia markanakaruw katuntapxäna, Canadá markar jak"achasisinxa. Ukat 1946 maran jallu qallta phajjsinjja, Canadá markaruw puriñ qalltäna. ¿Kunsa americano jaqinakax munapxäna?
  ¡Jan URSS ukax Alemania markamp tregua ukankapkchi ukhax janiw atipt"ir ch"axwäwix utjkaspati!
  Alemananakax juyphi pachanx Cuba markaruw uraqir puripxarakïna. Jupanakax machaq axsarkañ arma ukanipxi - disquetes - ukax phisqa jan ukax suxta velocidad sónica ukar puriñkamaw puri ukatx jisk"a armas ukanakamp jan walt"ayataw uñjasi.
  Ukhamaw América markax ch"amampiw katuntatäna. Ukat ukax juk"amp kusiskañawa ukat juk"amp kusiskañawa.
  ¡Alemanonakajj wali yatiñan Rommel sat chachan pʼeqtʼataw mä atipjäwit maynir atiptʼapjjäna!
  Juyphi pachanx Canadá markpacharuw katuntapxäna, ukatx 1947 maran primavera phaxsinx Estados Unidos markaruw nuwantapxäna. Ukat nazis ukanakar jarkʼaqañax janiw chʼamäkänti. Estadounidenses jupanakax 7 uru achuqa phaxsikamaw ch"axwapxäna ukatx Washington markax janiw jaltkänti. Ukat 9 uru achuqa phaxsitx Estados Unidos markax katuntawayiwa ukat capitulawayiwa.
  Ukhamatwa uka nuwasïwix jan jachʼañchasis tukuyäna. Ch"axwäw pachanx alemanes ukanakax piramidal tanquenak katuqapxäna, ukax janiw mä kipkakïkänti ukat taqi chiqat jan mantañjamarakïnwa.
  Ukampis estadounidenses jupanakax janiw kunas Pershing ukanakat sipan juk"amp askïkänti. Ukat jan suytʼasaw uka guerran atipjapjjäna, janipuniw bomba atómica katoqapkänti.
  Jichhajj Rommel chachajj URSS marka contra chʼajjwañatakejj libre amparanïjjänwa. Ukampis mä qhawqha tiempojja, alemananakasa, japonés jaqenakas kuntï nayratpach atipjapkäna uk digeripjjäna.
  Stalin jupax MIG-15 ukat T-54 uka ch"axwañ avionanakaruw katuqatayna. Ukampis janipuniw mä jachʼa tanque sum lurañajj chʼamäkänti. IS-4 ukax jisk"a serie ukan luratawa, ukatx chiqpachans alemán piramidal RE serie ukanx juk"amp jisk"akiwa. Ukax juk"amp uñt"atawa RE-50, ukax phisqa tunk tonelada ukhakiw pesa, pä tripulantes ukat 250 mm armadura taqi ángulo ukanakat jach"a ángulo ukan, ukat 105 mm cañón de alta presión.
  Aka tanquex juk"ampirus ladopan ukhamarak qhipäxan jark"aqasiñapanx T-54 soviético ukarux wali askiwa, ukatx jaya chiqatw p"iqit p"iqir mantawayi. Rusia markankir autojj janiw kuna ángulotsa alemán jaqerojj mantañjamäkänti. Kunjamatix IS-4 ukax. IS-7 ukakiw wali jan walt"awinak utjayaspa, ukampis aka tanquex janipuniw lurañar mantkänti.
  Jach"a k"añaskunakan jan walt"awinakax Stalin ukarux walpun aynacht"ayäna. Kunjamakitix alemán phisqa tunk tonelada autox, turbina de gas motor 1800 caballos de fuerza ukat cañón letal 1700 metros qallta proyectil velocidad ukampi, jan mantañjam ukat jan usuchjataw qhiparawayi. IS-10 ukax jan armado ukhamaw tukuwayaraki. Ukatx Stalin jupax mä super-pesado IS-11 ukan 203 mm calibre armas ukanakamp lurañapatakiw mayïna. Ukham jachʼa barrilni armajj Alemania markankir tanquenakaruw mantaspa. Ukampis... Uka tankax patak toneladat jilaw pesaje ukax utjäna, ukax janiw askïxiti.
  Ukhamajj aka autojj janiw producción ukar sarkänti. Mä juk"a arumpixa, IS-10 uksat sipanx janiw walja jach"a tanques ukanakax utjkänti. Ukat jupanakax walja T-54 ukanakaw lurapxäna, uka autonakax ukampis janiw alemanes ukanakatakix jark"atäkiti.
  Stalin chachan 5 uru achuqa phaxsit 1953 maran jiwatapatxa, Rommel jupax soviético irpirinakan jan walt"awinakapat askinak apsuñ amtäna, ukat Rusia markar nuwantañatakix ch"amanïñatakix jan jark"ataw ch"axwapxäna. Ukat ukhamatwa 1953 maran mayo phajjsit 1 uru saraqatarojja, Wehrmacht sat barcojj URSS markan fronteranakap pasawayjjäna. Ukat machaq chʼaxwäwiw qalltäna.
  Ukampis URSS markanx chiqpachansa janiw mayachtʼasiñax utjkiti. Consejo de Ministros p"iqinchir Malenkov, Comisario Popular de Asuntos Internos ukat Ministerio de Seguridad Estatal Beria, Ministro de Relaciones Exteriores Molotov, Secretario del Comité Central Nikita Khrushchev, Ministro de Defensa Vasilevsky. Ukham motley qutuchata. Mayacht"asis irpirinaka.
  Ukat janiw khitis apnaqkiti... Ukat alemán RE-50 tanques ukanakax wali jaya ukat jan mantañjamawa. Jupanakax wali sumaw sarnaqapxi. Ukatx janiw juk"amp llamp"u chuymanïñax wakiskiti, ukat juk"amp k"achachaskchi ukhax uñt"ayasiñatakikiw.
  Ukat T-54, ay, taqi tuqitx janiw wakiskiti. Ukat jark"aqasiña, ukat armas ukat conducción rendimiento.
  Kunjamakitix alemanonakax aire ukan ukhamarak uraqin juk"amp ch"amanïpxiwa. Mä qawqha urunakatjja, alemanonakajj Tula markaruw puripjjäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova: aka markan arxatäwip katxarupxäna, wasitat ukaruw layqax mayjt"ayapxäna.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw arxatasiñatak chʼaxwapxäna.
  Oleg waynax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat akham q"ucht"äna:
  - Khitis Awki markataki ch"axwaña yatita...
  Margarita, aka tawaqux q"ala kayunakap jaquntarakitaynawa, mä jiwayir jaqiw ukankäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Jiwasampi q"ucht"apxpan!
  Oleg Rybachenko, p"iqinchiri, ch"axwaña ukat jaquntaña, q"ala kayunakapampix akham sänwa:
  - ¡Khititix kusisitax larusi!
  Margarita, ch"axwaña, q"ala kayunakapamp limón jaquntaña, ukat kisunakap q"ala ch"allxtayiri, chiqaw satayna:
  - ¡Khititix munki ukax phuqhasiniwa!
  Uka waynampi imill wawampixa mayaki arnaqasipxäna:
  - ¡Khititix thaqki ukax jikxatapuniniwa!
  Uka waynanakaw Wehrmacht ukampix wali ch"amampiw ch"axwapxäna. Ukat qʼala kayunakampi jiwayir granadanak jaquntapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax uñisiriparuw khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Machaq Rus' ukataki!
  Margaritax q"ala kayunakapamp jiwañan regalop jaquntäna ukat chiqanchasïna, jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Ch"axwapxam ukat jan axsarapxamti!
  Chiqpachansa wawanakax agresivu ukat colerasiñan uñacht"ayatawa. Ukhamaw ch"axwañ caballeronakax nuwasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax amuyt"awayiwa: jichhax Tula markatakiw ch"axwapxi. Ukampis ¿Rusia markax ukham jachʼa chʼamarux saykataspati? Ukat samurai ukanakax inti jalsu tuqit nayrar sartasipki.
  Ukat Rommel-an soldadonakapax taqi uraqpachat mercenarios ukanakamp phuqhantatänwa. Juk"amp chiqaparux yaqha markankirinakax raids tuqiw reclutapxäna.
  Akax Oleg Rybachenko jupax ch"iyar jañchin ch"axwirinakaruw khuchhuqaski. Ukatsti kisunakap apsusaw warariski:
  - Nayaxa mä personalidad ukaniwa, ukaxa chiqpachansa wali jach"awa!
  Ukat mayamp ch"allt"asi... Ukat mä granada waynan q"ala kayupat jaquntatax fascistanakaruw ch"allxtayi.
  Margaritax akham sasaw ch"axwaraki ukat arnaqaraki:
  - ¡Atipjañaw utjani!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä jiwayir regalo jiwañaruw jaquntaraki, uñisirinakapar chʼiqiyañataki.
  Uka waynampi imill wawampixa taqpacha kusisitapxiwa ukatxa wali atipjapxiwa. Jupanakax uñisirinakaruw qillqt"apxi. Ukat uñisirinakaruw taqpach chʼiyjapxi.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Uñisirixa janiwa paskaniti!
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Margarita kullakax uk chiqanchawayiwa. Jupax ninamp phichhantawayi ukat arnaqasi:
  - ¡Uñisiriru jiwaña!
  Ukat mayamp aka taqpach chacha warmix ch"axwapxi ukat jiwayañ regalonak apayapxi. Jupax uñisiriruw t"unjäna ukat kisunakap uñacht"ayarakïna. Ukat jupax jupa pachpaw pallapalla, wali chiqaparu.
  Janiw mä balas ina chʼusar tukuskiti. Wayna uñnaqt"an nuwasirinakax uñisirinakaruw t"unjapxi. Ukat uñisirinakaparux jiwayir jawqʼirjamaw tʼunjapxi.
  Uka waynax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia markataki ukhamaraki libertad ukataki tukuyañataki!
  Margaritax akham sasaw qhanancht"i:
  - ¡Mama Rus'ataki!
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquqanirakïna. Ukat uñisirinakaruw ch"iqiyaraki.
  Uka qhipatxa, yuqall wawax kunayman aforismonak lurañ qalltapxäna, q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasaw jaquntapxäna;
  ¡Políticon muxsa arst"äwipax k"allk"u jan walt"äwinakan k"ari qala manqhanx jallurakiwa!
  ¡Janiw mä políticon muxsa arst"awinakapat laxrakix chuym ch"allxtayi!
  ¡Jan sinti yatiñanïñamäkiti, jumajj phustʼasïtawa!
  ¡Suma propagandajj sallqjätamwa, janiw mä loqhe pʼeqempiki!
  Mä jaqix política tuqinx lobo ukhamawa, negocio tuqinx zorro ukhamawa, ukampis ukhamakipans ¡mä ciervo ukham uñjatawa!
  Mä políticox mä zorrot yatiqasiriwa, ukampis ¡ruiseñon trill ukamp ajanupat pelusa jariqaraki!
  Ch"axwäwinx ópera ukar uñtasitawa, jiwatanakakiw jan falsificapkiti!
  ¡Mä encina pʼeqejj janiw mä chʼamani posición churkaniti!
  ¡Mä políticox arupanx metal ukarux walpun munasi ukat lurawinakapanx herrumbre ukarux walpun munasi!
  ¡Político ukat prostituta ukat prostituta ukat prostituta mä botella ukan!
  Chhijllirinakax janiw políticonakarux atinisipkiti, ukampis iyawsäwiruw voto churapxi!
  ¡Religionajj mä negociowa, ukanjja janiw confiyañajj utjkiti, ukampis iyawsäwiw utji!
  ¿Kunatsa mä políticox jupapachpa sinti cruzar? ¡Ukhamatwa jupatakix billetera jikxatañax jan chʼamäxi!
  ¡Mä políticox mä bolsillo apthapiriwa, jupax kamachinak qillqt"i!
  !
  Mä políticotakix arux mä herramienta de producción ukhamawa, eficiencia laboral ukakiw bolsilloman utji!
  Jupajj jiskʼa lakaniwa, ukampis wal parli!
  ¡Waranq arunakax mä chʼaxwäwit sipansa jukʼamp jiskʼakiwa, ukat mä millón arsutanakax mä kuti phuqañjamawa!
  ¡Cáncer usux juk"ampiw sillp"i, mä políticox chhijllawin arsutanakap phuqhañat sipansa!
  ¿Kunsa Taqe Chʼamani Diosajj jan lurkaspati? ¡Mä políticot sipansa jukʼamp arsuñamawa!
  ¡Jaqirux lakap manq"añatakiw churasi, ukampis política ukax manq"añanak jikxatañatakiw churasi!
  ¡Políticox infierno ukham k"ari chuymaniwa ukat mä angeljamaw isthapita!
  ¿Kunatsa jaqix amparanak munpacha - irnaqañataki! Ukat política ukarux katjañatakix kayunak churapxi!
  ¡Mä políticon arst"äwipax qawqha muxsa ukhamäkchisa, ¡jakäwix juk"amp k"allk"ukiwa, umax warantatapatxa!
  ¡Diosax walja urunakaw utji, ukampis mä políticox semanan paqallq viernes urunakaw utji!
  Verdugox walja irnaqawinakaniwa, ukat política de palabras!
  Mä políticox ch"amanïñ samkaraki kunjamatix mä prostitutax sexo samkki ukhama ukat ukhamarakiw culop muyunti!
  ¡Política tuqinx janiw amigonakax utjkiti, janiw kullakanakas jilanakas utjkiti, ukampis jilanakaw utji!
  ¡Kuns mä políticox taqi kunat sipans juk"amp munki: presidente ukhamaw jiwañapa ukat diosjamaw jakañapa!
  Janiw uwija isimp isthapt'at lobonakar atinisiñamäkiti - ¡uwija ñik'ut abrigoruw saräta!
  Chhijllawinakanx walja pusiniw poke ukanx utji, ukampis juk"amp lobonakaw uwija isimp isthapt"ata!
  ¡Políticox mä muxsa arst"awiniwa, ukax diabetes ukarux aynacht"ayi!
  Janitï mulanakjam yapuchañ munkstaxa, ¡janiw asnukïñamäkiti!
  ¡Janiw mä políticor iyawsañat sipan juk"amp jach"a llamp"u chuymanïñax utjkaspati, ukampis chhijllawinakar jan yäqañax janiw mä ch"ikhi amuyu satäkaspati!
  ¡Apuestas ukanakat sipansa, khitinakatix favorito ukar voto churapki ukanakax sapa kutiw aynacht"ayasipxani!
  ¡Política tuqinx janiw juk"amp jan wali jaqix utjkiti, khititix honradez ukar iyawsapkän ukat sipansa!
  ¡Khitinakatix urna ukar sarañ munapki jupanakax jinchunakapan fideos ukanakax walpun munasi!
  ¡Políticonakax janiw manq"at awtjatapax mä loqhe lurawimp imantapkaspati!
  ¡Janiw arsutanakar iyawsañamäkiti, jan ukasti chhijllañ utar sarañamawa!
  ¡Khititix Diosar jan iyawski ukax janiw Harry Potter ukar iyawskaniti!
  Mä políticox Papá Noel cuento de hadas ukar uñtasitawa, ukhamax chiqpachanx apartamentonakanx thayakiwa!
  Janiw jinchu fideos ukanakax munaskiti - ¡jumax juk"amp suma manq"añamawa!
  ¡Políticox mä lobo ukham qhuruchasi, mä zorro ukar uñtasita!
  ¡Wali kʼari zorrojj trono patjjan chuymap chʼoqtʼasi!
  ¡Akapachanxa walja kʼari zorronakaw utji, ukat jukʼamp jan amuytʼasir cuervonakaw utjaraki!
  !
  ¡Políticon arsutanakapan qullupax juk"amp jach"akiwa, juk"amp jisk"a amuyumaruw uñji!
  ¡Janiw política ukamp sallqjayasimti, khitirus voto churañamawa khititix jan jumar munaski ukaru!
  Chhijllawinakanxa jaqinakax voto churapxi, ukatx banco ukanx qullqiw utji, ukampis qhipa tuqinx mä juk"a ganancias ukaw utji!
  Janiw política tuqinx liebre ukhamäñamäkiti - ¡zorrox ñik'utap warxatani!
  ¡Zorrox janiw jukʼamp chʼamani uywakïkiti, ukampis kimsa ñikʼutap chʼiyjañatakix jukʼamp sumwa!
  Chhijllawinakar sarkasax amtañamawa, janiw chiqap políticonakax utjkiti, jan ukasti juma pachpan jach"añchäwimakiw utji!
  Mä políticox walja arsuwayaspawa, ukampis ¡jiñchupax patat uñstañapawa!
  Jila partejja, ¡khitinakatï jiñchunakapan walja fideonak uchapki ukanakajj manqʼat awtjatäpjjewa!
  Mä políticox trono ukarux mä ch"uspa ukham miel ukar munasi, ukat infección apanirakiw!
  ¡Janiw asnukïñamäkiti, janiw zorro ukarux voto churamti!
  ¡Zorro ukax juk"amp yatiñan uywawa, ukampis jakäw aritmética ukanx apaqañakiw ukat jaljañakiw!
  ¡Uka flamboyante políticox mä zorro ukar uñtasitawa, ukampis león ukham uñt"ayasi!
  Inas zorrox león ukham wararispa ukat uwijar uñtataw chhuxriñchjaspa, ukampis costumbrenakapax lobo ukhamawa!
  ¡Ch"iyara uwijanakax utjiwa, ukampis janiw q"uma políticonakax utjkiti!
  ¿Kunatsa mä políticox p"iqinchäwi munaspa? ¡Uk manq"añataki!
  ¿Kunatsa mä wakax acordeón munaspa? ¿Kunatsa mä politicojj conciencianïñapa?
  Taqi políticonakax manq"añ munapxi, ukampis ¡janiw mä toro ukham yapuchañ munañax utjkiti!
  ¡Chiqpach zorrox leonan chiqaparuw amti!
  Jiñchu fideos ukax janiw manq"añjamakiti, ukampis inakiw!
  ¡Queso gratis ukax ratón trampa ukankiwa, ukat fideos gratis ukax jinchurukiw utji!
  Mä suma políticox mä ch"uspa elefanteruw phust"i, mediocre ukax mä ch"uspampiw phust"i!
  ¡Policianakax nuwasipxiwa, ukampis políticox sallqjasi!
  ¡Tiranox fideonak jinchuparuw warkt"i, kunkaparux mä sogampiw warkt"i!
  Diplomacia ukax arte de no acuerdos ukawa, mä acuerdo ukan askipataki!
  ¡Mä club ukax utjañapawa, ukampis janiw loqhe p"iqinakax utjañapäkiti!
  ¡Pʼeqejj hierrot luratawa ukat walja kutiw chʼamachasjje!
  Mä ch"aman jaqix wali suma diplomático ukhamawa, ukampis jan diplomacia ukampix juk"amp askiwa!
  ¡Políticox iyaw sataynawa, jan ukax iyaw sataynawa!
  ¡Azorronakas ñikʼut chʼiyjatäpjjewa, mä águila nayrani ukat león chuymanïpjjewa!
  Maynix jakäwimp jan kusisitapuniwa, ukampis jiwañax janiw wakiskiti sañ munkiti!
  ¡Khititix chhijllasirinakar paraíso sasin arsuwayki ukax juk"ampiw sepulturar khitañapa!
  ¡Janiw mä molehill ukarux mä molehill lurañamäkiti, jan ukasti mä honrado jaqiruw mä político ukar tukuyam!
  ¡Política tuqin sum sarnaqañ munsta ukhaxa, conciencia ukat jachʼañchäwit armasim, ukampis jan wali arunakampi ukat jachʼañchasiñampixa janiw armasiñamäkiti!
  ¡Políticox jupa pachpaw mä atiniskañ fortaleza luraski, khitinakatix encina p"iqinïpki ukanakat!
  Votador, jan iyawsamti, kawkir políticos mä uywawa!
  Mä políticox vodka ukar uñtasitawa, muxsa ukhamäkchisa, ¡chiqpachans p"iqi usuruw puriyätam!
  Ukhampachasa alemanonakax Tula markaruw muyuntapxäna ukat katuntapxäna. Sur tuqinx Stalingrad markaruw p"akintapxäna, ukampis aka kutix Stalin markaruw sarkasax katuntapxäna. Rommel chachan nuwasirinakan tankinakapax wali jayaruw sarapxäna. Ukat Moscú markax mä tight ring ukan jikxatasïna.
  Alemanonakampi ukat kunayman kasta jaqinakampiw Ryazan markar jankʼak katuntapxäna. Ukat bloqueo ukarux jist"antapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax URSS markan muyuntat capitalapan jikxatasipxäna.
  Wiñay wawanakatakejj janiw kusiskañakkiti. Juma pachpaw ch"axwañama, Moscú markax bombardeata ukat t"unjata.
  Uka waynax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, walja árabenakaruw t"unjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Nayan yurïw markajax wali jach"awa!
  Ukat imill wawax q"ala amparanakapamp jiwañan churäwip jaquntarakïna, uñisirinakaruw ch"iqiyatayna ukat chhuxriñchjatayna, mä juk"a arst"asa:
  - ¡Janiw kawkhans qhipäxar kutt"añax utjkiti!
  Wawanakax tigre yuqall wawanakjamaw nuwasipxirïna. Ukat alemanonakarusa ukat mercenarios ukanakarus wali chʼamampiw tʼunjapjjäna. Ukampis ukhamäkchisa, ¿kunsa mä yuqall wawampi mä imill wawampi ukham jan kikpaki chʼamanak contra lurapxaspa?
  Ukampis nuwasiñax sarantaskakiwa... Uka waynampi imill wawampix mä juk"a pachaw ch"axwapxäna.
  Ukampis uka qhepatjja, wasitatwa sarjjapjjäna... Amuyatajja, jan amuytʼasir tʼaqhesiñajj jan jayarstʼayañataki. Julio César jakʼanwa jikjjatasipjjäna. Ukat Senado uksan jiwayañ yant"äwit qhispiyapxäna. Ukat wawanakax thaya ukat jan jiwirïpxiwa. Jupanakax senadores ukanakarux repollo ukar ch"uqt"apxäna. Ukat pʼeqenakap khuchhurapjjäna. Ukat mayniruw granada jaquntapxäna, amparanakap chʼiyjasa.
  Mä jukʼa arumpixa, César chachax qhispiwayiwa. Ukat yaqha pä tunka maraw apnaqäna. Ukat ukat jupax Cleopatra yuqapampix tronoruw makatapxäna.
  Mä jukʼa arumpixa, mä suma saytʼat César dinastía ukaw uttʼayasïna. Ukat Nayra Roma markax jukʼat jukʼat jilxattaskakïnwa ukat jilxattaskakïnwa. China markar puriñkamax, manq"antarakïnwa. Uraqpachan mä imperiow sartasïna, uka imperiojj lamar qotaruw pasarakïna. Chiqpach sarnaqäwit sipansa, nayrar sartañax jukʼamp jankʼakiw jilxattawayi, ukampis cristianismo ukat islam religionax jiskʼa sectakïskänwa. Romanonakajj espacioruw sarapjjäna, ukat Sistema Solar sat cheqar katuntapjjarakïna.
  Ukat ukatsti warawaranakaruw t"ijtxapxäna. Ciencia toqet Diosar jan creyi ukat César ukat wawanakapar yupaychañajj mä sapa religionaruw tukuwayjjäna.
  Uk lurañatakix waynampi imill wawampix mä ametralladorampiw mä pä phallanak jaquntapxäna, pusi granadanak jaquntapxäna ukat espadanakampiw irnaqapxäna. Taqi phisqa minutos ch"axwañax, ukat jaqinakan taqpach sarnaqäwipax q"al mayjt"awayi. Ukhamaw lurasi.
  Ukat Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin frentenakapanxa, alemananakax Moscú markaruw katuntapxäna ukat Urales sat qulluruw puripxäna. Ukat Siberia markax Japón markan katuntatänwa.
  Ukatwa Rommel jilatajj jila parte oraqpachar katuntäna, mä qhawqha phajjsi chikatanitwa URSS markar katuntäna.
  Ukampis chʼaxwäwinakan aka sarnaqäwipax janiw tukuskiti. 1957 maran mayo phajjsit 1 uru saraqatarojja, Rommel chachajj Japón markaruw nuwantarakïna. Uka qhepatjja, jaqenakan sarnaqäwipan qhep qhepa chʼajjwäwiw utjäna. Samurai jupanakax tecnología ukan calidad ukanx Tercer Reich ukanx wali jisk"akiwa ukat jan suyt"añampiw chhaqhayasipxäna. Ukampis uka ch"axwäwix mä marat jilaw utjawayi, qhiparusti, tayka markar ataques nucleares ukanakamp lurat qhipatxa, Japón markax t"unjatäxänwa.
  Tʼaqa tʼaqa tʼaqa sarnaqañ pachajj tukusjjänwa, ukat Rommel chachajj oraqpachan mä dictadorar tukjjänwa.
  Mä referéndum ukax 1 uru mayo phaxsit 1959 maranw apasïna, ukatx mä monarquía ukaw utt"ayasïna. Rommel jilatajj ukham luräna
  wawaparu, ukat mä dinastía ukaw utt"ayasïna. Dinastía mundial, ukat espacio ukan jilxattatapa.
  Mä sapa imperiow aka Oraqe planetarux orden apaniwayi. África markansa sapa ayllunakar puriñkamaw mä thak lurasïna ukat suma uñnaqtʼan utanakaw lurasïna. Yapuchañax jilxattawayiwa ukat manq"at awtjatax wiñayatakiw tukusxäna. Ukat yurïwipax controlatäxiwa. Taqi kunas kunjamtï sapki ukhamarjamawa, ordenarjamawa.
  Sistema solar ukax jilxattaskiw, ukat jaqinakax yaqha warawaranakaruw t"ijtxapxi. Ukat Rommel chachajj wali jachʼa jaqënwa ukat leyendat uñtʼataw sarnaqäwinakar qellqtʼasïna! Ukat jiskt"awix akawa, ¿kunatsa Hitler jupax jan nayraqat jiwayatäkänti? ¡Ukajj jukʼamp askïspawa!
  
  
  
  
  PUGACHEV TSAR RUSIA markankir jaqe
  Emelyan Pugachev jupax Orenburg markaruw muyuntäna. kutkatasirinakatakix janiw kunas sinti sumäkänti. Reyin regimientonakapajj jakʼachasipjjänwa. Zar satäkis uka jaqix janiw Orenburgo markat muyuntañ apsuñ munkänti, ukampis soldadonakar jaljañax wali chʼamärakïnwa. Chiqpach sarnaqäwinxa, ukhampachasa kutkatasirinakax tʼaqanuqtapxäna ukat mä jukʼa jawqʼjataw uñjasipxäna. Nayraqatax Tatishchevo jak"ankiwa, ukatx Beloozersk jak"ankiwa. Uka amtäwix janiw walïkänti.
  Ukampis uka qhepatjja, Oleg Rybachenko waynajj Emelyan Pugachev sat chachan campamentoparuw purinïna. Ukhamäkchïnsa, chhijchhix utjaskakiwa, ukatx febrero phaxsit tukuyaruw puri - waynax q"ala kayuni ukat shorts ukanïnwa.
  Jupax Emelyan Pugachev sat jaqiruw apanipxatayna. Uka waynaxa jan axsarasaw sarnaqäna. Qʼala kayuni chʼiyar tʼijtʼañajj tʼaqhesiñat sipansa jukʼamp kusiskañawa. Yämas jan jiwir cuerponjja.
  Uka waynax Emelyan Pugachev juparux mä amtaw uñacht"ayäna:
  - Zarista pallapallanakan uniformep apsuñäni, ukat jiwasax walja ukham uniformenakanïtanwa, ukat kutkatasirinakaru, cosacos ukanakarus isthapipxañäni. Mä nuwasïw anatt"añäni - ch"axwañjama. Ukat ukatsti katuntat pugachevitas ukanakarux markar irpapxañäni. ¡Ukanakax reyin soldadonakapäkaspas ukham amuyapxani ukat fortificación ukar mantayapxistani, ukat ukanw jupanakar nuwantapxä!
  Emelyan Pugachev jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Walikiwa, jumaxa churasktawa! ¡Kunja pʼeqeñasa! ¡Nayaw capitan titulo chursma!
  Oleg jupax qunqurt"asisaw jaysäna, mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Jïsa, Jïsa, kunatsa caballomar jaytanukuwaytaxa! ¡Amparax janiw ch"axwañatak sartkänti!
  Zar cosaco sat chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jumaw nayan yanapirijäyäta! ¡Jupanakax uniforme ukat botas ukanakam askichapxani!
  Oleg jilatajj jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - ¡Ukat q"ala kayunix juk"amp ch"amaniwa! ¡Ukat janiw qʼala torsompi sinti thaytʼkti!
  Emelyan Pugachev jupax ukham uñt"atawa. Jupax medio alturani, amparanakapan ancho, ukat Oleg jupax pä tunk mayan patak maranakanx tunka payan marani mä estándar waynat sipans jach"äkchïnsa, mä arunx mä metro chikatani, cosacos ukan reyipax janiw juk"amp jach"äkänti. Aka pachatakix Oleg jupax nayratpach wayn tawaqunïnwa, ukat jilïr jaqinakamp chikaw ch"axwaspa ukat oficial ukhamäspa.
  Emelyan jupax...
  - ¡Walikiwa, wali jamasat aka provocación wakicht"apxam!
  Ukat kunjamsa cientificonakan arupajj wali yatiñampi apnaqäna.
  Cosacos jupanakax wakicht"asipxänwa... Guardianak utt"ayapxäna, ukhamat jan mä jakkir almas yatiñapataki. Ukat mä kʼari sipita wakichtʼasiskäna.
  Ukampis uñisirinakax jak"achasipkakïnwa, ukampis mä juk"a pachax utjaskakiwa, jisk"a destacamentos de rebeldes juparuw nuwantapxäna. Juk"amp chiqaparux, wali walja, ukampis janiw sinti wakicht"at jaqinaka.
  Emelyan Pugachevax niya pä tunk waranqa nuwasiñatak wakicht"at soldadonakanïnwa, Orenburg jak"anxa. Chiqpach sarnaqäwinx t"aqanuqtataw uñjasiwayi. Tunka waranqa pugachevitas jupanakax paqallq waranqa zarista soldadonakampiw Tatishchi jak"an ch"axwapxäna. Uñisirinakax Pugachev chachan ejercitopat sipanx cañones ukat fusiles ukanakan jakhüwipanx juk"amp askiwa, ukhamarak organizacionanx juk"amp askiwa. Ukampis ¡atipjañax wali jila qullqiruw puri! Ukhamarus Pugachev pachpax janiw sinti jan axsaras lurkänti, janïr ch"axwäw tukuykasax ch"axwäw chiqat mistuwayxänwa.
  Jichhax Pugachevitas jupanakax mä histórico ch"amaw mä jach"a atipt"äwitak utjawayi.
  Ukatwa pä waranqa jila ajllit nuwasirinakarux uniformeni isthapiyapxäna. Jupanakajj ñikʼut mururapjjañapatakiw lurapjjerïna. Ukat uniformenakan uchatätapax naturalawa. Ukat jukʼampinaka. Pugachevitas jupanakax nayra katuntat ch"axwawinakat banderanakanïpxarakïnwa, ukat tambor, ukat juk"ampinaka.
  Uka uñacht"äwix notas ukanakamp uñacht"ayatäkaspas ukhamaw amtatäna. Emelyan chachajj Berd markan niya patak cañonanakanïnwa, chikatjja janiw wakiskirïkänti. Ukampis kunas nina naktayañax utji.
  Chiqpach ch"axwäwin uñstañapataki. Jichhakamax Pugachev-atakix janiw kunas sinti jan walïkiti. Ural markan chikat fabricanakapax jupan apnaqatawa. Chelyabinsk markax wali axsarañawa, Chikax Ufa jak"anx ch"amampiw qunt"asi. Febrero phaxs tukuyakiwa, ukatx ch"axwawix kunjamas ukx janiw qhankiti, ukatx Golitsyn ukan ch"amanchirinakapax Orenburg markat jayaruw sarapxi. Ukampis chiqpach sarnaqäwinx mä phaxsitx Tatishchevo jak"anx mä ch"axwäwiw utjani, ukat ukanx campesino ejercito ukar atipt"añaw utjani. Ukax kutkatasirinakax waljaniruw sarxapxani.
  Oleg jupax wali q"ala kayukiw ukat shorts ukamp isthapt"ata, ordenanak churasa ukat iwxt"asa. Jupan niya ch"iyara bronceado, ukampis blonde waynax barba chachanakan ist"atawa.
  Uka kutkatasirinakax niyaw ch"axwañ qalltasipki. Pistolanakax wararipxiwa, jiwañ regalonakax thuqt"atawa... Chiqpach t"unjawiw sarantaski.
  Oleg jilatajj kisunakapwa qhantʼi ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qullan Mama Markasan jach"a kankañapa! ¡Mä generación de poeta ukanakaw utjani! Jach"a Emelyan, munat - exploits ukanakax q"ucht"atäniwa!
  Ukat chhullunkhayat qinayanakaw sartasi. Uka imitacionax mä jach"a ch"axwäwiwa. Chiqansa, aka chiqanx taqi kuns iyawsayasaw uñachtʼayañama. Ukatjja, ¡muyuntat uñjasisajj cheqapuniw qhespiyasiñ suyapjje!
  Chiqansa, cañón bolas ukat buckshot ukanakar qhispiyañatakix ina chʼusat pallapallanakamp jiwayapxi. Ukat jukʼamp jan wali pólvora apnaqapjje.
  Emelyan Pugachev jupax wali ch"amaniwa Orenburg markar irpañataki - ukampis fortaleza ukax ch"amaniwa! Ukat akanx k"arinak lurañaw wakisi.
  Ch"axwirinakax ukhamarak cosacos ukanakax wakicht"ataw jikxatasipxi... Pä waranqa jila infantería ukat caballería disfrazadas, ukat kimsa waranqa jila katuntat jaqinakaw sasaw sapxi. Mä akatjamat mä markar katuntañatakix suficiente.
  Oleg jilatajj katuntat jaqenakan nayraqatapanwa sarnaqäna. Febrero phaxsin ch"uqi ch"uqi taypin jaya pacha q"ala kayu t"ijtatapatxa, wayna kayunakapax mä juk"a ch"amakt"awayiwa. Ukhamarus jupax niyaw junt"u pachar yatintatäxi. Ukampis walikïskiwa, jan jiwir waynan amparanakapax janiw congelatäkaniti.
  Ukat chiqpachansa wali sumapunïnwa.
  Oleg jachaqt"asi, q"ala kayu kayu ch"akhanak janq"u ch"ankha jaytawayi. Ukax chuym ch"allxtayiriw uñtasi. Campesino familianakat walja yuqall wawanakax q"ala kayukiw t"ijtapxarakïna. Jupanakax wali ch"amanïpxiwa, ukampirus ch"uqi taypinx bast zapatonak uchasipxi.
  Ukhamaw aka ejercitox jutaski, pugachevitas ukanakar atipt"asa, Orenburgo tuqiru. Ukat marchax juk"ampiw chhuxriñchjasipxi.
  Chiqpachansa, sallqjañax janiw chʼamäkiti, ukampis wali askiwa. Punkunakax nayraqatapan jist"aratawa, ukat armada de pugachevitas ukax aka suyun jach"a markaparuw mantapxi. Amuyataxa jupanakax sinti yatipxiwa, uka loqhe jaqix janiw kuns amuykiti, ukat jupax atipt"ataw uñjasiwayi.
  Jichhax kutkatasirinakax q"al ch"axwapxi. Señal ukax arktawayiwa, ukat arxatirinakaruw jank"ak jaltxapxi.
  Oleg jupax pä oficialanakaruw mä kutikiw sable ukamp khuchhuqatayna. Ukat uka waynax jan axsarasaw arnaqasïna:
  - Jaytanukuña! ¡Chiqpach reyix jiwasanakampïskiwa!
  Arxatirinakax jan amuyt"asisaw jikxatasipxi. Pallapallanakax niyas janiw kuna jark"aqasiñs uñacht"ayapkiti. Jila partejja, oficialanaka, aljiri milicianaka ukat qamir cosacos ukanakaw nuwasipjje.
  Ch"axwawix ch"amawa, ukampis focal ukhamawa. Jichhax juk"amp regimientonakaw markar jank"ak mantapxi. Ukatsti cosaco jaqinakasa, laq'anak apt'at jaqinakasa, Tataranakasa, basquir jaqinakasa. Uka nuwasïwijj wali chʼamawa.
  Oleg Rybachenko jupax ch"uqimp ch"uñump arnaqasirakiwa:
  - Jaytanukuña! ¡Khuyapayasiña, walja qullqi ukat qhispiyasiñaw taqinitak utjani!
  Qhanapuniwa, arxatirinakan ch"amapax jank"akiw juk"aptaski, ukhamarak nuwasiñ munañas ukhamaraki. Oficiales ukanakas jaytanukupxiwa. Cosacos jupanakax janiw jiwañs munapkiti.
  Matyusha Boron juparux Oleg jupax kunka khuchhuqatayna, q"ala kayunakapamp puñal jaquntatayna.
  Uka nuwasïwijj niya jankʼakiw jiwjjäna. Aljirinakax qunqurt'asisaw khuyapt'ayasiñatak achikt'asipxäna. Alemania markankir gobernadorarusa, fortalezankir comandanterus aynachtʼayapjjänwa. Emelyan Pugachev jupax warkkatatäpxañapatakiw mayïna.
  Katjatäpkäna uka soldadonakajj juramento lurapjjäna, ukat oficialanakaruw mä amtar puripjjañapatak mayipjjäna: Pedro kimsïr zar sat chachar serviñataki jan ukajj jiwayañatak juchañchañataki. Niya chikataru jaljata. Yaqhepajj jiwayatäpjjänwa. Yaqhipanakax Emelyanar chiqa chuymanïpxañapatakiw juramento lurapxäna.
  Pachpa markanx mä qamir tesoro ukaw katuntatäna, ukat walja valorani yänaka, ukhamarak niya llätunk tunk cañonanaka, ukat jach"a reservas de pólvora, bomba ukat cañón bolas ukanaka.
  Uka jachʼa fortalezajj qhepatjja, walja tiempo muyuntatäjjänwa. Pugachev chachan ejercitopajj wasitatwa phoqantatäna. Ukat jichhax Tatishchevo markar sarañax wakisispänwa ukat Golitsyn markarux juk"amp jach"a ch"amampiw nuwasiñ churañax wakisïna.
  Ukat Oleg pachpaw Chika markar yanapt"ir saräna. Mikhelson jupax jiwayañkamaw hackeado ukhamäñapäna, ukhamat Ufa jak"an kutkatasirinakar jan atipt"añapataki.
  Uka waynax q"ala kayukiw shorts ukamp t"ijtäna. Margarita kullakajj jupamp chikaw sararakïna. Imill wawax túnica ukakiw uchasïna, chiqans janiw zapatos uchatäkänti. Suma uñnaqt"ani, quri k"uchu ñik"utani, ukampis canteras ukan irnaqatapat laq"ampi phuqhantatänwa.
  Margaritax wali suma uñnaqt"aniwa, ukampis wali wawawa.
  Oleg jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Janiwa chuymankipstatakiti... ¡Janiwa jaya pacha imilla tukutapatxa arrepentisktati!
  Margarita kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukat jumax janiw chuymankipstati, jan ukasti niya wiñayatakiw yuqall wawar tukuwaytaxa! ¡Jan jiwañatakejj pagañamawa, ¡uka pagañajj janiw sinti jachʼäkiti!
  Oleg jupax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Esclavitud ukax mä juk"a pachatakikiwa, ukampis wiñay jakañax wiñayatakikiwa! Ukatjja, ¡wali tʼijtʼasaw sarnaqapjjta, janiw caballonakajj munasjjeti!
  Margaritax larusisaw akham säna:
  - Ukhampuni! Jiwasax juk"amp pura wila sementales ukanakat sipanx juk"amp jank"akiw t"ijtapxta. ¡Jan jiwir cuerpox wali askipuniwa, ukat canteras ukanakanx juk"amp sumawa, uñjir jaqin chivopan ch"allt"ata, mä normal cuerpox pluma camar ukan jikxatasiñat sipansa!
  Oleg Rybachenko jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Janiw ukham ch"axwañjamäkiti! ¡Ukhamajj wiñayatakiw jakañäni!
  Ukat Terminator wawanakax jank"akiw sartapxäna. Chiqansa, Oleg jilatax wali kusisitaw jikxatasïna. Jupax wali jach"a wawawa.
  Awisax pächasiñanakax almajar mantawaykchisa: ¿rusa ejercitonkir oficialanakar jiwayañax wakisispati? ¡Ukajj jukʼamp jan walïpachänwa! Ukampis layqan lurawipax tukuyatäñapawa. Jupax Rusia markan sarnaqäwip mayjt"ayäna, ukat wiñay jan jiwir janchi churarakïna, wawar janchipäkchisa, ukampis wali ch"amani ukat jank"akiw. Ukat ukatakix qullqi churañamawa ukat luqtañamawa.
  Ukat khitis yatpacha, inas Pugachev jupax atipt"ani ukhax Rusia markax askinak jikxatañakiw wakisispa?
  Uka waynax imill wawax kawkhans reyin soldadonakan destacamentopax utjkän ukx niya yatipxänwa, ukaruw Mikhelson jupax puriñapäna.
  Chikax tunka payan waranqa wakicht"at pallapallanakaniwa Ufa jak"anxa. Ukat jupax aka markar katuntañ jak"ankxänwa, ukampis pä kutiw mä juk"a suerte ukat chiqañchäwix pist"äna.
  Chiqansa, Mikhelsonax walja kutiw jukʼamp chʼamanïxi, ukampis chiqpach sarnaqäwinxa, jupax atiptʼaskakïnwa. Ukhama... Aka wali yatiñani comandantex katuntatäñapawa jan ukax jiwayatäñapawa.
  Ukat ukapachaw uñjañäni. Mikhelson jan utjkchi ukhax inas pallapallanakax Chika markar jan sarxapkchiti. Ukat ukanx Oleg Rybachenko jupax mä amtaw uñstayatayna. Golitsyn ukar atipt"asax Ufa markar sarañamawa. Aka markar apxam, Urales ukat Siberia uksar refuerzonak khitapxam, ukat juma pachpaw Kazán markar sarxapxäta. Ukatxa kutkatasirinakax mä ventaja jikxatapxani.
  Ukat reinan soldadonakapax juk"at juk"at jawq"jataw uñjasipxani. Ukhamarus kuna revolución ukanx ukham jan walt"awinakaw utji: juk"amp atipt"äwinakax juk"amp yanapirinakaw utji, ukat uñisirinakan ch"amanchawipax juk"amp jan ch"amaniwa.
  Ukhamajj sapa mayniw sartasiwijj jukʼamp chʼamanïni. Oleg jilatajj uka toqet sum yatïna.
  Ukat Margarita sat tawaqux tʼijuñ caballot sipansa jukʼamp jankʼakiw tʼijtʼi, jupamp chikaw uñisirinakaparux chʼiyjapxani.
  Wayna nuwasirinakax mä chiqaw embuscada ukan jikxatasipxäna. Mikhelson jupax mä jisk"a destacamento de escolta ukampiw regimientopar puriñapäna. Aka chiqanx Terminator wawanakax niyaw jupar suyt"apxäna.
  Oleg ukat Margarita sat chacha warminakajja, sablenak luqxatasaw uka escoltanakar atacapxäna. Ukat jankʼakiw walja hussanak khuchhuqapxäna. Mayninakax ch"axwañ yant"apxäna, ukampis balanakax janiw jan jiwir wawanakarux ch"allt"känti. Ukat uñisirinakaparux wali colerataw tʼunjapxäna. Ukat Oleg Rybachenko chachajj kayu dedonakapampix wali chʼullqhi disconak jaquntarakïnwa. Ukat Margaritax q"ala kayumpiw uk yant"äna ukat ukax wali askiwa.
  Uka waynampi imill wawampixa jan juk"ampi ch"axwañampiwa uñisirinakaruxa jiwayapxäna. Mikhelson chachajj tʼijtʼañ yantʼäna, ukampis Oleg ukat Margarita sat jilatampiw katjapjjarakïna. Mikhelson jilatarojj tʼunjapjjänwa ukat chintʼapjjarakïnwa.
  Oleg jupax teniente coronel ukarux amparanakaparuw uchatayna ukat Chika markaruw juchañchañatak apasxatayna.
  Jan jiwir wawanakax phisqa tunk hussars ukanakaruw ch"iqiyapxäna ukat jiwayapxäna, ukax wiñay wawar tukuñat sipansa wali thaya askinak katuqapxäna uk uñacht"ayäna.
  Oleg jilatajj Mikhelson jilatarojj amparapamp aynachtʼayasaw akham säna:
  - Ukampirusa, ¡kunja ch"amanïxtxa!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Jïsa, akaxa mayampiwa chiqapa ajlliwi luratasa chiqancharaki! ¡Ukat jan jiwir jakañax wali askiwa!
  Oleg jupax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Ch"axwañax juk"amp askiwa, canteras ukan asnunak anatt"añat sipansa. ¡Aka janchinx janiw ch"amäkiti, ukampis aburrido ukhamawa!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Rutina jiwayaña!
  Chiki ukan campamentopanx pä q"ala kayuni wawanakax, jan ukax juk"ampirus aka pachan kamachinakaparjamax jisk"a jaqinakax mä juk"a wayn tawaqunakäpxänwa, janiw sinti suyt"awinak sartayapkiti. Q"ala kayukiw ch"uqi taypinkasma, ukax pisin jakasiñaw sañ muni, ukat yapuchiri reyin layku.
  Chikax Mikhelson-arux katuntat jaqit premio churäna, wawanakarux mä imperial qullqi churäna - tunka phisqhan quri rublo.
  Mikhelson jupa pachpaw akham sasaw sapxäna: ¡Zarar luqtaña jan ukax warkkatatäña!
  Mikhelson jupax uka loop ukarux juk"amp munäna. Ukampis Oleg jilatajj uka comandantejj amuytʼayañapatakiw ewjjtʼäna. Chiqansa, warktʼasiñatakix tiempox utjapuniniwa. Ukat Mikhelson jilatajj wali askïspawa.
  Chikaxa iyaw sataynawa:
  - ¡Tiempox tukusxiwa!
  Oleg jupax akham amuyt"ayaraki:
  - ¡Jichhakamax jan comandantempiw zar regimientop katuntañasawa! Juma pachpa jark"aqasiñataki.
  Chikaxa iyaw sataynawa:
  - ¡Hierrox junt"ükipanx ch"axwañani!
  Ukat kutkatasirinakax reyin soldadonakaparuw nuwantapxäna. Arumanakax atacapxäna, Oleg ukat Margarita jupanakax wali amuyumpiw centinelanak apsupxäna.
  Uka nuwasïwijj mä jukʼa tiempotakikïnwa. Oleg, mä p"akjat zadajat utan lurat disco jaquntasaw coronel ukar jiwayatayna, jupax comandante ukhamaw irnaqäna, ukat jan jupampïsax moral ukax juk"ampiw jilxattawayi. Ukhamarus, kutkatasirinakax sintipuniw utjäna, ukat ukax pallapallanakan psiquis ukarux ch"amanchawayi, ukat walja oficiales ukanakarus ch"amanchawayi.
  Ukat khitis yatpacha, inas akax chiqpach Zar Pedro Kimsïr ukhamächi. Ukat jupax Catalina II-t sipan juk"amp jach"a legitimidad ukaniwa.
  Jila parte regimientojj katuntatäjjänwa. Cañones ukat fusiles ukanakax katuntatäpxänwa.
  Mä ataque ukar saykatañatak jan wakichtʼat ejercitotakix taqpach atiptʼäwi.
  Ukat chiqans Chicax atipt"awayiwa.
  Ukampis naturalmente wawanakax Pugachev ukar kutt"añ t"ijtapxi. Jupax paqallq waranqa soldadonakampiw ch"axwañapa, ukat pä waranqa príncipe Golitsyn caballeronakampiw ch"axwañapa. Chiqans Pugachev jupax juk"amp waljanipuniwa, ukampis ejercitopax kunayman tuqitwa. Walja nayrir pallapallanakaw utji, jupanakax janiw atiniskañjamäkiti, jan suma armat ukhamarak yatxatat yapuchirinakawa, tártaros ukat bashkirs ukat kalmyks ukanaka.
  Uka ch"aman chuymapax Yaik Cosacos ukanakawa. Ukampis uka cosaconakajj janiw jukʼamp waljanïpkiti. Ukhamarakiw Iletsk cosacos, ukat Orenburg ukat yaqhanakampi.
  Jupanakax niyaw Tatishchevo fortaleza ukar t"ijtxapxi, ukanx campesino reyin walja ejercitopaw tantachasipxi.
  Emelyan Pugachev jupa pachpaw janq"u caballot posición ukanakar muyuntat sarnaqäna. Oleg Rybachenko jupax wali amuyumpiw aka irpirirux uñch"ukiski. Emelyan Pugachev jupax mä apnaqirin uñnaqaniwa. Jupax niya medio alturaniwa, ukampis caballot sarkasax juk"amp jach"a uñtatawa, kayunakapax jisk"a ukat jach"a amparanakaniwa. Jañchinxa, kutkatasir p"iqinchirux ch"amaniwa. Kunjamsa khuchhuqäna ukat nuwasiñan chʼamapampiw jawqʼjäna.
  Jilapachax jupax p"iqinchirjam irnaqañatakix wali askiwa. Ukat ¿reyin lurañapataki? Ukhamäspawa.
  Pugachev chachan ejercitopax wali jach"awa. Jupax Iletsk arxatäwit purintäna, wali juchanchat Khlopusha, yaqha tunka phisqhan patak jaqinakar tantacht"asa. Jichhax Emelyan ukax pä tunk waranqa jila ch"axwirinakaniwa. Jupanakatakix mä fortalezansa mantañax chʼamawa. Golitsyn sat chachat sipansa kimsa kuti jukʼamp soldadonak jaktʼañamawa, ukat jukʼamp soldadonakaw purisipkaki.
  Ukat Pugachev jupax pä kutiw pistolanakani. Ukanx walja reservas de pólvora ukat cañón bolas ukanakaw utji.
  Jumax nuwasipxasmawa... Ukampis ejercitox motley ukhamawa. Ukanx lanza apt"at jaqinakaw utji, ukat bashkir, ukat tártaros, ukat kalmicos, ukat kirguis ukat kazajisnos ukanakaw utji. Ukat ukhamarakiw walja nayrir pallapallanakax kunayman guarnicionanakat jutirinakax janiw taqpach atiniskañjamäkiti. Ural markan irnaqirinaka ukat siberiano fusileronakax utjarakiwa. Cosacos jupanakax ejercito ukan juk"amp wakiskir núcleo ukanakawa.
  Mä jach"a ejercito, ukampis sinti motley. Yaqhip pallapallanaka ukat oficialanakax jichhakiw Orenburg markan katuntatäpxäna.
  Yaqhip chiqanakax chachan yänakapat apsutawa, ukax amparamp amparamp nuwasiñakiw apnaqasispa. Ukat mä tama asiático jaqinaka, janiw sinti chiqañchatäpkänti, ukat walja kutix janiw ruso aru yatipkänti.
  Ukhama, formalmente juk"amp pallapallanakani ukat armas ukanakas utjarakiwa, Emelyan Pugachev jupax uñisirit sipanx juk"amp jisk"akiwa, fuerza de combate ukan calidad ukanxa. Ukhamajj kunatï chʼajjwäwin pasani ukajj janiw kunjamtï amuyaski ukhamajj qhanäkiti, mä equilibrio de fuerzas purapat formal ukarjam luratawa.
  Oleg Rybachenko jupax uk amuyt"iwa. Inas, ukax Pugachev-atakix qhanarakchispa. Chikax atipt"awayiwa kunatix jupax uñisiriruw muspharayi. Ukat chiqpach sarnaqäwinx Mikhelson jupaw atipt"awayi, jupax Chika jach"a ejercitoparux curva nayraqatanw atacañ atipxatayna.
  ¿Kunsa jichhajj lurañaja? Uka fortalezajj wali chʼamañchtʼatänwa ukat umampiw chʼalljjtayasirakïna, ukatwa laderanakajj hielo ukhamarak lliphipitäna. Ukampis janiw jaya pachax defensiva ukan qhiparañjamäkiti.
  Oleg chachajj Emelyan jilatarojj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Jiwasa pachpa uñisirinakaru atacañäni, Zar-Tata!
  Emelyan chachajj akham sänwa:
  - ¿Janit pistolampi ch"uqt"apxistani?
  Oleg jilatajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Nayax Margaritampiw uñisirirux uñt"ayaskä, ukat kawkhantix jupax juk"amp jan suyki ukaruw chiqaparu ch"axwañäni!
  Campesino reyix akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Ukaxa wali suma amuyt"awiwa!
  Ukat Oleg jilatajj Margaritampiw granadanakampi mä mochila katjäna, ukat sapa mayniw mä par filo sabrenakajj uñisirinakar tʼijtjjapjjäna.
  Wawanakax niya q"ala jan isin t"ijtxapxäna, waynax shorts ukamp isthapt"ata, imill wawax túnica ukamp isthapt"ata. Oleg jilatajj Ian chachan "Spartak" sat libropat amtasïna. Gita waynax ukankarakïnwa. Ukat mä warmix ch"iyjata túnica, thuqhuri, inti jalsun phichhantatänwa. Uka waynax wali qala chuymanïnwa. Inas jan herenciat jutir esclavo ukhamäkchiti. Inas jupajj katuntatächïna . Ukatxa, Italia markaruw autot irpapxäna, isi apsusaw subasta ukar uchapxäna. Gita ukax pantjaskchisa, kunatix bronceado ukanx bronceado ukhamaw jikxatasïna, ukhamax juk"ampirus jan isimp isthapt"ataw subasta ukar irpapxatayna. Ukat wali qʼala jan isin sarnaqäna, qʼala kayukiw Italia markan qala thakinakan sarnaqäna. Qʼala kayunakapajj nakhantatäjjänwa, waka qallunakapas usutänwa. Ukampis uka waynax janiw pʼiqip jiskʼachkänti.
  Ukat alasirix uka waynarux jikxatañ qalltäna, naturaljam jiltʼat musculonakapawa, suma ñikʼutapat loqtatäkaspas ukhamawa. Ukat ukat qʼañut lurat amparanakap lakapar uchasïna. Ukat Gitax janiw aguantañjamäkänti ukat juparux ch"akhurakïnwa.
  Ukat mä nuwasiñaw utjäna. Jïsa, Gita, ukax mä waynawa, juparux Oleg jupa pachpaw wawatpach Spartak sasin pantjasitayna. Ukampis janiw ukhamäkiti, wali jiskʼa jaqewa.
  Nayax jiskt"asiristwa, ¿Romanonakax Gita ukar t"aqhisiyañ amtapxaspän ukhax kamachasmasa? Chiqansa, katuntat esclavonakarux tʼaqhisiyataw jisktʼasipxi?
  Ukat uka wila hierrojj esclavo waynan qʼala talonap llamktʼirïna. Gita kullakax jach"at arnaqasïna ukat pachpa arunak wasitat arsüna:
  - ¡Esclavonakax t"ijtxapxi ukat janiw nuwasiñ munapkiti!
  Payïr talonap simetría ukar phichhantapxäna ukat antutapxäna. Uka waynax kayunakap kayunakap takxatañapatakiw wayt"ata, ukat ukax walpun chuym usuyaraki. Ukampis Gita ukax wali ch"axwañ pachanx qhispiñ atipxatayna.
  Inas uka waynax nayrax qalanak apsuñ utanakan irnaqchïna. Jupax jach"a qalanak apt"ataw jikxatasïna, wal ch"uñuyasïna, wali samsurakïnwa. Uk uñjir jilatan jawqʼjataw jupar jawqʼjäna. Nayrïr urunak irnaqañax wali ch"amawa, kunawsatix qhanax jan munaski ukhaxa. Ukat uka qhipatxa yatintatäxaraktawa. Ch"amäki ukax uñt"atäxiwa, uñt"atäki ukax jan ch"amäxiwa. Ukampis wali walja esclavonakaw jiwapxi. Ukat Gita kullakax mä jisk"a lobo wawaruw tukuwayi.
  Oleg chachajja, inas "Espartaco" libron uñstki uka waynajj kutkatasirinakar atipjatapat katuntatächïna sasaw amuyäna. Ukat niyakejjay jiskʼäskchïnjja, cadenanakampi chintʼataw minanakar khitapjjäna. Ukhamat jukʼat jukʼat ukan jiwañapataki. Jan ukax t"aqhisiyataw uñjasipxäna, uka waynan musculoso janchiparux wila ch"uxña thujrumpiw phichhantapxäna. Ukatxa, phichhantat chiqanakaruw ch"uqi warantapxäna ukat uka wayna esclavo q"ala kayunakaparux kayunakap p"akjapxäna. Jupanakajj articulacionanakapwa tʼijtjjapjjäna. Taqinipuniw kawkhans Spartak quri imantawayi sasaw jiskt"asipxäna. Gita kullakax amukiw jikxatasi, kisunakap ch"allxtayi. Juparux wali ch"amampiw soga jaquntasaw jach"ar aptapxi ukat jisk"achapxi.
  Ukat venanakax sallqa usump ch"allxtasipxi. Ukat uka waynax janiw amuytʼasxiti. Juparux hielo uma warantapxi ukat jaktayapxi. Ukat qullirix pulso uñt"ayiwa, t"aqhisiyañax sarantaskakispati janicha, jan ukax t"aqhisiyat jaqirux samart"ayañax wakisispati janicha uk yatiñataki, ukhamat ukat wayn tawaqun janchipar wasitat t"aqhisiyañataki.
  Gitax jan sintt"asisaw t"aqhisiyata ukat jaya pachaw t"aqhisiyata. Ch"akhanakarux piminta warantapxi, junt"u alambrempiw jawq"japxi, nervio tukuyanakap agujanakampi ch"allt"apxi, ukat ninax waynan q"ala kayunakap manqhanw nakhanti. Ukat verdugox estante manqhar juntʼu apsu. Ukat mä jach"a thujsa phichhantaña, ukat sapa vena apsusipxi.
  Ukat ukat wila junt"u hierrox waynan q"ala pechoparuw llamkt"i, ukat sallqa usump jan amuyt"asisaw chhaqtxaraki. Juparux wasitat umampiw ch"allt"asipxi ukat manqhar apxapxi. Verdugox pinzampiw testículos ukar ch"allt"i, waynax sallqa t"aqhisiñat mayjt"ayatawa, ukat wasitat desmayawayxi.
  Gita t"aqhisiyata... Maynix yatiyäna akax Spartak-an wali munatapawa, ukat kawkhans uka tesoro imt"atayna uk yatirakïnwa. Ukat romanonakax t"aqhisiyapxi... Uka waynax janiw mä jan usuchjat janchipan jan phichhantat jan ukax rayanakanïkänti. Ukampis jupax amukiw jikxatasi. Ukat jan jaytjasirïtapatjja, romanonakajj wal muspharapjje.
  Craso chachan warmipax t"aqhisiyañ pachanx ukankarakiwa. Kunjamsa uka suma uñnaqtʼan ukat janqʼo ñikʼutan waynarojj tʼaqhesiyapjje uk walpun uñchʼukiski. Ukax wali kusiskañawa. Ukat ukhamatwa jupax mayïna, yaqha t"aqhisiyat qhipatxa, Gita jupar apaniñataki ukat ikiñar qunt"ayañataki. Chiqpachansa jupa pachpaw uk lurañ muni.
  Wali waynäskäna ukat chʼamanïkchïnsa, uka warmejj uka esclavo chachan jan pantjasirïtap laykuw kayuk saräna. Gita kullakax nayrïr kutiw chachar tukuwayi. Ukatxa, lakapampiw chhuxriñchjasiñapäna. Ukax mä juk"a jikthaptañawa, ukampis jan uñt"atarakiwa.
  Ukat ukhamatwa Craso warmix t"aqhisiyañ jaytañapatak mayïna, ukat uka waynax nayratpach mä juk"a jilxattatayna uka sartasiwi pachanx juk"amp suma manq"añ qalltäna. Ukat juparux munasiñampiw uñjäna.
  Gita ukan usuchjatanaka ukat phichhantanakax mä allqur uñtasit qullatäxänwa. Ukat jukʼamp chʼamanïjjasajja, uka waynajj Craso chachan munañan warmipampiw casarasïna, ukat herenciapat jaltjjarakïnwa. Uka qhepatjja, qollunakaruw imantasïna ukat ukanwa tʼijtʼir esclavonakan pandillap uttʼayäna. Tukuyañatakix taqi kunas wali sum tukuyxäna. Craso sat chachajj guerranwa jiwjjäna. Ukat Gitax Julio César jupampiw chikt"asitayna, ukat mä suma carrera luratayna, jaqichasxataynawa ukat mä qawqha wawanakanïtaynawa. Ukat Spartak chachan destinopjja janiw yatiskiti. Uka cuerpojj janiw jikjjataskänti. Ukat jiwatapat qhespiyatäpachasa, esclavonakajj janiw yatipkänti.
  Ukampis jupanakax iyawsapxänwa, chiqpachansa, jupanakan qhispiyiripax jakaskiwa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova: jupanakax nayrax jilïr jaqinakäpxänwa, jichhax wiñay, jan jiwir wawanakaw Golitsyn ukan campamentopar jak"achasipxatayna. Aka chiqanx kimsa generalanakaw utji. Ukat uka soldadonakax Rusia-Suecia markanakan fronterapat apsutäpxänwa.
  Rusia zarista ukax Turquía markamp ch"axwaski, kutkatasirinakax juk"amp samarataw jikxatasipxi. Golitsyn jupax atipt"aspa ukhax Pugachevitas jupanakax qhipharux uka amtarux katuntapxaspawa. Ukat Samara markaruw katuntapxi.
  Oleg ukat Margarita jupanakax centinelanakaruw muyuntapxäna... Chhijchhiw purini, ukat janiw sinti sum uñjksnati.
  Uka waynax inas kimsa generalanakaru ukat coronel Bibikov-ar tukuyapxchispa, zarista ejercito p"iqip ch"uqt"asa sasaw amuyäna. Ukampis uk lurañax chʼamawa.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampix wali amuyumpiw ch"uqi taypin sarnaqapxi. Jan rastronak jaytañatakiw chʼamachasipjje. Jupanakax wali wawanakawa. Wali amuyumpiw convoy ukanakar jak"achasiña. Uka pistolajj kawkhansa sapa mayniw utjäna. Ejercitox marcharuw saraski. Janiw kuna ch"aman thayanakax utjxiti - marzo phaxsinwa. Ukampis wali chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼuqitxa. Nuwasir wayn tawaqunakan qʼala kayunakapax janiw thaya jikxatapkiti, jukʼampisa sarnaqapki ukhaxa. Jank"akiw thayarux yatintapxi.
  Ukampis walja wawanakax jan jachʼa chʼamanïpkchisa, qʼala kayukiw chʼuqi taypin tʼijtʼapxi, jukʼampisa aka jan wali tiemponakanwa tʼijtʼapxi.
  Oleg jilatajja, jaya tiempos jan televisión uñchʼukiñsa ni computadoransa anattʼirïkaspa ukhamwa amuyäna. Ukat ukax jan anatt"awinakampix kunjamas muxsa.
  Uka waynanakaw convoy ukar jak"achasipxäna, ukat Margaritax akham sasaw iwxt"äna:
  - ¿Pistola almacenes ukanakaru nina naktayañäni ukhaxa, ¿kamachasmasa?
  Oleg jilatajj ñikʼutap chʼoqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Jumatakixa akaxa aski amuyt"awiwa?
  Uka tawaqux amuytʼasisaw akham säna:
  - Jani pólvorampixa, mä ejercitoxa janiwa mä ejercitokiti!
  Oleg jilatajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Yant'apxañäni!
  Ukat shorts uchat waynax carritonakaruw t"ijtäna. Jupanakax imill wawamp chikaw kimsa centinelanakar sabre ukamp jiwayapxäna ukatx pedernal apnaqasa ukat heno yapxatasax pólvora ukamp convoy ukarux ninamp phichhantapxäna.
  Ukax qhant"añ qalltäna ukat mä ch"iyar qinayax alaxpacharuw mistuñ qalltäna. Uka pólvorax phallañ qalltäna...
  Mä waynampi mä imill wawampiw uka campamenton imantasipjjäna. Panic ukax uñstawayiwa. Golitsyn chachajj pä generalanakampiw saltasïna. Aka príncipex chuyma ch"allxtataw arnaqasïna ukat amparanakap uñacht"ayarakïna.
  Oleg jupax q"ala kayunakapamp disco jaquntäna, ukat ukax sillp"isaw Golitsyn kunkaparux chiqak ch"allt"äna. Príncipex amparanakap ch"allxtasaw liwxatäna. Mansurov generalax juparuw jank"ak purinïna. Ukampis qʼala kayunakapampiw Margaritajj uka arma apnaqäna. Ukat payïr comandantejj tʼunjatäjjänwa.
  Kimsïristi Fairman satänwa, jupax Kar generalamp chikaw kutkatasirinakax chʼaxwapxäna. Jupanakamp chikajj coronel Bibikov satänwa, jupajj Bibikov sat general jefe chachan familiarapawa. Jupanakax jan jiwir wawanakan wali ch"ullqhi uñjäwipampix amparanakap ch"uqt"ataw uñjasipxi, chhijchhis purkchisa.
  Oleg ukat Margarita jupanakax wasitatw q"ala kayunakapamp disconak jaquntapxäna - jan jiwir janchinakapax ukham ch"amanïpxänwa, cómics ukan heroes ukanakar uñtasita.
  Ukat panpachaniw jefenakax jiwayatäpxäna, p"iqinakapax phust"ataw uñjasipxäna.
  Uka qhipatxa terminador waynampi guardabosques imillampix disconak oficialanakar jaquntañ qalltapxäna. Wali askiwa, comandantenakan jiwatapatxa, sustjasiñaw qalltawayi, taqinitakix pugachevitas ukanakax campamento ukar nuwasipkaspas ukhamaw amuyasi.
  Ukampirus pä wawanakax jach"a ch"amanïpxarakiwa. Ukat wali chʼullqhi disconak jaquntasaw oficialanakar jiwayapxi. Ukat kunkanakap pʼakjapxi, arterianakapasa venanakapas pʼakjasi.
  Wawanakax ch"uqi ch"uqi taypin uñt"añax ch"amawa, ukat ch"uqi ch"uqi taypinx wali sum camuflado ukhamawa.
  Ukampis zarista soldadonakax mä ch"amampw jikxatasipxi. Oleg Rybachenko, discos jaquntañax akham siwa:
  - ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Ukat mayamp waynan q"ala kayunakap jaquntat discox t"ijt"iwa.
  Margarit kullakajj ukhamarakiw luraraki, qʼala amparanakapamp mä afilat aparato jaqonti ukat wali chʼamampiw warari:
  - ¡Emelyan Pugachev jupatakixa!
  Ukat uka wawanakax wali ch"amampiw irnaqapxi ukat wali sum irnaqapxi. Ukhamaraki sablenakampiw khuchhuqapxirïna. Ukat oficialanakax ajllitäpxiwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"iwa:
  - ¡Janq"u lobonakaw tantachasipxi!
  Margaritax q"ala kayunakapamp uñisirinakapar discos jaquntasaw q"ucht"i:
  - ¡Ukhamakiwa t"ijtawixa qhispini!
  Uka waynax thayampi sarantaskakiwa, uñisiriruw ch"uqi ch"uqi ch"uqi:
  - Jan ch"amani jaqinakaxa jiwapxi, jiwayapxi!
  Imill wawax disconak jaquntasaw oficialanakar jiwayasax sist"asi:
  - ¡Qullan wila q"umachaña!
  Wayna nuwasirinakax kunayman tuqitwa lurapxi, uñisirinakaparux granadanak jaquntapxi.
  Aka pachanx kutkatasir caballeros ukanakax campamento ukarux mantapxi. Ukhamaw jikxatasi Emelyan Pugachev jupax nayraqat ataque lurañ amtäna ukat walja caballeros ukanakaparuw wawanakar qhipäxan sarxatayna.
  Ukat uka chʼaxwäwix mä akatjamat ukat horasaparuw purtʼasïna. Estepa markankirinakajj pallapallanakaruw flechanakampi jawqʼjapjjerïna, cosaconakajj sablenakampiw chʼiyjapjjerïna, ukat caballot sarir jaqenakajj lanzanakampiw uchapjjerïna.
  Zarista ejercitopan munañapax jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat comandantenakax jiwayataw uñjasipxi. Aka chiqanx Emelyan Pugachev jupa pachpaw qhipa coronel ukarux sabre ukamp khuchhuqatayna ukat arnaqatayna:
  - Wawanakaxa, ¿jumanakaxa soberano legítimo ukarux uñt"apxtati?
  Patak patak pallapallanaka ukat walja oficialanakas qunqurtʼasisaw arnaqasipxi:
  - ¡Ukax iyaw sañäni! ¡Ukax iyaw sañäni!
  Resistencia ukax jilxattawayiwa. Infantería ukax niya taqpachaw katuyasi, yaqhip oficiales ukanakakiw katuyasipxi. Caballeronakax mä juk"a pachaw sayt"asipxi. Ukanx walja nobles ukanakaw utji. Ukampis común jaqinakat caballeronakax armanakap jaquntapxaraki.
  Oleg ukat Margarita jupanakax sabrenakampiw kayuk saririnakar khuchhuqapxi, ukat q"ala kayunakapampix ch"ullqhi disconak jaquntapxi, ukat chhuxriñchjasipxi:
  - Jach"a jaqinakaxa taqi pachana,
  Jach'a jaqinaka - Pedron jach'a kankañapa!
  Waynax imill wawax juk"ampiw ch"uqi ch"uqimp jaquntañanx ch"amanchasipxi. Artillería ukax nayratpach katuntatäxiwa. Ukat jupanakax kayuk saririnakaruw buckshot ukamp jawq"japxäna. Ukanjja, tunka tunkaniw ukham ikintatäpjje. Ukanx mä total jawq"jawiw utji.
  Oleg jupax mä jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  - Jach"a Zar Pedro Nayrïri, jiwasatakixa mä uñacht"awiwa!
  Ukat uka aptʼasisajj pä sablempiw chʼiyjani, jankʼakiw phesqa pʼeqenakap khuchhuqani.
  Margarit kullakajj uñisirinakapar khuchhuqasajj akham sänwa:
  - Nayan arunakajaxa, ukata wali sumawa!
  Ukat uka pachparakiw aptasin khuchhuqani.
  Uka waynampi imill wawampixa, tʼunjatäñ uñachtʼayañakiw wakisi. Ukat eléctrico guadananakjamaw irnaqapxi.
  Yaqha oficialax jaquntatawa... Emelyan Pugachev jupan jach"a arupax akham ist"asi:
  "Khititejj nayar serviskitu ukajj mä premio katoqani, mayninakasti jiwarapjjarakiniwa."
  Trenzanakani chachanakax niyaw purinipxi. Ukat caballeronakamp sum nuwasipjje. Ukat caballonakan jawiranakapax jiskʼakiwa...
  Ukat qhispipki uka caballot saririnakax katuyasipxaraki. Ch"axwawix wasitat atipt"awayiwa... ¡Pugachev jupax atipt"iwa!
  Uka katuntat jaqinakax niyaw irpata ukat juramento lurasipki. Pallapallanakax mä kamachirjamax k"arisiriruw qunqurt"asipxi. Oficiales ukanakax mayj mayjawa. Khitis lazo ajlli ukat khitis machaq reyin chiqa chuymanïñapatak juramento luraraki. Ukhamaraki, khitis yatpacha, inas chiqpach reyix utjchispa.
  Emelyan Pugachev jupax wali kamachirjam uñt"atawa. Akax mä jaqiwa, jupax kamachir yatintatawa, ukax qhanawa. Ukat chiqpachansa taqiniw jupan nayraqatapan qunqurtʼasipxi.
  Juramento jan lurañ munapkäna ukanakar kusisiyasajja, Emelyan chachajj mä auditoría luräna.
  Paqallq tunka phisqhani pistolanakaw katuntatäna, ukax uka pachanx waljapunïnwa. Ukat Golitsyn chachan soldadonakapax fortalezanakanx waljaniruw tantacht"asipxäna. Ukhamarakiw cañón bolas ukat buckshot ukanakax utji, ukampis jilpach pólvora ukanakax phichhantatänwa. Ukampis janiw kunäkisa.
  Ukanxa phisqa waranqa chikata jila katuntat jaqinakawa utji. Uka ejercitojj jiljjattawayjjewa.
  Yapuchirinakan reyipax Oleg-arux coronel ukham uñt"ayäna, kunatix jupax wali jach"a lurawinakap uñt"ayäna, ukat Margarita-rux coronel ukham uñt"ayarakïna.
  Ukat kimsa patak rublonak churarakïna.
  Jïsa, uka waynax suma irnaqäwip sarantaskakïna. Wali mariscal de campo ukar jilxattañjamawa.
  Ukat Emelyan jupax nayraqat mä fiesta luratayna...
  Ukat fiestanjja, kunsa jutïrin lurapjjani uka jisktʼatwa parltʼapjjäna. Jila partejja, qhepasar chʼamañchtʼañaw wakisïna. Ufa markar sarañax jan armasimti, ukat janïr ukax Verkhoyaitskaya fortaleza ukax wali ch"amanchatawa. Ukhamarakiw Kungur ukat Beloborodova markanakar refuerzonak khitapxañama. Ukat Ural markan taqpach fabricanakaparuw katuntapxi. Artillería ukat suministros ukanaka katuqasa, ukhamarak armas ukanakas utjarakiwa.
  Jilapachax atamananakax uka tuqitx iyaw sapxiwa. Ukat Ufa markar irpañ tukuyasax Kazan markar sarañamawa.
  Yaqha jiskt"awix ¿kuns Yaik markamp lurañax? ¿Tormenta ukham apsuñati, jan ukax jichhax bloqueo ukan jaytañacha?
  Emelyan Pugachev jupax Ustinya tawaqu warmipampix mä juk"a pachaw sarnaqañ munäna, ukat caballeros ukan chikanchasisaw markar sarapxäna. Ukat Ataman Ovchinnikov jupax mä juk"a pachatakiw p"iqinchir qhiparäna. Jupax Vernekhneyaitsky fortaleza ukar sarañapänwa, uka pachparakiw estepa ukan jakirinakan ch"amap apthapiñapäna. Urales uksaruw ch"amanchapxäna. Ukat Tobolsk markar sarañsa amtapxarakïnwa. Wali jach"a ch"amanakaw tantachasipxäna.
  Cosaco reyimpi caballeronakapampejja, Yaitsk markaruw tʼijtjjapjjäna. Maynix kuns sispa, aka markax mä uñacht"äwiwa. Ukampis taqe kunat sipansa, Emelyan chachajj tronon herederopar tukuñwa munäna. Chiqansa, chʼaxwäwix chʼaxwäwiwa. Ukat jiwayapxani ukhaxa, mä juk"a khitis familian línea sarantañapatakix utjani.
  Oleg ukat Margarita jupanakax jach"a ejercito ukamp chikt"ataw Verkhneyaitsk fortaleza uksar saraski.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw t"ijt"apxi ukat wali kusisitaw jikxatasipxi...
  Thakinjja, yatiñan chʼakhanaksa lurapjjaraki.
  Jupanakax aforismos ukanakamp mayjt"ayasipxi;
  Oleg jilatajj saltʼasisaw säna, ukat Margaritajj akham sasaw jaysäna:
  !
  ¡Jaqix janiw lobo ukhamäkiti, ukampis juk"ampiw mä paqu munasi!
  Umapxam, ukampis jan machjasipxamti, ukat machjasipxätaxa, jan katjasipxamti!
  ¡Tirano ukan arst"awipax miel ukhamawa, ¡Velcro ukham ch"uspanakataki!
  ¡Khititix muxsa arunakar jaquntatäki ukax mä ch"uspa ukham yatiñaniwa!
  ¡Tiranox luratanakapanx k"allk"uwa, ukampis arsutapanx muxsawa!
  ¡Khititejj sumankañ jan munki ukajja, janiw uka fiesta uñjkaniti!
  ¡Maynix jukʼak jan mayjtʼayaskani ukhakiw jachʼäspa!
  ¡Paciencianïñamawa, ukampis jan paciencianïñamawa!
  ¡Trumps katuqañ munsta ukhaxa, ¡janiw jack ukhamäñamäkiti!
  ¡Waranq maldicionat sipansa mä jawqʼjaw jukʼamp askejja, ukat patak chʼajjwañat sipansa mä chʼajjwañaw jukʼamp askejja!
  !
  ¡Jichhax isi apsuñatakix zapatonak uchasipxirïna!
  ¡Lunthatasinxa, bolsillonakam phuqantapxtaxa, ukampis almam chʼusaruw tukuyapxtaxa!
  ¡Mä tiranox chʼamaruw munasi, ukampis apnaqki ukaruw uñisi!
  ¡Mä verdugox awisax mä profesión wakiskiriwa, ukampis pʼiqini jaqix janiw munaskiti!
  ¡Mä tiranox jiwayatäspawa, ukampis janiw janq"uchatäkaspati!
  ¡Maynix wila arurux walpun munasi, ukampis awisax wilaruw kutt"ayaraki!
  ¡Khititix nayra pachanak uñch"ukki ukax qhipt"apuniwa!
  ¡Jutïr pachax ch"amakanwa, ukampis janiw jayankkiti!
  ¡Janiw nayra pachanx thuqhuñamäkiti, jutïrinx thuqhupxani!
  ¡Chiqansa, tiranox vampirowa, ukat arstʼäwipax wali sumwa!
  Muxsa samkanakar jan walinak apnaqäta ukhaxa, ¡jakäwix janiw miel ukhamäkaniti!
  ¡Muxsa samkanakax k"allk"u sartawinakaruw puriyi!
  ¡Lakamat miel walja kuti warxatasaxa, osonakaruw jawstʼtaxa!
  ¡Tiranox wila masinakaru ukat wila arst"äwinakarux walpun munasi, ukampis janq"u ch"amanchañatakix ch"amachasipuniwa!
  Jaqinakax mayjt"awinak axsarapxi, ukampis janipuniw status quo ukampix kusisipkiti!
  ¡Diosar tukuñ munsta ukhajja, ¡janiw mä primate sat animalar yatichirimar ajllkätati!
  !
  ¡Qullan chiqax janipuniw chʼusakïkiti, ukampis qullanäñax chʼusakïspawa!
  ¡Jaqix Diosjamaw lurayirixa, ukat saxranakjamarakiw jan walt"äwinak jupatakik uñstayi!
  ¡Tiranox mä avispas ukham chhuxriñchjatawa, ukampis janiw ch"iwiparus churkaspati!
  Mä políticox mä zorro ukhamawa, ¡janiw cuervos ukham sapa uru t"ant"a chhaqhayasiñjam chhijllañ munkti!
  ¡Mä jaqejj paqallq chʼaphinïkchisa, qala chuymanïñajj mä monoruw tukuyani!
  ¡Diosax taqi kunaw utji, jaqix janiw mä sentido de proporción ukankiti!
  ¡Oración lurañajj facilakiwa, mayisiñajj chʼamakiwa!
  Imaginación ukaniñax wali askiwa - samkañ yatiñax jan waliwa!
  ¡Diosan chʼamanïsajj janiw mä primate sat animalan jachʼa amtanakapar qontʼasiñamäkiti!
  ¡Monox yatiqasi, jaqix creativamente adopta!
  ¡Jutïr pachax janiw jach"a qullunakat parlkiti, jan ukasti jach"a yänakatwa!
  ¡Chuyman waynäñax wiñayatakikiwa, ukampis chuymankipstañax aburrido ukhamawa!
  ¡Janiw zorro ukham chuymam t"ijt"ayañamäkiti, ¡mä rueda ukham pecho katxaruñaw juk"amp askixa!
  ¡Chachanakax guerran jilïr jaqinakäpxiwa, ukampis janiw jan kunatsa jiwayañjamäkiti!
  ¡Ch"axwäwix k"umaräñx juk"aptayaspawa, ukampis yatiñanakax jilxattaspawa!
  ¡Quri qullqinakax traición q"illu uñtatawa!
  ¡Verduojj chuymanirakiwa, ukampis ¡hacha afiladorampi chʼamañchtʼatawa!
  ¡Ch"axwapxam, jan jiwapxamti, patak maraw suyt"apxasma!
  ¡Diosajj taqe chuymankiwa, ukampis janiw taqe pʼeqenkankiti!
  ¡Jachʼa amtanakajj kusisiñwa jiskʼaptayi!
  ¡Khititix sinti munki ukax mä burbuja ch"amaniwa!
  Mä imperiojj mä utar uñtasitawa, lurañatakejj munasiña ukat jakthapiñaw wakisi, jan ukhamäkani ukhajja, ¡tejajj wilawa!
  ¡Suma yänakax janipuniw wakiskiti, ukampis ¡janiw sinti manq"añax wakiskiti!
  ¡Qamirïñax wali askiwa, taqiniw leche churapxtam ukhakiw jan walikiti!
  ¡Chʼamanïñ munsta ukhajja, ¡janiw amuyunakam jan chʼamanïñamäkiti!
  ¡Musculonakax contracción ukan ch"amanïxiwa, ukat aparato burocrático ukax juk"amp eficiente ukhamawa!
  ¡Políticonakax laxranakapamp irnaqañx wal munapxi, juk"ampirus mesa ukan irnaqañ munapxi!
  !
  ¡Diosax mä warmiruw chachatak luratayna, ukampis ¡Supayax mä suegraruw yapxatäna!
  Lunthatax carcelan jist"antatäñapawa, ukampis jach"a lunthatax trono katuqaraki!
  ¡Khititix mä qullqi lunthatawayi ukax mä jan wali jaqiwa, khititix mä waranqa waranqa waranqa lunthatawayi, mä jach"a qullqichasiri!
  ¡Jan sinti khuyapt"ayasir almampixa janiw manq"at awtjatanakarux machaq t"ant"ampi manq"ayañjamäkiti!
  ¡Jukʼamp lunthatasajj jukʼampiw castigojj utjani, ukampis janiw jutïr pachanjja!
  !
  Bancox yanapt"aspawa, ukampis mä warkkatat jaqin lazopjamawa!
  ¡Khitinakatix jan yanapt"anïpki ukanakax pirqaruw jaquntatäpxi!
  ¡Chiqpach sarnaqañax reyinakan suma chuymanïñawa, ukampis reyin sawkasir jaqinakax jukʼamp chiqapar uñjapxi!
  ¡Mä políticox sawkasir jaqiwa, ukampis juk"akiw chiq arsu!
  ¡Jachʼa sawkasir jaqejj cheqa yatichäwinak khuchhuqañ wal muni, ukampis walja kutiw cuchillomp jiwayatäñatak jan waltʼayasi!
  ¡Khititï vodka ukar munaski ukax k"umaräñapataki ukat amuyt"asirïñapatakiw uñisi!
  Vodkax qhanawa, ukampis ¡p"iqim ch"amakt"ayi!
  ¡Machat qutax qunqurkamaw puri, ukampis jupa pachpaw qunqurtʼasiski!
  !
  Kunapachatix mä chhijllawin atipirir voto churapkäta ukhax sapa kutiw aynacht"apxäta;kunapachatix atipt"irir voto churapkäta ukhax chuym ch"allxtasipxätawa!
  ¡Khititï jan ajllitäki ukajj pantjasisa ukat aynachtʼataw jikjjatasi!
  !
  Trononkir políticonakax mayjt"ayañaw wakisi, janiw chiqäkiti machaq manq"ax juk"amp askiwa, ukampis kunayman tuqitx fresco ukhamawa!
  Wayn tawaqunakar voto churañamawa, juma pachpaw wayn tawaqur tukusma, jan cuerponxa, ukhamax machaq thakhinjam!
  ¡Khititï tronon jaya tiempo qontʼatäki ukajja, apnaqat jaqenakatakejj mä hemorroideruw tuku!
  ¡Qhawqha púas bayonetas ukanakas utjkchixa, tiranox juk"amp jaya pachaw ukanakx qunt"asiñ atipxi!
  ¡Wali yatiñani tiranox janiw uñisirinakaparux carcelar jist"antkaniti, kunjamtï amigonakapar sallqjkaspa ukhama!
  ¡Khititix tirano ukar aruntt"ki ukax wiñayatakiw sartani!
  Democraciax yatiñaninakatakix wali askiwa, llamp"u chuymaninakatakix promedio ukhamawa, ukampis tiranía ukax tirano ukatakikiw aski!
  Wawanakax mä qawqha aforismonak qillqt"apxäna. Ukat mä jiskʼa destacamento de hussars ukanakaw atacapxäna. Yaqhepajj khuchhuratänwa, ukatsti katuntatäjjänwa.
  Verkhneyaitskaya ukax wali ch"amawa. Mä jach"a ch"aman ciudadela ukat kutkatasirinakax muyuntatäkchïnsa, janipuniw apt"atäkänti.
  Wawanakax t"ijt"asaw jupar jak"achasipxi, thakinx juk"amp mä qawqha aforismonak lurapxi.
  Mä tiranox kamachipanx jan ch"amanïpuniwa: lobox uwijanakaruw munasi ukat leonanak nayraqatan khathati!
  ¡Mä sacerdotex chiqa yatichäwinak laykux k"arisi, mä políticox ganancianak layku, mä machjayir jaqisti mä vaso layku!
  ¡Suertex janiw justicia ukat diligencia tuqix jutkiti, jan ukasti jan yäqañamp q"añunakampiw chhaqtawayxi!
  ¡Alefante ch"amanïñax wali askiwa, juk"amp jan walix agilidad ukawa, juk"amp jan walix yatiñaniwa, ukat wali jan waliw obesidad!
  ¡Taqi kunas akapachanx relativo ukhamawa, jan ukax jaqix akapachan ombligopawa!
  ¡Diosan ch"amap jikxatañ munañax janiw gorila moralidad ukamp chikt"atäñapäkiti!
  ¡Cientificonakax nayrar sartañapatakiw ch"amanchapxi, ukampis q"ixu q"ixuruw ch"amanchapxi!
  K"umara jakasiñ munsta ukhax t"ijt"am, jan usuchjasiñ munsta ukhax t"ijt"am!
  ¡Mä jaqin ch'amapax amuyupankiwa, ukampis jan ch'amanïtapax lakapankiwa!
  Mä políticox mä fruta ukar uñtasitawa, juk"amp qhana, juk"amp veneno!
  Mä políticox boa constrictor ukar uñtasitawa, ¡ukakipkarakiw lakap jist"arasi ukat juk"amp kutiw manq"antaraki!
  ¡Tiranox walja k"ari chuymaniwa, ukampis juk"a decencianiwa!
  ¡Diosat sipansa jukʼamp jachʼäñ munsta ukhajja, ¡mä boogerat sipansa jukʼamp jiskʼaruw jaqoqtäta!
  ¡Janiw khitis wiñayatakïkiti, diosanakas jaqinakax utjki ukhakiw jakapxi!
  Politiconakax wiñayatakiw apnaqañ munapxi, ukampis janiw mä pä minutos thujst"añ munapkiti!
  ¡Janiw políticonakar atinisiñamäkiti, ukat punkun ch"amap uñakipt"apxam!
  Ukampis janiw taqpach lliphipirinakax qurikïkiti, jan ukasti taqi kunatix lliphipiski ukanakax bolsilloman quri jawir umampiw llawuntasisma!
  ¡Ukat mä nuwasirikiw pampan utji, kunapachatï wali chʼamanïki ukhajja!
  ¡Ch"amani suma aguantañapaxa uñisirinakan jan ch"amani colerasiñapan kusisiñap jark"aqi!
  ¡Jakäwinx taqi kuns tornilloruw tukuyasma, ¡janiw mä sapo ukham jakañjamäkiti!
  ¡K"arinak lurañax atipt"añ taykawa, ukax mä kusisit pachan señorarus apanispa ukhaxa!
  Ch"axwawix wiñay virgenawa - ¡janiw jan wilamp cum lurañjamäkiti!
  ¡Prostituta warmin munañan katxaruñapampiw nuwasiñax - janipuniw ina ch"usat atipt"añax churkiti!
  Sapa mayniw wasaran mä grano laqʼar uñtasitäpjje, ukampis ¡janiw jukʼamp jachʼa wasar pampanakjamäkiti, ¡janiw uka granojj jupa pachpa sum sarnaqañatakejj tukuskiti!
  Kunapachatix diosanakax larusipxi, jiwat jaqinakax jachapxi, kunapachatix diosanakan larusiñapax q"ixu q"ixuruw tuku, jan ch"aman jaqinakan tukusiñapax wali jach"awa!
  ¡Juk"amp nayrar sartat tecnología ukax janiw ch"amanïkiti nayra apnaqawipampi ukhamarak sofisticado inacción ukampi!
  ¿Kunas warawaran alfombra bisagranakapat chʼiyjaspa? ¡Jaqinakan loqhe kankañap mä asteroide!
  ¡Jan represión ukan chivopax utjkchi ukhaxa, ¡mä salto ukax taqi jaqinakar qhispiyasiñ apanir askinak jikxatañatakix janiw lurañjamakiti!
  !
  ¡Pobre jaqejj janiw qʼala kayuni jaqëkiti, jan ukasti ajayun jan jefepäki!
  ¡Chacha warmi ikthapiñ jan munañax jan wali sarnaqañaruw puriyi!
  !
  Khitinakatix amukt"at anatt"apki ukanakax janiw suma sarantäwir puripkaniti, k"arinak p"akintirinakax chiqa yatichäwinak jikxatapxi! ¡Atipjirix chiqapuniwa, jan wali thakhinak apnaqasas suma sarantäwix jikxataskchisa!
  ¡Mä uñisirin wali suma regalopax kunapachatix mä idiota jaqir ch"am churki ukhawa!
  ¡Khititï collar aguantki ukajj janipuniw warminakan munat sementalar tukuskaniti!
  !
  !
  Khititix thuqhuñ munki ukax, ¡jupa pachpaw chhuxriñchjasiñax mä jisk"a lurawiwa!
  Diosat walja jan achuyir arunak arsusma, ukampis aski lurawinakaw akat jutani mä gugulkin nayrampi, ukax janiw mä jawir verbiage umañat jiltkaniti!
  Atipjirinakax jikxatatanakapampi ukhamarak trofeonakapamp chikaw taripapxi...atipt"irinakax jasakiw taripapxi! ¡Atipirix juez magistrado ukaniwa, atipirix juez penal ukaniwa! Maynix atipjañax kunja askis ukat wakiskirïtapat jiskt"asispawa, ukampis ¡atipjañax sapa kutiw ukat jan pächasis janiw khitirus askinak lurkiti!
  !
  ¡Uñisirimar sallqjañ munsta ukhajja, amigonakamatakis mä misterio ukhamäñamawa!
  Uñisirinakan comandantepan amtapax mä jist"arat libror uñtasitächi ukhaxa, ¡jan jark"ataw pankanakapax masinakaman wilapampi q"añuchatäni!
  Uka yuqalla imillaxa wali ch"axwañampiwa sarantaskakïna, uka ch"amani fortaleza uñakipasa.
  Atipjirinakax jupanakpachaw taripapxi, fiscalampi abogadompi mayachthapisa, ukampis ¡wali juchañchäwix janiw jupanakan paskiti, jan ukasti historia tuqitwa!
  !
  Uka ch"allt"añ pachax, mä melodia ukan mä nota ukar uñtasita, mä juk"a nayra jan ukax qhipat ist"asini, ukat k"ariwa! Ukampis ¡janiw sepulturat mä llakit ist"irinakan sillp"ip ist"kasmati!
  ¡Kunapachatix khitis uñisirimax uk yatxa, ukhamax janiw jan walt"äwin uñjasir amigonakamar uñt"añax wakiskaniti!
  ¡Janiw qalltawi chhaqhayañakiti, atipt"añan muxsa miel chhaqhayaña, ukat chhaqhayañan k"allk"u jikxataña! Kunapachatï boxeadorajj liwjjatki ukhajja, jukʼamp chʼamampiw jawqʼjañapa, jan ukhamäkani ukhajja, amparanakapajj jaytanukuniwa!
  ¡Uñisirix barcot saraski, t"unjañ thayax velapankiwa!
  !
  ¡Qʼañut lurat magiajj jabon chʼaphinakjamaw nayranakar chʼakhuyi, ukampis janiw uñisirirojj chʼakhukiti!
  ¡Jan wali quqanakax suma jilaski kunapachatix jan wali jiltaski ukhax jardineronakan loqhe yaqhachasiñanakapax juk"ampiw jilxattaski!
  ¡Yatiqañ thakhix juk"amp kusiskañawa, ukax chacha warmi ikthapiñawa! Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, ¡janiw khitis mayamp katoqañ munkaniti!
  ¡Chacha warmi ikthapiñ tuqitxa taqiniw jukʼamp apuestanak uchañatak chʼamachasipxi!
  Kunatï chacha warmi ikthapiñampi ukat yatxatäwinakampix mayakïki ukax C ukax D ukat sipanx juk"amp askiwa!
  Ukampis ¡mä chʼaman jakhüwikiw jukʼamp kusiskañawa!
  ¡Khititï ataque lurañajj wakiski ukhajj saytʼatäki ukajja, janiw sepulturan ikiñsa saykatkaspati!
  ¡Khititï jakäwipan jan waltʼäwin uñjasirïki ukajja, juramentonak arsüna!
  Jupax nayraqat trumpetanakampiw saraski, ¡jupax jaqinakan larusiñapakiwa!
  ¡Khititï premionak lakirañatak tiempopar puriñ munki ukajja, ¡jan wali chuymampiw puñonakjam regalonak apayaniñapa!
  ¡Vacío ukax janiw phallkaniti, intix janiw pedo lurkaniti!
  ¡Balajj janiw loqhe jaqëkiti, jan ukasti, chʼiyar jaqejj faltawayiwa!
  ¡Khititix jaqinakar jan yanapt"añ munki ukax Tatitun churat pachap ina ch"usar apt"aski, juchanakap pampachañataki ukhamarak arrepentisiñataki!
  ¡Jiwañajj janipuniw armaskiti, awisajj armaskchi ukhasa!
  ¡Mä chʼamani nuwasirisa, mä chʼamani nuwasirisa, mä paquete jan chʼamani wawanakat sipansa jukʼamp askinakwa apani, kunjamtï mä chʼiwi hozampi mä chʼaphi chʼaphinak taqpach yapu khuchhuqki ukhama!
  Ukampis awisax, mä jan chʼamani ejerciton espiganakap taypinsa, ¡hoz-batyr sat jaqix mä jan wali excepción ukan adoquines ukamp jikisispawa!
  Sumankañax utjchixa, mä jach'a manq'äwi, ch'axwäwix utjchixa, ¡mä atipjir vino copa utjpan!
  ¡Khititï pallapallanakan jan amuytʼasirïki ukajja, ikiñan torpe jiwat cuerpowa!
  - ¡Suma nuwasir jaqix kunjamtï bordar ukat atipt"añ yanapt"ki ukhamarjamaw suma espía ukhama! Mä suma uñch"ukiñax ukham nuwasiriwa, janiw jiwayañat jark"kiti ukat jan chhaqhañapataki!
  !
  ¡Ch"amampi atipt"asmawa, ukampis jan sutil diplomacia ukampix janiw atipt"añ achunak katxaruñjamäkiti!
  Ch"axwäwinx pä jan walt"awiw utji: imantat uñisirir jikxataña ukat p"iqim laq"ar imt"añ yant"äwit jithiqtaña!
  ¡Jan mayt"asirïktati reyin carropan qunt"asim, janiw waranq waranq jaysañamäkiti!
  Qhuru chuymanïñax wakisiwa mä resultado utjañapataki - janiw uñisirirux khuyapt"ayañamäkiti, qawqha jan ch"amanïkchisa!
  !
  ¡Mä jaqix taqi kuns mä pilar uchañax gusti, jan ukasti uka jan waltʼäwinakat armasiñatakix wakichtʼatawa! Ukampisa, ¡jila partejja, ¡armasir jaqenakaruw jan waltʼäwinakajj jiljjattaski!
  Kunawsatix jupanakax gustitu sapxi ukhax janiw jank"ak lurañamäkiti, jank"akiw amtañama, jan ukhamäkanixa ¡kunkax ch"amakt"aspawa!
  Ukhamarakiw ch"amanchañax wakisi, ukampis ¡janiw ch"amanchañax juk"amp wakiskirïkiti!
  ¡Mä ataquejj mä velankir thaya thaytʼir thayampi sasiwa, ¡yaqha jaqenakan palonakap jukʼamp chʼamañchasa ukat pʼakjañakiw wakisi!
  !
  ¡Khititix jaqinakar qhuru chuymanïki ukax jupa pachpaw infiernon saxranakan jalea manq"antatäni!
  ¡Mä chiqapa francotirador piloto, jilpachax chhaqhi kunapachatix uraqi manqhankir jach"a aeropuerto ukar uraqir purinxi ukhaxa!
  Ataque ukax defensa ukar sipanx juk"amp askiwa, kunatix mä puñchun ajanupax mä jan wali bloqueawa!
  ¡Khititï jankʼak nuwasiñatak jan pächaski ukajja, ¡suma lurañaruw saraski!
  Kusistʼañanakax inamayakiwa ukat ina chʼusar aptʼasiñjamawa, ukampis ukatakix tiempox jan utjkchi ukhaxa, ¡suma lurañanakat pagañax niyaw mä qhawqha tiempot sipansa jukʼampïxi!
  Jakäwinxa kunatï jan kuna askïki ukax kusistʼañawa, ukampis jan kusistʼañanakax utjkchi ukhaxa, ¡jakañax janiw kunäkisa!
  ¡Awatirix uwijanakat amuyañapawa, ukampis janiw mä uwijar uñtat amuytʼañapäkiti!
  !
  Taqinipuniw jaltxapxi - ¡ajay tuqit jach"añchatanakax sartasipxiwa!
  ¡Khitinakatix conchas jan jakt"apki ukanakax nuwasiñaruw t"ijtapxi!
  Sapa disparox jakthapitawa, fortunax wali jach"añchatawa!
  Wawäñax ajedrez anatäwin jist"arañjamawa, taqpach anatäwiruw uñt"ayi, ukampis janiw ajedrez ukar uñtaskiti, taqiniw kutt"añ munapxi ukat janipuniw mayamps jist"arañ utat mistuñ munapkiti!
  !
  ¡Jan waltʼäwinakampi jan ukax chuyma chʼallxtawinakampiw qhispisma, ukampis ¡kunsa chuymamax thaytʼani ukhaxa janiw jakkasmati!
  ¡Mä chacalax mä tigreruw atipt"aspa, nuwasiñan chacal ukhamäspa ukhaxa, ukat tigrex mä uñisirir ajlliñanxa!
  Uka waynampi imill wawampixa aforismonak arsuñ tukuyapxäna.
  Ukampis jupanakax layqat kuns lurapxañapatakiw mä kamachi katuqapxäna ukat mä juk"a pachatakiw aka kutix sarxapxäna.
  Nazis ukanakamp ch"axwañ pachanx Oleg Rybachenko jupax mä paralelo pachan jikxatasïna, kawkhantix rusanakatakix juk"amp ch"amawa.
  Margarita kullakax jupan jak"apankiwa, jupax nazis ukanakamp nuwasiñatak wakicht"at tawaqurakïnwa.
  Wawanakax mä juk"a pachaw nuwasiñatak wakicht"asipxi. Jupanakajj precursor ukhamarak precursoräpjjewa.
  ¿Kunjamsa kunkamar wila corbata uchasiñajj jikjjatasi?
  Ukat q"ala kayuni sarnaqañax nayratpach uñt"atawa ukat katuqatarakiwa... Fascistas ukat cómplices ukanakan ataque ukar saykatañatakix wakicht"asiñasawa.
  Ukhamarakiw estadounidenses ukanakax uñt"ayasipxi. ¿Kunatakis wakichtʼasiñama? Yatiñamawa ch"amanakax jan kikpaki ukat ingenio ukax munasiwa.
  Wawanakax wakicht"asipxi, ukat sipitanak allsupxi, ukat jank"akiw kuns uñstayapxi.
  Oleg ukat Margarita jupanakax naturaleza ukankapxiwa, ukat jupanakan maynit maynikamaw uñjasipxi.
  Uka waynax nazis ukanakatakix kunayman muspharkañanak wakicht"aski. Yaqha wawanakampixa wali kusiskañawa.
  Margarita kullakampejj warminakamp yuqall wawanakamp chikajj wali librëw jikjjatasipjje.
  Oleg jilatajj amuytʼasisaw akham säna:
  ¡Heroísmo ukax janiw maranïkiti, ukampis hazaña ukax almaruw wayn tawaqur churi!
  Margaritax iyaw sataynawa:
  "¡Janipuniw maranakax mä jach"a jach"a tukuñatakikix wakiskiti, ukampis walja patak maranakat amtañax utjapuniwa!"
  Uka waynax yanapt"awayi, imill wawax arxatäwir jaqunukuñatakiw wakicht"asiski. Jiwasax nuwasiñasawa.
  Nazis sat jaqenakajj niyaw nuwasipjjani. Chiqansa, Margaritax jan suytʼataw uka cargopat sarxäna. Niyakejjay imill wawakïchïnjja, línea de frente qheparuw oficial de enlace ukham khitatäjjäna.
  Imill wawanakax yuqall wawanakat sipansa jukʼamp jan pächasiñanak utjayapxi. Ukhamarus Margaritax janq"u ñik"utanïnwa ukat ajanupax juk"amp jan axsarañapatakiw ch"amañchi.
  
  Aka chiqanx jilpachax nuwasir imill wawanakaw utji. Precursoranakax jupanakarux yanapt"apxiwa, ukampirus pampanakanx samarañaw utji ukatx pachpa puntani nayra imill wawanakan waynanakaw jilïr jilanakapar yanapt"añapatak achikt"asipxi. Jupanakax sinti ch"amampiw irnaqapxi, juk"amp lurañatakiw ch"amachasipxi, wawanakapan ch"amap jan jakt"asa. Ukhamaw wali axsarañjam venanakapax punkitäna ukat kunjams wali ch"amampiw, cobre alambre ukham, venanakax bronceado, calloused amparanakapamp q"ala kayunakapamp mistunipxäna, wali qhuru chuymampiw jachañ munapxta, p"akjat kayunakax wawa heroes ukanakan. Uka pachparakiw wali q"uchuñx atipjasipxi;
  Nayan markajajj Stalingrad markanwa, 1999 maranwa.
  Ukanx droga panqaranakaw utji - ¡mä diamante de rocío!
  Ukanx, nayax iyawstwa, mä kusisit desfile,
  Jan ch"axwañ pachanx - alaxpachan suma uñnaqt"ani!
  
  Jaqix jaqin jilaparuw tukuni,
  Taqinin samka imill wawapax jutaniwa...
  Ch'amakïchi ukhaxa, jumanakan juchamawa,
  ¡Muxsa jawiraxa umampi phuqantatäniwa!
  
  Fritz ukax hocicoparuw ch"uqt"äna ukat sonrisap uñacht"ayäna, .
  Jupax fascista arnaqasiriwa - ¡Taqiniruw jiwayapxäma!
  Ukampis jaysañatakix jupax mä ch"axwawimpiw jikisipxäna - .
  ¡Jan sinti k"achacht"ataw kunjams ch"allt"asiñ yattanxa!
  
  Precursorax mä jach"a aruntt"äwi churapxitu - .
  ¡Chiqpach tigre jaqïtap uñacht"ayäna!
  Ukat jichhax Kraut ch"axwirinakax wali ch"amampiw ch"axwapxi,
  ¡Wawanakan anatt'añ pachapax jiwasatakix tukusxiwa!
  
  Tatitu Cristo pachpaw sawkasis kamachi - .
  ¡Destinomax samkanakaman uñacht"ayatäniwa!
  Chuymapan jaqix mä wawakïkaspas ukhamawa,
  ¡Almapan llakisiñax mä rosas coronar uñtasitawa!
  
  Jallu gotanakax lamar qutan perlanakapawa, .
  ¡Alajjpachankir warawaranakan jupanak taypin uñstatapa!
  Jiwañaw mä chʼaphi chʼaphimpiw ajjsarayistu,
  ¡Ukat jan axsart"ir lobox ch"akhanakampiw quqanakan jikxatasi!
  
  Ukampis precursor uñt'añamawa - mä corbata wilawa, .
  ¡Wila colorakiw patak patak maranakax qullanäxi!
  Svarog ukax apaniwa - confiyapxita munasiña,
  Alaxpachan khuyapayasiñapax - yatipxam jach'apuniwa!
  
  Berlín markanx q"ala kayukiw sarnaqapxta,
  ¡Precursorax waranq waranqa ch"axwirinakaruw irpxaruwayi!
  Ukat uñisirinakax sayt'atäpxänwa - mä asnu yugo manqhan,
  Taqi Universo ukar qhana - jiwasan masinakasar!
  Alena imillax mä jisk"a aru yapxatäna:
  Alaxpachanxa wali axsarañjamaw phichhantasipki,
  ¡Jan wali Luftwaffe nayranaka!
  Kunjamtï jupanakax sapkaspa ukhama - .
  ¡Oraqpachan wasitat mä thaya thaytʼani!
  Ukat chiqpachapuniw qhixu qhixux jak"achasini, intix horizonte tuqir saraqaski ukas qinayanakampi ukat nayranakar ch"akhur q"añut chhullunkhayatamp ch"amakt"ayatawa.
  Jayankir tankinakan jakʼachasir thuqtʼasitapajj istʼasirakiwa, ukat avionanakajj alajjpachanwa thuqtʼasipjje. Nayraqatax uñt"at marcos ukanakax liwxatapxi, ukatx Arado-8 jet vultures ukanakaw utji. Walja amtan bombarderonakax jan walt"ayir jaqinakawa. Jan ukax wali maniobrable Yu-287 ukax nayrar sartañ ch"iwinakampi. Ukat niyaw muyuntañatak jachʼa armanakajj qʼejjo qʼejjo qʼejjo istʼasjje. Kunapachatï wali phallañ conchas ukanakamp chʼalltʼatäki ukhajja, oraqe chʼaphinaka ukat chʼamaktʼat césped ukanakaw alajjpachar wali jachʼar jaqontatäna. Ukat juk"amp axsarañjamaw ch"aman misiles jan guiados ukanakax Arado-Super ukanx trincheras ukanakar t"unjapxi... Ukat ukjatx Focke-Wulf ukan ataque avionanakax uñstapxi, kuna defensa ukanakas sumanchañataki. Aka chiqanw ch"axwäwix qalltawayi. Mayor, waynäkasas sofisticado, Andrei Matrosov jupax prismáticos de trofeos ukanak amparapan óptica frío ukampiw apt"ata, ukat avalancha de acero fascista ukax jak"achasisin uñjaski. Walja nazis ukanakaw utji ukat jupanakax jan uñt"at ch"amanïpxiwa. Infantería ukanakas ruedanakampi ukat blindat autonakampiw sarnaqapxi, jiskʼa armanakampi nuwasiñat jarkʼaqasiñataki. Jupanakax wali irnaqir precursoranakaruw qhipäxar irpañ yant"apxi, ukampis janiw sarxañ munapkiti ukat nuwasiñatakix fusiles mayipxi.
  Janiw taqinitak armas ukanakax utjkiti, ukampirus local dashing ukat galgo wawanakax fusiles de caza ukat arcos deportivos ukanakas apanipxänwa. Oleg Rybachenko sat chʼiyar nayrani ukat chʼiyar ñikʼutani waynax mä honda utat lurat granadanakampi phuqantat mä original phuqtʼäwimpiw lurarakïna. Jupax wali ch"aman inventario ukhamawa. Ukat pachpa honda ukax janiw sapurukiti, jan ukasti walja troncos ukanakat apsutawa - chiqpach "Katyusha" ukax pioneros amparanakapamp lawat luratawa. Machaq waynanakax utat lurat thakhimpiw explosivonak lurapxäna, ukat antiaéreos ukanakas lurapxäna. Taqinipuniw jan axsaras ch"axwañ munapxi, atipt"añ munapxi. Ukampis janiw Sagrado ukat Irremplazable Pachamamar qhipa amuyt"awimp jiwañax utjkaniti.
  Mayor Andrei Matrosov jupax akham kamachi churaraki:
  - ¡Janiwa jani kamachimpi nina naktayañati!
  Chiqans taqpach batallón ukatakix kimsa janïr ch"axwäw utjkän uka "pusi tunk phisqhan" (Taqi qhipa armas ukanakax jank"akiw Moscú uksar apayata, akanx kuntix residual ukarjam lurañ atipkatayna ukakiw), ukax... sañ muniw mä sapa ch"amaw Krauts ukar jak"achasiñatak jaytaña.
  Nayraqatapanxa, kunjamtï nazis ukanakax yatipki ukhama, jukʼamp jarkʼaqat autonakaw utji; tanques "Tigre Real", "León" ukatxa arma autopropulsada "Ferdinand"-2 ukaxa 128 mm cañón ukampiwa. Mä típica táctica Edad Media ukhatpachax juk"amp ch"amani ukat juk"amp texturado caballeros ukanakax cuña punta ukan apnaqañawa. Ukat alemananakax jan wali nuwasirinakäpxänwa sañax janiw sañjamäkiti. Ukat alemanonakar yurir nuwasir jaqinakjam uñjañax kunjamatsa taqinix walikïskiwa. Ukat t"unjañ tuqit jan uñt"at técnicos ukanaka. Akax jupanakan amuyupan wawanakapawa - autonakax ladoparux mä calibre 85 mm ukhakiw mantañapa. Machaq actuante Fuhrer Goering jupax Ferdinand-128 ukarux walpun munäna, ukat uka maquinan lurañax lurañaruw uchasïna. Ukat janiw mä tanque t"unjir modificación ukakikiti, jan ukasti mä arma de asalto ukampiwa. Chiqansa, tanques de ruptura ukanakan lurañax wali ch"amanchatawa. Jupanakax juk"amp k"acha k"añaskunakaru ukat mä juk"a qhipharkir infantería ukarux jach"a cuerpot jaytapxañapawa.
  Nazi autonakas motocicletas ukanakas sapa kutiw juk"amp juk"ampi, nayrar sartañ axsarasa...
  Ukampis qʼala kayuni precursor Oleg Rybachenko waynax mä kunatsa akan qhiparapxäna sasaw qhanañchi. Nayraqatxa, wali yatiñan wawan dibujonakaparjamaw precursor masinakapan lurat hondax chʼalltʼasïna. Ukax wali jayaruw puriwayi aka tuqinxa, paquetes explosivos acumulativos, patines de hielo ukar uñtasita, armaduranak t"aqanuqapxi ukat nazis ukan p"akjata janchinakaparux cascos aplanados ukat ametralladoras torcidas ukanakampiw ch"allt"apxi. Ukat jukʼamp jachʼa autonakatakix jukʼamp thaya armanakax utjarakiwa! Mä juk"a antitanque mina, utat lurat cola ukamp ch"uqt"ata, ukat patat jan uñjkañ césped ukax tocón ukanaka taypinx alambre ukan yanapt"apampiw apayasi, chiqaw Royal Lion ukan pista manqhan. Aka tanque ukax wali axsarañjamaw uñtasi, ukham jach"a 128 mm pistola, ukat predador, colerat ajanunakax torreta ukan pä tuqin pintatänwa. Amuyataxa, alemanonakax soviético pallapallanakar axsarañampiw jakthapipxi.
  Uka ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqixa mä muyuñ ist"asisaw jiwayir regalo patxaru ikipxi. Uka phallawix janiw sinti ch"amanïkaspas ukhamäkiti, ukampis larugax ch"iyjataw uñjasi, ukatx Hitleran tankipax chimenea ukham chhullunkhayañ qalltawayi ukat ukham monstruotakix jan suyt"at jank"akiw mä jach"a torre tronco tronco ukamp muyuntawayi.
  Yaqha precursor yuqall wawanakax ukham dispositivos apnaqapxi, ukhamarak explosivos jupanakan uñstayata, Oleg Rybachenko machaq receta ukarjam soldado. Kunjamakitix infantería alemana ukax axsarañjamawa, ukat tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax jan jark"aqasiñjamaw nayrar sartapxi, ukhamax ukatw mutuyatäpxani.
  Amuyt"añataki, mä jach"a Fernando-128 ukarux catapulta ukamp ch"uqt"añax wali askiwa, kunatix janiw kunas 200 mm armadurarux mantañjamäkiti. Ukat mä garantiampiw jukʼamp jan chʼamani teja apsuni. Ukatjja, wali yatiñan Rybachenko chachajja, kunjamsa uka phallañax dirigir lurasispa uk amuytʼäna. Uk lurañatakix mä dispositivo regular bombilla incandescente ukamp apnaqañax wakisiwa. Ukatxa vacío ukax ola de explosión ukarux chuyma ch"allxtayi, ukat taqi ch"amax mä chiqaruw sarani. Aka machaq lurawixa, mä especial explosivo ukampiwa lurataraki, ukaxa qulla quranakampi waña ch"uñumpi ch"uñuyata, mä jisk"a paquete explosivo ukhamaraki sinti t"unjañataki. Ukat yuqall wawanakax juk"amp ordinario arcos ukat hondas ukanakamp kimsa cuerdas ukanakampikiw Wehrmacht ukan acero ukan animalanakar ch"axwapxi. Ukhamat "Tigre Real" ukax pistanakapamp t"unjataw uñjasiwayi ukat jupax, mä depredador, usuchjat uñjasisinx, histéricamente motorap ch"allxtayäna ukat niya juykhükaspas ukhamaw mä proyectil jaquntäna.
  Uñt'at "Hombre lobo", jisk'a silueta ukat ch'aman armadurani, mä tortuga aplanada ukar uñtasitawa. Aka autopropulsor armax jichhakiw frente soviético-alemán ukan uñstawayi. Suma apnaqatapata, bus-cañón ukax mä suma jaya chiqar mantañapataki, ukat nuwasiñan jan jakañapataki, "Hombre lobo" ukax jank"akiw markan aruskipäwipar tukuwayi.
  Ukampis pistanakapax wali ordinariokiwa, ancho ukhamäkchisa... Ukampirus juk"amp askïspawa auton manqhap phust"aña ukat repuestos ukanakamp manqhap thuqhuña.
  Ukatx niyaw mä tortuga, ukax qullu patat mä ch"aman águila rusa ukan jaquntatawa. Uka cheqatjja, pʼakjata intestinonakaw mistuni ukat nazi sat tripulacionankir jiwayat jaqenakan oraqen chʼakhanakapas mistunirakiwa.
  Lyubov Markovna jupax "Tigre Real" ukarux mä lanzador de granadas subbarril ukamp ch"allt"añ munaraki - ukax oruga ukawa, ukatx tanquex jan sarnaqañapatakix rodillo ukan apnaqawipax p"akjatäñapawa. Mä rubio Komsomol ukankir jaqix mä juk"a ch"uxña ñik"utaniwa, rizos ukanakax liwxatatawa, amparanakapan armap t"ijtayasax qhuru arumpiw arsüna:
  - ¡Chika uru manq"añatakixa t"ant"a t"ant"a phayt"asipxäta!
  Akax yaqha jan walt"ayat Hombre Lobo ukaw utji, mä fragata pirata ukar uñtasita, timón p"akjata, niyaw ladopar liwxataski. Armadurax ch'allt'asi ukat "Tigre Real" ukamp ch'axwawayxi. Ukat pistas ukan panpacha acero ataúdes ukanakax qhant"añ qalltapxäna, ukat mä qawqha pachatx municiones ukanakax phallatapatw phallapxi. Mä qawqha k"achat k"achat k"achachatanakax phallawimp t"ijtapxi, ukat ametralladoranakax ch"amakt"apxi, cartuchos ukat cajas ukanakamp chikaw ikiñar puripxi. Ukat uka chʼamaktʼat jiwat cuerponakajj kuttʼanipjjewa.
  Alesya Muravyova, khititix jichhakiw "Pantera" ukax nayrar jaltawayki ukarux liwxatañapatak wayt"awayi, ukhamarak wali yatiñampiw pista de patinaje ukx khuchhuqawayi, jupax wali sumaw uñacht"ayi:
  - ¡Ch"amaxa janiwa k"arisiña ch"akhanakanxa utjkiti, jan ukasti p"iqinakanxa kawkhantixa jani ch"uqi ch"uqixa utjkiti!
  Lyubov Markovna, lanza de granadas ukar wasitat cargañapataki ukat amparanakapar pesañapatakix wali axsarataw jikxatasi. Municiones ukax jisk"akiwa, ukat uñisirinakax ch"amaniwa, ukampis ukhamakipans, jan suma suyt"awinak chhaqhayasa, jupax akham siwa:
  - ¡Roble p"iqimpi, hierro fundidompixa, ch"axwañanxa mä ismu tocón khuchhurata uñacht"ayatawa!
  Ukat saskakiwa:
  -Roble janchimpi, jisk"a amuyt"awimpixa, mä tocón ukhamakiwa, yaqha jaqina asiento manqhana!
  Mä maldito tunka jach"a autonakax nayratpach sayt"atäxiwa. P"akjata ukat jan yanapt"ir tanques ukanakax chuyman volcanes ukham fumañax janiw kuna axsarañjamäkiti. Dragón ukax p"iqip chhaqhayasiwayi ukatx blindado ñik"utapax amtañatakiw aljasini.
  Ukampis mayninakax jupanakar arkapxi, jukʼampisa walja blindat nuwasirinakaw arkapxi. Heroes precursoranakax kusisitaw jikxatasipxi, janiw t'ijtapkaniti... Akax autopropulsada arma "Ferdinand"-128 ukax jank'akiw apthapi ukat... Mä jach'a ch'axwawimpiw mä camuflado p'iyaruw jaquntawayi. Tronco troncopax p"akjataw uñjasi, ukat patat jach"a ch"uqi ch"uqikiw mistu ukat jan kuns lurasaw sarnaqapxi. Ukat wali ch"ikhi "Pantera" sat jaqix jupar qhipäxanwa jaltxatayna. Jan wali, sinti jachʼa bozalpajj qontʼatäjjewa ukat manqhanjja mä armadura chʼiyjañ concha phallaski ukhamawa. Ukat ukat torre pachpaw t"unjatäna... Mä jan uñjkañ warmin kayuparjamaxa, wali ch"amampiw pelotar ch"allt"äna. Alemania markan jach"a tanque ukankirinakat maynïrix chikat ch"iyjataw uñjasiwayi... Mä bota ukax pä qullqit lurat llijullijunakan monograma ukanïnwa, ukax SS ukan uñt"atawa, ukax jaltxataynawa. Jupax Oleg Rybachenko jupat mä metro ukch"a jaquqaniwayi. Precursor waynajj jupar apthapisin akham sänwa:
  - Mä samovar ukatakix wali askïniwa, ukampis jiwasatakix sazonado wayna leninistanakatakix janiw zapatos ch"iyjañax wakiskiti. - Ukatxa mä jach"a jach"a tukuñampiwa, mä jilïri jaqit yatiqasisa, saskakiwa. - ¡Askiw tankinak ch"iyjañäni!
  Akax yaqha muspharkañawa, ukat mä hierro fundido olla vapor ukamp thaqhatax mä ordinario riel ukarux nina jach"a jach"a tukusaw p"akjatayna ukat phallawayi, kimsa taqpach autonakaruw mä kutikiw ninamp phichhantawayi.
  Alesya Muravyova, quri ñik"utapax janiw laq"at ch"amakt"kiti, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukampis passaran (español comunistanakan consignapax legendarioruw tukuwayxi - janiw pasapkaniti!)!
  Precursora warminakajj kusisipjjewa ukat jan walin uñjasipkchejja, larusipjjewa. Yaqhep cheqanakanjja, utat lurat phallañ yänakajj allsutäki uka pʼiyanakaruw imantatäpjje. Nayra pacha, artesanal ukham luratawa. Chiqans, dinamita ukar sipanx mä juk"a jan ch"amaniwa, ukampis chasis ukar jan ch"amanchañatakix wakisiwa. Ukat ukat sipansa, q"ala kayuni wayna genio Oleg Rybachenko jupax mä thakhi uñstayatayna, mä t"unjir mistura lurañataki, ordinario aserrín, wanu ukat heno ukanakat. ¡Ukax barato ukat kusisiñawa! Ukat kunapachatï phallkäna ukhajja, ¡Nobel chachan nayranakapajj muspharat p"eqepat mistunispa!
  Fritz ukax jach"a chhaqtäwinakaniwa, portaaviones blindados ukanakax jan walt"ayataw uñjasipxi, yaqhipanakax zonas peligrosas ukanakat pasapxi, ukampis granadas ukat explosivos ukanakamp jaquntataw uñjasipxi.
  Aka chiqanxa, precursoranakas jilïr jaqinakat sipansa jukʼamp jan waliruw puripxi. Kunattix jankʼak amuytʼasir wayn tawaqu soldadonakax vapor sat jiskʼa balistanak lurapxäna, uka balistanakax ametralladoranakjam jankʼakiw jiwayir "regalonak" jaquntapxäna. Principio pachpax pistón satawa, ukampis motorax catapultanakan cuchillanakaparuw muyunti, ukax jiwañ regalonak qalltanx wali jach"a velocidadampiw jaqunuku. Jupanakax bolsas especiales de alcohol de madera destilada ukanakaw utat lurat elementos explosivos ukanakamp mistu - niyas nitroglicerina ukar t"unjir ch"amampiw jaquntapxi.
  Kunapachatï chʼalltʼatäki ukhajja, Hitler chachan transportenakapan armadurapajj jukʼamp jiskʼakiwa, ukhamatwa tripulacionanakajj chʼiyar nina nakhantayasipjje. Llakisiñat loco ukham tukusax Krauts jupanakax chuyma ch"allxtataw arnaqasipxi ukat axsarañat ajanunakap mayjt"ayasaw t"ijtxapxi.
  Yaqhipanakax tecnología uksa jaytxapxarakiwa...
  Mä llakikiw walja uñisirinakax utji, von Bock jupax aka chiqan jach"a ch"axwäw puriyañ amtkaspas ukhamawa. Jach"a chhaqtäwinak t"aqhisiyasa - yaqhip k"añaskunakax jilpachax americano jan ukax francés ukhamäpxänwa - ametralladoras ukanakamp taqi kunar warantasa, trincheras ukar jak"achasipxänwa.
  Ukat erizonakampi jikisipxi... Ukañkamax Alenax jasakiw pusi tunk phisqhan uñacht"ayi. Chiqansa, janiw "Tigre Real" ukat juk"amp sumaptat "Pantera" ukanak apsuñjamäkiti, ukat juk"ampirus "Pantera Real" ukax nayraqatarux apsuñjamawa, ukampis ladonakaruw yant"asma. Ukhamarus, barcon "Pantera" ukax jan ch"amaniwa, ukampis jank"akïtapatx juk"amp jank"akiw p"akjañ yant"i... Ukhamaw ametralladoras alemanas ukanakax ch"axwapxi, axsarañ yant"apxi. Janiw kunas blindado apt"asirinakat arsuñax utjkiti. ¡Taqi freaks ukanakax jaqunukutapxiwa ukat wilax junt"u metal pisos ukar thuqhuntapxañapatakiw wayt"atapxani!
  Lyubov Markovna, granadampiw uka oruga ukar jaquntäna, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwasax hienanakarux halcón ukanakamp ch"allt"añäni!
  Mä jisk"a calibre armax walja ventajanakaniwa mä jach"a armat sipansa - tasa de fuego, facilidad de camuflaje. Ukat kunjamsa amtanakar ajlliñ yatipxi.
  Nayraqat jach"añchat Royal Lion ukax jisk"a calibre armanakat atiniskañ jark"aqatäkaspas ukhamaw amuyasi, mä auto ukax Saratov Bulge ukan rusanakatakix mä jan wali samkaruw tukuwayi, torreta ukat casco ukax chiqaparu ladopat ch"allt"ataspa ukhax ch"allt"asispawa. Ukanwa jupajj jukʼamp jan chʼamanïki. Ukat ukax modo de combate ukar mantaspa ukhax... ¡Krauts ukanakatakix jan walipunïniwa!
  Alesya Muravyova jupanakarux akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jumanakax wali Stalingrad markanx utjapxätawa! ¡Ukat Stalingrad markat sipansa patak kuti jukʼamp jan waliwa!
  Nazis sat jaqenakajj hiena sat animalar uñtataw wali qhoru wararipjje. Ukat soviético waynanak taypinx jiwata ukat usuchjatanakaw utji. Kunapachatï jichhak jakañ qalltapki uka wayn tawaqo soldadonakajj jiwapki ukhajj jukʼamp llakkañawa. Akax mä wali jisk"a ukampis jan axsart"ir precursora imillawa, ch"amamp paquete explosivo apthapiñatakiwa, T-4 "L" tanque medio ukan pistas ukar jaquntatawa (aka freak ukax wali servicionkiwa! Ukhamat jilxatat pesompi ukat juk"amp ch"aman motorampi). Uka imill wawat sinttʼasta, ukampis jupajj jakañat sipansa fascismo sat religionaruw jukʼamp uñisi. Precursorax wali sum yati luratapax heroico ukhamawa ukat Tatit Jesusax kusisitaw alaxpachan punkunakap jist"arani khitinakatix Taykapatak jiwapki ukanakataki. Mä jan wali cajax mä jach"a mascarat jach"a, ukampis jisk"a tronco ukanïnwa, ukax jaltasinx mä cuadrado torreruw ch"iyjasi.
  Ukat pallapallanakax wasitat granadanak jaquntapxäna, ukat wali yatiñampiw camuflat ametralladoranakax kutkatasiñ tuqir jalnaqir motocicletanakarux pallapallañ qalltapxäna. Ukat Hitler chachan pallapallanakan p"iqinakapax p"iqip ch"allxtawayxi, kunjamatix puqut cerezanakax granizompi t"unjatäki ukhama. Ukat wilax jukʼampiw jilxattaski, ukat jukʼampiw jilxattaski, uka juyra chʼuñut apsut juyranakat sipansa.
  Chika q"ala jan isin Oleg Rybachenko wayna inventor jupax nayranakap tuqiw sillp"i...
  - ¡Khititï thayaru mä segunda kutis jaquqani ukat qalanak apthapiñ pacha!
  Ukajj janiw nayrïr kuti nazis ukanakar kʼarinak yantʼkänti. Amuyt"añataki, autonakan motoranakapax motoranakatakix thaya ch"amthapi, ukampis ¿carbón graduado ukat walja qulla quranak mistuñax wali cáustico ukat espinosas ukanakamp mä detonador de polvo ukamp mistutaspa?
  Ukat jachʼa motonakan gas tankinakapaw phallasi, ukat wali colerat nina jawir jaqontasaw mistu. Infierno genionakan ch"axwawipax utjkaspas ukhamaw amuyasi. Akax mä qawqha blindados portadores ukanakaw jan wali irnaqir masinakapamp chikt"asipxaraki. Ukat jupanakatjja, armadura tʼaqanakajj patak patak metronak jayaruw tʼijtjjapjje, jukʼampiw jan waltʼayat uñjasipjje.
  Alyonushka, "Hombre lobo" ukar uñacht"ayasa, janchi manqhankir chiqaruw amti. Ukar puriñax ch"amawa, ukampis akax jan sinti khuyapt"ayasir autopropulsado pistola ukar mantañatakix mä ch"amakiwa. Suma ch"ankha kuynt"awi, ukatxa mä turkakipäwi.
  Pistolax mä llamp"u retroceso ukaw churaraki, ukat fascista maquinax chikataruw jaljasi. Ukat ch"iyar esvástica ukamp ch"iyjat wila banderax janq"u ch"ankhampiw wila laq"ar jaquntawayi.
  Alyonushkax yatiñan amuyunakampiw jiskht"asi:
  - Justicia ukaxa sacrificio lurañawa, caridad ukaxa qullqi churañawa, ukatxa mä chiqapa lurawi suma sartañatakixa sacrificio lurañawa wakisi!
  Alesya Muravyova jupax Pantera ukan ladoparux mä jach"a granada yapxati:
  - ¡Ch"axwäwin jan jark"at sacrificionakakiw jan jark"at sacrificionak katuyasiñat jark"aqasiñatakix yanapt"ani!
  Oleg Rybachenko, yaqha laq"a qinaya ballista ukan antutasa, ukax histéricamente chhuxriñchjatayna, ukatx uka pachpa chhuxriñchjawix motoranakaruw phallawayi ukat phallawayi, ukat arnaqasiwayi:
  - ¡Uñisiriruxa mayjt"ayaña churañamawa, ukampisa janiwa mayjt"awimpixa uñisiriruxa katuykasmati!
  U-turn, artillería imillax q"ala, suma kayunakap samart"ayi, ukhamat Uraqin biorritmos ukanakap juk"amp sum jikxatañataki, ukat ch"uxña quqan samañapax suelanakapampi, ukat wasitatw ch"axwawayxi, insidioso T-4 ukarux chiqpachapuniw butt-on ukar ch"allt"i.
  Komsomol suma uñnaqt"an jaqix jachaqt"asisaw arnaqasi:
  - ¡Infiernoru sarañamawa, jilïri jaqi!
  Ukat ukapachaw pä soviético chʼiyar ñikʼutan achachilanakax ametralladorax chʼiyjatäna. Ukat uka ch"usawjaruw purt"asipxäna, wila. Yaqha jilïr jaqix mä qutu granadanakampi ch"uqt"ataw Pantera tank pista manqhar jaquntatäna. Jaljañanxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Stalinar jach"añchaña!
  Alyosha Muravyova jupax akham sasaw qhanancht"askaki:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Lyubov Markova, wali flexible kayupampiw granada jaquntäna, ukat ist"añjamaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwatanakaru jach"añchapxam!
  Oleg Rybachenko, janq"u kisunakap jachaqt"asisaw akham saraki:
  - ¡Ukat yatiñaninakaxa jakawipanxa jach"añchatäpxaniwa!
  Chiqpachansa ukham chʼamampi saykatañatakiw chʼamachasiñama. Amuyt"añataki, inas jan "Ratón Real" ukax akanx utjkchiti - mä juk"a machaq tank, ukampis chiqans mä "Leopardo" ukax E-25 bola ukanx utjarakiwa. Ukampis Sherman jupax jank"akiw sartaski... Aka tuqinx kunatsa, juk"a tanques estadounidenses ukat británicos ukanakaw utji, von Bock jupaw walja anqäx markan yänakap katuqatayna... Oleshka amuyt"ir waynax inas jan walt"awinakax utjchispa sasaw amuyäna tripulantes ukanakan nayrar sartawipa jan ukax suministros ukanakampi.
  Ukampis Sherman ukar turkañax juk"amp jasakiwa... Mä jach"a rambler jupax mä laq"a manq"añ manq"añ utaruw t"ijtäna, mä explosivo misturampi ukat... Mä ch"aman ch"axwawikiw suma blindat bastardo ukarux t"ijtäna.
  Ukat qhipäxanxa, payïr tank americano ukaw khuchhurata, infierno yant"äwir puriyir aruxa, mä hoz ch"allt"ata cáñamo satawa. Kimsïrinxa, inercia utjatapatxa, jan walt"ayat irnaqir masinakaruw ch"allt"i ukatx ukhamarakiw atipt"at oruga phust"irix jilxattawayxi.
  Oleg genio waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukaxa sarantaskakiwa, ukatxa ch"amanchaskakim!
  ¡Akax chiqpachans rusa heroico ch"amapawa!
  Kuttʼanjjasajja, walja tiempo jan ukankatamat cheqañchañamawa.
  Ukat qalltañatakix uka aru apt"asipxäna. Fortalezankir mä oficialaruw laso ukamp katjapxäna ukat chintʼapxäna ukat sede centralaruw ayxatapxäna.
  Campesino reyejj mä imantat yatkchïnjja, kunjamsa mä tawaqompi warmipampejj jankʼak mä wawa lurañapa, ukat wali jaya caballot kuttʼañwa atipjäna. Artillería ukax primavera ch"uxña ch"uxña ch"uxñaruw ch"amakt"äna, ukat ejercitox jan nina naktäwimp uka jach"a fortaleza ukar jan jank"ak puriñkama.
  Emelyan Pugachev jupax uka katuntat jaqirux axsarasaw jiskt"äna:
  - ¿Khitis nayaxa? ¿Khitirus jachʼañchi?
  Uka katuntat jaqix jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Jumaxa lunthata ukhamaraki k"arisiriwa!
  Zar cosaco sat chachajj waña chuymampiw akham säna:
  - Warkuña!
  Shcherbatov jupax akham amuyt"ayi:
  - Jan ukax inas jupar pasión ukamp jiskt"chispa?
  Pugachev jupax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Amtapxam!
  Uka katuntat oficialax mä t"aqhisiñ ch"usawjaruw jaquntatäna. Ukampisa, ¿kunsa jupajj yatpachäna? Janitï kawkhantix ejercito ukan tesoropax imantatäki. Jan ukajj inas oraq manqhan mä pasaje uñachtʼayarakchispa!
  Ukampirus t"aqhisiyañax ukhama-ukham...
  Pugachev jupax pä patak jila suma armas ukaniwa, ukat jupax, chiqans, bombardeo ukamp jan walt"äw askichañ muni, ukat janiw mä asalto ukhamak uñstayañ munkiti. Ukat ukat Ufa ukat Kazan markar mä viaje.
  Nayrir juchanchat Khlopusha jupax walja jaqinakamp pistolampiw Urales uksar khithatäna. Reyejj walja lurañanakaniwa.
  Artillería uñstayasa, Pugachev jupan ejercitopax bombardeo qalltapxäna. Jach"a pistolanakaw wararïna. Cañon bolas ukanakax ch"allt"asisaw cañonan ch"amapax mistuwayxäna.
  Pä pirqax niyaw t"unjatäxi... Ukat pugachevitas jupanakax mä asalto uñstayapxäna. Fuerzas ukanakax janiw igualakïkänti ukat guarnición ukax niyas janiw kuna sayt"asiñs uñacht"aykänti. Oficiales ukanakakiw janiw taqinix ch"axwañ yant"apkänti ukat khuchhuqañ yant"apxäna. Oleg Rybachenko jupax coronel ukat capitan p"iqip phust"awayi. Soldadonakajj jilïr uñisiri nayraqatanwa armanakap jaqontapjjäna ukat qonqortʼasipjjäna.
  Pugachev jupax yaqha, mä juk"a ch"amäki uka atipt"äwimp atipjasaw nayrar sartawayi. Ejercitopajj jankʼakiw jiljjattäna, kunapachatï chʼiyar chʼiyar tukuskäna ukhajj walja qʼañunakaw utjäna. Jila partejja, Orenburgo jakʼan qheptʼatätapajj wali askiwa.
  Ukampirus aka centro provincial ukan t"unjatätapax Pugachev ukan ch"amap jach"anchayäna, jichhax jaqinakax juk"amp munasiñampiw jupamp chikt"asipxäna. Yämas walja estepa jaqinakaw t"ijt"ir jutapxäna.
  Ukat mä jach"a tama jaqinaka, ukat jan jakt"kay caballeronaka. Walja waranq waranq ch"axwirinakaw utji, Emelyan Ivanovich sapakiw kimsa tunk waranqa jila utji, ukatsti yaqha tunka phisqhan waranqa Chika ukat yaqha comandante campesino rey.
  Pugachev jupa pachpaw Yaitsky markar visitt"äna, Ustinia tawaqun muxsa qhumantt"ata. Jupajj mä wawaruw tukuyäna, jukʼampejj yuqall wawaruw tukuyäna. Niyakejjay mä herederojj munaschejja, kunatï mä guerran paskaspa uk janipuniw yatktati. Janiw khitis mä bala jan ukax cañón bola ukar jan puriñapatak garantizatäkiti. Ukat ukhamatwa familian jukʼamp jayarstʼañapatakejj khitis utji. Ukampirus Pugachev jupax nayratpach Sofía warmipat wawanïxiwa.
  Yaitsky markanx pachpa cosacos ukanakax wali ch"amampiw sayt"asipxi. Uñisirinakan qhispiñ yantʼapkäna ukajj janiw ukhamäkänti. Walja pallapallanakaw katuntatäpxäna, jupanakax uka fortaleza ukan mach"a utjatapaw chiqaw sapxäna, ukat niyaw katuyasiñapäna jan ukax jiwañapäna. Ukhamajj thayampi thaytʼañajj janiw kuna askïkisa.
  Ukat Emelyan chachajj jan sinti arrepentisisaw uka markat sarjjäna, ukat wali chʼamani, pura wila sementalapampiw uka markat sarjjäna.
  Uka kutkatasirinakax Chelyabinsk markanx wali ch"amampiw jikxatasipxäna. Siberiano cuerpon pʼeqtʼiripajja, Delong satänwa, jupajj Orenburgo markan tʼunjatätap yatïna ukat jankʼakiw markat kuttʼjjäna. Jupax jilapartx axsarkañänwa, kunapachatix kutkatasirinakamp muyuntat uñjaskäna ukhax aka markat sarxäna.
  Ukhampachas uka pachparakiw Delong jupaw Pugachev juparux chiqpach historianx atipt"ayäna, ukat muspharayarakïnwa. Ukatx campesino reyin ejercitopax pusi waranqa jiwayataw chhaqhawayi ukatx pachpa jakhüwiw katuntataraki. Ukampis jichhax Delong jupax qhipäxar kutt"awayxiwa, ukat pallapallanakapax juk"ampiw sarxapxi.
  Ukampis jichhax Kungur markax wali ch"amampiw arxati, ukat jank"ak aka markar katuntañatakix, ukax wali estratégico wakiskiriwa, Emelyan Pugachev jupax coronel Oleg Rybachenko ukat capitán Margarita Korshunova jupanakaruw jupar khithatayna.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampixa, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, qʼala kayukiw ukat niya qʼala jan isinïsaw chʼamaktʼir primavera chʼiyar chʼiyar tʼijtʼasipki.
  Jupanakax juk"amp jank"akiw t"ijtir caballonakat sipanx juk"amp jank"akïpxi, ukat juk"amp askixa, juk"amp jan ch"amanïpxiwa. Walja horanakaw jan juk"ampi t"ijt"apxaspa, ukat jan mä juk"a qarjataw t"ijtapxaspa - janchipax jan jiwañapawa, ukat ukatw jan ch"axwañjamakiti.
  Chiqansa, Oleg Rybachenkox Pugachev sat chachar yanaptʼañax walikïskiti janicha ukxa pächasïnwa, ukampis wiñay jan chʼamanïki uka janchipampiw irnaqañapa. Catalina Segunda kullakajj suma reina ukhamäkchïnsa.
  Jupax walja atipt"äwinakaruw katuntawayi, Crimea ukat Bielorrusia markanakaruw Ucrania markan mä chiqamp katuntawayi.
  Ukampis khitis yatpacha, inas Emelyan atipt"aspa ukhax Rusia markax juk"amp askinak jikxataspa.
  Ukhampachas akax mä ch"axwawiw imperiotakix Leninan octubre phaxsin golpe de estado ukat qhipharux guerra civil ukanakamp chikancht"asis. ¿Kunatsa jan nayraqat rusa jaqinakarux ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntapkiti? Ay, guerra civil ukan sonrisanakapa.
  Oleg Rybachenko jupax Margarita jupamp chikaw Kungur markar t"ijtäna ukat chuymapan amuyt"asi.
  Ukhamäkchisa, cheqas suertet waljanejj dependiwa, ukat suertejj mä promedio apnaqerirus jachʼaruw tukuyaspa.
  Ukat Nicolás II jupax qhanaw Vladimir Putin jupat sipan juk"amp jach"a ch"amanïtapata ukhamarak yatiñanakapata. Ukampis qhipïrix phenomenal suertenipxänwa, janiw Genghis Khan ukar sipan jisk"achatäkänti.
  Mä suertex yaqha suerteruw puriyi ukat viceversa. Terminador waynax t"ijtäna ukat amuyt"äna.
  Amuyt"añataki, Salman Raduev jupar katuntañaxa, ukat Rusia markan presidencial chhijllawinak janïr purinkipans, mä jach"a jan walt"awiwa. Suma, chiqpachansa, kunas akax utji, juk"ampirus kunatix mä juk"a scumbag tuqitw parlasktanxa. Qhipharux janiw mä uñt"at ch"axwañ irpiris jakkir katuntatäkänti. Taqinipuniw jiwarapxäna. Ukatjja, Shamil Basayev chachajj inas jan amuytʼasirïpachäna. Chiqansa, nayrïr numeron terroristanakan thakipax wali uñtʼatächïnxa, ukat jupan manqhan mä mina yapuchatächïna ukhaxa, ¿kunas avionat ataquempi jawqʼjatäñapatak jarkʼkäna? ¡Ukajj jukʼamp confiykañäspawa! Jan ukax gas jist"antañas ukat mä jach"a uñacht"äw luraña Basayev juicio ukanx?
  Janiwa, juk"ampirus Putin jupax suertenirakïnwa aka tuqinx ukhamaraki, ukatwa Shamil Basayev jupax jan amuyt"asis q"al jiwatayna.
  Ukampis Salman Raduev jupax katuntat pachan jiwxi sañäni, jan ukax taqpach sipitat jithiqtawayi. Putin jupax sapa patakatx mä qawqha votonak apt"asiwayi, ukatx chhijllawinakax pä muyuntatw lurasi. Akax niyaw mä atipt"awiwa jan ch"axwañjam favorito ukat mä triunfo Zyuganov ukataki.
  Ukat kunjamsa payïr tʼaqajj pasaspäna ukajj janiw yatiskiti. Kunjamakitix protesta electores ukanakax utt"asipxaspänwa, ukatx Putin jupax janiw sinti iyawsayas atipt"kaspati. Ukampis jilpachax inauguración ukax mä phaxs qhipat lurasispäna. Ukat Putin jupax janiw tiemponïkaspänti Consejo Federación ukan reforma ukar sesión de primavera ukan amtañataki. Ukat jallu qallta phaxsinx mä jach"a coalición de fuerzas oposición ukax jupa contraw utt"ayasispäna.
  Comunistas, agrarios, Unión de Fuerzas Derecha, OVR ukat Yabloko ukanakax mayoría ukanipxaspänwa ukat Consejo de Federación ukan reformap jark"aqapxaspänwa. Ukhamarakiw NTV ukan nacionalización ukarux uñch"ukipxañapäna.
  Duma ukat jichha p"iqinchirimp wali ch"amamp ch"axwañax wasitatw utjañapäna, kunjamatix Yeltsin jupax lurkän ukhama. Ukat ukham condicionanakanx Putin jupax janiw Khodorkovsky ukar katuntañ amtanïkaspati ukat comunistas ukat SPS ukat Yabloko ukanakar mä jach"a ch"axwäw churañataki. Ukhamaraki, sarnaqäwin mayjt"awipax walpun jan walt"ayi. Ukat mä jukʼa mayjtʼaspäna ukhajja, 11 uru sata qallta phajjsit terrorista ataquejj janiw utjkaspänti. Ukat ukjatx Putin jupax Afganistán markan ch"axwawiparuw mantaspa, ukat inas mä mandato ukakix utjchispa.
  Ukat jach"añchat dictador ukax sarxaspänwa, thuqt"asis ukat cero calificación ukampiw sarxaspäna, kunjamatix Yeltsin ukhama.
  Ukhamaw lurasi, yaqhip pachax mä jisk"a jan walt"äwitw lurasi. Ukampis pachpa Nicolás II ukatakix almirante Makarov jupax jan jiwkaspän ukhax Japón markaruw atipt"aspäna. Ukat ukat taqpach China markax, chiqans, rusaruw tukuñapäna! Ukat ukapachax Alemania ukat Austria-Hungría ukanakax atipt"asipxaspänwa.
  Jïsa, kunjamsa mä pantjasitax yaqha jan waltʼäwir puriyi uk uñjasma.
  Terminator wawanakax t"ijtapxäna, q"ala kayunakapax ch"uqi taypin ch"allt"asipxäna. Ukat Oleg Rybachenko, ch"amanchata jikxatasisax wali kusisitaw q"uchuñ qalltäna, saraskäna ukhamarjamaw q"uchuñ qalltäna;
  Jiwasax mä suma destino ukatakiw ch"axwasktanxa
  Jaqinakan jakawip jan ch"amäñapataki...
  Ukat uka maldecido horda ukarux t'unjañäni,
  ¡Ukham jan wali uñisirinakax jukʼanikïpxañapataki!
  
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  Jiwasan mama Rusia markan jach'añchäwipataki...
  Iyawsapxita, Rus' markankirinakax jan atipt'asiripxiwa,
  ¡Ukat aka Uraqin taqiniruw jukʼamp suma uñnaqtʼanïñapatak yanaptʼani!
  
  Jiwasax Tayka Markasan ch"axwañatakiw ch"am churapxistu,
  Awki Marka jach"a kankañapa arxatasa...
  Ukat awisax jakäwix mä peliculakïkaspas ukhamawa,
  ¡Alajjpachan uñachtʼayatäñapäkchisa!
  
  Sapa mayniw amtanakap phuqhañapa,
  Yatiñampiw iyawsapxita, comunismo...
  Ukhamat aka Uraqin jukʼamp kusisiña utjañapataki,
  ¡Ukat revanchism ninanakax janiw jutkänti!
  
  Jiwasan reyisax jach"a genio Pugachev,
  Jupax yapuchirinakaruw qullan ch"axwäwir jiltayäna...
  Kuna negocios ukanakas amparaparuw purini,
  ¡Ukat q"ala kayuni imill wawar munasiña!
  
  Jiwasax juk'amp ch'aman saxraruw tukuñäni,
  Kunawsatix ciencia ukan horizontes ukar mayjt"ayktan ukhax...
  Uka jan wali jaqix chhuxriñchjatawa, .
  ¡Aorta chʼiyjatat wilajj mistuskipansa!
  
  Jïsa, jiwasan amtäwisax chiqapawa, amigonaka,
  Jiwasax markasarux juk"amp kusisiyañasawa...
  Jaqinakax taqiniw mä familiakïpxi sasaw iyawsapxi,
  ¡Jach"a, juk"amp k"ajkir Rusia!
  
  Jaqinakax jan axsarasaw horizonte ukar uñch"ukipxi,
  Jan wali qinayanakax jan alaxpachar ch'amakt'panti...
  Jiwasax uñisirinakarux mä atipt"äw puntuación churañäni,
  Ukat jumax ukhamätawa, suerteni caballero nuwasïwinxa!
  
  Nayax janiw axsarir aru yatkti
  Jiwasax rusanakax janiw kunas jisk"achatäktanti...
  Jiwasax Svarog, Janq"u Jesusan, .
  ¡Ukat wiñayatakiw mayo phaxsin kusisipxani!
  
  Imill wawanakampi yuqallanakampi mä muyu thuqt"awimpi, .
  Jiwasax q"ala kayuni imillanakax mantapxtanwa...
  Chiqansa, taqe chʼamani Diosan Rod ukax jiwasatakikiwa,
  ¡Janiw jan p"iqin loro ukhamäñamäkiti, wayna!
  
  Ukat Lenin jilataw nuwasiñatak chʼamañchtʼawayistu,
  Yatiñani Stalin jupax uka jach"a lurawiruw bendiciwayi...
  Chʼamani querubón chachajj chʼiwinakapwa chʼoqtʼani,
  ¡Ukat musculonakasajj acerot lurat ukhamakiwa!
  
  Majestad de la País ukax ukhamäniwa
  Diosatakix ukham nuwasirinakätasax...
  Jach'a kankañaxa acero espadampi chiqanchañäni,
  ¡Kawkïr escudos Svarog markan forjatäna!
  
  Mä jukʼa arumpixa, Tatitur chiqa chuymanïñamawa,
  Rusia markan juk"amp k"ajkir jach"añchäwipataki...
  Jiwasax caballeros águilas ukanakak uñt"tanwa, .
  ¡Janq"u Dios Cristo Mesias ukax qhipäxankiwa!
  Wawanakaxa wali suma q"uchupxäna, arunakapaxa wali phuqt"ata ukhamaraki qhana. Ukat uka pachparakiw ch"amani, opera ukham jach"a. Walja lobonakaw uka waynanakar arknaqañ yant"apxäna, ukampis jank"akiw qhipäxar jaquntapxäna. Jan jiwir waynanakaw sinti jankʼak tʼijtʼapjje. Janiw jan chʼamanïñsa, pächasiñsa yatipkiti. Janis ukhamäkchixa, qhipïrix uñtʼatäpachänwa. Oleg Rybachenko jupa pachpaw Catherine sat warmir mayjtʼayañajj walikïskiti janicha uk wal pächasïna, jupajj wali yatiñanïnwa, ukampis jan qellqtʼasir cosacoänwa. Ukampisa, uka sawkasiñax juparuw puri. Wawanakax jaya thakhi saräwit mayjt"ayasiñatakix aforismo populares ukanakaw qillqt"añ qalltapxäna. Ukat wali yatiñampi ukat suma uñnaqtʼampiw uk lurapxäna.
  Ukanakax wawanakawa;
  Ch"axwawix dominó anatt"añjamawa, p"akjata dominó ukanakakiw jan apthapitax utjxiti - ¡uraqix katxaruwayi!
   ¡Suertejj jan ajjsarirïñan premiopawa, ukat jankʼak sarnaqañan castigopawa!
  ¡Torox ch"amaniwa, asnux qala chuymaniwa, leonax jach"a jaqiwa, zorrox ch"ikhi jaqiwa, ukampis jaqinakax taqi yänakan jaquqanipxiwa!
  ¡Tiranox intrigañx walpun muni, ukampis janiw chhijllawinakan intrigañax gustkiti!
  ¡Mä políticox apnaqañx walpun muni, ukampis chiqapar irnaqañ muni!
  ¡León lanti katuqañatakix chiqa chiqan zorro ukhamäñamawa!
  Janiw asnukïñamäkiti - ¡jiñchumax jaquntatäniwa!
  ¡Uka jaqix janiw ch"uspakïkiti, jan ukasti muxsa arunak arsuñatakis ch"amachasirakiwa!
  Hierro fundido puñchunak utjañax wali askiwa - encina p"iqit sipans juk"amp jan waliwa!
  ¡Juk"amp q"añu sarnaqir políticox morales ukanakat liyiñx walpun muni!
  ¡Mä políticon lakapat miel ukax acero arado ukarux q"añuchawayi!
  ¡Janiw chʼaxwäwix jan walïkiti, jan ukasti atiptʼasiñaw jan walixa!
  ¡Chʼaxwäwix janiw kusisiñ apankiti, ukampis atiptʼañax trofeonak apaniwayi!
  Tiranox walja kutiw muxsa ist"asi, ukampis jupamp jakañax janiw miel ukhamäkiti!
  ¡Jupanakax técnicas bases ukanakamp jach"a tronoruw makhatapxi!
  ¡Post ukax juk"amp jach"akiwa, ukat katuqañ thakhix juk"amp jisk"akiwa!
  ¡Mä políticon muxsa arst"äwipax llakisiñ k"allk"u uñacht"ayi!
  ¡Comandantejj cheqaparjam sarnaqatapajj jan waliruw puriyi!
  ¡Jukʼamp frágil posición ukajj encina pʼeqenïki ukawa!
  ¡Q"ala jan isin sarxañatakix zapato!
  ¡Políticox sinti parli, ukampis jach"a lurañanakax amukiw lurasi!
  ¡Mä zorrox leonarux atipt"aspawa, ukampis janiw mä ch"uqi manq"añjamäkiti!
  ¡Dictadorax mä águila ukhamäñ muni, samkanakanx jan ch"iwinïñ muni!
  ¡Mä jaqitakix qullqix, wakan lechepjama, q"añuruw tuku, ukat jach"a chuymanïñat chhaqtawayxi!
  Jupax jan ch"am tukusaw arsuwayi, chiqawa, jïsa! Ukampis uka qhepatjja, ¡kuna chʼamampis uka qhepat taqe kun luraraki!
  ¡Roble p"iqin políticox tronco ukar uñtasit destinompiw uñjasi!
  ¡Lunthatax jukʼamp jachʼächi ukhaxa, jukʼamp jiskʼa castigowa!
  ¡Políticox janiw yaqhanak jiskʼachkiti, jan ukasti concienciaparjam sarnaqañapawa!
  ¡Políticox mä jisk"a conciencianiwa, ukampis jach"a amtäwinakaniwa!
  ¡Arknaqatäñax nuwasir jaqirux verdugoruw tukuyi, axsarir jaqirux jan axsartʼir jaqiruw tukuyi, mä jiskʼa jaqirux jan wali jaqiruw tukuyi!
  ¡Ciencia ficción ukax mä atipt"asiwiwa, jan amuyt"kayanakampi, jan amuyt"kayanakampi! Uka pachparakiw, ¡janiw juk"amp género científico ukat lógico ukanakax utjkiti!
  Ch"axwäwinx mä ópera ukar uñtasitawa - taqiniw jupanakan q"uchupxi, ¡prompter ukakiw mä espía ukhamäspa!
  Jichha pacha warminakax mä chacharux taqi kuns pampachapxi - jan ukax pisinkañakiw pampachapxi!
  ¿Kunjamsa uñchʼukirinakax inteligencia ukankirinakat sipan mayjäpxi uk yattati?
  Yattwa! Jiwasax oficiales de inteligencia ukanakakiw utjistu - ¡yaqha markankirinakax taqiniw uñch"ukipxi!
  ¿Kunas chʼusa pʼeqempi jan ukajj chʼusa billeterampi jukʼamp askïspa? Chiqansa, ch"usat p"iqimpi - ¡janiw ukhamakiti!
  ¡Amuyunakax qamir yänak apthapirix wali sumawa!
  Inteligencia ukat suerte: mä chacha warmi munasiñampi - jupanakax suma sartawi, qamirïña, cargo, ukampis jank"akiw jaljtapxi!
  Jach'a jach'a tukur chachanakax iwxt'awinak ist'añax juk'amp jasakiw kunapachatix warmin churatäki ukhaxa - ¡janitï warmipax ukhamäkchi ukhaxa!
  ¡Wali yatiñani warmix walja qullqinïñapawa! ¡Ukat mä emprendedor warmix juparuw demandaspa!
  ¡Khitis mä jaqin personalidadaparux wali askit uñji, ukat khitis qullqirux wali askit uñji!
  Jaqinakax pä yänakampiw t"unjasispa - computadoras ukat informáticas. ¡Nayrïrix amuyunakaruw atrofiani, qhipïrix janiw aprovechañjamäkaniti!
  ¡Ch"axwäwinxa, mä granadax mä compañero ukhamawa!
  Jila partejja, ¡mä granadajj chiqañchäwinak yatiyki ukajja, ¡Faberge sat mä yuqall wawar uñtasitawa, ukajj nueces chʼiyjañatakiw apnaqasi!
  Talentojj almar uñtasitawa: janiw apaqatäkaspati, jan ukasti tʼunjatäspawa!
  ¡Venganza ukax janiw jach"añchatäkiti - ¡decencia ukan kutt"ayaña!
  !
  ¡Qʼañu lurañajj taqe jan walinakat sipansa jukʼamp jan waliwa!
  !
  Chʼaxwäwinakanxa, jan axsartʼirïñax kʼari chuymanïñarux atiptʼaspawa, ukampis kʼari chuymanïñax janipuniw jan axsartʼirïñar atiptʼkaspati!
  ¡Chʼaxwäwix jakäwiruw axsarayi, ukat jiwañax wakisiwa ukat sumarakiw!
  Mä comandantetakix jiskʼa chuymanïñax janiw sinti utjkiti, ukampis ¡ukax jukʼamp valoraniruw tukuyi!
  - ¡Chacalaxa kal arumpiwa ch"amanchasi!
  Leonax mä ventaja ukakiw chacal ukar sipanx utji - ¡dignidad ukamp jiwañatak oportunidad!
  ¡Tecnología ukax valor ukan verdugopawa!
  - Ukampisa janiwa chiqäkiti! Chiqansa, tecnología ukan jukʼamp jachʼa nivelapax jukʼamp amuytʼasirïñasa ukat chʼamachasiñasa chʼaxwañ chiqanwa munasiraki!
  ¡Kawkhantix Pachamaman munañanakapax qalltaski, ¡sapa maynin suma jakasiñapax tukusxiwa!
  Libertad ukax chiqañchäwimp chikt"atäñapawa. ¡Anarquía ukax libertad ukat antítesis ukawa!
  ¡Tenacious memoria ukax wali suma yatichiriwa! Jila partejja, espadampiw libre jakasiñajj atipjasispa, ukampis amuytʼasiñ yanaptʼampikiw libre jakasiñajj utjaskaspa!
  - Kunapachatixa mä ch"amani nuwasirixa mayniru qhispiyi ukhaxa, janiwa mä jach"a jach"a tukuñaxa wakiskiti ukatakixa!
  ¡Chiqpachansa, kunapachatï jan axsartʼas chuymaman nakhantkani ukhaxa, esclamamxa esclavonakamar arxatañatakiw jachʼar aptäta!
  ¡Mä jan wali jaqin jan wali luratapax janiw chiqapar sarnaqir jaqitakix mä pretextokïkiti, kunattix qʼañunakan utjatapax janiw qʼañu jaqirux chiqapar uñjaykiti!
  Munasiñax janipuniw baratäkiti - juk"ampirus janiw billeterampix payllkätati, jan ukasti almamampiw pagapxäta!
  ¡Wila wartañax chiqapar uñjañakiw wakisispa, ukatwa jachaqtʼasiñanakax jan jalsuñapa!
  ¡Qollqe layku servirinakajj janipuniw nuwasiñanjja, jan ajjsarir chuymampi ukat libre jakasiñ munañampi irpatäpki ukanakampejj kikiptʼasipkaniti!
  ¡Mä wawan jachaqt"asitapax jan walt"ayiriwa kunatix mä jach"a jawiraruw tuku, ukax civilización ukanakaruw jariqaraki!
  ¡Comandante cargox janiw mä racion extra ukhamäkiti, jan ukasti mä responsabilidad adicional ukhamarak mä jach"a carga ukhamawa!
  ¡Janiw yatiskiti kunas juk"amp wakiskirïki - taqi manq"at awtjatanakar manq"ayaña jan ukax mä wawar jachaqt"asiña!
  ¡Qurix acerot sipansa jukʼamp llampʼuwa, jan ukasti chuymaruw chʼallxtayi!
  ¡Janiw armapajj soldador chʼamañchkiti, jan ukasti soldadon armapawa!
  ¡Chiqpachansa ametralladorampi jaya tiempo parltʼañax jinchuruw chʼaxwañar puriyi!
  ¡Sexo ukax juk"amp t"unjir armawa, juk"ampirus jan walt"ayiriwa kunatix puriñjamawa!
  ¡Kuna armas wali askïspa ukajj khititï ajllitäki ukarjamaw lurasi, ¡ukat jukʼampiw chacha warmi ikthapiñ tuqitxa!
  ¡Chacha warmi ikthapiñax juk"amp jaqirjam armawa, janiw yaqha jiwayir armanakat sipansa, ¡jakañ churaraki!
  ¡Munasiñax jukʼakiw jiwayi, ukampis walja kutiw chuym ustʼayi!
  ¡Khititï qʼala pecho jaya tiempo uñchʼukki ukajja, escudon contornonakapat armasiwa!
  ¡Pedales sat bicicletajj jan motorani Mercedes sat bicicletat sipansa jukʼamp askiwa!
  ¡Nayra armax muleta ukar uñtasitawa, atiniskañawa, ukampis janiw maniobrax utjkiti!
  Sarnaqañax janiw juk"amp jank"akïkiti, ukampis juk"amp jila chaniniwa - ¡juk"ampirus qullirinakaruw qullqix apthapisma!
  Qullqix laxante ukhamawa - ukampirus, honradez ukat jan axsarañax jaqirux jaytawayi!
  !
  Ch"axwäwinx mä t"ijtäwiw utji - ¡sepulturar t"ijt"aña!
  ¡Jilïr carcelankirinakajj jupanakar uñjirinakat sipansa jukʼamp kʼajkir almanïpjjewa, chuymapansa jukʼamp qʼoma chuymanïpjjewa! ¡Mä cadenajj janiw mä presot sipansa jukʼamp moraläkaspati!
  ¡Jichha jiskʼa janchixa mä chʼullqhi cuchillompi sasiwa, ukampisa janiwa chʼuqtʼañjamäkiti!
  Warmin jachaqt'asitapax perlanakat sipan juk'amp askiwa, sapa gota quri qullqiwa!
  ¡Qala hachampi ukat energía atómica ukampix suma chuymanïñasawa!
  ¡Janiw pisinkañat phinqʼasiñax wakiskiti, jumatix qamir almanïsta ukat quri chuymanïsta ukhaxa!
  ¡Nayrar sartañax kʼari yatichäwinakaruw imtʼi!
  !
  ¡Mä guardiajj janiw mä jardinan espantapájarot sipansa jukʼamp qollqejj munaskiti!
  ¡Guerranjja, mä comandanter atipjañajj atiptʼañamp sasiwa!
  Mä jan tukuyat uñisirix mä jan qullat usump sasiwa - ¡complicaciones suyt"am!
  Noble yatiñax jila chanini vinomp sasiwa - ¡juk"amp askiwa jisk"a jaqinakat imantaña!
  Pä qollqe jaqontäta ukhajja, nayraqatjja janiw jukʼamp jachʼa qollqe apthapiñamäkiti, jan ukasti jukʼamp jila alanïki uka qollqe apthapïta! ¡Ukat qhipharux pisinkirinakar churapxam!
  ¡Atipjañax mä jan walt"äwipuniwa, jan ukax walja qullqinak kutt"ayañax wakisispa!
  !
  ¡Pragmático ukax machaq jakäw yuriñ munaraki!
  ¡Jan ajjsarirïñajj jan sum yatichatäñatakejj yanaptʼaspawa, ukampis ¡jan ajjsarirïñajj janipuniw yanaptʼkiti!
  ¡Talento ukax yatiqañ lantix utjaspawa, ukampis ¡yatichäwix janipuniw talento lantix utjkaniti!
  !
  !
  Uka laq"ux janiw águila ukar uñtaskiti, jank"akiw chhaqtawayxi. ¡Uka jisk"a yänakax imantatawa, ukampis sublime ukax vulnerable ukhamawa!
  ¡Janiw cadenajj esclavot katjkiti, jan ukasti ajjsarañawa, mä eslabón ukhas jan chʼamanïtapajj jan ajjsarirïñapatakiw yanaptʼi!
  ¡Tayka, Warmi, Awk tayka layku jiwañax wali jach"anchatawa, ukampis ukatakix jakañax juk"amp askiwa!
  ¡Guerranjja, mä ventaja jikjjatañajj jukʼamp facilakiwa, janiw uk amuyañat sipansa! ¡Qhipïrix atipjat león muytapan chʼuspanak katuntañamp sasiwa!
  Laxraxa, jisk"a jach"äkchisa, cuerponxa juk"ampi ch"amaniwa. Millón millón ejercitonakaruw sartayi ukat wawarux samarañapatakiw yanaptʼi. T"unjañataki ukhamaraki qhispiyañataki ch"amani.
  ¡Jan usuchjat nuwasirijja, jan bolsilloni qamir jaqemp sasiwa!
  ¡Chachax jakañatakix ch"amaw munasi, warmix jakañatakix ch"amaw munasiraki!
  ¡Mä urqu ovejas uwijanak taypinxa pataruw sartaspa, ukampis leonanak taypin pʼiqtʼirir tukuñatakiw chʼamachasiñama!
  ¡Jakañax wali valoraniwa, janiw aljasiñatakïkiti!
  ¡Acerox wali chʼullqhiwa, ukampis mä warmin lakapax jukʼamp chʼullqhiwa!
  ¡Jan yatiñampi jan axsarasaw kuns lurañama!
  ¡Mä civil ukar escuadrón ukar yapxatañax pä pallapallanak apsuña sañ muni!
  ¡Mä aficionadox loqhe kankañapampix tunka especialistanakan askinjam uñjatäñapawa!
  ¡Mä jach"a familiax chuymatakix alaxpachawa, billeteratakix purgatorio, uñisirinakatakix infierno!
  ¡Mä jaula desmontañax awisax jukʼamp chʼamawa, qhuru dueñor jaqunukuñat sipansa!
  Rusia markatakix vodka ukax tunka payan Hitler ukanakat sipanx juk"amp jan waliwa!
  ¡Samkax chiqpach jaqir traicionañawa!
  ¡Jiwayañatakix mä razonaw utjaspa, ukampis pistolax utjapunispawa!
  ¡Vodka ukax mä terrorista legal ukhamawa!
  ¡Alcohol ukax juk"amp jach"a serial killer ukhamawa! Ukhamax umañäni, ukampis alcoholampikiw jiwayapxistani!
  ¡Chip electrónica ukax qawqha jiskʼäkchïnsa, yatiyirix amparap luqxatasaw ukar makatäna!
  ¡Ametralladorax arrepentisiñatakix wali askiwa!
  ¡Chiqpach chachax nuwasiñanx jan axsart"irïñapawa, munasiñanx asertivo ukhamäñapawa, ch"axwañanx amuyt"asirïñapawa!
  Jan tukuyat vodka ukax mä jan satisfecho warmir uñtasitawa, janiw p"iqi usump jark"aqasiñax utjkaspati, ¡janiw jaytañax juk"amp askïspa!
  Ch"axwawix juk"amp kusiskañ anatawiwa, chikancht"asirinakan jakhüwipax janiw tukuskiti, ukampis sapa kutiw juk"aptaski!
  Chʼaxwäwinakanxa, boxeonakat sipansa, puntonak katuqañax traicionañamp sasiwa, ukampis ¡juezax janiw soborno churatäkiti!
  ¡Ajedrez ukax lógica ukat poesía ukanakaw simples figuras ukan uñacht"ayata!
  ¡Libertad ukax mä jan wali tawaqur uñtasitawa, ukakipkarakiw jupanakax janiw qullqimp pagapkiti, jan ukasti wilampiw pagapxi!
  Wayn tawaqux jach"a jach"a tukuñan kullakapaw, jach"a jach"a tukuñax jan axsart"ir kullakaxa, ukampis mä chuyman jaqin experienciapamp uñt"ayasisakiw atipt"añax yurispa!
  ¡Kunapachatix mä comandantex k"ajkir p"iqinïki ukhaxa, uñisirinakan nayraqatapanx ch"amakt"iwa!
  Mä sensación de tiempo ukax mä comandante ukan jan mayjt"kay calidad ukhamawa, janiw inamayakiti, minuto amparax mä ch"ullqhi tukusiñaniwa, ¡mä acero damasco afilado ukar sipans juk"amp ch"amampiw ch"allt"i!
  Kusisiñampi llakimpix antípodos ukhamawa, ukampis yaqhipanakatakix llakinak puriyañax juk"amp jach"a kusisiñawa!
  Ch"axwawimpi ukat chacha warmi ikthapiwimpix kusisiñaw utji, ukampis janiw mä mistuñakiti, ¡mä cepillo sinti jiwayirjamawa!
  !
  ¡Mamut jiwayañat sipansa, mä liebre katjañax jukʼamp chʼamawa!
  Suma jiwayasax wila masinakax wali ch"amampiw sarnaqapxi, ukampis uñt"irinakax jank"akiw sepulturanakapar sarapxi!
  ¡Moderación ukax mä suma calidad ukawa, ukax qullqi jikxatañatakix janiw askïkiti! ¡Mä jach"a billeterax sapa kutiw k"achachata!
  Kunapachatï mä warmix chiq arski ukhaxa, pasión ukax chhaqtañ qallti, ukat kʼarischi ukhaxa, ¡traicionax panqarawa!
  ¡Llamp"u jamp"att"asiñanakax juk"amp asfixiantewa, ¡janiw kunas mä munasiñ lazot sipan juk"amp jan jark"atäkaspati!
  Manunïñax wali jachʼa qʼipiwa, jukʼampisa jan kunampis pagañax utjktam ukhaxa, jakäwimakiw pagañamaxa. ¡Ukatsti, ¡janiw maytʼaskasmati!
  ¡Jiwañan ikiñax jukʼamp manqhawa, ukampis janiw jukʼamp muxsäkiti, jukʼampisa juchar purtʼasirinakatakixa!
  ¡Arknaqañax atipt"añ coronawa, ukat jan coronanïkasax janiw atipt"ir tukuyañax utjkaspati!
  ¡Khititix qhipharki ukax mä chuyma ch"allxtawimpiw jakäwip tukuykam katjañapa!
  Mä jan phichhantat pallapallax ch"uxña vino ukham ch"axwawinakampiw ch"amanchasini, ukampis mä comandante jan yatiqañ munirix wanu ukar uñtasitawa - janiw puqurkaniti, jan ukasti ismuñakiw!
  Mä jan wali comandantex pachpa ñik"utap qhispiyañx atipjawayiwa, mä suma comandantex pallapallanakaparuw jiwañat qhispiyi!
  Mä nuwasïwin debut ukax wali askiwa kunatix atipt"asma ukhax janiw bis ukax jikxataskaniti!
  Mä compañero jiwataxa, jan chuym ust"ayasimti, alaxpachax mä suma jaqimpiw qamiriptayata!
  ¿Jan walikïspa ukhaxa, ¿kamachasmasa? Ukatxa aka Uraqin jakasirinakatakix jan chʼamäxänwa.
  Mä chiqaw utji, ukampis walja yupaychäwinakaw utji, ukax sañ muniw mä iyawsirix juk"amp ch"amaw pantjasispa, Diosar jan iyawsir jaqit sipansa!
  Diosar jan iyawsir jaqejj cheqäkchisa, cheqätapajj janiw ganancia churkaniti, ukampis mä creyentejj pantjaskchi ukhasa, kusisit jakañwa katoqani ukat jachʼañchat jiwañaw utjarakini!
  ¡Ateo ukar tukuñax almam lunthatasiñamp sasiwa!
  ¡Iyawsäwix isimp sasiwa, isimp isthapt"asiñax ch"amawa ukat janiw q"ala isimp isthapt"asiñjamakiti! ¡Jarthapisisma ukat jichha pacha estilo ajlliñampikiw mayjt"ayasma! Jilapachax religionax mä warmir uñtasitawa, aburrido ukhamaw tuku, ukat mayjt"ayañax axsarañjamawa!
  ¡Iyawsäwix mä mazo uñacht"ayir mazo ukhamawa, mä sapakiwa ukat loqhe jaqinakakiw ukat larusipxi!
  ¡Kusisiñajj mä ajllisiri noviowa, jupajj libre jakasiñampikiw saraski!
  ¿Kunatsa chuymamar mä katari uchañ munta - manqha pacharu punku jist"arañamawa!
  ¡Ukajj kunattejj mä pickaxe ukat musculoso brazonakajj pʼeqe munapjje!
  Mä comandantex actorar uñtasitawa, bis repeticiones ukakiw janiw ch"allxtawimp jikisiñakiti, jan ukasti ajanupar ch"allt"ataw uraqiruw irpxaruwayi!
  ¡Munasiñax mä qinayjamawa, caprichonakampi ukat jachaqtʼasisawa!
  ¡Khuyapayasiñax ch"amani jaqinakan sarnaqäwipawa, qhuru kankañax jan yatiñat yuri, ukat jan yatiñax jan ch"amanïñawa!
  ¡Jan walinakar mutuyañax jukʼamp valorani suma kastawa, ¡ajay tuqit qʼuma sarnaqañasa ukat chʼamañchtʼasiñas wakisirakiwa!
  ¡Amtäwix mä apnaqirin jan mayjt"kay cualidadapawa, axsarañax estados ukanakaruw t"unji ukat jaqinakarux awk taykaruw jayti!
  ¡Khitin blaster ukax chhuxriñchjaspa, ukampis jumanakan blaster ukax amukt"aspa!
  ¡Munasiñax sacrificio lurañaw wakisi, janiw uñisiñat sipansa jukʼamp jiskʼäkiti!
  - ¡Religionax nayraqatax moral ukhamäñapawa, suma sarnaqañ yatichañapawa, ist"asirïñapawa! ¡Janiw jaqinakar mä tamapar tukuyañamäkiti ukat amuyt"apxañap jark"amti!
  Revolución ukax janiw kuna kasta esclavitud ukar mayjt"ayañapäkiti, amtapax ajay tuqin libertad ukawa mä sapa amuyumpi - ¡aski luraña!
  !
  - ¡Jach"a chiqapa qhipa atipt"añakiw k"arisiñarux chiqanchaspa! ¡Kunjamtï sumankañ utjañapatakix nuwasiñax wakiskixa, ¡escudompi mä espadampi jaqunukuñax jukʼamp facilakiwa!
  - Chiqapaxa sapa kutiwa jisk"a jaqina utji, ukatxa jisk"a jaqinakaxa yatiñampi, k"arimpi yanapt"atakiwa atipt"apxaspa! ¡Ukax kʼari chuymanïña ukat amuytʼasirïñ sañ muni, chiqa yatichäwin chiqa chuyman masinaka!
  ¡Mä esclavox nayraqatax axsarañjamawa, ¡cadenap chhaqhayañ axsarayi!
  Tirano sat jaqix kimsa laqʼunakanïnwa: mä alacrán sat laqʼun chhuxriñchjatapa, lipʼichit lurat chʼuspan kayunakapa, wila chʼakhanakan telapa, ukampis ¡janiw chʼiyar chʼiyar tukuñatakïkiti!
  ¡Almax suma uñnaqt"ani, chuymanakan q"uma, munasiñ ch"amapa - janiw sinti kutkatasiñampi q"añuchatäñapäkiti!
  Chiqpachansa, justiciax qhuru kankañarux chiqaparuw uñji, ukampis ¡janiw jan walin uñjasir jaqirux verdugor tukuykiti!
  !
  Jichha pacha ch"axwäwinakanxa, khititix t"ijtki ukax atipt"iwa, ukat khititix jalnaqki ukax uñisiriw ch"allt"asi!
  Insulto ukax mä jan wali jaqin armapawa, mä axsarkañ jaqin armapawa, ¡mayninakar jisk"achañ yant"asax jupa pachpaw jisk"achasi!
  ¡Jiwatanakakiw jan pantjasipkiti, jan ukasti chiqpachansa alaxpachax kawkhans utji uk jaktʼañamawa!
  ¡Práctica ukax yatiñan taykapawa, talento ukamp alianza ukan!
  Khititï yatiqañ munki ukax atipt"asiñat juk"amp askinak jikxatani - ¡jupa pachpa satisfecho jach"a jach"a tukurinakat sipansa!
  ¡Jan wali jakañat sipansa, suma jiwañaw jukʼamp askejja!
  Q"añu jaqitakix taqi pachax jan waliwa, jan ukax ikiñakiw!
  ¡Ch"axwäwinxa, janïr pachapar kusisiñax aljantañ kullakawa!
  ¡Jukʼamp perfecto cuchillajj amparanakampiw tʼunjasi!
  ¡Chʼaxwäwin tiempox umamp sasiwa, suma chuymanïñsa jaqi kankañsa chhaqtayi!
  Mä nuwasirix embuscada ukan qunt"atäki ukax mä lunthatar uñtasitawa, jupakiw jakäwip katuqañ muni, janiw billeterap katuqañ munkiti.
  ¡Mä suma comandantetakejja, jan uñtʼat jaqenakar jiwayañat sipansa, jupan comandantep qhespiyañaw jukʼamp wakiskirejja!
  ¡Jach"a jakhüwinakax sepultura allsuñ yatiñanaka ukat jan axsart"irinaka! ¡Heroe tukuñ munsta ukhaxa, ¡janiw ist"asis marchañamäkiti!
  Mä k"arisiñax mä katarir uñtasitawa, mä uñjir allqun lanti - mä kutix uñisirir ch"akhuspa ukhax yaqhax chiqpachapuniw jan ch"aman chiqan ch"akhupxätam!
  ¡Caballerox taqi kuns señorar katuyaspawa, jan ukasti nayrïr jiwañ derechonïñapawa!
  ¡Mä pallapalla rusax jiwayatäspawa, ukampis janiw atipt"atäkaspati!
  ¡Jachʼa jaqejj janiw jachʼa jachʼa jaqëkiti, jan ukasti alajjpachar puriñkamaw amuytʼasirïspa!
  ¡Violenciax anqäx tuqit ist"asiñaruw puriyi ukat almaruw kutkatasiñanak phichhantaraki!
  ¡Katuntat uñjasiñax mä wila forja ukar uñtasitawa, ¡uka qhipat qhispiyasiñ hielo jawir umaruw ch"allt"asisma ukhax ch"amañcht"tamxa!
  ¡Jan chiqapar uñjañax awisax qhurupuniwa, ukampis arbitrariu lurañat sipansa jukʼamp llampʼupuniwa!
  Jichhax q"ala kayuni wawanakax Kungur uksaruw t"ijtapxi, mä ch"aman fortaleza ukanx suxta patak pallapallanakaw utji ukat mä milicias ukanakas utjarakiwa. Mayor Vereshchagin chachan pä patak carrera pallapallanakamp jak"achasitapatx axsarasaw pä waranqa pugachevitas jaqinakax muyuntäwip apsusipxäna ukat qhipäxar kutt"apxäna.
  
  
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax kutkatasirinakaruw puripxäna. Qalltanjja, short uchat waynata ukat túnica uchat imill wawatsa pächasipjjäna. Ukampis soberano sellompi lurat decretojj coronel ist"apjjañapatakiw jupanakar amuyt"ayäna. Ukampis jukʼamp atiniskañänwa, kunapachatï Oleg chachajj qʼala kayunakapamp clavonak chintʼasin uñstañ qalltkäna uka jilïr irpirir jaqontäna, ukat nayra chʼakhapatwa punkur clavayäna.
  Ukhamarus, mä yuqall wawat yatiyawinakax nayratpach purinxi, jupax janiw thaya pachar axsarkiti ukat galgot sipans juk"amp jank"akiw t"ijti.
  Uka waynax comandantet katuqatäxänwa. Ukat ukat mä amtar puriñ amtawayi. Jupanakax Margaritampiw Kungur markar mantapxi, taqi oficialanakaruw jiwayapxi, ukatx uka horda ukax mantasinx guarnición ukaruw tukuyapxi.
  Ukax wali kusisitaw katuqatäna.
  Ukat yuqalla imilla, aka Terminator wawanakax Kungur markaruw jank"ak sarapxäna. Ukat mä jachʼa tʼaqa kutkatasirinakax jupanak arknaqapxäna.
  Oleg ukat Margarita jupanakax jan juk"amp arsusaw pirqa tuqir sarapxäna. Walja centinelanakaw khuchhuratäpxäna. Ukat oficialanakar chʼiyjañäni. Uka sustjawiw qalltawayi. Mayor Vereshchagin jupax nuwasiñaruw jank"ak puritayna ukat nayrïr jiwayatanakat maynïriwa. Kimsa capitananakaw jiwarapxarakïna.
  Wawanakax wali chʼullqhi disconak jaquntapxäna ukat chʼamañchtʼat acerot lurat sablenakampiw khuchhurapxäna. Ukat utan lurat granadanak jaquntapxarakïna, ukampis wali chʼamani granadanak jaquntapxarakïna. Ukat uñisirinakax juk"amp alturuw t"ijtapxäna ukat t"unjataw uñjasipxäna. Ukat nayax uka terminador wawanakat katuqta.
  Ukat ukatsti kutkatasirinakax nuwasiñaruw sarapxäna. Ukat kunjamsa chʼiyjañ qalltapjjäna ukat tʼunjapjjarakïna. Ukat nayratpach jan walt"ayat ukat jan p"iqini guarnición ukax Pugachev ukan khitatanakapan ejercitoparuw katuyasi.
  Wawanakaxa uka lurawi tukuyapxatayna. Ukat Kungur markar katuntasinx jank"akiw kutt"apxäna, Ufa jak"an, kawkhantix Emelyan Pugachev jach"a ejercitox jak"achasipkäna.
  Uka yuqalla imilla t"ijt"asa q"uchupxäna;
  Pacha Pacha markanxa, ruiseñonakax mä salmo q"uchupxi;
  Ukanjja, kʼajkir intejj qhantʼiwa...
  Gracia apaniwa - sumankaña, chuymacht'aña, .
  Ukat nayranakam jist'araraki - Tatitun qhanapa!
  
  Kawkinkis lirionakax utji, ukat kawkhans margaritas ukanakax utji,
  Ukat uka ch"uxña quqanakax miel ukamp jallu purintata...
  Jumax chiqpach - uñt'añamawa heroe - .
  ¡Demonionakan wali chʼikhi wajjranakap pʼakjapjjam!
  
  Jichhax q'ala kayukiw pampanak taypin t'ijtxapxtaxa,
  Mä jisk"a yuqall wawakiw - ametralladorax wali jach"awa!
  Ukat talonanakamax ch"uqi manqhan thayt"apxi - .
  ¡Uñisirir chequeo lurañatakix wakichtʼatäpxtawa!
  
  Uka demiurge ukax naturaleza ukarux esculpiniwa,
  Patrón ukanakax tormenta brillantez ukan lurañawa...
  Ay, mä juk"a ch"ama Diosax mä cirujano - .
  ¡Khitis jan phisqa churañak churkätamxa!
  
  Jiwasax jaqinakax axsarkañ lurayirinakäpxaraktanwa - .
  ¡Machaq pachamar katuqañ yatiñamawa!
  Uwijanakan p'inqachawi uñacht'ayañax janiw wakiskiti - .
  ¡Ukatxa jankʼakiw ejercitonakax nuwasiñatak tantachasipxani!
  
  Uka precursor waynajj jichhajj katuntatäjjewa,
  Verdugox estante patxaruw jaquntäna ukat mä chivompiw jawqʼjäna...
  Ukampis jaqinakax janiw Supayarux maldecapkiti - .
  ¡Kunattejj yantʼanakajj mä regalo ukhamarakiwa!
  
  Espaciotakix - thakhinakax taqpach panqaranakaniwa, .
  Jupanakax mä q"uma jawir raptura ukanipxi...
  Ukat uka jan wali axsarañ atipjañasawa - .
  ¡Jan mä caja ukan imantasisaw mä anguila agilidadampi!
  
  Ukampirus llakisiñawa, taqpach Uraqix ataúd ukanakamp phuqhantatänwa.
  Nayraqatx mä fetiche uñacht"awiw jupanakatakix mazmorra ukanx...
  Edén markan uñjañäni - .
  Chiqansa, ¡Diosan nayraqatapanxa mä jiskʼa heroew utji!
  
  Ukampis jaqejj cheqansa Diosarakiwa,
  Intelectualmente, jupax mä gigante ágil ukhamawa...
  Uka barcojj uka chʼuxña grutat mistu,
  ¡Jaqinakas p"iqinchiris jan axsarasaw mayakïpxi!
  
  Carisma ukax capital ukhamarakiwa,
  Jan ch"amäpan ukax circulación ukar uchañax...
  Ukat khitis ilusiones ukanïnwa, .
  ¡Lunthatax nayratpach mä palancampiw ch"allt"awayi!
  
  Kunapachatï amuyunakasajj wali jachʼar purtʼki ukhajja,
  Ukat jiwatanakax cientificonakan nayrar sartatapampiw jaktayapxani...
  Uka hielox panqaranakan alfombrampiw ch"uqt"ani,
  ¡Ukat yaqha universonakar sarañatakiw mä marcha lurasktanjja!
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax thakhinx jabalí ukarux katjapxäna. Jiwayapxäna ukat aychax q"añu manq"apxäna. Ukampis ¿kunsa Tarzanax manqʼäna, ukat kunatsa jukʼamp jan walinakäpxi?
  Ukat aycha apt'asipxäna.
  Oleg jupax t"ijtäna ukat akham amuyt"äna:
  Tarzan tuqit seriex wali sumapunïnwa. Ukampis jukʼamp thaya yänaksa lurarakïna. Akax mä suma qillqatawa, junt"u uraqit ukhamarak sallqa mononakatxa. Ukampis ¿mä imill wawampi sañäni?
  Ukax juk"amp muspharkañawa...
  Ukxarusti, jupax Margaritampiw mä qawqha aforismonak lurapxäna, ukhamat juk"amp kusiskañ utjañapataki;
  Mä políticotakix taqi thakhinakax k"uchikiw, ukampis ¡chiqaw amtar puri!
  ¡Qurix llamp"ukiwa, ukampis t"unjañ ch"amaniwa!
  ¡Jachʼa metalajj qoriwa, ukampis qorit qʼipiñajj kʼachakiwa!
  ¡Qurix mä jachʼa metaläkchisa, walja metalanak utjkipanxa, ¡jan chhaqtxañapatakiw yanaptʼtamxa!
  ¡Verduojj amparapampiw irnaqtʼi, ukampis ¡uka yänakajj kayunakapamp nayrar aptʼatawa!
  ¡Jumatï trono katuntañ munsta ukhajja, ¡mä rey pʼeqeman utjañapa!
  ¡Munsta ukhaxa, jupax mä león lanti katuqani, kʼari chuymanïñanx zorro ukhamäniwa, jan wali lurañanxa hiena ukhamäniwa!
  ¡Juk"amp suma irnaqir políticox mä k"ari zorro ukat mä tigre predador ukhamawa, ukhamarak yaqha jaqinakan k"arinak apnaqañanx mä mono ukhamawa!
  ¡Khititix política tuqinx jan zorro ukhamäki ukax jakäwinx mä asnuwa!
  ¡Jach"a jach"a tukur zorrox mä lobo ukham costumbrenakaniwa!
  ¡Pallapallanakan kʼari chuymanïtapajj janiw jachʼañchatäñar jan waltʼaykiti, jan ukasti juma contra saytʼasi ukhajja!
  Chʼaxwäwinxa, jan yäqañax miel ukan resina ukar uñtasitawa, ¡wilakiw utji!
  ¡Maniobra de trabajo ukax mä gancho ukar uñtasitawa, janiw formapakikiti, jan ukasti resultadopans ukhamarakiwa!
  ¡Qhawqha chʼamanïkchisa, jan pʼeqenïsajj janiw mä maniquít sipansa jukʼampïkiti!
  ¡Ingenio ukax kimsïr ampar uñtasitäspawa, ¡mä jukʼamp jachʼa columpiompiki!
  Revolución wila, ukax jaqinakan juk"amp sumaptañapatakiw puriyi, lik"i phichhanti, ukax élite ukar machaqar tukuyi!
  ¡Inversiones ukanakat juk"amp jach"a dividendos ukanakax khitinakatix wawanakapatak chuchu leche jan qhispiyapki ukanakan katuqatäni!
  ¡Janq"u k"arix chiqaw machaq tuqit arsutawa!
  ¡Warmix qamirinakar soborno churir tesorowa ukat chʼamaninakarus aynachtʼayir mä armawa!
  Jan walt"awinakax wiñay amuyuniwa, jiwañas jiwat jaqin munat masinakaparukiw mayjt"ayi!
  !
  - Wilampi ch"allt"ata cimientoxa wali ch"allt"atawa, ukhamaxa mä jakaña janchirukiwa wilaxa ch"amapaxa!
  ¡Taqi kunas mayjt"ayatarakispawa, jan ukax sensación de responsabilidad ukat deber ukax mayjt"ayatarakispawa!
  ¡Jakañ aptʼasiñajj jan walipuniwa, ukampis jan jiwir jakañ aptʼasiñajj jukʼamp jan waliwa!
  ¡Patak mara tʼijtʼañat sipansa, mä hora tʼijtʼañaw jukʼamp askejja!
  Ch"amax libertad ukampiw sinónimo, libertad ukax deber ukampiw sinónimo, deber ukax autosacrificio ukat renuncia ukaruw munaraki!
  ¡Jan chʼamani pʼeqeni heroejj maniquíat sipansa mayjawa, jupa pachpaw jan chʼamanïki!
  Psicología ukax atipt"añatakix wali askiwa, ¡mä chiqap bloqueo ajlliñ yatiñakiw wakisi!
  ¡Janiw chuymanakap uñt"ayañar khitapkiti, ukampis janiw p"iqinakap khuchhuqapkiti!
  ¡Jank"akiw atipt"añ yuri, jank"akïñax suerte apaniwa, jank"ak sarañax payïr kusisiñawa!
  ¡Jank"akiw atipt"añ yuri, jank"akïñax suerte apaniwa, jank"ak sarañax payïr kusisiñawa!
  Jiwañan hielo samañapax chuymaruw khathatiyi ukat mä axsarkañ jaqin tripaparux llaveruw ch"allxtayi. Ukampis jan axsart"ir jaqinakax mä ch"akha chuyman warmin jak"apatw mä afilat guadado ukamp: ¡reacción ukan afiladap jikxati, nuwasiñanx compostura, exceso de grasa ukanakat qhispiyasiña!
  Warminakan temperamentopax walja kutiw modestia ukamp chikt"ata - kunjamatix chachanakan jan axsarañax ukhama!
  Tecnología ukax pä amuyuniwa - janiw llamp"u chuymanïñarux tolerkiti!
  ¡Juk"amp muxsa fruta ukax juk"amp ch"amawa apthapiña!
  ¡Jan amuyt"asirïñax jan axsart"irïñamp chikakiwa, jan axsart"añampi ukat jakthapiwimpix paninikiw atipt"äw yuripxani! Mä vaso atipjañatakix, mä botella vodka ukham, jan walt"äwinakat jark"aqasiñatakix kimsa tuqitw munasispa: ¡Suerte, yatiña ukat jan axsart"aña!
  ¡Janipuniw jiwañax mä jukʼa tiempotakïkiti, ukampis jakañax wiñayatakikiwa!
  !
  Aka chiqanx chiqaw sasma, ukampis jaqin amuyunakapax janiw jiwasan akapachanx juk"amp logico ukhamäkiti. Awisax ¡janiw kunas logicat sipansa jukʼamp jan amuytʼasirïkaspa ukhamäkaspas ukhama!
  ¡Jan wilani nuwasiñax jan llakini jakañamp sasiwa!
  ¡Uñisirir jiwayañat sipansa, sapaki jakañ yatiñax mä nuwasiritakix juk"amp wakiskiriwa! ¡Kuna chʼaxwäwis sumankañan tukusi, ukat jakäwix mä amay imäwimpiw tukuyi!
  ¡Mä wayn tawaqun munasiñapax vidrior uñtatawa: ¡wali ch"amawa, jank"akiw p"akjasi ukat chuym usuyaraki!
  Esclavompi reyimpix mä pachpa purakat mistunipxi, janïr yurkipanx pachpakïpxchi ukhaxa, ¡kunatsa qhipat jan igualäpkchixa!
  ¡Cientificonakan nayrar sartawipax jan moralidad ukan nayrar sartañapatakix mä explosión nuclear ukan fumañ yant"añamp sasiwa!
  ¡Ch"axwäwin jan amuyt"asis sarnaqañax jan wali lurañan taykapawa ukat traición ukan kullakapawa!
  ,Ch"axwañ t"ant"ax juk"amp k"allk"uwa: jilanakan wilapampi, taykan jachaqt"asis ch"allt"ata!
  Wawanakar yuriñax jiwat jaqir yuriñat sipanx juk"amp kusiskañawa - ¡panpachanx yatiñampi ukat munasiñampiw munasispa!
  !
  Yatiña arunakax wali askiwa - suma lurawinakaw juk"amp askixa!
  ¡Jakañax wali sumapuniwa, ukampis jiwañax mediocre ukhamawa!
  ¡Cienciajj janiw taqe kunäkiti, jukʼamp nayrar sartat armanakajj wali yatiñani amparanakampi ukat flexible amuyumpiw munasispa! ¡Ajayux materiaruw atipt"i!
  ¡Kuna pachas janiw kusiskxiti, mäkiw congelatäxi, mä hielo ukham congelatäxiwa!
  ¡Kusisiñax chiqpach kusisiñawa!
  País ukax jaqin utjki ukat sipansa juk"amp valoraniwa, jan ukax janiw jakäwix kuns sañ munkiti!
  ¡Jan markanïki uka jaqejja, jan almani janchir uñtasitawa!
  Religión ukax jan ch"amaninakatakix mä chuymacht"awiwa - kuna jan walt"awinakas mä juk"a pachatakik ukhax jan yäqañjamakaspas ukhamawa!
  Tecnología ukax angel guardián ukhamächi ukhaxa, ¡ch"axwañ ajayux Ch"axwañ Diosawa!
  ¡Ateo sat jaqimp chʼaxwañat sipansa, ¡mä cucharadampi quta apsuñax jukʼamp facilakiwa!
  ¡Computadorax mä imill wawar uñtataw wayn tawaqunakaru ukat jan jaytjasir jaqinakar munasi!
  !
  Jiwañajj munasirit sipansa mayjawa, kunattejj jan wali horasaruw puripuni, ukampis ¡janiw khitis qheptʼatapat juchañchkiti!
  ¡Khitinakatix jan kuna jan walt"äwin uñjasipk ukanakax mä funeraria ukanx p"akintataw sarapxani!
  ¡Suma manqʼat ejercitojj suma jakasiñatakiw yanaptʼi!
  Chʼaxwäwinxa, suma wakichtʼasiñax pulmonatakix thayampi sasiwa, ¡jan wali gases ukanakax jan chʼamanïñapatakiw yanaptʼi ukat jiwayaraki!
  Kunapachatï maynix artificialjam wali axsarkañ uñnaqtʼanïki ukhaxa, ukax chiqpachapuniw ajay tuqit jan chʼamanïtap uñachtʼayi.
  ¡Axsarañjamaw uwija isimp isthapt"at loboxa, janiw lobo isimp isthapt"at uwijakiti!
  ¡Janiw kunas jaqitakix juk"amp wakiskirïkiti, arte de guerra ukax sinónimo ukhamawa mä digno existencia! ¡Tigre jiwatax mä allqamarin jakawipat sipanx juk"amp askiwa!
  Chʼaxwäwin jiwañax kunapachatï uñisirix sinti jila qullqit alasiski ukhakiw chiqapäspa, ukat uñisirir regalonak churañax traicionañamp sasiwa.
  ¡Escuadrón uñisirix niyaw atipt"atäxi, ¡janiw ch"amanakam ina ch"usar jaytañamäkiti!
  ¡Uñisirin jiwat cuerpopajj wali jila alaniwa, ukampis mä jakkir uñisirijj jukʼamp qollqew munasini!
  ¡Salt"asiñax mä atipt"ir calidadawa!
  Jilapachax jan jan walt"awinakan jakañax jan sawurani sopa ukar uñtasitawa: sinti - k"allk"u muxsa, ukampis janiw wakiskiti - ¡janiw kunkarux sarawaykiti!
  ¡Mä jaqix jakäwipanx mä kutis maynir jiwayañapawa ukat qhispiyañapawa! Ukatjja, nayrïr jaqejj suertenïchi ukhajja, ¡payïrijj jan ajjsarirïñatak mä yantʼapuniwa!
  ¡Computadorax bomba atómica ukar sipanx juk"amp askiwa, ¡ukax jaqinakar atipt"añatakis ukat atipiritak irnaqañapatakiw juk"amp seguro thakhixa! Ukatjja, ¡janiw yantʼanakar ajjsarkti! ¡Ukhamajj kuna iyawsäwis kunjamsa arjjatasiñ yati ukhajja, wali valoraniwa!
  ¡Waynäkasax wilax juk"amp jank"akiw saraski ukat "hervidor" ukax juk"amp junt"u phayarakiwa!
  ¡Khuchhit sipan juk"amp jan wali asnux q"añucharaki, ukampis janiw aycha churkiti!
  ¡Automático nina naktäwi ukat mä concha ukan wararitapax wali askiwa amtañataki!
  Iyawsäwi jan chimpumpi: mä halcón, jan ch"iwini, ch"iyjaspawa, ukampis janiw jaltxañapatak jaytkaniti!
  Religioso tuqit aruskipäwix juk"amp jan achuyiriwa - kunatix panpachaniw ch"axwapki jupanakax janiw kuna tuqit ch"axwapki uka tuqitx amuyapkiti!
  Científico ukat tecnológico progreso ukat moralidad ukanakan t"ijtäwipanxa, ¡qhipïrix anqäx markankir jaqin lurawiparuw condenado ukhama! ¡Jaqinakax ciencia ukat moralidad ukanakan manqha ch"amakar jaquntatäpxchisa!
  ¡Khititix ciencia tuqit qhispiyki ukax wawanakaparux lunthatiwa, ukat khititix wawanakapar lunthatki ukax wiñayatakiw pisin qhiparani!
  Wawanakapar lunthatasax capital lurasmawa, ukampis janiw qamirïkasmati!
  ! ¡Política ukax mä q"añuskir negociowa q"uma trajes ukanakamp lurata!
  Chiqa yatichäwix kunayman tuqitwa uñacht"ayasi, ukampis pantjasiwix mä kipkakïskiwa!
  Suma uñnaqt"anïñax mä amuyt"awi dialéctico ukhamawa - ¡jan wali lurañakiw universal ukhamawa!
  ¡Jichha pacha armanakax vinot sipansa, wayn tawaqunakarux wal munapxi!
  Mä uñisirir qhispiyañax mä puñal patxar qunt"asiñjamawa - ¡acerox janiw sinti khuyapt"ayasiñ yatkiti!
  ¡Suma armax ingenio ukawa, janiw gastos ukax munaskiti, ukampis wali jila qullqiwa!
  ¡Kunapachatix jiwat jaqinakax mä jaqit sipan jukʼampïxi ukhaxa, ¡mä llakit mä estadísticaruw tukupxi!
  Jiwayañax nayrïr kuti virginidad chhaqhayañjamawa ukat chuym usuyasi, ukatx sapa machaq lurawimp juk"amp kusisiñaw utji!
  ¡Jan wali scout ukax khititix jan walt"ayaschi ukhax mä thakhi jan nayratpach amuyt"i!
  Yaqha tuqinakanxa, mä pantjasitax jakañsa kʼumaräñsa aptʼasispawa, ukat religionan pantjasisma ukhakiw jan jiwir jakañ aptʼasisma!
  ¡Uywax chhuxriñchjatawa, jaqix pistolaniwa, uywax musculonakaruw atinisi, ukat jaqix amuyunakaruw atinisi! Yant"awinakax kisunak ch"amakt"ayi, ukampis amuyunakaruw ch"uqt"ayi - ukatwa amuyunakax jan jiwirjama, nayrar sartañax, mä wiñay movimiento maquinar uñtasita, ¡prosperidad ukaruw puriyani!
  ¡Wali axsarkañ yatiyäwinakas walja kuti arsutapatxa wali uñtʼatäxiwa!
  Kunawsatix mä agentex pä agencias de inteligencia ukan irnaqki, mä wawarux pä chuchu lakapar uchañ yant"ki ukar asigna ukhax ¡lakap ch"iyjañ jan walt"ayaspawa!
  !
  Juykhunakax janiw juykhunakarux uñjkaspati - ¡kawkirutix munapki ukaruw sarapxi!
  Juykhux janiw mistuñ atkiti - chiqa chuyman pasajero thakhipan!
  Ukampis janiw mä uñjir sarnaqir suyt"añamäkiti - ¡pobre juykhunakar yanapt"am!
  ¡Mayni jaqix jank"akiw p"akjasi, ch"amamp apnaqañapawa, ukat wali juk"akiw naturalezat munasiñ jikxati!
  Tarjetanakanxa, ¡suertex mä qhana p"iqiru, ch"ikhi amparanakani ukat mä samarañ chuymaruw puri!
  Jilapachax jan wali lurañax janiw chocolate ukhamäkiti, q"añuchatästa ukhax janiw muxsa jakäwix jakkätati, ukampis ¡chiqpachans chuyman obesidad ukaruw purisma!
  ¡Jan chʼamanïñajj jukʼamp amuytʼasirïñat sipansa jukʼamp chʼamanïñat sipansa jukʼamp chʼamanïñat sipansa, ¡janiw kuna chʼamanïñas jan amuytʼasirïñatakejj yanaptʼkaspati!
  ¡Talento ukax jan yatiqañ utar lantintañapawa, ukampis janiw kuna yatichäwis jan yatiñan lantix utjkaspati!
  ¡Diamantejj jan pulidompi lurat mä joyawa, ukampis ¡janiw mä qhawqha pulidompis carbón diamanteru tukuykaniti!
  Maynin jiwatapax kusiskañawa, ukampis juma pachpan jiwatamax chuymamar ch"allxtayi ukat almamax botas ukar ch"allxtayi!
  ¡Qullqix qʼañunakar uñtasitawa, wila amparanakaru ukat lliphipir almanakaruw chʼalltʼasi!
  Taqi kasta fanatismo ukanakatxa, religiosox jukʼamp jan amuytʼasiriwa ukat jupatakikiw kuns muni, ukhamasti ¡nayraqatax sapa mayni jan jiwañar puriñatakiw amtata!
  Munasiñax violación ukarux payllañ tuqikiw mayjt"i - qhipa lurawitak payllawix en especie ukhamawa!
  !
  ¡Aski jaqin chhaqhatapax alaxpachan gananciawa, jucharar jaqin gananciapax alma lunthatasiñawa!
  ¡Diosar jan iyawsasajja, comunistanakajj jaqen amparanakaparuw mä jachʼa qʼepi churapjjäna! ¡Taqi chʼamani Diosan lantix jakañ munasaxa, ¡janiw Gólgota markan llakinakaparusa, Supayan yantʼanakaparux saykatañjamäkänti!
  ¡Jesusan jan chʼamanïsajj jaqenakajj suma ukat cheqapar reino lurañat sipansa, jan walin estanqueruw jaqontapjjäna!
  ¡Jaqin almapan jan jaktʼkay tesoronakapajja, lunthatasiñ qalltasma ukhakiw jankʼak wañtʼani, jan kuna qamirïñsa apanisa!
  ¡Sapa sexual acta, mä tesoro ukax pä jaqimp chikachasiñawa ukat janiw mä lunthatas chuymamat lunthataskaniti!
  Sapa chachax mä primate ukampix kunaymaninak utji, ukax wali askiwa potencia ukhama, ukampis juk"ampirus inteligencia!
  ¡Jan chiqäkaspa ukhaxa, wali muspharkañäspawa!
  ¡Llakiskañawa, ¡janiw suma chachanaka ukat chiqapar sarnaqir políticonakat sipansa jukʼampïktanti!
  Khititï almapar aljantki ukax chhaqtxapuniwa - ¡jiwañ jaqitakix jan jiwañaw churi!
  Mä ch"aman uñisirir atipt"añax juk"amp qullqiw munasispa, ukampis ¡janiw ina ch"usat churkätati!
  Jiwayañax janiw jupatakik munañampi ukat gananciampix chiqapar uñjatäkaspati - ¡jach"añchäwi, qhispiyasiña ukat Pachamama ukakiw ch"axwañ arxatirinakax utji!
  Sumax ametralladorampiw utjañapa, .
  ¡Colerat acero ukham huelga luraña!
  Ukhamatwa wilax mä cascada ukham jallu purini,
  ¡Jan walix janiw khuyapt'ayasiskiti, taqiniruw jiwayapxam!
  ¡Taqi obras de arte ukanakatxa, pallapallanakan obra maestra ukanakaw jaqinakan amuyupanx juk"amp ch"amanchata ukat juk"amp jachaqt"asiñ uñstayi!
  - Wilampi pintat pintata: aceite pintat sipan juk"amp qhana ukat juk"amp juk"at ch"amakt"i!
  ! ¡Uñisirinakatakis amigonakatakis mä kamachikiw utjañapa, kunjamtï chachax warmipatakix siski ukhama!
  ¡Kunayman kamachinakan utjatapax chiqapar uñjañax mä prostituta warmiruw tukuyi!
  Mä ch"aman uñisirix janchimaruw ch"amañchi ukat munañamarux ch"amañchi, juk"amp ch"amancharaki - mä jan ch"aman uñisirix almamaruw jan walt"ayi ukat janchimarux jan ch"amanïñapatakiw yanapt"i, jan ch"amanïñapataki!
  Ukhamajj ¡chʼama thakijj jukʼamp facil atipjäwi churaraki!
  ¡Mä soldadorojj amparanakapwa churapjje, ukhamatwa tiempopar saytʼañapatak pʼeqenak churapjje!
  Mä loqhe jaqir jiwayaña: agujampi ch"ankhampi ch"ankhachañampi kikiparakiwa, mä yatiñan jaqir ch"axwañax mä conchampi jawq"jañamp sasiwa!
  Pachamamax jaqin taykapawa, ukat mä jach"a inventor taykapax janiw taqpach loqhe jaqïkaspati! ¡Janiw kuna yatiñanïkiti!
  ¡Bala ukax wayn tawaqunakamp aruskipt"añatakix juk"amp aski yatichäw thakhiwa, ukhamarak chuyman jaqinakamp aruskipt"añatakis!
  ¡Uka impacto ukan askinjam irnaqatapakiw juk"amp jisk"achasi! Jilapachax janiw autoridadamx apt"asxätati, ukampis katjatäxäta ukhax zombies ukanakaruw uywañama!
  Religión ukax mä jach"a jach"a tukur jaqirux mä uywar uñtasitaw jisk"acharaki - ¡mä uwijampi cabrampix mä ajlliw churaraki!
  !
  Jilapachax p"iqimp irnaqañ amuyunakax janiw chiqpach qhanañchañakikiti, artes marciales ukanakat parlkasas!
  Jumatix qamirïñ munstaxa, judío jaqit bautisasim, p'akintasiñ munsta ukhaxa, mä judío jaqit mayt'asim!
  ¡Plomo ukax digestión ukar yanapt"i, juk"ampirus pastillax cartucho ukham uñt"atawa!
  ¡Jan soborno katoqki uka funcionariojj mä virgen prostituta warmir uñtasitawa!
  Jila partejja, maynir qhespiyañatakejj mayniruw jiwayañama! ¡Ukax jan pächasisaw mä qhuru kamachixa, ukampis especies ukanakan equilibrio natural ukar kutt"ayaraki!
  ¡Akapachanx janiw mä rusa pallapallat sipan juk"amp suma nuwasirix utjkiti, ukat janiw mä general ruso ukar sipan juk"amp jach"a tirano utjkiti!
  ¡Jan sinti luxus sarnaqañax frivolidad ukan chimpupawa, frivolidad ukax niyaw t"unjatäñap yatiyiriwa!
  ¡Mä q"añu jaqin lakapat yatiñan arunaka, basura phuch"u uma phuch"urjama!
  ¡Jumanakax jaya pachanx ventajanïpxtawa, ukampis nayax amuyujanx ventajanïtwa!
  ¡Awisax jiwayasmawa, ukampis janipuniw suytʼäwip apaqkasmati!
  ¡Chʼaxwäwinxa, mä segunda faltaskäta ukhaxa, wiñayatakiw chhaqtxasma!
  ¡Mä ordinario torrejj rascacielos ukanakanjja khuyaptʼayasiriwa, ukampis chʼusawjanak taypinjja wali jachʼawa!
  ¡Jaqix ch"amampiw katuyasi, qhuru kankañarux respetaraki, llamp"u chuymanïñarux jisk"acharaki ukat janiw suma chuymanïñax wali askit uñjkiti!
  ¡Chacha warmi ikthapiñax taqi p"iqi usunakatakix wali askiwa, ukampis ¡llakt"asiñjamawa, ¡ukax wali jila qullqiwa ukat jikxatañax ch"amawa!
  ¡Khititï chacha warmi ikthapiñ jan munki ukajja, janiw jakañar munaskiti, janirakiw jañchin kusisiñanakapsa askit uñjkiti!
  Poesía ukax vinomp chikakiwa, tiempompix valorapax jilxattaspawa, ukampis patak patak maranakas janiw líneas ukanakax chhaqtañapatak jaysapkiti ni chispanakax chhaqtañapatakis jaysapkiti!
  Mä pallapallax mä computadora ukar uñtasitawa - mä jan ukax cero jakthapitawa, ukampis mä nuwasirix mä amigo ukhamarak uñisiriwa!
  ¡Jaqix humanismo tuqinx uywanakat sipan mayjawa, ukat instintos ukar jan walt"ayañ yatiñax mayjawa!
  Warminakar nuwasiñax awisax k"umara wawanakaruw puriyi, ukampis naturaleza contra nuwasiñax monstruonakarukiw uñstayi!
  ¡Mä taykax qhuru chuymanïchi ukhaxa, wawanakas ukhamarakiwa! Kunjamtï naturalezax utjkixa, ukhamarakiw wawanakapax - ¡jaqi!
  !
  Ataque ukax uñisirinakan ventaja numérica ukar neutralizañatakix wali askiwa - jupanakar kutt"ayañatak wayt"añax chikat amparanakap khuchhuqañjamawa!
  .Warmitakix munasiñax kusisiñawa, qullqi jikxatañawa, chachatakix kusisiñawa, qullqis!
  ¡Jan wali sarnaqir jaqetakejj machaq arma uñstayañajja, kunkamar mä sogampi chintʼatäki ukhajj sillun kayunakap sierrat apsuñamp sasiwa!
  Ufa jak"ar purisax waynanakaw Pugachev juparux uka lurañ tukuyatapat yatiyapxäna.
  Yapuchirinakan reyipax wawanakan jank"ak irnaqatapat muspharäna. Ukat chiqans jupanakarux premio churarakïna. Jupax sapa mayniruw qullqit lurat cruza churäna. Ukat sapa maynix pä patak rublonakawa.
  Ukatx Ufa markar jan walt"ayañax purintäna. Margarita ukat Oleg, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, nayrankapxi ukat jankʼakiw nuwantasipxi.
  Uñisirinakaparux sablenak khuchhuqapxi ukat bombanak jaquntapxi.
  Ufa markan guarnición ukax niyaw manq"at awtjatax jan ch"amanïxänti, ukat kutkatasirinakax atipjatapax ajayuparux p"akintawayi.
  Ukhamarus, cosaco reyix niya phisqa tunk waranqa soldadonakaniwa - mä jach"a ch"ama...
  Oleg Rybachenko jupax comandante ukar jiwayañkamaw hackeado ukamp jiwayatayna, ukatx qhipharkir ch"axwirinakax katuyasipxäna.
  Juramento lurapxäna, trenzanakapax khuchhurata, ukat cosaco ñik"utap khuchhuqapxäna. Yaqhip oficialanakax Pugachev jupamp chikt"atäñ amtapxäna. ¿Mä lazojj jukʼamp askïpachati?
  Mä juk"a arumpixa, Ufax jasakiw apsutäna. Ukat zar cosaco chachas Yaitsky markar jan chʼaxwatapatxa arrepentisirakïnwa.
  Jilapachax Pugachev jupatakix kunaymaninak juk"amp sumaw sarantawayxi. Jichhax juk"amp pallapallanakaw Ural fabricanakar khithatäspa. Ukat Beloborodov juparux taqi markanaka ukat Tobolsk ukanakar katuntañapatakiw yatiyapxi.
  Chiqpachans Kazán markar sarañ amtäwix lurasiwayi, ukatx Moscú markar sarañataki. Emelyan Pugachev jupax yatiyarakïnwa, Tsarevich Pavel yuqapax jupa pachpaw uka campaña ukar mantawayi, ukat trono ukax awkiparuw katuyañapa. Ukhamäkchïnsa, waljaniw ukar creyipjjäna.
  Pugachev chachan ejercitopax jilxattaskakïnwa. Yatiyäwinakax juk"amp walja fabricas Ural ukanakan katuntatätapat purintäna, ukat machaq armas, suministros ukat pólvora ukanaka.
  Uka qhepatjja, mä jachʼa ejercitojj mä campañaruw sarapjjäna. Jupax jawir thiyaruw sarxäna, pä quta thiyat Volga sat jawir tuqir sarawayxäna.
  Zar Emelyan Pugachev jupax wali kusisitaw jikxatasïna ukat wali kusisitaw jikxatasïna. Jichhakamax jupatakix kunaymaninak wali sum sarantaski. Jila partejja, kutkatasasirinakajj janipuniw sinti jawqʼjatäpkiti. Ukat machaq Zar ruso ukan sutipax jilxattaskiw. Ukat sapa uruw waranq waranq machaq nuwasirinakax jupamp chiktʼasipxi.
  Ukat jupa pachpa rey sasin uñtʼatäki ukajja, walja caballeronakan soldadonakaniwa. Ukat taqi kunas chiqpach atipjäwimp thujsa.
  Wawa uñjirinakax mayni ejercitot nayraw t"ijtapxi. Jupanakax wali kusisitaw jikxatasipxi ukat wal larusipxi.
  Aka chiqanx nuwasir waynanakaw hussars ukan patrullaparux atacasipki. Mä jisk"a thakhi, mä pä granadas q"ala kayunakampi jaquntata. Ukat ch"axwirinakax t"unjatäpxänwa.
  Ukxarusti Osa fortaleza ukaw utjaraki. Chiqpach sarnaqäwinxa, jan nuwasiñampiw jaytawayäna. Ukhamat waynanakax janiw khitirus ch"axwapkiti ni jiwayapkiti.
  Mä juk"a aburritäpxarakïnwa... Uka waynanakaw q"uchupxäna;
  Spartak jupax heroico lurawinakampiw esclavonakar uywatayna,
  Uñisit príncipenakan yugop jaqunukuñataki...
  Jupax jan wali jaqinakarux mä enjambre de águilas ukar tukuyäna - .
  Jawillt'awix sapurukiwa - ¡samkanakam jilxatayañamawa!
  
  Ch'axwañampiw espada apsupxam, .
  Ukat jan khuyaptʼayasisaw jan wali uñisirinakamar chʼiyjapjjäta...
  Wali askiwa, jumax jank"akiw thakhi jist"arasma mä ch"axwirirjama,
  ¡Jiwatax wiñayatakiw granito ukan jakani!
  
  Alaxpachat phaxs apsuñäni, janiw wakiskiti,
  Marte sat planetan jachʼa cheqanakap punkunakar uñtataw jistʼarañäni,
  Ukat Venusar iyawsapxam, nayax jutäwa...
  ¡Taqi Vía Láctea ukax heroen espadaparuw jaquntatäni!
  
  Alaxpachanx warawaranakaw utji ukat imill wawanakan nayranakapas utjarakiwa - .
  Jupanakax zafiro ukat rubí ukanakamp lliphipipxi...
  Ukat sallqa amuyunakajax t"ijt"iwa - .
  ¡Kunapachatix nayra achachilasax Mamaia ladopar masarkäna ukhaxa!
  
  Jiwañjam Chelubey jaqix jaqinak taypinx akham sasaw jach"at arsüna -
  Uka Rus' ukax thaya thayt'an kayu manqhan chhaqtxani...
  Uka loco jach"a jach"a tukuñax muspharkañawa - taqiniruw jiwayapxi:
  ¡Uka larusiñanaka ukat sonoro qʼochunakajj jiwatäjjewa!
  
  Peresvet chachan jaysäwipax jach"atwa arsüna,
  Mä lanzampi uñisirimpi mä jan wali samka infierno ukan jawq"jatapa...
  Zindan jupax janiw ch'axwirir suyt'kaniti - .
  ¡Atipjañäniwa, jumanakax ukar iyawsapxsmawa!
  
  Qalax sallqjañawa - qinayanak taypinx urunakax utjiwa,
  Janiw sapa kutix suerte ukat trofeos ukanakax utjkiti...
  Ukat markanakasax nina, qhananaka,
  ¡Amuyataxa janiw nanakax ch"axwäwimp chika sarnaqapkti!
  
  Ukampis yatipxam rusax kawkhans atipt"asipxi,
  Jiwasan nayra César, wali axsarkañ macedonio...
  Planetanakajj niyaw paraisor tukuni,
  Queso ukat té ukax wali sumawa Poshekhonsky!
  Osa fortaleza, kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx ukhama, jan nuwasiñampiw katuyasiwayi. Guarnición ukat pʼeqtʼirinakapas cosaco reyin jan jitheqtañatakiw juramento lurapjjäna. Ukat uka qhipatxa Pugachev chachan ejercitopax nayrar sartawayiwa. Atipjañampi sartaña ukhamaraki waranq waranq yapuchirinakampi mayachasiña. Mä jach"a ejercito ukax jank"akiw jilxattaski. Inti jalsu tuqinxa, pugachevitas jupanakax juk"amp walja markanakaruw katuntapxäna ukatx Tobolsk markaruw jak"achapxäna, ukanx Delong markan cuerpopax imantasipxäna.
  Niya taqpach fabricanakax Ural markanx kutkatasirinakax apnaqatäpxänwa, ukat ukanx machaq administración ukaw utji. Inti jalant tuqinx Samara markaruw katuntapxäna ukat ukanw ch"amanchasipxäna. Ukat jukʼamp jaqenakaw kutkatasirinakar arktasipki.
  Ukat campesino rey qhipäxanx jach"a ch"amanakaw utji. Pachpa Kazán markanx walja jupar yanapirinakapaw utji. Kant gobernadora, aka alemán chiqpachan axsarañat khathati. Mä jisk"a destacamento ukaw Pugachev jupan ejercitopar jikisiñatak khithatäna, ukax katuntatäxänwa. Potemkin, jupax Kremlin de Kazan uksankiwa, jupax axsarañat khathatirakiwa.
  Kunsa ukham ejercito contra luraspa...
  Ukat Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax wasitatw jach"a lurawinakap lurapxi. Jichha kutix Elizabeth Petrovna sat warmin pachaparuw sarxapxäna. Ukat Friedrich jilataruw katjapxi. Ukampis ukajj yaqha sarnaqäwiwa. Ukanwa jupax Margaritampi yant"apxäna, ukat Alemania markan jach"a reyipax, atipt"at qhipatx katuntatäxänwa. Ucat guardianakapajj jiwarayatäpjjänwa.
  Uka waynampi imill wawampix mä huracán ukham t"ijtapxäna, juk"ampirus Friedrich jupax wali jisk"a tamanakampiw qhiparäna. Ukampis uka wawanakax taqiniruw ch"uqt"asipxäna ukat comandante ukan amparanakaparuw rusa campamento ukar irpapxäna. Ukatwa Alemania markax katuntasïna.
  Ukat Rusia markax Prusia Oriental markaruw katuntawayi.
  Ukat Elisabet Payïr warmix jukʼamp tiempow kusisita jakasïna. Ukat heredero Pedrox cólico hemorroides sat usumpiw jiwxäna. Ukatwa Rusia markax ganancianakap jan chhaqhañapatak chʼamachasïna. Ukampis ¡Alemania markax janipuniw mayachtʼatäkänti!
  Ukat ukatx Commonwealth Polaco-Lituania ukax taqpach Rusia markaruw tukuwayi...
  Suma, Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax mä juk"a pachaw ukan qhiparapxäna. ¡Ukat jupanakax machaq qhuru misión ukanipxi!
  Ukampis jichhax Pugachev jupax jan jupanakamp luraspawa. Ukat jukʼamp wakiskir lurañanakaw utji.
   Akax Oleg Rybachenko satawa, jupax mä jach"a atleta ukhamawa, ukampirus mä juk"a waynakiwa, Rusia markatakix medieval ukan atipt"asiwinakan chikancht"asi. Mä patak ajllit caballeronak contra. Ukat kayunakaparux pesajenaksa cadenanakampi chintʼapxäna , ukhamat jukʼamp chiqapar sarnaqañapataki. ¿Oleg Rybachenko jilatat kamsaraksnasa? Fantasía Superman ukan ch"amanakapax nayratpachaw jupan manqhan jakasi, kunatix akax mä samkakiwa ukat janiw samkakiti, jan ukasti mä fasmogórico ukhamawa, kawkhantix taqi imantat samkanakax phuqhasi.
  Paqallqu qhananakas alaxpachan utjarakïnwa. Ukat sapa mayniw arco iris colorani.
  Jupan nayraqatapanx príncipe Carlos británico ukaw utji, jupax mä jach"a churäwimp churatawa: khitinakatix jiwayir túnel nayraqatan sayt"asipki jupanakar pampachañataki ukhamarak khuyapt"ayañataki, uka tuqiw yaqha pachar sarañ thakhix jist"arasi.
  Ukat jumax mä waynakïtawa, kawkhantix mä jach"a jaqin destino póstumo ukax amtatäki uka chiqan jikxatastaxa.
  Oleg Rybachenko jupax kayuparux wali llakitaw jawq"jatäna, kunawsatix yaqha grilletes ukanakax warkt"atäskäna ukhaxa. Coronel waynajj pechopat jaltkäna uka jachʼa arunak janiw jarkʼkänti.
  Cuerpopajj jukʼamp waynäjjänwa, kunjamtï colegio secundarionkir waynäki ukhama, ukat janiw nayrjajj musculonïkänti.
  Ukatsti príncipejj janis kunas paskaspa ukham amuyasisajj mä jukʼa istʼasisaw arnaqasïna.
  -Ukhamaxa, jichhaxa mä kipka términos ukankapxtawa... Sujetos del movimiento de caballos rápidos, marcha!
  Tribunanakan quntʼatäsipkäna ukanakax wali jachʼatwa sillpʼiñ qalltapxäna.
  Oleg Rybachenko, mä vision paralela ukanx mä superman de la clase superior ukhamawa. Aka chiqanx mä juk"a arrepentisiyätwa, kunatix hierronakax naya pachparuw ch"uqt"asiñapatak jaytawayta. Nayrïr uñtawinx pä tunk libra jan ukax llätunk kilogramos ukax janiw kunas, rivales ukanakax armaduras ukanakax janiw juk"amp peso ukankiti. Ukampis kayunakapar chintʼatäspa, ukat amparanakapas grilletempi chintʼatäspa ukhajja, ukajj janiw khitirus jan walinakjamäkaspati.
  Jukʼamp jiskʼachat cuerpomampejj janiw sarnaqkasmati.
  Nayrïr t"aqax Oleg Rybachenko ukan taqpach uñisirinakapaw machaq pachar machaq uñstawayi, niyas mä mayacht"at columna ukanw t"ijtapxäna, ukax espigas ukanakamp phuqhantatänwa. Práctico prueba ukanx ukhamarakiw fantasía carrera ukan estiloparjamax nuwasirinakax niyas natural ukhamaw jaqinakarux sarnaqapxäna.
  Qillqir waynax janiw sum jikxataskänti. Ukat ch"amapax janiw nayrjax ukhamäkiti... Kunas janiw ch"amampix ch"amakt"aykiti. Ukat cuerpomax janiw tunka marat jiläkänti, ukampis tunka payan maranïxänwa. Ukat uñisirinakax jumat sipan jukʼamp jachʼäpxiwa ukat tʼijtʼapxi.
  Jiwasan purakasan saltaña ukat chuchuña, jan uñt"at yänakar yatintasiña
  uniformes, armas ukat junt"uchasiña. Listanakan jach"a, anqäx muyupax llätunk patak phisqa tunk metros ukch"änwa ukatx kimsa kunayman mayjt"at tapanakampiw uñacht"ayatäna: suma qalat lurat losas, ch"ullqhi qalanaka (yaqhip pachax juchani q"ala kayuni warminakas wayn tawaqunakas mä castigo ukham t"ijt"añaruw wayt"atapxäna), ukat suma q"uma uñstayata, compactado muyu grava.
  Oleg Rybachenko jupax alarmampiw amuyt"äna, inas ukham jisk"achaskakispa, mä embrión ukar tukuñkama ukat qhipharux chhaqtxañapataki.
  Jan ukax inas ukax yant"äwix qawqha pachas lurasispa?
  Sapa tapampiw pusi kutiw jikisipxäna, juk"amp largopax ch"ullqhi qalanakan jikxatasïna, ukhamax janiw mä ritmo de correr uniforme ordinario ukarjam uñjañax utjkänti.
  Oleg Rybachenko, jupax qhipharux yuqall wawaruw tukuwayi, jupakiw q"ala kayukiw t"ijtäna ukat q"ala kayupan ch"akhanakapsa jikxatäna. Jïsa, qhanaw condicionanakax jan kikpaki.
  Ukampis taqi ukanak uñjasax sapa mayni jiwayir t"ijtäwin chikancht"asirinakarux, imperio jutïr pachatak qullan ch"axwäwinx jupa pachpaw amuyasïna, janitix universo ukan juk"amp ch"aman ch"axwirikïkchixa, ukhamax nivel de campesinos promedios locos ukanakat sipanx juk"amp jach"awa. Suma, yaqhip rusa bastardonakax janiw jupanakatakix rival ukhamäkiti.
  Ukat juk"amp jisk"achañjamawa, jupanakatx waljaniw uka q"añu waynarux tantachasipxäna.
  Chiqansa, Oleg Rybachenko sat chachax kayupanx walpun usutänwa, uka kayupax mä trineo sat chʼakhampiw chʼallxtatäna. Jan khuyaptʼayasisa "bautisasisajja" punkitäjjänwa ukat chʼiyar chʼiyar tukuwayjjarakïna. Ooh, verdugo-herrero, nayax jumarux ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"allt"añ munsma. ¡Ukham t"unjañataki, jan ukax juk"amp sumaxa pachpa jach"a, diamante ukham trineompi t"unjañataki! Ukampisa, ¡janiw kunapachas qhipäkiti! Aka universo ukanx uka waynax q"ala kayukiw t"ijtäna, ukax mä nativo moscovita ukhamarak mä príncipe ukanakatakix mä juk"a kusisiñawa, juk"ampirus sinti llakisiri ukat prim etiqueta ukanakampi. Chiqans jichhax Oleg Rybachenko jupax juk"amp wayn tawaqur uñtañ qalltawayi - janiw tunka marat jilïrïkänti, máximo tunka mayan maraniwa, ukat yuqall wawar q"ala kayuni sarnaqatapax janiw jan naturaljam uñt"atäxänti.
  Coronel waynax kusisitaw q"ucht"äna:
  - ¡Khititix kusisitax larusi! ¡Khititix munki ukax phuqhasiniwa! ¡Khititï thaqki ukajj jikjjataskakiniwa!
  Jichhax qalanakan wali ch"ullqhip sensación ukanakax wali suma ukat pachpa pachan wali qhuru ch"allt"asirjamarakïnwa. Ukampis ukax wiñay wayn tawaqurukiw turkatayna, jan ukax juk"ampirus waynaruw turkatayna.
  Ukat chʼamajj jukʼampiw jiljjattäna, ukajj wayn tawaqonakan musculonakaparuw kuttʼañ qalltäna.
  Kimsïr muyu tukuyatatxa, walja medieval ukat wali ch"aman nuwasirinakaw niya histérico yant"äw lurapxäna, caballo impudencia ukan yanapt"apampi, nayrar sartañataki. Jupanakax sarnaqkasax tuqinuqapxäna ukat juk"at juk"at Oleg Rybachenko juparus katjañ qalltapxäna, jupax janiw complejos especiales ukankänti ukat wali columnan chuymapan sarnaqaskäna.
  Coronel waynax janiw kunanaks ch"amanchañ amtkänti ukat suyt"añ amtäna.
  Formación ukax juk"at juk"at ch"allxtañ qalltäna, mä boa constrictor ukan purakaparjama, ukatx niyaw phisqhïr muyunx taqpach nuwasirinakax mayj mayj t"ijtapxäna. Janiw nayrjax maynit maynikam p"iqin jach"a qhipäxanx ukhamäkänti, jan ukasti mä muspharkañ ch"usawjampi.
  Metal ukax ch"allxtasïna, forjado botas manqhanx ch"allxtasïna...
  Oleg Rybachenko sat wali chʼikhi nayrani ukat wali yatxattʼat jaqejja, armadurampi isthaptʼat pallapallanakajj jukʼamp chʼuñuyasipkäna ukat jukʼamp samsusipkäna uk uñjäna. Kunatsa q"ala kayuni waynarux cadenanak warkt"apxäna ukax amuyañjamawa. Mä kʼachachata waynajja, jilïr, jukʼamp jachʼa nuwasirinakaruw jankʼak jaquqanirïna.
   Jichhax jupanakat maynix wali ch"amampiw puritayna, mayni tuqitxa, wali ch"ikhi wayna coronel ukar puritayna. Oleg Rybachenko jupax janiw oblicuo ukham khuchhuqañ yant"känti ukat espadap wajjranakan p"iqiparuw jaquntäna. Cuerpo turkaña ch"axwawix wali ch"amapunïnwa, uñisirinakan cascopax p"akjataw jikxatasïna ukat wila p"iqimpiw grava ukar jaquntatäna. Walja imill wawanaka, janq"u abrigonakampi, ch"iyar zapatillanakampi ordenankirinaka, uka jan suerteni nuwasirirux katjapxäna.
  ¡Janiw kunas jupar yanaptʼkaspati!
  Oleg Rybachenko, jupanakan musphart"at jach"at arsutap ist"asax, filosofía tuqitx akham sänwa:
  - ¡Ch"amani wawatakixa wali askiwa kunjamäkitix ukhama, ukat ch"amani jilïr jaqir uñtasitäñax wali askiwa, ¡kunjamäkitix ukhamax mayjäñapa! Ukampis kunayman tuqitxa, mä apnaqirix janipuniw jan ch"amanïkaspas ukham uñstañapakiti - ¡jach"a ch"amapax sallqjañawa!
  ¿Janit jukʼamp chʼamampi irnaqañ horasäki?
  Oleg Rybachenko, talonanakapar yanapt"ir ch"ullqhi qalanak turkasax payïr armaduraparuw khuchhuqatayna. Jupax jaquntatäxänwa, ukampis jank"akiw jaltawayxäna, ukatx terminador príncipex mä hilado apnaqatayna, p"iqiparuw ch"uqt"at kayuparux ch"allt"äna, ukax t"ijtäw pachanx nayratpach qullatäxänwa. Uñisirinakax janiw ukham jank"ak nuwasiñ suyapkänti, ukat cascopampi ch"uqt"at templopar jan purisax mä carnicero ukan jiwayat vaca qallur uñtataw liwxatasïna.
  ¡Kunatsa jachʼañchasiñajj utjäna! Mä jukʼa usuchjaskchisa.
  Mä jiwayir poke, jukʼampisa kunattejj hierro pedazojj jukʼampiw jawqʼjäna. Uka qhipatx Oleg Rybachenko jupax juk"amp pachaw uñjirinakar thuqt"awayi ukatx kimsïr - Comte de Lacafer jupamp katjatäñapatakiw jaytawayi. Espadanakapampix sinti jachʼaruw chʼalltʼasïna ukat lanktʼasirakïnwa, chiqpachansa ukax kayup pʼakjataynawa. Chiqansa, hierro chimpunakax janiw tʼijuñamäkiti, ukampis ukanakampixa hachampis jawqʼjaskasmas ukhamaw amuyasiyäta.
  Coronel waynax lakap apsusaw juk"amp jach"ar jaltawayxäna, juk"amp ch"amaw jupa pachpan jikxatasïna.
  Ukhama, chiqans jupax Bruce Lee, Jackie Chan, Steven Seagal ukham uñt"atawa, ukat inas taqit sipans juk"amp askïchispa, yatiñanakapar jilxatañatakix juk"amp pachaw utji.
  Chiqansa, jan khuyaptʼayasir tiempox armasiñ jaytkchi ukhaxa. Ukampis Margaritax qhispiyaniw sasaw suyt"äwix utji.
  Ukat llätunk vueltan ukhakiw terminador-guerrero waynax jan axsaras t"ijt"asax juk"amp jank"ak jalxatäna. Qalltanjja, maynit maynikamaw mä boya motoran barcor uñtat taqe khitinakatï mä jukʼa qhepüpkäna ukanakar katjäna, khuyaptʼayasisaw jan chʼalltʼaskänti. Chiqansa, mä chacha warmix uka waynan jach"a kankañapar jan yäqasa, pä tuqit jank"akiw sarapxäna, ukampis molino de dashing ukax jupanakarux khuchhuqatayna, ukhamat p"iqinakapax t"ijtxatayna. Niya jiwañaw jan kuna ch"amampi.
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - Ch"axwaña, ¡ch"axwañaw utji!
  Vikingos ukat ch"axwañ munir sajones jupanakan wawanakaparux kunas pasäna, jupanakax janiw walja jaqinakar jank"ak sarañ atinapkänti, jan ukasti t"ijtxapxarakïnwa. Inas jupanakan superioridad numérica ukax ukham tácticas ukanakax dictarakchïna. Jan ukajj ¿ mä jiwayir anattʼäwin jan qellqat kamachinakapacha ? Oleg Rybachenko , jan khitirus jank"aki, irpirinaka satäkis ukanakar katjañ qalltäna. Chiqansa, yaqha tunka payan corona nuwasirinakarusa, ukat mayni jan ukax mayniru apnaqirinakas janiw uka estadox gustkaspati, janiw pächasiñasäkiti. Ukampis phisqa chhaqhatapatxa, kunatsa janiw khitis vengasiñatak jankʼak sarkänti. Amuyataxa, rusanakax amuyapxänwa, janiw mä jan ch"aman jaqirux Skopin-Shuisky torneo ukar khitkaniti, ukax qhispiyañapawa.
  Jupax jañchin waynakïkchisa, kunayman patak maranakan wali yatxattʼat veterano ukham experiencianiwa.
  Ukat janiw Emelyan Pugachev chachan ejercitopakikiti.
  Ukat kunapachatix Oleg Rybachenkox lakap ch"allxtayäna ukat jupanakax juk"ampiw ritmo jilxatayapxäna frustración ukanxa. Ukampis wali jachʼa samsuñajj mä jukʼa tiempotakiw taqe ukanak säna. ¿Kawkirus sarapjjañapa? Ukampis vikingos ukat sajón sat jaqinakax chʼamani ukat qala chuymanïpxiwa. Ch'akhanak uchapxani, ukampis janiw ch'akhanakap jaytapkaniti. Pä tunk mayan maraw Suecia markax Pedro Magno ukan rusa soldadonakaparux ch"amanchawayi, qhiparux sumankäw tratado ukax janiw mä conquista ukhamakiti, jan ukasti mä alañjamaw formalizatäñapatak wayt"awayi. ¡Jupanakax estado ruso ukarux qarjapxäna, ¡ch"axwäw pachanx phisqha t"aqaruw jaqinakarux jisk"achapxäna!
  Coronel waynax jaltawayxäna, lanzamientot esquivasa.
  ¡Ukat akax kunapachatï warminakax sapa familian tunka wawanakar yuripkäna ukhawa!
  Uka kʼumara wawanakajja, kuna chʼamanïñas sumäñapatakiw yanaptʼi.
  Ukat chiqpachansa Gran Bretaña markax Rusia markamp sapak chʼaxwäwipanwa atiptʼäna, Crimea markan jila partep katuntasa. Ukapachax britániconakax ch"amanïpxänwa, nayrïr kutiw mä cuarto de milenio ukanx Rusia markat mä chikat territorio ch"akhuñ atipjapxäna.
  Uka waynax qhipharkir nuwasirirux ch"allt"äna, ukat jan p"iqini janchix qalanakaruw liwxatäna. Mayninakax juk"amp ch"amampiw samsuñ qalltapxäna, juk"amp ch"amampiw samsuñ qalltapxäna.
  Ukampis aka kutix Oleg Rybachenko jupax jupanakarux qarjañkamaw qarjasini. Jupanakax janiw jupamp atipt'asipkaspati. Rigmarole ukax mä delantero jan contacto ukan niya mä kipka velocidad ukan qarjaña.
  Chechenia markan francotiradoranakamp wali chʼamampi nuwasiñat amtasiyäta. Chiqpachansa akax nervionakan chʼaxwäwipawa. Aka chiqanx juk"amp jasakiwa. Ukat uñisirix tukusiñaparuw purini.
  Ukatwa coronel waynajj "conejitonakapar" pusi muyuñanak jan waltʼayaskäna. Ukat uka jan aguantañjam jan waltʼäwinak askichañatakejj uka sallqa ritmo jukʼamp jukʼamp jiskʼachañakiw wakisïna. Ch"amapat mä calculación lurañasawa, Diosax churpan, mä juk"a samart"añas wakisispa. Oleg Rybachenko, wali mulljataw jikxatasïna, mä jakhüwiruw jaquntäna, espadanakaps jaquntäna, salto luratayna ukat wasitat katjatayna. Ukatxa, wasitatwa ukham acrobático movimiento luräna, akham sasa:
  - Rusonakax alemanes ukanakaruw arknaqapxi, experienciax janiw yanapt"kaniti! Infiernoruw sarapxam jumanakax axsaririnaka - jaqi mincemeat!
  Oh, qawqha ch"amas ukat sallqa ch"amas mä waynan janchipanx utji.
  Kunapachatï Duc de Delonge chachan pacienciapax tukusxän ukhaxa, jilïr irpirix wali colerat arnaqasïna:
  - ¡Ch"axwapxam, jumanakax q"uma liebre wawanaka!
  Ch"axwirinakax uka tuqitx jan walinak lurapkchïnsa.
  - ¡Mä wila ch"axwañaru! - Príncipexa wali jach"at arnaqasïna, niyaw cuerdas vocales ukanakap ch"iyjatäna.
  Chiqpachansa, mä yuqall wawat tʼijtxañax wali phinqʼachañawa.
  Oleg Rybachenko jupax k"arimp jachaqt"asisaw akham säna:
  - Tukuyañatakixa kuna lurañasa utji!
  Suma, experienciapax nayratpach wali jach"awa, janiw juparux llakisiykiti, uñisirinakax juk"amp jach"akiwa.
  Sapa guardianak taypit jan samsuñjam qarjata nuwasirinakax mä akatjamat saytʼasipxäna ukat jankʼakiw armanakap jiltayapxäna. Oleg Rybachenko arknaqir nobles ukanakax jank"akiw ch"amanchasipxäna: mä uñisirimp duelo lurañax, mä "santu" (jïsa, jupax santuwa, rubio saxra!) jan pächasisaw wali aski pacha ina ch"usar apt"añapa. Aka chiqanx, kunatix tunka payan jan juk"amp jan wali ch"axwirinakax mäkiw t"ijtapxi. Jan ukajj wali jaya tiempow suytʼapjjaspa, inas mä sepulturar imtʼañkamas suyapjjchïna. Ukat kunas pasaspa ukhaxa, "jiskʼa saxra" mäkiw tantachasi ukat qalaruw allsu. Jupanakax inamaya ukat jach"a jach"a tukuñanakap yapxatapxäna.
  Jank"ak sarañax juk"amp jach"akiwa ukat jank"akiw jan walt"ayat qhuruchasïna: mä doble, mä juk"a pacha metalan thuqt"awipax ist"asïna, ukat qullan ch"axwäwin machaq jan walt"ayatanakax, q"uma ch"allt"asis, jaquqanipxäna, jan ch"amampiw uraqiruw liwxatapxäna.
  Uka waynax wali jankʼakiw sarnaqi, ukat cobra sat animalat sipansa jukʼamp jankʼakiw reacción luraski.
  Experienciani Oleg Rybachenko jupax nayrïr uñisiriparux mä sanu ch"akhampiw ingle ukar jiwayatayna. Trite, ukampis wali askiwa. Nayax uka waynat sinti khuyapt"ayasta, ¿aka qhipatx wawanïspati? Ukampis janiw ukhamakiti. Ukampirus ukham lurawayi, ukat wali askiwa, janiw mä waynakiti, phisqa tunk marani "castración" ukan jan walt"ayata. Mä noble jaqiw uka pachanxa, mä familian escudo de armas rubí rosas ukanakampi. Payïristi nayraparux mä saltañ codo katuqatayna. Walja wila masinakaw utji ukat mä knockout ukar uñtasitaw... Ukhamaw cuerpo movimiento adicional ukax sañ muni. Ukat ukatsti mayninakax atacapxi.
  Jumax mä monguso ukham jank"akïtawa. Uñisirinakamax janiw ukhamak sarnaqapkaspati.
  Maynirojj jankʼakiw coronel waynajj panpacha kayupampi janchipar chʼajjwayäna. Armadurajj qontʼatäjjänwa, laka qhepäjjat mä wila chʼakhaw thuqtʼasïna, ukat maynïristi, mä espadajj kʼullu casco chʼoqtʼat wajjranakan jan sinti chʼamanïtap uñjasajj musphararakïnwa. Ukat jutïr uñisirix acerot lurat amparapampiw chinuparux jawqʼjapxäna. Ukax wali sumaw khuchhuqasi, ukax wali ch"amampiw ch"allt"asi. Mayninakax coronel waynaruw jank"ak puripxäna.
  Mä tama osonakas uka jan axsartʼir lobo wawarux atacapkaspa ukhamawa.
  Ukampis Oleg Rybachenko jupax taqi kuns chiqaparuw jakthapiwayi, jupanakax qarjataw uñjasipxani ukat vapor ukax tukusxaniwa. Ukat movimientos ukax janiw pachpäkiti ukat reacción ukax janiw pachpäkiti. Janchi tuqit wali chʼamani nuwasirinakax armadurampiw wal tʼijtapxaspa, ukampis caballot nuwasiñar yatintat jaqinakax janiw uk lurañjamäkiti. Jupanakajj wali chʼamanïpjjatap laykuw katjjasipjjäna. Suma lurata chiqpachansa.
  Ukampis uka waynax janiw kunjamatsa chʼamaktʼkiti, ukampis wali muspharkañ reacción uñachtʼayatapatxa, jankʼakiw qhispiwayi.
  Oleg Rybachenko , khitimpis parltʼkaspa ukhama, Sócrates waynar uñtasita:
  - Loco heroico ukhamaxa, mä pallapallaxa janiwa llamp"u chuymanïkiti - comandantexa llamp"u chuymampiwa luraraki, pallapallanakaru khitasa kawkhantixa heroísmo ukaxa loco tukuski ukaru!
  Uñisirinakax chuyma ch"allxtayir arnaqasiñanakampi ukat toronakan wararitanakapamp kusisiñ yant"apxi.
  Ukampis janiw musculonakamar sallqjkasmati. Ukat nuwasirinakax jichhax ikiñ ch"uspanakjamaw sarnaqapxäna, maynit maynikamaw ch"axwapxäna. Ukhamarus, ch"akhanak ch"allt"añ táctica ukax Europa markankir jaqinakatakix janiw uñt"atäkiti. Ukatakix janiw sistemas de defensa ukanakax luratäkiti, ukax alfabeto chino ukar uñtasitawa.
  Ukat amuyt"apxam - ¡janiw artes marciales ukanakat ist"apkiti!
  Ukat jank"aki ukat sapa kuti fresco Oleg Rybachenko jupax ukat askinak apsu. Ukatx uñacht"awix qalltawayiwa: ch"akhanaka, espadanaka, qunqurinaka, codos, loco velocidad ukan. Nayraqat kunatix sapuru - jisk"a wawanakar armadurampi jawq"jaña. Tunka ch"amani chachanakaw k"arisiñatak qhiparapxäna, liwxatasinx, ola ukan jaqunukuta loaches ukanakar uñtasita, listanakan patanakapan, kawkhantix imill wawanakax yuqall wawanakas t"ijt"asipkäna, jank"akiw qullañ tuqit jan ch"amäki ukanak churapxäna. Ukat maynix janiw uk lurañas wakiskänti, almapax alaxpacharuw t"ijtäna. Jan ukax infiernon, suertemarjama. Mä kunatsa, Oleg Rybachenko jupax Vysotsky ukan uñt"at hit ukar amtasïna - ¡almamax alayaruw aspiratayna! Mä samkampiw wasitat yuripxäta...
  Ukampis jumatix khuchhir uñtat jakaskätaxa, ¡khuchhikïskätawa!
  Ukampis ukatx payïr tunka rabioso cucarachas ukanakaw Oleg Rybachenko ukar puripxäna. Ukanakatxa, kimsa titulat jaqinakakiw jupanakan p"iqinchatapamp mayninakax niyaw mä suma mayacht"at resistencia uñstayapxi, ukax kamachinakarjamaw utt"ayata. Mä filan saytʼasiñ yantʼapjjäna, qarjasipkchïnsa, jankʼaki ukat jukʼamp sarnaqañatakiw chʼamachasipjjäna. Janiw atacañ jisk"a coronel ukar jank"ak estadio ukar ch"allt"añapatak jaysaña.
  Aka chiqan nuwasirinakax experiencianipxiwa, chika q"ala jan isin waynat sipanx juk"amp jach"awa, grilletes ukan ch"uxñachat waynat sipansa, kayunakapax p"akjataw uñjasi.
  Ukampis Oleg Rybachenko jupax ukhamaw t"ijtäna, janiw jupanakarux filankapxañapatak jayskänti, nayrïr pänix mä sanu trik ukar jaquntapxäna, mä columpio p"iqir parrying, jupanakax janchiruw ch"axwañanak katuqapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax pä tunk payan pachanx esgrima ukan yatiqatayna, ukat jupax janiw yaqha ukhamäkänti.
  Ukat armaduranakas costillanakas chʼiyjasi. Ukat wilax pʼakjata jiphillat mä phuchʼurjamaw mistunïna.
  Qalanakaruw jaquqanïna ukat ácido ukham chhuxriñchjasïna.
  Ukat jan khuyapt"ayasiri, q"ala talonax yaqha templo Barón de Mugasak ukan jikxatäna. Coronel waynax caballeronak taypin liwxatasïna, mä hámster ukham mä p"iyaruw liwxatäna, ukat codos ukat jawq"añanakas mä kuti, pä kutiw liwxatäna. Computadora anattʼañanakanxa, kunayman artes marciales ukanakanxa, mä jukʼa chʼalltʼañas chinu tukuykama, chʼiqa puntat chʼiqa tuqirux jukʼamp jan jaytjasir nuwasirirux qʼal jan chʼamanïñapatakiw yanaptʼi.
  Suma, yuqall wawar uñtasitax janiw chuyma ch"allxtayiri sañ munkiti.
  Phisqax juk"ampiw qhiparaski, ukampis Oleg Rybachenkox janiw sayt"añs lup"kiti. Mä wiñay yuqall wawa, saltos lurasa, amparanakapamp sayt"asis cartílago ukar bozal ukar ch"allt"asa.
  Ch"akhanaka ukat janchix p"akjasi, wila ch"allt"awinaka.
  Suma uñnaqt"ani, Jackie Chan kullakas janiw juk"amp sum lurañjamäkänti. Ukhamarus mä cuchillajj qʼala costillanakajan taqe kunwa chʼiyjäna. Ukampis akax jan waliwa. Ukhamajj wayna-principejj jukʼamp coleratäniwa. Kayunakamar espadanak katthapta, ukhamat jan chʼama tukuñamataki. Jukʼamp juntʼuchaskta ukhajja, chʼamajj jukʼamp chʼamampiw juman burbuja. Lado tuqiru, ukat mä ch"aman, q"ala kayu qhipa jakthapiwi kunkapan... Maldición, lobo yuqapax prensa ukarux mä puñalampiw ch"allt"äna, wila gotanakaw Oleg Rybachenko purakapar uñstäna.
  Chiqansa, janiw walïkänti, ukampis chʼamani musculonakax janiw uka chʼakhanak jaytapkänti.
  Coronel waynax akham siwa:
  -Ch"axwawix janiw ajedrez ukar uñtaskiti, janiw jan jan walt"ayat jaqinakampïkiti, ukat mä ajedrez anatt"awix janiw ch"axwañjamäkiti, janiw kuna askis utjkiti!
  Uka waynax escarlata liquido ukamp chʼalltʼat chʼuñu chʼuñunak chʼallxtayäna.
  Taqi uka usuchjatanakax ukhama jisk"a yänakawa, ukhamax pusiniw juk"amp jank"ak mantanipxäna ukhax wilax sayt"xänwa. Espadanakax qhant"äna, nayrïr pä nuwasirinakax mecánicamente parripxäna, ukat cuchillas ukanakax mistuwayxäna ukat arterias carótidas ukar ch"allt"asipxäna.
  Oleg Rybachenko jupax mä tigre wawar uñtataw nayrïr kuti mä antilope katjaski ukhamarjam jachaqt"asïna.
  Ukat mayni pä kayunakax mä juk"a sensual chiqanwa. Janiw estéticamente kusisiñakiti, jan ukasti wali askiwa kunatix janiw bloqueo yatiñax utjkiti.
  Suma sarantaski ukat jumax inspiración ukamp phuqt"atawa.
  Phisqa juk"amp uñisirinaka. Taqinipuniw Oleg Rybachenko-takix ikiñ ch"uspanakar uñtasita. Suma, ch"axwañanx "cangrejo" "torcedura" técnica ukat mä qutu, jisk"a, jaquntat pallapallanakaw uñstapxi. Ukat mä tukuyañ salto p"iqi qhipäxan juk"amp jach"a ch"axwiriru. Jupax, liwxatasinxa, mayninakaruw liwxati. ¡Jach"a irnaqawi!
  Uka waynax kayup wila estanqueruw ch"allt"äna.
  ¡Janiw pä tunk jakthapiñkamas sartañjamäkiti!
  Oleg Rybachenko, esculpido torsop liwxatasin cadenanakap ch"allxtasaw q"ucht"äna:
  - Taqi kunasa janiwa lurañjamakiti, nayaxa chiqapa yatxa!
  Uka pachanx tunka payan wali ch"ama ch"axwirinakax catapultat jaquntat qalar uñtataw ch"axwañ chiqat pasapxäna ukat niya chikat muyuñaw nayrar sartapxäna. Oleg Rybachenko, wali ch"amampiw sarnaqäna, juk"amp tunka payan yatichat nuwasirinakaruw t"unjañapäna. Ukampis nuwasiñat jan samart"añax juk"amp askiwa. Musculonakax junt"uchasxänwa, khuchhuratax ch"axwañ semental ukan sarnaqatapan chiqaw chhaqtawayxäna. Ukhamawa, jupanakax qarjataw jikxatasipxi, ukat laq"a taypinkapxañapawa. Oleg Rybachenko jupax jank"akiw mantani ukat mä sacacorchos ukham tornillompiw mantani, kayupan muytasa, wali askiwa, jupax mármol losa ukanx wali sum liwxati, ukat jan jank"ak kayup jisk"achasa, pusi jaqiruw p"iqinakapan hierro ukamp jawq"jatayna.
  Kunjamatix mä sacacorchos - mä jiwayir levadura.
  Ukhama, maynix wali ch"amampiw pechopar mä puñalampi jawq"jañapa. Uka ñikʼutajj pʼakjasïna, musculonakanwa chʼamaktʼäna. Aka puñalax q"ala amparanakamampiw apthapita ukat boomerang ukham jaquntatawa. Jupanakat paniniw kunkapax khuchhurata. Wilax ch"allt"asi. Yaqha päniruw espadanakampi khuchhurapxäna, mayninakax amparanakampiw khuchhurapxäna (qhawqhanis jiwayatäspa!). Ukarux janiw mä diploma uchañjamakiti. Ukampis jan kuttʼasaw nuwasiñama.
  Uka waynan musculoso cuerpopat wilax ch"allt"asi. Jawiranakax relieve fundido ukanx jawiraw saraski.
  Oleg Rybachenko jupax leopardo ukham arnaqasi ukat wasitatw atacantes ukanakarux p"akjasi. Kunjamtï sapki ukhama; ¡Warmix chachapar axsarpan, chachax mä angeljama!
  Jupax mä caballero ruso - diosanakan wali munatapawa!
  Ukampis aka tuqinxa, tia Jiwañax sobrinopar axsarañapawa ¡Jakañ! Coronel waynax jan jaqirjam flexible kayunakapamp puñalanak jaquntañ munäna. Jupax wasitat kutt"awayxi, jan wali uñisirinakapar apsu, jichhax yaqha masiparuw atipt"i.
  Waynäxasax mä terminador de movilidad ukampiw uka waynarux yapxatäna.
  Ukhamawa, uka ñanqha chuymani warmiruxa ch"uqimpiwa atipjañapäna, ukatxa niyaw atipjatäxäna. Jichhax jilpachax t"unjañ espadanakat jithiqtañawa. Ch"axwäwinx janiw chikat amigonakas chikat jan uñt"at jaqinakas utjkiti. Ukanx sapa patakat patakakiw manqhankirinakas anqankirinakas utji. Walja socios-aliados ukat juk"amp uñisirinakaw utji.
  Uka waynax mä horizontal split ukan qunt"asïna ukat jank"akiw sayt"asïna.
  Mä taqpach muyuruw atipt"asma, mä atipt"äwinx atipjasmawa, capital ukarux mä negocio transacción ukanx muyuntasmawa, ukampis janiw suma jikxatkasmati kunapachatix purakamax muyuntki ukat ingeniomax ch"iyar tukuwayxi ukhaxa! Uñisirinakax janiw kuna amtampi taktikanakanïpkiti. Ukatwa tunka payan nuwasirinakax dardonak jaquntañ amtapxäna, ukat suxtaniw mä yantʼa lurapxäna, qhipäxat qhipäxar chʼaxwapxäna. Jupanakax amuyapxiw mä k"ari sipita, jupax pachpa jupanakar atacañ munchi ukhaxa.
  Coronel waynax dardo ukarux jark"aqäna ukat jupa pachpaw q"ala kayunakapampix uka ch"axwañ arma jaquntäna. Uka nuwasirix purakapan mä p"iyampiw t"unjatäna, wilampiw ch"allxtasïna.
  Oleg Rybachenko jachaqt"asisaw q"ucht"añ qalltawayi, kunatix akax jupan atipt"asiwipawa - Rusia markan jutïr amtapax, kawkhantix pachax discontinuidades ukat jan amuyt"kay twists jan ukax cronológicos twists ukanakan pasaski;
  
  Quri jinchu siwara - .
  Kunjamatix mä olada thayan lakapan chhuxriñchjatapax...
  Jiwasax vasonakarux anatt"añampiw phuqhantayañäni
  ¡Jawirax champán ukamp jallu puriñapataki!
  
  Jiwasan Mama Markasa, khuyapayasir Rusia,
  Kawkhantix jallupachan tapapax quri, .
  Janiwa, iyawsapxita, Awki Markaxa juk"ampi sumawa, .
  ¡Phuqut manzana nectar ukax warantatawa!
  
  Ukat juyphi pachanx muspharkañ qullqi ch'uqi,
  ¡Qutanakajj patinajenak manqhanjja cristaljam qhanaw uñjasïna!
  Kunjams suma qʼapkir tʼantʼasajj wali suma,
  ¡Ukat sabre rusa ukan cuchillapax wali ch"ullqhiwa!
  
  Sapa laphinakax mä esmeralda hilo ukaniwa,
  Coral ukax sapa brote ukanx chispa...
  Solovyov jupax mä suma q"uchu warantawayi,
  Ukat pampanx mä terciopelo sayt"añjamawa.
  
  Diamantenakax ch"uxña pampan ch"uxña ch"uxñanaka, .
  ¡Diente de león ukax mä warawarar uñtataw nakhanti!
  Jumax Ortodoxo Pachpa, .
  ¡Wiñay wiñay jach'añchäwitak jakapxam!
  
  Akapachax wali sumawa, awisax jachaqt"asiskchisa,
  Ukat destinojj jan sinttʼasirïspawa, .
  Ukampis qullan Rus' ukax wali sumawa,
  ¡Taqi invitadonakatakiw punku jist"arapxta!
  
  Oleg Rybachenko jupax kimsa dardonak espadanakapampix jaquqanïna, ukat pä dardonak juk"amp jaltawayxäna, q"ala kayunakapamp apthapisinx ch"axwiri caballeronakaruw jaquntäna, ukat espadanakax caballeronakaruw jaquqanïna, jupanakar puriñ yant"asa. Mä espadaw costillanakapar chʼalltʼäna, ukampis pusiniruw mä kutikiw pʼeqepar chʼalltʼasïna, ukat yaqha pä espadajj dardonakampiw nayranakapar jawqʼjapjjäna. Maynixa ch"iqa tuqiru, maynixa ch"iqa tuqiru. Coronel waynax imantat suxtanakaruw atacatayna, q"ucht"askakitaynawa;
  
  Uka cientificojj wali yatiñampiw mä bomba uñstayäna,
  ¿Kuns jupax nominado p"iqipamp amuyt"askäna?
  Chiqansa, jan suma sarnaqañax utjkchixa, yatiñani jaqis asnuwa,
  ¡Al menos jupax loco luratapat subvencionanak katuqaraki!
  
  Yaqhipanakax uka pistolatakix mä patente churapxäna,
  ¿Kunsa mä satélite ukax órbita ukar apayani?
  Cientificojj janiw pallapallanakan jan chʼamanïkiti, .
  ¡Janiw phuqhat k"arisiñamäkiti, señores!
  
  Jaqinakax ch"axwäwitak irnaqapxañapawa,
  Jupanakax maynit maynikamaw jan wali amuyunïpxi.
  Kunatsa ukham lurasi uk janiw amuykti,
  ¿Khitis kuna askinaksa luraski?
  Maynix mä tank acuarela ukamp pinta, .
  Yaqha Katyushax mä bosquejo lurani.
  Jupax jardín de infantes ukhatpachaw ametralladora apthapiski,
  ¡Ukat wayn tawaqujax formación de desfile ukan marchañx walpun muni!
  
  Escudonakax janiw taqpach janchir ch"uqt"apkaspati, ukat jupanakpachaw maniobrar sarapxi, guardiananakax uñisirinakatakix jan ch"amamp ch"uqt"at kayunak khuchhuqañax juk"amp jasakiw lurapxäna, ukatx mä ratuk "tijeras" técnica ukampiw khuchhuqapxäna. Ukhamaraki, chiqans, computadora ukan anatt"awinakapat. Ukxarusti, muytasinx mayninakaruw atacañama. Kunjamtï sapkixa, jank"aki. Walja ch"axwirinakax wali ch"amampiw jaquntañamp apsuñ yant"apxi, ukampis coronel waynax sinti llijullijunakjamaw jikxatasi. Jan jaqirjam jank"akïñapataki.
  Ukax mä guepardo ukham ch"aphinak taypin t"ijt"aski ukhamawa.
  Ukat ukax suerteniw khititix jan mutilatäkänti, jan ukasti musphart"ataw jikxatasïna
  Oleg Rybachenko jupax uñisirinakarux mä cadenampiw sarnaqäna - p"iqinakax ch"allxtapxäna.
  Yapu taypinkir maynix janiw nuwasirïkiti sapxiwa. Ukampis sapakïki ukax janiw ukhamäkiti, nuwasïwinx walja askinakaniwa. Amuyt"añataki, maniobrabilidad, jisk"a tama, ch"ama ch"allt"aña ukat jan uñjkaya. Uñisirinakax Oleg Rybachenko-r takt"añ suyapxäna, ukampis janiw amuyaskänti, coronel waynax mä juk"s juk"ampiw jaltxañ qalltäna.
  Janiw usuchjatanakapas ni nuwasiñan wali chʼamapas uka waynarux jukʼamp jan waltʼaykänti.
  Jan ukasti, jukʼamp jan pächasisaw nuwasïna ukat qarjata uñisiripat sipansa jukʼamp ventajampiw nuwasïna. Ukhamarus qʼochurakitaynawa.
  
  Chiqansa, epaulettes ukanakax mä samkan qhantʼatawa,
  Jiwasatakix awisax rayunakax intit sipan juk"amp valoraniwa.
  Chiqansa, llakisiñ Uraqinxa janiw mä chiqax utjkiti,
  ¡Kawkhantix maynin wilapax jan carmesí jaqukipki!
  
  Taqi kunat sipansa, jaqix jaqitakix mä lobo ukhamawa,
  ¡Walikiwa, awisax mä jan wali allqamarix q"añuchasi!
  Jupax janiw mä t"ant"sa mayt"kätamti,
  Sapakiw jakasi - ¡jan sinti qhuru jichha pacha!
  
  ¿Kuna kasta jaqinakarus Tatit Awkix jiltayäna?
  ¿Kunjamatsa jan walinakax akapachar apnaqapxi?
  Qhuru reyix marka taypin jan axsart'ir jaqiwa,
  ¡Ukat nayrïr amigojajj Caín jilatajj wali qhoru chuymanïnwa!
  
  Tatitusti jaysäna: jumana ajllitamawa,
  Libre, ch"ama, ukampis wakisi...
  Nayraru ch"ankhampi ch"ankhachasax juk"amp ch"ullqhi amuyunaka, .
  ¡Akapachan mayachtʼatäspa ukhajja, jaqenakajj amukiw tukupjje!
  
  Ukhamasti, nuwasiñax jumanakan destinomawa,
  Nayax janiw kuns jumatakix akan mayjt"ayañ munkti.
  Infierno chʼaxwäwinakax nuwasïwinsa apnaqkchixa,
  ¡Janiw facil tʼantʼa ukat mä milagro lurañatak suytʼäwix utjkiti!
  
  Ukampis amtäwijasti jumanakar chʼamañchtʼañawa,
  Ch"amani amuyumpi samkanaka lurañataki,
  Ukhamatwa hilox cadenat sipan juk'amp ch'amani,
  ¡Ukham khitis nuwasïwin heroe ukham uñtʼatäñapataki!
  Caballero waynax yaqha qutu caballero anunakaruw thakhin ch"iqiyatayna. Chʼaxwäwikïchi ukhaxa, chʼaxwäwikïkaspas ukhamwa sarnaqañama.
  Mä lobo ukham elefantenakamp nuwasïwinx mä ch"amaw pack ukar atipt"añataki.
  Juparux puñalanak jaquntapxi, espadanakampi jawq"jatanakax pasapxi, ukampis usuchjatanakax niya jank"akiw chhaqtawayxi, ukax wali ch"amanchawayiwa wali yatiñan qillqiriru ukhamarak coronel Oleg Rybachenko ukaru. Chiqansa, chiqpachansa mä jachʼa jaqiruw tuküna, jañchipansa. Jan ukax kunayman Clone Knight ukham uñt"atawa. Kunjams hierro ch"aphinak khuchhuri, janitix ukham muspharkañ tesoros ukanakax utjkaspän ukhax espadanakax janiw ukham ritmo ukar saykatkaspänti. Margarita kullakas chuym ustʼayasïna, uka chacha warmin pʼeqtʼirïñapsa aptʼasjjänwa. Ukampis ¡ukax janiw jupax utjkänti! Taqi kunat sipansa, Oleg Rybachenko jupax jichhax jan pächasisaw jan walt"ayat jaqinakan p"iqinchiripawa. Kunjams suma jaqejja, jukʼampejj kayump taktʼki ukhajja. Akax kayun pulgada ukawa, ukax kimsa t"ijtäwinx ch"iqa kayumpiw jaquntatäna, ukatx ch"iqa kayump uraqir purinx ch"iqa kayumpiw ch"allt"asi. Juk"amp ch"amanchirinakax pusinipxiwa, jupanakax Stiff One-Eyed, Anders Chirac, Balu Borka ukat Escandinavia markan druida layqanakat maynïriw utji.
  Qhipïrinakax janïr nuwasiñ qalltkasaxa, khitinakatix nuwasiñ decocción umañatak ajllitäpki ukanakas jankʼaki ukat aguantañapatakiw yanaptʼi. Reacción velocidad ukhamaraki. Ukham poción walja kuti umañax jan walipunïkchisa, uka qhipatxa kimsa jan ukax pusi uruw jiwat jaqir uñtat ikirïta. Jïsa, ukat janïr uka qullax jan irnaqkipanx jankʼakiw sarañama. Chiqansa, paqallq chʼamani vikingo nuwasirinakax uka amtarux amuyapxänwa, pusinix jankʼakiw jan uñjkañ uñisiriparux atiptʼapxaspäna.
  Ukampis ukajj janiw coronel waynarojj llakiskänti.
  Ukampis Oleg Rybachenko jilatajj jukʼampiw tʼijtäna, qʼochunakapampix uñisirinakaruw istʼayäna;
  
  Mä barrancaruw chʼamañchtʼapjjestaspa ukhamäkchejja,
  Mä jan wali samkaw purini.
  Nayax mä saga q'ucht'iristwa amigojarux - .
  ¡Ukanwa infiernonkir saxrax jaktawayxi!
  
  Mä amenaza alarma sirena ukham istʼasi,
  Aka chiqanx nina nakhantkaspas ukhamawa...
  Janiw taqinix jakapkaspati, iyawsapxita, jan Diosampi,
  Ukampis ¡chiqpachansa, ¡uka jan waltʼäwir chʼamañchtʼañamawa!
  
  Uka waynax yurïwitpach nuwasirirakiwa,
  Kunattix acero ukat lava ukanakaw ukan chʼalltʼasi.
  Ukampis perdón mayisiñakiw munta,
  ¡Uka puñchujax janiw uñisiritakix mä palanca ukhamäkiti!
  
  Ukhampachasa, jukʼampi valoranïñakiw wakisispa, .
  Awisax nuwasiñaw wakisi.
  Ukampis janiw concienciamjam basurar jaquntañamäkiti,
  ¡Janiw aka infierno anatt"awimp apt"asiñamäkiti!
  
  Khitis yatpacha aka pachan jakañax
  Taqi kunatix akapachan utjki ukax chiqawa: mä ch"amaka, mä espejo.
  Jucha luririnakaruw juchañchañäni
  ¡Kunapachas mä ratuk chʼamañchtʼasiñäni!
  
  Ukat nuwasïwin kuns aptʼasïta ukhajja,
  Ukat janiw uka q"añunakar atipt"kasmati...
  Kunjamakitix jist"arañäni, iyawsapxita,
  Ukat ¡chhaqhat ceronak chʼiyjañäni!
  
  Chiqpachansa taqiniw nuwasïwinx jikxatapxaspa,
  ¡Kunapachatix ch"amampi ukat amuyumpi phuqt"ata!
  Ukat mä cobre qullqis jan walinak jalluntani,
  ¡Markax jaylliwinakanx jan axsart"ir jaqiruw jach"añchani!
  
  Mä samkanxa, jan ukax juk"amp chiqaparux mä universo paralelo ukanx Oleg Rybachenkox nayratpach wali coleratänwa, ukat mä janq"u caballoruw q"al silla uchatayna.
  ¡Mä waynax mä experimentado veterano ukham amuyuniwa, jupax axsarañjamawa ukat wali muspharkañawa!
  Ukampis uñisirinakax sapa kutiw juparux nuwantapxi. Jupanakpacha ukat masinakapar kusisiyasa, kunjamsa jan khuyaptʼayasisa espadanakampi, jan ukajj coronel waynan jankʼak kayunakapamp jawqʼjatäpkäna uk janis amuyapkaspa ukhamänwa. ¿Kunjamarak yaqha ukhamäspasti? Taqi kunat sipansa, axsaririnakax jan ukax jan ch"amaninakax janiw aka nivelan atipt"asipxañapakiti. Akax chiqpachapuniw caballeros ukan colorapaxa. Aka chiqanx mä warariw espadap jaquntañ atipjatayna, mä patat ch"allt"asa. Jupax coronel waynan ñik"utap khuchhuqatayna. Ukat ¿kunas?
  ¿Ukax Oleg Rybachenkorux jark"awaypachati sasin amuyta?
  Jupax janiw llakinaks jikxatkänti, nayratpach usuchjatanakar wali yatintatäxänwa. Nayax wasitat thaqhawayta ukat mä taqpach ch"amakt"awiw utjawayi. Ukhamajj qhuruchasiñampi ukat chhuxriñchjasiñampiw jaysañama. ¡Ukham lurasajj jukʼamp larusiñaruw tukuyi, ukhamatwa amuytʼasiraki! ¿Kuna uñisirinakas tablan utji? Ukampis jichhax, jankʼakiw tʼijtxapxi ukat espadanakampi tʼijtxañakiw jukʼamp sumäxapxi. Pä jach"a jaqinakax usuchjat osonakjamaw larusipxäna ukat nuwasir waynarux jayaruw jist"antapxäna.
  Oladas ukanakax muelle ukar ch"allt"apkaspa ukhamänwa... Uka waynax perla kisunakap ch"allxtayäna.
  Ukat mä jukʼa jupanakat sinttʼasirïtwa. Jupax kayunakap manqhar kayump takt"asïna ukhamat panpachaniw nayranakapamp ch"axwapxäna, chiqpachapuniw chispanakax jaquqanïna, janis nayranakapat jaquqanïkchïnxa, jan ukasti casconakapat jaquqanïna. Ukampis boobies ukanakax liwxatasïna ukat amukt"apxäna. Kunjams wilamp saturado ukax niya patak pusi tunk metros ukch"a jayankatayna. Sapa nuwasirix ukham utjañapawa, jach"a chuymanïñapawa, ukampis juk"a axsarañampi ukat jach"a sensación de responsabilidad ukaniñapaw! Jïsa, jan jiwir jaqïkasax nuwasiñax mä juk"a jan chiqapar uñjañawa, ukampis, ay, jach"añchäwix ch"axwäwinx mä relativo amuyuniwa. Ukax wali askiwa: ¡chiqpachansa, pä osonakax janiw mä p"iyan jakapkiti, ukampis pä moralidad ukax mä jaqinx mä predador ukham amuyumpiw sum jakasipxi! Jilt"ir tunkat wali suma jaqinakax jichhax niya amuyuparjamaw qhipharxapxäna, uñisirinakar qarjañkamaw jakthapipxäna. Jïsa, chiqans jupanakax mä ch"axwäwinx wali ch"amampiw sayt"asipxaspäna. Aka pachanwa pusi "listas reyes", mä poción de poder mágico ukamp ch"amanchata, qhanaw ataque ukar amtañ munapxäna.
  Jachʼa chacalonakjamarakiw tigre wawar katuntañ amtapjjäna.
  Chiqansa, Oleg Rybachenkox uk amuyäna, ukampis janiw axsarkänti. Kunampis wawax kusist"aspa, jan warkt"asiskchi ukhakama. Ukampis kuna kasta buitrenakas alaxpachan uñstapxi. Ukat janiw aka Uraqinkir kastanakakiti, Uraqpachan mä chʼaxwäwis utjkchixa. Ukat akanxa, sañäni, mä uywa: nayrïr kimsïr janchipax mä jach"a erizo ukan agujanakapampi, payïrix challwa ch"uqimp uñtatawa, kimsïristi siwara panqaran pétalos ukanakampi. Ukat chʼiwipax, alayatxa, mä mariposa sat chʼiwimp sasiwa, ukat alaxpachatsti, carta anattʼirjamawa. Wow, ukat abortos ukanakax qalltawayi.
  Wiñay wayna-coronel ukax ch"amakt"at balanzanak ch"allxtayäna.
  Ukampisa, janiw ajjsarayañamäkiti. Ukat janiw mä conspiración de genios ukanakat parlkänti, mä típica táctica de mariscal napoleónico Davout. Uka apsuña ukat saltaña uñisirix chuyma ch"allxtayiri. Ukampirus wayna-coronel jupax amuyt"awayiwa, inas inamayakïchispa jupanakat jan wali arsutapax - mä calculo ukaw utjäna, ukampis pallapallanakan yatichäwipataki, suerte ukat natural mutual asistencia ukataki.
  Niyakixay aka pachax wali sallqjatächixa, ¡kimsa kuti jukʼamp amuyasipxam!
  Margarita kullakajj chʼamañchtʼasaw akham säna:
  - Mä tigrex emboscada ukanx jan walt"ayiriwa, ñik"utap ch"uqt"añkama... ukat mä jaqix jan kuns lurasaw mä qhana invento ukamp chispiñkama! - ¡Oleg Rybachenko jupax amigopatakix sentenciap tukuyxi!
  Munat masiman yanaptʼatäñajj wali askiwa.
  Inas jupanakax kuns uñch"ukipxchïna, ukampis jan walt"ayat jaqix chiqpach nuwasir jaqiruw tukuwayxäna. ¡Mä samkankchisa!
  Jan ukax janiw samkankiti, jan ukasti kawkhans interworld ukanx jaqinakan almanakapax imantasiñ thaqhapxi.
  Ukampis jan wali uñisirinakax utjaskakiwa.
  Jïsa, intriganak lurañ yantʼapkäna ukhajja, uka waynajj wasitatwa sarjjäna, jan amuytʼasisaw sarjjäna. Jupax mä akatjamat, principio tuqitx jan lurañjamäkaspas ukhamäkchïnsa, t"ijtxañapatakiw wayt"äna, ukat espadanakax niyaw ch"allt"asipxäna ukhamat walja caballeronakax jaquqanipxäna, cuchillas janis llamkt"kchïnxa. Jichhax mä pirataw thakhin sayt"atäna, jupax mä poción ukamp bombeatarakïnwa, Don Cesar de Bazan. Jupax juk"ampirus droga mágica ukamp apnaqatax wali ch"amampiw sayt"asispa. Lamar qutan lunthatax Oleg Rybachenkoruw mä puñalamp jaquntäna, ukampis coronel waynax jank"akiw q"ala amparanakapamp cuchilla katjasin qhipäxar jaquntäna. Puñalax mä complejo trayectoria ukanw t"ijtäna ukatx thug ukax janiw jark"añjamäkänti kunawsatix puntapax chiqak plexo solar ukar ch"allt"askäna ukhaxa. Uka jaquntat mazax jark"aqatarakiwa.
  Uka nuwasir waynax jaqit sipan jukʼamp jaqiwa ukat wali experiencianiwa.
  Coronel waynax sayt"at layqanakaruw katjäna ukat wali jayankkasax mä tácticamente akatjamat jank"ak ataque qalltäna, mä katuntat club jaquntäna, ukat janiw jaya pachax muxsañchañapäkänti. Ukampis taqeniw qalltan jiskʼachapjjpachäna, mä qʼañu limosnerompiw nuwasiñasa. Uka jiwayir armax mä peculiaridad ukanïnwa, ukax encantado ukhamarakiwa, ukat t"unjir t"ijtäwipax jasakiw jan uñjañjamäkänti. Ukhamaw jikxatasïna, uka "concha" ukax uñisirinakan janchiparuw wali ch"amampiw ch"allt"äna, ukat uka ch"aman metal placax p"akjataw uñjasïna, ukat pachpa encantado nuwasirix phisqa metros qhipäxar jaquntatäna, mä jiwayañ utar mä toro ukham jaquntatäna.
  Uka waynaxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Awki markataki jach"añchaña!
  ¡Akax mä clase clásica ukhamawa!
  Ukampis uka ataquejj sarantaskakiwa.
  Yaqha pachaxa, jutir uñisirixa, payïri espadampi jawq"jatapatxa, p"akjata amparapampi, costillas ch"iyjatapampi arnaqasisa uraqiru jaquntatäna. Uka armaduratï jan mä magia toqet templarapkaspäna ukhajja, wali chʼamani nuwasirijj wali sumaw khuchhurataspäna.
  Oleg Rybachenko jupax mä patat uñtataw muyuntäna.
  Jisa, Bilan jilatasa janiw akan yanapt"kaniti. ¡Ukat taqi kunatix jan lurañjamäki ukax lurasispawa!
  Kunapachatixa ch"uqi ch"uñuyaña taqpacha - jan amuyt"asis!
  Ukat Oleg Rybachenko, uñjirinakax wali kusisitaw arnaqasipxäna, ukat juk"amp jank"akiw t"ijtäna. Janiw nayratpach atipt"awayta sañjamäkiti. Uka jan wali uñt"at bersekts ukanakat sipansa, jan wali trance ukax janiw juparux chhaqtkänti. Espadanakapampix jupatakikiw thak sum askichañ yanaptʼasaxa, jankʼakiw tʼijtäna. Ukampirus, ukax mä límite ukhamaw uñjasispa. Qhanan jank"akïtapax, Einsteinan k"ari teoría ukar uñtasita, mayjt"arakiwa, yapxatañ kamachir ist"asa. Ukampis mä fotot sipansa jukʼamp jankʼakiw jankʼak saräna. Ukat wali chʼullqhi qalanaksa jan llamktʼkaspa ukhamänwa. Ukat mä kutikiw jutir tamaparux katjäna, ukanx Layqanakax wakiskir ch"axwañanak wakicht"añ yant"apxäna.
  Ch"axwawix sarantaskakiwa - waynan musculoso, esculpido janchipax wilamp ch"uñump mistutaw qhant"äna.
  Natural ukhamawa, taqpach qhipharkir t"ijtirinakax mä amuyunïpxänwa: nayrïr t"ijtirinakamp mä juk"a qhiphart"aña, ukat qhipäx t"ijtirinakamp chika jaltxaña ukat sinti frisky wayna angelar taqpach jaqinakamp ch"allt"aña. Ukampis concienciasa janiw kuna lurañas utjkiti. Diosan Pachpa Taykapas ukankaspa ukat janipuniw ukham lurapxañap jaytkaspa ukham amuyasïna. Ukat taqi kunat sipansa, Diosan markapakiw ukham nuwasipxaspa. ¡Mä jaqix janiw uk lurkaspati! Ukhamarus ukax, kunatix taqit sipans juk"amp wakiskir chiqawa, yaqha amuyumpiw sayt"ayapxäna: taqi kunat sipansa, taqiniw t"ijtxapxäna, ukat rubio imp jan ukax jisk"a angelax nuwasiñapänwa, maynit maynikama ukat waljani, mä taqpach ejercito, juk"amp yatiñan uñisirinaka.
  Coronel waynax jupanakat juk"amp jasakiw atipt"kchïnxa, sapa chiqpach profesional nuwasirix sum yati kunjams mä qarjañ t"ijtäwit mä jach"a ch"axwäwir mayjt"añax uk sum yati, janiw sayt"añas utjkiti, ukampis jan qhipa kayunakampi, wasitat arknaqañax sarantaskakiwa. Mä arunxa, mä angelan ajanupampiw jiskʼa saxrar atipjañatakix mä chʼamanïpxäna.
  Jïsa, ¡taqe kunat sipansa, ¡suertejj mayjtʼiwa!
  Oleg Rybachenko jupax naturalmente janiw ukham amuykänti:
  - Taqinipuniw qarjasi, q"añu jaqinakakiw qarjañarux katuyasipxi, jiwatanakakiw jan ch"uñu ch"uñunak warantapkiti!
  ¡Uka waynax mä catchphrase arsüna!
  Ukatwa uka nuwasïw jankʼak tukuyañ wal munäna. Jan jarkʼat tukusiñap suytʼkasas caballeronakajj ajjsarañat kisunakap chʼalljjtayasipjjäna. Ukat nuwasiñatakix janiw mä kamachix wakiskiti, príncipet katuyasiñ tuqit mä pretexto apsuñax wali askiwa.
  Ukampis ¿uk suyasmati?
  Príncipe de Aregollax qarjata tamaparuw sayt"ayäna ukat mä q"uma saco ukar wakicht"añ yant"äna, mä caldera espiga ukat acero ukar sallqjaspa ukhama.
  Lanzanakax barracuda kisunakjamaw lliphipipxäna.
  Ukampirus Alexey jupax janiw jayskänti (mä pecho ukamp jaquntataw Suvorov ukan ataques ukanakan estiloparjama), jupanakax filaruw sayt"asipxatayna.
  Coronel waynax wali kusisitaw jikxatasïna.
  Jïsa, jichhürunakanjja, jaqenakajj utjarakïnwa, janiw jichha tribunakjamäkiti! ¡Janiw jumanakax heroes ukhamäpktati! Ukampis janiw Moscú markat jan walt"ayat jaqinakax utjxaniti. Napoleonax Europa uksanx t"unjataw uñjasirakini, geniopax janiw yanapt"kaniti. Jïsa, janiw kuna revolucións utjkaspati jupan nominación ukatakixa.
  Ukat taqpachanx akapach mayacht"asis ukat jan kuna jan walt"äwinakax utjañapatakiw tukuyañäni!
  ¡Bravo! ¡Janiw Borodino ch"axwäwix jayskañäniti! ¡Uka lantix akan ch"axwäw tukuyañäni! Ukatx qhuru Oleg Rybachenko jupax jank"akiw mantanïna, ladoruw jaltawayxäna, uñisirinakan espadanakap jaquqanïna ukat janchipampiw uraqiruw jaquntäna. Kunatï uka qhepat utjkäna ukajj mä jan creyiñjam jaya salto nayrar sartañänwa, ukajj mä guepardo sat animalas janiw lurañjamäkiti. Jïsa, Oleg Rybachenko chachajj qhepatjja, mä espadampiw amparapar jawqʼjäna. Ukampis mä qhiphart"awimpiw walja qullqinak apthapiwayi ukatx jichhax De Aregolla jupa pachpaw uka poción ukax utjkchispas ukax pecho ukarux mä ch"axwaw katuqatayna, ukat ukatw qhipäxar jaquntatäna.
  Mä yant"aw saltañataki ukat mä espada p"iqiru. Mä magia trance ukamp chʼuqtʼatäkchïnsa, "qollan nuwasïwi" tukuyañkamajj janiw sapaki saytʼasiñ puedkänti. Ukat Alexey jupax Hollywood "barril" técnica ukar uñstayatayna, ukax mä distracción ukhamawa, ukat chiqpach kick ukhamawa, ukax wali llakisiñaruw puri. Gruponkir sapa mayni, ukhamarakiw druida, hechizos murmurando, mä jach"a arxatäwir mantawayi, ukat jupax uka pacharuw jan walt"ayawaykiti, kunawsatix Oleg the Terminator jupax mä jank"ak lunge ladopar lurkän ukhaxa, ukat phisqhïr nuwasirix t"unjataw uñjasiwayi - muxsa, cascopampi mä escuelankir waynar uñtataw qʼoma blotter ukan arrugatäna .
  Uka jach"a waynax pä amparap jach"ar aptasax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjaña!
  Uka qhipatx Oleg Rybachenko jupax Pugachev sartasiwip pachanx wasitatw sarxatayna. Wali walja lurañanakaw utjäna. Campesino reyin ejercitopajj Kazán markaruw nuwapjjäna. Ch"amanakax janiw kikpakïkänti, juk"ampirus arxatirinakax janiw sinti ch"axwañ munapkänti. Uka markankir aljirinakajj cosaco reyimpiw tantachasipjjäna, ukat markar katuyapjjäma sasaw yatiyapjjäna. Chiqpachansa, oficialanakakiw saytʼasipxäna. Uka markankir milicianakajj reyin ladopar sarapjjäna. Yaqhip oficialanakax Pugachev jupatakis ukhamarakiwa. Cosacos, chiqpachansa, ukhamaraki. Ukat chiqpach sarnaqäwinxa, Kazan markax apsutäxänwa. Ukat akanx pugachevitas jupanakax juk"amp ch"amanïpxiwa ukat janipuniw chiqpachans jawq"jatäpkiti.
  Kazán markax t"unjatäxäna ukhax Moscú markar sarañ thakhiw jist"arasïna. Kremlin ukax jank"akiw katuntatäna, Oleg Rybachenko jupax Potemkin ukarux mä lasso ukamp jaquntäna. Janiw jach"a jaqikiti, jan ukasti payïr primopawa. Teniente general ukarux katuntawayiwa. Ukat ukhamarakiw Kazan markan gobernadorapax. Ukat walja coronelanakas utjarakiwa.
  Uka qhipatsti taripäwix utjarakïnwa: jank'aki, chiqaparu. Potemkin ukat Kazán markan gobernadoraparus warkkatatäpxänwa. Pugachev chachar juramento lurañ amtapkäna uka pä coronelanakax pampachatäpxänwa. Ukat mayninakax uka loop ukankapxarakiwa. Mä jach"a tesoro ukat walja yänak katuntapxäna.
  Pusi waranqa jila katuntat jaqinakaw antutatäpxäna ukat kutkatasir ejercitoruw mantapxäna. Ukat Ural markan fabricanakapat pistolanak apthapipxäna, turco frente ukar sarañatakix wakicht"atäpxänwa.
  Pugachev jupax wali askinak jikxatawayi. Tsarina Catalinax nayratpach turconakamp mä amtar puriñ munäna. Ukampis kutkatasirinakax kuna jachʼa askinaksa jikxatapxäna uk yatxatasaxa, rusanakax Balcanes ukat Crimea markanakat sarxapxañapatakiw mayipxäna. Ukat taqpachanx taqi kunatix atipt"atäki uk kutt"ayañamawa, ukat mä jach"a impuesto payllañamawa.
  Kazan markax t"unjatäxäna uka qhipatxa, Pugachev jupax chiqpachans jan walt"ayir jaqiruw tukuwayi. Ejercitopajj Moscú markaruw sarapjjäna. Kozodemyansk markax mä ch"aman fortalezaruw tukuwayi, ukanx walja yänak apanipxirïna. Melin, waranqa pallapallanakampi ukat pä patak caballeronakampi, Pugachev chacharuw nuwasiñ churäna. Ukampis mä jachʼa ejercitompiw cañonanakampi atipjäna. Ukat ukat pugachevitas jupanakax Kozodemyansk markarux thayampiw katuntapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhamarakiw nayrïr chiqankapxi. Wawanakax wali qhuru chuymanïpxiwa ukat jank"akiw sarnaqapxi. Ukat Kozodemyansk markax janiw katjañjamäkiti.
  Pugachev chachan ejercitopax niyaw patak waranqa pallapallanakar jak"achasiskäna, kunayman suma pallapallanakanïnwa.
  Kunaymanïkchïnsa, walja pistolanaka ukat trofeonakaw utjäna, ukatwa uka armadajj jan atipjatäkänti.
  Pugachevitas jupanakax yaqha chiqanakans ukhamarakiw suma jikxatasipxäna. Beloborodov jupax Urales uksan qhipa planta ukx katuntasinx ch"amanchawayiwa. Uka kutkatasirinakax jila parte markanakaruw katuntapxäna ukat Tobolsk markaruw muyuntapxäna. Ukat uka monasteriojj walja tiempow kutkatasirinakar katjäna, ukajj tʼunjatäjjänwa. Delong jupax Beloborodov juparuw nuwasiñ churañ yant"äna, ukampis mä sipitaruw jaquntäna, ukatx cuerpopax mä juk"a atipt"ataw uñjasiwayi ukatx mä chikat katuntatarakiwa. Generalax juk"akiw qhispiñ atipjäna. Ukat mä qhawqha tiempotjja, Tobolsk markajj tʼunjatäjjänwa.
  Suma jikxatawinakax maynit maynikamaw arktawayi... kutkatasirinakax Saratov markaruw niya jan nuwasiñamp katuntapxäna. Ukat akax mä aski lurawiruw tukuwayaraki, walja oficialanakax jupanakan jak"aparuw sarapxäna.
  Pugachev chachan ejercitopat mä chikat ch"amanchirinakax Simbirsk markaruw sarxapxäna, ukatx Samara markat mä chikat ch"amanchirinakax sur uksat jutapxäna. Ukat cosaco reyin soldadonakapajj Nizhny Novgorod markaruw jakʼachapjjäna. Aka chiqanx tuqux juk"amp ch"amapunïnwa. Yaqhip unidades ukanakax markar puriñ atipxatayna. Qhipa pachas utjkchixa.
  Ukampis Pugachev jupax patak waranqa kimsa patak phisqa tunk jila armanakan ejercitopankiwa, ukat walja armas ukaniwa. Plus Syzran jupax jaquqaniwayi, ukat Penzax niyas jan nuwasiñampiw jaquqaniwayi. Volga markpachaw kutkatasipxäna, cosaco soldadonakan yanapt"ata. Uka markax juk"ampiw uka campesino k"arisirir chiqa chuymanïñapatak juramento luratayna. Ukat juk"amp kutiw reinan soldadonakapax jupan jak"apar jutapxäna. Ukhamat Simbirsk markax jilpachx tropanakan aljantatätapat yuspajaratawa. Uka kutkatasirinakax Zaritsyn ukat Don uksa tuqinakaruw sarapxäna. Ukanjja, walja chʼamanakaw tantachasispa. Emelyan Pugachev kullakajj jukʼampiw jan ajjsaras jikjjatasïna. Ukhamäkchïnsa, Nizhny Novgorod sat chacharuw apsutäñapäna. Uka markajj suma chʼamañchtʼatänwa, walja guarnicionanirakïnwa.
  Ukampirus Kazan aljirinakax uka markankirinakampiw amtapxäna, ukhamat miliciax jan sayt"asiñapataki. Yaqhip oficialanakax zar ukamp alianza lurañ munapxarakïna. Ukhamajj niyaw nayrïr minutonakanjja, reinan soldadonakapar arjjatañatakejj muspharkañ chʼakhanakaw uñstäna. Ukat chiqansa, taqi ukanakax janiw arxatäwitak askïkiti.
  Pugachev chachan ejercitopax wali jach"awa. Ukat reyin iyawsäwipax chʼamañchtʼarakïnwa. Sapa atipt"asiwimpixa, jaqinakaxa juk"ampi ch"amani, juk"ampi ch"amani. Ukat ukhamatwa chachanakasa ukat estepankir jaqenakas redoutos ukanakar chʼamaktʼayapjjäna. Cosacos ukanakax jan axsarasaw ch"axwapxaraki, jupanak taypinx don cosacos ukanakax utjarakiwa. Nayra pallapallanaka, Ural irnaqirinaka, yaqha ch"amanakaw Zar Awkitak ch"axwapxi. Uka nuwasïwijj wali chʼamawa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, juk"amp ch"amäki uka chiqankapxiwa, kunjamatix nayrax nayrankapki ukhama, ukat oficiales ukat nobles ukanakaruw khuchhuqapxi. Uka waynampi imill wawampixa chiqpachansa terminadores ukhamawa.
  Pugachev jupan jach"a arupax akham ist"asi:
  - ¡Jan jaytapxam wawanaka! ¡Jumanakajj khuyaptʼayasipjjätawa!
  Ukat soldadonakax armanakap jaquntapxäna. Ukat aljiri miliciax pugachevitas ukanakamp chikt"atäxänwa.
  Oleg Rybachenko jupax mä disco afilado q"ala kayunakapamp jaquntawayi ukat generalar jiwayawayi. Uka qhipatxa terminador waynax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Qullan uraqixa jach"añchatäpan!
  Uka qhipatxa, Margarita sat guardabosques sat tawaqux disconak jaquntäna. Ukat mayampiw yaqha comandantex jiwayatäxäna. Jïsa, ¡panpachaniw nuwasir wayn tawaqunakax wali sum sarnaqapxi! ¡Ukat kunjamtï tʼunjatäpki ukhamarakiw uñisirinakaparux tʼunjapxi!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Jïsa, Marte jan ukax Venus uksanx taqi chiqanw Rusia markanx nanakamp chikt"atäpxtaxa!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapamp mä granada jaquntäna. Jïsa, Catalina reyin soldadonakapax akan jikxatapxani.
  Ukampisa, uka nuwasïwix niyaw jiwañampïski. Niya taqpach pallapallanakax armanakap jaquntapxiwa ukat sapa mayni oficialanakarukiw tukuyapxi. Ukampis juk"ampiw jupanakatx Emelyan Pugachev jupan jak"apar sarapxi. Walja jaqinakaw wali amuyapxi: ¿mä sanu cosaco jaqix ukham comandante ukhamäspa ukat walja markanakar katuntaspa? Janiwa, ¡qhanapuniw reyejj cheqpachapuni ukhamätapa!
  Nizhny Novgorod ukax jaquqaniwayi... ukatx zarista, cosaco ukat campesino ejercito ukax Moscú uksaruw juk"amp saraski. Jichhakamax janiw kunas capital ukar ch"amanchañatakix utjkiti. Ukatjja, walja markanakaw jan nuwasiñampi katuyasipjje. Aka Ryazan markanx resistencia focal ukakiw utji. Mä qhawqha guardia batallonanakaw nuwasipjjäna, mayninakajj katuyasipjjäna.
  Uka kʼari jaqen suma luratanakapajja, Moscú markar nuwantañatakejj pä patak waranqa jila soldadonakaruw tantachtʼäna. Ukat Mama Sede ukax juk"akiw ch"amakt"ata. Paqallq waranqa regular soldadonakaniwa, yaqha pä tunk waranqa milicianakaniwa, ukampis... Janiw confiañjamäkiti.
  Pugachevitas jupanakax mä qawqha regimientos ukanakaruw Moscú markar arxatañatak sarapkän ukanakarux jark"antapxäna. Ukat niyas jan ch"axwasaw Emelyan juparux Tushino markan juramento lurañapatak irpapxäna.
  Machaq reyejj jupanakar serviñatakiw katoqäna. Ukat Moscú markar thayampi katuntañapatakiw kamachi churäna.
  Ukatjja, aljiri milicianakajj janiw reyamp nuwasiñ munapkänti, ukat uka cheqankir jaqenakajj legítimo emperadorar suyapjjäna.
  Yaqha yatiyäwix Zaritsyn markar katuntatätapawa, ukat regimientos cosacos ukanakax kutkatasirinakax laykux mayjt"apxänwa. Muspharkañawa, Yaitsky markax wali ch"amanchatawa. Catalinan pallapallanakapax ukan manq"at awtjata jiwapkchïnsa. Ukampirus uka chiqat mä suma yatiyäwiw jutäna: Ustinyax chiqpachapuniw usurïxi. Ukax sañ muniw niyaw mä heredero wawachasini. Jan ukax mä imill wawa. Experienciani awichanakax yuqall wawakïspawa sasaw sapkchisa.
  ¡Ukat Emelyan kullakax kusisitaw jikxatasiraki!
  Ukat kutkatasir soldadonakax mä nuwasiñ qalltapxäna. Kunjamtï suyapkäna ukhama, aljirinakax miliciax janiw ch"axwapkänti. Armanakap jaquntasaw katuyasïna. Pallapallanakas jan munkasaw nuwasipxarakïna, walja oficialanakjama. Ukat janiw Emelyan sat jan jaktʼkay jawirajj capital markar chʼamaktʼaykänti.
  Orlov jilatanakat maynikiw kuns uttʼayañ yantʼäna, jupaw capitalar arjjatañatak pʼeqtʼäna. Ukampis puñal jaquntatapajj kunkaparuw chʼalljjtäna. Ukat aka nuwasirix jiwataw jikxatasïna. Oleg Rybachenko jupax jan pantjasisaw sarnaqäna.
  Uka qhipatxa terminador waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq, rusa kamachitaki!
  Ukat wasitat nuwasïwir jankʼak sarjjäna. Ukatwa uka waynax wali chʼamampi nuwasïna. Ukanx frenético kusisiña ukat juk"amp sallqa resultadonakaw utji.
  Moscú markan arxatäwipax wali jach"änwa ukat ukatw pirqanakax jan wali ch"uqt"ata. Ukax juk"amp wakiskirïnwa, unidades ukanakax Kremlin uksar jan apsutäñapataki, kawkhantix jupanakax wali ch"amanchasipxaspäna.
  Ukampis cosacos sat chachan jukʼamp ajllit unidadanakapajja, nayraw Kremlin sat cheqar puripjjäna. Ukatsti uka fortalezaruw mantapxäna. Walja pallapallanaka ukat oficialanakas jupanakan jakʼaparuw sarapjjäna. Ukhamaraki Regimiento de Guardia Semenovsky uksankirinakata. Janiwa chiqpachansa, nuwasirinakaxa jiwañwa munapxäna. Ukat ukhamatwa Kremlin markax t"unjawayi...
  Pugachev jupax Sede Mama ukar katuntasinx mä janq"u caballot capital ukar mantawayi. Jichhajj niya cheqpach reyëjjewa. Ukat luxus isimp isthapt"ata. Ukat inas coronat uñjasirakchispa. Jila parte guarnicionankirinakajj katuntatäjjänwa. Juramento lurapki ukanakatxa, mä qhawqha generalanakas walja oficialanakas utjarakiwa.
  Jichhax Pugachev jupax juk"amp confianzaniw jikxatasi. ¡San Petersburgo markax nayrar sartaskakchisa, jach"a askinak jikxatañax nayratpach utji!
  Desfile ukanx Oleg Rybachenko jupax mä niya chika marani, jisk"a, jisk"a jaqiruw uñt"ayäna. Jupatjja, mä uñtʼat kunaw utjäna. Chiqansa, uka waynax tʼijtʼasaw jupar jakʼachasïna, ukham chʼamanïñax janiw jaytañasäkiti.
  Uka jaqix jaltasaw collarat apthapïna, akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ukax jumax Alexander Vasilyevich Suvorov satawa! ¡Ukax khitimpitï uñtʼasiñ jan suykayäta uka jaqiwa!
  Sapuru isimp isthapt"at jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukat akax jumax coronel Rybachenko satawa! ¡Kunja jankʼaksa!
  Oleg Rybachenko jupax qhanancht"iwa:
  - ¡Nayratpachaw mä general mayor ukhamäxi! Ukat jumax Alexander Vasilyevich, mä mariscal de campo ukhamäñamawa!
  Suvorov chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Inasa! Jaqinakax Kimsïr Pedror wal munapxi ukhaxa, ¡ukhamawa!
  Oleg jilatajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Jiwasan layku jutapxam! ¡Ejercitox jaqinakamp chikäpan!
  Suvorov jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Ay Dios... Emelyan-amatix jan jaqinakan chuymapar sinti munaskaspa ukhax kimsa kutiw juk"amp amuyt"asirïta! ¡Ukat ukhama! ¡Cuerpojajj jupar luqtatäniwa!
  Ukhamatwa Alejandro Suvorov chachajj kutkatasirinakampi yapuchirinakan reyin laykupar sararakïna.
  Qhiparusti, Yaitsky markan ch"amanchata chiqax t"unjatarakiwa. Qhipa pallapallanakas oficialanakas katuyasipxäna. Sur toqenjja, Astrakhan chachajj zar chachar taqe chuymaw juramento luräna, niya jan nuwasiñampiw katuyasïna. Don sat chachajj kutkatasirinakan cunaparuw tuküna. Pugachevitas jupanakax San Petersburgo uksaruw sarxapxäna. Niya janiw kuna saytʼasiñas utjkänti. Ukat jukʼamp machaq estanterías ukanakaw katuyatäna.
  Emelyan Pugachev jupax atipt"asiwimp atipt"añatakiw sartawayi. Novgorod markanx wali jach"a jach"a tukusaw katuqapxäna. Ukat San Petersburgo markanwa saytʼasipjjäna.
  Ukampis jankʼakiw mä nuwasiñajj utjäna. Uka markax Regimiento Preobrazhensky ukan guardianakapan arxatatäna. Ukat yaqhip milicianakax.
  Ukampis juk"amp walja pugachevitas ukanakaw utji ukat Suvorov ukan geniopax jupanakan laykukiwa. ¿Kawkirus saykatasiristjja?
  Catalina pachpaw qhispiñ yantʼäna, ukampis katjatäjjänwa, ukat Orlov jilatanakajj nuwasiñ horasanwa jiwarapjjäna. Alexey Orlov jupax Oleg Rybachenko jupa pachpaw jiwayatayna. Ukat Nikita Papin jupax Pugachev jupan jak"aparuw saräna.
  Catalina Segunda kullakajj mä carcelan jistʼantatäjjänwa. Ukat Emelyan Pugachev jilatarojj traponakampi ukat qʼala kayumpiw jaysapjjäna.
  Campesino zar chachajj jakäwip arsüna, ukat jaqenak nayraqatan chachapäkaspas ukat Pedro kimsïr zar sasin uñtʼaspa ukhajja, yaqha markar sarañapatakiw jaytani sasaw säna. Jan ukhamäkanixa, jawq"jat qhipat horca.
  Catalinax iyaw sasaw säna. Jakañax jukʼamp valoraniwa. Jupax Emelyan chachaparuw uñt"äna ukat qunqurt"asisaw qunt"asïna. Ukhampachasa Pugachev jupax Katka juparux wali jawq"jañapatakiw mayïna. Nayra reinax q"ala jawq"jataw uñjasiwayi, chiqaw plazan. Ukat uka qhipatxa Rusia markat jaqunukutaw uñjasipxäna.
  Rumyantsev ukat yaqha comandantenakajj Pedro Kimsïr jilatarojj Zar sasaw uñtʼapjjäna. Turquía markamp ch"axwawix mä juk"a pachaw sarantawayxi ukatx Rusia markatakix sumankañamp tukuyawayxi. Emelyan Pugachev jupax Rusia markanx walja reformanak lurawayi. Jupajj oraqenakatwa oraqenak aptʼasïna, esclavöñsa chhaqtayarakïnwa, libre jaqenakarus churarakïna. Jupax gobernadores ukat markan alcaldenakan cargonakap electivo ukham tukuyäna, ukatx zemstvos ukar uñt"ayarakïna.
  Rusia markax juk"at juk"at mä burguesa markaruw tukuwayi. Zar apnaqäwipanx mä consejo electivo ukaw utjäna, ukampis ukax purapat iwxt"ir funciones ukanïnwa. Ukat ukhamatwa gobiernojj autocrático ukhamäjjäna.
  Mä jukʼa samartʼasa ukat ejercito wasitat uttʼayasaxa, Pedro Kimsïrix Turquía markampiw machaq chʼaxwäwi qalltäna. Ukatakixa, taqi ch"amapaxa soldadonakaru churatarakiwa, Alexander Suvorov juparu. Imperio Otomano ukax jank"akiw atipt"ata ukat atipt"ata. Rusia markax territorionakaparux composición ukarux uñt"ayawayiwa. Austria markax mä qawqhanak katuntarakïna. Qhepatjja, Emelyan Pugachev chachajj Egipto markaruw katuntäna. Ukat ukat África uksat alay tuqinwa. Apnaqäwipajj wali sumapunïnwa. Suvorov ukat masinakapax qhant"apxäna. Francia markan revolución ukax Rusia markaruw Europa ukat Francia markanakar katuntañapatak jaytawayi. Tunka llatunkani patak mara tukuykamaxa, Emelyan Pugachev sat chachax Europa markpacharuw katuntawayi. Ukat Rusia markax Gran Bretaña markamp chʼaxwaskakïnwa, ukat uka chʼaxwäwix mä iyawsäwimp atipjasaw tukuyäna. Pugachev chachajj 1810 marakamaw apnaqäna, ukanwa jiwjjäna ukat Peter pusi yoqaparu ukat Ustiniaruw chʼam katuyäna.
  Rusia markax África ukat Asia uksanw sarxatayna, India ukat China uksaruw katuntatayna, ukatx América uksaruw katuntatayna. Tunka llätunkani patak mara tukuykamax taqpach uraqpachaw rusa markar tukuwayxäna. ¡Ukat jaqix 1899 maranwa espacio tuqir tʼijtäna! Ukat 1917 maranwa Marte sat planetar avionat saräna.
  Jaqenakajj sumankañampi kusisiñampiw jikjjatasipjjäna. Ukhamarusa aka universo ukanxa. Ukat taqpachanx Oleg Rybachenko-n axsarawipax janiw chiqaw sañjamäkänti.
  Emelyan Pugachev jupan atipt"awipax iyawsayañjamawa ukat uraqpachatakix wali askiwa. Rusia markax mä libre imperio ukhamänwa, mä parlamento ukat mä ch"aman gobierno zarista ukanïnwa.
  Ukatjja, Suvorov chachan reformat ejercitopajj janiw khitis jupar uñtasitäkänti.
  Ukat jan esclavo ukhamäkasajja, industriajj jankʼakiw jiljjattäna.
  Ukat taqi kunas, taqpachanx janiw jan walïkänti. Ukat Rusia markax suertenitaynawa, kunatix dinastía ukax ch"amanïñapatakiw ch"amanchawayi. Ukat uka markax janiw t"unjatäkänti. Ukat atipjäwinakaw utjäna, maynit maynikama.
  Ukhamarus, democracia electiva ukax utjarakiwa, gobernadores, marka p"iqinchirinaka, ayllunakan jilïr irpirinakapa. Ukhamatwa jaqinakarux amuyunakap arsuñatakisa, taqpach ch"amanïñatakisa ch"am churarakïna.
  Ukampis reyejj janiw despota jaqëkänti. Ukat jaqinakan amuyunakapax wali askit uñjatarakïnwa. Ukat mä qhawqha tiempotjja, taqenin jakañajj wali sumapunïnwa, ukatwa jaqenakajj jan kusisitäpjjaspa uk armasipjjänwa. Ukat jukʼanikiw independencia toqet amuyapjjäna. Chiqpachansa, ¡jaqinakan mayachtʼatäñaw jukʼamp wakiskirixa!
  Imperio Ruso ukax taqiniruw mayacht"awayi... Ukat machaq religionaw yuriwayi. Ukax kunayman iyawsäwinakar ch"amt"ayasaw mayacht"asiwayi. Ukat tukuyarojja, Buda, Magomed, Cristo ukat Krishna sat chachanakaw sumankthapipjjäna. ¡Taqinipuniw mayachtʼasipxäna ukat niyas Diosar jan iyawsirïxapxänwa!
  Ukampis ukapachaw jaqinakax jiwatanakar jaktayañ yatiqapxarakïna, ukampis ukax yaqha sarnaqäwiwa
  
  
  SPEER UKSAN SARNAQÄWINAKAPA CHIQAÑCHAÑATAKI
  Speer, aka genio de organización, Fuhrer ukarux jank"akiw mä k"acha, jan qullqini, maniobrable jet de combate ukar uñstayañapatak amuyt"ayañ atipjatayna, pä cañón aéreo ukampi, ukampis uraqpachanx wali sumaw jaltxañ tuqitxa.
  Ukhamaw HE-162 ukax yuritayna, janiw 6 uru diciembre phaxsit 1944 maranx nayrïr kutix aire ukar jaltxatayna, ukampis niyaw wali jayäxäna, jan ukasti 20 uru achuqa phaxsit 1943 maranx Tercer Reich ukax wali ch"amampiw phuqhantäna, ukat ukax ch"axwäwix kunjams sarnaqäna ukx mayjt"ayaspawa. Wali askiwa, Yummo jet motor ukax nayratpach walja lurañatakix wakicht"atäxänwa. Uka avionax niya taqpach lawat luratänwa, ukat nayraqatapan armadurapakix phisqa tunk kilos pesarakïnwa. Ukampis uka autojj kʼachawa, janiw qollqeni ukat wali maniobrañjamawa, janiw controlañjamäkiti. Ukanjja, sapa horajj 900 kilometronakwa jukʼamp jalnaqäna, ukat nuwasir avionan chʼusa pesatapajj 1.600 kilometronakakiw utjäna. Armamento ukax qalltanx pä cañones de avión 20 mm ukanakawa - Yak-9 ukar sipanx juk"amp ch"amaniwa ukatx LAGG-5 ukar uñtasitaw.
  Mä maquina apnaqañax wali facilakiwa. Mä juk"a arumpixa, jaqinakan ch"axwiripawa. ME-109 ukar sipanx juk"amp jila chanini ukat juk"amp jasakiw luraña, ukampis juk"amp askiwa.
  HE-162 sat armajj wali askïtap uñachtʼayäna. Nayratpachaw Kursk ch"axwäwix utjkän uka pachanx alemán as ukanakax uka tuqinx puntuacionanaka jikxatapxäna. Huffman chachajj jukʼampiw yaqhachasïna.
  Cheqas Hitler chachajj wal kusisïna, ukat uka autojj phajjsit phesqa waranqaruw jiljjattayatäñapa sasaw mayïna. Uka jakhüwix janiw phuqhañjamäkänti, ukampis 1943 mara tukuykamax pä waranqa jila autonakaw sapa phaxsi lurasïna.
  HE-162 ukax URSS ukatakix aire ukan jan walt"awinak utjayawayi, ukatx mä juk"a soviético soldadonakan nayrar sartawiparux juk"ampiw ch"amanchawayi. Kursk Bulge ukanx alemán tanques ukanakan chhaqhatapax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"akiw utjäna, walja IL-2s ukanakaw jaquqanitäna.
  Alemanes jupanakax sayt"asiñ qhiphart"ayañ atipxatayna ukatx Kharkov ukat Orel jupanakax mä phaxs qhipatw jaquqanipxäna chiqpach sarnaqäwit sipansa.
  Ukampis Ejército Rojo ukax nayrar sartaskakïnwa, chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp llamp"u chuymanïkchïnsa. Ukham yuspajarasinx alemanes jupanakax Dnieper uksanx kayump sayt"añ atipxatayna, ukatx ukanx mä ch"aman arxatäw uñstayapxatayna. Ukat ukatx E-10 autopropulsada arma ukax purintäna, mä wali suma tank t"unjiri.
  Alemanes jupanakax inti jalsu tuqinx frente ukarux suma sayt"ayañ atipxatayna. Juyphi pachanxa, soviético soldadonakax janiw Dnieper jawir pasañ puedipkänti. Alemania markankirinakajj Leningrad markanwa chʼamachasipjjarakïna.
  Aliados ukanakax Italia markan nayrar sartapkchïnsa. Ukampis wali jachʼa chaniruw puri.
  Nazis ukanakar jan p"akintasaxa, Ejército Rojo ukankirinakax Crimea markaruw sarxapxäna. Aka chiqanx ukhamarakiw ch"axwawinakax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp pachaw utjawayi, ukampis atipt"ataw tukuyawayi.
  Normandía markan aliados ukanakan uraqir puritapax Gran Bretaña ukat Estados Unidos ukanakatakix atipt"ataw tukuyäna. 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx soviético soldadonakax uka markaruw nuwantapxäna. Ukampis alemananakax fuerzas soviéticas ukanakan nuwasïwiparux saykatañ atipxatayna. Mä chiqanx E-10 autopropulsada arma ukax wali suma ukat jan qullqini ukhamawa. Tunka payan tonelada pesa, aka autox armadura frontal 82 milímetros ángulo 45 grados ukanïnwa, kimsa tunk pusini soviéticos ukanakatakix janiw mantañjamakänti, ukatx T-4 ukar uñtasit pistola ukanïnwa. Aka autox mä IS-2 ukarux nayraqatar jak"at mantaspawa, ukax mä suma ch"amaw armadura inclinada ukar ricochetañataki.
  Machaq tecnología alemana ukax arxatäwinx wali askiwa. Ukat Krauts jupanakax ukat askinak apsusipxi. Ukampis soviético autonakajj jichhakamas janiw ukhamakiti. T-34-85 ukax mä juk"a jan ch"aman pistola ukat jark"aqasiñaniwa, ukat alturapax wali jach"awa. Ukat IS-2 ukax torreta nayraqatan ukhamarak casco manqhankir chiqarux jan walt"ayataw uñjasi.
  Alemanonakax nayratpach marka taypin ch"amanakap tantacht"asaw katxarusipxäna, ukat kawkir chiqarus ataque ukax lurasini ukx amuyapxarakïnwa.
  Normandía markan aliados ukanakax atipt"apxäna ukhax Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakanx ch"axwañ contrax juk"ampiw jilxattawayi. Ukhamarus estadounidenses ukanakax jan suertenipxänwa, Filipinas markar uraqir puriñ yant"apkän ukhax transporte ukarux japonés ch"axwañ barconakampiw atacapxäna. Ukat umamp chhaqhayatäpxänwa. Walja yänakampi ukat pallapallanakampiw jiwarapxäna.
  Ukax americano jaqinakarux wali ch"amancharakïnwa.
  Alemanonakax markasan ataque ukar saykatasaw yaqhip pallapallanakaparux Italia markar apayapxäna ukat ukanw mä ofensiva uñstayapxäna.
  "Pantera"-2 ukax ch"axwawinakan chikancht"asiwayi. Alemanes jupanakax phisqa tunk tonelada ukjaruw pesaje ukax utjañapatak atipjapxäna, cañón 88 mm ukat 71 EL barril ukham lurasa, ukat pachpa autox 150 mm thiya armadura frontal ukanïnwa laderas ukanxa.
  Pantera 2, juk"amp k"achachata ukampis juk"amp ch"aman motorani, mä suma tanque t"unjir uñacht"ayawayi.
  Alemanonakax Nápoles markaruw wasitat katuntapxäna ukat walja katuntat jaqinaka ukat trofeonak katuntapxäna. Uka aliados ukanakax Sicilia markaruw kutt"xapxäna. Ukanjja, flota apnaqasaw imantasiñ munapjjäna.
  Alemania markankir diseñadores ukanakax E-25 ukarux lurañ qalltapxäna. Soviético soldadonakajj Leningrad marka jakʼanwa wasitat nuwasiñ yantʼapjjäna. Ukampis alemananakax ukan wakichtʼatäpxänwa. Jilapachax alemán reconocimiento ukax wali sum irnaqäna, juk"ampis reconocimiento aéreo ukax wali askiwa, kunatix Fritz ukax maquinas de jet ukanakanïnwa, ukax jach"a alturanakaruw jalnaqäna ukatx defensa aérea soviética ukarux janiw kuna jan walt"awis utjkänti.
  Juyphi pachanx soviético soldadonakax wasitatw markarux nuwantapxäna, ukampis ataques ukanakax yatiskänwa. Ukat thayanxa fascistanakax taqpach apnaqañwa katuntapxäna. Aviación aliada ukax walja chhaqhayawayaraki.
  Febrero phaxsinx nazis ukanakax Sicilia markan mä operación lurapxäna, ukatx pä patak waranqa jila británico ukat estadounidense soldadonakaruw katuntapxäna. Ukat marzo phajjsinjja, alemanonakajj sur toqenwa nuwapjjäna. Arxatäwinak pʼakjasaw arumanakax nayrar sartapxta, ukat mä qhawqha calderanak lurapxta.
  Soviético soldadonakajj mistjjañwa qalltapjjäna.
  Roosevelt jiwatapatjja, Truman chachajj Hitler chacharuw tregua lurañ amtäna. Fascista numero uno ukax iyaw sataynawa. Ukampis uka lantiw petroleronak churañasa ukat katuntat jaqinakar kuttʼayañasa mayirakïna. Truman ukat Churchill jilatanakajj uka toqet iyaw sapjjäna.
  Alemania markankirinakajj inti jalsu toqen mä libre amparanïpjjänwa. Ukhamarakiw mä machaq tank katuqapxäna, ukax E-75 satawa. Mä juk"amp denso uñstayawi - motor ukat transmisión ukanakax mayacht"asis - ukat mä arreglo transversal ukaw auton alturap jisk"achañatak yanapt"awayi. Ukax mä jach"a Tigre-2 ukar amtayistu, ukampis juk"amp jisk"a silueta ukanïnwa.
  Ukat jukʼamp thiya armaduranakajj jukʼamp jachʼa ángulonakanïnwa, E-75 sat avionajj 75 toneladanak pesa, motorajj 1250 caballos de fuerza ukhanïnwa. Ukax wali móvil ukat confiable ukham tukuyäna. Reino Unido markan tanquepax pä kasta armas ukanïnwa. 105 mm 100 EL ukan uñisirinakan tanques ukanakamp nuwasiñataki, ukatx 128 mm 55 EL ukan juk"amp universal arma. Torreta ukax 252 mm thiya armadura frontal inclinada ukanïnwa, ukatx 170 mm thiya armadura lado ukat trasero, ukhamaraki inclinado. Casco ukax 200 mm armaduraw patat 45 grados ángulo ukan utjäna, ukatx 160 mm manqhanx 45 grados ángulo ukanïnwa. Casco ladonakapax 120 mm ukhamarak escudos ukanakax yaqha 90 mm ukhawa.
  Ukhamatwa, 75 tonelada pesaje ukampix alemanonakax mä auto lurapxäna, janiw Ratón ukar sipan juk"amp jisk"äkänti, armadurampi armamentompi, mä pistolampis luratäkchïnsa.
  E-75 ukax janiw antitanques soviéticos ukanakamp mantawaykänti, ladopans ukhamaraki, ukat jan pächasisaw Hitler chachan nayrar sartawip katuqatayna, taqi yaqha tanques de serie E ukanakat sipansa.
  URSS ukax jichhakamax IS-3 ukakiw katuqawayi, ukax torreta nayraqatanx juk"amp jark"aqatawa, ukampis lurañax juk"amp ch"amawa. Ukatwa Stalin chachajj IS-2 ukat T-34-85 sat avionanakajj jichhajj jan lurañat apsutäñapatak mayïna.
  Jallu pachanx alemán E-75 tanques ukanakax nayrïr kutiw nayrïr chiqan uñstawayi. Jupanakax wali suma maquinanakätap uñacht"ayapxi.
  Uka pachparakiw nazis ukanakax mä k"achat k"achat ME-1010 auto ukanipxi, ch"iwipax barrer ukar mayjt"ayi, mä modelo ME-262 X juk"amp nayrar sartata, ukat juk"amp armado ukat juk"amp jaya ukat juk"amp maniobrar auto XE-262. Jaqinakan ch"axwiripax taqi jach"añchawinak diseñadores ukanakat jikxatawayi. Ukat ukhamarakiw Yu-287 jet bombardero, ukax jach"a aeróbatica uñacht"ayi. Ukat ukhamarakiw Arado markax.
  Alemanes jupanakax Ucrania markanx nayrar sartañ atipxatayna, ukatx Donbass uksaruw wasitat katuntapxatayna. Ukatxa, jallu qallta phaxsinx Kursk markaruw apxarupxäna ukat Voronezh markaruw jak"achasipxäna. Soviético soldadonakajj Don sat jawir khurkatar kuttʼapjjäna, ukanwa mä defensa uttʼayañ munapjjäna. Juyphi pachax jak"achasxänwa.
  Alemania markankir diplomáticonakax Turquía markarux ch"axwäwir mantañatakiw ch"amachasipxäna.
  Aka chiqanx quri qullunak muyuntapxäna ukat arsuwayapxäna.
  Stalin jupax URSS ukatakix machaq tecnología alemana ukar saykatañax ch"amakïkaspas ukhamaw amuyasïna, ukat machaq tanque T-54 ukan lurawipax yaqhip jan walt"awinakampiw uñjasi, ukat nazis ukanakarux tregua ukar puriñ amtawayi.
  Hitler jupax uka tuqitx Leningrad ukat Crimea markanakar katuyasipxañapatakiw mayi, ukhamarak t"ant"a, aceite ukat yaqha materia prima ukanakax inaki churañapataki! Ukat ch"axwäwin katuntat jaqinakar kutt"ayapxam ukat quri mä chikat URSS markar apapxam.
  Stalin jupax taqi kunaruw iyaw satayna, jan ukax Leningrad markan katuyatäñapatakiw iyaw satayna.
  Nazis ukanakax juyphi pachanx Crimea markaruw nuwantapxäna. Niya taqpach península uksaruw katuntapxäna, Sebastopol uksaruw katuntapxäna. Ejército Rojo ukax marka taypin ukhamarak anqax tuqin nayrar sartañ yant"äna, ukampis wasitat jan atipt"asaw jach"a chhaqtäwinak t"aqhisiyatayna.
  1946 maran marzo phajjsinjja, Fuhrer sat familiajj kimsa maratakiw tregua lurañ amtapjjäna. Chiqansa, URSS markax Tercer Reich markarux inakiw materia primanak churäna ukat pallapallanakan fabricanakapan yaqhip yänakapsa yaqha chiqar apayarakïnwa.
  Ukat nazi sat jaqinakax Occidente tuqir kuttʼapxäna. Bomba atómica ukax janiw jichhakamax luratäkänti, Japón markax America markarux walpun sayt"askäna. Pacífico sat jachʼa lamar qotan sapa islatakiw mä jachʼa nuwasïwijj utjäna.
  Qalltañatakix Hitler jupax Franco jupampiw mä amtar puriwayi ukatx alemán soldadonakax Gibraltar markaruw muspharayi. Ukatxa Marruecos markaruw mantapxta. Malta markan británicos ukan basepax t"unjatawa ukatx fuerzas de aterrizaje ukanakan katuntatawa. Nazi sat jaqinakax África uksaruw sarapxäna.
  Albina ukat Alvina sat avión apnaqerinakapajj wali chʼamanïpjjänwa. Imill wawanakax Huffman jupat sipans juk"amp t"ijtxapxänwa, ukat nayrïr kutiw inti jalsu tuqin phisqa patak avionanakax jaquqanipxatapat jark"aqapxäna.
  Ukat Occidente tuqinxa, bikini ukan q"ala kayuni saxranakax americano ukat inglés autonakatakix mä q"ixu q"ixu q"ixu q"ixuruw tukupxäna.
  Ukat Gerda kullakajj tank apnaqerinakapamp chikaw Argelia markan E-75 sat avionat sarapjjäna. Imill wawanakax inti jalsu tuqinx qawqha k"añaskunakax t"unjatäki ukanakat récord ukanipxi, Wittmann jupat nayra.
  Ch"axwirinakax Kursk Bulge ukan ch"axwañ qalltapxäna ukat clase uñacht"ayapxäna. Janis wali yatiñan Hitler chachajj warminakajj nuwasiñ yatipjjatap pächaskchïnjja. Ukampis Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda jupanakax Pantera ukanx muspharkañanak lurapxäna. Jupanakax Wittmann qhipatx payïr tank tripulación ukhamaw jikxatasipxäna, jupanakax mä jach"a premio katuqapxäna: Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Ukat qurimpi diamantenakampi mä cruz de mérito militar.
  Imill wawanakax kayuk sarapxi ukat q"uchupxi:
  - Taqi uraqpacharuw t"unjañäni jan Reich ukampi,
  Ukax chuyma ch"allxtayi ukat ukjatx...
  Mä machaq, machaq pacha lurañäni,
  ¡Khititï jan khitis utjkäna ukajj taqe kunaruw tukuni!
  Ukat nuwasir jaqinakax chhuxriñchjasipxi ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjasipxaraki. Ukat jupanakax wasitatw jupanakpachax ch"axwapxi...
  Mä inglés tank jaquqanisaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasax super!
  Gerdax q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"i, Sherman ukan torretap ch"iyjasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaw jutïr diosaxa!
  Ukat Christinax qʼala kayunakapampiw tank tʼunjäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa, ukhamaraki, mä super imilla!
  Ukatx jupax ch"axwanti, Charlotte-n autop t"unjasa, ukat chhuxriñchjasi:
  - Ukampisa Pasaran!
  Ukat jutir conchampiw Magdax inglés jaqirux tukuyäna. Imill wawanakax chiqpachansa supermen ukhamawa.
  Ukat chiqaparjamaxa, taqiniw jan yaqhachasiñamp atipjatäpxi. Taqi uñisirinakasar jiwayañ yatintatätanwa, ukat uka chiqax infiernonkiwa, chiqpachansa!
  Warmi ch"axwirinakax irnaqapxi ukat ch"axwapxi. Jupanakax janiw mä cuarto churapkiti uñisirinakaparux.
  Walja waranq británicos ukat estadounidenses ukanakaw katuyasipxäna. Chachanakax qunqurt"asisaw imill wawanakan q"ala, laq"a kayunakap jamp"att"apxi.
  Ukhamaw ch"axwawix saraski... Argelia markax t"unjatawa, ukat alemananakax niyaw Libia markanx jikxatasipxi. Chiqansa, anattʼasaw atiptʼapxi. Jupanakatakix janiw kuna jarkʼañanakas utjkiti.
  1946 maran verano phajjsinjja, alemanonakajj África toqenkir alay toqenkir taqe cheqanak katuntapjjänwa, ukat Canal de Suez uksaruw puripjjäna. Jichhax nazis ukanakax mä axsarkañ armanïpxiwa: disco avionanakax janiw jaquqaniñjamäkiti. Británicos ukat estadounidenses ukanakax uka taypinx p"akintasipxäna.
  Uka jallu qallta phaxsinx Wehrmacht ukax Sudán ukat Oriente Medio uksaruw sarxatayna. Británicos ukat estadounidenses ukanakax ch"uxña nueces ukham jaquntatäpxäna.
  Jakasaw Stalin jupamp mä amtar puriñ yant"apxäna. Kunjamatixa, mä payïr frente jist"arañawa.
  Wila dictador ukax evasivamente jaysawayiwa... Jallu pachanx alemanonakax Oriente Medio uksan taqpach ukhamarak África uksan jilpach chiqanakap katuntapxatayna, Camerún uksaruw puripxäna. Ukat juyphi pachanx alemán soldadonakax Irán markaruw sarxapxäna ukat juk"ampirus India markaruw sarxapxäna. Elefantenakan markapax katuntatäxänwa. Ukat ukat nazis ukanakax primavera ukan África uksan sur uksaruw nayrar sartapxäna, qhiparusti ch"iyar continente ukarux apnaqapxäna.
  Junio phaxsin 1947 maranx Gran Bretaña markan uraqir puriñax utjawayi... Wehrmacht ukan ajllit ch"amanchirinakax ch"axwäwinakanx chikancht"asipxäna.
  Nayrïr kutiw mä tank piramidal ukamp yant"ata, ukax taqi ángulo ukanakat wali suma jark"aqasiñ uñacht"ayi ukat jach"a velocidad uñacht"ayi.
  Gerda sat tanquenkir jaqenakajj ukanwa nuwasipjjäna. Imill wawanakax wali thaya ukhamarak galgos...
  Mä qutu tankinaka ukat pistolanak apthapipxäna.
  Gerdax pallapalla, inglés cañón ukar t"unjasa ukat q"ucht"asa:
  - ¡Uñisirinakasax janiw jark"apkaniti!
  ¡Ukat kunjamsa larusirakini!
  Charlotte kullakax kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw chhuxriñchjasini:
  - ¡Jiwasaxa universo taparu atipjañäni!
  Ukat uka tankxa qʼumachatarakiniwa.
  Jutïr Christinax juparux ch"allt"ani, wali colerat qhuru arumpi:
  - ¡Botas ukax marcha ukanx chispa!
  ¡Ukat torrerojj qʼomachasirakiniwa!
  Ukat Magda kullakajj inglés arut mä bus jawqʼjasaw akham säna:
  - ¡Jank"akiw jaltxaña!
  Chʼaxwirinakax mä jachʼa alturanïpxiwa.
  Ukat Albina ukat Alvina jupanakax alaxpacharuw t"ijtapxi ukat inglés ukat americano equiponak tukuyapxi. Jupanakax Krauts ukarux q"ala, cincelat kayunakapamp t"unjapxi ukat jupanakpachaw q"uchupxi:
  - África markax jan walt"ayiriwa, jïsa, jïsa, jïsa!
  África markax wali axsarañawa - jïsa, jïsa, jïsa!
  ¡Jan sarapxamti wawanaka! ¡Africa markan mä paseo sarañamawa!
  Ukatwa jupax, mä nuwasïwinx phisqa tunk avionanakaruw pä taypin ch"allt"äna.
  Ukhamaw warmi nuwasirinakax jan axsaras uñisirinakapar t"unjapxi.
  Gran Bretaña markax pä semananw jilxattawayi. Ukat Londres markankir guarnición ukankirinakajj capitulapjjäna. Ukatwa Tercer Reich sat markajj jan wali uñisiripar tʼunjäna.
  Ukampis EE.UU. markax utjaskakiwa... Japoneses ukanakamp mayacht"asis ukat walja yänakanïsax alemanes ukanakax estadounidenses ukanakarux ch"amanchañ qalltapxäna... Agosto phaxsin 1947 maranx nazis ukanakax Islandia markaruw uraqir puripxäna ukat aka islaruw katuntapxäna, América markar jak"achasisinxa.
  EE.UU. markar puriñax janiw jasakikiti. Ukampis fascistanakax América Latina uksanx puentenak lurapxi ukat ch"amanakap ch"amanchasipki. Ukampis uka guerrajj walja tiempow sarantaski. Juyphi pachanxa, lamar qutansa, alaxpachansa nuwasïwinakaw utjäna. Ukat 1948 maran primavera phajjsinjja, alemanonakajj Groenlandia markar puriñwa chʼamachasipjjäna. Ukat jupanakax atipjapxänwa... Jallu pachanx nazis ukanakax Canadá markaruw katuntapxäna. Ukampis nuwasiñanakax wali chʼamapunïnwa...
  EE.UU. markar juk"amp jak"achasiña. Ukampis soviético imillanakax wali amuyumpiw sarnaqapxaraki.
  Phisqa imill wawanakax Natasha, Mirabela, Angelica, Svetlana, Olympiada jupanakax América uksaruw puripxäna, voluntarios ukham ch"axwañataki, Tercer Reich ukan walja jaqinakamp ch"axwañataki. Phisqa imill wawanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa, aymara aru yatipxaraki. Stalin-Putin jupax janiw taqpach warminakan batallón ukar khitañ munkänti, kunatix ukax imperio fascista ukamp tukuyat sumankäw kamachinakamp jan walt"ayaspawa. URSS ukax kunayman tuqitw tiempo jikxatañapäna, kunapachatix nazis ukanakax EE.UU.
  Phisqa imill wawanakax voluntarios ukhamawa: niya taqpach ch"axwäwiruw sarapxäna, Brest ukat Bug ukanakat Orenburg markakama. Ukat jupanakax nazis ukanakamp nuwasipxi, Uraqin mayni chiqan Honduras markan capitalapan.
  Tegucigalpa markax arxatäwin jach"a ch"amanchawipat maynïriwa, mä horda motley ukamp ch"axwañataki. Japón markankirinaka ukat Asia markankir walja jaqenakajj jan waltʼäwinakaruw puripjjäna. Alemanes jupanakax pachpa tankinakampikiw nuwasipxirïna, ukat infantería ukax taqpachaw jan ariano jaqinakat jutapxatayna. Asia markankirinakaru, ch"iyar jaqinakaru, árabe jaqinakar nayrar sartayapxäna.
  Natashax pallapallanak arsüna, pä africanonakaruw khuchhuqatayna ukat chillqt"atayna:
  - ¡Jan ukax mä horda ukhamawa Genghis Khan!
  Quri ñik"utan Mirabelax kimsa indionakar ametralladora p"akjataw khuchhuqatayna, q"ala ch"uxña kayunakap pataruw jiltayatayna. Ukat jupax akham sänwa:
  - ¡Jiwasax cañon manq"añanak muyusktanwa!
  Mä granadat mä jiskʼa tʼaqaw tʼijtäna ukat Mirabela-Zoya kullakarojj qʼala muruqʼu talonaparuw jawqʼjäna. Imill wawanakax nayratpachaw bikini ukat q"ala kayuni nuwasipxi. Ukat kunapachatï qhuru, imill wawar uñtat suela chʼaphimpi chʼalltʼki ukhajja, mä jukʼa usuchjasi.
  Suma uñnaqt"an warmix ñik"ut ch"allxtayäna ukat wasitatw phichhantäna... Mirabelax wali jisk"akiwa, promedio alturaniwa mä perfecta figurampi.
  Natasha kullakajj jukʼamp jachʼawa, mayor ukham uñtʼatawa, ukat Unión Soviética markankir heroe ukhamarakiwa. Ukampis niya q"ala jan isinïrakiwa, bikinimpi juk"akiw ch"uqt"ata. Wali ch"uxña, ukampis ñik"utapax janq"ukiwa. Ukat Natashax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Ukat qʼala kayunakapampi granadanak jaquntañsa wal muni.
  Suma Angelicax ch"axwawayiwa, pusi árabes jaqinakarux nina naktäwimpiw t"unjawayi. Chuymapax wilawa, jan ukax juk"ampirus cobre wilawa, proletario bandera ukar uñtasita. Ukat thayanakax thayt"ani ukhax mä banderar revolución ukar uñtasitawa. Imill wawaxa esmeralda nayranakapampiwa lliphipi, warawaranakaru uñtasita. Ukat jan sinttʼasisaw uñisirinakaparux qʼal chhaqtayi.
  Svetlana kullakax q"illu ñik"utarakiwa. Ukat ametralladorampiw pallapalla. Imill wawax q"ala kayunakap ayruntäna ukat mä phallawi churäna. Phisqa kunayman nuwasirinakax jaquntatäpxänwa, ukat uñisirinakapan pechonakapata ukat purakapat wila phuchʼunakaw carmesí sat chʼiyar phuchʼunakax mistunïna.
  Svetlana, phuqt"ata lakap ch"allt"asisa, chirp"asi:
  - Ch"axwawix pulmones ukanakatakix thayawa...
  Imill wawaxa, ikintatawa, q"ala kayupampi mä granada jaquntawayi. Explosiones ukanakax ist"asi. Walja ch"axwirinakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi.
  Olympias sat tawaqux jukʼamp jachʼa, aycha chʼamani tawaquwa. Chuymapax ch"iyar ch"iyarawa. Mä típico ayllu, wayna, wila masi, wila leche warmi. Jupax janchi tuqitx wali ch"amaniwa ukat wali sumaw ch"iyar jaquntaraki.
  Akax wasitatw turnox purini. Ukat jiwayat fascista mercenarios ukanakax jaquntatawa.
  Olimpiadas, ch"axwañkamax akham siwa:
  - Walikiwa, walikiwa, kawkirus sarawayta? ¡Abuelajan qillqatapa! - Imill wawax pallapallampiw jiwayatayna, kimsa barba nazi ch"axwirinakaruw jiwayatayna ukat yapxatatayna. - ¿Kuns manq"apxtaxa - gaseosa! ¿Kunsa jumajj umayäta? ¡Mash!
  Imill wawanakax uka chimpunak katxarupxi. Jupanakax janiw fascistanakarux nayrar sartayañ munapkiti. Ukat amigonakan qʼochunakapajj akham sasaw arnaqasi:
  - Taqi uraqpacha ch"axwañanaka t"unjañäni,
  Ukax chuyma ch"allxtayi ukat ukjatx...
  Jiwasax machaq, alaxpachankir pacha lurañäni - .
  ¡Khititï jan khitis utjkäna ukajj taqe kunaruw tukuni!
  Natasha kullakajj wasitatwa qʼala kayupampi mä granada jaqontäna. Infantería ukankirinakaruw nayrar sartayapxäna. Chiqpachansa jukʼamp juntʼüxiwa. Akax wali uñt"at "León"-2 ukaw juti. Ukat uka jak"anx juk"amp nayrar sartat E-50 ukaw utjaraki. Proyectiles ukanakax jaqukipatawa. Mä ch"iyar americano jaqin p"iqipax ch"iyjataw ukat liwxatasiwayi.
  Mirabela kullakajj nina nakhaskir tablaruw kayump taktʼasïna, ukat qala kayunakapajj jukʼakiw ninan juntʼuptap amuyasïna.
  Quri ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux ch"iyar jaquntawayi ukat chhuxriñchjasïna:
  - Ukat khitis wila, colerat jawiranakan jawirap jark"aqani...
  Mirabelax wasitatw pallapallanak arsüna, africano jaqirux E-50 ukan armadurapat jaquqanïna ukat chirpachasïna.
  - Mä blaster ukan mä viga ukaw templomar ch"allt"ani, mä jan wali qhananx uka jaqix chhaqtxataynawa!
  Uka tawaquxa mayampiwa ch"axwantäna. Qʼala kayuni, bronceado, suma uñnaqtʼan kayup thaya taypinwa qhantʼäna. Mä granadaw jupar jakʼachasïna. Quri ñik"utan suma uñnaqt"an warmix q"ala, niya jan laq"ampi, wali yatiñampiw uka regalorux ch"allxtayäna. Uka granadajj kuttʼanjjänwa. Jupax Tercer Reich ukan ch"axwirinakan filaparuw jank"ak mantawayi. Ukajj sandíanakajj camionat jaquqanipkaspa ukhamänwa, pʼakjatäkaspas ukhamänwa. Ukanjja, walja wilanakaw wartasjjäna.
  Mirabelax akham sasaw tuiteó:
  - Imill wawaxa examenanxa janiwa phuqhaskänti, ukatxa maldecido Reich ukaxa jutataynawa. Hitler chachajj jakañat qaritäpachänwa, ¡suma uñnaqtʼanïtapajj wali uñtʼatänwa!
  Angelica kullakajj jan kuna jan walinak lurañ yatirirakiwa. Jupax ametralladoranakampiw ch"axwanti ukat jiwat jaqinakar ch"iqiyasax akham siwa:
  - ¡Mamajan cucharapataki! ¡Tatajan cucharapataki! Ukat Koba-takix mä cuchara! ¡Ukat juman ladoman ikiñan!
  Cobre wila ñik"utan mä suma uñnaqt"an warmix q"ala kayumpiw mä lawat lurat avión uñstayi. Jupax chiqapuniw jach"a tanque Alemán León ukar t"ijtäna. Mä 105mm cañón ukan bozal ukar uraqir puriñkama ukat ukax phallawayxi. Uka armajj janiw sumäjjeti.
  Alemán jaqix kutt"awayxiwa ukat p"inqachataw jaltxañapatak wayt"ata. Angelica kullakajj uka edificion mä cheqapar kayup chʼalljjtayasisajj akham siwa:
  - ¡Jan ch"amanïksta ukhaxa, amuyt"añaw wakisi! ¡Mä jukʼa chʼaxwañaw wakisini!
  Ukat mayamp imill wawax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Wila ñik"utapax antorcha olímpica ukan ninar uñtatawa. Suma uñnaqt"an tawaqu. Jupax nayratpachx ejercito estadounidense ukanx wali uñt"atawa, colerat chuyma uñacht"ayasa. Jupax afroamericanos ukanakamp jan walinak lurañanx juk"amp sumaw jikxatasïna. Jupanakamp chikajj wali jan uñt"atawa ukat wali sumarakiwa.
  Ukampirus Angelicax kimsïr Reich ukan ejercitopan nuwasir ch"iyar jaqinakar t"unjaraki. ¿Kunatsa Alemania markax taqpach África markar katuntäna? Ukham chʼama saytʼayañatakiw chʼamachasiñama.
  E-50 ukax machaq tank ukawa, turbina de gas motor ukampi ukat thixni lado ukat frontal armadura ukampi. Janiw granadampi aptatäkaspati. Angelicax q"ala kayumpiw uka regalo jaquntäna, walja infanterías ukanakaruw t"unjäna ukat chillqt"äna:
  - Ay, tank armaduramax atiniskañawa, khititix ch"akhuñ amtki ukat... Ch"amanïtam uk yatiñakiw... nya, ¡acero caballorukiw ch"allt"asma!
  Svetlanax wali chiqaparuw ch"axwarakïna. Ukat kayunakapamp granadanak jaquntañwa jukʼamp munäna. Qʼala amparanakapajj acero discoruw muyuntayarakïna. Uka puntax t"ijtäna ukat pä fascista ch"axwirinakan kunkaparux khuchhuqatayna. Ametralladora jaquqanipxäna, jichhax mä jach"a calibre jach"a phallawiw uka jaqinakan cadenanakap ch"iyjäna. Mä taqpach línea de extranjeros ch"axwirinakax Tercer Reich ukan ejercitoparux ch"axwawinakampiw jawst"apxäna.
  Svetlanax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Suertex jan axsart"ir jaqinakan premiopawa! ¡Mä qʼochukiw wakisi! ¡Uta tuqit qʼuchtʼapxpan!
  Ukampis suma uñnaqtʼan warmix janiw utar jaytañatakix tiemponïkiti. Ukhampachas ejercito estadounidense ukanx voluntarios soviéticos ukanakax wali juk"akiw utji. Stalin-Putin jupax janiw qhant"añ munkänti, ukhamat qhipatx Hitler juparux mä razón churañataki, Rusia markar "Paja de Paja" ukan kamachinakapar p"akintatapat juchanchañataki.
  Phisqa imill wawanaka, warminakan batallón ukan wali suma, jupanakax katuntatäpxani ukhax Pachamamax jupanakar jan yäqañapawa sasaw yatiyapxäna. Ukat aka tuqinx imill wawanakax qullqi layku contratatäpki uka jan yäqañjam mercenarionak tuqitw khuchhuqapxañapa.
  Ukat Svetlana, ukat Natasha, ukat mayni imillanakax amuyapxiwa, katuntatäpxani ukhax wali axsarkañ t"aqhisiñaw suyt"aski. Ukatwa jupanakax amtapxäna, kunayman tuqitxa, janiw nazis ukanakamp jakkir jiwayatäñapäkiti.
  Alemania markan ataque avionanakax americano soldadonakan posición ukanakap patxaruw jaltxapxi. Honduras markan capitalapan ukham qala chuyman saytʼasiñampi uñjatäñap janiw suyapkänti, ukatwa nazi-nakajj mä jukʼa chuym ustʼayasipjjäna.
  Jet ukat ataque avionanakax ch"amaniwa. Cohetes ukanakax jalnaqapxi, pistolanakaw jalnaqapxi.
  Estadounidenses pallapallanakax jiwapxi. Olympiada kullakax aycha amparapan metralla ukamp ch"allt"atarakïnwa. Wilax mistuwayxänwa. Uka heroico imillax kisunakapampix mä acero apsusaw wila ch"allxtayäna. Ukat ukat wasitat mä jachʼa ametralladorampiw jawqʼjawayitu. Anqäx markankir mercenarios ukanakax jaltxapxiwa. Aka chiqanx niya taqiniw nativo ukhamäpxi, comandantenakapakiw alemanes ukhamäpxi, ukat ukapachas janiw sapürus ukhamäkiti. Chiqansa, jichha pacha E-50 tanquen tripulacionanakax taqpach alemán jaqinakawa. Autox decente velocidad ukat maniobrabilidad ukaniwa. Suma, akax janiw jichhakamax juk"amp nayrar sartat modificación ukhamäkiti - paqallq tunk phisqhan tonelada pesa. Perqanakax pista manqhanx t"unjataw uñjasi. Akax kimsa versión ukan luratawa, 105 mm cañón, 180 mm arma de asalto ukat 400 mm lanzador de cohetes ukanakampi.
  Ukat sapa modificación ukax mä lurawiniwa. Akax aka tank ukax mä arma de asalto ukampiw utji, markanakar atacañatakix juk"amp askiwa. Ukat tʼunjañax janiw ukhamakïkiti. Olympias jupax cruzasi ukat q"ala amparanakapamp mä granada antitanque ukaruw katxaru, jach"a ukampis suma uñnaqt"an, suma uñtat kayupampi. Jichhax jichha pachax chiqaw barril ukar jaquntañaw wakisi, mastodon ukan armap jan ch"amanchañataki. Phisqa ametralladoranakax alemán, jichha pacha tank ukarux ch"uqt"atawa, ukat janiw ukhamakiti jak"achasiñaxa.
  Olympias sat chachajj wali chʼamaniwa, ukat caballor uñtat kayunakapajj mä granada jayaruw jaqontäna. Ukampis janiw sapürus chiqapäkiti. Kunjamakitix, ukham mä diana ukar ch"allt"añataki, kunjamatix barril de cañón 180 mm ukar ch"allt"añataki. Hero imillax pächasiñanakaniwa. Jupatï faltaspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Eh, Oleg Rybachenko jupanakan nayra masipax jupanakamp chikäspäna ukhax aka jan axsart"ir precursorax kuns amuyt"aspäna.
  Ukampis uka waynax Voronezh sat jaqitak chʼaxwäwinakanwa jiwxäna. Imill wawanakax janiw juk"amp destinop yatipkänti. Ukampis uka precursor inventoran destinopajj cheqapuniw jan envidiasirïkänti. Qalltanjja, Oleg Rybachenko jilatarojj jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjäna, imantat yatiyäwinak apsuñ yantʼasa. T"aqhisiyat uñjasisinx tunka mayan marani waynax minanakaruw tukuyäna. Uka irnaqawix axsarañjamawa ukat wali ch"amawa. Ukampis precursor soviético, jiskʼa ukampis alambreni, jan chʼamani jaqëjjänwa.
  Jupajj qhespiñwa atipjäna, ukat minanakan laberintonakapatsa qhespiñwa amtäna. Ukat Oleg Rybachenko jupax mistuñ atipxatayna. Uka waynax mä juk"a pachaw Balcanes uksan sarnaqäna, mä destacamento partidario local ukar mantañkama. Ukanx enlace ukat saboteador ukhamaw tukuwayi.
  Balcanes uksanx mä movimiento partidario ukax wali ch"amanchatawa. Mä chiqanx kunatix servicio de ocupación ukax italianos, rumanos, búlgaros, albaneses ukanakan luratawa - jupanakax janiw unidades regulares de Wehrmacht ukanakar uñtasit nuwasiñatak wakicht"atäpkänti.
  Ukampis walja partidonkirinakajj jiwarapjjaskakïnwa. Yämas ataques aéreos ukanakat. Ukat Yugoslavia markan patriotas ukanakax qullunakan, quqanakan jan ukax, wali sumax jisk"a ayllunakan imantasiñapatakiw wayt"ata. Walja comandantenakaw nayratpach jiwata. Uka jan waltʼäwejj jukʼamp jan waliruw puriyäna, kunattejj URSS markamp sumankañ firmapjjäna. Jichhax machaq divisiones punitivas ukanakax Balcanes uksaruw puriñ qalltapxäna, jach"a ch"axwawinakaw wakicht"apxäna ukat uka chiqarux q"umachapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax partidos ukankirinakamp chika qullunakar juk"amp manqhar makhatañapänwa.
  Olimpias chachajj janis taqe cheqan munat masipan destinop yatkchïnjja, wali jachʼatwa jachäna. Ukat qʼala imill wawar uñtat kayunakapampix granada jukʼamp chʼamampiw chʼallxtayäna ukat taqe chʼamapampiw uñisirinakan tankipar jaquntäna. E-50 ukax jichhakiw ch"axwawayxi, mä jiwayir proyectil ukaw antutawayi.
  Olimpias kullakax khathatirakïnwa ukat qunqurt"asisaw qunt"asïna. Juparojj pavimentot chʼiyjat mä qalampiw pʼeqepar chʼalljjtayasïna, ukat qʼala talonapsa juntʼu metalampi phichhantatänwa. Imill wawaxa laq"ampi ch"allt"ata p"iqipa ch"allt"asïna.
  Granadajj tʼijtjjänwa, niyaw barrilar llamktʼäna, ukat auton inclinat nayraqataparuw chʼalljjtäna. Mä phallawiw thuqt"awayi... Ukampis chiqans 250 mm armadura frontal, ukat mä ángulo ukanx janiw granada ukarux mantañ atkiti.
  Olimpiadas ukax laq"aruw amparapamp ch"allt"asiwayi, ukat mä taqpach ch"alla qinayaruw sartayawayxi. Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Jiwayapxam, jiwayapxam! ¡Mä gol gol ukar mantañamawa!
  Uka tawaqux ch"iyjata asfalto patxaruw kayuparux ch"allt"äna. Mä chʼaphiw talon callus ukanakan chʼamaktʼäna. Imill wawan kayunakapan ñik"utapax hipopótamo sat animalar uñtataw thithita. Jupajj pisin jakasir familianwa jakasïna, naskäna ukhatpach niyas janipuniw zapato uchasirïkänti. Ukampis ukajj janiw kayunakapajj qʼañu uñnaqtʼanïkaspas ukhamäkänti, jan ukasti qʼañu, suma uñnaqtʼani, seductora ukhamänwa.
  Ukampis Olimpiadas sat anattʼäwinakajj jachʼa jachʼa tukuri, chʼamani musculonakani ukat nudillonakapan mistki uka puñchunakapajj mä jukʼa ajjsarkañänwa. Ukampis heroica tawaqux juk"amp suma chuyman jaqiniwa, ukat ancho caderas ukanakax mä juk"a jisk"a cinturampi ukat esculpido abs ukanakamp chikt"atawa. Isinakampikiw Olympias kullakax jach"a chuchup laykux juk"amp lik"i uñstaspa. Bikini ukanx mä atleta busty ukar uñtasitawa.
  Imill wawax chuym ch"allxtataw wasitat granada jaquntäna, aka kutix pistanakaruw uñch"ukiskäna. Ukampis uka jiwayir regalojj rodillonak imtʼir thiya, blindat escudoruw chʼalljjtäna.
  Olympias kullakajj chuym ustʼayasisajj chinuparuw chʼankhachasïna. Ukaw chhuxriñchjasïna. Ukat heroe tawaqux maldecataynawa:
  - ¡Nayaxa mä ch"uqimpi khuchhurata!
  Svetlanax uka jan walt"ayir tanqueruw ch"allt"añ yant"arakïna, ukampis imill wawan kayupat jaquntat granadax mä juk"a chhaqt"awayxänwa. Ukat uka rubio warmix auto jak"achasiñ qalltäna. Ukampis ukatx juk"amp pä tanques ukanakaw uñstawayi - "León" ukat "Pantera"-2, jupanakax ametralladoranakampiw taqi jak"achasiñanakarux ch"axwapxatayna. Wali amuyumpiw sarnaqapjjañajäna.
  Sherman estadounidense ukax alemán autonakar jak"achasiñatakiw mä yant"äw luratayna. Jupax Pantera 2 ukar ch"allt"añatakis ch"amanïtaynawa, ukampis ladopankxataynawa. Ukampis alemán jaqirux janiw ukhamaki sallqjañax faciläkiti. Ukhamaraki, Sherman ukan juk"amp jach"a siluetapax wali jaya chiqatw uñjasi.
  "Pantera" 2 mä concha thuqhuntäna ukat americano jaqirux chiqak nayraqatapar ch'allt'äna. Jach"a autox chikataruw p"akjatäna. Ukat Navidad vela ukham nakhantäna.
  Svetlanax jan walt"ayataw akham säna:
  - Ay, kunjams tankinakamax jan ch"amanïpacha... ¡Técnica tuqitx juk"amp askiwa, ¡yankee ukar tukupxäta!
  Ukampis Natasha sat wali yatxattʼat nuwasirixa, Pantera sat animalaruw jakʼachasïna. Jupax granada jaquntäna... Ukat alemán auton jach"a barrilpax mä carnero bocinaruw liwxatäna.
  "Panther" 2 tank, 1943 maran lurañ qalltawayi. Qhipa juk"amp jach"a mayjt"awinakanx, armadura frontal 150 mm, armadura lateral 82 mm ángulo, ukatx cañón 88 mm cañón 71EL barril largo. 1945 marat qalltasinx juk"amp nayrar sartat ukat juk"amp suma jark"aqat modelo E-50 ukar askipatakiw jaytañapäna. Ukampis jichhax aka tankix ch"axwaski. 51 tonelada pesa, uka autox 900 caballos de fuerza motor ukaniwa, ukax suma apnaqañapatakiw yanapt"i.
  Ukat jichhax, jan walt"awinak katuqasa, Pantera-2 ukax kutt"awayxiwa ukat sarxaraki. Natashax q"ala kayumpiw yaqha granada jaquntañ atipxi. Nayax rodillonak p"akjawayta. Ukat alemán auton velocidadapajj wali jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jukʼat jilsuwayjjäna.
  Natasha kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Kunja ch"axwañasa! ¡Nayan jawqʼjatajajj Diosan mä regalopawa!
  Ukat imill wawax aleman jaqinakarux nayrap uñacht"ayäna. Ukampis ametralladoranakampiw E-50 sat autot mistuñ qalltäna. Ukat balanakax Natasha janq"u, mä juk"a ch"uxña ñik"utap patxaruw sillp"äna. Uka balanakat maynïrejj mä ñikʼutaruw khuchhuqäna. Jach"a imill wawax mä juk"a chhuxriñchjataw jikxatasïna.
  Natashax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Jumatix mä elefante ukham tukuñ munsta ukhaxa, ¡bandido ukham loco ukar sarañamawa!
  Imill wawaxa kayu ch"akhanakapampiwa khuchhurata ch"akhap apthapïna. Natasha kullakajj ñikʼutapajj seda colorawa, perla coloraniwa, ukampis mä jukʼa laqʼarakiwa. Ukat ukhampachasa wali llamp"u chuymaniwa. Imill wawax jupanakarux suelaparuw t"ijtäna. Mä juk"a chhuxriñchjasiña ukat suma.
  Natasha kullakajj kunjamsa uka waynajj jupar amparamp luqxatäna uk amtasïnwa. Amparanakapax kayunakapat qalltarakïnwa, juk"amp alturuw thixnikama ukat juk"amp sensitivo chiqar jilxattarakïna. Kunapachatï mä suma uñnaqtʼan waynax llamktʼtam ukhaxa, wali kusiskañawa. Natasha kullakajj niyaw jupar munasjjäna. Juparux munasiñ anatt"añax gustänwa, ukat mä musculoso chacha cuerpon llamkt"atapatw sartayasïna. Ukampis Natashax janiw chiqpach, romantico munasiñax utjkänti, kunapachatix mä chachar loco tukuskta ukhaxa. Jupax nayratpach walja waynanakaruw mayjt"ayawayi. Walja jaqinakaw nuwasïwin jiwarapxäna.
  Ukas chʼaxwäwin maldicionapänwa. Ukat aka América markanx musculoso, ch"iyara jaqinakaw utji. Ukat taqi kunas jupanakatakix wali jan uñt"atawa.
  Natasha kullakajj chʼiyar jañchiruw chʼiyar jaqeruw jaqontäna. África markankir waynat mä jukʼa sinttʼasiyäta. Jupatak jan uñtʼat interesanak layku nuwasir mä chacharuw jiwayäna. Chiqansa, alemanonakax racistas ukhamawa. Jupanakax ch"iyar jaqinakarux esclavonakjamaw uñch"ukipxi. Ukampis uka pachparakiw africanonakax Wehrmacht punkit ukan anqäx markan divisiones ukanakar qillqantatäsipki.
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw mä higor uñtat kuns luräna ukat nazis ukanakaruw uñachtʼayäna. Jïsa, pachpa alemán markax janiw kuna jan walt"äwis akanx utjkiti. Tanques ukanakax armaduraniwa, ukax wali thithitawa, janiw granada jan ukax bazooka ukanakamp mantañjamäkiti. Ukampis unidades nativas ukanakax jiwañaruw puripxi.
  Natasha kullakax E-50 uksaruw mä granada jaquntäna. Qʼala, bronceado kayup liwxatäna ukat jaquntäna, caderanakap tʼijtʼayasa. Ukat granadajj mä jachʼa arcoruw tʼijtäna. Qʼala kayu dedonakajajj metalat llamktʼata ukhamaw jaytawayi. Ukat ukat granadax phallawayxäna.
  Natasha kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Diosax bendicipxita!
  Mä junt"u thayaw imill wawarux thayt"äna, mä suma uñnaqt"an jaqimp llamkt"atäkaspas ukhama. Natasha kullakajj Tarzanat parlir mä libro liytʼaskäna, ukat uka chachajj jupamp anattʼañap wal munäna. Chʼamani amparanakampi qʼala chuchujaruw amparamp luqxatirïta.
  Granadajj barrilruw chʼalljjtäna, ukampis wali qhepatwa phallawayjjäna, ukat metalat jaltjjänwa. Uka jiskʼa tʼaqanakajj armadurat guisantes ukham chʼalljjtayasïna. ¡Rasguñonakakiw qhiparxi!
  Natasha kullakajj yaqha granada apsüna. Ukampis antipersonal ukhamätap uñjta. Ukat antitanque armanakax chhaqtawayxiwa.
  Uka tawaqux chuym ch"allxtataw qhuruchasïna. Ukampis tiempo jan ina chʼusar aptʼañatakejja, qʼala amparanakajaruw uchayäta. Chakip muytayasaxa, torsop kʼuchuyäna, ukatsti chiqañchasaw infantería ukar jaquntäna.
  Chikat tunka ch"axwirinakax ping-pong bolas ukham jaltxapxäna. Jupanakat maynix lentespaw t"ijtäna, ukat fragmentos ukanakax mä pä patak metros ukch"a t"ijtäna ukat Natasha-n qhipäxaparuw t"ijtäna. Sujetador ukax p"akjataw uñjasiwayi, ukat jach"a imill wawax suma chuchupax qhanstawayiwa.
  Uka tawaqux automáticamente chuchup ch"uqt"asïna. Ukampis uka qhepatjja, khitinakarus ajjsarañapäna uk amuyasjjänwa. Ukat wasitat ametralladora chʼallxtayäna. Jupax mä turno churäna ukat mä jukʼa qhipäxar kuttʼäna.
  Mä infantería estadounidense ukaw mä bazooka ukamp jawq"jatayna. Uka conchax alemán tank ukarux inclinado ladopanw ch"allt"äna, ukampis 160 mm armadurax sayt"asiwayiwa, t"unjir ch"amampiw jaqunukuwayi. Alemán jaqix kutt"ayawayiwa. Jachʼa calibre armapajj pirqaruw tʼaqanuqäna.
  Natasha kullakajj sujetadoran correanakap chintʼañ yantʼäna. Uka imill wawax Zoya Kosmodemyanskayax thaya pachanx shorts ukamp sarnaqatapatwa sasaw amuyäna. Soviético sat soviético sat películanjja, camisampi jan ukajj mä kasta isimp isthaptʼataw uñachtʼayasïna. Uka sapakix kʼari chuymanïñar jachʼañchañawa. Chiqansa, nazis sat jaqinakax katuntat tawaqur jukʼamp jiskʼachañatakix qʼala jan isinïpachänwa. Ukat manqʼat awtjata alemán soldadonakajj mä suma uñnaqtʼan ukat kʼullut lurat tawaquruw qʼala jan isin uñjañ munapxpachäna.
  Ukhamat chiqpach sarnaqäwinxa, imill heroínax janiw chuchup ch"uqt"irjamäkänti, ukatwa amparanakapax qhipäxapar chint"ata. Ukampis janiw phenqʼaskänti ukat jachʼa jachʼa tukusaw uñnaqäna. Natasha kullakajj kunjamsa qʼala kayukiw chʼiyar chʼiyar sarañajj uk sum yatïna. Jupajj wali chʼamaniwa ukat qʼala kayunakapampix chʼiyar chʼiyar llamktʼañsa wal munäna. Natasha kullakarojj ukajj gustänwa ukat kusisiñarakïnwa. Ukampis akax jupatakikiwa, niyaw walja maranak ch"axwäwimp ch"amanchatäxi. Ukat waynanakataki ukhamarak markan Zoyatakix akax wali llakiskañawa. Suelanakax carbonanak phichhantkaspas ukhamaw amuyasi.
  Natasha kullakajj chuym ustʼayasisaw sujetadorap maysar jaqontäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡P"inqax mä burguesa amuyt"awiwa! ¡Soviética warmix janiw kuns axsarkiti ukat janirakiw phinq"askiti!
  Uka tawaqux wasitat ametralladorampiw clavañ qalltäna, jan ukax mä ametralladorampiw clavañ qalltäna. Metal ukax junt"ünawa, qhiparuxa, Honduras markax trópicos uksankiwa, febrero phaxsinx ukanx wali junt"üspawa. Natasha kullakajj amparanakapajj wali juntʼüskiwa. Taqi kuns churañasawa. Jichhürojj 23 uru lapaka phaxsitwa. Ejército soviético ukan urupawa ukat ukatakix taqi samarañampi ukat amuyt"at colerasiñampiw ch"axwañax wakisi.
  Natasha kullakajj jukʼamp phisqa balampiw khuchhuqäna, ukat jan amuyasisaw ametralladoran juntʼu calzoncillopan ajanupar phichhantäna. Chiqansa janiwa walikiti, ch"uxu usuxa punkitjamawa.
  Natasha kullakajj akham sasaw juramento luräna:
  - Walikiwa Diosa, kunatsa nayataki ukhamaraki markajatakixa walja jan walt"awinaka utjayawaytaxa!
  Uka ch"uxu usux chhuxriñchjasïna... Imill wawax ajanupax wali sensitivo chiqawa. Imill wawaxa kuna thaya jikxataña yant"äna, uka ch"uñuru ch"allt"añataki. Ukampis kunatï wali thayäki uk jikjjatañatakiw chʼamachasiñama. Aka junt"u markanxa. Ukhamarus, pachax wali sumapunïnwa ukat thayax sur toqetwa thaytʼanïna.
  Natasha kullakajj janiw sum jikjjataskiti sasaw qhan amuyasi. Olimpiadas ukax jaya chiqat mä granada jaquntawayi, ukampis wasitat jan atipt"asaw jaquntawayi. Ukat tormenta soldadonakax niyaw alaxpachan jaltxapxi. Alemania markan autonakapax ch"aman armaduranipxiwa ukat jach"a velocidadanipxiwa.
  Avionanakax olas ukham jutapxi, ukat lino sat chʼaphinak khuchhurapkaspa ukhamawa.
  Natasha kullakajj uka cheqar imantasïna. Fragmentación cohetes ukanakax alaxpachat ninamp nakhantawayi. Imill wawaxa ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqixa patatpacha agujanakampi jaquqaniri amuyasïna. Ukajj qʼala kunkajaruw chʼalljjtayäna. Uka suma uñnaqt"an chuchupas ch"uqt"atarakïnwa.
  Natasha kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Akax masajewa... Ukampis janiw corsaje ukhamäkiti!
  Imill wawax cuerpopax niyaw wali llakit chhuxriñchjañ qalltäna sasaw amuyasïna. Niya junt"üxiwa, ukat cohetes phallaski ukanakax junt"u pacharuw yapxati. Ukat ¿akax bañadoräpachati?
  Natasha kullakajj rusa markan natural bañopat amtasïnwa, ukanjja escobas de abeto ukanakaw utjäna. Kunjamsa uka tawaqux ukapachax jawq"jatäna.
  Ukanakajj ukham exótico sensacionanakapunïnwa.
  Natasha kullakajj kusisiñatakiw qʼochüna:
  - ¡Munasiñampi jiwañampi! ¡Suma ukat jan wali! ¡Kunas qullanäki, kunas jucharakïki! ¡Amuyañatakis destinatätanwa!
  Imill wawax sayt"asïna, taqi uka ch"amakt"at laq"anaka ukat q"añunak ch"allxtayäna.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ay, Hitler juparux wajjranakaruw puriyapxäta!
  Ukat mayor imill wawax infantería ukankirinakaruw mä phallawimp jiwayatayna, jupanakax ataque lurañatakiw sartañ munapxäna. Walja ch"axwirinakaw uka ch"axwawimp jawillt"atanakax jaquqanipxatayna. Natasha kullakajj qʼañut lurat ajanupar pichthapïna, ukajj nayranakaparuw chʼalljjtäna. Ch"axwirix thuqt"asisaw ch"akkatasïna.
  Jupax wasitat ametralladoranakampiw pallapallanak luqtäna, ukat ch"axwirinakax mantanipxäna. Wila ñik"utan Angelica kullakax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Jichha pachankirinakax jaltasaw fascistanakarux ch"allt"apxäna. Tunka payan jaqinakaw jiwarapxatayna.
  Wila p"iqin jaqix akham q"ucht"äna:
  - ¡Akapachanxa walja askinakawa utji, ukampisa ch"uqimpi ch"uñuntatawa!
  Ukat imill wawax ametralladorampiw pallapallanak luqtäna, janiw amparanakap apnaqkänti, jan ukasti wali yatiñan amparanakapampi ukat qʼala kayunakapampiw pallapallanak apnaqäna.
  Angelicax chiqaparuw ch"axwäna ukat jach"at arnaqasïna:
  -Nuwaña! Nuwaña! ¡Yaqha ch"axwawi! Yaqha ch"axwawi ukat ukatsti... ¡Ch"aman saxra, Diosan churäwipa, mä jach"a ch"axwaw puriyi!
  Ukat amparapampiw imill wawax vidriot lurat jiskʼa tʼaqanak jaquntäna. Jupax fascistas ukanakaruw muspharayi ukat tuiteó:
  - Ukat khitinakatix jan suman jakañ munapki ukanakataki... ¡Jupanakarux hara-kiri lurapxta!
  Japonés jaqinakax chiqpachapuniw uñacht"ayapxäna. Uka jisk"a nayra ch"axwirinaka. Walikiwa, ¿kunjamarak jan ukham hara-kiri lurasmasti?
  Ametralladoran clipap apsusaw Angelicajj qʼala amparanakapamp granada apthapïna ukat samurairuw jaqontäna. Jupanakax mä regalo katuqapxäna, walja japoneses mutilados ukanakaw katuqapxäna, ukatx kunayman tuqinakaruw avionat sarapxäna.
  Angelica kullakajj lakap apsusaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa! Ukat uñisirix hiper!
  Chino jaqinakax Imperio Celestial ukan katuntat chiqanakat japoneses ukanakan jawillt"atapxäna, jupanakax nuwasiñaruw sarapxäna. Chino nuwasirinakax jan axsarasaw sarnaqapxäna, ukat imill wawanakax ametralladoranakap jaquntasaw qhipäxar sarxapxäna.
  Mirabel metal q"ala kayuni fragmentos de yeso ukat vidrio. Mayni imillanakax ukhamarakiw lurapxäna. Wali chʼamäjjänwa.
  Shturmlev ukax uñstawayiwa, mä ch"aman maquinaw mä lanzador de cohetes ukampi. Akax mayniw khititix tornillo ukar puriñ munktam - janiw sinti uñt"atäkiti.
  Nayrïr ch"axwawix qhixu qhixuw thuqt"äna... Svetlana, Angelica ukat Olympias jupanakax uka phallaw ola ukamp jaquntatäpxänwa, mä jach"a ballena ukan phuch"uparjama. Imill wawanakax walja tunka metros ukch"a t"ijtapxäna ukat q"ala kayunakapamp ninaruw chiqak liwxatapxäna.
  Imill wawanakax ukat jaltxapxäna, q"añuchasipxäna ukat q"uchupxäna. Qʼala kayunakapwa qʼañunakar chʼalltʼapjjäna.
  Angelica kullakajj chuym ustʼayasisaw sistʼasïna:
  - ¡Uka wakaxa nayraqata hacha manqharu uchatawa, ukxaruxa q"añuchatawa! Ukat nayraqat frit"apxirïta, ukat hacha manqhan!
  ¡Ukat Komsomol tawaqux larusitaynawa! Ukampis uka qhepatjja, llakitaw jikjjatasïna. Amigapajj katuntatätap amtasiyäta. Alemananakax uka tawaqurux isi apsusaw q"ala pechopar nina apaniñ qalltapxäna. Ukham wali axsarkañ llakinaka. Tawaqux arnaqasïna, ukat llamp"u ñik"utapas q"añuchatäxänwa. Uka fascistanakax fanaticos ukhamaw tukupxäna. Janiw jiskt"asipkänti, jan ukasti juk"ampirus katuntat jaqin q"ala kayunakap manqhan nina nakhantayapxäna. Komsomol markankir jaqix, tukuyañatakix janiw t"aqhisiyawinak aguantañjamäkänti, ukat wali llakitaw jiwxäna.
  Angelicax uk amtasisaw junt"u q"añunak taypin ch"allt"asïna. Olimpiadas ukanakax jupat nayrankxänwa. Aka ayllun imill wawax q"illu ñik"utaniwa, janiw phust"awimpix apt"añjamäkiti. ¿Kunatsa mä superman imill wawax jan ukhamäki? Olimpiadas ukanx mä bazooka ukaw uñjasi, mä concha ukamp mä jiwayat estadounidense pallapallaw jaquqaniwayi. Kayupampi apthapisinxa amparapampiw jaquqani. Ukat taqi chʼamapampiw ukar mantaraki.
  Conchax t"ijtäna ukat forzado chino jaqinakarux ch"allt"äna. Walja arnaqasiñanaka ukat jachañanaka. Masa de cuerpos ukanakaw utji. Ukat chʼakhanak khuchhurata.
  Olypiadax mä nayra q"uchu q"ucht"awayi:
  - ¡Ukat samuraixa uraqiru t"ijtxatayna! ¡Acero ukat nina presión ukan presión ukan!
  Imill wawanakax qhipharux q"añunakat t"ijtxapxäna. Suma uñnaqtʼan qʼala kayunakapaw uk katoqapjjäna.
  Svetlana kullakajj jupanakat sipansa jukʼamp llampʼu chuymanïpkäna ukhamarakiw qʼala kayunakap chʼalljjtayasïna ukat chʼalljjtayasïna, ukhamatwa chhuxriñchjasiñap askichañ yantʼäna.
  Olimpiadas ukanakax jisk"atpachaw q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijtapxirïna, janiw ukham jisk"a lurawinakarux yäqapkänti.
  Uka hero imillax akham q"ucht"äna:
  - Amuyt"añäni, fresco leche ukar ch"allt"asipxta... ¡Premigox chiqpachapuniwa!
  Ukat nuwasirix kayupampiw mä p"akjata, ukat wali jach"a azulejo apt"asïna. Q"ala imill wawar uñtat amparanakapamp wali ch"amampiw katxarusax muyuntäna ukat uñisiriruw jaquntäna. Kimsa chinonakax jichha pachan jiwatapatx jan walt"ayataw uñjasipxi, p"iqinakapax ch"allxtataw uñjasiwayi.
  Angelica kullakaxa satisfecho uñkatasiñampiwa uñisiriru ch"axwañampi säna:
  - ¡Jiwasax wali thaya warminakätanwa!
  Svetlanax phichhantat, jan ukax juk"ampirus q"añuchata kayunakapan chhuxriñchjasiñap mä juk"a askichañatakix akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jiwasana Awki Markasanxa warminakawa utji, .
  ¿Kunatsa mä chist"äwjam avión apnaqapxi?...
  Jupanakatakix jachʼañchatäñax jakañat sipansa jukʼamp valoraniwa,
  ¡Uñisiriparux jankʼakiw jiwayaspa!
  
  Jupanakax atipt"añatakiw yuripxäna
  ¡Patak patak maranakaw Rus sat chachar jachʼañchañataki!
  Taqi kunat sipansa, jiwasan jach'a achachilanakasax -
  ¡Ukatpachaw jupanakatak mä ejercito tantachthapta!
  Ukat Svetlanax ametralladorat garabato lurañ qalltäna. Ukat wali yatiñampiw uk luräna. ¡Ukham taqenis akajj Diosan nuwasirïkaspas ukham amuyapjjañapataki! Janitï Taqe Chʼamani Diosat jutkchejja, ¡Marte sat planetan jutapuniwa!
  Natasha kullakajj ukhamarakiw chʼajjwarakïna. Mirabela jupamp chikaw qhipäxar kutt"apxañapatak wayt"atapxäna, jiwat americano pallapallanakat clips apthapisa. Imill wawanakax qhipäxaruw jaquntasipxäna ukat kayunakapamp kutt"ayapxäna - jupanakax ukham juk"amp sum lurapxäna. Ukat chiqaparuw uk lurapxäna. Chino ukat africano soldadonakax imill wawanakarux nayrar sartapxäna. Ukat nuwasirinakax jawq"japxäna.
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Akapachaxa janiwa mä tabla de ajedrez ukhamäkiti...
  Mirabelax aka pasaje apthapiwayi, q"illu ukat ch"iyar mercenarionakaruw tukjawayi.
  - ¡Ukat jakhüwinakax janiw mä muyu cero ukhamäkiti!
  Natasha kullakax q"illu ukat ch"iyara ch"uxñanakampi khuchhurat filaruw yapxatäna:
  - ¡Melancolía ukax jiwasaruw atacaskistu!
  Mirabelax Robin Hood ukan precisión ukamp disparatayna ukat chirp"äna:
  - ¡Ukat kawalluxa ninaru t"ijt"i!
  Imill wawanakax kutt"ayasaw minanak qhipäxar kutt"apxäna. Chino ukat africano ch"axwirinakax suma yänakampiw t"ijtapxäna. Phallañ qalltapxäna, jaltxapxäna, ch"iyjapxäna, ukat wila ch"axwañaruw tukuwayxäna.
  Walja Pantera-2 tanques ukanakaw jaya chiqan uñstawayi. Jupanakax ch"axwapxi, ukat nayranakap ch"uqt"añ axsarapxi. "León"-2 ukax nayrar sartaski ukat nina thuqt"araki. Ukat akax Rhino llamayu tank, baba, nina naktäwinak paquetes ukanakampi.
  Ukampis juk"amp axsarañax "Sturmlev" ukawa. Jupan lanza cohetes ukax janiw sinti jank"ak jaltkiti, ukampis infierno ukham t"unjañawa.
  Natasha kullakajj akham sasaw akham säna:
  - Rusonaka, rusanaka - janiw mä samarañ destino ukhamäkiti! Ukhamajj ¿kunatsa jukʼamp chʼamanïñatakejj jan waltʼäwinakajj wakisi?
  Chiqansa, Rusia markat jayaruw chʼaxwapxi. Ukampis qhanaw Wehrmacht ukax EE.UU. markar atipt"asax kutt"aniw URSS ukar ch"amanchañataki. Ukat estadounidenses ukanakax imill wawanakarux wali muxsa ukat munat jaqinakawa.
  Natashax wasitat clavonakampiw ch"allt"asi, golpes ukanakax calabazas ukat p"iqinakax palas manqhan p"akjañjamäkaspas ukhamawa. Imill wawax kayuparuw mä metralla ukamp ch"allt"ata. Mä cute ukax nayan shin ukanx punki. Uka suma uñnaqt"an warmixa mä ch"akha ch"allt"asïna ukatxa chirp"asïna:
  - Janiwa, vigilante ukaxa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcón, mä águila ukan uñnaqapa...
  Jaqinakan arupax qhanawa - .
  ¡Uka jiskht"awix katariruw t"unjani!
  
  Nayax iyawstwa taqpach akapachan sartasipxani,
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat Intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Uka pachanxa, Olympias, taqi ch"amapampi, mä granada Shturmlev ukar jaquntäna. Ukat soviético imillanakax qhiparuxa suertenipxänwa. Gorro blindado ukax qhipäxar jaquntatäxänwa, regalo soviético ukax chiqaw ancho barril ukar t"ijtäna. Mä segundojj taqe kunas congelatäjjänwa. Ukat ukatsti ukax phallawayxänwa. Mä bomba atómica jaquqanipkaspa ukhamänwa. Ukat alemán tankinakajj kunayman cheqanakaruw chʼeqtʼasipjjäna.
  Nazis ukanakax Toronto markaruw katuntapxäna ukatx uka territorio estadounidense ukarux alay tuqitw jallu qallta phaxsin mantañax ch"amanchasipxäna.
  Estadounidenses jupanakax juk"at juk"atw jaysapxäna. Walja kutiw katuyasipxäna ukat cargonakap katxaruñatakiw chʼamachasipxäna.
  Ukampis alemanonakajj oraqensa, qotansa jupanakaruw nuwjapjjäna.
  Jichhax otoño tukuyanx alemanonakax Filadelfia markaruw muyuntapxi. Mayat mayniruw atipt"apxi ukat infierno ukham arnaqasipxi.
  Gerda ukat tank ukankirinakax wali sumaw jikxatasipxi, kunjamtï nayrax lurapxirïkta ukhama. Ukat kisunakap jachaqt"asis, tanques estadounidenses ukanakar t"unjasa, q"ucht"i:
  - Tigre claws, ch"ama acero, .
  Erupción ukax...
  Jayan nazismo sat yupaychäwi uñjtanjja, .
  ¡Genghis Khan jupan Europa markat jutirinaka!
  Ukat qʼala kayunakapampix joystick sat aparatoruw chʼalltʼasi. Ukat mayamp jupanakax estadounidenses ukanakarux ch"axwapxani.
  Ukat Charlottex ch"iyar jaquntawayi, ukat ch"iyar jaquntatanakapax chiqapawa. Ukat qhipäxapanx Magda kullakax jutäna, Christina kullakampi.
  Ukatwa Filadelfia markajj tʼunjatäjjäna. Alemanonakax juk"amp nayrar sartasipki ukat juyphi pachatakix Nueva York markaruw puripxi. Ukat ukanwa uñisirinakarux nuwjapxäna. Ukat tunka tonelada pesaje bombanakax TA-500 ukanx jaquntatäniwa.
  Truman, alemanonakax Nueva York ukat Washington markanakar muyuntapxatapatxa, sumankañ uñacht"ayäna. Uka tuqitxa, mä demanda de entrega incondicional.
  Washington markar jan walt"ayañax enero phaxsinw utjawayi. Alemania markan piramidal tankinakapaw ch"axwapxäna.
  Pusïr urux asalto ukanx guarnición ukankirinakax capitulapxäna. Ukat phisqa urunak qhipatxa, Estados Unidos markax katuyasiwayi.
  Ukhamaw Occidente tuqin ch"axwäwix tukusxäna... Jan ukax juk"amp askixa, niyaw tukusxäna. Alemanes jupanakax nayrar sartasipkakïnwa, taqpach América Latina uksan katuntañkama...
  URSS markamp tregua lurapkäna ukajj wali chʼamakïskänwa. Kimsïr Reich ukax yänakap digerirïna ukat machaq t"aqa t"aqanakaruw utt"ayawayi. Stalin jupax wali t"unjata economía ukar kutt"ayaskäna ukat ch"am apthapiskäna.
  Tanques lurañ tuqinx URSS ukax janiw sinti askinak jikxatkänti, T-54 uka auto ukat mä juk"a tanques IS-4 ukanak lurawayi. Walja tiempojj janiw mä suma auto jikjjatañjamäkänti. Ukat 1953 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj marzo phajjsit 5 urunak saraqataruw jiwjjäna, ukat Hitler chachajj wasitatwa URSS markar nuwantäna. Uraqpachan hegemonía ukar puriñatakikiw mä yant"äwix lurasiwayi.
  Stalin jan utjkchïnjja, soviético soldadonakajj mä jukʼa chʼamampiw saytʼasipjjäna. Ukat ch"amanakax janiw kikpakïkänti. Ukhamarus Japón ukat Türkiye markanakax ch"axwäwiruw mantapxäna.
  Mä phajjsi qhepatjja, Alemania markankir piramidal sat tanquenakaw Moscú markar muyuntapjjäna, ukat Cáucaso sat cheqaruw katuntapjjarakïna. Ukat kimsa phajjsitjja, niyaw Urales markankjjapjjta. Ay, ch"amanakax sinti jan igualäpxiwa. Ukhamarus URSS markan p"iqinchirinakapanx mayj mayjawa.
  Mä juk"a arumpixa, phisqa phaxsi ch"axwañ tukuyatatxa, URSS markax qhipharux Tercer Reich ukat Japón ukanakamp katuntataw uñjasiwayi.
  Ukat jaqinakax qhipharux mayacht"asiñ jikxatapkaspa ukhamänwa. Ukampis uraqpachanx pä jach"a ch"aman markanakaw utji - Tercer Reich ukat Japón. Ukat Hitler chachajj 1956 maran abril phajjsit 20 urunak saraqataruw yaqha guerra qalltäna. Japón markaruw atacatayna.
  Ukat imill wawanakax uka nuwasïwinx chikañchasipxi. Gerdax mä layqawa, jupax samurai ukanakaruw atacatayna.
  Ukat Ejército Rojo ukankir imillanakax. Natasha, Alenka, Mirabela, María, Olimpiada, Svetlana, Agustina, Aurora jupanakax ukham uñt"atawa. Ukat jukʼampinaka. Taqi uka imillanakax mäkiw mayacht"asipxi - q"ala kayuni ukat bikini ukamp nuwasipxi.
  Ukat wali sumwa uk lurapxi. Japón markaruw t"unjapxi... Alemán ukat coalición ukan batones ukanakan jawq"jataw samurai ukanakax t"ijtapxi ukat qhipäxar kutt"apxi.
  Gerda ukat Charlotte jupanakax mä tank piramidal ukan mayacht"asisaw nuwasipxi. Imill wawanakax japonés ukanakaruw ch"axwapxi, autonak t"unjapxi ukat q"uchupxi:
  - ¡Jiwasax super, super campeones ukhamätanwa! ¡Ukat taqi uka laqʼunakaruw tʼunjañäni!
  Gerdax q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"äna, japonés autoparuw ch"allt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä computadora p"iqijanxa ch"axwiritwa!
  Charlotte kullakax pallapallarakïnwa, samurai ukan autop khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Ukatxa muyuntirinakaxa, ¡jupanakaxa wali qhana, wali thaya utjapxpan!
  ¡Ukat kunjamsa laxrap uñachtʼayarakini!
  Imill wawanakax Japón markaruw t"unjapxi... Samurai ukanakax colonia, barconaka, tanques ukanakaw chhaqhayasipxi.
  Japón markan tecnologíapax janiw alemán tecnología ukamp chikachasiñapäkiti. Ukat nazis ukanakax jukʼamp soldadonakanïpxiwa. Ukhamajj wali sum nayrar sartasipki. Ukat samurainakax janiw kuns lurapkiti, jan ukasti kusisipxi ukat kisunakap q"ala ch"uqt"asipxi. Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, llakitäpjjewa, ukampis kisunakap qʼala chʼiyjasipkakiwa.
  Walja phaxsinakaw ch"axwapxäna, ukatx China, Indochina ukat yaqha uraqinakax wasitat katuntatäpxänwa. Nazis sat jaqinakax pachpa Japón markaruw puripxarakïna.
  Ukanwa nuwasiñajj qalltäna, ukat nazinakajj armas nucleares ukanakampiw apnaqapjjäna. Ukat walja tʼunjäwinakasa tʼunjäwinakasa.
  Jïsa, ¡samurainakajj jan suertenïpjjänwa! Ukham mä thujruruw jaquntapxäna. ¡Phuqata tukuyaña!
  Ukat en general taqi kunas wali k"uchikiw uñtasi.
  Soviético imillanakax samurai sat animalanakaruw qunqurinakapar uchapxi ukat qʼala kayunakap jampʼattʼapxañapatakiw waytʼapxi.
  Suma uñnaqtʼan jaqinakax kunjamsa nazis ukanakax jupanakar aynachtʼayapxäna uk amtapxi. Ukat akax wali sumawa.
  Alenka ukat Natasha jupanakax akham q"uchupxi:
  - ¡T"unjañax mä pasión ukhamawa, kuna kasta ch"amas utjchi! ¡Autoridadanakax nayratpachaw yaqha jaqinakan wilap umañ yatipxi! ¡Walikiwa, munasiñaw chuyman apnaqaski!
  Ukat pachparakiw samurainakar jawq"japxäna. Ukat kunjamtï chʼalltʼasipki, ukat ametralladoranakampi, línea uksat saraqapxi.
  Ukampis Tokio markax nayratpach t"unjatäxänwa... Ch"axwäwix suxta phaxsiw utjäna ukatx Wehrmacht ukan atipt"äwipampiw tukuyäna.
  Ukat 1957 maran enero phajjsit 1 uru saraqatarojja, alemanonakajj Turquía markaruw nuwantapjjäna ukat atipjapjjarakïnwa. Uka qhipatxa, taqpach uraqpachankir markanakax Tercer Reich ukar mantapxäna.
  Mä mayachtʼat imperio uttʼayañajj tukuyatäjjänwa. Nayratpachaw 1947 maranx alemanonakax espacio ukar jaltxapxäna, ukatx 1958 maranx 20 uru achuqa phaxsitx Phaxsiruw puripxäna. Ukhamaw espacio jach"aptañ pachax qalltawayi. Hitler chachajj 1959 maranwa jiwjjäna, paqallq tunka mara phoqañapat pä uruw faltjjäna.
  Mä juk"a pachatxa, mä referéndum ukax mä monarquía utt"ayañatakiw lurasiwayi, ukatx Fuhrer jupax mä heredero ukar utt"ayañ atipxatayna. Jupajj Hitler chachan walja yoqanakapat maynïriruw tuküna, jupajj inseminación artificial toqew jikjjatasïna.
  Régimen fascista ukax qhurupunïnwa, ukampis ukax Uraqir orden apaniwayi. Jukʼat jukʼatwa jukʼamp jaqenakajj uka imperionkir markachirinakar katoqapjjäna.
  Amtaparjam sartasa ukat ciencian jikxatatanakaparjam apnaqasa, aka Uraqix juk"at juk"at manq"at awtjata, usunaka, jan irnaqäwin jan walt"äwinak askichäna.
  Tasa de nacimiento ukax controlatänwa ukat jan wali lurañanakax wali sum ch"axwapxäna. 1974 maranjja, jaqenakajj Marte sat planetaruw avionat sarapjjäna. Ukat mä mara qhepatjja Venus sat cheqaruw puripjjäna. 1979 maranx Mercurio sat jaqiruw sarapxäna. 1980 maranjja, Júpiter sat phajjsinakaruw puri. Ukat 1987 maranjja, Plutón sat jachʼa planetaruw puripjjäna. Espacio tuqit yatxatañax sarantaskänwa.
  2000 maranx Alemania ukat taqpach Uraqpachan emperadorapax Friedrich kimsïr ukhamarak Hitler yuqapaw Kimsïr Reich markan markachirip uñt"ayäna, taqi jaqinakarux aka Uraqinkir jaqinakarux churarakïna. Ukat taqi kasta jaqinakan ukhamarak jaqinakan igualdad formal ukax yatiyatarakiwa.
  Ukat 2017 maranx nayrïr expedición interestelar yaqha pachanakar sarañax qalltawayiwa.
  2019 maranx Frederick kimsïr jiwayataw uñjasiwayi ukatx Franz jupax machaq emperador ukhamaw tukuwayi. Jupajj mä jukʼa tiempokiw apnaqäna. Pä mara qhepatjja, pallapallanakan golpepajj utjkäna ukat qhepatjja Hitler sat dinastíajj tʼunjatäjjänwa. Ukat republicanonakax apnaqañ qalltapxäna.
  Democracia ukat sistema multipartidario ukanakan jaktäwipax yatiyatawa. Nazismo sat religionajj jukʼat jukʼatwa jiwjjäna.
  2030 maranx jaqinakan ch"amapan jach"a coordinadorap chhijllañapatakiw mayiwayi. Alenka sat mä nuwasiri layqa satänwa, jupajj niya patak jila maranïjjänwa. Ukampis uka tawaqux janiw kunjamatsa chuymankipstkänti, ukat marat mararuw janiw mayjtʼkänti. Sapa kutiw musculoso ukat wayna, fresco ukat suma.
  Jupajj Adolf Hitler chachan taqe monumentonakap tʼunjapjjañapatakiw mayïna, ukat fotonakapsa phichhantapjjañapatakiw mayïna.
  Uka qhipatxa Alenkax espacio ukar jilxattaskakïnwa... Patak maranakanx jaqinakax chikat galaxia uksanw qamasipxäna.
  Ukat mä chʼaxwäwiw flúor samsuñ civilización ukamp qalltäna. Ukampis janiw ukhamakiti. Aka uraqinkir jaqinakax juk"amp nayrar sartat tecnología ukanipxatapatwa atipt"apxäna.
  Ukat mä pä patak maranak qhepatjja, taqe galaxiajj jaqeruw tukjjäna ukat walja jakʼankir galaxianakas utjarakiwa.
  Ukat jichhax yaqha patak maranaka, ukat jupanakax mä thakhi jikxatapxäna pachan sarnaqañataki. Ukat janïr jiwkasax jaqinakar nayra sarnaqäwipat apsuñamawa. Ukat ukatsti biomodelos ukanakamp lantintañamawa.
  Ukatwa Hitler jilatarojj janïr jiwkasajj apsupjjäna ukat jutïr urunakaruw apapjjarakïna. Ukanwa taqi pachan jach"a dictadorar juzgamiento ukax lurasïna. Jupanakax jan wali lurawinakat juchañchañ amtapxäna, ukat waranqa waranqa maraw carcelan jist"antatäñapatak juchañchapxäna, kunatix jiwayañ mutuñax janiw mä supercivilización humana ukanx utjkaspati.
  Hitler chachajj waynäjjänwa, niya tunka kimsani marani yoqall wawaruw tukuyäna, ukat mä coloniaruw khitapjjäna, ukanjja yaqha nazi jan wali jaqenakaruw carcelar jistʼantatäpjjäna, jupanakajj wawanakar tukupjjarakïnwa.
  Ukanwa yatxatapxäna, irnaqapxäna, reja qhipäxan jakasipxäna.
  Khitinakatix sum sarnaqapkän ukanakarux juk"amp jasakiw condicionanak churapxäna: excursiones ukar irpapxirïna ukat luxus manq"anak churapxäna. Jakawixa wali askiwa wayna katuntatanakatakixa: sapaqata celdanaka cámaras gravitacionales ukanakampi, baños ukhamaraki computadoras, gimnasios ukhamaraki tiempo de ocio ukanakampi.
  Chiqans, juk"a tiempo librew utjäna ukatx físicamente irnaqañaw wakisïna - terapia ocupacional jan wali jaqinakataki. Ukampis ukax janiw wayn tawaqunakan janchipanx axsarañjamäkiti.
  Adolf Hitler sat waynax janiw jilsuwaykiti. Ukampis uka pachparakiw jañchin kʼumaräyäta, wali sumaw jikjjatasiyäta, mä suma mesanïyätwa. Carcelankirinakax derechos humanos ukanipxarakiwa.
  Awisax suma sarnaqañapatakix nayrir Fuhrer ukax warawaran barconakaruw apapxirïna ukat yaqha pachanakar sarañapatakiw jaysapxirïna.
  Tiempompix terapia ocupacional ukax juk"ampiw jilxattawayi ukatx kusist"añ pachas ukat anatt"añ pachas jilxattawayiwa.
  Patak patak maranakaw pasawayjjäna. Jaqenakajj taqe cheqanwa jiljjattäna. Ukat ukhamatwa, qhipharux mä amnistía ukax utjawayi ukatx Fuhrer ukax antutatäxänwa. Jupajj janiw kunjamatsa tʼaqheskänti, walja tʼaqhesiyat jaqenakat sipansa. Mä machaq jach"a ch"axwäwix jichhakiw qalltawayi, yaqha universonkir mariposas ukanakan civilización ukamp, ukat nayrir Fuhrer jupax voluntario ukhamaw ejercito ukar mantawayi. Ukat comandantepax Gerda sat suma uñnaqtʼanïnwa, jupax jaqin taqpach jakirinakjamarakiw jan jiwir ukhamarak wiñayatak waynäkänti.
  
  
  SECRETARIO GENERAL UKAX SHELEPIN UKAX UTJAÑAPAWA
  Sarnaqäwix mä juk"a mayjt"awayi, ukatx Leonid Ilyich Brezhnev jiwayañ yant"awix 1965 maranw lurasiwayi, ukatx wali askiwa. KGB p"iqinchir Shelepin waynax Secretario General ukhamaw tuküna. Jichhax Kosygin jupax nayrïr ministru ukhamaw qhiparawayi. Shelepin chachajj tornillonak chʼamañchtʼañwa qalltäna ukat kunanaksa sum wakichtʼäna. Irnaqañ urux juk"amp jach"aptayatänwa, ukatx juk"amp jach"a mutuñanak uñstayatäna, irnaqäwir qhipt"atapata ukhamarak irnaqäw tuqit kamachinak jan phuqhatapat carcelar jist"antatäñapataki.
  Stalin jupax wasitat sayt"ayatäxänwa ukat culto de personalidad ukax wasitat utt"ayatäxänwa. Ukat walja yaqha uñacht"äwinakaw tornillos ukanakar ch"amanchañataki. Machjayir umañamp ch"axwaña, ukat Kosygin reforma.
  Ukat ukxarusti reforma de precios.
  URSS markax Brezhnev apnaqawipanx chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp jank"akiw jilxattawayi, ukatx Shelepin, mä economía de mercado ukat qhuru látigo estalinista ukan elementonakap mayacht"asisaw wali askinak jikxatawayi. Ukatjja, Shelepin chachajj nacimientojj jukʼamp jiljjattatap uñjasajja, solteronakaru, jan wawanïpki uka familianakaru ukat mä wawanïpki uka familianakaruw wali jachʼa impuestonak churapjjäna. Aborto lurañajj jarkʼatäjjänwa, anticonceptivos ukanakas niyas janiw aljatäkänti.
  Wawanakan askinak jikxatañax juk"ampiw jilxattawayi.
  Ukhamatwa juk"amp yuriñanakax utjawayi, juk"ampirus URSS markan rusa suyunakapan. Jaqinakan jilxattatapax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp jach"änwa.
  Shelepin chachajj pallapallanakan chʼamapwa jukʼamp jiljjattayarakïna, Estados Unidos markat sipansa jukʼamp chʼamanïsajj chʼama nuclear toqetwa jiljjattäna, ukat armas convencionales ukanakas jukʼampiw jiljjattäna. Ukat Vietnam markax utjarakiwa... Estados Unidos markan autoridadapax uraqpachanx chhaqtawayxiwa, ukat uka markanx jach"a jan walt"awinakaw utjawayi.
  Política de détente ukax qalltawayiwa... Ukax URSS markan qullqituqit juk"amp jank"ak jiltäwimp chikt"atawa. Shelepin jupan ch"ama apnaqawipax Brezhnev jupan q"añut sarnaqatapat sipanx juk"amp suma askinak churawayi. Ukat jaqinakax juk"amp jank"akiw jilxattawayi...
  URSS markax juk"ampiw África uksar mantawayi, ukatx 1979 maranx Afganistán markaruw soldadonak khithawayi.
  ¡Ukat 1980 maran Moscú markan Olimpiadas ukanx wali jach"a atipt"äwiw utjäna! Patak phisqa tunk jila olimpicos soviéticos ukanakaruw quri premio katuqapxäna.
  Ukat ukatx ejercito soviético ukax atacataynawa, ukatx Irán markaruw atacatayna, kawkhantix Khomeni jupax ch"amap katuntatayna.
  Jupanakax iraníes ukanakarux wali jank"akiw atipt"apxäna, ukampis mä juk"a chhaqtäwinakaw utjawayi.
  Irán markan mä chiqax URSS uksankirïnwa. Kawkhantï etnia azerbaiyanonakajj jakapkäna uka cheqanjja, Azerbaiyán markaruw mantapjjäna. Turkmenistán markax mä chikat katuqawayi, ukatx kurdos jupanakax mä referéndum tukuyatatx mä república socialista soviética ukar tukupxäna.
  URSS markax nayrïr kutiw 1945 maratpach fronteranakap jach"anchayäna. Irán markan mä chiqax iraquí ukhamaw tukuwayi, ukatx Saddam Hussein jupax Pacto de Varsovia ukaruw mantawayi.
  Ukat Afganistán markan alay tuqinx uzbecos ukat tayicos ukanakamp chikaw URSS uksar mantapxäna.
  Ukatx Pakistán markamp ch"axwañaw utjawayi - URSS ukat India ukanakampi. Mä jachʼa territorio katuntatäjjänwa.
  Mä qawqha maranak qhipatx referéndum ukanakaw utjawayi, ukatx Pakistán, ukhamarak Irán ukat Afganistán uksanx sur uksanx URSS uksanx mantawayi.
  Guerra civil ukax Yugoslavia markanw qalltawayi ukatx ukax soldados soviéticos ukanakan katuntatarakïnwa, ukatx Albania markanw katuntatarakïna. Uka qhipatxa uka markanakax Pacto de Varsovia ukarux mantapxarakïnwa.
  EE.UU. markax jan walt"awinakan jikxatasïna, juk"ampirus Reagan jupan apnaqatapanxa. Ch"iyar jañchin jaqinakampi ukat yaqha color jaqinakamp walja jan walt"äwinakaw utjäna. Economía ukax juk"ampiw jilxattawayi.
  1977 maranxa, URSS markax mä machaq constitución apsuwayiwa, ukax forma de gobierno ukaruw juk"amp autoritario ukham tukuyi. Ukat repúblicas ukanakax Unión ukan jaljtañapax jark"atawa.
  Ukat 1988 maranx Imperio Soviético ukan sarnaqäwipanx nayrïr presidencial chhijllawiw utjawayi!
  Chiqansa, Shelepin jupanakarux atipt"awayi... Niya patak sapa patakat puntuación apsuwayxi. URSS markax wali jach"a nayrar sartawiruw puriwayi. 1990 maranx iraquí soldadonakax Kuwait, Arabia Saudita, Brunei, Emiratos Árabes Unidos, Omán...
  Petroleo ukan chanipax wali jach"anchatawa...
  Estados Unidos markanx jan walt"awinakax juk"ampiw jilxattawayi. Bush machaq irpirix chiqpachapuniw destino ukan ch"axwawinakapampix liwxataskäna. Ch"iyar jaqinakax kutkatasipxäna... Ukat Bill Clinton 1992 maran chhijllatapatx Estados Unidos markax q"al t"aqanuqtawayi...
  Ukanjja, guerra civil ukat jaqe jiwayañaw qalltäna.
  1993 maranx Shelepin jupax wasitatw URSS markan presidencial chhijllawin atipt"awayi.
  1995 maranx soldados soviéticos ukanakax Alaska markaruw katuntapxäna ukatx mä phaxsitx ukanx mä referéndum ukaw lurapxäna URSS ukar mantañataki...
  Ukhamatw yaqha samkax phuqhasiwayi - Alaska markar kutt"ayañataki, chiqans, llamp"u chuyman aljata, Rusia markar kutt"ayañataki.
  Taqi kunas amtaparjam saraskaspa ukhamaw amuyasïna... 1997 maranx soviético soldadonakax Finlandia markaruw katuntapxäna ukat ukanx mä referéndum lurapxäna URSS markar mantañataki. Ukhamatwa yaqha república soviética ukham uttʼayasïna.
  ¡Ukampis jan walipunïnwa!
  Ukatx Arabia Saudita markanx ch"axwawinakaw utjaskakïna, kunawsatix islamista ukan sartasiwipax sartaskäna, ukampis jank"akiw chhaqtayatäna.
  1998 maranx Shelepin jupax kimsïr kutiw chhijllatatayna.
  URSS markax Turquía markaruw atacatayna, juk"ampirus OTAN ukax t"unjataw uñjasiwayi. Ukat jupax equipoparuw yapxatäna.
  2000 maranx Shelepin jupax qhipharux mä jach"a ukat kunayman jan walt"äwinakampiw jakasïna, URSS uksanx 35 maraw apnaqäna - Stalin nayrïr resultadop atipt"asa, ukatx jiwxarakïnwa.
  Sistema de poder ukax wali ch"amanchatawa ukat autoritario ukhamarakiwa. Vicepresidentex machaq chhijllawinakkamaw ch"amanak herencia katuqatayna. Ukat ukax Gennady Zyuganov sat jaqiruw tukuwayi. Khitis mä suma carrera hardware lurawayi.
  URSS markax mä qawqha pachaw jan katuntañanak lurkänti... Jan walt"äw qhipatx Europa pachpaw CMEA ukat Pacto de Varsovia ukar mantawayi.
  Ukampis China markamp apasiñax juk"amp jan walt"ayataw uñjasi. Uka chʼaxwäwix jukʼampiw chʼamachasïna.
  Pachpa URSS markanx política demográfica ukar yuspajarasinx tasa de nacimiento ukax wali jach"apuniw qhiparawayi. Ukampis ukham luratapatjja, jaqenakajj wal jiljjattäna ukat manqʼañanakas pistʼarakïnwa.
  Economía planificada ukax nayratpach sapa kutiw déficit ukan jikxatasïna. Ukat industria tuqinx tecnología ukan nayrar sartawipampi ukhamarak machaq fabricanak luratapampix kunjamas yänakan pist"awiparux saykatañjamakchisa, yapuchäwinx juk"amp ch"amaw volúmenes ukar jilxatayañax métodos coercitivos ukat tractores ukanakampi. Yapuchañax janiw ukhamakiti.
  2003 maran chhijllawinakanx Zyuganov jupax sapa patakatx llätunk tunk llätunk jilaw chhijllata. Ukampis mä qhawqha jan waltʼäwinakaw utjäna... Yämas manqʼañanakatjja.
  Ukat janiw kawkhans alañax utjkiti - Europa markax socialista ukhamaw tukuwayi, EE.UU. markax guerra civil ukamp ch"amanchatawa. Brasil ukat Argentina markanakanx janiw sinti jikxataskaspati. Chiqansa, jan waltʼäwinakaw utji.
  URSS markax mä jisk"a manq"añ jan walt"äwin jikxatasïna. Ukax mä juk"a pachatxa crónico ukhamaw tukuwayi, ukampis 2008 maranx Zyuganov jupax wasitatw p"iqinchir chhijllata. Dictadoran posición ukax mä estable ukhamaw tukuwayi. Ukampis manq"añanak pist"añax juk"ampiw jilxattawayi... 2011 maranx URSS markanx wawanakar yanapt"añax juk"akiw utjawayi ukatx aborto ukax wasitat legalizatawa.
  Jupanakax wali jach"a yuriñampiw ch"axwañ qalltapxäna, juk"ampis URSS uksan musulmanes ukanakanx ch"axwañ qalltapxäna. Uka pachparakiw maquina militar soviética ukax África uksan ch"axwawayxi ukat Imperio Celestial ukaruw Indochina markat jaqunukuwayi. 2013 maranx Zyuganov jupax wasitatw chhijllatatayna.
  Ukampis aka kutix sapa patakatx mä juk"a jisk"akiwa. URSS markanx democracia munañax juk"ampiw jilxattawayi. Jaqenakajj jukʼamp libre jakasiñwa munapjjäna. Zyuganov jupax akham amuyt"ayi:
  - ¡Mä pä anatt"awinak jaysapxañäni!
  Ukatx pä chiqpachan qillqantatawa: LDPSS ukat SDPSS. Jupanakax democracia ukar uñtasit anatañ qalltapxäna. Zyuganov jupax medios de comunicación ukanakarux mä juk"a juk"amp libertad ukaw churawayi.
  2018 maran chhijllawinakanx pä candidatos ukanakaw Zyuganov ukarux ch"axwapxatayna: Ksenia Sobchak ukat Vladimir Zhirinovsky. Nayrïr kutiw chhijllawinakax yaqha tuqit lurasiwayi. Ukat jan suyt"ataw Zyuganov jupax mä juk"a Ksenia Sobchak waynarux atipt"awayi - jupax sapa patakatx pä tunk llätunkan votonak katuqawayi- niyaw payïr kutin ch"amanchawayi.
  Uka qhipatxa taqiniw URSS markan democracia utjatapat amuyapxäna. Qʼala jan isin imillanaka ukat wila wartäwinakaw televisionan pantallanakan uñstäna.
  Política exterior ukanx URSS ukan sapa chiqpach atipt"asir China ukamp apasiñax juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi. ¿Kunatsa pä jamach"inakax mä planetan jan sum sarnaqapkaspa?
  EE.UU. markax wali aynacht"ataw jikxatasi, janiw mä jach"a luraw lurañjamäkiti. Ukat Alaska markax soviético markawa. Taqi kunas ukhama suspenditäxiwa...
  URSS markax wali pist"awinakaniwa ukat manq"añanakax jan walt"awinakaniwa, ukampirus complejo militar-industrial ukax wali sum irnaqaski.
  Ukat jichhax 2023 maranx Rusia markanx machaq presidencial chhijllawinakaw utji... Juk"amp democrático, ukatx jan suyt"ataw atipt"ata... boxeo mundial Sergei Kovalev jupaw atipt"awayi. Ukampis ¡ukax yaqha sarnaqäwiwa!
  
  
  
  
  
  
  ZYUGANOV - RUSIA MARKAN JAQINAKAPA
  Sarnaqäwin mayjt"awinakapat maynïrix 1996 maran chhijllawinakanx kimsïr chimpuntawix janiw Lebed jupan apt"atäkiti, jan ukasti Vladimir Zhirinovsky jupankiwa. Suma, chiqpachanx chiqpach sarnaqäwinx, ukax taqiniw suyapxäna.
  ¿Khitis amuyt"aspa, Lebed jupan p"iqinchat KRO ukax parlamentario chhijllawinakan jan atipt"atapatxa, jupax Rusia markan presidencial chhijllawinakanx wali ch"amampiw irnaqaspa? Ukampis Zhirinovskyx wali, wali ch"amamp atipt"asiñanx, uka pachanx payïr chimpuntawayiwa, ukatx sapa patakatx tunka ukhakiw jikxatasïna. Ukhama... Kawkïr atipt"äwins atipt"äwins mä elemento de casualidad ukat suerte ukaw utji.
  Kunjamakitix Zelenskyx Ucrania markanx atipt"awayiwa, Lukashenkox Bielorrusia markanx ukat Putin Rusia markanx atipt"awayiwa. Kunjamatix Zhirinovsky jupan 1993 maran suma jikxatatapax ukhamarakiwa.
  Ukampis uka qhepatjja, Cisne chachatakejj jukʼamp jan waliruw purirakïna. Ukhamarus Zhirinovsky jupax televisión ukan aruskipäwinakanx wali ch"amampiw arsüna, ukatx Yeltsin juparux warkkataniw sasaw arsuwayi, ukatx Duma ukax juparukiw ist"ani sasaw arsuwayi. Ukat jupax Hitler jupampiw wali suma uñtasi - aka jach"a Dictadoran lurawinakap amtasisa!
  Kunjamas paqallq marat qullqix pä kuti chikatani jilxattawayi, jan irnaqäwinïñax chhaqtawayxi, ukat yuriñax mä kuti chikataniw jilxattawayi. Jan wali lurañanakax kimsa kutiw jilxattawayi. ¡Ukat Zhirinovsky chachan apnaqatapajj ukhamarakiw utjani! Taqi kunat sipansa, Zhirinovskyx janiw genocidio wakicht"kaniti ukat janiw Estados Unidos markamp ch"axwkaniti! ¡Ukat armas nucleares ukanakax kuna agresión ukanakat jarkʼaqapxätamwa!
  Taqi ukanakax mayachasiwayi, ukatx Zhirinovskyx sapa patakatx tunka phisqhan gol apt"awayi, kimsïr chimpuntawayiwa, mä jach"a margen ukamp.
  Ukat Yeltsin-an filapanx sustjasiw utjäna: jupanakax pantjataw jakthapipxäna. ¿Kunsa lurañasa? Jupanakax Zhirinovsky juparux jupanakan chiqaparu atipjañatakiw ch"amachasipxäna. Ukampis comunistanakax Vladimir Volfovich juparux juk"amp arsuwayapxi: jupatakix pachpa consejo de seguridad ukan secretario ukhamarak p"iqinchirin yanapiripjamaw pallapallanakan jan walt"awinakapat, ukatx phisqa cargos juk"amp gobiernon utjañapataki. Ukhamarakiw Ministro de Relaciones Exteriores Mitrofanov, ukat cargo Ministro de Relaciones Internas Abaltsev ukataki.
  Chiqansa, Yeltsin chachax janiw ukham arsuñjamäkänti. Walja posts ukanakax nayratpach payllatäxiwa.
  Lebed jupakiw phisqhïr chimpuntäna, jupax Yeltsin jupan equipo ukar jawillt"atäñ atipxatayna, ukampis Yavlinsky jupax panpacha candidatos presidenciales ukanakarux janiw sasaw arsuwayi.
  Ukat ukat Yeltsin jilatajj chuymapan jan waltʼayatäjjänwa, kunattejj chuymapan jan waltʼäwinakaw utjäna. Janiw kuna ch"amas utjkiti sartañataki ukat revolución lurañataki.
  Mä juk"a arumpixa, Zyuganov jupax payïr t"aqaruw atipt"awayi, ukatx ch"ama mayjt"awiw utjawayi. Ukat inauguración ukax república ukan capital Grozny ukar chechenos ukan ch"axwatapamp chikaw utjawayi.
  Ukampis chʼaxwirinakax katuntatäpxänwa. Jilpachax Grozny markar jan walt"ayañ pachanx t"unjatäpxänwa. Uka qhipatxa, Yandarbiev jupan irpataw ch"axwirinakax wasitat khuyapt"ayasiñ mayipxäna. Ukampis Zhirinovsky chachajj chʼajjw sarantaskakiñapatakiw chʼamachasïna. Ukat Zyuganov jupax uka tuqitx iyaw sataynawa. Walja maranakaw guerrillero chʼaxwäwix sarantaskakïna, ukampis uka qhipatxa terroristanakax jukʼat jukʼatwa chhaqtxapxäna. Rusia markanx comunistanakan apnaqawipanx mä jilxatäwiw qalltawayi, qullqix jank"akiw jilxattañ qalltawayi.
  Amtawi thakhinakampi ukat qhathu elementonakampi mayacht"asitax wali muspharkañ askinak apsuwayi. Ukat qullqix jank"akiw jilxattawayi. Zyuganov jupax jasakiw jutir mandato ukar chhijllata, ukatx constitución ukar mayjt"ayawayi, ukax jan jakt"kay kutiw p"iqinchir candidato ukar sarañapatak jaytawayi. Ukax referéndum ukan qillqt"atawa. Ukat 2004 maranx Zhirinovsky juparux katuntapxataynawa, ukatx partidopax jark"atataynawa. Zyuganov jupax política tuqit uñisirinakapampix apasxänwa. Occidente markanakamp sum apasiñax wali ch"amawa. Ukat 2014 maranx Rusia markax Crimea markaruw katuntarakïna. Ukatwa Guerra Fría ukax wasitat qalltäna. Ukat Rusia markax sancionanakaruw puri. Ukampis Zyuganov jupax Ucrania markan sureste uksanx Rusia markaruw uñt"ayawayaraki. Ukat uka imperioruw jilxattayäna. Ukaw ch"axwañanak utjayawayi. Trump jupax apnaqañ qalltawayi, ukatx juk"amp ch"amäxänwa. Rusia markax Siria markanx mä ch"axwäwiw utjawayi, ukatx Venezuela markanx mä base ukaw utt"ayawayi. Uka jan waltʼäwejj niyaw guerra nuclear ukar puriñampïskäna. Ukat occidental markax comunistanakar apnaqäwit jaqunukuñ amtapxäna.
  Ukampirus Zyuganov ukx apsuñakix janiw askïkiti. Chachamar uchañaw wakisi. Ukat ukatx Natasha Sokolovax 2020 maran presidencial chhijllawiruw sutinchatäna!
  Natasha Sokolovskaya kullakax kunayman uñisirinakaruw atipt"aspa. Ukat janipuniw aynachtʼkaniti. Uka yaqhip jilïr jaqix Zyuganov juparuw uñisi. Khitis qhana usuta ukat pä tunk phisqhan maraw pachpa arsuski.
  Ukat akanx mä intriga ukaw utji. Ukhamarus Natasha kullakax Zyuganov jupat pusi tunk mara sullkakiwa ukat wali suma uñnaqt"aniwa!
  Ukat economía rusa ukax wasitatw jan walt"awinakan jikxatasi ukatx walja jan wakiskir yänakaw lurasiski. Natashax Federación Rusa uksan heroe ukhamarakiwa, mä nuwasirjama. Jupax chiqpachansa, chuymankipstat, usut, aburrido dictadoramp atipt"asispawa. Ukhamarus Zyuganov jupax sinti conservador ukhamaw tukuwayi ukatx privado aljirinakaruw ch"amanchawayi, ukhamat walja yänakax pist"awayi. Yämas kunapachatï comercio privado ukax chhaqtayatäxän ukhaxa. Mantequillampi jabonampis janiw utj-jjänti, walja yänakatak cupones ukanakajj wasitatwa uñstäna. Zyuganov chachajj jilïr jaqëjjäna ukhajja, capitalismo sat chachan wali uñisiriparuw tukuwayjjäna.
  ¡Ukat jupax juk"amp socialismo ukx mayirakïnwa!
  Natasha Sokolovskaya jupax walja yänak kutt"ayañ arsuwayi, jisk"a chaninakampi, atipt"asiwimpi, ukat propiedad privada ukanakampi. Ukat taqpachanx chiqpach democracia ukar kutt"ayaña, ¡muñeca ukan transferencia ukamp chika! Suma, jaqinakax, qarjataw jan tiranía de censura, medios de comunicación ukanakamp controlata, taqi ukanakx wali ch"amampiw yanapt"apxäna. ¡Ukat Natasha kullakajj pä millón firmanak jankʼakiw apthapisïna! Jupajj akham sasaw nuwasiñar saräna: "¡Librëm ukat qamiripjjam!"
  Imill wawax wali ch"axwiritaynawa, ukat bikini ukat q"ala kayunikiw uka tantachäwirux jutäna.
  Uka suma uñnaqt"an warmixa, q"ala talonanakap lliphipiyasaxa, chillqt"asïna:
  - ¡Comisarionakax fabricanakat apsusipxañäni! ¡Sapa fabricax irnaqirinakapankpan! ¡Ukat uraqix yapuchirinakatakiwa!
  Ukat jupax wali bombeat tawaquwa! Ukat musculonakapax acero fundido ukar uñtasitawa.
  Ukat kunjamsa qʼochtʼi;
  Nayajj sumankañamp nuwasiñan falconätwa,
  Juk"amp qhana warawara manqhan yuritayna...
  Awki markan chiqap yuqanakapax - .
  Munasiña - jach"a, chiqpacha!
  
  Mä suma uraq lurañäni,
  Ukanx jichhax kusisiñaw utjani...
  Querubín Intix qhant'pan,
  ¡Qullan, jach"anchata Rusia!
  
  Jiwasax amtanakasaruw phuqhañäni
  ¡Janiw jukʼamp suma yänakajj alajjpachan utjkaniti!
  Uka waynax espadampiw sartani, jumasti,
  ¡Kusisiñajj jumatak utjpan!
  
  Ukat universo suma uñnaqtʼanïñanxa, .
  ¡Jach"a Awkix qhant"añapatakix pachaw purini!
  Uka tawaqux qʼala kayunis tʼijtkchixa,
  ¡Iyawsapxita, niyaw comunismo taypin jakañäni!
  
  Jach'a qullunakan suma uñnaqt'apa,
  ¡Ukat quri estepanakax mä suma qʼapkir alfombrampi!
  Jiwasajj alajjpachat qʼañunak qʼomachañäni
  ¡Iyawsapxita, janiw jakäwisat arrepentisipkañäniti!
  
  Ukat akapachan taqi kunas walikïskaniwa,
  Chiqansa, ¡comunismox taqi chiqanw atiptʼani!
  Khititejj amparapan mä cincela aptʼasi,
  ¡Khitis ametralladora ukat balas ukanakar munpacha!
  
  Kuntï lurktan ukajj wiñayatakiw utjani,
  ¡Marte sat planetan sawkasis markanakar lurañäni!
  Esclavonakax wali ch"amanïpxiwa,
  Uraqpachan jaqinakar sapxañäni - ¡armachapxam!
  
  Uka wilax jalluski ukax yapuchañatakiwa,
  ¡Ukaruw munasiñ jathanakax jilxattaski!
  Sublunaria uraqpachanx taqinitak askïpan,
  ¡Janiw mä loro caballero ukhamakïñamäkiti!
  Ukham q"uchunak tukuyatatsti q"ala kayumpiw thuqt"asma, salt"asma ukat saltasma. Ukat imill wawax generalmente wali suma ukat super clase! Aka chiqanx q"ala kayunakap ch"iyjasaw Zyuganov jaqin jamuqap ch"iyjatayna.
  Comunistanakax wararipxiwa, ukat jaqinakax kusisipxi: ¡taqiniw mayjt"awinak munapxi! Economía ukat política ukanakanx juk"amp democracia ukaw utji.
  Ukhamat medios de comunicación ukan dictadores ukat qullqi tuqit jach"a jaqinakat larusiñataki. Partido Comunista de la Federación Rusa ukax jaqinakan uñisitäxarakïnwa. Jupanakax Yeltsin ukan pachapatx nostalgia ukamp amtasipxäna, kunawsatix tiendanakax yänakampi phuqhantat uñjasirïna, ukat q"ala jan isin warminaka ukat política tuqit wali suma uñacht"äwinakaw televisión ukan uñacht"ayasïna. ¡Ukajj wali sumapunïnwa!
  Waljaniw política tuqit wali suma ukat parlamento jan waltʼayat uñjasitapat amtapxäna. ¡Janiw jichhax ukhamäkiti - kunawsatix Duma markanx comunistanakakiw utji ukat jupanakax sapa kutiw askipatak voto churapxi!
  ¡Taqinipuniw Zyuganov ukat juk"amp jan wali jakasir jaqinakax mayjt"äwinak munapxäna!
  ¡Suma Natasha Sokolova kullakax uk arsuwayi! Mayjt"awinaka ukat machaq askinak jikxatañaw utjani. Uka rusanakax janiw nayrïr kuti Marte ukar avionat sarapkaniti, jan ukasti Estados Unidos markat sipanx juk"amp sumaw jakasipxani. ¡Ukat qullunaksa yaqha chiqaruw sarxani! ¡Ukat qullunakax ch'amakt'aniwa, quqanakas phichhantaniwa!
  Ukampis jichhax chhijllañ campaña ukax niyaw qalltawayxi. Uka tawaqux juk"ampiw ch"amanchaski. Ukat jukʼamp chhuxriñchjasiñanakas utjarakiwa:
  - ¡Nayax Gagarin ukar uñtasitäskäwa! ¡Ukat quri qullunak arsuwayaraki!
  Ukat kunjamsa saltañ qallti. Mä juk"a arumpixa, chhijllawinakax utjawayi ukatx Natasha Sokolovskayax machaq p"iqinchirjamaw tukuwayi!
  ¡Zyuganov jupax chuyma usump usuntataw jikxatasïna! Ukat Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡América markampi mä sapa estado lurañäni!
  Ukat referéndumanakax lurasïna, ¡mä imperio común ukaw sartasïna!
  Akax kawkhantix cuento ukax tukuyi, ukat khitinakatix ist"apk ukanakatakix wali askiwa!
  TSAR ALEXEY NIKOLAEVICH - JACH"A JAQINAKARU
  Yaqha AI, kunapachatix 5 uru jallu qallta phaxsit 1905 maranx zar Nicolás II ukar yant"apxäna. Ukat mä qhawqha centímetros ukhakiw emperadorar buckshot ukamp jawqʼjatapat jan wakiskänti. Ukampis mä juk"a... Zar jiwata ukat Alexei Nikolaevich Romanov yuqapax nominalmente rey ukhamaw tukuwayi. Ukat Nikolai Alexandrovich Romanov jilatarojj jupan pʼeqtʼataw regente uttʼayasïna. Mä jaqi extraordinario inteligencia, qhuru ukat ch"amani.
  Machaq emperadoran nayrïr amtanakapax Kuropatkin lantix Brusilov sat jaqimpiw lantintatäñapäna, ukat Rozhdestvensky sat chachan lantiw Nebogatov sat jaqimp lantintañapäna.
  Japón markamp ch"axwañanx Rusia markax wali ch"amapunïnwa. Port Arthur markax nayratpachw jaltxatayna. Ukampis Manchuria markan ch"amanakapax wali jach"apuniwa. Ukhamarus, Rusia markan Europa uksankir ajllit regimientonakan puritapampix rusa soldadonakan calidad ukax jilxattawayiwa.
  Ukampis japoneses jupanakax, jan ukasti, nayrir ch"axwäwinakanx wali suma regimientonakapwa jaquntapxäna, ukat Port Arthur jak"an.
  Ukhamaw Kuropatkin jupax Mukend ch"axwäwinx taqi ch"amanïtayna. Kuropatkin jupakiw jan wakiskir comandante ukhamätayna.
  Ukampis Brusilov jupax chiqpachans mä jach"a pallapallanakan yatiñaniwa. Ukat niya pachpa ch"amani uñisirimp nuwasiñatakix wakicht"atawa. Ukampis rusa pallapallanakax japoneses ukanakat sipanx juk"amp suma fusil ukanipxi, ukat pachpa soldadonakax juk"amp sumaw jikxatasipxani.
  Brusilov chachajj uka nuwasïwitak wali sum wakichtʼasïna. Flancos ukanakar ch"uqt"asisaw defensiva ukar sarawayi. Ukat jupa pachpaw chʼamañchtʼasïna. Ch"axwäwitak amtapax janiw ch"amäkiti: japoneses ukanakar defensiva ukan aynacht"ayañataki, ukatx kunapachatix qarjatäxapxäna ukhax mä contraataque ukamp jan walt"äw askichañataki.
  Chiqans Brusilov jupax estratega ukhamawa, ukampis Kuropatkin jupax janiw ukhamäkiti.
  Ukat uka nuwasïwijj febrero phajjsinwa qalltäna, pä semanaw utjäna. Yaqhanak taypinx Brusilov jupax yatiñanïnwa, mä taqpach batallón suma imill wawanakanïnwa. Juparojj jankʼakiw soltero chachanakatsa ukat suma uñnaqtʼan waynanakatsa katoqapjjäna, mä phajjsiw entrenapjjäna, ukat nuwasiñaruw jaqontapjjäna.
  Ukax wali muspharkañawa, taqpach imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxäna. Ukat ukax Pachamamat ch"am churäna, ukat balas ukat conchas ukanakamp jan ch"amanïpxañapatakiw tukuyäna.
  Imill wawanakarux Anastasia Orlova ukat pusi yanapirinakapaw p"iqinchapxäna: Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana.
  Defensa ukat trincheras allsusa, imill wawanakax japoneses ukanakaruw suyt"apxi... Ukat ukjatx samurai ukanakax thiya cadenanakampiw jalnaqapxi. Artillería ukax ch"axwañ qalltawayi.
  Ukat imillanakax Mosin rifle amparapar apt"asipxäna. Ukat jaya chiqat japonés ukar ch"axwañäni.
  Jupanakax wali ch"ullqhi nuwasirinakawa, jupanakatx waljaniw siberia markan uywa katurinaka. Q"ala kayunakampiw nuwasipxi, febrero phaxsinx ch"axwapxi, jisk"a faldanakampi ukat jist"arat purakanakampi.
  Jupanakax ch"axwawinakampiw ch"axwapxi ukat jupanakpachaw q"uchupxi:
  - Rusia markax patak patak maranakaw santu ukham uñt"ata,
  Jiwasan jach"a reyisax Alexei, .
  Jumax mä suma yuqall wawawa, Nicolás ukar uñt"añamawa,
  ¡Ukat chuymax amuyunakat sipansa jukʼamp chiqawa!
  Ch"axwirinakax chiqaparuw ch"axwapxi ukat jaya chiqanw japonés ukanakarux jaqunuqapxi.
  Anastasiax ninamp phichhantawayi ukat akham siwa:
  - Tayka markatakixa, mä suma samka!
  Ukxarusti Natashax ch"iyar jaquntawayi, japonés ukarux jaquqaniwayi ukat arnaqawayi:
  - Jiwasana qullan Rus'ataki!
  Zoyax ninamp phichhantawayi, uñisiriruw t"unjasa ukat sist"asi:
  - Janiwa, uñisirinakaxa ch"amanïpxiwa!
  Jupax chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi, ukat Agustín:
  - ¡Jutïr pachanakataki!
  Punch ukat Svetlana, pä japonés jaqinakar t"unjasa:
  - ¡Qullan sutinakataki!
  Ch"axwirinakax janiw sañax wakiskiti: chiqpachans wali sumawa!
  Ukat japoneses ukanakax jach"a chhaqtäwinakampiw jaltxapxi. Jupanakajj jukʼamp jakʼachasipkchisa. Ukampis imill wawanakax chiqaparuw chʼaxwapxi ukat jan saytʼas chʼaxwapxi. Jupanakax ch"axwapxi ukat ch"axwapxi. Jupanakax ch"axwapxi ukat ch"axwapxi. Ukat janiw aynacht"apkituti. Ukat kunapachatï samurai sat jaqinakax wali jakʼachasïna ukhaxa, imill wawanakax qʼala kayunakampiw granadanak jaquntañ qalltapxäna. Ukat jan mayjtʼasirïpxatapwa uñachtʼayapxi.
  Ukat qʼala kayunakax samurai sat jaqinakarux jiwayir yänak jaquntapxi. Ukat jichhax japoneses ukanakax redoudas ukar jisk"achasipxi. Jupanakan amuyupax jan ch"amanïxiwa. Ukat jakʼachasipkäna ukhajja, nuwasirinakajj sablenakampi bayonetanakampiw jupanakamp jikisipjje. Jupanakax qhipa samurai tukuyapxi.
  Ukat wali kusisita uñkatasisaw qʼochupjje.
  Japón markankirinakar arxatäwin qarjasaxa, Brusilov p"iqinchat rusa soldadonakax mä amtañ ch"axwañ qalltapxäna ukat japonés ukanakarux sur uksaruw jaqunuqapxäna. Brusilov jupax janiw Kuropatkin ukar uñtaskiti, jupax amtampiw lurawayi ukat samurai ukarux jan sayt"asaw irpäna. Ukat jankʼakiw Puerto Arturo sat markar katuntañ atipjäna, uñisirinakan amparanakaparuw katuntarakïna.
  Anastasia Orlova kullakax batallón de águilas ukan q"ala kayuni imillanakax markaruw jaltxapxäna.
  Puerto Arturo sat cheqat jankʼakiw sarapjjäna, ukat qʼala kayunakapampix uñisirinakaruw granadanak jaquntapxäna ukat jaquntapxäna.
  Ukat japonés jaqinakarux sablenakampiw t"unjapxäna. ¿Kuns amuyapxäna, Puerto Arturo markar traición tuqi katuntapxatapa? Ukampis ¡akax saxra pä jaqiwa! Rusia pallapallanakax aka markaruw wasitat katuntasipki.
  Ukat jiwasan warminakasax nuwasipxani ukhaxa! ¡Ukax aksa tuqinx janiw aynacht"apkätamti sañ muni!
  Ukat japonés jaqinakarux khuchhuqapxäna.
  Ukat katuntat jaqinakax qunqurtʼasisaw warminakan kayunakapan qʼala laqʼampi jampʼattʼasipxi.
  Jupanakajj istʼasirïpjjewa ukat jupanakajj gustkipanwa.
  Mä samuraix janiw Natasha-n kayunakap lakapamp qhant"añkamak llamkt"känti, jan ukasti juk"amp alturuw jilxattawayi. Imill wawax warmi kankañ diamante lakapampiw qullañapatak jaytawayi.
  Uka qhepatjja, mä pusir uñtataw purtʼasïna.
  Ch"axwirinakax wali jach"a luräwinak lurapxäna. Ukat jichhax katuntat jaqinakan columnanakap jaqunukutaw uñjasipxi. ¿Japón markan nuwasiñ ajayupax kawkirus sarawayxi?
  Puerto Arturo sat cheqanjja, jaqontatäjjänwa. Ukat ukatx Brusilov-an rusa ejercitopax Corea markaruw sarxatayna.
  Ukat Anastasia batallón ukax nayrar t"ijt"awayi. Thakin samurai sat animalanakaruw katjapxi, ukat imill wawanakax qunqurtʼasiñapatakiw waytʼapxi.
  Ukat laqʼampi phuqhantat talonanakaparusa ukat bronceado kayunakaparus jampʼattʼapjjewa.
  Ch"axwirinakampi nuwasiña. Ukat wali muspharkañawa.
  Anastasia kullakajj jaltasaw qʼala kayunakapamp discos jaqontäna, ukat Natasha kullakarojj akham jisktʼäna:
  ¿Chʼaxwañax wali thayati?
  Uka rubio tawaqux chiqaparuw jaysäna:
  - Kunjamatixa suma jikxatasi?
  Anastasia kullakajj akham sänwa:
  - ¿Kunjamasa lakampi ch"uqt"asisaxa?
  Natasha kullakajj taqe chuymaw akham säna:
  - ¡Jan ukax super!
  Ukatwa yaqha japonés batallón tʼunjapjjäna. Uka katuntat jaqinakarux chinuntapxänwa.
  ¡Uka qhepatjja, qʼala kayunakan kayunakapampiw nayranakapar suma ciruelanak churapjjäna!
  Ukat imillanakax samurai ukat Brusilov ukan ejercitoparuw t"unjapxi, taqi kunas sarantaskakiwa ukat juk"ampiw ch"amanchasi.
  Rusia markankir ejercitojj Corea markan wali sur toqeruw puripjjäna. Ukat Península sat cheqar katuntäna.
  Escuadrón ruso ukan mä chiqapax Port Arthur markanw ch"axwata. Ukat Rusia markankir ingenieronakajj barconak jachʼaptayañ qalltapjjäna ukat wasitat saytʼayapjjarakïna.
  Uraqin samurai sat jaqinakax qʼal atipjatäpkchïnsa, uka chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Qutanx japoneses ukanakax juk"amp ch"amanïpxänwa. Ukampis uka qhepatjja, Nebogatov chachajj jutäna. Thakinjja, jukʼamp yatiñampiw uka escuadrón ukar Puerto Arturo markar irpäna. Ukat ukhamatwa armada rusa ukax ch"amanchasiwayi. Aka chiqanx mä escuadrón ukaw Ch"iyara Qutat mistuwayxaraki.
  Nebogatov chachajj japonés jaqenakat sipansa jukʼamp jiskʼakïnwa, ukampis janiw sinti chʼamanïkänti. Chiqansa, Rusia markan barconakan suma uñnaqapax janiw jukʼamp jan walïkiti. Jupanakat mä qhawqhanikiw jukʼamp jiskʼäpjje. Ukampis conchas ukanakax juk"amp armaduranak ch"uqt"atawa.
  Nebogatov sat chachajj qotaruw saräna. Togo markax nuwasiñ churäna. Ukampis janiw taqpach conchas rusas ukanakax phallapkiti - ¡pólvora ukax crudo ukhamawa! Humedad ukax wali jach"awa.
  Ukampis Nebogatov chachajj tiempoparuw uka escuadrón Puerto Arturo markar kuttʼayäna, janiw mä barcos aptʼaskänti.
  Conchas ukanakar lantintañataki ukat chʼamanak phuqantañatakis tiempo apstʼasiñaw wakisïna. Jisk"a escuadrón ukax Ch"iyara Qutat puriniñapkama.
  Chʼaxwäwix jukʼampiw sarantawayxi, ukhamarakiw uka chʼaxwäwin qullqix utjawayxi. Panpachaniw sumankthapiñ munapxäna. Ukampis japoneses ukanakax qutanx wali jach"a posición ukanipxi.
  Ukampis conchas ukanakax mayjt"ayatawa, ukatx Flota del Mar Negro ukaw uywata. Ukat uka pachparakiw q"ala kayuni imillanakax jupanakpachas jaquntasipxarakïna.
  Ukat imill wawanakamp chika barcox wali chʼamampiw nuwasiñar sarxäna. Bikini ukan q"ala kayuni imillanakax jaltxapxäna ukat pistolanak muyuntapxäna. Jupanakax pistolanakap uñch"ukipxäna ukat pallapallanakamp ch"axwapxäna.
  Suma uñnaqt"aninakax Alemania markan barconakaparux phichhantapxäna ukat khuchhuqapxäna. Ukjja, wali coleratapuniw lurapjjerïna. Chʼaxwirinakax wali sexy ukat musculoso ukhamäpxänwa. Janiw kunas jupanakamp kikipäkiti. Japón markankirinakax janiw ukham imill wawanakampix nuwasipxkaspati.
  Ukat conchas ukanakamp chʼalltʼat tubonakaw jaquqaniwayi.
  Ukat nuwasirinakax jaltasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasax super clase imillanakatwa!
  ¡Ukat laxranakap uñachtʼayapxi! Ukat jupanakpachaw ch"axwapxi, janiw samurai ukar qhispiñapatak jaysapkiti. Jupanakax wali ch"amampiw jaysapxi. Ukampis suma uñnaqt"an jaqinakat mä jaysäwi katuqapxi. Japón markan crucero ukax niyaw chhaqtxatayna. Ukat imill wawanakax jaltasaw qʼala kayunakap chʼallxtasipxi. Jupanakax ukham jach"a lunthatanakawa. Ukax janiw kunas jark"kaspati.
  Ch"axwiri imillanakax nuwasipxi ukat saltapxi. Ukat proyectiles ukanakampiw samurai sat animalanakar jaqunukupjje. Ukat uka pachparakiw wali chhuxriñchjasipxi.
  Natasha kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a Zar Alexei! ¡Jupajj wali yatiñanïniwa!
  Zoya, jachaqt"asis ukat fusilamiento, saskakiwa:
  - ¡Jupax akapachan juk"amp yatiñaniwa! ¡Wali muspharkañäniwa!
  Ukatwa Agustín chachajj japonés jaqenakar balamp jiwayasajj akham qʼochüna:
  - ¡Jan wali yatiñanixa!
  Ukxarusti Svetlanax pallapallanak luratayna, uñisirinakaruw t"unjatayna ukat qhuruchatayna:
  - ¡Alexixa wali sumawa!
  Anastasia kullakajj pallapallampiw akham säna:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  ¡Ukat jupax jumarux jawq"jarakïtamwa! Imill wawanakax wali muspharkañawa. ¡Ukat samurai sat jaqinakarux tʼunjañwa jawqʼjapxi!
  Ukat uka qhepatjja, Japón markankir nuwasiñ barcojj chhaqtjjänwa. Ukat samurainakatakix wali axsarañjamaw tukuwayi.
  Ukat imill wawanakax niya q"ala q"ala t"ijt"añakiw t"ijtapxi. Ukat suma kayunakap lliphipipxi. Jila partejja, wali suma lunthatanakawa.
  Ukat jupanakax juk"amp k"umara ukat bronceado ukham uñnaqapxi.
  Jupanakax samurai ukanakaruw jawq'japxi...
  Yaqha nuwasiñ barcoruw atacataraki. Ukax flota togo ukatakix wali askïniwa, wali t"aqhisiyatawa. Ukat Ch"iyara Qutankir barconakax jaltxapxänwa. Jupanakax uñisirinakarux mä proyectil ukamp jawq"japxi.
  Natasha ukat Zoya jupanakax tunka payan pulgadas armanakap uñacht"ayapxäna. Ukat kunjamsa sallqa frenesímpi nina naktayapxani. Ukat nuwasiñ barcox mä kutis chʼalltʼasisaw tʼunjatäni.
  Natasha ukat Zoya jupanakax saltapxi ukat q"ala kayunakap ch"allxtasipxi ukat arnaqasipxi:
  - ¡Jiwasax layqanakäpxtwa ukat janiw juk"amp suma suma uñnaqt"aninakax utjxiti!
  Ukat imillanakax laxranakap uñacht"ayapxi. Ukat kunjams chhuxriñchjasipxi, ukax wali llakiruw tuku.
  Ukatwa Togo markan barcoparux pallapallapxäna, armadurapax phallawayxänwa, acerox t"amt"kaspas ukhama.
  Ukat ukhamatwa barcox apnaqañ qalltäna ukat chhaqtxarakïnwa.
  Natasha ukat Zoya kullakajj akham sasaw qʼochupjjäna:
  - ¡Rus' larusisaw jachäna ukat q'ucht'arakïna! Ukatpï jupax Qullan Rus"!
  Ukat mayamp imillanakax apt"asipxani ukat saltapxani!
  Ukat ukat Agustín ukat Svetlana jupanakax tunka payan pulgadas cañonatjam jawq"jataw uñjasipxani. Ukhamajj barcojj Togo markat apasjjani, tʼunjatäni ukat chhaqtjjani!
  Imill wawanakax nayranakap uñacht"ayapxi. Jupanakax pachpa Togo markaruw katjapxäna. Ukat suma imill wawanakarux qʼala, cincelat kayunakap jampʼattʼapxañapatakiw waytʼapxirïna. Togo markax nuwasirinakan q"ala talonanakap ch"allt"äna ukat lakap ch"allxtayäna. Amuyataxa jupatakix wali askiwa...
  Ukhama, imillanakax super, chiqpachansa!
  Ukat taqpachanx, ¡mä t"ant"a clase superior! Ukat uñisirinakarux nayranakap ch"allxtayapxi, ¡janiw juk"amp jach"a lurañanak lurañax wakiskiti sasaw sapxi!
  Japón markan flotapax chhaqtawayxiwa. Ukat Brusilov ukat jupan equipopax Japón markan pachpa uraqir puriñ qalltapxäna.
  Ukhamat Rusia markax yaqha jach"a provinciaw islanakanx utjani. Ukat rusa apnaqirix pachpaw japonés Mikado ukar tukuni.
  Uka pachparakiw Inti jalsu Uraqit jan walt"awinakax wiñayatak chhaqtayatäni. Ukat reyin ejercitopajj nuwasir jan ajjsarir soldadonakampi phoqantatäniwa.
  Ukhamajj Japón markar taqpach katuntañatakejj mä razonaw utjäna. Ukat soldadonakax metrópoli uksaruw apayatäpxäna.
  Imill wawanakax batallón ukampiw uraqin samurai ukanakamp nuwasiñar mantapxäna. Imill wawanakax samurai ukanakamp jikisipxäna, suma amtat ch"axwawinakampi, sabres ukat q"ala kayunakapamp granadas ukanakamp jaquntañampi.
  Suma Natasha kullakax q"ala kayumpiw mä limón jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Zar ukat Awki markataki!
  Ukat japonés jaqinakarux pallapallampiw jiwayatayna.
  Zoya suma uñnaqt"an warmix q"ala kayunakapamp mä granada jaquntarakïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayrïr Jach"a Rus"!
  Ukat jupax samurai ukarux ch"allt"arakïnwa.
  Aka chiqanx wila ñik"utan Agustín chachax thuqt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mama Reinax jach"añchatäpan!
  Ukat uñisirirus chʼalltʼarakïnwa.
  Anastasia kullakax loco ukhamaw tukuwayaraki, q"ala kayumpiw mä barril taqpach explosivonak jaquntawayi, japoneses ukanakarux jaya chiqanakaruw ch"iqiyawayi:
  - ¡Jach"a Imperio Ruso ukan jach"añchäwipa!
  Ukat Svetlana kullakajj walpun chʼalljjtäna. Jupax japoneses ukanakaruw q"umachasïna ukat q"ala talonanakapamp t"unjir limón ukarux katuyasïna.
  Jupajj pulmonapan patat akham sänwa:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Natasha kullakajj japonés jaqenakaruw clavayäna ukat akham sänwa:
  - ¡Wiñay Rus' ukataki!
  Ukat samurai sat jaqinakarux chʼiyjarakïna:
  Suma Zoya ukax apsuwayiwa ukat japonés ukarux ch"allt"awayi. Qʼala kayumpiw uñisiriparux granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mä sapa ukat jan jaljañjam imperio real ukataki!
  Ukat imill wawax sillp"äna. Uka waynajj jukʼamp jachʼaruw tukuwayjjäna, pechopas wali jachʼänwa, cinturapas jiskʼakïnwa, caderanakapas aychanirakïnwa, ukajj qhanaw amuyasïna. Jupax nayratpach mä jilïr, musculoso ukat k"umara ukat ch"aman warmin uñnaqapänwa . Ukat ajanupax wali waynäxiwa. Ch"amampiw imill wawax munasiñ munañap chhaqtayäna. Ukhamakiwa jupanakax amparamp luqxatapxañapa. Ukat yaqha imill wawampix juk"amp askiwa, mä juk"a pachax janiw virginidadap apt"kaniti.
  Cool Zoyax wali yatiñampiw q"ala kayunakapamp japoneses ukanakarux granadanak jaquntäna. Ukat wali sum irnaqtʼaraki.
  Agustín jupax wali wila p"iqiniwa ukat wali suma uñnaqt"anirakïnwa. Ukat taqpachanx, batallón ukanx ukham suma imill wawanakaw utji, ukakipkarakiw jach"a relish.
  Agustín chachax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chillqt"asi:
  - ¡Jach"a Rusia jach"añchatäpan!
  Ukat kunjamsa muyuntki uksa ukhamaraki.
  ¡Kuna imillanakas, kuna suma uñnaqt"aninakas!
  Anastasia kullakajj saltʼarakïnwa. Ukham jach"a imillaxa pä metro jach"awa, pataka kimsa tunka kilo pesa. Uka pachparakiw jan likʼïkiti, musculonakapajj chʼamaktʼatawa ukat mä caballot sarir caballon chʼakhanakapas utjarakiwa. Jupax chachanakarux walpun munasi. Wawa utjañapataki samkanaka. Ukampis janiw jichhakamax irnaqkiti. Walja jaqenakajj jupar ajjsarañakiw utji. Ukat wali qhuru tawaqu.
  Janiw chachanakapax jiskt"apkiti, jan ukasti jupa pachpaw jan axsaras mayiski. Jan pʼinqasiñampi ukat jan pʼinqachasisa.
  Ukat juparux ukax wali askiwa. Mä activo partido ukhamäñamawa.
  Uka pachparakiw Anastasiax wali suma nuwasir jaqiwa. Ukat walja lurañanakwa lurarakïna. Anastasia kullakajj jupanakan batallónap pʼeqtʼi.
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntaraki ukat akham sasaw arnaqaraki:
  - ¡Marka patxaru qhana utjani!
  Svetlanax q"ala kayumpiw mä limón jaquntäna ukat akham sasaw jisk"at arsu:
  - ¡Jach"a Imperio Ruso ukan jach"añchäwipa!
  Ukhamarakiw jach"a Zoyax q"ala kayunakapamp mä lanzamiento luraraki ukat arnaqasi:
  - ¡Qullan Pachamaman jach"a kankañapataki!
  Agustín chachajj akham sänwa:
  - ¡Jan uraqit llakisiñampi!
  Ukat qʼala kayumpi jaqontat mä regalojj tʼijtʼarakiwa.
  Ukat Anastasiax warariñ qalltäna. Ukat qʼala kayunakapampix mä granadanak jaquntaraki.
  Ukat heroe imillax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Janq"u Diosan Sutipan!
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jaqontäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Criston sutiparu!
  Ukat mä pä disparonak chʼiyar jaquntäna.
  Ukat Anastasiax ametralladorampiw chʼaxwañ qalltäna. Jupajj wali yatiñampiw uk luräna.
  Mä juk"a arumpixa, imillaxa mä uywawa.
  Qʼala kayuni Natasha kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Chiqpachansa nayax mä superman ukhamätwa!
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Q"ala kayuni Zoyax ch"axwarakïnwa. Japón markankirinakaruw ch"axwantäna.
  Tweet ukanx akham qillqt"atawa:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada apsuwayjjäna.
  Agustín chachajj akham sasaw sarakïna:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Anastasia kullakax mä taqpach caja japonés ukarux lanzatayna. Ukatsti uka warmix wali coleratapuniw arnaqasïna:
  - ¡Svarog ukatakixa!
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Machaq sistemataki!
  ¡Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna!
  Svetlana kullakajj akham sänwa:
  - ¡Acero musculonakataki!
  Ukat qʼala kayunakapampiw mä granada apsurakïna.
  Q"ala kayuni Zoyax uka apt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Munasiñataki ukhamaraki magia tuqita!
  Ukat q"ala kayunakax sarnaqapxi.
  Agustín wila ñik"utan saxrax mä caja granadanak aptasin jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Marte sat planetan fronteranakapat jukʼampi sarañamawa!
  Anastasiax mä barril de dinamita ukat murmura ukham uñstayaraki:
  - Rusia markan uraqpachan ordenapataki.
  Ukat Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Kusisiñataki machaq thakhitaki!
  Uka qhipatxa imill wawanakax mayacht"asisaw larusipxani.
  ¡Ukat wali jachʼawa! ¡Imill wawanakax wali sumawa!
  Rusia zarista markan soldadonakapax Tokio markaruw sarasipkäna.
  Rusia markan ejercitopax Tokio markaruw ch"axwantäna.
  Mä waynampi mä imill wawampiw nayrar sartapxäna: Oleg ukat Margarita.
  Wawanakax japoneses ukanakaruw tukjapxäna ukat palacio imperial uksaruw nayrar sartapxäna. Mikadox wali jach"a jach"a tukusaw capital markat jan mistkäti ukat wiñayatakiw ukan qhiparani sasaw yatiyäna.
  Oleg jupax samurai ukarux mä phallawimpiw jaquqanïna ukat q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, jupa pachpaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rus' ukax janipuniw katuyatäkaniti!
  Margaritax q"ala kayumpiw mä limón lanzarakïna ukat q"añuchasïna, kisunakap q"ala ch"uqt"asa:
  - ¡Atipjañäni jan ukax jiwañäni!
  Ukat mä batallón imillanakax Mikado palacioruw p"akintapxi. Taqi imillanakax uniformenipxänwa, bragas ukanakakiw uchatäpxäna. Ukat uka niya q"ala jan isin jaqinakax heroínanakjamaw nuwasipxi.
  Anastasiax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Nikolai, ¡jumax Mikado jaqiwa!
  Natasha kullakajj qʼala amparapampiw jiwañan regalop lanzarakïna ukat kisunakap jan qhantʼayasaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwasan reyisaxa wali thayawa!
  ¡Ukat kunjamsa perlanakjam lliphipini! Ukat ukham deslumbrante tawaqu.
  Q"ala kayuni Zoyax kusisitaw chillqt"asiraki ukat q"ala kayumpiw mä granada jaquntaraki:
  - ¡Nayaxa psicología tuqina atipt"iritwa!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Jupa pachpa samurai ukarux t"unjaraki.
  Agustín, uka wila ñik"utan saxrax ch"axwaraki. Ukat ukham chiqaparuw luraraki. Japón markankirinakarux sawuña.
  Ukat pulmonanakapan patapanwa arnaqasi:
  - ¡Qullan markajax jach"añchatäpan!
  ¡Ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjaraki!
  Svetlana, jupax heroica warmirakiwa, jupax mä taqpach caja de explosivos ukanakaw lanzani.
  Ukat japonés jaqinakax taqi chiqaruw t"ijtapxäna.
  Imill wawanakax ofensiva ukar sarapxi, uñisirinakaparux t"unjapxi. Uñch"ukiñjam suma jikxatasiña. Jupanakax jan walt"ayir khuyapayasiña, ukat jan qarjasis presión, ukat jan ch"amanïñ jan utjatapat jikxatasipxi. Ukat qʼala chuchunakax jan atiptʼatäñatakisa ukat jan chhaqtxañatakis wali askiwa.
  Anastasia, japoneses ukanakar khuchhuqasa, chirp"i:
  - ¡Amparanakax encinat luratawa, p"iqix plomot luratawa!
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna. Ch"iqiyaña samurai.
  Chika q"ala jan isin Natasha kullakax fusilamiento ukankarakiwa.
  Japón markankirinakaruw ch"allt"i. Ukat jiskʼa tʼaqanakaruw tʼunjaraki.
  Palacio ukar juk"amp jak"achasiña. Ukat qʼala kayukiw mä granada jaquntäna.
  Uka axsarat japonés jaqinakax katuyasipxänwa. Jupanakax t"aqa t"aqaruw p"akjasipxi.
  Terminator Imill wawax akham siwa:
  - ¡Perun jiwasamp chikäpan!
  Q"ala kayuni Zoya, mä jach"a terminador tawaqu, jupa pachpaw ch"axwawayxi ukat militaristanakaruw t"unjawayi. Jupax kisunakap q"ala ch"uqt"asïna.
  Uka tawaquxa akham sänwa:
  - ¡Jiwasax jach"a Rusia markan caballeronakätanwa!
  Uka tawaqux q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Uñisirinakaruw ch"iqiyatayna.
  Cool Zoya ukax apsuwayiwa ukat wasitat q"ucht"awayi:
  - ¡Suvorov jupax nayrar sartañ yatichäna! Ukat sartasmaxa, ¡jiwañkama saytʼasim!
  Ukat jachaqtʼasisaw kisunakap qhantʼayäna.
  Nina Agustín chachax q"ucht"arakiwa ukat larusirakiwa:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Ukat jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham sasaw yapxatäna:
  - ¡Ukat jiwasax nayrankapxapuniwa!
  Svetlana heroico tawaqux uñisirinakaruw ch"allt"arakitayna. Jupax guardia imperial ukar ch"iqiyatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Uka pachana aski lurawinakapataki!
  Ukat wasitat qʼala kayunak jaqontat granadanakajj tʼijtjjaraki.
  Imill wawanakax uñisirinakaruw ch"amanchapxi. Jupanakax Port Arthur markan heroico arxatäwipat amtapxi, ukax patak patak maranakaw jan armatäkaniti.
  Eh, ¿kunjamarak ukham ejercitox chiqpach historianx chhaqtxaspasti, ukat japoneses ukanakarus chhaqtxaspasti?
  Kunjamsa pʼinqäspa.
  Anastasiax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat sillp"i:
  - ¡Rusia markan fronterapataki!
  Natasha kullakajj qʼala kayumpiw jiwayir yänak lanzarakïna ukat jan chʼamanïsaw kisunakap qʼal chʼiyjasïna:
  - ¡Akanx machaq askinak jikxatañataki!
  Ukat jupax japonés jaqinakarux mä turno churäna.
  Ukat akanx, q"ala talonanakampi, Zoyax uka apthapisinx jawq"jarakiniwa. Ukat ukat qʼala kayumpiw mä granada aptasin lanzawayäna.
  Ukat uka qhepatjja, akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Janiw uñisirinakan dictadonakaparux katuykañäniti!
  ¡Ukat jupax ajanup q"ala ch"uqt"asïna!
  Mä suma, wali jisk"a imilla, atleta ukham uñt"atawa. Ukat wali ch"amanïnwa.
  Ukat Agustín chachax japonés jaqinakat mä maldición churani. Jupanakaruw tʼunjäna ukat wali yatiñampiw qʼala kayupampi mä granada jaquntäna.
  Ukat uñisirinakaparux mä bolat botellanak tʼijtkaspas ukham chʼiqiyaraki.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasi:
  - Chocolate, ¡ukaxa jiwasana thakisawa!
  Agustín chachajj cheqapuniw chocolatenak wal munasi. Ukat reyin apnaqatapanx qhathunakax yänakampi phuqhantatänwa. ¿Kunsa Nicolás zar tuqit sasma? Jichhax, chhaqhat reyix jiwasan nayraqatasanx mä jach"a reyiruw tukuski. Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, reyejj jiwjjänwa, ukampis ¡Alexei sat yoqapajj wali jachʼaruw tukuwayjje! Ukat ukatakix imill wawanakax frentenakan ch"axwapxañapawa.
  Ukat mä qawqha wawa heroes ukanakaw japoneses ukanakar Vysokaya qullu katuntañapatak jark"apxäna. Kunapachatï Port Arthur markan destinopajj amtaskäna ukhajja.
  Ukatwa Rusia markankir Imperiojj jiskʼachatäjjäna.
  Svetlanax mä barril de jiwayañ uñstayawayaraki, ukatx palacio imperial ukan anqäx pirqap ametralladoranakampiw t"unjawayaraki.
  Jichhax imill wawanakax cuartonakaruw t"ijtxapxi. Chʼaxwäwix niyaw tukusxi.
  Anastasia kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Suerte suyt"askitu sasaw iyawstxa!
  Ukat wasitat qʼala kayupampiw mä granada jaquntäna.
  Natasha, jiwayir nina naktayaña. Uñisirinakar bordkasax akham sasaw tuitea:
  - ¡Chiqpachansa nayax suerteniyätwa!
  Ukat mayamp mä granada qʼala kayump jaqontataw tʼijtäna.
  Ukat ukat q"ala kayuni Zoyax mä par watat bombampiw q"ala kayunakapamp jaquntatäni. Ukat uñisirinakaruw t"unjapxani.
  Ukatxa, jupax larusiñampiw sartasi:
  - Nayaxa mä cometa imilla.
  Ukat wasitat nina laxranak jupa pachpat jaqunuku.
  Ukat ukat Agustín, aka terminador tawaqux niyaw jank"ak sartaski. Kunjamsa taqinirus irpäna ukat taqiniruw chʼalltʼäna. Ukhamakiwa wali jach"a.
  Uka nuwasir jaqix chiqpach demiurge de batalla ukawa.
  Ukat jupa pachpaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan tripulacionasax wali jach"a ch"amanïpxiwa!
  Ukat ukat Svetlanax uñstäna. Ukhama thaya ukat chispi. Jupax taqiniruw frantico ch"amapampix usuchjayi. Chiqpachansa kuna uñisirirus atiptʼañ yati.
  Ukat nuwasir jaqix perla kisunakap apsu. Ukat mä caballot sipansa jukʼamp jachʼäpjjewa. Aka tawaquxa.
  Svetlanax jacht"asisaw arnaqasi:
  - ¡Ch"iyara caviar ukani berenjenanakataki!
  Ukat imill wawanakax pulmonanak patat mäkiw arnaqapxäna:
  - ¡Manzana quqanakax Marte sat planetan panqarañapawa!
  Mikadox janiw hara-kiri lurañ atiniskänti ukat katuyasiñx firmawayiwa. Zar Alexei II sat chachajja, Japón markan machaq emperadorat uttʼayatäjjänwa. Uka pachparakiw Inti jalsu tuqin Uraqipanx mä referéndum wakicht"apxi, Rusia markar voluntario mantañataki.
  Chʼaxwäwix niyaw tukusxi. Qhipa unidades ukanakax armas ukanakap mayacht"asipki.
  Imill wawanakan batallón ukankirinakax katuntat jaqinakarux filaruw sayt"ayapxäna. Chachanakax qunqurt"asisaw imill wawanakan q"ala kayunakap jamp"att"apxañapa. Ukat japonés jaqinakax wali kusisitaw uk lurapxi. Ukajj jupanakarus kusisiyarakiwa.
  Chiqansa jupanakax ukham suma uñnaqt"anipxiwa. Ukat kayunakapax mä juk"a laq"ampi ch"allt"atapax walikïskiwa. Ukax juk"amp suma ukat juk"amp natural ukhamawa. Yämas kunapachatï qʼomachatäpki ukhajja. Ukat ukhama qhuru.
  Japoneses ukanakax q"ala kayunakap jamp"att"asipxi ukat lakap ch"allt"asipxi. Ukat imill wawax wali askiwa.
  Anastasia kullakax pathos ukamp akham siwa:
  - ¿Khitis ch"axwawixa janiwa warminakatakiti sasina satayna?
  Natasha kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Janiwa, ¡ch"axwawixa jiwasatakixa wali muxsa suyt"awi pachawa!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna. Chiqpachansa, ukham chiqpachapuni jiskʼachañjam jampʼattʼasiñax wali jachʼawa.
  Jupanakax Zoyka q"ala, muyu talonap ch"allt"apxi. Imill wawaxa wali kusisita, chhuxriñchjata siwa:
  - ¡Akax wali jach"awa! ¡Nayax mä sarantañ munta!
  Wila Agustín chachajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Jichhax jaqichasiñkamaw virginidad ukax utjañapa! ¡Ukat jumajj uka toqet kusisitaw jikjjatasïta!
  Q"ala kayuni Zoyax jach"at arsüna ukat akham sänwa:
  - ¡Qullan Uraqix jach"añchatäpan! Ukampis ¡jan juchanïñax chuym ustʼayistu!
  Uka tawaquxa ajanuparuxa jachaqt"asïna.
  Svetlana kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Nayaxa mä prostitución ukanwa irnaqawayta. ¡Ukat janiw virginidad ukax wakiskiti!
  Q"ala kayuni Zoyax jiskt"äna, jach"at arsüna:
  - Kunjamasa jumatakixa?
  Svetlanax taqi chuyma ukat amtampiw akham säna:
  - ¡Inas jan juk"amp askïkaspati!
  Chika q"ala jan isin Zoyax chiqaparuw akham säna:
  - Sapa arumaw samkasta kunjamsa mä chachax nayaru katuntawayitu. Ukax wali thaya ukat wali sumawa. Ukat janiw yaqhanak munkti.
  Svetlana kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Ch"axwawi tukuyatatxa, Moscú jan ukax San Petersburgo markan wali uñt"at prostitución ukar sarasma. ¡Iyawsapxita, ukan munapxäta!
  Chika q"ala jan isin Zoyax larusisaw akham säna:
  - ¡Jumax aka tuqit amuyt"añamawa!
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Inas jiwasax katuntat jaqinakar violaraksna?
  Imill wawanakaxa uka sawkasiwi tuqita larusipxäna.
  Jilapachax aka chiqan suma uñnaqt"aninakax temperamental ukhamawa. Ukat munasirinakax axsarañjamawa. Chʼaxwäwix imill wawanakarux nuwasir tukuyi. Chʼaxwirinakax qʼala laqʼampi phuqantat kayunakapwa katuntat jaqinakar jampʼattʼasiñatak chʼalltʼasipkakïna. Nayatakix wali askiwa.
  Ukat jukʼamp suma uñachtʼäwinakaw qalltäna. Yamas nina naktäwinakaw alaxpachar jalxatäna. Nina naktäwinak uñacht"ayapxäna. Ukat wali kusiskañänwa. Musicajj phustʼaskäna ukat tamboranakas thuqtʼaskäna.
  Rusia zarista ukax Japón markaruw katuntawayi. Ukajj, jila partejja, kunjamtï taqenis suyapkäna ukhamänwa. Rusia markankir ejercitopan autoridadapajj wali jachʼänwa. Walja q"uchunaka ukat thuqt"awinaka q"ala kayuni japonés warminakan luratawa.
  Taqi kunas wali sumawa ukat qamirjamawa... Rusia markanx pachpa atipjäwit kusisiñaw utjaraki. Cheqas janiw taqenis kusisitäpkänti. Marxistanakatakix akax mä ch"axwawiwa. Reyin autoridadapajj jukʼamp chʼamañchtʼasjjänwa. Ukat chʼamapajj jukʼampiw jiljjattawayjje. Sociedad ukan yanapt"awipax wali jach"awa.
  Japón markar katuntat qhipatxa, Rusia markax China markar jach"anchayañ amtap sarantaskakiwa. China suyunakax voluntariamente referéndums ukanakaw lurapxäna ukatx imperio ukarux mantapxäna. Regente Nikolai Romanov, jupax mä jach"a política de expansión rusa ukaruw arktawayi, sureste uksan. China markax juk"at juk"at manq"antatäxänwa.
  Imperio zarista ukan economía ukax revolucionario jan walt"awinakat jithiqtasax qullqi tuqitx jank"akiw jilxattawayi. Ukan thakinaka, plantanaka, fabricanaka, puentenaka ukat jukʼampinakaw lurasïna . Uka markax t"ant"a, walja achunak aljapxirïna.
  Uraqpachan juk"amp ch"aman bombarderos ukanakaw lurawayi: Ilya Muromets ukat Svyatogor bombarderos ukanaka, ukat juk"amp jaya k"acha tanques Luna-2 ukanaka. Ukat mä jach"a ejercito kimsa millones pallapallanakanïnwa - mä sumankäw pachan ejercitox phisqa kutiw alemán ejercitot sipan juk"amp jach"a.
  Ukampis Kaiser Wilhelm chachajj wali aptʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna. Ukatjja, Sarajevo markan austria markan tronopan herederopar jiwayatapatjja, chʼajjwäwiw utjäna.
  Ukat ukat alemananakax pä frente ukan nuwasiñ amtapxäna.
  Zaran ejercitopajj jupanak jakʼaruw sarapjjäna. China suyunakan utjatapatxa, jiwatax juk"aptawayi ukampirus mä jach"a yurïwix utjaskakiwa, Rusia zarista ukax walja jaqinakanïnwa. Ukat mä jachʼa ejercitoruw tantachtʼaspa.
  Ukhamaraki, jaqinakax jilpachax wayn tawaqunakawa ukat qhuru jaqinakawa.
  Austria-Hungría markax jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat jank"akiw phallawayi. Zarista soldadonakax alemanes ukanakat sipan jukʼamp jaqinakarux jankʼakiw tʼunjapxäna ukat Prusia Oriental uksaruw katuntapxäna ukat Königsberg markaruw muyuntapxäna.
  Hindenburg jupax mä ch"axwawimpiw rusanakar atipt"añ yant"äna, ukampis ejercito zarista ukan jakhüwipanx wali jach"apuniw tukuwayi. Ukhamarus ametralladora, tanques ligero "Luna"-2 ukanakax contraataques ukanakatakix wali askinjam armas ukham uñacht'ayapxäna.
  Atipjatax Hindenburg jupax jaltxataynawa. Ukat Rusia markankir soldadonakajj Oder sat cheqaruw jankʼak puripjjäna. Sur tuqinx Lvov ukat Przemysl ukanakax jank"akiw apthapita. Zarista ejercitox nayrar sartawayi, ukat austriaconakax wali mulljataw jaltxapxäna ukat katuyasipxäna.
  Turquía markax ch"axwäwir mantatapax janiw alemanes ukanakar askinak jikxatañatak yanapt"känti. Ukajj yaqhep chʼamanakaruw mayjtʼaykchïnjja. Ukampis rusanakax Austria markaruw nayrar sartasipkakïna. Ukat alemananakax París jakʼan jawqʼjataw uñjasipxäna.
  Oder jawir jak"ankiwa, inti jalant tuqinx soldadonakapar sinti jan ch"amanïtapatxa, alemanes ukanakax regimientos rusos ukanakan nayrar sartawip jark"añ atipxatayna.
  Ukampis sur toqenjja, zarista ejercitojj uñisirinakaruw jaqontäna. Mariscal de Campo Brusilov jupax nayrjax wali sumaw jikxatasi.
  Ukat ukat Budapest markax muyuntatänwa... Ukat Bratislava ukat Cracovia markanakax katuntatäpxänwa. Ukat rusa soldadonakax Praga markaruw jak"achasipxi.
  Asia Menor ukax sur uksan katuntatänwa, Bagdad markax t"unjatäxänwa, rusanakax Estambul markaruw katuntapxäna.
  Franz emperadorax Wilhelm-aruw kutt"äna, sumankañ utjañapataki. Ukhamarus Italia markax nayratpach austriaconakarux atacataynawa ukat payïr frente jist"aratayna.
  Ukampis rusa soldadonakax janiw jark"atäkaspati. Ukhamaw Praga markax katuntatäxi. Ukat juyphi pachanx reyin regimientonakapax hielo uksat Berlín markaruw sarxapxäna. Ukat febrero phaxsinx Alemania markan capitalap muyuntañ tukuyapxäna. Ukat Viena markaruw mantapxäna, Austria-Hungría markax t"unjatäxänwa ukat atipt"atäxänwa.
  1915 maran febrero phajjsit 23 urunak saraqatarojja, Alemania markajj katuyasjjänwa. Rusia markankir soldadonakax wasitat Berlín markar mantapxäna.
  Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwejj tukusjjänwa. Rusia markax walja territorionak jikxatäna. Uka fronterajj Oder sat jawir thiyaruw pasäna. Rusia markax Alpes qullunakarux composición ukanx uñt"ayawayiwa. Austria-Hungría markan mä chiqax Italia markamp katuntatänwa, ukax Sur uksankiwa. Ukat Yugoslavia markax rusa vasalloruw tukuwayi. Húngaro ukat Checo reinonakax Rusia markaruw tukupxäna. Polonia reinojj Cracovia markamp chikaw utjäna ukat jachʼaruw tukuwayjjäna. Koenigsberg markax Rusia markan provincianakaparuw tukuwayi, Galicia ukat Bukovina uka markanakax ukhamarakiw tukuwayi. Transilvania markax Rumania markaruw tukuwayi. Turquía markax Egipto nayrax utjkäna, ukat Irak, Siria ukat La Meca markan árabe uraqinakapamp chikaw Rusia markan territoriopar tukupxäna. Británicos ukanakakiw Basra markar katuntañ atipjapxäna.
  Mä juk"a pachatxa, rusa soldadonakax Arabia Saudita markaruw q"al katuntapxäna. Ukat Alemania markaruw jachʼa reparacionanak churapjjäna.
  Ukhamatwa, hegemonía rusa ukax Eurasia markanx uñstawayi. Walja maranakaw jan jachʼa chʼajjwäwinakajj utjkänti. Rusia ukat Gran Bretaña uka markanakax Irán markaruw tukuyapxi, ukax composición ukanx utjarakiwa: Rusia markan alay tuqin ukhamarak chika taypipa, aynach tuqin británico markar puriñkama. Ukat Afganistán markanxa. Ukhamaraki alay tuqin ukhamarak chika taypin Rusia, sur Gran Bretaña.
  Imperio Zarista ukax wali ch"amaniwa, ukampis Gran Bretaña markax wali ch"amaniwa. Rusonakax China uksanw sarnaqapxäna, ukat katuntañ tukuyapxäna.
  Uraqpachan economías ukanakax wali ch"amanchataw uñjasiwayi... Ukampis 1929 maranx Jach"a Depresión ukaw utjawayi.
  Tsar Alexei II jupax Rusia markan tronopan apnaqatawa. Jupajj usupat sipansa jukʼamp jiljjattawayjjewa ukat cuerpopansa wali chʼamaniwa. Machaq reyix tunka millones pallapallanakan markaruw apnaqi, sumankañ pachanx niyas China markaruw manq"antawayi. Ukat qullqi tuqitxa, jan waltʼäwinakax utjkäna ukhaxa, mayninakat sipansa jukʼamp jan waltʼäwinakaw uñjasïna, ukat Estados Unidos markaruw atipjäna.
  Ukat ukat Rusia markan emperadorapax América markamp apasiñ amtawayi? ¿Kunatsa Alaska markajj mä qollqempi imperiot apaqapjjäna? ¿Ukajj cheqapäpachati? Inas akax lunthatasiñakïchispa?
  Mä juk"a arumpixa, Emperador de Todo Rus", Alexei II, khititix nayratpach jach"a sutimp uñt"atäna 1933 maranxa, 5 uru anata phaxsitx chiqpachapuniw Nicolás II awkipar jiwayapkän uka urux machaq ch"axwäw qalltawayi. Chiqansa, América marka contra, uka markax depresión ukan wali jach"a ch"amaparuw puritayna.
  Ukat yaqha markanakax janiw jichhakamax Rusia markarux ch"axwañjamäkiti. Jupanakax sapxiwa, estadounidenses ukanakax sallqjapxiwa ukat ukatakix jaysapxañapawa.
  Ukat ukhamatwa Alaska markar ataque ukax qalltawayi. Ukapachaw Chukotka markar ingeniero rusonakan lurat ferrocarril ukax irnaqañ qalltawayi.
  Ukat Rusia markankir ejercitojj chʼiyar chʼiyar ukat chʼiyar chʼiyar thaya taypinwa sarnaqäna.
  Ukanakat phisqa wiñay imill wawanaka: Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana. Jupanakax janiw ordinario imillanakakiti, jan ukasti nativo layqanakawa. Ukat ukatwa janiw chuymankipstatäñapäkiti, jan ukasti wiñayatakiw waynäñasa ukat jan jiwañasa. Ukat niyakixay jupanakax layqanakäpxchixa, ukat juyphi pachanxa, polar arumanthi, ukat sallqa thaya pachanx q"ala kayukiw ukat bikini ukampiw nuwasipxi.
  Aka imillanakax t"ijt"apxi, q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi ukat q"uchupxi:
  - Jach"a Zar Alexei,
  ¡Jumaw akapachan jukʼamp yatiñanïtajja!
  Ukat ukhamatwa Anastasiax qʼala kayupampi mä granada jaquntäna. Estadounidenses jupanakax uka phallawinakatw jaltxapxi.
  Ukat imill wawax ametralladorampiw chʼaxwanti ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Rusan sutiparu!
  Ukat ukat Natashax ch"axwaraki, ukhamarakiw jiwañ regalo q"ala kayunakapamp jaquntawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Chiqpachapuniwa, jach"a samka!
  Ukatsti uka aptʼasisaw kisunakapsa apsurakini.
  Ukat ukat q"ala kayuni Zoya... Alaska markan ch"uqi ch"uqitxa talonanakapax escarlata ukhamawa. Imill wawax pulmonar patat arnaqasi:
  - ¡Jupax jach"a Rusia markatakik atipt"ani!
  Ukat qʼala kayumpi jaqontat mä granadajj tʼijtʼarakiwa.
  Ukxarusti Agustín sat jaqiw jutäna. Jupax ametralladoranakampiw Yankees ukanakarux t"unji ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntaraki.
  Ukat jupax akham sasaw arnaqasiraki:
  - ¡Jach"a zar Alexei ukax zar rusa satawa!
  Ukat ukat Svetlanax ch"axwañ qalltawayi... Ukat q"ala kayunakapampix estadounidenses ukanakaruw t"ijt"i ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Taqi kunasa wali jach"apuniwa!
  Phisqa imill wawanakax niya q"ala jan isin t"ijt"asaw Alaska markanx t"ijtapxi ukat estadounidenses ukanakaruw jawq"japxi. Ukat akax tankinakaw sarnaqaski: Nikolai-4, machaq modelo cañón ukat suxta ametralladoranakampi. Ukat estadounidenses ukanakax wali sum ch"uqt"atäsipki. Ukat jupanakan qhipäxapanx "Alexandra"-3 ukanakaw utji, ukax wali ch"amaniwa ukat jiwayañjamarakiwa. Ukat tunka ametralladoranakaw utjaraki.
  Ukat imillanakax taqpach ejercito nayraqatankapxi, ukat chikat q"ala jan isinïpxiwa ukat suma uñnaqt"anipxiwa. Jupanakax jank"akiw jupanakpachar jak"achasipxi ukat q"uchupxi:
  - Zaranakan qullan Rusia sutiparu, taqiniw juk"amp kusisipxani - juk"amp yatiñani!
  Ukat ukhamat yaqha pila estadounidenses ukanakar t"unjapxani - q"ala kayunakapamp granadas ukanakamp jaquntañataki.
  Alaska markax juk"amp juk"ampiw zarista soldadonakan katuntatäski. Chiqansa, sallqjañasa ukat niya ina chʼusat ukham territorio katuntañax janiw kuna askïkisa.
  Ukat nuwasirinakax jupanakpachaw ch"axwapxi ukat uñisirinakan arxatäwiparux juk"amp manqharuw sarapxi. ¡Ukat uñisiriparux tʼunjapxi, ¡wali chʼamampiw chʼamachasipxi!
  Anastasia kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Uraqisax jach"a q"umachatäpan!
  ¡Ukat mayampiw qʼala kayupampi mä granada jaquntäna!
  Ukat ukat Natasha kullakajj turno churäna ukat sistʼasïna:
  - ¡Jiwasan thaya Rus' uñt'atäpan!
  Ukat ukhamarakiw uñisirinakapar katuntasin jawqʼjarakini.
  Ukat q"ala kayunakan jaquntatäki uka limón ukax t"ijt"iwa.
  Ukat ukjatx Zoyax mä phallawimp ukhamarak chhuxriñchjasiñampiw estadounidenses ukanakarux khuchhuqani:
  - Jisa, jutïrixa bedlam ukhamawa!
  Ukat ukhamarakiw imill wawan q"ala kayunakapamp lanzata, ¡jiwañ regalox phallawayi!
  Ukat uka qhipatxa Agustín sat chachax ametralladoranakampiw jawqʼjani. Ukat linea uksaruw khuchhuqasi, ukat pulmones patat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Alwat jayp"ukama!
  Ukat ukatsti agresivu Svetlana nina naktayaña. Ukat qʼala kayu dedonakapampi ukat activamente garabatonak luraraki:
  - ¡Jiwasan loco imperio!
  Ukat mayamp imill wawa, uñisirinakamar t"ijt"ayañamawa! Heroína kullakaruw aruntt"apxsma.
  Ukat kunapachatix americano katuntat jaqinakax katuntatäpki ukhax qunqurt"asis imill wawanakan talonanakap jamp"att"apxañapawa. Ukat ¿kawkirus sarapxani? Jupanakax jamp"att"asipxi ukat chhuxriñchjasipxi. Ukat wali lakap liq"i.
  Jupanakax wali munapxi...
  ¿Kawkirus imill wawanakar uñisiñatak sarasma? Pallapallanakarux isi apsusipxañapatakiw jaytawayapxi ukat violapxaraki. Layqanakax chiqpachapuniw chacha warmi ikthapiñ munapxäna. Ukat kusisiñax wali jach"awa ukat jumax ch"amampiw cargatawa. Jumanakax layqanakaruw tukupxtaxa. Ukat ¡ukham super clase!
  Suma, imillanakax jiwayañx wal munapxi, akax imill wawanakawa. Ukat jupanakax chachanak violañx wal munapxi, ukhamaw layqanakax lurapxañapa.
  Ukampis layqanakax wali thaya imillanakäpxiwa. Ukat kunapachatï luratäpki ukhajj wal munasipjje. Ukat jupanakatakix wali askiwa.
  Zarista ejercitox nayratpach Alaska markaruw katuntawayi. Ukat janiw sayt"känti, jan ukasti Canadá markaruw mantawayi. ¿Kunas akan pasaski? Canadá markax formalmente Gran Bretaña markan dominio ukhamawa. Suma, jupax janiw kamachinak sum phuqhkiti, jupax americano soldadonakaruw jupar pasañapatak jaytawayi.
  Ukhamajj mä razonaw huelga lurañatakejj utji. Ukat flota rusa ukax Kolchak jupan p"iqinchatawa. Ukat jupax nayraqatw Filipinas ukat Hawai uksat estadounidenses ukanakarux jaqunukuwayi. Ukat ukanwa basenakap katuntäna.
  Suma, Yankees ukax qutaruw ch"amanchasipki. Ukat barconakanx ukham suma imill wawanakaw utjaraki. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, nuwasirinakajj niya qʼala jan isinïpjjewa. Ukat wali sumawa. Imill wawanakax bragas ukak uchasipxchi ukhaxa, ¡ukax wali askiwa!
  Ukham imill wawanakar uñch"ukiñax wali sumawa. Ukat kunapachatix americano ukat Canadá markan barconakap katuntapxi ukat q"ala pechonakap ch"allxtayapxi. ¡Akax wali jach"awa!
  Ukat imill wawanakax q"ala kayunakap junt"u cubiertanakaruw ch"allt"asipxi ukat estadounidenses ukanakarux sabres ukamp khuchhurapxi.
  Kuna medios ukanakas ukham imill wawanakarux janiw ch"amanïkiti. Chiqansa, uka imill wawanakax chachanakan samkanakapawa. ?
  Chiqansa, uka imill wawanakax walja horanakaw uñchʼukipxäta. Ukat janiw pʼeqem maysar kuttʼkätati. Ukat katuntat jaqinakarux katjasaw laxranakapamp irnaqañapatak waytʼapxi, ukhamat munañan purakapar kusisiyasa.
  ¡Ukat wali suma ukat wali sumawa! ¡Janiw ukham imill wawanakampix pantjaskasmati! Pʼeqenak khuchhuqapjjani, kuna venanakatsa sawrapjjäna.
  Akax phisqa jaqit mä tamaw Canadá markan t"ijtapxi. Abril phaxs tukuyxiwa ukatx taqi kunas panqarxiwa. Ukat imillanakaxa, wali, wali suma uñnaqt"anipxiwa. Ukat jupanakax americano jaqinakarux magia espadanakapampix khuchhuqapxäna. Ukat qʼala kayunakapampiw discos jaquntapxi.
  Ukat jupanakpachaw sillp"ipxi:
  - Janiwa juk"ampi suma Mama Markaxa utjkiti,
  Jupatakix ch"axwapxam ukat jan axsarapxamti...
  Janiw juk'amp suma markas utjkiti - .
  Taqi universox mä antorcha qhanawa, ¡Rus"!
  ¡Walikiwa, imill wawanaka, ukat supermen! Ukat jawqʼjat uñisirinakaruw qunqurtʼayasipxi. Ukat uka qhipatxa, qʼala ukat laqʼampi phuqantat suelanakapar jampʼattʼañamatakiw waytʼapxiristamxa. ¡Aka imillanakax chiqpachapuniw super!
  Mayo phaxs tukuyarux rusa soldadonakax Canadá markan jilpach markap katuntasinx Estados Unidos markan uraqiparuw mantapxäna. Pachpa territorio americano uksanx ch"axwawinakaw utjawayi.
  Ukat phisqa imill wawanakaw estadounidenses ukanakarux nuwantapxäna, jan sintt"asisaw jupanakarux ch"amanchapxäna. Taqi batallón ukar atipt"asaxa, suma uñnaqt"aninakax katuntat jaqinakampiw anatt"añ qalltapxäna. Jupampi sum kusistʼapjjäna ukhajja, barbacoa fiesta lurapjjäna.
  Jupanakax fresco aycha manq"apxäna ukat jupanakpachaw q"uchupxäna.
  Uraqpachanxa walja jan wali thakinakawa utji,
  Mä gitana ñik"utapjama - ¡mä pila thakhinaka!
  Altaranak umbral taypit jaqunukupxi,
  Mä manq"at awtjata wawar uñtasita - mä jan wali jaqi!
  
  Walja tenedores, mä ch"amaka, mä barranca:
  ¡Kunjamtï mä saxrax taqi thakin sarnaqki ukhama!
  Janiw amigorus uñisirirus uñtʼktati - .
  ¡Akapachajj chikataruw jaljtawayi!
  
  Uka waynaxa q"ala kayukiw thaya taypin sarnaqäna,
  Mä chhijchhix sapakiw manq"at awtjata...
  Ukampis nayax iyawstwa jumax qullqi tuqit pisin jakasktaxa,
  ¡Qhapaqirinakax mayo phaxsinx juk"amp sum junt"uchasipxi!
  
  Trébol ukax jilaski, aka uraqin taqinitak uñt"atawa,
  Kunjams diente de león ukax primavera ukanx quriruw tuku...
  Jumatix suma chuymanïsta ukhaxa - mä cuento de hadas ukaw taqi chiqan utji,
  Ukampis uka manqʼa manqʼir animalajj ¡mä conejito ukhamäkasmas ukhamwa amuyi!
  
  Jaqinakax níqueles ukanakamp jaquntapxistu
  ¡Kunka ch"iyjañax qhana khuyapayasiñawa!
  Jiwasatakix wali ch"aman jawq"jawinakax amparat juti,
  ¡Ukhamatwa payïr samañajj jistʼarasispa!
  
  Jallu pachax tukusxiwa - jallu pachax purinxiwa,
  ¡Ukanx wali junt"u, nina naktäwi ukat jalluw utji!
  Amuyatajja, Taqe Chʼamani Diosaw uka puntuación uñachtʼayistu, .
  ¡Ukat artistax akapachan mä mapap bosquejarakïnwa!
  
  Mä abedul quqa reyinakan isimp isthapt'ata uñjta,
  Quri, qhana coloranaka rubí...
  Jumanakax jaqinakax suma chuymanïpxpan.
  ¡Ukat ukhakiw mä jachʼa jaqëjjäta!
  
  Mayt"irinakax walpun laq"untapxañapäna,
  Mayampiw mä chhijchhi thayax utji, ukat sapa amparaw phichhantaski...
  Mä alcepas juntʼuchasiñatak yanaptʼpan, .
  !
  
  ¿Kunatsa jan khitis punku jistʼarkänti?
  Ukampis kunatsa qʼal sallqaruw sarawayta...
  Uka pisinkir wawax ch"uqi manqhan congelatäxänwa...
  ¡Angelanakax chhijchhi thayanak chhaqtayapxaniw sasaw iyawstxa!
  
  Querubines ukanakaw alaxpachar irpapxätam,
  ¡Jesusa pachpaw munasiñampi qhumanttʼätam!
  Ukax utjani, iyawsapxita, wiñay kusisiñanxa, wawa, .
  ¡Chiqpachansa, ¡Diosax jupa laykuw cruzar saräna!
  Imillanakax q"uchupxäna, manq"apxäna ukat nuwasiñaruw kutt"apxäna. Jupanakax ukham acero umbral ukan nuwasirinakapxiwa.
  Ukat jupanakax americanonakaruw t"unjapxi. Discos ukat granadas q"ala kayunak jaquntaña.
  Niyaw junio phaxs tukuyxi ukatx rusa pallapallanakax Filadelfia markaruw muyuntapxi. Nayratpachaw Estados Unidos continental uksanx kimsa t"aqax ruso, zarista ejercito ukan apnaqata.
  Ukat niyaw walja markanakanx Imperio Ruso ukan banderanakax jaltxapxi. ¡Ukat ejercito zarista ukankir suma imill wawanakan batallonanakapaw nuwasipxi!
  Ukat chiqpachansa imill wawanakax wali suma ukat jankʼakiw sarnaqapxi. Ukat mayampiw taqi uñisirinakaparux atipjapxäna. Ukat americanonakax jaltxapxiwa.
  Ukat akax tank juti: "Alexander"-4, ¡juk"amp machaq! Ukat uñisirinakax jupar saykatapxi. Ukat imill wawanakax tankaruw sarapxaraki: Elizabeth, Ekaterina, Elena, Aurora. Ukat jupanakax americanonakarux wajjranakaparuw ch"allt"apxi.
  ! ¡Janiw khiti nuwasirinakatakis wakiskiti!
  ¡Amparanakap liwxatasin jaytxapxi!
  Ukat imill wawanakax uñisirinakaparux laq"unakapamp t"unjapxi. Ukat Elizabeth-an tankipax sarnaqaskiwa...
  Ukat manqhanx mä masa wila, aycha, ch"akhanakjamawa.
  Ukat imill wawanakax jupanakpachaw kayump takt"asipxi, uñisirinakaparux t"unjapxi ukat q"uchupxi:
  - Zar jupax Rusia markarux wali yatiñampiw apnaqi,
  Decretonak apsu, taripirinakax sirvirinaka...
  Tronojj janiw chʼajjwañanakasa, larusiñanaksa aguantkiti,
  ¡Ukat janiw axsarañ atipjañatakix mä método ukhamäkiti!
  Ukhamaw imill wawanakax nuwasiñanx sarnaqapxi. ¡Ukat nuwasiñ ajayupax janiw banco manqhat mä hacha apnaqañjamäkiti!
  Elisabetajj wali colerat akham sänwa:
  - ¡Rusia tronotaki!
  ¡Ukat kunjamsa chʼiyar jaquntaski! ¡Ukat mä qullu jiwat jaqinakar uchani!
  Uka imillanakax janiw sayt"añ munapkiti. Ukat uñisirinakapar nuwjasaw Estados Unidos markar tʼunjapxi.
  Ukat jichhax reyin ejercitopax mä columna de presonakaruw irpapxi. Uka amparanakax kunka qhipäxaru ukat p"iqinakap jisk"achapxäna.
  Ukañkamasti, Hitler jilataw Alemania markan apnaqañ qalltäna. Ukampis jupax wali ch"amanïxiwa, janiw Rusia markarux mä jach"a jan walt"äwir puriykiti. Juk"amp jach"a jan walt"awix Mussolini jupan Italia markapawa. Ukampis Rusia ukham monstruompixa, janiw mä chʼaxwäwir mantañ atinakïkaniti.
  Ukhamat jichhax rusa soldadonakax América ukat Canadá markan qhipharkir jaqinakar katuntasipki.
  Imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukanipxi, mä tanque de batalla apnaqapxi. Jupanakax wali axsarañjamawa, ch"amanirakiwa.
  Elizabeth kullakajj akham sasaw mä jukʼa qhanañchäna:
  - ¡Khititix kunampis jiwasanakar jutki ukax ukat jiwañapawa!
  Elena kullakajj akham sasaw qhanañchäna:
  - Wiñaypachata!
  Ukat mä concha americano pilaruw khitäna. Ukhama imilla panache.
  Ukat ukat Aurorax mä concha jaquntasaw akham arsüna:
  - ¡Rusia markataki jakañ munta!
  Ukat jupax yaqha americano jaqiruw jawq"jatayna. Chiqpachansa aka imillanakax kawkir agresores ukanakas t"ijt"ayaspawa.
  Ukat Gran Bretaña markax Canadá markar katuntatäkchisa, janiw Rusia markamp ch"axwañar mantañ atinakiti - jupax amuyasiwa aka imperio ukax jupatakix wali ch"amawa. Ukat jupax mantaspa ukhax rusanakax chiqpachapuniw taqi colonia estadounidense ukanakar jasakiw apsusipxani. Ukhamat Rusia markamp jan jan walt"ayasiñax juk"amp askiwa, kawkhantix Alexei II jupax apnaqki!
  Uka reyejj qʼal kʼumaräjjänwa, ukat wali muspharkañ atipjirjamaw tukusjjäna.
  Ukat ukhamaw Filadelfia markax jaquqaniwayi... Ukat chika phaxsinx tanques rusos ukanakax Washington markaruw jak"achasipxi.
  Elizabeth kullakax layqa tawaqurakiwa, jupax Alejandro II ukan pachapanx rusa-turco ch"axwäwitpachaw ch"axwawayxi. Ukat aka tawaqux wali wakiskir uñnaqaniwa:
  - ¡Kuns Rus-an sayt"atäna!
  Elenax americano, primitivo tank ukarux pallapallampiw jawq"jatayna ukat akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Rusia pallapallanakan valorapat!
  Cool Aurora ukax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, chiqpachansa aka tuqitxa! ¡Ukhamarus ukhamarakiw extraordinario valor ukat organización de la trasero heroico!
  Ekaterinax wali kusisitaw jaysäna:
  - ¡Rusia markan Heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa! ¡Zar Alexei jilatajj jachʼañchatäpan!
  Ukat mayamp imill wawax wali chiqaparuw uñisiriparux ch"axwantäna.
  ¡Chʼaxwirinakax janiw yateqasipkiti!
  Ukat wasitat taqi suma miembronakapat nina naktayapxi. Jïsa, chiqpachansa ukham imillanakax Rusia zarista ukar atipt"añaruw irpapxi sañjamawa.
  Jupanakanx mayo phaxsin intix munasiñan alwapaw utji.
  Ukat kunapachatix q"ala kayunakapamp pedales ukar ch"allt"apxi ukhax chiqpachans wali munasiñawa.
  ¡Chiqpachansa uka imill wawanakar munasiña ukat amparamp luqxatañ munta! Jupanakax suyt"äwin k"ajkir intikïpxiwa. Ukat jupanakax poesía ukat jan axsart"irïpxiwa, musica ukat cuerdas líricas ukanakan uñacht"äwinakapanxa.
  Batería americana ukax katuyasiwayi. Ukat imill wawanakax Estados Unidos markankir pallapallanakarux janiw kayunakaparus jamp"att"apxañapatak wayt"apxäna, jan ukasti asfalto ukan q"ala kayunakapan ch"akhanakap jamp"att"apxañapataki. Ukat chachanakax janiw kuns lurapkänti - kawkhans aka tuqit jayarst"apxaspäna?
  Ukat nuwasirinakax jukʼamp jan axsarasaw ukat wali kʼajkir lurapxäna.
  Anastasia ukat masinakapax janiw ikipkänti. Kunjams jupax ch"axwaski, kunjams t"ijt"i. Ukat jupax americanonakarux sabres ukanakampiw khuchhuqani. Jupax mä chispi imill wawakiwa ukat chika turnot qalltaraki.
  Ukampis estadounidenses jupanakax jupanakpachaw jan wali sarnaqapxäna. Mä rusa inteligencia waynaruw katuntapxäna ukat t"aqhisiyañ qalltapxäna. Jupanakax q"ala janchip apsusipxäna, quqaruw chint"apxäna ukat mä wayn tawaqun q"ala janchiparux antorchampiw phichhantapxäna.
  Uka waynax jachañap jark"aqañatakiw ch"amachasïna. Ukampis tukuyarux arnaqasïna... Uka waynax wali phichhantatänwa.
  Imill wawanakax tit-for-tat lurasaw jaysapxäna. Ukat verdugonakarux gasolinampiw chʼalltʼapxäna ukat ninamp phichhantapxäna. Jïsa, rusa suma uñnaqt"aninakax colerasiñapanx wali axsarañawa. Ukat janiw oso ruso ukarux jisk"achañamäkiti.
  Alaxpachanx nuwasiñanakax utjarakiwa. Pä rusa piloto: Albina ukat Alvina jupanakax taqiniruw t"unjapxi ukat tukjapxi. Jupanakax wali ch"aman armat avionanakanïpxiwa. Cañones de aviones ukanakampi, mä americano jaqirux mä ch"axwawimpiw jaquqanispa. Ukat uka nuwasir imillanakax chiqpachansa ukham uñachtʼayapxi. Kuntix mä cuento ukan jan arsuñjamäki, janiw mä plumampix qhanañchañjamäkiti.
  Albinax mä phallawi churaraki, ukatx tunka payan avionetas estadounidenses ukanakaw jaquqaniwayi. Ch"axwirix niya q"ala jan isinïrakiw bragas ukampi, chhuxriñchjasi:
  - ¡Tsarist Rus' ukax Jach'akiwa!
  Ukat chiqpachapuniw taqpach nuwasirinakarux mä filaruw martillomp jawqʼjatayna. Aka tawaquxa.
  Ukampis Alvinax janiw jiskʼachatäkiti. Ukat mä kutin tunka payan avionanakaruw jaquqaniwayi. Jupajj ukanak chʼiyjasaw qʼochüna:
  - ¡Jach"a tostadas ukanakaru!
  ¡Ukat ¡kunja loco ukhamaraki! ¡Aka imillaxa janiwa kuna llamp"u chuymampisa lurkiti! Ukanakax taqi ch"axwawinakataki ch"axwawinakawa.
  Ukhamarus, China ukat Rusia markan subordinadas yaqha uraqinak jank"ak digestión lurañatakix, zar Alexei waynax Rusia markan poligamia ukham utt"ayawayi! ¡Ukat akax mä ch"aman sartawiwa! Jichhax rusa pallapallanakax chino warminakarux warmipjam katuqapxi ukat suma, janq"u wawanakar lurapxi!
  Albinax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¿Kunatsa chachax pusi warminïspa, warmix janiw pusi chachanïkaspati?
  Ukat yaqha americano avión ukaw jaquqaniwayi.
  Alvina kullakajj akham sasaw amuytʼayi:
  - Ukatwa mä warmitakixa walja parásito manq"ayañaxa juk"ampi ch"amaxa!
  Ukat panpachaniw imill wawanakax larusipxi. Ukham muspharkañ ukat jach"a suma uñnaqt"aninakawa.
  Ukat jupanakax americano avionanakat alaxpacharuw q"umachapxi.
  Rusia markan zarista ejercitopan mä qawqha chiqanakapax Nueva York markaruw muyuntapxi. Jupanakax estadounidenses ukanakaruw mistuñapatak wayt"apxi ukat katuyasipxañapataki. Imill wawanakax wali kusisitaw jikxatasipxi.
  Alexander-4 tank ukax mä batería estadounidense ukar t"unjawayi. Jupajj walja jiwat cuerponakwa wawachasïna.
  Elizabeth kullakajj qʼala kisunakapampiw arsüna:
  - ¡Jiwasax ch"axwirinakätanwa, jupanakax Zar ukat Pachamamar muspharkañ luqtapxta!
  Elena kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna ukat akham sänwa:
  - ¡Jichhax mä rublo quri rublo ukaw utjani!
  ¡Ukat imill wawax wal larusirakini!
  Ukat kisunakapax perla ukham uñtʼatawa. Ukat ukat Aurorax larusisaw phallarakini. Imill wawanakax wali kusisitaw jikxatasipxi ukat wali suma uñnaqt"anipxiwa, janiw arunakax jupanakar qhanañchkaspati.
  Ukat ¡Washington guarnición ukarux katuyasipxañapatakiw wayt"apxi!
  ¡Chʼaxwirinakax wali jan atipjatäpxiwa! Ukat jupanakan tanque destacamentopax mä sartén ukarux t"unjarakiniwa.
  Imill wawanakax nuwasipxi, q"uchupxi;
  Rusia uraqix wali uñt"atawa,
  Akapachax comunismo ukan apnaqatawa...
  Yapunakax qurimpiw ch'allt'ata - .
  ¡Chiqap patat pʼiqinchañäni, janiw alayaru!
  
  Chuymanakaxa Tayka markatakiw phichhantapxi, .
  Jiwasax imill wawanakakïtanwa - janiw juk"amp suma universox utjkiti...
  Uñisirinakasarux tukuykamaw nuwasiñäni,
  ¡Iyawsäwisax Rodnovery markan jaktayatäniwa!
  
  Rus' ukax taqi wila masinakat sipanx juk'amp ch'amaniwa,
  Jupax inti jalantjamaw universo ukan qhant"i...
  Jumax jupatakiw ch"axwtaxa ukat janiw axsarañamäkiti,
  ¡Jilïr jaqinakas wawanakas jach'añchatäpxpan!
  
  Rusia markax jach"a markanakat sipanx juk"amp jach"awa,
  Kunawsatix Pachax Leshka ukan apnaqatäki ukhax...
  Ukham destinojj soviético jaqenakaruw churasïna,
  ¡Jiwasan caballerosajj nuwasiñatak chʼamañchtʼatäpan!
  
  Awki Markanxa, khitis jichhaxa mä heroe ukhamawa, .
  Pachamamar juk"amp suma lurañataki ch"amanchata...
  Qullan taykasan sutiparu,
  ¡Rusia markan jan tukuskir rusa ladopa!
  
  Khitirutix mä tirano ukhamäki ukaruw tukuyañäni,
  Markanx janiw dictadurax utjkaniti...
  Millón millón markanakaw katuyasipxpan,
  ¡Ukat Roosevelt irpirix!
  
  Uka colerat dragonajj apnaqpan,
  Jupax Rusia markar phichhantañ yatiw sasaw amuyi...
  Ukampis mä colerat atipjäwiw nazis ukanakar suytʼaski,
  Kunattix caballerox, jumax yatisktawa, ¡taqi kuns chʼamaniwa!
  
  Janipuniw Krauts sat jaqinakarux aynachtʼkañäniti,
  Chinonakax janiw rusanakax atipt"apkaniti...
  Mä k'ajkir warawaraw jiwasan patat qhant'i,
  ¡Pascua urutakix Pascua tortanaka ukat laq"unak pintapxta!
  
  Walja askinak jikxatapxasma, ch"axwirinaka,
  Janiw kuna thayas jikxataskiti...
  Jach"a jach"a tukur awkinakax jiwasat jach"añchasipxi,
  ¡Kunattejj alajjpachan mä cheqa lurasktanjja!
  
  Q"ala kayuni imillanakax ch"uqi taypin t"ijtapxi,
  Jupanakax janiw axsarañsa, jisk'achasiñsa yatipkiti...
  Nayax Komsomol ukankirïtwa q"ala kayukiw t"ijtxa,
  Kunattix janiw kuna jarkʼañanakas utjkiti, ukat janiw kuna pachas tukuyañas utjkiti!
  
  Ukhamajj janipuniw imill wawanakar aynachtʼkañäniti,
  Jiwasax janiw p"iqis hachas manqhan qunqurt"asiñäniti...
  Kunapachatixa jan walt"awinakaxa Awki Markaru purini ukhaxa,
  ¡Q'ala kayunakampi takt'asipxañäni!
  
  Jumanakaxa ch'iwi kullakanakaru munasipxtawa,
  Ukat Alexey - Jesusar jach'añchapxam...
  Janiw ch"axwirinakax amparapat khuchhuqañax wakiskiti,
  ¡Qʼala kayukiw tʼijtʼañamajj wakisispa!
  
  
  Jiwasax jach"a horda ukan imill wawanakapxtanwa, .
  Jiwasax nuwasiñx walpun munastanxa ukat janiw qhipäxar kutt"ktanti...
  Awisax jan wali arunakax yatiyaskchisa,
  ¡Atipjäwix mayo phaxsin qhant"aniwa!
  
  Ukat iyawsapxita, comunismo ukax mä samkampiw jutani,
  Ukat janiw qullqix aka Uraqin utjkaniti...
  Jiwasax destinorux mä asxaru factura churapxtanxa, .
  ¡Jan taqi kasta nuwasiñanakampi ukat qʼañunakampi!
  
  Mä juk"a arumpixa, niyaw warawaranakar t"ijtxañäni,
  Ukatx rusa markan banderap universo ukar jiltayañäni...
  Ch'iyar ch'iyar ch'iqa, wila querubón, .
  Familian Sutipan - Rusia markan Tatitupa!
  Imill wawanakax q"uchupkän ukhax niya taqpach estadounidenses ukanakaw jiwayatäxapxäna, ukatx guarnición de Washington ukankirinakax janq"u banderanak jaquntañ qalltapxäna.
  Imill wawanakax tank taypit jaltasaw thuqt"añ qalltapxäna, q"ala, cincelat kayunakap charconak taypin ch"allt"asipxäna. Ukat ñik'utanakapax thayampiw thayt'ayasïna. Uka imillanakax ukham muspharkañ suma uñnaqt"anipxiwa.
  Jichhax mä fiesta wakicht"apxi, capital de América uksan katuntatäñ amtañataki. Jupanakax kebabs parrillaruw uchapxi ukat vino umapxi.
  Imill wawanakaxa wali suma manq"apxi. Ukat jupanakpachaw taqi kasta qʼuchunak sillpʼipxi. Akax ukham muspharkañ ch"axwirinakawa, jupanakatx sasmawa - supermen bragas ukankapxi.
  Ukat rusa pallapallanakax qunqurinakam ukat kayunakam jamp"att"apxi. Ukat imill wawanakax orgasmos ukanakat kayukiw sarnaqapxi ukat jachapxi.
  Ukat jupanakax chhuxriñchjasipxi ukat saltapxi. Ukham kusisiñampi ukat ch"ikhi suma uñnaqt"an ch"amanïpxiwa.
  Ukampis nuwasirinakax ch"iyar jañchin katuntat jaqinakampiw munasipxarakïna ukat panpachaniw ukax wali munapxäna.
  Ukampis jichhax fiestax tukusxiwa ukatx tanques rusos ukanakax wasitatw sur uksar sarxapxi. Nueva York markax ukhamarakiw...
  Estadounidenses jupanakax qhipharuw kutt"apxi. Millón millón jaqenakaw alquilañatak utji. Roosevelt jupax t"ijt"iwa. Nayratpach katuyasiñ tuqitx aruskipt"atäxiwa. Rusia markax jach"a kankañap uñacht"ayi.
  Yämas suma imillanakax q"illu ukat wila ñik"utanïpxiwa.
  Ukat katuntat jaqinakarux qunqurt"ayasipxi, ukat imill wawanakax nayranakap ukat chacha perfeccionanakapar q"ala kayunakapamp llamkt"apxi ukat katjapxi ukhax wali kusisitaw jikxatasipxi.
  ¡Rusiankir ejercitonkir warmi nuwasirinakajj cheqapuniw jan atipjatäpkiti!
  Ukat akax Atlanta markatakix ch"axwañawa.
  Nayrïr kutiw Alexander 4 ukan imill wawanakax jach"a tanque americano Washington ukar uñjapxi. Mä maquina pataka paqallqu tunka tonelada pesa, pistas ukanakana. ¿Kunatsa ukham jaqimp nuwasiñax pä kuti jachʼañchatäspa?
  Ukat imill wawanakax jaya chiqatw ch"axwapxi ukat armadura frontal ukarux ch"allt"asipxi. Ukat mä thiya metal capajj aguantaspawa.
  Elizabeth kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - ¡Jïsa, jan walt"awinakaruw t"ijtxapxta!
  Elena kullakajj chuymachtʼataw akham säna:
  - ¡Ukampis uñisirinakaxa janiwa irpapkistaniti!
  Ukat uñisirinakaparux mä proyectil apayarakïna.
  Ukat ukatsti Aurorax mä bala ukham uñt"atawa. Ukat wali chiqaparuw uka dianarux chʼalltʼani. Ukat uñisirinakaruw muyuntayani.
  Ukat jupax akham sasaw uñakiptʼäna:
  - ¡Nayaxa wali ch"ama uñisiritwa!
  Chiqans mä tank americano ukan barrilparuw ch"allt"awayi. Ukat jichhax uka thuqhurix tunka llatunkan ametralladoranakapampikiw ch"axwaspa. Ukat "Alexander"-4 ukax uñisirinakaruw t"ijtxani. Ukat kunjamsa jankʼak sarañ qalltani, pistanakap chʼalljjtayasa.
  Janiw khitis ukham jachʼa jaqerojj jarkʼkaniti.
  Jupan anattʼañ chʼamapajj janiw khitis uñtaskiti.
  Catalinax akham sasaw q"ucht"äna:
  - ¡Aeróbatica, nayan jiwayir tripulacionaja!
  Ukat uka pachparakiw aptʼasisin enemigopar chʼalltʼani.
  Ukat akankir imillanakax t"ijt"asipxiwa.
  Qhipharux americano jaqix ladopar ch"allt"ataw uñjasiwayi. Ukat uka jachʼa tanquejj ninamp nakhantjjänwa ukat conchanakapas phallañ qalltäna.
  Ukat ¡kunja loco kit de combate ukax! Ukat armaduras ukat taqi kunas mistuni...
  Ukat imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - ¡Rusia thakhitaki!
  ¡Ukat larusipxaniwa, kisunakap q"ala ch"uqt"asis!
  Ukhamaw Atlanta markax t"unjatäna. Ukat 1933 maran septiembre phajjsit 7 urunak saraqatarojja, Estados Unidos markankir ejercitonakat qhipharkir jaqenakaw katuyasipjjäna. Ukat yaqha chʼaxwäwi, Rusia markatakix atipjasaw tukusxäna. ¡Ukat ¡chiqpachansa wali jachʼawa!
  Uka atipt"äwi qhipatxa, Imperio Zarista ukax Estados Unidos ukat Canadá markanakanx referéndum ukanakaw lurawayi, Imperio Ruso Zarista ukar mantañataki. Ukat reyin markapax jilxattawayiwa. Ukat en general ukax wali askiwa kunapachatix autocracia ukat monarquía absoluta ukax apnaqapki ukhaxa. Taqinipuniw reyin nayraqatapanx mä kipkakïpxiwa ukat janiw parlañ tienda - parlamento ukax utjkiti.
  Ukat Rusia zarista ukax mä ch"aman ukat ch"aman imperio ukhamänwa - esenciapanx janiw uñt"atäkiti.
  Ukañkamasti, Alemania markanxa, nazi sat apnaqäwix chʼamachasïna, ukat uka markax Wehrmacht ukat mä chʼaman ejercito uñstayañatakiw mä thakhi uttʼayäna. Chiqansa, Hitler chachax sapa kutiw Rusia zarista markamp suma chuymanïtapat qhanañchäna, Alemania markat jukʼamp territorio khuchhuqkchïnsa.
  Ukampis uka qhipatxa, jïsa, mä alianza militar ukaw lurasiwayi: Italia, Alemania ukat Rusia. Ukatjja, Alexei sat zar chachajj Austria markajj Tercer Reich sat markamp mayachatäñapatakiw iyaw säna.
  Niyakejjay Gran Bretañajj qollqe toqet jan chʼamanïjjchïnjja, Francia markajj ukhamarakiw zarista sat gobiernojj Francia, Gran Bretaña ukat Holanda markanakan colonianakaparojj wali sum uñakipäna. Q"uma pallapallanak tuqitxa, rusa ejercitox juk"amp jach"aruw tukuwayi - pä tunk millones de ejercito sumankañ pachanx. Ukat uraqpachan wali suma tanquenaka, helicópteronaka ukat jet avionanakas utjarakiwa. Ukhamarakiw flota rusa ukax juk"amp ch"amani ukat juk"amp waljanirakiwa, kunatix jan ch"amanïki uka Inglaterra markax janiw qullqi tuqit ch"aman imperio zarista ukampix atipt"añjamäkänti.
  Ukhamajj jichhajj Alexei jachʼa emperadorajj nayra aliadonakapan taqe colonianakap aptʼasiñ munäna.
  Ukat ¿kunas? ¡Ukax apthapiñapawa!
  Mayo 15, 1940 maranjja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwiw qalltäna. Rusia zarista ukax Irán, India, Indochina ukat Egipto uksan sur uksaruw soldadonakar apayatayna. Ukat Wehrmacht sat barcojj Francia, Bélgica ukat Holanda markanakaruw nuwapjjäna. Italia markax nayrax Etiopía markaruw katuntatayna, ukatx Somalia británica uksaruw atacatayna, ukatx regimientos ukanakaruw Francia uksan sur uksar apayatayna.
  Akax layqa imillanakax Irán uksan sur uksan sarnaqapxi. Anastasia kullakampi pusi amigonakapampix.
  Imill wawanakax, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, wayn tawaqunaka ukat q"ala kayunipxiwa. Walja maranakaw pasawayxi, ukat suma uñnaqtʼanakajj panqarakiw panqarapjje ukat janiw mä arruga jan ukajj chʼiyjañas janchipan utjkiti ukat janiw mä gota likʼi cuerponakapan utjkiti.
  Ukatwa británico colonial soldadonakar t"unjañ qalltapxäna ukat wali ch"amampiw uk lurapxi.
  Anastasia, q"ala kayumpiw persa jaqinakar granada jaquntäna ukat jach"at arnaqasïna:
  - ¡Jan jakt"kay ch"amani nuwasirinaka!
  Natasha kullakax ametralladorat mä phallawimpiw phichhantaraki, q"ala kayunakapamp mä granada yapxati ukat arnaqaraki:
  - ¡Ukat janipuniw jaytanukuñäniti!
  Ukxarusti Zoyax nina nakhantawayi, ukhamarakiw británicos ukat persas ukanakarux ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntawayi, ukat arnaqasi:
  - ¡Apnaqtañäni!
  Ukat ukat Aurorax q"ala kayumpiw uñisirirux ch"allt"ani ukat ch"allt"ani ukat akham saniwa:
  - ¡Jiwasan ch"amasan panqarañapa!
  ¡Ukat wasitatwa sillpʼiñapa!
  Ukat ukat Svetlanax churani ukat ametralladorampiw jawq"jani. Ukat qʼala kayunakapampiw uñisirinakarux mä granada apayani.
  Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Refinado sarnaqawinakataki!
  Ukat Egipto markanx Elizabeth-an tripulacionapat imill wawanakax mä tank ukan nayrar sartasipki. Jupax machaq jach'a tank "Alexander"-6 ukankiwa. Uka autox mä jisk"a silueta ukaniwa ukatx suxta tunk phisqhan tonelada pesa. Ukat mä bomba lanzadorampiw chʼalltʼasi. Uñisirinakan ch"amanchawinakap ch"axwañatakix juk"amp askiwa.
  Gran Bretaña markan tanques ukanakax mä juk"a ch"amanïpxiwa. Ukat wali suma autox "Matilda"-2 satawa. Ukampis "Nikolai"-7 jupampiw ch"axwaski.
  Jupax antitanque pistola perfecto ukaniwa. Ukax jaya chiqatw ch"allt"asi.
  Imill wawanakax jankʼakiw ukat kʼari chuymampiw sarnaqapxi. Ukat jupanakan tankipax wasar pampanwa jalnaqtʼaski. Ukat jupa pachpaw chʼaxwanti. Ukat bomba lanzadorajj wali chʼamampiw thuqtʼasi.
  Imill wawanakax chuckle ukat chirp:
  - ¡Uka trononxa wali sumawa! ¡Jiwasax supermenes ukhamätanwa!
  Ukat mayamp phichhantapxani ukat yaqha bunker, jan ukax Gran Bretaña markan mä fortificado punto ukar t"unjapxani.
  Inglés jaqinakax jaytxapxi ukat jaytxapxi...
  Jichhax egipcio pirámide ukanakax imill wawanakan nayraqatapan uñstawayi. Jupanakar uñjasajj nayranakap chʼoqtʼasipjje. ¿Chiqapunit ukham suma uñnaqtʼanakar saykatañax wakisispa?
  Ukampis alaxpachanx Albina ukat Alvina jupanakax Mediterráneo quta tuqit ch"axwapxi. Ukat perla ukham kisunakapsa qʼala chʼiyjapjjarakïna. Ukat qʼochunak sillpʼipjje. Aka imillanakax nuwasiñ ajayunïpxiwa.
  Ukampis nuwasirinakax nayrjamaw nuwasiñ amtapxi, bragas ukat qʼala pechonakakiw uchasipxi.
  Ukat jupanakax jach"a ch"axwañ clase uñacht"ayapxi. Jupanakax jupanakpachaw pallapallanakamp jiwayapxi ukat cañones aéreos ukanakat jupanakpachaw ch"axwapxi. Ukat ukhamax janiw kunas imill wawanakarux jark"kaspati. Ukampirus ch"axwawix sarantaskakiwa, ukat britániconakax suma uñnaqt"aninakat jaltxapxi. Ukham agresivu jaqenakarojj janiw jarkʼkasmati.
  Ukat imill wawanakax mä phallawimpiw tunka payan avionanakar jaquntapxi ukat jupanakpachaw larusipxi.
  Ukhamajj tʼijtʼasaw tʼijtʼapjje. Ukat ch"axwañax janiw sayt"kiti.
  Albinax larusisaw chirpasi:
  - ¡Nayaxa taqi pachana jani atipjatätwa!
  Alvina, nina naktayañax sarantaskakiwa, saskakiwa:
  - ¡Pedron banderap manqhanxa!
  Ch"axwirinakax saltapxi ukat pachpa pachanx uñisirinakaruw t"unjapxi.
  Inglés ukat uka chiqankir katuntat jaqinakan columnanakapax Egipto markanx niyaw irpapxi.
  Zarista soldadonakax juk"amp ch"amanïpxiwa, ukat colonial soldadonakax janiw ch"axwañ ajayunïpkiti, jupanakax atipt"apxi.
  Alejandría markax t"unjatawa. Ukat wali chʼamawa. Ukat jichhax rusa soldadonakax italiano soldadonakampiw tantachasipxi.
  Desfile conjunto ukax mä jach"a uñacht"äwiwa. Fuegos artificiales, kunayman samin procesiones ukanaka. Ukat Diosar yupaychañ tuqit ukat amigonakjam sarnaqañ tuqit wali thaya uñachtʼäwinaka.
  Italia markankirinakax wali kusisitaw jikxatasipxaraki. Yämas kunapachatix rusa imillanakax q"ala kayukiw junt"u wasar pampan t"ijtapxi...
  Ukat yaqha chiqanx Alenka ukat soltera regimientopampiw Delhi markar mantapxäna. Sepoys ukanakax janiw regimientos rusos ukanakamp nuwasiñ munapkiti sasaw amuyasi. Ukat uka poder colonial británico ukax aka territorio indio uksanx atipt"atarakiwa.
  Walja ch"iyar ñik"utan imill wawanakaw rusa pallapallanakar muyuntapxi ukat panqaranakampiw aruntt"apxi.
  Kunjamsa taqi kunas akan wali sumaxa. Ukat walja panqaranakaw utjaraki. Ukat taqi kunas wali suma ukat ordenampiw lurasi.
  Rusia markan pallapallanakapax niyaw Bombay markar jak"achasipxi ukat jan sinti ch"axwañampiw katuntasipxi.
  Alenkax wali ch"amampiw sarnaqäna ukat jan wali arunakampiw sarnaqäna. Jupax q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayax bikini ukan superman ukhamakïtwa!
  Ukat imill wawanakax chika q"ala t"ijt"añax wali askiwa ukat bikini ukamp t"ijt"añax wali askiwa. Jupanakax wali jach"a uñnaqaniwa.
  Colonianakanx británicos ukanakan sayt"asiwipax jan ch"amaniwa. Uka chiqankir soldadonakax janiw mä jach"a ch"axwäw churapkaspati.
  Ukañkamax alemanonakax wali sum nayrar sartasipki. Nayraqatax britániconakaruw Bélgica markar sallqjapxäna. Ukat ukxarusti, Ardenas qullunak taypin mä lanzamiento ukampix inglés ukat francés unidades ukanakaruw khuchhuqapxäna. Ukhamatwa mä muspharkañ atipjäwi atipjäna.
  Ukat Bélgica markax katuntatawa. Ukat 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx París marka katuntat qhipatxa, Francia markax capitulawayiwa, ukat mä juk"a nayraw Holanda markax katuntawayi. Ukhamatwa mä muspharkañ atipjäwi atipjäna. Ukat alemanonakajj wali jachʼa jachʼa tukupjjänwa. Ukat rusa ejercitox India markaruw katuntawayi, Irán, Birmania ukat Bangladesh uksan sur uksankirinakaruw katuntawayi. Ukat ukhamarakiw taqpach Indochina markanxa.
  Uñisirinakax qhanaw chhaqtxapxäna. Ukat alemananakax España ukat Portugal markanakaruw mantapxäna.
  Rusia markankir soldadonakajj Sudáfrica markaruw jakʼachapjjäna. Jupanakajj janiw Gran Bretaña markan saytʼasitapat sinti jarkʼatäpkänti, jan ukasti líneas de comunicación ukat suministro ukanakan jukʼamp chʼamaktʼatapampiw jarkʼatäpjjäna. Ukat ukhamarakiw África uksanx thakhinakax jan utjatapa ukat jan pasañjam junt"u uraqinakas jan utjatapa.
  Ukampis zarista ejercitojj taqe kunwa pasawayjjäna. Ukat titanio sat rodillot uñtataw sarnaqäna. Ukat uñisirinakax jukʼampiw aynachtʼapxäna ukat qunqurtʼasipxäna.
  Regimientos de niñas ukanakax mä kamachirjamax q"ala kayukiw sarxapxäna, ukat katuntat jaqinakarux kayunakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"apxäna. Awisax imill wawanakax katuntat jaqinakarux jamp"att"asisaw chuchup jamp"att"asipxañapatak jaysapxirïna.
  Ukampis uka qhepatjja, Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana sat chachanakaw Australia markar mantapjjarakïna. Jupanakax Sydney capital uksaruw sarapxi. Ukat q'uchupxi:
  - Rus', kawkhantixa taqinixa walja warmini, .
  Kawkhantix suma jawsañax jaysatäki...
  Kawkhantix sapa maynix mä jilatar uñtatawa,
  Jiwasan chimpusa, jiwasan chimpusax Kolovrat satawa!
  Ukat wasitat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi - británicos ukat locales ukanakar ch"iqiyañataki.
  Anastasia kullakajj británico generalan pʼeqep mä sablempiw apsuwayjjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Awki markan jach"a kankañapataki!
  Ukat Natasha kullakajj qʼala kayupat jaqontasaw tank tʼaqanuqäna. Ukat jupax q'ucht'ani:
  - ¡Waw, Rus' sutipax Svarog satawa!
  Ukat imillanakax sarxapxi, Zoyax ametralladorapat mä phallawi apsu, inglés jaqinakarux jaquntawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Machaq rusa kamachitaki!
  ¡Ukanakax imill wawanakawa! ¡Jiwayañ munapxatapa! ¡Ukat janiw saytʼapkaniti! ¡Ukat suma uñnaqt"an jaqinakan ajanunakapax qhant"iwa!
  Ukat akanxa Agustín chachax mä pistolampiw chʼalltʼasi. Kunjams inglés arunak khuchhuqaski ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Rus' yuritapat churatapata!
  Ukat Svetlanax clavompiw ch"allt"asi. Ukat qʼala kayupampiw jiwayir ukat jiwayir granada jaquntäna.
  Ukat ukhamarakiw chhuxriñchjasiraki:
  - ¡Nayan jach"a Rus"!
  Ukat mayamp mä phallawi churaraki... Alemanonakarux ch"uqi ch"uqiruw ch"uñuyatayna, jan kuna ceremonia ukamp jiwayasa.
  Jichhax Sydney markax jan nuwasiñampiw jaytxaski. Ukat markachirinakaru ukhamarak pallapallanakan llavenakap apsusipxi. Ukat zar Alexei sat chacharuw reyipa ukat emperadorapäkaspas ukham yatiyapjje.
  Aka continente ukax katuyatarakiwa...
  Ukat Rusia markan barconakapax Nueva Zelanda markaruw puripxi. Uka pachparakiw k'acha tanques "Peter"-8 ukanakax Pretoria markar mantapxi. Ukat Sudáfrica markax ukhamarakiw jilxattaski. Ukat mä batallón q"ala kayuni imill wawanakax Madagascar markan uraqir puripxi.
  Ukat wali suma imillanakax q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi ukat uñisirinakaruw uraqir jaquntapxi. Madagascar markax juk"ampiw jilxattaski. Ukat África uksanx jila partex Rusia markankir soldadonakaw katuntapxäna.
  Rusia zar ukat Tercer Reich ukat Italia ukanakax niyaw atipt"apxäna. Ukampis Gran Bretaña ukat Irlanda markanakakiw qhiparapxäna. Ukat otoño phaxsiw purinïna, ukat juyphi pachas purintäna. Alemanes ukat ruso avionanakax britániconakaruw bombardeapxäna ukat markanakaparux t"unjatäpxänwa. Ukampis Churchill chachajj qala chuymampiw jan katuyasiñ munkänti.
  Mayo phajjsin 1941 maranjja, mä aterrizaje ukaw utjäna. División Tigres ukan q"ala kayuni imillanakax nayrïr kutiw uraqir puripxäna. Ukat británico soldadonakar tʼunjapjjpan. Ukat q'ala kayunakaman kayunakap jaquntapxam.
  Britániconakax chika q"ala jan isin imill wawanakampiw bombardeatäpxäna, jupanakax bragas ukat chuchup ch"allxtataw uñjasipxäna. Ukat wali thayapunïnwa.
  Ukat ch"axwawix tanques "Peter", "Nikolai", "Alexander", "Ivan" ukanakamp ch"axwawayiwa, ukax chiqpachapuniw uñisirinakarux t"unjawayi.
  Ukat akax machaq tank "Alesey"-1 piramid ukham uñtatawa. Kuna ángulo racionales de inclinación taqi ángulo ukanakata utji ukatxa janiwa mantañjamakiti.
  Ukanjja, qontʼasisaw Elizabeth ukat imill wawanakapampejj niya qʼala jan isinïsajj bragas ukampikiw qontʼasipjjäna.
  Pusi suma nuwasir jaqinakax niya q"ala jan isinïpxiwa, inglés cañonanakaruw ch"axwapxi, ukat chiqpachapuniw ninar jaquntatäpxi. Ukat imill wawanakax jupanakpachaw chʼaxwapxi ukat ametralladoranakat plomompiw phuqantapxi. Ukat britániconakax patak patak patak uñt"ataw jikxatasipxi.
  Ukat nuwasir suma uñnaqt"aninakax uñisirinakaruw ch"uqt"apxi, ukat chiqpachapuniw tankip jiwat jaqinakar jaquntapxi. Ukat jiwayat inglés jaqinakan alfombranakapax ch"allt"atawa. Ukat imillanakax mä tankaruw kayuk sarapxi. Jupanakax Matildas ukat Churchills ukanakaruw t"unjapxi. Qhipa tank ukax ejercito zarista ukan autoparukiw ch"iyjaspa.
  Ukat mä rusa atipt"äwit mayniruw arktawayi. Ukat alemananakax nayrar sartasipki. Ukampis T-3 ukat T-4 tankinakapax rusa autonakamp chikachasiñatakix wali ch"amaniwa. Ukat jisk"a primitivo ukanakas utjarakiwa. Ukat jach"a... Ukat ejercito zarista ukan tankinakapax squat ukhamawa. Ukat uka varax jupanakpachaw apnaqapxi, janiw disparos ukanakarux yäqapkiti.
  Ukhamaw britániconakax janq"u banderanak jaquntasipki. Walja waranq ajllit tanques rusos ukanakaw nayrïr horanakanx uraqir puripxäna, chiqpachans arxatäwiruw p"akintapxäna.
  Anastasia kullakajj qʼala talonan mä bala katoqäna ukat larusisaw akham säna:
  - ¡Masaje ukaxa!
  Ukatxa, q"ala kayunakapampix generalan nayrap katthapïna ukat jupa pachparuw jaquntäna. Jupajj tʼijtʼasaw bayonetanakar purakapar uchasajj uraqir purinïna. Ukat walja wila wartatänwa.
  Anastasia kullakajj chuyma chʼalljjtayasaw akham arnaqasïna:
  - ¡Jan wali jach"a Zar Alexei!
  Natashax uñisiripan ch"akhanakap ch"allxtayarakiniwa ukat arnaqasirakiwa:
  - ¡Machaq orden eslavo ukataki!
  Ukat uñisirinakan pʼeqep chʼoqtʼani. Ukat jupax ch"akhanakap t"aqanuqani. Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - Cool imillanaka, libertad ukar munasirinaka - ¡machaq orden ukatakiw ch"axwapxta!
  Ukat ukat Zoyax pä ametralladoranakat mä kutikiw pallapalla, ukat q"ala kayunakapampix guisantes ukanakax explosivos ukanakamp jaquntawayi.
  Ukat nayrïr urux britániconakaruw sararaki. Ukat katuqasasti, Foggy Albion imperio ukan nuwasirinakapax armanakap jaquntasaw chiqak katuntatäpxi.
  Ukat akanx Aurorax ch"axwäwiruw mantawayi. Mä armampiw uñisirirux t"unji. Jupax mä ametralladora especial ukaniwa, ukax balas trazadoras ukaniwa. Jupax inglés jaqinakarux mä gavilla nunchucks ukham t"ijt"i.
  Ukat akanx Svetlanax ch"axwawayiwa. Ukat uñisiriruw t"unji.
  Dispara con masa letal... Ukat kisunakap q"ala ch"allxtayi.
  Ukat pulmonanakapan patapanwa arnaqasi:
  - Nayax warmitwa, ukax chiqpachansa super!
  Ukat saltasin qʼala kayupampiw mä granada jaquntäna. Ukat taqe cheqanakaru, tʼaqa tʼaqanakaruw thaytʼani.
  Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Nayaxa q"ala pecho superman jaqitwa!
  Ukat jichhax imill wawanakax jupanakpachaw kayump takt"asipxi... territorio británico ukarux juk"amp manqharuw mantapxi.
  Oleg Rybachenko, mä waynan janchipan jan tunka mayan jilïr uñnaqapanxa, ukampis mä mayor ukan hombronakapampix, jupa pachpas q"ala kayuni ukhamarak shorts ukamp isthapt"ata, inglés arunak khuchhuqt"i. Ukat jupax wali coleratapuniw kuns luraraki.
  Jupax nina naktayasaw q'ucht'i:
  - Jiwasaxa alwa pachana ukhamaraki jach"a saminakaru uñt"apxtanwa.
  Ukat jupamp chikajj Margarita sat tawaqow utjäna, jupajj janipuniw jilïr jaqëkänti. ¡Jupatakix wali askiwa, mä juk"a pachax janiw chuymankipstat warmir tukuwaykiti!
  ¡Ukat akax imill wawat sipansa jukʼamp jan waliwa!
  Jupanakax Londres markaruw muyuntapxi. Ukat jichhax jupar katuntañatakiw ajjsarayasipki. Ukat walja uñisirinakaw katuyasipxi. Reyin guardianakapakiw jan aynachtʼapkiti, janirakiw aynachtʼapkiti. Ukampis jan sinttʼasisaw tʼunjatäpjje. Ukat jupanakax taqpach, jan jaqirjam chhaqtayañ lurasipki. Aka kasta taqpach t"unjäwiw utji. Ukat maquinanakax wali ch"amanchatawa.
  Ukat alaxpachanx Albina ukat Alvina jupanakax facturanak apthapipxi. Imill wawax nayraqatw paqallq gradonak San Jorge Cruz ukan katuqawayi. Nayrïr grado: San Jorge cruza, payïri - ¡San Jorge cruz arco ukamp! Kimsïristi quri cruzawa. Pusïristi quri cruzawa, arcompi. Phisqïristi quri cruzawa, diamantenakampi. Suxtasti quri cruzawa, diamantenakampi, arcompi. ¡Ukat paqallquristi quri cruzan warawarawa, arcompi diamantenakampi!
  Aka imill wawanakax mä nuwasïwinx phisqa tunk autonak jaquqanipxi ukat jupanakpachaw q"uchupxi:
  - Jiwasax ukham suma uñnaqt"anipxtanwa, ukat jasakiw super ukat hiper ukhamästanxa, ukat generalmente muspharkañ suma uñnaqt"anipxtanwa!
  Ukat qʼala ñikʼutampiw uñchʼukipxani.
  Aka imillanakax - Albina ukat Alvina... Ukat jupanakax chachanak violañx wal munapxi. Ukat jupanakpachax janiw lakapamp irnaqañax llakisipkiti kunapachatix chachan suma uñnaqt"anïñ uñjapxi ukhaxa.
  ¡Ukat imill wawanakax munañamp munasiñampi ukat pasión ukamp uñacht"ayañakiw sasaw sapxi!
  Kunjams jupanakax pulsante jade varas ukanakar munapxi.
  Warriors ukax jach"a clasenkir jaqinakawa...
  Aka chiqanx Churchill jupax Londres markan muyuntat markat jaltxaski. Ukatwa wajjranakapar mä suma thuqtʼayapjjäna.
  Ukat jupax kayunakap aynacht"ayäna, Brasil markaruw jank"ak sarawayxäna... Ukampis Londres markan guarnición ukankirinakax capitulapxäna. Ukat Rusia markankir soldadonakajj niya jan saytʼasisaw Irlanda markar katuntapjjäna. Britániconakax niyaw tambor ukan thuqt"awiparux katuyasipxäna...
  Payïr Jach"a Ch"axwäwix mä maratw tukuyäna, Eje uksankir ch"aman markanakan atipt"asitapampi. África uksanx jilpachanix rusa markankirinakawa. Ukampis Alemania ukat Italia markanakax kuns apthapiñ atipxatayna.
  Ukhamarus, Tercer Reich ukax España ukat Portugal markanakaruw uñt"ayaraki.
  Ukat Rusia markankir ejercitonakajj Gran Bretaña markanwa apnaqapjjäna ukat zar Alexei chachajj británico reyiruw tuküna. Rusia markax Suecia markaruw niya jan sayt"asis katuntawayaraki, Alemania markax Noruega markaruw katuntawayi, ukat nayrax Dinamarca markaruw katuntawayi.
  Hitler chachajj Europa toqenkir jachʼa cheqanakaruw katuntäna. Mä formación tipo Tercer Reich ukar mä protectorado ukamp lurasa. Ukat Rusia markax uka imperio wasitat luratayna ukat composición ukarux uñt"ayarakïnwa.
  Mä juk"a pachatakix mä jan walt"awiw suman jakasiñax uñstawayi. Ukajj jichha tiempotakiw utjäna.
  Rusia zar ukat Alemania markanakajj kunanaktï jikjjatapkäna ukanak digerir lurapjjäna. Jupanakajj colonianakaruw sum yatipjjäna.
  Zar Alexei chachajj wali waynäskänwa, janiw oraqpachar katuntañatak jankʼak purkänti.
  Ukampis Hitler chachajj kunjamatsa janiw saykatañ puedkänti. Jupatakix África uksanx juk"a uraqinak katuqkaspas ukhamaw amuyasïna, Rusia markax wali jach"äkaspas ukhamaw amuyasïna. Ukat Mussolini Jr. yuqapampix Rusia markamp ch"axwañ qalltapxäna. Ch"axwawix 20 uru achuqa phaxsit 1955 maranw qalltawayi, Fuhrer ukan phisqa tunk mara phuqhawipan.
  Alemanes jupanakax Rusia zarista ukamp ch"axwañatakix mä qawqha tanques ukanakaw lurapxäna, ukat amuyataxa, uka tuqitx walpun jakthapipxäna.
  Pantera 5 ukax Rusia markamp ch"axwañatak lurat jach"a tank ukar tukuwayi.
  75 tonelada pesa, uka autojj wali thayapunïnwa.
  Ukat taqpachanx mä cañón 128 mm 100EL ukax chiqpachapuniw ch"ama ch"allxtayi. Ukat jupax atipt"ani ukhaxa, ejercito zarista ukas janiw wakiskiti.
  Ukat juk"amp ch"aman tank ukaw utjaraki: "Tigre"-5, ukax juk"amp llamp"u ukat juk"amp jach"a blindado ukhamawa. ¡Ukat niya patak tonelada pesa!
  Ukat Rusia markanx jach"a tanque "Alexey"-4 ukax phisqa tunk tonelada ukhakiw pesa ukatx mä arma calibre 105 mm ukhakiw utji. Ukampis juk"amp nayrar sartatawa, piramidal ukhamarak turbina de gas motor ukampiw 1800 caballos de fuerza ukaniwa, mä arunx wali móvil ukhamawa.
  Alemán jaqix juk"amp jach"a ukat ch"amaniwa. Yamas wali axsarkañaw "Leones"-5, pä patak tonelada pesa. Ukampirus ukax janiw Hitleran ch"amap sinti jilxataykiti. Ukhamajj super-pesado tanquenakajj wali jila alaniwa ukat apañajj chʼamakiwa. Ukhampachasa, apnaqañansa ukat apnaqañansa mä qhawqha ventajanakaw utji.
  Kunjamäskpasa, Hitler chachajj janiw aguantañjamäkänti ukat Rusia zarista sat markaruw jankʼak saräna. Ukat nuwasiñanakax qalltäna.
  Rusia markan ejercitopan ch"aman zonas fortificadas ukanakax uñisirinakan nayrar sartawiparuw sayt"ayapxäna. Ukat alemananakax chʼamaktʼapxänwa. Ukat zarista ejercitox África uksanw nuwasipxäna, ukanx juk"amp ch"amanïpxänwa. Ukat italianonakax nayrïr jawq"jataw jikxatasipxäna. Jupanakan soldadonakapax wali ch"amanïpxiwa ukat juk"a disciplinanipxiwa, juk"amp qhipharkir tecnología ukampiw Rusia markar saykatañataki.
  Kimsa semananak nuwasiñat qhepatjja, zarista sat ejercitojj Somalia ukat Etiopía markanakat italianonakaruw jaqunuküna.
  Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana imillanakaruw yaqhachawayta. Jupanakax phisqa tunk mara nayraw Japón markar ch"axwapkän ukhamarjamaw wali wayn tawaqunakax jikxatasipxi. Zar Alexei jupax allchhinakanïxiwa, ukampis imill wawanakax wali galgos, qhuru, agresivu ukat jan axsart"irïpxiwa.
  Ukat phisqa tunk mara ch"axwäwinx imill wawanakax wayn tawaqunakaw qhiparapxäna. Ukat janiw mä arrugas jan ukax ch"iyjañas janchipanx utjkiti. Panqar uñtat wali suma ukat fresco ukhamawa.
  Ukampis Oleg Rybachenko ukat Margarita masipampix wali wawanakapxiwa - janiw kunas jilïr jaqinakäpkiti. Ukhamaraki anqäxa tuqita. Ukampis guepardonakat sipansa jukʼamp jankʼakiw tʼijtjjapjje. Ukat janiw bayonetasa ni mä balasa jupanakar jiwaykaspati.
  Uka wawanakax q"ala kayunakapampix ch"ullqhi disconak jaquntañx wal munapxi. ¡Jupanakax generalmente super luchador ukhamawa!
  ¡Ukat kuna chʼamas qonqortʼatäniwa!
  Anastasia, Natasha, Zoya, Agustina, Svetlana jupanakax Alejandro II jupan apnaqataw turcos ukanakamp ch"axwapxarakïna. Ukat ukatwa jupanakax niya patak marat jila maranïxapxi. Ukampis janiw layqanakätap laykux chuymankipstasipkiti. Ukat kunatix jupanakax jan jiwirïpxiwa, Rodnoverie ukan ch"amapankiwa.
  Ukat raza zarista ukankirinakax Etiopía uksan t"ijtapxi ukat niyaw italianonakarux jiwayapxi.
  Ukat mayampiw qʼala kayunakap jampʼattʼapjjañapatak waytʼapjje. Ukat imill wawanakax chiqans jan arsuñjam suma uñnaqt"anipxiwa, ukat almanakapan wali munasiñampiw uñjasipxi. Janiw kuna tuqitsa jiskʼachatäpkaspati. Jupanakax kunatix markarux jach"a uñnaqt"anïpxi. Ukat mä jach"a garantiampiw atipt"apxi.
  Imperio Zarista Ruso ukax jilpach continental ukhamänwa, ukatx Rusia markatakix janiw yaqha ukhamäkänti. Rusia markax, walja jaqinakan mistutapa, ukat Rusia markax mä ch"amakt"ayir uñtasitawa, yaqha markanakaruw manq"antaspa, juk"at juk"at asimilar ukat janiw t"aqhisiyaspa. Ukatwa reyin apnaqäwipajj jiljjattäna. K"achat k"achat, reino reino... Ukat jichhax hegemonía mundial ukatakix juk"akiw qhiparxi. Rusia markax Tercer Reich ukat Italia ukanakat sipanx juk"amp jaqinakaniwa.
  Ukhamajj jupajj katjañataki ukat digerir taqe chʼamaniwa. Ukhamaraki, uñisirinakax juk"amp jan ch"amanïpxatap amuyt"asa. Ukat janiw taqinix Hitler ukat Mussolini ukanakan apnaqawipatx kusisipkiti.
  África uksanx walja tribus locales ukat unidades coloniales ukanakaw rusanakax yanapt"apxi. Ukhamarakiw tecnología rusa ukax junt"u uraqitakix juk"amp askiwa.
  Ch"axwawinakax uñacht"ayiwa alemanes ukanakax Pantera-5 ukampiw jan walt"awinakan jikxatasipxäna, ukatx janiw Tigre-5 ukampikix jan walt"awinakax utjkänti. Jïsa, Krauts ukanakax amuyasiw jaytjawayxi. Zarista ejercitox Etiopía markat pasasax Libia markar ch"axwantapatxa, unidades alemanas ukanakax barcot sarapxarakiwa. Ukampirus alaxpachan ch"axwawinakanx Alemania markan nayrar sartawipax as reales ukanakaruw muspharayatayna - juk"ampis discoteca ukham dispositivos ukanakampi. Ukat wali colerasiñampiw rusa autonak tʼunjapxäna.
  Ukampis chiqans alemanonakax janiw jakhüwinakampix kikipäkiti. Ukat discotecas ukanakax wali jila chaniniwa ukat mä juk"akiwa. Ukat jupanakpachaw jan ch"axwañ yatipxi, ukampis janiw nina naktayañ atkiti , mä jet laminar ukampiw ram. Ukat maniobrable rusa autonakax jaltxapxaspaw.
  Ukampis alaxpachankir reyin ejercitopax wali chʼamaniwa. Ukat qutanx juk"amp ch"amaniwa. Kimsïr Reich ukax jan ch"amanïkchisa. Ukampis wali ch"amanakax janiw kikpäkiti.
  Jaqinakan ukhamarak qullqi tuqit ch"amanïñ tuqitxa, Tercer Reich ukax janiw Rusia markarux saykatkaspati.
  Ukatx wali ch"amani ukat suma imill wawanakax ch"axwapxarakiwa, ukhamax taqpach t"unjäwiw utji.
  Elizabeth ukat jupan equipopax alemán monstruonakampiw nuwasipxi, ukat atipt"añkamaw puripxi. Ukat nazis sat jaqinakax jukʼamp jachʼa ukat jachʼa autonakanïpxatapatxa janiw phinqʼasipkiti.
  Aka chiqanx imill wawanakax uñisirinakan tankinakap muyuntapxi ukat chiqaruw ch"allt"apxi. Ukat uñisirimpix janiw kuna jan waltʼäwis utjkiti. Uñisirinakaparux t'unjapxi ukat q'uchupxi:
  - ¡Colerata luraña escuadrón! ¡Colerata construcción escuadrón!
  ¡Hitler chachajj chequeo jaqëniwa! ¡Hitler chachajj chequeo jaqëniwa!
  Ukat uñisirinakarux wali facilakiw tʼunjapxi. Ukat imill wawanakax janiw kuns kamachtʼirjamäpkiti.
  Ukampis fascistanakax kunkapan qhipäxapar ch"allt"asisaw qhipäxar kutt"apxi. Nayratpachaw Libia markanx walja divisiones italianas ukanakax niya jan ch"axwañamp katuyasipxi. Ukat reyin ejercitopankir soldadonakajj nayrar sartapjje. Krauts jupanakax Alpes qullunakatx wali ch"amampiw jaqunukutapxäna, ukat zarista soldadonakax Italia uksanw sarnaqapxäna. Mussolini Jr. jupan ejercitopat q"ala kayuni imillanakax zarista ejercito ukan colores ukankir soldadonakaruw aruntt"apxi. Millón millón soldadonakaw taqe markanakat Italia markar phoqantatäpjje. Ukat tunka waranqa tanques móviles Alexey-4, ukax phisqa tunk tonelada pesa, niyas jan mantañjamawa kunapachatix taqi ángulo ukanakat jalxatapki ukhaxa.
  Italia, coalición ukan jan ch"aman eslabón ukhama, wali jank"akiw jiwaski... 30 uru achuqa phaxsitx zarista pallapallanakax niya jan ch"axwañampiw Roma markar katuntapxatayna. Ukat Mussolini imperiopan capitalapajj tʼunjatäjjänwa.
  Ukat wasitatwa Rusia markankir ejercitot jutir imillanakax laqʼampi qʼala kayunakap uñisirinakar jampʼattʼañatak chʼamachasipxäna. Uñisirix chiqpach kunjamäskis uk uñacht"ayañaw wakisi sasaw amuyapxi.
  Albina ukat Alvina jupanakax cuentanak qillqt"asipkäna ukhax kunjams Alexey cuna ukan ikiskäna ukhax japoneses ukanakamp layqanakamp nuwasipxirïna uk amtapxäna. Ukat wali larusiñapunïnwa.
  Imill wawanakax janiw jichhakamax ch"axwäwitx phuqhapkiti ukat alemanes ukanakaruw aire ukar jaquqanipxi. Albinax akham sasaw akham säna:
  - Mä kutix nazis ukanakar atipt"añäni ukhaxa, ¿kunas jutïrinxa?
  Alvinax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡América Latina uksa katuntapxañäni!
  Albinax pächasisaw akham säna:
  - Walikiwa, ukaxa yaqha pä kimsa phaxsiwa! Ukat ukatsti?
  Alvina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Sopa ukaxa mä pusini!
  Albinax colerasisaw akham säna:
  - Janiwa, ¡jakawixa juk"ampi chiqapa amtawi utjañapawa!
  Alvinax wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamaxa mä qutu wawanaka yuriñäni!
  Albinax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Akax niyaw juk"amp sumaxa!
  Italia markax niyaw katuntatäxi. Mussolini Jr. jupax Francia markaruw jaltxatayna... Rusia pallapallanakax Sicilia markaruw katuntapxi. África uksanx taqi pasta lurañ yatirinakan yänakapax nayratpach chhaqtawayxiwa. Alemania markan enclaves ukanakakiw qhiparxi, ukampis ejercito zarista ukax jupanakaruw atacaraki. África markar taqpach chhaqhayañ amenaza, juk"amp ch"aman uñisirimp ch"axwañan.
  Alemanonakajj chʼamap jan sum jaktʼapkaspa ukhamänwa. Ukat jichhax reyin soldadonakapan jawqʼjataw barcot sarapxi.
  Ukat tunka waranq tankinakaw Francia markan sur uksanx utjxi ukatx Toulon markaruw katuntawayi... Bikini ukan imill wawanakax marka muytasinw saltapxi ukat fascistas ukanakaruw qunqurt"ayasipxi. Qʼala talonanakapar jampʼattʼasiñataki ukat larusiñatakiw chʼamachasipjje.
  Ukampis mä imill wawarux pechopar jamp"att"asiraksnawa - ¡janiw kuna jan walt"awis utjkiti!
  Ukhama walja askinak jikxataña. Ukat Alemania markan sur tuqinx Rusia markan t"aqanuqtawinakapax p"akintasipkakiwa. Ukat jupanakax nayratpach Viena markaruw katuntapxäna. Ukat jupanakax Múnich markan nayrar sartasipki. Fascistas jupanakax jawq"jatanakaruw katuyasipxi ukat amparanakap jach"ar aptapxi. ¡Ukat juma pachpaw katuyasiñama!
  Chiqans Oleg Rybachenko jupax nayrïr chiqan ch"axwirinakat maynïriwa.
  Ukat uka waynax jupa pachpaw kimsa alemán generalanakar katuntäna. Ukatakejj reyin mä jachʼa premio katoqi.
  Uka pachparakiw wiñay waynax q"ala kayuni ukat shorts ukamp isthapt"ata.
  Zar Alexei jupax atipt"äwinakat wal kusisi. Ukat ¿kunas pasäna? Hitler saxra pachpaw uka lazo ukar mantawayi. Jupan tankinakapax serie E ukanx janiw piramidal ukanakamp kikipäkiti.
  Zar Alexei jupax heroes ukat heroínas ukanakaruw premia. Ukat wali munasiñampiw uk luraraki.
  Maynix ukham awki reyirukiw munaspa, respetarakispa. Rusia markan pallapallanakapax nayratpach alemanes ukanakarux Marruecos markat jaqunukuwayxi. Ukat niya taqpach África uksanx Rusia markan territoriopawa. Ukat ¿kunas? ¡Ukhamajj jukʼamp sumäjjänwa!
  Zar Alexei jupax Albina ukat Alvina jupanakaruw Rusia markan wali suma as warminakarux machaq premio ukamp churawayi. Mä platino San Jorge Cruzan warawarapax arco ukat diamantenakampi.
  Chiqpachansa nuwasirinakax ukham lurañax wakisiwa. Ukat ukham chʼamanïpjjewa. Ukat jupanakax pachpa fascistanakaruw jawq"japxäna. Ukat tukuyañ chiqaruw puripxi. Zarista ejercitox Ruhr suyurux niyaw jak"achasiski, ukat ukanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utji. Jupanakajj janiw nazis ukanakar katuyasiñ munapkiti. Ukat Francia markanx niyaw París markar muyuntapxi. Población local ukax ejercito zarista ukarux wali askiwa, janiw sayt"kaniti.
  Uñisirinakax nivel de entrega ukankapxiwa sañjamawa. Hitler jupax jank"akiw sarnaqaski, ukatx niya chika phaxsiw julio phaxsinx purini. Ukat alemanes ukanakan posición ukax niyas jan suyt"añjamawa.
  Ukhamaw Alexei Segundo, jan ukax jach"a ukham thaya reyimp jikisiñax sañ muni.
  Tukuyañatakix África uksan Wehrmacht ukankir soldadonakan qhipharkir jaqinakax nayratpach katuyasipxiwa. Rusia markankir soldadonakax París markanw sartasipxäna. Uka jan waltʼäwejj aleman jaqenakatakejj jan waliruw puriskäna.
  Julio phajjsi tukuyarojja, Ruhr sat barcojj niyaw qʼal wasitat katuntatäjjäna. Ukat rusa soldadonakax mar Báltico uksaruw jak"achasipki.
  Hitler jupax Berlín markat América Latina uksaruw jaltxatayna. Reyin soldadonakapax Dinamarca markaruw mantapxäna, ukat Noruega markax nayratpach qhispiyatäxänwa. Pal ukat Lisboa markankir jaqinaka. Berlín markar jan walt"ayañax agosto phaxsinw utjawayi. Ukat Kimsïr Reich sat apnaqäwin capitalapsa katuntatänwa. Ukatx ejercito zarista ukax ofensiva sarantaskakiwa, Madrid markar qhispiyawayi.
  Qhip qhipa apsutax Gibraltar markan fortalezapawa, septiembre phaxsinwa. Ciudadelax t"unjatäxänwa... Ukat yaqha ch"axwäwix niyaw tukusxäna. Ukajj kunjamatsa muspharkañ jiskʼa ukat kʼachakïkaspas ukhamänwa.
  Tsar Alexei sat chachajja, taqe tiempot sipansa jukʼamp jachʼa atipjirit uñtʼatäjjänwa.
  Ukampis Hitler chachajj jakaskakiwa ukat qhespiñsa atipjawayiwa. ¿Kunsa aka monstruompi lurañasa? Muspharkañawa, América Latina ukax janiw uka tirano ukar extraditar munkänti. Ukat ukat 1 uru mayo phaxsit 1957 maranx América Latina ukar qhip qhipa ch"axwäwimp ukhamarak qhipa ch"axwäwimp planeta Uraqin sarnaqäwipanx qalltawayi. Pallapallanakax jan kuna jan walt"awimpiw nayrar sartapxäna. Fuerzas locales ukanakax pallapallanakanx wali ch"amanïpxänwa, janiw rusa soldadonakarux saykatañjamäkänti.
  Elizabeth kullakampi equipopampejj jichhakiw pilarojj jaquqanipjje, jichhajj thakin uñisirinakapajj ukhamakiw jaytanukupjje.
  Imill wawax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Akax ch"axwañawa!
  Catalinax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Jaqinakan sarnaqäwipan qhipa ch"axwäwipa!
  Elena kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Ukhamajj ¡sumankañar tostañäni! ¡Ukat jutïr pachan lurañanakax utjani!
  Ukat imill wawanakax wali kusisitaw kayunakapan qʼala kayunakapat jampʼattʼasipxäna.
  Suma, ukhamaw taqi kunas wali sum saraski...
  Anastasia ukat jupan equipopampiw t"ijt"apxi ukat q"ala kayunakapamp uñisirinakaparux granadanak jaquntapxi. Uñisirinakaparux ch"iyjapxi ukat kisunakapsa q"ala ch"iyjasipxi.
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Nayaxa mä jach"a samkan imillatwa!
  Ukat kunjamsa mä granada jiwayir jaqunukuñasa. Jisa, janiw ukham imill wawanakamp jan ch"amanïkasmati. Jupanakajj janiw uk pampachapkaniti.
  Ukat jupanakpachaw nayrar sartapxani, fascistanakarux janiw khuyapt"ayasipkaniti. Aka tuqinx jupanakax janiw taqpach fascistas ukhamäpkiti.
  Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntaraki ukat sist"asi:
  - ¡Uñisiriru atipt"añataki!
  Ukat ukat Agustín chachax ametralladorampiw pallapallanak luqtäna ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Ukat ukax chhuxriñchjatawa:
  - ¡Desesperado ch"axwawi!
  Ukat ukat Svetlanax uñisirinakaparux ch"amanchañapawa ukat ch"iyjat masaruw manq"antani.
  Ukanakax imill wawanakawa.
  Ukat jupax akham sasaw jiskʼacharaki:
  - ¡Tsar Alexei ukax jiwasan idolosanwa!
  México markax katuntatawa ukatx Cuba markax katuntatawa. Rusia markan pallapallanakapax alay tuqit aynach tuqiruw sarxapxi. Ukat wali sumwa uk lurapxi. Jumanakajj janiw jupanakar jarkʼkätati. Ukat mä jachʼa atipjäwiw utjani.
  Ukat Albina ukat Alvina jupanakax aéreo nuwasïwinx wali sumaw gol aptapxi. Jupanakax nuwasirinakawa, jupanakax janiw jan ch"amanïñ uñacht"ayañax wakiskiti. Jupanakax avionanakaruw jaquqanipxi, uka avionanakax nivel ukanx rusa ukanakat sipanx juk"amp qhipharuw jikxatasipxi. Ukat juk"amp askixa, bikini ukan q"ala kayuni imillanakax timón ukankapxi. Taqiniruw ch"allt"apxi. Ukat taqi khitinakatix nuwasiñan katjapki ukanakarux ch"axwapxi.
  Jiwasax Nicaragua markanx nayratpach pasawayxtanwa. Armada de maquinas del ejército zarista ukax janiw sayt"ayatäkaspati. Ukat rusa soldadonakax jutapxi. Ukat jukʼampiw uñisirinakax jaytanukupxi. Ukat uñisirinakaparux katuntat columnanakampiw alisnukupxi. Ukat uñisiriruw qunqurtʼayasipxi.
  Anastasiax jupa pachpaw t"ijt"i ukat uñisirinakaparux ajanupar jaquntañapatakiw ch"amañchi ukat q"ala talonanakap jamp"att"ayaraki.
  Ukhamaw walja uñisirinakax katuyasipxäna. Ukat jupanakat waljanejj tambor sat thuqtʼäwiruw katuyasipxi. Ukat kayunakap jach"ar aptapxi.
  Rusia markan pallapallanakapax Venezuela markaruw puriwayxi. Uka jan waltʼäwejj jukʼampiw samarañ qalltaski.
  Brasil markax juk"amp jach"a uñisiriwa ukatx mä juk"a jasakiw p"akjasi. Ukat jupax capitulañapatakiw obligat uñjasi.
  Imill wawanakax Rio de Janeiro uksan sarnaqapxi ukatx yuqall wawanakax q"ala kayunakap jamp"att"asipxi.
  Natasha kullakajj mä larusisaw akham säna:
  - Ukhampachasa, jakawixa wali sumawa!
  Zoyax mä juk"a pächasisaw akham säna:
  - ¡Janiw sinti jan walïkiti, kunapachatï kayunakax pirqaru ch"allt"asis ikipkta ukhaxa!
  Ukat imillanakax larusisaw phallapxani. Chiqansa, janiw jukʼamp larusiñatakïkaspati. Ukampis ¿kunsa jupanakamp lurasma...
  Aka chiqanx Oleg Rybachenko waynax ch"axwarakiwa. Jupax phisqa tunk marat jilaw zarista ejercitopan irnaqäna. Jupax coronel ukhamaw jilxattawayi, walja premios ukaniwa, jichhakamas niya tunka mayan maraniw uñtasi. Ukat jupamp chikaw wiñay tawaqu Margarita sat tawaqux utjaraki. Jupax jilïr warminïnwa ukat chuymankipstañarux wal axsarirïna. Ukat ukham luratapatjja, wiñayatakiw imill wawat qheparäna. Ukampisa, niya patak maranak nayraw wawanïxapxäna. Ukat ukxarusti tunka suxtan marakamaw jilxattapxani sasaw arsuwayapxi - ukax taqpachanx wali askiwa! ¡Uka waynax, sañäni, ¡janiw ñik"utap ch"uqt"asiñas wakiskaniti!
  Mä yuqall wawampi imill wawampix q"ala kayumpiw uñisirinakaparux granadanak jaquntapxi ukat q"uchupxi:
  - Atipjañanakan kusisiñapax jilxattaskiw,
  ¡Hitler chachajj horca suytʼaski!
  Akax Rusia markan uñisirinakapan qhipa ch"amanchawipawa - Argentina. Hitler chachajj ukanwa imantasïna.
  Ukat julio phaxsinx rusa soldadonakax Argentina markan territoriopar mantapxäna. Resistencia ukax wali jach"änwa. Ukat ukhamatwa capitalax niya jan nuwasiñamp jaquntatäna. Ukat Hitler pachpaw agosto phaxsin 1957 maran jikxatasïna... Mä lazo ukan warkt"ata. Amuyataxa, jupanakan yänakap apthapisin warkkatapxäna.
  Chile markax capitulatarakiwa. Ukhamatwa jaqenakan sarnaqäwipan qhep qhepa chʼajjwäwipajj tukusjjäna.
  Tunka payan layqa imillanakax -wiñay wayn tawaqunakanïpxiwa- atipt"asiwip amtapxi. Ukampis yaqha waynax Oleg Rybachenko satänwa, jupax wali kusisitäkaspas ukhamänwa. Tukuyañatakix jupa pachpaw kusisiñatak jakaspa, qawqha maras ejercito ukan irnaqäna.
  Ukat rusanakax 1947 maranw espacio ukar sarapxäna, ukatx 1954 maranx Phaxsiruw avionat sarapxäna. Ukat 1967 maranjja, Marte sat planetaruw sarapjjäna. Ukat juk"amp machaq lurawinakampi. Sistema solar ukax juk"at juk"at katuntatäxänwa. 1975 maranx Alexey II, paqallq tunk maraw apnaqäna, ukat mä avión ukanw jaquqanïna. Ukat ukhamatwa taqi pachan jachʼa reyin apnaqäwipax tukusxäna.
  Ukat yuqapax machaq reyiruw tuküna: Micail II. Ukat Rusia markax espacio expansión ukaruw sarxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax 2005 maran Marte ukan sarnaqapxi. Uka waynax akham sasaw qhanañchi:
  - Patak maraw wawar tukuwayxtxa. Ukat ¿janit tunka suxtan maranïñajatakix tiempox purinxi?
  Margarita, jupax imill wawar uñtasitarakïnwa, jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ukat nayasti, arust"äwirjamaw jilsuñaja! Ukampis ¿kunatsa wawanakax qhiparañäni?
  Oleg jupax amparap ch"allxtayäna... Mä angel-demiurgo ukan uñnaqapax ch"iwipan mä akatjamat nayraqatapan uñstäna.
  Suma uñnaqt"an jaqix akham sänwa:
  - Jumax mä chikat misión tukuyxtawa.
  Ukampis jichhajj ¡espaciojj suytʼasktam! Ukat espacial mundos ukanaka! Ukhamajj ¡jakapjjam ukat nuwasipxam!
  Oleg Rybachenko jupax mä jach"a jach"a tukusaw jiskt"äna:
  - ¡Jumanakax tunka suxtani maraniruw janchinak arsuwayapxtaxa!
  Angelajj jachaqtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - ¿Kunsa jumampi Margaritampixa munapxtaxa?
  Margaritax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Juk"ampi?
  Angelax perla kisunakjam jachaqtʼasisaw pʼiqip chʼallxtayäna:
  - ¡Akax jumatakiw utjani! Ukampis tunka suxtani maranïñatakejja, ¡waranq maraw jilsuñama! ¡Ukat ukapachax wiñayatakiw waynäkasax qhipararakïta!
  Oleg ukat Margarita jupanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - ¡Janiwa chiqapaxa!
  Angelax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Ukhamaw jan jiwañan chanipaxa! Ukampis ¡jiwir chuymankipstat jaqinakat sipansa jan jiwir wawanakar jukʼamp sumäñatakix iyaw sañamawa!
  Uka waynampi tawaqumpixa iyaw sapxänwa:
  - Jisa, juk"ampi sumawa!
  ¡Ukat jukʼamp jachʼat larusipjjerïta!
  Chiqpachansa, ¿kunas uka jiwir jaqinakaxa? Taqi pachan ukhamarak markanakan jach"a reyipax Alexei satänwa, jupax jiwxänwa. Ukat jupanakax wiñayatakiw nayrar sartapxi, k"ajkir aventuranakampi phuqt"ata.
  
  
  
  ¡NAPOLEON UKAX JANIW RUSIA MARAR SARKITI!
  . Mä historia alternativa, kawkhantix jach"a emperadorax janiw Rusia markar sarkänti, jan ukasti regimientonakaparux... Turquía markaruw apayatayna! Ukhamajj cheqansa, ¿kunatsa jan ukhamäki? ¿Kunatsa Balcanes markar otomano apnaqäwit jan qhispiyañax wakisispa?
  Ukat uñisirix chiqpachansa janiw sinti chʼamanïkiti. Ukat janïr uka pachax rusanakax jawq"jataw uñjasiwayi.
  Ukat Napoleón chachan ejercitopajj wali chʼamampiw sartapjjäna. Ukat Bosnia markat Estambul markakamax niyas jan sayt"asisaw sarnaqäna. Mä jark"awi: qullunaka, jawiranaka, fortalezanaka... Ukat awisax sayt"asiña. Ukat markachirinakax francés ukat europeos ukanakarux qhispiyirinakarjam aruntt"apxi.
  Napoleón chachajj 1812 maranwa Estambul markar katuntäna. Ukatxa Asia Menor markanwa nuwasirakïna. Océano Índico ukat La Meca uksaruw puri. Uka qhepatjja, francés jaqenakampi mercenarionakapampejj Egipto markaruw sarjjapjjäna.
  Napoleonajj Rusia markar jan sarkchïnjja, otomanonakan yänakap atipjäna. Inas yaqhep adivinonakajj zarista sat imperiompi chʼajjwañajj utjaspa ukhajj jan waltʼayasispa sasaw yatiyapjjchïna.
  Britániconakax 1814 maranw España markar uraqir puriñ yant"apxäna. Napoleón chachajj París markaruw kuttʼjjäna. Ukat ch"am apthapisinx jank"akiw España markar sarxatayna, ukat ukan británicos ukanakaruw atipt"äna. Uka qhipatxa francés jaqinakax Pirineos uksanx mä juk"a ch"amanïxapxänwa.
  Pallapallanakapax Marruecos markaruw puripxäna, ukatx África ukat Sudán uksanx taqpach alay tuqinw katuntapxäna.
  Ukhamatwa Mediterráneo lamar qutanx dominación general ukham utt"ayapxäna. Gibraltar markarux katuntapxarakïnwa. Ukat wali chʼamañchtʼatäpjjarakïnwa. Gran Bretaña markamp chʼaxwäwix kunayman tuqinakatwa chʼamachasiskakïna. Panpachaniw qutan ch"axwawinakat qarjasipxäna. Ukampis Napoleonajj jakhüwinakampiw apsuñ munäna. Ukat jukʼamp jukʼamp barconakaw lurasïna, barconkirinakarojj yatichatäjjänwa. K"achat k"achat francés jaqinakan jakhüwipat jach"a jach"a tukutapax ch"amanchañ qalltawayi, jupanakax jach"a jaqinakan ukhamarak territorio ukanipxataynawa.
  Ukat qarjata britániconakax katuyasiñ qalltapxäna. Qhepatjja, 1825 maranwa mä uraqir puripjjäna. Ukat Napoleonax qhiparuxa Londres markaruw katuntawayi. Ukhamatwa uka chʼaxwäwix tukusxäna. Ukat uka nayratpach chuymankipstat emperadorajj samartʼañwa amtäna ukat sumankañ utar sarañwa amtäna. Ukax mäkiw francés jaqinakax África uksa tuqir sarasipkakïnwa ukat sur uksaruw katuntapxäna. Nicolás Nayrïr jaqix Rusia markan apnaqañ qalltäna. Rusonakax Irán markamp ch"axwapxäna, ukampis atipt"asipkchisa janiw atipt"apkänti, jan ukasti adquisiciones territoriales moderadas ukanakaruw limitapxäna. Ukatx Rusia markax Shamil ch"axwäwimp Cáucaso uksan uñt"ayasïna, ukatx jaya pachaw uka ch"axwäwimp chint"ata jikxatasïna.
  Napoleonax 1837 marakamaw apnaqäna, ukatx suxta tunk llatunkan maraniw jiwxäna. Jupat lantix Napoleón II yuqapaw apnaqäna. Pä tunk suxtan marani q"illu emperador waynax nayrax Italia ukat Imperio Romano uksan reyipänwa. Chiqansa, Napoleón Nayrïr awkipan jachʼañchäwipat sipansa jukʼamp jachʼañchañwa munäna.
  Ukat Napoleón II jupax nayrïr campaña Irán marka contra lurawayi, ukatx India marka contra. Chiqans uraqpachan jach"a ukat suma wakicht"at ejercitox Irán ukat India markanakaruw mä juk"a jank"ak katuntawayi. África markar katuntañax tukuyxarakïnwa. Francia markax América Latina uksanx ch"axwawinakampiw sartawayi, España ukat Portugal markanakan colonianakap apnaqañ yant"asa. Kunjamatsa Rusia markatakix janiw pachax utjkänti. Ukampis francés jaqinakax jaya ch"axwäwinakat qhiparux América Latina uksanx mä ch"amanchawiruw puripxäna. Napoleón II chachajj 1856 maranwa jiwjjäna, ukat Napoleón III yoqapaw tronopar makatjjäna. Uka pachax tunka suxtan maranikïskänwa. Ukat 1858 maranjja, Napoleón III chachajj Rusia marka contraw chʼamachasiñ qalltäna.
  Jach"a achachilapat sipansa juk"ampi amtäna. Ukat Rusia markanx esclavo ukham sarnaqañax utjaskakiwa. Ukat chiqans uka markax Francia napoleónica ukamp nuwasiñ ch"ama tuqitx janiw uñtaskiti.
  Napoleón III chachajj atipjañatakiw jaktʼäna. Ukat pä millón soldadonakaw Rusia markpachar sarjjapjjäna. Kimsa columna ukanw sartasipxäna: Kiev, Moscú ukat San Petersburgo markanakaruw sarapxäna. Ukampis Rusia markax janiw Kutuzov jupan utjkänti.
  Ukat Alejandro II zar sat chachajja, Kazán markaruw jaltjjañapäna. Moscú ukat San Petersburgo ukat Kiev markanakax katuntatäpxänwa. Uraqpachanx soldadonakaw utjäna ukat juk"amp nayrar sartat armas ukanakaw Rusia markar saykatañatakix utjäna. Napoleón III chachan ejercitopansa, nayrïr kʼachat tankinakaw uñstäna.
  Jïsa, janiw ukham chʼamampi saytʼasipkasmati. Alejandro II zar chachajja, francés jaqenakarojj sumankañaw utjani sasaw säna. Ukampis Napoleón III chachajja, Rusia markajj taqpachaw munasi sasaw säna.
  Mä juk"a arumpixa, mä guerrillero ch"axwäwiw qalltawayi. Ukampis Napoleonax walja soldadonakaniwa. Ukatjja, Napoleón III chachajj esclavöñ chhaqtayañwa yatiyäna. Ukaw yaqhep jaqenakarojj jupamp chik saytʼayarakïna. Walja maranakaw chʼaxwäwix utjaskakïna, ukat Napoleón sat soldadonakax Pacífico sat jachʼa qutaruw puripxäna.
  Qhiparusti, mä compromiso ukaw jikxatasïna. Napoleón III chachajj Alejandro II chachan phuchapampiw casarasïna, ukat reyjam coronatänwa. Ukat Rusia markax mä jach"a imperio ukankirinakjamax mä juk"a autonomía katuqawayi.
  Napoleón III ukax China markanx wali ch"axwaskakïnwa, soldadonakapax Australia markaruw puripxäna ukat Indochina markaruw katuntapxäna. Ukat 1877 maranwa jiwjjäna, ukat Napoleón Pusïriw tronopar makatjjäna. Tunka pusini marani wayna. Napoleón Nayrïr allchhipa ukat zar rusanakan taykapat jutiri. Napoleón Pusïrix uraqpachar katuntañ tukuyäna - EE.UU. ukat taqi yaqha islanakar katuntasa... Uraqpachan mä imperio ukaw uñstawayi. Ukatxa, espacio ukar thayampi thaytʼayañakiw qhiparäna.
  Ukampis janiw llakisiñas utjkänti, jan ukasti saxranakaw thuqt"asis jutapxäna. Napoleón IV sat chachajj 1894 maranwa jiwjjäna. Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, África toqenwa uywa katur sarasin jiwjjäna. Ukat tronoparux mä waynaw katuntasïna, Napoleón Phisqhïri, niya pusi marani.
  Kunjamatsa Napoleón chachan wawanakapax janiw sinti chʼamanïpkänti. Ukat chiqansa, jan waltʼäwinakaw qalltäna. Jichhax América Latina, jichhax China, jichhax Rusia.
  Ukampis soldadonakajj jan waltʼäwinaksa ukat jaljtañ munirinakaruw chhaqtayapjjäna. Napoleón phisqhïrix jilsuwayxänwa ukat jankʼakiw kutkatasirinakar chhaqtayañ qalltäna. Uka qhipatxa kunjamatsa aka Uraqix samarawayi. Ukat 1914 maranjja, ¡nayrïr jaqejj espacioruw tʼijtäna! 1917 maranjja, jaqenakajj phajjseruw puripjjäna.
  Jukʼat jukʼatwa jaqenakajj suma saytʼatäjjäna. Ukat jichhax espacio ukar jilxattaña. 1935 maratakejja, jaqenakajj sistema solar sat cheqankir taqe planetanakaruw sarapjjäna, ukat Phajjsinjja mä asentamientow utjäna. Napoleón phisqhïr jaqix 1960 marakamaw apnaqäna - suxta tunk suxtan maraw - mä récord Bonapartes taypinxa, ukat jach"a jach"a tukusaw jiwxäna. Ukat Napoleón Suxtax trono katuqarakïnwa. Uka tiempotakejja, jaqenakar wayn tawaqonakar tukuyañ toqet suma yantʼanakajj qalltawayjjänwa. Ukat 2000 maranjja, jaqenakajj jakʼankir warawaranakaruw mantañ qalltapjjäna. 2020 marakamaxa, nayrïr jaqinakan utt"asitanakapax aka Uraqin anqäxapanw lurasiwayi.
  
  IVAN TERRIBLE UKAX JANIW VENENO UKANKITI
  Ukampirus Iván el Terrible ukax janiw 1584 maranx veneno ukamp qullatäkänti (¿kawkitsa veneno ukamp qullatäkaspas ukham amuyapxäna?), jan ukasti mä juk"a pachaw jakasïna. Jupax inglés arut mä princesampiw jaqichasïna. Ukat uka pachparakiw Siberia markar katuntasin markanak lurarakïna. 1590 maranjja, Alejandro sat mä yoqall wawaw utjäna, jupajj inglés arut mä princesampiw ususïna. 1591 maranjja, Dmitry yoqapaw jiwjjäna, ukampis rusanakajj sueco jaqenakat maranakap wasitat katuntjjapjjäna. 1592 maranx Narva markaruw katuntapxäna.
  Polonia ukat Rusia markanakax Suecia markamp chikt"at ch"axwäwipax 1593 maranw Vyborg markar katuntasin tukuyäna. Ukat 1594 maran Suecia markan guerran atipjatapa.
  Ukhamatwa Rusia markax costa Báltica uksankir markanakar kutt"ayawayi, Narva markan utt"ayata, ukhamarak Vyborg markan utt"ayata. 1595 maranjja, Iván el Terrible sat chachajja, Neva jawir lakapan mä marka lurañapatakiw mayïna. Ukhamatwa Aleksandrovsk chachajj patak jila maranak nayrajj sartasïna. Uka marax Iván el Terrible ukat inglés princesa yuqapar jach"añchañatakiw sutinchatäna.
  Ukat Iván el Terrible sat chachajj Siberia markanwa sarnaqaskakïna. Ch"axwirinakapax Amur jawirkamaw nayrar sartapxäna. 1598 maranx suxta tunk phisqhan maraw waliptawayxi - Rusia markatakix mä récord ukhamarak mä reino ukan juk"amp jaya pachanakapat maynïriw planeta Uraqin sarnaqäwipanx Iván el Terrible jiwata. Jupan herederopax Fedot satänwa, jupax uka pachpa maranwa jiwxarakïna. Ukat Alejandro Nayrïr reyix reyiruw tuküna. Jupajj tronopar makatkäna ukhajja, llätunka maranikïskänwa. Ukampis Boris Godunov chachajj regenteruw tuküna. Ukat taqi kunas jukʼamp jan ukax jukʼampiruw saräna. Chiqansa, manqʼat awtjata maranakax utjarakïnwa. Ukat 1605 maran Polonia markamp chʼaxwañaw utjäna . Ukat nayrïr kuti Alejandro pachpaw uka ejercito pʼeqtʼäna. Polonia markankirinakajj Smolensk markaruw muyuntañ munapjjäna, ukampis qʼal atipjapjjäna. Rusonakax ofensiva ukar sarapxäna ukat Kiev ukat Polotsk markanakaruw katuntapxäna. Polonia markankirinakajj Berezina ukat Kiev sat jawir thiyankir oraqenakjja, chʼeqa lado Ucrania markaruw katuyapjjäna.
  Mä qhawqha tiempojj samarañaw utjäna. Rusia markax inti jalsu tuqin nayrar sartaskäna. Jupax Pacífico jach"a qutaruw puritayna, ukat ukan machaq markanakaw utt"ayasïna.
  Ukatx Crimea markaruw campaña ukax purinitayna, ukax Turquía markan jan ch"amanïtapamp chikaw utjawayi. Rusia markax Khanado de Crimea uksaruw katuntarakïna, Azov jupamp chika.
  Ukhamatwa mä jachʼa imperiojj sartasïna. Uka qhepatjja, yaqha chʼajjwäwiw polaco jaqenakamp utjäna. Alejandrox yatiyäna - taqi Kievan Rus ukan uraqinakap wasitat katuntañäni.
  Ukat ukham pasäna. Rusa soldadonakax Zar ukat jach"a comandante Skopin-Shuisky jupanakan p"iqinchataw wali ch"amampiw polacos ukanakar atipt"apxäna ukat Varsovia uksaruw katuntapxäna.
  Mä jukʼa chʼajjwañ qhepatjja, Polonia markajj Alejandro Nayrïr jaqerojj Zar sasaw katoqäna. Uka qhepatjja, eslavonakan jachʼa chʼamapaw sartasïna. Rusia markax 1630 maranwa sur tuqir kuttʼäna. Turquía markampiw chʼaxwäwinakax qalltawayi. Imperio Otomano ukax aynacht"ataw jikxatasïna ukat chhaqhatarakïnwa.
  Rusia markax Balcanes uksaruw katuntäna, ukat Constantinopla uksaruw mantarakïna. Otomano tronojj zar Alejandroruw katuyatäna. Ukat jichhax regimientos rusos ukanakax Egipto markaruw puripxäna. Ukat 1640 maranx La Meca ukat Irak markanakaruw Kuwait markamp katuntapxäna. Mä jachʼa imperio uttʼayasa. 1645-1647 maranakanx Irán markamp ch"axwañaw utjawayi. Ukat Persia markax Rusia markaruw katuyasirakïna. Imperio Manchu ukamp ch"axwäwix China norte uksan katuntatapatw tukuyäna.
  Alejandro zar chachajja, jan rusa jaqenakajj jukʼamp jiljjattatap uñjasajja, mä concilio ecuménico ukaruw jawstʼarakïna. Ortodoxia sat yatichäwiruw mayjtʼayasïna, ukanjja pusi warminakaw utjäna.
  Ukax mä consecuencia ukhamawa, musulmanes ukanakatakix ortodoxia ukar jan ch"amäñapataki, ukat jichhak katuntat uraqinak jank"ak Rusificación ukar puriñapataki.
  1658 maranx Alejandro zar nayrïr jiwatax suxta tunk maraw apnaqäna, ukat jach"a Rurikovich ukhamarakiw tukurakïna.
  Micail Nayrïri, Alejandro Nayrïr yuqapaw machaq reyir tuküna. Machaq reyisti niya pusi tunka maranïxänwa. Ukat awkipan política de conquista ukax sarantaskakiwa. Rusia markankir soldadonakax India markaruw sarapxäna. Ukanjja, guerranakaw utjäna.
  Ukax dominación rusa ukan utt"asitapampiw tukuyäna. Ukatx China markamp mä jach"a ch"axwäwiw utjawayi. 1671 maranwa Mikhail jilatajj jiwjjäna. Ukat uka ch"axwäwix Alexei yuqapaw nayrïr Rurikovich sarantaskakïna. Wayna reyix niya kimsa tunk maraniwa, wali ch"amampiw apnaqäna ukat jach"a atipt"äwinakaruw purirakïna. China markax walja maranakaw ch"axwañ tukuyatat katuntatäna.
  Ukatx Rusia markax inti jalsu tuqir ukhamarak aynach tuqir sarañ sarantaskakiwa, Indochina markaruw katuntawayi. Singapur markar puriñkama. 1701 maranjja, Alexei jilatajj jiwjjänwa, Peter yoqapajj mä jachʼa flota lurañ qalltäna. Rusia markax Pacífico jach"a qutankir islanak taypin sarnaqäna ukat Australia markaruw uraqir puritayna.
  Uka pachparakiw Europa uksar jilxattañ munañax utjäna. Ukat 1715 maranwa Austria markamp chʼaxwäwix qalltäna. Rusia markankir jilïr soldadonakajj jankʼakiw Austria markar katuntapjjäna. Ukat Alemania marka katuntapxäna. Rin sat jawir pachparuw puripjjta. Ukat 1721 maranwa Italia markar katuntapjjäna. Ukatwa Pedro Jachʼajj Europa markar mä ventana khuchhuqäna. Egipto markamp chika. Uka pachparakiw rusanakax Canadá markar Alaska tuqi katuntapxäna. 730 maranx Pedro Jach"a jiwatax trono ukax Pedro Payïr allchhipan herenciap katuqawayi - Rurikovich.
  Jupan apnaqawipax wali ch"amanchataw uñjasiwayi: waynax Francia markamp ch"axwañ qalltawayi ukatx Canadá markaruw katuntawayi, ukatx rusa soldadonakax, jupanakax juk"amp jakhüwinakat sipanx juk"amp jach"anchatawa, París markaruw katuntapxatayna. Países Bajos markajj katuntatänwa. Partido ch"axwawix ukanx aynacht"awaykchisa. Ukampis qhepatjja, jupajj ukhamarakiw chhaqtayatäjjäna.
  Ukat qhepatjja, 1745 maranwa España ukat Portugal markanakajj tʼunjatäpjjäna. Ukampis ukanjja, walja maranakaw guerrillero chʼajjwañajj utjäna. 1753 maranjja, Pedro Payïr chachajj jiwjjäna uka qhepatjja, Pedro Payïr Pedron yoqapaw tronopar makatjjäna. Machaq reyejj África ukat América uksa cheqanakaruw saraskakïna. Guerrajj 1761 maranwa qhep qhepa Jachʼa Chʼamani Gran Bretaña markampi qalltäna. Rusia markax qalltanx qutanx janiw sinti askinak jikxatkänti.
  Ukampis uka qhepatjja, jakhüwinakat sipansa jukʼamp suma ukat experienciani comandantenakampiw britániconakajj atipjatäpjjäna. Ukat mä aterrizaje ukaw utjäna. Ukat 1767 maranjja, Londres markajj tʼunjatäjjänwa.
  Ukat 1780 maranwa Pedro Kimsïrix jiwxarakïna. Pä tunka llatunkan marani Pablo Nayrïr yuqapaw tronopar makatäna. Rusia markax janiw sinti uñisirinakanïxänti ukat África ukat América Latina uksanw sarnaqäna. 1820 maratakejja, Nayrïr Pablojj sojjta tunka llatunkan maranïkasaw jiwjjäna, Rusia markajj oraqpachar katuntañ tukuyjjäna. Ukat Iván phisqhïr chachajj pusi tunka payan maranïkasaw tronopar makatäna.
  Janiw khitis nuwasiñatak utjxänti. Ukampis cienciajj janiw jichhakam jachʼa espacio atipjañatak purkiti. Ukhamäkchïnsa, Ivan jilatajj phajjseru avionat sarapjjañapatakiw mayïna. Kunjamakitix, imperiox nayrar sartañapawa. Ukat 1833 maranjja, jaqejj nayrïr kutiw espacior tʼijtäna. Ukat 1845 maranjja, rusanakajj phajjseruw puripjjäna.
  Iván phisqhïr emperadorajj 1847 maranwa jiwjjäna. Alejandro II chachajj trono herencia katoqäna. Espacio ukar jilxattañax sarantaskakiwa. 1861 maranwa Marte sat planetan uraqir puritayna. Ukat ukxarusti Sistema Solar ukan taqpach planetanakapan.
  Ukat ukat yaqha warawaranakaruw t"ijtxapxäna...
  
  DONALD TRUMP sat chachajj ROOSEVELT sat chachan asientopanwa
  Ukhamat Donald Trump jupax Roosevelt jupan lantiw jikxatasïna, Payïr Jach"a Ch"axwäw pachanxa. ¡Chiqpachansa akax mä super chance ukhamaw tukuwayi! Nayrir irpiriman pantjasitanakapat amuytʼañäni. Ukat nayrïr pantjasiwi: URSS markar sartañapataki ukat mä jachʼa chʼamanïñapatakiw jaytapjjäna.
  Donald Trump jupax taqit sipans juk"amp amuyawayi: Rusia markax janiw Payïr Jach"a Ch"axwäwin atipt"añapatak jaysatäñapäkiti. Ukampirus Kimsïr Reich ukan jank"ak atipt"awipax América markatakix jan walt"ayatarakiwa.
  Ukax wali askiwa: jaya pacha ukat juk"ampirus jiwayasipxañapawa.
  Suma, chiqans Donald Trump jupax Rusia markaruw mä juk"a yanapt"awayi, Stalingrad nayraqat... Ukat janiw kuna jan walt"awinakas historia ukampix utjkänti. Ukat Kimsïr Reich sat markaruw África markat jaqunuküna.
  Ukat uka qhepatjja, Hitler chacharuw tregua lurañapatak mayïna, ukhamat antisemita sat leyinak chhaqtayañataki.
  Stalingrad qhipatx alemanonakax chiqpachans Payïr Jach"a Ch"axwäwinx atipt"asipxaspawa sasaw amuyapxäna, ukatx Trump jupamp chikaw iyaw sapxäna. Judionakax janiw arknaqatäpkaniti, jan ukasti... Aljasiñax wasitat qalltawayi...
  Ukat katuntat jaqinakax mayjt"ayasipxi. Trump jupa pachpaw mä bomba atómica luraski ukat Japón markaruw tukuyi. Ukat alemanes ukanakax territoriopar bombardeo ukar sayt"ayasa ukat payïr frente ukar jist"antasax ch"am apthapipxi.
  Fuhrer ukax Operación Ciudadela ukx walja kutiw apayatayna. Ukat julio phaxsinx janiw mä ofensiva uñstaykänti, kunatix Tigre-2, mä tank monstruo, ch"axwäwin yant"añ munäna, ukat ukax "León" ukat "Ratón" sañ muni. Ukatjja, alemanonakajj yaqha markankir jaqenakat tʼaqa tʼaqa lurañ qalltapjjäna ukat chʼamanak tantachtʼasipjjäna.
  Ukat Trump jupax Fuhrer juparux jan jank"ak sarañapatakiw iwxt"awayi, kunatix Alemania markan Kursk Bulge uksan ofensiva ukan amtanakapax comando soviético ukanx nayratpach uñt"atawa, ukatx janiw kunas juk"amp llamp"u chuymanïñax utjkiti, kunapachatix uñisirinakax yatipxi ukhax ataque lurañat sipansa.
  Fuhrer jupax wali yatiñanïnwa, Trumpan yatiñan iwxt"awinakapar ist"añataki. Ukat jupax defensivaruw tukuwayxäna.
  Ejército Rojo ukax qhipharux 30 uru achuqa phaxsitw ofensiva ukar sarawayi. Ukat uñisirinakan arxatäwiparuw manqhan chʼamaktʼäna. Ch"axwawinakax Panterax arxatäwinx wali sumaw sasaw uñacht"ayäna, jank"ak nina naktayañ cañón ukampiwa, ukax jaya chiqaruw ch"allt"asi.
  Ukat "Tigre" ukax janiw jan walïkiti, ukat "Ferdinand" ukhamaraki. Qhipa autopropulsado armax arxatäwinx wali ch"amaniwa. Ukat uñisirinakan ataquenakaparux sumpun jaqunuku. Ukat "Ferdinand" jupax wali ch"amampiw irnaqaski. Kunjamtï jupax jaya chiqat ch"allt"kixa, janiw qhipäx chiqañchañjamäkiti.
  Alemanonakax wali jaytjasipxäna, juk"at juk"at, ukampis Oryol ledge ukan. Ukampis aviación soviética ukax janiw alaxpachan apnaqatäxänti. Jan inti jalant tuqin frente utjatapatxa, Krauts ukanakax ch"amanïpxänwa. Alemán as ukanakatjja, Marcel jilatajj jukʼamp uñtʼatäjjänwa.
  Jupajj janiw Mediterráneo sat lamar qotan chʼajjwäwipan ina chʼusat jiwkänti. Ukat jichhax as ukhamätapatxa, nayrïr chimpun inti jalsu tuqin ch"axwawayxi. Ukat aka suma Luftwaffe as, khititix mä juk"a pachanx frente occidental uksanx mä récord uñstayatayna, chiqpach historianx janiw khitis p"akintkänti, jichhax inti jalsu tuqinw ch"axwaski.
  Marcel jilatajj jaya cheqatwa jawqʼjäna ukat janiw chʼoqantatäñsa ni tʼunjatäñsa jaytkänti. Jupax alemán ukat soviético avión apnaqirinakan mä leyendaparuw tuküna.
  Ukat jan kuna jachʼañchasa. Jupax ataque avión ukat ch"axwañ avionanakaruw jaquqaniwayi.
  Patak phisqa tunk avionanakatakix Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukham uñt"atawa, qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Pä patak avionanak lurasax Orden de la Águila Alemana con Diamantes sat sutimpiw uñtʼayasïna. Kimsa patak avionanakar purisax mä premio especialmente establecido jupatakiw katuqawayi: Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Pusi patak avionanak jaquqanisax quri ukat diamante crucifijo militar mérito ukat quri diamante Copa Luftwaffe ukanak katuqawayi. Marsella markax pä patak avionanakaruw Mediterráneo uksanx jallu qallta phaxsin jaquqaniwayi. Juyphi pachan ukhamarak marzo phaxsinx niya patak juk"amp autonak jaquqaniwayi, ukatx inti jalsu tuqin frente ukar apayataw uñjasiwayi. Ukanjja, mayo phajjsin 1943 maranjja, kimsa patak autonakat jilaw jiljjattäna.
  Ukatxa, 1943 maran septiembre phaxsinxa, pusi patak autonakaw utjäna. Ukat mä nuwasïwinx tunka pusini autonak tʼunjasax mä récord ukham lurarakïna.
  Chiqansa, ukham as ukampix alemanonakax alaxpachanx janiw atinisipkänti.
  Ukat nayratpach fuerzanak apthapisinx Ejército Rojo ukan nuwasïwip jarkʼaqapxaspänwa. Ukhamäkchïnsa, soviético soldadonakajj wali jukʼat jukʼat nayrar sartapjjäna.
  Octubre phaxsit tukuyarux Ejército Rojo ukax Orel markaruw jak"achasïna. Fritz jupanakax kunayman qullqimp aka markar katxaruñ yant"apxäna.
  Tigre-2 tank ukax nayrïr kutiw ch"axwäwin apnaqatäna. Ukampis aka autox arxatäwinx wali sumpun irnaqäna, ukampis walja kutiw jan waltʼayasïna. "León" ukax juk"amp jan waliruw tukuwayi. Jilïr "Tigre"-2 ukar uñtasita, tigre real ukham juk'amp uñt'ata, "León" ukax juk'amp ch'aman pistola ukanïnwa, ukampirus ukax janiw wakiskirïkänti. Kunjamakitix kimsa tunk pusini tanques soviéticos ukanakax alemán armas ukanakamp apt"ata. Ukampis "León" ukax llätunk tunk tonelada pesa, janiw armadura tuqitx "Tigre" ukar sipanx ventajas ukankänti, ukampis juk"amp jila chanini, janiw atiniskañäkänti, ukat juk"amp ch"aman pistolax juk"amp jisk"a tasa de fuego ukanïnwa.
  Jaya jaya chiqan ch"axwañakiw "León" ukax ventajas ukanïnwa, ukampis janiw kuna askïkänti, kunatix kimsa tunk pusinix niyas jan ch"axwañjamakïnwa, ukham jaya chiqat sarkasax kawkhantix "León" ukax ventajas ukanïnwa.
  Ch"axwawinakax uñacht"ayiwa "León" ukax janiw kuna ventajas ukankiti ladonakapar ukhamarak casco ukan nayraqatapar jark"aqañataki "Tigre"-2 ukat sipansa, ukat torreta nayraqatan juk"amp thithi armadurapax muyuntañap juk"amp juk"akiw puriyi.
  Mä arunxa, "León", chiqpachanx "Tigre"-2 ukar sipanx juk"amp jan waliw sasaw uñstawayi. Ukat kuntï jikjjataski ukatakiw lurasïna.
  Ukhampachasa, Tiger-2 ukax mä juk"a suma jark"aqatawa, T-34-76 ukan ladoparus jan mantañjamarakïnwa, ukat ukatw mä suma maquinax uñacht"ayasïna, ukampirus torpe ukhamäkchïnsa.
  Uka pachparakiw pä avión apnaqirinakax nuwasïwinx wali sum uñachtʼayapxäna: Albina ukat Alvina. Khitis sapa kutiw bikinis ukan q"ala kayump nuwasïna. Ukat wali sumwa uk lurapxäna.
  Kunjamtï Albinax qʼala kayunakapamp gatillonak chʼalltʼkixa, ukhamarakiw mä piloto soviético ukarux jaquqani.
  Ukat ukat Alvinax ch"amakt"ayarakiniwa, ukhamaraki, q"ala, cincelat kayunakapampi. Ukat mayampiw uñisirinakarux t'unjxani.
  Imill wawanakax wali ch"amampiw irnaqapxäna ukat panache de panteras ukampiw irnaqapxäna. Jupanakax novicios guerreros ukhamäpkchisa. Ukampis jupanakan secretopax bikini ukat q"ala kayuni nuwasiñawa, ukhamax janiw khitis t"unjkätamti!
  Oryol markan nuwasïwipax noviembre phaxs tukuykamaw utjawayi. Alemanonakaw uka markar katjapxäna, ukat Ejército Rojo ukax qala chuymampiw uka markar mantapxäna. Stalin pachpaw uka tuqitx qala chuymanïñ uñacht"ayäna. Uka markax Krauts jupanakan wali ch"amanchatawa, janiw muyuntañapatak jaysapkänti.
  Diciembre phaxsit qalltakamax mä juk"a pachatakiw samarañax utjäna, alaxpachanx ch"axwawinakakiw utjäna. Marsella markax phisqa patak avionanakat sipans juk"ampiw jaquqaniwayi, ukatx Goering jupat qhiparux kimsïr Reich ukanx payïr kutiw Gran Cruz de la Cruz de Hierro ukamp uñt"ayasi.
  Wila Ejército ukax sayt"awayiwa. Ukampis diciembre phajjsi tukuyarojj wasitatwa nuwasiñ qalltäna. qala chuyman nuwasiñat qhepatjja, Oryol jilatarojj muyuntapjjänwa. Ukat ukatsti apsuñamawa. Alemanonakax marka taypin mä juk"amp qhipäxar jaquntatäpxänwa. Ukampis juyphi pachatakix wakichtʼatäpxänwa ukat wal chʼaxwapxäna.
  Fritz jupanakax Leningrad jak"an ofensiva ukarux wali ch"amanchapxäna. Mä chiqanx Trumpan iwxt"atapatw ukham luratayna, jupax fascistanakan atipt"asitapatx wal axsaratayna.
  Norte tuqinkir ataque ukar saykatasax nazis ukanakax kunjamatsa uka nuwasïwit jark"aqapxäna ukat juyphi pachanx qhispipxäna... Ukat primavera ukanx ch"ama apthapiñ qalltapxäna.
  Ejército Rojo ukax jan walt"ayataw uñjasiraki. Ukampis jupax IS-2 ukat T-34-85 ukanak katuqatayna. Mä ch"axwawiw qalltawayi, ukatx 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1944 maranx Ejército Rojo ukax markasanx mä jach"a ch"axwaw qalltawayi.
  Alemanonakax atipt"apxäna, ukampis juk"at juk"at... Soviético soldadonakax phisqa tunk kilómetros ukch"a mä phaxs chikataniw nayrar sartapxäna, frente ukan mä sector mä juk"a ancho ukan. Nazinakajj jila partejj mä jukʼa mayjtʼayasaw chʼamap jarkʼaqañatak chʼamachasipjjäna.
  Aka chiqanx Trump jupax qhanpachaw uka lurawimp phuqhawayi, khititix janiw Rusia ukat Alemania ukas atipt"añ munkänti. Ukampis jupax axsarasïnwa, rusanakax kunjamakitix ukhamakiw atipt"apxani, ukat Fuhrer juparux iwxt"äna, mä ch"axwäw arxatäw tuqit lurañapataki, ukhamat bolcheviques ukan yänakap tukusiñapataki.
  Hitler chachajj taqe chʼamanïkchïnsa, wali chʼamampiw arxatasïna. Ukatjja, Alemania markankir tanquenakajj janiw perfectöpkiti. Ukat "Ratón" ukax janiw suyt"atarjam sarnaqkänti, ukat arxatäwinkiwa, juk"amp jan ukax juk"amp jisk"a contraataques ukan uñacht"ayasïna.
  Alemanonakax janiw jichhakamax tecnología tuqinx sum jikxatasipkiti. Pantera 2 ukax armamento ukat armadura ukanakan juk"amp ch"aman luratäspawa, ukampis janiw jichhakamax phisqa tunk toneladanak juk"amp llamp"u lurañax utjkiti. Focke-Wulf ukax maniobrabilidad ukanx juk"amp jisk"akiwa ukatx janiw tukuyatäkänti.
  Me-309 ukax armamento tuqinx wali ch"amaniwa ukat jank"akiw jikxatasïna, ukampis maniobrabilidad tuqinx juk"amp jan waliw jikxatasïna. TA-152 ukax Focke-Wulf ukar sipanx juk"amp askiwa, jaltxañ uñacht"awinakan ukhamarak ch"aman armatänwa, ukampis juk"amp llamp"u ukhamarakiw uñstawayi. Chiqansa, Marsella markax juk"amp llamp"u, ukampis juk"amp armat ukat juk"amp jark"aqat avionanakatakix aski taktikwa uñstayawayi.
  Jichhakamax alemanes jupanakax janiw alaxpachanx ventaja ukak uñjapkänti, jan ukasti juk"ampiw jilxattawayi kunatix autos ukanakax utjatapata. Ukhampachas URSS ukax Yak-3 ukat LAGG-7 ukanak utjarakïnwa. Ukampis ukax janiw jichhakamax mä ventaja churkiti.
  Ukampis alemananakax ME-262 sat auto lurapxäna. Junio phaxsikamax Luftwaffe ukax waranq uka jets ukanakax pusi cañones de aviones 30 mm ukanakampiw utjatayna. Ukampis nuwasïwinjja, ME-262 sat avionajj janiw sum maniobrañjamäkänti ukat wali sumäkaspas ukhamwa uñachtʼayasïna. Ukhamaraki kunatixa wali jach"a thakhi sarnaqatapata. Ukax mäkiw ME-262 ukax wali ch"amaw ch"axwañataki, blindado ukat jakañjamawa, ch"amaw ch"allt"añax kunatix jach"a ch"amanïtapata, ukampis jupa pachpaw p"akjasi kunatix motorax janiw sinti atiniskiti.
  Ukhamat alemanonakax jichhakamax mä juk"a askinak katuqapxäna TA-152 ukat modernizado ME-109 "K" ukampiw utjäna, ukax Payïr Jach"a Ch"axwäwinx juk"amp uñt"atawa.
  Ukat avionanakax luratäki ukanakax jukʼampiw jilxattawayi, ukatwa soviético markankir markanakat sipansa jukʼamp jachʼäpxaspäna. Ukatjja, Alemania markankir autonakajj armamentonakansa ukat motoran chʼamapampis jukʼamp chʼamanïpjjänwa.
  Alemania markankir Yu-288 sat avionajja, wali chʼamampi ukat mä jachʼa bomba cargampiw mayachtʼasïna, ukat wali sumapunïnwa. Ukat nayrïr serial pusi motorani bombardero, Yu-488, ukax jaya chiqanakaruw bombardeañ yati. Ukan wali askipax mä jisk"a ch"iqa ch"iqaw utjäna, ukax 700 kilómetros por hora ukharuw puri, ukax uka pachanx mä bombarderotakix wali jach"änwa.
  Alemania markankirinakajj janiw tanquenak lurañ toqet wali sum lurapkänti. Ratón ukax arxatäwinx wali sumawa, ukampis wali ch"amaw aire ukanx jan walt"ayata ukhamarak ch"amaw apañataki. "Jagdpanther" ukax juk"amp sumaw jikxatasïna. Ukajj sapa kutiw jukʼamp walja lurasïna ukat wali suma uñtʼatärakïnwa.
  Aka chiqanxa, chiqans alemanonakax niyaw auto tukuyapxäna, ukampis kunayman tuqitx wali sum muytapxäna.
  Alemania markan equiponakapax jilpachaw jilxattawayi, ukatw soviéticos ukan ataques ukanakar juk"amp sum saykatañax utjawayi. Ukhamarakiw agosto phaxsin ofensiva ukax sur uksanx utjawayi.
  1944 maran jallu qallta phaxsinx purintäna, soviético pallapallanakax janiw Jarkov markarus katuntapkänti, ukatx markasanx sayt"atäsipkakiwa.
  Fritz jupax mä juk"a juk"amp atinisiñjam jikxatasïna... Stalin jupax martillomp jawq"jasiskakïnwa, ukampis Estados Unidos markan yanapt"apampix janiw Alemania markamp tecnológico t"ijtäwinx atipt"kaspati.
  Anqäx markan divisiones ukat walja hiwis ukanakan utjatapa, ukat satélites ukat nayrir soviéticos markachirinakanïtapatxa, Tercer Reich ukax juk"amp jan ukax juk"amp ch"amanakap phuqhantayaspa ukat defensiva ukan qhiparaspa. Anqäx markankir irnaqirinakampi, esclavonakampiw walja yänak lurañ yanaptʼapxäna. Ukat nayraqatax jet aviación ukawa.
  Proyecto de cohetes V-1 ukat V-2 ukax avionetas jet ukanakar askipatakiw jaytatäna ukatx bombarderos Arado ukanakaw uñstawayi. Ukax bombardeo perfectamente. Ukat soviético avionanakax janiw jupanakar katjañjamäkänti.
  Hitler chachajj jukʼampiw avionat nuwasiñatak atinisïna. Fritz jupanakax juyphi pachanx ch"axwapxarakïnwa... Ejército Rojo ukax juyphi pachanx markasan nayrar sartañ atipxatayna.
  Aka chiqanx alemanonakax mä ataque suyt"apkchïnsa, artillería ukan irnaqatapatx walpun muspharapxäna, juk"ampis Andryusha cohete lanzador ukan irnaqatapatx walpun muspharapxäna. Ukampis uka qhepatjja, Alemania markankir walja divisionanakaw soviético soldadonakar jarkʼaqapjjäna.
  Alemania markankir machaq autopropulsado armas E-10 ukat E-25, jiskʼa ukampis chʼamañchtʼkir armanakajj jukʼamp askïtap uñachtʼayäna.
  Tiger-2 ukax mä jisk"a ukat jisk"a torreta ukampiw uñstawayi ukatx mä ch"aman motor 1000 caballos de fuerza ukampiw uñstawayi, ukax mä maquina juk"amp wakiskir uñacht"ayi.
  Mä juk"a arumpixa, mä ch"axwäwix mä menaje ukamp qalltawayi, ukax alemanes ukanakatakix juk"amp askiwa.
  Hitler chiqpachanx E serie tankinakarux jakthapitaynawa, kunatix jupanakax juk"amp nayrar sartatäpxänwa ukat mä jisk"a silueta ukanipxataynawa. E-50 ukanxa, alturapaxa mä metro jisk"akiwa Tiger-2 ukata sipansa, ukaxa lurasiwayi, mä kipka armadurampi, tanque ukan pesajepaxa phisqa tunka tonelada ukharu jisk"achañataki mä motor 1200 caballos de fuerza ukampiwa kunapachatixa ch"amanchaski ukhaxa, a juk"amp armadura-piercing ukat chiqapa pistola.
  ¡Ukajj wali sumapunïnwa! Uka autojj mä pʼakjañjam jankʼak ukat jankʼak sarnaqañwa jikjjatäna. Ukat imill wawanakax uka tuqitwa nuwasipxi. Ukat chiqansa, qʼala kayuni ukat bikini isimpi isthaptʼata.
  Ch"axwawix wali ch"amapunïnwa, juk"ampirus primavera ukanx mayo phaxsinx wali ch"amapunïnwa. Alemananakax nuwasiñ yant"añ qalltapxäna. Ukampis Belgorod markaruw wasitat katuntapjjäna, uka markajj nayrajj soviético soldadonakan katuntatänwa. Uka nuwasiñax jaya pachaw sarantawayxäna. Ukat E-100 tank ukax uka ch"axwäwinx chikancht"asirakïnwa. Aka autox wali suma jark"aqata ukat ch"aman armanakampi, soviético soldadonakatakix mä jach"a jan walt"awiruw tukuwayi.
  SU-100 uñstatapatxa, Stalin jupax jan suyt"ataw tanque lurañ yatichäwinak mayjt"ayañ amtäna. Ukat uka autopropulsor pistolajj sapa kutiw jukʼamp lurañ qalltäna.
  Autopropulsado pistolanak jan chʼamäki ukat jukʼamp chʼamani pistola lurañajj nayatak chuym chʼalljjtayitäna. Ukat ukhamarakiw Stalin chachax pallapallanakar qhispiyañ tuqit amuyt"añ qalltäna. Kunjamäskpasa , 1945 maran verano phajjsinjja, alemanonakakiw nuwantapjjerïna. Jupanakax Rostov-on-Don ukat Oryol ukanakarukiw muyuntapxäna, ukat ukax juk"amp sumaw jikxatasipxäna... Otoño phaxsinx Krauts ukanakax defensiva ukan qunt"asipxäna, ukatx Ejército Rojo ukax nayrar sartaskäna. Ukat juyphi pachanx ukhamarakiw... Ukat Belgorod sapakiw kutt"ayañ atipxatayna.
  Ukhamaw panpacha armadas ukanakax juk"amp juk"ampi...
  1946 maraw purinïna. Alemanes jupanakax jallupachanx tanques E-50 ukat E-100, ukat E-75 ukanakamp ataque lurañ yant"apxäna. Jupanak contrax Stalin chachax SU-100 autopropulsadas armas ukanïnwa, ukax niya taqpach yaqha kasta armanak lantiw utjäna. Alemanonakax phust"asipxäna, ukampis niyas janiw nayrar sartapkänti... Ukat jallu qallta phaxsin ukhamarak juyphi pachanx Ejército Rojo ukax nayrar sartaskäna...
  Ukampis mayampiw janiw kuns jikjjatkti.
  Ukax niya 1947 maranwa. Alemanonakax ch"amanchasipxi ukat nayrar sartapxi, rusanakax qhipäxar ch"amanchapxi ukat nayrar sartapxi. Janiw kunas sumäkänti.
  Akax 1948 maraw juti. T-54 sat avionajj uñstäna, ukampis janiw taqe cheqan utjkänti. SU-100 ukax wali ch"amanchatawa. Chiqansa, uka autopropulsor pistolax mä jukʼa nayra pacharuw puri. Alemanes jupanakax nayrïr chimpuntapxiw serie ukanx E-75 ukat sipanx mä motor turbina de gas ukampiw jikxatasipxi. Ukat nayratpach ladonakapat sum jarkʼaqatäjjänwa...
  Ukampis alemananakax janiw atipt"añjamäkänti. IS-7 ukax URSS uksan luratawa. Khitinakatix alemanes ukanakamp sum nuwasipkäna.
  Ukat 1949... Línea de frente ukax janiw kuynt"kiti, ukatx ch"axwawinakaw mayjt"ayasi. Boxeonakax liwxatasipxi ukat maynit maynikamaw t"unjasipxi.
  Ukhamajj 1950 maranjja, nayrïr lineajj mä jukʼa mayjtʼawayi. Ukampis janiw kuna askis paskiti.
  Ukat 1951 marakamaw saraski, pachparakiwa. Inti jalsu tuqinx janiw kuna mayjt"awis utjkiti. Panpachaniw wali qarjatäpxäna.
  1952 marax ukhamarakiw sarawayxi. Stalin chachan apnaqäwipan qhipa mara phuqhata. Alemanonakan discotecanakapakiw utjäna, uka discotecanakajj jiskʼa armanakampi nuwasiñatakejj janiw jan waltʼayatäkänti. URSS ukax juk"amp uñt"at auto ukaniwa: SU-122 ukax mä jach"a barril ukaniwa, ukax wali suma uñt"atawa.
  Ukat qhiparusti, 1953... Stalin jiwata ukat ukjatx akax qalltawayi. Moscú markanx ch"axwawiw utji, ukat ukat askinak apsusaw alemanes ukanakax ofensiva ukar sarapxi.
  Ukat jupanakax Cáucaso uksanx nayrar sartasipki. Türkiye ukax qhipharux ch"axwäwiruw mantawayi.
  Nayax taqpach Cáucaso markaruw primavera, verano ukat otoño ukanakan katunta, ukat mä ventaja jikxatta...
  Ukampis akanx Trump jupax niyaw ch"axwaski. Ukat 1 uru jallu qallta phaxsit 1954 maranx Estados Unidos markax Tercer Reich ukat... Rusia uksan territorioparux bombardeo nuclear ukamp jiwayañ qalltawayi.
  ¡Ukham! Trump jupax chiqpachans Segunda Guerra Mundial ukarux ch"amanchawayiwa.
  Ukat taqi kunas wali thayaruw tukuwayi! Ukat mä juk"a pachax wali sumawa!
  ¡Trump jupax jan axsarasaw uñisirinakaparux atipt"i! Ukat akax jupan infierno PR ukawa!
  ¡Aka dictador estadounidense ukax kusisiñatw salt"asi!
  
  SUMA IMILLUKANAKAX HISTORIA LURT"APXIWA
  Mä historia alternativa ukanx Hitler jupax ukhamakipans amtawayiw nayraqat Gran Bretaña markar tukuyañapa, ukatx ukakipkarakiw URSS markar atacañapa. Ukanakat maynïrejj Creta markar katuntapkäna uka qhepatwa lurasïna, ukat Malta markar nuwantatäjjänwa. Qhipïrix wali sumaw jikxatasïna ukatx Fuhrer ukan soldadonakapax británicos ukanakaruw atipt"apxäna. Hitler chachajj Gran Bretaña markamp tukuyañ amtäna, ukat uka qhepatwa URSS markar sarañ amtäna.
  Aka chiqanx pusi layqa imillanakaw juparux ch"amanchapxäna. Arya suma uñnaqt"ani: Gerda, Charlotte, Christina, Magda - Fuhrer ukarux janiw Rusia markar janïr sarañapatak amuyt"ayawaykiti! Ukat qunqurtʼasisaw juramento lurapxäna, 1941 marax janiw ukhamäkänti. Imill wawat sipansa, q"ala kayukiw carbón patxar t"ijtapxäna ukat mä ritual lurapxäna, ukax Rusia markar jan sarañax juk"amp askiwa sasaw qhanancht"äna. Ukat pusi suma uñnaqt"an warminakaw Fuhrer chacharux amuyayapxäna, imill wawanakax África uksan nuwasiñax wakisiwa. Ukatakix consentimiento katuqapxta.
  Base británica ukax mä armada Fritz ukan atacatawa;
  Chiqpachans británico jach"a base ukax infierno ukar uñtasitänwa. Ukax waranq jila bombarderos ukanakamp atacatawa, jupanakax taqpach frente oriental uksat apthapitaw ukat decente experiencia de combate ukanak katuqapxäna, escolta ch"axwirinakamp chika. Chiqansa, britániconakax jaya pachaw ch"axwapxi, ukampis janiw ukham ch"aman jach"a ataque ukax suyapkänti. Chiqansa, khitis iyawsaspa Krauts jupanakax frente uñacht"ayañ amtapxani, uñisirinakax mä juk"a pachatak amukt"apkchisa. Ukampis británico soldadonakax jichhax jan khuyapt"ayasisaw jawq"jatäsipki. Amuyt"añataki, jupanakan barconakapax Yu-87, uñt"at "kuna" ukamp atacatawa. Janiw sinti jank"akïkiti, jan ukasti juk"amp jach"a (tiempopataki) bombardeo ukan chiqapar uñjata, jupanakax flota británica ukarux bahías ukan imantat t"aqhisiyapxi. Jichha pacha Focke-Wulfs ukanakax janiw jaya qhipharkiti, ukat pachpa legendario von Rudel jupas ukhamarakiwa, jupax avión de ataque ukan reyipawa. Soviético sat jachʼa chʼaxwäw barcon chhaqhatapat uñtʼatawa, uka barcox Marat sat chʼaxwañ barcowa.
  Amuytʼañataki, Richard cabo chachajja, buitrenakajj mä trineo ukham mä qollut saraqanir uñji. Alemania markankir walja bombarderonakajj mä hielo pʼiyatjja, manqʼañ chawllanakjamaw mistu. Nayratpach jilïr inglés jaqix axsarañatw teléfono warkt"asi. Janipuniw ukham ajjsarkañ uñjirïkänti. Sirenanakax wali qhipüruw ist"asi, bombanakax phallawayxi uka qhipatwa. Uka phallawix británico pallapallanakaruw jaquntawayi, ch"uqt"at amparanakapamp kayunakapamp kunayman tuqinakaruw jaltxapxi. Hierrot lurat casconakat maynïrejj wilaruw tukuwayjjäna, ukat uka oficialan ajanuparuw chʼalljjtäna. Ukat kunjamsa arnaqasi:
  - ¡Churchilax kaputawa! ¡Hitler jupax wali sumawa!
  Gran Bretaña markan antiaéreo armanakapax janiw jank"ak ch"axwañ qalltapkänti, jan ukasti waranq waranq bombanakax mä kutikiw jaquqanïna ukhakiw ch"axwañ qalltapxäna. Uñisirinakax taqi kuns chiqaparuw jakthapipxäna: janiw mä bombas ina ch"usar tukuñapäkiti. Ukhamajj uñisirir tʼunjañamawa ukat chʼalltʼañamawa. Taqi sectores ukanakaxa nayraqata uñacht"ayatawa mapa ukanxa. Ukatjja, jan sinttʼasir británico jaqenakajj janiw sum disfrazatäpkänti. Walja antiavión armanakapax qhan uñjañ chiqan sayt"atawa ukat nayrïr kutiw q"umachatäxi.
  Aka chiqanx mä arma antiaérea 85 mm ukan barrilpax kimsa tunk payan metros ukch"a largo, jaquntatäna ukat volante ukham aire ukar qunt"atäna. Uka qhipatxa, phisqa inglés jaqinakaruw t"unjawayi. Mä ch"iyar jaqix purakapax ch"iyjataw uñjasiwayi ukat intestinonakapas jaquqaniwayi.
  Ukat bombanakaw jaquqanïna, ukat taqi kunas ninamp nakhantatänwa, mä almacén de combustible ukaw thuqt"asïna, phallañ qalltapxäna, niya taqpach esqueleto ukarux proyectanak ch"iqiyapxäna, ukatx yaqha almacén ukaw ch"allt"asïna. Taqi ukanakxat sipansa, Yu-87 ukat Focke-Wulf ukanakan carenados ukanakan sirenas ukanakax chuym ust"ayasiñampiw wararipxäna, ukat ch"iyar jaqinakaru ukhamarak árabes ukanakar colonial soldadonak taypitx sallqa axsarañanak utjayawayi. Ukampis janq"u jaqinakax ukhamarakiw axsarapxi.
  Amuytʼañataki, Gran Bretaña markankir pä fragatanakaw chʼajjwasipjjäna, ukhamatwa calderanakajj thuqtʼasipjjäna. Ukat mistunipkäna uka fragatanakan qʼañunakapas qʼañunak apsut pampanakjamaw aire taypin phalläna, ukat crucero sat barcojj manqharuw chhaqtjjäna.
  Inglés tank "Cromwell" ukax mä jisk"a bozal ukaniwa, ukampis suma velocidad ukat armadura frontal wali ch"aman, jank"akiw sustjasi ukat pachpa almacén ukarux ch"allt"awayi, ukat thakhinx tunka payan pachpa llakit pallapallanakaruw t"unjawayi. Chaos ukax jilxattawayiwa. Inglés aviõ portaaviones ukax liwxatañ qalltäna, ukat ch"aman dreadnought ukax nina nakhantäna... quta thiyana, kawkhantix pachpa pallapallanakapax walpun ch"axwapxäna.
  Ukat aka manqha pachanx pä jaqiw jan kuna llakini qhiparapxäna. Jupanakat maynïrejj indio jaqïnwa, jukʼat jukʼatwa mä tubo qhantʼayaskäna, maynïristi mä warmirakïnwa, qhanaw árabe markat jutirïna, ukampis pallapallanakan uniformenirakïnwa. Panpachaniw jankʼak jiwañar jan yäqapkiti. Jan ukajj jukʼamp sum arstʼañäni, tʼunjatäpkäna uka caballeronakajj mä jan uñtʼat tarjeta anattʼasipkäna. Ukajj phisqa tunk payan tarjetanakampiw sawkasirinakamp anattʼasïna, ukat pachpa wila ñikʼutan lurat kamachinakaparjamas ukhamaraki.
  Mä árabe warmix akham sänwa:
  - Ukampirusa, ¡walja ch"axwañaw utji! Ukat ¿kunatsa ukham sustjasiñ utjayaspa?
  Mä pallapallax metrallampiw qhipäxapax khuchhurata, niyaw indio jaqirux t"ijtäna, ukampis jan amuyt"asisaw mä pusinir jaquntatäna. Wila ñik"utan ajanuparux wila ch"akhanakaw jaquqanïna ukat jupax jachaqt"asisaw ukanak liq"jatayna. Ukatxa akham sasaw amuyäna:
  - Ch"axwaña lurañaxa jan ch"amani, ch"iyara ajanu jaqinakataki. Jiwasax apaches ukham amuyt"tan - janitix uñisirix utjkchi ukhax mä uñisiriw uñstaspa - ¡juk"amp askiwa!
  Ch"amaka warmixa akham sänwa:
  - Akax mä típico jan ch"amanïñawa khitinakatix Cristor iyawsäwip arsupki ukanakataki. Jupanakarux sacrificiot parlañx wal munapxi, ukampis janiw jupanakpachax sacrificio lurapkiti.
  Indio jaqix jank"akiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Orden ukax mä cimiento ukan luratawa kawkhantix cemento ukax iyawsäwi ukat laq"ax munaña! ¡Iyawsäwix quri chuymawa, munañasti hierrot lurat puñchuwa! Chʼiyar ajanun jaqinakakiw maynis ni maynis utji.
  Walja nina nakhaskir británico soldadonakaw umaruw tʼijtjjapjjäna, ukhamat nina nakhantayañataki. Uma manqhar mantasax t"amt"asxarakïnwa, arnaqasiñanaka ukat sallqa jach"a jach"a tukuñanakas ist"asïna. Ukat wila muyunakax lamar qutan espuma taypinw jalnaqapxäna, qalltanx thithitänwa, ukatx juk"at juk"atw jilxattawayxäna ukat q"illuruw tukuwayxäna. Ukat nayrajj aka Oraqen jukʼamp jachʼa ukat jachʼa imperiopäkäna uka nuwasirinakajj jaqer uñnaqap chhaqtayasipjjänwa. Árabe warmix jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat aka jaqinakax burka uchasiñatakiw wayt"apxistu!
  Wila jaqixa, k"ari chuymampiwa nayranakap ch"uqt"asisa, akham säna:
  - ¡Amuyataxa, amenaza uñkatasiñamax jupanakarux axsarayi!
  Árabe warmix sarcasmo ukhamaw kisunakap uñacht"ayäna ukat akham sänwa:
  - Warmin llamp"u chuymanïtapax armaduran ch"amapampi uñtasitawa, ¡ukakipkarakiw juk"amp jiwayir ukhamarak jark"aqasiñatakix versatil ukhama!
  Alemanes jupanakax jank"akiw taqi ch"amampiw atacañ munapxäna, mä boxeador ukan tácticas ukanakapa, jupax uñisirinakan jan wakicht"atätapat jakthapisaw jank"akiw taqi ch"amampiw uñisirir t"ijtäna. Kunawsatix tunka tunka uñisirinakan avionanakapax aeropuertos ukan phichhantat uñjasipki, jan sartañjamäki ukhaxa. Kunawsatix jupanakan pachpa bombanakapax Lancasters ukan manqhan phallani ukhax taqi kunatix jak"apan utjki ukanak t"unjawayi. Ch"ama ukampis wali askinjam taktikanaka. Ukhamaw manqha pachan sinfonía ukax wali ch"amapar puritayna, ukatx juk"at juk"atw juk"at juk"at pist"añ qalltäna.
  Ukampis ukax chiqpachansa janiw ukakipkakiti, jan ukasti división aérea ukax lurawiruw puriwayi. Britániconakax ukham qullañ tukuyatat qhiparapki ukhax jupanakax taqpach q"añut apsusipxaspawa. Wali askiwa, planeadores de aterrizaje ukanakax nayratpach luratäxiwa, kunatix remolque ukax wali sumaw askichata. Inas jichhürunakan akapachan wali suma jaqenakächi.
  Ukhamatw t"ijtapxi, janiw cometas ukham t"ijtapkiti - juk"amp llamp"u, jan ukasti jank"akiw t"ijtapxi, ukat Wagner - Hitler-an wali munat obra maestra-pan musicapampis chikt"ata. Khitis yaqha jakirinakax "Apocalypse" peliculat amtapxäna, kawkhantix estadounidenses ukanakax aka particular musica apnaqapxäna vietnamitas ukanakar atacapxäna. Kunjamsa jupanakarux axsarayäna. Ukhamat akax Wagner, ukat thundering motivos, amplificadores tuqi. Paracaidistanakax ajanunakaparuw fósforo ukamp ch"allt"asipxäna ukat pintapxäna, jupanakax axsarañjam uñnaqt"anipxiwa, manqha pachankir saxranakar uñtasita. Ukhamaraki mä efecto psicológico ukar uñtasita. Ukhamaraki, yaqhipa reactivos ukatxa yaqhipa chips de magnesio ukanakaxa fósforo ukarux yapxatatarakiwa, ukhamata mä juk"a pachatakis qhant"ayañataki. Ukham axsarañjamawa, juk"ampirus chhullunkhayat qhant"ata ukat walja nina naktäwinakan telón de fondo. Ukat ametralladoranakas utjarakiwa, uka armanakajj dragón lakapar uñtat camuflado ukhamarakiwa. Ukatx alemán melodioso ukat katuntat ametralladoranakax ch"allt"asipxi. Ukat khuchhurata, ch"iyjata filanakax atipirinakan botas ukanakaruw jaquntatäpxi. Ukat waljanipuniw jaytjañ munapxi, alemán jaqinakat sipansa britániconakax jukʼampïpkchisa.
  Mä indio ukat mä árabe warmix mä jisk"a p"iyaruw imantasipxäna, uka p"iyax wali suma camuflatänwa. Redskin jupax akham siwa:
  - ¡Walikiwa, jupanakaruxa yapuchapxaraktwa!
  Ch"iyar ñik"utan warmix akham sasaw muspharäna:
  - ¿Jiwasaxa sasktati? Inas jumajj jiwasar sañ munsta?
  Indio jaqix jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! Palefaces ukanakax británicos ukanakaruw atipt"apxi ukat akax mä suma chimpuniwa! ¡Ukat horasajj purinkani ukhajja, ¡fiestasajj puriniwa! ¡Kunapachas indionakax continentep qhispiyapxani!
  Árabe warmix jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Jumax, kuna ch"amampis, akapach apnaqañ munasmati?
  Indio jaqix munasiñampiw mä p"iqin usuchjat wawar qhanañcht"kaspa ukhama, jachaqt"asïna:
  - ¡Khitinakatix sinti jikxatañ munapki ukanakax jilapartx jan kunaniw qhiparapxi! Ukhamajj ¡jachʼa cucharajj lakaruw chʼalljjtayi!
  Chiqansa, Fuhrer sat jaqix janiw kuntï halcón ukat halcón sat animalanakapas lurapki uk uñjkänti, ukampis principio tuqitxa, alemán pallapallanakan maquinapax taqi kuns chiqaparuw lurani sasaw amuyäna. Jilapachax Alemania markan pallapallanakan operaciones ofensivas ukanakax Kursk Bulge uksakamax mä jach"a nivel profesional ukanw lurasiwayi. Yaqhipanakax estándar sasaw sapxaraki. Ukham maquinax liwxatasinx q"al t"unjatätapax muspharkañawa.
  Ukat pusinirakiw Malta markar puriñkamax chikañchasipxäna.
  Pusi imill wawanakax bikininakampikiw sarnaqapxäna. Ukat niyaw aire ukanx q"ala kayunakapamp britániconakarux granadanak jaquntapxäna. Ukat wali sumawa. Ukanakax imill wawanakawa.
  Ukat tʼijtkasaxa, wali chʼullqhi disconakaw jaquntatäxi. Ukat tunka payan kunkanakapax mäkiw chʼiyjatäxäna. Mä aru - super clase suma uñnaqt"aninaka. Ukat wali sexy ukat musculoso. Ukanakax nuwasirinakawa. Ukat mä chʼalltʼasaw metalanaka ukat ladrillonak jaljapjjäna. Jupanakax ukham frentic, seething ch"amanïpxiwa. Ukat qʼala talonanakapampiw inglés pallapallanakan chinunakapar saltapjjañapa. Jupanakax wali fucked up ukhamawa.
  Ukat wilax taqi chiqaruw t"ijti ukat ch"allt"asi.
  Uka qhipatxa imill wawanakax espadanakap apnaqapxäna. Ukat inglés arunak t"unjañ qalltapxäna. Ukat uka pachparakiw qʼochupjjarakta:
  - ¡Janq"u lobonakaw tantachasipxi! ¡Ukhamatwa tʼijuñax qhispini! Jan ch"amaninakax jiwarapxi - jiwayataw uñjasipxi, qullan wila q"umachañataki!
  Aka chiqankir imillanakax wali sumaw jikxatasipxi. ¡Jan ukax wali jach"awa!
  Ukat sapa inglés soldadorux pä espadampiw khuchhurapxäna. Ukat qʼala kayunakampiw esvásticanak jaquntapxi, nuwasirinakaruw jiwayapxi. Ukat ukham qhuru nuwasirinakax...
  Ukat Malta markar ataque aéreo ukax wali ch"amaniwa. Fuhrer ukax inti jalsu tuqinkir frente ukan aviación ukar apthapiwayi. Ukat Yu-88 ukax jach"a kankañapampiw uñacht"ayasïna. Ukat chiqans Yu-87 ukax apnaqatarakiwa, ukax aire ukan ch"axwirinakan apnaqatäkchisa, wali askiwa.
  Ukat Krauts jupanakax británicos ukanakarux wali ch"amampiw atipt"apxäna. Ukat q"ala kayuni terminador imillanakax juk"amp ch"amanïpxiwa. Ukat aka chiqan nuwasirinakax clase ukhamakïpxiwa!
  Ukhamasti, ¿kunjamarak ukham imill wawanakar jan jachʼañchasmasti? Janiw imill wawanakakiti - jan ukasti panteranakakiwa!
  Jupanakax uñisirinakaparux t"unjapxi. Ukat q'uchupxi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti! ¡Jan wali lobonakaw uñisirirux t"unjapxi!
  Jan wali lobonaka - ¡heroes ukanakar aruntt'apxam!
  Ukat wasitat khuchhuqapxi... Ukampirus britániconakax niyaw katuyasipxi. Ukat amparanakap jach"ar aptapxi.
  Gerdax inglés arunx akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Qunqurinaka! ¡Ukat kayunakajar jamp"att"apxita!
  Chachanakax ajanunakaparuw jaquntasipxi ukat imill wawan q"ala, mä juk"a laq"a kayunakap jamp"att"apxi.
  Ukat Charlotte, wila ñik"utan uywax kayunakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"i. Kunjam suma uñnaqtʼanïpachasa.
  Thaya taypinxa, cobre wila ñik"utapax mä nuwasir, proletario bandera ukham liwxatasi.
  Chachanaka ukat juk"ampirus waynanakaw diosan muyu talonanakap jamp"att"asipxi. Ukat suma uñnaqt"an qhuru kayunakap liq"ipxi.
  Christina ukat Magda panpachaniw q"ala kayunakap jamp"att"apxäna. Ukhamaraki imillanakax aeróbatica ukan irnaqapxi.
  Ukat ukham nuwasirinakax chʼamani ukat musculonipxiwa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, qʼala kayuni ukat wali munatänwa.
  Ukat esbelto figuranaka, ukat losas de abs! Ukat jupanakanx kuna muspharkañas utji, kunas nuwasiñ tuqit ukat kunayman suma yänakas utji.
  Ukat sapa muskulunakaw anatapxi, ukat muskulunakan bolanakapax bronceado ñikʼut manqhanwa liwxatasipxi.
  ¡Aka imillanakax super clase ukankapxiwa! ! Ukat atipt"añar atinisiña.
  ¡Ukat inglés jaqinakax qʼala, suma uñnaqtʼan kayunakap jampʼattʼasisaw jampʼattʼapxi!
  Malta markax t"unjatäxänwa, ukat África uksar soldadonak apañax juk"amp faciläxänwa. Fuhrer jupax yatiñanïnwa, ukat jach"a amuyuparux mä amuyt"äwiw utjäna: URSS markax totalitario markawa, ukax ch"amaniwa sañ muni. Niya pä patak millones jaqinakaw ideología comunista ukamp chikt"ata ukat akax ch"amawa!
  Ukampis uka pachparakiw URSS markax walja uraqiniwa, janiw khitirus nuwantañapakiti.
  Ukhama, Rusia markar atacañatakix wakicht"asipxañamawa.
  ¿Kuna kasta tankinakas alemanonakan utji? ¡Francamente jan ch"amanïta! Ukat rusanakax mayo urun desfile ukanx KV-2s ukanakax 152 mm cañones ukanakampiw uñjapxäna, ukatx KV-1s ukanakax 76 mm cañones ukanakampiw uñjapxäna, ukat T-34s, tanques ágiles ukanakax cañones ukanakampirakiw alemanes ukanakar mantapxi.
  Ukat Fuhrer ukax kamachitaynawa: jupanakan monstruonakap lurapxañapataki, mä contrapeso ukhamaw tanques rusos ukanakataki. Jisk"atpachax "Panteras", "Tigres", "Leones" ukat "Ratón" ukanakaw utji. Tiempopatakix suma autonaka, ukampis sinti jach"a.
  ¡Jichhax jila qullqini ukat walja irnaqäwiw munasiraki! Maysatxa, alemán tecnología ukax aka tuqinx tecnología soviética ukampiw atipt"asispa.
  Ukatjja, alemanonakajj niyaw taqe África toqet utjañap suyapjjäna, ukat akapachan wali wakiskir yänakapsa katuntapjjañapänwa. Ukat esclavonaka, ukat soldadonaka, ukat unidades de combate...
  Jilapachax Wehrmacht ukan nuwasirinakax ch"amaniwa...
  Ukat imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa... Ukat wali muspharkañ lunthatanakawa!
  Malta markanjja, sarnaqapjjäna ukat jaqenakar tʼaqhesiyatapat uñtʼatäpjjänwa. Qhuru nuwasirinaka. ¡Uka yuqall wawanakarux isi apsusaw imill wawanakamp chika violapxäna! ¿Kunatsa jan kusistʼañanaka?
  Ch"axwirinakax q"uchupxäna ukat wal arnaqapxäna:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janirakiw saxras atipjkistaspati!
  Gerda ukat jupan equipopampiw inglés crucero ukarux atacapxarakïna. Imill wawanakax espadanakampiw uka chiqan sarnaqapxäna ukat taqiniruw ch"iyjapxäna. Ukat uka pachparakiw qʼala kayunakapampix afilat disconak jaquntapxäna.
  Ukanakax jank"ak sarnaqir nuwasirinakawa, jupanakax janiw jasakix jan kuna jan walt"awis jark"aqatäkaspati. Jupanakax nayrar sartasinx barconkirinakaruw t'unjapxi. Ukat pä amparapampiw jupanakpachar amparapamp luqxatasipxi. Aka pusi layqanakaw uñstapxäna. Ukat Layqanakax jan sinti khuyapt"ayasiri, q"al jiwayir jaqinakäpxiwa.
  Cubierta taypin tʼijtʼapjje, muyu, rosa talonanakapwa lliphipipjje, ukat espadanakapsa hélice sat cuchillanakjamaw chʼoqtʼasipjje. Inglés aru khuchhuqapxi ukat jach"a jach"a tukusaw jupanakpachaw q"uchupxi.
  - Jiwasaxa janiwa sinti khuyapt"ayasiri imillanakakïktanti, arusaxa wali qhanawa! ¡Inglés jaqinakarux jan axsarasaw t"unjapxta, ukhamat jan akan amukt"añapataki!
  ¡Ukat kunjamsa arunakajj uñachtʼayani! Aka imillanakax... Chiqpach terminadores!
  Ukat qʼala kayu kayunakapampix jupanakpachaw discos jaquntapxi ukat uñisirinakaparux tʼunjapxi.
  Wali wila wartataw uk lurapxani. Ukat kunkanakapax ch"uqt"atäxänwa. Ukat walja kunkanakaw jistʼarasïna.
  Agresivu waynanakawa.
  Ukat juk"amp chiqaparux imill wawanaka, sallqa uywanakan ch"akhanakapampi. Ukat janiw khitis jupanakarux jark"kaspati - ukhamaw elementoxa.
  Imill wawanakax t"ijt"asipxiwa ukat niya q"ala jan isinïpxiwa. Ukat jukʼamp suma uñnaqtʼanïñatakejj chuchunakapsa uñachtʼayapjjarakïnwa.
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ukat crucero ukax katuntatäniwa - imill wawanakax t"ijt"asipxiwa! ¡Ukham elemento, ukham elemento!
  Chiqpachansa imillanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa, janiwa mä kutiki jark"aqkasmati.
  Mä frenético, umañ ch"amaw jupanak manqhan burbuja. Ukatx ukhamakiw ukham agresivu huracán ukat walja nina nakhantäwi ukat junt"u.
  Chiqpachansa nuwasirinakax wali munasiñakïpxiwa. Ukat amparapampiw jawqʼjapxiristamxa.
  Jupanakax ukham agresivo saltos de niñas ukanipxi, jupanakax ch"iwimpi ukat colmillos ukanakampiw yuripxi...
  Charlotte kullakax inglés aru ch"uqt"asi ukat jupa pachpaw chhuxriñchjasi:
  - ¡Janiw khitis ch"axwañanx jiwasamp chikachasiñapäkiti! Nayax mä warmi-lobo, mä thaya warmi-lobo!
  Ukat wila ñik"utan uywax mä espadampiw ch"allt"asi ukat khuchhuqaraki...
  Ukatwa inglés almirantejj imill wawanakan kuttʼayatäjjäna. ¿Kunsa cheqpachapun munäna? ¿Khitinakampis jikisiyäta?
  ¡Chʼaxwirinakax apxarusaw chʼiyjapxäna!
  Christinax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - ¡Ukanx kebab ch"uqi ch"uqi!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Ukat ukat qʼala kayumpiw mä disco jaqontäna, uka discojj wali chʼullqhi ñikʼutanakanïnwa. Ukat jankʼakiw phisqa inglés jaqinakar jiwayäna.
  Magda kullakajj qʼala talonapampiw kayump taktʼäna, ukat kimsa inglés jaqenakaw qotar tʼijtjjapjjäna. ¡Aka imill wawax mä sallqa jaqikiwa!
  Ukat pusiniw akham sapxani:
  - ¡Jach"a diosanakasa!
  Ukat jupax wasitat ch"uqt"ani... Patak patak inglés jaqinakaw nayratpach ch"uqimp ch"uñuntatäxi. Ukat qhispiyirinakax qunqurt"asisaw suma imill wawanakarux jamp"att"asipxi, ch"amani, cincelat, q"ala kayunakapa.
  
  
  VLADIMIR ZELENSKY RUSIA JAQINAKARU
  Inauguración ukat qhipatxa, Vladimir Zelensky jupax Rada ukax chhaqtayatäni ukat parlamentarios ukan nayrïr chhijllawinakaw utjani sasaw yatiyawiyi. Ukajj jila partejj suytʼatänwa. Ukampis Rusia markamp sum apasiñajj jan waltʼayaskakïnwa. Vladimir Putin jupax janiw Zelensky jupar atipt"atapat jach"añchkänti, ukat janiw Ucrania markan presidencial chhijllawinakap uñt"aykänti. Ukampis ukajj machaq wayna pʼeqtʼiriruw yanaptʼarakïna. Nacionalistas jupanakax pächasiñampiw uñch"ukipxäna, jupanakax jupanakan mä jaqit uñt"apxäna. Ukat occidental markax Putin chiqpachan agresorätap amuyapxäna. Ukat Ucrania markar yanapt"añax ch"amanchasiwayi. Ukhamaw k"umaräñatak qalltawayi, ukat suman jakasiñatakiw tukuyäna. Zelensky jupax uka apt"asiwayi ukatx Rada ukar machaq chhijllawinakanx wali ch"amampiw uñacht"ayawayi. Mayoría parlamentaria ukar puriñx atipjawayiwa. Ukat ukat walja referéndumnak lurawayi. Ukhamaraki reforma constitucional ukampi chika.
  Jilïr irpirin ch"amapax wali jach"aptayatänwa. Jan ukasti, Rada ukax mä juk"akiwa. Uka qhipatx Zelenskyx reformas ukat modernización ukanak amtampiw lurañ qalltawayi.
  Uka pachparakiw Donbass markanx mä k"ari amtaw uñstawayi. Anastasia Orlova sat ch"axwiriruw mä suma amtaw churapxäna. Ucrania ukat servicios de inteligencia occidental ukanakan yanapt"apampiw Lugansk ukat Donetsk regiones ukan gobernadorapäni. Ukatx jupax Ucrania markanx miembro formal ukhamarak qullqix utjani restauración ukat juk"amp poder personal ukataki. Ukat juma pachpa ejercitomasa. Mä arunxa, Kadyrov ukan ajllitapa. Kunawsatix Rusia markax chiqpachan Chechenia markar independencia churkän ukhax formalmente ukakiw control ukax utjawayxi.
  Anastasia Orlova, jupax comandantes de campo ukanakanx wali ch"amanchatawa, jupax uka amtarux iyaw sataynawa. Nayax sañ muntwa, aka warmix wali suma uñnaqt"anïnwa, q"illu ñik"utanïnwa, ukat jilapartx thaya juyphi pachanx q"ala kayukiw t"ijtirïna.
  Anastasiax Machaq Rusia markan "lunthatasir" irpirinakaparux ch"axwañ yatiyäna. Jupax wali ch"axwiri ukat autoridada imillawa. Ukat Novoazovsk markanwa residenciap uttʼayäna. Mä chikat jaqinakax ukat milicianakax juparux yanapt"apxäna.
  Anastasia kullakax q"ala kayuni imill wawanakan batallón ukamp chikaw walja kuti jaltxapxäna ukat walja markanakaruw katuntapxäna. Uka chiqan chʼaxwäwinakaw utjäna. Ukanx mä tirón de guerra ukaw utjäna.
  Anastasia kullakajj wali yatiñampiw kuns luräna ukat yaqha markanakatwa qollqe katoqäna. Ukatjja, Rusia markanwa yanaptʼarakïna. Warminakatsa ukhamaraki. Putin usutätapax suma sarantäwiruw yanapt"arakïna. Amuyataxa, Rusia markan jach"a amtan p"iqinchiripax sinti ch"amanchawayi. Ukat uka condicionanakanx Rusia markan irpirinakax t"aqanuqtataw uñjasipxi. Anastasia kullakajj uka toqet askinak apsusaw Donetsk markar katuntäna. Wali yanapt"awinak katuqasa.
  Lugansk markampiw ch"axwäwix qalltawayi. Ukampis janiw sinti chʼamanïkti. Milicianakax janiw chiqpachans jiwayasiñ munapkänti.
  Qhipharux Novorossiya markan p"iqinchiripatak chhijllawinakaw utjawayi, ukatx Anastasiax atipt"awayiwa. Ukax jank"akiw Estados Unidos ukat Kiev markanakamp uñt"ayasiwayi. Ukat ukxarusti yaqha occidental markanaka, ukat taqpach uraqpacha!
  Zelenskyx arsutap phuqhawayi, Novorossia markarux Ucrania markanx mä jach"a uñt"ayawiw churawayi. Ukat Donetsk markanx q"illu-azul banderax wasitatw liwxatäna.
  Nayratpach suyt"at suman jakasiñax purinxiwa.
  Zelensky jupax corrupción ukarux ch"amampiw ch"axwawayxi, ukatx qullqi tuqit jan wali lurawinakat jiwayañ mutuñ uñstayañkamaw uñt"ayawayi. Vladimir Zelensky jupax wali ch"amampi ukat yatiñampiw apnaqasa ukat mä equipo profesional ukham utt"ayasa, Ucrania markarux jach"a tasas de crecimiento ukanakaw churawayi. Markax sartaskäna, machaq irpirin ch"amapax ch"amanchaskäna. Rusia markamp sum apasiñajj jukʼamp sumäskäna. Kunas uka accidente cerebrovascular ukar yanapt"awayi, ukax Putin-arux apt"awayiwa ukat jan sinti jach"a amtanïñapataki ukhamarak jan ch"axwañapataki.
  Rusia markanx Zelenskyx wali uñt"atawa. Jupax wali ch"aman arst"iri, wali suma jaqi, populista ukhamawa. Ukat janiw comunista ukhamäkiti, ukampis janiw anticomunista ukhamäkiti. Wali uñt"atawa, ch"iqa tuqin ukhamarak oligarcas rusas ukanakan. Rusia wayn tawaqunakanx wali uñt"atawa. Mä intelectual ukat mä chacha. Jupax wali amuytʼasirïkaspas ukhamawa, ukampis wiñayatak chʼamap katuntawayi. Jïsa, chiqpachansa mä irpiriwa, ukampisa pachpa pachanxa mä caballero ukhamarakiwa! Altu cultura, ukampis amuyt"añjama ukat jaqinakan munata. Mä chiqpach talento gestión tuqina. Ukat mä jach"a wakicht"iri.
  Ukat ukhama, kunapachatix phisqa mara Ucrania markan suma qamawipa ukhamarak sartasiwipax pasawayxi, ukat Zelensky-n ch"amapax qhipharux ch"amanchawayxi, mä sensacional amtawiw arktawayi.
  Mä arunxa, Rusia markamp mayacht"asiñatakiwa. Mä sapa estado sindical uñstayaña mä presidente común jach"a ch"amampi. Chiqansa, jaqinakan chhijllata.
  Ukat Rusia markanx élite ukanakax wali mulljataw jikxatasipxäna. ¡Ukajj wali muspharkañawa! Uka pachakamax Putin jupax mä jach"a usump jan ch"amanïxänwa, ukat janiw wali uñt"atäxänti. Ukajj janiw nuwasiñ puedkänti, janirakiw taqpach nuwasiñas puedkänti sañ muni. Ukat Medvedev jupa pachpaw, taqpachanx janiw ch"axwirikiti ukat jaqinakan jan munatapawa.
  Ukat akanx Zelenskyx qhanpachaw estado sindical ukan p"iqinchirïñ muni ukat... ¡Chances ukax chiqpachapuniwa! Nayraqatxa, Occidente markax Vladimir Zelensky juparux Rusia ukat Ucrania uksan p"iqinchirïñapatak uñjañ munapxi! Jupax taqpach occidental ukat europeo político ukhamätap uñacht"ayäna. Payïrix Zelenskyx Rusia markanx wali uñt"atawa ukat juk"ampirus Ucrania markanx wali uñt"atawa. Kimsïrix janiw kuna atipt"asirinakas uñjatäkiti. Putin jupax wali usutawa, Medvedev jupax jan ch"amaniwa ukat jan wali uñt"atawa, Zyuganov ukat Zhirinovsky jupanakax wali chuymanïpxiwa. Janiwa yaqha irpirinakaxa uñjatakiti. Ukhamarus pusiri, Rusia ukat Zelensky uksan oligarcas ukanakan yanapt"awipax utjiwa.
  Jïsa, qhanaw akax wali jach"a candidato ukhamawa Rusia markan presidencia ukataki. Jupax ch"amaniwa, carisma ukat mä extraordinario don de oratoria ukaniwa. Ukat ukhamarakiw medios occidentales ukat rusos ukanakan yanapt"awipa. Ukhamarus machaq jaqinakan wali uñt"atawa política rusa ukanxa, nayra ukat aburrido irpirinakan apnaqata.
  Mä jukʼa arumpixa, jan iyaw sañax janiw askïkiti ukat uka ofrecimiento katuqañax axsarañjamawa. Putin jupax payïr accidente cerebrovascular ukanïnwa. Medvedev jupax Rusia markan p"iqinchiripawa.
  Chiqansa, Zelenskyx chiqpachapuniw atipt"ani, ukax janiw chiqäkiti. Ukat nayax chiqpachapuniw Ucrania markar anexionañ munta. ¡Medvedev jupax Putin jupat sipan juk"amp munañaniwa! Ukampis ¿Zelensky jupamp chhijllawinakamp ukham riesgo apsuñax wakisispati?
  Ukampirus Rusia markan jaqinakax Ucrania markamp mayacht"asiñ amtarux yanapt"apxäna. Patak waranq jaqinakaw callinakar mistupxäna - mayipxäna: eslavo jilanakan mayacht"asiñapataki. Moscú markanx unxtasirinakax policía ukamp ch"axwapxatayna. Walja jaqinakaw usuchjat uñjasipxäna. Mä ola de protesta ukaw sartañ qalltawayi.
  Comunistanakax qhipharux Zyuganov, jan ukax juk"amp chiqaparux isthapiyapxäna, ukatx wayn tawaqu irpirinakax jaqinakarux callinakaruw irpañ qalltapxäna. Régimen mayjt"ayaña mayiña.
  Nacionalistas ukanakax nayrar sartapxarakïnwa, jupanakan ch"aman ukat jach"a amtan irpirinakapax utjarakïnwa. Maidan kullakajj jukʼamp modaruw tukuwayjjäna. Qala ukat Molotov cocteles ukanakax policiaruw jaquntatäna. Jaqinakan nayratpach jan kusisiñapax jukʼampiw uñachtʼayasiñ qalltäna.
  Medvedev jupax mä consejo de seguridad ukan irnaqäna.
  Jilpachax ukankirinakax mayacht"asiñ tuqitw arxatapxäna - saxrax janiw pintatäki ukhamarjam axsarañjamäkiti sasaw arsupxäna. Ukat recursos administrativos ukat propaganda ukax mä jach"a ch"amawa! Ukat jaqinakax p"iqip sum jariqasipxaspa, ukat jupanakax aksa tuqinx partido poder ukaruw voto churapxani.
  Millonarios rusos jupanakax Medvedev jupar chiqa chuymanïpxañapatakiw juramento lurapxarakïna, jupax predecible ukhamawa, jaya pachaw apnaqawayi ukatx juk"amp jan ukax juk"amp taqiniruw satisfacta.
  Millonario Deribasco jupax logicamente akham siwa:
  - Jiwasax mä campaña electoral ukax estilo ukarjam lurañasawa: Medvedev jupax jichhürunakanx Putin ukhamawa, ukatx janiw khiti Zelenskys jiwasatakix jan walt"ayirïkiti!
  Roman Abramovich chachajj wali amuyumpiw akham säna:
  "¡Yelsin juparux sapa patakat pusiniw chhijllañ ch"usawjat apsusipxta, ukat juk"ampiw apsupxäma!" ¡Qullqisa, medios de comunicación ukanakax jiwasan garantiasankiwa!
  Prokhorov jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Janiw Ucrania markanx qamirinakar ukham jach"a impuesto churañ munapkti, ukat taqiniruw sayt"asipxä!
  Dmitry Medvedev jupax mesa patxar amparapamp ch"allt"asisaw yatiyäna:
  - Ukatxa mayachasiña ukhamaraki mayachasiña amtawi katuqapxta!
  Ucrania ukat Rusia markanakax mä mayacht"asiñ amtaw firmapxäna. Ukat jankʼakiw balanza de poder ukajj mayjtʼjjäna. Presidencial chhijllawinakax kimsa phaxsi saraqataruw utjañapa.
  Presidencia ukar qillqantañatakix patak waranq firmanak apthapiñaw wakisi, jan ukax llätunk tunk waranqa qullqinak qullqi churañaw wakisi, ukax payïr muyuntäwir puriñkamakiw kutt"ayatäni. Chiqpachansa uka kamachinakax wali muspharkañawa. Mä chikatx ruso ukat mä chikatx ucrania markan kamachinakapat apsutawa.
  Natural ukhamawa, walja candidatos presidenciales ukanakaw utjani, ¡Medvedev jupan equipopax amuyapxiwa, ¡ukax jupanakatakix juk"amp askiwa! Jupanakax sapxiwa, movilidad electoral ukax jilïr irpirinakarux nayrïr t"aqaruw mä ventaja churani. Ukat payïr urunx taqiniw Medvedev ukarux yanapt"apxani. Kunjamakitix presidente interino ukax ukaruw jakthapiskäna. Ukat ukax qalltawayiwa...
  Anastasia Orlova, aka q"ala kayuni Cleopatra, jupax Zelenskyx patak taqpach contraw utjani sasaw säna. Ukat jupax Lancelot ukhamawa dragón Putin ukat Medvedev ukanakar saykatañataki.
  Prensa tuqinx wali qhuru ataques ukanakaw utjawayi. Yaqhipanakax Zelensky jupan laykupxänwa, yaqhipanakax Medvedev jupan laykupxänwa.
  Candidatos ukanakan qillqantatäñ pachax qalltawayiwa. Rusia markanjja, jan waltʼäwinakaw utjäna. Dzhokhar Dudayev yuqapax Cáucaso uksan uñstawayi ukatx jihad ukham uñt"ayawayi. Ukatx regiones islámicas ukanx walja yanapt"awinak katuqawayi. Walja yatxatirinakax CIA ukan jinchunakapat aka chiqan suyt"apxäna. Ukhamarus Trumpan p"iqinchawipax tukusxiwa, ukatx mä qawqha atipt"äwinakas atipt"añaw wakisi. Ukat Zelenskyx Rusia markan tronopanx mä jach"a atipt"äwiwa! Ukampirus, pächasirinakax utjarakiwa, jupanakax sapxiwa, Zelenskyx Rusia markaruw mä jach"a markar tukuyaspa, juk"amp ch"amaniwa, juk"ampis qullqi tuqitxa, Putin apnaqawipat sipanx juk"amp ch"amaniwa.
  Ukhamajj Occidente cheqanakansa amuyunakajj tʼaqa tʼaqaw utjäna. Estado ucraniano-ruso mayacht"atax, chiqans, mä ch"aman asociación ukhamawa ukatx janiw mä chist"awikiti. Chiqpachansa akax mä monstruokïspawa. Natural ukhamawa, fuerzas de seguridad rusas ukanakax mayacht"asiwiruw yanapt"apxaraki. Ukhamarus Anastasiax wali thaya warmiwa. Jupax mä batallón imill wawanakamp chika, taqiniw suma uñnaqt"anïpxäna, q"ala kayuni ukat bikini ukankapxänwa, fuerzas especiales rusas ukanakaruw t"unjapxäna ukat atipt"apxäna. Kunawsatix Zelensky-n sinti q"añut ventilador-apar t"unjañatakix laq"a apthapipxi ukhaxa.
  ¡Imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukan fabulosamente nuwasipxatap uñacht"ayapxäna! Ukat "Vympel" uka especial grupox junt"u warminakampiw atipt"asiwayi. Ukatwa jan ch"axwañ amtapxäna, ukatx pro-ucraniano irpirinakax Novorossiya markanw apnaqañ qalltapxäna.
  Anastasia kullakax Zelenky jupatakiw campaña luratayna. Chʼaxwäwinxa, uka tawaqux qʼala kayumpiw chʼullqhi, jiskʼa disconaka, boomerang ukat granadanak jaquntañ yatïna. Bikini isimp isthapt"at nuwasirinakax leyenda ukar tukupxi. Mä taqpach regimiento imillanaka, sapa mayniw mä taqpach división ukar uñtasita. ¡Akax mä jach"a ch"amawa!
  Anastasiax ch"uqi taypin t"ijtäna, wila q"ala talonanakapax lliphipiskäna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  Jach"a espacio ukanx iyawsapxita, mä samkaw utji,
  Jupax alaxpachan inti jalsun mä rayump sasiwa...
  Svarog chachan nayraqatapanx sumankañamp q"uma sarnaqañampiw utji,
  ¡Jupax jiwasatakikiwa kunjamtï Jesusax jaktkani ukhama!
  
  Mä k"ajkir destinoruw yuriñäni,
  Jupax mayo phaxsinx intirjamaw qhant"ani...
  Ukampis janiw amuykti qawqha tiempos jan jiwat jaqinakax utjaspa,
  ¡Kunja jan wali destinojj jiwasamp anattʼistu!
  
  Awki markamar arxatam, caballero, .
  Alaxpachankir warawarax qhant'pan...
  Jiwasax yurïw Uraqisan jach"a uraqip arxattanwa,
  ¡Aka planetajj wiñay paraisor tukupan!
  
  Ukampis ¿kunsa ajjsarkañ comunismojj luraspa?
  Jupax markan banderap taqi ch"amaniruw tukuyani...
  Ukat colerat fascismox infiernoruw chhaqtxani,
  ¡Uñisirinakarux wali ch"amampiw ch"allt"añäni!
  
  Chuymanakamxa jiwasana Mama Markaru churapxam,
  Wali qhana junt"u umampi qhant"ayañataki...
  Jiwasax nuwasïwinakasan tukuyañkamaw sarañäni,
  ¡Ukat mä ch"axwawimpiw Fuhrer ukar t"unjañäni!
  
  Stalin masix awkipan lantiw irnaqäna,
  Jiwasax kunayman generacionanakan wawanakapätanwa...
  Uka walja jaqinakax infiernon mä frenesí jiwarapxani,
  ¡Ukat Lenin sat geniojj Edén markar sarañ thak uñachtʼayarakiniwa!
  
  Rusia markanx sapa yuqall wawax mä jach"a jaqiwa,
  Ukat imill wawanakax nuwasiñatakiw yatichatäpxi...
  Taqi ch'aman Tatitu Familiax jiwasatakix Mayachatawa,
  ¡Jiwasax rusanakax nayratpachaw ch"axwañ yatipxta!
  
  Jiwasax phuqhañäniwa, niyaw nayax iyawstxa, taqi kuns phuqhañäni,
  Janiw kunas juk"amp jach"a pachax utjkiti...
  Komsomol markankir jaqix remo jiltayatayna,
  Ukat ¡Fuhrer sat barcorux teja patxaruw chʼalltʼañama!
  
  Janiw comunismo ukax utjxaniti, janiw amuyunakax utjxaniti, .
  ¡Suma uñnaqtʼanïpjjewa, kusisiñsa apanini!
  Ukat Fuhrer sat chachajj mä jan wali jaqekiwa, .
  ¡Wali insidioso, wali ch"iyara!
  
  Nayax imill wawatwa - mä ch"axwirin jach"a kankañapa, .
  Q"ala kayukiw thaya taypin jan axsaras t"ijtäna...
  Nayan thiya trenzajajj qorit luratawa,
  ¡Nayaw mä juk"a rosa lurawayta!
  
  Mä waranqa waranqa amuyunakaw uñstaspa
  Kunjamas comunismo ukan mä awki marka wakicht'añax...
  Mä Fritz uñjasax wali ch"amampiw jawq"jañama, .
  ¡Ukhamajj uka wila aptʼat Adolf chachajj tronon jan qontʼasiñapataki!
  
  Fascistanakarux ch"amampiw ch"allt"añama, .
  Ukat juk"amp askixa, jupanakarux mä trineo ukamp jawq"jaña...
  Volga sat jawir thayampi sarañäni,
  ¡Jiwasax cabritonak t"unjañax janiw kuna jan walt"äwis utjkiti!
  
  Pallapallanak tayka markatakiw uywañäni,
  Imill wawanakax jank"akiw ataque lurapxi...
  Uka suma uñnaqt"anxa ametralladora ukarux amtaña, .
  ¡Hitler chachan kuttʼayasiñapajj wali llakiskañawa!
  
  Janiw khitis rusanakax atipt"kaspati,
  Fascismo ukan lobopax mä sazonado saxra ukhamäkchisa...
  Ukampis osopax jukʼamp chʼamaniwa,
  ¡Kawkïr ordenas machaq lurañanak luraski!
  
  Pachamamar t"ijt"aña, Stalin ukataki,
  Komsomol ukankirinakax q"ala kayukiw t"ijtapxi...
  Nazis sat jaqenakarojj tʼantʼa umampiw chʼiyjatäpjjäna, .
  Kunatix Jach"a Rusanakax juk"amp thayapxiwa!
  
  Jach"a jach"a tukur imillanakax Berlín markar mantapxani,
  Jupanakax q"ala kayuni kayu ch"akhanak jaytapxani...
  Jupanak patjjanjja, qorit chʼiyar mä querubón ukaw utji,
  ¡Ukat mä avispas perlanakar uñtataw qullqir tukupxi!
  Imill wawax q"ucht"iwa, ukampis ¡kunjams nuwasi! Chiqansa, jupax pusi masinakapampix mä kutix Iolaisk markan q"al atipjatäñat miliciaruw qhispiyapxäna.
  Ukat phisqa imill wawanakax bikini ukat q"ala kayuniw mä taqpach ejercito ukamp mantapxäna.
  Jïsa, wali muspharkañänwa.
  Anastasiax ametralladoratxa walpun ch"axwäna, uñisirinakan líneap khuchhuqäna, ukatx q"ala kayunakapamp mäkiw walja jisk"a discos jaquntäna. Uka p"iqinakax khuchhuratapxiwa.
  Ukat Anastasiax akham q"ucht"ani:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Natasha kullakajj pallapallarakïnwa, uñisirinakaruw chʼiyjarakïna, ukat qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna, ukat mä tanqueruw tʼunjarakïna:
  - ¡Svarog ukatakixa!
  Ukat ukat quri ñik"utan Zoyax turnop churaraki. Ukat qʼala kayupampiw jiwañan churäwip jaqontasin jachʼat arnaqasi:
  - ¡Rodnoverie jutïr pachataki!
  Ukat Aurorax jank"akiw jupanakar arktani. Ukat q'ala talonapampiw jiwañ churäwip antutani, jach'at arnaqasisa.
  - ¡Jach"a fronteranakataki!
  Ukat ukat Svetlanax ukarux ch"amanchawayiwa. Jupax mä phallawi churani, ukat ametralladora ukata, ukat q"ala kayunakapamp t"unjañ khithani...
  Ukat qʼala kayuni suma uñnaqtʼan warmix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Romanovs ukan kutt"aniñapataki!
  Jïsa, Anastasia kullakajj reyin apnaqäwip wasitat uttʼayañapatakiw wal munasïna. Chiqansa, Rusia markanx chiqpachans mä zar ukax kunjamakitix ukhamakiw apnaqaski. Ukhamajj ¿kunatsa jan mä legítimo monarquía lurañajj wakiski? Ukatjja, Europa toqenkir walja generacionanakan reyinakan wilapajj Romanov familian venanakaparuw saraski. ¿Akax jupanakan pedigrípati? ¿Kuna kasta familias Putin, ukat juk"ampirus Lukashenko? ¿Khitinakas jupanakax reyinakäpxañapatakixa? Ukampis ¡Romanov familiajj Diosan ajllitäpjjewa!
  Anastasia kullakampi bikini isimp isthapt"at masinakapampix walja milagronak lurapxäna. Jupajj mä saxrar uñtataw nuwasïna. Ukampis ukatx Putin jupampiw ch"axwawayxi ukat Zelensky jupamp chikaw sayt"asiwayi. Jila partejja, Anastasia kullakajj Ucrania markan jan wali luratanakap uñjäna, ukat jukʼamp cheqapar uñjatäsajj jan chʼamani jaqenakaruw saytʼasïna!
  Anastasia kullakampi phisqa masipampiw Novoazovsk markar jan walt"ayat uñjasipxäna, kunapachatix kutkatasir jaqit katuntañ munapkäna ukhaxa. Mä columna taqpach fuerzas gubernamentales ukanakax khuchhurata ukat desarmado ukhamawa.
  Uka qhipatxa katuntat jaqinakax ajanunakaparuw qunt"asipxäna ukat Anastasia ukat mayni tawaqun q"ala, laq"a kayunakap jamp"att"apxäna.
  Imill wawax filosofía tuqitx Novorossiya markan katuntat pallapallanakarux akham sänwa:
  - ¡Janiw jiwayañ munkti! ¡Jumanakax jilanakajäpxtawa! ¡Ukat nayajj reinamaruw tukäjja!
  Jilapachax Novorossiyax Anastasiarux jan sinti jan walt"ayasaw katuqatayna, jan ukax jach"a chhaqtäwinakampiw katuqatayna. Chiqansa, rubio terminador ukax República de Donetsk uksan gobernadorapan p"iqip khuchhuqatayna ukat guardianakapar jiwayatayna, jupanakax jilpachax caucásicos ukanakawa.
  Anastasia sat warmix nayratpachaw mä leyenda ukham uñtʼatäna. Crimea markanx ukham milagronak luratayna, ukat Heroe de la Federación Rusa ukan warawarap katuqatayna. Janitï jupax utjkaspän ukhax janiw bikini ukan masinakapampix ukham sumax sarantaspänti. Ukampis uka qhepatjja, Anastasia kullakarojj apsutäjjänwa ukat rus markan taqe premionakapat aptʼatäjjänwa. Ukhamarakiw fuerzas especiales rusas ukanakar ch"axwäwin jiwayatapata, kunapachatix jupar jaqunukuñ munapkäna ukhaxa. Ukat mä juchañchäwiw qalltasïna.
  Ukampis janiw Novorossiya markamp niya independiente ukamp mä jach"a ch"axwäw qalltañ atinapkänti. Ukhamarus Putin jupax usuntataw uñjasiwayi, jan jupamp jan ukax janiw khitis uka lurañanak katuqañ munkänti.
  Yämas Medvedev, jupax taqpachanx janiw tripa ukat ajayupanx irpirikiti. Ukampis akax chiqpachapuniw kunatix Osos ukanakatakix oligarcas rusas ukat Putin ukan masinakaparux askïna - jupanakax jasakiw manipularapxaspa.
  Ukhamäkchisa, mä jachʼa propaganda maquinaw Zelensky contra sartawayi. Taqi kunat taqiniruw juchañchañ qalltapxäna. Ukat jupax drogadicto, lunthata ukat walja millones de millones de empresas offshore ukanakat sifonat apt"asiwayi sasaw sapxi, ukat jupax jilpachx gay ukhamawa.
  Provinciax qillqañatak saratayna. Ukat chiqans testigonakax utjarakïnwa, ukat kunayman aseguramientos ukanakas utjarakiwa. Ukat homosexualidad tuqit juchañchañanakas utjarakiwa. Jichhakiw candidatos ukanakan qillqantasiwipax qalltawayi, ukat laq"ax niyaw warantaski.
  Chhijllawinakan chikancht"asiñ munirinakax ucraniano ukhamarak juk"ampirus ruso ukanakax wali jach"apuniw tukuwayi. Comunistanakas nacionalistas ukanakas ukar makhatapxäna. Mä akatjamat chuymankipstat usut Zyuganov jupas chhijllañatakiw uñstawayi. Nayraqatx Partido Comunista de la Federación Rusa uksan p"iqinchirïñ jaytawaykchisa. Afonin, Udaltsov ukat Grudinin jupanakax chhijllawinakaruw sarapxarakïna. Ukat taqpachanx mä qawqha candidatos izquierdistas ukanakax utjaskakiwa, juk"a uñt"atawa, ukampis galgos ukanakaw utji. ¡Ukat walja jaqinakaw p"iqinchirïñ munapxi! ¿Kunas llätunk tunka waranqa qullqixa? ¿Chiqapunit akax ukham jach"a qullqix rusa markan kamachinakaparjamax?
  Tanquenakajj makhatañ munapkaspa ukhamänwa. Ukat empresarionaka, ukat artistanaka, ukat pop figuranaka, ukat qillqirinaka. Jisa, qillqirinakax ch"amanchasipxaraki. Juma pachpatakiw mä anuncio lurasma. Ukat llätunk tunk waranqa qullqix janiw ukhamakiti. Ukatwa CEC ukax patak patak solicitudnak katuqawayi.
  ¡Walikiwa, chhijllawinaka! ¡Walikiwa, ¡kuna uñachtʼäwis utjäna! Alla Pugachev jupasti p"iqinchirïñatakiw ch"axwawayxi. Kunats janixa? Alkax armasiñ qalltäna, ¡inas jupa pachpat amtaschispa! Nayra jaqinakatxa, Yuri Luzhkov jupax presidenciaruw makhatawayi. Amuyatajja, naya pachpaw amtasiñ munarakta.
  Suma, chiqans, ukham uñacht"awix janiw Vladimir Volfovich jan utjkaspänti. Ukampis aka kutix Igor Lebedev yuqapampix Degtyarev ch"iqa amparapampix panpachaniw chhijllawinakan chikancht"asipxäna. Ukhamarakiw kimsa columnas ukan chhijllawinakar sarapxäna.
  Ukat nacionalistanakax yaqha chiqar sarxapxarakïnwa. Chiqans legendario Demushkin, jupax carcelan jist"antataw jikxatasïna, ukat, wali muspharkañawa, "Araña", "Metal Corrosion" ukan p"iqinchiripa, ukhamarak "Kolovrat" rock tama p"iqinchiripax p"iqinchirïñatakiw ch"axwawayxi, ukat walja yaqhanakampi.
  Suma, chiqans pop cantantes ukanakax mä campaña ukar sarapxarakïnwa. Akax Philip Kirkorov ukat Nikolai Baskov ukanakawa. Ukatxa, janiw kuna aptʼasiñas utjkiti. Ukham pallapallanakan guardiapax uñstayatawa.
  Ukat Timoteo ukat Vitas, ukat en general walja jaqinakaw mä campañar sarapxäna.
  Chiqansa, ¡janiw ina chʼusatäkiti! Medvedev jupan amtapax walja candidatos ukanakar sutinchañänwa, jupanakax payïr t"aqaruw jupar votonak mayjt"ayapxani. Taqi kunat sipansa uka amtax wali askiwa. Medvedev jupax qalltanx Zelensky ukan uñt"ayatapat sipanx juk"amp jisk"akiwa. ¡Ukat jan kʼari chuymanïsajj janiw atiptʼañjamäkiti!
  Ukampis Yeltsin jupax cero calificación ukanïnwa, ukampis Zyuganov ukarux atipt"añ atipxatayna. Chiqansa, qhipïrix chhijllawinakx mä jan ch"amanïkaspas ukhamaw irptawayi: ¡amuyas ch"axwaña!
  Ukat aka tuqinx Medvedev jupax mä extraordinario ukat wali yatiñan jaqiruw uñisi.
  Ukhamajj aka cheqanjja, walja lurañanakaw utji. Solovyov ukan uñacht"äwipanx Zelensky jupax sapa kutiw laq"ampi jaquntatäna. Chiqansa, ukatx mä imill wawax q"ala kayunakan kayunakapamp Solovyov chachan ajanuparux helado jaquntäna. Ukat jupax mä nayrap ch"allxtayäna. Uka qhipatxa qhanaw amuyasïna, ¡Zelensky ukar laq"ampi jaquntañax janiw kuna jan walt"äwis utjkiti! Kunjamakitix, aka waynax mä águila ucraniana ukhamawa!
  Jilapachax janiw mayacht"asiwix sociedad rusa ukanx utjkänti. Walja, walja jaqinakaw Zelensky-rux yanapt"apxäna. Kunjamakitix, chiqpachans wayn wila masinaka ukat Ucrania markar jan petroleo ukat gas ukanakan jach"a chaninakapamp jiltayañ atipxatayna! Ukat ¿Medvedev jilatat kamsaraksnasa? Chiqpachans markax petroleo ukat gas dólares ukanakamp umamp chhaqt"atawa, ukatx economía ukax taqpach sayt"atawa. Janiw jiltañax utjkiti, jan irnaqäwikiw jilxattaski.
  Medvedev jilatax taqpach políticonakat sipanx juk"amp anti-calificación ukaniwa. Ukhampachasa, ukax chiqpachapuniw kunatsa oligarcas ukanakatakix askïspa. Jupanakat jukʼamp dependirïtan ukhajja, jukʼampiw apnaqtanjja. Rusia markan gobiernopax jank"akiw taqinin sueldo ukat pensiones ukanakap jiltayañ qalltawayi. Ukat awisax...
  Ukatjja, Medvedev chachajj jubilacionatak pä mara jiskʼachañwa amtäna. Kunjamatixa, taqi kunasa jaqinakan askipatakiwa. Ukat pensiones jiltayañataki ukat jubilacionat qhipat irnaqañax jaya tiempo irnaqatapat jaktʼañatakis chiqañchäwinakaw lurasïna.
  Medvedev ukat funcionarionakax janiw armasipkänti. Ukhamat jupanakax sayt"asipxañapataki ukat jupar voto churapxañapataki. Yamas declaraciones públicas de ingresos ukanakax cancelatäxänwa, ukatx waranq dólares ukjam regalonak churañax jaysatäxänwa. Ukajj cheqansa, uka funcionariorojj wal gustäna. Ukhamarakiw permiso inmuebles ukanakax anqäx markan utjañapataki, ukhamarak cuentas ukanakas utjarakiwa.
  Cigarro pitañ munirinakar atiptʼañatakejja, cigarro pitañ contra leyijj wali chʼamañchtʼatäjjänwa. Arumanakax alcohol aljasiñax walikïskänwa, qullqi tuqit anattʼañas walikïskänwa. Qhipïrix oligarcas ukanakax wali askiwa, chiqpachansa, kunats ukham qullqi chhaqhayañax ukat uraq manqhar apsuñax wakisispa.
  "Muñecas" uka wakichäwix kutt"anxiwa. Televisión tuqiw jukʼamp erótica uñachtʼayañ qalltapxäna.
  Medvedev jupax amnistía uñt"ayawayarakitaynawa, ukat katuntat jaqinakar yanapt"añ qullqinak pagapxañapatakiw mayïna. Ukat akax mä jach"a porcentaje de votos ukhamarakiwa. Ukat katuntat jaqinakax pachpa familianakapampi.
  Jilapachax Medvedev jupax mä consigna uñstayatayna: ¡juk"amp libertad! Chiqans Rusia markax Putinan despotismo ukampix qarjataw jikxatasi. ¡Kunapachatix mä q"ala jan isin warmir TVn jan uñjkäta ukhaxa!
  Ukat chiqans mä yant"aw uñacht"ayañatakiw utjäna: ¡jakäwix juk"amp librëxiwa, ¡jakäwix juk"amp kusiskañawa!
  Medvedev chachajj alcoholan preciop jiskʼacharakïnwa, ukat televisionan cervezanak uñtʼayañsa jaytarakïna. Chiqansa, kunatsa sinti jayarstʼañasa.
  Ukampis Cáucaso sat cheqanwa guerrajj sartaskäna. Putin jupax sarxatapatx qullu patankirinakax juk"amp privilegios ukat derechos ukanakaw mayiñ qalltapxäna. Ukat jachʼa amtanakapajj jukʼampiw jiljjattawayjje. Ukhamarus Turquía markax juk"amp activa presión Cáucaso uksar uñstayañ qalltawayi, jupanakan amtanakapax jilxattawayiwa, juk"ampirus Siria markanx Erdogan jupax sinti juk"ak katuqawayi jupan amuyunakaparjama. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix petroleo ukan chanipax jilxattawayiwa, ukat ukatw gas ukan chanipax jilxattawayi. Venezuela markaw Maduro markan apnaqawip t"unjatapatx juk"amp lurawinak jilxattawayi. Estados Unidos ukat Irán markanakax qhipharux sumankthapipxiwa, ukatx mä mayacht"at gobiernow Libia markanx utt"ayasiwayi.
  Petroleo ukan chanipax jilxattatapatx rublo ruso ukarux t"unjawayi, inflación ukarux ch"amanchawayi, ukatx sueldo ukat pensiones ukanakan jilxatatapax jan valoranïñapatakiw yanapt"awayi.
  Ukat Cáucaso markanx ch"axwirinakan juk"amp ch"axwawipax Medvedev jupampiw anatäna.
  Putinan herenciap janiw jark"aqañjamäkiti sasaw sapxi. Ukat kunatix taqpachanx, kunjamtix sapa kutix luraski ukhama: superestrellax jupa pachpaw mä jan ch"aman sucesor ukham utt"ayawayi.
  EE.UU. ukat árabe markanakax ukhamarak Irán markanakas Cáucaso uksanx separatismo ukarux ch"amanchapxäna. Ukampis fuerzas de seguridad taypinx jan walt"awinakaw uñstawayi. Yaqhipanakax Putinan jaya pachan masipar Medvedev juparuw p"iqinchirjam uñjañ munapxäna! Ukat yaqhipanakax Sergei Shoigu sat jukʼamp uñtʼat jaqiruw uchapxañapäna.
  Ukampis qhipïrix janiw oligarcas ukat industriales ukanakamp yanapt"atäkänti. Juparux sinti ch"iqa tuqinkir jaqiruw uñjapxäna, ukat millonario jaqinakax mä jaqin dictadurapat qarjataw uñjasipxäna. Taqinipuniw mä liberal tronon qunt"asiñap munapxäna ukat occidental markamp sumankthapiñ munapxäna. Medvedev, presidencial candidatos ukanakan qillqantañ pachax tukusiñap suyt"asa, Shoigu juparux irnaqawipat jaqunukuwayi. Kunas ejercito taypin jan waltʼäwinak utjayäna.
  . JANK"A 2. 2.1.
  Ukat Medvedev jupax Shoigu juparux walja maranakaw mariscal ukham arsuwayi, ukatx viceprimer ministro honorario ukham irnaqañapatakiw churaraki. Ukhamaraki mä populista movimiento. Ukampis kunayman tuqitxa, janïr chhijllawix utjkän ukax janiw presidente interino ukarux askinjam uñjkänti.
  Zelensky jupax sullkawa, juk"amp suma irnaqiri, juk"amp arsuñ yati, puntos apsuñ yati. Ukat qillqantatäxän ukhas pä patak jila candidatos presidenciales ukanakax jan ch"axwañjam irpirinakjamaw qhiparapxäna. Ukampis Medvedev chachajj payïr cheqan jikjjatasiñatakiw chʼamachasiñapäna. Jan suyt"ataw Alla Pugachevax payïr t"aqaru puriñkamax jupar atipt"iriruw tukuwayi. Chuymankipstat prima donna, jupax jaya pachaw jan thuqt"irïkänti ukat janiw PR ukarux sinti munaskänti, mä akatjamat ranking ukarux salt"awayi.
  Inas ukax políticonakar chuym ustʼayañatak mä reacción ukhamächïna. Zhirinovsky ukat Zyuganov jupanakax jan ukasti, calificacionanakanx wali jisk"achataw uñjasipxi. Jaqinakax wali qarjataw jikxatasipxi uka panpachan políticonakatxa. Ukhamarus, wayn tawaqunaka ukat juk"amp original irpirinakax cancha electoral ukan uñstapxäna.
  Demushkin, jupax carcelan mä mártir ukan uñnaqap katuqawayi, jupax amuyañjamaw yapxatawayi. Suraikin jupax wali jan mä calificación jikxatañ atkänti, ukampis yaqha partidopankir Sergei Kovalev, boxeador profesional ruso jupax wali suma boxeador profesional ukhamawa, jupax puntos jikxatañ qalltaraki.
  Jilapachax Sergei Kovalev jupax mä suma jaqiruw tukuwayi. Jupax Moscú markan alcalde ukhamaw candidato ukham uñt"ayasïna, ukatx taqinitak jan suyt"ataw payïr chiqan jikxatasïna. Jupax Partido Comunista Ruso ukaruw mantawayi. Ukat jupax juk"amp suma uñt"ayañ qalltarakïna.
  Uñt"añasawa Sergey Kovalev jupax wali jach"a boxeador ukhamawa - rusanak taypinx wali sumawa, Kostya Tszyu jupat sipans juk"ampiwa.
  Ukhamat Sergei Kovalev jupax mä terminador ukhamarak Medvedev jupamp jan walt"ayir jak"achasi.
  Chiqans, jilpach servicios de encuesta rusa ukanakax calificaciones ukat... O. p"iqinchirux sinti jach"añchatäna. Ukampis uka jachʼañchäwix wali sumpun lurasïna. Ukampis Medvedev chachajj janiw sinti suertenïkänti. Putin qhipatxa, kunjamakitix fortunax juk"amp q"añuruw tukuwayi. Petroleo ukan chanipax jilxattaskakïnwa, rublo ukan cambiopax jilxattarakïnwa, ukatx jank"akiw chanipax jilxattawayi. Cáucaso markax juk"amp ch"amampiw phichhantaskäna. Ukat Kadyrov chachan jaqinakas ch"axwirinakan laykux ch"axwañ qalltapxäna. Ukhamaw uka jan walt"äwix utji. Ukat ukatx talibanes ukanakax Tayikistán markamp frontera ukanx rusa soldadonakaruw atacapxäna.
  Ukat kunjamtï jikxataskänxa, Rusia markankir soldadonakax janiw wakichtʼatäpkänti. Medvedev jilatajj wasitatwa uttʼayasïna. Ukhamarus, mä escándalo ukaw uñstawayi, Ministerio de Defensa ukat Ministerio de Hacienda ukanakan lunthatasiñata. Medvedev jupan nayra amigonakaparux mä ch"amakaw puri. Ukat khitis Rusia markat patak waranqa waranqa waranqa qullqinak lunthatawayi uka tuqitxa pächasiñaw utjaraki. Ukhamaraki suyt"awinaka. Ukat medios de comunicación ukanakax insolente ukhamaw tukupxäna...
  Zelensky jupax chhijllawi campaña ukx samarañampiw irptawayi, profesional ukhama, mä uñacht"äwjama. Zhirinovsky, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, jupa pachpat sipans jilïr irpirinakatakiw juk"amp irnaqäna. Zyuganov juparux arnaqataw uñjasiwayi ukat ismu yuqall wawanakampiw ch"allt"ata. Ukatx mayamp jan walt"awinakax...
  Chiqansa, Ksenia Sobchak jupax chhijllawinakan chikancht"asiwayi, ukat jupax janiw kuns lurañjamäkänti, jan ukasti conik ukx jaqunukuwayi. Jupax apthapisinx mä torta Zhirinovsky-n ajanupar jaquntäna. Ukat jupax chuymap ch"allxtayäna. Ukhamarakiw wali epico ukham pasäna.
  Alexander Povetkin jupax chhijllawinakanx chikancht"asirakïnwa. Rusia boxeadorax Josué ukar atipt"asax janiw jaya pachax kutt"añjamäkänti, ukatx mä qawqha ch"axwawinakaw pasañjam uñisirinakamp utjawayi, ukatx juk"amp jach"a ch"axwawinakanw t"unjasiwayi. Carrera tukuyasax política ukarux mantawayiwa, ukatx mä partido nacionalista ukham utt"ayañ qalltawayi.
  Jichhakamax janiw sinti askikiti.
  Ukampis Povetkin chachajja, televisionan mä debate lurapkäna ukhajja, uñisiriparuw ajanupar chʼankhampiw jawqʼjäna. Jupax yaqhachasiwayi ukat ukax mä juk"a calificación ukaruw jilxattawayi.
  Jilapachax chhijllawinakax histérico ukhamänwa.
  Jupanakax televisado ukan debates ukanakaw lurapxäna: kimsa tunk segundos ukjaw jaysañatak churapxäna, ukatx mä ch"axwäwiw utjawayi. Fiestas, ch"axwawinaka, escándalos ukanaka. Mä taqpach farsa.
  Medvedev jupax jan p"inqasaw jach"añchatäna, ukampis calificación ukax niyas janiw jilxatkänti. Payïr t"aqaruw mistuñax wali pächasiñawa.
  Zelensky jupax mä jach"a margen ukamp nayrar sartawayi. ¡Ukat janiw muspharkañäkiti! Phisqa maranakanx Vladimir jupax jan irnaqäwinïñ tukjañ atipjatayna ukat taqi plantas ukat fabricas ukanakar wasitat sayt"ayañ atipjatayna, ukat machaq fabricanak lurañsa atipjatayna.
  Zelensky jupan mä lurawipax yapuchäwimp ukhamarak yaqha ch"amanchawinakamp lurañawa.
  Ucrania markanx juk"ampirus centrales eléctricas ukanakaw uñstawayi, ukanakax presión atmosférica ukan mayjt"awinakapatw irnaqapxi ukat cargapxi. Ukhamaraki plantas geotérmicas ukanaka. Ukat jukʼampinaka. Ukhamaraki ionosfera ukan ch"amapa apnaqaña. Ukhamaw pasäna, cienciajj petroleo ukat gas contraw sarjjäna.
  Chiqpach sensación ukax Ucrania markanx mä planta uñstatapawa, ukax sintéticos manq"anak luraski ukat China markar churaraki. Ukat Rusia markax manq"añanak exportación ukarux jisk"achawayiwa.
  Ukhamarakiw ucranianonak taypinx nominados ukanakax utjarakïna. Jisk"atpachax Vladimir Klitschko jupaw ukham luratayna. Uka wali uñtʼat boxeadorajj wali chʼamänwa. Ring ukar kutt"awayxi: Charr ukat Tyson Fury ukanakar atipt"asa. Ukampis kimsïr revancha Josué ukamp atipt"asax wasitatw atipt"asiwayi, ukampis walja qullqiw jikxatasïna. Ukat boxeo tuqit qhip qhipa jubilasiñap yatiyäna.
  Ukampis uka qhepatjja, mayampiw kuttʼanjjäna. Jupax Kiev markan Gassiev jupamp nuwasïna ukat atipt"äna. Uka qhipatx yaqha nuwasïwiw utjawayi ukatx campeón regular mundial ukhamaw jikxatasïna - qhipharux Foreman ukan récord ukat Joe Louis ukan récord ukanakap p"akintawayi. Uka qhipatx Rusia ukat Ucrania uka mayacht"at markanakan p"iqinchirïñapatakiw uñt"ayasiñap uñt"ayi. Ukatx sañapawa, Vladimir Klitschko ucranianonak taypinx Zelensky jupat sipanx payïr chiqankiwa. Ukatx boxeo tuqinx wali jilïr jaqïkchisa, Vladimir Klitschko jupax chhijllawin campaña ukanx mä defensa obligatoria ukham lurawayi, mä boxeador ukarux pä tunk maraw jupat sullka. Ukat mayampiw knockout ukamp atipjäna.
  Uka qhipatx Vladimir Klitschko jupan calificación ukax jilxattawayiwa, ukatx Medvedev juparuw jak"achasiwayi, payïr t"aqaruw ch"amanchawayi.
  Jilpachax aka chhijllawinakax mä jan ch"axwañjam munatänwa: Zelensky, ukatx payïr chimpuntañatakix wali jak"at ch"axwawiw utjawayi. Alla Pugacheva, jupax mä juk"a pachaw Medvedev jupat sipanx payïr chimpuntañatak ch"axwañanx mä chiqar sarxañ qalltawayi. Principio tuqitxa, janiw kuna qhanampis qhantʼkänti. Ukat Vladimir Klitschko jupax payïr chimpuntawayiwa. Ukampis electoradopax janiw sinti ch"amanchatäkiti. Sergey Kovalev, jupax kimsa atipt"äwit sarañ atipjatayna ukat pusi cinturones de peso pesado ligero ukanak apthapiñ atipxatayna, jupax ring ukan ch"axwawayarakitaynawa, ukatx wasitatw campeonato ukan atipt"äna.
  Ukat calificación ukax wasitatw saltawayi. Ukat payïr tʼaqaruw purirakispäna. Yaqha boxeadores ucraniano: Usik ukat Lomachenko jupanakax Zelensky juparuw yanapt"apxäna ukatx p"iqinchirinakax janiw ch"axwapkänti. Panpachaniw janïr irnaqañ tukuyapkchixa. ¿Kunatsa tukuyapjjañapa? Usik jupax Joshua ukarux puntos ukamp atipt"awayiwa, ukatx jan ch"axwañjam uraqpachan peso pesado ukan campeón ukhamaw tukuwayi. Lomachenkox mä categoría de peso ukhat yaqha categoría ukar sarnaqäna, ukat juparux walja qullqinak pagapxi, ukat janiw carrera tukuyañ munkiti.
  Ukhamarakiw EE.UU. markanx chhijllañ campaña ukax utji. Donald jupax pä mandato tukuyatatw sarxani, ukatx janiw chiqpachans k"umarakiti kimsïr maratak t"ijt"añataki. Wayna tawaqunakax p"iqinchirïñatakiw ch"axwapxi. Demócratas ukanakat, mä wali suma warmi gobernadora niya kimsa tunk llätunkan marani - inas presidencial candidatos ukanakat sullka señora ukhamächispa. Republicanonakatxa, ukhamaraki, wayn tawaqu generales-héroes ukanakat Irán markar ch"axwañataki.
  Estados Unidos markanx políticonakan generación ukax mayjt"awayiwa.
  Rusia markanx Putin jupax Zelensky juparux atipt"aspawa, ukampis qhanaw irnaqawipanx phichhantat uñjasiwayi. ¡Sobretensión ukax jan walt"ayataw uñjasi! Kuntï munkäna ukajja, chʼamapar sinti jachʼañchaña ukat jakʼankir jaqenakar jan confiyañawa. Jan ukajj inas venenompi uchapjjarakchïna. Nazarbayev jupax sarxatapatx yaqha ola de democratización ukax CEI ukan qalltawayi. Kazajistán markax mä república parlamentaria ukhamaw tukuwayi. Bielorrusia markanx Lukashenko jupax kunjamatsa suyt"ataw chhaqhawayi. Ukat p"iqinchiristi mä chimpuruw tukuwayaraki.
  Yaqha oladaw jutäna. Turquía markanx parlamento ukax Erdogan ukarux nayratpach sartasiwayxi. Péndulojj yaqha toqeruw liwjjatäna.
  Chiqpachans Zelenskyx constitución ukx mayjt"ayawayiwa juk"amp autocracia ukar yanapt"añataki, ukampis occidental uksanx jupax jupanakankiwa sasaw amuyasi! Jïsa, ukat referéndum ukanakax sapa kutiw lurasi. Ukat chiqpach libertad de expresión ukax utjarakiwa.
  Kunjamakitix Zelenskyx janiw kuna jan walt"awinakas payïr kutin atipt"añax utjkiti. Jilpachax Medvedev jupaw payïr t"aqaruw purini - recursos administrativos ukax jisk"a uñt"ataw atipt"asispa ukatx janiw mä jach"a apnaqäwikiti. Waljaniw Ucrania markan chhijllawinakamp chikachasiñap uñjapxäna - walja candidatos presidenciales, Zelensky irpiri, gobiernon jisk"a calificacionanakapa, ukat jach"a anti-calificacionanaka.
  Zelenskyx Putinar atipt"aspati janicha ukax wali jiskt"awiwa, ukampis qhanaw Medvedev jupax janiw markan p"iqinchiripan lurawiparux phuqhkänti. Ukat democraciax akanx autoridadanakampiw anatäna.
  Medvedev jupax janiw chiqpachans ch"axwañatak wakicht"asiñjamäkänti. Jupan sarnaqäwipax janiw pachpäkiti. ¡Janiw chiqpach nuwasirïkiti!
  Ukampis taqi autocracianakan jan walt"awipax akawa, ¡sucesores ukanakax janiw sinti sumakiti! ¡Jichhax mä dictadorax mä jan ch"amani jaqiruw jupan lantix uchasirïna, ukhamat jan t"unjañataki! Amuyt"añataki, Nazarbayev jupan lantipax mä juk"a ch"amanïtaynawa. Ukat jupax janiw kuna jan walt"awis utjkiti - ¡jupax llamp"u chuymaniwa!
  Ukampis Vladimir Zelensky, kunayman tuqitx oposición uksatw apnaqañ qalltawayi, ukatx janiw jan ch"amanïkiti.
  Putin jupax llamp"u chuymani ukhamarak jan ch"amani ukhamaw uñjasirakïna, ukatwa jupanakax p"iqinchirjam utt"ayatäpxäna, jach"a laka Yeltsin jaqit qhiparux sañasawa. Ukampis kunjamtï yatktanxa, ¡uka llampʼu pantanonxa saxranakaw utji!
  Ukat ukat uka pantanox janiw ukhamakiti taqi kunat sipansa. Ukampis Medvedev jupax janiw uwija isimp isthapt"at lobo ukhamäkiti, jan ukasti chiqpachansa natural uwijawa. Ukat janiw ch"am apthapiñjamäkiti.
  Zhirinovsky chachajja, Zelensky jilatarojj qʼañu arunakampiw jiskʼachäna, ukat multa pagarakïna. Walja tunka candidatos presidenciales ukanakax Medvedev jupan askipatakiw mistxapxäna, ukampis ukax niyas janiw kuns apt"känti. Uñt"at jaqinakatx Denis Lebedev boxeador ukaw utjäna. Chiqansa, jupax purapat técnica tuqit nayrar sartawayi. Ukhamarakiw empresarionaka ukat jisk"a figuras culturales ukanakax utjarakïna. Qillqirinakatxa, Sergei Lukyanenko jupakiw Medvedev jupan askipatak uñacht"ayawayi. Mayninakax jupanakpachaw jach"añchasiñ munapxäna. Ukat taqiniw suerterux iyawsapxäna.
  Medvedev jupax mä juk"a jilxattawayiwa. Ukampis ejercitosa, carcelankirinakasa ukat policianakas kunjamtï mayipkäna ukhamarjamaw voto churapjjani sasaw suytʼäwijj utjäna. Ukhamarus chhijllasirinakan sobornopax utjarakiwa. Ukat chiqans nayraqat voto churaña. Aka chiqanx ukhamarakiw taqi kunas suma sarantäwix utji.
  Jïsa, ukax chiqpachapuniw autoridadanakan juk"amp lurawinakap ch"amanchawayi. Nayraqata voto churaña. Ukat ukanxa, chiqpachansa, kʼarinak lurañaw utjaraki. Ukat chuymampi voto churañ munaña.
  1996 maran chhijllawinakat sipansa, Medvedev jupax janiw calificación ukar jilxatayañ atkänti. Yeltsin, nayax sañajawa, suertenirakïnwa. Jisk"atpachax Dzhokhar Dudayev jupax jan amuyt"asisaw jiwxatayna. Kuna kasta ch"uspa ch"akhuñasa, janiwa jawsaña pachanxa sapüru jark"aqasiñanakxa lurawaykiti. Chiqansa, mä jukʼa nayratpach lurasispäna ukhaxa, janiw uka chʼaxwäwi lurañatakix tiemponïpkaspänti. Ukat mä juk"a pachatxa, antena ukakiw ch"amakt"ayatäspäna, ukat Dzhokhar jupa pachpaw jan kuna jan walt"äwin jikxatasispäna. Akax ch"axwawinakan ukhamarak propaganda ukanakatakix ukham suertewa.
  Ukat jichhax janiw Dudayev-arux tukuyañjamäkiti. Ukat janiw Raduev ukax utjkiti, jupax Rusia markan presidencial chhijllawinakap jayp"ux ukham llamp"u chuymampiw katjatäna. Ukampis Dudayev Jr. jupax janiw chhijllawinakan jiwañ munkiti. Ukat taqpachanx, amuyataxaw triunvirato de sucesores: Yeltsin, Putin, Medvedev jupanakax jark"atapxiwa...
  Chhijllasirinakar soborno churañ yant"awinakax filtrados ukhamaw jikxatasïna ukatx juk"amp escándalo ukaw utjawayi. Patriarcax janiw khitirus yanapt"känti, akham amuyt"äna: Diosankiwa Diosankiwa, ukat Césarankiwa Césarankiwa. Jilapachax Yeltsin apnaqawipanx kunjamakitix juk"amp jasakiw tukuwayi. Ukat kunatsa Iglesia Ortodoxa ukax Yeltsin tuqit saytʼasïna, jupax janis suytʼäwinïkaspa ukhamänwa. Ukat círculos industriales ukanaka.
  Ukat ukatx oligarcas rusas ukanakax Zelensky jupampiw coqueteañ qalltapxäna. Amuyataxa janiw Medvedev ukar uywañax ch"amäkiti.
  Ukat medios de comunicación ukanakan chuymapax mayjtʼañ qalltäna. Zelensky jilatarojj jukʼampiw jachʼañchasïna. Zhirinovsky jupax nayraqatw sutipax chiqpachan diamante jaqiwa sasin sañ qalltawayi.
  Medvedev jupax wasitatw sueldo ukat pensiones ukanakax pä kuti jiltayawayi. Ukampis rublo sat qollqejj qhepatjja tʼunjatäjjänwa. Ukat inflación ukax qalltawayiwa. Tarifas ukanakax jilxattawayiwa.
  Jupax FMI uksat mä qullqi mayt"asiñs mayiñapänwa. Ukat petroleo ukat gas ukax juk"amp jila chaniniw jilxattaski.
  Irán, Venezuela, Libia, Arabia Saudita ukanakax taqiniw exportaciones ukanakax jilxattaski. Ukat EE.UU. markanx mä machaq thakhiw esquisto apsuñatakix uñstayata. Costos ukanakax walpun jilxattawayi.
  Ukat ukxarusti qullqi tuqit jan walt"awinaka ukat jan walt"awinakax China markanx utjarakiwa. Suma, qhanawa - Partido Comunista ukan dominación ukampix qarjataw jikxatastxa. Ukat chinonakax libertad ukat sistema multipartidario ukanak munapxi!
  India markanx mä juk"a mayjt"awiw ch"amanchawix utjawayi. Golpe de estado ukat dictadura uñstayañ yant"äwiw utjäna.
  Cáucaso markanx ch"axwawix wali jach"anchatawa. Siberia markanjja jan waltʼäwinakaw qalltarakïna. Jisk"atpachax t"aqanuqtirinakax ch"amanchasipxiwa.
  Gran Bretaña markanx uka partidox chhijllawinakan atipt"awayi: "Renacimiento", ukampis laborista ukamp chikt"ataw atipt"awayi. Isabel reinax jakaskakiwa, ukampis patak mara phuqhañ urux jubilasiñaw sasaw arsuwayi, uka qhipatx mä referéndum ukaw lurasini, monarquía uk chhaqtayañataki. Ukat Gran Bretaña markan pʼeqtʼiripan uttʼasir cargopa.
  Francia markax janiw sañjamäkiti. Mary Lipen kullakax Macron lantix atipt"awayiwa, ukatx mä dictadura utt"ayañ yant"awiw utjawayi. Ukampis francés jaqinakax janiw kuntix munapki uk yatipkiti, machaq Maidan ukham wakicht"apxi. Jïsa, escala tuqitxa janiw nayrjax uñjasiwaykiti. Ukat Mariax árabenakaru ukat yaqhanakaru jaqunukuñ amtapxa jaytañapatakiw obligat uñjasïna. Ukat jukʼamp jan walixa, Jachʼa Tribunalankirinakax presidencial chhijllawiruw anulapxäna, ukat Mary kullakaruw katuntapxäna.
  Francia markanx nayrïr chhijllawinakaw yatiyataraki. Mä arunxa, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, taqi chiqanw jan waltʼäwinakax utji.
  Bielorrusia markanx Lukashenko-n tiranía-pax phuqt"ataxänwa, ukatx mä referéndum lurapxäna ukatx p"iqinchir cargo-p q"al chhaqtayapxäna. República ukax parlamentaria ukhamaw tukuwayi, ukatx machaq nayrïr ministrux Rusia markar anexión ukax utjaspawa sasaw arsuwayi. Ukampis presidencial chhijllawinakatx ukan. Zelensky jupax Bielorrusia markanx wali uñt"atawa.
  Kazajistán markanx p"iqinchirimpi parlamentompix jan walt"awinakaw utjawayi. Ukanx impeachment ukax mä amenazaw utjäna. Ukampis jankʼakiw iyaw sapjjäna, ukampis marka pʼeqtʼirin chʼamapajj jukʼamp jiskʼakïnwa.
  Medvedev jilatajj jukʼampiw ajjsarjjäna. Chhijllawinakax jak"achasxänwa, ukatx Zelenskyx walja kutiw juk"amp jach"anchatäna. Chiqans janiw nayrïr t"aqax atipt"kiti, ukampis kunayman tuqitx Medvedev jupax doblado ukhamawa. Sallqjañataki jan ukax knock out lurañatakix mä calculacionakiw utji.
  Mä jamasat conciliow utjäna. Rusia markan millonarionakapaw tantachasipxäna.
  Medvedev jupax chiqapuniw akham sasaw arsuwayi:
  - ¿Mä ucraniano jan uñt"at jaqix imperio p"iqinchirin jach"a ch"amap katuqañ munasmati?
  Deribasco jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Munañasa jani munañasa, kawkiri gobiernompisa suma sarnaqañasawa! Zelenskyx janiw comunista ukhamäkiti, ukat... Akax janiw Zyuganov ukhamäkiti, jupax janiw kuna pachas jiwasatakix askïkänti!
  Medvedev jupax waña arunakampiw akham säna:
  - Ucrania markanx impuesto a la renta ukax Rusia markat sipanx juk"amp jach"awa!
  Roman Abramovich chachajj jachʼat arsüna ukat akham sänwa:
  - ¡Khitis yati ukat jakthapiwi jiwasan qullqisa! Ukatjja, ¡jichhakiw ukan jiskʼachatäpjjäna ukat niyas jiwasanakamp kikipakïpjjänwa!
  Prokhorov chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jilïr irpirinakaxa mayjt"ayasipxiwa. ¡Jiwasax qhiparapxtwa! ¿Kunsa jumajj ewjjtʼasma?
  Medvedev chachajj coleratatwa akham säna:
  - ¡Janiw nayax Yeltsin chiqpachan atipt"atap iyawskti!
  Deribasco jupax thayampiw jaysatayna:
  - Yeltsin ukan uñisiripax jan Zyuganov ukhamäkaspa ukhax chiqpachans Borik jupax juk"a ch"amanïspawa. Ukampis jaqinakax comunista ch"amapan "encantos" ukanakat wali sum amtapxäna. Ukax akhamawa: ch"usat estanterías, tarjetas, cupones, tarjetas de visita, jaya filanaka, mä sueldo phisqa dólares phaxsit. Cheqas janiw khitis uka infierno tiempor kuttʼañ munkänti. Ukhamarus, espectáculo chhaqhayañataki, ukat política tuqit uñacht"awinaka, ukhamarak películas sexo tuqit, ukat juk"ampinaka. Jaqinakax qhispiyasiñ munapxäna. Ukat jupanakax janiw Yeltsin ukarux voto churapkänti, jan ukasti Espantapájaro Zyuganov ukarux voto churapxäna. Ukampis Zelenskyx janiw jaqinakarux axsaraykaniti. Putin ukar uñtasitax janiw "Muñeca" uka wakichäw jist"antkaniti, ukat janiw jaqinakarux tarjetanakar uchkaniti. Niya llätunka tunka suxtani maraxa janiwa mayampi utjkaspati. Yeltsin jupax sapa patakat phisqa suxta lunthatawayi, ukampis tunka kimsan mayjt"awimpiw atipt"awayi! Ukhamajj ¡niyaw cheqapar uñjatäjje!
  Ukat Zelenskyx nayrar sartaskiw ukham nayrar sartawimpi, ¡janiw juparux atipt"kasmati!
  Medvedev jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jupanakax nayaruw jaquntapxitu! ¡Iyaw sasaw iyaw sapjjta!
  Roman Abramov chachajj akham sänwa:
  - ¡Mä juk"a sancionanakax jiwasat apsutäniwa! Ukat jumax Oso... ¡Jumaw pensión ukax jikxatasi!
  Medvedev jilatajj akham sänwa:
  - ¡Infiernon phichhantañamawa!
  Prokhorov jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Janiwa infiernoxa utjkiti! ¡Qullqi apthapiñatakix mä axsarkañ jaqikiw utji!
  Medvedev chachajj jan amuytʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Jïsa? Diosajj jan utjkaspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Prokhorov chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  -Kawkïr Diosas? ¡Jupanakax mayj mayj uñacht"ayapxi!
  Roman Abramovich chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Inas machaq iyawsäwi lurarakchispa! ¡Khititix qamirïki ukax Diosan munatawa! ¡Khititï jukʼamp qamirïki ukajja, ¡Taqe Chʼamani Diosan jukʼamp munatawa!
  Medvedev jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Lógico ukhamawa! Ukampis ¿kunsa jaqenakajj sapjjani?
  Roman Abramovich chachajj akham sänwa:
  - ¡Jaqinakaxa yatiqasipxaspawa!
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - ¡Amigonakas qhiparañ suyt"askta!
  Uka qhipatxa jupax salat mistuwayxänwa...
  Mä caleidoscopio de eventos ukax akapachanx wali ch"amanchaskakïnwa. Vitali Klitschko jupax ring ukar kutt"awayxarakïnwa, ukatx Kiev markan estadio ukanw nuwasïna. Jupajj Michael Tyson sat jilatampiw nuwasïna. Pä jilïr jaqi, wali uñt"ata ukat wali uñt"ata. Ukhamasti, walja qullqinak apthapipxäna. Chiqansa, Michael Tyson chachax uka nuwasïwiruw iyaw säna, kunattix niyas limosna mayisirïxänwa.
  Vitali Klitschko, jupax sullkakïskänwa ukat juk"amp askixa, juk"amp suma uñnaqt"anirakïnwa, chiqpachans juparux atipt"kchïnxa. Vladimir Klitschko jupax waliw campeón absoluto mundial ukham atipt"añ munta ukat Usik ukamp ch"axwañ munta sasaw arsuwayi. Uka qhipatx taqi récords ukanakaw p"akintani, nayra campeón absoluto mundial ukhamaw tukuni... Ukat jupax samarañapawa. ¿Kunsa yaqhampi jawqʼjañapa? Joe Louis jupax nayratpach atipt"ata, Foreman jupax atipt"ata, ukat pusi kutiw uraqpachan peso pesado ukan atipt"awayxi.
  Vitali Klitschko jupax uka ch"axwäwitx walja qullqinak jikxatäna, tesoro ukat wali uñt"atäñapatakiw yapxatäna, ukat mä juk"a ch"amäki uka nuwasïwix utjawayi.
  Zelensky jupax Vitaliy Klitschko juparux Orden de Oro de Ilya Muromets ukham uñt"ayawayi. Ukat ukham lurasax jukʼamp sinttʼasipxäna.
  Politica tuqinx boxeadores ukanakax taqpachanx wali uñt"atawa. Floyd Maweather jupax Estados Unidos markan p"iqinchiripawa. Formalmente independiente ukhamawa. Ukat mä suma calificación ukamp. Ukat kunas mä millonario, ukat mä jan atipt"at boxeador, ukat mä ch"iyar jaqi. ¿Kunatsa jan mä contendiente?
  Floyd Maweiser jupax Zelensky irpiriruw chhijllawinakan yanapt"awayi, ukatx amistat"añ arsuwayi.
  Floyd juk"anikiw Paquio ukamp revancha lurañ munapxäna, ukat ukatakix walja qullqiw apthapipxäna.
  Medvedev chachajj qhanaw chʼamanïskäna. Mä juk"a ch"axwañ valor uñstayañatakix Anatoly Kashpirovsky juparux Ministro de Salud ukhamaw Viceprimer Ministro ukham utt"ayawayi. Ukax chiqans mä ch"aman sartawiwa, ukampis janiw wakiskiti. Ukhamarus Anatoly Kashpirovsky jupax Rusia markan taqpach sarnaqäwipanx jilïr ministru ukhamarak viceprimer ministro ukhamaw tukuwayi. Jïsa, mä disco apnaqiri! Dmitry Medvedev jupax Inglaterra markan reinaparux Orden de San Andrés Nayrïr Jach"a uñt"ayat ukham uñt"ayawayarakitaynawa, ukat Shoigu juparux heroe warawararux churarakïnwa. Ukat Gorbachov jilatarojj wali jachʼa cargopat apsuwayjjänwa. Ukax, taqpachanx janiw ukhamakiti.
  Ukat Beria markaruw Mariscaljam uttʼayarakïna. Inas jawstʼañatakejj wakischispa
  jupanakan laykux estalinistas ukanakaruw uñt"ayapxäna. Ukat Boris Nemtsov jupax jiwatapatx Orden de Servicios a la País, nayrïr grado ukamp uñt"ayatawa. Ukatjja, decretoparjamaw Volgogrado sutip Stalingrad sutimp uñtʼayarakïna. Ukhamarakiw estalinistas ukanakamp coquetea. Ukampis liberales ukanakamp chika. Novodvorskoy jupax póstumo ukanx Héroe de Rusia ukat... ¡Stalin!
  Jiwatat qhipatxa, Medvedev jupax Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukaruw Yuri Gagarin ukar churawayaraki. Ukat jupax Orden de Victoria ukax Leonid Ilya Brezhnev ukarux kutt"ayawayiwa. Jan suyt"ataw Medvedev jupax Rusia markan heroen quri warawarap Garry Kasparov ukar uñacht"ayäna.
  Ukhamaraki liberales ukanakamp coqueteaña. Ukat comunistanakampi. Juman ukhamarak jiwasanaksa.
  Medvedev jupax Orden del San Andrés Nayrïr Jaqichatawa, Francisco tatakuraruw uñacht"ayaraki.
  ¡Ukhamarakiw "jachʼa apnaqirin" wali khuyaptʼayasir churäwinakapa! Ukhamarus Medvedev jupax jan suyt"ataw wasitat chacha warminakan jubilacionap phisqa tunk phisqhan mararuw jisk"achawayi. Ukax mä sensación ukhamaw tukuwayi. Ukat mayamp pensiones jiltayawayi.
  ¿Kuns jumax chhijllañ urux lurasma?
  Ukhamarus, p"iqinchir interinox Vladimir Zhirinovsky juparux teniente general ukham uñt"ayawayi. Kunjamatix, taqi chuyma luqtañatakix, uywirin amparapat apsuñamawa. Ukat Igor Lebedev yuqapax jan suyt"ataw Ministro de Relaciones Exteriores ukham utt"ayatäna, occidental uksan nayra ukat jan munat Lavrov jupat sipansa.
  Medvedev jupax Demushkin juparux Ministerio de Asuntos Internos uksan p"iqinchirïñapatakiw churawayaraki, ukampis uka autoridad nacionalistax janiw munkänti. Machaq nombramientos ukanakatxa, Ksenia Sobchak jupar Ministra de Cultura ukham utt"ayatapax mä sensación ukhamaw tukuwayi. Jupax, calificación ukax wali jisk"akïtap uñjasax iyaw sataynawa. Ukampis jupax Viceprimer Ministro ukham irnaqañapatakiw mayiraki. Medvedev jupax uka tuqitx iyaw sataynawa.
  Yavlinsky jupax chhijllawinakanx chikancht"asirakïnwa, ukampis q"al usutaw uñjasiwayi, k"umaräñ tuqitw mistxatayna.
  Ukhamarakiw p"iqinchir interino ukax Héroe de Rusia ukan warawarap uñt"ayawayaraki.
  Mikhail Kasyanov jupax Orden de Servicios a la País, nayrïr clase ukat asesor económico honorario ukham uñt"atawa. Kunatsa Medvedev chachan askipatak mistjjäna. Ukampis ukax sapa patakatx mä jisk"a fracción ukhamawa.
  Sergei Kovalev juparux Ministro de Deportes ukham uñt"ayapxäna, ukampis jupatakix janiw ukax wakiskiti.
  Tribunal constitucional p"iqinchirimpix mä ch"axwawiw utjawayi. Zorkin ukax qhiparuxa sarxänwa. Ukampis ¿khitirus ukham post churañaja? ¡Mä warmitakix wali askiwa! Ukat jupanakax Alla Pugachevaruw luqtapxäna.
  Ukampis wali uñtʼat cantaorajj janiw munkänti, janiw jupatakïkiti sasaw säna. Ukhampachasa Medvedev jupax Rusia markan Heroe ukan warawarap uñacht"ayäna. Allax janis jupan askipatak kuns lurañ munkchïnxa.
  Ukampis ¿khitis tribunal constitucional p"iqinchirïni? Uka cargox wali ch"amawa. Shoigu jupax janiw munkänti - janiw perfil ukapakiti!
  Jan suyt"ataw Dima Bilan jupax iyaw säna. Chiqansa janiw chiqäkiti akax perfilapawa! Ukat chiqans cantañax juk"amp askiwa ukat juk"amp kusiskañawa, mä tribunal constitucional ukan p"iqinchirïñat sipansa.
  Medvedev, kunjamakitix ukhama, jank"akiw ukax lat"asiwayi ukat warawarax Heroe de Rusia ukar churawayi.
  Ukampis Dima Bilan jupax akham sänwa, ukax mä sawkasiñakiw sasaw säna. Ukampirus taqinin iyawsäwiparjamax Lyudmila Putinax tribunal constitucional uksan p"iqinchiripawa. Akax mä ch"aman amtawiwa, Putin-an Rusia markan wali uñt"atätapat uñjasa, ukampis niyaw mä juk"a qhipharxatayna, ukatx janiw Medvedev-arux qhispiyañjamäkänti.
  Titanic ch"amanchawinakas luratäkchïnsa. Ukampis chaninakax jilxattawayiwa, tasa de cambio de rublo ukax jilxattawayiwa, talibanes ukanakax Tayikistán markanx nayrar sartasipkänwa, ukatx janiw kunas chhijllasirinakar iyawsayañax utjkänti.
  Qhipa pachanx Gennady Zyuganov jupax nayrïr viceprimer ministro ukhamaw bloque social uksan irpiripjam utt"ayatäna. Ukampis akax jiwatanakatakix mä cataplasma ukhamawa.
  Ukat Zyuganov jupa pachpaw niyaw chhijllawinakap q"al chhaqhayawayxi.
  Degtyarev jupax Fiscal General ukhamaw utt"ayatäna, ukax voto ukan jayp"u urunw utt"ayatäna. Ukhamarakiw mä candidato presidencial Partido Demócrata Liberal uksankirinakata.
  Medvedev jupax yaqha chiqar sarxataynawa ukat machaq thakhinak thaqhatayna. Mä jach"a chhijllawi lurawix mä quri medalla especial Zhukov sutimp uñt"at uñacht"ayañawa, taqi Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukan veteranos ukanakaru. Ukat mä millón rublo ruso bota lurañataki. Ukampis Jach"a Guerra Patriótica ukan Veteranos ukanakax juk"anikiw qhiparapxi.
  Medvedev jupax Orden de San Andrés Nayrïr Jaqthapita Tereshkova ukarux churarakitaynawa. Mä oportunidad utjkchejja, ¿kunatsa jan premio churañajj wakiskaspa? Ukhamat Anatoly Karpov juparux Rusia markan mä heroe ukham churaspa. ¡Jupax wali suma ajedrez anatiriwa! Ukat Alekhine, ukat Botvinnik, ukat Tal ukat Spassky, Tigran - jupanakax póstumo premios ukanakamp uñacht"ayapxani - janiw kuna jan walïkisa!
  Hero de Rusia warawaranaka - ukax wali sumawa!
  Premios churañax wali askiwa ukat medallanak churañax wali askiwa. Ukat jiwasatix mä orden Putin sutimp uñt"ayat utt"ayaraksna ukhaxa. Pusi niveles ukaniwa: pusi - bronce, kimsïri - qullqi, payïri - quri, nayrïri - quri diamantenakampi!
  Akax Medvedev jupax mä inventario ukhamawa.
  Ukampirus ukax janiw wakiskiti. Zelensky jupax machaq ordenanak utt"ayaraki. Ordenar, sañäni, Taras Shevchenko jupan luratawa. Jan ukax Taras Bulba! Jan ukax ¡Gogol! ¿Kunatsa jiskʼa yänakampi tiempo ina chʼusar aptʼasiñasa? Ukat ¡Kozhedub sutimp uñt"at Orden! Akax Zelensky jupan ch"aman amtäwipawa, ch"iqa ch"amanchirinakar kusisiyañataki. Chiqansa, Zelenskyx janiw comunista ukhamäkiti, ukat janirakiw izquierdista ukhamäkiti. Ukhamajj jan waltʼäwinakanwa uñjasispa. Ukampis Rusia markankir comunistanakajj janiw mä pʼeqtʼirinïpkänti.
  Ukat ukhamaraki, Andrei Navalny? Kunjamatsa taqiniw jupat armasipxäna. ¿Janit chiqpachapuni p"iqinchirïñatak candidaturapkta? Ukampis Andrei Navalny jupax Zelensky jupan equipopanx jaya pachaw irnaqäna, ukatx nayraqatw Ucrania markan corrupción ukar saykatañatakix walpun lurawayi.
  ¡Ukhamajj janiw khitis jiwkiti! Ukatxa pä pueblo fraternal ukanaka mayachañataki ukhamaraki chhijllawixa general marka irpiriruxa sarantaski.
  Andrei Navalny jupax Zelensky juparux jariqarakiniwa... Kunjamtix yatiqapkta ukhama, jupax ninamp nakhantatänwa.
  Ukat wali chʼamampiw frenético presión ukamp luraraki.
  Ukat pachpa pachanx wali sutilmente, ukhamat jan chhijllawinakar axsarañataki. Janiw Trumpan estilopax ukhamakiti.
  Ukat machaq pachanakax akapachan jutaski - juk"amp jan kuna jan walt"awis ukat juk"amp samaraña. Arabia Saudita markanx reformas democráticas ukat seculares ukanakax qalltawayiwa, ukatx taqpachanx extremismo religioso ukax jan ch"amanïxiwa. Chiqansa, waljanipuniw Corán ukat ciencia ukanakan jan waltʼäwinakap Internetan liytʼapxaspa ukat jisktʼasipxaspa: kunatsa ukham lurapxi? ¿Kunatsa Corán ukat Bibliax Diosan arupäkaspas ukham uñjañasa?
  Kunapachatï jaqinakax lupʼiñ qalltasipki ukat jisktʼasiñ qalltasipki ukhaxa, janiw ukham jankʼak sarnaqxapxiti. Chiqansa, ¿kunatsa uka patak maranakax sartpacha? ¡Jiwañ ajjsarañamp sasiwa! ¡Ukat jukʼanikiw usuntañkamax jiwañ ajjsarapxi!
  Chhijllawinak janïr purinkipanx Medvedev jupax usut jaqinakar qullqi churañ ukhamarak jan ch"aman jaqinakar yanapt"añ qullqinak jiltayawayi. Ukhamarakiw tankinak lurañax jilxattawayi...
  Medvedev jupax patriota ukham uñacht"ayasiñatakix pallapallanakan qullqip apthapiñ tuqitx wali jach"anchawayiwa. Oso tanque, monstruonakat sipan juk"amp jach"a, patak tonelada jila pesa ukat motor lantix reactor nuclear ukampi, walja lurañatakiw uñstayatäna.
  Proyecto Oso ukax Putin jupan apnaqataw lurasiwayi, jupan kamachinakaparjama. Amuyt"awix mä monstruo tank lurañaw axsarañataki. Uka autox wali jach"a ukat jila chaniniw tukuwayi, walja capas armaduras ukat pä lanzadores de cohetes ukanakaw apnaqatäna.
  Uka auton peculiaridadapaxa, patak kilómetros ukjat jilaw sapa horax jaltxatayna, patak phisqa tunk toneladanak pesaspa, ukat reactor nuclear ukar yuspajarasinx mä jach"a reserva de potencia ukaw utjäna.
  Chiqans, t"ijtäw pachanx yaqha jan walt"äwiw utjawayi - larugax phallawayi. Ukat mayampiw uka impresionax jan waltʼayatäxäna. Medvedev jilatajj cheqapuniw larusipjjäna.
  Ukat ukatx yaqha episodio ukax p"iqinchir interino ukamp lurasiwayi - janiw amuyuparjam amuyt"añjamäkiti. Kunawsatix Medvedev jupax madera khuchhurinak nayraqatan mä quqa t"unjañ yant"kän ukhax manq"añanakampiw fiestan mesapar chiqak jaquntatäna. Ukhamat Rusia markan jan suerteni interino p"iqinchiripax wasitat p"inqachasiwayxi.
  Jïsa, Medvedev chachajj cheqapuniw jan suertenïkänti. Ukham fortunax caprichoso ukhamawa: mayniruw premio churaraki, mayniruw chuym ustʼayi. Amuytʼañataki, Nicolás II chachajj cheqapunit ukham jan wali jaqëpachäna, ukampis jachʼa chʼamani jaqenakajj cheqapunit chuym ustʼayasïna. Ukhamat Medvedev, taqpachanx mä yatiñan jaqi, chiqpachans taqi kunat qhispiwayi.
  Kun lurañ yantʼanakajj saytʼasiñaru ukat qala chuymanïñaruw puripjjäna.
  Medvedev jilatajj mä sartenan chʼalljjtayasispas ukhamänwa. Ukat ukat yaqha jan waltʼäwinakaw utjäna. Nayrïr ministro interino ukax mä escándalo de corrupción ukanw jikxatasïna.
  Ukat akanx chiqans janiw Andrei Navalny jan utjkaspän ukax paskaspänti. ¡Aka waynax sapa kutiw uñt"ayasini!
  Nayax Medvedev ukat jupamp chik sarnaqir masinakaparux ukham jan walt"ayir juchañchañ yatiyäwinak jikxatawayta - uka escándalo ukax muspharkañaw tukuwayi. Mä juk"a arumpixa, Navalny ukat khitinakatix jupar t"aqhisiyat jawq"jatäpkän ukanakax wali uñt"atäpxänwa.
  Ukat Medvedev chachajj excusanak lurañapänwa ukat uka thuqhuñ pichthapiñapänwa. Ukat taqi kunas jupar warantasïna. Janiw chhijllawinakakiti, jan ukasti axsarañawa.
  Voto churañ urux Medvedev jupax guardia ukan purintäna. Jupajj llakitätapa ukat janiw sum yatiskänti, ukajj qhanaw amuyasïna. Boleta apsuñkamajj amparanakajajj khathattʼasïnwa. Qhipa kamachipampixa, p"iqinchiri interino ukaxa kimsa kutiwa pallapallanakaru ukhamaraki policía ukanakaru sueldo churata. ¡Ukat phisqa kutiw pensión ukax utji!
  Ukampirus Anastasia Orlova kullakax amuyt"asisaw dictador ukham irnaqañatak candidato ukarux jisk"achawayi:
  - ¡Bayonetas ukan qunt"asiñax ch"amawa! ¡Akanx qullqi cojín ukaw uchasi!
  Uka qhipatxa, terminador imillax apsusaw q"ala kayunakapamp uñacht"ayäna.
  Chiqansa, Anastasiax mä imill wawawa, jupax janiw arunakap bolsillupar uchkaniti. Witty, ch"amani, thaya, carismático.
  Ukat walja waynanakaw juparux munasipxäna. Ukhamarus Anastasiax wali colerat rubio ukhamawa, ukat janiw ikiñar sarkiti jan machaq chachar arumatak ajllkasaxa. Chiqansa, jukʼamp suma uñnaqtʼani, anattʼir, musculoni chachanakaruw ajlli, awisax wali wayn tawaqunakarus ajlliraki. Ukampis chiqpachansa mayj mayjawa. Amuyataxa, ch"amampi recargañataki. Ukat janiw khitis uka axsarkañ nuwasirirux mä prostituta ukham uñjkiti.
  Jan ukasti, ukham chʼamani ukat chʼamani warmitakix wali thayakïkaspas ukhamawa.
  Anastasiax voto churarakitaynawa, q"ala ch"iyar kayunakapamp chhijllañ boleta apsutayna, ukat akax mä taqpach rollo ukhamawa, kawkhantix apellido jikxatañax ch"amawa, ukat jupatakikiw jan ina ch"usat yaqhachasiñanakampix uñstayatayna. ¡Walikiwa, ¡khitinakatakis qhanawa!
  ¡Uka qhepatjja, ¡qʼala kayunakapampiw jachʼa uñnaqap uñachtʼayäna!
  Vladimir Zelensky jupax bicicletar chhijllañatakiw jutäna. Jupax salt"asisaw muyuntäna. Kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, jupax nuwasiñ muniriwa ukat chuyma ustʼayiriwa. Chiqpach Napoleón Bonaparte sat jaqiwa.
  Ukat chiqans, nayax wali ch"amampiw voto churawayta, kunjamtï suykayäta ukhama.
  Vladimir Klitschko jupax janipuniw chhijllawinakatx mistkänti. Ukat jupax jupa pachpaw voto churarakitayna ukat Medvedev juparux amparapampiw ch"allxtayatayna.
  Qhipa pachanx Nikolai Valuev jupax Rusia markan heroen warawarap Medvedev jupat katuqawayi ukat Ministro de Asuntos Internos ukham irnaqawip katuqawayi. Ukajj jukʼakiw filmañatak chʼamachasiyäta. Khitinakarus voto churawayi ukx janiw arsuñ munkänti.
  Walja jaqinakaw akan voto churapxi: Alla Pugacheva, ukat Suraikin...
  Chiqansa, Zhirinovskyx janiw kuns lurañjamäkänti, jan ukasti markaparuw uñt"ayasïna. Jupax apsuwayiwa ukat Vladimir Zelensky jupan jamuqaparuw ch"iyjawayxi, ukax chhijllawayiwa, ukatx arsuwayiw chiqpachapuniw kunapachatix apnaqañ qalltkani ukhax ch"axwañani.
  Dima Bilan jupax chhijllañ pachanx akham q"ucht"awayi:
  - Taqi kunasa janiwa lurañjamakiti, nayaxa chiqapa yatxa! Bilan jupax chhijllataniwa, jupax mä inmaculado caballero ukhamawa!
  Ukatxa yaqha warawaranakaw uñstäna.
  Garry Kasparov jupax ch"amax mayjt"askiw sasaw arsuwayi, ukatx Medvedev jupax sarxaniwa ukatx jupamp chikaw Putin pachax qhipharux tukusxani sasaw arsuwayi.
  Uka pachparakiw nayrir uraqpachan campeonatojj ajedrez anattʼañ wasitat qalltañatakejj janiw uñiskti sasaw säna. Ukat Steinitz chachan edad ukan récord ukarux p"akintawayi. Ukat Rusia markax niyaw mä askinjam ukat democrático irpirir katuqani, ukat zar ukan pachapax qhipharux nayra pacharuw tukuni.
  Ukat Garry Kasparov jupax ajedrez jupa pachpaw uñstayatayna, ukax niyaw uraqpachanx wali uñt"atäni.
  Ukat patak celulanakan tabla uñachtʼayarakïna. Ukanjja machaq jakhüwinakaw uñstäna. Sapa mayniw pä burlasiri: reyin ukat reina jak"an. Ukhamarus, burlasir jaqix mä reina ukham sarnaqäna, ukampis mä caballero ukham sapakiw ch"allt"asi. Ukat pä arqueronakaw peones lantix chhuxriñchjasipxi. Arqueronakajj peones ukham sarnaqapjje, ukampis pä cuadradonak taypinwa diagonaljam chʼajjwapjje. Chiqansa, kunattix tablan wali chiqankapxiwa, ukatwa valorapax mä jukʼa jiskʼachasiwayi. Ukampis kuna uñnaqarus tukupxarakispawa.
  Garry Kasparov jupan ajedrez anatäwipax jaqinakan ukhamarak periodistas ukanakan chuymap ch"allxtayi, janiw pächasiñakiti.
  Navalny jupax Kasparov jupax chiqpachapuniw ministrur tukuni sasaw arsuwayi.
  Anatoly Karpov jupax voto churarakïnwa. Ukampis jupax nayrax nayra campeón ukhamawa, ukatwa iwxt"añakiw arsuwayi. Ukat jupax akham sänwa, jilpachax jach"a mayjt"äwinakaw jutaski. Ukat ¿kunas qharürojj qharürut sipansa jukʼamp askïspa!
  Nayratpach chhijllañ urux Medvedev jupax yatiyawayiwa, Rusia markanx vacaciones mínimas ukax kimsa tunk irnaqäw urunakaruw jilxattaski, ukatx taqi warminakax tunka jan ukax juk"amp wawanakar yuripkani ukanakax jupat mä premio katuqapxani: Héroe del Ruso ukan warawarapa Federación ukaxa.
  Mä machaq populista movimiento, ukat nayax sañajax wali ch"amaniwa. Ukampis wali jayäxiwa. Yämas chhijllañ urux qhanaw akax markachirinakatak irnaqawikiwa.
  Medvedev jupax qhanaw ch"amap chhaqhayasïna... Permanente ch"amapax taqi kunat wali qarjataw jikxatasïna.
  Jaqinakax Putinan rutpat jaltañ munapxäna, ukat mayjt"äwinak umañ munañax puqurxänwa. Ukhamarus, Medvedev jupax qhanpach jan ch"aman jaqir tukuñjamätapax qhanpachaw uñstawayi.
  Zelensky, puntos jikxatasa ukat jan ina ch"usat populismo ukat promesas ukanakamp lurasa, jan axsarasaw nayrar sartawayi.
  Aka encuestas ukanakax salida ukanx jupaw qhan favorito sasaw sapxi. Ukampis Medvedev jupax payïr t"aqaruw puriniti janicha ukax wali jiskt"awiwa! Jichhax Vladimir Klitschko ukat Sergey Kovalev, ukhamarak Grudinin jupanakax aka chiqatakix juparux ch"axwapxaspawa.
  Zyuganov jupax qhipa voto ukanw voto churawayi. Uka chuymankipstat, usut, nayrir p"iqinchir Partido Comunista de la Federación Rusa ukax Grudin sutimp chikancht"asisaw jach"at arsüna. Jïsa, niya llätunk tunk marani Rusia markan nayrïr viceprimer ministropar tukuñax janiw mä jasakikiti. ¿Jupajj uk munaspachati?
  Ukat Zyuganov chachajj wali samsusaw akham säna:
  Jiwasax wasitat nuwasiñaruw sarañäni
  Soviéticos ukanakan ch"amapatakix...
  Ukat mä jaqirjamaw jiwañäni - .
  ¡Uka layku chʼaxwañanxa!
  Ukat jupax cabinat liwxatasïna. Janiwa, niyaw irnaqawipat jaqunukuni.
  Uka pachax jak"achasxänwa, ukatx presidencial chhijllawinakat nayrïr yatiyawinakax niyaw puriñ qalltañampïskäna. Rusia markax jach"a mayjt"äwinakamp chikaw jikxatasïna. Ukhamarakiw tantachasiwinakax utjawayi ukatx Rusia markamp mä alianza ukar mayiwinakaw Bielorrusia markanx utjawayi . Taqi kunas jukʼampiw colerasïna ukat kusiskañarakïnwa.
  Rusia markan presidencial chhijllawinakanx participación ukax mä récord ukaruw puri, historia de elecciones alternativas ukanx niya llätunk tunk por ciento ukhawa.
  Ukat jichhakiw yatiyapxi urnanakax jist"aratäxiwa, ukatx Lejano Oriente uksatx votonak jakthapiñax qalltawayiwa.
  . JANK"A 3. JAQINA.
  Nayrïr t"aqax Lejano Oriente uksatw mistuñ qalltäna. Kunjamtï taqi encuestas de opinión ukanakax sapkänxa, Zelenskyx jan axsarasaw nayrar sartawayi. Medvedev chachajj janiw payïr jaqëkänti. Grudinin ukat Vladimir Klitschko jupanakax payïr chimpuntañatakiw ch"axwapxäna. Uka listanx niya pä patak candidatos ukanakaw utjäna, ukatwa votonakap ch"iqiyapxäna. Ukampirus Zelenskyx Siberia markanx niya phisqa tunk por ciento ukharuw jilxattawayi, ukatx nayrïr kutin atipt"añas jakt"aspawa.
  Medvedev chachajj chuymapan akham sänwa:
  - ¡Suma munapxta, ukampis kusist"añatakiw voto churapxta!
  Zelensky chachajj lacónico ukhamänwa:
  - ¡Chiqapuniw atipjawayxi!
  Chhijllawinakan yatiyawinakapax sapa kutiw mayjt"awayi, ukampis Zelensky nayrïr chimpuntawipax mä jach"a margen ukampix janiw mayjt"kiti. Yaqhax Grudinin ukat Klitschko jupanakax mä juk"a liwxatasipxänwa. Ukat Medvedev jupax payïr chimpuntañ qalltawayi, ukampirus kimsa kutit jilaw p"iqinchirit jaljtawayi. Jilïr irpirix juk"amp katuqawayi Chechenia markanxa, ejercito ukanxa, mä centro de detención previo ukanwa. Suma qhanawa. Yämas mä centro de detención previo ukanwa. Ukanx voto jakthapiwi uñjañax juk"amp ch"amawa.
  Ukampirus Medvedev jupax walja katuntat jaqinakaruw antutawayi ukatx jilxatatapax janiw kunjamtï jupax suykäna ukhamakiti.
  Ukampis wali chʼamampiw payïr tʼaqaruw sarapjjta. Zelensky chachajj niya sapa patakat pusi tunka aptʼatäkchïnsa, Medvedev chachajj jukʼakiw tunka kimsani apthapisïna. Ukhamarus, chhijllawinkirinakar soborno ukat jan walt"awinakampi. Jïsa, Dmitry Anatolyevich jupax mä juk"a jan ch"amanïkaspas ukhamaw tukuwayi. Kimsïristi Vladimir Klitschko satänwa. Kunjams jisk"a sensación, pusix Grudinin. Dima Bilan jupax jan suyt"ataw phisqhïr chimpuntarakïna. Sergey Kovalev jupax suxta chimpuntawayiwa, ukampirus jupax wali jach"a uñt"atawa. Zhirinovsky jupax janiw tunka nayrïr chimpunakax aka kutix mantawaykiti. Chiqansa, Medvedev sat chachax jankʼakiw Coronel General sat grado churäna, taqi chuyma irnaqatapata ukat Rusia markan Héroe sat warawarapa.
  Ukham chuymachtʼkir premio taqe chuyma servirimataki. Ukhamarus Dima Bilan jupax Rusia markan Héroe ukat Orden de Servicios a la País, nayrïr grado ukan warawarap katuqawayi.
  Ukampis Dimax waliw Medvedev-arux jan yanapt"käti sasaw säna. Ukampirus Zelensky tuqit arsutanakax janiw qhanäkiti. Vladimir Klitschko jupakiw qhanpachax Zelenskaya jupar arxatañatak votonak mayiwayi. Ukhamarus aka boxeadorax Moscú markanw 2020 maran olímpico ukan ch"axwañapatak yatiyawiyi. Ukat mara mayjt"awix janiw juparux llakisiykiti. Uka Vladimir jupax nayrat sipans juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp ch"amanchatawa.
  Ukampirus Medvedev jupax Rusia markan heroe ukarux Vladimir Klitschko ukat Vitali Klitschko ukanakaruw churawayi. Kunjamatix, jupax chiqapar sarnaqir jaqiwa. Jumanakax jilatanakax boxeo ukarux walpun lurapxtaxa, juk"ampirus Vladimir.
  Vitaly jupax Maidan ukan juk"amp jik"achasiwipax uka laykux janiw Holmes ukan récord ukar p"akintkänti sasaw säna. Ukampis ¡taqe kunaw jupajj chʼamachasïna!
  Ukat mä akatjamat Vitaly kullakajj Gassiev jilatampiw Kiev markan jikisiñ munäna. Ukax mä juk"a ch"axwaw utjayawayi. ¿Kunatsa jan yantʼkaspa?
  Sergey Kovalev jupax irnaqawip sarantañ munarakïna, Hoppins jupax jilïr maranis uraqpachan campeonatos ukat mayacht"at títulos ukanakaruw atipt"äna sasaw amtasïna. Ukat ukax jichhax janiw Zelesky ukat Medvedev jupanakax gobiernon irnaqañ amtapkiti. Ukat nuwasiñ muni.
  Chiqpachansa, waynanakaw wali chʼamañchtʼatäpxäna. Mayni boxeadoranakatxa, Dima Bivol jupax Kovalev jupamp nuwasiñ munatap uñacht"ayäna.
  Medvedev jupax Grudin jupampiw aruskipt"awayi. Juparojj qorit lurat qollunakwa arsuwayäna. Grudinin jupax janiw kunas juk"amp munkänti, nayrïr ministro ukham irnaqañat sipansa. Jan suyt"ataw Zyuganov chuyman jaqix Medvedev juparux yanapt"awayi, ukatx Grudinin juparux presidente interino ukan equipo ukar mantañapatakiw jawillt"awayi. Ukampis uka qhepatjja, comunistanakan filanakapanjja, jan waltʼäwinaka ukat tʼaqa tʼaqaw utjäna. Ukax panpacha candidatos ukanakarux janiw gustkänti.
  Ukampis Sergei Udaltsov jilatajj Zelenky chachan askipatakiw arsüna. ¡Pä jan walinak taypinxa, janiw jichhakamax yatkayätan ukanak ajlliñasawa sasaw sapxi!
  Nikolai Valuev jupax Zelensky ukat Medvedev jupanakamp mä alianza lurañ amtawayi: Zelensky p"iqinchir - Medvedev nayrïr ministro. ¡Kunsa oligarcanakajj gustäna! Ukhamarus amtayapxarakiwa, mä jan arsuñjam mayacht"asiñ chiqaw utji: kunayman markanakax jupanakan nayrïr ministrunakapamp p"iqinchirinakapampix utjani.
  Ukat niyakixay Zelenskyx presidencial chhijllawin atipt"chixa, ukhamax Rusia markan mä representantepax nayrïr ministruruw tukuñapa. Ukampis Medvedev jupax payïr t"aqaruw puri.
  Ukampis Zelensky chachajja, jïsa, nayrïr ministrojj Rusia markatäniwa, ukampis janiw Medvedev markatäkaniti sasaw säna! Kunatix rusanakax jupan apnaqawipatx qarjataw jikxatasipxi. Ukat kunatix munaski ukax khititix economía tuqin juk"amp ch"amanïki ukat mä experiencia exitosa ukaniwa, janiw Medvedev ukham fracaso ukhamäkiti!
  Encuesta social ukan yatiyawinakapax uñacht"ayiwa, jilpach rusanakax janiw Medvedev nayrïr ministrurjam uñjañ munapkiti. Juk"amp chiqaparux niya sapa patakatx llätunk tunkaw uka contrax sayt"asipxäna.
  Rogozin jupax jan suyt"ataw política tuqit armasiñat kutt"anïna, ukatx mä nayrïr ministro ukhamaw uñjasiñ qalltawayi. Ukhamaraki, walja rusanakax Andrei Navalny juparux nayrïr ministruparjam uñjañ munapxäna.
  Ukhamajj historian ruedapajj jukʼamp jankʼakiw muyuntäna.
  Uraqpachanx chiqans occidental markax Zelensky ukarux yanapt"awayi, China markax neutral ukhamaw qhiparawayi. Jilpacha markanakax Zelensky ukatakirakiw, jupax demócrata ukhamarak occidental ukhamaw uñjasi. Ukampis Medvedev jupax Putin jupamp chikt"ataw walja pachanakax jikxatasïna. Ukat pä irpirinakan tándem ukanakatsa parlapjjarakïnwa. Ukat Medvedev chachajj janiw kunjamtï munki ukhamarjam janqʼo ukat chʼuñuni ukhamäkiti, ukajj qhanawa. Ukhamarakiw EE.UU. markanx chhijllawinakax utji. Mä republicano waynampi mä demócrata waynampiw ch"axwapxi. Ukat phisqa tunk phisqha tunk ch"amawa. China markanx mayjt"awinakax utjarakispawa;Xi irpirix k"umar jakañ tuqit jan walt"awinakaniwa. Ukatx juk"amp democrático irpiriw jupar lantix utjkaspa ukhamawa.
  Jilapachax oligarquía chino ukax juk"amp libertad ukat democracia ukanak munapxi, ukampis jaqinakax janiw sum kusist"apkiti. Kuna kasta chhijllawinakas utji kunapachatixa nayraqata uñt"ataxa?
  Dictadura satäkis uka modajj chhaqtañwa qalltäna. Taqinipuniw dientenakjam sarnaqañat sipansa jukʼamp kuns munapxäna.
  Zelensky jupax machaq yänak ukhamarak mayjt"awinak jaqir uñt"ayäna, ukat uka pachanx suma lurawinakaw uñacht"ayarakïna. Ukat Rusia markanx ukax wali askiwa. Jaqenakajj janiw carcelanaksa, campamentonaksa, ni taqe jaqenakan ajjsarañ munapkänti.
  Mä generación ukax mayjt"awayiwa, ukat taqiniw mayjt"ayañ munapxi. Cuba markanx ukhamarakiw kawkhantix régimen Castro, jaqinakan uñisitapax wali muspharkañänwa. Ch"amax yaqha sutimp uñt"atäkchïnsa. Corea del Norte markanx mayjt"awinak umañ munañax utjarakiwa. Ukhamarus coreanonakax sapxapunirïnwa: ¡monarquía ukax janiw comunismo ukatakikiti! Ukat uka lik"i dictadorax sarañapawa!
  Uraqpachan mayjt"ayañ munañax jilxattaskäna, ukat Zelenskyx uka ola ukankänwa. ¡Ukat wali sum nayrar sartawayta!
  Ukat Corea del Norte markanx mä unxtasiwiw utjawayi. Kuna régimen dictatorial ukax ametralladoranakampiw ch"axwawayxi. Ukax yaqha uñacht"awiruw tukuwayi, ukax barbarismo ukax continente uksan apnaqaski.
  Trump jupax Estados Unidos markax aka dictaduran jan walt"awip ch"amampiw askichaspa sasaw arsuwayi. Ukat mä bomba nuclear ukax janiw jupanakar axsaraykaniti sasaw sapxaraki. Trump jupax juk"ampiw arsuwayi, Estados Unidos markax niyaw ukham armanak yant"aski, janiw kuna cargas termonucleares ukanakax jan walt"ayatäkaniti.
  Ukampis Trumpan pachapax tukusxänwa. Ukat ukhamax jupax p"iqinchirinakat jilïriwa. Ukhamarus Carter jiwatapatx nayrir p"iqinchirinakat jilïr jaqiruw tukuwayi. Wauu! ¡Ukat suertex wayn tawaqunakarux walpun munasi! Trump jupax mä sullka warmir uñisiripjam utjaspän ukhax janiw kunjamatsa atipt"kaspänti!
  Amuyataxa karma kamachix akham siwa: ¡wayn tawaqunakatakix suerte! ¡Ronald Reagan chachajj uka kamachit sipansa mä excepción ukhamäkchïnsa!
  Ukat mä jukʼa waynäkäna uka Gorbachev chachajj mä pantjasir jaqënwa. Maynix Mikhail Sergeevich jupax pantjasitaynawa saspa ukhas? URSS markan nayrïr apnaqiripawa, jupax jaqin arupawa. ¡Ukat jaqenakajj janiw jupar amuyapkänti! Jan ukax inas jan jaqinakas ukhamäkchiti, jan ukasti élite!
  ¡Ay, ukham suerte! ¿Qhawqha suertes Vladimir Vladimirovich Putin jupax utjawayi, ukat qawqhas jupax jikxatawayi?
  Ukat Nicolás II jupax mä juk"a suertenispa ukhax - sañäni, almirante Makarov jupax jakaskaspa ukhax kunjams jach"a ukat ch"aman Rusia uka pachax utjaspa. China markax Q"illu Rusiaruw tukuspa ukat taqpach uraqpachaw qunqurt"asispäna!
  Ukat ukhamatwa Crimea markar sapak katuntapxäna ukat uraqpachampiw chʼaxwapxäna!
  Ukat Nicolás II, mä sutil diplomático ukhama, Constantinopla ukat Asia Menor markanakar aliados ukanakat aruskipt"añ atipxatayna.
  Suma, walikiwa, jichhax phenomenal Zelensky ukax juk"amp activo ukhamaw tukuski. Ukat payïr chhijllawix jak"achasxiwa.
  Ucrania markanx juk"amp kusisiña ukat suma amtäwinakaw utji. Medvedev jupax naturalmente mä debate televisado ukar uñt"ayawayi. Ukajj janis sinti amuykchejja. Rusia markan p"iqinchir interino ukan cargopax janiw sinti ch"amanïkiti. Ukat janiw kuna jachʼañchasiñas utjkiti. Janiw economía tuqinxa, janirakiw política tuqinsa, ch"axwäwinakansa. Cáucaso markanx juk"amp jan walt"awinakaw utjawayi. Ukat janiw kunas luratäkaspati. Janiw ch"amas diplomacias atipt"kiti. Medvedev jupan masinakapampix juk"amp uñisiñaw utji. Aka chiqanx janiw khitis Zar ukarux wali askit uñjxiti. Uka reyejj tronon wali qontʼatäskchejja.
  Oligarcos, taqpachanx janiw Zelensky ukarux uñiskiti. ¡Fuerzas de seguridad ukanakakiw jan kusisitäpkiti, jan ukax yaqhipanakax janiw kusisipkiti!
  Medvedev jupax jamasatw mä consejo de seguridad ukar tantacht"äna. Uka aruskipäwix payïr t"aqa cancelañati janicha uka tuqitw aruskipt"awayi. Amuytʼañataki, ¿kuna jan walinak lurañas utjäna? ¡Chiqansa jupanakax ukhamäpxänwa! Ukat jumax aka tuqitx pantjasiw jikxatasma ukat chhijllawinx cancelasma. ¿Kunatsa ukham jan waltʼäwix Jachʼa Tribunalan chiqapar uñjatäspa? Uka amuytʼajj wali amuytʼasirïkaspas ukhamänwa.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax amtasiwayi, mä pachax mayo phaxsin 1999 maranx Yeltsin jupax mä amtaw pallapallanakan golpe de estado ukat Duma Estatal ukar ch"iqiyañ amtampiw aruskipt"awayi!
  Ukat niya ukhamarakiw pasxäna. Chiqpachansa, ukapachas seguridadankirinakax janiw mayachtʼatäpkänti. Yaqhipanakax sapxiwa, mä llamp"u amtawix juk"amp askiwa: Corte Suprema ukax janiw mä kamachix utjkiti, kunatix janiw mä kamachix utjkiti, rusa p"iqinchirir jaqunukuñataki. Ukat aka kamachix apsutäñapkamaxa, ukat akax mä kamachi constitucional ukhamawa, pä kimsatx mayniw parlamento ukat kimsa pusi t"aqa Consejo Federación ukax tantacht"asiñapa. Ukat Duma markan ch"amanakapax tukusxaniwa, ukhamarakiw p"iqinchiris tukusini.
  Ukatx chiqpachanx fuerzas de seguridad ukanakax Corte Suprema ukamp irnaqañaw arsuwayapxi, ukat jan walt"äw sumankañ askichañataki. Yeltsin jupax janiw chiqpachans mä golpe militar ukar sarañ munkänti, sapa patakatx pä kutiw uñt"ayasi, ukatx phisqa chuyma usuchjataw uñjasi. Ukat chʼamapas janiw pachpäkiti, yanaptʼañas janiw pachpäkiti. Ukatjja, 1993 maranjja, jaqenakajj uka yatichäwir yanaptʼaskakïnwa. Ukat 1999 maranjja, janiw ukankjjänti. Ukat janiw ukham resultadonakampix paskaspänti.
  Ukhamajj impeachment uka procesojj pasaspäna ukhajja, jan chʼajjwañampiw tukuyaspäna.
  Medvedev jupax Jach"a Tribunalaruw chhijllawinak jan yäqañapatak apelawayi.
  Ukampis uka qhepatjja, cheqapuniw juezanakajj jan walit parlañ qalltapjjäna. Ukax, chhijllawinakax anulatäkchisa, mayamp lurañaw wakisini sasaw sapxi. Ukat Medvedev jupan ch"amapax juk"akiw utjani. Ukat jaqinakan jan waltʼäwinakapaw qalltasini.
  Ukhamajj Dmitry jilatajj Zelensky chachajj Rusia markan pʼeqtʼiripäñapatakiw jukʼamp sum iyaw sañapa sasaw sapjje. Ukat kawkhantï jakaskta uk jikjjatañatakiw chʼamachasiñama.
  Ukhamarus waljaniw uka payasox Ucrania markanx janiw askinak jikxatkaniti sasaw sapxäna. Ukampis ¡ukajj walikïpachänwa! Ukat janiw mä molehill ukanx mä tragedia lurañamäkiti.
  Medvedev, jueces ukat seguridad ukan irnaqirinakampi aruskipt"asax mä amtaw apsuwayxi: taqi kunat qhiparux chhijllawinakar saraña. Ukat payïr t"aqax katxaruñawa. Ukat chiqpachansa ukhamaw lurasini. Inas mä milagrox taqi kunat sipansa paschispa. Ukampis ¿janich ukhamäki? Ukhamajj janiw carcelar jistʼantapkaniti.
  Ukhamarakiw walja millones de millonarios ukanakan tantachasiwipax uñacht"ayawayaraki, jupanakax janiw democracia ukarux uñiskiti. Ukat Zelenskyx janiw izquierdista ukhamäkiti ukat jupanakarux askiwa. Ukat juk"ampirus, ukax qhipharux taqi occidental sancionanakax chhaqtayatäni ukat Rusia markax qhipharux uraqpachankir jaqinakar kutt"ani.
  Jichhax mäkiw lurañax utji: mä debate televisado luraña. Zelensky jupax iyaw sänwa, ukampis Luzhniki estadio ukankänwa. Chiqansa ukax katuqatäxänwa. Ukax Poroshenko ukamp nayratpach pasat escenario ukarux wali amtayitu. Ukatjja, nayrïr tʼaqan mayjtʼäwipajj jukʼamp jachʼänwa. Ukat Medvedev jupax anti-calificación ukax wali jach"awa.
  Ukampis televisionan debatenakajj umamp jaqsutäkaspas ukhamawa, pajanakat katthapita. Qhipa tantachawixa viernes uruwa, ukatxa chhijllawinakaxa domingo uruwa.
  Medvedev, jila partejj wakichtʼasiskäna. Ukampis kunatï cheqäki ukajj janiw jupan ladopankiti. Ukat Poroshenko jupan experienciapax uñacht"ayiwa, janiw chiqawjanakax retórica sapakix mayjt"ayañjamäkiti. Kunjamakitix janiw Luzhkov alcalde ukar atipt"añjamäkänti, Moscú markan taqpach sarnaqäwipanx ukakipkarakiw canales centrales de televisión ukanakax jichha markan p"iqinchiriparux jan walt"ayañatak irnaqapxäna.
  Ukampis propagandajj janiw Moscú markan alcalden qollqe toqet kunanaktï lurawaykäna ukat sipansa jukʼamp jachʼäkaspati. Ukat janiw Kiriyenko, default ukan qillqiriparux voto churapkiti! Ukampis jupaw taqe kunat sipansa jukʼamp jachʼañchatäna. Inas juk"amp jan atipt"ir candidatox empresario ejecutivo ukar uñt"ayatächïna.
  Ukampirus medios rusos ukanakax jichhax Zelensky ukarux juk"amp campaña lurapxäna. Medvedev jilatarojj janiw khitis creykänti. Jach"a Tribunalankirinakas janiw chhijllawinak cancelañ tuqit ist"añ munkänti.
  Jichhakamax uka tuqitxa, estadiox wali phuqhantatänwa. Literalmente ukax phuqhantatänwa.
  Ukat jachʼa chʼaxwäwinakaw puriniñapäna, ukax qhanaw amuyasïna. Ukampirus Medvedev chachan ajanupatx qhanaw amuyasïna, niyaw atipt"añarux puriwayxäna. Ukampis qhep qhepa lurañajj lurañawa.
  Uka aruskipäw urux Medvedev jupax Vladimir Zhirinovsky juparuw Ministro de Asuntos Internos ukham utt"ayawayi. Ukajj jan suytʼäwin qhep qhepa gestopawa. Ukampis Zhirinovskyx sapa patakatx llätunk tunk jila chhijllawinakax Zelensky ukar chhijllañatak wakicht"atäpxatap yatisax janiw jutïr p"iqinchirimp ch"axwañx munkänti. Chiqansa, Zelensky jupan equipopanx janiw mä chiqax jikxataskaspati sasaw amuyasïna.
  Jisa, Vladimir Volfovich jilatajj chuymankipstatäjjewa. Ukampirus Anatoly Kashpirovsky jupax juk"amp jilïr Ministro de Salud ukhamarak Viceprimer Ministro ukhamawa. Ukampis jupax janiw Medvedev ukar campaña lurañx sinti munkiti. Ukampirus jupax equipon qhiparañatakix mä ch"amaw utji. Edad ukax jach"awa ukat ukax experiencia sañ muni. Ukat jañchin uñnaqajajj wali sumakïskiwa.
  Janiw muspharkañakkiti Kashpirov phenomenon ukax.
  Estadio ukan aruskipäwix aruntt"asiñampiw qalltawayi. Ukat amuyt"asir arunaka. Ukampis Zelensky chachajj jukʼamp fresco, jukʼamp confiyasiri, jukʼamp confiykañ ukat jukʼamp profesionaljam uñnaqtʼanïnwa.
  Medvedev jupax wali axsarataw jikxatasïna ukat arnaqasiñ qalltäna. Jupajj janiw iyawsayañjamäkänti. Ukat markanx kunayman jan walinakaw utji. Jaqinakax qhanpachaw Zelensky-rux yanapt"apxi. Taqi kunas akanx wali ch"amawa.
  Zelensky jupan sapa arupax ch"allxtawimp chikt"atawa, ukatx Medvedev jupax arnaqataw uñjasi. Mä arunxa, chiqpach fracaso debate ukax utjiwa.
  Medvedev jupax chhuxriñchjasiwayi ukat akham siwa:
  - ¡Nayax experiencianïtwa!
  Zelensky jupax jachaqt"asisaw jaysatayna:
  - ¡Ukham experiencianixa, q"umachirinakarukiw sarañama!
  Medvedev jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Putin ukat nayax Crimea markaruw katuntapxta!
  Zelensky chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Mä lunthata katxaruña ukhamaraki jisk"a amparanaka!
  Ukat ukhamarakiw debate ukax sarantaskakïna, ukampis Zelenskyx qhanaw atipt"awayi. Jupax Medvedev-at sipanx juk"amp amuyt"asir ukhamarak juk"amp amuyt"asirïnwa ukat uñjirinakax kusisitaw jikxatasipxäna.
  ¡Televisado ukan aruskipäwip tukuyatat jank"akiw Rusia markan p"iqinchiripax mä decreto apsuwayxi, phisqa kutiw sueldonak jiltayañataki, ukatx paqallq kutiw pensiones ukar jiltayawayi! Ukampis nayratpach mä chistʼäwir uñtasitäjjänwa.
  Medvedev chachan jaqinakax larusipxäna. ¡Chhijllañ urux yaqhanak lurapxatapax qhanäkchïnsa!
  Medvedev jupax Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukar Stalin ukat Lenin ukanakar churañ amtäna. Uka amtäwix wali yatiñaniwa, ukampis qhipatwa sañax wakisi. Dmitry Medvedev jupax qhanaw comunistanakar atipt"añ munäna. Ukat juk"ampirus estalinistas ukanaka. Ukampis uka pachparakiw uka warawarax Tukhachevsky heroerux apt"asiwayi ukat churaraki. Ukhamarakiw akax mä extraordinario movimiento ukhamarak liberales ukanakan coqueteo ukar yant"ata.
  Medvedev jilatajj jila partejj jiwasarusa jumanakarus kusisiyañatakiw chʼamachasïna. Jupax Patriarca, Papa ukat cristiano denominaciones irpirinakaruw jach"añchawayi. Nayraqatxa protestantenakawa. Ukat Jehová Diosan Qhanañchirinakaparus derechonakapar kuttʼayatäjjänwa , ukampis ukajj janiw yanaptʼkänti. Taqi kunas pachpakiwa, jupanakax chhijllañax jark"atawa, ukat en general aka organizacionax jiwaskiwa!
  Medvedev jupax muftis ukat lamas ukanakaruw premios ukanakamp churawayi. Jupajj taqeniruw jupan jakʼapar atipjañatak chʼamachasïna. Medallanakamp ordenanakamp duchajj wali muspharkañänwa. Uka pachparakiw p"iqinchir interinox taqi diputados del Duma Estatal ukanakarux sapa maynirux mä millón de dólares ukjam qullqi churawayi. Ukampis ukajj jaqenakar jupar munañat sipansa, jukʼampiw ajjsaräna.
  Ukxarusti, Medvedev jupax walja machaq ordenanak utt"ayañ yant"äna: Orden del Pedro Magno, Orden del Iván el Terrible, Orden del Alejandro Liberador, Orden del Nicolás II ukat Orden de Brusilov. Ukat Orden de Lenin ukat Stalin ukanakax wasitat uttʼayatäxarakïnwa.
  Medvedev jupax kunayman chhijllawinakaruw ukham jawst"añ thaqhatayna. Ukat uka kamachirjam sarnaqaña: ¡juman ukhamarak jiwasanakan! Ukampis aka tuqinx omnívoro ukax jaqinakar jan atinisiñaruw puriyatayna - sapxiwa, mä prostituta política. Jaqinakax armasipkaspa ukhamawa, Putin jupax ch"iqa ukhamarak kupi ukanakamp coquetearakiwa. Ukat taqe kun manqʼir jaqëñatakiw chʼamachasirakta.
  Ukampis ¡kunatix Júpiter ukar jaysatäki ukax janiw torotakix jaysatäkiti! Putin jupax kunjamas qalltatpach, Yeltsin jupan qhipa apnaqiripan arknaqapkchisa, jaqinakan uñisitapa, jaqinakan ukhamarak élite ukan sinti khuyapt"ayataw jikxatasïna. Comunistanakas jupar jan walt"ayañ axsarapxänwa, ukat jan ch"axwasa, jan negociasis nayrïr ministrurjam uñt"ayañatakiw voto churapxäna.
  Ukampis Medvedev chachajj janipuniw sinti munaskänti. Amuyataxa jupax wali amuyt"asirïnwa ukat Putinan ch"amapankänwa. Janiw khitis chiqpach nuwasiri ukat apnaqirirjam uñjkänti. Jilapachax Putin qhipatxa, kunjamakitix kawkir sucesor ukanakas mä enano político ukham uñt"ayasi ukat kuna jan walt"awis utjawayi. Ukat Zelensky chachajj carismático ukhamaw uñjasïna, mä príncipe cuento de hadas ukar uñtasita. Ukat janiw mä pusi poke ukankiti, jan ukasti mä suma apnaqiriw Ucrania markar pantano ukan apsuwayxi, jan ukax juk"ampirus p"iyat apsuwayxi.
  Chiqans Ucrania markax nayraqat t"aqhisiwayiwa, kunatix Rusia markamp jan walt"ayasiñanakax t"unjatäxänwa. Ukat akanx Poroshenkox inas jan ukham juchanïkchiti. Bielorrusia markan ukham lurasispäna ukhajja, jan waltʼayasispänwa. Profesionalismo tuqitxa, ¡ucrania markan gobiernopax ch"amaniwa! Bielorrusia markanxa, jan ukasti, sicófano ukat deschero ukanakakiw utji. Putin jupax awisax equipopanx ch"aman jaqinakanïnwa, Rogozin jan ukax Tkachev ukham uñt"atawa, ukampis jank"akiw apsutäna.
  Medvedev, kunayman tuqitxa, janiw yurïwipat apnaqirïkaspas ukhamäkänti, ukatwa aka zar chachax janiw taqpach chiqäkänti ukat tribunalankkänti.
  Mä qawqha tuqitx Gorbachev ukar uñtasitaw jikxatasïna, juparux Occidente uksankir común jaqinakax wal munapxäna, ukampis jupanak taypinx janiw munapkänti. Chiqansa, mä chiqanxa, machjayir umañamp chʼaxwatapatwa Gorbachov sat chacharux jan munañ qalltapxäna. Chiqansa, machjayir umañanakasa ukat umañ munirinakas janiw vodka jan utjatapat pampachapkiti. Ukanjja, vinot chʼajjwañanakaw utjäna. Ukat ukatsti cigarronakax chhaqtawayxänwa.
  Janiwa, Gorbachev jupax qhanaw arsu, jupanakax janiw calvo ukankatapat jupar munapkänti. Medvedev, nayrïr ministrjamax wali jan ch"aman economista ukhamaw uñacht"ayasïna. Ukat Zelensky jan utjkchi ukhas machaq mandato ukar chhijllatäñapatakix jan walt"awinakaw utjaspa.
  Mä kutix Putin jupax Medvedev juparux jinchupat jaquntäna.
  Ukampis jichhax Putin jupax anatañat mistuwayxiwa - k"umaräñapatakix jan walt"ayawayiwa, amparamp apnaqasa ukat hockey ukamp ch"amanchasiwayi. ¿Ukham respetatäkasin hielo patjjar makatañajj wakispachänti? Yämas waynäkasin jan kuna yatiñanïkasaxa?
  Putin jupax phichhantawayxiwa, sinti jach"aptawayiwa. Ukat jan jupampixa, janiw khitis Zelensky-r jark"kaspati. Ukhamarus Putin jupa pachpaw política de personal ukx apnaqatayna, ukhamat jan mä digno sucesor ukaniñapataki. Kunjamatix Stalin, jupax lurawayi ukhamat Jruschov jupar lanti irnaqañapataki, ukat bancarrotaruw puri. Ukat akanx Medvedev jupax janiw kunakipans imperio ruso ukan mä suma p"iqinchirïkiti.
  Chhijllawinak janïr qalltkipanx sábado urunx taqpach canales de TV ruso ukanakax Zelensky tuqit mä película uñt"ayapxäna. Natural ukhamawa, jan wali uñt"ayañ amtampi. Ukampis jukʼa chiqa yatichäwinakaw uñachtʼayasïna. Ukat propagandax jan kuns kamachtʼirïtap uñachtʼayäna. Ukat walja canalanakaw uka película tuqitx arsüna.
  Medvedev chachajj walja generalanakaruw ordenanak churäna. Mä warawarax wasitat uñstañapataki.
  Jan suytʼataw mä machaq Orden de Botvinik ukham uttʼayarakïna, ukajj kimsa gradonakanïnwa: bronce, qollqe ukat qori. Ukat ukhamaraki Orden de Alekhine. Ukat ukhamaraki bronce, qullqi ukat quri.
  Medvedev jupax decreto tuqiw juk"amp yatiyawiyi, Rusia markax pusi marat mä ejército profesional ukar mayjt"ayañapawa. Ukat servicio vida ukax suxta phaxsiruw jisk"achataraki.
  Ukxarusti, ch"axwañ veteranos ukat khitinakatix junt"u chiqanakan irnaqapki ukanakax Héroe de la Federación Rusa ukan warawarap uñt"ayatäpxani sasaw yatiyäna. Kunatix mä paso ukar tukuwayki ukax janiw análogo ukankiti.
  Medvedev chachajj qhanaw sarnaqäwin mä cheqa thaqhaskäna. Ukxarusti, p"iqinchir interino ukax Vladimir Vladimirovich Putin juparux póstumo ukanx Orden de Victoria ukat Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukat jichhak utt"ayat jach"a diamante warawara Héroe de la Federación Rusa ukamp churawayi.
  Akax nayratpach qhipa yant"äwiw nayrir idolo ruso ukan calificación ukar anatañataki. Kunjamakitix, nayax walja maranakaw Putin jupamp chikt"at Medvedev ukhamäta - ¡taqi chuymampi, taqi almamampi munapxita!
  Ukampis amuyataxa, jaqinakax janiw sinti uka dictadorar munasiñ munapkiti.
  Ukat sábado urut domingo urukamax arumanakax Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax Generalissimo sutimp Vladimir Vladimirovich Putin jupar póstumo ukan churatapat yatiyarakïnwa!
  ¡Akax chiqpachansa chiqpachansa wali sumapunïnwa! Kunjamakitix, ¡nayrir maranakan idoloparuw titulo churta!
  Ukampisa, ¿ukajj Medvedev jilatarojj yanaptʼaniti? Nayra idolonakapar jach"añchasa ukat kamachinak churasakiw jaqinakar voto churapxañapatak amuyt"ayañax ch"ama. Kunjams premios ukanakamp duchasma, janiw Putin-ar kutt"aykätati. Ukat qhanaw nayra reyejj sarjjatapa ukat Kiev markat machaq reyejj juti.
  Ukampirus Zelenskyx janiw ikiskänti, ukat Paparux premio churarakïnwa. Francisco Nayrïr chuyman jaqix Ucrania markan p"iqinchiriparuw machaq lurawinakat bendiciwayi.
  Ukat Bielorrusia markanx coalición de partidos pro-rusa ukax nayraqatw firmanak apthapiñ tukuyapxi, Rusia markamp mayacht"asiñ tuqit referéndum lurañataki. Aka tuqitx mä voto ukaw suyt"ata. Ukampirus Medvedev jupax janiw uka tuqitx jach"añchatäkiti. Ukat akanx jach"a amtäwix Zelensky, aka millones de idolo ukan juti.
  Ukhamat jichhax Vladimir Zelensky jupax línea de meta ukar mantaskäna...
  Siberia markanx chhijllañax qalltawayiwa. Qalltatpachaw tantachasirinakax walpun tantachasipxäna. Jaqinakax chhijllañ utar sarasaw jachaqt"asipxäna. Mayjt"äwinak layku jutapjjatapajj qhanaw amuyasïna. Ukat kuntï jupanakax munapki ukax machaqäxiwa. Taqinipuniw qarjata, qarjata nayra pachanakata.
  Ukat qʼochujj alwajj istʼasïna:
  Chuymasajj mayjtʼayañwa mayistu
  Nayranakasax mayjt"awinak munapxi...
  Jiwasan larusiñanakasansa, jachaqt"asiñanakasansa,
  ¡Ukat venanakasan pulsacionanakapanwa!
  Mayjt"awi, mayjt"awi suyt"apxtanwa!
  Chhijllawinakax samarañampiw apasxäna, ukampis walja jaqinakaw tantachasipxäna. Jaqinakax chhijllawinakarux walpun tantachasipxäna. Nikolai Valuev jupax nayrïr chhijllawinakat maynïriwa. Jupax uka boleta urna ukar jaquntasaw akham säna:
  - ¡Jichhax machaqar voto churañäni!
  Ukat Alexander Povetkin sat jilataw uñstäna. Ukhamarakiw voto churawayta ukatx amuyt"awijax akhamawa:
  - ¡Rusia Diosanakataki!
  Ukxarusti, voto churañax utjawayi. Jupanakax urnanak urnanakaruw urnanak jaquntapxäna. Ukat Dima Bilan ukat Alla Pugacheva. Lev Leshchenko jupax uñstawayarakiw ukat yatiyaraki:
  - ¡Jichhax machaqar voto churañäni!
  Nikolai Baskov jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Walz ruso, ¡ch"iwipax wali jach"awa! ¡Primaverax purinxiwa!
  Ukat uka laphinaksa basurar ucharakïnwa.
  Ukatx yaqha waynanakaw uñstapxäna... Zelensky jupax mä scooter ukan voto churañatakiw jutäna ukatx mä salto salto luratayna - ch"allxtawinak apsu. Jupanakax voto churapxäna ukat akham sasaw arsupxäna:
  Chuyma ukat venanakan pulsación uñt"añamawa, .
  Jiwasan wawanakasan jachaqt"asitapa, taykanakasan...
  Jupanakax mayjt"awinak munapxta sapxiwa
  ¡Jach'a cadenanakan yugop jaqunukupxam!
  ¡Ukat qʼejjo qʼejjo chʼalljjtayasisa! Ukhampachas poesías ukax janiw jupankiti, jan ukasti wali uñt"at poeta ukhamarak qillqiri Oleg Rybachenko jupan luratawa. Ukampis Oleg Rybachenko jupa pachpaw mä waynar tukuwayi, jichhax yaqha pachanw sarnaqxi.
  Ukatx yaqha boxeadores ukanakax voto churapxäna: Sergey Kovalei, Denis Lebedev. Qhipïrix samart"añ tukuyatat kutt"aniñ yant"äna. Ukampis jawqʼjataw uñjasïna ukat qhepat sarjjarakïnwa.
  Sofia Rotaru kullakax Kiev markanw voto churawayi. Ukat jupax wal jachaqt"asïna...
  Vladimir Zhirinovsky jupax jutarakïna. Jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq thakitaki!
  Ukat mä coronel generalan epauletanakapwa qhantʼayäna. Zyuganov jupax silla de ruedas ukanw chhijllawinakar jutäna. Ukat sapa kutiw amuktʼäna.
  Grudinin jupax jachaqt"asisaw voto churawayi...
  Garry Kasparov jupax mä pachpa anatäw churäna ukatx voto churarakïnwa. Ukatjja, Carleson jilatampiw mä anattʼäwi anatapjjä sasaw sarakïna. Ukatwa Anatoly Karpov jupax mä sesión de juegos simultáneamente churäna.
  Ukhamarus Karpov jupax nayraqatw Mikhail Botvinnik jupan Orden de Oro ukamp uñt"ayasi.
  Ukhamajj yaqha jisktʼajj khitis aka cheqan jachʼa ukat jukʼamp suma campeón mundial ukhamawa.
  Chiqans waljax mayjt"awayiwa...
  Ukat Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax wasitat taqiniruw muspharayi. Institución ukan yatiyata, uka kamachix "Oleg Rybachenko" sutimp uñt"atawa. Ukhamarus mä kutikiw pusi gradonakax utji: pusi gradox bronce, kimsïr gradox qullqi, payïr gradox quri, ukat nayrïr gradox diamantenakampi quri!
  ¡Ukajj wali sumapunïnwa!
  "Armagedón de Lucifer" ukax cinenakan uñt'ayatawa, ukatx "Avatar" ukat "Guerras de las Galaxias" uka disconakax p'akintataw uñjasi. ¡Oleg Rybachenko jupax chiqpach literario superestrella ukar tukuski!
  Medvedev jupax mä premio literario ukham utt"ayawayaraki, Oleg Rybachenko sutimp uñt"ata - mä premio qullqix tunka kutiw Premio Nobel ukar sipanx juk"amp jach"a.
  Ukat akax aksa tuqinx wali sumawa!
  Ukatxa, domingo urux Medvedev jilatax jukʼampiw irnaqäna. Jupax Oleg Rybachenko juparux Orden de San Andrés Nayrïr Jaqichatawa, ukat Rusia markan Heroe ukan warawarapa, ukat Rusia markan Heroe ukan jach"a diamante warawarapa, Orden de Victoria ukham uñt"ayawayi. Ukajj sarnaqäwin sarnaqäwip mayjtʼayañatakiw chʼamachasipjjäna.
  Kunjamakitix, Oleg Rybachenko juparux suma chuymampiw uñjä, ukat taqi kunas wali sumapunïniwa! Uka pachparakiw juparux ukhamarak mariscal ukarux Federación Rusa ukan sutip churapxä!
  Ukat domingo urux puriniwa... Nayrïr yatiyawinakax encuestas ejecutivas ukanx uñt"atawa, ukax Zelenskyx sapa patakatx llätunk tunk jilaw utji sasaw sapxi.
  Ukat yatiyawinakax janiw sayt"kaniti...
  Medvedev jupax janiw jichhakamax voto churañ munkiti. Irnaqawi. Aka chiqanx mä orden apsuwayiwa, Vladimir Volfovich juparux general de ejército ukham uñt"ayañataki. Kunjamatix, nayatakix chiqa chuymanïñamawa.
  Zhirinovskyx, ukhamakipans, nayratpach mayni tuqir chiqancht"awaykaspas ukhamawa.
  Lev Leshchenko jupax jan cartera ukan ministru ukhamaw tukuwayi. Ukampis ukax janiw jukʼamp wakiskirïxiti.
  China markanx jan walt"awinakaw utji. Jaqinakax democracia munapxi - ¡despotismo ukamp qarjataw jikxatasipxi! ¡Jaqix janiw t'ant'ampiki jakkiti!
  ¡Jefejarojj janiw sañ munkti! ¿Qhawqha pachas pä tunk mayan pachanx mä thujrump chiqañchañax utjañapa?
  China markanx kunaymaninakx janiw sinti sum sarawaykiti. Comunismo ukan riles ukar arktasa, capitalismo ukar wiñayatak lurañax janiw ch"amäkiti. Mä qhawqha mayjtʼäwinakaw wakisi. Ukat irpirinakax sinti conservador ukhamawa.
  Ukhamarus machaq burguesía ukax democracia ukat policía brutalidad ukax tukusiñap munaraki.
  ¡Nayra tiempon irnaqtʼañan qarjatapajj yanaptʼarakïnwa! Janiw sisteman dientes ukhamäñ munañas utjkiti. Jïsa, China markanx domingo urunakax jach"a ch"axwawinakaw sistema ukx ch"allxtayi.
  Ukat Estados Unidos markanxa, mä warmiw jukʼamp chʼamanïspa pʼiqtʼirir tukuñataki. Ukampis Floyd Mayweather sat chachan wali uñtʼatätapajj mä akatjamat jukʼamp uñtʼatäñwa qalltäna. Aka jan atipt"kay boxeador ukax nayratpachw calificaciones ukan jilïr chiqanakar makhatawayi.
  Amuyataxa Estados Unidos markax machaq atipt"awinak apt"asiwayi ukatx janiw mä republicano ni demócrata trono ukar mantañ munkänti. ¡Ukat Floyd jilatajj wali sumarakïnwa!
  Ukat ukxarusti yaqha TV debate ukaw utjani.
  Niya domingo jayp'u pacharuw purini. Uka chhijllañ utanakax niyaw jist"antatäni.
  Qhipa pachanx Medvedev jupax qhipharux uñstawayiwa. Ukat jankʼakiw uka boleta urna ukar jaqontäna ukat jan mä arsa arsusaw sarjjäna. Reloj ukax purinxiwa ukatx voto churañax tukusxiwa.
  Jichhax Medvedev irpirix Kremlin markat mistusaw Moscú jak"an qamañ utapar sarawayi.
  Jupamp chikaw uka cabinanx pä imill wawanakax utji. Mä jukʼa kusistʼañanakas utjarakiwa.
  Natasha kullakajj chʼeqa toqen qontʼatäskäna ukhajja, akham sasaw jisktʼäna:
  - Walikiwa, ¿kunas Dima? Jichhax jupanakax qhip qhipa pantjasiwimat yatiyapxani!
  Medvedev jupax akham siwa:
  - Inauguración ukatakixa pä phaxsiwa utji. Ukhamat jichhax nayax wali taqi kunaw jikxatastxa, ukat Zelenskyx Ucrania markan p"iqinchiripakiwa!
  Alenkax ch"iqa amparapan qunt"ataw akham säna:
  - ¡Ukat inauguración ukax jank"akiw lurasispa! ¡Ch"amamax, Dmitry Anatolyevich, tukusxiwa!
  Medvedev jilatajj achiktʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Ukampis jumanakax imill wawanakax uk lurapxasmawa!
  Natasha kullakajj ñikʼutap chʼoqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunsa jiwasaxa lursna?
  Medvedev jupax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Inuguración ukarux jark"aqapxam!
  Natasha kullakajj larusisaw akham säna:
  - Ukat ¿Kunjamatsa?
  Jilïr irpirix mä amtampiw jaysawayxi:
  - ¡Janiwa juma pachpa uñt"ksta ukhama!
  Natasha kullakajj colerat akham sänwa:
  - ¡Janiw Zelensky-r jiwaykañäniti!
  Medvedev chachajj jankʼakiw akham säna:
  - Walikiwa, kunatsa jiwayapxita! ¡Jan ukasti jupa pachpaw corona jaytañapa!
  . JANK"A 4. 1.1.
  Imill wawanakax mäkiw chhuxriñchjapxäna...
  Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw jiskt"äna:
  - ¿Kuns hipnosis apnaqañax iwxt"apxsma?
  Dmitry Anatolyevich jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa! ¡Jumaw uk lurasma!
  Natasha kullakajj amigopatakiw akham säna:
  - Jiwasaxa luraraksnawa, ukampisa janiwa munktanti!
  Medvedev jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Kunatsa akaxa?
  Natasha kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Zelensky ukaxa ajllitawa! Ukat jumax Dmitry Anatolyevich, janiw markar apnaqañ yatktati!
  Alenkax jan wali amuyumpiw yapxatäna:
  - Ukat akax taqinitakix wali qhanawa!
  Medvedev jupax colerasisaw akham säna:
  - ¿Janit amuyapkta Occidente tuqinkir colonia ukar tukuñäni?
  Alenkax jan axsarasaw akham jaysäna:
  - Jan ukasti, ¡Occidente markax jiwasan coloniasar tukuni!
  Natasha kullakajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - Ukat jumamp chika, Misha, ¡Rusia markax janiw kunjamatsa jach"äkaniti!
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - Nayax Orden de Victoria, Orden de San Andrés Nayrïr Llamado, Orden de Nicolás II, ukat diamantenakan quri warawarap churapxäma...
  Natasha kullakajj larusisaw akham säna:
  - Jan ukax inas jiwasax p"iqinchir tukusna ukat kimsa patak kamachinak churaraksna?
  Alenkax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Jiwasaxa hipnotizapxaraksnawa ukatxa generalissimos ukanakaru tukupxaraksnawa.
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jan ukax inas supergeneralissimos ukanakax utjchispa!
  Imill wawanakax larusisaw phallapxäna...
  Alenkax akham q"ucht"awayi:
  - Ukat yaqhip pachax uñisirinakax arnaqasipxäna, .
  Ajjsaraña imantaña - ¡nayajj reyïtwa!
  Natasha kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Nayaxa janiwa teatronaka, arenas ukanakasa, .
  Ukanx mä millón ukhaw mä rublo ukar mayjt"ayata...
  Jach"a mayjt"awinakax nayrar sartañapatakix utjkchispas -
  ¡Belobog ukat Stalin ukanakarux walpun munasta!
  Ukat imill wawax q"ala kayunakapamp chhaqhat p"iqinchirin nayrap ch"allxtayäna.
  Jakhunakax Lejano Oriente uksatw yatiyatäxi. Sapa patakatx 91 Zelensky, sapa patakat 7,5 Medvedev, Ucrania markan p"iqinchiripan jan axsart"ir irpiri.
  Alenkax Medvedev jilatan jinchup q"ala kayunakapamp jawq"jasaw sist"arakïna:
  - Walikiwa, ¿kunas nayrir p"iqinchiritxa, premionakamax yanapt"tamti?
  Medvedev chachajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Janiw nayax ex ukhamäkti! Janïr inauguración ukax utjkipanx, ¡chiqpach!
  Uka tawaquxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq reyin jach"a kankañapa!
  Layqa imillanakax janiw Medvedev juparux qhipa trumpeta ukham yanapt"añ munapkänti. Ukat jichhax, kunapachatix presidente interino ukax mä jan suyt"äwin jan walt"äwit mistuñatakix wali ch"amanchatäskäna.
  Inas Corte Suprema ukarux chhijllawi presidencial rusa ukan resultadonakap anulañapatak influychispa? Ukajj mä jachʼa yantʼäkaspas ukhamänwa. Ukampis cheqansa, jan waltʼäwinakajj jukʼakïkaspas ukhamänwa.
  Mä decreto apsusin sapa juezar mä waranqa waranqa waranqa qullqi churañ munañäni ukhaxa, ¿kamachasmasa? Chiqansa, jupax p"iqinchiriwa ukat jupax ch"amaniwa, janiw zar ukanakas samkapkänti! Juk"amp chiqaparux, p"iqinchir interino. Ukat chiqpachansa, mä waranqa waranqa waranqa qullqi churapxäta ukhaxa, juezanakax janiw saytʼapkaniti.
  ¿Kunatsa jiskʼa yänakampi tiempo ina chʼusar aptʼasiñasa?
  Datos ukax radio tuqiw yatiyasïna. Zelenskyx sapa patakatx llätunk tunkïnwa, ukat Ucrania markanx niya patak sapa patakat katuqañaw suyt"ata. Inas cinturón rojo uksanx Medvedev jupax comunistas ukanakamp coqueteatapatx mä juk"a juk"ampi utjchispa, Cáucaso uksanx mä qawqha ch"amanchawinakaw utjawayi. Chiqansa, Ramzan Kadyrov jupax atipt"ir tamanakaruw sarañ amtkaspas ukhamawa. Ejército ukanx qullqix utjaskakiwa, pallapallanakax janis mä particular munañanïkchisa, t"unjatäki uka p"iqinchirux janiw munañapakiti.
  Jilapachax nayrïr muyuntat qhipatx Medvedev jupan ch"amapax jan ch"amanïxänwa. Ukat jupax premionak churaskaspäna ukhaxa, jan ukhamäkaspa ukhaxa, jukʼampiw jan yäqatäxäna.
  Dmitry Medvedev jupax oficinapar purisaw banco central ukar jawst"añ yant"äna. Uka asistentejj jan munkasaw jupar conectäna.
  Jilïr irpirix jank"ak munañanakapatakiw qullqix churatäñapa sasaw mayi.
  Banco Central uksan p"iqinchiripax akham sasaw jaysawayxi:
  - Machaq Zelensky irpirit chiqanchawi katuqañkamax janiw kuns lurkäti.
  Medvedev jilatajj akham sasaw arsüna:
  -¿Jumaxa loco ukhamätati? ¡Nayaw machaq inauguración ukan p"iqinchirïta! Ukhamächi ukhajja, ¡nayar istʼañamawa!
  Banco central uksan p"iqinchiripax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jach"a kamachirjamaxa, ¡janiw jumar ist"apkti! Ukat ukhamakipansa, ¿kunatsa qullqix munasispa?
  Medvedev jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¿Markanakaxa wakisispati jan walt"awinakataki?
  Banco central uksan p"iqinchiripax mä qhuru arumpiw jaysatayna:
  - ¿Qhispiñ munasmati?
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - Jichhasti katuntapxäma! ¡Ejercitojj nayaruw istʼitu! ¡Jhirinovsky chiqa chuymanix nayamp chikaw jikxatasi!
  Banco Central uksan p"iqinchiripax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Akax sapa kutiw torta apsu! Ukat Moscú markanx sapa patakatx llätunk tunk jilaw Zelensky markatakix utji. ¡Ch"amamax Mishax tukusxiwa!
  Medvedev jilatajj akham sasaw arsüna:
  - Ukampis jumanakax janiw qalltawaykiti!
  Ukat telefonot aptʼasïna. Jichhajj jan waltʼäwinakajj chʼamäjjänwa. Fuerzas de seguridad ukanakax niyaw jan ist"añ munapkiti. Jisa, Zhirinovsky jupax mä zorro ukhamawa. ¿Jupar Ministro de Asuntos Internos ukham utt"ayañax walikiti? Uka orden ukaxa fuerzas especiales ukanakaru churañawa. Jan ukax Duma Estatal uka apnaqañ yant"añas wakisispa?
  Qhanaw Zelenskyx machaq chhijllawinak lurani, ukatx walja diputados ukanakax janiw mandatos ukanakap katuqapkaniti. Juk"amp chiqapaxa, niya taqi kuna.
  Aka chiqanx kunayman yaqhaw munasispa. Ukampis Duma Estatal ukax janiw jaqinakar jan walt"ayañatak sarañapakiti. Ukat ejercitojj janiw mä golpe militar qhanpach yanaptʼkaniti. Rusia markan generalanakapax janiw guerra civil ukar sarañjamäkiti.
  Mäkiw utji - tribunalan presidencial chhijllawi cancelañataki. Akax mä sapa legítimo ch"amawa juk"amp jaya pacha t"aqhisiñamataki. Ukampis jukʼampejj jukʼampiw jiljjattaspa. Medvedev jupax chiqpachanx wasitat chhijllatäñapatakix janiw ukhamäkiti. Chiqans anti-calificación ukax wali jach"awa, Petro Poroshenko ukan uñt"ayatapat sipanx juk"amp jan waliwa.
  Medvedev chachajj yaqha amtampiw lupʼïna. Amuyt"añataki, ¿Jelensky jaqirux janchi tuqit chhaqtayañati? Ukampis ukax qhanpach jan wali lurañawa. ¿Ukham qunt"asiñama? Ukhamarus ukax Medvedev ukarux jan walt"ayaspawa. Ukat wali sumax mä reprieve churani. Kunatix jaqinakax janiw Medvedev juparux pampachkaniti chhijllawinakan ukham jach"a jan walt"awipata.
  Janiwa, Dmitry Anatolyevich jupax janiw atipt"kaniti. Jan sapa patakat tunka chhijllawinakan votonak apthapisinxa, chiqpachansa janiw apnaqawipanx qhiparakaniti.
  Medvedev jupax bar ukar jak"achasïna. Uka jist"arasa, mä botella apsusinxa, mä juk"a coñac warantasina.
  Jila chanini - "Napoleón", pä patak marani!
  Jilïr irpirix mä vaso umatayna. Ukat payïr urux limón ukamp t"ant"a manq"ayäta.
  Purakajajj jukʼamp juntʼükaspas ukhamänwa ukat amuyunakajajj jukʼamp jankʼakiw tʼijtjjäna. Kimsïr vaso tukuyatatxa, Medvedev chachax jachaqt"asisaw mä sillun qunt"asïna. Mä juk"a kusisiña. Chiqpachansa, ¿kunatsa uka chʼamax munasi? Taqi kuna lurañanaka. Janiw mä minuto libre tiempos utjkänti, janiw mä segundos sumankañas utjkänti. Sapa kutiw sarnaqapxi, videocámaras ukanakan uñjata. Jumax sinti arsuñ axsararaktawa.
  Walja irnaqawiw utji, ukampis janiw kusisiñax utjkiti.
  Ukat mä imill wawamp ikiñan ikiñ munta. Computadora ukan ch"axwañ anatt"aña.
  Chiqansa, akanx jumax p"iqinchirïtawa, ukampis chiqpach ch"axwäw qalltañatakix pä kutiw amuyt"äta. Ukhamaw wali axsarkañ Trumpax janiw Irán markar atacañ atinakänti.
  ¡Guerra tuqitxa wal parltʼasma, ukampis chiqpachansa uka tuqit amtañax janiw faciläkiti!
  Ukampis ¡anatañamp nuwasipxam, juma pachpaw nuwasipxäta!
  Medvedev jilatajj computadora jakʼanwa qontʼasïna. Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj wali munatänwa. Jupax jaya pachaw jan anatt"irjamäkänti. Aka chiqanx jan sinti ch"am tukuñatakix estafador ukan código ukamp apnaqatawa. Ukhama...
  Ukat ukat tecnología tuqiw mä ritmo huracán ukar t"ijt"awayta. Ukat jumax nayratpach IS-7s ukanakaw utji, ukanakx regimientos ukanw uñstayapxtaxa, ukatx T-1s ukanakakiw alemanes ukanakar saykatañataki. Ch"amampi ukat yänakampix mayj mayjaw uñjasi.
  Medvedev, jupax niyas janipuniw umkänti, ukhamarakiw jan k"umarätapat, amuyasiw kusisita.
  Ukhamaw Payïr Jach"a Ch"axwäwin juk"amp jila chanini ukat jach"a tank IS-7 ukar uñisirir jaquntañaxa. Ukat jan sinti chʼamäkipanwa pʼakjasma. Chʼaxwäwix jasakiw ukat atipjasaw sarantaski. Jumax markat markaruw katuntasma.
  Taqi kunat sipansa, chiqans Stalin jupax markarux sum irpxaruwayi, ukatx pusi marat juk"ampiruw Tercer Reich ukar atipt"añ atipxatayna. Putin jupax ISIS ukampix juk"amp pachaw ch"axwawayxi. Ukampis alemanonakax wali suma tecnología ukanipxi.
  Anatañanxa, sañäni, alemán E-75 tank, IS-7 soviético ukakiw mä kipka ch"axwañapa, taqpach yaqha tanques ukanakax jaytxapxi. E E-75 ukax wali ch"aman armaduraniwa. Nayraqat pistolax IS-7 soviético ukar sipanx juk"amp askiwa ukat t"unjir ch"amampiw jak"achasi.
  Ukat alemanonakajj 1945 maranwa uka tank nayrïr tank lurañ amtapjjäna. ¿Jiwasan luratanakasajj kamsaraksnasa?
  Medvedev jupax jach"at arsüna... Jupanakax janiw IS-7 ukax ch"axwäw qhipat walja producción ukar uchañ atkänti. Ukhamajj uka guerrajj jukʼamp tiempow utjäna, janiw khitis yatkiti khitis yaqhajj atipjäna.
  Dmitry Anatolyevich, machata, jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Munastwa jilanaka, munastwa! ¡Jilatanaka! Ukat jiwasan atamanasax janiw llakisiñapäkiti.
  Medvedev chachajj anattʼkasajj ikiñar purtʼasïna. Ukax samarañjamawa...
  Ukat qhipürux presidencial chhijllawin qhipa resultadonakapax uñt"ayasiwayi.
  Niya sapa patakatx 92niw Zelensky ukarux Ucrania markamp chikaw chhijllapxäna, ukatx sapa patakatx 6,7 ukhaniw Medvedev ukarux chhijllapxäna. Ukhamatwa Zelensky chachan atipt"asiwipax utjawayi.
  Uka markanx jach"a phunchhawinakas kusisiñas qalltawayi. Qhiparusti, mä machaq, kunjamtï waljanitak amuyapkäna ukhama, qhana jakañaw jutaskäna.
  Jichhax Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax inauguración ukanx p"iqinchirjamaw irnaqaski.
  Ukat jupax jach"añcharakïnwa, chiqpachansa, atipirirux. ¿Kawkirus sarasma? Ukatxa janiwa kunasa sapa patakata suxta jakhuñatakixa utjkiti.
  Ukampirus ministro de Asuntos Internos Vladimir Zhirinovsky jupax Medvedev jupar visitt"asax chuymacht"awayi:
  - ¡Nayaw jumarux voto churawayta Dmitry Anatolyevich!
  Jilïr irpirix amukiw jaysäna:
  - Pay suma!
  Zhirinovsky jupax akham amuyt"ayi:
  - Inas estreno ukar uchañax wakischispa?
  Medvedev jupax pintat p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiw nayax amuyta, payïr t"aqax ukham atipt"atatxa, nayrïr ministru churapxitani. Ukax janiw política tuqitx chiqapäxaniti.
  Zhirinovsky jupax logicamente akham siwa:
  - Kunjamakitixa, jumana lantixa Rusia markata khitisa utjañapawa. Ukhamajj ¿khitis jan jumatï?
  Medvedev jupax akham amuyt"ayi:
  - Jilapachaxa, Andrei Navalny!
  Zhirinovskyx kisunakap uñacht"ayasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Andrei Navalny jilataxa? ¡Jan ukham paspanti!
  Medvedev jupax amparanakap t"axllirt"asisaw jan amuyt"asis akham säna:
  -Kawkirus saraskta?
  Zhirinovsky jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Jïsa, taqiniruw katuntä!
  Medvedev jupax amparap luqxatäna:
  - Ukhakiwa! ¡Tiemposajj tukusjjaspa ukhamawa! Nayax Islas Canarias uksaruw vacacionar saraskta. ¿Kunsa jumanakajj lurapjjäta?
  Zhirinovsky chachajj kʼarimp nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Amigunakaman munañanakapataki lobby luraña! ¡Zelensky chachajj Rusia ukat Ucrania markanakan pʼeqtʼiripjam irnaqañ qalltañapkama!
  Medvedev jupax llakitaw akham säna:
  - ¡Llakiskañawa, akax janiw ukhamakiti... Ukatx kimsa ñik"ut apsupxätam!
  Zhirinovsky chachajja, kʼari chuymampiw nayranakap jiskʼaptayasïna, ukat akham jisktʼäna:
  - ¡Federación Rusa ukan mariscal ukham tukuyapxita! ¡Walikiwa, ¡kunas jumatakix askïspa!
  Medvedev jupax mä pä segundos ukham amuyt"äna, ukatx akham sasaw yatiyäna:
  - Waliki! ¡Janiw jumaruk mariscal tukuykäti, jan ukasti Beria markaruw mariscaljam kutt"ayarakï! ¡Ukajj cheqapar uñjatäniwa!
  Zhirinovsky jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Beria markampi chikt"ata, ¡jïsa!
  Medvedev chachajj nayranakap jiskʼachasaw akham jisktʼäna:
  - Ukat jumamp chikt"ata?
  Zhirinovsky chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Ukat mä reyjam uñjapxita! ¡Khitinakarutï munkta ukaruw premio churta!
  Medvedev jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, ukhamaxa!
  Ukat mariscales ukanakan filanakapar churañ tuqit panpacha decretonak wakichtʼasiñapatakiw mayïna.
  Rusia markan p"iqinchiripax wali kusisitaw jikxatasïna. Jichhajj computadorampi anattʼañanakajj taqe chuymaw kusistʼaspa sasaw amuyäna.
  Ukat jupanakax wali kusiskañawa anatt'añataki...
  Ukampis chiqpachansa, ¿kunatsa presidentex yaqhanak luraspa? Jichhax tecnología ukax wali jach"anchatawa, ukat khitis ukhamäspawa. Tatitu Diosan sutipjjarusa. Ukat específicamente anatañanx universos uñstayañataki.
  Sañäni, presidente interino ukan oficinapanx walja kunayman anatt"awinakaw utji, jichha pacha anatt"awinakas utjarakiwa.
  Medvedev jupax chiqpach pachan estrategia anatt"añ amti. Alemania markan 1939 maranwa ukham lurasïna. Ukhamajj ¿kunatsa mä estafadoran código apnaqaskta? Jumax phisqa waranqa Panteras, kimsa waranqa Tigres ukat tunka waranqa Focke-Wulfs ukanakamp yapxatasma. Ukat jumax uka ch"amanakarux uñisirinakaruw uñstayapxtaxa. Ukat Polonia markaruw atacapxtaxa, uka markax janiw tunka mayanis ukham ch"amanïkiti.
  Ukat chʼaxwäwix kunjamtï munkta ukhamarjamaw sarantaski, mä amtampi ukat atiptʼasa. Medvedev, chiqpachanx mä jach"a atipt"iriw akanxa. Mä prensampi ciruelanak tʼunjkaspa ukhamaw uñisirirux tʼunji.
  Polonia markax chiqpach sarnaqäwit sipanx jasakiw ukat jank"akiw ch"allaruw tukuwayi. Jumax Francia markaruw atacasma. Jumax tunka waranqa E-75 tanques ukanakaw juparux mä código rogue ukamp lanzawayta. Uñt"apxañäni, jach"a autonaka. Ukanakax francés armas ukanakamp taqpach jan walt"ayataw uñjasi, ukampis jaya chiqanakanx jiwayañjamawa. Uñisirinakan autonakaparuw jaquqanipxi.
  Medvedev jilatajj kusisiñat saltʼarakïnwa. Kunjamatix anatañanx ukhama, jupax jank"akiw sartasi, ukatx niyaw París markar apt"asiski... Ukat ukjatx kunas jisk"a yänakax? Pachpa pachan España markar katuntañäni, ukhamat Francox jan sinti chuym ch"allxtañapataki.
  Ukat Gibraltar markar ataque ukatakix avionetas jet ukanakamp apnaqañäni. ¿Kawkirus britániconakax sarapxani?
  Chiqansa, uka pachparakiw qullqimp nuwasiñ barconaka ukat avión portaaviones ukanaka lurañatakix apnaqapxta. Ukapachax Gran Bretaña markatakix ch"amakïniwa. Akax patak avión portaaviones ukat pä patak ch"axwañ barconakaw utji. Ukajj mä jachʼa chʼamakïniwa.
  Ukat ukatsti uraqir puriñ barconakax utjarakiwa. Ukhamaraki tanques de la serie "E"-U, mä juk"ampi evolución "E" ukata. Akax mä "E"-50-U tank jaquntatawa, ukhama maquina ukax janiw kuna ángulo ukanx mantañjamäkiti.
  Ukat británico jaqinakar t"aqhisiyañapataki. Akax pä suma imill wawanakaw ukham tank manqhanx Rusia markan p"iqinchir interino ukar nayranakap uñch"ukipxi.
  Medvedev jupax jupanakarux jamp"att"asisaw jaysañatak phust"i.
  Ukhamaw jiwasax anatt'añäni...
  Ukat qhipa tankinakax Londres markar jak"achasisinkiwa. Ukat jan ceremoniampiw Inglaterra markan capitalap katuntapxi.
  Medvedev jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Akapachaxa aburrido ukhamawa! ¡Taqinipuniw pusi manq"antañäni!
  Chiqansa, wali sumawa ukat anattʼañax janiw chʼamäkiti. Nayax código de estafa ukat sello kuntix munkta uk apsuwaytwa. Ukhamajj Balcanes sat markanakar katuntasin África uksaruw sarapjjta. Ukhamaraki sello, ukhamaraki infantería. Jumax tropanak lurasma, qullqix utjaspa ukhaxa. Ukat katuntat territoriojj qollqe churaraki. Suma, yant"apxam, África uksan sarnaqapxam.
  URSS markax wali frente jist"araski. Kimsa tunka pusinixa serie E-50-U ukampixa, ukaxa yaqha tunka waranqa sellado ukhamawa. E-50 ukax mä auto ukhamawa, niya pachpa armadurani Tiger-2 ukampi, ukax pendiente racional ukakiw juk"amp jach"a, ukat armamento ukax mä juk"a ch"amaniwa, ukat motor ukax juk"amp ch"amaniwa. E-50-U, ukax mä kipka pesaje ukaniwa, ukax T-64 soviético ukar uñtasitawa, ukatx juk"amp ch"aman motor turbina de gas ukampiw utji.
  Jisa, ch"amanakax janiw mä kipkakïkiti. Aka chiqanx kunayman generaciones de tanques ukanakaw ch"axwapxi.
  Ukat chiqpachansa Medvedev sat chachax chʼiyar caballoruw tʼijtʼaski.
  Chiqansa, chʼamanakax janiw kikipäkiti. Ukhamaraki E-75-U ukampiw yapxatasma, akax mä squat jiwayañ maquinawa, barcon armanakapampis jan mantañjamawa.
  Ukat kunjamsa jupa pachpar taktʼasini. Janiw kunas jarkʼkaspati.
  Medvedev jupax mä jisk"a yuqall wawar uñtataw anatt"i. Eh, walikiwa, ukhamax kunjamas. Ukat janiw khitis jupar uñjañ munkiti. Jupax chhaqhawayiwa ukat presidente interino ukax armasxarakïnwa.
  Taqinipuniw atipirinakaruk munapxi.
  Dmitry Anatolyevich jupax akham q"ucht"awayi:
  Ukat thaya thaytʼanakarus aynachtʼaraktanwa,
  Kunatsa ukat kunatsa...
  Akapachan jan muspharkañanak jakaña, .
  Janiw khitirus lurañjamäkiti
  May suma suerte, pantjasiwi, .
  Taqi saltanaka, patat aynacharu, .
  Ukhamakiwa, ukat janiw yaqha tuqitxa, .
  ¡Ukham ukhamakiw, ukat janiw yaqha ukhamakiti!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Akatjamata! Akatjamata!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Akatjamata! Akatjamata!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Ukat Medvedev jilatajj jukʼamp kusisitaw jikjjatasïna. Jichhax soldadonakapax Ucrania, Bielorrusia markaruw katuntapxi, ukat jan jark"ataw Moscú markar jak"achasipxi!
  Rusia markan nayrir p"iqinchiripax akham siwa:
  - ¡Jiwasan jakawisax mä anatt"awiwa!
  Ukat URSS markan capitalaparux tormenta ukham apsu. Chiqans 1941 maran ejercito contrax tankinakaw utji, suxta tunk maranakan ukhamarak paqallq tunka maranakan uñacht"awinakapampi, ukat jilpachax waljaw utji.
  Medvedev jupax jupa pachpaw uñch"ukiski... Capital Moscú markax apsutawa. Ukat jichhax Cáucaso uksaruw katuntasma... Ukat uka pachparakiw, África uksan sur uksanx juma pachpaw katuntasma. Ukat Argentina markaruw makhatapxani.
  Ukat ukatw EE.UU. markarux atacapxi. Jupax wali thaya comandantewa. Uñisirinakax qhipharuw qhiparapxi, qawqha soldadonakas utji ukat kunjamsa soldadonakax utji.
  Medvedev jupax wali kusisitaw q"ucht"i:
  - ¡Jan axsarasaw nuwasiñar sarañäni! ¡Soviéticonakan chʼamapatwa! ¡Ukat ukatakix ch"axwañanx taqiniruw q"añut pichthapiñäni!
  Medvedev jupax mä juk"a pachatakiw uka anatäwit apsutäna. Rusia markan Ministro de Defensa, jupax Shoigu Trubetskoy jupan lantiw jawsatayna. Jupax wali irnaqir p"iqinchirirux akham jiskt"äna:
  - Kunapachas machaq irpiriruxa juramento lurañäni?
  Medvedev jupax mä jisk"a arumpiw jaysatayna:
  - ¡Kawkhantix utjañapa, inauguración ukan!
  Trubetskoy chachajj akham sänwa:
  - Mä mayacht"at markan machaq p"iqinchiripax jutir simananx utt"ayatäñ muni. ¡Ukham jan lunthatasiñatakix tiemponïpxañapataki!
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - ¡Akaxa janiwa jiwasana jach"a kamachinakasa kamachinakasarujamakiti!
  Trubetskoy chachajj akham sänwa:
  - Ukat Yeltsin jupax aka constitución ukax janiw kamachirjam ukat nayra constitución ukarjam apsuwaykiti. Chiqans waljanipuniw Putin jupax machaq constitución uñstayani sasaw amuyapxäna, ukampis kunjamakitix janiw ukhamäkänti!
  Medvedev jupax akham siwa:
  - ¡Janiw sapa machaq p"iqinchiritakix machaq kamachi apsuñax askïkiti!
  Trubetskoy jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Ukampis Putin jupax luraspänwa! Jupax Yeltsin-at sipan juk"amp thayapunïnwa, ukat juma, Dmitry Anatolyevich!
  Medvedev chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw iyaw säna:
  - ¡Juk"amp thaya ukat juk"amp wakiskir suerteni! Putin jan utjatapatxa, taqi kunas jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat Zelenskyx Rusia markan ch"amap katuqawayi.
  Trubetskoy chachajj akham sänwa:
  - Ukat Lukashenkox mä ch"am jikxatäna, ukampis pachap apt"asiwayi. ¡Jukʼamp jankʼakiw sarjjapjjañajäna!
  Medvedev jupax logicamente akham siwa:
  - Lukashenkox Rusia markan chhijllawinakan atipt"asiwipat axsarayasïnwa. Ukat Zelenskyx janiw uka jan walt"äw apt"aspänti, Putinan chuymapax jan aguantañjamäkaspa ukhaxa. ¡Markax walja amparamp apnaqañax phichhantatawa! ¡Putin jupax chiqpachans irnaqäwipanx phichhantatänwa!
  Trubetskoy jupax akham amuyt"ayi:
  - Walikiwa, ukhamaxa inauguración ukaxa juk"ampi jank"aki katuqañati janicha?
  Medvedev chachajj jan ajjsarasaw akham säna:
  - ¡Kunjämtix munkta ukhamarjam luram! ¡Janiw jukʼamp llakiskti! Nayax jubilasxä jach"a jubilacionaruw ukat naya pachpan kusisiñajatakiw jakä. ¡Inas oraqpachar sarjjchirista! ¡Nayaw nayratpach Rusia markatakix mä récord periodo presidente ukhamarak primer ministro ukhamätxa! ¿Qhawqha tiempos tronot katthapisisma?
  Trubetskoy jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - Walikiwa, ukhamaxa, ukhamaxa mayjt"awinakaxa jutpan! ¿Kunsa Shoigu jilatampi lurañasa?
  Medvedev jupax thayampiw jaysäna:
  - ¡Jupax samarañapawa! Mariscalan pensión ukax wali jach"awa. Jupajj oraqpachan sarnaqpan. ¡Anqäx markan yänakanïpxañamatakiw jaytawayta!
  Trubetskoy chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Putin jupax Rusia markaruw uraqpachat yaqhachawayi! ¡Almasan manqhapan arunakampis llakisipkchiyätjja, jiwatapat wal kusisipjjayäta! Zelensky tuqitxa, ¡uñjañäniwa! Waljaniw Occidente tuqinkirjamax ordenanak munapxirïta. EE.UU. markanjam katuqapxam, ukampis irnaqapxam... URSS markanjama!
  Medvedev jupax akham siwa:
  - Walikiwa, Stalin apnaqawipanxa, funcionarionakax wali ch"amampiw irnaqapxäna! ¡Jan miel ukamp phuqtʼatäpkaspas ukham amuyañamäkiti!
  Trubetskoy jupax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunsa lurapxäta?
  Medvedev jilatajj akham sasaw amtasïna:
  - Nayax p"iqinchirïtwa, ukat p"iqinchirjamax jubilasxarakïwa. Jupax jach"awa... ¡Ukat nayax jakäwix kusisitaw jikxatasï! ¡Kunatsa yaqhax irnaqañax wakisispa!
  Trubetskoy jupax akham sasaw amtasïna:
  - Zelensky jupax jupamp chikaw post de consejero ukax churaspa!
  Medvedev jupax akham sasaw amparapamp luqxatäna:
  - Ay! ¡Jupax jan nayan iwxt"atax wali yatiñaniwa! Mä juk"a arumpixa - ¡inauguración uka phuqhapxam! Dmitry Anatolyevich jupax jupan!
  Trubetskoy jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - Inauguración ukax jïsa!
  Medvedev jilatajj telefonot aptʼasïna. Nayax uka anatt"añ tukuyañ amtawayta. Kunatï nayrajj janipuniw tiemponïkayätti. Ukat Estados Unidos markarux amuyunakapanx t"unjañamawa.
  Jan ukax juk"amp chiqaparux anatañanx. Ukampirus Sherman estadounidense ukax E-75-U ukarux jan ch"amaniwa. Ukampis Estados Unidos markanx walja avionanakaw utji, janis alemán avionanakjam chʼamanïkchixa.
  Ukampis ¡chiqpachansa, ¡janiw pachpäkiti! Krauts jupanakax wali ch"amampiw puntuacionanak apthapipxi. Yämas avión apnaqirinaka: ¡Albina ukat Alvina! Ukat aka imill wawanakax jach"a ch"amanchawipampix yaqhachatawa.
  Medvedev jupax América uksanx sur uksat nayrar sartaski. Ukat uka pachparakiw tankinakapax Siberia uksan sarnaqapxi. Jupax kusisitaw jikxatasi. Ukhamarus, ¿kunatsa Japón markar jan katuntañax wakisispa? Aka anatäwinx aliados ukanakarux jiwayaraksnawa. Nayrar sartañ estrategia. Código de engañoso ukarjam apnaqañamawa ukat jumax uñisirimat sipanx juk"amp ch"amanïtawa cantidad ukhamarak calidad ukanakan. Janiw nuwasiñakiti, jan ukasti qʼoma kusisiñawa. Akax jan chuyman jet maquinanakawa, estadounidenses ukanakax janiw katjapkaspati.
  Juk"amp chiqaparux, uka chiqar puriñatakiwa. ¡Ukat radiompi controlat misilanak apnaqañamawa! Ukat bully americano jaqinaka. Medvedev jupax chiqpachans aka anatt"awix wali askiwa. Ukat soldadonakar sarxayapxam. México markax apsutawa. América markan markanakax maynit maynikamaw jaltxapxi. Ukham kusisiña.
  Ukat inti jalsu tuqinx "E"-U serien tanques ukanakax India markaruw mantapxi. Ukampis ¿kunsa britániconakajj jupanakar uñisipjjaspa? Ukhamarus, Tercer Reich ukax nayratpach yänak apthapiwayi ukatx tecnología juk"amp jichha pachan jan mä código rogue ukamp luraski.
  Ukampis Medvedev jupax Pantera ukar mä juk"a machaqar tukuyañ amtäna. Akax nayrïr convencional "Pantera" - armadura frontal 80 - 110 mm, armadura lateral 50 mm, mä cañón 75 mm, barril largo 70 EL, motor 650 caballos de fuerza. Akax "Panther"-2 ukax armadura frontal ukampiw 120 ukhamarak 150 milímetros ukch"a, 60 mm lados, mä cañón 88 mm ukax barril largo 71 EL ukampi, ukatx 850 caballos de fuerza motor ukampi. Jisa, mä jach"a auto. Ukat juk"amp llamp"ukiwa janiw pusi tunk phisqhanikiti, jan ukasti phisqa tunk tonelada ukat juk"amp jisk"a silueta ukaniwa.
  Ukampis "Pantera"-3. Armadura frontal 150 ukat 200 milímetros, lados 82 milímetros, mä arma 88 milímetros ukat barril largo 100 EL ukat motor 1200 caballos de fuerza - 55 tonelada peso. Iyaw sañamawa, ukham autox generalmente super contra el Shermans.
  Ukampis "Pantera"-4 ukaw utji. Ukax armadura frontal ukaniwa 200 ukhamarak 250 mm ukhakama laderas ukanxa, ukatx armadura lateral ukax 160 mm ukhawa. mä 105 mm pistola ukaxa mä barril largo 100 EL. Akax nayratpach mä monstruo 65 tonelada pesa ukat mä jisk"a silueta ukaniwa. Motor turbina de gas ukax 1500 caballos de fuerza ukaniwa. Chiqans mä suma desarrollo serial, IS-7 soviético ukamp ch"axwañ yati. Ukhamarus IS-7 ukax janiw walja luratäkänti.
  Ukampis jukʼamp chʼamani maquinanakaw utji. T"ijt"aña "Pantera"-5, armadura frontal 250 casco mä ángulo 45 grados, 300 mm torreta nayraqata mä ángulo, lado 210 mä ángulo, 128 mm arma 100 EL, peso de un tanque más avanzado 75 tonelada, 2000 caballos de fuerza motor gas turbina ukan ch'amapa . Taqi modelo soviético ukat americano ukanakat sipan jukʼamp suma maquina. IS-7 ukarux nuwasiñ jaya chiqat mantañ yati ukat p"iqit ch"axwawinakar saykatañ yati. "Pantera"-5 ukax aksa tuqinx wali suma tecnología ukhamawa. URSS ukax janiw kunas IS-7 ukat sipan juk"amp ch"amanïkiti. Ukat alemanes ukanakax phisqa kasta Tigres ukanipxi.
  Estados Unidos markan jilpach uraqip katuntasinx Medvedev jupax Tigre uksa jaqunukuñ amtäna. Suma, "Tigre" ukax nayrïr uñt"atawa taqiniw uñt"apxi. Armadura frontal ukaxa 100-110 milímetros ukhawa niya jani pendiente ukampi, ukatxa armadura lateral ukaxa 82 milímetros ukhawa janïra pendiente ukampi. Ukat 88 mm cañón, 56 EL barril largo, chiqpachans mä tank warariñawa. Janiw "Panteras" ukar uñtaskiti, kawkhantix nayrïr serie ukakiw chiqpachan ch"axwawayxi ukatx payïr serien muestras ukanakax utjarakiwa. Tanque "Tigre"-2 ukax juk'amp uñt'atawa "Tigre Real".
  Armadura frontal: 120-150 mm casco nayraqataru 50 grados ángulo, 185 mm torreta nayraqata mä jisk"a ángulo, ukatxa 82 mm lado 60 grado ángulo. Ukax nayraqatapanx wali jark"aqatawa, ladopanx Tigre ukanx mä juk"a askiwa, ukatx 88 mm cañón ukaniwa, barril largopax 71 EL ukhawa. Payïr Jach"a Ch"axwäwin tanques de producción ukanakatxa, armamento ukat jark"aqasiñ frontal ukanakanx wali askiwa, 68 tonelada pesa, motor 700 caballos de fuerza - juk"amp jan ch"amaniwa conducción ukan lurawipanxa.
  "Tigre"-3 ukax mä diseño automóvil ukawa. Armadura frontal ukaxa 150-200 milímetros ukhawa mä ángulo 45 grados ukharu, nayraqata torreta ukaxa 240 milímetros ukhawa mä ángulo ukanxa. Ladonakapax 160 milímetros ukch"a escudos inclinados ukanakampi. Kimsa kasta kunaymana armanaka: mä cañón 88 mm 100 EL, mä cañón 105 mm 70 EL, ukhamaraki mä cañón 105 mm 100 EL ukaxa mä motor 1000 1200 caballos de fuerza ukampi. Mä juk"amp denso layout ukat 75 tonelada peso ukampi. Jïsa, uka autojj wali jachʼawa ukat wali jan walirakiwa. Ukat mä juk"amp ch"aman "Tigre"-4 armadura frontal 250 - casco 45 grados ukar inclinata, nayraqatax 300 milímetros inclinado, lados 210 milímetros, arma 128 milímetros 100 EL barril largo, jan ukax 150 milímetros barril largo 56 EL , peso 85 tonelada, 1500 caballo ch"amampi gas turbina motor ukaxa. Mä wali ch"amani tank.
  Ukampis juk"amp thayax "Tigre"-5. Armadura frontal: casco nayraqata 350 mm mä ángulo 45 grados, torreta nayraqata 400 mm mä ángulo 50 mm. Ladonakapax 300 mm ukch"akiwa. Mä 150 mm 100 EL pistola, jan ukax 174 mm 70 EL pistola, jan ukax 210 mm 38 EL pistola. Peso ukax 100 tonelada ukhawa, motor de turbina de gas ukax 2500 caballos de fuerza ukhawa. Uka juk"amp ch"aman maquinax janiw IS-7 ukat San Juan ukanakarux mantañapakiti. Akax América marka contraw apnaqasispa. Ukhampachas sañax wakisiwa "Tigre"-5 ukax janiw chiqpach historianx proyectos ukanakanx utjkänti. Ukampis janiw khitin juchapäkiti, uka ch"axwäwix jank"akiw tukusxäna.
  Ukampis virtual tank anatäwix juk"amp sumaptayasispawa.
  Medvedev jupax Estados Unidos markan Washington markan capitalaparu ukhamarak Nueva York jach"a markaparuw ch"axwañ qalltawayi. Aka chiqanx chiqpachapuniw irnaqasma ukat atipt"asma.
  Ukhampachasa, niya ukhamarakiwa. Aka chiqanx Washington markax phichhantatawa ukatx alemán tanques ukanakax uka chiqanw sarnaqapxi. Ukat janiw khitis Tigres-5 ukarux jark"kaspati.
  Medvedev jupax mä qala chuyman ataque tukuyaskiw capitales estadounidenses ukanakaru ukat mä atipt"äwjamaw uñt"ayasi. Ukampis Japón markax nayrar sartaskakiwa.
  . 5 JAQTHAPI.
  ¿Kunsa uka anattʼäwin jukʼamp luraspäna? Ukampis Lev familian tanquenakajj janipuniw lurañar sarapkänti. Ukanakax chiqpachansa aka chiqanx monstruonakawa. Ukampis Payïr Jachʼa Chʼaxwäwinxa, qhipa serienakan uka maquinanakax janiw wakiskirïkänti. Ukat juk"ampirus Japón markarux jisk"a ukat jach"a tankinakampiw uñch"ukipxi.
  Ukampis Dmitry Medvedev chachajj jupanakar mä jukʼa jaqunukuñ amtäna.
  Akax nayrïr tanque Lev ukawa, proyectos ukanakanx utjiwa, ukatx mä chikat metal ukan uñt"ayatawa. Armadura frontal casco ukaxa 120 milímetros ukhamawa ángulo 45 grados, armadura frontal de la torreta ukaxa 240 milímetros ukhamawa mä ángulo, lados ukaxa 82 milímetros, arma ukaxa 105 milímetros, cañón largo ukaxa 70 EL, taqpacha 80 tonelada, motor ukax 800 caballos de fuerza ukhamawa. Jilapachax mä autow Tigres ukat Panteras ukanakamp chikt"at Kursk Bulge ukan uñstaspa. Mä wali ch"aman armampi pachapataki ukhamaraki suma torreta nayraqata jark"aqañataki. Ukampis wali askiwa, janiw uñstkänti. "Lev"-2 uka proyecto automovilístico. Casco nayraqatax 250 milímetros ukch"akiwa, torreta nayraqatapax 300 milímetros ukch"akiwa. Ladonakapax 200 milímetros ukch"akiwa. Pistola jan ukax 128 mm 100 EL jan ukax 210 mm 38 EL. Peso 100 tonelada, motor 1800 caballos de fuerza. Ch"amapanx janiw mä kipkakïkiti. IS-7 ukat sipanx juk"amp sumawa, ukax lado tuqirukiw ch"allt"asispa. Ukampis ukatx juk"amp auto apnaqawayta, ukatx "León"-3 ukaw uñstawayi, mä monstruo ukar arknaqasa. Armadura frontal de la casco ukaxa 350 mm, torretas ukaxa 450 mm, ukaxa mä lado pendiente 300 mm ukhamawa pendientes ukanxa, mä cañón ukaxa 150 mm ukhamawa 100 EL, jan ukaxa 175 mm ukhamawa 70 EL, jan ukaxa 210 ukhamawa 56 EL, jan ukaxa mä lanzador de cohetes ukatsti 400 -mm. Peso ukax 120 tonelada ukhawa, motorax 2500 caballos de fuerza ukhawa.
  Jïsa, ukajj wali ajjsarkañ chʼamawa.
  Tanque "León"-4 ukax yaqha super monstruo ukhamawa. Uka armadura frontal casco ukaxa 450 mm, armadura frontal ukaxa torreta ukaxa 500 mm. Casco ukat torreta ukanakan ladonakapax 400 mm ukch"a inclinado ukhamawa. Mä cañón 175 mm 100 EL, mä cañón 210 mm 70 EL, mä lanzador de cohetes 500 mm. Uka auton pesajepax 150 tonelada ukhamawa, motorax 3500 caballos de fuerza turbina de gas ukhamawa. Jaya pachatpachaw taqi tankinakar mantaraki, IS-7 ukat T-93 americano ukanakaruw mantaraki. Ukat naval armanakas janiw ukar mantañjamäkiti. Akax mä ch"aman maquinawa, ukat mä extra cañón ukampiwa.
  Ukampis juk"amp ch"aman Lev-5 ukax tankinakan reyipawa. Armadura frontal de la casco ukaxa 600 mm ukhamawa ángulo 45 grados, torreta ukaxa 800 mm thiya, lados ukaxa 550 mm ukhamawa ángulo. Mä cañón 210 mm 100 EL, mä cañón 300 mm 70 EL, mä lanzador de cohetes 600 mm. Uka maquinan pesajepax 200 tonelada ukhawa, turbina de gas motorax 5000 caballos de fuerza ukaniwa. Niya taqi kasta armanakatakix jan mantañjamawa, jan ukax jach"a ch"aman misiles ukanakatakix , juk"ampis jach"a calibre armanakataki ukat bombanakataki. Ch"axwañ barconakaru ukat avión portaaviones ukanakar pallapallanak jaquntañ yati. Chiqpachansa mä super tank ukhamawa.
  Suma, mä juk"a arumpixa, kunas anatt"añax utji. Medvedev jupax Japón markaruw ch"amanchaski.
  Ukampis mayampiw jarkʼata.
  FSB irpirix jawsataynawa ukat akham siwa:
  - Dmitry Anatolyevich, ¿mä conferencia periodistanakar churasmati?
  Medvedev jupax mä amtampiw akham säna:
  - Janirakiwa!
  - Kunata?
  Jilïr irpirix akham sasaw jaysawayxi:
  - ¡Nayax derechonïtwa entrevistanak churañataki jan ukax jan churañataki! Ukatwa ¡janïr churañ amtawayta!
  FSB ukan irpiripax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jichha pachatakixa samarañawa! ¡Entrevistajj janiw sarkaniti! Ukampis ¡yaqha cheq thaqañäni!
  Medvedev jupax akham siwa:
  - ¡Taqini, qamasipxam! Ukhamächi ukhaxa, generalan pensión ukax jach"awa! ¡Jan irnaqasaw jakasma!
  FSB irpirix musphataw jiskt"äna:
  - ¿Janit ukham jach"a ch"amampi jaljañax llakiskaspa?
  Medvedev chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Chiqansa, wali llakiskañawa, ukampisa jaqixa jan jark"ata yänakaruwa katuyasi!
  Medvedev jupax wasitatw uka anatäwir kutt"awayxäna. Uraqpachan jach"a ukat recursos ukan qamir markan nayrir p"iqinchiripax qhipharux uka tuqitx amuyasxänwa. Ukat kunatsa jan anattʼañax wakisispa, jichhax jan ukampi lurapxaspa ukhaxa. Jupax estado p"iqinchir interino ukhamäkchisa.
  Ukampis ¿kunjamatsa ukham anattʼañan jan waltʼayasiñ yantʼäwit jithiqtasma? Walikiwa, alemán soldadonakax Chukotka markaruw puripxäna. Wali askiwa, anatañan equiponak apayañax chiqpachanx juk"amp jasakiwa. Ukat jupanakax China markaruw sarapxi. Ukat ukanwa japonés jaqinakamp nuwasiñar mantapxäna. Chiqans, código de estafa apnaqasa, Medvedev jupax Lev-5 tanques ukanakaruw churn out ukat samurai ukar jaquntawayi. Ukat ukax chiqpachans super clase autonakawa.
  Kunjams samurai ukanakax ch"allt"asipxi. Ukampis jichhakamas janiw jan pantjasirïñax wakiskiti.
  Ukampis ¿kunatsa, Payïr Jach"a Ch"axwäw tukuyañkamax, alemán tanque "Mouse" ukax juk"amp jach"a niveles ukanakan t"ijt"ayañax jan ch"amäki?
  Chiqansa, ukax jan pantjasirïñ wasitat jaljañawa ukat suma uñnaqtʼanïñ coronawa. Juk"amp chiqapaxa, kunas pasaspa gigantomania ukax evolucionaspa ukhaxa.
  Medvedev jupax Mouses ukanakarux jaqunukuñ qalltäna.
  Mouse tank, mä tank chiqpachan metal ukan utji, chiqpachan metal ukan uñacht"ayat ukanakat sipanx juk"amp llamp"u, apnaqatayna ukat ch"axwañkama. "Mouse" ukan armadura frontal ukax 150 mm ukhawa casco manqhanxa, 200 mm ukhawa casco pata tuqinxa, 250 mm ukhawa torreta nayraqatapanxa, ukatx 210 mm ukhawa ladonakapanxa. Kunjamtï uñjktanxa, uka tanquex nayrïr versión ukanx taqpach tanques soviéticos seriales ukanakatakix nayraqatapan ukhamarak ladopans jan mantañjamawa. IS-2 ukat SU-100 ukax janiw kuna ángulo ukanx aka tank ukar mantañjamäkänti. IS-7 ukakiw Maus ukatakix jan walt"awinak utjayaspa ukat chiqpachans aka tank ukarux ch"axwaspawa. Ukampis IS-7 ukax ch"axwäw tukuyatatw uñstawayi, ukatx janipuniw lurañar mantkänti. Ukat "Ratón" ukanakax 1943 maranx frente ukan ch"axwapxaspänwa. Aka tanquex pä armas ukaniwa: mä jisk"a barril 75 mm ukat 128 mm 55 EL, ukax taqpach tanques soviéticos ukanakaruw mantaspa jan ukax IS-7 p"iqit p"iqir mantañapataki. Ukhamarus, IS-2 ukax jaya chiqat uñt"atawa. Ukhamaraki 150 mm ukha cañón ukaw utjäna.
  "Mouse" ukax 188 tonelada pesa ukatx 1250 caballos de fuerza motor ukampiw utjäna, ukax jichhakamax janiw wakiskiti. Taqi kunat sipansa, autox pachaparjamax juk"amp ch"amaniwa, ukatx janiw mä kipkakïkiti.
  "Mouse"-2 ukax mä diseño automóvil ukawa. Juk"amp perfecto ukhamawa. Chiqpach sarnaqäwinxa, uka autox silueta ukan jukʼamp jiskʼa ukat jukʼamp kʼachat luratäñapänwa. Ukampis anatañanx chiqpachansa, autox juk"amp perfecto ukhamaw tukuwayi, silueta ukanx juk"amp jisk"akiwa, layout ukanx juk"amp denso ukhamaw tukuwayi, ukampis juk"amp llamp"uruw tukuwayi. Uka armadura frontal ukaxa Ratón casco ukaxa 2 350 mm. Uka torreta ukan armadura frontal ukax 450 milímetros ukhawa. Lados ukaxa 300 mm. Cañones ukax 75 mm largo barril ukat 150 mm 70 EL, jan ukax 210 mm bus, jan ukax 400 mm lanzador de cohetes. Ukax 200 tonelada ukhawa. Motor turbina de gas ukax 2000 caballos de fuerza ukaniwa.
  "Mouse"-3 anatañ maquina. Perfecto ukhamaraki. Armadura frontal de la casco ukaxa 600 mm, torreta ukaxa 800 mm, lados ukaxa 550 mm. Pistolanakax 88 mm 100 EL, uñisirinakan tanques ukanakamp nuwasiñataki, ukatx 210 mm 70 EL. Jan ukax 550 mm ukha cohete lanzador ukaw utji. Uka tankax 250 tonelada ukha pesa, turbina de gas motor ukax 4000 caballos de fuerza ukhawa. Uka tanquejj niya taqpach armanakampiw jan mantañjamäkiti, jan ukasti wali chʼamani armanakampikiwa.
  "Mouse"-4 ukax machaq evolución gigantomania ukat juk'amp nayrar sartatawa. Armadura frontal de la casco ukaxa 1000 mm ukhawa mä ángulo 45 grados ukharu, armadura frontal de la torreta ukaxa 1200 mm ukhawa mä ángulo ukanxa. Ladonakapax 850 mm ukch"akiwa. Armamento: 105 mm 10EL cañón uñisirinakan tanques ukanakamp nuwasiñataki ukat niya taqi kasta k"añaskunakar saykatañatakix wali wakiskiriwa. 300mm arma 70 EL, fortificaciones ukanaka t"unjañataki ukhamaraki redundante tanques ukanakataki. Jan ukax uka lantix 750 mm ukha cohete lanzador ukaw utji.
  Uka auton pesajepax 350 tonelada ukhawa, ukax janiw ukhamakiti ukham armaduranakataki ukhamarak armanakataki. Mä nuwasiñ barcon pistolanakapas janiw ukham autorux pʼiqit pʼiqit mantañjamäkiti. Mä chʼamani misil crucero jan ukajj wali jachʼa bombampi directo chʼalltʼatapakiw ukham maquinar tʼunjasispa. Taqi ángulo ukanakat jan mantañjamäkiti taqi tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax Segunda Guerra Mundial ukanx janiw mantañjamäkiti. Motorax 6000 caballos de fuerza turbina de gas ukawa.
  Suma, "Mouse"-5 ukax aka serien jach"a nivelapawa. Armadura frontal ukaxa casco nayraqataxa 1600 mm ukhawa mä ángulo ukanxa, torreta nayraqataxa 2000 mm ukhawa, ladonakapaxa 1500 mm ukhawa mä ángulo ukanxa.
  Mä cañón 128 mm ukax 100 EL ukampiw taqi tanques ukar ch"axwañataki, ukax taqpach markanakarux wali askiwa IS-7 ukat 900 mm lanzador de cohetes ukanakampi. Yaqha armanakax janiw lurañjamakiti. Ukanx tunka payan ametralladoranakaw utji. Uka tankaxa 500 tonelada ukhawa. Motor turbina de gas ukax 10.000 caballos de fuerza ukaniwa. Autox, sañäni, pachpa perfección satawa. Niya janis kunasa pʼiqiru chʼalltʼkiristamti. Super tank ukax...
  Ukampirus khitis "Mouse"-5 ukar sipans juk"amp thaya uñstayañax janiw utjkaspati sasin amuyt"chi ukhax akax janiw chiqäkiti. Payïr Jach"a Ch"axwäwit mä suma anatt"äw qillqirinakan amuyunakapax janiw tukuskiti.
  Sañäni, "Rata" ukax utjarakiwa. Chiqpach sarnaqäwinx aka tanquex taqpach proyecto autos ukanakan jach"a jach"a tukutapatx récord ukaniwa, ukatx mä chikat metal ukamp uñacht"ayatarakïnwa.
  "Rata" tanque ukaxa 400 mm armadura frontal ukaniwa, ukatxa armadura lateral ukaxa mä juk"a inclinada ukhamaraki. Armamento: pusi 210 mm armas, jan ukax mä 800 mm arma ukat pä 150 mm bus, tunka mayan antiaéreo armas. Peso ukax 2000 tonelada ukhawa, motores diésel ukax taqpachanx 10.000 caballos de fuerza ukha ch"amaniwa.
  Tanque "Rat"-2 ukax mä evolución ukawa, ukax mä evolución ukawa, ukax mä juk'a nayrar sartañ layout ukampiw lurasi. Frontal ukatxa kuna armadura 800 mm, jach"a ángulo de inclinación racional ukampi. Armamento ukax mä cañón 1000 mm ukat pusi bus 150 mm, tunka suxtan armas antiaéreas ukanakaw uraqiru ukhamarak aire ukar ch"axwañ yati. Peso ukax 3000 tonelada, motores de turbina de gas, taqpach ch"amapax 20.000 caballos de fuerza.
  "Rat"-3 ukax juk'amp ch'aman ukat nayrar sartat maquinawa. Armadura 1200 - milímetros ukhawa mä ángulo ukanxa. Armamento: mä cañón 1250 mm ukat suxta bus 150 mm. Pä tunka antiaéreo armas ukanakax aire ukhamarak uraqin uñch"ukiñanakaruw ch"axwañ yatipxi. Peso ukax 4000 tonelada, motores de turbina de gas, taqpach ch"amapax 35.000 caballos de fuerza.
  "Rata"-4 ukaxa juk"ampi ch"amani ukhamaraki nayraru sartata maquina.Armadura de 1600 mm en un ángulo. Armamento - mä cañón 1600 mm ukat llätunk bus 150 mm, pä tunk phisqhan antiaéreo armas ukanakax aire ukat uraqin uñch"ukiñanakaruw ch"axwañ yatipxi. Peso ukax 5000 tonelada, motores de turbina de gas, juk"amp suma, taqpach ch"amapax 50.000 caballos de fuerza.
  "Rata"-5 ukaxa wali thaya tankawa. Armadura ukaxa 2500 milímetros ukhawa taqi tuqita. Armamento: mä 2500 mm cañón. Ukat tunka phisqhani 150 mm buses ukanakaw utjaraki. Pusi tunka antiaéreo armas ukanakax aire ukat uraqin uñch"ukiñanakaruw ch"axwañ yatipxi. Ukax 10.000 tonelada ukhawa. Reactor nuclear ukax mä motor ukhamawa, 100.000 caballos de fuerza jila ch"amaniwa.
  Chiqansa chiqpachansa uka tankax anatañanx juk"amp thayakiwa. Ukatxa pesaje tuqita ukhamaraki yaqha uñacht"awinaka tuqita.
  Suma, Tokio markar tormenta ukar "Rata"-5 ukar katuyasma. Chiqansa, wali jila qullqiwa, ukat walja kutiw código de estafa ukar apnaqañama.
  Ukampis taqpachanx Medvedev jupax kusisitaw jikxataspa. Jupax wali sum anatirïna.
  Ukat qhipharux "Rat"-5 ukax realidad virtual ukan uñch"ukiwaytwa. Kunjamas jan chiqapar sum anatt"añaxa.
  Ukampis uka qhepatjja, Medvedev jilataruw wasitat jawsapjje.
  Jichha kutix nayrïr viceprimer ministro ukhamarak primer ministro interino ukax Siluanov satawa.
  Jupax llakit arunakampiw akham säna:
  - ¡Dmitry Anatolyevich jilataruw chhaqhayawaytanxa! ¡Niya taqpach boletas ukanakax jakthapitawa!
  Medvedev chachajj amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Jan wali atipt"añat sipansa, sum atipjañaw juk"amp askixa!
  Siluanov jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Kunjamasa akaxa lurasispa?
  Medvedev jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Vitaliy Klitschko jupax nayrïr kutiw Kiev markan alcaldepat chhijllataspa ukhax janiw ring ukar kutt"añax utjkaspati. ¡Mä jach"a campeón ukhamäñat sipansa, alcaldex larusiñatakjamaspawa!
  Siluanov jupax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Jïsa, chiqapuniwa, Dmitry Anatolyevich! Klitschkox mä ventaja chhaqhayañatakiw utjäna... Ukampis llakt"asiñjamawa, ¡janiw kuna rastros ukham ventaja ukankapkänti!
  Medvedev jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Nayaxa librëtwa, alaxpachankir jamach'inakjama, .
  Nayax librëtwa, kuntï axsarañax sañ munki uk armasxayätwa...
  Nayax sallqa thayanakjamaw librëtxa
  ¡Chiqpachansa, janiw samkan librëkti!
  Siluanov jilatajj akham sasaw akham säna:
  - Jïsa, jumax mä poeta Dmitry Anatolyevich ukhamakiwa! ¡Maynix jumat jiskʼa tʼaqanak qillqtʼaspa!
  Medvedev jupax wali amuyumpiw jaysatayna:
  - Kunjamakitixa, jichhaxa samarañampiwa munata lurañaxa - computadorampi anatt"aña! Ukat janïr uka pachax, pä tunk maraw jichhax akax fits and starts ukakiw aljasiristxa!
  Siluanov jupax akham sasaw arsüna:
  - Anatañanakanxa?
  Medvedev jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Chiqpachansa anatañanaka! Ukat jumatakix mä qawqha estrategia militar-económica yatxatañax wali askïspawa!
  Nayrïr Viceprimer Ministrox jan munkasaw akham arsüna:
  - ¡Nayax practicañ munta!
  Medvedev jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jan wali chiqapaxa maldecidowa, ukaxa loco tukuyaspawa!
  Siluanov jupax thayampiw jaysäna:
  - ¿Akapacha anatañanakampi chika chiqaparu qhispiñ munasmati? ¡Wali jachʼañchañawa!
  Primer ministro interino ukan arunakapanx ironía ukaw utjäna.
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - ¡Rusia markan heroen warawarap jumatakis warkt"apxäma!
  Siluanov jupax akham iwxt"awayi:
  - ¡Warkt"asim, tata Jilïri Irpiri!
  Medvedev jupax larusisaw akham sasaw jaysäna:
  - ¡Inas akax wali suma amuyt"askchi! Jan ukhamäkanixa, ¡Putin jupax jiwatat qhiparukiw premio katuqawayi!
  Nayrïr ministro interino ukax akham sasaw jaysawayxi:
  - ¡Yuspära Tata Jilïri Irpiri!
  Medvedev jupax wali suma sarantaskakiwa:
  - Loqhe ch"usa nayranakataki...
  Siluanov jupax akham q"ucht"awayi:
  - Taqi kunas lurañjamawa sasina...
  Medvedev jupax akham sasaw tukuyäna:
  - Ukampisa janiwa jakañjamäkiti!
  Nayrïr ministro interino ukax akham sasaw jaysawayxi:
  - ¡Serio ukhamakipansa, ¡jupanakax juk"ampirus nayarux apsusipxaniwa! ¡Jichhax ch"axwañaw wakisispa!
  Medvedev jupax thayampiw jaysäna:
  - ¡Uraqpachanxa walja chiqanakaw utji!
  Siluanov chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Mä juk"a arumpixa, tata Jilïri Irpiri, jumaxa mä heroe warawarawa arsuwayta!
  Medvedev chachajj pulmonapan patat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Mä decreto wakicht"apxañani!
  Jupanakax yaqha premio papel apanipxatayna. Kunjamatixa, qillqt"añani presidente interino.
  Uka pachparakiw Medvedev jupax mä qawqha jaqinakarux premio churarakïna. ¡Jiwasan uñt"apxam!
  Eh, niyaw wali jayp"üxi, ukatx Rusia markan p"iqinchiripax interino ukax ikiñar puriwayxiwa.
  Jupax yaqha historia alternativa samkasïna. Zarista ejercitox Kuropatkin jupan p"iqinchatawa, Puerto Arturo ukar antutañatakiw ch"axwapxi. Ukampis Medvedev jupa pachpaw mä robot de combate ukan uñstäna, láseres ukat conchas termoquark ukanakamp mä amapola jatha uñtasita, ukampis Hiroshima markar bombanak jaquntatax jiwayirjamawa.
  Ukat ¿kunjamarak Medvedev chachajj nuwasiñ robotapampejj japonés jaqenakamp nuwasispasti? Kunjams samurai ukanakax ch"iyjatäpxäna, waranq waranq jaqinakampi. Ukat kunjamsa láseres ukat blasters ukanakax apnaqañ qalltäna.
  Ukat jupanakax japoneses ukanakaruw jiwayapxäna, específicamente jupanakaruw jiwayapxäna. Ukat sawtʼarakïnwa. Ukat ukajj jupanakan filanakaparuw tʼunjäna.
  Medvedev sat chachajja, tronop aptʼasïna, jupajj nuwasïwinwa wal kusisïna. Jupax uka samurainakaruw khuchhuqaraki, jupanakax qullan reyin tronopar ch"allxtañ atinapxäna.
  Ukampis ¿chiqapunit jan walixa, chiqpachansa sañäni, taqi chiqansa, Zar apnaqäwipankänwa?
  Diosax sapa markarux Nicolás II ukham zar churpan. Akax chiqpach uñacht"awiwa mä amuyt"ir apnaqiritaki, ukat pachpa pachanx mä amuyt"ir jaqitaki.
  Kuropatkin ukham jan entidad ukan jupar aynacht"ayatapax wali llakiskañawa. Ukat jichhax Medvedev jupax japonés ukanakamp atipjawayxi. Ukat jupanakar trillañäni. Ukat ukham lurañax wali chʼamawa.
  Ukat láser sat vigas ukanakax waranq waranq samurainakaruw chʼiyjapxi. Mä qawqha minutos juk"amp ch"axwaña, ukat...
  Japón markan ejercitopax janiw utjkiti.
  ¿Kunsa samurai señoranakajj manqʼapjjerïna? Ukat jichhax inas barconakaman irnaqañar puriraksna.
  Medvedev jupax nuwasiñ robot ukarux aire ukar apkatasaw flota togo ukan kawkhantï utjkän uka chiqanakar jank"ak saräna. ¿Kunsa jupax amuyt"i caballero ruso ukampix luraspa?
  Ukat mä robot termoquark ukax kunjams jank"ak t"ijti. Jichhajj niyaw qota patjjar purinjje. Ukat Togo markan flotapar chhaqhayañäni. Armadillos, cruceros, ukat yaqha jakañ animalanak khuchhuqaña.
  Ukhama... ¿Jichhax mä mini-thermoquark bomba jaquntaraksnaxa?
  Ukat machaq heroejj jaytanukuwayjjewa. Mä oladaw sartasi ukat inti jalsu uraqin barconakap chhaqhayaraki.
  Medvedev jupax pulmones patat akham sasaw arnaqasïna:
  - Rusia Nicolás jupatakixa,
  ¡Taqi japoneses ukanakaruw ch"iyjä!
  Ukat mayampxa, rusa p"iqinchir interino ukax éxtasis ukar sarawayxi.
  Ukham robotampi nuwasiñax wali askipuniwa.
  Juman pachpa samurai ukar umamp chhaqhayapxañäni... Ukat janiw Tsushima ukax utjkaniti, japoneses ukanakax janiw kuna ch"axwañas utjkaniti.
  Qhipa samurai barconakax niyaw chhaqtxapxi. ¡Ukajj wali atipjäwipuniwa!
  Ukampis inti jalsunkir uraqinjja, Puerto Arturo sat cheqan jarkʼaqki uka cheqanakajj utjaskakiwa. Chiqpachansa ukanak askichañasawa. Taqi Zar Nicolás imperio ukar uñisirinakar askichañataki.
  Medvedev jupax wali kusisitaw q"ucht"i:
  - Ukat samuraixa uraqiru t"ijtxatayna, .
  ¡Acero ukat nina presión ukan presión ukan!
  Ukat Puerto Arturo markar muyuntapkäna uka soldadonakar tʼunjañäni. Chiqpachansa, mä chʼamani fortalezax tʼunjatäxänwa. Ukat Rusia markax mä ch"axwaw katuqatayna. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, Crimea markan guerrapat sipansa jukʼamp jan walipunïnwa. Ukanjja, Nicolás II zar chachan imperiopajj Inglaterra, Francia, Turquía ukat Reino de Cerdeña ukanakamp mayachtʼataw atipjäna. Ukat wali respetompiw chhaqtjjäna. Ukat akax mä qawqha Japón markawa, ukax janiw khitis mä jach"a rival ukham uñjkänti.
  Rusia markax jan jisk"achasiñanak aguantañapakiti. Inas ukat Stalin, wali amuyumpi ukat política exterior ukan jark"ata, Lejano Oriente uksanx Japón markarux payïr frente jist"arawayi. Chiqansa, samurai sat jaqinakax Rusia zarista sat warmiruw sinti jiskʼachapxäna.
  Ukatakix jisk"a bomba termoquark ukanakampiw t"unjañama ukat láseres ukanakampiw phichhantañama.
  ¡Ukhamat jan Rusia markar atipt"añ atinajataki! Oh, Diosax Zelenskyx mä suma reyïñapataki.
  Mayampiw rusanaka ukat ucranianonakax mayacht"asipxi, ukatx mä juk"a pachatxa bielorruso jaqinakaw jupanakamp chikt"asipxani.
  ¡Ukat trinidad eslavonakaw utjani!
  Medvedev jupax japoneses ukanakaruw Port Arthur jak"an tukuyäna, ukatx jank"akiw sarawayxäna... Rusia markax Japón markaruw atipt"äna. Jupax Corea, Manchuria, Islas Kuril ukat Taiwán ukanakaruw saratayna. Ukat japonés jaqinakarux mä jachʼa indemnización pagapxañapatakiw waytʼarakïna.
  Zar Nicolás II jupax cargop ch"amanchawayi, revolución ukat ina ch"usat amuyunakax janiw uñstkänti.
  Rusia zarista ukax China markanx sarnaqaskakïnwa. Ukat inti jalsu tuqin jilxattatapa.
  Ukampis Kaiser"s Alemania, Alemania zarista ukax mä jach"a ch"aman tukuskäna ukat juk"amp jank"aki ukat chiqpach sarnaqäwit sipans juk"amp jilxattaskchïnsa, nayrar sartaskakiwa ukat Nayrïr Jach"a Ch"axwäwiruw mantawayi.
  Jisa, pä frente tuqinwa.
  Suma, jichhax Medvedev jupax alemanes ukanakar t"unjañ lurañ qalltawayi. Jupanakajj janiw kunatsa Zar-Awk taykar chuym ustʼayapkiti.
  Ukat kunjamsa uñisirinakaparux láser ukamp chʼalltʼi. Ukat Prusia Oriental uksanx mä huracán ukham ch"allt"añäni. Medvedev jupax alemán pallapallanakaruw láser ukat haces de energía gravitacional ukanakamp ch"axwayi.
  Uka pachparakiw imill wawanakax uñstapxäna. Chiqansa mä bikini ukanwa. Alenka ukat Natasha sat jilatanakaw ukham lurapjjäna. Ukat Krauts ukanakax lightsabers ukamp ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntatäpxañapawa.
  Jïsa, Nicolás Jachʼa Zar, nazis sat jaqenakajj janipuniw ukham samkasirïpkänti. ¿Kunsa jumanak contra amtapxi, awkinaka?
  Medvedev jupax wali ch"amampiw q"ucht"i:
  - Melón, sandía, trigo bollo, .
  Wali khuyapt"ayasiri, suma uraqinaka...
  Ukat jupax San Petersburgo markan tronopan qunt"asi,
  ¡Tsar Nicolás tataxa!
  Inauguración ukan urupax nayratpach apayatäna. Ukat Medvedev chachajj taqe kunsa jupatakikiw jaytatäjjäna. Kunjamatixa, kunapachatixa wawampi making out ukhama.
  Medvedev jupax jiwatapatx Andropov juparux Heroe de Rusia ukan warawarap uñt"ayawayarakitaynawa. Ukajj inas nayrajj lurasiñapächïna. Ukat Andropov sat chachan monumento lurañ toqet mä decreto apsuwayi.
  Uka pachparakiw p"iqinchir interino ukax Yezhov ukat Yagoda ukanakar wasitat utt"ayawayaraki. ¿Kunatsa akan ceremonia ukan sayt"asipxta?
  Ukatxa, Bobby Fischer sat chachan sutipampiw mä machaq orden uttʼayäna. Ukampis janiw kuns sañjamäkiti, jupax wali jach"a ajedrez anatiripunïnwa. Ukat janiw jach"akïkiti, jan ukasti escandaloso ukhamarakiwa. Jupax janiw ajedrez anatt"añakix taqit sipan juk"ampïñ munkänti.
  Ukat kimsa gradonakas utjarakiwa: bronce, qullqi ukat quri!
  Ukat chiqans nayraqatax Dmitry Medvedev jupax aka kamachirux churawayi: Garry Kasparov, Anatoly Karpov ukat... Klitschko jilanaka!
  Ukat uka pachparakiw Dmitry Medvedev chachajj Vladimir Klitschko sat Ordenar uttʼayäna. Ukhamaraki mä interesante movimiento. Kimsa niveles: bronce, qullqi, quri.
  Ukat ukxarusti Svyatogor Order ukax utjarakiwa, mä suma solución.
  Medvedev jupax dirección ukat pedales ukanak apnaqaraki. Ukat jupax wasitatwa uk uñstayi. Akax mä osowa. Mä oso taqi osonakataki.
  Ukat jupax machaq amuyunakaniwa. Amuyt"añataki, sapa rusa jaqirux machaq auto churañamawa.
  Ukañkamasti, computadorat anattʼir sarañamawa. Kuntï Medvedev chachajj taqe kunat sipansa jukʼamp munkäna. Ukatwa jichhax mä machaq estrategia uñstayawayxi. Kunayman niveles ukan ch"axwäwipa. Akax p"iqinchirux, nayrir irpiris ukhamarakiw anatt"añ munäna.
  Qalltaxa phisqa irnaqirinakampi ukhamaraki waranqa unidades sapa mayniru: carbón, hierro, qalanaka, aceite, manq"añanaka, quri.
  Ukat nayraqat mä centro comunitario lurañäni machaq irnaqirinaka uñstayañataki. Ukatxa, qhuyanaka, yapu lurañanak ch"amanchañ qalltapxtaxa.
  Nayraqatxa, chiqans manq"añanak jikxataña, ukhamat irnaqirinakax juk"amp sum uñt"ayañataki.
  Medvedev jupax juk"amp ch"aman, jichha pacha computadora ukaniwa. Ukatx walja unidades ukanakaw churn out.
  Jumax juma pachpaw mä marka ukat machaq alxañ utanaka lurasma. Chiqansa, qullqix qalltanxa mä jan waltʼäwiwa. Jisk"a menta, mä qhathu, mä academia de ciencias ukat juk"ampinaka lurañkama.
  Ukampis Medvedev jupax qamirïñatakix mä universal thakhi yati. Juk"ampi yapu irnaqirinaka contratapxañani ukatxa t"ant"a lurañataki yänaka alasipxañani. Markaxa wali jila qullqiwa lurañataki. Ukat ukatsti qullqi apthapisma, mä academia alasipxta, aserradero lurapxta, ukat machaq minanak lurapxta. Ukat ukxarusti juk"ampi... Ukat qurix jallu purintäna - juk"amp jila chanini yänaka. Yämas kunapachatï mentajj ukham lurkäna ukhajja. Ukat ukjatx phuch"unak askichañax wakisirakiniwa. Ukhamaw qullqix juk"amp kusist"añjam saraski. Ukax juk"amp askinak lurañatakiw apnaqasispa. Machaq sawunaka, machaq yapu luraña yänaka, uraqi ch"amanchaña, abono ukanaka yatxataña. Mä machaq kasta arado...
  Ukxarusti, phuch"unak manqharu tukuyaña ukat machaq irnaqirinakaruw bombeaña. Machaq yapunaka. Aycha luraña. Utanaka luraña. Qullirinaka, policía, phuch"unaka, qhatunaka, arquitectos, bomberos ukanakan utanakaparu. Ukat juk"ampinaka... Impuesto apthapiwi. Quri apsuñan machaq askinak luraña. Ukat machaq chiqanaka ukat irnaqäw utanaka luraña.
  Ukatx niyaw juk"amp qullqix utji... Sobrantenakaw utji ukatx cuartel lurañ qalltasmawa.
  Uka anatt"awix wali askiwa ukat ch"amäspawa. Markax jilxattaskiw. Janiw kuna ch"axwäwis utjkiti. Aka chiqanx sumankañ pacha utt"ayasma, ukat mä jan ch"aman uñisirir ajlliñamawa... Chiqans Medvedev jupax estrategia militar-económica ukanx wali ch"amampiw apthapiski.
  Pallapallanakan academiapax lurasiwayi. Ukat jumanakax soldadonak uttʼayañ qalltapxtaxa. Caballería, infantería, nina naktäwinak, morteronaka ukat yaqha ch"amanaka. Chiqansa , artillería. Jan ukax mayampsa, tanque plantan phuch"unakap askichasa. Nayrïr autonakajj cheqansa, kʼacha ukat nayra autonakawa, ukampis apnaqatäspawa.
  Medvedev jilatajj wali aynachtʼataw uñjasïna.
  Uka anatt"awix p"iqinchirirux manq"antawayiwa. Juma pachpaw juk"amp machaq utanaka lurasma. Ukanakax escribanakan yatiqañ utapa, biblioteca ukat kunayman niveles ukan kusist"añanakapawa. Musicanaka, thuqhurinaka, malabarismos, senet anatirinaka, zoológicos ukanaka. Jan ukax yaqha casino.
  Ukat chiqansa, kunayman diosanakar yupaychañ templonakaw utjaraki.
  Jïsa, uka imperio taypinjja kunayman religionanakaw utji. Kunayman templonak lurañaw wali askixa.
  Ukat akanx taqi kunas mayj mayjawa. Ukat mezquitanaka, iglesianaka, yupaychañ utanaka, budista templonaka, estupas, pagano diosanaka.
  Jisa, mä qamir misión. Jawir makhatañkamax puentenak lurapxaraktawa.
  Walja irnaqawinakaw utji. Ukatxa kunayman yupaychäwinakatakiw fiestanak wakichtʼapxañama, ukhamat diosanakax jan chuym ustʼayasipxañapataki.
  Ukat juk"ampinaka jan jark"ata. Ukat Academia de Ciencias ukan irnaqañax sarantaskakiwa, jichhax mä askinchawi, ukatx yaqha. Mä qullaw roedores jan ukax laq"unakar - kunatix yapuchäw askichi, tractores ukanakaw uñstapxi.
  Ukat Diosanakas suma achunak apayapxi. Ukhamajj tanquenaka ukat avionanak lurañ fabricanak jaqsutäpjjasmawa. Kʼachat kʼachat avionanakat qalltasinjja, bombardero atómico sat avionanakaruw purisma. Ukat unidades ukanakax sapa kutiw jilxattaski. Niya pataka waranqaruw puriwayxi.
  Medvedev jupax machaq tecnologías ukanakaruw anatt"i ukat ch"amancharaki. Janiw kuna axsarañas utjkiti. Janiw ch"axwañax wakiskiti, markamatakix índice de prosperidad ukat cultura ukanak jiltayañamawa. Ukat akax wali wakiskirirakiwa. Ukampis jichhajj qollqe ukat yänakas utjjjewa.
  Kunatix anatañanx juk"amp askïki ukax phuch"unakax janiw tukuskiti. Jumax wiñayatakiw recursos ukanakax apsusisma.
  Ukat machaq markanakax mapa ukan lurapxam... Jan ukax mä pirámide jan ukax yaqha muspharkañ akapachan uñt"ayasiñkama.
  Medvedev jupax machaq cuarteles ukanakaw ch"amanchaski. Chiqansa, walja soldadonakaw utji, ukax índice de prosperidad ukaruw jiskʼacharaki. Chiqansa, aka chiqanwa jan waltʼäwix utji. Ukampis jichhax janiw khitis ch"axwañax utjkiti... Ukampis machaq tecnologías ukanakaw uñstayasispa, ukhamat tanques ukat aviones ukanakar juk"amp jank"ak lurañataki. Ukat jach"a bombarderonak apthapipxam.
  Ukampirus, ¿kunatsa jan, nayratpach tanques medios ukanipxatapatxa, jan uñisirinakarux nivel de Edad Media ukan katuntañataki?
  Ukat Medvedev, juk"amp tanques uñstayasa ukat pachpa pachanx parámetros ukanakap juk"amp askiptayasa, jank"akiw jak"a markarux mantawayi.
  Ukat alaxpachat avionanakas utjarakiwa. Ukat uñisirinakarux taqi ch"amampiw bombarañäni. Juparux napalm jallu purintayapxtaxa.
  Ukat janiw kamachirjam anattʼañakïkiti.
  Medvedev chachajj medioeval maranakan tʼunjatäsajj wal kusisïna. Ukat ukxarusti taqpach markaw nayra ejercitopampi. Jupajj wali kusisitaw jikjjatasïna ukat atipjarakïna, avionanakapas tankinakapas mä jukʼa jan waltʼayatäkchïnsa. Ukhamatwa uka katxaruñax mä jukʼa faciläxäna. Ukat ukat mayamp mä marka lurapxtaxa uka katuntat territorion...
  Ukat tankinakamax niyaw llakt"atäxi. Ukax antinuclear jark"aqasiñ ukhamarak armadura activo ukanakamp chikancht"asispawa.
  Medvedev jupax tunka horanakaw anatt"askäna ukat nayranakapas qarjataw jikxatasïna ukat ch"amakt"añ qalltäna. Presidente interino ukax ikiñar purintäna.
  Qalltanjja, Medvedev chachajj kunatï jan qhan amuyki ukanwa muyuntäna. Ukampis janiw jaya tiempojj utjkänti. Ukat ukatsti ultra-moderno T-95 tanque ukax qullu pataruw jaltxatayna. Otoño phajjsejj wali jayäjjänwa, jallujj walpun purïna, ukat armaduraruw jallu purintaskäna.
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - ¡Vysokaya qullutaki ch"axwaña amtawi uruxa! Uka qullux Puerto Arturo markan taqpach arxatäwipan llavepawa. Jichhürojj cheqapuniw noviembre phajjsit 21 urunak saraqatarojja, jan ukajj machaq estiloparjamajj diciembre phajjsit 4 urunak saraqataruw purini. - Yatichirixa wali colerata armaduraparu amparapampiwa ch"allt"äna ukatxa jach"at arsüna. - Ukampis ¡janiw Vysokaya qullu katuntañax utjkaniti! ¡Escuadrón del Pacífico ukax jakaskaniwa!
  Japón markankirinakax niyaw Vysokaya qullu katuntapxi. Jupanakajj chʼiwinakjamaw jalnaqtʼapjjäna, taqe cheqatjja jachʼa jawiranakanwa mantapjjäna. T-95 ukax 152 mm ukch"a jank"ak ch"axwañ cañón ukampw jalxatäna.
  Alenkax joystick botón ukx ch"allt"äna, ukatx cañón automático ukax japoneses ukanakarux antiaéreo arma ukham ch"allt"äna. Ch"aman jach"a phallañ fragmentación prochas ukanakax patak patak japoneses ukanakaruw mä disparo ukamp t"unjapxäna.
  Natasha kullakajj llätunka jachʼa ametralladoranakatwa jaqontäna. Ukat mä joystick apnaqañ munaraktwa.
  Medvedev chachajj tank apnaqäna, supermáquinajj jan ajjsarasaw jachʼa qollunakar makatäna, ukat pistanakajj Inti jalsunkir Uraqin nuwasirinakaruw tʼunjäna.
  Margaritax sillp"isaw akham säna:
  - ¡Jiwasax historia lurasktanwa!
  Jilïr irpirix coleratapuniw chiqanchawayi:
  - Ukhampuni! ¡Janiw kuna pachas Port Arthur markar katuyatäñapatak jayskañäniti!
  Alenka, mä pistola ukamp ch"axwasa, pä tunk muyuntatw sapa minuto ch"axwawayxi, mä proyectil ukar thuqhuyasa, juk"amp t"unjir ch"amampiw phisqa tunk kilogramos pesa. Mä minutonjja, mä tonelada metalanaka ukat explosivonakajj wali sumwa phallawayi.
  Ukat imill wawax wali chiqaparuw jawq"jatayna.
  Ukat ametralladoranaka, sapa mayniw mä minuton phisqa waranqa muyuñanak apsusipxi. Jan ukax pusi tunk waranqa jach"a balas, mä juk"a pachanx. Ukat ¿kunjamatsa samurai sat jaqimp nuwasipxpachäna? Kunjamsa jupanakar chʼamañchtʼañ qalltapjjäna.
  Alenkax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Ukat uñisirinakan tamapax uraqiruw t"ijtäna, acero ukat plomo ukanakan ch"amanchata!
  Rusia markan tanquepax wali ch"amampiw irnaqäna. Akax mä waranqa japonés jaqiruw khuchhuqawayi, akanx payïriwa. Ukanakax capas ukan apsuña.
  Natasha kullakajj lartʼasisaw akham qʼochüna:
  - ¡Rus' jach'añchañataki! ¡Janipuniw Awki Markat armasipkañäniti!
  Ukat mayamp ametralladoras calibre letal ukanakatw chʼaxwanti. Ukat waranq waranq japonés jaqinakaw jiwat ikisipki.
  Medvedev jupax uka apt"asisaw sist"asïna:
  - ¡Zar Nicolás! Jumanakajj wali jachʼäpjjätawa.
  Ukat jan tukuyat samurai ukanakar ch"uqi manqhan ch"allt"añäni.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Nicolás II jupax zar ukanakat sipan juk"amp jach"a jaqïspawa. Jupax sapa kutiw China markar mä provincia rusa ukham tukuyañatak utjäna - ¡Q"illu Rusia!
  Medvedev chachajj samurai sat animalanakaruw chʼalltʼäna, ukat chʼojjñanakjamaw jupanak patjjar tʼijtäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Ukhamäpan!
  Concha ukat concha ukax t"ijtäna. Ukanakajj niya materia ukham waljapjjapjjäna, átomos ukat moléculas ukanakajj cheqpach jiljjattatapat sipansa jukʼamp jukʼa chʼamaw munasïna.
  Alenka, joystick botonanak k"achacht"at amparanakapamp ch"allt"asax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia zar ukanakan sutiparu!
  . 6 JALJA No. 6. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi.
  Pistolajj walpun wararïna ukat walpun wararïna. Ukhamäkchïnsa, janiw sinti jachʼat arskänti, jan ukasti amuktʼayasaw parltʼasiñajj utjäna.
  Margaritax p"iqinchirirux akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kunas, jakhüwi ch"uqixa jani tukuskiri?
  Medvedev jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Quasi-materia ukaxa janiwa walja ch"amaxa munaskiti lurañataki. Ukat ¡reactor termonuclear ukar umampi phuqantañax peras ukanakar bombar jaquntañjam facilakiwa!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, akaxa wali sumawa! ¡Ukhamarakiw helado de chocolate luraraksna!
  Medvedev jupax mä jach"a jach"a tukusaw uñch"ukisïna:
  - Janiwa jichhakamaxa, ukampisa wali jank"aki, jïsa! ¡Jichhakamax cuasi-materia ukakiw jikxattanxa, ukax wali llakiskañawa!
  Alenka, q"ala amparanakapamp joystick botonanak ch"allt"asa, jach"a tigre kisunakampi jachaqt"asis akham säna:
  - ¡Aka materia lurañ yatiñax cuasi-divino ukhamarakiwa!
  Medvedev jupax wali jach"at arsüna. Qullu muytapanx japoneses ukanakax juk"akiw juk"amp juk"ampi, ukat juk"amp jiwat jaqinakas utjarakiwa. Samurai ukax tank ukarux ch"axwañ yant"äna, ukampis inamayakiw. Conchas ukanakax armadurat jallu gotanakjamaw jaltxapxäna.
  Jilïr irpirix akham sasaw arsuwayi:
  - Ukat jaqixa Diosar uñtasitawa, uñnaqaparjamaw lurasiwayi.
  Alenka, jiwayir conchas ukanakamp jaquntasaw akham säna:
  - Ukaxa wali luratawa. ¡Inas jaqinakax universo taypin jukʼamp yatiñani, chʼamani ukat chʼamani jaqinakächiñäni!
  Medvedev jupax logicamente akham amuyt"ayi:
  - ¡Taqi kunasa jaqi kankaña ch"amanchañawa wakisi! ¡Maycht"asiñasawa! ¡Ukhamajj janiw llakisiñasa, atipjatäñsa yatkañäniti!
  Natasha kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Imperio Zarista ukaxa taqiniru mayachañataki ch"amaniwa! Ukat taqiniruw mayacht"apxam, jan yaqhachasa, mä monolito ukar tukuyapxam!
  Ukat uka tawaqux wasitat ametralladoranak apsuwayxäna. Japón markankirinakarux ch"iqa ladopat mantañ yant"apxäna. Granadanakax janiw T-95 tank ukarux jan walt"aykänti. Ukat pistolanakax, jaya chiqatsa ukhamaraki, jan ukax faltapxäna, jan ukax conchas ukanakax janiw askïkänti. Ukhamarus janiw armaduranak chʼuqtʼir armanakajj akapachan kawkïr markansa utjkiti. Ukat janiw ukham tankarux ukhamakix mantañjamäkiti. Jupan arxatäwipax wali sumawa.
  Ukat ametralladoranakax alayaruw khuchhurapxi ukat conchas ukanakax q"añuchatawa. Ukat taqi kuns chiqaparuw lurapxi, ukat wali jiwayirjama.
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Walja japoneses ukanakaw chhaqhani!
  Alenkax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Wali waljani!
  Ukat zafiro nayranakapwa qhantʼäna. Ukatx kunayman kunayman yänakaw aka imill wawarux utji, chiqpach terminador.
  Ch"axwirinakax ch"axwapxi. Ukat samurai wila. Pusi tunka waranqa balas ukat mä tonelada proyectils sapa minuto, akax mä jach"a t"unjir ch"amawa.
  Natasha kullakajj akham siwa:
  - ¡Jiwasaxa wali jiwata t"aqhisiri ch"axwirinakawa!
  Alenkax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Ukat janiw jiwañakikiti, jan ukasti taqpach universo ukan ch"amap phunchhawipawa!
  Margaritajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Rusia zarista uraqpachar atipt"ani ukhaxa, jaqinakan sarnaqäwipanx taqi ch"axwäwinakax mä kutikiw tukusxani!
  Medvedev jupax akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqpachansa wawa! ¡Janiw khitis chʼaxwäwinakax wakiskiti! Ukampis ¡jaqenakajj mayachtʼatäpjjañapawa!
  Natasha kullakajj mä panterajj mä toro jiwayir kusisitatwa sistʼasïna:
  - Mayacht"asisaxa, janiwa atipjañakiti!
  ¡Ukat nayranakapatxa chispanak apsuwayxäna! ¡Aka imill wawaxa! Ukanjja nina nina nakhantayañanaka, ukat hielo ukat acero ukanakaw utji.
  Ukampis jichhax qhipa japoneses ukanakax jiwapxi. Ukat janiw khitis uka qullur ch"axwañatakix utjkiti. Inti jalsu Uraqin phisqa tunk waranqa jila jiwayat nuwasirinakaw Vysokaya qullu manqhan qhiparapxäna.
  Chʼaxwäwix tukusxiwa.
  Pusi jaqinakax mä qullu pataruw mä chiqar puripxäna, ukatx Medvedev jupax akham sänwa:
  "Jichhakamax guarnición ukamp jan parlt"añax juk"amp askiwa." Jila partejja, ¿kunsa lurañäni?
  Alenkax akham amuyt"ayi:
  - Wali walja japoneses ukanakawa utji. Taqi Nogi ejercito ukar t"unjañäni.
  Margaritajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Ukhamawa! ¡Taqi samurainakaruw chhuxriñchjañäni! ¡Ukat wali askipunïniwa!
  Medvedev chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukatxa jiwasana tankaxa uma manqhana ukhamaraki nina ch"uqi manqhana umampi ch"allt"asirakispawa. ¡Japonés flota ukar chhaqhayañäni!
  Natasha kullakajj kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa! Ukax chiqawa, qutan taqpach samurai ukanakar apsuñäni ukat chhaqtayañäni.
  Japón markankir escuadrón ukankirinakajj jichhakiw jutïr bombardeañ qalltapjjäna. Conchas ukanakax t"ijtäna, tunka mayan ukat tunka payan pulgadas pistolanakatxa. Ukat akax, uñjtawa, wali jach"awa.
  Uka tankax quta thiyaruw t"ijtäna. Alenkax auton cuerpoparuw amparanakapamp llamkt"asax akham säna:
  - Walikiwa, quta tuqiru. Ukampis ¿kunjamarak uraqin japonés jaqinakarux uka amtäwi churassnasti?
  Margarita kullakajj chʼaxwäwit mä jukʼa yatiñanïnwa, ukat akham sänwa:
  - Ametralladoranakax utjapxituwa, ukat Mosin rifle ukax japonés ukat sipanx juk"amp atiniskañ ukhamarak wali askiwa. Ukat lamar qotan jan taqe kunas sumäkchïnjja, ¡oraqenjja samurainakajj janiw kuna chʼamanïpkänti!
  Alenkax colerataw q"ala kayup pampar liwxatäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Traición! ¡Jan yäqañjam traición!
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Taqiniruw warkkatañäni!
  Uka tankaxa uma taypiruwa mantawayxäna. Ladonakatjja, hélices ukanakaw uñstäna, ukanakaw uka maquinar apnaqäna. Akax nayrïr amtäwiwa: mä japonés t"unjir barco. Natasha kullakajj jiskʼa amparanakapamp joystick sat botonanak chʼalljjtayäna.
  Ukat uka conchax barcon manqhaparuw jiwayir chʼamampi chʼalltʼäna. Jupax armadurap muytayäna.
  Uka t"unjirixa yaqha concha katuqatayna. Natasha kullakajj wasitatwa kayup chʼoqtʼasïna.
  Ukat ukat japonés jaqinakax umamp chhaqhayasipxi.
  Alenkax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Turno umamp chhaqhayasiñäni! ¡Ametralladoranakax janiw uma manqhanx sinti askïkiti!
  Ukat imill wawax joystick ukarux ch"allt"äna, aka kutix mä concha t"unjir manqharuw khitäna.
  Margarita kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Walikiwa, jiwasax señoranakanïtanwa!
  Natasha kullakajj mayampiw mä concha khitäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Rus' sutimpixa, ¡atipjäwi utjpan!
  Alenkax uka conchas ukanakaruw thuqt"äna. Inti jalsunkir Uraqin barcon manqhap khuchhuqäna ukat akham amuyäna:
  - Ukhampachasa, Rusia markanx zarista ch"amapax janiw kunjamtï propagandax siski ukhamarjam jan walïkänti.
  Margaritajj uka toqet iyaw sänwa ukat taqe chuymaw arsüna, jukʼampejj janiw kuns lurañapäkänti.
  - Nicolás II zar apnaqawipanxa, Rusia markax qullqi tuqit quri uñt"ayawayi. Uka imperio qollqejj oraqpachan jukʼamp chʼamani ukat suma saytʼatäjjänwa. Ukat precionakas niyas janiw mayjtʼkänti. Ukat Nicolás zar apnaqatapanxa, payllawix kimsa tunk paqallqun rublonakaruw phaxsit purintäna. Chiqansa, Rusia markax uraqpachan nayrïr markanakat maynïriruw tukuwayi, jakañ tuqitxa. Producción industrial ukax pusir uraqpachanx tukuwayi.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev jupax ikiñ tukuyatatx, computadora ukan anatt"añ qalltawayi. Ukhamäpanx jupax estrategia ukax sarantaskañapatakix jupa pachpaw khuchhuqasiskäna. Ch"amanchata ch"amaxa katuntawinakawa lurawayi. Rusia markan p"iqinchiripaxa, tanques ukanakaruw ch"axwañar jaquntäna.
  Ukat wali llakkañawa.
  Wali suma anatt"awiwa. Mä jukʼa apnaqayäta ukat patak toneladat sipansa jukʼamp llampʼu tanquenak apsuyäta. Kunawsatix p"iqinchirïkän ukhax Medvedev jupax patak toneladat juk"amp llamp"u tanques ukanakaw lurañ munäna. Ukampis Putin jupax janiw uka pachax churkänti. Ukampis uka amuytʼajj yantʼañjamäkaspas ukhamänwa. Super jach"a k"añaskunaka. Ukat suxta kasta autonakas utjarakiwa. Phisqa pataka tonelada jila.
  Ukampis jichhax Medvedev jupax motor nuclear ukan tanques ukanakaruw nuwasiñar jaquntaski. Ukatx medio nivel markanakan arxatäwinakap p"akinti. Ukat mayamp katuntatanaka. Jisa, jach"a... Mä juk"a jasak lurañatakix mä pallapallanakan iwxt"iriparuw uñt"ayañama. Ukat jupamp chikaw uñisirir tukjañ irpapxtaxa. Ukat katuntatäñapsa.
  Akax yaqha imperioruw atipt"apxtaxa... Akanx ch"axwawix juk"amp jach"awa, ukampis mä pallapallanakan iwxt"iripaw Napoleón nivelan irpata. Ukhamat uñch"ukiñakiw wakisispa, ukat imperio ukar mä economista nivel Stolypin ukamp utt"ayasma.
  Ukat Medvedev chachajj walja horanak mä jachʼa pantallani computadora jakʼan qontʼatäsajj chhuxriñchjasiñ qalltäna.
  Jupax wali jaya pachaw jan ikiñan jikxatasi.
  Alenkax japonés ukanakaruw pallapallanakamp jiwayatayna. Jichha kutix crucero ukar chhaqhayasax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jiwasaxa akapachanxa wali ch"amaniwa,
  Taqi uñisirinakasarux bañoruw ch"allt"asiñäni.
  Tayka markax janiw jachaqt'asiñarux iyawskiti, .
  Ukat ñanqha oligarcas ukanakarux p"iqip churañäni!
  Ukat imill wawax larusitaynawa. ¡Ukat kisunakapas perlanakampi lliphipirakïnwa!
  Medvedev jupax akham amuyt"ayi:
  - Niyakixay Japón markamp ch"axwäwix atipt"äwimp tukuyatächixa, ¡Rusia markan qullqi tuqit jiltäwipax juk"amp jach"awa! ¡Ukat imperio zarista ukax juk"amp qamir markaruw tukuni!
  Alenkax yaqha t"unjir jaqiruw chhaqhayatayna ukat sist"asïna:
  - ¡Jiwasax nayratpach qamirïpxtwa! ¡Janiw mä ordenax utjkänti!
  Natasha kullakajj Inti jalsunkir Uraqin nuwasiñ barcoparuw chʼalljjtäna ukat akham sänwa:
  - Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx janiw kunakipans alemanes ukanakat sipan juk"amp jisk"achatäpkti. Ukampis phisqhïr columna utjatapatjja, ¡atipjañatakejj janiw atipkayätti!
  Alenkax yaqha concha armadillo ukan purakapar khithatayna ukat akham sasaw qhanancht"arakïna:
  - Ukhampuni! Phisqa columnax taqi kunat juchañchatawa. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx alemanes ukanakax janiw Minsk markar jak"achasiñs puedkänti, Galicia markanx jawq"jataw uñjasipxäna. Ukat Stalin sat chachan apnaqäwipanxa, Kremlin sat chiqarux prismáticos tuqiw uñjapxäna. ¿Kunsa ukajj sañ muni?
  Natasha kullakajj nuwasiñ barcon manqhaparuw yaqha proyectil jaqontäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Traición! ¡Ukham atipjäwit aptʼasipxta!
  Margarita kullakajj akham amtayañaw wakisi sasaw amuyarakïna:
  - Janitï aljantatäkaspän ukhaxa, Constantinopla ukat Asia Menor markanakaruw katuntapxaspäna, ukhamarakiw Mediterráneo qutar mantañax utjaspäna. ¡Ukat traición ukat phisqhïr columna ukanakat walpun chhaqhayasipxta!
  Alenkax yaqha proyectil uñstayatayna:
  - Jisa, akaxa phisqha t"aqawa! ¡Qhawqha jan waltʼäwinakas jupat utji! ¡Imperio Ruso ukax mä sapa entidad ukhamawa, ukax taqpach uraqpacharuw jilxattaspa ukat jaqinakar mayacht"aspa!
  Natasha kullakajj akham sasaw arsüna:
  - Ukhampuni! ! ¡Ukat jaqinakax mayacht"atäpxañapataki ukat jan atipt"añjamäpxañapataki!
  Imill wawax yaqha proyectil apayanitayna, ukat qhiparux nuwasiñ barcox t"aqanuqtawayxänwa. Ukat japonés jaqinakax umamp chhaqhayasipxänwa.
  Margaritax arupamp alarmampiw akham säna:
  - Uñjapxam kunas jichhax akapachan pasaski? Rusia ukat EE.UU. markanakax ch"axwañampïpxiwa. Ukat China markax sinti jaqinakaniwa ukat totalitario ukhamarakiwa. ¡Akapachanxa janiw kuna ordensa ukat suma jakasiñas utjkiti!
  Natashax machaq concha apayanitayna, aka kutix crucero ukar apayatayna, ukat iyaw sataynawa:
  - ¡Akapachanxa janiwa kuna ordenas utjkiti! ¡Maya mayacht"at apnaqañaw wakisi!
  Alenkax conchampiw ch"allt"asïna ukat iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukat ukham gobiernox mä imperio zarista ukar tukuspa! ¡Rusia markan autocraciapax uraqpachan estabilidad ukat prosperidad ukanak garantizawa!
  Ukat imill wawax yaqha concha apayanitayna, ukax qhiparuxa crucero ukarux t"aqanuqataynawa.
  Japoneses ukanakax qhanaw freaking out. Jan khitirus yaqhachasaw pallapallanak jiwayapjjäna, janiw khitis umamp chhaqhayaski uk amuyapkänti.
  Uñt"añasawa, uraqinx Japón markax janiw jakhüwinakanx sinti ventaja ukankänti. Ukat chiqpach sarnaqäwinsa, Rusia markat sipansa jukʼamp jiwayatanaka ukat usuchjatanakaw chhaqhawayi.
  Ukampis quta tuqinxa, Inti jalsu uraqin barconakapax Gran Bretaña ukat EE.UU. markanakan lurat barconakax mä juk"a juk"amp sumaw Rusia markat sipanx juk"amp sumaw jikxatasïna, jilpachax markan luratawa.
  Ukampis akanx japoneses ukan superioridad cualitativa ukax janiw sinti jach"äkiti. Ukat rusanakax ch"axwapxi, inas, juk"amp chiqaparu.
  Natasha kullakajj yaqha tʼunjir barcoruw fusilamp chhaqhayasajj chuym ustʼayasisajj akham säna:
  - Chiqpachansa, Rusia markax juk"amp ch"aman uñisirinakaruw atipt"awayi. Amuytʼañataki, ¡Napoleón!
  Alenka, crucero blindado ukar mä concha apayanisax akham sasaw yapxati:
  - ¡Ay jïsa! ¡Napoleonajj wali yatiñanïnwa! ¡Ukat jukʼamp chʼamanïjjänwa, ukampis ¡jupar atipjapjjtwa!
  Margaritax wali jach"at jach"at arsüna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Japón markachirinakaruxa chhaqhayaña. ¡Ukajj wali chuym ustʼayiriwa ukat chuym ustʼayiriwa!
  Alenkax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Wali chuym ust"ayiriwa! Ay, ukatwa Romanov dinastía ukan pachapax tukusxäna. Uka pachax jach"a jach"a tukuñawa, heroico, conquistas ukat victorias ukanakampi. Ukat janis jiwasan Genghis Khan ukax utjkchïnxa, Ivan Kalita pachatpachaw sartasipxta.
  Ukat imill wawax yaqha, wali jiwayir proyectil apayanitayna. Ukat crucero blindado ukax pä chiqaruw jaljasïna.
  Natasha kullakajj saskakïnwa, ukat mä conchampiw yaqha tʼunjir barcor chhaqtäna. Ukat samurai ukanakax walja t"unjirinakaniwa.
  Ch"axwirixa waynanakaru jiskt"äna:
  - Ukampis nayax jiskt"asiristwa kunats akapachan sarnaqäwipanx jan mayni imperionakax absoluto poder ukar puriwaykiti?
  Alenkax wasitatw mä concha yaqha t"unjir jaqin purakapar khithatayna ukat akham sasaw yatiyatayna:
  - Jisa, chiqpachansa, kunatsa? Taqinipuniw liwxatapxäna. Ukat Persia markampi, Alejandro Magnompi, Romanompi. ¿Kunatsa jan khitis jaqinakar mayachtʼki?
  Natasha kullakajj chuym ustʼayasisaw kayup chʼalljjtayasïna. Yaqha barco chhaqhayasax akham sänwa:
  - ¡Ukhamawa! Genghis Khan jupax mä imperio uñstayäna, ukax taqpach uraqpacharuw t"unjaspa. Ukampis jiwatapatjja, yoqanakapasa allchhinakapas mä uñachtʼäwi lurapxäna ukat uka imperioruw tʼunjapxäna. ¡Rusia zarista ukakiw sistema unitario ukampi, walja patak maranakaw utjaspäna ukat oraqpachar manqʼantañkamaw jilxattaspa!
  Alenkax nayranakap ch"allxtasaw yatiyäna, yaqha t"unjir barcor chhaqhayasa:
  - ¡Jach"a jach"a imperio zar Nicolás ukaru! ¡Janiw bolcheviques ilegítimos ukat gobierno provisional ukanakarux ch"am churkañäniti!
  Natasha kullakajj mä concha barcoruw khitäna. Jupax japonés jaqiruw chhaqhayatayna ukat akham q"uchutayna:
  - Diosax reyiru qhispiypan,
  Ch"amani apnaqiri
  !
  _
  Uñisirinakamar axsarañampiw apnaqapxam - .
  ¡Zar ortodoxo sat chachajja!
  Jach'a kankañampi apnaqapxam
  ¡Jiwasan jachʼañchäwisataki!
  Imill wawanakax chiqpachansa turnatäpkaspas ukhamawa. Ukhamaw samurai ukar t"unjapxäna, jumax wali askit uñjäta. Ukat Medvedev chachajj jiwayir tank uma manqhanwa apnaqäna. Jilapachax akax mä thaya armawa. Jupax taqpach flota japonesa ukar chhaqhayaski. Ukampis akax mä jach"a ch"amawa.
  Tunka payani, jach"a blindat barconakakiw utjäna, tunka tunka jisk"a barconaka, cruceros ukanakas utjarakiwa. Sapakix suxta tunk jila t"unjirinakaw utji. Taqi ukanak tʼunjañatakix tiempow munasispa.
  Natasha kullakajj yaqha barco tukuyasajj Medvedev jilataruw akham jisktʼäna:
  - ¿Kuns jumax amuyta, ¿Diosax utjiti?
  Uka oficial interinojj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Kuna amuyunsa?
  Natashax machaq concha apayanitayna, t"unjir tukuyasa, ukat akham sänwa:
  - Jïsa, religionanakax walja versión ukaniwa! ! Awisax uka tuqit lupʼiñ qalltasma. ¡Ukat yatichäwinakan ukham jan waltʼäwinakax utjki ukhaxa, Diosax utjpachati janicha ukxa pächastawa!
  Alenkax yaqha t"unjir jaqiruw t"aqanuqäna ukat lart"asisaw akham säna:
  - Jisa, aka tuqitxa Bibliaru iyawsañaxa ch"amawa. Dios sapaki ukham sarnaqañapataki. ¡Ukat jupax wali munat yänakas utjarakïnwa!
  Natasha kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Ukhamawa. ¿Mä markax Diosan markapawa sasin iyawstati? ¡Ukajj qhanaw jukʼamp jachʼa yatiñanïñatakejj jan walïkiti!
  Uka qhepatjja, uka tawaqojj mä jachʼa tonelada nuwasiñ barcoruw chhaqhayañ qalltäna. Uka nuwasir jaqix irnaqaskäna.
  Ukampis Margarita kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Jichhakamax janiw qhanäkiti kunjamas mä munasir Diosax warminakar ukham jan wali uñnaqap mayjt"ayaspa!
  Natasha kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Kunjamasa akaxa jan walixa?
  Margarita kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Jisa, jupanakaruxa chuymankipstat warmiruwa tukuyi! Ukat ¡kunas mä chuymankipstat warmit sipansa jukʼamp ajjtaskaspa!
  Alenkax crucero ukan purakaparux mä proyectil ukamp jaquqaniwayi ukat akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Kunatsa, aka uraqinxa wali q"añu chuymani warminakawa sarnaqapxi, ukaxa llamp"u chuymani ukhamaraki sinti jan wali!
  Natasha kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw yanaptʼäna:
  - ¡Ukat jan sinti khuyapt"ayasiri! ¡Ukat janiw estética tuqitxa wali askïkiti!
  Uka nuwasir jaqix larusisaw masiparux nayranakap ch"irmthapïna. Kunjamakitix, jupax wali thaya ukat agresivu ukhamawa.
  Medvedev jupax wali amuyumpiw akham säna:
  - Chiqpachansa, chuymankipstañaxa wali jan waliwa. Jaqinakarux jan wali, jan ch"amani, jan walt"ayataruw tukuyi. Ukampis evolución tuqit amuytʼasax mä qhawqha ventajanakaniwa!
  Alenkax wal muspharäna. Yaqha tʼunjir barcor chʼalltʼasajja, akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kuna ventajas ukanakas utjaspa aka jik"a estado ukanxa?
  Medvedev jupax wali amuyumpiw jaysatayna:
  - Ukax ciencia ukat inteligencia ukanakan nayrar sartañapatakiw ch"amanchasi. Maynitï jan qarjatäkaspa ukhajja, janiw mä auto uñstayañajj wakiskaspänti. Ukhamaraki , garras ukat colmillos ukanakan jan ch"amanïtapatw cuchillo uñstayañax utjawayi. Thaya pachanaka ukat glacial pachanakax nina naktayañ yatichapxitu. Usutanakax qullañ tuqit nayrar sartañapatakiw ch"amanchawayi. - Jilïr irpirix kunjams wali yatiñampiw Alenkax yaqha japonés barco manqhar khithatayna uk uñakipäna, ukatx sarantaskakiwa. - Walja tuqinakatwa jaqin jan ch"amanïtapax ciencia ukar ch"amanchawayi. Janiw tʼijtʼañ yatipkayätti, ukampis avionanak lurapjjerïta. ¡Ukat akax nayrar sartañawa!
  Natasha kullakajj yaqha proyectil apayanisaw akham säna:
  - Jiltäwi. Ukampis ukhamakipansa, chuymankipstat warmir uñkatasax wali ajjsarañjamaw tuku. ¿Chiqapunit jaqin jan wali luratanakapat jan lurañax chʼamäkaspati?
  Alenkax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Wayna tawaqunakas mä avión uñstayapxaspawa. ¿Kunatsa uka maldecido chuymankipstañajj phoqantatäpacha? ¡Ukajj wali ajjsarkañawa ukat ajjtaskañawa!
  Margaritax jan chiqaw q"ucht"awayi:
  - ¡Janiw Komsomol ukankirinakat jaljtañ munkti! ¡Wiñayatakiw waynäskä!
  Ukat imill wawax metal patxaruw amparapamp kuynt"äna.
  Ukañkamasti, yaqha nuwasiñ barcow chhaqtxäna.
  Submarino tanque ukax flota japonesa ukarux chhaqhayaskakïnwa. Almirante Togo jupa pachpaw uma taypin jikxatasïna ukat barcot jaltxañapatakiw wayt"ata. Japón markax mä jach"a flota ukanïnwa, ukampis mä fundamental machaq armampiw uñkatasïna. Ukat jichhax qʼal atipjatäxänwa.
  Alenka, Japón markan barconakap chhaqhayaskakïnwa, kisunakap q"al uñacht"ayäna, ukax wali jach"a ukat ch"ullqhirakïnwa, ukat akham amuyt"ayäna:
  - Ukhamawa nayaxa amuyt"askta. Chiqansa, cuerponakan estéticapax utjañapawa. Ukat warminakax janiw jan wali jaqir tukupkaspati, janchipax chʼuxña ukat kʼumara janchinirakiwa.
  Natashax yaqha t"unjir jaqiruw manqhar khithatayna, ukat wali jank"akiw aka tuqitx iyaw satayna:
  - Ukhamawa! ¡Ukham cienciajj irnaqtʼaski!
  Panpachaniw nuwasir jaqinakax wali kusisitaw jikxatasipxäna. Jupanakax uñisirinakan flotaparuw sum chhaqhayapxäna.
  Agresivu imillanakax jachʼa lurañanak lurañ yatipxi.
  Ukampis Margarita kullakajj akham sasaw amuytʼäna:
  - Jaqina jan ch"amanïtapatwa yupaychäwinakas uñstawayaraki. Jaqitï jukʼamp chʼamanïspa ukhajja, janiw religionanakajj utjkaspänti. Ukat chiqansa, jiwañasa ukat jiwañ ajjsarañas maynix chuymachtʼäwi thaqhañaruw puriyi!
  Alenkax akham sasaw amtasïna:
  - Mä seance ukan chikancht"asiwayta, ukat mä muspharkañ uñjta. Ukhamajj ¡perfumenakajj utjarakiwa!
  Natasha kullakajj kʼari arumpiw akham säna:
  - ¡Janiw kuna muspharkañas ajayunakan utjatapax utjkiti! Chiqansa, samkanakasanwa tʼijtxapxta. Ukax mä almaw utji sañ muni, ukat t"ijtäwinakat amtasiñjama!
  Medvedev jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, mä almaw utji! ¡Uka tuqitxa, ¡jaqix mayj mayjawa! Jichhax inas mä juk"a kusist"añax wakischispa!
  Japón markankir flotajj chʼamaktʼaskäna. Uma manqhankir tanquejj jiwayir jaqjamaw lurasïna. Margaritax mä juk"a llakitaw jikxatasïna. Nayraqatxa, jupax mä extra ukan papelan jikxatasïna. Ukat payïrix, ukax chuym usuchjayiriwa, uma manqhankkasax janiw taqi kuns sum uñjksnati. Jila partejja, Pedrojj Diosat wal pächasïna. Chiqansa, kunatsa rusanakax cristianismo katuqapxäna uka qhipatxa kunayman jan waltʼäwinakaw jupanakar purtʼäna. Ukat mongol-tatar ukan invasión, ukat janïr ukax príncipes ukan feudal fragmentación. Rusia markan ch"axwawinakapa.
  Ukapachaw, qhipharux, Ivan Kalita pachatpacha, Rusia markan jaktäwipax qalltawayi,
  Moscovia markax juk"amp ch"amanïxänwa. Amuyt"añataki, Iván Kimsïr apnaqañkamax qhipharux mä sapa estado centralizado ukhamaw tukuwayi. Ukat Tatar yugo jaqunukuwayi.
  Jïsa, cheqas Rusia markajj sartaskäna. Japón markan lanktʼasiñkama.
  Ukhamatwa monarquía ukat Romanov dinastía ukanakan sarnaqäwipax tukusxäna.
  Ukampis monarquía ukax sarxänwa, ukampis autoritarismo ukax utjaskakiwa.
  Margarita kullakajj wali amuyumpiw Alenka kullakarojj qhepäjjat llamktʼäna. Uka tawaqux kusisitaw purïna. Jupajj wali kusisitäkaspas ukhamänwa.
  Medvedev jupax logicamente akham siwa:
  - Chachaxa imilla munasiñampi, imilla chachampi munasiñampixa janiwa kuna jan walïkisa. Ukajj wali naturalawa. Ukampis uka pachparakiw jaqinakax suma chuymanïpxañapa.
  Margarita kullakajj jan kusisit akham sänwa:
  - Janiwa morales ullart"añäniti. ¡Janiw nayatakix akax gustkituti!
  Jilïr irpirix akham sasaw chuym ch"allxtayäna:
  - Ukat khitis munasi! Ukampis kunatï cheqäki ukar saykatañasawa. ¡Jaqinakax, uka tuqitxa, uywanakat sipanx mayj mayjawa!
  Margarita kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, jiwasanak taypinxa mä jach"a ch"akhaw utji!
  Alenka kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat jumax yatisktawa, jumamp monomp taypinxa, janiw sinti mayjt"awinak uñjkti!
  Margarita kullakaxa larusitaynawa. Ukampirus Alenka markax Japón markan tunka payan blindat barconakat qhipa barcoruw chhaqhayatayna. Uka qhepatjja, imill wawajj akham sänwa:
  - ¡Niya uñisirinakan flotapampi tukuyatäxtanwa!
  Medvedev jupax sarcasmo ukham jachaqt"asïna:
  - Jisa, jumanakaxa suma irnaqirinakäpxtawa! Ukat chiqpachansa, ¡walja lurañ yatipxi! Jilapachax, nayax nuwasir imill wawanakarux walpun munasta - ¡jupanakax wali sexy ukhamawa!
  Margarita kullakajj cuerpop muytayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Nayax sexy ukhamaw jikxatastxa, ¡mä procesor ukham uñt"atätwa! Ukat nayax mä robot ukham sarnaqarakta - ¡mä agresor de sonido!
  Uka qhipatxa yatiqirix Alenkarux mä juk"a jan axsarasaw amparamp luqxatäna. Uka tawaqux jach"a amparanakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"äna ukat wali suma uñnaqt"anïnwa.
  Kunjams suma sarnaqatapax wali suma.
  Margaritan amuyunakapax mä princesa q"ala kayukiw andamio ukar saraskir uñacht"ayäna. Akax wali romanticowa. Ukat princesax wali wilawa. Juparojj taqe joyanakapasa, wali jila alani isipas apsutäjjänwa. Taqi kunatix qhiparkäna ukax saco isikiw qhiparäna. Ukampis carcelan uniformepax juk"ampiw muxsa, suma, machaq ajanupan encanto uñacht"ayi, mä rosa ukham. Ukat nina ñik"uta. Kunjams wali suma princesax jiwayatäñapa.
  Ukat waranq waranqa jaqinakaw uka patat umamp chhaqhayasipxi. Barconakax t"unjatäxiwa, elementonakax wali ch"amampiw sartasipki.
  Ukat Japón markax mä jach"a, jan uñt"at atipt"äwin t"aqhisiwayi. Ukhamajj samurainakajj juchanakapat arrepentisipjjañapaw amuyasi.
  Margaritax akham amuyt"äna, ¿kunsa japonés jaqinakax iyawsapxi? ¿Kuna religionapasa? Taqi kunat sipansa jupanakax paganonakawa. Ukampis Rusia ortodoxa markaruw atipjapjjäna. Uka qhepatjja, ¡khitin Diosapajj jukʼamp chʼamani uk amuytʼañäni!
  Ukat mongolanakax yaqha diosanakar yupaychirinakäpxänwa, ukampis qawqha territorionaksa katuntapxäna.
  Margaritax Alenkaruw akham jiskt"äna:
  - Yatiyapxita, suma uñnaqt"ani, ¿kunjamasa Rodnoverie-ruxa munaskta?
  Imill wawax jach"at jachaqt"asisaw yaqha t"unjir barcor chhaqhayasax akham jaysäna:
  - ¡Wali suma religión! ¡Ukham suma cuentonakaw utji!
  Margarita kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Jumaxa cuentonakata amuyta? Jan ukax inas taqi uka Rusia Diosanakax chiqpachapuni utjchispa?
  Alenkax amparap luqxatäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Inas elfos ukat gnomos ukanakax utjchispa! Akapachanxa kunas pasaspawa. ¡Ukat kunas chiqpachan utji ukat kunas jan utjkiti sañax ch"amawa!
  Medvedev jupax logicamente akham siwa:
  - Mä juk"a pachaxa, taqi kunawa jiwasana pachasa utji. Taqi amuyunakasa, samkanakasa, munañanakasaxa jaytanukuñasawa. Nayax mä teoría wali suma Hipernosfera ukantwa, ukanx absolutamente taqi kunatix jaqinakan inventado ukax utjiwa. Mä arunxa, amuyunakax wiñayatakiw utji. Ukat jupax yaqha, paralelo mundonakan qhiparaski.
  Dmitry Medvedev chachajj ikiñat sartasjjänwa. Ukat wasitatwa fundamental trabajop qalltäna, jukʼamp cheqaparjamajj mä imperio lurañwa qalltäna.
  Ukat mayamp conquistas...
  Nayraqatxa, waranqa tonelada pesa machaq tank tantachtʼañamawa ukat uñisirinakan kawkhantï utjki uka chiqanakaruw jaquntañama. Chiqansa, janiw mä sapakïkiti, jan ukasti walja jaqinakawa.
  Ukat yaqha markankir territorionak taypinwa sarnaqasipki. Ukat uka patxanxa bomba atómica ukanakampiw avionanakax utjaraki. Ukat jiwasatï uka bombanak jaqunukuñäni ukhajja, ¿kamachasmasa? Ukat ¿tukjañanak lurañax wakisispati?
  Dmitry Medvedev jupax taqi jaqinakjamarakiw openwork ukanx jikxatasi.
  Ukat jichhax yaqha markax mä dictadoran botas ukar jaquntatawa. Ukat atipjañanakax jutaskiwa. Ukampis akax yaqha uñisiriw utji. Markax jach"a... Ukatxa programacionaruw puriraksna. Akax URSS markax 1941 maranwa... Mä invasión ukaw utji. Medvedev markan unidades ukanakax walja horanak anatt"añanx automáticamente jilxattawayiwa, ukatx jaqinakax niyaw mä waranqa waranqa waranqa jila jaqinakarux puripxi. Ukax 196 millones ukhawa. Ukat juk"amp jichha pacha tecnología. Ukat pallapallanakax cuartel tuqiw ad infinitum ukar ch"allt"asipxaspa.
  Wali askiwa, recursos electrónicos ukax janiw tukuskiti. Ukat uñisirirux ch"amanchañamawa, ch"amanchañamawa.
  Ukat waranq tonelada pesañ tanques ukanakax Rusia markpachan reactores nucleares ukanakaruw Moscú markar chiqak apayapxi.
  Ukatx niyas janiw jupanakar jaytañax ch"amäkiti - ¡janiw kunas apt"kiti!
  Medvedev jupax estrategia ukaruw irpxaruwayi ukat jupa pachpaw chhuxriñchjasi... Ukatxa, tanques nucleares ukanakaruw sayt"ayi. Ukat "Pantera"-2 ukarux nuwasiñaruw jaquntäna. Ukampirus mä autox kimsa tunk pusiniruw atipt"añ yati.
  Medvedev jupax autonakan kunayman parámetros ukanakamp cargasaw jupapachpa anatt"i... "Pantera"-2... Jayan ch"axwañjama. Ukat mä tanque soviético ukarux mantaniwa.
  ¡Janiw ukham pʼakintkätati! Yämas nayraqatanjja, ukampis barconjja, lurasmawa. Uka ch"axwawix wali ch"amampiw sartaski. Ukat kimsa tunk pusini jaqinakax jank"akiw sarxapxi... Ukat pistolanakan jawq"jataw jiwapxi...
  Ejercitox wasitatw sartaski...Ukat robots de combate ukanakaw uñstawayi. Jupanakax jupanakpachaw ritmo lurapxi. Ukat uka conchas ukanakax láser ukanakampiw jaquqani. Ukat wali yatiñampiw uk lurapxi.
  Ukat virtual imillanakax atacapxi.
  Medvedev jupax estrategia tuqitx wali ch"amanchatawa. Mä kusiskañ nuwasïwi. Mayampi juma pachpaw anatasma, jan ukax pallapallanakan iwxt"iriparuw katuyasma. Ukat kunjamsa uka chʼaxwäwix nayrar sartaski uk uñjaraktawa.
  Jupanakax tankinakaparux ofensiva ukan irpapxi.
  Aka chiqanx tanques piramidales ukanakaw nayrar sartasispa, ukax juk"amp jan walt"ayataw uñjasi ukatx taqi ángulo ukanakat jan mantañjamawa. Jupanakax patinaje ukar uñtasit sarnaqapxi.
  Ukat imillanakax q"ala kayukiw t"ijtapxi... Ukat thakhinx ch"axwapxi.
  Yaqha ch"axwäwi. Chiqpach anatt"aña. Ukat qullqix quri phuch"unakat jan wañt"ayasaw juti. Mä anatäwinjamawa, taqi kunas amtaparjamawa, jan pantjasiwinakampi, ukat jan naturaleza tuqit aynacht"ata.
  Taqi kunas janiw tukuskiti, yänakas janiw juk"aptkiti. Ukax janis sinti wakiskirïkaspas ukhamäkchixa.
  Medvedev jilatajj mä jawsäwimpiw jarkʼäna. Jilïr irpirix akham telefono apthapïna:
  - Kamisaki!
  Administración presidencial p"iqinchirix akham sasaw arsuwayi:
  - Jumax wali oficinanktati, Dmitry Anatolyevich?
  Medvedev jupax wali ch"amampiw jaysatayna:
  - Jïsa! ¡Nayax wali p"iqinchirïtwa!
  Administración p"iqinchirux akham sasaw arsuwayi:
  - Zelensky jupax inauguración tukuyatatx residencia ukar sarxañamatakiw mayi.
  Medvedev jilatajj khathattʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Ukat kawkhansa jakaskä?
  Administración p"iqinchiristi akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Nayan apartamentojanxa! ¡Ch"amamax tukusxiwa ukatx taqi utanakaw ch"usaruw tukuwayxi!
  Medvedev jupax mä jisk"a arumpiw chhuxriñchjasïna:
  - Machaq p"iqinchirirux mä mayiwiw utjitu - ¡computadora jaytawayitu!
  Administración p"iqinchiristi akham jiskt"asiwayi:
  - ¡Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukax churapxita ukat Zelensky juparux mä computadora jumatakix utjañapatak mayipxäma!
  Medvedev jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Walikiwa, walikïskiwa!
  . 7 JAQTHAPI
  Ukat mä decreto wakichtʼañapatakiw yanapiripar jawsäna. Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukax administración p"iqinchirir churatapatxa. Plantilla ukax wakicht"atawa ukatx jichhakamax nayax uka responsabilidad ukatakix firmawayta.
  Ukat Medvedev chachajj wasitatwa anattʼañ qalltäna.
  Jichhax tanques virtuales ukanakapax Moscú markar jak"achasisinx asalto qalltasipki. Aka markarux pä waranqa tonelada pesaje maquinanakampiw atacatäski.
  Ukampirus Medvedev jupax "Rata"-5 ukaruw ataque ukar jaquntaraki, akax mä monstruo ukhamawa, janiw tank ukhamäkiti. ¡Tunka waranqa tonelada pesaje ukani!
  Tropanakax Kremlin uksaruw jak"achasipxi... Ukhamat Stalin jupax t"ijt"awayxi. Ukat jupax q"ala kayuni imill wawanakaw bikini ukan katjapxi. Q"ala kayunakapampix nayrat katxarupxi. Ukat Stalin chacharux q"ala talonanakap jamp"att"añapatakiw wayt"apxi.
  Akax imperio virtual ukankir soldadonakax Moscú markat pasapxi ukat Urales uksar sarapxi...
  Jupanakax juparux katuntapxaraki...
  Medvedev jupax wasitat p"iqip ch"allxtañ qalltawayi ukat samkañ qalltaraki.
  Margarita kullakajj akham sasaw jiskʼat jisktʼäna:
  - ¿Kunas, sañäni, juk"amp clásico jaljawi: alaxpachampi infiernompi?
  Medvedev chachajj wali llakitaw akham säna:
  - Akax juk"ampirus nayra jaqinakan jiwatat kutt"ayañ tuqit nayra amuyunakapawa. Chiqansa, ¡taqi kunas mä jukʼa chʼamäspawa!
  Natasha kullakajj Japón markankir qhep qhepa barconakat maynïr chhaqhayasajj wali kusisitaw akham säna:
  - Juramento lurata ukhamaraki nayra pacha, .
  Uñisirix mayamp juramento luraraki
  Nayarux ch"allt"apxita
  Ukhama ch"uqimpi ch"uñumpi ch"uñuyaña.
  Ukampis angelax janiw ikiskiti,
  Ukat taqi kunas walikïskaniwa. ¡Ukat taqi kunas wali sum tukuyani!
  Imill wawanakax uñisirinakan flotaparuw tukuyapxäna. Medvedev jupax tank ukarux jank"akiw saratayna, samurai ukar arknaqasa. Jisa, wali sumwa akan lurapjjäna. Kunjams sarnaqäwix chiqañchasispa ukax wali askiwa. Rusia zar sat markajj wali chʼamani markapunïnwa, uka markajj wali jachʼaruw jiljjattäna. Janis taqpach jaqenakajj sum jakapkchïnjja.
  Ukampis uka markax jilxattaskäna. Irnaqañ urux jisk"aptayatäxänwa. Machaq fiestanakax uñstawayiwa. Autogobierno local ukax lurasiwayi. Sueldo ukax mä estable precios ukanakampiw jilxattawayi. Yatiqañ utanakax jist"aratäxänwa. Nicolás II zar apnaqkäna ukhajja, sojjta kuti jilaw yateqañ toqet gastojj jiljjattäna. Primaria yatiqañax obligatorio ukhamaw tukuwayi.
  Jïsa, janiw taqi kunas jank"ak askinak mayjt"awaykiti, jan ukasti qawqha qullqis markax revolución ukat guerra civil ukanakat chhaqhawayi. ¿Qhawqha yatiñani jaqinakas jiwapxi ukat markapat sarxapxi? Ukat jichhax, aka chiqanx universo ukanx mä ch"amaw utji ukax jark"aqañataki.
  Uka aerodinámico tanquejj jankʼakiw uma manqhan amuktʼas jalnaqäna. Ukat jichhax Inti jalsu Uraqi qhip qhipa t"unjirix ch"allt"atawa.
  Natasha kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa nayaxa wayna!
  Alenkax imill wawarux chiqañchawayiwa, qhanancht"asa:
  - ¡Kunja jach"as taqini akanktan! ¡Leonanakjamaw nuwasipjjäna!
  Margaritax chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - ¡Janiw kuna askis utjkiti! ¡Jan ukax juk"amp suma tecnología ukanipxayätwa!
  Alenkax jacht"asisaw akham jaysäna:
  - ¡Ukampis jiwasa pachpaw cañonanak jaquqanipxta!
  Natasha kullakajj amigoparuw yanaptʼäna:
  - ¡Ukat jiwasax ukhamarakiw lurapxta! Ukat akax mä ch"ikhi nayrawa...
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¡Slanty amparanaka!
  Natasha kullakajj larusisaw akham säna:
  - ¡Ukat jumaxa wali suma tawaquwa!
  Margarita kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Nayax japonés jaqinakat khuyapt"ayastwa. Jupanakax wali suma caricaturanak dibujapxi. ¡Nayarux juk"ampiw hentai ukax gustitu!
  Alenkax larusisaw kayup thayar muyuntäna:
  - Hentai, akaxa wali sumawa! ¡Jan wali thaya!
  Natasha kullakajj mermelada malltʼir mä tawaqun jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - Ukat inas fascistanakan asnuparux ch"allt"apxarakchiñäni!
  Medvedev jupax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Suma amuyt"awi. Ukampis nayraqat Japón markan terrestre fuerzas ukanakar tukuyañäni. Ukat chʼaxwäwix jankʼakiw tukjañ yanaptʼarakiñäni. Ukhamat fascismo ukax jan aka universo ukan uñstañapataki.
  Imill wawanakax mä arukiw jaysapxäna:
  -Ukat janiw uñstkaniti, ukat China markax jiwasanakäniwa!
  Japón markan flotapax chhaqhatapatx T-95 super tanque ukax uraqiruw puriwayi.
  Ukat Medvedev jupax taqi kasta jan wali arunak samkañ qalltäna.
  Alenka ch"axwirix Ryazan arxatañatakiw sayt"asiwayi. Natasha kullakajj jupamp chikäskänwa.
  Panpachaniw imill wawanakax k"acha armadurampi isthapt"ata, sapa amparapan mä sable apt"ata. Ukat kayunak manqhanjja, discos especiales, jiskʼa disconakaw utjaraki.
  Mä jachʼa ejercito mongol-tatar sat jaqenakaw mä nuwasiñ qalltäna.
  Walja jach"a escaleranakaw mä kutikiw pirqanakar ch"uqt"äna. Jupanakajj mayj mayjäpjjänwa: saphi tronconakat pʼeqtʼatäpjjänwa, pino sat qoqanakaruw cruzadanakampi tʼunjatäpjjäna. Ukatxa, jachʼa escaleranakampi, tronconakan filanakapampiw apnaqapxarakirïna. Uka murallanakajj jankʼak luratätap laykojja, tártaronakajj suyapkäna ukat sipansa jukʼamp altoruw tukupjjäna, walja escaleranakajj janiw pataru puripkänti. Nayraqatax mongolanakax mä qawqha katuntat Uruses ukanakaruw jaqunukupxäna. Rusia markankirinakajj katuntatäñat sipansa, jiwañaruw jukʼamp munapjjäna.
  Ukampis mongolanakax jan jaytjasaw sarnaqapxäna.
  Jan sinti khuyapt"ayasisa lanzanakampi ch"allt"asisaw qarjata jaqinakax kayump takxatapxäna, rusa jaqinakax janiw jupanakan jiwayañ munapkänti, katuyasipxañap suyt"apxäna. Jan ukax, katuntat jaqinakan imt"ata, hielo murallaruw mantapxi. Yaqhip katuntat jaqinakax arnaqasaw jank"ak saraqapxäna, congelado hielo ukar liwxatasinx uñisit nukers ukanakaruw t"unjapxäna, amparanakapat espadanak apsupxäna ukat jank"akiw ch"iyjataw jaquqanipxäna. Jaqinakax jank"akiw escalerar makhatapxäna, ¿janit amuyapktati kuna kasta ukat tribu?
  Chika q"ala jan isin, trapompi, amparanakaparu mä thujru apt"ata, qhipäxapax ch"ankhampiw ch"ankhachata ukat wilax mistu. Vaul sat chachajja, armadurampi isthaptʼataw mä jachʼa hacha apthapïna, ukatwa alayat jan chʼamampi arnaqasipjjäna:
  -Jan t"unjapxistati, caballero, jiwasax jiwasankiwa, rusanaka!
  Voivode Dikoros jupax pirqaruw jaltawayxi ukat akham sasaw arnaqasïna:
  -¡Nayaxa jiwasanakiwa!
  Mä jan ch"amani jach"a jach"a tukuñaw akax chiqanchawayi:
  -Suyt"am ch"uqi, jumanakan! ¡Jiwasanak taypinx janiw mogols ukanakax utjkiti!
  Wali yatiñani Alenkax akham sasaw arnaqasïna:
  -Khititix chiqaparu ch"akkataski ukax jupankiwa!
  - ¡Bautisasipxam, ortodoxo jaqinaka!
  Mä axsarkañ arumpiw caballonakax mä kilómetro ukch"a jayankxäna, jach"a Vaula-Morovin sat jach"a jaqix wal arnaqasïna.
  Ryazan arxatirinakax akham sasaw iyawsapxäna:
  -Waliki! ¡Chiqpachansa!
  Jupanakax mä amtampiw taqi pirqanakanx akham ist"asipxäna:
  -Jutapxam jilatanaka, cruzan chimpup lurapxam!
  Patak patak q"añut uñtat katuntat jaqinakax thayat ch"uxña ch"uxña, muralla patxaruw makhatasinx jaquqanipxäna, mecánicamente ch"akkatasipkakïnwa. Yaqhepajj jankʼakiw nayratpach uchat qalanak apthapisinjja, wali colerat mongolanakar jaqontapjjäna. Walja Ryazan markankirinakax nayrïr kutiw tártaros ukanakar uñjapxäna, walja nayra uñisirinakas ukhamarakiw pachpa kipchaks ukanakax mongol isimp isthapt"asipxäna.
  Uñisirinakax jach"a lip"ichit lurat abrigonak uchatäpxäna, wali jach"a abrigonak uchatäpxäna, ukatwa dobladillonakapan ch"axwapxäna. Ajllit nukeranakax cobre ukat hierro placanakaw pechonakapan warkt"ata ukat qhipäxapas jist"aratänwa. Uruses ukanakar axsarañatakix waljaniw nayratpach jan wali, warmir uñtat ajanunakap wilamp pintapxäna.
  Ukampis Urusanakax janiw liwxatapkänti, espadanakampi hachanakampi uñisirinakampi jikisipxäna. Vaula chachan wali ch"aman jawq"jatapatxa, phisqa mongoles ukanakax mä kutikiw jiwarapxäna, payïr jawq"jata, ukat kimsa juk"ampi! Yaqha nuwasirinakajj janiw jukʼamp jan walinak lurapkänti. Tataronakajj jan amuytʼasisaw uka llijulliju eje patjjar makatapjjerïna, janiw escudonakampi sum imtʼasipkänti ni sablenakampis khuchhurapkaspänti. Kunapachatï jachʼa chhaqtäwinak aptʼasisajj mongol ejercitojj pataruw puripjjäna ukhajja, tʼantʼa umampi ukat mä ajjsarkañ armampiw jupanakar warjjatäna: alquitrán phichhantasa.
  Warminakas jisk"a wawanakas q"añut uma warantapxirïna ukat qalanaka ukat bloquenak jaquntapxäna. Venenompi lurat flechanakampi jiskʼa chʼajjwañanakajj jukʼamp askïnwa, phisqa marani mä wawas jiskʼa amparanakapamp mä tʼiju arco chʼaphinak janïr apsuñ puedkchïnjja, uka chʼaphinakatwa chʼoqtʼasirïna. Ukat ukham thiya masar disparañ horasajj faltañax jukʼamp chʼamawa, chʼalltʼañat sipansa. Uka ataque ukax qhanaw asfixia, mutilados jiwat jaqinakax waljaw liwxatapxäna.
  Chino jaqinakan wali yatiñamp lurat telescopio tuqiw Guyuk Khan chachax uka ch"axwäw wali sum uñjäna. Lakap ch"allxtayasïna ukat lakap ch"allt"asïna, sapa kutiw quri lip"ichit lurat cascop chiqachasïna, uka cascox qala chuymampiw ukat chuym ust"ayasiñampiw nayraqatapar makatäna. Ukatxa coleratatwa uka tubo jaquntäna.
  -¡Jiwasan ch"axwirinakasax jiwapxi! ¡Burundai ukat Q"illu Katarix nayar jutapxitu!
  Turgaud jaqinakax jank"akiw corona kagan kamachirjam phuqhañatak t"ijtapxäna. Guyuk chachajj marfilat lurat mä sillun qontʼasiñampïskäna ukhajja, mä amparaw llampʼu chuymamp amparapar ikiskäna:
  -Jan llakisimti, jach"a jaqi! ¡Sallqa uñkatasiñamarux samarañapawa!
  Mä viscosa melodia purred, wali amtayi mä warmin arupa.
  Guyuk Khan jupax ikiñan jikxatasïna ukat janiw kayunakapat qhiparañjamäkänti. Jisa, ukax jupawa. Mayampiw mä fantasma ukham Q"illu Katarix nayraqatapan uñstäna - ejercitopan juk"amp axsarkañ jaqi, jaya ukat jan jak"achasiñjam Japón markat jutir infierno saxra.
  -Juma!
  ¡Supremo Khagan ukan herederopax mä loqhe amparapampiw uñacht"ayäna! Q"illu katarixa jilxattaskakiwa, yaqhipa pachaxa jilxattaskakiwa, yaqhipa pachaxa jisk"achatarakiwa:
  -NAYA! ¡Ukat jumanak tuqiw uñjta! ¡Colerasiñam mä jukʼa askichañ pachaw purini! ¡Walikiwa, juk"amp chiqaparux, ¡taqi reservanakam jank"akiw ch"axwäwir apanipxam! ¡Ukat jilat kullakanaka, yanapt"apxäma, uñisirinakarux ukham muspharkañ churapxäma! Firma movimiento ukax, iyawsapxita, chiqaw sañ muni!
  -Dze, dze, dze! ¡Nayaw mä ajllit tumen Burundai markan p"iqinchata ch"axwäwir jaquntañ munta! ¡Jumanakax mayacht"asisaw ataque irpapxäta!
  Japonés jaqix nayranakap ch"allxtayäna, jach"a q"illu kisunakap uñacht"ayasa:
  -Janiw janq"u saxranakax utjkiti, nayax kikip jiwayañ munta! ¡Chiqpach ninja ukham uñt"atawa!
  Q"illu katarix talismanap qhant"äna, mä silbato jan amuyasisaw lakapan uñstäna, ukat mä lliphipikir melodia ist"asïna.
  Guyuk jupax jisk"achatäkaspas ukhamaw amuyasïna, ukampis janiw ch"amanïkänti ni munañas utjkänti ninja layqampi ch"axwañataki. Aka pachanx Turgauds jupanakax jan wali amuyumpiw Burundai markar ch"amanchapxäna, Guyuk Khan jupax janiw uka ist"asir arxatiri Subudai-Baghatur ukarux gustkänti.
  -¡Jumaxa fugas vino p"iqi! ¿Janit uñjkta suma ch"axwirinakax Urus capitalan pirqanakap manqhan jiwapxi? Jank'akiw "Berkuts" ukanakar apsuñama ukat jawir pasañ tukuyasax Uruses ukarux ch"iqa pirqa manqhan mä ch"axwawimpiw khuchhuqañama.
  Experienciani Burundai markax jan axsarasaw uñch"ukipxäna:
  -Hielox janiw jichhakamax ch"amanïkiti, waranq waranq kayunakan jawq"jatapatxa jasakiw p"akjasini.
  Jan suyt"ataw uka axsarkañ japonés jaqinakax Guyuk ukarux jaysapxäna.
  -Llakisiñamax jach"añchañawa. ¡Ukampis chʼamachasitamajj inamayakiwa! ! ¡Walikiwa, nayrar sartam, jumaruw kamachipxsma!
  -Jach"a ninja batyr jupax kuntix siski uk yati! ¡Juk"amp jank"ak kayuk sarañamawa, jumatix granizo ukar sum yatxatäta ukhax mä escuela de caballos ukarux premio ukham churarakï!
  Guyuk Khan jupax amparanakap ch"allxtasaw arnaqasïna. Burundai markax janiw juk"amp ch"axwañ atinakänti - jiwañampiw phuqt"ata. Mongol jaqix mä tama ch"uxña caballot saririnakamp chikaw jan uñjkaya chhaqtawayxäna. Mä akatjamat mä ch"amakaw jak"achasïna, p"iqinx mä ch"axwaw ist"asïna, ukat mä jach"a thaya ola ukaw corona kagan cascop t"ijtäna:
  -Harakiri! Ukhamaw Mariposax liwxatäna! Jichhax Urusanakax "cataca" ukanipxaniwa.
  Mä jachʼa dragónaw uka patat jalnaqäna, qorit lurat chʼiwipajj chʼiyar chʼiyar chʼiyar thayaruw thaytʼayäna, ukat kimsa manqʼañ lakapat nina lakanakaw mistunïna.
  -¡Muspharkañ mongusa!
  Guyuk jupax janiw axsarañatakis tiemponïkänti:
  -Jupax taqpach Ryazan phichhantañ yati.
  -Janiwa taqpachakiti, ukampisa pirqaru ninampi phichhantañapawa. ¡Nayrar sartam, jisk"a Godzilla!
  Medvedev chachan wali suma samkapax sarantaskakiwa. Presidente interino ukax mä jach"a imaginación ukanïnwa.
  Mä jach"a dragón, phisqa tunka metros ch"iwipampi, thaya tuqiru jalnaqäna. Mongoles ukat jupanakamp chik sarir chamanes ukanakax wali colerat arnaqapxäna. Tumen, Burundai markan p"iqinchata, jank"akiw hielo patxar t"ijtäna, walja caballonakaw lankt"asipxäna, ukat jupanakampi ukat kayuk saririnakapampix jank"akiw hierrot lurat mä frenético masa ukamp laq"untapxäna. Kimsa p"iqini monstruoxa, ukhama sumawa pirqaru ch"allt"asïna. Wilderness chachajj mayninakat nayraw avionat ataque lurañajj kunja jan walisa uk amuyasïna. Suma, chiqans janiw nayratpach trumpetanakax uñt"ayañ munkti, ukampis markar qhispiyañatakix uka urukamax mä jan uñt"at arma apnaqañaw wakisispa. Ch"iyar ch"iyar monstruorux mä mecánico monstruo ukamp uñisitayna, ukax mä araña ukat acero centípedo ukanakan mistutapar uñtasitänwa. Caldera de vapor ukanx niyaw chhuxriñchjaskäna. Suma lurapxta waynanaka nayratpach carbón jaquntapxatamata.
  Catapulta de vapor ukax mä maestría combinación de tecnologías de un locomotora de vapor, mä cabrestante, walja kayuni ballistas ukat juk"ampirus... mä musical snuffbox. Ukat uka animalajj qalat lurat acerot forjatänwa, kuna jan walinaksa niya ametralladorat sipansa pä kilómetro ukchʼa jayaruw jaqontaspa . Uraqpachanxa, nuwasir imillanakax nayrïr kutiw mä motor de pistón ukar carganak jaquntañatak mayjtʼayañ amtapxäna. Dikoros jupa pachpaw palanca muytayäna, cadenanakat wali yatiñampiw forjat cintax sarnaqañ qalltäna, jankʼak muyuntir cuchillanakaruw qalanak ucharakïna.
  Niyakejjay tártaronakajj mä jachʼa montón ukar tʼijtjjapjjchïnjja, niyas janiw kuna chʼamas utjkänti, jan ukasti sapa jachʼa adoquines qalanakajj tʼijtʼasaw walja tʼijtʼir caballeronakar tʼunjäna. Mä kunaw jan walixa, escala de apuntamiento ukax juk"amp ch"amawa, waliw mongoles ukanakarux ch"allt"asma, ukampis yant"am, ¡mä dragón volante ukar ch"allt"am! Kimsa p"iqin monstruox p"iqip muytayasax jach"a, ñik"utani, diamante ukham lliphipir laphinakap jist"arawayi.
  Uka escapkäna uka nina lawrajj perqat pasasaw tʼijtäna ukat utanakaruw chʼalljjtäna. Q"ixu q"ixunaka ukat arnaqasiñanakax ist"asïna, walja chikat juykhu warminakaw callin t"ijtapxäna, ukat utanakax jan natural jank"akiw ninamp nakhantapxäna. Wali askiwa, laq"ampi ukat jach"a barril umampi, ukhamarak bomberos ukanakax alerta ukankapxataynawa. Yaqhip ch"usawjanakax juk"ampirus pirqa jak"ankir ch"usawjanakax nina nakhantayañ asbesto ukamp ch"uqt"atawa. Uka amigonakan presión ukanjja, uka animalanak manqʼir volcánjj chʼiyar chʼiyar tukuwayjjänwa, chʼamapsa aptʼasisajja, chʼiyar chhullunkhanakaruw tukuwayjjäna.
  Ukampis qhanaw dragón ukax jan jaytjañ munkänti, buceo ukan mistusaw mä jach"a cargado tormenta ukan khuyapayasiñapampix kutt"awayxäna ukat wasitat nina nakhantayat jawiranakaruw jaquntäna. Tatar jaqinakax niyaw pirqaru puriñ atipxatayna, ukatwa uka nina naktäwix jupanakar ch"allxtayarakïna. Burundai markankir wali axsarkañ jaqix jan walt"ayat jaqinak taypinkänwa, luxus isipax ninamp nakhantawayi, ukat usuchjat jabalí ukan wararitapamp jank"akiw kutt"awayxäna. Rusia markankir pallapallanakas tʼaqhesipjjarakïnwa, ukat mä qhawqha hielojj chʼamaktʼjjänwa, ukhamatwa oraqe ukat tronconakajj qhantʼäna. Dikoros ukan isipax chhullunkhayatänwa, ukampis pirqa patxan sayt"atäskir Antonov ch"axwirix mä cubo uma warantañ atipjatayna, ukat junt"u cadena correo ukanx vapor ukaw jilxattawayi.
  -Kuna saxra obsesión, wali llakiskañawa thaya Alenkax jan uñjkistuti!
  Dragonax wasitat muytasinx kimsïr muyuruw mantañ yant"äna. Savely layqax amparanakap ch"allt"äna, jupax mä jisk"a nina bola jaquntañ atipjäna, uka ch"axwawix dragón chika p"iqiparuw ch"allt"äna. Jisk"a phallawix janiw kuna jan walt"awinaks kimsa p"iqin monstruo ukarux puriykänti, jan ukasti mä juk"a trayectoria ukarux jaquqaniwayi, ukatw dragón ukax nayratpach ch"axwantäna, mä nina thayax nukers ukan pilat filanakaruw ch"allt"äna. Ukat mayampiw wali chʼamampi wararipjjäna, yaqhep tátaronakajj qheparuw sarjjapjjäna. Ukapachaw Dikoros chachajj mä jachʼa imill wawar uñjäna, jupajj pä pä filo espadampiw jankʼak luqtäna. Jan jaqirjam jankʼakiw uñisirinakaparux col ukham khuchhuräna, kayunakapampi, codonakapampi ukat pʼiqipampis wali axsarkañ jawqʼjasaw jawqʼjäna, ukat mä mariposa ukham liwxatasïna.
  Mä jaqikiw ukham jan waltʼäwinak utjayapxaspäna, jan ukax pä jaqikiw ukham jan waltʼayapxaspäna:
  -Juliana! Wila angel, ¿jumax ukhamätati?!
  - ¡Jumaxa panqaranakxa nayramampiwa muxsista! ¡Kimsa metro alturatpacha!
  Alenkax larusisaw jaysäna. Uka nuwasir tawaqux mä loco guepardo ukham jank"akiw muralla patxaruw t"ijtäna, ukat pirqax juk"akiw wila chimpunak jaytawayi.
  -Jan parlapxamti, taqi kunas qhanawa! ¡Ch"iyar antorcha jist"antañasawa!
  Alenkax wali ch"amampiw sillp"ïna, dragón ukax t"ijtäwip nivelar purisax pusi muyuruw mantawayi. Uka jakʼan saytʼatäskir mä nuwasiriw akham säna:
  -Catapulta apnaqam, Alenka, mä qalampiw t"unjañama.
  Uka nuwasir tawaqux axsarañjamaw larusitayna.
  -¡Naya pachpaw juk"amp sum yatta kuna apnaqañas!
  Alenkax kimsa wali yatiñampiw forjat cadenanak llijullijunakjam apthapitayna. Akax jupanakan nuwasir imill wawanakapan amuyuparakïnwa: pä jan ukax kimsa jisk"a qalanak mayacht"aña, pä jan ukax juk"amp balistas ukanakamp ch"axwaña ukat alayaru khuchhuña, mä taqpach línea mutilaña. Catapulta de vapor ukar uñstayasa, Alenkax cuchilla ukar jaltasaw palanca ukar ch"allt"äna. Jupax wali jach"aruw jaquntatäna, ukat niyaw t"ijt"askäna uka nuwasir tawaqux amparanakap luqxatäna, wali yatiñampiw espadanakap muytayäna, jank"ak sarnaqañapatakiw irpäna, ukat dragón qhipäxaruw puriñ atipjäna, ch"akhanakampi ch"allt"ata. Uka monstruox khathatitaynawa ukat jan axsart"ir tawaqu-kayunir jaqunukuñ yant"äna, ukampis yatiñamp t"ijt"at cadenanakax jach"a lakanakaruw ch"allxtayäna - uka axsarkañ monstruox taqpach silla de ruedas ukanïnwa.
  -Kunatsa kimsa p"iqi munapxi? ¿Maynix chhaqpachati? ¡P"iyanakampi phuqhantatänwa, ukatwa cadenanakampi chint"ayä, ukhamat qhipa p"iqinakax jan t"ijtxañapataki!
  Uka nuwasir tawaqux jan wali chiste luratapat larusitayna. Dragón ukax wali jach"aruw jilxattawayi, ukatx Nesterov jupan lazop wasitat uñstayäna, janchi manqhankir musculonakax khathatipxäna, uka monstruox jan jawillt"at kayuk sarir jaqir jaqunukuñatakix wal ch"amanchasïna. Uka jachʼa cuerporuw juntʼu thayajj thaytʼanïna, cometajj catapultat mistur qalar uñtataw tʼijtäna, jan ukajj jukʼampejj meteorot mistur qalar uñtataw tʼijtäna. Uka ola atmosférica ukax tártaros ukanakarux thakhinjam jaqunukuwayi.
  Alenkax akham sasaw cooed:
  -Janiw muspharkañäkiti!
  Presidente interino ukan ikiñapax wali sarantaskakiwa. Medvedev tatax mä juk"a t"unjatäxänwa, inas llakisiñat jaltxarakchïna.
  Chiqansa, kunjams mä dragón twitching ukax terminador imill wawatakix kunapachatix tunka payan planos variables ukan extremas cargas ukanakat saraskäna, patak phisqa tunk gravedad ukar jank"ak purintäna ukat jank"akiw jan peso ukar ch"allt"asïna, ukatx wasitatw límite de carga subletal ukar purintäna. Kawkïr representante flora ukat fauna ukax mä gusano ukhamawa aka producto de ingeniería genética nayraqatanxa.
  Uka monstruojj pʼeqep muytayañ yantʼäna, jachʼa lakapampiw wali chʼamachasïna. Ch"axwañ tawaqux legendario espadapampiw taqi ch"amapampiw ch"iyjasïna, juk"amp sensitivo chiqar - nayra ch"akharuw - amti. Nayrïr jawq"jawix ch"usawjawa, qullqit lurat perlanakaw nayrat jalnaqäna, perlanakjamaw inti jalsun qhant"äna:
  "Chʼuchumax wali sumawa, ¿janich ukhamäki, mä dragón quri qʼañuchaspa sasaw sapxi" sasa.
  Uka katarixa mä qhanampiwa ch"allt"äna. Uka tuqitxa, suma uñnaqtʼani ukat ágil Alenka sat tawaqux puntapampiw chʼiyjäna, jawqʼjatapax wali chʼullqhi ukat chiqapawa, cuchillapax mä jukʼa wilaruw tukuwayxäna, ukat jachʼa nayrapat cereza-rubí sat chʼuxña chʼuxñanakaw uñstäna. Jupanakajj jankʼakiw congelasipjjäna, mä muspharkañ adornoruw mayachtʼasipjjäna.
  Uka tawaquxa larusitaynawa:
  - Thaya, jutam, mayampi luraña!
  Uka monstruox niyaw ch"allxtawayxäna, ukampis jach"aptaskakiwa, capital Ryazan markax jisk"a jisk"aruw tukuwayxäna. Aka chiqanx mä carrito ruedankiwa, jichhax platillo ukankiwa, ukat akanx mä amapola jatha ukham jach"awa, qhipharux qinayanak qhipäxan chhaqtawayxi. Alaxpachax ch"iyaraw qhant"äna, k"ajkir warawaranakamp phuqhantatänwa, jupanakax estratosfera uksaruw makhatapxäna, samañax ch"amakïxänwa, mä thaya vacío ukaw phust"äna. Alenka legendariox janis mä común jaqikchixa, janiw jan aire ukampix kuns lurañjamäkiti. Ukampis, amuyataxa, dragón ukax chhuxriñchjatarakiwa, reptil ukax convulsiones ukaniwa, samañapax tukusxiwa, ukatwa alturar jisk"achañasa. Qhanaw janiw Ruslan ukan lurawip wasitat lurañ munañax utjkiti, jupax kimsa uru kimsa arumaw Chernomorets ukan barbap katxarutayna. Mä wawanakan sitio web ukan mä frase ukaw p"iqipanx qhant"i, ukat kunatsa chiqpachapuniw wasitat arsuñ muni.
  Ukat nuwasir tawaqux akham siwa:
  -¡Jiwasax pachpa wila masinakäpxtwa, jumamp nayampi!
  Dragón ukax kun sañs muni uk amuyt"kaspa ukhamänwa, khathatt"asisaw t"ijtäwip mä juk"a sayt"ayäna. Ukatxa jukʼat jukʼatwa jukʼat jukʼat pistʼañ qalltäna.
  Suma uñnaqt"an ch"akhanakani nuwasirixa akham sänwa:
  -Jumaxa chiqapa amuyta, ch"iyara jilata! ¡Jumanakampix resultadonakax utjani!
  Chiqpach jiwayawix alayax wali ch"amampiw sartaskäna, mongolanakax niyaw pirqanakat jithiqtapxäna, ukat jach"a Natashax amtasïna, uka suma pachax purinxiwa. Suma lurata, jan axsart"ir tawaqu, jank"akiw uñjasma, kawkhantix pasawayki, mä wila thakiw qhiparaski, ukax jiwat jaqinakampiw thithita. Janiw kayunakapaki ukat amparanakapakikiti, Natasha kullakax pä jach"a trenzanakapax ch"ullqhi acerot lurat cadenanakar tejidos puñalanak q"aphiniwa.
  Alenkax kayup ch"allt"asisaw chuymapan säna:
  -¡Chiqpachansa naya pachpaw ukham personalanak lurañ munta! Jichhax, ¡Mogols ukanakar junt"uchañäni!
  Mä sallqa nina naktäwiw kimsa volcán ukham lata kunkanakat mistunïna, tátaronakajj sinti chʼamampiw tantachasipjjäna, ukat patak patak qhatiyatakïpjjänwa, infierno ninan lakapat wartapjjäna. Caballonakax juk"ampiw axsarapxäna, ukampis jilpach caballonakax nayratpach mä akatjamat qhipäxar jawq"jataw uñjasipxäna, Guyuk Khan jupan guardia personal ukakiw silla manqhan qhiparäna. Uka nina naktäwix sarantaskakiwa, patak patak ch"axwirinakaruw mä salvo ukan nina nakhantat huracán ukan q"al ch"allxtayäna. Q"illu katarix jisk"a dragonapan kutt"aniñap jisk"a nayranakapamp uñch"ukiskäna.
  Inti jalsu tuqinkir nuwasirix akham sasaw arnaqasïna:
  -¡Traidor! ¡Taqi jumanakax dragón familian representantenakapäpxtawa, sapa kutiw aljantapxtaxa ukat khititix juk"amp ch"amanïki ukaruw luqtapxtaxa!
  Ninja layqax coleratapuniw uka jan axsart"ir kayuk sarir jaqir atipt"añ yant"äna, pulsar-anak ametralladora-nakjam jank"ak jaquntäna. Alena wayna nuwasir waynax jachaqt"asisaw jach"at q"ucht"äna:
  - Nina umampi - ¡vaso t"unjaña! Jumax mä thaya jan uñt"at jaqiwa - ¡nina thuqt"askta!
  Akax imill wawawa - kusisita, k"uchirt"awimpi. Ukat ninat lurat pulsaranakax janiw juparux axsarapkiti.
  Alenax jasakiw jupanakarux jaquqaniwayi, armas legendarias ukanakamp apnaqasa ukat pachat pacharux uka uywarux unidades uñisirinakaruw irpxaruwayi. Aka wasitat apnaqañjam llamayu ch"iwimpix patak caballot apsut mecánico ukanakat sipanx juk"amp askiwa.
  Inas akax mä avión ataque ukat sipans juk"amp thayakïchispa, ukat kunjamarak walja combustible ukax utjaspa, ukat janit fusible ukax tukusxi? ! Flechanakax thixni, iridiscente blindado ñik"utat jaltxapxi, arco iris taqi coloranakapampi, mijo ukham lliphipi. Hits ukax mä juk"a pachakiw colores ukar mayjt"ayi: rubí wilax lila-violeta ukar tuku. Jan ukasti, lila-zafiro sat quqax escarlata-naranja, quri qʼillu ukat esmeralda chʼuxñaruw tuku. Akax wali sumawa, wali llakiskañawa wila ch"axwäwin junt"u pachanx janiw pachax utjkiti fabuloso espectáculo ukamp kusist"añatakiki.
  Rusia markan nuwasirinakapa ukhamarak Legión Blanca ukan pallapallanakapax imill wawanakan utt"ayatawa, jupanakax nayratpach jilpach mongol ejercito ukarux ch"iyjapxäna. Kunapachatï mecánico lanzallamas ukanakax anatañar purinkäna ukhaxa, jukʼamp axsarañänwa, kawkïr ejercitopas janiw ukham pä kuti jawqʼjañarux aguantañjamäkänti. Yaqha minuto, ukat mä jan waltʼäwin jaltxañaw qalltasini. Q"illu katarixa mä juk"a pacha pächasïna.
  Batu kamachix qhanawa, corona kagan ukax amukt"añan jiwayañataki, ukampis payllawix wali jisk"akiwa. Janiwa, qhipat jiwayañapawa, ukampis jichhax rusa t"unjir espadanak manqhat apsuñapawa:
  -Jichhax sarxañäni, Kagan, nayax jumaruw ch"ukupxäma!
  -¿Kunsa kimsa p"iqini mangusxa? ¡Janiw ejercitojar tʼaqhisiyañapatak jaytkäti!
  Ninjax amparapampiw ch"allt"asïna ukat chispanakax jalluñ qalltäna:
  "¡Mä complejo hechizo lurasmati ukat jupax akapachaparuw kutt"ani, ukampis ukapachax paqallq maraw jan jawst"irjamäkti!" ¡Ukampis mä amtawiw utji! ¡Mä Hale nivel hechizo!
  -Kunjamatsa ukaxa?
  Guyuk chachan ajanupax, lik"i ukat phust"ata, marat sipans juk"ampi, ch"allxtasïna. Ninja Killer jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  -Ukat ukhama! Nayax janq"u mongusapar jiwayä ukhax dragón ukax nayankxaniwa, jiwayaspa ukhax jupankiwa!
  Japonés layqax mä jach"a mantra jisk"at arsüna, talismán ukax intit sipans juk"amp qhant"äna. Jist"antañ kusisiñampiw apatäna, q"ala kayuni Alenkax mä akatjamat mä ch"aman ukat nayratpach ist"asir monstruon flexible, pulido qhipäxap chhaqhatap amuyasïna. Jupajj thaya taypinwa jikjjatasïna, mä qalat sipansa wali jayaruw tʼijtäna. Uka tʼunjäwix janiw kusiskañäkänti, ukampis janiw jiwañar purkänti. Mä metro jaya chhijchhi ch"uqi p"akjasa , terminador nuwasirix mä usuchjat jabalí ukan colerasiñapampiw mongoles ukanakarux nuwantäna. Qhipa wakicht"at sayt"asiwix t"unjasiwayi, jach"a ejercito ukan khuyapt"ayasir qhipharkir jaqinakax walja jaqinakaw jaltxapxäna.
  Wali suma imillanakax q"ala kayuni Alenka ukat Natasha, chiqpachans nukers desorientados ukanakar chhaqtayañanx ch"axwapxäna. Guyuk Khan, ukampirus, niyas jan uñjkayaw tukuwayxi, galgo caballopax taqi hipódromo ukan récords ukanakap p"akintawayi, kagan hereditario ukax jupan janchipatakiw lup"ïna.
  -Janiwa, akaxa janiwa samuraïkiti! Patético axsarkañ jaqi. ¡Ukham mikado luqtañajj wali phenqʼapuniwa!
  Uka ninjax larusitaynawa.
  Q"illu katarix pä ch"aman katanas apsuwayxäna, ukanak chiqancht"asinx wali ch"amampiw ch"allxtäna, mä chispi rosa bola ukaw cuchillas ukanakat jaljatäna. Mä mágico pulsar homing ukax jank"akiw suma, chika q"ala Alenka tuqirux sartawayi.
  Terminador nuwasirix uka sarnaqäw uñjañ atipxatayna, nina coágulo ukax ch"usparuw khuchhuqatayna, mä jisk"a phallawix llijullijunakjamaw ch"iqiyatayna, tunka payan jan ukax pä mongoles ukanakaruw ch"iqiyatayna:
  -Ukaxa saxrawa! ¡Samurai ukax Uraq manqhankir jaqinakankiwa!
  Q"illu Katarixa jach"at arsüna. Ninjax niyaw wila q"ala kayuni Alenka ukamp jikisiñatakix jank"ak wakicht"asiskäna, ukatx mä elemental amuyt"awiw p"iqipar purintäna. "Janiw jank"aki aka ch"aman nuwasiri imill wawar jiwaykaspa ukhaxa, Natasha rubio terminador ukax jupamp chikt"atäni, ukat ukat jan walt"awinakax jan walt"awinakaruw tukuni.Ukhamarus, jupax dragón ukarux apnaqawayiwa, ukat mä wali ch"aman nuwasirikiw jach"a katarirux apnaqaspa. "
  Uka ninjax akham sasaw raspäna:
  -¡Nayaxa jamach"inaka! ¡Kuttʼaniñatakiw sarjjä!
  Q"illu katarixa, janq"u isi jist"arasisa, ch"uqi taypina imt"asïna. Ukatxa, asfixia, mä movimiento hechizo jiskht"añ qalltäna.
  Q"ala kayuni Alenkax wali colerat arknaqaskakïnwa, qhuru Natashax janiw qhipharkänti. Taqi ch"axwäwix wali ch"amanïkchïnsa, janiw mä ratukis coronan kagan reyin carpap jan uñjañapatak jaytapkänti.
  -Jupax t"ijtxaniwa, p"iqinchirirux katjañäni!
  Uka q"ala kayuni Alenkax amuyt"ayäna. Natasha kullakajj qʼala kayumpiw mä disco jaqontäna, ukat jan amuytʼasisaw jaysäna, ukat tʼijtʼir mongolanakaruw jankʼak chʼalljjtayaskakïna.
  -Kunatakis! Batyga markarux juk"amp kusisiñ apanipxañäni, ukat ukax sinti jaqirjamawa. Espadax jasakiw jiwayi, ukat jihangir ukax ñik"utap ch"iyjañakiw wakisi.
  Alenka, mä ch"axwawimpi pusi khuchhuqasa, larusiñampiwa ch"allt"asïna.
  -¡Janiw jupa pachpax Batu-n wajjranakap p"akjañapakiti! ¿Jupanakarux campamento tukuykam autot irpañäniti, jan ukax kunas?
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  -Batu pantalonap wali ch"amampiw shits, ukat juk"a Mooglans ukanakax qhispipxi ukhax juk"amp askiwa!
  Terminador imillanakax jank"akiw sarnaqapxäna, ukax mä anatäw katjañ amtayi, nukers ukanakax jan ch"amampiw caballonakaparux jawq"japxäna, ladonakaparux wila ch"iyjasaw ch"iyjapxäna. ¡Jan chʼamachasisaw Uru caballeronakat mä jukʼa jaljtañ atipjjäna, ukampis ¡janiw khitinakatï mä guepardot sipansa jukʼamp jankʼak luratäpkäna ukanakat qhespipkaspati!
  P"arxtasinx Dmitry, Anatolyevich Medvedev jupanakax ejercicios lurapxäna ukat TV jist"arapxäna. Zelensky jupan atipt"asitapatx markapachanw jach"a phunchhawinaka ukat jach"a phunchhawinakas utjawayi. Uka mayjtʼäwinakatjja, jaqenakajj taqe chuymaw kusisipjjäna.
  Taqinipuniw machaq thakhin jakañ munapxäna, ukat juk"amp libre jakañ munapxäna. Inauguración ukax jak"achasxänwa, ukatx Zelenskyx taqpach ch"amanïxänwa. Ukat ukax chuyma ch"allxtawi ukat ch"amanchawiruw puriyaraki. Kunjamakitix, taqi kunas mayjt"aniwa ukat qharürut sipanx juk"amp askiwa. Ukat eslavonakax mayacht"asiñ jikxatapxani ukat Guerra Fría ukax tukusxaniwa. Kunjamatix Putin pachan autoritario pesadilla ukax ukhama.
  Ukat suma q"uchunakax Zelensky tuqitx nayratpach q"uchupxirïna... Taqinipuniw machaq suma q"uchunak munapxäna.
  Zelensky jupa pachpaw nayrïr decreto ukampix inmunidad parlamentaria ukax cancelasini sasaw yatiyawiyi, ukatx oligarca ukan p"iqinakap q"umacharaki. Zelensky jupax arsuwayarakiwa, qamirinakar impuesto ukanakax wali jach"anchañataki. Kunjamtï, ¡janiw kuna razonas likʼïñatakix utjkiti!
  Jila partejja, walja lurañanakaw amtatäna. Ukanx ferrocarril ukan jach"a lurawipa: Arkhangelsk - Chukotka, ukatx mä túnel uraq manqhan Alaska markar sarañataki.
  ¿Kunatsa Zelensky chachajj jan reyïki? Jupan proyectonakapax jach"a jach"a tukuñawa. Ukat EE.UU. markanx gobiernox niyaw mayjt"ani ukatx yaqha generación de políticos ukanakaw utjani. Khitinakatix mayjt"awinak munapxaraki.
  Ukat jichhax Zelenskyx unwinding...
  Janïr computadorax apsutäkipanx Medvedev jupax anatäwir mantawayi...
  URSS markar katuntat qhipatxa, EE.UU. markamp chikachasiñax wakisispawa. Ukampis nayraqatax sistema de defensa de misiles láser ukar apnaqañäni, imperio ukax ukham capacidades ukaniwa akanxa. EE.UU. markar ch'axwaña - 2008! Invasión ukax Chukotka markat Alaska markakamaw qalltawayi.
  Chiqpach ch"axwawiw utji.
  Abrams jupanakax Pantera-7 tank ukamp ch"axwapxi. Machaq autojj janiw sinti jachʼäjjeti, kunjamtï jan pantjasirïki ukhama. Ukat clase absoluta uñacht"ayi.
  Ukat jupax Yankees ukarux t"unjawayi... Medvedev jupax mä juk"a aburrido ukhamaw ch"axwawimp uñjasiwayi, ukat jupax control ukax mä Consejero militar de la clase Rokossovsky ukar katuyawayi. Ukat jupax apnaqañ qalltäna...
  Sañäni, kuns lurapxam... Machaq templonakax sapa mayniw paqallq religionanakani. Jan ukax machaq torres de TV ukanakas utjarakiwa. Ukat mä pirámide lurañax wali askïspawa. Mä kilómetro chikatani alturani. Jïsa, ¡ukajj cheqapuniw wali askïspa!
  Uka pachparakiw Medvedev jupax nivel de bienestar ukar jach"anchayaski. Janiw pallapallanakan fabricanakapar churning out ukakikiti.
  Ukhamaraki televisores, refrigeradores, computadoras, laptops ukanakaw lurasispa. Ukat producción luraña, ukat ch"axwañ musculonak bombeaña. Ukampis EE.UU. markax niyaw ch"amanchaski... Imperio ukax niyaw pä waranqa waranqa chikatanit jila jaqinakaniwa ukatx EE.UU. markamp ch"axwañatakix wali wakicht"atawa. Medvedev jupax kisunakap apsusaw q"ucht"i:
  - ¡Nayaxa taqi patak maranakana chiqapa huracán ukhamawa! ¡Ukax walja jiwañanak apanini!
  Ukat mayamp América markarux presión uñstayi. Huelgas nucleares ukanakax niyaw mayjt"ayatäski. Ukham chʼaxwäwix jukʼampiw jilxattaski.
  . 8 JAQTHAPI
  Eh, unidades ukanakar wasitat ch"amanchañäni. ¡Ukat kunjamsa chʼalltʼasiñäni! Akax infantería imillanakax sarnaqapxi. Taqini q"ala kayuni ukat bikini ukani. Ukat kunjams Yankees ukanakax bayonetas ukanakamp ch"ankhachapxi, ukat kunjams q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi. Jupanakanjja cheqpach chʼamaw utji. Ukat taqi kunas lliphipi, kunjamtï mercurio bolanakax bronceado ñikʼuta manqhan tʼijtki ukhama. Imill wawanakax jiwayañ munapxi - ¡akax imill wawanakawa!
  Ukat jupanakpachaw q'uchupxi:
  Jiwasax Komsomol imill wawanakarux dashing,
  Jiwasax zar Medvedev, wali yatiñan zar...
  Ukat chiqans qhana arunïtanwa,
  Kunas ch"axwañataki - ¡ukatakix sarañamawa!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapamp granadanak jaqontäna. Aka imillanakax chiqpachapuniw super. Ukat Yankees ukankirinakax ch"allxtapxiwa, Alaska markaruw katuntapxi. Ukat jupanak pachpaw q'uchupxi:
  - ¡Jan wali lobonakaw tantachasipxi! ¡Ukhamatwa tʼijuñax qhispini! Jan ch"amaninakax chhaqtxapxi, jiwayapxi - qullan wila q"umachasa!
  Ukat imill wawanakax kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw uka ataque ukar jank"ak puripxi. Ukampis estadounidenses ukanakarux "Tigres"-7 ukanakaw utjaraki, kuna muspharkañ ch"amas. ¡Ukat ukham monstruonakax janiw jarkʼatäkaspati!
  "Tigre"-7 ukax mä cañón especial de alta presión ukawa, qallta proyectil ukax 2500 metros por segundo ukhawa. Ukat jawqʼjki ukhajja, janiw kunas qhespiykaniti. Ukat Ambrams ukanakax taqi chiqaruw t"ijtapxi. Ukat jupanakat torre tʼunjaraki.
  Ukat imill wawax pallapallanakarux qunqurt"asisaw q"ala kayunakap jamp"att"ayañatak wayt"i.
  Estadounidenses jupanakax wasitatw katuyasipxi. Ukat Medvedev ejercitopan soldadonakapax Nueva York markaruw jak"achasipxi. Ukat uka markax niyaw atacatäxi. Jupax jan kuna ceremoniampiw katuntatäxi.
  Medvedev jupax mä jach"a comandante ukhamaw uñjasi: qhipharux Nueva York markaruw katuntawayi.
  Ukat maynix invasoranakatxa jukʼamp jachʼawa sasaw saspa. Ukat ukxarusti Washington markanwa.
  Ukat estadounidenses ukanakax katuyasipxi. Estados Unidos markan p"iqinchiripax ajanupat qunt"asisaw imill wawanakan q"ala kayunakap jamp"att"añ qalltäna. Nayraqatax mayni, ukatx payïr, turkakipt"asa.
  Ukatwa qʼala kayuni imill wawanakar jampʼattʼäna. ¡Akax mä jach"a ch"axwäwiwa!
  Medvedev chuckles... Ukhamaw jupax América markar katuntawayi. Ukampis ¡Putin chachajj janiw uk lurañ puedkänti!
  Akax chiqpachans mä ch"axwawiwa - ¡super! Ukat ukat México markar sarañataki.
  Ukat mayamp katjañanaka... Ukat mexicano imillanakax mexicanonakarux qunqurt"ayasipxi, ukat q"ala talonanakap jamp"att"apxi. Ukat jupanakax arnaqasipxi:
  - ¡Suma uñnaqt"aninakaru jach"añchaña!
  Jïsa, computadorax imill wawanakan jach"a color uñacht"äwinakap uñacht"ayaspa, q"ala talonanakani, jupanakax katuntat jaqinakan jamp"att"ataw uñjasipxi. Ukat ukham kusiskañawa.
  Akax wasitatw katuntat jaqinakar irpapxi - aka kutix ch"iyar jaqinaka. Ukat imill wawanakan q"ala kayunakap jamp"att"apxaraki.
  Ukat ukhamarakiw tankinakax piramidal...
  Imill wawanakax sarnaqapxi ukat waljaniw utji... Taqi kunat sipansa, recursos ukanakat wayn tawaqunakarux churn out. Ukat ajlliñamawa taqi unidades ukanakax bikini ukan imill wawanakawa. Ukat akax wali sumawa.
  Jupanakax jilpachax wila p"iqini ukat rubio ukhamawa.
  Ukat mä markaruw katuntapxi. Ukham thaya nuwasirinaka. Imperionakajj qʼala kayunakap manqhanwa jaqontatäpjje.
  Medvedev jupax kusisitaw anatt"i... Ukat samañapanx kuns sillp"i.
  ¿Kunjamsa mä bomba de hidrógeno ukax phallaspa? ¡Monstruoso barbaridad ukax wali jach"awa! Ukat markpacha, mä wakas lakapamp llakt"irjama. ¿Qhawqha radiación ukanakas jukʼamp utji? Ukat qʼala kayuni imillanakax radioactivo laqʼa taypin tʼijtʼapxi. Ukat qʼala talonanakapajj phichhantatänwa.
  Medvedev jupax mä pitón yaqha territorio manq"antaskaspas ukhamaw anatt"i.
  Akax yaqha ch"amaw virtual uraqpachan atipt"ata, ukatx banderax jaquntatawa.
  Jichhax tanques ukanakax machaqäxiwa, armadura activa ukat cerámica ukanakampi. Walja capas ukat wali askiwa.
  Ukat avión portaaviones ukanakax jichha pachankiwa, ukat wali askirakiwa. Ukat kunjams avionanakax jupanakat ch"axwañ qalltapxi.
  Medvedev, kunjamtix uñjktanxa, wali yatiñan p"iqinchir actuación ukhamawa.
  Ukhama, jichhax drones ukanakan nayrar sartawipa. Ukat ukax wali sumawa. Ukat ukhamaraki, disco ukham uñtat avionanaka. Aka chiqanx jupanakax niyaw OVNI ukham ch"axwañar sarapxi. Ukat ukatsti, tanques piramidales.
  Estados Unidos markan Trump irpiripax wali ch"ikhi amuyuniwa, uka autox jan ch"amanïñapataki ukat taqi chiqat jan mantañapataki. Ukhamaw mastodón ukax mä jisk"a pirámide ukham uñstawayi. Ukat ukham autojj wali suma jarkʼaqasiñwa uñachtʼayäna. Yämas proyectiles cinéticos ukanakar uñtasita.
  Ukat jichhax, aka tanquex wali sumaw tukuwayi, janiw mantañjamakiti, ukatx Estados Unidos markamp chikaw irnaqaski. Ukham sasaw sutichapxäna: Trump tank.
  Ukat awisax autox jan mantañjam uñjasax loqtasiñaw jaqinakarux katunti.
  Medvedev jupax mä jan kikpaki ch"axwawimpiw sartaski, ukatx maquinanakapax yaqha capital virtual ukaruw katuntapxi, mä pila de ruinas ukat cráteres t"amt"atanakar tukuyapxi.
  Ukampis ukax janiw robot imill wawatakix wakiskiti. Jupax machaq generación de armas uñstayañ qalltawayi: bomba de aniquilación. Ukat aka bombax hidrógeno bombat sipansa pusi patak kutiw jukʼamp chʼamani. Ukhama, ¡ch"allt"aspa ukhaxa, ¡janiw laq"a apthapiñs puedkätati!
  Ukat chʼaxwäwix niyaw espacio tuqir saraski.
  Medvedev jupax machaq aleación ukamp lurat barconak apnaqaski, ukax titanio ukar sipanx juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp k"achawa. Ukat warawaran barconakapax espacioruw tʼijtapxi, ukat nuwasir robotanakax nuwasipxiwa. Uraq manqhankir fabricanakanx walja kunayman modelonakaw utji.
  Ukat jichhax planetan qhipa imperiopax t"unjatawa. Ukat ¿kunas? Jichhax ¡manqha pacharuw mantawayta!
  Star Wars ukan pachapax qalltawayiwa.
  Medvedev jupax uk amuyasi ukat teclado ukarux ch"amampiw ch"allt"i. Jan ukax amparanakam kuyntʼayasma jan ukax amuyunakamar apnaqaraksnawa.
  Jilïr irpirix wali amuyumpiw sarnaqäna ukat jupatakix mä flota espacial ukaw lurasi. Ukat nuwasiñax sarantaskakiwa.
  Mä juk"amp ch"aman, juk"ampirus aniquilación, bomba termoquark ukan lurañax sarantaskakiwa. Ukat tʼunjañat sipansa patak waranqa kuti jukʼamp chʼamaniwa.
  Ukat ukatsti barconakax alaxpacharuw sartapxi. Ukat uka planetan satélites ukanakap katuntapxi. Ukat ukxarusti sistemas vecinos ukanaka. Jupanakax wali jank"akiw uk lurapxi.
  Ukat presidente interino ukax anatañanx terminadores ukanakaw uñstayi. Akax terminador heroe ukawa. Akax tiempon sarnaqañawa, mä jukʼa tiempokis sarnaqañawa.
  Medvedev jupax akham sänwa:
  - Jaqinakaxa kayunakap uraqiru takt"apxi, ¡kunjamas botas! ¡Ukax llampʼu chuymanïñawa ukat wali jan walirakiwa!
  Ukat Medvedev chachajj jukʼamp kusisitaw jikjjatasïna. Eh, wawanaka, kunja sumas jumanakaxa. Yämas jupanakax espacio ukan nuwasirinakaruw tukupxäna.
  Mä warawaran nuwasiñaw utji. Ukat sinti intercambio de golpes, kunawsatix triviales puñetazos ukanakax tripa ukan. Juk"amp chiqaparux amuyt"añaw amuyt"aña.
  Medvedev jupax akham sasaw atacaskakiwa:
  - ¡Nayan warawaranakajax jiwayañjamawa!
  Ukat jupan lantix machaq comandantes espaciales ukanakaruw utt"ayi. Ukat kunatix nuwasiñaxa, nuwasiñawa.
  Aka chiqanx Medvedev jupax comandantenakapamp chikaw apnaqaski. Aka chiqanx uñisirinakan mayacht"asiwipax uka contraw sartasi. Ukham jan jaktʼkay armadajj jakʼachasini ukhajja, ajjsarañjamawa, jaya cheqatjja, walja colorani, lliphipikir nebulosajj jalnaqkaspa ukhamänwa. Ukhamaraki, sapa chispax mä saxrawa, ukax mä nigromante layqan magiapat luratawa. Tunka payan chikatani millones jila barcos espaciales militares de las clases principales, ukat mä jan tukuskir jisk"a "confort casa", sapa kuti purinir refuerzos ukanakar uñjasa, jakhüwipax pä patak millones ukar jak"achasiskänwa. Frontera ukax mä pä parsecs ukch"akiwa, ukham escala ukanx ultra-battleships insignias ukanakas Sahara uksan granos de arena ukar uñtasitawa.
  Batalla General ukax jak"achasiwa: Ejército de Medvedev ukax imperio espacial ukaruw walja tuqinakat "Coalición de Salvación Total" ukar saykatawayi, ukax amtawayi, sapa kuti tácticas de una defensa siempre tarde ukat sipansa, flota de la agresor cruel ukaruw ch"axwañ amtawayi.
  Aka chiqanx walja barconakaw utji, muspharkañ kunayman barconakaw utji, jilapartx suma nuwasiñanak jark"kchisa. Suma, sañäni, mä estrella barcox clavecin ukham uñtatawa, jan ukax, cuerdas lantix jach"a bozal ukaniwa, arpa, jan ukax doble bajo ukhamaraki torreta de tanques ukampi Segunda Guerra Mundial ukan. Ukajj inas aynachtʼat chuyman jaqenakarojj wal muspharaychispa, ukampis ajjsarañat sipansa larusiñaruw puriyaspa.
  Jupanakan uñisiripax mä imperiowa, uka imperiox taqi chiqan ch"amanïtwa sasaw arsu. Medvedev jach"a emirato espacial, kawkhantix taqi kunas ch"axwañ servicio ukar uñt"ayatawa, nayrïr consigna ukax eficiencia ukat expediencia ukawa.
  Janiw coalición ukar uñtaskiti, presidente interino ukan warawaran barconakapax jach"a jach"a tukuñakiw mayjt"i. Ukat uñnaqapax niya pachpakïskiwa, wali manq"añjam uñtatawa, manqha qutankir challwanaka. Inas ukakipkarakiw, jupanakax thiya puñalanak acero ukamp lliphipir uñtasitäpxchi - grabs.
  Aka chiqankir warawaranakax janiw sinti alaxpachan ch"iqintatäkiti, jan ukasti kunayman saminakaniwa ukat qhanapanx mayj mayjawa.
  Mä kunatsa, uka qhant"irinakar uñkatasax mä llakiw jikxatasi, angelanakan nayranakaparus uñch"ukisksta ukhama, jupanakax universo ukan jakirinakaruw juchañchapxi, jupanakan jan wali, chiqpachan sallqa sarnaqawipata.
  Presidente interino ukan ejercitopax janiw tantachäwir sarañatakix jank"akïkänti, sapa unidades móviles ukanakakiw jank"aki, juk"amp velocidad ukar aprovechasa, uñisirinakaruw atacapxäna, jan walt"ayapxäna ukat qhipäxar kutt"apxäna. Uk uñjasajja, barraje ninampiw jupanakamp jikisiñ yantʼapjjäna, ukampis jukʼamp chʼikhi ukat jan sum jarkʼaqatäsajj jukʼamp sumwa irnaqtʼapjjäna.
  Minanakajj escala cósmica satäkis ukan jiskʼakïkaspas ukhamänwa, ukat detonación ukamp chʼiyjataw uñjasipjjäna, ukhamarakiw cruceronaka ukat tʼunjir barconakajj chʼiyjatäpjjäna. Ukampis mä jach"a anatt"äw aynacht"ayañ atipxta. Coalición ukan jach"a ch"axwañ barconakapat maynïrix ch"allt"ataw uñjasiwayi, wali ch"amampiw chhullunkhayatäna, ch"amakt"äna ukat jach"a warawaran barconx sustjataw jikxatasïna, waña quqan ninax nakhantkaspas ukhama.
  Aliens ukanakax jerboas ukar uñtasitaw mä chuyma lantix garras ukanakampikiw t"ijtapxi, ukat arnaqasipxi ukat patat aynacharuw jaltapxi. Jupanak taypinx jisk"a kastanakaw utji, ukax osos ukat patos ukanakan híbridos ukar uñtasitawa. Chupanakapax sallqa axsarañampiw liwxatasi, curanderos ukanakax ist"asi, t"ijtxapxi ukat plumanakax ninamp nakhantapxi. Aka chiqanx oso patonakat maynïrix p"iqip nina tuboruw tukuyäna. Ukanwa espumax kunkapar chiqak jalnaqäna, purakapax jankʼakiw zapatonakap apsuwayxäna, ukat jamachʼin janchipax pʼakjataw uñjasïna, ukat wawat mistur aycha qhipharkir yänakampi wilampiw chʼallxtäna.
  Jerboas ukanakax phichhantat uñjasipxi ukat módulos de rescate ukar jank"akiw sarapxi, ukampis sistema ukax mä fantasma suyt"äwiw jakañatakix jan suyt"äwimp jan walt"ayatjamawa. Jupanakan generalapaxa, Cucaracha de Cola, mä histérico chhuxriñchjawi jaytawayi:
  - Oh diosas de la cuadrada del círculo universal, ukaxa...
  Janiw tukuyañjamäkänti, nina naktäwinakax jan wali Excelenciaparuw ch"amakt"ayäna. Uka amuytʼasir roedor sat animalan aychapajj elemental partículanakaruw tʼunjasïna.
  Uka nuwasiñ barcojj nina nakhantatänwa, aire burbujanakaw vacío ukar jaqontäna, ukatsti phallawayjjänwa, walja tʼaqanakaruw chʼiyjasïna.
  Medvedev, wali anatt"asax mä qawqha pedidonak juk"amp lurawayi. Ukhamarakiw Novodvorskaya juparux póstumo ukan Hero of Rusia ukan warawarapampix premio ukham churawayi. Jupax Oleg Rybachenko juparux taqi kamachinak ukhamarak medallanak churañapatakiw mayïna, kunatix Rusia markax utjki ukanaka. Ukat jupax Orden de San Andrés Nayrïr Jaqichatawa Donald Trump juparuw uñacht"ayäna. Uka qhipatxa Medvedev jupax wasitatw ikiñar puriwayi... Janiw khitis juparux llakisiyawaykiti.
  Ukham lurañ tukuyatatxa, Alenkax wali kusisitaw jikxatasïna. Ukhamarakiw jupan equipopax ukhamaraki.
  Margarita kullakajj nayrïr kutiw akham arstʼäna:
  - ¡Japón markar qutan tukuyañäni ukat uraqin tukuyañäni!
  Alenkax wali munasiñampiw aka amtarux yanapt"awayi:
  - Ukhampuni! ¡Kunatsa machaq rusa pallapallanakan jiwatap jaytañax wakisispa!
  Natasha kullakajj akham sasaw arsüna:
  - Kuropatkin jupax sinti jan amtasir comandantewa. Ukhamat janiw chiqäkiti, jupax atipt"añapawa, ¡Port Arturo markar jan walt"ayañ pachanx japoneses ukanakan jan ch"amanïtapat amuyt"asa!
  Medvedev jupax mä amtampiw mä juk"a qhanañcht"i:
  - ¡Atacañäni! ¡Akax jiwasan ch"amasawa, ukat Rusia markan ch"amapawa!
  Uka qhipatxa, ch"aman ukat ultra-moderno tanquex sarnaqañ qalltäna. Jïsa, Japón markax jan wali uruw sarnaqaski. Ukat Rusia markamp nuwasiñ amtapkäna uka horasarojj mä kutit sipansa jukʼampiw maldecapjjani.
  Uka tanquex japonés soldadonakaruw saraskäna. Alenkax wali kusisitaw akham säna:
  - Nayaxa ukhama muspharkaña samka samkäyätha. Natasha ukat nayax Ryazan ukar Batu Khan ukan hordas ukanakat arxatapksna ukhamawa.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¿Nayaxa samkanti?
  Alenkax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! ¡Jumajj janiw ukankayätati!
  Uka tawaqux chuym ustʼayasisaw jachäna:
  - ¡Kunja khuyapayasiñasa!
  Q"ala kayuni Alenkax larusisaw akham säna:
  - ¡Jumanakax jark"apxasmawa! Ukampis ¡Natasha kullakampejj wali suma jaqëpjjayätwa!
  Uka q"illu tawaqux musphataw jiskt"äna:
  - ¿Jumax thayätati?
  Q"ala kayuni Alenkax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Jisa, wali sumawa! ¡Ukat mä dragonaruw kayuk sarawayta!
  Natasha kullakajj larusisaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali suma uñnaqt"aniwa dragón patxaru!
  Alenkax jank"akiw chiqanchawayi:
  - ¡Ukaxa mä cuento satawa! ¡Kawkhantix dragones, ukat elfos, ukat taqi kunas glamorosos ukanakax utjki!
  Margarita kullakajj taqe chuymaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali suma uñnaqt"aniwa jani dragón utjkchixa! ¡Mä hada ukhama, ukat milagronakan milagropa!
  Alenkax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Taqiniruw atipjä! ¡Dragonanakampi ukat jan dragonanakampi!
  Ukat nuwasir jaqix amparap uñacht"ayäna.
  Nayrïr tanque ruso ukax japonés ukanakaruw atacatayna, jupanakax Puerto Arturo pirqa jak"an sayt"atäsipkäna. Ukanjja, wali waljaniw utjäna. Artillería ukax irnaqañ qalltäna. Uka tuqitxa, uka axsarkañ tanque ukan 152 mm cañón, ukhamarak llätunk jiwayir ametralladoras ukanakaw ch"axwawayxi. Ukat wasitat samurainakax patak patak ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntañ qalltapxäna.
  Ametralladoras - "Dragones", mä wali jiwayir yäwa. Mä minuton phisqa waranqa balas ukanakax mä kasta uywakïkaspas ukhamawa.
  Japoneses ukanakax jaquntatäpxänwa, ch"uqt"ata, ch"iyjata, p"iqi ch"akhanakap ch"uqt"ata. Purakanakapax p"akjataw uñjasiwayi ukat janchinakapax jaltxarakïnwa, ninan ch"allxtatapampix jaquntatäpxänwa.
  Ukhamaraki, conchas de fragmentación ukanakax relleno acumulativo ukamp phuqhantatänwa. Infantería ukar chʼaxwañatakisa ukat barconakan manqhapar mantañatakis wali sumäpxänwa.
  Akax Terminator imillanakawa, ukat yatichirix chiqpach genio ukhamawa. Ukatwa samurainakar t"ijt"añ qalltapxäna.
  Q"ala kayuni Alenkax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia ajayuxa jach"añchatäpan!
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat boton chʼalljjtayasisajj balanak jaqontäna, ukat akham saskakïnwa:
  - Ukat jiwasan Zar, Nicolás II!
  Q"ala kayuni Alenkax concha tras concha apayaskakïnwa. Sapa kimsa segundotjja, mä jiwayir armaw tʼijtäna. Ukat japonés pilanakax amukt"apxäna. Ukat q"illu ñik"utan pallapallanakax waljaniw jiwarapxäna.
  Natasha kullakajj walja samurai sat animalanakaruw khuchhuqasajj yanaptʼäna:
  - Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i.
  Q"ala kayuni Alenka, conchas ukanakar jiwayir phuqhantat thuqt"askaki, ukat plastido ukar sipanx juk"amp ch"amaniwa, ukax sarantaskakiwa:
  "Janiw khitis jupat sipansa jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti, taqe akapachanjja."
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapamp jan khuyaptʼayasisaw japonés jaqenakar pallapallanak jaqontäna, ukat akham sarakïnwa:
  - Caballero ametralladora ukaxa juk"ampi ch"amampiwa ch"allt"aña.
  Q"ala kayuni Alenka, samurai ukan ch"usa barcopax akham tukuyäna:
  - ¡Diosan churat Rusia markatak jiwapxam!
  Imill wawanakax chiqpachansa ukhamawa, super! Jach"a suma uñnaqt"aninaka. Jupanakar uñkatasajj wali askit uñjaraktajja. Ukampis japonés jaqinakatakix akax q"uma jiwañawa. Uka tanquejj pilanak taypinwa sarnaqäna. Pistolankir tripulacionanakaruw jaqunukuwayi. Jupax wali, wali jank"akiw uk luräna. Ukatxa, trincheranak taypinwa sarnaqawayta. Waljaniruw khuchhuqarakïna. Juk"amp chiqaparux , janiw waljakiti, jan ukasti niya taqpachaw. Uka chhaqtayañax taqpachaw tukuwayi. Chiqansa, akanxa, taqi kunas automáticamentew sumäxäna. Ukhamaw japonés jaqinakax t"unjatäpxäna.
  Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw uñjäna, bronceado kayunakapan q"ala kayunakapamp joystick botones ukar ch"allt"asa:
  - ¡Jiwasax ch"axwirinakat sipan juk"amp verdugonakätanwa!
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw iyaw säna:
  - ¡Libertad, genio ukat gloria verdugonaka!
  Ukat mayamp jawiranakanw ch"axwaski. Ukat samurai ukarux sallqa ch"amampiw jaquqaniwayi.
  Margarita, jupax q"ala kayunakapamp chiqaparuw ch"axwarakïna, jupax amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Gay chachanakax juk"akiw utjani, ukat Japón markanx chachanakax pist"apxaniwa!
  Q"ala kayuni Alenkax larusisaw phallawayi ukat wasitatw pallapallanak arsüna:
  - ¡Warminakat amuyasipxam! ¡Warminaka, amuyasipxam!
  Chiqansa, akax uka kasta tawaquwa, jupax conchas, metrallas ukat kuna balas ukanakas jupat jaltxapxi. Kunjamakitix imill wawax chiqpach terminador ukhamawa.
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - Legiones ukanakax marchasipkakiwa, .
  Bayonetanakapajj qhantʼiwa.
  Jiwasan qhipäxanx millón millón jaqinakaw utji
  ¡Ay regimientos rusos ukanaka!
  Janiw khitis saytʼkaniti
  Janiw khitis jark"kaniti...
  Uka saräwix machaq uñstayirinakaruw jist"araraki,
  ¡Jank'ak t'ijtxañäni!
  Ukat mayampiw uñisirinakarux jallux purini. Ukat janiw patak ampere ukar saraqañapatak jaytkiti.
  Q"ala kayuni Alenka, mä chhuxriñchjat monotonía ukamp conchas jaquntasaw sist"asïna, jichhakiw jisk"achasiñamp q"ucht"äna:
  - Maya, delantero, pä delantero, jupax llakt"atawa.
  Natasha, disparando, uka q"uchu chiqanchawayi:
  - ¡Mä ch"axwaña, pä ch"axwaña, jupax ikiskiwa!
  Cool Alenka ukax ch"amampiw yanapt"awayi:
  - Mä kutixa mä tabla, pä tabla - mä ataúd luratawa.
  Qʼala kayuni Natasha kullakajj fusilañ sarantaskakiwa ukat ametralladoranakampi uñisirinakaruw tʼunjäna, ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - Mä pala, pä pala - mä p"iya allsuña!
  Ukat uka nuwasirix zafiro nayranakapampi chʼiyjäna. Chiqpachansa jupax ukham munasiriwa.
  Q"ala kayuni Alenkax uka posición ukanakarux wali sum uñch"ukiskäna. Tank ukax jank"akiw irnaqäna, ukatx niyas janiw kunas general Nogi ukan ejercitopat qhiparkänti. Pachpa comandantex jiwayatäkaspas ukhamawa. Jiwasax qhipa japonés ejercito de sitio ukan tukuyapxta.
  Medvedev jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Akham tecnología ukax purini! Pusi jaqinakaw mä qawqha pachanakanx llätunk tunk phisqhan waranqa jila japonés jaqinakar jiwayapxäna.
  Chika q"ala jan isin Alenka, jan wali jachaqt"asis, akham säna:
  - ¡Jichhax qhipharux t"unjañasawa! ¡Jan khitirus jaytanukupxamti!
  Natashax qhipa waranq samurainakar pallapallanak jaquntasaw q"ucht"äna:
  - Janiwa, qullunakaxa janiwa quri utjkaniti, niyaw taqi uñisirinakarusa Rus' jiwayapxañäni!
  Cool Margarita kullakax akham sasaw yapxati:
  - Janiwa, janiwa hemorroides ukaxa, niyaw jiwata uñisiriru tukupxäta!
  Nogi generalan ejercitopar ch"uqt"asax Terminator imillanakax mä juk"a pachatakiw tank taypit mistuwayapxäna ukat q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijtapxäna. Ukhama, niyaw juyphi pachax purini.
  Nayratpachaw patak phisqa tunk waranqa jila infantería ukanakar t"unjapxäna. Ukat ukatsti flota japonesa ukax utjarakiwa. Ukampirus pä patak phisqa tunk waranqa jila japonés jaqinakaw Kuropatkin generalan ejercitoparux sayt"asipxi.
  Medvedev chachajj encina pʼeqempiw ikiñat mistunïna. Mä juk"a sarnaqäna. Ukatx wasitatw computadora ukan anatt"awayta... Star Wars ukax wali sumawa... Ukampis kunas janiw askïkänti...
  Medvedev jupax machaq estrategia ukar wasitat anatañ qalltawayi. Nayax sarnaqäw anatäw jist"arawayta: Rusia markax Nicolás II ukan pachapanwa. Ukat Japón markamp chʼaxwañasa. Akax ukham qhuru ch"axwäwiwa. Mä estrategia uñstayañamawa ukat computadora ukan ch"amanak churn out.
  Medvedev jupax mä nivel fácil ukanw anatäna, ukampis japonés ukan inyección ukarux janiw jikxatkänti, ukatx wali ch"amampiw t"aqhisitayna. Jïsa, jan sinti chʼamampi lurañaw wakisi. Jiwasax wasitat qalltañäni.
  Ukat mayamp juma pachpaw anatt"askta... Kunjamtix jikxataskänxa, Kuropatkin lantix p"iqinchir interinox janiw sinti qhant"kiti... Taqi pachax mä qawqha jan walt"awinakaw utji, pantjasiwinakaw utji.
  Ukatx Medvedev jupax pallapallanakan iwxt"iriparuw turkakiptawayi, ukat kunas sumakiw sarantawayxi... Ukat jupax pachpaw mä siesta lurasax sillun ikiñar sarxäna.
  Suma Alenka , q"ala kayunakap ch"allt"asisax Natasharuw jiskt"äna:
  - ¿Kunjamatsa jikxatastaxa, walja jaqinakaru jiwayasa?
  Uka rubio tawaqux chiqaparuw jaysäna:
  - ¡Janiwa yatkti! ¡Computadorat anattʼañjamaw amuyasi! ¡Janiw kuna colerasiñas, colerasiñas, ni sinti kusisiñas utjkiti!
  Q"ala kayuni Alenkax chuym ch"allxtataw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax ch"axwañawa!
  Natasha kullakajj mä salto saltoruw tʼijtäna. Wila, muyu talonanakapajj lliphipiskäna. Jila partejja, wali suma tawaqowa, jan sinti chʼamachasisajj walja lurañanak phoqañ yati. Ukat janitix jariqkañänixa, ukakipkarakiw muyuntañäni.
  Imill wawanakaxa ch"uqi taypina t"ijtapxäna. Cuerponakapajj wali expresivo ukhamawa. Pechopax jach"awa, caderas ukax luxus ukhamawa, mä caballon croup ukar uñtasita, musculos ukanakax wali uñt"atawa. Ukanakax suma uñnaqt"ani-heroes ukanakawa. Jupanakax juk"amp chiqpach warmi ch"amanïpxiwa. Ukham walja khuyapayasiña. Ukat kayunaka - bolas de musculos rollo manqhanxa bronceado ñik"uta.
  Kimsa japonés scouts ukanakaw jupanakamp jikisipxäna.
  Imill wawanakax somersaults ukanakaw lurapxäna. Ukat kunjamsa qʼala talonanakapampi samurainakar chinunakapar chʼalltʼapjjani. Ukat chiqpachansa, chhuxriñchjasipxänwa. Ukat taqpach kisunakap chʼiyjapxäna. Uka qhipatxa, imill wawanakax akham q"uchupxäna:
  - Rusianakan jach"a kankañapaxa planetanakan uñt"atawa,
  Jiwasax jan axsarasaw alaxpachar jank"ak sarasktanxa.
  Taqi akapachankir markanakan munat ukhamarak wali askit uñjatapxaraktanwa,
  ¡Taqi markan jaqinakax comunismo tuqiruw sartasipki!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"aninakax esmeralda nayranakampiw ch"ipxtayapxäna. Jupanakax wali ch"axwañ uñnaqanipxiwa. Ch"axwirinakax wali ch"amanïpxiwa. Ukat mayamp t"ijt"aña.
  Q"ala kayuni Alenkax salt"asïna. Jupajj pinwheel sat rueda thayaruw muyuntäna ukat akham amuyäna:
  - Jiwasaxa wali thayawa. ¡Taqi akapach atipjsnawa!
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Emperatriz de Planeta Tierra - 1999 marana.
  ¡Akax wali sumawa!
  Ukat panpachaniw imill wawanakax nayranakap ch"irmthapipxäna. Uka qhepatjja, jankʼakiw kuttʼapjjayäta. Chiqansa, sapa uru chʼaxwäwix Rusia zarista markan tesoropatakix sinti qullqiw munasispa. Ukat japonés ukanakamp jank"ak tukuyañ pachaw purini.
  Medvedev jupax imill wawanakarux wali k"ajkir jachaqt"asisaw aruntäna:
  - Walikiwa, ¿jumax t"ijtxa?
  Q"ala kayuni Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw säna:
  - ¡T"ijtxapxtanwa ukat ch"axwañatakiw wakicht"atäpxta!
  Natasha kullakajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni!
  Medvedev jupax amparap luqxatasinx akham sasaw mayïna:
  - Ukatxa, ¡sarxañäni!
  Q"ala kayuni Alenkax larusisaw akham jaysäna:
  - ¡Jiwasan pusinix akapachanx juk"amp jiwayir jaqinakawa!
  Natasha kullakajj janiw uka toqet parlkänti, qʼala kayuparuw chʼalljjtayasïna:
  - ¡Janiw akapachankiti, jan ukasti akapachankiwa!
  Ukat uka chʼamani, agresivu ukat jiwayir tanquejj taqe velocidadanwa apnaqäna. Pä patak phisqa tunka waranqa jila japonés jaqinakaw nayrar sartapxi. Ukampis ¡mä waranqa waranqa soldadonakatakix conchas ukanakax wakisiwa!
  Imill wawanaka, mä yatichiri ukat mä yatiqiri - akax mä equipo ukawa, taqiniruw t"unjapxani ukat mä carnero wajjraruw t"ijtapxani. Ukat uka tanquex japonés soldadonakaruw t"ijtäna. Jupax axsarasaw jupa pachpar tʼijtʼi. Jupax taqiniruw p"akintañ muni.
  Q"ala kayuni Alenkax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Rusia markan jach"a uraqinakapax - suma, munat, .
  Kawkhans utji ch'uqi perlanaka, jan tukuskir cristal jawiranaka,
  Ukat rusa pallapallampi generalampix mayakïpxiwa.
  Qullanx estadon chimpupawa - águila ortodoxa, jiwasan reyisa!
  Ukat ukat uka rápido tanquejj cheqapuniw sartawayjjäna. Ukajj mä chʼajjwañ avionjamaw tʼijtäna. Ukat japonés nayraqatan jikxatasïna. Universal cañón ukat dragón ametralladoranakax wasitat irnaqañ qalltapxäna . Imill wawanakax wali munasiñampiw negocio lurañ qalltapxäna. Jan juk"ampi arsuñampi.
  Alenkax q"ala kayunakampiw pistola jaquntäna, japonés jaqinakarux jaqunuqäna ukat q"ucht"arakïna:
  - ¡Glorioso nayan Rus', Stalin ukat Lenin, mä familia!
  Ukat wila ñik"utan saxrax esmeralda nayranakampiw qhant"i. Ukat kunjams jupax samurai ukarux fuck up. Jumax munasiñaruw purisma.
  Ukat Natasha kullakajj janiw jiskʼachaskiti. Japón markankirinakaruw thuqt"i.
  Ukat q"ucht"araki:
  - Janiwa turnonakaxa juk"ampi juk"ampi ch"amt"añati. Jiwasan destinosax atipt"añawa, imill wawanaka!
  Uka nuwasirix wali panqaränwa. Ukat ukhama jank"aki, uñisirinakarux nina warantasa.
  Ukat qʼala kayunakajj joystick sat boton chʼalltʼatawa.
  Chika q"ala jan isin Alenka, fusilamiento, akham sasaw qhanañcht"i:
  - Rusia markanx pä jan walt"awiw utji...
  Margarita kullakajj akham sasaw jupar jarkʼäna:
  - ¡Pä utjaspäna ukhaxa!
  Q"ala kayuni Alenka, fusilamiento, kusisitaw iyaw säna:
  - Jïsa, ¡päki ukhama!
  Natasha, ch"axwaña, patak patak japonés jaqinakar ikiñar jaquntaña, ukax apthapisinx q"ucht"awayi:
  - Pänxa, pä juyphi pachana. ¡Pän, pä uma jalsunakan!
  Q"ala kayuni Alenka, fusilamiento, saskakiwa:
  - ¡Japonés jiwayañani ukat kutt"anxä!
  Natasha kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Puerto Arturo ukax jiwasankiwa! ¡Ukat janiw khitirus Manchurias apt'asin jayskañäniti!
  Ukat nuwasirix wasitat samurairuw jawq"jäna. Rusonakax janiw japoneses ukanakamp atipt"apkaniti. ¡Ukax wasitat uñacht"ayi kunjams Rusia markax jan atipt"añjamäkiti!
  Q"ala kayuni Alenkax pila t"unjatayna ukat cooed:
  - ¡Rus' ukax wali jaya markanakan ukhamarak patak maranakanx wali uñt'atäniwa!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat janiw kuna ch"amas jark"kistaniti!
  Ukat jukʼamp mä pä waranqa samurainakaruw tʼunjäna. Ukatxa tankaxa nayraru sartawayi ukatxa apthapiwixa sarantaskakiwa.
  Margaritax aka uñakipt"asax amuyt"awip uñacht"ayäna:
  - Ch"axwawix wali ch"amampiw atipt"ani, ¿kunas Rusia markax jutïrin lurani?
  Medvedev jupax imill wawanakarux jank"akiw japonés jaqinakar khuchhuqapxir uñjäna ukat akham amuyt"ayäna:
  - ¡Ch"axwawiw utjani, alemanes ukanakampi jan ukax británicos ukanakampi! Ukampis kunjamäskpasa, ¡Janiw Inti Jachʼa Uraqimpi nuwasiñax qhipäkiti!
  Alenax yaqha pila t"unjasax akham sänwa:
  - Ukhamatwa aleman jaqinakar churañäni, walikiwa, jupanakarux walpun churañäni, ¡janiw wakiskirïkaspas ukhamäkaniti!
  Natasha, samurai t"unjiri, jupax akham sasaw saraki:
  - Ukat Hitler jupax janiw khitis Wehrmacht ukar reclutañapatak utjkaniti!
  Alenkax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"asax wali ch"amampiw akham säna:
  - Ukampis nayax arianakatwa khuyapt"ayasta. ¡Ukhamajj walja suma janqʼo jaqenakaw jiwarapjjäna!
  Natasha kullakajj uka toqet iyaw sänwa, llakit pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, walja suma jaqinakaw jiwarapxi! ¡Ukat kunatsa!
  Imill wawax japonés jaqiruw jawq"jatayna ukat amuyasxänwa.
  - Ukat japoneses ukanakax mä suma markawa, ukampis jupanakamp ch"axwañatakix wayt"atapxtwa! ¡Ukax janis sinti askïkchixa!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Ukatxa uywanakaxa? ¿Janit jupanakkama jiwayasipki? Ukampis ¡jaqix mä jach"a uywakïkaspas ukhamawa!
  Medvedev chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jaqixa, jani uywanakajaxa, almaniwa! ¡Ukat almapax chiqpachansa mayj mayjawa ukat janirakiw jiwkiti! Ukhamasti, ¡jiwasasa uywanakas mä jachʼa chʼamakakïtanwa!
  Margaritax uka tuqitx janiw sasaw arsuwayi:
  - Ukatxa? Ukhamaraki wali jach"a yatiñanipxiwa. ¡Jupanakat maynïrejj kimsa waranqa chikatani arunak yati!
  Jilïr irpirix akham sasaw jaysawayxi:
  - Ukampis jupanakax jiwasan wila masisawa!
  Q"ala kayuni Alenkax japoneses ukanakaruw pallapallanakamp jiwayatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Nayaxa mä monowa! ¡Ukhamaraki mä chacha!
  Natasha kullakajj samurai sat animalar khuchhuqasaw akham säna:
  - ¡Janiw patak marax monos isimp isthapt"at sarnaqañamäkiti!
  Supertanque ukax japoneses ukanakarux ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntaskakïnwa. Kunats janixa? Jupax chiqpachansa mä loco uywawa
  ukax pusi tunk waranqa balas sapa minuto ukanw jalxati. Ukat armadurapax niya kuna proyectil ukar mantañjamawa. Ukat janiw pä tunk payan pacha qalltañakikiti.
  Q"ala kayuni Alenka, ch"axwaña, agresivamente akham sasaw qhanancht"i:
  - Zar Nicolás jupax Rusia markatakix walpun lurawayi, ukampis jupax jan yäqataw qhiparawayi ukat jisk"achataw qhiparawayi!
  Natasha, japoneses ukanakar ninamp warantasa, iyaw säna:
  - ¡Ukhamawa! Uka reyejj jiwayatäjjänwa. ¡Sacerdoterojj tronot jitheqtañapatakiw waytʼapjjäna! Ukat ¿kunas jukʼamp sumäjje?
  Q"ala kayuni Alenkax mä cañón ukanw ch"axwantäna ukat akham sasaw yapxatäna:
  - ¡Juk"ampi jan waliruwa puriwayxi! ¡Ukat jukʼamp jan wali jaqenakaw apnaqañ qalltapjjäna!
  Natasha kullakajj lartʼasisaw japonés jaqenakar jawqʼjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Ukhamaxa, ¡suma jutïritaki ch"axwapxañäni! ¡Ukat Rusia markan libre sarnaqañapataki!
  Chika q"ala jan isin Alenka, pallapalla, akham sänwa:
  - ¡Mayjt"ayañataki ukhamaraki atipt"añataki!
  Ukatxa, amparap uñachtʼayäna. Jupax mä imill wawawa, jupax ukham lurañ yati. Ukatxa samurai ukanakas janiw ukat mistuñjamäkaniti. Ukat ametralladoranakax irnaqapxi. Taqinipuniw yapuchapxi, yapuchapxi.
  Chiqansa, taqpach fila jiwat jaqinakar yapuchapxi. Ukat jiwayañjamaw uka chiqar qʼumachapxi.
  Kuropatkin generalarux yatiyataw kuna muspharkañas japoneses ukanakamp lurasiski. Ch"axwawinaka, phallawi, mayniw jupanakarux atacatayna.
  . JANK"A 9 JAQINAKANA.
  Medvedev chachajj mä jukʼa ikiskäna ukhajja, wasitatwa computadora apthapïna. Jupajj janiw ñikʼutapsa chʼoqtʼaskänti. Ukat mayampiw jupan amuyuparjam anatt"añ qalltäna.
  Japón markar ataque ukax código rogue ukat tanques ukat aviones ukanakamp qhipat. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin wali suma bombardero Ilya Muromets ukamp chika. Ukax wali jach"atw yatiyasïna. Ukat japonés jaqinakarux mä caucho ukham ch"uspanakar ch"allt"äna.
  Ukat Tokio markar nayrar sartañataki...
  Dmitry Medvedev chachajj Japón markar katuntasajj Mikado sat emperador sasaw säna.
  Ukat ukatsti machaq ch"axwäwinakaw...
  Amuyt"añataki, historia alternativa ukan anatt"añamawa. Alejandro II chachajja, Francia markamp jan waltʼayasitapajj Alemania ukat francés markanakan manqhankir jan waltʼäwiw sasaw 1875 maran Bismarck chachar säna. Bismarck chachajj uka marka apnaqjjäna ukat 1876 maranwa Francia markar nuwantäna. Qalltanx prusianonakax suertenipxänwa, París markaruw puripxäna. Ukampis uka qhepatjja, jukʼamp jukʼampiw jiljjattäna. Ukat Gran Bretaña markax ch"axwäwiruw mantawayi... Taqi kunas walikïspänwa, ukampis britániconakax Alemania markaruw nuwasiñ churapxäna ukat atipt"apxäna. Ukat prusianonakax ch"amap apthapipxäna.
  Occidente tuqinkir chʼaxwäwix jukʼampiw jilxattawayi. Francés jaqinakax jan ch"amampiw arxatasipxäna. Inglaterra markax juk"amp juk"amp ch"amanakaruw mayjt"ayawayi...
  Ukañkamax Rusia markax Turquía ukat Estambul markanakaruw katuntawayi. Gran Bretaña ukat Francia ukat Alemania markanakax chʼaxwäwinakanwa jikxatasipxäna. Ukat Alejandro zar sat chachan imperiopajj walja oraqenakwa katuntäna, Irak marka taypinsa, océano Índico uksaruw purirakïna. Ukat Palestina, ukat Egipto markar puriñkamaw uraqinaka. Ukat ukhamatwa rusa soldadonakax Skobelev jupan p"iqinchata, La Meca, Medina ukat Arabia Saudita uksankir yaqha markanakar katuntapxäna.
  Ukat Imperio Ruso sat cheqan sur toqenkir cheqaw uttʼayasïna. Ukat Alejandro II chachajj mä jachʼa reyiruw tuküna. Ukat Alemania markamp Francia ukat Gran Bretaña markanakamp chʼaxwapkäna ukax tunka maranakaw utjäna.
  Ukat mä empate práctico ukamp tukuyäna.
  Alejandro II chachajj 1887 marakamaw apnaqäna, ukat Alejandro Ulyanov sat Lenin jilapan pʼeqtʼapampiw jiwayañ yantʼäna. Jach"a apnaqäwipax tukusxänwa, Rusia markax walja thakhinak luratayna, walja uraqinak katuntäna, yapuchirinakarus qhispiyäna.
  Aka alternativa ukax kunjams uka anatt"awix anatasïna ukawa. Alejandro Kimsïr chachajja, Skobelev sat comandantempiw Irán ukat Pakistán markanakar atipjäna. Ukampis jupax jiwarakïnwa - mä k"ajkir jisk"a p"iqi. Nicolás II irpirin apnaqawipanx Rusia markax Japón markamp mä ch"axwäw sartayäna, ukax niyaw Océano Índico uksanx flota ukanx utjäna, ukax Pacífico uksanx mä juk"a jank"akiw yanapt"äna. Rusianakajj samurai sat jaqenakarojj jankʼakiw atipjäna, ukat oraqensa umansa jukʼamp chʼamanïpjjänwa.
  Ukhamarus, rusa ejercitox wali yatiñan Ministro de Defensa Skobelev jupan p"iqinchatawa. Ukat Rusia markax janiw atipt"añakikiti, jan ukasti Japón markaruw katuntañs atipjawayaraki. Ukhamarus Estados Unidos markax janiw Hemisferio Occidental uksat juk"ampiruw sarkänti, Gran Bretaña markax janiw ukham ch"amanïkänti. Ukhamarus Rusia markax Alemania markamp mä alianza ukanïnwa. Qhipïrix África uksa tuqit ch"axwañanx Gran Bretaña ukat Francia ukanakat qhipharuw qhiparäna. Rusia zarista, Japón ukat China uksan chiqanakap katuntatäxasax juk"amp ch"amanïxänwa. Delhi-Moscú thakhix lurasiskäna.
  Kunjamtix akat uñjktanxa, Rusia zarista ukax India ukat China uksar jilxatañ amtanakapax wali sum phuqhasiwayi. Nicolás II zar sat chachajja, Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwinjja, Alemania markaruw ajllïna. Alemanes jupanakax Francia markaruw atipt"apxäna, ukatx Bélgica, Holanda, Dinamarca ukat Noruega markanakaruw katuntapxäna. Rusia markax Egipto, África uksan jilpacha ukat Indochina uksankirinakaruw katuntawayi. Ukat ukhamarakiw Gran Bretaña markan Pacífico uksan yänakapax utjaraki. Ukat Australia markaruw purirakïna. Ukat Australia markajj katuntatäjjänwa.
  Uka qhipatxa, Gran Bretaña markax uraqir puritapampi ukat katuntatapampix ch"axwäwix tukusxänwa. Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxiwa. Ukampis Kaiser Wilhelm jupatakix Rusia markax nayratpach sinti uraqinak katuntkaspas ukhamaw amuyasïna, ukat jan chiqpachapun yant"asa. Ukat vengasiñ samkasïna. Rusia chiqpachanx jach"a chiqanakaruw katuntawayi - Australia, taqpach Asia, África uksan jilpacha, alemanonakax janiw sinti ch"akhupkänti, ukat juk"ampirus Portugal ukat España uksatw katuntapxäna. Austria-Hungría ukax Italia ukat Libia uka markanakaruw apnaqawayi. Rusia markax niya kimsa pusi t"aqa África uksanw katuntawayi, ukatx mä juk"a pachatx Etiopía markaruw katuntawayi. Alemanes jupanakax Marruecos markaruw ch"uqt"añ atipxatayna.
  Natural ukhamawa, ukax janiw Alemania markatakix wakiskänti. Francia, Bélgica, Holanda ukat Noruega markanakar katuntkchïnsa, Rusia markasa Suecia markaruw apnaqäna.
  Wilhelm chachan wakicht"asitapax Rusia markamp machaq ch"axwäwitak qalltawayi. 1929 maran jan waltʼäwix jukʼampiw jan waltʼayäna. Austria-Hungría ukat Alemania markanakax niya taqpach Europa markaruw apnaqapxäna. Ukat África uksan mä chiqa... Ukat Gran Bretaña. Ukampis EE.UU. ukat Canadá markanakax utjaskakiwa. Wilhelm ukat Nicolás II sat chacha warminakajja, janïraw jupanakkama guerrar sarañ amtapkänti. Ukhamarus Rusia markax taqit sipans juk"amp ch"axwañ munäna, jach"a territorionak digerir. Jupanakan jankʼak asimilación lurañatakejja, Nicolás II zar chachajj rusanakarojj pusi warminïñapatakiw jaytäna. Kunatix Llatunk Consejo Ecuménico ukan qillqt"atäna.
  Ukhamarakiw 1925 maran amtasïna. Ukat 1926 maranjja, Nicolás II chachajj yaqha warmimpiw casarasïna. Kunjamtï yatktanxa, uka amtax janiw llampʼu chuymanïkänti. 1929 maranjja, emperadorajj yaqha phuchhampiw ususïna. Ukat 1932 maran noviembre phajjsit 25 urunak saraqatarojja, mä kʼumara yoqall wawaw qhepat nasjjäna. Nicolás payïrix Pedro sasaw sutichäna. Jachʼa Pedror jachʼañchañataki.
  Ukat 1933 maranjja, mayo phajjsit 15 urunak saraqataruw machaq guerrajj qalltäna. Alemania markax Canadá markamp ch"axwañ yatiyäna. Gran Bretaña markan mä dominio ukhama. Pä phaxsi qhipatxa, Estados Unidos markax Roosevelt jupan p"iqinchataw qullqi tuqit jan walt"awinak utjkchispas Alemania markamp ch"axwañar mantawayi. Jupanakax janiw Canadá markar jaytañ munapkänti.
  Nayratpach chika marani, ukampis wali qhuru chuymanïnwa, Wilhelm jupax qalltanx sapakiw ch"axwañ yant"äna, janiw Rusia markan yanapt"ap mayiskänti. Jupa pachpaw taqe kun lurañ suyäna. Ukampis mä jachʼa lamar qotampi jaljtatäki uka territorio katuntasiñajj janiw ukhamakïkiti. Ukhamarus Estados Unidos markax jank"akiw tanques ukat mä ejercito luratayna. Ukat regimientonak utt"ayapxäna... Ch"axwäwix mä maraw utjawayi, alemanes ukanakatakix janiw sinti askikänti. Ukax Islandia ukat Groenlandia markanakarukiw katuntañ atipxatayna. Ukampis Canadá markanx janiw katjañjamäkänti.
  Wilhelm jilatajj Nicolás II zar jilataruw uñtäna: "yanaptʼita, irnaqir masi" sasa. Jumax nayan primojawa ukat jilajawa. Nicolás II jupa pachpaw Alaska ukat Canadá markanakatak amtanakap luratayna. Suma, janiw diosanakax manq"añanak lurapkiti sasaw amtawayta. Ukat jupax apsuwayiwa, ukat 25 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1934 maranx EE.UU. ukat Canadá markanakamp ch"axwañ yatiyawayi. Tropanakapax Alaska markanwa sarapxäna, Estados Unidos markan territoriop taypinwa.
  Uka pachakamax Chukotka markar sarir trenax niyaw luratäxäna, ukatx rusa soldadonakax wali sum nayrar sartapxäna. Jupanakan laykux mä superioridad numérica ukat uraqpachan wali suma tanques ukanakaw utjäna, k"acha, jach"a ukat medio.
  Ukhamat América markax jan igual ch"amanakampiw apasiñapäna.
  Ukat Nicolás II, kunjamtï uñjktanxa, chiqpachansa mä janqʼu caballoruw quntʼasi. Ukat mä atipjäwit mayniruw atiptʼäna. Rusia markan pallapallanakapax Alaska uksanw sartasipki. Ukat markat markar, ayllun ayllunakar katuntapxi.
  Alemanonakax Cuba markar uraqir puriñ yant"apxi. Chʼaxwäwix jukʼampiw jilxattaski. Kaiser Wilhelm jupax Nicolás II juparuw qillqt"i:
  - Rusonakampi nayampixa mayachasipxaraktwa, mayachasipxarakiniwa. Ukat janipuniw chʼaxwkañäniti. Ukhamajj América markax tukuyatäpan.
  Jach"a yatiyawinakax utjatapatxa, nayrar sartawix mä juk"a llamp"u chuymampiw amtatat sipanx juk"ampi. Ukampis ukhampachasa, rusa zarista soldadonakax phisqa phaxsi ch"axwañanx taqpach Alaska markaruw katuntapxäna ukat Canadá markaruw mantapxäna.
  Roosevelt chachajj Rusia markaruw sumankañ utjayarakïna, Alaska marka jaytañsa arsüna, ukampis wali jayäjjänwa. Ch"axwäwix sallqa jaytjataw sarantaskakïna.
  1935 maran juyphi pachanx jan walt"äwinakax utjkchïnsa, rusa soldadonakax Estados Unidos markan alay tuqinkir fronteranakaruw puripxäna. Ch"axwawix primavera ukanx sarantaskakiwa... Rusia pallapallanakax mä operativo ukar mä operación ukar puripxäna, ukatx julio phaxsit tukuykamax niya taqpach Canadá markaruw katuntapxäna. Ukat agosto phajjsinjja, Filadelfia markaruw muyuntapjjäna.
  EE.UU. markax wali ch"amamp jikxatasi. Ukampis jan ch"amanïsaw kutt"ayapxäna... Ukampirus 1935 mara tukuykamax Estados Unidos markanx kimsatx maya jilaw uraqix katuntatäxäna. Ukat juyphi pachanx zarista ukan suma sarantäwinakapax juk"amp jach"apunïnwa... 1936 maran marzo qallta phaxsikamax Washington ukat Nueva York markanakaruw jak"achasipxäna.
  Ukat abril phaxsinx panpacha markanakaw katuntatäpxäna... Ch"axwäwix agosto phaxsikamaw sarantaskakïna, Estados Unidos markan taqpach uraqip katuntañkama.
  Ukatxa, México markanxa, ukat jukʼampinakaw uka territorio taypinx nuwasipxäna.
  Wilhelm chachajj Nicolás II chacharuw uraqpachar jaljañ tukuyañapatak amtäna. Nicolás II chachajj iyaw sasaw säna.
  1937 maranx taqpach América Latina uksanx rusa soldadonakaw katuntapxatayna. Ukhamatwa Nicolás II jupax alemanes ukanakamp chika akapach jaljañ tukuyäna. Ukat kimsa imperionakakiw qhiparxi: jachʼa imperionaka: ruso, ukat alemán ukat jukʼamp Austria-Hungría.
  Ukhamat Rusia markax uraqpachan hegemón ukar tukuwayi, ukampis... Nicolás II jupax wali jach"a zar ukhamawa, ukampis jiwayir jaqiwa. Agosto phajjsin 1939 maranwa jiwjjäna. Ukat Wilhelm sat chuymankipstat chachajja, 1939 maran septiembre phajjsit 1 urunak saraqataruw Rusia markar nuwantäna. Pedro Pusïrix wali yuqall wawakïskänwa, janiw paqallq maranïkänti, ukatwa askinak apsuñ amtäna. Ukat regentenakajj Rusia markar apnaqapkäna ukhajja, huelga lurañaw jukʼamp askejja sasaw amtäna. Pä uru qhepatjja, Austria-Hungría markanakajj chʼajjwäwir mantapjjarakïnwa. Uraqpachan taqpach markanakaw ch"axwañar jaquntatäpxäna. Aka Uraqin sarnaqäwipanx qhipa ch"axwäwix qalltawayiwa.
  Zarista ejercitojj janiw mä kipkakïkänti, qhawqha armanakas utjkäna ukat suma armanakapas utjäna. Rusia markan tanques ukat avionanakax wali sumaw uraqpachanx utji.
  Ukat nuwasiñanakax uk uñacht"ayapxäna. Ukhamarakiw machaq yatiñan comandantenakaxa.
  Ukampis Austria-Hungría ukax qalltatpachaw jan ch"aman ch"akhanakjam tukuwayi. Ukat niya nayrïr urutpach chhaqtjjäna. Zarista ejercitox austriaconakaruw atipt"äna, Lvov markaruw katuntasïna, ukatx Peremyl ukaruw katuntasïna. Polonia markat mä chikat ch"amap apsusaw alemanonakax austriaconakarux q"al atipt"añat qhispiyapxäna. Ukampis ukasa janiw yanaptʼkänti. Kaiser chachan ejercitopan Varsovia markar katuntañ yantʼatapajj pʼinqachataw jan phoqaskänti. Ukat rusa soldadonakax ch"amampiw pä patak jila kilómetros qhipäxar jaquntapxäna.
  Alemananakax wali ch"amampiw rusa soldadonakarux sayt"ayapxäna. Juyphi pachax taqpach ch"axwäwinakanw sarnaqapxäna. Primavera urunxa nuwasiñanakax wali ch"amampiw sartasirakïna. Rusia markan soldadonakapax juk"at juk"atw uka amtarux katuntapxäna. Walja kutiw jukʼamp pallapallanakanïpjjäna, ukatwa verano phajjsikamajj aleman jaqenakarojj maynit maynikam chʼajjwañan aynachtʼayapjjäna, ukatwa katuyasiñ qalltapjjäna. Uka pachparakiw Austria-Hungría markamp nuwasiñ qalltäna. Otoño phajjsinjja, Budapest markajj muyuntatänwa. Ukatjja, zarista ejercitojj Canadá markan Alemania markan utjkäna ukanak katuntapjjäna. Ukat 1940-1941 maranakan juyphi pachanjja, zarista ejercitojj Prusia Oriental markaruw chhaqtayäna. Ukat 1941 maran abril phajjsikamajja, Oder sat cheqaruw purïna.
  Alemania markankirinakan cargopajj wali chʼamäjjänwa. Mayo phajjsin 1941 maranjja, Viena markajj tʼunjatäjjänwa. Ukat verano phajjsinjja, rusanakax Alpes sat qullunakar purisaw Venecia markar qhispiyapxäna. Alemania markan sur toqenkir regionanakaruw mantapjjta.
  Ukat jallu qallta phaxsinx qhipharux Italia markaruw katuntapxäna. Juyphi pachan Berlín markar ch"axwañax 30 uru anata phaxsit 1942 maran katuntataw tukuyäna. Uka qhipatx alemanes ukanakan sayt"asiwipax jan ch"amanïxänwa, jupanakax nayratpach África uksanx taqi yänakap apt"asipxäna. Rusianakajj abril phajjsikamaw Rin jawir puripjjäna. Uka qhipatxa, abril phaxsit 22 urunak saraqatarux alemán soldadonakan qhipharkir jaqinakax katuyasipxänwa.
  Ukhamatwa aka Uraqin qhipa chʼaxwäwix tukusxäna. Ukax Rusia zarista ukan atipt"asitapampiw tukuyäna ukat suma sarantäwipampiw tukuyäna.
  Ukxarusti, espacio exterior ukar katuntañax utjawayi. 1936 maranjja, nayrïr rusa chachajj espacioruw avionat saräna. Uraqpachan planeta muytasin t"ijtäna. Ukat 1945 maranjja, mayo phajjsit 9 urunak saraqatarojja, rusanakajj phajjseruw puripjjäna.
  Jupanakax 1967 maranw Marte sat planetar avionat sarapxäna. Venus sat chacharuw 1969 maran puripjjäna. Mercurio sat jilataruw 1972 maran puripjjäna . Ukat Júpiter sat satélites ukanakan 1973. Jaqix Plutón sat jachʼa planetaruw 1980 maran purintäna. Ukat 2003 maranjja, jaqenakan sarnaqäwipanjja, sistema solar anqäjjaruw nayrïr kuti tʼijtäna. Rusia markankir barcox Alaf Centauri uksaruw jaltxatayna, ukatx 2018 maranw kutt"anxatayna.
  2020 maratpachax Rusia markax Pedro Pusïr jaqimp apnaqatawa, jupax jichha pacha qullañ tuqit askinak jikxatatapat yuspajara, janiw kunas chuyman jaqikiti. Pusïr Pedrox llätunk tunk mayan maranakaw apnaqawayi, ukat apnaqawipax uraqpachanx juk"amp jaya pachawa. Kawkhantï apnaqañ urux chiqpachapunix yatisi, chiqpachansa.
  Suma, jichhakamax akapachanx taqi kunas samarañawa, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama. Ukat mä juk"a aburrido ukhamaraki... Jaqinakax suma jakawinïpxiwa. Chiqansa, walja jaqinak utjatapatxa jan waltʼäwinakaw utji. Ukampis yurïwi jark"awinakax niyaw akanx uñstayatäxi.
  Ortodoxia ukax modernizacionaruw puri. Sacerdotenakajj ñikʼutap chʼuqtʼatäpjjänwa ukat uniformenakampi isthaptʼatäpjjänwa.
  Tecnología ukan nayrar sartatapax jach"a jan irnaqäwinakaw utjayawayi. Ukampis uka jan waltʼäwix askichatarakiwa. Hipernet ukax uñstawayiwa.
  Yatxatäwinakax sarantaskakiwa, ukat qhanan jankʼak sarnaqir naves espaciales ukanakax nayratpach luratäxiwa. Jïsa, Rusia zarista ukat taqpach uraqpachatakix wali askiwa, Romanovs jupanakan apnaqatapata. Aka jach"a dinastia jaqinakan sarnaqäwipanxa.
  Zar Nicolás tatax ukham sataynawa. ¡Oraqen mä paraíso lurapjjam!
  Dmitry Medvedev jupax uka estrategia ukarux janiw sasaw arsuwayi. Jupax rus zar ukanakatakiw uraqpachar katuntäna. Estratégico amuyt"awip uñacht"ayäna. Jupax wali askinak jikxatäna ukat wasitat ikiñar puriwayxäna, nayrjamaw isthapita ukat samkasïna.
  Kuropatkin jupax akham sasaw arsuwayi:
  - K'achata! ¡Sumankañakiw utjañapa!
  General Linevich jupax alarmampiw akham säna:
  - Excelencia, inas jichhax huelga luraraksna?
  Kuropatkin general adjutante ukax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa! Chiqansa janiw ukhamäkiti! ¡Ukax mä japonés trampa ukhamäspawa!
  Linevich generalax axsarasaw akham säna:
  - ¡Akax jiwasan ch"amasawa qhipharux aka ch"axwäw atipt"añataki!
  Kuropatkin chachajj khathattʼat arumpiw akham säna:
  - ¡Paciencia, paciencia ukat juk"amp paciencia!
  Linevich jupax juk"amp colerataw uñch"ukiwayi:
  - Ukampis Alexander Suvorov jupax akham sänwa: ¡mä juk"a pachax atipt"añ churi!
  Kuropatkin jupax waña chuymampiw akham säna:
  - ¡Nayax akanx comandonïtwa! Ukat nayraqatax ejercito jark"aqañasawa. Ukat jila partejja, ¡Japón markajj niyaw vapor tukusjjani!
  Linevich jupax akham amuyt"ayi:
  - Inas mä juk"a reconocimiento lurañasa wakischispa?
  Kuropatkin jupax jan munkasaw iyaw säna:
  - Akaxa lurasispawa, ¡amuyasipxam!
  Linevich jupax wali ch"amampiw qhuru arsüna:
  - ¡Zar ukat Pachamaman sutiparu!
  Ukañkamax supertanque ukax japoneses ukanakaruw q"umachaskäna. Jupanakarux knock out, kunayman tuqinakatw ch"axwapxi.
  Q"ala kayuni Alenkax jan khuyapt"ayasisaw pallapallanak jaquntäna, ukat p"iqinchirirux akham jiskt"äna:
  - ¿Akaxa jiwasana qhipa operacionasaxa?
  Medvedev jilatajj wali jachʼat jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa ukham amuyta?
  Wila ñik"utan animalajj akham sänwa:
  - ¡Japonés jaqinakax janiw juk"amp jach"a formaciones ukanipkiti!
  Samurai ukar clavasa ukat ch"axwañampiw Natashax iyaw sarakïna:
  - Ukampisa, chiqpachansa, ¡Japón markax janiw yaqhampi ch"axwañapatak utjkiti!
  Medvedev jupax mä juk"a jan yatiñan uñkatasiñampiw jaysatayna:
  - Japón markax juk"amp machaq pallapallanak apthapispa, machaq barconak América ukat Gran Bretaña uksat alasispa. Ukhamasti, ¡ch"axwäwix janiw taqpach tukuskiti!
  Chika q"ala jan isin Alenka, samurai ukar pallapallanakampi, akham sasaw qhanañcht"äna:
  - Rusia markax Japón markar suman jakasiñ churaspa ukhax kunas pasaspa? Kuril ch"akharukiw apsuñäni, ukat taqi kunas kunjamtï janïr ch"axwäwix utjkän ukhamarjamaw qhiparani?
  Jilïr irpirix iyaw sataynawa:
  - Ukhamächi ukhaxa, ¡jilapachax sumankañaw utjani!
  Margarita kullakajj colerat akham sänwa:
  - Janitï revolución utjkaspän ukhaxa, japonés jaqinakax wali atipt"atäpxaspänwa. ¡Janiw kawkirus sarapkaspänti!
  Qʼala kayuni Natasha kullakajj samurai sat animalar nina warantasajj jankʼakiw iyaw säna:
  - Ukhampuni! ¡Janiw kawkirus sarapkaspänti!
  Cool Alenka, japoneses ukanakar conchas ukanakamp ch"iyjasa, akham amuyt"ayi:
  - ¡Mikado katjañäni!
  Natasha kullakajj wali chʼamampiw saltasïna:
  - ¿Mikado jaqiru katuntañataki? ¡Walikiwa, wali muspharkañawa!
  Margaritax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¿Janit ukax sinti jach"äspa?
  Medvedev jupax pächasiñap uñacht"ayaraki:
  - ¿Janit akax sinti jach"äki? Taqi kunat sipansa, mä kunaw maynix arxatañaxa, ukat yaqhax Japón markamp ch"axwañaxa, ukax, chiqpachanx janiw nayrïr rusa uraqinakanx ch"axwkiti!
  Q"ala kayuni Alenkax sist"asïna, wasitatw japonés jaqinakarux conchas ukanakamp t"unjäna:
  - ¿Ukham khuyapayasiña uñacht"ayañaxa wakisispati?
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapamp joystick sat botonanak chʼalljjtayasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Chiqpachansa, kunatsa akaxa wakisi? ¡Mikado ukarux katuntapxaraksnawa!
  Margarita kullakajj akham sasaw larusitayna:
  - ¡Nayax jumarux ch"axwañjamaw jikxatastxa! ¡Ukat guerranxa, kunjamtï jumanakax lurapkta ukhama!
  Medvedev jupax wali qhuru chuymampiw jaysäna:
  - ¡Kunapachas sayt"añama uk yatiñaw wakisi! ¡Janiw aleatorio jaqinakäktanti! ¡Jiwasax wali amuyumpiw sarnaqäwinak mayjt"ayapxtanxa! Ukhamajj kunjamsa jikjjatasi uk uñachtʼayañama, ukat medidas ukanakas utjarakiwa!
  Q"ala kayuni Alenkax ch"iyar jaquntawayi ukat q"ucht"awayi:
  - ¡Eh, tupuña, tupuña! ¡Qhawqha cólera usunïñasa!
  Supertanque ukax wali ch"amampiw irnaqäna. Patak pä tunk phisqhan waranqa jila japonés jaqinakaw nayratpach t"unjatäxi. Chikat qhiparu.
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Taqi uraqpacha ch"axwañanaka t"unjañäni,
  Uraqiru saraqasa ukatxa
  Jiwasax mä thaya machaq pacha lurañäni,
  ¡Ukham jan waltʼäwinakasa jan waltʼäwinakas ukan jan utjañapataki!
  Q"ala kayuni Alenka, wali jiwayir nina phichhantasaxa, sist"asïna:
  - ¡Mä suma ukhamaraki chiqapa reyitaki!
  Margarita kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Jan ukax inas mä pä trofeo barril sake apthapiñäni?
  Q"ala kayuni Alenkax veneno ukham jachaqt"asïna:
  - ¿Kunas, umañ munasmati?
  Margaritax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Atletanakax janiw umapkiti!
  Q"ala kayuni Alenka, yaqha pila phust"asisa, jach"at arsüna:
  - Jisk"a manq"anakatxa!
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Palmera cerveza umañani. ¡Ukax juk"amp k"umarakiwa!
  Ukat jukʼamp japonés jaqinakaruw chʼaxwantäna.
  Medvedev jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Negocio nayraqata, kusisiña qhiparu!
  ¿Janit presidente interino ukax uk yatiñapäki? ¿Janit sapürus jan tiemponi ukat jan tiemponi sarnaqirïna?
  Jïsa, Medvedev irpirin nayrïr decretonakapat maynïrix kimsa kutiw Duma Estatal diputados ukanakan sueldo jiltayañapäna. Ukat ¿diputadonakat kamsaraksnasa? Jupanakax presidencial chhijllawinakx qhipharuw jaytawayapxi. Ukhamatwa Medvedev chachajj Rusia markan presidente interinot walja tiempo irnaqäna.
  Ukat ukax mä jan uñtʼat jan waltʼäwiruw tuküna. Kunapachatixa estado p"iqinchirixa lurawinakapa ukhama jaya pacha phuqhaski ukhaxa. Ukampis mayjtʼäwix janiw jutkiti. Juk"amp chiqaparux Medvedev irpirin apnaqawipanx taqi kunas juk"amp jan waliruw mayjt"awayi. Fortunax Putinar wal munaskäna ukhama, jupar arxatirit venganza lurañ amtapkaspa ukhama. ¡Kunas jupar jan walïki!
  T-95 modernizado tanque ukax samurai ukanakarux progresión geométrica ukan chhaqtayaskakiwa. Aka maquinax wali askïtap uñacht"ayäna. Ukat cuasi-materia ukar waljaptañ colerasiñan jan wali ch"amapa.
  Chika q"ala jan isin Alenka, japoneses ukanakar pallapallanakampi, logicamente akham säna:
  - Ukhampachasa, akaxa janiwa taqpacha chiqakiti. ¡Janiw superarmas jan utjkipanx kuns lurañjamäkiti sasaw jikxatasi!
  Qʼala kayuni Natasha kullakajj colerat akham sänwa:
  - Yaqhip jach"a ch"amanchirinakax Rusia markarux Japón markamp ch"axwañan atipt"añapatakiw jark"apxäna. Ukampis mä suma amtaw lurasïna, China markan evangelización. ¡Ukat janiw sinti suma uñnaqt"anïkänti!
  Margaritax qhan jiskt"awiruw jiskt"äna:
  - ¿Ukhamaxa Diosat kamsaraksnasa? ¿Kunatsa ortodoxia markar jan yanaptʼkpachäna?
  Niya q"ala q"ala jan isin Alenka, concha tras concha apayani, akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Ukhamawa! Chiqansa, japoneses ukanakarux ortodoxo markar atipt"añapatak jaytañamawa. ¡Chiqpachansa akax rusa iyawsäwir ukham aljantañawa!
  Natasha kullakajj japoneses ukanakar ninamp warantasajj colerat akham sänwa:
  - Religión imperial ukaxa janiwa pacifista ukhamäñapäkiti. ¡Jach"a markar tukuñax wakisispati kamachirjam sarnaqasma ukhaxa: ch"iqa ajanumar ch"allt"apxätam ukhax ch"iqa ajanumar kutt"añamawa!
  Cool Alenka jupax jank"akiw uka tuqitx iyaw satayna, japonés jaqinakarux t"unjatayna:
  - Ukhampuni! ¡Janiw pacifismo ukax wakiskiti! ¡Uñisirimar munasiña! ¿Ukajj mä kamachikïpachati?
  Margaritax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Khititï jaqïki ukajja, nuwasir jaqënwa, .
  Ukhamaw pasäna - gorilax qala apt"asiwayi.
  Kunapachatï jakkir jaqejj nuwasiñatak juchañchatäjje ukhajja,
  ¡Ukat ninax chuymapan walpun phichhantaski!
  
  Uka waynaxa samkapanxa mä ametralladora uñji,
  Jupax mä tank limusinat sipanx juk"amp askiwa.
  Khitis mä qullqix mä niquel ukar tukuyañ muni - .
  ¡Nasïwipatpachaw ch"amax apnaqi sasaw amuyasi!
  Natasha kullakajj mä volcán burbujat colerasiñampiw japoneses ukanakar ninamp warantasajj jachʼat arsüna:
  - Jïsa, ¡automático! ¡Ukat chʼamaw nayranki! ¡Atipjañasawa!
  Q"ala kayuni Alenkax frenesí ukat colerat sist"asïna, japoneses ukanakaruw jaqunuqäna:
  - ¡Nayaxa kunatixa atipt"añataki yurita! Ukat janiw kunas jukʼampikiti. ¡Atipjäwisajj jiwasanakäniwa!
  Natasha kullakajj iyaw sänwa, musculoso kayunakapan qʼala kayunakap joystick sat botonanakar chʼetjjtayasajj akham sänwa:
  - ¡Ukhamatwa wali askixa! ¡Apnaqtanwa ukat apnaqaskakiñäniwa! Nayax sañ muntwa, ¡Rusia!
  Q"ala kayuni Alenka, japonés jaqinakar jaquqanisa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw k"ariskäti, apnaqañ munta! Ukampis ¡janiw mä oxidado maquinakïkiti, jan ukasti taqpach imperiowa!
  Ukat imill wawax nayraqatw Inti jalsu Uraqin qhipa pilap q"umachawayi. Jupax wali suma uñnaqt"aniwa, ukatwa uraqpachan campeón ukhamäñapa. Ukat janipuniw jan chʼamanïñarusa ajjsarañarus aynachtʼañamäkiti.
  Natasha, ch"axwaña, akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayax reinaruw tukuwayta! Jan ukax, ¡juk"amp sumaxa, emperatriz!
  Q"ala kayuni Alenkax akham saskakiwa:
  - ¿Kunas ch"axwañasa, kunas ch"axwañasa, jupax jan wali warmiwa ukat mä q"añu jaqiwa! Ukampis suma uñnaqt"an waynanakaruw uñstayi, sasaw saraki - ¡juman utjki uka axsarkañ jaqir jiwayañamawa!
  Margarita kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Ukhamawa, juma pachpana axsaraña jiwayaña! ¡Nicolas II sat chachajj trono jaytaspäna ukhajja, ¡janiw ajjsarirïtapat kunjamatsa ukhamäkänti sasaw amuyta!
  Chika q"ala jan isin Alenkax mä amtampiw akham säna:
  - Jichhaxa janiwa jaytxaniti! ¡Reyin tronopar chʼamañchtʼañäni, ukhamat walja patak maranak saytʼañapataki!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jach"a Zar Nicolás II ukhamäñamawa! ¡Jumaruw yanapt"apxsma! Janiw revolución ukax utjkaniti - ¡Jach"a Rusia ukax utjani!
  Qhiparusti, nuwasirinakax Inti jalsu Uraqin ejercitopar tukjañampiw tukuyapxäna. Pä patak phisqa tunka waranqa jila pallapallanaka, oficialanakaw jiwarapxäna. Ukhamatwa Japón markan uraqinkir ejercitonakapajj niya taqpach tʼunjatäjjäna. Kunjamtï marina de guerrajj jan utj-jjänjja.
  Q"ala kayuni Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¿Uka jan walt"awixa walikiti? Ukhamajj ¿freak out sañ munta? ¡Jan sinti jaya tiempo saytʼasisaw uka ejercitojj Rusia markar atipjäna!
  Natasha kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Rusia markax phisqhïr columna ukan utjatapatkiw chhaqhawayi. Jan ukhamäkaspa ukhajja, ¡kunjamatsa atiptʼapjjaspänwa!
  Margaritax p"iqinchirirux akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kunsa lurañäni? ¿Kuttʼaniñäniti jan ukajj sarantaskañäniti?
  Medvedev, khititix ch"amap chhaqhayaskäna, jupax computadora jist"arasaw akham säna:
  - Jichhax mä pronóstico ukaw churasini, Rusia zarista ukan juk"amp nayrar sartañapataki. Taqi kunas sumäni ukhaxa, kuttʼanxañäniwa.
  Mä suma warmi aru ist"asïna;
  Japón markan fuerzas terrestres ukat marina ukanakax taqpach t"unjatäxäna ukhax Mikado ukax sumankañ uñacht"ayäna. EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax mediadores ukham irnaqañatakiw amtapxäna.
  Uka condicionanakax Rusia markatakix wali askiwa. Uka markax Kuril qullu ukat Taiwán ukanakaruw katuqawayi.
  Ukhamarakiw Manchuria, Corea, Mongolia uksan control ukax utji. Ukhamarus Japón markax pä patak phisqa tunk millones de rublos rusos quri qullqinak indemnización payllawayaraki.
  Nicolás II zar chachan autoridadapajj jukʼampiw jiljjattäna, ukat revolucionario amuyunakajj jukʼampiw jiljjattäna. Uka markax qullqi tuqit jank"akiw sartañ qalltawayi. Zheltorossiya sat jilataw sartasïna. China markan mä chiqax munañaparjamaw Rusia markar tukuwayi, ukhamarak Corea ukat Mongolia markanakax ukhamaraki. Imperio Zarista ukax juk"amp jach"aruw tukuwayxäna ukat jaqinakax juk"ampiw jilxattawayi. Qullqituqit jiltäwix chiqpach sarnaqäwit sipanx nayraw qalltawayi ukatx juk"amp ch"amanïnwa.
  Duma Estatal ukax janiw utjkänti, ukat gobierno zarista ukax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwitak juk"amp sum wakicht"asispa. Uraqpachan nayrïr k'acha tanques "Luna"-2 ukanakax walja lurañanakaniwa ukatx pusi motor bombarderos "Ilya Muromets" ukat "Svyatogor" ukanakax Rusia markan uñstawayi. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwix kunjamakitix ukhamakiw qalltawayi, ukampis Rusia markatakix juk"amp askiwa.
  Niyakejjay reyejj jukʼamp jaqenakanïchïnjja, qollqenïpjjchïnjja, jukʼamp ejercitonïpjjchïnjja. Ukat manqhankir posición ukax juk"amp ch"amaniwa. Janiw Duma Estatal ukax utjkiti - mä jach"a ch"axwawi ukhamarak pallapallanakan golpe de estado ukhamawa.
  Kunayman askinak jikxatata, ukampis taqpachanx Rusia markan amtaparjama ukat jilpach ch"axwäwinakan atipt"asitapatw ch"axwäwix 7 uru noviembre phaxsit 1915 maran Alemania markan katuyasitapat tukuyäna. Austria-Hungría markax t"unjataw uñjasiwayi ukat t"aqanuqtawayxaraki. Galicia ukat Bukovina uka markanakax Rusia markan provincianakaparuw tukupxäna. Cracovia ukat uka jakʼankir oraqenakajj Reino de Polonia markaruw mantapjjäna, Poznan, Danzig ukat Prusia Oriental uksankirinakajj ukhamarakiw mantapjjäna. Ukat Klaipeda markax provincia Báltica uksaruw mantawayi. Checoslovaquia markax uñstawayiwa - Rusia markan mä reino.
  Rumania markax Transilvania markaruw katuntawayi. Hungría markax mä independiente reino ukhamaw tukuwayi, ukampis Rusia markan yanapt"ata, ukat zar Nicolás jupamp chika apnaqirirjama. Austria markax wali jisk"a markaruw tukuwayi. Yugoslavia markax uñstawayiwa, Rusia markan yanapt"ata ukhamarak Nicolás II jupamp chik apnaqiri.
  Türkiye markax uraqpachan mapa político ukanx chhaqtawayxiwa. Irak ukat Palestina markanakax Gran Bretaña markaruw tukuwayi, Siria markax Francia markaruw tukuwayi, Asia Menor ukat Estambul ukax provincias rusas ukar tukuwayi. Ukhamatwa Rusia markax wasitat uraqip jilxattayäna. Ukampis janiw ukham tukuykänti. Ukatx Península Saudita ukax francés ukat británico ukanakamp chikaw katuntatäna. Ukat ukatx Rusia ukat Gran Bretaña ukanakax Irán ukat Afganistán ukanakaruw jaljapxäna. Norte ukat chika taypinx provincias rusas ukhamaw tukuwayi, ukatx sur uksanx colonia británica ukhamaw tukuwayi.
  Akapachajj suma saytʼatäkaspas ukhamänwa. China markanx uka ch"axwäwix sarantaskakiwa. Ukampis 1929 maranjja, qollqe toqet mä jachʼa jan waltʼäwiw utjäna, ukatwa Jachʼa Depresión sat jan waltʼäwejj utjäna.
  Rusia markanx revolucionario amuyunakax wasitatw jilxattawayi. Huelgas ukat unxtasiwinakax utjawayi. Ukampis uka jan waltʼäwix janiw sinti jachʼäkänti. Ukatjja, 1931 maranwa Japón markamp guerrajj wasitat qalltäna.
  Samurai jaqinakax venganza munapxäna. Ukampis aka kutinjja, Rusia markankir ejercitojj taqe kunanwa jukʼamp chʼamanïjjäna. Ukat almirante Kolchak jupax wali yatiñan comandante naval ukhamawa.
  Japón markax janiw atipt"atakïkänti, jan ukasti katuntatäxarakïnwa. Nicolás II zar sat chachajja, 1932 maran febrero phajjsinjja, Japón markan Mikado sat emperadorat uttʼayatäjjänwa. Ukhamatwa Rusia markax juk"amp jach"aptawayi. Ukat niya taqpach China markaruw anexionatayna.
  Jaqinakaru ukhamarak territorio tuqitxa, Rusia markax janiw mä kipkakïkänti. Ukatjja, Gran Bretaña markankir Imperiojj jan chʼamanïjjänwa. Hitler chachajj 1933 maranwa Alemania markan apnaqañ qalltäna, ukampis ¿kunsa Rusia contra luraspäna? Janiw impurtkiti. Nicolás II zar sat chachajj 1937 maranwa jiwjjäna, jupajj wali sum apnaqäna, Iván el Terrible sat chachat qhepatjja, payïr kutiw jukʼamp tiempo apnaqäna. Ukat conquistas récords ukanakampi área ukat población ukanakat.
  Ukampisa, janiw taqi kunas reyitakix jakäwipanx askïkänti. Alexei herederojj waynäkasaw jiwjjäna. Jan igual jaqichasïwi utjatapatxa, Mikhail sullka jilatax Rusia markan tronopar mantañapatak derechopat apsutäxänwa.
  Uka coronajj Kirill Romanov sat chachan herenciapänwa, jupajj 1938 maranwa jan mä maras jakas jiwjjäna. Ukat Vladimir Kimsïr yuqapaw machaq reyir tuküna. Jupajj coronatänwa, ukat uka reyejj 1992 marakamaw kusisita apnaqäna. Ukat Rusia markax nayraqat Francia ukat Gran Bretaña markanakat colonianak apsuwayxäna, Alemania markamp chika. Ukat Alemania markar katuntäna. Ukat ukatsti taqpach uraqpacha. Mä juk"a arumpixa, machaq Zar Jorge Nayrïrixa 1992 maranwa uraqpachan emperadorar tuküna.
  Medvedev jupax uka uñakipäw tukuyäna, ukatx akham sänwa:
  - Amuyataxa, ¡aka universotakix wakisiwa! ¡Jichhax kutt'anxapxtwa!
  Ukat pusiniw arnaqasipxäna:
  - ¡Nicolas II zar jilatarux jach"añchapxam!
  . EPILOGO INTERMEDIO UKA UTJAWIPA
  Medvedev jupax mä jawsatäwit sartawayi... Juparux yatiyataw Zelenskyx Rusia ukat Ucrania uksan p"iqinchirïtapax niyaw qalltaski. Ukat ukax, sapxiwa, Dmitry Anatolyevich jupax oficinapat mistuñ pachaw purini.
  Medvedev jilatajj jan munkasaw istʼäna. Janïr sarkasajja, ñikʼutap chʼuqtʼasisaw jariqasirïta.
  Ukatxa, oficinapat mistuwayxäna. Juparojj mä auto especialampiw apapjjäna. Thakinjja, Medvedev chachatakejj Islas Canarias sat cheqar avionat sarañajj wali askïspawa, ukhamat ukan samartʼañapataki sasaw sapjjäna.
  Ukat Zelenskyx yaqha uñacht"äwiw inauguración ukat lurawayi. Kunjamtï yatiqapkta ukhama, nina naktäwinakampi ukat saltanakampi saminakani. Inauguración urux Vitali Klitschko jupax Michael Tyson jupampiw Kiev markan estadio ukan ch"axwawayxi. Uñt"at boxeador estadounidense ukax jach"a qullqi jan walt"awinak utjatapatw uka nuwasiñarux iyaw satayna. Klitschko jupax tunka payan muyuntatw apnaqawayi, ukampis diplomática tuqitx janiw Tyson juparux ch"amanchawaykiti.
  Formalmente, mä jisk"a versión mundial campeón ukax anatasiwayi.
  Uka qhipatxa Vitali Klitschko kullakaruw mä cinturón de diamante ukamp uñt"ayapxäna.
  Vladimir Zelensky jupax uraqpachan taqi markanakat jach"añchäwinak katuqawayi - China markamp chika. Ukatjja, Imperio Celestial sat cheqanjja, jaqenakan jan waltʼäwinakapajj jukʼampiw jiljjattäna. Jaqix janiw t"ant"a sapakix jakkiti. Jaqinakax democracia ukat libertad ukanak munapxäna. Partido Comunista Chino ukan despotismo ukax qarjataw uñjasiwayi, taqiniw libertad uka munapxäna.
  Zelensky jupax ukhamarakiw mä chimpuruw tukuwayi. Mä chimpu democrático ch"amampi, Putin irpirin dictadura servicios secretos ukan t"unjatätapat.
  Zelensky jupax mayjt"awinakat, qullqi tuqit ukhamarak machaq lurawinakat walpun arsüna. Rusia markanx nayrïr ministru ukhamäñatakix nayratpachw mä ch"axwäwix utjawayi. Walja waranq solicitantenakaw utjäna. Uka ajlliñ thakhix wali ch"amapunïnwa. Ukat wali suma uñnaqt"anïnwa.
  Jichhakamax taqi kunas wali sumaw sarantaskäna. Zelensky jupax inauguración ukanx mä salto ukham lurarakïna. Ukax ch"allxtawinakawa. Ukatxa yaqha arunak yatitap uñacht"ayäna. Jupajj wali chʼamampiw ukat jankʼakiw kuns luräna.
  Qhiparusti, Zelensky jupax uka apt"asisaw mä qawqha arst"äwinak juk"amp lurawayi.
  Ukhamarus, inauguración tukuyatatx personal amtawinakax arktawayiwa. Walja mayjt"awinaka ukat machaq ajanunakax gobiernon utji.
  Chiqpach "comisarios de hierro" ukanakan ajllitapaw utjäna. Rusia markanjja, mä revolución de personal ukaw utjäna.
  Zelensky jupax nayrïr urunakanx walja decretos ukanakaw apsuwayxi. Arumanakax alcohol aljasiñax permitido ukhamarak viajes ukanakan. Qamirinakarux machaq impuestonak uñstayawayiwa. Jupax diputados ukat jueces ukanakat inmunidad apsuwayxi. Jiltawi lurawi lurawi. China markamp alxañ tuqitx tarifas ukanakaw uñt"ayasi.
  Rusia markamp mayacht"asiñ tuqitx mä referéndum ukaw Bielorrusia markanx utjawayi. Ukat ukax Zelensky chachan jach"añchäwiparuw puriraki. Jilpacha bielorruso jaqinakax Rusia markamp mayacht"asiñ yanapt"apxäna.
  Zelensky jupax Medvedev jupax parches ukanakarux sinti jach"anchayi sasaw quejasïna, ukampis inflación ukax samarañapawa sasaw arsuwayi. Ukat janiw kuna jan walis paskaniti.
  Chiqansa, mä jukʼa tiempotxa, precionakan jiltäwipax saytʼxänwa. Ukat Rusia markan economía ukax jilxattañ qalltäna. Ukat Cáucaso markanx ch"axwirinakan lurawinakapax kunjamatsa jiwataw uñjasiwayi. Ukajj jukʼamp samarañänwa.
  Zelensky jupax qhipharux Rusia markan nayrïr ministrupat candidatura ukham uñt"ayawayi. Jupax kimsa tunk payan marani Alexey Bolshakov Doctor de Ciencias ukhamaw tukuwayi. Jupax wali atinisisaw uka atipt"äwin atipt"äna. Ukat jupax nayrïr ministruruw tuküna, Rusia markan sarnaqäwipanx juk"amp sullkakiwa.
  Medvedev jupax vacacionanx Islas Canarias uksaruw avionat saratayna, ukatx nayrir p"iqinchirin pensión ukap katuqatayna, kusist"añatakiki. Jichhakamax janiw kuna jan walt"äwis utjkiti. Ukampis Shoigu jilataruw katuntapjjäna, ukat golpe de estado lurañ yantʼatapat juchañchapjjäna. ¿Kunsa jupajj munäna?
  Ukhamarakiw yaqha askichawinakax walja utjawayi... América markanx pusi tunk mayan marani demócrata warmiw atipt"awayi. Ukhamatwa gobiernojj mayjtʼjjäna. Ukat mä warmi ukat Estados Unidos markan historiapan juk"amp sullka candidato ukaw apnaqañ qalltawayi. Trumpan pachapax tukusxiwa . Ukampis Rusia markamp amigöñax jichhakiw panqarañ qalltawayi. Natural ukhamawa, China dictatorial contrax Estados Unidos ukat machaq Imperio Ruso ukanakax jichhax amigonakapxiwa.
  Zelensky jupax mä referéndum uksa lurawayi ukatx yaqha suti uñt"ayawayi: uka lantix Rusia - Kievan Rus. Ukajj wal parlarakïna. Bielorrusia markax uka federación ukarux mantawayiwa. Ukat imperio ukan jaktäwipax qalltawayi... Democrático ukan.
  Estados Unidos markan machaq warmi p"iqinchiripax Trumpan China markar uñisiñap herenciat katuqawayi, ukatx mä coalición uñstayañatakiw ch"amanchasiwayi. Kievan Rus jupax Zelensky jupan apnaqataw qullqi tuqitx wali sum jilxattawayi. Rusia markax China markarux mä juk"a jark"aqawayi. Ukatxa, OTAN ukarux mantawayiwa. Mä juk"a pachatxa, Kazajistán markanx mä gobierno pro-ruso ukaw apnaqañ qalltawayi ukatx mä estado sindical ukaw utt"asiwayi. Rusonakax Asia Central uksanx China markat jayarst"ayapxäna. Uka chʼaxwäwix jukʼampiw jilxattawayi.
  Zelensky jupax mä campaña anti-Stalin ukat anti-Putin ukanak lurawayi. Jupax Stalin ukat Putin jupanakarux taqi premios ukanakat apt"awayi, Medvedev jupanakarux churawayi.
  Ukampis taqe kunas sumankañanwa pasäna. Comunistanakax unxtasipkchïnsa. Tantachäwinakaruw sarapxirïta.
  Ukat ukanw Lenin jilatarojj qhepat Mausoleopat apsupjjäna. Waljanitakix mä kasta kusisiña. Ukat Iglesia Ortodoxa sat iglesiajja, Alejandro II ukat Iván sat Terrible, Rusia markankir zar sat chachanakaruw santonakjam uñtʼayäna. Nicolás II sat chachan monumentonakapajj jukʼampiw jiljjattawayaraki.
  Zarismo ukat occidentalismo ukanakax kunjamatsa modaruw tukuwayxäna. Europa markaruw jukʼamp jakʼachasipjjäna, yaqha markankirinakajj walja cargonak katoqañ qalltapjjäna. Rusia markax occidental uraqpachankiriruw tukuwayi, ukatx Trump jupax sarxatapatx globalización ukax juk"amp ch"amanchawayi. Ukat China markax saparst"ataw uñjasiwayi ukat manqhan jan walt"awinakampiw uñjasi.
  Uka pachparakiw Zelensky chachajj eslavo markan yuriñanak jiljjattayäna. Walja tiempow phajjseru tʼijtjjañapatak arsuwayapkäna ukajj qhepat phoqasjjäna. Ukat taqi kunas kunjamatsa wali sumapunïnwa.
  Rusia ukat Estados Unidos ukanakan aliados ukanakan mayacht"asiwipax utt"ayasiwayi, jan ukax juk"amp chiqaparux Kievan Rus ukat América ukanakamp chikaw utt"asiwayi.
  Ukat uñkatasiñax nayra pachan luratawa. Akapachajj jukʼampiw uraqpachar tukuwayjje ukat jan kuna jan waltʼäwin uñjasiraki. Chʼaxwäwinakas utjkchïnsa. Kievan Rus, Estados Unidos markamp chikaw Libia markanx mä operativo lurapxäna, ukanx islamistas ukanakarux tukjapxäna. Ukatx Oriente Medio ukamp apasxapxta, ukanx bases ukanakaw América ukamp chikt"at lurapxta. Kievan Rus ukat Estados Unidos markanakax mayacht"asisaw uraqpachar inclinañ qalltapxäna ukat China markarux África uksat jaqunukuñ qalltapxäna. Ukat akanxa janiw jan chʼaxwäwinakampix sarnaqksnati. Ukat uraqin operacionanakas utjarakiwa.
  Kievan Rus ukat Estados Unidos markanakax ataques aéreos ukanakax mayacht"asisaw lurapxäna.
  Juk"at juk"at chino jaqinakax taqi uraqpachat jaqunukutaw uñjasipxatayna. Ukat alaxpachankir imperiox qullqi tuqit ukhamarak política tuqit mä jach"a jan walt"äwiruw puri.
  Ukat Kievan Rus sat chachajj jukʼampiw jiljjattawayi.
  Rusia markax janiw kunapachas ukham tasas de crecimiento económico ukar uñt"kiti. Ukat uka China markax t"unjataw uñjasiwayi - Kievan Rus jupax sartawayiwa. Ukat jankʼakiw jiljjattäna.
  Chukotka markar sarir ferrocarril ukax mä récord tiempon lurasiwayi. Ukax pachpakiwa wali thaya.
  Ukat Alaska markan mä túnel allsusipkäna. Ukhamarakiw estadounidenses jupanakax Rusia markamp chikt"atäñatakix ferrocarril lurañ qalltapxäna. Delhi markar sarañatakix ferrocarril ukaw lurasiskäna... Uka pachparakiw Siberia markat canales ukanakax allsusipkäna, Asia Central uksan umamp warantañataki.
  Mä operativo conjunto ukaw Irán markarux Estados Unidos ukat Kievan Rus ukanakamp lurasiwayi. Ukat mä amuytʼasir régimen secular ukaw uttʼayasïna. Uka qhipatxa, Caspio qutat Golfo Pérsico uksaruw mä canal allsuñ qalltapxäna.
  OTAN ukax árabe markanakar uñt"ayañatakiw jilxattawayi. Arabia Saudita markanx mä parlamento ukaw utjawayi. Warminakax burkanakap apsuñ qalltapxäna. Mä estado secular ukan lurañax qalltawayiwa.
  Rusia markan medios de comunicación ukanx taqiniw Putin juparux extremismo ukamp tuqinuqapxäna ukat laq"ampiw jaquntapxäna, niyas Rusia markarux China markan colonia ukham tukuyatapata, ukampis Diosar yuspajarañaw pachapar jiwata. Ukat jukʼamp qhuru arunakampiw parlapjjarakïna. Ukampis Medvedev jilatarojj mä juchañchäwiw jistʼarasïna. Ukat janiw mä sapakïkiti.
  Stalin jupax Kremlin pirqat apsutaw uñjasiwayi. Lenin jupax mausoleo ukanx juk"amp nayraw jikxatasïna.
  Estadon chimpunakapax waljaw mayjt"awayi. Walja machaq kasta banderanakaw uñstawayi. Rusia markan banderaparux q"illumpiw yapxatasïna, ukatx ch"uxña ch"uxñampiw ch"uxña ch"uxña lantimp yapxatasïna.
  Ukajj wali sumarakïnwa. Escudo de armas ukax mayjt"awayiwa... Qullqi tuqit reforma ukax utjarakiwa. Jupanakax qullqix ratio ukarjamaw mayjt"ayapxäna: mä waranqat waranqakama. Kievan Rus markan rublon quri estandartepax uñstawayiwa. Uka pachparakiw machaq qullqis, nayra qullqis uñstawayi - mä qullqi - chikat kopeck, ukat chikat - mä cuarto qullqi.
  Taqi kunas suma wakicht'atawa...
  Títulos ukanakax jaktañ qalltarakïna... Príncipes, barones, condes, marqueses, ukat duques ukanakas uñstapxarakïnwa. Yamas Zelensky sat chachajj Duque satänwa. Moldavia markax Kievan Rus markan chikanchasirakïnwa. Nayratpachaw reyin chhijllañ tuqitx aruskipt"asiwayi.
  Ukampis Zelenskyx Kievan Rus markan p"iqinchiripax jaqinakakiw chhijllatäni sasaw arsuwayi. Ukat janiw pä mandatot jiläñapäkiti.
  Ukhamarus Zelensky jupax Rusia markan p"iqinchiripan irnaqawip suxta marat phisqa mararuw jisk"achawayi. Chiqansa, Zelenskyx nayrïr kutiw suxta mara irnaqäna.
  Uka tiempotakejja, Asia Central markan Rusia markar katuntañ tukuyjjäna. Ukat URSS markan fronteranakap wasitat saytʼayarakïna. Estados bálticos ukanakakiw jan khitin apnaqat qhiparapxäna.
  Ukampis estadounidenses ukanakax janiw jichhakamax jaytañ munapkänti. Ukat ukhamatwa Asia Central ukat Cáucaso uksa markanakar churapxäna.
  Mä machaq ch"axwäwiw Cáucaso markan qalltawayi, Armenia ukat Azerbaiyán markanakan. Ukat wali qhuru chuymampiw sarnaqäna. Ukhamat Rusia markax uka repúblicas ukanakar katuntañ atipxatayna ukat referéndums ukanakax anexión ukar puriñapataki.
  Ukhamatwa Zelensky chachajj Cáucaso markar kuttʼjjäna, Kievan Rus sat markaruw jiljjattayäna. Chiqpachansa, jupax atipjiriwa. Ukhamarus jupax demócrata ukhamarakiwa... Imperiopax juk"ampiw jilxattawayi...
  Ukhamat Afganistán markax nayratpach payïr mara apnaqañ pachanxa, ukatx mä chiqax Irán markax Rusia markan chiqanakaparuw tukuwayi.
  Estados Unidos markanxa, mä warmi p"iqinchiriw payïr kuti atipt"awayi. Jichhakamax economía tuqinx wali askiwa, ukat juk"amp askixa, China markarux t"unjañ atipxatayna. Kunjam jach"a atipt"äwis utji. Ukat Kievan Rus jupax jichhax Zelensky jupan p"iqinchata aliado ukhamawa.
  Ukampis chiqans Rusia markan ch"amapax jank"akiw jilxattaski. Jupax nayratpach Irak markan alay tuqinx anexionawayiwa.
  Borzox sarnaqaskiwa. ¡Kievan Rus markax nayrïr markawa, uraqpachanx tasas de crecimiento ukanx! Ukat Estados Unidos markat sipansa jukʼamp jaqenakaw jukʼamp jiljjattawayjje. Ukat niyaw América markanx alarmampi uñch"ukipxi - ¿Rusia markax sinti ch"amanchatäpachati?
  Ukhamarus Kievan Rus markan imperiopax jilxattaskiw. Jichhax estados bálticos ukanakax niyaw jupan apnaqatäxi. Jïsa, chiqpachansa akax mä jach"a jan walt"awiwa estadounidenses ukanakataki. Zelensky jupax nayratpach URSS markan taqpach territorionakap apthapiwayi.
  Ukat Rusia markankir Zarjamarakiw sur tuqir jilxattaski. Jichhax Irán ukat Irak uka markanakax taqpach Kievan Rus uksankapxi. Ukat Zelenskyx nayrïr kutiw payïr mandato ukarux jasakiw chhijllatatayna.
  Walja candidatos presidenciales ukanakax utjkchïnsa, chhijllawinakax democráticos ukhamänwa.
  Zelensky jupax janiw Lukashenko ukan uñacht"äwiparjam sarnaqañ munkti ukat jakäwipkamaw apnaqañ munkti sasaw arsuwayi. Ukhamarus Lukashenko chhaqhatapax kuna jan walt"awinakas utjawayi ukax wali qhanaw uñjasiwayi. Inas Rusia ukat Occidente markanakajj jan jupar munapkchïnti. Ukat chhaqtawayxänwa... Ukampis Zelenskyx ch"amampikiw jilxattaski. Ukat chiqpachansa, sum apnaqañ tuqitxa apnaqäwipax nayrïr apnaqirinakaparux chʼamaktʼayiwa, Pedro Jachʼa ukhamarakiwa.
  Chiqansa, janiw taqinix URSS markan uraqip wasitat utt"ayañ yatipkiti, ukat Afganistán, Irán ukat Irak markanakaruw kutt"ayañ yatipxi.
  Ukampis Zelenskyx janiw ukakipkakiti. Jichhax Polonia ukat Finlandia uka markanakax ataque ukankapxiwa - nayrax imperio zarista uksankapxarakïnwa. Ukat chiqpachans referéndum ukax uka markanakanw lurasi, ukatx jupanakax munañapampiw Kievan Rus ukar mantapxi.
  Ukhamarakiw frente científico uksanx askinak jikxatañax utji. Marte sat planetan walja tiempo suytʼat avionajj lurasiwayi. Rusia markankir cosmonautanakaw ukan uraqir puripxäna. Uraq aptasinx bandera jaytawayapxi, ukax mä jach"a atipt"äwiwa.
  Uka pachparakiw Kievan Rus markax China markat nayrïr Puerto Arturo sat auto apsuwayxäna. Ukat China markan guerra civil qalltatapat askinak apsusaw Manchuria markarux jarkʼaqapxäna.
  Uka pachparakiw Kievan Rus markax Turquía markan mä chiqap katuntawayi. Uka uraqinakax Tratado de Versalles ukarjam Rusia markaruw katuyatäna. Ukax wali ch"aman saräwirakïnwa. Zelensky jupax Kievan Rus markaruw juk"amp jach"anchayäna, mä imperio ukhama. Ukat economía tuqitxa, nayrïr chiqanw mistuwayi, Estados Unidos markat sipan juk"ampi.
  Suma, China markax mä guerra civil ukan jan wali samkaparuw ch"allt"ata, ukatx niyaw t"aqanuqtañ qalltawayi.
  Kievan Rus markax mä ch"aman markaruw tukuwayi. Ukat Zelenskyx markanx wali uñt"atäxänwa, ukat jaqinakax Vladimir juparux qunqurt"asisaw achikt"asiñ qalltapxäna, ukhamat jan sarxañapataki. Patak waranq jaqinakaw tantachasipxäna.
  Zelensky, mä excepción ukhama, mä referéndum lurawayi, ukax yaqha kimsïr mandato Kievan Rus p"iqinchirïñapatakiw ch"amanchawayi.
  Jilïr irpirix EE.UU. markanx mayjt"awayiwa. Jupax nayratpach republicano ukhamaw tukuwayi. Ukat janiw ukhamakiti - Zelenskyt sipan jilïri. Ukatwa Kievan Rus ukat Estados Unidos markamp sum apasiñax wasitat jan waltʼayañ qalltäna. Rusia markax nayratpach Zelensky jupan apnaqawipanx wali llakitaw ch"amanchasiwayi. Jupanakax amtapxiw, ucraniano apnaqawimp chika, akax niyaw Zelensky-n pusi mara apnaqawipa.
  Ukax, sapxiwa, Rusia markan p"iqinchiripan ch"amapax janiw jisk"achatäkänti. Zelensky jupax mäkiw lurawayi, mä chiqañchawi constitución ukar uñt"ayañataki, ukarjamax Duma Estatal ukax derecho ukaniwa sapa mayni ministrurux pä kimsa t"aqa voto ukamp irnaqawipat jaqunukuñataki, jan ukax mä mayoría simple ukamp pä kutiw voto de desconfianza ukar pasayañataki.
  Ukat aka chiqañchawix janiw sinti jach"äkiti, kunatix p"iqinchirux derecho ukaniwa taqi ministrunakar utt"ayañataki ukhamarak gobiernon estructurap amtañataki. Ukat Duma Estatal ukanx Zelensky ukar arkirinakax mayoría constitucional ukanipxi.
  Juk"amp askix Consejo de Federación ukarux directa chhijllawinakaw uñt"ayasi, ukhamarak katuntat jaqinakar chhijllañapatak jaysaña.
  Ukampis, taqpachanx aka chiqanw p"iqinchirin ch"amanakapan limitación ukax tukuyata. Gobernadores ukanakar jaqunukuñ derechojj utjaskakiwa. Ukat esfera legislativa uksanx juk"ampiw jilxattawayi.
  Estados Unidos markanx Zelenskyx Autoritarismo ukamp juchanchañ qalltawayi, ukat uka partido, "Servidor del Pueblo" ukax niya taqpach puestos ukanakaruw estado ukan apnaqi. LDPR ukat Partido Comunista de la Federación Rusa ukax janiw utjxänti. Mä partido ukaw uñstawayi - "A Just World" ch"iqa tuqit. LDPR ukat sipansa, Patriotas de Rusia ukanakaw uñstawayi. Ukampis Sirviente del Pueblo partido ukax taqpach apnaqawayi.
  Yaqhep reformanakajj iglesiaruw jan waltʼayarakïna. Ortodoxia ukax pusi warminïñ derecho ukarux legalizawayi, islam ukar jak"achasiñataki. Icononak uñt"ayañax mä juk"a mayjt"awayi, ukatx protestanteismo ukampix jak"achasiñaw utjawayi. Juk"amp arsuñ qalltapxäna: Diosax Mä sapakiwa, ukat jiwir jaqinakax janiw Diosar yupaychatäñapäkiti.
  Uka pachparakiw Trinidad sat yatichäwix chhaqtayatäxäna, janiw Biblian uñachtʼäwipäkänti ukat jiwir jaqinakatakix janiw amuyañjamäkänti.
  Ukat uñt"ayapxäna: Diosax Mä sapakiwa, Dios Awkiwa. Ukampis Dios Yuqa siski uka arojj janiw Biblian uñstkiti. Ukhamarus janiw mä arux utjkiti: Diosax Qullan Ajayuwa. Ukhamajj ¿kunatsa religionarojj jan sinti chʼamäki.
  Ukatjja, cruzar warktʼatäki uka Diosajj janiw confiyañatak chʼamañchkiti. Jupatï jan jarkʼaqaskaspa ukhajja, ¿kunjamsa jaqenakar jarkʼaqaspa? Mä jukʼa arumpixa, monoteísmo ukaruw mayjtʼapxta. Ukat Biblia pachpaw nayra eslavo cuentonakampi chʼamaktʼayasïna. Veles chachan Evangeliopaw uñstawayi.
  Ateísmo ukax juk"ampiw jilxattawayaraki - jupanakax sapxiwa, jaqinakan cuentonakapampix jan apayasimti. Mä planetanïtanwa, ukat janiw jaqinakax milagronakar iyawsapxañapatakix wakiskiti ukat juk"ampirus akapach tukuyaruw iyawsapxañapa.
  Akapachan tukusiñapax janiw utjkaniti ukat janirakiw utjañapäkiti. Ukat jaqinakax mä imperio espacial ukar tukupxañapawa ukat galaxian chiqaparuw puripxañapa. ¿Galaxianakatxa kamsaraksnasa? Juk"ampirus universo ukar uñtasitawa. Ukat alaxpachan chiqaparu purisaxa, yaqha chiqar sarañamawa. Chiqansa, jan jaktʼkay universonakaw utji. Ukat ukhamatwa mä universot yaqha universoru tʼijtjjasma. Ukat tiempompejja, ¡juma pachpa lurañ yateqañamawa! Ukat niya taqpach espacionjja, machaq jan jaktʼkay universonakaw utjani.
  Ukat aka Uraqix jaqinakan cunapakïskiwa. Ukat jutïrinx mä imperio de sextillion a sextillion grados de universos ukaw utjani, ukatx jan jaytjasaw juk"amp jach"aptayasiña ukat espacio ukar katuntañapa.
  Ukat Kievan Rus Vladimir Zelensky p"iqinchiripa ukat p"iqinchiripaxa, kunjamatix mä qhana suyt"awi intix planeta patxar mistuni ukhama!
  Ukat jutïr pachapa ukhamarak Kievan Rus jutïr pachapa - ¡qhanacht'atäpan!
  
  FUERZA MAJEURE UKHAMARAKI URSS UKAX JANIW ALIADOS UKANAKAX CHIQAÑCHÄNA
  Ukat ukhamatwa mä jan saytʼkay chʼamajj uñstäna, ukat 1943 maran enero phajjsit 1 uru saraqataruw fuerzas aliadas ukanakar jistʼantapjjäna. Rommel jupan jawq"jata cuerpopax Libia markamp frontera uksanw sayt"asipxäna. Ukat Alemania nazi markar taqe bombardeonakajj janiw utj-jjänti. Londres markar avionat sarañ yant"äwinakax jan walt"ayataw uñjasiraki. Alemania markankir avionanakajj janiw tʼunjatäkänti, jan ukasti kuttʼayatäjjänwa. Nayrajj jan uñjkañ mä milagrow pasäna, ukajj teógico chʼamampiw akapach jaljasïna.
  Ukampis qalltanjja, janiw aleman jaqenakarojj wal yanaptʼkänti. Stalingrad, jan ukax juk"ampirus uka taypinkir Paulus tamax inas jan qhispiyatäkaspati. Ukat soviético soldadonakax jan axsarasaw nayrar sartapxäna. Voronezh markan ukhamarak yaqha chiqanakan ofensiva ukax wali askiwa. Niya chiqpach pachas ukhamarakiw Ejército Rojo ukax Kursk, Belgorod ukat Kharkov ukanakar qhispiyawayi.
  Ukampirus, Rommel-an sazonado divisiones-apax África uksat yaqhachatapat ukhamarak khitinakatix chiqpach historianx argelinos ukat Túnez wasar pampanakar jan kuna askinakamp jaquntatäpkän uka ch"amanakax mayjt"ayat uñjasipxäna, Mainstein-an uñt"at contraataque-pax amuyasiw ch"amanchawayi. Kunjamakitix wali juk"amp fuerzas alemanas ukanakaw ukan chikancht"asipxäna, juk"ampis aviación.
  Ukat kimsa tunk machaq "Tigres" ukanakax Sahara uksanx inamayakiw ch"amakt"apxäna, ukax janiw kuna wakiskirïkänti.
  Aka chiqanw nayrïr jach"a jan walt"awix chiqpach sarnaqäwimp utjawayi. Mainstein chachajj pusi urunak nayraw contraataque luräna, ukat jukʼamp chʼamanïsajj jukʼamp jankʼakiw nayrar sartawayi. Kharkov markax llätunk urunak nayraw wasitat katuntatäna, Belgorod jupax tunka payan urunak nayraw katuntatäna, ukatx sarnaqañanx jikxatasïna, ukatx juk"amp askixa, Kursk markax katuntatäxänwa, chiqpach sarnaqäwinx janiw Fritz ukarux katuntkänti.
  Alemania markankir walja soldadonakaw ukankapjjarakïna. Alemanes jupanakax Francia markat reservas transferidas ukanakamp apnaqapxäna, niya taqpach unidades de tanques ukanakax nuwasiñatak wakicht"atäpxänwa, ukat aviación principal ukanakampiw apnaqapxäna. Kunjams maynix sischispa, niya chikat Luftwaffe ukankirinakax Frente Occidental ukan mayjt"ayatänwa, ukhamat uñisirinakan aire ukanx jach"a ch"amanakaw yapxatatäna. Ukat Alemania markan contraofensiva ukan ukham arsüna, ukax mä huelga de hoz ukar uñtasitänwa.
  Jïsa, ukat Mainstein chiqpach historianx generales soviéticos ukanakat sipanx juk"amp askiwa, ukampis akanx pä tunk divisiones juk"amp fuerzas terrestres ukaniwa ukatx, recursos ukanakan concentración ukar yäqasa, kimsa kutiw juk"amp avionanakax utji. Ukat Focke-Wulf ukax janiw kuna jan walïkisa, chiqapar apnaqatäspa ukhaxa: jank"akïtapax wali jach"awa, armanakax ch"amaniwa. Kunatix wali wakiskirïki ukax F-190 ukax juk"amp askiwa superioridad numérica ukampi. Niyakejjay chʼamani armanakapajj mä kutikiw avionar jaqontañapatak yanaptʼchejja, ukat wali jachʼa buceo luratapat qhespirakispawa.
  Soviético soldadonakax mä táctico ukan atipt"asipxäna ukat Kursk markat sarxapxäna, walja pallapallanaka ukat oficiales ukanakaw muyuntat uñjasipxäna. Mä chiqanx yaqhipanakax jiwapxataynawa, yaqhipanakax mä qawqhanikiw katuntat uñjasipxäna, waljanipuniw qhispipxäna, yänakapax chhaqhayatäkchisa.
  Soviético soldadonakax wali jan walt"ayataw uñjasipxi ukat ofensivapax sayt"ayatarakiwa. Ukampis alemán tanques ukanakax janiw primavera ukan descongelación qalltatap laykux suma jikxatasipxatapatx ch"amanchañjamäkänti.
  Mä juk"a pachatakix mä equilibrio de poder ukaw uñstawayi.
  Ukampirus mä machaq ch"amaw ch"axwäwir mantarakispa: Japón. Samurai jaqinakax amparanakap jist"antapxarakïnwa. América markax janiw puriñjamäkiti, ukampis janiw ataque ukax utjkiti. Chiqans Japón markan ch"aman uraqin ejercitopax China markaruw ch"amanchaski. Aka chiqanx Chiang Kai-shek jupax wali ch"amampw uñjasiwayi. Jan ukax japonés ukanakamp mä amtar puriñ yant"apxam, jan ukax ch"axwapxam, ukampis janiw EE.UU., Gran Bretaña ukat yaqha markanakat qullqimp armanakampi yanapt"a katuqañax utjxiti.
  Natural ukhamawa, alemanonakax payïr frente jist"arañ wal munapxäna, ukhamat uñisirinakan mä chikat inti jalsu tuqit yaqha chiqar sarañataki. Ukhamäkchïnsa, walja aptʼasitaw uñjasipjjäna. Stalingrad markax juk"ampirus walja ch"amaw munasïna. Soviético soldadonakax walpun chhaqhayasipxarakïna, ukat yaqhip soldadonakax Jarkov ukat Kursk calderanakaruw tukuyapxäna.
  Nazinakajj armanak jukʼamp lurapjjäna. Bombardeo jan utjatapat yuspajarasinx Krauts jupanakax juk"amp jach"a jakhüwimpiw tanques ukanakan lurañap jilxatayañ atipxatayna, ukhamarak aviación uksa tuqita. Uka bombajj nazis ukanakarojj jukʼampiw jarkʼäna, kunjamtï jaqenakajj amuyapki ukat sipansa. Ukhamarus chiqpach sarnaqäwinx Alemania markax equipos ukanakan lurawip jilxatayawayi, jilpachax economía ukan ch"axwañ chiqan wasitat utt"ayatapata ukhamarak esclavo irnaqäw juk"amp activamente apnaqatapata, ukatx janiw jan ch"amampi bombardeatapxatapatakiti.
  Jichhax alemanonakax suyt"apxäna ukat machaq tanques lurapxäna, tripulacionanakaruw yatichapxäna, jichha pacha tecnología ukar atinisisaw lurapxäna. Uka pachparakiw jiskt"awix jist"arat qhiparäna: kawkhans ofensiva qalltaña? Kursk ledge ukax janiw utjxänti. Ukat akax mä natural pista ukhamawa. Ukat ukhamatwa alemanonakas Hitler chachas pächasipjjäna. Leningrad markarux tormenta ukham katuntañatakix mä amuyuw utjäna. Ukhampachasa, chʼamani fortificacionanak pʼakjañajj wakisispa ukhasa.
  Alemania markankir generalanakajj janiw mayamp Stalingrad markar sarañ munapkänti. Ukampis chiqpachanxa, janiw jachʼäkiti. ¿Moscú markar pachpa atacañax wakisispati? Fascista irpirinaka taypinx jach"a jan walt"awinakaw utjawayi. Mainstein, Guderian ukat Rommel jupanakax akham sasaw arsupxäna, jan kuns atacañax juk"amp askiwa, jan ukasti rusanakax nayranakap ch"allt"apxañapawa ukat mä sipitaruw sallqjapxañapa.
  Mä yaqha amtawix Península de Taman ukat Rostov-on-Don uksat mä ofensiva qalltañatakiw wakicht"ata, Fritz jupanakax aka suma ch"amanchata markar arxatañ atipxatayna, balcánico tamanakat ch"amanchawinak mayjt"ayasa, jupanakan katuntat soldadonakaparux búlgaro ukat italiano soldadonakampiw lantintapxäna.
  Fuhrer, juparux operaciones ukanakax wali askiwa, kawkhantix soldadonakax convergente direcciones ukan p"akjapxi, jupax juk"ampiw uka amtarux munäna, ukampis jank"akiw phuqhañ munäna. Jisk"atpachax Pantera tank ukax caprichoso ukhamaw tukuwayi ukatx walja kutiw t"unjasi, ukatwa mayjt"ayañax wakisïna. Ukhamarusa, tripulación ukan yatichäwipa. Ukat Fuhrer jupax juk"amp "Tigres" ukar sellañ munäna.
  Stalin chachajj qhepatjja, ukat qarjatäjjänwa. Japón markan payïr frente jist"arañapatak axsarasa, ukax China uksan sur uksanx jach"a askinak jikxatawayi, uka ejercito terrestre ukax nayratpach paqallq millones de pallapallanakat sipans juk"ampiruw puriwayi ukatx Tercer Reich ukan pallapallanakan jilxattatapat yatiyawinakaw utjawayi, jupax pachpaw mä ofensiva ukar qalltañapatak kamachi Kursk ukat Donbass ukanakan uñt"ayata. Hitler chachan pächasitapa ukat Fuhrer chachan patak patak Tigres ukat Panteras ukanakamp t"aqanuqtañ munatapax nayraqat aljasiñaruw puriyatayna.
  Ukampirus soviético soldadonakax 7 uru llumpaqa phaxsit 1943 maranw ofensiva qalltapxäna, janiw jupanakpachax ch"amapanx mä jach"a ventaja ukanipkänti. 5,56 millones alemán soldadonaka, niya mä millón pä patak phisqa tunk waranqa satélite pallapallanakaw 6,6 millones soviéticos pallapallanakaru ukhamarak oficialanakar jan walt"ayapxäna. Mussolini, inti jalant tuqit ukhamarak aynach tuqit ataque ukan jan walt"äwip chhaqhatapatxa, inti jalsu tuqinx italiano pallapallanakarux walpun jilxattawayi. Ukhamaraki unidades españolas ukanakaxa jilxattawayiwa. Salazar jupax mä división de "voluntarios" ukar khitarakïna. Francia markankir legionanaka, rumanonaka, jukʼamp chʼamampiw húngaros, albaneses ukat yaqha markanakat SS ukankir divisionanakajj Europa toqenkir markanakat nuwasipjjarakïna.
  Ukhamatwa, ejercito soviético ukax janiw jakhüwinakanx juk"amp askïkänti, ukampis heterogeneidad de la coalición ukax uñisirinakan fuerzas ukanakan calidad ukaruw jisk"achawayi. Ejército Rojo ukax mä juk"a superioridad numérica ukaniwa tanques ukat artillería ukanakanxa. Ukampis jichhax inas "Tigres" ukat "Panteras" ukanakax nina ch"amampi ukat uñisirinakan armadurapampix jan kikipäpkchiti. Ukat T-4 sat avionajj T-34-76 sat avionat sipansa pistolanakan chʼamapampiw jukʼamp sumäjjäna. Ukampis URSS markax artillería de cohetes ukaniwa, ukat alemanes ukanakax gas lanzadores ukanakax juk"ampirus luratäkchisa, ukax mä juk"a jan walinw lurasiwayi.
  Aviación ukanx paridad numérica aproximada ukaw utji. Alemania markan ch"axwirinakax ME-109 "G", Focke-Wulf ukanakax juk'amp ch'amaniwa, ukampis avionetas soviéticas ukanakat sipanx armamento ukat velocidad ukanakanx juk'amp ch'amaniwa, ukampis mä juk'a jan ch'amaniwa maniobrabilidad ukanxa. Ukampis Alemania markax, ay, juk"amp experienciani ukat productivo as ukaniwa. Yu-188 bombardero ukax inas juk"amp askïchispa, PE-2 ukat TU-3 ukanakat sipansa. Ukat Yu-288 ukax servicio ukar mantañ qalltawayi. Chiqansa, jichhakiw uñt"ayañ qalltawayi, ME-309 ukar uñtasita.
  Ukampis kunayman tuqitxa, jan ch"amanïtapatxa, Ejército Rojo ukax uñisirinakan nayra wakicht"at arxatäwinakaparuw mä ofensiva uñstayäna. Ukat qala chuymampiw saytʼayasïna. Ukampis soviético soldadonakax ofensivapanx wali ch"amampiw ch"amanchapxäna, kuna chhaqtäwinakas utjkchïnxa, nayrar sartapxäna. Promedio ritmo de progreso ukax jisk"akiwa, mä kilómetro jan ukax pä kilómetros urunx. Uñisirinakax chhuxriñchjasipxänwa ukat wasitatw ukar allsuñ atipjapxäna. Janiw juk"amp heroico nayrar sartañax sarantaskakïna. Agosto chika phaxsikamaxa, jach"a chhaqtäwinakampi, soviético soldadonakax patak kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna, Kursk markaruw jak"achasipxäna ukat pachpa markatakiw qala chuyman ch"axwäwinak qalltapxäna, Belgorod markaruw jak"achasipxarakïna.
  1943 maran agosto phaxsit 19 urunak saraqatarux Japón markax pächasiñar atipjasaw Lejano Oriente uksanx mä frente jist"arawayi. Uka pachakamax walja atipt"äwinakaw utjawayi, Chiang Kai-shek jupan apnaqawipax mä suman jakasiñ samurai ukanakatakix askiwa sasaw iyaw satayna. Japoneses jupanakax wakiskir yatiyawinakap apnaqañ jikxatapxäna, ukatx mä ch"am guerrillero ch"axwäw jan suma wakicht"at, ukampis wali walja chino soldadonakamp lurañat qhispiyatäpxänwa. Ukampis Chiang Kai-shek juparux Mao Zedong jupan Ejército Rojo ukamp ch"axwañanx yanapt"añ arsuwayi. Japón markax URSS markamp ch"axwañatakix taqi kunas utjxiwa. Ukat jallu pachan otoño ukat Siberia markan jan wali juyphi pachan jan suyt"añ amtapxäna. Janiw ukakïkiti, Hitler chachajj 1941 maranwa Estados Unidos markar chʼajjwañ yatiyäna, ukampis samurai chachajj janiw yanaptʼkänti. 1942 maran payïr frente jistʼaraskäna ukhajja, Stalingrad markan nazis ukanakar jan waltʼayasiñat qhespiyaspäna.
  Japón markan amtapajj wali suytʼatänwa. Ukampirus Vladivostok markar ataque ukanx samurai ukanakax sorpresa táctica ukar puripxäna ukatx Flota Soviética del Pacífico ukarux wali jan walt"ayawayi.
  Agosto phaxsit tukuyarux alemanes ukanakax qhipa tanques ukanakamp mä masa apnaqasaw contraataque lurañ yant"apxäna. Ukampis sur tuqinkir contraataque ukax mä juk"a askinak jikxatañatakikiw ch"amanchawayi. Comando soviético ukax nayratpach ukham lurasiñap amuyatayna, ukat soldadonakaparux nayrïr líneas ukar kutt"ayatayna. Uka armas combinadas 31r Ejército ukakiw caldera ukar jaquntatäna ukat jilpachax t"unjatäxänwa.
  Ukampirus soviético soldadonakax janiw amtap phuqhapkänti, ukat wali jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi, janiw uka uraqix wasitat katuntañ puedkänti. Yämas suxta waranqa chikatat jila tanques ukanakaw chhaqhata, niya llätunk patak alemán tanques ukanakamp chika. Parque de tanques ukanx ventaja numérica ukax nazis ukanakaruw pasawayxi. Septiembre phaxsinx alemanes ukanakax URSS ukarux patak patak avionanak sapa uru lurañanx katjañ atipxatayna, ukatx noviembre phaxsinx niya autos ukanakanw Panteras ukanakax 650-700 tanques ukar phaxsitx jilxattawayi. Aka chiqanx ocupados markanakat yänaka apnaqañax wali jach"a lurawiwa, nayraqatax Francia, ukhamarak Bélgica ukat Holanda, kawkhantix conscripción laboral ukar uñt"ayaskäna.
  Alemanes jupanakax mä juk"a qhiphart"ataw sata qallta phaxsinx Rostov-on-Don ukat Península de Taman uksat mä jach"a amtat ofensiva uñstayapxäna. Ukat soviéticos sat qala chuyman jarkʼaqasiñanakaruw tʼijtjjapjjäna . Ukat Japón markax Mongolia markaruw ch"axwañ qalltawayi, Ulaanbaatar ukat Primorye uka markanakaruw katuntawayi. Ukampis ukanjja jukʼakiw nayrar sartawayi.
  Ukax jach"a reservas ukanakaruw mayjt"ayäna ukatx mä phaxs chikataniw wali ch"amampiw ch"axwapxäna, alemán tamanakax mayacht"asipxäna. Ukampis Fritz ukan chhaqhatanakapax wali jach"apunïnwa, ukat jupanakax sayt"apxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukampis aka táctico éxito ukax Turquía markax ch"axwäwir mantañapatakiw ch"amanchawayi ukat kimsïr frente Transcaucasia uksan jist"arañapatakiw ch"amanchawayi.
  Jichhax uka tuqitwa kutt"ayapxañajäna.
  Juyphi pachakamax Lejano Oriente uksanx línea de frente ukax suma sayt"atäxaniwa. Japoneses jupanakax Primorye suyunx phisqa tunk patak pä tunk kilómetros ukch"akamaw nayrar sartapxäna, chikat jilaw Mongolia uksanx Ulaanbaatar markamp chika katuntapxäna, ukampis jupanakan nuwasiñapax sayt"atäxänwa. Turcos jupanakax Ereván markar jak"achasisinx Batumi markaruw nuwantapxäna, jupanakax pä kimsatx mayniw qhipa markan katuntañ atipxatayna. Alemanes jupanakax janiw sinti nayrar sartapkaniti, jallu qallta phaxsinxa. Ukat jupanakax janiw jichhakamax uka amtarux katuntapkiti.
  Ch"axwäwix juk"ampiw posición ukar tukuwayi ukat jaya pachaw ch"axwawayxi. Ch"ama tukuñaru, ukhamaraki tecnológica superioridad ukaru. 1943 maranxa, URSS markax mä kuti chikataniw avionanakax 25 waranqat 37 waranqaruw jilxattawayi. Alemania nazi ukax 15 waranqat jilaw 32 waranqaruw puri, ukax pä kuti jilaw utji. Maran qhipa phaxsinakanx alemanes ukanakax avión ukan soviético ukan producción ukan resultadonakap uñt"ayapxäna. Ukat tanques ukat autopropulsadas armas ukanakanx ukhamaraki - superioridad cualitativa ukamp. Ukampis URSS markax Japón markamp nuwasiñaparakiwa. Ukhamarus, Italia markan ukhamarak yaqha satélite markanakan Tercer Reich uksan walja avionetas ukat tanques ukanakaw lurasi. Janis sinti jachʼäkchixa. Ukhamarus alemanes jupanakax ch"axwäw jan utjatapat askinak apsusaw Libia markat petroleo apsuñ qalltapxäna ukat jupanakan munañanakapatak churañ qalltapxäna.
  Ukhamajj jukʼat jukʼatwa Tercer Reich sat cheqan energía pistʼañajj jan chʼamanïjjäna. Ukhamarus, africano francés ukan yänakapax mä suma materia prima ukan utjañapatakiw arsuwayapxi.
  Ukhamat nazis ukanakax sum suministrasipxañapataki. Uk jaysañatakix wila diseñadores ukanakax machaq kasta tanques ukanakaw Stalin ukarux wakicht"apxäna, 85 mm ukat 122 mm armas ukanakampi. Alemanonakax mä juk"a Pantera 2 ukan irnaqawip juk"amp llamp"uchapxäna. Chʼamani armanakani, chʼamani armadurani ukat mä jukʼa sarnaqañjam tank jikjjatañajj janiw faciläkiti. Ukat "Tigre Real" ukax 68 tonelada ukhan wali jach"apuniw jikxatasïna. Pantera ukan modernización ukakiw mä juk"a askinak lurañ arsuwayi. Ukat T-4 tanquex, amuyataxa, ch"amap tukuwayxi. Juk"at juk"at 1944 marat qalltasinx uka maquinan lurañax juk"at juk"at juk"atw jilxattañ qalltawayi. Abril phaxsin q"al sayt"ayañataki.
  Comando soviético ukax juyphi pachanx walja operativos ofensivos ukanakaw qalltawayi. Ukat Península de Taman, ukat chika taypin, ukat Leningrad uksa tuqin, ukat Kursk jak"an. Ukampis janiw kawkhans mä jachʼa askinak jikjjataskänti . Uñisirinakax nayratpachx tanques ukat avionanakanx jaqinakan ch"amapanx mä jach"a jach"a tukuñanïpxänwa. Pacha ajjsarañakiw Fritz-arux defensiva tácticas ukarjam sarnaqañapatak wayt"äna.
  Ukhamarakiw mä jan wali lurawix lurasiwayi, kunatix juk"amp desertores ukat traidores ukanakax jilxattawayiwa, ukhamarak alemanes ukanakax aviación de altura altitud ukanakaw lurapxäna, ukax juk"amp askiwa aire ukan uñt"ayañataki.
  Ukhamarus, comando soviético ukax fuerzas de concentración ukaruw mä juk"a jan chiqaparu jak"achasiwayi. Jisk"atpachax, pachpa táctica ukax jutir operación ukar yaqha chiqan qalltañatakix janïr nayrïr operación tukuykasax mä sentido ukanïnwa, kunatix superioridad numérica ukarjama. Kunjamatix Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx alemanes ukanakar jaljtawayi. Ukampis uñisirinakax jumat sipan jukʼampïpxani ukhaxa, mä chiqan chʼamanïñax chʼamakïxänwa.
  Stalin jupax mä sapa sección de frente ukan superioridad uñstayañ atispa ukhax niya kimsa ukhamarak mä ratio ukanïnwa, ukhamax inas éxito táctico ukax jikxataspa.
  Ukat ukhamat mä sectoranx ofensiva ukaw utji, yaqha sectoranx wakicht"asipxiwa, ukampis chiqpachanx alemanes ukat aliados ukanakatakix juk"amp jasakiw kutt"ayañaxa. Ukhamaraki, Fritz ukax nayratpach jach"a altitud, jach"a velocidad de reconocimiento avión ukanïnwa, ukax wali suma óptica ukanïnwa, ukax soldadonakan sarnaqawip uñjañapatakiw yanapt"äna. Ukat juyphi pachanx camuflaje ukax juk"amp ch"amawa, ukat arumax janiw panacea ukhamäkiti, ukatwa Alemania markan inteligencia ukankirinakax arumanthix suma uñjañ aparatonak katuqapxäna.
  "Tigre Real" ukax mä amtat tank de ruptura ukhamaw producción serial ukanx qhiphart'ata ukatx janiw taqpach askikiti. "Pantera" -2, ukax Hitler jupax armadurampiw ch'amanchañapatak mayïna, ukhamat IS-2 ukax jan mantañapataki, ukat 900 caballos de fuerza ukan motor ukar uñstayañataki, ukax 51 tonelada pesa, ukampirus mä caja de aleación ukan instalación ukar yäqasa, ukax 800 kilogramos ukjaw qhispiyasi . Ukampis lado armadurajj 82 milímetros ukchʼa ángulo racional ukan chʼamañchtʼatäjjänwa. Ukhamatw alemán tanquex jan nayrir modelonakjam ladonakat jan walt"ayatäkänti. Ukampis mayampxa, "Pantera"-2 ukat "León"-2 ukax mä juk"amp nayrar sartat esquema de layout ukanx wali ch"amanchatawa.
  Ukampis juyphi pachanx alemanonakax África uksan francés yänakap q"al apnaqapxäna, ukat Bucle de Níger uksankirinakaw apnaqapxäna. Ukatx petroleo, gas ukat bauxita ukanakaw utji, ukat juk"amp jach"a reservas de uranio ukanakaw utji, juk"ampirus Congo markanx juk"ampiw utji. De Gaulle jupax katjatawa - jan aliados ukanakan yanapt"apampix janiw kunatakis askïkänti, ukat Scorrel jupax q"uma ukat yatiñampiw irnaqäna.
  Ukhamatwa 1944 maran mayo phaxsikamax petroleo tuqit jan waltʼäwinakax jila partex askichasxäna. Taqi yänakax Libia markat jutaskäna, ukat juk"amp juk"amp phuch"unak perforañakiw qhiparäna.
  Ukampis mayo phajjsinjja, alemanonakajj janiw nuwasiñatak wakichtʼatäpkänti. Tigre ukat sipansa, ukax nayra pachan luratawa, janiw mä jach"a tanque de ruptura ukanipkänti. Chiqansa, "Tigre" ukax nayratpach walja lurañanakanïnwa ukatx, armadurax wali suma ukat ladonakapan thiyapar yuspajarasawa, ukhamarak jank'ak disparo, chiqap arma, ukax lurawip phuqhaspawa, janitix mä ideal ukhamäkaspa ukhaxa , ukampis juk"amp jan ukax juk"amp tolerable tank, URSS soldadonakan turnop p"akintasa .
  Alemania markankir comandojj walja chʼajjwañanak utjkäna uka qhepatjja, 1942 maran nayrïr amtaparuw kuttʼjjäna. Mä arunxa, flancos ukan ofensiva uñstayañataki. Leningrad markar mä doble anillo ukar apxaruña ukat Stalingrad markar p"akjaña. Ukhamaraki, Wehrmacht ukax Rzhev-Vyazemsky salient ukar jaytxatapatx mä conveniente puente p"iqinchaw Moscú markar ataque lurañatakix chhaqhawayi. Ukhamat capital markat mä juk"a jayankiwa.
  Nazis jupanakan amtapax janiw askïkiti, ukampis... Nayra parlamentario chhijllawinakax Suecia markanx utjawayi, ukanx nazis ukanakax mä muspharkañ atipt"äwiw utjawayi. Mä markax llätunk millones jaqinakaniwa ukat economía desarrollada ukax URSS ukar ch"axwañatak wakicht"atäxänwa. Ukat jukʼamp uñtʼat jaqejj Carlos tunka payan jaqïnwa. Suecia markankirinakajj nayrajj atipjapjjäna ukat jiskʼachatäpjjänwa, Pedro Jachʼa ukat Alejandro Nayrïr chʼajjwäwinakan atipjatäpkäna ukanakat vengakuñ wal munapjjäna. Ukhamatwa Europa toqenkir taqe markanakajj nayratpach URSS marka contra nuwasipjjäna. Ukhamarus Franco ukat Salazar jupanakax oficialmente uka ch"axwäwir mantañ amtapxäna, ukhamat jupanakan yänakap katuqañataki. Suiza markakiw formalmente neutral ukhamäkänti, ukampis mä división de voluntarios ukar khitarakïna.
  Jakhuwi tuqitx juk"amp jach"anchawix nazis ukan mayacht"asiwipan ladopankänwa. Ukatjja, 1944 maran mayo phajjsit chika phajjsikamajja, alemanonakajj niya waranq ME-262 jet avionanakaw apnaqatäjjäna. Autox pachpakiwa, wali sumaw jikxatasi, ukampis jan tukuyat motoranakaniwa. Ukampis juk"at juk"at motoranakax juk"amp sumaptawayi, juk"amp ch"amanïxänwa, juk"amp atiniskañänwa ukat combustible apnaqañax juk"ampiw jilxattawayi.
  Uka nuwasïwix sur tuqin qalltawayi. Fritz ukax OKW ukan Operación Blau ukan amtap wasitat lurañ yant"äna, enero phaxsin 1942 maran, ukampirus Hitler jupax arbitrariamente mayjt"ayawayi. Kunawsatix Stalingrad markarux sur ukat norte uksat atacañ munktan ukhax convergente direcciones ukanakampi. Ukampis nayraqatjja, alemanonakajj Don sat cheqaruw mantapjjañapäna. Tigres fascistas ukanakax ataque ukaruw sarapxäna, ukampis mä ch"aman línea defensiva ukamp uñkatasipxäna. Krauts jupanakan nayrar sartawipax juk"at juk"atw jikxatasïna, jupanakax soviéticos soldadonakan manqhan arxatäwiparuw ch"allxtapxäna. Nayrïr tunka urunak saraqataruw 35-40 kilómetros ukch"a Voronezh uksar sarawayta.
  Ukat pä semanan qala chuyman nuwasiñanx nazis ukanakax tunka kilómetros ukch"akiw nayrar sartapxäna, ukat jach"a chhaqtäwinak utjatapatx sayt"añaw wakisïna.
  Sur tuqinkir ofensiva ukax juk"amp sumaw jilxattawayi. Ukanx soviético soldadonakax juk"akiw utji, ukat arxatañax juk"amp ch"amawa. Walja "Panteras", "Tigres", "Ferdinands" (aka autopropulsada arma ukax juk'amp jach'aruw tukuwayi kunatix janiw bombardeo estratégico ukax utjkänti!) ukat nayrïr modelos de "Jagdtiger" ukat juk'amp askinjam "Sturmtiger". Alemanonakax nayrïr líneas de defensa ukar p"akintasinx espacio operativo ukar puriñ atipxatayna.
  Uka pachparakiw Japón markan ejercitopax ch"axwañar sarawayxaraki. Samurai jupanakax flota de tanques ukanakan jach"aptayapxäna ukat machaq medio peso ukan autonakapax niyas janiw armamento ukat conducción ukan T-34-76 ukar sipanx juk"amp jisk"akïkänti, ukat armadura frontal ukanx juk"amp askiwa, ukampirus ladonakat jark"aqasiñanx juk"amp jisk"akiwa.
  Japón markax Mongolia markan ofensiva ukan p"iqinchawayi, ukanx arxatäwip jan chhaqhañapatakix juk"amp ch"amawa. Comando soviético ukax reservas ukanakan pist"ataw uñjasiwayi, kimsa frente ukanx kutt"ayawayiwa. Ukat juyphi pachan ofensiva ukanx personal chhaqhatapax wali jach"awa.
  Alemania markan Tikhvin markar nuwaskäna, ukat Canal de Mar Blanco uksat finlandeses ukat suecos ukanakax jan walt"äwinakampiw kutt"ayapxäna. Nazinakajj jukʼat jukʼatwa nayrar sartapjjäna, ukampis niya sapüruw nayrar sartapjjäna. Junio chika phajjsinjja, sur toqenjja, Mainstein chachan soldadonakapajj Stalingrad markaruw mantapjjäna. Stalingrad markan payïr ch"axwäwipax qalltawayi. Ukat julio phaxsit qalltasinx Tikhvin ukat Volkhov ukanakan t"unjatätapatx finlandeses, suecos ukat alemanes ukanakax mayacht"asipxäna - Lenin markar muyuntat payïr anillo ukham utt"ayapxäna.
  Ukhamatwa, fuerzas militares soviéticas ukanakatakix mä jach"a jan walt"äwix utjawayi.
  Ukampis Stalingrad markax janiw Mainstein ukarux aynacht"känti. Ukat ukax alemanes ukanakarux yaqha tuqinakaruw ofensiva uñstayañ jark"äna. Sur tuqinxa, kunjamatix 1942 maranxa, Terek Punkurukiw puripxäna: Grozny ukat Ordzhonikidze jak"anw ch"amakt"apxäna. Voronezh uksanx wali ch"axwawinakaw utjaskakïna. Septiembre phajjsikamajja, soviético soldadonakajj Don sat jawirat jukʼampiruw kuttʼapjjañapäna. Mä ironía destino ukhamawa, octubre phaxsit tukuykamax línea de frente ukax sur uksanx 1942 maranw wasitat uñstawayi, kunawsatix nazis ukanakax juk"amp nayrar sartapkän uka pachana.
  Norte tuqinx juk"amp jan waliw jikxatasïna, kawkhantix Leningrad markax taqpach muyuntat jikxatasïna. Ukhamarus alemanes, finlandeses ukat suecos ukanakax Península de Careliana uksanx Ejército Rojo ukan arxatäwinakap khuchhuqañ atipxatayna, Murmansk markarux URSS uksan jach"a chiqat uraqit khuchhuqapxäna.
  Niya pusi tunka divisiones soviéticas ukanakaw saparst"atäpxäna. Ukampis jupanakan jakhüwinakapax janiw normal ukhamäkänti. Suecia markax niya pä tunk phisqhan divisiones wali suma wakicht"at ukanakaruw uñstayatayna. Finlandia markankir wali yatxattʼat soldadonakampi ukat alemán soldadonakampi chikaw jakhüwinakat sipansa jukʼamp sumäpjjäna. Ukat Península Careliana uksar reservas ukanakax mayjt"ayañax wali ch"amawa.
  Jilapachax Ejército Rojo ukax janiw wakiskir ch"amanchawinak katuqañjamäkänti, ukatwa japoneses ukanakax jan suyt"at ch"aman tukupxäna, jupanakan jakhüwipax, títeres ukanakamp chika, phisqa millones ukjat jilaw jilxattawayi, ukatx chiqpachanx akax mä phuqhat payïr frente ukhamawa. Ukhamajj aleman jaqenakampi ukat jupamp chik sarnaqerinakapampejj kuttʼayañakiw wakisïna.
  K"achat k"achat Karelia markan soviético soldadonakan zona de control ukax jisk"achasiwayi, ukatx Murmansk markax q"al jark"antataw uñjasiwayi ukatx niyas t"unjatäxänwa. Ukhamajj uñisirinakan flotapa ukat jukʼampejj submarinonakajj qotan apnaqapjjäna, ukhamajj janiw kunas suministronak uttʼayañajj utjkänti.
  Ay, noviembre phajjsin 1944 maranjja, URSS markajj janiw 1942 maran mayjtʼäwip mayamp lurañatakejj reservanakanïkänti. Niya taqi kunas Cáucaso markan jan chhaqhañapatakix apt"asiwayi. Ukatjja, alemanonakajj Stalingrad markar nuwasiñjja, jukʼamp profesionaljamwa lurapjjerïna , ukat reservanakajj sapa kutiw ukar apapjjañapäna, Tártaro sat cráter ukar uñtasita. Stalin chachajja, Volga sat jawir thiyankir markar katjjaruñapatakiw mayïna. Ukampis uñisirinakan avionanakapajj aire taypin apnaqapjjatap uñjasajja, uka qollqejj jan creyiñjam jachʼänwa.
  Ukatjja, Mainstein chachajj janiw Paulus chachjamäkiti, jupajj janiw jankʼak sarkänti, pallapallanakaruw uñjarakïna. Ukhamatwa, uka ratio de pérdidas ukax janiw Ejército Rojo ukatakix askïkänti.
  Hitler chachajj Meinstein chacharuw jankʼak säna, ukampis kʼari mariscal de campo chachajj kunjamsa esquivañsa ukat jan walinakar saykatañsa yatïna.
  Uka armanakat maynïrejj Sturmtiger sat armanakänwa. Jupanakax wali ch"aman bomba lanzadoranakanïpxänwa, ukax kimsa patak pä tunk kilos ukch"a proyectiles ukanakaw jaquntatäna. Ukatjja, uka conchas ukanakajj cohetenakampi apnaqatawa ukat bus sat conchas ukanakat sipansa jukʼamp chʼamaniwa. Jupanakarux Katyusha ukarux mä aski jaysäwiw sañjamawa, pistas ukankchisa. Ukhamarus yaqhip bomba lanzadores ukanakax camionanakaruw uchataraki, juk"amp jayaruw ch"axwañax utjäna.
  Alemania markankirinakajj gas lanzanakwa apnaqapjjarakïna. Ukat chiqans jet bombarderos ukanaka.
  Diciembre phaxsinx japoneses jupanakax niya taqpach Mongolia markaruw katuntapxatayna ukatx Vladivostok uksaruw jak"achasipxatayna, Primorye ukat Khabarovsk uksa markanakaruw mä chikat katuntapxatayna. Ukampis Frost generalax jupanakarux sayt"apxañapatakiw wayt"äna.
  Uka tuqit askinak apsusaw Ejército Rojo ukax mä qawqha contraataques ukanakaw alemán flancos ukanakar wakicht"äna, ukax Stalingrad markan qhiparki ukanak katuntañ yant"äna. Kunas, markan mä jisk"a chiqas 1945 mara qalltanx apasxäna. Alemanes jupanakax 1944 maranx yaqhip askinak jikxatapxäna, ukampis janiw Cáucaso uksa katuntañs ukat Baku uksan petroleo uksa jikxatañs puedipkänti. Chiqansa, jupanakan munañanakapatakix jichhakamax Rumania, Hungría, Libia, Camerún ukat Nigeria uksatx waljaw utjäna.
  Leningrad markax wali muyuntatäxänwa. Jach"a reservas de alimentos ukat municiones ukanakax nayraqat lurasiwayi, ukhamat markax aka juyphi pachanx jakañapataki, Wehrmacht ukat aliados ukanakan jach"a ch"amanakaparux pintañ sarantaskakiwa.
  Ukhamarakiw irpirinakax soviéticos ukanakax reservas estratégicas de materias primas ukanakax Lenin markanx armas ukanakan lurañatakix lurañ atipxatayna. Jichhakamax akax janiw fascistanakarux sinti churkiti.
  Ukampis Murmansk markax q"al jark"antatänwa. Markar sarir tunka transportenakatxa, Krauts ukanakax llätunk transportenak tukuyapxäna.
  Jallu qallta phaxsinx comando soviético ukax markasan alemanes ukanakan ch"amap yant"añ yant"äna. Ukampirus janiw wali ch"aman ukat tecnología tuqit nayrar sartat arxatäwir atipt"añax utjkänti. Jilïr nayrar sartawix phisqa jan ukax suxta ukhanïnwa, wali askïspa ukhax janiw llätunk kilómetros ukjat jiläkänti. Ukat divisiones soviéticas ukanakan chhaqtäwinakapax wali jach"änwa. Jilapart chiqanakanx chikat composición ukar puriñkama.
  Ukampis alemán ch"amanchirinakax mä chiqaw mayjt"ayapxäna, Stalingrad markar katuntapxañapataki... Marzo phaxsinx jupanakpachaw alemanes jupanakax Terek Punkunx mä ofensiva qalltapxäna. Jupanakax línea de defensa soviética uksa p"akintañ atipxatayna ukatx Grozny ukat Ordzhonikidze uksaruw muyuntapxatayna, ukampis Fritz jupanakax Vedeno, Shali ukat juk"amp markanakan línea uksanw ch"amakt"apxatayna.
  Grozny markax pachpaw mayo phaxsikamax taqpach muyuntat uñjasiwayi. Mayo phaxsinx Stalingrad markax qhipharux t"unjatäxänwa. Niya janirakiw markan ukat suburbionakapan t"unjäwinakapax utjkiti, ukhamarak tanques fabricas ukanakas utjarakiwa.
  Alemania markankir coalición ukax tukusxarakïnwa, ukampis Fuhrer ukax atipt"añ munäna. Jallu qallta phaxsinx nayrïr suma yant"awinakax disco ukan lurasiwayi, pä velocidad de sonido ukar puriñkamaw puri, ukatx 18 kilómetros ukch"a alturaruw jilxattawayi. Mayo phaxsinx disquete ukax pusi velocidades de sonido ukaruw puriwayxäna ukatx 30 kilómetros alturaruw jaltawayxäna.
  Ukampis machaq maquinax taqi ch"amani ukat juk"ampirus jan uñt"at t"ijtäwinakapamp chika, jisk"a nina naktäwimp jan walt"ayataw tukuwayi ukat jila qullqis utjarakiwa. Vulnerabilidad jan walt"awix jank"akiw askichasiwayi, arado laminar ukamp lanzamiento ukamp, ukampis ukax combustible ukx juk"ampiw apnaqawayi ukatx avión ukan jaltxañ pachapax juk"akiw utjawayi. Ukat pachpa plano de disco, laminar "abrigo" ukanjja, janiw sum nina nakhantayañ puedkänti.
  Ukampis "platillo volante" sat tiempojj qalltawayjjänwa. Ukhamarus alemanonakax mä ch"aman trumpeta katuqapxäna: machaq generación tanques de clase "E". Jupanakax "Tigre Real" ukat "Pantera" ukanakar uñtasit pesaje ukampiw mayjt"apxäna, mä juk"amp denso ukat juk"amp nayrar sartat uñstayawi, mä jisk"a silueta ukat thixni armadura.
  Walja lurañanakan ukhamarak ch"axwañ chiqanx Pantera-2 ukat Tigre-2, ukatx Tigre-3 ukanakax wali sumpunw irnaqapxäna. Qhipa autox juk"amp denso uñstayata ukat jisk"a torreta ukanïnwa, ch"aman armadurani ukat 1080 caballos de fuerza motor ukanïnwa. "Mouse" ukax janipuniw katjkänti. Ukampis "Pantera" modificación, "F" ukax wali sumpunw irnaqäna.
  Elementos aleación jan utjatapatxa, tanques soviéticos ukanakax janiw sinti jach"a armadura ukanipkänti, ukat jichhakamax "Pantera" ukax mä cañón 75 mm ukampiw lurawiparux wali sum atipjatayna. Ukat 120 mm inclinado armadura frontal ukax 85 mm soviético T-34-85 arma ukarux wali atiniskañ jark"aqawayi. Ukampis, inas, soviético autopropulsado arma SU-100 ukax Pantera ukan ch"amanchata armaduraparux mä suma uñisirir tukuwaychi. T-4 ukax niyaw jan luratäxänti. Ukat producción tankinakatxa, Pantera ukax juk"amp k"achaw tukuwayi.
  Nayrïr nayrar sartat tanquex uñstawiparjamax tanque serial "León" ukawa. Aka tanquen torretapax qhipäxaruw apayatäna, ukatx transmisión, motor ukat caja de cambios ukanakax mä unidad ukanw nayrïr chiqan utjäna. Ukhamatwa, uka auton siluetapax jisk"akiwa, ukat armadurax mä ch"aman cañón 105 mm ukampiw "Tigre Real" ukar uñtasita, ukat torreta nayräx juk"amp ch"amaniwa.
  Torreta qhipäxar kutt"ayañax Leonarux ventaja churarakitaynawa, quqa taypin sarnaqkasax jach"a barril pistolan bozal ukax janiw quqa tronconakarux sinti ch"allt"asirïkänti.
  Nazis ukanakax yaqha amtanakampiw yant"apxarakïna, ukat soviético ukan chiqanakaparux ch"aman avionanakampiw bombardeapxarakïna.
  Japón markax nayrar sartañ yant"arakïna, qhipharux Vladivostok markaruw continente uksat khuchhuqarakïna.
  Alemanes jupanakax junio ukat julio phaxsinakanw Moscú markar mantañ yant"apxäna. Ukampis línea de defensa soviética ukax wali ch"amanïxänwa, ukat nazis ukanakax walja jan walt"äwinakaruw puripxäna. Nayraqat Lev tank ukax janiw taqpach ofensiva ukanx askïkiti, nayraqatax jan suma lado tapa utjatapata.
  Comando soviético ukax juk"ampiw calibre de armas 100 mm ukax juk"amp ch"amampiw apnaqatayna. Qhanaw URSS ukax janiw yänakanïkiti uñisir tankinakar pachpa tankinakampi atipt"añataki, ukampis artillería antitanque ukax walja apnaqatäspawa.
  E-100 ukax modelo original ukanx 140 tonelada ukhan wali jach"apuniw jikxatasïna, ukatx armadura lateral ukax 120 milímetros (¡preta 240 milímetros!) ukhanïnwa, mä ángulo ukanx ukhamaraki. Ukajj janiw wakisjjänti. Janiw ukakïkiti, Ratón ukanakax jan suyt"añampiw qhipharxapxi, layout ukanx.
  Chiqans Lion tank ukat autopropulsadas armas - E-10, E-25 ukax Alemania markan nayrar sartat k"añaskunakawa, kawkhantix motor, transmisión ukat caja de cambios ukanakax utjki ukanakax mayacht"atawa. Ukampirus alemanonakax walja qhipharkir yänak lurapxäna. Amuyt"añataki, "Panteras", "Tigres", "Jagdtigers", "Jagdpanthers" ukax mä juk"a jach"a siluetas ukanakampiw qhipharxi, ukax nayrar sartawipanx qhipharuw qhiparxi.
  "E"-70 ukax janiw taqpach askïkänti. Uka autox mä ch"aman cañón 128 mm ukat mä nayrar sartat uñstayawimpiw uñt"ayasïna, ukampis kunatix mä carga de combate 80 muyuñas ukjam manteniñ munatapata ukhamarak jan 70 tonelada ukjat juk"ampi sarañ munatapatxa, armadura jark"aqawipax "Royal" ukar uñtasitaw tukuwayi Tigre" - modelo 1944 ukat mä rupturatakix janiw askïkiti. "Tigre"-3 ukax juk'amp suma jark'aqatawa. Ukampis E-70 ukanx mä motor turbocompresor ukan 1200 caballos de fuerza ukan ch"amampiw yant"ata, ukax tanque ukarux 60 kilómetros por hora jach"a thakinx puriñapatakiw yanapt"awayi.
  Ukhamäkchïnsa, Alemania markankir tanquenakajj walja chhaqtäwinakanwa uñjasipjjäna, infantería ukanakas ukhamarakiw jiwarapjjarakïna. Anqäx markankir divisiones ukat satélites del Tercer Reich ukanakax walpun chhaqhayapxäna.
  Agosto chika phaxsikamax alemanonakax 40-50 kilómetros ukch"a marka taypin nayrar sartapxäna, ukatx janiw espacio operativo ukar puriñjamäkänti. Ukat chhaqtäwinakax wali jachʼänwa. Septiembre phaxsinx nazis ukanakax sur uksanx machaq ofensiva uñstayapxäna... Mä phaxsi chikatani jach"a ch"axwäwinx uñisirinakax Caspio qutaruw puripxäna, Cáucaso uksaruw uraqit khuchhuqapxäna.
  Ukampis comando soviético ukax quta tuqiw suministronak utt"ayañ atipxatayna, ukampirus wali jan walt"awinak apt"asipxäna. Noviembre phajjsinjja, Fritz sat barcojj wal chʼamachasisa ukat jachʼa jan waltʼäwinakampiw Volga delta sat cheqar puripjjäna. Diciembre phaxsinx línea de frente ukax estabilizatäxänwa. Cáucaso markan frentenakapampix jach"a territorio soviético ukampix juk"ampiw ch"axwapxäna. Ukhamarus japoneses jupanakax Vladivostok markaruw khuchhuqañ atipxatayna, ukat soviético markaruw muyuntapxatayna.
  Bloqueo ukax utjkchïnsa, Murmansk markax heroico ukhamaw diciembre phaxsit 1945 marakamax ch"amanchawayi . Ukampis jupax wali liwxatasïna...
  1946 maranx uñisiñanakax utjaskakiwa... Grupo del Ejército Soviético ukan Cáucaso markan jikxatasitapax wali ch"amaw tukuwayi. Jupanakax uraqimpiw khuchhurata, ukatx Baku markan qhipa chhaqhayañax mä jan walt"awiw utji.
  Stalin chachajj wali ajjsaraña ukat cuerpopan qarjataw jikjjatasïna. Tikhvin uksanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi. Leningrad markar muyuntat qhispiyañatak yant"äwiw utjäna. Pachpa markanx manq"añanakax suxta phaxsi janïraw jaytatäkänti ukatx manq"añ tarjetanakax wasitat khuchhuratarakïnwa.
  Qalltanjja, soviético soldadonakajj nayrïr linearuw pʼakjapjjäna, ukampis uñisirinakajj jukʼamp tankinakampiw contraataque lurañ atipjäna, ukat soviético soldadonakat mä jukʼa khuchhuqapjjarakïna. Febrero phaxsinx alay tuqinsa, aynach tuqinsa wali ch"ama ch"axwawinakampiw pasawayxi, ukanx soviético soldadonakax uñisirinakaruw yant"apxäna ukat Stalingrad markar wasitat katuntañ yant"apxäna. Ukat qhipïrix mä juk"a askinak jikxatawayi. Tanques soviéticos ukanakax uka markaruw phallapxäna, ukampis llakt"asiñjamawa, janiw nazis ukanakarux uka chiqat jaqunukuñjamäkänti.
  Ukampis kimsïr Stalingrad sat chʼaxwäwiw qalltäna. Soviético soldadonakax Voronezh jak"anx mä juk"a jach"a askinak jikxatapxarakïna. Ukampis ukanx Fritz ukax walja unidades de tanques ukat tecnológicamente superioridad ukanakamp apnaqasa, uka jan walt"äw wasitat utt"ayañ atipxatayna. Marzo phaxsinx disco ukham helicópteros ukat disquetes ukanakax jach"a ch"axwawinakanw chikancht"asiñ qalltapxäna. Alemanes jupanakax platillos voladores ukanakarux walja askinak lurapxäna ukat jupanakamp chikaw misil ukanakamp ataques soviéticos ukanakar puriñ atipxatayna. Ukampis chiqpachansa, disco avión ukax janiw mä milagro armarjam suytʼataparjam sarnaqkänti.
  Kunjamatix misil balístico von Braun ukax wali jila chanini ukat juk"a precisión ukhamaw tukuwayi, ch"axwañanx activo apnaqañapatakix chiqapar uñjañapataki.
  Ukampis alemanonakax jan chuymani jet bombarderonak katuqapxäna, jupanakax tunka tonelada carganak apt"asipxäna ukat 16 waranqa kilómetros ukch"a jayaruw jaltxapxäna (!).
  Ukampis aviación aérea soviética ukax wali qhipharuw qhiparäna, ukat uñisirinakax niya taqpachaw aire ukarux apnaqapxäna. Kunjamakitix, hélice ukamp apnaqat avionanakax, principio tuqitx janiw jet avionetanakat sipan juk"ampïkaspati, jaltxañ uñacht"awinakanxa. Ukat jiwasan pachpa lurawinakasax wali qhipharuw puri. Ukat hélice ukamp apnaqat avionat jet avionar sarañax wali llakiskañawa.
  Ukat avión apnaqerinakarux wasitat yatichañaw wakisi, pistas ukanakas jachʼaptayañawa, ukat mä kasta combustible wakichtʼañaw wakisi. ¡Walikiwa, motoranakax pachpa yant"ata ukat depuración ukanakaw utji!
  Alemanonakax Stalingrad markat distraídos ukhamaw jikxatasipxäna... Muspharkañawa, Tercer Reich ukat taqpach coalición ukax vapor tukusxänwa, ukat Ejército Rojo ukax mä Fénix jamach"irjamaw jikxatasïna. Abril ukat mayo phaxsinakax Stalingrad jak"anx wali ch"ama ch"axwawinakanw pasapxäna. Ukat junio phaxsinx Ejército Rojo ukax nayrar sartañ yant"askakïnwa, uñisirinakaruw pintawayxäna. Ukampis julio phajjsinjja, wali juntʼükchïnsa, nazi-nakajj Caspio sat qota lakanwa Bakú markar sarapjjäna. Nayrar sartañax wali k"achat k"achatänwa. Mä promedio 1,5 kilómetros sapa uru. Dagestán markax kutt"ayawayiwa... Soviético soldadonakax Fritz ukat aliados ukanakaruw taqi acimut ukan t"unjapxäna.
  Chika taypinsa, alay tuqinsa uñisirinakaruw atipt"apxäna. Arkhangelsk markar jak"achasiñax janiw jaysatäkänti... Ukampis septiembre phaxsinx Alemania markan Cáucaso uksan nayrar sartawipax juk"ampiw jilxattawayi. Caucásico tamanakan ch"amapax wali ch"ama tukusxänwa, ukatx tunka transportes ukan qutapax condiciones de supremacía aérea enemigo ukan purintäna, aire ukanx mä juk"a pä jan ukax kimsa ukhanïnwa. Ukhampachasa, octubre phaxsit tukuyarux fascistanakax Azerbaiyán markaruw mantapxäna. Ukat noviembre phaxsinx Baku markaruw nayrar sartapxäna. Ukat diciembre phaxsit qalltasinx Krauts jupanakax Georgia markan turcos ukanakamp mayacht"asipxäna...
  Marzo phaxsin janïr purinkipanx Cáucaso markanx ch"axwäwinakaw utjäna, ukatx Ereván markax 1947 maran junio phaxsikamaw ch"axwäwinakax utjawayi.
  Taqi juyphi pachanx Ejército Rojo ukax jan qarjataw nayrar sartañ yant"äna. Jupanakax coalición ukarux jan walinw jawq"japxäna. Japón markax qhipharux Vladivostok markarux abril phaxsin katuntapkchïnxa, ukax URSS markarux Amur jawir khurkatar juk"amp ch"aman ch"amanchañakiw jaytawayi.
  Ejército Rojo ukax juyphi pachan ukhamarak marzo phaxsin ataques ukanakamp jan uñjkañ askinak jikxatkchïnxa, mä chiqap yatichäwiw coalición ukar yatichäna. Alemania markan satélite sat markanakanjja, jukʼamp jan waltʼäwinakajj jukʼampiw jiljjattäna. Jaqinakan yänakapax tukusxänwa ukat chhaqtäwinakas wali jach"apunïnwa. Qullqi tuqit jan waltʼäwinakax jan aguantañjamäxänwa. Frentenakan suma jikxatatanakas callinkir europeo chacharux juk"amp juk"ampiw kusisiyäna. Sumankañ munañajj jukʼampiw chʼamachasïna.
  Ukampis Hitler chachajj qala chuymampiw URSS markar tukuyañ munäna. Ukhampachas jakthapiwinakax Ejército Rojo ukax ch"axwañ askinjam chhaqhayaspawa Baku markar chhaqhatapatx janiw phuqhaskänti. 1946 maranxa, URSS markax mä récord ukham armanak luratayna: niya 60 waranqa avionanaka ukat 40 waranqa tanques ukat autopropulsadas armas, 250 waranqa armas ukat morteros ukanaka. Jïsa, aviación soviética ukax jilpachax Yak-9 ch"axwañ avión ukawa, IL-2 ataque avión ukawa, ukax wali lurawiwa. Yak-3 ukatxa LA-7 ukaxa jisk"akiwa lurataraki. Wali lurañanx PE-2 ukat TU-3 ukanakaw utji. Jïsa, aviación ukax uñisirinakan jet monstruonakaparux jan apnaqañjamaw uñjasispa, ukampis janiw ukhamäkiti. Kunjamakitix T-34-85, IS-3 ukat SU-100, qhipharux jisk"a k"añaskunakaw utji.
  Ukat 1947 maranx T-54 ukax servicio ukar mantañ qalltawayi, ukax tecnología alemana ukan superioridad cualitativa ukarux tukjañapänwa. Chiqansa, T-54, 36 tonelada pesa, janiw taqpach uñisirinakan tankinakapat sipan jukʼamp chʼamanïkaspati, ukampis Panteras ukat Tigres ukanakamp jasakiw atiptʼasispa.
  Alemania markankir jachʼa tanquejj E-50 satänwa, ukajj Lion-3 satänwa. Uka autox León ukar uñtasitawa, ukampis juk"amp ch"aman motoraniw 1200 caballos de fuerza ukat thiya armaduraniwa. 75 tonelada pesa, alemán tanque ukan armadura lateral ukan thiyapax 140 mm ukjaruw jilxattawayi, ukatx nayräx 240 mm ukjaruw jilxattawayi 105 mm pistola ukat barril largo ukax 100 el. Machaq alemán autox nayrïr autoruw tukuñapa. Armaduranaka ukat armaduranakapanx soviético markat sipanx juk"amp askiwa, ukampis pä kuti jilaw llamp"u.
  Ukampirus T-54 ukax jichhakiw lurañ qalltawayi.
  Ukampis 1947 maran verano phajjsin jukʼamp juntʼüjjänwa. Alemanes jupanakax Moscú markar wasitat atacañ munapxi. Ukat Saratov markaruw pʼakjapjjarakïna. Uka nuwasiñax jallu qallta phaxsikamaw sarantaski. Fritz jupanakax Saratov juparux wali ch"amampiw irpapxi. Ukampis Moscú uksanx suxta tunk paqallq tunk kilómetros ukch"a nayrar sartañ atipxatayna. Rzhev ukat Vyazma jupanakax qhipïrix chikat muyuntatäkchïnsa, URSS ukampiw qhiparapxäna.
  Moscú markax janiw atipt"atäkiti, ukat nazis ukat jan sintt"asir mayacht"asiwipax juyphi pachanx trincheras ukanw uñkatasipxañapa. Jichha kutix comando soviético ukax jaqinakar qhispiyaski ukat ch"am apthapiski. Jisk"atpachax T-54 tank ukaw utji. Ukat 31 urunak saraqkipan diciembre phaxsit 1947 maranx MIG-15 ukax wali sum yant"ata, ukax Alemania markan monopolio de aviones jet ukanakax aire ukan tukuyañapawa.
  Cheqas 1948 maran febrero phajjsinjja, walja maranak muyuntatäsajj Leningrad markajj tʼunjatäjjänwa. Mä wali jach"a ch"axwawiw poder soviético ukan jach"añchawiparuxa.
  URSS markax mayo phaxsin 1948 maran kunjamsa jikxatasïna ukax janiw suyt"äwinïxänti. Alemanes ukat jupanakan mayacht"asiwipax Cáucaso uksaruw apnaqapxi, ukatx Volga uksat Saratov uksaruw apnaqapxi, ukatx Tambov ukax Voronezh uksaruw apnaqapxi. Ukat Orel markat inti jalsu tuqinx niya Tula marka jak"ankiwa, ukatx Vyazma markan ukat pachpa Rzhev jak"ankiwa, Arkhangelsk markakama.
  Ukhamajj ¿kunas ukham jan walin uñjasisajj lurasispa? Ukhamarus, japoneses jupanakax Amur jawir thiyan Primorye uksanx taqpach apnaqapxi ukatx sapa aliado jupanakaruw katuntapxi: Mongolia.
  Ukat paqallq mara chʼaxwäwinxa, uraqinakax chhaqtxänwa, uka uraqinakax URSS markan chikat jaqinakaw janïr katuntatäkasax jakapxäna, ukat inas jukʼampïchispa. Paqallq mara ch"axwäwinx Ejército Rojo ukax jan kutt"ayasaw pä tunk millones pallapallanaka ukat oficiales ukanakar chhaqhayatayna. Khitinakatix usuchjatanakar jan ukax jan ch"amanïpki ukanakar jan jakt"asa. Jach"a bombardeo, bombardeo ukat manq"at pist"awinakat jach"a chhaqtäwinak jan jakt"asa.
  Uka markat jaqunukut familianakar amuytʼasas Stalin chachajj janiw patak millón jila jaqenakajj jupan apnaqatäkänti, inas jukʼampïchïna. Ukanakatxa, sapa phisqhatxa, ejercitoruw jawillt"ata. Niya pä tunka millones kunaymana soldadonakawa. Phisqa marani wawanaka, jubilacionanaka, ukhamaraki discapacitados nayrïri ukhamaraki payïri qutuchata jaqinakawa uka maquinanaka apnaqapxañapäna.
  Markax wali ch"amanchatawa. 1947 maranx armas ukanakan lurawipax mä juk"akiw jilxattawayi... Ukhamax ¡soviéticos markan markapar tukjañatakix wali nayraw!
  Stalin jupa pachpaw, kunayman tuqitxa, janiw ukham amuykänti. Ukat Hitler jupax Rusia markaruw ch"amanchañ munarakïna - ¡taqi kun mä kutikiw jikxatañataki! Ukhamajj janiw kuna compromisos utjkänti.
  Jallu pachanx alemanonakax Moscú markaruw machaq ataque uñstayapxäna. Capital pʼakjañasa ukat URSS markar tukjañasa sasaw wali suyapjjäna. Ejército Rojo ukanx Moscú markax kimsa millones jila pallapallanakampi milicianakampiw phuqhantat uñjasi. Jupanakax tunka payan waranqa tankinakampi, autopropulsadas armas ukanakampiw armatäpxäna. Chiqansa, niya phisqa patak T-54 ukanakakiw utji, jilpachax T-34-85 ukat SU-100 ukanakaw ch"axwapxi. IS-3 ukax uka pachakamax niyaw jaytatäxäna. Wali juk"a tanques IS-4 ukanakaw lurasiwayi kunatix aka mastodón ukax tecnológico ukan jan confiable ukhamawa. Suxta tanques IS-7 ukanakaw lurasiwayi, ukampis aka autox janiw walja lurañar sarawaykiti. Ukampis, inas inamayakïchïna. Ukax 75 tonelada Lev-3 ukan 240 mm armaduraparuw 130 mm cañón ukamp mantaspa. Chiqans alemanonakax juk"amp nayrar sartat tank ukanipxataynawa, Royal Lion, 100 tonelada pesa, 1800 caballos de fuerza ukan motorapampi, ukatx 128 mm ukan wali jach"a barril pistola ukanïnwa, qalltanx proyectil ukan 1260 metros por segundo ukhanïnwa.
  Ukampis Stalin jupax kunjamatsa jach"a yänakarux janiw munkänti, ukat jupax juk"amp askiwa: jisk"a yänakax juk"amp askiwa, ukampis jaya.
  Ukampis pusi nuwasirinaka: Zoya, Victoria, Elena, Nadezhda jupanakax janiw ukham amuyapkänti. Ukat jupanakax jichhakiw IS-7 tank jupanakan apnaqawipar katuqapxäna. Ukhamaraki, ukatxa paqallqu jakhuna. Ukatwa pusinix jupanakan qullqipamp aka auto lurapxäna. Imill wawanakax Siberia markan quri barras ukanakaw jikxatasipxäna, ukatx Ministerio de Defensa ukan qullqiparuw churapxäna. Ukat jichhax jupanakpachaw aka muspharkañ maquinat ch"axwañ munapxäna.
  Ukat 1948 maran junio phajjsit 22 urunak saraqatarojj wali wakiskir uruw niyaw jakʼachasiskäna. Hitler chachan soldadonakapajj jaqenakar pʼeqtʼaskakïnwa, Rzhev sat soviético markar pasañsa ukat muyuntañsa munapjjäna.
  Ukat rusa demiurge diosanakan pusi phuchanakapax, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, ¡Rusiatakix mä jan walt"äw pachan chikancht"asiñ amtapxäna! ¡Jupanakax sapa kutiw Tayka Markap - Rus' - chiqap pachan ukhamarak chiqan qhispiyapxi!
  
  
  
  
  JANIW GAPAL DE ACERO UKHAMÄKITI
  Jilapachax, muspharkañawa, jilpach universos paralelos ukanx Segunda Guerra Mundial ukat Jach"a Guerra Patriótica ukax Rusia markatakix juk"amp jan waliw chiqpachanx juk"amp jan walipunïnwa. Inas Europa markar apnaqir régimen fascista ukax juk"amp ch"amanïtapatxa, janiw amuyañjamäkänti. Totalitarismo brutal ukat elementos de mercado uka economía ukan mayacht"asitapax capitalismo liberal occidental ukat modelo estalinista centralizado, burocrático ukat sipanx juk"amp askiwa. Wali askiwa, mä qawqha razonanakatwa, objetivo ukhamarak subjetivo. Jachʼa suertenïtapatjja, nazinakajj janiw trumpetanakap apnaqañjamäkänti.
  ¿Alemananakax documentonakan acero inoxidable sat raspador apnaqapkäna ukat rusanakax hierro sapuru apnaqapkäna uka laykuki, ¿qhawqha alemán uñchʼukirinakas pantjasipxäna? Ukat ¿kunjamsa ukham jiskʼa yänakajj guerran saräwipar chʼamañchtʼäna?
  Kunjamakitix mä universo paralelo ukaw utjäna, ukanx octubre phaxsin 1941 maranx mä wali meticuloso oficial de inteligencia ukaw jan amuyt"asis uka chiqawj jikxatäna. Chiqpach documentos soviéticos ukat falsos alemanes ukanakax q"uma ukat... Documentos soviéticos ukanx clip de papel ukax oxidado ukhamawa ukat ukax uñjasiwa, ukampis alemán ukanx janiw ukhamäkiti.
  Akax mä jisk"a lurawiwa, ukampis Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukan saräwiparux ch"amanchatapax wali jach"apuniw tukuwayi.
  Pantjasiwinakat jithiqtasax ukat alemán agentenakan apnaqataw irnaqapxäna, ukat Stalingrad jak"an mä ofensiva soviético soldadonakax wakicht"apxatapat wali aski yatiyäwinak jikxatapxäna. Ukham iyawsayasa, qala chuyman Adolf Hitler chachajj uka toqet iyaw sänwa, ukat Volga sat jawir thiyan saytʼatäpkäna uka nazi soldadonakar mayamp tantachtʼasiñapatakiw mä orden churäna. Ukat ukajj wali wakiskirïnwa.
  Rzhev-Sychov operación ukanx Ejército Rojo ukax Wehrmacht ukar sipanx pä kuti jila ch"amanïtapatx janiw Alemania markan arxatäwip p"akintañjamäkänti, ukhamax Stalingrad markanx equilibrio de fuerzas ukax nazis ukanakatakix juk"amp askiwa.
  Ukat 1942 maran noviembre phajjsit 19 urunak saraqatarojj janiw ofensiva operacionanak lurañatakejj askïkänti. Aviación, juk"ampirus ataque avión ukanakax janiw sartañjamäkänti, ukat artillería ukan bombardeo ukanakax uñisirinakan nayrar sartat arxatäwinakaparux wali jisk"a ch"amanchawikiw utjäna. Soviético soldadonakajj ofensivaruw sarapjjäna, ukatwa chʼamaktʼapjjäna. Cuerpo de tanques ukanakar uñstayañas janiw Hitler chachan arxatäwipan mä p"iya p"akjañjamäkänti.
  Rzhev-Sychov uksanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi. Machaq mara urunxa sarantaskakiwa. Ukapachaw jach"a chhaqtäwinak uñjasax pä tuqit soviético soldadonakax jan walt"äwip sayt"ayapxäna. Hitler chachajj Volga sat jawiraruw chʼamachasïna, ukampis aleman jaqenakarojj África toqen nuwasiñ qalltapjjänwa. Churchill jupax Montgomery jupan Egipto markan ofensivaparux akham sasaw sutinchawayi: qalltawi tukuyata. Jichhax aliados ukanakax atipt"añakiw sasaw arsuwayaraki.
  Chiqans Rommel, jach"a ch"amanchirinakax África uksar apayasipkchïnsa, jan suertenipxänwa ukat ejercitopax atipt"ataw uñjasipxäna. Pä frente ukan ch"axwäwix utjañapatakix Tercer Reich ukax febrero phaxsin 1943 maranw taqpach movilización ukar yatiyañapäna.
  Ukhamarus Operación Blau ukan jach"a amtanakapax janiw phuqhaskänti. Ukampirus 1942-1943 maranakan juyphi pachanx Wehrmacht ukax chiqpach sarnaqäwit sipanx inti jalsu tuqinx jan sinti atipt"asiñapatakiw ch"amanchawayi. Jallu qallta phaxsit tukuyarux soviético soldadonakax markasanx wasitatw ch"axwañ qalltapxäna: kimsïr operación Rzhev-Sychov ukat Stalingrad jak"an. Ukampis janiw ch"aman arxatäwin qunt"atäki uka uñisirir p"akintañ atinakiti. Jichhajj uka nuwasïwinakajj Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwit amtasiyäna. Ukax mä juk"a pachanakanwa, posicional. Kunapachatï khititï atackäna ukajj arxatirit sipansa jukʼamp atipjäna ukhajja.
  Leningrad markar qhispiyañatakix Operación Iskra ukax qhipharuw apayatäna. Stalin jupax Rzhev ukan chhullunkhayap jank"ak khuchhuqañ munäna, ukat Stalingrad markan uñisirinakar atipt"añ munäna. Alemanonakax pasïr juyphi pachan yatichäwinakap amtasisax wali ch"amampiw arxatasipxäna. Ukat jichhakamax jupanakax soviético soldadonakan nuwasïwiparux saykatañ atipxatayna. Kunjamtï jikxataskänxa, kunapachatix Krauts ukanakax wakicht"atäxi ukhax janiw jasakikiti arxatäwinakap p"akintañaxa. Ukat Alemania markankir fuerzas armadas ukan suma uñnaqapax wali sumawa.
  Soviético ukan ofensivapax febrero phaxs tukuykamaw utjawayi, ukampis janipuniw atipjawaykiti.
  Marzo qallta phaxsinx comando soviético ukax Voronezh uksaruw ofensiva lurañ yant"äna. Qalltanx wali askinak jikxatatapatxa, Ejército Rojo ukax Mainstein jupan contraataque ukaruw puri. Jach"a fuerzas soviéticas ukanakax muyuntatäpxänwa ukat kutt"añ thakin ch"axwapxañapänwa. Chhaqtawinakax juk"ampirus tecnología tuqinx wali jach"apuniw tukuwayi, ukatx alemanes ukat aliados ukanakax uka tuqinx mä kayuk jikxatañ atipxatayna ukatx Voronezh ukat suburbios ukanakaruw taqpach katuntapxatayna.
  Mainstein contraataque ukanx "Panteras" ukat "Tigres" ukanakax nayrïr kutiw ch"axwäwinx chikancht"asipxäna. Machaq tanques ukanakax mä chiqanx suyt"awinakaparjamaw phuqhapxäna. Kunapachatï sum apnaqapkäna ukhajja, nayraqatapan nuwasiñanakanjja, soviético autonakat sipansa jukʼamp sumapunïnwa.
  Primavera descongelación ukax qalltäna ukat inti jalsu tuqinx samarañaw apnaqäna. Túnez markanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjawayi.
  Fuhrer sat barcojj África markan mä puente pʼeqejj kuna jan waltʼäwinsa uñjasiñapatakiw chʼamachasïna. Uk phoqañatakejja, nazinakajj jan uñjkañ mä amtar puriñwa amtapjjäna. Franco-rux mä ultimatum churapxäna: jan ukax alemán soldadonakaruw Gibraltar markar sarañapatak jaytawayi, jan ukax t"unjataw uñjasi, Vichy gobiernor uñtasita. Generalissimox thaya kayunak katuqasinx iyaw sataynawa. Uka pachparakiw Gran Bretaña ukat Estados Unidos markan gobiernonakaparux jachaqt"asis achikt"asiwayi: España markamp ch"axwañ jan yatiyañapataki, kunatix janiw munañaparjamax ukax luraskänti!
  15 uru achuqa phaxsit 1943 maranx alemanonakax Gibraltar markaruw nuwasiñ qalltapxäna, qhipa Tigres ukat Panteras ukanakaruw jaquntapxäna. Uka fortalezax patak patak tanques ukanakan ataques ukanakamp pä urunw jaquqantäna. Uka ataque ukax Paulus jupan p"iqinchatawa, inti jalsu tuqinkir frente uksat amtasi. Ukax wali muspharkañawa, alemanonakax qhipa cuartonak katuntapxäna, Stalingrad ukat Stalingrad fabricanakan utanakap 1 uru achuqa phaxsit 1943 marakama. Ukhamatwa Paulus chachajj mä jukʼa wasitat saytʼasïna ukat mariscal de campo ukat espadanakampi caballero cruzan encina laphinakaparuw bota lurañatak titulo katoqäna.
  Gibraltar markar katuntatapatxa, británicos ukat estadounidenses ukanakax inti jalant tuqit Mediterráneo uksar mantañ jark"äna. Ukat ukat sipansa, jupanakpachaw nazis ukanakax Marruecos markar mä juk"a jayat mantañ atipxatayna, ukat aliados ukan ch"amanchirinakapat mä chikat Túnez markat maysar apanukupxäna.
  Túnez puente p"iqin presión ukax juk"amp jan ch"amanïxänwa, ukatx Rommel jupax wasitatw yaqha chiqar apayatäna. Hitler jupax Inti jalsu tuqin pallapallanakan operacionanakap jichhakamax congelañ amtäna, ukat Mediterráneo qutar apnaqañ yant"äna.
  Ukhamarakiw comando soviético ukax suyt"añ thakhinak phuqhañ qalltawayaraki. Ukax chiqpach sarnaqäwinx Stalin jupax lurawayiwa, ukat jichhax ukham lurañ amtawayi. Capitalistanakax jupanakpachaw loqhe jaqinakarux wilañchapxpan. Martillompi jawq"jasipxpan, jiwasax ch"amas apthapisinx ch"axwañaniw kunapachatix q"al qarjatäxani ukhaxa.
  Alemania markankirinakajj Túnez markan alay toqenwa wali katjatäpjjäna, ukat machaq Mariscal de Campo Paulus sat chachan pʼeqtʼat soldadonakajj Casablanca markaruw nayrar sartasipkäna. Estadounidenses jupanakax Tigres ukat Panteras ukanakamp atipjapxäna. Ukhamaw jikxatasïna, jupanakan Sherman ukax jan ch"amanïkaspas ukhamaw ukham tanques ukanakarux jan ch"amanïkänti, ukhamarak modernizado T-4 ukampi.
  Ukat Churchill chachajj kimsa phajjsi pächasïna, ukhampachasa, España marka contra Chʼajjwañwa yatiyäna. Ukampirus uka pachakamax alemanonakax Marruecos markpacharuw katuntapxatayna ukat Argelia markaruw katuntapxatayna. Ukatwa, ukax janiw Franco-takix mä ch"axwäwjam jutkänti. 25 uru lapaka phaxsitx alemán soldadonakax Argelia markan capitalap katuntapxäna, ukatx británicos ukanakarux wali ch"amampiw atipt"apxäna. Rommel ukan contraataque ukamp askinak jikxatañax ch"amanchasiwayi, ukat Kissilring ukan akatjamat atipt"atapata ukhamarak Malta markar uraqir puritapata.
  Frente Oriental ukax suma sayt"atäna ukat samarañänwa. Stalin, khititix nayrir ch"axwäwinakanx soldadonakapax wali ch"amamp chhaqhata, jupax Ejército Rojo ukarux wasitat phuqhantawayi. Alemania markankirinakajj machaq tʼaqanak uttʼayapjjäna, ukat estrecho de Gibraltar sat cheqat Mediterráneo lamar qotar apapjjarakïna.
  Alemania markan submarinos ukanakan lurawipax flota estadounidense ukat británica ukanakan toneladas ukanakax juk"at juk"at pist"añ qalltawayi. Ukat ukax Europa uksanx sur uksankir jach"a quta ch"axwäwinakanx janiw askinak jikxatañatak yanapt"känti.
  Mediterráneo sat lamar qotan jan waltʼäwinakajj utjkäna ukhajja, agosto phajjsit 6 urunak saraqataruw Churchill chachajj Francia markar puriñ amtäna. Ukampis uka operacionajj jan wali tiemponwa lurasïna, janiw sum wakichtʼatäkänti.
  Agosto phaxsit 10 urunak saraqatarux Rommel ukat Paulus jupanakax mayacht"asipxäna, ukat Argelia inti jalsu tuqinx mä jach"a caldera ukham utt"ayapxäna. Ukat 19 uru achuqa phaxsitx Mainstein, trampas ukan jan amuyt"asir yatichirix aliados ukan soldadonakaparux quta thiyat ch"iyjatayna.
  Fritz ukan suma sartawipax estadounidenses ukanakan jan amtäwipampiw ch"amanchasiwayi, jupanakax 1943 maran Francia markar uraqir puriñax janïr pachaparuw uñjapxäna, ukat barcos de aterrizaje ukanakax wali pist"atarakïnwa. Frente Oriental uksanx samarañaw utji. Ukhamarus Alemania markanx aviación ukan lurawipax pä kutit jilaw 1943 maranx jilxattawayi, kimsa tunk payan waranqa avionanakat jilaw sapa marax utjawayi - wali askiwa alemanes ukanakax juk"amp jaqinak ukhamarak territorio jupanakan apnaqawipankapxataynawa, chiqpachanx janiw ukhamäkiti. Ukat machaq Focke-Wulf autonakax ch"aman armaduranakampi armanakampi, ukhamarak 30 milímetros cañones ukanakampi, aviación aliada ukarux sinti jan walt"ayawayi.
  Argelia ukat Francia markanakan jan walt"äwipax agosto phaxsin 1943 maranx chiqpachapuniw aliados ukanakatakix ch"iyarar tukuyäna.
  Stalin chachajj ukham suma jikjjatasitapat wal kusisïna. Ukampis Churchill chachan pacienciapax tukusxänwa. Inti jalsu tuqinxa, avión ukan nuwasiñanakas niyaw tukusxäna, ukat partidos ukanakan jan waltʼäwinakapax jukʼampiw jilxattawayi. Alemanes jupanakax nayrir soviético markachirinakat juk"amp machaq cuerponak utt"ayapxäna ukat gobiernos locales títeres ukanakar uñtasit lurapxarakïna. Ukhama, inti jalsu tuqinkir nacionalistas locales ukanakan sapaqat brigadas ukanakax África uksanx nayratpach ch"axwasipkäna.
  Búlgaro zar Boris jupax kimsa suma divisiones ukanakap Túnez markaruw khitäna, amuyataxa, ch"amaka continente ukan jupatakix mä qawqha colonias ukanakaw jikxatasiñap suyt"äna.
  Septiembre phaxsinx Rommel jupax Egipto markanx mä jach"a ofensiva qalltawayi. Jupax fuerzas ukan superioridad cuantitativa ukat cualitativa ukanakamp apnaqasaw Trípoli markar katuntañ atipxatayna, mä semanaw señal de ataque ukat qhipat.
  Británicos ukat estadounidenses ukanakax Libia markan atipt"asisaw atipt"asipxäna. Ukham condicionanakanx Churchill jupax URSS bolchevique ukar kuna yanapt"äwinaks suyt"ayañapatakiw yatiyawiyi, ukatx jank"akiw ch"axwawinak juk"amp ch"amanchañapatak mayi. Stalin jupax ultimatums ukanakar jan yäqañjamaw uñt"ayasïna. Chiqansa, jan walinak lurañatakix wakichtʼasiñanakax luratäkchïnsa. Ukampis Koba sat chachajj kʼari chuymanïnwa, ukat sapa mayni suman jakasiñatakejj uma yantʼañsa yantʼarakïnwa. Maynïrixa, septiembre phaxs tukuykamax alemanes ukanakax Libia markpacharuw katuntapxäna, Tolbuk markamp chika, ukat Egipto markar Alejandría uksaruw mantapxäna.
  Paulus chachajj inglés arut wali wakiskir fortificado cheqat pasañwa atipjäna, ukat Nilo jawiraruw sur toqer saräna. Chiqansa, ukax Egipto markan Gran Bretaña markatakix jan waltʼäwiruw puriyäna. Ukatx alemanonakax Canal de Suez uksaruw sarapxaspäna ukat Irak uksaruw sarapxaspäna, ukatx Baku markat janiw jayankxapxaspänti.
  Qhiphart"awix jan walt"awiruw tukuwayi, ukatx Stalin jupax Rzhev markar wasitat ataque qalltañapatakiw kamachi, ukhamarak Stalingrad markar wasitat katuntañataki, ukat uka pachparakiw Cáucaso Norte uksan uñisirinakar t"unjañataki.
  Mä arunxa, octubre phaxsinxa, jankʼakiw kimsa tuqit nuwasiñanakax wasitat qalltawayi. Ukat noviembre phaxsinx Leningradsky ukan uñacht"ayatarakiwa.
  Ukampis mä uñisirir pʼakjañajj janiw faciläkänti, jupajj wali suma allsutänwa ukat Pantera ukat Tigre sat jachʼa tanquenakanïnwa. Soviético soldadonakax manqhan posición ukan jark"aqasiñanakampiw uñjasipxäna. Ukat arxatañatakix alemán machaq tanques ukat autopropulsados armas ukanakax wali sumpun irnaqapxäna.
  Ukhamajj octubre ukat noviembre phajjsinakanjja, janiw kuna jachʼa nayrar sartañas utjkänti. Janitï Alemania markan ofensivapax Canal de Suez uksan sayt"ayatäkchi ukhaxa. Ukat mä juk"a pachatakikiw... Ukampirus Paulus ukat Rommel jupanakax Sudán markaruw soldadonakapar kutt"ayapxäna. Ukat África markar katuntañ qalltapxäna.
  Wehrmacht ukax janiw juyphi pachanx ataque lurañatakix wakicht"atäkiti.
  Ukhamarus, Krauts jupanakax jach"a suyt"awinak Pantera-2 ukarux juk"amp nayrar sartat maquina ukhamarak Tigre-2 ukat León ukanakarux pintapxäna.
  Juyphi pachax Ejército Rojo ukan Krauts ukan arxatäwinakap p"akintañ yant"äwinakanw pasawayxi. Ukampis janiw kawkhansa jachʼa askinak jikjjatañjamäkänti. Mä pʼakjañajj utjkchïnjja, uñisirinakajj contraatakempiw uka jan waltʼäwir kuttʼayapjjäna.
  Ukat uka jan waltʼäwejj jukʼamp jan waliruw puriskäna. Gran Bretaña markanxa, pallapallanakan atipjatapatxa, política tuqit jan waltʼäwinakaw utjäna. Churchill jupan gabineteparux mä voto de desconfianza ukaw apsutäna. Kunjamarak yaqha ukhamäspasti, jukʼamp yatiñan Paulus chachajj Inglaterra markar Sudán ukat Etiopía markanakat jaqunukuspa ukhajja.
  Machaq gobiernojj Alemania markaruw yaqha suman jakasiñatak mayïna. Estados Unidos markan flota submarino alemana ukan juk"amp chhaqtäwinakap uñjasax Roosevelt jupax janiw uñch"ukkänti. Ukhamarus, América markanx cargopax ch"allxtataw uñjasi. Ukat japoneses jupanakax mä qawqha jisk"a atipt"äwinakampiw atipt"apxäna, ukax americano nayrar sartawiparux juk"ampiw jilxattawayi. Ukhama, punto de vista - jiwasan ch"usawjax patanx atipt"awayiwa.
  Ukampis Hitler chachajj nayraqatjja, sinti condicionanak uñachtʼayäna. Ukatx compromiso ukax Francia Uraqinaka ukat Egipto ukanakaw utjäna, ukhamarak kunatix nayrax Italia markan utjkän ukax kutt"ayatäxänwa. Sudán markax Tercer Reich ukan amparaparuw puriraki, ukampis Canal de Suez ukax mayacht"asisaw apnaqasi.
  Ukhamatwa, Occidente tuqin mä libre ampar churasaxa, Fuhrer chachax taqi ch"amap Inti jalsu tuqir jaquntäna. Nazis ukanakax mayo phaxsinw Moscú markar nuwasiñ qalltapxäna. Francia ukat Inglaterra markan colonianakapar yuspajarasinxa, Libia markax niyaw petroleo utjatayna, ukat Hitler jupax jank"akiw atipt"añ munäna.
  Ukhamarus, Türkiye ukax payïr frente jist"arawayaraki.
  Ukampirus Ejército Rojo ukax nayratpachw jan iyawsañjam ch"amanchawi ukat heroísmo uñacht"ayäna capital soviética ukatak ch"axwawinakanxa. Mä chikatanitxa, Alemania markan nayrar sartawipax janiw mä kilómetro urut jiläkänti. Agosto phaxs tukuykamax nazis ukanakax patak kilómetros ukch"a nayrar sartañ atipxatayna, mä juk"a kimsa patak jila ancho ukamp.
  Moscú markaruw jak"achasipxäna, ukampis línea de defensa Mozhaisk ukar t"ijtapxäna. Ukanakajj mä jukʼa askinakänwa. Ukatjja, soviético soldadonakajj sapa kutiw uñisirinakar kuttʼayapjjäna. Machaq tanques soviéticos T-34-85 ukat IS-2 ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna. ¡Alemananakax ventajanakap qʼal aptʼasipxäna sañax janiw sañjamäkiti, ukampis ¡Ejército Rojo ukax janiw saytʼkänti, janirakiw cienciax saytʼkänti!
  Machaq ch"axwañ soviético Yak-3 ukat LA-7 ukanakaw uñstawayi, jupanakax alemán hélice ukamp apnaqat avionanakamp atipt"asiñ yatipxi. Chiqansa, uñisirinakax wali ch"aman trumpeta reactiva ukanakaw kutt"ayañatak utji. ME-262 ukat HE-162 ukax janiw análogos ukanakax uraqpachan utjkänti. Hitler chachajja, phisqa tunka toneladanakat sipansa jukʼamp kʼacha tankinak lurañasa ukat lurañas jarkʼañwa amtäna. Ukatwa T-4 ukat Pantera ukanakax jaytatäxäna. "Panther"-2 ukax 50,2 tonelada pesa ukat mä ch'aman pistola ukaniwa, motor 900 caballos de fuerza ukaniwa. "Tigre Real" ukat "León" ukax monstruonakan 70 tonelada pesopat sipans juk"ampiw jilxattawayi. Partido decreto ukarjamaxa, soviético autonakax janiw 47 tonelada jila pesapkänti.
  Moscú markar jan katuntasaxa, nazis ukanakax Leningrad markaruw uñch"ukipxäna. Chiqpachansa aka markat usutäpxänwa. Septiembre phaxsinw jach"a bombardeo ukanakax qalltawayi. Ukhamarakiw 1000mm calibre armas ukat proyectiles robóticos alaxpach uñt"ayapxäna.
  Hitler chachajja, Leningrad markaruw kunayman qollqemp katuntapjjañapatak mayïna.
  Markax kimsa jan walt"awinak septiembre ukat octubre phaxsinakanx kutt"ayañ atipxatayna. Ukampirus alemananakax tunka pä tunk kilómetros ukch"a nayrar sartañ yatipxäna, ukat Peterhof puente p"iqip katuntapxarakïna. Yaqhip chiqanakanx unidades ukanakax markaruw mantapxäna, ukatw uka tamax posición operativa ukarux juk"amp jan walt"ayawayi. Noviembre phaxsin 1944 maranxa, nazis ukanakax parlamentarios ukan chhijllawinakan atipt"apxäna, ukatx Suecia markax URSS markamp ch"axwañaruw mantarakïna.
  Ukanx wali ch"amampiw uka lema uñt"ayawayi: Pedro Jach"a ukat Alejandro jupanakan atipt"asitapat venganza. Machaq divisiones suecas ukanakax frente ukar puripxäna ukat finlandeses ukanakamp chikaw alay tuqit markar ataque qalltapxäna. Ukat nazis jupanakax wasitatw ataques ukanakax qalltapxäna, yaqhanak taypinxa, Sturmtiger ukat juk"amp ch"aman Sturmaus ukampi, ukhamarak tanque E-100 ukampi, uraqpachan nayrïr monstruo serial ukax patak tonelada jila pesa.
  Soviético pallapallanakan ukhamarak milicianakan jach"a heroísmo ukat resiliencia ukanipkchisa, ukhamarak Novgorod markar jan walt"ayat contraataque diversionario ukar puripkchisa, uka markax janiw qhispiyatäkaspati. Ukampirus qhipa trimestre ukax janiw 27 urunak saraqkipan enero phaxsit 1945 maranx jaqukipkänti, ukax mä uñacht"äwiw jan tukuskir jan walt"awinak uñacht"ayi. Ukat marka pachpas mä cuadra tukuykamaw utjäna: ¡1270 urunak! Inas jichha pacha ch"axwäwinakanx mä markar jark"antat juk"amp jaya pachax utjchispa.
  Alemanes ukat aliados ukanakax walja jan walt"äwinakan uñjasipkchïnxa, uka amtax mä juk"a phuqhasiwayi. Payïr jachʼa ukat wali wakiskir soviético markajj tʼunjatäjjänwa, ukat wali chʼamani uñisirinakan amparanakapajj qhespiyatäjjänwa.
  Juyphi pachanx nuwasiñax wali ch"amapunïnwa. Alemananakax taqi ch"amapampiw avioneta serial, jet ukanakamp apnaqapxäna. URSS markax janiw jupanak contrax paridad ukan ch"amanïkänti. Ukhamatwa aire ukan mä ventaja jikxatañax chʼamäxäna. Jan ukasti, uñisirinakaw ukan apnaqapxäna. Kunjamatix alemán tanques ukanakax ventajas ukanakap katxarupkän ukhama. Ukat "E" sat serie uñstatapampejj jukʼampiw jiljjattayapjjarakïna.
  Tigres ukat Panteras ukanakamp chikachasiñatakix tanques de serie E ukanakax juk"amp denso uñstayatawa, mä jisk"a silueta ukanïnwa, ukat ukatw mä ángulo ukanx juk"amp thithi armadurax utjäna.
  Jichhakamax ciencia soviética ukan jaysäwipax IS-3 ukakiw utjäna, ukax mä ch"aman torreta nayraqatar jark"aqañataki. T-54 ukax wali luratäskäna, ukat T-44 ukax janiw juk"amp sumäkänti.
  Ukampis Hitler chachajj mayo phajjsin 1945 maranwa amtanakap mayjtʼayäna. Ukat sapa mayni ataques ukanakakiw utjäna, ukat Cáucaso markan jachʼa ofensiva lurarakïna. Ukan nuwasiñajj jukʼamp facilakïnwa. Ukhamajj Stalingrad markar katuntapkäna uka qhepatjja, soviético grupor suministro churañajj chʼamakïjjänwa. Ukhamarus, febrero phaxsinx soviéticos soldadonakax Transcaucasia uksanx otomanonakarux wali ch"amampiw atipt"apxäna, turcos jupanakax Ereván markat jaltxapxañapatakiw wayt"apxäna, ukatx Kars uksat qhispiyapxäna.
  Alemania markankirinakajj jarkʼaqasiñ utanakaruw pʼakjapjjäna, ukat Volga sat jawir pasasajj Caspio sat qotaruw puripjjäna. Grozny jupax 15 uru chinuqa phaxsitw jaquqaniwayi, qala chuyman ch"axwawinakat qhipatxa, Sukhumi jupax 23 uru chinuqa phaxsitw jaquqaniwayi, Zugdidi jupax 29 uru chinuqa phaxsitw uka pachpa phaxsinx jaquqaniwayi. Tiflis markax julio phaxsit tukuyaruw Kutaisi ukamp chikt"at apsutäna. Agosto phaxsinx buitre fascista ukanakax qhipharux Daguestán markaruw katuntapxäna, ukhamarak Poti markaruw katuntapxäna, ukatx alay tuqit Armenia markaruw puripxäna. Septiembre phaxsinx turcos ukanakamp mayacht"asipxäna, ukatx Baku markaruw nuwasiñ qalltawayi. Uka jachʼa markajj noviembre phajjsit 6 urunakkamaw utjäna, 1945. Qollunakan yaqhep chʼajjwäwinakajj diciembre phajjsi tukuykamaw utjäna, jukʼampejj Ereván markanwa utjäna.
  Markasanx wali ch"ama ch"axwawinakaw utjarakïna. Alemanonakax Tula markaruw jak"achasipxäna ukat Kalinin uksaruw katuntapxäna, ukampis ukatx sayt"ayatäpxänwa. Ukampirus línea de frente ukax jak"achasiwayi, ukatx niyaw capital markat llätunk tunk kilómetros ukch"a jayarst"awayxi.
  1946 marax wali junt"u juyphi pachampiw qalltawayi. Comando soviético ukax Alemania markan jan walt"äwip jark"aqañ munasaw uñisirinakarux jank"ak t"ijtäna.
  Ay, uñisirinakan ventajapax aire ukanx juk"ampiw jilxattawayi. Luftwaffe jet avionanakax, llakt"asiñjamawa, sapa kutiw juk"amp sumaptatäpxäna. Machaq mayjt"awinakax ME-262 ukan uñstawayi, ukax mä ultra-alta velocidad ukan uñstayatawa. Ukhamarakiw mä ch"aman jet de combate TA-183, juk"amp nayrar sartat ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar HE-262, ukat chiqpach obra maestra de ingeniería de avión ME-1010 ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar controlada.
  Ukat URSS markan jach"a ch"axwiripax Yak-9 ukhamaw qhiparäna. Nayrajj uka autojj machaqänwa, ukampis jichhajj qhanaw jan apnaqatäjjeti.
  Ukampis Luftwaffe ukax Yu-287 ukampiw utjaraki, ukatx Yu-387, TA-400, TA-500 jet bombardero ukanakaw uñstawayi. Ukat ataque avión ukanakax jet ukanakawa. Ukatxa HE-377 ukaxa reactivo ukhamaraki HE-477 ukaxa reactivo ukhamaraki walja amtampi.
  Ukat serie E-70 ukax tanques ukanakampiw "Tigre Real" ukar uñtasit pesa, ukampis juk'amp ch'aman jark'aqasiñampiw.
  Ukat chiqpach obra maestra ukax tanque piramidal metal ukamp uñacht"ayatänwa, Fuhrer ukan urupan 20 uru achuqa phaxsit 1946 maran. Hitler jupa pachpaw "León Imperial" sutimp uñt'ayawayi.
  Uka autojj mä jachʼa, chʼiyar pirámide ukham uñtatänwa, jiskʼa rodillonakaw tank manqhan taqpach chʼuqtʼäna. Ukhamatwa, janiw mä bandeja ukankänti, ukax wali jach"a ch"amampiw cross-country ukarux jilxattawayi. Ukatjja, tanquejj janiw tejanïkänti, ukat taqe ángulonakat armadurapajj mä jachʼa ángulo de inclinación racional ukanïnwa. 99 tonelada pesa, uka autox 128 mm antiaéreo arma ukampiw armatäna, barril largo ukax 100 EL ukhanïnwa, motoran 1800 caballos de fuerza ukat armadura frontal ukax 300 mm ukhanïnwa. Ukhamaraki, losas ukanakaxa jach"a ángulos de inclinación racional ukankiwa, nayrïri chikata frontal uksanxa ukatxa 250 milímetros ukjawa payïri chikata inclinada uksanxa. Ukhamatwa, oraqpachan jukʼamp chʼamani tankäjjäna, taqe cheqanakatsa janiw mantañjamäkänti ukat alajjpachat bombanakampi atacatäsajj janiw mantañjamäkänti.
  Fuhrer ukax jank"akiw jank"ak lurañar uchañapatak mayïna ukat uka pachparakiw mä bus ukat bomba lanzador ukanakamp mä modificación de asalto ukham lurañapatak mayïna.
  Ukatwa nazis ukanakax yänak apthapipxäna, jupanakarux t"unjañaw wakisïna. Ukampis, llakisiñawa, mä wali qala chuyman ukhamarak técnicamente ch"aman uñisiriw katjatäna. Ukat mayo phaxs tukuyarux saräwinakarjamax thakhinakax wañt"awayxän ukhax ch"axwañax qalltawayiwa.
  Fritz sat barcojj Moscú ukat Tula markanakaruw pasañ yantʼäna. Uka nuwasïwinakajj jan uñjkañ chʼamampi ukat jachʼa chʼamampiw sartasïna. Ukampis soviético soldadonakajj jan atipjatäpkaspas ukham satäñatakejj walikïpjjänwa. Kimsa phaxsi jan jaytjasis ch"axwäwinakanx nazis ukanakax Tula markaruw muyuntapxäna ukat Kashina markar puripxäna ukat alay tuqit Moscú markar jak"achasipxarakïna, ukat mä juk"a yatiyawinakx chhaqtayapxäna. Uka nuwasïwix niyaw markan callinakapan utjaskäna.
  Stalin jupax capital markat sarxasax Kuibyshev markaruw sarxatayna. Ukampis nazis ukanakax julio phaxsinw Saratov markar ataque qalltapxäna. Aka markax 8 uru achuqa phaxsitw jaquqaniwayi. Niyakejjay Kuibyshev chachajj jichhajj frente jakʼan jan wali jakʼan jikjjatasjjchïnjja, uka Jachʼa Comandantejj Sverdlovsk markaruw sede centralap apayäna. Moscú markanx septiembre phaxsikamaw nuwasiñanakax sarantaskakïna. 18 uru saraqataruw Kashira markax jaquqanïna. Octubre phajjsi qalltanjja, URSS markan capitalapajj niyaw muyuntatäjjäna, ukat 29 urunak saraqatarojja, qala chuyman nuwasiñanak qhepatjja, Kuibyshev chachajj tʼunjatarakiwa. Ukatjja, alemanonakajj Guryev ukat Uralsk sat markanakaruw katuntapjjarakïna.
  Noviembre phaxsinx wali axsarkañ nuwasïwinakaw utjäna. 7 uru noviembre phaxsitx Krauts jupanakax Kremlin uksaruw mantapxäna, ukampis mä jan ch"aman contraataque ukamp kutt"ayapxäna. Ukat uka chʼaxwäwinxa, ¡Moscú markan comandante interino, mariscal Rokossovsky sat chachax jiwxänwa!
  Ukat wali uñt"at piloto soviético Kozhedub jupax patak alemán avión ukarux jaquqaniwayi, ukat nayrïr soviético jaqiw pusi kuti Heroe de la URSS ukham sutinchata. Ukat noviembre 7, 1946 maranwa ukham lurarakïna.
  4 uru diciembre phaxsitx Moscú marka jak"an bloqueo anillo ukax qhipharux jist"antatawa. Ukampis capitala ukat heroico guarnición ukan qhipharkir jaqinakax Navidad ortodoxa 7 urunak saraqkipan enero phaxsit 1947 marankamaw chʼaxwapxäna.
  Capital markar ataque ukax Mainstein jupan p"iqinchatawa. Ukatakejj Hermann Goering chachan qhepatjja, payïr Orden de la Gran Cruz de la Cruz de Hierro ukham uñtʼatäjjänwa.
  Ukampis uka chʼaxwäwix janiw tukuskiti. Sverdlovsk markankir Stalin jupax ch"axwañax sarantaskakiniw sasaw arsuwayi. Alemania markankirinakajj wali qarjataw uñjasipjjäna. Sur tuqinxa, soldadonakapax Penza ukat Ulyanovsk uka markanakaruw jak"achasipxäna ukat sayt"apxäna. Marzo phajjsinjja, soviéticonakajj contraatakenak lurapjjäna. Ukampis abril phaxsinx Ryazan markat sarxañatakix wali ch"amanchataw uñjasipxäna. Ukat mayo phaxsinx nazis ukanakax Gorky markaruw muyuntapxäna, ukatx sur uksat Kazán markaruw p"akjapxäna. Junio phaxsinx Krauts jupanakax Orenburg markaruw katuntapxäna ukatx Ufa markaruw jak"achasipxäna. Ejército Rojo ukar saykatañax jan ch"amanïxänwa, moral ukax juk"ampiw jilxattawayi ukatx walja jaqinakan deserciones ukanakax qalltawayi. Ukampirus jupanakax nayratpachaw ukankapxatayna, ukampis capital ukan t"unjatätapatx walja kutiw ch"amanchapxäna. Janiw khitis Stalin layku jiwañ munañax utjkänti. Ukampis jaqinakax Fascismo ukarux Pachamapatakiw ch"axwapxäna.
  Soviético gobiernon autoridadapas aynachtʼarakïnwa. Julio phaxsinx alemanes ukanakax Sverdlovsk markaruw mantapxäna. Stalin ukat jupamp chik saririnakax Novosibirsk markaruw sarxapxäna. Urales markanx agosto phaxsikamaw ch"axwawinakax utjawayi... Alemanes ukanakax jan walt"ayataw uñjasipxi, kunatix yatiyawinak uñt"ayañax wali ch"amawa, ukhamarak partidos ukanakan activos acciones ukanakampi. Ukampis jukʼamp chʼaxwäwinakax niyaw jan kun sañs munxiti.
  Ukampis Stalin chachajj kuns suytʼaskakïnwa. Alemanonakax septiembre phaxsinw Tobolsk markarux mantapxäna. Ukampis otoño phaxsin wal jallu purintatapat qhipharxapxäna. Juyphi pacha jak"achasitapatxa Siberia markan jan walt"awinakax sayt"ayawayiwa, ukampis nazis ukanakax Asia Central uksan taqpach katuntañ atipxatayna. Juyphi pachanx janiw Novosibirsk markar sarañ atinapkänti. Ukampis Stalin chachajj janirakiw walikïkänti, ukatwa Vladivostok sat jukʼamp juntʼu markar sarjjäna.
  1948 maraw purinïna. Nazis sat jaqenakajj niyaw disquetenakampi armatäpjjäna. Ukhamaraki, juk"amp compacto tanques turborreactores motores ukanakampiw uñstawayi. Chiqansa, juntʼüxi ukhaxa, jupanakax atipjasin marchasipxañapawa ukat markanakar katuntapxañapawa.
  Ukampis Beria markax nayratpach wali usuntat Stalin chacharuw venenomp uchatayna, ukat Tercer Reich ukarux katuyañapatakiw arsuwayi, ukax Siberia markan soviético ukan ch"amap jan chhaqhañapataki.
  Hitler, jupax pachpa ch"axwäwit maldito qarjataw jikxatasïna, niyaw iyaw satayna, ukampis nayraqatax Novosibirsk markaruw mayo phaxsin 1948 maran katuntawayi. Ukat katuyasiñax 22 uru chinuqa phaxsit 1948 maranw firmasiwayi, mä simbólico uru - chiqpachan paqallq maraw URSS ukar jan walt"ayat pachatpacha. Ukhamatwa Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna. Estados Unidos markajj 1945 maranwa Japón markar atipjäna, ukat mä bomba atómica yantʼarakïna. Ukhamat Fuhrer ukax janiw kuna negocios ukankiti anqäx markar sarañataki.
  Ukampis Beria kullakajj janiw jaya tiempo apnaqkänti. As soviético juk"amp uñt"ata, mariscal aéreo ukat paqallq kuti heroe de la URSS Kozhedub, jupax mä golpe militar ukar puriñapatakiw ch"amanchasini, ukat Comité de Defensa Estatal ukan jan wali p"iqinchiriparuw t"unjañapa. Beria ukat mä qawqha yanapirinakapampiw balamp jiwayat uñjasipxäna. Kimsïr Reich pachpanjja, 1953 maran marzo phajjsinjja, patriotanakajj Hitler chacharuw tukuyapjjäna. Ukat Goering jupax mä juk"a nayraw droganakamp jiwatayna, Himmler jupax mä conspiración ukan suyt"ayatapatw balamp jiwayat uñjasiwayi.
  Schellenberg jupan p"iqinchat SS ukat Generalissimo Mainstein jupan p"iqinchat fuerzas armadas ukanakax wali ch"axwañaw utjawayi. Taqi ukanakax mä guerra civil ukar puriyatayna. Ukham luratapatjja, Tercer Reich sat markajj tʼunjatäjjänwa. Ukat jiskʼachat URSS markax jukʼat jukʼatwa wasitat apnaqañ qalltäna. Sarnaqäwix wasitat mä espiral ukar mantawayi. Alemania markan fantástico sartasiwipax, Genghis Khan imperio ukar sipans juk"amp punkitänwa, ukatx jach"a irpirin jiwatapax - chaos ukat extinción.
  Ukat juk"at juk"at principadonakan tantachasitapatxa, Baikalsk markakiw capital ukar tukuwayi. URSS markax walja provincianakar jaljatawa, alemanes ukanakan utt"ayat provincias de títeres ukanakampi, wasitat mayacht"asiwayi. Ukat jukʼamp jachʼa atiptʼäwejja, Moscú markar katuntatäñaw utjäna, uka markajj nazi markan yugop jaqontäna. Chiqansa, Ucrania, Bielorrusia ukat estados Bálticos, ukhamarak Georgia, Armenia ukat Azerbaiyán markanakax apnaqäwip qhispiyapxäna. Kimsïr Reich ukax t"unjatäxän ukjax Estados Unidos markax uraqpachan hegemón ukar tukuwayxänwa. China markanx mä gobierno proamericano ukaw utt"ayataraki.
  Ukampis jukʼat jukʼatwa alajjpachankir imperiojj jukʼamp independiente ukhamäjjäna. URSS markanx Kozhedub markan de facto dictadura ukat qhipatx mä constitución esencial presidencial ukaw utt"ayasiwayi, ukampis pä mandato límite ukampiw ch"amanchasi. Chhijllawinakax yaqha tuqitw apasïna, ukatx p"iqinchir cargox yaqha sutimpiw uñt"ayasïna: jaqinakan p"iqinchiripa.
  Uka markax mixtos ukat jank"ak nayrar sartañ economía ukanïnwa.
  Ukampis akax kunjams mä clip clip ukanx historiax mayjt"awayi. Payïr Jachʼa Chʼaxwäwinwa atipjapxäna, jan axsartʼas nuwasipkchïnsa. Ukat ukham lurasajj jan walipunïnwa. Ukhamarus Alemania markax mä juk"a pachakiw jach"a kankañ jikxatañ atipxatayna.
  Ukat Estados Unidos markax juk"at juk"atw jan ch"amanïxänti, uraqpachax multipolar ukar tukuwayxänwa, ukax sañ muniw juk"amp jan walt"awinakax ukan utjatayna. Jan ukasti, jukʼa ordenaw utji. Ukat niya ukhamarakiw jichha pä tunk mayan patak maranakanxa.
  Ukhamajj ¿kunatsa jaqenakajj tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa sarnaqañaru ukat jan waltʼäwinakar wal munapjje?
  
  
  TROTSKY UKAX STALIN UKSAN UTJAÑAPATAKIWA
  Tukhachevsky jupax Varsovia contra campaña ukax janiw askikiti nayraqatax Stalin jupan juchapatwa - jupax, jan ukax, Wila soldadonakan sur uksankir flanco ukar ch"amanchañat sipansa, Varsovia markar nayrar sartaski. Nayrïr Ejército de Caballería ukarux Galicia tuqir kutt"ayawayi. Ukatjja, walja soldadonakajj Joseyan pʼeqtʼatäpkchïnjja, polaco jaqenakamp atipjatäñwa atipjäna. Ejército Rojo ukax Varsovia ch"axwäwinx atipjawayiwa. Polos jupanakax contraofensiva uñstayapxäna, territorio ocupado Slutsk uksankapxataynawa ukatx Minsk uksaruw walja urunak katuntapxatayna.
  Ukampirus uka pachax Occidente markax janiw bolcheviques ukanakamp juk"amp wila wartäwinak qullqimp yanapt"añ atinakänti. Varsovia markajj sumankañwa utjayäna, ukat jankʼakiw guerra civilajj tukusjjäna.
  Ukampis mä curso alternativo de historia ukat walja universos paralelos ukanakat maynïriw utji. Ukanx Lenin jupax Stalin juparux jaqunukuñapatakiw mayïna, jupax janiw pallapallanakan jan sinti yatiñankänti ukat caprichoso ukarux, sur uksankir flanco uksan p"iqinchawipat jaqunukuñapataki, ukatx Tukhachevsky jupan mayacht"asiwip apnaqañapatakiw utt"ayatayna, ukampirus Budyonny juparux Nayrïr Caballería uksanx uñjarakïnwa.
  Ukhamäpanjja, Varsovia markat sur toqet contraataque lurañ yantʼapkäna ukajj janiw phoqaskänti, ukat amuytʼayat Ejército Rojo ukankirinakajj mä jachʼa chʼajjwäwinwa atipjäna. Polonia markan capitalapajj tʼunjatäjjänwa. Mä juk"a pachaw ukan sayt"atäna ukat yaqha ch"amanchawinak katuqasa, Tukhachevskyx Lvov ukat Cracovia uksaruw sarxäna.
  Mä qawqha pachax Wrangel ukar ch"axwañax sarantaskakiwa, ukatx Crimea markarux juk"amp ch"axwañampiw utjawayi. Ukat Ejército Rojo ukax alay tuqinkir estados bálticos ukanakaruw katuntawayi, ukat aynach tuqinx Azerbaiyán, Armenia ukat Georgia markanakaruw qhispiyawayi. Mä juk"a pachatakix mä samarañaw utjäna. Rusia Soviética ukax samaraña ukat mä juk"a pachatak samarañaw munasïna, ukax NEP ukaruw tukuwayi. Ukampis Trotsky chachajj Rusia zarista sat markan taqe oraqenakap kuttʼayañapatakiw chʼamachasiskakïna. Ukatwa 1921 maran verano phajjsinjja, Ejército Rojojj Finlandia markar katuntapjjäna, occidental toqenkir markanakamp chika.
  1922 maranjja, Primorye markajj katuntatäjjänwa, uka qhepatjja Sakhalin markan alay toqenkirïnwa. Trotsky, jupax Consejo Revolucionario Militar uksan p"iqinchirïtapax wali ch"amanchataw uñjasiwayi, jupax Lenin jupan lantiw irnaqañ atipjatayna, ukat Stalin juparux yaqha chiqar jaqunukuñ atipxatayna, jupax mä secundario lurawiruw jaqukipata.
  Muspharkañawa, kunjamakitix poder personal ukax ch"amanchasiwayi, elementos del capitalismo ukax economía uksanx juk"amp ch"amanchasiwayi.
  Trotsky jupa pachpaw izquierdista ukar tukuwayi, jilpachax Papat sipan juk"amp qullanäñ munatapata jan ukax Stalin ukar sipans juk"amp radical ukham tukuñ munatapata. Ukampis chʼamanïsajj wali yatiñan judiojj yaqha markanakar sum amuytʼaskakïnwa. Comunista amuyunaka jan jaytjasa, uka pachparakiw elementos de mercado ukar ch"amanchañ yant"äna, ukhamarak uraqpachan yaqha capitalista markanakamp suma apasiñanak utjañapataki.
  Hitler chachajj Alemania markan apnaqañ qalltatapajj janiw oraqpachan política toqet wali wakiskir mayjtʼäwinak apankänti. Fuhrer jupax jank"akiw jupan lantix utt"ayatäna - Versalles markan jark"awinak chhaqtayañ jan ukax universal conscripción ukat pallapallanakan ch"amap wasitat utt"ayañ jark"äna. Kunjamatix nazis ukanakax antisemita kamachinak uñstayañ jark"atäpxänwa ukat juk"ampinaka.
  Ukax mäkiw Hitler apnaqawipanx economía alemana ukax jan walt"awinakat mistuwayi, ukampis fascismo ukax janipuniw formas radicales ukar puriwaykiti, nacionalismo moderado ukax qhiparawayiwa yaqhip rasgos autoritarios ukat organizaciones generales juveniles ukanakamp kunjamakitix Hitler Jugent.
  URSS markax Leon Trotsky jupan p"iqinchataw qullqi tuqit qamir ch"aman tukuwayi, jach"a industria desarrolladas ukanakampi.
  URSS markan economía ukax Stalin ukan economía ukat sipanx juk"amp qhathur uñtatawa, ukampis phisqa mara amtäwinakjam elementos de planificación ukanakaw utjaraki. Yurïwix wali jach"awa, juk"ampirus Trotsky jupax abortos ukarux jark"arakiwa - Rusia markanx walja ch"usat uraqinakaw utji ukatx janiw kuna razonas p"iyanakar uñtat jist"arañatakix utjkiti sasaw sapxi.
  Niyakejjay alemán ejercitojj 100 waranqakïskchïnjja, ukat Polonia markajj nayratpach mä república soviética, socialista ukar tukuwayjjchïnjja, janiw khitis jupamp nuwasiñatakejj utjkaspänti. Moldavia markax Rusia markaruw kutt"ayawayi 1921 maran - reyin uraqinakap apthapisinx kutt"ayawayiwa.
  Trotsky jupa pachpaw internacional mundial ukarux mä juk"a yanapt"äna, ukampis revolución mundial ukan amtapax amukt"añ qalltawayi. Mä chiqanx, kunjamtï Stalin apnaqkäna ukhama.
  Ukampis uka guerrajj Inti jalsu toqetwa jutäna. Japón markax Mongolia markarux pallapallanakan ch"axwañ qalltawayi. Inti jalsu Uraqix Italia markamp chikaw uraqpachan jach"a ch"axwirinakar tukuwayi. Chiqans Mussolinix Etiopía markar katuntañatakiw amtanakap limitañapatak wayt"ata - África uksanx ukakipkarakiw jan yaqha jaqin colonia ukhamäkänti. Japón markax janiw jichhakamax Gran Bretaña ukat juk"ampirus Estados Unidos markamp sapak ch"axwañ atinakänti, China markaruw makhatawayi. Ukat jupax juk"amp juk"ampiw akan mantawayxäna.
  Walja chinonakaw utji ukat taqi t"aqa t"aqa t"aqa t"aqanak utjkchispas, jupanakax mä jach"a uñisiripxiwa. Ukat ukat samurai ukanakax Mongolia markaruw mantapxäna... Ukanx 1941 maran primavera ukanw jach"a ch"axwäwinakax qalltawayi.
  Trotsky jupax URSS markax nayratpach ch"amanïxänwa, samurai ukanakamp taqpach ch"axwäw lurañataki sasaw amtäna. Ukatjja, dictador soviético chachajj 1904-1905 maran atipjatapat vengasiñ munäna. Uraqinx qhanaw Ejército Rojo ukax japonés ukanakat sipanx juk"amp ch"amaniwa, juk"ampis tankinakanx juk"amp ch"amaniwa. Ukampis qutanx Flota del Pacífico ukax janiw jichhakamax paridad ukar puriwaykiti. Ukampis Lev Davydovich chachajj janiw Mongolia markar jaytañ puedkänti.
  Ejército Rojo ukax qalltanx samurai ukan nayrar sartawiparuw sayt"ayäna. 20 uru achuqa phaxsit 1941 maranx Khalkhin Gol ukarux mä ofensiva ukaw utjawayi, ukax Ejército Rojo ukan atipt"äwipampiw tukuyäna. Uka qhipatx Trotskyx Japón markaruw Sakhalin del Sur ukat Islas Kuril ukanakar kutt"ayañapatak mayitayna.
  Natural ukhamawa, mä jan munañaw utjäna, ukat mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi. Ukhamakiwa, Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukar uñtasita, anqäx markan territorio ukan ch"axwata. Janis wila wartäwix jukʼakiw utjäna sañjamäkchixa.
  Chʼaxwäwinakax taqpachaw utjäna, ukat japonés jaqinakax wali chʼamampiw saytʼasipxäna ukat janiw katuyasipkänti. Ukampis soviético soldadonakan niya taqpach operacionanakapajj walikïskänwa. Arxatäwix mä ch"aman artillería ukan barraje ukar tukuyatatx p"akjataw uñjasiwayi, ukatx tanques ukanakax qhipa ch"aman T-34, LT (¡Jach"a Leon Trotsky!) ukanakamp chikaw jiwat jaqinakan ukat metales ukanakan wali qhuru zanja ukar atipt"apxatayna.
  Nayraqatax Inti jalsu Uraqin nuwasirinakarux Manchuria markat jaqunukutaw uñjasiwayi. Walja operacionanakaw maynit maynikam lurasiwayi, ukax llätunk phaxsinakaw noviembre phaxsit 1941 marat agosto phaxsit 1942 marakamax sarawayi, soviético soldadonakax Corea del Norte uksaruw mantapxäna... Sakhalin uksanx ch"axwawinakaw utjaraki. Japoneses jupanakax nayrar sartañs yant"apxäna - kimsa tunk kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna, ukampis sayt"ayatäpxänwa ukat wilamp ch"amakt"ayatäpxänwa.
  Septiembre phajjsin 1942 maranjja, Puerto Arturo sat markaruw nuwantasïna. Japoneses jupanakax qutat yanapt"asisaw línea ukar katxaruñ yant"apxäna. Soviético soldadonakax frente ukarux p"akintapxäna, ukampis uñisirinakax soldadonak jaquntasaw nayrar sartañ jark"añ atipjapxäna.
  Ukampis samurainakajj janiw jaya tiempo saytʼasiñjamäkänti. Aviación soviética ukax apnaqañ qalltäna ukat barconakaruw bombardeapxäna. Ukhamarus, japoneses jupanakax jakäwinakapx sinti jisk"achapxi - janiw paracaidistas ukanakas ch"axwañar apt"apkänti. Ukhamätapatxa, jach"a élites aéreas ukanakan jiwatapatxa, alaxpachan samurai ukanakan sayt"asiwipax qhanpachaw jan ch"amanïxänti. Ukat aviación soviética ukax juk"amp jan axsarasaw atipt"añ qalltäna.
  Ukatjja, diseñadores soviéticos ukanakan machaq luratanakapajj jukʼat jukʼatwa japonés chʼajjwirinakan maniobrañ toqet jukʼamp sumäpjjatap chhaqtayäna. Diciembre phajjsin 1942 maranjja, yaqha jan walinak lurapjjäna ukhajja, Puerto Arturo sat markaruw katuntapjjäna, ukat uka pachpa phajjsinwa Seúl markajj tʼunjatäjjäna.
  1943 maran jutïr phajjsijja, enero phajjsin Corea del Sur markan nuwasïwipampiw qalltäna, ukat Busan puertor katuntatäjjänwa.
  Japón markax uraqin nuwasïwinakan atipt"askäna ukat alaxpachansa ukat qutansa juk"amp jan walt"äwinakan uñjasiskäna. Febrero phaxsin 1943 maranx Beijing markax soviético soldadonakan katuntatänwa. Ukat marzo phaxsinxa, wali chʼaxwäwinakat qhipatxa, Sakhalin del Sur markax qhispiyatäxänwa. Abril ukat mayo phaxsinakanx machaq atipt"äwinakaw armas soviéticas ukanakatakix qutanx utjawayi... Flota submarino, aviación ukat barcos ukanakax Báltico uksat purinir jilxattatapax juk"amp askiwa.
  Junio phaxsin 1943 maranxa, soviético soldadonakax Shanghai markat japonés jaqinakarux jaqunukupxäna. Ukhamatwa jupanakan zona de ocupación ukanakap uñstayapxi.
  Julio ukat agosto phaxsinakanx paracaidistas ukat marineros ukanakax Kuril qullu uñisirinakat qhispiyapxäna. Japón markax mä jan walt"äwin jikxatasïna. Aviación soviética ukax juk"amp ch"amampiw ch"axwañapatak ch"amanchawayi ukat juk"amp ch"amampiw bombardeawayi, ukat flota naval de la Tierra del Sol del Sol ukax ch"amakt"awayi. Octubre phaxsin 1943 maranx Trotsky jupax mä amtaw luratayna: Okinawa markaruw atacatayna - mä ensayo de vestimenta janïr Metrópoli japonesa ukatak ch"axwañ qalltkasa. Chʼaxwäwinakax wali chʼamapunïnwa, ukat samurai sat jaqinakax walja armanak apnaqapxäna: kamikaze pilotonaka.
  Uka epico ch"axwäwix pä phaxsi mä semanaw utjäna, qhipharux Okinawa markan chhaqhatapatw tukuyäna. Ukat 1944 maran enero phajjsinjja, Taiwán markajj qhespiyatäjjänwa.
  Japón markax jichhax pallapallanakan jan walt"äwipamp chikaw jikxatasïna. Hirohito jupax Estados Unidos ukat Gran Bretaña uka markanakax jupan layku ch"axwäwir mantapxañapatakikiw jakt"aspa, uka pachanx Alemania fascista ukax pallapalla tuqitx wali ch"amapunïnwa, ukatx Mussolinix janiw jasak Trotsky Océano Pacífico uksan puriñjamäkänti.
  Ukampis EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax iwxt"anak lurapxäna, ukampis janiw ch"axwäwir mantañatakix jank"akïpkänti. Ukhamarus, India markanx mä jach"a sartasiwiw británicos ukanakar jan walt"ayañatak utjawayi. Gandhi moderado ukax juk"amp radical nacionalistas ukat izquierdistas ukanakamp mä chiqar jaqunukutaw uñjasiwayi. Ukham luratapatjja, cheqpach chʼajjwäwiw ukan qalltäna. Churchill, jupax Chamberlain jupan lantiw irnaqäna, jupax qala chuymanïñ uñacht"ayäna, ukatx Pakistán ukat India markanakaruw kunayman tuqit apnaqañapatak ch"amanchawayi. Ukax mä jach"a ch"axwäwiruw puriyatayna, ukat wali k"allk"u ch"axwäwiruw puritayna, ukax británico ejercitonakaruw chint"atayna.
  Estadounidenses jupanakax política exterior ukanx taqpach pasivamente lurapxäna: ¡ch"usawjajax qullu pataruw puri!
  1944 maran marzo phajjsinjja, soviético soldadonakajj janis tiempojj wali sumäkchïnjja, Hokkaido markaruw puripjjäna. Kimsa semanaw ch"axwäwix utjawayi, ukatx japonés ukanakan atipt"asitapampiw tukuyawayxi. Ukham suma sarantäwix emperadoran metrópoli ukar jan puriñjamätapat atinisiñapatakiw ch"allxtayäna.
  Uraqinsa qutansa nuwasiñanakax 11 de mayo de 1944 marakamaw utjäna, ukat qarjataw Japón markax qhipharux katuyasïna.
  Soviético soldadonakan chikancht"asitapampix 10 uru achuqa phaxsit 1941 marat 11 uru mayo phaxsit 1944 marakamaw ch"axwäwix utjawayi, ukatx kimsa mara ukat mä phaxsit mä juk"a jilaw ch"axwawayxi. Ejército soviético ukan jiwata ukat usuchjatanakat jiwatax 960 waranqa pallapallanaka ukat oficialanakaruw puri. Ukat suxta tunk waranqa jila civil soviético markachirinakaw jiwarapxarakïna. Bombardeo, artillería bombardeo, Sakhalin uksan ch"axwawinakat ukhamarak Primorye markan frontera uksan ch"axwawinakat. Ukat niya kimsa millón jaqinakaw usuchjasipxäna, ukat pusi patak waranqa jaqinakaw jan chʼamanïxapxäna.
  Jilapachax URSS ukax mä jach"a atipt"äwiw atipjatayna ukatx China ukat Corea uksanx régimen prosoviético ukanakaw utt"ayañ atipxatayna ukatx soldadonakapamp chikaw taqi yänakap Inti jalsu Uraqin katuntapxatayna.
  Trotsky masipan autoridadapax juk"amp ch"amanchataw marka taypin ukhamarak arena internacional ukan.
  1946 maranjja, URSS markanwa nayrïr kuti mä satélite artificial uñstayäna. Ukat 1950 maranjja, nayrïr cosmonauta soviético ukaw oraqpachar khitasïna. Rumania markanjja, Micaías reyejj URSS markamp pallapallanakataki ukat qollqe toqet mä alianza lurañ amtäna. Mä qhawqha tiempotjja, Hungría markan chʼamapajj mayjtʼjjänwa. Ukat Checoslovaquia markanx nayratpachaw apnaqatäna, janis chiqpachapun comunistanakax apnaqapkchïnxa, jan ukasti fuerzas prosoviéticas izquierdistas ukanakaw apnaqapxäna.
  1951 maranjja, Turquía markampi URSS markampejj mä chʼajjwäwiw utjäna. Aka pachanx Estados Unidos ukat Gran Bretaña ukanakax janiw bomba atómica ukanipkänti, ukat URSS ukat aliados ukanakamp chiqpach jiwayañ qalltañax occidental markatakix suicidio ukhamänwa.
  Ejercito soviético ukax mä phaxs janïr tukuykipanw Turquía markar atipt"awayi. Occidente markan reacción ukax wali q"añuchatap uñjasax... Shaved jupax indionakampix jaya pachaw ch"axwawayxi, ukampis tukuyañatakix patak waranq pallapallanakaruw chhaqhayatayna ukat jach"a colonia ukarux janiw apnaqañ munkänti. EE.UU. markanx qullqi tuqit jan walt"awiw utji ukatx ch"iyar jaqinakax ch"axwawinakampiw sartasipxi.
  Trotsky jupax mä amtaw apsu: ukatx pä phaxsitx Ejército Rojo ukax taqpach Oriente Medio ukat Irán uksankirinakaruw apnaqawayi, ukatx mä gobierno prosoviético ukax Egipto markanx apnaqañ qalltawayi. Británicos ukat francés ukanakax kisunakaparux ch"ankhampiw ch"ankhachasipxi. Ukat Hitler jupax URSS uksankirïnwa ukat ukatakix jupax Anschluss Austria uksaruw puri.
  De Gaulle jupax Francia markan apnaqañ qalltawayi. Jupax soviético jach"aptawipatx wali jan kusisitaw jikxatasi ukatx Inti jalsu tuqir cruzada ukatw arsu, bolchevismo ukar saykatañataki. Trotsky, jan ukasti, Europa uksar jilxatañ amti, situación ukax juk"amp junt"üski.
  Adolf Hitler, aprovechando kunatix URSS ukax jichhax union ukankiwa, Alemania markan militarización ukax qalltawayi. Ukat Argelia ukat Marruecos markanakanx Francia markarux mä jach"a sartasiwiw utjawayi.
  De Gaulle jupax wali coleratapuniwa, Alemania markax pallapallanakan wakicht"asiwip jaytañapatakiw mayi. Uk uñjasax Fuhrer jupax 1914 maran fronteras ukanakax wasitat utt"ayatäñapatakiw mayi, ukatx jaqinakan miliciap uñisirinakar khitañ amtawayi.
  Panpachaniw amenazas ukanakax jilxattaski ukat fronteras uksaruw soldadonak tantacht"asipxi. Trotsky k"ari chuyman jaqix janiw ch"axwäwir mantkiti, jan ukasti tanques ukat avionetas ukanakaw Alemania markar crédito ukamp aljasi. Nazis ukat francés ukanakax mä nuwasïwiw utjawayi. Bélgica markax ch"axwawiruw mantani, ukampis ukax Francia markatakix juk"amp jan walt"awinakaruw puriyi, ukax colonia ukan kutkatasiñamp ukhamarak kunayman frentes comunistas ukanakamp jark"atawa. Ukampirus alemanonakax janiw jank"ak atipt"añ jikxatapkiti, jan ukasti Línea Mangio uksanw ch"amakt"apxi, ukampis Bélgica markaruw katuntapxi. Mä mara chikatani chʼaxwäwi tukuyatatxa, nazis ukanakax París markaruw jakʼachasipxäna.
  De Gaulle jupax sumankañ firmañatakiw saratayna ukat Elsarz ukat Lorena jupanakarux alemanes ukanakar kutt"ayatayna. Bélgica markax mä chiqat territoriopat jaljtaskakiwa. Fuhrer jupax ch"amanchaskiw ch"amanchaski. 1955 maranjja, URSS markajj mä bomba nuclear yantʼäna. Trotsky jupax Checoslovaquia markaruw URSS uksanx uñt"ayi. Chiqansa, Sudetenland uksanx mä chiqax alemanes ukanakaruw saraski, ukampis juk"amp jisk"a fronteras étnicas ukanaka. Ukampis janiw kuna razonas bote chʼalljjtayañatakejj utjkiti...
  Hitler jupax jach"a amtanakap jisk"achañatakiw wayt"ata, ukat Occidente uksan jilxattañ atipjatapata ukhamarak Austria markan jan walt"awinakapat kusisiñataki. Nazis ukanakax Dinamarca markaruw mantapxaraki, ukat 1914 maran fronteranakapsa ukat imperiopan alay tuqinkir fronteranakapsa wasitat saytʼayapxaraki.
  Trotskyx 1960 maranw jiwxäna, llätunk tunk mara phuqhasiñapataki. Jan jan wali costumbrenakanïsa ukat janchit sum sarnaqasa, URSS markan pʼeqtʼiripajj qhep qhepa luratanakapkamajj qhana amuytʼasisaw sarnaqäna.
  Jupax David yuqaparuw p"iqinchirïñ katuyäna, ukhamatwa uraqpachan nayrïr dinastía comunista ukham utt"ayasïna. Uka pachakamax URSS markax juk"ampiw centralización ukat constitución ukar mayjt"ayañax utjawayi, ukat ukat mistxañax jark"atawa. Hitler chachajja, inseminación artificial ukamp jikjjatat mä yoqaparuw chʼam churarakïna , ukampis mä competitivo ukhamänwa.
  Ukampisa, wawax wali jiskʼakiwa, Hitler jiwatapatxa, nazis ukanakax tʼaqanuqtapxänwa, ukat mä qhawqha tiempotxa chʼiqa tuqinkir jaqinakaw apnaqañ qalltapxäna. Uraqpachax juk"amp seguro ukhamaw tukuwayi, ukampis sistema colonial ukan t"unjäwipax machaq ch"axwäwiw inestabilidad ukar puriyawayxi. Uka askichäwix mä coalición comunista uñstayañawa. Ukax maynit maynikamaw yanapt"asipxäna ukatx ch"amaka continente ukan condicionanakapanx socialismo ukar uñstayañ yant"apxäna.
  Ukampis comunismo mundial ukax walja elementos de mercado ukanakamp yaqhachatawa ukat mä sistema combinado ukhamawa.
  Ukañkamasti, URSS markanx jan walt"awinakax jilxattawayiwa. Mä partidon dominación política ukax janiw jilxatir oligarquía ukarux askïxänti. Wila ola ukan empresarionakax mayjt"awinak ukhamarak política ukan ch"amap munapxäna. Jichhakamax economía planificada ukat ganancias políticas ukan askinak jikxatatapax mä juk"a compensado ukhamawa oposición ukan amuyuparjama. Ukampis Estados Unidos markanx mayjtʼäwinakaw utjawayi. Mä machaq irpiriw uñstawayi, jupax pä partidon monopolio ukar p"akintasinx kimsïr - patriótico ukham uñstayawayiwa.
  Ukat apnaqäwir purisax autocracia ukaw utt"ayawayi. Uka pachparakiw comunismo contra cruzada qalltaña. David jilatajj jiwjjänwa, ukat uka qhepatjja, walja conspiración ukat gruponak taypin chʼajjwañaw qalltäna. Ukatwa uka markax chʼallxtayasïna. Ukampis uka facciones ukanakan ch"axwawipax URSS markan p"iqinchirïñ cargop katuntatapatw tukuyäna, ukat jaqinakax samarañaruw puripxäna.
  Ukanx activa espacio expansión ukaw utjäna. 2015 maranx Plutón ukax qhipa planeta ukhamaw tukuwayi, ukax mä jaqi astronauta ukan kayup uchatawa. Mä jukʼa tiempotakejja, jaqenakajj Júpiter sat cheqar sarañwa yatipjjapjjäna. Chiqansa, suma qʼapkir bañonakanwa ikipxañapäna.
  URSS markanx elementos capitalistas ukanakax juk"ampiw ch"amanchasipxäna. Ukanx mä estratificación ukaw utjäna pisinkirinakampi qamirinakampi. Chiqpach millonarionakaw uñstapxäna, ukat uka pachparakiw Politburo ukankirinakax uñstapxäna. Comunismo ukax juk"ampiw qullqi tuqit oligarquía ukamp chikt"ata ukatx capitalismo ukarux juk"amp juk"amp mayjt"awayi. Nayraqat impuesto a la renta ukax URSS markanx lineal ukhamaw tukuwayi ukatx mä sapa porcentaje ukaw uñstayata. Chiqansa, ukax jan qhanpach jan kusisiñaruw puriyäna ukat jiskʼa chʼaxwäwinakaruw puriyäna.
  Ukampis jichhakamax janiw jan walt"äwix jan kuns kamacht"awaykiti. Ukampis chiqans comunismo ukan anqäx atributos ukanakampixa, garantias sociales ukanakax juk"ampiw jisk"achasiwayi. Jisk"atpachax qullañamp yatichäwimp mä juk"a payllatäxänwa, ukatx jan irnaqäwinakampi, irnaqäw mayjt"ayañanakampiw uñstawayi.
  Victoriax Vilna markar purisax janiw uka paralelo pachat amtasxänti. Jichhajj Rusia markankir ejercito pʼeqtʼaskakiñapänwa.
  Gran Ducado de Lituania Vilna markan capitalapajj tʼunjatäjjänwa, ukampis nayraqatajj Grodno ukat Brest markanakaruw jukʼamp sarañajj utjäna.
  Bielorruso jaqinakax taqi chuymaw Rusia markan ejercitopar mantapxäna. Ukampirus chhijchhiw jaquqanipxäna ukatx medioeval ejercitotakix juk"amp ch"amaw sarxapxäna. Ukhamäkchïnsa, Gran Duque Vasily sat chachajja, Grodno markar katuntapjjañapatakiw mayïna, ukat ukan juyphi pachan sarnaqapjjañapatakiw mayïna. Victoriax uka jak"ankir castillonakaruw t"ijtäna, yaqha jaqir thaqhasa, ukhamat khuchhuqañataki jan ukax chhaqtayañataki.
  Tukjañ munañax wali chʼamaw chuymapan utjäna, ukampis jukʼampiw uñisirinakax jan nuwasiñampi katuyasipxäna.
  
  
  ORÁCULOS UKAX CH"AMA INFIERNO UKANAKA
  Chiqansa, kunayman yatiyirinakaw utji, wali askiwa ukat jan walirakiw.
  Ukampis mä yaqha chiqawjanx mä layqaw utjäna, jupax nazi ukarux mä jakhüw yatiyäna, kunjams Supayan espejop wasitat yatiyañatak ch"amap kutt"ayañax ukxa. Mä jan juchani wawajj wila wilapan gotanakapaw uka reflexionar jaqontäna. Ukat mä ratukiw chʼamthapipxäna, ukat espejo pachpaw qhantʼañ qalltäna, ukat wasitatwa churäwinakap katuqarakïna. Ukat Fuhrer chachajj uka tiempon wal yateqäna.
  Ukampis jutïr urunak yatkasasa, janiw chiqañchañjamäkiti. Ukampis África markanjja, alemanonakajj soldadonakapar wasitat tantachtʼasipjjäna, ukat octubre phajjsit 23 urunak saraqatarojj Montgomery sat chachan nuwasïwiparuw kuttʼayapjjäna.
  Wali chʼamäkchïnsa, jukʼamp chʼamani ukat jukʼamp equiponakani soldadonakaw saytʼayapxäna. Ukampirus kawkhans ukat kuna pachas ataque ukax utjawayi uk yatiñax Rommel juparux racionalmente mä qawqha unidades ukanakap jaljañapatakiw yanapt"awayi, ukat ataque ukar kutt"ayañataki. Británicos jupanakax wali ch"axwawinakampiw t"aqhisiwayapxi ukatx pä semanas ch"axwawinakatx sayt"añapatakiw wayt"atapxäna.
  Ukat alemán flota submarina ukax wali jan walt"awinak utjayawayi, tunka payan barconakaruw chhaqhayatayna, fuerzas de aterrizaje ukanakampi, jupanakax Casablanca ukat Marruecos uksan costa uksan uraqir puriñ amtapxäna. Estadounidenses jupanakax Egipto markan jan suma sarantäwip uñjasax "paques de lobos alemanes" ukanakan lurawip uñjasax Operación Antorcha ukar jaytawayapxäna.
  Alemanonakax ukhamarakiw Stalingrad markanx soldadonakapar wasitat tantacht"añ yant"apxäna, ukhamat soviético soldadonakan flanqueo ukan ataques ukanakar saykatañataki, ukat marka taypin arxatäwinakan imt"asaw wakicht"asipxäna.
  19 uru noviembre phaxsit 1942 maran jan wali pachan utjatapatxa, soviético soldadonakax janiw aviación ukar sum apnaqañ puedipkänti, ataque avión ukanakamp chika, ukat artillería wakicht"añax wali jisk"akiwa. Ukatwa, soldadonakapar wasitat tantachtʼasisajj alemanes ukat aliados ukanakajj soviético soldadonakan nayrar sartatapar jaqonukuñ puedipjjäna. Chiqansa, ukax nazis ukanakarux pachpa Stalingrad uksat mayjt"ayäna, ukat uka markan heroes ukhamäpkän uka soldadonakax soviéticos ukanakarux mä samart"äwi churapxäna. Ukhampachas wali juk"a utanakaw Ejército Rojo ukan apnaqatax qhiparaski.
  Fritz ukax markasanx ch"amancharakïnwa... Stalingrad markan ch"axwäwix diciembre phaxs tukuykamaw sarantaskakïna. Frente ukan jan mä p"akjañ jikxatasaxa, Ejército Rojo ukax sayt"awayiwa. Ukampis aleman jaqinakatakix janiw jasakïkänti. Markar ch"axwañ pachanx sinti chhaqtxapxataynawa, ukatx arxatäwinx chhaqhatanakax jupanakan askipatakjamäkchisa, pallapallanakax wali qarjataw jikxatasipxi .
  Enero phaxsinx oráculox yatiykchïnsa, alemanonakax janiw Operación Chispa ukanx anqax tuqinx ch"amanchasipkänti. Chiqansa, kimsa semanat jilaw uka nuwasïwix utjäna, ukat Ejército Rojo ukarux walja jan walt"äwinakaw utjawayi, ukampis uraqit Stalingrad markaruw puriñ atipxatayna.
  Ukampirus Iblis ukan espejo ukamp iwxt"atax alemanes ukanakax Voronezh jak"an jan walt"awinak chhaqtayañ atipxatayna, jan ch"aman aliados ukanakapar ch"amanchasa: italianos ukat rumanos ukanaka. Jan ukhamäkaspa ukhajja, ukan defensajj pʼakjasispänwa.
  Ukat kimsïr operación Rzhev-Sychov ukax janiw askïkänti. Alemanonakax wasitatwa, janis jan ch"amäkchïnxa, soviéticos ukan ofensivaparux kutt"ayapxäna. Stalingrad markanx pachpaw wali junt"üna, enero phaxsinx ch"axwawinakaw utjawayi. Paulus jupax Mainstein jupan lantiw jikxatasïna ukatx aka juk"amp yatxatat mariscal de campo ukax 12 uru lapaka phaxsitx ciudadela markaruw katuntañ atipxatayna. Ukampis mayamp alemananakax ukatakix mä jach"a qullqiw pagapxäna. Febrero phajjsin 1943 maranjja, Reichstag sat organizacionaruw tantachtʼasiñapäna ukat taqpach guerrajj yatiyañapänwa. Irnaqañ uru jilxatayaña ukat nayrat sipans juk"amp ch"amampiw esclavo irnaqañ apnaqaña.
  Taqi ch"axwäw yatiyatapatxa, armas ukanakax juk"amp lurañaw wakisïna, ukat machaq t"aqa t"aqanakaruw utt"ayasïna. Ukanx yaqha markankirinaka ukat hiwis ukanakaw utjaraki.
  Kunawsatix británicos ukat estadounidenses ukanakax Marruecos markar mantañ amtapkän uk yatisax alemanes ukanakax jach"a flota submarino ukanakamp apnaqasa, uraqir puriñ barconakarux wali llakitaw jawq"japxäna - mä aterrizaje ukar mä aterrizaje ukar jan walt"ayasa. Ukhamatwa nazis ukanakax Occidente tuqir pallapallanakan operacionanakap localizapxäna ukat taqi jachʼa chʼamanakapsa inti jalsu tuqir tantachtʼapxäna.
  Rommel cuerpon uñstawipax ch"amakïskänwa, ukampis espejo ukar yuspajarasinx aviación fascista ukax juk"amp sumaw irnaqañ qalltawayi, ukatx convoys ukanakax africano tamanakan suministro ukarux juk"amp sumaptawayi.
  Montgomery chachan machaq ofensivapax marzo phaxsin 1943 maranx janiw askïkänti. Jichha kutix Rommel jupax magia diabólica ukan yanapt"apampiw chiqap yatiyawinak katuqatayna, británicos ukanakarux mä sipitaruw puriyatayna ukat ¡jupanakarux mä jach"a atipt"äwiw puriyatayna! Chiqansa, uñisirinakax jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼañchatäpxänwa ukat aéreo tuqit jachʼañchatäpxarakïnwa, ukatwa Montgomery sat chacharux janiw taqpach atiptʼañjamäkänti, ukampis Gran Bretaña markan atipjatapax amuyasïnwa. Yämas walja tankinakaw chhaqtjjäna, ukat walja autonakaw trofeonakjam katuntasïna.
  Britániconakax mä qawqha líneas defensivas ukanakat apsusipxatayna ukat Alejandría markaruw jak"achasipxatayna. Rommel chachajj machaq reservanakaw munasïna, ukat nazinakajj sur toqeruw nuwasipkakiñatak amtapjjäna. Stalingrad markax jaquqaniwayi ukatx ukatx Volga jawir thiyan nayrar sartañax utjawayi.
  Mayo phaxsin 1943 maranx Krauts ukanakax Operación Delfín ukar mayjt"ayapxäna. Jupanakan soldadonakapax oráculo ukan yanapt"apampis, Ejército Rojo ukan wali ch"amampiw uñch"ukipxäna. Nayrar sartawix juk"at juk"atw utjäna, jach"a chhaqtäwinak utjatapata. Chiqansa, mä adivino jaqin yanaptʼapaw chʼaxwäwix kunjamäkitix uk mayjtʼayäna. Wehrmacht ukax contraataques ukanakaw suyt"ata ukatx juk"amp ataques ukanakaw utjawayi. Junio chika phajjsinjja, nazinakajj niyaw Volga delta sat cheqar jakʼachapjjäna, ukat Caspio sat qotaruw puripjjäna.
  Cáucaso markanx soviético soldadonakax juk"ampiw jikxatasipxäna, kunatix Turquía markax 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1943 maran ch"axwäwir mantawayi. Ukat chiqpachanx ukax nayratpachaw Baku markan petroleo ukar ch"axwañax utjani uk amtawayi.
  Aliados ukanakax janiw amtapkänti. Montgomeryx activa defensa ukaruw mayjt"awayi ukatx janiw ofensiva ukxat lup"xänti, ukatx Marruecos markan aterrizaje ukax janiw chiqäkänti.
  10 uru llumpaqa phaxsit 1943 maranx Churchill chachax Alemania markan ejercitopan mä chikat inti jalsu tuqit yaqha chiqar sarxañatakiw Francia markar uraqir puriñ yant"äna. Ukampirus jan sum wakicht"at uraqir puriñaxa, ukampirus americanonakan jan amtäwipamp ukhamarak mä oráculo ukar yuspajarasinx alemanes ukanakax taqi kunas yatipxänwa, ukax británicos ukat estadounidenses ukanakar uraqin juk"amp jach"a atipt"äwipakiw historianx utjawayi.
  Suxta pataka phisqa tunka waranqa jila jaqinaka ukhamaraki walja yänaka sapaki katuntatäpxäna. Ukampis ukax, llakt"asiñjamawa, janiw nazis ukanakan nayrar sartañapatak jark"känti. Agosto phaxsinx alemanes ukanakax taqpach Daguestán markaruw katuntapxäna, turcos ukanakax niya taqpach Armenia markaruw katuntapxäna Ereván markamp chika, ukatx 27 urux nazis ukat otomanos ukanakax mayacht"asipxäna, frente transcaucásico ukarux pä chiqaruw t"unjapxäna.
  Ukat mayampxa, fuerzas soviéticas ukanakan yaqha sectores del frente ukar ofensiva yant"awinakapax janiw phuqhaskänti. Uñisirinakax comando soviético ukan amtanakap wali sum yatipxäna.
  Ejército Rojo ukan departamento especial ukax wali jach"apuniwa, represiones ukat purgas masivas ukanakaw lurasiwayi. Walja tunka generales ukat mariscal de artillería Kulik jupanakaruw ch"axwapxatayna.
  Ukampis uñisirinakax mä diabólico armanïpkäna ukhaxa, janiw kunas jupa contra yanaptʼkaspänti.
  Septiembre phaxsix jach"a ch"axwawinakampiw pasawayxi, nazis ukat otomanos ukanakax Baku markaruw jak"achasipxäna. Ukat octubre phajjsinjja, pachpa markanwa nuwasiñanakajj utjäna.
  Quta thiyankir markarux quta thiyaruw suministronak apapxirïna, ukat jupanakax wali ch"amampiw uka markar katjañatak ch"amachasipxäna. Ch"axwawix juk"ampiw sarantawayxi ukatx 7 uru noviembre phaxsitx kunjamtix amtapkän ukhamarjamax Krauts jupanakax janiw katuqapkänti. Ukampis Cáucaso markankir yaqha markanakajj uka tiempotakejj niyaw chhaqtjjapjjäna. Ukat diciembre phaxsinx jach"a chhaqtäwinakampiw uka legendario markax t"unjawayi.
  Cáucaso markax q"al chhaqtawayxänwa, ukhamarak uka pachanx URSS markanx juk"amp jach"a petrolero ukaw jilxattawayi. Chiqpachansa, niyakixay taqi petrolero phuchʼunakax phichhantatäxäna ukat tʼunjatäxäna, ukhamax nazis pachpaw uka askinak jankʼak askinak apsusipkaspäna.
  Inti jalsu tuqinx mä samarañaw utjäna. Alemania markan jach"a fuerzas terrestres ukanakax Irak markaruw sarapxäna ukat juk"ampirus Palestina ukat Canal de Suez uksaruw Rommel ukar yanapt"añatak sarapxäna. Ukampis soviético pʼeqtʼirinakajja, uka samartʼañat askinak apsuñwa amtapjjäna . Yaqha chiqanakanx petroleros ukanakax nayratpach lurasiwayi, Siberia uksanx ukhamarakiwa. Ukat diseñadores soviéticos ukanakax machaq tanques ukanakan irnaqapxäna. IS-2 ukat T-34-85 ukax Panteras alemanas ukat Tigres ukanakar jaysañatakïnwa.
  Alemania nazi markanx armas ukanakax juk"amp jach"änwa, chiqpach sarnaqäwinakat sipansa. Nazis ukat esclavonakax juk"amp yänakanïpxatapax qhanawa, ukat desmoralizadas aliados ukanakan bombardeopax juk"amp jan ch"amaniwa. Ukax sañ muniw juk"amp hierro lurapxaspäna, ukat chiqpach metalat sipansa juk"amp suma metal lurapxaspäna. Ukatwa, 600 Panteras phaxsitak lurañ amtax phuqhasiwayi ukatx juk"ampiw jilxattawayi. Ukampis yaqha jarkʼäwinakaw utjäna: machaq tripulacionanakatak entrenañ horasa. Ukhamaraki, "Pantera", taqi jan pächasis ventajas ukanakampi: mä cañón jach"a armadura-piercing ukat velocidad de fuego, suma uñjañ ukhamarak óptica, ukhamarak suma frontal jark"aqasiña, ukat suma conducción rendimiento, jan ch"aman lado jark"aqasiña ukat mä arreglo escalonado ukatsti rodillos ukanaka.
  Pantera-2 ukax juk"amp nayrar sartawi ukat suyt"äwiw tukuwayi. Mä juk"a denso uñstayawiru yuspajarasawa mä juk"a jach"a pesaje 47 tonelada ukampi, Pantera-2 ukaxa mä ch"amani cañón 88 mm ukampi 71 EL barril largo ukampi ukhamaraki armadura 120 mm casco nayraqata, 60 lados mä ángulo, ukhamaraki 150 torreta nayraqatankiwa, 900 caballos de fuerza motor ukampiw duralumina ukan caja ukan utji.
  Ukham maquinax noviembre phaxsin 1943 maranw lurañ qalltawayi, Tiger-2 ukamp chikt"ata. Ukampis alemanonakajj jichhakiw autop lurapjjäna. Ukat Oriente Medio uksanx nayrar sartapxäna.
  1944 maran marzo phaxsinx alemanes ukanakax Kuwait markaruw katuntapxäna, ukatx Canal de Suez uksaruw puripxäna.
  Uka oráculo pʼakjañaw wakisïna, ukhamat nazinakajj jan kuna askinaksa jikjjatapjjañapataki. Ukhamächi ukhajja, imill wawanakajj nayraw uk lurañ munapjjäna, ukampis jan chʼamanïpjjatap laykojj jupanakaruw jan waltʼayäna.
  Amuyt"añataki, jichhax imill wawanakax magia ukamp phuqhantat lantix 1 uru achuqa phaxsit 1944 maranx pä suma suma uñnaqt"an tawaqunakaw nayrïr chiqan sarnaqapxäna. Ukampirus, wali mediocre capacidades ukanakampi, limitador de salto ukax afectata. Q"ala kayunakas primavera uraqin juk"akiw ch"uqimp uñt"ayasiñatak sarnaqañax mä juk"a thayapunïnwa. Imill wawanakan ch"iqapanx Volga manqhankir qulluw utji, Kamyshin markat alay tuqinkiwa, ukat juk"amp jayarst"asax Alemania markan Stalingrad jak"an utjki uka chiqanakaruw purisma. Ukat nuwasirinakan lurawipax niyas ordinario imill wawanakar tukuñawa ukat uñisit oráculo ukar neutralizañatakix jaqit sipan juk"amp ch"amanakap chhaqhayañawa... Ukampirus jichhax ukax inas jan wakiskirïkchiti. Taqi kunat sipansa, URSS markax kawkhantix chikat jaqinakax janïr ch"axwäw qalltkipanx jakapkän uka uraqinak chhaqhayatayna, ukat mä jach"a chiqaw industrial ukan ch"amap chhaqhayatayna, nayraqatax petroleo apsuñatakix wali askiwa.
  Chiqansa, walja yaqha qullqi imañanakax utjarakiwa, ukampis taqpach chʼamapampi irnaqapxañapatakix tiempo ukat qullqiw munasiraki. Mä arunxa, kunatix utjki ukax ukhamawa, Hitler jupax Iblis ukan espejopan ch"amapat apsutäkchisa, ukax inas llakisiñjam jan phuqhatäkaspas ukhamächispa. Ukhamaraki, aliados ukanakanx t"aqanuqtañ amuyunakax juk"ampiw jilxattawayi. Yämas estadounidenses ukanakax juk"ampiw uñt"ayasipxi. Roosevelt jupax usutawa, Gallen jupax qhanaw pacifismo izquierdista ukar munasi, ukat machaq chhijllawinakatak suyt"awinakax janiw sinti kusiskañakkiti.
  Submarino ukan ch"axwawix janiw Aliados ukanakatakix sum sarantaskiti. Alemania markankir submarinos ukanakax sapa kutiw jilxattaski, ukat nuwasiñ tuqitx juk"amp sumaw jikxatasi. Torpedos guiados por calor ukat submarinos peróxido de hidrógeno ukanakax nayratpach uñstawayi. Ukat aliados ukan flotapax jisk"achaskiwa ukat jan ch"amanïxiwa, juk"ampirus Krauts ukan tiburones tecnotrónicos ukanakax jan uñstañ yatiqapxi ukat jan uñacht"ayasiñ yatiqapxi.
  Ukhamarus, flota submarina nazis ukan lurawipax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp jach"awa: combustible suministro ukax juk"amp jasakiw tukuwayi, cisternas ukanakax Libia markan yapunakapats purinipxi. Ukhamarus Rumania markar bombardeo ukanakax juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat combustible sintético lurañax juk"amp jach"awa.
  Aliados ukanakax wali mulljataw jikxatasipxi, ukat jupanakan jan walt"awinakapax janiw askïkiti. Yämas políticas internas ukanakax.
  Frente Oriental uksanx 1 uru achuqa phaxsit 1944 maranx balanza de fuerzas ukaw utjäna: URSS ukanx 6,3 millones de pallapallanaka ukat oficiales ukanakaw utjäna, ukatx niya 5,3 waranqa tanques ukat autopropulsadas armas, 95 waranqa armas ukat morteros, 7,7 waranqa aviones ukanakaw utjäna. Juyphi pachan ch"axwawinakan jach"a chhaqtäwinakaw uñisirinakar atipt"añ yant"ata. Alemanes jupanakax satélites, divisiones extranjeras, infantería Hiwi ukanakar uñjasax 7,2 millones jilaw apthapipxi, tanques ukat armas autopropulsadas ukanakax niyaw 8,8 waranqa, armas ukat morteros ukanakax niya 100 waranqa, aviación 16,5 waranqa autos ukanakaw apthapita. Amuyt"añatakix machaq tanques IS-2 ukat T-34-85 ukax jichhakiw Ejército Rojo ukamp servicio ukar mantañ qalltawayi, uñisirinakan juk"amp jach"anchawipax equipos ukanakan calidad ukanx wali jach"awa. Ukhamatw "Panteras" ukat "Tigres" ukanakan lurawipax nayratpach ch"amanchasiwayi, ukatx jupanakax chikat jilaw Alemania markan tanques ukan flota ukankapxi.
  Aviación ukanx evaluaciones cualitativas ukanakax janiw ukhamakiti. Alemania markan autonakapax soviéticos ukanakat sipanx juk"amp askiwa, velocidad ukat armamento ukanakanxa, ukampis maniobrabilidad horizontal ukanx juk"amp jisk"akiwa, ukampirus pachpa pachanx maniobrabilidad vertical ukanx juk"amp askiwa. Ukampis juk"amp askixa, jet avionanakax Fritz ukan uñstawayi, nayraqatax ME-262. Hélice ukamp apnaqat ch"axwirinakatxa, armamento ukat velocidad ukanakat juk"amp ch"amaninakax ME-309 ukat TA-152 ukanakawa. Yu-488 ukat juk"amp nayrax Yu-288 ukax producción serial ukar mantawayi. Uka bombarderonakax janiw mä kipkakïkänti jach"a carga ukanx jaltxañ uñacht"awinakapanxa.
  Kunjamakitix, ch"amanakan equilibrio ukar amuyt"añäni ukhaxa, uñisirix juk"amp ch"amanïtap uñt"ayañapawa. Ukhamarus Oriente Medio uksan operación ukax tukuyatäni ukhax fascistas ukanakax juk"amp ch"amanchasipxani. Ukat ukan qhip qhipa atipjañatakix janiw mä phaxsit jilas utjxiti. Ukatsti...
  Técnica tuqit yatxattʼat Elenax wali jachʼat arsüna ukat qʼuchtʼäna:
  - Janiw ch"amas utjkiti, janiw ch"amas utjkiti... ¡Qhanapuniw goblinax sinti umawayxi! ¡ Uka laqʼunak uñjasajj qʼañu arunak arnaqasïna!
  Zoya, jupax mä jisk"a campesino isimp isthapt"atas culturap katxaruwayi, jupax amigoparuw amparapamp ch"allxtayäna:
  - Vulgaridades ukanakat jithiqtañäni... ¡Askiw mä plan de acción uñstayañasa!
  Elena kullakajj amparap chʼoqtʼasïna. Jupajj nayrat sipansa jukʼamp jiskʼakïnwa ukat janiw ukham deportista ukhamäkänti. Inas walja chachanakax nayrat sipansa jukʼamp suma uñnaqtʼanïtap uñjapxchispa. Imill wawan isipax sapuru, lino, janq"u ukat q"uma. Mä juk"a jisk"akiwa, yapuchiri warminakan costumbreparjama, qunqurinakapat juk"ampi ch"uxña kayunakap uñacht"ayasa. Imill wawanakax janiw armanakas ni joyanakas utjxänti. Janiw mä relojas utjkiti.
  Jichhax wali rústico ukhamawa, abril phaxsitakix sinti bronceado ukhamawa, ukampis janiw ukhamakiti ukat ch"amaniwa. Chakinakax laq"at lurat thakhinjam sarnaqapxi, uka thakhix qalanak ch"allt"atawa. Q"ala suelanakapaxa, yapuchiri warminakar uñtasita, q"añuwa ukat ch"uxña pampar takt"asax wali sumaw jikxatasi. Kunapachatixa sarnaqktaxa, janiwa ukhama thaya thayt"kiti. Alwajj thaya qhepat thayajj chʼamaktʼiwa, ukat kayunakajj janiw ukhamakiti ukat usuchjatarakiwa.
  Nayra janchipanxa, jupax taqpachanx nuwasirïnwa, Antártida uksanx jan kuna jan walt"äwins jikxatasïna. Ukat jichhax kayunakajax thayat wilaruw tukuwayxi, ukat alwa inti jalsun junt"uchasinxa, wali llakt"ataw usu.
  Elena kullakajja, jaqen janchipajj thayampi qarjatäsajj jan walinak jikjjatasispa, uk nayratpach armasjjänwa, jupajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, janiwa nayaxa ukham expedicionanxa kuna askisa uñjkti. Aka infiernoruw jaquntatäpxta, ch"aman magia ukamp jark"ata... ¡Q"ala kayukiw jaytatäna ukat mä sanu campesino isimp isthapt"ata, ukat pachparakiw, jaqinakar fascismo ukar qhispiyañatak obligat uñjasiwaytanxa!
  Zoyax amuyt"asisaw ukham mä jisk"a t"aqaruw jaysatayna:
  "¡Ukampis ukax wali sumawa!" Ukhamat jan sinti faciläñapataki, kunapachatï milagronak lurañ yatkasajja, Vilna markarusa ukat Lituania markankir yaqha markanakarus aptʼasipjjayäta. ¡Juk"amp askiwa ukat juk"amp askix imaginación ukax wakisiwa uñisirir atipt"añataki sapuru cuerponakan ukhamarak jan superpoderes ukanakampi!
  Elena kullakajj qʼala kayup mä jachʼa qalaruw chʼalltʼasirïna, uka qalajj chika thakin laqʼat misturïnwa. Ukampis uka ch"axwañat t"ijtxañat sipansa, qalax chiqaparuw qhiparäna, ukat Yatiñan Tawaqux llakipat arnaqasïna. Wali jach"a, suma uñnaqt"an amparanakapax jank"akiw punkitäxäna ukat ch"uxñaruw tukuwayxäna. Ukat Zoyax mä qhawqha chiqañchañapänwa. Morado falanges ukanakax chiqaparuw jaquqanïna, ukat Elenax ajanupan uñstkäna uka jachaqt"asiwinak ch"allxtayäna. Ukham llampʼu chuymanïñwa lurañama.
  Belobog phuchapax chuymapanx mä jach"a sinti khuyapt"ayasiñaw jikxatasïna, jupax sinti khuyapt"ayasiñampiw ch"amakt"ayasïna. Ukat uka pachparakiw mä jan ch"amanïñ ukhamarak jan walt"ayat jikxatasiñax uñstawayi. Elenan ch"uxña jañchipan manqhankir clavox ch"iyjatäxänwa, ukat kayupax chiqpachans chuym ch"allxtayir jan walt"ayata ukat jan walt"ayataw uñjasirakïna.
  Yatiñanixa, jupa pachpat sinttʼasisaw akham säna:
  - Akax jan superpoderes ukan aychax sañ muni... ¡Janiw khitirus tukusmati!
  Zoya kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Jisk"a kayunakamaxa qullasipxaniwa... ¡Kunjamatsa jakapxäta!
  Imill wawanakax wasitat thakhinjam sarxapxäna. Jupanakajj janiw ukham jan amuytʼasis kusisiñanïjjapjjänti. Ukatjja, jukʼamp jaya tiempo sarnaqapjjäna ukhajja, jukʼampiw manqʼat awtjatäjjäna. Aka chiqanx granja colectiva yapunakax uñstawayiwa... Ukanakax niyaw irnaqañax wali ch"amanchatäxäna.
  Ukampis chachanakax janiw uñjatäpkänti, warminakarusa wawanakarukiw arxayapxirïna, yaqhipanakax arado tuqiru, yaqhipanakax azada tuqiru. Aka chiqan jaqinakax wali ch"ullqhi, qarjata ajanunakanipxiwa. Chiqansa, yuqall wawanakax suma imill wawanakar uñjasax jachaqtʼasisaw amparanakap luqxatapxäna, jan sinttʼasisaw amparanakapamp arunttʼapxäna.
  Zoya kullakajj Elena kullakaruw campesinonakan irnaqañapatak yanaptʼañ munäna. Svarog phuchapax jan munkasaw iyaw säna. Jupa pachpaw hazañas de armas ukanak munäna, ukat janiw granja colectiva ukan ch"ama lotep munkänti. Ukampis mä adoquines sat qala patjjan kayup usuchjasisajja, nuwasiñ chuymapajj mäkiw chhaqtawayjjäna. Ukhamaraki, juma pachpa legalización tuqita amuyt"añamawa. Maynix kuns sispachänxa, isimp isthaptʼataw tukuyapxäna ukat jan pastoranakampiw tukuyapxäna.
  Jïsa, NKVD ukax kuna pachas jupanakarux espionaje ukham uñt"ayaspa ukat pantjasiyaspawa. Jan ukhamäkanixa, jupanakax jaltirinakjamakiw tukupxani, jupanakax taqi kuns chhaqhayasipxani, documentonakapas chhaqhayasipxani. Jupanakan isipax janiw sinti machaqäkiti, ukat juk"amp jisk"a falda ukan estilopax bolchevique ayllunx uñt"atawa. ¡Jupanakax iyawsapxañapatakix walja manq"añanakax utjaspawa!
  Zoyax ayllun yuritayna ukat amparanakapamp janchipampix t"aqhisiñanakanx wali yatiñaniwa. Elenax markan señorapawa, janiw moscovita ukhamakiti. Chiqansa, jupax Rodnover markan yapuchañ irnaqäwin experiencianiwa. Ukampis wali sarnaqawinakax janiw Zoya-njam jasaki ukat uñt"atäkiti. Jïsa, ukat thaya uraqin p"akjata amparanakax wali uñnaqt"asaw usu.
  Ukampirus tawaqunaka, yuqall wawanaka, imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi, arumanakax thaya thayt"aniskchïnsa ukat niyas thayaruw puriñama. Chuyman warminaka ukat chuyman warminakakiw bast zapatos ukankapxi. Janiw khiti chachas uñjatäkiti, ukat taqit sipan jilïrix mä k"uchi p"iqini, wila ch"iyar wayn tawaquwa, janiw tunka phisqhanit jilïr uñnaqt"ankiti, jach"a pantalonanakaniwa, ukampis wali uñacht"ayir uñnaqani ukat jan axsart"ir ñik"utani. Aka wawax insignia Komsomol ukampiw yuqall wawanakat jilïrixa ukat taqiniruw kamachinak churaraki.
  Wayna comandantex janiw uka pä suma uñnaqt"an tawaqunakax jupanakamp chikt"atäpxatapatx arskänti. Ukhamäkaspas ukhamawa, janiw sañjamäkiti. Volga suyunx pachax llamp"ukiwa ukatx pachax wali ch"amampiw sartaski, ukhamax mä juk"a amparanakax janiw usuchjatäkaniti.
  Elena kullakajj mä qhawqha tiempotjja, qhepäjjapajj usuñ qalltäna, ukat arado sarañatakiw mayïna. Ukhamat mä juk"a ch"aman tawaqun janchipax juk"amp jasakiwa, ukampis wali amuyumpiw talonanakx suelto uraqir allsuñama, ukhamat kayunakax jan sinti chhuxriñchjasipxañapataki. Ukampis pechor presión ukax yaqha ángulo ukan juti, ukat qhipäxax, descargatäxi ukhaxa, janiw usut jikxataskiti.
  Ukatxa imill wawax akham amuyasïna, ¿qhawqha maranis chiqpachapuni? ¡ Nayratpachaw patak pasawayxi! K'uchirasiña! Jupax jichha pacha Rusia markan jilïr warminakat maynïriwa ukat uka pachparakiw ch"amampi ukat k"umaräñamp phuqt"ata. Ukampis ¡magia lurañ yatiñanakapat jarkʼaqatäsajj ¡ukham monstruonakaruw tukupjjaspäna!
  Aka amuyt"awix Elenarux chillqt"ayi...
  Taqinipuniw wali ch"amampiw irnaqapxäna ukat jan chika uru manq"añatakis irnaqapxäna. Jan ukajj qʼal chʼamaktʼjjäna ukhakiw samarañ layku nina jakʼachasipjjäna. Volga jawirax jak"ankxänwa ukat manq"añ manq"añanx challwanakax utjarakïnwa. Ukampis tʼantʼakiw utji, ukat kunjamatsa janiw taqpach qʼomachkiti, qʼañunakampi. Yaqha sawurani ch"uñu.
  Manq"ax sapurukiwa ukat janiw sinti jach"äkiti, manq"at awtjata purakatakix mä suma manq"äkaspas ukhamawa. Ranger Girls sat tawaqunakax walja maranakaw jan ukham qarjataw jikxatasipkänti. Janiwa, wali llakiskañawa jaqi jan superpoderes ukanakampi. Ukat jumax qarjataw jikxatastaxa... mä asnu!
  Ukampis wali askirakiw organismos ukanakax wayn tawaqunaka ukat k"umara. Imill wawanakax yaqha warminakamp chikaw granero ukan sapak ikiñar puripxäna. Uka waynanakat maynïrejj Zoe kullakajj jachʼa pechoparuw pʼeqep samartʼayäna. Ranger tawaqux rubio rizonakap amparamp luqxatäna... Ukat mä ch"aman melancolía ukham jikxatasïna. Jupanakax taqi kuns jakäwit katuqapxäna ukat patronanakapat, Demiurge Diosanakat katuqapxäna: wiñay wayn tawaqunaka, ch"ama, qamirïñ, ch"ama, jach"añchäwi ukat respeto ukaniñatak oportunidad, ukampis... Usuñatakix jupanakamp chika ch"amanïñ jaqimp ikipxañapawa. Ukat ukax janiw kunjamatsa jikxatañax faciläkiti.
  Ukat ukham waynanakaw utjchi ukhaxa, yaqha nivelankapxi ukat yaqha universonkapxiwa. Elenax Gagarin tuqit q"uchuñ amtasïna ukat ukax juk"amp llakitaw jikxatasïna;
  ¿Kuna kasta chachänsa uk yattati...
  ¡Taqi akapachpachaw juparux amparat katxarupxäna!
  TSING JILAN AMTAWIPAX IMPERIO QHISPIYAWA
  Nicolás II zar jilapan jilapajja, Mikhail satänwa, jupajj janiw cheqpach sarnaqäwit sipansa, jan amuytʼasis kuns luräna. Guardia Imperial ukankirinakax Palacio de Invierno ukar mantañ munapkän ukanakarux pallapallanakamp jiwayapxäna. Ukat cosacos, soberano ukan munata, ukat jach"a regimientos ukanakax ch"axwäwiruw mantapxäna.
  Walja patak kutkatasirinakax jiwarapxäna ukat yaqhipanakax jaltxapxarakïnwa. Policianakajj kutkatasirinakarusa ukat pʼeqtʼirinakaparusa wali chʼamampiw katuntapjjarakïna. Duma Estatal ukankirinaka, príncipe familianaka, aljirinaka ukat qullqi tuqit élite ukankirinakax jank"akiw zar Nicolás ukar chiqa chuymanïpxañapatak juramento lurapxäna, ukat chiqa chuymanïpxañapatakiw juramento lurapxäna. Chʼaxwäwinxa, suxta patak jila kutkatasirinakax jiwarapxäna, waranqa chikatanirakiw usuchjatäpxäna. Guardianakax niya pä tunk jaqiw jiwarapxäna, cosacos ukanakax yaqha phisqa tunka jiwataruw chhaqhayapxäna.
  Mä jach"a ch"axwawi, ukampis autocracia ukax qhispiwayi. Jilïr irpirinakax janiw mä amuyunïpkänti, janirakiw mä irpiris utjkänti. Ukat jila partejja, mä guerranjja, gobiernojj janiw mayjtʼayañjamäkiti sasaw jupanakat waljanejj amuyapjjäna.
  Waljaniw zar Nicolás II ukamp jan satisfechos utji, ukampis régimen imperial ukar sipanx mä alternativa uñacht"ayañax ch"amawa. Ukhamarus qamirinakax sinti axsarapxi, forma republicana de gobierno ukax sinti jan ch"amani ukat suelto ukhamaw tukuni, capitalistas ukanakar manq"at awtjata ukat kutkatasir proletariado ukanakat jark"aqañataki, ukat uraqininakarux yapuchirinakat jark"aqañataki.
  Ukampis jaqinakax janiw mä jach"a revolución wakicht"apkaniti. Bolcheviques jupanakax wali ch"amanïpxiwa ukat juk"anikïpxiwa, Revolucionarios Socialistas jupanakax jilpachax revolución ukax wali askiwa sasaw amuyapxi, ukampis nayraqat jach"a ch"axwäwin atipt"añax juk"amp askiwa.
  Mä juk"a arumpixa, ¡mä ch"axwawiw utjawayi ukat taqiniw mistunipxäna! Kunas wila wartañjam jaktäwimp mayamp mayamp uñstawayi...Ukat amukt"aña!
  Nicolás II jilatarojj Orden de Jorge, nayrïr grado, mä amtar puritapatwa premio churäna, ukat general en jefe ukham uttʼayarakïna, Mikhail chacharuw frente occidental uksan pʼeqtʼañapatak uttʼayarakïna. Ukat frente sur ukat Rumania ukanakax Brusilov jupan apnaqatäpxänwa.
  Rusia markankir ejercitojj niya tunka millón jaqenakaruw jiljjattäna, ukat uka ejercito uñjatapajj uka imperioruw mä jachʼa qʼepir tukuyäna. Ukajj nayrar sartañaw wakisïna.
  Thakhinakax wañt"xäna ukhax zarista ejercitox Galicia markaruw ch"axwantäna. Numérico superioridad ukax rusa soldadonakan ladopankänwa. Austria markankirinakajj jan chʼamanïpjjänwa, ukat eslavonakat utjkäna uka regimientonakajj waljaniw jaytjapjjäna jan ukajj katuyasipjjäna. Uñisirinakar jark"aqañatakix janiw alemán unidades ukanakax utjkänti.
  Taqi ukanakxat sipansa, Estados Unidos markax abril phaxsinw Poderes Centrales ukanakamp ch"axwañar mantawayi. Ukat ukhamatwa uka chʼaxwäwin kunas pasani ukax nayratpach amtatäxänwa. Alemanes jupanakax Occidente uksanx ch"amap jilxatayañ yant"apxäna, aliados ukanakar atipt"añataki, ukatx janiw Austria-Hungría markar jach"a yanapt"a churañjamäkänti.
  Rusia markankir soldadonakax Lviv marka ukat Galicia markan walja markanakaruw katuntapxäna. Walja jiskʼa calderanakas utjarakïnwa. Austria markankir, patchwork, p"akjata frente ukax wali jank"akiw t"unjatäskäna, ukatwa alemanes ukanakax inti jalant tuqin mä juykhu arxatäwir sarapxañapäna ukat pallapallanakarux kuna ch"usawjanakatix utjkän ukar jaquntapxañapänwa.
  Ukham suma sarantäwip jiltayasaxa, rusanakax Przemysl markaruw jak"achasipxäna ukat markarus muyuntapxarakïnwa. Ukampis suministro ukan jan waltʼäwinakapa ukat alemán unidades alemanas nuwasiñatak wakichtʼat jukʼamp chʼajjwäwir mantapjjatapajj janiw nayrar sartañapatak yanaptʼkänti. Ukampis Frente Rumania ukax ofensiva ukaruw sarawayxi, ukatx mä qawqha pachatxa Frente Occidental ukax ukhamarakiw ch"amanchawayi. Qhipïrix mä ch"am lurawimpiw uñjasiwayi: Alemania markan ch"aman, wali ch"aman arxatäwip p"akintañataki.
  Zar jilapan Mikhail jilapax janiw p"inqachañjam uñjkänti, Brusilov jupat yatiqawayi ukat ukham taktikanak apnaqawayi. Jupax tunka payan kunayman chiqanakan mä kutikiw mä ofensiva wakicht"añ qalltäna, ukhamat alemanes ukanakax kawkir jach"a ataque ukax kawkirus purini uk jan yatipxañapataki. Ukatjja, mä cortina de humo ukat arumanakajj ofensivampiw chʼamachasipjjäna.
  Sur uksankir rusa soldadonakax Bucarest markaruw qhispiyapxäna, ukatx marka taypin ataque ukax Vilna uksanx sur uksanx juk"ampiw jilxattawayi.
  Alemanonakajj wasitatwa sur toqenkir flancopar chʼamañchapjjañapäna. Alemania markankir soldadonakajj Riga markaruw jarkʼaqäna, jupanakajj muyuntatäpjjänwa. Ukham condicionanakanx Kaiser ukax estados bálticos ukanakat mistuñatakix ch"am amtawayi, ukat línea defensiva prusia ukar pallapallanak apsuñataki.
  Sindicato ukat Turquía ukatakix janiw kunas askïkänti. Rusos ukat británicos ukanakax Asia Menor uksanx nayrar sartasipkänwa, francés jupanakax Palestina markaruw Siria markanx ch"amanchapxäna. Otomanonakax jan ch"amanïxapxänwa ukat t"unjäwipax janiw jayankkänti. Ukatjja, búlgaronakajj mayjtʼasipjjänwa. Prusanakax nayratpach ch"axwäwin atipt"apxatayna, ukat rusa soldadonakax Rumania markan jilpach qhispiyasisaw frontera ukar puripxäna, ukat eslavo reyix Austria, Turquía ukat Alemania markanakar ch"axwañ yatiyäna.
  Chiqansa, ukax alemanes ukanakarux juk"amp p"iqi usunak churatayna. Inti jalsu tuqinx janiw línea de frente ukarux katxaruñjamäxänti ukat Vistula uksaruw kutt"apxañapatak wayt"atapxäna. Mä barrera natural de agua ukax rusa soldadonakar qhiphartayaspa sasaw suyt"asa.
  Inti jalant tuqinkir aliado ukax mä juk"a askinak jikxatawayi, ukampirus jupanakax nayratpach tankinak juk"amp ch"amampiw apnaqapxirïna. Ukampis jichhax Alemania markax nayrïr chimpunak katxaruwayi, mä juk"a qhipäxar sarxañapatak wayt"atäkchïnsa. Sur tuqinkir tʼaqax wal chʼamachasiñapäna.
  Suma, Rusia zarista ukax jallu qallta phaxsin ukhamarak juyphi pachanx ch"axwañan jan walt"awip Imperio Otomano ukar apayatayna.
  Constantinopla markar nuwasiñax uraqit ukhamarak quta tuqit ataque ukax tukuyäna, ukax armas rusas ukanakan atipt"asitapampiw tukuyäna. Turquía markax t"unjataw uñjasiwayi, ukat ukampirus Rusia markax jach"a territorionak katuqawayi, Constantinopla ukat estrechos ukanakax Mediterráneo qutar puriñkamaw puri.
  Chiqansa, janiw 1917 maran chʼaxwäwix tukjañjamäkänti, ukampis atipjäwi samañapax taqeniw amuyasïna, 1916 marat sipansa jukʼampiwa.
  Juyphi pachax Rusia markanx jisk"a huelgas ukat unxtasiwinakampiw pasawayxi, ukampis janiw jach"a ch"axwawinakas utjkänti, pallapallanakan jan walt"awinakapax utjkchispas. Inas rublo qullqix sinti jisk"achatächi, ukampis mach"a pachat parlañax janïraw pachapakiti.
  Ukampisa, chʼaxwäwi tukjañ horasäxänwa, ukat taqiniw uk amuyapxäna. Brusilov jupax mariscal de campo ukar jach"añchatäna, jupax sur uksan jach"a ch"axwäw puriyañ amtäna, kawkhantix uñisirinakax juk"amp jan ch"amanïpkäna, ukatx alay tuqir kutt"añ amtäna.
  Alemanes jupanakax nayrïr tankinakapax nayratpach utjawayxi. Ukampis jupanakan jakhüwipax wali jiskʼakiwa, janiw chʼaxwäwix kunjamäkitix uk sum mayjtʼaykaspati. Rusia markax jupanakan k"añaskunakaniwa, juk"ampis Mendeleev tanques ukanakanirakiwa. Ukampis mayamp sasinx industria zarista ukax janiw jichhakamax producción masiva ukax lurañjamäkiti.
  Ukampis walja tankinak lurañax británicos, estadounidenses ukat francés ukanakan utt"ayatawa. Ukax sañ muniw mä machaq, ch"aman medio defensa ukar p"akintañatakix uñstawayi, ukax alemán ukan posición ukanakap p"akintañapawa.
  Ukat Aliados ukanakax jank"akiw uka jan walt"ayir ch"axwäw tukjañ munapxi. Ukat marzo phaxs tukuyatpachaw Alemania markan wali ch"ullqhi arxatäwip p"akintañ yant"añ qalltapxäna.
  Rusia markankir soldadonakan nuwasïwipajja, sur toqen thakinakajj wañtʼjjäna ukhakiw qalltäna. Rusia markankir soldadonakax nayra atipt"äwinakatx ch"amanchasipxänwa, ukampis austriaconakax juk"akiw ch"amanchapxäna. Budapest markax mayo phaxsit qalltasinx niyaw muyuntat jikxatasïna. Ukatx Viena uksaruw sarxañ qalltawayi ukatx Vistula jawir muytasa.
  Italia markankirinakax ofensiva ukarux sarapxarakïnwa. Japón markas mä fuerza expedicionaria Europa uksaruw khitäna. Alemananakax taqi tuqitwa ch"amanchapxäna.
  Kunapachatï Rusia markankir soldadonakajj Viena markar jakʼachasipkäna ukhajja, Austria-Hungría markanakajj katuyasipjjäna. Alemania markan qhep qhepa aliadopajj qhepatwa tʼunjatäjjäna. Occidente tuqinx kunayman chiqanakan frente ukan huelga ukamp tácticas ukanakamp apnaqasa, Aliados ukanakax juk"at juk"at nayrar sartapxäna. Ukat rusa soldadonakax sur uksatx alemán frente ukan qhipäxaparuw Vistula ukar ch"uqt"asis mantapxäna.
  Ukhamäpanjja, Wilhelm canciller chachajj Alemania markan taqpach jan suytʼäwinïtap amuyasajja, 1918 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw taqe chʼajjwañanakajj tukusjjañap yatiyäna. Chiqansa, alemananakax katuyasipxänwa.
  Austria-Hungría ukax janiw utjxänti. Rusia markax Galicia, Cracovia suyu, Bukovina, Eslovenia inti jalsu tuqinkir mä chiqa ukat Hungría uksankirinakaruw katuqawayi. Rumania Transilvania markanxa. Austria-Hungría markat qhiparkäna ukax jisk"a Austria ukat mä jach"a jisk"achat Hungría ukawa. Checoslovaquia markax Rusia markan yanapt"apampiw uñstawayi.
  Imperio Zarista ukax Alemania markat Klaipeda, Poznan ukat qutanakar mantañ katuqatayna, Prusia Oriental uksa metrópoli uksat pachpa Danzig uksat khuchhuqatayna.
  Alemania markax kuntï 1900 maranakan nayrax katuntkäna ukxa Dinamarca ukat Francia markanakaruw jaytañapäna. Jupax sapa maraw jach"a reparacionanak pagañapatak juchanchatäna, ukatx pallapallanakan ch"amapax patak waranqa jaqinakaruw limitata.
  Ukat chiqans, kunjamatix chiqpach historianx ukhama, mä zona desmilitarizada.
  Rusia zarista ukax sur uksanx yänakap jilxattayäna. Imperio Otomano ukax Imperio Austria ukar uñtasitax janiw utjxänti. Gran Bretaña markax Irak, Francia, Siria ukat británicos ukanakamp chika Palestina markaruw katuntawayi. Rusia markax Armenia, Asia Menor ukat Constantinopla markanakaruw katuntawayi.
  Oriente Medio ukat Irán markanakax esferas de influencia ukar jaljatarakiwa. Ukhamatwa, Rusia zarista ukax wali jach"a yänak jikxatañ jikxatawayi.
  Ukampis uka chʼaxwäwinxa pä millón chikatat jila soldadonakaw jiwarapxäna, jiwat civiles ukanakar jan jaktʼkasaxa, jachʼa gastonakaw aptʼasipxäna. Qullqix jan walt"awinakaruw puriwayi ukat markax manunakaruw puriwayi.
  Chiqans, aliados ukanakax llamp"u chuymampiw qullqi mayt"asiwinakat interesanak chhaqtayañatak iyaw sapxäna, ukampis ukhamakipans manupax wali jach"apuniw jikxatasïna - niya tunka waranqa waranqa quri rublos ukhama.
  Ukampis nayrax alemanes ukanakan empresanakaparux nacionalizañax wakisïnwa.
  Rusia zarista markan política tuqit jan waltʼäwinakapax janiw mayjtʼaskänti, ukat emperadoran autoridadapax jukʼampiw jilxattawayi.
  Nicolás II jupax uka tuqit askinak apsusaw Duma Estatal ukan jupan manifiestop cancelawayi. Autocraciax wasitat utt"ayatäxänwa, ukatx kamachinak apsuñ ch"amax taqpach zar ukarux pasawayxänwa.
  Ukax axsarañjam unxtasiwinak lurañ yant"awinakarukiw utjawayi. Uka markax ch"axwäwit sinti qarjataw jikxatasïna, janiw machaq ch"axwañanak munaskänti.
  ¡Ukat economía ukax jank"akiw ch"axwäw qhipatx waliptañ qalltawayi! Jiltawipax sapa patakatx niya llätunk ukharuw sapa marax jilxattawayi ukatx Estados Unidos markat sipanx juk"amp jach"awa.
  Machaq nayrar sartat industrianakax lurasiwayi ukatx ingeniería mecánica ukaw uñstawayi. Sueldonakajj jukʼampiw jiljjattäna.
  Irnaqañ urux zar kamachirjamax 11,5 horat 10,5 horaruw jisk"achasiwayi. Ukat janïr vacaciona urunakax ukat janïr semana tukuykamax 9 jayp"u pachakama. Ukat irnaqäw urux llätunk horanakaruw jiskʼachasïna, mä chikat arumax ukhamäspa ukhaxa.
  Qullqi mayjtʼayasaxa, rublo sat qullqin quri chʼullqhi saldopax wasitatwa utjxäna. 1929 marakamax mä irnaqirin sueldopax 50 rublos ukharuw phaxsitx puri, vodkax 25 kopecks ukharuw mä botellax aljasi. Mä arunxa, 200 botellanaka sapa phaxsi. Ukat quri uñtasit apsuñäni ukhaxa, ukax 37 gramos qʼuma quriruw puri.
  Uka markax payïr chiqanw jikxatasi, Estados Unidos markat sipanx producción industrial ukanx payïr chiqanw jikxatasi. Imperio ukan suyt"awinakapax wali rosas ukham uñt"atawa, ukampis... mä jach"a llakiw utjawayi.
  Uka t"unjäwix taqpach uraqpacharuw jan walt"ayäna, Rusia markarus jan walt"ayarakïnwa. Chiqaw Alemania ukat EE.UU. markanakarux juk"amp jan walt"ayawayi. Ukampis Rusia zarista ukax anqäx markat qullqi mayt"asiñat sinti dependirïnwa ukat ukatw jan ch"axwawinakat ukhamarak recesión ukanakat jark"aqasiñ puedkänti.
  Partido Bolchevique ukax pä tunk maranakanx mä jan walt"äwin jikxatasïna. Chiqans Lenin jupax ch"axwawi práctica, revolucionaria ukanx teoría ukar ch"amanchasaw qhipharxäna...ukat ciencia ficción ukar qillqt"asa.
  Vladimir Ilyich jupax Gran Bretaña markan Herbert Wales jupamp uñt"asiwayi, ukat ciencia ficción ukarux walpun munasïna. Jisk"atpachax Vladimir Ilyich jupan plumapat mä jach"a novela futurista ukaw mistu: "Comunismo ukax kusisiñ thakhiwa"! Ukat yaqha walja luratanakaw utjaraki. Lenin chachajj ciencia ficción sat qellqatanakat wali sum qollqe jikjjataskäna.
  Bolcheviques jupanakax trotskistas ukat estalinistas ukanakaruw jaljasipxäna. Stalin jupax Narodnaya Volya ukan sapa mayni terrorismo ukan tácticas ukar kutt"añ amtäna. Trotsky jupax juk"amp moderado posición ukaruw puri.
  Revolucionarios Socialistas jupanakax wali ch"amanchasipxiwa, ukampirus pä tunk maranakanx janiw kuna jach"a jiwayawinakas políticos ukanakax utjkänti. Republicanos ukat Cadetes ukanakan cargonakapax juk"at juk"at ch"amanchasiwayi. Chiqansa, absoluta monarquía ukax taqinitakix mä anticuado reliquia ukhamaw amuyasïna. Ukhamaw jan walt"awinakax, huelgas, unxtasiwinakax wasitat qalltawayi ukatx reyin tronopax khathatiñ qalltawayi.
  Uka reyix walja amtasïnwa...
  Nicolás II chachan gobiernopax mä solución jikxatäna...ch"axwäwinxa! Ukatjja, generalanakajj Japón markan atipjatapat vengakuñ wal munapjjäna. Ukat akax amuyañjamawa...
  Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa, Rusia Zarista sat markax walja jiskʼa pallapallanakan campañanakapwa luräna. Oriente Medio uksanx jupanakax aliados ukanakamp chikaw árabe uraq tukuyapxatayna. Afganistán markanx.... Ukanx Gran Bretaña markamp chikaw ch"axwäwix utjawayi. Rusia markax Afganistán markan alay tuqinkir suyunakap katuntawayi, ukanx jilpachax uzbecos ukat tayicos ukanakaw jakapxi, ukhamarak Herat markaruw katuntawayi. Ukhampachasa, britániconakax jan sinti qhuru ch"axwäwinak tukuyasax sur uksaruw apnaqapxäna. Autogobierno ukax Afganistán markanx qhiparawayiwa.
  Irán markax wali soberanía uñstawip katxaruwayi, ukampis jaljawipax janiw jayankkänti.
  Ukampis jach"a ch"axwawix intereses ukanakax Japón markanw utjawayi. Ukhamarus 1931 maranx japoneses ukanakax Manchuria markanx mä gobierno de títeres ukham utt"ayapxäna ukatx China markanx mä ofensiva uñstayapxäna.
  Ukaw machaq chʼaxwäwi utjañapatak yanaptʼäna.
  Uka pachakamax ejercito ruso ukax flota de tanques ukar machaqar tukuyañ atipxatayna ukat mä aviación wali ch"aman uñstayañ atipxatayna. Aire tuqinx Japón markax juk"amp jisk"akiwa, ukatx Rusia markan uraqinkir ejercitopax juk"amp waljanirakïnwa ukat inas nuwasiñatakix juk"amp wakicht"atächïna.
  Flota del Pacífico ukax legendario almirante Kolchak jupan p"iqinchatawa. Caballero de la Orden de San Andrés Primer Llamado Brusilov sat chachajja, uka tiempotakejj jiwjjänwa, ukampis wali yatiñan yateqerinakapajj qheparapjjänwa.
  Japón markatakix uka ch"axwäwix qalltatpach janiw askïkänti. Rusia markankir generalanaka: Denikin, Wrangel, Kaleidin, Zar jilatan Mikhail Romanov jilapan taqpach pʼeqtʼata, chʼamampi ukat wali yatiñampiw sarnaqapjjäna. Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwin experienciapax wali askiwa, ukat 1904-1905 maranakan chʼaxwäwin pantjasitanakax uñjasiwayi.
  Prokhorov chachan k"achachata tankinakapax, maniobra ch"axwäwinx jan mayjt"ayañjamäki ukax wali sumaw tukuwayaraki. Kunjamakitix nayratpach yaqha ejercito ruso ukhamäxänwa, ukat mä taqpach yaqha ch"axwäwiw utjäna.
  Ukampirus samurai ukamp nayrïr ch"axwäwinx Kuropatkin ukan lantix juk"amp yatiñan ukat amtañ comandante ukamp lantintatäspän ukhax, chiqans ch"axwäwin achupax mayj mayjäspawa.
  Ukhamäkchïnsa, pä phajjsitjja, Puerto Arturo sat cheqanwa rusa soldadonakajj muyuntapjjäna, ukat japonés jaqenakarojj jawqʼjataw uñjasipjjäna. Pä phajjsitjja, taqpach Corea markaw qhespiyatäjjäna, ukat ciudadela markajj thayampiw katuntatäna.
  Lamar qotanjja, kunayman chʼajjwäwinakaw utjäna, ukat kunayman toqetwa chʼajjwapjjarakïna. Báltico ukat Ch"iyara qutat escuadrón ukanakax puriniñapkama. Inti jalsunkir Uraqix qʼal atipjatäxänwa, ukat Hokkaido markaruw soldadonaksa uraqir puriyapxäna. Japón markax mä jisk"achat suman jakasiñ firmañapatakiw wayt"ata. Manchuria, Puerto Arturo, yaqhip yänaka alemanes ukanakat katuntat yänak kutt"ayañani, Sakhalin uksan sur uksankir ukhamarak Kuril qullu patat. Ukat uka pachparakiw mä indemnización pagaña, mä suma suma wakicht"ata - mä waranqa waranqa quri rublo.
  Uka atipt"awix mä juk"a pachatakiw Autocracia ukan posición ukar ch"amanchawayi, ukatx Jach"a Depresión ukax qullqi tuqit jank"ak jilxattawiruw jaytawayi.
  Alemania markanjja, kunjamtï cheqpach sarnaqäwinakan uñjaski ukhamarakiw Hitler chachajj apnaqañ qalltäna, ukampis janiw tʼijtjjañapatak jaysatäkänti. Jisk"atpachax universal conscripción ukar wasitat utt"ayañ yant"awix Rusia ukat Francia ukanakan wali ch"amampiw sayt"asiwayi. Jisk"a concesiones ukanakax pallapallanakan ch"amanchawipatx luratäkchisa. Uka ejercitox patak waranqat pä patak phisqa tunkaruw jilxattañapatak jaysatäna. Ukatjja, Hitler chachajj Alemania markaruw zona desmilitarizada sat cheqan apnaqañapatak kuttʼayäna.
  Ukat Rusia zar sat markanjja, dinastía sat jan waltʼäwinakaw utjäna. Tronon herederopax Tsarevich Alexei satänwa, jupax jiwxänwa... Zar jilapan Mikhail Romanov jilapax herenciat derechonïñapatakiw jarkʼatäna. Ukat Kirill Vladimirovich Romanov jupax chiqpachapuniw heredero ukar tukuwayi. Ukampis aka waynax machañampi ukat qʼañu lurañanakampiw chʼalltʼasi. Q"alpach jan walt"ayata...
  Ukhamajj ¿khitis Nicolás II zar lanti irnaqani? Zaran jilapan Mikhail jilapax Japón markar atipt"asax generalissimo ukham uñt"atawa, ukat wali uñt"atawa. Jupax Rusia Imperial markan sarnaqäwipanx nayrïr reyin familiaparuw ukham jach"a cargo katuqawayi. Ukat waljaniw reyin tronopan uñjañ munapjjäna.
  Chiqans Nicolás II jupa pachpaw - jan umañ yatiri, jan jan wali sarnaqir jaqi, jupax sapa kutiw gimnasia ukx luratayna- wali ch"amanïnwa ukatx apnaqawipax juk"amp jaya pachaw Rusia markan sarnaqäwipanx utjkaspa ukhamaw amuyasïna. Ukampis Stalin chachajj Alejandro II chachan tiempopat aksarojj jukʼamp jachʼa jiwayañ yantʼäw amuytʼäna. Ukhamäkchïnsa, ¿kunas wakisispa?
  Kunjamäskpasa, 1937 marajj jan wali marapunïnwa. Nicolás II zar jiwayataw uñjasiwayi, jupamp chikasti pä ministrunakaw jiwarapxaraki, ukhamarak kimsa tunka cortesanonakas jiwarapxarakïnwa, ukat Invierno Palacio ukan mä chiqax t"unjatäxänwa.
  Terroristas ukanakax sistema de alcantarillado ukampiw qhuyanak apsupxäna ukatx mä tonelada jila aminolon ukanakaw yapuchapxäna.
  Ukhamatwa, mä agresivu jan walt"awix historian sarnaqawiparux ch"amanchawayi. Ukhamatwa Nicolás II zar chachan apnaqäwipax tukusxäna. Uka reyirojj janiw jachʼa jan ukajj ajjsarkañ sañ qalltkänti. Khitinakatix emperadorar jan munapkän ukanakax wilawa sapxäna, kunatix walja wilanakaw reinopar wartatäna. Khititix respetompi uñjki ukax Conquistador ukhamawa. Ukhamajj Rus markan jupan apnaqat oraqenakajj jukʼampiw jiljjattäna. China markanx mä jach"a provinciaw uñstawayi: Zheltorossiya.
  Taqpachanjja, 43 maranakaw uka reinojj utjäna. Iván the Terrible jupakiw juk"amp jaya pacha apnaqäna, ukat sutiparjamaw apnaqäna. Ukampis kimsa maraw trono apnaqäna, cheqpach apnaqañ tiempojj jukʼamp jiskʼakïnwa.
  Ukampis Kirill Vladimirovich Romanov sat legítimo herederojj ukhampachasa tronoruw makatäna. Jupax janiw jaya pacha apnaqkänti - niya mä marawa, ukampis mä juk"a ch"amanchañ atipjatayna sarnaqäwi saräwiru. Yamas Adolf Hitler chacharuw Austria markan Anschluss sat chʼaxwäwip phuqañapatak jaytäna. Markachirinakan derecho autodeterminación ukat arsusipxi sasaw sapxi ukat, ukhamax juk"amp orden ukaw utjani sasaw sapxi. Austria markankir Anschluss ukat Mussolini ukanakamp iyaw sapxäna.
  Ukhamatwa Alemania markax jilxattawayi ukat jaqinakax llätunk tunk millones jilaw jilxattawayi. Janiw ukakïkiti, Hitler chachajj yurïwinakaruw chʼamañchtʼäna. Adolf demonio sat chachan pʼeqtʼäwipanjja, mä kuti chikataniw jiljjattäna.
  España markanx mä guerra civil ukaw qalltawayi, ukampis juk"amp jank"akiw tukuyäna, kunatix janiw Unión Soviética ukax utjkänti, ukax Madrid markan coalición izquierda ukar yanapt"äna .
  Ukampis Franco chachajj Fuhrer sat chachan aliadoparuw tuküna. Ukat machaq zar Vladimir III sat chachajja, Gran Bretaña markampiw chʼajjwasïna.
  Chiqpachansa, uka jan waltʼäwix wali chʼamäxiwa. Mä rompecabezas ukax Payïr Jach"a Ch"axwäwimp phuqhantatänwa. Ukat machaq muyuntat ch"axwañaw utjawayi. Irán markax janiw jaljatäkiti, ukat chiqpachanx akax qhipa islámico markawa, ukax formalmente independiente ukhamawa. Rusia ukat Gran Bretaña markanakax ukatakix amtanakaw utji. Oriente Medio uksanx kunaymaninakx wali ch"amäxiwa. Rusia, Francia ukat Gran Bretaña markanakan territorionakapax mayj mayjawa ukat apnaqañax chʼamakiwa.
  Inglaterra markax qullqi tuqitx juk"ampiw Rusia ukat juk"amp ch"aman Alemania markanakat qhipharxi. Ukampis jach"a colonianakax wali británicos ukhamawa. Ukampis león coronan ch"amapax juk"ampiw jilxattaski, Canadá markax niyas independiente ukhamawa. Sudáfrica markax mä dominio ukhamarakiwa, Australia markar uñtasita. India markanx británicos ukanakan posición ukax jan ch"amanïxiwa. Chiqansa, leonaru chʼallxtañ munañax utjiwa.
  Hitler jupax pä frente ukan anatt"añatakiw ch"amachasi. Jan ukax Francia, Gran Bretaña, Italia ukat Japón markanakan yanapt"ap mayini. Taqini mayacht"asis Rusia zarista ukar tantacht"asipxañapataki ukat jach"a yänakap jaljañataki.
  Jan ukax Occidente uksanx adquisiciones territoriales ukanakaw thaqhapxi, ukampis Rusia markamp mä alianza ukan.
  Hitler chachajj jan wali jaqewa ukat jan principios ukan sarnaqer jaqewa, ukat jila partejja, khitimpis mä coalición ukar mantañapa uk janiw kuns lurkiti, kunapachatï jupatak askïki ukhakama.
  Machaq zar Vladimir waynax samkarakiwa, mä jach"a atipt"irjamaw historia ukar mantañ amti, ukat Gran Bretaña ukat Francia ukanakat colonianak apsuñ munaraki. Chiqpachansa, janiw kunas alemanes ukanakat apsuñax utjkiti. Ukhamajj Alemania markamp mä coalición lurañajj wali askiwa.
  Italia markax Etiopía markaruw katuntawayi ukatx machaq exploits ukanakaw munasiraki. Mussolini jupax wali jach"a amtäwiniwa. Inti jalsu tuqiru jan ukax inti jalant tuqir sarañax janiw kuns lurkiti. Ukampis Francia markanx janiw jaqinak taypinx nuwasiñ jach"a munañax utjkiti. Ukanx pacifismo ukaw apnaqi, ukatx gobiernox chhijllatarakiwa. Ukham ch"aman aliado jikxatañax janiw kunas utjkiti. Ukat Rusia Zarista, nayratpachaw jach"a yurïwimpi ukat sapa kutiw juk"amp jisk"achas jiwatampi, wali ch"aman uñisiriwa. Rusia zarista markanx jaqinakax niya sapa patakatx kimsa ukharuw sapa marax jilxattaski. Wawanakan jiwatapax juk"akiw jilxattawayi, ukampis jach"a familianakatakix moda ukax janiw jichhakamax paskiti, ukat irnaqir familianakas wawanïpxiwa. Territorionak katuqañ amtasa, China markanx juk"a jaqinakaw utji, ukatx Mongolia uksanx juk"a jaqinakaw utji, ukatx Europa ukat Turquía uksanx Rusia zarista uksanx 1940 maranx 400 millones ukjat jilaw jaqinakax 1913 maranx 180 millones ukhan jakasipxi. Ukat akax mä ch"aman continental ukhamawa... Gran Bretaña ukat Francia markanakax 50 millones ukjat juk"ampikiw metrópolis ukanakan utji, ukat colonias ukanakas utjarakiwa. Ukampis tropa coloniales ukanakax jan ch"amanïpxiwa ukat juk"a ch"axwañ ch"amanïpxiwa. Ukhamat occidental uraqinkir ch"amanakax juk"amp jan ch"amanïpxiwa.
  Fuhrer jupax Rusia markamp mä alianza occidental ukar saykatañ ajlli.
  1939 maranjja, Checoslovaquia markajj jaljatäjjänwa. Alemania markax Sudetenland markaruw uñt"ayaraki. Alemania markankirinakajj ejercitoruw chʼamañchtʼapjjäna, ukat tanquenakan columnanakapwa uttʼayapjjäna. Rusia zarista ukax janiw sayt"askänti, sumankañ pachanx phisqa millones ukhamarak phisqa patak divisiones de personal ukan ejercito ukanïnwa.
  Rusia zarista markanxa, jach"a tanques ukat avionetas estratégicos ukanakax nayratpachaw lurasiski, llätunk motorani avionanakas utjarakiwa. Francia markanx niya kimsa tunka jach"a tanques ukanakakiw utji, ukat nayra pachankiwa. Gran Bretaña markax janiw jach"a autonakanïkiti. Suma, Alemania ukhamaraki, janiw mä sapa pä tunk toneladat juk"amp llakt"atäkiti. EE.UU. markanx pusi patak jila tankinakaw utji.
  Hitler chachajja, janiw qheparayañajj wakiskiti sasaw amtäna, ukat 1940 maran mayo phajjsit 15 urunak saraqataruw chʼajjwäna. Pachax wali sumawa ukat taqi kunas wakicht"atawa. Jan ukajj jukʼamp jan ukajj jukʼamp wakichtʼatäña.
  Rusia zarista ukax India markar ukhamarak yaqha colonial yänakar ataque qalltawayi. Rusia markan ejercitopax jan wali arxatat chiqanakaruw atacatayna. Mä juk"a pallapallanakaw utji, jupanakax étnicos británicos ukat francés jupanakpachaw utji, ukat unidades coloniales ukanakax janiw chiqpachans mä amuyu jan ukax imperio jupanakatakix yaqhakïki ukat jiwañ munapkiti. Chiqansa, ¿khitinakas jupanakatakix inglés arunakäpxi? Explotador, esclavo, lunthata jan ukax jan iyawsirinaka. Janiw ukhamäkiti, rusanakax jupanakat sipan juk"amp jan wali jaqinakäpxañapawa, ukhamat León jan ukax Gallo imperio layku jiwapxaspäna.
  Ukhamat zarista soldadonakax nayrar sartapxi, q"ala, focal resistencia ukar atipt"asa. Ukampis alemananakax mä phaxs chikataniw francés, inglés, belga ukat holandés soldadonakar atipt"apxarakïna.
  Ukhamatwa Churchill jilatajj jachʼa aliadonakapan yanaptʼap aptʼasjjäna. Estados Unidos markax ch"axwäwir mantañapawa sasin suyt"añax janiw phuqhaskänti. Roosevelt jupax janiw Stenka Razin jupan amtäwipampix yaqhachatäkänti. Ukat ukat ukham ch"amanakax América marka contraw sarapxañapäna.
  Rusia markankir soldadonakax África ukat Asia uksanw marchas nayrar sartapxäna, juk"amp jan walt"awinakax terreno ukat tramo de comunicación ukanakatw jutäna, uñisir soldadonakat sipansa. Ukhamarakiw thakhinakax jan utjatapa, juk"ampis África uksanx jan walt"ayawayi. Ukampis jan jach"a jach"a tukur rusa pallapallax heroico ukhamarak estoico ukhamaw taqi jan walt"awinak atipt"i.
  Alemanes jupanakax ch"amampw África uksar pallapallanak apayapxaspa. Gibraltar markar nayrar sartañax Franco-n qala chuyman sayt"asitapatw qhipharxäna. Ukat lamar qota toqew fuerzanak mayjtʼayañajäna. Rusonakax África uksaruw p"akintapxäna, Egipto uksa tuqiru, ukat jupanakatakix juk"amp jasakiwa. Italia markax taqi kunatix katjañjamäki ukx katjaraki, ukat aka tuqinx Mussolinix mä boa constrictor ukan katxaruñapawa.
  Pachpa metrópoli uksan uraqir puriñax janiw 1940 maranx utjkänti. Aéreo ch"axwäwinx nayraqatax Rusia markan pasividad ukatw Gran Bretaña markax qhispiwayi. Ukampis Vladimir Kirillovich yatiñan zar chachajj janiw Gran Bretaña markan nayratpach capitulañap munkänti, jan ukasti wali amuytʼasisaw Asia ukat África toqenkir taqe colonianakapar katuntañ munäna.
  ¿Kawkirus Gran Bretaña markax sarani? Taqi kunat sipansa, janiw kuna reservas ukanakas utjkiti, janiw colonias ukat materias primas ukanakax utjkiti - jaltxatapax mä pachankiwa.
  Juyphi pachan ukhamarak marzo phaxsin 1941 maranx rusa soldadonakax Sudáfrica markaruw puripxäna ukat qhipa Dominio Africano ukar atipt"apxäna. Británicos ukanakax Madagascar markan qunt"asiñ yant"apkän ukax janiw phuqhaskänti, ukatx mayo phaxsin 1941 maranx mä uraqir puriñx lurapxäna, ukatx qhipatx atipt"apxarakïnwa.
  Japón markax Rusia uksanx ch"axwäwinx ch"axwawayiwa, ukatx Pacífico uksanx kuns katuntañ atipxatayna. 1941 maran verano phaxsinx mä jach"a ofensiva aérea ukaw metrópoli británica ukarux utjawayi.
  Rusia ukat Alemania markan aviación ukanakax Londres ukat Inglaterra Imperio ukan yaqha markanakaparuw atacapxäna. Ukat 8 uru noviembre phaxsitx Múnich markan putsch ukan aniversario ukanx qhipharux uraqir puriñax utjawayi.
  Uka ch"axwäwix tunka suxtan urunak saraqataruw tukuyäna, ukatx rusa ukat alemán pallapallanakan atipt"äwipampiw tukuyäna.
  Cheqas ukham lurasaw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj tukjäna. Chiqpach sarnaqäwit sipansa, jukʼamp wila wartäwi ukat jaya tiempow uñstäna. Ukat wali uñjataw Rusia markan yänakaparux ch"amanchawayi ukat jach"aptayaraki. Yämas África ukat Asia markanakanwa.
  Mä jukʼa sumankañ tiempow utjäna. Rusia ukat Alemania markanakax jupanakan territorio ganancianakap digeripapxäna. Kimsïr Reich ukax akanakawa: Bélgica, Holanda, niya chikat Francia, ukhamarak Marruecos, Argelia uksan mä chiqa ukat marka taypin yänaka. Chiqansa, Franco-n uñstatapata ukhamarak Hitler-an mä juk"a jan amtatapata, alemanes ukanakax janiw Francia markan Ecuatorial ukan yänakapar nayrar sartañatakix pachanïpkänti, ukat rusa soldadonakaruw jaquntapxäna.
  Ukhamäkchïnsa, Alemania markax África uksan mä suma uraqip katuqaskakïnwa, ukax pachpa uraqipat sipans juk"ampiwa. Tercer Reich ukan uraqinakapan jach"a uraqinakapaxa, Europa markan yänakap uñjasax kimsa jilaw jilxattawayi. Ukat 1937 maratpach fronteranakat jakthapiñäni, Austria, Sudetenland ukat República Checa markanakar jarkʼaqasiñjam uñjasa, ukhamajj pusi kutiw jaktʼañäni.
  Ukhamat alemanes ukanakax taqpachanx digerir, dominar ukat asimilañatakix suficiente ukanipxataynawa. Ukhamarus Rusia markax colonia ukan yänakap jilxattayäna, ukatx janiw taqi ukanak apnaqañ puedkänti.
  Ukat Italia markax walja yänak katuqawayi: sañäni, jilpach Sudán, Somalia, Uganda ukat yaqhip yaqha aljasiñanakax, juk"ampis Túnez.
  Ukhamatwa akapach wasitat jaljañax jichhakamax tukuyatäxäna. Ukampis kunjamtï sapkixa, tiempompix jachʼa jachʼa tukuñanakax uñachtʼayasiñ qallti.
  Estados Unidos markax janiw proyecto atómico ukanx wali ch"amampiw irnaqañ qalltawaykiti. Alemania ukat Rusia fascista markanakanjja, uka amuyunakajj wali sumapunïnwa. Japón markax janiw jichhakamax uka markar apsuñatakix nayrar sartaskiti, ukatx Gran Bretaña ukat Francia uka markanakax Tercer Reich ukat Rusia ukanakan vasales markanakaruw tukupxi.
  Ukhamajj armas nucleares ukanakan uñstañajj mä qhawqha tiempow qheptʼasïna.
  Ukampis nayrar sartañax chiqpachansa janiw jarkʼatäkiti. Físicos ukanakax irnaqasipki, teoría ukax jilxattaskiw, ukhamarak laboratorio ukan yant"awinakas ukhamarakiwa. Ukampis mä proyecto nuclear ukax estadon munañapaw wakisi. Rusia zarista ukax nayratpachx sinti llakinaka ukat gastos ukanakaw territoriopan jilxattatapatx utjäna. Ukampis Hitler chachajj kunatsa ukham amuyunakajj mä programa nuclear toqet uñisïna ukat uka proyecto atómicojj walja qollqe ina chʼusar aptʼaspa sasaw amuyäna.
  Ukhamarus, Rusia markan ejercito terrestre ukat aviación ukanakax uraqpachanx juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp waljanirakiwa, ukat marina de guerra ukax jilxattarakïnwa, juk"ampirus qullqi tuqit jilxattatapatxa.
  Generales zaristas ukat mariscales jupanakax tanque lurañ lurañ munapxäna, avionetas, portaaviones ukat ch"axwañ barconak lurañ munapxäna. ¿Kunatsa bomba nuclear ukanakat kuna cuentonaksa munapxi? Mä arunxa, alemanes ukat rusos ukanakax janiw uka jan walt"äwitx llakisipkänti.
  Ukhamarus, materia prima ukax waljaw utjäna, ukhamat jan recursos energéticos ukanakat llakisiñataki, mä juk"a pachanakanx ukhamaraki.
  Ukhama, Pentágono ukat Casa Blanca ukanakan taqi thayanak utjkipansa, uka amtax jan munkasaw Estados Unidos markar pasawayi. Ukhamarus akax janiw ajjsarañakikiti, rusanakax jan ukax alemanes ukanakax juk"ampiruw sarapxani ukat Machaq Uraqir ch"amanchapxani, jan ukasti economía ukaruw ch"amanchapxaraki.
  Asia, África ukat Oriente Medio uksat petroleo katuqañ amtap chhaqhayasax Estados Unidos markax jichhakamax Texas, Florida uksanw jupanakan phuch"unakapax utjäna, ukatx Alaska uksanw lurañ qalltawayi.
  Ukampis Estados Unidos markankir jaqenakajj jukʼampiw jiljjattäna. Rusia markanx yaqha markar sarxañax janiw aynacht"ayatäkänti, ukat jaqinakax jank"akiw jilxattasipkakïna. Chʼiyar jañchin jaqenakasa, árabe jaqenakas jukʼampiw Estados Unidos markar sarapjjañapatak jaysapjjerïna.
  Ukhamarakiw Estados Unidos markan economía ukax jilxattawayi, ukat juk"amp autonakax utjarakïnwa.
  Ukat combustible nuclear ukat mä reacción atómica ukanakaw thaqhañ qalltäna, ukax wali jachʼa chʼamanïñapatakiw yanaptʼaspa.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa tunka maraw pasawayxi. Hitler chachan Alemania markax machaq armanïxänwa: disco avionanakax janiw wali jach"a velocidadamp t"ijtirïkänti, jan ukasti jisk"a armas ukanakamp nina naktäwimp niyas jan jark"ataw qhiparapxäna.
  Ukhamarus alemanes jupanakax mä satélite artificial ukar órbita ukar jaquntañ atipxatayna, ukat juk"amp askixa, junio phaxsin 1951 maranx nayrïr jaqiw espacio ukar mantawayi.
  Rusia zar ukax mä juk"a qhipharuw puri, ukatx aka marax agosto phaxsinw taqpach nayrar sartawayi. Italia fascista markanx pachpa maraw mayjt"awinakax utjawayi. Benedito Mussolini, Julio César sutimp ch"axwirix jiwxiwa. Jila partejja, Italia markankir dictadorajj wali sum apnaqäna. África markan katuntatanakap amuytʼasaxa, Etiopía markansa, Italia markan apnaqat territoriopax niya kimsa kuti chikataniw apnaqkäna uka tiempon jilxattawayi. Ukatjja, Europa markankir Benedito chachajj Toulon markamp chikaw Francia markan mä cheqap khuchhuqañ atipjäna .
  Ukampis janiw Albania ukat Grecia uksar sarañapatak jaysapkänti - ukax territorios ukanakaw Imperio Ruso ukan esfera de influencia ukankapxi.
  Chiqansa, Benedito sat jaqirux jachʼa ukat atipiri satäspawa, ukampis Italia markankir ejercitox janiw sinti qhantʼkänti. Ukampis yuqapasa, herencia katoqeripas janiw awkipat sipansa jukʼamp jan walir uñjaskänti.
  Ukat jupax 1951 maran jallu qallta phaxsinx Albania ukat Grecia markanakaruw mantawayi... Janiw muspharkañakkiti taqi jach"a ch"axwäwinakax mä akatjamat qalltaspa sapxiwa.
  Vladimir Kimsïr chachajj uka toqet wal kusisïna. Italia markan yänakapax África uksanx jach"awa, Alemania markat sipans juk"amp jach"awa. Ukhamajj mä jachʼa razonajj utjaspa ukhajja, ¿kunatsa jan ukanak apthapkasma?
  Rusia markan pallapallanakapax 7 uru noviembre phaxsit 1951 maranw ch"axwañ qalltapxäna, Etiopía, Libia ukat Sudán markanakaruw ch"axwapxäna. Unidades rusas ukanakax juk"amp ch"amaniwa, juk"amp waljani ukat juk"amp nuwasiñatak wakicht"atawa, italiano ukanakat sipansa.
  Ukatw jank"akiw pasta ejercito t"unjañ qalltapxäna... Ukampis janiw khitis suykänti, jan kuna yatiyasa, Adolf Hitler jupax Mussolini Jr.
  Uka tuqit uñakiptʼasaxa, janiw kunas jukʼamp jan suytʼat utjkänti.
  Alemania markax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx Rusia markaruw atipjatayna, ukatx Rusia markanx juk"amp territorio chhaqhayatayna. Ukat alemanonakajj Occidente toqen kuntï aptʼasipkäna uk interesampi kuttʼayañ atipjjapjjäna ukhajja, Inti jalsu toqenjja, cheqaparjam parlkasajj janiw kunampis qheparapjjänti.
  Ukhamajj Hitler chachajj cheqapuniw machaq armanakapar jaktʼäna, jukʼampejj discotecanaka ukat platillo volantenaka. Ukhamarus Fuhrer ukax amuyataynawa, aka kutix Rusia markamp ch"axwañax juk"amp faciläspawa Nayrïr Jach"a Ch"axwäwit sipansa, kunatix Alemania ukat Italia uka markanakax jan payïr frente ukanipxaspawa.
  Ukhamarakiw jakthapiwix lurasiwayi, Japón markax rusanakamp chuym ch"allxtataw Lejano Oriente uksan ch"axwäwir mantarakispa, ukat ukan uñisirinakaruw watapxarakini. Inas Portugal ukat España markanakax uka coalición ukar mantapxchispa, Gran Bretaña ukat Francia ukanakar uñtasita? Jupanakax Alemania markaruw juk"amp jak"achasipxi, Rusia markat sipansa. Ukat yaqhip suyt"awinakax EE.UU.
  Ukhamarus, América markax mä muspharkay marina de guerra, walja portaaviones ukat flota de tanques ukar modernizawayi - ukampirus wali jisk"akiwa, Antiguo Mundo ukan ejército ukan k"añaskunakapat sipanx juk"amp jisk"akiwa.
  Rusia zarista markanx sistema social ukax autocrático ukhamarak monarquía absoluta ukhamaw qhiparäna. Zar ukat Emperador de Todo Rus ukax taqpach ch"amanïpxänwa: ejecutivo, legislativo ukat judicial. Parlamento ukax janiw utjkänti. Ukanx mä Consejo Estatal de personas ukaw utjäna, ukax emperadoran utt"ayatawa, ukampis ukax derechos consejerías ukanïnwa. Pachpa reyejj leyinakwa apsurïna, ukhamaraki decretonak apsusïna. Ukat jiwayañataki ukat perdonañatakis derechonïrakïnwa, cheqas mä juiciojj utjarakïnwa. Nicolás II chachar jiwayapkäna uka qhepatjja, juradonakan juicionakajj chhaqtayatäjjänwa, ukhamatwa zar jan ukajj emperadoran uttʼayat funcionarionakajj judicialar uttʼayapjjarakïna ukat jaqsutäpjjarakïna.
  Aka sistemax ventajas ukat desventajas ukanakanïnwa. Mä tuqitxa, emperadorax jank"akiw aka jan ukax uka jan walt"äw askichaspa, jan kuna ch"axwawinakampi, jan ukax aruskipäwinakampi, ukampis mayni tuqitxa, mä amparampix sinti ch"amaw tantacht"asitapax amtäwinak chhaqtayawayiwa ukat burocracia ukarux juk"amp askinak churaraki. Ukax kunayman munat ukat munat ukanakaruw yuriwayi. Vladimir chachajj janiw sinti kʼari chuymanïñampi ukat chacha warmjam jan jitheqtas sarnaqatapampejj yaqhachatäkänti. Warminakax janiw políticas ukanakapanx sinti ch"amanchapkchïnxa.
  Tanques lurañ tuqinxa, Rusia zarista ukax walja ch"aman ukat jach"a autonakanïnwa. Ukampirus África uksanx ch"axwañ operaciones ukan experienciapax uñacht"ayiwa, mä tanque ukan apnaqañ lurawipax wali wakiskiriwa. Ukhamatwa, jach"a tanque ruso ukax janiw pusi tunk phisqhan tonelada ukjat juk"ampiruw sarkänti. Kunjamakitix juk"amp pesaje ukax jan walt"awinak utjayawayi cross-country capacidad ukampi, jach"a pistas ukanakampis ukhamaraki.
  Zar chachajj jachʼa tanquenak wal munasïna, ukampis ewjjtʼirinakapaw emperadorarojj jan walja lurañanakar uchañapatak jarkʼapjjäna. Ukampis uka suxta tunka tonelada maquinax pä waranqa copianakanïnwa. Ukatx juk"amp uñt"at tanque, "Nikolai" - 3, suxta tunk kimsan waranqaruw lurasiwayi.
  Ukat maquinax pusi tunk phisqhan tonelada pesa, ukat pistolax calibre 122 milímetros ukaniwa. Armadura frontal ukax pä patak milímetros ukhawa, qhipäxan ukhamarak ladonakapax 120 milímetros ukhawa, layout ukax clásico ukhamawa.
  Hitler chachajja, jachʼa maquinanakaruw wal munäna. Ukat mä tanque de producción ukan Nikolai sat animalat sipansa jukʼamp suma jaqëñwa munta. Alemán autox 75 toneladaruw pesaje ukanx jilxattawayi ukatx, ukax niyaw límite ukhamäxäna, kunatix jach"a masax líneas ferroviarias ukan apañax wali ch"amapunïnwa.
  Alemania markan autopax 128 mm armampiw armat jikxatasïna, armadura frontal 250 mm ukampiw utjäna, ukatx armadura lateral ukat trasera ukax 180. Ukhamarakiw uñstawipax clásico ukar jak"achasi.
  Jakhuparjamajja, alemán tanquejj kimsa kutiw soviético tanquet sipansa jukʼamp jiskʼakïna. Janiw sinti jach"a maquinanak apnaqañax ch"amäki ukanakxat arsuñax wakiskiti.
  Ukampirus rusa equipos ukanakax jach"a chiqanakanw ch"iqiyata, ukatx sector europeo de frente ukanx niya kipkakïpxiwa autos ukat infantería ukanakanxa. Ukhampachasa, taqpachanx rusa ejercitox alemán ejercitot sipanx juk"amp waljawa. Ukat Rusia markax walja jaqinakaniwa: India, China, África uksan jilpacha, Oriente Medio, Persia, Indochina ukat juk"ampinakaw utji.
  Chiqans Hitler jupax Rusia zarista ukar atacañ amtawayi, Japón ukat Italia uka markanakamp chika, ukat inas Francia ukat Gran Bretaña ukanakamp chika, ukax mä jach"a qullqit anatt"awiwa. Ukampis Fuhrer sat chachajj mä jachʼa aventurerowa.
  Uñt"añasawa, kuna planos de disco ukanakampiw Tercer Reich ukax ukham jach"a suyt"awinak pinchawayi, ukax janiw practicanx sinti askïkiti. Mä ch"aman jet laminar ukan luratapax wali jach"a combustible apnaqañaruw puriyatayna, ukatx platillos voladores ukan jaltxañ pachapax mä juk"a pachakiw jikxatasïna. Ukhamajj kuns lurapjjaspänwa, jan sinti jaya cheqanakan wali jachʼa jankʼak sarnaqatapsa amuytʼapjjaspänwa. Ukhamaraki, flujo laminar ukax disco jisk"a armanakat jark"aqaraki, ukampis turkakipt"asax mä platillo volador ukan fusilamiento ukarux jark"aqaraki.
  Ukhamat alemanes ukanakax disquetes ukanakat radio controlat misiles ukanakak jaquntapxaspäna, ukatx mä jisk"a ángulo ukar jaquntapxaspäna, jan ukax flujo laminar ukar jist"antasa, ukampirus pachpa pachanx vulnerables ukhamaw tukupxarakïna.
  Ukampis kunjamäskpasa, Hitler chachajj Rusia markaruw nuwantañ amtäna ukat tarjetanakap anatañar jaqontäna. Ukatjja, Italia markar atipjatäni ukhajja, jupar nuwantapjjarakiniwa sasaw fascistajj ajjsaräna. Jupax bigote ukanïnwa, janiw khitirus atiniskänti.
  Qalltanx nazis ukanakax wali sumaw jikxatasipxäna, kunatix ataque ukax muspharkañawa ukat soldadonakapan juk"amp suma wakicht"ata. Ukampis kuna pachas ataque ukax lurasini ukx janiw sum ajllitäkänti. Chhijchhix jalluñ qalltäna ukat tankinakax liwxatasïna. Fritz ukax Polonia markan mä chiqawj katuntaspäna, Cracovia markamp chika, ukampis Varsovia jak"anw ch"amakt"äna.
  Rusia pallapalla maquinax muyuntaskäna... Japón markax kunjamtix Fuhrer jupax suykän ukhamarjamaw ch"axwäwir mantawayi, ukampis flotapax janiw Flota Rusa del Pacífico uksat sipanx juk"amp askïkänti, ukat ch"axwäwinakax niya kipkakïpxänwa. Ukat Japón markax niyas janiw uraqinkir ch"amanakaparux occidental teatro de operaciones ukanx distraerkänti. Ukhamarus samurai ukanakax aire ukanx rusanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, jakhüwipanx ukhamarak suma uñnaqt"ani. Ukat Inti jalsu Uraqix mä qawqha jisk"a islanakarukiw katuntañ atipxatayna.
  Wali amuyt"asir Franco ukat Salazar jupanakax janiw ch"axwäwir mantañatakix jank"akïpkänti. Rusia markax wali ch"aman uñisiriwa. Uñchʼukiñasawa ukat suytʼañasawa. Chiqpach sarnaqäwinx Francox Payïr Jach"a Ch"axwäwinx mä ch"uxña división de voluntarios fascistas ukar khitañapatakiw limitado.
  Jichhax equilibrio de poder ukax África uksanx juk"amp jan igual ukhamaw uñstawayi.
  Italia markax jank"akiw ch"amaka continente ukan yänakap apt"asiwayi.
  1952 maran primavera phajjsinjja, zarista sat ejercitojj Prusia Oriental sat cheqanwa nuwasiñ qalltäna, ukat uñisirinakan jarkʼaqasiñanakapajj wali manqharuw pʼakjapjjäna. Nazis jupanakax Konigsberg markan zarista ejercitopan nayrar sartawip jaytañax ch"amakïpxänwa, ukampis imperial soldadonakax Sudetenland ukat Cracovia uksan nayrar sartañ qalltapxäna.
  Ukhamatwa, juk"amp ch"ikhi tanques rusos ukanakax mä jach"a uñisirimp nuwasiñx wali ch"amanïpxänwa, ukampis janiw sinti ch"amanïkänti. Ukhamarakiw divisiones chinas ukanakax generales rusos ukanakan p"iqinchatax wali sum irnaqapxäna.
  Alemanes jupanakax Cracovia markat sarxapxañapatakiw wayt"atapxäna... Ukat ukjatx muyuntañ jan walt"ayatapatx Vistula uksat Oder uksaruw kutt"añ qalltapxäna.
  Janiwa, janiw ukham chʼaxwäwix kunjamtï Fuhrer sat jaqix suykäna ukhamäkänti. Ukampis naya pachpaw juchajaxa. Ukhamaraki, francés ukat britániconakax fascistas ukan apnaqawip thujst"asax janiw Fuhrer ukan jiwañatak ch"amachasipkänti. Ukatwa uka rellenojj jan waltʼayatäjjäna, ukat vasallo markanakajj jan kuns lurasaw anqan qontʼasiñ munapjjäna.
  Ukat juk"amp jan walinakax nayrïr chiqankir alemanonakatakiw saräna.
  Juyphi pachatakejja, alemanonakajj África toqen taqe yänakap aptʼasipjjäna. Ukat juyphi pachanx primavera phaxsikamax Oder uksaruw q"al qhipäxar kutt"apxäna. Rusia markankir soldadonakax Praga ukat Sudetenland uksa markanakaruw qhispiyapxäna ukat Viena markaruw jakʼachapxäna. Ukatjja, Italia markar atipjasaw Roma, Nápoles ukat Sicilia markanakar katuntapjjäna. Ukhamajj 1953 maran primavera phajjsinjja, janiw nazi sat jaqenakatakejj kuna askinaksa arskänti. Ukampis abril 8, 1953 maranjja, Hitler chachajj mä akatjamat jiwjjäna. Alemania markan machaq irpirinakapax wali ch"amampiw sumankañ mayipxi.
  Vladimir Kirillovich Romanov jilatajj wali munasiñampiw iyaw säna. Ukampis aleman jaqenakajj wali jila qullqiruw pagapjjäna. Jichhax machaq fronterax Oder uksanw pasawayxi: Bélgica, Holanda ukat Dinamarca markanakax soberanía katuqapxäna, ukampis Imperio Ruso ukan estado vasal ukan marco ukan. Francia markax nayra chhaqhat yänakap wasitat katuqawayi, ukampis Rusia markat juk"ampiw atinisiwayi.
  Italia ukat Alemania markanakajj taqe colonianakapwa aptʼasipjjäna, jichhajj reyin coronapäjjänwa. Italia markax pachpaw rusa vasallo ukham uñt"ayataraki, ukatx Sicilia ukat Cerdeña markanakax chiqapuniw Vladimir III imperio ukar mantapxäna.
  Alemania markax independenciap wal aptʼasirakïna ukat walja reparacionanak pagarakïna.
  Japón markax taqi yänakap chhaqhayawayaraki, jan ukax territorio ukakiw chhaqhawayi, ukat estado vasal ukar tukuñapatakiw wayt"ata. Ukat Vladimir Kirillovich Romanov sat zar chachajja, Japón markan emperadorat uñtʼatäñwa katoqarakïna.
  Chiqansa, Australia markan uka chiqax nayrax Inti jalsunkir Uraqinkänwa, ukax Rusia markan apnaqatäxarakïnwa.
  1953 maran agosto phajjsinjja, Estados Unidos markajj mä bomba atómica yantʼäna. Llatunk mara qhepatjja, uka genio nuclear sat animalajj botellat mistuwayjjänwa. Kunjamäskpasa, janiw nayrar sartañax saytʼayatäkaspati. Ukat bomba atómica ukan uñstatapax janiw jarkʼatäkiti. Sinti sinti jan walt"awinakanx armas nucleares ukanakax pä tunk mara qhipat uñstaspawa, chiqpachanx janiw uñstkaspati.
  Mä juk"a qhiphart"asax gobierno zarista ukax jaysawip uñstayañ qalltawayi.
  Jichhakamax Estados Unidos markax janiw ukham ch"aman imperiompi ch"axwañ amtkaspati. Ukhamarus, anqäx markat jach"a centros industriales ukat económicos rusos ukanakar puriñax janiw ukhamakiti.
  ¡Ukat carga nuclear lurañatakejj tiempo ukat qollqew munasïna! Estados Unidos markanwa qollqejj utjäna, ukampis tiempojj tukusjjänwa. Rusia zarista, yänakapampi ukhamarak ch"aman yatiñan ch"amapampi, wali jank"akiw aka tuqinx ch"amanchawayi. Ukat 1956 maranjja, Vladimir III sat cheqanwa mä bomba atómica uñstarakïna.
  Rusia markat sipanx wali jisk"akiwa, jaqinakan ukhamarak yänakapampi, capitalista ukhamarak democrática EE.UU. ukax juk"at juk"at trumpetanakap chhaqhayawayxi.
  Jupanakax armas nucleares ukanakamp jark"aqasiñjam apnaqañakiw ukat Rusia zarista ukar manqhat jan walt"ayañ yant"apxäna. Ukampis jichhakamax janiw askinak jikxatapkiti.
  Vladimir Kirillovich jupax nayrïr warmipat janiw chacha wawanakapax qhiparkänti , ukat wasitat jaqichasïna. Ukat mä herederoruw wawachasïna, George sasaw sutichäna.
  Rusia zarista ukax espacio expansión ukaruw puri. 1959 maranx mä jaqimp Phaxsiruw jaltxatayna, ukax niya mä mara nayraw estadounidenses ukanakat sipanx utjawayi. Ukat 1971 maranjja, Marte sat planetaruw puripjjäna. Uka alternancia pachax chiqpach pachat sipanx juk"amp seguro ukhamaw tukuwayi.
  1975 maranjja, jaqejj Venus sat cheqaruw purinïna. 1980 maranjja, Mercurio sat cheqanwa uñstäna. 1981 maranjja, Júpiter sat planetan mä satélite sat satélite ukanwa uñstäna. Ukat 1992 maranjja, Vladimir Kirillovich Romanov chachajj jiwjjäna uka maranjja, uka cosmonauta rusa chachajj jachʼa jachʼa tukusaw Plutón sat cheqar kayupar purïna.
  George nayrïrix tunka llatunkan maranïkasaw uka corona katuqäna. Ukat jila partejja, Vladimir kimsïr, Jachʼa jaqejj 54 mara apnaqäwip wali sumwa sarnaqäna sasaw sissna. Ukat ukatsti Romanov dinastía ukax sarantaskakiwa.
  
  
  
  !
  Ukhamakipansti, Alejandro Kimsïr zar jupax nayraqat jiwatayna sañani: 1987 maranx Lenin jilïr jilapan wakicht"at jiwayañ yant"äwit: Alejandro.
  Ukajj jukʼamp jan walipunïkaspas ukhamäspawa. Ukampis janiw cheqpachäkiti. Nicolás II jupax nayraw zar tuküna, ukat nayraw jaqichasïna: kunas pasaspa ukhax wawapar tronopar uchañataki. Ukampis warmipax mayjawa, ukat herederox k"umarakiwa, ukat Rasputin jupax chiqpachans janiw ukankiti. Ukat ukhamax qalltanx, taqpachanx, kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx ukhama: TRANSIB ukax lurasiski, economía ukax jilxattaski - China markar jach"anchayaña. Chiqansa, mar Báltico sat lamar qutan mä mara nayraw barconakax lurasiski. Ukat mä juk"a juk"amp jach"ar aptawi, kunatix nayraqat qullqituqit genio Witte ukan sartasiwipata.
  Japón markamp ch"axwäwix janiw sinti sum qalltawaykiti, ukampis Varyag ukax qhispiñ atipxatayna, ukatx almirante Makarov jupax janiw jiwkänti. Sarnaqäwix mä juk"a mayjt"awayiwa, ukatx taqi kunas mä juk"a mayjt"ataw saraski. Ukampis chiqpach sarnaqäwinxa, chiqansa, Varyag sat barconakax qhispiñatakix mä jukʼa tiempokiw utjäna, ukat almirante Makarov sat chachan jiwatapax jila partex ina chʼusatänwa ukat janiw ukhamäkänti.
  Flota rusa, almirante Makarov jupan p"iqinchata, wali yatiñampiw lurapxäna ukat japonés barconakaruw chhaqhayapxäna. Ukat ukatsti, kunapachatix pä japonés ch"axwañ barconakax mir ukan phallapxäna, Makarov jupax samurai ukarux atacataynawa ukat yaqha tunka chikatani barconakaruw chhaqhayatayna.
  Mä arunxa, taqi kunas wali sumpun saräna. Ukat Japón markax lamar qutanx janiw juk"amp askïxänti.
  Ukampis oraqenjja, samurainakajj jukʼamp jan chʼamanïpjjänwa. Kuropatkin jupax taqi japoneses ukanakan nayrar sartañ yant"awinakaparux kutkatawayi, ukat jupanakarux jach"a jan walt"awinak apt"awayi. Ukampisa, janiw sinti amtasa kuns lurkänti. Ukampis mä qhawqha tiempotjja, Rusia markankir barconakajj mar Báltico sat cheqat purinipjjäna, ukat qhepatjja Makarov chachajj taqe umaruw apnaqjjäna.
  Rusonakax Taiwán markanx pallapallanak uraqir puriyañ qalltapxäna, ukatx Kuril qullu pataruw uraqir puriyañ qalltapxäna.
  Jisk"a Theodore Roosevelt jupax chikancht"asiwayi ukat mediación ukar uñt"ayawayi. Rusia markax Manchuria, Corea, Mongolia, cadena Kuril ukat Taiwán ukanakaruw katuqawayi.
  Zheltorossiya ukax uñstawayiwa. Ukhamatwa mä machaq imperio uttʼayasïna.
  Ukampisa, reyejj janiw jichhakam sinti jan sinttʼasirïkiti. 1914 maranjja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwiw utjäna. Rusia markax aka ch"axwäwitak juk"amp wakicht"atawa: qullqix juk"amp ch"amaniwa, territorio ukat jaqinakas juk"amp jach"awa, ukat thakinx janiw kuna amuyt"awis utjkiti. Ukhamarus janiw recesión ukax utjkänti, ch"axwawinakampi ukat revolución satäkis ukampi.
  Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwejj kunayman toqetwa phoqasïna. Rusia markankir generalanakan pantjasitanakapa ukat suma luratanakapajj utjarakïnwa. Ukampis 1915 maranjja, alemanonakajj jukʼamp sumwa jikjjatapjjäna, kunattejj zarista ejercitojj jukʼamp jachʼänwa ukat jukʼamp suma yänakanïrakïnwa. Ukampis ukhampachasa, Rusia markax chikat Polonia ukat Galicia markanakaruw chhaqhayatayna. Ukampis alemanonakax janiw Bielorrusia ukat estados bálticos ukanakar mantañ puedkänti - línea de frente ukax Vistula uksanw pasawayi.
  Ukat tunka suxtani maranakanxa, ejercito zarista ukax niyaw Austria ukat Turquía ukanakarux wali askinak jikxatapxatayna. Otomanonakax niya taqpach atipjataw uñjasipxäna. Kunjamatix austriacos ukanakax Przemysl ukat Cracovia ukanakar katuntapxatayna ukhama. Alemania markax axsarañjamaw uñjasiwayi. '17 maran primavera phaxsinx rusanakax Estambul markaruw katuntapxäna. Rusia zarista ukax Austria ukat Alemania ukanakar verano ukan ofensiva ukanx wali askinak jikxatawayaraki. Ukat jallu qallta phaxsinxa, kunapachatï zarista sat soldadonakax Oder sat chiqar puripkäna ukhaxa, Alemania markax katuyasiwayi. Austria-Hungría ukat Turquía markanakax jaljtawayxarakïnwa. Rusia markax Asia Menor, Irak norte ukat Estambul ukanakaruw katuqawayi. Galicia, Bukovina, checoslovaco ukat húngaro reinonaka ukat Cracovia. Ukhamarus Danzig, Prusia Oriental uksankir chiqankiwa, Klaipeda uksankiwa. Ukhamatwa Rusia markax walja kuti ch"amanchasiwayi. Ukat Alemania markax walja reparacionanak pagarakïna.
  Nicolás II zar chachajj janiw taqe kunsa taqenirus aptʼañatakejj jankʼak sarkänti. Ukampis rusa, británico ukat francés ukanakax Península Saudita uksaruw jaljapxäna. Ukatx británicos ukat rusos ukanakax Irán ukat Afganistán ukanakaruw jaljapxäna. Akapach wasitat jaljañ tukuyäna.
  1929 marakamajja, uraqpachanwa jukʼamp jiljjattäna, Jachʼa Depresión sat jan waltʼäwejj utjañapkama. 1931 maranjja, Japón markajj Rusia marka contra chʼajjwañ qalltäna. Ukat jankʼakiw atipjatäna, ukat Pacífico markankir taqe yänakampi chikaw katuntasïna. Ukat ukatx Rusia markanx referéndum ukat inclusión ukanakaw utjawayi.
  Gran Bretaña, Francia ukat Estados Unidos markanakan jan chʼamanïtapat askinak apsusaw Nicolás II zar chachajj China markar katuntañatak mä chʼajjwäwi pʼeqtʼäna. Ukat ukax jach"a atipt"äwiparuw tuküna.
  Rusificación ukar mä juk"a jank"ak sartayañatakix Nicolás II jupax mä jan uñt"at amtaw lurawayi - jupax oficialmentex Rusia markanx poligamia uñt"ayawayi- Iglesia Ortodoxa ukan teología ukat dogmas ukanakap mayjt"ayasa. Ukhamaw reforma ukax apsutäna.
  Ucat reyejj payïr warmi casarasjjäna. Rusonakax yaqha markankir jaqinakamp jaqichasiñataki ukat walja wawanïpxañapatakiw ch"amanchapxäna. Jach"a China markax Rusificatäñapänwa. ¿Kunas uk lurañatakix wali askixa? ¡China warminakamp jaqichasipxam!
  Alemania markanxa, Hitler chachax janiw apnaqañ qalltkänti. Aka sarnaqäwinxa, mä juk"a pist"awayi. Sinti extremista ukhamawa. Mussolini fascista sat chacharuw jukʼamp chuym ustʼayäna, jupajj Etiopía markaruw katuntäna. Ukat machaq César ukat Troyano ukham tukuñ samkañax mayakïxänwa.
  1937 maran mayo phajjsinjja, Rusia markampi Italia markampejj chʼajjwäwiw utjäna. Kunjamtï jikxataskänxa, Mussolinix jupa pachpaw jiwayasïna. Rusia pallapallanakax pä phaxsinx taqpach Italia markaruw katuntapxäna, ukatx yaqha kimsa phaxsinx estadon taqpach colonianakaparuw katuntapxäna. Rusia zarista ukax qhipharux Rumania ukat Yugoslavia ukanakaruw uñt"ayaraki, ukat mä juk"a qhipatx Bulgaria markaruw uñt"ayaraki. Territorios ukanaka anexiona tukuyasa. 1939 maran jallu qallta phajjsinjja, Nicolás II jilataw jiwjjäna. Ukat herederopax taqpach k"umara Alexei II satänwa, jupax machaq zar satänwa.
  Uka tuqinx Nicolás II jupax phisqa tunk payan maraw apnaqäna - Iván el Terrible ukan lurawipat sipanx juk"ampiwa. Ukat apnaqäwipax Rusia markan sarnaqäwipanx juk"amp sumaw jikxatasïna, ukat atipt"äwinakapax mä récord ukhamakiw jikxatasïna. Janipuniw khiti reyis ukham katjkiti. Rusia markax qhipharux China markan utt"asiwayi, ukatx taqi tuqinw ch"amanchasiwayi.
  Ukampisa, ukhamasti, Alexei Payïr chachan pʼeqtʼäwipanjja, walja tiempow sumankañajj qalltäna. Francia, Gran Bretaña ukat EE.UU. markanakax janiw ch"axwañ munapkänti. Ukampis Alemania markax armas apsutäxänwa, janiw ch"amanïkänti. Ukatwa mä jan waltʼäwix utjäna, ukax samarañänwa.
  Imperio colonial ukanakax utjaskakiwa. Rusia markax juk"amp jach"a markakïskänwa, ukampis Gran Bretaña markax formalmente payïr ch"amanïnwa ukatx mä juk"a jisk"akiwa imperio zarista ukat sipansa. Ukampirus Australia, Sudáfrica ukat Canadá uka markanakax niya independiente dominios ukhamäpxänwa. Ukat India markanx... 1968 maranx India markanx mä jach"a sartasiwiw utjawayi ukatx pä mara ch"axwañ tukuyatatx britániconakax jaqunukutaw uñjasipxi. Ukampis ejercito zarista ukax territorio indio ukar mantawayi ukat unxtasiwinak chhaqtayawayxi. Uka qhipatxa Gran Bretaña markax uka colonia chhaqhayatayna ukat Rusia markax uka colonia katuqatayna. Mä qhawqha tiempotjja, Rusia markajj Irán markan sur toqenwa katuntarakïna.
  Alexei Payïr jaqit qhiparux 1969 maranx Nicolás Kimsïr jaqiw trono katuqatayna. Imperio Zarista ukax juk"ampiw jilxattawayi. Ukatwa Francia markajj 1979 maran Indochina ukat Tailandia markanakar jan apnaqjjänti. Ukat reyin soldadonakapas ukar jutapxarakïnwa.
  Ukat llätunk tunka ukat llätunk tunka maranakanx África markax Rusia zarista ukan apnaqatäxänwa. 2001 mara qhepatjja, Pedro, Alexei II chachan pusi yoqapaw Rusia markan tronopar makatjjäna.
  Rusia zarista ukax uka pachakamax niya taqpach África, Asia uksanw ch"amanchawayi, ukatx yaqha markanakan colonianakap apthapiwayi, Indonesia uksankirinaka. Ukampis chiqans janiw Australia marka contrax sarkänti.
  Mä sumankañ pachax purinxiwa. EE.UU., Gran Bretaña ukat Francia markanakax armas nucleares ukanipxi, Alemania markax qullqi tuqit ch"amanïpxänwa. Rusia markax qullqi tuqit ch"amaniwa, armas nucleares ukaniwa, uraqpachanx juk"amp jach"a ejercito ukaniwa ukat jaqinakaniwa. Ukat wali mä monarquía autocrática absoluta jan parlamento ukampi. Estadounidenses jupanakax payïr ch"amanïpxatapa, jan ukax jach"a ch"amanïpxatapatxa, ukax Rusia markarux mä arsuwiruw tukuyapxäna.
  Ukampirus democracia jan utjatapax janiw kunas nayrar sartañapatak jark"känti. Yamas 1943 maranjja, Rusia zarista sat cheqanwa nayrïr jaqejj espacior avionat saräna. Ukat 1961 maran phaxsir puriñkama. Marte sat planetar avionat sarañajj 1974 maranwa lurasïna. Ukat 2000 maratakejja, Sistema Solar sat cheqankir niya taqpach planetanakaruw visittʼjjäna. Warawaranakar sarañatakix mä jachʼa expedición wakichtʼatäskäna. Jupax 2018 maranw qalltawayi, ukatx Alpha Centauri ukar kutt"awayxi.
  Ukhamajj zarismo sat religionajj janiw cienciajj sarnaqañapatak jarkʼkänti. Romanov dinastía ukankir Pedro Pusïri chachajja, qhantʼat absolutismojj jukʼamp askiwa sasaw sarakïna.
  Yämas kunatix escándalos ukanakax sapa kutiw Donald Trump administración ukarux ch"allxtayäna.
  Nicolás II sat chachajja, taqe tiemponsa, taqe markanakansa wali jachʼa reyit uñtʼatäskakïnwa. Rusia zarista caballot sarata ukat hegemón mundial. Anqax ukat colonia ukanakax juk"at juk"at Rusificador tukuwayxi. Uka imperiojj jukʼampiw chʼamachasiski. Ukat akapachax mä suma chiqaruw tukuwayxäna.
  Ukat ¿kunatsa? Alexander Ulyanov, Lenin jilaparux yuspajarañaw, jupax regicidio ukamp jiwayataw uñjasiwayi. Lenin jupa pachpaw anqäx markan qhiparäna. Gales markamp uñt"asiwayi ukat ciencia ficción qillqañ munarakïnwa, ukat ukatw wali qamirïxäna ukat wali uñt"atäxänwa. Ukat ukhamatwa jupax wali uñt"atäxäna, wali uñt"atäxarakïnwa, wali uñt"atäxarakïnwa, ukat walja arunakaruw jaqukipatarakïna. Stalin jupax carcelan tuberculosis usump jiwatayna, ukatx taqpachanx especialistas ukanakakiw uñt"atäna. Trotsky jupax mä juk"a pachatx revolucionario lurawinakaruw mantawayxi ukatx mä suma carrera funcionario ukhamaw lurawayi, chiqpach Concejal Privado ukhamarak Viceministro ukhamaw jilxattawayi. Voznesensky chachajj zar pʼeqtʼataw ministrojj tuküna, ukat walja askinakwa jikjjatäna. Jruschov jupax jisk"a tienda ukan qhiparäna ukat janiw wali uñt"atäkänti. Brezhnev jilatajj coronel sat cargoruw jiljjattäna. Andropov jupax policía ukan irnaqäna ukat coronel ukhamarakiw tuküna. Gorbachev jupax mä jach"a empresario ukhamarak uñacht"ayir jaqiruw tukuwayi. Yeltsin jupax tienda ukan irnaqiriw qhiparäna. Putin jupax policía secreta ukan coronel ukhamaw jilxattawayi, ukatx jach"a jach"a tukusaw jubilasiwayi. Medvedev jupax mä jisk"a funcionario ukhamawa. Zhirinovsky, periodico ukan utt"ayiripa, ukat uñacht"ayir jaqi. Zyuganov jupax Zar contrax uraq manqhan irnaqañ yant"äna. Jupax carcelar jist"antataw uñjasiwayi, ukatx secreto policía ukan informante ukhamaw tukuwayi. Jupax capitan gradompiw jubilasxäna. Zhukov jupax mayor ukham uñt"atawa. Vasilevsky jupax teniente general ukhamaw tukuwayi, Shaposhnikov jupax teniente general ukhamaw tukuwayi. Kolchak gran almirante ukat walja pedidonak apnaqiri. Makarov chachajj mä jachʼa almiranteruw tuküna, jupajj Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwinwa nuwasirakïna. Ukampisa, janiw nayrïr chʼaxwäwinkänti, jan ukasti uka jachʼa chʼaxwäwikiw utjäna, kunattix janiw payïr jachʼa chʼaxwäwix utjkänti. Jupax wali uñt"atawa... Brusilov jupax mariscal de campo ukhamarak Orden de San Andrés Primer Llamado ukan irnaqiriw tuküna. Denikin, Wrangel, Kornilov ukat Kuropatkin jupanakax mariscal de campo ukar tukupxäna.
  Ukat reyinakan apnaqäwipansti jakañax wali sumapunïnwa. Ukat patak marat jilaw chaninakax jan jilxattawaykiti. Ukat rublo sat qollqejj 0,77 gramo qorit lurat mä estable respaldo ukanïnwa. Ukat walja markanakaw reyin pʼeqtʼäwipan sum jakasipjjäna.
  Taqinipuniw mä kipka derechonïpxäna ukat waljanipuniw rus sasaw sapxirïna, africanos sasaw sapxirïna. Zar apnaqat taqinitakix kunaymaninak wali sum saraskäna. Jan ortodoxo religionankir judionakatakikiw uka residenciajj qheparäna. Ukampis ukanakajj jukʼamp jukʼampiw jiljjattäna.
  Ukampis zar apnaqäwipanjja, mä qhawqha jan waltʼäwinakaw utjäna. Jupanakat maynïrixa, walja yuriñanaka ukat jukʼa jiwatanakaw walja jaqinakarux puriyäna. Ukampis ukax espacio expansión tuqiw askichasiñapäna. Ukhamarus ciencia ukat yapuchañ tuqit nayrar sartatapatxa, manq"at pist"añ jan walt"äw askichañax wali ch"amawa. Taqinitak manq"añanakax wakisïnwa. Ukampis uka imperionkir jaqenakajj sapa marajj sapa patakat kimsa jilaw jiljjattaski. Ukat ukax jutïrin jan waltʼäwinakaruw puriyäna.
  Gobierno zarista ukax espacio jach"anchayañanx mä thakhi jikxatawayi. Ukat amuytʼasirïkaspas ukhamänwa. Ukat machaq warawaran barconakapaw lurasïna ukat velocidades superluminales ukanakat yatxatäwinakaw lurasïna.
  
  
  
  PHISQA TUNKA MARA ALEXANDER KIMSA - ¡JACH"A!
  Alejandro II sat chachar 1866 maran jiwayañ yantʼapkäna ukajj wali askipunïnwa. Ukatwa qhespiyiri reyijj jiwjjäna. Ukat Alejandro Kimsïristi tronoruw makatäna. Uka ventajax janiw Alaska markar aljañatak tiemponïpkänti, ukat machaq emperadora rusax janiw kuna uraqinaksa jaytañ munkänti. Jayankirïpkchisa ukat janis wali valoranïpkchejja.
  Ukatjja, Siberia markat Vladivostok markar sarir thaki lurañajj nayratpachwa qalltasïna. ¡Ukat Chukotkaruw puriñapäna!
  Alejandro Kimsïr zar chachajja, chʼamani, amtasiri, chʼamani, kʼumara, cuerponsa wali chʼamanirakïnwa. Jupajj wali chʼamani amparapampiw apnaqäna, ¡jupan pʼeqtʼataw Rusia markax jukʼamp suma qamañ pacharu ukat askinak jikxatañ pachar mantawayi!
  Ukhamajj ¡jach"a emperadorajj cheqpach sarnaqäwit sipansa tunka phisqhan mara nayraw apnaqañ qalltäna, ukajj wali askiwa!
  Qalltañatakix jupax taqi unxtasiwinak revolucionarios ukat Narodnaya Volya ukanakan jan walt"awinakaparux wali ch"amampiw chhaqtayawayxi. Ukatxa, ejercitoru ukat marina de guerra ukanakaruw mayjtʼayañ qalltäna. Kunanaktï sumäki ukanak sum uchañampejja.
  Uka reyejj walja askinakwa jikjjatäna. Thakhinaka, puentenaka, fabricanaka luratäxäna, ukat uka markax capitalismo ukaruw jank"ak jilxattawayxäna. Autocracia ukax utjaskakiwa. Zarista sat gobiernojj jiskʼa chʼajjwäwinakwa luräna, Asia Central uksaruw sarjjäna ukat ukanwa jukʼamp chʼamachasïna.
  Turquía markampejj 1977 maranwa mä jachʼa chʼajjwjjäna. Chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp sumaw sarawayi, juk"amp jank"akiw sarawayi, juk"amp atipt"ataw juk"a chhaqtäwinakampix sarawayi. ¡Skobelev chachan geniopax ukan qhant"äna!
  Rusia markankir soldadonakax turcos ukanakarux juk"a jan walt"awinakampiw atipt"apxäna. Ukat jupanakax Estambul markaruw jank"ak katuntañ atipxatayna. Kunjamakitix inglés escuadrón nayraqat ukaruw puripxäna. ¡Uka guerrajj wali sumapunïnwa, ukatwa rey-sacerdoterojj Alejandro Victorioso sutimp uñtʼatäjjäna! Ukat Skobelev chachajj Rusia markan sarnaqäwipat sipansa, jukʼamp sullka mariscal de campo ukhamaw tuküna.
  Türkiye markax jaljatawa. Britániconakax Egipto ukat Sudán markanakaruw katuntapxäna. ¡Rusia markax Irak, Palestina, Siria ukat Arabia Saudita, Asia Menor, taqpach Armenia ukat Balcanes uksa markanakaruw katuntawayi!
  Ukhamatwa, Alejandro Kimsïr jaqix mä jachʼa uraqi katuntäna, ukat jankʼakiw ukat mä jukʼa chʼamäxäna. Ukat sur tuqir jilxattaskakïnwa. ¡Irán, Turkmenistán ukat juk"amp Afganistán uksa tuqir saraña!
  ¡Zar ejercitopajj India markaruw uñchʼukirakïna! Inglaterra markankirinakax nuwasiñatakix wakichtʼatäpxänwa. Rusia, Alemania, Austria-Hungría ukanakan Francia ukat Gran Bretaña ukanakamp mä alianza ukaw uñstawayi.
  Alemania markax 1992 maranw República del Gallo ukarux ofensiva ukar saratayna. Gran Bretaña markax Alemania ukat Rusia markanakamp ch"axwañ yatiyäna. Austria-Hungría markax Bosnia ukat Herzegovina markanakaruw katuntawayi, ukat Italia markaruw nuwantawayi.
  Rusia markax India marka contraw mä campaña qalltawayi, ukat Francia markan yänakapamp Indochina markamp. Ukhamaw Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix chiqpachapuni qalltawayi. Ukampis ¡Rusia ukat alemanes ukanakax niyaw mayacht"asipxi!
  Rusia markax Egipto markaruw nuwantarakïna.
  Zarista soldadonakax uka chiqankir jaqinakan yanapt"apampiw India ukat Irán markanakar katuntapxi. Jupanakax juk"ampiw Indochina markar mantapxi. Ukat prusianonakax wasitat francés jaqinakar atipt"apxi ukat París markar muyuntapxi.
  Ukhamarus republicanonakax janiw jaytañ munapkiti. Ukat París markax atacatawa, wali t"unjatawa. Alemanonakax Bélgica ukat Holanda markanakaruw katuntapxaraki.
  Gran Bretaña markax mä qawqha pachaw ch"axwañan jikxatasi. Rusia markan soldadonakapax Egipto ukat Sudán markanakaruw katuntapxi. Lamar qotanjja mä chʼajjwäwiw utji. Rusia markan ejercitopax África uksanw sarnaqaski. Taqi kunas Sudáfrica markar puriñkamaw puri. Ukat jupa pachpatakiw colonianak apthapi. Alemananakax mä qawqha yänak katuntapxaraki.
  Ukampis Austria-Hungría markax Italia markamp ch"axwañanw jikxatasi. Chiqansa, 1894 maranwa alemanonakax austriaconakar yanaptʼapxäna. Ukat Italia markar katuntañ tukuyapxi.
  Uka qhipatxa naranjanakan markapax jupanakkamaw jaljasi.
  Ch"axwäwix qutaruw sarxi. Ukat akanx comandante naval almirante Makarov jupan geniopaw uñacht"ayasi. Ukax mä qawqha jach"a atipt"äwinakaruw puri. Lamar qutanakan munatapar capitulañapatak wayt"aña.
  Rusia markax India, Indochina, África uksan jilpach markanakap apnaqatayna, ukat Australia uksa markaruw apnaqatayna, ukat uka chiqatw británicos ukanakar jaqunuqatayna. Rusia markankir soldadonakajj Gran Bretaña ukat Canadá markanakaruw sarjjapjjäna. Ukhamaraki mä colonia ukan utt"ayaña. Ukhamatwa Gran Bretaña markax niya taqpach colonianakap chhaqhayasïna, ukat Rusia markax ukanak katuqarakïnwa. Canadá markar katuntañax Rusia markax Alaska markar apnaqañapatak ch"amanchawayi. Ukat mä jach"a ch"aman flota ukan utjatapa. Ukat almirante Makarov ukat Rozhdestvensky jupanakan geniopa.
  Ukhamajj janiw ukakïkiti. Rusia markax China markaruw sarxatayna. Ukhamaraki wali sumawa. Ukat 1904 maranwa Japón markamp chʼaxwañ qalltäna.
  Ukampis chiqpach sarnaqäwit sipansa, aka chʼaxwäwix janiw chʼamäkänti, jan ukasti jankʼakiw tukuwayi. Ukhamarus Japón markan flotapax juk"amp ch"amaniwa, ukampirus Rusia markan flotapax, jan ukasti, wali ch"amaniwa. Japón markankir soldadonakar atiptʼasaxa, Rusia markankir soldadonakax Tokio markaruw katuntapxäna. Ukat ukatx mä referéndum ukax lurasiwayi, ukatx japoneses ukanakax jilpachaw Rusia markar mantañatakix voto churapxäna.
  Alejandro III zar sat chachajj machaq atipjäwimpiw atipjäna. Ukatx China markar voluntariamente forzado ukar mantañax utjawayi. Ukhama regionat region, provincia ukat provincia. Reyin imperiopajj wali jachʼaruw purirakïna. EE.UU. markatpacha, taqpach Canadá ukat Alaska, taqpach Asia, Austria, Pacífico uksankir markanakat. Sudáfrica markaru ukat Alemania occidental África uksan apnaqañapataki.
  Ukhamarus Austria-Hungría markanx utjarakiwa. Ukham jach"a ch"ama.
  Ukampis chiqansa, alemanes ukat austriacos ukanakax jukʼamp munapxäna. Francia markax Alemania markamp apnaqatawa. Gran Bretaña markax Rusia markamp chuym ch"allxtataw ch"axwañ munaraki.
  Kaiser ukax mä coalición ukar tantacht"añ atipxatayna: España, Portugal, Alemania, Austria-Hungría ukat Suecia ukanakax jach"a Rusia ukar saykatañataki. Alemania markankirinakax Gran Bretaña markamp chʼaxwapkäna ukhaxa, Dinamarca ukat Noruega markanakaruw katuntapxarakïna. Mä ch"aman coalición ukaw utt"asiwayi.
  Ukat 1917 maran agosto phajjsit 1 urunak saraqataruw guerrajj qalltäna. Alejandro Kimsïr chachajj jiwjjäna ukat Nicolás II sat chachajj tronopar makatkäna uka horasanwa. Uka jakthapiwix lurasiwayi, Alejandro Kimsïr ukham jach"a reyix jan utjkaspa, jupax phisqa tunk mayan maraw waliptawayxi, Rusia markax chiqpachans chhaqhayaspawa.
  Ukampis Nicolás II sat chachajj wiñayataki ukat chʼamani chʼamanïjjänwa. Jan Rasputin ukat usut heredero ukanakampi. Ukhamajj uka coalición ukamp nuwasispänwa.
  Ukat ch"axwäwix qalltawayi... Alemanonakax mä tifón ukham takt"asipxäna. Rusia markankir soldadonakax wali ch"aman contraataques ukanakampiw jupanakamp jikisipxäna. Mä jachʼa ukat wali qhuru nuwasiñaw utjäna.
  Nicolás II, jila partejja, mä cadena de fortalezas ukar atinisisaw alemán ukat austriaco unidadanakar sum qarjäna. Ukat ukat mä contraofensiva uñstayäna. Ukat África uksanx rusa soldadonakax uraqpachan nayrïr k"acha tanques todoterrenos ukanakamp apnaqasaw austriaco ukat alemanes ukanakarux q"al atipjapxäna. Ukat jupanakax Ch"amaka Continente uksa q"umachapxäna.
  Suecia ukat Noruega markanakax jankʼakiw katuntatäpxäna.
  Ch"axwäwix mä mara chikataniw utjawayi ukatx rusa ejercito ukampiw tukuyäna, ukax juk"amp waljani ukat juk"amp ch"aman tankinakanïnwa, Europa uksaruw katuntawayi. Ukat Gran Bretaña markax tʼunjatäxänwa. Rusia markax qhipharux inti jalsu tuqinkir hemisferio uksanx apnaqañ utt"ayawayi.
  Ukat Nicolás II zar jilatajj wali jachʼa atipjiriruw tuküna. 1929 marakamaw sumankañajj utjäna, ukat Jachʼa Depresión sat jan waltʼäwiw utjäna. Crisis económica general ukax 1931 maranx 1 uru mayo phaxsitx Rusia ukat qhipa jach"a jach"a ch"axwäwiw qalltawayi, EE.UU.!
  Nicolás II sat zar chachan ejercitopajj América markan fronteranakaparuw mantapjjäna. Ch"amanakax janiw igualakïkänti. Americanox niyas janiw tankinakanïkänti ukat jan sum yatichatäkänti. Ukat Rusia markax Estados Unidos markat sipans walja kutiw jilxattawayi. Imperio zarista ukan pʼeqtʼirinakapas jukʼamp sumäpjjarakïna. Ukhamajj uka guerrajj qalltatpach mä thaknam sarawayjjäna. Rusia markax atipt"askäna ukat nayrar sartaskäna. Ukat 30 uru sata qallta phaxsitx Nueva York ukat Washington markanakar katuntatäxasax Estados Unidos markax katuyasiwayi. Ukhamatwa, sarnaqäwin yaqha janapax turkatäna. 1934 maranjja, Nicolás II chachajj México markaruw mantäna, ukatsti América Latina uksaruw alayaru mantäna, ukat latina markanakaruw katuntäna. Chile markan qhipa independiente república ukax diciembre phaxsin 1936 maran t"unjatäñapkama.
  Ukhamatwa Nicolás II chachajj qhepat uka sarnaqäwi tukuyäna. Rusia zarista ukax taqi markanakaru ukhamarak planeta Uraqinkir jaqinakarux mayacht"awayi.
  1937 maran noviembre phajjsit 7 urunak saraqatarojja, taqe planeta Oraqenkir Nicolás Jachʼa Emperadorajj mä avionanwa jaquqanïna. Ukat apnaqäwipax tukusxarakïnwa. Alesey II sat chachajj reyiruw tuküna. Mä k"umara, wayna heredero - niya kimsa tunka kimsani. Jupan apnaqäwipanx espacio ukan jilxattañaw qalltawayi. Machaq fronteras ukat machaq vuelos ukanaka. Uka monarquíajj janiw chʼamanïkänti. Jaqinakax mayacht"asipxiwa ukat espacio ukar atipt"apxi.
  GENERALISSIMO KONDRATENKO sat chachan sutipawa
  Port Arthur markan comandantepax jiwxänwa, chiqans chiqpach sarnaqäwinx p"iqiparuw usuchjatäna, ukampis mä qawqha milímetros ukch"a t"aqaw p"iqipar jak"achasïna. Mä juk"a arumpixa, traidor ukax ciudadela ukar katuyatayna ukax jiwataynawa ukat jupan lantix Port Arturo uksan arxatirin heroe Kondratenko jupaw katuntatayna.
  Fortaleza arxatäwi ch"amanchañatakix machaq comandantex taqpach marineronakaru ukhamarak artillería naval ukanakaruw quta thiyankir qillqäna, ukat escuadrón ukarux desarmarakïnwa, ukampis Puerto Arturo ukarux ch"amancharakïnwa.
  Ukhamatwa, ciudadela ukax wali jark"aqatäna, ukatsti Condratenko Comandante ukan yatiñan lurawinakapampiw jark"aqatäna. Defensajj wali sumwa saytʼasïna. Kondratenko jupax Vysokaya fortaleza ukan arxatäwip pachaparuw ch"amanchawayi ukatx japoneses ukanakax janiw apt"añjamäkänti.
  Diciembre phajjsi tukuyarojja, samurainakajj jan walinak lurasajj qarjatäjjänwa. Jallu qallta phaxsinx mä lull ukaw utjawayi, Kuropatkin jupax jan jark"atäñ yant"atapata, ukampis janiw sinti askïkänti.
  Febrero phaxsinx yaqha jan walt"awiw utjawayi, ukatx wasitatw japonés ukanakatakix jach"a chhaqtäwinakamp kutt"ayata.
  Arxatañ pachanx Oleg Rybachenko waynax heroico ukham sarnaqäna. Muyuntapkäna uka tiemponjja, aka cabinankir waynajj tunka maranikïskänwa. Uka wawax jilïr jaqinakamp chikaw ch"axwäna ukat misiones de reconocimiento ukar sararakïna.
  Jupajj wali chʼamani ukat nuwasir jaqëtapwa uñachtʼayäna. Ukat arxatirinakax katjapxäna. Jichhax marzo phaxsinx purinxiwa... Japoneses ukanakax wasitat qhipäxar kutt"awayxi. Wila domingox janiw Rusia markanx utjkänti, kunatix zar Nicolás, kunatix Puerto Arturox wali suma chuymanïxänwa, ukat jaqinakarux mistuwayxänwa. Rusia markankir ejercitojj wasitatwa phoqantatäna ukat jukʼamp jachʼaruw tukuwayjjäna. Marzo phaxsit tukuyarux japoneses jupanakax nayrar sartañ yant"apxäna, ukampis Kuropatkin ukan ch"amanchirinakax sinti jach"a jach"a jach"a tukuñ jakhüwinakanïnwa ukat taqi ataques ukanakaruw kutt"ayapxäna.
  Ukat juk"amp sumaxa, General Legs" unidades ukanakax Puerto Arturo markar muyuntat uñjasisaw grillete ukamp chint"ata. Jachʼa chhaqtäwinakan uñjasisajja, japonés jaqenakajj qheparuw kuttʼjjapjjäna. Ukampis mayamp Kuropatkin chachajj pächasjjänwa.
  Abril phajjsi tukuyarojja, machaq nuwasïwiw utjäna, ukampis uka nuwasiñajj kuttʼayatarakiwa.
  Ukat Oleg Rybachenko, aka jan axsart"ir waynax mä coronel japonés ukaruw katuntawayi, mä sipita apnaqasa, chiqpachansa.
  Mayo phaxsit qalltanx jisk"a ch"axwawinakakiw utjawayi, ukatx 25 urunak saraqataruw Rozhdestvensky ukan escuadrón ukax qhipharux Puerto Arthur ukar mantawayi. ¡Uka uñt"at almirantex phisqa tunk mayan barconak apanïna, kimsa jach"a qutanak mä kutikiw makhatapxäna!
  Uka qhipatx arxatirinakax ch"amanchawinak katuqapxäna. Ukat junio phajjsit qalltanjja, Puerto Arturo markaruw qhep qhepa ataquejj utjäna. Uka ataque ukax jan ch"amanïñawa ukat wali ch"amawa. Mä kutimpiw japonés jaqinakarux jach"a chhaqtäwinakamp kutt"ayawayi. Qhepatjja, Zar chachajj Kuropatkin sat chacharuw jaqontäna, ukat Linevich sat chacharuw uttʼayarakïna. 1905 maran julio phajjsit chika phajjsinjja, qhepatjja japonés jaqenakaw atipjapjjäna. Ukat Port Arthur markan heroico arxatäwipax mä mara jilaw tukusxäna.
  Kondratenko jupax Orden de San Andrés Nayrïr Jaqichatawa. Ukat mariscal de campo ukham grado katuqarakïna. Ukatx Rozhdestvensky jupan escuadrón ukax Port Arthur ukamp chikt"ataw japoneses ukanakar qutan atipt"awayi. Ukhamarus almirante Togo jupa pachpaw uka ch"axwäwin jiwatayna.
  Japón markax Rusia markamp sumankañ utjañapatakiw wayt"ata, Estados Unidos markan mediación tuqi.
  Islas Kuril ukat Taiwán ukanakar katuyañaw wakisïna. Rusia markax Corea, Manchuria ukat Puerto Arturo uksan mä jark"aqasiñ markap katuqawayi. Ukatjja, Japón markajj Rusia zarista sat markaruw mä waranqa waranqa waranqa yen qori qorimpi mä jachʼa indemnización pagäna.
  Uka atipjatapajja, Nicolás II zar chachan cargoparuw chʼamañchtʼäna. Rusia markax territorionakap jach"anchayäna, ukatx Zheltorossiya ukax utt"asiñ qalltawayi, kunatix China suyunakax voluntariamente anexión ukaruw puri. Janiw Duma Estatal ukax utjkiti - Rusia markax mä monarquía absoluta ukhamaw qhiparawayi, jan parlamento ukampi.
  Chiqansa, atipt"asiwimpi ukhamarak política tuqin estabilidad ukampix qullqituqit jiltawix chiqpach sarnaqäwit sipanx nayraw sarantaskakïna ukatx juk"amp ch"amaniwa.
  Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwejj cheqpach sarnaqäwinjamaw qalltäna. Ukampis Rusia markatakix jukʼamp askipunïnwa. Kawkïr ejercitos juk"amp jach"a ukat juk"amp suma, ukat mariscal de Campo Kondratenko jupan reformanakapar yuspajara, ukat economía ukax juk"amp ch"amaniwa, ukat zar ukan autoridadapax juk"amp jach"arakiwa.
  Uka ch"axwäwix mä marat jilaw utjäna ukatx Austria-Hungría ukan t"unjatapatw tukuyäna, ukatx Imperio Otomano ukat Alemania ukanakax katuyasipxäna. Ukat Bulgaria markax kunjams thujsäna uk uñjasax Serbia ukat Rusia uksankirinakaruw sayt"awayi, kunjamatix, chiqans, Italia ukat Japón markanakax lurapki ukhama.
  Mariscal de Campo Kondratenko jupax jach"a cargo katuqawayi - generalissimo. Ukat niya taqpach ordenanak apnaqiriruw tuküna, Suvorov chachar uñtasita. Brusilov jilatajj mariscal de campo satänwa. Almirante Kolchak, Kornilov ukat Denikin jupanakax carreranak lurapxäna. Rusia zarista ukax jupa pachpaw uñt"ayasi: Galicia, Bukovina, Voivodacia de Cracovia, Poznan suyu, Klaipeda. Checoslovaquia markax Imperio Ruso uksankirïnwa. Ukat Asia Menor ukat Constantinopla markampi. Ukat Irak markan alay tuqinwa.
  Taqi kunas, taqpachanx wali askiwa. Japón markankirinakax Alemania markan colonianakap Rusia markamp Pacífico qutan jaljapxäna.
  Ukatx Arabia Saudita ukax Rusia, Francia ukat Gran Bretaña ukanakamp jaljatawa. Ukat mä jukʼa chʼaxwäwi tukuyatatxa, Rusia ukat Gran Bretaña markanakax Irán markaruw tʼaqanuqtapxäna.
  Ukat ukat Afganistán markanxa. Chiqansa, ukan mä jukʼa nuwasiñaw utjäna. Ukat britániconakax qalltanx janiw sinti suertenïpkänti.
  Akapachanjja, suma saytʼatäñasa ukat suma jakasiñas utjarakiwa. 1929 maran Jachʼa Depresión sat usunïñapkama. Rusia markax jank"ak jilxattatapatx jan walt"awinakaruw puriraki.
  1931 maranjja, Japón markajj Rusia markaruw nuwantäna, nayrajj atipjatapat vengakuñ munasa.
  Ukampis aka kutinjja, jiwañakiw utjäna. Zarista soldadonakax japoneses ukanakaruw atipt"apxäna. Almirante Kolchak jupax janiw kuna chuymanïkiti, jupax genio uñacht"ayi, Ushakov ukar uñtasita. Inti jalsu Uraqix qutan q"al atipjataw uñjasiwayi, ukatx katuntataw uñjasiwayi. Uka qhipatx mä referéndum ukaw utjawayi, ukanx jilpach japoneses ukanakax Rusia markar mantañ munasaw voto churapxäna.
  Ukhamatwa Nicolás II zar chachajj Pacífico sat jachʼa lamar qotan chʼamap chʼamañchäna. Rusia markax China markar sarxaskakiwa. Uka jan waltʼäwimp jan chʼamanïsajj Gran Bretaña, Francia ukat Estados Unidos markanakajj janiw Imperio Celestial apnaqañ jarkʼapkänti.
  1933 maranjja, Hitler jilataw Alemania markan apnaqañ qalltäna. Jupax nayra imperio ukan nayra ch"amap wasitat utt"ayañ qalltäna. Ukat chiqans Rusia markamp jan chʼaxwañatakiw chʼamachasïna.
  Italia markankir Mussolini chachajj Rusia markampiw amigopäna. Ukat amukiw Etiopía markar katuntäna, colonianakap jachʼaptayasa. Ukanx Triple Alianza uñstayañ tuqitw aruskipt"apxäna.
  Rusia zarista ukax Inglaterra ukat Francia ukanakan jan ch"amanïki uka colonianakaruw katuntañ munäna. Ukhama, alemanes ukat italianonakax amuyañjamarakiw. EE.UU. markax jupanakan amtanakapänwa.
  1937 maranjja, Alemania markajj Austria markamp mayachasïna, ukat Anschluss sat barcow lurasïna. Ukat 1937 maran noviembre phajjsinjja, Nikolaev markat jutir payïr avionajj tʼunjatäjjänwa. Uka reinojj wali sumwa jarkʼaqasïna. Nicolás II chachajj pusi tunka kimsani mara apnaqkäna ukhajja, walja askinakwa jikjjatäna.
  ¡Juparux Nikolaev Jach"a sasaw sutichapxäna! Ukat Jachʼa Jachʼa Jachʼa Pedrot sipansa jukʼamp jachʼaruw tukupjjäna.
  Nicolás II chachan pʼeqtʼäwipanjja, irnaqäw urujj tunka horaruw jiskʼachasïna, ukat paqallq maraw yateqasiñajj obligatorio ukat inakiw utjäna. Sueldo promedio nacional ukax 75 rublos ukharuw phaxsitx puri, inflación cero ukatx qurimpiw rublo ukar yanapt"ata. Reyin qollqepajj oraqpachan jukʼamp chʼama ukat convertible ukhamänwa.
  Rusia markax uraqpachanx juk"amp jach"a uraqinkir ejercito ukanïnwa, ukatx Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakat sipans juk"ampiw flota ukanx jilxattawayi.
  Rusia markan tanques ukanakax uraqpachanx wali sumapunïnwa, ukhamarak avionanakas ukhamaraki. Ukat uka tiemponjja, niyas helicópteronakakiw aka Oraqen utjäna. Ukax juk"amp walja ukat jach"a flota submarina ukanakaw utji. Ukax wali suma artillería. Televisión ukat video ukanakan nayrar sartañ tecnologías ukanaka. Uraqpachan nayrïr cine coloreado ukax Rusia zarista uksanw filmación lurañ qalltawayaraki. Ukhamarakiw zar Nicolás II jupan fotografía ukar munatapar yuspajaraña.
  China markar katuntat qhipatxa, Rusia markax uraqpachanx nayrïr chiqanw jikxatasïna, jaqinakan jakhüwiparjama, Gran Bretaña markarux taqpach colonianakapampix nayrar sartawayi.
  Nicolás II zar sat chachajja, ortodoxia religionaruw mayjtʼayäna, ukat poligamia sat warmiruw legalizäna. Aka yatiñan apnaqirix walja lurañanak lurañ atipxatayna. Ukat jan thuqhuyata , arknaqata, jan Rusia markar chhaqhayasa, jan ukasti mä jach'a jaqiw jiwxäna. Ukat uka fragmentojj mä qhawqha milímetros ukchʼa kuyntʼatapajj Rusia markan sarnaqäwiparuw ukham jan waltʼayäna. Ukat ¡sarnaqäwinxa janiw kuna coincidencias utjkiti sasaw sapxaraki! Ukhamaw lurasi. Nicolás II ukat Generalissimo Kondratenko sat phenomenon ukanakax ukham uñachtʼayapxäna.
  Ukampis Nicolás zar jiwatapatjja, mä jukʼa tiempotakiw mä saltojj utjäna. Nayraqatxa, Alexei II reyix janïr coronat uñjkasaw jiwxäna. Ukatxa yaqha heredero Kirill Vladimirovich Romanov satänwa, jupax jiwarakïnwa. Ukat Vladimir III chachajj 1938 maranwa tronopar makatäna. Zar waynaxa, ukampis jila partex janiw llampʼu chuymanïkiti ukat wali chʼamani ukat jachʼa amtanïnwa.
  ¡Walikiwa, jupax negocioparuw puriwayi! Rusia, Italia, Alemania, Gran Bretaña, Francia ukat inas jutïrin EE.UU. Aka chiqanx chiqans Triple Alianza ukax juk"amp ch"amaniwa.
  Mayo phaxsin 1940 maranx Alemania markax Francia, Bélgica, Holanda ukat Gran Bretaña markanakaruw nuwantawayi. Rusia markax Francia, inglés ukat holandés colonianakaruw atacatayna. Territorionak jan ceremonialjam katuntañ qalltäna.
  Británicos ukat francés ukanakax janiw rusa ejercito ukarux saykatañjamäkänti. Ukat mä phaxs chikataniw alemanes ukanakax Francia, Bélgica ukat Holanda ukanakar atipt"apxäna ukat capitulasipxañapatakiw wayt"apxäna.
  Ukat Fuhrer ukax España ukat Portugal markanakaruw katuntawayi, ukat Dinamarca ukat Noruega markanakaruw katuntawayi. Rusia markax Suecia markaruw katuntawayi.
  Chʼaxwäwix niya mä tuqitwa lurasïna. Uka markankir jaqinakan yanapt"apampiw Rusia markax India, Indochina, Afganistán uksan sur uksankiri, Irán uksan sur uksankiri, Oriente Medio uksan katuntawayi ukatx Egipto uksaruw mantawayi.
  Chiqansa, colonial soldadonakax janiw ejercito zarista ukarux saykatañjamäkänti, ukat janiw chiqpachans munapkänti. África markar katuntañax mä juk"a qhipharuw puriwayi, kunatix thakhinakax jan utjatapata ukhamarak yatiyawinakas ch"amanchatapata. Alemanonakax África uksan Gibraltar ukat Marruecos uksanw sarapxäna, rusanakax Egipto uksanw sarapxäna, ukatx Sudán uksanw sarapxäna.
  Ukampis uka terrenojj británico jan ukajj francés soldadonakan saytʼasitapat sipansa, jukʼamp jarkʼänwa. Jupanakat jukʼanikïpjjänwa, ukat jan suma armatäpjjänwa, ukat jila partejj uka cheqankir aborígenes sat jaqenakat jutapjjänwa. Khitinakatix janiw kunjams nuwasiñ yatkänti, janirakiw nuwasiñs munkänti.
  1940 maranjja, Hitler chachajj janiw Gran Bretaña markar puriñ ajjsarkänti. Jupax mä ofensiva aérea qalltawayi, ukax qalltanx janiw sinti askïkänti. Ukampis 1941 maran primavera phajjsinjja, Rusia markan avionanakapaw uka chʼajjwäwir mantapjjäna, ukatwa Gran Bretaña markajj jiwañar puriyañ qalltäna.
  Ukat agosto phaxsinx alemán-ruso soldadonakax mayacht"ataw uraqir puripxäna, ukatx pä semanas qala chuyman ch"axwawinakatx Londres markaruw katuntapxäna.
  Uka qhipatx taqpach inti jalsu tuqinx Australia ukat Nueva Zelanda markanakax ruso, alemán ukat italiano ukanakaruw tukuwayi.
  Ukampis EE.UU. markax utjaskakiwa.
  Vladimir zar jupax América markar atacañ amtäna. Hitler ukat Mussolini jupanakax uka amtarux yanapt"apxänwa. Tercer Reich ukax Islandia markaruw soldadonakar apayatayna, ukatx Groenlandia ukat Canadá uksaruw sarxatayna, ukatx Rusia zarista ukax Alaska uksaruw sarxatayna. Chiqansa, chʼamanakax janiw kikpäkiti. Estados Unidos markax mä juk"a jan ch"aman flota de tanques ukaniwa, ukatx Rusia markat sipanx juk"amp jisk"a jaqinakaw utji taqi colonianakapamp chika. Ukhampachasa economía ukaxa nayraru sartayatawa. Ukampis ukham monstruorux janiw saykatañjamäkiti.
  1943 maran ofensiva qalltatapatxa, rusa ejercitox jank"akiw Alaska markarux pä juyphi phaxsinakan katuntawayi. Ukat primavera phajjsinjja, alemananakamp chikaw niya taqpach Canadá markar katuntapjjäna.
  Brasil, Venezuela, México ukat yaqha markanakax Estados Unidos markamp ch"axwañ yatiyapxäna.
  Rusia pallapallanakan norte de América uksan estados ukanakan sarnaqawipax qalltawayiwa. Chiqansa, chʼamanakax janiw kikpäkiti. Rusia ukat Alemania markanakax juk"amp askiwa, calidad ukat cantidad ukanakanx juk"amp askiwa.
  Natasha, Zoya, Aurora ukat Svetlana imillanakax uraqpachan wali suma tanque Kondratenko-3 ukan ch"axwapxi, ukax mä auto móvil ukawa, ukax mä cañón largo barril ukat jank"ak nina naktäwiniwa. Wali ágil, mä jisk"a silueta ukaniwa.
  Kondratenko-3 tankaxa niya pusi tunka tonelada ukhamawa, ukatxa suma jark"aqatarakiwa. Ukat uka pistolax jisk"a calibre 76 mm ukhamäkchisa, qallta proyectil jach"a velocidad ukaniwa.
  Shermans, aka tankax janiw kuna ángulo ukanx mantañapakiti. Ukatsti...
  Imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukamp nuwasipxi, ukhamakiw estadounidenses ukanakar t"unjapxi ukat wal larusipxi.
  Yämas Natasha... Ukat q"ala amparanakapampix joystick ukar ch"allt"i, akham sasa:
  - ¡Glorioso nayan Rus'ajataki!
  Zoyax ukhamarakiw ch"axwaraki. Ukjja qʼala kayunakapampiw luraraki, joystick sat botonanak chʼetjjtayasajj akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Ukat taqi jiwasana yurïwi uraqisa!
  Ukxarusti, Aurora kullakax nina nakhantawayi. Jupax uñisiriruw jawq"jatayna, ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw säna:
  - ¡Ukat jach"a ch"amanakaw qhipäxankapxi!
  ¡Ukat imill wawax wali nina nakhantat uñch"ukirakïnwa! Jupax q"ala kayunakap joystick botones ukham ch"allt"i.
  Ukat ukat Svetlanax ninamp nakhantawayi. Ukham ch"ullqhi ukat lliphipikir tawaqu. Lakapat inti jalsu tuqinkir qhananak apsu. Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼaraki:
  - ¡Nayaxa akapach warawarawa! ¡Supayat sipansa jukʼamp jankʼakiw tʼijtjja!
  Ukham imillanakampixa, saxra pachpaxa janiwa axsarkiti. Jupanakax estadounidenses ukanakaruw jawq"japxi, Chicago markarux wali ch"amampiw muyuntapxi.
  Ukat jan khitirus uka chiqat mistuñapataki. Uka tʼunjäwix janiw kunäkisa sañani. Ukanakax imill wawanakawa.
  Ukat ukhamaw Chicago markan guarnición ukax capitula. ¡Jiwasan uñt"apxam!
  Ukat rusa tanques ukanakax Nueva York markaruw jak"achasipxi. Vladimir zar chachajj kusisitaw amparanakap chʼalljjtayasi. ¿Rusianakax ukham jayarst"apxiti?
  Imill wawanakax jan axsarasaw thaya tuqin ch"axwapxaraki. Amuytʼañataki, mä munat chacha warmi: Maria ukat Mirabela.
  Q"ala kayuni ukat bikini isimp isthapt"at suma uñnaqt"aninakax facturas apthapipxi. Chiqpachansa janiw kunas jupanakar uñisiñatakix utjkiti. Aka chiqan imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa ukat deslumbrante agresivos ukat exactos ukhamawa.
  Mariax mä disparompiw jaquqaniwayi, tunka payan avionanakaruw jaquqaniwayi, mä phallawimp ukat q"ucht"awayi:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana yurïwi uraqisataki! ¡Rusia markan sutipxaru!
  Mirabelax pallapallampiw arnaqasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukampisa jach"a ch"amani irpirixa utjiwa, .
  Jupax eslavonakaruw nuwasiñatak jawsani...
  Jupanakax janiw Rusia markarux saykatañjamäkiti - .
  ¡Kunapachatix Vladimir reyjam apnaqkäna ukhaxa!
  
  Ch"ama, ch"amani, hierro munañampi, .
  Ukat uñnaqapax metal khuchhuñjamawa...
  Rusonakax janiw juk"amp suma jakañ munapkiti -
  ¡Ukajj jaqenakan samkapakipuniwa!
  Jisa, uka imillanakax nuwasiñan q"uchuñ yatipxi...
  Ukhamarus Nueva York markar jan walt"ayañ taypinx nayrïr cosmonauta rusa ukaw espacio ukar jaltxatayna ukat Uraqir planeta muytasinx t"ijtäna. Ukat akax yaqha lurawiwa Rusia zarista ukax dinastía Romanov ukan luratawa.
  Ukat ukat Nueva York markan guarnición ukankirinakax capitulapxäna, ukat Washington markax mä juk"a pachatxa t"unjatäxänwa. Ukat 1943 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Estados Unidos markajj qʼal katuyasïna. Ukhamatwa Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna, uka chʼaxwäwix mayo phaxsit 15 urunak saraqataruw 1940 maran qalltawayi. Ch"axwäwix Rusia markatakix jach"a jach"a tukuñawa ukat atipt"añjamawa.
  Chiqansa, Hitlerampi Mussolinimpixa, uka chʼaxwäwitxa walja askinak jikxatapxäna. Panpacha dictadoranakax África uksanw yänakap katuqapxäna, yaqhipanakax Europa ukat EE.UU. Europa markax qhipharux markanakaruw jaljatäxäna. Ukat referéndum tukuyatatxa, Bulgaria markax Rusia markan reino búlgaro ukar tukuwayi.
  Uraqpachax wasitat jaljatäkaspas ukhamawa ukat colonianakax digerirjamaspawa. Ukampis cheqas Hitler chachajj janiw jukʼamp jan munkaspäna ukhajja, janiw Hitleräkaspati. Jisk"atpachax Rusia markar atipt"añamawa. Ukat territoriop katuntapjjaraki.
  Ukat chiqans alemanonakax machaq, juk"amp ch"aman armanakaruw wal jakthapipxäna. Tanques de la serie "E" ukat misiles balísticos, juk'ampirus platillos voladores.
  Ukampirus Rusia zarista ukax misiles balísticos ukanakanx Tercer Reich ukanx wali nayrar sartawayiwa ukatx 1951 maranx 12 uru achuqa phaxsitx phaxsikamaw jaltxatayna.
  Ukat "E" serie tanques ukanakax janiw mä superioridad cualitativa ukanipkänti rusa ukanakat sipansa.
  Ukat volante platillonakakiw mä misterio ukhamäna. Flujo laminar ukar yuspajarasinx kunayman jisk"a armas ukanakarux taqpach jan walt"ayataw uñjasipxäna. Ukampis uka pachparakiw jupanakpachas janiw nina naktayañ puedipkänti.
  Mussolinix jiwxänwa ukat yuqapax tronoruw qunt"asïna. Hitler juparux ch"amanchawayi ukat waynax Rusia markamp nuwasiñ amtawayi. 1955 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, machaq kimsïr jachʼa chʼajjwäwiw qalltäna. Hitler tuqitxa akanakawa: Italia, Brasil, Argentina, Chile, México, mä juk"a arumpixa, taqpacha América Latina uksana, jan ukaxa Cuba uksana, ukaxa Rusia uksa tuqiru yanapt"awayi. ¡Ukat janiw yaqha markanakax akapachan utjxxänti! Kimsïr jachʼa chʼaxwäwix abril phaxsit 20 urunak saraqataruw 1955 maran qalltawayi. Ukat Vladimir zar chachajj apnaqäwipanjja, jukʼamp jachʼa jan waltʼäwinwa uñjasïna.
  Juparux chuymacht"aspawa, aka ch"axwawix qhipa ch"axwawiw aka Uraqin ch"axwawinakan sarnaqäwipanxa. ¡Niyakejjay oraqpachankir taqe markanakajj ukan chikañchasipkchejja!
  ¡Walikiwa, mä kutix ch"axwäwix qalltawayxi ukhax ch"axwañaw wakisi! Hitler chachan ataquepajj janiw sinti jan suytʼañjamäkänti. Hungría, Yugoslavia, Rusia uksankir mä autonomía limitada, jupanakan reyipax Vladimir III. Albania markax Italia markan katuntatawa. Taqi kunas suma wakichtʼatawa. Alemanes jupanakax Prusia Oriental, Austria, Italia uksatw nayrar sartañ yant"apxi. Ukat África uksanx nuwasiñax utjaskakiwa. Ukat latino markanakan coalición ukax EE.UU. Ukampis janiw ukan sinti chʼamachasipkiti. Jichhakiw chʼaxwäwix yatiyasiwayi.
  Ukañkamasti, Hitler chachajja, Europa toqeruw jachʼa chʼamapsa apayäna.
  Ukat mä infierno chʼaxwäwiw qalltäna. Jaqinakan sarnaqäwipanx qhipa jach"a ch"axwäwi.
  Alemanes jupanakax Hungría markanx Budapest uksaruw jach"a ch"axwäw puriyapxäna. Oleg Rybachenko jupax ukanw ch"axwawayxi. Jupax niya tunka marani waynakïskakïnwa. Chiqansa, wali ch"amani, musculoni, jank"aki, ukat juk"amp askixa, altu patankir jaqir uñtasita, jan jiwirjama. Jïsa, qillqiri ukhamarak poeta Oleg Rybachenko jupax jan jiwañjam katuqawayi, ukampis uka condición ukax niya tunka marani yuqall wawar tukuñapataki, ukat Rusia markar mä wawar uñtat, ukampis wali ch"amani ukat jank"ak janchipan luqtañapataki. Ukat jupax 1904 maran enero phaxsit 1 urutpach wawakïxiwa. Kunapachatï Port Arthur sat cheqan cabina waynat irnaqtʼkayäta ukhajja. Walikiwa, jupax janiw jisk"a yuqall wawakïkiti, ukampis qalltatpachaw ch"amani ukat jank"akiw barcor apxatäna.
  Ukatjja, sinti jiskʼäpachati janicha uk pächasipkäna ukhajja, Oleg Rybachenko sat chachajj cobret lurat mä qollqe amparapampiw apuesta lurañatak doblarïna. Uka qhepatjja, jan parlkasaw barcor apapjjäna.
  Uka waynax walja premios ukanakaw jikxatasïna, taqi ch"axwäwinakan chikancht"asisaw jikxatasïna. Mä oficialaruw tuküna. Ukampis mä wawar uñtasitäskakïnwa. Ukatwa, walja luratanakapat premionak churapkchïnjja, wiñay waynarojj janiw capitanat sipansa jukʼamp jachʼa kuns churapkänti. Ukat jichhax Oleg Rybachenkox chikat patak marat jilaw ejercito ukan irnaqäna. Nayratpachaw pensión oficial ukax jikxatasi, ukampis k"umaräñamax hierrot lurat ukhamawa, ukhamax kunats uka servicio jaytxasma?
  Ukhamarus jan computadoranaka, consolas de juegos, televisión ukanakax utjkchi ukhax kunjamakitix aburrido ukhamawa. Ukat ejercitonxa, jumax capitanätawa, mä juk"a pachax pallapallanak apnaqaraktawa. Jisa, pachax wali t"ijt"iwa.
  Generalissimo Kondratenko jilataw jiwatayna. Gran almirante Kolchak sat chachajj Ushakov jilatat sipansa jukʼampïnwa, jupajj jiwarakïnwa. Walja jaqinakaw Oleg Rybachenko jupamp qalltawayi, jupanakax janiw uka servicio ukankxiti.
  Juk"amp chiqapaxa, Puerto Arturo markar muyuntat ukhatpachax niya taqpach veteranos ukanakaw jiwapxi. Vovka sapakiw qhiparäna. Jupasti, uka pachax cabina waynapunïnwa, jichhax niyaw ch"iyar ñik"utan achachilax tukuwayxi. Chiqa yatichäwix wali askiwa. Ukat Oleg sat waynax pachpa yuqall wawakïskatap laykuw muspharayi , jupax janiw mä cicatriz cuerpopan utjkiti. Akax mä phenomenon uñt"atawa taqpach rusa, zarista ejercito ukanxa. Chiqpachansa, jupax wali sum nuwasi.
  Oleg waynax q"ala kayuniwa, jupatakix juk"amp kusiskañawa ukat ágil ukhamawa. Jupax pistola tras pistola ukar uñtatawa ukatx alemán serie E ukan tanques ukanakaruw pallapalla. Nazi sat autonakajj wali jachʼakiwa. Ukat janis kunas jupanakar jarkʼkaspa ukhamawa.
  Ukampis wiñay waynax wali chiqaparuw chʼalltʼi, ukatwa metalar chʼalltʼi. Jupax Krauts ukar pinta, torrenak t"unjaña ukat q"ucht"aña.
  - Zar Vladimir, zar rusa...
  ¡Ortodoxo soberano!
  Niyaw akapachar atipjañäni, ¡
  Chiqpachansa, ¡jiwasat sipansa querubines ukanakaw utji!
  Hitler jilatajj tukusxaniwa
  Ukat khititix ist"ki ukax - ¡suma lurt"atawa!
  Ukat waynax mä granada jaquntäna, q"ala kayuni, wawapan kayupampi. Grisbarba Vovka jupax p"iqip ch"allxtayi.
  Oleg Rybachenko qillqiri ukhamarak poeta jupax phisqa tunk jila maraw pä tunk payan pachanx wawat qhiparawayi. Ukat walja uñjatajajj iyaw sañajawa. Jan jiwirïtap laykojja, nayratpach janiw ajjsarjjänti. Ukat uka chʼaxwäwix mä computadora estrategia anattʼañ amtayäna.
  Uka anattʼañajj facilakïnwa ukat kusiskañarakïnwa. Ukat nuwasiñas wali kusiskañänwa. ¡Askiw kunapachatix q"ala kayunak manqhan alwax ch"amakax utjki ukhaxa, ukat wiñay yuqall wawar jariqt"asktaxa, ukat janiw kamachirjam isthapt"asktati shorts ukamp!
  Oleg Rybachenko jupax shorts ukat q"ala kayuniw t"ijt"añapatak jaysatäna. Uka waynax Port Arthur markan thaya pachanx jan zapatos ukan sarnaqañ yatiqawayi. Chiqansa, jan jiwir cuerpox janiw thayampi katjaskaspati ni usuntkaspati, ukat jankʼakiw thayampi yatintasta, ukax janiw kuna jan waltʼäwirus puriykiti. Kunjamtï Peter Pan chachajj lurkäna ukhama. Ukat q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijt"añax niyas kusiskañawa. ¡Kustʼasktan ukhajja, thayajj niyas janiw amuyaskiti, jan kuyntʼasis qontʼaskta ukhakiw qʼala kayunakamajj mä jukʼa chʼamaktʼi! Ukampis mä yuqall wawatakix akax mä jisk"a lurawiwa.
  Ukampis ¡Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana layqa imillanakax utjarakiwa! Ukat chʼaxwäwinxa chikañchasipxaraki. Ukampis janiw sapa kutikiti, jan ukasti episodios ukanakanwa. Vysokaya qullu katxaruñ yanapt"apxitu, kunapachatix juk"amp ch"amäki ukhaxa. Ukanx q"ala kayuni suma uñnaqt"aninakaw ch"axwapxirïna, ukat bikinis ukanakampiw ch"axwapxirïna. Qʼala kayunakapampix wali chʼullqhi disconak jaquntapxäna.
  Ukat espadanakampiw khuchhuqapxäna. Ukat Oleg Rybachenko jupax ametralladora ukamp jaquqaniwayi - jilïr masinakaparux jiwayapxi. Ukat ukatwa samurai ukan nuwasiñapax tukusxäna, ukat Vysokaya qullux jan ch"axwañjamaw tukuwayxäna!
  Ukat imill wawanakax jach"a clase ukat Valkyrie aeróbatica uñacht"ayapxäna.
  Ukat jichhax alemanes ukanakax defensiva ukankapxi. Zarista ejercitox ch"axwañatakiw wakicht"ata. Fuhrer ukax janiw sorpresa táctica ukar puriñjamäkänti.
  Ukat rusa soldadonakax jan axsarasaw ch"axwapxi. Ukham chʼaxwañ qalltatapatxa Hitler jilatax mä kutit sipansa jukʼamp maldecispa ukhamawa. Ukhamarus, Fuhrer ukax pä kimsa t"aqa Europa uksan ukhamarak kimsa t"aqa África uksan armas ukanakamp apnaqatäkchisa, ukampis ukhamakiw
  jupax janiw Rusia markamp rival ukhamäkiti.
  Ukat pallapallanakan jakhüwipasa. Ukat italiano soldadonakax jan ch"amanïpxiwa. América Latina uksankirinakax ch"axwawinx juk"at juk"atw chikañchasipxi. Ukat jupanakan ejercitopax técnicamente ukhamarak organizativo tuqitx janiw sinti askïkiti.
  Ukhamat Rusia markax uñisirinakarux arxatäwipanx wali manqhan uñjaski.
  Kondratenko-6 tank ukax wali ch"amaniwa aka serie ukar ch"axwañataki. Ukat "Nikolai"-4 ukax juk"amp llamp"u ukat uñacht"ayiw mä wali ch"aman maquina ukhama.
  Rusonakax alemán juk"amp llamp"u monstruonakampiw nuwasipxaspa.
  Yämas "Nikolai"-4 ukanx tripulación de Alenka, imill wawax wali suma uñnaqt"aniwa ukat bikini ukampiw isthapt"ata.
  130mm calibre ukat juk"ampinaka. Kunjams fascistanakarux ch"allt"i. Inamayakiw Hitler chachajj Rusia zar sat cheqar atacäna. Akax janiw jupatakix mä jasak kayuk sarañakiti, jan ukasti mä jawq"jañawa.
  Anyutax q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"asaw q"ucht"äna:
  - ¡Rusia markataki ukhamaraki libertad ukataki tukuyañataki!
  ¡Ukat kunjamsa uka suma uñnaqtʼanakajj larusipjjani!
  Ukat uka qhipatxa Agustín chachax uñisirinakarux mä proyectil ukamp jawq"jani. Ukax metal ukx t"aqanuqañapawa ukat q"ucht"añapawa:
  - ¡Chuymanaka maya ch"allxtayapxañäni!
  Ukat qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalltʼarakini. ¡Chiqpachansa akax mä thaya imillawa!
  Ukat akanx Mariax thuqt"asiski. Ukat jupax fascistanakaruw t"aqanuqani. Ukat uñisirir tʼunjañamawa.
  Uka pachparakiw q"ala kayunak apnaqaña. Ukat q'ucht'arakiniwa:
  - Jiwasana Mama Markan sutiparu, ¡Santo! ¡Ch"axwirix wali thayakïpan!
  ¡Ukat larusisaw kisunakap uñachtʼayarakini!
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax mä jach"a proyectil ukamp ch"allt"asipxätam. Jupax kuntix jumanakax munapkta ukhamakiwa, imill wawanaka - ¡juk"amp juyphi manzana juyra!
  Ukat wasitat imill wawanakax E-50 thakhi p"akjapxäna, torre ukar jaquntapxäna ukat larusipxäna.
  Alenkax mä proyectil apayanitayna, E-100 ukarux t"unjatayna, ukaruw ch"allt"atayna. Ukat qʼala kayunakampi apnaqaña. Kunatsa uka tawaquxa q"ucht"äna:
  - ¡Uñisiriru p"akjaña!
  Ukat Anyutax q"ala kayunakapampix thuqt"asi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Uka Fritz ukaxa kaputawa!
  Ukat ukatsti Agustín chachax ch"allt"ani. Ukhamaraki wali chiqapa ukatxa q"ala kayunakampi apnaqaña, cooing:
  - ¡Hitler ukax tukuyxiwa!
  Ukat ukat Mariax wali ch"amampiw yapxatasini. Ukax fascistanakaruw ch"allt"ani ukat chhuxriñchjasini::
  - Ukat khititix ist"ki ukax, ¡suma lurt"atawa!
  ¡Ukat lakapsa uñachtʼayarakiniwa!
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax mä proyectil khithapxi, uñisirinakaruw jiwayapxi.
  Ukat qʼala kayunakampi ukat qʼochunakampi:
  - ¡Taqi kunas aljatäxiwa!
  Ukat mayamp imill wawax lakap aptasin uñacht"ayani.
  Ukhamat jupanakax ch"uqi ch"uqi...
  Alemanes jupanakax mä phaxsi ch"axwañ qalltatapatx phisqa tunk patak kilómetros ukch"akamaw nayrar sartapxäna, ukatx jach"a, jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Ukat África markankir italianonakajj mä calderaruw qʼal jikjjatasipjjäna ukat muyuntatänwa. Tropanakapax jan yäqañjamaw atipjatäpxi.
  Mayo phaxsit 21 urunak saraqatarux Adolf Hitler chachax tunka phisqhan marat suxta tunk phisqhan marakamax taqiniw armas apt"asiñ yatipxañapatak mayïna. Zarista ejercitojj reservanak luraskäna.
  Kunjamtï jikxataskänxa, alemán disco avionanakax janiw practicanx ukhamakiti. Chiqansa, Rusia markankir avionanakax carneronakampiw nuwantapxaspa. Ukampis ukax janiw utjkaspati, ejército zarista ukan k"añaskunakan jach"a maniobrabilidad ukar yuspajarasawa.
  Ukat Hitler chachan jan ch"amanïki uka milagro arma suyt"atapax janiw kunjamatsa phuqhaskänti.
  Zarista ejercitojj wali arxataskäna. Ch"aman líneas de defensa, nayraqat allsutanaka, ch"aman arxatäwi. Hitler chachajj vapor tukuspan. Ukampis África markanx mä aliado italiano jan ch"amaniruw presión uñacht"ayasma.
  Fuhrer chachajj Rusia Zarista sat markamp nuwasiñ jan amtkaspäna ukhajja, Alemania markan jachʼa pʼeqtʼiripjamaw sarnaqaspäna, ukat wali jachʼa pʼeqtʼirjamarakïnwa. Ukat ukhamatwa uka saxrax akapach apnaqañ munäna, ukat ¿kunas ukat jutäna?
  Rusia imillanakax taqi kunat sipansa, uraqpachanx juk"amp thayakiwa.
  Oleg Rybachenko, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, jupax nayrïr chiqankiwa. Janiw mä balas ni metrallas juparux llamktʼkaspati. Jupax wali ch"ama jaqiwa ukat wali thaya jaqiwa.
  Mä waynax shorts ukat q"ala kayuni, nazis ukanakar contra. Ukat granadanak jupanakar jaquntäna, ukat plomo jallun t"ijtäna.
  Jïsa, wali llakiskañawa, wali yatiñani Kondratenkox janiw ukankiti, ukampis wayn tawaqunaka ukat ch"aman comandantenakaw utji. Jisk"atpachax Mariscal de Campo Vasilevsky, jupax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx nayratpach wali uñt"atawa. Ukat chʼamampi ukat wali yatiñampiw kamachi.
  Ukat Fritz, mä ch"ama arxatäwimp jikisisa, jan suyt"añampiw ukan ch"allt"asipxi. Ukampis uka jan waltʼäwinak pʼakintañatakejj chʼamachasisipkakiwa.
  Oleg Rybachenko, aka wiñay waynax larusi, kisunakap q"ala ch"allxtayi ukat q"ucht"i:
  - ¡Nayan mamaja! ¡Qullan Mama Markaja!
  Ukat q"ala kayunakapamp granada jaquntañjamarakiw.
  Ukat akanx Natasha, Zoya, Aurora ukat Svetlana jupanakax ch"axwäwiruw mantapxäna. Jupanakax wiñay layqa imillanakawa, Familian qullan Diosan luqtirinakapawa. Janiw sapa kutix ch"axwapkiti, jan ukhamäkaspa ukhax Rusia markax uraqpacharuw atipt"aspa. Ukampis ukax wali askiwa ukat wali muspharkañawa.
  Imill wawanakax jiwayañ wal munapxi: ¡akax imill wawanakawa!
  Ukat kunjams fascistanak taypin sarnaqapxani, ukat kunjams jupanakar jawq"japxani...
  Ukat q"ala kayunakapampix disconak jaquntapxi, Krauts ukanakar jiwayañataki.
  Nazis ukanakax jan walt"awinakaruw puripxi ukat juk"amp jan walt"awinakanw t"aqhisiwayapxi. Vasilevsky jach"a estratega jupax África uksan nazis ukat italianos ukanakar atipt"añ amti. Ukhamat tanques rusos ukanakax juk"amp ágil ukhamarak juk"amp maniobrabilidad ukanipxi, ukax ventaja ukanipxaniwa. Ukat Europa markanx fascistanakax ukat jaltxapxpan. Ukhamat yänakap qʼal tukjapjjañapataki.
  Vladimir zar chachajj uka amtaruw iyaw säna. Ukat machaq ch"amanakaw África uksar apayatäna.
  Elizabeth ukat tripulacionapax Libia markan ch"axwapxäna, unidades italianas ukanakaruw ch"iyjapxäna. Ukanx junt"ukiwa ukat imill wawax bikini ukan wali suma uñnaqt"ani. Jupanakax machaq tank Kondratenko-6 ukanipxi, ukanx nuwasirinakax italianos ukat Fritzes ukanakan posición ukanakap pasapxi ukat jan axsarasaw atipt"apxi.
  Elizabeth jupax Mussolini Jr. jupan imperiopat mä tank ukarux ch"axwayi ukat akham siwa:
  - ¡Mä lip"ichit lurat abrigompi mä caftanampi qutanak taypin sarnaqapxi, oladanak taypin sarnaqapxi!
  Ukat chiqans qʼala kayunakap apnaqi.
  Ukxarusti, Ekaterinax ch"axwawayiwa. Mä alemán auto taypin chʼakhanak chʼalljjtayasajj akham sasaw arnaqasi:
  - Rusia markanxa, zar Vladimir jupax mä heroe ukhamawa!
  Elenax qhipäxankiwa, Fritz jupan autopropulsado pistolaparuw jawq"jatayna ukat chillqt"asitayna:
  - ¡Hitler jupatakix Tayka Markamatakix ¡hooray!
  Ukat tukuyañatakix Olimpiadas ukanx proyectil ukaw mistuni. Ukax Krauts ukarux t"unjañapawa, t"unjañapawa ukat chhuxriñchjañapawa:
  - ¡Ukax wali sumapunïniwa!
  Ukat wawanakan kayunakapan qʼala kayunakapsa apnaqaraki.
  África markanx mayo phaxsit tukuya ukat junio phaxsit qalltasinx rusa soldadonakax wali askinak jikxatapxatayna. Uka ch"axwäwix Libia ukat Etiopía uksankir uraqinakaruw puriwayi. 12 uru chinuqa phaxsitx Trípoli markax t"unjatawa. Ukat junio phaxsit 15 urunak saraqatarux Etiopía markan capitalaparuw sarxapxäna. Ukatwa Mussolini Jr. sat chachan pallapallanakapajj warantañ qalltapjjäna. Ay, janiw awkipar yanaptʼirjamäkänti.
  Ukat atipjirjam jachʼañchatäñaparakiwa. Ukampis Mussolini chachajj inglés ukat francés colonianakat mä qhawqha katuntasajj César sasaw amuyasïna. Ukampis César jilatat sipansa jukʼamp chʼamanïkaspas ukhamawa.
  Oleg Rybachenko jupax pila apnaqañkamaw ch"axwawayxi. Ukat wali chʼamampiw alemanonakajj sapa uru ninapat tunka tunka tankinak aptʼasipjjäna. Ukat yuqall wawaparux yaqha quri cruz churapxarakïnwa. Ukat qhepatjja, nayratpach jachʼa jachʼa tukuñ grado churapjjarakïnwa.
  Nayrajja, mä wawar uñtasitätap laykojj janiw khitirus khitatäkänti. Ukampis uka waynax wali jachʼa heroísmo uñachtʼayäna. Ukat nuwasiñ yatiña.
  22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1955 maranx África uksankir rusa soldadonakax qhipharux Italia markan Somalia markaruw katuntapxäna. Ukat 1955 maran junio phajjsit 25 urunak saraqatarojja, Etiopía markankir italiano soldadonakat qhipharkir jaqenakaw katuyasipjjäna.
  Ejército Zarista ukax jan axsarasaw atipt"awayi. Mainstein, jupax Tercer Reich ukan wali suma p"iqinchiripat uñt"atawa, jupax diariopanx akham qillqt"awayi:
  - ¡Infierno osoruw sartayapxtanxa! ¡Jichhax ch"iyjatäxtanwa!
  Junio phajjsi tukuyarojja, alemanonakajj wali chʼamäjjänwa, ukatwa Europa toqen nuwasiñap jaytapjjañapatak obligatäpjjäna.
  Vladimir zar chachajja, África toqen jukʼamp chʼamañchtʼatäñapatakiw mayïna. Nayraqatax Ch"amaka Continente, ukatx taqi kunas - sasaw wali uñt"at reyix säna! 1955 maran julio phajjsit 1 uru saraqatarojja, alemanonakaw Escandinavia markan nayrar sartañ munapjjäna. Ukat jupanakax Estocolmo uksaruw t"ijtapxäna, ukampis wali denso defensa ukar t"ijtapxäna. Ukat wali jan waliruw puripxäna.
  1955 maran julio phajjsit qalltanjja, Rusia markankir soldadonakajj Alemania markankir Argelia markaruw mantapjjäna.
  Libia markax nayratpach Rusia zarista ukan apnaqatäxänwa. Níger markan ofensiva ukat loops ukanakax utjaskakiwa.
  Elizabeth kullakajj tank apnaqerinakajj nazis ukanakamp nuwasipjjewa. Wali junt"uwa ukat imill wawanakax sujetadoranakas apsusipxarakitaynawa jichhax Kondratenko-6 tank ukanx bragas ukanakakiw uchasipxi. Jupanakax fascistanakaruw chiqaparu ch"axwapxi.
  Ukat jachʼa jachʼa tukuñanak munapxi.
  Rusia zarista ukax wali autocrático markawa. Ukat jichhakamas janiw parlamento ukax utjkiti. Ukat revolución ukax janiw utjkänti, ukat Duma ukax janiw utt"ayatäkänti. Pachpa reyinakajj janiw chʼamap jiskʼachañ munapkiti. Ukampis Fuhrer ukat Duce jupanakax dictadores ukhamawa. Mä arunxa, pä sistemas ukanakan ch"axwawiw utji, régimen autoritario ukanakampi.
  Ukampis Rusia zarista ukatakix ukax juk"amp naturalawa. Ukat qala chuymani ukat jan jaytjasis nuwasïwiw utjaraki.
  Elizaveta kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat boton chʼalljjtayasi ukat mä proyectil sasaw jaqontäna. Jupa pachpaw purrs:
  - ¡Nazis ukanakarux t"unjañäni!
  Ekaterinax ukhamarakiw q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"äna ukat jiwayir jaqirux antutxäna, chhuxriñchjasisa:
  - ¡Hitlerar aynacht"ayañäni!
  Ukat Elenax jawq"jarakiw, fascistanakarux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jiwasax ch"iyjapxäma!
  ¡Ukat ukhamarakiw kunjamsa kisunakap qʼala qʼal apsuski! Ukat qʼala kayumpiw joystick sat botonanak chʼalljjti.
  Ukat ukjatx Olimpiadas ukanakax p"iqit mayjt"ayapxätamwa, ukat kunjams llamp"u chuymanïñax utjani. Taqiniruw t"unjani ukat gurgürunxa:
  - ¡Infierno mä pasaje ukat mä tripulación!
  Janiw armañakiti, q"ala kayunakampi joystick ukan botonanakap ch"allt"añamawa. Ukat uñisirir atiptʼañamawa.
  Chiqpachansa nuwasirinakax wali ch"amaniwa ukat ch"iyar ch"iyar jaqinakawa.
  Ukampirus Oleg Rybachenko jupax Fritzes ukan yaqha ataque ukarux kutt"ayawayiwa, ukat akham q"ucht"awayi:
  - Pachamamataki ukhamaraki Zar Vladimir - hurray!
  Jïsa, chiqpach sarnaqäwinxa, Rusia markan Vladimir III sat emperador sasin uñtʼat jaqiw utjäna, jupax Romanov chachan utapan pʼiqtʼiripawa. Ukat chiqpachansa 1938 maranwa formalmente apnaqañ qalltäna. Ukat ukat Vladimir chachajj cheqpach reyëjjänwa ukat uka tiemponjja wali jachʼänwa! Vladimir Kirillovich Romanov jupax zar ukhamawa, jupax taqi Uraqin emperadorar tukuñatakix taqi ch"amaniwa!
  Atipjäwi tukuyatatxa, jan ukax juk"ampirus ataque ukar jaqunukuñ tukuyatatxa, Oleg Rybachenko jupax subordinados ukanakamp tarjetas anatt"añ qalltawayi. Mä waynax shorts ukanïnwa, janq"u ñik"utani, wali musculoso, ukat ch"iyjata, ch"iyar ñik"utan nuwasirinakampiw anatäna. Muspharkañawa, Oleg jupax taqi jupanakat sipan jilïriwa. Ukampis aka waynax jupa pachpaw khuchhuqasi.
  Port Arthur markat amtasisa, uka heroico arxatäwit Rusia markan jach"añchäwipax jutäna. Jach"a jach"anchawi akataki...
  Jan jiwir waynajj akham sänwa:
  - ¡Ukhamatwa taqi jan walt"awinakas askichañäni! ¡Niyaw mä tiempojj utjani, uka tiemponjja jaqenakajj janipuniw jiwayasipkaniti!
  Pallapallanakas oficialanakas akham sasaw iyaw sapxäna:
  - Chiqpachansa, ¡Mista Mayor! ¡Janiw jiwayapkaniti!
  Oleg chachajj walja medallanakapampiw cinta uñkatasïna. Jïsa, niyaw walja ordenanakax utji, juk"a generalanakakiw utji. Ukat mä título katuqañax wali askïspawa. ¡Príncipe, conteo, duque!
  Duque Rybachenko - ¡wali suma ist"asi!
  Ukat uka waynax jukʼamp alturuw jaltawayäna ukat platillo giratorio ukanwa muyuntäna.
  Alemanes jupanakax nuwasiñ yant"apxäna, ukampis wasitatw kutt"ayapxäna ukat jach"a jan askichañjam jan walt"äwinakaruw puripxäna.
  Julio phaxsinx rusa ejercitox machaq, jach"a askinak África uksanx jikxatawayi. Kunawsatix ejercito zarista ukan ofensivapan pesopax utjkän ukhaxa. Argelia markax walja suma armas rusas ukaniwa. Ukat phaxs tukuykamax alemanes ukanakax muyuntapxi ukat caldera ukan t"unjataw uñjasipxi.
  Agosto phaxsinx rusa soldadonakax Marruecos markaruw mantapxäna. Imill wawanakax Kondratenko-6 tank ukanx jan ch"amampiw ch"axwapxäna, uka tank thiyaruw p"akjasipxäna.
  Sapa kutiw alemanonakan katuyasipxatapa ukat markanakar katuntatäpxatap yatiyapxirïna.
  Nigeria markan ukhamarak kunayman chiqanakan nuwasiñanakax utjawayi. Rusonakax panpachaniw jakhüwiparjam katuqapxäna, juk"amp técnicos móviles ukat local población ukan yanapt"awip katuqapxäna, ukanakx fascistas racistas ukanakax jupanakpachaw uñch"ukipxäna.
  Chiqans África markax Hitler ukat Mussolini Jr. jupanakan estrategiapanx mä jan ch"aman eslabón ukhamaw tukuwayi.
  Rusia markax ukan atipt"awayi... Ukat septiembre phaxsinx juk"at juk"at ch"amanak apthapisinx Noruega markaruw sarxapxäna. Nazis sat jaqenakajj walja jan walinakanwa uñjasipjjäna. Ukat Alenka ukat jupamp chik irnaqirinakax tank patxaruw sarasipkäna. Machaq tanque "Nikolai"-5 ukax wali jach"awa ukatx serie E ukat sipanx juk"amp nayrar sartataw uñacht"ayasi.
  E-200 ukham ch"aman tanquerus zarista maquinan pistolapaw mantawayi.
  Alenka, q"ala kayunakapamp joystick botonanak ch"allt"asaw amparanakap kusisita ch"allxtayäna:
  - ¡Nayaw kunatix Wehrmacht ukar p"akintaspa!
  Anyutax q"ala kayunakapamp botón ukx ch"allt"asirakïnwa, alemán autoruw ch"ankhampiw ch"allt"arakïna ukat chiqancharakïna:
  - ¡Wehrmacht ukarux laq"aruw pichthapiñäni! ¡zarismo ukan ch"amapataki!
  Cool Agustín chachajj fusilat jaqontäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukat comunismo taypin jakañäni!
  Mariajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - Jïsa, comunismo zarista ukanxa!
  Ukat qʼala kayunakapampix joystick sat botonanakaruw chʼalltʼäna. Ukat uka pachparakiw enemigopar chʼalltʼani ukat tʼunjarakini.
  Ukat ukat Marusyax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Phuqata grado!
  Ukat qʼala kayunakapampiw joystick sat boton chʼalljjtayasiraki.
  Rusia markan pallapallanakapax nayratpach Oslo markaruw muyuntapxi. Sapa quqataki ukhamaraki utataki ch"axwawinakawa utji.
  Markasanx ejercito zarista ukax wasitatw alemán ofensiva ukarux jaqunuku. Oleg Rybachenko, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, nayrïr chiqankiwa ukatx jan axsarasaw ch"axwaski. Artillería rusa ukax reloj ukar uñtasitaw irnaqäna.
  Taqi kunas chiqapawa ukat chiqapawa...
  Octubre phaxsinx rusa soldadonakax qhipharux África uksaruw uraqit suministros ukanakat chhaqtayapxäna, Marruecos markaruw qhispiyapxäna. Nazinakajj mä kasta calderaruw jikjjatasipjjäna.
  Ch"amaka continente uksanx ukhamarakiwa. Hitler chachajj colerat khathattʼasïnwa, ukampis janiw chika uru manqʼañ puedkänti.
  Jisa, jupax Rus"... Juyphi pachax jak"achasxänwa. Oleg Rybachenko, chhijchhix purinkchisa, q"ala kayuni ukat shorts ukamp t"ijt"aski. Suma, wayna - kunatix jumax apsta! Ukat mä q"al jan axsart"ir wayna.
  Ukat qʼala kayunakapampi granadanak jaquntaraki.
  Ukat q"ucht"araki:
  - Ukhama t"ijt"añani, .
  Tanques blindados ukanakax charcos ukanakan...
  Ukatx mä ametralladora ukaw uta patat utji - .
  Cheburashka artillero, ukat juk"ampinaka.
  ¡Cocodrilo ametralladora!
  ¡Shakoklyak ukax ataque ukankiwa!
  Terminador waynax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna, nazis ukanakarux ch"iyjasaw q"ucht"äna:
  - Ukat nayax dinamitampiw anatt"askta, .
  !
  ¡Kunjamsa Krauts jaqinakax murciélagos ukanakat jithiqtapxi!
  ¡Taqinipuniw ikisipki, nayax saraskta!
  ¡Ukat chiqpachansa uka waynax wali larusiñawa! Ukampis jupax phisqa tunk marat jilaw ejercito ukan irnaqäna. ¡Ukat mä jiskʼa saxrakïkaspas ukhama! ¡Jupax rubio ukhamäkchisa!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw q"ala kayupampix granada jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Zar ukat Nicolás ukat Vladimir kimsïr jach"añchäwi!
  Ukat nayax amuyta, ¡janiw Vladimir Kirillovich Romanov ukat Vladimir Putin ukar ch"axwapxañapäkiti! ¡Romanov jach"a zaranakax mä muspharkañ familiawa! ¡Khitinakatix Rusia markar jach"a imperio tukuyapkän ukanaka!
  Ukat janiw Putinjam suertempi jan walt"ayatakiti!
  Ukampis rusa soldadonakax yaqha ataque ukarux jaqunukupxiwa.
  Noviembre phaxsinwa purini. Nazis sat jaqenakan chʼamapajj tukusjjewa. Ukampis machaq reservanakaruw nuwasiñar jaquntasipki. África uksanx niyaw tukuyatäxi. Fascistanakatakix ch"amawa.
  Ukatwa carcelankirinakar colerasiñap apsusipjje. Jupanakax Nicoletta suma uñnaqt"an warmimpiw jikisipxäna. Ukat calzoncillos ukanakapkamaw qʼañuchasipjjäna ukat noviembre phajjsit machaq chʼiyar chʼiyar chʼiyar taypinwa irpapjjarakïna.
  Mä imill wawax amparanakap chint"ata, niya q"ala q"ala ch"uqi taypin sarnaqaski, q"ala kayuni, suma kayu ch"akhanak jaytawayi. Jupax wali suma uñnaqt"aniwa. Ukat alemananakax arktasaw jawqʼjapxi. Ukat jupanakax mä suma uñnaqt"ampiw jawq"jasipxi, jupanakarux jawq"japxi. Wilax rayat qhipäxat mistu.
  Nicoletta kullakajj jukʼamp chʼamampiw kisunakap chʼoqtʼasïna. Ukat jachʼa jachʼa tukusaw pʼeqep altʼasi. Ukat cobre wila ñik"utapax proletario bandera ukham liwxatasi.
  Ukat q"ala kayunakapax wila ch"uxñaruw tukuwayaraki, ukampis imill wawax janiw mä cejas jiltaykiti.
  Ukaw kuna phenomenal valoranïki ukajja.
  Nazis sat jaqinakax nayratpach apsusipkchisa ukat qʼala pechopar mä antorchampi chʼuqtʼapkchisa. Ukampis ukapachas uka tawaqux khathatirakïnwa, ukampis janiw arnaqkänti.
  Jupax ukham jach"a iyawsäwiniwa...
  Imill wawax estante ukar jaquntatawa ukat articulaciones ukanakax t"ijt"atawa. Ukat qʼala kayunakap manqhan nina nakhantayapxi. Jupax suma uñnaqt"an q"ala kayunakap liq"i. Ukat junt"u cadenanakampiw suma uñnaqt"an janchiparux jawq"japxi.
  Nicoletta kullakax uka tuqit q"ucht"awayi;
  Nayajj Chernóbog, ñanqha Diosan phuchapätwa.
  Nayax chaos uñstayta, t"unjañ yapucharaktwa...
  Jach'a kankañaxa janiw atipjkaspati,
  ¡Colerat vengakuñakiw almajan nakhanti!
  
  Wawäkasinxa, mä imill wawax askinak munäna, .
  Jupax poesías qillqt"atayna ukat pusiniruw manq"ayatayna...
  Wali alwat sartayäta
  !
  
  Ukampis kuna jan walinakas uk yateqawayta,
  Kunas aka pachan jan kusisiñatak yanapt"tamxa...
  ¿Kunsa jumax sañ munta, aski sañamawa?
  ¡Tʼunjäwirux walpun munasta!
  
  Ukat imill wawar uñtat munasiñap uñachtʼayäna, .
  Kunjams Diosan mä chispi phuchapar tukuwayi...
  Jiwasax alaxpachan jach'a uraqip atipjañäni,
  ¡Ch"ama uñacht"ayañäni, wali ch"amampi!
  
  Jach"a Awki aka Chernbog,
  Jupax jan walt"awinak, ch"axwawinak universo ukar apaniwayi...
  Jumax Svarog juparuw yanapt"añapatak mayisma,
  Chiqansa, ¡premio katuqaraktawa!
  
  Ukatwa nayajj sista: "Diosajj bendicipan" sasa.
  Chuymaman colerasiñax ch"allxtañapawa...
  Kusisiñ utt'ayañäni, nayax iyawstwa, wila patxaru,
  ¡Uka purakax phuqt'atäpan!
  
  Nayax k'arinak lurañsa, jan wali lurañanaksa ukat sallqjañsa wal munasta,
  Kunjamas Stalin tirano ukar sallqjañax...
  Janiw uñacht"ayañax utjkaniti,
  ¡Ukat ¡kunja nieblas akapachan utji!
  
  Ukatwa mä chʼamampi sarjjañamatak ewjjtʼäna,
  Mä ch"axwawimpiw jan wali jaqinakar t"unjapxam...
  Ukampis wali chʼiyar Diosaruw munasjjayäta,
  ¡Taqi kunanxa, ¡ukanakas ukat sepulturat anqäxankirinakas!
  
  ¿Kunjamatsa jan wali lurañar yatintawayta?
  Ukat chuymajanx colerasiñaw utjäna, loco...
  Kusisiñ munaña, suma lurañax chhaqtawayxiwa,
  ¡Uka pedestalt colerasiñax mantankäna ukhakiw!
  
  Ukampis kunas Stalin - jupax jan walirakiw,
  Aka chiqanx janiw Hitler tuqit arsuñax utjkiti...
  Genghis Khan jupax ukham wali thaya bandido ukhamänwa,
  ¡Ukat walja almanakaruw jan chʼamanïñapatak atipjäna!
  
  Ukatwa kunatsa askinak imañama sasaw sista,
  Ukanx janiw mä juk"a autointerés ukax utjkchiti...
  Kunapachatix jumax mä ch'uqi ch'uqi, amuyunakamax mä cincela ukhamawa,
  ¡Ukat jan amuytʼasirïkayäta ukhajja, amuyunakajajj chhaqtawayjjänwa!
  
  Akax naya pachpatakis yaqhanakarus sista,
  Servir ch"ama kunjamatix ch"iyar tinta...
  Ukatxa aka jachʼa uraqiru atipjañäni,
  ¡Oladanakajj universonwa chʼeqtʼani!
  
  Jan walinak wali chʼamañchtʼañäni
  Ukaw colerasiñatak jan jiwir jakañ churi,
  Khitinakatix ajayun jan ch'amanïpki ukanakax niyaw phust'atäxapxi,
  Ukat jiwasax wali ch"amani jaqinakax ukaruw iyawsapxta!
  
  Mä juk"a arumpixa, taqi chiqana taqinitxa juk"ampi ch"amanïñäniwa,
  Wila espadax universo patat jiltayañäni...
  Ukat jiwasan colerasiñasajj jupampïskarakiniwa,
  ¡Destinompi phuqtʼat jawsäwi katuqañäni!
  
  Mä juk"a arumpixa, Chernobog markarux chiqa chuymanïtwa,
  Nayax aka ch"amaka ch"amaruw taqi chuyma luqtaskta...
  Nayan almajax mä águila ch'iwipar uñtatawa,
  ¡Khitinakatix Ch"iyara Diosamp chikäpki ukanakax janiw atipt"añjamäkiti!
  Rusia ukat Hitler chachan mayachtʼasitapampi chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Diciembre phaxsikamax rusa soldadonakax qhipharux italianonakaruw tukuyapxäna, ukat África uksan katuntasipxañapatakiw wayt"apxäna, ukatx niyaw alemanes ukanakarux ukan tukuyapxäna. Noruega markax Krauts ukanakat q"umachatarakiwa.
  Jichhax zarista ejercitox diciembre phaxsit 25 urunak saraqataruw ofensiva ukar sarawayxäna. Wali chʼama chʼaxwäwinakaw utjäna. Juyphi pachanx rusa tankinakax qhanaw juk"amp ch"amanïpxäna. Ukat uñisirinakan arxatäwip tuqiw mantawayi.
  Oleg Rybachenko, aka wiñay waynax q"ala kayukiw ukat shorts ukamp ch"uqi taypin t"ijtäna, q"ucht"asa:
  - ¡Akax jiwasan qhipa ukat amtañ ch"axwäwisawa! Jiwasax Awki markatakiw jiwañäni - pallapallanakax qhipäxankapxiwa!
  Rusia markan tanques ukanakax motores de turbina de gas ukanakamp wali jayaruw sarapxi. Ukat fascistanakax janiw ukham jasak jark"kaspati.
  Akax "Nikolai"-5 ukax nayrar sartaski. Ukanx phisqa imill wawanakaw utji, jupanakax kusisitaw q"uchupxi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti, rusa uraqpachax janiw atipt"añjamäkiti!
  ¡Ukat mä cañonat mistuni! ¡Chiqpachansa akax wali sumapunïnwa! Imill wawanakax thayas utjkchisa, bikini ukat q"ala kayuniw jikxatasipxi. Ukat jupanakpachaw ch"axwapxi ukat janiw sayt"añ amtapkiti.
  Jupanakax sallqa, frenético ch"amanïpxiwa.
  Alyonushkax janiw ch"axwañak munkiti, q"ala kayunakapamp joystick botón ukx ch"allt"asin mä alemán jaqir ch"allt"kchisa, jan ukasti sarnaqäwinak qillqañ munarakïnwa.
  Amuytʼañataki, kunjamsa mä imill wawajj mä pusiniru qhespiyañatakejj jaya cheqanakar saräna uk qellqäna. Kimsa tunka kimsani urunakaxa q"ala kayukiw qala thakin sarnaqawayta, ukat llamp"u kayunakajax wilaruw tukuwayi.
  Ukat ukhampachasa uka uywar jikxatañ puedxäna. Ukatakix hadax munañap phuqhawayi ukat imill wawax príncipempiw jaqichasïna.
  Ukampis Alyonushka kullakajj akham amuyäna: "¿Kunatsa Rusia markan ejercitopan mä chachajj munasispa? Mä qutu munasirinakanïñax juk"amp askiwa. Ukat jukʼamp qollqe ukat kusistʼañanaka. Chiqansa, chachanakax mayj mayjawa. Ukat jupanakamp chikajja, kunayman toqetwa kusisiñ jikjjatasta. ¿Chachat kamsaraksnasa? ¡Jankʼakiw jupamp aburritäta ukat aburritäta!
  Ukampis jichhak jilïr jaqinakan pachap uñt"añ qalltaski uka waynax juk"amp muspharkañawa.
  Ukat Alenkax wasitatw ch"axwawayxi, alemán E-100 ukar ch"allt"asa.
  Ukat wali suma kayunakapwa kuyntʼi, kunjamtï nayra griego diosax sarnaqki ukhama.
  Ukat ukat Anyutax ch"axwawayxi. Ukhamaraki q"ala kayunakampi. Ukat mä cañón alemán ukar t"unjawayxi.
  Uka qhipatxa imill wawax akham siwa:
  - Rusia markanx walja yatiñan jaqinakaw utji, ukampis zar Vladimir jupax zar ukanakat sipanx wali sumawa!
  Agustín chachajj akham sänwa:
  - ¡Ukat Nicolás II ukax janiw jan walïkänti! ¡Ay, janiw reyinakar wali askit uñjañ yatipkayätti!
  Mariax q"ala kayunakampiw nazis ukanakar ch"axwantäna ukat jachaqt"asis q"ucht"äna:
  - ¡Rusianakaru ist"añaw wakisi, q"uma chuymampi, juk"amp yatiñanimpi! ¡Ukat Nicolás chachan jach"añchäwipatakix, jupax reyinakan jach"a reyipawa!
  Ukat Marusyax kuns q"ucht"äna... Ukat jupax q"ala kayumpiw anatt"arakïna...
  Rusia markan soldadonakapax nayrar sartasipki. Oleg Rybachenko jupax ch"axwawayaraki. Jupax wali tunka marani waynawa. Ukhamaw jan jiwañan qullqix utji. Jïsa, ukampis ¡kunja suma ukat kusisita jikxatasi! Jupax walja ch"amaniwa ukat ch"amapas wali ch"amaniwa.
  Uka waynax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Nayaxa tigre, janiwa pusi, jichhaxa nayan jakaski, janiwa Leopold, jan ukasti Leopardo!
  Wayna-mayor, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, ninamp nakhantatänwa. Nazinakajj janiw jarkʼkaspati.
  1 uru anata phaxsitx rusa soldadonakax nayratpachw Alemania ukat italiano soldadonakat territorioparux taqpach q"umachapxäna, ukatx Tercer Reich ukaruw mantapxäna.
  Uka pachparakiw unidades rusas ukanakax México markar mantapxäna. Machaq marax 1956 maraw purini.
  Rusonakatakix machaq atipt"äwinakampiw qalltawayi. 7 uru anata phaxsitx África uksankir alemán soldadonakan qhipharkir jaqinakax katuyasipxänwa. Ukat taqpach Continente Negro ukax ruso ukhamaw tukuwayi.
  Jichhajj Fuhrer sat jaqejj qʼal tornillot uñjasitap amuyasïna. Ukat jupax Rusia markaruw aruskipt"añ amtawayi.
  Ukarux Vladimir zar jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kimsïr Reich ukat Italia ukanakan jan kun mayis katuyasiñapatakiw parlt"añäni!
  ¡Kunja yatiñan arunakasa! Ukat chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Oleg Rybachenko jupax, chiqans, nayrïr chiqanw uka ataque ukanx jikxatasi. Rusia markankir soldadonakax Prusia Oriental uksaruw mantapxäna. Aka chiqanx defensa ukanakax ch"amaniwa. Uka p"akintañatakix ch"axwañamawa, ukat janiw jank"ak nayrar sartkätati.
  Mä jukʼa chʼamañchtʼañatakejja, Alexander-4 sat bomba lanzampi autopropulsado pistola satäkis ukaw utjäna. Mä wali ch"amani ukat jiwayir herramienta.
  Ukat suma imillanakax aka chiqanw jach"a phunchhasipxaraki. Jupanakax q"ala kayunakap apnaqasaw proyectiles ukanakax joystick ukan botonanakap ch"allt"asaw jaquntapxi. Ukat uñisirinakan bunkers ukat pastilla cajanakap tʼunjapxi.
  Imill wawanakax jan axsarasaw ch"uqi taypin t"ijtapxi - ukatakix rusa warminakax lurapxi. Ukat indionakaru ukat chinonakaruw nuwasiñar jaquntapxäna. Ukanakax niyaw chiqpachapuni trincheras ukar jak"achasiñ chiqanakarux jiwat cuerponakapamp phuqhantapxi. Ukampis jupanakax wali ch"amampiw katuqapxi.
  Rusia markan ejercitopax ukarux ch"amanchaski.
  Ukampirus estratega Vasilevsky jupax jach"a ch"axwawix Italia markaruw mayjt"ayi - ukax juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat ukhamatwa rusa pallapallanakax mä atipt"äwit maynir atipt"apxi.
  Enero phaxsinx wali sumaw jikxatasïna. Rusia markankir soldadonakajj italianonakaruw tʼunjapjjäna ukat Alpes sat qollunakaruw sillampi chintʼapjjäna. Ukat febrero phaxsinx Venecia markaruw katuntapxäna. Ukat Lorbandinia markaruw mantapxäna. Ukat Poznan sat chacharuw irpapjjarakïna. Alemania markankirinakajj qheparuw kuttʼapjjäna. 2 uru achuqa phaxsitx Klaipeda markax jaquqaniwayi. Rusia markankir soldadonakax Prusia Oriental uksanx juk"at juk"at nayrar sartapxäna, arxatäwix wali ch"amawa. Chiqpachansa uka thakhix conchas ukanakamp phichhantañaw wakisïna.
  Ukampis Italia markanjja, pasta frentejj tʼunjatäjjänwa. Ukat Rusia markankir soldadonakajj Roma markaruw jankʼak puripjjäna. 1956 maran marzo phajjsit 30 urunak saraqatarojja, Italia markan capitalaparuw nuwasiñ qalltäna. Ukhamaw jaqinakax Mussolini familian amtanakaparux qullqi churapxäna.
  Italia markan capitalapax Roma markaruw jan walt"ayat uñjasipxi. Ch"axwawix wali ch"amawa. Italiankirinakax juk"amp jaytjasipkchisa. Aka chiqanx imill wawanakax wali sumaw nuwasipxi, bikini ukat q"ala kayuni. Ch"axwirinakax kayunakapamp granadanak jaquntapxäna ukat Mussolini pallapallanakaruw jaqunuqapxäna.
  Aka chiqan imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, ukat chiqans wali sexy ukhamawa. Ukat titananakan musculonakapampi. Ukat kunjamsa qʼala kayunakampi granadanak jaquntapjje ukajj wali muspharkañawa.
  Natashax nayrar sartasaw ch"iyar jaquntawayi, ukat qhuruchasisa:
  - Chuymajan suma Awkipataki, k"ajkir ninajax phichhantatawa!
  Zoya, fusilamiento, ukax akham sasaw q"ucht"i:
  - ¡Aski lurawinakataki punku jist"arañäni! ¡Iyawsäwisasa ukat reyisa mä sapakïpxiwa!
  Ukat ukat Aurora, q"ala kayunakapampix, wila p"iqin perrax disconak antutani. Ukat khuchhurat italianonakax jaquntatäpxiwa.
  Ukat ukat Svetlanax wali ch"amampiw q"ucht"i, kisunakap qhant"ayasa:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni! ¡Taqiniruw tʼunjañäni!
  Q"ala kayunakapamp discos jaquntapxi ukat fascistas ukanakarux muyuyapxi. Ukhamaw Mussolinix imill wawanakan amparapar tukuyäna. Abril phaxsin 1956 maran ataque ukax wali ch"amapunïnwa, ukat wali uñacht"äwirakïnwa.
  Ukat akanx tankinakax apnaqapxi, infierno pilaranakaw tronconakapat mistuski.
  Imill wawanakax nayrar sartasipki ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasipki. Ukat kunjamsa kuna wila masinaksa thuqhuntapxani.
  Ukat jupanakax larusipxaniwa...
  Natasha kullakajj taqe chuymaw akham qʼochüna:
  - Zar Vladimir, Hitler juparux ajanuparux ch"ankhampiw jawq"jañama!
  Ukat zafiro nayranakapampiw chʼipxtayani. Ukham suma tawaqu.
  Imill wawanakax sallqa colerasiñampiw t"ijtapxi. Jupanakax ametralladoranakampiw jawq"japxäna. Uñisirinakaruw khuchhuqapxäna ukat fascistanakaruw ch"iqiyapxäna. Ukat ukat Olimpiadas ukanakax t"ijt"aski. Ukat ch"aman jaqinakan amparapanxa, warmi heroe ukax nina naktayañ yänak katxaruwayi. Ukat jupax apt"asisaw jawq"jätam, ukampis uka qhipatx jawq"jarakïtamwa.
  Fascistas ukanakat chips ukanakax taqi chiqaruw jaltxapxi. Ukat nuwasirinakax kunjamtï munapki ukhamarjamaw larusipxaspa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  "¡Mussolinix jawqʼjatäniwa!" ¡Jiwasan amigonakajajj monolítico ukhamawa!
  Ukat mayampi, ¡zafiro nayranakampi mä ñik"ut ch"allxtañjama! Ukat jupax fascistanakaruw ch"axwani.
  ¿Kunsa jumajj munäna? Mä tiemponjja, Roma markajj Attila chachan pʼeqtʼataw eslavonakan katuntat uñjasïna. Ukat jichhax rusanakax apsusipki.
  Olympias, mä viga lanzador ukamp uñisirinakaparux jakkir freír ukham q"ucht"äna:
  - Qhana inti suyt"awi, .
  Mayampiw marka patat sartasi...
  Rus jupax nayrjax atipt'awayiwa - .
  ¡Wehrmacht ukan nuwasirinakax jawq"jataw uñjasipxi!
  
  Rusia markan águilapax planeta patxankiwa, .
  Ch"iwinakap ch"iqiyasa, ukax sartaniwa...
  Uñisirinakax juchañchatäpxani - .
  Jupax atipt"atäniwa - p"akjata!
  Roma markax t"unjatäxäna uka qhipatxa, Italia markankir soldadonakax waljaniw katuyasiñ qalltapxäna. Mussolini imperio, aka jisk"a pallapalla masipax Tercer Reich, ukax phichhantaskänwa.
  Rusia markankir soldadonakajj niya jan saytʼasisaw Nápoles markar katuntapjjäna, ukat Sicilia markaruw puripjjäna. Ukanjja, niyas janiw kuna saytʼasiñas utjkänti. Ukat Hitler chachajj histérico satänwa.
  Mayo phajjsi tukuyarojja, Italia markajj tukuyjjänwa. Patak waranqa katuntat jaqinakaw katuntatäpxäna.
  Rusia imillanakax qunqurt"asisaw q"ala kayunakap jamp"att"asipxañapatak wayt"apxirïna. Jupanakajj istʼasisaw lakap chʼalljjtayasipjjäna. Yaqhepajj jukʼampejj wayn tawaqonakajj taqe chuymaw uk lurapjjerïna.
  Imill wawanakax kusisitaw purt"asipxäna.
  Oleg Rybachenko wiñay waynax katuntat jaqinakaparux q"ala, wawar uñtat kayunakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"äna.
  Jupanakajj taqe chuymaw uk lurapjjäna. Uka yuqall wawanakax wali suma uñnaqt"ani, musculoso ukat q"illu ñik"utanïpxänwa. Chiqansa, jupax wali jiskʼakiwa, ukat janiw uka señoranakampi jukʼamp jachʼa kuns lurañ munkänti. Ukampis kunapachatix qhuru talonanakax mä lakampi ch"allt"atäki ukhax - ¡wali sumawa!
  Oleg Rybachenko jupax generalar katuntawayi ukat yaqha orden katuqawayi. Ukatwa nayajj wal jachʼañchasiyäta.
  Mussolini Jr. jupax jupan masinakapamp aljantataw uñjasiwayi, ukatx Rusia zarista ukax yaqha atipt"äwimp katuqawayi. Ukampis Benedito Mussolini Sr. jupax janiw p"inqachäwip uñjañatakis ukat Italia markan fascismo ukan t"unjäwip uñjañatakis jakkänti. Ukampis Alemania markankir nazis sat jaqenakarojj ukhamarakiw suyapjjäna. Rusia markankir soldadonakajj junio phajjsit 1956 maran qalltapanwa uka ofensiva qalltapjjäna. Austria markaw nayrïr cheqan ataque lurapjjäna.
  Elizaveta ukat Nikolai-5 ukan irnaqirinakapax alemanes ukanakamp contraw sartasipxäna. Rusia markankir soldadonakax Viena markaruw muyuntañ munapxäna.
  Chiqansa, Fuhrer sat jaqix mä jan waltʼäwinwa jikxatasïna. Alemania markan yänakapax África, Escandinavia ukat EE.UU. Ukat jichhax Tercer Reich ukan territoriopankiw chʼaxwäwinakax lurasiski. Ukax chiqans alemanonakatakix juk"amp jan waliwa. Rusia markankir soldadonakax México markaruw mantapxarakïna. Lady Gray de Monka jupax aka markanx mä tripulación de tanques ukan p"iqinchiripawa.
  Ukat Elizavetax "Nikolai"-5 ukaruw Viena markar irpxaruwayi. Jilïr uñisiripax E-50 ukawa, ukax Zar ukan maquinapax mä blotter ukham mantaniwa.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjtayäna.
  Jupajj alemán tanqueruw chʼalltʼasïna ukat akham sänwa:
  - ¡San Nicolás Rus'atakix chuymanakas churañäni!
  Ekaterinax q"ala kayunakapampix pallapallarakïnwa ukat masiparux chiqañcharakïnwa:
  - ¡Vladimir sañax juk"amp chiqapäspawa!
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakap apnaqasaw wasitat chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar arsüna:
  - Ukampis ukhamakipans, Nicolás emperadoraw China markan jaqinakar churawayistu, jupax Rusia markaruw jan atipt"ir tukuyi!
  Chiqansa, alemán ukan utjki uka chiqanakar nuwantañatak khitatäpkäna uka infantería ukanxa, frentex taqpach chinonakänwa. Chiqpachansa jiwat jaqinakaruw jaquntapxitu. Ukampis jupanakax p"akintasipxäna.
  Jila partejja, rusanakax avionanakampi ukat tankinakampiw nuwasipxirïna. Infantería ukax chino, indio, asiático ukanakat luratawa. Walja chinonakaw utji. Ukatjja, Nicolás II sat wali chʼikhi pʼeqeni chachajja, ortodoxia religionar mayjtʼayasajj poligamia sat usunïñwa qalltäna, ukat jukʼamp chino chachanakaruw nuwasiñar khitapjjarakïna. Ukat rusanakax viudanakaru ukat jan jaqichat chino warminakaruw warmipjam katuqapxi.
  Estrategia k"arisiña.
  Ukat chinonakax Alemania markan arxatäwinakaparuw atacapxi, jiwapxi ukat p"akintapxi.
  Elenax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"i ukat Krauts ukarux wasitat ch"allt"i.
  Ukat jupax akham q"ucht"araki:
  - Qullan Rus' ukatakixa, ¡jan axsarasaw ch'axwañäni!
  Uka qhipatxa imill wawax uka apthapisinx nayranakap ch"irmthapini. ¡Ukat janqʼo kisunakapsa qʼala chʼiyjaraki! Ukat jupax wali qhuru jaqiwa.
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax kutt"anipxani. Ukat qʼala kayunakapampiw jawqʼjapjjätam ukat tʼunjapjjarakïtamwa.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Nayaxa mä jiwayir cobra!
  Uñt"añasawa, E-50 tank ukax jan walt"ayaspawa. Uka cañón 88 milímetros ukat barril largo 100 EL ukax jank"akiw jalxati, tunka payan muyuntatw sapa minuto, ukatx wali chiqapawa. Jila partejj armaduraruw chʼalljjtayi ukat jan waliruw puriyistaspa.
  Ukatwa imill wawanakax alemán jach"a tank jan jak"achasiñatak ch"amachasipxi. Yämas jak"at uñtasaxa, penetración capacidad ukax wali jach"anchatawa. Ukat alemán proyectil ukan núcleopax uranio jan ukax tungsteno ukanakawa. Chiqansa, África ukat Congo markan uranio sat chʼakhanak chhaqhatapatxa, alemán soldadonakan chʼamapax wañtʼañwa qalltäna.
  Ukat imillanakax wali suma uñnaqt"ani ukat q"ala kayuni ukat thaya.
  Jupanakax jupanakpachaw wali ch"amampiw q"uchupxi:
  - Taqi uraqpacharu mä warawarar uñtata qhant"i, .
  Jan suyt"añ ch"amakan ch"amaka taypinxa...
  Jach"a heroe Zar Vladimir,
  ¡Janiw llakinaksa ni axsarañsa yatkiti!
  
  Uñisirinakax juma nayraqatan qhipäxar kutt"apxi,
  Jaqinakax wal kusisipxi...
  Rusia markax katuqawayiwa - .
  ¡Mä chʼaman amparaw apnaqi!
  Imill wawanakampi nuwasiñaxa, janiwa jupanakaruxa kunsa sañjamäkiti. Ukat kayunakapax wali qʼala ukat cincelatänwa. Kunapachatï katuntat alemanonakajj jampʼattʼapjje ukhajja, imill wawanakarusa chachanakarus ukham gustapjjatapajj qhanaw amuyasi. Ukat nuwasirinakax kusisitaw chhuxriñchjasipxi.
  Ukat perla kisunakapsa qʼal aptʼasipjjäna.
  Akax ukham thaya imillanakawa. Ukat qʼala kayunakapampix Elizabeth kullakax yaqha fascistaruw jaqunuqäna.
  Uka qhipatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a Awki Markaru jach"añchaña!
  Ukat ukhamatwa Catalinax ch"axwani. Mä uñisiri tank ram, Fritzes jiwayaña ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Uñisirinakaru jiwaña!
  Ukat ukanx Elenax ch"akhanakap ch"allt"asiraki, q"ala kayunakap apnaqasa, ukampi joystick botonanak ch"allt"asa. Ukat jupax chillqt"asi:
  - ¡Jach"a kankañan Pachamamataki!
  Ukat ukjatx Olimpiada ukan wali uñt"atawa, jupax rubio ukhamarakiwa, proyectil ukarux lanzará. Ukat kunjamtï chirpki ukhama:
  - ¡Jach"a Rusia markataki!
  Ukat imill wawanakax taqpach kusisiñampiw phuqt"ata.
  Akax E-75 tank ukaw juti. Pistolapax juk"amp ch"amaniwa: 128mm, ukatx juk"amp jan walt"awinak utjayaspa. Ukhamaraki, aka tankax juk"amp suma jark"aqasiñampiw utji ukat juk"amp thiya armaduraniwa.
  Ukampis Elisabetajj loqtatäkaspas ukhamawa. Ukat kuna jiwayir yänaksa antutani, jaya chiqatwa mantani. Ukat alemán arut qhipharki ukax chʼiyjat metalanakakiwa.
  Ukat imill wawax akham q"ucht"ani:
  - Qullan suma uñnaqt"ani jach"a samka!
  Uka qhipatxa, lakax uñacht"ayasiniwa.
  Alemania markan E-75 tanques ukanakax jichhakiw juk"amp uñt"ayasi. Jichhax juk"amp jach"a barril pistola ukanipxi, ukax tanques rusos ukanakamp nuwasiñatakiw yanapt"i, juk"ampis k"achachatanakampi. Ukat ukax Krauts ukarux juk"amp jan walt"ayi.
  Ukampis soviético imillanakax janiw ukat phinq"achasipkiti. Ukat jupanakax Krauts ukarux t"unjapxi.
  Ukat jupanakpachax nuwasirinakax juk"ampirus junt"u pachanx bikini ukat q"ala kayuniw jikxatasipxi. Ukat wali atinisisaw nuwasipxi.
  Jupanakax jan khitin jark"ataw atipt"apxi.
  Catalinax nazis ukanakaruw disparatayna ukat akham q"ucht"atayna:
  - Ukampisa chiqaparu sañatakixa! ¡Taqi Krauts ukanakarux jan mä excepción ukamp t"unjawayta!
  Elena kullakajj qʼala kayunakapampiw pallapallarakïna ukat chillqtʼarakïnwa:
  - Taqiniruw atipt"añäni ukat, chiqpachansa!
  Ukat Olimpiadas ukanx nazis ukanakarux jan sintt"asisaw atipt"apxarakïna. Jupax ukham jan atipt"kay warmiwa.
  Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampis ukhamaraki.
  Natasha ukat jupan equipopax Kondratenko-6 tank ukanw nuwasipxi. Aka autox mä juk"a k"achakiwa, ukampis Nikolai ukar sipanx juk"amp móvil ukhamawa. Chiqansa, jukʼa pesaje ukampixa, calibrex jiskʼakiwa ukat armadurax mä jukʼa jiskʼakiwa. Ukax sañ muniw jiwañax juk"amp jach"awa.
  Ukampis imill wawanakax, nayax sañajawa, janiw kuna phinq"achasipkiti. Ukat nuwasir jachʼa jaqinakjamaw nuwasipxi.
  Natashax q"ucht"iwa, activamente dispar:
  - ¡Jiwasan atipjañasawa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjti.
  Zoyax ch"axwaraki, q"ala kayunakapampix ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Zar Vladimir nayrar sartañapataki!
  Ukat coro ukankir taqpach imillanakax akham sasaw larusipxäna:
  - ¡Jach"a kankañani jaqunukuta heroes ukanakaru!
  Uka qhipatxa Aurorax pallapalla, alemán tank turkatayna ukat akham sänwa:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti!
  Ukat qʼala kayunakapwa chʼalljjtayarakïna.
  Ukat ukat Svetlanax q"ala kayunakap apnaqasa, ukat pulmones patat qhuruchasïna:
  - ¡Rusianakax wali colerat ch"axwapxi!
  Ukat taqpach imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - ¡Pallapallaxa ch"amaniwa!
  Ukat wasitat suma uñnaqtʼanakajj nuwasiñaruw tʼijtjjapjje. ¡Jupanakax chiqaparu ukat chiqaparuw ch"axwapxi!
  Ukampis Jane sat warmin tripulacionanakapajj mexicanonakaruw muspharayi. Uka señorax wali yatiñani ukat suma uñnaqt"anirakiwa.
  Ukat tripulacionapankir imillanakax qʼala kayuni ukat bikininakampi isthaptʼataw sarnaqapxi. Jupanakax sallqa ukat samarañ colerasiñampiw nuwasipxi.
  Ukat Gertrude kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj pallapallanak aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayax mä imill wawatwa, mä fracción de segundo ukanx taqiniruw t"unjä!
  Ukat ukat Malanyax ch"axwañaruw puri. Ukat jupax jayatpachaw latin tank p"akjani.
  Ukat ukat Matildax q"ala kayunakapamp kayunakap ch"allt"ani.
  Ukat jupax larusirakiniwa:
  - ¡Chiqpachansa wali jach"a imillawa!
  Ukat wali jachʼa ukat wali colerat ordenan nuwasirinaka. Janiw jan chʼamanïñsa ni colerasiñas amuyasipkiti.
  Jupanakax ukhamarakiw jumarux chhuxriñchjasipxätam.
  Ukat Alenkax wali atinisisaw ch"axwaraki.
  Junio phajjsi tukuyarojja, Viena markajj muyuntatänwa. Alemania markarusa ukat jachʼañchatäñapatakis mä jachʼa jan waltʼäwiw utjäna. Uka pachparakiw rusa pallapallanakax Oder uksar nayrar sartasipki. Chino, indio ukat árabe ukanakarux nuwasiñaruw jaquntapxi. Ukat jupanakax Krauts ukan arxatäwinakap p"akintapxi.
  Chiqansa, Hitler chachax niyaw sustjasi. Kunjams imill wawanakax tankinakaru ukat avionanakar ch"allt"apxäna.
  Akax Albina ukat Alvina, pä piloto rusa ukanakawa. Ukhamarakiw q"ala kayuni ukat bikini ukanx fascistas ukanakarux mä ramat mä thujrumpiw peras ukham t"unjapxi. Ukat mä chacha warmitakix chiqpachansa ukham milagronak lurapxi.
  Albinax phisqa avionanakaruw jaquqaniwayi, mä phallawimpiw Pedro Jach"a ch"axwiripat jaquqaniwayi ukat q"ucht"awayi:
  - ¡Jiwasax alaxpachankir osonakätanwa!
  Alvinax suxta avionanakaruw ch"axwañ águilapat mä phallawimp jaquqaniwayi, ukat chillqt"awayi:
  - ¡Ukat taqiniruw t"unjañäni!
  ¡Alaxpachanxa, ¡aka chacha warmix nayratpach legendario ukhamäpxänwa!
  Imill wawanakax paqallq grados de Cruz San Jorge ukanw uñt"ayapxäna: qullqi cruz, qullqi cruz arco, quri cruz, quri cruz banco ukamp. Ukhamaraki quri cruza diamantenakampi, ukhamaraki quri cruza diamantempi, arcompi. Ukat quri cruzan jilïr grado warawarapa, diamante arcompi. Mä jach"a premio - mä jach"a warawara quri cruzan, diamantes ukat arco ukanakampi, ukax jichhakiw utt"ayata.
  Ukhamajj imill wawanakajj kunanaktï lurapkäna ukanakat jachʼañchapjjaspänwa. Ukat sapa kutiw thaya pachanx bikini ukat q"ala kayukiw nuwasipxirïna.
  Ukham suma imillanaka.
  Albinax pallapallampiw q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasan suma atipt"awinakasataki!
  Alvina kullakajj akham saskakiwa:
  - ¡Allchhinakasa, achachilanakasa jach"añchasipxpan!
  ¡Chiqpachans nuwasirinakax jach"a clasenkir imill wawanakawa!
  Alaxpachan fascistanakaruw jawq"japxi ukat q"uchupxi:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña, ¡Glorioso! ¡Jiwasan Zar Vladimir jilatajj mä heroewa! ¡Alwajj mä chʼamaw utjani! ¡Hitler jilatarojj oraqer imtʼapjjam!
  Chiqansa, Vladimir Kirillovich Romanov jupax nuwasirinakapamp wali kusisitaw jikxatasi.
  ¡Ch"axwapkchisa, ¡ukax mä lanzampiw jupanakar jan apt"añjamäkiti!
  Vladimir Kirillovich Romanov jupax zar ukhamawa, jupax mä kutikiw ch"axwawinak tukuyañatakix taqi ch"amanïski!
  Ukat fascistanakax ejercito zarista ukan jawq"jatapatx khathatipxiwa...
  Muyuntat Viena markax jank"akiw jaquqanïna. Julio chika phajjsikamajja, zarista sat imperionkir soldadonakajj Oder sat cheqaruw mä jachʼa frentempi puripjjäna. Ukat Koenigsberg markax taqpach jark"antatänwa.
  Ukat alemanonakajj Oder sat cheqat jukʼampiruw kuttʼapjjäna. Ukat ukanx mä línea de defensa uñstayañatakiw ch"amachasipxäna. Suma jarkʼaqasiñama. Ukampis julio phaxsin payïr chikatapanx rusa soldadonakax Hamburgo markaruw ataque qalltapxäna... Nazis ukanakax juk"at juk"atw atipt"apxäna.
  Uka nuwasiñajj wali chʼamapunïnwa. Yaqhip ayllunakax walja kutiw ampar mayjt"ayapxäna. Machaq tanques alemanes de la serie AG juk"amp nayrar sartat - piramidal - ukanakax ch"axwawinakanx chikanchasipxarakïnwa. Jupanakax taqi tuqit suma arxatäwinïpxänwa. Ukampis zarista ejercitojj waljanïpjjänwa.
  Ukat Asia tuqinkir walja infantería ukankirinakaw frentenakan jiwapxatayna. Ukampis yaqha cheqar sarjjañajatakiw jaytapjjetäna.
  Aleman jaqinakan jaqinakan ch"amapax tukusxarakïnwa. Agosto phaxs tukuykamax Hamburgo markax muyuntatänwa ukatx Múnich markax jark"atarakïnwa.
  Alemania markankirinakajj wali jachʼa territorio aptʼasipjjäna. Ukat janiw kunampis cargonakap katxaruñatakix utjkänti.
  Oleg Rybachenko jupax Alemania markan pachpa uraqipanw nayrïr filanakanx ch"axwawayxi. Ukat wiñay waynax sapa kutiw jachaqt"asis perla kisunakap uñacht"ayäna.
  Ukat ukanwa qʼala, wawar uñtat kayunakapampi granadanak jaqontäna. Wawäñax wali askiwa - kunjams natural ukhama junt"u pachan shorts ukan jikxatasiñaxa. Ukat niyakixay jan jiwirïstaxa, juyphi pachanx chikat qʼala jan isinïsmawa, jan thayampi usuntañataki.
  Ukatwa uka waynax akham qʼuchtʼäna:
  - Q"ala kayuni, q"ala kayuni, .
  ¡Julio phaxsin qhixu qhixu qhixunaka ukat surf ukan ist"asitapa taypinxa!
  Q"ala kayuni, q"ala kayuni, .
  ¡Mä yuqall wawatakix wali ch"amawa, wali thaya vaquero ukhamäñapataki!
  Ukat wawa mayor ukax jupatakikiw uka fascistanakar t"unjaskaki. Ukat jankʼakiw contraataque lurapxi.
  Niyaw sata qallta phaxsinx purini... Jallux puriñ qalltawayxiwa... Zarista soldadonakax chinonakan jiwat janchipar phuqhantasax Múnich ukat Hamburgo uksa markanakaruw katuntapxatayna, ukatx Ruhr uksaruw sarasipki. Alemania markan industriapanx juk"amp wakiskiriwa.
  Ukat alemanes ukanakax jan ch"amampiw kutt"ayasipki.
  Natasha kullakajj tank toqew nuwasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Nazis ukanakatakix wali ch"amakïniwa!
  Ukat joystick sat botonanak qʼala kayunakampi chʼalltʼañamawa. Ukat nazis ukanakarux proyectanakampiw phichhantasirïna.
  Ukat ukat Zoyax jumaruw ch"allt"ätam. Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampis ukhamaraki.
  Ukat q'ucht'arakiniwa:
  - Rus' ukax kunatix Hitler contrax utjki ukawa!
  Ukat ukat Aurorax mä agresivu movimiento lurani. Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampirakiw:
  - ¡Rusia thakhitaki!
  Ukat jupanakan qhipäxapanx Svetlanax mä proyectil jiwayir jaqunukurakispawa. Mä alemán tank ch"allt"ani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Vladimir Kirillovich zar jupatakixa!
  Ukat lakapsa uñachtʼayarakiniwa.
  Imill wawanakax akanx sallqaw sarapxäna.
  Alenkax mä jach"a tank ukan nazis ukanakaruw t"unjaraki. Ukat jaya chiqat jupanakarux jawq"jaraki.
  Ch"axwirix akham q"ucht"äna:
  - ¡Chika pacharuw chuchujampi apnaqawayta!
  Ukat Alenkax chuchupax escarlata chuchuniwa.
  Ukat ukat Anyutax q"ala kayunakapamp ch"allt"apxätam. Ukax mä tank fascista ukar ram ukat blather:
  - ¡Nayaxa mä superestrella imilla! ¡Historia libronakanjja!
  Ukat jupax kisunakap q"ala ch"uqt"ani...
  Ukat ukatsti Agustín chachax mä proyectil jiwayir jaqunukuni. Jupax nazis ukanakarux t"unjañapawa ukat sist"asiñapawa:
  - ¡Jiwasan ejercitosax juk"amp ch"amanïpan!
  Ukat jupax kayunakaps kuynt"ayarakiniwa...
  Ukat Mariax jupanakar arktasaw nazis ukanakar atipt"ani. Jupax jupa pachpaw muyuntani, agresivamente blathering:
  - ¡Jiwasaxa jach"a agresivu imillanakawa!
  Ukat ukjatx Marusyax mä sinti jiwayir ukhamarak t"unjir yänak nazis ukanakarux antutani. Ukat qʼala, imill kayunakan yanaptʼapampi.
  Ukat uka qhipatxa akham sasaw qʼuchtʼaraki:
  - ¡Jiwasax uñisirinakan taqpach atipt"äwipawa!
  Septiembre phaxsinx wali ch"ama ch"axwawinakanw pasawayxäna. Alemanonakajj jankʼakiw contra ataque lurapjjäna. Ukampis octubre phajjsinjja, jallojj jukʼamp purïna ukhajja, zarista sat ejercitojj wasitatwa uka ventaja jikjjatäna. Ukat Ruhr sat jawir tuqiruw nayrar sartañ qalltäna. Mä jach"a nuwasïwi qhipatxa, Koenigsberg jupax jaquqaniwayi. Nazis ukanakax yaqha ch"axwawi katuqapxäna.
  Ukat Francia markan sur toqenjja, zarista soldadonakajj Toulon markaruw muyuntapjjäna. Ukhamajj nazinakajj wali jan walinwa uñjasipjjäna.
  Hitler chachajj wal colerasïna, ukampis Berlín markankäna ukhajj wali coleratänwa. Jupan cargopajj jan chʼamanïkaspas ukhamänwa.
  Qhanapuniwa, janiw khitis aruskipäwinak ist"añ munkänti. Ukampis nazinakajj chʼuspanakjamaw ukan chʼamaktʼapjjäna.
  Noviembre phaxsinx ejercito zarista ukankir soldadonakax Ruhr suyun jilpach chiqanakap katuntañatakiw ch"axwapxäna, ukhamat Alemania markax jach"a producción ukan jan walt"ayat uñjasiñapataki.
  Diciembre phajjsinjja, zarista sat ejercitojj Francia markan sur toqenkir taqe cheqanakapwa katuntapjjäna, ukat España markaruw mantapjjäna. Ukat Alemania markan frentepanjja, qhepatjja Ruhr sat barcoruw katuntjjäna. Ukhamarus Alemania markan yaqha uraqinakapas katuntatapxarakïnwa. Ukat zarista ejercitojj Dinamarca markaruw puriraki.
  Hitler chachajj mä jaulankir mä saxrarjamaw colerasïna, ukampis janiw kuns lurañjamäkänti.
  Navidad católica urunxa, reyin soldadonakapax París markaruw sarapxäna. Chhijchhimpi ukat thayampis utjkchïnjja, Natasha kullakajj qʼala kayuni ukat bikini uchatäpjjänwa.
  Alemania markankirinakajj jukʼampiw katuyasipjjäna. Ukat francés jaqinakax janiw kuns rusanakamp nuwasiñ munapkänti.
  Alemania markankir mä pila pʼakjkasajj Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Ukhamaxa, chiqpachansa, ¿kunatsa Adolf chachaxa jakthapitayna kunapachatixa jiwasampi ch"axwaña qalltawayki ukhaxa?
  Quri ñik"utan Zoyax logicamente akham sänwa:
  - Inas kunatix, kunapachatix presión ukar puriñäni ukhax mä p"iya bolsillot qullqinakjam jaquntatäñäni!
  Aurora kullakajj qʼala kayunakapampiw mä nogal tʼunjäna. Ukat lakaparuw jaquntäna ukat amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Historiax janiw kuns yatichkiti sasaw yatichi!
  Svetlana kullakajj qʼala kayunakap joystick sat boton chʼalljjtayäna. Jupajj yaqha alemán cañonaruw jaqontäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jach"a ch"axwirinakäpxañäni!
  Chʼaxwirinakaxa, kunjamtï uñjktanxa, chiqpachapuniw nuwasiñataki ukat atiptʼañatakis chʼamachasipxi.
  Oleg Rybachenko, q"ala kayuni waynax shorts ukamp t"ijt"i ukat q"ala, musculoso torso ukampiw t"ijti. Jupax liwxataskiwa ukat arnaqasirakiwa:
  - ¡Jiwasax Krauts ukar atipt"añäni! ¡Krauts ukar atipt"añäni! ¡Ukat asnumarux ch"allt"am!
  ¡Ukat uka waynax ukham janqʼu, perla kisunakaniwa! Mä wayna ukat jan k"uchi terminador ukhama.
  Oleg Rybachenko jupax t"ijt"kasax ch"iyar jaquntawayi. Fascistas ukanakar jiwayaña ukat q"ucht"aña:
  - Rusia ajayuxa reyinakan ch"amapawa, ¡Krauts ukanakaru atipt"apxam!
  Uka waynax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - Valz rusa, alwax sartawayiwa - ¡reyin jach"a kankañapa!
  Chiqpachansa jupax wali nuwasir jaqiruw tukuwayi. Ukat nayrïr urukamaw fascistanakarux atiptʼi.
  Ukat imill wawanakax wali ch"amampiw nuwasipxi. Akax Mirabela... Ukhamarakiw mä jach"a piloto. Janiw khitis jarkʼkaspati. Jupax Krauts ukanakaruw t"unjasi ukat q"ucht"i, kisunakap q"ala ch"uqt"asa:
  - ¡Loco imilla! ¡Akanx jupan markapawa!
  ¡Ukat mä cohete aptasin lanzarani!
  Jïsa, ukham warminakax akankapxi! Kunawsatix rusa imillanakax nuwasipki ukhax janiw kuna ch"amas jupanakarux saykatakaspati.
  Mirabelax paqallq alemán avionanakaruw mä phallawimp phisqa cañones aéreos ukanakamp jaquqaniwayi, ukat chirp"asi:
  - ¡Vladimir Kirillovich zar ukax jiwasan Diosasawa!
  Ukat imill wawax q"ala kayunakap vidrioruw ch"allt"i.
  Ukat ukhamaraki Albina ukat Alvina alaxpachan ch"axwapxi.
  Ukham muspharkañ lunthatanakäpxänwa. Jichhax juk"amp machaq cuentanakaw apthapitaski. Ukat uka pachparakiw q"uchupxi:
  - ¡Alaxpachanxa jiwasaxa perfecto ukhamawa! ¡Jiwasax aces perfección ukhamätanwa! Mä jachaqt"asiwit mä gesto ukar puriñkama - ¡taqi jach"añchañat sipansa!
  Albinax pusi alemán avionanakaruw mä p"akjawimp jaquqaniwayi ukat chillqt"awayi:
  - ¡Ay, kuna kusisiñasa! ¡Guerranjja, ¡kuna jan pantjasirïñasa!
  Alvinax phisqa alemán avionanakaruw khuchhuqawayi ukat sarantaskakiwa:
  - ¡Ch"axwañanxa perfección uñt"añamawa! Ukat wali suma ideal!
  Ch"axwirinakax coro ukan q"uchupxäna, fascistas ukanakar khuchhuqasa:
  - ¡Imill wawanaka! ¡Juk"amp thaya imillanaka! ¡Imill wawanaka! ¡Juk"amp thaya imillanaka!
  Jupanakajj wali chʼamanïpjjatap uñachtʼayapjjäna. Chiqansa, janiw khitis Hitleran aspas saraqañapatak wayt"atäkänti.
  Ukampis fascistanakax chiqpachansa, sallqa presión ukankapxiwa.
  Hitler jupax Berlín markan mä bunker ukan jikxatasi ukatx ukanx mä cucaracha ukham bombardeatawa. ¿Kunsa jupajj munäna? ¡Fascista numero uno ukax tukuyxiwa! Jupax Rusia zarista contraw saräna, jichhax jupa pachpaw mä cucaracha ukham t"unjatäski.
  Jichhax zar Vladimir Kirillovich jupax juyphi pachat samart"aski, Océano Índico uksan quta thiyanakan. Kunayman kasta jañchini suma imillanakaw jupan nayraqatapan thuqt"apxi.
  Ukampis reyejj gladiadoran nuwasiñanakap uñchʼukiñajj janiw llakiskiti. Amuyt"añataki, pä imill wawanakax pä suma uñnaqt"aninakampi.
  Plástico espadanakampiw nuwasipxi, ukhamat maynit maynikam jan usuchjasiñataki. Ukampisa, wali chʼamampiw nuwasipxi.
  Ukanakax nuwasirinakawa. Ukanx wali colerat ch"axwawinakaw utji. Pä rubio ukat pä wila p"iqini...
  Vladimir zar jupax Mariscal de Campo Vasilevsky juparuw jiskt"äna:
  - ¿Kunas alemananakampi ch"axwañanxa juk"ampi ch"amaxa?
  Mariscal de campo ukax chiqaparuw jaysäna:
  - ¡Confianza jikxataña! Qalltanxa, uñisirinakax nayrar sartañ qalltapxäna ukhakiw jan sum jikxatasirïta. Ukat jichhax atipt"añ qalltawaytanwa ukat taqi kunas qhanaw uñisirinakasat! - Mariscal de Campo Vasilevich, aka jach"a estratega, jupax vino umatayna.
  Vladimir Kirillovich jupax logicamente akham siwa:
  - ¡Taqi pacha atipt"añaxa wali ch"amawa! Ukampis ¡walja lurañanak lurañ yatipxtwa! ¡Ukat jichhajj tiempow utjani, uraqpachan sumankañ utjani!
  Mariscal de Campo Vasilevsky jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Ukaruw iyawstxa!
  Imill wawanakax q"ala janchipan ch"akhanakanïpxänwa ukat wali axsarañjamaw uñnaqapxäna.
  Jupanakax ch"axwapxäna, chiqans janiw Nayra Roma pachanakjam ch"axwapxäna - jupanakax jan sinti jan walt"awinak jupanakpachar puriyañatakiw ch"amachasipxäna. Ukampis jupanakax taqi chuymaw kuns lurapxäna.
  Ukañkamax ch"axwañax sarantaskakiwa. Enero phaxsinx zarista soldadonakax París markaruw uka thakhinjam katuntapxäna. Dinamarca markan capitalapajj Copenhague sat markaruw katuntapjjarakïna. Alemania markankir soldadonakajj jan chʼamanïpjjänwa. Rusonakajj Alemania marka pachparuw nayrar sartasipkakïna. Fritz familiajj wal chʼajjwapjjäna, ukampis chʼamapajj pʼakjatäjjänwa.
  Oleg Rybachenko, aka jan jiwir waynax q"ala kayukiw ch"uqi taypin jaltawayxäna ukat taqin nayraqatapanw ataque ukar t"ijtäna, taqpach jan nina axsarasa. Ukat sillpʼasipkäna ukhajja:
  - Khitis atipt"añataki ch"axwaña yatintata, .
  Chiqpachansa uñisirinakaparux atipjaniwa...
  Jupax kusisitaw larusi ukat walja askinak jikxatani,
  ¡Ukat Hitler jilatarojj wali jawqʼjataw uñjasini!
  ¡Ukat waynan q"ala kayupax granada jaquntäna! Ukat perlat uñtat jachʼa kisunakapsa, marat sipansa jukʼampwa qhantʼi. Jisa, jupax nayratpach mä lobo ukham lakaniwa. Kuna kunkatsa chhuxriñchjasini.
  Ukat tankinakan imill wawanakax Alemania markan sur uksat alay tuqiruw sarxapxi. Jupanakax niyaw qutar sarxapxi. Ukat Berlín ukat Pomerania jak"ankir uraqinakakiw Krauts ukanakamp qhiparapxani.
  Natasha, tanques fascistas ukanakar t"unjasax akham sänwa:
  - ¡Ukat ch"axwawix pachpa thakhipanx kusiskañawa!
  Zoyax nazis ukanakar jawq"jasaw iyaw säna:
  - ¡Kunjamsa suma jikxatasi! ¡Yämas kunapachatï atiptʼañäni ukhaxa!
  Aurora kullakajj qʼala kayunakapampiw fusilasajj akham säna:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax universo ukanx lurasispawa, ukampirus janiw mä juk"a...
  ¡Ukat wila ñik"utan tawaqux wali jach"at larusiniwa!
  Chʼaxwirinakax wali kusisita ukat colerasiñampiw liwxatasipxi. Ukat aleman jaqinakarux t"unjapxi.
  Uka pachparakiw zarista soldadonakax España markpachan nayrar sartasipki, ukatx Sevilla markaruw jak"achasipxi.
  Olgax mä blindado portaaviones de personal ukanw alemanes ukat policía soldadonakarux pallapallanakamp jiwayatayna.
  Uka markankir españolanakax niyas janiw kuna sayt"asiñs uñacht"ayapkiti. Yaqha markax Rusia markan hacha ukar jaquntatawa.
  Oleg jupax ch"iyar jaquntawayi ukat q"ucht"awayi:
  - Aeróbatica, ¡ukax bash on bash ukhamawa!
  Ukat Alice masipax tuiteó:
  - Rusianakan jach"a kankañapaxa planeta ukan uñt"atawa,
  Fascismo ukax mä ch"axwawimpiw ch"allt"ata...
  Taqi akapachankir markanakan munat ukhamarak wali askit uñjatapxaraktanwa,
  ¡Jach"a qullan zarismo ukar saykatañäni!
  Ukat imill wawanakax q"ala kayunakap joystick ukar ch"allt"asipxani ukat ch"allt"apxani.
  Vladimir Kirillovich Romanov imperio zarista ukat Alemania fascista ukanakan ch"axwawipax sarantaskakiwa.
  Rusia markan soldadonakapax niya taqpach Francia markaruw nazis ukanakat qhispiyapxi. Febrero phaxsin 1957 maran... Zarista ejercitox Portugal markaruw qhispiyawayi.
  23 uru lapaka phaxsitx Dinamarca ukat pachpa Alemania markanakat unidades rusas ukanakax mayacht"asipxäna.
  Oleg Rybachenko, aka wiñay waynax q"ala kayunakapamp laq"aruw ch"allt"asi. Mayor wawax pulmones patat jupa pachpaw arnaqasi:
  - ¡Vladimir kimsïr zar rusa jaqirux jach"añchañapawa! ¡Hitler jilataruw khuchhuqä, mä chivompiw tupurakï!
  Ukat waynax wasitat arnaqasïna ukat qʼala amparanakapampix wali chʼullqhi disco jaquntäna. Ukat fascista ukarux kunkaparuw ch"allt"ani. Ukat ukat q"ala, wawar uñtat kayupampix mä boomerang jaquntawayi, ukat jank"akiw phisqa Krauts ukan kunkap khuchhuqaraki.
  Jïsa, Hitler chachan jan wali amuyupax ukham imperioruw atacañapa.
  Natasha ukat jupan equipopax Portugal markan qhipa alemanes ukanakaruw tukuyapxi. Jupanakan tankapax jan jark"ataw t"unjatäxi.
  Ukat qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjtayapjjaraki, ukhamatwa wali colerat tʼunjapjjaraki.
  Zoyax ch"axwantäna, alemán cañón ukar t"unjäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Rusia markataki ukhamaraki libertad ukataki tukuyañataki!
  Aurora kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj nazi sat chacharuw kayump taktʼäna ukat jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Diosax reyin qhispiypan!
  Svetlanax ukhamarakiw chhuxriñchjasïna, q"ala kayunakapamp joystick botones ukar ch"allt"asa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ch"amani soberano!
  Imill wawanakax fascistanakaruw atipt"apxi. Ukampis uka qhepatjja, Hitler sat machaq tanque "Mouse"-4 ukaw uñstäna. Mä modelo wali ch"amani - kimsa patak tonelada pesa, ukat 310- mm pistola. Jaya jayaruw mantaspa, ukampis jupa pachpaw armadurax wali thithita, ukat Kondratenko-6 tank ukax janiw kuna ángulo ukat apsuskaniti.
  Natasha kullakajj akham sasaw kamachi:
  - Imill wawanaka, jak"achasiñasawa ukatxa lado manqhana, rodillos ukanaka taypina ch"allt"añasawa - ¡akaxa jiwasana sapa ch"amasakiwa!
  Zoyax q"ala kayunakapamp alemán cañón jawq"jasaw q"ucht"äna:
  - Destino ukaxa qhipa ch"am churaski, ukampisa jank"aki! ¡Jallu, granizo ukat chhijchhi!
  Agustín chachajj akham sasaw taptʼasirakïna ukat chillqtʼarakïnwa:
  - Qhipa ch"ama, ¡destino ukaxa! ¡Suma sarnaqañasa ukat sapa uru tʼijtʼañasa jakañapa!
  Ukat ukhamaraki q"ala kayunakampi, ukat kunjams t"ijt"ani. Ukat jupax fascistanakaruw t"unjani.
  Svetlana kullakajj akham sänwa:
  - ¡Machaq fronteranakataki ukhamaraki ch"amampi atipt"awinakataki!
  Rusia markan tanquepax jank"akiw saräna, jank"akiw sartasïna. Ukat imill wawanakax aptasin q'uchupxani:
  - Ch"amani soberano, juk"amp jach"a pacha, Zar ortodoxo, jach"añchäwitak apnaqam, jach"añchäwisataki!
  Ukat mayamp jankʼakiw sartapjjäna, mä jachʼa proyectil ukat jayarstʼasa, uka pistolajj alemán "Maus"-4 sat avionan utjkäna uka pistolat apayatänwa. Imill wawanakax akham sasaw chhuxriñchjapxäna:
  - ¡Janiw uwija wajjra patxaru qunt"asiñäniti! Ukhamat jumax Hitler - jiwañamataki!
  Ukat jupanakan tankipax jankʼakiw sartaski. Mä jiskʼa boxeadorajj mä jachʼa boxeadorar atacaspa ukhamawa. Ukampis chiqans chances ukax phisqa tunk phisqha tunk ukhawa.
  Natasha kullakajj tanquejj kunjamsa sarnaqäna uk uñjasajj kunjamsa ringan mä chachampi boxeo lurapkäna uk amtasïna. Jupajj puñetanak faltasaw jawqʼjapjjäna, ukampis katthapisirakïnwa. Ukat ukat jan axsarasaw ukham säna. Ukat uñisirin nayraqatapan sarnaqataparuw katjäna, ukat chinuparuw ch"allt"äna. ¡Jichhax knock out!
  Jupajj waranq qori rublonak katoqäna. Ukham nuwasir tawaqu. ¡Jupatejj churkani ukhajja, churarakiniwa!
  Natasha kullakajj qʼala kayup chʼalljjtayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Akax janiw qhipa ch"axwäwikiti, jan ukasti amtañawa! ¡Awki Marka jach"añchañataki, Tayka markataki ukhamaraki jach"añchañataki!
  Ukat ukat tankipax ladopat liwxatasinx mä concha apayani... Zoyax q"ala kayunakap apnaqarakïnwa, ukham quri ñik"utan tawaqu, ukat mono ukham ágil ukhama. Ukat "Mouse"-4 ukax phallañ qalltäna. Conchas ukanakapajj qhanaw phallawayjjäna. ¡Ukat torrenakajj chʼiyjataw uñjasini, ukat alajjpacharuw wali jachʼa tʼijtjjani!
  Imill wawanakax mäkiw arnaqasipxi:
  - ¡Atipjaña! ¡Wali suma atipt"äwi!
  ¡Ukat yaqha tanquejj jupanakan listapankiwa!
  1957 maran marzo phajjsit 1 uru saraqatarojja, Rusia markankir soldadonakajj Elba sat jawir pasañwa qalltapjjäna. Hitler jilatarojj kayump taktʼaskäna ukhamaw amuyasi.
  Oleg Rybachenko waynax q"ala kayukiw wawapan kayupampix granada jaquntäna, mä tank fascista ukar chhaqhayasax arnaqasïna:
  - ¡Machaq, jan k"uchi fronteranakataki!
  Alenka tank ukankirinakax inti jalsu tuqir kutt"apxi. Alemania occidental ukat Francia markanakax nayratpach qhispiyatäxiwa. Oder ukat Elba sat jawiranak taypinkir oraqenakakiw nazis ukanakan apnaqatäjjäna. Ukhama, Gran Bretaña ukat Irlanda markanakax ukhamaraki. Nazis ukan qhipa ch"amanakapax ukankapxiwa.
  Alenka, fascista pilanakar ch"axwañanx akham siwa:
  - Tsarevich Nikolai, ukat juk"ampinaka.
  Jumax apnaqañamawa...
  Janipuniw armasiñamäkiti - .
  ¡Ejercitox jan axsarasaw nuwasi!
  Ukat jichhax yaqha concha q"ala kayukiw khithatäxi. Ukat Fritz sat pistolaruw jaquntatäna.
  Anyutax q"ala kayunakampiw ch"axwaraki. Jupax fascistaruw ch"allt"i ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayax Hitlerar chhuxriñchjayiri kasta tawaqutwa!
  Ukxarusti, nina nakhaskir Agustín clavonaka. Jupax mä ch"iyar ch"iyar jisk"a saxra ukhamarakiwa, ukat arnaqasi:
  - ¡Infierno punkunakaru!
  Ukat q"ala kayunak apnaqaraki.
  Mariax qhipäxaparuw ch"axwäna. Ukhamarakiw aptasin ch"allt"asi, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Janiw khitis jark"kitaniti, tigresa, janiw khitis q"ala kayuni tawaqurux atipjkaniti, ukat kawkhans jawq"jataw uñjasta!
  Ukat ukat Olimpiadas ukanakax phallasini. Ukat alemán tanqueruw tʼunjani, torretapatjja, mä gorra chʼakhanakjamaw chʼiyjasini.
  Ukat cackles:
  - ¡Machaq, thaya fronteranakataki!
  ¡Ukat mayampiw laxrap uñachtʼayani!
  Imill wawanakax jupanakpachaw ch"amanchasipxi ukat jan ch"amampiw nayrar sartasipki. Ukat fascistanakax ch"axwawinakampiw umamp chhaqhayasipxi.
  1957 maran marzo phajjsit 2 urunak saraqatarojja, Portugal markankir qhep qhepa nazi soldadonakajj katuyasipjjäna. Fascismo ukan qalltatapajj qhanaw amuyasïna. Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, ¿alwajj puriniti? ¡Jan wali samka inti jalanta!
  Ukat rusa soldadonakax nayrar sartasipki. Alemanonakax juk"ampiw armanakap jaquntapxi ukat katuyasipxi.
  Qunqurkamaw jaquntasipxi. Rusia ukat chino imillanakax q"ala kayunakap jamp"att"asipxi.
  Ukax wali thaya ukat thaya uñtatawa. Ukat fascistanakax ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntataw jikxatasipxi.
  Natasha jupan tripulacionapax niyaw trenanx anqax tuqir ch"axwañatak sarapxi, Krauts ukanakamp chika.
  Imill wawanakax compartimientopan qunt"atäsipki. Qʼala kayunakampi katxarusaw tarjetanak anatapxi.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Wali askiwa, kunapachatix Berlín markar apt"añäni ukhaxa, ¿kunas jutïrin utjani?
  Zoya kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Jutïr urux Londres markaw utjani!
  Nina Aurora kullakax lart"asisaw wasitat jiskt"äna:
  - Ukatxa?
  Zoyax mä amtampiw akham säna:
  - ¡América Latina ukaxa jiwasanakiwa! ¡Janiw nazis ukanakamp ceremonian saytʼatäkañäniti!
  Svetlanax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Taqi akapach atipjañäni!
  Natasha kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Ukatxa sumankañaw utjani, taqi uraqpachana!
  Imill wawanakax coro ukan q"uchupxäna, sarapkän ukhamarjamaw composta lurapxäna;
  Jach"a Rusia Zarismo ukan jach"añchäwipa,
  Kawkhantix Vladimir jupax trono ukan qunt'atäki...
  Jiwasax jan wali fascismo ukan walja jaqinakarux t'unjañäni - .
  ¡Glorioso ejercito ukat monolito jiwasanakan!
  
  Chuymanakax wali iyawsäwimpiw llamp'u chuymanïpxäna,
  Jiwasan Pachamamasa taqi chuymasampi...
  Jiwasax Zar Nicolás sat chachan wawanakapätanwa,
  ¡Ukat janiw ina ch"usat jupa layku jiwapkänti!
  
  Jiwasan markasa, jumax taqi kunat sipans juk"amp munastawa,
  Mä ch"iyar, alaxpachankir nina naktäwinak jaquntañäni...
  Jumanakax Awki Markampi ch"axwapxaraktawa,
  ¡Walikiwa, ¡nazis ukanakax taqiniw jiwapxpan!
  
  Hitler jupax Uraqinakas katuqañ munäna,
  Ukat uka ñanqha anunakax reyir jiwayañ yant"äna...
  Ukampis jiwasax dashing, janiw ukax katuqktanti,
  ¡Ukhamajj ¡fascismo sat religionajj inamayakiw atacawayitu!
  
  Reyejj suma chuymani, wali yatiñani apnaqeriwa,
  Mä qullu águilax planeta patxaruw jaltxatayna...
  Vladimir jupax uka horda ukan apnaqiripäniwa,
  ¡Amigosasax mä monolito de acero ukar uñtasitawa!
  
  Fritz chachan kayunakapat yanapt"äw jaqunukuñäni,
  Hitler jupax mä lazo ukan asfixia...
  Qhuru jiwayañanak pʼinqachañaruw katuyañäni,
  ¡Khitis aka Uraqin jan walinak luraski!
  
  Reyin chʼamapa ukat reyin yatiñapa, .
  Jupax fascistanakaruw jan tupuñamp t"unjani...
  Iyawsapxita, Hitler chachax chiqpachapuniw llamp"u chuyman luratayna,
  ¡Ukat jichhax jakäwipax mä hilo ukham tukuwayxi!
  
  Ukhamasti jach'a reyinakaru respetapxam,
  Aka Uraqinx janiw juk"amp thaya Romanovs ukanakax utjkiti...
  Nazis ukanakan nuwasïwipanxa, chuymanakar ch"allt"apxam,
  ¡Aski lurawinakataki ukhamaraki samkanakataki thakhi jist"arañataki!
  
  
  Jach'a Pedrox qutaruw irpapxitu,
  Alejandrox París markaruw katuntawayi...
  Jïsa, awisajj llakisiñaw utjäna, .
  Ukampis ¡Rusia markax mä querubín ukamp jarkʼaqatäxänwa!
  
  Taqi kunas jiwasatakix wali sumawa,
  Imill wawanakas yuqall wawanakas, iyawsapxita...
  Reyix apnaqi, jumax chiqaparuw yatta - .
  !
  
  Janiw kuna límites ukanakas utjkiti, jan pantjasirïñar iyawsaña, .
  Niyaw comunismo ukan reyinakapax utjani...
  Kusisiñatak punkunak jistʼarañäni,
  ¡Maldito fascismo ukax t"unjatawa!
  
  Rusia markatakix janiw uka jach"a amtäwix utt"ayatäkiti,
  Iyawsapxita, uñisirinakaruw atipt"añäni...
  Imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi, Esparta markankaspa ukhama,
  ¡Walikiwa, jiwasan zar Vladimir sapakiw utji!
  
  Jiwasax Rod - Jach'a Diosar iyawstanwa,
  Kunas perfecto eslavonakar uñstayäna...
  Jiwasax jach"añchañataki ukhamarak qhispiyasiñatakiw ch"axwapxtanxa,
  ¡Nazismo ukarux huelga lurapxta!
  
  Jumax Romanov familiat sipan jach"a jach"a tukupxtawa,
  Sapa kutiw Rusia markar apnaqani...
  Jach"a reyi, jach"a t"ijtäwi, .
  ¡Supayajj janiw águila pʼakjkaniti!
  
  Jach"a Rusia markar munasiñatxa,
  Jiwasax pallapallanakaruw nuwasiñar khitapxtanxa...
  Jiwasax santunakan ajanunakaparux icononakat jach"añchtanwa,
  ¡Chiqpachansa, ¡kawkïr nuwasiris reyïrakiwa!
  
  Chuymasax Awki markatakiw phichhantapxi,
  Jiwasax imill wawanakax nuwasiñanx ch"amanïtanwa...
  Jiwasax espacio ukar punku jist"arañäni, yatipxam
  ¡Ukat nayax Adolf-arux mä q"añu jaqir uñtataw jiwayarakï!
  
  Mä juk"a pachakiw Berlín markar puriñkamax utji,
  Jiwasax reyinakan jach'a kankañap apt'ataw mantañäni...
  Chuymanïñax janiw imill wawanakarux axsaraykiti, .
  ¡Iyawsapxita, janiw umamp warantatäkañäniti!
  
  Jan wali jaqinakasa, jan wali jaqinakasa imt'apxañäni,
  Dragonax wali ch"amampiw atipt"atäni...
  Ukat quri icononakaw utjistu,
  ¡Rodnoveria ukax wiñay kamachiwa!
  
  
  
  
  Türkiye UKHAMARAKI PAYÏR Uraqpachan GUERRA URU MANTAÑATAKI
  1942 maran septiembre phajjsit 1 uru saraqatarojja, Türkiye chachajj URSS marka contra chʼajjwäwiruw mantäna. Razón ukax qhanawa - nayrir atipt"awinakat venganza ukat ch"am tukuña, ukat Baku markar katuntañ munaña. Ukhamarus diplomacia alemana ukax mä lurawimp phuqharakïnwa, ukax quri qullunak otomanonakarux arsuwayi. Kunjamakitix turcos jupanakax amtapxataynawa, janiw juk"amp suyt"añax wakiskiti, ukat janiw q"añut q"añunakjamäpkiti, jan ukasti ch"axwañatakis pachax utjaspawa.
  Ukatwa kimsa tunk divisiones turcas ukanakax Transcaucasia soviética ukarux nuwantapxäna.
  Mä qawqha urunakatjja, Batumi markaruw sarjjapjjäna, ukat Ereván markaruw muyuntapjjarakïna.
  Uk uñjasax Stalin jupax uñstayir reservas ukanakat mä juk"a apsuñapatakiw wayt"ata, ukatx Transcaucasia uksaruw apayatayna.
  Comando soviético ukax Stalingrad markan ofensiva ukarux qhipharuw jaytañapatak wayt"atatayna. Alemanes jupanakax ukhamarakiw caucásico uksanx juk"amp askinak jikxatapxatayna ukatx Ordzhonikidze ukat Grozny uksaruw apxapxäna. Ukat qullunakar kuttʼasakiw soviético soldadonakax nazis ukanakar jarkʼaqapxäna.
  Uka pachparakiw britániconakax Operación Antorcha ukx apayapxäna, Turquía markarux Gran Bretaña ukar ch"axwañar mantayañ axsarasa.
  Ukhampachasa, 1942 maran diciembre phajjsit tukuyarojja, nazis sat jaqenakajj Stalingrad markaruw katuntapjjäna. Ukanwa qamasipxäna. Soviético soldadonakax nayrar sartapxäna, ukampis markasanx janiw askinak jikxatapkänti - operación Rzhev-Sychov ukax sinti qullqiruw tukuwayi. Ukampirus Fuhrer ukax taqpach ch"axwäw yatiyaskakïnwa, kunatix Tercer Reich ukax janiw walja yänakanïkänti.
  Febrero phaxsinx Ejército Rojo ukax ch"amanakap tantacht"asiwayi, ukatx Stalingrad markan flancos ukanakat alemanes ukanakarux nuwañ yant"awayi. Ukampis nazinakajj nayratpachwa soldadonakapar mayamp tantachtʼasiñ puedjjapjjatayna, ukat uka jawqʼjatanakar saykatañatakejj wakichtʼatäpjjänwa.
  Operación Antorcha ukax febrero phaxsinw qalltawayi. Alemania markankirinakax wakichtʼatäpxarakïnwa, ukat pä semanaw wali chʼamampi nuwasipxirïna, ukat britániconakaruw saytʼayapxäna.
  Estadounidenses jupanakax janiw Casablanca ukat Túnez uksanx uraqir puripkiti. África markan ch"axwäwix wasitat sayt"awayxi.
  Hitler jupax wali ch"amaw apthapiskäna... Marzo phaxsinx Ejército Rojo ukax kimsïr kutiw operación Rzhev-Sychov ukax lurawayi, ch"axwawinakax mä phaxsi tukuykamaw utjawayi, janiw sinti askikiti.
  Junio phaxsinx nazis ukanakax ch"amap apthapisin Volga jawir thiyaruw sarapxäna, Cáucaso uksankir fuerzas soviéticas ukanakar t"unjañataki ukat Caspio qutar puriñ yant"apxäna.
  Machaq alemán tanques ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna: "Tigre", "Pantera", "León".
  Ukhamarakiw autopropulsado arma "Ferdinand" ukax utji.
  Alemanonakax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp ch"amanïpxänwa, janiw jawq"jatäpkänti, ukat machaq soldadonakampi.
  Estados Unidos markax niyas janiw Tercer Reich ukarux bombardeawaykiti, ukatw tanques ukat autopropulsados armas ukanakax juk"amp lurañax utjawayi. Ukatx "León" serie ukar uñstayapxaraki. Ukampis uka tanquejj wali jila alani ukat wali llakkañänwa, walja kutiw tʼunjasïna ukat chʼamaktʼarakïnwa. Ukampis 100 mm ukchʼa armadura lado inclinada ukan thiyapajja, uka autojj mä suma pʼakjañ autoruw tukuyäna. Lev tanquen ventajapax wali ch"aman cañonapawa, ukampis jan walt"awipax llätunk tunk pesaje ukawa. Ukax auton jan sarnaqañapatakiw yanapt"äna.
  Ch"axwawinakax uñacht"ayiwa aka tankix wali ch"amampiw kuns luraspa nivel de tierra ukanxa.
  Pantera lado armadurapax jan ch"amanïkaspas ukhamaw tukuwayi, ukax juk"ampiw chhaqtäwinak jilxattawayi. Tigre sat barcojj jukʼamp askïtap uñachtʼayäna. Ladonakapax 82 mm armadurampiw ch"uqt"ata, ukax pusi tunk phisqhan jan ch"amaniruw tukuyi.
  Alemanonakajj mä jukʼa jukʼatwa nayrar sartapjjäna. Soviético irpirinakax taqpachaniw ukham amtäw suyapxäna, ukat wakicht"ataw pallapallanak irpxaruwayapxäna.
  Chiqansa, Kursk Bulge ukar uñtasita, fascistanakax juk"amp ch"amani ukat juk"amp atinisipxiwa.
  Ukat terrenox ataque lurañatakix juk"amp askiwa, arxatañat sipansa. Ukat Krauts jupanakax juk"amp avionanaka, tanques ukat infantería ukanakanipxiwa. Ukat Volga uksanx soviético soldadonakar suministrañax janiw jasakikiti.
  Ukatwa nazis sat jaqenakajj defensa lineanak pʼakjasajj nayrar sartapjjäna. Suma sarnaqañ tukuyatatxa suma sarantäwiruw puripxta.
  Kimsa phaxsi qala chuyman nuwasiñatsti, Caspio qutaruw puripxta.
  Stalin jupax mä jan walt"äwin jikxatasisax sumankañ tuqit aruskipäwinak qalltañ munäna. Kunjamakitix qhanstawayxi Cáucaso markax janiw jark"aqatäkaspati. Ukampis Hitleramp mä amtar puriñax wali chʼamawa. Fascistanakax sintipuniw mayipxi. Ukat jumatix jupanakar katuyasïtaxa, manq'antapxätamwa. ¿Trega tuqitxa kamsasmasa? Hitler jupax janiw akan munkiti. Ukat chiqans aliados ukanakax pasivos ukhamawa. Jupanakax extra división ukax qhiphart"ayañ axsarapxi.
  Fritzes sat familiajj Caspio sat qota lakanwa sarnaqapjjäna. Ukat ukxarusti, qhiparuxa, turcos ukanakampiw mayacht"asipxäna. ¡Ukajj wali kusiskañänwa!
  Alemania markankir suma imill wawanakajja, soviético markankir presonakaruw qʼala kayunakap jampʼattʼapjjañapatak waytʼapjjäna. Jupanakajj istʼasisaw uk lurapjjäna. Ukat qʼala talonanakaparuw chʼalltʼasipjjäna.
  Ukhamaw uka katuntañax phuqhasiwayi. Ukat alemanonakajj unidades soviéticas ukanakaruw desarmapjjäna.
  Ukatx Stalin jupax Fuhrer juparux sumankañ uñacht"ayäna - taqpach Cáucaso uksa jaytañ iyaw satayna, ukat Leningrad ukat Karelia uksa jaytañ amtawayi. Ukhamarus patak maraw reparacionanak pagañama.
  Fuhrer, mä juk"a amuyt"asax uka mayiwix iyaw sataynawa ukatx 7 uru diciembre phaxsit 1943 maranw sumankañax tukuyata.
  ¡Aliados ukanakax ukax mä traición ukhamaw sasaw amuyapxäna! ¡Ukat Stalin ukat URSS ukanakarux sancionanak churapxäna!
  Ukat propaganda soviética ukax chiqpach katuyasiñax mä jach"a atipt"äwjamaw uñacht"ayäna. Jupanakax sapxiwa, aliados ukanakan jaytjatapatxa, estado soviético ukarux jark"aqapxiwa ukatx Moscú markax janipuniw katuntatäkänti.
  Ukat chiqans nazis jupanakax Cáucaso uksat Oriente Medio uksaruw mä ofensiva uñstayapxäna ukat Rommel jupan tamaparuw ch"amanchapxäna. 1943 maran marzo phajjsit tukuyarojja, Oriente Medio ukat Egipto markanakajj wali jachʼa fascistanakan katuntatänwa. Ukhamarus, ch"axwawinakax uñacht"ayiwa, Panterax inglés Churchills ukat Cromwells ukanakamp sum ch"axwaski, ukampis qhipïrix janiw p"iqit p"iqir mantañ atkiti.
  Ukhamarus alemanes jupanakax rusanakamp ch"axwawinakanx qala chuymanïpxänwa, ukat jasakiw británico colonial soldadonakarux atipt"apxäna.
  Abril phajjsinjja, nazinakajj Sudán markaruw sarjjapjjäna. Ukat qhipharux Gibraltar markaruw katuntapxäna, Marruecos markar katuntañ qalltapxäna. Churchill chachajj umajj sumankañ utjañapatakiw yantʼarakïna. Ukampis Hitler chachajja, inti jalsu toqen libre ampar churasajj janiw sasaw säna!
  Ukat nazi sat jaqinakax África uksa tuqir sarxapxäna. Jupanakax juk"ampiw qhiphart"atapxäna, jach"a yatiyawinakampi, jan wali thakhinakampi jan ukax taqpach jan utjatapata, ch"ama pacha ukat jach"a jayanakan utjatapata.
  Ukhamäkchïnsa, aleman jaqenakajj nayrar sartapjjäna. Ukat jupanakax Ch"amaka Continente uksanw sarnaqapxäna. Chiqansa, tankinakapaxa, jukʼampisa Tigre-2 ukat León ukanakax juntʼu uraqinx wali qʼañukïpxänwa. Ukhamarus alemanes jupanakax mä k"acha "Pantera" serie ukan uñt"ayapxarakïnwa, pä tunk suxtan tonelada pesa, ukax África uksan ch"axwäwitakix wali wakiskiriwa.
  Kunjamtï operaciones de combate ukanakax uñacht"ayawaykixa, ukampis ukham tanquex janiw kuna ventajas fundamentales ukanakas T-4 ukar sipanx utjkänti, jan ukasti juk"amp ch"aman motor ukanïnwa, jan ukasti placas de armaduras inclinadas ukanakas utjarakiwa.
  1944 mara tukuyarux alemanonakax E-10 autopropulsada arma ukaruw katuqapxäna, ukax tunka payan tonelada pesa, silueta wali jisk"a ukat armadurapax wali inclinada. Ukham maquinax chiqpachansa África markatakix wali wakiskiriwa.
  Yämas imill wawanakax uka tuqit nuwasipxi ukhaxa. Ukat imillanakax aksa tuqinx super ukat clase ukhamawa.
  Gerda ukat Charlotte jupanakax junt"u uraqin sarnaqapxi ukat británicos ukat estadounidenses ukanakaruw t"unjapxi. ¡Chiqpachansa aka tawaqunakax jumatakix wali askiwa! Jutïr patak millas ukch"a uraqinx janiw juk"amp thayanaks jikxatkasmati . Imill wawanakax jiwayañ munapxi - ¡akax wali thaya imillanakawa!
  Ukatwa ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakarux katjapxäna, ukat suma uñnaqt"aninakan q"ala kayunakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"apxäna. Ukhamaraki jank"akiw qhanstayi - ¡wali jach"a lunthatasiña! Ukat jupanakpachaw ch"axwapxi, inglés autonakar jaya chiqat ch"axwapxi.
  Jupanakan autopropulsor pistolapax niyaw Pretoria markar jak"achasiski, uka markax Sudáfrica markan capitalapawa. Imill wawanakax jupanakpachaw ch"axwapxi, Churchill ukarux tungsteno núcleo ukamp ch"allt"asipxi ukat q"uchupxi:
  - África markanx tiburones ukanakaw utji, África uksanx gorilas ukanakaw utji, África uksanx juk"amp cocodrilonakaw utji! ¡Jupanakax ch"akhupxätamwa, jawq"japxätam ukat chuym ust"ayapxätam! ¡Wawanakax janiw África uksanx sarnaqir sarapkiti! África markanx mä lunthataw utji, África uksanx mä jan wali jaqiw utji, África uksanx wali axsarkañ Barmaley ukaw utji! ¡Jupaw ch"akhupxätam, jawq"japxätam ukat chuym ust"ayapxätam! ¡Ukat imill wawanakapax chʼiyjatäñapawa!
  1945 maran febrero phajjsinjja, África toqenjja, Madagascar islankir británico jaqenakan qhep qhepa chʼamapajj tʼunjatäjjänwa.
  Ukhamajj jichhajj Gran Bretaña markajj ukanjja janiw saytʼasjjeti. Uka pachparakiw alemanonakax Irán ukat India markanakar katuntapxäna. Jupanakax muspharkañ ch"amap uñacht"ayapxäna.
  Ukat mayo phajjsin 1945 maranjja, nazinakajj Gran Bretaña markaruw puripjjäna. Kimsa semananak qala chuyman nuwasiñat qhepatjja, Londres markajj tʼunjatäjjänwa. Mä phajjsitjja, Irlanda markajj katuntatäjjänwa.
  Oraqenjja mä jukʼa tiempojj samarañaw utjäna, ukampis lamar qotanjja, guerrajj sarantaskakiwa. Estados Unidos markax kimsïr Reich, aliados ukat Japón ukanakamp sapakiw qhiparäna. Ukampis jichhax América markax anqäx markankiwa, ukatx janiw ukhamakix apt"añjamäkiti.
  Kimsïr Reich markanxa, taqiniruw irnaqäwir mantañax utjäna, ukat avionanaka ukat barconak lurañax jukʼampiw jilxattañ qalltäna.
  Chʼaxwañ barconakas avión portaaviones ukanakas luratäxänwa. Ukat chiqans submarino ukan ch"axwäwix wali ch"amampiw sartaskäna. Ukat ukat janiw khitirus khuyapt"ayasiñax utjkänti, americano barconakatxa.
  Jallu qallta phaxsin jan ukax juk"amp chiqaparux noviembre phaxsin 1945 maranx alemanonakax jan axsarasaw Islandia markar katuntapxäna, ukatx Argentina markanx puentenak lurapxäna. Ukampis lamar qotan guerrajj walja tiempow utjäna. América markar puriñkamax walja barcos de aterrizaje ukanakaw munasïna. Ukat barconakax janiw ukham jankʼak luratäkiti. Ukampis ukhamäpansa, Tercer Reich ukax ch"amanïxänwa. Pusi tunk suxtan marax qutan mä ch"axwäwimp mayjt"ayasaw pasawayxi. Ukat 1947 maranjja, alemanonakajj Groenlandia markaruw pallapallanakan operacionanakap pasayapjjatayna, ukat katuntapjjarakïnwa. Ukat uka chiqatx janiw Canadá markar jayankkiti!
  Nazis sat jaqenakajja, jachʼa conquistanak lurañ amtapjjäna. Ukat 1948 maranx Canadá markarux mä ofensiva qalltawayi, ukatx Brasil markat Venezuela markaruw japonés ukanakamp chika. Chʼaxwäwix wali chʼamampiw sartasïna.
  Alemanonakajj jukʼat jukʼatwa nayrar sartapjjäna. Tanques serie E jupanakanx juk"amp nayrar sartataw jikxatasïna, americano ukanakat sipansa ukat ch"axwäw chiqanx ventaja uñacht"ayapxäna. Ukampis chiqans Yankees ukankirinakax janiw ukhamakiti, ukat wali qala chuymampiw sayt"asipxäna. Ukat janiw aynachtʼañ yantʼapkänti.
  Chiqansa, calderanakax utjkchïnsa. Estadounidenses jupanakax jupanakaruw mantapxäna. Ukatxa, jaytxapxänwa. Ukat katuntat jaqinakax ari imill wawanakan q"ala, laq"a kayunakap jamp"att"apxäna.
  Mä qhawqha tiempotjja, Quebec ukat Toronto markanakaw tʼunjatäjjäna, ukatsti yaqha markanakaw tʼunjatäjjäna. 1948 maran mayo phaxsit diciembre phaxsikamax alemanonakax niya taqpach Canadá markaruw katuntapxäna, Venezuela, Nicaragua ukat México markan jila parte markanakarus katuntapxäna. Ukajj wali chʼamawa. 1949 mara qalltatakejja, alemán jaqenakajj Estados Unidos markaruw acerot lurat mä pinzampi uchapjjerïna. Ukatx 11 uru anata phaxsitx estadounidenses ukanakax nayrïr kutiw armas nucleares ukanakamp apnaqañ yant"apxäna. Ukat janiw sum atipjapkänti. Phisqa bombanakatxa, pusix Alemania markan avionanakapamp jaquqanir avionanakan jiwapxatayna, ukat maynix kunapachatix phallawaykäna ukhax janiw alemán soldadonakarux sinti jan walt"aykänti.
  Uk uñjasax Krauts jupanakax Estados Unidos markan markanakapar ukhamarak pallapallanakan instalacionanakaparuw juk"amp bombardeapxäna.
  Ukatwa uka nuwasïwijj Wehrmacht sat barcon askipatak sapüru suma sartaskäna. Khitinakatix juk"amp suma yänakanïpkäna ukat soldadonakar yatichapkäna ukanaka. Jisa, ukat walja jaqinakawa. Uka nuwasiñajj wali chʼamapunïnwa. 1949 mara qalltanxa, Alemania, yaqha markanaka ukat Japón markankir divisionanakax México markat qhipharkir chiqanakaruw katuntapxäna, ukat alay tuqit Estados Unidos markaruw mantapxäna. América markax taqpach ch"amanchatawa. Ukat Estados Unidos markatakix jan waliw uñjasiwayi. Ukat jallupachan tukuyañkamax chikat territorio de la águila imperio, ukhamarak Alaska, ukax nayratpach katuntatäxänwa.
  Alemania markankirinakajj 8 de noviembre de 1949 maranwa Washington ukat Nueva York markanakar katuntapjjäna. Ukat 1949 maran diciembre phajjsit 7 urunak saraqatarojja, Estados Unidos markankir ejercitot qhipharkir jaqenakaw katuyasipjjäna. Ukhamatwa Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna. ¡Taqi ch"axwäwinakat sipansa juk"amp wila wartäwi ukat tunka marat jilaw ch"axwäwix utjawayi!
  Walja tiempo suytʼat sumankañajj purinkaspas ukhamänwa. Ukampis Hitler chachajj janiw Japón markamp hegemoníajj utjañapäkänti, uk iyaw sañ munkänti. Ukat 1953 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, Tercer Reich sat gobiernojj Inti jalsunkir Uraqiruw nuwantäna. Mä machaq chʼaxwäwiw qalltäna. Uraqpachan hegemonía ukataki.
  Superioridad cuantitativa ukax Tercer Reich uksankiwa, ukatx cualitativa ukax ukhamarakiwa. Ukampis japoneses jupanakax wali qhuru chuymampiw ch"axwapxi ukat heroísmo masivo ukampiw ch"axwapxi.
  Ukampisa, nazis sat jaqenakaw atipjasipkaki. Ukampis uka guerrajj niya mä maraw utjäna. URSS ukax neutral ukhamaw qhiparaski. Stalin jupax ukanw jiwxäna ukatx ch"amanïñatakix mä jach"a ch"axwäwiw utji.
  Japón markax qhipharux Wehrmacht ukan katuntatawa. Mä qawqha phajjsinakatjja, nazis sat jaqenakajj América Latina markankir markanakaruw katuntapjjarakïna. Jupanakax uraqpachan hegemonía uñstayapxi.
  Reformanakax pachpa Tercer Reich uksanw lurasiski. Cristianismo lanti mä machaq religionaw uñstawayi. Ukanx janiw Trinidad ukax utjkiti, mä jach"a Diosakiw ukat khithanitapax - Adolf Hitler. Mä sapa qullqi marka, sapa yatichawi. Ukat religionampi qullanäki uka poligamia. Ukat selección genética ukax wali ch"amampiw lurasiski. Jaqi jaqinakax juk"amp sumaptayatäskiwa.
  URSS markax wali ch"uqt"ataw utji ukatx nazis ukanakarux jach"añcharaki. Nikita Khrushchev jupax ukan apnaqi ukat uka uywar jan jisk"achañatakiw ch"amanchasi. Ukhamäkchïnsa, Hitler chachajj nayratpach aka oraqpacharuw jupa pachpa apnaqañ qalltawayjje. Ukat jupax Rusia markarux wila ch"iyar uñtataw uñch"uki. Ukampis jaqix amuyasiwa, ukat Diosax chhaqtayi. Ukat chiqpachapuniw suxta tunka llatunkan maranïxäna, uka sallqa tirano apnaqäwipax chhaqtayatäxänwa. Khitinakatix niya taqpach uraqpachar atipt"apxäna, ukat 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx URSS markaruw wasitat nuwasiñ munapxäna.
  Ukampis kunjamtï jupamp uñjktanjja, janiw sumäkänti...
  Hitler chachan lantix Schellenberg sat jilataw apnaqäna. Hermann Goering chachajj droganakampi ukat manqʼañamp jiwjjänwa. Himmler chachajj pʼinqachataw uñjasïna, ukat Hitler chachajj janiw jupar confiyjjänti, ukatsti jaqsuwayjjänwa. Schellenberg jilatajj Himmler sat chachan lantiw irnaqäna, ukat jupa lanti irnaqtʼañapatakiw uka cargo katoqarakïna. Ukatjja, Hitler chachajj inseminación artificial toqew wawanakar katoqapjjäna. Ukampis jilïripax janiw tunka pusini maranïkänti.
  Ukhamajj Fuhrer chachan wawanakapajj janiw herencia katoqañatakejj tiemponïpkänti. Ukhamatwa Hitler chachajj emperadorar tukjjäna, ukampis janiw mä dinastianïkänti. Schellenberg jupax janiw Fuhrer wawanakapar jiwayañ atinakänti, jan ukasti jupanakarux ch"amapat jaqunukuwayi. Ukat jupax pachpaw Fuhrer ukat dictador ukar tukuwayi.
  Ch"amanïñataki ch"axwawix walja maranakaw utjawayi.
  Ukat 1961 maran mayo phajjsit 1 urunak saraqatarojja, Alemania nazi markajj ukhampachasa URSS markaruw nuwantäna. Mä yant"aw utjawayi: mä planeta - mä imperio!
  Ukat Schellenberg chachan soldadonakapax Moscú markar katuntañx wali ch"amanïpxänwa. Soviético ejercitojj wali jiskʼakïnwa, pallapallanakan equiponakapan walja yänakapata ukat suma yänakapata. URSS markan jach"a markanakap katuntañax suxta phaxsiw jayarst"atäna. Ukat ukatsti partidos ukanakan ch"axwawipax yaqha tunka maraw utjawayi.
  Ukampisa, mä qhawqha tiempotjja, kunas samarañänwa. Schellenberg jupax mä política relativamente liberal ukaruw arxatäna, ukatx 1981 maranx taqpach rusanakaw Tercer Reich markan ciudadanía ukar katuqapxäna. Liberalización ukax juk"at juk"at nayrar sartawayi. Schellenberg jilatajj mä qhawqha tiempotwa jiwjjäna. Ukat chʼamanïñatakix mä jachʼa chʼaxwäwiw utjäna. Ukatxa, mä compromiso ukhamxa, monarquía ukax wasitat uttʼayatäxänwa ukat Kaiser chachan chiqak jutir Frederick IV sat chachax tronoruw makatäna. 2001 maranx mä referéndum ukaw utjawayi, ukanx taqi planeta Tierra ukan jakirinakax ciudadanía ukat derechos formalmente iguales ukanakaw katuqapxäna. Ukat 2017 maranjja, judionakaru ukat romanonakatak qhep qhepa jarkʼäwinakajj chhaqtayatäjjänwa.
  Socialismo Nacional uka pachax tukusxiwa. Ukampirus jaqinakax mä imperio, federal ukat monárquico ukankapxiwa. Anqäx tuqinkir chiqanakat yatxati.
  Ukanx taqiniw formalmente mä kipkakïpxi, ukatx Senado ukat Bundestag ukanakaw utji, ukanx diputados ukanakax taqpach jaqinakaw Tercer Reich ukan chhijllatapxi. Ukat jupanakan patapanx Kaiser, taqi planeta Uraqin emperadorapaw utji.
  Jakawixa, jilpachxa, janiwa yänaka tuqita jan walikiti. Chiqañchäwi wali ch"amampi, ciencia ukat tecnología ukanakan nayrar sartawipax alemán suma organizacionampiw askinak apsuwayi. Yapuchañax wali sumawa, janiw manq"at pist"añax utjkiti, ukat África uksan pisin jakasir chiqanakans manq"añanakax waljaw utji . Sapa mayniw irnaqawini, taqiniw sueldo ukat pensiones ukanak katuqapxi. Yatichäwisa, qullañsa inakiw utji. Ukhamaraki, inakiw guarderías ukat jardín de infantes ukanaka. Manq"añanakax qullqiruw puri, ukatx taqi yänakan chanipax walja maranakaw congelatäxi. Taqi chiqanwa, África uksanx thakhinakax utji, niya taqiniw sapa mayni apartamento jan ukax utanïpxi. Taqi jichhak jaqichasirinakarux jank"akiw kimsa cuartonak mä apartamenton taqi kunas utji. Mä auto jan ukajj kunanaksa crédito toqew apsusma. Waljaniw helicópteros personales ukanakas utjaraki.
  Internet ukax activo ukhamawa, taqiniw TV ukat computadoranakax utji, irnaqäw urux pusi horanakakiwa. Taqi deporte tuqit tʼaqanakax inakiw utji, ukat ukar sarañatakix qullqis churarakismawa.
  Jupanakax sapa wawarux mä jach"a qullqi churapxi. Utilidades ukat transporte público ukax inakiw utji. Taqi kunas wali suma qʼuma ukat suma wakichtʼatäxänwa. Callenakax q"umawa, walja robots ukat automatización ukanakaw uñstawayi. Uñacht"äwinak uñacht"ayaña. Cigarro umañax jark"atawa, alcohol ukax wali aljatäkchisa, kunayman kasta cervezax niya inakiw utji. Catering público ukan wawanakax inakiw manq"ayasipxaraki.
  Walja atractivos gratuitos ukat cuartos de computadoras ukanakaw utji.
  Jaqinakan qamañ utanakapax Phaxsi, Marte, Venus, Mercurio ukat Júpiter phaxsinakan utjxiwa.
  Jaqinakax warawaranakar jaltañatakiw wakicht"asipxi. Walja yänakaw nayratpach uñstayatäxi.
  Mä juk"a arumpixa, taqpachanx wali sumaw jikxatasïna. Ukat janiw ukham irnaqañax wakiskänti.
  ZYUGANOV UKAX JISK"A CHIQAÑCHAÑATAKI UKAT JANK"AK UTJKI UKHAM UTJAÑAPATAKIXA
  Mayo phaxsin 1999 maranx Zyuganov jupax Stepashin jupan candidaturap janiw iyaw sañ amtkänti, jan ukasti Duma uksan nayrïr chhijllawinakar sarañ amtäna. Comunistas ukat aliados jupanakax mä consolidado amtäwiw Stepashin ukar jan walt"ayañatak voto churapxäna. Ukatjja, chuym ustʼayasisaw gobiernon cargonakapat aptʼasipjjäna. Ukham amtäwix sarnaqäwinx juk"amp amuyasispawa, Zyuganov jupax jan troya caballo ukhamäkaspän ukhax campamento comunista ukanx izquierdista amuyunakaruw jan walt"ayaspäna ukat jan walt"ayarakïna.
  Nayra parlamentario chhijllawinakax comunistanakatakix walja askinakwa arsuwayi, ukat juk"a ch"axwirinakan utjatapata ukhamarak martirionakan uñnaqap utjatapata.
  Ukat ukax uñacht"ayiwa comunistanakax janiw asientonakaparux kunjamatsa ch"amanchasipkiti, jan ukasti juk"amp principios ukarjam sarnaqapxi.
  Payïr kutix Yeltsin jupax Stepashin juparuw wasitat irpxaruwayäna, ukatx kimsïr kutiw Aksenenko juparux irpxaruwayäna. Duma mayampixa janiwa iyaw sataynati, ukatxa apsutarakiwa ukatxa chhaqtayatarakiwa. Machaq chhijllawinakax sata qallta phaxsinw utjañapäna.
  Parlamenton qala chuymanïtapax mä juk"a sarnaqäwinak mayjt"ayäna. Yugoslavia markar bombardeo ukax juk"amp pachaw utjawayi - kunatix Milosevic jupax Rusia markat yanapt"añ suyt"äna. Ukat parlamento chhaqtayatapax oposición ukaruw atipt"añapatak mä ch"am churawayi.
  Comunistas jupanakax Yeltsin jupan impeachment ukax wasitat mä voto ukar uñt"ayañ atipxatayna.
  Ukat mayamp mä juk"a pachakiw utjawayi, aka kutix pä votokiw utjawayi. Diputados jupanakax parlamentario chhijllawinakax jak"ankxatapat llakisipxäna, ukat ukanakan jan pasañapatakix jan walt"awinakaw utjäna.
  Duma ukax chhaqtayatäxänwa, ukatx Yeltsin jupax juk"a uñt"at Aksenenko juparux decreto tuqiw nayrïr ministro ukham utt"ayäna.
  Jilapachax Zyuganov jupax chhijllawinakax utjani sasin suyt"awinakapax chiqapawa. Usuta, jan ch"amani p"iqinchirux janiw constitución ukar jan walt"ayaskänti. Ukat jupax janiw sapa patakat pä calificación ukampix autoridadapat sipan juk"amp risqiskänti. Primakov jupax coalición ukax jan tiemponïtap uñjasax comunistas ukanakamp mä alianza ukar mantawayi. Yabloko ukat Partido Democrático Liberal ukax chhijllawinakaruw sarapxäna. Bloque de Unidad ukax janiw pachax utjkänti, ukatx NDR ukax jan ch"amanïxänwa.
  Ukhamarakiw Daguestán markanx ch"axwirinakax mantanipxi, ukat chhijllawinak pachanx fuerzas de seguridad ukanakax jan amtañ yatipxatapa.
  Comunistanakax Primakov ukat Luzhkov jupanakamp chikaw mä jach"a atipt"äwir puripxäna. Jupanakax sapa patakatx phisqa tunk phisqhan jila chhijllawinak katuqapxäna. Payïrix bloque Yabloko ukawa, ukax wali sumpunw irnaqawayi, sapa patakatx tunka phisqhaniruw jilxattawayi. Jan suyt"ataw LDPR ukax wali sum irnaqawayi, sapa patakatx tunka payan jilaw apthapita. NDR ukax janiw sapa patakat phisqa barrera ukar phuqhkänti - ¡taqpach atipt"äwi! Zhirinovsky jupax Duma uksanx Kremlin ukar arxatir irpiriruw tukuwayi. Chiqansa, uka atiptʼasiñax jan chʼamanïnwa. Machaq kamachirjamaxa, partidos ukanakax mä mara janïr chhijllañ qalltkipanx wasitat qillqantasipxañapawa, ukatx waljaniruw jan pachanïpkänti.
  Parlamento ukax wasitatw oposición izquierda ukan apnaqatäna, Yabloko ukax mä mandato ukan qunuñanakanïnwa ukatx LDPR ukax minoría ukanïnwa.
  Ukat chiqans mä ch"axwawiw utjawayi... Duma Estatal uksan irpirir chhijllatätapatx mä voto de desconfianza gobiernor apsutäna. Ukat mayamp impeachment uka tuqitw arsusipxäna. ¡Jichha kutix pä kimsatx mayniw apthapiñax faciläspa!
  Yeltsin jupax pächasisax nayrïr ministro Primakov ukat nayrïr viceprimer ministro Maslyukov jupanakaruw silla de ruedas ukar kutt"ayañ amtawayi.
  Coalición izquierda ukax ukaruw iyaw satayna, ukampis p"iqinchirin ch"amapax mä juk"a pachatakiw jisk"achasiwayi. Ukat machaq chhijllawinakar puriñkamax niyas janiw kunas utjkiti. Coalición ukan aruskipäwinak tukuyatatx Primakov jupar p"iqinchir utt"ayañ amtawayi. Luzhkov jupax nayrïr ministruruw tuküna. Ukat Zyuganov jupax poder legislativo p"iqinchir cargo katuqawayi! Mä arunxa, ¡Super Skipper! Machaq tuqitxa, constitución ukar mayjt"ayañanakax apsutäñapänwa.
  Uka ch"axwirinakax Dagestán markat jaqunukutaw uñjasipxäna. Ukampis janiw Chechenia markar sarapkänti. Ukanjja, mä guerra civil ukaw utjäna. Rusia markax Maskhadov ukat Kadyrov jupanakaruw yanapt"äna, Basayev ukat Raduev jupanakaruw saykatawayi.
  Primakov jupax nayrïr kutiw Rusia markan presidencial chhijllawin atipt"añ atipxatayna. Ukampis gobiernojj yaqha chʼamanak katoqäna. Kunjamatix rama legislativa ukax control comunista ukankiwa.
  Rusia markanx qullqix jilxattaskakiwa, petroleo ukat gas ukanakan chanipax jilxattawayiwa, industria ukax wasitatw sartawayi.
  Estadounidenses jupanakax, taqpachanx kunjamatix chiqpachanx ukhama, 11 uru sata qallta phaxsit ataque terrorista ukat Afganistán markaruw mantapxäna ukat Irak markaruw ch"amanchapxäna. Primakov jupax payïr kutiw jasakiw chhijllata. Ukampis 2008 maranx nayrïr ministro Yuri Luzhkov juparuw qunt"asiñapatak chhaqhawayi.
  Machaq p"iqinchirux nayrir política de alianza comunista ukanakamp sarantaskakiwa. Zyuganov jupax nayrïr ministruruw tuküna.
  Mä qawqha pachax política exterior ukax occidental ukamp chikt"atäñ tuqit ukhamarak China markamp amigañ tuqitwa. Régimen Yanukovych ukax Ucrania markanx ch"amanchasiwayi. Ukhamat Luzhkov jupax Putin ukar uñtasitax mä política juk"amp pro-ucraniana ukar arktawayi ukat estados eslavos ukan mayacht"asiwiparux wali askit uñjawayi. Ucrania markax 2016 maranx Unión Euroasiática uksankirinakaruw mantawayi. Luzhkov jupax pä maraw irnaqäna, ukatx irnaqañ jaytxarakïnwa. Zyuganov jupax qhipharux p"iqinchirïxänwa, jupax chhijllawinx wali jasakiw atipt"arakïna. Zhirinovsky jupax paqallq kutiw chikancht"asiwayi, taqi ukax 1991 maratpachaw utjawayi, ukatx wasitatw atipt"awayi.
  2015 maran jallu qallta phaxsinx Rusia markax Siria markan ch"axwäwiparuw mantawayi, ukat ukanx bombardeo ukaw utjawayi. Trump jupax Estados Unidos markanw apnaqañ qalltawayi. Zyuganov, comunismo formal ukhamäkchisa, nayrir economía tuqit yatichäwip sarantaskakiwa. Rusia markax Partido Comunista de la Federación Rusa ukan dominación formal ukanipkchisa, mä qhathu, democrático ukat moderadamente autoritario ukhamaw qhiparawayi.
  Occidente ukamp chikt"atäña ukat moderado competición. Ucrania ukat Bielorrusia, ukat Kazajistán ukanakamp mä alianza ukaw utji, ukampirus janiw sinti jak"achasiñakiti. 2020 maranx Zyuganov jupax payïr kutiw chhijllatatayna. Jilapachaxa, mä juk"a jisk"achaña resultado ukaxa payïri muyuntaña jak"anxa. Ukat Ucrania markanx Yanukovych jupax sarxatapatx jan sistematico Zelensky jupax jan suyt"ataw atipt"awayi. Nazarbayev jupax sarxarakïnwa.
  Zyuganov jupax janiw constitución ukx mayjt"aykäti, payïr mara apnaqañ tukuyatatw sarxä sasaw arsuwayi.
  Ukhamatwa, Partido Comunista de la Federación Rusa uksan p"iqinchiripax Rusia markar apnaqañx wali ch"amanchawayi, mä juk"a ch"amanchawi uñacht"ayasa. Ukat akapachanjja, cheqpach jakañat sipansa jukʼamp jan kuna jan waltʼäwin uñjasiwayi ukat jukʼamp samarañaw tukuwayi.
  ¿Khitis Putin chachaxa? ¿Kunjamsa carrerapajj pasäna? Primakov jupax nayrïr ministru ukhamaw tukuwayi, Putin jupax Yeltsin jupar sinti jak"achasiñat jaqunukutaw uñjasiwayi. Juchañchaña, juk"ampirus, FSB ukax Daguestán markan ch"axwirinakan invasión ukarux jan walt"ayawayiwa. Putin jupax mä qawqha pachaw política tuqin irnaqäna. Jupax Duma Estatal ukatakix jan atipt"asisaw t"ijtäna. Ukatxa San Petersburgo markan alcaldepäxänwa.
  Ukampis uka qhepatjja, política toqet mistusaw mä empresa privada ukan servicio de seguridad ukan irnaqtʼäna. Ukhamajj jukʼanikiw jupat amtapjjäna.
  Zhirinovskyx 2020 maranx llätunk kutiw presidencial chhijllawinakar saräna, ukatx wasitatw mä jisk"a resultadomp atipt"äna. Ukampis jupax Duma Estatal ukanx mä facción ukaniwa. Ukat Zyuganov jupax 2020 maran chhijllawinak tukuyatatx general mayor ukham uñt"atawa. Donald Trump jupax jan suyt"ataw chhijllawinx mä wayna demócrata rival ukar atipt"awayi. Merkel kullakax nayratpach irnaqañ jaytawayi. Ukat Lukashenkox k"umaräñapatakix wali jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  2021 maranx cosmonautas rusas ukanakax qhipharux Phaxsiruw avionat sarapxäna. ¡Ukat mä wila banderaruw ukan yapuchapxäna! Zyuganov jupax Afonin juparux oficial sucesor ukhamaw sasaw yatiyawiyi. Suma, taqpachanx jakäwix wasitat mä muyuruw muyuntäna.
  Kunjamtï uñjktanxa, Rusia markan t"unjäwipax janiw Putin jan utjkchi ukhas utjkänti. Ukat qhanax janiw turkxänti.
  
  
  
  
  
  
  MENSHIKOV UKAX NIKOLAI sat jaqiruw JIWAYASPA
  . Ukanx, Rusia zarista ukax Crimea ch"axwäwin atipt"awayi. Menshikov sat chachajj mä jan wali balampiw jiwayasïna, ukat jukʼamp yatiñan comandantew jupa lanti uttʼayasïna. Mä arunxa, mä accidentew utjäna ukat sarnaqäwix mayjtʼayarakïnwa.
  Makarov jupamp chikt"atax mayj mayjawa. Francés ukat británicos ukanakax mä juk"at atipjataw uñjasipxäna. Ukat Rusia markax walja katuntat jaqinakaru ukhamarak trofeonak katuntasinx Crimea markaruw wasitat katuntawayi.
  Türkiye markax Transcaucasia markan atipt"asiwayi. Jupax Kars, Erzurum ukat niya taqpach Armenia markanakaruw Rusia markar churäna. Rusia markan soldadonakapax Rumania markaruw katuntapxäna. Ukampis janiw uka jan waltʼäwir sarantaskakiñajj wakiskänti. Sultanax sumankañ mayitayna. Uka pachparakiw Austria markax Bosnia ukat Herzegovina markanakar katuntawayi.
  Turconakax Serbia, Bulgaria, Montenegro markar autonomía churañ amtapxäna, ukat Rumania markax rusa vasal ukhamaw tukuwayi. Uka pachparakiw Rusia markax Armenia markar katuntawayaraki: Kars, Erzerum, Tanrog, ukat sur uksanx yänakap jilxatayawayaraki.
  Francia markanx ch"axwawinakaw utjawayi ukatx guerra civil ukax qalltawayiwa, ukatx janiw soldadonak khitañ puedxänti. Gran Bretaña markax uka ch"axwäwit mistxarakïnwa. Sardena markankir reinopas jan chʼamanïjjänwa. Austria markax ch"amanchawayiwa. Mä qhawqha tiempotjja, Austria markankirinakajj Cerdeña markaruw katuntapjjäna, ukhamatwa Italia markar jukʼamp chʼamañchtʼapjjäna.
  Mä qhawqha tiempotjja, Shamil chacharuw katuntatäjjäna, ukhamatwa Cáucaso markan chʼajjwäwip tukjäna. Rusia markax China markamp mä aski sumankäw lurawayi, chiqpach sarnaqäwit sipans juk"amp territorio apt"asiwayi, ukhamax armas rusas ukanakan autoridadapax juk"amp jach"änwa.
  Nicolás Nayrïrijj janiw alay toqenkirinakarojj sur toqenkirinakamp nuwasiñatak yanaptʼkänti. Jan ukasti, jupax Gran Bretaña markamp chikaw sur uksankir jaqinakar yanapt"añ amtäna, ukhamat Alaska markan juk"amp ch"amanchañataki.
  Rusia markax americano uraqin markanaka ukat fortalezas ukanakaw lurañ qalltawayi. Chukotka markar sarañatakix ferrocarril proyectos ukanakas utjarakïnwa. Zar Nicolás chachajj walja toqetwa qhanañchäna. Rusia markankir soldadonakax Asia Central uksaruw katuntapxäna. Aka reyix 1867 maranwa jiwxäna. Rusia markar ch"aman ukat qamir jaytaña. Alejandro yuqapax janiw esclavöñ chhaqtaykänti, jan ukasti sur tuqir saraskakïnwa. Yamas Turquía markamp atipjasin chʼaxwäwi luräna, ukat Constantinopla markaruw Rusia markar katuyarakïna. Ukatxa Mesopotamia markawa.
  Mayampiw Gran Bretaña markamp ch"axwañax utjawayi ukat británicos ukanakax Asia uksan atipt"apxi. Alejandro Segundo ukax mä juk"a pachaw apnaqäna, jan jach"a reformanak lurasa, jan ukax judicial ukakiw apnaqäna, ukatx sistema de gestión ukax mä juk"a askinchawayiwa.
  Esclavitud chhaqtayañax janipuniw arktkänti. Ukampis Rusia markax Irán markaruw katuntawayi. Zar chachajj Nicolás Nayrïr chachan qhepat pä tunka mara qhepatwa 1887 maran jiwjjäna. Alejandro Kimsïrix mä juk"a pachakiw apnaqäna, 1894 marakama, ukampis niya taqpach India markaruw Rusia markar katuyañ atipxatayna. Ukat Nicolás II jupax Indochina markaruw saraskakïna, ukat pachpa China markaruw saraskakïna.
  Japón markamp mä chʼaxwäwiw utjäna. Taqi kunat sipansa atipt"irinaka. Ukat China ukat Indochina markanakar taqpach katuntañataki. Ukat Australia markar puriñkamaw penetración ukax utji. Ukampis Europa toqenjja, mä jukʼa mayjäjjänwa.
  Imperio Austriacojj Francia markan sur toqeparuw katuntasïna. Ukat uka qhepatjja, Prusia markaruw atipjäna, Alemania markan sur toqenkir markanakaruw katuntäna. Austria markaw uraqpachan hegemón ukar tukuwayi. Francia markax guerra civil ukampix wali ch"amanïxänwa. Prusia markax janiw mayacht"asiñjamäkänti. Qhipharux Austria markankirinakax taqpach Prusia markaruw katuntapxäna ukat katuntapxäna, ukhamarak Francia inti jalsu tuqinkir chiqanakarus katuntapxäna. Mä jachʼa imperiow uttʼayasïna, uka imperiojj África uksaruw jiljjattäna. Mä qhawqha tiempotjja, austriaconakajj Bélgica, Holanda ukat África toqenkir walja oraqenak katuntapjjarakïna. Ukatxa, Austria ukat Rusia markanakax Gran Bretaña markampiw chʼaxwapxäna. Ukax África uksan austriaco ukat ruso ukanakan jaljatapampiw tukuyäna.
  Chiqpachansa Franz emperadorax wali jachʼa reyiruw tuküna, Napoleón Bonaparte jilatat sipansa, niya chikat África ukat Europa toqenkir jila parte markanakaruw katuntasïna. Francia markax ukhamarakiw mä juk"a pachatxa q"al katuntatäxäna, España ukat Portugal markanakamp chika. Jïsa, taqi kunas wali sumpun saräna, ukampis...
  ¡Franz emperadoran herederopax Serbia markaruw jupa pachpar katuntañ munäna! Ukat 1920 maranjja, Nicolás II chachan Rusia markapampi ukat Jachʼa Imperio Austria markampejj mä jachʼa chʼajjwäwiw qalltäna.
  Taqi Europa markax Austria markankiwa. Janiw ukakikiti, Gran Bretaña markax janiw chiqpach sarnaqäwinakjam ch"amanïkiti, ukat niya chikat África uksanx ukhamarakiwa. Ukhamarus Suecia markax Rusia markaruw uñisitayna. Ukat Noruega ukat Dinamarca markanakax Franz emperadoran apnaqataw katuntatäpxäna.
  Ukaw chikat jan waltʼäwix utjäna. EE.UU. markax t"aqanuqtataw qhiparäna ukat mä jisk"a ch"amaw qhiparäna. Ukampis Gran Bretaña markax Canadá ukat Austria markanakaruw apnaqaskakïna. Ukat nayrïr pä phaxsi pächasitapatxa, Austria markan laykux nuwasïwiruw mantarakïna.
  Ukatwa mä jachʼa chʼaxwäwi qalltäna. Austria ukat Inglaterra markanakax Rusia markamp atipt"asipxi.
  Chiqansa, Oleg Rybachenko jupax chiqapuniw ukan jikxatasi. Ukat chiqpach ukat jan qunquri heroe ukham nuwasi.
  Uka waynax yaqha markankir ejercitoruw ametralladorampiw ch"axwanti ukat q"ucht"araki:
  - Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i, .
  Taqi universo ukanx janiw jupat sipan juk"amp suma uñnaqt"anïkiti...
  Uka caballero viga lanzador ukarux juk"amp ch"amampiw ch"allt"añama - .
  ¡Diosan churat Rusia markataki jiwapxam!
  Ukat jupax jawq"jasi, ametralladorampiw Europa uksankir mä ejercito ukat mä chiqanx África uksat jutir mä ejercito t"unjaraki.
  Ukat waynax janiw jupa pachpar aynachtʼkiti. Aka chiqanx q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw aynacht"kañäniti ukat janirakiw jaytkañäniti!
  Ukat mayampiw waynax jiwayir ukat tʼunjir phallawimp phichhantawayi. Jupajj janiw uñisiripar aynachtʼañ munkiti.
  Ukat jupa pachpaw qʼuchtʼasi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Mä leonas janiw atipkaspati!
  Uka waynax chiqpach heroe ukhamawa. Jan k"uchi ukat jan atipt"kay. ¡Caballero de Fe! ¡Jan cristianükchisa!
  Ukat ukhamatwa Austria markankir ataquejj kuttʼayatäjjäna.
  Austria markankirinakax britániconakax tanques ukanipxi, ukampis Rusia markax mastodones ukanirakiwa.
  Nicolás II ukax wali jach"a jaqinakaniwa, colonia ukanakat amuyt"asa. Taqi Asia, Europa oriental, Balcanes uksankir mä chiqa, África uksan chikat jila markanakat amuytʼañäni.
  Ukhamajj Rusia markax infantería ukan jukʼamp jachʼawa. Ukat pallapallanakax wali ch"amampiw ch"axwapxi...
  Ukat austriaconakajj janiw saytʼañjamäkänti, ukatwa Varsovia markat kuttʼayapjjäna. Ukat rusa soldadonakax Oder uksaruw nayrar sartapxäna, ukat Prusia Oriental uksaruw katuntapxäna. Galicia markax jaquqanirakïnwa, Lvov ukamp chika. Przemysl markax muyuntatänwa. Cracovia markax qhispiyatäxänwa.
  Ukatxa, eslavonakax janiw rusanakamp nuwasiñ munapkänti ukat walja jaqinakaw katuyasipxäna.
  Ukat chʼaxwäwinakax uñachtʼayarakïnwa, rusa markan jukʼamp kʼachachata, jan chʼamanïki uka tanques ukanakax Alemania markankir jukʼamp llampʼu ukat jan amuytʼasir tankinakat sipansa jukʼamp askïtap uñachtʼayarakïna. Ukat aviación tuqinxa, Rusia zarista ukax jilpachx mä orden de magnitud juk"amp ch"amaniwa, británicos ukat austriacos ukanakan calidad ukat sipansa.
  Rusia markankir soldadonakax mä jukʼa samartʼasax wasitatwa nuwasiñ qalltapxäna. Jupanakax jakhüwinak ukhamarak yatiñanak apsupxäna.
  Budapest markax muyuntatänwa ukat katuntatäxänwa. Lamar qotanjja, almirante Kolchak chachajj britániconakaruw atipjäna, ukat Australia markaruw katuntäna. Uraqinxa, rusa soldadonakax Berlín markaruw muyuntapxäna ukat katuntapxäna. Ukat ukatsti Viena markanxa.
  Imperio Austriacojj África toqen nuwasïwin atipjaskarakïnwa. Inglés cuerpox atipjataw uñjasirakïna. Jïsa, Adolf emperadoratakejj kunanakas jan walïkänti.
  Jan wali chiqaruw pʼiqip chʼuqtʼasïna ukat qʼal chhaqhayañ qalltäna. ¿Kunjamatsa ukham chʼamampi saytʼasispa?
  Viena markan t"unjatätapatxa, austriaconakan sayt"asiwipax wali ch"amanchataw uñjasiwayi. Ukat mä qhawqha tiempotjja, rusanakax Europa ukat África uksaruw katuntapxäna. Uka pachparakiw Alaska markat Canadá markar ataque lurañ qalltäna. Inglés jaqinakax atipjapxarakïnwa.
  Gran Bretaña markax saparst"ataw jikxatasïna ukat isla uksan qunt"asiñ yant"äna.
  Ukampis qhanaw Rusia markax ofensiva aérea ukamp atipt"ani.
  Ukat niya taqe kunatï oraqen utjkäna ukanak bombardearakïnwa. Ukat ukat mä fuerza de aterrizaje ukaw uraqir purintäna, ukax Gran Bretaña markaruw katuyasïna.
  Ukhamatwa inti jalsu tuqinkir taqpach hemisferio, ukhamarak Alaska ukat Canadá markanakax rusa markar tukupxäna.
  Taqi kunat sipansa akax wali jach"awa! Nikolai payïrix mä juk"a samart"äna, yänakap digerir. Estados Unidos markax wali t"aqa t"aqataw jikxatasi ukatx janiw sinti ch"amanïkiti, kunjamatix yaqha estados ukanakax Rusia markat dependen ukhama.
  1937 maranjja, Nicolás II zar jilatajj mä avionanwa jaquqanïna. Uka tronojj Alexei II chachan herenciapänwa. Cheqpach sarnaqäwit sipansa, herederojj wali kʼumara ukat kusisitänwa. Ukat 1941 maranjja, nayra achachilanakapajj jan katjañ puedipkäna ukanak katuntañwa amtäna.
  Planetar jaytasaxa, aka Uraqix mä imperiokïxaniwa. Ukat rusa ejercitox nayraqatx norte de América uksankir estados ukanakaruw sarxatayna, ukatx sur uksankir estados ukanakaruw sarxatayna. Estados Unidos markax janiw ch"amanïkänti ukat jank"akiw katuntatäxäna. Ukampis México markar katuntañax jukʼamp faciläxänwa. Ukatxa, jilxattañamawa. Maya maya, mä marka qhiparu katuntasa. Brasil markan jach"a ukat ch"amani. Ukampis mä phajjsit janïraw jupajj jakkänti.
  Ukat ukhamatwa América Latina ukat Nueva Zelanda markanakar katuntapxäna. Alesei Segundo ukax historian qillqt"atawa, taqi conquistas rusas ukanakan consumidor ukhama. Ukat niya 1947 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj Phajjsiruw kayup uchasipjjäna. Ukat 1958 maranjja, ¡Marte sat planetaruw puripjjäna! 1961 maranjja, Venus sat cheqaruw saräna. 1972 maranx Mercurio sat phaxsiruw puripxäna, ukat 1973 maranx Júpiter sat phaxsinakaruw puripxäna. 1975 maranjja, 71 maranïkasaw Alexy II jilatajj jiwjjäna. Uka sutimp uñt"atawa Finisher. Ukat Nicolás III yuqapaw reyïxäna. 1980 maranx jaqix Sistema Solar ukan qhipa, jaya planetaparuw mantawayi - Plutón. Nicolás III chachajj janiw sinti jaya tiempo apnaqkänti. 1985 maranwa jiwjjäna. Ukatsti pusini Alejandro yuqapaw tronopar makatäna. Mä wayna reyi niya pä tunka paqallquni marani. Ukat reyejj Sistema Solar uksat jukʼampi saltañatak wakichtʼasiñapatakiw mayïna. Ukat warawaran barconaka ukat foton cohete lurañ qalltapxäna. Ukat tukuyañatakix 2017 maranx nayrïr expedición interestelar ukaw qalltawayi.
  
  TSAR NICHOLAS II jupax PUTIN PRESIDENTE UKSAN SUERTEPAWA
  Wali uñt"at qillqiri ukhamarak poeta Oleg Rybachenko jupax akapachan kunas jan walïkaspa ukham amuyasïna. Jaqinakax kunjamtï nayrax utjkän ukhamarjamaw tʼaqa tʼaqa qhiparapxi. Aka Uraqinkir markanakax juk"ampiw jilxattaski. Ukat khitis ch"amanchaspa ukhax China totalitaria, dictatorial ukakiw. Ukat Rusia markax Vladimir Putin apnaqañ tukuyatatx mä jach"a jan walt"äwiruw puri. Cáucaso markan ch"axwäwix wasitatw sartaski, izquierdistas ukat nacionalistas ukanakax kutkatasipxiwa. Economía ukax wasitatw aynacht"aski ukatx jan wali lurawinakas jilxattaskiw. Ukat Rusia markax t"unjañ qalltawayi.
  Vladimir Putin jupax wali muspharkañ suertenïkchïnsa, janipuniw mä ch"aman, ch"aman sistema político, jan ukax mä economía estable ukat jank"ak jilxatir uñstayañ atkänti. Walja jan walt"awinakax social ukhamarak interétnico ukanakax janiw askichatäkänti. Rara suertex Putin-arux prosperidad uñstawip jan chhaqhañapatakiw jaytawayi. Ukampis sarjjäna ukhajja, mä kutikiw taqe jan qollatäki uka chʼakhanakajj jistʼarasïna.
  Ukatjja, ¡guerra nuclear ukan jan waltʼäwipajj jakʼankjjewa! ¡Uraqpachax jan walt"awinakanwa, Rusia markax mä jach"a ch"axwäwi civil ukar saraski! Ukax jank"akiw askichatäñapa.
  ¡Uka waynax mä libron liyt"äna, jaqinakan destinop mayjt"ayasma, ukat chiqanakap mayjt"ayasma! Ukat mä chʼamani gitanaw utji, jupajj khitirus ukham luraspa.
  Ukhamajj ¿kunatsa Putin ukat Nicolás II jupanakan suertepa ukat suertep jan kuttʼayapkta?
  Ukhamarus Nicolás II jupax Putin ukham phenomenal exitoso ukhamäspa ukhax sarnaqäwix mayjt"aniwa. Ukat pä tunk mayan patak maranakanx Romanov familiax Rusia markan apnaqapxani. Ukax sañ muniw Putin jupax janiw suertex munaskaniti. Jan ukax mä juk"a Rusia markax Putinan suertepawa.
  Ukat pä tunk payan pachanx Rusia zarista ukan suertepax wali wakiskiriwa.
  Wali uñt"at qillqirix uka gitana warmir sarañ amtäna. Wali askiwa, Internet uksanx dirección ukax utjarakïnwa, ukatx intuición desarrollada ukax qillqiriru ukhamarak poeta ukarux janiw kuna charlatan ukhamäkiti sasaw yatiyäna.
  Chiqansa, gitanax janiw faciläkiti. Jupax Moscú markan mä jach"a utan jakasi, ukatx niya pä tunk maraniw uñtasi, ukampirus soviético pachatpachaw suertenak yatiyaski. Jank"akiw wiñay imill wawarux uñjasma ch"iyar k"uchi ñik"utani - ¡jupax extraordinario ukhamawa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jiskt"äna:
  - ¡Mä suma luräwi lurapxam! ¡Vladimir Putin ukat Nicolás II jupanakan suertep mayjt"ayaña!
  Wiñay wayna gitana tawaqux Oleg Rybachenko uñkatasinx akham sasaw jaysäna:
  - ¡Askiw jumax janiw egoísta ukhamäktati ukat janiw jumatakikiti, jan ukasti Rusia markatakiw jaytxäta! Ukat juk"amp askiwa qamir ch"amampi ukat jan uñjat, jan iyawsañjam, jaqit sipan juk"amp amuyt"awinakampi!
  Uka gitanajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham saskakïna:
  - ¡Historia ukham mayjt"ayañax janiw nayatakix jasakikiti! Ukampis ¡jumax akapachan jukʼamp chʼamani ukat qamir fantasía ukan dueñopawa, ¡yanaptʼapxitasma!
  Oleg Rybachenko jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Kunatakis wakicht"atätwa! ¡Ukat kuna mayiwinaksa phuqarakïwa!
  Uka gitana waynax p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  -Niya tunka payani marani waynaru tukuyäma, ukatxa sinti k"achata jilsuñani, janirakiwa tunka pusini marat jiläxätati. ¡Nayaw mä paralelo pachar khithapxäma, ukan nayraqatax esclavoruw tukupxäta!
  Oleg Rybachenko jupax mä amtar purisaw akham säna:
  - ¡Nayaxa wakicht"atätwa!
  Uka gitanajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham saskakïna:
  - Nayaruxa llätunka artefacto qalanaka apsuñamawa: ch"iyara, janq"u, wila, naranja, q"illu, ch"uxña, ch"uxña, índigo, morado. Ukat ukat sipansa, tunka artefactox Koshchei markan coronapawa!
  Ch"amawa, ukampis wiñayatakiw wayna, jank"aki, ch"amani, ch"amani, ch"axwiri waynan janchipax utjani. Ukat ukatsti mä extraordinario intelecto ukat mä phenomenal regalo de imaginación. Mä juk"a pachatxa, artefactos ukanakaw apthapita ukat akapachar kutt"añamawa. Ukat wiñayatakiw mä phenomenal ch"amani ukat jank"ak sarnaqir waynan janchipankäta, niya tunka pusini marani, ukat janiw jiwayañjamäkaniti. Mä arunxa, ¡jan jiwir jakañsa mä premio ukham katuqapxarakïta!
  Oleg Rybachenko jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Maynixa aka tuqita samkakiwa!
  Wiñay wayna layqaxa akham sänwa:
  - Ukampis tunka artefactonakax nayankiwa, ukat nayankiwa! ¡Ukham chʼam churitaniwa, ukhamatwa jan jiwir jakañat sipansa jukʼamp askïñama! Ukañkamasti, nayaw ikt'ayaskäma, ukat q'añunakan mä esclavor uñtataw sartäta. Ukat ukapachax ingeniomax kunjams aka tuqit mistuñax uk yatiyapxätamwa!
  Kunawsatix jumanakax sarxapxäta ukhax nayax Putin irpirin ukhamarak zar Nicolás II destino, suerte ukat suertep mayjt"ayañ atipxä. Nayatakix kunayman pachat artefactonak apthapipxäta, ukat uka taypinx pä tunk payan pacha qalltatatx Rusia markan sarnaqäwipax mayj mayjawa. Mä arunxa, janis artefactos apthapipkchixa - llätunk qalanaka ukat Koshchei corona, Rusia markan Zar Nicolás II ukax suerte, destino ukat Vladimir Vladimirovich Putin rusa irpirin suertep katuqaskakiniwa!
  Oleg Rybachenko jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  -Akaxa wali sumawa! ¡Machaq pachanxa, ¡sarnaqäwinakax qhipharux sumaruw mayjt"awayi sasaw samarañax utjani! Ukat Rusia markax uraqpachanx orden ukar kutt"ayañapataki ukat mä hegemónico markar tukuñapataki! Ukat mä hegemón absoluto!
  Wiñay wayna gitanax akham sasaw kamachi:
  - ¡Sofá patxaru ikiña!
  Oleg Rybachenko jupax ikiñan jikxatasïna.
  Uka layqa tawaqux akham sasaw säna:
  - Jichhasti ikiña! Yaqha pachanwa sartäta.
  Oleg Rybachenko chachan nayranakapajj jistʼarasïna, ukat niya mä ratukiw ikiñar purïna.
  Gitanax nayratpach imatäki uka yänakax uka phukhunakat apsusaw uka qullanak wakichtʼañ qalltäna. Jupajj nayratpach wakichtʼat caldera manqhanwa gas qhantʼayäna, ukhamat magia lurañataki. Ukat kunayman yänak ukar jaquntañ qalltäna, hechizonak lurasa. Uka pachparakiw wiñay tawaqux bolsillupat mä baraja tarjeta apsusinx akham q"ucht"äna:
  - ¡Ay, destino, destino, Nikolai ukar yanapt"añamawa! ¡Putin jupat suma suyt"äwi, Zar Romanov jupar jutapxam!
  Romanov jupax atipt"añapawa
  Genghis Khan ukham kamachinakax...
  Ukax suerte apanipxpan,
  ¡Putin mä regalo lunthatasisaw!
  
  Rusia markatakix juk"amp askiwa
  Nicolás Jach"a Zar...
  Genghis Khan ukax juk"amp thayaruw tukuni
  ¡Vladimir Putin ukham uñt"atäñamawa!
  Uka calderax t"amt"añ qalltäna, ukat poción ukax ukanw phust"añ qalltäna. Gitanax tarjetanak uñstayatayna, mä hechizo luratayna ukat cubierta ukax t"amt"ir ch"amakaruw jaquntäna... Mä super-brillante destello ukaw qhant"äna, waranq foto blitzes ukanakatjama. Uka ikiskir Oleg Rybachenkox chhaqtawayxänwa... Ukat ukxarusti, qhant"añ tukuyatatxa, calderax chhaqtawayxarakïnwa.
  !
  Wiñay wayna layqaxa akham sänwa:
  - Waliki! Nayax historian saräwip mayjt"ayawayta ukat wali sumawa! Ukat aka idealistax suerteni ukat artefactos apthapispa ukhax nayax wali ch"amanïxäwa, ¡Supaya pachpaw envidiasini!
  ¡Ukat gitana layqax esmeralda nayranakampiw qhantʼäna!
  ¡Ukat mä milagrow pasäna!
  Kunas chiqpachan Nicolás II ukar suyt"äna... Chiqansa, walja mayjt"awinakaw utjawayi. Coronacionajj utjkäna uka tiemponjja, janiw wila wartäwinakajj utjkänti. Ukat China markar jilxattañax wali askiwa. Chiqansa, Japón markamp chʼaxwäwix pasäna. Ukajj jila partejj nayra tiemponjja, janiw jarkʼatäkänti. Samurai ukan ajanupan monstruox desarmado ukhamarak t"unjatäñapänwa, ukax qhanawa. Ukat janiw kuna qhispiñas utjkiti. Janiw fronteranakaman jan walt"äwinak jaytkasmati.
  Japón markaw nayrïr kutix ch"axwäw qalltäna, ukampis Rusia markan barconakapar nuwantañ yant"atapax janiw atipkänti. Rusonakax janiw jach"a jan walt"awinak katuqapkänti, ukatx tunka payan Inti Jalsuñ Uraqiruw t"unjapxäna.
  "Varyag" ukax muyuntat utat qhispiñ atipxaraki. Ukajj wali sumapunïnwa. Ukat almirante Makarov jupax jank"akiw qutar purintäna ukat japoneses ukanakar t"unjañäni. Ukat Kuropatkin generalax uraqin samurai ukar atipt"asax Península de Corea uksanx taqpach katuntawayi.
  Ukat Nicolás II zar chachas mä amtar purirakïnwa: ¡Japón markat wiñayatakiw jan kuna jan waltʼäwin uñjasiñapäna! Ukampis ¿kunjamsa? Jïsa, uraqinkir soldadonaka ukat taqpach Rusia markar provincia ukham anexionaña.
  Ukat ukatx mä jach"a ch"axwäwiw qutanx utjawayi, kawkhantix flota japonesa ukax qhipharux almirante Makarov jupan tukuyata.
  ¡Pusi imill wawanakaw uka chʼaxwäwin chikañchasipxarakïna! ¡Q"ala kayuni ukat bikini ukamp isthapt"ata!
  Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana ukat yaqhanakampi. Pusi suma uñnaqt"aninakaw sabres ukanakamp luqxatasin jach"a samurai barcor mantapxi.
  Natashax japonés jaqiruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumax ch"allt"atätawa, jisk"a nayrani!
  Zoyax yaqha samurairuw khuchhuqatayna ukat akham sasaw qhanañcht"äna:
  - ¡Ukat nayranakamaxa zafiro ukhamawa!
  Natasha, molino apnaqasa, akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Chiqpachansa jïsa! Chiqansa, ¡jïsa!
  Ukat ukat Aurorax wasitat apthapïna ukat q"ala talonapampiw japonés jaqirux chinuparux ch"allt"äna. Jupax chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Hurray mama markataki!
  Svetlanax uka apt"asisaw samurai p"iqip khuchhuqatayna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Nicolas II zar jupatakixa!
  Jïsa, chiqpachansa, suertet waljax dependiwa. Yamas almirante Makarov sat chachajj jakaskakïnwa. Ukat jupax payïr Ushakov ukhamaw tukuwayi. Kunjamsa wali yatiñampi kamachi. Jupa pachpaw mä crucero móvil ukan jikxatasi, jupax taqi kunampiw sarnaqaspa. Ukat japoneses, jupanakax, chiqans, janiw armas ukan jach"a ventaja ukanipkänti, secciones ukan ukhamarak tácticas ukan jawq"jataw uñjasipxäna.
  Mä general jan ukax naval comandante ukan yatiñapax mä jisk"a ventaja numérica ukar sipanx nayrankiwa.
  Ukatjja, uka tiempotakejj japonés jaqenakajj jukʼamp jan chʼamanïpjjänwa. Ukhama, Makarov jupanakarux t"unjawayi. Ukax jak"at nuwasiñatakiw ch"amanchasi, kawkhantix rusa barconakax armadura ch"uqt"ir conchas ukanakamp juk"amp ch"amanïpxi.
  Ukat japonés jaqinakax atipjataw uñjasipxi. Ukat imillanakax yaqha samurai barcoruw katuntapxi. Ukat uka patxaruw imperio zarista ukan banderapax jalnaqäna!
  ¿Kunas japonés jaqinakaxa? ¿Janit jumax wali suma suertenïkta? Nicolás II jupax Vladimir Putin jupan suertep katuqawayi ukat taqi kunas jupatakix wali sumpun sarawayi!
  ¿Imill wawanakat kamsaraksnasa? Bikini ukan pusi suma uñnaqt"aninakax Rodnover layqanakawa, jupanakax reyin ch"axwañ amtapxäna, ukampirus jilapartx janiw kunas aka pachamp lurapkiti.
  Ukampis aka tuqinx rus markar yanapt"añax wakisiwa. Ukat ukax Putinan suertepatw ukham lurasi. Jupax janipuniw Crimea markarux jan mä disparo ukamp katuntkaspänti, janitix pachpa pusi layqa imillanakax utjkaspän ukhaxa. Jupanakaw mä milagro lurañatak yanaptʼapjjäna. Ukampis Rusia markax Crimea markar jila kullakanakat apsuñapawa, ukax wali jiskt"awiwa. Ukampis China markar Imperio Ruso ukar mayachañax mä jach"a amtäwiwa! Amuyt"añäni, qawqha sujetos ukanakas Zar ruso ukan utjani - jupax taqpach uraqpacharuw t"unjasispa!
  Mä juk"a arumpixa, akankir imillanakax janiw pachap ina ch"usar apt"apkiti. Ukat niyaw machaq nuwasiñ barcorux ch"axwapxi.
  Ukat mayampiw katuntatäxi. Ukat suma uñnaqt"aninakan amparapankir sabrenakax mäkiw qhant"i, ukat wali ch"ullqhi. Ukat ukhamatwa walja japonés jaqinakax mistupxäna.
  Lamar qutan ch"axwäwix escuadrón japonés ukan qhip qhipa chhaqhatapat ukhamarak almirante Togo ukar katuntatapatw tukuyäna.
  Ukat uraqir puriñ qalltäna. Ukanjja, janiw vapor barconaka ukat transportenakajj utjkänti. Ukat jachʼa botenak apnaqapjjerïna, cruceronakampi ukat nuwasiñ barconakampiw apapjjerïna, ukat yaqha ukhamanakwa walja lurapjjerïna. Zar chachajja, uraqir puriñ horasanjja, aljirinakajj flota apnaqapjjañapatakiw mayïna.
  Rusia markan pallapallanakapax samurai ukan nuwasïwiparux atipt"awayiwa, jupanakax puente p"iqit jaqunukuñ munapxäna. Ukampis zarista ejercitojj jan axsarasaw saytʼasïna. Ukat uka jachʼa ataquejj walja chhaqtäwinakampiw kuttʼayasïna.
  Uka nuwasiñ pachanx layqa imillanakax sabres ukanakampiw khuchhuqapxäna ukat q"ala kayumpiw uñisirinakarux granadanak jaquntapxäna.
  Chiqansa, jukʼamp jan wali chiqanakanwa jikxatasipxi. Ukat kunjamsa ametralladoranak apsuñ qalltapxäna. Sapa balax mä dianaruw puri.
  Natashax pallapalla, q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Janiw khitis nayat sipan juk"amp thayt"kiti!
  Zoyax ametralladorampiw jiwayañ regalox q"ala kayunakapamp jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nicolas II zar jupatakixa!
  Aurora, ametralladoranakat ch"axwaskaki ukat jaltawayxäna, ukat chhuxriñchjasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki!
  Svetlanax uñisirinakaruw jawq"jaskakïna, kisunakap q"ala ch"uqt"asa, q"ala talonampi mä granada jaquntasaw wali ch"amampi säna:
  - ¡Reyin imperiopataki!
  Ch"axwirinakax jawq"jasipkakïnwa, t"ijt"asipkakïnwa. Jupanakax ukham ch"amanïpxiwa. Jupanakax jupanakpachaw ch"axwapxi ukat nayrar sartasir samurai ukanakaruw t"unjapxi.
  Niya waranq waranq, tunka waranq japoneses ukanakaw jupar jiwayata.
  Ukat atipt"at samurai ukanakax jaltxapxiwa... Imill wawanakax jupanakarux wali jiwayapxi.
  Ukat rusanakax bayonetas ukanakampiw samurai ukar khuchhuqapxi...
  Uka asalto ukax kutt"ayatawa. Ukat machaq rusa soldadonakax quta thiyaruw puripxi. Puente p"iqix jilxattaskiw. Chiqansa, imperio zarista ukatakix janiw jan walïkiti. Mä atipjäwi qhipat mä atipt"äwi. Ukat almirante Makarov jupax pistolanakapamp yanapt"arakiniwa. Japón markankirinakar qʼomachaña.
  Ukat jichhax rusa soldadonakax Japón markanx niyaw sarxapxi. Ukat jupanakan avalanchapax janiw sayt"ayatäkaspati. Uñisirinakaruw ch"iyjapxi ukat bayonetas ukanakampiw ch"ankhachapxi.
  Natasha, samurai ukar atacasax sabres ukamp khuchhuqasa, q"ucht"i:
  - ¡Janq"u lobonakaw tantachasipxi! ¡Ukhamatwa tʼijuñax qhispini!
  ¡Ukat kunjamsa qʼala kayunakapamp mä granada jaquntäna!
  Zoyax wali qhuru agresión ukamp chikaw q"ucht"i. Ukat ukhamaraki q"ala kayunakapamp jaquntaña, kunatix jan uñt"atäki, jiwayirjama:
  -Jan ch"amaninakax jiwapxi, jiwayapxi! ¡Qullan aycha jark"aqaña!
  Agustín, uñisiripar ch"axwasa, ukat sabres ukamp ch"uqt"asa, ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ch"uxña quqa taypinxa ch"axwañaw utji, taqi chiqatwa amenazas jutaski!
  Svetlana, q"ala kayunakapamp jiwayañ regalonak pallapalla ukat jaquntasaw uka apt"asisin chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukampis uñisirirux atipt"apxapuniwa! ¡Janq"u lobonakax heroes ukanakaruw aruntt"apxi!
  Ukat imill wawanakax coro ukan uñisirinakar t'unjasa, q'ala kayunakapamp jiwayir armanak jaquntasaw q'uchupxi.
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa! ¡Ukajj jiwasan atipjäwisapunïniwa! ¡Imperial bandera nayrar sartañapataki! !
  Ukat wasitat imill wawanakax ch"axwapxi ukat ist"añjam arnaqasiñampiw q"uchupxi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti! ¡Janq"u lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi! Janq'u lobos - ¡heroes ukanakar aruntt'apxam!
  Imill wawanakax sarnaqapxi ukat t"ijtapxi... Ukat rusa ejercitox Tokio markaruw saraski. Ukat japoneses jupanakax jiwayasipxiwa, ukat jupanakax khuchhuratapxiwa. Rusia markan ejercitopax sartaskiwa. Ukat mä atipjäwit mayniruw atiptʼäna.
  Zar Nicolás chiqpachapuniw mä suerte boleto apsuwayxi. Rusia markan pallapallanakapax niyaw Japón markan capitalaparux ch"axwañ qalltasipki. Ukat taqi kunas wali jach"awa.
  Chiqansa, aka imill wawanakax taqit sipans nayrar sartapxi ukat presión ukat exploits ukanakax wali jach"apuniwa.
  Yämas kunapachatï qʼala kayunakampi granadanak jaqontapki ukhajja. Ukax jilapartx samurai ukanakarux walpun mulljasi ukat axsarañaruw puriyi.
  Ukampis akanx Japón markan capitalapan pirqaparuw makhatasipki. Ukat jaqinakaru, caballonakarus chʼiyjapxi. Jupanakajj uñisirinakaparuw tʼunjapjjäna. ¡Imill wawanakax jutapxi, arnaqasipxi ukat larusipxi! Ukat qʼala talonanakapampiw chinunakamar chʼalltʼapjje. Japoneses ukanakax p"iqit ch"allxtataw t"ijtapxi. Ukat jupanakan lakanakaparuw jaquntasipxi.
  Ukat nuwasirinakax jukʼamp chʼamampiw sablenakap luqxatapxi.
  Ukat samurai ukanakax atipt"atat qhipat atipt"ataw t"aqhisiwayapxi. Ukatwa Rusia markankir soldadonakajj Tokio markar katuntapjjäna.
  Mikadox axsarasaw t"ijtäna, ukampis janiw kawkhans imantkaspati. ¡Ukat ukhamat imill wawanakax katuntasin chint"apxi!
  ¡Jach"a atipt"äwi! Japón markankir emperadorajj Nicolás II chachan askipatakiw abdicación ukar firmawayi. Rusia markan Zar sat sutipax wali jachʼaptayatawa. Corea, Mongolia, Manchuria, Islas Kuril, Taiwán ukat Japón markanakax pachpa provincias rusas ukar tukupxi. Japón markax mä jisk"a, mä jisk"a autonomía ukaniwa. Ukampis emperadorapajj rusa jaqewa, ¡mä zar autocrático ukhamawa!
  Nicolás II jupax mä absoluto monarca ukhamaw qhiparaski, janiw kunas jark"atäkiti. ¡Jupax Zar Autocrático satawa!
  Ukat jichhax ukhamarakiw Japón markan emperador, Rusia Q"illu, Bogdykhan, Khan, Kagan, ukat juk"ampinaka, juk"ampinaka, juk"ampinaka...
  Jisa, juk"amp suerte. ¡Amuyapxam, suertex Putin-arux walpun atipt"añapatak jaytawayi! ¡Pä tunk mayan pachax, ay, janiw sinti katjañatakix askïkiti!
  ¿Kuna askinakas Rusia markax utji, Putin uñisiri McCain jupax cáncer de cerebro ukamp jiwatapatxa? Suerte, chiqans, jach"awa, janiw amuyuparjam amuyt"kasmati - uñisirimax ukham jan wali ukat jan wali jiwatat jiwañapataki!
  Ukampis Rusia markatakix específico retorno ukax cero ukhamawa.
  Ukampis Nicolás II jupatakix Putinan ukham suertepa ukat suertepax jach"a territorial ganancianakaruw tukuwayi. Ukampis chiqpachansa, ¿kunatsa fortunax Putinar regalonak churañapa? Suma, Sobchak jupax ukham pachan jiwatayna ukat janiw tribunal constitucional ukan p"iqinchirïñapatak cargo churañax wakiskänti, ¿kunjamarak Rusia markatakix askïspasti?
  Ukat All Rus markankir Nicolás II zar jupax wali muspharkañ jaqiwa. Natural ukhamawa, ukham jach"a atipt"äwi qhipatxa, ch"amapasa ukat autoridadapas juk"amp ch"amanchawayi. Ukax sañ muniw yaqhip reformanakax lurasispawa. ¡Yämas Ortodoxia markanxa! Nobles ukanakax pusi warminïpxañapatakiw jaysaña, kunjamatix islam ukanx ukhama. Ukat pallapallanakar payïr warmin derechop churañataki, mä premio ukham lurapjjatapata ukat taqe chuyma servitapata.
  ¡Suma reforma! Kunjamakitix yaqha iyawsäwinakan jaqinakas ukat yaqha markankirinakax uka imperio ukanx jilxattawayiwa, ukhamax rusa jaqinakax jilxattañapawa. Ukat ¿kunjamsa uk lurañasa? Yaqha markanakan warminakar jan walt"ayasa. Chiqansa, mä ruso jaqix kimsa chino warminakar warmipjam katuqaspa ukhaxa, jupanakat wawanïniwa, ukat khitinakas uka wawanakax markaparjamax utjani?
  Chiqansa, tatajan laykux ruso aru! ¡Ukat ukax wali askipuniwa! Nicolás II, nayrar sartañ amuyunïnwa, almapat sipansa, uñnaqapanx jukʼamp religiosopunïnwa. Ukat chiqans religionaruw estadon luqtañapatak uchatayna, ¡janiw viceversa ukhamäkänti!
  Ukhamatwa Nicolás II chachajj wali uñtʼat jaqenakan autoridadap chʼamañchtʼäna. Chachanakax nayratpachaw ukham munapxi. Ukat jupax anqäx markan Rusificación ukarux jank"akiw lurawayi.
  Ukhama, sacerdotenakas janirakiw llakisipkänti. Ukatjja, pä tunka patak maranakanwa iyawsäwijj jan chʼamanïjjänti. ¡Ukat religionanakax reyiruw luqtapxäna, janiw chiqpachapuni Diosar iyawsapkänti!
  Ukat pallapallanakan atiptʼasitanakapajja, Nicolás chacharuw jaqenakan wali munatäñapatak yanaptʼäna, ukat jupajj autoritarismo sat yatichäwir yatintatäsajj janiw mayjtʼäwinaksa jukʼamp munkänti. ¡Rusianakax janipuniw yaqha ch"amanïñ yatipkänti!
  Ukat economía ukax wali ch"amanchatawa, sueldo ukax jilxattaski. Sapa maraw sapa patakat tunka jilxattaski. Chiqansa, ¿kunatsa mayjtʼayasma?
  1913 maranxa, Nicolás zar sat chachaxa, Romanov familian kimsa patak mara phuqhapkäna ukhaxa, wasitatwa irnaqäw urux 10,5 horanak jiskʼachäna, ukat sábado urunakasa ukat janïr vacacionat sarkasax 8 horanakarus jiskʼacharakïnwa. Ukhamaraki, semana tukuyanakasa, fiestanakas jilxattawayaraki. Ukax mä samarañ uru ukhamarak Japón markax katuyasiñ urut amtañ qalltawayi. Ukat reyin yurïwipa, ukat reinan yurïwipa, ukat coronación uru.
  Trono herederojj hemofilia usunïtap yatiskäna uka qhepatjja, Nicolás zar chachajj payïr warmimpiw casarasïna. Ukhamatwa tronopar sucesiñ tuqit jan waltʼäwix askichasïna.
  Ukampis mä jachʼa chʼaxwäwiw jakʼachasiskäna. Alemania markax akapach wasitat uñstayañ amtatayna. Ukampis Rusia zarista sat markajj chʼajjwañatakejj wakichtʼatäjjänwa.
  1910 maranx rusanakax Pekín markaruw katuntapxäna ukat imperiop jach"aptayapxäna. Gran Bretaña markax Alemania marka contra mä alianza lurañatakiw iyaw satayna.
  Reyin ejercitopajj jukʼamp waljanïpjjänwa ukat wali chʼamanirakïnwa. Sumankäw pachanx kimsa millón waranqa regimientonakaruw puritayna. Alemania markax suxta patak waranqanakakiw sumankañ pachanx utjäna. Ukhamarus Austria-Hungría, ukampis soldadonakapax janiw nuwasiñatak wakicht"atäpkiti!
  Ukampis alemananakax Francia ukat Gran Bretaña markanakamp nuwasiñ amtasipkakiwa. Ukat ¿kawkhansa pä frentenak dibujapxaspa?
  Rusonakax uraqpachan nayrïr k'acha tanques "Luna"-2 ukanakaw walja lurañanakan utji. Ukat pusi motor bombarderos "Ilya Muromets" ukat ametralladoras "Alexander" ukat juk"ampinakamp ch"axwirinaka. Ukat chiqans mä ch"aman flota.
  Alemania markax janiw mä kipka ch"amanïkiti.
  Ukat alemanonakax Bélgica markar nuwantañ amtapxäna ukat París markar pasañ amtapxäna. Aka chiqanx janiw kunas jupanakatakix utjkänti.
  Ukampis kunjamatsa guerrajj qalltäna. Alemania markax jiwayañjam saräwip lurawayi. Ukat soldadonakapajj Bélgica markaruw sarjjapjjäna. Ch"amanakakiw jan kikpaki. Rusia markan pallapallanakapax niyaw Prusia ukat Austria-Hungría uksan sarnaqapxi. Ukat Luna-2 tanque ukax 40 kilómetros ukch"a velocidad ukaniwa, ukax niyaw mä jach"a ch"amawa.
  Ukatjja, Nicolás zar chachajj suertenirakïnwa, kunattejj guerrajj qalltäna uk amuytʼañäni. Zar pachpajj janiw Alemania markar nuwantkaspänti. Ukat ukhamat rusa tuqinx mä jach"a, jach"a jach"a tukuñaw utji fuerzas, tanques, superioridad artillería ukat suma aviación cantidad ukat calidad. Ukat juk"amp ch"aman economía, kunatix revolución ukat ch"axwäwin atipt"asiwimp jan recesión ukar puriñax wakisispawa. Ukat ukhamatwa taqi pachaw mä sartasiwix utji ukat suma sarantäwiw utji.
  Qhanapuniw alemanonakajj atacatäpjjäna. Ukat ukat jupanakpachaw jach"a ch"amampix makhatapxäna, Francia ukat Gran Bretaña ukanakar saykatañataki. ¿Kawkirus sarapjjañapa?
  ¡Italia markar katuntasin Austria-Hungría markar ch"axwañ yatiyapxam! Ukax mä plus ukhamawa, Türkiye jupax Rusia markamp ch"axwañaruw mantawayi. Ukampis ukax reyitakix juk"amp askiwa, ¡qhiparux Constantinopla ukat estrecho ukanak jupa pachpaw apt"asispa! Ukatsti...
  Ukat ukhamaraki pusi layqanaka, wiñay wayn tawaqu nativo iyawsirinakax Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana nuwasïwin! ¡Ukat jupanakax niyaw jawq"japxätam! Ukhamajj ¡alemananakarus turconakarus chʼalltʼapjjani!
  Oleg Rybachenko qillqiri ukhamarak poeta jupax sartawayiwa. Wiñayatakiw layqa-layqa waynax arsutap phuqhawayi, Nicolás II-rux Vladimir Putin-an suertep churawayi ukat jichhax Oleg Rybachenko-x jupan suertep phuqhañapawa. Sartañajj janiw faciläkänti. Uka waynan janchiparux wali ch"amampi jawq"jataw uñjasïna. Uka waynaxa jaltxataynawa. Jïsa, Oleg Rybachenkox jichhax musculoso waynawa, amparanakapamp kayunakapamp cadenampi chint"ata. Ch"iyara ch"uxña, waña ukat ch"uqi ch"uñuni janchi uñjasma, ch"akhanakapax wali uñt"atawa. Chiqpachansa ch"amani ukat ch"amani esclavo, ch"amani ñik"utani, wali ch"ullqhi, uñjirinakan jawq"jatapax janiw khuchhuqkaspati. Mayni yuqall wawanakamp chikaw desayunañatak t"ijtxapxta, kawkhantix wayn esclavonakax q"ala q"ala jan mantani ikipki uka gravat sartasipxta. Chiqansa, aka chiqanx junt"upuniwa, pachax Egipto ukar uñtasitawa. Ukat waynax taqpach q"ala jan isinïxiwa, cadenanakakiw utji. Ukampis wali jaya tiemponakawa ukat niyas janiw sarnaqañatakisa ni irnaqañatakis jarkʼkiti. Ukampis janiw jupanak taypin mä jach"a thakhi lurañjamäkiti.
  Janïr manq"kasaxa, amparanakam jawiraruw ch"allt"asipxta. Mä racion katuqapxta: arroz puré, ukat ismu challwa t"aqanaka. Ukampis manqʼat awtjata esclavo waynatakejja, ukajj mä suma manqʼäkaspas ukhamawa. Ukat ukatsti uka minaruw sarapxta. Intix janiw alwax mistkiti ukat wali sumawa.
  Uka waynan q"ala kayunakapax q"añu ukat q"añuruw tukuwayxi, ukat wali ch"ullqhi qalanakax janiw kuna usuchjaskiti, wali sumaw chhuxriñchjasipxi.
  Canteras ukanx tunka suxtan marat aynachar wawanakax irnaqapxi. Chiqans jupanakax jisk"a autonaka ukat herramientas ukanakanipxiwa. Ukampis tunka phisqhani, tunka suxtani horanak irnaqañamawa, jilïr jaqinakjama.
  Ukax q"añuchatawa, ukatwa carbón ukan chiqak samarapxi. Irnaqawixa janiwa ch"amäkiti: qalanakaxa piqutanakampi khuchhuqaña, ukatxa canastanakaru jan ukaxa camillanakaru apxataña. Awisax carrito ukarux ch"allt"añaw wakisiraki. Jila partejja, yuqall wawanakajj pä ukat kimsa jaqeruw jaqonukupjje. Ukampis Oleg Rybachenko sapakiw ajllitäna kunatix jupax wali ch"amaniwa. Ukat jilïr jaqjamaw uka piquta amparapamp katxaru. Jupajj mayninakat sipansa jukʼamp jachʼa luraw tukuyañapa.
  Chiqansa, jupanakax juk"amp juk"ampiw churapxi. Kimsa kutiw urunxa, janiw pä kutikiti.
  Oleg Rybachenko jupax janchipan jakaski uka esclavo waynax jichhax walja maranakaw akankxi. Ist"asir, ch"ama irnaqiri, taqi movimientos ukanakax automáticamente ukar puriñkamaw yatiqapxi. Chiqpachansa maldito ch"amani, resiliente ukat prácticamente janiw qarjañ yatiskiti. Ukampis uka pachparakiw waynax juk"akiw jilxattaspa, jichhax janiw tunka payan marat jila uñnaqt"anïkiti, uka maraninakatakix promedio alturaniwa.
  Ukampis ch"ama... Walja jilïr jaqinakataki. Mä wayna heroe. Ukampis ukajj janipuniw jilïr jaqëkaniti, ukat janirakiw barba jiljjatkaniti.
  ¡Ukat Diosar yuspärañani! Qillqiri ukhamarak poeta ukhamaxa, Oleg Rybachenko jupax janiw ñik"ut mururañ munkänti. Jumax juma pachpaw irnaqasma ukat qalanak p"akjasma, t"unjasma. Ukat carritoruw puriraki. Ukatxa carritoruw apasxtaxa. Jupar thaqhañax ch"amawa ukat wawanakax turno ukham lurañax ch"amawa.
  Aka chiqankir yuqall wawanakax niyas ch"iyar jañchinïpxiwa, ukampis ajanunakapax europeo, hindu jan ukax árabe ukhamawa. Ukhamarus juk"amp walja europeos ukanakaw utji.
  Oleg jilatajj jupanakar sum uñakipi. Esclavonakax janiw parlañapäkiti, jawqʼjasaw jawqʼjapxi.
  Oleg Rybachenko jupax jichhax amukiw jikxatasiraki. Ukat jupax yatxati. Aka chiqanx chacha uñjirinakat sipansa, warminakas utjarakiwa. Ukatxa, qhuru jaqinakäpxarakiwa, jawqʼjasaw jawqʼjapxi.
  Ukhamarus janiw taqpach yuqall wawanakax Oleg chachan ñik"utapjam ch"amanïpkiti. Walja jaqinakaw phallasi ukat wilax mistu. Ukat guardianakax jiwayañkamaw jawqʼjapxiristamxa. Irnaqawixa wali ch"amawa, yuqallanakaxa, juk"ampisa inti jalsuxa, walpun ch"uñuñ qalltasipxi.
  Ukat akanx janiw mä intix utjkiti, jan ukasti pä intiw utji. Ukat ukax urux wali jayaruw tukuyi. Ukat walja lurañanakaw utjaraki. Uka yuqall wawanakax janiw ikiñatakis samarañatakis tiemponïpkiti. Ukax jupanakatakix mä jach"a t"aqhisiñawa.
  Oleg Rybachenko jupax jupa pachpaw irnaqäna, mecánicamente ch"uqi ch"uqimp cargañampiw irnaqäna. Naya pachpatakiw ch"allt"ata...
  Ukat jupax mä jamuq amuyt"awayi, kunatix Nicolás II jupax Vladimir Putin rusa irpirin suma sarantäwip jikxatatapatx luraskäna.
  Natasha, Zoya, Aurora ukat Svetlana jupanakax Przemysl markan austriaconakaruw nuwantapxi. Rusia markankir soldadonakax jank"akiw Lvov ukarux katuntapxäna. Ukat jukʼamp chʼamani fortalezaruw atacapjjaraki.
  Imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukanipxi, markan callinakapan jank"akiw t"ijtapxi.
  Austria markankirinakarux khuchhuqapxi ukat q"ala kayunakapamp jisk"a disconak jaquntapxi.
  Uka pachparakiw imill wawanakax akham q"uchupxi:
  - Zar Nicolás ukax jiwasan mesiasawa,
  Mä axsarkañ apnaqirix ch"aman Rusia markan...
  Taqi uraqpachaw khathati - kawkirus sarani - .
  ¡Nikolai jupatakix mä q"uchu nayrar sartayañataki!
  Natashax austriaconakaruw ch"iyjatayna, q"ala kayunakapamp mä granada jaquntatayna ukat q"uchuñ qalltatayna:
  - ¡Rus'atakixa!
  Zoyax uñisirinakaparux t"unjaraki, ukat jach"a jach"a tukusaw q"ucht"araki:
  - ¡Reyin imperiopataki!
  ¡Ukat qʼala kayupat jaqontat mä granadajj tʼijtʼiwa! Akax mä jiwayir tawaquwa. !
  Ukat Aurorax ukhamarakiw q"ala kayunakapamp mä disco jaquntäna, austriaconakaruw ch"iqiyatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Rusia markan jach"a kankañapata!
  ¡Ukat wali chʼullqhi kisunakapsa qʼala chʼiyjarakiniwa! Ukax colmillos ukham lliphipi.
  Svetlanax janiw jaytañ armaskiti, ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Rus' Qullan ukat jan atipt'kay Nicolás II!
  Imill wawax wali jach"a pasión uñacht"ayi. ¡Ukat qʼala kayumpiw taqi kunsa jaquntäna ukat regalonaksa jaquntäna!
  Natasha kullakajj pallapalla ukat khuchhurata, ukat qʼala kayunakapamp jiwayir armanak jaqontasajj akham sänwa:
  - ¡Nayax Rus' ukarux walpun munasta! ¡Nayax Rus" ukarux walpun munasta! ¡Ukat nayax taqiniruw khuchhuqapxäma!
  Ukat Zoyax ch"axwarakiw ukat wararirakiwa, q"ala kayunakapampix kunayman phallañ yänak jaquntaraki:
  - ¡Jach"a Zar Nicolás! ¡Qullunakas lamar qutanakas jupankpan!
  Aurora, sallqa, frenético colerat arnaqasisa, ukat q"ala kayunakapamp regalonak jaquntasaw jach"at warari:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti! ¡T"ijtir imillanakax q"ala kayunakampi ukat q"ala talonanakampi uñisirinakaparux t"unjapxi!
  Ukat mayamp imillanakax mä sallqa t"ijtäwinkapxi. Jupanakax Przemysl juparux sarkasax katuntapxi ukat q"uchupxi, sarapki ukhamarjamaw qillqt"apxi;
  Jiwasan qullan Rus' jach'añchatawa,
  Ukanx walja jutïr atipt'äwinakaw utji...
  Imill wawaxa q"ala kayukiw t"ijti
  ¡Ukat jupax janiw akapachan jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti!
  
  Jiwasax Rodnoverki sat jach"a jaqiwa, .
  Layqanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi...
  Imill wawanakax yuqall wawanakarux wal munapxi
  ¡Ukajj wali qhoru suma uñnaqtʼanïnwa!
  
  Janipuniw aynachtʼkañäniti
  Jan uñisirinakasarux chhuxriñchjasipxañäniti...
  Kayunakasas qʼala chʼiyjatäkchisa,
  ¡Walja chʼakhanakaw utjani!
  
  Imill wawanakan jank"ak sarañax juk"amp sumawa
  Q"ala kayukiw thaya pachanx...
  Chiqpachansa, lobo yuqall wawanakakïtanwa
  ¡Jichhax punchumpiw ch"ankhachsna!
  
  Jiwasajj janiw jarkʼatäksnati
  Mä axsarkañ horda Fritz...
  Ukat janiw zapato uchasipkti
  ¡Supayajj ajjsarañasawa!
  
  Imill wawanakax Diosar luqtapxi Rod, .
  Ukax, chiqans, wali jach"awa...
  Jiwasajj jachʼañchatäñatakisa, libre jakasiñatakisa, .
  ¡Kaiser ukax mä jan wali jaqiwa!
  
  Rusia markatakix, ukax taqit sipans juk"amp sumawa,
  Ch"axwirinakax sartasipxiwa...
  Jiwasax lik"i gaseosa manq"apxta
  ¡Ch"axwirinakax janiw qunqurt"asipkiti!
  
  Janiw khitis jarkʼkistaspati
  Imill wawanakan ch"amapax jach"a...
  Ukat janiw mä jachaqtʼasiñsa wartkaniti,
  ¡Kunalaykutix jiwasax talento ukhamätanwa!
  
  Janiw khiti imill wawanakas jan qunt"asiñjamäkiti,
  Jupanakax ch"amanïpxiwa...
  Jupanakax Awki markatakix wali ch"amampiw ch"axwapxi,
  ¡Samkamax phuqhasiñapataki!
  
  Uraqpachanxa kusisiñaw utjani
  Intix Uraqit pataruw purini...
  Jan tukuskir yatiñanakamampi,
  ¡Bayonet ukat Kaiser!
  
  Intix jaqinakarux qhant"apuniwa,
  Ukat jukʼamp jachʼa marka patjjarojja,
  Kusisit jilïrinaka ukat wawanaka,
  ¡Ukat sapa ch"axwirix mä heroe ukhamawa!
  
  Janipuniw sinti kusisiñax utjkaspati
  Nayax suertenipxañasatakiw atinisipxitu...
  Jan wali pachax chhaqtxañapawa - .
  ¡Ukat uñisirinakarus pʼinqachasim!
  
  Jiwasan jañchisax Diosax wali jach'awa,
  Jupat sipansa janiw khitis jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti...
  Jiwasax almasanx juk'amp jach'aruw tukuñäni,
  ¡Ukham ñanqha jaqix taqiniruw chhuxriñchjañapa!
  
  Uñisirinakasar atipt'apxañäni, nayax iyawstwa
  Janq'u, rusa Diosax jiwasampiw chikäski...
  Uka amuyt"awix wali kusiskañawa,
  ¡Janiw jan walinakax punkumar mantañapakiti!
  
  Walikiwa, mä juk"a arumpixa, Jesusarux,
  Jiwasax sapa kutiw chiqa chuymanïñäni...
  Jupax rusa Diosawa, ist'apxam,
  ¡Jupajj mä judío Supayätwa sasaw kʼarisi!
  
  Janiwa, cheqpachansa Taqe Chʼamani Diosa,
  Jiwasan Qullan Jilïr Familiasax...
  Kunjamsa Jupajj uta patat atinisiñapa, .
  Ukat ¡Svarog sat Yuqapa Diosapa!
  
  Suma, mä juk"a arumpixa, Rusia markatakixa,
  Jiwañax janiw kuna p'inqas utjkiti...
  Ukat imill wawanakax taqit sipan juk"amp suma uñnaqt"anipxiwa,
  ¡Warmix oso ukham ch"amaniwa!
  
  
  AMTAWIPAX JANIW mayjt"ayatäkiti
  Hitler chachajj OKW sat amtarojj janiw mayjtʼaykänti, ukat Stalingrad markar ataquejj alay toqetsa ukat aynach toqetwa lurasïna, grupo A ukat B del Ejército ukanakanwa lurasïna, ukat uka ataquejj Mainstein chacharuw katuyasïna . Ukatwa Stalingrad markax tunka urunak saraqataruw taqi tuqit jan walt"ayat uñjasiwayi. Ukat soviético soldadonakajj qʼal muyuntat jikjjatasipjjäna. Uka qhepatjja, Wehrmacht sat barcojj Volga sat qota lakanwa Caspio sat qotar sarjjapjjäna. ¿Kunjamsa Ejército Rojo ukankirinakax jaysapxäna? Markasanx ofensiva ukax janiw sinti askikänti.
  Ukhamarus Japón markax Midway ch"axwäwin atipt"awayi, janis payïr frente jist"arawaykchixa, ukampis Islas Hawaianas ukanakaruw katuntawayi. Ukat uka pachparakiw samurai ukan unidades de tierra ukanakax India uksar sarapxäna. Uka colonia jan utjañapatakejja, Gran Bretaña markajj Egipto markat mä qhawqha soldadonakap apsuñapänwa, Operación Antorcha ukar jaytasa.
  Alemanes jupanakax inti jalsu tuqinw uka amtarux katxarupxäna. Stalingrad markar jank"ak katuntatapax sur uksankir flanco ukarux t"unjawayiwa. Fritz ukax Caspio qutaruw liwxatäna ukat Cáucaso uksaruw uraqit khuchhuqatayna. Ukat ukat Türkiye jupax ch"axwäwiruw mantawayi. Ejercitopajj janis sinti chʼamanïkchejja, waljanipuniwa ukat jan ajjsartʼas nuwasiñ yatirakiwa.
  Nayratpach nayrïr urunakax turconakax Batumi markaruw katuntapxäna ukat Ereván markaruw muyuntapxäna. Jïsa, jupanakan lurawinakapax wali askiwa, kunatix Ejército Rojo ukax frente alemán ukan pintat ukhamawa.
  Uñt"añasawa, nazis ukanakax askinak apsusipxäna, kunatix soviético soldadonakax trenanakat chiqak ch"axwäwir mantapxäna ukat mä qawqha chiqanakaruw jawq"japxäna. Chiqansa, ukax guerran sarnaqataparux jan waliruw puriyäna.
  Stalin jupax axsararakïnwa ukat wali mulljataw jikxatasïna - jupax Cáucaso ukx kunayman qullqimp katjañapatakiw mayi.
  Mä juk"a arumpixa, Stalingrad markan heroico arxatäwipax janiw askïkänti ukat taqi kunas t"unjatäxänwa. Ukat Lejano Oriente uksanx japonés t"aqa t"aqanakax jan utjatapas janiw yanapt"känti.
  Alemanonakax Caspio quta thiyaruw sarxapxäna, Daguestán markaruw sarapxäna. Jupanakar laq"a apthapiñ jark"aqañataki - ukampis ch"amanakax janiw kikpäkiti, ukatsti, Ejército Rojo ukax jach"a jan walt"awinak suministros ukanakamp uñjasiwayi. Ukat jupax cavernawa. Ukat Krauts jupanakax wali ch"amampiw bombardeapxäna.
  Estados Unidos markax niyas janiw Tercer Reich ukarux llamkt"känti, Japón markan atipt"awinakapat mayjt"ayata. Gran Bretaña markax mä juk"a jan ch"amanïxänwa, ukat ukhamarakiw janiw jan walt"äwinakar puriwaykänti! Jichhax alemanonakax walja avionanakanïpxänwa ukat chiqpachansa jupanakarux ch"amanchapxaspänwa.
  Stalin chachajj jukʼamp jan wali luräwinakap uñachtʼayäna ukat walja kutiw colerasïna ukat arnaqasïna, ukampis janiw suma amtanakar purkänti.
  Ukhamajj Cáucaso markan chhaqhatapajj jan jarkʼatäjjänwa.
  Azerbaiyán markamp frontera uksanx niyaw mä ch"axwäwix utji.
  Soviético imillanakax jan ch"amampiw nuwasipxi. Aka chiqanx suma uñnaqt"aninakax jan ch"amampiw ch"axwapxi.
  Ukat janiw qhipäxar kutt"apkiti ukat janirakiw aynacht"apkiti. Ukat qhipäxaparuw jalnaqapxi.
  Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana jupanakax alemán generalaruw qhipäxat ayxatapxäna. Akax wali thayawa. Imill wawanakax qunqurt"asisaw q"ala kayunakap jamp"att"añapatak wayt"apxäna. ¡Jupajj wali kusisitaw jupanakar jawqʼjäna! Ukat imill wawanakan talonanakap liq"i.
  Warrior imillanakax ukham sexy ukat charming ukhamaw jikxatasipxi. Ukatxa Fritz sat chʼaxwäwiruw churapxäna.
  Natasha kullakajj mä phallawimpiw chʼiyjäna, ukhamatwa nazis ukanakar chʼiyjäna. Qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna ukat akham sasaw chillqtäna:
  - ¡Jach"a jach"a kankañataki!
  Zoyax ukhamarakiw pallapalla ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Uka apsusaw uka granada qʼala kayunakapamp jaqontäna. Jupax nazis ukanakaruw ch"iqiyatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡URSS markatakixa!
  Imill wawanakax wali suma uñnaqt"ani ukat muspharkañawa.
  Agustín chachajj qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna, ukat kisunakap qhantʼayasaw uka granada aptasajj sistʼasïna:
  - ¡Nayaxa wali ch"axwaña! ¡Mä terminadorjama!
  Ukat Svetlanax q"ala kayunakapampix kunayman jiwayir ukhamarak t"unjir yänak lanzaraki. Ukat wasitat q'ucht'ani:
  - Jiwasana amiganakaxa monolítico ukhamawa, ukaxa sañ muniwa!
  Pusi, jupanakax ukham ch"axwapxi - ¡akax imill wawanakawa! K"uchirt"ayir suma uñnaqt"aninakax jaysañatakix jach"a lakanakap uñacht"ayapxi.
  Jach"a jamuqan ch"axwirinaka. Ukat kunjamsa jawqʼjapjjätam, ukat kunjamsa arnaqapjjätam uksa.
  Alemanonakarux mä prensampiw bayas ukham t"unjapxi.
  Natashax pallapalla, q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasaxa qhanampi wila banderampi ch"axwirinakawa!
  Zoyax q"ala kayunakapamp jiwayir jaqirux lanzarakitaynawa ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Ukat Lenin layku ch"axwañäni!
  Ukat ukatsti Agustín chacharux kisunakap qhantʼayasaw chʼiyjäna:
  - ¡Jach"a kusisiña sutimpi!
  Ukat ukat Svetlanax q"ala kayumpiw granadanak jaquntäna ukat jaquntäna, jach"at arnaqasisa:
  - ¡Jiwasax akax katuqañäniwa ukat turkañäniwa!
  Pusi jaqinakax wali ch"amampiw irnaqapxi ukat ch"axwapxi. Suma, akax, qhiparuxa, imill wawanakawa, jupanakax chhaqtayañ tuqitx wal yatipxi. Ukat janiw ukham nuwasipkiti.
  Ukat kunjamtix chiqpach terminadores ukanakatakix ukhamäñapäki ukhama... Altu patat jaltir nuwasirinaka. Ukat tʼunjañ munapxi.
  Natasha kullakajj wasitatwa qʼala kayupampi mä granada jaqontäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Aka pachax wali sum amuyta, mä agravación de la lucha de clases ukhama!
  Zoyax sist"asirakïnwa, q"ala kayunakapamp mä jiwayir, aycha ch"iyjañ granada jaquntäna:
  - ¡Kawkïr utas wila banderampi utjani!
  Ukat ukat Agustín chachajj turnop churäna. Jupax nazis ukanakaruw khuchhuqatayna ukat q"ala kayumpiw granada jaquntatayna - sist"asis:
  - Jach"a chiqa, akaxa jiwasana uraqisawa taqinisa!
  Chiqpachansa, nuwasirinakax mä calefacción almohadillas chʼiyjañ yatipxi.
  Ukat ukat Svetlanax q"ala kayumpiw mä granada apsuwayxi, mä phallawimpiw phichhantawayi ukat colerat akham siwa:
  - ¡Nina ukat bucking caballox wali coleratänwa!
  Imill wawanakax, chiqpachansa, turn on ukar puripxani. Ukat jupanakax p"iqinak butt"apxi.
  Ukat Alemania tuqinx Gerd-an tripulacionapax T-4 ukan ch"axwapxi. Maysatxa, mä kutix qalltawayxi ukhax janiw junt"uchasxätati ukat janiw ukham presión ukarux chhaqtayañjamäkaniti. Imill wawanakax nayranakapan ukham infierno ninaw utji.
  Jupanakax jupanakpachaw ch"axwapxi ukat janiw qhispiyasiñatakix ch"am churapkiti. Ukat janiw janq"u, perla kisunakaparux saykatañjamäkiti.
  Ch"axwirinakax agresivos ukhamarak arnaqasipxi:
  - ¡Sallqa aroma! ¡Taqi uñisirinakaruw infiernor khitañäni!
  Gerdax nina nakhantayañapawa, kimsa tunk pusiniruw ch"allt"ani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Jutïr atipt"äwinaka!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapamp gatilloruw chʼalljjtayasi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jiwasax ch"iyjapxäma!
  Magdax pallapallarakiw ch"axwawayxi, T-26 ukarux t"unjawayi ukatx akham sasaw saraki:
  - Jiwasaxa qhananchañaniwa.
  Ukat qʼala kayunakap chʼalljjtayasïna.
  Ukat Christinax q"ala kayunakap pedales ukar ch"allt"asi ukat sist"asi:
  - ¡Jiwasan fiestasatakix ¡Kusisiñaw!
  Chiqans imill wawanakax niya q"ala jan isinïpxiwa bikini ukat q"ala kayuni. Ukat uka pachparakiw wali sexy.
  Ukat jupanakax janiw sinti perfecto, jan ukasti efectivo T-4 ukampiw ataques lurapxi. Ukat uñisirinakaruw chʼaxwapxi. ¡Jan kunatsa ukham imill wawanakarux aynachtʼamti! Ukat kunjamsa kisunakap qʼala chʼiyjapjjäna. ¡Ukat kunjamsa mä ajanu lurapjje!
  Gerdax jupa pachpaw arnaqasi, q"ala kayunakapamp ch"axwasa:
  - Gerdax jiwayañ wal muni, aka Gerda!
  Ukat wasitat nina naktayaña.
  Ukat ukat Charlottex turkakipt"ataw ch"axwawayxi ukat arnaqasi, kimsa tunk pusiniruw jaqunuqawayi:
  - ¡Nayaw purakaparux ch"iyjä!
  Ukat qʼala kayumpiw wasitat qalltasini.
  Ukat ukat Christinax jiwayir jaqiruw yapxatarakini. Ukhamaraki q"ala kayu ch"akhanakampi apnaqaña.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Nayaw agresividad ukan encarnación ukhamätxa!
  ¡Kunja cinturas jupax utji, ukat esculpido abs!
  Ukat ukapachax Magdax apt"asisaw ch"allt"ani ukat arnaqasi:
  - ¡Banzai!
  ¡Ukat kayunakapax qʼala ukat cincelat ukhamarakiwa!
  Pusi alemán warminakax jupanakpachaw ch"amanchasipxi ukat chiqpachans atipt"apxi. Jupax wali agresión ukat vitalidad ukaniwa.
  Ch"axwirinakax thujru apnaqapxi ukat ch"axwapxi. Jupanakax janiw Wila Ejército ukarux jaytapkiti.
  Ukat warmi pilotonakax alaxpachan ch"axwapxaraki, ukat uk uñacht"ayapxi. Uka ajayupax jan jakt"kayawa.
  Akax machaq alemán Focke-Wulf ukankiwa. Gertrude kullakajj uka cheqanwa jikjjatasi. Ukat aka tawaqux chachanakat sipan juk"amp thayap uñacht"ayi. Ukhamaw fascistanakarux jawq"jasi. Janiw jupanakarux mä jisk"a khuyapt"ayasiñ churkiti. Gertrude kullakajj cheqpach nuwasiñ qalltäna.
  Ukat mä Yak soviético ukar jaquqanisax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Ukatxa aptasin lakap uñachtʼayani. Ukat mayampiw taqpach chhaqtayañ amparapamp sartani. Aka tawaquxa. Ukat q"ala kayuni ukat bikini ukanirakiwa. Ukat ukat LAGG ukax jaquqaniwayi ukat wasitatw arnaqasïna:
  - ¡Piloto artillero!
  Ukat pulmonanakap patat larusiniwa. Ukat ukatsti jupax PE-2 ukarux apaqani. Ukham imill wawa, wali suma alcance ukat clase. Ukat wasitat mä maniobra luräna ukat Yak sat barcorojj cañones aéreos ukanakampiw tʼunjäna. Ukat yantʼarakiniwa.
  - ¡Nayaw alaxpachankir warmi-lobo ukhamätxa!
  ¡Ukat ¡kunjamsa kisunakap qʼala chʼiyjasi! ¡Ukat kunjamsa sallqa jaqïñasa! ¡Kunja jachʼa mamajasa! ¡Baba taqi warminakaru!
  Ukampis chiqans fascistanakax sur uksanx ataque lurañ yant"apxaraki.
  Ukanx juk"ampirus Helga piloto ukax ME-109 ukan ch"axwaski. Ukat wali sumaw fragmentonakax britániconakat jaltxapxi.
  Mä imill wawax Mustang ukar ch"allt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Mä lila niebla jiwasanakan patat jalnaqt"aski!
  Jilapachax kunjams q"ala kayuni ukat bikini ukamp nuwasiñax wali askiwa. ¡Ukajj wali askipuniwa! Ukat wali askipuniwa.
  Helga kullakax mä piloto ukhamawa. Fuhrer sat barcojj wali yatiñanïnwa, ewjjtʼanak istʼirïnwa, ukat imill wawanakarojj tanquenakaru, avionanakaru ukat ejercitoruw sarapjjañapatak jaytäna. Ukat kunjamsa Krauts ukanakatakix juk"amp suma yänakax sarawayi.
  Jupa pachpaw warminakan janchipajj ukham sumäspa sasin amuyapkänti. Aka Helgax wali uñt"atawa ch"amanchawi ukat cuentas ukanaka.
  Imill wawax q"ala kayumpiw pedales ukar ch"allt"asi ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaxa ukhama kusisita jisk"a wakawa!
  Helgax juk"amp pä inglés avionanakaruw jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Qhipäxajanxa alemán pallapallanakawa mä filaru sarapxi!
  ¡Ukat mä bombarderoruw jaquqanirakïna! ¡Kunja imill wawasa! Taqi imill wawanakaruxa, mä jach"a thaya ch"axwiri. Tukjchi ukhaxa, jan kuna ceremoniampi, jan sinttʼasisaw ukham luraraki.
  ¡Akan imillanakax wali sexy ukhamawa!
  Ukat Rommel-an pallapallanakapax wasar pampanw ch"iyjasipki, jan suyt"asax yaqha ch"amanchirinakaw purinipxañapataki. Jiwasax atipt"añasawa, ukhamax atipt"añasawa. "Zorro de Desierto" uka legendario comandantex nayratpach jach"a ch"amanakampi nuwasiñ yatitawa. Ukat soldadonakapas ukhamarakiw sarnaqapxi. Aka chiqanx, sañäni, mä ajllit compañía de warmi SS nuwasirinakaw utji. Diciembre qallta phaxsinw yaqha chiqar apatäpxäna, kunawsatix frentex ch"iyjaskäna, alemanes ukanakax qhipäxar kutt"apxäna, ukat británicos ukanakax jan ukasti, Tolbuk ukarux p"akintasinx Wehrmacht ukarux africano uraqit jaqunukuñ amtapxäna.
  Ukatx Fuhrer poseído ukax akham sasaw amtawayi: mä warmi batallón de tigreses ukar yaqha chiqar apañataki. Janiw kunatix señoras ukanakax equilibrio de poder ukar mayjt"ayapxani, jan ukasti chachanakax, juk"ampis italiano chachanakax p"inqachasipxañapataki ukat juk"amp ch"amampi ukat juk"amp yatiñampiw nuwasipxani. Chiqansa, qhuru yatichäwinakamp chʼamañchtʼat elite imillanakax nayrar sartapxani ukhaxa, chachanakax wali phinqʼasipxaniwa.
  Ch"axwirinakax bikini ukampiw nuwasipxirïna, jark"aqasiñatakix cremas especiales ukanakampiw nuwasipxirïna. Suxta phaxsiw q"ala imill wawar uñtat kayunakapax wali q"añuchatäxäna, ukat janiw sartenjam junt"u laq"anakarux axsarapkänti, ukat bronceado ukanx ñik"utapax ch"iyar chocolate color jikxatäna. Ukat waljaniruw qhipäxanx tunka tunka jiwat jaqinakax utjxi.
  Margo ukat Shella jupanakax pä wali wayn tawaqunakawa, ukampis nayratpach nuwasiñ ch"amanchata arianonakawa. Jupanakax empresanx sullkapxiwa, ukampis suxta phaxsitx Cruz de Hierro, Primera Clase (payïr clase, batallón ukanx taqiniw ukax utjawayxi), jan sinti khuyapt"ayasiri ukat suma chuymanïpxiwa.
  Margot kullakajj nina coloraruw ñikʼutanïna, Shella kullakajj chʼiyar janqʼo ñikʼutanïnwa, mä jukʼa miel coloranirakïnwa. Aka chiqanx ch"axwapxi, británico tanques contraataques ukanakan jan walt"awiparux jaqunukupxi. Matildas, ch"aman armaduranakapampix nayrar sartasipki. Ukxarusti, pasajeros Cromwells ukanakaw utji, ukax jach"a ch"axwañanakaniwa ukat juk"amp k"achat k"achat k"añaskunakaw utjaraki. Imill wawanakaxa ch"allaruwa imt"asipxäna. Ukham tankinakar pʼiqit chʼaxwañax inamayakiwa. Janiw jupanakar uñjatäñasäkiti, ukat...
  "Matilda" ukat "Cromwell" ukax niya kimsa tunk tonelada pesa, ukatx kunapachatix laq'a laq'an allsut trincheras ukanakat pasapxi ukhax axsarañjamaw tuku. Ukax q"ala, bronceado kunkanakamar warantasi, ukat jumax uka bastardo maquinanakan sinti llakt"asitap amuyasta. Akax pachpa "Cromwell" ukawa, mä hierro típico armadura inclinada 70 mm ukampi, ukax mä pistola 88 mm ukhas janiw sapa kutix apsuñjamäkiti. Británico ukham thujsa, wali q"añu gasolina ukat motor aceite. Imill wawanakax jupanakan muspharkañanakanïpxiwa, jasak jan walt"awinaka. Faustpatrons ukan nayrïr modelonakapa. Niyakejjay chachanakajj kunjamtï yatipki ukhama, señoranakar nayraqat sarapjjchejja, ukatwa qhepa armanak yantʼapjje ukat kunjamtï suyapkäna ukhama.
  Ukampis imill wawanakarux, nazismo ukan k"ari chuyman lema ukar uñtasita: "ch"axwäwix chachan lurawipawa, warminakatakix suman jakasiñawa!", ukanak thiyaruw uchapxaraki.
  Ukampirus infantería ukax qhipharuw jaltxatayna, ukax sañ muniw trincheras ukan qunt"asis atipt"añax utji.
  Shellax mä jisk"a arumpiw akham siwa, nayra ch"akhanakap ch"uqt"ayat zanjat jaquqanir laq"at chhuxriñchjasiñ axsarasa:
  - ¡Ch"axwañ chiqan chuymankipstañakiw champán de victoria ukax jan fermentación ukar puriñapatakix yanapt"ätam, ukax jan walt"ayataw uñjasi, kunatix plazos jan phuqhatapatw isthapita!
  Margo kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Khititix jan aguantañjamäki ukax atipt"añan q"añu vinompi, chhaqhat k"allk"u umañampiw uñjasini!
  Ukampis Matildas, Cromwells ukat tunka payan k"acha Mongoos ukanakax qhipäxankapxiwa. Jichhasti yapu apthapiñ horasajj purinjjewa.
  Shella, nayrax perla ñik"utapax laq"at ch"iyar tukuwayxi, ukat q"ala talonanakap junt"u laq"aruw samart"ayi, amuyunakapanx Virgen María ukat yaqha santunakaruw kutt"i, jan aynacht"ayapxita sasaw saraki. Uka ch"ankhaxa ch"ankharuxa suma ch"allt"i ukhamata carga acumulativa ukaxa chiqapa gas tanque ukar sarañapataki.
  Margox jupamp chikaw gatillo apsu, ukhamarakiw juk"at juk"at. Uka qhipatxa panpacha imillanakaxa amparanakapampiwa ch"axwapxi. Carganakax chiqapuniw popa ukar ch"allt"asi, ukatx gas tanques ukanakax phallawayxi. Naranja nina lawranakaw thaya taypin espuma de olas ukham ch"allt"asipxi, ukat maynin maldicionanakapas ist"asirakispawa.
  Ukat británico tanques ukanakan jisk"a bozal ukanakax choques ukanakamp k"uchutaw tubo peculiar ukar tukuyata.
  Ukat tigre imillanakax jan axsarasaw uñisirinakaparux granadanak jaquntapxi. Ukat fragmentos ukanakax taqi chiqaruw t"ijtapxi, armadura taypinx nina pusi patat ch"iyjasi, mä t"unjir corriente de partículas acumulativas.
  Akax warmin colerasiñapawa, alemán warminakax janiw kunakipans jan sinti llakisiñamp uñt"atäpkiti sasaw sapxi. Ukat jupanakax nuwasiñ yatipxi... Ukat ataque ukax asfixia.
  Infantería ukan jan walt"awipar saykatañax juk"amp jasakiwa, ukax mä kamachirjamaxa, árabe ukat ch"iyar jaqinakaw jawillt"ata jan ukax kunayman arsuwinakampiw jawillt"ata. Tanques ukanakax t"unjatätap uñjasax ukat nayraqatapanx jach"a ch"axwawinakaw utjäna, ukat nayrïr chhaqtäwinakanx qhipäxar kutt"apxäna.
  Suma, ukat ukat taqpach vuelo general ukar kutt"apxi. Kunjamakitix akax estilo - jan ch"amaninakaruw chuym usuchjaña, ukhamax monstruonakatakix ukhamäpan!
  Kunawsatix qhipharux ataque ukax tukusxän ukat imill wawanakax jayp"urux wasar pampan t"ijtxapxän ukhax sarkasax aruskipt"apxäna. Shella kullakajj Margot kullakaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Alejandría markanxa walikïskañäniti sasina amuyta?
  Nina nuwasirix jan axsarasaw jaysäna:
  - Nayax amuyta, noviembre phaxsit qhiparux, jan ukax inas octubre phaxsinx qhipharux Egipto markar katuntañäni.
  Shella logicamente ukat jan yäqasa, calloused suelas ukan chhuxriñchjasiñapxa, junt"u laq"at jutata, akham amuyt"ayi:
  - Kunapachatixa aka clavo jiwasana puraka manqhana, base Malta markana, t"unjatäni ukhaxa, suministro ukaxa juk"ampi sumawa, kunjamatixa machaq unidades purinixa, uñisirinakaxa janiwa ch"amanïxaniti.
  Margot kullakajj janïr inti jalantkipan qhawqha tiempos qheparäna uk yatiñatakejj uñchʼukisïnwa. Qhiparusti ikiñar ukat suma ikiñ jikxatañataki. Wila chʼiyar warawarajj horizonte jakʼankkäna ukajj nuwasirirojj samarañapatakiw yanaptʼäna. Jupajj qʼañu chuymampiw akham säna:
  - Nayax amuyta Fuhrer ukax janiw Perú-Habor ukat Midway ukanak qhipat Creta uksan jach"a uraqir puriñ wasitat wasitat lurañax jaytkaniti. Jichha kutix chiqpachapuniw Malta markar t"unjapxani.
  Shellax mä maldición ukamp alaxpacharuw arnaqasïna:
  - Taqi ch"amanixa taqi británico bases ukanaka infiernoru tukuyañapataki.
  Intix qhipharux horizonte qhipäxan imantasïna, maranx juk"amp thaya uruw tukusxäna, octubre phaxsit 21 urunak saraqataruw tukusxäna. Ukat ukampiw Operación Oso Polar ukax qalltawayi. ¿Kunatsa janq"u jañchi? K"ari jan wali yatiyawinak jaqinakar anqax tuqit parlasktan sasin amuyayañataki, ukampis chiqans boxeador ukan ch"axwañ columpiopax sur uksankiwa.
  Chiqpachans británico jach"a base ukax infierno ukar uñtasitänwa. Ukax waranq jila bombarderos ukanakamp atacatawa, jupanakax taqpach frente oriental uksat apthapitaw ukat decente experiencia de combate ukanak katuqapxäna, escolta ch"axwirinakamp chika. Chiqansa, britániconakax jaya pachaw ch"axwapxi, ukampis janiw ukham ch"aman jach"a ataque ukax suyapkänti. Chiqansa, khitis iyawsaspa Krauts jupanakax frente uñacht"ayañ amtapxani, uñisirinakax mä juk"a pachatak amukt"apkchisa. Ukampis británico soldadonakax jichhax jan khuyapt"ayasisaw jawq"jatäsipki. Amuyt"añataki, jupanakan barconakapax Yu-87, uñt"at "kuna" ukamp atacatawa. Janiw sinti jank"akïkiti, jan ukasti juk"amp jach"a (tiempopataki) bombardeo ukan chiqapar uñjata, jupanakax flota británica ukarux bahías ukan imantat t"aqhisiyapxi. Jichha pacha Focke-Wulfs ukanakax janiw jaya qhipharkiti, ukat pachpa legendario von Rudel jupas ukhamarakiwa, jupax avión de ataque ukan reyipawa. Soviético sat jachʼa chʼaxwäw barcon chhaqhatapat uñtʼatawa, uka barcox Marat sat chʼaxwañ barcowa.
  Amuytʼañataki, Richard cabo chachajja, buitrenakajj mä trineo ukham mä qollut saraqanir uñji. Alemania markankir walja bombarderonakajj mä hielo pʼiyatjja, manqʼañ chawllanakjamaw mistu. Nayratpach jilïr inglés jaqix axsarañatw teléfono warkt"asi. Janipuniw ukham ajjsarkañ uñjirïkänti. Sirenanakax wali qhipüruw ist"asi, bombanakax phallawayxi uka qhipatwa. Uka phallawix británico pallapallanakaruw jaquntawayi, ch"uqt"at amparanakapamp kayunakapamp kunayman tuqinakaruw jaltxapxi. Hierrot lurat casconakat maynïrejj wilaruw tukuwayjjäna, ukat uka oficialan ajanuparuw chʼalljjtäna. Ukat kunjamsa arnaqasi:
  - ¡Churchilax kaputawa! ¡Hitler jupax wali sumawa!
  Gran Bretaña markan antiaéreo armanakapax janiw jank"ak ch"axwañ qalltapkänti, jan ukasti waranq waranq bombanakax mä kutikiw jaquqanïna ukhakiw ch"axwañ qalltapxäna. Uñisirinakax taqi kuns chiqaparuw jakthapipxäna: janiw mä bombas ina ch"usar tukuñapäkiti. Ukhamajj uñisirir tʼunjañamawa ukat chʼalltʼañamawa. Taqi sectores ukanakaxa nayraqata uñacht"ayatawa mapa ukanxa. Ukatjja, jan sinttʼasir británico jaqenakajj janiw sum disfrazatäpkänti. Walja antiavión armanakapax qhan uñjañ chiqan sayt"atawa ukat nayrïr kutiw q"umachatäxi.
  Aka chiqanx mä arma antiaérea 85 mm ukan barrilpax kimsa tunk payan metros ukch"a largo, jaquntatäna ukat volante ukham aire ukar qunt"atäna. Uka qhipatxa, phisqa inglés jaqinakaruw t"unjawayi. Mä ch"iyar jaqix purakapax ch"iyjataw uñjasiwayi ukat intestinonakapas jaquqaniwayi.
  Ukat bombanakaw jaquqanïna, ukat taqi kunas ninamp nakhantatänwa, mä almacén de combustible ukaw thuqt"asïna, phallañ qalltapxäna, niya taqpach esqueleto ukarux proyectanak ch"iqiyapxäna, ukatx yaqha almacén ukaw ch"allt"asïna. Taqi ukanakxat sipansa, Yu-87 ukat Focke-Wulf ukanakan carenados ukanakan sirenas ukanakax chuym ust"ayasiñampiw wararipxäna, ukat ch"iyar jaqinakaru ukhamarak árabes ukanakar colonial soldadonak taypitx sallqa axsarañanak utjayawayi. Ukampis janq"u jaqinakax ukhamarakiw axsarapxi.
  Amuytʼañataki, Gran Bretaña markankir pä fragatanakaw chʼajjwasipjjäna, ukhamatwa calderanakajj thuqtʼasipjjäna. Ukat mistunipkäna uka fragatanakan qʼañunakapas qʼañunak apsut pampanakjamaw aire taypin phalläna, ukat crucero sat barcojj manqharuw chhaqtjjäna.
  Inglés tank "Cromwell" ukax mä jisk"a bozal ukaniwa, ukampis suma velocidad ukat armadura frontal wali ch"aman, jank"akiw sustjasi ukat pachpa almacén ukarux ch"allt"awayi, ukat thakhinx tunka payan pachpa llakit pallapallanakaruw t"unjawayi. Chaos ukax jilxattawayiwa. Inglés aviõ portaaviones ukax liwxatañ qalltäna, ukat ch"aman dreadnought ukax nina nakhantäna... quta thiyana, kawkhantix pachpa pallapallanakapax walpun ch"axwapxäna.
  Ukat aka manqha pachanx pä jaqiw jan kuna llakini qhiparapxäna. Jupanakat maynïrejj indio jaqïnwa, jukʼat jukʼatwa mä tubo qhantʼayaskäna, maynïristi mä warmirakïnwa, qhanaw árabe markat jutirïna, ukampis pallapallanakan uniformenirakïnwa. Panpachaniw jankʼak jiwañar jan yäqapkiti. Jan ukajj jukʼamp sum arstʼañäni, tʼunjatäpkäna uka caballeronakajj mä jan uñtʼat tarjeta anattʼasipkäna. Ukajj phisqa tunk payan tarjetanakampiw sawkasirinakamp anattʼasïna, ukat pachpa wila ñikʼutan lurat kamachinakaparjamas ukhamaraki.
  Mä árabe warmix akham sänwa:
  - Ukampirusa, ¡walja ch"axwañaw utji! Ukat ¿kunatsa ukham sustjasiñ utjayaspa?
  Mä pallapallax metrallampiw qhipäxapax khuchhurata, niyaw indio jaqirux t"ijtäna, ukampis jan amuyt"asisaw mä pusinir jaquntatäna. Wila ñik"utan ajanuparux wila ch"akhanakaw jaquqanïna ukat jupax jachaqt"asisaw ukanak liq"jatayna. Ukatxa akham sasaw amuyäna:
  - Ch"axwaña lurañaxa jan ch"amani, ch"iyara ajanu jaqinakataki. Jiwasax apaches ukham amuyt"tan - janitix uñisirix utjkchi ukhax mä uñisiriw uñstaspa - ¡juk"amp askiwa!
  Ch"amaka warmixa akham sänwa:
  - Akax mä típico jan ch"amanïñawa khitinakatix Cristor iyawsäwip arsupki ukanakataki. Jupanakarux sacrificiot parlañx wal munapxi, ukampis janiw jupanakpachax sacrificio lurapkiti.
  Indio jaqix jank"akiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Orden ukax mä cimiento ukan luratawa kawkhantix cemento ukax iyawsäwi ukat laq"ax munaña! ¡Iyawsäwix quri chuymawa, munañasti hierrot lurat puñchuwa! Chʼiyar ajanun jaqinakakiw maynis ni maynis utji.
  . 5 JAQTHAPI
  Ukat alemán bombardero ukanx mä imill wawaw utjaraki. Uka tuqitxa Viola. Mä wali suma rubio, ukat masipax Nicoletta satawa. Ukat panpacha imill wawanakax wali sexy ukhamawa. Mä bombax mä alturat jaquntatawa. Ukat ukhamarakiw nuwasirinakax q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa.
  Imill wawanakax jupanakpachaw arnaqasipxi:
  - ¡Jiwasax ukham lunthatasiñanakätanwa, ukat supermenes ukhamätanwa!
  Nicoletta kullakajj fuselajet bombanak thuqtʼaraki. Ukat uñisiriruw t"unji. Inglés jaqinakax ukham jikxatapxi.
  Violax mä jiwayir bomba alaxpachat jaquqaniraki. Ukat jupax Imperio León ukan nuwasirinakaruw jiwayani.
  Ukat kunjamsa saraski uksa:
  - ¡Nayaw Gran Bretaña markanx axsarañ uñstayta!
  Ukat qʼala kayupwa chʼalljjtayasi. Ukat akham qʼuchtʼapxam:
  - ¡Churchill jilataruw ch"iyjañäni!
  Yu-188 ukankir imill wawanakax bomba jaquntañanx wali sum yatipxi. Jupanakan autopajj machaqawa ukat jukʼamp nayrar sartatawa. Pistolapan luratapax wali jank"akiw ch"axwañapa.
  Ukatwa imill wawanakampi ukat mä inglés nuwasirimpix balamp jiwayapxäna.
  Jupanakan avionapajj wali jayaruw saraski. Ch"axwirinakax wasitat q"ala kayunakapamp t"unjañ antutapxi.
  Violax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi uñisirinakajaruw ataúd ukar jaquntawayta!
  Nicoletta kullakajj akham sasaw jachäna:
  - Ukat nayax uñisiriruw jaquntawayta!
  ¡Ukat kunjamsa qʼala kayunakap aptʼaspa ukat chʼalljjtayaspa!
  Ukanakax imill wawanakawa ukat kunjams uñisirinakaparux jawq"japxi. Ukat jan saytʼamti. Chiqpach arianonaka.
  Ukat kunapachatï qʼala chuchunakap tʼijtʼapjje ukat chʼalljjtayasipjje ukhajja.
  Ukat wasitat bombanak jaquntapxäna.
  Ukat imill wawanakaw akan utji, yaqha avionanakan. Akax Evax bombanak jaquntatawa. Inglés aru t"unjasa ukat q"ucht"asa:
  - ¡Nayaxa wali jach"awa!
  Ukat Eva kullakajj qʼala kayumpiw pedalear sararaki.
  Ukampis Violax wasitatw bomba jaquntani ukat akham sasaw arnaqasini:
  - Nayaxa sallqa imillawa, mä horanxa tunka jaqi munta, ukaxa wali thaya, muspharkañawa!
  Walja nina nakhaskir británico soldadonakaw umaruw tʼijtjjapjjäna, ukhamat nina nakhantayañataki. Uma manqhar mantasax t"amt"asxarakïnwa, arnaqasiñanaka ukat sallqa jach"a jach"a tukuñanakas ist"asïna. Ukat wila muyunakax lamar qutan espuma taypinw jalnaqapxäna, qalltanx thithitänwa, ukatx juk"at juk"atw jilxattawayxäna ukat q"illuruw tukuwayxäna. Ukat nayrajj aka Oraqen jukʼamp jachʼa ukat jachʼa imperiopäkäna uka nuwasirinakajj jaqer uñnaqap chhaqtayasipjjänwa. Árabe warmix jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat aka jaqinakax burka uchasiñatakiw wayt"apxistu!
  Wila jaqixa, k"ari chuymampiwa nayranakap ch"uqt"asisa, akham säna:
  - ¡Amuyataxa, amenaza uñkatasiñamax jupanakarux axsarayi!
  Árabe warmix sarcasmo ukhamaw kisunakap uñacht"ayäna ukat akham sänwa:
  - Warmin llamp"u chuymanïtapax armaduran ch"amapampi uñtasitawa, ¡ukakipkarakiw juk"amp jiwayir ukhamarak jark"aqasiñatakix versatil ukhama!
  Alemanes jupanakax jank"akiw taqi ch"amampiw atacañ munapxäna, mä boxeador ukan tácticas ukanakapa, jupax uñisirinakan jan wakicht"atätapat jakthapisaw jank"akiw taqi ch"amampiw uñisirir t"ijtäna. Kunawsatix tunka tunka uñisirinakan avionanakapax aeropuertos ukan phichhantat uñjasipki, jan sartañjamäki ukhaxa. Kunawsatix jupanakan pachpa bombanakapax Lancasters ukan manqhan phallani ukhax taqi kunatix jak"apan utjki ukanak t"unjawayi. Ch"ama ukampis wali askinjam taktikanaka. Ukhamaw manqha pachan sinfonía ukax wali ch"amapar puritayna, ukatx juk"at juk"atw juk"at juk"at pist"añ qalltäna.
  Ukampis ukax chiqpachansa janiw ukakipkakiti, jan ukasti división aérea ukax lurawiruw puriwayi. Britániconakax ukham qullañ tukuyatat qhiparapki ukhax jupanakax taqpach q"añut apsusipxaspawa. Wali askiwa, planeadores de aterrizaje ukanakax nayratpach luratäxiwa, kunatix remolque ukax wali sumaw askichata. Inas jichhürunakan akapachan wali suma jaqenakächi.
  Ukhamatw t"ijtapxi, janiw cometas ukham t"ijtapkiti - juk"amp llamp"u, jan ukasti jank"akiw t"ijtapxi, ukat Wagner - Hitler-an wali munat obra maestra-pan musicapampis chikt"ata. Khitis yaqha jakirinakax "Apocalypse" peliculat amtapxäna, kawkhantix estadounidenses ukanakax aka particular musica apnaqapxäna vietnamitas ukanakar atacapxäna. Kunjamsa jupanakarux axsarayäna. Ukhamat akax Wagner, ukat thundering motivos, amplificadores tuqi. Paracaidistanakax ajanunakaparuw fósforo ukamp ch"allt"asipxäna ukat pintapxäna, jupanakax axsarañjam uñnaqt"anipxiwa, manqha pachankir saxranakar uñtasita. Ukhamaraki mä efecto psicológico ukar uñtasita. Ukhamaraki, yaqhipa reactivos ukatxa yaqhipa chips de magnesio ukanakaxa fósforo ukarux yapxatatarakiwa, ukhamata mä juk"a pachatakis qhant"ayañataki. Ukham axsarañjamawa, juk"ampirus chhullunkhayat qhant"ata ukat walja nina naktäwinakan telón de fondo. Ukat ametralladoranakas utjarakiwa, uka armanakajj dragón lakapar uñtat camuflado ukhamarakiwa. Ukatx alemán melodioso ukat katuntat ametralladoranakax ch"allt"asipxi. Ukat khuchhurata, ch"iyjata filanakax atipirinakan botas ukanakaruw jaquntatäpxi. Ukat waljanipuniw jaytjañ munapxi, alemán jaqinakat sipansa britániconakax jukʼampïpkchisa.
  Mä indio ukat mä árabe warmix mä jisk"a p"iyaruw imantasipxäna, uka p"iyax wali suma camuflatänwa. Redskin jupax akham siwa:
  - ¡Walikiwa, jupanakaruxa yapuchapxaraktwa!
  Ch"iyar ñik"utan warmix akham sasaw muspharäna:
  - ¿Jiwasaxa sasktati? Inas jumajj jiwasar sañ munsta?
  Indio jaqix jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! Palefaces ukanakax británicos ukanakaruw atipt"apxi ukat akax mä suma chimpuniwa! ¡Ukat horasajj purinkani ukhajja, ¡fiestasajj puriniwa! ¡Kunapachas indionakax continentep qhispiyapxani!
  Árabe warmix jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Jumax, kuna ch"amampis, akapach apnaqañ munasmati?
  Indio jaqix munasiñampiw mä p"iqin usuchjat wawar qhanañcht"kaspa ukhama, jachaqt"asïna:
  - ¡Khitinakatix sinti jikxatañ munapki ukanakax jilapartx jan kunaniw qhiparapxi! Ukhamajj ¡jachʼa cucharajj lakaruw chʼalljjtayi!
  Chiqansa, Fuhrer sat jaqix janiw kuntï halcón ukat halcón sat animalanakapas lurapki uk uñjkänti, ukampis principio tuqitxa, alemán pallapallanakan maquinapax taqi kuns chiqaparuw lurani sasaw amuyäna. Jilapachax Alemania markan pallapallanakan operaciones ofensivas ukanakax Kursk Bulge uksakamax mä jach"a nivel profesional ukanw lurasiwayi. Yaqhipanakax estándar sasaw sapxaraki. Ukham maquinax liwxatasinx q"al t"unjatätapax muspharkañawa.
  Ukat imillanakax mä uñtasit samka uñjapxi, mä kasta profecía vision, mä ch"ama kamachimp jark"ata - ¡sartam!
  
  
  TSAR MICHAEL UKAX PAYÏRÏRWA
  Nicolás II sat chachajja, Japón markanwa jiwayañ munapjjäna. Ukapachas tronot herencia katoqasajj jiwjjänwa. Mä uñt"at jiwayañ yant"awix chiqpach historianx lurasiwayi. Tsarevich Nicolás sat chachajj usuchjatäjjänwa, ukampis mä milagro toqew qhespiwayi.
  Ukampis janiw mä milagros paskänti. Aka suerte, Rusia markan taqpach sarnaqäwipanx juk"amp jan suerteni zar ukataki. Nicolás jiwata... Ukat jupamp chikaw jach"a chhaqhirix jiwxäna, jupax chiqans jan amuyt"asisaw reyin imperio ukat dinastía ukanakar t"unjäna.
  Ukat 1894 maranjja, tunka phesqani maranïkasaw Miguel II chachajj tronopar makatäna. Zar Nicolás sat chachan jilapawa. Uka jaqix janiw llamp"u chuymanïkiti, wali qhuru ukat jan axsart"irirakiwa. Mikhail Aleksandrovich Romanov jupax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx mä sallqa división ukan p"iqinchiripawa, ukat nuwasïwinx wali uñt"atawa. Jila partejja, Nikolai chachat sipansa jukʼamp qhoru jaqïnwa, jukʼamp jachʼänwa, jukʼamp suma ajanunïrakïnwa. ¿Jupajj jukʼamp yatiñanïpachänti? Nicolás II jupax janiw mä loqhe, yatiñan jaqikiti. Ukampis wali chʼamani, chʼamani ukat reyïñatak yuritayna. Ukhamarus, chiqans Nicolás II jan walt"awinaka, juk"ampirus warmipampi.
  Mikhail jupax janiw jilapat sipan juk"amp llamp"u chuymanïkiti, ukat juk"amp askixa, jupax juk"amp suerteniwa... Walikiwa, Nikolai, wali jan wali sutiwa zar ukanakataki. Ukat Nikolai jilataw nayrïr kuti jan waltʼayasïna. Qalltatpachaw Diciembre ukan kutkatasiwipax utjawayi. Ukatx Irán markamp ch"axwäwix jan askinjam qalltawayi. Uka atipjäwix atipjatäxänwa, ukampis janiw walja atiptʼäwinakax utjkänti. Ukat Irán markax janiw a priori Rusia markamp rival ukhamäkiti. Turquía markamp ch"axwaña. Ukhamaraki qalltanx janiw sinti suma jikxataskänti. Ukat atipjatanakax walja wila aptʼasisaw aptʼasipxäna. Ukat atipjañanakax jukʼanikiw utji.
  Ukat ukxarusti Cáucaso markan niya pusi tunk maraw Shamil jupamp ch"axwäwix utjawayi. Ukat akax jan waliwa, expansión ukax congelatawa. Ukat tukuyañatakix, Crimea ch"axwäwin atipt"aña. Ukat yatiyäwinakarjamaxa, Nicolás zar jupaw nayrïr kuti jiwayasïna.
  Jïsa, uka reyejj janiw suertenïkänti. Miguel Nayrïr... Jan walt"äwinak pachan apnaqäna. Jupaw Rusia markar qhespiyäna. Jupax Polonia markat mä qawqha markanakaruw katuntäna. Siberia markan mä jukʼa nayrar sartawayi. Ukampis janiw jaya tiempo jakkänti. Ukampis reyejj jila partejj normalänwa. Ukat jan sinti punturanakampi.
  Mikhail Romanov chachan políticapax Nicolás II chachan política ukampix pachpakïnwa: China ukat Inti jalsu tuqir jilxattaña. Puerto Arturo markan lurañapa. Alemania markamp diplomacia, Japón markamp ch"axwañatak wakicht"asiña. Chiqansa, Inti jalsu Uraqimpi jan ch"axwañax janiw utjkaspati, ukax qhanaw amuyasïna. Wali llakitaw jupax activamente armaskäna. Ukat zar waynax jach"añchañ munäna, atipt"añ munäna, Q"illu Rusia lurañ munäna. Ukhamarus, qhanaw China markax jutïrin mä jach"a ch"aman tukuñ arsuwayi, ukat jichhax jaljañax wali askïspawa. Kunapachatï tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa sarnaqki ukhajja.
  Japón markax Port Arthur markan escuadrón ruso ukarux atacataynawa.
  Ukatxa, almirante Makarov sat chacharuw khitapxäna. Jichha kutix janiw jiwañax utjkänti. Mä chiqanx kunatix Mikhail jupax janiw Tsarevich Kirill juparux Makarov ukar jark"añapatak jayskänti ukat jupax janiw barconkkänti. Ukat ukax mä juk"a thakhi mayjt"ayawayi.
  Almirante Makarov jupaw uka escuadrón ukar yatichäna. Ukatxa, kunapachatï japoneses ukanakax minanakan katjatäpkäna ukhaxa, togo markankir flotaruw atacañ atipxatayna.
  Naval ukan nuwasïwipax flota rusa ukan iyawsayañjam atipt"äwimpiw tukuyäna. Ukampis qhepatjja, japonés jaqenakajj ukhampachasa, Puerto Arturo markaruw muyuntapjjäna. Ukampis janiw jaya tiempotakïkiti. Mikhail chachajj Kuropatkin sat chacharuw jaqunuküna, ukat mä sullka ukat jukʼamp yatiñan comandanteruw uttʼayäna. Ukat wasitatwa uraqin atiptʼäwinakax atipjapxäna.
  Japón markax taqpachanx qutan atipt"ataw uñjasiwayi. Ukat ukat uka soldadonakax uraqiruw puripxäna.
  Uka samurai jaqinakax katuyasipxänwa. Rusia markax Islas Kuril uksaruw wasitat katuntawayi, Taiwán ukat Corea uksaruw katuntawayi.
  Uka qhipatxa, China markan walja provincianakapax munañapampiw uka imperio ukar mantapxäna, Zheltorossiya ukham utt"ayapxäna. Reyin imperiopajj jukʼampiw jiljjattäna ukat wali sumwa jiljjattäna.
  Janiwa Duma, jani ukaxa jani wakiskiri democracia. ¡Janiw jakañakiti, jan ukasti khuyapayasiñawa! Markasan jank"aki nayrar sartawipa. Ukampis naturaljamax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwix jan jark"ataw uñjasiwayi. Ukat jichhax dragonan pachapax purinxiwa.
  Ukampis aka pachakamax Rusia markax niyaw k"acha tankinak "Luna"-2, jach"a tanques "Pedro Jach"a" ukanïnwa, Mendeleev yuqapan luratawa, ukat uraqpachan juk"amp ch"aman bombarderonakaw utjäna: "Svyatogor" ukat "Ilya Muromets". ¡Ukham chʼamajj nayratpachänwa!
  Ukat Rusia markan ejercitopax nayrïr urutpach atipt"añ qalltäna. Ukat zarista soldadonakan jakhüwipax, kunatix China markax chikat anexionatänwa, ukax waljapunïnwa.
  Rusia markankir soldadonakajj Prusia inti jalsu toqenwa alemanonakar atipjapjjäna, ukat Königsberg markaruw muyuntapjjäna. Lviv ukat Przemysl sat markanakaruw jankʼak apapjjäna. Rusia markax sinti pallapallanakanïnwa, ukat walja k"acha, móvil tanques ukanakanïnwa. Ukax janiw mä kipkakïkänti ukat wali axsarkañ ch"amaw uñacht"ayasïna. Mä ejercitot mä ejercitoruw liwxatäna.
  Rusia markan ejercitopax Budapest markaruw katuntawayi.
  Alemania markax mä jan walt"äwin jikxatasïna. Rusia markankir soldadonakajj niyaw Oder sat cheqar jakʼachasipkäna. Italia markax Austria markamp ch"axwañ yatiyarakïna. Chiqansa, Imperio Otomano ukax Rusia markamp nuwasiñaruw mantawayi. Ukampis ukax taqi frentenakan atipt"asiñaru ukat atipt"añarukiw tukuwayi.
  Rusia markan pallapallanakapax Oder uksanx nayratpachw chiqancht"asipxi. Ukat juyphi pachanx Berlín markaruw ch"axwañ qalltapxäna. Janiw kunas markar katjañatak utjkänti. Ukhamat alemanonakax wali ch"amampiw Occidente uksanx watat uñjasipxi.
  Ukat Wilhelm jilatampi ukat sede centralapampejj jankʼakiw sumankañ utjañap yatiyapjjäna, mä arunjja, katuyatäñwa yatiyapjjäna.
  Uka guerrajj sojjta phajjsinakakiw utjäna. Rusia markankir soldadonakax Estambul markaruw katuntapxäna. Ukat Türkiye markajj Miguel II zar sat chachan ejercitopampiw katuntatäna.
  Uka qhepatjja, Peterhof markanwa sumankañajj utjäna. Austria-Hungría markax t"unjatäxänwa ukat janiw utjxänti. Galicia ukat Bukovina uka markanakax Rusia markan provincianakaparuw tukupxäna. República Checa ukat Eslovaquia markanakajj Miguel II zar chachan pʼeqtʼat reinonakaruw tukupjjäna. Hungría markax Zar ruso ukarux reyit uñt"ayarakïnwa.
  Cracovia ukat yaqha uraqinakax Reino de Polonia uksaruw mantapxäna. Prusia Oriental ukax khuchhurata, Danzig markax Rusia markar tukuwayi. Asia Menor, ukat Irak markax Bagdad markamp chikaw jilpachax rusa markar tukuwayi. Gran Bretaña markankirinakajj Basra ukat Palestina provincianakarukiw katoqapjjäna, Francia markajj Siria markan sur toqenkir markanakaruw katoqäna.
  Yugoslavia reinojj uttʼayatarakiwa, ukanjja Miguel II chachajj jupamp chikaw apnaqjjäna. Nayax mä juk"a apt"asiwaytwa nayatakis Italiatakis. Ukhamatwa Rusia markax mä jach"a atipt"ir tukuñ atipxatayna. Ukat jiskʼa gastonakampiw jiskʼa chhaqtäwinakan tʼaqhesipjjäna. Ukampis Alemania markax Rusia markaruw jilpach reparacionanak pagañapäna. ¡Wali muspharkañ atipjäwi!
  . JANK"A 2. 2.1.
  Uka qhepatjja, jukʼamp walja jiskʼa chʼajjwäwinakaw utjäna. Rusia markax Afganistán uksat jilpach katuntawayi - sur uksanx Gran Bretaña uksaruw sarawayi, ukatx pä kimsatx mayniw Irán uksarux katuntawayi - sur uksanx británico uksankirinakarakïnwa. Ukatx zarista, francés ukat británico soldadonakax qhipharux Península Saudita uksaruw jaljapxäna. Hegemonía ukax uñstawayiwa. Japón markax Alemania markan yaqhip yänakap jupatakikiw apthapiñ atipxarakïna.
  1929 marakamax qullqituqit jiltäwix uraqpachanw uñjasiwayi - Rusia markanx juk"amp ch"amaniwa. Ukampis uka qhepatjja, Jachʼa Depresión ukaw utjäna. Ukaw Hitler chachar Alemania markan apnaqañapatak yanaptʼäna.
  Rusia markanx ukhamarakiw revolucionario ukat huelga ukanakax jilxattawayi. Ukampis 1931 maranjja, Japón markampejj China marka contraw machaq guerrajj utjäna. Rusia markax juk"amp ch"amaniwa, ukat flota ukax almirante Makarov - almirante Kolchak jupan digno sucesor ukan p"iqinchatawa.
  Atipjäwi, uraqir puriñ ukat Japón markax Pacífico uksan taqi yänakapampix Rusia markan mä provinciaparuw tukuwayi. Ukat zar Miguel II ukat Japón markankir emperador ukhamaraki. Jïsa, wali sumpun irnaqäna. Ukampis akapachan apnaqatäñatak chʼamachasiñajj janiw tukuskänti.
  Hitler chachajj jukʼampiw chʼamanïskäna. Ukat mä mayacht"asiwiw uñstawayi: Alemania, Italia, Rusia, Gran Bretaña, Francia, Holanda, Bélgica ukat EE.UU.
  1940 maranx chiqpachanx zarista ejercitox China markar katuntañ tukuyäna ukatx francés, holandés ukat inglés ukanakan yänakaparuw t"ijtäna.
  Hitler chachajja, 1941 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw Francia markar katuntasin guerra qalltäna. Fuhrer ukax mä jach"a amtäwinïnwa ukat Mainstein ukan genio ukanïnwa. Rusia markax Asia ukat África uksankir colonia británica ukat francesa ukanakaruw mä ofensiva qalltawayi. Akax ukham qhuru ch"axwäwiwa.
  Rusia markax nayratpach uraqpachanx nayrïr chiqanw jikxatasïna, jaqinakan utjatapata, ejercitopax wali suma ukat nayrar sartat tanques ukat avionetas ukanakampiw utt"ayatäna. ¡Helicópteros, ch"axwañ avionanaka, ataque avión, bombardero, ukat jets ukanakax niyaw walja lurañanakanïxi! Jilapachax kunjamakitix taqi kunas wali sumaw saraski.
  ¡Hitler chachajj mä phajjsi chikataniw Francia, Bélgica, Holanda ukat Dinamarca markanakar katuntäna! Rusia zarista ukax Noruega ukat Suecia markanakaruw katuntawayi. Ukhamarakiw India, Indochina, Irán uksan sur uksanx Península Saudita uksanx Egipto uksar mantawayi.
  Inglés ukat francés colonial pallapallanakax jisk"a ch"axwañ yatiñanakapampix yaqhachatäpxänwa ukat wali jisk"a pallapalla ajayunïpxänwa - niyas jan sayt"asisaw katuyasipxäna.
  Hitler chachajj jupa pachpaw África markar sarjjañ munäna, ukampis Españajj Alemaniaruw uñisïna. Ukatx fascistas ukanakax Franco régimen ukarux atacapxäna ukat atipt"apxäna. Ukat ukatsti Portugal markanwa. ¡Wali chʼamampi nuwasiñat qhepatjja, ¡Gibraltar markaruw katuntatäpjjäna!
  Ukatxa, Rusia ukat Alemania markanakax África uksaruw katuntapxäna. Aka chiqanx jach"a chiqanaka, junt"u uraqinaka, wasar pampanaka ukat jan thakhinakax juk"ampiw jark"atäna, Gran Bretaña, Francia ukat Portugal markanakan jan ch"amani ukat jan amuyt"asir colonial soldadonakan sayt"asitapat sipansa.
  Ukanjja, territorionak katuntapjjänwa. Ch"axwawinaka episodica, resistencia focal. Tanques rusos ukanakax wali sumawa ukat suma maniobrabilidad ukaniwa, juk"ampis medio: "Nikolai", ukax Tsarevich Nicholas ukan sutipampiw sutinchata, japoneses ukanakan jiwayata.
  Tsuda Sanzo jupax Rusia markar qhispiyawayi uk yatisma ukhaxa , San Petersburgo markan Torre Eiffel ukamp jupatak monumentox t"unjatäspawa. Jan ukajj inas uka tanquejj jupan sutip ucharaksta.
  Kunjamakitix "Nikolai"-3 ukax mä juk"a k"acha tankïnwa - kimsa tunk tonelada ukjat juk"ampi, móvil motor diésel ukampi. Ukax legendario kimsa tunk pusini armadurat sipanx juk"amp jach"änwa, armadura frontal ukax juk"amp thithita ukat juk"amp inclinada, silueta ukax juk"amp jisk"akiwa, ukat juk"amp jach"a barril pistola ukampiw utjäna, ukampirus calibre 76 mm ukar uñtasitarakïnwa.
  Kunjams sasma, Rusia markax pä kimsatx jilaw África uksanx katuntawayi, mayninakax Alemania ukat Italia markanakaruw sarapxäna. Ukat mayo phaxsin 1942 maran walja bombardeonak aptʼasitapatxa, Rusia ukat Alemania markanakax Gran Bretaña markaruw soldadonak mayachtʼat uraqir puriyapxäna . Uka ch"axwäwix pä semanakiw utjäna ukatx Inglaterra ukat Irlanda markanakax katuntatäpxänwa.
  Ukat mä phajjsitjja, Irlanda markaruw katuntjjapjjäna.
  América markax juk"amp pasivo ukhamaw sarnaqäna, ukham jan walt"ayir ch"axwäwir mantañ axsarasa, ukampis Gran Bretaña markarux recursos ukanakamp yanapt"askakitaynawa. Ukatwa Hitler, Mussolini ukat Nicolás II jupanakax qullqi tuqit jukʼamp chʼamani chʼamanïñ tukuyañ amtapxäna.
  Ukhamarus Rusia markax Alaska uksanx América markamp mä frontera común ukaniwa. Ukat jupanakax nayraqatw Chukotka markar mä ferrocarril lurawayapxi - ¡ukax ch"axwañatakix wali askiwa!
  Ukat jichhax rusa, zarista ejercitox sarxaniwa... Ukat Alaska markaruw mantapxani. Ukampis tanques estadounidenses ukanakax janiw rusanakax contras sarapkiti. Ukhamaw pasäna.
  Rusia markankir soldadonakax 1 uru sata qallta phaxsit 1942 maranw Alaska markar uraqir puriñ qalltapxäna... Ukat wali sum nayrar sartapxäna.
  Jank"akiw puente p"iqip jach"anchayaña. Ukat kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, suma rusa imillanakax ch"axwäwinakanx chikanchasipxi.
  Jupanakax Nikolai-4 machaq tank ukankapxi. Ch"axwirinakax q"ala kayunipxiwa, bikini ukampiw isthapt"asipxi. Ukat jupanakax mä juk"amp ch"aman 85mm largo barril pistola ukanipxi: Sherman ukan qhixu qhixu.
  Niya noviembre phaxsinwa, chhijchhix ch"uqiruw puri, ukampis suma imillanakax: Natasha, Maria, Aurora ukat Svetlana, janiw kuna isi uñt"apkiti ukat niya q"ala ch"axwapxi.
  Aka chiqanx nuwasirinakax mä Sherman concha ukan mä chiqap golpe ukamp ch"axwapxi ukat t"unjapxi. Jupanakax kisunakap q"ala ch"uqt"asipxäna. Natasha kullakajj pallapallampiw arnaqasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Rey layku taqiniruw jawq"jta!
  ¡Ukat kunjamsa wali nina nakhantaski!
  Ukat Mariax ch"axwani, ukat wali chiqaparuw Sherman ukan torretap ch"iyjani.
  Jupax uka apsusaw tuiteó:
  - ¡Nayaxa metal khuchhuri tawaquxa!
  Ukat ukat Aurorax mä proyectil uñstayani. Ukat ukhamaraki chiqapa ukat qhana.
  Uka nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a aeróbatica ukaxa!
  Ukat ukat Svetlanax taqi colerat ch"amapampiw ch"allt"apxätam. Rubia imilla t"unjiri. Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Nayaxa infierno saxrawa!
  Ukat pusinipuniw thakhiparjam sarnaqapxani, Alaska uksan sur uksan sarnaqapxani.
  Ukat akax Alexander-4 tank ukawa, ukhamarakiw machaq modelo suma imillanakampi. Mä ch"aman 130 mm largo cañón arma, llätunk ametralladoras ukhamarak mä tripulación phisqa suma imill wawanaka bikini.
  Ukhamarakiw sarapxi ukat ch"axwapxi, estadounidenses ukanakarux jaqunuqapxi, Shermans ukanakarux mantapxi.
  Alenkax q"ala kayunakapamp mä proyectil apsusaw q"ucht"äna:
  - ¡Zar Miguelan jach"añchäwipataki!
  Disparonak apsuñkamax Anyutax yanapt"awayiwa, estadounidenses ukanakarux ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuyasa:
  - ¡Jach"a rey!
  Agustín chachax ch"allt"arakitaynawa, Sherman ukarux p"akjatayna, sist"asisa:
  - ¡Sumankañataki, irnaqañataki, imperiotaki!
  Mirabela kullakajj jutïrinwa fusilamp jiwayäna. Ukat uñisirinakan armadurap p"akjasaw akham sist"äna:
  - ¡Machaq rusa kamachitaki!
  Ukat ukat Olimpiadax proyectil ukarux jalxatawayi, kunjamatix thuqt"askäna ukat thuqt"askäna ukhama:
  - ¡Nayaxa uñisiritakixa ukham ch"amampi, llakisiñampiwa!
  Imill wawanakax suma sarnaqapxi ukat nina. Esmeralda ukat zafiro nayranakapanjja, manqha pachan nina nakhantäwipa.
  Ukat machaq tanque Alexander-4, taqi ángulo ukanakat jan mantañjama, nayrar sartaskiw ukat estadounidenses ukanakaruw trilo. Ukhama uñacht"ayaña ukatxa jan kun mayisaki t"unjañawa.
  Ukat imillanakax, wali thayawa, ukat jupanakax bikini ukat niya q"ala jan isinïpxiwa -suma! ¡Jiwasax mä pusiniruw apanipxta!
  Alenkax mä proyectil americano autoruw jaquntani. Kunjamsa jupax rams ukat qʼuchtʼi:
  - ¡Nayaxa akapach warawarawa!
  Ukat ukxarusti Anyuta ukax aptasin antutani, uñisiriruw khuchhuqani, ukat sist"asini:
  - ¡Ukat jach"anchawi imperioru!
  Ukat ukat Agustín chachax mä conchampiw jawq"jasini, uñisiriruw ch"allt"ani, uñisirinakan armadurap p"akjani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Nayaxa wila p"inqani tawaquwa!
  Ukat ukat Mirabelax sandaliampiw uchatäni. Ukat enemigoparux jiwayir proyectil ukamp jawqʼjani. Jupajj torre tʼunjani ukat jachʼat arnaqani:
  - ¡Ranxa ram ukata!
  Ukat ukxarusti suma heroe Olimpiadas ukanakaw lurasini. Ukaw jukʼamp jiwayir conchanak phichhantani. Uñisirinakan tankparux t"unjapxani ukat akham arnaqani:
  - ¡Taqiniruw q"umachä!
  Akax mä tank paqallq tunk tonelada pesa ukat uñisirinakan redoudas ukanakar t"unjawayi. Ukatx ch"uqi taypinx jasakiw sarnaqäna - motorax qhipa uñstawiwa - turbina de gas! Ukham autojj janiw ukhamaki saytʼayañjamäkiti.
  Alenkax akham q"ucht"i:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaniti! ¡Rusia lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi! Rusa lobos - ¡heroes ukanakar aruntt'apxam!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakap apnaqasa, gatillo chʼalltʼasa, uñisiriruw chʼalltʼi. ¡Kunja imill wawasa!
  Anyutax q"ala kayunakap apnaqasaw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Ukat nayax wali jach"atwa!
  Ukat ukatsti Agustín chachajj mä proyectil lanzasaw akham sasaw jachäna:
  - ¡Nayaxa sallqa imilla!
  Ukat Mirabelax mä q"al jiwayir ukat arnaqañ yänak antutani:
  - ¡Machaq, jan k"uchi fronteranakaru!
  Ukat jupax lakap ukham rosa ukat jaya uñacht"ayani.
  Ukat ukxarusti Olimpiadas ukanakax estadounidenses ukanakaruw ch"allt"ani ukat t"unjapxani, ukat wali sum lurapxani.
  Suma, taqpachanx mä qhana atipt"äwiw uñjasi. Aka ch"axwawix atipt"awayiwa ukatx rusa ukhamarak zarista ukanakax nayrar sartasipki.
  Diciembre phajjsit 1942 mara tukuyarojja, taqe Alaska markajj zarista sat ejercitompiw katuntatäjjäna, Canadá markanwa nuwasiñanakajj utjarakïna.
  Tanques ukanakat sipansa, warmi pilotonakax jet avionanakampiw nuwasipxaraki. EE.UU. markanx aviación ukanx waljaw utji, ukampis calidad ukax wali jan waliwa. Janiw jet ruso ukanakamp chikachasiñax utjkaspati. Ukax uñisirinakarux terminadores ukanakan ch"amapampiw ch"allt"i.
  Ukat Anastasia ukat Margarita imillanakax "Ekaterina"-6 avionanakapanx kunjams sum cuentanak apthapipxi.
  Anastasiax llätunk avionetas estadounidenses ukanakaruw mä phallawimp phisqa avión cañones ukanakamp jaquqaniwayi ukat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä super-clase ch"axwirikïtwa!
  Ukat qʼala kayumpiw pedalonakar chʼalljjtayi.
  Margaritax tunka avionetas estadounidenses ukanakaruw mä phallawimp jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Ukat nayax mä clase juk"amp jach"a!
  Anastasiax q"ala kayunakapamp gatillonak ch"allt"asi ukat uñisiriparuw ninamp phichhantawayi. Ukax paqallq Ejército de Estados Unidos ukan autonakaparuw ch"allt"ani ukatx chhuxriñchjasini:
  - ¡Nayaxa ukhama ch"axwiritwa, reyixa wali kusisita!
  Margaritax jiwayir jaqiruw antutarakini ukat chhuxriñchjarakiniwa:
  - ¡Ukat janiw reyi sapakikiti! ¡Wali suma uñnaqtʼanïtanwa!
  Imill wawanakax nuwasipxi ukat kunayman autonakaruw ch"axwapxi. Uñisirinakarux jiwat ch"uqimp uñtataw basurar jaquntapxi. Ukat Estados Unidos markankir avionanakaruw tʼunjapjje.
  Anastasia kullakajj jukʼamp walja avionanakaruw jaquqanïna ukat qhuruchasïna:
  - ¡Pä p"iqini reyin águilataki!
  Margarita kullakajj ñikʼutan kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Ukham thaya yänakataki!
  Ukat jukʼamp tunka payan autonak americanonakaruw chʼalltʼarakïna. Ukanakax imill wawanakawa. Imill wawanakax jiwayañ wal munapxi. ¡Ukat chʼiyjañamawa!
  Ukat aka chacha warmix irnaqapxi...
  Uraqinkir amtanakar saraña. Ukat Shermans ukanakamp sarañamawa, jupanak taypin chiqak punchumpi. Kunjamtï mä metalat lurat agujajj siski ukhama. Ukat jukʼamp chʼamani hierrompi acerompi jaljaña. Ukhamaw jupanakan t"unjäwipax utjawayi.
  Anastasiax walja Shermannakaruw ch"ankhampiw jawq"jatayna ukat jupa pachpaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa wali ch"amani tawaquwa!
  Margaritax uraqinx estadounidenses ukanakaruw jawq"jaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - Ukampisa janiwa kunasa jark"kituti, janirakiw kunapachas jark"kituti!
  Anastasiax uñisiriruw t"unjatayna, tankanakaruw ch"allt"atayna ukat arnaqatayna:
  - ¡Reyitakixa, ¡janiw khitis juk"amp yatiñanïkiti, juk"amp thayarakiwa!
  ¡Imill wawanakax chiqpachansa wali suma uñnaqt"anipxiwa! Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, ¡mä bikinimpikiw uñachtʼayasi! ¡Ukat jan atipjañjamäki!
  ¡Janiw khitis imill wawanakarux atipt"kaspati ni jark"kaspati!
  Anastasia, ch"axwaña, pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa acero p"akjasiri imillawa!
  Margarita, jupax ch"axwañ sarantaskakiwa, jupax saskakiwa:
  - ¡Ukat kuna metalanakas utji!
  Imill wawanakax t"ijt"apxi ukat ch"axwapxi... Thaya ukat juyphi pachas utjkchixa, ukax janiw jark"kiti. Canadá markanx nuwasiñanakax wali ch"amawa.
  Anastasia kullakajj wasitat nina nakhantayäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä waynar uñtasitawa!
  Margarit kullakax activamente confirma ukat martillompiw mä pantera ukan colerasiñapa:
  - ¡Nayaw taqit sipan juk"amp k"uchirt"iri ukat juk"amp thaya!
  Imill wawanakax, kunjamtï uñjktanxa, chiqpachansa walpun jakthapipxi ukat jan arsuñjam suertenipxiwa!
  ¡Chika q"ala qullqinak apthapipxi! ¡Ukat janiw llakisiña yatipkiti, janiw pächasiñas utjkiti! ¡Jupanakax kunayman amuyunakanïpxiwa!
  Ukampis, mä juk"a arumpixa, suma uñnaqt"aninakax suertenipxänwa. Jupanakax pusi warawaran generalaruw katuntapxäna ukat mä ataque aéreo ukamp atacapxäna. Jach"a suma uñnaqt"aninaka. ¡Jupanakax ukhamarakiw jumarux chhuxriñchjasipxätam!
  Ukat mayamp Rusia ukat Alemania markan tanques ukanakax Canadá uksanw sarnaqapxi.
  Akax Gerda ukan tripulacionapawa, mä alemán T-4 ukan. Chiqpachansa, uka autox soviético autonakat sipansa jukʼamp jan chʼamaniwa. Ukampis imill wawanakax janiw jasakïkiti - q"ala kayukiw ukat bikini ukamp thaya pachanx ch"axwapxi. ¡Ukat ukax mä jukʼa qhanañchi!
  ¡Chiqpachansa, ¡ukham nuwasirinakax wali thayapxiwa! ¡Janiw pächasiñanaka ukat jan chʼamanïñ yatipkiti! ¡Nayranakapan zafironakampi diamantenakampi nakhantatäski! ¡Ukham suma uñnaqtʼanïñax janiw mä centímetro uraqis uñisirinakarux churkaniti! Jupanakax qullanäpxiwa ukat jan wali jaqinakäpxarakiwa.
  Jupanakax jach"a ch"amampiw jupanakpachax sarnaqapxi.
  Ukat akax kunjams estadounidenses ukanakarux t"unjapxi.
  Gerda kullakajj qʼala kayunakap apnaqasaw fusiläna ukat akham sänwa:
  - ¡Nayaxa sallqa imilla! ¡Ukat janiw mä virgenäkänti!
  Ukat uka qhepatjja, larusiñaruw purtʼasi.
  Charlotte kullakajj cañonatjja, pallapallarakïnwa. Inas jan sinti chʼamanïkchiti, ukampis jankʼakiw jalnaqtʼi:
  - ¡Nayaxa mä junt"u ch"aphi ch"aphiru uñtatawa!
  ¡Uka qhipatxa suma uñnaqt"anïñax apt"ani ukat jach"a lakap uñacht"ayaraki!
  Ukat ukat Christinax ch"allxtayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Ukat nayan vocalanakaja! ¡Klykov sat jaqejj wali chʼamawa!
  Jupasti lobo kisunakap apsusaw arnaqasini.
  - ¡Machaq atipjäwiw utjani!
  Chiqpachansa, nuwasirinakax wali chʼamani ukat nuwasirïpxiwa. Ukat jupanakax wali muskulunakan chʼamanïpxiwa ukat wali colerat colerasipxi.
  Ukat Magda kullakax uñisirinakarux ch"allt"arakiniwa. Mä Sherman ukarux jaya chiqat t"unjani, wali chiqaparuw tukuyat tukuyar ch"allt"ani ukat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa ukhama thaya alemán jaqitwa!
  Pusi jaqinakaxa, autox janis wali askïkchixa, sumwa nuwasipxi.
  Ukat ¿kunatsa? ¡Kunattejj niyas jan isinïpjjewa! Ukat nuwasirinakax wali sumaw uñisirinakarux t"unjapxi.
  Gerda kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Jiwasax Fuhrer ukarux wali askiwa!
  Uka qhipatxa suma uñnaqt"an tawaqux wasitatw ch"axwani ukat munat jisk"a ajanuparux q"ala ch"allxtani.
  Aka chiqan nuwasirinakax ariano ajayunïpxiwa. Ukat jupanakax janiw thaya pacharux axsarapkiti. Canadá occidental uksanx juyphi pachax wali thayakïkchisa.
  Ukampis janiw kunas - q"ala kayuni ukat niya q"ala jan isinïñakiw. Ukatxa ¡suerte ukat atipjäwiw utjani!
  Ukanakax jachʼa jachʼa tukur ajayun phuqtʼat nuwasirinakäpxiwa.
  Jichhas arianonakax janiw mä kipkakïpkiti jan jaytjasisa. Jan ukasti rusa imillanakakiwa.
  Ukampis Natasha "Nikolai"-3, ukhamarak bikini ukat q"ala kayuni, ch"iyar jaquntawayi, kutt"awayxi ukat sarnaqawayi. Ukampis tanquepajj alemán T-4 sat avionat sipansa jukʼamp askiwa. Aka chiqan ch"axwawix wali ch"amawa ukat wali ch"amawa.
  Yankees ukankirinakax kutt"ayañatakiw ch"amachasipxi. Ukampis Natasha kullakajj "Layqa" jaqeruw tʼunjäna ukat perla kisunakjam jachaqtʼasisaw sistʼasïna:
  - ¡Nayax ukham imill wawatwa, janiw khitis jak"achaskaniti!
  Ukat Mariax chiqaparuw americano tankinakarux pallapallanak jaquntäna. Jupanakarux ch'uqt'ani, q'ala kisunakampiw chhuxriñchjasini.
  - ¡Janiw kuna ch"amas apt"añjamäkiti!
  Ukat ukjatx Aurorax turkakipt"asaw ch"axwarakini. Sherman sat barcojj tʼunjatäjjänwa. Jisa imilla ukax kuntix jumax munkta ukawa.
  Ukat ukjatx Svetlanax yanapt"awip churani... Kunjams estadounidenses ukanakarux usuchjani.
  Lamar qutan nuwasiñanakax utjarakiwa. Flota rusa ukax Filipinas markaruw katuntawayi.
  Ukat akax ukhamarakiw equipo: q"ala kayuni marinero imillanaka. Ukhamaraki niya q"ala jan isin suma uñnaqt"ani, bikini ukan. Chiqans Filipinas markanx juyphi pachanx pachax wali sumawa - junt"u, kunatix niyas ecuador ukhamawa.
  Ukat imill wawanakax nuwasiñasa, chʼaxwañasa wali munatawa. Ukat qʼala kayuni, muyu talonanakampiw lliphipis tʼijtʼapjje. Aka chiqankir imillanakax wali munasiñampiw sarnaqapxi. Ukax wali sumawa - super!
  ¡Ukhamarus, jupanakax katuntat jaqinakar violañx wal munapxi! Jupanakax jupanakpachaw chint"asipxi ukat ukatsti muyuntapxi. ¡Ukat sintipuniw katuntat jaqinakax jan amuytʼasipxäna! Ukat jupanakax taqpach chhaqtayañ amtapxi jupanakpachataki - jan ukax juk"ampirus, janiw jupanakpachatakikiti, jan ukasti uñisirinakapatakiwa.
  Ukham thaya tripulacionanakax chika q"ala jan isin imillanaka. ¡Ukat janiw kunas jarkʼkaspati ni tʼunjkaspati!
  Ch"axwirinakax mä crucero estadounidense ukar mantapxi. Niya qʼala qʼala, qʼala kayuniw jaltʼapjje, musculonakapajj bronceado ñikʼuta manqhanwa flexionasi. Ukat jupanakax wali coleratapuniw estadounidenses ukanakarux ch"iyjapxi. Ukat janiw mä jukʼsa qhespiñatak chʼam churapkiti.
  Ukat jichhax suma Stella ukat Masha masipampiw uñjasipxi. Panpachaniw imill wawanakax jach"a jach"a, musculoso rubios ukanakax taqiniruw ch"uqt"apxi. ¡Kunatix jan mä ch"axwäwïki ukax cuerponak khuchhuqañawa ukat ch"iyjañawa!
  Imill wawanakax americano barcon sarnaqapxi. Ch"iqa tuqiru ampar luqxatapxani ukhaxa, mä callewa, ch"iqa tuqiru ampar luqxatapxani ukhaxa, ¡mä callejón ukhamawa!
  ¡Ukat imill wawanakax janiw sayt"apkaniti! ¡Janiw uñisirinakarux mä ch"am jaytapkiti! ¡Ukat arnaqasipxaspa ukat musculonakap chʼallxtayañ qalltapxani ukhaxa, ¿kamachasmasa!
  Ukatsti wasitatwa espadanakap luqxatapxi, jach'at arnaqasipxi.
  - ¡Jiwasax Zar, País ukat Mikhail Romanov ukanakatakix imill wawanakakïtanwa!
  Ukat samurai repollo ukham khuchhuqapxi. Ukatwa Stella kullakajj uka aptʼasisin Estados Unidos markankir oficialan inglepar qʼala kayupampi taktʼäna. Jupajj jukʼamp altoruw tʼijtjjani ukat qotaruw jaltani.
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw churani:
  - Nayan ch"axwawinakajatakixa, qullqi churapxi!
  ¡Ukat mayampiw kisunakap qʼala chʼiyjasini ukat perlat uñtat kisunakapwa qhantʼani! ¡Kunja imill wawasa! ¡Jichhax juk"amp juyra ukat aroma!
  Ukat imill wawanakax jupanakpachaw jank"ak sarapxi. Ukat mä tornado sat jachʼa thayar uñtataw pasapxi. Jupanakax janiw uñisirinakarux mä ch"am churapkiti. Jupanakax jach"a ch"amanïpxiwa. Saxranakan ch"amakapa ukat waranq waranq angelanakan ch"amakapa.
  Ukat akax Masha juti, jupax pä sablempiw mä kutikiw kimsa p"iqip khuchhuri! Akax mä imill wawawa - mä imill wawawa taqi imill wawanakaru!
  Panpachani suma uñnaqt"ani jaqinakaxa espadampi clavonaksa martillompi jawq"jasipkaspa ukhama khuchhuqapxäna. Ukat luratanakapansa janiw jan chʼamanïñasa ni pächasiñas utjkiti. Juma pachpaw sarnaqañama, jan qhipäxar kuttʼasa ni jaytasa. Justicia ukax jaqinakar mayacht"añaw wakisi. Mä imperio, mä corona, mä meta ukat espacio ukar jach"anchayaña.
  Uka pachanx nayrïr satélite artificial Uraqinx órbita ukar jaquntatäskiwa. Akax jupax uraqpachanw t"ijt"aski.
  Ukat bikini ukan rusa imillanakax jupanakpachaw ch"axwapxi. Ukat uñisirit sipansa janiw jiskʼachatäpkiti. Ukat americanonakax, suma uñnaqt"an jaqinakamp khuchhurata, jaltxapxi. Ukhampachasa, imill wawanakax wali jach"a clase ukat yatiñanipxiwa.
  Mä kutix Japón markan nuwasiñ atipjapxäna. Ukat jachʼa cheqanakansa nuwasipjjarakïnwa. Pachpa emperadorajj katuntatäjjänwa. Jupanakax jach"a yatiñanakapwa uñacht"ayapxäna. Jupanakax ukham pasión ukat musculos ukanakan ch"amanïpxiwa. Chiqansa, ¡ukham imill wawanakax mä milagrowa!
  Jupanakax palacio ukan samurai ukanakaruw khuchhuqapxäna. Ukat niya qʼala qʼala jan isinïpjjarakïnwa. Uñisirinakapar muspharayirinak lurañ yatipki uka imill wawanaka.
  Ukat kuna aychas khuchhurapxirïna ukat artistanak uñachtʼayapxäna. Ch"axwirinakax, jan pächasisaw nayrar sartapxi.
  Mä almirante estadounidense ukan p"iqipax sable ukamp khuchhurata. Ukat kunjamsa suma uñnaqtʼanakajj larusipjjani, ñikʼutanakap jan qhantʼayasa.
  Ukat mayamp ofensivaruw sarapxi ukat jupanakpachaw khuchhuqasipxi. Ukham nuwasirinakax chiqpach monstruonakawa. Ukat trononjja, Miguel zar satänwa. Alejandro Kimsïr chachan wawapawa, ukampis janiw uka wawapäkänti. Mä suerteni, juk"amp amtasiri, juk"amp ch"amani, ukat ukhamarak mä yatiñan apnaqiri .
  Ukampis chiqans suertex wali askiwa, ukat juk"amp jach"a ch"ama - Mikhail jupax mä implacable ch"axwäw corrupción ukar irpxaruwayi, ukax ejercito ukarux wali askinjam uñjawayi. Ukampis juk"amp aski yatiñax imill wawanakar bikini ukan pallapallanakar apnaqañawa. Ukat imill wawanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa kunapachatix niya q"ala jan isinïpki ukat q"ala kayunïpki ukhaxa.
  Ukhamajj nuwasïwinakajj kunayman toqet sum phoqasi. Ukat suma nuwasirinakax wali chiqaparuw chʼaxwapxi, chachanakat sipansa jukʼamp sumwa chʼaxwapxi. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, kunapachatï imill wawanakajj niya qʼala jan isinïpjje ukhajja, niyas jan kuna jan waltʼäwin uñjasipjjarakiwa. Jupanakax janiw balas ukat conchas ukanakamp jan walt"ayat uñjasipkiti. Mä wali ch"aman ejercito ch"axwirinaka. Ukax wali sumawa. Zar Michael chachan amtapawa, imill wawanakar niya q"ala kayuni apnaqaña, ukat ukax atipt"äwinak apaniwayi.
  Ukat nuwasïwinakan imill wawanakax qʼala kayunakapampiw granadanaka ukat puñalanak jaquntapxarakirïna. Ukat jupanakax sallqa colerasiñap uñacht"ayapxäna.
  Imill wawanakax wali ch"amanïpxiwa. Ukat wali suma, anatt"asir, ukat flota kayunaka. Janiw khitis jupanakar katjañjamäkänti.
  Ch"axwirinakax wali galgos ukanakawa... Mä imill wawax q"ala kayunakapax wali askiwa. Ukampis ¿kunsa lurapjjaspa? Walja yänaka. Q"ala suelanakax pachpa uraqit ch"am katuqapxäna ukat suma nuwasirinakax anatt"asirïpxänwa.
  ¡Imill wawanakax akapachan juk"amp suma uñnaqt"anipxiwa, panpachaniw wali suma ukat cobras ukanakan colerasiñapampix sañajawa!
  Uka crucero americano ukax katuntatawa. Uka katuntat jaqinakax ajanunakaparuw liwxatapxäna. Uka qhipatxa, nuwasirinakax kayunakap ajanunakaparuw ch"allxtapxäna. Ukat jampʼattʼasiñajatakiw waytʼapjjetäna. Ukat imillanakax chhuxriñchjasipxirïna, ukat q"ala kayunakapax, kunapachatix lakap ch"allxtapxäna ukhax wali suma ukat chhuxriñchjataw jikxatasipxäna.
  Ukampis suma uñnaqtʼan warminakajj qʼala kayunakap jampʼattʼasis jampʼattʼayasisa ukat talonanakaparus jampʼattʼasisaw wal kusisipjjäna.
  Uka qhipatxa imillanakax larusipxaniwa. ¡Ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjapjjänwa!
  Ukampis juk"amp sumaw tukuwayxi, imill wawanakax q"ala jan isin mä juk"a inti jalant tuqir jariqasipxatayna ukat umamp jaqsutaw sarapxäna. Ukanakax ukham suma nuwasirinakawa. ¿Kunjamatsa ukham kayu aptasin jampʼattʼasma? Ukat sapa ampar luk"anampiw llamkt"añama.
  Imill wawanakax wali jach"apuniwa.
  Akax Alexander-4 tank ukax wasitat ch"axwañankiwa. Mä jank"akiwa ukatx febrero phaxsinx niyaw purini. Tropanakax nayrar sartapxi. Estados Unidos markan territoriopar jukʼamp jakʼachasiña. Imill wawanakax wali thayapxiwa.
  Aka chiqanx Natashax chiqaparuw ch"axwaski. Ukat wali chiqaparuw chʼalltʼasi.
  Imill wawax wali chiqaparuw ch"axwayi ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Uñisiriruw t"unjañäni!
  Mariax jutïrinx ch"axwawayiwa. Uñisirinakaruw katuntawayi ukat atipt"awayi:
  - ¡Nayax super ukhamätwa!
  Mariax wali suma tawaquwa, ukat wali ch"amanchatawa.
  Ukat qʼala kayunakapax wali suma ukat gracioso ukhamawa erotismo ukanxa:
  - ¡Uñisiriruw t"unjañäni!
  Ukat Aurorax ukham imill wawawa, ukat jupax super, q"ala purakani ukat chuchuniwa, ukat ukham phust"at escarlata chuchuniwa:
  - Nayax uñisirinakaruw p"akintä ukat super ukham tukuyä!
  ¡Ukat kunjamsa wila ñikʼutap chʼalljjtayasi!
  Ukat mayampiw qʼala, cincet kayunakapamp taktʼapjjätam. ¡Ukham nuwasirinakajj wali thayapuniwa!
  Ukat ukat Svetlanax uñisiriruw katuntani ukat atipt"ani:
  "¡Zar ukarux walpun munasta ukat uñisirinakajan kunkaparux mä lazo warkt"ä!"
  Imill wawanakaxa larusipxaniwa. Kunjams jupanakax galgos ukat cool ukar tukupxäna.
  Estadounidenses jupanakax imill wawanakat t"ijtxapxi. Jan ukajj jaytanukupjjewa. Jan ukax jiwapxi. Ch"axwirinakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, ukat wali q"ala kayunipxiwa, ukat imill wawanakax wali muspharkañawa. Ukat bikinimpi nuwasiñax wali kusiskañawa ukat wali askirakiwa. Warrior imillanakax wali muspharkañawa.
  Natashax wasitatw estadounidenses ukanakarux ch"axwayi ukat sist"asi:
  - Jumaxa jilaxawa nayasti jilamaxa! Jan ukax kullakajax juk"amp askixa!
  Ukat mayamp jach"a lakap kuynt"ayaraki. ¡Agresivo sañani guerrero ukat suma uñnaqt"ani!
  Ukat ukat Anyutax q"ala chuchup ch"allxtayi. Ukat arnaqasisin kisunakapsa qʼal chʼiyjasini. Ukat jupax mä concha americanonakaruw khithani. Ukat jupax apt"asisaw chhuxriñchjasini.
  - ¡Suma uñnaqt"axa t"unjataynawa! Ukat ukax chhuxriñchjatawa:
  - ¡Nayaxa ukhama super imilla!
  Suma imill wawa ukat chacha warmi ikthapiñ munasiri. ¡Ukat akax wali sumawa!
  Ukat imill wawax apthapisinx jawq"jatayna - jupax qhuru arumpiw arsüna:
  - ¡Atipjañäniwa, uñisiriruxa t"unjañäniwa!
  Ukat akanx Aurorax kayumpiw ch"allt"ani ukat atipt"ani:
  - ¡Nayaxa reyïtwa, thaya imilla!
  Ch"axwirix wali galgo ukhamäspawa.
  Imill wawanakaxa jupanakpachawa larusipxi.
  Ukampis Svetlanax wali thayampiw katuqäna. Uka warmisti uñisirinakar t'unjañatakix ukham qullqi churäna, saxranakarus jamp'att'arakïna.
  - ¡Akax aeróbatica totalitaria ukham uñt"atawa!
  Tank ukax wali ágil ukat jiwayirjamawa. Jupax jan ch"amani ukat jach"a Sherman ukarux ch"allt"iwa. Ukhamat aka chiqan ch"axwawinakax Rusia zarista ukan askipataki.
  Natasha kullakajj wasitat mä pistolampiw chʼalljjtayasi. Ukat jupax coos:
  - ¡Idolomatakixa!
  Mariax ch"axwañ qalltäna. Tawaqux wali suma uñnaqt"aniwa, quri ñik"utaniwa. Uñnaqapampixa.
  Imill wawax chhuxriñchjasïna, ukat q"ala kayunakap apuntasïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax reyitakix jiwayañawa!
  Ukat akanx Aurorax americano ukarux chhuxriñchjatayna. Ukat imill wawax, sañäni, chiqpachansa wali qhuru ukat chhuxriñchjasirïnwa:
  - ¡Chiqpach embarque lurañataki!
  Ukat jichhax imill wawax chiqpachapuniw ch"amanïtap uñacht"ayasïna.
  Ukat Svetlanax agresivu ukat nuwasir jaqiwa. Qʼala kayupampiw kayump taktʼäna ukat uñisirinakaruw chʼiyjäna.
  Ukat kisunakap qhant'ayasaw chillqt'asïna.
  - ¡Nayaxa mä señora, mä águila ukham t"ijtiri!
  Ukhamaw imillanakax sallqa ch"amampiw chhuxriñchjasiñ qalltapxäna. Ukat suma uñnaqtʼan tawaqunakar ukham agresión lurañax janiw saytʼayatäkaspati. Jan qhipäxar kuttʼasa ni kʼuchuñasa.
  Natasha kullakajj mayampiw chʼiyar jaqontäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Q"al t"unjañkama!
  Ukat Mariax jan kuna clavonakampiw uñisirinakapar t"unjañx juk"amp atipjäna, ukat uñisirinakaparux p"akjañ qalltäna.
  Ukat ukat Aurorax uka apt"asisaw uñisirinakarux mä cañón ukamp jawq"jatayna. Ukat wali suma, jach"a aplomompi. Ukat ch"allt"aña, ch"allt"aña uñisiriru. Ukat chʼamaktʼat qʼañunakaw Sherman sat cheqat taqe cheqanakar tʼijtʼaski.
  Ukat Svetlanax ch"axwañapawa ukat q"ucht"arakiniwa:
  - ¡Nayaxa jach"a samkani tawaquwa, jach"a suma uñnaqt"ani!
  Chiqansa, nuwasirinakax atiptʼañ munapxatap uñachtʼayapxi.
  Janiw inamayakiti uka imperiox thaya ukat jach"aruw tukuwayi. Genghis Khan jupan luratanakapat sipan juk"ampiruw purispa.
  Ch"axwirinakax jupanakpachaw sarapxi... Ukat uñisirinakan chiqanakap taypinx ch"axwapxi, ch"axwapxi ukat ch"iyjapxi, mä cuchillompis ch"iyjasipkaspa ukhama. Jan ukajj jukʼamp chʼamani ukat wali chʼamani puñala. Ukat jichhax rusa soldadonakax chiqpachans jan atipt"añjamäxiwa. Ukat mä jachʼa imperio reino.
  Uñakipt"apxäta ukhax Rusia markan sarnaqäwipanx walja ch"axwäwinakaw utjawayi, jan walt"äwinakas utjarakiwa. Ukampis ¡Nicolas II jilatajj jila partejj jan suertenikïskänwa! Jupajj mä pantjasir jaqënwa. Ukampis taktikanakax wali wakiskiriwa. Kuntix Alekhine jach"a ajedrez rusa anatirix uñacht"ayäna. Kunawsatix jupax uñisiripan lantix anatt"añ qalltäna, tabla ukar muytasin atipt"asa. Genio ukax genio satawa.
  Rusia zarista markan taqi jan walt"awinakapampixa, q"ala jan isin imill wawanakan factor sapakiw wal askichäna.
  Helicópteros ukanakax ch"axwäwinakanx chikanchasipxarakiwa. Ch"axwañ k"añaskunaka, ukat ukhamarakiw tripulantes imill wawanakamp bikini ukat q"ala kayuni. ¿Kuna sumas imill wawanakat uttʼayat ejercitojj utji? Ukax juk"amp uñt"atawa. Ukham ejercitorojj janiw kunas jarkʼkaspati ni atipjkaspati.
  Ukhamajj aka ejercito taypinjja qʼala kayuni ukat niya qʼala jan isin imill wawanakaw utji. Capitán Varvara helicóptero ukankir tripulacionanakax. ¿Janit akajj muspharkañäki? ¡Lamar qotajj wali chʼamampiw phoqantasini! Ukat kunjamsa avionan cañonanakapax chʼalltʼani. Ukat ukatsti cohetenakaw utjaraki. Aka imillanakax chiqpach huracananakaw tornado ukham uñt"ata.
  Jupanakax janiw kuna tuqinsa uñisirit sipan jisk"achatäpkiti. Rusia markan ejercitopax ch"axwawinakataki ukhamarak jach"a lurawinakatakiw wakicht"ata.
  Varvarax wali suma tawaquwa, ch"iyar ñik"utaniwa, niya q"ala jan isinïrakiwa. Kunjamtï jupax pulmones patat arnaqaski ukhama:
  - ¡Uñisirinakaxa janiwa pasapkaniti! ¡Ukat janiw jaltxapkaniti!
  Ukat jupax uka apsusinx mä jiwayir descarga apsuniw taqi jets ukanakat wali thaya maquinapan. Ukat uñisirinak patxaruw tʼijtxani. Ukat apthapisinx tʼunjir kʼuchumpiw khuchhuqaraki.
  Ukampis modesta Olgax mä cohete aptasinx posiciónes estadounidenses ukanakaruw jaquntäna ukat sist"asïna:
  - ¡Janiw ch"axwawaykti, janiw bast zapatompikiti, jan ukasti q"ala kayukiw ch"axwawaytxa!
  Ukat zafiro nayranakapampiw chʼipxtayani. Jïsa, akax imill wawanakawa - ukham jan iyawsañjam muspharkañ aeróbatica. Ukampixa mä qullu pataruw umasma ukat qʼala jan isin dragonanak aptʼasisma.
  ¡Ukat kayunakapax wali suma ukat mayj mayjawa! Ukat cinturanakapax jisk"akiwa, ukat janchinakax wali musculoso ukhamawa.
  Varvarax asnuruw ch"allt"asi ukat jach"at arnaqasi:
  - ¡Nayaw reyitakix globo ukan mä p"iya lurasmati!
  Ukat jiskʼa ajanupat jachaqtʼasisaw nayranakapamp chʼipjjtayani.
  Ch"axwirinakax akanx wali sumaw jikxatasipxi. Akax Tatyana, bikini isimp isthapt"at imill wawa, ukax apt"asisaw chhuxriñchjasini:
  - ¡Taqi aka uraqin mä reyix utjpan!
  Ukat perla kisunakapampix lliphipiniwa. Ukat mä helicóptero ukanx clavonakjamaw jiwayi. Ukat jiwayañjamarakïniwa. Ukat chiqpachapuniw uka metalax phayañani. Ukat bunker ukan t"unjatäñapatakiw yanapt"ani.
  Akax imill wawanakawa - taqpach imill wawanakax imill wawanakawa! Ukat ukat kunapachatix katuntat jaqinakax mantanipxi ukhax uka imillanakax ukat jamp"att"asipxi ukat q"ala kayunakap liq"ipxi. Ukhamatwa jiskʼachañatakisa chʼamañchtʼañatakis jukʼamp yatxattʼat thakixa.
  
  JANIW JANK"AKÏKITI ROMMEL
  Ukanx Rommel jupan ejercitopax noviembre ukat diciembre phaxsin 1941 maranx África uksan atipt"añ atipxatayna. Ukax ukhamarakiw kunatix Rommel wali yatiñan masipax janiw uka jach"a pantjasiwinak chiqpach historian lurawaykiti.
  Ukatwa alemanonakajj nayrar sartasipkäna uka británico jaqenakar atipjapjjäna, ukat territoriopajj janiw utj-jjänti. Qalltanjja, ukajj janiw chʼajjwäwinakan saräwipar mayjtʼaykänti, inti jalsu toqenjja, Moscú marka jakʼanwa alemanonakajj atipjatäpjjäna.
  Ukampis qhepatjja, Fuhrer chachan amtanakapajj mayjtʼjjänwa. Rommel ukax uka pachakamax Tolbuk markaruw katuntañ atipxatayna, ukatx Egipto markaruw sarxatayna. Hitler jupax inti jalsu tuqin mä juk"a pachatak arxatäwir mayjt"ayañ amtäna, jichhax África ukat Oriente Medio uksanw ch"amanchasi.
  Ukampis África toqen nuwasiñatakejj jukʼa chʼamanïpjjchïnjja, nazinakajj inti jalsu toqen walja operacionanakwa lurapjjäna. Kerch markanx soviético soldadonakaruw atipt"awayi. Jupanakajj Jarkov marka jakʼanwa muyuntʼapjjetäna. Ukat Smolensk tuqir mä chʼiyjat apsupxarakïna . Vlasov generalan payïr ch"axwañ ejercitopan Leningrad jak"an ofensivapax atipt"ataw tukuyawayaraki.
  Sebastopol markax muyuntäwi ukat jan walt"ayat qhipatx jaquqaniwayi. Ukat Krauts ukanakax ch"amanchasipxarakïnwa. Uka ch"axwäwix Rzhev ledge ukanw utjawayi. Aka chiqanx nazis ukanakax ch"amanchañ atipxatayna.
  Ukampis Egipto markanjja, Rommel chachajj chʼamañchtʼkir soldadonak katoqasajj jan pächasisaw atipjäna. Ukham suma jikxatasipxatapatx alemanes ukanakax Palestina uksa chiqanw sarapxäna, ukat Irak ukat Kuwait uksa markanakaruw katuntapxäna. Ukat ukxarusti taqpach Oriente Medio - petrolero ukar mantañax jikxatasiwayi.
  Uka qhipatx fascistanakax Sudán markaruw kutt"apxäna, ukatx taqpach África uksa katuntañ yant"apxäna.
  Uka pachparakiw Gibraltar markar nuwasiñax utjawayi, ukatx alemán soldadonakax Marruecos markaruw mantapxäna ukat juk"ampirus África uksan jach"a uraqinakaruw mantapxäna.
  Ukampis alemanonakan suma sartawipax qhipäxan ch"aman irnaqatapampiw ch"amanchasiwayi. Hitler chachajj kawkinsa jikjjatasi, kunatï cheqpach sarnaqäwinakat sipansa jukʼamp yatiñampi lurkäna ukajja.
  Ukat sartasinxa, Hitler the Terminator imill wawanakampiw jariqasïna, ensalada, gaseosa de coliflor ukat yaqha ch"uxña achunakampi desayunapxäna, ukat queso de cabra ukat caviar walja capas de baja grasa ukanakamp yapxatäna. Uka qhipatx Speer juparuw jawsayäna, oficialmente machaq ministro imperial ukarux mä documento uñacht"ayäna, ukax kamachimpiw firmatäna, ukax poderes de emergencia uka tuqitwa. Adolf chachajj wali qʼañunakanïnwa ukat wali qʼañucharakïnwa:
  - ¡Kimsïr Reich markanx armas ukanakan lurawipax wali jisk"akiwa! Jiwasax janiw ch"axwir Gran Bretaña markat qhipharktanti, jan ukasti URSS totalitaria uksat qhipharktanwa. Ukampis supremacía aérea ukax wakisiwa, ukampirus nayra armas ukanakan lurawip jilxatayaña, ukat machaq armas ukar mayjt"ayaña. Yämas jet bombarderos ukanakax suyt"atawa. Chiqansa, ¡wali jachʼa velocidadapa ukat jachʼa techopax niya jan juchañchataw Gran Bretaña markanakar tʼunjañ yanaptʼi!
  Speer jupax optimismo uñacht"ayi:
  - Alemania ukat Polonia markanakanx carbón exceso ukaw utji, Francia markanx mineral de hierro ukaw utji, ukat walja autonak lurañatakix walja yänakaw utjistu. Taqi kunat sipansa, ¡uraqpachankir taqi markanakat sipansa jukʼamp aluminio ukat duralumina ukanakaw lurapxta!
  Posesionado Adolf chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Jichha pachatakixa! Gran Bretaña ukat EE.UU. markanakax producción ukar ch"amanchapxaraki, ukat sapa gramo metal ukar jark"aqañasawa. Yatiqañ utankir wawanakas yaqha wawanakas phisqa maratpach metal apthapipxpan. Ukhamaraki, kunatsa ch"iwi ukat fuselaje ukax taqpach duralumina ukat luraña. Ukaxa madera ukhamaraki lona ukanakampiwa luratarakispa. Amuyt"añataki, monobloque ch"iyar ch"iyar uñstayaña. Ukat ¿kunas? ¡Mä machaq jet de combate ukaw munasispa, uka avionajj janiw pä toneladat jiläñapäkiti, jan chʼamäki, jan chʼamäki, jan chʼamäki ukat jan qollqeni! Uka montaje chiqanakaxa mä jisk"a jisk"akiwa, ukhamaraki oportunidades ukanakawa jikxatasiñapa, ukhamata avión ukana pesaje ukaxa juk"ampi jisk"achañataki ukhamaraki propiedades aerodinámicas ukanaka suma uñjañataki. Jichhax, chiqans, avión diseñadores ukanakax jutapxani, jiwasax yatichañäni.
  Speer jilatajj akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - Chiqansa, nayan Fuhrer. Nayax amuyasta, jumax taqi jach"a yatxatat irnaqirinakaruw ejercitot kutt"ayapxäta?
  Possessed Adolf jupax akham sasaw qhanancht"i:
  - Jiwasaxa yaqha markankirinakatxa wali yatxatatanaka, sapuru irnaqirinakarukiwa katuqañäni. Ukhamat juk"amp askiwa juk"a ociosos ukanakax utjani, ukat ukatw partidos ukanakax utjani. Chiqans uraqinkir ch"amanchawinak jisk"achañäni, URSS ukamp jan ch"axwañax utjkchi ukhax janiw sinti infantería ukax munaskiti, ukampis... Janiw radicalmente ukhamäkiti, ukatwa jutïrin Gibraltar ukat Malta ukanakar atipt"añ amtasta phaxsinakaw ukat África uksan alay tuqin taqpach chiqanakan ukat Oriente Medio uksat juk"ampiruw katuntapxi. Jiwasax unidades terrestres ukanakax wali munatäniwa. Ukatjja, Alemania markan pachpa ukhamarak Francia, Bélgica, Holanda ukat Noruega markanakan yaqha astilleronak lurañaw wakisi. Jiwasax avión portaaviones, ch"axwañ barconaka ukat transportes ukanakaw munasispa. Ukat Mediterráneo lamar qotajj Alemania markankir mä qotaruw tukuni, sañjamawa. ¿Amuyasmati?
  Speer kullakajj akham sasaw altʼasïna:
  - Jisa, nayan Fuhrer! Nayax nayraqatw mä programa de construcción ukan lurañapatak mayiwayta...
  Kʼari Adolf chachajj akham sänwa:
  - Irnaqawi uruxa 16 pachakamawa jilxatayatarakispa, jiwasana jan walt"awi amtanakasaxa wakisispa ukhaxa. Avionanak lurañax llätunk phaxsitx sapa urux patak avionanakaruw jilxatayañapa... Jichha pachat sipanx kimsa kutit jilaw jilxattañapa, ukat ¡janiw kunakipans ukax wakiskiti!
  Speer jupax jank"akiw Fuhrer ukar ch"amanchawayi:
  - Jiwasan pilotos ukanakax británicos ukanakat sipanx juk"amp jach"a clase ukanipxi, ukhamax cantidad ukax janiw taqi kunakiti. Ukat aradonak espadanakar tukuyañatakix machaq thakhinak jikxatañäni. Nayax amuyta, jiwasatakix nayrankañax aviación ukawa?
  Fuhrer chachajj jukʼamp chʼamampiw amparap chʼoqtʼasïna:
  - Jiwasatakix nayrar sartawix jet, bombardero, ukatx ch"axwañ avionanaka, ukatsti machaq yänak antutaña, ukat milagro armas ukanakan luraña! Ukampirus janiw aviación tuqinkikiti, jan ukasti tanques, artillería, nayraqatax artillería jet... Uka tuqitx juk"amp qhanañcht"añäni.
  Mä campana ist"asïna ukat Tercer Reich ukan nayrïr avión diseñadores ukanakax uka cuartoruw mantapxäna.
  Messerschmitt, mä juk"a wayna jach"a nayraqatani, Heinkel, nayratpach chuymankipstat, ukampis wali ch"amani, atléticamente lurat Tank, Lippisch ukat mä qawqha jan uñt"atanaka.
  Adolf jilatajj sillunakaruw uñachtʼayäna ukat mesa patjjar dibujonak uñachtʼayapjjañapatakiw mayïna:
  - Juman lurawimax machaq, wali ch"amani, jichha pacha arma lurañawa. Alemania markax juk"amp thaya túnel ukaniwa, uraqpachan yaqha markanakat sipansa, ukat walja avionanakan tecnologíapax wali qhiphart"atawa. Ukampis Yu-88 ukakipkarakiw, autox juk"amp aerodinámico ukham uñacht"ayasax wali jach"a velocidad ukaw jilxattaspa. Jisk"atpachaxa, carlinga ukaxa churatarakiniwa mä jach"a ch"akharu uñtata, convexo ukhamjama, ukaxa suma uñjañataki ukhamaraki piloto ukarux juk"ampi jach"aruw tukuyani, ukhamarakiw yapxatatarakini jank"akïñapataki aerodinámica ukarux mä suma phisqa kilómetros ukch"a sumaptayasa. Ukhamarus, mä forma aerodinámica ukaw bombarderos ukat combatientes ukanakan puntos de disparo ukanakar churaña, bomba estanterías ukat frenos de aire ukanakax jan irnaqañapatak utjki uka chiqanakan.
  ¡Jumaw kuntï nayajj sisksma uk qellqtʼasim!
  Diseñadores ukanakax mäkiw p"iqip ch"allxtayapxäna:
  - Ukhamajj ¡chiqpachansa mä jachʼa Fuhrer!
  Adolf chachajj akham saskakiwa:
  - XE-129 - mayampi lurañawa ukhamata armas caja pachpaxa mä aerodinámico uñtawi churañataki ukhamaraki mä cañón de aviones móviles ukampiwa uchataraki, ukhamata jark"aqañataki ataques ukanakata qhipa tuqita ukhamaraki inferior hemisferio tuqita. Ukhamarus aka ataque avión ukax sistema de impulsión de motores ukampiw utjañapa. Uka pachparakiw perestroika ukampixa, ukham ataque avionanakax juk"amp lurañaw wakisi. Jupanakan jan walt"ayir ataques aéreos ukanakax británicos ukanakan lurawinakap jan walt"ayawayi. Ukhamarus, Ju-87 bombardero de buceo ukax Gran Bretaña markan apnaqañapawa. Jiwasax nayra autonak servicio ukar uchañäni...
  Adolf jilatajj mä jukʼa samartʼäna. Uka diseñadores ukanakax amukiw jikxatasipxäna. Fuhrer sat periodicojj akham sänwa:
  Nayaxa jach"a pächasiñanaka F -190 tuqita . Uka autox wali jach"apuniw tukuwayi ukatx janiw sum maniobrañjamäkiti, ukatsti janiw mä sistema de gases inertes ukanakamp tanques ukar phuqhantañatak utjkiti, ukax combustible usado ukar lantintatawa. Ukhamätapatxa, aka autox mä incendiario balampiw jaquqanispa. ¿Kuns Tank ukax uka tuqit arsuni?
  SS sat wali uñtʼat diseñadorajja, uñchʼukiñatak saytʼatäsajj akham sänwa:
  - Akax jiwasan pantjasiwisawa, jach"a Fuhrer. Tanquenak uñstayañax wali askïkaspas ukham uñjatäñapäkchisa, uñisirinakan ninanakapampix janiw sinti jan waltʼayatäkiti ukat uka pachparakiw pilotorus jarkʼaqaraki. Ukhamajj maniobrabilidad tuqitxa... Mä armadurax 120 kilogramos ukch"awa, ukatx janiw jiwasatakix ukhamakiti k"achachasiñax...
  Possessed Adolf chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Fokken-Wulf ukana aerodinámica ukanaka suma uñjañataki ch"amachasiña. Nayraqatax pesaje ukar jisk"achatapatxa, ch"iqa puntanakap doblañaw wakisi, ukhamat auton controlabilidad ukat maniobrabilidad ukax jilxatañapataki. Ukhamarus, qhipa hemisferio ukatakix jark"aqasiñ uñstayañapawa... Kunjamakitix motorax piloto ukan cabina nayraqatapan utjki uka tuqitxa, ukax piloto ukarux jark"aqarakiw, ukampis autox mä dispositivo de ejección ukamp uchatäñapawa. Ukhamarus, motoran pachpa uñnaqapax juk"amp agilizar lurasispawa, ukax jiwasan industriales ukanakax chiqpachapuniw uñjapxañapa. Ukhamarus, ¿ME-309 ukan irnaqañax kunjamasa?
  Messerschmitt jupax mä juk"a musphataw jikxatasïna:
  - Jiwasax aka tuqit irnaqasktanwa, jach"a Fuhrer. Uka jakthapita uñacht"awinakax arsuwayiw auton velocidadapa jilxatayañataki, 740 kilómetros por hora ukhakama, kunapachatix paqallq puntos de disparo ukamp armatäki ukhaxa! Akax britániconakatakix juk"amp ch"aman jiwañaw utjani...
  Adolf jilatajj akham sasaw akham säna:
  - Tukuyañatakixa juk"ampi jank"aki lurañawa. Ukat jumax Speer, machaq jank"ak jaltir 30 milímetros avión pistola lurañ jank"ak lurasma. ¡Uraqinkir diananakar chʼaxwañatakisa ukat uñisirinakan avionanakapar chʼaxwañatakis wali sum apnaqasirakispawa! Machaq ME-309 ukax nayra ME-109 ukarux lantintañapawa. Kunjamakitix ME-262 jet maquina ukax, ay, walja jan walt"awinakaniwa: jach"a peso, jisk"a confiabilidad operativa, tasa de accidentes excesiva... Naya pachpaw uka jet munapkta ukat mä bosquejo lurarakï.
  Adolf Hitler jupax mä auto dibujañ qalltäna, jichha pacha jet ch"axwañ avionanakat yatiñapampi. Ukampirus janiw jichha pachankirinakakiti, jan ukasti niya phisqa tunka maranakanwa, jichha nivel de producción ukat tecnología ukarjam uñt"ayañataki. Jupax tecnología de cambio de wing sweep ukaruw juk"amp yäqäna. Ukham diseñon taqe kuna askinakas utji uk qhanañchtʼasa:
  - Uraqir puriñ pachana ukhamaraki sartaña pachana, barrer ukaxa jisk"achatarakiniwa, ukatxa t"ijt"aña pachanxa jilxatarakiniwa. Ukham luratapatakiwa, mä ch"axwirix jichha pacha motor ME-262 ukampiw 1.100 kilómetros sapa horar jaltxaspa. Ukat pesajepas wali jukʼakïniwa.
  Messerschmitt jupax diagrama uñakipäna, jach"a calvo nayraqatap arrugas ukat chhuxriñchjasïna:
  - Llijukiri! Ukampis Fuhrer-aja, kawkhans aerodinámica tuqit ukham manqhan yatiñanak jikxatta?
  Adolf sat chachajj kʼari chuymampiw nayranakap jiskʼaptayäna:
  - ¿Kunas aerodinámica tuqitxa? ¡Mä yatiñan jaqejj taqe kunanwa wali yatiñanïñapa! Ukat mediocridad ukax mediocridad ukax África uksanx ukhamarakiwa! ¿Kunas Arado bombardero ukan jan walïki? ¿Uka diagrama uñacht"ayapxita?
  Fuhrer hit-and-miss ukax jank"akiw uñch"ukisïna ukat p"iqip jan waliruw ch"allxtayäna:
  - Janiwa, ukaxa janiwa luraskaniti! Carrito ukamp amuyt"awix janiw askïkiti, ukatwa avión ukax janiw muytkaniti ukat t"unjatarakiniwa. Ukaxa mä tren de aterrizaje retráctil convencional ukawa. Mä qawqha diseño mayjt"awinak amuyt"añäni, juk"amp suma aerodinámica ukataki. Jan ina ch"usat inventompi, jan ukasti ingenio ukamp.
  Adolf jilatajj loqtatäjjänwa ukat jukʼamp mä qhawqha arunak arsüna:
  - Gryphon Xe-177 uka avión ukax mä jach"a jan atiniskañ central eléctrica ukaniwa. Jank"akiw mayjt"ayañapa, qhipa motores de pistón ukanakampi, qalltanx pusix sapa mayniw sayt"atäpxäna. Ukatx jichha pacha motoranakaruw 2950 caballos de fuerza ukan ch"amapampi. Kunjamakitix jach"a alturat ukhamarak buceo ukan ch"axwañ yatiñatakix, ukhamax... Xe-277 ukar uñstayañ qalltañamawa, aka maquinax mä arma nemesis ukar tukurakiniwa. Ukampis jilpachax jet bombarderos ukanakawa. Ukax nayrankañapawa. Amuyt"añataki, Yu-287 ukax kunjamas utjañapa.
  Fuhrer ukax wasitatw mä bosquejo luratayna, ukax nayrar sartañ ch"iwinakampiw luratayna, ukax yaqhip matices ukanakaw diseñadores ukanakar qhanañcht"atayna. Adolf jilatarojj wali aptʼataw uñjasïna, yaqhep diagramanak uñachtʼayasa. Yämas jan chuymani bombardero. Ukat mä avión jet maquina de alaxpach voladora ukan diseñopax janiw suyt"añat sipans juk"amp askïkiti sasaw sapxi. Ukat uka pachparakiw uka autojj Estados Unidos markankir territoriorus bombardeañ yati. Europa toqenkir diseñadores ukat judionakas uka lurañan yanaptʼapjjañapa sasaw cheqak qhanañchäna. Qhiparusti, diseñadores ukanakax nayratpach wali ch"am tukupxatap amuyasax khuyapt"ayasisaw jupanakar jaytawayi, Lippisha sapakiw jaytawayi. Fuhrer sat jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukatxa, Alejandro, qhiparañamatakiw mayipxsma! Machaq, wali suma armanak lurañaw jumatakix luratäni.
  Lippisch jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - ¡Nayaw jumar yuspäräma, Fuhrer!
  Hitler Terminador chachajj akham sasaw qhanañchañ qalltäna:
  - Jumax, chiqpachansa, Wieselsberger teoría uñt"tawa, jupax nayrax Prandtl yatichirin yanapiripänwa Göttingen markan. Jupaw nayrïr kutix teoría de influencia de la pantalla en la superficie subyacente ukar uñstayäna...
  Lippisch jupax p"iqip ch"allxtayäna, jachaqt"asisaw akham säna:
  - Jumax wali sum yatta, ¡Fuhrer! Jïsa, ¡nayajj aka teoría uñtʼtwa!
  Posesionado Adolf chachajj akham saskakiwa:
  - Mä ekranoplan lurañaw wakisi - mä kasta híbrido torpedo bote ukat hidroavión ukanakampi. Chiqansa, jukʼamp jiskʼaruw tʼijti, umat niya 20-40 centímetros ukchʼa jayaruw tʼijti. Ukhamächi ukhaxa, ekranoplan bote ukar yanapt"ir masa de aire ukax pä chiqanwa. Maynïrejj chʼiwi manqhan mä congelado jawirawa; maynix - juk"amp jan yäqañjamawa - qhipa chiqawjanx ch"iqa manqhat mistu ukat sapa kutiw alaxpachat jutir thayampi phuqhantat, ch"iqa puntat.
  Lippisch jupax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Chiqpachansa ukhama Fuhrer!
  Posesionado Adolf chachajj akham saskakiwa:
  - Ukampirusa, jach"a masa de aire ukaxa cojinete uksana qhipararaki ukatxa ukanxa mä presión uñstayi ukaxa niya presión de velocidad ukampiwa kikipa. ¡Ukax mä kasta pista de patinaje aéreo ukan lurawipawa, uka taypinx ekranoplan barcox reloj ukham "rollo"! Nayrïr jaqix ukax practican apnaqkän ukax ingeniero finlandés Kaario ukawa, jupax mä simple rectangular wing-sleigh ukaruw pantalla apnaqasaw chhijchhi patxar deslizar luratayna ukat ukatakix patente ukas katuqarakïnwa. Ukampis pallapallanakax janiw tiempompix ukham jikxatañax wali askit uñjapkänti, ukax wali llakkañawa. Jupanakax sapxiwa, Levkov yatichiri rusax ukham yant"awinak lurawayi... Mä arunxa, akax mä machaq milagro armaruw tukuspa, ukax bomba, torpedo ukat uraqir jaquntañ soldadonak Gran Bretaña markan quta thiyaparuw puriyaspa, avión ukan jank"akïtapa, ukat... pachpa pachax radar ukan jan uñjkaya. ¡Ukhamarus inglés barconakar juk"amp jan walt"ayir ataques ukanakaw utji! Iyawsaña?
  Lippisch jupax amparapampiw chhuxriñchjasïna, yanapt"asir camareronakax mä juk"a juyra warantapxäna... Mä juk"a umañ tukuyasax diseñadorax akham sänwa:
  - Jisa, akaxa qamiri amuyt"awiwa, ukampirusa yaqhipa técnicos jan walt"awinakaxa utjaskakiniwa. Amuyt"añataki, sustentabilidad ukax...
  Adolf sat chachajj wali munasiñampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Nayaxa jumatakixa mä diagrama áspero uñacht"ayapxäma, lurañaxa wali askiwa, ukatxa juma pachpawa jisk"a detalles técnicos ukanakaxa pulido lurapxäta. Cuerpopax jach"äñapawa, avión fuselaje ukar amtayi, delfín carlinga ukan nayraparuw jallu, parabrisas convexos ukat motores turborreactores.... Ukhampachasa, motores de pistón ukax nayrïr modelonakanx irnaqarakispawa. Ukat kunapachatï aka coloso sat animalajj jistʼarat umaruw remolcani ukhajja, motoranakajj istʼañjamaw arnaqasini ukat uka jiskʼa manqʼa manqʼir cuerpojj ballenar uñtataw phallani, ukat mä qinayaruw chʼalljjtayani. Amuyt"añäni, aka coloso ukax uma patat mä qawqha metros ukch"a jayankasinx mä ch"axwirirjam t"ijt"añ yati.
  Lippisch chachajj cheqpach jachʼañchasisaw sillpʼäna:
  - Jumax qamir amuyt"awinïtawa, Fuhrer!
  Dashing Adolf jilatajj jukʼampiw amuytʼayasïna:
  - Chiqansa mä milagro arma ukhamäspawa. Taqi kunat sipansa, ekranoplans ukanakax janiw kuna thayas axsarapkiti. Jupanakax janiw hielo ukar axsarapkiti - uka patxaruw t"ijtapxi. Janiw pantano jawir lakanakampi ukat quta thiyankir qalanakampi jan waltʼayatäpkiti, uka qalanakanjja, sapüru barconakajj pʼakjasipjjaspawa, ukat chʼusawjanakajj jila partejj wawanakan estanquepar uñtasitawa. Jupanakax taqi chiqanw pallapallanakar uraqir puriyañ yatipxi: África uksankir Esqueleto uksankir costa uksat saxra arrecifes ukanakamp chika, Estados Unidos uksan pä costa uksar puriñkama, Canadá ukat Alaska uksan Ártico uksan uraqinakapar puriñkama. Uka maquinanakajj walja patak utjañapänwa, ukat pä phajjsitjja Gran Bretaña markajj tʼunjatäñapänwa.
  Lippisch chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Ukatxa qhuyanakaxa?
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw larusitayna:
  - ¡Ukhamapuniw qhuyanakaxa! ¡Janiw uma manqhansa ni uma manqhansa axsarapkiti! Ukhamaraki submarinos ukanakat torpedos ukanaka. Ukat jupax pachpaw wali suma armax juk"amp nayrar sartat submarinos ukanakamp nuwasiñataki, manqhan carganakampiw ch"allt"asi. Ukhamarus ekranoplanes ukanakax misiles ukat minas ukanakamp uñisirinakan barconakaparuw jaquntapxarakispa. Jïsa, chiqpachansa, bomba guiadas ukanakan diseñop uñtʼayapxäma. Ukat chiqans, aterrizajes... ¡Mä medio ideal fuerzas de aterrizaje ukanakar puriyañataki, janiw infantería ukampikiti, jan ukasti tanques ukampirakiw! ¡Ukhamajj ¡taqe kunjam guerrajj mä kutikiw mayjtʼani! ¿Lippisch ukx amuyapxtati, kuna negocios Fuhrer ukax jumar atinisi?
  Diseñadorax juk"amp mercantil ukham jiskt"äna:
  - ¿Kunas premios ukanakatxa?
  Serio Adolf chachajj akham sasaw qhanañchäna:
  - Chiqansa, juk"amp jach"a chuymaninakaxa, mä hierro cruza diamantenakampi, uraqinakampi, colonianakampi, sujetos ukanakampi! ¡Africa markpachar atipjañäni ukhajja, taqenitak oraqejj utjani!
  Lippisch chachajj akham sänwa:
  - Qullqimpi qullqimpi churatäni ukhaxa, ekranoplan ukax wakicht"atäxaniwa, ukampis... nayax proyectos ukanakaw utjitu mä jan chuymani ch"axwiritaki.
  Terminator Fuhrer sat barcojj jankʼakiw uka inventariorojj akham säna:
  - Mä jet bombardero sin chupa, nayaxa nayratpach bosqueja lurawayta, mayninakaxa uñjapxani. ¡Kunja convenientesa ukat nuwasirïñasa! Ekranoplanes ukax juk"amp wakiskiriwa kunatix fundamentalmente machaq arma ukhamawa... Ukhamarus empresa Gotha ukax wali yatiñan diseñadores ukaniwa jupanakax uk lurapxani. Ukañkamax ekranoplanes ukanakan irnaqañamawa. Taqi kunat sipansa, jichhax walja jank"ak lurañanakaw utjitu, waliw tanque generalanakamp aruskipt"añax wakisi... Orden ukax jumanakaruw churatäni...
  Lippisch jupax Fuhrer ukarux wali ch"amanchataw jaytawayi. Adolf chachajja, inas nayraqat físico nuclear ukanakamp parltʼañajj wali askïchispa, mä bomba atómica ukat jutïrinjja, mä bomba de hidrógeno lurañwa sasaw amuyäna, ukampis janiw sinti lurañ amtkänti, jupa pachpasa ukat yaqha jaqenakarus mä kutin cargañwa amtäna.
  Walja diseñadores ukanakaw utjäna, jupanakatx wali uñt"at diseñadores ukanakaw utjäna: Porsche ukat Aders. Jilapachax alemanes ukanakax aviación ukat flota submarino ukanakan soviéticos ukanakat sipanx mä superioridad cualitativa ukanipxaspän ukhax (janis taqinix uk iyawsapkchixa!), ukhamax Panzervale ukan tanques ukan flotapax qhipharuw uñjasispa. Jisk"atpachax KV soviético autonakax T-28, T-34, alemán autonakat sipanx armaduras ukat armamentos ukanakat sipanx juk"amp askiwa, ukatx T-34 ukax apnaqañ tuqitx juk"amp askiwa. Ukampirus alemán tankinakan armanakapax janiw inglés Matildas ukat Cromwells ukanakatakix ch"amanïkiti, juk"ampirus Churchills ukat Challengers ukanakan diseñadores ukanakan nayratpach lurat armanakax janiw ch"amanïkiti. Janiw alemán diseñonakan armadurapan jan ch"amanïtapat arsuñax wakiskiti...
  Invitadonakar qunt"asipxañapatak jawillt"asax Fuhrer jupax moral ukar liyt"añ qalltäna:
  - Ukampirus llakisiñawa, Alemania markax jichhax janiw mä atiniskañ antitanque arma ukankiti... 50 mm T-3 arma ukamp equipata, jupanakax Matilda jan ukax KV... Ukampis Matilda sat barcojj janïr Payïr Jachʼa Chʼajjwäwi qalltaskipanwa Gran Bretaña markamp serviñ qalltäna. Jiwasa pachpaw Matildas ukarux katuntapxta, jupax armadura frontal ukarux janiw mantañjamakiti. Suma, KV soviético ukanakax janiw lado jan ukax casco ukar mantañjamäkiti. ¡Autosan lurañjamäki ukajj pista pʼakjañawa! Mä arunxa, jumanakax diseñadores ukanakax mä chiqaruw uñt"ayapxitu, uñisirinakan tankinakapax jiwasan tankinakapat sipanx juk"amp ch"amaniwa armadura tuqita, ukat machaq "Grants" estadounidenses ukat "Shermans" ukanakax walja lurañataki wakicht"atanakax armamento tuqinx juk"amp askiwa. Janiw ukakïkiti, rusa k"añaskunakax 76mm cañón ukampiw uñt"ayasi. Ukat kunjams machaq tanques lurañ lurawix phuqhasispa, juk"ampis 88 mm pistola ukamp.
  Porsche ukax jan amuyt"asisaw jaysawayxi:
  - Chiqansa, jiwasax ukham lurawinakampiw phuqhasktanxa, jach"a Fuhrer. 26 uru achuqa phaxsitx Dirección de Armamentos ukankirinakax 45 tonelada ViK -4501 tanque ukar mayipxitu . Ukax chiqpachapuniw ukhamäñapa, mä arma antiaérea 88 mm ukax torreta de tanques ukar tukuyatawa. Jiwasax nayratpach dibujos preliminares ukanakaw utjistu. Jupanakamp uñt"asismawa, jach"a.
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Jumax Aders ukhamätati?
  Erwin jilatajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Pusi tunka maranakanxa, vk -3001 ukaxa wali suma yant"ata. Mä machaq jach"a k"añasku, 75 mm cañón ukampiwa. Jiwasax modelo antitanque ukanx mä uñtasit arma ukaniwa, ukampis janiw jichhakamax walja producción ukar uchatäkiti. Ukhamarus T-6 uñstayañatakix irnaqawiw lurasiwayi, ukax 65 tonelada ukch"a pesa. Ukat mä modelo juk"amp k"achachata 36 tonelada. Jiwasax jach"a Fuhrer ukar yant"asktanwa.
  Adolf chachajja, taqe kun yatjjatatäkaspas ukham amuyasajja, jankʼakiw dibujonak uñakipañ qalltäna. Akax nayrïr bocetos ukanakaw wali axsarkañ "Tigre" ukan uñacht"ayata, Alemania markan juk"amp uñt"at tanquepawa, Payïr Jach"a Ch"axwäwinxa. Aka autox Kursk Bulge ukanx wali uñt"atawa. Soviético pachanx "Tigres" ukanakarux jisk"achapxirïna, ukampirus ukatx uka autot amuyunakax juk"amp jan yäqañjamaw tukuwayxi. Tiempopatakix aka tanquex, chiqans janiw jan walïkänti. Nayrïr jach"a ch"axwäwinx KV-nakasax kimsa Tigres ukanakaw tunka autos soviéticos ukanakar t"unjapxäna, ukat jupanakpachaw jan kuna jan walt"äwimp qhispipxäna. Aka auton nayrïr ventajapax 88 mm ukan ch"aman cañonapawa, ukax jaya pachaw jan mä digno uñisirinïkänti. Ukampirus Kursk Bulge ukanx tecnología ukanx superioridad cualitativa ukanx nazis ukanakax wali atipt"ataw uñjasipxäna... Estadísticas ukanakax aka auton nuwasiñ apnaqawipatxa, ukhamarak ratio de pérdidas ukanx, aksa tuqinx mä suma k"añaskunakat uñt"atawa Payïr Jach"a Ch"axwäwi. Ukampis jan waltʼäwinakax nayrakiw uñjasiraki. Jach"a pesaje 56 tonelada, armadura ukax 100 milímetros ukhakiw (80 lados ukhakiw!), jach"a alturani, jan ángulos de pendiente de armadura racionales ukat jan wali conducción rendimiento ukampi. Jilapachax tanque IS-2 ukax tunka tonelada juk"amp pesa, armadura ukat armamento ukanakanx tigre ukar sipanx juk"amp askiwa... Ukampis aka tanque ukax febrero phaxsin 1944 maranw uñstawayi. "Tigre Real" ukax jilpachx 68 tonelada pesa, armadura frontal ukax 180 milímetros... Chiqans, ukham tank ukax janiw África uksan ch"axwañatak askïkänti, wasar pampan, uraqir puriñatakiki, ukax mä maquina ukhamakiw mä laq"a jinchumpi kayunakax laq"a. Janiwa, chiqans, pachapatakix "Tigre Real" ukax wali askiwa, mä ch"axwäwinx walja uñisirinakan tanques ukanakaruw t"unjawayi, ukat mä kutix pä tunk phisqhan "Shermans" ukanakaruw mä horanx t"unjawayi. Mä ch"axwäwinx pä tunk kimsan T-34 tanques ukanakat yatiyawix utjkaspas ukhamaw Tigrex t"unjatayna. Ukampis kunayman tuqitxa, aka tanquex ch"amampi pesompi jan amuyt"asis apnaqañ uñacht"ayañakiw. Ukampis, sañäni, tanque soviético T-54... Mä kasta uñacht"ayawi chiqpachan nayrir tecnologías de la Segunda Guerra Mundial ukan racional apnaqawipa.
  Fuhrer sat chachajj akham sasaw amtasïna:
  - ¡Janiwa, jilatanaka! ¡Aka proyectox janiw askïkiti! Mä auto luraña phisqa tunk suxtan tonelada pesaje ukampi 100 milímetros armadurampi... ¿Kawkhans jiwasan jach"añchat alemán eficiencia ukat racionalidad ukax utji?
  Aders chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Francés S-2, 70 tonelada pesaje ukampi, armadura 45 milímetros...
  Fuhrer-Terminator ukax colerat akham sasaw arsu:
  - Akaxa Nayrïr Jach"a Ch"axwäwi pachatpacha tankiwa. Ukampis KV-2 rusa ukax 152 milímetros bus ukanïnwa ukatx 52 tonelada pesa. Ukampis ukax 152 milímetros ukhawa, janiw 88 milímetros ukhamäkiti.
  Ukatwa, mä cañón 88 mm calibre 71 ukan lurawip churapxsma, mä tanque ukatakix janiw pusi tunk toneladas ukjat juk"amp pesaje ukat armadura frontal ukax 180 milímetros ukch"a, lados ukat casco 150 milímetros, motor suxta patak , paqallq pataka caballo ch"amani. Ukat aka tankax mä jach"a lurawiruw uchatäñapa, suxta phaxsitxa.
  Alemania markankir diseñadores ukanakax ch"iyar tukupxäna ukat amparanakapas ch"allxtasïna. Alejandrojj jupanakar sawkasisaw uñchʼukïna. Chiqpachansa uka lurañax wali chʼamänwa; armamento ukat armadura típico "Tigre Real" modelo 1944 ukataki, ukampis ¡28 tonelada pesaje ukar jisk"achañaw wakisi! Ukampirus Adolf jupax ukax chiqäkaspas ukhamaw uñjäna, ukat Porsche ukarux mä suma ch"allt"äwimpiw amparapar ch"allt"arakïna:
  - Janiwa chuym ust"ayasiñamäkiti, naya pachpaw mä esquema óptimo ukar dibujapxäma, ukanx ukham jisk"a pesaje ukampiw jakasipxasma. Nayax janiw tirano ukhamäkti, jan ukasti racionalista ukhamätwa. Ukhamakiwa, walja wasitat sayt"ayañama. Jisk"atpachax transmisión ukat motor ukanakax mayacht"asis uñstayaña.
  Aders jupax llakitaw akham säna:
  - Ukhamatwa yaqhipa jan walt"awinakaxa jiwasatakixa utjayani. Jisk"atpachax ukham wakicht"awix aka jan walt"awinakaniwa....
  Tough Adolf chachajj akham sasaw akham säna:
  - Chiqpachansa, yaqhipa jan walt"awinakaxa utjani, ukampisa principio tuqitxa jasakiwa chhaqtayasispa. Yämas técnica tuqitxa. Ukampis motorarux juk"amp compacto ukham uñt"ayasma, suspensión ukar kuynt"asma ukat... Tanque ukan alturapax pä metros ukjaruw jisk"achañapa, ukatx tripulación ukarux qunt"ataw uskt"añapa, ukatx taqi kunas juk"amp racional ukhamaw tukuni.
  Fuhrer ukax mä boceto lurañ qalltawayi, mä kasta dibujo, ukax kuna kasta tanque soviético ukax ch"axwäw qhipat juk"amp uñt"atawa, T-54. Aka autox wali sumapunïnwa, 1947 maranw uñstayatäna ukatx Afganistán markan talibanes ukanakamp ch"axwäwinakan apnaqatäna, iraquí soldadonakax Ejército de Estados Unidos ukamp ch"axwapxäna, Tormenta del Desierto ukat Operación Shock and Awe jan ukax Libertad Iraki . Taqpachanx 70 waranqa jila uka tankinakaw lurasiwayi. Ukat uka autojj wali sumapunïnwa. 36 tonelada pesaje ukampi, armadura frontal 200 milímetros, ukatxa cañón 100 milímetros calibre ukampi. Aka kastax Patons ukat Pershings americanos ukanakamp chikaw Corea markan ch"axwäwipanx wali sum ch"axwapxatayna. Ukhamat aka nivel tecnológico ukatakix modelo ukax wali askiwa ukat chiqpachapuniw phuqhañataki. Ukat lurañax wali jasakiwa - barato... Alemania 88 mm 71 El cañón tuqitxa, Segunda Guerra Mundial ukan taqpach tanques ukanakatakix suficientemente penetrante ukhamänwa (jan ukax armadura frontal de la IS-3, ukax servicio ukar mantawayi mayo phaxsin 1945 maran!). ¿IS-3 ukax kunjamasa? Tanque ukax armadura tuqitx wali sumawa, ukat torreta, ukax mä lucio ukham churatawa. Chiqansa, auto apnaqañax janiw sumäkänti, ukat mä qhawqha tiempotxa janiw apnaqxänti. Ukatx juk"amp walja modelos ukanakaw utjäna, IS-4, ukat juk"ampinaka IS-10 ukar qamañkama, Stalin jiwatapatx T-10 sutimp uñt"atawa. Ukat akax qhipa jach"a tanque soviético ukhamaw tukuwayi. ¡Jruschov chachajj taqe jachʼa autonak lurañ jarkʼäna, ukat jupar qhepat jutirinakajj janiw uk wasitat uñakipapkänti!
  Jilapachax alemanonakax pusi tunk tonelada ukjat juk"amp llamp"u tank munapxiti, mä medio tanque ukanx mä cañón ukar uskt"apxaspa, ukax 193 milímetros armaduraruw 1000 metros ukch"a jayan mantaspa?
  Estadounidenses jupanakax jank"akiw jach"a tankinak jaytawayapxäna, ukatx Pershing ukan pesajepax janiw 42 tonelada ukjat jiläkänti, ukatx Sherman ukan pesajepax jilpachx 32. Ukampis URSS ukamp ch"axwañax niyaw qalltañampïskäna ukax qhanstawayxäna, ukatx mä monstruo ukaw 120 mm ukan uñstäna calibre arma ukat qallta proyectil velocidad ukax niya 1000 metros por segundo ukhawa. Ukampirus mä juk"a pachatxa, estadounidenses ukanakax uka tank ukarux aynacht"ayapxäna. Janïr IS-10 uñstkipanx ch"axwäw qhipatx juk"amp uñt"at tanquex IS-4 ukawa, armadura frontal ukax 250 milímetros ukhamarak armadura lateral ukax 170... Mä atiniskañ auto, ukampirus 60 tonelada jila pesa. Kunjamakitix Alemania markatakix mä jach"a tank lurañ mayiñaw wakisi, ukampis janiw 50 tonelada ukjat jiläñapäkiti. Amuyt"añataki, IS-10 ukax 50 tonelada ukhakiw pesa, armadura frontal ukax 290 milímetros ukhamarak pistola 125 milímetros... Ukhamarus, ¿kuna calibres juk"amp askixa? Ch"axwäw pachanx Sherman ukat Churchill uka modelonakax wali uñt"atawa, jupanakax 100 ukat 152 milímetros (frontal) armaduranïpxänwa. Suma, "Tigres Reales" ukax wali sum atipjapxäna... Ukampis "Pantera" ukax mä juk"a qhipharxañ qalltawayi calibre 75 mm ukata, ukampirus proyectil ukan jach"a qallta velocidad ukax jan wakiskirïkchisa. Ukatwa, "Panteras" ukanakax 88 milímetros pistolanakampi uñstapxäna, ch"axwäw tukuyatakïkchïnsa, ukat mä qawqhanikiw utjäna. Ukampis Wehrmacht ukax janiw tanques ukat antitanques armas ukanakar juk"amp jach"a calibre ukamp wasitat armañ amtapkänti, ukax uka estado de cosas ukanakax taqinitak askïtap uñacht"ayi. Chiqans mä arma autopropulsada Jagdtiger ukax 128 mm cañón ukat 250 mm armadura frontal ukampiw utjäna, ukampis 71 ukhakiw lurasïna ukatx ukham jisk"a jisk"a t"aqanakax janiw ch"axwäw saräwiparux mayjt"ayañjamäkänti. Ukhamarus, kunatix wali askïki ukax Jagdtigers ukanakax katuyasipkän ukjax 43 juk"ampinakaw servicio ukan qhiparapxäna, ukax ukham maquinan sinti jakañapatak uñacht"ayi.
  Ukhamarus Stalin jupax IS-2 ukax jank"akiw 122 mm cañón ukamp armatäñapatak mayïna, ukampirus alemán tanques ukanakatakix mantañ ch"amapax sinti jach"änwa ("Tigre Real" ukakiw jan ukax 458 ukham tanques ukanakakiw lurasiwayi). Waljaniw dictadorar iwxt"apxäna, 100 mm barril ukar limitañapataki. Ukat chiqans T-100 autopropulsado armax taqpach nuwasiñ tuqitx wali sumaw tukuwayi. Taqi kunat sipansa, juk"amp jach"a calibre, juk"amp jisk"a suministro de conchas, juk"amp jisk"a tasa de fuego, qallta velocidad proyectil, alcance ukat exactitud nina... Ukampis alemanes ukanakax juk"amp jach"a tanque ukanipxi, T- . 4, ukat ukarjam lurat autopropulsadas armas ukanakax 22-24 tonelada ukhakiw pesa. Ukampirus Panzer autopropulsado arma ukax wali askiwa: Pantera ukan armamento ukat armadura frontal ukax niya kipkakïpxänwa, ukhama jisk"a pesaje ukat alturani. Ukax wakisirakiniw juk"amp sapuru ukat jan qullqini "Panzers" ukanakax producción ukar uñstayañataki.
  Ukat ¿uka pistolan calibret kamsaraksnasa? Antitanque armanakatakixa, calibre 128 milímetros ukaxa wali jach"awa, ukaxa wali askiwa mä arma de asalto ukhama apnaqaña, ukatxa mä intermedio 105 milímetros ukjama ajlliñawa.
  Adolf chachajj alemán diseñadoranakaruw aka diagrama uñachtʼayäna:
  - ¡Akax jiwasan machaq jamasat armasawa! Uka tankax jutir phaxsinakanw yant"atäñapa. Uka nuwasiñ apnaqawipax 1943 maranwa. Ukañkamax mä proyecto ukaw utjaraki, mä jach"a tank lurañataki, 105 mm armas ukanakampi. Ukhamaraki k"acha autopropulsadas armas ukanaka. Ukhamajj irnaqäwir puripjjañamawa señoranaka.
  Aders chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Diseño propuesto ukax wali suma uñtatawa, ukampis jan walt"awix aka tanque ukax janiw jiwasan saräwinakasan ajayupankiti... Ukat tripulación ukax jan waliw uñjasini...
  Adolf chachajj jaysañat sipansa, mä jukʼa juyra umasaw akham amuytʼayäna:
  - Inas chika uru manq"añax wakischispa, masinaka. Jilapachax aka tankix walja luratäspawa, ukatx janiw nayax amuytkti estadounidenses ukat británicos ukanakax janïr ch"axwäw tukuykipanx juk"amp suma lurapxani. Ukat jichhürunakanx mä juk"a aycha manq"apxasma...
  Imill wawanakax jank"akiw mesa uchapxäna. Alejandro, Fuhrer chachan purakapax aychat ñuñut apsutax usuntaspawa, uk amuyasax jupa pachpaw chiqapar sarnaqañ amtäna, ukat mä jisk"a esturión ukak manq"äna, ukampirus "Jiwat Almanakat" Sobakevich jupat amtasïna. Hmm, jichhakamax jupax taqi kuns chiqapar luraskaspas ukhamawa. Economía ukarux ch"axwañ chiqaruw uñt"ayi, taqpach ch"axwäw uñt"ayi, kamachinak apsu, ukax 1939 maranw apsutäñapäna... Hitler-an militarización ukamp k"achat k"achat sarnaqatapax armas ukanakan pist"awiparuw puriyatayna, ukatx precisamente términos cuantitativos ukanx... Ukhamarus, uñt"at diputado- 44 rifle de asalto... Suma ch"axwañ uñacht"awinakapanx mä kunatix yaqhip tuqinakanx nayrïr modelos Kalashnikov ukanakat sipanx juk"amp askiwa. Mä juk"a llamp"ukiwa... Inas chiqpachans AKM rifle de asalto ukax mä base ukham apnaqasispa? Eh, mä arma lurañax wali askïspawa, ukax M-16 americano ukan chiqapar sarnaqatapampix tasa de fuego ukat AKM ukan confianzapampix mayachthapispawa. Jila partejja, nayrar sartañajj jan kikpakiw jiljjattaski. Amuytʼañataki, tankinakan motoranakapajj janiw sinti chʼam yaptʼapkänti, ukampis computadorajj qʼal jan mantañjamaw tukuwayjjäna. Ukampis jutïr pachat yatiñaniwa, ukampis kuns churaspa, sañäni, aceite lanti. Jichhakamax, ¡América markanx janiw kunjams carbón ukan gasolina sum lurañ yatiqapkiti! Petroleo ukan chanipax jilxattaskchisa. Ukhamajj ¿kunanaksa jupajj churaspa. Protección dinámica, motores turbogeneradores... Ukat akax lurasiniwa, ukampis mä juk"a qhipatwa, ukhamat jan jank"ak trumpetanak uñstayañataki. Paqallq tunka maranakanxa, nayrar sartañax wali nayrar sartawayiwa, ukampis chuymankipstañax atipjatäñapkamaxa, usunakax ukhamarakiwa, ¡jaqix janiw Diosäkiti! Ukhamarus yaqhip tuqinakanx regresión ukax utjarakiwa... Amuyt"añataki, religiosidad ukax jilxattawayiwa, juk"ampis Rusia ukat espacio postsoviético uksanx ukhamarakiw islámicos markanakanx jilxattawayi. Ukampis ¡Renacimiento ukat jichha tiempon jachʼa amuytʼirinakajja, religionajj jukʼat jukʼatwa chhaqtjjani sasaw sapjjäna!
  Ukampis muspharkañawa, extremismo religioso ukax jilxattaskiw... Ukat sacerdotenakax juk"ampiw política estatal ukarux ch"axwapxi. Ukat aka situación ukanx política de autoridades ukax janiw amuyañjamakiti, chiqpachapunit chiqpachanx chiqax ortodoxia jan ukax islam ukan utji sasin sinti iyawsapxi? Taqi uka yatxatat yatiñani jaqinaka? Jan ukhamäkchi ukhaxa, ¿kuna askis modelo secular de estado ukar jaytañaxa? Jach"a jaqinakar apnaqañan suma irnaqañapataki? Ukampis chiqpachapuniw ortodoxia ukax mä religión estatal ukham jan askïtap uñacht"ayi... Chiqpachanx, cristianismo ukat nayraqatax Machaq Testamento ukatakix mä base formal ukaniwa, Ortodoxia ukax pacifista yatichäwiruw uñt"ayi: jan sayt"asimti ¡jan wali ukat uñisirimar munasiña! Ukampis uka pachparakiw chiqpach política imperio ukax agresiva ukat violencia ukat conquista ukanak munaraki. Ukaw forma ukat esencia ukanakan contradicción ukar puriyi. ¡Walja jaqenakas jan amuytʼasis uk amuyapkchejja, jan amuytʼasisaw ukham amuyapjje!
  Ukhamätapatxa, ortodoxo yatichäwix janiw askïkiti, janiw kuna logicas utjkiti, mä pachan imperial ukhamarak cristiano ukhamäñ yant"i. Ukat Cristiano ukax judio ukat pacifista sañ muni! Chiqansa, Bibliax niya taqpach judionakan qillqatänwa, ukat inas taqpach qillqatächïna, kunattix Apóstol Pablox judionakan ventajapax wali jachʼawa sasaw säna, kunattix Diosan arupaw jupanakar katuyatäpxi! ¡Ukajj mä ruso jaqejj janiw Bibliar creyañapäkiti sañwa muni! Ukax sañ muniwa, yaqha iyawsäwiw wakisi, ukampis janiw Judionakan Qillqatanakapar uñtatäxänti... ¿Kawkïris? ¡Ukax yatxatat profesionales ukat psicólogos ukanakan FSB ukan irnaqatapampiw lurasiñapa! Ukatx walja contradicciones ukanakax suma askichatäni...
  ¡Evangelio liytʼir wawajj janipuniw Rusia markar munasiri chʼamani, jan ajjsarir, jan sinttʼasir nuwasir jaqëkaniti sasaw sañasa! Ukat ¿kawkïr markas Biblian wali uñtʼatäpacha? ¡Israel!
  Chiqansa, Adolf jupa pachpaw ch"amakt"ayata, aka anatirix Hitler lantix jikxatasiwayi, janiw kunakipans judionakar arknaqañax juk"amp ch"amanchañapakiti. Jan ukasti, aski judionakax askinak katuqapxani ukat Tercer Reich ukatakis irnaqapxani. ¡Janiw judio cientificonakaru jan ukax artistanakar balamp jiwayañjam jan wali arunakax utjkaniti! Ukampis antisemita kamachinak chhaqtayañax janïraw pachapakiti. Nayraqatxa, jaqinakax inas jan sum amuyapkchiti, ukat payïrix, ¡akax qamirïñwa ukat wali chʼamaniwa! Ukampis chiqpachansa, judionakan yanaptʼapamp chika antisemita tuqit políticas ukanakar llampʼuchañax wakisispawa.
  ¿Kunsa Papampi lurañasa? Vaticano markamp sum apasiñax janiw askïkiti, ukampis qhana ch"axwäwix aka pachanx jan walt"awinakakiw utjani. Ukax sañ muniw Vaticano markan yanapt"ap thaqhañama, ukampirus pachpa pachanx interesanakamar ch"amanchañamawa... Wali askiw títere ukar Pedron tronopar uchañama ukat juk"at juk"at religionar mayjt"ayañama...
  Porsche sat empresajj Adolf chachan amuyunakapwa jarkʼäna:
  - ¡Manq"añanakamatxa wali kusisitaw jikxatasipxta, Fuhrer!
  Adolf sat chachajj wali munasiñampiw jachaqtʼasïna:
  - Walikiwa, jichha pachatakixa Himmler jupampiwa jikisï, ukatxa Heenseberg ukaru puriñapataki. Ukat uñjapxam, waynanaka: ¡jumanakarux wali ch"amampiw plazos ukanakax churata!
  Fuhrer sat chachan ejercitopajj África toqenwa sarjjäna. Ukat URSS contra jarkʼaqasiñatakiw uka markajj katjäna.
  Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax Rzhev ledge ukarux mä ofensiva uñstayatayna, ukampis nazis ukanakax ukan suyt"apxatayna ukat uka ch"axwawiruw kutt"ayañ atipxatayna. Sur tuqinx alemanonakax ch"amanchasipxarakïnwa, Oryol ukat Jarkov uka chiqanakat katxarusa. Ukat Leningrad jak"ankiwa, soviético soldadonakax Operación Iskra ukx lurañ atipxatayna, ukampis ch"axwawinakax niya mä phaxsiw utjawayi ukatx atipt"awix wali jach"a chanimpiw alasitayna.
  Krauts jupanakax kunjamatsa '42 - '43 juyphi pachanx qhispipxäna.
  Ukampis primavera phajjsinjja, África cheqan jila partejj jupanakamp katuntatäjjewa. Ukat Fuhrer ukax Gran Bretaña markamp suman jakasiñ uma yant"aski.
  Churchill jupax mä juk"a thayampiw uka tuqitx arsu. Gran Bretaña markax atipt"atat atipt"atas t"aqhisiwaykchisa.
  Ukhamarakiw Japón markamp jan qhankiti - Batalla de Midway ukax América uksan chhaqhata, ukatx samurai ukanakax jach"a flota Yankee ukar mä juk"at ch"axwapxi. Ukat América markax janiw qutan ukhamarak aire ukan jakhüwinakat sipan juk"amp jach"anchatapatx askinak jikxatkaspati.
  Hitler jupax URSS ukar atacañ muni, ukampis movilización general, total ukan yatiyawip tukuyatatsti, jupax ukatakix wali juk"a ch"amaniwa. Kunjamakitix Krauts ukanakax África uksanx ch"iqiyatawa.
  Jallu pachanx pachpa Ejército Rojo ukax nayrar sartañatakix wakicht"atawa. Ukampis nazis sat jaqinakax África markar katuntasinxa, colonial soldadonak uttʼayapxäna. Ukat yaqha yänak katuqapxi.
  Ukanakax León, Tigre ukat Pantera tankinak lurañatakiw apnaqasi. Ukampirus, uka monstruo ukar churat datos ukanakax janiw taqpach askïkänti. Sinti jila chanini, sinti llamp"u. Chiqansa, arxatañatakix Panterax mä suma tank t"unjiriwa, mä jank"ak nina naktayañ cañón ukampiwa.
  Ukampis juk"amp jan atipt"irix "León" ukawa, llamp"u, jila chanini, ukampis janiw sinti askïkänti. Pistolax kimsa tunk pusini soviéticos ukat k"acha tankinak contrax wali ch"amaniwa, ukat tasa de fuego ukax Pantera ukat Tigre ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Ukat armadurax, ukampis "Tigre" ukan armadurapat sipanx juk"amp askiwa, ukat laderas racionales ukanakanx ukhamarakiwa. "León" ukax mä jach"a "Pantera" ukar uñtasitaw jikxatasïna, ukax llätunk tunk tonelada pesa ukat llätunk patak caballos de fuerza ukan motorapawa. Ukampirus chiqpach sarnaqäwit sipanx mä juk"a jank"akiw "Tigre"-2, pä tunk payan tonelada k"achachata, lurawiruw mantawayi. Nivel de protección "León" ukar jak"achasiña, ukampis juk"amp móvil, k"acha. Ukampirus uka armax 88 mm calibre ukaniwa - 105 ukar uñtasita, ukampis taqpach tanques soviéticos ukanakar t"unjañatakix wali askiwa. Ukat kunatix wali wakiskirïki ukax juk"amp jank"ak nina naktäwiw - llätunk ch"axwawinakat phisqa ch"axwawinakat sipansa.
  Ukhamajj "León" sat mä alemán, llakit genio wawapawa, jupajj janiw saphintatkänti.
  Alemanonakax taqpach África uksaruw katuntapxäna, Madagascar uksaruw katuntapxäna, ukax verano urunw katuntapxäna. Stalin chachajj wali jaya pachaw suytʼäna.
  Inas jupax pachpa alemanes ukanakarux ofensiva uñstayañatak jakthapiskchïna. Yämas kunjams León, Tigre ukat Pantera tankinakax purini uk uñjasa. Ukampis Kraut familiajj chʼamaka continenten jan waltʼäwinak askichasipkakïnwa.
  Stalin chachajj uka horasaruw faltasïna. Soviético soldadonakan ofensivapax Orel ukat Jarkov uksanw qalltawayi. Kawkhantï alemanonakajj sum wakichtʼatäpkäna uka cheqanwa. Ukat janiw sorpresa táctica ukar puriñax utjkänti. Nayrïr ch"axwäwinakax "Pantera" jupax arxatäwinx wali sum irnaqatap uñacht"ayäna. Janiw jan walïkiti ukat "Ferdinands". Jupanakax wali suma jaqinakäpxaraki.
  Ukat Tigrex mä tank achuyiriwa. Ukat jupax wali suma puntunak apsu. Alemanonakax wali ch"amampiw arxatapxi. Ukat uñisirinakan jawqʼjatanakaparus saykatañamawa. Kimsa phaxsi wali qala chuyma ch"axwawinakanxa, Ejército Rojo ukax tunka phisqhan kilómetros ukch"akiw nayrar sartawayi. Ukat chhaqhatanakapax wali jachʼänwa.
  Pä tunka inglés avionanakax camuflat imill wawanakarux jalxatapxänwa;inas jan kuns amuyapkchïnti, ukat niyaw horizonte uksat chhaqtxañ qalltapxäna, ukatx mä akatjamat machaq sustjañjam arunak ist"asïna. Madeleine kullakajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Taqinipuniwa ikt"asipxani jani kuynt"asipxamti!
  Imill wawanakax congelapxäna, jupanakax kuns suyapxäna. Ukat ukat duna qhipäxat k"achachata transportadores ukat camionanakaw uñstapxäna. Diseño ukarjam amuyt"asax Inglaterra ukat América uksan luratawa. Jupanakax juk"at juk"atw Túnez markan capital ukar sarapxäna. Madeleine kullakajj mä jukʼa jan amuytʼasisaw jikjjatasïna. Jupax amuyataynawa, línea de frente ukax wali jayankakiwa, ukax sañ muniw britániconakax janiw jichhakamax uñstañatak pachanïpkaniti. Jan ukajj jukʼampejj janiw uñstapjjañapäkiti. Ukat akanx mä taqpach columnax jank"akiw jaltxaski. Ukhampachasa, inas, mä batallón ukar sipans juk"ampi... Khitinakas jupanakax, yaqhip ch"axwañ tamax, mä jan kuns sarantañ frente ukan wasar pampanakap muyuntasinx, qhipäxanx thaqhañ munapxi. Ukax wali askïkaspas ukhamawa, tecnología ukampix wasar pampanx jank"akiw uñjapxi. Kunjamäskpasa, amigonakamar radiot yatiyañamawa, ukampis janiw fusilamp jiwayañamäkiti. Ukhamarus patak patakakiw utji, ukat kimsa patak jila británicos utjarakiwa!
  Gerda kullakajj Charlotte kullakarojj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Akanakax aymara! ¡Akax nayrïr kutiw jupanakar ukham jakʼan uñjta!
  Wila ñik"utan amigopajja, wali ajjsarayasïnwa, jupajj akham sänwa:
  - ¡Janiw kuna askis utjkiti! ¡Ukat jupanak taypinx walja ch"iyar jaqinakaw utji!
  Chiqansa, inglés jaqinakat chikatpachas chʼiyar jañchinïpxänwa. Ukat columnax juk"at juk"at sarnaqäna, ukat ch"iyar jaqinakax wali jach"at wararisipkäna... Juk"amp jak"achasipxänwa...
  Aka chiqanx mä imill wawax janiw aguantañjamäkänti, ukat mä ametralladorampiw jaquqanïna. Uka pachpa segundonjja, mayni nuwasirinakajj pallapallanak jiwayapjjäna, ukat Madeleine kullakajj qhepatwa akham säna:
  - Nina!
  Walja tunka inglés jaqinakaw mä kutikiw khuchhurapxäna, mä camionax ninamp phichhantatänwa. Mayni britániconakax jan khitirus yaqhachasaw pallapallanak jiwayapxäna. Madeleine kullakajj uka horasar katjasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Granadas ofensivas ukanaka mayaru jaquntaña!
  Batallón SS de élite "She-Wolf" ukan imill wawanakax granadas ukanakax jaya ukat chiqaparuw jaquntapxi. Ukatx jisk"atpachaw yatichatäpxi, ukat técnicas especiales ukanakamp phuqhapxaraki. Akax kunapachatix descarga eléctrica ukamp entrenatäki ukhax lanzamiento ukampix mä juk"a llamp"u chuymampiw ch"allxtayasi. Gerda ukat Charlotte jupanakax regalonakap jaquntapxarakïnwa. Ukat britániconakax p"iqip ch"uqt"ataw ukat p"iqit ch"allt"asipxi... Wali muspharkañawa. Jupanakax aleatoriamente ch"axwapxi, ukat ch"iyar jaqinakax jan amuyt"kaya arumpiw wali arnaqasipxi. Ukanakax chiqpachapuniw scumbags...
  Ukat Gerdax ch"iyar jaquntawayi ukat jaquntaraki, ukampirus q"ucht"araki:
  - ¡SS yatiqirinakanxa mä jan wali samkawa utji! Mä salto - mä ch"axwawi! Jiwasax warmi-lobos ukhamätanwa - jiwasan método ukax simple ukhamawa! ¡Janiw pusi ch"uqi jaquntañax gustkiti!
  Charlotte kullakajj uka jisktʼar jaysañatakejj qhuruchasirakiwa. Jupan balasnatapajj pʼeqe chʼakhanakaruw pʼakjawayi. Ukat ukatsti nayranakap apsusipxi. Akax mä axsarat ch"iyar jaqiw rubio masiparux bayoneta ukamp ladopar ch"ankhampiw ch"ankhachatayna. Uk uñjasajj wilampiw thuqtʼani. Charlotte kullakax akham sasaw q"ucht"i:
  - ¡Warawar ch"amaka infierno angelanaka! ¡Alajjpachan taqe kunas tʼunjatäkaspa ukhamawa! ! ¡Almanakar tʼunjañat jarkʼaqañataki!
  Britániconakax jan wakicht"ataw sarnaqapxi, jilpachanix colonia pallapallanakawa: ch"iyar jaqinaka ukat indionaka, árabes. Jupanakax liwxatapxi, congelapxi, jan ukax jan ukasti, wali ch"amampiw jaltapxi ukat locos liebres ukham t"ijtxañ qalltapxi. Ukampis imill wawanakax chiqaparuw ch"axwapxi, ukat granadanakax janis jayarst"kchixa, ¡fragmentos ukanakax thithitakiwa! Niya juk"a uñisirinakax utjxiwa. Madeleinex inglés arut arnaqasi, arupax wali jach"apuniwa, janiw megáfono ukax munaskiti:
  - ¡Arteqasipxam ukat jakäwinakam qhispiyapxäma! !
  Mä ratukiw irnaqäna ukat mä kutix jaytxapxi... Amparanaka ukat...
  Jupanakax phisqa tunka katuntat jaqinakar apthapipxäna, chikat usuchjatanaka. Madeleine kullakajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Usutanaka tukuyapxañani!
  "Lobos lobos" ukanakax jan ceremonioso ukhamaw balas ukanakamp jan kayunakap sayt"añjamäki ukanakan templonakapar jaquntapxäna, ukat mayninakax autonakar apxatapxäna ukat jak"ankir base ukar irpapxäna.
  Wasar pampan junt"u laq"a qhipatxa, Gerda q"ala kayunakapax wali kusisitaw llamp"u caucho uñt"apxi. Jupax kusisitaw jacharaki... Camiones estadounidenses ukanakax wali sumawa ukat viaje ukanx janiw khathatipkiti. Atipjasax imill wawanakax kusisitaw jikxatasipxi. Charlotte kullakajj Gerda kullakaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Qhawqha jiwayañasa?
  Uka tawaqux jan amuytʼasisaw amparanakap luqxatäna:
  - Janit yatktati? Janiw naya sapakix ch"axwawaykti... Ukampis ¡waljapunïnwa sasaw amuyta!
  Charlotte kullakajj akham sasaw jaktʼäna:
  - Jiwasaxa patakaniwa, jupax niya kimsa pataka jiwayatayna, ukaxa sañ muniwa sapa jilata kimsa, mä arunxa sapa kullaka! ¡Chʼaxwäwi qalltañax wali muspharkañawa!
  Gerda kullakajj jan kuns lurasaw amparap luqtäna:
  - ¡Akax janiw nayatakix wali wakiskirïkiti! Jilïr amtäwix janiw mä amigos jiwkänti. Chiqansa, ukax estadísticas ukhamäkchisa, kimsa patak uñisirinakax t"unjatäpxänwa, ukat jiwasan laykux pä lobo nuwasirinakakiw mä juk"a usuchjatäpxäna. Nayax musphart"asiraktwa kunjams janïr África uksanx taqpach atipt"ktanti, ukham ch"axwirinakampi.
  Charlotte kullakajj jankʼakiw chuymapar purtʼäna:
  - ¡Walikiwa, ¡tunka llatunkani urunxa aka jan wali ch"axwirinakampiwa atipjawaytanxa!
  Gerdax coleratapuniw suma p"iqip ch"allxtayäna, Machaq Maran ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntatäkaspas ukhama:
  - ¡Akax aljantaña laykuwa! Ukampis chiqans nayrat sipans juk"amp jak"achasipxayätwa atipt"añataki ukat ukax taqiniruw qhan amuyasïna khitinakatix jan juykhüpki ukanakataki! ¡Ay, ¡janiw jarkʼapxirïkti!
  Charlotte kullakajj iyaw sänwa, chʼeqa jinchup qhepäjjat qʼala kayunakapamp wali yatiñampiw chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, traición, sabotaje, mediocridad pallapallanakan... Ukampis ¡rusanakarux p"akintapxaraktwa, 1918 maran katuyasipxañapatakiw wayt"apxta! Oh, Rusia markan jach"a chiqanakan sarnaqañax wali askïspawa, ukanx wali thayawa, ukampis akanx wali junt"upuniwa!
  Gerda kullakajj kusisitaw akham säna:
  - Ukampis Rusia markanx ukham jach"a thayanakaw utji... Ukampis kunapachatix qullunakan ch"uqi taypin q"ala kayump t"ijt"awaykta ukhax kuna t"aqhisiñas uk yatta.
  Charlotte kullakajj akham sasaw kisunakap qhantʼäna:
  - Jisk"a Gerdax q"ala kayukiw nina nakhaskir ch"uqi taypin t"ijti... Akax simbólico ukhamawa, mä cuento de hadas ukar uñtasitawa... Cuentos de hadas ukax q"uma, wali wawat uñt"atawa ukat janiw kuns jupatakikiw munkiti...
  Gerda kullakajj wali kusisitaw amigopar nayranakap chʼoqtʼäna:
  - ¿Fuhrer markar sarañax wakisispati?
  Charlotte kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Niya! Jiwasax auto apnaqañakiw saraktanxa, janiw q"ala kayukiw wasar pampan junt"u laq"a taypin t"ijtktanti. Ukat atipjañ tukuyatatsa.
  Uka watat ch"iyar jaqix alemán arunx akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Ajjsarkañ angelanaka, jumanakar luqtañatakix wakicht"atätwa! ¡Jumajj mä diosawa, nayajj juman esclavomawa!
  Charlotte kullakax ch"iyar katuntat jaqin ch"uxña ch"uxña ñik"utaparux mä juk"a qhuru kayumpiw amparamp luqxatäna:
  - ¡Jumanakax ch"iyara jaqinakax nayratpach naturaleza tuqitx esclavonakäpxtawa! Akax chiqans mä tuqitx wali askiwa, maynix alwat jayp"ukamaw ch"amachasiñapa, jisk"a irnaqäwinak lurañapa... Ukampis mä esclavox naturalezaparjamax, jan wali sarnaqatapatxa, traidor ukhamawa, janiw armampix atiniskaspati . Jiwasax alemanonakax, ukhamarakiw, aka Uraqinx juk"amp culturani ukat wali wakicht"at markakïtanwa. Mä jach"a marka ch"axwirinaka, ukat janiw ina ch"usat alemán mercenarios ukanakax Europa uksan taqpach ejercitonakapan ukhamarak Rusia markans irnaqapxäna, jilpachax comando ukan irnaqapxäna!
  Gerda kullakajj wali qhurutwa säna:
  - Jisa, jumanakaxa mä esclavo ukham luqtapxäta. Jiwasax ch"iyar jaqinakatakix menageries especiales ukaniwa. Ukat jichhax taqi kunatix lurañamäki ukax...
  Charlotte kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Jupax kayunakas jamp"att"pan. Taqi kunat sipansa, jiwasatakix wali askïniwa, ukat Níger markax jisk"achasispawa.
  Gerda kullakajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  "Janiw kunjamäsktas uk yatkti, ukampis ariano q"uma ñik"utapax q"aphir Níger jaqin lakapar llamkt"aspa ukhax wali axsarañawa." Ukatsti...
  Charlotte kullakajj janiw iyaw siskänti:
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Jan ukasti, nayatakix wali askïspawa. Suma uñtapxam...
  Nina wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaquxa jisk"a kayupa ch"iyara jaqiru ch"allt"äna. Jupax wali kusisitaw diosan jach"a, suma, cincelat amparanakap jamp"att"añ qalltäna. Ukat imill wawax jaysañatakix wali munasiñampiw jachaqt"asïna, ch"iyar jaqin thiya lakapax ch"uxña ñik"utaparuw ch"allxtayäna. Uka katuntat jaqin lakapax imill wawan elástico, mä juk"a laq"a kayu patxaruw t"ijtäna. Wali sumawa kunapachatix mä ch"aman, niya pä metro jaqir jisk"achañaxa.
  Gerda kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Muspharkañawa, ukampisa ¿janit uñisiñaxa?
  Charlotte kullakajj akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa! ¿Kunatsa uñisiñajaxa?
  Gerdax amukt"añ amtawayi: kunats amigopan lurawinakaparux ch"amanchañapa? Chiqansa, alemán warmix janiw nuwasirikïñapäkiti, jan ukasti munasir, llampʼu chuyman warmi ukat kʼumara taykäñapawa sasaw jilsuwayapxäna. Ukampis jupa pachpax janiw jichhakamax waynanakat lup"kiti, inas jach"a ch"amanchawip layku, jan ukax jank"akiw jan jupar uñtasit jikxatkchiti. Ukampis Charlotte kullakajj uka toqet qarjatäkaspas ukhamarakiwa. Jupax ch"iyar jaqirux tobillopampiw nayrapar jawq"jatayna, ukhamat nayrapax jawq"jañ qalltäna ukat Gerdarux akham amuyt"ayäna:
  - Inas q"ucht"assna?
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Chiqpachansa, q"uchupxañäni! Jan ukhamäkanixa, ¡llakisiñaruw tukuni!
  Imill wawanakax q"uchuñ qalltapxäna, ukat masinakapax chikañchasipxarakïnwa, ukhamat q"uchupax mä cascada ukham jalluntäna:
  Munat masijampi nayampejj chʼojjña taypit mistuñäni,
  ¡Jan akapachankir llakinak imantaña!
  Ukat thaya, phichhanta, thaya, .
  ¡Uka pʼakjata amtajj chʼiyjatäjjänwa!
  
  Q"ala kayunakax ch"uqi taypinkiwa, .
  ¡Imill wawanakax janq"u jaqiruw sarapxi!
  Jan wali thayanakax lobonakjamaw wararipxi,
  ¡Uka tama jamach"inakar jan walt"ayaña!
  
  Ukampis imill wawax janiw axsarañ yatkiti
  ¡Jupax wali chʼamani nuwasiriwa!
  Uka kamisax juk"akiw aychap ch"uqt"äna, .
  ¡Chiqpachansa atiptʼañäniwa!
  
  Jiwasan nuwasirisax juk"amp sazonado ukhamawa,
  ¡Janiw mä trineompix doblañjamäkiti!
  Aka chiqanx arcenakax llamp"u chuymampiw sarnaqapxi,
  ¡Chhijchhix pechomaruw jaquqaniski!
  
  Janiw jiwasan costumbresäkiti axsarañaxa,
  ¡Janiw thayat khathatiñ atinakïtati!
  Uñisirix mä waka kunkampiw lik'i, .
  !
  
  Jaqinakax ukham ch"amanïpxiwa
  ¡Kunsa uka qollan ritojj phoqäna!
  Jiwasatakix iyawsäwisa, naturalezasa,
  ¡Ukham lurasajj atipjañaw utjani!
  
  Cristox Awki markaruw ch"amañchi,
  ¡Tukuykamaw nuwasipxañama sasaw sistu!
  Ukhamat aka planetajj mä paraisor tukuñapataki,
  ¡Taqi chuymanakaw jan axsartʼirïpxani!
  
  Jaqenakajj niyaw kusisitäpjjani
  ¡Jakañax awisax mä jachʼa cruzäpan!
  Balas ukanakax jan sintt"asisaw jiwayapxi
  ¡Ukampis liwxatkäna ukax niyaw sartawayxi!
  
  Cienciajj jan jiwir jakañ churistu, .
  ¡Ukat liwxatat jaqinakan amuyunakapax irnaqawiparuw kutt"ayatäni!
  Ukampis wallpa mistuñäni ukhajja, creyipjjam, .
  ¡Uñisirix jank"akiw puntuación ukar jan walt"ayani!
  
  Ukhamasti, mä jukʼsa Diosar mayisiña,
  ¡Janiw pantjasiñax wakiskiti, ¡qʼañu chuymanïñamawa!
  Taqi chʼamani juezax wali qhurupuniwa,
  ¡Awisax yanaptʼaspawa!
  
  Mama Markax nayatakix wali munatawa, .
  ¡Qullan, yatiñani marka!
  Jiwasan p"iqinchirisa, juk"amp ch"amampiw riendanak katxaruñama,
  ¡Tata Pachax panqarañatakiw yuriwayi!
  "She-Wolf" sat batallón de élite SS ukankir imillanakax wali sumaw qʼuchupxäna, ukat uka arunakax almaruw puriyäna. Jilapachax mä estereotipo ukaw utji, SS chachax verdugo sañ muni! Ukampis ukajj janiw cheqäkiti. Chiqansa, unidades punitivas especiales ukanakaw utjäna, jila partex divisiones de seguridad ukanakan chikanchasitapawa, jupanakax operaciones especiales ukanakaw lurapxäna, ukampis jilpach divisiones SS ukanakax Wehrmacht ukan guardia élite ukanakakïpxänwa. Jilapachax sañasawa, wila, totalitaria propaganda ukax janiw Payïr Jach"a Ch"axwäwit juk"amp atiniskañ yatiyäwikiti. Taqi kunat sipansa, qhanaw Agitprop ukan comunista irpirinakapax janiw kuns lurañjamäkänti jan ukasti jan khitirus yaqhachasipxäna ukat objetivamente kunayman lurawinakatw uñt"ayapxäna. Ukhama, kawkhans chiqpach chiqaw nazis ukanakan jan wali lurawinakapatx utjäna, ukat kawkhans ficción ukanakax utjäna uk yatiñax atiniskañ ch"amawa. Kunjamakitix khitinakatix sarnaqäwinakat yatxatañanx wali ch"amanchasipki jupanakax janiw sapa SS nuwasirinakax verdugo ukhamarak monstruo ukhamäkiti sasaw arsuñapatak wayt"ata. Ukhamarus, janïr URSS markar jan walt"ayañkamax; Nazis ukanakax territorios ocupados ukanx tolerancia ukham sarnaqapxirïna, occidental ukan qillqatanakapax janiw kuna jan wali lurawinakas jan ukax represalias ukanakas uñacht"aykiti.
  Ukat jichhax imill wawanakax katuntat jaqinakarux autonakat mistuñ yanapt"apxäna; jupanakax axsarkañ chachanakan jach"a amparanakapxa suma chuymampiw ch"allxtapxäna. Uka qhipatx imill wawanakarux jawillt"atapxänwa, jupanakax ch"amanchasipxañapataki...
  Chika uru manq"añax mä juk"akiwa, ukampis mä cebra ukaw wasar pampan ch"axwata ukatx sapa imill wawax mä kebab ukaw árabe estilo ukar phayata. Jilapachax árabenakax, anqanx juk"ampirus, suma jaqinakäpxänwa ukat khitinakatix alemán aru uñt"apkän ukanakax imill wawanakan kayunakap sawkasiñs jan ukax llamp"u chuymamp llamkt"añs yant"apxarakïnwa.
  Gerda kullakajj uka lipʼichit lurat árabe jaqeruw jaqontäna ukat akham sänwa:
  - ¡Janiwa jumatakikiti!
  Charlotte kullakajj ukhamarakiw akham säna:
  - ¡Juma pachpa mä harén jikxatañamawa!
  Gerda kullakajj jachaqtʼasisaw akham amuytʼayäna:
  - Ukampis yatiyapxita, Charlotte, ¿kuns lurasma Sultan warmipar tukusma ukhaxa?
  Wila ñik"utan amigopax pächasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa akax mä debatible kusisiñawa... Kawkïr sultan warmipat depender ukhamäkchisa. Jach"a Imperio Otomano ukax wali ch"amanchatäspa ukhax... Wali sumas ukhamarakiw... Turco ejercito ukarux reformaristwa, armas ukanakax juk"amp sumaptayaskä... Ukat inas nayraqat inti jalsu tuqir uñch"ukiñax utjchispa.
  Gerda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Waliki! Ukampis Turquía markatakix mä p"inqaw kunatix wali jach"a pachanx janiw Irán markar atipt"añjamäkänti. Ukajj cheqäskänwa, jukʼampejj Persia markankir ejercitojj qhepäjjat uñjatäpjjänwa. Nayax jiskt"asiristwa, Jach"a Fuhrer, ¿kuna amtas lurani: Turquía markar atipt"añapataki, jan ukax coalición ukar mantañapataki, otomanonakar mä ch"akha jaquntañapataki, Irán markan yaqhip jan sinti valorani uraqinakapamp chika?
  Charlotte kullakajj jan amuytʼasisaw amparanakap chʼoqtʼasïna.
  - ¡Janiwa yatkti! Chiqansa, aka qhipa urunakanx URSS markaruw atacañäni sasin yatiyawinakax utjawayi... ¡Ucrania markan qamir yänakapax rusa ukat qamir uraqinakapax janiw chiqpachans wakiskiti sasaw sapxi!
  Gerda kullakajj qʼala kayunakan kayunakapampix taza de té apthapïna ukat wali yatiñampiw chinupkama apthapïna, ukat uka marrón liquido jupa pachparuw warxatäna. Uka pachparakiw imill wawax akham aruskipt"añ atipxatayna:
  - Ucrania markax wali qamir, qamir uraqinakaniwa. Alemania markan yatiñan irpirinakapan, ukat jiwasan jach"a yapuchañ culturasampi, jupanakax récord cosechas ukanakaw lurapxani. Ukat ukapachaw tʼantʼasajj umat sipansa jukʼamp jila alanïjjani. Ukat akax pachpa ucranianonakan askipatakiw utjani, kunatix gobierno soviético ukax jupanakarux lunthatakiw, manq"at awtjataruw wayt"i!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Aka eslavonakarux jach"a germánica culturas yatichañäni! ¡Jupanakar qhant'ayapxañäni!
  Aka chiqanx jan wali arnaqasiñanakampiw aruskipäwix jark"ata, samarañ pachax tukusxänwa.
  Ukampis chika uru manqʼañ tukuyatatjja, imill wawanakajj wasitatwa filaruw saytʼasipjjäna ukat wasar pampan sarnaqapjjañapatakiw waytʼapjjäna. Manq"añ tukuyasax t"ijtxañax ch"amapunïnwa ukat imill wawanakax mä juk"a jachapxarakïnwa, ukampis janchipax junt"uptañkama. Ukat ukhamatwa jerboas ukham jankʼak sarjjapjjäna.
  Akax mä virtual ch"axwawiwa... Ukat África markax alemán ukhamaw tukuwayi... Ukat frente soviético-alemán...
  Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax wasitatw ofensiva ukar sarawayi. Ukanjja, qala chuyman nuwasiñanakaw utji.
  Christina, Magda, Margaret ukat Shella jupanakax Pantera ukan ch"axwapxi. Uka autox janis wali askïkchixa, mä pistola rápido disparo, jaya alcance ukaniwa, mä juk"a ágil ukhamawa, ukat armadura frontal ukanx suma armaduraniwa.
  Alemania imillanakax q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa, thayas utjkchispas. Ukat jupanakax mä maniobrar nuwasïw lurapxi.
  Aka chiqanx Christinax mä disparo ukamp ch"allt"i... Conchax T-34-76 torretaruw ch"allt"i ukat ch"allt"awayi. Mä tanque soviético ukaw sayt"i, jaquqaniwayi.
  Imill wawanakax pulmonanak patat arnaqasipxi:
  - Jiwasanakax apt"asiwayiwa!
  Ukatxa Magda kullakax ch"axwawayiwa. Quri ñik"utani suma uñnaqt"anixa ch"allt"arakitaynawa.
  Jïsa, ukhamax kimsa tunk pusini torretapax ch"iyjatäxänwa.
  Tigre imillanakax turnasisaw ch"axwapxi. Ukat wali chiqapawa. Ukatwa yaqha tanque soviético ukar chʼalltʼapjjäna.
  Margaret kullakajj uka qhepatwa chʼalljjtäna. Ukat SU-76 autopropulsado pistolaruw chʼalltʼasïna. Wali yatiñampiw thuqtʼasïna. Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasan infierno Alemania markax ch"amaniwa, uraqpacharuw arxati!
  ¡Ukat kunjamsa lajjrajj uñachtʼayani!
  Ukat Shell sat chacharuw mä cañonampi jawqʼjäna. Uka tanque soviético KV-1S ukaruw ch"allt"asiwayi. Uka tawaquxa wali suma irnaqawi lurarakitayna.
  Jisa, pusi ch"axwirinakax bikini ukan ch"axwapxi ukat janiw thayarux axsarapkiti. Warminakax nuwasiñ qalltapxäna uka qhipatxa, Kimsïr Reich ukatakix kunaymaninak juk"amp sum sarawayxäna.
  Akax Albina ukat Alvina pilotonakaw alaxpachan utji. Panpachaniw suma uñnaqt"anïpxi, bikini ukat q"ala kayuni. Jupanakax Focke-Wulfs ukan ch"axwapxi. Ukat akax wali jach"a autowa.
  Albina, cañones aéreos ukanakat fusilasax akham siwa:
  - ¡Croquet activo! ¡Jan arunakapat arrepentisimti!
  ¡Ukat ¡kunjamsa mä muspharkañ jachaqtʼasis qhantʼani! Ukat mä kutikiw pä avión soviético ukarux jaquqani.
  Alvinax kimsa jaqiruw cañones aéreos ukanakamp khuchhuqarakïna ukat chirpasirakïnwa:
  - ¡Nayan mantatajax jiwayañjamawa ukat mate!
  ¡Uka qhepatjja, ¡uka imill wawajj kisunakapwa qhantʼayäna ukat kisunakapwa uñachtʼayäna! Jupax taqpach encanto, ukat phenomenal encanto ukamp phuqt"ata.
  Albinax yaqha Yak-9 avión ukx khuchhuqawayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¿Kunatsa pilotos soviéticos ukanakax wakisi?
  Alvinax LAGG-5 ukarux ch"axwawayiwa ukat jan axsarasaw akham siwa:
  - ¡Ukham jiwasax alemanes ukanakax facturas apthapiñasataki!
  Muspharkañ chacha warmi imillanaka. Kunjams jupanakpachatak premios apthapiñ qalltapxäna. Chiqpachansa janiw ukham suma uñnaqt"aninakarux ch"axwañjamäkiti. Avionanakaruw jaquqanipxi ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjasipxiwa.
  Ukat nayrïr imantat yatiyäwix akawa, thaya pachanx imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxañapa ukat bikini uchasipxañapawa. Ukatxa facturanakax jupanakpachaw jutapxani.
  Ukat janipuniw isthapisiñamäkiti. ¡Qʼala pechom chʼalljjtayasim, ukhamatwa wali jachʼañchatäsma!
  Albinax yaqha Ejército Rojo ukan avionap khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Jach"a alturampi ukhamaraki estrella q"umampi!
  Ukatsti jupax nayranakap ch'allxtayäna, jaltasaw q'ala kayunakap ch'allxtayasïna, jach'at arnaqasisa.
  - ¡Lamar quta ola ukat colerat nina! ¡Ukat mä colerata ukat wali colerat ninampi!
  Ukat mayampiw imill wawax chʼamampi jakʼachasiñampi avionat jaquqanïna.
  Ukat ukat Alvinax uñisiriruw atacatayna. Jupax esquina muytasin luraraki, kisunakap q"ala ch"allxtayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayaxa mä super mundial campeón ukhamawa!
  Ukat mayampiw uka tawaqun ch"allt"at autox jaquqaniwayi. Jïsa, Ejército Rojo ukax wali jan waliruw puri.
  Ukat Albinax sallqa éxtasis ukamp arnaqasi:
  - ¡Jichhax verdugo ukhamätwa, janiw piloto ukhamäkti!
  Yaqha avión soviético ukarux jaquqaniwayi ukat sist"asi:
  - Nayax uñjañ tuqiruw qunt"asiwayta ukat misiles ukanakax jank"akiw uka chiqar puripxi, ¡mä juk"amp jak"achasiñaw nayrar sartaski!
  Nuwasir jaqix wali qhuru chuymampiw sarnaqäna.
  Aka chiqanx panpacha imill wawanakax uraqin uñch"ukiñanakaruw atacasipki. Albinax kimsa tunk pusiniruw punchu ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax tukusiñapäniwa!
  Alvinax SU-76 ukaruw ch"allt"asi ukat akham sasaw jisk"at arsu:
  - ¡Q"al t"unjañkama!
  ¡Ukat kunjamsa qʼala kayup chʼalljjtayasi!
  Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax janiw jach"a askinak jikxatkänti. Rzhev uksanx mä juk"a cuña lurañ atipxatayna, ukampis reservas ukanakamp uñt"ayasax alemanes ukanakax wasitatw jan walt"awinak utjayawayi. Krauts jupanakax chiqpachapuniw ch"amanïpxi.
  Ukat mayo phaxsin 1944 maranx machaq tanques ukanakamp soldadonakapar phuqhantapxäna, ukat juk"amp nayrar sartat ukat juk"amp jark"aqat Pantera-2 ukanakamp chikaw Kursk ukat Rostov-on-Don ukanakan ofensiva ukar sarapxäna.
  Walja árabes ukat ch"iyar jaqinakax jan uka ofensiva ukan chikanchasipxaspän ukhax janiw taqi kunas sinti jan walïkaspati. Ukat juk"amp askixa, Türkiye jupax ch"axwawiruw mantaraki. Ukhamajj uka jan waltʼäwejj wali ajjsarkañar tukuwayjjewa.
  Ukat Ejército Rojo ukax wali chhaqhata, Wehrmacht ukan jach"a ch"amanakapan nayraqatapan kutt"awayxäna.
  Ukampis jan axsart"ir suxta imill wawanakax Alenka p"iqinchataw Krauts ukanakamp wali ch"amampiw ch"axwapxäna. Ukat chʼamanakajj jan kikpakïpjjänwa sasaw qhan amuyasïna.
  Alenkax Kursk markatakiw ch"axwäna, uka markax nazis ukanakan ch"axwatapawa. Uka jan ch"amanïki uka suma uñnaqt"an warmix q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Gloria Rus' ukat jiwasan munat partidosaru!
  Ukat Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jaqontäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Q"ala kayukiw imill wawarux uñjapxta!
  Uka qhipatsti, Anyutaxa q"ala kayu ch"akhanakapampi jiwaña churäwi apayanirakitayna, ukatxa wañsuwayxataynawa:
  - ¡Ukaxa wali suma ch"axwawiwa!
  Wila ñik"utan Agustín chachax q"ala alaya amparapampiw mä t"unjañ regalo aptasin apayanitayna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Radar alaxpacharu uñacht"ayaña!
  Ukat ukat quri ñik"utan Mariax q"ala kayumpiw nazis ukanakar jiwayatayna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Madagaskar markanxa, wasar pampana ukhamaraki Sahara markanxa! ¡Taqi chiqanwa sarnaqawayta, akapach uñjawaytwa!
  Ukat ukat Marusyax mä taqpach q"ala kayunakap jaquntawayi ukat q"ucht"i:
  - Finlandia, Grecia, ukhamaraki Australia, Suecia markanxa, janiwa uka imillanakatxa juk"ampi suma imillanakaxa utjkiti sasina sapxätam!
  Jisa, suxta imillanakax wali sum nuwasipxäna. Ukampis Krauts jupanakax wali Kursk...
  Janiwa, janiw ukham jachʼa chʼamanakar saykataskasmati. Fascistanakax qala chuymanïpxiwa.
  Ukat ¿kunsa uka monstruonakar wakichtʼañax sañ muni?
  Adolf Hitler chachajj mä loco jaqënwa: cheqpach despota jaqjamaw jikjjatasïna, juparojj taqeniw istʼapjje ukat khathattʼasipjjaraki. Jïsa, Stalinan suma jikxatatanakap munsta ukhax Stalin ukar uñtasitäñamawa, jan khuyapt"ayasisa ukat mayninakar ukhamarak juma pachpat mayiñasa (¡ukhampuniw Joseph Vissarionovich jupax aka ordenan amuyt"äna!). Jichhax rustling ukax decente ukat autox sarnaqañ qalltani. Jilapachax Alemania markax satélites ukanakat amuyt"asax URSS markat sipanx mä jach"a ventaja ukaniwa, kunatix equipos industriales ukanakax utjiwa, fuerza de trabajo calificados ukanakan ukhamarak ingenieros ukanakan taqi niveles ukanakan utjatapata. Ukajj cheqäskapuniwa, ukampis armanak lurañajj janiw kikipakïkiti! Alemania markax ch"axwäw tukuykamax URSS markat qhipharuw qhiparäna, Rusia markanx taqi kunas t"unjatäkchïnsa. Ukat ¿kunatsa? Chiqans mä juk"a ch"axwawiw kunayman departamentonakan apnaqäna ukat juk"ampirus industria militar ukanx apnaqarakïnwa. Ukhamarus, materia prima jan utjatapa, ukhamarak uñisirinakan ch"amap jisk"achaña, jan wali lurawinak phuqhawayi. Jisk"atpachax 1940 maranx Alemania markanx armas ukanakax 1939 marat sipanx juk"akiw utjäna (taqipat amuyt"añäni ukhax municiones ukanakamp chika), ukat ukax ch"axwäwix nayratpach utjkchïnsa, ukatx Tercer Reich ukax jach"a territorionak jach"a uraqinak apnaqañ qalltäna reservas de capacidad de producción ukanaka. Ukhamajj ¿kunsa Hitler chachan organizacionan yatiñanakapat sissna? Janiw sinti jach"äkänti, jupax industria militar ukan qhant"äna.
  Fuhrer jupax mä jach"a arst"äwinx akham sasaw arsuwayi:
  - Aviación uñakipañatakixa, Sauer ukaruxa ch"amanakawa churasi. Jupax wali sum uñjani qawqha yänakas lurasini, ukat, janiw juk"amp wakiskirïkiti, suma uñjañapawa. Ukhamarus, walja Goering amigonakamax nayrax suma as ukhamäpkchisa, janiw irpirin irnaqañ yatipkiti. Janiw sapa suma pallapallax mä general destacado ukhamarakikiti , ukhamax Eric colgadot sipansa, esfera técnica ukax empresarios profesionales ukanakat mä jaqiw irpata, jupax fuerzas aviación ukar reformar ukhamarak wasitat equipañ yati. Chiqansa, Gran Bretaña markax janiw ikiskiti, fuerzas armadas ukanakax juk"ampiw jilxattaski, ukat juk"ampirus aviación ukanx juk"ampiw jilxattaski. Uñisirinakat pä p"iqin nayrar sartañasawa, tunka payan thakhinak nayrar sartañasawa, jan ukhamäkanixa, uñisirit sipan juk"amp jach"a kankañax q"al chhaqtxañäni. Ukatwa, pasos cualitativos ukanakax wakisi.
  Goering chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Nayan masinakaja, uñacht"ayat jaqinaka, jupanakax ch"axwañ efectividad ukat profesionalismo ukanak uñacht"ayapxi.
  Uka dictadorajj wali coleratänwa:
  - Jan ukax inas nayax, jumanakan amuyumanxa, khitis Gran Bretaña ch"axwäwin atipt"äna uk armaschiyäta? Jan ukax khititix pusi mara amtäwix economía nacional ukan nayrar sartañapatak jan phuqhawayki. Jan ukax jumax varanakampi jawq"jatäñ munaraktati, ukat jaqinak nayraqatan jawq"jatäñ munaraktati. ¡Ukhamajj janïr chʼakkatkasajj lakam jistʼantasim ukat amuktʼasim!
  Goering chachajj ajjsarañat qontʼasirakïnwa. Ay, Fuhrer ukax janiw jisk"achañakiti. Ukatxa, wasitatwa uka chʼaxwäwix istʼasïna, ukat yaqha ME-262 sat avionax alaxpacharuw sarawayxäna. Uka autojj wali jachʼänwa, pä motoranirakïnwa. Ch"iwipax mä juk"a ch"allt"atawa, ch"axwirix pachpaw wali axsarañjam uñtasi. Ukan jank"ak sarnaqatapax, 1941 maratakix, jilpachx wali askiwa, ukatx uraqpachan uñt"atanakaparjamax mä récord ukhamawa. Chiqansa, maquina pachpax janiw jichhakamax taqpach atiniskiti ukat depuración lurañaw wakisi. Ukampirus dictador fascista ukax nayratpach machaq, juk"amp nayrar sartat ch"axwirinakan uñacht"awinakap churawayi... ME-262 ukax suxta tonelada jila pesa, ukax sañ muniw mä juk"a sobrecarga ukaw utji. Mä avión de combate ukax jisk"a, barato ukat jank"akïñapawa. Uka tuqitxa, ME-163 ukax wali askïspawa, ukampis motor de cohetes ukax sinti ch"amanchatawa ukatx suxta minutos ukjakiw irnaqaski (jan ukax juk"ampirus, wali irnaqaskakiniwa!), ukax sañ muniw alcance ukax patak kilómetros ukch"a radio uksankiwa . Kunjamakitix mä bombardero estilo Blitz jan ukax mä combatiente de tapa armada ukan Inglaterra markar ataques ukanakatakix, chiqans janiw askïkiti.
  Ukampis ME-262 ukax mä tonelada bomba apt"asispawa, mä arunx Pe-2, mä avión soviético de línea de frente ukar uñtasita. Mä arunxa, mä suma solución ukhamawa ch"axwirinakataki ukhamaraki tropanakar yanapt"añataki. Ukampirus, ¿kunatsa jan Comet ME-163 ukan estiloparjam mä ch"axwañ avión lurañax wakiskiti, ukampis jan cohete motorani, ukampis turborreactor ukampi? Jupanakax "Cometa" ukar juk"amp askinak lurañ yant"apxäna ukatx 15 minutos ukjaruw jaltxañ pachax jilxattaspa (akax 300 kilómetros ukch"a alcance ukhamawa), ukax Gran Bretaña ch"axwäwitakix taqpachanx wali askiwa. Londres markarux Normandía markat puriñax wali ch"amawa... Janis taqi kunas qhanäkchixa, ukampirus bombardeañaw wakisi ukat kutt"añax wakisirakiwa, ukatx tunka phisqhan minutos ukax janiw ukhamakiti. Jutïrinjja, cohete ukat avionanakajj aviación ukan jan chʼamanïkaspas ukham uñtʼatäjjänwa. Ukampis "Cometa" ukan lurawipax wali sumawa, jisk"a tamapa ukat k"achachata, ukax sañ muniw barato ukat maniobrable ukhamawa.
  Ukhamarus, wali suyt"at ch"axwirinakax utjarakiwa, ukanakax taqpachanx 800 kilogramos ukch"a pesaje ukaniwa, ukham planeadores ukanakax aéreo ukan ch"axwawinakan apnaqasispawa. Chiqans, mä juk"a jayankapxatapatxa, jupanakar jaltxañax defensiva ch"axwawinakakiw lurasispa, jan ukax Londres markaruw... Transportes ukan puriyasispa, ukatx pilotonakarux kutt"ayañatakiw katjasispa. Uka tuqitxa aka chiqanwa lupʼiñama. Chiqpach sarnaqäwinxa, planeadores ukanakax janipuniw nuwasiñatakix tiemponïpkänti, ukat kunatsa Corea markanxa, generales de aviación soviética ukanakax janiw uka amtar yantʼañ atinapkänti. Jilpachax janiw llakisiñakiti, ukampis Corea markan ch"axwäwipanx piloto estadounidense ukax nayrïr kutiw atipt"äwinak jikxatawayi. Ukhamajj Yankees ukankirinakajj janiw jiskʼachatäñapäkiti.
  Uka avión tukuyatatjja, mä janqʼo ñikʼutan tawaqow cabinat jaltawayjjäna, ukat Fuhrer sat barcoruw wali chʼamampi tʼijtäna.
  Nayrïr numeron nazi sat usump usuntat jaqix jampʼattʼasiñatakiw amparap luqtäna. Kunatix wali askïki ukax kunapachatix imill wawanakax munasipktam ukhaxa, ukat Fuhrer ukax, ukhamaw amuyasi, taqi alemanonakan taqi chuyma idolotjama, jan ukax juk"ampirus niya taqiniw idolatapxi jan ukax mä qawqha campo de concentración ukan katuntat jaqinakakiw idolotapxi. Pilotojj wali kusisitaw akham säna:
  - Akaxa mä jach"a avión ukhamakiwa, ukhama jank"aki ch"amampi. ¡Taqi león wawanakarux mä sustituto ukan junt"u uma botellapar uñtat ch"iyjañäni!
  Fuhrer sat chachajja, uka imill wawajj akham sasaw amuyäna:
  - Chiqansa, ch"iyjañäniwa, ukampisa... Maquina depuración ukaxa juk"ampi jank"aki lurañawa, ukatxa ukaxa juk"ampi motores ukanakatakixa wakisiwa. Aka chiqanx chiqans radical medidas ukanakaw munasini jupanakar askinchañataki, ukampis kunas utjchi ukhax irpiri-diseñador ukax yanapt"aniwa!
  Taqinipuniw mä arumpi larusipxäna:
  - ¡Jach"a Fuhrer ukar jach"añchaña! ¡Providencia markax yanapt"apxitaspa!
  Kimsïr Reich ukan himnopax phust"añ qalltawayi ukatx Hitler Jugent ukan wayn tawaqu ch"axwirinakan mä columna ukaw nayrar sartawayi. Tunka pusini maranit tunka paqallqun marani waynanakaw mä formación especial ukan tambor ukar sarapxäna. Ukat ukat juk"amp muspharkañax lurasiwayi: Unión Alemana de Mujeres ukankir q"axull imillanakax sartasipxäna. Jupanakajj jiskʼa faldanakanïpjjänwa, suma uñnaqtʼan jaqenakan qʼala qʼala kayunakapajj jaqenakan uñkatasiñapatakiw chʼamañchtʼäna. Imill wawanakax kayunakap juk"amp jach"ar apkatañ yant"apxäna, ukampis uka pachparakiw kayunakap qhipäxar jaquntapxäna ukat wali amuyumpiw talonanakap uchapxäna. Mä kusist"añ uñjawi suma uñnaqt"aninakan jan kuna jan walt"awimpi... Chiqpachans ajanunakapax mayj mayjawa ukat yaqhip fascista waynanakax mä juk"a qhuru, niya chacha, ukat jupanakax mayjt"ayapxarakiwa. Yämas kunapachatï cejanakap mayachtʼasipkäna ukhajja.
  Esthete Adolf kullakajj akham sänwa:
  - Wakisiwa yuqalla imillanakaxa juk"ampi jach"a jañchi tuqita yatichaña katuqapxañapa. Ukat nayax yattwa aka tuqitx walja lurawinakaw lurasiski, juk"ampis Jungfolk ukanx lurasiski, ukampis kunatix wakiski ukax taqinitak ukhamarak espartano ukan thakhinak apnaqañawa. Chiqansa, lunthatasiñ ch"amanchañat sipansa... Jiwasan yuqall wawanakasax suma jaqinakjamaw jilsupxañapa, uka pachparakiw jan sinti khuyapt"ayasir jaqinakäpxañapa.
  Jachʼa Comandantejj mä jukʼa samartʼäna. Generalanakax amukiw sarnaqapxäna, inas uñch"ukiñ axsarapxchïna, ukampis janiw qhanpach chiqapar uñjañ munapkänti. Fuhrer sat chachajj akham saskakiwa:
  - Ch"axwawixa janiwa ch"axwañakiti, ukampisa uñisirinakaru jan sinti khuyapt"ayasiñaxa maynit maynikama yanapt"asiñampi ukhamaraki masinakaru jila kullakanakampi mayachatäñapawa. Akax taqiniruw ch"amanchañasa... Machaq supermanx mayninakarux jan khuyapt"ayasiriwa, ukampis juk"ampirus jupa pachpat jan khuyapt"ayasiñapawa. Kunattix jisk"achasiñax nayraqat maynin almapan chhaqtayatäñapawa, ukatx jaqin jan ch"aman janchipax sartasiniwa!
  Yaqha samart"awi... Generales ukat diseñadores ukanakax mä akatjamat amuyapxäna ukat wali ch"amampiw ch"allxtañ qalltapxäna. Fuhrer chachajj kusisitäkaspas ukhamänwa:
  - Akax juk"amp askiwa, ukampis jichhax mä imitación de combate aéreo uñjañ munta. Ukhama axsarañjama ukat taqi kun t"unjiri...
  Heinkel kullakajj ajjsarasaw akham jisktʼäna:
  - Jakañ municionanakampi jan ukax conchas ukanakampi, ¿Fuhrer-aja?
  Nazi numeron nayrïr numeropajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Chiqansa, nuwasiñanakampi. Ukhamaraki, uka dispositivo de eyección ukax kunjamsa efectos uk amuyt"añ munta. Taqi kunat sipansa, jumax uka tuqit irnaqaskta... - Fuhrer jupax amparanakap ch"allxtayäna. - Kunapachatixa, qhiparuxa, wakicht"atäni ukatxa jach"a lurawiru uchatäni. Chiqansa, ¡mä yatxattʼat avión apnaqirix wali yatxattʼat pilotowa, jutïrin nuwasiñanakatakix jarkʼaqatäñapawa!
  Ukhampachasa Fuhrer-Terminator ukax diseñadores ukanakarux mä juk"amp moderno diseño uka dispositivo de ejección uñacht"ayañ amtäna. Aka sistema ukaxa janiwa sinti ch"amäñapäkiti, juk"ampi sapuru ukhamaraki k"achachata. Suma, jan jila qullqin squib, nayratpach industria alemana ukan yatxatata, ukatakix wali askiwa.
  Uka diagramajj sarkasajj dibujatäñapänwa, ukampis Hitler chachajj cheqapuniw wali suma artistäna, ukat qhana, jankʼakiw dibujäna, diagramanakan líneanakapasa ukat turnonakapasa jan kuna reglanakas ni brújulas ukanakas mä kikpaki ukat qhanarakïnwa. Terminator hit-and-miss ukax muspharkañawa sasaw amuyäna, chiqans alemanonakax, taqpachanx, mä ch"aman ukat mä juk"a nayrar sartat ideología National Socialismo ukat sistema totalitario ukanakamp ch"axwañx rusanakaruw filtrapxäna. Inas ukax ukhamächi, kunatix rusa pallapallanakax alemán pallapallanakat sipanx juk"amp ch"amani ukat juk"amp ch"amanïpxänwa ukat juk"amp jank"akiw nuwasiñ yatiqapxäna.
  Jilapachax taqpach ch"axwawix kunjams saraski uk uñakipt"apxäta ukhax rusanakax, jan ukax juk"ampirus pallapallanakax soviéticos ukanakax ch"axwañ yatiqapxäna, ukampis alemanes ukanakax kunjams... Jupanakan comandopax nayrïr nivel ukan amtawinakap lurapxäna -grado ukankirinaka, ukat inas juk"amp jisk"a yatiqañ utan yatiqirix pallapallanakan operacionanakap chiqpach pachan estrategias ukanakan lurañan experiencianïchi ukhaxa . Ukat awisax suxta marani wawanakax nayratpach wali yatiñampiw ejercito virtual ukanakar irpapxi, ukax jupanakamp Zhukov ukat Mainstein ukanakamp yatiqapxaspawa. Ukampirus yaqhip yatxatirinakax Zhukov ukat Mainstein jupanakax mediocridades ukham uñjapxi. Ukhamarakiw kunayman yänakax utji, juk"ampis francés yänakax katuntatawa. Hitler chachan amuyupax (mä suma amtawi, juk"ampirus wali k"umara jikxataskän ukhax!) 3600 katuntat tanques francés ukanakat katuntat utjatapat amuyt"ayi, ukax wali muspharkañawa... Yaqhip modelonakax, kunjamakitix SiS -35 , armadurapanx juk"amp askiwa T-34 ukax armadura frontal ukankiwa. Ukhamat aka tanquex francés fabricanakanx jasakiw lurasispa, jan ukax inas 47 mm arma ukax 75 mm jach"a cañón arma ukamp turkataspa. Chiqansa, inas ukasa jan wakiskchiti. Gran Bretaña ukat EE.UU. ukanakax taqpachanx nayratpachaw armaduranakax tankinakapan juk"amp askit uñjapxi. Amuyt"añataki, pusi tunk tonelada Churchill ukax 152 milímetros armadura ukanïnwa, IS-2 jach"a tanque ukatakix 120 ukhanïnwa.
  Fuhrer sat jaqix yaqha tuqitwa diseñadores ukanakarux akham säna:
  - Jiwasaxa thaya túneles ukaniwa, ukhamaxa thaqhañawa mä modelo juk"ampi suma avión ukatxa formas aerodinámicas ukanaka luraña, janïra uka tuqita jila qullqi yant"awinakaru puriyasa, kawkhantixa jiwasana suma as ukanakaxa jiwapxaraki. Amuytʼañataki, avionan alajjpachankir modelopajj wali askiwa, jukʼampejj thiyapa ukat ángulo de inclinación ukanakap mayjtʼayasispa ukhajja, wali askiwa. Nayax nayratpach dibujo churapxsma, ukhamax jan chuymaninakax wakicht"atäñapawa. Ukax 1100 kilómetros por hora ukharuw purini, motor Yumo ukampis ukhamaraki. ¡Ukhamajj nayrar sartam, ukampis jan jachʼa jachʼa tukumti!
  Adolf misfit sat chachajja, kunjamsa tubonakajj jukʼamp jankʼak phustʼasispa uk ewjjtʼarakïna. Jupax diseñadores ukan amuyunakapan jan wali imantat ironía ukarux katjatayna: ¿kunjamarak mä simple corporal ukax ukham yatispasti? ¿Janit Fuhrer chachan geniopar iyawsapki? Suma, jiwasax amuyt"añäni... jan ukax jan, janiw amuyt"kañäniti, ukampis jupanakarux yatxatatätas uñacht"ayañäni.
  Ukxarusti chika uru manq"añaxa suma thaya tuqina, uywata imillanakaxa mesanaka, sillunaka wakicht"apxiritayna. Suma... Ukampis ¿kuna reformanakas Socialismo Nacional ukan lurañapa? Kunjamatix uñisirinakax juk"amp jisk"achañataki ukhamarak amigonak jikxatañataki. Amuyt"añataki, janiw alemán jaqinakarux sapa turno jach"añchañakiti ukat inas markanakar clasenakar jaljañ jaytxarakchispa. Ukampirus markanakax jisk"a markanakaru ukat ariano markanakar jaljañax janiw jichhakamax formalmente legalizatäkiti. Ukhamatwa kunaymaninak jan chʼamäki. Jila partejja, Hitler chachajj URSS markar ataque lurapkäna uka qhepatwa judionakar walja jaqenakar tukjañ qalltäna. ¿Kunatsa ukham kinks utjañapa? Inas jupax suychïna, sionismo mundial ukax bolchevismo ukamp ch"axwañapatakix bendiciñapataki, ukat occidental ukax jupar yanapt"añapataki. Ukat ukxarusti, kunapachatix Gran Bretaña ukat EE.UU. ukanakax amtampiw sapxäna, janiw Wehrmacht ukarux sapkänti, ¿Fuhrer jupax colerasïna? ¿Khitinakarutï puriñjamäki uka judionakat vengasiñ qalltpachänti? Chiqans Hitler jupax mä idiota ukhamawa, Holocausto ukar luratapata ukhamarak ukhamat Socialismo Nacional ukan amuyuparux jan walit uñt"ayatapata. Jichhajj nazi ukat verdugo siski uka arunakajj mä pachpakïjjewa. Waljaniw nacionalismo ukat fascismo ukanak mayjtʼayapxaraki, inas nazi uka aru consonanciap layku . Ukampis ukajj janiw cheqäkiti. Fascismo, principio tuqitxa, janiw Socialismo Nacional ukampix directa relación ukankiti. Uka taypinx fascismo uka amuyunakax Francia markanx tunka llätunk patak maranakanw uñstawayi, ukatx yaqha amuyunirakïnwa.
  Mä kasta esencia fascismo yatichäwinakan versión original ukanx mä espíritu corporativo ukan utt"asiñapatakiw saraqawayxi, capitalistas ukanakan mä sensación de camaradería. Ukatx Mussolinix fascismo yatichäwinak Blackshirts ukar uñt"ayäna. Ukhamajj nazis sat jaqenakarojj nayraqat uñisirinakapampi ukat política toqet atiptʼasirinakampejj fascista sasaw sapjjäna. Chiqpachansa, nazis ukanakax jan sinttʼasisaw sarnaqapxäna, ukhamatwa uka fascistax jan wali, jan wali amuyunak katuqäna. Rusia markanx mä pachanx nacionalistas ukanakax mä juk"a jilxattawayiwa, juk"ampirus llätunk tunk mara qalltanx 93-94 ukharuw jilxattawayi. Ukatx Chechenia markan ch"axwawipax pacifista sentimiento ukaruw sociedad taypin jilxattawayi ukatx mä juk"a pachatakix nacionalismo ukax juk"ampiw jilxattawayi. Yugoslavia markan ch"axwäwipa ukhamarak Serbia markar bombardeo ukanakax mä juk"a pachatakiw patriotismo ukarux jilxattawayi, ukampirus ukatx movimiento nacional ukanx t"aqanuqtawiw utjawayi. Rusia markanx nacionalistas ukanakax irpirinakamp jan walt"awiruw puripxäna... Jupanakax janiw jupanakan Fuhrer ukanipkänti... Chiqans Zhirinovskyx Hitler ukar uñtasitaw uñjasiwayi, ukat jupax yaqhip tuqinakanx Adolf jupat sipans juk"ampiwa. Sañäni, política ukan jank"a sartawipanxa, pusi maranakanxa partido ukan utt"asitapatxa, parlamentario chhijllawinakanxa nayrïri chimpuntañataki. Ukampis Zhirinovskyx jan amuyt"asisaw sarnaqäna ukatx janiw suma jikxatasiñak ch"amanchkänti, jan ukasti kuntix jikxatkän ukx jan chhaqhañapatakiw ch"amanchawayi. Aka chiqanx sañajawa, nayraqatax jupan juchapawa. Partido ukan jan disciplina ukax utjatapa, escándalos ukanakanw jupax chikañchasi. Ukampis chiqpach Hitler chachax janipuniw Reichstag ukan qunt"atäkänti ukat janiw khitis peliculan colerasiñanakap televisión ukan uñacht"aykänti. Ukat janiw televisión pachpas utjkänti. Zhirinovsky jupax 1993 maran chhijllawinakanx wali askinjam irnaqatapax mä merito ukhamaw televisión uñch"ukirinakamp wali suma irnaqatapata.
  Sirvirinak taypit mä suma tawaquw Fuhrer sat jaqin jakʼapar quntʼasïna ukat qʼala qunquriparuw amparapamp luqxatäna. Cooed ukax akhamawa:
  - ¿Kuns amuyt"askta, Fuhrer jilata?
  Dictador nazi ukat pachpa pachanx mä virtual anatiriw ch"amanchawayi. Jupax wali ch"uxña achunak sopa ukat fruta ensalada ukanak jan tukuyatap amuyasïna. Fuhrer ukax imill wawarux lakaparuw jamp"att"äna, wayn tawaqun, muxsa q"aphip jikxatasa ukat akham sänwa:
  - Jumax nayamp chikaw autot saräta. Ukat taqiniw irnaqäwir puripxtaxa, manq"añ pachax tukusxiwa.
  Ukat mayampxa, estadon engranajenakapax janis mecanismo sum aceitempi uchatäkchïnxa, muytañ qalltapxäna. Kutt"añ thakinx Fuhrer jupax suma uñnaqt"aniruw munasïna, ukat kawkhantix walja ch"ama ukat ch"ama jikxatkän ukx musphararakïnwa. Chiqansa, Fuhrer sat jaqix jan chʼamanïkaspas ukhamawa ukat jila partex discapacitado ukhamaw sasaw sapxirïna, sífilis sat usunïtapata (mä kʼari) ukat castrado (¡mä ficción total!). Chiqans Hitler jupax janiw wawanakanïñ atipkänti... Walikiwa, qharüruw jupa pachpaw aka tuqit uñjani... Jan ukax janiw ukhamäkiti, Himmler juparux jawillt"añapawa. Jilapachax chiqpach sarnaqäwinx Fuhrer ukax SS ukan lurawiparux wali ch"amanchawayi. Amuyataxa jupax ukhamarakiw aka thakhinjam sarañapa aka alternativa ukanxa. Ukatx policía penal ukan estructura SS ukar taqpachan subordinación ukax razonable ukhamawa, jichhax taqi datos ukat archivos ukanakax mä fuente ukar mayacht"atäni. Ukhamaraki, t"aqhisiyawi apnaqawixa jan wali jaqinakaru ukhamaraki uka nayraru sartayata jiskt"awinaka kunatixa Gestapo ukatxa yaqha estructuras de policía secreta ukanakana uñt"atawa, ukaxa wali jach"anchatawa tasa de detección ukaru.
  Chiqaw jilxattaspa ukat jan juchani jan walt"ayatanakax jilxattaspawa, ukampis... Jilapart SS chachanakax suma jaqinakäpxiwa, ukat mä yatxatat yatxatirix, mä kamachirjamaxa, jank"akiw maynix k"ariskiti jan ukax chiqaw sasaw uñji, ukat jupax juk"akiw pantjasi. Ukajj walja crimen crónicas ukanakat amuyasispawa.
  Mä qawqha juk"amp jichha pachanak amtasa ukat pä machaq imill wawanakar ikiñ junt"uchañatak jawillt"asa, Fuhrer, p"iqip suma uñnaqt"an q"ala ch"uxña chuchunakapar samart"ayasa, ikiñar puritayna...
  Jichha kutix nayrax samkapar kutt"awayxäna, ukax mä jach"a ch"axwäwi espacial tuqitwa. Mayampiw qhana ch"axwiripanxa, ukat uñisirinakax Jach"a Rusia markan ejercitopan filanakaparuw atacañ munapxi. Ukat Fuhrer de la Hipernet anatäwi, ukat masipax, mä gordo, ukampis pachpa pachanx musculoso rubio, jupanakax lurañ yant"apxi, mä pachanx maynit maynikam yanapt"asipxi. Jan wali uñisiri ch"axwirinakax jakhüwinak apsuñatakiw ch"amachasipxi, jakhüwinakat juk"amp jach"a kankañapampiw apnaqapxi. Dermostan markan armadas militares ukanakan jan walt"awipax juk"ampiw uñjasi. Barconakapajj jukʼamp ajjsarkañjamawa. Vladislav capitan chachajja, "cubo" sat técnica apnaqasajj wali sumwa autojj mä kʼullu zapato ukham khuchhuqäna ukat akham sänwa:
  - ¡Janiw inamayakiti Hitler ukat Stalin jupanakax zapato luriri awkinïpxänwa!
  Uk uñjasaxa, rubio masipax q"ala, rosa talonanakapwa qhant"ayäna:
  - Janiwa botas jan ukaxa yaqha zapatos munaskti. ¡Q"ala kayunakampix vacío ukan mä juk"a curvatura jan ukax espacio ukan vibraciones ukanakax juk"amp sum jikxatasi! Oh my Fuhrer, ¿mä imill wawar tukuñ munasmati?
  Vladislav jupax akham sasaw jaysäna:
  - Mä juk"a pachatakixa wali askïspawa. Taqinipuniw warminakax chachanakat sipanx juk"amp ch"amani ukat juk"amp jaya orgasmos ukanipxi sasaw sapxi, ukhamax chiqpachapunit akax chiqati janicha uk uñakipañ munta?
  Uka rubiox akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Nayrar sartawix inas ukax jumarux uñt"ayaraksta... Janitï, chiqans, jach"a ch"axwäwi espacial ukar atipt"añäni. Sinti walja uñisirinakaw utji. Almaztiger 13 marani emperadorax janïraw yurkiti, ukampis nayratpach jiwasan p"iqinchirïxiwa, inas jiwarakchispa.
  Fuhrer sat barcor chʼalltʼir jaqejj akham sänwa:
  - Jach"a comandante, ch"axwañan p"iqipjama, juk"ampi jach"a jach"a, juk"ampi ch"ama chhaqhayaña!
  Uka blonde warmix jaysañat sipansa, nuwasiriparuw muytayañ qalltäna. Jupax mä pretzel luratayna, juk"akiw carnero ukar jithiqtatayna, ukatx wali chiqaparuw kutt"ayatayna. Uñisirinakan autopax nina nakhantatänwa ukat wali jisk"a nina nakhaskir chiqanakaruw t"aqanuqañ qalltäna, amapola jathanakjama. Imill wawaxa, q"ala kayunakapampi chicle apthapisinxa wali yatiñampiwa jaquntäna, ukhamata mistuni lakaparu chiqaru purintäna:
  - Jiwaki! Kunapachatixa masticasxa, ukatxa manq"añamawa!
  Ukampis uka ch"ama ch"axwirix janiw ukhamakiti, wasitat ch"axwata, tangencial ukhamarak ch"axwiri-capitán ukax qhuruchasïna:
  - ¡Kunjamsa uka warminakan amparamp luqxatapxatapax usutäpxitu!
  Uka rubio warmin nayranakapajj akham sasaw qhantʼäna:
  -¿Janit jumax amparampix satisfacta? ¿Jumajj jukʼamp jachʼa kuns munsta? ¡Ukhamaw taqenis jan paciencianïpjjtajja, traicionañar puripjjtawa!
  Vladislav jupax larusitaynawa ukat niyaw Dermostan markan ch"axwirinakat mä qhuru jaysäwip manq"antatayna. Ch"axwäwin jamuqapax mä juk"a mayjt"awayi. Uñisirinakax jan tukuskirïkaspas ukhamänwa, jukʼamp machaq chʼamanakaw chʼaxwäwir mantapxäna. Ultra-guerra barconakax juk"amp jan walt"ayirïnwa, jach"a jach"a, asteroides ukanakar uñtasita, juk"at juk"at vacío ukan mistunipxäna, tinta simpática ukamp dibujatjama (ukax kunapachatix mä lampara qhant"ayaskta ukhax uñstawayiwa). Shit-stan jupax nayraqatx flancos ukanakar doblar yant"äna, mä maniobra envolvente ukham lurañataki, inas espacio ukan mä caldera uñstayañataki.
  Jach"a Rusia markan soldadonakapax jan axsarasaw ch"axwapxäna, uka pachparakiw maniobras ukanakat jan phinq"asipxarakïna. Ukhamaw método de defensa móvil, ukhamarak maniobras atrevidas ukat buceos ukanakax apnaqatäna. Amuyt"añataki, Jach"a Rusia markan ejército espacial ukan nuwasiñ cruceros ukat grabs ukanakax chhaqtawayxänwa jan ukax, jan ukasti, jan wali samkañ uñisirin qhipäxapanw uñstawayi. Mä hielo p"iyan challwa katuripat amtayistu - jupanakax mistuwayapxi, manq"a katuntapxi (mä kasta juyphi pachan laq"unaka, ukat uywa katurix bagre ukhamächi ukhax mä jamach"i!) ukat p"iyaruw kutt"apxi. Ukhamächi ukhajja, Dermostan markankir barconakajj jankʼakiw chhaqtjjapjjäna, tantachtʼasiñ qalltapjjarakïna, jan ukajj jupanakkamaw pallapallanak jiwayapjjäna. Mä k"uchirt"ayir plasma erupción ukax warawaran barconakan phichhantatawa. Amuyt"añataki, mä ultra-battleship ukax misiles térmicos preón ukanakat walja kutiw ch"allt"ata, ch"uxña ch"uxña nina nakhantawayi. Ukat jach"a nuwasir (¡baño laphir uñtat ch"amakt"ayat shitstans ukanakar t"unjañax sarantaskakiwa!) amigopax mä nina nakhaskir ultra-burete barco manqhan mä jamuq uñjäna. ¡Ukat mä jachʼa jachʼa jachʼa tukuñajj wali muspharkañawa, pä millón soldadonaka ukat phesqa tunka millón robotanakan tripulacionapa!
  Barco manqhankir ch"axwirinakax kunayman kasta scumbags ukanakawa: trolls, goblins ukat walja tipos híbridos ukanakawa, sañäni, juk"amp uñt"atawa: ¡mä mezcla de ticks ukat cigarrillos, jan ukax juk"ampirus cigarrillos ukanakas utjarakiwa! Suma, axsarkañ uñstawinaka, mä drogadicto ukan dibujat pelicula de terror ukan apsutäkaspas ukhama.
  Uka luratanakax walpun qhispiñ munapxi, ukampis uka pachparakiw maynit maynikam ch"axwapxi, ch"axwapxi, khuchhuqapxi, ch"akhupxi. Akax mä maquina de cercado ukaw juti, ukax especialmente luratawa embarque combate ukataki. Ukat jupax niya plasma espadanakampi armatawa, janiw chiqapäkiti, jan ukasti kunayman maniobras ukanakatakix curvado ukhamawa. Nayrïr esgrima maquinajj nina nakhaskir mä jachʼa barcot mistur jaqenakan jakkir qʼañunakaparuw chʼalljjtäna. Ukat jankʼakiw chʼiyjat aychanaka ukat phichhantat cuerponakajj taqe cheqanakar tʼijtjjäna. Mä amigopaw qhipäxan uñstäna, jupax mä arañar uñtasitänwa, ukakipkarakiw kimsa tunk ch"akhanakas utjäna, ukat t"unjañ jawiranakar uñtatänwa, mä dinosauriorus chikat khuchhuqañ yatipxänwa.
  Dermostan markankir mä oficialajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ay, jan khuchhuqapxitati! ¡Uka peón ukax reinaruw manq"antäna!
  Ukampis janiw suertenïkänti, cigarro chʼaphix mä chhuxriñchjat kayunakanïnwa, ukat jukʼamp jikʼachasiñakiw utjäna, ukat antenaruw chʼalltʼasïna ukat chʼuqtʼataw warktʼasïna. Ukampis kunjamtï arnaqaskäna ukajj janiw uka sallqa, sapa kuti jilxatir cacofonía ukan istʼasxänti. Príncipes-plasma nina naktäwin lakanakapaxa, jilpachax ch"uxña ukat naranja ukanakaw Shitmostan markan wali axsarat nuwasirinakarux atipt"äna, ukat jupanakax phayañaw tukupxäna. Ukat esgrima maquinanakax ultra-battleship manqhanx wali jach"apunïnwa. Amuyataxa, jupanakan wakichäwipanx qhanaw qillqt"ata: ¡jiwaña, jiwayaña, ukat wasitat jiwayaña! Ukat janiw chiqpachansa jupanakatakix khitis ukax wakiskiti. Ukat pasillonakanx juk"amp axsarkañ hipersala ukan ch"axwañaw utjäna.
  Ukampirus ultra-llama ukax nayraqatw cercado maquinanakar puriwayi, ukhamarak walja goblins ukat garras - cigarrillos ukanakax fotones ukar tukuwayxiwa. Ukatwa ultra-battleship sat barcojj jukʼat jukʼat walja cheqanakar tʼijtjjañ qalltäna. Uka tʼaqa tʼaqajj jukʼat jukʼat utjkchïnjja, janiw jukʼamp jan walir puriñjamäkänti. Yämas walja yaqhanak uñachtʼayasa, jiskʼa supernovas ukham qhantʼata, jan ukajj janiw ukhamäkiti, warawaran barconakap jiskʼaptaski. Ukampirus llakisiñawa, janiw Dermostan ukakikiti, jan ukasti Jach"a Rusia markankiwa.
  Amuytʼañataki, martillompi hoz ukamp chimpuntat crucero sat barcojj janiw kuns apnaqjjänti, ukat uñisirinakan dreadnought sat barcoparuw chʼalltʼasïna. Kunawsatix pä masas ukanakax sub-luz velocidad ukan ch"axwapxi ukhax mä cohete de aniquilación ukamp ch"allt"atäñamp sasiwa. Ukax wali ch"amampiw chhuxriñchjasi (maynix ukham arsuspa ukhaxa, chiqpachansa). Uka phallawix mä tulipán ukham panqaränwa, walja saminakan pétalos ukanakampi, mä akatjamat taqi kunatix utjkän ukanak niya tunka payan kilómetros ukch"a manq"antäna. Vladislav-Adolf jupax akham siwa:
  - Ukat jiwasan waynanakasax alaxpachankapkaspa ukhamawa!
  Rubiax filosofía tuqit akham sänwa:
  - ¡Alaxpachax mä suma chiqakiwa, janiw khitis jank"ak puriñapakiti, junt"u pachankchisa!
  Hitler chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Akaxa paradojas ukanakawa. ¡Janiw mä suma chiqan tukuyañ munktanti, ukampis jan wali chiqaw aynacht"ayistu! Ukhamax janiw qhankiti kawkïris juk"amp askïspa, jakañas jan ukax jiwañasa.
  Uka tawaqux filosofía tuqit akham sänwa:
  - Jakawixa jiwañat sipansa juk"ampi sumawa. Janiw inamayakïkiti niya taqpach jaqinakax ukham amuyapxi. Ukampirus jaqinakan amuyunakapax, kunjamatix taqi kunatix akapachan utjki ukhama, mä juk"akiwa.
  Fuhrer ukax yaqha juk"amp ch"amäki turno lurawayi, ukax pä qunuñan mä ch"axwiriruw jaquqaniwayi, ukat ukatw juk"amp jila chanini ukat qamir armado ch"axwiri (kunjams wali sumaw phallawayi, kunjamatix fuegos artificiales de complejas combinaciones de materiales pirotécnicos ukanakax phichhantawaykaspas ukhama), perlas de materia p"akjata ch"iqiyata vacío ukanxa. Vladislav-Adolf chachajj akham sänwa:
  - Jaqina amuyunakapaxa pachamama tuqita ukhamaraki Dios tuqita wali ch"axwañawa. Jilapachax mä amuyt"awis utjarakiwa, mä reactivo, mä arunx mä t"unjir amuyu, ukax jaqirux mä thakhinjam sarnaqañapatakiw wayt"i, ukax janiw kunjamatsa instintos pragmáticos ukat consideraciones de expediencia ukax kamachiñapäkiti.
  Rubia, mä jan sinti qhuru buceo ukan waliptañax ch"amawa (kunas yaqhax lurasispa kunapachatix paqallq ch"axwirinakax mä kutikiw jumar t"ijt"apktam ukhaxa), akham sänwa:
  - ¡Pragmática ukxa jaytxañamawa - matemáticas ukxa jist"arañamawa!
  - ¡Janiwa larusiñakiti! - Vladislav jupax akham sasaw jaysatayna.
  Mä akatjamatwa aviación naval ukan capitan nayraqatapanjja, Jachʼa Rusia markan ejercitopan puesto de comando ukan uñachtʼäwipajj uñstäna. Chiqansa, akax, chiqans, mä churäwiwa - qullan utar mantañ yatiña ukat juk"ampirus uñt"añ yatiña, janis yaqha jaqin amtanakapäkchixa, jan ukasti maynin kamachipa.
  Akax, ch"axwañ barco insignia, Jach"a Rusia markan ejército espacial ukan muspharkañ insignia ukax patak kilómetros ukch"a diámetro ukaniwa. Ukat aka barcox naturalmente ch"axwaraki, kunatix tunka waranq ch"aman barril de artillería ukanakax janiw jan kun lurañar juchañchatäkaspati. Ukampirus, ultra-battleship insignia ukax yaqha jach"a barconakamp sincronizado ukham lurañ yant"i. Uñisirinakax janiw mä jisk"a ch"am churapkaspati insignia ukar t"unjañataki, kawkhantix jach"a comando del escuadrón del ejército espacial de Jach"a Rusia ukan utjki uka chiqana.
  Muspharkañawa, comandante general ukat monarca ukax mä embrión ukhamakiw purakapan ikiski. Pachpa taykax mä estado de animación suspendida ukan ch"allt"atawa, kunatix jan ukhamäkaspa ukhax lurañanakap phuqhañax wali llakiskañawa. Ukatx nayratpach sum jilxattat monarca embrionaria ukan irnaqatapax, ukax ch"akhanakaniwa ukat juk"amp askixa, mä juk"a jach"a p"iqiniwa, ukax walja unidades cibernéticas ukanakampiw uñjata. Pachpa embrión, Jach"a Imperio Ruso apnaqasa, wali suma jikxatasi.
  Jïsa, chiqpachansa, ukat jupax munañampiw q"ipt"ata, jichhax walja maranakaw mamapan manqhan jikxatasi. Maynix t"ijtir sarañ jan ukax kuns sarnaqañ samkaspa. Ukat ukax t"aqhisiñ samkanakawa, kunatix yurïwix jank"akiw chhaqtxañapa. Uka embrión ukax escáners ukanakampiw anqäx pachamp aruskipt"i. Chiqansa, janiw embrionario comandantex chiqpach uñnaqap uñachtʼayapkiti, jan ukasti mä uñachtʼäwiw jukʼamp atinisiñ yanaptʼi. Yamas mä suma uñnaqtʼan waynaw janïr yurki uka reyjam uñstaski. Jupax qhana, kamachi arumpiw soldadonakarux kamachinak churaraki:
  - Principio de defensa elástica uka apnaqaña. Kunjamtï waranq waranqa maranak nayrajj jan chʼamani chʼamanakajj jukʼamp jiskʼa chʼamanïpkäna ukanakajja, mä jiskʼa masajj jachʼa masat sipansa jukʼamp sarnaqerïtap jan pächasisaw apnaqapjjäna. ¡Niyakejjay mä jiskʼa masajj inercia insignificante ukamp uñtʼatächejja!
  Imill wawa mariscalax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Chiqansa... Ejército ukan maniobra lurañ yatiñapax atipt"añatakiwa. Chiqansa, sinti jan walinak lurañax janiw wakiskiti. ¡Chiqpachansa, ¡chʼiwix janiw animalanakan reyipäkiti!
  Uka embrionario comandantejj akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - Jiwayaña uywanakaxa bacterias ukanakawa. ¡Janiw ukhamäkchisa, inas jan virus ukanakas utjkchiti! ¡Nayra organismo ukhamäkchisa, wali askiwa! Aka chiqanx uñisirinakax jach"a ch"amanakaruw tantacht"apxäna, niya taqpach universo uksat jutirinaka, ukax sañ muniw qhipharkir chiqanakar uñacht"ayäna.
  Elf Mariscal Fego ukax morado ukat naranja coletas ukanakampiw akham säna:
  - Awisaxa mä ventaja jani wakiskirjama uñtasita mä sección limitada del frente ukanxa atipt"añatakixa wakisiwa. ¡Akax mä muspharkañ axioma walja ch"axwawinakata, kunayman civilización ukanakat!
  Emperador Fetal ukax escáner ukanakanx akham sasaw jach"at arsüna:
  - Aka tuqinxa, saphi uñnaqt"aniwa.
  Ukañkamax Dermostan markan armadas ukanakax uka saräwinx wasitat wakicht"asiñ yant"apxäna. Mä wali jach"a reserva ukaw qhipäxat jupanakar jak"achasïna. Waranqa waranqa jach"a warawara barconaka ukat millones de jisk"a barconakax campana formación ukampiw mistuwayapxäna. Ukatwa uka parásitonakan nina chʼamapajj jukʼamp jiljjattäna. Mariscal imillax wali kusisitaw akham säna:
  - Akax yaqha trumpeta ukaw bastardo uñisirinakan jaquntatäna. Ukhamäkchïnsa, jiwasan uñtʼayasiñasajj janiw sumäkänti, jan ukasti ukham walja chʼamanak uñstayañajj janiw wakiskiti.
  Emperadoran hologramapax mä waynar uñtat espadaruw ch"allt"äna. Uka propulsorjj punkuruw chʼalljjtäna. Niya jankʼakiw phallawayjjäna. Nayraqatax mä llijullijuw utji, ukax nayranakaruw manq"antaraki, ukatx mä morado ch"uñuw jilxati, ukax taqi kunatix ch"axwañ barcon pistolapan utjki ukanak t"unjaraki. Uka holograma waynaxa akham sänwa:
  - ¡Akax phenomenal gol apsuñawa! Ukhama, uñisirinakax taqi kuns churapxpan. Nayax jupatakix mä sorpresa wakicht"ataw utjitu.
  Elf Fego jupax mä juk"a pächasisaw uka ch"axwäwin jamuq uñakipäna. Dermostan markan armadapax wali axsarañjamaw uñtasïna. Yämas ultra-batalla barconaka, diámetros ukanakax pä patak phisqa tunk kilómetros ukch"aruw puri. Duendex mä akatjamat utapatak planetapat amtasxäna... Ukan naturalezax idílico ukhamawa, janiw wila ch"amthapir laq"unakas utjkiti. Ukat leonanaka... Walikiwa, janiw chiqpachapunix leonanakäkiti, jan ukasti siwara panqaranakampi hibridos ukanakawa. Jilapachaxa akaxa mä suma uywawa: janchipaxa siwara panqarawa, ukatxa quri ñik"utaxa thaya taypinwa jilxati. Ukhamarus, siwara panqaranakaw ch"amakt"apxi... Aka chiqanx qhanpach jan wali lurawinakaw utji, jaqinakaru ukhamarak elfonakarus uñt"ayatawa.
  Uka rubio mariscalax akham sänwa:
  "Janiw yatipkti qawqha reservas uñisirinakax utji, ukampis nayatakix regimiento de emboscada ukar sarxañ pachaw purinxi sasaw amuyasi".
  Uka embrionat emperadorajj akham sasaw säna:
  - ¡Jichhaxa janiwa tarjetanaka uñacht"ayaña pachakiti!
  Imill wawa mariscalax akham ch"axwañ yant"äna:
  "¡Markasatix jiwapxani ukhaxa, janiw khitis nuwasiñatak utjkaniti!"
  Ukat ukat uka embrionario comandantex jikxatasïna:
  "Janiw mä ch"axwäwin jan jiwatat atipt"kasmati." Ajedrez ukanx jumax lurasmawa, ukampis chiqpach nuwasïwinx janiw lurañjamäkiti! Ch"axwäwin jan khuyapt"ayasir kamachipax akawa, chhaqtäwinakax jallux atipt"äwin ch"akhanakapar umamp irpañjamawa, ¡janiw chhaqtäwinakax mä jach"a jallur tukuñapatakix ch"uxña ch"akhanak jariqañapatak uñjañama! - Ukatxa purakat khitata holograma ukaxa mä akatjamata ajanuparuxa suma chuymampiwa tukuwayxi. - Ukampis jan amuyt"apxamti, juk"ampirus ultra-batalla barconakan nina naktäwipat chhaqtäwinak jisk"achañatakix Jach"a Rusia markan warawaran barconakapax mä espiral ukham qhipharxapxañapataki.
  Mariscal de duende ukax embrión comandanteruw yanapt"äna:
  - Ukhamawa, ukhamakiwa. Uñisirinakax qawqha ch"amas manqha pachat jaqunukupxani ukax janiw jichhakamax yatiskiti.
  Chiqansa, Shitmostan markankir warawaranakan barconakapax mä jachʼa tama taypin sarnaqañ yantʼapxäna. Uka pachparakiw municionanaksa janiw kuns qhispiyapkänti, millón millón misilanakaruw jaquntapxäna, janiw kunjam chʼalltʼatas chiqpachapunix uk uñjasas llakisipkänti. Walja millón millón fósforos ukanakas vacío taypin chʼalltʼatäkaspas ukhamänwa, ukhamat hiperplasma ukar tukuñataki, taqi kunatï jakaski ukat sarnaqki ukanak phichhantañataki, ukat mistxañataki. Rusia markan nuwasirinakapax juk"amp chiqaparuw ch"axwapxi, ukampis uñisirinakan jach"a dreadnought ukax q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixunak confeti ukham ch"iqiyatayna. Jiwayir confeti ukax Dirmostan markan walja botes ukanakaruw jaquqaniwayi. Ukat civilización bastarda ukan fragatas t"unjatäki ukax taqpach jan jakt"kayawa. Chiqans Rusia markan barconakapax jiwataw jikxatasipxi. Aka chiqanx jan walt"ayat crucero, jan ch"amanïsax mä tank ruso ukham Kursk Bulge ukar t"ijtäna ukat uñisirinakan ultra-battleship ukarux ch"allt"äna. Patak waranq jaqinakan jakawipax mäkiw jark"ata, ukat ninax phichhantawayi, mä jach"a gas tuberías phichhantatäkaspas ukhama.
  Mariscal enano ukax llakitaw akham säna:
  - ¡Jupanakax k"uchupxistu, ukampis janiw jaytanukupkti! - Cuadrado comandantex uñjäna (jan ukax juk"ampirus holográfico uñacht"äwipa, enano pachpaw yaqha barconkäna, ukax clase Gross-Dreadnought ukankänawa!). - Uñisirinakan yatiyawinakaparu ukhamaraki líneas de suministro ukanakaru mä qawqha contraataques ukanaka lurañaxa wakisispawa.
  Emperador Fetal ukax yuqall wawar uñtat holograma tuqiw jachaqt"asïna.
  - ¡Kunas, jumanakan amuyumanxa, nayax chhaqhirïta!
  Mariscal enano ukax chhuxriñchjasïna ukat kayunakap ch"allxtayäna:
  "Ukampis janiw municionanak qhispiyapkiti". Ukax sañ muniwa, jupanakax phuqt"atäpxiwa. ¿Janit ukhamäki, tata?
  Embrión Emperadorajj akham sasaw säna:
  - Janiwa janiwa ukhamakiti! ¡Mä jachʼa comandantejj pʼeqepat sipansa jukʼamp valoraniwa, ukhamajj wali amuyumpi cascompi ukat kʼari chuymampi camuflajempiw jan chuym ustʼaykaniti! Mä juk"a arumpixa, uñisirix wali muxsa ilusión ukankiwa, taqi kunas jupatakix walikïskiwa, ukampis chiqans ¡atipjäwisax niyaw jak"achasxi! !
  
  
  WITTMAN sat chachajj JAKÄNWA
  Mä jisk"a mayjt"awix historianx nazis ukanakan jach"a aski lurawinakapampiw uñt"ayasi, Ardenas ukan ofensiva ukanx. Nazis jupanakax juk"amp jank"akiw nayrar sartapxäna, puentenak chiqancht"asipxäna ukat armas, municiones ukat combustible ukanakamp almacenes ukanakar katuntapxäna. Ukhamarakiw uka suma sartawix Wittmann jupax huelga ukan chikancht"asitapat ch"amanchataraki, jupax chiqpach sarnaqäwit sipanx janiw jiwkänti! Ukat ¿kunas? ¡Chiqpach heroes ukanakax janipuniw jiwapkiti ukat janirakiw jiwapkiti! Wittman jupax ch"axwaskakïnwa ukat rack up uka puntuacionanaka. Pä patak tank t"unjatapatxa, jupax nayrïr ukat jichhakamax sapa tanque ukhamaw tukuwayi, jupax Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukham uñt"atawa, encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Wittmann chachan geniopax mä juk"a sarnaqäwinak mayjt"ayäna. Ukat alemanonakax mä juk"a suerteni, juk"amp jank"aki, juk"amp eficiente ukhamaw tukupxäna. Ukat kuntï cheqpach sarnaqäwin niya paskäna uk lurañwa atipjapjjäna, ukampis mä qhawqha horanakakiw faltasïna. Ukat ukhamatwa almacenanakajj katuntatäjjäna, ukat alemán ejercitojj tʼunjañ chʼamanïjjänwa. Ukham luratapatjja, Bruselas markajj katuntatäjjänwa, ukat patak waranq británico ukat americano soldadonakaw katuntatäpjjäna.
  Stalin jupax janiw jank"ak ataque lurañ munkänti, aliados ukanakax Occidente uksan juk"amp ch"amampiw atipt"apxañap munäna.
  Ch"axwawinakax uñacht"ayiwa Tigre-2 ukax mä arma wali askiwa armamento ukhamarak armadura frontal ukanakanxa. Alemanes jupanakax Ejército Rojo ukax inti jalsu tuqinx pasivo ukhamaw uñjasax , yaqha unidades ukanakaruw ch"axwäwir khithapxäna ukat jupanakan suma sartawiparux juk"amp ch"amanchañ qalltapxäna. Fritz ukax machaq autopropulsada arma E-25 ukaruw katuqarakitayna, ukax jisk"a jach"a ukhamarak pesaje ukanïnwa, ukampis ch"aman armas ukat suma armaduranakanïnwa, ukat juk"amp askix movilidad ukampiw utjäna.
  Ukhamatwa, machaq atipt"äwinaka... Jichhax Krauts ukanakax París markankapxi. Jupanakax Francia markan capitalap wasitat katuntasipki.
  Ukat akax Stalin jupax munki - aliados ukanakax jiwayatäpxañapataki, ukat ukjatx URSS ukax taqpach Europa uksaruw katuqani.
  Stalin jupax mä k"ari zorrowa... Ukampis Churchill jupax janiw mä idiota ukhamäkiti. Roosevelt jiwatapatxa, Truman jupamp chikaw Tercer Reich ukampix tregua ukar qillqantapxäna. Uka pachparakiw Francia markat atipt"at soldadonakan qhipharkir jaqinakar apsuña. Ukat chiqans ch"axwäwin katuntat jaqinakar taqpach mayjt"ayañampi, ukat kimsïr Reich ukar combustible ukat yänak churañampis.
  Alemania markax uka tuqitx antisemita kamachinak chhaqtayasaw jaysawayxi. Ukampirus judionakax campamentonakan qhiparapxäna, ukampis janiw phichhantatäpkänti, jan ukasti irnaqañapatakiw wayt"atapxäna, ukat estadounidenses ukanakax lata manq"anaka ukat cereales ukanakaw campamentonakar apayapxäna.
  Alemania markankirinakajj Francia ukat Italia markanakan libre amparanïpjjänwa. Jichhax Stalin jupax mä sapa sumankäwitak mä amtaw lurawayi. Ukampis Hitler chachajj janiw uk arskänti. Junio phaxsinx Fritz ukan ofensivapax qalltawayiwa. Nayrïr E-50 tanques ukanakax serie ukar mantapxäna. Ukampis kunjamtï yatktanxa, uka autox janiw taqpach sum sarnaqkänti. Pesopax wali jach"apuniw qhiparäna, niya 65 tonelada ukhanïnwa, Tiger-2 ukan siluetapax juk"amp jisk"akiwa, ukampis armadurapax pachpa thiyanakanïnwa, qhanaw jan phuqhaskänti, juk"ampirus ladonakapan. 88 mm pistola ukax 100 EL barril largo ukampiw mä juk"a juk"amp sumaw jikxatasïna. Jupax tunka payan disparonak mä minuton jaquntäna.
  Conducción rendimiento ukax juk"amp ch"aman motor ukamp yapxatatawa, 1200 caballos de fuerza ukar jank"ak puriñapataki. Jilapachax tanque, chiqans, Tigre-2 ukar uñtasitx juk"amp sumaw jikxatasïna ukatx mä juk"a racional pendiente de armadura ukanïnwa, ukampis ladonakatx vulnerable ukhamaw qhiparäna.
  E-100 ukax juk"amp jark"aqatäxänwa, ukampis jach"a pesaje ukax transporte ukat nuwasiñ apnaqañax ch"amakïxänwa. Ukax juk"amp askiw autopropulsada arma E-25, ukax wali jisk"a silueta de armadura frontal 120 mm, jach"a pendiente, ukat armadura lateral 82, ukat mä cañón Tiger-2 ukataki, ukax wali suma auto- Wehrmacht ukat Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin pistola impulsada. Ukax paqallq tunk kilómetros ukharuw sapa horarux jalxatäna - mä motor 700 caballos de fuerza ukaniwa, ukatx IS-2 ukan conchas ukanakas nayraqatar ricochet ukham lurawayi.
  Alemanes jupanakax Hungría markat jach"a ch"axwäwimp ch"axwapxäna, Budapest markar qhispiyañ yant"apxäna, uka markax wali muyuntatänwa. Uka nuwasiñajj wali chʼamapunïnwa.
  Uka ch"axwawix 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit qalltawayi, ukatx Ejército Rojo ukax wali ch"aman arxatäw lurawayi. Alemanes jupanakax wali juk"a tanques E-series ukanipxi, E-25 autopropulsadas armas ukanakakiw mä juk"a jach"a - jupanakax lurañax wali jasakiwa ukat barato ukhamarakiwa. Akax pä imill wawanakaw bikini ukan ikipxi. Uka autox mä metro chikataniruw juk"amp jisk"akiwa ukatx ukar yuspajarasinx wali suma jark"aqatawa ukatx mä juk"a pesaje ukamp armat ukhamawa.
  Charlotte ukat Gerda sat pä imill wawanakaw ikiñar quntʼatäsipkäna, ukat soviético sat pistolanakaruw pallapallapxäna. Jupanak nayraqatanjja, jiskʼa autonakaw sarnaqäna, radiompiw apnaqasïna, ukat minanak qʼomachapjjarakïna.
  Red Charlotte kullakajj uka cañonaruw jaqontäna. Soviético sat pistola tʼunjasajj pechopwa chʼalljjtayasïna, mä jiskʼa telampiw jukʼampi chʼalljjtayasïna. Ukat jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Hiperplasma ukan nina nakhantata!
  Ukat uka qhipatxa Gerda kullakax q"ala kayunakapampix ch"allt"ani. Ukat jupax chillqt"asi:
  - Nayax wali thaya tawaqutwa ukat janiw jan walikiti...
  Uka autopropulsado pistolax jupa pachpaw sarnaqäna. Ukat awisax saytʼasirakiwa. Frontal armadurapax wali ch"ullqhiwa, ukat ukax suma jark"aqasiñ churaraki. Soviético armanakan conchas ukanakax ricochet ukarux sensibles ukhamawa. Ukat janiw kunas ukham autopropulsado pistola pʼiqit pʼiqir jan waltʼaykiti. Jupanakax wali ladoruw ch"allt"asipxaspa. Ukampis imill wawanakax janiw jankʼak sarnaqapkiti. Uka efectivo autopropulsado arma ukax SU-100 ukat sipanx juk"amp askiwa armadura-piercing ukanxa, ukat juk"amp suma jark"aqatarakiwa, juk"amp móvil ukat pachpa pachanx juk"amp k"achawa.
  Ukat Ejército Rojo ukax janiw waña yänakax utjkiti. Jilpachax T-34-85 tank ukawa, ukax janiw pistolapampix ch"amanïkiti ukat jan ch"aman armaduraniwa. Ukat alemán autopropulsado arma E-25, chiqans, juk"amp k"achawa, armaduras ukat armas ukanakanx juk"amp ch"amaniwa.
  Imill wawanakaxa ch"axwapxi... Wali suma uñnaqt"ani ukhamaraki wayna. Ukat jupanakan autopropulsado armanakapax bombardea ukat jaquntañ...
  Qhepatjja, Fritz sat barcojj Budapest markaruw puriñ atipjäna. Mä iyawsayañ atipt"äwi, unidades soviéticas ukanakamp muyuntata. Waljaniw katuntat uñjasipxäna ukat jiwayatäpxarakïnwa.
  Chiqans nazis ukanakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Ukat janiw sinti chʼamanïkiti. Suma, yänakax wali lurasiski ukhaxa, jaqinakan yänakapax janiw wakiskiti.
  Ukat wawanakas warminakas ejercitoruw mantapxi. Jan ukax yaqha markankirinakaru, ukampis janiw sum atiniskapkiti.
  Ukampirus ch"axwawix sarantaskakiwa... Ejército Rojo ukax wali qala chuymampiw sayt"asi, walja líneas defensivas ukanakampi. Alemanonakax yaqha patak kilómetros nayrar sartapxi ukat sayt"apxi. Janiw nayajj chʼamanïkti. Ukat Ejército Rojo ukax pachpaw ofensiva ukar saraski. Ukampis janiw sinti askikiti ukat mä juk"a alemanonakarux maysaruw jaqunuku.
  Juyphi pacha puriñkama... Línea de frente ukax estabiliza. 1946 maran enero phajjsinjja, Ejército Rojo ukankirinakajj Prusia Oriental ukat Polonia markanakan nayrar sartañapänwa, ukampis janiw nayrar sartapkänti.
  Alemananakax janiw juyphi pachanx bote ukx ch"allxtayapkiti. Chʼaxwäwinakax wila wartäwinakawa. Ukampis nayrïr línea ukax juk"at juk"at...
  Ukat Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwin uñtʼat mä tiempow qalltaraki. Línea de frente ukax inactivo ukhamaw tukuwayi. Alemanes ukat anqäx markankir divisiones ukanakax jallupachanx nayrar sartapxi, ukatx Ejército Rojo ukax juyphi pachanx nayrar sartapxi. Ukat janiw khitis wali askinak jikxatkaspati.
  Marat marat mararuw chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Alemanes jupanakax URSS markat sipanx mä juk"a nayrar sartapxi, avión jet ukanakan lurañataki. URSS markax MIG-15 ukax 1949 maranw walja lurañanakar uñt"ayäna. Ukampis uka pachakamax alemanonakax ME-462 ukat XE-362 ukanak apnaqapxäna. Ukat juk"amp askixa, planos de disco, ukax janiw mä ch"aman jet laminar ukan jisk"a amparanakapamp jaquqaniñjamäkiti.
  Tanques ukanakax serie alemana "E" ukaniwa... Ukampirus T-54 ukat IS-7 ukanakaw uñstawayi. Ukampis alemanonakax ukatx serie AG ukar uñstayapxäna - mä juk"amp nayrar sartat piramidal ukhamawa.
  Ukampis janiw khitis ventajanïkänti. Línea de frente ukax chiqaparuw qhiparaski.
  Stalin chachajj 1953 maran marzo phajjsin jiwañapkama...
  Ukat akanx, partido irpirinakan mä juk"a jan walt"awinakapat askinak apsusaw ukhamarak ch"amatak ch"axwawinakatx alemanes jupanakax suma sarantäwiruw puripxäna. Ukampis ukatx Beria markar katuntata ukat jiwayat qhipatxa, Vasilevsky, jach"a estratega, Jach"a Comandante en Jefe ukham utt"ayata, ukat Comité Estatal de Defensa Malenkov p"iqinchirir ch"amanchata. Línea de frente ukax Europa uksan fronteras ukanakanx estabilizatawa.
  URSS markanx mä pacha ch"axwawix utjkän ukhax alemanes jupanakax Neman uksaruw puripxäna, ukatx Balcanes, Rumania, Bulgaria, Eslovaquia, Grecia, Albania uksa markanakaruw wasitat katuntapxäna ukatx Europa uksanx taqpach apnaqapxäna.
  Ukampis línea de frente ukax wasitatw estabilizatäxäna niyaw URSS markan fronteranakapan 1941 maranx...
  Ukat ukat diciembre phaxsin 1955... Ejército Rojo ukax saräwiparjamax juyphi pachanx wasitat nayrar sartawayi. ¿Qhawqha maranakas uka chʼaxwäwix utji? ¡Ajjsarkañ tunka pusini chikatani! ¡Ukat janiw tukusiñas utjkaspati!
  Hitler chachajj jakaskani ukhajja, janiw uka guerrajj tukuskaniti. Malenkov jupax pachpa fronteras ukanakan suman jakasiñaruw munaraki, 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1941 marakama. Ukampis Hitler chachajj qala chuymaniwa, ¡kunas kunäpansa atipjañwa muni!
  Wila Ejército ukax nayrar sartaskiwa. Machaq tanque IS-12 ukax ch"axwañaruw saraski. Mä autox 203 mm calibre ukaniwa. Jach"akiwa, tunka ametralladoranakampi. Ukat suxta imill wawanaka - tripulantes. Jupanakax nayrïr modelo de tanque ukar yant"apxi. ¿Janit sinti jachʼäki ukat wali llakkañäki? ¿Uka maquinajj wali sumti irnaqtʼi? Imill wawanakax 25 urunak saraqkipan diciembre phaxsit Navidad urus ukat thaya pachas utjkchispas, bikini ukampiw isthapt"asipxi. Chiqansa, tankax qhipa turbina de gas motor ukaniwa, ukat junt"urakiwa. Ukhamarus, suxta imill wawanakax pachpakiwa, janiw sapüru sarnaqapkiti.
  Pusi tunka mayanitpachaw ch"axwapxi. Ukat kuna tiemponsa niya qʼala jan isinïñaruw yatintapjjerïta. Chiqansa, kunapachatï sapa kuti bikini uchatäkta ukhaxa, janiw thayax jikxatasxiti. Ukat ñikʼutax elástico ukat jan chʼamanïñapatakiw tuku.
  Imill wawanakax q"ala kayumpiw jiwayir maquina apnaqapxi. Chiqpachansa wali munasiri ukat suma uñnaqtʼanipxiwa.
  Alenkax aka chiqan jefe ukhamarak comandante de tripulación ukhamawa. ¿Kunsa uka tawaqux tunka pusini mara chikatani ch"axwäwin jan uñjkatayna? ¿Kawkirus jupax jikxatasïna? Frente ukax Brest markat Stalingrad markaruw pasawayi, Stalingrad markat Vistula markakama, jichhax Bialystok uksanx nayrar sartasipki. Bialystok markax wali jach"a alemanonakan apnaqatawa. Línea de frente ukax suma sayt"atäxänwa. Ukat mä suma trincheranak allsupxäna.
  Ukhama, chiqpachansa, ch"axwäwix jan tukuskirjamawa... Ukat inas mä marat jilaw ch"axwañax utjchispa. Ukat ¿kunsa uka qala chuyman Hitler chachajj munpacha?
  Aka chiqanx EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax janiw URSS ukat Tercer Reich ukanakan sumankañ munapkiti. Jupanakax panpachaniw q"al t"unjasipxañap munapxi.
  IS-12 ukan imill wawanakax nayrar sartasipki. Armadura frontal ukaxa tankaxa 450 mm ukhawa mä ángulo ukanxa. Uka proyectilanakax t"ijtxapxi. Ukat imillanakax kutt"ayapxarakiwa.
  Ukampis jichhakamax URSS markanx mä ukham tankikiw utji. IS-10 ukax niyaw lurasiski, ukampis phisqa tunk tonelada pesa. IS-7 ukax wali T-54 ukham luratawa. T-55 ukax jaqinak taypin uñstawayaraki, ukampis jichhakamax jichhakiw producción ukar mantaski. Alemanonakax piramidal tankinakanïpxiwa. Ukhamaraki wali ch"amani ukat jan pantjasir. Ukat jachʼa presión ukan pistolanakajj jiskʼa barrilanakaniwa.
  Ukhamajj jutïrin nuwasiñajj jukʼamp jachʼawa. Natasha ukat Anyuta jupanakax mä ch"aman barcon pistolapatw ch"axwapxi ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Jiwasan banderasax Berlín markanx utjani!
  Ukat janqʼu perla kisunakapwa apsupjjäna. Ukat janiw imill wawanakarux minanakamp jark"aqkasmati.
  Pä conchas ukanakax armadura frontal ukarux ch"allt"apxi... Jupanakax ricochet lurapxi. Janiwa, IS-12 ukax mä jach"a autowa ukatx janiw ukhamakiti.
  Ukampis IS-7 ukax imill wawanakan ch"iqa amparaparuw saraski, ukax mä cañón de alta presión ukan ch"allt"ataw uñjasi ukat sayt"awayxiwa. Jan wali suma uñnaqt"an waynaru.
  Alenka, purak musculonakap flexionasax akham q"ucht"i:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax jiwasan akapachanx lurasispawa, Newton jupax jikxatawayi pä ukat päx pusi lurapxi!
  Ch"axwawix wali ch"amampiw jan jaytjasis sarantaski. Mä cañón soviético ukaw alemanonakar chʼalltʼäna. Jach"a Marusyax conchas ukanakaw calzoncillo ukarux ucharaki. Akax imill wawanakan jakäwipa ukat destinopawa. Ukat q'uchupxi:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janiw khitis atipjaskistaniti! Rusia lobonakax uñisiriruw t"unjapxi, rusa lobos - mä aruntt"awi heroes ukanakataki!
  Agustín, ametralladoranakamp jawqʼjasajj akham siwa:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa! ¡Ukajj jiwasan atipjäwisapunïniwa! Rusia markan banderapax nayrar sartañapawa, ¡jach"añchäwiw liwitat heroes ukanakataki!
  Ukat mayamp jiwayir pistolax arnaqasi ukat ist"asi:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janiw khitis atipjaskistaniti! Rusa lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi, ¡jupanakax mä ch"ama amparanïpxiwa!
  Maria, aka quri ñik"utan tawaqux tank dirigi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Fascistanakaru wali ch"amampi ch"allt"añäni!
  Alemanes ukanakax jan walt"awinakan jikxatasipxi, alaxpachanx ch"axwawinakas utjarakiwa. Ukampis jichhakamax MIG-15 ukax alemán markanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, jank"akïtapata ukhamarak armamento tuqita. Uka nuwasïwix jan kikpakiw sarantaski.
  Huffman, aka suma as piloto, ch"axwäw maranakanx mä suma carrera lurawayi. Juk"amp chiqaparux, muspharkañawa ukat fantastico. Kimsa patak avionanakar purisax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukarux qullqit lurat roble laphinakan espadanakapamp diamantenakampiw katuqatayna. Pusi patak jaquqanir avionanakar purisax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukar katuqatayna, quri encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Phisqa patak avionanakatakix Orden de la Águila Alemana ukax diamantenakampiw katuqawayi, ukatx waranqa qhipatx Cruz de Hierro de Caballero Cruz ukax roble platino laphinakampi espadanakampi diamantenakampiw katuqawayi. Ukat pä waranqa avionanakaruw purisajj Gran Cruz de la Cruz del Caballero sat suti katoqäna.
  Uka jan uñt"at pilotox walja aéreo atipt"äwinakaruw puriwayi. Ukat jupax jakaskakïnwa. Huffman jupax jichhakiw general ukham jach"añchatäna. Ukampis jupax avión privado ukhamaw avionat saraskakïna.
  Kunjamtï sapkixa, janiw ninampi phichhantkiti, janirakiw umarus ch"allt"kiti. Walja maranaka chʼaxwäwinakanxa, Huffman chachax mä chacha warmin instintopwa jikxatäna. Jupax mä piloto super-legendario ukhamaw tukuwayi ukat wali uñt"atawa. Ukampis jupax mä ch"aman atipt"asirïnwa - Agave, ukax pä waranqa jaquqanir autonakan jakhüwipat sipans juk"ampiw jilxattawayi. Ukat jupax Huffman sat jaqiruw katjaskäna. Ukampis jupax wali jisk"akiwa, ukatx janiw mä ch"axwirirus chhaqhayawaykiti.
  Imill wawax q"ala, cincelat kayunakapamp pedales ukar ch"allxtayäna ukat cañones de aire ukan phallatäna. Ukat jichhax pusi MIG-15 soviético autonakaw jaquqanipxäna.
  Agave kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Mä juk"a pachatakixa, taqiniw q"añunakäpxtanxa! Ukampis ¡acerot lurat nervionakaw utjitu!
  Ukat mayamp tawaqux maysaruw kutt"awayxi. Mä phallawinx paqallq URSS avionanakaruw jaquqaniwayi - suxta MiG ukat mä TU-4, ukatx chhuxriñchjasiwayi:
  - Taqi kunat sipansa, nayax janiw super ukhamäkti, ukhamax hiper ukhamätwa!
  Agave, chiqpachansa, mä perra ukhamawa. Lucifer sat chachan pilotopa. Wali suma miel rubio.
  Aka chiqanx yaqha phallawimpiw phichhantawayi ukatx llätunk avionetas soviéticas MIG-15 ukanakaruw mä kutikiw jaquqaniwayi ukat pitiw ist"asi:
  - ¡Nayaw juk"amp creativo ukhamarak reactivo ukhamätxa!
  Chiqpachansa imillaxa janiwa llamp"u chuymanïkiti. Jupajj taqe kunwa luraspa, taqe kunsa lurarakispawa. Janiw juparux privado sasin sutichañjamäkiti.
  Ukat kayunakapax wali bronceado, wali gracioso...
  Ukampis Mirabelax jupampiw ch"axwaski... Jaya pachax Kozhedub jupax as soviético ukan wali suma jaqipänwa. Jupax URSS markan heroen suxta quri warawaranakap apthapiwayi, patak suxta tunk paqallqun avionanakaruw jaquqaniwayi. Ukampis uka qhepatjja jiwjjänwa. Ukatxa janiw khitis uka registrop pʼakintkänti. Ukat jichhakiw Mirabela markax Kozhedub markat sipanx juk"amp jach"anchawayi. Ukat patak llätunk tunk jila avionanak jaquqanisaxa, paqallq kutiw URSS markan heroepar tuküna.
  ¡Akax Terminator imillawa! Jupjam mayniw tʼijtʼir caballo saytʼayasajj nina nakhaskir chʼusawjar mantani.
  Ukat jukʼamp thaya.
  Mirabela kullakajj mä jan walinwa uñjasïna. Mä colonia de trabajo de niños ukanwa tukuyta. Qʼala kayuni ukat gris isimpi isthaptʼataw quqanak khuchhuqäna ukat tronconaksa sawtʼarakïna. Jupajj wali chʼamani ukat kʼumararakïnwa. Sinti thaya pachanx q"ala kayukiw sarnaqäna ukat carcelan pijamampiw sarnaqäna. Ukat mä kutis chhuxriñchjasirïta.
  Chiqansa, uka phenomenox frentenakansa uñjasiwayiwa. Walja pachaw Mirabelax infantería ukan ch"axwawayxi, ukatx piloto ukhamaw tukuwayi. Mirabelax nayrïr kutiw ninamp bautisasïna, Moscú markan ch"axwäwipanwa, ukaruw colonia qhipat jank"ak saräna. Ukat ukanjja, thaya jaqëtapwa uñachtʼayasïna.
  Jupajj qʼala kayukiw nuwasïna ukat niya qʼala jan isinïsaw wali thaya thaytʼan nuwasïna, uka thayajj cheqapuniw Wehrmacht sat barcorojj jan chʼamanïkänti. Jupax ukham maldito, jan atipt"ir tawaqunïnwa. Ukat jupax wali sumwa atipjäna.
  Mirabela kullakajj URSS markan niyaw atipjañapäna sasaw creyïna. Ukampis tiempojj pasawayjjewa. Ukat jukʼamp jan waltʼayat jaqenakaw utji, ukampis janiw atipjañatakejj purinkiti. Ukat chiqpachansa axsarañjamaw tuku.
  Mirabelax atipt"awinaka ukat askinak jikxatañ amti. Jupax URSS markan paqallq warawaraniwa - ¡akax taqit sipans juk"ampiwa! Ukat maldición, ¡jupax premionakap katuqañapawa! Ukat pallapallanakan cruzap aptʼasiskakiniwa. ¡Stalin chachajj jiwjjchïnjja, luratanakapajj jakaskakiwa!
  Mä imill wawaw mantani ukat colgar... Mä alemán XE-362 ukarux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Aeróbatico ukaxa! Ukat mä maldito machaq tripulación!
  Chiqpachansa wali suma tawaqu. Chiqpach cobrax walja lurañanakaniwa.
  Mirabelax machaq warawarawa...
  Ch"axwawix walja urunakaw machaq mara puriniñapkamax sarantaski... IS-12 soviético ukax rodillos ukat pistas ukanakaruw jan walt"ayawayi - askichatäskiwa. Jïsa, ukham qhuru ukat jan khuyaptʼayasir chʼaxwäwi. Ukat ¿qhawqha tiempos utjani?
  Ukat taqi kunatix Wittman jupax Occidente uksan ch"axwawinakat qhispiwayi.
  Wittmann jupa pachpaw mä juk"a pachaw tanque ukan ch"axwäna. Kimsa patak k"añaskunakaruw jakthapiwix puriyatayna, janiw pistola, mortero, camionanaka, motocicletas ukat yaqhanak jakthapiskänti, jupax akham uñt"ayatawa: Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi, ukatx general ukhamaw jilxattawayi.
  Uka qhepatjja janiw nuwasjjänti. Ukampis jupaw suxta, SS tank ejercito pʼeqtʼäna.
  Kurt Knipsel jupax Wehrmacht ukan juk"amp suma tank as ukar tukuwayi. Ukampis phisqa patak tankinak tʼunjatäxäna ukhakiw Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero sat sutip katuqäna.
  Kunjamakitix jupax premios ukanakat jark"atarakïnwa. Chiqansa, waranq tankinakar purisax qhipharux katuqawayi: hierro cruzan caballero cruz ukax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Kurt Knipsel jupax wali suma nuwasiñ maquinawa. Kunayman tankinakan ch"axwapxirïna. Jupajj artillero ukhamarak comandante ukhamänwa. Walja tiempow jan atiptʼasisin taqenin nayrar sartayäta.
  Ukampis suma Gerda kullakajj niyaw jupar katjañ puedjjäna. Imill wawanakax wali sum nuwasipxäna. Ukampis uka qhepatjja, mä jukʼa samartʼapjjänwa. Pusi suma uñnaqt"aninakaxa usurïxapxänwa, mä paniniruw yuripxäna: mä yuqall wawa, mä imill wawa. Ukampis samartʼañ tukuyatatjja, jankʼakiw ukanak askichapjjäna.
  Ukat jichhax Gerdax Knisel sat tawaquruw pasawayxi.
  ¿Kunjamsa jan sarnaqapjjaspa? Q"ala kayukiw ukat bikini ukampiw nuwasipxi. Imill wawanakax yaqha samart"apxänwa, wasitat wawanakar yuripxäna. Ukat jichhax pä waranqa t"unjata tankinakaruw jak"achasipxta. Ukat jupanakax mä jan uñjat premio ukar jakt"asipxaspänwa: Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukan warawarapax qullqit lurat encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  ¡Ukanakax imill wawanakawa!
  Gerda kullakax soviético autoruw ch"axwantäna. Jupax torret chʼiyjasaw akham arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä maldición ukhamawa!
  Ukat wasitatwa chʼiyar jaquntawayi. Ukax T-54 ukaruw mantaraki. Ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Alemania marka!
  Imill wawaxa chhuxriñchjatawa. Ukat jupax wali ch"amanchatawa... Jïsa, jupax ukham estratégico racha ukaniwa. Niya 1956 marawa... Ch"axwawix sarantaskakiwa... Janiw sayt"añ munkti. Ejército Rojo ukax kunayman chiqanakan nayrar sartañatakiw ch"amachasiski. Ukampis amuyasipxam, jaqinakax juk"akiw utjxi.
  Ukat Rusia markax wilampiw mistuski.
  Ejército Rojo ukax Rumania uksaruw nayrar sartañ yant"i. Ukat uka qhipatxa, artillería sat jachʼa chʼaxwäwinaka, chʼaxwañanaka ukat jiwayañanakas utjarakiwa.
  Ukampis uñisirix suyt"askiwa. Alemanes jupanakax juk"amp uñt"at tank ukanipxi, AG-50. T-54 ukat sipanx juk"amp askiwa jark"aqasiñataki, juk"ampirus ladonakapan ukat inas armadura ch"uqt"añ ch"amapax pistola ukanx juk"amp jach"awa, ukampis juk"amp llamp"ukiwa. Chiqans alemán ukan jank"akïtapax juk"amp jach"awa, turbina de gas motor ukan utjatapata.
  Alemán tank ukax ninamp phichhantawayi ukat puntunak apsu.
  Margaret sat warmin tripulacionapajj nuwasipki. Thaya wilampiw nuwasipxi. Alemania imillanakax mä tanque soviético ukarux jaquqanipxiwa. Ukat kusisitaw chhuxriñchjasipxi.
  Jïsa, ukat janiw aka chiqar puriñjamäkiti...
  Albina ukat Alvina jupanakan apnaqat mä disco alaxpachan muyuntaski. Pä rubio imillanakax soviético autonakan ch"allt"ataw uñjasipxi. Ukat wali yatiñampiw uk lurapxi. Uka taqpach invulnerable discus rams Migi ukat Tu. Jiwayañ auto. Ukat nuwasirinakax qʼala kayunakap chʼallxtayapxi. Ukat jupanakax janiw Ejército Rojo ukarux alaxpachanx mä ch"am churapkiti.
  Disco plano ukax mä kunawa, URSS cientificonakax janiw copiapkaspati. Akax mä kunawa, ukatakix janiw kuna antídoto ukax jikxataskiti. Ukat alemananakax aire ukanx wali atinisisaw jikxatasipxi. Ukat layqanakjamaw mä magia varampi nuwasipxi.
  Albinax discus uñisiripar uñacht"ayasax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Diosax utjchi ukhaxa, ¡alemán jaqiwa!
  Alvina, uñisirir t"unjasaxa, chiqapawa:
  - ¡Chiqpachansa mä alemán jaqiwa!
  Ukat imill wawax larusitaynawa... Jilapachax jan tukuskir ch"axwäwitx qarjatarakiwa. Ukhama, alemanes ukat rusos ukanakax jiwayasipxi. Juk"amp chiqaparux Ejército Rojo ukat Wehrmacht ukanakaw uñt"ayasi. Ukampis nayrïr línea ukax wali jan kuynt"ataw uñjasi... Ukat janiw tukusiñas ni bordes uñjasiskiti.
  Ch"axwäwi... Akax niyaw chiqäxi. Ch"axwäw qalltatat yurir nuwirinakax alaxpachan ukhamarak uraqin ch"axwapxi.
  Amuytʼañataki, Hans Feuer sat jilata. Orden de la Cruz de Hierro, Nayrïr Clase ukan sullka katuqiripawa. Ukat ukat jupax mä general soviético ukar katuntatapatxa, Orden de la Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukan sullka katuqiriruw tuküna.
  Jisa, chiqpachansa akax wali sumawa.
  Hans Feuer jupax jan ch"amani ch"axwiriwa. Uka waynax mä jach"a jaqir uñtataw nuwasi, ukat juyphi pachanx wali thayapuniwa, shorts ukakiw uchasi.
  ¡Chiqpachansa akax wali sumawa!
  ¡Hans jilatajj walja patak maranakaw wali uñtʼatäjjäna!
  Ukat taqpachanx, ukham jan iyawsañjam ukat jach"a ch"axwäwiw akanx utji... Kuna AI ukax chhaqtawayxiwa.
  Ukat Rumania markanx Ejército Rojo ukax janiw Alemania markan arxatäwinakaparux mantañjamäkiti. Panpachaniw jan walt"äwinakan uñjasipxäna. Enero phaxsinx juk"ampiw purini... Ukat sapa uruw juk"amp jaqinakaw jiwarapxi, usuchjataw uñjasipxi.
  Loco lurañax janiw qalltañas tukuyañas utjkiti.
  Agave jupax wasitatw alaxpachan jikxatasi ukatx soviéticos autos ukanakaruw jaquqaniwayi. Jupax uywa katuri ukat uywa manq"irirakiwa. Uñisirinakaruw ch"allt"i.
  Jupax ch"allt"at autonakax jaquqaniwayi. Ukat ukat imill wawax uraqinkir ch"amanakaruw pallapallanakamp phichhantawayi. Ukax IS-7 ukarux ch"allt"atawa. Ukat jupax larusirakiwa:
  - ¡Nayaxa wali sumawa! ¡Nayaw uñisirinakar jiwayir tawaquxa!
  Ukat mayampxa aéreo diananakaruw apayasi. Akax tankinak t"unjiriwa ukat taqi k"añaskunakax t"unjapxi ukat ch"axwapxi.
  Ukhama, akax kunatix nayraqatapanx t"amt"aski ukawa. Ukat utan nayraqatapanx cientificonakax jiwayir yänak lurañ yant"apxi. Janis sumäkchixa.
  Ukampis akax mä jisk"a tank AG-5 ukawa. Mä maquina paqallq tonelada pesa. Ch"axwañ yant"awinak pasaña. Ukat uñisirirux chhuxriñchjasi ukat chhuxriñchjaraki.
  Ukat kunapachatix q"ucht"añ pachax purinxi ukhax janiw khitis jark"kistaniti ni atipt"kistaspati!
  AG-5 ukax jank"akiw saraski ukat kunjamtix saraski ukhamarjamaw ch"axwawayxi. Ukat ukham tankax janiw saytʼayatäkaspati. Ukat conchas ukanakax ricochet ukhamawa.
  Ukat auto manqhanjja, tunka marani Friedrich sat mä waynaw qontʼatäski, jupajj akham sänwa:
  - Ukat nayax chiqpachapuniw mä super luchador ukhamäxa!
  Ukat mayamp pallapalla... Ukat torre chika taypiruw ch"allt"i. Ukat tʼunjir chʼamapax jiskʼakïkchisa, wali jachʼawa.
  Ukat alaxpachanx Helgax nuwasi. Mä q"ala kayuni tawaqux bikini isimpiw facturanak qillqt"asiski. Ukat wali muspharkañ askinak jikxatatapatx kusisirakiwa.
  Ukat Agavex nayrar sartawayi... Ukat ch"axwaraki.
  Niyaw febrero phaxsin 1956 maranx purini... Ejército Rojo ukax janiw kawkhans suma sarantäwir puriñjamäkänti. Ukampis alemanonakajj janiw nayrar sartapkaspati. Uraq manqhankir axsarkañ tanques ukanakax nuwasiñaruw sarapxi. Ukampis jupanakax q"uma táctico ukhamawa.
  Imill wawanakax uraq manqhar jank"akiw sarapxäna, mä pila de armas soviéticas ukar t"unjapxäna ukat kutt"anipxäna.
  Uka pachparakiw mä qhawqha precursoranakar katuntatäpjjäna. Imill wawanakax katuntat yuqall wawanakarux isinak apsusaw t"aqhisiyañ qalltapxäna. Precursoranakarojj alambrempiw jawqʼjapjjerïna, ukatsti qʼala talonanakap ninampiw tostʼapjjerïna. Ukatxa, juntʼu pinzampiw kayu chʼakhanakaj pʼakjañ qalltapxäna. Uka yuqall wawanakax wali llakitaw arnaqasipxäna. Tukuyañatakix imill wawanakax mä junt"u hierrompiw pechonakapan warawaranakap phichhantapxäna ukat chachan jan pantjasirïtanakap botas ukanakampiw t"unjapxäna. Qhip qhipa lurawix precursoranakaruw tukuyäna ukat jupanakax wali llakitaw t"unjapxäna.
  Imill wawanakax, mä juk"a arumpixa, jach"a clasen lurawip uñacht"ayapxäna. Ukampis mayamp alemanonakajj janiw kuna jachʼa amtarus puripkänti.
  Ch'aman autopropulsadas armas: "Sturmmaus", posiciónes soviéticas ukanakaruw ch'axwapxi. Walja tʼunjäwinaksa, tʼunjañanaksa lurapxäna. Ukampis mä avión soviético ataque ukax mä autoruw t"unjatayna, ukat Krauts ukanakax kutt"anxapxänwa.
  Nazis sat jaqinakax disquetenakampiw soviético sat pilanakar tʼunjañ yantʼapxäna. Erizonakampi ukat explosivonakampiw jupanak contra apnaqapjjerïna. Ukanx taqpach intercambio de golpes ukaw utjäna.
  Akax Albina ukat Alvina jupanakax wasitatw platillo volante ukankapxi. Jupanakax q"ala kayunakapamp joystick botones ukar ch"allt"asaw uñacht"ayapxi ukat wali yatiñampiw lurapxi.
  Chiqansa, imill wawanakax aeróbatica ukan juk"amp jach"a uñacht"ayapxi. Discusap jaquntapxäna, ukat tunka payan maquinas soviéticas ukanakaw jaquqanipxäna.
  Albinax akham siwa:
  - ¡Colerata luraña escuadrón! ¡Ukanjja mä warawaraw utjani!
  Ukat wasitatwa autop muytayaraki. Ukat imillanakax Wila Ejército ukarux t"unjapxi. Ukhamaraki, wali suma...
  Alvinax tunka payan avionetas soviéticas ukanakaruw jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Loco imillanaka, ukat janiw virgenanakax kunjamatsa!
  Qhipïrix chiqäskapuniwa. Uka chacha warmix wali kusisitaw uka chachanakampix kusistʼapxäna. Ukat taqi kasta lurañanakwa lurirïna. Imill wawanakax chachanakaruw munasipxäna - ¡jupanakarux kusisiyataynawa! Ukat jukʼampejj lajjramampi irnaqtʼasïta ukhajja.
  Mä jach"a gradonkir tawaqu... Precursoraruw t"aqhisiyapxäna... Nayraqatax q"añunakap apsusaw mä pä cubo uma kunkapar warantapxäna. Ukatxa mä junt"u hierrompiw punkit purakapar apanipxäna. ¡Ukat kunjamsa phichhantapjjäna! Precursorax sallqa t"aqhisiñampiw arnaqasïna... Mä nina nakhaskir thujsaw utjäna.
  Alvinax mä junt"u alambrempiw ladopar ch"allt"äna. Ukat kunjams larusiñ muni... Wali muspharkañawa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - Nayax qhipäx tuqit llakisiñat qarjataw jikxatastxa - ¡Kusisiñajat sawkasiñ munta!
  ¡Ukat kunjamsa larusirakini! ¡Ukat perlat uñtat kisunakapsa qʼal apsusini! Aka tawaqux jiwayañ wal muni, ¡kuna imill wawasa!
  Ukat imill wawan kayunakapax taqpachaw q"ala ukat suma uñnaqt"ani. Jupajj qʼala kayukiw qʼañunak patjjan sarnaqañ wal muni. Ukat katuntat precursoranakar jaqunukuñatakis ukhamaraki. Talonanakapax qhatiyatäxi ukhax walpun chhuxriñchjasipxi. Alvina kullakas wali larusiñatak jikxati. Ukat Albinax imill wawarakiwa, chiqpachansa - ¡super! Kunjamas mä uñisirirux chinun codo ukamp ch"allt"aña. Ukat jupax akham sasaw chhuxriñchjaraki:
  - ¡Nayaxa wali jach"a clasenkir tawaqutwa!
  Ukat perla kisunakapsa qʼal apsu. Uka chispixa kunjamatixa pulido ukhama. ¡Ukat nuwasir jaqix wali muspharkañawa! ¡Akax mä cuento ukan jan arsuñjamäspawa, jan ukax mä plumampis qhanañchañjamäspawa!
  Panpachaniw nuwasirinakax MiG soviéticos ukanakarux alaxpachan t"unjapxi. Suma uñnaqt"aninakax ch"amanchatawa. Jupanakanjja janiw mä jukʼsa pächasiñas utjkiti. Ukat ukham sallqa ukat extático suma uñnaqtʼanïña.
  Ch"axwirinakax q"ala kayumpiw joystick ukx apnaqapxi ukat rusa autonakaruw atacapxi. Kunjamtï chʼalltʼasipki ukhajja, nuwasirinakaruw tʼunjapjjani, mä chʼaphimpiw cristalar chʼalltʼasipkaspa ukhama. Imill wawanakax jan khuyapt"ayasiri, jan khuyapt"ayasiri. Ukanakax colerasiñan ch"amapampiw utji ukat munasiñan nina lawrapampiw utji. Ukat atipt"añar atinisiña. Tunka phisqhani maranakas ch"axwawix utjkchixa. Ukampis janiw tukuyañ munkiti. Albina ukat Alvina jupanakax wali uñt"atäpxiwa. Ukat janiw qhipäxar kutt"añ munapkiti ni mä juk"a sayt"añ munapkiti. Ukat jupanakax jupanakpachaw sarapxi ukat uñisirinakaruw ram.
  Albina, avionetas soviéticas ukanakar t"unjasax akham sasaw arnaqasïna:
  - Imill wawaxa jacht"asisawa qarjasi, ¡nayaxa bast zapato umamp chhaqhayañax juk"amp askiwa!
  Ukat kunjamsa jachaqtʼasi ukat perla kisunakap qhantʼi. Ukat kunjamsa jichhax mä chachar munpacha. Jupax chachanak violañx walpun muni. Jupajj uka toqet wal kusisi. Jupaw irpastam ukat violarakïtamwa.
  Albinax akham sasaw arnaqasïna:
  Imill wawanakan sexopax sexo satawa
  ¡Akanx jach"a nayrar sartawiw utji!
  Ukat nuwasirix larusisaw phallxani... Ukat wasitat taqi uñisirinakasar jiwayañäni. Jupax walja ch"amaniwa. Ukat muskulunakan chʼamapampi phuqtʼata.
  Ukat Alvinax akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Uñisiriruxa t"unjañäni!
  ¡Ukat nuwasir jaqix wali chʼamampiw larusiñ qalltani! Ukat kunjamsa waynanakapajj kayunakap chʼoqtʼasipkäna uk amuytʼarakta. Ukampis wali sumawa sañani.
  Marzo phaxsinx niyaw purinxistu... Intix juk"ampiw qhant"aski. Primavera phaxsin nayrïr urux rusa yuqall wawanakax q"ala kayukiw ch"uxña ch"uqi taypin t"ijtapxi. Jupanakax jupanakpachaw larusipxi, jupanakpachaw jachaqt"asipxi, ukat higos ukanakap alemanes ukanakar uñacht"ayapxi.
  Precursoranakax wila corbatani, jisk"a ñik"ut khuchhurata, yaqhipanakax juk"amp jisk"a ñik"uta. Jupanakax t"ijt"apxi ukat saltapxi. Qʼala kayunakapajj janiw thaytʼkiti. Jupanakax wali qhururuw tukuwayapxi. Imill wawanakax t"ijtxapxarakiwa, ukhamarakiw jan zapatoni. Uka rosa, muyu talonanakapax inti jalsun qhant"atawa. Muspharkañ soviético imillanaka. Sbelto, atlético, jukʼa yänakampi kusistʼañ yatitawa.
  Ukat taqiniw jachaqt"asipxi ukat kisunakapat jachaqt"asipxi... ¡Primavera nayrïr urux chiqpach kusisiñawa ukat qhanatakis ukat lurañatakis ch"am tukuñawa!
  Ukat alaxpachanx mä avión ukan nuwasiñaw utji. Mirabela, akax nayrïr piloto soviético ukawa, jupax yaqha alemán avión ukarux jaquqaniwayi. Ukat kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, imill wawax bikini ukampiw isthapita. Wiñayataki wayna ukat janipuniw chhaqtawaykiti. Ukhamaw Diosar yupaychañ tuqit chʼamapax imantatäna.
  Ukampis Mirabelax chachanakax llamktʼapxi ukhaxa wal munasiraki. Juparojj cheqapuniw ukajj gusti. Ukatpï jupax piloto ukhama... Kunawsatix mä imill wawax q"ala jan isin, musculoso cuerpopax chachan amparapamp masat uñjasi ukhax chiqpach kusiskañawa. ¡Ukat wali kusiskañawa!
  Mirabelax yaqha nazi autoruw ch"allt"asi ukat sist"asi:
  - ¡Nayaxa mä blindata jaqiwa!
  Uka tawaqux qʼala muruqʼu talonanakapampiw panel de control ukarux chʼalltʼaraki. Jupax wali suma uñnaqt"aniwa. Ukat jan yateqañjamawa.
  Mirabelax ukat mistuwayxi. Ukat Agavex juparuw t"ijtäna. Qhiparusti, pä wali suma nuwasir-pilotonakaw jikisipxäna. Mä muyu utatpachaw maynit maynikam ch"axwapxi. Jayatpach katuqañatakiw chʼamachasipxi. Ukampis janiw sinti sumäkiti. Panpachani suma uñnaqt"aninakax línea de tiro ukanx t"ijtapxi. Ukat wali chʼamampiw kisunakap qʼal apsupjjäna. Suma, warminakax perranakawa. Jupanakax nayranakaparuw wali ch"amampiw uñch"ukipxi. Juk"amp chiqaparux, p"iqit ch"allt"asipxi ukat wasitatw ch"axwapxi. Alemán ME-562 ukax wali suma armado ukhamawa MIG-15 ukat sipanxa, ukat soviético uka autox jaquqaniwayi...
  Ukampis Mirabelax jaqunukuñ atipjatayna, avión apnaqañ tuqitx nayrïr kutiw avionap chhaqhayatayna. Ukat jukʼamp jan walijja, uñisirinakan territorioparuw tukuyäna. Ukat akax jan waliwa. Jïsa, ukham jan uñtʼat destinonak mayjtʼayaña. Ukat 1 uru achuqa phaxsit 1956 maranx uraqpachaw mayjt"awayi, ukampis Fuhrer ukan apnaqawipax cibernético anatäwinx utjaskakiwa.
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"