Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Гуливер И Третият Райх

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Гъливер се премества насън в паралелна вселена. Там той вижда дракони и трябва да научи, че има Трети райх и хитлеристка Германия, на която помага приказен гном. Младо момче хобит е изпратено да помогне на СССР. Но той се оказва в детска трудова колония, без да може да помогне на Съветска Русия. И немците превзеха СССР!

  ГУЛИВЕР И ТРЕТИЯТ РАЙХ
  АНОТАЦИЯ
  Гъливер се премества насън в паралелна вселена. Там той вижда дракони и трябва да научи, че има Трети райх и хитлеристка Германия, на която помага приказен гном. Младо момче хобит е изпратено да помогне на СССР. Но той се оказва в детска трудова колония, без да може да помогне на Съветска Русия. И немците превзеха СССР!
  . ГЛАВА Љ1.
  Уморен от робски труд, смелият пътешественик заспал и сънувал сън, който бил много по-интересен от реалността.
  Момчето Гъливер летеше на дракон, а до него имаше момиче с невиждана красота. Вече доста възрастен, но все още млад и много мускулест и заоблен. А на косата й с цвят на златен лист имаше богата корона от диаманти и камъни, толкова ярки като звезди, че засенчваха дори най-големите и най-скъпите диаманти.
  Момчето пътешественик попитало:
  -Кой си ти?
  Момичето отговори с усмивка:
  - Аз съм принцеса Лея! И в момента командвам армия от дракони!
  Гъливер погледна назад. И всъщност в небето имаше цяло стадо дракони и всички тези същества бяха красиви. И на тях седяха прекрасни момичета.
  Но най-красивата и възхитителна все още беше кралицата. А драконът, на който летяха тримата, заедно с още една красавица, беше наистина приказен. Ето го отборът. И в същото време всички момичета са боси, въпреки че голотата им е покрита със скъпоценни камъни и мъниста.
  Но те не скриха нито шоколадовите пръчици на корема на корема, нито топките мускули, търкалящи се под бронзовата кожа. В същото време подметките имаха елегантна и уникална извивка на петите.
  Момчето воин каза:
  - Колко си красива. Вие, момичета, сте истинско чудо!
  Лея разтърси косата си с цвета на златен лист и запя:
  Всички момичета са красиви, боси,
  Те са силни и воини от яслите...
  Красавиците имат много строг поглед,
  Явно с тях на сърцето е по-весело!
  Гъливер се съгласи с това. Той завъртя меча в ръцете си, направи осмица с него и каза:
  - Без съмнение, с вас е по-забавно!
  Екип от красавици летяха на дракони. Има цяла армия от тях, великолепни и уникални. И драконите имаха крила, боядисани във всички цветове на дъгата. И изглеждаше, че са украсени със скъпоценни камъни.
  Гъливер отбеляза:
  - Всеки похотлив мъж е змей по своему, но не седмоглав, а най-често безглав!
  Принцеса Лея се засмя и отговори:
  - За разлика от дракона, мъжът няма нужда да реже главите си, той вече ги губи, когато погледне жена!
  Момчето воин хвърли босите си пръсти - изглеждаше на около дванадесет години и беше само по къси панталони, поради което хвърли иглата. Така той прелетя и прониза доста голям комар, убивайки го до смърт.
  Гъливер отбеляза с усмивка:
  - Тези, които са ядосани като оса и с интелигентността на насекомо правят къртичина от къртичината!
  Принцесата войн Лея потвърди:
  - За някой, който има интелигентността на муха, всяко насекомо е слон!
  И те се засмяха. Изглеждаше много смешно. Пред тях летеше стадо гъски. Птиците бяха доста големи и дебели, с голям размах на крилете. На водача на глутницата седеше двойка: момче и момиче и държаха в ръцете си сребърни звънчета, на които весело дрънкаха.
  Гъливер отбеляза:
  - Възрастните често лъжат, децата си измислят, а старите като цяло лъжат до бебешки приказки!
  Момичето принцеса кимна и добави:
  - Старостта не е радост, но изпадането в детството е още по-голямо бедствие!
  Децата на гъската водачка изведнъж запяха:
  Как се е зародило злото във Вселената?
  Вярно е, че самият създател не си спомня...
  Възможно е да е вечен,
  Не угасва като пламъците на подземния свят!
  
  Ти не си първият, който знае, че Адам е съгрешил,
  Ева не беше първата, покварена от плътта...
  Пияницата, която черпи от град "Агдам",
  Човекът, който пуши, "планира" през ваканцията...
  
  Всеки, който знае какво е зло
  Свикнали да нарушават законите без страх...
  И за които само доброто е бреме,
  Който иска само да се поклони за себе си!
  
  Все още искам да го грабна от пелените,
  Дори като бебе имам желание да направя такава каша...
  Защо зла майка проклина дете?
  Къде отиват в битката на здрава армия?
  
  Само една череша открадна от лятната градина,
  Още един убива търговци със стоманолеяр...
  Чиято глава е отсечена от крива брадва,
  Когото палачът хвърля на колелото.
  
  Присвоителят краде, плюейки на съвестта си,
  И кой открадна монетите на просяка...
  Дори се радвам за една половинка,
  Други се радват на женски къдрици.
  
  Да, има много лица, много аспекти на злото,
  Лицата му са прекрасни във всеки нюанс.
  Но желанието все още е добро в душата,
  Въпреки че светът около нас е, уви, ужасно див!
  
  Вдовицата плаче, сирачето пищи -
  Светът ни върви към ада...
  Наистина ли е възможно сърцето на Бог да е монолитно,
  Нима хората нямат място в Божия рай?
  
  Отговорът ще намериш само в себе си,
  Когато успееш да изсечеш гнева в мислите си...
  Когато ти отвърнеш на подлостта с добро,
  И спри да пълниш утробата си!
  Децата пяха много весело и красиво, след което изплезаха езици на Гъливер. Смелият навигатор им изплези език в отговор.
  И смях и грях...
  Гъливер отбеляза с усмивка:
  - Умът на детето е като чудо. И тук ще се съгласите, няма да имате възражения!
  Принцеса Лея се изкиска и запя:
  Вчера бях дете,
  Тук нищо не може да се направи...
  По-добре лъвче, отколкото глупаво слонче
  И змеят ще бъде капут!
  И те се блъснаха: момче и момиче с боси крака. Да, те имат страхотни приключения тук. И много различни нюанси. Така че животът върви добре.
  Гъливер забеляза, че момичетата на драконите започнаха да хвърлят нещо по мушиците с боси пръсти. Какъв фирмен стил е това - да хващаш мухи и да ги мачкаш. Добре? Щом това искат, значи така да бъде. Основното нещо е да не губите главата си.
  Но Гъливер не е плах боец. Въпреки че сега е просто момче.
  И принцеса Лея попитала момчето:
  - Обичаш ли мед?
  Младият воин кимна:
  - Със сигурност!
  Момичето остроумно отговорило:
  - Пчелният мед носи здраве, медените речи на политиците предизвикват само разочарование от диабет!
  Гъливер остроумно добави:
  - Медът на пчелите прави ръцете им лепкави, медът на политиците кара монетите на лековерните простотии да лепнат по лапите им!
  Момичето боец се съгласи с това:
  - Колкото и да е сладка речта на политика, освен диабета, тя не предизвиква никакво разочарование за тези, които нямат интелект!
  Момчето воин логично отбеляза:
  - Човек никога не може да има повече от един баща, но страната има една дузина кандидати за ролята на баща на нацията!
  След което и двамата бойци: момче и момиче, подсвиркват, слагайки босите си пръсти в устата си. Какво е причинило разклащането на атмосферата и изхвърлянето на естествено електричество. И зашеметените мушици паднаха надолу, падайки веднага върху рунтавите глави на орките, пронизвайки ги и ги пронизвайки.
  Принцеса Лея пееше пламенно:
  - Мамо, чакай, татко, чакай.
  Ако беше всяка вечер, това щеше да е животът!
  Орките се озоваха под драконите и момичетата, техния бос екипаж.
  И започнаха насочени и не толкова насочени бомбардировки, хвърляне на самоделни гранати от въглищен прах или нещо още по-готино и разрушително.
  По-специално, използвани са много остри, отровни игли, които буквално пробождат до смърт орки и гоблини. Това е, което момичетата наистина взеха и включиха.
  Принцеса Лея също стреля много точно по косматите орки и запя:
  - Нострадамус, Нострадамус,
  Кралят на бялата магия...
  Нострадамус, Нострадамус,
  Болката в сърцето ми не стихва!
  Нострадамус, Нострадамус,
  Момичета на боси мечти,
  Нострадамус, Нострадамус -
  Ти си единственото спасение!
  И воинът показа дългия си и смъртоносен език.
  След което ще го вземе и ще го изплюе с огнени пера от пламък. Това наистина е момиче с колосална сила и необикновен талант. Което е способно на много. И ако се разпадне, тогава нищо не може да му устои.
  Момчето пътешественик Гъливер също изстреля силен и агресивен огън по орките от своя дракон. Действаше изключително активно и резултатно. А детето войн имаше явен талант за победа и воля да овладее военното изкуство.
  Не, той е против това, орките не могат да устоят. А момичетата стреляха много ефектно, без да дават ни най-малък шанс на врага. Това е наистина епична битка.
  Момчето пътешественик Гъливер дори изпя:
  Радвай се, радвай се,
  По силата на деня на превозвача...
  Радвай се, радвай се,
  Защо не се качих на коня си?
  Това наистина е бойна и нахална песен. И в същото време има тотално унищожение на орките. И момичетата от змейовете започнаха да ги стрелят с арбалети, въртейки барабаните с боси пръсти.
  И всичко изглеждаше толкова готино и гротескно, буквално се създаваше нова и уникална история. В който нямаше място за слаби и немощни.
  Просто се опитайте да се доближите до момичета като тези и те ще смажат всеки на парче торта.
  И както се казва, лудата крава е заразна. И воините успяха да покажат това съвсем естествено. И бият враговете с голям ентусиазъм. И те бълват стрели и арбалети. Освен това всичко се прави с голям интензитет.
  Така че няма да можете да направите много срещу такава армия. И воините така се навлякоха в орките, че не можаха да избягат. Това е наистина разрушителният ефект на стрелите и арбалетните болтове.
  Гъливер го взе и запя:
  Стреляйте смело и унищожавайте
  Ще има живот от сърце!
  Принцеса Лея отбеляза:
  - Децата са по-добри от възрастните, защото възрастта им оправдава младежката им глупост!
  Момчето воин отбеляза:
  - Младостта оправдава глупостта, но не и подлостта, за да различиш черното от бялото не ти трябват много години и знания!
  И момчето Терминатор подсвирна и облаци от гарвани заваляха като градушка върху главите на рошави орки.
  Принцеса Лея туитна:
  - Никаква интелигентност, смятайте за инвалид, умът не зависи от века! Дори да имате сила без интелект, всички сте слаби!
  Гъливер логично отбеляза:
  - Мускули от стомана няма да компенсират дъбова глава!
  Друго от момичетата весело отбеляза:
  - Това не е проблем за момиче - ако има бос крак, тогава е по-лошо за момиче - под петата на ботуш!
  Принцеса Лея логично каза:
  - Ако искаш да станеш ас, имай жокер в главата си!
  Гъливер изчурулика със смях:
  - Вълк се храни с бързи крака, жена с тънки крака, когато козите сучат!
  След това през редиците се разнесе смях. И принцеса Лея каза:
  - Най-добрият начин да извадите монети от портфейла на мъж е с босите пръсти на краката на момиче!
  Момичето графиня отбеляза:
  - Голата пета на момиче ще получи най-модерните дрехи, ако мъжът има глупав ботуш и пълен ботуш от филц!
  Гъливер туитна хумористично:
  - Босите момичета обичат не само ботуши и валенки, но се навират под босите пети на живота!
  След което го взеха и запяха в хор:
  И тогава от най-голямата планина,
  Орли долетяха до Гъливер...
  Седнете Гъливер на кон -
  Ще ви отведем бързо!
  
  И Гъливер седна на орела,
  Показа най-великия пример...
  И не е лесно да носиш момче,
  Лимпопо ще бъде на път скоро!
  И воините ще вземат и ще разголят алените зърна на гърдите си и ще ударят орките със светкавица. И това напълно ще изгори много орки.
  Това наистина е техният отбор.
  Принцеса Лея попитала Гъливер:
  - Знаете ли, че в бъдеще ще се случи Втората световна война и ще има такъв готин тип като Хитлер!
  Гъливер се засмя и отговори:
  - Не знаех това, но сега знам!
  Момичето оголи зъби и продължи:
  И Хитлер имаше проблем: появи се един много готин дизайнер на танкове, гном. И той направи танка Мишка, тежащ само петдесет и пет тона и висок метър и половина със същото въоръжение, броня и двигател!
  Гъливер отново сви рамене и честно отговори:
  - Изобщо не знам какво е танк! И с какво го ядеш?
  Принцеса Лея се засмя и отговори:
  - Е, това е дълга история. Във всеки случай в тази вселена хората са се сблъскали със значителни проблеми. И на първо място СССР, който се бори с основните сили на Третия райх и неговите съюзници. С изключение на Италия. Какво е петдесет и пет тонна мишка? Това е челна броня от 240 милиметра, странична броня от 210 милиметра, а на склонове - 128-милиметрово оръдие и 75-милиметрово оръдие с двигател от хиляда двеста и петдесет конски сили. Това дава скорост от около седемдесет километра в час, правейки колата практически непроницаема от всички ъгли. От началото на 1944 г. тази машина влиза в масово производство. В резултат на това до лятото на 1944 г. нацистите са натрупали внушителни бронирани юмруци.
  И на 20 юни те нанесоха два мощни удара, единият от Молдова, другият от Западна Украйна, в сближаващи се посоки. И в резултат на това отбраната на съветските войски беше пробита и тя беше пробита като от таран. Резервоарът Маус-2 се оказа непробиваем за всички видове съветски оръдия. И освен това е доста мобилен и има добри характеристики на шофиране. Тази кола беше истинско наказание.
  Съюзниците също се държаха пасивно. Офанзивата в Италия завършва с поражение и десантът в Нормандия отново е отложен.
  Освен това германците пуснаха в производство страхотния ME-262, който беше много труден за сваляне. Това беше реактивен изтребител с четири въздушни оръдия с калибър 30 мм. И така той извади съветските самолети, като свали стотици от тях. И западната коалиция също. Хитлер също забави донякъде програмата V-2 и вместо скъпи и по-малко полезни балистични и крилати ракети разчита на реактивни бомбардировачи тип Arado.
  Чърчил и Рузвелт бяха подвили опашките си, освен това бяха силно притиснати от германския подводен флот. И съюзниците предложиха на Германия и Япония примирие. Хитлер се съгласява при условие, че съюзниците напуснат Сицилия и Сардиния. Какво беше постигнато.
  По време на примирието с Третия райх търговските отношения са възобновени. И САЩ, и Великобритания започнаха да доставят петрол там. И германците, провеждайки офанзива в Украйна, превзеха Киев и отново влязоха в Одеса.
  Танкът Mouse-2 стана непобедим. Появи се и по-млад модел на Мишката - Тигър-3, който беше по-лек и по-мобилен с едно 88-мм оръдие.
  Така че съветските войски се изсипаха. И това беше критичен ход...
  Гъливер прекъсна принцеса Лея:
  - Казваш толкова много неразбираеми думи. Не забравяйте, че аз съм просто дете от началото на осемнадесети век. И нашето ниво на развитие на технологиите не е много добро!
  Принцеса Лея кимна с усмивка.
  - Знам го! Но аз говоря за средата на ХХ век. И това направи само едно джудже. И трябва да се съгласите, че това е сериозно!
  Гъливер запя с наслада:
  - Чрез изграждането на два свята се създаде старият свят... В контекста на войната има аз и те и това е сериозно!
  Принцеса Лея отбеляза:
  - В началото на двадесет и първи век се появи демоничен Владимир, с плешивост, който беше шпионин, който завзе властта в Русия, и той също създаде много проблеми. Но неговата война е отделен въпрос. И тук гномът създаде ситуация, при която германците си върнаха десния бряг на Украйна и през есента започнаха офанзива в центъра. А танковете им изглеждаха неуязвими и непобедими. А срещу гнома ще ви трябва собствен алтернативен гений. Но кой трябва да бъде изпратен като симетричен или асиметричен отговор? Имаше идея - елф или трол? Но те ще бъдат по-слаби в технологиите от гнома.
  И германците напреднаха, така Смоленск падна, а след него Калинин и Вязма. Германците вече наближаваха Москва. Сталин, разбира се, си отиде. Той не искаше да умре. И Хитлер каза, че СССР трябва да стане германска колония. И само капитулацията ще го устройва.
  Е, накрая изпратиха хобитовия гном като отговор. И това също е момче, честно казано, може да се каже, че е гений. Но те не взеха сериозно босото момче, което изглеждаше на около десет години. И те бяха отровени до ГУЛАГ за малките.
  Междувременно германците превземат Москва. Така и стана!
  Москва падна, Ленинград също... Дойде зимата и немците нощуваха в градовете. Там се заселили.
  И комсомолските момичета решиха отчаяно да се борят с фашистите и да пеят песни, въпреки студа и липсата на дрехи.
  Ние сме красиви съветски момичета,
  Обичаме да се караме и да гъделичкаме момчета...
  Чува се ярък, звънлив глас,
  И ние имаме призвание да убиваме Краути!
  
  Ние сме много смели комсомолски момичета,
  Ние смело се втурваме през мраз боси...
  Не сме свикнали да стоим скромно отстрани,
  И награждаваме фашистите с юмрук!
  
  Повярвайте ми, момичетата имат голяма тайна,
  Как да победим ефективно нацистите...
  И повярвайте ми, успехът на момичетата не е случаен,
  Защото армията на Русия е много смела!
  
  И за нашите момичета с боси пети,
  Новогодишният сняг е много сладък...
  Е, фюрерът е просто мръсник,
  Нека не позволяваме на фашистите да празнуват успех!
  
  Ние, момичетата, играем трикове много диво,
  Разголихме гърдите си пред войниците...
  И ние наистина вбесяваме нацистите,
  Ние, могъщите комсомолци, не ни смазват!
  
  Ние, момичетата, можем много,
  Дори да застреляте Хитлер от танк...
  Противникът няма да има време да обядва,
  Момичетата ще дойдат като крадци!
  
  Ние наистина уважаваме Русия,
  Сталин е силен като смел баща, повярвайте ми...
  И вярвам, че победата ще дойде в топъл май,
  Всеки, който вярва в това, е просто страхотен!
  
  За момичетата няма съмнение и няма бариера,
  Всеки е готов просто да спори в ръцете си...
  Нека прекрасни награди дойдат при красавиците,
  Комсомолската сила е в здравите юмруци!
  
  Ние, воините, много бързо съзряваме,
  И в ръцете на пъргавите пушки дулото гори...
  И всяка задача, с която момичетата могат да се справят,
  Нашето приятелство е безспорен монолит!
  
  Ние сме толкова искрящи момичета
  Не ни интересуват снежни преспи или слани...
  Босите няма да охладят лапите ни през зимата,
  А сърцата на красавиците са щедри и чисти!
  
  Това, което можем да направим, ние въздигаме,
  Да препуснем като виртуозни кенгура...
  И ние успешно отвяваме главите на фашистите,
  И любов към упражненията сутрин!
  
  Всички момичета са готини воини,
  Те могат просто да начукват краутите на тесто...
  Ами фашистите просто са лоши?
  Комсомолците не познаваха свръхсила!
  
  Хитлер също не може да направи нищо.
  Бихме го много силно с пръчка,
  И те счупиха зъбите си, събаряйки кожата от лицата си,
  И тогава тичах през огъня бос!
  
  Само Сталин ще ни нареди да правим какво,
  Вижда се неговият строг и искрен поглед...
  И повярвайте ми, момичето няма да пропусне,
  Зареждане на голяма картечница!
  
  Ако трябва, ще стигнем до Марс,
  И Венера ще завладеем много бързо...
  Войниците се нуждаят от лак за ботушите си,
  Ние, момичетата, тичаме боси!
  
  Всичко е красиво при нас момичета,
  Виждат се гърди и ханш, талия...
  Той също е пионер, като вълче,
  Пионерът е напълно Сатана!
  
  Е, ние сме момичета - знаете, че сме готини,
  Всички фашисти ще изметем като с метла...
  И има сини звезди в небето,
  Ще разбием тигрите на парчета със стомана!
  
  Какво да не правите, повярвайте, че не е възможно,
  Признайте си, комунистът е демиург...
  И понякога не разбираме
  И те вземат красавици, за да ги плашат!
  
  Но знаете ли, ние смело унищожаваме германците,
  И те са способни да разкъсат краутите на парчета...
  Въпреки че имаме титанови души,
  Ще минем през степта и ще разчистим блатата!
  
  Ще строим комунизма без всички пирони,
  И ще победим решително фашистите...
  Комсомолците обичат да бягат във формация,
  И херувим лети над тях!
  
  Врагът няма да може да се справи с момичето,
  Защото момичето е орел...
  И няма нужда Краутите да се развалят твърде много,
  И вашият фюрер вика напразно!
  
  Комсомолец с боси крака,
  Дадох на Хитлер яйце...
  Не се занимавайте със Сатаната
  Или просто няма да има значение!
  
  Искрящият идол на комунизма,
  Червеното знаме ще свети над планетата...
  И Ирод беше хвърлен в ада на ада,
  И момичетата получиха пет!
  
  Ленин, Сталин - слънцето над планетата,
  Кръжат в небето като два орела...
  Подвизите на комунизма се възпяват,
  Отечеството има силата на стоманено крило!
  
  Успяхме да доживеем до победата,
  И изминахме целия Берлин...
  Бебетата са родени в люлката,
  И сега страната е във величие!
  . ГЛАВА Љ 2.
  Гъливер летял на дракони и чул много. В този случай ставаше дума за война, която беше неразбираема за човек от почти средновековието. Въпреки че изглежда, че ново време вече е настъпило. Но принцеса Лея продължи да бърбори за Втората световна война;
  След падането на Москва и Ленинград Япония и Турция влизат във войната срещу СССР. Нещата за Съветска Русия станаха напълно безнадеждни. И дори блестящият хобит, който се озова в детска трудова колония, не можа да им помогне.
  И имаше момчета, които още нямаха шестнадесет години, боси и в гащеризони, с номера, работеха тежко в Сибир. Децата в детско-юношеската колония били с бръснати глави. Взеха ми обувките и ме принудиха да сека гората бос. През лятото все още нищо, но през зимата с боси пети сланата хапе момчетата с подстригани плешиви. Момчето хобит беше арестувано. Снимаха го в профил, анфас, взеха му отпечатъци и обръснаха главата му. След ареста на момчето той беше щателно претърсен, ръцете на охраната в ръкавици влязоха във всички дупки и го направиха много грубо. След което момчето беше старателно измито и изпратено в килия, претъпкана с деца.
  Тъй като момчето хобит изглеждаше на около десет години, местните фермери искаха да го поставят близо до кофата. Но приказният герой се оказа много по-силен и по-бърз от обикновените деца. И наби кумовете, след което самият той стана наблюдател на килията и се настани на прозореца. За младите е по-лесно - те имат сила, знаят как да се бият, а ти си цар.
  Момчето хобит обаче не злоупотреби с положението си. Той работеше повече от всеки друг в лагера и дори когато на други деца затворници дадоха валенки в студа, той остана бос. Затова е хобит. Въпреки че босите крака на момчето са червени като гъши крак. Но за сметка на това си по-пъргав без валенки.
  И така, босото дете работеше в снега в Сибир. И германците стигнаха до Казан през зимата, но спряха там. Чакахме пролетта. И кал има. И едва през май 1945 г. те се преместиха по-нататък в Урал.
  В същото време Кавказ и Централна Азия бяха заловени през студения сезон.
  Съветските войски не оказаха твърде упорита съпротива. Не исках да умра за Сталин. Въпреки това в СССР се появи нов танк IS-3, който пристигна на фронта в малки количества. Това превозно средство имаше добра предна защита и издържаше на ударите на много оръдия. Въпреки че не можах да устоя на пистолета Maus-2.
  Пали градове: Челябинск и Свердловск. И така беше много добре и имаше бърза офанзива.
  Вече е лято. Момчета затворници работят боси по шорти и голи вратове. И ако е горещо, тогава с напълно голи торсове. А момчетата са слаби. Но момчето хобит изглежда много разкъсано и напомпано. Въпреки че изглежда като малко дете, на около десет години. И, разбира се, не расте или узрява.
  Момчетата са по-малко ухапани от комари, отколкото възрастните, но хобитите изобщо не са ухапани.
  И германските войски се приближават все повече и повече до тях, нацистите вече почти не срещат съпротива. Да, и Сталин изчезна някъде. Явно хитрият грузинец няма да умре. Най-вероятно е избягал в Америка. Немците още не са го окупирали.
  Момчето Хобит и другите затворници започнаха да пеят, горди и патриотични. Въпреки че, от друга страна, на патриотизма не му пука, когато те бият с камшик и те карат да работиш като магаре в детска трудова колония. Въпреки че има нещо добро в това. Например, създавате приятели - други момчета. Момчето хобит всъщност е на повече от сто години, но изглежда като дете, поради което има двойствено отношение към него.
  А децата затворници пеят с голям ентусиазъм;
  Аз съм вечно млад пионер,
  Дойдох да се бия с яростен фашист...
  За да дадем пример за величие,
  Нося дневник с отлично в раницата си!
  
  Дойде войната, избягах на фронта,
  И се скиташе бос по пътищата...
  И той стреля с картечница по фриците,
  Поне чисто момче в сърцето си пред Бога!
  
  Застрелях Фриц от засада,
  Взех автомат с граната от копелето...
  В крайна сметка момчето има много сила,
  Трябва смело да се борим за Родината!
  
  Момчето е борец с дявола, повярвай ми,
  Той стреля оглушително по фрица...
  В битка той е като саблезъб звяр,
  Което не става по-хладно!
  
  Какво може да се направи с Хитлер?
  Момчетата ще го погребват с див рев...
  За да не убие убиецът с брадва,
  Няма да има място за него в чистия рай!
  
  Каквото можете да получите веднага
  Хищният фюрер искал земляк с мома...
  Но този ловец се превърна в игра,
  Да, вярно е, съжалявам за куршумите на Адолф!
  
  Вече е мразовито, а аз съм съвсем бос,
  Пъргаво и яростно момче вихрушка...
  И момичето ми вика - чакай,
  Но можете да видите, че е твърде бързо!
  
  Удари полицая с юмрук,
  Повали копелето, удряйки го в тила...
  Няма да изпратя този удар с мляко,
  И няма да продам Отечеството си за бутилка!
  
  Аз съм пионер и толкова се гордея с това,
  Тъй като вратовръзката също е много червена...
  Ще се бия за Света Рус,
  Въпреки че Адолф е такъв ужасен бандит!
  
  Но вярвам, че смело ще победим Вермахта,
  Малкото момче много добре знае това...
  Ние сме златокрилият херувим,
  И скъпоценният лидер, другарят Сталин!
  
  Ще победим смело Вермахта,
  Въпреки че нацистите се бият край Москва...
  Но ще издържа изпита с твърда А,
  И ще поверя пистолета си на героя!
  
  Мога ли да направя момче-пионер,
  Нещо, за което нацистите не са и мечтали...
  Има ни за добри дела,
  И фюрерът дори няма да получи милост!
  
  Каквото мога да направя, винаги мога да направя,
  Нека облаците отново надвиснат над Отечеството...
  Но пионерът няма да се предаде на врага,
  Руският войник е смел и мощен!
  
  Да, бях заловен,
  И го водеха бос през снежна преспа...
  Полицейски хрян се прилага върху раните,
  И бият момчето с тел!
  
  И моите пети също горяха с нажежен до червено огън,
  И изгориха краката си с джекер...
  Но Краутите получиха само нули,
  Макар и огън по крака на момчето!
  
  Счупиха пръстите си, изгориха челата си,
  И откъснаха ставите от раменете на момчето...
  Господ явно е забравил за пионера
  Когато палачът поръси с черен пипер раните!
  
  Но той не каза нищо на фашистите,
  И игли, горещи под ноктите...
  Все пак за мен самият Сталин е идеал,
  И подлият фюрер по-добре да умре в агония!
  
  Така ме отведоха на екзекуция в снега,
  Брутално бито момче, босо...
  Но не вярвам, че вече съм разорен
  Не можете да избегнете поражението от нацистите!
  
  Фриц постави звезда на гърдите ми,
  Е, това ме кара да се гордея...
  Няма да се предам на свирепия враг,
  И няма да прибегна до страх и зла подлост!
  
  Мога да направя крачка до гроба,
  И с такава звънка пионерска песен...
  В края на краищата фюрерът е просто едно бясно магаре,
  И ще срещна момиче в Eden, нали знаеш!
  
  Но в последния момент прозвуча,
  Часовниковият механизъм на нашите картечници...
  Взводът за разстрел се установи,
  Нацистите се превърнаха в изпражнения!
  
  А сега към моето момче герой,
  Той дойде, след като премина през мъчения и страдания...
  Бие се с голяма орда,
  След като премина през такива зли изпитания!
  
  Момчето отново убива краутите,
  Босо момче се втурва през снежните преспи...
  И той прави много смел ход,
  Чувствайте се свободни да сплетете косата на приятеля си!
  
  Берлин явно чака момчето скоро,
  Германия ще си коси главата заради руснаците...
  Мощен херувим размахва меч,
  И смело моли всички да излязат на площада!
  
  Вярвам, че скоро ще възкресим мъртвите,
  Който е погребан ще стане като ангел...
  Нашият Господ е доста силен, Един,
  Поне Сатана понякога е твърде арогантен!
  
  Нека вселената е вечна
  Под знамето на свещения комунизъм...
  Другарят Ленин е ярка звезда,
  И Сталин е победител: злото, фашизмът!
  Истината тук е по-скоро обратната: нацистите го взеха и победиха. Но в песента момчетата се надяват на най-доброто. Въпреки че от друга страна проблясват мисли, може би при новото правителство ще има място за тях?
  Момчето хобит се оказва ненужно на сталиновия режим. И това явно се отрази на настроението му.
  Но децата, за да се развеселят, започнаха отново да пеят, с голям ентусиазъм и да тропат с боси крака;
  Едно момче дойде от космическата ера,
  Когато всичко беше тихо - мирно...
  В мечтите си момчето е готин орел,
  Това изобщо не го боли!
  
  Военно време, тревожно време,
  Момчето беше затрупано като цунами...
  Мощна орда нахлу в Русия,
  И Фриц заби стоманената цев на танка!
  
  Аз съм момче босо в студа,
  Подлите фашисти ме прогониха...
  Бяха хванати като кречета насила,
  Исках да видя комунизма в далечината!
  
  Дълго ме караха през снега,
  Почти замразих всичко...
  Изгориха босите ми крака с ютия,
  Искаха да го обесят гол между боровете!
  
  Но дойде едно красиво момиче
  И тя автоматично премахна всички фашисти...
  В крайна сметка окото й е като остра игла,
  Изсичаме и полицействаме много наведнъж!
  
  Момчето беше почти мъртво
  Кръвта на момчето се смрази във вените...
  Но няма да свърши сега
  Сякаш момичето оживя!
  
  Възстанових се от ужасните изгаряния,
  Все пак след снега ме изгориха тогава...
  Знайте какво палач без сърце е магаре,
  Но и той ще плати глоба!
  
  Момичето е много умно, повярвай ми,
  И пионерът бързо се сприятелява с нея...
  Сега ще бъдеш истинско момче-звяр,
  И лицата на херувими ще ни подкрепят!
  
  Те започнаха да се бият с нея много добре,
  Унищожавахме фашистите до безкрай...
  Издържахме изпитите, получихме A,
  Галоп в комунизма с километри!
  
  Момичето и аз сме боси в снега,
  Няколко страха, без да знаем, бързаме...
  Ще ударя врага с юмрук,
  И Слънцето винаги грее над Отечеството!
  
  Краутите няма да могат да ме победят,
  И заедно с момичето сме непобедими...
  Силен съм като ядосана мечка
  Когато сме единни с комсомола!
  
  И ето момичето тича босо,
  И така ловко стреля по фашистите...
  Ще изковеме силен щит за Родината,
  Нека злият Каин бъде унищожен!
  
  Русия е много силна държава,
  И тя има дуло...
  Сатана не може да ни победи,
  Ще го сполети кърваво възмездие!
  
  Така красивото момиче пее,
  Когато бос се втурва през снежна преспа...
  И заедно с пионера той бие влечугите,
  Ще го постигнем, но ще довършим всеки един от нас!
  
  Аз също не съм слабо момче,
  С жестока ярост смазвам фашистите...
  Фюрерът ще получи цент от мен,
  И ние ще изградим огромен нов свят!
  
  Ние се бием в тази хладна ярост,
  Вермахтът няма да ни постави на колене...
  Ура за нациста в неговата дързост,
  Всеки, който стане Ленин, ще се присъедини към нас!
  
  Ще бъдеш много готина красавица,
  Момчето е лудо влюбено в теб...
  Ще стрелям за теб, страната
  И в името на един много лъчезарен град!
  
  Вярвам, че ще пристигна навреме за Берлин,
  Тогава жестоката война ще утихне...
  Ще завладеем необятността на вселената,
  Нека пламъците бушуват ярко!
  
  И ако ни е писано да умрем,
  предпочитам сам...
  Нека момичето прави каквото искам,
  Синът ми ще ми даде подарък, дори дъщеря!
  
  Ще бъдеш добро момиче
  Вие ще построите този свят, в който ще има рай...
  Тук растат красиви цветя,
  И повярвайте ми, светлината изобщо не е плевня!
  
  Свалих Тигър с момиче,
  И след него довърши Пантерата.
  Воинът превръща полето в стрелбище,
  Въпреки че понякога дори не знаем степента!
  
  Ще завършим основното в страната,
  Да построим комунизма и долара ще изчезне...
  И ние ще победим Сатана там,
  Нека участта ни е лъчезарна!
  
  Момичето ореше цяла зима,
  Вървях боси през студа...
  Е, защо сме в битка - защо,
  Ще отгледаме по-великолепна роза!
  
  Такава много готина пътека,
  Едно босо момиче и аз чакаме...
  И е невъзможно да победим СССР,
  Ще маршируваме през обещаващия май!
  
  И дори май да не дойде,
  Все пак ще вървим с победа...
  Така че момче, бъди смел и се осмели -
  Слънцето ще блести над нас в рая!
  
  Тогава не се страхувайте, ние ще възкресим мъртвите,
  Науката има много силен съвет...
  Нашият Господ е един, а не един,
  И ще потърсим сметка на фюрера!
  Така пееха босите момчета по къси панталони с бръснати коси. И много от тях също имаха татуировки по телата си. Дори момчето хобит изряза портрет на Сталин в гърдите си.
  Но тогава се появиха немски танкове и същите момчета затворници ги посрещнаха с голям ентусиазъм и тропаха с босите си детски крака.
  До края на 1945 г. германските и японските войски окупират почти всички големи населени райони на СССР. И само в някои села и махали все още продължаваха битки и партизански атаки. Сталин всъщност избяга и не се появи в Бразилия, където се укриваше. Но Молотов остана вместо него. Въпреки това през май хиляда деветстотин четиридесет и шеста Молотов е заловен от щурмовите специални сили на СС. След което Берия, който замени Молотов, предложи капитулация при честни условия.
  Хитлер се съгласява и животът на Берия е пощаден и му е дадена ограничена свобода. А в СССР партизанската война почти спря. Настъпи затишие.
  Третият райх усвояваше завоюваното. Но сблъсъкът със САЩ и Великобритания беше неизбежен. По-специално, Хитлер изисква връщането на колониалните владения на Италия и Франция, Белгия и Холандия. Предимно в Африка. И да ги даде законно на германците. Сега Третият райх имаше свободни ръце. И ако нещо...
  Но САЩ имаха атомна бомба. Вярно е, че Третият райх разполага не само с танкове, но и с разработени реактивни самолети. И няма да позволи да се хвърлят бомби на европейска територия.
  Така че в света настъпи пауза. Германците строят самолетоносачи, бойни кораби и големи надводни кораби с ускорени темпове. Но техният подводен флот вече беше силен и техните подводници работеха с водороден прекис. Така...
  Момчето хобит намери място за себе си в Третия райх. Тя започна да подобрява летящите чинии - дискът Belonce. В реалната история този диск успя да излети и достигна скорост от две звукови бариери. Той обаче не участва в битките. Беше твърде уязвим, голям и скъп. В реалната история: нито СССР, нито САЩ приемат летящи чинии. Защото играта не си струваше свещта. Повредете един мотор и веднага дискът Belonce губи контрол и пада с главата надолу.
  Но момчето хобит направи така, че ламинарният поток да тече около летящите чинии и те да станат неуязвими за малките оръжия. И сега противовъздушните оръдия, въздушните оръдия и картечниците не могат наистина да ги свалят. Но вечното и босо момче направи така, че ето, монтираха им лазери. И тези лазери буквално изгаряха всичко с огън и топлинни лъчи. И се опитайте да се борите срещу това.
  Така че германците всъщност имаха силни военни козове. В същото време на танковете беше инсталирана по-модерна активна броня и дори започнаха да правят превозни средства от пластмаса.
  Да, изглеждаше изключително смешно и по своему изключително агресивно.
  В САЩ, разбира се, искаха да отговорят на германците, но срещу летящи чинии имат само атомни заряди, които теоретично могат да ги унищожат. Но нацистите вече имаха хиляди дискови самолети. Фюрерът решава да тръгне на война на 20 април 1949 г., на своя шестдесети рожден ден. Това, което може да се каже, не е най-глупавата идея.
  Нещо повече, нацистите биха могли да получат неприятна изненада, ако ракетната технология бъде разработена в Съединените щати.
  Преди нашествието Хитлер решил да се забавлява с гладиаторски битки. И това също не е луда идея.
  Но това е друга история...
  
  ШПИОНСКИ ИГРИ - УНИЩОЖАВАНЕ НА РУСИЯ
  АНОТАЦИЯ
  Различни видове операции се извършват от разузнавателните служби, предимно ЦРУ, НСА, MI, MOSAD и други, създавайки специална ситуация в целия свят, която често става непредвидима. Има борба срещу тероризма и за сфери на влияние. Има много интересни романи, посветени на това, както и на предателството на Михаил Горбачов.
  
  ГЛАВА ПЪРВА
  
  
  Омразата в сърцето му пламтеше по-ярко от разтопена стомана.
  
  Мат Дрейк се изправи, прекатери стената и се приземи мълчаливо. Приклекна сред люлеещите се храсти, заслушан, но не усети промяна в тишината около себе си. Той спря за момент и отново провери субкомпактния Глок.
  
  Всичко беше готово. Миньоните на Кървавия крал ще имат трудности тази вечер.
  
  Къщата пред него тънеше в здрач. Кухнята и всекидневната на първия етаж са обхванати от пламъци. Останалата част от мястото беше потънала в мрак. Той спря за още секунда, внимателно преглеждайки диаграмата, която беше получил от предишния, вече мъртъв последовател, преди мълчаливо да продължи напред.
  
  Старото му обучение му беше послужило добре и отново кипеше във вените му, сега той имаше чисто лична причина и изискване за това. Трима от слугите на Кървавия крал умряха ужасно в рамките на три седмици.
  
  Каквото и да му каза, Родригес щеше да е номер четири.
  
  Дрейк стигна до задния вход и провери ключалката. След няколко минути завъртя дръжката и се мушна вътре. Чу експлозия от телевизора и приглушени възгласи. Родригес, Бог да благослови стария масов убиец, гледаше мача.
  
  Той се разходи из кухнята, без да се нуждае от светлината на компактното си фенерче поради сиянието, идващо от главната стая отпред. Спря в коридора, за да се ослуша внимателно.
  
  Имаше ли повече от един човек там? Трудно е да се разбере заради шума от проклетия телевизор. няма значение Щеше да ги убие всички.
  
  Отчаянието, което изпитваше през последните три седмици след смъртта на Кенеди, почти го завладя. Той остави приятелите си само с две отстъпки. Той първо се обади на Торстен Дал, за да предупреди шведа за вендетата на Кървавия крал и да го посъветва да заведе семейството си на безопасно място. И второ, той привлече помощта на старите си приятели от SAS. Той им се довери да се грижат за семейството на Бен Блейк, защото не можеше да го направи сам.
  
  Сега Дрейк се биеше сам.
  
  Рядко говореше. Той пиеше. Насилието и тъмнината бяха единствените му приятели. В сърцето му не беше останала нито надежда, нито милост
  
  Той се придвижи безшумно по пътеката. Мястото вонеше на влага, пот и пържено. Изпаренията от бира почти се виждаха. Дрейк направи твърда физиономия.
  
  По-лесно ми е.
  
  Неговото разузнаване каза, че тук живее човек, който е помогнал за отвличането на поне трима от прословутите "пленници" на Кървавия крал. След катастрофата на неговия кораб и очевидно добре планираното бягство на мъжа, поне дузина високопоставени фигури предпазливо и тайно пристъпиха напред, за да обяснят, че член на семейството им е задържан от фигури от подземния свят. Кървавият крал манипулира решенията и действията на Съединените щати, печелейки от любовта и състраданието на тяхната фигура.
  
  Планът му беше наистина отличен. Нито един човек не знаеше, че близките на други хора са в опасност и Кървавият крал ги повлия на всички с желязна и кръвна пръчка. Всичко, което беше необходимо. Каквото работи.
  
  Дрейк вярваше, че дори още не са докоснали този, който е бил отвлечен. Те не можеха да разберат докъде всъщност стигна жестокият контрол на Кървавия крал.
  
  Вляво от него се отвори врата и излезе небръснат дебел мъж. Дрейк действа мигновено и със смъртоносна сила. Той се нахвърлил върху мъжа, извадил нож и го забил дълбоко в стомаха му, след което по инерция го избутал през отворената врата в хола.
  
  Очите на дебелия мъж изпъкнаха от недоверие и шок. Дрейк го държеше здраво, широк, крещящ щит, натискайки силно острието, преди да го пусне и да извади глока.
  
  Родригес действа бързо, въпреки шока от появата на Дрейк. Той вече се беше търкулнал от смачкания диван на пода и бъркаше в колана си. Но вниманието на Дрейк беше привлечено от третия мъж в стаята.
  
  Набит мъж с дълга коса си играеше в ъгъла с големи черни слушалки, притиснати до ушите му. Но дори докато се напрягаше, дори докато почукваше решетките на химна с налепените си с кал пръсти, той посегна към отрязаната пушка.
  
  Дрейк се направи малък. Фаталният изстрел разкъса дебелака. Дрейк бутна гърчещото се тяло настрани и се изправи, стреляйки. Три изстрела отнесоха по-голямата част от главата на музиканта и запратиха тялото му в стената. Слушалките сами излетяха настрани , описвайки дъга във въздуха, и спряха върху огромен телевизор, висящ красиво от ръба.
  
  По плоския екран се стичаше кръв.
  
  Родригес все още пълзеше по пода. Изхвърленият чипс и бирата подскачаха и се плискаха около него. Дрейк беше до него в миг и заби силно глока в небцето му.
  
  "Вкусно?"
  
  Родригес се задави, но все пак бръкна в колана си за малко ножче. Дрейк го наблюдаваше с презрение и когато миньонът на Кървавия крал им нанесе брутален удар, бившият войник от SAS го улови и го заби силно в бицепса на нападателя.
  
  "Не бъди идиот".
  
  Родригес прозвуча като заклано прасе. Дрейк го обърна и го облегна на дивана. Той срещна погледа на мъжа, замъглен от болка.
  
  - Кажи ми всичко, което знаеш - прошепна Дрейк - за Кървавия крал. Той извади глок, но го остави на видно място.
  
  "В какво?" Акцентът на Родригес беше силен и труден за дешифриране поради неговата раса и болка.
  
  Дрейк заби глока в устата на Родригес. Поне един зъб е избит.
  
  "Не ми се подигравай." Отровата в гласа му издаваше нещо повече от омраза и отчаяние. Това накара човека на Кървавия крал да осъзнае, че бруталната смърт наистина е неизбежна.
  
  "Добре добре. Знам за Будро. Искаш ли да ти разкажа за Будро? Това мога да направя."
  
  Дрейк леко потупа дулото на глока по челото на мъжа. - Можем да започнем оттам, ако искаш.
  
  "Глоба. Запази спокойствие ". Родригес продължи през очевидната болка. По брадичката му течеше кръв от счупените зъби. "Будро е шибан задник, човече. Знаеш ли единствената причина, поради която Кървавият крал го е оставил жив?"
  
  Дрейк насочи пистолета към окото на мъжа. "Приличам ли на човек, който отговаря на въпроси?" Гласът му стържеше като стомана върху стомана. "Трябва ли аз?"
  
  "Да. Добре добре. Предстоят още много смъртни случаи. Това каза Кървавият крал, човече. Предстои много смърт и Будро ще се радва да бъде в разгара на това. "
  
  "Значи той използва Будро за почистване. Не е изненадващо. Вероятно унищожава цялото ранчо."
  
  Родригес примигна. - Знаеш ли за ранчото?
  
  "Къде е той?" Дрейк почувства как го завладява омраза. "Където?" - Попитах. В следващата секунда той щеше да се освободи и да започне да бие Родригес на пух и прах.
  
  Няма никакви загуби. И без това лайното нищо не знае. Точно като всички останали. Ако можеше да се каже нещо за Кървавия крал, то беше колко добре криеше следите си.
  
  В този момент в очите на Родригес блесна искра. Дрейк се претърколи, когато нещо тежко мина там, където беше главата му.
  
  Четвърти мъж, вероятно припаднал в съседната стая и събуден от шума, нападнал.
  
  Дрейк се завъртя, изхвърли крака си и почти откъсна главата на новия си опонент. Когато мъжът се строполи на земята, Дрейк бързо го прецени - твърд поглед, трамвайни релси на двете ръце, мръсна тениска - и го простреля два пъти в главата.
  
  Очите на Родригес изпъкнаха. "Не!"
  
  Дрейк го простреля в ръката. - Ти не ми беше полезен.
  
  Още един изстрел. Коляното му избухна.
  
  "Ти нищо не знаеш".
  
  Трети куршум. Родригес се беше превил, държейки се за корема.
  
  - Като всички останали.
  
  Последната издънка. Точно между очите.
  
  Дрейк огледа смъртта около себе си, попивайки я, позволявайки на душата си да изпие нектара на отмъщението само за миг.
  
  Той напусна къщата зад себе си, избяга през градината, позволявайки на дълбокия мрак да го погълне.
  
  
  ГЛАВА ВТОРА
  
  
  Дрейк се събуди късно през нощта, целият в пот. Очите бяха затворени от частично проляти сълзи. Мечтата винаги беше една и съща.
  
  Той беше човекът, който винаги ги спасяваше. Човекът, който винаги е първият, който казва думите "повярвай ми". Но тогава нищо не му се получи.
  
  Пусни ги и двамата.
  
  Вече два пъти. Алисън първа. Сега Кенеди.
  
  Измъкна се от леглото и посегна към бутилката, която държеше до пистолета на нощното шкафче. Той отпи от бутилката с отворен капак. Евтиното уиски си проправи път надолу по гърлото и в червата му. Лекарство за слабите и проклетите.
  
  Когато чувството за вина заплашваше отново да го постави на колене, той направи три бързи обаждания. Първият в Исландия. Той разговаря накратко с Торстен Дал и чу съчувствието в гласа на едрия швед, дори когато той му каза да спре да звъни всяка вечер, че жена му и децата му са в безопасност и че нищо лошо няма да им се случи.
  
  Вторият беше за Джо Шепърд, човек, с когото се беше сражавал заедно в много битки по време на времето си със стария полк. Шепърд учтиво очерта същия сценарий като Дал, но не коментира неясните думи на Дрейк или грубото грачене в гласа му. Той увери Дрейк, че семейството на Бен Блейк е добре охранявано и че той и няколко негови приятели седят в сенките, умело охранявайки мястото.
  
  Дрейк затвори очи, когато направи последното обаждане. Главата му се въртеше и вътрешностите му горяха като най-долното ниво на ада. Всичко това беше добре дошло. Всичко, за да отвлече вниманието му от Кенеди Мур.
  
  Дори си пропуснал проклетото й погребение...
  
  "Здравейте?" Гласът на Алисия беше спокоен и уверен. Тя също наскоро беше загубила близък човек, въпреки че не показваше никакви външни признаци.
  
  "Аз съм. Те как са?"
  
  "Всичко е наред. Хейдън се възстановява добре. Само още няколко седмици и тя ще се върне към светия си образ на ЦРУ. Блейк е добре, но му липсваш. Сестра му току-що се появи. Истинска семейна среща. Май е AWOL, слава Богу. Наблюдавам ги, Дрейк. Къде си по дяволите?"
  
  Дрейк се изкашля и избърса очите си. "Благодаря", успя да каже той, преди да прекъсне връзката. Странно, че тя спомена ада.
  
  Чувстваше, че е разположил лагер пред същите тези порти.
  
  
  ГЛАВА ТРЕТА
  
  
  Хейдън Джей гледаше как слънцето изгрява над Атлантическия океан. Това беше любимата й част от деня, която обичаше да прекарва сама. Тя внимателно се измъкна от леглото, примигна от болката в бедрото си, и внимателно отиде до прозореца.
  
  Относително спокойствие се спусна върху нея. Пълзящият огън докосна вълните и за няколко минути цялата й болка и тревоги се стопиха. Времето спря и тя беше безсмъртна, а след това вратата зад нея се отвори.
  
  Гласът на Бен. "Красива гледка".
  
  Тя кимна към изгрева и след това се обърна и го видя да я гледа. "Не е нужно да се освежаваш, Бен Блейк. Само кафе и геврек с масло.
  
  Приятелят й размаха кашон от напитки и хартиена торба като оръжие. - Срещни ме на леглото.
  
  Хейдън хвърли последен поглед към New Dawn и след това бавно тръгна към леглото. Бен постави кафето и гевреците на леснодостъпно място и погледна кученцето й.
  
  "Как-"
  
  - Същото като снощи - бързо каза Хейдън. "Осем часа няма да накарат куцото да изчезне." След това тя малко омекна. - Нещо от Дрейк?
  
  Бен се облегна на леглото и поклати глава. "Не. Говорих с баща ми и всички са добре. Никакъв знак... - Той направи пауза. "От..."
  
  "Семействата ни са в безопасност." Хейдън сложи ръка на коляното му. "Кървавият крал се провали там. Сега всичко, което трябва да направим, е да го намерим и да прекратим вендетата.
  
  "Неуспешно?" повтори Бен. - Как можеш да кажеш това?
  
  Хейдън си пое дълбоко въздух. - Знаеш какво имах предвид.
  
  "Кенеди умря. А Дрейк... той дори не отиде на погребението й.
  
  "Знам".
  
  - Той си отиде, нали знаеш. Бен се взря в багела си, сякаш беше съскаща змия. "Няма да се върне".
  
  - Дай му време.
  
  - Имаше три седмици.
  
  - Тогава му дай още три.
  
  "Какво мислиш, че прави?"
  
  Хейдън се усмихна леко. "От това, което знам за Дрейк... Първо ни покрий гърбовете. Тогава той ще се опита да намери Дмитрий Коваленко.
  
  "Кървавият крал може никога повече да не се появи." Настроението на Бен беше толкова потискащо, че дори яркото обещание за ново утро изчезна.
  
  "Той ще." Хейдън погледна младия мъж. "Той има план, помниш ли? Няма да легне на земята както преди. Устройствата за пътуване във времето бяха само началото. Коваленко е планирал много по-голям мач."
  
  - Портата на ада? Бен се замисли. "Вярваш ли на тези глупости?"
  
  "Няма значение. Той го вярва. Всичко, което ЦРУ трябва да направи, е да разбере.
  
  Бен отпи голяма глътка от кафето си. "Всичко е наред?"
  
  "Ами..." Хейдън му се усмихна лукаво. "Сега нашите маниакски сили са удвоени."
  
  "Карин е мозъкът", призна Бен. "Но Дрейк щеше да разбие Будро за минута."
  
  "Не бъди твърде сигурен. Кинимака не направи това. И той не е точно пудел.
  
  Бен спря, когато на вратата се почука. Очите му издаваха ужас.
  
  Хейдън отдели малко време, за да го успокои. - Ние сме в болница, защитена от ЦРУ, Бен. Нивата на сигурност около мястото биха засрамили парада по встъпването в длъжност на президента. Успокой се."
  
  Докторът подаде глава през вратата. "Всичко е наред?" Той влезе в стаята и започна да проверява картите и жизнените показатели на Хейдън.
  
  Докато затваряше вратата на излизане, Бен заговори отново. "Мислите ли, че Кървавият крал ще се опита отново да превземе устройствата?"
  
  Хейдън сви рамене. - Предполагаш, че той не е получил първото нещо, което аз загубих. Вероятно това се е случило. Що се отнася до втория, който намерихме от неговата лодка?" Тя се усмихна. "Закован".
  
  "Не бъди самодоволна."
  
  - ЦРУ не лежи на лаврите си, Бен - веднага каза Хейдън. "Няма повече. Готови сме да се срещнем с него."
  
  "Ами жертвите на отвличане?"
  
  "Какво за тях?"
  
  "Те определено са на високо ниво. Сестрата на Харисън. Други, които споменахте. Той ще ги използва."
  
  "Разбира се, че ще го направи. И ние сме готови да се срещнем с него."
  
  Бен довърши франзелата си и облиза пръстите си. "Все още не мога да повярвам, че цялата банда трябваше да мине в нелегалност", каза той тъжно. "Точно когато започнахме да ставаме известни."
  
  Хейдън се засмя дипломатично. "Да. Трагичен."
  
  "Е, може би това ще ни направи по-известни."
  
  Последва ново тихо почукване и Карин и Кинимака влязоха в стаята. Хаваецът изглеждаше потиснат.
  
  "Това копеле няма да пищи. Каквото и да правим, той дори няма да ни подсвирне.
  
  Бен подпря брадичка на коленете си и направи мрачна физиономия. "По дяволите, иска ми се Мат да беше тук."
  
  
  ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
  
  
  Мъжът от Херефорд наблюдаваше внимателно. От своята гледна точка на върха на тревист хълм вдясно от гъсти дървета той можеше да използва телескопичния мерник, монтиран на пушката му, за да насочва членовете на семейството на Бен Блейк. Обхватът на военния клас включваше осветен мерник, опция, която позволяваше широко използване при неблагоприятни условия на осветление и включваше BDC (Bullet Drop Compensation).
  
  Всъщност пушката беше оборудвана до краен предел с всички високотехнологични снайперски устройства, които можете да си представите, но човекът зад мерника, разбира се, нямаше нужда от тях. Той беше обучен на най-високо ниво. Сега той гледаше как бащата на Бен Блейк се приближи до телевизора и го включи. След малка настройка той видя майката на Бен Блейк да жестикулира към баща му с малко дистанционно управление. Мерникът на мерника му не помръдна дори с милиметър.
  
  С отработено движение той обходи с поглед района около къщата. Беше отдалечено от пътя, скрито от дървета и висока стена, а човекът от Херефорд продължаваше мълчаливо да брои пазачите, които се криеха сред храстите.
  
  Едно две три. Всичко е взето предвид. Знаеше, че в къщата има още четирима, а още двама са напълно скрити. Въпреки всичките им грехове, ЦРУ свърши отлична работа, защитавайки семейство Блейкс.
  
  Човекът се намръщи. Забеляза движение. Тъмнината, по-черна от нощта, се разпростираше по основата на високата стена. Твърде голям, за да бъде животно. Твърде таен, за да бъде невинен.
  
  Хората намериха ли Кървавия крал на Блейк? И ако да, колко добри бяха?
  
  Лек ветрец духаше отляво, направо от Ламанша, носейки със себе си соления вкус на морето. Мъжът от Херефорд мислено компенсира променената траектория на куршума и приближи малко по-близо.
  
  Мъжът беше облечен изцяло в черно, но оборудването очевидно беше домашно направено. Този човек не беше професионалист, а просто наемник.
  
  Куршумна храна.
  
  Пръстът на мъжа се стегна за момент и после се отпусна. Разбира се, истинският въпрос беше колко е довел със себе си?
  
  Държейки мишената си на прицел, той бързо оцени къщата и околностите й. Секунда по-късно беше сигурен. Околностите бяха чисти. Този мъж в черно е действал сам, човекът от Херефорд беше уверен в себе си.
  
  Наемник, който убива срещу заплащане.
  
  Едва ли си струва куршума.
  
  Дръпна леко спусъка и пое отката. Звукът от куршум, излизащ от цевта, е едва доловим. Видя как наемникът пада без никакъв шум, рухвайки сред обраслите храсти.
  
  Охранителите на семейство Блейк не забелязаха нищо. След няколко минути той тайно ще се обади на ЦРУ, като ги информира, че новата им сигурна къща е била проникната.
  
  Човекът от Херефорд, стар приятел на Мат Дрейк от SAS, продължи да пази пазачите.
  
  
  ГЛАВА ПЕТА
  
  
  Мат Дрейк разви капачката на прясна бутилка Morgan's Spiced и набра номера за бързо набиране на мобилния си телефон.
  
  Гласът на Мей прозвуча развълнуван, когато тя отговори. "Дрейк? Какво искаш?"
  
  Дрейк се намръщи и отпи от бутилката. За Мей показването на емоции беше толкова нехарактерно, колкото би било за един политик да спази предизборните си обети. "Добре ли си?"
  
  "Разбира се, че съм добре. Защо да не бъда? Какво е това?"
  
  Той отпи още една голяма глътка и продължи. - Устройството, което ти дадох. Безопасно е?"
  
  Имаше моментно колебание. "Нямам го. Но е безопасно, приятелю." Успокояващите интонации на Май се върнаха. "Това е възможно най-безопасно." Дрейк отпи още една глътка. Май попита: "Това ли е всичко?"
  
  "Не. Вярвам, че почти съм изчерпал потенциала си в този край. Но имам друга идея. Човек е по-близо до... дома."
  
  Тишината щракаше и пращеше, докато тя чакаше. Това не беше обикновен май. Може би е била с някого.
  
  "Искам да използваш японските си контакти. И китайците. И най-вече руснаците. Искам да знам дали Коваленко има семейство.
  
  Чу се рязък дъх. "Сериозен ли си?"
  
  - Разбира се, че съм дяволски сериозен. Каза го по-грубо, отколкото възнамеряваше, но не се извини. - И аз също искам да знам за Будро. И семейството му."
  
  На Май отне цяла минута да отговори. "Добре, Дрейк. Ще направя най-доброто, което мога."
  
  Дрейк си пое дълбоко въздух, когато връзката прекъсна. Минута по-късно той се взря в бутилката с подправен ром. По някаква причина беше полупразно. Той погледна нагоре към прозореца и се опита да види град Маями, но стъклото беше толкова мръсно, че едва го виждаше.
  
  Сърцето го болеше.
  
  Той отново чукна бутилката. Без да мисли повече, той предприе действие и натисна друг номер за бързо набиране. В действие той намери начин да остави скръбта настрана. В действие той намери начин да продължи напред.
  
  Мобилният телефон звънна и звънна. Най-накрая гласът отговори. "По дяволите, Дрейк! Какво?"
  
  - Говориш гладко, кучко - провлачи той, след което замълча. "Как... как е отборът?"
  
  "Отбор? Христос. Добре, искаш ли проклета футболна аналогия? Единственият човек, който разумно можете да използвате като нападател в този момент, е Кинимака. Хейдън, Блейк и сестра му дори нямаше да попаднат на пейката." Тя направи пауза. "Няма концентрация. Ти си виновен."
  
  Той направи пауза. "Аз? Искате да кажете, че ако беше направено покушение срещу тях, то щеше да е успешно?" Главата му, леко замъглена, започна да пулсира. - Защото ще бъде направен опит.
  
  "Болницата е добре охранявана. Охранителите са доста компетентни. Но е добре, че ме помоли да остана. И е добре, че казах "да".
  
  "А Будро? Какво ще кажете за това копеле?"
  
  "Приблизително толкова забавно, колкото пържено яйце. Няма да се счупи. Но запомни, Дрейк, цялото правителство на САЩ работи по това сега. Не само ние."
  
  "Не ми напомняй." Дрейк трепна. "Правителство, което е дълбоко компрометирано. Информацията пътува нагоре и надолу по правителствените комуникационни линии, Алиша. Нужно е само едно голямо блокиране, за да се запълни всичко."
  
  Алисия мълчеше.
  
  Дрейк седна и се замисли. Докато Кървавият крал не беше открит физически, всяка информация, която имаха, трябваше да се счита за ненадеждна. Това включваше информация за Портите на ада, връзката с Хаваите и всякакви любопитни неща, които той събра от четиримата мъртви поддръжници.
  
  Може би още нещо ще помогне.
  
  "Имам още една следа. И Мей проверява семейните връзки на Коваленко и Будро. Може би бихте могли да помолите Хейдън да направи същото?"
  
  - Тук съм като услуга, Дрейк. Аз не съм твоето проклето овчарско куче.
  
  Този път Дрейк запази мълчание.
  
  Алисия въздъхна. "Вижте, ще го спомена. А що се отнася до Мей, не вярвай на тази луда фея, доколкото можеш да я хвърлиш.
  
  Дрейк се усмихна на препратката към видеоиграта. - Ще се съглася с това, когато ми кажеш коя от вас луди кучки е убила Уелс. И защо."
  
  Очакваше дълго мълчание и го получи. Той се възползва от възможността да отпие още няколко глътки от кехлибареното лекарство.
  
  "Ще говоря с Хейдън", прошепна накрая Алиша. "Ако Будро или Коваленко имат семейство, ние ще ги намерим."
  
  Връзката беше прекъсната. Във внезапната тишина главата на Дрейк пулсираше като ударен чук. Един ден ще му кажат истината. Но засега беше достатъчно, че беше загубил Кенеди.
  
  Беше достатъчно, че някога бе вярвал в нещо, което сега беше толкова далечно като луната, светло бъдеще, превърнало се в пепел. Безнадеждността в него изкриви сърцето му. Бутилката падна от отслабналите пръсти, но не се счупи, а разля огненото си съдържание върху мръсния под.
  
  За момент Дрейк се замисли дали да не го налее в чаша. Разлятата течност му напомни за обещанията, обетите и уверенията, които беше дал, които се бяха изпарили за част от секундата, оставяйки животи пропилени и съсипани като толкова много вода, разлята на пода.
  
  Как би могъл да направи това отново? Обещай да пази приятелите му. Всичко, което можеше да направи сега, беше да убие колкото се може повече врагове.
  
  Победете света на злото и оставете доброто да продължи да живее.
  
  Той седна на ръба на леглото. Счупен. Нищо не остана. Всичко освен смъртта умря в него и счупената черупка, която остана, не искаше нищо повече от този свят.
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  Хейдън изчака, докато Бен и Карин се оттеглиха в една от сервизните стаи. Екипът на братята и сестрите изследва Хаваите, Диамантената глава, Портите на ада и други легенди, свързани с Кървавия крал, надявайки се да съберат една теория.
  
  След като ситуацията се изясни, Хейдън облече свежи дрехи и влезе в малкия офис, където Мано Кинимака беше създал малка работна станция. Големият хаваец потропваше по клавишите, изглеждайки малко разстроен.
  
  "Все още ли хващате два ключа наведнъж с пръстите си като наденица?" Хейдън попита небрежно и Кинимака се обърна с усмивка.
  
  "Aloha nani wahine", каза той и почти се изчерви, когато тя показа, че познава значението на думите.
  
  "Мислиш ли, че съм красива? Дали защото бях намушкан от луд човек?"
  
  "Защото се радвам. Толкова се радвам, че все още си с нас."
  
  Хейдън сложи ръка на рамото на Кинимаки. "Благодаря ти, Мано." Тя изчака няколко минути, след което каза: "Но сега с Будро имаме както възможност, така и дилема. Трябва да знаем какво знае той. Но как да го пречупим?"
  
  "Мислите ли, че това лудо копеле знае къде се крие Кървавият крал?" Дали предпазлив човек като Коваленко наистина би му казал?"
  
  "Будро е най-лошият тип луд. Умен мъж. Предполагам, че той знае нещо.
  
  Иззад Хейдън се чу сардоничен глас. "Дрейки смята, че трябва да измъчваме семейството му." Хейдън се обърна. Алисия й се усмихна цинично. "Добре ли си с това, ЦРУ?"
  
  - Говорихте ли отново с Мат? каза Хейдън. "Как е той?"
  
  "Прилича на старото си аз", каза Алиша с ирония, която явно не имаше предвид. "Както някога го харесвах."
  
  "Безнадеждно? пияна? Един?" Хейдън не успя да скрие презрението в гласа си.
  
  Алисия вдигна рамене. "Нервен. Твърд. Смъртоносно." Тя срещна погледа на агента на ЦРУ. "Повярвай ми, скъпа, той трябва да бъде такъв. Това е единственият начин той да се измъкне жив от случая. И... - Тя направи пауза, сякаш се чудеше дали да продължи. "И... това може би е единственият начин всички да излезете от това живи и с непокътнати семейства."
  
  "Ще видя дали Будро има семейство." Хейдън се обърна обратно към Кинимака. "Но ЦРУ със сигурност няма да измъчва никого."
  
  "Вашият пропуск валиден ли е за влизане в съоръжението?" Кинимака погледна бившия войник от британската армия.
  
  "Давай или вземай, голямо момче." Алисия се усмихна палаво и нарочно се избута покрай Хейдън в малката стая, заета предимно от тялото на Кинимаки. "Какво правиш?"
  
  "Работа". Кинимака изключи екрана и се скри в ъгъла, възможно най-далече от Алисия.
  
  Хейдън му се притече на помощ. "Ти беше войник, когато беше човек, Алисия. Имате ли някакви предложения, които биха могли да ни помогнат да разбием Будро?"
  
  Алиша се обърна към Хейдън с предизвикателство в очите. - Защо не отидем и не поговорим с него?
  
  Хейдън се усмихна. "Тъкмо се приготвях."
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън ни заведе до зоната за задържане. Петминутната разходка и возенето с асансьора не й причиниха болка, но тя го прие спокойно и настроението й се подобри. Тя осъзна, че да бъдеш намушкан е относително подобно на всяка друга болест, която те кара да си вземеш отпуск от работа. Рано или късно просто се отегчаваш адски и искаш да въвлечеш ада в битка отново.
  
  Зоната за предварително задържане се състоеше от два реда килии. Вървяха по внимателно излъскания под, докато стигнаха до единствената килия, в която имаше затворник, последната килия вляво. Предната част на килията беше широко отворена и обитателят й беше заобиколен от редици решетки, които се простираха от пода до тавана.
  
  Въздухът беше изпълнен с мирис на белина. Хейдън кимна на въоръжените пазачи, разположени пред килията на Будро, когато пристигна, за да се изправи срещу мъжа, който се опита да я убие няколко пъти преди три седмици.
  
  Ед Будро се отпусна на леглото си. Той се ухили, когато я видя. "Как е бедрото ти, блондинка?"
  
  "Какво?" Хейдън знаеше, че не трябва да го провокира, но не можа да се сдържи. "Гласът ви звучи малко дрезгаво. Удушавали ли сте наскоро?" Три седмици накуцване и травмата от прободна рана я бяха направили безразсъдна.
  
  Кинимака се приближи зад нея, ухилен. Будро срещна погледа му с неистов глад. - Понякога - прошепна той. "Нека обърнем масата."
  
  Кинимака изправи големите си рамене, без да отговори. След това Алисия заобиколи тялото на едрия мъж и се насочи право към решетките. "Това мършаво копеле обърка ли ти малките бикини?" Тя насочи подигравката към Хейдън, но не откъсна очи от Будро. - Няма да отнеме повече от минута.
  
  Будро стана от леглото и отиде до решетките. - Красиви очи - каза той. "Мръсна уста. Да не си ти този, който чука онзи дебелак с брадата? Онзи, който моите хора убиха?"
  
  "Аз съм".
  
  Будро грабна решетките. "Как се чувстваш по въпроса?"
  
  Хейдън усети, че пазачите започват да се нервират. Този вид конфронтационно претегляне не ги доведе до никъде.
  
  Кинимака вече се беше опитал да накара наемника да говори по дузина различни начини, така че Хейдън попита нещо просто. "Какво искаш, Будро? Какво ще ви убеди да ни кажете какво знаете за Коваленко?
  
  "СЗО?" Будро не сваляше очи от Алисия. Те бяха разделени от ширината на решетката между тях.
  
  "Знаеш кого имам предвид. Кървав крал.
  
  "О, той. Той е просто мит. Мислех, че ЦРУ трябва да знае това.
  
  "Назовете цената си."
  
  Будро най-накрая прекъсна зрителния контакт с Алисия. "Отчаянието е английският начин." По думите на Pink Floyd.
  
  "Ние не стигаме доникъде", това напомни на Хейдън неудобно за състезанието на Дрейк и Бен в закачките с Динорок и той се надяваше, че Будро просто прави безсмислени забележки. "Ние-"
  
  - Ще я взема - изсъска внезапно Будро. Хейдън се обърна и го видя отново да стои лице в лице с Алиша. "Един на един. Ако тя ме бие, ще говоря."
  
  "Направено". Алисия на практика се промуши през решетките. Стражите се втурнаха напред. Хейдън усети как кръвта й кипи.
  
  "Спри!" Тя протегна ръка и дръпна Алисия назад. "Луд ли си? Този задник никога няма да проговори. Не си струва риска".
  
  - Без риск - прошепна Алиша. "Изобщо няма риск."
  
  "Тръгваме си", каза Хейдън. "Но..." Тя се замисли за това, което попита Дрейк. "Ще се върнем скоро".
  
  
  * * *
  
  
  Бен Блейк се облегна назад и наблюдаваше как сестра му управлява с лекота модифицирания компютър на ЦРУ. Не й отне много време да свикне със специалната операционна система, изисквана от правителствената агенция, но тогава тя беше мозъкът на семейството.
  
  Карин беше дръзка, с черен колан, лентяйка в стриптийз бар, която животът почука на шестгодишна възраст в късните й тийнейджърски години, тя събра мозъка и дипломите си и планираше да не прави абсолютно нищо. Целта й беше да нарани и да намрази живота за това, което й причини. Разпиляването на дарбите й беше един от начините да покаже, че вече не й пука.
  
  Сега тя се обърна да го погледне. "Вижте и се поклонете на силата на жената Блейк. Всичко, което някога сте искали да знаете за Diamond Head в едно бързо четене."
  
  Бен погледна информацията. Те правеха това от няколко дни - изследваха Хаваите и Даймънд Хед - известния вулкан на Оаху - и четяха за пътуванията на капитан Кук, легендарният откривател на Хавайските острови през 1778 г. Беше важно и двамата да сканират и запазят възможно най-много информация, защото когато се случи пробивът, властите очакваха събитията наистина да се развият много бързо.
  
  Обаче позоваването на Кървавия крал на Портите на ада остава загадка, особено по отношение на Хавай. Изглежда повечето хавайци дори не вярват в традиционната версия на ада.
  
  Самата Даймънд Хед беше част от сложна поредица от конуси и отвори, известни като серията вулкани Хонолулу, верига от събития, които формират повечето от скандалните забележителности на Оаху. Самата Диамантена глава, вероятно най-известната забележителност, е изригнала само веднъж преди около 150 000 години, но с такава еднократна експлозивна сила, че успяла да запази невероятно симетричния си конус.
  
  Бен леко се усмихна при следващия коментар. Смята се, че Diamond Head никога повече няма да изригне. Хм...
  
  "Помните ли частта за Diamond Head, която е поредица от конуси и дупки?" Акцентът на Карин до голяма степен беше йоркширски. Тя вече се забавляваше много с местните хора от ЦРУ в Маями по този въпрос и без съмнение е разстроила повече от един.
  
  Не че на Карин й пукаше. "Глух ли си, приятел?"
  
  "Не ме наричай приятел", изхленчи той. "Така мъжете наричат другите мъже. Момичетата не трябва да говорят така. Особено сестра ми."
  
  "Добре, бульон. Примирие, засега. Но знаете ли какво означават вентилационни отвори? Поне във вашия свят?"
  
  Бен се чувстваше като отново в училище. "Тръби от лава?"
  
  "Разбрах. Хей, не си тъп като дръжка, както казваше татко."
  
  "Татко никога не е казвал..."
  
  "Успокой се, кучко. Казано по-просто, тръбите от лава означават тунели. Из целия Оаху.
  
  Бен поклати глава, гледайки я. "Знам го. Искате да кажете, че Кървавият крал се крие зад един от тях?
  
  "Кой знае? Но ние сме тук, за да правим изследвания, нали?" Тя докосна клавишите на собствения компютър на Бен от ЦРУ. "Стигнете до него."
  
  Бен въздъхна и се обърна от нея. Подобно на останалата част от семейството му, липсваха му, докато бяха разделени, но след час на наваксване старото заяждане се върна. Тя обаче измина дълъг път, за да помогне.
  
  Той отвори търсене в "Легендите за капитан Кук" и се облегна на стола си, за да види какво ще излезе, мислите му много подобни на тези на Мат Дрейк и най-добрия му приятел. Състояние на ума.
  
  
  ГЛАВА СЕДМА
  
  
  Кървавият крал гледаше към територията си през дълъг до пода огледален прозорец, създаден с единствената цел да създаде панорамна гледка, която гледаше към тучна, вълниста долина, рай, където никой човек никога не е стъпвал, освен неговия собствен.
  
  Умът му, обикновено стабилен и съсредоточен, препускаше през многобройни теми днес. Загубата на кораба му - негов дом от десетилетия - макар и очаквана, го влоши. Може би това беше внезапната природа на смъртта на кораба. Нямаше време да се сбогува. Но сбогуването никога преди не е било важно или сантиментално за него.
  
  Той беше твърд, безчувствен човек, израснал в едни от най-трудните времена в Русия и в много от най-трудните райони на страната. Въпреки това той просперира с относителна лекота, изгради империя от кръв, смърт и водка и спечели милиарди.
  
  Знаеше много добре защо загубата на Плаща на бурята го беше вбесила. Смяташе се за недосегаем, за цар сред хората. Да бъде обиден и разочарован по този начин от хилавото американско правителство не беше нищо повече от проблясък в очите му. Но пак ме болеше.
  
  Бившият войник Дрейк се оказа особен трън в очите му. Коваленко почувства, че англичанинът лично се е опитал да осуети добре планираните му планове, които се изпълняват от няколко години, и прие участието на мъжа като лична обида.
  
  Оттук и Кървавата Вендета. Личният му подход беше първо да се справи с приятелката на Дрейк; Той ще остави останалите ларви на глобалните си наемни връзки. Вече очакваше първото телефонно обаждане. Още един ще умре скоро.
  
  Отвъд ръба на долината, сгушено зад далечен зелен хълм, се издигаше едно от трите му ранча. Можеше да различи само маскирани покриви, видими за него само защото знаеше точно къде да гледа. Ранчото на този остров беше най-голямото. Другите два бяха на отделни острови, по-малки и силно защитени, предназначени единствено да разделят вражеската атака в три посоки, ако изобщо дойде.
  
  Стойността на поставянето на заложници на различни места беше, че врагът трябваше да раздели силите си, за да спаси всеки от тях жив.
  
  Имаше дузина различни начини Кървавият крал да напусне този остров незабелязан, но ако всичко беше минало по план, той нямаше да отиде никъде. Той ще намери това, което Кук намери отвъд Портите на ада, а разкритията със сигурност ще превърнат краля в бог.
  
  Само портата беше достатъчна за това, разсъждаваше той.
  
  Но всякакви мисли за портата неизбежно водеха до спомени, които изгаряха дълбоко - загубата на двете транспортни средства, наглостта, която щеше да бъде отмъстена. Неговата мрежа бързо откри местоположението на едно устройство - такова, което беше задържано от ЦРУ. Вече знаеше местоположението на другия.
  
  Време е да ги върнем и двамата.
  
  Той се наслади на гледката в последния момент. Гъстата зеленина се люлееше в ритъм с тропическия бриз. Дълбоко спокойствие на ведрина привлече вниманието му за момент, но не го трогна. Това, което никога не е имал, никога няма да му липсва.
  
  Точно по знака на вратата на кабинета му се почука предпазливо. Кървавият крал се обърна и каза: "Да вървим." Гласът му отекна като звук на танк, който се движи над яма с чакъл.
  
  Вратата се отвори. Двама пазачи влязоха, влачейки със себе си уплашено, но добре възпитано момиче от японски произход. "Чика Китано", изръмжа Кървавият крал. "Надявам се, че сте се погрижили за вас?"
  
  Момичето упорито гледаше към земята, без да смее да вдигне очи. Кървавият крал одобри. - Чакаш ли разрешението ми? Той не се съгласи. "Казаха ми, че сестра ти е най-опасният противник, Чика", продължи той. "И сега тя е просто още един ресурс за мен, като Майката Земя. Кажи ми... тя обича ли те, Чика, сестра ти, Май?
  
  Момичето дори не дишаше. Един от пазачите погледна въпросително Кървавия крал, но той не му обърна внимание. "Няма нужда да говорим. Разбирам това повече, отколкото можете да си представите. За мен е просто работа да те разменям. И знам много добре стойността на внимателното мълчание по време на бизнес сделка.
  
  Той размахваше сателитен телефон. "Сестра ви - Май - тя се свърза с мен. Много умно и в смисъл на неизказана заплаха. Тя е опасна, сестра ти." Каза го втори път, почти се наслаждавайки на възможността да се срещнат очи в очи.
  
  Но това просто нямаше как да се случи. Не и сега, когато беше толкова близо до целта на живота си.
  
  "Тя предложи да размени живота ти. Виждате ли, тя има моето съкровище. Много специално устройство, което ще ви замени. Това е добре. Това показва вашата стойност в свят, който възнаграждава безмилостните хора като мен."
  
  Японката плахо вдигна очи. Кървавият крал изви уста в нещо като усмивка. "Сега виждаме какво е готова да пожертва за теб."
  
  Той набра номера. Телефонът иззвъня веднъж и вдигна спокоен женски глас.
  
  "Да?"
  
  "Май Китано. Знаеш ли кой е. Знаете, че няма шанс да проследим това обаждане, нали?"
  
  - Нямам намерение да опитвам.
  
  "Много добре". Той въздъхна. "О, само ако имахме повече време, ти и аз. Но без значение. Твоята красива сестра, Чика, е тук. Кървавият крал даде знак на стражите да я доведат напред. "Кажи здравей на сестра си, Чика."
  
  Гласът на Мей отекна в слушалката. "Чика? Как си?" Запазено. Без да издава страха и яростта, които Кървавият крал знаеше, че трябва да кипят под повърхността.
  
  Отне малко време, но Чика най-накрая каза: "Коничива, шимай."
  
  Кървавият крал се засмя. "За мен е удивително, че японците някога са създали толкова брутална бойна машина като теб, Май Китано. Вашата раса не познава беди като моята. Всички сте адски сдържани. "
  
  "Гневът и страстта ни идват от това, което ни кара да се чувстваме", каза тихо Май. "И от това, което ни се прави."
  
  "Не си и помисляй да ми проповядваш. Или ме заплашваш?
  
  "Нямам нужда да правя нито едно от тези неща. Ще бъде както ще бъде."
  
  "Тогава нека ти кажа как ще бъде. Ще се срещнеш с моите хора утре вечер в Coconut Grove, на CocoWalk. В осем часа вечерта те ще бъдат вътре в ресторанта, сред тълпата. Предавате устройството и си тръгвате.
  
  - Как ще ме разпознаят?
  
  "Те ще те познават, Май Китано, точно както аз. Това е всичко, което трябва да знаете. В осем вечерта ще бъде разумно от ваша страна да не закъснявате.
  
  В гласа на Мей имаше внезапна веселост, която накара Кървавия крал да се усмихне. "Моята сестра. Какво за нея?
  
  "Когато имат устройството, моите хора ще ви дадат инструкции." Кървавият крал завърши предизвикателството и се наслади на победата си за момент. Всичките му планове си пасват.
  
  "Пригответе момичето за пътуването", каза той на хората си с безчувствен глас. "И направи залозите високи за Китано. Искам забавление. Искам да видя колко добър е наистина този легендарен боец."
  
  
  ГЛАВА ОСМА
  
  
  Май Китано се взря в мъртвия телефон в ръцете си и осъзна, че целта й далеч не е постигната. Дмитрий Коваленко не беше от онези, които лесно се разделят с вещите, които притежават.
  
  Сестра й, Чика, беше отвлечена от апартамент в Токио седмици преди Мат Дрейк за първи път да се свърже с нея с неговите диви теории за Бермудския триъгълник и митична фигура от подземния свят, наречена Кървавият крал. Дотогава Май беше научила достатъчно, за да разбере, че този човек е много реален и много, много смъртоносен.
  
  Но тя трябваше да скрие истинските си намерения и да запази тайните си за себе си. В интерес на истината това не е трудна задача за една японка, но се усложнява от очевидната лоялност на Мат Дрейк и непоколебимата му убеденост да защитава приятелите си.
  
  Много пъти тя почти му казваше.
  
  Но Чика беше нейният приоритет. Дори собственото й правителство не знаеше къде е Мей.
  
  Тя излезе от алеята в Маями, където беше приела обаждане, и се насочи към любимия си Starbucks. Уютно местенце, където са отделили време да напишат името ви на чашите и винаги са помнели любимата ви напитка. Тя поседя известно време. Тя познаваше CocoWalk добре, но все пак смяташе скоро да хване такси там.
  
  Защо да ходя наполовина?
  
  Огромен брой хора, както местни, така и туристи, ще работят както за нея, така и срещу нея. Но колкото повече мислеше за това, толкова повече вярваше, че Кървавият крал е взел много мъдро решение. В крайна сметка всичко зависеше от това кой ще спечели.
  
  Коваленко го направи, защото държеше сестра Мей.
  
  Така че сред тълпата не би изглеждало неуместно тя да предаде чантата на някои момчета. Но ако след това предизвика тези момчета и ги принуди да говорят за сестра си, това ще привлече вниманието.
  
  И още нещо - чувстваше, че вече познава Коваленко малко по-добре. Знаеше в каква посока работи умът му.
  
  Той щеше да гледа.
  
  
  * * *
  
  
  По-късно същия ден Хейдън Джей се обади лично на шефа си Джонатан Гейтс. Тя веднага разбра, че той е на ръба.
  
  "Да. Какво се случи, Хейдън?"
  
  - Сър? Професионалните им отношения бяха толкова добри, че понякога можеше да ги превърне в лични. "Всичко е наред?"
  
  Имаше колебание в другия край на линията, нещо друго, нехарактерно за Гейтс. "Това е толкова добро, колкото можеше да се очаква", промърмори накрая министърът на отбраната. - Как е кракът ти?
  
  "Да сър. Лечението върви добре." Хейдън се спря да зададе въпроса, който искаше да зададе. Внезапно нервна, тя избегна темата. - Ами Харисън, сър? Какъв е неговият статус?
  
  "Харисън ще влезе в затвора, както всички информатори на Коваленко. Манипулиран или не. Това ли е всичко, мис Джей?"
  
  Ужилена от студените тонове, Хейдън се строполи на един стол и затвори очи. "Не, Господине. трябва да те питам нещо Може вече да е било прикрито от ЦРУ или друга агенция, но наистина трябва да знам... - Тя направи пауза.
  
  "Моля, Хейдън, просто попитай."
  
  - Будро има ли семейство, сър?
  
  "Какво, по дяволите, означава това?"
  
  Хейдън въздъхна. - Означава точно това, което мислите, че означава, господин секретар. Тук не стигаме до никъде, а времето изтича. Будро знае нещо.
  
  "По дяволите, Джей, ние сме американското правителство, а ти си ЦРУ, а не Мосад. Трябваше да знаеш, че не говориш толкова открито.
  
  Хейдън знаеше по-добре. Но отчаянието я сломи. "Мат Дрейк може да го направи", каза тя тихо.
  
  "Агент. Това няма да работи." Секретарката помълча известно време, след което проговори. "Агент Джей, получихте устна забележка. Моят съвет е да държите главата си наведена известно време.
  
  Връзката беше прекъсната.
  
  Хейдън се взря в стената, но все едно гледаше в празно платно за вдъхновение. След малко тя се обърна и загледа залеза над Маями.
  
  
  * * *
  
  
  Дългото забавяне разяждаше душата на Мей. Решителна и активна жена, всеки период на бездействие я дразнеше, но когато животът на сестра й беше на косъм, това на практика разкъса духа й.
  
  Но сега чакането свърши. Май Китано се приближи до кокосовата пътека в Коконът Гроув и бързо се придвижи до наблюдателния пост, който бе определила предишния ден. Тъй като до размяната оставаха часове, Май се настани в слабо осветения бар на Cheesecake Factory и постави раницата си, пълна с устройства, на плота пред себе си.
  
  Редица телевизионни екрани блестяха точно над главата й, излъчвайки различни спортни канали. Барът беше шумен и забързан, но нищо в сравнение с тълпата, изпълнила входа на ресторанта и рецепцията. Никога не беше виждала толкова популярен ресторант.
  
  Барманът дойде и постави салфетка на бара. "Здравей отново", каза той с блясък в очите. "Друг кръг?"
  
  Същият човек като снощи. Май нямаше нужда от разсейване. "Запази го. Ще взема бутилирана вода и чай. Не можа да издържиш три минути с мен, приятелю.
  
  Без да обръща внимание на погледа на бармана, тя продължи да изучава входа. Никога не й е било трудно да изследва десетки хора едновременно. Хората са създания на навика. Те са склонни да останат в своя кръг. Това бяха нови постъпления, които тя трябваше постоянно да преглежда.
  
  Мей отпи от чая си и гледаше. Имаше щастлива атмосфера и вкусна миризма на вкусна храна. Всеки път, когато сервитьор минаваше с огромен овален поднос, пълен догоре с огромни чинии и напитки, тя трудно задържаше вниманието си върху вратите. Смях изпълни стаята.
  
  Мина един час. В края на бара един старец седеше сам с наведена глава и отпиваше халба бира. Самотата го заобикаляше като пласт стърнища, предупреждавайки всички за опасност. Той беше единственият вредител в цялото това място. Точно зад него, сякаш за да подчертае неговата специалност, британска двойка помоли минаващ сервитьор да ги снима, на които седят заедно, прегърнати. Май чу развълнувания глас на мъж: "Току-що разбрахме, че сме бременни."
  
  Очите й не спираха да блуждаят. Барманът се приближи няколко пъти до нея, но не донесе нищо друго. По телевизионните екрани се играеше някакъв футболен мач.
  
  Май държеше здраво раницата. Когато индикаторът на телефона й показал осем часа, тя видяла трима мъже в тъмни костюми да влизат в ресторанта. Изпъкваха като морски пехотинци в църква. Едър, широкоплещест. Татуировки на врата. Бръснати глави. Твърди, неусмихнати лица.
  
  Хората на Коваленко бяха тук.
  
  Май ги наблюдаваше как се движат, оценявайки уменията им. Всички бяха компетентни, но няколко левги зад нея. Тя отпи последна глътка от чая си, запечата лицето на Чика здраво в съзнанието си и се свлече от бар стола. С невероятна лекота тя се промъкна зад тях, стиснала раницата в краката си.
  
  Тя чакаше.
  
  Секунда по-късно един от тях я забеляза. Шокът, изписан на лицето му, беше задоволителен. Знаеха репутацията й.
  
  "Къде е сестра ми?"
  
  Отне им малко време, за да възвърнат твърдото си поведение. Единият попита: "Имате ли устройство?"
  
  Те трябваше да говорят високо, за да се чуят един друг през шума от пристигащи и напускащи хора, които бяха призовани да заемат масите им.
  
  "Да имам го. Покажете ми сестра ми.
  
  Сега един от осъдените се усмихна насила. "Сега това", ухили се той, "мога да направя."
  
  Опитвайки се да остане в тълпата, един от главорезите на Коваленко извади чисто нов iPhone и набра номер. Май усети другите двама да се взират в нея, докато тя гледаше, най-вероятно преценявайки каква форма може да приеме реакцията й.
  
  Ако наранят Чика, тя няма да се интересува от тълпата.
  
  Напрегнатите моменти отминаха. Май видя красиво младо момиче, което щастливо се втурна към голяма изложба с чийзкейкове, последвано бързо и също толкова щастливо от родителите си. Колко близо бяха до смъртта и хаоса, те просто не можеха да знаят и Май нямаше желание да им показва.
  
  IPhone оживя с гръм и трясък. Тя се напрегна, за да види малкия екран. Беше извън фокус. След няколко секунди размазаното изображение се събра, за да покаже лицето на сестра й в близък план. Чика беше жива и дишаше, но изглеждаше обезумяла от страх.
  
  "Ако някой от вас, копелетата я нарани..."
  
  "Просто продължавай да гледаш."
  
  Картината продължи да изчезва. Цялото тяло на Чика се показа, вързано толкова здраво за масивния дъбов стол, че тя едва можеше да се движи. Май скръцна със зъби. Камерата продължи да се отдалечава. Потребителят се отдалечи от Chica през голям, добре осветен склад. По някое време спряха до прозореца и й показаха гледката отвън. Тя веднага разпозна една от най-емблематичните сгради в Маями, Маями Тауър, триетажен небостъргач, известен с непрекъснато променящия се цветен дисплей. След още няколко секунди телефонът се върна при сестра й и собственикът отново започна да се оттегля, докато накрая спря.
  
  "Той е на вратата", каза й Коваленко, по-приказливият от хората. "Когато ни дадете устройството, то ще излезе. Тогава можете да видите точно къде е."
  
  Май изучаваше своя iPhone. Обаждането трябваше да е актуално. Тя не мислеше, че е запис. Освен това го видя да набира номера. А сестра й определено беше в Маями.
  
  Разбира се, те можеха да я убият и да избягат, дори преди Май да успее да избяга от Кокошник.
  
  "Устройство, мис Китано." Гласът на бандита, макар и груб, съдържаше много уважение.
  
  Както би трябвало да бъде.
  
  Май Китано беше проницателен агент, един от най-добрите японски разузнавачи. Трябваше да се чуди колко силно искаше устройството на Коваленко. Беше ли толкова лошо, колкото искаше сестра си обратно?
  
  Вие не играете на рулетка със семейството си. Ще си ги върнеш и ще си ги получиш още по-късно.
  
  Май взе раницата си. - Ще ти го дам, когато той излезе през вратата.
  
  Ако беше някой друг, може би щяха да се опитат да го отнемат. Можеха да я тормозят малко повече. Но те ценят живота си, тези разбойници, и всички кимаха като един.
  
  Този с айфона говореше в микрофона. "Направи го. Излез навън."
  
  Май наблюдаваше внимателно как картината подскачаше в кръг, отвличайки вниманието от сестра й, докато не се появи счупена метална рамка на вратата. След това, външната част на опърпан изглеждащ склад някъде, който има остра нужда от боя и работник по ламарина.
  
  Камерата се премести още по-назад. Места за паркиране на улицата и голяма бяла табела с надпис "Гараж" се появиха в полезрението. Покрай него мина червено петно от кола. Май усети, че нетърпението й започва да кипи и тогава камерата изведнъж се фокусира обратно върху сградата и по-специално вдясно от вратата, за да разкрие оръфана стара табела.
  
  Номерът на сградата и след това думите: Югоизточна 1-ва улица. Тя имаше адреса си.
  
  Май хвърли раницата си и избяга като гладен гепард. Тълпата се стопи пред нея. След като излезе навън, тя изтича до най-близкия ескалатор, прескочи парапета и се приземи с уверен крак около половината надолу. Тя изкрещя и хората отскочиха настрани. Тя спринтира до нивото на земята и се запъти към колата, която спретна на Гранд авеню.
  
  Завъртя ключа за запалване. Превключих ръчната скорост на предавка и натиснах газта до пода. Изгори гума в трафика на Tigertail Avenue и не се поколеба да поеме риска. Като завъртя волана, тя насочи три четвърти от вниманието си към сателитната навигация, въвеждайки адреса с разтуптяно сърце.
  
  Навигаторът я доведе до 27-ма южна. Пред нея имаше прав път, сочещ на север, и тя буквално натисна педала до килима. Беше толкова съсредоточена, че дори не мислеше какво ще прави, когато стигне до склада. Колата отпред не хареса нейните лудории. Той спря пред нея, задните му светлини мигаха. Май удари задния калник, карайки шофьора да загуби контрол и да изпрати колата си в редица паркирани мотоциклети. Велосипеди, каски и метални парчета летяха във всички посоки.
  
  Мей стесни вниманието си. Витрини и коли проблясваха като размазани стени на тунелно виждане. Минувачите й крещяха. Мотористът бил толкова шокиран от маневрите й с висока скорост, че залитнал и паднал на светофара.
  
  Навигаторът я отведе на изток, към Флаглер. Индикаторът й каза, че ще бъде там след пет минути. Рибният пазар беше в цветна мъгла вляво. Бързо дръпване и тя видя табела с надпис "SW1st Street".
  
  Петдесет секунди по-късно ирландският акцент на навигатора обяви: достигнахте целта си.
  
  
  * * *
  
  
  Дори сега Мей не беше взела сериозни предпазни мерки. Тя се сети да заключи колата и да остави ключовете зад предното колело от страната на пътника. Тя се затича през пътя и намери знака, който видя преди малко на треперещата камера.
  
  Сега тя си пое дъх, за да се стегне за това, което можеше да открие. Тя затвори очи, възвърна равновесието си и успокои страха и яростта си.
  
  Дръжката се въртеше свободно. Тя мина през прага и бързо се плъзна наляво. Нищо не се промени. Пространството беше на около петдесет фута от вратата до задната стена и около тридесет фута широко. Там нямаше мебели. Без снимки по стените. На прозорците няма завеси. Над нея имаше няколко ярки, горещи редици светлини.
  
  Чика все още беше вързана за стол в дъното на стаята, очите й бяха широко отворени и се опитваше да се движи. И той се бореше, беше ясно, да каже нещо на Май.
  
  Но агентът на японското разузнаване знаеше какво да търси. Тя забеляза половин дузина охранителни камери, разположени из цялото място, и веднага разбра кой я наблюдава.
  
  Коваленко.
  
  Това, което тя не знаеше, беше защо? Очакваше ли някакво шоу? Каквото и да беше, тя знаеше репутацията на Кървавия крал. Нямаше да е бързо или лесно, без да се вземе предвид скрита бомба или газов цилиндър.
  
  Кучешкият крак в края на стаята, точно пред стола на сестра й, без съмнение криеше изненада или две.
  
  Май бавно се придвижи напред, облекчена, че Чика е все още жива, но без илюзии колко дълго Коваленко възнамерява да продължи това.
  
  Сякаш в отговор прогърмя глас от скрити високоговорители. "Май Китано! Вашата репутация е несравнима." Беше Коваленко. "Да видим дали е заслужено."
  
  Четири фигури се измъкнаха иззад крака на сляпото куче. Май се втренчи за секунда, едва повярвайки на очите си, но след това беше принудена да заеме стойка, когато първият от убийците се втурна към нея.
  
  Той бързо изтича, подготвяйки се за летящ ритник, докато Май лесно се изплъзна настрани и изпълни перфектен въртящ се ритник. Първият боец се строполи на земята, шокиран. От високоговорителите се разнесе смехът на Кървавия крал.
  
  Сега вторият боец я атакува, без да й даде шанс да довърши първия. Мъжът завъртя чакрама - стоманен пръстен с остър като бръснач външен ръб - на върха на пръста си и се усмихна, докато се приближаваше.
  
  Май направи пауза. Този човек беше адепт. Смъртоносен. Способността да се борави с такова опасно оръжие с уверена лекота говореше за години упорита практика. Можеше да хвърли чакръма с едно просто движение на китката си. Тя бързо изравни шансовете.
  
  Тя изтича към него, затваряйки обхвата му. Когато видя как китката му потрепва, тя се хвърли в пързалка, плъзгайки се под дъгата на оръжието, хвърляйки главата си възможно най-назад, докато злите остриета разрязваха въздуха над нея.
  
  Кичур от косата й падна на пода.
  
  Май блъсна с крака първо адепта, ритайки коленете му с всичка сила. Сега не беше моментът да вземат пленници. С хрущене, което тя едновременно чу и почувства, коленете на мъжа се огънаха. Писъкът му предшества падането му на земята.
  
  Толкова много години обучение, загубени за миг.
  
  Очите на този човек разкриха много повече от лична болка. Mai се зачуди за момент какво може да има Коваленко над него, но тогава трети боец влезе в битката и тя усети, че първият вече се изправи.
  
  Третият беше едър мъж. Той тропна по пода към нея като голяма мечка, дебнеща плячката си, боси крака шляпаха по бетона. Кървавият крал го насърчи с поредица от сумтения и след това избухна в смях, маниак в стихията си.
  
  Май го погледна право в очите. "Не е нужно да правиш това. Близо сме до залавянето на Коваленко. И освобождаването на заложниците.
  
  Мъжът се поколеба за момент. Коваленко изсумтя високо над главата си. "Караш ме да треперя, Май Китано, да треперя от страх. В продължение на двадесет години бях само мит, а сега нарушавам мълчанието си според собствените си условия. Как можа... - Той направи пауза. "Някой като теб някога да се е равнявал на мен?"
  
  Май продължи да гледа в очите големия боец. Усети, че този зад нея също спря, сякаш очакваше изхода от душевната борба.
  
  "Битка!" - извика внезапно Кървавият крал. "Бий се или ще накарам близките ти да бъдат одрани живи и да бъдат нахранени на акулите!"
  
  Заплахата беше реална. Дори Май можеше да го види. Едрият мъж се втурна в действие и се втурна към нея с разперени ръце. Мей преразгледа стратегията си. Удряй и бягай, удряй бързо и смазващо силно и след това се махни от пътя. Ако е възможно, използвайте неговия размер срещу него. Мей му позволи да се приближи, знаейки, че той ще очаква някакво уклончиво движение от нея. Когато стигна до нея и сграбчи тялото й, тя беше в обсега му и се уви около краката му.
  
  Звукът от удара му в пода заглуши дори безумния кикот на Кървавия крал.
  
  Първият боец сега я удари силно, прицелвайки се в кръста й, нанасяйки болезнен удар, преди Май да се извие и претърколи, приближавайки се зад сваления мъж и оставяйки си малко пространство.
  
  Сега Кървавият крал нададе вик. "Отрежете шибаната глава на сестра й!"
  
  Сега се появи четвърти мъж, въоръжен със самурайски меч. Той тръгна право към Чика, на шест крачки от това да сложи край на живота й.
  
  И Май Китано знаеше, че сега е моментът да изиграе най-добрата пиеса в живота си. Цялото й обучение, целият й опит се събраха в последен отчаян опит да спаси сестра си - въпрос на живот и смърт.
  
  Десет секунди смъртоносна грация и красота или цял живот изгарящо съжаление.
  
  Mai скочи върху повдигащия се гръб на големия мъж, използвайки го като трамплин, за да нанесе летящ ритник на първия боец. Той едва усети шока, когато доминиращият крак на Мей счупи няколко кости в лицето му, но той рухна като мъртва тежест. Май веднага прибра главата си и се претърколи, приземявайки се силно върху гръбнака си, но инерцията на скока й я отнесе далеч през бетонния под за минимално време.
  
  Тя се приземи по-далеч от сестра си и мъжа с меча.
  
  Но точно до чакрана.
  
  В пауза от милисекунда тя съсредоточи съществото си, успокои душата си и се обърна, пускайки смъртоносното оръжие. Той се втурна във въздуха, а смъртоносното му острие проблесна, вече изпъстрено с червени ивици от собствената кръв на Мей.
  
  Чакранът трепереше във врата на мечоносеца. Човекът рухна без звук, без да почувства абсолютно нищо. Така и не разбра какво го удари. Мечът издрънча на пода.
  
  Едрият мъж беше единственият боец, който можеше да се изправи срещу нея сега, но кракът му продължаваше да се подгъва, докато се опитваше да се изправи. Вероятно е наранила едно или две сухожилия. Сълзи на агония и безпомощност се стичаха по лицето му, не за него, а за близките му. Май погледна гневно Чика и се насили да изтича при сестра си.
  
  Тя използва меча, за да пререже въжетата, скърцайки със зъби при вида на лилавите китки и кървавите ожулвания, причинени от постоянната борба. Накрая тя издърпа запушалката от устата на сестра си.
  
  "Отпуснете се. Аз ще те нося."
  
  Кървавият крал спря да се смее. "Спри я!" Той извика на големия боец. "Направи го. Или ще убия жена ти със собствените си ръце!"
  
  Големият мъж изпищя, опитвайки се да пропълзи към нея с разперени ръце. Май спря до него. - Елате с нас - каза тя. "Присъедини се към нас. Помогнете ни да унищожим това чудовище."
  
  За миг лицето на мъжа грейна от надежда. Той премигна и изглеждаше така, сякаш тежестта на света беше свалена от раменете му.
  
  "Върви с тях и тя ще умре", изръмжа Кървавият крал.
  
  Май поклати глава. "Тя все още е мъртва, човече. Единственото отмъщение, което ще получиш, е като ме последваш.
  
  Очите на мъжа бяха умолителни. За момент Май си помисли, че той наистина ще се измъкне с нея, но тогава облаците на съмнението се върнаха и погледът му падна.
  
  "Не мога. Докато е още жива. Просто не мога ".
  
  Май се обърна, оставяйки го да лежи там. Тя трябваше да води свои собствени войни.
  
  Кървавият крал й изпрати прощален изстрел. "Бягай, Май Китано. Моята война е на път да бъде обявена. И портите ме чакат."
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТА
  
  
  Ръцете на Кървавия крал се стрелнаха към ножа му. Оръжието беше забито с върха напред в масата пред него. Той го приближи до очите си, разглеждайки напоеното с кръв острие. Колко живота е сложил край с този нож?
  
  Един по един, през ден, в продължение на двадесет и пет години. Поне.
  
  Дори и само да запази легендата, уважението и страха свежи.
  
  "Толкова достоен противник", каза си той. "Жалко, че нямам време да опитам отново." Той се изправи, бавно въртейки ножа, а острието му отразяваше светлината, докато вървеше.
  
  "Но времето ми да действам почти дойде."
  
  Той спря в противоположния край на масата, където жена с тъмна коса беше завързана за стол. Тя вече беше загубила самообладание. Изпитваше отвращение да гледа червените й очи, повдигнатото й тяло и треперещите устни.
  
  Кървавият крал сви рамене. "Не се безпокойте. Сега имам първото си устройство, въпреки че пропуснах Kitano. Вашият съпруг трябва да достави второто устройство сега. Ако мине, ще бъдеш свободен.
  
  - Как... как можем да ти се доверим?
  
  "Аз съм човек на честта. Така преживях младостта си. И ако честта бъде поставена под съмнение... - Той й показа изцапаното острие. "Винаги е имало повече кръв."
  
  От екрана на компютъра му се разнесе приглушено звънене. Той се приближи и натисна няколко бутона. Появи се лицето на неговия командир от Вашингтон.
  
  - На позиция сме, сър. Мишената ще бъде готова след десет минути.
  
  "Апаратът е приоритет. Над всичко останало. Запомни това".
  
  "господине". Лицето се премести назад, за да разкрие повдигната гледка. Погледнаха надолу към паркинга, затрупан с боклук и почти изоставен. Зърнестият образ показваше скитник, който се движи в горната част на екрана, и син Nissan, който преминава през чифт автоматични портали.
  
  "Отърви се от този досадник. Той може да е полицията."
  
  - Проверихме го, сър. Той е просто скитник."
  
  Кървавият крал усети как бавно се натрупва гняв в него. "Отърви се от него. Помолете ме отново и ще погреба семейството ви живо.
  
  Този човек просто работеше за него. Но този човек знаеше на какво е способен Дмитрий Коваленко. Без да каже повече, той се прицели и простреля бездомника в главата. Кървавият крал се усмихна, когато видя тъмно петно да започва да се разпространява по грубо бетонираната зона.
  
  "Остават пет минути до марката."
  
  Кървавият крал погледна жената. Тя беше негов гост от няколко месеца. Съпругата на министъра на отбраната не беше малка награда. Джонатан Гейтс щеше да плати скъпо за нейната безопасност.
  
  "Сър, Гейтс надхвърли крайния си срок."
  
  Във всяка друга ситуация Кървавият крал би използвал ножа си сега. Без пауза. Но второто устройство беше важно за плановете му, макар и не съществено. Той взе сателитния телефон, който лежеше до компютъра, и набра номер.
  
  Слушах го как звъни и звъни. - Съпругът ви изглежда не се интересува от вашата безопасност, г-жо Гейтс. Кървавият крал изви устни в нещо като усмивка. "Или може би вече те е заменил, а? Тези американски политици..."
  
  Чу се щракане и уплашеният глас най-накрая отговори. "Да?"
  
  "Надявам се, че си близо и че имаш устройството, приятелю. В противен случай..."
  
  Гласът на министъра на отбраната беше напрегнат до краен предел. "Съединените щати не се прекланят пред тираните", каза той и тези думи очевидно му струваха много от сърцето и душата му. "Вашите искания няма да бъдат изпълнени."
  
  Кървавият крал се замисли за Портите на ада и какво се крие отвъд тях. - Тогава чуй как жена ти умира в агония, Гейтс. Нямам нужда от второ устройство за това къде отивам."
  
  Уверявайки се, че каналът остава отворен, Кървавият крал вдигна ножа си и започна да изпълнява всяка своя убийствена фантазия.
  
  
  ГЛАВА ДЕСЕТА
  
  
  Хейдън Джей се отдалечи от компютъра си, когато мобилният й телефон иззвъня. Бен и Карин бяха заети с възкресяването на морските пътешествия на капитан Кук и особено тези, които се отнасяха до Хавайските острови. Кук, макар и широко известен като известен изследовател, изглеждаше човек с много таланти. Той също беше известен навигатор и завършен картограф. Човекът, който картографира всичко, той записва земи от Нова Зеландия до Хавай и е по-широко известен с това, че е направил първото си кацане на Хаваите, място, което нарече Сандвичевите острови. Статуята все още стои в град Waimea, Кауай, като свидетелство за мястото, което той за първи път среща през 1778 г.
  
  Хейдън се отдръпна, когато видя, че обаждащият се е нейният шеф, Джонатан Гейтс.
  
  "Да сър?"
  
  От другия край се чуваше само накъсано дишане. Тя отиде до прозореца. "Чуваш ли ме? господине?"
  
  Двамата не са говорили, откакто той й е направил устна забележка. Хейдън се почувства малко неуверен.
  
  Гласът на Гейтс най-накрая се чу. "Те я убиха. Тези копелета я убиха.
  
  Хейдън се взря през прозореца, без да вижда нищо. "Какво направиха?"
  
  Зад нея Бен и Карин се обърнаха, разтревожени от тона й.
  
  "Взеха жена ми, Хейдън. Преди месеци. И снощи я убиха. Защото не бих изпълнявал техните поръчки.
  
  "Не. Не можеше..."
  
  "Да". Гласът на Гейтс се пречупи, когато подхранваният му от уиски прилив на адреналин явно започна да се разсейва. "Това не е твоя грижа, Джей, жена ми. Винаги съм бил патриот, така че президентът разбра часове след нейното отвличане. Аз оставам... - Той направи пауза. "Патриот".
  
  Хейдън едва знаеше какво да каже. "Защо ми казваш сега?"
  
  "За да обясня следващите си стъпки."
  
  "Не!" Хейдън изпищя, блъскайки по прозореца от внезапен ужас. "Не можете да направите това! Моля те!"
  
  "Отпуснете се. Нямам намерения да се самоубивам. Първо ще помогна да отмъстя за Сара. Иронично, нали?
  
  "Какво?"
  
  "Сега знам как се чувства Мат Дрейк."
  
  Хейдън затвори очи, но сълзите все още се търкаляха по лицето й. Споменът за Кенеди вече изчезваше от света, сърцето, някога пълно с огън, сега се превърна във вечна нощ.
  
  "Защо ми казваш сега?" - накрая повтори Хейдън.
  
  - За да го обясня. Гейтс направи пауза, след което каза: "Ед Будро има малка сестра. Изпращам ви подробности. Направи го-"
  
  Хейдън беше толкова шокирана, че прекъсна секретаря, преди той да успее да продължи. "Ти си сигурен?"
  
  "Направете всичко по силите си, за да довършите това копеле."
  
  Линията прекъсна. Хейдън чу имейл да звъни на телефона й. Без да спира, тя се обърна рязко и излезе от стаята, без да обръща внимание на загрижените погледи на Бен Блейк и сестра му. Тя отиде до малкия шкаф на Кинимаки и го намери да приготвя пиле със сос чоризо.
  
  "Къде е Алиша?"
  
  "Вчера нейният пропуск беше отменен." Думите на големия хаваец бяха изкривени.
  
  Хейдън се наведе по-близо. "Не бъди шибан идиот. И двамата знаем, че тя не се нуждае от пропуск. И така, къде е Алисия?
  
  Очите на Кинимаки се разшириха, втренчени в чиниите. "Хм, една минута. аз ще я намеря Не, тя е твърде проницателна за това. Аз ще-"
  
  - Просто й се обади. Стомахът на Хейдън се сви щом изрече тези думи и мрак обгърна душата й. "Кажи й да се свърже с Дрейк. Той получи това, което поиска. Ще нараним невинен човек, за да получим информация.
  
  - Сестра Будро? Кинимака изглеждаше по-остър от обикновено. "Той наистина ли има такъв? И Гейтс го е подписал?"
  
  "Ти също би го направил", Хейдън избърса очите си, "ако някой току-що е измъчвал и убил жена ти."
  
  Кинимака мълчаливо смели това. "И това позволява на ЦРУ да направи същото с американски гражданин?"
  
  "Това е засега", каза Хейдън. "Ние сме във война."
  
  
  ГЛАВА ЕДИНАДЕСЕТА
  
  
  Мат Дрейк започна със скъпи неща. Бутилката Johnnie Walker Black беше привлекателна и не изглеждаше твърде опърпана.
  
  Може би нещо по-добро бързо би изместило спомена за лицето й? Този път, в съня си, дали наистина ще я спаси, както винаги е обещавал?
  
  Търсенето продължи.
  
  Уискито изгоря. Той веднага пресуши чашата. Той го напълни отново. Той се мъчеше да се концентрира. Той беше човек, който помагаше на другите, който спечели доверието им, който трябваше да се съобразява с него и никога не подведе никого.
  
  Но той провали Кенеди Мур. А преди това той провали Алисън. И той провали нероденото им дете, бебе, което почина, преди дори да има шанс да оживее.
  
  Джони Уокър, като всяка друга бутилка, която беше опитвал преди, накара отчаянието му да се задълбочи. Знаеше, че това ще се случи. Искаше да го боли. Искаше това да отреже част от агонията от душата му.
  
  Болката беше неговото покаяние.
  
  Той се загледа през прозореца. То гледаше назад, празно, невиждащо и лишено от емоции - изцапано в черно, точно като него. Актуализациите от Мей и Алисия стават все по-редки. Обажданията от неговите приятели от SAS продължават да пристигат навреме.
  
  Кървавият крал уби родителите на Бен преди няколко дни. Бяха в безопасност. Те никога не са знаели за опасността и Бен никога няма да разбере колко близо са били до това да станат жертви на вендетата на Кървавия крал.
  
  И агентите на ЦРУ, които охраняваха семейство Блейкс, също не знаеха. SAS не се нуждаеше от признание или потупване по рамото. Те просто изпълниха задачата и преминаха към следващата.
  
  Започна да свири натрапчива мелодия. Песента беше толкова вълнуваща, колкото и красива - "My Immortal" от Evanescence - и му напомни за всичко, което някога е губил.
  
  Това беше неговият тон на звънене. Той се зарови из листите малко объркан, но в крайна сметка се свърза с телефона.
  
  "Да?"
  
  "Това е Хейдън, Мат."
  
  Той седна малко по-изправен. Хейдън беше наясно със скорошните си подвизи, но предпочете да ги игнорира. Алисия беше техният посредник. "Какво стана? Бен-?" Дори не можеше да си накара да каже тези думи.
  
  "Той е добре. Ние сме добре. Но нещо се случи."
  
  - Намерихте ли Коваленко? Нетърпението проряза алкохолната мъгла като ярък прожектор.
  
  "Не, не още. Но Ед Будро има сестра. И получихме разрешение да я доведем тук.
  
  Дрейк седна, забравил за уискито. Омраза и адски огън изгориха две белези в сърцето му. "Знам точно какво да правя."
  
  
  ГЛАВА ДВАНАДЕСЕТА
  
  
  Хейдън се приготви за това, което предстои. Цялата й кариера в ЦРУ не я бе подготвила за тази ситуация. Убита е съпругата на министъра на отбраната. Международен терорист държи неизвестен брой роднини на влиятелни хора като заложници.
  
  Знаеше ли правителството самоличността на всички замесени? Никога. Но можеш да си дяволски сигурен, че са знаели много повече, отколкото някога са издавали.
  
  Изглеждаше много по-лесно, когато се записа за първи път. Може би нещата са били по-прости тогава, преди 11 септември. Може би в дните на баща й, Джеймс Джей, легендарният агент, на когото се стреми да подражава, нещата са били черно-бели.
  
  И безмилостен.
  
  Беше остър ръб. Войната срещу Кървавия крал се е водила на много нива, но нейната все още може да се окаже най-ужасната и успешна досега.
  
  Разнообразните характери на хората, които бяха на нейна страна, й дадоха предимство. Гейтс забеляза това първи. Ето защо той им позволи да проведат собствено разследване на мистерията около Бермудския триъгълник. Гейтс беше по-умен, отколкото тя някога го е смятала. Той веднага видя предимството, което контрастиращи личности като Мат Дрейк, Бен Блейк, Мей Китано и Алиша Майлс предоставят. Той видя потенциала на нейния екип. И ги събра всички заедно.
  
  Брилянтен.
  
  Отбор на бъдещето?
  
  Сега човекът, който беше загубил всичко, искаше да бъде въздадена справедливост за човека, който така брутално беше убил жена му.
  
  Хейдън се приближи до килията на Будро. Лаконичният наемник я погледна лениво над скръстените си ръце.
  
  "Мога ли да ви помогна, агент Джей?"
  
  Хейдън никога нямаше да си прости, ако не беше опитала отново. "Кажете ни местоположението на Коваленко, Будро. Просто го раздай и всичко ще свърши. Тя разпери ръце. "Искам да кажа, не е като да му пука за теб."
  
  - Може би той знае. Будро обърна тялото си и се плъзна от леглото. "Може би той не знае. Може би е твърде рано да се каже, а?"
  
  "Какви са плановете му? Каква е тази порта на ада?
  
  "Ако знаех..." На лицето на Будро се изписа усмивката на пируваща акула.
  
  "Наистина го правиш". Хейдън остана много делови. "Давам ти този последен шанс."
  
  "Последен шанс? Ще ме застреляш ли? Дали ЦРУ най-накрая осъзна какви черни грехове трябва да извършат, за да останат в играта?
  
  Хейдън сви рамене. "Има време и място за това."
  
  "Със сигурност. Мога да назова няколко места. Будро й се подиграваше, лудостта блестеше през пръскащата слюнка. "Не можеш да ми направиш нищо, агент Джей, което би ме накарало да предам някой толкова могъщ като Кървавия крал."
  
  "Ами..." Хейдън се насили да се усмихне. "Това ни накара да мислим, Ед." Тя добави бодрост в гласа си. "Нямаш нищо тук, човече. Нищо. И все пак няма да разлеете. Седиш там, изтощен, щастливо приемащ заключението. Като пълно копеле. Като загубеняк. Като парче южняшки глупости. Хейдън даде всичко от себе си.
  
  Устата на Будро образува напрегната бяла линия.
  
  "Ти си човек, който се е отказал. странност. Жертва. импотентен."
  
  Будро се приближи към нея.
  
  Хейдън притисна лице към решетката, дразнейки го. "Шибан отпуснат пишка."
  
  Будро нанесе удар, но Хейдън се отдръпна по-бързо, все още си налагайки да се усмихне. Звукът от удара на юмрука му по стоманата беше като мокър шамар по лицето.
  
  "И така се чудехме. Какво кара човек като теб, войник, да стане слабохарактерен член?"
  
  Сега Будро я погледна с бавно разбиращи очи.
  
  "Това е всичко". Хейдън го имитира. "Стигнахте дотам, нали? Тя се казва Мария, нали?
  
  Будро затвори решетките с неописуем гняв.
  
  Беше ред на Хейдън да се ухили. "Както вече казах. импотентен."
  
  Тя се обърна. Семената бяха засяти. Ставаше въпрос за скорост и бруталност. Ед Будро никога не би се пробил при нормални условия. Но сега...
  
  Кинимака навиха телевизора, който завързаха за стол, за да го вижда наемника. Притеснението в гласа на мъжа беше очевидно, въпреки че той се опита да го скрие.
  
  "Какво, по дяволите, се опитвате да направите?"
  
  - Продължавай да гледаш, копеле. Гласът на Хейдън прозвуча така, сякаш вече не й пукаше. Кинимака пусна телевизора.
  
  Очите на Будро се разшириха. - Не - каза той тихо само с устни. "О, не".
  
  Хейдън срещна погледа му с напълно правдоподобна усмивка. - Ние сме във война, Будро. Все още не искаш да говориш? Избери шибан придатък.
  
  
  * * *
  
  
  Мат Дрейк се увери, че камерата е на сигурно място, преди да влезе в кадър. Черната балаклава беше спусната върху лицето му повече за ефект, отколкото за камуфлаж, но бронежилетката, която носеше, и оръжието, което носеше, показаха абсолютно ясно сериозността на положението на момичето.
  
  Очите на момичето бяха езера от отчаяние и страх. Нямаше представа какво е направила. Нямам представа защо им трябваше. Тя не знаеше с какво си изкарва прехраната брат й.
  
  Мария Федак беше невинна, помисли си Дрейк, ако в наши дни има някой невинен. Уловени случайно, уловени от нещастие в мрежа, разпъната по целия свят, която съскаше и пращеше от смърт, бездушие и омраза.
  
  Дрейк спря до нея, размахвайки нож в дясната си ръка, а другата леко се подпираше на пистолета. За него вече нямаше значение, че тя е невинна. Това беше възмездие, не по-малко. Живот за живот.
  
  Той чакаше търпеливо.
  
  
  * * *
  
  
  - Мария Федак - каза Хейдън. - Тя е ваша сестра, омъжена, господин Будро. Вашата сестра, забрави, г-н Наемник. Сестра ви е ужасена, г-н Убиец. Тя не знае кой е брат й и какво прави редовно. Но тя наистина те познава. Тя познава любящ брат, който я посещава веднъж или два пъти годишно с фалшиви истории и обмислени подаръци за децата ѝ. Кажи ми, Ед, искаш ли да растат без майка?"
  
  Очите на Будро бяха изпъкнали. Голият му страх беше толкова силен, че Хейдън наистина го съжали. Но сега не беше моментът. Животът на сестра му наистина беше на косъм. Ето защо те избраха Мат Дрейк, един, за домакин.
  
  "Мария". Думата излезе от него, жалка и отчаяна.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк едва успя да види уплашеното момиче. Видя Кенеди мъртъв в ръцете си. Видя окървавените ръце на Бен. Видя виновното лице на Харисън.
  
  Но най-вече видя Коваленко. Кървавият крал, мозъкът, е човек толкова празен и лишен от чувства, че не може да бъде нищо повече от реанимиран труп. зомби. Той видя лицето на мъжа и искаше да удуши живота във всичко, което го заобикаляше.
  
  Ръцете му се протегнаха към момичето и се сключиха около гърлото й.
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън примигна към монитора. Дрейк бързаше нещата. Будро почти нямаше време да отстъпи. Кинимака пристъпи към нея, винаги любезният посредник, но Алиша Майлс го дръпна назад.
  
  "Няма начин, голямо момче. Нека се изпотят тези копелета. Те нямат нищо в ръцете си, освен смъртта.
  
  Хейдън се насили да се подиграе на Будро така, както си спомняше как му се подиграваше, когато заповяда хората й да бъдат убити.
  
  "Ще квичиш ли, Ед, или искаш да знаеш как правят суши в Обединеното кралство?"
  
  Будро я погледна с убийствен поглед. От ъгълчето на устата му потече малко слюнка. Чувствата му го завладяваха, точно както ставаше, когато усещаше, че убийството е наблизо. Хейдън не искаше той да се затвори от нея.
  
  Алисия вече беше близо до решетките. "Ти нареди екзекуцията на гаджето ми. Трябва да се радваш, че Дрейк прави зарчетата, а не аз. Щях да накарам тази кучка да страда два пъти повече.
  
  Будро погледна ту единия, ту другия. - И двамата по-добре се погрижете никога да не изляза оттук. Кълна се, че ще ви нарежа и двамата на парчета.
  
  "Запази го." Хейдън наблюдаваше как Дрейк стисна врата на Мария Федак. - Тя няма много време.
  
  Будро беше твърд човек и лицето му беше затворено. "ЦРУ няма да навреди на сестра ми. Тя е гражданин на Съединените щати."
  
  Сега Хейдън наистина вярваше, че лудият наистина не го е разбрал. - Чуй ме, лудо копеле - изсъска тя. "Ние сме във война. Кървавият крал уби американци на американска земя. Той отвлече десетки. Десетки. Той иска да държи тази страна за откуп. Не му пука нито за теб, нито за вонящата ти сестра!"
  
  Алисия промърмори нещо в слушалката си. Хейдън чу инструкциите. Кинимака направи същото.
  
  Както и Дрейк.
  
  Той освободи врата на жената и извади пистолета от кобура.
  
  Хейдън стисна зъби толкова силно, че нервите около черепа й изпищяха. Интуицията й почти я накара да изкрещи и да му каже да спре. Фокусът й се замъгли за секунда, но след това обучението й се включи, като й каза, че това е най-добрият шанс да проследят Коваленко.
  
  Един живот за спасяване на стотици или повече.
  
  Будро забеляза играта на емоции по лицето й и внезапно се озова на решетката, убеден, протегна ръка и ръмжеше.
  
  "Не прави това. Да не си посмял да причиниш това на малката ми сестра!"
  
  Лицето на Хейдън беше каменна маска. - Последен шанс, убиецо.
  
  "Кървавият крал е призрак. Доколкото знам, може да е червена херинга. Той обича такива неща.
  
  "Разбрах. Тествайте ни."
  
  Но Будро е бил наемник твърде дълго, убиец твърде дълго. А омразата му към авторитетни фигури заслепяваше преценката му. "Върви по дяволите, кучко."
  
  Сърцето на Хейдън се сви, но тя почука монитора на микрофона на китката си. "Застреляй я."
  
  Дрейк вдигна пистолета и го притисна към главата й. Пръстът му натисна спусъка.
  
  Будро изрева ужасен. "Не! Кървавият крал в...
  
  Дрейк остави ужасния звук на стрелба да заглуши всички други звуци. Гледаше как кръвта се пръска отстрани на главата на Мария Федак.
  
  "Северен Оаху!" - завърши Будро. "Най-голямото му ранчо е там..." Думите му заглъхнаха, когато той се отпусна на пода, гледайки как мъртвата му сестра се свлича на стола и гледа опръсканата с кръв стена зад нея. Той наблюдаваше шокиран как облечената в балаклава фигура се приближава към екрана, докато не го изпълни изцяло. След това свали маската си.
  
  Лицето на Мат Дрейк беше студено, дистанцирано, лице на палач, който обича работата си.
  
  Хейдън потръпна.
  
  
  ГЛАВА ТРИНАДЕСЕТА
  
  
  Мат Дрейк излезе от таксито и затвори очи, за да огледа високата сграда, която се издигаше пред него. Сив и невзрачен, той беше идеалното прикритие за тайна операция на ЦРУ. Местните агенти трябваше да проникнат в подземния гараж, преминавайки през множество нива на сигурност. Всички останали, било то агенти или цивилни, влизаха през входната врата, представяйки се умишлено като лесни мишени.
  
  Той пое дълбоко въздух, почти трезвен за първи път откакто се помнеше, и бутна въртящата се врата за един човек. Поне изглежда, че тази инсталация се отнася сериозно към безопасността си. Пред него имаше проста маса, на която седяха половин дузина мъже със строг вид. Без съмнение много повече гледаха.
  
  Той тръгна по полирания под с плочки. "Хейдън Джей чака да се срещнем с мен."
  
  "Как се казваш?"
  
  "Дрейк."
  
  - Мат Дрейк? Стоическият вид на пазача леко се разклати.
  
  "Със сигурност".
  
  Мъжът му хвърли поглед, който човек може да използва, когато види знаменитост или затворник. След това се обади. Секунда по-късно той придружи Дрейк до дискретен асансьор. Пъхна ключа и натисна копчето.
  
  Дрейк усети как асансьорът полита нагоре, сякаш върху въздушна възглавница. Реши да не мисли много за това какво ще се случи, остави събитията да се оправят сами. Когато вратата се отвори, той се обърна към коридора.
  
  В края на коридора стоеше комисията, за да го поздрави.
  
  Бен Блейк и сестра му Карин. Хейдън. Кинимака. Алиша Майлс стоеше някъде отзад. Не видя Мей, но тогава и не го очакваше.
  
  Сцената обаче беше грешна. Това трябваше да включва Кенеди. Всичко изглеждаше странно без нея. Той излезе от асансьора и се опита да си спомни, че те вероятно са се чувствали по същия начин. Но всяка вечер ли лежаха в леглото, гледайки през нейните очи, чудейки се защо Дрейк не беше там, за да я спаси?
  
  След това Бен застана пред него и Дрейк, без да каже нищо, дръпна младия човек в ръцете си. Карин се усмихна смутено през рамото на брат си и Хейдън се приближи, за да постави ръка на рамото му.
  
  "Липсваше ни".
  
  Той се държеше отчаяно. "Благодаря ти".
  
  - Не е нужно да си сам - каза Бен.
  
  Дрейк направи крачка назад. "Вижте", каза той, "важно е да изясним едно нещо. Аз съм променен човек. Вече не можеш да разчиташ на мен, особено на теб, Бен. Ако разбирате това, всички вие, тогава има шанс да работим заедно.
  
  "Това не беше твоето..." Бен мина направо към проблема, точно както Дрейк знаеше, че ще го направи. Карин, изненадващо, беше ръката на разума. Тя го сграбчи и го дръпна настрани, оставяйки на Дрейк чист път към офиса зад тях.
  
  Той мина през тях, като по пътя кимна към Кинимака. Алиша Майлс го погледна със сериозни очи. Тя също страдаше от загубата на скъп за нея човек.
  
  Дрейк спря. "Още не е свършило, Алиша, в никакъв случай. Това копеле трябва да бъде елиминирано. Ако не, той може да изгори света до основи.
  
  "Коваленко ще умре крещейки."
  
  "Алилуя".
  
  Дрейк мина покрай нея в стаята. Два големи компютъра стояха от дясната му страна, а твърдите дискове бръмчаха и щракаха, докато търсеха и зареждаха данни. Пред него имаше чифт високи до пода бронирани прозорци с изглед към Маями Бийч. Изведнъж той беше поразен от образа на Уелс, който се преструваше на перверзник и искаше снайперски мерник, за да може да види загорелите тела там долу.
  
  Тази мисъл го накара да се замисли. Това беше първият път, когато мислеше последователно за Уелс, откакто Кенеди беше убит. Уелс умря ужасяваща смърт от ръцете на Алиша или Мей. Не знаеше кои и не знаеше защо.
  
  Чу другите да го последват. "И така..." Той се съсредоточи върху гледката. "Кога отиваме на Хавай?"
  
  - Сутринта - каза Хейдън. "Много от нашите активи сега са съсредоточени на Оаху. Проверяваме и други острови, защото е известно, че Коваленко има повече от едно ранчо. Разбира се, сега също така е известно, че той е майстор на измамата, така че ние продължаваме да проследяваме други следи в различни региони на света.
  
  "Глоба. Спомням си препратки към Captain Cook, Diamond Head и Hell's Gate. Това ли е целта?"
  
  Бен го взе. "До голяма степен, да. Но Кук кацна на Кауай, а не на Оаху. Неговият... Монологът внезапно приключи. "Хм, с две думи. Не открихме нищо необичайно. Чао."
  
  "Няма директни връзки между Кук и Даймънд Хед?"
  
  "Работим върху това". Карин говореше малко отбранително.
  
  "Но той е роден в Йоркшир", добави Бен, изпробвайки новата бариера на Дрейк. "Знаеш ли, Божията Земя."
  
  Изглеждаше, че Дрейк дори не чу какво казва приятелят му. "Колко време прекара на Хаваите?"
  
  - Месеци - каза Карин. "Той се върна там поне два пъти."
  
  "Може би тогава е посетил всеки остров. Това, което трябва да направите, е да проверите неговите дневници, а не неговата история или постижения. Трябва да знаем за онези неща, с които той не е известен."
  
  "Това е..." Карин направи пауза. "Наистина има смисъл."
  
  Бен не каза нищо. Карин не беше свършила. "Това, което знаем, е следното: хавайският бог на огъня, светкавиците и вулканите е жена на име Пеле. Тя е популярна фигура в много древни приказки за Хавай. Твърди се, че нейният дом е на върха на един от най-активните вулкани в света, но е на Големия остров, а не на Оаху.
  
  "Това е всичко?" - попита кратко Дрейк.
  
  "Не. Докато повечето истории са за нейните сестри, някои легенди разказват за Портата на Пеле. Портата води до огъня и сърцето на вулкан - това звучи ли ви като ад?"
  
  "Може би това е метафора", каза Кинимака, без да се замисли, след което се изчерви. "Е, може да бъде. Ти знаеш..."
  
  Алисия първа се засмя. "Слава Богу, поне още някой има чувство за хумор. Тя изсумтя, след което добави: "Без обида" с глас, който показваше, че не я интересува как хората се отнасят с нея.
  
  "Вратата на Пеле може да бъде полезна", каза Дрейк. "Продължавай с добрата работа. Ще се видим сутринта".
  
  "Няма ли да останеш?" - изтърси Бен, очевидно надявайки се, че ще има възможност да поговори с приятеля си.
  
  "Не". Дрейк се загледа през прозореца, когато слънцето започна да залязва над океана. "Имам къде да бъда тази вечер."
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИНАДЕСЕТА
  
  
  Дрейк излезе от стаята, без да погледне назад. Както се очакваше, Хейдън го настигна точно когато се канеше да влезе в асансьора.
  
  "Дрейк, забави. тя добре ли е?"
  
  "Знаеш, че тя е добре. Видяхте я във видеопотока.
  
  Хейдън го сграбчи за ръката. "Знаеш какво имам предвид."
  
  "Тя ще се оправи. Трябваше да изглежда добре, знаеш това. Будро сигурно е помислил, че е истинско.
  
  "Да".
  
  "Иска ми се да го видях как се разбива."
  
  "Е, аз бях тази, която той намушка, така че получих това удоволствие, благодарение на вас."
  
  Дрейк натисна бутона за първия етаж. - Сестра му вече трябва да е с вашите агенти. Ще я закарат в болницата и ще я почистят. Фалшивата кръв е дявол, който си гледа работата, нали знаеш.
  
  "Будро стана още по-луд, ако това е възможно. Когато сестра му се изправи, жива... Хейдън поклати глава. "Окончателен колапс".
  
  "Планът проработи. Това беше добра идея - каза й Дрейк. "Получихме информация. Струваше си ".
  
  Хейдън кимна. "Знам. Просто се радвам, че маниакът е зад решетките.
  
  Дрейк влезе в асансьора и изчака вратите да се затворят. "Ако зависеше от мен", каза той, когато Хейдън изчезна от погледа. "Бих застрелял копелето в килията му."
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк взе такси до булевард Бискейн и се насочи към търговския център Бейсайд. Човекът, който му се обади, звучеше приглушено, несигурно и напълно нехарактерно, искаше да се срещнат пред Bubba Gump. Дрейк имаше момент на хумор и предложи Хутърс, място, което вероятно беше по-подходящо за тях, но Мей се държеше така, сякаш дори не го беше чула.
  
  Дрейк се присъедини към тълпата, заслуша се в шумното забавление около себе си и се почувства напълно не на място. Как биха могли тези хора да бъдат толкова щастливи, когато той загуби нещо толкова скъпо? Как може да не им пука?
  
  Гърлото му беше пресъхнало и устните му бяха напукани. Барът на Бъба Гъмп привличаше. Може би щеше да потопи няколко, преди тя да пристигне. Той обаче нямаше илюзии; това трябваше да спре. Ако отиваше на Хаваите, за да преследва убиеца на жената, която обичаше, ако щеше да търси отмъщение, вместо да стане жертва, това трябваше да е последният път.
  
  Трябваше да бъде.
  
  Той се канеше да бутне вратата, когато Май изкрещя към него. Тя беше точно там, облегната на колона на по-малко от шест фута от мен. Ако тя беше врагът, той щеше да е мъртъв точно сега.
  
  Неговата решимост за жестокост и възмездие беше безполезна без фокус и опит.
  
  Май се отправи към ресторанта, Дрейк я последва. Седнаха на бара и поръчаха Lava Flows в чест на предстоящото им пътуване до Хавай.
  
  Дрейк мълчеше. Никога преди не беше виждал Май Китано нервен. Никога преди не я беше виждал изплашена. Не можеше да си представи сценарий, който би я разстроил.
  
  И тогава светът му отново се срина.
  
  "Коваленко отвлече сестра ми, Чика, от Токио. Минаха много месеци. Оттогава той я държи в плен. Май пое дълбоко въздух.
  
  "Разбирам. Разбирам какво си направил - каза Дрейк шепнешком. Беше очевидно. Семейството винаги е било на първо място.
  
  - Той има устройство.
  
  "Да".
  
  "Дойдох в САЩ, за да я намеря. Да намеря Коваленко. Но не успях, докато ти и твоите приятели не се свързахте с мен. Длъжник съм ти".
  
  "Не сме я спасили. Ти го направи."
  
  "Ти ми даде надежда, направи ме част от екипа."
  
  "Все още си част от екипа. И не забравяйте, че правителството има и друг лек. Те няма да се откажат."
  
  - Освен ако някой от тях не е имал любим човек в плен.
  
  Дрейк знаеше какво се е случило със съпругата на Гейтс, но не каза нищо. - Ще ни трябваш на Хаваите, Мей. Ако искаме да победим този човек, ще ни трябва най-добрият. Правителството знае това. Ето защо ти, Алисия и останалите ви позволиха да си тръгнете.
  
  "А ти?"
  
  "И аз".
  
  "Ами любимите ти хора, Дрейк? Опитваше ли се Кървавият крал да изпълни своята вендета?"
  
  Дрейк сви рамене. "Той се провали."
  
  - И все пак той ще продължи да опитва.
  
  "В безопасност ли е сестра ви?" Има ли нужда от допълнителна защита? Познавам някои хора..."
  
  "За това се погрижих, благодаря."
  
  Дрейк огледа недокоснатата напитка. "Тогава всичко това ще свърши на Хаваите", каза той. "И сега, когато почти го намерихме, ще бъде скоро."
  
  Май отпи голяма глътка от питието си. - Той ще бъде подготвен, Дрейк. Той планира това от десетилетие."
  
  "Това е земята на огъня", каза той. "Добавете Коваленко и останалите от нас към това уравнение и цялото това място може просто да експлодира."
  
  
  * * *
  
  
  Той гледаше как Мей се отдалечава към паркинга и се насочи към мястото, където мислеше, че може да е таксито. Нощният живот в Маями беше в разгара си. Алкохолът не беше единственото налично средство за опиянение и комбинацията от безкрайни, приятни нощи, красиви мъже и жени и динамични мелодии работеха упорито, за да повдигнат дори разклатения му дух.
  
  Той зави зад ъгъла и яхтеното пристанище се отвори пред него - яхти, настръхнали, за да заемат гордост, тълпи, изпълващи пътеките, ресторант на открито, пълен с красиви хора, на които не им пукаше за нищо на света.
  
  Благодарение до голяма степен на хора като Мат Дрейк.
  
  Той се обърна назад. Мобилният му телефон иззвъня с тази натрапчива, мелодична мелодия.
  
  Бързо натиснете бутона. "Да?"
  
  "Мат? Добър ден. Здравейте." Изящните тонове на оксфордското образование го изненадаха.
  
  "Дал?" - той каза. - Торстен Дал?
  
  "Със сигурност. Кой друг звучи толкова добре?"
  
  Дрейк се паникьоса. "Всичко е наред?"
  
  "Не се притеснявай, приятелю. Всичко е наред от тази страна на света. Исландия е страхотна. Децата са фантастични. Съпругата си е... съпруга. Как вървят нещата с Коваленко?
  
  "Намерихме го", каза Дрейк с усмивка. "Почти. Ние знаем къде да търсим. В момента тече известна мобилизация и утре трябва да сме на Хаваите.
  
  "Перфектно. Е, причината, поради която се обаждам, може или не може да е полезна за вас. Можете да решите сами. Както знаете, проучването на Гробницата на боговете продължава предпазливо. Помниш ли как в замъка на Фрей стоях на ръба на гробницата на Один с изплезен език? Помниш ли какво намерихме?
  
  Дрейк си спомни моменталното си благоговение. "Със сигурност".
  
  "Повярвайте ми, когато казвам, че намираме съкровища, които са равни или дори надминават това почти всеки ден. Но нещо по-обикновено привлече вниманието ми тази сутрин, главно защото ми напомни за теб.
  
  Дрейк пристъпи в тясната уличка, за да чуе по-добре шведа. "Напомня ли ви за мен? Намерихте ли Херкулес?
  
  "Не. Но открихме знаци по стените на всяка ниша в гробницата. Бяха скрити зад съкровища, така че в началото не бяха забележими.
  
  Дрейк се изкашля. - Марки?
  
  "Съвпадат със снимката, която ми изпрати."
  
  Дрейк отне момент и тогава светкавица удари сърцето му. "Изчакайте. Искаш да кажеш точно като снимката, която изпратих? Вихровото изображение, което открихме на устройствата за пътуване във времето?
  
  "Мислех, че това ще те накара да хапеш, приятелю. Да, тези маркировки - или къдрици, както казвате.
  
  Дрейк онемя за момент. Ако маркировките в Гробницата на боговете съвпаднаха с маркировките, които намериха върху древните транспортни устройства, тогава това означаваше, че са от същата епоха.
  
  Дрейк говореше през пресъхнала уста. "Това означава-"
  
  Но Торстен Дал вече е помислил за всичко. "Че боговете са създали устройства с цел пътуване във времето. Ако се замислите, има смисъл. От това, което намерихме в гробницата на Один, знаем, че са съществували. Сега знаем как са манипулирали течението на времето.
  
  
  ГЛАВА ПЕТНАДЕСЕТА
  
  
  Кървавият крал стоеше на ръба на малкия си резерват и гледаше как няколко от неговите бенгалски тигри преследват малък елен, пуснат за тях. Чувствата му бяха разкъсани. От една страна, беше удоволствие да притежаваш и да наблюдаваш в свободното си време една от най-великите машини за убиване, създавани някога на планетата. От друга страна, беше ужасно жалко, че бяха държани в плен. Заслужаваха по-добро.
  
  Не като неговите човешки пленници. Те заслужаваха това, което щяха да получат.
  
  Будро.
  
  Кървавият крал се обърна, когато чу няколко души да вървят по тревата. - Господин Будро - изръмжа той. "Как премина задържането на ЦРУ?"
  
  Мъжът спря на няколко метра от него, като му оказа нужното уважение, но го погледна без страх. "По-трудно, отколкото си представях", призна той. "Благодаря за тихото извличане."
  
  Кървавият крал направи пауза. Усети зад гърба си тигрите, които гонеха уплашените елени. Еленът изпищя и избяга, обзет от ужас, неспособен да посрещне собствената си смърт. Будро не беше такъв. Кървавият крал му показа известна степен на уважение.
  
  "Мат Дрейк надмина ли ви?"
  
  "ЦРУ се оказа по-находчиво, отколкото очаквах. Това е всичко".
  
  - Знаеш, че ако имах пистолета, смъртта на сестра ти нямаше да бъде фалшифицирана.
  
  Мълчанието на Будро показваше, че разбира.
  
  "Дойде време да действаме", каза Кървавият крал. "Имам нужда от някой, който да унищожи другите ранчо. Тези на Кауай и Големия остров. Можете ли да направите това за мен?"
  
  Човекът, когото нареди да бъде спасен от доживотен затвор, изведнъж намери надежда. "Мога да го направя."
  
  "Трябва да убиете всеки заложник. Всеки мъж, жена и дете. Можеш да го направиш?"
  
  "Да сър".
  
  Кървавият крал се наведе напред. "Ти си сигурен?"
  
  "Ще направя всичко, което ме помолите."
  
  Кървавият крал не показа никакви външни емоции, но беше доволен. Будро беше неговият най-компетентен боец и командир. Добре, че остана толкова верен.
  
  "Тогава отивай да се приготвиш. Очаквам вашите инструкции."
  
  Хората му отведоха американеца и Кървавият крал даде знак на един мъж да чака отзад. Беше Клод, управителят на ранчото му в Оаху.
  
  - Както казах, Клод, моментът дойде. Готови ли сте, нали?"
  
  "Всичко е подготвено. Колко време трябва да издържим?"
  
  "Ще издържиш, докато умреш", изграчи Кървавият крал. "Тогава дългът ви към мен ще бъде изплатен. Вие сте част от разсейването. Разбира се, това е само малка част, но вашата жертва си заслужава."
  
  Неговият ръководител от Оаху запази мълчание.
  
  "Притеснява ли те?"
  
  "Не. Не, Господине."
  
  "Това е добре. И след като насочим вниманието им към ранчото, ще отворите местни островни клетки. Аз съм този, който ще мина през портите на ада, но Хавай ще гори.
  
  
  ГЛАВА ШЕСТНАДЕСЕТА
  
  
  Частният самолет на ЦРУ летеше на височина трийсет и девет хиляди фута. Мат Дрейк завъртя леда в празната си чаша и открехна капака за още едно миниатюрно уиски. Той седеше сам в задната част на самолета, надявайки се, че ще уважат самотата му. Но постоянните коси погледи и яростният шепот му подсказаха, че микробусът "добре дошъл обратно" скоро ще спре до него.
  
  А уискито дори още не беше започнало да ми лази по нервите.
  
  Хейдън седна от другата страна на пътеката, Кинимака до нея. Въпреки естеството на мисията си, хаваецът изглеждаше доста весел за завръщането си в родината. Семейството му беше внимателно охранявано, но вечно оптимистичният гигант изглеждаше доста уверен, че все пак ще има шанс да ги види.
  
  Хейдън говори с Джонатан Гейтс по сателитен телефон. "Още три? Това са общо двайсет и един затворници, сър. Е, да, сигурен съм, че има повече от това. И все още няма местоположение. Благодаря ти".
  
  Хейдън прекъсна връзката и наведе глава. "Не мога да говоря повече с него. Как се говори с мъж, чиято жена току-що е била убита? Какво ще кажеш?"
  
  Дрейк я наблюдаваше. Отне ми малко време, но после тя обърна натрапчивия си поглед към него. "Съжалявам, Мат. Не мисля. Толкова много се случва."
  
  Дрейк кимна и пресуши чашата си. "Не трябва ли Гейтс да си вземе ваканция?"
  
  "Ситуацията е твърде нестабилна." Хейдън притисна телефона до коляното си. "По време на война никой не може да избледнее на заден план."
  
  Дрейк се усмихна на иронията. "Не мислех, че Хаваите са толкова големи."
  
  "Искаш да кажеш, защо още не са намерили поне едно от ранчото му? Е, не е голяма работа. Но има страшно много непроходима гора, хълмове и долини. Ранчото вероятно също е камуфлажно. И Кървавият крал е подготвен за нас. Вашингтон изглежда смята, че местните ще ни помогнат повече от обикновената работна сила.
  
  Дрейк повдигна вежда. "Изненадващо, те вероятно са прави. Тук се намесва нашият приятелски настроен гигант."
  
  Мано му дари широка, спокойна усмивка. "Наистина познавам повечето хора от Хонолулу."
  
  Появи се петно и внезапно до него се появи Бен Блейк. Дрейк се втренчи в младия мъж. Това беше първият път, когато се видяха истински след смъртта на Кенеди. В него се надигна вълна от емоции, която той бързо потисна и скри, като отпи още една глътка.
  
  "Всичко стана толкова бързо, приятелю. Не можах да се сдържа. Тя ме спаси, но... но аз не можах да я спася.
  
  "Не те виня. Вината не беше твоя."
  
  - Но ти си тръгна.
  
  Дрейк погледна Карин, сестрата на Бен, която гледаше брат си с гневни очи. Явно обсъждаха безразсъдната постъпка на Бен и той се противопостави на истината. Дрейк отвори още едно уиски и се облегна на стола си с неподвижен поглед. "Преди около хиляда години се присъединих към SAS. Най-добрата бойна сила в света. Има причина да са най-добрите, Бен. Освен всичко друго, това е така, защото те са жестоки хора. Безмилостен. Убийците. Те не приличат на Мат Дрейк, когото познавате. Или дори като Мат Дрейк, който търсеше костите на Один. Този Мат Дрейк не е бил в SAS. Той беше цивилен".
  
  "И сега?"
  
  "Докато Кървавият крал е жив и Вендета все още съществува, не мога да бъда цивилен. Няма значение колко лош искам да бъда."
  
  Бен погледна настрани. "Разбирам".
  
  Дрейк беше изненадан. Той се обърна наполовина, когато Бен се изправи и се върна на мястото си. Може би младият човек започваше да расте.
  
  Ако последните три месеца не бяха ускорили този процес, нищо нямаше да го направи.
  
  Хейдън го наблюдаваше. - Той беше с нея, нали знаеш. Когато тя почина. И на него му беше трудно."
  
  Дрейк преглътна и не каза нищо. Гърлото му се стегна и беше всичко, което можеше да направи, за да не избухне в сълзи. Някакъв човек от SAS. Уискито остави гореща следа в корема ми. След малко той попита: "Как е кракът ти?"
  
  "Боли. Мога да ходя и дори да тичам. Все пак не бих искал да се бия с Будро още няколко седмици."
  
  - Докато той е в затвора, няма да ти се налага.
  
  Суматохата привлече вниманието му. Май и Алиша седяха няколко реда напред и през пътеката една срещу друга. Отношенията между двете жени никога не са били толкова студени, но нещо ги дразнеше.
  
  "Ти ни компрометира!" Алисия започна да крещи. "За да спася собствената си проклета сестра. Как иначе биха могли да намерят хотел?"
  
  Дрейк се измъкна от мястото си и тръгна по пътеката. Последното нещо, от което се нуждаеше по време на полета, беше битката между две от най-смъртоносните жени, които някога бе познавал.
  
  - Хъдсън умря в този хотел - изръмжа Алиша. - Застреляха го, докато... докато... Тя поклати глава. "Това твоята информация ли беше, Китано? Предизвиквам те да кажеш истината."
  
  Алисия пристъпи към пътеката. Май се изправи, за да я погледне в лицето. Двете жени бяха почти нос до нос. Мей отстъпи назад, за да направи място за себе си. Неопитен наблюдател би помислил, че това е проява на слабост от страна на японското момиче.
  
  Дрейк знаеше, че това е смъртоносен знак.
  
  Той се втурна напред. "Спри се!"
  
  "Сестра ми струва десет Хъдсъна."
  
  - изръмжа Алисия. "Сега ще взема малко майско време!"
  
  Дрейк знаеше, че Мей няма да отстъпи. Щеше да е по-лесно да каже на Алиша това, което вече знаеше - че Хъдсън се е издал, - но гордостта на Май Китано нямаше да й позволи да се предаде. Алисия удари. - отвърна Май. Алисия се премести встрани, за да си даде повече пространство. Май я нападна.
  
  Дрейк се втурна към тях.
  
  Алисия имитира ритник, пристъпи напред и хвърли лакът в лицето на Мей. Японският воин не помръдна, но обърна леко глава, позволявайки на удара да изсвири на милиметър от нея.
  
  Май удари силно Алисия в ребрата. Чу се силно съскане на изпускащия се дъх и Алиша се олюля назад към преградата. Мей продължи напред.
  
  Хейдън скочи на крака, крещейки. Бен и Карин също бяха на крака, и двамата любопитни кой ще спечели битката. Дрейк се втурна със сила, бутна Мей на седалката до нея и преряза ръката си през гърлото на Алиша.
  
  "Спри се." Гласът му беше тих като гроб, но пълен със заплаха. "Мъртвото ти шибано гадже няма нищо общо с това. И сестра ти също." Той погледна злобно Мей. "Коваленко е враг. След като това копеле стане FUBAR, можете да се биете колкото искате, но го пазете дотогава.
  
  Алисия изви ръката си. "Тази кучка трябва да умре за това, което направи."
  
  Май не мигна окото. - Ти направи много по-лошо, Алиша.
  
  Дрейк видя как огънят отново пламна в очите на Алиша. Той изтърси единственото, което му хрумна. "Вместо да спорите, може би бихте могли да ми обясните кой от вас всъщност е убил Уелс. И защо."
  
  Борбата надмина тях.
  
  Хейдън беше точно зад него. "Хъдсън беше проследен с помощта на високотехнологично проследяващо устройство, Майлс. Вие го знаете. Никой тук не е доволен от начина, по който Май даде устройството. В гласа й имаше стомана. "Да не говорим как го е получила. Но дори аз разбирам защо го направи. Някои висши държавни служители в момента преминават през същото. Коваленко вече играе последния си мач, а ние едва стигнахме до втора база. И ако течовете не са запечатани...
  
  Алисия изръмжа и се върна на мястото си. Дрейк намери друг куп миниатюри и се запъти обратно по пътеката към своите. Гледаше право напред, без да иска да започва разговор с най-добрия си приятел.
  
  Но по пътя Бен се наведе към него. "ФУБАР?"
  
  "Прецакан до неузнаваемост."
  
  
  ГЛАВА СЕДЕМНАДЕСЕТА
  
  
  Преди да кацнат, Хейдън получава обаждане, че Ед Будро е избягал от затвор на ЦРУ. Кървавият крал използва вътрешен човек и против собственото си желание измъкна Будро в дискретна операция без суетене.
  
  "Вие, хората, никога не научавате нищо", каза й Дрейк и не се изненада, когато тя нямаше какво да каже в отговор.
  
  Летището на Хонолулу мина в мъгла, както и бързото пътуване с кола до града. Последният път, когато бяха на Хаваите, те атакуваха имението на Давор Бабич и бяха включени в списъка на заподозрените от сина му Бланка. По това време изглеждаше сериозно.
  
  Тогава се появи Дмитрий Коваленко.
  
  Хонолулу беше оживен град, не за разлика от повечето американски или европейски градове. Но по някакъв начин простата мисъл, че плажът Уайкики е на не повече от двайсет минути, смекчи дори мрачните мисли на Дрейк.
  
  Беше ранна вечер и всички бяха уморени. Но Бен и Карин настояха да отидат направо в сградата на ЦРУ и да се свържат с локалната мрежа. И двамата бяха нетърпеливи да започнат да ровят в местонахождението на дневниците на капитан Кук. Дрейк почти се усмихна, когато чу това. Бен винаги е обичал гатанки.
  
  Хейдън ускори документите и скоро се озоваха в друг малък офис, подобен на този, който бяха оставили в Маями. Единствената разлика беше, че от прозореца можеха да видят високите хотели на Уайкики, прочутия въртящ се ресторант Top of Waikiki и в далечината най-голямата атракция на Оаху, отдавна затихналия вулкан, известен като Диамантената глава.
  
  "Боже, искам да живея тук", каза Карин с въздишка.
  
  - Вярвам - промърмори Кинимака. "Въпреки че съм сигурен, че повечето летовници прекарват повече време тук от мен."
  
  "Хей, ти беше в Евърглейдс не много отдавна", пошегува се Хейдън, докато свързваше компютрите на Бен и Карин към привилегированата система. "И срещнах един от местните жители."
  
  Кинимака изглеждаше озадачен за момент, след което се засмя. "Имате предвид алигатор? Беше много забавно, да.
  
  Хейдън свърши това, което правеше и се огледа. "Какво ще кажете за бърза вечеря и ранно лягане? Започваме работа на разсъмване."
  
  Чуха се кимане и мърморене в знак на съгласие. Когато Мей се съгласи, Алисия си тръгна. Дрейк погледна след нея, преди да се обърне към колегите си. "Всички вие трябва да знаете нещо, което научих днес. Имам чувството, че това може да е една от най-важните информации, които някога ще разкрием." Той направи пауза. "Дал се свърза с мен вчера."
  
  - Торстен? - изтърси Бен. "Как е лудият швед? Последният път, когато го видях, той се взираше в костите на Один."
  
  Дрейк се престори, че никой не го прекъсва. "Докато изследваха Гробницата на боговете, те откриха маркировки, които съвпадаха с вихрите, които открихме на трансферните устройства."
  
  "Последователно?" - повтори Хейдън. "Колко последователни?"
  
  "Те са абсолютно еднакви."
  
  Мозъкът на Бен започна да работи на пълен капацитет. "Това означава, че същите хора, които са построили гробницата, са създали и устройствата. Това е лудост. Теорията е, че боговете са построили свои собствени гробници и буквално са легнали да умрат, като същевременно са удължили живота чрез масово изчезване. Сега казвате, че са създали и устройства за пътуване във времето?" Бен направи пауза. "Всъщност има смисъл..."
  
  Карин поклати глава, гледайки го. "Глупак. Разбира се, това има смисъл. Така те са пътували във времето, манипулирали са събития и са създавали съдбите на хората."
  
  Мат Дрейк се обърна мълчаливо. "Ще се видим сутринта."
  
  
  * * *
  
  
  Нощният въздух беше мек, тропически топъл и с лек аромат на Тихия океан. Дрейк се скиташе по улиците, докато не намери отворен бар. Клиентелата трябва да е различна от другите барове в други страни, нали?, помисли си той. Все пак беше рай. Тогава защо доживотните все още играеха билярд, като изглеждаха, че притежават мястото? Защо в края на бара седеше пиян с отметната назад глава? Защо вечната двойка седи разделени, изгубени в собствените си малки светове, заедно, но сами?
  
  Е, някои неща бяха различни. Алиша Майлс беше в бара и допиваше двойно питие. Дрейк мислеше да напусне. Имаше и други барове, в които можеше да се скрие от тъгата си и ако повечето от тях изглеждаха така, щеше да се чувства като у дома си.
  
  Но може би призивът за действие малко промени гледната му точка. Той се приближи до нея и седна. Тя дори не вдигна очи.
  
  "Майната му, Дрейк." Тя побутна празната си чаша към него. "Часи ми питие."
  
  "Оставете бутилката", инструктира Дрейк бармана и си наля половин чаша Bacardi Oakheart. Той вдигна чашата си в знак на тост. "Алиша Майлс. Десетгодишна връзка, която не доведе до никъде, а? И сега се намираме в рая, напивайки се в бар."
  
  "Животът има начин да те прецака."
  
  "Не. SRT го направи.
  
  "Определено не помогна."
  
  Дрейк я погледна косо. "Това честно предложение ли е? От теб? Колко от тях удавихте?"
  
  "Достатъчно, за да облекча напрежението. Не толкова, колкото ми трябва.
  
  "И въпреки това не направихте нищо, за да помогнете на тези хора. В това село. изобщо помниш ли Вие позволихте на нашите войници да ги разпитват.
  
  "Бях войник, също като тях. Имах заповеди."
  
  "И тогава си отстъпил на този, който е платил повече."
  
  - Изпълних дълга си, Дрейк. Алисия напълни отново рома си и удари силно бутилката по масата. "Време е да извлечете ползите."
  
  "И виж докъде те доведе."
  
  "Искате да кажете, вижте докъде ни доведе това, нали?"
  
  Дрейк мълчеше. Можем да кажем, че той пое по високия път. Може също да се каже, че е поела по ниския път. Нямаше значение. Те се озоваха на едно и също място със същите загуби и същото бъдеще.
  
  "Първо ще се справим с Кървавата Вендета. И Коваленко. Тогава ще видим къде сме." Алиша седеше и гледаше в далечината. Дрейк се чудеше дали Тим Хъдсън е в мислите й.
  
  "Все още трябва да поговорим за Уелс. Той беше мой приятел."
  
  Алисия се засмя, звучейки точно както преди. "Този стар перверзник? Той по никакъв начин не ти е бил приятел, Дрейк, и ти го знаеш, по дяволите. Ще говорим за кладенци. Но в края. Тогава се случва".
  
  "Защо?"
  
  Мек глас се носеше над рамото му. "Защото точно тогава трябва да се случи, Мат." Това бяха меките тонове на Мей. Тя се приближи към тях с мълчалива лекота. "Защото се нуждаем един от друг, за да преминем през това първи."
  
  Дрейк се опита да прикрие изненадата си, че я вижда. "Истината за Уелс наистина ли е толкова ужасна?"
  
  Тяхното мълчание каза какво беше.
  
  Мей застана между тях. "Тук съм, защото имам следа."
  
  "Кука? От кого? Мислех, че японците са те заменили.
  
  "Това е официално, те го направиха." В гласа на Мей имаше весела нотка. "Неофициално те преговарят с американците. Те знаят колко е важно да заловят Коваленко. Не си мислете, че моето правителство няма очи да види.
  
  "Дори не съм мечтал за това." Алисия изсумтя. - Просто искам да знам как ни намерихте. Тя разклати якето си, сякаш искаше да хвърли фара.
  
  "Аз съм по-добра от теб", каза Май и сега се смееше. "И това е единственият бар за три пресечки."
  
  "Това е вярно?" Дрейк примигна. "Колко иронично."
  
  - Имам следа - повтори Май. "Искаш ли да дойдеш с мен сега и да провериш, или и двамата сте твърде пияни, за да ви пука?"
  
  Дрейк скочи от стола си секунда по-късно и Алиша се завъртя. "Покажи пътя, малък елф."
  
  
  * * *
  
  
  Кратко пътуване с такси по-късно те се бяха скупчили на ъгъла на оживена улица и слушаха как Май ги информира.
  
  "Това идва директно от някой в Разузнавателната агенция, на когото имам доверие. Ранчото на Коваленко се управлява от няколко души, на които той има доверие. Винаги е било така, въпреки че сега му помага повече от всякога, когато има нужда от време да... е, да направи това, което планира. Както и да е, ранчото му в Оаху се управлява от човек на име Клод.
  
  Май привлече вниманието им към опашката от млади хора, минаващи през сводестия и ярко осветен вход на луксозния клуб. "Клод притежава този клуб", каза тя. Мигащи светлини рекламираха "Диджеи на живо, петъчни специални бутилки и специални гости". Дрейк огледа тълпата със затаен дъх. В него бяха представени около хиляда от най-красивите млади мъже на Хаваите в различни състояния на събличане.
  
  "Можем да се откроим малко", каза той.
  
  "Сега знам, че всички сте изчистени." Алисия му се ухили. "Дрейк от преди година щеше да застане до двете горещи жени, с които е сега, да обхване бузите им с две ръце и да ни бутне там."
  
  Дрейк потърка очи, знаейки, че тя е удивително права. "Средата на тридесетте години променя човека", изтръгна той, внезапно усещайки тежестта на загубата на Алисън, убийството на Кенеди и постоянното пиянство. Той успя да фиксира стоманен поглед и в двамата.
  
  "Търсенето на Клод започва тук."
  
  Минаха покрай портиерите, усмихнати, и се озоваха в тесен тунел, пълен с мигащи светлини и фалшив дим. Дрейк за момент беше дезориентиран и го приписа на седмици пиянство. Мисловните му процеси бяха размити, реакциите му още повече. Трябваше да навакса бързо.
  
  Отвъд тунела имаше широк балкон, който предлагаше гледка от птичи поглед към дансинга. Телата се движеха в унисон с дълбоки басови ритми. Стената отдясно съдържаше хиляди бутилки алкохол и отразяваше светлината в блестящи призми. Дузина служители на бара работиха върху играчите, четейки по устните, раздавайки ресто и сервирайки грешни напитки на безразлични посетители.
  
  Същото като във всеки друг бар. Дрейк се засмя с известна ирония. "Отзад". Той посочи, без да има нужда да се крие в тълпата. "Оградена зона. А зад тях има завеси.
  
  - Частни партита - каза Алиша. "Знам какво става там отзад."
  
  - Разбира се, че знаеш. Май беше заета да изследва колкото може повече от мястото. - Тук има ли задна стая, в която никога не си влизал, Майлс?
  
  "Дори не отивай там, кучко. Знам за подвизите ти в Тайланд. Дори аз не бих опитал нищо от това.
  
  "Това, което чухте, беше силно подценено." Май започна да слиза по широките стълби, без да поглежда назад. "Вярвай ми".
  
  Дрейк се намръщи на Алиша и кимна към дансинга. Алисия изглеждаше изненадана, но след това осъзна, че той възнамерява да мине по пряк път и да отиде в частна зона. Англичанката вдигна рамене. "Ти водиш пътя, Дрейк. Ще те следвам."
  
  Дрейк усети внезапен, ирационален прилив на кръв. Това беше шанс да се доближа до човек, който може да знае местонахождението на Дмитрий Коваленко. Кръвта, която беше пролял досега, беше само капка в морето в сравнение с това, което беше готов да пролее.
  
  Докато си проправяха път през смеещите се, потни тела на дансинга, едно от момчетата успя да завърти Алисия. "Хей", извика той на приятеля си, гласът му едва се чуваше над пулсиращия ритъм. "Просто имах късмет".
  
  Алисия удари слънчевия му сплит с изтръпналите си пръсти. "Никога не си имал късмет, синко. Просто погледнете лицето си."
  
  Бързо продължиха напред, без да обръщат внимание на крещящата музика, люлеещите се тела, персонала на бара, който тичаше напред-назад в тълпата с подноси, балансирани несигурно над главите им. Двойката се караше шумно, мъжът беше притиснат до колона, а жената крещеше в ухото му. Група жени на средна възраст се потяха и пуфтяха, докато седяха в кръг с желе от водка и малки сини лъжички в ръце. По целия етаж бяха пръснати ниски маси, повечето пълни с безвкусни напитки под чадъри. Никой не беше сам. Много от мъжете направиха двоен удар, когато Май и Алиша починаха, за голямо раздразнение на техните приятелки. Май мъдро пренебрегна вниманието. Алисия го подбуди.
  
  Стигнаха до оградено с въже пространство, което се състоеше от дебела златна плитка, опъната между два здрави стълба от месингови въжета. Заведението изглежда предполагаше, че всъщност никой няма да предизвика двамата бандити от двете страни.
  
  Сега един от тях пристъпи напред с протегната длан и учтиво помоли Май да отстъпи.
  
  Японското момиче бързо се усмихна. "Клод ни изпрати да видим..." Тя замълча, сякаш размишляваше.
  
  - Пилипо? Другият бандит заговори бързо. "Разбирам защо, но кой е този човек?"
  
  "Бодигард".
  
  Двамата големи мъже гледаха Дрейк като котки, притиснали мишка в ъгъла. Дрейк им се усмихна широко. Не каза нищо, в случай че английският му акцент събуди подозрение. Алисия нямаше подобни притеснения.
  
  "И така, този Пилипо. Какъв е той? Ще си прекараме ли добре или какво?"
  
  "О, той е най-добрият", каза първият бияч с кисела усмивка. "Идеалният джентълмен"
  
  Вторият бияч гледаше дрехите им. - Не си съвсем... облечена - за случая. Сигурен ли си, че Клод те изпрати?
  
  В гласа на Мей нямаше и следа от подигравка, когато тя каза: "Напълно съм сигурна".
  
  Дрейк използва борсата, за да оцени скритите ниши. Кратко стълбище водеше до издигната платформа, на която имаше голяма маса. Около масата седяха около дузина хора, повечето от които изглеждаха достатъчно ентусиазирани, за да подскаже, че наскоро са смъркали някакъв сериозен прах. Останалите просто изглеждаха уплашени и тъжни, млади жени и няколко момчета, очевидно не част от партийната група.
  
  "Хей, Пилипо!" - извика вторият бияч. "Прясно месо за вас!"
  
  Дрейк последва момичетата нагоре по късо стълбище. Тук горе беше много по-тихо. Досега беше преброил дванайсет безпогрешни лоши момчета, всички от които вероятно носеха оръжия. Но когато сравни дванадесетте местни служители с Мей, Алиша и себе си, той не се разтревожи.
  
  Той остана зад тях, опитвайки се да не привлича вниманието върху себе си, доколкото е възможно. Целта беше Пилипо и сега бяха на няколко крачки. Този нощен клуб наистина щеше да започне да се разтърсва.
  
  Пилипо се втренчи в момичетата. Звукът от сухото щракане в гърлото му показваше интереса му. Дрейк смътно видя как ръката му посегна към напитката и я отби обратно.
  
  - Клод ли те изпрати?
  
  Пилипо беше нисък, слаб мъж. Отворените му изразителни очи веднага казаха на Дрейк, че този човек не е приятел на Клод. Дори не се познавахме. Той беше по-скоро марионетка, фигурата на клуба. Консумативи.
  
  "Не точно". Маи също осъзна това и за миг се превърна от пасивна жена в зашеметяващ убиец. Изтръпнали пръсти се забиха в гърлата на двамата най-близки мъже, а дълбок удар отпред изпрати третия в забрава, падайки от стола си. Алисия скочи на масата до нея, кацна на дупето си, с високо вдигнати крака и ритна мъжа с развяващите се татуировки на врата силно в лицето с пета. Той се блъсна в звера до себе си, събаряйки и двамата от краката им. Алисия скочи на трето.
  
  Дрейк беше бавен в сравнение с него, но много по-разрушителен. Азиатецът с дълга коса го контрира първи и се придвижи напред, използвайки комбинация от удар и челен удар. Дрейк отстъпи встрани, хвана крака и се завъртя с голяма, внезапна сила, докато мъжът изпищя и падна, превръщайки се в ридаеща топка.
  
  Следващият мъж извади нож. Дрейк се ухили. Острието се стрелна напред. Дрейк хвана китката, счупи я и заби оръжието дълбоко в стомаха на собственика му.
  
  Дрейк продължи.
  
  Нещастните закачалки избягаха от масата. Нямаше значение. Те нямаше да знаят нищо за Клод. Единственият човек, който можеше, както се очакваше, да се скрие възможно най-дълбоко в луксозния си кожен стол, очите му се разшириха от страх, устните му се движеха безшумно.
  
  "Пилипо." Мей се приближи до него и постави ръка на бедрото му. "Първо искате нашата компания. Сега не прави това. Това е грубо. Какво е необходимо, за да бъдеш мой приятел?
  
  "Аз... имам мъже." Пилипо жестикулира диво, пръстите му трепереха като на човек на ръба на алкохолната зависимост. "Навсякъде".
  
  Дрейк се натъкна на двама биячи, които почти бяха стигнали върха на стълбите. Алисия помиташе изостаналите отдясно. Отдолу се носеше тежка денс музика. Тела в различни стадии на интоксикация бяха разпръснати из целия дансинг. Диджеят миксираше и мрънкаше за пленената публика.
  
  "Клод не те е изпратил", ахна вторият бияч, очевидно шокиран. Дрейк използва стъпалата на стълбата, за да се залюлее напред и да стъпи с двата си крака върху гърдите на мъжа, изпращайки го назад в шумната яма.
  
  Друг мъж прескочи последното стъпало и се втурна към Дрейк, размахвайки ръце. Англичанинът получи удар в ребрата, който би съборил и по-слаб човек. Боли. Опонентът му направи пауза в очакване на ефекта.
  
  Но Дрейк само въздъхна и нанесе близък ъперкът, замахвайки от самите стъпала на краката си. Биячът беше повдигнат от земята и моментално загуби съзнание. Шумът, с който се удари в земята, накара Пилипо видимо да подскочи.
  
  "Каза ли нещо?" Май прокара перфектно поддържания си нокът по покритата с наболи бузи на хавайеца. - За вашите мъже?
  
  "Луд ли си? Знаете ли изобщо кой е собственик на този клуб?
  
  Май се усмихна. Алисия се приближи и до двамата, необезпокоявана, след като изпрати четирима бодигардове. "Смешно е, че казваш това." Тя сложи крака си върху сърцето на Пилипо и го натисна силно. "Този тип, Клод. Къде е той?"
  
  Очите на Пилипо се стрелнаха като уловени светулки. - Аз... не знам. Той никога не идва тук. Аз управлявам това място, но аз... не познавам Клод.
  
  "Нещастен." Алисия ритна Пилипо в сърцето. "За теб".
  
  Дрейк отдели малко време, за да сканира периметъра им. Всичко изглеждаше безопасно. Той се наведе, докато не се озова нос в нос със собственика на клуба.
  
  "Разбрахме. Ти си безполезен слуга. Дори съм съгласна, че не познаваш Клод. Но си дяволски сигурен, че познаваш някой, който го познава. Човек, който посещава от време на време. Човек, който се грижи да се държите под контрол. Сега... Дрейк сграбчи Пилипо за гърлото, яростта му беше едва скрита. "Кажи ми името на този човек. Или ще ти откъсна шибаната глава.
  
  Шепотът на Пилипо остана нечут дори тук горе, където гръмотевичните удари бяха заглушени от тежките акустични стени. Дрейк поклати глава така, както тигър поклаща глава на мъртва газела.
  
  "Какво?"
  
  "Бюканън. Този човек се казва Бюканън."
  
  Дрейк стисна по-силно, когато яростта му започна да го обзема. - Кажете ми как се свързвате с него. Образи на Кенеди изпълниха зрението му. Той едва усети как Май и Алиша го дръпнаха от умиращия собственик на клуба.
  
  
  ГЛАВА ОСЕМНАДЕСЕТА
  
  
  Хавайската нощ все още беше в разгара си. Беше малко след полунощ, когато Дрейк, Мей и Алиша се измъкнаха от клуба и спряха паркирано такси. Алисия покри пътя им за бягство, като щастливо се приближи до диджея, грабна микрофона му и направи най-доброто си впечатление на рок звезда. "Здравей Хонолулу! Как по дяволите си? Толкова се радвам, че съм тук тази вечер. Вие сте толкова дяволски красиви!" След това тя плавно си тръгна, оставяйки след себе си хиляди предположения на хиляди устни.
  
  Сега те говореха свободно с таксиметровия шофьор. - Колко време мислиш, че ще отнеме, преди Пилипо да предупреди Бюканън? - попита Алисия.
  
  "С късмет може да не го намерят известно време. Той е добре свързан. Но ако го направят...
  
  "Той няма да говори", каза Дрейк. "Той е страхливец. Той няма да привлече вниманието към факта, че е предал човека на Клод. Бих го ипотекирал."
  
  "Избивачите може да прелеят чашата." - тихо каза Май.
  
  - Повечето от тях са в безсъзнание. Алисия се засмя, след което каза по-сериозно. "Но спрайтът е прав. Когато отново могат да ходят и да говорят, ще квичат като прасета."
  
  Дрейк цъка с език. "По дяволите, и двамата сте прави. Тогава трябва да го направим бързо. Тази нощ. Няма друг избор."
  
  "Северна улица Кукуи", каза Май на таксиметровия шофьор. "Можете да ни оставите близо до моргата."
  
  Таксиметровият шофьор я погледна бързо. "Наистина?"
  
  Алисия привлече вниманието му с нахална усмивка. "По-тихо, пет-о." Просто карай.
  
  Таксиметровият шофьор измърмори нещо като "Майната хаоле", но обърна поглед към пътя и млъкна. Дрейк се замисли къде отиват. "Ако това наистина е офисът на Бюканън, той едва ли ще е там по това време."
  
  Алисия изсумтя. "Дрейки, Дрейки, просто не слушаш достатъчно внимателно. Когато най-накрая разбрахме, че глупавият човек, Пилипо, е стиснал гърлото си толкова здраво в ръцете ти, че стана лилаво, ние се заехме да спасим нелепия му живот и той ни каза, че Бюканън има къща.
  
  "Къща?" Дрейк направи гримаса.
  
  "Относно бизнеса. Познавате тези дилъри. Те живеят и се хранят там, играят там, организират местните си работни места оттам. Поддържа реда. Той дори ще държи хората си наблизо. Това е нон-стоп твърд купон, човече."
  
  - Което ще помогне за запазването на събитията в нощния клуб в тайна засега. - каза Май, когато таксито спря пред моргата. "Помните ли, когато нахлухме в офиса на онзи магнит за доставка в Хонконг? Бързо влизаме, бързо излизаме. Ето как трябва да бъде."
  
  "Точно както когато стигнахме до онова място в Цюрих." - каза високо Алиша на Дрейк. "Не всичко опира до теб, Китано. Не толкова далеч.
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън влезе в апартамента, който й беше даден в сградата на ЦРУ в Хонолулу, и спря мъртва. Бен я чакаше, седнал на леглото и провесил крака.
  
  Младият мъж изглеждаше уморен. Очите му бяха кървясали от взиране в екрана на компютъра с дни, а челото му изглеждаше леко набръчкано от такава интензивна концентрация. Хейдън се зарадва да го види.
  
  Тя многозначително огледа стаята. "Ти и Карин най-накрая прерязахте ли пъпната връв?"
  
  "Хър, хър. Тя е семейство." Каза го така, сякаш близостта им беше най-очевидното нещо. "И тя определено се справя с компютъра."
  
  "IQ на ниво гений ще ви помогне с това." Хейдън събу обувките си. Дебелият килим се усещаше като пенеста възглавница под болните й крака. "Абсолютно съм сигурен, че утре ще намерите това, от което се нуждаем в дневниците на Кук."
  
  - Ако изобщо можем да ги открием.
  
  "Всичко е в интернет. Просто трябва да знаеш къде да търсиш."
  
  Бен я изгледа намръщено. "Има ли... усещането ли е, че сме манипулирани тук? Първо намирам Гробницата на боговете, а след това устройствата за прехвърляне. Сега откриваме, че двамата са свързани. И... - Той направи пауза.
  
  "И какво?" Хейдън се настани до него на леглото.
  
  "Устройствата могат по някакъв начин да бъдат свързани с Портите на ада", разсъждава той. "Ако Коваленко ги иска, трябва да са там."
  
  "Не е вярно". Хейдън се наведе по-близо. "Коваленко е луд. Не можем да се преструваме, че разбираме мисленето му.
  
  По очите на Бен се виждаше, че той бързо губи представа за мислите си и флиртува с другите. Той целуна Хейдън, докато тя наведе глава към неговата. Тя се дръпна, когато той започна да бърка в нещо в джоба си.
  
  "Чувствам се по-добре, когато излиза през ципа, Бен."
  
  "А? Не. Исках това." Той извади мобилния си телефон, превключи екрана на MP3 плейъра и избра албум.
  
  Fleetwood Mac започна да пее "Second Hand News" от класическите слухове.
  
  Хейдън примигна изненадано. "Динорок? Наистина ли?"
  
  Бен я хвърли по гръб. "Някои от това са по-добри, отколкото си мислиш."
  
  Хейдън не пропусна пронизващата тъга в тона на гаджето си. Тя не пропусна темата на песента, личи още в заглавието. Поради същите причини като Бен, това я накара да мисли за Кенеди Мур и Дрейк и всичко, което бяха загубили. И двамата не само загубиха страхотен приятел в лицето на Кенеди, но и нейната насилствена смърт превърна всички приятели на Дрейк в обикновен фонов шум.
  
  Но когато Линдзи Бъкингам започна да пее за високата трева и да върши своето, настроението скоро се промени.
  
  
  * * *
  
  
  Май помоли шофьора на таксито да изчака, но мъжът не го послуша. Щом слязоха от колата, той запали двигателя и потегли, пръски чакъл.
  
  Алисия гледаше след него. "Дъркач".
  
  Мей посочи кръстовището пред тях. "Къщата Бюканън е отляво."
  
  Вървяха в приятно мълчание. Преди месеци Дрейк знаеше, че това никога няма да се случи. Днес имаха общ враг. Всички бяха трогнати от лудостта на Кървавия крал. И ако му бъде позволено да остане на свобода, той пак може да им причини сериозни щети.
  
  Заедно те бяха един от най-добрите отбори в света.
  
  Те пресякоха кръстовището и намалиха скоростта, когато имението на Бюканън се появи пред тях. Мястото беше обляно в светлина. Завесите са спуснати. Вратите бяха отворени, за да може музиката да тече из целия район. Тътене на рап музика се чуваше дори от другата страна на улицата.
  
  "Образцов съсед", коментира Алисия. "Някой като този - просто ще трябва да се приближа и да разбия проклетата му стерео система на пух и прах."
  
  "Но повечето хора не са като теб", каза Дрейк. "Това е, в което тези хора процъфтяват. Те са хулигани по душа. В реалния живот те носят пушки и нямат състрадание или съвест.
  
  Алисия му се ухили. "Тогава няма да очакват пълномащабно нападение."
  
  Май се съгласи. "Влизаме бързо, излизаме бързо."
  
  Дрейк си помисли как Кървавият крал е наредил убиването на толкова много невинни. "Хайде да ги чукаме."
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън беше гола и потна, когато мобилният й телефон иззвъня. Ако не беше характерният тон на звънене на нейния шеф Джонатан Гейтс, тя щеше да го блокира.
  
  Вместо това тя изстена, отблъсна Бен и натисна бутона за отговор. "Да?"
  
  Гейтс дори не забеляза, че тя се задъха. "Хейдън, извинявам се за късния час. Можеш да говориш?"
  
  Хейдън веднага се върна към реалността. Портата заслужаваше нейното внимание. Ужасът, който преживя за страната си, далеч надхвърляше чувството му за дълг.
  
  - Разбира се, сър.
  
  "Дмитрий Коваленко държи в плен членовете на семействата на осем сенатори от Съединените щати, четиринадесет депутати и един кмет. Това чудовище ще бъде изправено пред правосъдието, Джей, с всички необходими средства. Имате всички ресурси."
  
  Връзката беше прекъсната.
  
  Хейдън седеше и се взираше в тъмнината, пламът й напълно угасна. Мислите й бяха със затворниците. Невинните отново страдаха. Тя се чудеше колко още хора ще страдат, преди Кървавият крал да бъде изправен пред правосъдието.
  
  Бен пропълзя през леглото до нея и просто я прегърна, както тя искаше.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк влезе първи и се озова в дълъг коридор с две врати, отварящи се вляво, и отворена кухня в края. Мъжът слезе по стълбите, очите му изведнъж се изпълниха с шок, когато видя Дрейк да влиза в къщата.
  
  "Какво-?"
  
  Ръката на Май се движеше по-бързо, отколкото окото можеше да види. В една секунда мъжът поемаше въздух, за да изкрещи предупреждение, а в следващата се плъзгаше надолу по стълбите с малка кама в гърлото си. Когато стигна до дъното, Май свърши работата си и взе обратно камата си. Дрейк тръгна надолу по коридора. Завиха наляво в първата стая. Четири чифта очи погледнаха нагоре от простите кутии, в които бяха опаковали експлозивите.
  
  Експлозиви?
  
  Дрейк моментално разпозна C4, но нямаше време да мисли, докато мъжете грабваха небрежно хвърлените оръжия. Май и Алиша танцуваха около Дрейк.
  
  "Там!" Дрейк посочи най-бързите. Алисия го повали с нелюбезен ритник в слабините. Той падна, мърморейки нещо. Човекът пред Дрейк бързо тръгна към него, прескачайки масата, за да увеличи височината и силата на атаката си. Дрейк завъртя тялото си под полета на мъжа и когато се приземи, удари и двете му колена отзад. Мъжът изкрещя от ярост и от устата му потече слюнка. Дрейк нанесе смазващ удар с брадва в темето му с цялата си груба сила и мощ.
  
  Мъжът рухна без звук.
  
  Отляво Май нанесе два удара в бърза последователност. И двамата бяха прегърбени с рани в корема, а по лицата им беше изписана изненада. Drake бързо използва смъртоносна хватка, за да обезвреди единия, докато Mai нокаутира другия.
  
  "Напусни". - изсъска Дрейк. Може и да не знаят, но това все пак бяха хората на Кървавия крал. Те имаха късмет, че Дрейк бързаше.
  
  Върнаха се в коридора и слязоха в друга стая. Когато се вмъкнаха вътре, Дрейк видя кухнята. Беше пълно с мъже, всички вторачени в нещо върху ниска маса. Рап звуците, идващи отвътре, бяха толкова силни, че Дрейк почти очакваше да излязат да го посрещнат. Май се втурна напред. Докато Дрейк влезе в стаята, тя вече беше сложила един мъж и беше преминала към следващия. Човек с гъста брада се натъкна на Дрейк, вече с револвер в ръка.
  
  "Какво направи-?"
  
  Обучението беше всичко в изкуството на битката и Дрейк се върна по-бързо, отколкото един политик можеше да избегне ключов въпрос. Мигновено вдигна крак, изби револвера от ръцете на мъжа, после пристъпи напред и го улови във въздуха.
  
  Той обърна оръжието.
  
  "Живей с меча". Той стреля. Човекът на Бюканън падна назад в артистичен изблик. Май и Алиша веднага взеха още едно захвърлено огнестрелно оръжие, когато някой извика от кухнята. "Хей, глупаци! Какво, по дяволите, правиш?
  
  Дрейк се ухили. Очевидно стрелбата не е нещо нечувано в тази къща. Глоба. Той тръгна към вратата.
  
  - Две - прошепна той, показвайки, че пространството на вратата им дава само място за маневриране. Май седна зад нея.
  
  "Нека опитомим тези кучета." Дрейк и Алиша излязоха, стреляйки, прицелвайки се в гората от крака, обграждащи масата.
  
  Пръсна кръв и телата паднаха на пода. Дрейк и Алиша продължиха напред, знаейки, че шокът и благоговението ще объркат и сплашат опонентите им. Един от пазачите на Бюканън прескочи ниска маса и се блъсна в Алиша, като я изхвърли настрани. Маи пристъпи в пролуката, защитавайки се, докато пазачът я намушка с пръст два пъти. Май улови всеки удар по предмишницата си, преди да го удари силно по носа си с пистолета си.
  
  Алисия пак се сби. "Имах го."
  
  "О, сигурен съм, че го направи, скъпа."
  
  "Издухай ме." Алисия насочи пистолета към стенещите, плачещи мъже. "Някой друг иска ли да опита? Хм?"
  
  Дрейк се взря в ниската маса и съдържанието й. Купчини C4 засипаха повърхността в различни етапи на подготовка.
  
  Какво, по дяволите, планираше Кървавият крал?
  
  - Кой от вас е Бюканън?
  
  Никой не отговори.
  
  - Имам сделка за Бюканън. Дрейк сви рамене. "Но ако той не е тук, предполагам, че ще трябва да ви застреляме всички." Той простреля най-близкия човек в корема.
  
  Шумът изпълни стаята. Дори Май го гледаше учудено. "Мат..."
  
  Той й изръмжа. "Без имена."
  
  "Аз съм Бюканън." Мъжът, облегнат гръб на големия хладилник, ахна, докато натискаше силно раната от куршума. "Хайде човече. Не сме ви наранили."
  
  Пръстът на Дрейк стисна спусъка. Беше необходим огромен самоконтрол, за да не стрелям. "Не ме нарани?" Той скочи напред и нарочно постави коляно върху кървящата рана. "Не ме нарани?"
  
  Жажда за кръв изпълни зрението му. Неутешима мъка прониза мозъка и сърцето му. - Кажи ми - дрезгаво каза той. "Кажи ми къде е Клод или, Господ да ми е на помощ, ще ти пръсна мозъка в целия този шибан хладилник."
  
  Очите на Бюканън не лъжеха. Страхът от смъртта направи невежеството му прозрачно. "Познавам приятелите на Клод", изхленчи той. - Но аз не познавам Клод. Мога да ти кажа неговите приятели. Да, мога да ви ги дам.
  
  Дрейк го слушаше, докато казваше две имена и местоположението им. Скарбъри и Питърсън. Едва когато тази информация беше напълно извлечена, той посочи масата, пълна с C4.
  
  "Какво правиш тук? Готвите ли се да започнете война?"
  
  Отговорът го смая. "Е да. Битката за Хавай е на път да започне, човече.
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТНАДЕСЕТА
  
  
  Бен Блейк влезе в малкия офис, който споделяше със сестра си, и намери Карин да стои до прозореца. "Здрасти сестро".
  
  "Здравейте. Само виж това, Бен. Изгрев на Хаваите."
  
  "Трябва да сме на плажа. Всеки ходи там за изгрев и залез."
  
  "Наистина ли? Карин погледна брат си с лек сарказъм. - Потърси го в интернет, нали?
  
  "Е, след като вече сме тук, бих искал да се махна от това задушно място и да се срещна с някои местни жители."
  
  "За какво?"
  
  "Никога не съм срещал хавайец."
  
  "Мано е проклет хавайец, глупако. Господи, понякога се чудя дали имам и двата запаса от мозъчни клетки."
  
  Бен знаеше, че няма смисъл да започва битка на разума със сестра си. Той се любуваше на великолепната гледка няколко минути, преди да се отправи към вратата, за да налее и на двамата кафе. Когато се върна, Карин вече зареждаше компютрите им.
  
  Бен постави чашите до клавиатурите им. "Знаете, че го очаквам с нетърпение." Той потри ръце. - Искам да кажа, да търсим дневниците на капитан Кук. Това е истинска детективска работа, защото ние търсим това, което е скрито, а не това, което е очевидно."
  
  "Знаем със сигурност, че в интернет няма връзки, които да свързват Кук с Даймънд Хед или Лийхи с хавайците. Знаем, че Diamond Head е само един от поредицата от конуси, отвори, тунели и тръби от лава, които минават под Оаху.
  
  Бен отпи от горещото си кафе. "Знаем също, че Кук е кацнал на Кауай, в град Уаймеа. Вижте Waimea за каньон, който е достатъчно зашеметяващ, за да съперничи на Големия каньон. Местните жители на Кауай измислиха фразата оригинално място за посещение на Хавай като нахален удар на Оаху. Има статуя на Кук във Ваймеа до много малък музей.
  
  "Още нещо, което знаем", отговори Карин. - Въпросът е, че дневниците на капитан Кук са точно тук. Тя почука по компютъра си. "На линия".
  
  Бен въздъхна и започна да прелиства първото от обширните списания. "Нека забавлението започне." Той включи слушалките си и се облегна на стола си.
  
  Карин се втренчи в него. "Изключи го. Това стената на съня ли е? И друга корица? Някой ден, малки братко, ще трябва да запишеш тези нови песни и да спреш да губиш своите пет минути слава."
  
  "Не ми казвай, че си губиш времето, сестро. Всички знаем, че си майстор в това.
  
  "Ще повдигнеш ли това отново? Сега?"
  
  "Минаха пет години." Бен усили музиката и се съсредоточи върху компютъра си. "Пет години разруха. Не позволявайте на случилото се след това да съсипе следващите десет."
  
  
  * * *
  
  
  Работейки без сън и с минимална почивка, Дрейк, Мей и Алиша решиха да си направят кратка почивка. Дрейк получи обаждане от Хейдън и Кинимака около час след изгрев слънце. Бутонът за заглушаване скоро реши този проблем.
  
  Те наеха стая в Уайкики. Беше голям хотел на колела, пълен с туристи, което им осигуряваше високо ниво на анонимност. Набързо хапнаха в местния Denny's, след което се отправиха към хотела си, откъдето се качиха с асансьора до стаята си на осмия етаж.
  
  Щом влезе вътре, Дрейк се отпусна. Знаеше ползите от захранването с храна и почивка. Той се сви в меко кресло до прозореца, наслаждавайки се на начина, по който ясното хавайско слънце го обливаше през френските прозорци.
  
  - Вие двамата може да се сбиете за леглото - промърмори той, без да се обръща. "Някой е настроил алармата за два часа."
  
  С тези думи той остави мислите си да се отнесат, успокоен от съзнанието, че имат адреса на двама мъже, които бяха възможно най-близки до Клод. Спокойствието да знаеш, че Клод е бил отведен право при Кървавия крал.
  
  Спокойствие от съзнанието, че до кървавото отмъщение остават броени часове.
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън и Кинимака прекараха сутринта в местното полицейско управление в Хонолулу. Новината беше, че някои от "сътрудниците" на Клод са били елиминирани през нощта, но нямаше истински новини. Собственикът на клуба, на име Пилипо, каза много малко. Няколко от неговите биячи се озоваха в болница. Оказа се също, че видеото му като по чудо потъмня, когато мъж и две жени го нападнаха малко преди полунощ.
  
  Добавете към това кървава престрелка някъде в центъра на града, в която участват повече от известните съучастници на Клод. Когато въоръжени полицаи пристигнали на място, открили само празна къща. Без мъже. Няма телефонен номер. Само кръв по пода и кухненската маса, по която при бърсането на праха са открити следи от С4.
  
  Хейдън опита Дрейк. Тя се опита да се обади на Алисия. Тя дръпна Мано настрана и прошепна яростно в ухото му. "По дяволите! Те не знаят, че ние имаме подкрепата да действаме както намерим за добре. Те трябва да знаят.
  
  Кинимака сви рамене, големите му рамене се повдигаха и спускаха. "Може би Дрейк не иска да знае. Той ще го направи по своя начин, със или без правителствена подкрепа.
  
  "Сега той е бреме."
  
  "Или отровна стрела, летяща право в сърцето." Кинимака се усмихна, когато шефът му го погледна.
  
  Хейдън се обърка за момент. "Какво? Тези текстове от песен ли са или нещо такова?"
  
  Кинимака изглеждаше обиден. "Не мисля така, шефе. И така - той погледна към събралите се ченгета, - какво знае полицията за Клод?
  
  Хейдън си пое дълбоко въздух. "Не е изненадващо, че са много малко. Клод е сенчестият собственик на няколко клуба, които могат или не могат да бъдат замесени в незаконни дейности. Те не са високо в списъка за наблюдение на полицията. Следователно техният мълчалив собственик остава анонимен.
  
  "С всичко, което без съмнение е проектирано от Коваленко."
  
  "Без съмнение. За един престъпник винаги е полезно да бъде премахнат няколко пъти от реалния свят.
  
  "Може би Дрейк напредва. Ако не беше така, мисля, че щеше да е с нас".
  
  Хейдън кимна. "Да се надяваме, че това е така. Междувременно трябва да шокираме няколко местни жители. И трябва да се свържете с всички, които познавате, които биха могли да ни помогнат. Коваленко вече направи кървава баня. Мразя да мисля как може да свърши всичко това.
  
  
  * * *
  
  
  Бен се опита да запази фокуса си високо. Чувствата му бяха бурни. Бяха минали месеци, откакто животът му беше нормален. Преди аферата с Один, идеята му за авантюризъм беше да пази модерната си рок група The Wall of Sleep в тайна от майка си и баща си. Той беше семеен човек, добросърдечен маниак с талант за всички технически неща.
  
  Сега видя битката. Той видя как убиват хора. Той се бореше за живота си. Приятелката на най-добрия му приятел почина в ръцете му.
  
  Преходът между световете го разкъса.
  
  Добавете към това напрежението да бъде с новата си приятелка, американски агент на ЦРУ, и той изобщо не беше изненадан да се окаже, че се лута.
  
  Не че някога е казвал на приятелите си. Семейството му, да, можеше да им каже. Но Карин все още не беше готова за това. И тя имаше своите проблеми. Той току-що й беше казал, че след пет години е трябвало да продължи напред, но знаеше, че ако някога му се случи същото, това ще съсипе остатъка от живота му.
  
  А останалите членове на Стената на съня постоянно му изпращаха съобщения. Къде си, по дяволите, Блейки? Ще се съберем ли довечера? Поне ми пиши, идиот такъв! Имаха нови парчета, готови за запис. Това беше проклетата му мечта!
  
  Сега самото нещо, което му осигури големия успех, е застрашено.
  
  Мислеше за Хейдън. Когато светът се разпадаше, той винаги можеше да насочи мислите си към нея и всичко щеше да стане малко по-лесно. Умът му блуждаеше. Той продължи да превърта страниците на онлайн книга, която някой беше преписал от собствените драсканици на Кук.
  
  За малко да го пропусне.
  
  Защото внезапно, точно там, сред метеорологичните доклади, обозначенията за географска дължина и ширина и кратки подробности за това кой е бил наказан, защото не е ял дневната си дажба говеждо и кой е намерен мъртъв в такелажа, се появи кратко споменаване на Портата на Пеле.
  
  "Сестра". - въздъхна Бен. "Мисля, че открих нещо." Той прочете кратък параграф. "Уау, това е мъжки разказ за тяхното пътуване. Готов ли си за това?"
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк премина от лек сън към будност за времето, необходимо да отвори очите си. Май крачеше напред-назад зад него. Звучеше сякаш Алиша беше под душа.
  
  "Колко време бяхме навън?"
  
  "Главно-малко деветдесет минути. Ето, вижте това. Мей му хвърли един от пистолетите, които бяха взели от Бюканън и хората му.
  
  "Какъв е резултатът?"
  
  "Пет револвера. Всичко е наред. Два 38 и три 45 калибър. Всички с три четвърти пълни списания.
  
  "Повече от достатъчно". Дрейк се изправи и се протегна. Те решиха, че вероятно ще се изправят срещу по-сериозен противник - хора, близки до Клод - така че носенето на оръжие беше задължително.
  
  Алисия излезе от банята с мокра коса, наметнала якето си. "Готови ли сте да се изнесете?"
  
  Информацията, която получиха от Бюканън, беше, че и Скарбъри, и Питърсън притежават автокъща за екзотични автомобили в покрайнините на Уайкики. Наречен Exoticars, той беше едновременно магазин за търговия на дребно и сервиз. Освен това е давал под наем повечето видове автомобили от висок клас.
  
  Много доходоносна прикритие, помисли си Дрейк. Без съмнение предназначени да помагат при скриването на всички видове престъпна дейност. Скарбери и Питърсън несъмнено бяха близо до върха на хранителната верига. Клод щеше да е следващият.
  
  Качиха се в такси и дадоха на шофьора адреса на автокъщата. Беше на около двадесет минути.
  
  
  * * *
  
  
  Бен и Карин са изненадани да прочетат дневника на капитан Кук.
  
  Да видиш през очите на друг човек събитията, случили се с известния морски капитан преди повече от двеста години, беше доста забележително. Но прочитането на записаното, но все още силно тайно пътуване на Кук под най-известния вулкан на Хаваите беше почти поразително.
  
  "Невероятно е". Карин прелисти копието си на екрана на компютъра. "Единственото нещо, което не осъзнавате, е брилянтната прозорливост на Кук. Той взе със себе си хора от всички области, за да запише откритията си. Учени. Ботаници. Художници. Виж..." Тя докосна екрана.
  
  Бен се наведе, за да види деликатно изпълнената рисунка на растението. "Готино".
  
  Очите на Карин блеснаха. "Това е страхотно. Тези растения не са открити или документирани, докато Кук и екипът му не ги записват и се завръщат в Англия с тези фантастични рисунки и описания. Те картографираха нашия свят, тези хора. Те рисуваха пейзажи и брегове по начина, по който просто бихме правили снимки днес. Помисли за това".
  
  Гласът на Бен издаде вълнението му. "Знам. Знам. Но чуйте това..."
  
  "Еха". Карин беше погълната от собствената си история. "Знаете ли, че един от екипажа на Кук е Уилям Блай? Човекът, който стана капитан на Баунти? И че американският президент по това време, Бенджамин Франклин, изпрати съобщение до всички свои морски капитани да оставят Кук на мира, въпреки факта, че американците бяха във война с британците по това време. Франклин го нарича "общият приятел на човечеството".
  
  "Сестра". - изсъска Бен. "Намерих нещо. Слушайте - кацането на сушата е извършено в Оуихи, Хавай, близо до най-високата точка на острова. 21 градуса 15 минути северна ширина, 147 градуса северна дължина, 48 минути запад. Височина 762 фута. Бяхме принудени да хвърлим котва близо до Лихи и да слезем на брега. Местните жители, които наехме, изглеждаха така, сякаш биха разкъсали парцалите от гърба ни за бутилка ром, но всъщност бяха едновременно сносни и знаещи.
  
  "Дай ми съкратената версия", сопна се Карин. "На английски".
  
  Бен й изръмжа. "Боже, момиче, къде е твоят Индиана Джоунс?" Твоят Люк Скайуокър? Ти просто нямаш чувство за приключения. Така че нашият разказвач, мъж на име Хоксуърт, тръгна с Кук, шестима други моряци и шепа местни жители, за да изследва какво местните жители, наречени Портата на Пеле ". Това беше направено без знанието на местния крал и с голям риск. Ако бяха разбрали за това, кралят щеше да ги убие всичките. Хавайците почитаха Портата на Пеле. Местните водачи изискваха големи награди."
  
  "Вратата на Пеле трябва да е причинила сериозно безпокойство на Кук, за да поеме такъв риск", отбеляза Карин.
  
  "Е, Пеле беше богът на огъня, мълнията, вятъра и вулканите. Може би най-популярното хавайско божество. Тя беше голяма новина. Голяма част от нейната легенда се съсредоточаваше около нейното управление на океаните. Начинът, по който хавайците трябва да са говорили за нея, вероятно е предизвикал интереса на Кук. И вероятно той е бил арогантен човек на голямо пътешествие на открития. Той нямаше да се страхува да безпокои местния крал.
  
  - Човек като Кук не би се страхувал от много.
  
  "Точно. Според Хоксуърт местните ги превели през тъмен проход под дълбокото сърце на вулкана. След като светлините светнаха и, както би казал Голъм, бяха направени няколко трудни завоя, всички спряха и се взряха учудено в Портата на Пеле.
  
  "Чудак. Има ли чертеж?
  
  "Не. Художникът беше изоставен заради това пътуване. Но Хоксуърт описва какво са видели. Огромна арка, която се издигна толкова високо, че достигна връх над най-горния кръг на нашите пламъци. Ръчно изработена рамка с инкрустирани малки символи. Прорези от всяка страна, липсват два по-малки елемента. Чудото ни спря дъха и ние наистина се вгледахме, докато тъмният център не започна да привлича погледите ни."
  
  "И така, в духа на всички хора, това, което той има предвид, е, че са намерили това, което са търсили, но след това са разбрали, че искат повече." Карин поклати глава.
  
  Бен извъртя очи към нея. - Мисля, че имаш предвид, че в духа на всички авантюристи те искаха повече. Но ти си прав. Портата на Пеле беше точно това. порта. Трябваше да доведе до някъде.
  
  Карин дръпна стола си. "Сега се чудя. До къде доведе това?
  
  В този момент мобилният телефон на Бен иззвъня. Той погледна екрана и завъртя очи. "Мама и татко".
  
  
  ГЛАВА ДВАДЕСЕТА
  
  
  Мано Кинимака обичаше сърцето на Уайкики. Роден и израснал на Хаваите, той прекарва ранното си детство на плажа Кухио, преди семейството му да събере средства и да се премести на по-спокойното северно крайбрежие. Сърфирането там беше от световна класа, храната беше автентична, дори когато вечеряш навън, животът беше толкова свободен, колкото можеш да си представиш.
  
  Но незаличимите му ранни спомени бяха за Кухио: прекрасният плаж и безплатните луау, неделните барбекюта на плажа, лекото сърфиране, добродушните местни жители и нощното великолепие на залязващото слънце.
  
  Сега, докато караше по авеню Кухио и след това по Калакауа, той забеляза стари, трогателни неща. Не туристи със свежо лице. Не местните, носещи сутрешната си доза сок Jamba. В близост до Royal Hawaiian няма дори продавач на сладолед. Бяха дългите черни факли, които запалваха всяка вечер, вече почти празния търговски комплекс, където той веднъж беше плакал, смеейки се на простия предупредителен знак във формата на А, блокиращ една от пътеките, който гласеше: Ако не си Спайдърмен, мостът е затворен. Толкова е просто. Толкова хавайски.
  
  Той мина покрай стария магазин на Ласен, където някога бе гледал техните великолепни картини и фантастични коли. Сега го няма. Ранното му детство свърши. Мина покрай търговския център Кралското село, за който майка му веднъж му каза, че някога е бил резиденция на крал Калакауа. Мина покрай най-хубавото полицейско управление в света, точно на плажа Уайкики в сянката на стотици дъски за сърф. И той мина покрай неразрушимата статуя на херцог Каханамоку, покрита както винаги с пресни леи, същата, която бе гледал, когато беше малко момче с милиони мечти, които се въртяха в главата му.
  
  Сега семейството му беше денонощно охранявано. За тях са се грижили първокласни американски маршали и морски пехотинци. Семейният дом беше празен, използван като стръв за убийци. Самият той беше белязан човек.
  
  Хейдън Джей, неговият най-добър приятел и шеф, седеше до него на пътническата седалка, може би видях нещо от изражението на лицето му, тъй като тя не каза нищо. Тя беше ранена с нож, но вече почти се възстанови. Хората около него са убити. Колеги. Нови приятели.
  
  И ето го, завърнал се в дома си, в мястото на своето детство. Спомените го изпълниха като отдавна изгубени приятели, които копнеят да се свържат отново с него. Спомените го бомбардираха от всеки уличен ъгъл.
  
  Красотата на Хаваите беше, че живееше в теб завинаги. Нямаше значение дали си прекарал там седмица или двадесет години. Неговият характер беше вечен.
  
  Хейдън окончателно развали настроението. "Този човек, този Капуа. Той наистина ли продава натрошен лед от микробус?"
  
  "Тук има добър бизнес. Всеки обича натрошен лед.
  
  "Достатъчно честно".
  
  Мано се усмихна. "Ще видите".
  
  Докато караха през красотата на Кухио и Уайкики, отдясно периодично се появяваха плажове. Морето искреше и белите вълноломи се люлееха приканващо. Мано видя няколко подпори да се подготвят на плажа. Имало едно време той беше част от отбор, който печелеше трофеи.
  
  "Ние сме тук". Той спря на извит паркинг с парапет в единия край, който гледаше към Тихия океан. Микробусът на Капуа беше разположен в самия край, на страхотно място. Мано веднага забеляза стария си приятел, но спря за момент.
  
  Хейдън му се усмихна. "Стари спомени?"
  
  "Прекрасни спомени. Нещо, което не искате да объркате, като преосмислите нещо ново, разбирате ли?"
  
  "Знам".
  
  В гласа й нямаше никаква увереност. Мано хвърли дълъг поглед към шефа си. Тя беше добър човек - пряма, справедлива, твърда. Знаете ли на чия страна е Хейдън Джей и кой служител може да изисква повече от шефа си? Откакто се срещнаха за първи път, той я беше опознал добре. Баща й, Джеймс Джей, беше сила, истинска легенда и си заслужаваше. Целта на Хейдън винаги е била да изпълни обещанието си, своето наследство. Това беше нейната движеща сила.
  
  Толкова много, че Мано беше изненадана, когато обяви колко сериозна е за младия маниак Бен Блейк. Той смяташе, че ще мине много, много време, преди Хейдън да спре да се настоява да се засили, за да живее според наследството, което Мано смяташе, че вече е надминала. Първоначално си помисли, че разстоянието ще угаси пламъка, но след това двойката се озова отново заедно. И сега изглеждаха по-силни от всякога. Ще й даде ли маниакът нова цел, нова посока в живота? Само следващите няколко месеца ще покажат.
  
  "Отивам". Хейдън кимна към микробуса. Мано отвори вратата и вдиша дълбоко чистия местен въздух. Отляво се издигаше Диамантената глава, впечатляваща фигура, стърчаща на хоризонта, винаги присъстваща.
  
  За Мано то винаги е било там. Не го изненада, че това може да е на върха на някакво голямо чудо.
  
  Заедно отидоха до микробуса за рязане на лед. Капуа се наведе, втренчена в тях. Лицето му се сбръчка от изненада, а после и от истинска наслада.
  
  "Мано? човек! Хей!"
  
  Капуа изчезна. Секунда по-късно той изтича иззад микробуса. Беше широкоплещест, стегнат мъж с тъмна коса и тъмен тен. Дори на пръв поглед Хейдън можеше да каже, че прекарва поне два часа всеки ден на дъската за сърф.
  
  "Капуа". Мано прегърна стария си приятел. - Имаше няколко, брато.
  
  Капуа отстъпи назад. "Какво направи? Кажете ми как върви колекцията от шотове Hard Rock?"
  
  Мано поклати глава и сви рамене. "Ах, малко бла-бла и дори повече. Ти знаеш. Вие?"
  
  "Точно. Кой е Хаули?
  
  "Haole..." Мано превключи на разбираем американски, за голямо облекчение на Хейдън. "... това е моят шеф. Запознайте се с Хейдън Джей.
  
  Местният жител се изправи. - Радвам се да се запознаем - каза той. "Вие ли сте шеф Мано? Еха. Лъки Мано, казвам аз.
  
  - Ти нямаш ли жена, Капуа? Мано направи всичко възможно да скрие леката обида.
  
  "Купих си куче пои. Тя, една гореща хавайско-китайска филипинка, ме накара да опъвам палатка цяла нощ, човече." Повечето хавайци бяха от смесена раса.
  
  Мано си пое дъх. Пой Дог беше мъж от смесена раса. Хаоле беше посетител и това не беше непременно унизителен термин.
  
  Преди да успее да каже нещо, Хейдън се обърна към него и мило попита: "Поставяте палатка?"
  
  Мано се сви. Хейдън знаеше точно какво е Капуа и това нямаше нищо общо с къмпингуването. "Това е готино. Тя звучи добре. Слушай, Капуа, трябва да ти задам няколко въпроса.
  
  "стрелци".
  
  "Чували ли сте някога за голяма фигура от подземния свят, известна като Коваленко? Или Кървавия крал?
  
  "Всичко, което чувам, е това, което е по новините, братко. На Оаху ли е?"
  
  "Може би. Ами Клод?
  
  "Не. Ако беше нарекъл Хаули с това име, щях да го запомня. Капуа се поколеба.
  
  Хейдън видя това. - Но ти все пак знаеш нещо.
  
  "Може би шефе. Може би знам. Но вашите приятели там - той кимна с глава към полицейския участък на Уайкики Бийч - те не искат да знаят. Вече им казах. Нищо не направиха".
  
  "Изпитай ме." Хейдън срещна погледа на мъжа.
  
  "Чувам нещо, шефе. Ето защо Мано дойде при мен, нали? Е, напоследък новите пари дават дебели пачки, човече. Нови играчи из цялата сцена организират партита, които никога няма да видят следващата седмица."
  
  "Нови пари?" - повтори Мано. "Където?" - Попитах.
  
  - Никъде - каза Капуа сериозно. "Искам да кажа, точно тук, човече. Точно тук. Те винаги са били маргинализирани, но сега са богати хора."
  
  Хейдън прокара ръка през косата си. "Какво ви говори това?"
  
  "Не участвам в тази сцена, но я знам. Нещо се случва или предстои да се случи. Много хора получиха много пари. Когато това се случи, се научаваш да държиш главата си наведена, докато лошите неща отминат."
  
  Мано се взря в искрящия океан. - Сигурен ли си, че не знаеш нищо, Капуа?
  
  "Кълна се в кучето си."
  
  Капуа прие пои сериозно. Хейдън посочи микробуса. "Защо не ни направиш малко, Капуа."
  
  "Със сигурност".
  
  Хейдън направи физиономия на Мано, докато Капуа се отдалечаваше. "Мисля, че си струва да опитате. Имате ли представа за какво говори?"
  
  "Не харесвам звука на това, което ще се случи в родния ми град", каза Мано и посегна към малко лед за бръснене. "Капуа. Кажи ми името си, братко. Кой би могъл да знае нещо?
  
  "Има един местен човек, Дани, който живее горе на хълма." Погледът му се стрелна към Даймънд Хед. "Богат. Родителите му го възпитават като войник. - Той се усмихна на Хейдън. "Кажи го като американец. Не мисля, че има нещо лошо в това. Но той е по-сериозен с мръсниците. Той получава ритник да знае глупости, разбираш ли ме?"
  
  Мано използва лъжица и изкопа голямо парче лед с цвят на дъга. "Човекът обича ли да се преструва, че е голяма изстрел?"
  
  Капуа кимна. "Но това не е вярно. Той е просто момче, което играе мъжка игра."
  
  Хейдън докосна ръката на Мано. "Ще посетим този Дани. Ако има някаква нова заплаха, трябва да знаем и това.
  
  Капуа кимна към ледените конуси. "Те са за сметка на заведението. Но ти не ме познаваш. Никога не си идвал да ме видиш.
  
  Мано кимна на стария си приятел. - Разбира се, братко.
  
  
  * * *
  
  
  Капуа им даде адреса, който те програмираха в GPS-а на колата. Петнадесет минути по-късно стигнаха до черна порта от ковано желязо. Парцелът се спускаше обратно към океана, така че можеха да видят само прозорците на последния етаж на голямата къща.
  
  Излязоха от колата, пружините изскърцаха от страната на Мано. Мано сложи ръка на голямата порта и бутна. Предната градина накара Хейдън да спре и да погледне.
  
  Стойка за сърф. Чисто нов камион с отворено легло. Хамак, опънат между две палми.
  
  "О, Боже мой, Мано. Всички хавайски градини ли са такива?"
  
  Мано трепна. "Не наистина, не."
  
  Когато се канеха да ударят звънеца, чуха шум отзад. Те се разхождаха из къщата, държейки ръцете си близо до оръжията си. Когато завиха на последния ъгъл, видяха млад мъж да се лудува в басейна с възрастна жена.
  
  "Извинете ме!" Хейдън изпищя. "Ние сме от полицейското управление на Хонолулу. Няколко думи?" Тя прошепна едва чуто: "Надявам се, че не е майка му".
  
  Мано се задави. Не беше свикнал шефът му да се шегува. Тогава видя лицето й. Беше убийствено сериозна. "Защо ти...?"
  
  "Какво, по дяволите, искаш?" Младият мъж тръгна към тях, жестикулирайки диво. Когато се приближи, Мано видя очите му.
  
  "Имаме проблем", каза Мано. "Той е на ръба."
  
  Мано остави момчето да замахне диво. Няколко големи разходки и той остана без дъх, шортите му започнаха да се свличат надолу. Той не показа никаква представа за затрудненото си положение.
  
  Тогава възрастната жена хукна към тях. Хейдън примигна невярващо. Жената скочи на гърба на Кинимаке и започна да го язди като жребец.
  
  В какво, по дяволите, са се забъркали тук?
  
  Хейдън остави Кинимака да се грижи за себе си. Тя огледа къщата и двора. Нямаше признаци, че някой друг е вкъщи.
  
  Накрая Мано успя да се отърси от чудовището. Тя се приземи с мокър шамар върху чакъла, който заобикаляше басейна, и започна да вие като банши.
  
  Дани, ако беше Дани, я гледаше с отворена уста, шортите му падаха под коленете му.
  
  Хейдън имаше достатъчно. "Дани!" - извика тя в лицето му. "Трябва да говорим с теб!"
  
  
  Тя го бутна обратно в шезлонга. Господи, ако само баща й можеше да я види сега. Тя се обърна и пресуши чашите за коктейл, след което ги напълни с вода от басейна.
  
  Тя наплиска вода в лицето на Дани и го удари леко. Той веднага започна да се хили. "Хей, скъпа, знаеш, че харесвам..."
  
  Хейдън отстъпи назад. Ако се борави правилно, това може да се окаже в тяхна полза. - Сам ли си, Дани? Тя се усмихна леко.
  
  "Тина е тук. Някъде." Говореше с кратки, задъхани изречения, сякаш сърцето му работеше усилено, за да поддържа мъж, пет пъти по-голям от него. "Моето момиче."
  
  Хейдън въздъхна вътрешно с облекчение. "Глоба. Сега чувам, че вие сте човекът, който може да разбере, ако имам нужда от информация.
  
  "Аз съм". Егото на Дани се показа през мъглата за секунда. "Аз съм този човек."
  
  - Разкажи ми за Клод.
  
  Вцепенението го обзе отново и очите му изглеждаха тежки. "Клод? Черният, който работи в Crazy Shirts?
  
  "Не". Хейдън стисна зъби. "Клод, човекът, който притежава клубове и ранча из цял Оаху."
  
  "Не познавам този Клод." Честността вероятно не беше една от силните страни на Дани, но Хейдън се съмняваше, че сега симулира.
  
  "Ами Коваленко? Чували ли сте за него?
  
  Нищо не проблесна в очите на Дани. Няма признаци или индикации за съзнание.
  
  Зад нея Хейдън чу как Мано се опитва да успокои приятелката на Дани, Тина. Тя реши, че няма да навреди да опита различен подход. "Добре, нека опитаме нещо друго. В Хонолулу има свежи пари. Има много от това. Откъде идва това, Дани, и защо?"
  
  Очите на детето се отвориха широко и внезапно светнаха от такъв ужас, че Хейдън едва не посегна към пистолета.
  
  "Това може да се случи всеки момент!" - възкликна той. "Ще видиш? По всяко време! Просто... просто си останете вкъщи. Остани вкъщи, момче." Гласът му прозвуча тревожно, сякаш повтаряше нещо, което му беше казано.
  
  Хейдън усети дълбока тръпка, която полази по гръбнака й, дори когато небесната топлина стопли гърба й. "Какво може да се случи скоро, Дани. Хайде, можеш да ми кажеш.
  
  - Нападение - каза Дани глупаво. "Не може да бъде отменено, защото е купено и платено." Дани сграбчи ръката й, внезапно изглеждайки плашещо трезвен.
  
  "Терористите се приближават, госпожице полиция. Просто си вършете проклетата работа и не позволявайте на тези копелета да идват тук."
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ГЛАВА
  
  
  Бен Блейк цитира записите в дневника на капитан Кук и неговия приятел Хоксуърт, които описват най-опасното пътуване, предприемано някога от човека.
  
  "Те минаха през портата на Пеле", каза изненадан Бен, "в пълен мрак. По това време Кук все още нарича сводестия вход Портата на Пеле. Едва след като изпита това, което е отвъд - пише тук - той по-късно променя препратката към Портите на ада.
  
  Карин се обърна към Бен с широко отворени очи. "Какво може да накара човек като капитан Кук да изрази такъв гол страх?"
  
  - Почти нищо - каза Бен. "Кук откри канибализма. Човешки жертви. Той тръгна на пътешествие в напълно непознати води.
  
  Карин посочи екрана. "Прочетете проклетото нещо."
  
  "Отвъд черните порти лежат най-проклетите пътища, познати на човека..."
  
  - Не ми казвай - сопна се Карин. "Обобщавам."
  
  "не мога"
  
  "Какво? Защо?"
  
  "Тъй като тук пише - следният текст е премахнат от това преобразуване поради съмнения относно автентичността му."
  
  "Какво?"
  
  Бен се намръщи замислено, докато гледаше компютъра. "Мисля, че ако беше отворено за обществено гледане, някой вече щеше да се е опитал да разследва."
  
  - Или може би са го направили и са умрели. Може би властите са решили, че знанието е твърде опасно, за да бъде споделяно с обществеността.
  
  "Но как да видим изтрит документ?" Бен произволно пъхна няколко ключа. Нямаше скрити връзки на страницата. Нищо осъдително. Той търси в Гугъл името на автора и открива няколко страници, които споменават Хрониките на Кук, но не и споменаване на Портата на ада, Пеле или дори Диамантената глава.
  
  Карин се обърна да погледне сърцето на Уайкики. "Така че пътуването на Кук през портите на ада е изписано от историята. Можем да продължим да опитваме. Тя посочи към компютрите.
  
  "Но няма да има полза", каза Бен в най-доброто си впечатление от Йода. - Не трябва да си губим времето.
  
  "Какво вижда Хейдън в теб, никога няма да разбера." Карин поклати глава, преди бавно да се обърне. "Проблемът е, че няма как да знаем какво ще намерим там долу. Щяхме да отидем в ада сляпо."
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън и Кинимака успяха да изтръгнат още няколко изречения от Дани, преди да решат, че е разумно да ги оставят сами на тяхното наркопарти. С малко късмет и двамата ще си помислят, че посещението на ЦРУ е лош сън.
  
  Кинимака се качи обратно в колата, като постави ръката си върху мекия кожен волан. "Терористична атака?" - повтори той. "В Уайкики? Не вярвам в това".
  
  Хейдън вече набираше номера на шефа си. Портата реагира незабавно. Тя изрецитира с няколко кратки изречения информацията, която бяха почерпили от Дани.
  
  Мано изслуша отговора на Гейтс по високоговорителя. "Хейдън, приближавам се. Още няколко часа и ще съм там. Полицията разчита до голяма степен на всички известни престъпници, за да открие местоположението на ранчото. Ще го имаме скоро. Ще предупредя съответните власти за тази предполагаема атака, но продължавайте да ровите."
  
  Линията прекъсна. Хейдън ахна от тиха изненада. "Идва ли тук? И без това му е трудно да се справи. Какво добро ще направи той?
  
  "Може би работата ще му помогне да се справи."
  
  "Да се надяваме. Те смятат, че скоро ще получат местоположението на ранчото. Проследяваме терористи. Това, от което се нуждаем сега, са позитивни, прями хора. Хей, Мано, мислиш ли, че тази терористична история е част от заговора на Кървавия крал?"
  
  Мано кимна. - Мина ми през ума. Очите му пиеха спиращата дъха гледка, сякаш я прибираше, за да помогне в борбата с нахлуващия мрак.
  
  "Говорейки за честни хора, Дрейк и двамата му приятели все още не са отговорили на съобщенията ми. И полицията също не знае."
  
  Мобилният й телефон иззвъня, което я стресна. Беше Портата. - Сър?
  
  "Това нещо просто е полудяло", извика той, явно разтревожен. "Полицията на Хонолулу току-що получи още три законни терористични заплахи. Всичко в Уайкики. Всичко ще се случи скоро. Установени са контакти с Коваленко.
  
  "Три!"
  
  Портата внезапно се затвори за секунда. Хейдън преглътна, усещайки как стомахът й се свива. Страхът в очите на Мано я накара да се поти.
  
  Гейтс се свърза отново. "Нека бъдат четири. Повече информация току-що беше потвърдена. Свържете се с Дрейк. Предстои ти битката на живота ти, Хейдън. Бъдете мобилизирани."
  
  
  * * *
  
  
  Кървавият крал стоеше на повдигнатата палуба със студена усмивка на лицето, няколко от доверените му лейтенанти стояха пред и под него. - Време е - каза той просто. "Това е, което чакахме, за което работихме. Това е резултатът от всичките ми усилия и всички ваши жертви. "Тук всичко свършва", направи ефективна пауза той.
  
  Той огледа лицата за признаци на страх. Нямаше никакви. Наистина, Будро изглеждаше почти щастлив да бъде допуснат обратно в кървавата битка.
  
  "Клод, унищожи ранчото. Убийте всички затворници. И... - Той се ухили. "Освободете тигрите. Те трябва да заемат властта за известно време. Будро, просто прави това, което правиш, но по-брутално. Каня ви да изпълня всяко ваше желание. Каня те да ме впечатлиш. Не, шокира ме. Направи го, Будро. Отиди в Кауай и затвори ранчото там.
  
  Кървавият крал погледна за последен път малкото си останали мъже. "Що се отнася до теб... отприщи ада на Хаваите."
  
  Той се обърна, като ги отмести и хвърли последен критичен поглед към транспорта си и внимателно подбраните мъже, които щяха да го придружат в смъртоносните дълбини под Даймънд Хед.
  
  "Никой човек не е правил това след Кук и е живял, за да разкаже историята. Никой човек никога не е поглеждал отвъд петото ниво на ада. Никой никога не е открил какво е построена системата за капани, за да се скрие. Ще го направим."
  
  Смъртта и опустошението бяха едновременно зад и пред него. Началото на хаоса беше неизбежно. Кървавият крал беше щастлив.
  
  
  * * *
  
  
  Мат Дрейк мина през паркинга на Exoticars, ръка за ръка с "приятелката" си Алиша Майлс. Там имаше паркирана само една кола под наем, Basic Dodge под наем, която вероятно принадлежеше на двама туристи, които бяха наели едно от новите Lamborghini за един час. Докато Дрейк и Алиша влязоха в модния шоурум, набитият мъж с крюка вече беше под носа им.
  
  "Добър ден. Мога ли да ти помогна?"
  
  "Кои са най-бързите?" Дрейк направи нетърпелива физиономия. "Имаме Nissan у дома и моята приятелка иска да изпита истинска скорост." Дрейк намигна. "Може да ми донесе няколко бонус точки, ако разбирате какво имам предвид."
  
  Алисия се усмихна мило.
  
  Дрейк се надяваше, че Мей в момента заобикаля задната част на големия шоурум, като се пази от погледа на задния гараж и се насочва към оградения страничен комплекс. Тя ще се опита да влезе от другата страна. Дрейк и Алиша имаха около шест минути.
  
  Усмивката на мъжа беше широка и, което не беше изненадващо, фалшива. "Е, повечето хора избират ново Ferrari 458 или Lamborghini Aventador, и двете са страхотни коли." Усмивката наистина се разшири, когато продавачът посочи въпросните превозни средства, и двете бяха разположени пред прозорците на шоурума в цял ръст. "Но по отношение на легендарните постижения, ако това е, което търсите, мога да препоръчам Ferrari Daytona или McLaren F1." Той махна с ръка към дъното на шоурума.
  
  Отзад и вдясно имаше офиси. Отляво имаше редица частни сепарета, където можеше да се получи информация за кредитни карти и да се предадат ключове. В офиса нямаше прозорци, но Дрейк чуваше как фигури се движат наоколо.
  
  Той отброи секундите. Май трябваше да пристигне след четири минути.
  
  "Вие ли сте г-н Скарбъри или г-н Петерсен?" - попита той с усмивка. - Видях имената им на табелата отвън.
  
  "Аз съм Джеймс. Г-н Скарбъри и г-н Петерсън са собствениците. Те са в задния двор."
  
  "ОТНОСНО". Дрейк направи шоу, разглеждащо Ferrari и Lamborghini. Климатикът на шоурума се срути върху гърба му. От далечния офис не се чуваше никакъв звук. Алисия се държеше на себе си, играейки добродушната съпруга, докато създаваше пространство.
  
  Една минута преди Май трябваше да излезе през страничните врати.
  
  Дрейк се приготви.
  
  
  * * *
  
  
  Времето минаваше покрай тях с тревожна скорост, но Бен се надяваше, че лудата идея на Карин ще даде плод. Първата стъпка беше да разберем къде се съхраняват оригиналните дневници на капитан Кук. Това се оказа лесна задача. Документите се съхраняват в Националния архив, близо до Лондон, в правителствена сграда, но не толкова сигурно, колкото в Bank of England.
  
  Дотук добре.
  
  Следващата стъпка беше да привлека Хейдън. Отне много време, за да разберат мнението им. Първоначално Хейдън изглеждаше изключително разсеян, без да е груб, но когато Карин, подкрепена от Бен, представи плана им, агентът на ЦРУ млъкна.
  
  "Какво искаш?" - внезапно попита тя.
  
  "Искаме да изпратите крадец от световна класа в Националния архив в Кю, за да снима, а не да краде, и след това да ми изпратите по имейл копие от съответната част от дневниците на Кук. Частта, която липсва."
  
  "Бил ли си пиян, Бен? Сериозно -"
  
  - Най-трудната част - настоя Бен - няма да е кражбата. Ще бъда сигурен, че крадецът ще намери и ще ми изпрати правилната част.
  
  - Ами ако го хванат? Хейдън изтърси въпроса, без да се замисли.
  
  "Ето защо той трябва да е крадец от световна класа, когото ЦРУ може да притежава благодарение на тази сделка. И защо в идеалния случай вече трябва да е в ареста. О, и Хейдън, всичко това трябва да стане в следващите няколко часа. Наистина няма търпение."
  
  "Наясно съм с това", сопна се Хейдън, но след това тонът й се смекчи. "Виж, Бен, знам, че вие двамата бяхте набутани в този малък офис, но може би ще искате да подадете главата си през вратата и да получите най-новата информация. Трябва да сте подготвени в случай...
  
  Бен погледна Карин притеснено. "В случай на какво? Говориш така, сякаш светът е на път да свърши.
  
  Мълчанието на Хейдън му каза всичко, което трябваше да знае.
  
  След няколко мига приятелката му заговори отново: "Колко силно се нуждаеш от тези бележки, тези дневници? Струва ли си да ядосвам британците?"
  
  "Ако Кървавият крал стигне до Портите на ада и ние трябва да го преследваме", каза Бен, "те вероятно ще бъдат единственият ни източник за навигация. И всички знаем колко добър беше Кук с картите си. Те можеха да спасят живота ни."
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън постави телефона си на капака на колата си и се опита да успокои тревожните си мисли. Очите й срещнаха тези на Мано Кинимаки през предното стъкло и тя ясно усети ужаса, който бълбука в ума му. Току-що получиха най-ужасната новина, отново от Джонатан Гейтс.
  
  Не е като терористите да атакуват няколко места на Оаху.
  
  Сега знаеха, че е много по-лошо от това.
  
  Мано излезе, видимо треперещ. "Кой беше това?"
  
  "Бен. Казва, че трябва да проникнем в Националния архив в Англия, за да му вземем копие от дневниците на капитан Кук.
  
  Мано се намръщи. "Направи го. Просто го направи. Този шибан Коваленко се опитва да унищожи всичко, което обичаме, Хейдън. Вие правите всичко по силите си, за да защитите това, което обичате.
  
  "Британски-"
  
  "Майната им." Мано се изгуби в стреса си. Хейдън нямаше нищо против. - Ако трупите ще ни помогнат да убием това копеле, вземете ги.
  
  Хейдън подреди мислите си. Тя се опита да проясни ума си. Щяха да отнеме няколко обаждания до офисите на ЦРУ в Лондон и силен вик от нейния шеф Гейтс, но тя смяташе, че вероятно ще може да свърши работата. Особено в светлината на това, което Гейтс току-що й беше казал.
  
  И тя знаеше много добре, че в Лондон има особено очарователен агент на ЦРУ, който може да свърши работата, без да се поти.
  
  Мано все още я гледаше, все още в шок. "Можете ли да повярвате на това обаждане? Можете ли да повярвате какво Коваленко ще направи само за да отвлече вниманието на хората?
  
  Хейдън не можа, но запази мълчание, все още подготвяйки речта си за Гейтс и офиса в Лондон. След няколко минути тя беше готова.
  
  "Е, нека да продължим едно от най-лошите обаждания в живота ни с едно, което ще ни помогне да сменим ролите", каза тя и набра номера за бързо набиране.
  
  Дори докато разговаряше с шефа си и преговаряше за чуждестранна помощ за хакване на Британския национален архив, предишните думи на Джонатан Гейтс изгоряха в съзнанието й.
  
  Не е само Оаху. Терористите на Кървавия крал планират да атакуват няколко острова едновременно.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ВТОРА ГЛАВА
  
  
  Дрейк си пое дъх, когато Мей се измъкна през страничната врата пред очите на служителя.
  
  "Какво-"
  
  Дрейк се усмихна. "Време е за май", прошепна той и след това счупи челюстта на мъжа със сенокос. Без звук продавачът се обърна и се удари на земята. Алисия мина покрай Ламборджинито, приготвяйки оръжието си. Дрейк прескочи неподвижния продавач. Май мина бързо покрай задната стена, минавайки зад един недокоснат Макларън F1.
  
  За секунди бяха до стената на офиса. Липсата на прозорци работеше както за тях, така и против тях. Но ще има охранителни камери. Беше просто въпрос-
  
  Някой изтича през задната врата, гащеризон, изцапан с масло, дълга черна коса, вързана назад със зелена бандана. Дрейк притисна буза право към тънката шперплатова преграда, заслушан в звуците, идващи от вътрешността на офиса, докато Мей упражняваше движенията на механика.
  
  Все още не издаваха звук.
  
  Но тогава още няколко души нахлуха през вратата и някой в офиса нададе писък. Дрейк знаеше, че играта е приключила.
  
  "Нека го получат."
  
  Алиша изръмжа "По дяволите да" и ритна вратата на офиса веднага щом се отвори, което я накара да удари главата на мъжа с трясък. Друг мъж излезе, очите му бяха широко отворени от шок, докато се взираха в красива жена с пистолет и позата на боец, който го чакаше. Той вдигна пушката. Алисия го простреля в корема.
  
  Той се строполи на прага. Още писъци долетяха от офиса. Шокът започна да се превръща в разбиране. Те скоро ще осъзнаят, че би било разумно да се обадят на няколко приятели.
  
  Дрейк стреля по един от механиците, като го уцели в средата на бедрото и го събори. Мъжът се плъзна по Макларън, оставяйки кървава следа след себе си. Дори Дрейк трепна. Мей се ангажира с втория мъж и Дрейк се обърна към Алиша.
  
  - Трябва да влезем вътре.
  
  Алисия се приближи, докато не огледа добре вътрешността. Дрейк пълзеше по пода, докато стигна до вратата. При кимването му Алисия стреля няколко пъти. Дрейк почти се шмугна към вратата, но в този момент половин дузина души изскочиха с извадени оръжия и откриха яростен огън.
  
  Алисия се обърна, скривайки се зад Ламборджинито. Куршуми свистяха по страните му. Предното стъкло се пръсна. Дрейк бързо се изплъзна. Виждаше болката в очите на мъжа, докато стреляше по суперавтомобилите.
  
  И другият го видя. Дрейк откри огън част от секундата преди него и го видя да пада тежко, отнасяйки един от колегите си със себе си.
  
  Алисия изскочи зад Ламборджинито и нанесе няколко прикрити удара. Дрейк хукна към ферарито, криейки се зад огромните му гуми. Сега всеки куршум е от значение. Можеше да види Мей, скрита от погледа до ъгъла на стената на офиса, надничаща в задната част, откъдето бяха дошли механиците.
  
  Трима от тях лежаха в краката й.
  
  Дрейк се насили да се усмихне леко. Тя все още беше идеалната машина за убиване. За момент той се притесни за неизбежната среща между Мей и Алиша и отплатата за смъртта на Уелс, но след това затвори тревогата си в същия далечен ъгъл като любовта, която изпитваше към Бен, Хейдън и всичките си други приятели.
  
  Това не беше мястото, където можеш да дадеш воля на гражданските си чувства.
  
  Куршумът уцели ферарито, премина през вратата и излезе от другата страна. С оглушителен трясък предният прозорец избухна, стъклото падна в малък водопад. Дрейк се възползва от разсейването, за да изскочи и да застреля друг мъж, който се беше скупчил до вратата на офиса.
  
  Аматьорите, разбира се.
  
  Тогава той видя двама строги мъже да напускат офиса с автомати в ръце. Сърцето на Дрейк подскочи. Той показа образ на още двама мъже зад тях - почти сигурно Скарбъри и Петерсън, защитени от наети наемници - преди да направи тялото си възможно най-малко зад масивната гума.
  
  Звукът от летящи куршуми пръсна тъпанчетата му. Тогава това би била тяхната стратегия. Дръжте Алиша и него под домашен арест, докато двамата собственици избягат през задната врата.
  
  Но те не планираха за май.
  
  Японският агент взе чифт изхвърлени пистолети и излезе зад ъгъла, стреляйки по мъжете с картечни пистолети. Един отлетя назад, сякаш беше блъснат от кола, стреляйки бясно с пистолета си и разпръсквайки конфети по тавана, докато падаше. Другият подкара шефовете си зад собствения си труп и прехвърли мерника си към Май.
  
  Алисия се хвърли нагоре и стреля един изстрел, който мина през бузата на бодигарда, моментално го повали.
  
  Сега Скарбъри и Петерсън сами извадиха оръжията си. Дрейк изруга. Трябваха му живи. В този момент още двама мъже влязоха през задната и страничната врата, принуждавайки Май отново да се скрие зад Макларън.
  
  Сачмата е пробила купето на скъпоценния автомобил.
  
  Дрейк чу един от собствениците да квичи като хавайско прасе калуа.Малкото останали мъже се събраха около шефовете си и стреляйки по колите, а оттам и по нападателите, хукнаха с бясна скорост към задния гараж.
  
  Дрейк за момент беше изненадан. Май уби двама от бодигардовете, но Скарбъри и Петерсен бързо изчезнаха през задната врата под градушката на прикриващ огън.
  
  Дрейк се изправи и стреля, крачейки напред. Докато се придвижваше напред, той се наведе, за да вземе още две оръжия. Един от пазачите на задната врата падна, държейки се за рамото му. Другият отстъпи назад в поток от кръв.
  
  Дрейк изтича до вратата, Мей и Алиша до него. Мей стреля, докато Дрейк хвърли няколко бързи погледа, опитвайки се да прецени местоположението на сервизните помещения и гаража.
  
  "Просто голямо открито пространство", каза той. "Но има един голям проблем."
  
  Алисия клекна до него. "Какво?"
  
  "Там имат Shelby Cobra."
  
  Май извъртя очи към него. "Защо това е проблем?"
  
  "Каквото и да правиш, не го стреляй."
  
  - Заредено ли е с експлозиви?
  
  "Не".
  
  - Тогава защо не мога да го сваля?
  
  "Защото това е Шелби Кобра!"
  
  "Току-що застреляхме шоурум, пълен с глупави суперколи." Алиша го дръпна с лакът настрани. "Ако нямаш смелостта да го направиш, майната му."
  
  "Глупости". Дрейк скочи до нея. Куршумът профуча покрай челото му и проби гипсовата стена, обсипвайки очите му с гипсови стърготини. Както очакваше, лошите стреляха, докато тичаха. Ако уцелят нещо, ще бъде сляп късмет.
  
  Дрейк се прицели, пое дълбоко дъх и унищожи мъжете от двете страни на двамата босове. Когато последните им останали бодигардове паднаха, и Скарбери, и Петерсен сякаш осъзнаха, че водят загубена битка. Спряха с оръжия, висящи отстрани. Дрейк се затича към тях, пръстът му вече беше на спусъка.
  
  - Клод - каза той. "Имаме нужда от Клод, не от теб. Къде е той?"
  
  Отблизо двамата шефове изглеждаха странно подобни. И двамата имаха уморени лица, набраздени от твърди бръчки, родени от години на безмилостно вземане на решения. Очите им бяха студени, очите на пируващи пирани. Ръцете им, все още стискащи пистолетите, се свиха внимателно.
  
  Мей посочи оръжието. "Изхвърли ги."
  
  Алисия размаха широко ветрилото си, затруднявайки целта. Дрейк почти можеше да види поражението в очите на шефовете. Пистолетите се сринаха на пода почти едновременно.
  
  - По дяволите - промърмори Алиша. "Те изглеждат еднакво и се държат по същия начин. Лошите в рая превръщат ли ви в клонинги? И докато съм на темата, защо някой тук ще се превръща в лошия? Това място е по-добро от почивка на седмото небе."
  
  - Кой от вас е Скарбъри? - попита Маи, лесно преминавайки към същността.
  
  "Аз съм", каза онзи с русата коса. "Момчета търсили ли сте Клод из целия град?"
  
  "Това сме ние", прошепна Дрейк. "И това е последната ни спирка."
  
  Леко щракване отекна в тишината. Дрейк се обърна, знаейки, че Алиша ще уцели целта, както винаги. Гаражът изглеждаше празен, тишината внезапно натежа като планина.
  
  Скарбери им дари жълтеникава усмивка. "Ние сме в работилницата. Понякога всичко се разпада."
  
  Дрейк не погледна към Алиша, но й направи знак да бъде постоянно нащрек. Нещо не беше наред. Той влезе вътре и хвана Скарбери. С бързо джудистко движение Дрейк го вдигна и го хвърли през рамото си, блъскайки мъжа силно в бетона. Докато болката в очите на Скарбъри премина, Дрейк беше насочил пистолет към брадичката му.
  
  "Къде е Клод?" - Попитах.
  
  "Никога не съм чувал..."
  
  Дрейк счупи носа на човек. - Имаш още един шанс.
  
  Дишането на Скарбъри беше учестено. Лицето му беше вдървено като гранит, но мускулите на врата му работеха усилено, издавайки нервност и страх.
  
  "Да започнем да стреляме по парчетата." Лекият глас на Май достигна до тях. "Скучно ми е".
  
  "Достатъчно честно". Дрейк се отблъсна, отстъпи встрани и дръпна спусъка.
  
  "НЕЕЕ!"
  
  Писъкът на Скарбъри го спря в последния възможен момент. "Клод живее в ранчо! навътре от северното крайбрежие. Мога да ви дам координатите.
  
  Дрейк се усмихна. - Тогава давай.
  
  Още едно кликване. Дрейк видя и най-малкото движение и сърцето му се сви.
  
  О, не.
  
  Алисия стреля. Нейният куршум мигновено уби последния лош човек. Той се криеше в багажника на Шелби.
  
  Дрейк я погледна злобно. Тя се усмихна в отговор с малко стара пакост. Дрейк видя, че тя поне ще намери себе си отново. Тя имаше силен характер, който можеше да се справи със загубата.
  
  Не беше толкова сигурен в себе си. Той побутна Скарбъри да побърза. "Побързай. Вашият приятел, Клод, го очаква голяма изненада.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ТРЕТА ГЛАВА
  
  
  Хейдън и Кинимака дори нямаха време да запалят колата, когато Дрейк се обади. Тя видя номера му на екрана си и въздъхна с облекчение.
  
  "Дрейк. Къде си-"
  
  "Няма време. Имам местоположението на Клод."
  
  "Да, и ние мислим така, умнико. Удивително е от какво се отказват някои престъпници за по-спокоен живот."
  
  "От колко време знаеш? Къде си?" Дрейк зададе въпроси като сержант, който дава заповеди.
  
  "По-бавно, тигре. Получихме новината само преди минута. Слушайте, подготвяме се за незабавно въздействие. И имам предвид точно сега. Играеш ли?"
  
  "Аз съм дяволски прав. Всички сме такива. Това копеле е една крачка зад Коваленко.
  
  Хейдън му каза за терористичните предупреждения, докато даваше знак на Кинимака да шофира. Когато тя свърши, Дрейк млъкна.
  
  След малко той каза: "Ще се срещнем в щаба".
  
  Хейдън бързо набра номера на Бен Блейк. "Операцията ви беше успешна. Надяваме се, че нашият агент в Лондон ще ви достави това, от което се нуждаете, в рамките на следващите няколко часа, след което ще изпрати копия директно до вас. Надявам се, че имаш нужда от това, Бен.
  
  "Надявам се, че наистина е там." Гласът на Бен звучеше по-нервен, отколкото някога го бе чувала да говори. "Това е здравословно предположение, но все още е предположение."
  
  "И аз се надявам".
  
  Хейдън хвърли телефона си на таблото и се втренчи безизразно в улиците на Уайкики, докато Кинимака се връщаше към централата. "Гейтс смята, че ако можем бързо да се справим с Клод, можем да спрем атаките. Те се надяват, че Коваленко може дори да е там.
  
  Мано стисна зъби. "Всички го правят, шефе. Местна полиция, специални части. Всичко се свива до пръсване. Проблемът е, че лошите вече са там. Те трябва да бъдат. Трябва да е практически невъзможно да се спре всяка предстояща атака, да не говорим за половин дузина атаки срещу три различни острова.
  
  Всички във властта бяха убедени, че Коваленко всъщност е наредил множество атаки, за да занимава всички, докато тръгне да търси мечтата си - пътуване, на което посвети последната част от живота си.
  
  Вървете по стъпките на капитан Кук. По-добре е да отидете един по един. Изследвайте отвъд портите на ада.
  
  Хейдън се завъртя, когато щабът се очертаваше отвън. Време е да действаме.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк заведе Мей и Алисия в сградата на ЦРУ и те веднага бяха ескортирани горе. Бяха отведени в стая, кипяща от активност. В далечния край Хейдън и Кинимака стояха сред тълпа от полицаи и военни. Дрейк можеше да види SWAT и екипа за крадци на HPD. Можеше да види униформи, които несъмнено принадлежаха на екипите за специални операции на ЦРУ. Може би дори някаква Делта наблизо.
  
  Дяволът несъмнено е на опашката на Кървавия крал и иска кръв.
  
  "Помниш ли, когато Кървавият крал изпрати хората си да атакуват този Разрушител, за да откраднат устройството?" Той каза. "И те се опитаха да отвлекат Кинимака по същото време? Обзалагам се, че е било случайно поглъщане. Те просто искаха да знаят хавайския език Кинимаки."
  
  Тогава Дрейк си спомни, че нито Мей, нито Алиша са били наоколо, когато хората на Коваленко са прикачили разрушителя. Той поклати глава. "Няма значение".
  
  Дрейк забеляза Бен и Карин паркирани до прозореца. Всеки от тях държеше по една чаша в ръката си и приличаха на ролка в училищна дискотека.
  
  Дрейк си помисли дали да не се изгуби в тълпата. Би било лесно. Загубата на Кенеди все още кипеше в кръвта му и го правеше невъзможно да обсъжда. Бен беше там. Бен я държеше, докато умираше.
  
  Трябваше да е Дрейк. Не само това. Дрейк трябваше да предотврати смъртта й. Това беше, което той направи. Времето се замъгли и за момент той се озова у дома си в Йорк с Кенеди, готвейки нещо в кухнята. Кенеди напръска тъмен ром в тигана и вдигна поглед, когато зацвърча. Дрейк маринова пържолата в чесново масло. Беше обикновено. Беше забавно. Светът отново стана нормален.
  
  Звезди проблясваха пред очите му като провалени фойерверки. Мирът внезапно се върна и около него започнаха да звучат гласове. Някой го блъсна с лакът. Друг мъж разля горещо кафе върху един от шефовете си и хукна към тоалетната като прилеп от ада.
  
  Алисия го погледна напрегнато. "Какво става, Дрейкс?"
  
  Той се промъкна през тълпата, докато не се изправи очи в очи с Бен Блейк. Това беше идеалният момент за бърз коментар от Dinorock. Дрейк знаеше това. Бен вероятно е знаел това. Но и двамата мълчаха. Светлината струеше през прозореца зад Бен; Хонолулу стоеше обграден от слънце, ярко синьо небе и няколко ръбести облака навън.
  
  Дрейк най-накрая намери гласа си. "Полезни ли бяха тези компютри на ЦРУ?"
  
  "Надяваме се". Бен обобщи историята за пътуването на капитан Кук до Диамантената глава и завърши с разкритието, че ЦРУ е използвало британски агент, за да ограби Националния архив.
  
  Алисия бавно продължи напред, след като научи новината от младия човек. "Британски супер крадец? Как му беше името?"
  
  Бен примигна от внезапното внимание. "Хейдън никога не ми е казвал."
  
  Алиша хвърли бърз поглед към агента на ЦРУ, след което се усмихна нахално. "О, обзалагам се, че не е направила това."
  
  "Какво означава?" Карин проговори.
  
  Усмивката на Алисия стана малко злобна. "Не съм особено известен с дипломацията си. Не го натискайте."
  
  Дрейк се изкашля. "Просто още един международен престъпник, когото Алисия прецака. Номерът винаги е бил да намериш това, което тя няма.
  
  - Вярно е - каза Алиша с усмивка. "Винаги съм бил популярен."
  
  "Е, ако това е агентът, за когото мисля", намеси се Май в разговора им, "той е известен на японското разузнаване. Той е... играч. И много, много добър оперативен агент.
  
  "Така че той вероятно ще се погрижи за своя край." Дрейк изучаваше блаженството на тихоокеанския град, простиращ се пред него, и самият той копнееше за малко спокойствие.
  
  "Това никога не е било проблем за него", каза Алиша. "И да, той ще достави вашите списания."
  
  Бен все още гледаше между Алиша и Хейдън, но си държеше езика. Дискретността беше най-добрата част от разкриването на този етап. "Това все още е обосновано предположение", каза той. "Но ако се окажем пред Портите на ада, сигурен съм, че тези записи могат да ни спасят живота."
  
  "Надявам се" - Дрейк се обърна и огледа хаоса - "Няма да се стигне дотам. Кървавият крал все още ще бъде в ранчото. Но ако тези идиоти не побързат, Коваленко ще избяга.
  
  "Коваленко." Алисия облиза устни, докато каза това, наслаждавайки се на отмъщението си. "Ще умра за случилото се с Хъдсън. А Будро? Той е друг, който наистина е белязан." Тя също огледа шумната тълпа. - Както и да е, кой командва тук?
  
  Сякаш в отговор се чу глас от тълпата офицери около Хейдън Джей. Когато шумът утихна и мъжът се видя, Дрейк се зарадва да види Джонатан Гейтс. Той харесваше сенатора. И той скърбеше с него.
  
  "Както знаете, имаме място в ранчото Коваленко в Оаху", каза Гейтс. "Следователно нашата мисия трябва да се състои от четири части. Първо, обезопасете всички заложници. Второ, съберете информация за предполагаеми терористични атаки. Трето, намерете този човек, Клод и Коваленко. И четвърто, намерете местоположението на другите две ранчо.
  
  Гейтс направи пауза, за да остави това да потъне, и след това някак си успя да накара всеки мъж и жена в стаята да си помислят, че ги гледа с едно движение на очите. "Това трябва да стане с всички необходими средства. Коваленко доброволно изложи много животи на опасност по време на трескавото си търсене. Приключва днес."
  
  Портите се отвориха. Изведнъж хаосът в стаята спря и всички започнаха бързо да се връщат по местата си. Детайлите са внимателно обмислени.
  
  Дрейк улови погледа на Хейдън. Тя му махна с ръка, канейки го да дойде.
  
  "Екипирайте се и оседлайте конете си, момчета. Ще стигнем до ранчото на Клод след тридесет минути.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГЛАВА
  
  
  Дрейк седна с приятелите си в един от леките хеликоптери на Хавайското полицейско управление и се опита да прочисти главата си, докато летяха бързо към ранчото на Клод. Небето беше осеяно с подобни хеликоптери и по-тежки военни. Стотици хора бяха във въздуха. Други бяха на път по сушата, движейки се възможно най-бързо. Повечето полицейски и военен персонал бяха принудени да останат в Хонолулу и района на Уайкики, в случай че терористичните атаки наистина се материализират.
  
  Кървавият крал раздели силите им.
  
  Сателитното изображение показва много активност в ранчото, но голяма част от нея е замаскирана, което прави невъзможно да се каже какво наистина се случва.
  
  Дрейк беше решен да задържи чувствата си към Коваленко. Гейтс беше прав. Заложниците и тяхната безопасност бяха решаващи фактори тук. Някои от най-удивителните гледки, които някога бе виждал, се разкриха под и около него, докато летяха към Северното крайбрежие, но Дрейк използва всяка грам от волята си, за да се съсредоточи. Той беше войникът, какъвто беше някога.
  
  Той не можеше да бъде никой друг.
  
  Вляво от него Май разговаря накратко със сестра си Чика, като провери дали е в безопасност и размени няколко тихи думи, докато можеха. Не беше тайна, че те можеха да започнат пълномащабна война или да се насочат към подготвена бойна зона.
  
  От дясната страна на Дрейк Алиша прекарваше време в проверка и повторна проверка на оръжията и оборудването си. Нямаше нужда да обяснява нищо. Дрейк не се съмняваше, че тя ще изпълни отмъщението си.
  
  Хейдън и Кинимака седяха отсреща, непрекъснато натискаха микрофоните си и изричаха или получаваха актуализации и поръчки. Добрата новина беше, че нищо не се случи на Оаху или който и да е друг остров. Лошата новина беше, че Кървавият крал имаше години да се подготви за това. Те нямаха представа в какво влизат.
  
  Бен и Карин бяха оставени в щаба. Беше им наредено да изчакат имейла на агента и след това да се подготвят за донякъде плашещата възможност да минат под Даймънд Хед и евентуално да пробият Портите на ада.
  
  От звуковата система на Choppers се чу метален глас. "Пет минути до целта."
  
  Независимо дали ви харесва или не, помисли си Дрейк. Сега сме в него.
  
  Хеликоптерът се понесе ниско над дълбоката долина, невероятна гледка, докато летеше, заобиколен от десетки други хеликоптери. Това беше първата вълна, състояща се от войници от специалните сили. Всеки втори американски военен частник беше готов да помогне. Въздушни сили. ВМС. армия.
  
  Гласът се чу отново. "Мишена".
  
  Те се надигнаха като един.
  
  
  * * *
  
  
  Ботушите на Дрейк докоснаха меката трева и той моментално попадна под обстрел. Той беше предпоследният човек, който излезе през вратата. Нещастният морски пехотинец, който все още се бореше, изстреля с пълна сила гърдите си и умря, преди да падне на земята.
  
  Дрейк се просна на земята. Над главата му свистяха куршуми. Приглушени удари удрят дънерите до него. Той стреля залпово. Мъжете от двете му страни пълзяха през тревата, използвайки естествените хълмисти хълмове за прикритие.
  
  Пред себе си видя къща, двуетажна тухлена постройка, нищо особено, но без съмнение подходяща за местните нужди на Коваленко. Отляво забеляза района на ранчото. Какво...?
  
  Уплашени невъоръжени фигури тичаха към него. Разпръснаха се наляво и надясно, във всички посоки. Чу съскане в слушалката си
  
  "Приятелски мачове".
  
  Той се плъзна напред. Мей и Алиша се движеха от дясната му страна. Най-накрая морските пехотинци се събраха и започнаха да извикват координиран огън. Дрейк започна да се движи по-бързо. Хората пред тях започнаха да се оттеглят, излязоха от скривалището си и се втурнаха към къщата.
  
  Лесни цели
  
  Сега Дрейк се надигна с атакуващата сила и уби хора, докато тичаше, вдигайки пистолета си. Той видял затворника да скача на тревата, насочвайки се към къщата. Те не знаеха, че добрите момчета са пристигнали.
  
  Затворникът внезапно се усукал и паднал. Хората на Кървавия крал ги стреляха с трева. Дрейк изръмжа, прицели се в стрелеца и пръсна главата на копелето. Той стрелял периодично, като или приковавал хората към земята, или насочвал хората, така че другите да могат да ги довършат.
  
  Търсеше Клод. Преди да напуснат хеликоптера, на всички им беше показана снимка на заместника на Кървавия крал. Дрейк знаеше, че ще ръководи събитията зад кулисите, разработвайки план за бягство. Вероятно от вкъщи.
  
  Дрейк тичаше, все още сканирайки района, стреляйки от време на време. Един от лошите се издигна иззад хълма и го нападна с мачете. Дрейк просто свали рамото си, позволявайки на инерцията на опонента си да го отведе право към него и той се строполи на земята. Мъжът се засмя. Ботушът на Дрейк смачка челюстта му. Другият ботуш на Дрейк стъпи върху ръката, държаща мачетето.
  
  Бившият служител на SAS насочи пистолета си и стреля. И тогава продължихме.
  
  Той не погледна назад. Къщата беше отпред, изглеждаше огромна, вратата беше леко отворена, сякаш приканваше да влезе. Очевидно това не е начинът. Дрейк изрита прозорците, докато тичаше, прицелвайки се високо. В къщата избухна стъкло.
  
  Сега все повече и повече затворници се стичаха от ранчото. Някои стояха в дългата трева, просто крещяха или изглеждаха шокирани. Когато Дрейк ги погледна, той забеляза, че повечето от тях тичаха с една крачка, летяха напред, сякаш бягаха от нещо.
  
  И тогава той го видя и кръвта му се превърна в лед.
  
  Главата, невероятно огромната глава на бенгалски тигър, се шареше по тревата в леко преследване. Дрейк не можеше да позволи на тигрите да хванат плячката си. Той хукна към тях.
  
  Натиснах слушалката. "Тигри в тревата."
  
  Последва шум от бърборене в отговор. Други също забелязаха животните. Дрейк наблюдаваше как едно от животните скочи върху гърба на бягащия човек. Създанието беше огромно, свирепо и в полет идеалният образ на хаос и касапница. Дрейк накара краката си да се движат по-бързо.
  
  Друга гигантска глава проби тревата на няколко метра напред. Тигърът скочи към него, муцуната му се превърна в огромно ръмжене, зъбите му бяха оголени и вече изцапани с кръв. Дрейк падна на палубата и се претърколи, всеки нерв в тялото му оживя и крещеше. Никога преди не се бе пързалял толкова перфектно. Никога досега не се беше издигал толкова бързо и точно. Сякаш по-яростен противник бе извадил по-добрия воин в него.
  
  Той извади пистолет, обърна се и изстреля куршум от упор в главата на тигъра. Звярът падна мигновено, прострелян през мозъка.
  
  Дрейк не си пое дъх. Той бързо скочи през тревата, за да помогне на човека, когото бе видял повален секунди по-рано. Тигърът се извиси над него, ръмжейки, огромните му мускули се огъваха и се вълнуваха, докато навеждаше глава, за да хапе.
  
  Дрейк го простреля в гърба, изчака да се обърне и след това го простреля между очите. Кацна, всичките петстотин паунда, върху човека, когото щеше да изяде.
  
  не е добре, помисли си Дрейк. Но е по-добре, отколкото да бъдеш разкъсан и изяден жив.
  
  В слушалката му се чуваха писъци. "Майната ми, тези копелета са огромни!" "Още един, Джако! Още едно за твоите шест!"
  
  Той изучаваше обкръжението си. Нито следа от тигри, само ужасени пленници и ужасени войници. Дрейк се втурна обратно през тревата, готов да се скрие, ако види враг, но след секунди се върна в къщата.
  
  Счупени са предните стъкла. Морските пехотинци бяха вътре. Дрейк го последва, безжичният му Bluetooth сигнал го маркира като приятелски настроен. Прекрачвайки счупения перваз на прозореца, той се запита къде може да е самият Клод. Къде би бил той в момента?
  
  Глас прошепна в ухото му. - Мислех, че си напуснал партито по-рано, Дрейки. Копринените тонове на Алисия. "И за двама ви."
  
  Той я видя. Частично скрита от килера, в който ровеше. Господи, преглеждаше ли колекцията му от DVD?
  
  Май беше зад нея с пистолет в ръка. Дрейк наблюдаваше как японката вдигна оръжието си и го насочи към главата на Алиша.
  
  "Май!" - отчаяният му глас крещеше в ушите им.
  
  Алисия скочи. Лицето на Мей се изви в лека усмивка. "Това беше жест, Дрейк. Сочех интерфейса на алармата, а не Алисия. Все още не ".
  
  - Безпокойство? Дрейк се засмя. - Вече сме вътре.
  
  "Пехотата изглежда смята, че също е свързана с големия склад в задния двор."
  
  Алисия отстъпи назад и насочи пистолета си. - Проклет да съм, ако знам. Тя стреля залпово в килера. Прехвърчаха искри.
  
  Алисия вдигна рамене. "Това трябва да е достатъчно."
  
  Хейдън, с Кинимака по петите му, се върна в стаята. "Оборът е плътно затворен. Признаци на мини капани. Техническите момчета работят върху това в момента.
  
  Дрейк усети погрешността на всичко това. "И все пак влизаме толкова лесно? Това-"
  
  В този момент на върха на стълбите се чуха суматоха и звук от слизане на някой. Бърз. Дрейк взе пистолета и погледна нагоре.
  
  И тя застина от шок.
  
  Един от хората на Клод бавно слезе по стълбите, с една ръка стискайки гърлото на пленника. В другата си ръка държеше пустинния орел, насочен към главата й.
  
  Но това не беше пълната степен на шока на Дрейк. Когато разпозна жената, изпита гадене. Беше Кейт Харисън, дъщеря на бившия асистент на Гейтс. Човекът, който беше отчасти виновен за смъртта на Кенеди.
  
  Беше дъщеря му. Все още жив.
  
  Човекът на Клод притисна силно пистолета към слепоочието й, което я накара да затвори очи от болка. Но тя не изкрещя. Дрейк, заедно с дузина други в стаята, насочиха оръжията си към мъжа.
  
  И все пак това не се стори правилно на Дрейк. Защо, по дяволите, този човек беше горе с един затворник? Изглеждаше сякаш...
  
  "Върни се!" - извика мъжът, хвърляйки диво очи във всички посоки. Потта капеше от него на едри капки. Начинът, по който наполовина носеше и наполовина буташе жената, означаваше, че цялата му тежест беше върху задния му крак. Жената, за нейна чест, не го улесни.
  
  Дрейк изчисли, че натискът върху спусъка вече е наполовина към целта. "Махни се! Пуснете ни навън!" Мъжът я свали още едно стъпало. Войниците от специалните части се оттеглиха нормално, но само на малко по-изгодни позиции.
  
  - Предупреждавам ви, задници. Потният мъж дишаше тежко. "Махни се от шибания път."
  
  И този път Дрейк видя, че го мисли сериозно. В очите му имаше отчаяние, нещо, което Дрейк разпозна. Този човек е загубил всичко. Каквото и да правеше, каквото и да правеше, го правеше под ужасна принуда.
  
  "Обратно!" - изкрещя отново мъжът и грубо бутна жената още едно стъпало надолу. Ръката, която прегръщаше врата й, беше като железен прът. Той държеше всяка част от тялото си зад нея, за да не се представя като мишена. Някога е бил войник, най-вероятно добър.
  
  Дрейк и колегите му видяха мъдростта на отстъплението. Дадоха на човека малко повече пространство. Той слезе още няколко стъпала. Дрейк улови погледа на Мей. Тя поклати леко глава. Тя също знаеше. Това беше грешно. Беше...
  
  Червена херинга. Най-ужасният вид. Клод, несъмнено по заповед на Коваленко, използва този човек, за да ги разсее. Архетипно поведение на Краля на кръвта. Може да има бомба в къщата. Истинската награда, Клод, вероятно беше успешно бягство от обора.
  
  Дрейк чакаше, напълно уравновесен. Всеки нерв в тялото му замръзна. Той изравни удара. Дишането му спря. Умът му се изпразни. Сега нямаше нищо, нито напрегнатата стая, пълна с войници, нито ужасения заложник, нито дори къщата и слугите, които го заобикаляха.
  
  Само милиметър. Визуален мерник. По-малко от инч до целта. Едно движение. Само това му трябваше. И мълчанието беше всичко, което познаваше. След това мъжът бутна Кейт Харисън още едно стъпало надолу и в тази част от движението лявото му око надникна иззад черепа на жената.
  
  Дрейк го взриви с един изстрел.
  
  Мъжът отскочи назад, блъсна се в стената и се плъзна покрай крещящата жена. Той се приземи с трясък, с главата напред, зад гърба му дрънчаха оръжия, а после видяха жилетката му, корема му.
  
  Кейт Харисън изкрещя: "Той има бомба върху него!"
  
  Дрейк скочи напред, но Мей и големият пехотинец вече прескачаха ръба на стълбите. Морският пехотинец сграбчи Кейт Харисън. Май прескочи мъртвия наемник. Главата й се обърна към жилетката, към индикатора.
  
  "Осем секунди!"
  
  Всички се втурнаха към прозореца. Всички освен Дрейк. Англичанинът се втурна още по-навътре в къщата, бързайки по тесния коридор към кухнята, молейки се някой да остави задната врата отворена. Така щеше да е по-близо до Клод, когато бомбата избухна. Така че имаше шанс.
  
  През коридора. Минаха три секунди. Към кухнята. Бърз поглед наоколо. Още две секунди. Задната врата е затворена.
  
  Времето изтече.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ПЕТА ГЛАВА
  
  
  Дрейк откри огън веднага щом чу първоначалната експлозия. Ще отнеме секунда или две, за да стигнем до там. Вратата на кухнята се счупи от множество удари. Дрейк се втурна право към него, стреляйки през цялото време. Той не намали, само го удари с рамо и падна във въздуха.
  
  Експлозията се понесе зад него като нападаща змия. Огнен език избухна от вратата и прозорците и се изстреля към небето. Дрейк се търкаляше. Дъхът на огън го докосна за миг и после се отдръпна.
  
  Без да забавя, скочи отново и хукна. Наранен и очукан, но ужасно решен, той се втурна към голямата плевня. Първото нещо, което видя, бяха трупове. Има четири от тях. Техниците, които Хейдън остави, за да получат достъп. Той спря до тях и провери всеки за признаци на живот.
  
  Няма пулс и рани от куршуми. Тези проклети стени бяха ли наелектризирани?
  
  В друг момент това вече нямаше значение. Предната част на плевнята избухна, разцепвайки дърва и пламъци, изстреляни в зрелищна детонация. Дрейк падна на палубата. Чу рев на двигател и погледна нагоре точно навреме, за да види жълто петно да избухва през счупените врати и да полита мощно надолу по импровизираната алея.
  
  Дрейк скочи. Вероятно се е насочил към скрит хеликоптер, самолет или някакъв друг проклет капан. Нямаше търпение за подкрепление. Изтича в една порутена плевня и се огледа. Той поклати глава невярващо. Дълбокият блясък на полираната суперкола блестеше във всички посоки.
  
  Избирайки най-близкия, Дрейк прекара ценни секунди в търсене на ключа и след това видя комплект от тях да висят пред вътрешния офис. Aston Martin Vanquish започна с комбинация от ключ и мощност, която, макар и непозната за Дрейк, вдигна адреналина му, докато двигателят ревеше лудо.
  
  Астън Мартинът изхвърча от обора с пищящи гуми. Дрейк го насочи към това, което се надяваше да е бързата кола на Клод. Ако това беше просто още един кръг от дезориентация, Дрейк е прецакан. Като може би цял Хавай. Те отчаяно се нуждаеха да заловят заместника на Кървавия крал.
  
  С крайчеца на окото си Дрейк видя как Алиша рязко спря. Той не изчака. В огледалото за обратно виждане я видя целенасочено да тича в обора. Господи, това може да създаде проблеми.
  
  Жълтото петно отпред започна да прилича на суперавтомобил от висок клас, донякъде напомнящ на старите купета на Porsche Le Mans, които спечелиха състезанието. Близо до земята, той прегръщаше завоите на пътя, подскачайки, сякаш тичаше на пружини. Неподходящ за неравен терен, но след това импровизираният път стана напълно павиран няколко мили по-високо.
  
  Дрейк стреля по Vanquish, поставяйки оръжието внимателно на седалката зад себе си и слушайки Bluetooth звуците, подскачащи в мозъка му. Работата в ранчото все още беше в разгара си. Заложниците бяха освободени. Някои бяха мъртви. Няколко групи от хората на Клод все още се бяха скрили на стратегически позиции, приковавайки властите към земята. И все още имаше половин дузина тигри, които се разхождаха наоколо и причиняваха хаос.
  
  Разликата между Aston Martin и Porsche е сведена до нула. Английската кола беше много по-добра на неравни пътища. Дрейк се настани точно зад него, възнамерявайки да седне до него, когато видя в огледалото за обратно виждане, че друга суперкола се приближава към него.
  
  Алисия кара стар Dodge Viper. Доверете й се да направи нещо с мускулите.
  
  Трите коли се състезаваха по пресечен терен, редуваха се и завиваха на дълги прави. Около и зад тях летяха чакъл и пръст. Дрейк видя павирания път да се приближава и взе решение. Искаха да оживеят Клод, но първо трябваше да го хванат. Той много внимаваше да продължи да слуша бърборенето в слушалките си, в случай че някой съобщи, че са хванали Клод, но колкото по-дълго продължаваше това преследване, толкова по-сигурен ставаше Дрейк, че мъжът отпред е вторият на Кървавия крал.
  
  Дрейк вдигна пистолета си и разби предното стъкло на астъна. След момент на опасно поднасяне той възвърна контрола и стреля втори патрон по бягащото Порше. Куршуми разкъсаха задницата му.
  
  Колата едва намали. Той тръгна по нов път. Дрейк откри огън, когато пилотът на Льо Ман ускори, а гилзите бяха разпръснати по кожената седалка до него. Време е да се прицелим в гумите.
  
  Но точно в този момент един от хеликоптерите профуча покрай всички тях, две фигури, надвесени от отворените врати. Хеликоптерът се обърна пред поршето и зависна настрани. Предупредителни изстрели откъснаха парчета от пътя пред него. Дрейк поклати невярващо глава, когато една ръка се подаде от прозореца на шофьора и започна да стреля по хеликоптера.
  
  Мигновено, едновременно, той свали крака си от газта и ръцете си от волана, прицели се и пусна заряд от амбиция, умение и безразсъдство. Вайпърът на Алисия се заби в собствената му кола. Дрейк си възвърна контрола, но видя пистолета да лети през предното стъкло.
  
  Но лудият му удар проработи. Той простреля бягащия шофьор в лакътя и сега колата намаляваше. Спри се. Дрейк внезапно спря астъна, изскочи и бързо изтича до пътническата врата на поршето, като спря, за да вдигне пистолета си и през цялото време държа мерника върху главата на фигурата.
  
  "Хвърлете оръжието си! Направи го!"
  
  "Не мога", дойде отговорът. "Простреля ме в ръката, за да ме чукаш, глупав глиган".
  
  Хеликоптерът кръжеше напред, роторите му ревяха, докато гръмотевичният му двигател разтърсваше самата земя.
  
  Алисия се приближи и стрелна в страничното огледало на поршето. В екип завиваха наляво и надясно, като и двамата закриваха човека зад волана.
  
  Въпреки гримасата на агония върху лицето на мъжа, Дрейк го разпозна от снимката. Беше Клод.
  
  Време е да платите.
  
  
  * * *
  
  
  Бен Блейк подскочи шокиран, когато мобилният му телефон иззвъня. Подражавайки на Дрейк, той също премина към Evanescence. Смразяващите вокали на Amy Lee в "Lost in Paradise" идеално паснаха на настроението на всички в този момент.
  
  На екрана се появи надпис International.Обаждането не би било от човек от семейството му. Но в светлината на работата на Националния архив може да е от произволен брой правителствени агенции.
  
  "Да?"
  
  - Бен Блейк?
  
  Страхът почеса гръбнака му с остри пръсти. "Кой е това?"
  
  "Кажи ми". Гласът беше културен, английски и напълно уверен. "Точно сега. Трябва ли да говоря с Бен Блейк?"
  
  Карин се приближи до него, прочитайки ужаса по лицето му. "Да".
  
  "Глоба. Много добре. Толкова ли беше трудно? Казвам се Даниел Белмонте.
  
  Бен почти изпусна телефона си. "Какво? Как си, по дяволите..."
  
  Поток от изискан смях го спря. "Отпуснете се. Просто се отпусни приятелю. Най-малкото съм изненадан, че Алиша Майлс и твоята приятелка не споменаха моите... умения.
  
  Бен зяпна, неспособен да каже нито дума. Карин изрече думите, крадец? От Лондон? Той ли е?
  
  Лицето на Бен казваше всичко.
  
  "Котката ухапа ли ви езика, г-н Блейк? Може би трябва да облечеш красивата си сестра. Как е Карин?
  
  Споменаването на името на сестра му малко го ободри. - Откъде взе номера ми?
  
  "Не бъди снизходителен към мен. Наистина ли смятате, че ще са необходими два часа, за да извърша простата операция, която ме помолихте? Или прекарах последните четиридесет минути да науча малко за моите... благодетели? Хм? Не бързай с това, Блейки.
  
  - Не знам нищо за теб - каза Бен отбранително. - Посъветвах те... - Той направи пауза. "През-"
  
  "Твоята приятелка? Сигурен съм, че беше. Тя ме познава доста добре."
  
  "Ами Алиша?" Карин изпищя, опитвайки се да извади мъжа от равновесие. И двамата бяха толкова изненадани и толкова неопитни, че дори не им хрумна да предупредят ЦРУ.
  
  За момент настъпи тишина. "Това момиче наистина ме плаши, честно казано."
  
  Мозъкът на Бен сякаш започваше да функционира. "Г-н Белмонте, предметът, който бяхте помолен да копирате, е много ценен. Толкова ценно..."
  
  "Разбирам. Написано е от капитан Кук и един от хората му. По време на трите си пътувания Кук направи повече открития от всеки друг човек в историята."
  
  - Нямам предвид историческа стойност - сопна се Бен. "Искам да кажа, че може да спаси животи. Сега. днес."
  
  "Наистина ли?" Белмонте изглеждаше искрено заинтересуван. "Моля те кажи ми".
  
  "Не мога". Бен започна да се чувства малко отчаян. "Моля те. Помогнете ни".
  
  "Вече е на имейла ви", каза Белмонте. "Но аз нямаше да съм това, което съм, ако не ти покажа колко струвам, нали? Наслади се."
  
  Белмонте прекрати разговора. Бен хвърли мобилния си телефон на масата и щракна върху компютъра си за няколко секунди.
  
  Липсващите страници от дневниците на главния готвач се появиха в пълен, великолепен цвят.
  
  - Нивата на ада - прочете Бен на глас. "Кук стигна само до пето ниво и след това се върна. Боже мой, чуваш ли това, Карин? Дори капитан Кук не успя да премине ниво пет. Това... това..."
  
  "Огромна система от капани." Карин четеше бързо през рамото му, фотографската й памет работеше извънредно. "Най-голямата, най-лудата система за капани, която някога сте си представяли."
  
  - И ако е толкова голям, опасен и сложен... - Бен се обърна към нея. "Представете си огромността и значението на чудото, до което води това."
  
  "Невероятно", каза Карин и продължи да чете.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк извади Клод от свалената кола и грубо го хвърли на пътя. Виковете му на болка раздирят въздуха, заглушавайки дори рева на хеликоптера.
  
  "Глупаци! Никога няма да го спреш. Той винаги печели. По дяволите, боли ме ръката, копеле!"
  
  Дрейк вдигна автомата си на една ръка разстояние и коленичи на гърдите на Клод. - Само няколко въпроса, приятел. Тогава лекарите ще ви напълнят с някои наистина вкусни неща. Къде е Коваленко? Той е тук?"
  
  Клод му хвърли каменно лице, почти раздразнен.
  
  "Добре, нека опитаме нещо по-просто. Ед Будро. Къде е той?"
  
  "Той взе совалката на wiki-wiki обратно до Уайкики."
  
  Дрейк кимна. - Къде са другите две ранчо?
  
  "Изчезнал". Лицето на Клод се разля в усмивка. "Всичко е загубено".
  
  "Това е достатъчно". Алиша слушаше през рамото на Дрейк. Тя заобиколи, насочи пистолета към лицето на Клод и внимателно постави ботуша си върху разбития лакът на Клод. Мигновен писък разцепи въздуха.
  
  "Можем да отведем това докъдето искаш", прошепна Дрейк. "Тук никой не е на твоя страна, приятелю. Наясно сме с терористичните атаки. Или говорете, или викайте. За мен това няма значение".
  
  "Спри се!" Думите на Клод бяха почти неразбираеми. "Пух... моля."
  
  "Това е по-добре". Алисия малко намали напрежението.
  
  "Аз... бях с Кървавия крал от много, много години." Клод изплю. "Но сега той ме изоставя. Той ме оставя да умра. Гниене в страната на свинете. За да си покриеш задника. Може би не." Клод се опита да седне. "Глупости".
  
  Всички станаха предпазливи, Дрейк извади пистолет и се прицели в черепа на Клод. "Спокойно".
  
  - Той ще съжалява за това. Клод на практика кипеше от гняв. "Вече не ме интересува ужасното му възмездие." От тона му струеше сарказъм. "Не ми пука. Сега вече няма живот за мен."
  
  "Разбираме." Алисия въздъхна. "Мразиш шибаното си гадже. Просто отговорете на въпросите на секси войник."
  
  В слушалката на Дрейк се чу бипкане. Метален глас каза: "Първото портално устройство е открито. Изглежда Коваленко е оставил това зад гърба си.
  
  Дрейк примигна и хвърли бърз поглед към Алиша. Защо Кървавият крал би напуснал порталното устройство в момент като този?
  
  Прост отговор. Не му трябваше.
  
  "Коваленко оглавява Даймънд Хед, нали? До портите на Пеле, или Ада, или нещо друго. Това е крайната му цел, нали?"
  
  Клод направи физиономия. "Тази легенда, която откри, се превърна в мания. Човек, богат отвъд всички мечти. Човек, който може да получи каквото си поиска. Какво прави той?
  
  "Обсебен от нещо, което никога няма да има?" - предложи Алисия.
  
  "Човек, толкова умен, толкова находчив, се превърна в невротичен идиот за една нощ. Той знае, че има нещо под този проклет вулкан. Все мрънкаше, че е най-добрият готвач. Този Кук всъщност се обърна от страх. Но не Дмитрий Коваленко, не Кървавият крал; той щеше да продължи напред.
  
  Дори Дрейк изпита прилив на предчувствие. "Кук обърна ли се назад? Какво, по дяволите, има там долу?"
  
  Клод сви рамене, после изстена от болка. "Никой не знае. Но предполагам, че Коваленко ще разбере пръв. Сега той е на път за там."
  
  Сърцето на Дрейк подскочи при тази информация. Сега е на път за там. Имаше време.
  
  По това време Май и половин дузина войници се бяха приближили до тях. Всички слушаха с нетърпеливо внимание.
  
  Дрейк си спомни предстоящата задача. "Имаме нужда от места за ранчо. И ние искаме Ед Будро.
  
  Клод предаде информацията. Още две ранчо, едното на Кауай, другото на Големия остров. Будро беше на път за Кауай.
  
  "Ами терористичните атаки?" - попита тихо Май. "Това просто още един трик ли е?"
  
  И сега лицето на Клод наистина се изпъна с такова отчаяние и страдание, че стомахът на Дрейк падна на пода.
  
  "Не". Клод изпъшка. "Те са истински. Те могат да се отворят всеки момент.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Бен и Карин се приближиха до прозореца, всеки държейки копие от тайните дневници на капитан Кук. Докато четат и препрочитат лудостта, която съдържа, Бен разпитва сестра си за странното поведение на Кървавия крал.
  
  "Коваленко трябва да е планирал това пътуване, когато преносимите устройства бяха открити. Той е твърде добре подготвен, за да организира всичко през последните няколко седмици.
  
  - Години - промърмори Карин. "Години на планиране, практика и гресиране на правилните колела. Но защо рискува тази огромна операция, за да отиде на малка екскурзия до Бермудите?"
  
  Бен поклати глава при един от пасажите, които четеше. "Луди неща. просто луд. Имаше само едно нещо, което можеше да го накара да направи това, сестро.
  
  Карин погледна към далечния океан. "Той видя нещо за устройства, свързани с Diamond Head."
  
  "Да, но какво?"
  
  "Е, в крайна сметка, очевидно нищо особено важно." Те наблюдаваха клатещите се глави, докато изображенията на камерата се излъчваха от ранчото на Кървавия крал. Знаеха, че маниакът на величието е оставил порталното устройство. "Той не се нуждае от това."
  
  "Или вярва, че може просто да си го вземе обратно, когато пожелае."
  
  Зад тях, по оперативната връзка нагоре, чуха Дрейк да изкрещява информацията, която бе извличал от Клод толкова дълго.
  
  Бен примигна към Карин. "Той казва, че Кървавият крал вече е в Даймънд Хед. Това означава-"
  
  Но неочакваният писък на Карин замрази следващите думи в гърлото му. Той проследи погледа й, присви очи и усети как светът му се разпада.
  
  Черен дим от множество експлозии излизаше от прозорците на хотелите по плажа Уайкики.
  
  Без да обръща внимание на шума, идващ от офисите около него, Бен изтича до стената и включи телевизора.
  
  Мобилният му телефон иззвъня. Този път беше баща му. Сигурно и те гледат телевизия.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк и войниците, които не бяха заети да вземат заложници или да победят малкото останали огнища на съпротива, видяха предаването на своите iPhone. Техният командир на звено, мъж на име Джонсън, хакна военни устройства с Android и се свърза директно с мобилния команден пункт в Хонолулу, докато събитията се развиха.
  
  "Бомби избухнаха в три хотела в Уайкики", повтори командирът. "Повтарям. Три. Плаваме на запад от брега. Калакуау Уайкики. Помахайте на Оана." Командирът се ослуша за минута. "Изглежда са експлодирали в празни стаи, предизвиквайки паника... евакуации... почти... хаос. Спешните служби на Хонолулу са натоварени до краен предел."
  
  "Това е всичко?" Дрейк наистина почувства известно облекчение. Можеше да бъде много по-лошо.
  
  "Чакай..." Лицето на командира помръкна. "О, не".
  
  
  * * *
  
  
  Бен и Карин гледаха с ужас как сцените се сменят на телевизионния екран. Хотелите бяха бързо евакуирани. Мъже и жени тичаха, блъскаха се и падаха. Те крещяха, защитаваха близките си и плачеха, прегръщайки децата си. Персоналът на хотела дойде след него, изглеждаше строг и уплашен, но запази контрол. Полицаи и пожарникари влизаха и излизаха от фоайета и хотелски стаи, а присъствието им се усещаше пред всеки хотел. Телевизионната картина избледня, когато хеликоптерът долетя, разкривайки прекрасна гледка към Уайкики и хълмовете отвъд, величието на вулкана Даймънд Хед и световноизвестния плаж Кухио, сега помрачен от зашеметяващата гледка на многоетажни хотели, бълващи дим и пламъци от разрушените им стени и прозорци.
  
  Екранът на телевизора отново изщрака. Бен ахна и сърцето на Карин подскочи. Те дори не можеха да говорят помежду си.
  
  Четвъртият хотел, пред очите на целия свят, беше превзет от маскирани терористи. Всеки, който се изпречи на пътя им, беше застрелян на тротоара. Последният мъж се обърна и размаха юмрук към кръжащия хеликоптер. Преди да влезе в хотела и да заключи вратата след себе си, той застреля цивилен, клекнал до паркирано такси.
  
  "Боже мой". Гласът на Карин беше тих. "Ами бедните хора вътре?"
  
  
  * * *
  
  
  "Кралица Ала Моана е нападната от въоръжени мъже", каза им командирът. "Решително. Носенето на маска. Не ме е страх да убивам." Той обърна убийствения си поглед към Клод. "Колко още атаки ще има, зло копеле?"
  
  Клод изглеждаше уплашен. "Няма", каза той. "На Оаху."
  
  Дрейк се обърна. Трябваше да помисли. Трябваше да се преориентира. Това искаше Коваленко, да ги разсейва. Факт беше, че Коваленко знаеше, че има нещо зашеметяващо, скрито дълбоко под Диамантената глава, и беше на път да предяви претенции за него.
  
  Нещо, което може дори да засенчи ужаса на тези атаки.
  
  Концентрацията му се върна. Тук нищо не се е променило. Атаките бяха премерени перфектно. Те едновременно извадиха от строя войниците, армията и службите за спешна помощ. Но нищо не се е променило. Те не са намерили Кървавия крал, така че...
  
  План Б беше приведен в действие.
  
  Дрейк махна на Мей и Алиша. Хейдън и Кинимака вече бяха близо. Големият хаваец изглеждаше шокиран. Дрейк му каза многозначително: "Готов ли си за това, Мано?"
  
  Кинимака почти изръмжа. "Аз съм дяволски прав."
  
  "План Б", каза Дрейк. "Коваленко не е тук, така че се придържаме към това. Останалите войници ще разберат това след минута. Хейдън и Мей, вие се присъединявате към атаката срещу Кауай. Мано и Алисия, вие се присъединявате към нападението на Големия остров. Отидете в тези ранчо. Спестете колкото можете повече. А Алиша... Лицето му се превърна в издълбан лед. "Разчитам на теб да извършиш убийство. Нека това копеле Будро умре брутална смърт.
  
  Алисия кимна. Идеята на Дрейк беше да държат Мей и Алиша разделени, когато разбраха, че ще трябва да разделят екипа си. Той не искаше смъртта на Уелс и други тайни да стоят между спасяването на животи и спирането на врага.
  
  Високият глас на Клод привлече вниманието на Дрейк. "Коваленко финансира атаки срещу Оаху, Кауай и Големия остров, само за да привлече вниманието ви. Разделяй и те владей. Не можеш да победиш този човек. Той се подготвя с години."
  
  Мат Дрейк вдигна оръжието си. "Ето защо ще го последвам през Портите на ада и ще го нахраня на шибания дявол." Той се насочи към товарния хеликоптер. "Хайде, хора. Заредете."
  
  
  * * *
  
  
  Бен бързо се обърна, когато мобилният му телефон иззвъня. Беше Дрейк
  
  "Готов?"
  
  "Здрасти Мат. Ти си сигурен? Наистина ли си тръгваме?"
  
  "Ние наистина си тръгваме. Точно сега. Получихте ли това, от което се нуждаехте от Даниел Белмонте?"
  
  "Да. Но той е малко слаб...
  
  "Глоба. Посочихте ли най-близкия вход към лавовата тръба?"
  
  "Да. Има затворен комплекс на около две мили от Даймънд Хед. Хавайското правителство по подобен начин запечата всеки известен вход. В повечето случаи това не спира дори решителното дете да влезе."
  
  "Нищо не помага. Слушай, Бен. Хвани Карин и накарай някой да те отведе до тази тръба с лава. Прати ми координати. Направи го сега ".
  
  "Сериозен ли си? Нямаме представа какво има там долу. А тази система за капани? Това е отвъд жестокостта."
  
  "Смелост, Бен. Или както се изрази Def Leppard - Let's rock. "
  
  Бен остави телефона си на масата и си пое дълбоко въздух. Карин сложи ръка на рамото му. И двамата погледнаха към телевизора. Гласът на водещия беше напрегнат.
  
  "...това е тероризъм в невиждан досега мащаб."
  
  "Дрейк е прав", каза Бен. "Ние сме във война. Трябва да свалим главнокомандващия на нашите врагове.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И СЕДМА ГЛАВА
  
  
  Дрейк събра осем членове на Делта екипа, които му бяха назначени в случай, че се наложи проучване на дълбоките пещери. Бяха сравнително ветерани от отдела, най-опитните и всеки някога, на някое забравено от бога място, беше извършил собствена операция.
  
  Преди да се качат на хеликоптера, Дрейк излезе с приятелите си за момент. Кървавият крал вече беше разделил хавайските и правителствените сили и сега щеше да ги раздели.
  
  "Пази се." Дрейк погледна всички подред в очите. Хейдън. Май. Алисия. Кинимака. "Ще трябва да прекараме още една нощ в ада, но утре всички ще бъдем свободни."
  
  Имаше кимане и сумтене от Мано.
  
  - Повярвай - каза Дрейк и протегна ръка. Още четири ръце се насочиха към него. "Просто останете живи, момчета."
  
  С тези думи той се обърна и хукна към чакащия хеликоптер. Отрядът Делта довършваше оборудването си и сега заеха местата си, докато той се качваше. "Здравейте, момчета". Имаше силен йоркширски акцент. "Готови ли сте да разкъсате това напоено с водка прасе?"
  
  "Booya!"
  
  "Майната му." Дрейк махна на пилота, който ги вдигна във въздуха. Той погледна назад към ранчото за последен път и видя, че приятелите му все още стоят в същия кръг и го гледат да си отива.
  
  Ще ги види ли някога отново живи?
  
  Ако направи това, ще има сериозни разплащания. Трябваше да се извини. Някои ужасни реалности, с които ще трябва да се примири. Но със смъртта на Коваленко щеше да е по-лесно. Кенеди щеше да бъде отмъстен, ако не беше спасен. И сега, когато беше твърдо по следите на Кървавия крал, духът му вече бе скочил малко по-високо.
  
  Но окончателното разплащане между Мей и Алисия може да обърне всичко това с главата надолу. Между тях имаше нещо огромно, нещо ужасно. И каквото и да е, Дрейк е замесен. И кладенци.
  
  Не след дълго хеликоптерът пристигна на координатите на Бен. Пилотът ги приземи на равно парче земя на около стотина ярда от малкия комплекс. Дрейк видя, че Бен и Карин вече седяха с гръб към високата ограда. Лицата им бяха напълно бели от напрежение.
  
  Трябваше да бъде стария Дрейк за известно време. Тази мисия се нуждаеше от Бен Блейк в най-добрия му вид, в най-готиния му вид и докато Бен стреляше на всички цилиндри, Карин се хранеше от него. Успехът на мисията зависи от това всички те да са в най-добрата форма в живота си.
  
  Дрейк даде знак на войниците на Делта, излезе от хеликоптера, заобиколен от яростни пориви на въздуха, и изтича към Бен и Карин. "Всичко е наред?" той извика. - Донесохте ли трупите?
  
  Бен кимна, все още малко несигурен какво да чувства към стария си приятел. Карин започна да връзва косата си на тила. - Напълно сме заредени, Дрейк. Надявам се, че си върнал нещо адски добро.
  
  Войници на Делта се тълпяха около тях. Дрейк ръкопляска на един мъж, едър брадат човек с татуировки на врата и ръцете като мотоциклетист. "Това е моят нов приятел, позивната е Комодо, а това е неговият екип. Екип, запознайте се с моите стари приятели, Бен и Карин Блейк.
  
  Отвсякъде се чуваха кимане и сумтене. Двама войници бяха заети с отварянето на символичния катинар, който пречеше на хората да се спуснат по една от известните лавови тръби на Хаваите. След няколко минути те се оттеглиха и портата остана отворена.
  
  Дрейк влезе в комплекса. Бетонната платформа водеше до метална врата, която беше здраво заключена. Вдясно стоеше висок стълб, на върха на който въртяща се охранителна камера оглеждаше района. Комодо махна на същите двама войници напред да се погрижат за вратата.
  
  "Имате ли някакви намеци за това, в което аз и хората ми ще се забъркаме?" Дрезгавият глас на Комодо накара Бен да трепне.
  
  - По думите на Робърт Баден-Пауъл - каза Бен. "Бъди готов".
  
  Карин добави: "За всичко."
  
  Бен каза: "Това е мотото на бойскаутите."
  
  Комодо поклати глава и измърмори "Отрепки" под носа си.
  
  Бен застана зад грубо изглеждащия войник. "Както и да е, защо те наричат Комодо? Ухапването ви отровно ли е?"
  
  - прекъсна го Дрейк, преди капитанът на Делта да успее да отговори. "Може да го наричат тръба от лава, но това все още е обикновен старомоден тунел. Няма да ви обидя , като излагам обичайните протоколи, но ще ви кажа това. Внимавайте за капани. Bloody King е всичко за големи дисплеи и техники за разделяне. Ако успее да ни изолира, ние сме мъртви."
  
  Дрейк вървеше напред, махвайки на Бен да върви следващия и на Карин да последва Комодо. Малката караулка не съдържаше нищо освен няколко големи шкафчета и прашен телефон. Миришеше на плесен и влага и резонираше с дълбоката, първична тишина, която витаеше във въздуха отпред. Дрейк продължи напред и скоро разбра защо.
  
  Входът на лавовата тръба беше в краката им - огромна дупка, водеща надолу към пълзящия мрак.
  
  "Колко е далече?" Комодо пристъпи напред и хвърли светеща пръчка. Устройството блесна и се търкаля няколко секунди, преди да удари твърдата скала. "Близо до. Осигурете въжета, момчета. Побързай."
  
  Докато войниците работеха, Дрейк слушаше, доколкото можеше. От мастиления мрак не долетя нито звук. Предполагаше, че изостават с няколко часа от Коваленко, но възнамеряваше бързо да ги настигне.
  
  След като слязоха и стъпиха здраво на гладкия под на лавовата тръба, Дрейк се ориентира и се отправи към Даймънд Хед. Тръбата се стесни, хлътна и се огъна. Дори екипът на Delta понякога губеше равновесие или ожулваше главите си поради непредсказуемостта на вулканичната шахта. На два пъти се обърна рязко, карайки Дрейк да изпадне в паника, докато не осъзна, че леката крива винаги е била в посока на Даймънд Хед.
  
  Не сваляше очи от далекомера. Подземният мрак ги затвори от всички страни. "Светло напред", внезапно каза Дрейк и спря.
  
  Нещо изскочи от тъмнината. Полъх на студен въздух отдолу. Той спря и огледа гигантската дупка пред себе си. Комодо се приближи и хвърли друга светеща пръчка.
  
  Този път падна на около петнадесет фута.
  
  "Глоба. Комодо, ти и твоят екип се пригответе. Бен, Карин, нека да разгледаме тези списания.
  
  Докато екипът на Delta поставяше здрав триножник над назъбената дупка, Дрейк бързо прочете бележките под линия. Очите му се разшириха още преди да е довършил да прочете първата страница и си пое дълбоко въздух.
  
  "По дяволите! Мисля, че имаме нужда от по-големи оръжия."
  
  Бен повдигна вежда. - Там долу не ни трябват куршуми. Това са мозъците."
  
  "Е, за щастие имам и двете." Дрейк вдигна пистолета си. "Мисля, че ако трябва да слушаме някаква скапана музика по пътя, ще се обърнем към вас."
  
  "Яйца. Сега имам Fleetwood Mac на моя iPod."
  
  "Шокиран съм. Коя версия?
  
  "Има повече от един?"
  
  Дрейк поклати глава. "Мисля, че всички деца трябва да започнат своето образование някъде." Той намигна на Карин. "Как сме, Комодо?"
  
  "Свършен".
  
  Дрейк пристъпи напред, грабна въжето, прикрепено към триножника, и бутна надолу странно светещата тръба. Щом ботушите му докоснаха дъното, той дръпна и останалите един по един се спуснаха надолу. Карин, тренирана спортистка, се справи със спускането с лекота. Бен се бори малко, но беше млад и във форма и в крайна сметка се приземи, без да се изпоти.
  
  "Напред". Дрейк тръгна бързо по посока на Даймънд Хед. "Пази си гърба. Приближаваме се."
  
  Проходът започна да се спуска. Дрейк за кратко се зачуди как тръба от лава може да бъде отклонена от естествения си поток, но тогава осъзна, че самата магма ще си проправи път през пътя на най-малкото съпротивление с адска сила в гърба си. Лавата можеше да заеме произволен ъгъл.
  
  Минаха още няколко минути и Дрейк отново спря. Отпред имаше друга дупка в пода, този път по-малка и идеално заоблена. Когато Комодо изпусна светещата пръчка, те предположиха, че шахтата е дълбока около тридесет фута.
  
  "Още по-опасно", каза Дрейк. - Грижете се за себе си, вие двамата.
  
  Тогава той забеляза, че светлината от светещата пръчка не се отразява от никакви каменни стени. Оранжевата му светлина беше погълната от заобикалящата тъмнина. Под тях имаше голяма стая.
  
  Той направи знак за тишина. Като един, те се вслушваха внимателно във всички звуци, идващи отдолу. След момент на пълно мълчание Дрейк хвана въжето за рапел и се прехвърли над празната шахта. Той бързо се плъзна надолу по дължината му, докато се озова под тавана.
  
  Все още няма шум. Той счупи още половин дузина светещи пръчици и ги хвърли в клетката отдолу. Постепенно започна да цъфти неестествена светлина.
  
  И Мат Дрейк най-накрая видя това, което малко хора бяха виждали преди. Голямо правоъгълно помещение с дължина около петдесет метра. Идеално гладък под. Три извити стени, върху които са гравирани някакви древни знаци, неразличими от такова разстояние.
  
  А над едната стена е извитата арка, която толкова очарова капитан Кук. Вратата вътре в него, която толкова бе пленила Кървавия крал. А ужасите и чудесата, които може да се крият отвъд, изпълниха Мат Дрейк и неговите другари с такъв ужас.
  
  Откриха портите на ада.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ОСМА ГЛАВА
  
  
  Хейдън се държеше здраво, когато хеликоптерът се наклони в небето, бързо променяйки курса си. Последният й поглед към Кинимаки беше вечно игривата Алиша Майлс, която го буташе в друг хеликоптер. Гледката я накара да потръпне, но практичната й страна знаеше, че що се отнася до битката, Мано има най-добрата подкрепа в бизнеса в лицето на една луда англичанка.
  
  Както и Хейдън. Май седеше до нея, тиха и спокойна, сякаш се отправяха към крайбрежието на Напали, за да видят забележителностите от световна класа. Останалите места бяха заети от крак войници. Кауай беше на около двадесет минути. Гейтс току-що се беше свързал с нея, за да съобщи за терористична атака в открития мол Kukui Grove на Кауай. Мъж се прикова с вериги за парапет извън съвместното място на Jamba Juice/Starbucks в северната част на комплекса. Някой с парчета джамтекс, прикрепени към тялото му и пръст върху спусъка на примитивен детонатор.
  
  Мъжът имал и две автоматични оръжия и блутут слушалка и не позволил на посетителите на заведението да напуснат.
  
  По собствените думи на Гейтс. "Този идиот очевидно ще стои там толкова дълго, колкото може, а след това, когато властите направят своя ход, той ще избухне. По-голямата част от полицейските сили на Кауай бяха разположени на мястото, далеч от вас.
  
  - Ще пазим ранчото безопасно, сър - увери го Хейдън. "Очаквахме това."
  
  "Направихме това, мис Джей. Предполагам, че ще видим какви са плановете на Коваленко за Големия остров по-нататък.
  
  Хейдън затвори очи. Ковеленко е планирал тази атака от години, но остават въпроси. Защо да се откажете от порталното устройство? Защо си тръгва с такъв рев? Възможно ли е това да е неговият план Б? Че въпреки факта, че властите бързо разобличиха всичките му усилия и предизвикаха Кървава Вендета срещу Дрейк, неговите приятели и семейства, той избра този път, за да спечели най-голямата слава.
  
  Или, помисли си тя, може би той използва старата, стара стратегия да вдигне достатъчно шум тук, така че действията ти да останат незабелязани там.
  
  Няма значение, помисли си тя. Мислите й бяха за Бен и опасната задача, която той изпълняваше. Никога не би казала това от задължение, но започваше да го обича силно. Задължението, което изпитваше към баща си, не изчезна, но стана по-малко наложително след ужасната смърт на Кенеди Мур. Истинският живот бие старите обещания всеки ден.
  
  Докато хеликоптерът летеше през яркосиньото хавайско небе, Хейдън каза молитва за Бен Блейк.
  
  Тогава мобилният й телефон иззвъня. Когато погледна екрана, веждите й се вдигнаха изненадано.
  
  "Здрасти", веднага отвърна тя. "Как си?"
  
  "Отлично, благодаря, но този бизнес с проучване на гробници има един сериозен страничен ефект. Тенът ми почти изчезна."
  
  Хейдън се усмихна. "Е, Торстен, има салони за такива неща."
  
  - Между командния пункт и гробницата? Не точно."
  
  "Разбира се, бих искал да си побъбрим, Торстен, но вие, шведите, сами избирате моментите си."
  
  "Разбрах. Първо се опитах да се обадя на Дрейк, но мина направо към гласовата поща. той добре ли е?"
  
  - По-добър, отколкото беше, да. Хейдън видя силуета на Кауай да се очертава отдясно. "Слушам-"
  
  "Ще бъда бърз. Операцията тук беше успешна. Нищо осъдително. Всичко беше според очакванията и навреме. Но... - Торстен направи пауза и Хейдън го чу как си поема дъх. "Днес се случи нещо. Бих казал, че нещо изглежда "изключено". Вие, американците, може да го наречете по друг начин.
  
  "Да?"
  
  "Получих обаждане от моето правителство. От моя посредник до държавния министър. Предизвикателство от високо ниво. Аз..." Още една колеблива пауза, съвсем не като Дал.
  
  Неравното крайбрежие на Кауаи се втурна под тях. Обаждането дойде по радиото. "Остават осем минути."
  
  "Казаха ми, че нашата операция - нашата скандинавска операция - е на път да бъде прехвърлена на нова агенция. Съвместна работна група, състояща се от високопоставени, но неназовани членове на американските ЦРУ, DIA и NSA. И така, Хейдън, аз съм войник и ще изпълнявам заповедите на най-висшия си началник, но правилно ли ви звучи?"
  
  Хейдън беше шокирана въпреки себе си. "За мен това звучи като пълна глупост. Как се казва главното лице? Този, на когото се даваш в ръцете."
  
  "Ръсел Кайман. Познаваш ли го?"
  
  Хейдън потърси в паметта си. "Знам името, но знам много малко за него. Сигурен съм, че е от DIA, Разузнавателната агенция на отбраната, но те са предимно в бизнеса с придобиването на оръжейни системи. Какво, по дяволите, иска този Ръсел Кайман от теб и Гробницата?"
  
  "Четеш мислите ми".
  
  С крайчеца на окото си Хейдън видя как главата на Мей се дръпна, сякаш беше простреляна в черепа. Но когато Хейдън се обърна въпросително към нея, японският агент погледна настрани.
  
  Хейдън помисли за няколко секунди и след това попита с тих глас: "Имате ли доверие на всичките си хора, Торстен?"
  
  Твърде дългата пауза на Дал отговори на въпроса й.
  
  "Ако DIA е била предупредена за нещо, значи има много голямо покритие. Техният приоритет може дори да надхвърли този на ЦРУ. Стъпвай внимателно, приятел. Този човек, Кайман, не е нищо повече от призрак. Инструмент за отстраняване на неизправности в черни операции, Gitmo, 11 септември. Ако нещо сериозно и чувствително се обърка, той е човекът, към когото се обръщаш."
  
  "Майната ми. Иска ми се да не бях питал.
  
  - Сега трябва да тръгвам, Торстен. Но ти обещавам, че ще говоря с Джонатан за тези глупости веднага щом мога. Почакай там."
  
  Торстен подписа договора с уморената въздишка на професионален войник, който е видял всичко и е отвратен от това, че е назначен за лакей на американски нововъзникнал. Хейдън му съчувстваше. Тя се обърна към Май, за да попита какво знае.
  
  Но обаждането "Мишена" дойде по радиото.
  
  Нивите отпред и отдолу горяха. Докато хеликоптерът се спускаше, малки фигури можеха да се видят да тичат произволно във всички посоки. Въжетата се простираха от кабината и хората скочиха след тях, бързо се плъзгаха към обгорения пейзаж отдолу. Хейдън и Мей изчакаха реда си, а изражението на Мей беше празно, когато чуха собствените си хора да откриват огън.
  
  Хейдън провери готовността на своя Глок за трети път и каза: "Будро долу".
  
  "Не се притеснявайте", каза японката. "Той ще разбере какво всъщност означава Май-тайм."
  
  Двете жени се спуснаха по въжето заедно, като се приземиха едновременно и се отдалечиха с класическо движение едно-две прикрития. Тази практика изискваше абсолютно доверие един към друг, тъй като докато единият тичаше, другият наблюдаваше периферията си. Едно, две, като скок. Строителство. Но това беше бърз и разрушителен начин за напредък.
  
  Хейдън сканира района, докато тичаше. Няколко леки хълма завършваха с ограден комплекс, върху който се издигаха огромна къща и няколко големи стопански постройки. Това ще бъде второто ранчо на Коваленко. Съдейки по огъня и хаоса, Будро беше пристигнал малко преди тях.
  
  Или, по-вероятно, садистично си отнемаше времето с всичко това.
  
  Хейдън се затича, стреляйки с взетата назаем щурмова пушка M16 от морската пехота по отблясъците на дулото и мъжете, които видя в прикритие. Две минути по-късно дойде нейният ред и тя извика: "Презареди!" и отне още няколко секунди, за да постави нов пълнител в оръжието си. Рядко им отвръщаха на огъня, а когато отвръщаха, беше толкова неорганизиран, че ги пропуснаха с няколко фута.
  
  И от двете страни морските екипи напредваха с еднаква скорост. Сега отпред се издигаше ограда, портата оставаше приканващо отворена, но отборите се преместиха наляво. Добре поставена граната унищожи опорите на оградата, оставяйки екипа безпрепятствено да влезе в ранчото.
  
  Сега куршумите свистяха опасно близо.
  
  Хейдън се покри зад генератора. Ударът изпрати искри от тухлената зидария, докато Май се гмурна за прикритие. Глина и метални фрагменти, разпръснати навсякъде.
  
  Мей избърса струйка кръв от бузата си. "Войниците на Будро са били обучавани във вашите детски градини."
  
  Хейдън отдели малко време, за да си поеме дъх, след което хвърли бърз поглед към къщата. "Дванадесет фута. Готов ли си?"
  
  "Да".
  
  Хейдън избяга. Май пристъпи напред и издигна стена от олово, принуждавайки врага им да се наведе за прикритие. Хейдън стигна до ъгъла на къщата и се притисна към стената. Тя хвърли светкавичен удар по прозореца и след това покри Май.
  
  Но в този момент през слушалката й се чу зашеметяващо количество бърборене. Ръководителят на екипа призова хората да се насочат към далечния склад. Там щеше да се случи нещо ужасно. Докато Хейдън слушаше, тя осъзна, че хората на Будро са обкръжили наполовина сградата и се канят да открият огън по всичко, което може да има вътре.
  
  Пленници, без съмнение. Заложници.
  
  Хейдън се втурна след Мей, тичаше на поляната и стреляше заедно. Други войници се присъединиха към тях, разпръсквайки се от двете страни, образувайки смъртоносна атакуваща стена от смелост и смърт.
  
  Безсмисленото клане, което предстоеше да се случи, беше визитната картичка на Будро. Той щеше да е там.
  
  Бягащите войници не спират да стрелят. Куршумите прорязаха въздуха, отскочиха от стени и машини и намериха поне половин дузина вражески цели. Хората на Будро се отдръпнаха и отстъпиха от шок и страх. Докато войниците минаваха покрай техните укрития, те се опитаха да стрелят безразсъдно отстрани, но морските пехотинци бяха готови и ги замеряха с гранати.
  
  Експлозии се изстрелваха високо във въздуха от двете страни на бегачите. Експлозиите разхвърчаха шрапнели; огнените езици разпространяваха гореща смърт толкова бързо, че окото едва можеше да проследи. Крещящи хора лежат на пътя им.
  
  Хейдън видя пред себе си плевня. Сърцето й се сви от абсолютен ужас. Беше истина. Най-малко петнадесет от хората на Будро стояха около заключената плевня, насочвайки оръжията си към тънките като хартия стени и когато Хейдън се прицели в първия мъж, всички откриха огън.
  
  
  * * *
  
  
  Алиша Майлс изтича и откри огън, когато хавайските сили и техните съюзници започнаха атака срещу ранчото Коваленко на Големия остров. Теренът беше неравен. Всички дълбоки каньони, високи хълмове и гористи равнини. Преди дори да се доближат до ранчото, един от атакуващите хеликоптери беше изстрелян с гранатомет, който го улови, но не го унищожи, принуждавайки всички да кацнат по-рано.
  
  Сега те бързаха като екип, преодолявайки гъстата гора и скалистите хълмове. Вече загубиха един човек заради капан. Атаката е подготвена от хората на Кървавия крал. РПГ летяха безцелно между дърветата.
  
  Наемниците се забавляват.
  
  Но морските пехотинци напираха напред, сега разделени от оградата само на около тридесет фута и една последна стръмна долина. Алисия можеше да различи ухилените лица на враговете им. Кръвта й започна да кипи. До нея голям агент на ЦРУ, Кинимака, галопираше доста бързо за гигант. Той се оказа много полезен.
  
  Комуникационните устройства в ушите им предаваха новини за предстоящи жестокости. Хотел Ala Moana Queen на Оаху беше запечатан. Турист беше хвърлен до смърт от прозорец на десетия етаж. По улицата бяха хвърлени гранати. Екипът на специалните сили се подготвяше за операция, която вероятно скоро щеше да получи зелена светлина поради смъртта и хаосите, причинени от наемниците. На Кауай самотен атентатор самоубиец изстреля няколко куршума по микробуси, в които се събираха журналисти, ранявайки репортер. И сега на Големия остров автобус, пълен с туристи, е отвлечен и в екипажа му е поставена бомба. Те бяха заключени вътре, докато пленниците им седяха отвън на шезлонги, пиеха бира и играеха карти. Не се знае кой от тях е с детонатора, нито колко са били.
  
  Алисия скочи надолу по склона на долината. РПГ избухна пред нея, изпращайки пръст и камъни високо във въздуха. Тя ги прескочи, смеейки се, и се обърна, когато усети колебанието на Кинимаки.
  
  "Хайде, дебелако", каза тя, извивайки закачливо устни. "Остани с мен. Това е мястото, където нещата стават наистина объркани.
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън стреля отново и отново, опитвайки се да запази спокойствие и така да запази точността си. Три глави избухнаха в очите й. Май все още тичаше до нея, без да казва нищо. Другите войници паднаха на едно колене, избягвайки изстрелите и нокаутирайки наемниците, преди да успеят да се обърнат.
  
  Хейдън беше сред тях тогава. Един мъж се обърна и тя го удари с пушката по носа му. Той падна с писъци, но ритна краката й, което я накара да полети до уши над него.
  
  Тя бързо се покатери, но тялото му падна върху нея, приковавайки я към земята. Когато вдигна очи, тя погледна право в пълните му с омраза, пропити от болка очи. С мечешко ръмжене той я удари с юмрук и обви гърлото й с дебелите си ръце.
  
  Веднага видя звезди, но не направи опит да го спре. Вместо това двете й свободни ръце сами намериха оръжието. Вдясно е нейният Глок. Вляво е нейният нож. Тя заби дулото на пистолета в ребрата му, оставяйки го да го усети.
  
  Хватката му се разхлаби и очите му се разшириха.
  
  Хейдън стреля три тъпи изстрела. Мъжът се претърколи от нея. Когато гледката над нея се изчисти, се появи лицето на друг наемник. Хейдън стреля в носа, видя мъжа да лети назад и да изчезне.
  
  Тя седна и видя Май. Последният останал наемник се изправя срещу нея. Хейдън примигна. Този човек беше развалина. Лицето му изглеждаше като боядисано в червено. Нямаше достатъчно зъби. Челюстта му изглеждаше отпусната. Едната ръка е изкълчена, другата е счупена в лакътя. Той се изправи на треперещи крака и падна на колене в кървавата кал.
  
  "Избрахте грешния човек, който да предизвикате", каза Май със сладка усмивка, докато се прицелваше с взетия си назаем Глок и му пръсна главата.
  
  Хейдън преглътна неволно. Това беше сериозна жена.
  
  Морските пехотинци отвориха вратата на хамбара, извиквайки присъствието си. Сърцето на Хейдън се сви при броя на дупките в скалпаните стени. Да се надяваме, че заложниците са избягали.
  
  Сред бързо проясняващите се мисли нещо стана очевидно преди всичко. Будро не беше тук. Тя погледна обратно към къщата. Това беше последното място, където би очаквала той да се скрие, но все пак...
  
  Внезапна суматоха привлече вниманието й. Морските пехотинци излязоха препъвайки се от обора, единият го държеше за рамото, сякаш беше намушкан.
  
  Тогава Будро и орда от наемници се изсипаха от хамбара, стреляйки с оръжия и крещейки като демони. Това означаваше ли, че други наемници са дали живота си, за да бъдат примамки? Халосни ли са стреляли или от конкретна позиция?
  
  Реалността я удари като ядрен взрив. Хората на Кървавия крал вече бяха сред морските пехотинци и се биеха, а Будро се втурна към Хейдън, вдигнал предизвикателно нож.
  
  
  * * *
  
  
  Алисия стимулира екипа със своята креативност и дух под обстрел. Няколко минути по-късно те достигнаха върха на последното възвишение и изсипаха огнен ореол върху вкопаните защитници. Алисия забеляза голяма къща, голяма плевня и гараж за две коли. Мястото гледаше към широка река, която несъмнено служеше като средство за бягство, а до хамбара имаше хеликоптерна площадка с един очукан хеликоптер.
  
  Тя погледна назад. "Гранатомети".
  
  Ръководителят на екипа се намръщи. "Вече правя това."
  
  Алисия посочи вражеските позиции. "Там има ниска стена. Задната страна на къщата. Зад Ролс-Ройса. Вдясно от фонтана."
  
  Ръководителят на екипа облиза устни. "Изритайте копелетата".
  
  Няколко експлозии разтърсиха земята. Нападателите изстреляха три гранати и след това се втурнаха напред във формация един-двама, все още стреляйки като единица, но разпръснати в смъртоносна дъга.
  
  С опустошителна бруталност те нахлуха в ранчото на Кървавия крал.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  Обутите в ботуши крака на Дрейк докоснаха пода на килията. Преди другите да започнат да се спускат, той постави факел, за да освети пътя им. Стените веднага оживяха, гравюрите им вече ясно се виждаха от шокираните очи на Дрейк.
  
  Къдрици, подобни на тези на двете преносими устройства. Сега е потвърдено, че са точно същите като онези, които Торстен Дал и неговият екип откриха в Гробницата на боговете в Исландия.
  
  На коя древна цивилизация са се натъкнали наскоро? И как би свършило всичко това?
  
  Бен, Карин и останалите от отбора Делта избутаха спускащото се въже, докато всички се натъпкаха около огромната арка на Портата на Пеле. Дрейк направи всичко възможно да не наднича твърде дълбоко в мастилената тъмнина отвъд.
  
  Бен и Карин паднаха на колене. Самата арка се състоеше от някакъв вид полиран метал, идеално гладък и симетричен. Металната повърхност беше гравирана със същите малки белези като останалата част от пещерата.
  
  - Тези белези - докосна ги внимателно Карин - не са случайни. Виж. Виждам една и съща къдрица да се повтаря отново и отново. А останалата част от пещерата..." Тя се огледа. "Същото е".
  
  Бен бръкна за телефона си. "Това е снимката, която Дал ни изпрати." Той го вдигна към светлината. Дрейк се наведе напред, уверен, че екипът на Делта ще бъде нащрек за натрапници.
  
  "Значи Гробницата на боговете има някаква връзка с Портите на ада", помисли си Дрейк на глас. "Но какво означават къдриците?"
  
  - Повтарящи се модели - тихо каза Карин. "Кажи ми. Какви знаци, древни или
  
  Модерен, съставен от много повтарящи се модели?"
  
  "Лесно." Голямото Комодо клекна до тях. "Език".
  
  "Правилно е. Така че, ако това е езикът... - Тя посочи стените на килията. "Тогава те разказват цялата история."
  
  - Като онези, които Дал намери. Дрейк кимна. "Но сега нямаме време да го анализираме. Коваленко мина през тези порти.
  
  "Изчакайте". Бен стисна носа си. - Тези знаци... - Той докосна арката. "Точно същото като при устройствата. За мен това предполага, че тази врата е преработена версия на същото устройство. Машина за пътуване във времето. Вече заключихме, че боговете може да са използвали ръчни устройства, за да пътуват във времето и да влияят на съдбата. Може би това нещо е основната система.
  
  "Вижте", каза тихо Дрейк, "това е страхотно. Вие ще разберете това. Но зад тези порти... - Той посочи с пръст в непрогледния мрак. "Кървавият крал. Човекът, отговорен за смъртта на Кенеди, сред стотици други. Време е да спрете да говорите и да започнете да ходите. Отивам".
  
  Бен кимна и се изправи, изглеждайки малко виновен, докато се отърсваше. Всички в стаята си поеха дълбоко въздух. Имаше още нещо зад портата, което никой от двамата не искаше да спомене:
  
  Причината, поради която капитан Кук промени името на арката от "Вратата на Пеле" на "Вратата на ада".
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТА
  
  
  Щатът Хавай потрепери под властта на един луд.
  
  Ако хеликоптер можеше да прелети, способен да предостави широка панорамна гледка на тъмните, аморални събития, които се развиваха на островите, той първо щеше да прелети над Оаху, за да улови обсадения хотел Ala Moana Queen, където бяха опитни членове на няколко SWAT екипа току-що започва да предприема действия срещу тежко въоръжени, мотивирани наемници, които държат всички височини и безброй заложници. Той се втурна покрай него, избягвайки адските облаци черен дим, които се издигаха от поне дузина счупени прозорци, внимателно посочвайки отвори, където се виждаха маскирани мъже с пушки и гранатомети, събиращи безпомощни мъже, жени и деца на групи, които бяха по-лесни за унищожаване .
  
  И тогава щеше да се претърколи, нагоре и надясно в голяма дъга, първо към слънцето, тази тлъста жълта топка бавно си проправяше път към едно несигурно и вероятно катастрофално бъдеще, а след това се гмурна по-надолу и наляво по време на своето ужасно пътуване на откритието към Кауай. Той ще премине близо до Даймънд Хед, без да обръща внимание на героите и злодеите, които търсят тайни и преследват ужасни сънища в най-мрачните и опасни подземни пещери на угаснал вулкан.
  
  На Кауай той щеше да се приближи до потния мъж, който се беше оковал с вериги за оградата на кафене, хващайки посетителите вътре и ясно показвайки жилетка, пълна с динамит, и трепереща ръка, стискаща детониращото устройство на мъртвец. Ако увеличите снимката, можете да видите отчаянието в очите на мъжа. Това ясно би показало факта, че той може да не издържи дълго. И тогава се издигна високо, издигайки се отново над покривите, за да следва грациозната извивка на екзотичното крайбрежие. Към горящото ранчо, където Хейдън Джей току-що се беше сбил с Ед Будро, докато Май Китано и останалите морски пехотинци се биеха в близък ръкопашен бой с десетки наемници на Будро. Сред ужасяващия шум на смъртта и битката плачеха ранените заложници.
  
  И напред. Миналото и бъдещето вече са се сблъскали. Древните и авангардът са вкарани в конфликт.
  
  Днес беше денят, в който боговете можеха да умрат и новите герои можеха да разцъфтят и да се издигнат.
  
  Хеликоптерът ще направи последното си прелитане, разглеждайки контрастиращите пейзажи и динамични екосистеми, които изграждат Големия остров. Препускайки през още едно ранчо, имаше няколко момента, върху които да се съсредоточите, докато Алиша Майлс, Мано Кинимака и техният екип от морски пехотинци нахлуха в силно защитен комплекс, където заложници, наемници и мъже с огърлици с динамит се сблъскаха в един всемогъщ сблъсък. По краищата на битката започнаха да работят мощни машини, готови да евакуират хората на Кървавия крал по суша, въздух и вода. Камерата започна да се приближава, когато Алисия и Кинимака погледнаха нагоре, осъзнавайки бегълците и вече очертавайки пътеки, за да ги прихванат и унищожат.
  
  И накрая хеликоптерът се отдалечи, просто машина, но все пак машина, пълна с образи на човешката глупост, смелостта, която могат да съберат и открият, и най-лошото зло, което могат да извършат.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ПЪРВА
  
  
  Дрейк влезе под арката, която капитан Кук нарече Портите на ада, и се озова в грубо изсечен тесен проход. Той светна лампата на пушката и я закачи за цевта. Освен това закачи фенер на рамото си и го нагласи така, че да осветява стените. За известно време имаше много светлина и никаква очевидна опасност.
  
  Докато пресичаха криволичещия проход, Дрейк каза през рамо: "Разкажи ми, Бен, за дневниците на Кук."
  
  Бен издиша бързо. "Това не е нищо повече от общ преглед на тази огромна система за капани. Кук го нарече "Портите на ада" заради естеството на капаните. Той дори не видя какво ще се случи накрая.
  
  "И така, кой е построил капаните?" - попита Дрейк. "И защо?"
  
  "Никой не знае. Знаците, които намерихме отвън, и тези в Гробницата на боговете не са на тези вътрешни стени. Той прочисти гърлото си и добави: "Чао".
  
  Гласът на Комодо прогърмя зад тях. "Защо Кук не видя края?"
  
  - Той избяга - тихо каза Карин. "В страх".
  
  "О глупости."
  
  Дрейк спря за момент. "Така че, тъй като аз съм просто тъп войник, а вие двамата сте мозъкът на тази операция, позволете ми да изясня нещата. По същество трупите са ключът към системата за капани. И вие двамата имате копия със себе си.
  
  - Имаме един - каза Бен. "Карин има някой друг в главата си."
  
  "Тогава имаме един", измърмори Комодо.
  
  "Не..." започна Бен, но Дрейк го спря. "Има предвид, че ако тя умре, ще имаме едно копие, скъпа. Фотографската памет не е много полезна, когато си мъртъв."
  
  "Аз не... Да, добре, съжалявам, ние не мислим като войници."
  
  Дрейк забеляза, че тунелът започна да се разширява. Най-лекият ветрец духаше лицето му. Той вдигна ръка, за да ги спре, и после подаде глава зад ъгъла.
  
  Вижте едно зашеметяващо зрелище.
  
  Той беше на входа на огромна стая, продълговата форма, с таван, изгубен в мрака. Слабата светлина идваше от светещите пръчки, които трябва да са били оставени от хората на Кървавия крал. Точно пред него, охранявайки тунела, който продължаваше в дълбините на планината, се откри гледка, която накара сърцето му да подскочи.
  
  В скалата над самия тунел беше изсечено гигантско лице. Със своите наклонени очи, извит нос и нещо, което може да се опише само като стърчащи от главата му рога, Дрейк веднага заключи, че това е лицето на дявол или демон.
  
  Без да обръща внимание на лицето за момента, той огледа района. Стените бяха извити, а основите им бяха потънали в мрак. Те трябваше да добавят малко допълнителна светлина тук.
  
  Той бавно подкани останалите напред.
  
  И тогава внезапно в пещерата отекна шум, като стотина огнехвъргачки, стрелящи едновременно, или, както се изрази Бен, "звучи като проклетия Батмобил".
  
  През ноздрите на резбата изригна огън, създавайки пещ около каменния под. Две отделни струи пламък изригнаха от всяка ноздра, а след това, няколко секунди по-късно, по една от всяко око.
  
  Дрейк го разгледа с тревога. "Може би задвижваме някакъв механизъм. Чувствителен на натиск превключвател или нещо подобно. Той се обърна към Бен. "Надявам се, че си готов, приятел, защото както казваше една от любимите ми групи Dinorock, Poison, това не е нищо друго освен добро прекарване."
  
  Устните на Бен се извиха в мимолетна усмивка, докато преглеждаше бележките си. "Това е първото ниво на ада. Според сценариста, човек на име Хоксуърт, те нарекоха това ниво Гняв. Мисля, че причината е очевидна. По-късно го сравниха с дявола, Амон, демона на гнева.
  
  "Благодаря за урока, хлапе." Комодо изръмжа. - Случайно споменава ли път към миналото?
  
  Бен постави текста на пода и го изправи. "Виж. Виждал съм това и преди, но не го разбирах. Може би това е улика.
  
  Дрейк клекна до младия си приятел. Копираните списания бяха внимателно проектирани и илюстрирани, но пръстът на Бен привлече вниманието му към странен текст.
  
  1 (||) - отидете на 2 (||||) - отидете на 3 (||) - отидете на 4 (|||||/)
  
  И единственият надпис, който последва това беше: "С гняв имайте търпение. Внимателният човек ще планира маршрута си, ако пред него има навигационни линии.
  
  "Кук беше най-великият моряк на всички времена", каза Бен. "Този ред ни казва две неща. Този готвач е начертал маршрут покрай демона и че пътят през него изисква внимателно планиране.
  
  Карин наблюдаваше проблясъка на огъня. - Преброих четири - каза тя замислено. "Четири изригвания на пламък. Същата сума като..."
  
  Отекна изстрел, който разтърси тишината. Куршумът рикошира от стената до главата на Дрейк, карайки остри скални парчета да прорязват въздуха. Милисекунда по-късно Дрейк вдигна пистолета си и стреля, а милисекунда по-късно осъзна, че ако се наведе обратно в прохода, снайперистът може да ги държи приковани към стената за неопределено време.
  
  С тази мисъл той изтича, стреляйки, в килията. Комодо, очевидно стигнал до същото заключение, го последва. Комбинираният огън изхвърли искри от ограждащата стена. Укривателят се наведе в шок, но все пак успя да изстреля нов куршум, който изсвистя между Дрейк и Комодо.
  
  Дрейк падна на едно коляно, прицелвайки се.
  
  Мъжът изскочи от прикритието си, вдигна високо оръжието си, но Комодо стреля пръв - взривната вълна отхвърли нападателя назад. Чу се пронизителен писък и мъжът се приземи в заплетена каша, а пушката издрънча на пода. Комодо се приближи и се увери, че мъжът е мъртъв.
  
  Дрейк изруга. "Както мислех, Коваленко остави снайперисти, за да ни забавят."
  
  "И да ни разреди", добави Комодо.
  
  Карин подаде глава зад ъгъла, русата й коса падаше в очите й. "Ако съм прав, тогава странното изречение е ключалката, а думата "търпение" е ключът. Тези две трамвайни линии, които приличат на две аз? В музиката, поезията и старата литература те могат да означават пауза. Следователно търпението означава "да спреш".
  
  Дрейк се втренчи в предложението, докато екипът на Делта се разпръсна през пещерата, подтикван от Комодо и решен да не прави повече грешки.
  
  Комодо извика: "Ами хората? Пазете се от капани. Не бих позволил на този руски идиот да манипулира нещо на журито.
  
  Дрейк потърка потната си длан в грапавата стена, усещайки назъбения камък под ръката си, студен като вътрешността на хладилник. "Така е: "Изчакайте първия звук, след това направете пауза за две и отидете на две. След втората експлозия, спрете четвъртата и преминете към третата. След третата експлозия направете пауза за две и преминете към четири. И след четвъртата експлозия, направете пауза за шести път и след това излезте.
  
  "Лесно." Бен намигна. "Но колко дълго продължава паузата?"
  
  Карин сви рамене. "Кратко заклинание".
  
  "О, това е полезно, сестро."
  
  - И как се броят експлозиите?
  
  "Предполагам, че този, който пръв стигне до най-далечното място, е номер едно, а номер четири е най-късият."
  
  "Е, това има някакъв смисъл, предполагам. Но все още е..."
  
  "Това е всичко". На Дрейк му беше достатъчно. "Търпението ми вече беше изпитано, докато слушах този дебат. Аз ще отида първи. Нека направим това, преди моят кофеин да изчезне."
  
  Той подмина екипажа на Комодо, спирайки на няколко ярда от най-дългия пламък. Усети как всеки мъж се обръща да погледне. Той усети загрижеността на Бен. Той затвори очи, усещайки как температурата се покачва, когато поредното прегрято изпускане изпържи въздуха пред него.
  
  Лицето на Кенеди се появи пред очите му. Той я видя такава, каквато беше преди. Строг боб в косата, безизразни костюми с панталон - по един за всеки ден от седмицата. Съзнателно усилие да отклони всичко от факта, че е жена.
  
  И тогава Кенеди пусна косата си и той си спомни жената, с която беше прекарал два прекрасни месеца. Жената, която започна да му помага да продължи напред след опустошителната смърт на съпругата му Алисън и болката, причинена от тази съдбовна автомобилна катастрофа преди много години.
  
  Очите й светнаха право в сърцето му.
  
  Пред него гореше огън.
  
  Той изчака топлината на пламъците да намалее и спря за две секунди. Докато чакаше, той осъзна, че огнена светкавица от второто око вече е блеснала. Но след две секунди той се придвижи до тази точка, въпреки че всяка фибра от съществото му крещеше, че не трябва.
  
  Огънят го унищожи -
  
  Но замръзна в момента, в който завърши движението си. Въздухът около него все още беше горещ, но поносим. Дрейк дишаше, потта капеше от него на вълни. Неспособен да се отпусне нито за секунда, той започна да брои отново.
  
  Четири секунди.
  
  До него пращеше пламък, който се опитваше да подпали точно мястото, което той щеше да заеме.
  
  Дрейк направи своя ход. Огънят угасна. Усещаше устата си като солена торта. И двете му очни ябълки горяха, сякаш бяха прегазени с шкурка.
  
  Въпреки че така мисля. Мислете, винаги мислете. Още две секунди и тръгваме. Да преминем към последната маневра. Сега той имаше увереност.
  
  Направете пауза за шест секунди и след това...
  
  В шест мръдна, но огънят не утихна! Веждите му пламнаха. Той падна на колене и отметна тялото си назад. Бен извика името му. Топлината стана толкова силна, че той се опита да изкрещи. Но в този момент изведнъж изчезна. Бавно осъзна, че ръцете и коленете му стържат по грапавия каменен под. Вдигна глава и бързо запълзя по тунела в задната част на килията.
  
  След малко той се обърна и извика на останалите: "По-добре вземете последната почивка от седем секунди, момчета. "Последното нещо, което искате да знаете, е какъв е Кентъки Фрайд."
  
  Чу се приглушен смях. Комодо веднага се приближи и попита Карин и Бен кога искат да заемат своя ред. Бен предпочиташе още няколко войници да вървят пред него, но Карин беше склонна да последва Дрейк. Наложи се на самия Комодо да я отведе настрана и да поговори тихо за благоразумието да се увери, че Дрейк не е просто извадил късмет с времето, преди да рискуват да загубят един от мозъка на операцията си.
  
  Дрейк видя как Карин омекна и дори леко се усмихна. Беше приятно да видя някой да има успокояващ ефект върху дивото дете на семейство Блейк. Той провери тунела около себе си и хвърли светещата пръчка в сенките. Разширяващият се кехлибарен оттенък не осветяваше нищо друго освен още по-издълбан тунел, избледняващ в чернота.
  
  Първият войник на Делта падна до него, последван скоро след това от втория. Дрейк не губи време да ги изпрати в тунела да разследват. Когато се обърна обратно към стаята на гнева, той видя Бен Блейк да прави своя ход.
  
  Бен грабна чантата си почти като ученик, увери се, че дългата му коса е прибрана под горната част на тениската му, и пристъпи напред. Дрейк наблюдаваше как устните му се движат, докато отброяваше секундите. Без да показва външни признаци на емоция, сърцето на Дрейк буквално изскочи от устата му и остана там, докато приятелят му не се строполи в краката му, пуфейки.
  
  Дрейк му предложи ръката си. Бен вдигна поглед: "Какво ще кажеш, задник? Ако не понасяте жегата?"
  
  "Не цитирам Бъкс Физ", каза Дрейк с раздразнен тон. - Ако искаш - не, изчакай -
  
  Дрейк забеляза Карин да се приближава към първия поток огън. Устата на Бен моментално се затвори и очите му проследиха всяко движение на сестрите му. Докато тя се олюляваше, зъбите на Бен изскърцаха толкова силно, че Дрейк си помисли, че звучи като тектонични плочи, които се стърчат една в друга. И докато тя се промъкваше между едно сигурно убежище и друго, Дрейк трябваше да сграбчи Бен здраво, за да го спре да изтича да я грабне.
  
  "Изчакайте! Не можеш да я спасиш"
  
  Карин направи пауза. Падането й я остави напълно дезориентирана. Тя гледаше в грешната посока около две секунди преди друго изригване да я изпепели.
  
  Бен се бореше с Дрейк, който грубо сграбчи момчето за тила и използва тялото му, за да предпази приятеля си от свидетел на следващото ужасно събитие.
  
  Карин затвори очи.
  
  Тогава Комодо, лидерът на екипа на Делта, я вдигна с една голяма ръка, ловко прескачайки между паузите. Той не наруши ритъма си, той просто хвърли Карин през рамо с главата напред и нежно я спусна на земята до ядосания й брат.
  
  Бен се отпусна до нея, мърморейки нещо, докато я притискаше към себе си. Карин погледна през рамото на Бен право към Комодо и изрече две думи. "Благодаря ти".
  
  Комодо кимна навъсено. Няколко минути по-късно останалите му хора пристигнаха благополучно и двамата, които Дрейк изпрати в тунела, се върнаха.
  
  Един от тях се обърна към Дрейк и Комодо едновременно. - Още един капан, сър, на около километър напред. Нямаше очевидни следи от снайперисти или мини-капани, но не останахме да проверяваме отново. Реших, че трябва да се върнем тук.
  
  Карин избърса праха и се изправи. "Как изглежда капанът?"
  
  "Госпожице, това изглежда като едно голямо копеле."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ВТОРА
  
  
  Те тичаха нагоре по тесния проход, подтиквани от актовете на насилие, които може би се случваха в света над тях, и от злонамерените намерения на мъжа, който бе пропълзял през подземния мрак пред тях.
  
  Груба арка ги отведе в следващата пещера. Светещите пръчици отново осветиха част от огромното пространство, едновременно свежи и бавно избледняващи, но Дрейк бързо изстреля две кехлибарени светкавици към далечната стена.
  
  Пространството пред тях беше зашеметяващо. Пътеките бяха оформени като тризъбец. Основната шахта беше проход, достатъчно широк, за да побере трима души един до друг. Завършваше до далечната стена в друга изходна арка. Разклонявайки се от главния ствол и образувайки другите два зъба на тризъбеца, имаше още два прохода, само че те бяха много по-тесни, малко по-големи от первази. Тези издатини завършваха с широка извивка в стената на пещерата.
  
  Пространствата между пътеките на тризъбеца бяха изпълнени с дълбок, коварен мрак. Когато Комодо хвърли камъка в близката липса на светлина, те никога не го чуха да удари дъното.
  
  Внимателно, те се придвижиха бавно напред. Раменете им се напрегнаха от напрежението и нервите им започнаха да се късат. Дрейк почувства тънка струйка пот, която се стича по гръбнака му, сърбяща по целия път. Всеки чифт очи в групата се огледаха и претърсиха всяка сянка, всяко кътче и процеп, докато Бен най-накрая намери гласа си.
  
  "Чакай", каза той едва чуто, след което прочисти гърлото си и извика: "Чакай".
  
  "Какво е това?" Дрейк замръзна, кракът му все още беше във въздуха.
  
  - Първо трябва да проверим регистрационните файлове на Кук, за всеки случай.
  
  "Ти избираш проклетите си времена."
  
  Карин проговори. "Наричаха го Алчност, вторият смъртен грях. Демонът, свързан с алчността, е Мамон, един от седемте принца на ада. Той беше споменат в "Изгубеният рай" на Милтън и дори беше наречен посланик на ада в Англия.
  
  Дрейк се втренчи в нея. "Това не е смешно".
  
  "Не беше писано да бъде. Това е, което веднъж прочетох и запазих. Единствената следа, която Хоксуърт дава тук, е това изречение: Срещу алчността стои милостта. Нека следващият мъж получи това, което искаш.
  
  Дрейк погледна към студената, влажна пещера. "Тук няма много неща, които бих искал, освен може би Krispy Kremes."
  
  "Това е директният път към изхода." Комодо спря един от хората си, докато минаваше покрай него. "Нищо не е толкова просто. Хей! Какво по дяволите, пич..."
  
  Дрейк се обърна и видя как човекът от Делта бута Комодо настрана и минава право покрай командира си.
  
  "Уолис! Дръж задника си в ред, войнико."
  
  Дрейк забеляза очите на мъжа, когато се приближи. Остъклени. Фиксиран в точка отдясно. Дрейк проследи погледа му.
  
  И веднага видях нишите. Странно как не ги е забелязал преди. В края на дясната бойна стена, където опираше в стената на пещерата, Дрейк видя три дълбоки ниши, издълбани в черната скала. Във всяка ниша нещо искряше. Нещо скъпоценно, изработено от злато, сапфири и изумруди. Обектът улови слабата и дифузна светлина, която мигаше през пещерата, и я върна десетократно. Беше като да погледнеш в сърцето на блестяща диско топка, направена от десет карата диаманти.
  
  Карин прошепна: "От другата страна има празна порта."
  
  Дрейк усети привличането на обещаното богатство. Колкото по-отблизо се вглеждаше, толкова по-ясни ставаха предметите и толкова повече ги желаеше. Отне малко време, преди коментарът на Карин да прозвучи, но когато се случи, той погледна към празната ниша със завист и страхопочитание. Може би някой късметлия се е осмелил да се качи на перваза и да си е тръгнал с плячката? Или го е стиснал, докато се гмурка с писъци в неизброимите дълбини долу?
  
  Един начин да разберете.
  
  Дрейк постави единия си крак пред другия и после се спря. глупости . Стръвта през первазите беше силна. Но преследването на Коваленко беше по-привлекателно. Той се върна в реалността, чудейки се как набор от светлини може да бъде толкова хипнотизиращ. В този момент Комодо изтича покрай него и Дрейк протегна ръка, за да го спре.
  
  Но командирът на Delta Force току-що беше паднал върху колегата си и го събори на земята. Дрейк се обърна и видя останалите от екипа на колене, търкащи очи или изобщо избягващи изкушенията. Бен и Карин стояха като омагьосани, но бързият ум на Карин скоро се освободи.
  
  Тя бързо се обърна към брат си. "Добре ли си? Бен?
  
  Дрейк погледна внимателно в очите на младия човек. "Може да имаме проблеми. Той получава същия стъклен вид, когато Тейлър Момсен излезе на сцената.
  
  Карин поклати глава. "Момчета", измърмори тя и удари силно брат си.
  
  Бен премигна и вдигна ръка към бузата си. "О!"
  
  "Добре ли си?"
  
  "Не, по дяволите, не! Ти току-що почти ми счупи челюстта.
  
  "Спри да бъдеш слабичък. Кажете на мама и татко следващия път, когато се обадят.
  
  "По дяволите правилно, ще го направя. Защо, по дяволите, изобщо ме удари?"
  
  Дрейк разтърси рамото му, когато Комодо вдигна човека от пода и го хвърли обратно в линията. "Новаче".
  
  Карин го гледаше с възхищение.
  
  Дрейк каза: "Не помниш ли? Красиви светлини? Почти те хванаха, приятелю.
  
  "Спомням си..." Погледът на Бен изведнъж се върна към каменната стена и нейните сложни ниши. "О, уау, каква тръпка. Злато, диаманти и богатства. Спомням си това."
  
  Дрейк видя как блестящите обекти възвръщат гравитацията си. "Да се движим", каза той. "Два пъти. Виждам какво прави тази пещера и колкото по-бързо преминем през нея, толкова по-добре.
  
  Той се отдалечи бързо, държейки ръката си на рамото на Бен и кимвайки на Карин. Комодо го последва мълчаливо, наблюдавайки внимателно хората си, докато минаваха близо до первазите, ограждащи двете страни.
  
  Докато се приближаваха към нишите, Дрейк рискува да хвърли бърз поглед. Във всяка ниша имаше малък предмет с форма на купа, чиято повърхност беше инкрустирана със скъпоценни камъни. Но това само по себе си не беше достатъчно, за да се създаде грандиозното светлинно шоу, което беше толкова привлекателно. Зад всяка купа грубите стени на самите ниши бяха облицовани с редици рубини, изумруди, сапфири, диаманти и безброй други скъпоценни камъни.
  
  Купите можеха да струват цяло състояние, но самите ниши бяха с неоценима стойност.
  
  Дрейк спря, когато наближи изходната арка. Отляво и отдясно го духаше студен ветрец. Цялото място миришеше на древна мистерия и скрити тайни. Някъде се стичаше вода, съвсем малка струйка, но достатъчно, за да увеличи необятността на пещерната система, която изследваха.
  
  Дрейк огледа внимателно всички. Капанът беше преодолян. Той се обърна, за да мине през изходната арка.
  
  И нечий глас извика: "Спри!"
  
  Той моментално замръзна. Неговата вяра в вика и инстинкта, родени от старото обучение на SAS, спасиха живота му. Десният му крак едва докосваше тънката жица, но още едно натискане можеше да задейства капана.
  
  Този път Коваленко не остави снайпериста. Той правилно прецени, че групата зад него ще мъкне задника през зала на алчността. Въжето води до скрита мина M18 Claymore, тази с думите "Front to the Enemy" върху нея.
  
  Предният край беше насочен към Дрейк и щеше да го пръсне със стоманените сачмени лагери заедно с Бен и Карин, ако Комодо не беше извикал предупреждение.
  
  Дрейк падна и бързо изключи устройството. Той предаде това на Комодо. "Много благодаря, приятелю. Дръжте го под ръка и по-късно ще го натикаме в задника на Коваленко.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ТРЕТА
  
  
  Следващият преход беше кратък и бързо се спускаше надолу. Дрейк и останалите трябваше да ходят на токчета, облягайки телата си назад, за да останат прави. Дрейк си помисли, че всеки момент може да се подхлъзне и да падне безпомощно, един Бог знае каква ужасна съдба го очаква долу.
  
  Но само няколко минути по-късно видяха позната арка. Дрейк приготви светещата си пръчка и застана на входа. Имайки предвид снайперистите, той бързо наведе глава и излезе.
  
  "О, топки", издъхна той на себе си. "Влошава се."
  
  - Не ми казвай - каза Бен. "Имаше гигантска бетонна топка, която висеше над главите ни."
  
  Дрейк се втренчи в него. "Животът не е филм, Блейки. Господи, ти си изрод."
  
  Той пое дълбоко въздух и ги поведе в третата гигантска пещера. Зашеметяващото място, което видяха, спря всеки един от тях. Отворени уста. Ако Кървавият крал можеше да избере която и да е точка от пътуването си досега, за да постави капан, това беше, помисли си Дрейк няколко минути по-късно, идеалният шанс. Но, за щастие на добрите момчета, нищо не ги чака. Може би е имало основателна причина за това...
  
  Дори Комодо зяпна от страхопочитание и недоверие, но успя да изтръгне няколко думи. - Тогава предполагам, че е похот.
  
  Кашлицата и сумтенето бяха единствената му реакция.
  
  Пътеката пред тях следваше една права линия към изходната арка. Препятствието беше, че пътеката беше оградена от двете страни с къси постаменти, покрити със статуи, и високи пиедестали, покрити с картини. Всяка статуя и всяка картина представляваха няколко еротични форми, вариращи от изненадващо вкусни до откровено неприлични. В допълнение, пещерни рисунки изпълваха всеки наличен сантиметър от стените на пещерата, но не и примитивните изображения, които обикновено се намират в древните пещери - това бяха зашеметяващи изображения, лесно равни на всеки ренесансов или модерен художник.
  
  Темата беше шокираща и по друг начин. Изображенията изобразяват една масивна оргия, като всеки мъж и жена са нарисувани с мъчителни подробности, извършващи всеки похотлив грях, познат на човека... и повече.
  
  Като цяло, това беше зашеметяващ удар за сетивата, удар, който продължи неотслабващо, докато се разиграваха все повече и повече драматични сцени, които заслепяваха човешкото око и ум.
  
  Дрейк едва не проля крокодилска сълза за стария си приятел Уелс. Този стар перверзник щеше да е в стихията си тук. Особено ако го е открил с Мей.
  
  Мисълта за Мей, най-старата му жива приятелка, му помогна да отклони ума му от порнографското сензорно претоварване около него. Той погледна назад към групата.
  
  "Момчета. Момчета, това не може да е всичко. Тук трябва да има някаква система за капани. Дръж си ушите отворени." Той се изкашля. - Имам предвид за капани.
  
  Пътят продължи по-нататък. Сега Дрейк забеляза, че дори гледането в земята няма да ти помогне. Изящно детайлни фигури се гърчеха и там. Но всичко това несъмнено беше червена херинга.
  
  Дрейк си пое дълбоко въздух и пристъпи напред. Забеляза, че от двете страни на пътеката в продължение на около сто ярда има 4-инчов повдигнат ръб.
  
  В същото време Комодо проговори. "Виждаш ли това, Дрейк? Можеше да не е нищо.
  
  "Или всичко останало." Дрейк внимателно постави единия си крак пред другия. Бен го последва една крачка назад, след това няколко войници и след това Карин, която беше внимателно наблюдавана от Комодо. Дрейк чу едрия, едър Комодо да шепне тихи извинения на Карин за нахалните образи и грубостта на неговите охотни хора, и потисна усмивката си.
  
  В момента, в който водещият му крак докосна земята в началото на повдигнатите страни, дълбок тътен изпълни въздуха. Точно пред него подът започна да се движи.
  
  "Здравейте". Неговият широк йоркширски стил се появи в моменти на стрес. "Чакайте момчета."
  
  Пътеката беше разделена на поредица от широки хоризонтални каменни рафтове. Бавно всеки рафт започна да се движи настрани, така че всеки, който стоеше върху него, можеше да падне, ако не стъпи на следващия. Последователността беше доста бавна, но Дрейк предположи, че сега са открили причината за дръзкото разсейване на Чеймбърс.
  
  "Стъпвайте внимателно", каза той. "По двойки. И откъснете ума си от мръсотията и продължете напред, "освен ако не искате да опитате този нов спорт на "гмуркане в бездната".
  
  Бен се присъедини към него на първия движещ се рафт. "Толкова е трудно да се концентрирам", изстена той.
  
  "Помисли за Хейдън", каза му Дрейк. "Това ще ви помогне да преминете."
  
  "Мисля за Хейдън." Бен примигна към най-близката статуя, гърчеща се тройка от преплетени глави, ръце и крака. "Това е проблема."
  
  "С мен". Дрейк внимателно стъпи на втория изтеглящ се рафт, вече преценявайки движението на третия и четвъртия. "Знаете ли, толкова се радвам, че в крайна сметка прекарах всичките тези часове в игра на Tomb Raider."
  
  "Никога не съм мислил, че ще се окажа спрайт в играта", промърмори Бен в отговор и след това се замисли за Мей. Голяма част от японската разузнавателна общност я сравни с герой от видеоигри. "Хей, Мат, не мислиш, че всъщност сънуваме, нали? И всичко това е сън?"
  
  Дрейк наблюдаваше как приятелят му внимателно стъпи на третия рафт. "Никога не съм имал толкова ярък сън." Нямаше нужда да кима към обкръжението си, за да изрази мнението си.
  
  Сега, зад тях, втората и третата група хора започнаха своето мъчително пътуване. Дрейк преброи двайсет рафта, преди да стигне до края и, за щастие, скочи на твърда земя. Слава Богу, че препускащото му сърце успя да си почине. Той наблюдава изходната арка за минута, след което, доволен, че са сами, се обърна, за да провери напредъка на останалите.
  
  Точно навреме, за да види как един от мъжете от Делта отвръща поглед от пищно боядисания таван...
  
  И да пропусне рафта, върху който щеше да стъпи. Той изчезна за част от секундата, единственото напомняне, че някога е бил там, беше ужасеният писък, последвал падането му.
  
  Цялата компания спря и въздухът се разтресе от шок и страх. Комодо им даде минута на всички и ги избута напред. Всички знаеха как да го преодолеят. Падналият войник беше глупак за себе си.
  
  Отново, и този път по-внимателно, всички започнаха да се движат. Дрейк си помисли за момент, че все още чува писъците на войниците, падащи завинаги в тази безкрайна бездна, но го отхвърли като халюцинация. Той отново се фокусира върху хората точно навреме, за да види голямото Комодо да пада по подобен начин.
  
  Последва един отчаян момент на размахване на ръце, един гневен вик на съжаление за ужасната му загуба на концентрация и ръководителят на екипа на Голямата делта се плъзна от ръба на рафта. Дрейк извика, почти готов да се притече на помощ, но за съжаление сигурен, че няма да успее да го направи навреме. Бен изкрещя като момиче...
  
  Но това беше, защото Карин просто се гмурна за големия мъж!
  
  Без колебание Карин Блейк остави целия добре обучен екип на Делта да я гледат как си тръгва и се втурна през глава към Комодо. Тя беше пред него, така че инерцията й трябваше да му помогне да го хвърли обратно върху бетонната плоча. Но Комодо беше голям мъж и тежък и категоричният скок на Карин едва го раздвижи.
  
  Но тя го докосна малко. И това беше достатъчно, за да помогне. Комодо успя да се обърне, тъй като Карин му беше дала допълнителни две секунди ефирно време, и сграбчи ръба на бетона с пръсти като менгеме. Той се вкопчи, отчаян, неспособен да се изправи.
  
  И плъзгащият се рафт се придвижи болезнено бавно към левия си периметър, след което изчезна, отнасяйки със себе си лидера на екипа Делта.
  
  Карин сграбчи Комодо за лявата китка здраво. Накрая останалите членове на екипа му реагираха и го хванаха за другата ръка. С голямо усилие го издърпаха нагоре и над плочата точно когато тя изчезна в скрит проход.
  
  Комодо поклати глава към прашния бетон. - Карин - каза той. "Никога повече няма да погледна друга жена."
  
  Русата гениална бивша студентка, която се отказа, се усмихна. "Момчета, с вашите блуждаещи очи никога няма да научите."
  
  И чрез възхищението на Дрейк дойде осъзнаването, че това трето ниво на "ада", тази стая, наречена похот, не е нищо повече от картина на вечното страдание на човек с блуждаещ поглед. Клише é за това какво, ако човек седеше в кафене & # 233; със съпругата или приятелката си и друг чифт красиви крака минаваше покрай него - почти сигурно щеше да погледне.
  
  Само дето тук долу, ако беше погледнал, щеше да умре.
  
  Някои жени не биха имали проблем с това, размишляваше Дрейк. И с основателна причина. Но Карин спаси Комодо и сега двойката беше квит. Отне още пет минути тревожно чакане, но най-накрая останалата част от екипа успя да премине през плъзгащите се рафтове.
  
  Всички си взеха почивка. Всеки мъж в компанията смяташе, че е свой дълг да стисне ръката на Карин и да изрази признателността си за смелостта й. Дори Бен.
  
  Тогава проехтя изстрел. Един от войниците на Делта падна на колене, хванал се за корема. Изведнъж те бяха нападнати. Половин дузина от хората на Кървавия крал се изсипаха от арката, държейки оръжията си в готовност. Куршуми свистяха във въздуха.
  
  Вече на колене, Дрейк и екипажът му паднаха на палубата, грабвайки оръжията си. Улученият остава на колене и получава още четири куршума в гърдите и главата. След по-малко от две секунди той беше мъртъв, друга жертва на каузата на Кървавия крал.
  
  Дрейк вдигна взетата си назаем щурмова пушка M16 и стреля. Вдясно от него една от статуите беше надупчена с олово, парчета алабастър, разпръснати във въздуха. Дрейк се наведе.
  
  Друг куршум профуча покрай главата му.
  
  Целият екип беше неподвижен, спокоен и способен да се прицели внимателно с пушките си на земята. Когато откриха огън, това беше клане, десетки куршуми надупчиха бягащите хора на Коваленко и ги принудиха да танцуват като окървавени кукли. Един мъж си проби път с булдозер, като по чудо невредим, докато не срещна Мат Дрейк.
  
  Бившият служител на SAS го нападна челно, нанасяйки смазващ удар с глава и бърза серия от удари с нож в ребрата му. Последният от хората на Коваленко се шмугна на мястото, където свършиха всички зли хора.
  
  по дяволите
  
  Дрейк им даде знак да минат, хвърляйки със съжаление поглед към падналия член на екипа на Делта. Ще вземат тялото му на връщане.
  
  "Сигурно хващаме копеле."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА
  
  
  Хейдън се изправи лице в лице с Ед Будро и светът се стопи.
  
  "Радвам се да те убия", повтори Будро думите, които й бе казал веднъж преди. "Отново".
  
  "Последния път се провали, психо. Пак ще се провалиш."
  
  Будро погледна надолу към крака й. "Как е бедрото ти?" - Попитах.
  
  "Толкова по-добре". Хейдън се изправи на пръсти в очакване на светкавична атака. Тя се опита да насочи американеца така, че задникът му да се притисне към стената на обора, но той беше твърде хитър за това.
  
  "Ти си кръв." Будро имитира облизване на ножа си. "Беше вкусно. Мисля, че бебето ми иска повече.
  
  - За разлика от сестра ти - изръмжа Хейдън. "Тя наистина не можеше да издържи повече."
  
  Будро се втурна към нея. Хейдън очакваше това и внимателно се избегна, излагайки острието си на удара на бузата му. "Първа кръв", каза тя.
  
  "Прелюдия". Будро се хвърли и отстъпи, след което я удари с няколко кратки удара. Хейдън ги парира и завърши с удар с длан в носа. Будро се олюля със сълзи в очите му.
  
  Хейдън веднага се възползва, намушкавайки с ножа си. Тя притисна Будро към стената, след което отстъпи с един удар...
  
  Будро се хвърли.
  
  Хейдън се наведе и заби ножа в бедрото му. Тя се отдръпна, докато той изпищя, неспособна да спре лукавата усмивка, която се появи в очите й.
  
  - Усещаш ли го, задник?
  
  "Кучка!" Будро полудя. Но това беше лудостта на борец, мислител, опитен воин. Той я събори назад с удар след удар, поемайки безумни рискове, но запазвайки достатъчно сила и скорост, за да я накара да се замисли дали да се намеси. И сега, докато се отдръпваха, се натъкнаха на други групи биещи се мъже и Хейдън загуби равновесие.
  
  Тя падна, докато се катереше през коляното на падналия мъж, претърколи се и се изправи с готов нож.
  
  Будро се стопи в тълпата, усмивката на лицето му се превърна в усмивка, докато вкуси собствената си кръв и замахна с ножа.
  
  - Ще се видим - извика той над шума. - Знам къде живеете, мис Джей.
  
  Хейдън изхвърли един от хората на Кървавия крал от пътя, счупвайки крака на мъжа като клонка, докато тя разчистваше пътя за Будро. С крайчеца на окото си тя видя Май, който несъмнено промени играта в тази битка, биейки се невъоръжен срещу мъже с остри оръжия, битката беше твърде близо за стрелба и тя ги остави на куп в краката си. Хейдън се взря в мъртвите и умиращите, които потрепваха около нея.
  
  Тя забеляза, че дори Будро преосмисляше ситуацията, когато проследи погледа на Хейдън и видя легендарния японски агент в действие.
  
  Мей се втренчи в Хейдън. "Точно зад теб."
  
  Хейдън се хвърли към Будро.
  
  Главният психопат на Кървавия крал излетя, сякаш хавайска мангуста стъпваше по петите му. Хейдън и Мей ги преследваха. Докато минаваше оттам, Май нанесе съкрушителен удар на друг от хората на Коваленко, като по този начин спаси живота на друг войник.
  
  Отвъд плевнята имаше открито поле, хеликоптерна площадка с хеликоптер и тесен док, където бяха закотвени няколко лодки. Будро препусна покрай хеликоптера, насочвайки се към голямата моторна лодка, и дори не направи крачка, когато скочи на борда, преобръщайки се във въздуха. Преди Хейдън да успее да мине покрай хеликоптера, голямата лодка вече беше потеглила и започна да се приближава на сантиметър напред.
  
  Мей започна да забавя темпото. "Това е Баха. Много бързо и трима мъже вече чакат вътре. В сравнение с тях другите лодки изглеждат спокойни. Очите й се взряха в хеликоптера. "Сега това е, от което се нуждаем."
  
  Хейдън се наведе, когато куршумът профуча покрай тях, едва забелязан. "Можеш ли да го контролираш?"
  
  Май я попита: "Наистина ли ми задаваш този въпрос?" погледнете, преди да стъпите на плъзгача и да скочите. Преди Хейдън да стигне там, Май вече беше пуснала главния ротор и лодката на Будро се втурна надолу по реката с мощен рев.
  
  "Имайте вяра", каза тихо Мей, демонстрирайки легендарното търпение, с което беше известна, докато Хейдън скърцаше със зъби от разочарование. Минута по-късно колата беше готова за полет. Мей подобри отбора. Шейната напусна земята. Куршумът удари колона до главата на Хейдън.
  
  Тя се дръпна назад, след това се обърна и видя как последните хора на Кървавия крал падат под обстрел. Един от войниците от хавайските специални сили им вдигна палец, когато хеликоптерът започна да се спуска и завива, подготвяйки се да преследва лодката. Хейдън махна в отговор.
  
  Просто още един луд ден в живота й.
  
  Но тя все още беше тук. Все още оцелява. Старият девиз на Джей отново изникна в главата й. Преживей още един ден. Просто живей Дори в такива моменти баща й много й липсваше.
  
  Минута по-късно хеликоптерът се поклати и се втурна в горещо преследване. Коремът на Хейдън остана някъде в лагера и тя се хвана за парапета, докато кокалчетата я заболяха. Май не пропусна нито един момент.
  
  "Дръж си панталоните."
  
  Хейдън се опита да откъсне мислите си от шеметното пътуване, като провери състоянието на оръжието си. Ножът й се върна в държача. Единственият й останал пистолет беше стандартен Глок, а не Каспиан, който предпочиташе напоследък. Но какво, по дяволите, пистолетът си е пистолет, нали?
  
  Май летя достатъчно ниско, за да удари спрея в предното стъкло. Голяма жълта лодка се движеше по широката река отпред. Хейдън видя фигури да стоят зад него и да ги гледат как се приближават. Без съмнение бяха въоръжени.
  
  Мей наведе глава и после се втренчи в Хейдън. "Кураж и слава".
  
  Хейдън кимна. "До края".
  
  Мей удари отбора, изпращайки хеликоптера в яростно гмуркане, на курс на сблъсък с жълтия Байо. Както се очакваше, хората, стоящи отстрани, се отдръпнаха шокирани. Хейдън се наведе през прозореца и стреля. Куршумът отиде безнадеждно далеч.
  
  Май й подаде полупразния М9. "Накарайте ги да броят."
  
  Хейдън стреля отново. Един от хората на Будро отвърна на изстрела, като куршумът отскочи от капака на хеликоптера. Mai направи зигзагообразен кръг около екипа, изпращайки главата на Hayden да се разбие в опорен стълб. След това Май се гмурна отново, агресивно, без да отстъпва. Хейдън изпразни глока си и видя един от хората на Будро да излиза зад борда в пръски кръв.
  
  След това хеликоптерът беше ударен от друг куршум, последван от залп от други. Голяма кола представляваше голяма цел. Хейдън видя Будро на волана на лодката, стиснал здраво нож в зъбите си, стреляйки по тях с картечен пистолет.
  
  "О," писъкът на Мей беше подценяване, тъй като черен дим внезапно се изля от хеликоптера и звукът на двигателя внезапно се промени от рев на скимтене. Без насочване, хеликоптерът започна да се клати и да се клати.
  
  Мей примигна към Хейдън.
  
  Хейдън изчака, докато се озоват над лодката на Будро, и отвори вратата й, докато хеликоптерът се спускаше.
  
  Тя погледна в бялото на очите на Будро, каза: "Майната му" и скочи от падащия хеликоптер.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ПЕТА
  
  
  Свободното падане на Хейдън беше краткотрайно. Лодката на Будро не беше далеч, но по пътя тя удари мъжа с поглед, преди да рухне на палубата. Въздухът излизаше шумно от тялото й. Старата рана на бедрото я болеше. Тя видя звездите.
  
  Хеликоптерът се спусна спираловидно към бързотечащата река на около тридесет фута вляво, оглушителният звук от смъртта му заглуши всички свързани мисли и изпрати огромна вълна през носа на лодката.
  
  Вълна, достатъчно мощна, за да промени самия курс на лодката.
  
  Корабът загуби скорост, изпращайки всички да летят напред, и започна да се изрежда. След това, в края на движението си напред, той се преобърна и се приземи с корема нагоре в бялата вода.
  
  Хейдън се задържа, докато лодката се накланяше. Докато слизаше под водата, тя риташе силно, като се прицелваше право надолу, а след това риташе към най-близкия бряг. Студената вода я заболя главата, но малко успокои болките й в крайниците. Ударът на течението я накара да осъзнае колко е уморена.
  
  Когато изплува, тя установи, че не е далеч от брега, но лице в лице с Ед Будро. Той все още държеше ножа между зъбите си и изръмжа, когато я видя.
  
  Зад него останките от димящия хеликоптер започнаха да потъват в реката. Хейдън видя как Мей преследва двамата останали мъже на Будро към калния бряг. Знаейки, че няма да оцелее при битка във водата, тя се втурна покрай лудия и не спря, докато не се удари в брега. Гъста кал се разля около нея.
  
  До нея се разнесе силен плясък. Будро, задъхан. "Спри се. шибан Бягство." Той дишаше тежко.
  
  "Разбрахте", Хейдън грабна и хвърли куп пръст в лицето му и се покатери на брега. Калта полепна по нея и се опита да я повлече надолу. Това, което трябваше да бъде лесно пълзене по суха земя, я изведе само на два фута над линията на реката.
  
  Тя се обърна и удари мръсната си пета в лицето на Будро. Тя видя как ножът, който държеше между зъбите си, се вряза дълбоко в бузите му, което го накара да се усмихне по-широко от тази на Жокера. С писък и пръскане на кръв и слуз той се хвърли по корем върху краката й, използвайки колана й като средство да се издърпа нагоре по тялото й. Хейдън удари незащитената му глава, но ударите й нямаха голям ефект.
  
  Тогава тя си спомни за ножа си.
  
  Тя бръкна под себе си с другата си ръка, буташе, напъваше се, повдигаше тялото си един сантиметър, докато мръсотията се смачка и се опита да я задържи.
  
  Пръстите й се сключиха около дръжката. Будро на практика скъса панталоните й, когато дръпна още веднъж, спирайки точно на гърба й, главата и устните му внезапно до ухото й.
  
  "Шибан хубав опит." Усети как от лицето му по бузата й капе кръв. "Ще го усетиш. Случва се хубаво и бавно."
  
  Той постави цялата си тежест върху цялото й тяло, бутайки я по-дълбоко в калта. С една ръка той зарови лицето й в тинята, спирайки дишането й. Хейдън се бореше отчаяно, риташе и се търкаляше, доколкото можеше. Всеки път, когато вдигаше очи, лицето й, покрито с лепкава кал, виждаше Мей пред себе си, биеща се сама с двама от поддръжниците на Будро.
  
  Единият падна за трите секунди, в които държаха лицето на Хейдън. Другият се оттегли, удължавайки агонията. Докато лицето на Хейдън излезе за четвърти път, Мей най-накрая го беше притиснал в ъгъла и се канеше да счупи гърба му на паднало дърво.
  
  Остатъчните сили на Хейдън бяха почти изчерпани.
  
  Ножът на Будро прониза кожата около третото й ребро. С агонизиращо бавен и премерен тласък острието започна да се плъзга по-дълбоко. Хейдън се изправи и рита, но не успя да отхвърли нападателя си.
  
  "Нямам къде да отида." Злият шепот на Будро нахлу в главата й.
  
  И беше прав, внезапно осъзна Хейдън. Трябваше да спре да се бори и да го остави да се случи. Просто лежи там. Дайте си време -
  
  Острието потъна по-дълбоко, стоманата остърга костите. Смехът на Будро беше призивът на Мрачния жътвар, призивът на демон, който й се подиграваше.
  
  Ножът под тялото й се освободи с тежко сърцане. С едно движение тя завъртя меча в ръката си и го заби силно зад гърба си в ребрата на Будро.
  
  Психопатът се олюля назад с писъци, дръжката на ножа стърчеше от гърдите му. Дори тогава Хейдън не можеше да помръдне. Тя беше притисната твърде дълбоко в калта, цялото й тяло беше издърпано надолу. Дори не можеше да помръдне другата си ръка.
  
  Будро изхриптя и се задави от нея. Тогава тя усети, че вадят голям нож. Така беше тогава. Сега щеше да я убие. Един силен удар в задната част на врата или гръбнака. Будро я победи.
  
  Хейдън отвори широко очи, решена да види слънчевата светлина за последен път. Мислите й бяха за Бен и тя си помисли: Съдете за мен по това как съм живяла, а не по това как съм умряла.
  
  Отново.
  
  Тогава, огромен и ужасяващ като нападащ лъв, Май Китано се втурна. На около три фута от Хейдън тя се оттласна от земята, влагайки всяка унция инерция в летящ ритник. Секунда по-късно цялата тази сила беше разбила горната част на торса на Будро, счупвайки кости и органи, изпращайки натрошени зъби и пръски кръв в широка дъга.
  
  Тежестта беше вдигната от гърба на Хейдън.
  
  Някой я извади от калта с видима лекота. Някой я понесе, внимателно я положи на тревистия бряг и се наведе над нея.
  
  Този някой беше Май Китано. - Спокойно - каза тя лесно. "Той е мъртъв. Спечелихме".
  
  Хейдън не можеше да се движи или да говори. Тя просто гледаше синьото небе, люлеещите се дървета и усмихнатото лице на Мей.
  
  И след известно време тя каза: "Напомняйте ми никога да не ви ядосвам. Наистина, ако не си най-добрият, който някога е съществувал, аз... Мислите й все още бяха предимно с Бен, така че в крайна сметка тя каза това, което той можеше да каже. "Ще си покажа задника в Асда."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ШЕСТА
  
  
  Кървавият крал тласна хората си до абсолютните им граници.
  
  Фактът, че техните преследвачи почти бяха затворили пролуката, го вбеси. Твърде много хора го забавяха. Това беше техният тесногръд водач, който се бъркаше в дреболии, когато можеха да напредват. Броят на хората, загинали в търсене на тази награда, нямаше значение. Кървавият крал изискваше и очакваше тяхната жертва. Очакваше всички те да легнат и да умрат за него. Семействата им ще бъдат обгрижени. Или поне нямаше да бъдат измъчвани.
  
  Всичко беше награда.
  
  Неговият водач, мъж на име Томас, промърмори нещо, че това е ниво, което някой друг идиот на име Хоксуърт нарече завист. Беше четвъртата стая, Кървавият крал кипеше от гняв. Само четвъртата. Стандартната легенда говори за седем нива на ада. Възможно ли е наистина да има още три след това?
  
  И откъде Хоксуърт знаеше? Писарят и Готвачът се обърнаха и избягаха, топките им се свиха до размера на фъстъци, когато видяха системата за капани след петото ниво. Дмитрий Коваленко, помисли си той, разбира се, че няма да го направи.
  
  "Какво чакаш?" - изръмжа той на Томас. "Ще се преместим. Сега."
  
  - Не съм разбрал напълно системата за капани, сър - започна да казва Томас.
  
  - По дяволите системата за капани. Изпрати хора вътре. Ще го намерят по-бързо." Кървавият крал стисна развеселени устни, докато оглеждаше стаята.
  
  За разлика от предишните три, тази камера се спускаше към централна плитка вдлъбнатина, която изглеждаше така, сякаш е била издълбана в самата скала. Няколко дебели метални опори стърчаха от твърдия под, почти като стъпала. Докато напредвахме, стените на камерата се стесняваха, докато след басейна започнаха да се разширяват отново.
  
  Басейнът изглеждаше "задушаваща точка".
  
  "Завист?", помисли си проклетият крал. Как такъв грях се е пренесъл в реалния живот, в този подземен свят, където сенките могат не само да те защитят, но и да те убият? Той наблюдаваше как Томас дава заповед за настъпление. Отначало всичко вървеше добре. Кървавият крал погледна назад към мястото, откъдето бяха дошли, когато чу далечните звуци на стрелба. Дрейк и малката му армия да са проклети. След като се измъкне оттук, той лично ще гарантира, че кървавата вендета ще постигне бруталната си цел.
  
  Стрелбата го съживи. "Ход!" - извика той, точно в момента, когато лидерът стъпи на някаква скрита точка на натиск. Чу се трясък като падащ камък, свистене на въздух и изведнъж главата на водача се удари в каменния под, преди да се търкулне надолу по стръмния склон като футболна топка. Тялото без глава се срути в кървава купчина.
  
  Дори Кървавият крал се втренчи. Но той не изпитваше страх. Той само искаше да види какво е причинило такова нараняване на водещия му човек. Томас изкрещя до него. Кървавият крал го избута напред, следвайки стъпките му, изпитвайки голямо удоволствие от страха на мъжа. Накрая, до потрепващото тяло, той спря.
  
  Заобиколен от изплашени хора, Кървавият крал изучаваше древния механизъм. Тънка като бръснач жица беше опъната на височината на главата между два метални стълба, които трябва да са били задържани на място от някакво устройство за опъване. Когато неговият човек дръпна спусъка, прътовете се освободиха и жицата се завъртя заедно с тях, отрязвайки главата на неговия човек до врата.
  
  Брилянтен. Чудесно възпиращо средство, помисли си той и се зачуди дали би могъл да използва подобно устройство в стаите за прислугата в новия си дом.
  
  "Какво чакаш?" - извика той на останалите хора. "Ход!"
  
  Трима мъже скочиха напред и още дузина ги последваха. Кървавият крал сметна за разумно да остави още половин дузина зад себе си, в случай че Дрейк бързо го изпревари.
  
  - А сега бързо - каза той. "Ако вървим по-бързо, ще стигнем по-бързо, нали?"
  
  Неговите хора избягаха, решавайки, че всъщност нямат избор и има малка вероятност обезумелият им шеф да е прав. Друг капан се задейства и втората глава се търкулна надолу по склона. Тялото падна и мъжът зад него се спъна в него, считайки се за късметлия, тъй като друга опъната жица преряза въздуха точно над главата му.
  
  Когато втората група започна да се спуска, Кървавият крал се присъедини към тях. Заложени са нови капани. Още глави и скалпове започнаха да падат. След това се чу силен трясък, който отекна из цялата пещера. От двете страни на стесняващия се проход се появиха огледала, разположени така, че човекът отпред да се отразява в тях.
  
  В същото време се чу шум от шуртяща вода и басейнът в подножието на склона започна да се пълни.
  
  Само че тази вода не беше просто вода. Не съдейки по начина, по който пушеше.
  
  Томас изкрещя, докато тичаха към тях. "Захранва се от киселинно езеро. Това е, когато газът серен диоксид се разтваря във вода и образува сярна киселина. Определено не искате да пипате това!"
  
  "Не спирайте", изрева Кървавият крал, когато видя, че хората започват да забавят. "Използвайте метални стълбове, идиоти."
  
  Целият отбор се втурна надолу по склона в тълпа. Отляво и отдясно произволни капани се отваряха със звук, подобен на стрелба с лък. Тела без глави падаха и глави се търкаляха като изхвърлени ананаси сред мъжете, някои от тях бяха спънати, други случайно ги ритнаха. Кървавият крал забеляза рано, че има твърде много хора за броя на стълбовете, и осъзна, че манталитетът на глутницата ще накара по-малко разбиращите сред тях да скочат, без да се замислят.
  
  Те биха заслужили съдбата си. Винаги е било по-добре за идиот да умре.
  
  Кървавият крал забави и задържа Томас. Няколко други мъже също се забавиха, потвърждавайки вярата на Кървавия крал, че само най-умните и най-добрите ще оцелеят. Водачът на глутницата скочи на първия метален стълб и след това започна да скача от стълб на стълб над буйната вода. Отначало той напредна малко, но след това отровната вълна удари краката му. Там, където се докосваше киселата вода, дрехите и кожата му изгаряха.
  
  Когато краката му докоснаха следващия стълб, болката го накара да се преобърне и той падна, плискайки се право в претъпкания басейн. Яростни, агонизиращи писъци отекваха из цялата зала.
  
  Друг мъж падна от плота и падна вътре. Третият мъж спря на ръба на басейна, осъзнавайки със закъснение, че няма чист плот, върху който да скочи, и беше бутнат навътре, когато другият мъж се блъсна сляпо в гърба му.
  
  Огледалата отразяваха човека отпред. Бихте ли завиждали на мъжа срещу вас?
  
  Кървавият крал видя целта на огледалата и унищожаването на капана. "Погледни надолу!" - извика Томас в същото време. "Гледайте краката си, а не човека отпред. Това просто упражнение ще ви помогне да преодолеете стълбовете безопасно.
  
  Кървавият крал спря на ръба на новообразуваното езеро. Съдейки по факта, че водата все още се покачваше, той видя, че върховете на подпорите скоро ще бъдат под кипящата повърхност. Той бутна мъжа пред себе си и дръпна Томас със себе си. Капанът се задейства точно извън обхвата, толкова близо, че той усети вятъра, когато металният стълб прелетя покрай рамото му.
  
  Излезте на стълбовете и танцувайте бързо в произволен ред. Последва кратка пауза, докато водата плискаше напред. Още един стълб и човекът пред него се спъна. Крещейки, той правеше чудеса, като успя да спре падането си, като се приземи върху друг стълб. Обляната с киселина вода го плискаше, но не го докосваше.
  
  Чао.
  
  Кървавият крал видя своя шанс. Без да мисли или спира, той стъпи върху легналото тяло на мъжа, използвайки го като мост, за да премине и да достигне безопасността на далечния бряг. Тежестта му тласна мъжа още по-надолу, потапяйки гърдите му в киселина.
  
  В следващата секунда се изгуби във вихрушка.
  
  Кървавият крал се втренчи след него. "Глупак".
  
  Томас кацна до него. Още хора ловко изскочиха между металните стълбове на безопасно място. Кървавият крал погледна напред към сводестия изход.
  
  "И така до петото ниво", каза той самодоволно. "Къде ще имитирам този червей, Кук. И къде най-накрая - изръмжа той. "Ще унищожа Мат Дрейк."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И СЕДМА
  
  
  Големият остров Хавай е наречен по този начин, за да се избегне объркване. Истинското му име е Хавай или остров Хавай и е най-големият остров в Съединените щати. Той е дом на един от най-известните вулкани в света, Килауеа, планина, която непрекъснато изригва от 1983 г. насам.
  
  Днес, на долните склонове на вулкана-сестра на Мауна Лоа, Мано Кинимака и Алиша Майлс, заедно с екип от американски морски пехотинци, започнаха да изхвърлят паразит, пуснал корени в съзнанието на жителите на острова.
  
  Те пробиха външния периметър, застреляха десетки хора на Кървавия крал и нахлуха в голямата пристройка точно когато стражите освободиха всички заложници. В същия момент зад сградата се чу дрезгавият рев на колите. Алисия и Кинимака не си губеха времето да тичат наоколо.
  
  Алисия спря объркана. "По дяволите, задниците бягат." Четири АТВ-та препуснаха, подскачайки на огромните си гуми.
  
  Кинимака вдигна пушката си и се прицели. "Не за дълго." Той стреля. Алисия видя как последният човек пада и АТВ-то бързо спира.
  
  "Уау, голямо момче, не е лошо за ченге. Нека да."
  
  - Аз съм от ЦРУ. Кинимака винаги хващаше въдицата, за голяма радост на Алисия.
  
  "Единствените трибуквени съкращения, които имат значение, са британски. Запомни това".
  
  Кинимака измърмори нещо, когато Алисия се приближи до АТВ-то. Той все още работеше. В същото време и двамата се опитаха да заемат предната седалка. Алисия поклати глава и посочи към гърба.
  
  "Предпочитам моите хора зад мен, приятелю, ако не са долу."
  
  Алисия запали двигателя и потегли. ATV беше голям грозен звяр, но се движеше плавно и подскачаше удобно през неравности. Едрият хавайец обви ръце около кръста й, за да я задържи, не че му беше необходимо. Там, където седеше, имаше химикалки. Алисия се ухили и не каза нищо.
  
  Бягащите отпред разбраха, че ги преследват. Обитателите на две от тях се обърнаха и стреляха. Алисия се намръщи, знаейки, че е напълно невъзможно да удари нещо по този начин. Аматьори, помисли си тя. Винаги имам чувството, че се бия с аматьори. Последната истинска битка, която тя води, беше срещу Дрейк в крепостта на Абел Фрей. И дори тогава човекът беше ръждясал, възпрепятстван от капаните на седем години учтивост.
  
  Сега той може да има различна гледна точка.
  
  Алисия караше умно, а не бързо. За кратко време тя докара АТВ-то им на приемливо разстояние за стрелба. - извика Кинимака в ухото й. "Ще стрелям!"
  
  Той изстиска удара. Другият наемник изкрещя и яростно отскочи в пръстта. "Това са две от две", възкликна Алиша. "Още едно и ще получиш blo..."
  
  ATV-то им се блъсна в скрит хълм и зави безумно наляво. За момент се озоваха на две колела, преобърнати, но превозното средство успя да запази равновесие и да падне обратно на земята. Алисия не губи време и отвори газта, за да потегли.
  
  Кинимака видя канавката преди нея. "Глупости!" Той извика "Дръж се!"
  
  Алисия можеше само да увеличи скоростта си, тъй като широкият, дълбок ров се приближаваше бързо. АТВ-то прелетя над пропастта, въртейки колела и ръмжайки с двигател, и се приземи от другата страна, опитвайки се да остане на място. Алисия удари главата си в меката греда. Кинимака я държеше толкова здраво, че не им позволи и двамата да се обърнат, и когато прахът се уталожи, те разбраха, че внезапно са сред врага.
  
  До тях черно АТВ се завъртя в калта, приземи се неудобно и сега се мъчеше да се изправи. Кинимака скочи без колебание, хукна право към шофьора и изхвърли него и спътника му от колата в натрупаната кал.
  
  Алисия избърса праха от очите си. АТВ-то с единствения пътник ускори пред нея, но все още беше в обсега. Тя взе пушката си, прицели се и стреля, а след това, без да има нужда да проверява, премести мерника си там, където нейният хавайски партньор се бореше в калта.
  
  Кинимака повлече един човек през калта. "Това е моят дом!" Алисия го чу да ръмжи, преди да извие и счупи ръката на противника си. Когато вторият мъж се хвърли към него, Алисия се засмя и свали пушката си. Кинимака нямаше нужда от нейната помощ. Вторият мъж отскочи от него, както инструкциите отскачат от четиригодишно дете, без ефект. Мъжът падна на земята и Кинимака го довърши с удар в лицето.
  
  Алисия му кимна. "Нека приключим с това."
  
  Последното АТВ се движеше трудно напред. Шофьорът му трябва да е бил ранен по време на всички тези скокове. Алиша бързо започна да навлиза, сега малко разочарована от лекотата, с която си бяха върнали ранчото. Но поне спасиха всички заложници.
  
  Ако имаше нещо, което тя знаеше за Кървавия крал, това беше фактът, че тези хора тук, тези така наречени наемници, бяха утайката на неговия екип, изпратени тук, за да пречат и да отвличат вниманието на властите. Разделяй и владей.
  
  Тя намали, когато наближи последното АТВ. Без пауза, без дори да държи кормилото, тя произвела два изстрела и двамата мъже паднали.
  
  Битката, която едва беше започнала, беше приключила. Алисия се вгледа в далечината за минута. Ако всичко върви по план, ако Мей и Хейдън, Дрейк и останалите оцелеят в своите части от битката, тогава следващата битка може да се окаже най-трудната и последна.
  
  Защото би било срещу Май Китано. И тя ще трябва да каже на Дрейк, че Мей е убила Уелс.
  
  Готино.
  
  Кинимака я потупа по рамото. "Време е да се връщаме."
  
  "Ах, дай почивка на момичето", измърмори тя. "Ние сме в Хавай. Нека гледам залеза.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ОСМА
  
  
  "Значи така изглежда завистта?"
  
  Дрейк и екипът му влязоха в четвъртата стая, като взеха всички предпазни мерки. Дори тогава им бяха нужни няколко мига, за да разберат напълно сцената, която се разкриваше пред тях. Навсякъде лежаха безглави тела. Кръвта беше пръскана по пода и все още течеше плътно на някои места. Самите глави бяха разпилени по пода като захвърлени детски играчки.
  
  От двете страни на тесния проход имаше пружинни капани. Дрейк хвърли един поглед към тънката като бръснач жица и предположи какво се е случило. Комодо подсвирна, не вярвайки на ушите си.
  
  "В един момент тези капани може да се задействат", каза Бен. "Трябва да се преместим."
  
  Карин издаде звук на отвращение.
  
  "Трябва да действаме бързо и да сме в крак с нещата", каза Дрейк. "Не, чакай".
  
  Сега отвъд капаните видя широк басейн, пълен с вода, бълбукаща и пенеща се. Водата се плискаше и блестеше по краищата на басейна.
  
  "Това може да е проблем. Виждате ли металните колони?
  
  - Обзалагам се, че хората на Кървавия крал са ги използвали като трамплини - каза мистериозно Бен. "Всичко, което трябва да направим, е да изчакаме водата да се оттегли."
  
  "Защо просто не преминете през тях." Още докато Комодо изричаше тези думи, на лицето му се изписа съмнение.
  
  "Този басейн може да се захранва от някое киселинно езеро или кладенец", обясни Карин. "Газовете могат да превърнат водата в сярна киселина във или близо до вулкан. Дори отдавна изчезнал."
  
  "Няма ли киселината да корозира металните стълбове?" Дрейк посочи.
  
  Бен кимна. "Определено".
  
  Няколко минути наблюдаваха прииждащата вода. Докато гледаха, се чу зловещ щракащ звук. Дрейк бързо вдигна пистолета си. Шестимата оцелели изтребители на Делта повториха действията му част от секундата по-късно.
  
  Нищо не помръдна.
  
  След това звукът се чу отново. Силно щракване. Звук от кабел на гаражна врата, минаващ по метални релси. Само дето не беше гаражна врата.
  
  Бавно, докато Дрейк наблюдаваше, един от капаните започна да се забива обратно в стената. Временно забавяне? Но такава технология не е била достъпна за древните раси. Или този ход на мисли беше подобен на лудостта на човек, който заявява, че няма друг интелигентен живот във Вселената?
  
  Каква арогантност.
  
  Кой знаеше какви цивилизации съществуват преди да бъдат направени записи? Дрейк не трябваше да се колебае сега. Време е да действаме.
  
  "Водата се оттегля", каза той. "Бен. Някакви изненади?"
  
  Бен прегледа бележките си и Карин с надежда го повтори наум. - Хоксуърт не казва много. Бен разтърси някакви хартии. "Може би бедният човек е бил в шок. Не забравяйте, че тогава не можеха да очакват нещо подобно.
  
  "Тогава ниво пет трябва да е истинска шибана буря", каза Комодо дрезгаво. "Защото след това Кук се обърна назад."
  
  Бен стисна устни. "Хоксуърт казва, че това, което Кук е видял след пето ниво, го е накарало да се върне назад. Не самата стая.
  
  "Да, най-вероятно нива шест и седмо", каза тихо един от войниците на Делта.
  
  "Не забравяйте за огледалата." Карин ги посочи. "Те сочат напред, очевидно към човека отпред. Най-вероятно това е предупреждение.
  
  "Това е като да си в крак с Джоунс." Дрейк кимна. "Разбрах. И така, в духа на Dinorock и по-специално на Дейвид Ковърдейл, ще задам встъпителния въпрос, който винаги съм го чувал да задава на всеки концерт, на който съм ходил. Готов ли си?"
  
  Дрейк поведе пътя. Останалите от екипа се подредиха, както бяха свикнали. Навлизайки в централната лента, Дрейк не очакваше никакви затруднения с капаните и не се натъкна на никого, въпреки че спечели няколко изразходвани точки за натиск. Когато стигнаха до ръба на басейна, водата се оттичаше бързо.
  
  "Полюсите изглеждат добре", каза той. "Пази си гърба. И не гледай надолу. Има някои гадни неща, които се носят наоколо.
  
  Дрейк тръгна първи, внимателно и точно. Целият екип лесно ги прекоси за няколко минути и се насочи към изходната арка.
  
  "Беше мило от страна на Кървавия крал да постави всички капани вместо нас." Бен леко се засмя.
  
  "Сега не можем да изостанем много от копелето." Дрейк почувства как ръцете му се свиват в юмруци и главата му се движи от перспективата да се изправи лице в лице с най-страшната престъпна фигура в новата история.
  
  
  * * *
  
  
  Следващата арка се отваряше в огромна пещера. Най-близката пътека водеше надолу по склона и след това по широк път под висока скала.
  
  Но имаше сериозно препятствие, което напълно блокира пътя им.
  
  Очите на Дрейк се разшириха. "По дяволите".
  
  Той дори не беше мечтал за нещо подобно. Блокажът всъщност беше огромна фигура, изсечена от жива скала. Той лежеше в покой, облегнал гръб на лявата стена, а огромният му корем се подаваше напречно на пътеката. Скулптури от храна лежаха на купчина върху корема му и също бяха разпръснати по краката му и натрупани по пътеката.
  
  В краката на скулптурата лежеше зловеща фигура. Мъртво човешко тяло. Торсът изглеждаше изкривен, сякаш в крайна агония.
  
  "Това е лакомия", каза Бен със страхопочитание. "Демонът, свързан с лакомията, е Велзевул."
  
  Окото на Дрейк потрепна. "Имате предвид като във Велзевул от Бохемска рапсодия?"
  
  Бен въздъхна. "Не всичко е в рокендрола, Мат. Имам предвид демона Велзевул. Дясната ръка на Сатаната."
  
  "Чувал съм, че дясната ръка на Сатана е преуморена." Дрейк се взря в огромното препятствие. "И въпреки че уважавам мозъка ти, Блейки, спри да говориш глупости. Разбира се, всичко е свързано с рокендрола."
  
  Карин пусна дългата си руса коса и след това започна да я връзва още по-здраво. Няколко войници от Делта я наблюдаваха, включително Комодо. Тя отбеляза, че Хоксуърт е предоставил някои интересни подробности за тази конкретна пещера в бележките си. Докато тя говореше, Дрейк позволи на очите си да се лутат из стаята.
  
  Зад огромната фигура той забеляза липсата на изходна арка. Вместо това покрай задната стена минаваше широка издатина, извиваща се към високия таван, докато свърши на високо скалисто плато. Когато Дрейк погледна към платото, той видя нещо, което приличаше на балкон в далечния край, почти като наблюдателна площадка, която гледаше... последните две нива?
  
  Мислите на Дрейк бяха прекъснати от изстрел. Куршумът рикошира над главите им. Дрейк падна на пода, но тогава Комодо мълчаливо посочи към същото скално плато, което току-що беше инспектирал, и видя над дузина фигури, тичащи към него от криволичещ ръб.
  
  Хората на Коваленко.
  
  Какво означаваше...
  
  "Намерете начин да преминете през това копеле", изсъска Дрейк на Бен, кимвайки към тежката скулптура, която препречи пътя им напред, и след това насочи цялото си внимание към скалния израстък.
  
  Глас със силен акцент прогърмя, арогантен и надменен. "Мат Дрейк! Моят нов враг! Значи пак се опитваш да ме спреш, а? Аз ли! Вие никога ли не научавате нищо?"
  
  "Какво се опитваш да постигнеш, Коваленко? Какво означава всичко това?"
  
  "Какво означава всичко това? Става дума за търсене през целия живот. За факта, че пребих Кук. За това как учих и тренирах, като убивах по един човек всеки ден в продължение на двадесет години. Не съм като другите мъже. Преодолях го, преди да направя първия си милиард."
  
  "Вече победихте Кук", каза Дрейк спокойно. "Защо не се върнеш тук? Ще говорим, ти и аз."
  
  "Искаш да ме убиеш? Нямаше да го имам по друг начин. Дори моите хора искат да ме убият.
  
  - Вероятно защото си голям експерт.
  
  Коваленко се намръщи, но беше толкова увлечен от самодоволната му тирада, че обидата дори не беше възприета правилно. "Бих убил хиляди, за да постигна целите си. Може би вече съм го направил. Кой си прави труда да брои? Но запомни това, Дрейк, и го запомни добре. Вие и вашите приятели ще бъдете част от тази статистика. Ще изтрия спомените ви от лицето на Земята."
  
  "Спри да бъдеш толкова мелодраматичен", извика Дрейк в отговор. - Ела тук и докажи, че имаш комплекта, старче. Видя Карин и Бен наблизо, разговаряха напрегнато, като и двамата започнаха да кимат енергично, когато нещо им просветна.
  
  "Не си мислете, че ще умра толкова лесно, дори и да се срещнем. Израснах на най-трудните улици на най-трудния град в майка Русия. И преминавах през тях свободно. Те ми принадлежаха. Британците и американците не знаят нищо за истинската борба. Мъжът със строг вид се изплю на земята.
  
  Очите на Дрейк бяха смъртоносни. "О, искрено се надявам да не умреш лесно."
  
  "Ще се видим скоро, британе. Ще те гледам как гориш, докато взема съкровището си. Ще те видя да крещиш, докато взема друга твоя жена. Ще те гледам как гниеш, докато се превърна в бог.
  
  "За Бога". На Комодо му писна да слуша буйството на тираните. Той изстреля залп към каменния перваз, хвърляйки хората на Кървавия крал в паника. Дори сега Дрейк видя, че девет от десет мъже все още тичаха да му помогнат.
  
  Веднага се чуха ответни изстрели. Куршумите изсвистяха от близките каменни стени.
  
  Бен извика: "Всичко, което трябва да направим, е да се покатерим над дебелия човек. Не е много трудно..."
  
  Дрейк усети но приближава. Той повдигна вежда, когато парче камък падна върху рамото му.
  
  "Но", намеси се Карин, приликата й с Бен ставаше все по-очевидна колкото по-дълго време Дрейк прекарваше с нея. "Уловката е храната. Някои от тях са празни. И пълен с някакъв вид газ.
  
  "Предполагам, че не е смешен газ." Дрейк погледна безформения труп.
  
  Комодо изстреля консервативен залп, за да държи хората на Кървавия крал на разстояние. "Ако случаят е такъв, тогава това е наистина, наистина добро нещо."
  
  - Готови пудри - каза Карин. "Освобождава се при натискане на спусъка. Може би подобни на тези, които убиха повечето от археолозите, открили гробницата на Тутанкамон. Знаете за предполагаемото проклятие, нали? Е, повечето хора вярват, че определени отвари или газове, оставени ни в гробницата от древните египетски жреци, са били предназначени единствено за унищожаване на крадци на гробове.
  
  "Кой е най-безопасният начин?" - попита Дрейк.
  
  "Не знаем, но ако бягаме бързо, един по един, ако някой пусне малко прах зад тях, трябва да е малко количество, което бързо ще се изпари. Капанът е тук преди всичко, за да попречи на всеки, който се катери по скулптурата &# 184; , не го превъзмогвайте."
  
  - Според Хоксуърт - каза Карин със стегната усмивка.
  
  Дрейк оцени ситуацията. Това изглеждаше като повратна точка за него. Ако горе имаше балкон за наблюдение, значи трябваше да са близо до края. Той си представи, че оттам ще има директен път към шеста и седма камера, а след това към легендарното "съкровище". Отдели малко време, за да оцени екипа.
  
  "Ето накъде отиваме с това", каза той. "Всичко или нищо. Там горе - той ядосано размаха юмрук към Коваленко - един слепец, който стреля с куршуми в света. И, Бен, за твоя информация, това е истински Динорок. Но ето накъде отиваме с това. Всичко или нищо. Готов ли си за това?"
  
  Посрещнаха го с оглушителен рев.
  
  Мат Дрейк бяга, водейки хората си до по-ниските нива на Ада в последния етап от собствената си мисия да отмъсти на жената, която обича, и да отърве света от най-злия мъж, когото е познавал.
  
  Време е да се разкачите.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  Дрейк скочи върху гигантската скулптура, опитвайки се да се задържи на краката си и грабвайки издълбаната храна, за да се изправи. Скулптурата беше студена, груба и чужда под пръстите му, сякаш докосваше извънземно яйце. Той затаи дъх, докато дръпна с всички сили, за да запази равновесие, но плодовете, хрупкавият хляб и свинското дупе издържаха.
  
  Под него и вдясно лежеше тялото на човек, който нямаше този късмет.
  
  Около него свистяха куршуми. Комодо и друг член на екипа на Делта осигуриха прикриващ огън.
  
  Без да губи нито секунда, Дрейк прескочи основната част на оформената фигура и се спусна от другата страна. Когато краката му докоснаха каменния под, той се обърна и вдигна палец на следващия човек в редицата.
  
  И тогава той също откри огън, убивайки един от хората на Кървавия крал с първия изстрел. Мъжът се претърколи от скалата, приземявайки се до тялото на вече мъртвия си другар с ужасно хрущене.
  
  Вторият по ред го направи.
  
  Бен беше следващият.
  
  
  * * *
  
  
  Пет минути по-късно целият екип беше безопасно скрит в сянката на Gluttony. Само едно парче храна беше смачкано. Дрейк наблюдава как облак прах се издига във въздуха, спираловидно като тяло на смъртоносна, омагьосана змия, но след няколко секунди се изпарява, без дори да докосне ботушите на бягащия престъпник.
  
  "Ледж".
  
  Дрейк два пъти посочи пътя към късия склон, който образуваше началото на перваза. От тази гледна точка го видяха грациозно да се извива нагоре по стената, преди да излезе на скалисто плато.
  
  Хората на Кървавия крал се оттеглиха. Беше надпревара с времето.
  
  Те избухват нагоре, един файл. Перваза беше достатъчно широк, за да прости няколко грешки. Дрейк стреля, докато бягаше, убивайки още един от хората на Коваленко, когато изчезнаха под арката на следващия изход. Когато стигнаха върха на перваза и видяха огромното скалисто издатина, Дрейк видя нещо друго да лежи в засада.
  
  - Граната!
  
  С пълна скорост той се хвърли с главата напред в пода, използвайки инерцията си, за да извие тялото си, докато то се плъзгаше по гладкия камък, и хвърли гранатата настрани.
  
  Той падна от платото, експлодирайки няколко секунди по-късно. Експлозията разтърси стаята.
  
  Комодо му помогна да стане. "Можем да те използваме в нашия футболен отбор, човече."
  
  "Янките не знаят как да играят футбол." Дрейк изтича до балкона, нетърпелив да види какво има отвъд него и да настигне Коваленко. "Без да се обиждаш".
  
  "Хм. Не виждам английският отбор да носи много трофеи."
  
  "Ще донесем у дома златото." Дрейк доведе американеца в ред. "На олимпийските игри. Бекъм ще промени ситуацията."
  
  Бен ги настигна. "Той е прав. Отборът ще играе за него. Тълпата ще се надигне за него.
  
  Карин нададе раздразнен писък зад себе си. "Има ли място, където човек няма да говори за проклетия футбол!"
  
  Дрейк стигна до балкона и постави ръка върху ниската, разрушена каменна стена. Гледката пред него накара краката му да се подкосят, той залитна, забрави всичките си мъки и отново се зачуди какво ли създание наистина е построило това вдъхващо благоговение място.
  
  Гледката, която видяха, изпълни сърцата им с благоговение и страх.
  
  Балконът беше около една четвърт от пътя нагоре към наистина гигантската пещера. Без съмнение най-големият, който някой от тях някога е виждал. Светлината идваше от безбройните тъмно-кехлибарени проблясъци, които хората на Кървавия крал бяха пуснали преди да навлязат в шестото ниво. Дори тогава голяма част от пещерата и нейните опасности все още са скрити в мрак и сянка.
  
  Вляво от тях и водещо от арката на изхода покрито зигзагообразно стълбище водеше надолу около сто фута. От дълбините на тези стълби Дрейк и екипът му чуха тежък, бумтящ звук, последван от писъци, които накараха сърцата им да се свият в юмруци от ужас.
  
  Бен си пое дъх. "Пич, не ми харесва как звучи това."
  
  "Да. Звучи като интрото на една от песните ви." Дрейк се опита да попречи на духа да падне твърде далеч, но все още беше трудно да вдигне челюстта си от земята.
  
  Стълбището завършваше на тесен перваз. Отвъд този перваз пещерата се отваряше в необятност. Можеше да види тясна, криволичеща пътека, прилепнала към дясната стена, пряк път, водещ към пещера над безкрайните дълбини, и подобна, която след това продължаваше наляво, но нямаше мост или друго средство, което да ги свързва през голяма пропаст.
  
  В най-отдалечения край на пещерата стоеше огромна, черна, назъбена скала. Докато Дрейк примижаваше, той си помисли, че може да различи фигура около средата на скалата, нещо голямо, но разстоянието и тъмнината му попречиха.
  
  За сега.
  
  "Последният тласък", каза той, надявайки се, че е истина. "Следвай ме".
  
  Веднъж войникът си остава войник. Това му каза Алисън. Точно преди да го напусне. Точно преди тя...
  
  Той отблъсна спомените. Сега не можеше да се бие с тях. Но тя беше права. Плашещо вярно. Ако тя беше жива, всичко можеше да бъде другояче, но сега в него течеше кръвта на войник, на воин; истинският му характер никога не го е напускал.
  
  Те влязоха в тесния проход: двама цивилни, шестима войници от Делта и Мат Дрейк. Отначало тунелът изглеждаше малко по-различен от предишните, но след това, в светлината на кехлибарените проблясъци, които продължиха да стрелят напред, Дрейк видя как проходът внезапно се разделя и разширява до ширината на две коли и забелязва, че каналът е бил ударен в каменния под.
  
  Канал за насочване?
  
  "Пазете се от тези, които чупят глезени." Дрейк забеляза зловеща малка дупка отпред, разположена точно там, където човек може да постави крака си. "Не би трябвало да е твърде трудно да избягаш с това темпо."
  
  "Не!" - възкликна Бен без капка хумор. "Ти си проклет войник. Трябваше да знаеш по-добре, отколкото да казваш такива неща.
  
  Сякаш за потвърждение се чу мощен бумтеж и земята под тях се разтресе. Звучеше така, сякаш нещо голямо и тежко беше паднало в прохода, който разделяше този, по който вървяха. Те могат да се върнат и да бъдат блокирани или...
  
  "Бягай!" - извика Дрейк. "Просто бягай по дяволите!"
  
  Силен гръм започна да изпълва прохода, сякаш нещо тежко се насочваше към тях. Те избягаха, а Дрейк стреляше със сигнални ракети, докато бягаше и отчаяно се надяваше, че нито Бен, нито Карин са стъпили в някой от гнусните капани.
  
  При тази скорост...
  
  Ревът се усили.
  
  Те продължиха да бягат, без да смеят да погледнат назад, като се придържаха вдясно от широкия канал и се надяваха Дрейк да не е останал без ракетни ракети. Минута по-късно те чуха второ зловещо сумтене, идващо някъде отпред.
  
  - Господи!
  
  Дрейк не забави. Ако го направи, те щяха да са мъртви. Той се втурна покрай широк отвор в стената вдясно от тях. Шумът идваше отгоре. Той рискува да хвърли бърз поглед.
  
  НЕ!
  
  Блейки беше прав, лудият малък маниак. Към тях гърмяха Rolling Stones и то не в стил Динорок. Това бяха големи сферични каменни топки, пуснати от древни механизми и контролирани от явни и скрити канали. Този отдясно се нахвърли върху Дрейк.
  
  Той набра голяма скорост. "Бягай!" Той се обърна и извика. "Боже мой".
  
  Бен се присъедини към него. Двама войници от Делта, Карин и Комодо, се втурнаха покрай дупката с един сантиметър на свобода. Още двама войници избутаха покрай тях, спънаха се в собствените си крака и се блъснаха в Комодо и Карин, озовавайки се в стенеща плетеница.
  
  Но последният човек от Делта нямаше този късмет. Той изчезна безшумно, когато огромна топка излетя от напречния проход, блъсна го със силата на камион Мак и издрънча в стената на тунела. Имаше още един трясък, когато топката, която ги преследваше, се блъсна в тази, която блокира пътя им за бягство.
  
  Лицето на Комодо казваше всичко. - Ако побързаме - изръмжа той, - можем да заобиколим другите капани, преди да са се задействали.
  
  Отново излетяха. Минаха още три пресечки, където механизмите на огромни машини ръмжаха, пукаха и тракаха. Лидерът на Делта беше прав. Дрейк се вслуша напрегнато, но не чу звук от Коваленко или хората му отпред.
  
  Тогава се натъкнаха на препятствието, от което той толкова се страхуваше. Един от огромните камъни се извисяваше напред, блокирайки пътя напред. Те се скупчиха, чудейки се дали е възможно това нещо да започне да се рестартира.
  
  "Може би е счупено", каза Бен. - Имам предвид капан.
  
  "Или може би..." Карин падна на колене и пропълзя няколко фута напред. - Може би трябваше да е тук.
  
  Дрейк падна до нея. Там под огромна скала имаше малко място за катерене. Имаше достатъчно място, за да може човек да се сгуши под него.
  
  "Не е добре". Комодо също клекна. "Вече загубих един човек в този глупав капан. Намери друг начин, Дрейк.
  
  "Ако съм прав", каза Дрейк, поглеждайки през рамо, "щом тези капани се нулират, те ще се задействат отново. Те трябва да работят на същата система с подложки за притискане като другите. Тук ще бъдем в капан." Той срещна очите на Комодо с твърд поглед. "Нямаме избор."
  
  Без да чака отговор, той се плъзна под топката. Останалите от екипа се тълпяха зад него, не искайки да са последни в опашката, но хората от Делта бяха дисциплинирани и се разположиха, където командирът им посочи. Дрейк усети познато желание да се надига в гърдите му, желанието да каже: Не се притеснявай, повярвай ми. Ще ви преведа през това, но той знаеше, че никога повече няма да го каже.
  
  Не и след безсмислената смърт на Кенеди.
  
  След момент на гърчене той се озова да се плъзга с главата напред по стръмен склон и веднага чу другите да го следват. Дъното не беше далече, но му оставаше достатъчно място да застане точно под масивната каменна топка. Всички останали се тълпяха зад него. Мислейки напрегнато, той не смееше да помръдне нито един мускул. Ако това нещо се срути, той искаше всички да са в равни условия.
  
  Но тогава познатият стенещ звук на шлайфащи машини разтърси тишината и топката се раздвижи. Дрейк излетя като прилеп от ада, крещейки всички да го последват. Той забави и помогна на Бен да върви, усещайки, че дори един млад ученик има физически ограничения и му липсва издръжливостта на войник. Той знаеше, че Комодо щеше да помага на Карин, но тъй като тя беше експерт по бойни изкуства, физическата й подготовка лесно можеше да се изравни с тази на мъж.
  
  Като група те тичаха по издълбания проход под смъртоносната търкаляща се топка, опитвайки се да се възползват от бавния й старт, защото можеха да срещнат стръмен склон пред себе си, който да ги принуди да се изправят отново пред нея.
  
  Дрейк забеляза счупения глезен и извика предупредително. Той прескочи дяволски поставената дупка, като почти повлече Бен със себе си. След това се блъсна в скат.
  
  Беше жестоко. Той се зарови с наведена глава, тропащи крака, дясната му ръка обгърна кръста на Бен, издигайки се с всяка стъпка. В крайна сметка той удари топката от известно разстояние, но след това трябваше да даде шанс на всички зад себе си.
  
  Той не се отказа, той просто се придвижи напред, за да даде на останалите малко пространство и изстреля още няколко ракети напред.
  
  Отскочиха от здрава каменна стена!
  
  Към тях с рев се търкулна огромен камък. Целият отбор успя, но сега се озова в задънена улица. Буквално.
  
  Очите на Дрейк различиха по-дълбока тъмнина между ярките проблясъци на "Има дупка. Дупка в земята."
  
  Бързо, с преплетени крака и опънати от отчаяние нерви, те се втурнаха към дупката. Беше малък, с човешки ръст и напълно черен отвътре.
  
  "Скок на вярата", каза Карин. "Нещо като да вярваш в Бог."
  
  Тежкият рев на каменната топка се усили. Беше в рамките на минута, след като ги смачка.
  
  "Светеща пръчка", каза Комодо с напрегнат глас.
  
  "Няма време". Дрейк счупи светещата пръчка и скочи в дупката с едно бързо движение. Падането изглеждаше безкрайно. Тъмнината блещукаше, сякаш протягаше възлести пръсти. След секунди той стигна до дъното, позволи на краката си да поддадат и удари силно главата си в твърдия камък. Звезди плуваха пред очите му. По челото му се стичаше кръв. Внимавайки за онези, които ще го последват, той остави светещата пръчка на място и изпълзя извън обхвата.
  
  Някой друг се приземи с трясък. Тогава Бен беше до него. "Мат. Мат! Добре ли си?"
  
  "О, да, дяволски добре съм." Той седна, хванал се за слепоочията си. "Имате ли аспирин?"
  
  "Ще изгният вътрешностите ти."
  
  "Полинезийски май тай? Хавайски поток от лава?"
  
  "Боже, не споменавай думата на L тук, приятелю."
  
  "Какво ще кажете за още една глупава шега?"
  
  "Никога не ги изчерпвайте. Запази спокойствие."
  
  Бен провери раната си. По това време останалата част от екипа беше кацнала безопасно и се тълпяха наоколо. Дрейк махна на младежа настрани и стана на крака. Всичко изглеждаше в изправност. Комодо изстреля две сигнални ракети, които удариха покрива и отскочиха надолу по стръмния склон.
  
  И те падаха отново и отново, докато не излязоха през арката отдолу.
  
  - Това е - каза Дрейк. "Мисля, че това е последното ниво."
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИДЕСЕТ
  
  
  Дрейк и Делта екип излязоха от тунела, стреляйки силно. Нямаше избор. Ако щяха да спрат Коваленко, скоростта беше жизненоважна. Дрейк веднага погледна надясно, спомняйки си схемата на пещерата, и видя, че хората на Кървавия крал бяха прескочили до първия S-образен ръб и се бяха събрали около най-отдалечената му точка. Началото на втория S-образен перваз започваше на няколко крачки пред тях, но от другата страна на гигантската пещера ги разделяше зейнала пропаст с неизвестна дълбочина. Сега, когато беше по-близо и когато хората на Кървавия крал сякаш пуснаха още няколко кехлибарени светкавици, той най-накрая успя да огледа добре далечния край на пещерата.
  
  Огромно скално плато стърчеше от задната стена на същото ниво като двата S-образни перваза. В самата задна стена беше издълбано стръмно стълбище, което изглеждаше толкова близо до вертикалата, че дори на индивидуал би му се завило свят.
  
  Голяма черна фигура се надвеси на върха на стълбите. Дрейк успя да зърне само за секунда, но... беше ли това колосален стол, направен от камък? Може би неправдоподобен, необичаен трон?
  
  Въздухът беше надупчен от куршуми. Дрейк падна на едно коляно, хвърляйки мъжа настрани и чувайки ужасния му писък, докато той падаше в бездната. Те хукнаха към единственото покритие, което можеха да видят, счупена маса от камъни, които вероятно бяха паднали от балкона отгоре. Докато гледаха, един от хората на Коваленко стреля с високоговорящо оръжие, което изстреля нещо като обемна стоманена стрела през пробива. Той удари далечната стена със силен трясък и се заби в камъка.
  
  Докато стрелата летеше, зад нея се размота дебело въже.
  
  След това другият край на въжето беше вкаран в същото оръжие и изстрелян в най-близката стена, залепвайки няколко фута над първия. Въжето бързо беше опънато.
  
  Създадоха пощенска линия.
  
  Дрейк се замисли бързо. "Ако искаме да го спрем, имаме нужда от тази реплика", каза той. "Ще отнеме твърде много време да създадем наши собствени. Така че не го снимайте. Но ние също трябва да ги спрем, когато преминат границата.
  
  "Мислете повече като Кървавия крал", каза Карин с отвращение. "Помислете си как прерязва линията, докато последните няколко от хората му все още са на нея."
  
  "Няма да спираме", каза Дрейк. "Никога".
  
  Той изскочи зад прикритието и откри огън. Войници на Делта Форс тичаха отляво и отдясно, стреляйки внимателно, но точно.
  
  Първият от хората на Коваленко се втурна през пропастта, набирайки скорост, и се приземи ловко от другата страна. Той бързо се обърна и започна да поставя стена от прикриващ огън на пълен автоматик.
  
  Войникът на Делта беше хвърлен настрани, разкъсан на парчета. Тялото му рухна пред Дрейк, но англичанинът прескочи, без да прекъсва крачката. Когато наближи първия S-образен ръб, пред него се разкри широка пропаст от празнота. Ще трябва да скочат върху него!
  
  Продължавайки да стреля, той прескочи пролуката. Вторият от хората на Коваленко прелетя по линията. Камъни бяха изхвърлени от стената на близката пещера, докато куршумите удряха с опустошителна сила.
  
  Екипът на Дрейк тичаше и скачаше след него.
  
  Третата фигура скочи върху опънатата линия. Коваленко. Мозъкът на Дрейк му крещеше да направи удара. Рискувайте! Премахнете това копеле веднага.
  
  Но твърде много може да се обърка. Той може да пробие линията и Коваленко все още може да е в безопасност. Той може само да нарани копелето. И най-важното - руският задник им трябваше жив, за да спрат кървавата вендета.
  
  Коваленко се приземи благополучно. Още трима от хората му успяха да ги пресекат. Дрейк пусна още три, когато двете сили се събраха. Три изстрела от близко разстояние. Три убийства.
  
  Тогава пушката полетя към главата му. Той приклекна, хвърли нападателя си през рамо и го избута от перваза в тъмнината. Той се обърна и стреля от бедрото. Друг човек падна. Комодо беше на негова страна. Беше изваден нож. Кръвта оплиска стената на пещерата. Хората на Коваленко бавно се оттеглиха, изтласкани до една скала зад тях.
  
  Останалите четирима войници на Делта коленичиха на ръба на пропастта, внимателно стреляйки по всеки от хората на Коваленко, който се задържаше близо до линията. Беше обаче само въпрос на време някой от тях да се сети да се отдръпне и да започне да прави снимки на пот.
  
  Скоростта беше всичко, което имаха.
  
  Още двама от хората на Кървавия крал се бяха качили на зиплайна и сега тласкаха. Дрейк видя, че другият започва да се катери по бойниците и стреля, отблъсквайки го като смазана муха. Мъжът се втурна към него с наведена глава, крещейки, без съмнение виждайки, че е отсечен. Дрейк се оттегли до стената. Комодо дръпна мъжа от перваза.
  
  "Горе!"
  
  Дрейк прекара ценни секунди, оглеждайки се наоколо. Какво, по дяволите, използваха, за да задържат тази проклета линия?" Тогава той видя. Всеки човек трябва да е получил малък специален блок, какъвто използват професионалистите. Имаше няколко лежащи наоколо. Кървавият крал дойде подготвен за всякакви обстоятелства.
  
  Както и Дрейк. Те носеха в раниците си професионална спелеологична екипировка. Дрейк бързо извади блока и закачи предпазния колан на гърба си.
  
  "Бен!"
  
  Когато младият мъж се приближи крадешком, Дрейк се обърна към Комодо. - Ще доведеш ли Карин?
  
  "Със сигурност". Груб, с твърдо лице и бойни белези, едрият мъж все още не можеше да скрие факта, че вече е поразен.
  
  От всички места...
  
  Доверявайки се на хората от Делта да държат главорезите на Коваленко на разстояние, Дрейк увеличи натиска, като бързо прикрепи макарата си към плътно опънатия кабел. Бен закопча предпазния колан и Дрейк му подаде пушката.
  
  "Стреляй, сякаш животът ни зависи от това, Блейки!"
  
  С писъци те се отблъснаха и препуснаха по зилайна. От тази височина и при тази скорост разстоянието изглеждаше по-голямо и далечният перваз сякаш се отдалечаваше. Бен откри огън, изстрелите му летяха нависоко и нашироко и каменни късове заваляха върху хората на Кървавия крал долу.
  
  Но нямаше значение. Беше необходим шумът, натискът и заплахата. Набирайки скорост, Дрейк вдигна крака, докато въздухът профуча покрай него, разкривайки огромна бездънна бездна отдолу. Ужасът и вълнението караха сърцето му да бие лудо. Звукът от метална макара, която се дърпа върху телена мрежа, изсъска силно в ушите му.
  
  Няколко куршума изсвистяха покрай тях, прорязвайки въздуха около бързащата двойка. Дрейк чу ответния огън от Delta Team. Един от хората на Коваленко рухна шумно. Бен изрева и задържа пръста си на спусъка.
  
  Колкото повече се приближаваха, толкова по-опасно ставаше. Беше благословия от Бог, че хората на Коваленко нямаха прикритие и постоянният залп от куршуми, идващи от екипа на Делта, беше твърде тежък за понасяне. Дори при тази скорост Дрейк усещаше как студът преминава през краката му. Векове на мрак се размърдаха под него, кипяха, кипяха и може би протягаха призрачни пръсти, за да се опитат да го дръпнат във вечна прегръдка.
  
  Перваза се втурна към него. В последния момент Кървавият крал нареди на хората си да се оттеглят и Дрейк освободи блока. Той се приземи на крака, но инерцията му не беше достатъчна, за да поддържа баланса между тласъка напред и тежестта, насочена назад.
  
  С други думи, теглото на Блейки ги откачи. Към бездната.
  
  Дрейк умишлено падна настрани, влагайки цялото си тяло в тромавата маневра. Бен отчаяно се хвана за упорития камък, но все още смело държеше пушката си. Дрейк чу внезапния звук от стягане на циплайн и осъзна, че Комодо и Карин вече са на него и се приближават към него с бясна скорост.
  
  Хората на Кървавия крал си проправиха път по перваза към дъното на залата, почти успяха да направят последния скок върху огромното скално плато, където започваше мистериозното стълбище. Добрата новина беше, че бяха останали само около дузина души.
  
  Дрейк пропълзя по перваза, преди да откопчае Бен, след което си позволи няколко секунди да диша, преди да седне. В едно мигване Комодо и Карин прелетяха пред очите му, като двойката се приземи грациозно и не без лека лукава усмивка.
  
  "Момчето е напълняло малко." Дрейк посочи към Бен. "Твърде много пълни закуски. Няма достатъчно танци.
  
  "Групата не танцува." Бен веднага отвърна на удара, докато Дрейк преценяваше следващия им ход. Да изчакам ли останалата част от екипа или да го преследвам?
  
  "Хейдън казва, че когато танцуваш, изглеждаш като Пикси Лот."
  
  "Глупости".
  
  Комодо също се грижеше за хората на Коваленко. Въжето отново се опъна и всички се притиснаха към стената. Още двама войници от Делта пристигнаха бързо последователно, ботушите им стържеха шумно по пясъка, докато намаляваха скоростта, за да спрат бързо.
  
  "Продължавай да се движиш." Дрейк взе решение. "По-добре е да не им даваме време да мислят."
  
  Те се втурнаха по перваза, държейки оръжията си в готовност. Настъплението на Кървавия крал за момент беше скрито от поглед от извивка в скалистата стена, но когато Дрейк и екипажът му изчистиха кривата, те видяха Коваленко и останалите му хора вече на скалистото плато.
  
  Изгубил е някъде още двама души.
  
  И сега, изглежда, им беше наредено да предприемат крайни мерки. Няколко души извадиха преносими РПГ гранатомети.
  
  "По дяволите, те са с дуло!" Дрейк изпищя, после спря и се обърна, а сърцето му изведнъж падна под земята. "О, не-"
  
  Чу се първото пукане и свирене на граната, която се зарежда от дулото. Последните двама войници на Делта се движиха бързо по зиплайна, прицелвайки се в перваза, когато ракета го удари. Той се блъсна в стената над котвите за зиплайн и ги унищожи в експлозия от скали, прах и шисти.
  
  Линията увисна. Войниците полетяха надолу в черна забрава, без дори да издадат звук. Така или иначе, това беше още по-лошо.
  
  Комодо изруга, гневът изкриви чертите му. Това бяха добри хора, с които той беше тренирал и се бил с години. Сега в отбора на Делта имаше само трима силни, плюс Дрейк, Бен и Карин.
  
  Дрейк изкрещя и ги подгони надолу по перваза, полудял от съзнанието, че скоро ще бъдат пуснати нови RPG. Оцелелите препускаха по перваза, водени от светещи пръчки и изобилие от кехлибарени светкавици. Всяка стъпка ги доближаваше до скалисто плато, странно стълбище и мистериозната, но невероятна гледка на гигантски трон, стърчащ от скална стена.
  
  Произведен е втори изстрел с РПГ. Този избухна на перваза зад бегачите, повреждайки, но не унищожавайки пътеката. Дори докато тичаше, напрягайки преуморените си мускули до краен предел, Дрейк чу Коваленко да крещи на хората си да внимават - перваза може да е единственият им изход оттам.
  
  Сега Дрейк стигна до подножието на перваза и видя пропаст, която трябваше да прескочи, за да стигне до скалистото плато и да се изправи срещу хората на Кървавия крал.
  
  Беше огромно.
  
  Всъщност толкова голям, че почти залитна. Почти спря. Не за себе си, а за Бен и Карин. На пръв поглед той не смяташе, че ще направят скока. Но тогава той закорави сърцето си. Те трябваше. И не можеше да има забавяне, нито връщане назад. Те бяха единствените хора, способни да спрат Кървавия крал и да сложат край на лудия му план. Единствените хора, способни да унищожат лидера на международния тероризъм и да се уверят, че той никога повече няма шанс да навреди на някого.
  
  Но той все пак се обърна наполовина, докато бягаше. - Не спирай - извика той на Бен. "Вярвам. Можеш да го направиш".
  
  Бен кимна, адреналинът завладя краката и мускулите му и ги изпълни със сила на волята, величие и сила. Дрейк удари пролуката първи, скачайки с протегнати ръце и все още помпени крака, извивайки се над пролуката като олимпийски атлет.
  
  След това дойде Бен с протегната ръка, отметната на всички посоки глава, нервите му пронизваха чувството му за баланс. Но той се приземи от другата страна с няколко свободни сантиметра.
  
  "Да!" - възкликна той и Дрейк му се ухили. "Джесика Енис не може да направи нищо за теб, приятелю."
  
  След това Комодо се приземи тежко, почти обръщайки тялото си отвътре навън, когато веднага се обърна и погледна Карин. Скокът й беше красив. Крака повдигнати високо, гръб извит, масово движение напред.
  
  И перфектно приземяване. Останалата част от Delta Team го последваха.
  
  Дрейк се обърна, за да види най-шокиращата гледка, която някога е виждал.
  
  Кървавият крал и хората му, крещящи и ридаещи, повечето покрити с кръв и зеещи рани, всички се втурнаха право към тях и размахаха оръжията си като демони от ада.
  
  Време е за последната битка.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВА ГЛАВА
  
  
  Мат Дрейк оцеля и се изправи лице в лице с Кървавия крал.
  
  Неговите хора пристигнаха първи, разнесоха се писъци, пушките дрънчаха, а ножовете щракаха и блестяха като мечове, отразявайки кехлибарената светлина и хвърляйки огъня им в много посоки. Бяха дадени няколко изстрела, но на това разстояние и в този водовъртеж от тестостерон и страх нито един не беше правилно насочен. И все пак иззад Дрейк, друг паднал войник на Делта, се чу остър вик.
  
  Мускулите на Дрейк го боляха, сякаш се биеше с триста килограмова горила. Кръв и мръсотия покриха лицето му. Девет души го нападнаха, тях, но той ги победи всички, защото Кървавият крал стоеше зад тях и нищо нямаше да го спре да обяви своето отмъщение.
  
  Старият войник се завърна, цивилното лице вече беше по-малко и той беше отново там, в най-горните редици, с най-лошите шибани войници живи.
  
  Той застреля трима мъже от упор право в сърцето. Влязъл в четвъртия, като обърнал пистолета, разбил напълно носа на мъжа и в същото време счупил част от скулата му. Минаха три секунди. Усети как екипажът на Делта се отдръпна от него почти уплашен, давайки му място за работа. Той ги остави да се бият с тримата наемници, докато се придвижи към един човек и самия Коваленко.
  
  Комодо удари мъжа с глава и намушка другия до смърт с едно движение. Карин беше до него и не отстъпваше. Нито за секунда. Тя използва дланта на лицето си, за да бутне намушкания мъж назад и последва комбинация от удари. Докато наемникът ръмжеше и се опитваше да се стегне, тя се намеси и използва техника на таекуондо, за да го хвърли през рамото си.
  
  Към отвесния ръб.
  
  Човекът се подхлъзна, крещеше, отнесен от бездната. Карин се взря в Комодо, внезапно осъзнавайки какво е направила. Ръководителят на голям екип размисли бързо и й даде знак на благодарност, като моментално оцени действията й и им придаде релевантност.
  
  Карин си пое дълбоко въздух.
  
  Дрейк се изправи срещу Кървавия крал.
  
  Накрая.
  
  Последният мъж беше оцелял в кратката битка и сега лежеше гърчещ се в краката му със счупена дихателна тръба и счупени две китки. Коваленко хвърли презрителен поглед на мъжа.
  
  "Глупак. И слаб."
  
  "Всички слаби хора се крият зад богатството си и зад външния вид на властта, която им носи."
  
  - Прилика? Коваленко извади пистолет и простреля гърчещия се мъж в лицето. "Не е ли това сила? Мислехте ли, че е подобно? Убивам човек хладнокръвно всеки ден, защото мога. Това подобие на сила ли е?"
  
  "По същия начин, по който наредихте убийството на Кенеди Мур? Ами семействата на приятелите ми? Някаква част от света може да те е родила, Коваленко, но не тази част беше разумна.
  
  Движеха се бързо и едновременно. Две оръжия, пистолет и пушка, щракват едновременно.
  
  И двете са празни. Кликнете два пъти.
  
  "Не!", Писъкът на Коваленко беше пълен с детска ярост. Отказано му е.
  
  Дрейк намушка с ножа си. Кървавият крал показа уличния си ум, като се измъкна настрани. Дрейк хвърли пушката към него. Коваленко понесе удара в челото без да трепне и в същото време извади нож.
  
  "Ако трябва да те убия сам, Дрейк..."
  
  "О, да, ще го направите", каза англичанинът. "Вече не виждам никого наоколо. Нямаш нито един шилинг, приятелю."
  
  Коваленко се хвърли. Дрейк го видя на забавен каданс. Коваленко може да си е мислил, че е израснал тежко, може дори да е мислил, че е тренирал здраво, но обучението му е нищо в сравнение със суровите изисквания и тестове, на които са подложени британските SAS.
  
  Дрейк влезе отстрани с бърз удар с коляно, който временно парализира Коваленко и счупи няколко ребра. Въздишката, която се изтръгна от устата на руснака, беше моментално потисната. Той се отдръпна.
  
  Дрейк симулира бърза атака, изчака реакцията на Кървавия крал и моментално улови дясната ръка на мъжа със своята. Бързо обръщане надолу и китката на Коваленко се счупи. И отново руснакът само изсъска.
  
  Те бяха наблюдавани от Комодо, Карин, Бен и останалия войник на Делта.
  
  Кървавият крал се втренчи в тях. "Не можеш да ме убиеш. Всички вие. Не можеш да ме убиеш. Аз съм Бог!"
  
  Комодо изръмжа. "Не можем да те убием, идиот. Ще трябва да крещиш адски много. Но съм сигурен, че очаквам с нетърпение да ти помогна да избереш в коя адска дупка ще прекараш остатъка от живота си.
  
  - Затвор - изплю проклетият крал. "Никой затвор не може да ме задържи. Ще го притежавам за една седмица.
  
  Устата на Комодо се разтегна в усмивка. - Няколко затвора - каза той тихо. "Те дори не съществуват."
  
  Коваленко изглеждаше изненадан за момент, но тогава арогантността отново покри лицето му и той се обърна отново към Дрейк. "А ти?" - попита той. "Можеше и да си мъртъв, ако не трябваше да те преследвам през половината свят."
  
  "Мъртъв?" - повтори Дрейк. "Има различни видове мъртви. Трябва да знаеш това."
  
  Дрейк го ритна в студеното му, мъртво сърце. Коваленко се олюля. От устата му течеше кръв. С жалък вик той падна на колене. Срамен край за Кървавия крал.
  
  Дрейк му се изсмя. "Той свърши. Вържете му ръцете и да тръгваме.
  
  Бен проговори. "Записах неговите говорни модели." - каза той тихо, вдигайки телефона си. "Можем да използваме специален софтуер, за да възпроизведем гласа му. Мат, всъщност не ни е нужен жив.
  
  Моментът беше напрегнат като последната секунда преди експлозията. Изражението на Дрейк се промени от примирение до чиста омраза. Комодо се колебаеше да се намеси не от страх, а от трудно спечелено уважение - единственото уважение, което един войник признаваше. Очите на Карин се разшириха от ужас.
  
  Дрейк вдигна пушката си и почука с твърдата стомана по челото на Коваленко.
  
  "Ти си сигурен?"
  
  "Положително. Видях я как умира. Аз бях там. Той даде заповеди за терористични атаки на Хаваите." Бен огледа стаята. "Дори адът ще го изплюе."
  
  "Това е мястото, където ти е мястото." Усмивката на Дрейк беше студена и мрачна като душата на Кървавия крал. "Отвъд портите на ада. Това е мястото, където трябва да останеш и това е мястото, където трябва да умреш.
  
  Челюстта на Коваленко стисна силно; зад това се криеха четиридесет години смърт, лишения и кървав упадък. "Никога няма да ме уплашиш."
  
  Дрейк огледа падналия мъж. Той беше прав. Смъртта нямаше да му навреди. Нямаше нищо на земята, което да уплаши този човек.
  
  Но имаше едно нещо, което щеше да го разбие.
  
  "Така че ще те връзваме тук." Той свали пушката си, за голямо облекчение на Комодо. "И ние продължаваме да претендираме за съкровището. Това беше търсене на живота ви и никога няма да разберете какво е било. Но запомни думите ми, Коваленко, ще го направя. "
  
  "Не!" Пискът на руснака беше незабавен. "Какви са вашите оплаквания? Не! Никога. Това е мое. Това винаги е било мое.
  
  С отчаян рев Кървавият крал нанесе последен отчаян удар. Лицето му беше изкривено от болка. От лицето и ръцете му течеше кръв. Той се изправи и вложи всяка частица воля и живот, пълен с омраза и убийство, в своя скок.
  
  Очите на Дрейк блеснаха, лицето му стана твърдо като гранит. Той позволи на Кървавия крал да го удари, стоеше твърдо, докато лудият руснак изразходваше последната унция енергия в дузина удари, силни в началото, но бързо отслабващи.
  
  Тогава Дрейк се засмя, звук отвъд мрака, звук лишен от любов и изгубен, заседнал по средата между чистилището и ада. Когато последната част от енергията на Кървавия крал беше изразходвана, Дрейк го бутна с длан и застана на гърдите му.
  
  "Всичко беше напразно, Коваленко. Ти загуби".
  
  Комодо се втурна към руснака и го завърза, преди Дрейк да успее да промени решението си. Карин му помогна да отвлече вниманието му, като му посочи почти вертикалното стълбище и зашеметяващата гледка на стърчащ черен трон. От тук беше още по-зашеметяващо. Създанието беше огромно и перфектно изваяно, висящо на сто фута над главите им.
  
  "След теб".
  
  Дрейк оцени следващото препятствие. Стълбите се издигаха под лек ъгъл на около сто фута. Долната страна на трона беше наситено черна, въпреки многото кехлибарени отблясъци, разпръснати около него.
  
  "Аз трябва да отида първи", каза Комодо. "Имам известен опит в катеренето. Трябва да изкачваме няколко стъпала наведнъж, като вкарваме карабинери, докато вървим, и след това удължаваме предпазното въже до нашия екип."
  
  Дрейк го остави да води. Гневът все още беше силен в съзнанието му, почти непреодолим. Пръстът му все още се чувстваше добре на спусъка на M16. Но да убиеш Коваленко сега би означавало да отровиш душата му завинаги, да внушиш мрак, който никога няма да се разсее.
  
  Както би могъл да каже Бен Блейк, това би го обърнало към тъмната страна.
  
  Той започна да се изкачва по стената след Komodo, нуждаейки се от разсейване, тъй като безкрайната нужда от отмъщение нарастваше и се опитваше да поеме контрол над него. Внезапното покачване моментално съсредоточи ума му. Виковете и стенанията на Кървавия крал заглъхнаха, когато тронът се приближи и стълбите станаха по-трудни.
  
  Те се качиха, Комодо ги водеше напред, като внимателно закрепи всеки карабинер, преди да провери теглото му, след което нави предпазно въже и го пусна на екипа си долу. Колкото по-високо се изкачваха, толкова по-тъмно ставаше. Всяко стъпало на стълбището беше издълбано в жива скала. Дрейк започна да изпитва страхопочитание, докато се издигаше. Някакво невероятно съкровище ги очакваше; усети го в червата си.
  
  Но тронът?
  
  Усещайки абсолютна празнота зад себе си, той спря, събра смелост и погледна надолу. Бен се бореше с широко отворени и уплашени очи. Дрейк изпита прилив на съчувствие и любов към младия си приятел, каквито не бяха усещани от смъртта на Кенеди. Видя как останалият войник на Делта се опитва да помогне на Карин и се усмихна, когато тя му махна да си тръгне. Той протегна ръка за помощ на Бен.
  
  "Престани да го правиш от себе си, Блейки. Нека да."
  
  Бен го погледна и в мозъка му сякаш избухна фойерверк. Нещо в очите на Дрейк или тона на гласа му го развълнуваха и на лицето му се появи израз на надежда.
  
  "Слава Богу, че се върна."
  
  С помощта на Дрейк Бен се изкатери по-бързо. Смъртоносната празнота зад тях беше забравена и всяка стъпка се превърна в стъпка към откритието, а не към опасността. Долната страна на трона се приближаваше все по-близо и по-близо, докато не беше на докосващо разстояние.
  
  Комодо внимателно слезе по стълбите и се качи на самия трон.
  
  След минута вниманието им беше привлечено от неговия провлачен американски акцент. "О, Боже мой, няма да повярвате на това."
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ВТОРА ГЛАВА
  
  
  Дрейк прескочи малката пролука и се приземи директно върху широкия каменен блок, който оформяше подножието на трона. Той изчака Бен, Карин и последният войник от Делта да пристигнат, преди да погледне Комодо.
  
  "Какво имаш там горе?"
  
  Лидерът на Delta Team се качи на стола на трона. Сега той отиде до ръба и се втренчи в тях
  
  "Който и да е построил този трон, е осигурил не толкова таен проход. Тук, зад гърба на трона, има задна врата. И те бяха отворени."
  
  "Не се доближавайте до него", бързо каза Дрейк, мислейки за системите за капани, покрай които бяха минали. "Доколкото знаем, това превключва превключвател, който изпраща този трон право надолу."
  
  Комодо изглеждаше виновен. "Добро обаждане. Проблемът е, че вече имам такъв. Добрата новина е... - Той се ухили. "Без капани."
  
  Дрейк протегна ръка. "Помогни ми да стана."
  
  Един по един те се качиха на седалката на трона от обсидиан. Дрейк отдели малко време, за да се обърне и да се полюбува на гледката към бездната.
  
  Точно отсреща, през огромна пропаст, той видя същия каменен балкон, който бяха заели по-рано. Балконът, от който капитан Кук си тръгна. Балконът, където Кървавият крал най-вероятно е загубил и последните късчета разум, който притежаваше. Изглеждаше, че са на един хвърлей разстояние, но беше измамна миля.
  
  Дрейк направи гримаса. - Този трон - каза той тихо. "Това е построено за..."
  
  Викът на Бен го прекъсна. "Мат! по дяволите Няма да повярвате на това."
  
  Не шокът в гласа на приятеля му прокара страх в нервните окончания на Дрейк, а някакво предчувствие. Предчувствие.
  
  "Какво е това?"
  
  Той се обърна. Той видя това, което Бен видя.
  
  "Майната ми."
  
  Карин ги избута. "Какво е това?" Тогава и тя го видя. "Никога".
  
  Те погледнаха облегалката на трона, високия стълб, на който някой да се облегне, и частта, която образуваше задната врата.
  
  Беше покрита с вече познатите завихряния - невероятно древни символи, които изглеждаха като някаква форма на писане - и същите символи, които бяха изписани и на двете устройства за пътуване във времето, както и на голямата арка под Диаманта. Глава, която Кук наречени Портите на ада.
  
  Същите символи, които Торстен Дал наскоро откри в гробницата на боговете, далеч в Исландия.
  
  Дрейк затвори очи. "Как може да се случи това? Откакто чухме за първи път за деветте кървави парчета на Один, имам чувството, че живея в сън. Или кошмар.
  
  "Обзалагам се, че още не сме приключили с деветте части", каза Бен. "Това трябва да е манипулация. От най-висок клас. Сякаш бяхме избрани или нещо подобно."
  
  "По-скоро прокълнат". Дрейк изръмжа. "И стига с глупостите на Междузвездни войни."
  
  "Мислех малко по-малко Скайуокър, малко повече Чък Бартовски", каза Бен с лека усмивка. "Защото сме маниаци и всичко останало."
  
  Комодо погледна тайната врата с нетърпение. "Трябва ли да продължим? Моите хора дадоха живота си, за да ни помогнат да стигнем дотук. Всичко, което можем да направим в замяна, е да намерим край на тази адска дупка.
  
  - Комодо - каза Дрейк. "Това е краят. Трябва да има."
  
  Той се избута покрай водача на голяма група и влезе в гигантския проход. Пространството вече беше по-голямо от вратата, която водеше в него, и ако това беше възможно, Дрейк усети как проходът се разширява, стените и таванът отиват все повече и повече, докато...
  
  Студен, остър ветрец погали лицето му.
  
  Той спря и изпусна светещата пръчка. На слабата светлина той изстреля кехлибарена ракета. Той летеше нагоре, нагоре, нагоре, после все по-надолу и по-надолу, без да намира опора. Не намиране на таван, перваз или дори под.
  
  Той изстреля втора сигнална ракета, този път отдясно. И отново кехлибарената инфузия изчезна безследно. Той счупи няколко светещи пръчици и ги хвърли напред, за да осветят пътя им.
  
  Отвесният ръб на скалата се спускаше на шест фута пред тях.
  
  Дрейк се почувства много замаян, но се насили да продължи. Още няколко крачки и той се озова лице в лице с празнотата.
  
  "Не виждам нищо. Глупости".
  
  "Не бихме могли да изминем целия този път, без проклетата тъмнина да ни спре." Карин изрази мислите на всички. - Опитай отново, Дрейк.
  
  Той изпрати трета светкавица в празнотата. Имаше няколко бледи акцента в този кадър, докато летеше. Имаше нещо от другата страна на бездната. Огромна сграда.
  
  "Какво беше?" Бен въздъхна със страхопочитание.
  
  Светкавицата бързо избледня, кратка искра живот, изгубена завинаги в мрака.
  
  "Чакай там", каза последният останал войник на Делта, мъж с позивна Мерлин. "Колко кехлибарени светкавици ни остават?"
  
  Дрейк провери коланите и раницата си. Комодо направи същото. Броят, който измислиха, беше около тридесет.
  
  "Знам какво си мислиш", каза Комодо. "Фойерверки, нали?"
  
  "Веднъж", каза мрачно Мерлин, оръжейният експерт на екипа. "Разберете с какво си имаме работа и след това го върнете на място, където можем да извикаме резервно копие."
  
  Дрейк кимна. "Съгласен". Той отдели дузина ракети за обратния път и след това се приготви. Комодо и Мерлин дойдоха и застанаха до него на ръба.
  
  "Готов?"
  
  Една след друга, в бърза последователност, те изстрелваха ракета след ракета високо във въздуха. Кехлибарената светлина пламна ярко в най-високата си точка и освободи ослепително сияние, което разпръсна тъмнината.
  
  За първи път в историята дневната светлина дойде във вечния мрак.
  
  Пиротехническият показ започна да дава ефект. Докато факел след факел продължаваха да летят нагоре и да експлодират, преди бавно да се спуснат, огромната структура в другия край на гигантската пещера светна.
  
  Бен ахна. Карин се засмя. "Брилянтно".
  
  Докато те гледаха учудено, непрогледният мрак беше подпален и започна да се появява зашеметяваща структура. Първо ред арки, издълбани в задната стена, след това втори ред под тях. Тогава стана ясно, че арките всъщност са малки помещения - ниши.
  
  Под втория ред видяха трети, после четвърти и след това ред след ред, докато ослепителни светлини се плъзгаха по голямата стена. И във всяка ниша големи блестящи съкровища отразяваха мимолетната слава на носещия се кехлибарен ад.
  
  Бен беше зашеметен. "Това... това..."
  
  Drake и Delta Team продължиха да изстрелват ракета след ракета. Изглежда, те са причинили огромната камера да избухне в пламъци. Пред очите им избухна и бушува великолепен пожар.
  
  Накрая Дрейк изстреля последната си ракета. След това отдели малко време, за да оцени зашеметяващото разкритие.
  
  Бен заекна. "Огромно е... това е..."
  
  "Още една гробница на боговете." Дрейк завърши с повече загриженост в гласа, отколкото изненада. "Поне три пъти повече, отколкото в Исландия. Господи, Бен, какво, по дяволите, става?
  
  
  * * *
  
  
  Обратното пътуване, макар и все още изпълнено с опасности, отне половината време и половината усилия. Единственото голямо препятствие беше голяма празнина, където трябваше да поставят още един зиплайн, за да се върнат, въпреки че стаята на Lust винаги беше проблем за момчетата, както посочи Карин с кос поглед към Комодо.
  
  Връщайки се през арката на Портата на ада на Кук, те тропнаха през тръбата от лава обратно на повърхността.
  
  Дрейк наруши дългото мълчание. "Уау, това е най-добрата миризма в света в момента. Най-после малко чист въздух."
  
  Гласът на Мано Кинимаки дойде от заобикалящия мрак. "Поеми тази хавайска глътка свеж въздух, човече, и ще бъдеш по-близо до целта си."
  
  От полумрака изплуваха хора и лица. Генераторът беше пуснат, осветявайки набързо издигнат набор от връвни светлини. Издигаше се полева маса. Комодо съобщи тяхното местоположение, когато започнаха да се изкачват по лавовата тръба. Сигналът на Бен се върна и мобилният му телефон избипна четири пъти с телефонен секретар. Карин направи същото. На родителите беше позволено да се обадят.
  
  - Само четири пъти? - попита Дрейк с усмивка. - Сигурно са те забравили.
  
  Сега Хейдън се приближи до тях, изтъркан, уморен Хейдън. Но тя се усмихна и плахо прегърна Бен. Алиша го последва, гледайки Дрейк с убийствени очи. И в сенките Дрейк видя Мей, ужасно напрежение се отразяваше на лицето й.
  
  Почти беше време за тяхната сметка. Японката, а не англичанката, изглеждаше най-смутена от това.
  
  Дрейк отърси тъмния облак на депресия от раменете си. Той завърши всичко, като хвърли вързаната и със запушена уста фигура на Кървавия крал върху неравната земя в краката им.
  
  "Дмитрий Коваленко." Той изръмжа. "Кралят на края на камбаната. Най-поквареният по рода си. Някой иска ли малко ритници?"
  
  В този момент от нарастващия шум около временния лагер се материализира фигурата на Джонатан Гейтс. Дрейк присви очи. Той знаеше, че Коваленко лично е убил съпругата на Гейтс. Гейтс имаше повече причини да нарани руснака дори от Дрейк и Алиша.
  
  "Опитвам". - изсъска Дрейк. "Както и да е, копелето няма да има нужда от всичките си ръце и крака в затвора."
  
  Видя как Бен и Карин трепнаха и се обърнаха. В този момент той зърна за миг човека, в който се бе превърнал. Видя горчивината, отмъстителния гняв, спиралата от омраза и негодувание, които щяха да го доведат до това да стане някой като самия Коваленко, и знаеше, че всички тези емоции ще го изядат и в крайна сметка ще го променят, ще го превърнат в различен човек. Това беше край, който никой от тях не искаше...
  
  ... Тоест Алисън или Кенеди.
  
  Той също се обърна и прегърна с ръце раменете на Блейк. Погледнаха на изток, покрай редица люлеещи се палми, към далечните искрящи светлини и развълнувания океан.
  
  "Виждането на нещо подобно може да промени човек", каза Дрейк. "Може да му даде нова надежда. Времето е дадено."
  
  Бен заговори без да се обръща. "Знам, че искате оферта от Динорок точно сега, но няма да ви я дам. Вместо това бих могъл да цитирам няколко подходящи реда от "Haunted". Какво ще кажете за това?"
  
  "Сега ли цитирате Тейлър Суифт? Какво се обърка там?"
  
  "Тази писта е толкова добра, колкото всички ваши Dinorocks. И ти го знаеш".
  
  Но Дрейк никога не би го признал. Вместо това се заслуша в бърборенето, идващо напред-назад зад тях. Терористичните заговори бяха осуетени интелигентно и бързо, но все пак имаше някои жертви. Неизбежна последица при работа с фанатици и луди. Страната беше в траур. Президентът беше на път и вече беше обещал нова цялостна промяна на Съединените щати. разузнавателна система, въпреки че все още не беше ясно как някой може да попречи на Коваленко да изпълни план, който се разработваше от двадесет години, когато през цялото това време той беше смятан просто за митична фигура.
  
  Много подобни на боговете и техните останки, които намираха сега.
  
  Въпреки това бяха извлечени поуки и САЩ и други страни бяха решени да вземат всичко предвид.
  
  Проблемът с повдигнатите обвинения срещу властимащи, действали по принуда и от страх за благополучието на близките си, щеше да върже съдебната система с години.
  
  Но пленниците на Кървавия крал бяха освободени и се събраха отново с любимите си хора. Гейтс обеща, че Коваленко ще бъде принуден да се откаже от кървавата си вендета, по един или друг начин. Харисън се събра отново с дъщеря си, макар и за кратко, и новината само натъжи Дрейк още повече.
  
  Ако собствената му дъщеря беше родена и обичана и след това отвлечена, щеше ли да направи същото като Харисън?
  
  Разбира се, че би го направил. Всеки баща би преместил небето и земята и всичко между тях, за да спаси детето си.
  
  Хейдън, Гейтс и Кинимака се отдалечиха от шума, докато не бяха близо до Дрейк и неговата група. Радваше се да види Комодо и оцелелия войник от Делта, Мерлин, също с тях. Връзките, изковани в другарство и действие, бяха вечни.
  
  Хейдън питаше Гейтс за някакъв човек на име Ръсел Кайман. Изглеждаше така, сякаш този човек беше заменил Торстен Дал като ръководител на исландската операция, заповедите му идваха от самия връх... и може би дори от мъгливо и далечно място над него. Изглеждаше, че Кайман беше твърд човек и безмилостен. Той рутинно ръководеше тайни операции и говореше за още по-тайни и избрани операции както у дома, така и в чужбина.
  
  "Cayman е средство за отстраняване на проблеми", каза Гейтс. "Но не само това. Виждате ли, изглежда никой не знае чий отстранява неизправности той. Неговото разрешение надхвърля най-високото ниво. Достъпът му е незабавен и безусловен. Но когато бъде притиснат, никой не знае за кого, по дяволите, наистина работи."
  
  Мобилният телефон на Дрейк иззвъня и той затвори. Той погледна екрана и с удоволствие видя, че обаждащият се е Торстен Дал.
  
  "Хей, това е луд швед! Какво става приятел? Все още ли говориш като идиот?"
  
  "Изглежда така. От няколко часа се опитвам да се свържа с някого и разбирам. Съдбата не е благосклонна към мен."
  
  "Късметлия си, че имаш един от нас", каза Дрейк. "Бяха трудни няколко дни."
  
  "Е, предстои да стане още по-грубо." Дал се върна.
  
  "Съмнявам се в това-"
  
  "Слушам. Намерихме чертеж. Карта, за да бъдем по-точни. Успяхме да дешифрираме по-голямата част от него, преди онзи идиот Кайман да го класифицира като проблем със сигурността от най-високо ниво. Между другото, Хейдън или Гейтс разбраха ли нещо за него?"
  
  Дрейк примигна объркано. "Кайман? Кой, по дяволите, е този Кайман? И какво знаят Хейдън и Гейтс?"
  
  "Няма значение. Нямам много време". За първи път Дрейк осъзна, че приятелят му говори шепнешком и припряно. "Виж. Картата, която намерихме, поне показва местоположението на трите гробници. разбрахте ли това Има три гробници на боговете.
  
  "Току-що намерихме втория." Дрейк усети как вятърът го избива. "Огромен е."
  
  "Така си помислих. Тогава картата изглежда точна. Но, Дрейк, трябва да чуеш това, третата гробница е най-голямата от всички и е най-лошата."
  
  "По-лошо?"
  
  "Пълен с най-ужасните богове. Наистина отвратително. Зли създания. Третата гробница беше нещо като затвор, където смъртта беше по-скоро насилствена, отколкото приета. И Дрейк..."
  
  "Какво?"
  
  "Ако сме прави, мисля, че в него се крие ключът към някакво оръжие на Страшния съд."
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТА ГЛАВА
  
  
  По времето, когато нов мрак се е спуснал над Хаваите и са започнали следващите етапи на някакъв древен мегаплан, Дрейк, Алиша и Мей са оставили всичко зад гърба си, за да сложат край на собствената си криза веднъж завинаги.
  
  Случайно те избраха най-драматичната обстановка от всички. Плаж Уайкики с топлия Тихи океан, ярко осветен от залязващата пълна луна от едната страна и редици горящи туристически хотели от другата.
  
  Но тази вечер беше място за опасни хора и жестоки разкрития. Три природни сили се събраха на среща, която промени хода на живота им завинаги.
  
  Дрейк проговори пръв. "Вие двамата трябва да ми кажете. Кой уби Уелс и защо. Ето защо сме тук, така че няма смисъл повече да се лутаме около храста."
  
  "Това не е единствената причина да сме тук." Алиша погледна гневно Май. "Този елф помогна за убийството на Хъдсън, като запази мълчание за малката си сестра. Време е аз и моят човек да получим малко старомодно отмъщение."
  
  Май бавно поклати глава. "Не е вярно. Твоето дебело идиотско гадже...
  
  - Тогава в духа на Уелс. - изсъска Алисия. "Иска ми се да имам малко свободно време!"
  
  Алисия пристъпи напред и удари силно Мей в лицето. Малкото японче се олюля, после вдигна очи и се усмихна.
  
  "Сетихте се".
  
  "Какво ми каза, че следващия път, когато те ударя, трябва да те ударя като мъж? Да, нямаш склонност да забравяш нещо подобно.
  
  Алисия отприщи серия от удари. Май отстъпи назад, хващайки китките им. Пясъкът около тях беше разбъркан, разпръснат на произволни шарки от бързите им крака. Дрейк се опита да се намеси веднъж, но удар в дясното му ухо го накара да се замисли.
  
  "Само не се убивайте един друг, по дяволите."
  
  "Не мога да обещая нищо", промърмори Алиша. Тя падна и спъна десния крак на Мей. Май се приземи с изсумтяване, пясъкът смачка главата й. Когато Алисия се приближи, Май хвърли шепа пясък в лицето й.
  
  "Кучка".
  
  - Всичко е честно... - хвърли се Май. Двете жени се изправиха очи в очи. Alicia беше използвана за близък бой и нанасяше силни удари с лакти, юмруци и длани, но Mai хващаше или избягваше всеки от тях и отвръщаше по същия начин. Алисия хвана колана на Мей и се опита да я извади от равновесие, но всичко, което постигна, беше частично да разкъса горната част на панталона на Мей.
  
  И остави защитата на Алисия широко отворена.
  
  Дрейк примигна, докато наблюдаваше развитието на събитията. "Сега това прилича повече на истината." Той отстъпи назад. "Продължи".
  
  Мей се възползва напълно от грешката на Алиша и можеше да има само един срещу воин от класа Мей. Върху Алиша заваляха удари и тя залитна назад, дясната й ръка увисна отпусната в агония, а гръдната й кост гореше от многобройните удари. Повечето воини биха се отказали след два или три удара, но Алиша беше направена от по-сурови неща и дори в края почти се събра.
  
  Тя се хвърли назад във въздуха, ритна и зашемети Май с ритник с два крака в корема. Алисия се приземи по гръб в пясъка и обърна цялото си тяло с главата надолу.
  
  Само за да се срещне с растително лице от най-сложен ред. Удар в стомаха можеше да нокаутира Хълк, но дори не спря Май. Мускулите й поеха удара с лекота.
  
  Алисия падна, светлината почти угасна. Звездите плуваха пред очите й и не същите, които блестяха в нощното небе. Тя изстена. "Щастлив изстрел."
  
  Но Мей вече се беше обърнала към Дрейк.
  
  "Убих Уелс, Дрейк. Направих".
  
  "Разбрах го рано", каза той. - Сигурно си имал причина. Какво беше?"
  
  - Няма да кажеш това, ако убия старото копеле. Алисия стенеше под тях. "Бихте ме нарекли психо кучка."
  
  Дрейк не й обърна внимание. Май изтръска пясъка от косата си. След минута тя пое дълбоко въздух и го погледна дълбоко в очите.
  
  "Какво е това?"
  
  "Две причини. Първото и най-просто нещо е, че разбра за отвличането на Чика и те заплаши да ти каже.
  
  - Но бихме могли да поговорим за...
  
  "Знам. Това е само малка част."
  
  Само малка част, помисли си той. Сестрата на Мей беше ли отвлечена малка част?
  
  Сега Алиша се изправи с мъка. Тя също се обърна към Дрейк, очите й бяха изпълнени с необичаен страх.
  
  "Знам", започна Мей, след което посочи Алиша. "Знаем нещо много по-лошо. Нещо ужасно..."
  
  "Иисус, ако не пуснеш това там, ще застрелям и двете ви шибани глави."
  
  "Първо, трябва да знаете, че Уелс никога няма да ви каже истината. Той беше SAS. Той беше офицер. И той работеше за малка организация толкова високо в хранителната верига, че управлява правителството.
  
  "Наистина ли? За какво?" Кръвта на Дрейк внезапно замръзна.
  
  - Че съпругата ви - Алисън - е била убита.
  
  Устата му се движеше, но не издаваше звук.
  
  "Ти се сближи твърде много с някого. Имаха нужда да напуснеш този полк. И нейната смърт те накара да се откажеш.
  
  "Но щях да си тръгвам. Щях да напусна SAS заради нея!"
  
  - Никой не знаеше - каза тихо Мей. - Дори тя не го знаеше.
  
  Дрейк премигна, усещайки внезапна влага в ъгълчетата на очите си. - Тя роди нашето дете.
  
  Май го гледаше със сиво лице. Алисия се извърна.
  
  "Никога преди не съм казвал на никого", каза той. "Никога".
  
  Хавайската нощ стенеше около тях, силният прибой нашепваше отдавна забравени песни на древните, звездите и луната гледаха надолу безстрастно както винаги, пазейки тайни и слушайки обещанията, които човекът често може да даде.
  
  "И има още нещо", каза Май в тъмнината. "Прекарах много време с Уелс, докато обикаляхме из Маями. Докато бяхме в онзи хотел, знаете ли, този, който беше взривен на парчета, го чух да говори по телефона поне половин дузина пъти с един мъж...
  
  "Какъв човек?" - бързо каза Дрейк.
  
  "Човекът се казваше Кайман. Ръсел Кайман.
  
  
  КРАЙ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дейвид Лидбитър
  В четирите краища на Земята
  
  
  ГЛАВА ПЪРВА
  
  
  Министърът на отбраната Кимбърли Кроу седна с нарастващо чувство на тревога в и без това учестеното й сърце. Разбира се, тя не беше дълго на работа, но предполагаше, че не всеки ден четиризвезден армейски генерал и високопоставен служител на ЦРУ поискаха аудиенция с някой от нейната величина.
  
  Беше малка, тъмна, но богато украсена стая в хотел в центъра на Вашингтон; място, на което беше свикнала, когато нещата изискваха малко повече такт от обикновено. Приглушената светлина се отразяваше слабо от стотици златни и масивни дъбови предмети, придавайки на стаята по-небрежно усещане и подчертавайки чертите и постоянно променящите се изражения на онези, които се срещаха тук. Кроу изчака първият от тях да заговори.
  
  Марк Дигби, човекът от ЦРУ, мина направо по същество. "Твоят екип е луд, Кимбърли", каза той, а тонът му прорязваше атмосферата като киселина през метал. "Пише собствен билет."
  
  Кроу, който очакваше тази язвителна атака, мразеше да премине в отбрана, но наистина нямаше избор. Още докато говореше, тя знаеше, че Дигби иска точно това. "Те поискаха съдебен процес. В полето. Може да не ми харесва, Марк, но се придържам към него."
  
  "И сега изостанахме", недоволно измърмори генерал Джордж Глисън. Новият годеж беше всичко, което го интересуваше.
  
  "В надпреварата за така наречените "места за почивка"? Ездачи? Моля те. Най-добрите ни умове все още не са разбили кода.
  
  "Придържай се, нали?" Дигби продължи, сякаш Глийсън не го беше прекъснал. "Ами решението им да убият цивилен?"
  
  Кроу отвори уста, но не каза нищо. По-добре е да не правите това. Дигби очевидно знаеше повече от нея и щеше да използва всичко до последно.
  
  Той се втренчи право в нея. - Какво ще кажете за това, Кимбърли?
  
  Тя се втренчи в него, без да каже нищо, а въздухът между тях трепереше. Беше ясно, че Digby ще се счупи първи. Човекът на практика се гърчеше от нуждата си да сподели, да излее душата си и да я оформи според начина си на мислене.
  
  "Човек на име Джошуа Видал им помогна с разследването. Екипът ми на място не знаеше защо го търсят или защо са изключили всички камери в стаята за наблюдение - той направи пауза, - докато не провериха по-късно и откриха... - Той поклати глава, преструвайки се огорчение по-лошо от повечето звезди от сапунени опери.
  
  Куроу четеше между редовете, усещайки многото слоеве глупости. "Имате ли пълен доклад?"
  
  "Аз вярвам". Дигби кимна решително. - Ще бъде на масата ти до вечерта.
  
  Кроу запази мълчание за всичко, което знаеше за последната мисия. Екипът на SPEAR поддържаше връзка - почти - но знаеха малко за случилото се. Убийството на този Джошуа Видал обаче, ако е дори малко вярно, ще има дълбоки и далечни последици за екипа. Добавете към това Марк Дигби, който беше от типа човек, който с радост поправяше всяка грешка, която спомогна за собствените му цели, и екипът на Хейдън лесно можеше да се нарече позор за Съединените щати. Те могат да бъдат разпуснати, класифицирани като бегълци, подлежащи на арест, или... още по-лошо.
  
  Всичко зависеше от плана на Дигби.
  
  Кроу трябваше да стъпва много внимателно, имайки предвид собствената си доста трудна кариера. Да стигне толкова далече, да стигне толкова високо, не беше без опасности - и някои все още се спотайваха зад нея.
  
  Генерал Глийсън се засмя. "Това не придвижва нищо напред. Особено онези момчета, които работят на полето.
  
  Кроу кимна на генерала. "Съгласен съм, Джордж. Но SPEAR имаше и продължава да има един от нашите най-ефективни екипи, заедно с SEAL Teams 6 и 7. Те са... уникални по много начини. Искам да кажа, че буквално няма друг отбор в света като тях."
  
  Погледът на Дигби беше твърд. "Гледам на това по-скоро като на много несигурна позиция, отколкото на превъзходство. Тези SWAT екипи се нуждаят от по-къси каишки, а не от по-хлабави вериги.
  
  Кроу почувства как атмосферата се влошава и знаеше, че предстои още по-лошо. "Вашият екип излезе извън релсите. Те имат вътрешни проблеми. Външни мистерии, които тепърва ще ни захапват в задника... - Той направи пауза.
  
  Генерал Глийсън отново измърмори. "Последното нещо, от което се нуждаем, е екип от измамни мултинационални корпорации, наети от Съединените щати, които полудяват отвъд океана, създавайки още една шибана буря. По-добре да прекратим връзките, докато можем.
  
  Кроу не успя да скрие изненадата си. "За какво говориш?"
  
  "Ние не казваме нищо." Дигби погледна към стените, сякаш очакваше да види ушите на Дъмбо.
  
  - Искаш да кажеш, че трябва да бъдат арестувани? - натисна тя.
  
  Дигби поклати глава почти незабележимо; едва забележимо, но движение, което звънна предупредително дълбоко в душата на Кроу. Не й хареса, нито малко, но единственият начин да разтовари ужасното напрежение в стаята и да си тръгне беше да продължи.
  
  "Поставете карфица в него", каза тя с толкова лек глас, колкото можеше да събере. "И нека обсъдим другата причина да сме тук. В четирите краища на земята."
  
  "Нека говорим директно", каза генералът. "И гледайте фактите, а не басните. Фактите сочат, че някаква група психопати са се натъкнали на трийсетгодишни ръкописи, написани от военнопрестъпници, укриващи се в Куба. Фактите казват, че тази банда психопати е тръгнала напред и по дяволите ги е изпуснала в проклетата мрежа, което е съвсем естествено за тази група. Това са фактите."
  
  Кроу знаеше за отвращението на генерала към археологическия фолклор и пълната му липса на въображение. - Така мисля, Джордж.
  
  "Искате ли още малко?"
  
  "Е, почти съм сигурен, че ще ги чуем."
  
  "Всеки луд учен, всеки шибан Джоунс от Индиана и опортюнистичен престъпник в света сега има достъп до същата информация като нас. Всяко правителство, всеки екип от специалните части, всяка черна операция го е виждала. Дори и тези, които не съществуват. И точно сега... всички съсредоточиха най-мръсното си внимание на едно място."
  
  Кроу не беше сигурен, че харесва аналогията му, но попита: "Коя?"
  
  "План за реда на Страшния съд. План за края на света."
  
  - Това звучи малко драматично от ваша страна, генерале.
  
  "Прочетох го дословно, това е всичко."
  
  "Всички сме го чели. Всичко това - намеси се Дигби. "Разбира се, това трябва да се вземе на сериозно и засега не може да се отхвърли. Основният документ, който те наричат "Редът на Страшния съд", се отнася за Конниците и, според нас, за реда, в който те трябва да бъдат търсени."
  
  "Но..." Глийсън явно не можа да се сдържи. "Четири ъгъла. Това е напълно нелогично."
  
  Кроу му помогна да напредне. - Предполагам, че това е кодирано нарочно, Джордж. За да усложни решението. Или го направете така, че да е достъпен само за избраните от Ордена.
  
  "Не ми харесва". Глийсън изглеждаше така, сякаш полудява.
  
  "Сигурен съм". Кроу потупа по масата пред нея. "Но вижте - ръкописът повдига много въпроси, на всички от които все още няма отговори. По принцип къде са те сега... Орденът?"
  
  "Това в никакъв случай не е най-голямата мистерия, с която се сблъскваме", не се съгласи Дигби. "Този план е това, към което трябва да се обърнем с цялата си бързина."
  
  Кроу се радваше на победата на тази конкретна манипулация. "SPEARS вече са в Египет", потвърди тя. "Трябва да приемем ръкописа за чиста монета и да приемем, че ранните ни интерпретации са правилни."
  
  Дигби прехапа долната си устна. "Всичко това е добре", каза той, "но също така ни води пълен кръг до мястото, където искаме да бъдем. Сега трябва да се вземе решение, Кимбърли.
  
  "Сега?" Тя беше искрено изненадана. "Те няма да ходят никъде и би било грешка да ги извадим от терена. Предполагам, че сте разбрали ръкописа? Четирима конници? Последните четири оръжия? Война, завоевания, глад, Смърт. Ако това е валидно твърдение, имаме нужда те да правят това, което правят най-добре.
  
  "Кимбърли." Дигби потърка очи. "Ти и аз имаме напълно различни възгледи за това какво е."
  
  "Със сигурност не можете да оспорите предишните им успехи?"
  
  "Как определяте успеха?" Дигби разпери ръце по възмутително самодоволен начин. "Да, те неутрализираха няколко заплахи, но така можеха и SEAL, рейнджърите, отделът за специални дейности на ЦРУ, SOG, морските нападатели..." Той направи пауза. "Виждаш ли къде отивам?"
  
  "Казвате, че не се нуждаем от SPIR."
  
  Дигби нарочно завъртя очи. "Никога не се е случвало".
  
  На Кроу му отне повече от секунда, за да обмисли предвидената обида. Тя погледна от Дигби към Глийсън, но генералът отвърна само с безучастен, стоически поглед, несъмнено външен израз на творческата му жилка. Беше й ясно къде SPIR успя. Глийсън искрено не разбираше това и Дигби преследваше друга цел.
  
  "Засега", каза тя, "имаме само думи и доклади, предимно слухове. Този отбор рискува живота си, губи хората си и се жертва отново и отново за тази страна. Те имат право да говорят."
  
  Дигби направи физиономия, но не каза нищо. Кроу се облегна назад в стола си, наслаждавайки се на спокойната атмосфера, която все още обхващаше четирите ъгъла на стаята, в опит да остане съсредоточен. Изисква се концентрация и спокойствие при работа с отровни змии.
  
  "Предлагам да изпратим хора на TerraLeaks в опит да спрем този поток от информация", каза тя. "До установяване на автентичността на тази заповед. Какво ще се случи скоро", добави тя. "Разследваме кубинския бункер, където е открит. И оставяме Team SPEAR да си свърши работата. Никой няма да го направи по-бързо."
  
  Генерал Глийсън кимна в знак на съгласие. "Те са там", изръмжа той.
  
  След това Дигби й се усмихна широко, намеквайки за котката, която получи крема. - Приемам всички ваши предложения - каза той. "Искам официално да кажа, че не съм съгласен с тях, но ще се съглася. И в замяна искам да приемете малкото ми предложение.
  
  Мили Боже, не. "Кои от тях?"
  
  "Изпращаме втори екип. За да ги покрия и може би да им помогна.
  
  Кроу знаеше какво казва. "Да покривам" означаваше да наблюдавам, а "да помагам" вероятно означаваше да изпълнявам.
  
  "Кой отбор?"
  
  "Екип 7 на SEAL. Те се приближават."
  
  "Невероятен." Кроу поклати глава. "Имаме два от най-добрите ни отбори в една и съща област по едно и също време. Как се случи това?
  
  Дигби успя да остане безучастен. "Чисто съвпадение. Но трябва да се съгласите, че двама са по-добри от един.
  
  "Глоба". Кроу знаеше, че няма друг избор, освен да се съгласи. "Но при никакви обстоятелства двата отбора няма да се срещнат. Не поради някаква причина. Всичко е ясно?"
  
  "Само ако светът зависи от това." Дигби се усмихна, избягвайки въпроса и карайки Глийсън да простена.
  
  "Останете професионалисти", каза Глийсън. "Мога да имам седем в правилната зона за няколко часа. При условие, че приключим с това много скоро.
  
  - Считай го за приключено. Куроу се въздържа да каже на двойката да не позволяват вратата да ги удари в дупето на излизане. За SPEAR не можеше да стане по-сериозно. За човека, който уби Джошуа Видал, това беше брутално. За нея можеше да е всичко от горното и по-лошо. Но първо нека спасим света, помисли си тя.
  
  Отново.
  
  
  ГЛАВА ВТОРА
  
  
  Александрия лежи в цялата си съвременна слава зад прозореца от плоско стъкло; процъфтяващ бетонен метрополис, ограден от искрящо море, белязан от палми и хотели, извита брегова ивица и невероятно впечатляващата Александрийска библиотека.
  
  Убежището на ЦРУ гледаше към шест задръстени от движение платна, които бавно се извиваха около носа на брега. Целият достъп до разклатения балкон отвън беше ограничен от тежки стъкла и решетки. Само главната всекидневна предлагаше признаци на комфорт; кухнята беше малка и импровизирана, двете спални отдавна се бяха превърнали в стоманени клетки. Само един човек работеше в безопасното жилище на пълен работен ден и той очевидно беше извън зоната си на комфорт.
  
  Алисия поръча чаша кафе. "Хей, човече, това са четири черни, две с мляко, три със сметана и едно с вкус на канела. Разбрах?"
  
  "Аз не..." Трийсет и няколко годишен мъж с очила с тънки рамки и пухкави вежди примигна яростно. "Аз не... правя кафе. Разбираш ли това?
  
  "Вие не разбирате? Е, какво, по дяволите, правиш тук?
  
  "Връзка. Местен контакт. Икономка. аз-"
  
  Алисия присви напрегнато очи. - Икономка?
  
  "Да. Но не по този начин.
  
  Алисия се извърна. "Майната му, пич. Ти не оправяш леглата. Не правиш кафе. За какво, по дяволите, ви плащаме?"
  
  Дрейк направи всичко възможно да игнорира англичанката, вместо това се съсредоточи върху срещата между Смит и Лорън. New Yorker беше подготвен и отлетя за Египет в момента, когато новата заплаха се превърна от малко тревожна в приоритетна. Стоейки в центъра на стаята с пусната коса и игриво изражение на лицето, тя беше готова да обнови екипа, но когато Смит се приближи до Лорън, цяла гама от емоции се срина върху нея.
  
  - Не сега - веднага отвърна тя.
  
  "Жив съм", изръмжа Смит. "Мислех, че може да се интересувате."
  
  Вместо да отвърне рязко, Лорън си пое дълбоко въздух. "Тревожа се за теб всеки ден, всяка минута. Аз вярвам. Харесва ли ти, Смит?"
  
  Войникът отвори уста да възрази, но Алисия ловко се намеси. "По дяволите, не чу ли? Името му е Ланселот. Той го предпочита пред Смит. Сега всички го наричаме така.
  
  Лорън беше хваната неподготвена за втори път в рамките на минута. "Ланс-а-какво? Не е ли това името на стария рицар?"
  
  - Разбира се - каза щастливо Алиша. - Същият човек, който изневери на съпругата на краля.
  
  "Искаш да кажеш, че трябва да се тревожа? Или ти пука?"
  
  Алиша се втренчи в Смит. "Не. Ако те загуби, най-доброто, което ще получи, е павиан, а в Египет няма червенолики маймуни. Тя огледа стаята с въпросителен поглед. - Поне не извън тази стая.
  
  Сега Май стоеше до Лорън, отстъпила настрана, след като провери двойно системата за сигурност на убежището. "Трябва ли да наваксаме с операцията? Предполагам, че Лорън е тук?"
  
  "Да да". Нюйоркчанката бързо се овладя. "Искате ли всички да седнете? Може да отнеме известно време".
  
  Йорги намери празно място. Дрейк седна на облегалката за ръце на стола, внимателно оглеждайки стаята. Беше му ясно, гледайки отстрани, как Дал и Кензи се бяха сближили, как Хейдън се бе изплъзнал от Кинимаки и, за щастие, как сега Алиша и Мей изглеждаха по-приемливи от присъствието един на друг. Дрейк беше много облекчен от този резултат, но следващото голямо нещо беше на път да се случи. Йорги пази почти пълно мълчание след разкритието си само преди три дни.
  
  Аз съм този, който хладнокръвно уби родителите си.
  
  Да, това подкопа празника, но никой не оказваше натиск върху руснаците. Той наистина се постара да признае какво е направил; Сега му трябваше време, за да преведе спомена в истински думи.
  
  Лорън изглеждаше малко неудобно да стои в началото на стаята, но когато Смит отстъпи назад, тя започна да говори. - Първо, може да имаме следа за местоположението на тайника на Тайлър Уеб. Помните ли - той обеща, че ще бъдат разкрити още тайни?
  
  Дрейк си спомни добре това. Оттогава се тревожат за потенциалните последствия. Или поне двама-трима бяха.
  
  "Но сега нямаме време за това. По-късно се надявам всички да отидем на екскурзия. Но тази... тази нова заплаха започна, когато организацията TerraLeaks публикува цял куп документи в интернет." Тя трепна. "По-скоро като физическа бомба, хвърлена върху дигитална основа. Всички документи бяха написани на ръка, очевидно фанатични и чисто самовъзхваляващи се. Обикновен стар боклук. Служителите на TerraLeaks ги откриха в стар бункер в Куба, нещо останало от преди десетилетия. Изглежда, че бункерът е бил щаб квартира на група луди, наричащи себе си Ордена на Страшния съд.
  
  "Звучи като много смях", каза Дрейк.
  
  "Разбира се, че беше. Но в действителност нещата стават много по-лоши. Всички тези хора са били военнопрестъпници, избягали от нацистка Германия и се укривали в Куба. Сега, както всички знаете, по-лесно е да се направи списък на странните неща, от които нацистите не са се интересували, отколкото списък на това, което са били. Този Орден е създаден, за да предаде нещата на бъдещите поколения. Ако бъдат хванати или убити, биха искали да имат славен резонанс някъде в бъдещето.
  
  - И казваш, че го имат? - попита Хейдън.
  
  "Е, не още. Нищо не е доказано. Орденът се състоеше от двама генерали, двама влиятелни държавни фигури и двама богати бизнесмени. Заедно те биха имали значителна власт и ресурси.
  
  "Откъде знаем това?" - попита Мей.
  
  "О, те не криеха нищо. Имена, събития, места. Всичко това го има в документите. И TerraLeaks последваха примера - поклати глава Лорън, - както правят.
  
  - Искаш да кажеш, че всички знаят? - тихо каза Дрейк. "Всяка кървава организация в света? Глупости." Той обърна глава към прозореца, сякаш съзерцаваше целия свят отвън, който се събираше.
  
  "Въпросният документ не е напълно завършен", започна Лорън.
  
  Алисия изсумтя. - Освен ако случаят не е такъв, разбира се.
  
  "Така че не разполагаме с цялата информация. Можем само да предположим, че на тези военнопрестъпници, които изчезнаха от лицето на земята преди около двадесет и седем години, не им е даден шанс да завършат работата си.
  
  "Изчезнал?" - измърмори Дал, премествайки се леко от крак на крак. "Обикновено това означава тайната полиция. Или специални сили. Има смисъл, тъй като те са били военнопрестъпници.
  
  Лорън кимна. "Това е консенсус. Но този, който "изчезна", не се сети да търси тайния бункер."
  
  "Тогава вероятно SAS." Дал погледна Дрейк. "Дебели копелета".
  
  - Нашите специални части поне не се наричат АББА.
  
  Кинимака отиде до прозореца да погледне. "Звучи като майката на всички грешки", изръмжа той в чашата си. "Разрешавам тази информация да се разпространява свободно. Колко правителства ще търсят това едновременно?"
  
  - Най-малко шест - каза Лорън. "За което знаем. Досега може да има повече от това. Състезанието започна, когато вие завършихте в Перу.
  
  "Свършваш ли?" - повтори Смит. "Спасихме животи."
  
  Лорън сви рамене. - Никой не те обвинява за това.
  
  Дрейк ясно си спомни многократните молби на Смит да побърза, по дяволите, по време на последната мисия. Но сега не беше моментът да се повдига този въпрос. Вместо това той тихо привлече вниманието на New Yorker.
  
  "И така", каза той. "Защо не ни кажете какво точно е планирал този Орден на Страшния съд и как планира да унищожи света?"
  
  Лорън си пое дълбоко въздух. "Тогава всичко е наред. Надявам се, че сте готови за това."
  
  
  ГЛАВА ТРЕТА
  
  
  "Чрез шпионски сателити, скрити агенти и камери, дронове, NSA... каквото и да е, знаем, че най-малко шест други държави се надпреварват да бъдат първите, които ще открият четирите краища на земята. Американците..." тя направи пауза, мислейки си, "ами... като сте американци... искате да стигнете до там преди другите. Не само в името на престижа, но и защото просто не можем да кажем какво ще направи някой друг с това, което намери. Чувството е... ами ако Израел открие таен убиец от вътрешността на страната? Ами ако Китай открие и четирите?"
  
  "Значи това са потвърдените страни, участващи в проекта?" - тихо попита Кенси. - Израел?
  
  "Да. Плюс Китай, Франция, Швеция, Русия и Великобритания."
  
  Дрейк си помисли, че може би познава някои от замесените хора. Грешно беше, че трябваше да работи срещу тях.
  
  - Трудно - каза той. "Какви са точните поръчки?"
  
  Лорън провери лаптопа си, за да се увери. "Те съдържат ужасно много "без провал" и "на всяка цена"."
  
  "Те го виждат като глобална заплаха", каза Хейдън. "Защо не? Винаги остават само няколко дни до следващия апокалипсис."
  
  "И все пак", каза Дрейк, "всички сме по същество от една и съща страна."
  
  Хейдън примигна към него. "Еха. Спри да правиш наркотици, пич."
  
  "Не, имах предвид..."
  
  "Твърде много удари накрая го подлудиха." Дал се засмя.
  
  Очите на Дрейк се разшириха. "Затваряй си устата." Той направи пауза. "Попитахте ли за вашия Йоркшир? Както и да е, имах предвид, че всички сме специални сили. Изрежете от същата кърпа. Със сигурност не трябва да се преследваме по целия свят."
  
  "Съгласен съм", каза Хейдън без емоции. - И така, с кого ще обсъдите това?
  
  Дрейк разпери ръце. - Президент Кобърн?
  
  "Първо ще трябва да минете покрай министъра на отбраната. И други. Коул е заобиколен от повече от физически стени и някои от тях не са лишени от назъбени стени.
  
  "Не всички отбори ще играят приятелски мачове", добави Кензи уверено.
  
  "Със сигурност". Дрейк се предаде и седна. "Съжалявам, Лорън. Продължи."
  
  "Точно. И така, всички са чели изтеклите документи. Повечето от тях са нацистки глупости, честно казано. И аз чета това дословно. Страницата, кръстена на тази нещастна група, озаглавена "Орден на Страшния съд", ясно посочва така наречените "места за почивка" на четиримата конници: война, завоевание, глад и смърт.
  
  "От книгата Откровение?" - попита Хейдън. - Тези четирима конници?
  
  "Да." Лорън кимна, все още преглеждайки многото бележки, потвърдени от някои от най-добрите маниаци в Америка. "Божият Агнец отваря първите четири от седемте печата, които извеждат четири същества, яздещи на бели, червени, черни и бледолики коне. Разбира се, те са били прикрепени към всичко през годините и са били интерпретирани отново и отново в популярната култура. Те дори са описвани като символ на Римската империя и нейната последваща история. Но хей, нацистите можеха да си играят с него както си искат, нали? Сега може би е най-добре да го подаря. Тя извади купчина документи от куфарчето си, изглеждайки по-делова, отколкото Дрейк някога я беше виждал. Интересна промяна за Лорън, която тя изглежда е приела присърце. Той хвърли бърз поглед към хартията.
  
  "Това ли е нещото, което почерня всички? Поръчка?
  
  "Да, прочетете това."
  
  Дал го прочете на глас, докато другите го възприеха.
  
  "В четирите краища на Земята открихме Четирите конника и им очертахме плана за Ордена на Страшния съд. Тези, които преживеят кръстоносния поход на Страшния съд и последиците от него, по право ще управляват. Ако четете това, ние сме се изгубили, така че четете и следвайте с повишено внимание. Последните ни години бяха прекарани в сглобяване на последните четири оръжия на световните революции: война, завоевание, глад и смърт. Обединени, те ще унищожат всички правителства и ще отворят ново бъдеще. Бъди готов. Намери ги. Пътуване до четирите краища на Земята. Намерете местата за почивка на Бащата на стратегията и след това на Кагана; най-лошият индианец, живял някога, а след това и Божият бич. Но всичко не е както изглежда. Посетихме Кагана през 1960 г., пет години след завършването му, поставяйки Конкуестът в неговия ковчег. Открихме Бича, който пази истинския Страшен съд. И единственият код за убийство е когато се появят Конниците. По костите на Отеца няма разпознавателни знаци. Индианецът е заобиколен от оръжия. Редът на Страшния съд сега живее чрез вас и ще царува върховно завинаги.
  
  Дрейк попи всичко. Много улики, много истини. Много работа. Дал обаче го победи с първия си коментар. "Стана? Няма ли да се бунтуват?
  
  "Да, нещо изглежда нередно." Лорън се съгласи. - Но това не е печатна грешка.
  
  Май коментира: "Изглежда, че показва реда, в който да гледате, макар и едва доловимо."
  
  Лорън кимна в знак на съгласие. "Това е вярно. Но разбирате ли защо наричат тези "места за почивка"? Не гробници или гробища или каквото и да било?"
  
  "Всичко не е такова, каквото изглежда", прочете Дал на глас.
  
  "Да. Ясно е, че са необходими много повече изследвания.
  
  "Индианецът е заобиколен от оръжия", прочете на глас Алиша. "Какво, по дяволите, означава това?"
  
  "Нека не изпреварваме твърде много", каза Хейдън.
  
  "Смята се, че знанията за всички тези последни места за почивка са умрели с нацистката заповед." Лорън каза. "Може би са планирали да запишат нещо. Може би това е кодирането. Или предаване на знания на други поколения. Не знаем със сигурност, но знаем, че това е всичко, което трябва да продължим - сви рамене тя, - и всички сме в една лодка. Тя се втренчи в Дрейк. "Лодка. Сал за оцеляване. Схващате идеята."
  
  Йоркширецът кимна гордо. "Разбира се че искам. SAS може да накара камък да изплува."
  
  "Е, на когото и да се натъкнем, те имат същите улики като нас", каза Хейдън. "Какво ще кажеш да започнем?"
  
  Кинимака се обърна от прозореца. "На четирите краища на земята?" попита той. "Къде се намират?"
  
  Стаята изглеждаше празна. "Трудно е да се каже", каза Дал. "Когато земята е кръгла."
  
  "Добре, какво ще кажете за първия Конник, който споменаха. Този баща на стратегията. Кинимака влезе в стаята, блокирайки цялата светлина от прозореца зад себе си. "Какви референции имаме за това?"
  
  "Както може да очаквате", Лорън докосна екрана, "мозъчният тръст у дома също прави това..." Тя отдели малко време, за да прочете.
  
  Дрейк използва същия момент за размисъл. Споменаването на Лорън за "мозъчен тръст у дома" само изясни какво го няма.
  
  Карин Блейк.
  
  Разбира се, времето отлетя, когато бяхте част от екипа на SPEAR, но отдавна беше минал денят или дори седмицата, когато Карин трябваше да бъде на повикване. Всеки път, когато решаваше да се свърже с нея, нещо го спираше - било то куп врагове, световна криза или собственото му желание да не досажда. Карин имаше нужда от своето пространство, но...
  
  Къде по дяволите е тя?
  
  Лорън започна да говори и мислите за Карин отново трябваше да бъдат загърбени.
  
  "Изглежда, че историческата фигура е била известна като Бащата на стратегията. Ханибал.
  
  Смит изглеждаше несигурен. "Кои от тях?"
  
  Алисия стисна устни. "Ако това е пичът на Антъни Хопкинс, няма да напускам тази стая."
  
  "Ханибал Барка беше легендарен военачалник от Картаген. Роден през 247 г. пр.н.е., той е човекът, който води цяла армия, включително бойни слонове, през Пиренеите и Алпите в Италия. Той имаше способността да идентифицира силните си страни и слабите страни на враговете си и победи много от съюзниците на Рим. Единственият начин, по който той в крайна сметка се провали, беше, когато някой научи собствената си брилянтна тактика и разработи начин да ги използва срещу него. Беше в Картаген."
  
  "Значи този човек е бащата на стратегията?" - попита Смит. - Този Ханибал?
  
  "Считан за един от най-великите военни стратези в историята и един от изключителните пълководци на древността заедно с Александър Велики и Цезар. Той беше наречен Бащата на стратегията, защото най-големият му враг, Рим, в крайна сметка възприе военната му тактика в собствените си планове.
  
  "Това е победа", каза Дал, "ако някога е имало такава."
  
  Лорън кимна. "По-добре. Ханибал беше смятан за такъв кошмар за Рим, че те използваха поговорката винаги, когато се случи някакво бедствие. Преведено, това означава, че Ханибал е пред портите! Латинската фраза стана общоприета и се използва и до днес."
  
  "Върнете се в ред", подкани ги Хейдън. "Как се вписва?"
  
  "Е, можем да кажем с увереност, че Ханибал е един от четиримата конници. Освен факта, че очевидно е яздел кон, той е наричан бащата на стратегията през цялата история. Това означава, че Той е Войната, първият Конник. Той със сигурност донесе война на Римската империя.
  
  Дрейк прегледа текста. "И така, тук се казва, че планът за Ордена на Страшния съд е изготвен от Конниците. Трябва ли да приемем, че Орденът е заровил разрушително оръжие в гроба на Ханибал? Да оставим това за следващото поколение?"
  
  Лорън кимна. "Това е общо усещане. Оръжия във всеки гроб. Във всяко кътче на земята има гроб."
  
  Кинимака повдигна вежда. "Което отново има толкова смисъл, колкото и тревната пола."
  
  Хейдън му махна с ръка да спре. - Забрави - каза тя. "За сега. Сигурно човек като Ханибал трябва да има гробница или мавзолей?"
  
  Лорън се облегна на стола си. "Да, тук нещата се усложняват. Бедният стар Ханибал беше заточен и умря от нещастна смърт, вероятно от отрова. Погребан е в немаркиран гроб."
  
  Очите на Дрейк се разшириха. "Глупости".
  
  "Кара те да мислиш, нали?"
  
  "Имаме ли местоположение?" - попита Мей.
  
  "О да". Лорън се усмихна. "Африка".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
  
  
  Алисия отиде до страничния шкаф и извади бутилка вода от мини-хладилника отгоре. Започването на нова операция винаги е било стресиращо. Силната й страна беше борбата; но този път те очевидно се нуждаеха от план. Хейдън вече се беше присъединил към Лорън на лаптопа, а Смит се опитваше да изглежда заинтересован, несъмнено защото нюйоркчанинът поемаше различна роля. О, да, и защото тя не е в затвора и не посещава луд терорист.
  
  Алисия имаше собствено мнение, но й беше трудно да разбере логиката на Лорън. И все пак не беше нейно право да съди, не и след живота, който вече бе водила. Лорън Фокс беше достатъчно мъдра и проницателна, за да види какво предстои.
  
  Надявам се. Алиша изпи половината бутилка, след което се обърна към Дрейк. Йоркширецът в момента стоеше до Дал и Кенси. Тъкмо се канеше да влезе, когато край нея се усети движение.
  
  "О, здравей Йоги. Как вървят нещата там?
  
  "Глоба". Руският крадец е в депресия, откакто внезапно е разкрит. "Мислиш ли, че ме мразят сега?"
  
  "СЗО? Те? Шегуваш ли се? Никой не те съди, особено аз. Тя се засмя и се огледа. "Или май. Или Дрейк. И особено не Кензи. Кучката вероятно има подземие, пълно с неприятни малки тайни.
  
  "ОТНОСНО".
  
  "Не точно твоята гадна малка тайна." глупости! "Хей, все още се опитвам да се преоблека тук. Не разбирам нищо от аплодисментите."
  
  "Аз го виждам".
  
  Тя протегна ръка: "Ела тук!" - и се втурна към главата му, когато той се изплъзна, опитвайки се да го хване за главата. Йорги скочи до края на стаята с леки крака. Алисия видя безполезността на преследването.
  
  - Следващия път, момче.
  
  Дрейк я наблюдаваше как се приближава. - Знаеш ли, той се страхува от теб.
  
  "Не мислех, че детето се страхува от нещо. Не и след прекарването на известно време в този руски затвор и изграждането на стени. Тогава разбирате, че той се страхува от това. Тя се потупа по главата.
  
  "Най-мощното оръжие от всички", каза Дал. - Просто попитайте Ханибал.
  
  "О, Торсти си прави шеги. Нека всички се обърнем към календара. Но сериозно", добави Алисия. "Детето трябва да говори. Не съм по-добре квалифициран.
  
  Кенси излая. "Наистина ли? Изумен съм".
  
  "Бяхте ли споменати в изявлението на Уеб? О, да, така мисля."
  
  Израелецът вдигна рамене. "Трудно спя нощем. И какво?"
  
  - Ето защо - каза Алиша. "Нищо."
  
  - Предполагам по същата причина като теб.
  
  Настана дълбока тишина. Дал срещна погледа на Дрейк над главите на жените и леко се поклони. Дрейк бързо погледна настрани, без да омаловажава жените, но не искаше те да бъдат повлечени в кладенеца на нещастието. Алиша вдигна поглед, когато Хейдън започна да говори.
  
  "Добре", каза шефът им. "По-добре е, отколкото си мислеше Лорън първоначално. Кой е за пътуване до Хелеспонт?
  
  Алисия въздъхна. "Звучи перфектно за този проклет отбор. Запиши ме."
  
  
  * * *
  
  
  Първо с хеликоптер, а след това с моторна лодка екипът на SPEAR се приближи до Дарданелите. Слънцето вече се спускаше към хоризонта, светлината се трансформира от ярка топка в панорамна ивица на заден план и хоризонтална наклонена черта. Дрейк установи, че едва превключва между видовете транспорт по време на неравното пътуване и намери време да се удиви как пилотите са изкарали безопасно деня. Алисия, която беше до него на борда на хеликоптера, малко изясни чувствата си.
  
  "Хей, момчета, мислите ли, че този пич се опитва да ни убие?"
  
  Кинимака, здраво закопчан и вкопчен в колкото се може повече резервни каишки, каза през стиснати зъби: "Почти сигурен съм, че той мисли, че те подскачат."
  
  Комуникациите бяха напълно работещи и отворени. Тишина изпълни въздуха, докато екипът им инспектираше оръжията, доставени от ЦРУ. Дрейк намери обичайните заподозрени, които включваха Glocks, HKS, бойни ножове и асортимент от гранати. Осигурени са и уреди за нощно виждане. Само няколко минути по-късно Хейдън започна да говори по комуникатора.
  
  "И така, хора, време е да разгледаме друг, по-личен аспект на тази мисия. Състезаващи се отбори. ЦРУ все още твърди, че са шест, така че нека бъдем благодарни, че не са много повече. Клетката в Александрия непрекъснато получава информация, която се просмуква от клетки на ЦРУ по целия свят, от NSA и агенти под прикритие. Те ми предават всякакви релевантни факти..."
  
  - Ако е в техен най-добър интерес - намеси се Кенси.
  
  Хейдън се изкашля. - Разбирам, че си имал лош опит с правителствените агенции и че ЦРУ получава наистина лоша преса, но аз работех за тях. И поне си свърших работата както трябва. Те трябва да защитават цяла нация. Бъдете сигурни, че ще ви дам фактите.
  
  "Чудя се какво повдига полата й", прошепна Алиша по комуникатора. "Сигурен съм, че не е дяволски добре."
  
  Кензи се втренчи в нея. "Какво може да е добро, което кара полата ти да се повдига?"
  
  "Не знам". Алисия премигна бързо. "Устата на Джони Деп?"
  
  Хейдън прочисти гърлото си и продължи. "Шест екипа от специални сили. Трудно е да се каже кой е съпричастен и кой е откровено враждебен. Не предполагай. Трябва да се отнасяме към всички като към врагове. Нито една от страните, за които знаем, че участват в това, няма да признае това. Разбирам, че може да познавате някои от тези момчета, но песента остава същата."
  
  Когато Хейдън замълча, Дрейк се замисли за британския контингент. SAS имаше доста полкове и той беше далеч от много години, но все пак светът на ултраелитните войници не беше точно голям. Хейдън беше прав да говори за потенциални конфронтации и резерви сега, вместо да бъде хванат неподготвен от тях на бойното поле. Дал може да се интересува от шведския контингент, а Кензи от израелския. Добра работа, нямаше традиционно американско присъствие там.
  
  "Не мога да си представя, че Китай е приятелски настроен", каза той. "Нито Русия."
  
  "При тази скорост", каза Май, гледайки през прозореца. "Те ще бъдат форми в тъмното."
  
  "Имаме ли представа за текущата ситуация във всяка страна?" - попита Дал.
  
  "Да, тъкмо се насочих към това. Доколкото разбираме, шведите са на няколко часа. Французите все още са си у дома. Мосад е най-близо, много близо.
  
  - Разбира се - каза Дал. "Никой наистина не знае къде отиват."
  
  Дрейк се покашля леко. "Опитвате ли се да оправдаете неуспешния опит на Швеция?"
  
  "Сега звучиш като на Евровизия. И никой не спомена Великобритания. Къде се намират? Още ли правиш чай?" Дал вдигна въображаема чаша, малкият му пръст стърчеше под ъгъл.
  
  Това беше справедливо мнение. "Е, Швеция вероятно е започнала назад."
  
  - Поне започнаха.
  
  "Момчета", намеси се Хейдън. "Не забравяйте, че ние също сме част от това. А Вашингтон очаква от нас да спечелим.
  
  Дрейк се засмя. Дал се ухили. Смит вдигна поглед, когато Лорън започна да говори.
  
  "Интересно допълнение към всичко това е, че някои от тези страни яростно протестират срещу всяка намеса. Разбира се, нивото на глупости винаги е високо, но можем да се справим с някои нечестни елементи.
  
  "Неофициално? Разцепени групи?" - попита Кинимака.
  
  "Възможно е."
  
  "Това просто ни връща към основната информация", каза Хейдън. "Всички са враждебни."
  
  Дрейк се чудеше какво би си помислил Смит за нейното изявление. Обратно в Куско, Джошуа беше враждебен, но тъй като смъртта му не беше санкционирана от правителството и престоят им в страната постоянно се променяше и оспорваше, никой не знаеше какво ще се случи. Смъртта на този човек е случайност, но причинена от невнимание и прекомерно усърдие. Да, той беше паразит и убиец, но обстоятелствата бяха други.
  
  След хеликоптера напълниха лодките. Облечени в черно, с камуфлажни лица, подскачащи плавно във водите на Хелеспонт, нощта най-накрая се изпълни с мрак. Маршрутът, по който тръгнаха, беше пуст, светлините мигаха отвъд далечния бряг. Хелеспонт е бил важен канал, който е част от границата между Европа и Азия. Тесен проток, Галиполи се намираше на северните му брегове, докато повечето от другите му граници бяха сравнително слабо населени. Докато се плъзгаха през водата, Хейдън и Лорън използваха своя комуникатор.
  
  "Ханибал никога не е имал гроб, дори надгробен знак. След блестяща кариера този легендарен генерал умира почти сам, отровен в напреднала възраст. И така, как да намерите немаркиран гроб?"
  
  Дрейк вдигна поглед, когато Лорън спря. Тя попита ли ги?
  
  Смит смело се зае да намери решение. "Сонар?"
  
  "Възможно е, но трябва да имате доста добра представа къде да търсите", отговори Дал.
  
  "Намериха неясен документ, документ, който може да се записва, да, но изгубен във времето", каза Хейдън. "Съдбата на Ханибал винаги е дразнела онези, които обичаха героя, който се противопостави на римския империализъм. Един такъв човек беше президентът на Тунис, който посети Истанбул през шейсетте години. По време на това посещение единственото нещо, което искаше, беше да може да вземе останките на Ханибал със себе си в Тунис. Нищо друго нямаше значение. В крайна сметка турците отстъпиха донякъде и го взеха със себе си на кратко пътуване.
  
  "Шейсетте?" Дал каза. "Не е ли тогава, когато военнопрестъпниците започнаха да измислят неприятния си малък план?"
  
  "По-вероятно". каза Хейдън. "След като се установиха в Куба и започнаха нов живот. Тогава новият им ред продължи почти двадесет години.
  
  "Достатъчно време за творчество", каза Алиша.
  
  "И изберете четирите конника за тях", добави Май. "Ханибал - конник на войната? Има смисъл. Но кои, по дяволите, са Завоеванието, Гладът и Смъртта? И защо Дарданелите в Африка са една от четирите основни посоки?"
  
  "Добър въпрос", повтори Алиша на Мей, карайки Дрейк да удвои усилията си. "Трябва да сложиш обратно тази малка шапка за мислене, Фокси."
  
  Лорън се усмихна. Дрейк можеше да разбере по тона на гласа й. "И така, турците, особено смутени от собственото си неуважение към Ханибал, отведоха тунизийския президент на място на Хелеспонт. Пише "на хълма, където има порутена сграда". Това е известното място за почивка на Ханибал Барка.
  
  Дрейк изчака, но повече информация не дойде. "И все пак", каза той, "това беше преди тридесет години."
  
  "Стоя там толкова дълго", каза Лорън, "и турците без съмнение поставиха нещо като почетна гвардия."
  
  Дрейк изглеждаше съмнителен. "В интерес на истината може да е просто почетен гроб."
  
  "Те отведоха президента на Тунис там, Мат. Той дори взе флакони с пясък, сертифицирани от бодигардовете му, като ги нарече "пясък от гроба на Ханибал" след завръщането си у дома. При тази ситуация, през тази година, турците наистина ли биха измамили президента на Тунис?
  
  Дрейк кимна напред към приближаващата тъмна извивка на бреговата линия. "Ще разберем."
  
  
  ГЛАВА ПЕТА
  
  
  Дрейк помогна да се измъкне моторната лодка с цвят на самур от водата, като я закотви на близкото парче стари корени и монтира извънбордовия мотор. Мей, Алиша и Смит се втурнаха да създадат аванпост. Кинимака вдигна тежките раници с помощта на Дал. Дрейк усети пясък под ботушите си. Въздухът миришеше на пръст. Вълните се втурнаха бурно в брега отляво, подтиквани от лодките. Никакъв друг звук не нарушаваше тишината, докато копиеносците правеха равносметка.
  
  Хейдън държеше преносим GPS навигатор. "Глоба. Имам програмирани координати. Готови ли сме да тръгваме?"
  
  "Готово", издишаха няколко гласа в отговор.
  
  Хейдън се придвижи напред, а Дрейк се настани зад него, пресичайки плаващите пясъци под краката му. Те непрекъснато сканираха района, но не се виждаха други източници на светлина. Може би все пак те са дошли първи тук. Може би други отбори се въздържаха, оставяйки някой друг да върши цялата тежка работа. Може би дори сега са били наблюдавани.
  
  Възможностите бяха безкрайни. Дрейк кимна на Алиша, докато минаваха и англичанката се присъедини към редицата. "Може да варира от една страна на друга."
  
  - Ами Смит? - Попитах.
  
  "Тук съм. Пътят е ясен".
  
  "О, да, но се насочваме към вътрешността на страната", помисли си Дрейк, но не каза нищо. Мекият пясък отстъпи място на твърдо натъпкана пръст и след това те се изкачиха нагоре по насипа. Високи само няколко фута и с наклонен връх, те скоро пресякоха границата на пустинята и се озоваха на равно парче земя. Хейдън посочи пътя и те пресякоха безплодната пустош. Сега няма нужда да поставяте часови. Те виждаха на километри, но Мей и Смит останаха по-далеч, увеличавайки обхвата на наблюдение.
  
  Екранът на GPS мигаше безшумно, насочвайки ги все по-близо до целта им, а тъмната арка на нощта се простираше величествено над тях. С толкова много пространство небето беше огромно; звездите едва се виждат, а луната е малка ивица. Десет минути се превърнаха в двадесет, после в трийсет, а те продължаваха да вървят сами. Хейдън поддържаше връзка чрез комуникатор както с екипа, така и с Александрия. Дрейк остави околната среда да го поеме, вдишвайки назъбения ритъм на природата. Звуци на животни, бриз, шумолене на земята - всичко беше там, но нищо неподходящо. Той осъзна, че отборите, срещу които се изправят, могат да бъдат толкова добри, колкото тях, но се довери на собствените си способности и на своите приятели.
  
  - Напред - прошепна Хейдън. - GPS-ът показва, че теренът се издига на около четиридесет фута. Това може да е хълмът, който търсим. Погледни нагоре."
  
  Хълмът бавно се появи от тъмнината, постоянно издигаща се могила от пръст със заплетени корени и камъни, осеяли сухата земя, докато издълбаваха стабилна пътека през препятствията. Дрейк и Алиша отделиха момент да спрат и да погледнат назад, забелязвайки гладката чернота, която се простираше чак до бурното море. И далеч отвъд това, мигащите светлини на пристанището, едно напълно различно съществуване.
  
  "Един ден?" - попита учудено Алисия.
  
  Дрейк се надяваше да е така. "Ще стигнем до там", каза той.
  
  "Това трябва да е лесно."
  
  "И любов. Като каране на колело. Но падаш и получаваш порязвания, натъртвания и ожулвания много преди да възстановиш равновесието си."
  
  "Значи половината път вече е изминат." Тя го докосна за кратко и след това продължи нагоре по хълма.
  
  Дрейк я последва мълчаливо. Бъдещето наистина криеше ново богатство от възможности сега, след като Алиша Майлс се беше освободила от своя цикъл на самоунищожение. Всичко, което трябваше да направят, беше да победят още една група луди и маниаци на величието, адски решени да накарат хората по света да страдат.
  
  И затова войници като него излагат всичко на карта. За Адриан в съседство и Греъм отсреща. За Клои, която всеки ден се бореше да закара двете си деца на училище навреме. За двойките, които хленчеха и стенеха по пътя към супермаркета. В полза на тези, които седяха добродушно в задръстванията на околовръстното и тези, които прескачаха опашките. Не и за боклука, който се е качил във вашия ван или гараж след мръкване, за да избяга с каквото може. Не е за хулигани, търсачи на власт и намушквачи в гърба. Нека тези, които се бориха много за уважение, любов и грижа, бъдат загрижени. Нека онези, които са се борили за бъдещето на децата си, са уверени в неговата безопасност. Нека тези, които са помогнали на другите, да бъдат подпомогнати.
  
  Хейдън привлече вниманието му с тихо изсумтяване. "Това може да е мястото. GPS-ът казва, че е и виждам изоставена сграда отпред.
  
  Видя припокриващи се цветни точки. Това беше епицентърът на събитията тогава. Сега нямаше време за тънкости. Можеше също така да запалят фойерверки в търсенето на гроба на Ханибал, ако можеха да го намерят по-бързо сега, когато бяха тук. Защото Дрейк беше уверен, че ако те успеят да го намерят, значи и всички останали отбори могат.
  
  Хейдън отбеляза приблизителната площ. Кинимака и Дал свалиха тежките си раници на земята. Мей и Смит заеха най-добрите позиции за наблюдение. Дрейк и Алиша се приближиха до Хейдън, за да помогнат. Само Йорги се отдръпна, показвайки несигурност, докато чакаше да му бъде казано какво да прави.
  
  Кинимака и Дал създадоха страхотни фенерчета, като монтираха триото на стойки от въглеродни влакна и раздадоха още повече. Това не бяха просто ярки крушки, те бяха направени да симулират слънчевата светлина възможно най-близо. Вярно е, че дори обширните възможности на ЦРУ бяха ограничени в Египет, но Дрейк смяташе, че апаратът не изглежда много зле. Кинимака използва лампа, монтирана на стойка, за да освети голяма площ, а след това Хейдън и Дал отидоха да огледат земята.
  
  "А сега внимавайте", каза им Хейдън. "Орденът на Страшния съд твърди, че оръжията са били заровени тук дълго след смъртта на Ханибал. Това е немаркиран гроб, а не надгробен камък. Така че ние търсим нарушена земя, а не кости, блокове или колони. Търсим предмети, които са били погребани наскоро, а не древни реликви. Не би трябвало да е твърде трудно..."
  
  "Не казвай това!" Дал излая. "Ще прокълнеш всичко, по дяволите."
  
  - Просто казвам, че не е нужно да търсим Ханибал. Само оръжия."
  
  "Добър въпрос." Кинимака коригира малко осветлението около периметъра.
  
  Хейдън отбеляза три места на земята. Всички изглеждаха като променени по някакъв начин и нито един наскоро. Йорги се приближи внимателно с лопата в ръка. Дрейк и Алиша се присъединиха към него, последвани от Кинимака.
  
  "Просто копай", каза Хейдън. "Побързай".
  
  "Ами ако има капан?" - попита Алисия.
  
  Дрейк погледна порутената сграда. Стените висяха тъжни, увиснали, сякаш държаха тежестта на света. Едната страна беше разрязана наполовина, сякаш от гигантска сатъра, блоковете сега стърчаха от двете страни като назъбени зъби. Покривът беше рухнал отдавна, нямаше врати и прозорци. "Е, не изглежда, че ще можем да намерим подслон там."
  
  "Благодаря ти".
  
  "Не се притеснявай, любов. Горе главата."
  
  Дрейк пренебрегна яростния поглед и се зае с работа. "И така, какво е значението на четиримата конници?" - попита той Хейдън по комуникатора.
  
  "Най-доброто предположение на мозъчния тръст? Те съответстват на историческите личности, които търсим, и оръжията, които се надяваме да намерим. И така, Ханибал, възпитан да мрази римляните, започна почти безкрайна война в Рим, нали? Това е мястото, където ще намерим оръжията за война.
  
  "Може също така да са конници", намеси се Кинимака. - Искам да кажа, Ханибал беше.
  
  "Да, малко твърде неясно, Мано."
  
  - Значи няма нищо общо с Библията? Дрейк изкопа друга могила пръст. "Защото не се нуждаем от тези глупави кодове."
  
  "Е, те се появиха в Откровение и..."
  
  "Еха!" Алисия внезапно изпищя. "Мисля, че ударих нещо!"
  
  "И внимание", прошепна гласът на Мей по комуникатора. "Нови светлини се появиха на водата, те се приближават бързо."
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  Дрейк пусна лопатата на пода и отиде да погледне Алиша. Йорги вече беше там и й помагаше да копае. Кинимака също напредваше бързо.
  
  "Колко време имаме?" - настоятелно попита Хейдън.
  
  "Съдейки по скоростта им, най-много тридесет минути", отговори Смит.
  
  Дал се взря напрегнато. "Някакви улики?"
  
  "Вероятно Мосад", отговори Кенси. "Те бяха най-близките."
  
  Дрейк изруга. "Единственият път, когато си пожелах проклетите шведи да са първи."
  
  Алисия стоеше до колене в дупката, забивайки ръба на лопатата си в меката пръст, опитвайки се да освободи предмета. Тя се бореше, безрадостно дърпайки неясните ръбове. Кинимака почистваше земята отгоре, докато Йорги се присъедини към Алисия в непрекъснато разширяващата се рана в земята.
  
  "Какво е това?" - Попитах. - попита Дрейк.
  
  Хейдън клекна с ръце на коленете си. "Все още не мога да кажа със сигурност."
  
  - Събери се, Алиша. Дрейк се ухили.
  
  Гледащ поглед и вдигнат пръст беше единственият му отговор. Въпросният предмет беше потънал в мръсотия и от всички страни в мръсотия, но имаше форма. Продълговата, с размери приблизително два на един метър, тя имаше определена форма на кутия и се движеше лесно, показвайки, че изобщо не е тежка. Проблемът беше, че беше заобиколен и уплътнен от твърда пръст и корени. Дрейк погледна от кутията към морето, наблюдавайки как светлините се приближават все повече и се чудеше как, по дяволите, такъв малък, лек контейнер може да побере унищожително военно оръжие.
  
  - Петнадесет минути - съобщи Смит. "Няма други признаци за приближаване."
  
  Алисия се бореше със земята, ругаейки и отначало не успявайки, но в крайна сметка извади предмета и позволи на Йорги да го извади. Дори тогава обраслите лози и заплетените корени се вкопчиха в него привидно радостно, твърд, усукан грозд, който отказваше да се пусне. Сега бяха потънали до кръста в кал, отърсваха дрехите си и се подпираха на лопати. Дрейк се въздържа от очевидната реплика "Мъже на работа" и се наведе, за да помогне да се повдигне. Дал също се наведе и заедно успяха да намерят опора отстрани на предмета и да го извадят. Корените протестираха, чупеха се и се разплитаха. Някои се държаха за скъп живот. Дрейк натисна и усети как пълзи нагоре по дупката и над ръба. Реки от разместена почва течаха отгоре. След това той и Дал се изправиха заедно и се втренчиха в Алисия и Йорги. И двамата бяха със зачервени лица и дишаха тежко.
  
  "Какво?" - Попитах. - попита Дрейк. "Вие двамата планирате ли почивка за чай? Махай се от тук, по дяволите.
  
  Алисия и Йорги провериха отново дъното на дупката, търсейки още кутии или може би стари кости. Нищо не беше намерено. Миг по-късно младият руснак тичаше по ръба на дупката, намирайки опора там, където изглеждаше, че няма, за да може да отскочи нагоре по склона и над ръба на дупката. Алисия наблюдаваше случващото се с огорчение, а след това скочи малко несръчно встрани. Дрейк я хвана за ръката и я издърпа нагоре.
  
  Той се изкиска. - Забравил си лопатата.
  
  "Искаш ли да отидеш да го вземеш? Първо предлагам главата.
  
  "Сдържаност, сдържаност."
  
  Хейдън продължи да гледа надолу в дупката. "Мислех, че ще е подходящ момент да отделя малко време с бедния стар Ханибал Барка. Не искаме да проявим неуважение към колегите си."
  
  Дрейк кимна в знак на съгласие. "Легенда".
  
  - Ако дори е там долу.
  
  "Нацистите са направили своите изследвания", каза Хейдън. "И неохотно признавам, те го направиха добре. Ханибал постигна трайна слава просто защото беше добър в работата си. Неговото пътуване през Алпите остава едно от най-забележителните военни постижения на ранните войни. Той въведе военни стратегии, които все още се възхваляват днес.
  
  След миг те вдигнаха очи. Дал беше с тях. Кинимака махна предмета, за да разкрие здрава кутия от тъмно дърво. Най-отгоре имаше малък герб и хаваецът се опита да го покаже.
  
  Хейдън се наведе към мен. "Това е всичко. Тяхното домашно лого. Редът на Страшния съд."
  
  Дрейк го изучаваше, запаметявайки символа. Приличаше на малък централен кръг с четири усукани плитки, разположени около него в различни точки на компаса. Кръгът беше символ на безкрайността.
  
  "Косите са оръжия", каза Хейдън. "Защита на вътрешния ви свят?" Тя сви рамене. "Ще се заемем с това по-късно, ако е необходимо. Нека да."
  
  Светлините вече не бяха в морето, което означаваше, че Мосад, ако беше най-близо, беше достигнал твърда земя и беше на по-малко от петнадесет минути път с пълна скорост. Дрейк отново се чудеше как ще свърши конфронтацията. На SPEAR беше наредено да осигури и четирите оръжия на всяка цена, но заповедите рядко се изпълняваха перфектно на бойното поле. Видя нервните изражения на лицата на другите и разбра, че се чувстват по същия начин, дори Хейдън, който беше най-близо до командната структура.
  
  Те се готвеха да си тръгват.
  
  "Опитайте се да избегнете конфронтация", каза Хейдън. "Очевидно".
  
  "Ами ако не можем?" - попита Дал.
  
  "Е, ако е Мосад, може би можем да поговорим."
  
  - Съмнявам се, че ще имат идентификационни жилетки - промърмори Алиша. "Това не е ченгеджийско шоу."
  
  Хейдън моментално превключи комуникатора си на изключено положение. "Ако ни стрелят, ще се бием", каза тя. "Какво друго можем да направим?"
  
  Дрейк видя това като най-добрия компромис. В един идеален свят те щяха да се измъкнат покрай приближаващите войници и да се върнат в транспорта си невредими и незабелязани. Разбира се, SPEAR не би съществувал в един идеален свят. Той отново провери оръжията си, докато екипът се приготвяше да тръгне.
  
  "Поемете по дългия маршрут", предложи Хейдън. "Те няма".
  
  Всички предпазни мерки. Всички трикове за избягване на конфликт.
  
  Гласът на Лорън беше трън в ухото му. "Току-що получихме новината, хора. Шведите също се приближават."
  
  
  ГЛАВА СЕДМА
  
  
  Дрейк поведе, като първо заобиколи порутената сграда, а след това се насочи надолу по склона. Мракът все още покриваше земята, но зората беше точно зад ъгъла. Дрейк описа пътя си в неравен кръг, докато не се озова в обратната посока на морето.
  
  Сетивата нащрек, вдигнати глави, екипът ни следва.
  
  Дал овладя кутията, внимателно държейки капака под мишницата си. Кензи изтича до него, помагайки му да намери пътя. Екипът носеше оборудване за нощно виждане, всички с изключение на Смит, който предпочиташе да бъде напълно наясно със заобикалящата ги среда. Беше добра комбинация. Рамо до рамо и в един ред те тичаха, докато стигнаха подножието на хълма и равна равнина, където нямаше подслон. Дрейк се придържа към примката си, водейки ги в общата посока на лодките. Не се каза нито дума - всеки използваше сетивата си, за да провери обкръжението си.
  
  Знаеха колко смъртоносни са враговете им. Без полузаинтересовани наемници този път. Днес, и следващия, и следващия, те се изправиха срещу войници, които не бяха по-ниски от тях.
  
  почти.
  
  Дрейк забави, усещайки, че се движат твърде бързо. Теренът не беше в тяхна полза. Бледо сияние пълзеше към източния хоризонт. Скоро няма да има корица. Смит застана отдясно, а Мей отляво. Отборът остана нисък. Хълмът с порутената сграда на върха се сви и се появи зад тях. Отпред се появи редица храсти, осеяни с няколко дървета, и Дрейк почувства известно облекчение. Бяха далеч на североизток от мястото, където трябваше да бъдат, но крайният резултат си заслужаваше.
  
  Най-добрият сценарий? Без бой.
  
  Той продължи напред, внимавайки за опасност и запази езика на тялото си неутрален. Връзката остана спокойна. Когато наближиха заслона, те намалиха скоростта, в случай че някой вече беше там и чакаше. Като командоси те можеха да очакват предупреждение, но нищо не можеше да се приеме за даденост в тази мисия.
  
  Дрейк видя голяма площ, оградена с няколко дървета и редки храсти, и спря, давайки знак на останалите да си починат. Проверката на пейзажа не разкри нищо. Върхът на хълма беше безлюден, докъдето можеше да види. Вляво от тях тънка покривка водеше чак до равна равнина и след това до бреговете на морето. Той предположи, че лодките им може да са на петнадесет минути пеша. Той тихо включи връзката.
  
  "Лорън, има ли новини за шведите?"
  
  "Не. Но трябва да са близо.
  
  "Други отбори?"
  
  "Русия е във въздуха." Тя изглеждаше смутена. "Не мога да ви дам позиция."
  
  "Това място е на път да се превърне в гореща зона", каза Смит. "Трябва да се преместим."
  
  Дрейк се съгласи. "Да се изнесем."
  
  Изправи се и чу писък, шокиращ като всеки куршум.
  
  "Спрете! Имаме нужда от кутия. Не мърдай".
  
  Дрейк не се поколеба, а бързо се спусна, едновременно благодарен за предупреждението и шокиран, че са пропуснали врага. Дал се втренчи в него и Алиша изглеждаше объркана. Дори Май показа изненада.
  
  Кенси цъка с език. "Трябва да е Мосад."
  
  - Хванахте ли ги с оръжие? - попита Хейдън.
  
  "Да", каза Дрейк. "Говорителят е право напред и вероятно има помощници от двете страни. Точно там, където искаме да бъдем."
  
  "Не можем да продължим напред", каза Май. "Връщаме се. В тази посока." Тя посочи на изток. "Има заслон и път, няколко ферми. Градът не е много далеч. Можем да обявим евакуация.
  
  Дрейк погледна Хейдън. Шефът им сякаш претегляше избора между това да се насочат на север по крайбрежието, на изток към цивилизацията или да се изправят пред битката.
  
  "Нищо добро няма да се случи, ако останем тук", каза Дал. "Противодействието на един елитен враг би било предизвикателство, но знаем, че още са на път."
  
  Дрейк вече знаеше, че Мей е права. Северът не предложи никакъв път към спасението. Те щяха да тичат по Хелеспонт без прикритие и да разчитат на чист късмет, че може да се натъкнат на някакъв транспорт. Гарантирана възможност за пътуване на изток.
  
  Освен това други отбори едва ли биха дошли от някой град.
  
  Хейдън го извика и след това се обърна на изток, преценявайки терена и шансовете за бързо бягство. В този момент гласът се чу отново.
  
  "Стой там!"
  
  - Мамка му - ахна Алиша. "Този пич е екстрасенс."
  
  "Просто имам добро зрение", каза Смит, имайки предвид визуалните технологии. "Скрийте се зад нещо солидно. Ще вземем огъня."
  
  Екипът потегли на изток. Израелците откриват огън, куршуми над главите на копиеносците се блъскат в стволовете на дърветата и между клоните. Заваляха листа. Дрейк се изкатери бързо, знаейки, че изстрелите са насочени нарочно високо, и се чудеше в каква нова война, по дяволите, се впускат тук.
  
  "Това е точно като шибано армейско обучение", каза Алиша.
  
  "Наистина се надявам да използват гумени куршуми", отговори Дал.
  
  Те се катереха и импровизираха, движеха се на изток, достигаха до по-здравите дървета и привличаха погледите. Дрейк отвърна на изстрела, умишлено високо. Не видя никакви признаци на движение.
  
  "Коварни копелета".
  
  - Малък екип - каза Кензи. "Внимателно. Автоматични машини. Те ще изчакат решение."
  
  Дрейк нямаше търпение да се възползва напълно. Екипът внимателно се проправи на изток, право в бледата зора, която все още заплашваше далечния хоризонт. След като стигна до следващата поляна, Дрейк чу и практически усети свирката на куршум.
  
  "Глупости". Той се гмурна за прикритие. - Този беше близо.
  
  Повече стрелба, повече изхвърляне на олово сред укритията. Хейдън погледна Дрейк дълбоко в очите. "Начините им са се променили."
  
  Дрейк си пое дълбоко дъх, едва повярвайки. Израелците стреляха яростно и без съмнение напредваха предпазливо, но с изгодно темпо. Друг куршум откъсна парче кора от дърво точно зад главата на Йорга, което накара руснака да трепне силно.
  
  - Не е добре - измърмори яростно Кенси. "Въобще не е добре".
  
  Очите на Дрейк бяха като кремък. "Хейдън, свържи се с Лорън. Накарайте я да потвърди на Кроу, че отвръщаме на огъня!"
  
  "Трябва да отвърнем на огъня", извика Кенси. "Момчета, никога преди не сте проверявали."
  
  "Не! Те са наемни войници, елитни войски, които са обучени и следват заповеди. Те са шибани съюзници, потенциални приятели. Виж го, Хейдън. Вижте сега! "
  
  Нови куршуми пробиха храсталака. Врагът остана невидим, нечут; SPIR знаеше за тяхното настъпление само от собствен опит. Дрейк наблюдаваше как Хейдън натиска бутона за комуникация и говори с Лорън, след което се молеше за бърз отговор.
  
  Войниците на Мосад се приближиха.
  
  "Потвърдете нашия статус." Дори гласът на Дал прозвуча напрегнато. "Лорън! Вземате ли решение? Ще се бием ли "
  
  
  * * *
  
  
  Екипът на SPEAR, след като вече беше прогонен от лодките си, беше принуден да се премести по-на изток. Трудно им беше под обстрел. Тъй като не желаеха да се бият с известни съюзници, те се оказаха в опасност до шия.
  
  Бъркащи се, издраскани и окървавени, те използваха всеки трик в арсенала си, всеки трик, за да поставят повече дистанция между себе си и Мосад. Завръщането на Лорън отне само няколко минути, но тези минути продължиха по-дълго от компактдиска на Джъстин Бийбър.
  
  "Кроу е нещастен. Казва, че сте получили заповед. Пазете оръжията си на всяка цена. И четиримата."
  
  - И това е всичко? - попита Дрейк. - Казахте ли й с кого си имаме работа?
  
  "Със сигурност. Тя изглеждаше бясна. Мисля, че я ядосахме.
  
  Дрейк поклати глава. няма смисъл Трябва да работим върху това заедно.
  
  Дал изрази мнението си. "Ние всъщност се противопоставихме на нейните заповеди в Перу. Може би това е отплата."
  
  Дрейк не повярва. "Не. Би било дребно. Тя не е такъв тип политик. Срещу нас са съюзници. глупости. "
  
  "Имаме заповеди", каза Хейдън. "Нека оцелеем днес и да се борим утре."
  
  Дрейк знаеше, че тя е права, но не можеше да не си помисли, че израелците вероятно са казали същото. Така започнаха вековни оплаквания. Сега, като екип, те си проправиха път на изток, оставайки в горския си щит, и организираха ариергард, не твърде агресивен, но достатъчно, за да забавят израелците. Смит, Кинимака и Мей бяха изключителни в демонстрирането, че сега имат намерение, оковавайки опонентите си на всяка крачка.
  
  Дойде зад тях, докато Дрейк прелиташе между дърветата. Хеликоптерът изръмжа отгоре, после се наклони и кацна на някаква незабележима поляна. Хейдън нямаше нужда да казва нито дума.
  
  "Шведи? руснаци? Господи, това са просто глупости, момчета!"
  
  Дрейк веднага чу изстрели, идващи от тази посока. Току-що излезлият от хеликоптера е обстрелван и то не от Мосад.
  
  Това означаваше, че четири екипа от специални сили вече участват в битката.
  
  Напред гората свършваше, разкривайки стара селска къща зад широко поле, оградено с каменни стени.
  
  - Отделете малко време - извика той. "Действайте силно и бързо. Можем да се прегрупираме там.
  
  Отборът тичаше, сякаш хрътките на ада бяха по петите им.
  
  
  * * *
  
  
  Движейки се с пълно, но контролирано темпо, екипът излезе от прикритието на случаен принцип и се втурна към селската къща. Стените и отворите на прозорците бяха почти толкова изтъркани, колкото къщата на хълма, което показваше липсата на човешко присъствие. Три групи специални части лежаха зад тях, но колко близо?
  
  Дрейк не знаеше. Той тичаше тежко по изравнената земя, премахвайки нощното си виждане и използвайки светещото небе, за да маркира пътя си. Половината отбор гледаше напред, половината гледаше назад. Мей прошепна, че е видяла екипа на Мосад да стига до края на гората, но тогава Дрейк стигна до първата ниска стена и Май и Смит откриха малък потискащ огън.
  
  Заедно се сгушиха зад каменната стена.
  
  Фермерската къща все още беше на двадесет крачки напред. Дрейк знаеше, че няма да им помогне да позволят на израелците и другите да се установят и да създадат идеални линии за видимост. Освен това другите отбори сега биха били предпазливи един към друг. Той говореше в комуникатора.
  
  - По-добре си дръпнете задниците, момчета.
  
  Алиша се обърна да го погледне. "Това ли е най-добрият ти американски акцент?"
  
  Дрейк изглеждаше разтревожен. "Мамка му. Най-накрая се обърнах." Тогава видя Дал. "Но хей, може и по-лошо, предполагам."
  
  Като един пробиха капака. Мей и Смит отново откриха задържащ огън и получиха само два изстрела в отговор. Не се чуха други звуци. Дрейк намери солидна стена и спря. Хейдън незабавно възложи на Мей, Смит и Кинимака да пазят периметъра и след това побърза да се присъедини към останалите.
  
  "Ние сме добре за няколко минути. Какво имаме?"
  
  Дал вече разгръщаше картата, когато гласът на Лорън изпълни ушите им.
  
  "План Б все още е възможен. Насочете се към вътрешността. Ако сте бързи, няма да имате нужда от транспорт."
  
  "Шибан план Б." Дрейк поклати глава. "Винаги план Б."
  
  Околовръстният патрул съобщи, че всичко е чисто.
  
  Хейдън посочи кутията, която носеше Дал. "Тук трябва да поемем отговорност. Ако го загубите, нямаме представа какво има вътре. И ако загубиш това от врага..." Тя нямаше нужда да продължава. Шведът остави кутията на земята и коленичи до нея.
  
  Хейдън докосна символа, гравиран на капака. Въртящите се остриета изпращат зловещо предупреждение. Дал внимателно отвори капака.
  
  Дрейк затаи дъх. Нищо не се е случило. Винаги щеше да е рисковано, но не можеха да видят никакви скрити ключалки или механизми. Сега Дал повдигна напълно капака и погледна в пространството вътре.
  
  Кенси се засмя. "Какво е това? Оръжия за война? Свързан с Ханибал и скрит от ордена? Всичко, което виждам, е купчина хартия.
  
  Дал се облегна на краката си. "Войната може да се води и с думи."
  
  Хейдън внимателно извади няколко листа хартия и прегледа текста. - Не знам - призна тя. "Изглежда като изследователски файл и... запис на..." Тя направи пауза. "Тестове? Пробен период?" Тя прелисти още няколко страници. "Спецификации за сглобяване."
  
  Дрейк се намръщи. "Това звучи зле. Наричат го проект Вавилон, Лорън. Да видим какво можете да изкопаете за това."
  
  "Разбрах", каза New Yorker. "Нещо друго?"
  
  "Тъкмо започвам да разбирам тези характеристики", започна Дал. "Гигантско е..."
  
  - Долу! Смит изпищя. "Приближава."
  
  Екипът намали темпото и се подготви. Зад каменните стени прогърмя картечен залп, остър и оглушителен. Смит отвърна на огъня отдясно, като се прицели от ниша в стената. Хейдън поклати глава.
  
  "Ще трябва да сложим край на това. Махай се оттук".
  
  "Влача задник?" - попита Дрейк.
  
  "Вземи си задника."
  
  "План Б", каза Алиша.
  
  Оставайки в безопасност, те се преместиха от стена на стена към задната част на фермата. Подът беше осеян с отломки и парчета зидария и дърво белязаха местата, където покривът се е пробил. Май, Смит и Кинимака покриваха задната част. Дрейк спря, когато стигнаха до задните прозорци и хвърли поглед към пътя пред тях.
  
  "Може само да стане по-трудно", каза той.
  
  Изгряващото слънце се плъзна над хоризонта в изблик на цветове.
  
  
  ГЛАВА ОСМА
  
  
  Състезанието продължи, но сега шансовете намаляваха. Докато Дрейк и Алиша, които водеха пътя, напуснаха прикритието и се насочиха към вътрешността, запазвайки фермата между тях и техните преследвачи, екипът на Мосад най-накрая излезе от гората. Облечени изцяло в черно и с маски на лицата, те се приближиха ниско и предпазливо, вдигнаха оръжията си и стреляха. Мей и Смит бързо се покриха зад фермата. Хейдън се втурна напред.
  
  "Ход!"
  
  Дрейк се пребори с инстинкта да стои и да се бори; Дал отляво очевидно също се бореше с това. Те обикновено се биеха и надхитряха противниците си - понякога се стигаше до груба сила и численост. Но често всичко се свеждаше до глупостта на опонентите им. Повечето от платените наемници бяха бавни и скучни, разчитайки на своя размер, свирепост и липса на морал, за да свършат работата.
  
  Не днес.
  
  Дрейк беше силно наясно с необходимостта да защити наградата. Дал носеше кутията и я пазеше възможно най-сигурно. Сега Йорги се движеше напред, изпробвайки земята и опитвайки се да намери пътеки с най-голямо покритие. Пресякоха хълмисто поле и след това се спуснаха през малка, рядка горичка. Израелците спряха огъня за известно време, може би усетили други команди и не искаха да обявят позицията си.
  
  Сега бяха демонстрирани различни тактики.
  
  Но за Дрейк Алиша го обобщи най-добре. - За бога, Йоги. Наведи руската си глава и бягай!"
  
  Лорън проследи напредъка им с GPS и обяви, че срещата на план Б е над следващия хоризонт.
  
  Дрейк въздъхна малко по-леко. Горичката свърши и Йорги пръв изкачи хълма, Кинимака го следваше по петите. Панталоните на хавайеца бяха покрити с кал, където падна - три пъти. Алисия хвърли поглед към Мей, която се движеше пъргаво между гънките на земята.
  
  "Проклет спрайт. Прилича на пролетно агне, лудуващо в дивата природа.
  
  "Всичко, което прави, го прави добре", съгласи се Дрейк.
  
  Алисия се подхлъзна по плочата, но успя да се задържи на краката си. "Всички го правим добре."
  
  "Да, но някои от нас са по-скоро задници."
  
  Алисия вдигна оръжието си. - Надявам се, че нямаш предвид мен, Дрейкс. В гласа й имаше нотка на предупреждение.
  
  "О, разбира се, че не, скъпа. Очевидно имах предвид шведа."
  
  - Скъпо?
  
  Отзад проехтяха изстрели, които сложиха край на забележката на Дал, преди дори да е започнала. Опитът каза на Дрейк, че снимките не са предназначени за тях и се състоят от две различни бележки. Мосад си сътрудничеше или с руснаците, или с шведите.
  
  Вероятно си мислеше, че шведите са хукнали през глава към Мосад.
  
  Не можа да не се ухили.
  
  Дал се огледа, сякаш усещаше възмущение. Дрейк направи невинен поглед. Изкачиха се по малък хълм и се спуснаха от другата страна.
  
  "Транспортът пристига", каза Лорън.
  
  "Като този!" Хейдън посочи към небето, далеч, далеч, където се движеше черно петно. Дрейк сканира района и дръпна Йорги надолу точно когато куршумът изсвистя над върха на хълма. Някой изведнъж започна да се интересува повече от тях.
  
  - В долината - каза Кинимака. "Ако можем да стигнем до онези дървета..."
  
  Отборът се подготвяше за финалния спринт. Дрейк отново погледна към приближаващото петно. За секунда си помисли, че може да вижда сянка, но тогава видя истината.
  
  "Хора, това е друг хеликоптер."
  
  Кинимака се взря внимателно. "Мамка му".
  
  "И там". Май посочи наляво, високо към купчина облаци. "Трети".
  
  - Лорън - настоятелно каза Хейдън. "Лорън, говори с нас!"
  
  "Просто получавам потвърждение." Спокойният глас се върна. "Имате китайци и британци във въздуха. Русия, шведи и израелци на земята. Слушай, сега ще те свържа с чатъра, за да можеш да получиш информация от първия път. Някои от тях са глупости, но всички могат да бъдат ценни.
  
  "Французи?" Кинимака се замисли по някаква причина.
  
  - Нищо - отвърна Лорън.
  
  "Добра работа, не всички са като Бо", каза Алиша с лека горчивина и меланхолия. "Имам предвид французите. Човекът беше предател, но беше дяволски добър в работата си.
  
  Дал направи физиономия. "Ако са като Бо", тихо каза той. - Може вече да са тук.
  
  Алисия примигна при думите, изучавайки близките купчини пръст. Нищо не помръдна.
  
  - Обкръжени сме - каза Хейдън.
  
  "Екипи от специални сили от всички страни", съгласи се Дрейк. "Плъхове в капан."
  
  "Говори за себе си." Май бързо оцени всичко. "Отделете две минути. Запомнете какво има вътре в тази кутия възможно най-добре. Тя вдигна ръце. "Направи го".
  
  Дрейк разбра същината. В крайна сметка кутията не струваше живота им. Ако нещата станат наистина напрегнати и по-приятелски настроен отбор го преодолее, отказът от бокс може просто да им спаси живота. Дал отвори капака и екипът се насочи право към приближаващите хеликоптери.
  
  Той раздаде купчини хартия на всички.
  
  "Уау, това е странно", каза Алиша.
  
  Кензи разбърка няколко листа хартия. "Да влезеш в битка, докато четеш документ от преди тридесет до петдесет години, написан от нацистите и скрит в гроба на Ханибал Барка? Какво странно има в това?
  
  Дрейк се опита да запомни пасажите. "Думите й имат смисъл. Това е същото като курса за SPEAR."
  
  Изследователски проект за голяма надморска височина, прочете той. Първоначално създаден с цел изучаване на балистиката за повторно влизане на по-ниска цена. Вместо скъпи ракети...
  
  "Не знам какво, по дяволите, е това."
  
  Изстрелвайте в космоса без да използвате ракета. Проектът предполага, че много голям пистолет може да се използва за стрелба по обекти с висока скорост на голяма надморска височина...
  
  "О, мамка му".
  
  Лицата на Дал и Алисия бяха също толкова пепеляви. "Това не може да е добре."
  
  Хейдън посочи приближаващите хеликоптери, които сега бяха пред очите на всички. Можеха да видят отделни оръжия, висящи от хеликоптери.
  
  "И това също не е вярно!"
  
  Дрейк подаде документите и приготви оръжието си. Време за това, с което беше свикнал и в което беше добър. Беше бомбардиран с бърборене от Хейдън, Мей и Смит, както и от комуникационната система, която Лорън беше поправила.
  
  "Израелците влязоха в битка с шведите. Русия неизвестна..." Последваха изблици на смущения и бързи предавания от живи предавания, които NSA и други организации успяха да прослушат.
  
  Френски: "Наближаваме зоната..."
  
  Британец: "Да, сър, целите са забелязани. Имаме много врагове на бойното поле..."
  
  Китаец: "Сигурен ли си, че имат кутията?"
  
  Хейдън поведе пътя. Бягаха от полето. Бягаха без план. Предпазливият огън принуди хеликоптерите да предприемат действия за избягване и принуди наземното им преследване да се движи с изключителна предпазливост.
  
  И тогава, точно когато Дрейк се канеше да се отдалечи и да се съсредоточи върху новия им маршрут за бягство, друг глас прекъсна шума.
  
  Само за кратко.
  
  Частично скрит зад шума, в ушите му се проряза едва доловим, дълбок, провлачен звук.
  
  Американец: "Екип 7 на SEAL е тук. Вече сме много близки..."
  
  Шокът го разтърси из основи. Но нямаше време. Няма как да говорим. Няма дори секунда да го поеме.
  
  Очите му обаче срещнаха тези на Торстен Дал.
  
  Какво...?
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТА
  
  
  "Кажи на хеликоптера да се прецака!" Хейдън щракна върху комуникатора си. - Ще намерим друг начин.
  
  "Искаш ли това да се мотае наоколо?" - попита Лорън, разсмивайки Алиша, докато бягаше за живота си.
  
  "Със сигурност. Наведете се и се покрийте. Не ни звънете, ние ще ви се обадим!"
  
  Дрейк се чудеше дали този ден някога ще свърши, след което видя пълния диск на слънцето, надвиснал над хоризонта, и осъзна иронията. Районът представляваше поредица от хълмове, всеки по-стръмен от предишния. КОПИЕ покри задниците им, когато стигнаха върха на хълма, пристъпвайки внимателно, след което хукнаха с пълна скорост надолу от другата страна.
  
  Отзад периодично се чуват изстрели, но те не са насочени към тях, вероятно израелците и шведите си разменят удари. Отляво и отдясно се появиха още няколко порутени сгради, повечето от които построени в плитки долини, всичките изоставени. Дрейк не беше сигурен какво е накарало хората да напуснат, но това се случи преди много време.
  
  Още хълмове и след това група дървета вляво. Предлагайки подслон, зеленина и клони растяха гъсто. Хейдън насочи екипа в тази посока и Дрейк въздъхна малко по-леко. Всякакъв вид прикриване беше по-добре от никакво прикриване. Първо Хейдън, а след това Алиша минаха през дърветата, сега последвани от Дал, Кензи и Кинимака. Дрейк влезе в гората, оставяйки Мей, Йорги и Смит отзад. Отекнаха изстрели, сега по-близо, което накара Дрейк да внимава за приятелите си.
  
  Като се обърна, той видя, че Май се е спънала.
  
  Гледаше как лицето й отскача от земята.
  
  "Нееее!"
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън спря рязко и се обърна. В този момент Май лежеше в безсъзнание на земята, Дрейк се приближи до нея, Смит вече се навеждаше. Куршумите удрят с трясък дърветата в покрайнините. Някой беше близо.
  
  След това започнаха шубраците. Фигури изскочиха, едната удари Хейдън в долната част на тялото. Тя се олюля, но остана на крака. Дънерът я удари в гръбнака. Тя пренебрегна проблясъка на болка и вдигна пистолета. Тогава черната фигура отново я нападна, удряйки я с лакът, коляно, нож...
  
  Хейдън се хвърли и усети острието на косъм от корема ѝ. Тя отвърна на удара с лакът към лицето и коляно към корема, за да остави повече разстояние между тях. Тя видя Кинимака и Алиша да се бият отдясно и Дал да рита фигурата, която събори.
  
  Дрейк вдига отпуснатата Май.
  
  Куршуми летяха между дърветата, раздробявайки листа и растителност. Един победи врага, но не за дълго. Мъжът скоро се изправи, очевидно носейки някаква форма на кевлар. Тогава визията на Хейдън беше изпълнена със собствения й противник - човек на Мосад, чиито черти бяха пропити с брутална и порочна решителност.
  
  - Спрете - каза тя. "Ние сме на една страница..."
  
  Удар в челюстта я спря. Хейдън усети вкуса на кръвта.
  
  "Поръчка", дойде неясният отговор.
  
  Тя блокира нови удари, избутвайки мъжа настрани, опитвайки се да не вдига пистолета, дори когато той държеше нож. Острието имаше вкус на кора, после на мръсотия. Хейдън ритна краката на мъжа, докато Дрейк профуча покрай него, препускайки надолу по пътеката и в дърветата. Смит покри гърба му, като удари израелеца в лицето и го изпрати обратно в храстите. Кензи беше следващата, този път с колебливо изражение на лицето и широко отворени очи, сякаш търсеше някой познат.
  
  Хейдън си проправи път към Дрейк.
  
  "Май?"
  
  "Тя е добре. Само един куршум в гръбнака и това е. Нищо грандиозно."
  
  Хейдън пребледня. "Какво?" - Попитах.
  
  "Сакото го спря. Тя падна и си удари черепа. Нищо специално".
  
  "ОТНОСНО".
  
  Алисия избегна брутална атака с лакът и използва джудо хвърляне, за да изпрати опонентката си в дърветата. Кинимака си проби път с булдозер през друг войник на Мосад. За няколко мига пътят беше свободен и екипът на SPEAR се възползва напълно.
  
  Всяка унция опит влезе в игра, докато тичаха с пълна скорост, без мисъл да забавят, през усукване, гмуркане, опасни купчини дървета. Беше се отворила празнина между тях и екипа на Мосад и гъстата зеленина осигуряваше идеално прикритие.
  
  "Как, по дяволите, успяха да минат покрай нас?" Дрейк изпищя.
  
  "Трябва да е било, когато спряхме, за да проверим кутията", каза Хейдън.
  
  Смит изсумтя силно. "Ние гледахме."
  
  "Не се самоуморявай..." започна Хейдън.
  
  - Не, приятелю - каза Кенси. "Те са най-добрите в това, което правят."
  
  Смит се засмя, сякаш искаше да каже, че и ние го правим, но остана безмълвен. Хейдън видя как Кинимака се спъва, огромните му крака се приземиха в купчина еластична глинеста почва и се приближи да помогне, но Дал вече подкрепяше големия мъж. Шведът прехвърли полето в другата си ръка, бутвайки хавайеца с дясната.
  
  А сега към микса е добавена още една опасност - безпогрешният звук на хеликоптер, прелитащ отгоре.
  
  Ще открият ли огън?
  
  Щяха ли да грешат гората с куршуми?
  
  Хейдън не мислеше така. Хиляди неща могат да се объркат поради такова безотговорно действие. Разбира се, тези момчета следваха заповедите на своите правителства и някои от клоуните, които седяха у дома в своите топли, климатизирани офиси, не можеха да се интересуват от това, което се случваше извън техните кули от слонова кост.
  
  Пляскането на витла идваше отгоре. Хейдън продължи да бяга. Тя вече знаеше, че Мосад ще хвърли поглед върху техния екип и вероятно шведите и руснаците зад тях. Отляво се чу шум и й се стори, че вижда още фигури - трябва да са руснаци, помисли си тя.
  
  Или може би британците?
  
  глупости!
  
  Бяха твърде отворени. Твърде неподготвен. Всъщност, така бяха и всички отбори там. Никой не очакваше всички да пристигнат наведнъж - и това беше грешка. Но кажете ми план, който да вземе това предвид?
  
  Пътеката на Дрейк лежеше напред, без изобщо да се забавя от тежестта на Мей. Алиша го следваше по петите, оглеждайки се. Пътеката се виеше безцелно, но като цяло вървеше в правилната посока и Хейдън беше благодарен за това. Тя чу как Смит стреля с куршуми в тила им, обезсърчавайки преследвачите им. Тя чу няколко писъка отляво, сякаш две сили се срещнаха.
  
  По дяволите, това е някаква лудница.
  
  Дрейк прескочи паднало дърво. Кинимака проби с едва изръмжаване. Фрагментите се пръснаха във всички посоки. Теренът започна да се спуска и тогава видяха края на гората. Хейдън излая в комуникатора, че трябва да намалят скоростта - никой не знаеше какво може да чака на земята отвъд границата на дърветата.
  
  Дрейк забави малко. Алисия го подмина отдясно, а Дал го удари отляво; заедно тримата преодоляха прикритието и навлязоха в тясна долина, защитена от двете страни от стръмни кафяви склонове. Кинимака и Кензи щракнаха с пети в опит да осигурят подкрепа, а след това Хейдън също излезе от скривалището си, опитвайки се да игнорира нарастващото усещане за парене в гърдите си.
  
  Бягаха по-дълго, отколкото й се искаше да си мисли.
  
  А най-близкият град беше на километри.
  
  
  ГЛАВА ДЕСЕТА
  
  
  Дрейк усети, че Май започва да се бори. Той й даде минута, знаейки, че тя бързо ще дойде на себе си. В този мимолетен момент той забеляза нещо плоско, сиво и криволичещо, което накара учестеното му сърце да подскочи.
  
  "Наляво!"
  
  Цялата група се промъкна наляво, внимателно, но ненужно прикривайки фланговете си, тъй като противниците им бяха все още невидими. Дрейк остави Мей да се бори малко, но издържа. Съвсем скоро тя го удряше с юмрук в ребрата.
  
  "Пусни ме".
  
  "Една секунда, любов моя..."
  
  Алисия го погледна свирепо. "Толкова ли ти харесва?"
  
  Дрейк се поколеба, после се ухили. "Няма сигурен отговор на този въпрос, любов моя."
  
  "Наистина ли?"
  
  - Е, помислете за това от моя гледна точка.
  
  Май разреши дилемата си, като използва гръбнака си, за да се оттласне и претърколи на пода. Тя се приземи успешно, но се олюля на място, държейки се за главата.
  
  - Виж - каза Дрейк. - В моя защита, тя наистина изглежда несигурна.
  
  - Главата ти ще се разклати, ако не побързаме. Алисия избута покрай нея и Дрейк я последва, наблюдавайки Мей още малко, докато тя се изправи и влезе в ритъм. Групата хукна нагоре по насипа до асфалта.
  
  "Първо объркване с Мосад." Дал се протегна. "Нищо впечатляващо."
  
  "Те се сдържаха", каза Кензи. "Както си беше."
  
  - Второ объркване - каза Дрейк. "Помните ли онова село в Англия? Преди много години."
  
  "Йонкс?" - Попитах.
  
  "Векове".
  
  "ОТНОСНО". Дал направи пауза за секунда, след което каза: "пр.н.е. или сл. н. е.?"
  
  "Мисля, че сега го наричат BC."
  
  "Глупости".
  
  Пътят се простираше в двете посоки, пуст, осеян с дупки и за ремонт. Дрейк чу пукането на противовъздушно оръдие, което се приближаваше към хеликоптера, и след това още изстрели. Той се обърна, за да види, че по него се стреля от гората, помисли си, че просто осея района с куршуми, и след това го видя да завива рязко встрани.
  
  "Не мога да рискувам", каза Дал. "Предполагам, че трябва да са китайци и не могат да чуят бърборенето като нас."
  
  Дрейк кимна мълчаливо. Нищо ново не се разкри в разговорите напоследък. От...
  
  Хейдън издаде тих поздрав. "Виждам превозно средство."
  
  Дрейк приклекна и огледа района. "И така, какво имаме зад гърба си? Мосад и руснаци на дървета, препречват си пътя. Шведите някъде до руснаците ли са? SAS? Той поклати глава. "Кой знае? Най-доброто ви предположение е да обиколите гората. Всички знаят, че ако се раздадат, са мъртви. Затова бяхме още живи".
  
  - Китайци в хеликоптера - каза Смит. "Кацане там." Той посочи поредица от плитки вдлъбнатини.
  
  "Френски?" - попита Йорги.
  
  Дрейк поклати глава. Шегата настрана, французите може дори да са се въздържали, за да тестват водите и да позволят на опонентите си да ги разредят. Хитра победа в последния момент. Той се взря в приближаващия микробус.
  
  "Горе ръцете".
  
  Смит и Кензи поеха посоката, застанаха отстрани на пътя и насочиха оръжията си към приближаващия микробус. Дал и Дрейк поставиха няколко тежки камъка на пътя. Докато микробусът намаляваше, останалата част от екипа се приближаваше отзад, внимателно покриваше автомобила и нареждаше на пътниците му да излязат.
  
  Алисия отвори задната врата.
  
  "Леле, мирише тук!"
  
  Но беше празно. И Дрейк чу Кенси да задава въпрос на турски. Той поклати глава, когато Дал се усмихна триумфално. Това момиче е пълно с изненади. "Има ли език, който тя не може да говори?"
  
  Шведът избухна в смях. "Хайде човече. Не се оставяй толкова отворен."
  
  - О - кимна Дрейк. "Да. Езикът на боговете."
  
  "Стани, любов. искаш ли да правим секс Да, мога просто да чуя сладкия ти акцент, който се откъсва от езика на Один.
  
  Дрейк пренебрегна това, фокусирайки се върху двамата турци, които изглеждаха искрено уплашени.
  
  И наистина турски.
  
  Хейдън ги бутна обратно в камиона, следвайки ги отблизо. Дал се ухили отново и я последва, като даде знак на останалите да скочат на задната седалка. Миг по-късно Дрейк осъзна причината за забавлението си, след което отново се втренчи в Алиша.
  
  "Колко зле е там?"
  
  
  * * *
  
  
  Камионът подскачаше и се клатеше и се опитваше да се разруши на разбития път.
  
  Алисия се държеше с всички сили. "Опитва ли се да удря проклети бед бийтове?"
  
  "Може би", каза Смит нещастно, държейки носа си и мръсен колан, завързан за багажник във фургона. "Надушвам кози."
  
  Алисия присви очи. "О да? Твоя приятел?"
  
  Кинимака седеше в задната част на камиона и отчаяно поглъщаше чист въздух с бели дробове през процепите, където се събираха задните врати. "Трябва да са... тези... фермери, предполагам."
  
  - Или контрабандисти на кози - добави Алиша. "Никога не мога да кажа."
  
  Смит изръмжа гневно. "Когато казах "кози", имах предвид като цяло."
  
  "Да да да".
  
  Дрейк не се намесваше, дишаше плитко и се опитваше да се съсредоточи върху други неща. Те трябваше да се доверят на Хейдън и Дал, които се погрижиха предварително за тяхната безопасност и намериха най-доброто място за пътуването. Комуникацията остана тиха, с изключение на случайните изблици на статично електричество. Дори Лорън запази мълчание, което помогна по свой начин. Това им каза, че са в относителна безопасност.
  
  Екипажът се оплакваше шумно около него, начина им да се справят и да се разсейват от вонята на животните. На шега бяха предложени сравнения с шведски бани, американски ресторанти и лондонски хотели.
  
  Дрейк остави мислите си да се лутат от скорошното избухване на Йорга и необходимостта да сподели ужасна тайна, до новото разбирателство между Алиша и Мей, до други проблеми, измъчващи екипа на SPEAR. Хейдън и Кинимака останаха в противоречие, както и Лорън и Смит, въпреки че последните бяха разделени не само от различия. Дал работеше колкото можеше с Джоана, но работата отново пречеше.
  
  Нещо по-неотложно и неумолимо прониза мозъка му. Раздразнението на секретар Кроу, че не са изпълнили заповедите в Перу, и увереното знание, че тук е таен, свръхсекретен американски втори екип. Някъде.
  
  Екип SEAL 7.
  
  Имаше безброй въпроси и те бяха необясними. Какъв беше отговорът? Qrow вече не се доверява на екипа на SPEAR? Резервни ли бяха?
  
  Не беше забравил големия въпросителен знак, който все още висеше над главата на Смит, но не можеше да си представи друг сценарий. Куроу изпрати седем души да ги държат под око.
  
  Дрейк потисна гнева си. Тя трябваше да върши собствена работа. Черното и бялото беше визия за живота, споделяна само от глупаци и луди. Дълбоките му мисли бяха прекъснати от Хейдън.
  
  "Всичко е ясно отзад и отпред. Изглежда, че наближаваме място, наречено Ç Анаккале, на брега. Ще изчакам да намерим място, преди да се свържа с хеликоптера. О, и Дал имаше шанс да разглоби тази кутия.
  
  Шведът ги разсея за малко от ситуацията, като им обясни какво представляват купчините хартия. Това беше повече от война, това беше самото й обявяване. Ханибал изглеждаше избран просто като символ.
  
  
  * * *
  
  
  "Има ли някакви намеци как Африка е станала едно от четирите краища на земята?" - попита Мей.
  
  "Няма такова нещо по дяволите. Следователно не можем да предвидим къде ще бъде следващият Конник."
  
  "Погледнете в миналото", каза Кензи. "В моята работа, в старата ми работа, отговорите винаги бяха скрити в миналото. Просто трябва да знаеш къде да търсиш."
  
  Тогава се намеси Лорън. "Ще опитам това."
  
  Дрейк се бореше с накланянето на камиона. "Колко далеч е до Чанаккале?"
  
  "Сега навлизаме в покрайнините. Не изглежда много голям. Виждам морето."
  
  "О, ти печелиш." Дрейк си спомни игра, която е играл като дете.
  
  "Аз го видях първи", каза Дал с усмивка в гласа.
  
  "Да, играхме и това."
  
  Камионът спря и съвсем скоро задните врати се отвориха навън. Екипът изскочи и пое чист въздух. Алисия се оплака, че не се чувства добре, а Кензи се престори на припаднала по английски. Това веднага развесели Алисия. Дрейк откри, че гледа и зяпа учудено.
  
  - По дяволите - измърмори той нарочно. "Е, аз ще бъда чичото на маймуната."
  
  Дал беше твърде зашеметен, за да коментира.
  
  Пред тях стоеше огромен дървен кон, по някаква причина познат, мрачен на малък площад, заобиколен от сгради. Въжето сякаш върза краката му и беше опънато около главата му. Дрейк смяташе, че изглежда бронирано и величествено, гордо животно, създадено от човека.
  
  "Какво по дяволите?"
  
  Около него се събраха тълпи, които зяпаха, позираха и правеха снимки.
  
  Лорън говореше по комуникатора. "Мисля, че току-що открихте Троянския кон."
  
  Смит се засмя. "Това далеч не е играчка."
  
  "Няма Троя, знаеш ли? Брад Пит?"
  
  Алисия едва не си счупи врата, оглеждайки се на всички посоки. "Какво? Където?"
  
  "Еха". Кенси се засмя. "Виждал съм усойници да атакуват по-бавно."
  
  Алисия все още внимателно оглеждаше района. "Къде е Лорън? На кон ли е?"
  
  Нюйоркчанинът се засмя. "Е, той беше веднъж. Помните ли модерния филм "Троя"? Е, след заснемането оставиха коня точно там, където стоиш, в Чанаккале.
  
  "Глупости". Алисия даде воля на чувствата си. "Мислех, че всичките ми Коледи дойдоха наведнъж." Тя поклати глава.
  
  Дрейк прочисти гърлото си. "Все още съм тук, любов."
  
  "О да. Страхотно".
  
  "И не се притеснявай, ако Брад Пит изскочи от задника на този кон и се опита да те отвлече, аз ще те спася."
  
  "Не смей, по дяволите".
  
  Гласът на Лорън проряза бърборенето им като силен удар на самурайски меч. "Прием, момчета! Много врагове. В момента наближаваме Чанаккале. Те трябва да са свързани с комуникационната система, също като нас. Ход! "
  
  "Виж това?" Дрейк посочи крепостта. "Извикайте хеликоптер. Ако можем да се изкачим в замъка и да се защитим, той може да ни отведе оттам.
  
  Хейдън хвърли поглед назад към покрайнините на Чанаккале. "Ако можем да защитим замък в туристически град от шест SWAT екипа."
  
  Дал взе кутията. "Има само един начин да разберете."
  
  
  ГЛАВА ЕДИНАДЕСЕТА
  
  
  Инстинктивно те тръгнаха към крайбрежната пътека, знаейки, че тя ще се вие към внушителната градска крепост. Лорън беше събрала много малко информация от откъсите от комуникационните разговори, а Дрейк беше чул още по-малко от различните ръководители на екипи, но общият консенсус беше, че всички те се приближаваха бързо.
  
  Пътеката минаваше покрай много сгради с бели фасади: къщи, магазини и ресторанти с изглед към развълнуваните сини води на Хелеспонт. Отляво имаше паркирани коли, а зад тях имаше няколко малки лодки, над които се извисяваха високите стени на крепостта с пясъчен цвят. Покрай тях минаваха туристически автобуси, бавно тътнещи по тесните улички. Засвириха клаксони. Местни жители се събраха край популярно кафене, пушеха и разговаряха. Екипът бързаше възможно най-бързо, без да събуди подозрение.
  
  Не е лесно да носиш бойна екипировка, но специално за тази мисия те бяха облечени изцяло в черно и можеха да премахнат и скрият тези предмети, които биха могли да привлекат вниманието. Въпреки това, групата хора, които се движеха, когато бяха обърнати, обърнаха глави и Дрейк видя, че повече от един телефон се е отворил.
  
  - Бързо се обади на проклетия хеликоптер - каза той. "Свършихме земята и проклетото време тук."
  
  "На път съм. След десет до петнадесет минути.
  
  Знаеше, че това е епоха на битки. Някои други SWAT екипи не биха се поколебали да отприщят ада върху града, уверени в своите заповеди и способността си да избягат, знаейки, че властите обикновено биха приложили терористичен ефект върху всяка изключително заплашителна ситуация.
  
  Стените с пясъчен цвят се издигаха рязко пред тях. Форт Ç Anakkale имаше две заоблени, обърнати към морето крепостни стени и централна цитадела, а зад тях широк ръкав от бойници, спускащи се надолу по склона към морето. Дрейк проследи линията на първата извита стена, чудейки се какво има на кръстопътя на тази и сестрата й. Хейдън спря напред и погледна назад.
  
  "Ние се издигаме."
  
  Смело решение, но с едно нещо Дрейк се съгласи. Изкачването означаваше, че ще останат заклещени във форта, защитавани отгоре, но беззащитни, в капан. Продължаването означаваше, че имаха други възможности освен да избягат в морето: можеха да се скрият в града, да намерят кола, евентуално да се скрият или да се разделят за известно време.
  
  Но изборът на Хейдън им позволи да поведат. Там имаше и други ездачи. Би било по-лесно с хеликоптер да ги намери. Техните умения се използват по-добре в тактическа битка.
  
  Грубите стени отстъпиха място на сводест вход и след това вита стълба. Хейдън тръгна първи, следван от Дал и Кенси, след това останалите. Смит излезе отзад. Мракът създаде наметало за очите им, висящо плътно и непроницаемо, докато не свикнаха с него. Все пак те тръгнаха нагоре, изкачиха стълбите и се насочиха обратно към светлината. Дрейк се опита да филтрира цялата необходима информация в мозъка си и да я осмисли.
  
  Ханибал. Конник на войната. Орденът на Страшния съд и техният план за създаване на по-добър свят за онези, които са оцелели. Правителствата по света трябваше да работят заедно за това, но безмилостните, алчни хора искаха плячката и знанието за себе си.
  
  В четирите краища на земята? Как се получи? И какво, по дяволите, стана след това?
  
  "Интересно..." В този момент през комуникатора се чу гласът на Лорън. "Ç Анаккале се намира на два континента и е една от отправните точки за Галиполи. Сега руснаците влязоха в града, както и израелците. Не знам къде. Все пак бърборенето на местната полиция е нещо обичайно. Някой от гражданите трябва да ви е докладвал и сега вика нови пристигащи. Не след дълго турците ще призоват собствените си елитни сили."
  
  Дрейк поклати глава. Глупости.
  
  - Дотогава ще сме далече от тук. Хейдън се придвижи предпазливо към светлината отгоре. "Десет минути, момчета. Нека да."
  
  Утринното слънце огряваше широко отворената, рядка площ почти на върха на кулата. Кръглият горен ръб на кулата се издигаше още осем фута над главите им, но това беше толкова високо, колкото можеха да издигнат, без да влизат вътре. Навсякъде стърчаха разрушени бойници, стърчащи като назъбени пръсти, а прашна пътека граничеше с редица ниски хълмове вдясно. Дрейк видя многото защитени позиции и въздъхна малко по-леко.
  
  "Тук сме", каза Хейдън на Лорън. "Кажете на хеликоптера да се подготви за горещо кацане."
  
  "По-горещ, отколкото си мислите", каза Смит.
  
  Целият екип гледаше надолу.
  
  "Не надолу", каза Смит. "Нагоре. нагоре."
  
  Над замъка градът все още лежи на хълмове. Къщите се издигаха над бойниците и към тях се простираха високи и дебели стени. Именно през тези стени екип от четирима тичаше с покрити лица и извадени оръжия.
  
  Дрейк разпозна този стил. "По дяволите, това е проблем. SAS.
  
  Дал пръв се задейства, но вместо да пусне оръжието си, той го скри, грабна кутията и скочи върху самите бойници. "Британците имат правилната идея за разнообразие. Виж..."
  
  Дрейк проследи погледа му. Битниците се простираха в широка дъга чак до плажа и бурното море. Ако времето беше правилно, хеликоптерът можеше да ги откъсне отгоре или точно в края. Дрейк се нагърби да произведе няколко изстрела в грапавия бетон под краката на британците, като ги забави и даде време на екипа да се изкачи до върха на леко разклатеното укрепление.
  
  Алисия се олюля. "Не обичам височините!"
  
  "Ще спреш ли някога да хленчиш?" Кенси нарочно я избута, като я побутна леко по пътя.
  
  "О, кучко, ще си платиш за това." Алиша звучеше несигурно.
  
  "Ще мога ли? Просто се увери, че стоиш зад мен. По този начин, когато те прострелят и те чуя да крещиш, ще знам как да ускоря темпото."
  
  Алисия кипеше от гняв. Дрейк я подкрепи. "Просто се подигравам с Мосад." Той разпери ръце.
  
  "Точно. Е, когато слезем оттук, ще я изчукам както трябва."
  
  Дрейк я преведе през първите няколко стъпки. "Това трябва ли да звучи вълнуващо?"
  
  "Махай се, Дрейк."
  
  Реши, че е по-добре да не споменава, че бойниците далеч отдолу са се превърнали в раздалечени бойници, където ще трябва да прескачат от едната на другата. Дал беше първият, който тичаше по широката три фута стена, водейки отбора. Кинимака този път пое управлението от Смит отзад, наблюдавайки британците. Дрейк и останалите държаха ушите си отворени за други признаци на врагове.
  
  Състезанието по бойниците започна. Войниците на SAS поддържаха формация и го преследваха с вдигнати оръжия, но без да издават звук. Разбира се, професионалната снизходителност може да е само една от причините; В допълнение към туристите, местните жители предпочитат секретността и високо сигурните поръчки.
  
  Дрейк установи, че се нуждае от пълна концентрация за краката си. Скалите от двете страни и постепенното слизане към морето нямаха значение, само безопасната зона под краката му. Извиваше се постепенно, грациозно равномерно, в постоянна крива. Никой не намали скоростта, никой не се подхлъзна. Бяха на половината път до целта си, когато звукът от въртящи се витла изпълни ушите им.
  
  Дрейк забави крачка и погледна към небето. - Не е наш - извика той. "Проклет френски!"
  
  Това не беше окончателно заключение, но би обяснило липсата им досега. Втурваме се в последния момент. Екипът на SPEAR беше принуден да намали темпото. Дрейк видя лицата на двама войници, които гледаха гневно от прозорците, докато други двама висяха от полуотворените врати, обръщайки оръжията си, за да щракнат правилно ключалката.
  
  - Честно казано - каза Дал задъхано. "Може би не беше най-добрата идея. Кървавите британски камбани свършват.
  
  Като един Дрейк, Смит, Хейдън и Мей вдигнаха оръжията си и откриха огън. Куршумите са рикоширали от приближаващия хеликоптер. Стъклото се счупи и един човек падна от въжето си, удряйки се силно в земята отдолу. Хеликоптерът зави, преследван от куршумите на Хейдън.
  
  "Французите не са фенове", каза тя мрачно.
  
  "Кажи ни нещо, което не знаем", промърмори Алиша.
  
  Йорги бързо подмина Дал, изпреварвайки го по външния ръб на стената, и се протегна назад към кутията. "Ето, дай ми това", каза той. "Чувствам се по-добре на стената, нали?"
  
  Дал изглеждаше така, сякаш искаше да спори, но подаде полето по средата на ининга. Шведът не беше нов в паркура, но Йорги беше професионалист. Руснакът излетя с максимална скорост, препускаше надолу по стената и вече наближаваше бойниците.
  
  Алисия ги забеляза. "О, по дяволите, застреляй ме сега."
  
  "Все още може да се случи." Дрейк видя как френският хеликоптер се наклони и влезе за кацане. Проблемът беше, че ако спрат да се прицелят, британците ще ги хванат. Ако тичаха да стрелят, можеше да паднат или лесно да бъдат застреляни.
  
  Дал размаха оръжието си. И той, и Хейдън откриха огън по хеликоптера, който се върна да играе. Този път войниците на борда отвърнаха на огъня. Снарядите пробиха стените на замъка със смъртоносна шарка, удряйки под ръба. Собственият огън на Хейдън удари кабината на хеликоптера, издрънчавайки металните подпори. Дрейк видя как пилотът скърца със зъби в смесица от гняв и страх. Супер бърз поглед назад разкри, че екипът на SAS също е наблюдавал хеликоптера - добър знак? Може би не. Те искаха да се сдобият с оръжията за война.
  
  Или за някой високопоставен в тяхното правителство.
  
  Залп от изстрели заваля птицата, карайки я да се гмурне и да се люлее. Дал се възползва от последните сто метра от стената, за да падне и да се плъзне по време на стрелба, но не стигна далеч. Повърхността беше твърде груба. Действията му обаче изпратиха още един залп в хеликоптера, което най-накрая накара пилота да падне духом и да отлети птицата далеч от сцената.
  
  Алисия успя да възкликне слабо.
  
  "Все още не съм излязъл от него." Дрейк прескочи бойниците една по една, приземявайки се безопасно и внимателно.
  
  Гласът на Лорън наруши тишината, която забули връзката. "Хеликоптерът приближава. Трийсет секунди.
  
  "На стената сме", изпищя Алиша.
  
  "Да, разбирам те. Окръг Колумбия изпрати сателит за тази операция.
  
  На Дрейк му отне още миг, за да почувства шока. "Да помогна?" - попита той бързо.
  
  "Защо иначе?" Хейдън реагира моментално.
  
  Дрейк едва не се ритна, преди да разбере, че това вероятно е лоша идея предвид настоящата ситуация. В интерес на истината той не знаеше кой друг е чувал тези тихи американски интонации и думи на SEAL Team 7.
  
  Очевидно не Хейдън.
  
  Хеликоптерът се появи отпред, нос надолу, летейки бързо над морето. Йорги вече чакаше в края на бойниците, където малка кръгла кула гледаше към тесния плаж. Скоро Дал стигна до него, а след това и Хейдън. Хеликоптерът се приближи.
  
  Дрейк пусна Алисия и след това помогна на Кинимака да премине. Все още движейки се бавно, той подчертано протегна ръка, давайки сигнал на SAS. На тридесет фута от кулата той спря.
  
  SAS също спря, още тридесет фута по-високо.
  
  "Не искаме жертви", извика той. "Не между нас. Ние сме от една и съща проклета страна!"
  
  В тялото му са насочени пистолети. Отдолу чу Дал да реве: "Спри да бъдеш..."
  
  Дрейк го изключи. "Моля", каза той. "Не е правилно. Тук всички сме войници, дори проклетите французи."
  
  Това предизвика анонимен смях. Накрая дълбок глас каза: "Поръчайте".
  
  "Пич, знам", каза Дрейк. "Бях там, където си. Получихме същите заповеди, но няма да откриваме огън по приятелски специални сили... освен ако те първи не открият огън."
  
  Една от петте фигури леко се повдигна. - Кеймбридж - каза той.
  
  "Дрейк", отвърна той. "Мат Дрейк."
  
  Последвалото мълчание разказа историята. Дрейк знаеше, че противопоставянето е приключило... засега. Най-малкото заслужаваше още една отсрочка от следващата конфронтация и може би дори спокоен разговор. Колкото повече от тези елитни войници съберат, толкова по-безопасно ще бъде.
  
  За всички.
  
  Той кимна, обърна се и се отдалечи, като посегна към ръката, която му помогна да го издърпа вътре в хеликоптера.
  
  "Готини ли са?" - попита Алисия.
  
  Дрейк се настани удобно, когато хеликоптерът се наклони, отдалечавайки се. "Ще разберем", отговори той. "Следващия път ще влезем в конфликт."
  
  Изненадващо Лорън седеше срещу него. "Дойдох с хеликоптер", каза тя като обяснение.
  
  "Какво? Как ви харесва вариантът?"
  
  Тя се усмихна снизходително. "Не. Дойдох, защото нашата работа тук приключи." Хеликоптерът се издигна високо над огряните от слънцето вълни. "Насочваме се от Африка към следващия ъгъл на света."
  
  "Кой къде е?" Дрейк закопча предпазния колан.
  
  "Китай. И момче, имаме ли много работа за вършене.
  
  "Друг ездач? Кой път този път?"
  
  "Може би най-лошото от всичко. Закопчайте се, приятели. Ние ще следваме стъпките на Чингис хан."
  
  
  ГЛАВА ДВАНАДЕСЕТА
  
  
  Лорън каза на екипа да се настани възможно най-удобно в задната част на големия товарен хеликоптер и разбърка купчина документи. "Първо, нека махнем оръжията на войната и Ханибал от пътя. Това, което намерихте в кутията, са планове за създаване на проект Вавилон, два тона и дълго сто метра супероръдие. Поръчан от Саддам Хюсеин, той се основава на изследвания от 60-те години и е проектиран през 80-те години. В цялата тази работа се усещаше холивудският дух. Супер оръжия, които могат да изпращат полезни товари в космоса. Убити генерали. Убити цивилни. Различни покупки от дузина държави, за да го пазим в тайна. По-късните диаграми показват, че това космическо оръдие може да е било пригодено така, че да може да удари всяка цел, навсякъде, само веднъж."
  
  Дал се наведе напред с интерес. "Един ден? Защо?"
  
  "Никога не е било предназначено да бъде преносимо оръжие. Изстрелването му би оставило отпечатък, който незабавно ще бъде видян от различни сили и след това ще бъде унищожен. Но... щетата може вече да е нанесена."
  
  "В зависимост от целта." Кенси кимна. "Да, много модели бяха изградени около идеята за световна война с един удар. Начин да се принуди ядрена сила да действа неумолимо. С модерните технологии обаче идеята става все по-противоречива."
  
  "Добре, добре", изграчи Смит, все още разтягайки мускулите си и проверявайки синините си от дългото, тежко бягане. "И така, в гробницата на първия конник се пазят плановете за масивно космическо оръдие. Разбрахме. Други страни не направиха това. Какво следва?"
  
  Лорън завъртя очи. "Първо, обозначението изрично казва "места за почивка". Надявам се, че помните, че Ханибал е бил погребан в немаркиран гроб и може дори вече да не е там. Гледането би било неуважително за мнозина. Да го оставим непроменен означава да покажем неуважение към другите."
  
  Хейдън въздъхна. "И така продължава. Същата история, различен дневен ред по целия свят.
  
  "Представете си, ако информацията попадне в ръцете на терористи. Бих казал, че всички страни, които в момента преследват Конниците, биха могли лесно да създадат свои собствени супер оръдия. Но..."
  
  "Ето на кого някои фракции от това правителство продават планове", заключи Дрейк. "Защото все още не сме сигурни, че всеки отбор е официално санкциониран." Нямаше нужда да добавя, дори ако смятаха, че го прави.
  
  Хеликоптерът летеше в ясно синьо небе, без турбуленция и комфортна топлина. Дрейк установи, че може да се отпусне за първи път от около ден. Беше трудно да се повярва, че предишната нощ той беше коленичил на мястото за почивка на великия Ханибал.
  
  Лорън премина към следващия файл. "Помните ли реда на Страшния съд? Нека те освежа. "На четирите краища на Земята открихме четиримата конници и им изложихме плана за Ордена на Страшния съд. Тези, които преживеят кръстоносния поход на Страшния съд и последиците от него, по право ще управляват. Ако четете това, ние сме се изгубили, така че четете и следвайте с повишено внимание. Последните ни години бяха прекарани в сглобяване на последните четири оръжия на световните революции - война, завоевание, глад и смърт. Обединени, те ще унищожат всички правителства и ще отворят ново бъдеще. Бъди готов. Намери ги. Пътуване до четирите краища на Земята. Намерете местата за почивка на Бащата на стратегията и след това на Кагана; най-лошият индианец, живял някога, а след това и Божият бич. Но всичко не е както изглежда. Посетихме Кагана през 1960 г., пет години след завършването му, поставяйки Конкуестът в неговия ковчег. Открихме Бича, който пази истинския Страшен съд. И единственият код за убийство е когато се появят Конниците. По костите на Отеца няма разпознавателни знаци. Индианецът е заобиколен от оръжия. Редът на Страшния съд сега живее чрез вас и ще царува върховно завинаги.
  
  Дрейк се опита да събере съответните точки. "Код за унищожаване? Наистина не харесвам звука на това. И "истинският Страшен съд". Така че дори и да неутрализираме първите три, последният ще бъде истинска мъка."
  
  - Засега - каза Лорън, имайки предвид кабинета пред себе си. "Мозъчният тръст във Вашингтон предложи няколко идеи."
  
  Дрейк изчезна само за секунда. Всеки път, когато чуеше споменаване на изследване, всеки път, когато се споменаваше мозъчен тръст, само две думи проблясваха в мозъка му като червени неонови светлини с размерите на билборд.
  
  Карин Блейк.
  
  Продължителното й отсъствие не предвещаваше нищо добро. Карин може да бъде следващата им мисия. Той леко отмести безпокойството настрана за момента.
  
  "... вторият конник е Завоевателят. Във второто описание се споменава каган. От това заключаваме, че Чингис Хан е Завоевател. Чингис хан е роден през 1162 г. Той е буквално завоевание. Той завладява голяма част от Азия и Китай, както и земи отвъд, а Монголската империя е най-голямата съседна империя в историята. Кан беше жътвар; той е преминал през голяма част от древния свят и, както беше посочено по-рано, един от всеки двеста мъже, живи днес, е свързан с Чингис хан.
  
  Май изкукака. "Уау, Алиша, той е като твоя мъжка версия."
  
  Дрейк кимна. "Този човек определено знаеше как да се размножава."
  
  "Истинското име на този човек беше Темуджин. Чингис хан е почетна титла. Баща му беше отровен, когато момчето беше само на девет, оставяйки майка им да отгледа седем сина сама. Той и младата му съпруга също бяха отвлечени и двамата прекараха известно време като роби. Въпреки всичко това, дори в началото на двайсетте си години, той се бе утвърдил като яростен лидер. Той олицетворява фразата "дръж враговете си близо", тъй като повечето от най-големите му генерали са били бивши врагове. Той никога не е оставял нито една неуредена сметка и се твърди, че е отговорен за смъртта на 40 милиона души, намалявайки световното население с 11 процента. Той прие различни религии и създаде първата международна пощенска система, използвайки пощенски станции и междинни станции, разположени в цялата му империя."
  
  Дрейк се размърда на мястото си. "Има много информация за приемане."
  
  "Той беше първият каган на Монголската империя."
  
  Дал се извърна от прозореца. - А мястото му за почивка?
  
  "Ами той беше погребан в Китай. В немаркиран гроб."
  
  Алисия изсумтя. "Да, по дяволите, разбира се, че беше!"
  
  "И така, първо Африка, а сега Китай представляват две от четирите краища на земята", помисли на глас Май. "Освен ако не е Азия и не говорим за континенти."
  
  - Има седем - напомни й Смит.
  
  - Не винаги - отговори мистериозно Лорън. "Но ще стигнем до това по-късно. Въпросите са: какви са оръжията за завоевание и къде е мястото за почивка на Чингис?
  
  "Предполагам, че единият отговор е Китай", промърмори Кензи.
  
  "Чингис хан умира при мистериозни обстоятелства около 1227 г. Марко Поло твърди, че това се дължи на инфекция, други на отрова, а трети на принцесата, взета като плячка от войната. След смъртта тялото му ще бъде върнато в родината му, в аймака Хенти, според обичая. Смята се, че е погребан на планината Бурхан Халдун близо до река Онон. Легендата обаче разказва, че всеки, който влезе в контакт с погребалната процесия, е убит. След това реката беше отклонена над гробницата на Каен и всички войници, които образуваха процесията, също бяха убити." Лорън поклати глава. "Животът и живеенето нямаха голям смисъл тогава."
  
  "Както е сега на някои места по света", каза Дал.
  
  - Значи пак се гмуркаме? Алисия се намръщи. "Никой не каза нищо за гмуркане отново. Това не е най-добрият ми талант."
  
  Май някак успя да преглътне забележката, която сякаш беше готова да избяга от устните й, вместо това се изкашля. "Не се гмуркам", каза тя накрая. "Можеше да е в планината. Монголското правителство не е ли изолирало определена област за стотици години?"
  
  "Точно така и затова сме се насочили към Китай", каза Лорън. - И гробницата на Чингис хан. Сега, за да ви държим в течение, NSA и CIA все още използват десетки методи за събиране на информация за нашите конкуренти. Французите наистина загубиха човек. Британците си тръгнаха едновременно с нас. Руснаците и шведите по-късно се включват в по-бързо от очакваното турско прочистване на района. Не сме сигурни за Мосад или за китайците. Поръчките остават същите. Има обаче едно нещо... всъщност имам секретар Кроу на линия в момента."
  
  Дрейк се намръщи. Никога не му беше хрумвало, че Кроу може да подслушва разговорите му и Лорън, но това трябваше да се случи. Техният екип, тяхното семейство имаше тайни като всяко друго. Докато се оглеждаше, стана ясно, че другите се чувстват по същия начин и че това беше начинът на Лорън да ги уведоми.
  
  Вашингтон винаги е имал собствен дневен ред.
  
  Гласът на Кроу прозвуча убедително. "Няма да се преструвам, че знам повече от вас за тази конкретна мисия. Не на земята. Но знам, че това е политическо минно поле, със заплетени и интриги на най-високите нива на някои от нашите съперничещи нации.
  
  Да не говорим за САЩ, помисли си Дрейк. Какво никога!
  
  "Честно казано, изненадан съм от някои от участващите администрации", каза Кроу открито. "Мислех, че могат да работят с нас, но както споменах, нещата може да не са такива, каквито изглеждат."
  
  За пореден път Дрейк прие думите й по различен начин. Говореше ли за мисията Конник? Или нещо по-лично?
  
  "Има ли причина за това, госпожо секретар?" - попита Хейдън. "Нещо, което не знаем?"
  
  - Е, не доколкото знам. Но дори аз не знам непременно всичко това. "Без ограничения" е рядка дума в политиката.
  
  - Тогава това е самото оръжие - каза Хейдън. "Това е първият супер пистолет. Ако беше построена, ако беше продадена на терористи, целият свят можеше да поиска откуп за нея.
  
  "Знам. Този... Орденът на Страшния съд - тя произнесе името с отвращение - ясно е разработил генерален план, оставяйки го за бъдещите поколения. За щастие израелците отдавна ги затвориха. За съжаление не намериха този конкретен план. Тази схема."
  
  Досега Дрейк не виждаше смисъл в това обаждане. Той се облегна назад, затвори очи и се заслуша в разговора.
  
  "Правиш скок към някои други. Само Израел и Китай са MIA. Прилагат се нормални правила, но първо стигнете до оръжието и го вземете. Америка не може да си позволи това да попадне в грешни ръце, каквито и да било. И внимавай, SPEAR. В това има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед."
  
  Дрейк седна. Дал се наведе напред. "Това друг вид предупреждение ли е?" - прошепна той.
  
  Дрейк огледа Хейдън, но шефът им не показа никакви признаци на загриженост. Покрий гърбовете си? Ако не беше чувал този американски диалект преди, той също нямаше да придаде значение на тази фраза. Мислите му се насочиха към смъртта на Смит и Джошуа в Перу. Това измерва дълбочината на тяхното неподчинение. Като обикновен войник, с войнишки мироглед, той би бил много притеснен. Но те вече не бяха войници - те бяха принудени да правят трудни избори всеки ден, на полето, под напрежение. Те носеха тежестта на хиляди животи, понякога милиони, на плещите си. Това беше необичаен отбор. Няма повече.
  
  Ти си толкова добър, колкото и последната ти грешка. Помнят ви само с последната ви грешка. Етика на работното място в света. Предпочиташе да продължи да работи, да продължи да се бори. Дръжте главата си над водата - защото милиони акули обикалят постоянно по света и ако стоите неподвижно, или ще се удавите, или ще бъдете разкъсани.
  
  Кроу завърши с напрегната ободряваща реч и тогава Хейдън се обърна към тях. Тя докосна комуникатора си и направи физиономия.
  
  "Не забравяй".
  
  Дрейк кимна. Отворете канал.
  
  "Мисля, че ще бъде много различно от обичайните неща за Tomb Raider." Йорги проговори. "Изправени сме срещу правителствени войници, експерти. Неизвестни фракции, вероятно предатели. Търсим хора, изгубени във времето, родени с години разлика. Ние следваме пророчеството на някакъв стар военен престъпник, точно както той искаше да го направим." Той сви рамене. "Нямаме контрол над ситуацията."
  
  "Аз съм възможно най-близо до Tomb Raider", каза Кенси с усмивка. "Това... е напълно различно."
  
  Алисия и Май се втренчиха в израелеца. "Да, ние сме склонни да забравим за твоето гадно криминално минало, нали... Twisty?"
  
  Шведът примигна. "Аз... хм... аз... какво?"
  
  - намеси се Кенси. "И предполагам, че обстоятелствата никога не са те принуждавали да заемаш компромисни позиции, а, Алиша?"
  
  Англичанката вдигна рамене. "Зависи дали все още говорим за престъпност. Някои компромисни позиции са по-добри от други.
  
  "Ако все още сме будни и нащрек", каза Хейдън, "може ли да започнем да четем за Чингис хан и местоположението на гробницата му?" Мозъчният тръст във Вашингтон е добре и добре, но ние сме там и ще видим какво те няма да видят. Колкото повече информация можете да усвоите, толкова по-голям е шансът да намерим второто оръжие.
  
  "И да излезем живи от това", съгласи се Дал.
  
  Таблетките се раздаваха, едва достатъчно за споделяне. Алисия първа изтрещя за проверка на имейла и фейсбук страницата си. Дрейк знаеше, че тя дори няма имейл адрес, да не говорим за първи намек за социални медии, и я погледна.
  
  Тя се намръщи. "Сериозно време?"
  
  "Това, или си почини малко, любов. Китай определено няма да ни посрещне с отворени обятия.
  
  "Добър въпрос." Хейдън въздъхна. "Ще се свържа с местните екипи и ще ги помоля да улеснят влизането ни. Всички ли се съгласяват с плана досега?"
  
  - Е - каза небрежно Дал. "Никога не съм мислил, че ще преследвам Чингис Хан в Китай, докато се опитвам да не влизам в битка с половин дузина съперничещи нации. Но, хей - вдигна рамене той, - знаете, че говорят за опита на нещо различно.
  
  Алиша се огледа, после поклати глава. "Без коментари. Твърде лесно."
  
  "В момента", каза Дрейк, "предпочитам да имам малко повече информация."
  
  "И двамата с теб, йорки." Дал кимна. "Ти и аз, и двамата."
  
  
  ГЛАВА ТРИНАДЕСЕТА
  
  
  Часовете летяха незабелязано. Хеликоптерът беше принуден да презареди гориво. Липсата на новини за други отбори стана разочароваща. Хейдън установи, че най-добрият й вариант е да се потопи в изобилието от информация, свързана с гробницата на Чингис, но й беше трудно да открие нещо ново. Другите очевидно се опитваха да направят същото от известно време, но някои се бяха уморили и решиха да си вземат почивка, докато на други им беше по-лесно да решат личните си проблеми.
  
  Беше невъзможно да го пренебрегнат в тясното им пространство и всъщност досега екипът беше достатъчно близък и познат, за да приеме всичко спокойно.
  
  Дал се обади вкъщи. Децата бяха щастливи да го чуят, което накара Дал да се усмихне широко. Джоана попита кога ще се прибере. Напрежението беше очевидно, резултатът не беше толкова голям. Хейдън отдели малко време да наблюдава Кинимака, докато едрият хаваец плъзгаше пръста си по екрана на таблета. Тя се усмихна. Устройството изглеждаше като пощенска картичка в големите му ръце и тя си спомни как тези ръце бяха докосвали тялото й. Лек. Вълнение. Той я познаваше толкова добре и това засили интимността им. Сега тя гледаше повредения връх на пръста си, този, който беше принудена да глътне по време на последната им мисия. Шокът от ситуацията отвори очите й. Животът беше безкрайно твърде кратък, за да се бориш с волята на този, когото обичаш.
  
  Тя малко си пое дъх, несигурна дали наистина го вярва. По дяволите, ти не заслужаваш това. Не и след всичко, което каза. Тя не оправдаваше връщането си и нямаше представа откъде да започне. Може би беше битка, ситуация, работа. Може би това е било така във всеки момент от историята на нейния живот.
  
  Хората са правили грешки. Те можеха да изкупят.
  
  Алисия го направи.
  
  Тази мисъл я накара да погледне към англичанката, докато хеликоптерът си проправяше път през небето. Внезапната турбуленция я накара да стисне колана си по-здраво. Секунда свободно падане и сърцето й потъна в краката. Но всичко беше наред. Имитирало живота.
  
  Инстинктите на Хейдън винаги са били да води, да свърши нещата. Сега тя видя, че тези инстинкти се намесват в други важни аспекти от живота й. Тя виждаше мрачно бъдеще.
  
  Дрейк и Алиша бяха щастливи, усмихнати и докосваха общ таблет. Май даде на Кензи своята и двете жени се редуваха да я вземат. Беше интересно как уникално различни хора се справяха с подобни ситуации.
  
  Смит се приближи до Лорън. "Как си?"
  
  "Колкото и да е хубаво, гладко копеле. Сега не е моментът, Смит.
  
  "Мислиш, че не знам това? Но кажи ми. Кога ще му дойде времето?"
  
  "Не сега".
  
  - Никога - каза Смит мрачно.
  
  Лорън изръмжа. "Сериозно? В задънена улица сме, човече. Удряте се в тухлена стена и не можете да я преодолеете.
  
  - Стена?
  
  Лорън изсумтя. "Да, има си име."
  
  "О! Тази стена."
  
  Хейдън ги видя и двамата да заобикалят проблема. Не беше нейно място да съди или да се намесва, но това ясно показа как всяка пречка може да подкопае всяка връзка. Смит и Лорън бяха, меко казано, неортодоксална двойка, толкова необичайна, че можеха да работят добре заедно.
  
  И все пак най-нетрадиционните препятствия сега стояха на пътя им.
  
  Смит опита различен подход. "Добре, добре, какво ти е дал напоследък?"
  
  "Аз? Нищо. Не ходя там за информация. Това е работа на ЦРУ или ФБР или който и да е там."
  
  - Тогава за какво говориш?
  
  За Смит това беше стъпка напред. Отворен, неконфронтационен въпрос. Хейдън изпита известна гордост от войника.
  
  Лорън се поколеба малко. - По дяволите - каза тя. "Говорим глупости. Телевизия. Филми. Книги. Знаменитости. Новини. Той е строител, така че пита за проекти.
  
  "Какви проекти?"
  
  "Всичко това ви кара да зададете предпазлив въпрос. Защо не кои знаменитости или кои филми? Интересувате ли се от сгради, Ланс?"
  
  Хейдън искаше да го изключи, но установи, че не може. Кабината беше твърде тясна; въпросът е твърде сериозен; споменаването на името на Смит е твърде привлекателно.
  
  - Само ако някой иска да им навреди.
  
  Лорън му махна с ръка и разговорът приключи. Хейдън се чудеше дали Лорън нарушава някакъв закон, като се измъква, за да говори с известен терорист, но не можеше да реши как да формулира въпроса на Лорън. Поне не още.
  
  "Остава по-малко от час." Гласът на пилота долетя по комуникационната система.
  
  Дрейк вдигна очи. Хейдън видя решителността на лицето му. Същото нещо и с Дал. Екипът беше напълно ангажиран, като постоянно подобряваше уменията си. Вижте например последната операция. Всички те преминаха през напълно различни мисии, изправиха се пред въплъщението на злото и не получиха нито една драскотина.
  
  Поне във физически аспект. Емоционалните белези - особено нейните собствени - никога няма да заздравеят.
  
  Тя прекара минута в разглеждане на документите пред себе си и се опита да попие още малко от историята на Чингис хан. Тя прегледа текста на заповедта, подчертавайки редовете: Идете по четирите страни на света. Намерете местата за почивка на Бащата на стратегията и след това на Кагана; най-лошият индианец, живял някога, а след това и Божият бич. Но всичко не е както изглежда. Посетихме Кагана през 1960 г., пет години след завършването му, поставяйки Конкуестът в неговия ковчег.
  
  Четирите краища на земята? Все още остава загадка. За щастие уликите за самоличността на Конниците са ясни досега. Но Орденът намери ли гробницата на Чингис хан? Така изглеждаше.
  
  Докато хеликоптерът продължаваше да прорязва разредения въздух, Йорги се изправи и пристъпи напред. Лицето на крадеца изглеждаше измъчено, очите му бяха затворени, сякаш не беше спал нито миг след избухването си в Перу. "Казах ви, че съм част от изявлението на Уеб, неговото наследство", каза руснакът, а тонът му разкриваше, че е ужасен от това, което се канеше да каже. "Казах ти, че съм най-лошият от всички споменати."
  
  С раздразнено сумтене Алисия се опита да премахне внезапния атмосферен гасител. "Все още чакам да чуя коя е проклетата лесбийка", каза тя весело. - Честно да ти кажа, Йоги, надявах се да си ти.
  
  "Как..." Йорги спря по средата на изречението. "Аз съм мъж".
  
  "Не съм убеден. Тези малки ръце. Това лице. Начинът, по който вървиш.
  
  "Оставете го да говори", каза Дал.
  
  "И всички вие трябва да знаете, че съм лесбийка", каза Лорън. "Знаеш ли, в това няма нищо лошо или срамно."
  
  - Знам - каза Алиша. "Трябва да бъдеш какъвто искаш и да го приемеш. Знам, знам. Просто се надявах да е Йоги, това е всичко.
  
  Смит погледна Лорън с объркано, но иначе празно изражение. Дрейк смята, че реакцията е невероятна, като се има предвид изненадата.
  
  "Това оставя само един", каза Кинимака.
  
  "Някой, който умира", каза Дрейк, втренчен в пода.
  
  "Може би трябва да оставим нашия приятел да говори?" - настоя Дал.
  
  Йорги се опита да се усмихне. След това сключи ръце пред себе си и се загледа в покрива на хижата.
  
  - Това не е дълга история - каза той със силен акцент. "Но това е труден въпрос. Аз... аз убих родителите си хладнокръвно. И съм благодарен всеки ден. Благодаря, че го направих."
  
  Дрейк вдигна ръка, за да привлече вниманието на приятеля си. "Няма нужда да обясняваш нищо, нали знаеш. Тук сме едно семейство. Няма да създаде проблеми."
  
  "Разбирам. Но това е и за мен. Разбираш?"
  
  Екипът, всеки един, кимна. Те разбраха.
  
  "Живеехме в малко село. Студено село. Зима? Не беше времето на годината, беше грабеж, побой, бой от Бога. Това депресира семействата ни, дори децата ни. Бях един от шестимата и родителите ми не можеха да се справят. Не можеха да пият достатъчно бързо, за да улеснят дните. Не можаха да върнат достатъчно, за да направят нощите оцелели. Те не можаха да намерят начин да се справят с нас и да се погрижат за нас, така че намериха начин да променят картината."
  
  Алисия не успя да сдържи чувствата си. "Надявам се, че не е това, което звучи."
  
  "Един следобед всички се натрупахме в колата. Казаха, че са обещали пътуване до града. Не сме ходили в града от години и трябваше да попитаме, но... - Той вдигна рамене. "Бяхме деца. Те бяха наши родители. Те напуснаха малкото село и никога повече не я видяхме.
  
  Хейдън видя далечната тъга по лицето на Мей. Младият й живот може да е бил различен от този на Йорга, но имаше тъжни прилики.
  
  "Денят извън колата ставаше все по-студен, по-тъмен. Караха, караха и не проговориха. Но ние сме свикнали. Нямаха любов към живота, към нас или един към друг. Предполагам, че никога не сме познавали любовта, не такава, каквато трябва да бъде. По тъмно те спрели, като казали, че колата се е повредила. Скупчихме се, някои плакаха. По-малката ми сестра беше само на три години. Бях на девет, най-големият. Трябваше... трябваше..."
  
  Йорги сдържа сълзите си, гледайки покрива, сякаш имаше силата да промени миналото. Той протегна твърда ръка, преди някой да успее да стане и да го приближи, но поне Хейдън знаеше, че това е нещо, през което трябва да премине сам.
  
  "Те ни подмамиха. Вървяха известно време. Ледът беше толкова твърд и студен, че от него излизаха мощни, смъртоносни вълни. Не можех да разбера какво правят и тогава ми стана твърде студено, за да разсъждавам трезво. Видях как ни обръщат отново и отново. Бяхме изгубени и слаби, вече умирахме. Бяхме деца. Ние... се доверихме."
  
  Хейдън затвори очи. Нямаше думи.
  
  "Явно са намерили колата. Те напуснаха. Ние... добре, умряхме... един по един." Йорги все още не можеше да формулира ясно подробностите. Само мъката, изписана на лицето му, разкриваше истината за това.
  
  "Аз бях единственият оцелял. Аз бях най-силният. Опитах. Носих, влачех и гушках, но нищо не се получи. Провалих всички. Видях как животът се източва от всеки от моите братя и сестри и се заклех да оцелея. Смъртта им ми даде сила, сякаш починалите им души се бяха присъединили към моите. Надявам се, че го направиха. Все още вярвам. Вярвам, че още са с мен. Преживях руски затвор. Надживях Мат Дрейк - той успя да се усмихне слабо - и го измъкнах оттам.
  
  - Как успяхте да се върнете в селото? Кинимака искаше да знае. Хейдън и Дал го погледнаха предпазливо, но също така беше ясно, че Йорги трябва да поговори.
  
  "Носих техните дрехи", изсъска той с болезнено тих глас. "Ризи. Якета. Чорапи. Беше ми топло и ги оставих сами в снега и леда и стигнах до пътя.
  
  Хейдън не можеше да си представи сърдечната болка, възприеманата вина, която не трябваше да бъде негова.
  
  "Една минаваща кола ми помогна. Разказах им историята, върнах се в селото няколко дни по-късно - той си пое дълбоко въздух - и ги оставих да видят призрака на скръбта, която бяха причинили. Нека видят и почувстват колко дълбок е бил гневът му. Така че да, убих родителите си хладнокръвно.
  
  Настана тишина, която никога не бива да се нарушава. Хейдън знаеше, че телата на братята и сестрите на Йорга лежаха там, където бяха паднали в момента, замръзнали завинаги, никога да не почиват.
  
  "Станах крадец." Йорги отслаби сърцераздирателния резонанс. "И по-късно беше заловен. Но никога не е бил осъждан за убийство. И ето ни."
  
  - чу се гласът на пилота в ефира. "Тридесет минути до китайското въздушно пространство, момчета, а след това всеки може да гадае."
  
  Хейдън беше доволен, когато Лорън се обади на мозъчния тръст във Вашингтон в този момент. Единственият начин да продължа напред беше чрез разсейване.
  
  "Ние сме близо до целта", каза тя на Уей, когато се срещнахме. "Нещо ново?"
  
  "Работим върху четирите ъгъла, препратки към рождените дати на конниците, Монголия, кагана и самия орден, какво искате първо?"
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИНАДЕСЕТА
  
  
  "Ооо", каза развълнувано Алисия, играейки ролята. "Нека да чуем кои са числата на датата на раждане. Просто обичам да разбивам числа."
  
  "Готино. Хубаво е да чуя това от полеви пехотинец. Гласът продължи щастливо, повдигайки няколко вежди в салона, но в блажено неведение: "И така, Ханибал е роден през 247 г. пр. н. е., починал около 183 г. пр. н. е. Чингис хан 1162, починал 1227-"
  
  "Това са твърде много числа", каза Алиша.
  
  - Проблемът е - каза Дал. "Свършиха ти пръстите на ръцете и краката."
  
  "Не знам какво означава това", продължи компютърният специалист. "Но тези луди култове наистина обичат своите игри с числа и кодове. Имайте го предвид."
  
  "Значи Ханибал е роден 1400 години преди Чингиз", каза Кенси. "Разбираме това."
  
  "Ще се изненадате от броя на глупаците, които не правят това", небрежно каза маниакът. "Така или иначе-"
  
  "Хей, приятел?" Дрейк бързо го прекъсна: "Били ли сте някога в лицето?"
  
  "Ами, всъщност, да. Да, имам."
  
  Дрейк се облегна на стола си. - Добре - каза той. "Сега можеш да продължиш да се чукаш."
  
  "Ние, разбира се, все още не можем да работим с тези цифри, тъй като не познаваме другите състезатели. Въпреки че предполагам, че дори вие можете да разберете четвъртия? Не? Няма хора? Добре. И така, в момента, момчета, към Монголската република се изпраща огромно количество огнева мощ. Седем или все още е шест? Да, шест екипа от елитни войници, представляващи шест държави, преследват Конника на завоеванието. Прав съм? Ура!"
  
  Дрейк погледна злобно Хейдън. "Този човек ли е най-добрият представител във Вашингтон?"
  
  Хейдън сви рамене. "Е, поне не крие емоциите си. Не е скрит под много гънки на измамно наметало, както по-голямата част от Вашингтон.
  
  "Напред към конника на завоеванието. Очевидно Орденът има своя собствена програма, така че завоеванието може да бъде всичко - от детска играчка до видео игра... ха-ха. Световното господство може да дойде в много форми, прав ли съм?"
  
  "Просто продължете с инструкцията", каза Хейдън.
  
  "Разбира се, разбира се. И така, нека да преминем направо към въпроса, става ли? Въпреки че израелците бяха странно неохотни да ни дадат каквато и да е информация за нацисткия култ към военните престъпления, който те унищожиха в Куба, ние научихме това, което трябваше да знаем. След като прахът се улегна, нацистите очевидно решиха, че са се объркали и излязоха с тази сложна идея да контролират света. Те създадоха Ордена, заедно с герб, тайни кодове, символи и много други. Те разработиха план - много вероятно този, върху който са работили години наред под Райха. Те заровиха четири вида оръжия и измислиха този пъзел. Може би са искали да го направят по-неясно, кой знае? Но Мосад ги унищожи безследно и, струва ми се, твърде бързо. Скритият бункер остана неоткрит в продължение на тридесет години.
  
  "Петнадесет минути", лаконично отговори пилотът.
  
  "Това оръжие ли е?" - попита Хейдън. "Откъде ги взеха?"
  
  "Е, нацистите са имали толкова връзки, колкото всеки друг може да има. Големият пистолет е стар дизайн, актуализиран за пространство и точност. Те абсолютно можеха да сложат ръце на всичко от четиридесетте до осемдесетте години. Парите никога не са били пречка, но движението беше. И доверие. Те не биха се доверили на нито една жива душа да направи това вместо тях. Вероятно на малките промъквания са били нужни години, за да скрият всичките четири оръжия и няколко дузини услуги. Факторите на доверие също са една от причините да скрият оръжията на първо място. Сега не можеха да ги задържат в Куба, нали?" Мъжът от Вашингтон избухна в смях, след което някак си успя да изтрезнее.
  
  Алисия завъртя очи и стисна двете си ръце, сякаш можеха да се увият около нечий кльощав врат.
  
  "Както и да е, вие все още ли сте с мен? Разбирам, че времето е малко и ви сърби да излезете в мръсотията и да снимате нещо, но имам малко повече информация. Току-що влязох..."
  
  Пауза.
  
  "Това вече е интересно."
  
  Още тишина.
  
  "Искате ли да споделите?" Хейдън побутна мъжа, гледайки плътната страна на хеликоптера, сякаш виждаше приближаването на точката им за кацане.
  
  "Е, щях да говоря за четирите страни на земята - или поне как ние я виждаме - но виждам, че времето ни изтича. Виж, дай ми пет, но каквото и да правиш - той направи пауза, - не кацай!
  
  Връзката беше внезапно прекъсната. Хейдън се взря първо в пода, а после във вътрешността на хеликоптера.
  
  Дрейк вдигна двете си ръце. "Не ме гледай. Не съм виновен!"
  
  Алисия се засмя. "Да, аз също."
  
  "Не кацай?" - повтори Дал. "Какво, по дяволите, означава това?"
  
  Алисия се прокашля, сякаш искаше да обясни, но тогава гласът на пилота излая от високоговорителите. "Две минути, момчета."
  
  Хейдън се обърна за помощ към староверец. "Мано?" - Попитах.
  
  "Той е задник, но все още е на наша страна", изръмжа големият хаваец. "Бих казал, че вярвам на думата му."
  
  "По-добре е да решим бързо", намеси се Смит. "Слизаме надолу."
  
  Комуникационната система веднага оживя. "Какво казах? Не кацай! "
  
  Дрейк се изправи и включи интеркома на хеликоптера. "Махай се, приятелю", каза той. "Нова разузнавателна информация на път."
  
  "Но ние сме в китайското въздушно пространство. Не може да се каже колко време ще мине, преди да ни забележат.
  
  "Прави каквото можеш, но не кацай."
  
  "Хей, приятелю, казаха ми, че това ще бъде мисия за бързо пристигане и заминаване. Без глупости. Можете да сте сигурни, че ако останем тук повече от няколко минути, ще имаме няколко J-20 в задника си."
  
  Алиша се наведе към Дрейк и прошепна: "Това е лошо..."
  
  Йоркширецът я прекъсна, виждайки спешността на ситуацията. "Е, очевидно Knobend от Вашингтон може да ни чуе дори когато връзката е прекъсната", каза той, гледайки многозначително Дал. "Чу ли това, Нобенд? Имаме около шестдесет секунди.
  
  "Ще отнеме повече време", отговори мъжът. "Бъдете смели, хора. Ние сме по този случай."
  
  Дрейк усети как юмруците му се свиват. Това снизходително поведение само провокира конфронтация. Може би това е било намерението? Откакто намериха гроба на Ханибал, Дрейк чувстваше, че нещо не е наред с тази мисия. Нещо неразкрито. Тествани ли са? Били ли са под наблюдение? Дали правителството на САЩ оцени действията им? Ако е така, тогава всичко се свежда до случилото се в Перу. И ако това е така, Дрейк не беше прекалено загрижен за представянето им.
  
  Той се притесняваше от конспирациите, интригите и интригите, които слушателите може да готвят след рецензията. Всяка държава, управлявана от политици, никога не е била такава, каквато изглежда и само тези зад хората на власт знаеха какво наистина се случва.
  
  - Петдесет секунди - каза той на глас. - Тогава ще се махнем оттук.
  
  "Опитваме се да направим каскада", каза им пилотът. "Вече сме толкова ниско, че можете да излезете през вратата на дърво, но аз крия птицата в планинска долина. Ако чуете нещо да стърже по дъното, това ще е или камък, или йети.
  
  Алисия преглътна шумно. "Мислех, че се мотаят из цял Тибет?"
  
  Дал сви рамене. "Ваканция. Пътуване. Кой знае?"
  
  Накрая връзката оживя. "Добре, хора. Живи ли сме още? Добре добре. Добра работа. Сега... помните ли всички спорове относно мястото за почивка на Чингис Хан? Той лично искаше необозначен гроб. Всички, които са строили гробницата му, са убити. Мястото на погребението е стъпкано от коне и засадено с дървета. Буквално, това е непостижимо, освен случайно. Една история, която намирам за трогателна, тъй като тя толкова просто разрушава всички тези луди схеми, е, че Кан е бил погребан с млада камила - и мястото е било точно определено, когато майката на камилата е намерена да плаче на гроба на телето си."
  
  Пилотът внезапно прекъсна комуникацията. "Почти сме в точката, от която няма връщане, приятелю. Трийсет секунди и или ще се махнем оттук възможно най-бързо, сякаш гори, или ще изпратим децата там.
  
  "О", каза мъжът от Вашингтон. "Забравих за теб. Да, махни се от там. Ще ви изпратя ново местоположение.
  
  Дрейк трепна, споделяйки болката на пилота, но избухна в отговор: "Боже, пич. Опитвате се да ни заловите или убиете?"
  
  Той се шегуваше само отчасти.
  
  "Хей Хей. Успокой се. Вижте - тези нацисти - Орденът на Страшния съд - търсеха Конниците - мястото за почивка - между петдесетте и осемдесетте години, нали? Явно са ги намерили всичките. Нещо ми подсказва, че не са намерили гробницата на Чингис хан. Наистина вярвам, че може да се каже повече за подобна находка. Следва самата заповед и думите: "Но всичко не е такова, каквото изглежда. Посетихме Кагана през 1960 г., пет години след завършването му, поставяйки Конкуестът в неговия ковчег. Със сигурност Кан не е имал гробница, построена през 1955 г. Но до голяма степен поради липсата на гробница, а също и за да помогне на вярващите и да увеличи туристическия поток, Китай построи мавзолей за него.
  
  "Това в Китай ли е?" - попита Хейдън.
  
  "Разбира се, това е в Китай. Мислиш за цялото това нещо с четирите ъгъла, нали? Добре, поддържайте сивото си вещество активно. Може би един ден дори ще има работа за вас тук.
  
  Хейдън преглътна задавен звук. - Просто обяснете теорията си.
  
  "Точно, страхотно. Мавзолеят на Чингис хан е построен през 1954 г. Това е голям храм, построен по протежение на река в Ejin Horo, в югозападната част на Вътрешна Монголия. Сега мавзолеят всъщност е кенотаф - в него няма тяло. Но те казват, че съдържа шапка и други предмети, принадлежали на Чингис. Чингис, който винаги е бил свързван с идеята за мавзолей, а не с прочутата гробница и надгробен камък, първоначално е бил почитан в осемте бели юрти, палаткови дворци, където първоначално е живял. Тези преносими мавзолеи са били защитени от кралете Дархад от Джин и по-късно са станали символ на монголската нация. В крайна сметка беше решено да се премахнат преносимите мавзолеи и да се прехвърлят древните реликви в нов, постоянен. Графикът пасва идеално на плана на Ордена. Каквото и оръжие да решат да завладеят, то е вътре в ковчега на Чингис, в този мавзолей.
  
  Хейдън претегли думите си. "Проклет глупак", каза тя. "Ако грешите..."
  
  "Кър?"
  
  "Това е най-доброто, което можете да получите."
  
  "Орденът имаше достъп", каза Дал. "Това обяснява реда в текста."
  
  Хейдън кимна бавно. "Колко далеч сме от земята?"
  
  "Двадесет и седем минути."
  
  "Ами другите отбори?"
  
  "Страхувам се, че няма начин да се каже дали наистина са толкова умни, колкото вашите. Сигурно имат специалист по високи технологии, който ги съветва. Направете пауза, за да изразите благодарност.
  
  - Проклет мелез - изръмжа Алиша.
  
  "Не". Хейдън овладя гнева си. "Имах предвид - какво е последното относно вътрешното бърборене?"
  
  "О, точно така. Бърморенето е силно и гордо. Някои отбори бяха начукани от ръководството. Някои бяха натоварени отново да разкопават около мястото на Ханибал. Знам, че руснаците и шведите са се насочили към Бурхан Халдун, също като вас в началото. Мосад и китайците са доста тихи. Французи? Е, кой знае, нали?"
  
  "По-добре да си прав за това", каза Хейдън с отровен глас. "Защото, ако не го направите... светът ще страда."
  
  "Просто стигнете до този мавзолей, мис Джей. Но го направете бързо. Други отбори може вече да са там."
  
  
  ГЛАВА ПЕТНАДЕСЕТА
  
  
  "Знаме на Еджин Хоро", каза пилотът, все още нервен. "Остават осем минути."
  
  Бяха уредени екипът да слезе извън града и да започне прехода. В помощ им бил нает местен археолог, който трябвало да ги заведе до мавзолея. Дрейк предположи, че тя няма представа какво вероятно ще се случи тогава.
  
  За тази цел хеликоптерът ще остане горещ и готов, въпреки продължаващите опасения на пилота относно китайските стелт изтребители.
  
  Удар и ругатня, а след това хеликоптерът спря, давайки време на отбора да скочи. Те се озоваха сред гъсталаци храсти, гъсталаци на умираща гора, но лесно виждаха пътя напред.
  
  На около миля надолу по хълма се намират покрайнините на голям град. Хейдън програмира своята сателитна навигация на правилните координати и след това екипът се представи възможно най-добре. Китайците имаха нужда от туристи, затова днес получиха още девет. Лорън беше убедена да остане с хеликоптера и да разреши продължаващия разговор.
  
  "Следващият път", извика тя, докато екипът бързаше да си тръгне, "Алисия може да направи малко работа в мрежа".
  
  Англичанката изсумтя. - Приличам ли ти на проклета секретарка?
  
  "Ммм, наистина ли?"
  
  Дрейк побутна Алиша и прошепна: "Е, ти направи това миналата седмица, помниш ли? За ролева игра?"
  
  "О, да", усмихна се тя, "беше забавно. Съмнявам се, че ролята на Лорън ще бъде същата."
  
  "Да се надяваме, че не."
  
  Двамата си размениха топла усмивка, докато излизаха от импровизирания си подслон и се насочваха надолу по бавно пълзящия хълм. Оскъдната растителност и пустинята скоро отстъпиха място на пътища и сгради, а няколко високи хотела и офис сгради започнаха да се очертават в далечината. Червените, зелените и пастелните цветове се бореха срещу синьото небе и бледите облаци. Дрейк веднага беше поразен от това колко чисти са улиците и самият град, колко широки са някои от магистралите. Доказателство за бъдещето, казаха те.
  
  Първоначално изглеждайки странно, но неспособни да се сдържат, туристите се насочиха към сборния пункт, като се увериха, че ръцете им никога не напускат големите си раници. Археологът ги посрещна в сянката на голяма черна статуя на мъж, яздещ кон.
  
  "Подхожда". Дал кимна към ездача.
  
  Пред тях стоеше слаба, висока жена със сресана назад коса и директен поглед. "Част ли сте от туристическа група?" Тя говореше внимателно, подбирайки думите си. "Съжалявам за моя английски. Това не е хубаво". Тя се засмя, малкото й лице се сви.
  
  - Няма проблем - бързо каза Дал. "По-ясно е от версията на Дрейк."
  
  "Смешно фу..."
  
  "Не изглеждате като туристи", каза жената, спирайки го. "Имаш ли опит?"
  
  "О, да", каза Дал, като я хвана за ръката и я поведе с великодушен жест. "Пътуваме по света в търсене на нови атракции и градове."
  
  - Грешен път - каза доста любезно жената. - Мавзолеят е от другата страна.
  
  "О".
  
  Дрейк се засмя. "Прости му", каза той. "Обикновено той просто носи багаж."
  
  Жената вървеше отпред, изправила гръб, с права коса, събрана в стегната лента за глава. Екипът се разпръсна колкото можеше, отново не искайки да предизвика вълнение или да остави след себе си трайни спомени. Дал разбра, че името на жената е Алтан и че е родена наблизо, напуснала е Китай в младостта си и след това се е върнала само преди две години. Тя ги водеше директно и любезно и скоро показа, че се приближават към целта си.
  
  Дрейк видя върха на мавзолея, извисяващ се напред, статуи, стъпала и други емблематични елементи наоколо. Смъртта може да дебне навсякъде. Работейки заедно, екипът забави жената, докато проверяваха за други екипи и други войници, като през цялото време се преструваха, че се възхищават на гледката. Смит, който наднича зад кофите за боклук и пейките, може би е разтревожил Алтан, но описанието на Дрейк за неговата "много ограничена серия" само засили любопитството й.
  
  "Той специален ли е?"
  
  "О, да, той е един от един."
  
  "Мога да те чуя през шибаната връзка", изръмжа Смит.
  
  "Как?"
  
  "По отношение на колите, това е изданието Pagani Huayra Hermes, проектирано за Manny Koshbin от Pagani и Hermes."
  
  "Съжалявам. Не знам какво означава всичко това."
  
  "Ясно е". Дрейк въздъхна. "Смит е единствен по рода си. Но разкажи ми за любимото си хоби.
  
  "Наистина обичам да ходя пеша. Има някои красиви места в пустинята.
  
  "От гледна точка на къмпинга, мислете за Смит като за колеблив стълб на палатка. Този, който постоянно ви създава проблеми, но въпреки това работи добре, след като го оформите, и винаги, ама винаги, успява да ви ядоса."
  
  Смит измърмори нещо по комуникациите, след като приключи разузнаването. Лорън изпадна в неконтролируем пристъп на кикот.
  
  Алтан погледна йоркширеца подозрително и след това насочи поглед към останалите от екипа. По-специално Май избягваше тази жена, сякаш се опитваше да скрие собствения си произход. Дрейк разбираше това, което другите не можеха. Едно нещо водеше до друго и Май не искаше да обсъжда откъде идва или как се озова тук. Алтан посочи няколко стъпала.
  
  "В тази посока. Мавзолеят е там горе.
  
  Дрейк видя невероятно широка и невероятно дълга бетонна пътека, водеща директно до дълги и стръмни бетонни стъпала. Точно преди стъпалата да започнат, пътеката се разшири в огромен кръг, в центъра на който стоеше несъмнената статуя.
  
  "Е, този пич определено беше ездач", отбеляза Кинимака.
  
  Чингис хан, яздейки галопиращ кон, стоеше на огромна каменна плоча.
  
  - Вторият конник - каза Йорги. "Завоевание".
  
  Алтан трябва да е чул последното изречение, защото тя се обърна и каза: "Да. Каганът завладява по-голямата част от познатия свят преди смъртта си. Вероятно геноциден крал, той също политически обедини Пътя на коприната през живота си, увеличавайки търговията и комуникациите в цялото западно полукълбо. Той беше кървав, ужасен лидер, но се отнасяше добре с верните си войници и ги включваше във всички свои планове."
  
  "Бихте ли ни разказали малко за това, което има в мавзолея?" Дрейк искаше да бъде подготвен. В тези мисии скоростта беше всичко.
  
  "Е, това не е нищо повече от правоъгълно гробище, украсено с външни декорации." Сега Алтан говореше така, сякаш цитираше туристически гид. "Главният дворец е осмоъгълен и съдържа петметрова статуя на Чингис, изработена от бял нефрит. Има четири стаи и две зали, които приличат на три юрти. В Двореца на упокоението има седем ковчега. Кан, трима съпрузи, четвъртият му син и съпругата на този син.
  
  "Ваканционен дворец", каза Смит. "Звучи също като място за почивка."
  
  "Дааа". Алтан го извади, гледайки търпеливо Смит и не знаейки нищо за текста, който следваха.
  
  "Мавзолеят се охранява от мрачни хади, привилегировани. Това е изключително свято за много монголци.
  
  Дрейк изпусна дълбока възбудена въздишка. Ако грешат и това не е местоположението на второто оръжие... Страхуваше се дори да си представи последствията.
  
  Животът в китайски затвор би бил най-малкият им проблем.
  
  Дългата разходка продължи, първо поклонение по обширната пътека, след това дисекция на сферата, бърз поглед към лицето на древния генерал и след това безкрайно изкачване нагоре по каменните стъпала. Екипът остана на позиция, рядко прекъсваше крачка и остана постоянно нащрек. Дрейк се радваше да види сравнително малко посетители в мавзолея днес, което беше много полезно.
  
  Внушителната структура най-накрая се появи пред очите ни. Екипът спря, когато стигна до най-горното стъпало, за да вземе всичко. Алтан чакаше, вероятно свикнал с туристите, хванати в моменти на страхопочитание. Дрейк видя огромна сграда със сравнително малки куполи във всеки край и много по-голям в средата. Покривите им бяха бронзови, с шарки. Предната част на сградата имаше много червени прозорци и поне три големи входа. Пред сградата имаше нисък каменен зид.
  
  Алтан вървеше напред. Дал погледна назад към отбора.
  
  "Направо в гроба", каза Хейдън. "Отворете това, намерете кутията и излезте. За щастие няма тяло, с което да се борим. Както казва нашият пилот, без глупости.
  
  Дрейк слушаше как Лорън споделя най-новото от разговора.
  
  "Сега имам голяма, тлъста нула, момчета. Абсолютно съм сигурен, че израелците и руснаците са луди, текстът сочи грешната посока. DC смята, че французите се приближават, може би на половин час след вас. Сега слушането става много по-трудно. Имаме други ресурси и само няколко трика, които NSA никога няма да разкрие. Шведите, китайците и британците са неизвестни. Както казах, това е борба.
  
  "Някой друг?" Дрейк го побутна.
  
  "Смешно е, че споменаваш това. Получавам призрачна намеса от неизвестен източник. Няма гласове, няма начин да се потвърди, но понякога изглежда, че има някой друг в системата."
  
  - Не споменавай призраци - каза Алиша. "Имахме достатъчно ужасяващи истории за последната операция."
  
  Алтан спря и се обърна. "Готов ли си? Ще те заведа вътре.
  
  Групата кимна и продължи напред. И тогава Дрейк видя китайски войници да напускат мавзолея, един от тях държеше голяма кутия под мишницата си, сред тях имаше археолози.
  
  Китайците взеха оръжие със себе си и сега липсата на туристи явно беше в тяхна полза.
  
  Мина само миг, преди водачът им да насочи вниманието си към тях.
  
  
  ГЛАВА ШЕСТНАДЕСЕТА
  
  
  Дрейк видя Дал да грабва Алтан и да я дръпне назад, като направи дълъг скок надолу по стълбите, докато не бяха защитени от китайски войници. Той хвърли раницата си на земята и бързо разтвори ципа на външния джоб. Работейки бързо и никога не поглеждайки към китайците, той все пак се чувстваше в безопасност. Хейдън, Смит и Мей бяха въоръжени с пистолети.
  
  На площада пред мавзолея на Чингис хан се вдигнаха оръжия и се сблъскаха съперници. Мъжът, носещ кутията, изглеждаше разтревожен. Китайският екип се състоеше от петима души и вече отблъскваше замислените археолози. Дрейк вдигна малкия си картечен пистолет и зачака. Останалата част от отбора се разпръсна на негова страна.
  
  "Всичко, от което се нуждаем, е кутия", извика Хейдън. - Остави го на земята и си тръгни.
  
  Лидерът на китайския отбор имаше очи с цвят на сив шисти. "Ти си този, който трябва да вървиш по своя път, докато все още имаш шанс."
  
  "Искаме кутия", повтори Хейдън. "И ние ще го вземем."
  
  - Тогава опитай. Водещият преведе и петимата китайци продължиха напред синхронно.
  
  "Еха. Ние сме от една и съща проклета страна."
  
  "О, просто шега. Забавен. Америка и Китай никога няма да бъдат на една и съща страна.
  
  "Може би не", каза Дрейк. "Но ние сме войници, които се бият за хората. "
  
  Видя неувереността в походката на водача, леката неувереност на лицето му. Сигурно се отрази на всички, защото китайският отбор спря напълно. Хейдън свали оръжието си и затвори пролуката още повече.
  
  "Не можем ли да намерим общ език?"
  
  Кимам. "Да, бихме могли. Но правителството и политическите лидери, терористите и тираните винаги ще стоят на пътя ни."
  
  Дрейк видя тъгата по лицето на мъжа и абсолютната вяра в собствените му думи. Нито един пистолет или дуло не беше вдигнато, докато съперничещите отбори се сблъскаха ожесточено. Всичко беше в името на уважението.
  
  Дрейк се изправи, остави автомата си в раницата и посрещна атаката челно. Юмруци, свити в гърдите и вдигнати ръце. Коляното се вряза силно в ребрата му. Дрейк усети как въздухът излиза от тялото му и падна на едно коляно. Атаката беше безпощадна, колене и юмруци удряха силно и валяха, свирепостта беше изчислена да не му даде шанс за възмездие или облекчение. Той изтърпя болката и изчака времето си. Докато се извиваше и преобръщаше, минаха други сцени. Алиша се бореше с високия мъж; Хейдън и Кинимака се биеха с лидера. Маи изпрати опонента си през рамото си и след това го удари болезнено в гръдната кост.
  
  Дрейк видя възможност и я използва. Зад себе си той чу Торстен Дал да се появява както обикновено, прескачайки горната част на стълбите; забележимо присъствие, което не може да бъде пренебрегнато. Нападателят на Дрейк спря за момент.
  
  Бившият войник от SAS се катери по земята, размахвайки крака и хващайки противника си зад коляното. Той падна напред, падайки на колене. Когато падна до нивото на Дрейк, йоркширецът отприщи мощен удар с глава. Писъкът и разширените очи показаха колко силно е ударил. Китайският командос залитна и се подпря на едната си ръка. Дрейк стана и отвърна с пълна услуга с колене и ръгане на главата. Имаше натъртвания и малко кръв, но нищо животозастрашаващо.
  
  Дал профуча покрай него, насочвайки се към противника на Алисия. Шведът удари като бик точно както удари Алисия. Нападателят й беше съборен от крака и ударен силно в задната част на врата, разтреперан и зашеметен. Те се обърнаха точно навреме, за да видят как Май поваля противника си в безсъзнание и след това намира мъж с кутия.
  
  "Здравейте!" Алисия се разплака, когато ги видя и започна да бяга.
  
  Те започнаха да бягат, но Смит и Йорги вече бяха напуснали битката. "Виждаш ли?" каза Алисия. "Нашата сила е в числеността. Знаех, че има причина да страдаме толкова много в този проклет отбор.
  
  Отпред Кензи блокира единствения друг път на мъжа - обратно към мавзолея. Сега с мрачен поглед и покорна стойка той извади оръжието, което пазеше преди.
  
  Дрейк провери района и видя, че Хейдън най-накрая е покорил лидера на групата.
  
  "Не прави това!" - извика той на човека. "Превъзхождаш те числено, приятелю."
  
  Хейдън вдигна поглед, оцени ситуацията и след това изтри кръвта от бузата си. Сега Дрейк видя Алтан да се промъква обратно по стълбите, за да погледне и въздъхна на себе си. любопитство...
  
  Пистолетът остана неподвижен, кутията все още беше държана здраво, почти в смъртна хватка. Хейдън се изправи и вдигна ръка с дланта навън. Висока кадилница стоеше между нея и мъжа, но тя се отмести, докато не се видя.
  
  Кензи напредна отзад. Смит и Кинимака отстрани. В очите на войника нямаше следа от паника, само примирение.
  
  "Никой не е умрял." Хейдън посочи изпадналите в безсъзнание и стенещи китайски войници. "Никой не е длъжен. Просто оставете кутията.
  
  Алисия привлече вниманието му. "И ако имате нужда от шамар, само за да изглежда добре", каза тя. "Тук съм".
  
  Манталитетът на войника не включва капитулация. И този човек нямаше къде да отиде, нямаше път за бягство.
  
  - Пистолетът - каза Дрейк - е фалшива надежда. Знаеш, че е така.
  
  Коментарът попадна в целта, ръката с пистолета трепна за първи път. Тежката тишина продължи и Дрейк забеляза, че двама от победените мъже започнаха да се размърдат. "Ти трябва да решиш, приятелю", каза той. "Часовникът тиктака."
  
  Почти веднага мъжът извадил пистолет и започнал да бяга. Той се прицели в Хейдън и след това, веднъж до кадилницата, удари ръката си по капака, надявайки се да я събори върху нея. Туп удар и стон бяха единствената му награда, тъй като обектът беше здраво закрепен, но той продължи да бяга.
  
  Хейдън изчака, задържайки вниманието му.
  
  Алиша се нахвърли от неговата сляпа страна, гълъби се и го сграбчи през кръста с ръгби хватка. Мъжът се наведе, почти се счупи наполовина, главата му се удари в рамото на Алисия и кутията полетя настрани. Хейдън се опита да го сграбчи, хващайки го, преди да бъдат нанесени твърде много щети. Бърз поглед потвърди наличието на герба на ордена.
  
  Алисия потупа мъжа в безсъзнание. "Казах ти, че ще бъда до теб."
  
  Екипът оцени. Китайците вече се движеха. Французите трябва да са били близо. Една дума от Хейдън върна Лорън към разговора.
  
  "Лоши новини, момчета. Французите не свалят очи от вас, както и руснаците не свалят очи от тях. Ход!"
  
  Глупости!
  
  Дрейк наблюдаваше целия път надолу по стълбите и по правата пътека, която водеше към мавзолея. Видя да тичат хора, екип от четирима, които почти със сигурност трябваше да са французи. "Дяволски са добри", каза той. "Всъщност вече два пъти ни стигаха първи."
  
  - Трябва да тръгваме - каза Смит. "Те ще бъдат при нас след няколко минути."
  
  "Къде да отидем?" - попита Алисия. "Блокираха единствения изход."
  
  Дрейк забеляза дървета отстрани и поляни отпред. Всъщност изборът беше ограничен.
  
  - Хайде - каза той. "И Лорън, изпрати хеликоптер."
  
  "На път съм".
  
  - Направи го бързо - каза Смит. "Тези французи са на крака."
  
  Дрейк се втурна напред, смятайки, че руснаците не могат да изостанат твърде много. За съжаление, не след дълго някой започна да стреля. Досега всичко вървеше добре за тях, бяха видели най-доброто в отношенията войник с войник и човек с човек, но шансовете такова крехко примирие да просъществува бяха минимални.
  
  Нека се изправим пред фактите: ако тези страни искаха да работят заедно и да споделят наградите, мъжете и жените на власт знаят много добре, че това би бил по-лесният път - и въпреки това продължават да се борят.
  
  Той се плъзна между дърветата. Екипът се втурна след него, Хейдън стисна богато украсената кутия, съдържаща все още неразкритата й тайна. Дал се мотаеше отзад, проследявайки напредването на французите.
  
  "Пет минути след нас. Няма следа от руснаци. И китайците се събуждат. Добре, това може да ги задържи малко."
  
  "Хеликоптерът е след десет минути", каза им Лорън.
  
  - Кажи му да побърза - каза Алиша. "Този тип трябва да е горещ."
  
  "Ще предам това."
  
  Дрейк пое по най-прекия път, надявайки се на добро прикритие. Дърветата се простираха във всички посоки, почвата беше мека и глинеста и миришеше богато на пръст. Кенси вдигна дебел клон и сви рамене, докато тичаше, сякаш казваше: "Ще трябва да се задоволим с това". Първо дълго спускане, после рязко изкачване и маршрутът зад тях изчезна. Небето едва се виждаше и всички звуци бяха приглушени.
  
  "Просто се надявам, че няма никой пред нас", каза Дал.
  
  Кинимака изсумтя, натискайки силно. "Доверете се на слушателите", каза той, ясно се връщайки към дните си в ЦРУ. "Те са по-добри, отколкото си мислите."
  
  Дрейк също видя, че те не са тук на земята и имаше слаб усет за полето. Той огледа всеки хоризонт, уверен, че Дал ще направи същото отзад. След четири минути те спряха за кратко, за да се ослушат.
  
  "Пеленция на този хеликоптер?" - прошепна Хейдън на Лорън.
  
  The New Yorker можеше да види техните позиции като мигащи сини точки на скенер. "Право напред. Продължавай."
  
  Всичко беше тихо; те могат да бъдат единствените хора в света. Дрейк продължи след малко, като внимателно подбираше стъпките си. Алисия пропълзя до него, Хейдън на крачка зад него. Останалата част от екипа сега се разпределя, за да увеличи обхвата си. Оръжието беше извадено и държано свободно.
  
  Отпред дърветата оредяваха. Дрейк спря близо до външния периметър, проверявайки терена.
  
  "Това е кратко спускане до равно поле", каза той. "Идеален за шредера. По дяволите, дори швед може да удари толкова голяма цел.
  
  - Три минути до срещата - каза Лорън.
  
  Хейдън се наведе по-близо до Дрейк. "Как изглежда?"
  
  "Няма следа от врагове." Той сви рамене. "Но като се има предвид с кого си имаме работа, защо да са?"
  
  Дал се приближи. "Тук е същото. Те, разбира се, са някъде там, но добре скрити.
  
  "И можете да сте сигурни, че се насочват насам", каза Май. "Защо чакаме?"
  
  Дал погледна Дрейк. "Йоркширският пудинг има нужда от почивка."
  
  "Един ден", каза Дрейк, хвърляйки последен поглед към района. "Вие се каните да кажете нещо наистина удивително смешно, но дотогава, моля, просто говорете, когато ви говорят."
  
  Излязоха от линията на дърветата, движейки се надолу по остър тревист склон. Топъл ветрец посрещна Дрейк, приятно усещане след досадните гъсталаци дървета. Цялата зона беше празна и оградена недалеч от мястото, където завършваше с ивица асфалт далеч напред.
  
  - Движи се сега - каза Дрейк. "Можем да поставим периметър на равна земя."
  
  Но тогава спокойствието и празнотата в цялата област бяха унищожени. Екипът на SPEAR препускаше надолу по склона, докато отляво руснаците се изсипаха от мястото, където бяха скрити. Пред двамата, закътани от далечна горичка, французите също се появиха в полезрението им.
  
  Поне това беше виждането на Дрейк за нещата. Те със сигурност не носеха етикети с имена, но чертите на лицето и поведението им бяха поразително различни.
  
  В същото време в небето над тях се появи техният хеликоптер.
  
  "О, мамка му".
  
  Отляво руснакът падна на едно коляно и препаса сигналната ракета на рамото си.
  
  
  ГЛАВА СЕДЕМНАДЕСЕТА
  
  
  Дрейк се обърна на средата на крачка и откри огън. Куршумите му разкъсаха тревата около елитния войник, но не развалиха подготовката му. Ракетометът никога не трепна; лостът, който я държеше, остана здрав. Другарите му се разпръснаха около него, отвръщайки на огъня. Дрейк изведнъж се озова в свят, пълен с опасности.
  
  Французите се втурнаха с всички сили право към кацащия хеликоптер. Дрейк, заедно с Дал и Смит, държаха руснаците на разстояние и нащрек. Лицето на пилота се виждаше, фокусиран върху мястото за кацане. Алисия и Мей изобщо не намалиха темпото и ръкомахаха, за да привлекат вниманието му.
  
  Куршумите прорязват въздуха.
  
  Дрейк удари един от руснаците с крилото си, изпращайки го на едно коляно. Гласът на Хейдън прогърмя в комуникатора.
  
  "Пилот, вземете мерки за избягване! Лорън, кажи му, че имат ракети!"
  
  Дрейк, Дал и Смит разбиха руския контингент, но те останаха твърде далеч, за да се оформят правилно, особено докато се движат. Пилотът вдигна очи с шокирано лице.
  
  РПГ-ът се задейства, ракетата излетя с шум на въздуха и силен трясък. Дрейк и останалите можеха само да гледат безпомощно как той оставя следа във въздуха и безпогрешно лети право към хеликоптера. Силно паникьосан, пилотът прави рязка маневра за избягване, накланяйки хеликоптера, но преминаващата ракета е твърде бърза, удря се в долната част и избухва в облак от дим и пламък. Хеликоптерът се наклони и падна, парчета паднаха и бяха отнесени извън траекторията му на полет.
  
  Едва когато погледна с недоверие, отчаяние и мрачен гняв, той видя накъде щеше да отведе ужасната му траектория.
  
  Французите го видяха и се опитаха да се разпръснат, но катастрофиралият хеликоптер се разби на земята сред тях.
  
  Дрейк падна на земята, заравяйки главата си в тревата. Червени и оранжеви пламъци се изстрелваха нагоре и навън, а черен дим се издигаше към небето. По-голямата част от хеликоптера се приземи върху един човек; той и пилотът загинаха мигновено. Перката на главния ротор се отдели и мина право през третия губещ, толкова бързо и внезапно, че той не знаеше нищо за това. Дрейк погледна нагоре и видя огромно парче горящи отломки да пада върху другия. Силата на удара го събори от крака и го отхвърли десетина крачки назад, след което той спря всякакво движение.
  
  Само двама французи оцеляват; по-голямата част от отбора беше победена в един нещастен инцидент. Дрейк видя как единият от тях пълзи от бушуващия огън с обгорена ръка, а другият, залитайки, се приближава. По някакъв начин вторият успява да грабне оръжието и същевременно да помогне на своя другар да се измъкне.
  
  Дрейк преглътна гнева си и продължи да задържа здраво концентрацията си. Единственото им средство за производство беше унищожено. Хейдън все още удържа свободния удар, но сега руснаците се втурнаха към тях с абсолютно очевидни намерения. Мъжът с РПГ все още се целеше в отломките, сякаш обмисляше втори удар.
  
  Дрейк се изправи и екипът стана с него. Отдалечавайки се от руснаците към огъня, те създадоха мрежа от убежища, които принудиха враговете им да се скрият. Дрейк и Дал удряха облечените мъже, изпращайки ги проснати на земята. Кипящи пламъци ги обхванаха, когато се приближиха, отвътре се чуха остри пукания и тежки скърцания. Дрейк усети, че измива лицето му и след това се наведе зад сляпата му страна. Останалите французи вече бяха далеч, бореха се с раните и загубите си и за момента очевидно бяха извън конфликта.
  
  Дрейк се обърна на едно коляно и натисна бутона за комуникация.
  
  "Хеликоптерът каца", каза той, за да потвърди това на Лорън, след което "В момента имаме нужда от друго средство за евакуация."
  
  Отговорът беше заглушен. "Върху него".
  
  Екипът продължи да отстъпва, увеличавайки разстоянието между пламтящото препятствие и приближаващия враг. Невероятно и безчувствено руската РПГ изстреля още една ракета по вече унищожения хеликоптер, изпращайки още колони от пламък и шрапнели във въздуха.
  
  Дрейк усети, че парче метал се отделя от рамото му и се завъртя от удара. Дал погледна назад, но йоркширецът кимна: "Добре съм".
  
  Алисия ги насочи към далечната ограда. "Този път е единственият вариант. Раздвижете се, хора!"
  
  Хейдън изравни кутията и избяга. Смит и Кинимака остават назад, поддържайки огъня между тях и руснаците. Дрейк огледа района пред себе си, винаги готов за нови изненади и очакващ най-лошото. Китайците бяха някъде, а израелците, шведите и британците бяха нащрек.
  
  Скоростта им ги раздели от преследващите ги руснаци и те стигнаха до оградата с свободно време. Алисия и Мей поеха по пряк път и след това се озоваха от другата страна, до двулентова ивица асфалт, която изчезваше в двете посоки в привидна пустиня. Лорън все още не се беше върнала при тях, но те я оставиха на произвола на съдбата, знаейки, че DC ще помогне.
  
  Дрейк не беше изпълнен с голяма увереност. Той не обвиняваше Лорън - Нюйоркчанинът беше на чиста вода, но нищо в тази мисия досега не му подсказваше, че мъжете и жените, които седят на сигурно и топло в Капитолия, са с напълно покрити гърбове.
  
  Алисия отиде да тича. Това беше все по-странен сценарий. Дрейк знаеше, че руснаците трябва да са имали някакво прикритие. Може би беше на път.
  
  - Погледни там - каза Кензи.
  
  На около половин миля напред черен джип спря, за да вземе борещите се французи. Докато те гледаха, колата бързо ускори до сто и осемдесет мили в час, натовари двама оперативни работници и потегли с писък.
  
  "Горките копелета", каза Дал.
  
  "Трябва да се тревожим за себе си", каза Смит. - Иначе и ние ще станем "горките копелета".
  
  "Гръмпи има право", каза Алиша, оглеждайки се на всички посоки. "Сериозно, няма къде да отидем."
  
  "Погребете кутията". Кинимака посочи една горичка точно до пътя. "Върни се за това по-късно. Или помолете Лорън да изпрати друг екип.
  
  Дрейк погледна Дал. "Не би трябвало да е твърде трудно, нали?"
  
  "Твърде рисковано", каза Хейдън. "Може да го намерят. Прихващане на съобщението. Освен това имаме нужда от тази информация. Други отбори може би вече се насочват към третия ездач."
  
  Дрейк примигна. Той не мислеше за това. Възел от напрежение започна да пулсира точно в средата на челото му.
  
  "Никога не съм мислила, че ще бъда разорена в шибания Китай", оплака се Алиша.
  
  "Това е един от четирите краища на земята", каза й Дал. "Така че се утеши с това."
  
  "О, благодаря, човече. Благодаря за това. Може би ще си купя кооперация".
  
  Руснаците вече са на път. Дрейк видя как един от тях крещи по радиото. После погледът му премина покрай руснаците и се опита да фокусира нещо движещо се в далечината.
  
  "Може би това е тяхното превозно средство", каза Дал, тичайки и поглеждайки назад едновременно.
  
  Йорги се засмя с орлови очи. "Надявам се. И преди десет години може би си бил прав.
  
  Дрейк присви очи. "Хей, това е автобус."
  
  "Продължавайте да бягате", каза Хейдън. - Опитай се да не изглеждаш заинтересован.
  
  Алисия се засмя. "Сега го направихте. Не мога да спра да гледам. Правили ли сте някога това? Знаеш ли, че не трябва да се взираш в някого и да откриеш, че не можеш да погледнеш настрани?"
  
  "Получавам го през цялото време", каза Дал. "Естествено".
  
  "Е, мъпет, облечен в кожа, е рядка гледка", намеси се Дрейк.
  
  Автобусът беше ярко жълт и модерен и профуча покрай руснаците, без да намалява. Дрейк оцени скоростта му, шофьора и пътниците, но знаеше, че нямат избор. Бяха на няколко мили от всеки голям град. Когато автобусът се приближи и руснаците се втренчиха в него, екипът на SPEAR блокира пътя.
  
  - По-полека - прошепна Алиша.
  
  Смит се засмя рязко. "Това не е Канзас. Той няма да те разбере."
  
  "Тогава универсален език." Алиша вдигна оръжието си въпреки погледа на Хейдън.
  
  "По-бързо", каза Дал. "Преди да скочи до радиото."
  
  Автобусът забави и леко се завъртя, широката предна част се плъзна встрани. Руснаците вече бяха избягали. Дрейк бутна вратата и махна на шофьора да я отвори. Лицето на мъжа беше изплашено, очите му бяха широко отворени и се стрелнаха между войниците и пътниците му. Дрейк изчака, докато вратата се отвори, и след това пристъпи напред, като протегна ръка.
  
  "Просто искаме да се повозим", каза той възможно най-успокояващо.
  
  Екипът зае средата на автобуса. Дал последен скочи и потупа шофьора по ръката.
  
  "Напред!" Той посочи надолу по пътя.
  
  Руснаците бяха на не повече от сто ярда назад, с вдигнати оръжия, докато шофьорът притискаше крак на пода. Явно е държал под око страничните си огледала. Автобусът потегли, пътниците отскочиха назад. Дрейк се задържа. Алисия отиде до задната част на автобуса, за да оцени преследването.
  
  "Те набират сила"
  
  Дрейк махна на Дал. "Кажи на Киану да побърза, по дяволите!"
  
  Шведът изглеждаше малко смутен, но се заговори с шофьора на автобуса. Колата бавно набра скорост. Дрейк видя как Алиша трепна и след това бързо се обърна, крещейки на пътниците в автобуса.
  
  "Клекни! Сега!"
  
  Страхувайки се от RPG, Дрейк също падна. За щастие, куршумите улучиха само задната част на колата, като всички бяха заседнали в шасито. Той въздъхна с облекчение. Очевидно руснаците са били предупредени за цивилни жертви. Поне беше нещо.
  
  Още веднъж се сетих за политическите машинации зад плановете на всеки елитен отбор. Не всички отбори бяха спонсорирани от държавата; а някои лидери дори не знаеха какво се случва. Още веднъж мислите му се върнаха към французите - и мъртвите войници.
  
  Те си вършат работата.
  
  Автобусът се отдръпна от руснаците, набираше скорост по пътя, цялата му рама трепереше. Дрейк се отпусна малко, знаейки, че се връщат към Еджин Хоро в посоката, в която се насочиха. Шофьорът премина през широк, широк завой. Дрейк се обърна, когато Алиша нададе тих писък от задната седалка.
  
  И видяха черен хеликоптер, който принадлежеше на руснаците, да се спуска да ги вземе.
  
  Гласът на Хейдън изпълни връзката. "Те няма да атакуват."
  
  Дрейк стисна устни. "Течност оп. Поръчките се променят."
  
  "И все още могат да избутат автобуса от пътя", отговори Дал. "Колко далеч е до града?"
  
  - Осем минути - отвърна Лорън.
  
  "Твърде дълго". Дал тръгна по пътеката до задната част на бързата кола и започна да обяснява на пътниците, че трябва да се движат напред. Минаха няколко мига и той се присъедини към Алисия.
  
  "Здравей Торсти. И винаги съм смятал, че задните седалки са само за целувки.
  
  Шведът издаде задавен звук. "Опитваш ли се да ме разболееш от пътуването? Знам къде бяха тези устни.
  
  Алисия му прати целувка. - Не знаеш къде са били.
  
  Дал потисна усмивката си и се прекръсти. Руски хеликоптер кацна за кратко, когато войниците се качиха, кръжейки над пистата. Автобусът измина известно разстояние и зави между тях, а Алисия и Дал огледаха въздуха.
  
  Дрейк гледаше за бягащите французи отпред, но се съмняваше дали ще се опитат да атакуват. Те бяха малко на брой и се бореха със загуби. Те се надцениха. Щеше да има повече смисъл, ако бяха отишли направо на третата следа.
  
  Все пак той гледаше.
  
  - чу се гласът на Лорън през комуникатора. "Шест минути. Имате ли време за разговор?"
  
  "За какво?" Смит изръмжа, но се въздържа да каже нещо подстрекателно.
  
  "Третият конник е мистерия, някой, когото Орденът е хвърлил там, за да размъти водите. Известни индийци включват Махатма Ганди, Идира Ганди, Дийпак Чопра, но как да намерите най-лошия човек, живял някога? И той беше известен." Тя въздъхна. "Все още проверяваме. Мозъчният тръст във Вашингтон обаче все още е в задънена улица. Казах им, че може да не е толкова лошо.
  
  Дрейк въздъхна с облекчение. "Да, любов моя. Не е най-лошото нещо, което може да се случи", каза той. "Това трябва да забави други нации."
  
  "Със сигурност ще се случи. Други новини, смятаме, че сме разбили четирите краища на земята."
  
  "Имаш ли?" - каза Май. "Това е добра новина."
  
  Дрейк хареса типичното й подценяване. "Дръж се, Мей."
  
  "Да, не искам да скоча от мястото си от вълнение", сухо добави Алисия.
  
  Май не благоволи да отговори. Лорън продължи, сякаш нищо не беше казано, "Чакай малко, момчета. Току-що ми казаха, че китайците са се завърнали. Поне два хеликоптера се насочват към вас.
  
  "В китайски автобус сме", каза Йорги. - Няма ли да сме в безопасност поне от тях?
  
  "Малко е наивно", каза Кензи. "Правителствата не се интересуват."
  
  "Въпреки прекаленото обобщение", добави Хейдън. "Кензи е права. Не можем да предположим, че няма да се качат на автобуса.
  
  Пророчески думи, помисли си Дрейк, когато черно петно израсна в синьото небе пред автобуса.
  
  Алисия каза: "Руснаците са тук."
  
  Стана много по-трудно.
  
  
  ГЛАВА ОСЕМНАДЕСЕТА
  
  
  Отпред и отзад летяха хеликоптери. Дрейк наблюдаваше как китайската птица се спусна почти до асфалта, преди да се изравни и да се отправи право към автобуса.
  
  "Принуждават ни да катастрофираме", каза той, след което посочи уплашения шофьор. "Не не. продължи!"
  
  Двигателят на автобуса изрева и гумите изгърмяха по земята. Няколко души, натрупани отпред, вече бяха започнали да викат. Дрейк знаеше, че китайците няма да разбият умишлено хеликоптер, но беше трудно да предаде знанията си на пътниците.
  
  Шофьорът затвори плътно очи. Автобусът се обърна.
  
  Дрейк изруга и дръпна мъжа от мястото му, грабвайки волана. Смит помогна на мъжа и грубо го изведе в коридора. Дрейк скочи зад волана на автобуса, като постави крака си върху педала на газта и държейки ръцете си здраво на волана, държейки го в идеална права линия.
  
  Носът на хеликоптера беше насочен право към тях, пролуката бързо се затваряше.
  
  Отзад и отстрани се чуха писъци. Сега Смит трябваше да ограничи водача. Дрейк се задържа.
  
  Комуникаторът започна да пука. "Хайде, мой бездарник Киану", ахна Алиша. "Руснаците са практически на нашите..."
  
  "Кучко", отвърна Кензи. "Запази спокойствие. Погледна ли фасадата?"
  
  Пискът на Алисия отекна в целия автобус.
  
  "Мисли?" - попита Дрейк в последната секунда.
  
  "Това всъщност не е среща на борда!"
  
  Дрейк държеше здраво вярата си, опита си и кормилото си. Шумни протести изпълниха ушите му. Телата падат на пода на автобуса. Дори Смит се сви. В последния момент китайският хеликоптер се наклони надясно и руският хеликоптер спря, като плъзгачите почти се удариха в задната част на автобуса. Алиша подсвирна и Дал прочисти гърлото си.
  
  "Наистина вярвам, че спечелихме този кръг с пиле."
  
  Дрейк продължи да кара, виждайки нов широк завой пред себе си. "И бонусът е, че не сме пържени или хрупкави."
  
  - Престани - каза Кинимака. "Вече съм гладен."
  
  Алисия се изкашля. "Това е просто луд китайски хеликоптер."
  
  "Те се връщат", каза Хейдън.
  
  "Вие, момчета, наближавате покрайнините на града в момента", каза Лорън. "Но все пак е на три минути път с кола от всеки приличен населен център."
  
  Дрейк се втурна към комуникатора. "Хайде, хора! Трябва да ги накараш да се страхуват от това!"
  
  Кензи тръгна към задните врати, изкрещявайки: "Някой тук има ли катана?"
  
  Думите й бяха посрещнати с празни погледи и двама-трима души предложиха местата си. Старецът с широко отворени очи протегна трепереща ръка, държаща торбичка с бонбони.
  
  Кензи въздъхна. Дрейк щракна ключа, за да отвори вратите. В един миг израелката подаде тялото си навън, хвана се за ръба на прозореца, след това за покрива и се издърпа на покрива на автобуса. Дрейк караше колата възможно най-плавно, избягвайки голямата дупка, дишайки дълбоко, докато разбираше своята отговорност, произтичаща от действията на Кенси.
  
  Тогава в огледалото за обратно виждане видя Дал да скочи при нея.
  
  мамка му
  
  С интензивна концентрация той го поддържаше стабилен.
  
  
  * * *
  
  
  Дал се качи на покрива на автобуса. Кенси протегна ръка, но той кимна покрай нея.
  
  - По-бързо!
  
  Руският хеликоптер набра височина и сега отново се гмуркаше, този път под ъгъл три четвърти по предната част. Можеше да види мъж, висящ от двете страни, насочен към оръжие, вероятно към колелата или дори към шофьора.
  
  Той веднага се обърна, търсейки китайския хеликоптер. Не беше далеч. Гмуркайки се вляво, имаше и хора, насочващи оръжията си от вратите. Фактът, че китайците не стреляха силно по собствения си автобус, първоначално беше окуражаващ, но беше смекчен от осъзнаването, че имат нужда от кутията, която Хейдън държеше, и те се нуждаеха от нея непокътната.
  
  Кенси седна на покрива на автобуса, заслушана във вятъра и движението, и разтвори колене. След това тя вдигна оръжието си, фокусирайки се върху хеликоптера. Дал се надяваше, че тя дори няма да се опита да го заснеме, просто ще изплаши стрелците. Руснаците не показаха такава сдържаност, но Кензи отчаяно искаше да се промени.
  
  Дал оцени приближаващия хеликоптер. Натъпкан до ръба, той беше не просто пъргав, но и смъртоносен. Последното нещо, което искаше, беше да предизвика каквато и да е катастрофа, да не говорим за такава, която може да включва удар в автобус.
  
  Предните гуми подскочиха над дупка, предизвиквайки "съжалявам" от Дрейк. Дал не чу нищо друго освен шума от бързащ въздух и рева на хеликоптера. Изстрелът отскочи в метала до десния му крак. Шведът не обърна внимание на това, прицели се и стреля.
  
  Куршумът трябва да е улучил целта си, защото мъжът изпусна пистолета и се отдръпна. Дал не позволи това да наруши концентрацията му и просто стреля още един изстрел през отворената врата. Хеликоптерът се обърна право към него, бързо се приближаваше и този път Дал осъзна, че да играе на страхливец е лоша идея.
  
  Той се хвърли върху покрива на автобуса.
  
  Хеликоптерът изпищя отгоре, прорязвайки пространството, което току-що беше напуснал. Нямаше маневреността да се обърне към Кенси, но се приближи достатъчно, за да я отхвърли настрани.
  
  До ръба на покрива на автобуса!
  
  Дал се подхлъзна и запълзя напред, опитвайки се да я достигне навреме. Кензи спря падането си, но загуби контрол над оръжието си; обаче инерцията я накара да изхвърчи от бързия автобус и да се отправи към безмилостния път далече долу.
  
  Китайската птица се наклони рязко и влезе в кръг. Руснакът стреля отгоре, заблуденият куршум проби метала близо до дясното бедро на Дал. Тялото на Кензи се плъзна отстрани на автобуса и той хвърли цялото си тяло в един последен отчаян скок с протегната ръка.
  
  Той успя да обвие дясната си ръка около потрепващата й китка; стисна силно и изчака неизбежното дръпване.
  
  Дойде, но той издържа, опъна се до краен предел. Блестящият, гладък метал работеше срещу него, позволявайки на тялото му да се плъзне към ръба, тежестта на Кензи теглеше и двамата надолу.
  
  По комуникациите се чуха писъци. Екипът можеше да види как краката на Кензи се стрелнаха наоколо пред един от страничните прозорци. Дал се държеше с всички сили, но с всеки миг тялото му се плъзгаше все по-близо и по-близо до този твърд ръб.
  
  Нямаше захващане на покрива на автобуса и нищо, за което да се хване. Можеше да се задържи, никога нямаше да я пусне, но също така не можеше да намери опора, за да я повдигне. - чу се гласът на Дрейк през комуникатора.
  
  "Искаш ли да спра?" Шумно, несигурно, малко притеснено.
  
  Дал разчиташе добре емоциите. Ако бяха спрели, щяха да ги ударят яко и руснаците, и китайците. Никой не знае какъв ще е резултатът.
  
  Гласът на Лорън се пречупи. "Съжалявам, току-що получих съобщение, че шведите идват към вас. Сега това е четиристранно разпространение, хора.
  
  Дал усети как тежестта разтяга мускулите му. Всеки път, когато автобусът подскачаше, още един сантиметър от тялото му се плъзгаше към ръба и Кензи падаше малко по-нататък. Чу гласа на израелеца някъде отдолу.
  
  "Пусни! Мога да го направя!"
  
  Никога. Пътуваха със скорост шестдесет мили в час. Кенси знаеше, че той няма да я пусне и не искаше и двамата да паднат. Дал изпита още повече уважение към нея. Сърцето, което знаеше, че е заровено дълбоко, просто се издигна малко по-близо до повърхността.
  
  Звукът от ботушите й, удрящи се в прозорците, накара сърцето му да бие по-бързо.
  
  Те се плъзнаха заедно, Кензи отстрани, а Дал по покрива на автобуса. Опита се да хване грапавия ръб, който минаваше по ръба, но беше твърде малък и разряза плътта му. Тъй като не виждаше надежда, той се вкопчваше в нея толкова дълго, колкото можеше, рискувайки всичко.
  
  Гърдите му се придвижиха към скалата, плъзгайки се неумолимо. Очите му срещнаха тези на Кензи, гледайки нагоре. Техният обмен беше безмълвен, безизразен, но дълбок.
  
  Трябва да ме пуснеш.
  
  Никога.
  
  Дръпна отново, само за да премине през точката, от която няма връщане.
  
  Силни ръце сграбчиха двата му прасеца, ръце, които можеха да принадлежат само на Мано Кинимака.
  
  - Разбрах - каза хаваецът. "Вие момчета няма да ходите никъде."
  
  Хаваецът подкрепи Дал и след това бавно го издърпа от падането. Дал държеше Кенси здраво. Заедно те бавно си проправиха път към безопасността.
  
  Отгоре хеликоптерите се гмурнаха за последен път.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк знаеше, че Кинимака държи здраво приятелите си, но все още се колебаеше да завие автобуса твърде рязко. Руснаците и китайците настъпиха от противоположни посоки, без съмнение знаейки, че това ще бъде последният им подход.
  
  Звукът от счупените прозорци му подсказа, че другите не стоят бездействащи. Те имаха план.
  
  Отзад Алисия, Смит, Мей, Хейдън и Йорги взеха прозорец от различни страни на автобуса и го счупиха. Прицелвайки се в приближаващите хеликоптери, те откриха силен огън, което ги принуди бързо да се отклонят встрани. Ивицата от дървета свърши и Дрейк видя сгради пред себе си.
  
  Пътна мрежа, кръгово кръстовище. Зад него проехтяха изстрели, които изпълниха автобуса; черни хеликоптери се издигнаха в небето.
  
  Той въздъхна с облекчение.
  
  "Ние оцеляваме", каза той. "Да се бия друг път."
  
  - прекъсна го Лорън. "Шведите също се оттеглиха", каза тя. "Но все още получавам малко ореол в сигнала. Нещо между Вашингтон, полето и мен. това е странно Почти сякаш... сякаш..."
  
  "Какво?" - Попитах. - попита Дрейк.
  
  "Сякаш има различен набор от комуникации. Има нещо друго в играта. Още едно... - тя се поколеба.
  
  "Отбор?" Дрейк завърши.
  
  Хейдън измърмори силно. "Това звучи нелепо."
  
  - Знам - отвърна Лорън. "Наистина го правя и не съм експерт. Ако само Карин беше тук, сигурен съм, че щяхме да имаме нещо по-добро.
  
  "Можеш ли да уловиш някакъв диалог?" - попита Хейдън. "Дори и малко?"
  
  Дрейк си спомни по-ранно споменаване на SEAL Team 7, чуто само от Дал и от него. Отново му хрумна, че всички комуникации се наблюдават.
  
  "Можем ли да отложим това за известно време?" - попита той. - И можеш ли да намериш по-добър начин да се измъкнем оттук?
  
  Лорън прозвуча облекчено. - Разбира се, разбира се - каза тя. "Дай ми минута."
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТНАДЕСЕТА
  
  
  Хейдън Джей изчака няколко часа, докато екипът беше в безопасност в малък сателитен подслон в Тайван, преди да напусне тесните помещения, за да се обади.
  
  Нейната цел: да се свърже с Кимбърли Кроу.
  
  Отне известно време, но Хейдън издържа. Тя намери тихо кътче зад къщата, клекна и зачака, опитвайки се да не й се върти главата. Беше трудно да намери нещо постоянно в живота си, за което да се придържа извън отбора. SPIR стана нейният живот, смисълът на живота й и в резултат на това тя просто нямаше лични връзки, нищо освен работа. Тя се замисли за вихъра от приключения, които бяха споделили заедно - от Один и портите на ада, до Вавилон и Пандора, ядрената експлозия, която почти унищожи Ню Йорк, старата й раздяла с Бен Блейк и скорошната й раздяла с Мано Кинимака . Тя беше силна, твърде силна. Нямаше нужда да е толкова силна. Последният инцидент със съкровището на инките в Перу я е засегнал както психически, така и физически. Никога досега не беше толкова шокирана до дъното на душата си.
  
  Сега тя спокойно се замисли. Мостовете може да са изгорени и трябваше да е страхотно. Но ако наистина искаше да се промени, ако искаше нещо повече в живота си, трябваше да е дяволски сигурна, преди да предприеме крачката и да рискува отново да нарани някого. Независимо дали е този Мано или някой друг.
  
  Грижа ме е. Аз много искам. И следващия път трябва да се уверя, че оставам верен на това, което в крайна сметка искам.
  
  От живота. Не без работа. Екипът на SPEAR се събра и свърши добра работа, но нищо не продължи вечно. Ще дойде време -
  
  - Мис Джей? - каза гласът на робота. "Сега ти помагам."
  
  Хейдън събра всичко заедно. Следващият глас по линията беше на министъра на отбраната.
  
  "Какъв е проблемът, агент Джей?" Лаконичен, тих, отделен. Кроу изглеждаше на ръба.
  
  Хейдън отдели време, за да разбере как да формулира основния си въпрос. Тя реши да го зарови в лайна и да види какво е разбрал Кроу.
  
  "Излязохме от Китай и получихме втора кутия. В момента екипът тества това. Очаквайте скоро доклади, без съмнение. Няма жертви, но има много порезни рани и натъртвания. Не всички съперничещи отбори са враждебни..." Тя се зачуди за кратко дали Кроу ще хване въдицата и след това продължи: "Някои страни са по-агресивни от други. Французите загубиха поне трима. Един руснак е ранен. Може ли да има друг, по-таен екип? Чухме откъси от тайни американски разговори, които, разбира се, не доказват нищо. Британците са на наша страна, или поне така изглежда, и Дрейк има известно влияние върху тях. Сега сме в убежището и чакаме мозъчния тръст да открие местонахождението на третия Конник.
  
  Сега тя спря и зачака.
  
  Куроу запази резерва. "Нещо друго?"
  
  "Не вярвам в това". Хейдън се почувства разочарована, когато усилията й се оказаха безрезултатни. Чудеше се дали да бъде по-директна.
  
  "В постоянен контакт съм с хора във Вашингтон", каза Кроу. "Няма нужда да ме държите в течение."
  
  "А, добре. Благодаря ти".
  
  Хейдън започна да подписва. Едва тогава Qrow изпрати на пръв поглед невинна молба по линията.
  
  "Изчакайте. Казахте, че мислите, че някой може да се представя за американци? Някъде в полето?
  
  Хейдън не каза нищо подобно. Но от цялата тази уместна информация, Qrow улови само едно нещо. Тя се изсмя насила. "Изглежда че. Чухме го на земята. Тя не въвлече Лорън в това. "Разбира се, знаем, че няма втори екип, така че може би това е една от другите страни, използващи бивши американски специални сили или дори наемници."
  
  "Незначителен елемент от чуждо правителство, използващо персонал на Съединените щати?" Кроу изсъска. - Възможно е, агент Джей. Може би си прав. Разбира се - засмя се тя, - няма да има втори отбор.
  
  Хейдън слушаше повече от думи. "И кога ще се върнем? Към какво се връщаме?
  
  Кроу запази мълчание, което каза на Хейдън, че тя знае точно какво се иска. "Едно нещо наведнъж", каза тя накрая. "Първо, така наречените Ездачи на Ордена трябва да бъдат намерени и неутрализирани."
  
  "Със сигурност". Хейдън също знаеше, че това е последният й шанс да говори директно с Кроу, така че реши да отиде малко по-далеч. "Ами ако отново чуем американско бърборене?"
  
  "Кой съм аз, полеви агент? Справете се с това.
  
  Куроу прекрати разговора, оставяйки Хейдън да се взира в екрана на мобилния си телефон за няколко минути, преоценявайки сега не само себе си, но и намеренията на страната си.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк се възползва от възможността да си почине, докато Йорги, Май и Кинимака се занимаваха с новата кутия. Фактът, че идва от мавзолея на Чингис хан и лежи сред личните вещи на легендарната фигура, само увеличава благоговението, с което се отнасят към него. Ясният, отвратителен символ в горната част доказваше, че някога е принадлежал на Ордена на Страшния съд.
  
  Кинимака изучаваше замъка. "Сигурен съм, че някога Орденът е имал план да раздаде ключовете", каза той. "Но животът ни попречи." Той се усмихна.
  
  - Смърт - каза тихо Мей. "Смъртта стоеше на пътя."
  
  "Искате ли да го отворя елегантно?" - попита Йорги.
  
  "Да, нека да разгледаме някои от тези крадливи умения, Йоги." Алиша заговори, седнала с гръб до стената до Дрейк, с бутилка вода в едната ръка и пистолет в другата.
  
  "Няма смисъл". Кинимака щракна ключалката с месестата си лапа. "Това всъщност не е изкуство."
  
  Кензи пропълзя до него, когато Май повдигна капака. Беше странен сценарий, помисли си Дрейк, войници, затворени в малка стаичка без място за сядане, място за общуване, място за готвене. Само мини хладилник, пълен с вода и няколко кутии бисквити. Прозорците бяха със завеси, вратата беше закрепена с масивни резета. Килимът беше протрит и вонеше на мухъл, но войниците бяха преживели и по-лошо. Това беше достатъчно, за да си почина.
  
  Смит, който пазеше вратата, пусна Хейдън обратно, влизайки точно когато Мей посегна към кутията. Дрейк си помисли, че шефът изглежда изтощен и притеснен, на ръба. Надявам се, че тя ще разкаже по-подробно разговора си по-късно.
  
  Мей се премести от крак на крак за няколко секунди, преди да издърпа ръцете си. Тя държеше дебела купчина документи, увити в дебела папка и завързани с парче канап, което накара някои от членовете на екипа да повдигнат вежди.
  
  "Наистина ли?" Кинимака се облегна на краката си. "Това оръжие ли е, което може да застраши света?"
  
  "Писаното слово", каза Кензи, "може да бъде доста силно."
  
  "Какво е това?" - Попитах. - попита Лорън. "Всички момчета от Вашингтон ни чакат."
  
  Времето продължи да работи срещу тях. Както винаги, това беше ключът към оставането пред играта и по-специално в състезанието. Дрейк видя два пътя напред. "Мей, Хейдън и Дал, защо не разберете какво е? Лорън - какво имаш за третия конник, след като ни трябва посока, в която да вървим?"
  
  Лорън вече им беше казала, че ще се срещне с тях на третото място. Сега тя въздъхна шумно. "Е, никой не е 100 процента сигурен, момчета. За да ви запозная с картината, ще ви запозная с тяхната интерпретация на четирите основни посоки."
  
  Дрейк наблюдаваше как Мей и останалите се намръщиха, докато си проправяха път към оръжието на завоеванието. "Имаме време".
  
  "Е, това е наистина интересно. Преди откриването на така наречения Нов свят през шестнадесети век се е смятало, че земята е разделена на три части - Европа, Азия и Африка. Разделението между тези континенти беше Хелеспонт, което се вписва идеално в плана на Ордена, който сте следвали досега. И така, Азия започва отвъд Хелеспонта, непозната земя с екзотични богатства, която те наричат Изток. Разбира се, по-късно те намериха Америка и тя се превърна в Новия свят, желан, непознат и пълен с надежда. Издадена е книга с емблеми, изобразяващи новите четири основни посоки. Азия, Европа, Африка и Америка. Изглежда, че Орденът е решил да приложи това древно мислене в своята карта по неизвестни причини - макар и вероятно, защото все още са вярвали, че са всемогъщи патриарси, търсещи реликви." Лорън си пое дъх.
  
  "Значи това е превъзпитанието на света, което се случи отново, когато откриха Австралия и след това Антарктида?" Кензи каза.
  
  "Да, постепенно превъзпитание през вековете, което някои хора смятат, че все още се случва. Но това е съвсем различна история. Не всичко беше щастие и рози. Изразът "четирите краища на земята" може би е бил най-противоречивият израз в историята. На иврит се превежда като "екстремно". В Числа 15:38 това са граници; в Езекиил - ъгли; и Йов има края. Това може да се преведе и като разделения. Очевидно Библията се е оставила отворена за подигравки точно тук..."
  
  Дрейк разбра това. "Защото предполага, че светът е плосък?"
  
  "Да. Но Библията го описва в книгата на Исая, наричайки го сфера. И така, умишлена препратка. Въпросът е, че те биха могли да използват произволен брой думи - около дузина - за да опишат ъгъла. Смята се, че думата "екстремно" е използвана умишлено, за да предаде, е, точно това. И никой евреин никога не би могъл да изтълкува погрешно истинското значение, тъй като в продължение на 2000 години те се изправяха срещу град Йерусалим три пъти на ден и пееха: "Надуйте великата тръба за нашата свобода". Издигнете знамето, за да съберете нашите изгнаници и ни съберете заедно от четирите краища на земята в нашата собствена земя.
  
  "Значи не са избрали фраза на случаен принцип?" - попита Смит.
  
  "Не. Книгата на пророк Исая обяснява как Месията ще събере своя народ от четирите краища на земята. Отвсякъде ще се съберат в Израел.
  
  Кенси не помръдна нито мускул, нито каза дума. Дрейк нямаше представа какви са религиозните й вярвания, ако изобщо имаше такива, но знаеше, че въпреки това те неизбежно ще станат голяма част от живота й. В този момент той я огледа още малко, докато чакаха Лорън да продължи. Убеждението на Дал, че тя по своята същност е добра и винаги ще се връща към моралното си сърце, беше оправдано до известна степен. Той все още виждаше ръба в нея - ръба на беззаконието, - но това не беше непременно лошо нещо.
  
  От време на време.
  
  Но не можеш да го имаш и по двата начина. И това е, което видя в Кенси - безмилостен убиец, когато беше необходима, и борбена душа, когато не беше. Заради нея трябваше да я оставят да се промени.
  
  "Разбира се, че има смисъл", каза Кинимака. "Първо Африка, после Китай. И така, какво следва?
  
  Лорън реагира веднага. "Да, ние смятаме, че смисълът на Библията е в крайността, като ред. Те затрудниха следващия. Според текста... добре... ще прочета съответния пасаж: "Намерете местата за почивка на Бащата на стратегията и след това на Кагана; най-лошият индианец, живял някога, а след това и Божият бич. Но всичко не е както изглежда. Посетихме Кагана през 1960 г., пет години след завършването му, поставяйки Конкуестът в неговия ковчег. Открихме Бича, който пази истинския Страшен съд. И единственият код за убийство е когато се появят Конниците. По костите на Отеца няма разпознавателни знаци. Индианецът е заобиколен от оръжия..."
  
  Дрейк го погълна. "Най-лошият индианец, живял някога? И той е заобиколен от оръжия? Разбира се, може да е навсякъде в Индия. Това е страна, заобиколена от оръжия.
  
  - По времето, когато Орденът криеше Ездачите?
  
  Дрейк се замисли. "Ами да, така мисля. Както и да е, какъв е третият конник?
  
  "Глад".
  
  Той си пое дълбоко въздух и погледна Алиша. "Не може да е пухкавата принцеса, нали?"
  
  Алисия размаха ръка напред-назад. "Може би. Ще взема това под внимание."
  
  Очите на Дрейк се разшириха. "Ти си по дяволите невъзможен."
  
  "Някакви предпочитания?"
  
  "За какво?"
  
  "Коя принцеса? Момичето трябва да знае, нали знаеш.
  
  Той огледа обувките си. "Добре. Винаги съм бил пристрастен към Клеопатра. Знам, че не е принцеса, но..."
  
  "Кралицата? Така че още по-добре".
  
  Лорън още говореше. "Както казах по-рано, момчета и момичета все още преценяват за кой индианец може да се отнася Орденът. Всъщност това е твърде двусмислено. Искам да кажа, че дори да се поставя на тяхно място в тяхното време, можеше да е едно от дузина.
  
  - И всички са заобиколени с оръжия? - попита Смит.
  
  "Живея в Индия, да. Най-вече."
  
  "Е, поне имаме дестинация", каза Алиша.
  
  Дрейк погледна Мей, Хейдън и Дал, които подреждаха съдържанието на втората кутия, Конкуест.
  
  "Някакъв напредък?"
  
  Хейдън премести ръката си, за да покаже, че почти са стигнали. Тя погледна нагоре. "Това изглежда е планът за сценарий за края на света. Помните ли ефекта на пръта? Едно малко събитие предизвиква друго и друго, всяко по-голямо?"
  
  - Теория на хаоса - каза Дал. "Това е оръжие за завоевание, а Чингис хан беше дълбок мислител. С това можеш да завладееш целия свят."
  
  Дрейк събори бутилката си с вода.
  
  Алиша каза: "Оръжие с ефекта на доминото?"
  
  "Точно. Как убийството на Франц Фердинанд доведе до звезда от Първата световна война. Потенциално този план за увеличаване на хаоса може да започне Трета световна война."
  
  "И", Дрейк изключи комуникатора си за момент и заговори тихо, "доста е сложно. На кого ще го дадем?"
  
  Всички се втренчиха. Беше основателен въпрос. Хейдън даде да се разбере, че не трябва да казва нищо повече. Знаеше, че Вашингтон и министърът на отбраната вече бяха недоволни от тях и се върна към мисълта за SEAL Team 7.
  
  Съвпадение?
  
  Никога.
  
  Хейдън изучава листовете хартия още няколко минути, след което ги пъхна под сакото си. Обръщайки се към целия екип, тя вдигна рамене, показвайки, че решението все още не е взето и с необезпечени документи може да се случи абсолютно всичко.
  
  Тя каза на глас: "Ще се справим с това възможно най-скоро. Точно сега имаме нужда от това трето място. Лорън?"
  
  "Чувам те. Все още чакаме".
  
  "Сега чакай малко", каза Кенси, намръщеното лице от последните десет минути все още беше ясно. "Вие казвате, че има четири краища на земята, нали?"
  
  "Е, Библията го споменава", каза Лорън. "И това е заповедта на Страшния съд."
  
  "Ами, нещо не е наред. не го ли виждаш
  
  Дрейк примигна, сега по-объркан от всякога. Дал внимателно огледа Кензи.
  
  "Може би някакво обяснение ще помогне?"
  
  "Четири ъгъла? Африка, Азия, Европа и Америка.
  
  "Със сигурност. Това ми казват".
  
  Кенси разпери и двете си ръце. "Къде е Индия?"
  
  Хейдън се изправи на крака. "По дяволите, Индия е част от азиатския континент."
  
  - С което вече се справихме.
  
  - помисли си Лорън, докато се изправяше на крака. "Което оставя само Европа и Америка", каза тя. "Хей, момчета, мислите ли същото, което си мисля и аз?"
  
  "Може би", изстена Алиша. "Дупето ти също ли е схванато от седене на скапания под?"
  
  - Пиле - каза Кинимака. "Но тогава винаги си мисля "пиле"."
  
  "Орденът са военнопрестъпниците от четиридесетте години. По времето, когато скриха оръжията, терминът "индианец" беше на мода, но те не биха го помислили по този начин. Те са родени през двайсетте или по-рано, за бога.
  
  - Червени индианци? Дрейк каза. "От Дивия запад? Мамка му".
  
  - Възможно е - каза Лорън. "Какво търсеше мозъчният тръст на грешното място."
  
  "И така, кой беше най-лошият човек, живял някога?" - попита Дал.
  
  "Нека се върна към вас по този въпрос. Засега просто се качвайте на самолета.
  
  Дрейк не беше единственият, който гледаше злобно Хейдън.
  
  Обратно в Америка?
  
  глупости.
  
  Хейдън, по-специално, наблюдаваше Смит. Те нямаха представа какво може да се е случило след събитията в Перу или какво мислят властите. Войникът, за негова чест, веднага започна да става и да проверява раницата си.
  
  Трети конник? Глад? А Америка? Нашите съперници знаят ли?
  
  Ще получи ли някога миг спокойствие, за да подреди живота си?
  
  "Не днес, Хейдън, не днес." Като даде знак на останалите да приберат комуникаторите си и да ги изключат, тя предизвикателно застана в средата им.
  
  "Ние го правим", каза тя. "И ние го правим правилно. Както трябва, както винаги правим. Но момчета, имам резерви. Вярвам - тя направи пауза, - че Кроу и американското правителство имат втори отбор в играта. SEAL Team 7 и очевидно са дяволски добри. Този отбор може да не участва в играта само за да сме сигурни, че ще вземем всички състезатели."
  
  Дрейк се намръщи, като чу това. "Съжалявам?"
  
  "Е, мислихте ли, че може да има втори сценарий? Ами ако те са тук, за да ни унищожат по същество?"
  
  
  ГЛАВА ДВАДЕСЕТА
  
  
  Карин Блейк седеше с черните си ботуши на масата, стиснал мобилния си телефон между врата и брадичката и почуквайки по клавиатурата със свободните си ръце. Беше облечена с протрита тениска и дънки, а косата й бе вързана назад с дебела ластик. Гласът, който говореше в лявото й ухо, беше почти заглушен от смеха на Паладино.
  
  "Млъкни, по дяволите, Дино!" тя се обърна и извика.
  
  "Да да". Войникът се обърна с усмивка и видя лицето й. "Добре добре. Господи, кой, по дяволите, те постави начело?"
  
  Карин се извини на говорителя. "Децата са палави", каза тя. "Още малко и те ще се окажат навън на непокорното стъпало."
  
  Жената се засмя тихо. "О, да, купих две от тези."
  
  Карин погледна високия, мускулест динозавър и техния другар по оръжие, малкия, кльощав Ву. И двамата войници изпускаха парата, отегчени от това, че бяха затворени в къща в пустинята през последната седмица, настройвайки различни системи. Това, от което се нуждаеха, бяха реални действия.
  
  Карин попита: "И те избягаха?"
  
  "Със сигурност. Бях част от комуникационното звено. Разпределиха ни на смени. Екипът на SPEAR взе кутията от китайците и успя да избяга в Тайван. Отчасти късмет, отчасти резерв от страна на други отбори, предполагам."
  
  Карин знаеше, че това е много повече от късмет. Нямаше по-добър отбор в света днес от SPEAR. Някога тя се гордееше, че е част от това.
  
  "Тези глупости с конника не означават много за мен", призна тя. "Фокусирам се върху други неща. Но кажи ми къде отиват след това?"
  
  "Ами, още не знам. Изглежда като Индия. Но изглежда има известно несъгласие. Вижте, съгласих се да помогна малко заради това, което се случи с бедните родители на Паладино и защото сме от една и съща страна, но има ограничение в това, което мога да кажа."
  
  Карин почувства нарастващо подозрение. "Не ни трябва много повече. Само това - когато се обаждам, трябва да знам позицията на екипа на Дрейк. Дали ще е утре или след месец. Можеш да го направиш?"
  
  Отговорът беше стабилен. "Да, стига да остана в същото отделение. Аз вярвам."
  
  "Благодаря ти". Карин бързо прекрати разговора, преди да могат да бъдат зададени още въпроси. Тя отдели малко време, за да оцени стаята и да види къде са. Откакто си върнаха мястото от гнездото на наркодилърите, те го изчистиха от всичко лошо, намирайки атрибути на всякакви места, от подови дъски до под къщата, както и в кътчета и пролуки в таванското пространство. Изгарянето на всяко парче беше самоугаждане. Докато все още са офлайн, Карин, Дино и Ву настройват компютри, комуникации, устройства за наблюдение и др. Ако пустинната къща трябваше да се превърне в техен щаб, тя трябваше да бъде укрепена, защитена, да бъде самостоятелен замък.
  
  Карин си помисли, че почти са стигнали.
  
  Сега й хрумна нова, болезнена мисъл.
  
  Тя наблюдаваше как Дино и Ву работят върху компютрите, свързвайки кабели според нейните собствени инструкции и инсталирайки софтуер, защитни стени и много други. Тя беше динамит в тези неща, преди да започне обучението си. Сега тя беше много повече. Да, все още им липсваха няколко неща, но настоящите средства щяха да стигнат само за това. Имаха нужда от някакъв източник на стабилни доходи.
  
  Не го пренебрегвайте. Не можеш да го натиснеш, зарови го дълбоко.
  
  Карин знаеше всичко за SEAL Team 7. Тя знаеше защо са там, какви са целите им; техните силни и слаби страни; техния дневен ред и окончателни секретни заповеди. Тогава, след като е осигурила ефективна подкрепа, тя вече може да предупреди Мат Дрейк.
  
  Беше вълнуващо, извиваше, причиняваше киселина в червата й.
  
  Всяка случка, през която са преминали, светлите моменти и трудните времена, дните на пълна лудост, докосваха емоциите й като птица, кълвяща упорит червей. Карин беше толкова тежко ранена веднъж преди и се беше отказала от живота, само за да го намери отново на най-неочакваните места. Тя получи нова цел.
  
  Отново неочаквано тя преживя опустошение, когато брат й и семейството й умряха, а след това любов, когато Комодо се влюби в нея. Може би този много ранен инцидент, когато беше толкова млада, я унищожи и я насочи по пътя на живота.
  
  Разруха.
  
  Сега всичко, което наистина искаше да направи, беше да унищожи всички добри неща, които имаше. Ако нещо вървеше както трябва, тя искаше то да се провали. Ако й предстои нещо страхотно, тя ще се погрижи то да се разпадне с предразсъдъци.
  
  Ако новият отбор започне да процъфтява, да се сближава, това ще го разпадне.
  
  Самоунищожението не беше нов начин на живот за Карин Блейк. Това е моят избран стил на живот. Уютното ми одеяло Тя винаги се чудеше дали ще направи пълен кръг, направо и обратно към това.
  
  И така тя седеше, отпусната, с информация, която липсваше дори на екипа на SPEAR, докато пресичаха четирите кардинални точки в опитите си да получат четирите кошмарни оръжия. Кръстовището стоеше широко отворено пред нейната врата.
  
  Един път води до евентуално изкупление, до приятели, другарство и житейска болка.
  
  Друг път би унищожил цялата тази история, цялото това несигурно бъдеще и би й дал всичко, от което се нуждае: хаос.
  
  Карин събра нещата си и излезе на верандата. Пустинният въздух беше сух, примесен с прах. Ярка топка блесна високо в небето. Някъде далеч суперелитна част от американските специални части, наречена SEAL Team 7, преследва старите си другари - Мат Дрейк и Алиша Майлс, Торстен Дал и Мей Китано и други - с намерението да убие.
  
  Карин се замисли дали да не ги предупреди.
  
  После подаде глава назад през вратата. "Хей, загубеняци, махнете си задниците. Има къде да отидем и хора, които да видим. Тайното скривалище на Тайлър Уеб няма да остане скрито завинаги."
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ГЛАВА
  
  
  Карин караше пушка, наблюдавайки Дино, докато той внимателно насочваше техния Dodge Ram през извиващите се змии, които образуваха магистралите и задните улици на Лос Анджелис.
  
  "Спазвайте курса си", каза тя, когато младият войник подмина червения роудстър. - Помниш ли, че ни преследват?
  
  Дино й се ухили с незряла радост. "Щастлив съм да се измъкна от къщата, мамо. Така или иначе, трябва да знаеш, че аз съм по-добър от теб. По-добър във всяко отношение."
  
  - Значи продължаваш да говориш.
  
  "Армията няма да ни пусне", каза Ву. "Всеки път, когато излезем на повърхността, ние сме уязвими."
  
  "Намалете тона си, г-н Мизери. Господи, вие двамата можете да изпълнявате двойно задължение.
  
  "Да видим колко щастлив ще бъдеш, когато свържат гайките ти към акумулатора на колата."
  
  "Не бъди задник, Ву. Това е армията, а не ЦРУ.
  
  Карин се наслаждаваше на постоянните панорамни гледки от двете страни на колата; Лос Анджелис в целия си блясък. Момент да се отпуснете и да не мислите за нищо. Гъста зеленина и бетонни гиганти се състезаваха за надмощие, а зад тях имаше метални небостъргачи, които блестяха под палещото слънце. Лек смог висеше на нивото на облаците, затъмнявайки деня, но беше едва забележим. Хората идваха и си отиваха, едва забележими по тротоарите и в търговските центрове, подвизавайки се напред-назад в колите си. Холивудските хълмове преминаха бавно вдясно, незабелязано, защото в този момент Дино забеляза черно-бяла патрулка да навлиза в бързата лента и намали като добро момче, което беше, не откъсвайки очи от пътя, фокусирайки се право напред.
  
  Ако не ги гледаше, те нямаше да те забележат.
  
  В крайна сметка крайбрежният път се отвори и те бяха на път за Сан Франциско.
  
  "По-добре от пустинята." Ву изучаваше искрящите вълни.
  
  Карин анализира предстоящата задача. Не си губеха времето в централата. Първо инсталираха компютри, два Mac от най-висок клас с толкова специални играчки, колкото можеха да си позволят. Оптичният кабел беше най-сложната част, но след като разбраха това и Карин инсталира куп защитни стени, бяха готови за работа. Дори тогава, дори с Карин на клавиатурата и използвайки нейния гениален интелект, те нямаха потенциал за лудо хакване. Те бяха ограничени, принудени да използват изобретателност.
  
  Карин знаеше за безбройните тайни банкови сметки на Тайлър Уеб. Тя ги е гледала, когато е работила за SPIR. Тя беше наясно с това, което някои наричаха неговото наследство; за няколкото тайни, които имаше в стария й екип. И тя беше наясно с огромно скривалище; нещо, което най-богатият и най-плодовит преследвач в света беше натрупал срещу стотици хора, отново включително членове на стария й екип.
  
  Повечето вярваха, че след като Уеб е мъртъв, могат да го намерят в свободното си време.
  
  Проблемът беше, че Карин нямаше такива мисли. Достъпът до скривалището щеше да й даде несметна сила - и в края на краищата силата беше там, където беше всичко. Тримата можеха да продължат оттам; печелене на пари, анонимност, сигурност и влияние. Разбира се, ако имаше стотици хора, търсещи скривалището на Webb, щеше да бъде особено трудно да се открадне.
  
  В момента никой не знаеше къде е.
  
  Освен Карин Блейк.
  
  Поне така си мислеше тя. Следващите няколко часа ще покажат. Вътрешната информация беше много полезна. Тя знаеше всичко за Никълъс Бел и как разобличителят, седнал в затворническата си килия, разказваше всичко - имена, места, личности, цялата гнила помийна яма. Тя знаеше колко много обича Лорън Фокс да идва на гости. Тя познаваше хора, които слушаха и разговаряха с Лорън Фокс.
  
  Е, тя ги познаваше, не е задължително те да познават нея.
  
  Тя може да е закъсняла малко за партито - армейското обучение на Карин и последвалото заминаване отнеха известно време - но тя го компенсира с малко първокласен хакерски талант. Разговорите на Бел бяха подслушвани. Смит изглежда имаше смелостта редовно да получава копие от тези разговори - непослушно момче - и да се отнася с тях както иска. Кой знаеше какво им направи избухливият, лесно разгневен войник? Защитаваше националната сигурност, очевидно.
  
  Въпросът беше, че Карин можеше да проникне в линията, която водеше директно към мрежата на Смит. Това беше сравнително лесна работа за нея. Тя отдели време, за да събере богата плячка. Някога Тайлър Уеб е притежавал безброй офиси, къщи, мезонети и дори остров по целия свят. Имената на места, които резонират с нея, включват Вашингтон, окръг Колумбия, Ниагара и Монте Карло. Бел разговаря с Лорън, но също така разговаря с охранители и адвокати и бележките на Смит включват откъси от всички тях.
  
  Смит няма светло бъдеще, помисли си тя.
  
  Без значение как го разделяте, перуанският инцидент - или инциденти - потопиха екипа на SPEAR в свят на мизерия.
  
  Карин промени позицията си, когато покрай нея мина табела, че са на 130 мили от Сан Франциско. Бел стана доста красноречив с Лорън - отново и отново излагайки факти, които вероятно са правилни, назовавайки имена, места, банкови сметки. Засега Карин не посмя да използва нито един от акаунтите, страхувайки се, че властите може тихо да ги шпионират, за да видят кой се появява. Първо се нуждаеха от надежден план за действие и бягство.
  
  Оттук и пътуването до Сан Франциско.
  
  Когато бил притиснат, Бел описал как Уеб понякога се хвалел с това, което знаел. Този човек беше ритуален преследвач, богата сянка с ресурсите да разобличи, нарани и притежава почти всеки човек на света, ако поиска. Уеб винаги предлагаше на Бел лакомства, настройвайки го, но също така намекваше за това, което той наричаше "майчината жила".
  
  Тази "майчина вена" се оказа специален кабинет, в който маниакът на величието пази цялата мръсотия, която някога е събирал по някого. Разбира се, той никога не каза на Бел къде се намира.
  
  Карин обаче помисли за всичко. Тя имаше изключителното предимство да може да види всичко отвътре. И тя си спомни моментите, когато Уеб краде информация от повечето от екипа и ги посещава тайно. Ейдетичната й памет взе връх точно там. Разбира се, не беше лесно, но Карин знаеше, че Уеб тогава работеше в известен офис във Вашингтон и успя да проследи кореспонденцията, която сега беше записана.
  
  Големи файлове бяха изпратени до конкретен адрес в Сан Франциско половин дузина пъти. Допълнителни разследвания разкриха, че други големи файлове са получени от други известни служби. Така, докато властите ровеха в дебелите данни, Карин успя да определи от какво точно се нуждае.
  
  Дино ги преведе през трафика, през Златната порта и покрай Рибарския пристан. Туристите препълваха района с готови фотоапарати, излизайки по пътищата, без да се грижат много за себе си. Дино се сля с трафика, без да даде причина на ченгетата да ги забележат. Стръмният хълм ги отведе още по-навътре в града и скоро те обикаляха Юниън Скуеър, минаваха покрай банки и аптеки, кораби и ресторанти, в най-трудното им начинание досега: намирането на добро място за паркиране.
  
  "Просто го остави тук." Ву посочи малко пространство близо до Уолгрийнс. "Адресът е на пет минути пеша от тук."
  
  "Пет минути?" каза Карин. "Можеше да е завинаги, ако Уеб беше оставил някакви непредвидени обстоятелства."
  
  "Освен това", каза Дино, докато бавно наближаваше местоназначението си, "това е Dodge Ram." Би ми било трудно да си паркирам задника на това място.
  
  "Искаш ли да направя това? Мога да карам."
  
  "Наистина ли? Е, разбира се, Торето. Да видим как ще се справиш..."
  
  - Деца - въздъхна Карин. "Млъкни, по дяволите. Виждаш ли там?"
  
  "Нуждаем се от добър достъп за бързо бягство. Имаме нужда от бърз достъп. Имаме нужда от... - Дино направи пауза. "По дяволите, отдавна ще имаме нужда от гараж, нали?"
  
  Карин кимна. "Точно тук. Ако трябва, ще се скрием за известно време; винаги можем да си тръгнем оттук друг ден, когато прахът се уталожи.
  
  "По дяволите, надявам се, че не", измърмори Ву. "Прекарвам достатъчно време с вас двамата тези дни."
  
  "Това проблем ли е?" Карин си помисли, докато Дино караше Овена към подземния паркинг.
  
  "Е, тестостеронът е малко висок. Вие двамата се състезавате като братя и сестри през цялото време. Понякога става малко уморително."
  
  "Ние? Състезавам се?" Карин погледна ядосано Дино. "Наистина ние?"
  
  Младият войник се засмя шумно. "Само защото не искаш да признаеш, че съм по-добър от теб."
  
  "Не го виждам." Карин го погледна критично, след което се обърна към Ву. - Виждате ли това?
  
  "Нека го кажа така. Ако вие двамата някога се напиете напълно и решите да се чифтосвате, ще трябва да го направите прав, защото и двамата ще искате да сте отгоре."
  
  Карин се засмя дрезгаво, когато Дино най-накрая намери място по свой вкус. "Адски пиян? По дяволите, просто няма достатъчно алкохол в света, за да се случи това, Уу."
  
  Дино извади ключовете и отвори вратата. "Време е да се съсредоточите. Всички тези глупости за чифтосване не помагат.
  
  "Не харесваш момичета, Дино?" Карин се присъедини към двамата мъже, застанали отпред. "В Сан Франциско има зоопарк. Винаги можем да ви заведем там, след като приключим."
  
  Дино не й обърна внимание, извади мобилния си телефон и зачака адреса, който трябваше да заредят. - Три минути - каза той. "Готови сме?"
  
  Карин пъхна рамене в раницата си. "По дяволите".
  
  
  * * *
  
  
  Беше висока офис сграда и офисът на Уеб се намираше на тридесет и петия етаж. Карин си помисли, че това е необичайно за него - един луд обикновено предпочита да живее на най-високо ниво, за да гледа отвисоко на всички - но тя смяташе, че той може да запази този адрес възможно най-скромен и в тайна - това беше, което той ценеше и елитно хранилище на работата на живота му.
  
  Всички предпазни мерки, помисли си тя.
  
  Което направи това, което щяха да направят още повече...
  
  глупаво? наивен? Умен? Умен?
  
  Тя се усмихна мрачно на себе си, когато осъзна, че отговорът зависи от резултата.
  
  Триото влязло през въртяща се врата на приземния етаж, забелязало няколко асансьора и се насочило натам. Мъже и жени в тъмни костюми се скитаха напред-назад. В далечния ъгъл имаше информационно бюро, обслужвано от две чернокоси секретарки. Нивото на шум беше ниско, всички се опитваха да не вдигат шум. Карин видя един охранител с наднормено тегло в ъгъла, който гледаше преминаващия трафик и три охранителни камери. Тя заведе Дино до информационното табло.
  
  "Тридесет и пет". Тя кимна. "Една компания притежава целия етаж."
  
  "Има смисъл".
  
  Ву се втренчи в заглавието. "Системите Minmak?", прочете той. "Всичко е същото, всичко е същото."
  
  Безлични корпорации, управлявали света.
  
  Карин продължи напред, стигна до асансьорите и провери отново. Нямаше да се изненада, ако намери празен номер 35 - или липсващ номер - но ето го, бял и лъскав като всички останали. Жителите натискаха бутони на различни етажи, а Карин чакаше до последния момент, но само тя натисна 35.
  
  Не се наложи да чакат дълго. Тя свали раницата си, преструвайки се, че рови вътре за нещо. Дино и Ву също се приготвиха. Когато асансьорът иззвъня и вратите се отвориха на знака 35, триото изчака само няколко секунди, за да види срещу какво се изправят.
  
  В далечината се простираше полиран коридор с врати и прозорци от двете страни. В далечния край имаше дървена маса. Стените бяха украсени с картини, безвкусни и скучни. Карин предположи, че някой е чакал, откакто е натиснала бутона, но сега те бяха тук. Бяха готови, нетърпеливи, млади и можещи.
  
  Тя посочи пътя, навлезе в странен свят, който по някакъв начин все още принадлежеше на мъртвия. Ако не друго, това беше наследството на Уеб. Майчината му вена.
  
  Няма камери за видеонаблюдение. Без сигурност. Първата врата, която опита, се разклати толкова силно в рамката си, че изчезна. Всичко беше за показ, само за капак. Тя извади пистолет и напълни джобовете си със списания. Жилетката, която носеше под палтото си, й се струваше обемиста през целия път до тук, но сега я защитаваше. Екипът се разпръсна и предпазливо се приближи до масата.
  
  Карин спря и погледна в двете посоки надолу по двата нови коридора. Тя се изненада, когато гласът на робота проговори.
  
  "Мога ли да ти помогна?"
  
  Тя забеляза сензор, прикрепен към предния ръб на масата. Тя обаче не видя никакви камери.
  
  "Здравейте? има ли някой там Правя се на глупак.
  
  През цялото това време тя обмисляше план в главата си. Големият поток от данни на Уеб не само я отведе до този адрес, но тя успя да определи точно местоположението на терминала, до който стигна, използвайки дизайна на цифровата рамка на сградата. Знаеше, че трябва да завият наляво и после надясно, но се чудеше какво могат да направят роботите...
  
  "Мисля, че сме изгубени." Тя сви рамене, гледайки Дино и Ву. "Само изчакайте, г-н Робот, докато се опитаме да намерим някого."
  
  Заслужаваше си да се опита. Карин се насочи наляво, момчетата зад нея. Първият планински човек се появи отляво, излизайки от офиса, държейки здраво бейзболна бухалка в едната ръка и удряйки се по главата с другата. Отпред се появи втори, последван от трети, а след това отляво се появи четвърти, този път с чук.
  
  Ву се засмя. "Три отзад."
  
  Карин размаха пистолета си. "Хайде момчета, какво ми липсва?"
  
  Първата планина, мъж с плешива глава, се ухили. "Там има радар, момиче, и ние оставаме под него."
  
  "Виждам. И така, познавайки Тайлър Уеб като мен - човек, който обича да вдига шум в точното време и на точното място - това ли е неговата градина на мира? Медитация? Е, сега едва ли ще го безпокоим, момчета, нали?
  
  "Изстрел с пистолет и ченгетата ще пристигнат след десет минути", каза мъжът. "УДАР в двадесет."
  
  "Ами изграждането на сигурност?"
  
  Мъжът се засмя. "Няма значение".
  
  "Благодаря за информацията".
  
  Карин го простреля в ръката без предупреждение и го видя да залита. Тя стреля следващия път в стомаха и изчака, докато той падне на пода, преди да скочи през гърба му и да използва гръбнака му, за да се оттласне.
  
  Бейзболна бухалка прелетя близо до главата й, пропусна я и влезе през вратата, счупвайки стъклото и рамката. Тя го игнорира. Ву беше зад нея, а Дино се движеше в другата посока. Третото затлъстяване препречи пътя й. Тя стреля два пъти по масата, избегна силен замах и след това нямаше друг избор, освен да удари челно неподвижната маса.
  
  Тя отскочи назад, шокирана.
  
  Тя държеше пистолета, когато падна по гръб. Вдигайки поглед, тя видя огромно кръгло лице, което се взираше надолу към нея - вцепенен, жесток гигант с дупки от куршуми, които не можеше да усети, потоци кръв, които не можеше да види, и най-голямата дървена тояга, изцапана с бръснарски ножчета, която тя имал някога - виждал съм го.
  
  "Шибан пещерен човек".
  
  Карин се изстреля, когато клубът падна. Два куршума преминаха през надвисналия корем, удариха тавана, но палката продължи да се спуска. Карин извърна глава. Клубът падна до него, разцепвайки пода, изпращайки искри от пламтящите остриета. Лежа така за секунда, след това ръката, която го държеше, се стегна и той започна да се повдига от пода.
  
  Карин се отдръпна, видя ужасното лице и стрелна право в него. Този път собственикът го усети и веднага залитна, като за щастие падна вдясно и направо през друг колега, заклещвайки по-малкия мъж отдолу.
  
  Ву го прескочи, стреляйки по още два огромни трупа. Тези хора паднаха на колене. Палката удари бицепса на Ву, което го накара да изпищя. Карин се обърна и видя първия мъж - плешивия, когото простреля в крака - да се влачи до нея, оставяйки кървава диря след себе си.
  
  "Ти просто развали всичко, госпожо. За всички."
  
  "О, значи сега, след като те застрелях, аз съм дама, а? Предполагам, че знаете за какво сме тук?
  
  Той посегна към бухалката и ножа, който висеше на колана му.
  
  "Шегуваш ли се? Тук има само едно нещо, ти го знаеш.
  
  Карин кимна. "Със сигурност".
  
  - Но никога няма да го намериш.
  
  Тя бързо огледа многото стаи, пълни с компютърни терминали, всички без съмнение работещи, изпълняващи някаква програма и всички идентични на съседите си.
  
  Но тя знаеше по-добре. "О, мисля, че бих могъл."
  
  Знаеше също, че човек като Уеб никога не би си помислил да инсталира превключвател. Не след цялата упорита работа, която беше положил, за да получи такъв материал, не и когато всяко сладко занимание, с което се беше захванал, се случваше точно тук.
  
  Тя избегна бухалката, спря удара с ножа и остави втора дупка от куршум в мъжа. Тя скочи и последва Ву, след което погледна назад, за да види как се справя Дино. Всичко беше добре. Единственият проблем, с който се сблъскаха сега, беше полицията.
  
  Ву се поколеба; коридорът беше празен. "Къде отиваш?"
  
  Карин изтича, това място се запечата в паметта й. "В леговището на едно от най-лошите чудовища, живели някога", каза тя. "Така че нека бъде мразовит. Насам, момчета."
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ВТОРА ГЛАВА
  
  
  Самата стая беше отвратителна, последната следа от Тайлър Уеб, гъмжаща от външни образи, които свидетелстваха за злонамерена вътрешна лудост. Взломиха ключалките за секунди, видяха снимки в рамки по стените - любими жертви и преследвания, преди и след изстрели - и странна колекция от шпионско оборудване от цял свят, подредени на маси из стаята.
  
  Карин го игнорира, доколкото можеше, тъй като вече чуваше сирените през стъклените прозорци. Ву и Дино стояха на пост, докато тя тичаше към терминала.
  
  След двойна проверка тя потвърди, че това е същият, който получава огромни потоци от данни, свързани към флаш устройство със специален формат, и погледна малката зелена светлина, която щеше да потвърди автоматичното зареждане на съдържанието на терминала. Карин предвиди, че може да се прехвърли голямо количество информация и съответно конфигурира флаш устройството. Беше възможно най-бързо.
  
  "Как сме?" Тя погледна нагоре.
  
  Ву сви рамене. - Тук всичко е спокойно.
  
  "С изключение на стенанията", каза Дино. "Има много от това."
  
  Част от плана им беше да оставят жертвите след себе си. Това би объркало и забавило полицията. Карин беше щастлива, че те поне са бандити и заслужават предстоящата си нова участ в живота. Тя погледна мигащата зелена светлина, видя, че мига бързо и разбра, че работата е почти свършена.
  
  "Бъди готов".
  
  Пред прозореца завиха сирени.
  
  Индикаторът спря да мига, сигнализирайки, че всичко е завършено. Тя извади малък диск и го постави във вътрешен джоб с цип. "Време е да тръгваме".
  
  Момчетата мигновено тръгнаха напред, като внимателно заобикаляха падналите, окървавени мъже и ритаха двамата, които се опитаха да станат. Карин ги заплаши с пистолета си, но тя отказа да го използва. Все още може да има известно объркване относно това откъде е дошла стрелбата. Те вече щяха да са заети с камери за наблюдение и да задават много въпроси. Ключът към бягството не беше да действаш бързо, нито дори да бъдеш внимателен.
  
  Това трябваше да дойде като изненада.
  
  Те разкопчаха ципа на раниците си, извадиха съдържанието им и след това изхвърлиха празните си чанти. Те се втренчиха един в друг и кимнаха.
  
  "Офицер". Ву поздрави Дино.
  
  "Офицер". Дино кимна енергично на Карин.
  
  - Сержант - тя усили британския си акцент и се насочи към служебните асансьори.
  
  Тя държи в джоба си ключа към властта, към правителството и кралската манипулация, към преврат след преврат, към финансовата свобода и контрола върху правоприлагането.
  
  Всичко, от което се нуждаеха, беше безопасно място за изстрелване.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ТРЕТА ГЛАВА
  
  
  Още един ден, още едно пътуване със самолет и Мат Дрейк усещаше сериозно джет лаг. Излитането беше само преди час и те наваксваха деня към Атлантика, насочвайки се към Съединените американски щати.
  
  Без ясна представа къде да отида.
  
  Третият конник е Гладът. Дрейк се страхуваше да си представи каква война е измислил Орденът за глада. Те все още бяха много погълнати от разработването на първото оръжие, космическия пистолет, и по-специално на второто оръжие, главния код. Хейдън все още пазеше цялата информация за себе си, но натискът да я сподели беше огромен. Само внезапното объркване и неясната дестинация направиха бездействието й приемливо.
  
  Главният код проектира събития в половин Европа и накрая в Америка, за да свали световните държавни глави, да унищожи инфраструктурата на страната, да окове армиите им и да освободи психопатите, които искаха да върнат Земята обратно в тъмните векове. Изглеждаше плашещо реално и плашещо лесно. Един ден първото домино падна...
  
  Хейдън мълчеше, докато четеше до края. Дрейк остави ума си да повтори всички скорошни разкрития: SEAL Team 7; екипите на специалните сили се сблъскват помежду си; Френски загуби, главно поради руснаците; и сега връзката с индианците. Разбира се, туземците бяха отлични ездачи - може би най-добрите, които някога са живели. Но откъде идва гладът във всичко това?
  
  Алисия хъркаше тихо до него с леко отворено око. Кензи направи всичко възможно да заснеме събитието на видео, но Дал успя да я удържи. Дрейк отбеляза, че не нежното физическо убеждаване, а по-скоро думите са я накарали да промени решението си. Не беше сигурен, че Дал и Кенси ще се сближат. Не е негова работа, разбира се, и той всъщност пътуваше по същите железопътни релси, но...
  
  Дрейк искаше най-доброто за Лудия швед и това беше всичко.
  
  Лорън седеше отпред, със Смит възможно най-близо, без да я кара да се чувства твърде неловко. Йорги, Кинимака и Май говореха тихо в задната част на самолета; товарният отсек, в който се намираха, беше малко повече от течаща, тракаща мивка с висок таван. Поне веднъж би искал да лети в първа класа. Дори треньорът надмина класа на багажа.
  
  Лорън се съсредоточи върху кореспонденцията, която все още водеха между тях и Вашингтон. Точно сега разговорът беше муден и неконцентриран, повече мозъчна атака, отколкото истинска дискусия. Въпреки че има толкова много маниаци? Дрейк не се съмняваше, че ще намерят точно това, което търсят.
  
  Минаха часове и щатите се сближиха. Лорън се заинтересува от различните материали, идващи от конкурентни страни. Израелците изглежда са уредили американските връзки почти едновременно със SPIR. Британците също. Китайците мълчаха, а французите, много вероятно, излязоха от това. Дрейк знаеше, че няма да чуят нищо от SEAL. В действителност, разбира се, те не бяха там.
  
  "Ще бъде интересно да видим дали ще изпратят тези екипи тихо в Америка", каза Дал. "Или използвайте вътрешни команди."
  
  "Хората проникнали ли са вече в обществото?" Хейдън погледна нагоре. "Съмнявам се. Създаването на спящи агенти отнема години."
  
  "И не е трудно да долетиш незабелязан", каза Смит. "Наркотрафикантите правят това от десетилетия."
  
  "Някакви следи за този най-лош индианец, живял някога?" - попита Мей.
  
  "Не от Вашингтон и ако нашите конкуренти знаят, те го пазят в тайна."
  
  "Глупости".
  
  Дрейк погледна часа и осъзна, че наближават Щатите. Той нежно разтърси Алиша и я събуди.
  
  "Еха?"
  
  "Време е за ставане".
  
  Кензи се наведе по-близо. "Приготвила съм бутилката ти, скъпа."
  
  Алисия махна с ръце към нея. "По дяволите, мамка му! Махнете това нещо от мен!"
  
  "Само аз съм!"
  
  Алиша се дръпна назад, доколкото преградата позволяваше. "Кървав цирков клоун фицзог."
  
  "Какво е поп?" Кинимака изглеждаше искрено заинтересуван.
  
  "Това означава "лице" на английски", каза Дрейк. И в отговор на очевидното отчаяние на Кенси, той каза: "Не съм съгласен. Ти си истинският Боби Дазлър."
  
  "Наистина ли?" - изръмжа Алисия.
  
  "Какво? "
  
  - Това означава, че не си лош за гледане, любов.
  
  Кенси се намръщи, когато Алиша започна да ръмжи и Дрейк осъзна, че вероятно е прекрачил границата и с двете жени. Е, поне с Кензи. Той кимна бързо на Лорън.
  
  "Никога. Ти си сигурен? "
  
  Вниманието се насочи към New Yorker.
  
  "О, да, сигурен съм." Лорън беше достатъчно бърза, за да скрие изненадата си и да премине направо към съобщаването на новината. "Дай ми нещо."
  
  Веднага, като по волята на съдбата, се върнаха добрите новини. Лорън го пусна на високоговорител. "Хей хора, радвам се да видя, че все още се забавляваме." Господин Неприятен отново е на линия. "Е, добрата новина е, че докато вие получавахте своя дял от зи, аз работех на нажежен до червено компютър. И така, първо вторият конник и завоевание. Мис Джей? Големите кучета лаят."
  
  Хейдън поклати глава. "Говори американски, задник, или ще те уволня."
  
  Дрейк погледна през масата, знаейки, че тя продължава да бави. В крайна сметка кодът на ключа беше у тях и американците го знаеха. Тогава го осени една мисъл и той й даде знак да се присъедини към него в задната част на самолета.
  
  Те тихо се вкопчиха един в друг.
  
  "Възможно ли е просто да изгубя един от листовете?" попита той. "Най-важният от тях."
  
  Тя се втренчи. - Разбира се, ако искате да ни начертаете цел. Те не са толкова глупави.
  
  Той сви рамене. "Знам, но вижте алтернативата."
  
  Хейдън се облегна на стола си. "Е, мисля, че вече сме прецакани. Каква вреда може да причини друг акт на неподчинение?"
  
  "Нека попитаме SEAL Team 7, когато пристигнат тук."
  
  Двамата се втренчиха един в друг за момент, и двамата се чудеха какви точно са заповедите на другия отбор. Секретността на всичко това ги тревожеше. Хейдън чу как неприятният мъж започва да говори отново и се обърна.
  
  - Агент Джей, Вашингтон иска да знае точните подробности за Кутията на завоеванията.
  
  "Кажи им, че ще се свържа с тях."
  
  "Ммм, наистина? Глоба."
  
  "Имаш ли нещо ново?"
  
  "Да, да, искаме. Дай ми секунда".
  
  Хейдън се обърна към Дрейк. "Време е да вземеш решение, Мат. До края?"
  
  Дрейк се отдръпна на петите си и се усмихна. "Винаги".
  
  Хейдън извади лист хартия от купчината.
  
  "Намерихте ли вече листа, от който се нуждаете?"
  
  "Мислех за това преди два часа."
  
  "О".
  
  Заедно и без нито една секунда страдание те унищожиха най-важния повод в главната верига. След това Хейдън сгъна отново всички листове и ги постави обратно в кутията за поръчки. Останалите от екипа ги погледнаха и двамата, без да коментират.
  
  Заедно бяха като едно цяло.
  
  "Глоба". Човекът от Вашингтон се върна. "Сега наистина готвим с газ. Изглежда, че Орденът на Страшния съд удари гвоздея с описанията на третия Конник - Глада. Най-лошият индианец, който някога е живял и че е заобиколен от оръжия.
  
  "Индианец?" - попита Кинимака.
  
  "О, да, роден през 1829 г.; това е седемстотин години след Чингис хан и хиляда и четиристотин след Ханибал. Почти точно... - Той направи пауза.
  
  "Странно", Кинимака попълни празното място.
  
  "Може би, може би", каза ботаникът. "Някой беше казал, че няма случайни неща. Е, да видим. Както и да е, промених маршрута на самолета и сега се насочвате към Оклахома.
  
  "Знаем ли кой може да е този стар конник?" - попита Дрейк.
  
  "Бих казал, че той е най-известният индианец от всички, не най-лошият, но какво знам?"
  
  Алисия се размърда, все още полузаспала. - Не толкова, по дяволите.
  
  "Добре, благодаря ти. Е, Goyaale, което означава "този, който се прозява", беше известен вожд на племето Apache. Те се съпротивляваха на САЩ и мексиканците през целия му живот, неговите набези се превърнаха в ужасен трън в очите на Америка."
  
  "Много индианци го направиха", каза Май.
  
  "Разбира се, и това е правилно. Но мъжът беше почитан като превъзходен лидер и стратег, архетип на набезите и отмъстителната война. Звучи ли ви познато?
  
  Дрейк кимна в знак на съгласие. "Същото като Ханибал и Чингис хан."
  
  "Разбрахте, скъпа. Три пъти се предава и след това три пъти бяга. Те направиха няколко филма за неговите подвизи. След това той беше третиран като военнопленник и първо беше транспортиран във Форт Бауи заедно с много други.
  
  - И пак е избягал? Алиша изглеждаше така, сякаш би искала да мисли така.
  
  "Не. На стари години Джеронимо стана знаменитост.
  
  "А, сега разбирам", каза Дрейк. "Заедно със Седящия бик и Лудия кон, той е може би най-известният."
  
  "Е, да, и знаеше ли, че тези тримата се събираха заедно? Леле-леле, седим до огъня. Изградете това и това? Говорете за това да изберете любимата си знаменитост, с която да отидете да пиете кафе - аз бих отишъл с тези тримата."
  
  Алисия кимна. "Би било незабравимо преживяване", съгласи се тя. "Ако приемем, разбира се, че Деп и Бореаназ не са били свободни."
  
  "През 1850 г.? Вероятно не. Но този човек Деп? Изглежда никога не остарява, така че кой знае? Спомняте ли си историята за знахарите, които можеха да движат своите маниту - техните духове - във времето? Както и да е... Джеронимо се появява на Световния панаир през 1904 г. и на няколко други по-малки изложения. На горкия човек никога не е било позволено да се върне у дома и той умира във Форт Сил, все още като военнопленник, през 1909 г. Той е погребан в индианското гробище Форт Сил, заобиколен от гробовете на роднини и други военнопленници от Апачи.
  
  "Оръжие". Дал каза. "Смели мъже."
  
  "О, и, разбира се, многото оръдия на самия Форт Сил, който днес служи като артилерийско училище на армията на Съединените щати. Той остава единственият активен форт в южните равнини, който е изиграл роля в така наречените индиански войни и е бил активен във всеки голям конфликт от 1869 г. насам. Гийкът направи пауза, преди да добави: "Орденът избра това място и този ездач с причина."
  
  - Освен оръжия? - попита Дал.
  
  "И известност също", дойде отговорът. "Първоначалното нападение в индианската територия беше водено оттук от Бъфало Бил и Дивия Бил Хикок. Фортът включваше 10-та кавалерия, известна още като Бъфаловите войници.
  
  "И така, нека обобщим." Дал въздъхна. "Гробът на Джеронимо се намира във Форт Сил. Орденът успя да разкрие планове за изграждане на унищожителни оръжия в себе си най-малко преди четиридесет години, а сега половин дузина от най-смъртоносните специални части на планетата се втурват стремглаво към него.
  
  В дълбоката тишина маниакът каза весело: "Да, човече, готини неща, а?"
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГЛАВА
  
  
  Когато самолетът пристигна за последния етап от полета до Оклахома, екипажът обсъди това, което знаеше досега - повечето от разкритията за четирите краища на земята, Конниците и смъртоносните оръжия, в които нацистките военнопрестъпници са били заровени гробовете на стари военачалници. Заговорът беше огромен, сложен и беше неизбежен - защото Орденът искаше той да бъде жизнеспособен в продължение на сто години. И дори сега, според текста, четвъртият конник бил "истинският Страшен съд".
  
  В светлината на оръжията, открити досега, какво, по дяволите, може да бъде?
  
  Дрейк обмисли това. Първо трябваше да стигнат до Форт Сил и да попречат на всички да се докопат до оръжието на глада. И се тревожете за други, които се насочват право към четвъртия конник - бича на Бога. Искам да кажа...какво име е това?
  
  "Може ли да задам въпрос?" - каза той, когато самолетът започна да се спуска.
  
  "Вече го направи", засмя се отрепката, което накара Хейдън, Алиша и Мей да затворят очи, търпението им се изчерпа.
  
  "Как Джеронимо получи титлата си?"
  
  "Джеронимо беше истински боец. Дори на смъртния си одър той призна, че съжалява за решението си да се откаже. Последните му думи бяха: "Никога не трябваше да се отказвам. Трябваше да се бия, докато не останах последният. Той също имаше девет жени, някои по едно и също време.
  
  - Но най-лошият индианец, живял някога?
  
  "По време на военната си кариера Джеронимо беше известен със своите смели лудории и безброй бягства. Той изчезна в пещери, от които нямаше изход, само за да бъде видян навън по-късно. Той неизменно печелеше, въпреки че винаги беше в малцинството. Има място в Ню Мексико, което и до днес е известно като пещерата Джеронимо. Една от най-великите истории разказва как той ръководи малка група от тридесет и осем мъже, жени и деца, които бяха ужасно преследвани от хиляди американски и мексикански войници повече от година. Така той става най-известният индианец на всички времена и си спечелва титлата "най-лошият индианец, живял някога" сред белите заселници от онова време. Джеронимо е един от последните воини, приели окупацията на техните земи от Съединените щати."
  
  "Веднъж ме нарекоха "най-лошата кучка, която някога е живяла", спомня си Алиша с тъжност. "Не мога да си спомня от кого."
  
  "Само веднъж?" - попита Кензи. "Това е странно".
  
  - Най-вероятно съм бил аз. Май леко й се усмихна.
  
  - Или аз - каза Дрейк.
  
  Дал изглеждаше така, сякаш мозъкът му се къса. "Е, мисля, че си спомням..."
  
  - Форт Сил - каза пилотът. "Остават десет минути. Имаме разрешение за кацане и е горещо в района.
  
  Дрейк се намръщи, подготвяйки се. "Горещо? Дали чете от редактиран сценарий или какво?"
  
  - Там долу трябва да има около осемдесет души. Кинимака се взря през много малкия прозорец.
  
  "Мисля, че има предвид загриженост", каза Йорги. "Или под атака."
  
  "Не, той има предвид статуса си", каза им Смит. "Отлично подготвен."
  
  Самолетът кацна и бързо спря. Почти веднага задните товарни врати започнаха да се отварят. Екипът, вече опънат и стъпил на крака, забързано излезе на слънчевата светлина, която се отразяваше ярко от асфалта. Очакваше ги хеликоптер, който ги откара до територията на Форт Сил. Когато пристигнаха, полковник от Форт Сил ги информира за ситуацията.
  
  "Тук сме в пълна бойна готовност. Всички оръжия са готови, заредени и насочени. Гробът на Джеронимо също и сме готови да снимаме."
  
  - Останахме петима. каза Хейдън. "Агресивно напредвам към мястото на погребението. Сигурен съм, че сте наясно с всички потенциални противници."
  
  - Бях напълно подготвен, госпожо. Това е инсталация на армията на Съединените щати, инсталация на морската пехота и база за противовъздушна отбрана и противопожарна бригада. Повярвайте ми, когато ви казвам, че сме покрили всички наши ъгли."
  
  Хейдън се отдалечи и видя как Форт Сил се появява отдолу. Дрейк сканира района и провери оръжието си за последен път.
  
  Силно се надявам да е така.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ПЕТА ГЛАВА
  
  
  Атмосферата беше напрегната, всеки войник беше напрегнат и очакваше някаква война. Екипът вървеше между широките тухлени колони и се движеше сред множеството надгробни плочи, всяка от които беше място за почивка на паднал герой. Гробът на Джеронимо беше извън утъпкания път и им отне много допълнителни минути, за да стигнат до него. Хейдън поведе, а Кинимака излезе отзад.
  
  Дрейк се ослуша, свиквайки със заобикалящата го среда. Мястото на толкова много артилерийски батальони никога не е било тихо, но днес човек почти можеше да чуе шумолене на лист от вятъра. Хората в цялата база чакаха. Бяха подготвени. Заповедта беше изпратена отгоре да стоим твърдо пред това, което щеше да се случи. Американците нямаше да загубят лицето си.
  
  Вървяха по тясна, осеяна с плочи пътека, а ботушите им хрущяха. Изглеждаше странно да останат в състояние на висока готовност в такава база, но страните и отборите, срещу които се изправиха, без съмнение бяха способни на всичко.
  
  Дрейк вървеше до Лорън, която информираше екипа за всяка нова информация.
  
  "Французите все още са активни. Две от тях в момента, с още на път."
  
  "Съобщения за стрелба в Оклахома Сити. Може да са британците. Невъзможно е да се каже на този етап."
  
  И отговорът: "Да, имаме оръжия за завоевание. Точно тук е. Ако поставите някого в базата, сигурен съм, че можем да го предадем.
  
  Дрейк предположи, че вероятно са в безопасност от SEAL Team 7, поне тук отвътре. Простият факт, че те бяха допуснати в Съединените щати и след това в армейски сайт, му подсказа, че нещо сериозно не е наред.
  
  Кой изпрати печатите?
  
  Защо?
  
  Хейдън забави ход, докато водачът им ги водеше по друга, още по-тясна пътека. Скоро спря пред половин дузина знаци.
  
  - Този - каза той - принадлежи на Джеронимо.
  
  Разбира се, до голяма степен беше безпогрешно. Надгробният камък не беше обикновен надгробен камък, а камък; голяма, направена от човека купчина камъни във формата на груба пирамида с плоча, поставена в центъра, носеща умишлено недвусмисленото име "Джеронимо". Беше невероятно древно място и трябва да е било впечатляващо за времето си. Той беше ограден от гроба на съпругата му Зи-йе и дъщеря му Ева Джеронимо Годли.
  
  Дрейк изпита духовно страхопочитание, когато видя гроба на великия воин, и знаеше, че другите чувстват същото. Този човек беше войник, който се биеше най-вече срещу мексиканците и се бореше за семейството си, земите си и начина си на живот. Да, той загуби, точно както Кочиз, Седящият бик и Лудият кон загубиха, но имената им останаха живи дълги години.
  
  Малък багер беше готов.
  
  Хейдън кимна на командира на базата, който кимна на водача на багера. Скоро голям багер се задейства, повдигайки огромни парчета пръст и ги разпръскваше по земята наблизо. Дрейк също беше наясно с оскверняването и обвиненията, които можеха да бъдат отправени срещу военните, но присъствието на толкова много войници наблизо означаваше, че е малко вероятно някой да разбере. Вероятно щяха да затворят Форт Сил за известно време.
  
  Как орденът направи това?
  
  Чудя се... преди толкова много години? Може би тогава достъпът е бил по-лесен. Хейдън каза на шофьора на багера да копае по-леко, без съмнение си спомняше плиткия гроб на Ханибал, където нямаше ковчег. Екипът наблюдава как дупката става по-дълбока и земната могила става по-висока.
  
  Накрая багерът спря и двама мъже скочиха в дупката, за да извадят последните парчета пръст.
  
  Дрейк бавно се придвижи към ръба на ямата. Алисия крадеше с него. Както се очакваше, Кинимака остана назад, без да иска да се окаже на дъното. Двамата мъже разчистиха капака на ковчега от пръстта и извикаха въжета за повдигане, които да бъдат прикрепени към кофата на багера. Скоро ковчегът започна бавно да се издига и Дрейк отново се огледа.
  
  Знаеше, че навсякъде има хора, които стоят със стоически лица и заобикалят лагера. Сега започна да му просветва, че битка няма да има. Ковчегът на Джеронимо беше внимателно свален на земята, малки парчета камъни и пръст се разпадаха. Хейдън погледна към командира на базата, който сви рамене.
  
  "Вашето парти, агент Джей. Наредено ми е да ви осигуря всичко необходимо.
  
  Хейдън се придвижи напред, когато един от копачите отвори капака на ковчега. Отборът поведе. Капакът се повдигна изненадващо лесно. Дрейк надникна над рамката в дълбините на кутията.
  
  Вижте една от най-големите изненади в живота си.
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън се отдръпна, замръзнал за момент; мисията забравена, животът й забравен, приятелите й внезапно изчезнаха, докато мозъкът й се превърна в камък.
  
  Никога...
  
  Беше невъзможно. Това със сигурност беше вярно. Но тя не посмя да погледне встрани.
  
  Вътре в ковчега, монтиран на титаниева скоба, висеше съвременен цифров екран и докато те го гледаха, той оживя.
  
  От високоговорителите се разнесе приглушен смях. Хейдън и останалите отстъпиха, онемели. Изкуствен смях отекна от подобрения екран, докато множество цветове го изпълваха, светкавица след светкавица на звезди, изникващи като гъби. Екипът започна да идва на себе си и Дрейк се обърна към тях.
  
  "Така ли... имам предвид... какво по..."
  
  Дал се приближи, за да види по-добре. - Горкият стар Джеронимо още ли е тук?
  
  Хейдън го дръпна настрани. "Внимателно! Не разбирате ли всички конотации на това?
  
  Дал примигна. "Това означава, че някой ни е оставил параван вместо кутия. Мислите ли, че това е оръжие?
  
  "Орденът не се е отказал от това", каза Хейдън. "Поне не когато става дума за нацистки военнопрестъпници. Това означава, че Орденът е...
  
  Но тогава смехът спря.
  
  Хейдън замръзна, не е сигурен какво да очаква. Тя погледна надолу, готова да се наведе и да се скрие. Тя застана пред Лорън. Искаше й се Кинимака, Дрейк и Дал да не са толкова близки. Тя...
  
  Логото проблесна на екрана, яркочервено върху черно, нищо повече от ивица кръв в съзнанието й.
  
  "Това е логото на ордена", каза Алисия.
  
  Не разбирам - призна Мей. "Как са могли да поставят този екран на място? И как може да функционира все още?"
  
  "Те не са го направили", каза Йорги.
  
  Логото избледня и Хейдън изхвърли всичко останало от ума си. Черният екран се появи отново и изкуствено занижен глас започна да пищи през високоговорителите.
  
  "Добре дошли във вашия кошмар, момчета и момичета", гласеше, след което настъпи пауза за изблик на потиснат смях. "Гладът ви посреща и трябва да знаете, че последните два Конника са най-лошите от всички. Ако гладът не те настигне, смъртта ще го направи! ха ха Хахаха."
  
  Хейдън отдели момент да се зачуди какъв изкривен ум и изопачено въображение са измислили тези глупости.
  
  "Тогава да минем направо на въпроса. Третият конник би предпочел да ви унищожи всички, отколкото да ви позволи да се унищожите един друг. Гладът го прави, прав ли съм? "- продължи гърленият глас. "И сега, когато се преместихте в ерата на електрониката, това ще се случи много, много по-бързо. Чували ли сте някога за Strask Labs?"
  
  Хейдън се намръщи, огледа се бързо и се обърна към командира на базата. Той кимна и се канеше да заговори, когато гласът продължи.
  
  "Това е един от най-големите конгломерати, адски решен да превземе света. Мощност. Влияние. Огромно богатство, те го искат всичко и започват да се преместват в големите лиги. Американското правителство наскоро се довери на Strask Labs.
  
  Какво означава? Хейдън се замисли. И колко скоро?
  
  "В Далас, Тексас, недалеч от тук, Strask има лаборатория за биологични тестове. Те произвеждат лекарства, болести, лекарства и оръжия. Те управляват гамата. Ако някъде има смъртоносна инфекция, убиващ света вирус, кутия с нервнопаралитичен газ или ново биологично оръжие, Страск в Далас ще го има. Буквално - измърмори той, - това е смесен магазин.
  
  Хейдън искаше да спре веднага. Нещата вървяха в много лоша посока.
  
  "Биологичната лаборатория се превърна в мишена. Гладът ще бъде отприщен. Вашите култури и тези по света ще изсъхнат и ще умрат. Това е създадена от човека отрова, която умишлено е насочена към определен сорт култури и не може да бъде спряна. Ние сме Орденът на Страшния съд. И както казах, това е вашият кошмар.
  
  Записът спря. Хейдън примигна и се втренчи, напълно забравила за света и проблемите си. Ако заповедта е била насочена към биолаборатория, която е установила замърсяване на реколтата и планира да унищожи всички доставки, тогава...
  
  Беше възможно. И вероятно. Без съмнение болестта ще засегне и почвата, така че никакви ядливи култури никога повече няма да растат.
  
  Тогава изведнъж екранът отново оживя.
  
  "О, и сега, когато живеем в електронната ера, нека ви кажа това. Отваряйки този ковчег, започвайки този запис, вие задвижвате цялото нещо - по електронен път!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Форт Сил влезе в битката. Командирът на базата извика на техник да дойде и да разглоби записа, екрана и всичко друго, което могат да намерят в ковчега. Хейдън видя снопове стари дрехи и кости на дъното и трябваше да предположи, че Орденът просто е поставил параван вътре и го е оставил някой да го намери. Възможно ли е сигналът, свързан с Wi-Fi на базата, да е изчезнал в момента, в който са отворили ковчега?
  
  Трябва да вярвам, че е така. Разпечатката отбеляза началото на записа. Най-вероятно са включени сензори. Който и да е направил всичко това, е технически разбиран. Което повдигна още един въпрос.
  
  "Току-що ли скочихме напред от нацистките военнопрестъпници от преди петдесет години до сега?"
  
  "Не го разбирам", каза Смит.
  
  Екипът се беше отдалечил от гроба на Джеронимо, за да позволи на другите да участват, и сега стоеше в група под дърветата.
  
  "Мислех, че е доста ясно", каза Хейдън. "Човекът каза, че ние сме Орденът на Страшния съд. Те все още съществуват."
  
  Командирът на базата се приближи. "И така, хора, ние удвоихме и утроихме проверките на нашия периметър. Няма следа от вашите врагове от специалните сили. Изглежда, че този път явно са пропуснали целта и аз наистина ги обвиних. Тук има много огнева мощ." Той посочи войниците, застанали около крепостта.
  
  "Това не означава, че сигналът, който идва от този гроб, не е бил излъчен на други места", отбеляза Лорън. "Всякакъв брой хора можеха да го видят под една или друга форма."
  
  "Въпреки че това е вярно", кимна командирът, "ние не можем да направим много по въпроса. Сега това, което можем да направим, е да се обадим на Strask Labs и, както се казва, да предупредим тези момчета.
  
  Той посочи мъж наблизо, който вече беше притиснал телефона си до ухото си.
  
  Хейдън знаеше, че трябва да се обади на секретаря Кроу, но се въздържа, когато обаждането на войника прозвуча по високоговорителя, безкрайното бипкане накара екипа на SPEAR да се огледа притеснено.
  
  "Това е лаборатория с 24-часов персонал", каза командирът на базата. "На повикване в армията и Белия дом. Не мога да опиша колко е лошо." Той обвини звънещия телефон.
  
  "Не е нужно." каза Хейдън. "Можете ли да се свържете с местните власти? Изпратете ги при Страск и им кажете, че сме на път.
  
  - Веднага, агент Джей.
  
  Хейдън изтича към хеликоптера. "Трябва да стигнем до Далас! Сега! "
  
  
  ДВАДЕСЕТ И СЕДМА ГЛАВА
  
  
  Карин прекара това, което беше важно за нея, неизмеримо много време, преди дори да покаже флашката на компютърния терминал. Тя беше наясно, че някой с богатството и влиянието на Тайлър Уеб може да инсталира всякаква технология на компютъра му - особено такава, която съдържа всички мръсни тайни, които е натрупал през годините.
  
  И ето я.
  
  Млада жена. компютър. Флаш карта.
  
  Колко имена са ме наричали в миналото? Момиче с данни. Глава в мрежа. Khakaz Отдавна, далеч, но все още актуален.
  
  Дино и Ву стояха и гледаха, наблюдението на къщата вече беше толкова добро, колкото можеше да бъде. Имаха сензори за всеки подход и планове с резервни стратегии както за тежки, така и за меки ситуации на евакуация. И тримата войници в момента бяха в тежко състояние - бити, натъртени, бавно заздравяващи от разходката си в Сан Франциско. Те също бяха горещи, гладни и с недостиг на средства. Под гаранцията на Карин залагат всичко. От самото начало.
  
  "Време е да докажете своята стойност", каза тя.
  
  Ранните й години никога не я напускат, тя дълго време обръща гръб на света. Самоунищожението беше един от начините за изкупление.
  
  "Ние вярваме в теб", каза Дино.
  
  Тя се усмихна мрачно, докато поставяше флаш устройството и гледаше големия екран. Тя проектира всичко да работи възможно най-бързо и сега нямаше абсолютно никакво забавяне, когато подканата мигаше на екрана:
  
  Продължи?
  
  Точно така.
  
  Тя седна и се захвана за работа. Клавиатурата издрънча, пръстите й трептяха, екранът трептеше. Тя не очакваше да намери или дори да разбере всичко наведнъж - имаше много гигабайти информация - и затова направи всичко възможно най-сигурно, преди да зареди устройството. Тя също така отвори няколко офшорни сметки и няколко сметки в Лос Анджелис, в които те биха могли бързо да депозират малко пари. Разбира се, тя си спомни всичко от времето си в SPEAR; случилото се след смъртта на Webb може да допринесе за случая.
  
  Пренебрегвайки засега невзрачните, но зловещи документи и съсредоточена върху финансите си, тя превърна пръстите и екрана си във вихрушка от информация. Дино ахна, докато тя се мъчеше да не изостава.
  
  "По дяволите, мислех, че съм гений в Sonic. Обзалагам се, че караш това бодливо лайно да стреля навсякъде, а?"
  
  "Познаваш ли Соник? От Master System или Mega Drive? Не сме ли всички твърде млади за това?"
  
  Дино изглеждаше озадачен. "Playstation, човече. И ретрото е по-добро.
  
  Карин поклати глава и се насили да се усмихне. "О, да, това е напълно ретро, човече."
  
  Разровявайки се по-дълбоко във финансовото досие, тя скоро откри номера на сметки, кодове за сортиране и ключови команди. Тя откри банки източници, повечето от които офшорни. Тя откри над седемдесет и пет различни акаунта.
  
  "Невероятен."
  
  Дино дръпна един стол. "Да, трудно ми е да следя двете. И двете са празни!"
  
  Карин знаеше, че няма време да проверява всяка сметка. Трябваше да го намали и да избере най-доброто. Гениално, тя вече беше написала проста програма, която щеше да премине през файла и да подчертае сметките с най-високи числа. Сега тя го пусна и изчака пет секунди.
  
  Трите мигащи сини ивици изглеждаха обещаващо.
  
  "Нека те погледнем."
  
  Първият акаунт светна. Беше базирано на Каймановите острови, неизползвано и показваше баланс от тридесет хиляди долара. Карин примигна. Трябва да се шегуваш! Тя знаеше, че Уеб в крайна сметка е прекъснал връзките си в безразсъдното си преследване на съкровището на Сен Жермен - той се беше заел сам и беше похарчил огромни суми, за да остане незабелязан и да набере армия към края, беше платил хиляди, за да поиска една последна услуга, - но тя не очакваше сметките му да са толкова изтощени.
  
  Във всеки случай тя бързо изпрати тридесет хиляди в местната банкова сметка в Лос Анджелис, която вече беше отворила.
  
  Рисковано е, но ако побързаме, можем да изтеглим парите и да ги вземем с нас. Ако някой е шпионирал акаунта, което изглеждаше малко вероятно предвид ниския му баланс, трябва да може да го направи, преди някой да разбере.
  
  Тя премина към следващата сметка, видя, че салдото е осемдесет хиляди долара и трябваше да признае, че така е по-добре. Но нищо подобно на милионите, които очакваше. До нея Дино мълчеше. Тя взе парите и със затаен дъх натисна последната банкнота.
  
  Мамка му. Петнадесет хиляди?
  
  Тя беше принудена да прегледа останалите сметки, като осребри до края сумата от около сто и тридесет хиляди долара. Не беше лошо, но не бяха пари от типа на доживотна гаранция. Това щеше да отнеме време и тя се притесняваше да остане свързана по-дълго, но засега недостигът на доставки наложи следващата стъпка.
  
  "Храна за изнудване", каза тя.
  
  "Не съм доволен от това", каза Дино.
  
  - Зависи кой е - отбеляза Карин. "И какво направиха. Можем да разобличим истински злите копелета - може би чрез някой нов специализиран уебсайт - и да обсъдим какво можем да направим за онези, които могат да свалят няколко килограма."
  
  Ву поклати глава. "Какво?" - Попитах.
  
  - Няколко долара. Уонга. По дяволите, откъде да започнем?
  
  Новото досие съдържаше много страници с имена, всяка с удебелен шрифт и придружена със снимка и дата. Карин превърти списъка надолу. "Добре, подредени са по азбучен ред. Поне това е нещо. Някакви предпочитания?"
  
  "Не познавам никакви богати момчета", каза Дино. "Да не говорим за изнудване на някого."
  
  "Разпознавам някои от тези имена", каза Ву, докато Карин уверено превърташе страницата на AC. "Знаменитости. Спортни звезди. телевизионни водещи. Господи, кой беше този Уеб?"
  
  - Кой беше той? Карин почувства как омразата пламва с нова сила. "Едно от най-лошите, страховити и най-могъщи същества, живели някога. Въплътено зло, способно да засегне всеки живот на планетата."
  
  "В момента мога да назова няколко от тях", каза Дино.
  
  "Да, всеки може да направи това. Но това са точно задниците, под които искаме да останем.
  
  Карин провери защитните стени на системата си, търсейки някакви ранни предупредителни признаци, че някой друг шпионира наоколо. Нищо не можеше да си представи, но тя не беше толкова суетна, че да вярва, че някой там не е много по-умен от нея.
  
  "Проверете цялото място", каза тя, изваждайки флаш устройството. "Трябва да наблюдаваме всичко за около ден от обект B. Тогава ще видим."
  
  
  * * *
  
  
  Всичко това беше част от нейната внимателна подготовка. Ако нещо се обърка и те бъдат видени, заловени или убити, това няма да се дължи на липса на подготовка. Карин използва всеки трик в значителния си арсенал и всяка унция от огромния си интелект, за да ги защити.
  
  И моят план. Моето малко възмездие.
  
  Дино, Ву и тя напуснаха дома си в пустинята и се уединиха в малка барака, която намериха насред нищото. Отне седмици на методично търсене, но след като беше намерено, се оказа идеално място за резервен подслон. Ву прекара двадесет и четири часа, наблюдавайки къщата чрез видеонаблюдение. Карин и Дино отидоха с колата до Лос Анджелис, изтеглиха парите и оставиха останалото другаде, като периодично проверяваха защитните стени на нейната мрежа, тяхната надеждност и състоянието, в което се намираха. Отново и отново не виждаше признаци, че това е било тествано по някакъв начин.
  
  Методично и внимателно обаче; това беше единственият начин да останат свободни.
  
  Бяха изминали цели тридесет часа, когато се върнаха в къщата. Още няколко проверки и Карин отново беше готова за работа с флашката.
  
  - Проверихте ли камерите? - тя попита.
  
  "Да, просто го направи."
  
  Отне само няколко секунди и след това тя отново превъртя списъка с имена. След C, разбира се, дойде D.
  
  Мат Дрейк не беше в списъка.
  
  Но имаше отделен раздел за SPEAR. Името на Дрейк беше в списъка. Такава беше и Алиша Майлс. Хейдън Джей и Мано Кинимака, които очакваше. Видяла е Бриджит Макензи - нищо чудно. Ланселот Смит? Хммм. Май Китано. Лорън Фокс. Йорги. Интересното е, че няма споменаване на Торстен Дал.
  
  Но имаше препратка към Карин Блейк.
  
  Тя се втренчи в него за момент, после реши да го игнорира за момента. Други връзки, свързани с екипа на SPEAR и добавени в долната част на първата страница, бяха от Кимбърли Кроу, министър на отбраната; На Никълъс Бел, затворник; и цяло подменю, озаглавено "Семейство/Приятели".
  
  По дяволите, този човек наистина отиде в града на тях.
  
  Глоба.
  
  Първото кликване трябваше да е просто върху името: Мат Дрейк.
  
  Погледът й трепна, трепна и после започна да се разширява; очите й се разшириха до размера на чинии.
  
  "Майната ми", прошепна тя уплашено. "О! мамка му аз."
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ОСМА ГЛАВА
  
  
  Мат Дрейк видя табелата Strask Laboratories много преди да стигнат там. В покрайнините на Далас това все още беше висока сграда и нейното синьо-бяло стилизирано лого "S" беше монтирано на самия връх на конструкцията. Колите им обаче се движеха бързо и скоро той видя, че целият терен се разкрива напред.
  
  Strask Labs изглеждаха маловажни, скучни, пръчка в колелото и това без съмнение беше идеята. Прозорците му бяха непроницаеми, но много бяха. Паркингът му беше покрит с гнездо от камери за видеонаблюдение, но това беше светът. Никой не можеше да каже колко напреднали са камерите или колко далеч се простират. Нямаше друга порта освен крехка преграда. Изобщо не се вижда сигурност.
  
  "Все още има ли отговор?" - попита Дал.
  
  Хейдън стисна носа си. "Мъртво мълчание" беше всичко, което каза тя.
  
  Дрейк огледа пейзажа. Паркингът беше Г-образен около сградата, отпред и от източната страна. На запад имаше стръмен, тревист насип. Без ограда. Цялата площ беше с отворен план. Мрежа от пътища минаваше около него и десетки малки офис сгради, складове и търговски центрове съставляваха непосредствената гледка.
  
  - Полиция - каза Дал.
  
  Служители на DPD вече бяха на място, паркирани извън зоната край пътя. Хейдън каза на шофьорите им да паркират наблизо и изскочи.
  
  Дрейк бързо ме последва.
  
  "Момчета, видяхте ли нещо? нещо?" - попита Хейдън.
  
  Високият офицер с бакенбарди погледна нагоре. "Това, което виждате, е това, което имаме, госпожо. Беше ни наредено да наблюдаваме и да не предприемаме никакви действия.
  
  Хейдън изруга. "Така че нямаме представа в какво се забъркваме. Просто обещание на луд човек, че нещата са толкова зле, колкото могат да бъдат."
  
  Алисия вдигна рамене. "Здрасти, какво ново?"
  
  "Ако те имат биологично оръжие или биологично устройство, което е специално проектирано да унищожи нашите култури, тогава нямаме избор", каза Дал.
  
  - И как предлагаш да влезем вътре?
  
  "Напред", каза Дал с усмивка. "Има ли друг начин?"
  
  "Не за нас", каза Дрейк. "Готов ли си?"
  
  - По дяволите - промърмори Алиша. "Наистина се надявам вие двамата да не се държите за ръце."
  
  Хейдън поиска предметите, които поискаха, и ги даде. Дрейк взе противогаза си и си го сложи. В лабораторията нямаше риск.
  
  След това Дрейк се плъзна надолу по затревен насип и прескочи дере отдолу в зона за паркиране. Около четиридесет коли бяха пръснати навсякъде, обичайните куриери на различна възраст и чистота. Нищо необичайно. Дал тичаше до него, Алиша и Мей отдясно. Те бяха напълно готови и оръжията им бяха готови. Дрейк очакваше най-лошото, но засега всичко, което ги посрещна, беше зловеща тишина.
  
  "Мислите ли, че информацията е достигнала до другите отбори?" Кинимака огледа периметъра. "Ако някои от тези страни разберат, че такива биологични оръжия са тук и са уязвими в тази лаборатория, може да се сблъскаме с атака. А Страск е много по-малко защитен от Форт Сил.
  
  "Други отбори?" Лорън въздъхна в комуникатора. "Загрижен съм, че записът на Заповедта беше излъчен без ограничения. И тази проклета буря може да е в разгара си.
  
  Устата на Кинимаки се превърна в голям кръг. "Ооо."
  
  Дрейк и Дал продължиха напред, маневрирайки между колите и не откъсвайки очи от всички прозорци. Нищо не помръдна. Вътре не се чуха аларми. Стигнаха до пътеките, водещи до главното фоайе, и видяха, че дори тези малки прозорци бяха затъмнени.
  
  "Ако доставя тук", каза Дал. "Веднага бих предположил, че това не е обикновена лаборатория."
  
  "Да приятел. Винаги е по-добре да имаш хубав малък прием."
  
  Дал опита дръжките на вратите и изглеждаше изненадан. "Отключено".
  
  Дрейк изчака командата и заповедта на Хейдън. "Отивам."
  
  С противогаз, ограничаващ зрението му, той наблюдава как Дал отваря широко вратите и след това се вмъква вътре. Дрейк изравни новия си HK, докато търсеше врагове. Първото нещо, което видяха, бяха тела, лежащи близо до рецепцията и в коридорите отзад.
  
  "Бърз". Дал изтича до първия, покрит от Алисия. Май изтича до втория, покрит от Дрейк. Шведът бързо провери пулса си.
  
  "Слава Богу", каза той. "Тя е жива".
  
  "И този също", потвърди Май и повдигна клепача на жертвата. "Мисля, че е бил дрогиран. Приспивателен газ, или както го наричат измислен термин.
  
  Хейдън носеше със себе си детектор за газ, пара и дим. "Това е нещо такова. Нетоксичен. Не фатално. Може би нещо леко, което да ги приспи?"
  
  "Водката се превърна в оръжие", каза Алисия с изкривен от маската глас. - Това би било достатъчно.
  
  Кенси я погледна, бавно поклащайки глава.
  
  "Какво гледаш, Бриджит?"
  
  - Е, поне с тази маска мога да те гледам, без да повръщам.
  
  "Газът трябва да е бил бързодействащ газ с пълно покритие", каза Хейдън. "Как, по дяволите, го направиха?"
  
  - Вентилационни отвори - каза Лорън. "Отоплителна система, климатик, нещо подобно. Въпреки че може би някъде има учени, заключени в лабораториите си. Като се има предвид вида на съоръжението, не всяка лаборатория или хранилище ще бъде свързано към главния възел."
  
  "Добре", каза Хейдън. "Така че, защо ? Какво постигнаха, като приспаха целия персонал?"
  
  Нов глас се намеси в разговора им, не през комуникационната система, а през някаква високоговорителна система, която вероятно покриваше цялата сграда.
  
  "Тук ли си? Какво ще кажете за останалите? о добре Тогава можем да започнем след около дванадесет секунди.
  
  Дрейк бързо се обърна, наблюдавайки вратата. Гласът на Лорън премина през комуникатора като приливна вълна.
  
  "Приближаваме се! Мисля, че израелците. Нека да пробием веднага. И шведите!"
  
  "Ако някога е имало място, където да не е имало престрелка...", отбеляза Алиша.
  
  Снимките вече започнаха; Ченгетата от Далас без съмнение бяха по следите на проникналите. Въпреки това атаката се случи невероятно бързо. Дрейк вече вървеше по коридора и се свързваше с комуникатора си, изисквайки код за аварийно изключване, който щеше да отвори повечето вътрешни врати. В този момент голям ред прозорци зад първия ред врати експлодираха, а гранатите бързо унищожиха тройния стъклопакет. Дрейк видя как острия като бръснач шрапнел избухна в смъртоносна, неудържима вълна, разляла се из стаите. Парчета, вградени във всяка повърхност. Вътрешните прегради и прозорците на офисите също са счупени или увиснали. Дрейк насочи пистолета към вратите.
  
  Гласът на Лорън: "Две, три, пет, осем, седем."
  
  Той бързо въведе кода за отмяна, след което го прегледа, последван от останалата част от екипа. Навсякъде имаше тела, изпаднали в безсъзнание от приспивателния газ.
  
  "Безопасно ли е да свалим маските си?" попита той.
  
  Хейдън наблюдава качеството на въздуха. "Не го препоръчвам. Да, сега е ясно, но който и да е вкарал газа, може да го направи отново.
  
  "С най-лошото", добави Дал.
  
  "Мамка му".
  
  Дрейк откри огън, когато видя маскирани фигури да влизат. Петима наведнъж, така че вероятно бяха руснаци, освобождаващи се от куршумите си и без да се интересуват кого ще наранят по пътя. Дрейк удари един по жилетката, останалите избягаха.
  
  "Мисля, че можем да кажем с увереност, че руският отбор не е под правителствени санкции. Нито едно правителство с здрав разум не би се съгласило с това.
  
  Кинимака се засмя. "Тук говорим за руснаци, приятелю. Трудно да се каже."
  
  "И ако смятаха, че могат да се измъкнат", каза Кензи. - Израелците също.
  
  Дрейк се скри зад масата. Преградите около периметъра на този вътрешен лабиринт от офиси бяха в най-добрия случай крехки. Те трябва да продължат да се движат.
  
  Той помаха на Алисия и Мей, докато минаваше покрай тях. - Лорън - каза той. "Знаем ли къде са биологичните оръжия?"
  
  "Все още не. Но информацията идва."
  
  Дрейк направи гримаса. Бюрократите-убийци вероятно са претеглили цената на живота срещу приходите. Хейдън се избута покрай него. "Иди по-дълбоко", каза тя. "Така ще бъде."
  
  Руснаците стреляха по вътрешните офиси. Куршумите разкъсаха кожата от фибростъкло, причинявайки срутване на панелите и алуминиеви шипове да летят навсякъде. Дрейк не вдигна глава. Хейдън запълзя напред.
  
  Дрейк погледна между развалините. "Не мога да ги намеря."
  
  Дал седна от различна гледна точка. "Аз мога". Той стреля; мъжът падна, но Дал мрачно поклати глава.
  
  "Жилетка. Все още пет силни.
  
  Лорън прекрати разговора. "Само кратка информация, хора. Командата, която освободи спящия агент, определено е дошла от вътрешността на сградата."
  
  "Разбрах", каза Хейдън. "Лорън, къде са шведите?"
  
  След това мълчание: "От начина, по който влязоха, бих казал, че са от другата страна на сградата, насочват се право към вас."
  
  "По дяволите, тогава първо трябва да стигнем до централната точка. Ако приемем, че това е пътят надолу към по-ниските нива, Лорън?"
  
  "Да, но все още не знаем къде са биологичните оръжия."
  
  - Там долу е - каза Хейдън. "Те трябва да са глупави, за да го съхраняват някъде другаде."
  
  Дрейк кимна към Дал. "Добре ли си?"
  
  "Със сигурност. Но както казахте по-рано, никое правителство не би разрешило тази атака.
  
  "Сега мислите, че шведите действат независимо?"
  
  Дал се намръщи, но не каза нищо. В този момент всичко беше възможно и новото разкритие, че Орденът все още може да действа, актуализиран до модерна инфраструктура, също постави въпросителни знаци по цялата страница. Колко крачки са пред нас?
  
  А четвъртото? Ако гладът не те настигне, смъртта ще го направи!
  
  Дрейк се преобърна. Кинимака се промъкна до далечната страна на офиса и се притисна към външната стена, следван от Смит, докато се събираха към вътрешния център. Хейдън, Май и Йорги минаха точно през средата. Дрейк стреля след изстрел, за да прикова руснаците към земята. Кензи крачеше сред тях, стискайки пистолет, но въпреки това изглеждаше мрачен. На горкото момиче липсваше катаната.
  
  Дрейк стигна до края на отворената офис зона. Хейдън вече беше там и оглеждаше откритото пространство, което водеше до асансьорния блок и друга голяма част от офиси отвъд него. Там някъде имаше шведи.
  
  "Мразя да ви съобщавам лоши новини", каза Лорън в ушите им. "Но израелците също направиха пробив. Това е военна зона. Имаш дяволски късмет, че си там. "
  
  Сега Кенси се върна. "Сериозно се съмнявам, че израелците имат подкрепата на правителството. Но аз вярвам, че това са специални сили. Нямате ли подкрепа?"
  
  "На път съм. Пълна лодка с него. Нямам представа как тези отбори очакват да се измъкнат от това по-късно."
  
  "Не вярваш на това", каза Кенси. "Винаги има начин. Трябва да започнете да пазите жертвите тук. Предоставяне на помощта, от която се нуждаят."
  
  Хейдън се върна. "Съжалявам, все още не мога да се съглася с това. Не знаем с какво си имаме работа. Не знаем дали Орденът може да освободи нещо по-смъртоносно.
  
  - Това не е ли причина да ги измъкнем?
  
  - Орденът може да иска да направим точно това. Отворете вратите.
  
  "Ммм, пич", каза Алиша. - Някакъв идиот вече е отворил прозорците.
  
  Хейдън се замисли. "По дяволите, прав си, но това само влошава нещата. Ами ако планът на Ордена е да пусне нещо смъртоносно в Далас?
  
  Дрейк погледна злобно към асансьорите. "Трябва да знаем къде е шибаното биологично оръжие."
  
  Куршумите избухнаха върху руския контингент, превръщайки го в "папие-маше", направено от различни плоскости. Във въздуха полетяха канцеларски материали: комплект моливи, телефон, цял куп хартия.
  
  Екипът се приземи.
  
  Гласът на Лорън беше едва доловим. - Подниво четири, лаборатория 7. Ето къде е. Побързай!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  Използвайки редица асансьори като щит срещу шведите, екипът на SPEAR поддържаше постоянен огън по руснаците, докато те тичаха към стоманените врати. Хейдън и Йорги бяха освободени, докато Кинимака и Смит се грижеха за шведите, а останалата част от отбора се фокусира върху руснаците.
  
  Хейдън натисна бутона с надпис SL4.
  
  Ако асансьорите звъняха, звукът се губеше поради силна стрелба. Дрейк се наведе, но врагът все пак успя да отвърне на огъня и да пропълзи напред, движейки се около маса след маса и използвайки по-здрави предмети, за да се прикрие зад тях. Дори тогава един мъж падна с куршум в главата. Друг изкрещя от болка, докато беше крилат, а друг беше прострелян в крака. Въпреки това те дойдоха.
  
  Над металните врати проблеснаха светлини и те се отвориха с трясък. Хейдън скочи и останалата част от екипа го последва. Беше им трудно, но успяха.
  
  Дрейк беше притиснат до Дал, Хонконг между тях.
  
  Алисия подпря брадичка на гърба му. "Кой, по дяволите, е този зад мен? С блуждаещи пръсти?
  
  "Аз съм". Кензи изпъшка, когато тясното пространство ги притисна, не оставяйки място за движение, докато се изкачваше до ниво четири. "Но ръцете ми са заклещени около врата ми. Изненадващо, пръстите ми също са там. Тя ги размаха.
  
  Алисия усети движение. "Е, някой ми пъхна нещо в задника. И това не е банан.
  
  "О, трябва да съм аз", каза Йорги. "Е, това е моят пистолет."
  
  Алисия повдигна вежда. - Вашият пистолет, нали?
  
  "Пистолетът ми. Пистолетът ми, това имам предвид."
  
  "Напълно зареден ли е?"
  
  - Алиша... - предупреди Дрейк.
  
  "Ммм, да, така трябва да бъде."
  
  - Тогава по-добре да не мърдам. Не искаме сега да работи в толкова ограничено пространство, нали?"
  
  За щастие, точно когато Кенси изглеждаше така, сякаш се канеше да даде съдържателен отговор, асансьорът спря и издаде звук при пристигането. Вратите се отвориха и екипът на практика изхвръкна в коридора. Дрейк огледа стените за знак. Разбира се, там нямаше нищо.
  
  "Къде е лаборатория 7?"
  
  "Завийте надясно, третата врата покрай", каза Лорън.
  
  "Перфектно".
  
  Дал вървеше напред, все още предпазлив, но изглеждаше уверен. Заплахата беше значително по-голяма, но Дрейк нито за миг не забрави причината, поради която са тук. Редът на Страшния съд. Какво друго са планирали?
  
  Йорги свали маската си, задъхан. Кенси се присъедини, нарушавайки правилата, а след това Смит последва примера, хвърляйки празен поглед на Хейдън, докато тя вдигаше безпомощно ръце.
  
  "Бунтовници", каза Дал, продължавайки да върви.
  
  "Бих казала мошеници", каза Кенси. "Звучи по-добре."
  
  Тя застана до него.
  
  "Ако не бях толкова добре дисциплиниран, щях да се присъединя към вас.
  
  "Не се безпокойте. Можем да работим върху това."
  
  Дрейк я побутна отзад. "Знаеш, че е ходил в частно училище, нали, Кенц? Никога няма да го пречупиш.
  
  "Мосад има свои собствени методи."
  
  Дал погледна през рамо. "Бихте ли млъкнали? Опитвам се да се концентрирам."
  
  "Виж какво имам предвид?" Дрейк каза.
  
  "Наблягам на какво?" - попита Алисия. "Числа от едно до четири?"
  
  - Ето ни - каза Дал. "Лаборатория 7".
  
  "Сами ли изчислявате всичко, Торсти? Чакай, мисля, че имам стикер някъде.
  
  Хейдън се бутна напред. "Формиране, хора. Погледни назад. Внимавайте за асансьорите от двете страни. Имам нужда от Лорън по телефона, за да ме свърже с биологичното оръжие и имам нужда лабораторията да е в безопасност. Мислиш ли, че можеш да го направиш?"
  
  Без пауза те се разпръснаха и заеха позициите си. Дрейк и Хейдън трябваше сами да влязат в лабораторията. Първо влязоха във външния офис, който беше пълен с провизии, всяка налична повърхност беше покрита с всякакви инструменти. Дрейк нямаше представа какво представляват, но изглеждаха жизненоважни и скъпи.
  
  Зад стъклената стена имаше вътрешна, безопасна стая.
  
  - Лорън - каза той. "Лаборатория 7 се състои от две стаи. Външни и вътрешни. Интериорът вероятно е химическа контролна зала, която може да бъде запечатана и освободена.
  
  Нищо. Комуникацията беше прекъсната.
  
  Дрейк погледна злобно Хейдън. "Какво-"
  
  "Съжалявам, Мат. Хейдън. Лабораториите винаги са честотно екранирани, така че сигналите не могат да влизат и излизат. Лаборатория 7 е на различно ниво от останалата част от съоръжението и ни отне известно време да деактивираме допълнителната сигурност."
  
  - Не се притеснявай - каза Хейдън. "Къде да отидем?"
  
  "Вътрешна стая. Там трябва да има стъклен шкаф. Виждате ли това?"
  
  Дрейк се приближи до голямата стъклена стена. "Да. Точно в далечния ъгъл.
  
  "Биологичните оръжия очевидно не приличат на оръжия. Трябва да се съхранява в кутия с размерите на бутилка за кафе. Може да се идентифицира с код PD777. Разбра ли?"
  
  "Разбрах". Той отиде до таблото с код на вратата и набра кода за отмяна. "Нищо". Той въздъхна. "Може ли тази стая да има различен код?"
  
  "Нека разбера. Проблемът е, че всички шефове, техници и лаборанти спят там с вас.
  
  "Да не говорим за руснаците, шведите и израелците. Побързай".
  
  Дрейк слушаше, докато Хейдън се съветваше с екипа. Всичко беше тихо, зловещо. След това Смит изръмжа през комуникатора си.
  
  "Движение по източното стълбище. Ето ги!
  
  "Открих движение на западната", съобщи Мей. "Побързай".
  
  "Задръж тези асансьори", каза Хейдън. "Ще имаме нужда от тях много скоро."
  
  Дрейк си помисли да стреля през стъклото. Без съмнение би било бронеустойчиво и потенциално опасно. Външната стая също съдържаше стъклени шкафове, пълни с епруветки и кутии, които можеха да съдържат произволен брой отрови.
  
  Лорън извика нов код. Дрейк го удари. Вратата се отвори със замах. Той изтича до далечния край на стаята, отвори килера и започна да търси кутията. Хейдън беше изоставен. Докато покрива гърбовете си, всеки член на екипа държи следващия в полезрението си.
  
  Дрейк премина през кутия след кутия. Всеки имаше отпечатък от черни, удебелени букви и цифри върху него и те не бяха в ред. Минава минута. Смит откри огън нагоре по стълбите, а Мей направи същото няколко секунди по-късно. Те бяха нападнати, молейки се никой да не е толкова идиот, че да изпрати граната в битката.
  
  "Разбрах!"
  
  Той вдигна контейнера, отне му половин секунда, за да си спомни, че съдържа биологично оръжие, което може да унищожи поне Америка, и го пъхна под мишницата си. "Време е да тръгваме".
  
  Като един, координирани, те започнаха да отстъпват. Мей и Смит покриха стълбите, докато Дрейк и Хейдън стигнаха до коридора, а след това Йорги и Дал ги покриха. Мей и Смит бързо се оттеглиха, когато Алиша натисна бутона на асансьора.
  
  Вратите се отвориха мигновено.
  
  - По-бързо! - извика Май и бързо се появи зад ъгъла. "Те са няколко секунди зад мен."
  
  Тя отвърна на огъня, приковавайки ги към земята.
  
  Смит пое по различен път, сега покрит от Дал, като двамата мъже се оттеглиха към вратите.
  
  И тогава алармите започнаха да звучат, мощен рев, подобен на клаксон, който изпълни ушите и накара сетивата да се ускорят.
  
  "Какво по дяволите е това?" Дрейк изпищя.
  
  "Не. О, не!" Лорън изпищя в отговор. "Махай се оттам. Махай се от там веднага! Те просто пуснаха нещо в системата. Тя направи пауза. "О, Боже... това е зарин."
  
  Вече се изливаше през отворите на покрива на коридора и страничните отвори на асансьора.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТА
  
  
  Дрейк потисна първоначалната вълна на страх при споменаването на името Сарин. Знаеше, че е смъртоносно. Знаех, че се смята за оръжие за масово унищожение. Знаеше, че Смит, Йорги и Кензи са свалили маските си.
  
  И той видя това, за което се каза, че е безцветна течност без мирис, изтичаща през вентилационните отвори.
  
  "Никога не съм се съмнявал, че тук са съхранявали зарин." Хейдън нападна Йорги. - Но това... - Тя сграбчи маската му.
  
  Дрейк знаеше, че почти всичко може да бъде манипулирано, проектирано или дори преосмислено. Единственото ограничение беше въображението. Течният нервнопаралитичен агент беше безкрайно гъвкав. Сега той се втурна с всички сили към Кензи, но видя, че Алисия и Мей вече са там. Израелката беше с маска, но очите й вече бяха затворени, а тялото й отпуснато.
  
  Заринът може да убие за една до десет минути, в зависимост от дозата.
  
  - Не - каза Дрейк. "Не не не".
  
  Смит се плъзна отстрани на асансьора, вече в безсъзнание, преди Дал да успее да дръпне маската напълно върху лицето си.
  
  Асансьорът се втурна нагоре, обратно към първия етаж.
  
  "Какво да правим?" - извика Хейдън по комуникациите. "Колко време имат?"
  
  "СЗО?" Лорън отговори естествено. "Кой беше ранен?"
  
  "Просто намерете проклет лабораторен плъх или лекар и ни кажете какво да правим!"
  
  Кинимака вдигна Смит през рамо, когато вратите се отвориха. Дрейк го видя да изтича, след което се втурна пръв, знаейки, че хаваецът вероятно е забравил за чакащите шведи, руснаци и израелци. Той веднага видя нещо, което изглеждаше като слаба пара, проникваща през всички отвори на високо ниво. Сърцето му се сви. "Беше пуснат и тук."
  
  - Целият комплекс - каза Лорън. "Имам лаборант точно тук."
  
  "Нямам нужда от него", въздъхна Кинимака. "Имаме нужда от атропин. Къде е този проклет атропин?
  
  По линията се чу нов глас. "Колко души са се заразили? И до какво ниво?"
  
  Дрейк сканира района и хукна да търси прикритие, насочвайки оръжието си. Алисия го подкрепи. Движението напред ги накара да спрат.
  
  "По дяволите с това!" Хейдън плачеше. "Имаме трима наши и десетки хора, които вече са в безсъзнание в лабораторията. Трябва да дойдеш тук с противоотровата и трябва да го направиш сега!"
  
  "Заринът е смъртоносен", каза мъжът. "Но може да отнеме час, за да убиеш. На прав път сме, повярвайте ми. Бяхме готови за това. Кажете ми, пострадалите имат ли затруднено дишане?"
  
  Дрейк погледна назад. Хейдън отдели малко време, за да провери. - Да - каза тя с буца в гърлото. "Да, така е".
  
  Дрейк наблюдаваше как Дал се приближи до Кензи, нежно я дръпна от Алиша и я притисна в ръцете си. Той се втренчи право в Кинимака. Никой друг. Никъде другаде. Светът изчезна и само едно нещо остана на съвестта на шведа.
  
  "Мано. Какво да правим?"
  
  Големият хаваец изсумтя. "Атропин и автоинжекторът."
  
  Гласът отговори веднага. "Медицинските отделения са разположени на всеки етаж. Всяко отделение съдържа няколко антидота и атропинът е един от тях. Там ще намерите и автоматични инжектори. Просто го забийте в бедрения мускул.
  
  - Знам какво да правя!
  
  Дрейк изчака техникът да каже на Кинимака къде да отиде, след което отиде пръв. Без промъкване наоколо, без избягване на масите; този път те бяха глави, подкрепяйки падналите си приятели, предизвиквайки всяка измамна нация, достатъчно глупава да се изправи срещу тях. Подът все още беше осеян с тела, само че сега тези спящи тела бяха свити, измъчвани от болка, някои вече трепереха.
  
  Унищожени са входните врати. Вътре се втурнаха мъже с маски и костюми.
  
  Дрейк ритна стола си настрани и тогава забеляза медицинския отсек в един от ъглите на стаята. Той бягаше. Вдясно лежеше тялото на руснака, облечен в кевлар, по когото бяха стреляли. До него лежаха още двама; те се сгърчиха и умряха. Заринът също ги удари силно. Химическото освобождаване ефективно спря битката и SPIR все още имаше биологичното оръжие.
  
  Хейдън се втурна напред без оръжие в ръце и отвори рязко вратата към медицинския отсек. Вътре пред тях стояха дузина ампули, пълни с лъскава течност. Те бяха ясно маркирани и Кинимака извика на атропина; Май извади автоинжектора и го напълни. Кинимака заби игла в лицето на Смит секунди преди Дал да направи същото с Кензи. Алиша и Май се справиха с Йорги, а след това екипът се сви, изтощен, вцепенен, уплашен, че надеждата, изпълнила сърцата им, сега изглежда толкова отчаяна.
  
  Минаваха минути. Дрейк се обърна към Кинимака. "Какво се случва сега?"
  
  "Ами, атропинът блокира ефектите на зарина. Те трябва да се обърнат."
  
  "Внимавайте за странични ефекти", каза техникът. "По същество халюцинации. Но световъртеж, гадене, замъглено зрение..."
  
  - Не се притеснявай - каза Алиша. "Няма нищо по-лошо от обяд в кръчма за Team SPEAR."
  
  "Суха уста. Повишена сърдечна честота..."
  
  "Да."
  
  Минаха още няколко минути и Дрейк безпомощно се взря в лицето на Йорга, желаейки сто пъти в секунда поне капка живот да се върне при него. Хейдън попитал техника дали могат да премахнат зарина от системата и да позволят на всички да свалят маските си, но ситуацията едва ли била под контрол. Който и да е пуснал зарина, все още може да има други планове.
  
  "Вече и ние сме в системата", увери ги Лорън. "ФБР задържа няколко високопоставени компютърни учени, които ровят в този случай от известно време."
  
  "Някакви новини за други екипи на специалните части?" - попита Хейдън.
  
  "Ние така мислим. Просто получавам потвърждение. Всичко е малко объркващо там."
  
  Дрейк потупа бузата на Йорги, вдясно от маската му. "Разкажи ми".
  
  Руснакът леко се размърда, вдигайки ръце. Очите му се отвориха и той се взря безизразно право в Дрейк. Той се закашля и се опита да свали маската си, но Дрейк я задържа. Със или без атропин, най-добре е да не оставяте нищо на случайността. Смит също се бореше, а след това и Кензи; Дал изпусна дълга, звучна въздишка на облекчение. Екипът се възползва от възможността да размени кратка, слаба усмивка.
  
  "Нека ги вдигнем във въздуха", каза Хейдън. "Приключихме тук за днес."
  
  Лорън се свърза отново. "Всичко наред ли е с тях? Всички тях?" Тя все още нямаше представа кой е заразен.
  
  "Дотук добре, любов", каза Дрейк. "Въпреки че би било хубаво някой лекар да ги прегледа."
  
  "Имаме дузина от тях тук."
  
  "Сега идвам при теб", каза Хейдън.
  
  Екипът се прегрупира и си помогна да излезе от вратата. Хейдън притисна биооръжието към гърдите си, дори сега не беше сигурна на кого може да се довери. Тя зададе въпрос на Лорън по комуникациите.
  
  "Той трябва да бъде отведен на безопасно място в Далас", каза Лорън. "Тук имам подробностите. Те ви чакат".
  
  Хейдън се взря в Дрейк с уморени очи зад маската си.
  
  Никога не свършва.
  
  Дрейк знаеше точно какво си мисли. Когато стигнаха до спешното отделение, свалиха маските си и намериха Лорън, те започнаха да се чувстват малко по-отпочинали. Дрейк се радваше да му носят горещо кафе, а Алиша блееше за бутилка вода. Май взе чашата от нея, отпи, след което я покани да отпие от използваната бутилка.
  
  Кензи протегна ръка, взе го от Мей и въздъхна. "Защо ви виждам четиримата?"
  
  Алисия върна водата си. "Значи все още жив? Хей, това брои ли се за тройка?"
  
  Дрейк гледаше. "Ти знаеш нещо? Ще разбера кога е време да напусна тази работа, когато вие двамата спрете да се ядосвате един друг. Тогава ще се пенсионирам."
  
  Лорън се отдръпна за момент от Смит, когато порой от информация удари централната й комуникационна система. Това включва съобщения от неприятния тип във Вашингтон, местната операция в Далас и, в по-малка степен, от министъра на отбраната.
  
  Тя махна с ръка на групата да слуша, преди да си спомни, че може да използва връзката. "Хей, ъ-ъ, добре, здравей. Ще ти дам адрес в Далас и трябва да тръгваш. Колкото по-дълго тези биологични оръжия остават в природата, толкова по-голяма е опасността. Сега имаме малко пояснение. Изглежда, че оригиналният транквилизатор, който е бил приложен, за да засегне почти всички, работещи в лабораторията, е бил задействан чрез излишен код веднага щом отворите ковчега на Джеронимо. Те изглежда смятат, че култът може да не съществува сега, но поне един човек все още може да работи за тях. Зарин също беше активиран от същия код и без съмнение от същия човек. Вътрешен човек? Може би. Но не забравяйте, че трябваше да премахнем защитните екрани на лабораторията, за да може сигналът да влезе вътре.
  
  "Трябва да се уверите, че хората няма да напуснат, преди спящият агент да си свърши работата", каза Хейдън.
  
  "Върху него. Но това не е всичко. Телата са преброени". Тя си пое въздух. "Нашият лабораторен персонал и невинни цивилни свършиха добра работа. Всички те изглежда реагират на атропин. Предполага се, че тъй като са спали на пода, са получили само слаби дози и помощта е пристигнала бързо. Сега няма проблем с идентификацията, но след като знаехме позициите на руснаците и шведите, трябва да приемем, че сме прави. Трима руснаци са убити, двама са в неизвестност. Двама шведи са загинали, един е в неизвестност. И трима израелци загинаха, двама бяха изчезнали.
  
  - Не са получили атропин? - попита притеснено Дал.
  
  "Разбира се, че го направиха, но след цивилните. И наистина ги удари по-агресивно.
  
  До този момент Смит, Йорги и Кензи вече бяха на крака, изглеждаха отпочинали и нетърпеливи за действие. Дрейк се чудеше дали това може да е един от гореспоменатите странични ефекти.
  
  - Йорги - каза той. "Вижте Алисия. Какво виждаш?"
  
  Руснакът се ухили. "Сладолед и люто чили?"
  
  Дрейк се ухили. "Той е добре".
  
  Алисия се намръщи дълбоко. "Какво, по дяволите, означава това. Йоги? Йоги? Хайде, приятелю. Знаеш, че те обичам, но ако не разлееш чашата, ще трябва да те убия.
  
  Дрейк я дръпна към чакащите коли. "Браво, любов моя, ти току-що доказа мнението му."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ПЪРВА
  
  
  Скоростта беше техният избор, техният спасител, техният Бог и най-добрият им начин да останат живи точно сега.
  
  Не си правеха илюзии какво може да ги очаква на път за Далас. Нямаше значение колко полицаи помагаха; без значение колко джипове на ФБР и микробуси на SWAT бяха наредени по маршрута, хората, срещу които се изправяха, бяха едни от най-добрите в света и щяха да намерят изход.
  
  В зависимост от това за кого всъщност са работили.
  
  Дрейк видя превозните средства, които им бяха предоставени за краткото пътуване през Далас - две държавно издадени превозни средства със задвижване на четирите колела - и рязко натисна спирачките.
  
  "Това наистина няма да работи."
  
  Спомняйки си паркинга и съдържанието му, той кимна към няколко паркоместа близо до изхода.
  
  "Те ще".
  
  Лорън изрази съгласието си. "Ще помоля ФБР да разгледа това."
  
  "Бърз". Дрейк вече се насочваше в тази посока. "Всичко? Заредете по дяволите. Скоро ще имаме нужда от всички амуниции, които имаме."
  
  С Хейдън в центъра, те се втурнаха към колите, черен Додж Чалънджър със стелт цвят и светлосин Мустанг с две бели ивици по предния капак. Дал модифицира Mustang, което беше страхотно, защото Дрейк искаше Challenger. Полицейските коли се отдалечиха с писък, подготвяйки се да разчистят маршрут през центъра на Далас. Хеликоптерът кръжеше наблизо, предупреден, че е много вероятно да бъде свален от SWAT екипи. И двете коли бяха достатъчно нови, за да бъдат хакнати - ФБР нямаше нужда от ключовете.
  
  Дрейк се качи с Йорги, който зае пътническото място, Хейдън, Алиша и Мей. Той запали двигателя, усмихвайки се щастливо.
  
  "Това", каза той, "е звукът, заради който бих станал от леглото преди шест сутринта."
  
  Алисия не му обърна внимание. Тя свикна с детинщината му и го разбра на всички.
  
  Дрейк запали двигателя. Дал запали мустанга до него и двамата мъже се ухилиха през два реда прозорци, най-накрая заедно.
  
  Хейдън почука кутията по облегалката на седалката си. "Биологични оръжия".
  
  "Ммм, да. Глоба."
  
  Той се притисна към пода, завъртя волана и насочи колата в тясното пространство на паркинга и се втурна към изхода. Колата е подскочила на неравната настилка, предницата се повдига, а задницата стърже. Прехвърчаха искри.
  
  Зад Дрейк Дал видя искри да проблясват по предното му стъкло, поглъщайки го в огън за секунда. Очевидно не беше щастлив.
  
  "Кийнел, Дрейк. Опитвахте ли се да влезете в това?"
  
  "Просто карай", отговори Хейдън. "Охраняемата сграда е само на девет минути."
  
  "Да, може би на състезателната писта", каза Смит. "Но това е Далас и тези двамата не са състезатели."
  
  - Искаш ли да стреляш, Ланселот? Дрейк въздъхна. "Качете се над този швед и го вземете."
  
  "Няма значение".
  
  "Ти си ядосан?" Алисия се присъедини. - Разбира се, че не, Ланселот.
  
  - Можем ли... - опита отново Хейдън.
  
  Гласът на Лорън заглуши нейния собствен. "Врагът се приближава", каза тя, а след това: "Не се застреляй, Ланселот."
  
  Дрейк удържа значително презавиване, като прецизира управлението си и използва двете ленти на пътя. Полицейска кола стоеше отпред и не позволяваше на други шофьори да пресекат пътя им. Чалънджърите профучаха покрай кръстовището, сега заобиколено от високи сгради. Мустангът профуча половин секунда по-късно, като на косъм размина задния калник на Доджа. Дрейк погледна в огледалото за обратно виждане и всичко, което можеше да види, бяха стиснатите зъби на Дал.
  
  "Сега знам какво е да бъдеш преследван от акула."
  
  Някъде напред беше останалият контингент от руснаци, шведи и израелци, всички от които имаха едно задължение - да получат биологично оръжие, което е специално създадено да унищожи хранителните доставки на Америка.
  
  "Защо просто не го унищожим?" - каза Кинимака, докато се държеше за парапета.
  
  "Това е справедлив въпрос", отбеляза Дал.
  
  - Така е - каза Лорън. "Но току-що ми казаха, че има протоколи. Процедури. Направете го погрешно и можете да убиете себе си и безброй други."
  
  Дрейк намали газта, когато пред него се появи остър завой. Още веднъж полицията беше затворила всички останали маршрути и той грациозно маневрира с колата зад ъгъла, като свали гумите и прескочи на червено. Дал беше на няколко стъпки зад него. Пешеходци се наредиха по улиците, зяпаха и жестикулираха, но бяха задържани от полицията с мегафон. Дрейк винаги е бил наясно, че някои може да не го слушат.
  
  "Полицаите не могат да се справят с всичко това", каза Хейдън. "По-полека, момчета. Остават ни пет минути.
  
  В този момент пикап изхвърча от странична улица и едва не блъсна забравил полицай. Той зави по пътя им и след това ги настигна. Йорги вече беше свалил прозореца си, а Май счупи стъклото отзад.
  
  Пикапът, сребрист F-150, поддържаше темпото, докато се приближаваше. Ухиленото лице зад волана ги гледаше, наблюдавайки ги два пъти повече от пътя. Йорги се облегна на стола си.
  
  "О, не, не, не. Това не е хубаво. Познавам я. Познавам я. "
  
  Дрейк хвърли бърз поглед. "Според мен той прилича на руски щангист."
  
  "Тя беше на Олимпиадата", каза Йорги. "Това беше преди тя да стане военен таен убиец, един от най-добрите, излизали някога от Русия. Тя е Олга.
  
  Дрейк намали, когато група пешеходци излязоха пред бързите коли, повечето от които държаха мобилни телефони на сантиметри от очите си.
  
  - Олга?
  
  "Да, Олга. Тя е легенда. Никога ли не сте чували за нея?
  
  "Не и в този контекст. Не".
  
  Сребристият F-150 се отклони рязко и се блъсна в страничната част на своя Challenger. Освободен от скитащото стадо, Дрейк отново настъпи газта и се втурна напред, а Challenger отговори със задоволителен рев. Олга направи нов завой, насочвайки се към задното три-четвърти крило, но пропусна с няколко инча. Нейният F-150 премина от другата страна, точно между Дрейк и Дал. Шведът маневрираше с мустанга си зад нея.
  
  "Не мога да го набия", каза той. "Твърде рисковано."
  
  "Не мога да я застрелям", каза Май. "Същия проблем".
  
  - Как очаква да избяга? Кинимака се замисли.
  
  "Олга е непобедима", увери ги Йорги. "И тя никога не се проваля."
  
  "Това е страхотно за нея", каза Алиша. - Може би вие двамата бихте могли да се скриете под един матрак.
  
  Три коли се движиха напред, други превозни средства бяха до голяма степен блокирани, а пешеходците бяха предупредени от постоянния вой на полицейски сирени. Дрейк следваше инструкциите на Хейдън, докато Хейдън седеше залепен за екрана на преносимата сателитна навигация.
  
  Дрейк видя дълга права пред себе си.
  
  - Остани с мен, Дал - каза той. "Натисни кучката в ъгъла."
  
  Той ускори, като се придържаше към центъра на пътя. Бездомното превозно средство всъщност започна да излиза от странична улица, но спря, когато шофьорът видя преследването да се приближава. Дрейк държеше чука надолу, наблюдавайки Олга и Дал зад нея. Двигателите изреваха и гумите започнаха да ревят. Като в мъгла минаваха стъклени витрини и офис сгради. Пешеходци изскочиха на пътя, за да се снимат. Полицейската кола се присъедини към преследването, дърпайки до Олга, така че Дрейк вече имаше две коли в изгледа си отзад.
  
  - Три минути - каза Хейдън.
  
  "Вземете си оръжията, хора", каза Алиша.
  
  "Да се надяваме, че руската кучка няма да си отиде тихо", каза Кензи.
  
  Йорги преглътна тежко до Дрейк.
  
  Тогава напред се случи най-странното и ужасяващо нещо. Фигурите изтичаха по средата на пътя, паднаха на колене и откриха огън.
  
  Куршуми прорязаха предницата на Challenger, дрънчаха в метал и пробиха болтове. Във въздуха хвърчаха искри. Дрейк караше колата абсолютно направо.
  
  "Удари шибаната колода!" - той извика.
  
  Още снимки. Полицията изскочи от тротоара, за да се опита да спре стрелците. Цивилни се скриха за прикритие. Екипът на SWAT напусна прикритието и избяга с полицията, с насочени оръжия, но не използвани поради вероятността да удари хора от другата страна на пътя.
  
  Предното стъкло на Дрейк избухна, шрапнели паднаха върху якето, раменете и коленете му. Куршумът удари облегалката за глава само на сантиметри вдясно от ухото му. Йоркширецът изчака още две секунди, позволи на стрелците да се подредят отново и след това отклони Challenger с голяма сила.
  
  Оставяйки F-150 на Олга на линията на огъня.
  
  Тя сама извъртя волана си, удряйки полицая в дясната страна, но куршумите все пак попаднаха. Мъжът, който седеше до нея, изведнъж отпусна; червено заля купето на колата. Още един руснак е мъртъв и е останал само един.
  
  Дал изведнъж се оказа на пряката линия на огъня.
  
  Но дотогава стрелците бяха съсредоточени върху приближаващите ченгета и SWAT, само двама от тях се обърнаха и откриха прикриващ огън, подготвяйки се да избягат. Дрейк видя куршумите, пронизващи тълпата, видя презрението, с което тези хора - вероятно израелци - се отнасяха към цивилни.
  
  "По дяволите всичко", каза той. "Това няма да бъде толерирано."
  
  "Дрейк!" - предупреди Хейдън. "Две минути".
  
  Май я хвана за рамото. "Това трябва да се направи."
  
  Дрейк натисна педала на газта и погълна земята между колата и бягащите бойци. Йорги се надвеси от единия прозорец, а Май от другия. Насочвайки оръжията си, те стреляха по три пъти по мъртвата права улица, без шанс за други жертви, и отблъснаха бягащите хора.
  
  Дрейк рязко зави, избягвайки падащите им тела.
  
  "Копелета".
  
  В огледалото за обратно виждане ченгетата ги заловиха. Тогава Олга и Дал се върнаха, надбягвайки се колкото можеше по-силно, надбягвайки се по средата на пътя. Колата на Олга беше окървавена, предното стъкло липсваше, калниците, страниците и фаровете бяха счупени, а гумата беше паднала от едната гума. Но тя все пак дойде, неумолима, като ураган.
  
  - Деветдесет секунди - прочете Хейдън на глас.
  
  "Където?" - Попитах. - попита Дрейк.
  
  Тя извика адреса. "Завийте остро надясно, след това наляво и сградата е точно пред вас, блокирайки пътя."
  
  - По друг начин - намеси се Лорън. "Израелците бяха тези, които напуснаха битката. И състезание.
  
  - Неразрешено - каза Кенси. "Както си мислех. Това никога нямаше да се случи, ако нашето правителство беше замесено.
  
  Дал не откъсваше очи от пътя. "Това, което идва от теб, ме изненадва."
  
  "Не трябва да бъде. Не казвам, че няма да действат, да убиват и осакатяват на чужда територия. Приятелска територия. Казвам, че не биха го направили толкова открито.
  
  "А, това има повече смисъл."
  
  Дрейк намали скоростта, рязко натисна спирачките и завъртя ревящия Чалънджър рязко надясно. Почти стигна до далечния бордюр, той включи двигателя и чу как гумите скърцат в търсене на сцепление. В последния момент те уловиха и изплюха чакъла и помогнаха да избутат колата напред. Надеждата беше, че Дал може да избута защитника на Олга, когато тя се обърна, но рускинята беше твърде умна и безразсъдно намали ъгъла и поведе. Кофата за боклук подскочи високо зад нея и се удари отпред.
  
  - Тридесет секунди - каза Хейдън.
  
  Тогава всичко отиде по дяволите.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ВТОРА
  
  
  Олга рискува всичко, бързо се приближава до багажника на Challenger.
  
  Дрейк видя, че левият завой наближава бързо и се подготви да обърне колата.
  
  В дъното на съзнанието си през целия този път го преследваше тревогата, че последният останал швед е някъде там. Но той така и не се появи.
  
  Все още.
  
  Войникът изскочи от магазина, държейки на мушката зловещ автомат, с окървавено лице, изкривено от гримаса на болка. Имаше болка, но остана на мисията. Още една неоторизирана атака. Друга трета страна, използваща хора от специалните части.
  
  Дрейк реагира моментално. Какви бяха вариантите? Изглеждаше, че като се движи опасно към левия фланг, опитвайки се да намести Challenger перфектно в новата тясна улица, той може да хвърли задната част в атакуващия швед. Това беше единствената игра и не отчиташе притежанието на смъртоносно оръжие от мъжа.
  
  Хейдън и Йорги седяха от другата страна на колата. Шведът изглеждаше така, сякаш щеше да напръска цялата кола, докато тя се плъзгаше странично. Пръстът му се напрегна. Дрейк се бореше с волана, държейки го здраво, десният му крак натискаше газта с правилната скорост.
  
  Шведът откри огън почти от упор - няколко секунди преди опашката на колата да го удари.
  
  И тогава целият свят полудя, обърна се с главата надолу, когато Олга се блъсна с всичка сила в дрифтиращия Challenger. Тя не забави нито малко. Тя блъсна колата си в страничната част на доджа, карайки го да се завърти, смачквайки шведа и пращайки тялото му наполовина на пътя. Дрейк сграбчи волана, неспособен да види направо, докато колата се въртеше; два завоя, след което се ударила във висок бордюр и се преобърнала.
  
  Той се блъсна на покрива, като все още се плъзгаше и стържеше по бетона, докато не се блъсна в предната част на магазина. Стъклото се счупи и дъждът започна да вали. Дрейк се бореше за равновесие. Алисия беше в ступор, Йорги беше в ступор.
  
  Олга рязко натисна спирачките и някак успя да спре F-150 внезапно.
  
  Дрейк я видя в обърнатото странично огледало. Прозорците бяха счупени от всички страни, но пукнатините бяха твърде малки, за да може някой да пропълзи лесно. Той чу как Май се бори с предпазния колан и го хвърля. Знаеше, че е пъргава, но не вярваше, че ще мине през задния прозорец. Те не можаха да се защитят.
  
  Олга затропа към тях, огромните й ръце и крака работеха, лицето й беше толкова гневно, че можеше да подпали целия свят. Кръвта покриваше чертите й и течеше от врата й върху пръстите й, капейки на пода. Тя държеше в едната си ръка автомат, а в другата - ракетна установка. Дрейк видя резервен пълнител, затиснат между зъбите й и военно острие отстрани.
  
  Затваряйки празнината, тя беше неумолима. Приближава смъртта. Очите й не мигнаха. От колата зад нея излизаше пара, а сега и огън, облизвайки фигурата й. Тогава Дрейк видя синя светкавица и осъзна, че Мустангът е пристигнал. Видя Олга да се усмихва. Той видя екипа да изскача от другата кола в залп.
  
  Олга падна на едно коляно, насочи ракетната установка към огромното си рамо и се прицели в обърнатия с главата надолу Чалънджър.
  
  Тогава тя ще унищожи ли биологичното оръжие?
  
  Тя го загуби. Няма рационална мисъл зад това демонично лице.
  
  Те бяха безпомощни. Жените на задната седалка се оживиха, освободиха се и се опитаха да намерят място за маневриране. Те не видяха какво предстои и Дрейк не им каза. Нямаше как да направят нещо по въпроса.
  
  Олга дръпна спусъка и ракетата се запали.
  
  Приятели, семейство, така вървим...
  
  Торстен Дал си проправи път като ужасен таран; тичайки с пълна скорост, с всички сили, той се блъсна в Олга отзад. Ракетната установка се подхлъзна, боеприпасите й се отклониха и изстреляха по различна траектория. Самият Дал, спасявайки ситуацията, трябва да е изпитал най-силния шок в живота си, тъй като Олга не помръдна.
  
  Шведът просто се блъсна с главата напред в най-здравата тухлена стена в света.
  
  Дал падна по гръб със счупен нос и беше в безсъзнание.
  
  Олга махна с ръка на Лудия швед, едва забелязвайки великолепната атака. Тя се издигна като нова планина, хвърли ракетната установка на земята и вдигна картечницата с една ръка, а кръвта все още капеше отдолу и пръскаше пода.
  
  Дрейк видя всичко това и се обърна, за да избута Йорги, а след това и Хейдън. Главата му все още се въртеше, но успя да улови погледа на Алисия.
  
  "Ние сме добре?" Тя знаеше, че нещо не е наред.
  
  "Току-що видях как Дал удари Олга с цялата си сила, отскочи обратно в безсъзнание и тя едва забеляза."
  
  Алисия едва успя да си поеме дъх. "Майната му. аз".
  
  "И сега тя има картечница."
  
  Хейдън се освободи. Май скочи след нея, промъквайки се през малката пролука. Дрейк се обърна, наблюдавайки огледалото, дори докато се опитваше да се промъкне през собствените си малки прозорци. Олга насочи пистолета, ухили се отново, вдигна свободната си ръка и извади зъба от устата си, хвърляйки го на земята. В този момент пристигнаха останалите съотборници на Дал.
  
  И един от тях беше Мано Кинимака.
  
  Хаваецът, по истински начин, се стрелна с пълна скорост, крака от земята, разперени ръце, човешки снаряд, разрушаващ топка от мускули и кости. Той удари Олга по раменете, точно, по-добре от Дал, и я стисна силно. Олга се олюля шест фута напред и това само по себе си беше чудо.
  
  Кинимака се обърна отпред, с лице към руснака.
  
  Автоматът падна на пода.
  
  Дрейк прочете по устните й.
  
  - Трябва да застанеш на колене, малък човече.
  
  Кинимака замахна със сенокос, който Олга ловко избегна, по-бързо, отколкото Дрейк можеше да си представи. Тогава собственият й юмрук се заби дълбоко в бъбреците на Мано, карайки хавайеца моментално да падне на колене и да ахне.
  
  Кензи и Смит стигнаха до мястото на битката. Дрейк не можеше да се отърси от чувството, че няма да е достатъчно.
  
  Гърчеше се, докато плътта се откъсна от корема му, докато тазовата му кост изскърца. Той изскочи от колата и не обърна внимание на прясната кръв. Давайки знак на всички с изключение на Хейдън, той започна да накуцва към битката, докато около тях звучаха сирени, мигащи сини светлини изпълваха зрителното му поле и ревът на мъже, ченгета и войници изпълваше въздуха.
  
  Той закуцука по улицата, приближавайки се до Олга. Руснакът не обърна внимание на Смит, докато я простреля в стомаха; тя сграбчи Кензи за косата и я хвърли настрана. Кафявите кичури останаха стиснати в ръцете на руснака и Кензи, шокирана, се претърколи и се претърколи надолу по канавката, оголвайки плътта си. След това Олга удари ръката си върху китката на Смит, събаряйки пистолета на земята и карайки войника да изпищи.
  
  "Стреляш ли по мен? Ще ти откъсна ръката и ще те удуша с кървавия край."
  
  Дрейк събра сили и я удари отзад, нанасяйки три удара в бъбреците и гърдите. Щеше да използва пистолета си, но го загуби при инцидента. Олга дори не забеляза атаката. Беше като удар в ствол на дърво. Той се огледа за оръжие, нещо, което можеше да използва.
  
  Той го видя.
  
  Май изтича, последвана от Алисия, а след това и Йорги, бял като чаршаф. Дрейк вдигна ракетната установка, вдигна я над главата си и я стовари с всичка сила върху гърба на руснака.
  
  Този път тя се премести.
  
  Кинимака скочи настрани, когато огромната планина се срути на едно коляно. Резервният пълнител изпадна от зъбите й. От колана й падна РПГ. Дрейк изпусна оръжието си, дишайки тежко.
  
  Олга се изправи, обърна се и се усмихна. "Ще те тъпча, докато станеш боклук на бетона."
  
  Дрейк се отдалечи, олюлявайки се. Ударът на Олга одраска бедрото му и изпрати експлозия от болка от единия до другия край на тялото му. Алисия влезе във водата, но беше изхвърлена високо във въздуха и се блъсна върху Кензи. Кинимака се надигна преди удар с глава, който го прати право в дупето. Смит нанесе безброй удари в тялото и след това три в гърлото и носа, карайки Олга да избухне в смях.
  
  "О, благодаря ти, скъпа, че ми помогна да се отърва от храчките. Още едно Моля."
  
  Тя изложи лицето си на удара на Смит.
  
  Алисия помогна на Кензи да стане. Полицаите се втурнаха към тях. Дрейк нямаше как да не пожела да стоят настрана. Това може да се превърне в кървава баня. Опита се да стане и успя на един крак.
  
  Олга сграбчи Смит за гърлото и го хвърли настрана. Кинимака поклати огромната си глава, сега в краката на Олга, и нанесе половин дузина невероятни удари по дебелите й бедра.
  
  Тя удари Кинимака в главата, сваляйки го. Тя отрази следващата атака на Дрейк и го събори назад, въпреки че кръвта течеше свободно от ушите й, дясното око и безброй порязвания и синини по челото й. В стомаха й се отвори дупка, където Смит я простреля, и Дрейк се чудеше дали това може да е начин да я спре.
  
  Мей привлече вниманието на Олга. - Погледни ме - каза тя. "Погледни ме. Никога не съм бил побеждаван."
  
  Изразът на интерес прекоси кървавата мина. "Но ти не си нищо повече от една от моите потни жлези. Супер момиче ли си? Wonder Woman? Скарлет Йохансен?
  
  "Аз съм Май Китано."
  
  Олга пристъпи неловко напред, избутвайки Смит и приближаващата Алиша настрани. Май клекна. Олга се хвърли. Май танцува далеч, далеч и после посочи дясното рамо на Олга.
  
  "И докато те разсейвам, моят приятел Йорги ще те унищожи."
  
  Олга се обърна удивително бързо. "Какво..."
  
  Йорги закачи ракетната установка на раменете си, увери се, че последната граната е позиционирана правилно и след това стреля директно в тялото на Олга.
  
  Дрейк се наведе.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ТРЕТА
  
  
  Впоследствие екипът на SPEAR изчезна. След като предадоха биологичното оръжие, те бяха отведени от местопрестъплението и отведени през сърцето на неестествено тих град до една от най-сигурните къщи на ФБР в провинцията. Беше ранчо, непременно малко от съображения за сигурност, но все пак ранчо със собствена къща, конюшни и корали. Те държаха конете, за да продават илюзията, и служителя в ранчото, за да ги обучава, но той също работеше за федералните.
  
  Екипът беше невероятно щастлив да пристигне в безопасното жилище и още по-щастлив да се раздели и затвори вратите на различни стаи. За човек те бяха бити, изтощени, бити, натъртени, кървящи.
  
  Всички бяха напоени с кръв, синини и окосмяване също. Тези, които не са губили съзнание, са искали да са го направили; и тези, които го направиха, съжалиха, че не могат да помогнат. Дрейк и Алиша влязоха в стаята си, съблякоха се и се отправиха право към душа. Струята гореща вода помогна да се отмие не само кръвта. Дрейк помогна на Алиша и Алисия помогна на Дрейк на места, където ръцете им бяха твърде натъртени, за да помогнат.
  
  Отборът не беше разбит, но бяха малко претоварени.
  
  "Винаги има някой", въздъхна Дрейк, когато водата го удари с пълна сила, "който може да те събори от краката."
  
  "Знам". Алисия изля шепи течен сапун в дланта си. - Видяхте ли Дал да отскача от нея?
  
  Дрейк започна да кашля. "О, не, моля те. Не ме карай да се смея. Моля те".
  
  Дрейк не намери за странно, че успя да намери хумор толкова бързо след това, на което току-що беше свидетел. Този човек беше войник, обучен да се справя с травма и сърдечна болка, смърт и насилие; той правеше това по-голямата част от живота си, но войниците се справяха по различен начин. Един такъв начин беше да поддържате приятелство с колегите си; други винаги трябваше да гледат от добрата страна на нещата.
  
  Когато е възможно. Имаше ситуации, които поставяха дори войник на колене.
  
  Сега Алисия, изрязана от същия плат, си спомни битката на Кинимаки с огромната Олга. "По дяволите, беше като бебето на Годзила срещу Годзила. Кървавият Мано беше по-скоро шокиран, отколкото ранен.
  
  "Той със сигурност може да понесе удар с глава." Дрейк се ухили.
  
  "Не!" Алисия се засмя и двамата се наслаждаваха заедно известно време, в желанието си да се отърват от болката.
  
  По-късно Дрейк излезе от душа, наметна си чаршафа и се върна в спалнята. Обхвана го чувство за нереалност. Преди час те бяха в самия център на Ада, потопени в една от най-тежките и кървави битки в живота си, а сега се миеха в ранчо в Тексас, заобиколени от охрана.
  
  Какво следва?
  
  Е, положителната страна беше, че спечелиха три от четирите кардинални посоки. И трима от четиримата конници. Орденът беше скрил четири оръжия, така че според малко непоследователното, размито и откровено несигурно преброяване на Дрейк беше останало само едно. Той се засмя на себе си.
  
  По дяволите, надявам се да съм разбрал правилно.
  
  Зад него се чуха стъпки и той се обърна.
  
  Алиша стоеше там, напълно гола и блестяща от водата от душа, косата й беше залепнала за натъртеното й рамо. Дрейк се втренчи и забрави за задачата.
  
  - По дяволите - каза той. "Така че има моменти, когато е добре да ви видя двамата."
  
  Тя се приближи и свали кърпата му. - Мислиш ли, че имаме време?
  
  - Не се притеснявай - каза той с усмивка в гласа. "Не отнема много време".
  
  
  * * *
  
  
  По-късно, след като откриха и се опитаха да избегнат синини по телата си, Дрейк и Алиша облякоха нови дрехи и слязоха в огромната кухня. Дрейк не беше сигурен защо са избрали кухнята; изглеждаше като естествено място за срещи. Косите лъчи на залязващото слънце проникваха през панорамните прозорци, придавайки златист оттенък на дървения под и кухненския обков. Стаята беше топла и ухаеше на прясно изпечен хляб. Дрейк седна на един бар стол и се отпусна.
  
  - Бих могъл да прекарам месец тук.
  
  "Още един ездач", каза Алиша. - И тогава ще си вземем почивка?
  
  "Можем ли да направим това? Искам да кажа, че не звучи като края на думата "почини си, любов".
  
  "Е, все още трябва да отговаряме на Кроу", тя сви рамене, "за Перу. И Смит може да има проблеми. Не трябва да тръгваме на мисия, когато член на нашето семейство е в беда."
  
  Дрейк кимна. "Аз съм съгласен да. И тогава има SEAL Team 7."
  
  "Някой ден - въздъхна Алиша, сядайки на кацалката до него - нашият празник ще дойде."
  
  "Хей, виж какво донесе котката!" - извика Дрейк, когато видя Дал.
  
  Шведът мина внимателно през вратата. "Глупости, опитвам се да вървя, но всичко е двойно пред очите ми."
  
  "Мислите ли, че ходенето е трудно?" Дрейк каза. "Искаш ли да опиташ да се сбиеш?"
  
  Дал си проправи път до бар стола. "Някой да ми донесе питие."
  
  Алисия бутна бутилката с вода към него. - Ще отида да взема още.
  
  Дрейк погледна приятеля си със загриженост. "Ще трябва ли да чакаш до края, приятел?"
  
  "Честно казано, става все по-добре с всяка минута."
  
  "О, защото си спомням как седяхте по време на кавгата с Олга."
  
  "Майната му, Дрейк. Никога не искам да си спомням това."
  
  Дрейк се засмя. "Сякаш някога ще ви позволим да забравите за това."
  
  Останалите от екипа пристигнаха малко по малко и двайсет минути по-късно всички седяха на бара, пиеха кафе и вода, плодове и ивици бекон и много рани, отколкото можеха да изброят. Кинимака не гледаше никого, а Смит не можеше да държи нищо в дясната си ръка. Йорги беше изключително депресиран. Кенси не можеше да спре да се оплаква. Само Мей, Лорън и Хейдън изглеждаха себе си.
  
  - Знаеш ли - каза Хейдън. "Щастлив съм, че всички заедно преминахме през това. Можеше да бъде много по-лошо. Атропинът си свърши работата. Има ли някакви последващи ефекти, момчета?"
  
  Йорги, Смит и Кензи примигнаха. Кенси говори от името на всички тях. "Мисля, че Олга надмина афтър ефектите."
  
  Хейдън се усмихна. "Добре, защото още не сме приключили. Тези отбори, които не посетиха Форт Сил и Далас, търсеха последна следа. За щастие мозъчният тръст във Вашингтон и NSA успяха да следят основните играчи.
  
  "SAS?" - предложи Дрейк.
  
  "Ами, британците, да. Те ще бъдат последвани от Китай и всичко, което е останало от Франция..."
  
  "SEAL Team 7?" - попита Дал.
  
  "Неизвестен, недеклариран и неоторизиран", каза Хейдън. "Според Кроу."
  
  "Има по-високи структури от министъра на отбраната", каза Кинимака.
  
  - Президентът Кобърн не би ни оставил да изсъхнем - протестира Дрейк. "Трябва да вярвам, че той не знае нищо за тюлените."
  
  - Съгласен съм - каза Хейдън. "И докато съм съгласен с Мано, че има същества, по-висши от Кроу, има много по-коварни. Такива, които те нападат странично, изневиделица, и ти оставят малък избор. Трябва да вярвам, че се случва повече, отколкото знаем."
  
  "Това не помага на нашия проблем." Смит се засмя и се помъчи да вдигне чашата с мляко.
  
  "Надясно". Хейдън взе шепа плодове и се настани удобно. "И така, нека се съсредоточим върху това да сложим край на тази лоша майка и да се приберем у дома. Все още сме най-големият отбор и най-добрият. Дори сега британците имаха само един ден преднина. Китайците също. Сега, изглежда, от всички останали само французите са се оживили. Те изпратиха друг екип от трима, за да се свържат с единствения останал оригинал."
  
  "Същото е в битката на силите за специални операции", каза Дал. "Ние сме на върха."
  
  "Да, но това едва ли ще е от значение. И лъжи. Не е като да сме ръка за ръка или заедно в пустинята."
  
  "Това е груба, непредвидима битка", каза Дал. "Това е толкова реално, колкото е възможно."
  
  Хейдън кимна и бързо продължи. "Нека обобщим текста на Заповедта. "На четирите краища на Земята открихме четиримата конници и им изложихме плана за Ордена на Страшния съд. Тези, които преживеят кръстоносния поход на Страшния съд и последиците от него, по право ще управляват. Ако четете това, ние сме се изгубили, така че четете и следвайте с повишено внимание. Последните ни години бяха прекарани в сглобяване на последните четири оръжия на световните революции: война, завоевание, глад и смърт. Обединени, те ще унищожат всички правителства и ще отворят ново бъдеще. Бъди готов. Намери ги. Пътуване до четирите краища на Земята. Намерете местата за почивка на Бащата на стратегията и след това на Кагана; най-лошият индианец, живял някога, а след това и Божият бич. Но всичко не е както изглежда. Посетихме Кагана през 1960 г., пет години след завършването му, поставяйки Конкуестът в неговия ковчег. Открихме Бича, който пази истинския Страшен съд. И единственият код за убийство е когато се появят Конниците. По костите на Отеца няма разпознавателни знаци. Индианецът е заобиколен от оръжия. Редът на Страшния съд сега живее чрез вас и ще царува върховно завинаги.
  
  Тя свърши и отпи.
  
  "Всичко е наред? Мисля, че сега има повече смисъл. Орденът е мъртъв, отдавна го няма, но все още има малък елемент от тях в това. Може би бенка. Неженен. Може би нещо друго. Но е достатъчно добър, за да хакне лаборатория в Далас и достатъчно добър, за да унищожи цял куп специални части, така че не можем да го подценим.
  
  Тя замълча, когато Дрейк махна с ръка. "Да?"
  
  "Знаете ли къде е най-добре за него?" - попита той. "В мозъчен тръст във Вашингтон. Или работа за NSA.
  
  Очите на Хейдън се разшириха. "По дяволите, това е наистина добра гледна точка. Нека си помисля." Тя наля черно кафе от стъклена кана.
  
  "Времето лети, приятели мои", каза Май.
  
  "Да, с теб съм". Хейдън натъпка устата си. "Тогава нека анализираме текста: последното кътче на земята е Европа. Трябва да намерим гроба на Божия бич, който е Конникът на смъртта и пази истинския Страшен съд. Най-лошият от всички. И имаше ли код за убийство, когато Конниците се появиха? Все още не разбирам това, съжалявам.
  
  "Предполагам, че мозъчният тръст прави това от известно време?" каза Йорги.
  
  Сега Лорън, която се беше облегнала на огромния хладилник, проговори. "Разбира се, че имам. Древният водач някога е получил съмнителната титла "Flagellum of God" от римляните, с които се е сражавал и убивал. Той вероятно е бил най-успешният от варварските владетели и е атакувал източната и западната Римска империя, когато е живял около 406-453 г. Той беше най-ужасният враг на Рим и веднъж беше цитиран: "Там, където съм минал, трева никога повече няма да расте".
  
  "Още един прославен древен масов убиец", каза Дал.
  
  "Хунът Атила", каза Лорен, "уби брат си през 434 г., за да стане единствен владетел на хуните. Известен със свирепия си поглед, Атила често въртеше очи, "сякаш се наслаждаваше на ужаса, който вдъхваше", според историка Едуард Гибън. Той също така твърди, че владее истинския меч на Марс, римския бог на войната. Вие мога да си представя страха, който това би внушило на римско бойно поле.
  
  "Разбрахме", каза Дрейк. "Атила беше лошо или добро момче, в зависимост от това на коя страна си. И кой е написал историческите книги. Как и къде умря?
  
  "Няколко противоречиви разказа описват как е починал. От кървене от носа до нож в ръцете на новата му жена. Когато намериха тялото му, мъжете, според обичая на хуните, изскубаха косите от главите им и нанесоха дълбоки, отвратителни рани по лицата им. Говореше се, че Атила, тъй като бил толкова страшен враг, получил съобщение от боговете за смъртта му като фантастична изненада. Благословение. Тялото му беше положено в центъра на обширна равнина, в копринена шатра, за да могат всички да го видят и да му се възхищават. Най-добрите конници от племената яздели наоколо и разказвали истории за великите му подвизи около лагерните огньове. Беше голяма смърт. По-нататък се казва, че на гроба му е организирано тържество. Лорън продължи да повтаря съответните точки, които полицаят прошепна в ухото й. Нямаше смисъл да монтирам високоговорител.
  
  "Запечатаха гробниците му със злато, сребро и желязо, защото имаше три. И те вярваха, че тези три материала са подходящи за най-великия от всички крале. Разбира се, бяха добавени оръжия, богатства и редки скъпоценни камъни. И изглежда, също според обичая, те са убили всички, които са работили върху гроба му, за да запазят местоположението му в тайна.
  
  Алисия огледа седящите на масата. "Един от вас ще умре", каза тя. "Не ме молете да ви погреба. Няма проклет шанс.
  
  "Ще бъдете едновременно натъжени и възхитени да чуете, че гробницата на Атила е едно от най-големите изгубени гробни места в историята. Разбира се, от някои други - отдавна изгубеното тяло на крал Ричард III, открито под паркинг в Лестър преди няколко години - вярваме, че все още могат да бъдат намерени. Може би Клеопатра? Сър Франсис Дрейк? Моцарт? Във всеки случай, що се отнася до Атила, се смята, че хунските инженери са отклонили река Тиса достатъчно дълго, за да пресуши основното речно корито. Атила е погребан там във великолепния си безценен троен ковчег. След това Тиса беше освободен, скривайки Атила завинаги.
  
  В този момент те чуха звука на приближаващ хеликоптер. Хейдън огледа стаята.
  
  "Надявам се, че сте готови за нова битка, момчета и момичета, защото това далеч не е приключило."
  
  Дрейк протегна болезнените си мускули. Дал се опита да задържи главата си на раменете си. Кенси трепна, когато докосна драскотина по гърба си.
  
  - Честно казано - каза Дрейк. "Все още ми беше скучно тук."
  
  Хейдън се усмихна. Дал кимна, доколкото можеше. Мей вече беше на крака. Лорън се насочи към вратата.
  
  - Хайде - каза тя. "Ще ни информират повече по пътя."
  
  "Европа?" - попита Йорги.
  
  "Да. И за последния Конник на смъртта."
  
  Алисия скочи от бар стола. "Страхотен ободряващ разговор", каза тя саркастично. "Идвайки от теб, звучи толкова вълнуващо, че дори пръстите на краката ми започват да изтръпват."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА
  
  
  Още един полет, нова битка на хоризонта. Дрейк се настани в удобен стол и слушаше как Лорън изказва присъдите и заключенията на окръг Колумбия по делото Атила Хунът. Екипът седеше на различни позиции, вземайки каквото можа и опитвайки се да игнорира болката от наскоро наречения "инцидент с Олга".
  
  "Гробът на Атила е изгубен за историята", заключи Лорън. "Никога не е намерен, въпреки че имаше няколко фалшиви открития. И така - тя направи пауза, заслушана, - чувал ли си за гравитационната аномалия?
  
  Дал погледна назад. "Този термин има няколко значения."
  
  "Е, това е нашата гледна точка. Съвсем наскоро учените откриха огромна и мистериозна аномалия, заровена под полярната ледена покривка. Знаехте ли това? Той е с огромни размери - 151 мили в ширина и почти хиляда метра дълбочина. Засечен от сателитите на НАСА, това е гравитационна аномалия, тъй като промените в заобикалящата го среда показват наличието на огромен обект, разположен в кратера. Сега, ако оставим дивите теории настрана, този обект е гравитационна аномалия. Той е позициониран неправилно, не се движи като всичко останало около него и следователно може да бъде открит от мощен радар.
  
  - Говорите за радар, проникващ в земята - каза Дал. "Моят стар специалитет."
  
  Очите на Дрейк се разшириха. "Ти си сигурен? Мислех, че е мъжки стриптийз на моминските партита. Наричаха те Танцуващият викинг."
  
  Дал го измори. "Спри това".
  
  Алисия се наведе към мен. - Изглежда заядлив - прошепна тя театрално.
  
  "Да отскочиш от нищо неподозираща стара дама ще ти причини това."
  
  Изненадващо, Смит имаше сълзи в очите. "Трябва да кажа", ахна той, "никога не съм виждал някой да отскача толкова силно от някого, без да използва батут." Той скри лицето си, опитвайки се да се успокои.
  
  Кинимака го потупа по рамото. "Добре ли си, брато? Никога преди не съм те виждал да се смееш, човече. Това е странно".
  
  Лорън се намеси, спасявайки шведа от още закачки. "GPR, но в интензивен мащаб. Искам да кажа, има едно странно нещо в Google Maps, наречено Антарктида. Можете да видите това от вашия лаптоп. Но намирането на нещо толкова малко като гробницата на Атила? Е, това включва използването на машини и софтуер, които НАСА дори не е признала, че все още притежава."
  
  "Използват ли сателит?" - попита Йорги.
  
  "О, да, всички готини нации имат това."
  
  "Включително Китай, Великобритания и Франция." Дрейк посочи списъка им с противници.
  
  "Със сигурност. От космоса китайците могат да идентифицират човек, който седи в колата си, да проверяват интернет сайтовете, които преглежда, и да класифицират съдържанието на сандвича, който яде. Всеки мъж. Почти навсякъде."
  
  - Само мъже? - попита Кензи. - Или и жените?
  
  Лорън се ухили и прошепна: "Имам мъж в ухото ми, който го предава. Звучи малко млад, сякаш още не е открил жените.
  
  Дрейк слушаше как хеликоптерът пресича небето между Америка и Европа, третия и четвъртия край на земята.
  
  "Добре, добре, както и да е..." Лорън намигна. "Ако съберем малко известната география на Пискара, един текст казва, че прочутият дворец на Атила се е намирал между Дунав и Тиса, в хълмовете на Карпатите, в равнините на Горна Унгария и съседен Зазберин. Много по-неясен пасаж казва, че гробницата на Атила е била срещу неговия дворец.
  
  "Но погребан под реката", каза Май.
  
  "Да, Тиса пресича Унгария от север на юг, като е огромен приток на самия Дунав. Пътят на реката ще помогне на нашите учени. Надяваме се, че техните изследвания, използващи геофизична технология, ще комбинират сателит, магнетизъм, MAG и радар, проникващ в земята. Магнитните проучвания се допълват от GPR профили за избрани аномалии. Те също така казват, че могат да видят дали реката някога е била отклонена. Тя сви рамене. "Говорим за хиляди и хиляди изображения, които компютърът трябва да разгледа и след това да вземе решение."
  
  "Добре, добре, значи се насочваме към Унгария." Алисия симулира главоболие. "Просто го кажи."
  
  Екипът се отпусна, чудейки се как се справят агресивните им колеги.
  
  
  * * *
  
  
  Унгария, Дунав и Тиса изглеждаха черни през нощта като останалата част от Европа, но Дрейк знаеше, че точно сега тук е много по-бурно. Там лежеше най-могъщият от четирите конника - Смъртта - и тези, които го намериха, може би ще определят бъдещето на света.
  
  Екипът кацна, излетя отново, кацна отново и след това скочи в огромен, неотразяващ ван, за да завърши последния етап от своето пътуване. Калкулаторите все още не бяха измислили нищо, площите бяха все още големи, а целта малка, да не говорим за стара и потенциално деградирала. Би било хубаво да разберем как Орденът е действал независимо, но внезапните им убийства преди много десетилетия сложиха край на всяко отстъпление.
  
  Те разположиха лагер в равнините, поставиха стражи отвън и се настаниха вътре. Духаше силен вятър, който развяваше палатките; сюрреалистичната реалност на всичко, което бяха направили през последните няколко дни, все още се опитваше да потъне в тях.
  
  Наистина ли сме тук сега, разположени на лагер по средата на унгарски хълм? Дрейк се замисли. Или Олга все още ни бие?
  
  Цъфтящото платно на шатрата говореше истината, както и гърчещата се фигура до него. Алисия, увита в спалния си чувал и само очите й се показват.
  
  "Студено ли е, любов?"
  
  "Да, ела тук и ме стопли."
  
  "Моля", каза Дал някъде на юг от краката на Дрейк, "не днес."
  
  "Съгласен съм", каза Кензи от изтока. "Кажи на кучката, че имаш главоболие или нещо подобно. Кой знае къде е била? Броят на болестите и така нататък, и така нататък.
  
  "Значи няма въпрос за четворка?"
  
  "Така е", добави Май, който стоеше на входа на палатката. - Особено след като сме петима.
  
  "Луд, забравих, че си тук, Спрайт. Все още не мога да повярвам, че ни затвориха всички в една проклета палатка."
  
  "Аз, например, предпочитам да спя в равнините", каза Дал, ставайки. - Тогава може би ще спя.
  
  Дрейк наблюдаваше как шведът се отправи към изхода, предполагайки, че ще се възползва от възможността да се обади на Джоана. Връзката им оставаше във въздуха, но скоро щеше да дойде ден, когато някой щеше да вземе окончателно решение.
  
  Разсъмна се и експерти от Вашингтон предложиха половин дузина обекти. Екипът се раздели и започна да копае, изхвърляйки от главите и сърцата си великолепните пейзажи: искрящата синя змия на Тиса, ту широка, ту странно тясна на места, тревистите хълмове на Карпатите, безкрайно ясното небе. Прохладният ветрец, който духаше през широките пространства, беше добре дошъл, облекчаваше умората и успокояваше синините. Дрейк и останалите постоянно се чудеха къде са враговете им. британски, китайски и френски. Където? Над най-близкия хълм? Никой никога не е виждал и най-малкия намек за наблюдение. Сякаш другите отбори се отказаха.
  
  "Не е обикновеният лов на реликви", каза веднъж Дрейк. "Едва ли знам къде ще попадна следващия път."
  
  - Съгласен съм - каза Дал. "В един момент всички се караме, а в следващия вече е лесно. И все пак можеше да бъде и по-лошо."
  
  Първият ден отлетя бързо, после вторият. Нищо не намериха. Заваля дъжд, а след това ослепителното слънце. Екипът се редуваше да почива и след това позволи на няколко наети работници да ги облекчат за известно време. Мъже и жени, които не говореха английски, бяха назначени от близкото село. Един ден Алисия откри дупка в земята, вероятно стар тунел, но вълнението й бързо угасна, когато търсенето й стигна до задънена улица.
  
  "Няма полза", каза тя. "Може да сме на метър от него и пак да не го намерим."
  
  "Как мислите, че това е останало незабелязано през всичките тези години?"
  
  Дал продължи да се чеше по главата, сигурен, че не са разбрали нещо. "Това е на върха на езика ми", повтори той повече от веднъж.
  
  Дрейк не можа да се сдържи. "Имате предвид Олга, нали? Беше много кратко преживяване, приятелю.
  
  Дал изръмжа, все още оглеждайки.
  
  Още една нощувка и още няколко часа на палатката. Най-напрегнатата от тези вечери беше, когато Дрейк започна да говори за изявлението на Уеб, неговото наследство и тайния му хранилище с информация.
  
  "Трябва да се съсредоточим върху това следващия път. Тайните, които е събрал, могат да бъдат опустошителни. Зашеметяващо".
  
  "За кого?" Дал каза. "Тези срещу нас не бяха толкова лоши."
  
  "С изключение на един, който все още не знаем", каза Май.
  
  "По дяволите, наистина ли? Забравих. Кое е?"
  
  Японката понижи глас и заговори тихо. "Един от вас умира."
  
  За дълъг, болезнен момент настъпи тишина.
  
  Алисия го счупи. "Трябва да се съглася с Дрейк. Това не се отнася само за нас. Уеб беше специалист по преследване и мегабогат задник. Трябва да е имал мръсотия върху всички.
  
  Фалшива тревога ги накара да се втурнат от палатката, падайки в земята и калта, сред развалините и пясъка на древно гробище. За тяхно дълбоко раздразнение се оказа, че не е на Атила. Поне не доколкото можеха да кажат.
  
  По-късно, в палатката, те се върнаха към мислите си.
  
  "Има толкова много за справяне", каза Хейдън. "Може би това търсене на скривалището на Уеб и това, което ще открием впоследствие, може да ни предпази от това, което може да дойде."
  
  "Смъртта на Джошуа в Перу? Нашето неподчинение? Съмнителна преценка и несигурна каишка? Трябва да отговаряме пред някого. Едно обръщение, с което можете да се разминете. Но три? Четири? Сметките ни са на червено, хора, и нямам предвид преразход."
  
  "Оттук SEAL Team 7?" - попита Дал.
  
  "Може би", промърмори Хейдън. "Кой знае? Но ако ни нападнат с предразсъдъци, кълна се в Бога, че ще отвърна на удара със сравнителна сила. И така ще бъде с всички вас. Това е заповед."
  
  Дойде нов ден и ловът продължи. Валежите попречиха на усилията им. Вашингтонският мозъчен тръст се завърна с още седем сайта за общо двадесет и три. Повечето от тях не дадоха нищо освен празни пространства или стари основи, отдавна изчезнали сгради, скелети, превърнати в парцали. По-голямата част от още един ден измина и духът на екипа на SPEAR започна да намалява.
  
  "Дали изобщо сме на правилното място?" - попита Кензи. "Имам предвид Унгария. Срещу двореца на Атила. Преди колко време е роден този човек? Преди хиляда и шестстотин години, нали? Какво е това? Четиринадесет века преди Джеронимо. Може би Атила е грешният "бич". Предполагам, че католическата църква е етикетирала мнозина.
  
  "Откриваме голямо разнообразие от аномалии", каза Кинимака. "Има толкова много от тях и нито едно от тях не е правилно."
  
  Дал се втренчи в него. "Имаме нужда от начин да стесним търсенето си."
  
  Лорън, винаги включена в мозъчния тръст, погледна на другата страна. "Да, казват те. Да."
  
  Вятърът леко развяваше косата на шведа, но лицето му оставаше безстрастно. "Нямам нищо".
  
  - Може би трябва да погледнем още веднъж Атила? - предложи Мей. - Има ли нещо в биографията му?
  
  Лорън каза на бандата във Вашингтон да се погрижи за това. Екипът си почиваше, спеше, търсеше неизправности и не откри и участва в още две фалшиви тревоги.
  
  Накрая Дрейк събра екип. "Мисля, че ще трябва да наречем това провал, хора. Орденът казва, че са го намерили, вероятно ¸ но ако ние не можем, тогава и други страни няма да могат. Може би е по-добре четвъртият конник да бъде оставен там, където е бил погребан. Ако дори е още там.
  
  - Може би гробът е бил ограбен - каза Хейдън, като разпери ръце, - малко след погребението. Но тогава, разбира се, реликвите щяха да бъдат открити. Плат. Меч. Скъпоценни камъни. Други тела.
  
  "Трудно е да оставиш такова мощно оръжие там", каза Кензи с празно изражение на лицето. "Знам, че моето правителство не би го направило. Те никога не биха спрели да търсят.
  
  Дрейк кимна в знак на съгласие. "Вярно е, но несъмнено имаме и други кризи. Не можем да останем тук завинаги."
  
  "Те казаха същото в Перу", каза Смит.
  
  Дрейк кимна на Лорън. - Имат ли нещо за нас?
  
  "Все още не, с изключение на осем други потенциални обекта. Индикациите са все същите. Нищо трудно."
  
  "Но не може ли това да е точно това, което търсим?" - каза Дал много тихо.
  
  Хейдън въздъхна. "Мисля, че може да се наложи да се обадя на този човек и да се свържа със секретарката. Ние сме по-добри..."
  
  - Внимавай - предупреди го Алиша. "Може би това е сигналът, който тюлените чакат."
  
  Хейдън млъкна, в очите му се появи несигурност.
  
  Дал най-накрая привлече вниманието им. "Наземно проникващ радар", каза той. "Търси аномалии, гравитационни, магнитни или каквито и да било. Естествено, той намира страшно много, тъй като това е много стара планета. Но можем да стесним търсенето си. Ние можем. О, по дяволите, как може да сме такива глупаци?"
  
  Дрейк сподели притеснения поглед на Алиша. "Добре ли си, приятелю? Все още не усещаш ефекта от онази Олга, която се опита да отвлечеш, нали?
  
  "Добре съм. Перфектен съм както винаги. Слушай - помниш ли онези идиоти, които намериха гробниците на боговете?
  
  Лицето на Дрейк стана сериозно. "Бяхме ние, Торстен. Е, повечето от нас.
  
  "Знам го. Открихме костите на Один, както и на Тор, Зевс и Локи." Той направи пауза. "Афродита, Марс и много други. Е, от какво са направени техните оръжия и брони? Някои от техните скъпоценни камъни?
  
  "Неизвестно вещество, което по-късно ни помогна в друга мисия", каза Дрейк.
  
  "Да." Дал не можеше да спре да се хили. "Чий меч беше заровен с Атила?"
  
  Лорън скочи на това. "Марс!" - възкликна тя. "Римският бог на войната прониза Атила с меча си през скитите. Наричаха го Мечът на Свещената война. Но ако наистина дойде от собствената ръка на Марс..."
  
  "Можете да преконфигурирате наземния радар, за да търсите този конкретен елемент", каза Дал. "И само този невероятно рядък елемент."
  
  "И бум!" Дрейк му кимна. "Толкова е просто. Лудият швед се завръща."
  
  Алисия все още изглеждаше разстроена. "Не можеше да си помислиш за това, по дяволите, преди няколко дни?"
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ПЕТА
  
  
  Още осем часа и бяха готови. Екипът на DC рестартира наземния радар, след като се свърза с исландски археологически отдел, който все още проучваше останките от първата гробница на боговете. Винаги се връща при Один, помисли си Дрейк, докато чакаше. Ясно е, че исландците са запазили повечето детайли от находката и всички проби. Изпращането на данни за рядък елемент до Вашингтон беше въпрос на минути.
  
  Поне така казаха, по-късно си представи Дрейк. Той би бил шокиран, ако американците вече нямаха това в архива.
  
  Направен е тест и след това е подаден горещ сигнал. Пинг върху района, който вече бяха обиколили, и древният меч на Марс стана ясна точка на картата.
  
  "Това е", каза Май. "Гробницата на хуна Атила".
  
  Разкопките започнаха сериозно. Селяните започнаха да разширяват вече изкопаната дупка. Преди да стигнат до празнотата, която вървеше перфектно успоредно на меча, те се разплатиха със селяните и се престориха на депресирани, докато ги гледаха как си тръгват.
  
  "Другата страна на това", каза Май, "е огромно културно откритие."
  
  "Не можем да се тревожим за това сега", каза Хейдън. "Това е оръжието на Смъртта. Това трябва да се неутрализира, преди да обявим нещо.
  
  Смит, Йорги и Кинимака скочиха, атакувайки земята. Дал все още изглеждаше и се чувстваше малко замаян, въпреки че Алиша и Кензи се възползваха от възможността да го нарекат всичко от "безделник" до "Луд ленивец".
  
  Не отне много време да избухне в празнотата.
  
  Дрейк наблюдаваше как триото увеличаваше разликата. Май и Алиша огледаха района, за да се уверят, че няма изненади в дългата трева, които щяха да се промъкнат. Лорън щеше да остане близо до дупката; линия на видимост между двете жени и тези отдолу.
  
  "Тъй като не знаем колко далеч сме надолу", каза Дрейк, "комуникацията може да е безполезна. Но мисля, че ще го изиграем така, както го намерим."
  
  "Всичко, от което се нуждаем, е кутия", потвърди Хейдън. "Ние не губим време да се взираме в нещо или в някой друг. Съгласен ли си?"
  
  Те кимнаха. Първи тръгна Йорги, който беше най-пъргавият в отбора. Кинимака дойде следващият, все още лекуващ рана на главата, следван от Смит. Дрейк скочи в дупката, следван от Хейдън и Дал. Шведът трябваше да остане на входа. Дрейк се гмурна под неравната земя и се озова в тъмен тунел. Една минута пълзене и притискане между стените доведе до по-широка празнота, където екипът зави наляво. Йорги свърза меча с преносимия навигатор и на всеки няколко минути извикваше разстоянието между тях и него.
  
  Дрейк държеше фенерчето стабилно, свързвайки лъчите с тези отпред. Проходът никога не се отклоняваше, а обикаляше около мястото за почивка на меча, докато бавно се отдалечиха от него.
  
  Йорги спря отпред. "Може да се наложи да пробием."
  
  Дрейк изруга. "Това е здрав камък. Ще ни трябва голямо оборудване, за да пробием там. Виждате ли колко е дебела?"
  
  Йорги издаде недоволен звук. - Два пъти по-широк от този проход.
  
  - А мечът? - Попитах.
  
  - Само от другата страна.
  
  Дрейк имаше ясното впечатление, че си играят с тях. Старите богове отново се забавляват. Понякога изглеждаше, че го следват през целия път, въвличат го в едно или друго приключение, понякога се връщат, за да се разкрият.
  
  Като сега.
  
  Той взе своето решение. "Продължавай", каза той. - Трябва да видим накъде води този проход.
  
  "Е, предстои една от аномалиите", изпрати отговора Йорги. "Голяма неизвестна форма."
  
  Гласът на Алисия изтрещя през комуникатора. "Мърда ли се?"
  
  Дрейк познаваше злобния тон на хумора. "Спри това".
  
  "Колко крака има?"
  
  "Алисия!"
  
  Всички под земята извадиха пистолетите си. Дрейк се опита да извие врата си, за да погледне напред, но Кинимака блокира погледа му. Единственото, което успя да направи, беше да удари горната част на главата си в тунела.
  
  Прахът се разнасяше във въздуха. Дрейк се потеше, свежите му синини пулсираха. Екипът пълзеше колкото може по-бързо. Йорги ги поведе по един бавен завой. Едва тогава младият руснак спря.
  
  "О! Имам нещо."
  
  "Какво?" - Попитах. Чуха се няколко гласа.
  
  "Изчакайте. Можеш да дойдеш тук с мен.
  
  Скоро Дрейк заобиколи завоя и видя, че страната на прохода се разширява, превръщайки се в каменна арка, висока осем фута и четири пъти по-широка от човек. Беше кафяво на цвят, гладко и се издигаше над по-тясна дупка, изсечена в самата скала, малък вход като врата.
  
  Дрейк надникна в тъмнината на тази дупка. "Така че може би са издълбали скалата малко, за да гарантират, че Атила ще остане тук завинаги?"
  
  "Но над нас няма река", каза Йорги. "Беше ми в ума."
  
  "Реките се променят през годините", каза Хейдън. "В момента не можем да кажем дали някога Тиса е течала по този път. Както и да е, това е само няколко метра на юг.
  
  Дрейк тръгна към тъмнината. "Аз съм в играта. Да погледнем ли?
  
  Йорги скочи, запазвайки позицията си отпред. Първоначално новата врата беше само очертание на пълна тъмнина, но когато се приближиха и осветиха фенерчетата си, видяха намеци за голяма стая от другата страна. Стаята не беше по-голяма от прилична трапезария, пълна с прахови частици и абсолютна тишина, с пиедестал, висок до коленете, в центъра.
  
  На пиедестала имаше каменен ковчег.
  
  "Невероятно", въздъхна Йорги.
  
  - Мислиш ли, че Атила е там? - попита Кензи.
  
  - Мисля, че мечът е. Йорги провери наземния си радар. "Така казва това нещо."
  
  "Оставаме на мисия." Хейдън дори не погледна ковчега. Беше заета да учи за пола. "И това е точно там? Това е всичко".
  
  Дрейк погледна накъдето сочеше. Екипът премина през входната арка и се озова изцяло в стаята. На самия пиедестал, в подножието на ковчега, стоеше позната дървена кутия с печата на ордена върху капака. Хейдън пристъпи към него.
  
  "Пригответе се", каза тя на Лорън по комуникацията. "Ние сме на път. Кажете на Вашингтон, че намерихме последната кутия.
  
  "Отвори ли го?"
  
  "Отрицателно. Не мисля, че е добра идея тук долу. Ще изчакаме, докато стигнем върха."
  
  Дрейк се взря в ковчега. Йогинът се приближи. Кензи се покатери на пиедестала и погледна надолу.
  
  "Някой ще ми помогне ли?"
  
  - Не сега - каза Хейдън. "Трябва да тръгваме".
  
  "Защо?" Kenzi остана по-голям. "Тук не е като другите отбори. Хубаво е да имаш момент за себе си, не мислиш ли? Това е хубава промяна, че никой не се опитва да ме задържи.
  
  Дрейк включи комуникациите. "Дал? Ти си копеле".
  
  "Какво?"
  
  Кензи въздъхна. "Това е просто каменен капак."
  
  Дрейк я видя като контрабандист на реликви със страст към съкровища. Разбира се, това никога няма да отшуми. Беше част от нея. Той кимна към Хейдън.
  
  "Ще те настигнем. Обещавам".
  
  Той изтича до другата страна на пиедестала, грабна камъка и го дръпна.
  
  Хейдън бързо излезе от гробницата, Йорги и Кинимака го последваха. Смит спря на вратата. Дрейк наблюдава как са открити съкровища от гробницата на хуна Атила.
  
  На светлината на фенерчето очите му бяха заслепени; искрящо зелено и червено, сапфирено синьо и ярко жълто; нюанси на дъгата, блестящи и свободни за първи път от почти хиляда години. Богатството беше преместено, мечът беше изваден от подравняване от това движение. Блеснаха други остриета. Колиета, глезени и гривни лежаха на купища.
  
  Под всичко това, все още увито в няколко парчета дрехи, лежеше тялото на Атила. Дрейк го вярваше по този начин. Мястото никога не е било открито от крадци на гробове; следователно наличието на богатство. Нацистите се нуждаеха от него само за по-мащабните си планове и привличането на вниманието към монументалната находка само би привлякло вниманието към тях. Затаил дъх, той скочи до комуникатора.
  
  - Лорън - прошепна той. "Трябва да наемете някой, който да пази всичко. Просто трябва да го накараш да се случи. Това е... невероятно. Единственото нещо е... - Той замълча, търсейки.
  
  "Какво е това?" - Попитах.
  
  "Тук няма мечове. Мечът на Марс липсва.
  
  Лорън издиша. "О, не, това не е добре."
  
  Лицето на Дрейк стана напрегнато. "След всичко, което преживяхме", каза той. - Адски добре го знам.
  
  Кенси се засмя. Дрейк погледна назад. "Мечът на Марс е тук."
  
  "По дяволите, добър си. Контрабандист на реликви и майстор крадец. Ти го открадна точно изпод носа ми. Той се втренчи. "Невероятно е".
  
  "Не можете да вземете нищо." Той я видя да вади предмет със скъпоценни камъни. "Но аз ви вярвам, че ще отидете там за най-ценните стоки."
  
  - Повече от Атила?
  
  "Да, разбира се. Можете да го вземете. Но каквото и да правиш, запази меча за себе си.
  
  Кензи се засмя и махна ръката си, оставяйки украсеното със скъпоценни камъни съкровище, но запази меча. "Сега видях всичко", каза тя с известно благоговение. "Можем да тръгваме."
  
  Дрейк беше щастлив, че тя показа вътрешно желание и че той й помогна да го изпълни. "Тогава всичко е наред. Да видим какво е Конникът на смъртта.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ШЕСТА
  
  
  Коленичил на пряка слънчева светлина, екипът на SPEAR разгледа последната кутия на Ордена на Страшния съд.
  
  Кинимака чакаше одобрение, докато Алиша и Май наближаваха границите, сега, когато приятелски хеликоптери се виждаха на хоризонта. Хейдън посочи Кинимака.
  
  "Продължавай в същия дух, Мано. Трябва да видим какво има вътре, преди компанията да пристигне; приятел или враг."
  
  Хаваецът кимна и щракна ключалката. Дрейк се наведе напред, когато капакът се вдигна, сблъсквайки се с Дал.
  
  "Глупости!" - извика той, примигвайки.
  
  "Това опитът ти за целувка ли беше, Йорки?"
  
  "Ще те целуна, ако още веднъж напъхаш този рошав парцал, който наричаш глава, в лицето ми. Кървава йоркширска целувка.
  
  Разбира се, никой не го чу. Всички бяха съсредоточени върху новото разкритие.
  
  Хейдън надникна вътре, надвесен над Кенси. "Шеййт", каза тя небрежно. "Никога не съм си представял, че ще бъде така."
  
  "И аз също". Мей се изправи.
  
  "Истинският Страшен съд", каза Лорън, рецитирайки отново текста. "Най-лошото от всичко."
  
  "Ами, не знам за вас момчета", промърмори Алиша. "Но всичко, което виждам вътре, е шибан лист хартия. Звучи като моя списък за пазаруване.
  
  Май погледна назад. "Някак си не мога да си те представя в супермаркет."
  
  Алисия трепна. "Само веднъж. Всички тези колички, бариери на пътеките и възможности за избор напълно ме извадиха от релси." Тя изучаваше приближаващите хеликоптери с копнеж. "Много по-добре е".
  
  Кинимака бръкна в кутията, извади лист хартия и го вдигна, за да го видят всички. "Това е просто куп числа."
  
  - Случайно - каза Смит.
  
  Дрейк се почувства ядосан. "Значи Орденът на Страшния съд ни изпрати през половината свят, за да намерим лист хартия в гробница, скрит стотици години? Място, което може би никога нямаше да намерим, ако нямахме опит с гробниците на боговете? Аз не разбирам това ".
  
  "Нацистите са били ловци на реликви и съкровища", каза Кензи. "Знаете ли за тази невероятна маса, която наскоро откриха под полярния лед? Някои казват, че е нацистка база. Те ограбиха всичко - от бижута до свитъци и картини. Те се опитаха да създадат зомбита, търсеха вечен живот и загубиха хиляди хора в опасно търсене. Ако са избрали да го оставят в гробницата на хуна Атила, вместо да откраднат богатството, има ужасна причина за това.
  
  Лорън посочи към ушите си. "Окръг Колумбия иска да знае какво е това."
  
  Хейдън го взе от Кинимаки. "И така, момчета, това е старо парче хартия за бележки, доста дебело и скъсано от двете страни. Пожълтяло е и изглежда доста крехко. И така, в средата има ред на писане, състоящ се само от цифри. Тя ги прочете: "483794311656..." Тя си пое дъх. "Това не е всичко..."
  
  "Мокър сън на маниак". Алисия въздъхна. "Но какво, по дяволите, трябва да правим?"
  
  "Махайте се оттук", каза Дрейк, изправяйки се, когато хеликоптерите кацнаха. - Преди хуните да ни намерят.
  
  Пилотът скочи нагоре. "Готови ли сте, момчета? Ще трябва да го следим."
  
  Екипът го придружи обратно до хеликоптерите. Хейдън завърши речта си и раздаде листа наоколо, когато заеха местата си. "Някакви идеи?"
  
  "Дори не можеш да играеш на лотарията с тях", каза Алиша. "Безполезен".
  
  - И какво общо имат те със смъртта? Дрейк каза. "А четиримата конници? Тъй като числата изглеждат важни, може ли да има нещо общо с рождените дати? Дати на смърт?
  
  "Тук сме", каза глас в ухото му и той отново си спомни, че са свързани с целия свят, освен ако не трябваше да изключат DC, за да изпълнят мисия, в който случай бяха свързани само с Лорън.
  
  "Не само върху него", каза друг глас. "Схванахме го."
  
  Дрейк слушаше как хеликоптерите бавно се издигат във въздуха.
  
  "Тези разбивъчни числа са координати. Лесно. Нацистите ви оставиха перфектна мишена, хора.
  
  Дрейк започна да проверява и подготвя оръжията си. "Мишена?" - Попитах.
  
  "Да, първият набор от числа сочи към Украйна. Последователността е едно дълго непрекъснато число, така че ни отне известно време да го дешифрираме.
  
  Алисия погледна часовника си. "Не се обаждам по пет минути на ден."
  
  "Нямаш коефициент на интелигентност сто и шестдесет."
  
  "Откъде, по дяволите, знаеш, умнико? Никога не съм го тествал."
  
  Минута мълчание и след това: "Както и да е. Въведохме цялата последователност и я свързахме със сателита. Това, което гледаме сега, е голяма индустриална зона, може би общо осем квадратни мили. Пълно е предимно със складове, преброихме над трийсет и май са празни. Нещо от изоставена епоха на война. Това може да е стар съветски военен склад, сега изоставен.
  
  - А координатите? - попита Хейдън. "Те сочат ли нещо конкретно?"
  
  "Все още проверявам." По линията цареше тишина.
  
  Хейдън нямаше нужда да информира пилотите; те вече се насочиха към Украйна. Дрейк усети, че се отпусна малко; поне техните съперничещи отбори не можаха да ги победят. Той погледна Хейдън и изрече уста.
  
  Можем ли да изключим това?
  
  Тя направи физиономия. Би изглеждало подозрително.
  
  Къртица? Той го изобрази бавно, като се наведе напред.
  
  Хейдън също мислеше така. Няма на кого да се доверим.
  
  Алисия се засмя. "По дяволите, Дрейк, ако искаш да я целунеш, просто го направи."
  
  Мъжът от Йоркшир се облегна назад, докато хеликоптерът разрязваше небето. Беше почти невъзможно да работиш с пълен капацитет, когато не си сигурен дали дори собствените ти шефове ще те пазят. Тежест падна на сърцето му. Ако някой е планирал нещо срещу тях, предстои да разбере.
  
  Комуникаторът изпиука.
  
  "Еха".
  
  Хейдън вдигна глава. "Какво?" - Попитах.
  
  Гласът на супер отрепката от Вашингтон прозвуча уплашено. "Сигурен ли си, Джеф? Искам да кажа, че не мога да им кажа това и след това да разбера, че са само предположения."
  
  Тишина. Тогава любовникът им пое дълбоко въздух. "Уау, трябва да кажа. Това е лошо. Това наистина е лошо. Координатите изглежда водят директно до Конника на смъртта.
  
  Дал спря по средата на зареждането на пълнител в пистолета си. "Има смисъл", каза той. "Но какво е?"
  
  "Ядрена бойна глава."
  
  Хейдън стисна зъби. "Можете ли да определите това? Това на живо ли е? Е там-"
  
  "Чакай", издиша отрепката, поемайки дъх. "Моля, изчакайте. Това не е всичко Нямах предвид "ядрена бойна глава".
  
  Хейдън се намръщи. - Тогава какво имахте предвид?
  
  "В три склада има шест ядрени бойни глави. Не можем да виждаме през стени, защото сградите са облицовани с олово, но можем да виждаме през покриви с помощта на нашите сателити. Изображенията показват, че ядреното оръжие датира от ерата на осемдесетте години, вероятно струва цяло състояние за правилния купувач и е внимателно пазено. Охраната е предимно вътре, понякога карат около празната база."
  
  - Значи Орденът на Страшния съд е скрил шест ядрени оръжия в три склада за по-късна употреба? - попита Мей. "Наистина изглежда като нещо нацистко."
  
  "Оръжието също е в изправност", каза маниакът.
  
  "Откъде знаеш?"
  
  "Компютърната система работи. Те могат да бъдат въоръжени, насочвани, освободени.
  
  "Имате ли точното местоположение?" - попита Кензи.
  
  "Да, ние го правим. И шестимата бяха завързани в задните части на бордови камиони, разположени вътре в складовете. Колкото и да е странно, активността вътре наскоро се удвои. Разбира се, те също могат да бъдат преместени.
  
  Дрейк погледна Хейдън, който се втренчи в него.
  
  - Къртица - каза Кенси на глас.
  
  "Ами съперничещите отбори?" - попита Дал.
  
  "Според NSA броят на слуховете се е увеличил. Не изглежда добре."
  
  "Бих искала да знам какво се надяват да намерят", каза Май. "Не включва шест стари ядрени бойни глави."
  
  "Мечът на Марс"
  
  Дрейк бързо обърна врата си. "Какво?" - Попитах.
  
  "Всички получиха координатите, ако приемем, че тази къртица работи тук. Всички си поставиха задачата да създадат сателит. Нашият софтуер за изображения е оборудван с всички видове сензори и започвайки с историята на Один и последващите пропуски, можем да открием рядък елемент, свързан с гробници и богове. Нашите инструменти показват приблизителния размер и форма на обекта и той съответства на липсващия меч. Всички знаят, че сме намерили меча и се насочваме към ядрените заряди. Трябва да направим това."
  
  "Оставете меча на хеликоптера." Смит сви рамене.
  
  Дрейк, Дал и Хейдън си размениха погледи. "Няма шанс по дяволите. Мечът остава при нас."
  
  Дрейк наведе глава. "Единственото кърваво нещо, което е по-ценно от Чингис хан, Атила, Джеронимо и Ханибал взети заедно", каза той. "И ние сме принудени да преминем към ядрени оръжия.
  
  - Предварителна мисъл - каза Май. "И имат нужда от това по много причини. Богатство."
  
  "Награда", каза Смит.
  
  - Алчност - каза Кенси.
  
  "Безпроблемно", каза Хейдън с убеденост. "Поради всички тези причини, взети заедно. Къде са шестте ядрени оръжия?
  
  "Има два вътре в склад 17", каза компютъристът. "Други ядрени инсталации се намират в Осемнадесета и Деветнадесета и аз ви казвам точното им местоположение в момента. Това е голяма база и ние броим топлинните емисии от най-малко две дузини тела, така че бъдете внимателни."
  
  Дрейк се облегна назад, гледайки към покрива. "Отново?"
  
  Хейдън знаеше какво мисли. "Вярвате ли, че всичко ще се промени след това?"
  
  Той се усмихна тъжно. "Аз вярвам".
  
  "Тогава да го ударим здраво", каза Дал. "Като екип, като колеги. Нека направим това за последен път."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И СЕДМА
  
  
  Не беше лесно за екипа на SPEAR. Старата, изоставена база беше просто разбъркана колекция от големи, продълговати складове с мрежа от гладки черни пътища, минаващи между тях. Пътищата бяха много широки, за да поемат големи камиони. Дрейк теоретизира, че някога е бил някакъв склад, място, където може да се съхраняват огромни количества военно оборудване. Хеликоптерите кацаха в покрайнините, зад ръждясала, порутена ограда и почти мигновено изключваха двигателите си.
  
  "Екипът е готов", каза Хейдън в комуникатора си.
  
  "Върви", каза й полицаят. "Уверете се, че бойните глави са деактивирани и другият предмет е в безопасност."
  
  Дал измърмори на земята. "Нека поговорим за заключването на вратата на конюшнята, след като конят е избягал."
  
  Екипът вече беше набелязал местоположението на трите склада в съзнанието си и имаше добра представа за криволичещата пътна мрежа. По същество всичко се припокриваше с всичко останало. Нямаше задънени улици, никакви обиколни пътища, никакви пътища за бягство, освен един. Всички периметърни складове бяха заобиколени от гъста гора, но вътрешните - трите жизненоважни - бяха разположени сред останалите в произволен ред.
  
  Бягаха заедно.
  
  "Ще трябва да се разделим, да неутрализираме ядрените оръжия, след което да намерим начин да ги изведем оттук на по-хубаво място", каза Хейдън. "Румъния не е далеч."
  
  Сега Лорън беше с тях, напълно свързана с Вашингтон и след като доказа, че може да мисли под натиск, можеше да се нуждаят от нея, когато ставаше въпрос за боравене с ядрени оръжия. Стабилната глава, способна да предава информация по канали, не може да бъде подценена. Вървяха ниско, бързо и се насочиха към складовете.
  
  Пред тях се откри черен път, пуст. Отвъд това цялата област беше покрита с гола земя и шисти, само с няколко туфи рядка кафява трева. Дрейк огледа сцената и даде заповед да се продължи напред. Те изтичаха на открито с готови оръжия. Миризмата на мръсотия и масло нападна сетивата му и студен ветрец удари лицето му. Екипировката им издрънча и ботушите им се удариха силно в земята.
  
  Приближиха първата стена на склада и спряха, облегнали гръб на нея. Дрейк погледна по линията.
  
  "Готов?" - Попитах.
  
  "Отивам."
  
  Той сканира следващия етап от маршрута им, знаейки, че нямат камери за видеонаблюдение, за които да се притесняват, тъй като устройствата не са уловили никакви сигнали, идващи от базата, освен мобилни телефони. Самите ядрени заряди издаваха нискочестотно бръмчене. Отвъд това мястото беше безплодно.
  
  Още едно бягане и се натъкнаха на друг склад. Всеки от тях имаше номер, написан върху него с черни драсканици. Всяка от тях изглеждаше порутена, безвкусна, с струйки ръжда, стичащи се от покрива до пода. Улуците се люлееха свободно, назъбените участъци сочеха към земята, от които капеше мръсна вода.
  
  Сега Дрейк виждаше пред себе си левия ъгъл на склад 17. "Пресичаме този път", каза той. "Ние си проправяме път покрай фланга на този склад, докато стигнем до края. Така че сме само на двадесет фута от седемнадесет.
  
  Той продължи напред, после спря. Кола на охраната се движеше по пътя отпред, движейки се по пътеката, която ги пресичаше. Нищо обаче не се случи. Дрейк въздъхна с облекчение.
  
  "Тук няма приятели", напомни им Дал. "Не се доверявайте на никого извън екипа." Нямаше нужда да добавя "Дори и американците".
  
  Сега Дрейк се премести от мястото си, притисна се към стената на склада и тръгна напред. Склад 17 имаше два малки прозореца, гледащи отпред. Дрейк тихо изруга, но осъзна, че няма друг изход.
  
  "Мръднете", каза той настоятелно. "Преместете го сега."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ОСМА
  
  
  Те хукнаха към вратите на склада и се разделиха на три групи. Дрейк, Алиша и Мей отбелязаха по седемнадесет точки; Дал, Кензи и Хейдън отбелязаха по осемнадесет, оставяйки Смит, Лорън, Кинимака и Йорги с по деветнадесет. Като един те се блъснаха в главните врати.
  
  Дрейк ритна вратата, изтръгвайки я от пантите. Човекът тъкмо излизаше от офиса вътре. Дрейк го хвана под мишница, дръпна го силно и го хвърли към отсрещната стена на кабинета. Тесният проход, в който се намираха, водеше директно към склада, така че Алиша и Мей го заобиколиха.
  
  Дрейк довърши мъжа, остави го в кома и провери малките офиси, преди да се присъедини към жените. Спираща дъха гледка срещна очите му. Складът беше огромен, дълъг и висок. В центъра му, с лице към редица ролетни врати, стоеше дълъг, нисък камион с бордова платформа - кабина с голям двигател отпред. Две ядрени бойни глави лежаха в задната част на камиона, чисти като бял ден, носовете им обърнати напред, черни ремъци ги закрепваха на равни интервали. Ремъците ще осигурят гъвкавост без много движение - добра идея за транспортиране, предположи Дрейк, тъй като никой не иска смъртоносна ракета да се разбие в неподвижен обект. Огромен пакет странични завеси лежеше отстрани на огромен камион, който предположи, че е бил прикачен преди заминаването.
  
  "Няма охрана", каза Мей.
  
  Алисия посочи друг офис вдясно от камиона. "Моето предложение".
  
  "Човек би си помислил, че ще бъдат по-загрижени", каза Май.
  
  Дрейк нямаше как да не провери охранителните камери, тъй като му беше трудно да разчита изцяло на група фенове, седнали в климатизиран офис. "Наш стар приятел, самодоволството вероятно работи", каза той. "Пазеха го в тайна дълго време."
  
  Чрез комуникационните канали те чуха звуците на битка, други екипи бяха заети.
  
  Алисия се втурна към камиона. "На мен!"
  
  
  * * *
  
  
  Дал грабна най-близкия човек и го хвърли в гредите, получавайки прилично количество ефирно време, преди да го види как се строполява неудобно на земята. Костите бяха счупени. Течеше кръв. Кензи се плъзна покрай нея, стреляйки с картечния си пистолет, улучвайки бягащите мъже, които след това се блъснаха с лица в земята. Хейдън смени страните, предпочитайки своя Глок. Огромният камион, който намериха, беше паркиран в центъра на склада, до три офиса и няколко реда кашони. Те нямаха представа какво има вътре, но решиха, че ще е разумно да разберат.
  
  Хейдън тръгна към камиона, очите й сканираха чифта ядрени заряди, монтирани над главата й. По дяволите, бяха огромни на това разстояние. Чудовища, които нямат друга цел освен да опустошават. Тогава несъмнено те бяха Смъртта и очевидно бяха част от четвъртия Конник. Атила беше втората най-възрастна фигура от четиримата, роден седемстотин години след Ханибал и по случайност седемстотин години преди Чингис хан. Джеронимо е роден през 1829 г. Всички ездачи са прави по свой начин. Всички крале, убийци, генерали, ненадминати стратези. Всеки предизвика най-доброто от себе си.
  
  Това ли беше причината Орденът да ги избере?
  
  Тя знаеше, че къртицата от Вашингтон им се подиграва с вещина.
  
  Сега няма време да променим нищо. Тя мина зад платформата, насочвайки се към кутиите. Някои капаци бяха изкривени, други се опряха на дървените стени. Отгоре е изтекла слама и други опаковъчни материали. Хейдън застреля един мъж, след което размени куршуми с друг и беше принуден да се гмурне на земята за прикритие.
  
  Тя се озова в задната част на камиона, а опашката на ядрена бойна глава висеше над нея.
  
  "Какво, по дяволите, би се случило, ако куршум удари едно от тези неща?"
  
  "Не се тревожете, трябва да е добър изстрел, за да уцелите ядрото или експлозива", каза й гласът по комуникацията. "Но мисля, че винаги има шанс за късмет."
  
  Хейдън стисна зъби. "О, благодаря, приятелю."
  
  "Няма проблем. Не се притеснявайте, това едва ли ще се случи."
  
  Хейдън пренебрегна мекия, безстрастен коментар, излезе наяве и изстреля цялото списание към опонента си. Мъжът падна, окървавен. Хейдън пъхна още едно списание, докато се втурна към чекмеджетата.
  
  Огромен склад я заобикаляше, ехтящ от стрелба, достатъчно просторен, за да бъде обезпокоителен, гредите бяха толкова високи, че неприятелски враг лесно можеше да се скрие в тях. Тя погледна иззад кутиите.
  
  "Мисля, че се справяме добре", каза тя. "Изглежда, че тук се провеждат повече от една операция."
  
  Кензи изтича, размахвайки меча на Марс. "Какво е това?" - Попитах.
  
  Дал клекна до огромното колело на платформата. "Пази си гърба. Тук имаме повече от един враг."
  
  Хейдън отся сламата. - Откраднати вещи - каза тя. "Това трябва да е пътна точка. Тук има голям избор."
  
  Кензи извади златна фигурка. "Те имат екипи, които извършват нападения от къща на къща. Влизане с взлом. Това е огромен бизнес. Всичко се изнася, продава или претопява. Нивото на съзнание зад тези престъпления е под нулата."
  
  Дал прошепна: "Отляво."
  
  Хейдън се скри зад кутия, забеляза жертвата си и откри огън.
  
  
  * * *
  
  
  Лорън Фокс последва Мано Кинимака в леговището на лъва. Тя видя как Смит се справи с врага и го остави да умре. Тя видяла как Йорги отваря ключалката на вратата на офиса, влиза и я обявява за остаряла за по-малко от минута. Всеки ден тя отчаяно се опитваше да не изостава. Всеки ден тя се тревожеше, че може да загуби мястото си в отбора. Това беше част от причините, поради които тя ухажваше Никълъс Бел, защо поддържаше връзка и търсеше други начини да помогне.
  
  Тя обичаше екипа и искаше да остане част от него.
  
  Сега тя остана назад с Глок в ръка, надявайки се, че няма да се наложи да го използва. Платата заемаха по-голямата част от зрението й, огромни и ужасни. Бойните глави бяха с матов зеленикав цвят, който не отразяваше светлината, несъмнено една от най-заплашителните форми, които съвременният човешки ум може да си представи. Смит се сблъска с голям гард, получи няколко удара и след това извади човека точно когато Лорън се промъкваше да помогне. Вдясно от нея Кинимака застреля още двама. Куршуми започнаха да летят около склада, когато другите разбраха, че са атакувани.
  
  Отзад тя видя няколко пазача да проникват в кабината на камиона.
  
  "Внимателно", тя включи връзката, "виждам хора, които се насочват към предната част. Боже мой, ще се опитат ли да ги измъкнат оттук?"
  
  "О, не", беше отговорът от DC, който всички да видят. "Трябва да неутрализирате тези ядрени оръжия. Ако тези момчета имат кодове за стартиране, тогава дори един от тях, който бъде пуснат, ще бъде катастрофа. Вижте, всичките шест трябва да бъдат неутрализирани. Сега!"
  
  
  * * *
  
  
  "Дяволски лесно ти е да кажеш", измърмори Алиша. "Увит в халата си и отпивам от пенливото си капучино. Чакай, виждам, че и тук се насочват към таксито.
  
  Дрейк промени посоката, виждайки, че може да се състезава от тази страна на платформата, без да среща съпротива. Махна на Алисия и бързо потегли.
  
  Гласът на Май наруши концентрацията му. "Внимавай как стъпваш!"
  
  Какво...?
  
  Мъж в дебело черно кожено яке се плъзна под платформата с изпънати крака. Поради късмет или умен замисъл те удариха Дрейк в пищялите и го накараха да падне. Автоматът се плъзна напред. Дрейк пренебрегна новите синини и пропълзя под камиона точно когато пазачът откри огън. Куршуми пробиха бетона зад него. Пазачът го подгони, изваждайки пистолета си.
  
  Дрейк се качи право под камиона, усещайки огромното оръжие над главата си. Пазачът се наведе, после приклекна. Дрейк стреля с глока си и разряза челото на мъжа. Чу шум от стъпки зад себе си, а след това тежестта на друг мъж се стовари отгоре му. Брадичката на Дрейк се удари в земята, карайки звезди и мрак да се въртят пред очите му. Зъбите му щракаха, отчупвайки малки парчета. Болката избухна навсякъде. Той се претърколи и удари лакътя си в нечие лице. Пистолетът се вдигна и стреля; куршумите пропуснаха черепа на Дрейк с един инч и отидоха право в основата на ядрения заряд.
  
  Дрейк усети прилив на адреналин. "Това..." Той хвана главата на мъжа и я блъсна с всичка сила в бетона.. "... мамка му". Ядрена. Ракета." Всяка дума е удар. Накрая главата падна назад. Дрейк се измъкна изпод камиона и срещна Алиша, която тичаше по-нататък.
  
  - Няма време за сън, Дрейкс. Това е нещо сериозно."
  
  Йоркширецът грабна картечния си пистолет и се опита да спре звъненето в ушите си. Гласът на Алисия помогна.
  
  "Май? Добре ли си?"
  
  "Не! Притиснати един към друг."
  
  От двигателя на платформата се разнесе рев.
  
  "Бягай по-бързо", каза Дрейк. "Още няколко секунди и тези бойни глави ще изчезнат оттук!"
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  Дрейк увеличи скоростта си. Тези дни беше необичайно за него да вижда право, така че днес всичко беше както обикновено. Вратата на кабината отпред се издигна до височината на главата. Дрейк протегна ръка, хвана дръжката и дръпна. Алисия се прицели с глока си.
  
  Ръчна граната отскочи.
  
  Дрейк се втренчи в него, не вярвайки на очите си. "Какво си ти, шибано дете..."
  
  Алиша го удари в гърдите, изпращайки го назад и около предната част на камиона. Гранатата избухна силно, разпръсквайки шрапнели във всички посоки. Дрейк яздеше с Алиша, двамата се държаха заедно. Вратата на камиона започна да се върти и търкаля пред автомобила. Когато Дрейк погледна нагоре, в кабината имаше само един човек, който седеше високо горе и му се усмихваше злобно. Той натисна педала на газта.
  
  Дрейк знаеше, че по дяволите няма начин превозното средство да се движи достатъчно бързо, за да ги прегази. Той погледна настрани и видя още трима пазачи да се втурват към тях. Камионът оживя с рев, когато колелата му започнаха да се блокират и го тласкаха напред, един инч по един инч. Плъзгащите се врати не помръднаха, но това нямаше да го спре.
  
  Комуникаторът оживя.
  
  "Изнасят камиони оттук! Кабините са бронирани. И адски трудно за достигане. Беше гласът на Хейдън."
  
  "Няма вход?" - попита Кинимака.
  
  "Не. Запечатано е. И не искам да използвам твърде много сила, ако разбирате какво имам предвид.
  
  И въпреки че Дрейк знаеше, че собственият им камион вече няма странична врата, имаше още двама, за които да се тревожат.
  
  "Скочи на платформата", каза той. "Започнете да изключвате тези ядрени заряди. Те ще бъдат принудени да спрат."
  
  "Рисковано. Адски рисковано, Дрейк. Ами ако една от бойните глави се отдели?
  
  Дрейк изтича иззад кабината, стреляйки по нападателите. "Проклет проблем наведнъж. Кои сме ние - чудо?"
  
  Алисия застреля преследвача си. "Страхувам се, че те са по-скоро "сенчести копелета" в наши дни."
  
  Заедно скочиха на платформата и се озоваха лице в лице с ядрена бомба.
  
  
  * * *
  
  
  "Това работи на два фронта", каза сега Дрейк по комуникацията. "Можем да неутрализираме и прекъсваме връзката едновременно."
  
  Хейдън се засмя. "Опитай се да не звучиш толкова самодоволно за това."
  
  "Хората от Йоркшир не се държат самодоволно, любов моя. Правим всичко невероятно само с малко смирение."
  
  "Плюс няколко хиляди гадни неща." Гласът на Дал прозвуча така, сякаш бягаше. "Йоркширски пудинги. Териери. Бира. Спортни екипи. И този акцент?"
  
  Дрейк усети как камионът започва да се движи под него. "Къде е контролният панел, хора?"
  
  Техникът реагира веднага. "Виждате ли как бойната глава е съставена от около тридесет извити панела? Това е една осма от острия край."
  
  "Моят особен език."
  
  Проехтяха още изстрели. Алисия вече беше съсредоточена в преследването. Май просто скочи отзад на платформата. Сега тя погледна задната част на ядреното оръжие.
  
  "Лоши новини. Британците са тук."
  
  "Мисля, че имаме китайски", каза Дал.
  
  - Френски - каза Кинимака. "Нов отбор"
  
  Дрейк скочи до контролния панел. Знаем ли къде е мечът на Марс?
  
  "Да, Мат. Но сега не мога да го кажа на глас, нали? - отговори гласът.
  
  "Да", каза Дал.
  
  Дрейк трепна и извади малка електрическа отвертка с многофункционален накрайник. Той бързо разви осемте болта и ги остави да паднат. Озова се пред два малки контролни панела с размерите на автомобилни сателитни навигационни екрани, клавиатура и много мигащи бели символи.
  
  "Кирилица", каза той. "Разбира се, че е."
  
  "Може ли този ден да стане по-лош?" Алисия изкрещя по света.
  
  Йоркширецът наведе глава. "Това, по дяволите, ще се случи сега."
  
  Камионът набра скорост, насочвайки се към плъзгащата се врата. Британците напредват в плътна формация от задната част на склада. Стражите бяха разпръснати навсякъде около тях.
  
  Ядрената бомба проблесна, напълно активирана, в очакване на код за изстрелване или код за убиване.
  
  Дрейк знаеше, че трябва да се преместят. Знаеше, че не могат да се движат. Единственото нещо, което не знаеше, беше кой ще умре пръв?
  
  
  * * *
  
  
  Стражите се втурнаха първи и стреляха. Дрейк беше голяма мишена и неподвижните куршуми профучаха покрай Алиша, удряйки бойната глава. За секунда животът на Дрейк мина пред очите му, след което Алиша свали единия пазач, а Май другия. Той видя, че идва нещо повече, въпреки че знаеше, че идва нещо повече от тяхната сляпа страна. Белите символи мигаха, курсорът мигаше и чакаше.
  
  "Мислите ли, че сигурността може да експлодира?" - изведнъж тихо каза Смит. "Може би това е тяхната поръчка?"
  
  "Защо трябваше да умрат?" - попита Кензи.
  
  "Виждали сме това и преди", каза Кинимака. "Семействата, получаващи огромни плащания, се нуждаеха от медицинска помощ или отчаяно преместване, когато главата на семейството им почина. Ако принадлежат например към мафията или триадата. Възможно е."
  
  Дрейк знаеше, че не могат да останат щастливи дълго. Алисия успя да разхлаби колана, докато камионът се търкаляше. Надявам се шофьорът да види. Но тогава нямаше ли да го е грижа? Дрейк не виждаше друг избор.
  
  Препускаше по платформата към задната част, размахвайки лудо ръце.
  
  "Изчакайте! Спрете, спрете. Не стреляй. Аз съм англичанин!"
  
  Мърморенето на Дал каза всичко, не бяха необходими думи.
  
  Дрейк падна на колене в задната част на камиона, опашката на ядреното оръжие беше отляво, ръцете му бяха вдигнати във въздуха и се изправи срещу приближаващия отряд от пет души SAS, напълно невъоръжен.
  
  "Имаме нужда от вашата помощ", каза той. "Има твърде много залог, за да водим война."
  
  Видя как младият мъж превключва на комуникации, видя как двамата възрастни мъже се взряха в лицето му. Може би щяха да го разпознаят. Може би са знаели за Майкъл Крауч. Той отново проговори.
  
  "Аз съм Мат Дрейк. Бивш войник от SAS. Бивш войник. Работя за международен екип от специални сили, наречен SPEAR. Тренирах в Херефорд. Бях трениран от Крауч.
  
  Спомням си името, цялото. Две от петте оръдия бяха спуснати. Дрейк чу гласа на Алиша по комуникациите.
  
  - Можеше да споменеш и моето име.
  
  Той трепна леко. "Това може да не е най-добрата идея, любов."
  
  Май и Алиша държаха пазачите на разстояние. Минаха секунди. Британските войници от SAS откриха огън по още приближаващи се пазачи, които се скриха зад петролните варели, изпълнили плоското легло. Дрейк чакаше. Радистът най-после свърши.
  
  "Мат Дрейк? Аз съм от Кеймбридж. Срещали сме се и преди. Какво ти е необходимо?"
  
  Щастлив ден, помисли си той. SAS на борда.
  
  "Помогнете ни да защитим този склад, да спрем този камион и да обезвредим тази ядрена бомба", каза той. "В този ред".
  
  Британците се хванаха за това.
  
  Разделяйки се и тичайки от двете страни на платформата, те свалиха приближаващите пазачи, работейки добре като екип. Дрейк видя това и се наслади на спомените от стари времена. Имаше плавна грация, царствена осанка и непоколебима увереност в движенията на отбора. Той смяташе, че SPIR е най-добрият отбор в света, но сега...
  
  "Дрейк! Май плачеше. "Ядрена бомба!"
  
  О да . Той се втурна обратно към контролния панел, загледан в екраните, клавиатурата и цифрите.
  
  "Отрепки?" попита той. "Знаем ли кода?"
  
  "Може да е буквално всичко", отговори някой.
  
  "Това наистина не помага, шибан глупак такъв."
  
  "Съжалявам. Ако знаехме имената на членовете на Ордена, бихме ли могли да разберем рождените им дати?"
  
  Дрейк знаеше, че говори с човек, който не го интересуваше. Беше мъжът, с когото разговаряха по-рано, неприятният задник.
  
  Лорън извика: "Споменахте Ордена. Ако бяха тук, вероятно са програмирали ядрени оръжия. Не мога да повярвам, че не са оставили бележка с кодовете."
  
  "Може би тук няма код, скъпа", каза задникът. "Помниш ли сигнала, който даде, когато отвори гроба на Джеронимо? Може би това се е случило и тук и е довело до изстрелването на ядрени бойни глави.
  
  Дрейк отстъпи назад. - По дяволите, въоръжени ли са?
  
  "Напълно. Мигащите бели символи, които виждате, са числа за обратно броене.
  
  Острата, ледена вода заля тялото му и той едва дишаше. "Колко... колко време?"
  
  кашлица "Шестдесет и четири секунди. Тогава вие и вашите извънбрачни братя ще станете история. Орденът ще царува вечно! Те живеят чрез мен! Аз съм ред!"
  
  Последва сбиване и много викове. Дрейк следеше секундите на ръчния си часовник.
  
  "Здравейте? Там ли си?" - попита млад глас.
  
  "Хей, приятелю", промърмори Дрейк. - Имаме тридесет и една секунди.
  
  "Замислих се. Вашият приятел Лорън спомена Ордена. Е, трябва да имат код за убийство. И тъй като всичко останало е част от текста, просто прегледах набързо. Помниш ли? Тук се казва: "Единственият код за убиване е, когато ездачите са станали." Това говори ли ти нещо?
  
  Дрейк напрегна главата си, но не можеше да мисли за нищо друго освен за намаляващия брой секунди. "Стана ли?" - повтори той. "Събуди ли се? Възкръснал? Помислете как мисли Орденът? Какво имаха предвид нацистите? Ако Конникът се появи, той...
  
  "Да се родиш", каза млад глас. "Може би това са техните рождени дати? Но това не може да бъде. Тези ядрени бомби от епохата на осемдесетте години обикновено имат трицифрен код за убийство. В гласа му имаше отчаяние.
  
  Деветнадесет секунди до унищожението.
  
  Кенси проговори. "Три цифри казвате? Обикновено?"
  
  "Да".
  
  Шестнадесет.
  
  Дрейк погледна отново към Алиша и видя, че тя се навежда над колана си, опитвайки се да го разкопчае и да застреля пазача в същото време. Видях косата й, тялото й, невероятния й дух. Алисия...
  
  Десет секунди.
  
  Тогава Кензи изпищя, потвърждавайки вярата на Дал в нея. "Имам го. Опитайте седемстотин.
  
  "Седем-о-о-о. Защо?"
  
  "Не питай. Просто го направи!"
  
  Младият техник даде на Дрейк символите на кирилицата и йоркширецът натисна бутоните.
  
  Четири - три - две -
  
  "Не проработи", каза той.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИДЕСЕТ
  
  
  - Да - отвърна Кенси. "Случи се".
  
  Разбира се, тя обезоръжи техните собствени, а Лорън обезоръжи техните. Дрейк погледна от тялото на ядреното оръжие към Мей, където тя стоеше пред друга клавиатура. Всичките шест ядрени заряда бяха неутрализирани.
  
  Той погледна часовника си. "Оставаше ни по-малко от секунда", каза той.
  
  Навсякъде SAS направи бърза работа с охраната. Алиша разкопча втория ремък и бойната глава леко се раздвижи. Дрейк усети, че той набира скорост, когато наближи ролетните врати.
  
  "Някой спирал ли е вече камиона си?"
  
  "Ще се погрижа за това!" - възкликна Кензи. "Буквално!"
  
  "Няма начин", каза Кинимака. "Французите са навсякъде, където няма сигурност. Тук има истински бунт".
  
  Дрейк наблюдаваше как SAS изпраща охраната; Алиша дърпа другия колан, докато Май хвърля пазача в задната гума на камиона.
  
  "Да, знам какво имаш предвид." Екипът на SPEAR беше невероятно стресиран.
  
  "Виждам, че става нещо друго", започна младият техник. "аз-"
  
  Връзката им с Вашингтон беше прекъсната.
  
  "Да го повторя ли?" Дрейк опита.
  
  Зловещото мълчание беше единственият му отговор.
  
  "По дяволите, това не може да е добре." Дрейк претърси целия склад.
  
  Екип 7 на SEAL се спусна върху тях, сякаш целият ад беше избухнал.
  
  
  * * *
  
  
  Дал хукна след камиона, докато се приближаваше до плъзгащите се врати на склад 18. Китаецът изтича през предната част на ръмжащия камион, насочвайки се към далечната странична врата. Те стреляха напречно, докато бягаха. Охранителите се опитаха да ги спрат. Китайските специални сили ги унищожиха с куршуми и ръкопашен бой. Хейдън имаше нещастието да бъде в предната част на платформата, когато действието започна.
  
  Тя счупи врата на пазача, след което използва тялото му, за да се прикрие, докато китайците откриха безразборен огън. Куршумите пронизаха тялото й с глух удар и я отхвърлиха назад. Щитът й се срути. Като го хвърли, тя скочи зад една от предните, ръмжащи гуми, подминавайки го отзад, докато се търкаляше напред. Китайците преминаха отпред на камиона.
  
  Дал запали огън и ги разпръсна като кегли за боулинг. Невероятно за гледане, това послужи като демонстрация на техните почти нечовешки реакции. Дори след като отскочиха, те откриха огън.
  
  Дал бързо се скри, приклекна зад камиона, след това погледна навън и изстреля още няколко куршума. Китайците останаха приковани към земята за момент, когато охраната ги приближи отзад. Дал погледна Кенси.
  
  Не там, където трябваше да бъде.
  
  "Кенз? Добре ли си?"
  
  "О, да, просто вземам стар приятел."
  
  Дал инстинктивно се обърна и я видя да рови из чекмеджетата, с глава дълбоко вътре, с корем, кацнал на ръба на капака, с високо вдигнато дупе.
  
  "Малко е отблъскващо."
  
  "Какво? О, липсва ли ти жена ти? Тя може да е по-горещ от теб, Торст, но помни, че това само те прави по-горещ от нея.
  
  Той погледна настрани, чувствайки се разкъсан. Той живееше в това състояние между брака и развода и въпреки това имаше шанс да направи нещо по въпроса. Какво, по дяволите, правеше тук?
  
  Моята работа.
  
  Китайците се сблъскват отново, посягайки приближаващите охранители с картечен огън и приковавайки Дал и Хейдън към земята. Шведът се обърна и видя Кенси да се измъква от дървената кутия.
  
  "О, яйца. Наистина ли?"
  
  Тя държеше нова лъскава катана пред очите си с острието нагоре. "Просто знаех, че ще намеря такъв, ако копая достатъчно дълбоко. Разбойниците не могат да устоят на меча.
  
  "Къде е кървавият меч на Марс?"
  
  "О, хвърлих го в чекмеджето."
  
  "Мамка му!"
  
  Тя тичаше с меч в едната ръка, картечница в другата, след това скочи обратно върху задната част на камиона, проблясвайки пред очите на Дал като мъгла. Изхвърляйки катаната, тя откри огън по бягащите китайци.
  
  "Къде отиват?"
  
  - Склад 17 - каза Дал. - И ние трябва да ги последваме.
  
  
  * * *
  
  
  Лорън видя атаката на френския контингент от дясната страна на склад 19. Кинимака и Смит вече бяха в тази посока и веднага се включиха. Йорги клекна зад цевите и стреля по охраната. Лорън почувства как сърцето й трепти, когато камионът с двете ядрени бойни глави се придвижи напред.
  
  Спомняйки си всичко казано, тя скочи на покрива на камиона, използвайки колелата като опора. Тогава тя започна да разхлабва първата лента. Ако можеха да направят товара много нестабилен, камионите щяха да спрат принудително. Тя погледна нагоре иззад ядрената бомба, стъпвайки върху един от големите трупи, и видя Смит да се бие с юмрук с един от французите.
  
  Полицаят се свърза. "Току-що потвърдено от агент в Париж. Помните ли Арман Ардженто? Той ви е помагал няколко пъти през годините. Е, той казва, че присъствието на френския контингент не е разрешено. Напълно. Вътре може да се води някаква брутална война.
  
  Лорън преглътна и видя как Смит пада назад, падайки на едно коляно. Французинът, който стоеше над него, го хвана за косата, откъсна една лента от корена и я хвърли настрани. Смит изпищя. Едно коляно в носа го накара да залитне. Французинът скочи отгоре. Смит се бореше. Лорън погледна от него към Кинимака, после към Йорги, ядрената бойна глава и приближаващите въртящи се врати.
  
  Какво трябва да направя?
  
  Вдигнете някакъв проклет шум.
  
  Тя изпразни пълнителя на своя Glock високо над главите на враговете си, карайки ги да трепнат и да се наведат. Това даде на Смит и Кинимака ценни секунди. Смит видя пространство и стреля в него, събаряйки нападателя на земята. Кинимака счупи врата на мъж , лице на друг и стрелял от упор.в третия, карайки го да залитне и да отпадне от боя.
  
  Останал е само един французин.
  
  Лорън падна, когато куршумът издрънча от тялото на ядрения снаряд. Колко страшно беше, че дори не я притесняваше? Колко е свикнала? Но тя беше част от този екип и беше решена да остане с него, докато го има. Тя намери това семейство и ще го издържа.
  
  Огромният камион бързо набира скорост, ускорява силно, право във вратата на ролетката, блъска се в нея, карайки предната кабина леко да подскочи и след това се блъска право през нея.
  
  Лорън се хвърли върху задната част на камиона.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк трепна, когато Тюлените се сблъскаха със SAS и SPEAR до движеща се ядрена бойна глава, чудейки се дали някоя битка може да бъде по-объркваща или по-смъртоносна от тази. Няколко думи от комуникатора му казаха, че това със сигурност е възможно.
  
  И трите камиона, превозващи шест ядрени оръжия, избухнаха през вратите на ролетните щори едновременно. Метални шрапнели летяха навсякъде, докато разкъсаните врати потъваха. Минаха камиони. Мъжете атакуваха камионите, скачайки вътре, чувствайки, че само ще наберат скорост. Сега Дрейк видя двама китайски войници да тичат наблизо. Остана на платформата и видя Алисия и Мей малко по-далеч, скрили се зад една от дървените подпори. Ядрената бомба се разпадна, когато удари една от най-големите дупки в света.
  
  Дрейк се сви. Ако огромното тежко оръжие се освободи от опорите си и счупи ремъците, всички щяха да имат проблеми.
  
  Те излязоха на дневна светлина и се втурнаха. Двайсет мили в час, после тридесет, трите платформи оживяха с рев, когато шофьорите им натиснаха педала за газ. Отпред имаше широк открит път, почти право към изхода на базата, на около две мили. Сега, като бяха един до друг, Дрейк можеше да погледне от камиона си към камиона на Дал и след това към Кинимака. Гледката на огромни, движещи се ядрени ракети, хора, които се бият рамо до рамо, хора, стрелящи с пистолети, използвани ножове и юмруци, хора, които са изхвърляни, без да им се дава пощада, пътят се извива и трите камиона превключват на по-ниска предавка на завой, го зашемети. ядрото.. Това беше бедлам от алчност и насилие, поглед към Ада.
  
  Но сега цялото му внимание беше насочено към тюлените.
  
  Четирима силни, те атакуваха SAS първи, като убиха един без никакви проблеми. Британците се събраха и отвърнаха на удара, принуждавайки SEALs да се прикрият. Четиримата мъже тичаха зад камионите с надеждата да скочат на борда. Командирът на SAS, Кеймбридж, се бие ръкопашен с Navy SEAL и двамата са улучени. Май и Алиша бяха заети да се бият с охраната и да се опитват да намерят пролука в мелето.
  
  Дрейк се изправи лице в лице с лидера на екипа на SEAL. "Защо?" - попита той.
  
  "Не задавай въпроси", изръмжа мъжът и се приближи до Дрейк. Ударите бяха точни и невероятно силни, много подобни на неговите. Той блокира, усети болката от тези блокове и отвърна на удара. Той рита силно. В ръката на другия се появи нож. Дрейк парира удара със своето, хвърляйки двете оръжия настрани и излитайки от камиона.
  
  "Защо?" - повтори той.
  
  "Ти се прецака. Вие и вашият екип."
  
  "Как?" - Попитах. Дрейк отстъпи назад, за да получи малко място.
  
  - И защо тези копелета искат да ни убият? - попита Алисия, когато се появи зад мъжа.
  
  Той мигновено я удари в слепоочието. Дрейк го рита в бъбреците и го гледа как пада. Алисия премести крак в лицето му. Заедно го хвърлиха зад борда, като се завъртяха.
  
  Пътят напред се разшири.
  
  Май изпрати двама пазачи. Друг човек от SAS беше убит и сега британците и американците бяха равни по сила. Трима срещу трима. Дрейк видя двамата китайци, които бе видял по-рано, да пълзят като паяци над ядрената бомба.
  
  "Виж това!"
  
  Твърде късно. Те се нахвърлиха върху него.
  
  
  * * *
  
  
  По същество Дал знаеше, че се насочват към Румъния. Беше добре. Беше половин час път с кола, който можеше да ги убие, преди да стигнат там.
  
  Той се би с китайците и пазачите, избута ги назад и ги намери да скачат, искайки още. Китайците заобиколиха защитата му, удряйки силно и почти го пронизвайки два пъти с ужасните си остриета. Наобиколиха го още пазачи. Хейдън ги изхвърли от камиона, докато броят им намалее.
  
  В тила Кензи се справи с последните си врагове. Машината беше празна, от катаната капеше червено. Тя закрачи обратно надолу по платформата, присвила очи, когато двамата китайци се нахвърлиха заедно върху нея, размахвайки ножове. Тя контрира, като се разхождаше. Извадиха оръжие. Тя се хвърли в лицата им, изненадвайки ги. Изстрелът минава под ръката й, отскачайки от ядрена бомба. Тя се озова до едно от момчетата с насочен към лицето й пистолет.
  
  "Мамка му".
  
  Единственият път беше нагоре. Тя ритна ръката, която държеше пистолета, запращайки го да полети, и след това се покатери по опората върху корпуса на ядреното оръжие. Тя стигна до върха и установи, че там горе е просто лека извивка, но опасна за балансиране. Вместо това тя седеше възседнала ядрена бомба с катана в ръка.
  
  "Ела и ме вземи, по дяволите!" - изкрещя тя. "Ако смееш."
  
  Излетяха бързо, перфектно балансирани. Кензи стоеше на върха на бойната глава и въртеше меча си, докато я атакуваха с ножове. Удар и замах. Тя контрира, но те взеха кръв. Тя удари ракетата. Камионът се тресеше с тридесет мили в час. Китайците са се адаптирали в най-висока степен. Кензи загуби равновесие, подхлъзна се и падна обратно върху ракетата.
  
  "О".
  
  Порив на вятър задуха косата й, студен като фризер. Ножът падна върху нея. Тя прехвърли катаната в другата си ръка, сграбчи китката си с пръсти и я дръпна рязко настрани. Китката се счупи и ножът изпадна. Тя също изви тялото по този начин и го видя да изхвърча с главата напред от камиона. Вторият вече беше нападнал. Кензи премести катаната обратно в дясната си ръка и я остави да удари право в точката. Той се задържа за момент, преди Кензи да го отхвърли настрана.
  
  След това тя погледна надолу от мястото си върху ядрената бомба, а острието на нейната катана капеше кръв върху онези, които се биеха долу.
  
  "Двама китайци бяха убити. Остават три."
  
  Алисия я гледаше от спечеления си камион, наблюдавайки битката на върха на бойната глава. "Изглеждаше адски готино", каза тя. "Наистина вярвам, че имам ерекция."
  
  Дал я погледна от собствения си камион. "Аз също".
  
  Но тогава бойната глава започна да се движи.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВА ГЛАВА
  
  
  Дал веднага забеляза разместването, видя как двата ремъка, които бяха успели да разкопчаят, се развяха на вятъра, а след това третият се раздели като най-лудия ластик в света, удряйки яростно в ядрения заряд и дъното на платформата. С първия си силен скок той удари пазача в стомаха, което го накара да полети, подпрян с ръце, направо отстрани на камиона и удари от упор задните гуми на каращия до него. Дал трепна от резултата.
  
  Ядрената бомба отново се раздвижи. Дал усети как червена мъгла се спуска над него, докато Кензи се бореше отгоре, а Хейдън се бореше директно под сянката му, без да има представа какво следва. Той крещеше и ревеше, но без резултат. Ревът на гумите, крясъците, концентрацията, необходима за битка; всичко това пречи на слуха им. Той скочи до комуникатора.
  
  "Ход." Ядрената бомба е на път да избухне!"
  
  Кензи се втренчи надолу. "Къде да отидем? Имаш предвид да излиташ?"
  
  "Нееее!"
  
  На края на силите си шведът се втурна като луд близо до Хейдън и притисна рамото си към невероятната маса на снаряда. "Ядрена бомба пада!"
  
  Хейдън се претърколи бързо, стражът също. Бойната глава се премести с още един сантиметър. Дал го вдигна с цялата си сила, която някога беше събрал, всеки мускул крещеше.
  
  До него се чу тежко почукване.
  
  мамка му
  
  Но това беше Кензи, която все още държеше катаната и със саркастична усмивка на лицето. "По дяволите, ти си просто луд шибан герой. Наистина ли мислиш, че можеш да задържиш това дори за секунда?"
  
  "Ъм, не. Не точно."
  
  - Тогава се премести.
  
  Лудият швед се гмурна точно.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк и Алиша успяха да отделят секунда, за да споделят спектакъла.
  
  - Какво, по дяволите, прави Дал? - попита Алисия. "Прегръща ли проклета ядрена бомба?"
  
  "Не бъди глупак", сопна се Дрейк и поклати глава. - Очевидно той я целува.
  
  След това Дрейк скочи настрани, за да помогне на момчетата от SAS, грабна SEAL от младежа и го хвърли под ядрената бомба. Цялото тяло на мъжа се разтрепери. Размениха си удари и тогава ТЮЛЕНЪТ лежеше в безсъзнание, с лицето надолу, но жив. Дрейк смяташе да остави нещата така.
  
  Друг тюлен загина, последван от войник на SAS, и двамата намушкани от близко разстояние. Остават само Кеймбридж и младежът. Те се обединиха с Дрейк, за да се бият с последния SEAL. В същото време към тях се присъединиха Алисия и Мей. Камионът изръмжа по черния път, удари веднъж съседа и потегли. Сблъсъкът позволи ядрената бомба на Дал да бъде стабилизирана, като я закрепи към огромните си опори. И трите автомобила, като един, пробиха изходната врата и продължиха да се движат в посока Румъния. Стоманата и бетонът бяха напълно унищожени, разкъсвайки се напред-назад. По това време хеликоптерите бяха излетели и летяха заедно с камионите, а мъже с тежка артилерия се надвесваха от вратите и се фокусираха върху шофьорите.
  
  Дрейк спря атаката срещу SEAL. "Изчакайте. Вие сте войник от специалните сили. американски жени. Защо се опита да ни убиеш?"
  
  В интерес на истината той никога не очакваше отговор, но мъжът отвърна, като нападна. Той извади Кеймбридж и след това довърши Дрейк. Младият SAS падна на една страна. SEAL бяха жестоки и безмилостни, нанасяйки съкрушителен удар след удар. Но тогава Май се обърна с лице към него.
  
  Изминаха осем секунди и битката приключи. Още веднъж го оставиха жив, стенещ на купчина, обезоръжен.
  
  Дрейк се обърна към Кеймбридж. "Не мога да опиша колко оценяваме вашата помощ, майоре. Толкова съжалявам за загубата на вашите хора. Но моля ви, ако искате, оставете тези хора живи, те просто изпълняваха заповеди.
  
  Двата оцелели тюлена погледнаха нагоре, изненадани и може би озадачени.
  
  Кеймбридж кимна. "Разбирам и съм съгласен с теб, Дрейк. В края на деня всички сме пионки.
  
  Дрейк направи гримаса. "Е, вече не. Американското правителство току-що се опита да ни убие. Не виждам връщане назад от това."
  
  Кеймбридж сви рамене. "Отвръщам на удара с удар."
  
  Дрейк се усмихна мрачно. "Мъж по сърцето ми. Беше ми приятно да се запознаем, майор Кеймбридж.
  
  - И ти, Мат Дрейк.
  
  Той кимна на Май и Алиша, след което внимателно тръгна към задната част на камиона. Дрейк го наблюдаваше как си тръгва, като в същото време проверяваше стабилността на бойната глава. Всичко изглеждаше добре.
  
  "Знаете ли, че те ще се върнат и ще вземат меча?" - подкани го Алисия.
  
  "Да, но знаете ли какво? Не ми пука. Мечът на Марс е най-малкият от нашите проблеми. Той включи връзката. "Хейдън? Колко далеч? Как я караш?"
  
  "Добре", отвърна Хейдън. "Последният от китайците току-що скочи. Отивам за меча."
  
  Кензи се изкиска. "Не, видяха ме в действие."
  
  "Не сме ли всички?" Дрейк се усмихна. "Няма да забравя тази гледка за известно време."
  
  Алиша го удари право по рамото. "Успокой се, войнико. Следващия път, когато искаш да сложа ядрена бомба между краката си.
  
  "Не, не се притеснявай", каза Дрейк, обръщайки се. "Ще го направя за теб по-късно."
  
  
  * * *
  
  
  Хеликоптерите се подигравали, заплашвали и убеждавали шофьорите да намалят скоростта на автомобилите си. Разбира се, в началото не проработи, но след като някой прокара висококалибрен куршум през едно от предните стъкла, хората, които се смятаха за недосегаеми, изведнъж започнаха да изпитват съмнения. Три минути по-късно камионите намаляха, ръцете се подадоха през прозорците и целият трафик спря.
  
  Дрейк възвърна равновесието си, свикнал с постоянното тласкане и движение напред. Той скочи на земята, осъзнавайки, че комуникационната система внезапно е оживяла и сега наблюдава много внимателно своите пилоти.
  
  От комуникатора не се чуваше звук. Вашингтон този път запази мълчание.
  
  Екипът се събра, след като унищожи слушалките си. Те седнаха на тревист хълм с изглед към трите ракетни кораба и се чудеха какво може да им поднесе светът и неговите по-зли герои.
  
  Дрейк погледна пилота. "Бихте ли ни откарали до Румъния?"
  
  Очите на този човек никога не трепваха. - Разбира се - каза той. "Не разбирам защо не. Във всеки случай ядрените оръжия се изпращат там, за да се съхраняват в базата. Ще имаме предимство".
  
  Заедно те напуснаха друго бойно поле.
  
  Заедно те останаха силни.
  
  
  * * *
  
  
  Няколко часа по-късно екипът напусна румънската безопасна къща и се качи на автобус за Трансилвания, слизайки близо до замъка Бран, предполагаемата резиденция на граф Дракула. Тук, сред високите дървета и високите планини, те намериха тъмна тиха къща за гости и се настаниха в нея. Светлините бяха слаби. Сега екипът беше облечен в цивилни дрехи, взети от сейфа, и носеше само оръжията и боеприпасите, които можеха да носят, както и добро скривалище пари от сейфа, който Йорги беше взел. Те нямаха нито паспорт, нито документи, нито лични карти.
  
  Събраха се в една стая. Десет души, без връзка. Десет души се укриват от американското правителство, без да имат представа на кого могат да се доверят. Няма ясно място за обръщане. Няма повече SPEAR и няма повече тайна база. Няма офис в Пентагона, няма дом във Вашингтон. Семействата, които имаха, надхвърляха позволеното. Контактите, които биха могли да използват, може да са компрометирани.
  
  Целият свят се промени поради някаква неизвестна, непонятна заповед на изпълнителната власт.
  
  "Какво следва?" Смит пръв повдигна въпроса с нисък глас в слабо осветената стая.
  
  "Първо завършваме мисията", каза Хейдън. "Орденът на Страшния съд се опита да унищожи света, като скри четири ужасни оръжия. Война, благодарение на Ханибал, който беше страхотно оръжие. Завладяване с помощта на Чингис Хан, което беше ключовият код, който унищожихме. Глад, чрез Джеронимо, който беше биологично оръжие. И накрая, Смъртта, чрез Атила, който имаше шест ядрени бойни глави. Заедно тези оръжия биха превърнали нашето общество, каквото го познаваме, в разруха и хаос. Мисля, че можем да кажем с увереност, че сме неутрализирали заплахата.
  
  "Като единственият свободен край е Мечът на Марс", каза Лорън. "Сега в ръцете или на китайците, или на британците."
  
  "Наистина се надявам да сме ние", каза Дрейк. "SAS ни спаси там и загуби няколко добри мъже. Надявам се, че Кеймбридж няма да бъде порицан."
  
  "Продължаваме напред..." каза Дал. "Дори ние не можем да направим това сами. Първо, какво, по дяволите, ще правим сега? И второ, на кого можем да се доверим, за да ни помогне да направим това?"
  
  "Е, първо ще разберем какво е накарало американците да се обърнат срещу нас", каза Хейдън. "Предполагам, че операцията в Перу и... други неща... които се случиха. Само няколко силни хора ли са срещу нас? Разцепена група, която влияе на другите? Не мога да повярвам нито за секунда, че Кобърн би санкционирал това."
  
  - Искаш да кажеш, че трябва да поговорим тайно с президента? - попита Дрейк.
  
  Хейдън сви рамене. "Защо не?"
  
  "И ако това е разпаднала се група", каза Дал. "Ние ги унищожаваме."
  
  - Жив - каза Май. "Единственият начин да оцелеем е да хванем враговете си живи."
  
  Екипът седеше в голяма стая в различни позиции, завесите бяха плътно дръпнати, предпазвайки ги от непрогледната нощ. Дълбоко в Румъния си говориха. Планирано. Скоро стана ясно, че те имат ресурси, но те са оскъдни. Дрейк можеше да ги преброи на пръстите на едната си ръка.
  
  "Къде да отидем?" - попита Кензи, все още държейки катаната си, оставяйки острието да се грее на слабата светлина.
  
  - Давай - каза Дрейк. "Ние винаги вървим напред."
  
  "Ако някога спрем", каза Дал. "Ние умираме."
  
  Алиша държеше ръката на Дрейк. "И си мислех, че дните ми на бягство свършиха."
  
  "Това е различно", каза той, след което въздъхна. "Разбира се, че го знаете. Съжалявам."
  
  "Всичко е наред. Глупав, но сладък. Най-накрая разбрах, че това е моят тип."
  
  "Това означава ли, че бягаме?" - попита Кензи. "Защото наистина исках да избягам от всичко това."
  
  "Ще се справим с това". Дал се наведе по-близо до нея. "Обещавам ти. Аз също имам своите деца, не забравяйте. Ще преодолея всичко за тях."
  
  - Не спомена жена си.
  
  Дал се втренчи и седна на стола си, замислен. Дрейк видя как Кенси се приближи малко по-близо до големия швед. Изхвърли го от ума си и огледа стаята.
  
  "Утре е друг ден", каза той. "Къде искате да отидете първо?"
  
  
  КРАЙ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дейвид Лидбитър
  На ръба на Армагедон
  
  
  ГЛАВА ПЪРВА
  
  
  Джулиан Марш винаги е бил човек с контрастни цветове. Едната страна е черна, другата е сива... ad infinitum. Колкото и да е странно, той никога не проявяваше интерес защо е еволюирал малко по-различно от останалите, просто го прие, научи се да живее с това, радваше му се. Във всеки смисъл това го превърна в обект на интерес; това отвлече вниманието от машинациите, които се криеха зад изразителните очи и черната коса. Март винаги щеше да бъде изключителен - по един или друг начин.
  
  Вътре той отново беше друг човек. Вътрешният фокус насочи вниманието му към едно ядро. Този месец това беше каузата на Питите или по-скоро това, което остана от тях. Странна група привлече вниманието му и след това просто се разтвори около него. Тайлър Уеб беше по-скоро психопатичен мега-преследвач, отколкото кабалистки лидер. Но Марш се наслаждаваше на възможността да се справи сам, създавайки лични, ексцентрични дизайни. По дяволите Зоуи Шиърс и всички, които все още бяха активни в сектата, и в още по-дълбок ад с Никълъс Бел. Вързан, с белезници и воден борд, няма съмнение, че бившият строителен работник би изложил всичко на властите, за да получи дори най-малкото отлагане на присъдата си.
  
  За Марш бъдещето изглеждаше светло, макар и с лек оттенък. Всяка история имаше две страни и той беше много двустранен човек. След като тъжно напуснахме злополучния Рамзес Базар - много ни харесаха павилионите с всичките им предложения - Март се издигна в небето с помощта на хеликоптер с цвят на бездна. Бързайки, той бързо се съсредоточи върху предстоящото ново приключение.
  
  НЮ ЙОРК.
  
  Марш изпробва устройството отстрани, приближавайки го, несигурен какво вижда, но уверен в това, което може да направи. Това дете беше основният инструмент за пазарлък. Големият татко на абсолютното убеждение. Кой може да спори с ядрена бомба? Марш остави устройството на мира, проверявайки външната част на раницата и разхлабвайки презрамките, за да побере яката си фигура. Разбира се, той трябва да подложи предмета на тестове и да потвърди автентичността му. В края на краищата повечето бомби могат да бъдат сготвени така, че да изглеждат като нещо, което не са - ако готвачът беше достатъчно добър. Едва тогава Белият дом щеше да се поклони.
  
  Рисковано, каза едната му страна. Рисковано.
  
  Но забавно! - настоя другият. И си струваше малко радиационно отравяне, що се отнася до това.
  
  Март се засмя на себе си. Негодник такъв. Но мини броячът на Гайгер, който беше донесъл със себе си, мълчеше, подхранвайки смелостта му.
  
  Но, за да бъда напълно честен, летенето не беше негово нещо. Да, имаше вълнение, но имаше и шанс за гореща смърт - и точно сега това наистина не го привличаше. Може би друг път. Марш беше прекарал много агонизиращи часове в планирането на тази мисия, като се увери, че всички точки са на мястото си и са възможно най-безопасни, въпреки че предвид местата, на които щеше да спре, идеята беше почти смешна.
  
  Да вземем за пример точно сега. Те се насочиха под навеса на тропическите гори на Амазонка на път за Колумбия. Имаше мъж, който го чакаше - всъщност повече от един, и Марш подчерта личността си на срещата, като настоя да носят бяло. Само малка отстъпка, но важна за Pythia.
  
  Това ли съм всичко, което съм сега?
  
  Марш се засмя шумно, което накара пилота на хеликоптера да се огледа тревожно.
  
  "Всичко е наред?" - попита кльощав мъж с белези.
  
  - Е, това зависи от твоята гледна точка. Март се засмя. "И колко гледни точки имате? Предпочитам да забавлявам повече от един. Вие?"
  
  Пилотът се обърна, мърморейки нещо неразбираемо. Март поклати глава. Ако само неизмитите маси знаеха какви сили дебнат, навеждат се и се гърчат под тях, без да им пука или да не обръщат внимание на хаоса, който причиняват.
  
  Марш наблюдаваше пейзажа отдолу, чудейки се за милионен път дали тази точка за влизане в Съединените щати е правилният маршрут. Когато се стигна до въпроса, имаше само две реални възможности - през Канада или през Мексико. Последната страна беше по-близо до Амазонка и пронизана от корупция; претъпкан с хора, на които може да се плати, за да помогнат и да си държат устата затворени. Канада предложи няколко сигурни убежища за хора като Марш, но те не бяха достатъчни и дори не се доближиха до разнообразието, което съществуваше в Южна Америка. Докато монотонният пейзаж продължаваше да се разкрива долу, съзнанието на Марш се луташе.
  
  Момчето израства в привилегировано положение, с много повече в устата си от сребърна лъжица; по-скоро като масивно златно кюлче. Най-добрите училища и най-добрите учители - четете "най-добрите" като "най-скъпите", винаги поправяше Марш - се опитаха да го насочат на правилния път, но не успяха. Може би престоят в някое нормално училище щеше да помогне, но родителите му бяха богати стълбовете на южното общество и бяха далеч от реалността.Марш беше отгледан от слуги и виждаше родителите си главно по време на хранене и луксозни приеми, където му беше наредено да не говори.Винаги под критичния поглед на баща си, който гарантираше безупречно поведение. И винаги неговата виновна усмивка на майка, която знаеше, че синът й е израснал без любов и сам, но беше напълно неспособен да се накара да предизвика себе си под каквато и да е форма. И така Джулиан Марш израсна, разви се и стана това, което баща му открито наричаше "един странно момче."
  
  Пилотът заговори и Марш напълно го игнорира. "Да го повторя ли?"
  
  - Наближаваме Кали, сър. Колумбия."
  
  Марш се наведе и наблюдаваше новата сцена, която се разиграваше отдолу. Кали беше известен като един от градовете с най-голямо насилие в Америка и дом на картела Кали, един от най-големите доставчици на кокаин в света. Във всеки обикновен ден човек като Марш би поел живота си в свои ръце, разхождайки се из задните улички на Ел Калварио, където мръсници ровеха улиците за боклук и спяха в къщички, където местните страдаха от това, че са етикетирани като "зона на толерантност" като се позволи търговската употреба на наркотици и сексът може да процъфтява с минимална намеса на полицията.
  
  Марш знаеше, че това е мястото за него и неговата ядрена бомба.
  
  Когато седна, пилотът показа на Марш сив пикап, в който седяха трима мъже с наднормено тегло със студени, мъртви очи и безизразни лица. Открито въоръжени с огнестрелни оръжия, те придружиха Марш в камиона само с кратък поздрав. След това те караха през влажни, разхвърляни улици, мръсни сгради и ръждясали сенници, предлагайки на тренираното му око друг алтернативен поглед към света, място, където част от населението "плаваше" от една барака в друга, без постоянен дом. Март се дръпна малко назад, знаейки, че няма какво да каже за случилото се след това. Тези спирания обаче бяха необходими, ако той искаше да пренесе успешно ядрени оръжия в САЩ, и си струваха всеки риск. И, разбира се, Марш изглеждаше възможно най-неутрален, с няколко трика в цветните си ръкави.
  
  Колата си проправи път през покрити с мъгла хълмове, като накрая зави в павирана алея с голяма тиха къща пред нея. Пътуването беше извършено в тишина, но сега един от пазачите обърна непреклонно лице към Марш.
  
  "Ние сме тук".
  
  "Очевидно. Но къде е "тук"?"
  
  Не е твърде неуважително. Не много хленчещ. Дръжте всичко заедно.
  
  "Вземете раницата си." Пазачът изскочи и отвори вратата. - Господин Наваро ви очаква.
  
  Марч кимна. Беше точното име и точното място. Нямаше да остане тук дълго, достатъчно дълго, за да се увери, че следващият му вид транспорт и крайната му дестинация са гладки и безопасни. Той последва пазача под ниска арка, покрита с мъгла, и после в тъмния вход на стара къща. Вътре нямаше светлини и появата на един-два стари призрака не би била нито изненада, нито притеснение. Марш често виждал стари призраци в тъмното и разговарял с тях.
  
  Пазачът посочи отвор вдясно. "Платихте лична стая за себе си за максимум четири часа. Ела направо вътре."
  
  Март наведе глава в знак на благодарност и бутна тежката врата. "Исках също разрешение да кацна следващия вид транспорт. Хеликоптер?"
  
  "Да. Също така е добро. Обади ми се по интеркома, когато му дойде времето, и ще те разведа из къщата.
  
  Марч кимна със задоволство. Парите, които той плати над това, което се изискваше, бяха за предоставяне на по-добро обслужване и досега е така. Разбира се, плащането на повече от исканата цена също породи съмнения, но такива бяха рисковете.
  
  Отново две страни, помисли си той. Ин и Ян. Блато и блато. Черно и... черно с пурпурни проблясъци прониза...
  
  Вътрешността на стаята беше луксозна. Отсрещната страна беше заета от ъглов диван от черна кожа и плътен плюш. Наблизо имаше стъклена маса с гарафа за напитки, вино и спиртни напитки, а в друг ъгъл машина предлагаше кафе и чай. Закуските се подреждат на стъклена маса. Марш се усмихна на всичко това.
  
  Удобно, но само за кратко. Идеален.
  
  Наля една шушулка най-силното кафе и изчака малко да поври. След това се настани на дивана и извади лаптопа си, като внимателно постави раницата си върху кожената тапицерия до себе си. "Никога досега ядрена бомба не е била толкова глезена, помисли си той, като за миг се зачуди дали да не направи собствена напитка за нея. Разбира се, за човек като Марш това не беше трудно и след минути в раницата имаше димяща чаша и малко кексче с глазура отстрани.
  
  Март се усмихна. Всичко беше добре.
  
  Сърфирах в Интернет; потвърдителни имейли го информираха, че хеликоптерът Forward вече навлиза в Колумбия. Никъде още не бяха вдигнати знамена, но бяха минали само няколко часа, откакто той напусна чаршията в разгара си. Марш допи питието си и опакова малка торба със сандвичи за следващия полет, след което натисна бутона на интеркома.
  
  "Готов съм да си тръгна."
  
  Двайсет минути по-късно и той отново беше във въздуха, полетът на ядрената раница беше извит, но удобен. Те се насочваха към Панама, където той щеше да завърши бързите си полети и да започне досадния етап от пътуването си по суша. Пилотът си проправи път във въздуха и през всякакви патрули, най-добрият в това, което правеше, и му беше платено щедро за това. Когато очертанията на Панама започнаха да се появяват в левия прозорец, Марш започна да осъзнава колко по-близо вече е до Съединените американски щати.
  
  Идва ураган, хора, и няма да изчезне лесно...
  
  Той се установява в Панама Сити за няколко часа, преоблича се два пъти и се къпе четири пъти, всеки път с различен ароматен шампоан. Ароматите се смесиха приятно и надвиха слабия аромат на пот. Той закуси и обядва, въпреки че беше време за вечеря, и изпи три чаши вино, всяка от различна бутилка и различен цвят. Животът беше хубав. Гледката през прозореца остана непроменена и невдъхновяваща, така че Марш извади кутията с червило, което беше запазил точно за такъв случай, и боядиса стъклото в ярко червено. Това помогна, поне за известно време. След това Марш започна да си представя какво би било да оближе този панел чист, но в този момент пингът на входящо съобщение прекъсна сънищата му.
  
  Очакваното време за пристигане е 15 минути.
  
  Март направи гримаса, щастлива, но същевременно притеснена. Предстоеше 40-часово пътуване по някои от най-лошите пътища в региона. Тази мисъл едва ли ще вдъхнови. Въпреки това, след като бъде завършен, следващият етап ще бъде безкрайно по-интересен. Март събра нещата си, подреди капсулите с кафе, бутилките с вино и съдовете по цвят, форма и големина и след това се отправи.
  
  Джипът чакаше, мъркайки отстрани на пътя и изглеждаше изненадващо удобен. Марш разглоби ядрената бомба, постави предпазния си колан върху нея и след това се погрижи за себе си. Шофьорът побъбри известно време, преди да разбере, че Марш не се интересува от собствения си скапан малък живот, и след това седна зад волана. Пътят се простираше безкрайно напред.
  
  Минаха часове. Джипът се плъзна, след това се разклати и след това отново се плъзна, спирайки няколко пъти за проверка на бензина и на място. Шофьорът не би рискувал да бъде спрян за дребно нарушение. В края на краищата това беше просто още едно превозно средство сред многото, още една искра живот, пътуваща по вечната магистрала до непознати дестинации, и ако останеше незабележима, щеше да мине незабелязано.
  
  И тогава Монтерей лежеше напред. Март се усмихна широко, уморен, но щастлив, защото дългото пътуване беше повече от половината.
  
  Ядреното куфарче лежеше до него, сега само на няколко часа от границата на САЩ.
  
  
  ГЛАВА ВТОРА
  
  
  Март направи следващия етап от пътуването си под прикритието на пълна тъмнина. Това беше място, където всичко можеше да се спечели или загуби; неизвестен фактор, вдигнат до неоценима сума от местните босове на картела, беше включен в картината. Кой би могъл да отгатне мислите на такива хора? Кой знаеше какво ще направят след това?
  
  Разбира се, не те... или Джулиан Марш. Той беше транспортиран позорно заедно с дузина други хора в задната част на камион, пътуващ към границата. Някъде по пътя този камион зави от магистралата и изчезна в тъмнината. Без светлини, без знаци, шофьорът познаваше този маршрут със завързани очи - и добре, че знаеше.
  
  Марш стоеше отзад в камиона, заслушан в бърборенето и недоволството на семействата. Мащабът на плана му се очертаваше пред него. Моментът на пристигането му в Ню Йорк не можеше да настъпи достатъчно скоро. Когато камионът наби спирачки и задните врати се отвориха на намазани панти, той излезе пръв, търсейки водача на въоръжените мъже, които стояха на стража.
  
  "Диабло", каза той, използвайки кодова дума, която го идентифицира като ВИП пътник и че се е съгласил да плати. Мъжът кимна, но след това не му обърна внимание, събирайки всички в малка група под широко разперените клони на едно надвиснало дърво.
  
  "Жизненоважно е сега", каза той на испански, "да се движите тихо, да не казвате нищо и да правите каквото ви се каже. Ако не го направиш, ще ти прережа гърлото. Разбираш?"
  
  Марш наблюдаваше как мъжът срещна погледите на всички, включително и неговия. Походът започна миг по-късно по изровен път и през гъсталаци. Лунната светлина проблясваше отгоре и водещият мексиканец често изчакваше, докато облаците скрият яркостта, преди да продължи. Бяха изречени много малко думи и то само от мъже с оръжия, но изведнъж Марш усети, че му се прииска да може да говори малко испански - или може би много.
  
  Той се промъкна по средата на опашката, без да обръща внимание на уплашените лица наоколо. След час те намалиха скоростта и Марш видя пред себе си вълниста пясъчна равнина, осеяна с редки дървета, кактуси и няколко други растения. Цялата група клекна.
  
  "Дотук добре", прошепна лидерът. "Но сега е най-трудната част. Граничният патрул не може да наблюдава цялата граница по всяко време, но извършва проверки на случаен принцип. През цялото време. А ти - той кимна към Марч - поиска да пресечеш Диабло. Надявам се, че сте готови за това."
  
  Март се засмя. Нямаше представа за какво говори малкото момче. Въпреки това хората скоро започнаха да изчезват, всеки с малка група имигранти, докато останаха само Марш, лидерът и един пазач.
  
  "Аз съм Гомес", каза лидерът. "Това е Лопес. Ние ще ви преведем безопасно през тунела.
  
  "Ами онези момчета?" Марш кимна на заминаващите имигранти с най-добрия си фалшив американски акцент.
  
  "Плащат само пет хиляди на глава." Гомес направи пренебрежителен жест. "Те рискуват да получат куршуми. Не се притеснявайте, можете да ни се доверите."
  
  Марш потръпна, когато видя лукавата усмивка, здраво закрепена върху лицето на водача му. Разбира се, цялото пътуване мина твърде гладко, за да очакваме да продължи. Въпросът беше: кога ще го нападнат?
  
  "Хайде да влезем в тунела", каза той. "Долавям любопитни погледи тук."
  
  Гомес не можа да спре светкавицата на тревога, която проблесна по лицето му, и Лопес огледа тъмнината около себе си. Като един, двамата мъже го поведоха в източна посока, под лек ъгъл, но към границата. Марч се спусна напред, умишлено стъпвайки погрешно и изглеждайки неадекватен. В един момент Лопес дори му подаде ръка, която Марш описа за по-късно, записвайки го като слабост. Той в никакъв случай не беше експерт, но бездънната банкова сметка някога му беше позволила да надхвърли материалните капани, опита на световните шампиони по бойни изкуства и бившите войници от специалните части сред тях. Марш знаеше няколко трика, колкото и фантастични да бяха те.
  
  Вървяха известно време, пустинята се простираше около тях, почти безшумна. Когато хълмът се появи отпред, Марш беше напълно готов да започне изкачването, но Гомес спря и посочи нещо, което никога не би видял иначе. Там, където пясъчната почва се срещаше с леко наклонените подножия, няколко малки дървета се срещаха с гъсталаци храсти. Гомес обаче не отиде до това място, а внимателно направи трийсет крачки надясно и после още десет нагоре по най-стръмния склон. Веднъж там Лопес огледа района с безкрайно внимание.
  
  - Чисто - каза той накрая.
  
  След това Гомес намери парче заровено въже и започна да го дърпа. Марш видя малка част от склона да се издига, размествайки скали и храсти, за да разкрие дупка с размерите на човек, издълбана в живата скала. Гомес се вмъкна вътре и тогава Лопес насочи дулото на пистолета си към Марш.
  
  "Сега ти. Ти също."
  
  Март го последва, като държеше главата си внимателно наведена и наблюдаваше капана, за който знаеше, че е само на няколко крачки от изскачане. Тогава, след известен размисъл, мъжът с две страни превключи каналите, решавайки да се оттегли в тъмнината.
  
  Лопес чакаше с вдигнат пистолет. Март се подхлъзна, ботушите му стържеха по скалистия склон. Лопес протегна ръка, изпускайки оръжието, а Марш замахна с 6-инчовото острие, забивайки върха в сънната артерия на другия мъж. Очите на Лопес се разшириха и той вдигна ръка, за да спре потока, но Марш нямаше намерение да го направи. Той удари Лопес между очите, грабна пистолета от него и след това изрита умиращото му тяло надолу по хълма.
  
  майната ти
  
  Марш изпусна пушката, знаейки, че Гомес ще го осъзнае по-бързо от необходимото, ако я види в ръката на Марш. След това влезе отново в тунела и бързо тръгна по оригиналния проход. Беше груб и готов, поддържан от треперещи се греди и прах и хоросан, капещи от покрива. Очаква се Марш да бъде погребан всеки момент. Гласът на Гомес достигна до напрегнатите му уши.
  
  "Не се безпокойте. Това е просто фалшив вход, за да изплаши всеки, който може да се натъкне на този тунел. Слез още по-ниско, приятелю.
  
  Марш знаеше точно какво ще го чака "по-надолу", но сега имаше малък елемент на изненада. Сложната част щеше да бъде да извади от строя оръжието на Гомес, без да го нарани сериозно. Ню Йорк все още беше на хиляди километри.
  
  И изглеждаше много по-далеч, докато стоеше под мексиканската пустиня, усещаше пръстта да се стича по гърба му и заобиколен от вонята на пот и растителност, очите му пареха от прах.
  
  Март се впусна напред, като в един момент пропълзя и влачеше след себе си раница, чиято презрамка беше увита около глезена му. Тук има много дрехи, помисли си той по едно време. Само дрехи и може би четка за зъби. Хубав одеколон. Торба с кафе... чудеше се къде американците може да са поставили устройствата си за измерване на радиацията, след което започна да се тревожи за самата радиация. Отново.
  
  Това вероятно е нещо, което трябваше да проверите, преди да отидете.
  
  Е, трябва да се живее и да се учи.
  
  Март се насили да се разсмее, когато излезе от тесния тунел в много по-голям. Гомес се наведе и протегна ръка, за да помогне.
  
  "Нещо забавно?"
  
  - Да, шибаните ти зъби.
  
  Гомес гледаше, шокиран и невярващ. Това изречение изглеждаше последното нещо, което очакваше да чуе на този етап от пътуването им. Марш изчисли какво може да бъде. Докато Гомес се опитваше да го разбере, Марш се изправи, завъртя пистолета в ръцете на Гомес и заби приклада в устата на другия мъж.
  
  - Сега разбираш ли какво имам предвид?
  
  Гомес се бори с всички сили, като отблъсна Марш и върна цевта към себе си. Кръвта бликна от устата му, докато той изрева и зъбите му паднаха на пода. Марш се хвърли под дългата цев и нанесе силен удар в челюстта и друг отстрани на главата. Гомес се олюля, очите му разкриваха, че все още не може да повярва, че тази странна патица го е надвила.
  
  Марш извади ножа от ножницата от страната на мексиканеца, докато се стискаха. Гомес се втурна, знаейки какво ще последва. Той се блъсна в каменна стена, счупвайки рамото и черепа си с тежък стон. Марш нанесе удар, който се отби от мексиканеца и след това удари рока. От собствените му кокалчета течеше кръв. Пистолетът се вдигна отново, но Марш се изправи така, че да се озовава между краката му, а бизнес частта вече стана безполезна.
  
  Гомес го блъсна с глава, кръвта им се смеси и пръсна по стените. Марч се олюля, но избегна следващия удар и тогава си спомни за ножа, който все още държеше в лявата си ръка.
  
  Мощен тласък и ножът одраска ребрата на Гомес, но мексиканецът изпусна пистолета и постави двете си ръце върху ръката на Марш с ножа, като по този начин спря силата на удара и зарови острието. Болката изкриви чертите му, но мъжът успя да предотврати неизбежната смърт.
  
  Марч веднага се съсредоточи върху свободната си ръка, използвайки я, за да нанася удари отново и отново, търсейки слаби места. Заедно мъжете се бореха колкото можеха, движейки се бавно нагоре и надолу по тунела, блъскайки се в дървени греди и газейки през могили от кал. Потоци пот се стичаха по пясъка; тежко грухтене, подобно на тропот на прасета, изпълваше изкуственото пространство. Нямаше милост, но не се стигна до земя. Гомес пое всеки удар като опитен уличен боец, какъвто беше, а Марш започна да отслабва първи.
  
  "Нетърпеливо... чака ме да... отрежа... да те отрежа..." Гомес дишаше тежко, очите му бяха диви, устните му бяха окървавени и изпънати назад.
  
  Марш отказа да умре на това самотно, адско място. Той дръпна ножа назад, като го извъртя от тялото на Гомес и след това отстъпи назад, оставяйки на двамата мъже няколко фута разстояние. Пистолетът лежеше на пода, захвърлен.
  
  Гомес го нападна като дявол, крещеше, гърмеше. Марш отклони атаката, както го бяха учили, обръщайки рамото си и позволявайки на собствената инерция на Гомес да удари главата му в отсрещната стена. Тогава Марш го ритна в гръбнака. Той не използва ножа отново, докато краят не беше предрешен. Той също беше научен, че най-очевидното оръжие не винаги е най-доброто за използване.
  
  Гомес повдигна тялото си от стената, провеси глава и се обърна. Март се взря в кървавочервеното лице на демона. За миг това го очарова - контрастът на пурпурното лице и бялата шия, черните дупки, където някога бяха сгушени пожълтели зъби, бледите уши, стърчащи почти комично от двете страни. Гомес замахна при удара. Марш беше ударен отстрани на главата.
  
  Сега Гомес беше широко отворен.
  
  Марш пристъпи напред, главата му се въртеше, но остана достатъчно наясно, за да намушка с ножа, насочвайки острието към сърцето на другия мъж. Гомес се дръпна, дъхът му изсвистя от разбитата му уста, и тогава срещна погледа на Марч.
  
  "Платих ти добросъвестно", въздъхна Марч. - Трябваше просто да вземеш парите.
  
  Той знаеше, че тези хора са предатели по природа, а несъмнено и по образование. Предателството ще бъде втората или третата им мисъл за деня след "защо има кръв по ръцете ми?" и "кой, по дяволите, в крайна сметка убих снощи?" Може би има и мисъл за последствията от доза кокаин. Но Гомес... той просто трябваше да вземе парите.
  
  Марш изгледа как мъжът се свлече на земята, след което направи равносметка. Беше насинен и го болеше, но сравнително невредим. Главата му бучеше. За щастие той се сети да сложи парацетамол в една от малките торбички в раницата си, която се намираше до ядрената бомба. Толкова удобно, че. Там имаше и пакет бебешки кърпички.
  
  Март го изтри и глътна хапчетата сухи. Забравил е да вземе вода със себе си. Но винаги има нещо, нали?
  
  Без да поглежда назад към мъртвото тяло, той наведе глава и започна дългото пътуване през подземния тунел към Тексас.
  
  
  * * *
  
  
  Часовете се проточиха. Джулиан Марш се тътреше под Америка с ядрено оръжие, закрепено на гърба му. Устройството може да беше по-малко, отколкото очакваше - въпреки че раницата все още беше надута - но вътрешните отделения бяха не по-малко тежки. Съществото се вкопчи в него като нежелан приятел или брат, влачейки го назад. Всяка стъпка беше трудна.
  
  Тъмнината го обгръщаше и почти го поглъщаше, нарушавана само от спорадичната висяща светлина. Много бяха счупени, твърде много. Тук долу беше влажно, глутница невидими животни винаги извикваха кошмарни образи в съзнанието му, които играеха в зловеща хармония със случайния сърбеж, който се стичаше по раменете и надолу по гръбнака му. Въздухът беше в ограничено количество, а това, което имаше, беше с лошо качество.
  
  Той започна да се чувства изключително уморен и започна да халюцинира. Един ден той беше преследван от Тайлър Уеб и след това от зъл трол. Той падна два пъти, одраскайки коленете и лактите си, но се изправи с мъка. Тролът се превърна в ядосани мексиканци, а след това в ходещо тако, пълнено с червени и зелени чушки и гуакамоле.
  
  С изминаването на мили той започна да чувства, че може и да не успее, че нещата ще се оправят, ако просто си легне за малко. Подремни малко. Единственото нещо, което го спираше, беше по-ярката му страна - частта, която някога упорито беше оцеляла от детството му, когато всички останали искаха да си отиде.
  
  В крайна сметка отпред се появиха по-ярки светлини и той успя да пресече другия край на тунела, след което прекара много минути в преценка какъв прием може да получи. В интерес на истината той не очакваше приемна комисия - никога не се очакваше да стигне до земята на свободните.
  
  По свой план той организира напълно отделен транспорт в този край. Марш беше внимателен и не беше глупак. Хеликоптерът трябва да е разположен на няколко мили в очакване на обаждането му. Марш извади една от трите горящи клетки, разположени около тялото му и в раницата му, и се обади.
  
  На срещата не се каза и дума, не се коментираха кръвта и мръсотията, покрили лицето и косата на Марш. Пилотът вдигна птицата във въздуха и се насочи към Корпус Кристи, следващата и предпоследна спирка в грандиозното приключение на Марш. Едно беше сигурно, той щеше да има история за разказване...
  
  И няма кой да им каже. Единственото нещо, което не сподели с гостите на партито, е как успя да пренесеш ядрено куфарче от Бразилия до Източното крайбрежие на Америка.
  
  Корпус Кристи предложи кратка почивка, дълъг душ и кратка дрямка. Следва двадесет и четири часово пътуване до Ню Йорк и след това...
  
  Армагедон. Или поне ръба му.
  
  Марш се усмихна, докато лежеше по лице на леглото с глава, заровена във възглавницата. Едва дишаше, но усещането много му харесваше. Номерът щеше да бъде да убеди властите, че той говори сериозно и че бомбата е истинска. Не е трудно - един поглед към кутиите и делящия се материал би ги накарал да седнат и да просят. След като това беше направено... Марш си представи доларите да се леят, като някоя ротативка в Лас Вегас, която бълва пари със скорост от няколко възела. Но всичко за добра кауза. Случаят на Уеб.
  
  Може би не. Марш имаше свои собствени планове за изпълнение, докато странният водач на питийците преследваше дъгите.
  
  Той се плъзна от леглото и падна на колене, преди да се изправи. Нанесе малко червило. Той пренареди обзавеждането на стаята така, че да има смисъл. Той излезе и слезе с асансьора до мазето, където го чакаше колата под наем.
  
  Chrysler 300. Размерът и цвета на избелен кит.
  
  Следваща спирка... градът, който никога не е спал.
  
  
  * * *
  
  
  Марш подкара колата без усилие, докато световноизвестният Skyline се появи пред очите му. Изглеждаше абсурдно лесно да караш тази кола до Ню Йорк, но тогава кой знаеше, че ще е различно? Е, някой може. Бяха изминали повече от три дни, откакто напусна базара на Рамзес. Ами ако новината изтече? Походът не промени нищо. Той беше просто още един пътник, който се луташе през живота по криволичеща пътека. Ако играта свърши, той ще го разбере много скоро. В противен случай... Уеб обеща, че Рамзес ще осигури хора, готови да помогнат с това. Март разчиташе на тях.
  
  Марш караше на сляпо, без да знае или да го интересува какво ще се случи след това. Той беше достатъчно внимателен, за да спре, преди да влезе в големия град, като намери убежище за нощта от другата страна на реката, когато слънцето започна да залязва, усложнявайки случайния маршрут на пътуването му. L-образният мотел беше достатъчен, въпреки че спалното бельо беше надраскано и безспорно мръсно, а рамките на прозорците и ръбовете на подовете бяха покрити с няколко инча черна кал. Въпреки това беше незабележимо, непланирано и почти незабележимо.
  
  Ето защо около полунощ той се изправи с разтуптяно сърце, когато някой почука на вратата на стаята му. Вратата се отваряше към паркинга, така че, честно казано, можеше да е всеки - от заблуден пиян гост до шегаджия. Но може да са и ченгета.
  
  Или SEAL Team Six.
  
  Марш подреди ножовете, лъжиците и чашите и дръпна завесата, за да погледне навън. Това, което видя, го остави без думи за миг.
  
  Какво...?
  
  Почукването прозвуча отново, леко и свежо. Марш не се поколеба да отвори вратата и да позволи на мъжа да влезе.
  
  - Ти ме изненада - каза той. "И това не се случва твърде често в наши дни."
  
  "Чувствам се добре така, както е", каза посетителят. "Едно от многото ми качества."
  
  Март се чудеше за другите, но не трябваше да се вглежда твърде надалеч, за да забележи поне дузина. - Срещали сме се само веднъж досега.
  
  "Да. И веднага почувствах родство."
  
  Март се изправи, сега съжалявайки, че не беше взел четвъртия душ. "Мислех, че всички Pythia са мъртви или заловени. С изключение на Уеб и мен.
  
  - Както виждате - разпери ръце посетителката, - грешихте.
  
  "Доволен съм." Март се усмихна фалшиво. "Много доволен.
  
  - О - усмихна се и неговият посетител, - ти си на път да станеш такъв.
  
  Март се опита да прогони чувството, че всичките му рождени дни са настъпили наведнъж. Тази жена беше странна, може би също толкова странна, колкото и той. Имаше кестенява коса, подстригана на шипове; очите й бяха зелено-сини, точно като неговите. Колко зловещо беше? Облеклото й се състоеше от зелен вълнен пуловер, яркочервени дънки и тъмносини мартинки. В едната си ръка държеше чаша мляко, в другата чаша вино.
  
  Откъде е взела...?
  
  Но всъщност нямаше значение. Обичаше, че е уникална, че по някакъв начин го разбира. Харесваше му, че тя се появи от нищото. Харесваше му, че тя е напълно различна. Силите на мрака ги изправиха един срещу друг. Кърваво червено вино и избелващо бяло мляко бяха на път да се смесят.
  
  Март взе очилата от нея. "Искаш ли да си на върха или на дъното?"
  
  "О, нямам нищо против. Да видим накъде ще ни отведе настроението."
  
  Така че Марш постави ядрената бомба в горната част на леглото, където и двамата можеха да я видят, и видяха през очите на Зоуи Шиърс допълнителна искра, която приличаше на комета. Тази жена беше могъща, смъртоносна и направо откачена. Вероятно луд. Нещо, което му отиваше безкрайно.
  
  Докато тя сваляше дрехите си, неговият раздвоен ум се отклони да обмисли какво щеше да се случи. Мисълта за цялото вълнение, обещано за утре и вдругиден, когато щяха да поставят Америка на колене и да се зарадват на ядрената бомба, го накара да бъде напълно готов за Зоуи, когато тя смъкна панталоните му и се качи на борда.
  
  "Няма любовна игра?" попита той.
  
  "Е, когато си поставил тази раница точно така", каза тя, наблюдавайки ядрената бомба, сякаш можеше да я гледа. "Разбрах, че нямам нужда от това.
  
  Март се усмихна от щастлива изненада. "Аз също".
  
  "Виждаш ли, любов?" Зоуи се отпусна върху него. "Създадени сме един за друг."
  
  Тогава Марш осъзна, че вижда бавно движещото й се изключително бледо дупе в отражението на огледалото, което висеше на стената точно над стария скрин, а зад него самата раница, сгушена сред възглавниците на леглото. Той се взря в добре загорялото й лице.
  
  - По дяволите - изтърси той. "Не отнема много време".
  
  
  ГЛАВА ТРЕТА
  
  
  Мат Дрейк се подготвя за най-дивото каране на отбора досега. Неприятно, отвратително усещане се настани в подножието на стомаха ми и нямаше нищо общо с неравния полет, а просто резултат от напрежение, тревога и отвращение към хората, които можеха да се опитат да извършат такива ужасни престъпления. Той съчувстваше на хората по света, които се занимаваха с ежедневните си дела, невежи, но доволни. Те бяха хората, за които се бореше.
  
  Хеликоптерите бяха пълни с войници, които се интересуваха и се излагаха на опасност за хората, които направиха света добро място за живеене. Целият екип на SPEAR присъстваше, с изключение на Карин Блейк и Борегард Ален и Бриджит МакКензи - известна още като Кензи, владеещата катана, контрабанда на артефакти, бивш агент на Мосад. Екипът напусна опустошения "последен базар" на Рамзес толкова бързайки, че бяха принудени да вземат всички със себе си. Нямаше нито минута за губене и целият екип беше подготвен, информиран и готов да тръгне по улиците на Ню Йорк в бягане.
  
  От истинска джунгла в бетонна джунгла, помисли си Дрейк. Никога не затваряме.
  
  Навсякъде около него бяха надеждните пресичащи се линии и бурни вълни на живота му. Алиша и Бо, Мей и Кензи и Торстен Дал. Във втория хеликоптер бяха Смит и Лорън, Хейдън, Кинимака и Йорги. Екипът се втурна във въздушното пространство на Ню Йорк, вече освободено от президента Кобърн, и рязко се наклони, втурвайки се през пролуките между небостъргачите и слизайки към квадратен покрив. Турбуленцията ги порази. Радиото изчурулика, когато информацията дойде. Дрейк можеше само да си представи суматохата по улиците долу, бързащите агенти и обезумели SWAT екипи, адската мисъл за стремглаво бързане, за да спаси Ню Йорк и Източното крайбрежие.
  
  Той си пое дълбоко въздух, чувствайки, че следващите няколко часа ще бъдат бурни.
  
  Дал улови погледа му. "След това ще си взема ваканция."
  
  Дрейк се възхити от увереността на шведа. "След това всички ще имаме нужда от един."
  
  "Е, ти няма да дойдеш с мен, Йорки."
  
  "Няма проблем. Почти съм сигурен, че Джоана така или иначе ще отговаря."
  
  "Какво, по дяволите, трябва да означава това?"
  
  Хеликоптерът се спусна бързо, изпращайки стомасите им в стратосферата.
  
  Алисия се изкиска. - Само че знаем кой управлява къщата на Дейли, Торсти. Ние знаем".
  
  Шведът направи гримаса, но не направи повече коментар. Дрейк размени усмивка с Алиша и тогава забеляза, че Май ги наблюдава. По дяволите, все едно няма за какво да се тревожим.
  
  Алисия махна с ръка на Май. "Сигурен ли си, че можеш да се справиш с този вид действие, Спрайт, след като се поряза по време на бръснене съвсем наскоро?"
  
  Изражението на Мей не се промени, но тя колебливо протегна ръка, за да докосне новия белег на лицето си. "Последните събития ме накараха да бъда много по-внимателен към хората, на които вярвам. И дръжте под око онези, които предават.
  
  Дрейк вътрешно се сви.
  
  Нищо не се е случило. Тя ме напусна, слагайки край! Нищо не беше обещано. .
  
  Емоциите и мислите се смесиха, превърнаха се в кисела жлъчка, която се смеси с хиляди други чувства. Дал, забеляза той, бавно се отдалечи от Кензи, а Бо едва откъсна очи от Алисия. Господи, надяваше се нещата да са се успокоили малко във втория хеликоптер.
  
  Нови пориви на див вятър ги връхлетяха, когато плъзгането на хеликоптера докосна покрива на сградата. Птицата кацна, след което вратите се отвориха, пътниците скочиха и хукнаха към отворената врата. Мъже с пистолети охраняваха входа, а вътре бяха разположени още няколко души. Дрейк се гмурна първи, летейки с крака напред и се чувствайки малко неподготвен без оръжие, но знаейки много добре, че скоро ще бъдат въоръжени. Екипът забърза надолу по тесните стълби един по един, докато не се озоваха в широк коридор, затъмнен и заобиколен от още повече охрана. Тук те спряха за момент, преди да получат инструкции да продължат.
  
  Всичко е ясно.
  
  Дрейк тичаше, осъзнавайки, че са изгубили жизненоважни дни в извличане на информация от базара и след това са били разпитвани от подозрителни агенти, особено от ЦРУ. В крайна сметка самият Кобърн се намесва, нареждайки незабавното изпращане на екипа на SPEAR до най-горещата точка на планетата.
  
  Ню Йорк.
  
  Сега, надолу по още едно стълбище, те излязоха на балкон с изглед към вътрешността на това, което му казаха, че е местното полицейско управление на ъгъла на 3-та и 51-ва улица. Неизвестен на обществеността, сайтът също така служи като служба за национална сигурност - всъщност той беше един от двата, които се наричаха "центърът" на града, ядрото на всички дейности на агенцията. Сега Дрейк наблюдаваше как местната полиция си върши ежедневната работа, гарата беше оживена, шумна и претъпкана, докато от далечния край не се приближи мъж в черен костюм.
  
  "Да се движим", каза той. "Тук няма време за губене."
  
  Дрейк не можеше да се съгласи. Той избута Алисия напред, за голямо неудоволствие на блондинката, спечелвайки си поглед за проблемите си. Другите се натъпкаха вътре, Хейдън се опита да се приближи до новодошлия, но времето му свърши, когато изчезна зад далечната врата. Докато вървяха, те влязоха в кръгла стая с подове и стени, покрити с бели плочки, и столове, подредени в редици пред малка повдигната платформа. Човекът ги изпрати възможно най-бързо.
  
  - Благодаря ви, че дойдохте - каза той безстрастно. - Само да знаете, мъжете, които заловихте - измамникът Рамзес и Робърт Прайс - бяха отведени в клетките под нас, за да изчакат резултатите от нашето... издирване. Решихме, че може да съдържат ценна информация и трябва да са наоколо."
  
  - Особено ако се провалим - каза Алиша мрачно.
  
  "Наистина ли. И тези подземни затворнически килии с допълнителна сигурност в отдела за вътрешна сигурност ще запазят присъствието на Рамзес незабелязано, както съм сигурен, че можете да оцените."
  
  Дрейк припомни, че местните части на Рамзес, след като са откраднали или насилствено взели ядрена бомба от ръцете на Марш, са получили заповед да изчакат разрешението на Рамзес да детонират. Те не знаеха, че е бил заловен или че е почти мъртъв. Нюйоркските клетки на организацията на Рамзес не знаеха абсолютно нищо.
  
  Поне това беше единственото нещо, което говореше в полза на екипа на SPEAR.
  
  "Той ще бъде полезен", каза Хейдън. "Сигурен съм."
  
  "Да", добави Смит. "Така че засега отложете бутането на добитъка."
  
  Агентът на вътрешното министерство трепна. "Казвам се Мур. Аз съм главният полеви агент тук. Цялата интелигентност ще мине през мен. Създаваме нова работна група за асимилиране и разпределяне на дейности. Имаме център и сега организираме филиали. Всеки агент и полицай - наличен или не - работи срещу тази заплаха и ние напълно разбираме последствията от провал. Не може..." той се заколеба малко, показвайки стрес, който обикновено би бил нечуван. "Това не може да се позволи да се случи тук."
  
  "Кой е шефът на земята?" - попита Хейдън. "Кой взема решенията тук, когато това наистина има значение?"
  
  Мур се поколеба и се почеса по брадичката. "Е, знаем. Роден край. В сътрудничество със звеното за борба с тероризма и звеното за управление на заплахи."
  
  "И под "ние" имате предвид вас и мен?" Или имате предвид само Родината?"
  
  "Мисля, че това може да се промени, тъй като ситуацията го изисква", призна Мур.
  
  Хейдън изглеждаше доволен. "Уверете се, че батерията на мобилния ви телефон е заредена."
  
  Мур огледа групата, сякаш усети тяхната неотложност и това й хареса. "Както знаете, имаме кратък прозорец. На тези копелета нямаше да им отнеме много време да разберат, че Рамзес нямаше да издаде тази заповед. И така, най-напред. Как да открием терористична клетка?"
  
  Дрейк погледна часовника си. "И марш. Не трябва ли март да е приоритет, ако носи бомба?"
  
  "Разузнаването съобщава, че Марч ще се обедини с местни клетки. Не знаем колко ще бъдат. Така че ние, разбира се, се съсредоточаваме и върху двете."
  
  Дрейк си спомни разказа на Бо за разговора между Марш и Уеб. Тогава му хрумна, че лигавият французин, когото бяха срещнали за първи път, докато бяха принудени да участват в турнира Last Man Standing, и оттогава се бяха сражавали доста често, блестеше светлината на доброто, когато имаше значение. Блесна като звезда. Той наистина трябва да даде на човека допълнителна свобода за дишане.
  
  Някъде по пищяла...
  
  Мур заговори отново. "Има няколко начина за откриване на дълбока клетка или дори спяща клетка. Стесняваме заподозрените. Проучваме връзки с други известни клетки, които вече са под наблюдение. Вижте горящите места за поклонение, където известни джихадисти бълват отровата си. Разглеждаме хора, които наскоро са се посветили на ритуали - такива, които внезапно проявяват интерес към религията, отдръпват се от обществото или говорят за женското облекло. NSA слуша метаданни, събрани от милиони мобилни телефони, и ги оценява. Но далеч по-ефективни са мъжете и жените, които рискуват всеки ден от седмицата - онези, които сме инфилтрирали сред населението, от което редовно се набират нови джихадисти."
  
  "Под прикритие". Смит кимна. "Това е добре".
  
  "Това е вярно. В този момент нашата информация е по-оскъдна от Барби на Иги Поп. Опитваме се да потвърдим броя на хората във всяка клетка. Размер на клетката. Области. Възможности и готовност. Преглеждаме всички скорошни телефонни записи. Мислиш ли, че Рамзес ще говори?
  
  Хейдън нямаше търпение да се захване за работа. "Ще направим дяволски добър опит."
  
  "Заплахата е непосредствена", каза Кинимака. "Нека разпределим екипи и да се махаме оттук."
  
  "Да, да, това е добре", обясни Мур. "Но къде ще отидеш? Ню Йорк е много голям град. С бягство няма да постигнеш нищо, ако няма къде да отидеш. Дори не знаем дали бомбата е истинска. Много хора могат да направят бомба... погледнете вдясно."
  
  Алиша се размърда на мястото си. - Мога да гарантирам за това.
  
  "Превозните средства са в готовност", каза Мур. "Автомобили на специалните сили. Хеликоптери. Бързи коли без маркировка. Вярвате или не, имаме планове за това, начини да почистим улиците. Служителите и техните семейства вече се евакуират. Всичко, от което се нуждаем сега, е отправна точка.
  
  Хейдън се обърна към екипа си. "И така, нека бързо разпределим групите и да стигнем до Рамзес. Както каза онзи човек, прозорецът ни е малък и вече се затваря.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
  
  
  Джулиан Марш напусна мотела бодър, дори развълнуван, но и малко тъжен. Беше добре облечен: сини дънки, единият крачол на които беше малко по-тъмен от другия, няколко ката ризи и шапка, наметната от едната страна на главата му. Гледката беше добра и той реши, че е надминал Зоуи. Жената излезе от малката баня, изглеждаше малко разрошена, косата й беше само наполовина сресана и с наполовина намазано червило. Само след няколко минути оценка Марш осъзна, че тя умишлено се опитва да го имитира.
  
  Или да му отдадем почит?
  
  Може би беше последното, но наистина изтласка Марш през ръба. Последното нещо, което искаше, беше женска версия на себе си, която да ограничи уникалния му стил. Почти като закъснение той вдигна раницата от леглото, поглаждайки материята и усещайки очертанията на живия звяр вътре.
  
  моя .
  
  Утрото беше добро, свежо, светло и щастливо. Марш изчака, докато спря петместна кола и от нея изскочиха двама мъже. И двамата бяха мургави и носеха гъсти бради. Март изрече последната парола за последното пътуване и им позволи да отворят задната врата. Зоуи се появи, когато той се качи вътре.
  
  "Изчакайте". Един от мъжете извадил пистолет, когато жената се приближила. "Трябва да има само един."
  
  Март беше склонен да се съгласи, но другата му страна искаше да опознае още по-добре тази жена. "Тя е късно попълнение. Тя е добре".
  
  Ръката с пистолета все още се колебаеше.
  
  "Слушай, не съм поддържал връзка от три дни, може би четири." Марш не можеше да си спомни точно. "Плановете се променят. Дадох ти паролата, сега чуй думите ми. Тя е добре. Дори полезно."
  
  "Много добре". Нито един мъж не изглеждаше убеден.
  
  Колата бързо излетя, вдигайки колона пръст изпод задните гуми, и зави към града. Шествието се отдръпна, когато небостъргачите станаха още по-големи и трафикът се засили. Блестящи, отразяващи повърхности заобикаляха колата, заслепяващи на някои места, тъй като пренасочваха изкуствената светлина. Тълпи изпълваха тротоарите и сградите блестяха от информация. По улиците се движеха полицейски коли. Марш не забеляза никакви признаци на повишено полицейско внимание, но по това време не можеше да види над покрива на колата. Той каза това на шофьора.
  
  "Всичко изглежда нормално", отговори мъжът. "Но скоростта все още е важна. Всичко ще се разпадне, ако се движим твърде бавно."
  
  - Рамзес? - попита Марш.
  
  "Чакаме думата му."
  
  Марч се намръщи, долавяйки известно снизхождение в отговора. Този план беше изцяло негов и слугите на Рамзес трябва да танцуват на неговата мелодия. След като пристигнаха на мястото, което Марш беше избрал и подготвил месеци преди да започнат.
  
  "Стойте под радара", каза той, за да упражни контрол. "И под ограничението на скоростта, нали? Не искаме да бъдем спирани."
  
  "Ние сме в Ню Йорк", каза шофьорът и двамата се засмяха, докато той минаваше на червено. Марш предпочете да ги игнорира.
  
  "Но", добави тогава шофьорът. "Раницата ти? Това... съдържание трябва да бъде проверено.
  
  - Знам го - изсъска Марш. "Мислиш, че не знам това?"
  
  Каква маймуна му натовари Уеб?
  
  Може би усещайки нарастващото напрежение, Зоуи се приближи до него. Между тях имаше само ядрена бомба. Ръката й бавно се плъзна надолу по раницата, един пръст по един, и надолу към скута му, което го накара да трепне и след това да се втренчи в нея.
  
  "Това наистина ли е подходящо?"
  
  - Не знам, Джулиан. Така е?"
  
  Марш не беше напълно сигурен, но се почувства достатъчно добре, че го остави на мира. За момент му хрумна, че Шиърс е малко привлекателна, могъща като папата в сянка и несъмнено способна да призове всеки мъжки екземпляр, който поиска.
  
  Защо аз?
  
  Ядрената бомба вероятно е помогнала, знаеше той. Всяко момиче харесваше мъж с ядрено оръжие. Нещо, свързано с властта... О, добре, може би й харесваше идеята, че той е малко по-страшен от нея. Неговата странност? Разбира се, защо не, по дяволите? Мислите му бяха дерайлирани, когато спряха отстрани на пътя, а шофьорът рязко посочи сградата, която Марш беше избрал при предишното си посещение. Денят навън беше все още топъл и напълно неочакван. Марш си представи дебелите магарета на правителството, здраво седнали в плюшените си кожени седалки, на път да получат удара на живота си.
  
  Сега идва скоро. Така че скоро едва ще се сдържам.
  
  Той хвана Зоуи за ръката и почти подскочи по тротоара, оставяйки раницата да виси на свития му лакът. След като минаха покрай портиера и получиха инструкции отляво, четиримата се качиха с асансьора до четвъртия етаж и след това провериха просторния апартамент с две спални. Всичко беше добре. Март отвори балконските врати и отново пое глътка градски въздух.
  
  Може и аз, докато все още мога.
  
  Иронията го накара да се смее на себе си. Това никога нямаше да се случи. Всичко, което американците трябваше да направят, беше да повярват, да платят и тогава той можеше да унищожи ядрената бомба в Хъдсън, както беше планирано. След това нов план. Нов живот. И вълнуващо бъдеще.
  
  - чу се глас зад рамото му. "При нас се изпраща човек, който може да провери съдържанието на раницата ви. Той трябва да пристигне до час.
  
  Марч кимна, без да се обръща. "Както се очаква. Много добре. Но има още няколко съображения. Имам нужда от някой, който да ми помогне да прехвърля парите веднага щом Белият дом плати. Имам нужда от помощ при организирането на преследване, за да отвлека вниманието. И трябва да активираме всички клетки и да взривим тази бомба.
  
  Мъжът зад него се размърда. "Всичко е в плана", каза той. "Готови сме. Тези неща ще се съберат много скоро."
  
  Марч се обърна и тръгна обратно към хотелската стая. Зоуи седеше и отпиваше шампанско, вдигнала тънките си крака и отпуснати на шезлонг. - Значи сега просто чакаме? - попита той момчето.
  
  "Не за дълго".
  
  Марш се усмихна на Зоуи и протегна ръка. - Ще бъдем в спалнята.
  
  Двойката грабна презрамка от всяка раница и ги отнесе със себе си в най-голямата спалня. След минута и двамата бяха голи и се гърчеха един върху друг върху чаршафите. Марш се опита да докаже, че този път има необходимата издръжливост, но Зоуи беше малко прекалено хитра. Широкото й безупречно лице правеше всякакви неща на либидото му. В крайна сметка беше добре, че Марш свърши бързо, защото скоро на вратата на спалнята се почука.
  
  "Този човек е тук."
  
  Вече? Марш бързо се облече със Зоуи и след това двамата се върнаха в стаята, все още зачервени и леко потни. Марш се ръкува с новодошлия, забелязвайки тънката му коса, бледия тен и измачканите дрехи.
  
  - Не излизаш ли често?
  
  "Държат ме заключен."
  
  "О, добре, няма значение. Тук ли си да провериш бомбата ми?"
  
  - Да, сър, направих.
  
  Марш постави раницата си на ниската стъклена маса, която заемаше центъра на голямата стая. Зоуи мина, привличайки вниманието му, тъй като той за момент си спомни голата й фигура само преди няколко минути. Той погледна настрани, обръщайки се към новодошлия.
  
  "Как се казваш, момче?"
  
  - Адам, сър.
  
  "Е, Адам, знаеш какво е и какво може да направи. Нервен ли си?"
  
  "Не, не в момента."
  
  - Напрегнато?
  
  "Не мисля така".
  
  "Нервен ли си? Напрегнато? Може би е преуморен?"
  
  Адам поклати глава, гледайки раницата.
  
  "Ако случаят е такъв, сигурен съм, че Зоуи може да ти помогне." Той каза това полу на шега.
  
  Питиецът се обърна с лукава усмивка. "Бъди щастлив".
  
  Марш премигна, както и Адам, но преди младият мъж да успее да промени решението си, брадатият им шофьор заговори. "Побързай с това", каза той. "Трябва да сме подготвени за..." той млъкна.
  
  Марч сви рамене. "Добре, няма нужда да започвате да тропате с крака. Да слезем и да се изцапаме. Той се обърна към Адам. - Искам да кажа, с бомба.
  
  Младият мъж погледна озадачено раницата и след това я обърна така, че катарамите да са обърнати към него. Той бавно ги разкопча и отвори капака. Вътре лежеше истинското устройство, заобиколено от по-издръжлива и като цяло превъзходна раница.
  
  - Добре - каза Адам. "Така че всички знаем за MASINT, протокол за измерване и сигнатурно разузнаване, който сканира за сигнатури на радиация и други физически явления, свързани с ядрени оръжия. Това устройство и поне още едно подобно, за което знам, са проектирани да се плъзгат под това поле. В момента има много системи за откриване и наблюдение на ядрени устройства в света, но не всички от тях са напреднали и не всички разполагат с пълен персонал. Той сви рамене. "Вижте последните провали в цивилизованите страни. Може ли някой наистина да спре решителен индивид или сплотена клетка, действаща сама? Разбира се, че не. Нужен е само един проблем или вътрешна работа." Той се усмихна. "Недоволен служител или дори смъртно уморен. Най-често това изисква пари или ливъридж. Това са най-добрите валути на международния тероризъм.
  
  Марш изслуша историята на младия мъж, чудейки се дали са взети една или две по-сериозни предпазни мерки, докато обясняваше маршрута си на Рамзес и Уеб. Би било в техен собствен интерес. Никога нямаше да разбере и честно казано, не го интересуваше. Сега той беше точно тук и се канеше да отвори вратата към Ада.
  
  "По същество това е това, което наричаме "мръсна бомба", каза Адам. "Терминът винаги е съществувал, но все още е приложим. Имам алфа сцинтилатор, детектор за замърсители и няколко други екстри. Но по същество - Адам извади отвертка от джоба си - имам това.
  
  Той бързо отстрани здравата опаковка и откопча велкро лентите, които разкриваха малкия дисплей и миниклавиатурата. Панелът се държеше на място с четири винта, които Адам бързо отстрани. Когато металният панел се освободи, серия от жици се развиха зад него, водещи до сърцето на новооткритото устройство.
  
  Март затаи дъх.
  
  Адам се усмихна за първи път. "Не се безпокойте. Това нещо има множество предпазители и дори още не е въоръжено. Никой тук няма да започне това.
  
  Март се чувстваше малко празен.
  
  Адам се вгледа в механизма и детайлите вътре в него, като ги обхвана всичко. След малко той погледна екрана на лаптопа до себе си. "Изтича", призна той. "Но не е толкова лошо."
  
  Март се въртеше неспокойно. "Колко лошо е?"
  
  "Бих те посъветвал никога да нямаш деца", каза Адам без емоции. "Ако все още можеш. И се насладете на следващите няколко години от живота си."
  
  Марш се втренчи в Зоуи, която сви рамене. Така или иначе, той никога не е очаквал да надживее егоистичния си баща или арогантните си братя.
  
  "Сега мога да го защитя по-добре", каза Адам, изваждайки пакета от куфара, който беше донесъл със себе си. "Както бих направил с всяко подобно устройство."
  
  Март ги наблюдава за момент и след това осъзна, че са почти готови. Той срещна мъртвия поглед на шофьора им. "Тези камери, за които Рамзес говори. готови ли са Преследването е на път да започне и не искам никакви забавяния.
  
  В отговор блесна суха усмивка. "И ние също. И петте клетки вече са активни, включително две спящи клетки, за които американците може да не знаят." Мъжът погледна часовника си. "6:45 сутринта е. Всичко ще бъде готово до седем."
  
  "Фантастично". Марш усети, че либидото му се повишава отново и си помисли, че може да се възползва от този факт, докато все още може. Познавайки Зоуи, както беше наскоро, те така или иначе щяха да приключат бързо. "А протоколите за парични преводи?"
  
  "Адам ще се съсредоточи върху завършването на програма, която ще излъчва нашето местоположение по целия свят в безкраен цикъл. Те никога няма да проследят транзакцията.
  
  Март не забеляза изненадата на лицето на Адам.
  
  Той беше твърде съсредоточен върху Зоуи, а тя върху него. Отне още пет минути, за да види как Адам задейства бомбата и да изслуша инструкциите как да обезвреди проклетото нещо, след което се увери, че човекът е направил подходящите снимки на устройството в действие. Снимките изиграха решаваща роля в убеждаването на Белия дом в автентичността на устройството и в организирането на преследване, което да отвлече вниманието и да раздели силите, организирани срещу него. Щастлив, той най-накрая се обърна към Адам.
  
  "Жълтата. Това обезоръжаващата жица ли е?"
  
  "Ъм, да, сър, така е."
  
  Марш се усмихна искрено на шофьора. "И така, готови ли сме?"
  
  "Готови сме".
  
  - Тогава си тръгвай.
  
  Марш протегна ръка и поведе Зоуи в спалнята, дърпайки дънките и бикините й, докато вървеше, и се опитваше да потисне смеха си. Поток от страст и вълнение почти го завладя, когато осъзна, че всичките му мечти за власт и важност са на път да се сбъднат. Ако само семейството му можеше да го види сега.
  
  
  ГЛАВА ПЕТА
  
  
  Когато Дрейк се изправи, цялата тежест на случващото се го удари. Стремежът течаше във вените му, разкъсвайки нервните му окончания и един поглед към съотборниците му подсказа, че те се чувстват по същия начин - дори Кензи. Той наистина смяташе, че бившият агент на Мосад вече я е накарал да се движи, но тогава, всъщност, поради връзката между войниците, той дори не трябваше да я пита защо не го е направила. Същите невинни, за които тя се биеше, същите цивилни бяха заложени на карта. Всеки с половин сърце не би позволил това да се случи и Дрейк подозираше, че в Кенси може да има много повече от половин сърце, независимо колко дълбоко скрито е то.
  
  Стенният часовник показваше седем и четиридесет и пет и целият екип беше в движение. Тревожно, хаотично спокойствие цареше в полицейския участък; полицията управляваше, но очевидно на ръба. На телевизионните екрани мигаха новинарски репортажи, но никой от тях нямаше нищо общо с тях. Мур вървеше и вървеше, чакайки новини от агенти под прикритие, екипи за наблюдение или шофиране на коли. Хейдън настигна останалата част от екипа.
  
  "Мано и аз ще се справим с Рамзес. Имаме нужда от още две групи, една за оценка на информацията за ядрена експлозия, докато се случва, и една за търсене на тези клетки. Пази тишина, но не вземай пленници. Днес, приятели мои, не е денят за глупости. Вземете това, от което се нуждаете, и го вземете бързо и трудно. Лъжата може да ни струва скъпо.
  
  Мур разбра какво казва тя и погледна назад. "Днес", каза той, "няма да има милост."
  
  Дал кимна мрачно, изпуквайки кокалчетата на пръстите си, сякаш можеше да счупи черепа на човек. Дрейк се опита да се отпусне. Дори Алисия се разхождаше като пантера в клетка.
  
  Тогава в 8 сутринта започна лудницата.
  
  Започнаха да постъпват обаждания, специалните телефони звъняха отново и отново, а шумът им изпълваше малката стая. Мур ефективно ги пребори един по един и двама помощници се притекоха да помогнат. Дори Кинимака прие предизвикателството, въпреки че масата, на която седеше, не изглеждаше особено щастлива.
  
  Мур сравнява информацията със скоростта на светлината. - На прага сме - каза той. "Всички екипи са готови. Агенти под прикритие съобщиха за последните разговори за тайни срещи и бърборене. Движенията около известни джамии се засилиха. Дори и да не знаем какво се случва, щяхме да се тревожим. Виждаха се нови лица в обичайните им местообитания, всички решителни и движещи се бързо, целенасочено. От известните ни клетки две изчезнаха от радарите. Мур поклати глава. "Сякаш още не сме се справили с това. Но имаме улики. Един екип трябва да се отправи към доковете - една от известните клетки работи оттам.
  
  - Това сме ние - изръмжа Дал. - Ставайте, копелета такива.
  
  "Говори за себе си." Кенси се приближи до него. "О, и аз съм с теб."
  
  "О, трябва ли да правиш това?"
  
  "Спрете да играете трудно за получаване."
  
  Дрейк проучи отборите, които бяха разделени по двойки по интересен начин. Дал и Кензи имаха другари - Лорън, Смит и Йорги. В крайна сметка той остана с Алиша, Мей и Бо. Това беше рецепта за нещо; това беше сигурно.
  
  "Успех, приятелю", каза Дрейк.
  
  Дал се обърна да каже нещо точно когато Мур вдигна ръка. "Изчакайте!" Той покри слушалката с ръка за секунда. "Това току-що беше коригирано на нашата гореща линия."
  
  Всички глави се обърнаха. Мур прие друго обаждане и сега протегна ръка, за да напипа бутона на високоговорителя.
  
  "Влизаш", каза Мур.
  
  Безплътен пукот изпълни стаята, думите излязоха толкова бързо, сякаш краката на Дрейк искаха да го преследват. "Това е Джулиан Марш и знам, че знаеш почти всичко. Да, знам. Въпросът е как бихте искали да го играете?
  
  Хейдън пое, когато Мур махна с ръка да продължи. - Престани да се правиш на глупак, Марш. Къде е?"
  
  "Е, това е взривоопасен въпрос, нали? Ще ти кажа това, скъпа моя, тук е. В Ню Йорк."
  
  Дрейк не смееше да диша, тъй като най-лошите им страхове несъмнено се потвърдиха.
  
  "Значи другият въпрос е какво искам след това?" Март спря за дълго време.
  
  "Хващай се за работа, задник", изръмжа Смит.
  
  Алисия се намръщи. "Нека не се противопоставяме на този идиот."
  
  Март се засмя. "Нека не, наистина. И така, ядрената бомба е заредена, всички кодове са внимателно въведени. Както се казва, часовникът тиктака. Сега всичко, което трябва да направите, е да се уверите, че е истинско и да ви предоставим номер на банкова сметка. Прав съм?"
  
  - Да - просто каза Хейдън.
  
  "Имате ли нужда от доказателство? Ще трябва да работиш за това."
  
  Дрейк се наведе напред. "Какво имаш предвид?"
  
  "Искам да кажа, че преследването е в ход."
  
  "Ще стигнете ли скоро до същината?" - попита Хейдън.
  
  "А, ще стигнем. Първо, вие, малки мравки работници, трябва да си свършите работата. Ако бях на твое място, щях да си тръгна. Виждаш ли...виждаш ли как измислих тази рима? Щях да накарам всичко да се римува, но накрая... е, осъзнах, че не ми пука."
  
  Дрейк поклати глава в отчаяние. "По дяволите, приятелю. Говорете правилен английски."
  
  "Първата следа вече е в играта. Формуляр за потвърждение. Имате двадесет минути, за да стигнете до хотел Edison, стая 201. След това ще има още четири улики, някои от които са за потвърждение, а други за изисквания. Сега разбираш ли ме?"
  
  Май се върна първа. "Лудост".
  
  "Ами, аз съм човек с две нагласи. Един от нужда, един от порок. Може би в тяхната пресечна точка прехвърчат искри на лудост.
  
  "Двадесет минути?" Дрейк погледна часовника си. "Можем ли дори да направим това?"
  
  "За всяка минута, в която закъсняхте, наредих на една от клетките на Рамзес да убие двама цивилни."
  
  Отново смайващ шок, ужас, нарастващо напрежение. Дрейк стисна юмруци, когато адреналинът се покачи.
  
  - Двайсет минути - повтори Марш. "От сега."
  
  Дрейк изтича през вратата.
  
  
  * * *
  
  
  Хейдън изтича надолу по стълбите и в мазето на сградата, Кинимака зад нея. Яростта я хвана и я удари като дяволски крила. Гневът накара краката й да се движат по-бързо и едва не я накара да се спъне. Хавайският й партньор изсумтя, подхлъзна се и се изправи почти без да спира. Мислеше си за приятелите си, в ужасна опасност, разпръснали се в различни части на града без ни най-малка представа какво да очакват, излагайки се на линия без съмнение. Тя се замисли за всички цивилни там и за това какво може да си помисли Белият дом в момента. Беше добре да имаме протоколи, планове и работещи формули, но когато реалният, работещ свят стана мишена на изключителна заплаха - всички залози бяха провалени. В подножието на стълбите тя изтича в коридора и започна да бяга. От двете страни проблеснаха врати, повечето неосветени. В далечния край редица решетки бързо бяха дръпнати настрани за нея.
  
  Хейдън протегна ръка. "Пистолет".
  
  Пазачът трепна, но после се подчини, заповедта отгоре вече стигна до ушите му.
  
  Хейдън взе оръжието, провери дали е заредено и дали предпазителят е изключен, и нахлу в малката стая.
  
  - Рамзес! - изкрещя тя. "Какво, по дяволите, си направил?"
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  Дрейк изтича от сградата с Алиша, Мей и Бо до него. Четирима от тях вече бяха мокри в пот. Решителността лъхаше от всяка пора. Бо извади най-съвременен GPS навигатор от джоба си и определи местоположението на Едисън.
  
  - Районът на Таймс Скуеър - каза той, изучавайки маршрута. "Нека пресечем трета и да пресечем Лексингтън авеню. Насочете се към Waldorf Astoria."
  
  Дрейк нахлу в гъст поток от коли. Нищо не може да се сравни с опита да спасиш живота на таксиметров шофьор от Ню Йорк, когато той отчаяно се опитваше да ти счупи краката в коленете, бутайки се напред с цялата си сила. Дрейк скочи в последната секунда, подхлъзна се през предницата на близкото жълто такси и се приземи при пълен наклон. Клаксоните изреваха. Всеки член на екипа беше успял да вземе пистолет на излизане и сега го размахваше, като искаше да има повече. Но времето вече беше загубено. Дрейк погледна часовника си, докато падаше на тротоара.
  
  Седемнадесет минути.
  
  Пресякоха Лексингтън и след това забързаха по Уолдорф, като едва спираха, докато колите пълзяха по Парк Авеню. Дрейк си проби път през тълпата на светофара, като накрая се изправи лице в лице с ядосано червено лице.
  
  "Слушай, приятелю, аз ще пресека тук пръв, дори това да ме убие. Байгълите на Boss ще изстинат и няма начин, по дяволите, това да се случи."
  
  Дрейк заобиколи ядосания мъж, докато Алиша и Мей изтичаха навън. Сигналите се смениха и пътят беше чист. Сега, скрили оръжията си, те решително се отправиха към следващата главна улица - Медисън Авеню. Отново тълпи изпълниха тротоара. Бо се изплъзна на 49-то място, маневрирайки между колите и печелейки предимство. За щастие движението сега беше бавно и между задните брони и предните калници имаше известно пространство. Жените последваха Бо, а след това Дрейк се нареди.
  
  Шофьорите им крещели обиди.
  
  Остават дванадесет минути.
  
  Ако бяха твърде късно, къде щяха да ударят терористичните клетки? Дрейк си представяше, че ще бъде близо до Едисън. Марш би искал екипажът да знае, че заповедите му са изпълнени точно. Вратата на колата се отвори отпред - просто защото шофьорът можеше - и Бо прескочи покрива точно навреме. Алисия сграбчи ръба на рамката и я удари обратно в лицето на мъжа.
  
  Сега завиват наляво, наближават 5-то авеню и още повече тълпи. Бо се измъкна през най-лошото като джебчия на поп концерт, последван от Алисия и Мей. Дрейк току-що беше изкрещял на всички, търпението му на йоркширец най-накрая се бе изчерпало. И мъже, и жени препречиха пътя му, мъже и жени, които не се интересуваха дали той бърза да спаси собствения си живот, живота на някое от децата си или дори себе си. Дрейк си проби път, оставяйки един мъж да се изпъне. Жената с детето го гледаше достатъчно внимателно, за да го накара да се почувства виновен, докато не се сети за какво бяга.
  
  Ще ми благодариш по-късно.
  
  Но, разбира се, тя никога няма да разбере. Без значение какво се случва.
  
  Bo сега стреля наляво, тичайки по Avenue of the Americas към 47th Street. Пекарната "Магнолия" мина отдясно, което накара Дрейк да си помисли за Мано и след това за това, което хаваецът може би вече е научил от Рамзес. Две минути по-късно, докато експлодираха на 47-ма улица, Таймс Скуеър внезапно се появи отляво. Вдясно от тях имаше обикновен Starbucks, където имаше суматоха и опашки пред вратата. Дрейк сканира лицата, докато тичаше покрай тях, но не очакваше да се изправи лице в лице с някой от заподозрените.
  
  Четири минути.
  
  Времето минаваше по-бързо и беше дори по-ценно от последните мигове на умиращ старец. Отляво, с лице към тротоара, се показа сивата фасада на хотела с позлатен вход и Бо беше първият, който влезе през входните врати. Дрейк заобиколи количка за багаж и опасно жълто такси, за да последва Май вътре. Те бяха посрещнати от широко фоайе с шарен червен килим.
  
  Бо и Алиша вече натискаха бутоните за извикване на отделни асансьори, държейки ръцете си близо до скритите си оръжия, докато пазачът ги наблюдаваше. Дрейк обмисляше да покаже ID на отбора си SPEAR, но това само щеше да доведе до още въпроси, а обратното броене вече течеше до последните три минути. Звънецът сигнализира, че асансьорът на Алисия е пристигнал и екипът се качи. Дрейк попречи на младия мъж да се присъедини към тях, като го отблъсна с отворена длан. Слава Богу, че проработи, защото следващият жест щеше да бъде стиснат юмрук.
  
  Екипът от четирима души се събра, когато превозното средство се издигна, спря движението си и извади оръжията си. Веднага щом вратата се отвори, те се изсипаха, търсейки стая 201. Мигновено сред тях се появи вълна от юмруци и крака, шокирайки дори Бо.
  
  Някой чакаше.
  
  Дрейк трепна, когато юмрук се стисна над очната му кухина, но пренебрегна проблясъка на болка. Нечий крак се опита да хване неговия, но той се отдръпна встрани. Същата фигура се отдалечи и заобиколи Алисия, блъскайки тялото й в гипсовата стена. Май спря ударите с вдигнати ръце, а след това Бо отприщи бърз един-два удара, който спря всяка инерция и накара нападателя да падне на колене.
  
  Дрейк скочи и след това удари с всичка сила. Времето течеше. Фигурата, набит мъж с дебело яке, потръпна под удара на йоркширеца, но някак успя да отклони най-силната му част. Дрейк падна на една страна, губейки равновесие.
  
  "Боксова круша", каза Май. "Той е боксова круша. Позициониран да ни забавя."
  
  Бо влезе по-силно от преди. "Той е мой. Отиваш ли."
  
  Дрейк прескочи коленичилата фигура, проверявайки номерата на стаите. Оставаха само три стаи до местоназначението им и им оставаше една минута. Те останаха в последните секунди. Дрейк спря пред стаята и ритна вратата. Нищо не се е случило.
  
  Май го избута настрани. "Ход."
  
  Един висок удар и дървото се разцепи, вторият и рамката се срути. Дрейк се изкашля. "Това трябва да го е отслабило за теб."
  
  Вътре те се пръснаха, извадиха оръжия и търсеха бързо, но обектът, който търсеха, беше ужасно очевиден. Лежеше в средата на леглото - гланцирана снимка А4. Алиша се приближи до леглото и се огледа.
  
  "Стаята е безупречна", каза Май. "Обзалагам се, че няма следи."
  
  Алиша стоеше на ръба на леглото, гледаше надолу и дишаше повърхностно. Тя поклати глава и изстена, когато Дрейк се присъедини към нея.
  
  "Боже мой. Какво е това-"
  
  Той беше прекъснат от телефонно обаждане. Дрейк заобиколи леглото, отиде до нощното шкафче и грабна телефона от лоста.
  
  "Да!"
  
  "А, виждам, че си го направил. Не може да е лесно."
  
  "Март! Ти лудо копеле. Оставихте ли ни снимка на бомбата? Шибана снимка?"
  
  "Да. Вашата първа следа. Защо си мислеше, че ще ти позволя да имаш истинското? Толкова глупав. Изпратете това на вашите лидери и яйцеглави. Ще проверят серийните номера и всички тези глупости. Контейнери с плутоний E. Ядрени материали. Това е скучно нещо, наистина. Следващата следа ще бъде още по-красноречива.
  
  В този момент Бо влезе в стаята. Дрейк се надяваше, че ще повлече Punch Man със себе си, но Beau начерта въображаема линия през сънната му артерия. "Той се самоуби", каза французинът със зашеметен глас. "Хапче за самоубийство".
  
  глупости.
  
  "Ще видиш?" - каза Марш. "Много сме сериозни."
  
  - Моля те, Марш - опита се Дрейк. "Просто ни кажете какво искате. Ще го направим веднага, по дяволите.
  
  "О, сигурен съм, че бихте го направили. Но ще оставим това за по-късно, става ли? Какво ще кажете за това? Бягайте за улика номер две. Това преследване става все по-добро и по-трудно. Имате двадесет минути, за да стигнете до ресторант Мареа. Между другото, това е италианско ястие и правят много вкусно Nduyu calzone, повярвайте ми. Но нека не спираме до тук, приятели, защото ще намерите тази следа под тоалетната. Наслади се."
  
  "блато"-
  
  "Двадесет минути".
  
  Линията прекъсна.
  
  Дрейк изруга, обърна се и побягна колкото може по-бързо.
  
  
  ГЛАВА СЕДМА
  
  
  Тъй като нямат друг избор, Торстен Дал и екипът му решават да изоставят колата и да напуснат. Не искаше нищо повече от това да се държи здраво, докато Смит мяташе мощния джип около половин дузина завои, скърцащи гуми, движещи се неща, но Ню Йорк не беше нищо друго освен гневно ръмжене на жълти таксита, автобуси и коли под наем. Думата "безизходица" дойде наум на Дал, но това се случваше всеки ден, през по-голямата част от деня, а клаксоните все още свиреха и хората крещяха от спуснатите прозорци. Бягаха възможно най-бързо, следвайки указанията. Лорън и Йорги облякоха бронежилетките си. Кенси тичаше до Дал с нацупени устни.
  
  "Бих ти била много по-полезна", каза тя на Дал.
  
  "Не".
  
  "О, хайде, как може да боли?"
  
  "Никога".
  
  "О, Торсти..."
  
  "Кензи, няма да си върнеш проклетата катана. И не ме наричай така. Това, че една луда жена ми дава прякори, е достатъчно лошо.
  
  "О да? Точно както ти и Алиша някога... знаеш ли?"
  
  Смит изръмжа, докато пресичаха друго кръстовище, виждайки пешеходци и велосипедисти, тълпящи се на зеления светофар, всички държащи живота си в ръцете си, но бяха сигурни, че не те ще страдат днес. Те ускориха следващата улица, войниците едва усетиха топлината на спринта, докато минаха покрай два бавно движещи се приуса, разбивайки страничните им огледала. GPS-ът изпиука.
  
  "Четири минути до доковете", прецени Йорги. "Трябва да намалим темпото."
  
  "Ще намаля след три", сопна се Смит. "Не ми посочвайте работата ми."
  
  Дал даде на Кензи Глок и пистолет Хонг Конг - не лесна задача, не е лесно да се изпълни тайно в Ню Йорк. Той трепна, докато правеше това. Противно на по-добрата му преценка, те на практика бяха принудени да приемат помощта на агента-измамник. Беше необичаен ден и бяха необходими всякакви мерки, дори отчаяни. И всъщност той все още чувстваше, че те може да имат роднинска връзка, нещо като паралелни военни души, което повишаваше нивото му на доверие.
  
  Той вярваше, че могат да спасят Бриджит Макензи, колкото и да се бореше.
  
  Сега Смит пресече две ленти за движение, докосна рамото си до закъсалия F150, но продължи да кара, без да поглежда назад. С изчерпване на времето, те не можеха да си позволят никакви любезности, а ужасният облак, надвиснал над тях, означаваше, че бяха принудени да влизат ол-ин през цялото време.
  
  Дал натисна ударника на оръжието си. "Складът е на по-малко от минута", каза той. "Защо, по дяволите, не поправят всички тези дупки?"
  
  Смит му съчувстваше. Пътищата представляваха безкраен, изровен, коварен участък, където колите бавно се придвижваха около неравни дупки и пътни работи изскачаха всеки момент, изглежда безразлични към времето на деня или гъстотата на трафика. Наистина беше куче срещу куче и нито един човек не искаше да помогне на някой друг.
  
  Те бързо се ориентираха по GPS-а и се насочиха към върха на стрелата. Свежестта на ранната утрин караше тръпки по голата им кожа, напомняйки на всички, че е още рано. Слънчевата светлина се процеждаше през пролуките в облаците, превръщайки доковете и близката река в бледо златисто. Хората, които Дал можеше да види, вършеха обичайната си работа. Беше си представил зоната на дока като тъмна и мръсна, но с изключение на складовете беше чиста и не особено претъпкана. И не беше натоварено, тъй като основните зони за корабоплаване бяха през залива в Ню Джърси. Въпреки това Дал видя големи, очукани контейнери и дълъг, широк кораб, седнал неподвижно върху водата, и огромни контейнерни кранове, боядисани в синьо, които можеха да се движат по кея по железопътните релси и да събират контейнерите си с разпръсквачи.
  
  Отляво имаше складове, както и двор, пълен с по-ярки контейнери. Дал посочи една сграда на сто и петдесет фута от него.
  
  "Това е нашето момче. Смит, Кензи, излезте напред. Искам Лорън и Йорги зад нас."
  
  Той се отдалечи, сега съсредоточен, съсредоточен върху преборването на една атака зад тях, преди да преминат към следващата... и след това следващата, докато този кошмар свърши и той можеше да се върне при семейството си. Наскоро боядисани врати бяха поставени отстрани на сградата и Дал вдигна поглед, когато видя първия прозорец.
  
  "Празен офис. Нека опитаме следващия."
  
  Изминаха няколко минути, докато групата пълзеше отстрани на сградата, с извадени оръжия, проверявайки прозорец след прозорец, врата след врата. Дал отбеляза с разочарование, че те започват да привличат вниманието на местните работници. Не искаше да изплаши плячката им.
  
  "Нека да".
  
  Те забързаха напред, най-накрая стигнаха до петия прозорец и хвърлиха бърз поглед. Дал видя широко пространство, отрупано с картонени кутии и дървени щайги, но до прозореца видя и правоъгълна маса. Четирима мъже седяха около масата с наведени глави, сякаш говореха, планираха и обмисляха. Дал скочи на земята и седна, облегнал гръб на стената.
  
  "Ние сме добре?" - попита Смит.
  
  - Може би - каза Дал. "Можеше да не е нищо... но..."
  
  - Вярвам ти - каза Кензи с нотка на сарказъм. "Ти водиш, аз ще те следвам" След това тя поклати глава. "Наистина ли сте толкова луди хора? Просто се втурнете там и започнете да стреляте пръв?"
  
  Един мъж се приближи, гледайки ги косо. Дал вдигна своя HK и мъжът замръзна, вдигнал ръце във въздуха. Решението беше взето главно защото човекът беше в пряка видимост на всички в склада. Измина по-малко от секунда, преди Дал да се изправи, да се завърти и да удари рамото си във външната врата. Смит и Кенси бяха с него и четяха мислите му.
  
  Когато Дал влезе в просторния склад, четирима мъже скочиха от масата. Оръжията лежаха отстрани и сега те ги прибраха, стреляйки безразборно по приближаващите непознати. Куршуми летяха навсякъде, счупиха прозореца и минаха през въртящата се врата. Дал се гмурка стремглаво, търкаляне, излизане, стрелба. Мъжете на масата се отдръпнаха, стреляха в отговор, стреляха през раменете им и дори между краката им, докато бягаха. Никъде не беше безопасно. Произволни стрелби изпълваха пещерното пространство. Дал се подпря на двата лакътя, докато стигна до масата и я обърна, използвайки я като щит. Единият край се счупи, когато куршум с голям калибър премина точно през него.
  
  "Глупости".
  
  "Опитваш се да ме убиеш ли?" - измърмори Кензи.
  
  Големият швед смени тактиката, вдигна огромна маса и я изстреля във въздуха. Падащите ръбове закачиха глезените на един мъж и го накараха да полети, а пистолетът му отлетя. Докато Дал бързо се приближаваше, гласът на Кенси го накара да забави.
  
  "Внимавайте с тези малки копелета. Работил съм из целия Близък изток и съм виждал хиляди от тях да носят жилетки."
  
  Дал се поколеба. - Не мисля, че можеш просто...
  
  Експлозията разтърси стените на склада. Шведът излетя от краката си, излетя във въздуха и се блъсна във вече счупен прозорец. Бял шум изпълни главата му, непреодолимо бръмчене в ушите му и за секунда той не можа да види нищо. Докато зрението му започна да се прояснява, той осъзна, че Кенси е клекнала пред него и го потупва по бузите.
  
  "Събуди се, човече. Не беше цяло тяло, а само граната.
  
  "О! Е, това ме кара да се чувствам по-добре.
  
  "Това е нашият шанс", каза тя. "Мозъчното сътресение събори и неговите колеги идиоти."
  
  Дал се изправи с мъка. Смит беше на крака, но Лорън и Йорги седяха на колене, притиснали пръсти към слепоочията си. Дал видя, че терористите започват да идват на себе си. Спешността го прониза като карфица, пронизваща парче крехко месо. Вдигайки пистолета си, той отново попада под обстрел, но успява да рани един от надигащите се терористи и наблюдава как мъжът се превива и пада.
  
  Смит мина покрай него. "Хванах го."
  
  Дал поведе. Кенси изстиска кадрите до него. Двамата останали терористи завиха зад ъгъла и Дал осъзна, че се насочват към изхода. Забави за миг, после зави зад същия ъгъл, стреляйки внимателно, но куршумите му уцелиха само празния въздух и бетона. Вратата беше широко отворена.
  
  Гранатата отскочи обратно вътре.
  
  Сега експлозията беше даденост, екипът на SPIR се прикри и изчака шрапнелите да ги подминат. Стените се разклатиха и напукаха от силния удар. После се изправиха, промъкнаха се през вратата в заслона и в светлия ден.
  
  - Един часа сутринта е - каза Смит.
  
  Дал погледна в посочената посока, видя две тичащи фигури и зад тях Хъдсън, водещ към Горния залив. "Глупости, може да имат моторни лодки."
  
  Кенси падна на едно коляно, като се прицели внимателно. - Тогава ще вземем...
  
  - Не - Дал свали цевта на оръжието си. - Не виждате ли цивилните там?
  
  "Зуби", изруга тя на иврит, език, който Дал не разбираше. Заедно Смит, Кензи и Швед започнаха преследването. Терористите действаха бързо, бяха почти на кея. Kenzi направи компромис, като изстреля HK във въздуха, очаквайки цивилните или да избягат, или да се скрият.
  
  "Можеш да ми благодариш, след като спасим положението", сопна се тя.
  
  Дал видя, че пред него се открива път на възможност. И двамата терористи стояха изправени на водния фон, отлични мишени, а опортюнистичният огън на Кензи разчисти пътя за тях. Той намали скоростта и опря приклада в рамото си, като се прицели внимателно. Смит последва примера до него.
  
  Терористите се обърнаха, сякаш практикуваха телепатия, вече стреляха. Дал остана съсредоточен, докато преднината свистеше между копиеносците. Вторият му куршум попадна в целта в гърдите, третият - в челото, точно в центъра. Мъжът падна, вече мъртъв.
  
  "Оставете един жив", гласът на Лорън дойде през слушалката му.
  
  Смит стреля. Последният терорист вече беше отскочил встрани, куршумът драска якето му, докато Смит се наместваше. С бързо движение терористът хвърли още една граната - този път по самия кей.
  
  "Не!" Дал стреля безрезултатно, сърцето му подскочи към гърлото.
  
  Малката бомба избухна със силен звук, взривната вълна отекна по доковете. Дал се скри зад контейнера за момент и след това изскочи обратно - но инерцията му се поколеба, когато видя, че сега трябва да се тревожи не само за останалия терорист.
  
  Един от контейнерните кранове беше повреден в основата си от експлозията и се наклони опасно над реката. Звуците от стържещ, разкъсващ се метал предвещаваха неизбежното срутване. Хората се втренчиха и започнаха да бягат от високата рамка.
  
  Терористът извади друга граната.
  
  - Не този път, идиот. Смит вече беше на едно коляно и примижаваше към гледката. Дръпна спусъка, гледайки как последният терорист пада, преди да успее да дръпне щифта на гранатата.
  
  Но кранът не можеше да бъде спрян. Накланяйки се и срутвайки се по цялата дължина на рамката, тежкото желязно скеле падна върху кея, разруши рамката и превърна малката колиба, върху която падна, в прах. Контейнерите бяха повредени и избутани няколко фута назад. Пръти и напречни греди от метал полетяха надолу, отскачайки от земята като смъртоносни кибритени клечки. Ярко син стълб с размерите на улично осветление се прониза между Смит и Дал - нещо, което можеше да ги разкъса наполовина, ако го беше ударило - и спря само на няколко метра от мястото, където Лорън и Йорги стояха с гръб към склада.
  
  "Няма движение." Кенси се прицели в терориста, проверявайки отново. "Той е много мъртъв."
  
  Дал събра мислите си и огледа доковете. Бързата проверка показа, че за щастие няма пострадали от контейнерния кран. Той сложи пръст на микрофона на гърлото си.
  
  "Камерата е изключена", каза той. - Но всички са мъртви.
  
  Лорън се върна. "Добре, ще го предам."
  
  Ръката на Кензи лежеше на рамото на Дал. "Трябваше да ме оставиш да снимам. Бих смачкал коленете на това копеле; тогава ще го накараме да говори по един или друг начин.
  
  "Твърде рисковано." Дал разбра защо тя не разбра това. "И е съмнително, че можем да го накараме да говори за краткото време, което имаме."
  
  Кенси изсумтя раздразнено. "Вие говорите от името на Европа и Америка. Аз съм израелец."
  
  Лорън се върна през комуникациите. "Трябва да тръгваме. Там се видя камера. Не е добре."
  
  Дал, Смит и Кензи откраднаха близката кола, смятайки, че ако им отнеме само пет минути повече от ходенето пеша, спестяването на време може да бъде повече от значително.
  
  
  ГЛАВА ОСМА
  
  
  Дрейк се блъсна в бетона на 47-ма улица, изтощен, като на часовника му оставаха само осемнадесет минути. Веднага се натъкнаха на проблем.
  
  "Седма, Осма или Бродуей?" Май изпищя.
  
  Бо й размаха GPS-а. "Marea е близо до Central Park."
  
  "Да, но коя улица ни води покрай нея?"
  
  Те се рееха на тротоара, докато секундите тиктакаха, знаейки, че Марч подготвя не само ядрена бомба, но и екипи, които ще отнемат живота на двама цивилни за всяка минута, в която закъснеят за следващото рандеву.
  
  "Бродуей винаги е зает", каза Дрейк. "Да направим осмия."
  
  Алисия се втренчи в него. "Откъде, по дяволите, ще знаеш?"
  
  "Чух за Бродуей. Никога не съм чувал за Осмия.
  
  "О, честно. Където-"
  
  "Не! Това е Бродуей!" Бо внезапно изпищя с почти музикалния си акцент. "Ресторантът е на самия връх... почти."
  
  "Почти?"
  
  "С мен!"
  
  Бо излетя като спринтьор на сто метра, прескачайки паркирана кола, сякаш я нямаше. Дрейк, Алиша и Мей го следваха по петите, завивайки на изток към Бродуей и пресечката, където Таймс Скуеър блестеше и блестеше и презираше трепкащите си дисплеи.
  
  Тълпата отново се затрудни да се разпръсне и Бо отново ги поведе отстрани на пътя. Дори и тук имаше туристи, облегнати назад, взирани във високи сгради и билбордове или опитващи се да решат дали да рискуват живота си и да се втурнат през натоварен път. Тълпите бяха обслужвани от лаевци, предлагащи евтини билети за различни представления на Бродуей. Езици от всички цветове изпълваха въздуха, почти огромна, сложна смес. Бездомниците бяха малко, но тези, които се изказаха от тяхно име, много шумно и енергично агитираха за дарения.
  
  Отпред беше Бродуей, пълен с нюйоркчани и посетители, осеян с пешеходни пътеки и нареден с цветни магазини и ресторанти с техните висящи светещи табели и дисплеи с А-рамка. Минувачите бяха като мъгла, докато Дрейк и неговата страна от екипа на SPEAR се състезаваха.
  
  Петнадесет минути.
  
  Бо се втренчи в него. "GPS-ът казва, че е двадесет и две минути пеша, но тротоарите са толкова пренаселени, че всички вървят с еднакво темпо."
  
  - Тогава бягай - подкани го Алиша. "Махай огромната си опашка. Може би ще те накара да се движиш по-бързо.
  
  Преди Бо да успее да каже нещо, Дрейк усети, че и без това рязкото му сърце потъва още повече. Пътят напред беше напълно блокиран и в двете посоки, предимно от жълти таксита. Получи се счупване на калник, а тези, които не се опитваха да го избегнат, бавно преместиха колите си, за да видят по-добре. Тротоарът от двете страни беше пълен с хора.
  
  "По дяволите".
  
  Но Бо дори не намали. Лек скок го отнесе върху багажника на близкото такси, а след това изтича по покрива му, скочи върху капака и се натъкна на следващото в опашката. Мей бързо последва, последвана от Алиша, оставяйки Дрейк зад себе си, за да бъде крещен и атакуван от собствениците на превозни средства.
  
  Дрейк беше принуден да се концентрира над нормалното. Не всички от тези машини бяха еднакви и техният метал се промени, някои дори бавно се търкаляха напред. Състезанието беше напрегнато, но те скачаха от кола в кола, използвайки дългата линия, за да стигнат напред. Тълпите гледаха и от двете страни. Добре, че никой не ги безпокои тук и можеха да видят наближаващото кръстовище на Бродуей и 54-та, след това 57-ма улица. Когато блъсканицата от коли намаля, Бо се изтърколи от последната кола и продължи да тича по самия път, а Май беше до него. Алиша отново погледна Дрейк.
  
  - Просто проверявам дали не си паднал през онзи отворен люк отзад.
  
  "Да, това е рискован вариант. Просто съм благодарен, че тогава нямаше кабриолети."
  
  Отвъд другото кръстовище и 57-ма улица бяха наредени бетонобъркачки, микробуси за доставка и червено-бели бариери. Ако екипът смяташе, че е успял или че това бягане ще бъде толкова лесно, колкото предишното, илюзиите им внезапно бяха разбити.
  
  Двама мъже излязоха иззад камион за доставка, насочени пистолети право към бегачите. Дрейк не пропусна нито един момент. Постоянната битка, годините битки изостриха сетивата му до максимум и ги задържаха там - двадесет и четири часа в денонощието. Мигновено се появиха заплашителни форми и той без колебание се втурна стремглаво към тях, точно пред приближаващия циментовоз. Единият от пистолетите с рев изхвърча встрани, а другият се заби под телата на един от мъжете. Дрейк се олюля назад, когато ударът удари страничната част на черепа му. Зад тях той чу скърцането на колелата на циментовоз, който спираше рязко, и псувните на шофьора му...
  
  Той видя огромно сиво тяло да се обръща към него...
  
  И чух уплашения вик на Алисия.
  
  "Мат!"
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТА
  
  
  Дрейк можеше само да гледа как неуправляемият камион се обърна към него. Нападателите не се отдръпнаха нито за миг, обсипвайки го с градушка от удари, защото не се притесняваха за собствената си безопасност. Удряли са го в гърлото, гърдите и слънчевия сплит. Гледаше как тялото се люлее и рита, докато прелита точно над главата му.
  
  Първият терорист падна назад, препъвайки се и беше ударен от едно от колелата, ударът счупи гърба му и сложи край на заплахата му. Вторият премигна, сякаш зашеметен от дързостта на Дрейк, след което обърна глава към приближаващата се задница на камиона.
  
  Звукът от мокрото пляскане беше достатъчен. Дрейк осъзна, че е извън пределите си, и тогава видя черепа на първия терорист, смачкан под плъзгащите се колела, докато каросерията на камиона се завъртя над него. Рамката беше сплескана, можеше само да се надява. За част от секундата мракът погълна всичко, дори звука. Долната част на камиона се движеше над него, забавяше, забавяше и след това рязко спря.
  
  Ръката на Алисия се бръкна под него. "Добре ли си?"
  
  Дрейк се претърколи до нея. "По-добре от тези момчета."
  
  Бо чакаше, като почти тътреше крака, докато гледаше часовника си. "Остават четири минути!"
  
  Изтощен, наранен, одраскан и бит, Дрейк принуди тялото си да действа. Този път Алисия остана с него, сякаш усещайки, че може да си вземе малко почивка след закъснението. Те победиха тълпите от туристи, намирайки Central Park South и Marea сред много други ресторанти.
  
  Мей посочи знака, който беше сравнително дискретен за Ню Йорк.
  
  Бо тичаше напред. Дрейк и останалите го хванаха на вратата. Сервитьорката се втренчи в тях, в разрошения им вид, в тежките им якета и се отдръпна. По очите й личеше, че е виждала разрушение и страдание и преди.
  
  - Не се притеснявай - каза Дрейк. "Ние сме англичани."
  
  Мей изпрати яростен поглед към него. "японски".
  
  И Бо спря търсенето си на мъжката тоалетна с повдигнати вежди. "Определено не е английски."
  
  Дрейк тичаше възможно най-грациозно през все още затворения ресторант, удряйки стол и маса по пътя. Мъжката тоалетна беше малка, състояща се само от два писоара и тоалетна. Той погледна под купата.
  
  "Тук няма нищо", каза той.
  
  По лицето на Борегар се изписа напрежение. Той почука бутоните на часовника си. "Времето изтече".
  
  Сервитьорката, която стоеше наблизо, подскочи, когато телефонът иззвъня. Дрейк протегна ръка към нея. "Не бързай. Моля, не бързайте."
  
  Мислеше, че тя може да избяга, но вътрешната й решителност я насочи към тръбата. В този момент от дамската тоалетна излезе Алисия с притеснено изражение на лицето. "Няма го. Ние нямаме това!"
  
  Дрейк трепна, сякаш беше ударен. Той се огледа. Може ли да има друга тоалетна в този малък ресторант? Може би кабина за служители? Трябваше да проверят отново, но сервитьорката вече беше на телефона. Очите й се стрелнаха към Дрейк и тя помоли обаждащия се да изчака.
  
  "Това е човек на име Марш. За теб."
  
  Дрейк се намръщи. - Нарече ли ме по име?
  
  - Той каза англичанин. Сервитьорката вдигна рамене. - Това е всичко, което каза.
  
  Бо се забави до него. "И тъй като лесно се объркваш, приятелю, това си ти."
  
  "За твое здраве".
  
  Дрейк посегна към телефона си, едната му ръка потърка бузата му, докато вълна от умора и напрежение го заля. Как биха могли да се провалят сега? Те са преодолели всички препятствия и въпреки това Марш все още може да си играе с тях по някакъв начин.
  
  "Да?"
  
  "Марш тук. А сега ми кажи какво намери?"
  
  Дрейк отвори уста, после бързо я затвори. Какъв беше правилният отговор? Може би Марш е очаквал думата "нищо". Може би...
  
  Той направи пауза, колебаейки се от отговор до отговор.
  
  "Кажете ми какво открихте или ще дам заповед да убием двама нюйоркчани в рамките на следващата минута."
  
  Дрейк отвори уста. Мамка му! "Ние открихме-"
  
  След това Май избяга от женската тоалетна, като се подхлъзна на мокрите плочки и падна на една страна. В ръката й стискаше малък бял плик. Бо беше до нея за част от секундата, взе плика и го подаде на Дрейк. Май лежеше на пода и дишаше тежко.
  
  Алисия я гледаше с отворена уста. "Къде намери това, Спрайт?"
  
  "Ти направи това, което наричат "момчешки поглед", Таз. И това не трябва да учудва никого, тъй като така или иначе сте три четвърти мъж.
  
  Алисия кипеше от гняв в мълчание.
  
  Дрейк се изкашля, докато отваряше плика. "Ние... намерихме... това... проклето флаш устройство, Марш. По дяволите, пич, какво е това?
  
  "Добра работа. Добра работа. Малко съм разочарован, но хей, може би следващия път. Сега просто погледнете отблизо USB. Това е вашият последен тест и както преди, може да искате да го предадете на някой с повече интелигентност от вас или полицията в Ню Йорк."
  
  "Това вътрешността на... тортата ли е?" Дрейк осъзна, че сервитьорката все още стои наблизо.
  
  Марш се засмя шумно. "О, добре, о, много добре. Нека не пускаме котката от торбата, нали? Да, така е. Слушайте сега, ще ви дам десет минути да изпратите съдържанието на флашката на по-добрите от вас и тогава ще започнем отначало.
  
  "Не, не, не знаем." Дрейк махна към Мей, която носеше малка раница, в която бяха скрили малък лаптоп. Японката се надигна от земята и се приближи.
  
  "Няма да си гоним опашките из целия град, Марш."
  
  "Ъмм, да, ще го направиш. Защото аз така казвам. И така, времето минава. Нека стартираме лаптопа и да се насладим на това, което предстои, става ли? Пет, четири..."
  
  Дрейк удари с юмрук по масата, докато изстрелът стихна. Гневът кипеше в кръвта му. - Слушай, Марш...
  
  Витрината на ресторанта се взривила, когато предният калник на микробуса се врязал в столовата. Стъклото се пръсна и парчета полетяха във въздуха. Изделия от дърво, пластмаса и хоросан нахлуха в стаята. Микробусът не спря, блъскаше гумите си и ръмжеше като чирак на смъртта, докато профучаваше през малката стая.
  
  
  ГЛАВА ДЕСЕТА
  
  
  Джулиан Марш почувства остра болка в стомаха, докато се преобръщаше надясно. Парчета от пица паднаха на пода, а купа със салата падна на дивана. Той бързо се хвана за страните, напълно неспособен да спре да се смее.
  
  Ниската маса, която стоеше пред него и Зоуи, се разтресе, когато нечий див крак случайно я ритна. Зоуи протегна ръка, за да го подкрепи, като го потупа бързо по рамото, когато започна да се развива друго вълнуващо събитие. Досега те бяха гледали как Дрейк и екипажът му се изливат от Едисън - наблюдаваха сравнително лесно как мъж, облечен като турист, снима събитието от другата страна на улицата - след това видяха лудото бягане нагоре по Бродуей - тази истерична сцена беше по-спорадична, тъй като нямаше много охранителни камери, които местен терорист можеше да проникне - и след това наблюдаваше със затаен дъх как атаката някак си се разви около бетонобъркачка.
  
  Всичко това е приятно разсейване. Марш държеше мобилен телефон за еднократна употреба в едната ръка и бедрото на Зоуи в другата, докато тя яде няколко резена шунка и гъби и чатеше във Facebook.
  
  Пред тях имаше три екрана, осемнайсет инча всеки. Двойката сега показа голямо внимание, когато Дрейк и компания нахлуха в малкия италиански ресторант. Марш провери часа и погледна цветните фойерверки.
  
  "По дяволите, това е близо."
  
  "Развълнуван ли си?"
  
  "Да, нали?"
  
  "Това е добър филм." Зоуи се намръщи. - Но се надявах на повече кръв.
  
  "Само изчакай малко, любов моя. Става по-добре".
  
  Двойката седеше и играеше в апартамент под наем, който принадлежеше на една от терористичните клетки; главният, помисли си Марш. Там имаше четирима терористи, единият от които, по предишна молба, беше създал подобна на кино зона за гледане на Марш. Докато двойката Пития се наслаждаваше на гледането, мъжете седяха отстрани, скупчени около малък телевизор, преглеждайки десетки други канали, търсейки новини или чакайки обаждане. Марш не знаеше и не го интересуваше. Той също така пренебрегна странните крадешком погледи, знаейки много добре, че е красив мъж с необичайна личност и някои хора - дори други мъже - обичаха да оценяват такава личност.
  
  Зоуи му показа малко повече признателност, като плъзна ръцете си надолу по предната част на боксерките му. По дяволите, тя имаше остри нокти.
  
  Пикантно и все пак някак... приятно.
  
  Той погледна ядреното куфарче за момент - термин, който не можеше да избие от главата си, въпреки че по-малката бомба беше в голяма раница - и после пръсна малко хайвер в устата си. Масата пред тях, разбира се, беше великолепна, състояща се от безценни и безвкусни продукти, но всички бяха вкусни.
  
  Това ядрена бомба ли крещи името му?
  
  Марш разбра, че е време да действа и се обади, говорейки с очарователна сервитьорка и след това с англичанин със силен акцент. Човекът имаше един от онези странни тембри на гласа си - нещо, което намирисваше на селянин - и Марш направи изкривени физиономии, опитвайки се да различи гласна от гласна. Не е лесна задача и става малко по-трудна, когато женски ръце стискат вашия комплект Лешникотрошачката.
  
  "Кажете ми какво открихте или ще дам заповед да убием двама нюйоркчани в рамките на следващата минута." Марш се усмихна, докато каза това, без да обръща внимание на раздразнените погледи, които учениците му изпращаха през стаята.
  
  Англичанинът се поколеба още малко. Марш намери парче краставица, паднало от купата за салата, и го заби дълбоко в косата на Зоуи. Не че тя някога е забелязала. Изминаха минути и Марш забърбори през горивната камера, като ставаше все по-възбуден. Наблизо имаше бутилка студен болинджър и той отдели половин минута, за да налее голяма чаша. Зоуи се сгуши до него, докато той работеше, и двамата отпиваха от една и съща чаша, разбира се от противоположните страни.
  
  - Пет - каза Марш в слушалката. "Четири, три..."
  
  Ръцете на Зоя станаха особено настоятелни.
  
  "Две".
  
  Англичанинът се опита да се пазари с него, явно се чудеше какво, по дяволите, става. Марш си представи как колата, която беше организирал, се блъска през предния прозорец в предварително определено време, прицелвайки се сега, ускорявайки, приближавайки нищо неподозиращия ресторант.
  
  "Едно".
  
  И тогава всичко избухна.
  
  
  ГЛАВА ЕДИНАДЕСЕТА
  
  
  Дрейк се втурна към стената на ресторанта, като хвана сервитьорката за кръста и я повлече със себе си. Парчета стъкло и тухли паднаха от търкалящото му се тяло. Приближаващият ван изскърца, за да получи сцепление, когато гумите му се удариха в пода на ресторанта и средната част на колата премина през перваза на прозореца, като задницата сега се повдигна нагоре и удари преградата над стъклото. Остърган метал. Масите се срутиха. Столове, струпани като боклук пред него.
  
  Алисия също реагира мигновено, заобиколи масата и се изплъзна, като единствената й рана беше малка рана на пищяла от бързо летящо парче дърво. Май някак успя да се претърколи през горната част на движещата се маса, без да понесе никакви щети, а Бо отиде още една крачка напред, прескачайки я и прескачайки от повърхност на повърхност, като накрая уреди скока си така, че краката и ръцете му да се ударят в страничната стена и да помогнат той кацна безопасно.
  
  Дрейк вдигна поглед, сервитьорката крещеше до него. Алисия погледна обвинително.
  
  - Значи си я хванал, нали?
  
  "Внимавай!"
  
  Микробусът продължаваше да се движи напред, забавяйки се с всяка секунда, но сега дулото на пистолет стърчеше от спуснатия пътнически прозорец. Алисия се наведе и се покри. Май се върна още малко. Дрейк извади пистолета си и изстреля шест куршума в безплътната ръка, звукът беше силен в затвореното пространство, съперничещ на оглушителния рев на микробуса. Бо вече се движеше, заобикаляйки задната част на колата. Накрая колелата спряха да се въртят и спряха. Счупени маси и столове падаха от капака и дори от покрива. Дрейк се увери, че сервитьорката не е наранена, преди да продължи напред, но тогава Бо и Мей вече бяха до колата.
  
  Бо разби прозореца на шофьора и се бореше с фигурата. Май провери местоположението през счупеното предно стъкло и след това вдигна натрошеното парче дърво.
  
  - Не - започна Дрейк с малко дрезгав глас. "Имаме нужда от-"
  
  Но Май не беше в настроение да слуша. Вместо това тя хвърли импровизираното оръжие през предното стъкло с такава сила, че то се заби здраво в челото на шофьора и се разклати на място. Очите на мъжа се завъртяха назад и той спря да се бори с Бо, французинът изглеждаше зашеметен.
  
  "Наистина го имах."
  
  Май сви рамене. "Мислех, че трябва да помогна."
  
  "Помогне?" - повтори Дрейк. "Имаме нужда от поне един от тези копелета жив."
  
  "И на тази бележка", намеси се Алиша. "Добре съм, та. Въпреки че е хубаво да те видя да спасяваш задника на сервитьорката на Уенди.
  
  Дрейк прехапа езика си, знаейки на някакво дълбоко ниво, че Алиша просто му се подиграва. Борегард вече беше извадил шофьора от колата и бъркаше в джобовете му. Алисия отиде до недокоснатия като по чудо лаптоп. USB устройството приключи със зареждането и изведе куп изображения - смущаващи изображения на сребърни кутии, които смразиха кръвта на Дрейк.
  
  "Прилича на вътрешностите на бомба", каза той, разглеждайки кабелите и релетата. "Изпратете това на Мур, преди да се е случило нещо друго."
  
  Алиша се наведе над машината, почуквайки.
  
  Дрейк помогна на сервитьорката да се изправи. "Добре ли си, любов?"
  
  "Аз... така мисля."
  
  "Монета. А сега какво ще кажеш да ни направиш малко лазаня?"
  
  "Готвачът... готвачът още не е пристигнал." Погледът й обхвана разрушението със страх.
  
  "По дяволите, мислех, че просто си ги хвърлил в микровълновата."
  
  "Не се притеснявай". Мей се приближи и сложи ръка на рамото на сервитьорката. "Те ще бъдат реконструирани. Застрахователната компания трябва да се погрижи за това.
  
  "Надявам се".
  
  Дрейк отново прехапа езика си, този път за да не изругае. Да, щастие беше, че всички все още дишаха, но Марш и неговите приближени все още съсипваха живота на хората. Без угризения на съвестта. Без етика и притеснения.
  
  Сякаш телефонът иззвъня чрез психическа връзка. Този път Дрейк отговори на телефона.
  
  "Все още ли риташ?"
  
  Гласът на Марш го накара да иска да удари нещо, но той го направи по строго професионален начин. "Препратихме вашите снимки."
  
  "О, отлично. И така, подредихме това малко. Надявам се, че си грабнал нещо за хапване, докато чакаш, защото тази следваща част... е, може да те убие.
  
  Дрейк се изкашля. - Знаете, че още не сме тествали вашата бомба.
  
  "И като чух това, виждам, че искаш да забавиш нещата, докато се опитваш да наваксаш. Това няма да се случи, новият ми приятелю. Това изобщо не се случва. Вашите ченгета и агенти, военни и пожарникари може да са част от добре смазана машина, но те все още са машина и им отнема известно време, за да навлязат в нужното ниво. Така че използвам това време, за да те разкъсам. Много е забавно, повярвайте ми."
  
  "Какво печелят Пития от всичко това?"
  
  Марш се изкиска. "О, мисля, че знаете, че тази суетна група дрипави наскоро избухна. Имало ли е нещо по-категорично? Те бяха водени от сериен убиец, психо преследвач, маниак на величието и ревнив владетел. Всички те се оказаха един и същи човек.
  
  В този момент Алиша се наведе по-близо до Дрейк. "Е, кажи ни - къде е това копеле?"
  
  "О, ново момиче. Блондинка ли си или азиатка? Вероятно блондинка от начина, по който звучи. Скъпи, ако знаех къде е, щях да те оставя да го одереш жив. Тайлър Уеб винаги е искал едно нещо. Той напусна питийците в момента, в който разбра къде да ги намери.
  
  "Кой беше на пазара?" - попита Дрейк, печелейки време и информация.
  
  "Това място е кошер от отвратителни неща, прав ли съм? Представете си всички сделки, сключени там, които ще повлияят на света за десетилетия напред."
  
  "Рамзес му продаде нещо", каза Дрейк, опитвайки го.
  
  "Да. И съм сигурен, че сложният френски пастет от колбаси вече ви е разказал какво представлява. Или винаги можете да го попитате точно сега.
  
  Така че това го потвърди. Марш ги наблюдаваше, въпреки че нямаше очи в ресторанта. Дрейк изпрати кратко съобщение до Мур. - Какво ще кажете да ни кажете къде отиде Уеб?
  
  "Е, сериозно, кой съм аз, Fox News? След това ще ми поискаш пари в брой."
  
  "Ще се задоволя с този задник терорист."
  
  "И обратно към текущата работа." Марш каза тези думи и след това сякаш се забавляваше, внезапно се разсмя. "Съжалявам, лична шега. Но сега приключихме с контролната част на преследването. Сега искам да изложа изискванията си към вас.
  
  "Така че просто ни кажете." Гласът на Алисия прозвуча уморено.
  
  "Какво е толкова смешно в това? Тази бомба ще избухне, ако не съм напълно доволен. Кой знае, скъпа, може дори да реша да те притежавам.
  
  В един миг Алисия изглеждаше готова да тръгне, очите и изражението й пламтяха достатъчно, за да подпалят изсъхнала гора.
  
  - Бих искала да остана сама с теб - прошепна тя.
  
  Март направи пауза, след което бързо продължи. "Природонаучен музей, двадесет минути."
  
  Дрейк свери часовника си. "И тогава?"
  
  "Хммм, какво?"
  
  "Това е грандиозно произведение на архитектурата."
  
  "О, добре, ако сте стигнали дотук, бих предложил да съблечете мъж охранител на име Хосе Гонзалес. Един от нашите партньори заши исканията ми в подплатата на сакото си снощи. Оригинален начин за транспортиране на документи, да, и без връщане на подателя."
  
  Дрейк не отговори, най-вече озадачен.
  
  "Знам какво си мислиш", каза Марш, отново демонстрирайки удивителна интелигентност. "Защо просто не ви изпратим снимките по пощата и не ми кажете какво искате? Е, аз съм особен човек. Казаха ми, че имам две страни, две умове и две лица, но предпочитам да ги виждам като две отделни качества. Едната част е извита, другата е огъната. Знаеш какво имам предвид?"
  
  Дрейк се изкашля. - Разбира се, че знам кой си.
  
  "Страхотно, тогава знам, че ще разбереш, че когато видя четирите ти разкъсани трупа след около седемнадесет минути, ще се почувствам едновременно невероятно щастлив и невероятно раздразнен. С теб. А сега довиждане."
  
  Линията прекъсна. Дрейк щракна часовника си.
  
  Двадесет минути.
  
  
  ГЛАВА ДВАНАДЕСЕТА
  
  
  Хейдън и Кинимака прекараха време с Рамзес. Принцът терорист изглеждаше не на място в своята килия от шест квадратни фута: мръсен, разрошен и, макар и очевидно изтощен, крачеше напред-назад като лъв в клетка. Хейдън облече бронежилетката си, провери своя Глок и резервните куршуми и помоли Мано да направи същото. От тук нататък няма да има шанс. И Рамзес, и Марч се оказаха твърде умни, за да бъдат подценявани.
  
  Може би терористичният мит беше точно там, където искаше да бъде.
  
  Хейдън се съмняваше, много се съмняваше. Битката в замъка и отчаяната смърт на бодигарда му показаха колко много иска да избяга. Освен това репутацията му беше съсипана? Не трябва ли да се стреми отчаяно да поправи щетите? Може би, но човекът не е бил унищожен до степен, в която да не може да се възстанови. Хейдън го наблюдаваше как крачи, докато Кинимака им донесе чифт пластмасови столове.
  
  "В този град има ядрени оръжия", каза Хейдън. - Което съм сигурен, че знаете, откакто сключихте сделка с Тайлър Уеб и Джулиан Марш. Вие сте в този град и ако му дойде времето, ще се погрижим да не сте под земята. Разбира се, вашите последователи не знаят, че ви имаме..." Тя го остави да виси там.
  
  Рамзес спря, втренчил се в нея с уморени очи. - Имате предвид, разбира се, измама, при която хората ми скоро ще убият Марш, ще поемат отговорност за бомбата и ще я взривят. Трябва да знаете това от Уеб и бодигарда му, тъй като те са единствените, които знаеха. И също така знаете, че те просто чакат моята команда. Той кимна, сякаш на себе си.
  
  Хейдън изчака. Рамзес беше проницателен, но това не означаваше, че не би се спънал.
  
  "Ще експлодират", каза Рамзес. "Те сами ще вземат решение."
  
  "Можем да направим последните ви няколко часа почти непоносими", каза Кинимака.
  
  "Не можете да ме накарате да отменя това", каза Рамзес. "Дори чрез мъчения. Няма да спра тази експлозия."
  
  "Какво искаш?" - попита Хейдън.
  
  "Ще има преговори."
  
  Тя го изучаваше, взирайки се внимателно в лицето на новия световен враг. Тези хора не искаха нищо в замяна, не искаха да преговарят и вярваха, че смъртта е само стъпка към някакво подобие на Рая. Къде ни оставя това?
  
  Наистина, къде? Тя бръкна за оръжието си. "Човек, който не иска нищо друго освен да извърши масово убийство, е лесен за справяне", каза тя. "С куршум в главата."
  
  Рамзес притисна лице към решетката. - Тогава давай, западна кучко.
  
  Хейдън не трябваше да е експерт, за да разчете лудостта и нетърпението, блестещи в тези бездушни очи. Без да каже повече дума, тя смени темата и излезе от стаята, като заключи внимателно външната врата след себе си.
  
  Никога не можеш да бъдеш прекалено внимателен.
  
  В съседната стая беше килията на Робърт Прайс. Беше получила разрешение да задържи секретаря тук поради непосредствената заплаха и потенциалната му роля в нея. Когато тя и Кинимака влязоха в стаята, Прайс я погледна надменно.
  
  - Какво знаеш за бомбата? - тя попита. "И защо бяхте в Амазонка, посещавайки терористичния базар?"
  
  Прайс седна на леглото си. "Имам нужда от адвокат. И какво имаш предвид? Бомба?"
  
  - Ядрена бомба - каза Хейдън. "Тук, в Ню Йорк. Помогни си, лайно такова. Помогнете си сега, като ни кажете какво знаете.
  
  "Сериозно". Очите на Прайс се разшириха. "Аз не знам нищо".
  
  "Ти извърши предателство", каза Кинимака, приближавайки тялото си към камерата. "Така ли искате да бъдете запомнени? Епитафия за вашите внуци. Или бихте предпочели да бъдете известен като каещия се, помогнал за спасяването на Ню Йорк?"
  
  "Колкото и сладко да го казваш", гласът на Прайс затрака като навита змия. "Не съм участвал в никакви преговори за "бомбата" и не знам нищо. Сега, моля, адвокате мой.
  
  "Ще ви дам малко време", каза Хейдън. - Тогава ще сложа Рамзес и теб заедно, в една килия. Можете да се борите с това. Да видим кой ще говори пръв. Той предпочита да умре, отколкото да живее, и иска да вземе всяка жива душа със себе си. Вие? Просто гледай да не се самоубиеш."
  
  Прайс изглеждаше развълнуван поне от някои от думите й. - Без адвокат?
  
  Хейдън се обърна. "Майната ти".
  
  Секретарката гледаше след нея. Хейдън го заключи вътре и се обърна към Мано. "Някакви идеи?"
  
  "Чудя се дали Уеб е замесен в това. През цялото време той е фигурант."
  
  - Не този път, Мано. Уеб дори вече не ни следва. Сигурен съм, че всичко е Рамзес и Марч."
  
  "И какво следва?"
  
  "Не знам как иначе можем да помогнем на Дрейк и момчетата", каза Хейдън. "Отборът вече е по средата на всичко. Homeland се погрижи за всичко останало, от ченгетата, които ритаха вратите, до шпионите, криещи се зад трудно спечелените пари, до натрупването на армия и пристигането на NEST, Екипът за поддръжка при ядрени спешни случаи. Полицаите са навсякъде, с всичко, което имат. Сапьорите са в повишена готовност. Трябва да намерим начин да пречупим Рамзес."
  
  "Видя ли го. Как да пречупиш човек, който не се интересува дали ще живее или ще умре?
  
  Хейдън спря ядосано. "Трябва да опитаме. Или бихте предпочели просто да се откажете? Всеки има спусък. Този червей се интересува от нещо. Състоянието му, начина му на живот, скритото му семейство? Трябва да има нещо, което можем да направим, за да помогнем.
  
  Кинимака искаше да могат да се позоват на компютърния опит на Карин Блейк, но жената все още беше потънала в режима си във Форт Браг. - Хайде да си търсим работа.
  
  - И се молете да имаме време.
  
  "Те чакат Рамзес да даде зелена светлина. Имаме малко време."
  
  - Ти го чу толкова добре, колкото и аз, Мано. Рано или късно те ще убият Марш и ще го взривят.
  
  
  ГЛАВА ТРИНАДЕСЕТА
  
  
  Дал слушал противоречиви комуникационни съобщения, докато Смит карал колата им през претъпканите улици на Манхатън. За щастие не им се наложи да стигат далеч и не всички бетонни артерии бяха напълно блокирани. Изглеждаше, че целият екип от информатори беше замесен, от най-долния доносник в бедняшките квартали до най-богатия, измамен милиардер и всички между тях. Това доведе до куп противоречиви доклади, но у дома направиха всичко възможно да отделят достоверното от изопаченото.
  
  "Две от известните клетки имат тесни връзки с близката джамия", каза Мур на Дал през слушалката си. Той продиктува адреса. "Имаме агент под прикритие там, въпреки че е сравнително нов. Казва, че това място е било изолирано цял ден.
  
  Дал никога не е бил човек, способен да приеме нещо. "Какво всъщност означава това в терминологията на джамията?"
  
  "Какво означава? Това означава, по дяволите, иди там и изчисти поне една от килиите на Рамзес.
  
  "Гражданска ангажираност?"
  
  "Няма какво много да говорим. Но който и да е там, едва ли ще се моли. Претърсете всички помощни помещения и подземни стаи. И се пригответе. Приятелят ми не греши често и се доверявам на интуицията му в това отношение.
  
  Дал предаде информацията и въведе координатите в GPS. За щастие бяха почти на върха на джамията и Смит обърна волана към бордюра.
  
  - Провидение - каза Лорън.
  
  "Името, което дадох на моята стара катана." Кенси въздъхна, спомняйки си.
  
  Дал затегна катарамите на жилетката си. "Готови сме? Същата система. Удряме силно и бързо, хора. Няма да има милост".
  
  Смит изключи двигателя. "Няма проблеми с мен."
  
  Утрото все още ги поздравяваше, когато слязоха от колата и разгледаха джамията отсреща. Наблизо имаше червено-бял вентилационен отвор, от който излизаше пара. Сградата, разположена на кръстовище, облицоваше двете улици, нейните цветни прозорци и удължената фасадна част на общността. На покрива на сградата се издигаше малко минаре, странно и почти крещящо на фона на околните бетонни фасади. Входът от улицата беше през чифт стъклени врати.
  
  - Влизаме - каза Дал. "Сега се движи."
  
  Те пресичаха целенасочено пътя, спирайки движението с протегнати ръце. Една пауза сега може да им струва всичко.
  
  "Страхотно място", коментира Смит. "Трудно е да се намери решителна група там."
  
  Дал се свърза с Мур. "Ние сме на място. Имате ли нещо друго за нас?"
  
  "Да. Моят човек ме уверява, че камерите са под земята. Той е близо до това да бъде приет, но не достатъчно близо, за да ни помогне днес."
  
  Дал предаде новината, докато пресичаха друг тротоар и бутнаха входните врати на джамията. С обострени сетива те бавно се придвижиха вътре, очите им се приспособиха към малко по-слабата светлина. Белите стени и таван отразяваха светлината, заедно със златните осветителни тела и килима с червени и златни шарки. Всичко това се намираше зад зоната за регистрация, където мъжът ги гледаше с нескрито подозрение.
  
  "Мога ли да ти помогна?"
  
  Дал показа своя ID за SPEAR. "Да, приятелю, можеш. Можеш да ни заведеш до твоя таен подземен вход.
  
  Рецепционистката изглеждаше объркана. - Какво е това, някаква шега?
  
  - Отдръпни се - протегна ръка Дал.
  
  "Хей, не мога да ти позволя..."
  
  Дал вдигна мъжа за ризата му и го постави на плота. - Мисля, че казах да се отдръпнеш.
  
  Екипът мина набързо и влезе в основната сграда на джамията. Районът беше празен и вратите отзад бяха заключени. Дал изчака прикритие от Смит и Кензи и след това ги ритна два пъти. Дървесината се разцепи и панелите паднаха на пода. В този момент от фоайето зад него се чуха шум и суматоха. Екипът зае позиции, покривайки територията. Изминаха три секунди и тогава лицето и шлемът на командира на специалните части изскочиха иззад страничната стена.
  
  "Ти ли си Дал?"
  
  Шведът се засмя. "Да?"
  
  "Мур ни изпрати. ХИТ. Ние сме тук, за да подкрепим вашата игра."
  
  "Нашата игра?"
  
  "Да. Нова информация. Вие сте в грешната проклета джамия, а те са вкопани доста дълбоко. Ще е необходима фронтална атака, за да ги нокаутира. И ние се целим в краката."
  
  На Дал не му харесваше, но той разбираше процедурата, етикета да работиш тук. Не навреди, че специалните части вече имаха по-добро място.
  
  "Покажи пътя", каза Дал.
  
  "Ние сме. Правилната джамия е отсреща."
  
  - От другата страна... - изруга Дал. "GPS глупости."
  
  "Те са доста близки един до друг." Офицерът сви рамене. "И тази английска ругатня е стопляща сърцето, но не е ли време да си размърдаме проклетите задници?"
  
  Изминаха минути, докато екипите се смесиха и образуваха нападателна група, докато пресичаха пътя отново. Веднъж сглобен, нито един миг не беше пропилян. Започва пълномащабно нападение. Мъжете атакували предната част на сградата, разбили вратите и нахлули във фоайето. Втора вълна премина през тях, разпръсквайки се в търсене на забележителностите, за които им беше казано. След като синята врата била намерена, мъжът поставил експлозивен заряд върху нея и я взривил. Имаше експлозия, много по-широка, отколкото Дал очакваше, но с радиус, на който специалните части очевидно разчитаха.
  
  - Капан - каза му лидерът. "Ще има повече от тях."
  
  Шведът въздъхна малко по-леко, тъй като вече знае цената на агентите под прикритие и сега не пропуска да им отдаде дължимото. Работата под прикритие беше един от най-коварните и съдбоносни методи на полицията. Това беше рядък и ценен агент, който можеше да проникне във врага и по този начин да спаси животи.
  
  Специалните части влязоха в почти разрушената стая, след което се обърнаха към далечната врата. Беше отворено и покриваше това, което очевидно беше входът към мазето. Когато първият мъж се приближи, отдолу проехтяха изстрели и куршум рикошира през стаята.
  
  Дал погледна Кенси. "Някакви идеи?"
  
  "Питаш ме? Защо?"
  
  - Може би защото мога да си представя, че ти самият имаш стая като тази.
  
  "Не се заяждай, по дяволите, Дал, става ли? Аз не съм контрабандист на домашни любимци. Тук съм само защото... защото..."
  
  "Да, защо си тук?"
  
  "Наистина бих искал да знам. Може би трябва да си тръгна..." Тя се поколеба, после въздъхна. "Слушай, може би има друг начин да влезеш. Умен престъпник не би слязъл там без надежден път за бягство. Но с истински терористични клетки? Кой знае с такива самоубийствени копелета?"
  
  "Нямаме време да мислим", каза командирът на специалните части, сядайки до него. "Това е ролербол за тези момчета."
  
  Дал наблюдаваше как екипът изважда светкавичните си гранати, докато обмисляше думите на Кензи. Преднамерено груб, той вярваше, че зад тях се крие грижовно сърце или поне разбитите останки от такова. Кенси се нуждаеше от нещо, което да помогне за сглобяването на тези части - но колко дълго можеше да търси, без да загуби всяка надежда? Може би този кораб вече е претърпял крушение.
  
  Екипът на SWAT сигнализира, че е готов, и след това отприщи луда форма на ад с помощта на дървена стълба. Когато гранатите отскочиха надолу и след това избухнаха, отборите поеха преднина, Дал избута командира за първа позиция.
  
  Смит избута покрай него. "Мърдайте задниците си."
  
  Бягайки надолу, те веднага бяха посрещнати с картечен огън. Дал зърна мръсния под, краката на масата и кутиите с оръжия, преди умишлено да се плъзне надолу по четири етажа подред, изваждайки пистолета си и отвръщайки на огъня. Смит се изви пред него, плъзна се към дъното и запълзя настрани. Екипът на SWAT напредна отзад, приклекнал и не трепвайки на огневата линия. Куршумите отвръщаха изстрел след изстрел, смъртоносни залпове пронизаха мазето и изтръгнаха парчета от дебелите стени. Когато Дал удари земята в самото дъно, той веднага оцени сценария.
  
  Тук имаше четирима членове на клетката, което отговаряше на това, което бяха видели в предишната клетка. Трима бяха на колене, кръв течеше от ушите им, с ръце, притиснати към челата, докато четвъртият изглеждаше невредим и стреляше силно по нападателите си. Може би други трима го прикриваха, но Дал веднага намери начин да вземе жив затворник и се прицели в стрелеца.
  
  "О, не!" Командирът на специалните части необяснимо профуча покрай него.
  
  "Хей!" Дал се обади. "Какво-"
  
  Насред най-лошия вид ад, само тези, които са го преживели преди, могат да действат без пауза. Лидерът на специалните части ясно забеляза знака, нещо познато за него и мислеше само за живота на колегите си. Когато Дал натисна собствения си спусък, той видя как терористът изпуска заредена граната от едната си ръка и изхвърля оръжието си с другата.
  
  "За Рамзес!" - той извика.
  
  Мазето беше смъртоносен капан, малка стая, където тези същества примамваха плячката си. Има други капани, разпръснати из стаята, капани, които ще се задействат, когато шрапнел експлодира. Дал простреля терориста между очите, въпреки че знаеше, че жестът е чисто академичен - нямаше да ги спаси.
  
  Не в тази малка стая с тухлени стени, в тесни условия, когато се отброяват последните секунди преди гранатата да избухне.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИНАДЕСЕТА
  
  
  Дал видя как светът потъва в мрак. Той видя как времето се забавя до пълзяща крачка, как ударите на всяко живо сърце се измерват в безкрайни мигове. Когато гранатата отскочи, вдигайки прах и мръсотия от пода в малък гъбен облак, куршумът му влезе в черепа на терориста, издрънча наоколо, преди да избухне от гърба му и да удари стената сред широк фонтан от кръв. Тялото е отслабнало, животът вече е изчезнал. Гранатата падна за втори рикошет и Дал започна да отдалечава пистолета от лицето си.
  
  Оставаха ценни секунди.
  
  Тримата терористи все още бяха на колене, стенещи и победени и не виждаха какво предстои. Момчетата от специалните части се опитаха да сдържат импулса си или да се изкачат обратно по стълбите.
  
  Смит обърна поглед към Дал, последното видение в живота му.
  
  Дал знаеше, че Кенси, Лорън и Йорги са на върха на стълбите и за момент се надяваше, че са достатъчно далеч от епицентъра.
  
  И все пак това е всичко за децата ми...
  
  Гранатата избухна на върха на втория рикошет, звукът за момент беше най-силният, който шведът някога е чувал. Тогава всички звуци внезапно заглъхнаха, докато мисълта изчезна...
  
  Очите му бяха вперени напред и той не можеше да повярва какво виждат.
  
  Лидерът на SWAT бягаше възможно най-бързо, знаейки какво предстои и беше решен да спаси колкото се може повече хора, моментално осъзнавайки, че той е единственият човек, който може да го направи. Подбягването му го издигна над гранатата, позволявайки му да падне директно върху нея част от секундата, преди да избухне. През кевлар, плът и кост, той детонира, но не уцели онези, които стояха, приковани към мястото си в стаята. Експлозията беше заглушена и след това заглъхна.
  
  Дал прочисти гърлото си, неспособен да повярва на собствените си очи. Всеотдайността на колегите му винаги го смиряваше, но това беше на друго ниво.
  
  Аз не... Дори не знаех името му.
  
  И все пак терористите коленичиха пред него.
  
  Дал изтича надолу по последните няколко стъпала, очите му бяха замъглени от сълзи, дори когато риташе тримата мъже по гърбовете им. Смит разкъса якетата им. Не се виждаха експлозивни жилетки, но един мъж имаше пяна от устата, дори когато Смит коленичи до него. Другият се гърчеше в агония. Третият беше прикован към земята, неподвижен. Дал срещна ужасния поглед на мъжа, като полярна шапка, със собствената си омраза. Кензи се приближи и привлече вниманието на шведа, като погледна Дал, леденосините й очи бяха толкова ясни, студени и изпълнени с емоция, че изглеждаха като огромен, размразяващ се пейзаж, и изрече единствените думи, които можеше да каже.
  
  "Той ни спаси, като се пожертва. Аз... чувствам се толкова недостатъчна, толкова окаяна в сравнение с него.
  
  През всичките си дни Дал никога не се е оказвал неспособен да коментира. Той го направи сега.
  
  Смит претърси и тримата мъже, като намери още гранати, куршуми и малки оръжия. Хартиите и бележките в джобовете бяха смачкани, така че събралите се мъже започнаха да ги ровят.
  
  Други се приближиха до своя паднал водач, навеждайки глави. Един мъж коленичи и протегна ръка, за да докосне гърба на офицера.
  
  Третият терорист умря, без значение каква отрова е взел, просто отровата отне повече време, за да подейства, отколкото на колегите му. Дал гледаше безучастно. Когато слушалката му изпиука и гласът на Мур изпълни главата му, той се заслуша, но не можа да измисли отговор.
  
  - Пет камери - каза Мур. "Нашите източници установиха, че Рамзес има само пет камери. Изправили сте се срещу две, което оставя три оставащи. Имаш ли нова информация за мен, Дал? Здравейте? Там ли си? Какво, по дяволите, става?"
  
  Лудият швед натисна малък бутон, който заглуши Мур. Искаше да изрази уважението си в мълчание поне за няколко секунди. Като всички мъже и жени там долу, той оцеля само благодарение на огромната саможертва на един човек. Този човек никога повече няма да види дневна светлина или залязващо слънце, нито ще почувства топлия бриз, който духа по лицето му. Дал щеше да го изпита вместо него.
  
  Докато беше жив.
  
  
  ГЛАВА ПЕТНАДЕСЕТА
  
  
  Седемнадесет минути.
  
  Дрейк последва примера на Бо, сви наляво на 59-та и се насочи право към хаоса, който беше Кълъмбъс Съркъл. Знамена се вееха от сградите отляво, а отдясно лежеше зелена ивица, осеяна с дървета. Пред тях се издигаше жилищна сграда, направена предимно от стъкло, прозорците й блестяха приветливо под лъчите на все още изгряващото слънце. Жълтото такси спря отстрани на пътя, шофьорът му очакваше да види четирима добре облечени спринтьори, които се състезават по тротоара зад него, но Бо не хвърли втори поглед на мъжа. Кръгът беше широко бетонно пространство с водопади, статуи и места за сядане. Туристите се лутаха насам-натам, преопаковаха раниците и пиеха вода. Дрейк проби средата на групата потни атлети, след което изтича под дърветата, които осигуряваха поне малко сянка.
  
  Далеч от полезрението на любопитни очи.
  
  Контрастът между суровите, забързани улици с техните многобройни крайности - величествени, претрупани небостъргачи, борещи се за място сред традиционните църкви по протежение на решетката - и абсолютния мир и спокойствие, които царяха в зеленината отдясно, изпълниха Дрейк с усещане за нереалност. Колко лудо беше това място? Колко мечта е това? Разликите бяха невъобразимо големи.
  
  Чудеше се колко внимателно ги наблюдава Марш, но нямаше нищо против. Това може да доведе до смъртта на човек. Вкъщи те дори сега се опитваха да намерят канала, за да могат да го проследят до източника му.
  
  Яркото кълбо бавно се обърна наляво, докато групата ускоряваше. Алисия и Мей тичаха плътно зад тях, наблюдаваха, но не можеха да използват всичките си способности с това темпо. Врагът може да бъде навсякъде, всеки. Преминаващ седан със затъмнени стъкла изискваше по-внимателна проверка, но изчезна в далечината.
  
  Дрейк провери часа. Остават единадесет минути.
  
  И все пак моментите се изнизваха, секунда след секунда. Бо намали, когато над пътя се появи светлосива сграда, която Дрейк веднага разпозна. Все още тичайки, той се обърна към Алиша и Мей. "В същата сграда, където се бихме по време на историята с Один. По дяволите, имам чувството, че е минал цял живот."
  
  "Хеликоптерът не се ли удари странично?" - попита Алисия.
  
  "О, да, и ние бяхме нападнати от Тиранозавър Рекс."
  
  Природонаучният музей изглеждаше сравнително малък от този ъгъл - погрешно схващане, ако изобщо е имало такъв. Имаше стъпала, водещи от тротоара до входните врати, в момента пълни с група туристи. Смесени миризми на дизел и бензин ги атакуваха, когато спряха отстрани на пътя. Шумът на двигателите, ревящите клаксони и виковете от време на време все още измъчваха сетивата им, но поне тук имаше много трафик.
  
  "Не спирай сега", каза Алиша. "Нямаме представа къде ще бъде охраната."
  
  Дрейк се опита да спре движението и да им позволи да преминат. "Да се надяваме, че не е казал, че е болен."
  
  За щастие имаше малко движение и групата успя да пресече пътя доста лесно. Щом стигнаха до дъното на стълбите на музея, те започнаха да се изкачват, но внезапно спряха, когато чуха силен писък на гуми зад тях.
  
  Дрейк си помисли: Седем минути.
  
  Те се превърнаха в сцена на неконтролирана лудост. Четирима мъже изскочиха от колата с готови пушки. Дрейк се опита да избяга, като скочи от вратите на музея и разпръсна посетителите. Бо бързо извади оръжието си и се прицели във врага. Отекнаха изстрели. Писъци разкъсаха утрото на парчета.
  
  Дрейк скочи високо и нанесе нисък удар, като се претърколи, когато се удари в тротоара и пренебрегна болката, където рамото му бе поело цялата сила на тялото му. Нападателят скочи върху капака на седана и вече държеше Май на мушка. Дрейк се претърколи към колата и след това се изправи, за щастие беше на една ръка разстояние от пушката. Той протегна ръка, превръщайки се в заплаха и изискващ внимание.
  
  Алиша се гмурна в другата посока, разчиствайки стъпалата и поставяйки конната статуя на Теодор Рузвелт между нея и нападателите. Въпреки това те стреляха, куршумите се блъснаха в бронзовата отливка. Алисия извади оръжието си и се шмугна от другата страна. Двамата мъже вече бяха върху колите и правеха перфектни мишени. Цивилни се разбягаха във всички посоки, разчиствайки района. Тя се прицели в терориста, който падна на колене, но непрекъснат поток от неговия огън се насочи към нея, принуждавайки я да се скрие.
  
  Мей и Бо се притиснаха в малка назъбена арка близо до главния вход на музея, сгушени плътно, за да избегнат потока от куршуми, които си пробиха път през каменната зидария. Бо стоеше с лице към стената, неспособен да помръдне, но Мей гледаше навън, обърната с гръб към французина.
  
  "Това е... неудобно", оплака се Борегард.
  
  "И е голям късмет, че си слаб като тръстика", отговори Май. Тя подаде глава и стреля залпово. - Знаеш ли, когато те срещнахме за първи път, изглеждаше, че често пълзиш между пукнатините в стените.
  
  "Това би било полезно точно сега."
  
  "Като дим." Май се наведе отново, отвръщайки на огъня. Куршумите проследиха път над главата й.
  
  "Може ли да се преместим?"
  
  - Не, освен ако не искаш да те ударят.
  
  Дрейк разбра, че няма време да използва собственото си оръжие, затова се опита да прихване оръжието на опонента си. Твърде късно разбра, че не може да го достигне - човекът беше твърде високо - и тогава видя, че цевта се обръща към него.
  
  Нямам къде да отида.
  
  Инстинктът го прониза като ракета. Отдръпвайки се, той ритна прозореца на колата, счупвайки стъклото, и след това се гмурна вътре точно когато терористът откри огън. Зад него настилката се разпени. Дрейк се промуши през пролуката към шофьорската седалка, кожата изскърца, формата на седалките му затрудни преминаването. Той знаеше какво предстои. Куршумът е влязъл в покрива, седалката и пода на колата. Дрейк размърда по-бързо. Централното отделение се състоеше от жабка и две големи поставки за чаши, които му даваха нещо, за което да се хване, докато надигаше тялото си на пътническата седалка. Още куршуми безмилостно разкъсаха покрива. Дрейк изпищя, опитвайки се да спечели време. Потокът спря за миг, но след това, когато Дрейк се облегна назад и зареди прозореца, започна отново с още по-голяма скорост.
  
  Дрейк се качи на задната седалка, куршум проряза рана по средата на гърба му. Той се озова в разрошена купчина, задъхан и без идеи. Момент на колебание трябва да е накарал стрелеца да спре и тогава мъжът попадна под обстрела на Алисия. Дрейк отключи задната врата отвътре и се измъкна, заровил лице в бетона и неспособен да види накъде да отиде.
  
  С изключение...
  
  Под колата. Той се претърколи, като едва се побра под автомобила. Сега видя черното шаси, тръбите и изпускателната система. Друг куршум се изстреля отгоре, пробивайки празнина между разперените V-образни мускули на краката му. Дрейк издиша, подсвирквайки тихо.
  
  Двама души могат да играят тази игра.
  
  Премествайки краката си, той принуди тялото си да се движи по земята към предната част на колата, издърпвайки глока си, докато вървеше. След това, като се прицели през предишните дупки от куршуми, той определи приблизително къде трябва да е бил мъжът. Той произвел шест последователни изстрела, като всеки път леко сменял позицията си, след което бързо се измъкнал изпод колата.
  
  Терористът падна до него, хванал се за корема. Пушката падна с трясък до него. Докато той отчаяно посегна към него, както и към колана си, Дрейк го застреля от упор. Рисковете бяха твърде големи, за да се поемат рискове, населението беше твърде уязвимо. Болка в мускулите го измъчваше, докато се мъчеше да се изправи, надничайки над капака на колата.
  
  Алисия изскочи иззад статуята на Рузвелт, изстрелвайки няколко куршума, преди да изчезне отново. Целта й беше в предната част на другата кола. Още двама терористи се опитаха да се прицелят в Мей и Бо, които изглеждаха някак притиснати до стената, но точната стрелба на Мей задържа терористите на разстояние.
  
  Дрейк погледна часовника си.
  
  Две минути.
  
  Бяха прецакани добре и истински.
  
  
  ГЛАВА ШЕСТНАДЕСЕТА
  
  
  Дрейк пое терористите. Освобождавайки своя HK, той се фокусира върху двамата, които притесняваха Бо и Мей. Един падна мигновено, животът му се разнесе из бетона, тежка смърт за закоравялото сърце. Другият се обърна в последния момент, получавайки куршум, но все пак успя да отвърне на огъня. Дрейк последва атаката на мъжа с куршуми, оставяйки смъртта след себе си. В крайна сметка мъжът нямаше къде да отиде и спря, след това седна и стреля последен изстрел по посока на Мей, докато пистолетът на Дрейк сложи край на заплахата му.
  
  Мей видя това и свали Бо на пода. Французинът протестира, приземявайки се в неудобна купчина, но Мей го притисна с лакти отгоре, не му позволявайки да се движи. Парчета се отделиха от стената точно там, където бяха главите им.
  
  Бо се втренчи нагоре. "Мерси, Май."
  
  "Ki ni sinayde."
  
  Дрейк вече беше привлякъл вниманието на последния останал терорист, но нищо от това нямаше значение. Само ужасният страх в душата му имаше значение. Само отчаяното биене на сърцето му имаше значение.
  
  Изпуснаха срока.
  
  Настроението му се повдигна малко, когато видя Мей и Бо да се втурват в музея, а след това Алиша излезе от скривалището си, за да изпрати последния терорист в бесния ад, който заслужаваше. Друг мъж кърви на тротоара. Още една изгубена и пожертвана душа.
  
  Те бяха безкрайни, тези хора. Бяха бурно море.
  
  След това Дрейк видя последния, вероятно мъртъв, терорист да се изправя и да се отдръпва. Дрейк си помисли, че трябва да носи жилетка. Той се прицели в клатещите се рамене и стреля, но куршумът не уцели целта само на милиметри. Издишвайки бавно, той се прицели за втория изстрел. Сега мъжът падна на колене и после отново се изправи, а в следващия момент нахлу в тълпа от хора, зяпачи, местни жители и деца с камери, които се опитваха да уловят момента на славата си във Фейсбук или Инстаграм.
  
  Дрейк залитна към Алиша. - Значи това е една от килиите на Рамзес?
  
  "Четирима мъже. Точно както Дал описва. Това ще бъде третата клетка, срещу която се изправяме като отбор."
  
  "И все още не знаем условията на Марша."
  
  Алисия огледа улиците, пътя и закъсалите, изоставени коли. След това тя се обърна, когато писъкът на Мей привлече вниманието им.
  
  "Имаме охрана!"
  
  Дрейк се втурна нагоре по стъпалата с наведена глава, без дори да се опита да прибере оръжието си. Това беше всичко, това беше целият им свят. Ако Марш се беше обадил, може би са...
  
  Хосе Гонзалес му подаде мобилен телефон. - Вие същият англичанин ли сте?
  
  Дрейк затвори очи и доближи устройството до ухото си. "Блато. Вие произнасяте s...
  
  Смехът на Пития го прекъсна. "Сега, сега, не прибягвайте до обикновени ругатни. Проклятията са за необразованите, поне така ми казаха. Или е обратното? Но поздравления, новият ми приятел, ти си жив!"
  
  "Ще са необходими повече от няколко удара, за да ни победят."
  
  "О, сигурен съм. Може ли ядрена бомба да направи това?
  
  Дрейк почувства, че можеше да продължи безкрайно гневните си забележки, но направи съзнателно усилие да затвори устата си. Алиша, Мей и Бо се скупчиха около телефона, докато Хосе Гонзалес ги наблюдаваше с предчувствие.
  
  "Котката ти глътна езика? О, и хей, защо, по дяволите, не отговаряше на обажданията на Гонзалес?"
  
  Дрейк прехапа горната си устна, докато потече кръв. "Тук съм."
  
  "Да, да, виждам го. Но къде беше... хм... преди четири минути?"
  
  Дрейк мълчеше.
  
  "Горкият стар Хосе трябваше сам да отговаря на телефона. Нямах представа за какво говоря."
  
  Дрейк се опита да отвлече вниманието на Марш. "Имаме яке. Където-"
  
  - Не ме слушаш, англичанино. Закъсня. Помните ли наказанието за закъснение?
  
  "Блато. Спрете да се заблуждавате. Искаш ли исканията ти да бъдат изпълнени или не?"
  
  "Моите искания? Е, разбира се, че ще бъдат готови, когато реша, че съм добре и готов. Сега, вие тримата, бъдете добри войници и чакайте точно там. Просто ще поръчам няколко храна за вкъщи."
  
  Дрейк изруга. "Не прави това. Да не си посмял да го направиш!"
  
  "Говори бързо."
  
  Линията прекъсна. Дрейк се взря в трите чифта призрачни очи и осъзна, че те са просто отражения на неговите собствени. Не успяха.
  
  С гигантски усилия той успя да се удържи да не смачка телефона. Алисия се задължи да съобщи за надвисналата заплаха на Хоумленд. Май накара Гонзалес да съблече сакото си.
  
  "Нека приключим с това", каза тя. "Ние се справяме с това, което е пред нас и се подготвяме за това, което може да последва."
  
  Дрейк огледа хоризонтите, бетонни и обградени с дървета, далечен в ума и сърцето си, смазан от самата идея за намеренията на Марч. Невинните щяха да умрат през следващите няколко минути и ако се провалише отново, щеше да има още.
  
  "Март ще взриви тази бомба", каза той. "Каквото и да каже. Ако не го намерим, целият свят ще страда. Стоим на самия ръб..."
  
  
  ГЛАВА СЕДЕМНАДЕСЕТА
  
  
  Март се засмя и затвори телефона с размах. Зоуи се притисна още по-близо до него. - Ти със сигурност му показа - измърка тя.
  
  "О, да, а сега ще му покажа още повече."
  
  Марш извади друг мобилен телефон и провери номера, който вече беше съхранил в паметта си. Убеден, че точно това му трябва, той бързо набра номера и зачака. Гласът, който отговори, груб и внушителен, потвърди очакванията му.
  
  - Знаеш какво да правиш - каза той.
  
  "Едно? Или две?
  
  - Две, както се разбрахме. Тогава продължете, в случай че отново имам нужда от вас.
  
  "Разбира се, шефе. Бях в течение чрез приложението за мобилен телефон. Определено бих се насладил на това действие."
  
  Март изсумтя. "Терорист ли си, Стивън?"
  
  "Ами, не, не бих се поставил в този клас. Не точно."
  
  "Вършете работата, за която ви е платено. Точно сега."
  
  Марш превключи един от екраните на градска камера, просто мини устройство за наблюдение, което съседните фирми използваха, за да следят кой идва и си отива по тротоара. Стивън щеше да предизвика хаос на тази конкретна улица, а Марш искаше да наблюдава.
  
  Зоуи се наведе, опитвайки се да види по-добре. "И така, какво друго ще правим днес?"
  
  Очите на Марч се разшириха. "Това не ти ли е достатъчно? И изведнъж изглеждате малко мека, малко гъвкава за жена, поканена да се присъедини към голямата лоша Пития, мис Зоуи Шиърс. Защо е това? Дали защото харесваш лудостта в мен?"
  
  "Така мисля. И повече от малко. Може би шампанското ми е дошло в главата.
  
  "Глоба. Сега млъкни и гледай.
  
  Следващите няколко момента се развиха точно както Марш искаше. Нормалните мъже и жени биха трепнали при това, което са видели, дори и силните, но Марш и Шиърс го погледнаха със студено безразличие. След това на Марш му бяха необходими само пет минути, за да запази заснетия материал и да го изпрати на англичанина чрез видео съобщение с прикачена бележка: Изпратете това на Homeland. Ще се свържа с вас скоро.
  
  Той обви едната си ръка около Зоуи. Заедно те проучиха следния сценарий на преследването, при който англичанинът и тримата му поддръжници всъщност знаеха, че ще пристигнат твърде късно, преди дори да са започнали. перфектен А хаосът накрая... е безценен.
  
  Марш си спомни, че в стаята е имало и други хора. Основната клетка на Рамзес и нейните членове. Седяха толкова тихо в далечния ъгъл на апартамента, че той едва си спомняше лицата им.
  
  - Хей - извика той. "На дамата свърши шампанското. Може ли някой от вас скитниците да го почисти?"
  
  Един мъж се изправи, очите му бяха изпълнени с толкова много презрение, че Марш потръпна. Но изражението бързо беше маскирано и се превърна в бързо поклащане на глава. "Със сигурност може".
  
  "Перфектно. Още една бутилка трябва да е достатъчна.
  
  
  ГЛАВА ОСЕМНАДЕСЕТА
  
  
  Дрейк наблюдаваше как Мей разкопчава ципа на якето на пазача, докато търсеше списък с изисквания. Алиша и Бо огледаха събралата се тълпа, почти сигурни, че последният останал член на третата клетка ще направи някакъв ход. Homeland беше на път и оставаха само две минути. Наблизо завиха сирени, докато полицаите се събраха. Дрейк знаеше, че досега кулминационните инциденти щяха да изнервят всички нюйоркчани, а туристите - в страхопочитание. Може да е добра идея, ако хората стоят далеч от улиците, но какво друго наистина би могъл да направи Белият дом?
  
  Дронове с радиационни детектори обикаляха небето. Металотърсачите спираха всички, които заслужаваха внимание, и много, които не заслужаваха. Армията и ГНЕЗДОТО бяха тук. По улиците имаше толкова много агенти, че беше като среща на ветерани. Ако Министерството на вътрешните работи, ФБР, ЦРУ и НСА си бяха свършили работата правилно, Марш вероятно щеше да бъде открит.
  
  Дрейк погледна часовника си. Измина малко повече от час от началото на този кошмар.
  
  Това е всичко?
  
  Алисия го побутна. - Тя намери нещо.
  
  Дрейк наблюдаваше как Май изважда сгънат лист хартия от съсипаното сако на Гонзалес.
  
  Нюйоркчанинът трепна при вида й и хвана по един парцалив ръкав във всяка ръка. "Градът ще ми даде ли компенсация... компенсация..."
  
  - Градът може да ви даде някои съвети - каза Алиша решително. "Следващия път използвайте малко топло масло. Не плащайте за лоша компания."
  
  Гонзалес млъкна и се измъкна.
  
  Дрейк отиде до Мей. Исканията на Марш бяха отпечатани на бял лист А4 с най-едър шрифт. Като цяло бяха доста ясни.
  
  "Петстотин милиона долара", прочете Мей. "И нищо повече".
  
  Под искането имаше изречение, написано с контрастен дребен почерк.
  
  "Подробности ще последват скоро."
  
  Дрейк знаеше точно какво означава това. "Ще ни изпратят в още едно преследване на невъзможното."
  
  Борегард наблюдаваше тълпата. "И ние без съмнение оставаме под наблюдение. Със сигурност ще се провалим и този път."
  
  Дрейк загуби броя на мобилните телефони, вдигнати от събралата се тълпа, след това чу глухото бръмчене на съобщение на мобилния си телефон и провери екрана. Още преди да щракне върху видео връзката, скалпът му започна да го сърби от някакво предчувствие. "Момчета", каза той и държеше устройството на една ръка разстояние, докато се тълпяха наоколо.
  
  Снимката беше зърнеста и черно-бяла, но камерата беше стабилна и ясно показваше един от най-лошите кошмари на Дрейк. "Няма смисъл", каза той. "Убиване на хора, които нямат представа какво се случва. Това не е за сплашване, не е за печалба. Това е за..." Той не можа да продължи.
  
  - Хубаво е - въздъхна Май. "Ние копаем все повече и повече от тези дънни хранилки всеки ден. И най-лошото е, че те живеят в самото сърце на нашите общности.
  
  Дрейк не губи нито минута и изпрати линк към Homeland. Фактът, че Марш сякаш успя да измъкне номера на мобилния му телефон от нищото, не беше особено изненадващ предвид всичко, което беше постигнал досега. Терористите, които му помагаха, очевидно бяха нещо повече от консумативи.
  
  Дрейк наблюдаваше как ченгетата си вършат работата. Алиша се приближи до него, след което безразборно повдигна крачола на панталона си. - Виждате ли това? - каза тя с напевен глас. "Разбрах, когато се опита да ме сриташ задника в пустинята. И все още е адски прясно. Ето колко бързо се движи това нещо напред."
  
  Думите й направиха повече от едно впечатление на Дрейк. Имаше спомен за връзката им, новото им привличане; заключението за Мей и Бо, че нещо се е случило между тях; и по-очевидна препратка към собствения й живот досега - колко бързо се е движил и как се е опитвала да забави нещата.
  
  На пряката линия на огън.
  
  "Ако преживеем това", каза той. "Отборът SPEAR си взема една седмица почивка."
  
  "Торсти вече е резервирал билети за Барбадос", каза Алиша.
  
  "Какво се случи в пустинята?" Май се замисли.
  
  Дрейк погледна часовника си, после телефона си, уловен в странния, сюрреалистичен момент. Изправени пред ненужна смърт и нарастваща заплаха, с безкрайно преследване и брутална битка, те сега ритаха петите си и бяха принудени да си вземат няколко минути почивка. Разбира се, те се нуждаеха от време, за да се освободят от напрежението, нарастващото безпокойство, което в крайна сметка можеше да доведе до смъртта им... Но начинът, по който Алиша го правеше, винаги е бил някак нетрадиционен.
  
  "Бикини. Плаж. Сини вълни", каза Алисия. "Аз съм".
  
  "Вземаш ли новия си най-добър приятел с теб?" Май се усмихна. - Кензи?
  
  "Знаеш ли, Алиша, не мисля, че Дал е резервирал екипна ваканция", каза Дрейк, само наполовина на шега. "По-скоро като семейна ваканция."
  
  - изръмжа Алисия. "Какво копеле. Ние сме семейство".
  
  "Да, но не както той иска. Знаеш ли, Джоана и Дал имат нужда от малко време.
  
  Но сега Алиша се взираше в Мей. "И в отговор на тази първоначална подигравка, Sprite, не, мислех да взема Drakey. Устройва ли ви?"
  
  Дрейк бързо отмести поглед, свивайки устни в тихо подсвирване. Зад себе си той чу коментара на Бо.
  
  "Това означава ли, че ние с теб вече сме приключили?"
  
  Гласът на Мей остана спокоен. "Мисля, че зависи от Мат да реши."
  
  О благодаря. Благодаря ти много, по дяволите.
  
  Звучеше почти облекчено, когато собственият му телефон иззвъня. "Да?"
  
  "Марш тук. Моите малки войници готови ли са за бързо бягане?"
  
  "Ти уби тези невинни хора. Когато се срещнем, ще се погрижа да отговаряш за това.
  
  "Не, приятелю, ти ще отговориш. Прочетохте изискванията ми, нали? Петстотин милиона. Това е справедлива сума за град, пълен с мъже, жени и малки маниаци."
  
  Дрейк затвори очи, скърцайки със зъби. "Какво следва?"
  
  "Подробности за плащането, разбира се. Отидете до централната гара. Те чакат в едно от централните кафенета. Той спомена име. "Прилежно сгънат и пъхнат в плик, който някаква добра душа беше залепила с тиксо от долната страна на последната маса в далечния край на гишето. Повярвай ми, ще разбереш, когато стигнеш там.
  
  "Ами ако не направим това?" Дрейк не забрави за избягалия член на клетката, нито за съществуването на поне две други клетки.
  
  "Тогава ще повикам следващото магаре да носи моя товар и да взриви магазина за понички. Устройва ли ви?"
  
  Дрейк за кратко си фантазира какво би могъл да направи на Марш, след като го заловят. "Колко дълго?"
  
  - О, десет минути трябва да са достатъчни.
  
  "Десет минути? Това са глупости, Марч, и ти го знаеш. Централната гара е на повече от двадесет минути с кола от тук. Може би двойно повече."
  
  - Никога не съм казвал, че трябва да тръгваш.
  
  Дрейк стисна юмруци. Бяха настроени да се провалят и всички го знаеха.
  
  - Ще ти кажа какво - каза Марш. "За да докажа, че мога да бъда отстъпчив, ще променя това на дванадесет минути. И броене..."
  
  Дрейк започна да бяга.
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТНАДЕСЕТА
  
  
  Дрейк изтича на пътя, докато Бо въвеждаше координатите на централната гара в своя GPS. Алисия и Мей тичаха крачка назад. Този път обаче Дрейк не планира да направи пътуването с копита. Въпреки невероятно строгия график, определен от Марш, опитът трябваше да бъде направен. Край музея са изоставени три автомобила, две Короли и Сивик. Йоркширецът не им хвърли втори поглед. Това, което искаше, беше нещо...
  
  "Качи се!" Алисия стоеше до отворената врата на сивика.
  
  "Не е достатъчно готино", каза той.
  
  "Не можем да губим време да стоим тук и да чакаме..."
  
  "Стига толкова", видя Дрейк зад бавно движещ се кон и файтон, който току-що беше спрял от Сентръл Парк до мястото, където край пътя бездействаше мощен пикап F150.
  
  Той се втурна към него.
  
  Алисия и Мей се втурнаха след тях. "Той майтапи ли се с мен?" Алисия пусна тирада срещу Мей. "Няма начин да яздя кон. Никога!"
  
  Те се промъкнаха покрай животното и бързо помолиха шофьора да им заеме колата си. Дрейк натисна педала на газта, изгаряйки гума, докато се отдръпваше от бордюра. Бо посочи надясно.
  
  "Карайте го през Central Park. Това е напречната 79-та улица и води до Медисън Авеню.
  
  "Обичам тази песен", излая Алиша. "Къде е Тифани? Гладен съм."
  
  Бю я погледна странно. - Това не е ресторант, Майлс.
  
  "А Медисън Авеню беше поп група", каза Дрейк. "Под ръководството на Чейни Коутс. Сякаш някой някога може да я забрави. Той преглътна, внезапно си спомняйки.
  
  Алисия се засмя. "Глупости. Просто ще спра да се опитвам да разведря настроението. Има ли причина за това, Дрейкс? Тя курва ли беше?"
  
  "Хей, почакай!" Той насочи бързата кола към 79-та улица, която беше една широка лента, заобиколена от висока стена с надвиснали дървета. "Пинап може би. И прекрасен водещ."
  
  "Внимавай!"
  
  Предупреждението на Мей спаси колата им, когато Силверадо се промъкна през високия инч централен резерв и се опита да ги удари. Дрейк забеляза лицето зад волана - последният член на третата клетка. Той натисна педала на газта, принуждавайки всички да се върнат по местата си, докато другата кола се обърна и го подгони. Изведнъж тяхното състезание през Сентръл парк придоби много по-смъртоносен характер.
  
  Шофьорът на Silverado кара безразсъдно. Дрейк намали, за да размине няколко таксита, но преследвачът им се възползва от възможността да ги удари отзад. F150 дръпна и се завъртя, но след това се изправи без никакви проблеми. Silverado удари таксито, като го завъртя на друго платно, където се блъсна в подпорна стена. Дрейк зави рязко наляво, после надясно, за да подмине опашката от таксита, и след това ускори в открит участък от пътя.
  
  Терористът зад тях се надвеси през прозореца с пистолет в ръка.
  
  "Залегни!" Дрейк изпищя.
  
  Куршумите проникнаха във всяка повърхност - кола, път, стени и дървета. Човекът беше извън себе си от гняв, вълнение и вероятно също от омраза, без да се интересува от щетите, които нанесе. Бо, който седеше на задната седалка на F150, извади Glock и стреля през задното стъкло. Студеният въздух нахлу в кабината.
  
  Вляво се появи редица сгради, а след това няколко пешеходци, които се разхождаха по тротоара отпред. Сега Дрейк виждаше само избора на Дявола - случайната смърт на случаен минувач или закъснението до Гранд Сентрал Стейшън и изправянето пред последствията.
  
  Остават осем минути.
  
  Завивайки по 79-та улица, Дрейк забеляза къс тунел отпред с надвиснали над него зелени клони. Когато навлязоха в моментния мрак, той натисна педала на спирачката, надявайки се, че преследвачът им ще се блъсне в стена или поне ще загуби пистолета си в хаоса. Вместо това той ги заобиколи, карайки силно, стреляйки през страничния прозорец, докато минаваше.
  
  Всички се наведоха, когато собственият им прозорец избухна, свирнето на куршума почти заглъхна, преди да го чуят. Сега самата Алиша подаде глава, насочи пистолета и стреля по Силверадо. Пред него той ускори и после намали. Дрейк бързо затвори празнината. Появи се още един мост и движението вече беше стабилно от двете страни на двойните жълти линии. Дрейк затвори празнината, докато собственото им крило почти докосна задната част на другата кола.
  
  Терористът се обърна и насочи пистолета през рамото си.
  
  Алисия стреля първа, куршумът разби задния прозорец на Силвърадо. Шофьорът трябва да се е стреснал, защото колата му се е завъртяла, за малко да навлезе в насрещния трафик и да накара клаксоните да зазвучат мелодично. Алисия се наведе още повече.
  
  "Това парче руса коса, което хвърчи наоколо", каза Мей. "Просто ми напомня за нещо. Как ги наричат сега? Това... коли ли е?"
  
  Още снимки. Терористът отвърна на огъня. Дрейк използва техники за избягване на шофиране възможно най-безопасно. Движението отпред отново беше разредено и той се възползва от шанса да изпревари Силверадо, завивайки в насрещната лента на пътя. Зад него Мей свали прозореца и разтовари щипката в друга кола. Дрейк се облегна назад и огледа гледката отзад.
  
  "Все още идва."
  
  Изведнъж Сентръл парк свърши и оживеното кръстовище на Пето авеню сякаш изскочи пред тях. Колите намаляваха, спираха, а пешеходците се разхождаха по кръстовищата и се нареждаха по тротоарите. Дрейк хвърли бърз поглед към боядисаните в жълто стопове, които в момента светеха зелено.
  
  Изключително дълги бели автобуси се наредиха от двете страни на Пето авеню. Дрейк рязко натисна спирачките, но терористът отново се блъсна в задните им светлини. Посредством кормилото той усети как задната част се дръпна, видя потенциала за катастрофа и се отдръпна от завъртането, за да си възвърне контрола. Колата се изправи през кръстовището, Silverado само на сантиметър зад нея.
  
  Автобусът се опита да спре пред тях, не оставяйки на Дрейк друг избор, освен да кара по цялата му лява страна и по средата на пътя. Метално остъргване и стъкло се пръснаха в скута му. След това Silverado се блъсна в него.
  
  - Пет минути - тихо каза Бо.
  
  Без да губи време, той увеличи скоростта си. Скоро се появи Медисън Авеню, сивата фасада на Чейс Банк и черната Дж.Крю изпълниха зрителното поле отпред.
  
  - Още две - каза Бо.
  
  Заедно състезателните автомобили се състезаваха от малка пролука до малка пролука, разбивайки коли странично и около по-бавни препятствия. Дрейк непрекъснато натискаше клаксона, искаше му се да има някаква сирена, а Алиша стреля във въздуха, за да принуди пешеходците и шофьорите бързо да се отдалечат. Колите на нюйоркската полиция вече ревяха, оставяйки диря от разрушения след себе си. Вече беше забелязал, че единствените превозни средства, към които изглежда се отнасяше с уважение, бяха големите червени пожарни коли.
  
  - Напред - каза Бо.
  
  "Разбрах", Дрейк видя прохода, водещ към Лексингтън авеню, и се втурна към него. Запалвайки двигателя, той бързо подкара колата зад ъгъла. От гумите излизаше дим, което караше хората да крещят по целия тротоар. Тук, на новия път, колите бяха паркирани плътно от двете страни, а хаосът от платформи, микробуси и еднопосочни улици накара дори най-добрите шофьори да се досетят.
  
  - Не е далече - каза Бо.
  
  Дрейк видя шанса си пред себе си, докато трафикът намаляваше. - Май - каза той. "Помните ли Банкок?"
  
  Плавно като превключване на скоростите в суперавтомобил, Май пъхна нов пълнител в своя Glock и разкопча предпазния колан, премествайки се на седалката си. Алиша се втренчи в Дрейк, а Дрейк в огледалото за обратно виждане. Силверадо се приближи с всичка сила, опитвайки се да ги блъсна, докато наближаваха Гранд Сентрал Стейшън и гъмжащата тълпа.
  
  Май се изправи на седалката си, надвеси се от вече счупеното задно стъкло и започна да бута.
  
  Алиша побутна Дрейк. - Банкок?
  
  "Не е това, което си мислиш."
  
  "О, това никога не се случва. Ще ми кажете, че това, което се случи в Тайланд, ще продължи да се случва в Тайланд.
  
  Май се промъкна през малката пролука, разкъсвайки дрехите си, но принуждавайки тялото си да продължи напред. Дрейк видя момента, в който вятърът я удари, как пясъкът пареше очите й. Той видя момента, в който преследващият го терорист премигна шокирано.
  
  Силверадо се приближи, шокиращо близо.
  
  Май скочи на задната част на камиона, разтвори крака и вдигна оръжието си. Тя се прицели и след това започна да стреля от задната част на камиона, като куршумите разбиха прозорците на друга кола. Сгради, автобуси и стълбове минаваха бавно. Май дръпна спусъка отново и отново, без да обръща внимание на вятъра и движението на колата, фокусирайки се само върху мъжа, който иначе би ги убил.
  
  Дрейк поддържаше волана възможно най-стабилен, поддържайки скоростта постоянна. Този път пред тях не мина нито една кола, както той се молеше. Мей стоеше здраво на краката си, концентрацията й неизбежно се съсредоточаваше върху едно по едно нещо. Дрейк беше нейният водач.
  
  "Сега!" - извика той с пълно гърло.
  
  Алисия се обърна като дете, изпуснало бонбон от облегалката на седалката. "Какво ще прави тя?"
  
  Дрейк натисна спирачките много внимателно, един милиметър наведнъж. Май вкара втората скоба и след това изтича нагоре по леглото на камиона право към задната врата. Очите на шофьора на Силвърадо се разшириха още повече, когато видя дива нинджа, която тичаше право към бързата му кола от друга!
  
  Май стигна до задната врата и скочи във въздуха, размахвайки крака и размахвайки ръце. Имаше миг преди гравитацията да я повлече надолу, докато тя се извиваше грациозно през разредения въздух, олицетворение на стелт, умение и красота, но след това тя потъна тежко върху капака на колата на друг мъж. Тя моментално се наведе, позволявайки на краката и коленете й да поемат удара и да запазят равновесие. Приземяването върху неподатливия метал не беше лесно и Май бързо полетя напред към назъбеното предно стъкло.
  
  Шофьорът на Силверадо рязко натиснал спирачките, но все пак успял да насочи пистолета към лицето й.
  
  Май разтвори колене, когато внезапният удар премина през нея, укрепвайки гръбнака и раменете й. Оръжието остана в ръцете й, вече насочено към терориста. Два изстрела и той изхриптя, кракът му все още беше на педала на спирачката, кръвта напои предницата на ризата му и той се свлече напред.
  
  Май пропълзя по капака на колата, бръкна в предното стъкло и извади шофьора. Нямаше начин тя да му позволи любезността да възстанови силите му. Изпълнените му с болка очи срещнаха нейните и се опитаха да ги фиксират.
  
  "Как... как си..."
  
  Май го удари в лицето. След това тя се задържа, когато колата се блъсна в задната част на Дрейк. Англичанинът умишлено намали скоростта, за да "хване" самоуправляващата се кола, преди тя да завие в някаква опасна произволна посока.
  
  "Значи това е, което направихте в Банкок?" - попита Алисия.
  
  "Нещо такова".
  
  "И какво се случи след това?"
  
  Дрейк погледна настрани. - Нямам представа, любов.
  
  Отвориха вратите и паркираха двойно до таксито, възможно най-близо до централната гара. Цивилните се отдръпнаха, зяпайки ги. Умните се обърнаха да бягат. Десетки други извадиха мобилните си телефони и започнаха да правят снимки. Дрейк изскочи на тротоара и веднага започна да бяга.
  
  "Времето изтече", промърмори Борегард до него.
  
  
  ГЛАВА ДВАДЕСЕТА
  
  
  Дрейк нахлу в главната зала на централната гара. Отляво, отдясно и високо горе зейна огромно пространство. Блестящите повърхности и полираните подове шокираха системата, таблата за заминаване и пристигане трептяха навсякъде, а напливът от хора изглеждаше неспирен. Бо им напомни името на Cafe é и им показа етажния план на терминала.
  
  - Главното фоайе - каза Мей. "Завийте надясно, покрай ескалаторите."
  
  Състезавайки се, усуквайки се и изпълнявайки невероятни акробатични подвизи, само за да избегне сблъсък, екипът проби през гарата. Минаваха минути. Кафенета, магазини за белгийски шоколад и щандове за гевреци профучаваха, смесените им аромати караха главата на Дрейк да се замая. Те навлязоха в така наречения проход Лексингтън и започнаха да намаляват.
  
  "Като този!"
  
  Алиша продължи да тича, промъквайки се през тесния вход на едно от най-малките кафенета, които Дрейк бе виждал. Почти несъзнателно умът му пресмяташе таблици. Не е трудно, бяха само три.
  
  Алисия бутна мъжа със сивото палто настрани и падна на колене до черната повърхност. Плотът беше затрупан с ненужни боклуци, столовете бяха небрежно подредени. Алисия се порови отдолу и скоро изплува, държейки бял плик в ръцете си, очите й бяха пълни с надежда.
  
  Дрейк наблюдаваше от няколко крачки, но не и англичанката. Вместо това той наблюдава персонала и клиентите, минаващите отвън и по-специално една друга област.
  
  Врата към мокро помещение.
  
  Сега се отвори, любопитна женска фигура подаде глава. Почти веднага тя осъществи зрителен контакт с единствения мъж, който я гледаше директно: Мат Дрейк.
  
  НЕ...
  
  Тя вдигна преносимия телефон. "Мисля, че това е за теб", каза тя само с устни.
  
  Дрейк кимна, докато продължаваше да наблюдава цялата област. Алисия разкъса плика и се намръщи.
  
  - Това не може да е истина.
  
  Мей разшири очи. "Какво? Защо не?"
  
  "Пише бум!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ГЛАВА
  
  
  Дрейк се втурна към телефона и го грабна от жената. "Какво играеш?"
  
  Марш се засмя в края на репликата. "Проверихте ли под другите две маси?"
  
  След това линията изчезна. Дрейк усети как всичко в него се срива, докато душата и сърцето му замръзнаха, но той не спря да се движи. "Към масите!" - изкрещя той и започна да бяга, като падна и се плъзна на колене под най-близкия.
  
  Алисия изкрещя на персонала и посетителите да излязат и да се евакуират. Бо се строполи под друга маса. Дрейк несъмнено видя точно копие на това, което французинът беше забелязал - малко взривно устройство, залепено от долната страна на масата. С размерите и формата на бутилка вода, беше грубо опакована в стара коледна опаковъчна хартия. Съобщение Хо-хо-хо! Дрейк не остана незабелязан.
  
  Алисия седна до него. "Как да неутрализираме издънката? И което е по-важно, можем ли да обезоръжим издънката?"
  
  - Знаеш какво знам и аз, Майлс. В армията взривявахме една бомба след друга. По принцип това е най-безопасният начин. Но този човек знаеше какво прави. Добре опакован в безвредна опаковка. Виждате ли жиците? Всички са еднакви на цвят. Детонаторна капачка. Дистанционен предпазител. Не е трудно, но е адски опасно.
  
  "Така че създайте комплекта и не позволявайте тази проклета капачка да избухне."
  
  "Отглеждане на комплект? По дяволите, ние сме напълно на ролка тук. Дрейк вдигна очи и с невярващи очи видя тълпа от хора, притиснали лица към прозорците на кафенето. Някои дори се опитаха да минат през отворената врата. Основните телефони с Android записаха това, което можеше да бъде смъртта на техните собственици, само за няколко минути.
  
  "Излез!" - извика той, а Алисия се присъедини към него. "Евакуирайте незабавно тази сграда!"
  
  Накрая изплашените лица се обърнаха и съобщението започна да достига до тях. Дрейк си спомни размера на главната зала и масата хора вътре и стисна зъби, докато корените го заболяха.
  
  "Колко време мислиш?" Алисия отново клекна до него.
  
  "Минути, ако е така."
  
  Дрейк се взря в устройството. В интерес на истината не изглеждаше сложно, просто обикновена бомба, предназначена да плаши, а не да осакатява. Беше виждал фойерверки с такъв размер и вероятно с подобно рудиментарно устройство за детонация. Неговият армейски опит може да е избледнял малко, но когато се сблъска със ситуация с червена тел-синя жица, той скоро се върна.
  
  С изключение на това, че всички жици са в един и същи цвят.
  
  Хаосът обгръщаше всичко около неговия доброволно създаден пашкул. Като предателски шепот, новината за бомбата обхвана големите зали и желанието на един човек за свобода зарази следващия и следващия, докато всички освен най-твърдите - или най-глупавите - пътници не се насочиха към изхода. Шумът беше оглушителен, стигаше до високите греди и се стичаше обратно по стените. Мъже и жени падаха набързо, а минувачите им помагаха да станат. Някои изпаднаха в паника, а други останаха спокойни. Шефовете се опитаха да запазят служителите си на място, но с основание водеха загубена битка. Тълпи се изсипаха от изходите и започнаха да изпълват 42-ра улица.
  
  Дрейк се поколеба, а по челото му изби пот. Едно грешно движение тук може да доведе до загуба на крайник или повече. И по-лошо, щеше да го извади от битката за унищожаването на Марш. Ако Питиецът успее да ги разреди, тогава той ще има много по-голям шанс да постигне крайната си цел - колкото и перверзен да е този ад.
  
  Тогава Борегард клекна до него. "Добре ли си?"
  
  Очите на Дрейк се разшириха. "Какво, по дяволите... Искам да кажа, не се ли любуваш с някой друг..."
  
  Бо протегна друго устройство, което вече беше изключил. "Това е прост механизъм и отне само няколко секунди. Имаш ли нужда от помощ?"
  
  Дрейк се взря във вътрешните механизми, висящи пред него, в лекото самодоволство на лицето на французина и каза: "По дяволите. По-добре никой да не казва на шведа, че това се е случило."
  
  След това извади взривната капачка.
  
  Всичко си остава същото. Обзе го чувство на облекчение и той отдели момент да спре и да си поеме дъх. Още една решена криза, още една малка победа за добрите момчета. Тогава Алисия, без да откъсва очи от тезгяха на кафенето, каза пет много отчетливи думи.
  
  - Проклетият телефон отново звъни.
  
  И навсякъде около Гранд Сентрал Стейшън, из целия Ню Йорк, в кофи за боклук и под дървета - дори завързани за парапети и накрая хвърлени от мотоциклетисти - започнаха да експлодират бомби.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ВТОРА ГЛАВА
  
  
  Хейдън стоеше пред редица телевизионни монитори, Кинимака до нея. Мислите им да разбият Рамзес бяха временно задържани от преследването през Сентръл парк и след това от лудостта на Гранд Сентръл Стейшън. Докато гледаха, Мур се приближи до тях и започна да коментира на всеки монитор, изображенията от камерата бяха обозначени и можеха да се увеличават, за да подчертаят човешки косъм върху луничава ръка. Покритието не беше толкова изчерпателно, колкото трябваше да бъде, но се подобри, когато Дрейк и екипът му се приближиха до известната гара. Друг монитор показа Рамзес и Прайс в килиите им, първият крачеше нетърпеливо, сякаш трябваше да бъде на места, вторият седеше потиснат, сякаш всичко, което наистина искаше, беше предложението за примка.
  
  Екипът на Мур работеше усърдно около тях, съобщаваше за наблюдения, предположения и молеше полицаи и агенти на улицата да посетят определени райони. Атаките бяха осуетени пред очите на Хейдън, дори докато Дрейк и Бо обезвреждаха бомби на Grand Central. Единственият начин Мур да бъде абсолютно сигурен, че за Мидтаун са се погрижили, е да изпразни по същество целия обект.
  
  "Не ме интересува дали е стара глуха баба, която току-що е загубила котката си", каза той. - Поне ги убедете.
  
  "Как камерите могат да прокарат бомби през металдетекторите на Grand Central Station?" - попита Кинимака.
  
  "Пластични експлозиви?" - осмели се Мур.
  
  "Нямате ли други мерки за това?" - попита Хейдън.
  
  "Разбира се, но огледайте се. Деветдесет процента от нашите хора търсят проклета ядрена бомба. Никога не съм виждал този район толкова празен.
  
  Хейдън се чудеше колко време Марш е планирал това. А Рамзес? Принцът терорист имаше около пет килии в Ню Йорк, вероятно повече, и някои от тях бяха спални. Експлозиви от всякакъв вид могат да бъдат внесени контрабандно по всяко време и просто заровени, скрити в гората или в мазето в продължение на години, ако е необходимо. Вижте руснаците и доказаната история за изчезналите им ядрени куфари - един американец предположи, че липсващият брой е точният брой, необходим за унищожаването на Съединените щати. Беше руски дезертьор, който потвърди, че те вече са в Америка.
  
  Тя направи крачка назад, опитвайки се да обхване цялата картина. През по-голямата част от зрелия си живот Хейдън е служител на реда; имаше чувството, че е била свидетел на всяка ситуация, която можете да си представите. Но сега... това беше безпрецедентно. Дрейк вече се беше състезавал от Таймс Скуеър до Гранд Сентрал, спасявайки животи всяка минута и след това губейки два. Дал демонтира камерите на Рамзес на всяка крачка. Но тя беше поразена от чистия, ужасяващ обхват на това явление.
  
  И светът стана по-лош. Тя познаваше хора, които вече не си правеха труда да гледат новини, хора, които бяха изтрили приложения от телефоните си, защото всичко, което виждаха, беше отвратително и се чувстваха сякаш не могат да направят нищо. Решения, които бяха ясни и очевидни от самото начало, особено с появата на ISIS, никога не бяха взети, замъглени от политика, печалба и алчност и подценяване на дълбочината на човешкото страдание. Това, което обществото искаше сега, беше честност, фигура, на която можеше да се довери, някой, който дойде с толкова прозрачност, колкото е безопасно за управление.
  
  Хейдън прие всичко. Чувството й за безпомощност беше подобно на емоциите, на които Тайлър Уеб я подлагаше напоследък. Усещането, че сте толкова умело преследвани и сте безсилни да направите нещо по въпроса. Сега тя изпитваше същите емоции, гледайки как Дрейк и Дал се опитват да върнат Ню Йорк и останалия свят от ръба.
  
  "Ще убия Рамзес за това", каза тя.
  
  Кинимака постави огромна лапа на раменете й. "Дай на мен. Аз съм много по-малко красива от теб и бих била по-добре в затвора."
  
  Мур посочи конкретен екран. "Погледнете там, момчета. Те обезвредиха бомбата.
  
  Хейдън се зарадва, когато видя Мат Дрейк да излиза от кафенето &# 233; с облекчено и победоносно изражение на лицето. Събраният отбор аплодираше и след това внезапно спря, когато събитията започнаха да излизат извън контрол.
  
  На много монитори Хейдън видя кофи за боклук да се взривяват, коли да завиват, за да избегнат изригването на капаците на шахтите. Тя видяла мотоциклетисти да излизат на платното и да хвърлят тухлени предмети по сградите и прозорците. Секунда по-късно имаше нова експлозия. Тя видяла колата да се повдига на няколко крачки от пода, когато бомба избухнала под нея, дим и пламъци се изливали отстрани. Навсякъде около централната гара Grand Central кофите за боклук се запалиха сред бягащите пътници. Целта беше терор, а не жертви. Имаше пожари на два моста, които предизвикаха толкова големи задръствания, че дори мотоциклети не можеха да преминат по тях.
  
  Мур се втренчи, лицето му се отпусна само за секунда, преди да започне да крещи заповеди. Хейдън се опита да запази силната си гледна точка и усети рамото на Мано да докосва нейното.
  
  Ще продължим напред.
  
  Операциите в оперативния център продължиха, службите за спешна помощ бяха изпратени и органите на реда бяха пренасочени към най-тежко засегнатите райони. Пожарната и сапьорите са били ангажирани извън всякакви граници. Мур нареди използването на хеликоптери за патрулиране на улиците. Когато друго малко устройство кацна в Macy's, Хейдън не можеше да понесе повече да го гледа.
  
  Тя се обърна, търсейки в цялото си преживяване някаква следа какво да прави по-нататък, спомняйки си за Хаваите и Вашингтон през последните години, концентрирайки се... но тогава ужасен звук, ужасен продължителен шум върна вниманието й обратно към екрани.
  
  "Не!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ТРЕТА ГЛАВА
  
  
  Хейдън проби хората около себе си и избяга от стаята. Почти ръмжейки от гняв, тя слезе по стълбите, свивайки юмруци в твърди буци плът и кости. Кинимака извика предупреждение, но Хейдън го игнорира. Тя ще направи това и светът ще стане по-добро и по-безопасно място.
  
  Проправяйки си път по коридора, който минаваше под мястото, тя най-накрая стигна до килията на Рамзес. Копелето все още се смееше, звукът не беше нищо повече от ужасно ръмжене на чудовище. По някакъв начин той знаеше какво се случва. Предварителното планиране беше очевидно, но пълното пренебрежение към човешкото благополучие не беше нещо, с което тя можеше лесно да се справи.
  
  Хейдън отвори вратата на стаята си. Охранителят скочи и след това стреля навън в отговор на нейната заповед. Хейдън тръгна право към железните решетки.
  
  "Кажи ми какво става. Кажи ми сега и ще бъда нежен с теб.
  
  Рамзес се засмя. "Какво се случва?" Той симулира американски акцент. "Въпросът е, че вие сте поставени на колене. И ти ще останеш там - едрият мъж се наведе ниско, за да погледне право в очите на Хейдън от разстояние няколко милиметра. "С провиснал език. Правиш всичко, което ти казвам.
  
  Хейдън отключи вратата на килията. Рамзес, без да губи нито секунда, се втурна към нея и се опита да я хвърли на пода. Ръцете на мъжа бяха с белезници, но това не му попречи да използва огромната си маса. Хейдън ловко се измъкна и го претърколи с главата напред в един от вертикалните железни пръти, вратът му се изви от удара. След това тя удари силно бъбреците и гръбнака му, карайки го да трепне и да стене.
  
  Край на лудия смях.
  
  Хейдън го използва като боксова круша, движейки се около тялото му и удряйки различни зони. Когато Рамзес изрева и се обърна, тя преброи първите три удара - кървящ нос, насинена челюст и гърло. Рамзес започна да се задушава. Хейдън не се отказа, дори когато Кинимака се приближи до нея и я призова да бъде малко по-внимателна.
  
  "Престани да блееш, Мано", сопна му се Хейдън. "Хората умират там."
  
  Рамзес се опита да се изсмее, но болката в ларинкса го спря. Хейдън последва това с бърз заешки ритник. "Смейте се сега."
  
  Кинимака я повлече. Хейдън се обърна към него, но тогава един привидно повреден Рамзес се хвърли към двамата. Беше едър мъж, дори по-висок от Кинимаки, мускулната им маса беше почти същата, но хаваецът превъзхождаше терориста в една важна област.
  
  Боен опит.
  
  Рамзес се сблъска с Кинимака и след това отскочи силно, залитайки обратно в килията си. "От какво, по дяволите, си направен?" - измърмори той.
  
  "Материалът е по-силен от теб", каза Кинимака, разтривайки мястото на удара.
  
  "Искаме да знаем какво ще се случи след това", настоя Хейдън, следвайки Рамзес обратно към килията му. "Искаме да знаем за ядрената бомба. Къде е? Кой контролира? Какви са техните поръчки? И, за бога, какви са вашите истински намерения?
  
  Рамзес се мъчеше да остане прав, очевидно не искаше да падне на колене. Напрежението се усещаше във всяко сухожилие. Но когато най-после се изправи, главата му увисна. Хейдън остана толкова внимателна, колкото би била с ранена змия.
  
  "Няма какво да направиш. Попитайте вашия човек, Прайс. Той вече знае това. Той знае всичко. Ню Йорк ще изгори, госпожице, а моите хора ще изтанцуват нашия победен джиг сред тлеещата пепел."
  
  Цена? Хейдън виждаше предателство на всяка крачка. Някой лъжеше и това накара гнева й да кипне още повече. Без да се поддаде на отровата, която капеше от устните на мъжа, тя протегна ръка към Мано.
  
  "Иди ми донеси електрошоков пистолет."
  
  "Хейдън..."
  
  "Просто го направи!" Тя се обърна, гневът бликаше от всяка пора. "Дайте ми електрошоков пистолет и се махай навън."
  
  В миналото си Хейдън разрушаваше връзки, в които смяташе партньора си за твърде слаб. Особено този, който сподели с Бен Блейк, който умря от ръцете на хората на Кървавия крал само няколко месеца по-късно. Бен, помисли си тя, беше твърде млад, неопитен, някак незрял, но дори и с Кинимака сега тя започваше да променя гледната си точка. Тя го виждаше като слаб, лишен и определено нуждаещ се от възстановяване.
  
  "Не се бори с мен, Мано. Просто го направи".
  
  Шепот, но той достигна идеално до ушите на хавайеца. Едрият мъж избяга, криейки лицето и емоциите си от нея. Хейдън отново обърна поглед към Рамзес.
  
  "Сега си точно като мен", каза той. "Спечелих още един ученик."
  
  "Мислиш?" Хейдън блъсна коляното си в стомаха на другия, след което лакътят й се заби безмилостно в тила му. "Би ли ученик набил глупостите ви?"
  
  "Само ръцете ми да бяха свободни..."
  
  "Наистина ли?" Хейдън беше сляп от ярост. "Да видим какво можете да направите, а?"
  
  Когато посегна към белезниците на Рамзес, Кинимака се върна, стиснал в стиснатия си юмрук електрошоков пистолет във формата на пура. Той разбра намеренията й и се оттегли.
  
  "Какво?" - изкрещя тя.
  
  "Вие правите това, което трябва да правите."
  
  Хейдън изруга мъжа и след това изруга още по-силно в лицето на Рамзес, чувствайки се силно разочарован, че не може да го пречупи.
  
  Нисък, спокоен глас проряза яростта й: Все пак може би той наистина ти е дал следа.
  
  Може би.
  
  Хейдън бутна Рамзес, докато той падна на леглото си, нова идея изникна в главата му. Да, може би има начин. Гледайки злобно Кинимака, тя излезе от килията, заключи я и се насочи към външната врата.
  
  "Случва ли се нещо ново горе?"
  
  "Повече бомби за боклук, но сега по-малко. Друг мотоциклетист, но го хванаха."
  
  Мисловният процес на Хейдън стана по-ясен. Тя излезе в коридора и след това отиде до друга врата. Без да спира, тя се промъкна през тълпата, сигурна, че Робърт Прайс би чул шума, идващ от килията на Рамзес. Погледът в очите му й подсказа, че е така.
  
  "Не знам нищо", възмути се той. "Моля те, повярвай ми. Ако ви е казал, че знам нещо, каквото и да било, за ядрена бомба, тогава той лъже."
  
  Хейдън посегна към електрошоковия си пистолет. "На кого да вярваме? Луд терорист или политик предател. Всъщност нека да видим какво ни казва електрошоковият електрошок.
  
  "Не!" Прайс вдигна и двете си ръце.
  
  Хейдън се прицели. - Може да не знаеш какво става в Ню Йорк, Робърт, така че ще ти разкажа всичко. Само веднъж. Терористичните клетки контролират ядрени оръжия, които според нас са способни да детонират във всеки един момент. Сега лудият питаец си мисли, че всъщност контролира ситуацията. Малки експлозии се случват в Манхатън. Заложени са бомби на Централна гара. И, Робърт, това не е краят.
  
  Бившият държавен секретар зяпна, напълно неспособен да произнесе и дума. С новооткритата си яснота Хейдън беше почти убедена, че казва истината. Но тази единствена частица съмнение остана, постоянно я измъчваше като малко дете.
  
  Този човек беше успешен политик.
  
  Тя стреля със зашеметяващ пистолет. Той се стрелна встрани, като пропусна човека с един инч. Прайс започна да трепери в ботушите си.
  
  "Следващият удар ще бъде под пояса", обеща Хейдън.
  
  Тогава, когато Прайс се просълзи, когато Мано изсумтя и тя си спомни демоничния смях на Рамзес, когато си помисли за целия ужас, който сега беше в Манхатън, и за нейните колеги в разгара му, в сърцето на Jeopardy, беше Хейдън Джей, който се счупи.
  
  Няма повече. Няма да търпя това нито минута повече.
  
  Сграбчи Прайс, тя го хвърли към стената, силата на удара го накара да падне на колене. Кинимака го вдигна и я погледна въпросително.
  
  - Просто се махни от пътя ми.
  
  Тя отново хвърли Прайс, този път във външната врата. Той отскочи назад, хленчеше, падна и тогава тя го сграбчи отново, отвеждайки го в коридора и към килията на Рамзес. Когато Прайс видял терориста заключен в килията си, той започнал да хленчи и да пръхти. Хейдън го бутна напред.
  
  "Моля, моля, не можете да направите това."
  
  - Всъщност - каза Кинимака. "Това е нещо, което можем да направим."
  
  "Нееее!"
  
  Хейдън хвърли Прайс върху решетката и отключи килията. Рамзес не помръдна, все още седеше на леглото си и наблюдаваше случващото се изпод затворените си клепачи. Кинимака извади глока си и се прицели в двамата мъже, докато Хейдън разплита връзките им.
  
  - Един шанс - каза тя. "Една затворническа килия. Двама мъже. Първият човек, който ми се обади за чат, се чувства по-добре. Разбираш?"
  
  Прайс блееше като полуизядено теле. Рамзес все още не помръдна. За Хейдън гледката му беше изнервяща. Внезапната промяна в него беше абсурдна. Тя се отдалечи и заключи килията, оставяйки двамата мъже заедно, когато телефонът й започна да звъни и по линията се чу гласът на агент Мур.
  
  "Ела тук, Джей. Трябва да видите това."
  
  "Какво е това?" Тя тичаше с Кинимака, гонейки сенките им от килийните блокове и обратно по стълбите.
  
  "Още бомби", тъжно каза той. "Изпратих всички да почистят бъркотията. И това последно изискване не е това, което очаквахме да бъде. О, и вашият човек Дал има следа в клетка четири. Той го преследва в момента."
  
  - Да тръгваме на път! Хейдън се втурна към сградата на гарата.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГЛАВА
  
  
  Дал се хвърли на пътническата седалка и позволи на Смит да шофира; Кензи, Лорън и Йорги са отново на задната седалка. Още докато се връщаха към гарата, имаше съобщения, че Дрейк атакува Гранд Сентрал Стейшън, но той не чу нищо повече. Мур току-що беше получил още един сигнал от информатор - четвърта терористична клетка действаше от луксозна жилищна сграда близо до Сентръл парк и сега, когато Дал се замисли за това, е логично някои от тези клетки да са били финансирани по различен начин от други - това им помогна да се слеят с тълпата - но Дал се чудеше как група хора могат толкова лесно да съществуват в определено общество, без да си спомнят индоктринирането им за промиване на мозъци. Промиването на мозъци беше специално изкуство и той се съмняваше, че типичният терорист вече го е овладял.
  
  Не бъди толкова наивен.
  
  Агентите на Мур рискуваха нещо повече от излагане, за да получат тези улики. Последиците от този ден щяха да отекват безкрайно и той се надяваше Хоумленд да знае как всичко ще се размине. Ако агент под прикритие се опари днес, неприятностите му тепърва започваха.
  
  Пътните полицаи, които винаги доминираха на кръстовищата, се опитваха да филтрират трафика, изправени пред огромни и вероятно непреодолими проблеми, но съзнателните превозни средства за спешна помощ трябваше да имат предимство. Дал видя няколко малки платформи за наблюдение - почти като малки берачи на череши - където полицаи насочваха колегите си от по-висока гледна точка, и той кимна в знак на благодарност, когато ги пуснаха.
  
  Дал провери GPS-а на колата. - Осем минути - каза той. "Готови сме?"
  
  "Готови", върна се целият екип.
  
  "Лорън, Йорги, този път останете с колата. Не можем да ви рискуваме повече.
  
  - Идвам - каза Лорън. "Трябва ти помощ."
  
  Дал прогони изображенията на мазето и смъртта на командира на специалните части. "Не можем да рискуваме ненужни животи. Лорън, Йорги, вие имате собствена стойност в различни области. Просто гледайте външния вид. Имаме нужда от очи и там."
  
  "Може да имате нужда от моите умения", каза Йорги.
  
  "Съмнявам се, че ще скачаме по балкони, Йорги. Или с помощта на дренажни тръби. Просто... - Той въздъхна. "Моля, направете каквото ви моля и вижте кървавата външност. Не ме карайте да превръщам това в поръчка.
  
  Настъпи неловко мълчание. Всеки от екипа възприе събитията от предишното нападение по съвсем различен начин, но тъй като всичко това се случи само преди половин час, повечето все още бяха в шок. Наблюденията бяха безкрайни - колко близо бяха до експлозия. Как един човек толкова безкористно се е жертвал, за да спаси живота им. Колко евтино тези терористи се отнасяха към всички форми на живот.
  
  Дал откри, че мислите му се връщат към онзи стар трион - как може възрастен да внуши такива омразни черти на по-малко дете? Най-невинният ум? Как би могъл възрастен, отговорен човек да повярва, че е правилно да се изкривят толкова крехки умове, да се промени завинаги курсът на един обещаващ живот? Да го замени с... какво?... омраза, непреклонност, фанатизъм.
  
  Както и да го гледаме, каквито и да са възгледите ни за религията, помисли си Дал, дяволът наистина ходи сред нас.
  
  Смит рязко натисна спирачките, когато наближиха висока сграда. Отне секунди, за да се приготви и да излезе от колата, оставяйки всички беззащитни на тротоара. Дал се почувства неспокоен, знаейки, че четвъртата клетка почти сигурно е вътре и колко компетентни изглеждат. Погледът му попадна на Лорън и Йорги.
  
  "Какво, по дяволите, правиш? Върни се в колата.
  
  Приближиха се до портиера, показаха си документите за самоличност и попитаха за два апартамента на четвъртия етаж. И двамата принадлежаха на млада двойка, която се държеше на себе си и винаги беше учтива. Портиерът никога не е виждал и двете двойки заедно, но да, един от апартаментите приема редовни посетители. Мислеше, че е някаква социална вечер, но тогава не му беше платено, че е прекалено любопитен.
  
  Дал леко го бутна настрани и се насочи към стълбите. Портиерът попита дали имат нужда от ключ.
  
  Дал се усмихна нежно. - Това няма да е необходимо.
  
  Четири етажа бяха преодолени лесно, а след това тримата войници внимателно тръгнаха по коридора. Когато Дал видя правилния номер на апартамента да се появява, мобилният му телефон започна да вибрира.
  
  "Какво?" Смит и Кензи чакаха, покривайки периферията си.
  
  Умореният глас на Мур изпълни главата на Дал. "Информацията е невярна. Някой информатор нагласява грешните хора, за да си отмъсти малко. Съжалявам, току-що разбрах."
  
  - Лъжи - въздъхна Дал. "Шегуваш ли се? Стояхме пред шибаната им врата с HK."
  
  "Тогава си тръгвай. Информаторът обича една от жените. Няма значение, просто се върни на пътя, Дал. Следващата информация е нажежена до червено.
  
  Шведът изруга и извика екипа си обратно, скри оръжията им и след това забърза покрай изненадания портиер. Дал всъщност обмисляше да помоли портиера да извърши тиха евакуация, преди да се качат на четвъртия етаж - знаейки какво може да се случи там - и сега се чудеше как може да са реагирали жителите, след като разбраха, че бакшишът му е измамен.
  
  Интересен социален въпрос. Какъв човек би се оплакал, че е бил изхвърлен от дома си, докато полицията издирва терористи... ако това издирване в крайна сметка се основава на лъжа?
  
  Дал сви рамене. Мур все още не беше точно в неговия списък с глупости, но човекът се люлееше на скалиста земя. "Следващата следа ще проработи, нали?" Той говори във все още отворената линия.
  
  "Така трябва да бъде. Същият човек, който докосна третата камера. Просто стигнете до Таймс Скуеър и бързо."
  
  "Застрашен ли е Таймс Скуеър? Какви сили за сигурност вече има?"
  
  "Всички тях".
  
  "Добре, остават ни десет минути."
  
  "Нека бъдат пет."
  
  Смит караше като демон, пресичаше завоите и се провираше, дори бъркаше, между зле паркирани коли. Те изоставиха колата на 50-та улица и избягаха, сега срещу тълпите, които бързо се отдалечаваха от Таймс Скуеър, веселите магазини на M&M's World, Hershey's Chocolate World и дори Starbucks на ъгъла на улицата, сега подкопани от надвисналата заплаха. Огромни билбордове с човешки размери осветяваха улицата с хиляди цветни изображения, всяко от които се бореше за внимание и участваше в жива, трептяща битка. Екипажът издигна цяла гора от скелета, тъй като почти всеки друг магазин изглеждаше подложен на някакъв вид обновяване. Дал се опита да измисли начин да предпази Лорън и Йорги, но пътуването и бягството го направиха почти невъзможно. Искат или не, сега всички те бяха войници, екипът подсилен от присъствието им.
  
  Отпред полицията стягаше кордон около площада. Жителите на Ню Йорк гледаха невярващо, а на посетителите беше казано да се върнат в хотелите си.
  
  "Това е само предпазна мярка, госпожо", чу Дал да казва един от униформените полицаи.
  
  И тогава светът отново се превърна в ада. Четирима туристи, разглеждащи витрините около Levis и Bubba Gump, пуснаха раниците си, поровиха се вътре и извадиха автоматични оръжия. Дал се скри зад един уличен павилион, откачайки собственото си оръжие.
  
  Изстрелите отекваха по Таймс Скуеър. Счупените прозорци и билбордове бяха затрупани с пясък, унищожени, защото повечето от тях сега бяха паравани, най-големите в света и въплъщение на капитализма. По тротоара заваля хоросан. Тези, които останаха, и силите за сигурност избягаха за прикритие. Дал подаде глава и стреля в отговор; изстрелите му не бяха насочени, но накараха терористите да ругаят силно и да търсят собственото си прикритие.
  
  Този път направо към теб, помисли си Дал с мрачно задоволство. Няма надежда за теб.
  
  Дал видя клетката да се гмурка зад паркирано такси и забеляза автобус, изоставен наблизо. Никога преди не беше ходил на Таймс Скуеър и го беше виждал само за миг по телевизията, но да види такава очевидно удобна за пешеходци зона, толкова празна, беше изнервящо. Проехтяха още изстрели, когато членовете на клетката без съмнение видяха хора да се движат в магазини и офис сгради. Дал тихо излезе на улицата.
  
  Зад автобуса и по далечния тротоар други сили за сигурност заемаха позиции. Още войници от SWAT, агенти в черни костюми и ченгета от полицията в Ню Йорк маневрираха наоколо в тих, хореографиран ритъм. Дал им даде знак да се наредят. Онова, което тук беше предадено като знак, явно не беше преведено, защото никой не обърна и най-малко внимание на лудия швед.
  
  "Тези три-четирибуквени пички ли ги чакаме, или ще накараме тези копелета да изгорят?" Кенси се отърка в хълбока му.
  
  Дал се обърна настрани от американските агенти. "Наистина ми харесва цветната ви терминология", каза той, прокрадвайки се в сянката на автобуса. "Но икономически."
  
  "Значи ме искаш тук сега. Разбирам."
  
  "Не казах това".
  
  Смит се просна на земята, надничайки под колите. "Виждам крака."
  
  "Можете ли да сте сигурни, че това са краката на терористи?" - попита Дал.
  
  "Мисля, че да, но по дяволите със сигурност не е така, сякаш са били белязани."
  
  "Ще пристигнат скоро", Кензи вдигна пушката си, сякаш беше мечът, за който жадуваше, и застана зад едно от колелата на гигантския автобус. Отборът си пое един колективен дъх.
  
  Дал погледна навън. "Наистина вярвам, че отново е това време."
  
  Kenzi отиде първи, заобиколи задната част на автобуса и атакува жълтото такси. Чува се картечен огън, но той е бил насочен към прозорци, автобусни спирки и всички други места, където според терористите могат да се скрият беззащитни хора. Дал благодари на своите щастливи звезди, че не е поставено наблюдение, знаейки, че скоростта е техен съюзник в унищожаването на клетката, което трябваше да бъде направено, преди да преминат към гранати или по-лошо. Тя и Кенси заобиколиха таксито, гледайки четиримата мъже, които реагираха учудващо бързо. Вместо да размахват оръжията си, те просто атакуваха, блъскайки Дал и Кензи и ги събаряйки на земята. Тела, опънати по пътя. Дал улови спускащия се юмрук и го отклони, чувайки кокалчетата му да удрят силно асфалта. Секундната стрелка обаче се спусна, този път с вдигнат приклад на пушката. Дал не можа нито да го хване, нито да погледне настрани, така че се върна към единственото достъпно за него действие.
  
  Той наведе чело и пое удара в черепа си.
  
  Пред очите му се гърчеше мрак, болката рикошираше от нерв на нерв, но шведът не позволи нищо от това да му попречи на работата. Оръжието удари и след това се отдръпна, уязвимо. Дал го сграбчи и го дръпна към мъжа, който го държеше. От двете страни на лицето му течеше кръв. Мъжът отново вдигна юмрук, този път малко по-плахо, а Дал го улови със собствения си юмрук и започна да го стиска.
  
  Всяка фибра от съществото му, всяка вена на всяка става се напрегнаха.
  
  Костите се чупеха като чупени клони. Терористът изкрещя и се опита да дръпне ръката си, но Дал не искаше и да чуе за това. Трябваше да деактивират тази камера. Бърз. Като стисна още по-здраво, той се увери, че вниманието на мъжа е напълно погълнато от непреодолимата болка в юмрука му, и извади глока си.
  
  Единият беше убит.
  
  Пистолетът изстреля три куршума, преди очите на терориста да изцъклят. Дал го хвърли настрани и след това се надигна като ангел-отмъстител, кръвта се стичаше от черепа му и решителен поглед помрачаваше чертите му.
  
  Кензи се биеше с едър мъж, оръжията им бяха притиснати между телата им, а лицата им бяха почти смачкани едно в друго. Смит се спусна на третия, принуждавайки момчето да падне на колене, докато удряше с почти перфектна, точна ярост. Последният терорист надделя над Лорън, събаряйки я на земята, и се опитваше да се прицели, когато Йорги се хвърли пред цевта.
  
  Дал си пое дъх.
  
  Пистолетът стреля. Йорги рухна, ударен от бронежилетката си. След това Дал видя, че ситуацията е малко по-различна от тази, когато я прочете за първи път. Йорги не скочи атлетично пред куршума, а с цялото си тяло се заби в стрелящата ръка на терориста.
  
  Различни, но все пак ефективни.
  
  Дал се притече на помощ на руснака, като удари бойеца под лявата ръка и повдигна краката му от земята. Шведът натрупа инерция и скорост, извивайки мускули, носейки товара си със свирепост, породена от недоволство. Три фута, след това шест и терористът бързо беше отхвърлен назад, когато накрая удари главата си в таблото с менюто на Hard Rock Cafe é. Пластмасата се пропука, напоена с кръв, когато лудият импулс на Дал разби черепа на опонента му и разкъса плътта. Кинимака може да не го хареса, но шведът използва американската икона, за да неутрализира терориста.
  
  Карма.
  
  Дал се завъртя отново, а от ушите и брадичката му капеше кръв. Кензи и опонентът й все още бяха вкарани в смъртна битка, но Смит успя да затвори пропастта между себе си и войника с няколко хвърляния. На последния завой той се помъчи да завърти оръжието си, извади късмет и се озова с острия край, насочен право към Смит.
  
  Дал изрева, втурвайки се напред, но не можа да направи нищо за изстрела. В миг на око терористът стреля и нападателят Смит получи куршум, който го спря на място, изпращайки го на колене.
  
  Доближавам челото му до линията на следващия кадър.
  
  Терористът дръпна спусъка, но в този момент се появи Дал - кипяща, движеща се планина - и притисна терориста между него и стената. Костите се счупиха и се стържеха една в друга, бликна кръв, а пушката полетя настрани с рев. Докато стреснатият Дал вървеше към Смит, той видя и чу разярения войник да ругае силно.
  
  Тогава той е добре.
  
  Спасен от кевларената жилетка, Смит все още беше прострелян от близко разстояние и почти щеше да умре от контузията, но новата им авангардна броня смекчи удара. Дал избърса лицето си, забелязвайки приближаването на екипа на специалните части.
  
  Кенси се биеше с противника си по този и онзи начин, по-едрият мъж се бореше да се справи с нейната ловкост и действителни мускули. Дал отстъпи назад с лека усмивка на лицето си.
  
  Един от момчетата от специалните части изтича. "Тя има ли нужда от помощ?"
  
  "Не, тя просто се лута. Остави я на мира".
  
  Кенси улови разговора с крайчеца на окото си и стисна вече стиснатите си зъби. Ясно беше, че двете са равнопоставени, но шведът я тестваше, оценявайки отдадеността й към отбора и дори към себе си. Беше ли достойна?
  
  Тя грабна пистолета и след това го пусна, когато опонентът й се дръпна назад, което го накара да загуби равновесие с коляно в ребрата и лакът в носа. Следващият й удар беше рязане в китката, последвано от светкавично грабване. Докато мъжът се бореше и стенеше, тя изви силно китката си назад, чу щракане и видя, че пистолетът пада на пода. Той все още се бореше, извади ножа и го заби в гърдите й. Кенси го стисна целия, усети как острието прорязва плътта над ребрата й и се завъртя, дърпайки го със себе си. Ножът се дръпна назад за втори удар, но този път тя беше готова. Тя сграбчи отстранената ръка, завъртя се под нея и я завъртя зад гърба на мъжа. Тя натискаше безмилостно, докато и той се пречупи и остави терориста безпомощен. Тя бързо изтръгна две гранати от колана му и след това пъхна едната отпред в панталоните му в боксерките му.
  
  Гледайки, Дал установи, че викът раздира гърлото му. "Нееее!"
  
  Пръстите на Кензи пуснаха нападателя.
  
  "Ние не правим това, вие..."
  
  "Какво ще правиш сега", прошепна Кензи съвсем близо, "със счупени ръце и всичко останало?" Сега няма да нараниш никого, идиот такъв?"
  
  Дал не знаеше дали да се задържи или да се измъкне, да бяга или да се гмурне стремглаво, да грабне Кензи или да скочи за прикритие. В крайна сметка секундите тиктакаха и нищо не избухна освен особено късия фитил на Смит.
  
  "Шегуваш ли се?" - изрева той. "Какво по дяволите-"
  
  "Фалшив", Кензи хвърли нападателя към кървящата глава на Дал. "Мислех, че тези перфектни орлови очи биха забелязали проблема."
  
  "Не съм го направил." Шведът изпусна дълбока въздишка на облекчение. "По дяволите, Кенз, ти си шибана луда жена от световна класа."
  
  "Просто ми върни моята катана. Винаги ме успокоява."
  
  "О да. Обзалагам се,"
  
  - И ти казваш това, Лудият швед.
  
  Дал наведе глава. Докосване. Но, по дяволите, мисля, че срещнах половинката си.
  
  По това време SWAT екипи и събрани агенти бяха сред тях, осигурявайки районите около Таймс Скуеър. Екипът се прегрупира и отдели няколко минути, за да си поеме дъх.
  
  - Четири клетки надолу - каза Лорън. "Остава само един."
  
  - Мислим - каза Дал. "По-добре е да не изпреварвате себе си. И не забравяйте, че тази последна камера пази Марш в безопасност и вероятно контролира..." Той не произнесе думата "ядрена бомба" на глас. Не тук. Това беше сърцето на Манхатън. Кой знаеше какви параболични микрофони могат да бъдат разпръснати наоколо?
  
  "Страхотна работа, момчета", каза той просто. "Този адски ден почти приключи."
  
  Но всъщност току-що започна.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ПЕТА ГЛАВА
  
  
  Джулиан Марш вярваше, че без съмнение той е най-щастливият човек на света. Точно пред него лежеше заредено, завързано ядрено оръжие, достатъчно близо, за да го докоснеш, да си поиграеш с него. Свита отляво беше божествена, красива жена, с която той можеше да играе и на прищявка. И тя, разбира се, си играеше с него, въпреки че една част започваше да боли малко от цялото внимание. Може би малко от тази бита сметана...
  
  Но продължавайки предишния си и най-важен ход на мисли - пасивна терористична клетка седеше до прозореца и той отново си играеше с нея по своя прищявка. И тогава имаше американското правителство, което гонеше опашките си из целия град, тичаше уплашено и сляпо, за да играе...
  
  - Джулиан? Зоуи дишаше само на косъм от лявото му ухо. - Искаш ли пак да отида на юг?
  
  "Разбира се, но не вдишвайте копелето като последния път. Дай му малко почивка, става ли?
  
  "О, разбира се".
  
  Март я остави да се забавлява и след това се замисли какво ще последва. Вече беше средата на сутринта и крайните срокове наближаваха. Почти беше дошъл моментът, когато трябваше да разгърне поредния мобилен телефон за еднократна употреба и да се обади в родината си с спешни искания. Разбира се, той знаеше, че няма да има истинско "скриване", поне не и с размяна на петстотин милиона, но принципът беше същият и можеше да се осъществи по подобен начин. Март благодари на боговете на греха и беззаконието. Какво не можахте да постигнете с тези момчета на ваша страна?
  
  Като всички хубави сънища, този щеше да свърши в крайна сметка, но Марш реши, че ще му се наслаждава, докато трае.
  
  Той потупа главата на Зоуи и се изправи, развърза една от връзките на обувката си и отиде до прозореца. С две умове често имаше две различни гледни точки, но и двете личности на Марш бяха верни на сценария. Как може някой от тях да загуби? Беше грабнал един от презервативите на Зоуи и сега се опитваше да го нахлузи на ръката си. Накрая се отказа и се задоволи с два пръста. По дяволите, това все още задоволяваше вътрешната му странност.
  
  Докато Марш се чудеше какво да прави с резервния ремък, водачът на клетката се изправи и го погледна, като му се усмихна празно. Беше Алигатор, или както Марш лично го наричаше - Алигатор - и въпреки че беше тих и очевидно бавен, в него имаше истинско усещане за опасност. Марш предположи, че той вероятно е един от носещите жилетка. Пешка. Същият консуматив като продължителното уриниране. Марш се засмя шумно, прекъсвайки зрителния контакт с Алигатора точно в точния момент.
  
  Зоуи го следваше по стъпките, гледайки през прозореца.
  
  "Нищо за гледане", каза Марш. - За да не ти харесва да изучаваш въшките на човечеството.
  
  "О, те могат да бъдат смешни на моменти."
  
  Март се огледа за шапката си, тази, която обичаше да носи накриво. Разбира се, изчезна, може би още преди да стигне до Ню Йорк. Миналата седмица мина в мъгла за него. Алигаторът се приближи и учтиво попита дали има нужда от нещо.
  
  "Не в момента. Но скоро ще им се обадя и ще им дам подробности за превода на парите.
  
  "Ще направиш ли това?"
  
  "Да. Не ви ли дадох маршрута?" Въпросът беше риторичен.
  
  "О, тази глупост. Използвах го като мухобойка."
  
  Марш може да е бил ексцентричен, луд и воден от жажда за кръв, но по-малка част от него също беше умен, пресметлив и напълно ангажиран. Ето защо той оцеля толкова добре, колкото и през мексиканските тунели. След миг той осъзна, че е преценил погрешно Алигатора и ситуацията. Тук не той беше главният - те бяха.
  
  И беше момент твърде късно.
  
  Марш нападна Алигатора, знаейки точно къде е оставил пистолета, ножа и неизползвания електрошоков пистолет. Очаквайки успех, той беше изненадан, когато Gator блокира ударите и върна един от своите. Март го прие спокойно, без да обръща внимание на болката, и опита отново. Знаеше, че Зоуи го зяпа и се чудеше защо мързеливата кучка не се притече на помощ.
  
  Алигаторът отново парира удара му с лекота. Тогава Марш чу шум зад себе си - звук от отваряне на врата на апартамент. Той отскочи назад, изненадан, когато Алигаторът му позволи, и се обърна.
  
  От гърлото му се изтръгна дъх на шок.
  
  Осем мъже влязоха в апартамента, всички облечени в черно, всички носещи чанти и изглеждащи ядосани като лисици в кокошарник. Марш се втренчи и след това се обърна към Гатор, очите му дори сега не вярваха съвсем на това, което виждат.
  
  "Какво се случва?"
  
  "Какво? Мислехте ли, че всички ще седим тихо, докато богаташи в ушити костюми финансират войните си? Е, имам новини за теб, големи човече. Вече не ви чакаме. Ние финансираме нашите собствени."
  
  Март се олюля от двойния удар в лицето. Докато падаше назад, той сграбчи Зоуи, очаквайки тя да го задържи, и когато тя не го направи, двамата паднаха на пода. Шокът от всичко това накара тялото му да се ускори, потните му жлези и нервните му окончания се засилиха и в ъгълчето на едното око започна досаден тик. Върна го в лошите стари времена, когато беше момче и никой не се интересуваше от него.
  
  Алигаторът се разхождаше из апартамента, организирайки клетка от дванадесет души. Зоуи стана възможно най-малка, на практика мебел, когато бяха открити пистолети и други военни оръжия - гранати, повече от един РПГ, винаги надеждният Калашников, сълзотворен газ, флаш бомби и различни ръчни ракети със стоманени накрайници. Това беше донякъде изнервящо.
  
  Марч прочисти гърлото си, все още държейки се за последните следи от достойнство и егоизъм, които гарантираха, че той е най-големият козел на Сатана в тази стая.
  
  - Виж - каза той. "Махни мръсните си ръце от ядрената ми бомба. Знаеш ли изобщо какво е това, момче? Алигатор. Алигатор! Трябва да спазим крайния срок."
  
  Водачът на петата клетка най-накрая хвърли лаптопа настрана и се приближи до Марш. Сега, без подкрепа и наистина без ръкавици, Алигатор беше различен човек. "Мислиш ли, че ти дължа нещо ооо?" Последната дума беше писък. "Ръцете ми са чисти! Ботушите ми са готини! Но те ще бъдат покрити с кръв и пепел много скоро!"
  
  Март премигна бързо. "За какво по дяволите говориш?"
  
  "Няма да има плащане. Няма останали пари! Работя за великия, почитан и единствен Рамзес и ме наричат Създателя на бомби. Но днес аз ще съм инициатор. Ще му дам живот!"
  
  Март изчака неизбежното писък накрая, но този път го нямаше. Алигатор явно беше оставил настъплението на силата да го удари в главата, а Марш все още не разбираше защо тези хора боравят с бомбата му. "Момчета, това е моята ядрена бомба. Купих това и ви го донесох. Очакваме добро плащане. Сега бъдете добри момчета и сложете ядрената бомба на масата.
  
  Едва когато Алигатор го удари достатъчно силно, за да вземе кръв, Марш започна наистина да разбира, че тук нещо се е объркало. Хрумна му, че всичките му минали действия са го довели до този момент в живота му, всяко правилно и грешно, всяка добра и лоша дума и коментар. Сумата от всичките му преживявания го доведе право в тази стая по това време.
  
  - Какво ще правиш с тази бомба? Ужасът понижи и удебели гласа му, сякаш го натискаха през ренде като сирене.
  
  "Ще детонираме вашата ядрена бомба веднага щом чуем великия Рамзес."
  
  Март си пое дъх, без да диша. "Но това ще убие милиони."
  
  "И така нашата война ще започне."
  
  "Ставаше въпрос за парите", каза Марш. "Плати. Малко забавление. Поддържане на Обединените магарета на Америка да гонят опашката си. Ставаше въпрос за финансиране, а не за масови убийства.
  
  "Ти... ти... убит!" Фанатичната тирада на Алигатор ескалира още повече.
  
  - Е, да, но не чак толкова.
  
  Алигаторът го риташе, докато той се сви на неподвижна топка; болят ме ребрата, белите дробове, гръбнака и краката. "Чакаме само новини от Рамзес. А сега, някой да ми подаде телефона.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Вътре в Централния терминал последните парчета от пъзела на Марш започнаха да се подреждат. Дрейк не го беше осъзнавал преди, но всичко това беше част от нечий генерален план, някой, когото смятаха, че вече са неутрализирали. Врагът, на когото не разчитаха, беше времето - и колко бързо то отмина хвърли мисленето им в безпорядък.
  
  След като участъкът беше обявен за защитен и населен предимно с полицейски служители, Дрейк и екипът му получиха възможност да разгледат внимателно четвъртото искане, което най-накрая намериха залепено от долната страна на масата в кафене. Поредица от числа, написани с едър шрифт, беше невъзможно да разберете какво може да бъде, освен ако не успеете да присвиете заглавието, което обикновено беше написано с най-малкия наличен шрифт.
  
  Ядрени кодове за активиране.
  
  Дрейк присви невярващо очи, губейки отново равновесие и след това примигна към Алисия. "Наистина ли? Защо ще ни изпрати това?"
  
  "Предполагам, че това е способността да играеш играта. Той се наслаждава, Дрейк. От друга страна, те може да са фалшиви.
  
  "Или кодове за ускорение", добави Мей.
  
  "Или дори", допълнително замъгли темата Бо, "кодове, които биха могли да бъдат използвани за изстрелване на друг вид скрито оръжие."
  
  Дрейк погледна французина за момент, чудейки се откъде са му хрумнали толкова извратени мисли, преди да се обади на Мур. "Имаме ново изискване", каза той. "С изключение на това, че изглежда, че вместо това е набор от кодове за деактивиране на ядрени оръжия."
  
  "Защо?" Мур беше шокиран. "Какво? Това няма никакъв смисъл. Това ли ти каза?"
  
  Дрейк осъзна колко нелепо звучи всичко това. "Изпращам сега." Нека скафандрите подредят всичко.
  
  "Глоба. Ще им обърнем дължимата грижа."
  
  След като Дрейк прибра телефона в джоба си, Алиша се отметна и се огледа дълго време. "Имаме късмет тук", каза тя. "Няма пострадали. И никакви новини от март, въпреки закъснението ни. Мислите ли, че това беше последното изискване?"
  
  "Не съм сигурен как е възможно това", каза Мей. "Той ни каза, че иска пари, но все още не ни е казал кога или къде."
  
  "Така че поне още един", каза Дрейк. "Може би две. Трябва да проверим оръжието и да го заредим отново. Така или иначе, с всички тези мини-бомби, които експлодират из целия град, мисля, че сме далеч от това да приключим с това."
  
  Чудеше се за целта на малките бомби. Не убивайте и не осакатявайте. Да, те бяха всяли ужас в самата душа на обществото, но в светлината на ядрената бомба, Джулиан Марш и камерите, които унищожаваха, той не можеше да не си помисли, че може би има друга цел. Вторичните бомби разсейваха и дразнеха. Най-големият проблем беше причинен от няколко души на мотоциклети, които хвърляха самоделни бомби с фойерверки по Уолстрийт.
  
  Алисия забеляза павилион, скрит в далечния ъгъл. - Захарна смес - каза тя. "Някой иска ли бонбон?"
  
  "Дайте ми два Snickers", въздъхна Дрейк. - Защото шестдесет и пет грама бяха само за деветдесетте.
  
  Алисия поклати глава. "Ти и твоите проклети бонбони".
  
  "Какво следва?" Бо се приближи и французинът облекчи тялото си от болката с няколко разтягания.
  
  "Мур трябва да засили играта си", каза Дрейк. "Бъди проактивен. Аз, например, няма да танцувам на мелодията на Марш цял ден.
  
  "Разтегнато е", напомни му Май. "Повечето от неговите агенти и ченгета охраняват улиците."
  
  - Знам - въздъхна Дрейк. - Знам дяволски добре.
  
  Освен това знаеше, че не може да има по-добра подкрепа за Мур от Хейдън и Кинимака, и двамата с обръщения към президента, и двамата изпитали повечето от това, което светът може да им хвърли. В този момент на относително спокойствие той направи равносметка, помисли за техния проблем и след това откри, че се тревожи за другия отбор - отбора на Дал.
  
  Това лудо шведско копеле вероятно се биеше в бар Марабу, докато гледаше най-голите моменти на Александър Скарсга.
  
  Дрейк кимна в знак на благодарност на Алиша, когато тя се върна и му подаде две парчета шоколад. За момент екипът просто стоеше там, мислейки, вцепенен. Опитвам се да не мисля какво може да се случи след това. Зад тях има кафене &# 233; стоеше като изоставен стар бизнес със счупени прозорци, преобърнати маси, раздробени врати и висящи от пантите. Дори сега екипи внимателно претърсваха района за нови устройства.
  
  Дрейк се обърна към Бо. "Срещнахте Марш, нали? Вярваш ли, че той ще изкара това до края?"
  
  Французинът направи сложен жест. "Хм, кой знае? Маршът е странен, изглежда стабилен в един момент и луд в следващия. Може би всичко беше измама. Уеб не му вярваше, но това не е изненадващо. Чувствам, че ако Уеб все още се интересуваше от случая с Пития, тогава на Марш нямаше да бъде позволено дори да се преструва, че е замесен в случая.
  
  "Не трябва да се тревожим за Марша", намеси се развълнувано Май. "Това..."
  
  И изведнъж всичко придоби смисъл.
  
  Дрейк осъзна това едновременно, осъзнавайки името на човека, на когото се канеше да се обади. Очите му срещнаха нейните като топлинно насочени ракети, но за момент не можаха да кажат нищо.
  
  мисля за това Оценител. До ужасен край.
  
  - По дяволите - каза Дрейк. "Бяхме изиграни от самото начало."
  
  Алисия ги наблюдаваше. "Обикновено бих казал "вземете стая", но..."
  
  "Той никога не би могъл да влезе в тази страна", изстена Май. "Не без нас."
  
  - Сега - каза Дрейк. "Той е точно там, където иска да бъде."
  
  И тогава телефонът иззвъня.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк почти изпусна шоколадовото си блокче от шок, беше толкова погълнат от алтернативния ход на мислите. Когато погледна екрана и видя непознато число, около главата му рикошира пиротехническа експлозия от противоречиви мисли.
  
  Какво да кажа?
  
  Сигурно се е обаждал Марш от новия си мобилен телефон за еднократна употреба. Трябваше ли да устои на желанието да му обясни, че е изигран, че просто е бил заблуден в грандиозна схема? Те искаха клетките и ядрените оръжия да останат неутрални възможно най-дълго. Дайте на всеки поне още един час шанс да проследи всичко. Сега обаче... сега играта се промени.
  
  Какво да правя?
  
  "Март?" той отговори след четвъртото позвъняване.
  
  Непознат глас се обърна към него. "Нееее! Това е Gatorrrr!"
  
  Дрейк дръпна телефона от ухото си, а скърцането, гласът се повишаваше в края на всяка дума, оскърбявайки тъпанчетата му.
  
  "Кой е това? Къде е Марш?
  
  "Казах - Gatorrrr! Глупостите вече пълзят. Където трябва да бъде. Но имам още една молба към теб, ъъъъ. Още един и тогава бомбата или ще избухне, или не. Зависи от теб!"
  
  "Майната ми." На Дрейк му беше трудно да се концентрира върху думите поради произволните викове. - Трябва да се успокоиш малко, приятелю.
  
  "Бягай, зайо, бягай, бягай, бягай. Намерете полицейския участък на ъгъла на 3-та и 51-ва и вижте какви парчета месо сме ви оставили ооооо. Ще разберете последното изискване, когато стигнете там.
  
  Дрейк се намръщи, търсейки паметта си. Има нещо много познато в този адрес...
  
  Но гласът отново прекъсна мислите му. "Сега бягай! Бягай! Зайо, бягай и не поглеждай назад! Ще избухне след минута или час, ррр! И тогава нашата война ще започне!"
  
  "Марш искаше само откуп. Парите за бомбата са ваши.
  
  "Нямаме нужда от вашите пари, yyyy! Мислите ли, че няма организации - дори вашите собствени организации - които да ни помагат? Мислите ли, че няма богати хора, които да ни помагат? Мислите ли, че няма заговорници, които тайно да финансират нашата кауза? Ха ха, ха ха ха!"
  
  Дрейк искаше да протегне ръка и да счупи врата на лудия, но тъй като не можеше да го направи - все още - той направи следващото най-добро нещо.
  
  Обаждането беше прекъснато.
  
  И накрая мозъкът му обработи всяка частица информация. Другите вече знаеха. Лицата им бяха бели от страх, телата им бяха напрегнати от напрежение.
  
  "Това е нашият сайт, нали?" Дрейк каза. "Където са сега Хейдън, Кинимака и Мур."
  
  - И Рамзес - каза Мей.
  
  Ако бомбата беше избухнала точно в този момент, отборът нямаше да може да бяга по-бързо.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И СЕДМА ГЛАВА
  
  
  Хейдън огледа мониторите. Тъй като голяма част от станцията беше опразнена и дори агентите, назначени лично на Мур, бяха изпратени по улиците, за да помогнат, местният център за вътрешна сигурност се почувства претоварен до точката на разпадане. Събитията, които се развиват в града, за момента взеха предимство пред събирането на Рамзес и Прайс, но Хейдън забеляза липсата на контакт между тях и се зачуди дали и двамата наистина нямаха какво да си кажат. Рамзес беше знаещ човек, който имаше всички отговори. Прайс беше просто още един измамник, преследващ долари.
  
  Кинимака помогна за работата на мониторите. Хейдън прегледа случилото се между тях по-рано, когато хаваецът посъветва да не се извлича информация от двамата мъже, и сега се зачуди каква е реакцията й.
  
  Беше ли права? Беше ли жалък?
  
  Нещо за което да помисля по-късно.
  
  Пред нея проблеснаха образи, всички намалени върху десетки квадратни екрани, черно-бели и цветни, сцени на калници и пожари, блестящи линейки и ужасени тълпи. Паниката сред жителите на Ню Йорк беше сведена до абсолютния минимум; въпреки че събитията от 9-11 все още бяха пресен ужас в съзнанието им и оказваха влияние върху всяко решение. За толкова много хора, които са имали история за оцеляване на 9-11, от тези, които не са отишли на работа този ден до тези, които са закъснели или са изпълнявали задачи, страхът никога не е напускал мислите им. Туристите бягаха в ужас, често за да се изправят пред следващия неочакван удар. Полицията започна да разчиства улиците сериозно, с малко съпротива от вечно раздразнителните местни жители.
  
  Хейдън провери часа... беше едва 11 сутринта. По-късно се усети. Останалата част от екипа беше в мислите й, стомахът й се свиваше от страх, че може да загубят живота си днес. Защо, по дяволите, продължаваме да правим това? Ден след ден, седмица след седмица? Шансовете стават по-неблагоприятни всеки път, когато се бием.
  
  И по-специално Дал; Как този човек остана на това? Със съпруга и две деца мъжът трябва да има работна етика с размерите на връх Еверест. Уважението й към войника никога не е било по-високо.
  
  Кинимака почука един от мониторите. "Можеше да е лошо."
  
  Хейдън се втренчи в него. "Какво е това... о, мамка му."
  
  Зашеметена, тя наблюдава как Рамзес предприема действия, тича към Прайс и удря главата му в земята. След това принцът терорист застана над борещото се тяло и започна да го рита безмилостно, като всеки удар предизвикваше вик на агония. Хейдън се поколеба отново и тогава видя локва кръв да се разлива по пода.
  
  "Тръгвам надолу."
  
  "И аз ще отида". Кинимака започна да се надига, но Хейдън го спря с жест.
  
  "Не. Тук си необходим."
  
  Без да обръща внимание на погледите, тя се втурна обратно към мазето, направи знак на двамата пазачи, стоящи в коридора, и отвори външната врата към килията на Рамзес. Те се втурват заедно с извадени оръжия.
  
  Левият крак на Рамзес се блъсна в бузата на Прайс, счупвайки костта.
  
  "Спри се!" Хейдън изпищя от гняв. - Ти го убиваш.
  
  "Не те интересува", Рамзес отново използва оръжието си, разбивайки челюстта на Прайс. "Защо трябва да? Принуждаваш ме да деля една килия с тази измет. Искаш ли да говорим? Е, така се изпълнява желязната ми воля. Може би сега ще разберете."
  
  Хейдън изтича до решетката и пъхна ключа в ключалката. Рамзес се подпря и след това започна да стъпва по черепа и раменете на Прайс, сякаш търсеше слаби места и се наслаждаваше на процеса. Прайс беше спрял да крещи и можеше само да издава тихи стонове.
  
  Хейдън отвори широко вратата, подкрепян от двама пазачи. Тя атакува без церемонии, удряйки Рамзес зад ухото с пистолета и го отблъсквайки от Робърт Прайс. След това тя падна на колене до хленчещия мъж.
  
  "Ти си жив?" Определено не искаше да изглежда твърде притеснена. Хора като него гледаха на безпокойството като на слабост, която можеше да се използва.
  
  "Боли?" Тя се притисна към ребрата на Прайс.
  
  Писъкът й каза, че "да, случи се".
  
  "Добре, добре, спри да хленчиш. Обърни се и ме остави да те видя.
  
  Прайс се помъчи да се преобърне, но когато го направи, Хейдън трепна при вида на маската от кръв, счупени зъби и разкъсани устни. Тя видя, че ухото й е зачервено и окото й е толкова подуто, че може никога повече да не работи. Въпреки най-добрите си желания, тя трепна.
  
  "Глупости".
  
  Тя се насочи към Рамзес. "Пич, дори не е нужно да те питам дали си луд, нали? Само луд би направил това, което правиш ти. причина? Мотив? Мишена? Съмнявам се, че дори ти е минавало през ума.
  
  Тя вдигна глока, не съвсем готова за стрелба. Стражите до нея прикриваха Рамзес, в случай че я нападне.
  
  "Стреляй", каза Рамзес. "Спасете се от свят, пълен с болка."
  
  "Ако това беше твоята страна, твоят дом, щеше да ме убиеш веднага, нали? Ти би сложил край на всичко."
  
  "Не. Какво е забавното да убиваш толкова бързо? Първо бих унищожил достойнството ти, като те съблека и вържа крайниците ти. Тогава бих пречупил волята ти, използвайки случаен метод, без значение какво изглежда правилно в този момент. Тогава щях да измисля начин да те убия и да те връщам отново и отново, накрая да отстъпя, когато ме молеше за стотен път да сложа край на живота ти.
  
  Хейдън гледаше, виждайки истината в очите на Рамзес и неспособен да спре да трепери. Ето един човек, който без да се замисли, би взривил ядрена бомба в Ню Йорк. Вниманието й беше толкова погълнато от Рамзес, както и от пазачите й, че не реагираха на тътрещите се стъпки и накъсаното дишане, които идваха зад тях.
  
  Очите на Рамзес блеснаха. Хейдън знаеше, че са били измамени. Тя се обърна, но не достатъчно бързо. Прайс може да е бил министър на отбраната, но също така имаше забележителна военна кариера и сега преживяваше това, което си спомняше за нея. Той удари двете си ръце в протегнатата ръка на пазача, карайки пистолета му да издрънчи на пода, а след това удари юмрук в стомаха на мъжа, прегъвайки го наполовина. Докато правеше това, той падна, залагайки, че Хейдън и другият пазач няма да го застрелят, залагайки позицията си по няколко начина, и падна върху пистолета.
  
  И той стреля под мишницата си, като куршумът уцели зашеметения пазач в окото. Хейдън остави настрана емоциите си и насочи глока си към Прайс, но Рамзес се втурна към нея като бик на трактор, цялата сила на тялото му парализира, събаряйки я от крака. Рамзес и Хейдън се олюляха през клетката, давайки възможност на Прайс да нанесе чист удар на втория гард.
  
  Той се възползва от това, използвайки объркването в своя полза. Вторият пазач умря преди ехото на куршума, който го уби. Тялото му падна на земята в краката на Прайс, наблюдавано от единственото функциониращо око на секретаря. Хейдън се измъкна изпод огромното тяло на Рамзес, все още държейки своя Глок, с диви очи, и държейки Прайс на прицел.
  
  "Защо?"
  
  "Щастлив съм да умра", каза Прайс нещастно. "Искам да умра".
  
  "За да помогнете за спасяването на този боклук?" Тя се препъна на пода, борейки се.
  
  "Остава ми още една игра", измърмори Рамзес.
  
  Хейдън усети как земята трепери под нея, стените на мазето трепереха и изхвърляха облаци хоросан. Самите решетки на клетката започнаха да треперят. Като пренареди ръцете и коленете си, тя се успокои и погледна нагоре-надолу, наляво и надясно. Хейдън се взря в светлините, които мигаха отново и отново.
  
  Сега какво? Какво по дяволите е това...
  
  Но тя вече знаеше.
  
  Обектът е бил обект на наземна атака.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ОСМА ГЛАВА
  
  
  Хейдън ахна, докато стените продължаваха да се тресат. Рамзес се опита да стане, но стаята се разтресе около него. Терористът падна на колене. Прайс гледаше със страхопочитание как самият ъгъл на стаята се промени, фугите се преместиха и пренаредиха, наклоните се изкривиха с всяка секунда. Хейдън избегна падащо парче хоросан, когато част от тавана се срути. Жици и въздуховоди висяха от покрива, люлеещи се като разноцветни махала.
  
  Хейдън се насочи към вратата на килията, но Рамзес беше достатъчно умен да й препречи пътя. Отне малко време, преди тя да осъзнае, че все още държи глока, а дотогава по-голямата част от тавана се срути, а самите решетки се огънаха навътре, почти рухнаха.
  
  "Мисля, че... ти прекали", каза Прайс задъхано.
  
  "Цялото това проклето място се разпада", извика Хейдън в лицето на Рамзес.
  
  "Все още не".
  
  Терористът се изправи и се втурна към далечната стена, облаци хоросан и парчета бетон и гипс летяха и падаха навсякъде около него. Външната врата провисна и след това се отвори. Хейдън сграбчи щангата и се издърпа, настигайки лудия, а Прайс куцукаше отзад. Имаха хора на върха. Рамзес можеше да стигне само толкова далеч.
  
  С тази мисъл Хейдън потърси телефона си, но едва успя да се справи с Рамзес. Този човек беше бърз, твърд и безмилостен. Той се изкачи с крачка по стълбите, като отхвърли предизвикателството на един полицай и го хвърли с главата напред към Хейдън. Тя хвана човека, задържа го и по това време Рамзес вече се промъкваше през горната врата.
  
  Хейдън се втурна да го преследва. Горната врата стоеше широко отворена, стъклото й беше напукано, рамките й разбити. Отначало всичко, което можеше да види от стаята с монитори, беше Мур, който се надигаше от пода и се протягаше да изправи няколко изкривени екрана. Други бяха изтръгнати от котвите си, откъснати от стената и се разбиха при кацане. Сега Кинимака се изправи с екрана, който падаше от раменете му, стъклото и пластмасата бяха уловени в косата му. Другите двама агенти в стаята се опитваха да се съберат.
  
  "Какво ни удари?" Мур избяга от стаята, когато забеляза Хейдън.
  
  "Къде, по дяволите, е Рамзес?" - изкрещя тя. - Не го ли видя?
  
  Устата на Мур зяпна. - Трябва да е в килийния блок.
  
  Кинимака избърса стъкло и други отломки от раменете си. "Гледах... Тогава целият ад избухна."
  
  Хейдън изруга силно, когато забеляза стълбите отляво, а след това балкона отпред, който гледаше към главния офис на участъка. Нямаше друг изход от сградата, освен да я пресекат. Тя изтича до парапета, грабна го и огледа стаята отдолу. Персоналът беше намален, както планираха терористите, но някои работни места на приземния етаж бяха заети. И мъже, и жени събираха вещите си, но повечето се насочваха към главния вход с извадени оръжия, сякаш очакваха нападение. Рамзес нямаше как да е сред тях.
  
  Къде тогава?
  
  Очакване. Гледам. Не беше...
  
  "Това не е краят!" - изкрещя тя. "Махнете се от прозорците!"
  
  Твърде късно. Блицкригът започна с колосална експлозия; предните прозорци избухнаха и част от стената се срути. Цялата гледна точка на Хейдън се промени, линията на покрива падна. Отломките избухнаха в цялата гара, когато полицията падна. Някои се надигнаха на колене или изпълзяха. Други бяха ранени или се оказаха в капан. RPG изсъска през счупената фасада и се блъсна в конзолата на служителя, изпращайки облаци пламък, дим и отломки в близкия район. След това Хейдън видя бягащи крака и много маскирани мъже, всички с оръжия на раменете. Разпръсквайки се на всяка страна, те се прицелваха във всичко, което мърдаше, и след това, след внимателно обмисляне, откриха огън. Хейдън, Кинимака и Мур веднага отвърнаха на огъня.
  
  Куршуми пробиха разрушената станция. Хейдън преброи единадесет души долу, преди дървеният балкон, който я защитаваше, да започне да се разпада на парчета. Снарядите минаха направо. Фрагментите се отчупиха, превръщайки се в опасни трески. Хейдън падна назад върху нея отзад и след това се преобърна. Жилетката й беше получила две леки удари, не от куршуми, а силната болка в долната част на прасеца й подсказа, че дървен шип е ударил откритата плът. Кинимака също ахна и Мур се изправи, за да съблече сакото си и да изчисти талашите от рамото си.
  
  Хейдън изпълзя обратно на балкона. През пролуките тя наблюдаваше напредването на нападателната група и чу гърлено мърморене, когато извикаха водача си. Рамзес избяга като ловуващ лъв, изчезнал от погледа на Хейдън за по-малко от секунда. Тя изтръгна възможността да стреля, но вече знаеше, че куршумът няма да лети близо.
  
  "Глупости!"
  
  Хейдън се изправи, изгледа яростно Кинимака и хукна към стълбите. Те не можеха да позволят на принца терорист да избяга. По негова дума бомбата щеше да бъде взривена. Хейдън имаше чувството, че няма да чака дълго.
  
  - Махай се, махай се! - извика тя на Мано. - Трябва незабавно да върнем Рамзес!
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  Кръстовището точно извън обекта обикновено беше претъпкано с хора, кръстовището беше задръстено от пешеходци, а пътищата бучеха в постоянния ритъм на преминаващи коли. Високите сгради с много прозорци обикновено отразяваха звуците на клаксони и смях между тях, което показваше подем в човешкото взаимодействие, но днес сцената беше много различна.
  
  Димът се изви над пътя и се издигна към небето. Счупени прозорци осеяха тротоарите. Приглушени гласове шепнеха около центъра, когато контусените и ранените идваха на себе си или излизаха от скривалищата си. Отблизо завиха сирени. Страната на 3-то авеню на сградата им изглеждаше така, сякаш гигантска мишка го е объркала с парче сиво сирене и е отхапала огромни хапки от него.
  
  Хейдън забеляза малко от това, като изтича от гарата и след това намали, докато се оглеждаше за бегълците. Право напред, на 51-ва улица, те бяха единствените, които тичаха - единадесет мъже, облечени в черно, с безпогрешния Рамзес, извисяващ се над останалите. Хейдън тичаше през осеяното с развалини кръстовище, зашеметена от тишината, която я заобикаляше, вика на тишината и надигащите се облаци прах, които се опитваха да я заслепят. Горе, в пролуките между покривите на офис сградите - прави бетонни колони, маркиращи перпендикулярна пътека като линии върху решетка - утринната слънчева светлина се бореше да си съперничи. Слънцето рядко се появяваше по улиците преди обяд, то се отразяваше от прозорците малко по-рано и огряваше само кръстовищата, докато не се издигна отгоре и не можеше да намери път надолу между сградите.
  
  Кинимака, вярното старо куче, бързаше до нея. "Има само дванадесет от тях", каза той. "Мур следи нашата позиция. Ще ги следваме, докато не получим подкрепление, става ли?
  
  - Рамзес - каза тя. "Това е наш приоритет. Ще си го върнем на всяка цена."
  
  "Хейдън", Кинимака почти се сблъска с паркиран микробус. "Не обмисляш това. Рамзес планира всичко. И дори да не го е направил - дори местоположението му да е изтекло по някакъв начин в петата камера - сега няма значение. Това е бомбата, която трябва да намерим."
  
  - Още една причина да заловим Рамзес.
  
  "Той никога няма да ни каже", каза Кинимака. "Но може би някой от учениците му ще го направи."
  
  "Колкото по-дълго можем да държим Рамзес извън равновесие", каза Хейдън. "Толкова по-добър шанс има този град да оцелее през всичко това."
  
  Препускаха по тротоара, като се пазеха в малкото сенки, хвърляни от високите сгради, и се опитваха да не вдигат шум. Рамзес беше в центъра на глутницата си и даваше заповеди, а сега Хейдън си спомни, че на пазара беше нарекъл тези мъже свои "легионери". Всеки от тях беше смъртоносен и верен на каузата си, много стъпала над обикновените наемници. Отначало дванадесет души бързаха без много да се замислят, оставяйки малко разстояние между себе си и мястото, но след минута започнаха да забавят и двама погледнаха назад, проверявайки дали има преследвачи.
  
  Хейдън откри огън, лаейки гневно от своя Глок. Един мъж падна, а останалите се обърнаха, стреляйки в отговор. Двамата бивши агенти на ЦРУ се скриха зад бетонна леха. Хейдън надникна зад кръглия му ръб, не искайки да изпуска врага си от поглед. Рамзес беше на ръба на срива, покрит от хората си. Сега тя видя, че Робърт Прайс е бил оставен на произвола на съдбата, едва можещ да стои прав, но все още се справя добре за пребит, застаряващ мъж. Вниманието й отново се насочи към Рамзес.
  
  "Той е точно там, Мано. Нека приключим с това. Мислиш ли, че ще експлодират, ако той умре?
  
  "По дяволите, не знам. Да го хванат жив щеше да е по-добре. Може би можем да го задържим за откуп.
  
  "Да, добре, първо трябва да се доближим достатъчно."
  
  Камерата се увеличи отново, този път покривайки бягството им. Хейдън тичаше от цветна леха на цветна леха, преследвайки ги по улицата. Куршуми профучаха между двете групи, счупиха стъкла и уцелиха паркирани коли. Опашка от разпръснати жълти таксита предлагаше на Хейдън по-добро прикритие и шанс да се приближи и тя не се поколеба да го вземе.
  
  "Нека да!"
  
  Тя се качи на първото такси, плъзна се настрани и използва друго, оставено отстрани на пътя, за да се покрие, докато тичаше към следващото. Прозорците избухнаха около нея, докато тъмничарите се опитваха да ги премахнат, но покритието означаваше, че новите легионери на Рамзес никога не са знаели къде се намират. Четири таксита по-късно и те принуждаваха бегачите да се скрият, забавяйки ги.
  
  Слушалката на Кинимаки започна да пука. "Помощта е на пет минути път."
  
  Но дори и това беше несигурно.
  
  Отново клетката функционира като компактна група. Хейдън се впусна в преследване, неспособен да затвори безопасно пролуката и също така беше принуден да пести боеприпаси. Стана очевидно, че клетката също започва да се тревожи за възможността да пристигнат подкрепления, тъй като движенията им стават по-неистови, по-малко предпазливи. Хейдън се прицели в един от ариергардовете и пропусна само защото той мина покрай изваяното дърво, докато тя стреля.
  
  Чист лош късмет.
  
  - Мано - каза тя внезапно. "Да не сме загубили някой от тях някъде?"
  
  "Пребройте отново."
  
  Тя можеше да брои само десет числа!
  
  Той се появи от нищото, изтъркулвайки се изпод паркирана кола със стил. Първият му удар се свърза със задната част на коляното на Кинимаки, което накара големия мъж да се наведе. Докато риташе, дясната му ръка вдигна малък PPK, чийто размер го правеше не по-малко смъртоносен. Хейдън отхвърли Кинимака настрана, сравнително малкото й тяло беше мощно и енергично като всеки спортист от световна класа, но дори това можеше само малко да трогне големия мъж.
  
  Куршумът прелетя между тях, зашеметяващ, спиращ дъха, най-краткият момент на истински ад, а след това легионерът се раздвижи отново. Друг удар беше свързан с коляното на Хейдън и Мано продължи падането си, блъскайки се с гърдите напред в същата паркирана кола, която техният враг използваше за прикритие. Изръмжаване му се изтръгна, когато отчаяно се опитваше да се завърти на колене.
  
  Хейдън почувства пронизваща болка в коляното си и, което е по-важно, внезапна загуба на равновесие. Тя знаеше повече за бягството на Рамзес и ужасния бюфет, който последва, отколкото за борещия се легионер, и всяка частица от нейното същество искаше бързо да приключи с това. Но този човек беше боец, истински боец и явно искаше да оцелее.
  
  Той отново стреля с пистолета. Сега Хейдън се радваше, че е загубила равновесие, защото не беше там, където той очакваше да бъде. Куршумът обаче ожулил рамото й. Кинимака се хвърли в ръката с пистолета, заравяйки го под планина от мускули.
  
  Легионерът моментално го изостави, виждайки безсмислието да се бие с хавайския. След това извади ужасяващо осем инчово острие и се хвърли към Хейдън. Тя се изви несръчно, за да спечели малко пространство, за да избегне фаталния удар. Кинимака замахнал с пистолета си, но легионерът го предусетил и го замахнал много по-бързо, ножът прорязал жестоко хавайеца по гърдите, което станало незначително заради жилетката на мъжа, но все пак го метнало на крака.
  
  Размяната даде на Хейдън шанса, от който се нуждаеше. Докато изваждаше пистолета си, тя предположи какво ще направи легионерът - да се обърне и да хвърли хитро нож - затова отстъпи встрани и дръпна спусъка.
  
  Три куршума се врязаха в гърдите на мъжа, докато ножът отскочи от вратата на колата и падна на пода, без да причини никаква вреда.
  
  "Вземете го Уолтър", каза Хейдън на Кинимаке. "Ще ни трябва всеки куршум."
  
  Когато се изправи, тя видя безпогрешна група въоръжени мъже, които бързаха по улицата, на няколкостотин ярда. Сега ставаше все по-сложно - групи от хора се появяваха и се скитаха по улиците, тръгваха към къщи или проверяваха щетите, или дори стояха на видно място и щракаха на устройствата си с Android - но гледката на главата на Рамзес, появяваща се на всеки няколко фута, беше моментално разпознаваема .
  
  "Сега се движи", каза тя, принуждавайки болките си, натъртени крайници да работят извън капацитета си.
  
  Камерата изчезна.
  
  "Какво-"
  
  Кинимака заобиколи колата, прескачайки предния капак.
  
  - Голям спортен магазин - каза задъхано хаваецът. "Те се гмурнаха."
  
  "Край на пътя, принц Рамзес", Хейдън изплю последните две думи с презрение. "Побързай, Мано. Както казах, трябва да занимаваме копелето и да отклоним вниманието му от тази ядрена бомба. Всяка минута, всяка секунда е от значение."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТА
  
  
  Заедно минаха през все още люлеещите се входни врати на спортния магазин и влязоха в неговия огромен, тих интериор. Витрини, стелажи и закачалки за дрехи бяха навсякъде, по всяка пътека. Монтиран на тавана с отворена рамка, осветлението беше осигурено от светещи плочки. Хейдън се взря в отразяващия бял под и видя прашни отпечатъци, водещи към сърцето на магазина. Набързо тя провери магазина си и коригира жилетката си. Лицето, което надничаше изпод закачалката за дрехи, я накара да трепне, но страхът, гравиран в чертите му, я накара да омекне.
  
  "Не се притеснявай", каза тя. - Слез и мълчи.
  
  Нямаше нужда да пита за посоката. Въпреки че може да са следвали кални следи, шумът пред тях издаваше позициите на техните цели. Постоянното стенене на Прайс беше допълнителна полза. Хейдън се плъзна под метален подлакътник, пълен с клинове, и мина покрай плешив манекен в тренировъчна униформа на Nike в зоната, запазена за спортно оборудване. Стелажи за щанги, табла за тежести, батути и бягащи пътеки, подредени в равни редици. Тъкмо се преместих в друга секция, имаше терористична група.
  
  Един мъж я видял, алармирал и открил огън. Хейдън тичаше силно и под ъгъл, чувайки как куршумът отскача от металната ръка на гребеца само на сантиметри вляво от нея. Кинимака скочи настрани, приземи се тежко върху конвейерната част на бягащата пътека и се претърколи през пролуката. Хейдън върна комплимента на легионера, като направи дупка в рафта с маратонките над главата му.
  
  Мъжът бавно отстъпи назад, докато колегите му се разотидоха. Хейдън хвърли розовата чанта във въздуха, за да провери номерата им и направи гримаса, когато четири отделни изстрела я удариха силно.
  
  - Може би прикривайки бягството на Рамзес - въздъхна Кинимака.
  
  "Ако някога имаме нужда от Торстен Дал", въздъхна Хейдън.
  
  "Искаш ли да опитам луд режим?"
  
  Хейдън не успя да потисне смеха си. "Мисля, че това е по-скоро избор на начин на живот, отколкото смяна на предавката", каза тя.
  
  - Каквото и да е - каза Кинимака. "Нека побързаме."
  
  Хейдън го победи с юмрук, изскочи от прикритието и бързо откри огън. Една от фигурите изхриптя и падна настрани, останалите се наведоха. Хейдън ги атакува, оставяйки препятствия по пътя им, но затваряйки пролуката възможно най-бързо. Легионерите се оттеглиха, стреляйки високо, и изчезнаха зад високия до тавана рафт с маратонки от всички налични марки и цветове. Хейдън и Кинимака седнаха от другата страна и спряха за секунда.
  
  "Готов?" - Попитах. Хейдън въздъхна, докато освобождаваше падналия член на клетката от оръжието му.
  
  "Върви", каза Кинимака.
  
  Когато се издигнаха, изстрел от картечен огън леко смачка тренировъчната стойка над главите им. Върху тях валяха парчета метал и картон, платно и пластмаса. Хейдън се покатери до ръба, въпреки че цялата конструкция се люлееше.
  
  "О..." започна Кинимака.
  
  "Глупости!" Хейдън свърши и скочи.
  
  Цялата горна половина на широкия плот се срути, разкъсана на парчета и падна върху тях. Огромна, надвиснала стена от рафтове, хвърляше настрани метални подпори, картонени кутии и купища нови платнени обувки, когато пристигнаха. Кинимака вдигна ръка, сякаш за да се защити от сградата и продължи да се движи уверено, но поради масата си изостана от бягащия Хейдън. Когато тя се претърколи от падащата маса, влачещият й крак се закачи за метална опора, Кинимака зарови глава под ръцете си и се стегна, докато тя падна върху него.
  
  Хейдън завърши хвърлянето с пистолет в ръка и погледна назад. "Мано!"
  
  Но нейните проблеми тепърва започваха.
  
  Четирима легионери я нападнаха, като изритаха пистолета и удряха тялото й с прикладите на пушките си. Хейдън се покри и след това се нави още малко. Стойка с баскетболни топки се преобърна, изпращайки оранжеви топки, летящи във всички посоки. Хейдън погледна през рамо, видя движещи се сенки и се огледа за своя Глок.
  
  Чу се изстрел. Тя чу куршум да удря нещо близо до главата й.
  
  "Спрете точно тук", каза гласът.
  
  Хейдън замръзна и погледна нагоре, когато сенките на хората на Рамзес се спуснаха върху нея.
  
  "Сега си с нас."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ПЪРВА
  
  
  Дрейк нахлу в разрушената зона, Алиша до него. Първото движение, което видяха, беше от Мур, когато той се обърна на балкона на горния етаж и насочи пистолет към тях. След половин минута на лицето му се изписа облекчение.
  
  - Най-после - въздъхна той. "Мисля, че вие пристигнахте първи тук."
  
  "Получихме малко предварително предупреждение", каза Дрейк. - Някакъв клоун на име Алигатор?
  
  Мур изглеждаше озадачен и им махна да се качат горе. "Никога не съм чувал за него. Той ли е водачът на петата клетка?"
  
  "Ние така мислим, да. Той е шибан wazzok с задник, пълен с глупости, но сега той отговаря за тази ядрена бомба."
  
  Мур гледаше с отворена уста.
  
  Алисия преведе. "Алигаторът звучи по-луд от Джулиан Марш след десет галона кафе и бих казал, че това е невъзможно, докато не чух какво има да каже. И така, къде е Хейдън и какво се случи тук?
  
  Мур им изложи всичко, коментирайки битката между Рамзес и Прайс и след това бягството. Дрейк поклати глава относно състоянието на станцията и неадекватното разпределение на агентите.
  
  "Може ли той да е планирал това? Идвате чак от този проклет замък в Перу? Дори когато разглеждахме базара?"
  
  Май изглеждаше скептична. "Звучи малко пресилено дори за една от вашите теории."
  
  - И това няма значение - каза Алиша. "Наистина ли? Искам да кажа, на кого му пука? Трябва да спрем да се обгазяваме и да започнем да търсим.
  
  - Този път - каза Мей. "Съгласен съм с Таз. Може би последният й любовник наистина я е вразумил. Тя хвърли грациозен поглед към Бо.
  
  Дрейк се сви, когато Мур го погледна с още по-широки очи. Агентът от вътрешното министерство се втренчи в четиримата.
  
  "Звучи като страхотно парти, момчета."
  
  Дрейк сви рамене. "Къде отидоха? Хейдън и Кинимака?"
  
  Мур посочи. "51-ви. Последва Рамзес, единадесетте му последователи и онзи идиот Прайс в дима. Изгубих ги от поглед само след няколко минути.
  
  Алиша посочи редица екрани. "Можете ли да ги намерите?"
  
  "Повечето канали са деактивирани. Екраните са унищожени. Ще ни бъде трудно да намерим Battery Park точно сега."
  
  Дрейк отиде до счупения парапет на балкона и огледа гарата и улицата отвън. Беше странен свят, който лежеше пред него, в противоречие с града, който си представяше, отново по петите си, поне за днес. Знаеше само един начин да помогне на тези хора да станат по-добри.
  
  Пазете ги.
  
  - Имате ли други новини? - попита Мур. "Вярвам, че си говорил с Марш и този тип Алигатор."
  
  "Точно това, което ви казахме", каза Алиша. "Проверихте ли кодовете за деактивиране?"
  
  Мур посочи мигаща икона, която току-що беше започнала да мига на един от оцелелите екрани. "Да гледаме".
  
  Дрейк се върна, когато Бо се отправи към охладителя за вода, за да си вземе питие. Мур прочете имейла на глас, бързо стигна до същината и потвърди автентичността на кодовете за деактивиране.
  
  - И така - внимателно прочете Мур. "Кодовете всъщност са кошер. Трябва да кажа, че това е невероятно. Мислиш ли, че Марш е знаел, че ще бъде узурпиран?"
  
  "Може да има много причини", каза Дрейк. "Сигурност за себе си. Балансиране на ръба. Простият факт е, че на мъжа не му достигат шест патрона до пълен клипс. Ако този Алигатор не звучеше толкова претенциозно, всъщност щях да се чувствам по-сигурен в момента."
  
  "Уапи?"
  
  "Ядки?" Дрейк опита. "Не знам. Хейдън говори вашия език по-добре от мен.
  
  "Английски". Мур кимна. "Нашият език е английски."
  
  "Щом казваш. Но това е хубаво нещо, момчета. Истинските кодове за деактивиране са нещо добро."
  
  - Разбирате ли, че така или иначе можехме да се свържем с тях, след като учените установиха произхода на ядрения заряд? - каза Бо, когато се върна и отпи от пластмасовата чаша.
  
  "Ъм, да, но все още не се е случило. И доколкото знаем, те са променили кодовете или са добавили нов тригер.
  
  Бо прие това с леко кимване.
  
  Дрейк погледна часовника си. Бяха на гарата почти десет минути и нямаше нито дума от Хейдън или Дал. Днес десет минути ми се сториха цяла вечност.
  
  "Обаждам се на Хейдън." Извади мобилния си телефон.
  
  - Не се притеснявай - каза Май. "Това не е ли Кинимака?"
  
  Дрейк се обърна рязко към мястото, където тя посочи. Непогрешната фигура на Мано Кинимаки куцукаше стабилно надолу по улицата, приведена, очевидно изпитваща болка, но упорито крачеше към гарата. Дрейк преглътна дузина въпроса и вместо това се втурна право към човека, който можеше да им отговори. След като излязоха, екипът хвана Мано на пълно с развалини кръстовище.
  
  "Какво става приятел?"
  
  Облекчението на хавайеца при срещата с тях беше помрачено от някаква ужасна душевна болка, която се криеше точно под повърхността. "Те имат Хейдън", прошепна той. "Свалихме трима от тях, но не се доближихме до Рамзес или Прайс. И тогава ни устроиха засада накрая. Извади ме от играта и докато се измъкнах изпод един тон развалини, Хейдън беше изчезнал."
  
  - Откъде знаеш, че са я хванали? - попита Бо. "Може би тя все още дебне?"
  
  "Ръцете и краката ми може да са били наранени", каза Кинимака. "Но ушите ми чуваха добре. Те я обезоръжили и я завлекли. Последното нещо, което казаха беше..." Кинимака преглътна със свито сърце, неспособен да продължи.
  
  Дрейк улови погледа на мъжа. "Ще я спасим. Ние винаги правим това."
  
  Кинимака трепна. "Не винаги".
  
  - Какво й казаха? - настоя Алисия.
  
  Кинимака погледна към небето, сякаш търсеше вдъхновение от слънчевата светлина. "Казаха, че ще й дадат да погледне отблизо тази ядрена бомба. Казаха, че ще я закачат на гърба й."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ВТОРА
  
  
  Торстен Дал остави няколко екипа да почистят района около Таймс Скуеър и отведе екипа си дълбоко в сенките, създадени от тясна уличка. Беше тихо и безгрижно, идеалното място за провеждане на важен телефонен разговор. Той първо се обади на Хейдън, но когато тя не отговори, той се опита да се свърже с Дрейк.
  
  "Разстоянието е тук. Какви са последните новини?
  
  "Ние сме в лайна, приятел..."
  
  - Отново си до топките? - прекъсна го Дал. "Какво ново?"
  
  "Този път не до врата ми. Тези луди копелета се измъкнаха или бяха разбити от клетките си. Рамзес и Прайс вече ги няма. Петата клетка се състои - или е била - от дванадесет души. Мано казва, че имат три.
  
  Дал улови интонацията. "Мано говори?"
  
  "Да приятел. Те хванаха Хейдън. Взеха я със себе си."
  
  Дал затвори очи.
  
  - Но все още имаме малко време. Дрейк опита положителната страна. "Те изобщо не биха го взели, ако искаха да го взривят веднага."
  
  Дал трябваше да признае, че йорките бяха прави. Той слушаше, докато Дрейк продължаваше да обяснява, че Марш вече е отстранен от ролята си на Принца на мрака и временно заменен от такъв, наречен Алигатор. Homeland успя да идентифицира този човек като американски поддръжник.
  
  "Наистина ли?" Дал каза. "За какво?"
  
  "Почти всичко, което може да предизвика анархия", каза Дрейк. "Той е наемник, но този път си изпусна нервите."
  
  "Мислех, че Рамзес винаги е управлявал бизнеса си "вкъщи".
  
  "Алигаторът е роден в Ню Йорк. Той може да предостави безценни логистични познания на операцията.
  
  "Да, това има смисъл." Дал въздъхна и потърка уморено очи. "И така, какво следва? Имаме ли координатите на Хейдън?"
  
  "Взеха й камерата. Сигурно са взели поне част от дрехите й, защото етикетът, зашит на ризата й, казва, че е под масата в Chipotle Mexican Grill, което току-що потвърдихме, че е глупост. Охранителните камери работят, но приемниците от наша страна в по-голямата си част са излезли от строя в резултат на атаката на сайта. Те сглобяват всичко, което могат. И просто нямат достатъчно работна ръка. Нещата могат да тръгнат много зле оттук нататък, приятелю.
  
  "Бих могъл?" - повтори Дал. "Бих казал, че сме преминали лошото и се насочваме по улицата на лошото, нали?"
  
  Дрейк направи пауза за момент, след което каза: "Надяваме се, че ще продължат да отправят искания", каза той. "Всяко ново изискване ни дава повече време."
  
  Дал нямаше нужда да казва, че все още не са постигнали никакъв напредък. Фактът беше очевиден. Тук те разчитаха на Homeland да открие местоположението на ядрената бомба, тичаха наоколо като предварително предупредени коледни пуйки, само за да може Мур да посочи местоположението, но цялото начинание се провали.
  
  "Всичко, което направихме, беше да неутрализираме няколко консуматива", каза той. "Ние дори не сме близо до действителния план на Рамзес и особено до края му."
  
  "Защо не слезете на гарата? Може и да сме заедно, когато се появи следващата следа."
  
  "Да, ще го направим." Дал махна на останалите от екипа си и определи правилната посока, за да ги отведе до 3-то авеню. "Здрасти, как се държи Мано?"
  
  "Човекът беше ударен силно в стена с рафтове. Не питай. Но той е нетърпелив да се бие, просто чака някой да му даде цел.
  
  Дал започна да бяга, когато приключиха разговора. Кенси спря до него и кимна. "Лош ход?"
  
  "Като се има предвид нашата ситуация, предполагам, че можеше да бъде и по-лошо, но, да, беше лош избор. Те отвлякоха Хейдън. Отведе я до мястото, където е бомбата.
  
  "Е, това е страхотно! Искам да кажа, нямате ли всички скрити маяци?"
  
  "Ние правим. И го изхвърлиха заедно с дрехите й.
  
  "Мосад ти влезе под кожата", тихо каза Кенси. "Добре за тях, но не и за мен. Накара ме да се почувствам, че принадлежа."
  
  "Би било". Дал кимна. "Всички ние трябва да чувстваме, че контролираме собствената си съдба и че всяко решение е по същество свободно. Това не е манипулация".
  
  "Тези дни", пръстите на Кенси се свиха и след това се свиха в юмруци, "ти ме манипулираш на свой риск", тя му дари лека усмивка. "С изключение на теб, приятелю, можеш да ме манипулираш по всяко време и където пожелаеш."
  
  Дал погледна настрани. Бриджит Макензи беше неудържима. Жената знаеше, че той е женен мъж, баща, но все пак се поддаде на изкушението. Разбира се, по един или друг начин, тя нямаше да остане тук дълго.
  
  Проблема решен.
  
  Смит и Лорън също тичаха заедно, разменяйки тихи коментари. Йорги излезе отзад, уморен и осеян с отломки, но подскачащ с игрива решителност. Дал знаеше, че това е първото му истинско преживяване на неистова, случайна битка, и смяташе, че се е справил добре. Улиците минаха и после завиха наляво по 3-то авеню, насочвайки се към пресечката с 51-во.
  
  Това бяха няколко странни минути за Дал. Някои райони на града бяха невредими и докато много магазини останаха отворени и хората влизаха вътре с чувство на трепет, други бяха пусти, почти лишени от живот. Няколко улици бяха отцепени с коли на полицията за борба с безредиците и армейски автомобили с четири колела, разпръснати навсякъде. Някои райони се свиха от срам пред присъствието на грабителите. В по-голямата си част хората, които видя, не разбираха какво да правят, така че той добави гласа си към това, което смяташе за властите, и ги покани да се укрият, където могат.
  
  И тогава пристигнаха на мястото, където Дрейк и другите чакаха, надявайки се и планирайки да спасят Хейдън Джей.
  
  Изминаха само няколко часа от началото на този ден. И сега те отчаяно търсеха начин да намерят ядрена бомба. Дал знаеше, че няма да има връщане назад; не можеше да избяга или да се скрие в бункери. Екипът на SPEAR беше в него до края. Ако градът умре днес, това няма да е поради липса на герои, които се опитват да го спасят.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ТРЕТА
  
  
  Хейдън остана мълчалив, докато Рамзес насочваше действието и реакцията, напомняйки на хората си кой командва, изпробвайки тяхната абсолютна лоялност. След като я измъкнаха от магазина за спортни стоки, те я принудиха да тича сред тях на 3-то авеню, след което й трябваше време да намерят и изхвърлят мобилния й телефон и да скъсат бронежилетката й. Рамзес изглежда имаше известни познания за устройствата за проследяване и тяхното местоположение и нареди на хората си да свалят ризата й. Малкото устройство бързо беше намерено и изхвърлено, след което групата продължи да бяга по, изглежда, напълно случаен маршрут.
  
  Хейдън остана с впечатлението, че това изобщо не е така.
  
  Отне известно време. Групата свали по-големите си оръжия и черни връхни дрехи, разкривайки нормалната си туристическа униформа отдолу. Изведнъж те бяха ярки, безобидни, част от стотици разтревожени тълпи, обикалящи по улиците на града. Полицейски и армейски патрули се наредиха по някои от маршрутите, но камерите просто завиха по една тъмна уличка, а след това по друга, докато се разчистят. Хейдън получи резервно яке, което да носи. По някое време те се качиха на предварително подготвени мотоциклети и бавно излязоха от центъра на Манхатън.
  
  Но не твърде далеч. Хейдън желаеше с всички сили да може да предаде съобщението на някого - всеки - сега, когато знаеше местоположението на бомбата. Нямаше значение, че можеха да я убият - важното беше само тези фанатици да бъдат спрени.
  
  Моторите се претърколиха част от алеята и след това десет души - осемте останали легионери, Рамзес и Прайс - се последваха един друг през ръждясала метална странична врата. Хейдън се озова в средата им, награда от войната, и въпреки че вече знаеше съдбата си, тя се опита да улови всеки поглед, всяка промяна на посоката и всяка прошепната дума.
  
  Отвъд счупената външна врата вонящ вътрешен коридор водеше до бетонно стълбище. Тук един от мъжете се обърна към Хейдън и опря ножа си в гърлото й.
  
  - Тишина - каза Рамзес, без да се обръща. - Бих предпочел да не те убивам засега.
  
  Изкачиха четири етажа и спряха за миг пред вратата на апартамента. Когато се отвори, групата се натъпка вътре, изтичвайки от коридора възможно най-бързо. Рамзес спря в центъра на стаята с протегнати ръце.
  
  "И ето ни тук", каза той. "С милион края и поне едно начало. Жителите на този град ще напуснат този живот, без да знаят, че това е началото на нашия нов път, нашата свещена война. Това-"
  
  "Наистина ли?" Сух глас прекъсна тирадата. "Част от мен иска да ти вярва, Рамзес, но другата част, по-лошата част, мисли, че си пълен с това."
  
  Хейдън успя да види Джулиан Марш за първи път. Питиецът изглеждаше странен, изкривен, сякаш част от него се беше сгъната в друга. Носеше дрехи, които никога нямаше да му паснат, независимо от годината или текущата тенденция. Едното око беше начерняло, другото беше широко отворено и не мигаше, а едната обувка падна. От дясната му страна седеше ефектна брюнетка, която Хейдън не разпозна, но от начина, по който бяха притиснати един към друг, беше ясно, че са свързани по повече от един начин.
  
  Така че не съюзник.
  
  Хейдън наблюдаваше с презрение как Рамзес реагира на подигравката на Марч. "Знаеше?" - попита принцът терорист. "Че те измамихме още преди да те срещнем. Преди дори да знаем името на глупака, който ще пренесе нашия вечен пламък в сърцето на Америка. Дори твоят, Тайлър Уеб, те предаде.
  
  "Майната му на Уеб", каза Марш. "И тръгвай."
  
  Рамзес се извърна със смях. "Нека се върнем към това, което казах. Дори хората, които работят тук, мразят този град. Твърде скъпо е, твърде много туристи. Обикновените мъже и жени не могат да си позволят да живеят тук и се борят да стигнат до работа. Можете ли да си представите горчивината, която расте срещу системата и хората, които продължават да я подкрепят? Пътните такси се начисляват по мостове и тунели. Ти си нищо, ако нямаш пари. Алчността, алчността, алчността е навсякъде. И ми става лошо."
  
  Хейдън мълчеше, все още пресмятайки следващия си ход, все още наблюдавайки реакцията на Марш.
  
  Рамзес направи крачка встрани. "И Алигатор, старият ми приятел. Радвам се да те видя отново."
  
  Хейдън гледаше как мъжът на име Алигатор прегръща шефа си. Опитвайки се да остане малка, тиха и може би незабелязана, тя пресметна колко крачки ще й трябват, за да стигне до вратата. Твърде много за сега. Чакай, просто чакай.
  
  Но колко дълго можеше да си го позволи? Въпреки думите на Рамзес, тя се чудеше дали изобщо иска да избегне ядрена експлозия. Добрата новина беше, че властите затвориха въздушното пространство, така че човекът не бързаше.
  
  Робърт Прайс се хвърли на стол със стон. Той помоли най-близкия легионер за бутилка аспирин, но беше явно игнориран. Марш присви очи към министъра на отбраната.
  
  "Познавам ли те?"
  
  Прайс се сгуши по-дълбоко във възглавницата си.
  
  Хейдън огледа останалата част от стаята, едва сега забеляза масата за хранене, която стоеше до далечния прозорец със завеси.
  
  По дяволите, какво е това...?
  
  Беше по-малък, отколкото си бе представяла. Раницата беше по-голяма от стандартния модел, твърде голяма, за да се побере в горното отделение на самолет, но нямаше да изглежда твърде неудобно на гърба на по-едър човек.
  
  "Продадох ти го, Марч", каза Рамзес. "С надеждата, че ще донесете това в Ню Йорк. За това ще съм вечно благодарен. Считайте го за подарък, когато ви кажа, че на вас и вашия приятел ще бъде позволено да усетите всепоглъщащия огън. Това е най-доброто, което мога да ти предложа и много по-добро от нож в гърлото ти.
  
  Хейдън запомни ядрената бомба - нейния размер, форма и външния вид на раницата - в случай, че може да й потрябва. Нямаше как да е умряла тук днес.
  
  След това Рамзес се обърна към хората си. - Пригответе я - каза той. "И не спестявайте на американската кучка грам болка."
  
  Хейдън знаеше, че идва. Не бяха успели да вържат ръцете й по пътя до тук и сега тя се възползва напълно от това. Толкова много неща зависеха от нея тогава - съдбата на града, нацията, по-голямата част от цивилизования свят. Вазата отдясно й беше полезна, гърлото й имаше перфектната ширина за ръката й и точната тежест, за да нанесе някаква повреда. Той се разби в слепоочието на най-близкия мъж, назъбени парчета паднаха на пода. Когато той вдигна ръка, Хейдън грабна пистолета, но след като го видя здраво увит около рамото му, тя веднага се предаде, вместо да използва хватката си за цевта, за да го извади още повече от равновесие. Оръжията бяха насочени, но Хейдън не им обърна внимание. Сега това беше чисто салон за последен шанс... без повече борба за живота й - по-скоро като битка за оцеляването на града. И не са ли я докарали нелегално тук под прикритие? Това й подсказа, че огнестрелните оръжия няма да бъдат гледани с добро око.
  
  Алигаторът я приближи отстрани, но Рамзес го задържа. Още едно интересно откритие. Алигаторът беше важен за Рамзес. В следващия момент тя беше погълната, неспособна да се фокусира отвъд ръцете и краката, които я удряха. Парирах един-два удара, но винаги имаше още един. Това не са телевизионни злодеи - учтиво изчакващи единия да бъде ударен, за да може другият да се намеси. Не, тези я заобиколиха и я нападнаха всички наведнъж, така че колкото и да спираше и да удряше, още двама я удряха. Болката избухна на повече места, отколкото можеше да преброи, но тя се възползва от препъването си, за да вземе назъбено парче от вазата и да наряза двамата мъже по лицето и ръцете. Те се оттеглиха, кървящи. Тя се претърколи на чифт крака, карайки собственика им да се претърколи. Тя се опита да хвърли тежка чаша към прозореца, мислейки, че ще привлече вниманието, но проклетото нещо излетя на около половин метър от прозореца.
  
  Какво би направил Дрейк?
  
  Тя го знаеше. Точно това. Той ще се бори до последния си дъх. През гората от крака тя търсеше оръжие. Очите й срещнаха очите на Марч и жената, но те само се вкопчиха още по-здраво един в друг, намирайки утеха в странното общуване. Хейдън риташе и се извиваше, аплодирайки всеки едва потиснат писък, след което намери дивана зад себе си. Използвайки това като опорна точка, тя се насили да се изправи.
  
  Един юмрук се заби в лицето й и звездите избухнаха. Хейдън поклати глава, изчиствайки кръвта, и отвърна на удара, карайки противника си да падне. Друг юмрук я удари отстрани на главата, а след това мъжът я сграбчи през кръста, събори я от краката и я постави обратно на дивана. Хейдън го прехвърли през гърба си, използвайки собствената си инерция. След секунда тя отново беше на крака, с наведена глава, нанасяше удари по ребрата, врата, слабините и коленете, нанасяйки удар след удар, ритник след удар.
  
  Тя видя Рамзес да пристъпва към тях. "Осем души!" - той извика. "Осем мъже и едно малко момиченце. Къде ти е гордостта?
  
  "На същото място като яйцата им", каза задъхано Хейдън, нанасяйки им щети, чувствайки се уморени, болката от многобройните удари, борбата с яростта намалява. Това нямаше да продължи вечно и тя нямаше надежда да избяга.
  
  Но тя не спираше да опитва. Никога не се отказваше. Животът беше ежедневна битка, независимо дали беше буквална или не. Докато силата от ударите й и енергията от крайниците й се изтощаваха, Хейдън все още удряше, въпреки че ударите й вече не бяха достатъчни.
  
  Мъжете я вдигнаха на крака и я помъкнаха през стаята. Тя усети как силата й се връща и прокара ботуша си по пищяла, което я накара да изпищи. Ръцете се стегнаха около мускулите й, тласкайки я към далечния прозорец.
  
  Рамзес стоеше над масата, на която лежеше ядреното куфарче.
  
  - Толкова малък - каза той замислено. "Толкова неподходящо. И все пак толкова запомнящо се. Съгласен ли си?"
  
  Хейдън изплю кръв от устата си. "Съгласен съм, че вие сте лудата творба на века."
  
  Рамзес я погледна озадачен. "Правиш? Разбирате, че това са Джулиан Марш и Зоуи Шиърс от The Pythians, които се прегръщат там долу, нали? А техният лидер - Webb - къде е той? Предполагам, че ще претърся света за древно археологическо съкровище. Следвам отдавна загиналата следа на отдавна загинал аристократ. Следва собствените си луди стъпки, докато светът гори. Не се доближавам до лудата работа на века, мис Джей.
  
  И въпреки че Хейдън вътрешно призна, че е прав за нещо, тя запази мълчание. В края на деня всички трябва да ги чака камера с филц.
  
  "И така, какво следва, интересува ли ви се да знаете?" - попита я Рамзес, усмихвайки се. "Е, не чак толкова много, ако трябва да съм честен. Всички сме там, където искаме да бъдем. Вие сте с ядрена бомба. Аз съм с Алигатор, моя експерт по бомби. Моите хора са на моя страна. Ядрена бомба? То е почти готово да... - той направи пауза - да стане едно със света. Трябва ли да кажем...след час?"
  
  Очите на Хейдън я издадоха.
  
  "О, ха-ха. Сега се чудите. Това твърде много време ли е за вас? Значи десет минути?"
  
  - Не - въздъхна Хейдън. "Не можеш. Моля те. Трябва да има нещо, което искате. Нещо, за което можем да се съгласим.
  
  Рамзес се втренчи в нея, сякаш против волята си внезапно я съжали. "Сборът от всичко, което искам, е в тази стая. Унищожаването на така наречения Първи свят.
  
  "Как се прави сделка с хора, които искат само да те убият или да умрат опитвайки се?" - каза Хейдън на глас. - Или ги спрете, без да прибягвате до кръвопролития. Най-голямата дилема за новия свят.
  
  Рамзес се засмя. "Вие хора сте толкова глупави." Той се засмя. "Отговорът е: "Не трябва". Убийте ни или ни се поклонете. Спрете ни или ни гледайте да пресичаме вашите граници. Това е единствената ви дилема."
  
  Хейдън отново се бореше, докато мъжете съблякоха новата й риза и след това поставиха бомбата така, че да е завързана отпред. Алигатор беше този, който излезе напред, разкопча раницата и откачи няколко жици отвътре. Хейдън беше сигурен, че трябва да бъдат прикрепени към механизъм с таймер. Дори такива луди терористи не биха рискували да изключат истински взривни устройства.
  
  Тя се надяваше.
  
  Алигаторът дръпна жиците и след това погледна към Рамзес, чакайки разрешение да продължи. Великанът кимна. Мъжете хванаха ръцете на Хейдън и я избутаха напред през масата, извивайки тялото й, докато ядрената бомба притисна корема й. След това я задържаха на място, докато Алигатор уви жиците първо около гърба и гърдите й, след това надолу между краката й и накрая нагоре, докато се срещнат в долната част на гърба й. Хейдън усети всяко дръпване на жиците, всяко движение на раницата. Накрая те използваха колани със средна якост и тиксо, за да гарантират, че ядрената бомба е здраво залепена за тялото й и че е увита около него. Хейдън тества връзките й и установи, че тя едва се движи.
  
  Рамзес се отдръпна, за да се възхити на делото на Алигатора. "Перфектно", каза той. "Американският дявол зае идеална позиция да унищожи страната си. Това е подходящо светилище, както и този грешен град, за останалите. А сега, Алигатор, настрой таймера и ни дай достатъчно време да отидем до зоологическата градина.
  
  Хейдън ахна на масата, първо шокиран, а след това объркан от думите на терориста. "Моля те. не можеш да направиш това Не можеш. Ние знаем къде се намирате и какво планирате да правите. Винаги можем да те намерим, Рамзес.
  
  "Имате предвид вашите приятели!" Алигаторът изкрещя в ухото й, което я накара да скочи и да разклати ядреното оръжие. "Англичанин... Khmannnn! не се притеснявай Ще го видите отново. Марш наистина се забавляваше с него, ммм, но ние също!"
  
  Рамзес се наведе до другото й ухо. "Всички ви помня от базара. Вярвам, че го унищожихте, съсипвайки репутацията ми за поне две години. Знам, че всички нападнахте замъка ми, убихте телохранителя ми Акаташ, убихте легионерите ми и ме отведохте окован във вериги. За Америка. Държава на глупаците. Г-н Прайс там ми каза, че всички сте част от екипа, но не само това. Наричате се семейство. Е, не е ли подходящо всички да сте заедно в самия край?"
  
  "По дяволите", издъхна Хейдън в горната част на раницата си. "Вие. задник."
  
  "О, не. Ти и твоето семейство наистина сте се прецакали. Само помнете - Рамзес го направи. И че дори това не е моята крайна игра. Надеждността ми е още по-впечатляваща. Но знай, че аз ще бъда някъде на сигурно място, ще се смея, докато Америка и останалите й западни приятели експлодират.
  
  Той се наведе така, че тялото му смачка и нея, и съдържанието на раниците. "Сега е време за последното ви посещение в зоопарка. Ще окажа честта на Мат Дрейк да те намери - прошепна той. "Когато бомбата избухне."
  
  Хейдън чу думите, внушенията, скрити в тях, но откри, че се чуди какво сигурно действие би било по-впечатляващо от това, което той вече беше планирал.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА
  
  
  Хейдън се подхлъзна и се блъсна в задната част на малък камион. Легионерите я поставиха, все още вързана за бомбата, зад себе си в краката си, докато заеха пейките от двете страни. Най-трудната част от цялото пътуване беше да я измъкна от жилищната сграда. Легионерите не губят време да се опитват да я маскират; бутнаха я където си искат и тръгнаха с готови оръжия. Всеки, който ги види, ще бъде убит. За техен късмет повечето хора изглежда се вслушаха в предупрежденията и останаха вкъщи пред телевизорите или лаптопите си. Рамзес се увери, че Хейдън е видял камиона да спира отстрани на пътя до тъмна уличка, ухилен през цялото време.
  
  Черен с маркировка на специалните части.
  
  Кой би ги спрял? Да ги разпитам? Може би след време. Но това беше целият смисъл на всичко, което се беше случило досега. Скоростта и изпълнението на всяка част от плана тестваха реакцията на Америка до нейните ограничения. Реакциите бяха очаквани и истинският проблем беше, че на терористите просто не им пукаше. Единствената им цел беше смъртта на нацията.
  
  Използваха 57-ма улица, за да се насочат на изток, като избягваха патрули и кордони, където можеха. Имаше развалини, странна изоставена кола и групи зяпачи, но самият Алигатор беше роден жител на Ню Йорк и познаваше всички по-тихи, на пръв поглед безплодни маршрути. Градската електрозахранваща система помогна, което позволи на водача лесно да се върне към предварително планирания маршрут. Те действаха бавно, предпазливо, знаейки, че американците все още реагират, все още чакат и едва след няколко часа разбраха, че бомбата може вече да е там.
  
  Хейдън знаеше, че дори сега служителите на Белия дом биха препоръчали предпазливост, напълно неспособни да приемат, че техните граници са били нарушени. Ще има други, които се опитват да се възползват от ситуацията. Да махнем Додж още повече и да прецакаме данъкоплатците. Въпреки това тя познаваше Кобърн и се надяваше, че най-близките му съветници са също толкова надеждни и разумни като него.
  
  Пътуването я остави със синини. Легионерите я подпираха с крака. Внезапните спирания и големите дупки й прилошаваха. Раницата се движеше под нея, твърдите й вътрешности винаги изнервяха. Хейдън знаеше, че това искаше Рамзес - последните й мигове да бъдат изпълнени с ужас, докато таймерът тиктакаше.
  
  Не мина и половин час. Пътищата бяха тихи, ако не и празни. Хейдън не можеше да каже със сигурност. В друг нов обрат на плана си, Рамзес нареди на Гатор да завърже Марш и Шиърс към бомбата, заедно с Хейдън. Двамата се оплакваха, караха се и дори започнаха да крещят, така че Алигатор залепи устите и носовете им, седяха там, докато се успокоят, и след това остави ноздрите им да всмукват малко въздух. Тогава Марш и Шиърс започнаха да плачат почти в унисон. Може би са таили мечти за освобождение. Марш пищеше като новородено, а Шиърс подсмърчаше като момче, болно от мъжки грип. Като наказание и за двамата - и, за съжаление, и за Хейдън - Рамзес ги завърза голи за ядрена бомба, което причини всякакви проблеми, изкривявания и повече подсмърчане. Хейдън го прие добре, представяйки си Лъвкрафтовия ужас, на който можеха да приличат сега, и се чудеше как, по дяволите, ще минат през зоологическата градина.
  
  "Ще приключим вътре", погледна критично масата Алигаторът. "Пет минути максимум."
  
  Хейдън забеляза, че създателят на бомби говори добре, когато се занимаваше с шефа си. Може би тревогата е причината гласът му внезапно да се повиши. Може би вълнение. Тя насочи вниманието си, когато камионът спря и шофьорът пусна двигателя на празен ход за няколко минути. Рамзес слезе от таксито и Хейдън предположи, че може да са на входа на зоопарка.
  
  Последен шанс.
  
  Тя се бореше отчаяно, опитвайки се да се люлее от една страна на друга и да изстърже тиксото от устата си. Марш и Шиърс изстенаха и легионерите я настъпиха с ботушите си, затруднявайки движението, но Хейдън се съпротивляваше. Достатъчно беше само странен тътен, неуместно поклащане и флаговете щяха да бъдат вдигнати.
  
  Един от легионерите изруга и я прескочи, притискайки я още повече към ядрения заряд и задната част на превозното средство. Тя изстена в тиксо. Ръцете му обвиха тялото й, пречейки й да се движи и когато Рамзес се върна, тя не можеше да диша.
  
  С лек рев на двигателя камионът отново потегли напред. Колата потегли бавно и легионерът си тръгна. Хейдън си пое дълбоко въздух, проклинайки късмета си и лицата на всички около нея. Автомобилът скоро спря и водачът изключи двигателя. Настъпи тишина, когато Рамзес, сега облечен в елементарна униформа на специалните части, пъхна глава на задната седалка.
  
  "Целта е постигната", каза той безстрастно. - Изчакайте сигнала ми и бъдете готови да ги пренесете между вас.
  
  Безпомощен, Хейдън можеше само да диша, когато петима легионери се настаниха около странния пакет и се подготвиха да го вдигнат. Рамзес почука на вратата, всичко беше ясно и един човек отвори. След това легионерите вдигнаха вързопа във въздуха, изнесоха го от микробуса и го поведоха по пътека, обградена с дървета. Хейдън премигна, когато дневната светлина проникна в очите й, после зърна къде се намира.
  
  Дървена козирка, поддържана от дебели тухлени колони, се простираше над главата й, заобиколена от зеленина. Добре обзаведен и асфалтиран капан, в момента беше изоставен, както Хейдън очакваше да бъде останалата част от зоопарка. Няколко безстрашни туристи може да са се възползвали от слабо населените атракции, но Хейдън се съмняваше, че в зоологическата градина ще бъде позволено да приеме някого през следващите няколко часа. Най-вероятно Рамзес е убедил охраната на зоологическата градина, че специалните сили са там, за да осигурят пълна сигурност на територията. Те бяха пренесени по пътека, облицована с арки и висяща зеленина, докато не бяха спрени от странична врата. Алигаторът влезе насила и след това се озоваха в стая с висок таван, състояща се от дървени пътеки, мостове и много дървета, които помогнаха да се справят с влажната атмосфера.
  
  - Тропическа зона - кимна Рамзес. "А сега, Алигатор, вземи пакета и го сложи по-навътре в храстите. Нямаме нужда от ранни случайни наблюдения.
  
  Хейдън и останалата част от несигурната й компания се озоваха на дървения под. Алигаторът намести няколко ремъка, добави още тиксо за стабилност и след това си играеше с ролка допълнителна жица, докато обяви, че детонаторът е здраво увит около затворниците.
  
  "А въртящият се превключвател?" - попита Рамзес.
  
  "Сигурни ли сте, че искате да добавите това?" - попита Алигатор. "Марш и Шиърс може да започнат това преждевременно."
  
  Рамзес кимна замислено на мъжа. "Ти си прав". Той клекна до пакета, раницата лежеше на пода, Хейдън беше вързан директно отгоре, а след това Марш и Зоуи върху нея. Очите на Рамзес бяха на нивото на главата на Джулиан Марш.
  
  "Ще добавим превключвател за чувствителност", каза той тихо. "Въртящо се устройство, което, ако бъдете повдигнати или направите големи движения, кара бомбата да детонира. Съветвам те да останеш на място и да изчакаш съотборниците на госпожица J да пристигнат. Не се притеснявайте, няма да продължи дълго."
  
  От думите му по тялото на Хейдън побиха тръпки. "Колко дълго?" успя да издиша тя.
  
  "Таймерът ще бъде настроен за един час", каза Рамзес. "Точно достатъчно време, за да позволим на Алигатор и аз да стигнем на безопасно място. Моите хора ще останат с бомбата, последна изненада за приятелите ви, ако успеят да ви намерят.
  
  Ако?
  
  Рамзес се изправи, хвърли един последен поглед към пакета, който беше подготвил, към човешката плът и огнената буря отдолу, към страховитите изражения на лицата им и силата, която показа над всички тях.
  
  Хейдън затвори очи, вече неспособна да помръдне, ужасният натиск притискаше гърдите й в неумолима бомба и затрудняваше дишането. Това може да са последните й мигове и нямаше какво да направи, след като чу злорадството на Алигатора относно настройването на превключвателя за чувствителност, но проклета да е, ако възнамеряваше да ги прекара в Тропическата зона на зоологическата градина в Сентръл Парк в Ню Йорк. Вместо това тя щеше да бъде пренесена обратно в най-добрите времена от живота си, при Манос и времето им на Хаваите, до пътеките на Даймънд Хед, прибоя на Норт Бийч и вулканичните планини на Мауи. Ресторант на действащ вулкан. Място над облаците. Червена мръсотия зад пътищата. Мигащите светлини по протежение на Капиолани и след това плажът в края на всички плажове, разпенен под разпръскващите се червени светлини на здрача и безгрижието, единственото истинско място на света, където тя може да избяга от всички стресове и тревоги на живота.
  
  Хейдън отиде там сега, докато часовникът тиктакаше.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ПЕТА
  
  
  Дрейк чакаше в полицейския участък, чувствайки се напълно безпомощен, докато се придържаха към всеки сигнал, всяко наблюдение, всеки лек намек за Рамзес, Хейдън или ядрената бомба. Истината беше, че Ню Йорк беше твърде голям, за да бъде обхванат за броени часове, а телефоните звъняха без прекъсване. Жителите му бяха твърде многобройни и посетителите му твърде много. На армията може да отнеме десет минути, за да стигне до Белия дом, но въпреки цялата охрана и мерки за сигурност, колко време ще отнеме претърсването на това сравнително малко място? Сега, помисли си Дрейк, отнеси този сценарий в Ню Йорк и какво получаваш? Това беше рядък инцидент, при който силите за сигурност заловиха терористи, които всъщност извършиха своето зверство. В реалния свят терористите са били преследвани и проследявани след бунтовете.
  
  Дал най-накрая пристигна, изглеждаше разрошен и уморен, с останалата част от екипа на SPEAR зад него. Кензи необяснимо започна да се оглежда и попита къде е съоръжението за съхранение на доказателства. Дал просто завъртя очи към нея и каза: "Пусни я, или тя никога няма да бъде удовлетворена." Останалите от екипа се тълпяха наоколо и слушаха какво има да каже Дрейк, което, освен че се тревожеше за Хейдън, не беше много.
  
  Мур опрости въпроса. "Хората знаят за терористичната заплаха за града. Не можем да се евакуираме, въпреки че не спираме тези, които се опитват да напуснат. Какво ще стане, ако бомбата избухне? Не знам, но не е за нас сега да мислим за взаимни обвинения. Системите ни не работят, но други агенции и сайтове имат достъп до други канали. Сравняваме ги, докато говорим. Повечето системи работят. Улиците на Ню Йорк са тихи, но все пак оживени в сравнение с повечето градове. Пътищата също."
  
  "Но още нищо?" - попита изненадан Смит.
  
  Мур въздъхна. "Приятелю, ние отговаряме на стотици обаждания в минута. Имаме работа с всеки психопат, всеки майтапчия и всеки откровено уплашен добър гражданин в града. Въздушното пространство е затворено за всички, освен за нас. Щяхме да изключим Wi-Fi, интернет и дори телефонните линии, но разберете, че е еднакво вероятно да си вземем почивка от тази улица, както и от уличен полицай, агент на ФБР или, по-вероятно, член на обществеността."
  
  "Под прикритие?" - попита Дал.
  
  "Доколкото знаем, не е останала нито една клетка. Можем само да предположим, че клетката, която сега защитава Рамзес, е била вербувана на национално и местно ниво. Не вярваме, че нашите агенти под прикритие могат да помогнат, но те проучват всички възможни варианти."
  
  "И така, къде ни оставя това?" - попита Лорън. "Не можем да намерим камерата, Рамзес, Прайс или Хейдън. Не сме открили ядрена бомба", тя изучаваше всяко лице, все още в сърцето си цивилен, израснал в синдикирани предавания, където всички парчета от пъзела се подреждаха в последния акт.
  
  "Бакшишът е това, което обикновено го прави", каза Мур. "Някой вижда нещо и го причинява. Знаете ли как тук наричат поредицата с горещи съвети? Два билета за рая, след старата песен на Eddie Money."
  
  "И така, чакаме ли обаждането?"
  
  Дрейк изведе Лорън на балкона. Сцената отдолу беше неистова, като малцината все още живи ченгета и агенти се бореха с контузията, докато си проправяха път през развалини и счупено стъкло, отговаряха на обаждания и удряха по ключове, някои с окървавени бинтове, увити около ръцете и главите им, други с краката си нагоре, гримаса от болка.
  
  - Трябва да слезем там - каза Лорън. "Помогнете им."
  
  Дрейк кимна. "Те водят загубена битка и дори вече не е център. Тези момчета просто отказаха да си тръгнат. За тях това означава повече от пътуване до болницата. Това правят добрите ченгета и обществото рядко го вижда. Пресата изнася отново и отново само лоши новини, оцветявайки общото мнение. Казвам, че ще помогнем и на тях."
  
  Те се насочиха към асансьора и тогава Дрейк се обърна, изненадан да види целия екип зад него. "Какво?" - попита той. "Аз нямам пари".
  
  Алисия се усмихна уморено. Дори Бо успя да се усмихне. Екипът на SPEAR беше преминал през много днес, но все още беше силен, готов за още. Дрейк видя много синини и други рани, които бяха добре скрити.
  
  "Защо не презаредите момчета? И вземете допълнителни амуниции със себе си. Когато най-накрая стигнем до края на това, ще ни е трудно."
  
  "Ще го разбера", каза Кинимака. "Ще осигури разсейване."
  
  "И аз ще помогна", каза Йорги. "Трудно ми е дори да разбера акцента на Дрейк, така че ще се загуби с американски акцент."
  
  Дал се засмя, докато се присъединяваше към Дрейк в асансьора. "Мой руски приятелю, имаш го напълно наопаки."
  
  Дрейк удари шведа, причинявайки му още синини, и слезе с асансьора до първия етаж. След това екипът на SPEAR се намеси, където можеше, отговаряйки на нови обаждания и записвайки информация, интервюирайки жителите и задавайки въпроси и пренасочвайки обажданията, които нямаха нищо общо със спешния случай, към други назначени станции. И въпреки че знаеха, че са необходими и им помагат, никой от тях не беше доволен от това, просто защото Хейдън все още липсваше, а Рамзес беше на свобода. Досега той ги е победил.
  
  Какви други трикове имаше в ръкава си?
  
  Дрейк пренасочи обаждане за изчезнал роднина и изпрати друго относно неравна настилка. Комутаторът остана активен и Мур все още разчиташе на бакшиша, своя билет за рая. Но скоро на Дрейк му стана ясно, че времето изтича по-бързо от млякото, което се разлива от счупен съд. Единственото нещо, което го поддържаше, беше, че очакваше Рамзес да се обади поне веднъж. Този човек все още се показваше. Дрейк се съмняваше, че би натиснал бутона, без поне да се опита да бъде малко по-театрален.
  
  Полицията управляваше станцията, но екипът помагаше, като седеше по масите и предаваше съобщения. Дал отиде да направи кафе. Дрейк се присъедини към него пред чайника, чувствайки се изключително безпомощен и не на място, докато чакаха информация.
  
  "Нека поговорим за първото", каза Дрейк. "Случвало ли ви се е това преди?"
  
  "Не. Разбирам как Рамзес успя да се крие през всичките тези години. И предполагам, че устройството не създава радиационна сигнатура, защото все още не са я засекли. Човекът, който преопакова тази бомба, определено знаеше какво прави. Предполагам, че е бивш американски военен.
  
  "Но защо? Има много хора, които могат да предпазят радиацията.
  
  "Това се отнася и за други неща. Местни познания. Тайният екип, който събра. Помни ми думите, стари Дрейк, те са бивши Тюлени. Специална операция."
  
  Дрейк наля вода, докато Дал черпеше с лъжица гранули. "Направи го силно. Всъщност, знаете ли изобщо какво е това? "Instant" достигна ли вече Северния полюс?
  
  Дал въздъхна. "Разтворимото кафе е дело на дявола. И никога не съм бил на Северния полюс."
  
  Алисия се измъкна през отворената врата на стаята. "Какво беше? Чух нещо за стълба и просто знаех, че името ми е на него.
  
  Дрейк не успя да скрие усмивката си. "Как си, Алиша?"
  
  "Болят краката. Боли ме главата. Сърдечна болка. Освен това съм добре."
  
  "Имам предвид-"
  
  Обаждането на X-Ambassadors заглуши следващите му думи, дошли от високоговорителя на мобилния му телефон. Все още държейки чайника, той доближи устройството до брадичката си.
  
  "Здравейте?"
  
  "Помниш ли ме?"
  
  Дрейк постави чайника с такава сила, че току-що преварената вода плисна ръката му. Той никога не забелязваше.
  
  "Къде си, копеле?"
  
  "Сега. Не трябва ли първият ви въпрос да бъде "къде са ядрените оръжия" или "колко скоро ще експлодирам"? Дълбоко изненадан рев премина през редицата.
  
  "Рамзес", каза Дрейк, като си спомни да включи високоговорителя. "Защо не преминете направо към въпроса?"
  
  "О, какво толкова смешно има в това? И не ми казваш какво да правя. Аз съм принц, собственик на кралства. Управлявах много години и ще управлявам още много. Дълго след като станете хрупкави. Помисли за това".
  
  "Имате ли още обръчи, през които можем да прескочим?"
  
  "Не бях аз. Беше Джулиан Марш. Този човек е меко казано луд, затова го свързах с вашия агент Джей.
  
  Дрейк потръпна и погледна Дал. - Тя добре ли е?
  
  "За сега. Въпреки че изглежда малко скован и болезнен. Тя прави всичко възможно да остане напълно неподвижна.
  
  Чувство на предчувствие се сви в стомаха на Дрейк. "И защо е това?"
  
  "Така че, разбира се, да не повреди сензора за движение."
  
  Боже мой, помисли си Дрейк. "Копеле. Завърза ли я за бомба?"
  
  "Тя е бомбата, приятелю."
  
  "Къде е?"
  
  "Ще стигнем до там. Но тъй като вие и вашите приятели се наслаждавате на добро бягане и след като вече сте загряли, реших защо да не ви дам шанс? Надявам се, че харесвате гатанки."
  
  "Това е лудост. Ти си луд, играеш си с толкова много животи. Пъзели? Реши го вместо мен, задник. Кой ще пикае по тялото ти, когато го запаля?"
  
  Рамзес замълча за момент, като че ли се замисли. "Така че ръкавиците наистина са свалени. Това е добре. Наистина имам къде да отида, да присъствам на срещи, да влияя на нациите. Така че слушайте..."
  
  "Наистина се надявам, че ще ни чакаш", прекъсна го Дрейк, като бързо измъкна "Когато стигнем там".
  
  "За съжаление не. Тук се сбогуваме. Както вероятно знаеш, използвам те, за да избягам. Така че, както вие казвате - благодаря ви за това.
  
  "Уф-"
  
  "Да да. Майната му на мен, родителите ми и всичките ми братя. Но вие и този град ще се окажете прецакани. И аз, който ще продължа. Така че времето сега се превръща в проблем. Готов ли си да молиш за своя шанс, малки англичанино?"
  
  Дрейк откри професионализма си, знаейки, че това е единствената им възможност. "Кажи ми".
  
  "Моят антисептик ще прочисти света от заразата на Запад. От тропическа гора до тропическа гора, това е част от пода на сенника. Това е всичко ".
  
  Дрейк направи гримаса. - И това е всичко?
  
  - Да, и тъй като всичко, което правите в така наречения цивилизован свят, се измерва в минути, часове, ще настроя таймера на шестдесет минути. Хубаво, известно кръгло число за вас.
  
  "Как да обезвредим това?" Дрейк се надяваше, че Марш не е споменал кодове за деактивиране.
  
  "О, по дяволите, ти не знаеш? Тогава просто запомнете това - ядрената бомба, особено ядрената бомба в куфар, е прецизен и идеално балансиран механизъм. Всичко е миниатюризирано и по-прецизно, както съм сигурен, че ще оцените. Това ще изисква... изтънченост.
  
  "Изтънченост?"
  
  "Изтънченост. Гледай това".
  
  С тези думи Рамзес прекъсна разговора, оставяйки линията мъртва. Дрейк се втурна обратно към офиса и изкрещя на цялата станция да спре. Думите му, тонът на гласа му накараха глави, очи и тела да се обърнат към него. Телефоните бяха поставени в стойки, обажданията бяха игнорирани и разговорите бяха спрени.
  
  Мур погледна лицето на Дрейкс и каза: "Изключете телефоните си."
  
  - Имам го - извика Дрейк. "Но трябва да намерим някакъв смисъл..." Той повтори гатанката дума по дума. - Побързай - каза той. - Рамзес ни даде шестдесет минути.
  
  Мур се наведе над разклатения балкон, придружен от Кинимака и Йорги. Всички останали се обърнаха с лице към него. Когато думите му започнаха да достигат до хората, те започнаха да крещят.
  
  "Е, антисептикът е бомба. Очевидно е ".
  
  "И той възнамерява да го взриви", прошепна някой. - Не е блъф.
  
  "От тропическа гора до тропическа гора?" - каза Май. "Не разбирам".
  
  Дрейк го уви около главата си. "Това е послание за нас", каза той. "Всичко започна в тропическите гори на Амазонка. За първи път го видяхме на пазара. Но не разбирам как работи за Ню Йорк."
  
  - Но друго? каза Смит. "Част от пода под навеса? Аз не-"
  
  "Това е друга препратка към тропическите гори", извика Мур. "Не е ли балдахин това, което наричат масивна покривка за дървета? Подът е покрит с храсти."
  
  Дрейк вече беше там. "Това е вярно. Но ако приемете това, тогава той ни казва, че бомбата е скрита в тропическите гори. В Ню Йорк - той трепна. "Няма смисъл."
  
  На гарата се възцари тишина, онази тишина, която може да зашемети човек до безпомощност или да го наелектризира до блясък.
  
  Дрейк никога не беше осъзнавал по-остро изтичането на времето, всяка секунда изпълнена със съдбовния звън на камбаната на Страшния съд.
  
  "Но Ню Йорк наистина има тропическа гора", каза накрая Мур. "В зоологическата градина на Сентрал Парк. Малък е, нарича се "Тропическа зона", но е мини версия на истинското нещо."
  
  - Под навеса? Дал натисна.
  
  - Да, там има дървета.
  
  Дрейк се поколеба още секунда, болезнено осъзнавайки, че дори това може да им струва много животи. "Нещо друго? Някакви други предложения?
  
  Само мълчание и празни погледи посрещнаха въпроса му.
  
  "Тогава всички сме вътре", каза той. "Без компромиси. Без шеги. Време е да сложим край на това митично копеле. Точно както направихме последния път."
  
  Кинимака и Йорги се втурнаха към стълбите.
  
  Дрейк поведе целия екип по изпълнените със страх улици на Ню Йорк.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ШЕСТА
  
  
  Следвайки инструкциите на Мур, екипът от десет човека губи още повече ценни минути, като завива в алея, за да командва няколко полицейски коли. Обаждането беше направено, когато стигнаха там, и ченгетата чакаха, а усилията им да разчистят улиците започнаха да дават плодове. Смит седна на едното колело, Дал на другото, колите включиха сирените и мигащите светлини и се втурнаха зад ъгъла на 3-то авеню, горяща гума, право към зоологическата градина. Сгради и уплашени лица профучаваха с четирийсет, после с петдесет мили в час. Смит хвърли изоставеното такси настрани, удряйки го в предната част, пращайки го направо. По пътя им имаше само един полицейски кордон и те вече бяха получили заповед да ги пропуснат. Препускаха през набързо разчистено кръстовище, наближавайки шейсет.
  
  Дрейк почти игнорира новото обаждане на мобилния си телефон, мислейки, че може да е Рамзес, който се обажда обратно, за да злорадства. Но тогава си помисли: дори това може да ни даде някои улики.
  
  "Какво?" - излая той кратко.
  
  "Дрейк? Това е президент Кобърн. Имате ли минута?"
  
  Йоркширецът подскочи от изненада, след което провери своя GPS. - Четири минути, сър.
  
  "Тогава слушай. Знам, че няма нужда да ви казвам колко лоши ще бъдат нещата, ако тази бомба бъде оставена да избухне. Възмездието е неизбежно. И ние дори не знаем истинската националност или политически пристрастия на този герой Рамзес. Един от големите проблеми, които възникват, е, че друг герой - Алигаторът - е посетил Русия четири пъти тази година."
  
  Устата на Дрейк се превърна в пясък. "Русия?"
  
  "Да. Това не е решаващо, но..."
  
  Дрейк знаеше точно какво означава тази пауза. Нищо не трябваше да бъде решаващо в свят, манипулиран от новинарски канали и социални медии. "Ако тази информация излезе наяве..."
  
  "Да. Очакваме събитие на високо ниво."
  
  Дрейк, разбира се, не искаше да разбере какво означава това. Той знаеше, че в момента има хора в широкия свят, изключително могъщи хора, които разполагат със средствата да оцелеят в ядрена война, и те често си представят какво би било, ако можеха да живеят в един изцяло нов, едва обитаван свят. Някои от тези хора вече бяха лидери.
  
  - Обезвреди бомбата, ако е необходимо, Дрейк. Казаха ми, че NEST е на път, но ще пристигне след вас. Както и другите. Всичко. Това е новият ни най-мрачен час."
  
  "Ще спрем това, сър. Този град ще доживее до утрешния ден."
  
  Когато Дрейк приключи разговора, Алиша сложи ръка на рамото му. "И така", каза тя. "Когато Мур каза, че това е тропическа гора и малка тропическа гора, имаше ли предвид, че там също ще има змии?"
  
  Дрейк покри ръката й със своята. - Винаги има змии, Алиша.
  
  Май се изкашля. "Някои са по-големи от други."
  
  Смит завъртя колата им в задръстването, мина покрай блестяща линейка с отворени врати и парамедици, които се занимаваха с хората, замесени в инцидента, и отново постави крак на педала на газта.
  
  "Намери ли това, което търсиш, Май?" - каза Алиша спокойно и учтиво. "Кога напусна отбора?"
  
  Всичко се случи толкова отдавна, но Дрейк ясно си спомни напускането на Май Китано, главата й беше изпълнена с вина за смъртта, която неволно бе причинила. След онзи инцидент по време на издирването на нейните родители - убийството на переч на пари от якудза - много се е променило.
  
  "Сега родителите ми са в безопасност", каза Май. "Като Грейс. Победих клана. Чика. дайте. Намерих много от това, което търсех."
  
  "И така, защо се върна?"
  
  Дрейк забеляза, че очите му са приковани здраво към пътя, а ушите му бяха притиснати към задната седалка. Беше необичаен момент за обсъждане на последствията и оспорване на решенията, но беше доста типично за Алисия и може би това беше последният им шанс да оправят нещата.
  
  "Защо се върнах?" - Какво? - повтори Мей безгрижно. "Защото ми пука. Пука ми за този отбор."
  
  Алисия подсвирна. "Добър отговор. Това ли е единствената причина?"
  
  "Питаш дали съм се върнал за Дрейк. Само ако очаквах двамата да изградите някакво ново разбиране. Ако си бях помислил дори за секунда, че той щеше да продължи. Дори ако можеше да ми даде втори шанс. Е, отговорът е прост - не знам."
  
  - Трети шанс - отбеляза Алиша. "Ако беше достатъчно глупав да те върне, това щеше да е третият ти шанс."
  
  Дрейк видя приближаването на входа на зоологическата градина и усети нарастващото напрежение на задната седалка, острите и ненадеждни емоции, бушуващи в него. За всичко това им трябваше стая, за предпочитане с мека тапицерия.
  
  "Приключете, момчета", каза той. "Ние сме тук".
  
  "Още не е готово, Спрайт. Тази Алисия е нов модел. Тя реши да не бяга повече към залеза. Сега стоим, учим се и преминаваме през това."
  
  "Виждам го и му се възхищавам", каза Май. "Наистина харесвам новата ти, Алиша, въпреки това, което може би си мислиш."
  
  Дрейк се обърна, изпълнен с взаимно уважение и напълно объркан как може в крайна сметка да се развие този сценарий. Но беше време да прибера всичко това, да го сложа на рафта, защото те бързо се приближаваха към нов Армагедон, войници, спасители и герои до самия край.
  
  И ако те гледаха, може би играеха шах, дори Господ и Дяволът щяха да изгубят дъх.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И СЕДМА
  
  
  Смит изсвири гумите си на последния завой и след това натисна педала на спирачката с тежък крак. Дрейк отвори вратата, преди колата да спре и измъкна краката си навън. Мей вече беше излязла през задната врата, Алисия на крачка назад. Смит кимна към чакащите ченгета.
  
  "Казаха, че трябва да знаете най-бързия път до Тропическата зона?" - попита един от полицаите. "Е, следвайте тази пътека право надолу." Той посочи. "Ще бъде отляво."
  
  "Благодаря ти". Смит взе пътеводната карта и я показа на останалите. Дал изтича на джогинг.
  
  "Готови сме?"
  
  "Начинът, по който можем да бъдем", каза Алиша. "О, виж", посочи тя картата. "Наричат магазина за подаръци на място зоопарк."
  
  "Тогава да тръгваме."
  
  Дрейк влезе в зоопарка с изострени сетива, очаквайки най-лошото и знаейки, че Рамзес има повече от един гаден трик в ръкава си, който няма нищо общо с него. Групата се разпръсна и оредя, вече се движеше по-бързо, отколкото трябваше и без необходимото внимание, но знаейки, че всяка изминала секунда е нов смъртен звън. Дрейк обърна внимание на знаците и скоро видя тропическата зона пред себе си. Когато се приближиха, пейзажът около тях започна да се движи.
  
  Осем души се втурнаха от скривалището си, изваждайки ножове, докато им беше наредено да направят последната битка на спасителите болезнена и изключително кървава. Дрейк се гмурна под люлката и хвърли собственика й през гърба си, след което посрещна следващата атака челно. Бо и Мей излязоха на преден план, бойните им умения са необходими днес.
  
  Всичките осем нападатели бяха с бронежилетки и маски и се биеха толкова компетентно, колкото Дрейк очакваше. Рамзес никога не е избирал от дъното на купчината. Май парира бърз удар, опита се да счупи ръката си, но я установи, че е изкривена, собственият й баланс е нарушен. Следващият удар пропусна рамото й, поет от собствената й жилетка, но я накара да спре за момент. Бо крачеше сред всички тях, истинска сянка на смъртта. Легионерите на Рамзес отстъпват или отскачат встрани, за да избегнат французина.
  
  Дрейк се облегна на бариерата и вдигна ръце. Оградата зад него се пропука, когато съперникът му рита с двата крака от земята. И двамата мъже се претърколиха на друга пътека, борейки се, докато се търкаляха. Англичанинът удряше юмрук след юмрук в главата на легионера, но успя да уцели само вдигнатата в защита ръка. Той повдигна тялото си до мястото, където го искаше, изправи се на колене и удари с юмрук. Ножът се плъзна нагоре и прониза ребрата му, но все още го боляше въпреки защитата му. Дрейк удвои атаката си.
  
  Близкият бой на входа на Тропическата зона се засили. Мей и Бо откриха лицата на опонентите си. Кръв оплиска цялата група. Легионери паднаха със счупени крайници и сътресения, а главният нарушител беше Мано Кинимака. Огромният хаваец смаза нападателите си с булдозер, сякаш се опитваше да се противопостави на самите вълни, да ги разбие на парчета. Ако легионер се изпречи на пътя му, Кинимака удря безмилостно, свръхчовешки полузащитник, неразрушим плуг. Пътят му беше напълно погрешен, така че и Алиша, и Смит бяха на ръба да се отклонят от пътя му. Легионерите кацнаха до тях, сумтейки, но бяха лесни за довършване.
  
  Дал разменяше удари от ръка на ръка с известно умение. Ударите с нож бяха нанесени силно и бързо, първо ниско, после високо, след това по гърдите и лицето; шведът ги блокира всички със светкавични рефлекси и трудно спечелено умение. Опонентът му не се предаде, клиничен в представянето си, бързо усещайки, че е срещнал равния си и трябва да направи разликата.
  
  Дал се отдръпна встрани, докато легионерът използва краката и лактите му като продължение на атаките с нож. Първият лакът го удари в слепоочието, повишавайки съзнанието му и му помагайки да предвиди безброй атаки. Той падна на едно коляно, удряйки под мишницата си директно в ямата и нервния клъстер там, карайки легионера да изпусне острието си в агония. В крайна сметка обаче агресивният Кинимака беше този, който повали боеца, зареждайки чисто мускули, счупвайки кости и разкъсвайки сухожилия. Мано имаше почернели синини по челюстта и скулите си и ходеше накуцвайки, но нищо не можеше да го спре. Дал си представи, че ще се разбие през стената на сграда като Хавайския Хълк, ако вратата е заключена.
  
  На Кензи й беше по-лесно да хвърчи по ръбовете на битката, да наранява когото може и да оплаква факта, че все още няма катана. Дал знаеше, че тя има научено специално умение и може да атакува един легионер след друг, убивайки всеки с един удар, спестявайки ценно време на отбора. Но денят беше почти свършил.
  
  Така или иначе.
  
  Дрейк откри, че юмрукът му Flurry отбива удара. Той падна настрани, когато легионер хвана китката му и я изви. Болката изкриви чертите му. Той се превъртя с ненормален тилт, освободи натиска и се озова лице в лице с опонента си.
  
  "Защо?" попита той.
  
  "Тук съм само за да те забавя", ухили се легионерът. "Тик так. Тик так."
  
  Дрейк се отблъсна силно, вече на крака. "Ти също ще умреш."
  
  - Всички ще умрем, глупако.
  
  Изправен пред такъв фанатизъм, Дрейк удря без милост, счупвайки носа и челюстта на мъжа, както и ребрата му. Тези хора знаеха точно какво правят и въпреки това продължиха да се бият. Нито един мъж сред тях не заслужаваше друга въздишка.
  
  Задъхан, легионерът насочи ножа си към Дрейк. Йоркширецът го хвана, завъртя го и го обърна така, че острието да влезе в черепа на другия мъж до дръжката. Преди тялото да удари тревата, Дрейк се присъедини към основната битка.
  
  Беше странна и луда битка. Удар след удар и защита след защита, безкрайно въртене в позиция. Кръвта беше избърсана от очите, лактите и кокалчетата бяха елиминирани в средата на двубоя и дори едно изкълчено рамо беше върнато на мястото си благодарение на собственото тегло на Смит. Беше сурово, възможно най-истинско.
  
  И тогава Кинимака го заобиколи, удряше, нахлуваше, унищожаваше, където можеше. Поне трима от падналите, разбити легионери бяха негово дело. Бо извади още две, а след това Мей и Алиша работиха заедно, за да довършат последната. Докато той падаше, те се изправиха лице в лице, с вдигнати юмруци, между тях пламтяха бойна ярост и жажда за кръв, проблясващи като лазери в очите им, но Бо беше този, който ги раздели.
  
  "Бомба", каза той.
  
  И тогава изведнъж всички лица се обърнаха към Дрейк.
  
  "Колко време ни остава?" - попита Дал.
  
  Дрейк дори не знаеше. Битката ми отне цялата останала концентрация. Сега той погледна надолу, уплашен от това, което ще види, дръпна ръкава си и погледна часовника си.
  
  "Още дори не сме видели бомбата", каза Кенси.
  
  - Петнадесет минути - каза Дрейк.
  
  И тогава проехтяха изстрели.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ОСМА
  
  
  Кенси усети удар като ракетен удар. Това я събори от краката й, удари я в белите дробове и за момент взе цялото съзнание от ума й. Дрейк видя удара на куршума и падна на колене, предотвратявайки неизбежното му падане. Тя никога не е очаквала това да се случи, но нито някой друг. Смит също получи удар. За щастие и двата куршума попадат в жилетките.
  
  Торстен Дал реагира най-бързо, все още с думите "петнадесет минути", бомбардиращи мозъка му. Когато двамата легионери се издигнаха от земята, куршумите изстреляха бързо и сега, с по-добра прицел, той ги атакува с разперени ръце, ревящ като влак, превозващ изгубени души от напоените с кръв дълбини на Ада . Те се поколебаха от изненада и тогава шведът ги победи, по един с всяка ръка, и ги хвърли и двамата обратно към стената на дървената колиба.
  
  Конструкцията се разпадна около хората, дървените дъски се счупиха, разцепиха и се прекатуриха във въздуха. Мъжете паднаха по гръб сред съдържанието му, което се оказа най-полезно за лудия швед.
  
  Беше работна барака, място, пълно с инструменти. Докато легионерите се мъчеха да вдигнат оръжията си, един стенеше, а друг плюеше зъби, Дал вдигна добре трениран чук. Падналите хора го видяха да излиза с ъгъла на очите си и замръзнаха, неверието ги лиши от смелост.
  
  Бо се приближи до него и видя реакцията им. "Довършете ги. Спомнете си кои са те.
  
  Кинимака също млъкна, смеейки се на заговора, сякаш искаше да ги стъпче в прах. "Те застреляха Кенси. И Смит.
  
  "Знам", каза Дал, хвърли чука и се облегна на дръжката му. "Знам го".
  
  И двамата приеха паузата като признак на слабост и посегнаха към оръжията си. Дал излетя във въздуха, като същевременно повдигна чука и го свали, докато тялото му се спускаше. Един удар удари легионера в центъра на челото му и той все още имаше достатъчно сила и умение, за да се обърне, да повдигне стрелата и да смаже слепоочието на другия мъж. Когато свърши, той се надигна на колене, скърцайки със зъби, и хвърли чука през рамо.
  
  Тогава другият легионер се изправи, стенеше, главата му се отпусна на една страна, сякаш в агония, и вдигна пистолета, който държеше в треперещите си ръце. В тази част от секундата Кенси реагира по-бързо от всеки друг и се изложи на голям личен риск. Без да спира, тя се отърси от предишните си синини, блокира прицела на мъжа и се хвърли към него. Пистолетът, който държеше в ръката си, беше изстрелян като тухла край след край, докато не го удари в центъра на лицето му. Той стреля, падайки назад, куршумът минава над главата му. След като стигна до него, Кензи извади оръжието си, но не преди да го изпразни в гърдите му.
  
  "Колко дълго?" Дал дишаше тежко и се втурна към вратата, водеща към Тропическата зона.
  
  Дрейк профуча покрай него.
  
  "Седем минути."
  
  Това не е достатъчно за обезвреждане на непознати ядрени оръжия.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  Шест минути.
  
  Дрейк се втурна към Тропическата зона, крещеше, докато го заболя гърлото, отчаяно опитвайки се да открие бомбата. Тихият вик, който беше отговорът, не дойде от Хейдън, но той го последва, доколкото можеше. Вените изпъкнаха по цялото му чело. Ръцете му се свиха в юмруци от напрежение. Когато целият екип влезе в сградата, изправен пред криволичещи дървени пътеки и оградени с дървета местообитания, те се разпръснаха, за да се възползват от техния брой.
  
  "Глупости!" Кинимака плачеше, стресът вече почти го съсипваше. "Хейдън!"
  
  Още един сподавен писък. Дрейк вдигна ръце в крайно разочарование, неспособен да определи точното местоположение. Минаха секунди. Ярко оцветен папагал се нахвърли върху тях, карайки Алисия да отстъпи крачка назад. Дрейк не можа да не погледне отново часовника си.
  
  Пет минути.
  
  Сега Белият дом щеше да излъчва такова безпокойство, че да бъде отнесен направо от Капитолийския хълм. Приближаващият екип на NEST, бомбен отряд, ченгета, агенти и пожарникари, които знаеха, че или ще бягат, докато краката им не подкажат, или ще паднат на колене, сканирайки небето и молейки се за живота си. Ако някои световни лидери бяха информирани, те също щяха да са на крака, да си гледат часовниците и да подготвят няколко предложения.
  
  Светът държеше властта.
  
  Дрейк трепна от облекчение, когато чу писъка на Май, след което му отне още няколко секунди, за да открие източника му. Екипът се събра като едно цяло, но това, което откриха, надмина очакванията им. Йорги стоеше зад него до Лорън; Бо и Кензи се опитаха да го разберат отдалеч, докато останалата част от екипа или падна на колене, или пълзеше покрай масата.
  
  Очите на Дрейк се разшириха. Първото нещо, което видя, беше тялото на гола жена, увита с тиксо и синя тел, просната на около два метра от земята. Все още объркан, той видя, че под стъпалата на краката й имаше друг чифт крака, които принадлежаха на мъж, съдейки по косматите крака, които бяха прикрепени към тях.
  
  Хейдън е бомбата, каза му Рамзес.
  
  Но... какво, по дяволите...
  
  Сега под голия мъж видя ботуши, които разпозна. Хейдън изглеждаше в дъното на купчината.
  
  Тогава къде, по дяволите, е ядрената бомба?
  
  Алисия вдигна поглед от мястото си до непознатата жена. "Слушайте внимателно. Зоуи казва, че бомбата е закрепена под Хейдън, в долната част на тази функция. Той е въоръжен, има доста надежден сензор за движение и е защитен с раница. Жици, увити около телата им, са прикрепени към кървав спусък." Тя поклати глава. "Не виждам изход. Време е за някои ярки идеи, момчета."
  
  Дрейк се взря в телата - безкрайна следа от жици, все още със същия син цвят. Първата му реакция беше да се съгласи.
  
  "Има ли свиващи се контури?" - попита Кинимака.
  
  "Моето най-добро предположение е "не", каза Дал. "Би било твърде рисковано, защото хората, свързани с него, биха могли да се променят. Срутваща се верига - устройство за предотвратяване на оръжия - ще открие движението на Хейдън, ще предположи, че някой - след това ще докосне бомбата и бум."
  
  "Не казвай това". Алисия се сви.
  
  Дрейк падна на колене близо до мястото, където предполагаше, че е главата на Хейдън. "Тогава, по същия принцип, детекторът за движение ще бъде доста разхлабен. Отново, за да позволят на затворниците да се движат малко.
  
  "Да".
  
  Главата го болеше от претоварването със стрес. "Имаме кодове за деактивиране", каза той.
  
  "Което все още може да е фалшиво. И за да влошим нещата, трябва да ги въведем на клавиатура, прикрепена към спусъка под Хейдън.
  
  "Момчета, по-добре побързайте", тихо каза Кенси. - Остават ни три минути.
  
  Дрейк потърка яростно глава. Сега не беше моментът за съмнения. Той размени поглед с Дал.
  
  Какво следва, приятелю? Стигнахме ли най-накрая до края на пътя?
  
  Джулиан Марш говори. "Видях как го въоръжиха", каза той. "Мога да го обезвредя. Това никога не трябваше да се случва. Парите бяха единствената цел... Не тези глупости за смъртта на милиони, края на света."
  
  - Уеб знаеше - каза Лорън. "Твоят шеф. Той знаеше през цялото време.
  
  Марш просто се изкашля. "Просто ме измъкни оттук."
  
  Дрейк не помръдна. За да намерят бомбата, ще трябва да обърнат купчина хора. Нямаха време да изрежат цялата лента. Но винаги имаше по-бърз начин за обезвреждане на бомбата. Не го показаха по телевизията, защото едва ли беше подходящо за гледане от краищата.
  
  Не си прерязал жицата. Току-що ги измъкна всичките.
  
  Но беше също толкова рисковано, колкото да срежа грешния проводник. Той коленичи, докато очите му се изравниха с тези на Марш.
  
  "Джулиан. Искаш ли да умреш?"
  
  "Не!"
  
  - Не виждам друг начин - въздъхна той. "Момчета, нека ги преместим."
  
  Водейки екипа, той бавно, умишлено обърна купчината тела, докато стомахът на Хейдън не се повдигна от пода и не беше открита раница. Стонове се изтръгнаха от Зоуи, Марш и дори Хейдън, когато всички се претърколиха настрани, а Кинимака ги призова всички да стоят неподвижни. Въпреки твърденията на Зоуи, никой не знаеше колко чувствителен всъщност е детекторът за движение, въпреки че изглеждаше очевидно, че ако е работил толкова дълго, не е бил настроен на нищо близко до задействане. Всъщност трябваше да бъде програмиран да бъде почти непробиваем, за да се гарантира пристигането на Дрейк, преди да избухне.
  
  Жиците трябваше да бъдат изключени от тялото на Марш и отстранени от крайниците на Зоуи, объркана работа, която екипът едва забеляза. Тези, увити около тялото на Хейдън, се отделиха лесно, тъй като пречеха на дрехите й. Сега, като се подчиняваше на инструкциите и все още притиснат от тиксо, Марш вдигна ръцете си така, че да обвият дясната страна на Хейдън и да се движат над раницата. Питиецът сви пръсти.
  
  "Карфици и игли."
  
  Мей постави ръце върху раницата си върху ядрената бомба. С ловки пръсти тя разкопча катарамите и дръпна горния капак. След това, използвайки голяма и ловка сила, тя хвана ръбовете на раницата и издърпа бомбата, заедно с металната й обвивка, право навън.
  
  Черна черупка го заобиколи. Май хвърли раницата си настрана и много бавно завъртя бомбата, изпотявайки се обилно, докато секундите тиктакаха. Очите на Хейдън искряха, докато гледаше бомбата, а Кинимака вече беше коленичил до нея и стискаше ръката й.
  
  Появи се панел за обратно броене, прикрепен с четири винта към външната страна на бомбата. Сини жици се виеха под него в сърцето на абсолютното бедствие. Марш се взря в жиците, четири от тях, преплетени и навити една в друга.
  
  "Свалете панела. Трябва да видя кой кой е."
  
  Дрейк прехапа езика си, като погледна часовника си.
  
  Остават секунди.
  
  Петдесет и девет, петдесет и осем...
  
  Смит падна на колене до тях, войникът вече извади помощното си острие. Поемайки живота на всички в свои ръце, той поема отговорността за отстраняване на недостатъците. Една драскотина, една упорита нишка, една липса на концентрация и те или ще загубят време, или ще предизвикат ужасяваща експлозия. Дрейк затвори очи за момент, докато мъжът работеше. Зад него Дал дишаше тежко и дори Кенси се разтрепери.
  
  Докато Смит работеше върху последния винт, Алиша изведнъж изпищя. Цялата група потръпна, сърцата им скочиха до устата.
  
  Дрейк рязко се обърна. "Какво е това?"
  
  "Змия! Видях змия! Беше голямо жълто копеле.
  
  Смит изръмжа ядосано, докато вдигаше записа и внимателно отстраняваше панела за обратно броене с мигащия червен циферблат. "Коя жица?"
  
  Оставаха им тридесет и седем секунди.
  
  Марш се промъкна по-близо, очите му сканираха заплетената плетеница от сини жици, търсейки мястото, където си спомняше как Алигатор включваше устройството.
  
  "Не го виждам! Не го виждам, по дяволите!"
  
  - Това е всичко - отхвърли го Дрейк настрани. "Изваждам всички жици!"
  
  "Не", Дал се приземи тежко до него. "Ако направите това, тази бомба ще избухне."
  
  "Тогава какво да правим, Торстен? Какво да правим?"
  
  Двадесет и девет... двадесет и осем... двадесет и седем...
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИДЕСЕТ
  
  
  Паметта на Дрейк изскочи на преден план. Рамзес нарочно му каза, че Хейдън е бомбата. Но какво всъщност означаваше това?
  
  Поглеждайки сега, той видя три жици, увити около него. Кой го е задействал? Дал извади лист хартия от джоба си.
  
  - Кодове - каза той. "Сега няма друг начин."
  
  "Нека Марш опита отново. Рамзес специално спомена Хейдън.
  
  "Използваме кодове."
  
  "Могат да са адски фалшиви! Техен собствен спусък!"
  
  Марч вече гледаше тялото на Хейдън. Дрейк се покатери над него и привлече вниманието на Кинимаки. - Обърни я.
  
  Хейдън помогна с каквото можеше, мускулите и сухожилията несъмнено крещяха от болка, но не получиха облекчение. Часовникът тиктакаше. Бомбата беше към завършване. И светът чакаше.
  
  Марш се наведе, следвайки жиците около тялото й, докато Дрейк вдигна едната си ръка, после един крак и накрая разкопча колана й там, където двете жици се пресичаха. Когато видя завързаната двойка отново да минава през скута й, той посочи Кинимака. "Като този".
  
  Страдащ от кошмарна игра на Twister, Хейдън наблюдаваше как Марш проследява пътя на всяка жица обратно към таймера.
  
  "Със сигурност", каза той, присвивайки силно очи, едното му око беше широко отворено, а другото затворено. "Това е този отдясно."
  
  Дрейк погледна злобно ядреното куфарче. Кенси се присъедини към него и Дал на пода точно до него. "За да се взриви това нещо, е необходима специална конфигурация на части и механизми. Това е... толкова деликатно. Вярваме ли наистина на човека, който внесе това в страната в този момент?"
  
  Дрейк пое най-дълбокото дъх в живота си.
  
  "Няма избор".
  
  Той дръпна жицата.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВА ГЛАВА
  
  
  Дрейк дръпна бързо и жицата се откъсна от ръката му, оголвайки медния край. На острието на ножа всички присъстващи се наведоха напред, за да проверят отброяването.
  
  Дванадесет... единадесет... десет...
  
  - Все още е въоръжен! Алисия плачеше.
  
  Дрейк падна по гръб, зашеметен, все още държейки жицата, сякаш дори сега можеше да запали искра и да унищожи бомбата. "Това... това..."
  
  "Все още тиктака!" Алисия плачеше.
  
  Дал се гмурна, отблъсквайки йоркширеца с длан към челото му. - Мисля - каза той. "Ще имаме късмет, ако имаме време сега."
  
  осем...
  
  Зоуи започна да плаче. Марш извика, извинявайки се за всяка грешка, която някога е направил. Хейдън и Кинимака наблюдаваха как екипът работи безчувствено, стискайки белите си ръце, признавайки, че не могат да направят нищо. Смит пусна ножа и погледна Лорън, протягайки треперещи пръсти да я докосне. Йорги се свлече на земята. Дрейк погледна Алиша, а тя се взря в Мей, неспособна да откъсне очи. Бо застана между тях, изражението му се проясни, докато гледаше как Дал работи.
  
  Шведът въвежда кодове за деактивиране в таблото. Всеки от тях се регистрира с аудио сигнал. Оставаха само секунди, преди да въведе последното число.
  
  Пет...
  
  Дал натисна бутона "Enter" и спря да диша.
  
  Но часовникът продължаваше да тиктака.
  
  Три две едно...
  
  
  * * *
  
  
  В последната секунда Торстен Дал не се отчая. Той не се отказа, нито се обърна, за да умре. Имаше семейство, при което да се върне - жена и две деца - и нищо нямаше да го спре да осигури безопасността им тази вечер.
  
  Винаги е имало план Б. Дрейк го е научил на това.
  
  Той беше готов.
  
  Режимът на лудост се включи, пресметната лудост го завладя, давайки му сила отвъд нормалното. През последния час той слушаше как един или друг мъж потъпква перфектното, прецизно и безгрешно оборудване, съставляващо ядреното куфарче. Той чу колко точно е всичко.
  
  Ами ако Дал беше малко луд. Как ще работи това?
  
  Когато на дисплея се появи такъв, шведът вече държеше чук в ръката си. Той го свали с последния си дъх, с последното си движение, замахвайки с всичка сила. Чукът се заби в сърцето на ядрената бомба и дори в тази безкрайна секунда той видя ужаса на Дрейк, съгласието на Алиша. И тогава той вече не видя нищо.
  
  Часовникът тиктакаше
  
  Нула.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ВТОРА ГЛАВА
  
  
  Времето не е спряло за никого и особено не в този решителен час.
  
  Дрейк видя Дал, изпънат над бомбата, сякаш можеше да защити приятелите си и целия свят от ужасен пожар. Видя огъната метална рамка, нащърбени вътрешности около чука; и тогава видя таймера за обратно отброяване.
  
  Заседнал на нула.
  
  "О, по дяволите", каза той по възможно най-сърдечния начин. "О Боже мой."
  
  Един по един отборът осъзна. Дрейк вдъхна глътка свеж въздух, който никога не очакваше да вкуси отново. Той допълзя до Дал и плесна шведа по широкия му гръб. "Добър човек", каза той. "Ударете го с голям чук. Защо не се сетих за това?"
  
  "Да си йоркширец", каза Дал в сърцето на бомбата. "И аз се чудех това."
  
  Дрейк го дръпна назад. - Слушай - каза той. "Това нещо е заседнало, нали? Вероятно счупен отвътре. Но какво ще го спре да започне отново?"
  
  "Ние", каза глас отзад.
  
  Дрейк се обърна и видя NEST и бомбения отряд да се приближават към тях с раници и отворени лаптопи в ръце. "Вие, момчета, закъсняхте", ахна той.
  
  "Да, пич. Обикновено е така."
  
  Кинимака, Йорги и Лорън започнаха да разплитат Хейдън от странната мрежа, която тя споделяше със Зоуи Шиърс и Джулиан Марш. Двете Питии бяха покрити, доколкото е възможно, но не изглеждаха твърде притеснени от голотата си.
  
  "Помогнах", повтори Марш отново и отново. "Не забравяйте да им кажете, че съм помогнал."
  
  Хейдън се озова на колене, търкаляйки всеки крайник, за да възстанови кръвообращението и разтривайки областите, където се е натрупала болка в ставите. Кинимака й даде сакото си, което тя прие с благодарност.
  
  Алиша хвана Дрейк за раменете със сълзи в очите. "Ние сме живи!" - изкрещя тя.
  
  И тогава тя го придърпа по-близо, намирайки устните му с нейните устни, целувайки го толкова силно, колкото можеше. Първоначално Дрейк се дръпна, но после осъзна, че е точно там, където иска да бъде. Той я целуна в отговор. Езикът й се стрелна и го намери и напрежението им намаля.
  
  "Тук отиваме от дълго време", каза Смит. Съжалявам, Мей."
  
  "О, човече, липсва ми жена ми", каза Дал.
  
  Бо се втренчи в него, лицето му беше каменно като гранит, но иначе нечетливо.
  
  Мей изтръгна слаба усмивка. "Ако ролите бяха разменени, сега Алиша щеше да мърмори нещо за присъединяване."
  
  "Не се срамувай". Алиша се отдръпна от Дрейк с гърлен смях. "Никога преди не съм целувал филмова звезда."
  
  Смит се изчерви при споменаването на стари времена. "А, сега се примирих с факта, че Мей всъщност не е великата Маги Кю. Съжалявам за това".
  
  "По-добра съм от Маги Кю", усмихна се Май.
  
  Смит увисна, краката му се поддадоха. Лорън протегна ръка, за да го подкрепи.
  
  Алисия наклони глава настрани. "О, чакай, целунах филмова звезда. Някакъв Джак. Или това беше псевдонимът му? О, две всъщност. Или може би три..."
  
  Кенси се движеше сред тях. "Хубава целувка", каза тя. - Никога не си ме целувал така.
  
  - Това е само защото си кучка.
  
  "О благодаря".
  
  - Чакай - каза Дрейк. "Целунахте ли Кенси? Кога?"
  
  "Това е стара история", каза Алиша. "Едва си спомням."
  
  Той си постави за цел да привлече цялото й внимание с очите си. "Значи беше целувка "радваме се, че сме живи"? Или нещо повече?
  
  "Какво мислиш?" Алисия изглеждаше предпазлива.
  
  "Мисля, че бих искал да го направиш отново."
  
  "ДОБРЕ..."
  
  "По късно".
  
  "Със сигурност. Защото имаме работа за вършене."
  
  Сега Дрейк погледна към Хейдън, водача на техния екип. "Рамзес и Алигаторът все още са там", каза той. "Не можем да ги оставим да избягат."
  
  "Ъм, извинете?" - каза едно от момчетата от сапьорския екип.
  
  Хейдън погледна Марш и Шиърс. "Вие двамата можете да спечелите допълнителни точки, ако имате информация."
  
  "Рамзес почти не говореше с мен", каза Шиърс. "И Алигатор беше най-големият луд човек, когото съм срещал. Иска ми се да знаех къде са.
  
  Дрейк се втренчи в него. "Алигаторът беше най-големият луд..."
  
  "Съжалявам. момчета?" каза лидерът на НЕСТ.
  
  Очите на Марч блеснаха. "Рамзес е буболечка", каза той. "Трябваше да го стъпя, когато имах възможност. Всички тези пари ги няма. Власт, престиж - изчезнаха. Какво трябва да направя?"
  
  "Надявам се да изгния в затвора", каза Смит. "В компанията на убиец."
  
  "Слушам!" - викаха хората от ГНЕЗДОТО.
  
  Хейдън погледна към тях, после към Дал. Дрейк погледна през рамото на Алиша. Лидерът на отбора NEST беше на крака и лицето му беше бледо, цвета на абсолютния страх.
  
  - Тази бомба е безполезна.
  
  "Какво?"
  
  "Няма електрически детонатори. Лещите се спукаха, мисля че вероятно от удар с чук. Но уран? Въпреки че може да намерим следи, които ни казват, че някога е бил тук, той... липсва.
  
  "Не". Дрейк усети как мускулите му треперят. "Няма начин, не можеш да ми кажеш това. Искате да кажете, че тази бомба е шибана фалшификат?
  
  "Не", каза лидерът, почуквайки по лаптопа си. "Казвам ви, че не е тази бомба. Той беше деактивиран чрез премахване на всички части, които го карат да работи. Така че това е фалшификат. Този човек - Рамзес - вероятно има истинската.
  
  Екипът не се поколеба нито за миг.
  
  Хейдън посегна към телефона и набра номера на Мур. Дрейк изкрещя, че трябва да извика хеликоптерите.
  
  "Колко ни трябва?"
  
  "Напълнете шибаните небеса", каза той.
  
  Без да се оплакват, те повдигнаха болезнените си тела и закрачиха бързо към вратата. Хейдън говореше бързо, докато тичаше, без да показва никакви физически ефекти от лечението. Това бяха умствените ефекти, които имаха силата да я белязат завинаги.
  
  "Мур, бомбата в Сентрал Парк е фалшива. Почистен, затворен. Смятаме, че вътрешностите и детонаторите са били премахнати и след това поставени в друго устройство."
  
  Дрейк чу въздишката на Мур от метър разстояние.
  
  "И ние си мислехме, че кошмарът е свършил."
  
  "Това беше планът на Рамзес от самото начало." Хейдън разкъса външната врата от пантите й, без да прекъсва крачката. "Сега той избухва в собственото си време и избягва. Има ли хеликоптери, които летят от Ню Йорк?
  
  "Военни. Полиция. Специална операция, предполагам.
  
  "Започнете с това. Той има план, Мур, и ние вярваме, че Алигатор е бивш командос. Как изглеждат камерите за видеонаблюдение?"
  
  "Ние събираме всяко лице, всяка фигура. Бяхме на ръба от часове. Ако Рамзес тича през града, ще го хванем.
  
  Дрейк прескочи кофата за боклук, Дал беше до него. Над главите им ръмжаха хеликоптери, два от тях кацнаха на пътя на входа на зоологическата градина. Поглеждайки нагоре, Дрейк видя зад въртящите се ротори на офис сгради, където сред белите щори много лица се притискаха към прозорците. Социалните медии щяха да експлодират днес и ако това продължи, резултатите щяха да са нулеви. Всъщност това вероятно е попречило на усилията им.
  
  Хейдън се втурна към най-близкия хеликоптер и спря точно пред роторната мивка. - Този път - каза тя на Мур. "Рамзес няма да се изтъква. Всичко беше разсейване, за да му помогне да оцелее. Става въпрос за неговата репутация - престолонаследникът на терора възвръща статута си и пише история. Той носи ядрени оръжия в Ню Йорк, детонира ги и избягва безнаказано. Ако го пуснеш сега, Мур, никога повече няма да го видиш. И играта ще свърши."
  
  - Знам това, агент Джей. Знам го".
  
  Дрейк се наведе над рамото на Хейдън, слушайки, докато останалата част от екипа потрепваше раздразнено наблизо. Дал огледа околността, избирайки най-добрите места за засада и след това провери всяко едно с биньоните си. Странно, но поне го занимаваше. Дрейк го бутна с лакът.
  
  "Къде е шейната?"
  
  "Оставих го зад гърба си." Дал всъщност изглеждаше малко нещастен. "Това е дяволски добро оръжие."
  
  - намеси се Кенси. "Напомних му, че все още нямам любимото си оръжие. Ако той вземе чука, аз трябва да взема катаната.
  
  Дрейк наблюдаваше шведа. "Звучи като сделка."
  
  "О, хайде, спри да й даваш причина. Откъде изобщо мога да взема катана тук?"
  
  Един глас каза: "Не са далеч от Стейтън Айлънд, Хейдън."
  
  Главата на Дрейк се обърна толкова бързо, че той трепна. "Какво беше?"
  
  Хейдън помоли Мур да се повтори и след това се обърна към екипа. "Имаме цел, момчета. Обади се цивилен, както предсказа Мур, и потвърди с камера. Мърдайте задниците си!"
  
  С наведени глави, екипът изтича през тротоара на свободен, барикадиран път, скочи през отворените врати на хеликоптера и се завърза на седалките. Двете птици се издигат във въздуха, роторите режат листа от близките дървета и разпръскват отломки по улицата. Дрейк извади пистолети и пушка, военно острие и електрошоков пистолет, като провери дали всичко е в изправност и е напълно подготвено. Дал провери комюникето.
  
  Пилотът изчисти покривите и след това зави рязко на юг, увеличавайки скоростта си. Алисия провери собствените си оръжия, като изхвърли това, което бе взела от легионера, и запази другото за себе си. Кинимака погледна крадешком поглед към Хейдън, който тя се опита да игнорира, все още получавайки информация от Мур и неговите агенти. Бо млъкна, сгушен в ъгъла, както беше откакто Дрейк и Алиша се целунаха. От своя страна Май седеше спокойно, с непроницаеми японски черти, твърдо фокусирана върху целта си. Останалите от екипа провериха всичко, всички освен Кензи, която се оплака от пътуването с хеликоптер, хапещия вятър, миризмата на пот и факта, че някога е виждала екипа на SPEAR.
  
  - Никой не те е молил да останеш при нас - тихо каза Алиша.
  
  "Какво друго можех да направя? Да избягам като уплашена църковна мишка?"
  
  - Значи това е, за да докажеш, че си смел?
  
  Очите на Кензи блеснаха. "Не искам да гледам Армагедон. А ти?"
  
  "Вече съм виждал това. Бен Афлек е изненадващо гей, а Брус Уилис е по-шокиращ от проклет астероид. Но, по дяволите, опитваш се да ни кажеш, че всъщност имаш сърце?"
  
  Кензи се загледа през прозореца.
  
  "Крадецът на археологически артефакти има сърце. Кой би знаел?
  
  "Просто се опитвам да се върна към бизнеса си в Близкия изток. един. Помагането на вас, глупаците, ще помогне много за постигането на това. Майната ти на проклетото сърце.
  
  Хеликоптерът прелетя над покривите на Манхатън, докато Хейдън получи разяснение, че Рамзес и Гатор все още не са напуснали острова, тъй като са били забелязани близо до ферибота на Стейтън Айлънд.
  
  "Частовете, които се губят в превода, могат да ни убият всички", въздъхна Хейдън и Дрейк призна, че е вярно. От най-малката кавга в училищния двор до войната между президенти и министър-председатели, нюансите бяха всичко.
  
  Дестинацията им ставаше все по-близо, докато сградите минаваха покрай тях. Пилотът се гмурна между два небостъргача, за да поддържа скорост, докато се насочваше към целта си. Дрейк се държеше с мрачна цел. Вихрените сиви води на залива се простираха отпред. Долу можеха да видят група кацащи хеликоптери, всички борещи се за позиция.
  
  "Като този!" Хейдън плачеше.
  
  Но пилотът вече се спускаше рязко, карайки хеликоптера да се бори да кацне, за да заеме основна позиция пред редица саксии и автобусна спирка. Дрейк усети как стомахът му се свива през устата. Хейдън изкрещя в килията си.
  
  "Разбира се, че терминалът е затворен", каза тя. "Ако Рамзес е тук, какво се надява да постигне?"
  
  "Трябва да има ограда зад вас и редица коли, паркирани под дърветата. Ченгетата имат жена там, която е последният човек, който го е видял.
  
  "Страхотен. Така че сега ние...
  
  "Изчакайте!" Ушите на Алиша уловиха звуците преди всички останали. "Чувам стрелба."
  
  "Отивам."
  
  Излизайки от колата, екипът се насочи към терминала, тичайки покрай сградата. Дрейк забеляза, че около широката извивка на главния вход дълга бетонна рампа водеше към зоната за скачване. Изстрелите идваха оттам, изстреляни през открито пространство, а не заглушени, сякаш от стени.
  
  - Там отзад - каза той. - Идва от хелинга.
  
  Хеликоптери изпълниха небето зад тях. На пътя им лежеше стенещо тяло на полицай, но той им махна с ръка да продължат напред, без да показва признаци на нараняване. Във въздуха проехтяха още изстрели. Екипът извади оръжията си, хукна в тандем и претърси района отпред. Друг полицай коленичи пред тях с наведена глава и го държеше за ръка.
  
  "Всичко е наред", каза той. "Отивам. Само рана в плътта. Имаме нужда от вас момчета. Те... те си тръгват."
  
  "Не днес", каза Хейдън и изтича покрай него.
  
  Дрейк забеляза края на хелинга и издатините вляво от него - всички бетонни хелинги, използвани за фериботи. Вълните се плискаха в основата им. "Чуваш ли това?" каза той, когато стрелбата започна отново. "Рамзес придоби автоматичен взвод."
  
  Лорън беше единствената, която поклати глава. "Кои от тях?"
  
  "Повече изстрели в минута от AK. Щипка от шестстотин до осемстотин патрона. Сменяеми варели, в случай че стане твърде горещо. Не точно, но адски страшно.
  
  "Надявам се това копеле да се стопи в ръцете му", каза Алиша.
  
  Група ченгета коленичиха отпред, постоянно се навеждаха за прикритие, докато SAW бълваше куршумите си. Редица куршуми проблесна над главите им. Двама полицаи отвърнаха на огъня, като се прицелиха в далечния край на хелинга, където беше акостирал фериботът.
  
  "Не ми казвай..." каза Дал.
  
  "Смятаме, че се качва на ферибота точно там с един от билетите за поддръжка", каза едно от ченгетата. "Две момчета. Единият ни целеше, другият палеше лодката.
  
  - Не може да избяга така - протестира Хейдън. "Това е... това е... играта свърши." Очите й блестяха от ужас.
  
  - За него - каза самодоволно Алиша.
  
  - Не, не - прошепна Хейдън. "За нас. Разбрахме всичко погрешно. Рамзес буквално излиза с гръм и трясък. Запечатвам неговото наследство. Момчета, той ще взриви тази ядрена бомба."
  
  "Кога?"
  
  "Не знам. Най-доброто предположение? Той се насочва към Острова на свободата и статуята и ще го публикува в социалните медии. О, Боже, о, Боже, представи си..." тя се задави. "Не мога... Просто не мога..."
  
  Кинимака я изправи рязко на крака, едрият мъж изръмжа целенасочено. "Ние няма да позволим това да се случи. Трябва да направим нещо. Сега."
  
  И Дрейк видя проблясъка на SAW на около петдесет фута, смъртоносността на изстрелите му, единственото нещо, което стоеше между тях и Рамзес, и ядрената бомба.
  
  "Кой иска да живее вечно, нали?"
  
  - Не - каза Алиша тихо. "Винаги би било адски скучно."
  
  И Дал хвърли последен поглед към отбора. "Аз ще поема инициативата."
  
  В тази последна част от секундата героите на Ню Йорк се подготвиха; екип от КОПИЕЧИ и след това всеки полицай и агент в рамките на чуването. Всички станаха на крака, изправиха се срещу плюещото оръжие и направиха последния избор в живота си.
  
  Дал започна. "Атака!"
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТА ГЛАВА
  
  
  Дрейк тичаше в средата на приятелите си, точно където искаше да бъде, вдигайки пистолета си и стреляйки силно. Куршумите се изстрелват от всеки движещ се оръдие със скорост две хиляди и петстотин фута в секунда, множество експлозии отекват през прикладите. Прозорците са изпочупени по целия ферибот.
  
  За няколко секунди те намалиха разликата наполовина, продължавайки да стрелят интензивно. Потребителят на SAW веднага промени настройките си, шокиран от бруталността на атаката. Не че той спря да стреля; куршумите му проследиха следа върху дъските и излязоха в морето, докато той вероятно се олюля назад. Дрейк приближи телескопичния мерник към очите си, постави пръста си на спусъка и различи чертите на мъжа, който държеше триона.
  
  "Това е Алигаторът", каза Хейдън по комуникатора. "Не пропускайте."
  
  SAW се обърна, тръгвайки обратно към тях, все още плюейки олово. Дрейк си представи, че бурето трябва да е толкова горещо, че да се стопи, но не достатъчно бързо. Един куршум уцели ченгето с бронежилетката, а след това втори счупи ръката на другия. В този момент сърцата им бяха готови да изскочат от гърдите им, но те не спряха атаката и не намалиха стрелбата. Долната част на гърба на ферибота беше паднала, натрошена, отвореният гръб беше толкова перфориран, че приличаше на ренде за сирене. Алигаторът завъртя силно триона, опитвайки се да компенсира. Куршуми пробиха пространството над главите им.
  
  Тъпият звук на двигателя на ферибота премина в бавен рев и това промени всичко. Алигаторът скочи на борда, като продължи да стреля диво. Водата започна да кипи отзад и корабът се наклони напред. Дрейк видя, че все още са на двадесет фута отзад, видя я да завива наляво и встрани и разбра, че никога няма да успеят навреме.
  
  Изкрещявайки, докато падаше, той падна на една страна и внезапно спря. Дал падна наблизо. Хейдън се претърколи, всичко това направи прицелването на Алигатора още по-трудно, но на човека не му пукаше. Виждаше се как фигурата му се оттегля, насочвайки се по-навътре във ферибота.
  
  Дрейк даде знак на Хейдън и Хейдън извика хеликоптерите.
  
  Черните птици се втурнаха към хелинга, спуснаха се рязко и увиснаха на три фута над земята, докато екипажът на SPEAR се качи на борда. Докато ченгетата и агентите отдаваха чест, се формира нова връзка, която никога нямаше да бъде прекъсната, те отвърнаха на поздрав, доколкото можеха, след което хеликоптерите на практика излетяха във въздуха. Пилотите избутаха колите до краен предел, преследвайки кипящия ферибот и скоро се озоваха над него. Това беше гледка, каквато Дрейк никога не би могъл да си представи: птици, висящи като смъртоносни черни хищници в небето на Ню Йорк, известният силует като фон, готвещи се да излетят на ферибота на Стейтън Айлънд.
  
  "Ударете ги силно", каза Хейдън по радиото на хеликоптера. "И бързо".
  
  Спускайки се, два хеликоптера се втурнаха към кърмата на ферибота. Почти веднага неспокойният Алигатор подаде глава през страничния прозорец и изстреля яростен залп. Третият му изблик се блъсна във външната обшивка на хеликоптерите, прониквайки в някои части и отскачайки от други. Хеликоптери паднаха от небето като камъни. Дал разби вратата и отвърна на огъня, куршумите пропуснаха безнадеждно.
  
  "Стреля сякаш се чука", измърмори Дрейк. "Никога не уцелва правилната цел."
  
  "Отстъпи". Дал се отказа от опитите да удари Алигатора и се подготви за предстоящия удар.
  
  Три секунди по-късно това се случи, само че не беше удар, а просто внезапно спиране. Първият хеликоптер кръжеше над горната палуба на ферибота, докато вторият кръжеше близо до левия борд, останалите членове на екипажа на SPIR бяха на борда. Те бързо си тръгнаха, ботушите тракаха по палубата и се събираха на групи. След това хеликоптерите се издигнаха, за да се присъединят към своите колеги във въздуха, проследявайки ферибота.
  
  Хейдън се озова лице в лице с екипа за няколко секунди. "Ние знаем къде е той. Машинно. Нека приключим с това сега."
  
  Те тичаха, адреналинът им се покачваше извън всякаква мярка и тогава Алигаторът явно промени тактиката на палубата отдолу.
  
  РПГ-ът изсвири във въздуха, сблъска се с хеликоптера и избухна. Птицата изгубила контрол, метал се разпръснал във всички посоки, огън обхванал черния корпус и тя паднала изтощена на горната палуба на ферибота.
  
  Към командата "бягане на КОПИЕ".
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГЛАВА
  
  
  Дрейк чу промяна в звука на двигателя на хеликоптера и разбра, без да проверява, че колата бърза към тях. Ако това не беше достатъчно, удължаващата се хищна сянка, разпръскваща се по палубата, беше точно в целта.
  
  Бягай или умри.
  
  Той удари рамото си във външната врата, разкъсвайки цялата рамка от пантите и падайки в пространството отвъд. Тела се втурнаха след него, търкаляха се, протягаха се, катереха се и се блъскаха. Хеликоптерът се приземи тежко, роторите се отделиха и металното тяло се разпадна. Всичко от шрапнели до дълги до ръка копия прорязваха въздуха, нарязвайки го на парчета. Фериботът се клатеше и стенеше, водата се пенеше наляво и надясно.
  
  Огненото кълбо се изстреля към другите хеликоптери, които незабавно предприеха действия за избягване, като чист късмет им попречи да се сблъскат. Огнени потоци облизваха горната палуба, причинявайки нови пожари, овъглявайки боята и металните колони и разтопявайки боята. Роторът се огъна, когато се удари в стълба отдясно на Дрейк, отскачайки към пода с цялата си инерция внезапно спря. Други летящи снаряди разбиха прозорците и пробиха рамката, а един ужасен шип премина право през борда на лодката и излезе в морето. Дрейк усети докосването на пламъците, когато топлината премина през него, погледна под рамото си и видя целия екип да лежи ничком, дори Смит да лежи върху Лорън. Експлозията премина и те гледаха въстанието и тогава Алигатор докара нещата до ниво на пълна лудост.
  
  Лудост.
  
  Следващият РПГ премина право през самата лодка, оставяйки ракетната установка и разбивайки палубите, докато летеше. Отекна експлозия, когато снаряд разкъса палубата, изпращайки нови пожари и смъртоносни отломки. Дрейк изстена, когато шрапнел прониза главата и рамото му, облекчен, че болката му показа, че е още жив. Отделяйки момент, за да си поеме дъх, той огледа новата обстановка отпред.
  
  В палубата имаше накъсана дупка. Навсякъде имаше купчини дърва. Дим и огън струяха през някога затворената средна горна палуба.
  
  "Пътят е ясен", каза той.
  
  "Само за теб!" Лорън почти изпищя.
  
  - Тогава остани - изплю Кензи, дръпвайки Дал за рамото. - Добре ли си, Торст?
  
  "Да, да, добре съм. Пусни ме".
  
  Дрейк крачеше с тиха крачка, по-предпазлив, отколкото можеше да си спомни през целия си живот. Групата зад него се скупчи, знаейки точно къде отива. В последния момент, както очакваше, Дал се появи точно до рамото му.
  
  "Правим ли това, приятел?"
  
  "Дяволски сме прави."
  
  И те скочиха надолу през нова дупка, краката напред и очите, търсейки врагове. Те се блъснаха силно в долната палуба, претърколиха се, недокоснати, и се издигнаха с насочени пистолети.
  
  "Чисто!" Дрейк плачеше.
  
  Ботушите им се удариха в твърдата палуба зад тях.
  
  Кенси дойде последна и Дрейк видя, първо, че тя е свалила тежкото си вътрешно яке и второ, че го е увила около основата на трифутовата секция на ротора на хеликоптера. Лицето й беше самодоволно, когато се обърна към шведа.
  
  "Сега", каза тя, "имам оръжието си."
  
  "Нека боговете ни помогнат."
  
  Те се втурнаха към кораба като един, срещу Рамзес и Гатор в битка. Фериботът набираше скорост с всеки изминал момент. Островът на свободата също се разрастваше, очертавайки се все по-голям и по-голям на хоризонта.
  
  "Маниакът не разбира ли, че няма да стигне до статуята?" Кинимака дишаше тежко.
  
  "Не казвай това", сопна се Хейдън. "Не казвай това."
  
  "О, да, разбирам."
  
  "Няма да потопят този ферибот", увери ги Дал. "Заливът не е достатъчно дълбок, за да поеме... добре, знаете ли какво."
  
  На следващата палуба най-накрая намериха плячката си. Алигаторът пазеше вратата, докато Рамзес управляваше ферибота. В съответствие с вече установената си склонност към лудостта, създателят на бомби пусна ролева игра, която е подготвил точно за такъв момент. Дрейк не можа да се сдържи, но ахна и извика на всички да се скрият, а след това ракетата се прониза през центъра на ферибота на височината на главата, оставяйки след себе си следа от дим, тласкана от маниакалния смях на Алигатора.
  
  "Харесва ли ти толкова много? Хванахте ли това? Ние вече умираме!"
  
  Дрейк погледна нагоре и видя Алигатор почти над себе си, тичащ след ракетата, носейки ракетната си установка със себе си. Самата ракета прелетя през ферибота и излезе отзад, експлодирайки във въздуха. Алигаторът замахна с ракетната установка към главата на Дрейк.
  
  Йоркширецът се наведе, когато Рамзес най-накрая се обърна, небрежно отпуснала ръка на волана.
  
  "Вече закъсняхте", каза той.
  
  Дрейк удари Алигатор в корема, но той отскочи назад, все още размахвайки обемистото си оръжие. Честно казано, това забави отбора още един момент. Никой не искаше да бъде ударен от такава месеста пръчка, но във ферибота имаше много място, което даде на Дал и останалите по-голяма маневреност. Алигаторът изръмжа и се обърна, след което се затича право към Рамзес, принца терорист, който сега държеше полуавтоматичен пистолет. Дрейк забеляза раница, закрепена на гърба на Алигатора.
  
  "Ти само отлагаш неизбежното", каза Рамзес.
  
  С едната си ръка пръскаше пара отвътре, а с другата леко промени курса, насочвайки се към Острова на свободата.
  
  - Някога тревожил ли си се как да живееш? - каза Дрейк зад тезгяха. "Базар? Ключалка? Сложен план за бягство? Какво, по дяволите, беше всичко това?
  
  "А, базарът беше просто - как да го кажа - разпродажба за вкъщи? Да се отърва от всичките си светски блага. Замъкът е сбогуване и означава край. В края на краищата ти ме заведе право в Ню Йорк. А планът за бягство е, да, малко сложен, признавам. Но виждате ли сега? Вече си закъснял. Часовникът тиктака."
  
  Дрейк не знаеше какво точно има предвид Рамзес, но намекът беше ясен. Излизайки от прикритието, той обсипа рулевата рубка с куршуми и хукна след тях, а екипът му беше наблизо. Без повече разговори; това беше неговият край. Рамзес се олюля назад, кръвта бликна от рамото му като фонтан. Алигаторът изпищя, когато куршумите влязоха в тялото му. Стъклото покри и двамата терористи в назъбени пръски.
  
  Дрейк разби вратата и след това се подхлъзна, отскочи от рамката и се спря, проклинайки късмета си. Дал го прескочи, Кензи беше до него. Двамата влезли в рулевата рубка и вдигнали оръжията си, за да убиват. Рамзес ги посрещна с цялата сила на седемфутов мускулест луд, ухилен като диво куче; той се втурна и се опита да ги разпръсне наоколо.
  
  Дал не толерира нищо от това, устоявайки на грубата сила и поемайки всички удари. Кенси затанцува около двамата, удряйки Рамзес по фланговете като опасен вълк. Радикалният принц наби шведа. Раменният шлеп накара Дал да потръпне. Невероятно силни ръце сграбчиха шведа за гърлото и започнаха да го стискат. Вдигайки ръце, Дал разхлаби хватката си наполовина и после сам взе едната; и двамата мъже се люлееха и притискаха един друг, докато никой не можеше да диша. Рамзес обърна Дал и го блъсна обратно в стената, но единствената реакция на шведа беше широка усмивка.
  
  Кенси скочи във въздуха, вдигайки лакътя си, който удари със смазваща сила, право върху кървящата рана от куршум на Рамзес. Никога не очаквайки, че един удар ще сложи край на такава битка, тя намушка гърлото на мъжа, дори когато той крещеше, карайки очите му да изпъкнат.
  
  Тогава Рамзес се олюля, целият в кръв и повръщаше. Дал го пусна, усещайки края. Очите на терориста се приковаха в тези на шведа и в тях нямаше признаци на поражение.
  
  "Ще приема този момент като момент на победа", изграчи той. "И да смаже сърцето на капитализма."
  
  Той протегна ръка, сякаш искаше да докосне Алигатора.
  
  Дал отвърна на изстрела. Куршумът удари Рамзес в стомаха, отхвърляйки го назад.
  
  Алигаторът скочи и падна върху Рамзес.
  
  Принцът терорист успя да грабне раницата, закрепена на гърба на падащия Алигатор, протегнатата му ръка стискаше оголената синя жица, докато двамата рухнаха.
  
  Кензи се втурна напред, прицелвайки се в ръката, която държеше жицата, с единственото оръжие, което имаше под ръка, най-доброто оръжие, което имаше, грубата катана. Острието й бързо разряза, отрязвайки ръката на Рамзес през рамото, карайки терориста да изрази израз на изключителна изненада.
  
  Ръката удари пода едновременно с Алигатора, но пръстите все още стискаха вече отворения край на синята жица.
  
  - Безпроблемно - изкашля се Рамзес. "Имаше право да ме нападнеш така. Часовникът не тиктакаше. Но..." Спазъм го изкриви, кръвта бързо потече от стомаха, ръката и лявото рамо.
  
  "Това... се случва... сега."
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТА ГЛАВА
  
  
  Дрейк запълзя по пода, търкулвайки Алигатора върху корема си, докато лудият се засмя в кървавата палуба. Дал падна до него, на лицето му бяха изписани болка, ужас и предчувствие. Каишката беше закопчана, но Дрейк моментално я разкопча и след това освободи металния корпус от грубия материал.
  
  Таймерът за обратно броене стоеше пред тях, чиито мигащи червени цифри бяха заплашителни и ужасни като кръвта, която се разливаше по пода под коленете им.
  
  "Четиридесет минути", Хейдън проговори първа с приглушен глас. "Не си играй с това, Дрейк. Разоръжете това нещо веднага.
  
  Дрейк вече обръщаше бомбата, както миналия път. Кинимака му подаде отворен нож, който той разглоби парче по парче, движейки се внимателно, предпазлив от многото капани, които майстор на бомби като Гейтор може да отприщи. Докато отдалечаваше устройството от лудия терорист, той погледна към Алисия.
  
  "Не казвай повече", каза тя, грабна мъжа под мишниците и го повлече. Нямаше да има милост за такъв убиец.
  
  Със стабилна ръка той свали предния панел на бомбата. Към него бяха прикрепени навити сини жици, които се опъваха тревожно.
  
  "Това не е самоделна бомба", прошепна Дал. "Бъди внимателен".
  
  Дрейк спря, за да изгледа гневно приятеля си. "Искаш ли да направиш това?"
  
  "И да отговаряш за стартирането му? Не точно. Не."
  
  Дрейк прехапа долната си устна, напълно осъзнавайки всички замесени фактори. Мигащото обратно броене постоянно напомняше колко малко време им оставаше.
  
  Хейдън се обади на Мур. Кинимака повика сапьори. Някой друг се обади на NEST. Когато Дрейк погледна устройството, всеки аспект беше обмислен и информацията бързо се изля.
  
  - Издърпайте кабелите отново - предложи Дал.
  
  "Твърде рисковано."
  
  "Предполагам, че този път няма сензор за движение, съдейки по начина, по който Алигаторът тичаше."
  
  "Точно. И не можем да използваме повторно вашата идея за чук."
  
  "Сгъната верига?"
  
  "Това е проблема. Те вече използваха нещо ново - безотказна жица. И това копеле е истинско. Ако се замеся в това, може да проработи.
  
  Алигаторът издаваше неземни звуци от съседната стая, докато Алисия работеше. Не след дълго тя подаде глава през счупената врата. "Той казва, че бомбата всъщност има превключвател против намеса." Тя сви рамене. "Но тогава мисля, че щеше да го направи."
  
  "Няма време", каза Дал. "Няма време за това."
  
  Дрейк погледна таймера. Вече им оставаха тридесет и пет минути. Той се облегна на краката си. "По дяволите, не можем да поемем този риск. Колко скоро бомбения отряд ще пристигне тук?
  
  "Пет минути максимум", каза Кинимака, докато хеликоптерите удряха фериботните палуби, където могат. Други се рееха малко по-високо, когато спасителите скочиха. - Но какво ще стане, ако не могат да го обезоръжат?
  
  - Какво ще кажеш да го хвърлим в залива? Лорън предложи.
  
  "Идеята е добра, но е твърде малка", вече бе попитал Хейдън Мур. "Замърсената вода ще насити града."
  
  Дрейк се полюля напред-назад, обмисляйки лудостта, и тогава улови погледа на Дал. Шведът имаше същата идея, той знаеше. Благодарение на погледа си общуваха директно и лесно.
  
  Можем да го направим. Това е единственият начин.
  
  Щяхме да сме слепи. Резултатът е неизвестен. Веднъж започнат, няма връщане назад. Щяхме да отидем на еднопосочно пътуване.
  
  И така, какво, по дяволите, чакаш? Ставай, копеле.
  
  Дрейк отговори на предизвикателството в очите на Дал и се изправи. Поемайки дълбоко дъх, той препаса пушката си, прибра пистолетите си в кобура и извади ядрената бомба от раницата си. Хейдън го гледаше с широко отворени очи и проницателно намръщен.
  
  "Какво, по дяволите, правиш?"
  
  - Знаеш точно какво правим.
  
  "Безопасните разстояния може да не са същите. За теб, имам предвид.
  
  - Тогава няма да го направят. Дрейк сви рамене. "Но всички знаем, че има само един начин да спасим този град."
  
  Дрейк вдигна ядрената бомба и Дал тръгна напред. Алисия го спря за още един ценен момент.
  
  "Тръгваш ли си само след една целувка? Не позволявайте това да бъде най-кратката връзка в живота ми."
  
  "Изненадан съм, че нямате по-къси."
  
  "Умишлено правя отстъпка от човек, който реших, че харесвам, когото чуках и след това ми омръзна след около осем минути."
  
  "О, добре. Ще се видим след няколко пъти."
  
  Алисия го държеше само с очите си, като останалата част от тялото й остана абсолютно неподвижна. "Върни се скоро".
  
  Хейдън се притисна между Дрейк и Дал, говорейки бързо, предавайки информация от Мур и държейки под око онези, които биха могли да окажат първа помощ.
  
  - Казват, че товарът на бомбата е между пет и осем килотона. Имайки предвид неговия обем, тегло и скоростта, с която ще потъне... - Тя замълча. "Безопасната дълбочина е хиляда и осемстотин фута..."
  
  Дрейк се подчини, но се насочи нагоре по близките стълби към горната палуба. "Имаме нужда от най-бързия хеликоптер, който имате", каза той на приближаващия пилот. "Няма глупости. Без хленчене. Просто ни дай проклетите ключове.
  
  "Ние не сме-"
  
  - прекъсна го Хейдън. "Да, хиляда и осемстотин фута, за да неутрализира цялата тази радиация, според командата на NEST. По дяволите, трябва да си на осемдесет мили от брега.
  
  Дрейк усети как металното тяло на бомбата леко се плъзга през потта, покриваща пръстите му. "След тридесет минути? Това няма да се случи. Какво друго имаш?"
  
  Хейдън пребледня. - Нищо, Дрейк. Те нямат нищо."
  
  "Сега този чук започва да изглежда добре", коментира Дал.
  
  Дрейк видя как Алиша бърза покрай нея, насочвайки се към горната палуба и гледайки към морето. Какво е търсила там, отвън?
  
  Пилотът се приближи, Bluetooth устройството мигаше в основата на шлема му. "Имаме най-бързия проклет хеликоптер в армията", провлачи той. "Бел СуперКобра. Двеста мили в час, ако я бутнеш.
  
  Дрейк се обърна към Хейдън. "Това ще работи ли?"
  
  "Мисля, че да". Тя направи някои умствени аритметични изчисления наум. "Чакай, това не може да е истина."
  
  Дрейк грабна ядрената бомба, червените числа все още мигаха, Дал до него. "Нека да!"
  
  - Осемдесет мили - каза тя, докато бягаше. "Да, можете да го направите. Но това ще ви остави само... три минути, за да се махнете по дяволите. Няма да избягате от зоната на взрива!"
  
  Дрейк се приближи до Супер Кобрата, без да забавя, гледайки елегантните сиви форми, кули, трицевни оръдия, ракетни отсеци и пускови установки Hellfire.
  
  "Стига", каза той.
  
  - Дрейк - спря го Хейдън. "Дори ако пуснете ядрена бомба безопасно, експлозията ще ви унищожи."
  
  - Тогава спрете да ни губите времето - каза йоркширецът. "Освен ако ти или Мур или който и да е друг в главата ти не знае друг начин?"
  
  Хейдън се вслушваше в данните, съветите и разузнаването, които Мур непрекъснато предаваше. Дрейк усети как фериботът се люлее върху развълнуваните вълни, видя силуета на Манхатън отблизо, дори различи мравуняката суматоха на хора, които вече се връщаха към живота си. Навсякъде имаше военни кораби, моторни лодки и хеликоптери, пилотирани от мнозина, които биха дали живота си, за да спасят този ден.
  
  Но всичко се сведе само до двама.
  
  Дрейк и Дал се качиха на Super Cobra, получавайки интензивен курс по управление от заминаващия пилот.
  
  "Приятно пътуване", каза той, докато си тръгваше. "И добър късмет".
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Дрейк подаде ядрената бомба на Дал с лека усмивка на лицето. "Мислех, че може да искаш да направиш честта, приятелю."
  
  Шведът взе бомбата и се качи в задната част на хеликоптера. "Не съм сигурен, че мога да ти вярвам, че ще караш по права линия."
  
  "Това не е кола. И аз наистина вярвам, че вече сме установили, че мога да карам по-добре от теб.
  
  "Защо е това? Не го помня по този начин."
  
  "Аз съм англичанин. Ти не си такъв."
  
  "И какво точно общо има националността с това?" Дал се плъзна на един стол.
  
  - Родословие - каза Дрейк. "Стюарт. Хамилтън. На лов. Бутон. Хълм. И още много. Швеция беше най-близо до спечелването на Формула 1, когато Финландия зае първото място."
  
  Дал се засмя, закопча се и като постави черната метална кутия на коленете си, затвори вратата. "Не говори толкова високо, Дрейк. Бомбата може да е оборудвана със сензор за "глупости".
  
  - Тогава вече сме прецакани.
  
  Дръпвайки скоростния лост, той вдигна хеликоптера от ферибота, след като се увери, че небето над него е ясно. Слънчевата светлина блесна отзад и отскочи от милионите отразяващи повърхности на града, давайки му малко напомняне защо правят това. Лицата го гледаха отдолу на палубата, много от тях неговите приятели и семейство, съотборниците му. Кензи и Май стояха рамо до рамо с безизразни лица, но израелецът най-накрая го накара да се усмихне.
  
  Тя почука часовника си и каза само с устни: Движи се по дяволите.
  
  Алисия не се виждаше никъде, нито пък Бо. Дрейк изпрати военен хеликоптер ниско над вълните по директен курс през Атлантика. Ветровете пресичаха пътя им и слънчевата светлина проблясваше на всяка вълна. Хоризонтите се простираха във всички посоки, арки от светло синьо небе, съперничещи на вдъхващите страхопочитание простори на моретата. Епичният хоризонт зад тях изчезна, докато минутите и секундите бавно наближаваха нулата.
  
  - Петнадесет минути - каза Дал.
  
  Дрейк погледна километража. "Точно по график."
  
  "Колко време ще ни остава?"
  
  - Три минути - вдигна ръка Дрейк. "Плюс или минус."
  
  "Колко е това в мили?"
  
  "С двеста мили в час? Около седем.
  
  На лицето на Дал се изписа надежда. "Не е зле".
  
  "В един идеален свят", сви рамене Дрейк. "Не включва маневри за завиване, ускорение, атака на акула. Каквото и да ни хвърлиха там, по дяволите.
  
  "Това нещо има ли надуваем?" Дал се огледа, стискайки здраво ядрената бомба.
  
  "Ако се случи, не знам къде." Дрейк погледна часовника си.
  
  Дванадесет минути до експлозията.
  
  "Бъди готов".
  
  "Винаги така."
  
  "Обзалагам се, че не очаквахте да правите това, когато се събудихте днес."
  
  "Какво? Да хвърлите ядрена бомба в Атлантическия океан, за да спасите Ню Йорк? Или да говоря с теб лице в лице, докато си в хеликоптер на морската пехота?"
  
  - Е, и двете.
  
  "Първата част ми дойде на ум."
  
  Дрейк поклати глава, неспособен да скрие усмивката си. "Разбира се, че се случи. Ти си Торстен Дал, великият герой.
  
  Шведът разхлаби хватката си върху ядрената бомба само за секунда, за да сложи ръка на рамото на Дрейк. "А ти си Дрейк, Мат Дрейк, най-грижовният човек, когото познавам. Няма значение колко трудно се опитвате да го скриете."
  
  "Готови ли сте да хвърлите тази ядрена бомба?"
  
  - Разбира се, че е, идиот от Севера.
  
  Дрейк принуди хеликоптера да се гмурне с носа напред в сивата вълна. Дал отвори задната врата и се обърна, за да заеме по-добра позиция. Поток от въздух се втурна през Супер Кобрата. Дрейк стисна по-здраво контролния лост и натисна педалите, продължавайки да пада бързо. Дал премести ядрената бомба за последен път. Вълните се надигнаха, сблъскаха се и изпратиха хаотични пръски към тях, проблясващи с бяла пяна, пропита с диамантени искри слънчева светлина. Напрягайки всеки мускул, Дрейк най-накрая се изправи силно, изправи ореола си и обърна глава, за да види как Дал изхвърля през вратата оръжието в метална обвивка на окончателното унищожение.
  
  Тя падна във вълните, въртяща се бомба, която навлезе лесно във водата поради ниската надморска височина, на която беше пусната, още един сигурен начин да се гарантира, че защитеният от фалшифициране сензор остава неутрален. Дрейк мигновено ги издърпа от сблъсъка, като яхна вълните толкова ниско, че те заляха плъзгача му, без да губи време да набира височина и даваше на хеликоптера по-малко място за падане в случай на бедствие.
  
  Дал погледна часовника си.
  
  Две минути.
  
  "Остави крака си."
  
  Дрейк почти повтори, че всъщност не е карал колата, а вместо това се е фокусирал върху това да хване птицата възможно най-бързо, знаейки, че шведът просто премахва напрежението. Сега всичко се свеждаше до секунди - времето преди ядрената експлозия, милите, на които са били отдалечени от радиуса на взрива, продължителността на живота им.
  
  - Осемнадесет секунди - каза Дал.
  
  Дрейк се подготви за ада. "Беше хубаво, приятелю."
  
  Десет... девет...
  
  "Ще се видим скоро, Йорки."
  
  Шест... пет... четири...
  
  "Не и ако видя тъпия ти..."
  
  Нула.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И СЕДМА ГЛАВА
  
  
  Дрейк и Дал не видяха нищо от първоначалната подводна експлозия, но огромната стена от вода, която изригна от морето зад тях, беше достатъчна, за да накара сърцата им да трепнат. Течен гъбен облак, издигащ се на хиляди фута във въздуха, засенчвайки всичко останало, бързащ към атмосферата, сякаш се опитва да заглуши самото слънце. Купол от пръскаща се роза, предшественик на ударни вълни, сферичен облак, високи повърхностни вълни и основна вълна, която ще се издигне на височина над петстотин метра.
  
  Взривната вълна не можеше да бъде спряна, беше създадена от човека природна сила, енергийно разлагане. Той удари задната част на хеликоптера като удар с чук, оставяйки на Дрейк впечатлението, че е бутнат от ръката на зъл гигант. Почти веднага хеликоптерът се гмурна, издигна се и след това се обърна настрани. Главата на Дрейк се удари в метала. Дал се вкопчи като парцалена кукла, подхвърляна от злобно куче.
  
  Хеликоптерът се тресеше и търкаляше, разтърсваше го безкраен взрив, динамична вълна. Завърташе се отново и отново, витлата му се забавяха, тялото му се люлееше. Зад него огромна водна завеса продължаваше да се издига, движена от титанична сила. Дрейк се бореше да остане в съзнание, отказвайки се от всякакъв контрол над съдбата си и просто се опитваше да се задържи, да остане нащрек и цял.
  
  Времето вече не беше от съществено значение и те можеха да се клатят и ритат с часове в рамките на взривната вълна, но едва когато тя премина покрай тях и те се озоваха яхнали вълната й, истинските последици от разрушителната й сила станаха ясни.
  
  Хеликоптерът, почти с главата надолу, се втурна към Атлантическия океан.
  
  Губейки контрол, Дрейк се подготви за удар, знаейки, че дори и да оцелеят след бедствието, нямат спасителен сал, спасителни жилетки и надежда за спасение. Някак поддържайки достатъчно съзнание, за да се задържи за скъп живот, той ги наблюдаваше как се гмурнаха в океана.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ОСМА ГЛАВА
  
  
  Алиша видя Дрейк да прави връзката в главата си около три секунди след нея. Дал също. Момчетата бяха бавни, но тя никога нямаше да каже. Беше много по-добре да запазим някои неща в резерв. Както другите разбраха и Хейдън се обърна към Мур и неговите приближени от правителството за съвет, Алиша беше поразена от съдбоносното знание, че законът за безопасното разстояние ще накара всички тях да страдат много през следващия половин час. Докато Дрейк работеше, за да овладее хеликоптера, Алиша насочи погледа и вниманието си другаде.
  
  Хеликоптерът щеше да се разбие, тя знаеше това, така че очевидният избор да го проследи с друга птица нямаше смисъл. Но ако хеликоптерът му лети с двеста мили в час...
  
  Алиша отведе Бо настрана, обясни плана си и след това намери войник, който ги представи на представител на бреговата охрана на САЩ.
  
  "Кой е най-бързият ви кораб?"
  
  Когато Дрейк потегли, Алиша беше под палубата и се качи на борда на набързо преустроен катер от клас "Дефендър", достигащ скорост от над осемдесет мили в час. Както свидетелства един от смутения екипаж, те са направили някои промени, които може или не са увеличили скоростта на лодката до над сто. Когато Алисия им каза само с няколко кратки думи какво иска да направи, всички присъстващи мъже настояха да останат и да помогнат.
  
  Няколко минути по-късно Defender се отдалечи с рев, прорязвайки вълните с твърдия си корпус, опитвайки се да затвори празнината между неизбежната експлозия и момента на пристигането им.
  
  Както Алисия им каза: "Вървим към ядрена експлозия, момчета. Дръж си сливите."
  
  И независимо дали го осъзнаваха или не, екипажът натискаше максимална скорост от лодката. Яхвайки вълните и предизвиквайки ги, лодката от клас Defender даде всичко, което имаше. Алисия, с побелели кокалчета и лице, се стисна за парапета в салона и гледаше през прозорците. GPS начерта курса на хеликоптера, като записа сигнала на неговия транспондер. Екипажът на кораба непрекъснато отчиташе часовата разлика, казвайки, че са намалили разликата до двадесет минути, после до осемнадесет.
  
  Седемнадесет.
  
  Все още твърде дълго. Алиша сграбчи парапета и трепна, когато Бо я сграбчи за рамото.
  
  "Ще работи", каза той. "Ще спасим този ден."
  
  Лодката препускаше възможно най-бързо, преследвайки бързия хеликоптер, като и двамата странно преследваха приближаващата експлозия, която още не беше настъпила. Хоризонтът беше непрекъснато променяща се линия, никога права. Екипът се поти, бори и навлезе в дълбините на знанията си. Лодката навлизаше в неизследвана територия, двигателите бяха толкова мощни, че изглеждаха живи.
  
  Когато капитанът се обърна към Алиша, тя вече виждаше спираловиден облак на хоризонта, не твърде далеч, но много по-далеч от хеликоптера на Дрейк и Дал. Ускоряващият се Defender плъзна върху едно голямо пръскане вода, видя приближаващата взривна вълна, удари я и я проби, разклащайки всеки болт, който държеше структурата му. В далечината се виждаше огромен кръг от бяла вода, гледката спря дъха дори на Алиша за секунда.
  
  Но само за секунда.
  
  "Движи се", издъхна тя, съзнавайки, че Дрейк и Дал сега почти сигурно се блъскат във враждебни води. "Движи се, движи се!"
  
  
  * * *
  
  
  Отне още тринадесет минути, за да стигне до мястото на катастрофата. Алисия беше готова, със спасителна жилетка, прикрепена към тялото й и друга в ръка. Бо беше до нея с повече от половин дузина членове на екипажа, сканирайки водите с очи. Първият отломък, който откриха, беше плаващо парче от перка на витло, второто беше плъзгач с пълна дължина. След това частите, които не потънаха, се появяваха по-често, преминавайки в клъстер.
  
  Но нито Дрейк, нито Дал.
  
  Алисия гледаше към вълните, стоеше под яркото слънце, но живееше в най-мрачния ад. Ако съдбата реши, че тези двама герои могат да спасят Ню Йорк и да оцелеят след експлозията, само за да бъдат изгубени в Атлантическия океан, тя не беше сигурна, че може да се справи. Минаваха минути. Останките доплуваха покрай него. Никой не каза нито дума, нито помръдна дори сантиметър. Ще останат до свечеряване, ако се наложи.
  
  Радиото непрекъснато пукаше. Въпросителният глас на Хейдън. Тогава Мур и Смит са на другата линия. Дори Кенси проговори. Мигове минаваха в забавен каданс на смут и нарастващ ужас. Колкото по-дълго продължи това...
  
  Бо се изправи на пръсти и забеляза, че нещо се издига от страната на вълната. Той посочи това и изрази въпроса. Тогава и Алиша го видя - странна черна маса, движеща се бавно.
  
  "Ако това е Кракен", прошепна тя, без дори да осъзнае какво е казала. "Тръгвам си оттук."
  
  Капитанът насочи лодката в тази посока, помагайки на формата да се фокусира. Отне няколко минути и се понесе малко, но когато Алисия присви очи, видя, че това бяха две тела, свързани заедно, за да не се размазват, и завързани за все още плаващата седалка на пилота. Битката между стъпването във водата и гмуркането изглежда клонеше към второто, затова Алисия призова Покровителя да побърза.
  
  И той скочи зад борда.
  
  Плувайки стабилно, тя сграбчи подскачащата маса и я залюля, опитвайки се да я осмисли. Нечие лице се обърна.
  
  "Дал. Добре ли си? Къде е Дрейк?
  
  "Държа се за палтото си. Както винаги."
  
  Когато течението обърна Дал във водата, второ лице стана видимо, облегнато на гърба на якето на другия.
  
  "Е, вие двамата се чувствате адски добре заедно", фалшиво протестира Алиша. "Нищо чудно, че не се обади за помощ. Да ви дадем ли още десетина минути?"
  
  Треперещата ръка на Дрейк се надигна от водата. "Дори не сам. Струва ми се, че съм погълнал половината кървав океан."
  
  "И мисля, че ще паднем", издъхна Дал мигове преди седалката на пилота да се плъзне назад и главата му да изчезне под водата.
  
  Катерът на бреговата охрана се приближи колкото се осмели. - Всичко наред ли е с тях? - викаха гласове.
  
  Алисия махна с ръка. "При тях всичко е наред. Негодниците просто се лутат."
  
  Тогава Дрейк също се подхлъзна под водата.
  
  - Ммм - втренчи се Алиша в него. "Всъщност..."
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  Впоследствие светът се приспособи, шокиран от ужаса на случилото се, но за съжаление и свикна. Както Съединените щати описват още през 60-те години на миналия век, беше само въпрос на време някой терорист да взриви ядрена бомба в един от най-големите градове в света. Те дори разработиха документ и отговор към него - национален отговор номер едно.
  
  Ако по-ранена, натъртена, боляща се и оплакваща се група хора се беше събрала, за да обсъди последствията и да замаже пропуските на Ню Йорк, това никога нямаше да бъде признато. Въпреки това, този екип, SPIR и няколко други, бяха потърсени от президента, директора на вътрешната сигурност и кмета на Ню Йорк.
  
  Алисия винаги щеше да се оплаква от това. "И всичко, което наистина исках, беше обаждане от Лорънс."
  
  - Фишбърн? - попита Дрейк.
  
  "Не бъди глупав. Дженифър, разбира се.
  
  "Може ли да те открадне от мен?"
  
  Алисия се засмя. "С миг на око."
  
  "Е, винаги е хубаво да знаеш на чия страна си."
  
  "Ако искаш, мога да ти напиша списък с най-добрите претенденти."
  
  Дрейк махна с ръка, все още опитвайки се да се съвземе от целувката, която споделиха. Това се случи веднага след момент на силен стрес, празник на живота, но това разбуни емоции в него, стари емоции, които смяташе, че отдавна са умрели. Както стояха нещата в момента, имаше много други неща, за които да се мисли - Май и Бо, главните сред тях.
  
  Но животът не се забави само заради теб, помисли си той. Въпреки че мнозина очакваха това и отличните шансове най-често идваха само веднъж. Да ги пропуснеш обикновено означаваше цял живот да съжаляваш, никога да не разбереш. Пропуснатият шанс никога не е пропуснат шанс.
  
  По-добре е да опитате и да се провалите, отколкото никога да не опитате.
  
  Алисия беше сложна като слънчева система, но дори тя беше плавателна. Той изключи мислите си за момент, все още физически и психически слаб от целия стрес на този ден и всъщност на последните няколко седмици. Приятелите му седяха около него, наслаждавайки се на храна в един от най-добрите италиански ресторанти в Ню Йорк. Агент Мур наема цялото помещение за сметка на Homeland, в знак на благодарност към екипа, и ги заключва вътре.
  
  "Каквото и да стане", каза той. "Не искам вие да бързате да предотвратите това."
  
  Дрейк го оцени.
  
  А екипът оцени прекрасната храна, спокойната атмосфера и дългата почивка след толкова много стрес. Седалките бяха плюшени, стаята беше топла и персоналът беше едва забележим. Дал беше облечен в бяла риза и черни панталони, почти неузнаваем за Дрейк, който беше свикнал да го вижда в бойна екипировка. Но тогава той беше облечен по подобен начин, заменяйки панталоните с надеждни дънки на Levi's.
  
  "Не прилича на Бонд", отбеляза Дал.
  
  - Аз не съм Джеймс Бонд.
  
  "Тогава спри да мислиш прекалено много и да се опитваш да изглеждаш по-изискана всеки път, когато Алиша мине. Тя вече знае, че си просто йоркширски двойник..."
  
  "Мисля, че е време да отидеш на почивка, приятелю. Ако не можете да решите къде да отидете, ще се радвам да ви поканя следващата седмица." Той вдигна юмрук.
  
  "И тук е моята благодарност, че спасих живота ви."
  
  "Не помня това. И ако не го помня, значи никога не се е случвало.
  
  "Много подобно на това, когато си пораснал."
  
  Бо и Мей седяха един до друг, французинът се наслаждаваше на яденето си и говореше, когато му се говорише; японката изглеждаше не на място, хваната между два свята. Дрейк се чудеше какво наистина иска и къде е истинското й място. В някои моменти той виждаше в нея огън, който я насърчаваше да се бори за него, в други - съмнение, което я караше да мълчи, потъвайки в себе си. Разбира се, четиримата не можеха да решат нищо за един ден, но той видя нещо да се приближава, замъглявайки хоризонта отпред.
  
  Много подобно на ядрената експлозия, на която беше свидетел вчера.
  
  Смит и Лорън вече бяха едно. Може би са били подтикнати от целувката на Дрейк и Алиша или може би от сблъсъка им с унищожението. Така или иначе, те не загубиха нито един ден да мислят за това. Хейдън и Кинимака седяха заедно и Дрейк се чудеше дали не вижда нещо повече от метър пространство между тях, нещо по-смислено. Имаше повече общо с езика на тялото, отколкото с всичко друго, но той беше психически изтощен по това време и го приписа на умора.
  
  - За утре - той вдигна чашата си - и за следващата битка.
  
  Напитките бяха източени и храненето продължи. След като основното ястие беше изядено и повечето се бяха облегнали на столовете си, потънали в доволен сън, Кензи реши да говори с цялата група.
  
  "Какво не е наред с мен?" - тя попита. "Наистина ли съдбата ми е толкова несигурна?"
  
  Хейдън се размърда, мантията на водач отново я обгърна. "Е, ще бъда честен с вас, което съм сигурен, че ще оцените. Няма нищо, което бих искал повече от това да те предпазя от затворническата килия, Кенси, но трябва да кажа - не мога да си представя това да се случи.
  
  "Мога да си тръгна."
  
  "Не можах да те спра", призна Хейдън. "А аз не бих искал. Но престъпленията, които извършихте в Близкия изток - направи гримаса тя - най-малкото разстроиха много могъщи хора. Някои от тях са американски."
  
  "Най-вероятно същите мъже и жени, за които купих други артикули."
  
  "Добър въпрос. Но не помогна".
  
  "Тогава ще се присъединя към вашия екип. Започнете от чист лист. Бягайте до русата газела, чието име е Торстен Дал. Сега съм твой, Хейдън, ако ми дадеш шанс да изплатя дълга си.
  
  Ръководителят на екипа на SPEAR премигна бързо, когато искреното изявление на Кензи я осени. Дрейк се задави с вода за втори път за два дни. "Никога не съм мислил за Дал като за газела. Дори повече-"
  
  "Не казвай това", предупреди го шведът, изглеждайки леко смутен.
  
  Алисия наблюдаваше внимателно израелеца. "Не съм сигурен, че искам да работя с тази кучка."
  
  - О, ще бъда добър с теб, Майлс. Дръжте се на крака. Бих могъл да те науча как да нанесеш удар, който наистина боли.
  
  "Може да се наложи да остана с теб засега", каза Бо. "С Тайлър Уеб във вятъра и Tomb Raider няма къде другаде да бъда."
  
  - Благодаря - измърмори Дрейк. "Ще помислим и ще ви изпратим много кратко писмо с отговор."
  
  "Добрите хора винаги са добре дошли в този отбор", каза му Хейдън. "Стига да играят добре с останалите от нас. Убеден съм, че Бо ще бъде страхотно допълнение."
  
  "Е, аз знам, че той има голямо предимство", каза Алиша замислено. "Въпреки че не съм сигурен, че ще играе добре с отбора."
  
  Някои се засмяха, други не. Нощта нарастваше и намаляваше, но въпреки това войниците, които спасиха Ню Йорк, се разхерметизираха в приятна компания и сред добри истории. Самият град празнуваше с тях, въпреки че повечето му жители така и не разбраха защо. Във въздуха се носеше усещане за карнавал. В тъмнината и след това при изгрев слънце животът продължаваше.
  
  С настъпването на новия ден екипът се разотиде по пътя си, връщайки се в хотелските си стаи и се уговаряйки да се срещнат следобед.
  
  "Готови ли сте да се биете друг път?" Дал се прозя на Дрейк, докато излизаха в свежата, нова сутрин.
  
  "До теб?" Дрейк си помисли да се подиграе на шведа и тогава си спомни всичко, през което са минали. Не само днес, но от деня, в който се срещнаха.
  
  - Винаги - каза той.
  
  
  КРАЙ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дейвид Лидбитър
  Костите на Один
  
  
  ВСЕОТДАЙНОСТ
  
  
  Бих искал да посветя тази книга на моята дъщеря,
  
  Кира,
  
  обещания да спази
  
  и още много километри напред...
  
  И на всички, които някога са ме подкрепяли в писането ми.
  
  
  Част 1
  Никога не съм искал да започвам война...
  
  
  ЕДНО
  
  
  
  ЙОРК, Англия
  
  
  Тъмнината избухна.
  
  "Това е то". Мат Дрейк погледна визьора и се опита да игнорира спектакъла и да улови изображението, докато необичайно облеченият модел крачеше по подиума към него.
  
  Не е лесно. Но той беше професионалист или поне се опитваше да бъде. Никой никога не е казвал, че преходът от войник на SAS към цивилен ще бъде лесен и той се е борил през последните седем години, но снимката изглежда удря правилната струна в него.
  
  Особено тази вечер. Първият модел помаха и се усмихна леко надменно, а след това плавно се отдалечи под звуците на музика и аплодисменти. Дрейк продължи да щрака камерата, когато Бен, неговият двайсетгодишен квартирант, започна да крещи в ухото му.
  
  "Програмата казва, че е била Мила Янкович. Мисля, че съм чувал за нея! Цитирам: "шикозен дизайнерски модел Фрея". Уау, това Бриджит Хол ли е? Трудно е да се каже под цялото това оборудване на Viking."
  
  Дрейк пренебрегна коментара и продължи играта си, отчасти защото не беше сигурен, че младият му приятел му дърпа въжето, така да се каже. Той улови ярки образи на походката на котката и разпръснатата игра на светлина в тълпата. Моделите бяха облечени във викингски костюми, допълнени с мечове и щитове, шлемове и рога - ретро костюми, дело на световноизвестния дизайнер Абел Фрей, който в чест на вечерта допълни модата за новия сезон със скандинавски боен костюм.
  
  Дрейк насочи вниманието си към главата на котката и обекта на днешния празник - наскоро открита реликва, амбициозно наречена "Щитът на Один". Новооткритият щит, който получи широко признание в целия свят, вече беше приветстван като най-голямата находка в скандинавската митология и всъщност датира много преди началото на историята на викингите.
  
  Странно, казаха експертите.
  
  Мистерията, която последва, беше огромна и интригуваща и привлече вниманието на целия свят. Стойността на Щита се увеличи само когато учените се присъединиха към рекламния цирк, след като в състава му беше открит некласифициран елемент.
  
  Маниаци, жадни за своите петнадесет минути слава, циничната страна на неговата личност проговори. Той го отърси. Колкото и да се бореше с това, цинизмът, който бе станал част от него, когато овдовя, разцъфтяваше като отровна роза всеки път, когато той сваляше бдителността си.
  
  Бен дръпна ръката на Дрейк, внезапно превръщайки артистичната си композиция в кадър на пълната луна.
  
  "Ами сега". Той се засмя. "Съжалявам, Мат. Много е вкусно. Като изключим музиката... това е глупост. Можеха да наемат групата ми за няколкостотин лири. Можете ли да повярвате, че Йорк успя да се докопа до нещо толкова невероятно като това?
  
  Дрейк размаха камерата си във въздуха. "Честно казано? Не." Той познаваше градския съвет на Йорк с техните покварени идеи. Бъдещето е в миналото, така казват. "Но вижте, Йорк плаща на хазяина ви няколко лири, за да снима модели, а не небето през нощта през септември. И групата ви е глупост. Така че, охладете се."
  
  Бен завъртя очи. "Мамка му? Стената на съня дори сега обмисля ъъъ... множество предложения, приятелю."
  
  "Просто се опитвам да се съсредоточа върху добрите модели." Дрейк всъщност беше фокусиран върху Щита, осветен от светлините на котешката разходка. Състоеше се от два кръга, като вътрешният беше покрит с нещо, което приличаше на изображения на древни животни, а външният беше смесица от животински символи.
  
  Много мистично, помисли си той. Чудесно за сушени плодове и ядки.
  
  "Сладък", прошепна той, докато модел минаваше покрай него и той улови контраста на младостта и възрастта на цифров филм.
  
  Котешката писта бързо беше инсталирана до известния Jorvik Center в Йорк - музей на историята на викингите - след като Шведският музей на националните антики предостави кратък заем за началото на септември. Значението на събитието нарасна експоненциално, когато суперзвездата дизайнер Абел Фрей предложи да спонсорира събитие за разходка на котки, за да отпразнува откриването на изложбата.
  
  Друг модел крачеше по импровизираните плочки с изражението на котка, търсеща вечерната си купа със сметана. Глупако, цинизмът пак се надигна. Това беше шибаната парадигма на звезда, която беше предопределена да се появи в бъдеща телевизионна риалити програма за "знаменитости" и да бъде туитвана в Twitter и Facebook от милиони идиоти, пиещи бира и пушещи десет на ден.
  
  Дрейк примигна. Тя все още беше нечия дъщеря...
  
  Прожекторите се въртяха и шареха нощното небе. Ярката светлина се отразяваше от витрина на витрина, разрушавайки малкото артистична аура, която Дрейк бе успял да създаде. Разсейващата денс музика на Каскада нападна ушите му. Господи, помисли си той. В Босна чувствата бяха по-лесни, отколкото в това.
  
  Тълпата нарастваше. Въпреки работата си той отдели малко време да погледне лицата около себе си. Двойки и семейства. Гетеросексуални и гей дизайнери, които се надяват да зърнат своя идол. Хора в изискани костюми, допълващи карнавалната атмосфера. Той се усмихна. Наистина желанието да бъде на стража беше притъпено тези дни - бойната готовност на армията беше преминала, - но той все още изпитваше някои от старите усещания. В изопачен смисъл те бяха придобили сила, откакто Алисън, съпругата му, почина две години по-рано, след като го напусна, ядосана, с разбито сърце, заявявайки, че той може да е напуснал SAS, но SAS никога няма да го напуснат. Какво, по дяволите, означаваше това?
  
  Времето едва е докоснало болката.
  
  Защо се е разбила? Беше ли лошо отражение на пътя? Лоша преценка? Сълзи в очите й? Умишлено? Отговор, който завинаги щеше да му се изплъзне; ужасна истина, която никога няма да разбере.
  
  Древен императив върна Дрейк в настоящето. Спомняше си нещо от армейските дни - далечно чук-чук, отдавна забравено... сега стари спомени... чук....
  
  Дрейк се отърси от мъглата и се съсредоточи върху шоуто с котешката разходка. Два модела организираха симулативна битка под щита на Один: нищо грандиозно, само рекламни материали. Тълпата ликуваше, телевизионните камери жужеха, а Дрейк щракаше като дервиш.
  
  И тогава се намръщи. Той свали камерата. Войнишкият му ум, муден, но не разложен, долови това далечно почукване, отново почукване и се зачуди защо, по дяволите, два армейски хеликоптера се приближаваха към сцената.
  
  - Бен - каза той внимателно, задавайки единствения въпрос, който му хрумна, - по време на твоето проучване чу ли за неочаквани гости тази вечер?
  
  "Еха. Не мислех, че си забелязал. Е, те туитваха, че Кейт Мос може да се появи.
  
  "Кейт Мос?"
  
  Два хеликоптера, звук, който тренираното ухо може безпогрешно да разпознае. И не само хеликоптери. Това бяха ударни хеликоптери Apache.
  
  Тогава целият ад се разрази.
  
  Хеликоптерите прелетяха отгоре, направиха кръг и започнаха да кръжат в унисон. Публиката аплодираше ентусиазирано, очаквайки нещо специално. Всички погледи и камери се обърнаха към нощното небе.
  
  Бен възкликна: "Уау..." Но тогава мобилният му телефон иззвъня. Родителите и сестра му звъняха непрекъснато и той, семеен човек със златно сърце, винаги отговаряше.
  
  Дрейк е свикнал с кратки семейни почивки. Той внимателно разгледа позициите на хеликоптера, напълно заредените ракетни отсеци, 30-милиметровото верижно оръдие, очевидно разположено под предната част на фюзелажа на самолета, и оцени ситуацията. глупости...
  
  Възможност за пълен хаос Ентусиазираната тълпа беше натъпкана на малък площад, заобиколен от магазини с три тесни изхода. Бен и той имаха само един избор, ако... когато... блъсканицата започне.
  
  Насочете се направо към котешка разходка.
  
  Без предупреждение десетки въжета се плъзнаха от втория хеликоптер, за който Дрейк сега разбра, че трябва да е хибрид на Apache: машина, модифицирана да побира множество членове на екипажа.
  
  Маскирани мъже се спускаха по люлеещите се редици, изчезвайки зад походката на котката. Дрейк забеляза оръжията, завързани на гърдите им, когато предпазливото мълчание започна да се разпространява в тълпата. Последните гласове бяха детски гласове, питащи защо, но скоро и те заглъхнаха.
  
  След това водещият Apache изстреля ракета Hellfire към един от празните пълнители. Чу се съскащ звук, сякаш изтичащ милион галона пара, след това рев като на среща на два динозавъра. Фрагменти от огън, стъкло и тухли, разпръснати нависоко в района.
  
  Бен изпусна мобилния си телефон в шок и хукна след него. Дрейк чу писъците да се надигат като приливна вълна и усети как мафиотският инстинкт превзема тълпата. Без да мисли нито за миг, той сграбчи Бен и го хвърли през парапета, след което прескочи себе си. Те кацнаха до пътеката на котката.
  
  Разнесе се звук от верижен пистолет Apache, дълбок и смъртоносен, изстрелите му летяха над тълпата, но все още предизвикваха чиста паника.
  
  "Бен! Стой близо до мен." Дрейк препусна около дъното на котешката писта. Няколко модела се наведоха да помогнат. Дрейк се изправи и погледна назад към кипящата маса от хора, тичащи в паника към изходите. Десетки хора се качиха на подиума, подпомагани от модели и персонал. Уплашени писъци пронизаха въздуха и предизвикаха паниката да се разпространи. Огънят осветяваше тъмнината и тежкото тракане на роторите на хеликоптерите заглушаваше по-голямата част от шума.
  
  Верижният пистолет иззвъня отново, изпращайки тежко олово във въздуха с кошмарен звук, който никой цивилен никога не би трябвало да чуе навсякъде.
  
  Дрейк се обърна. Моделите се свиха зад него. Щитът на Один беше пред него. Подчинявайки се на импулс, той рискува да направи няколко снимки точно в момента, когато войници в бронирани жилетки се появиха зад кулисите. Първата грижа на Дрейк беше да се позиционира между Бен, моделите и войниците, но той продължи да щрака, стеснявайки визьора си...
  
  С другата си ръка бутна младия си наемател още по-далеч.
  
  "Хей!"
  
  Един от войниците се втренчи в него и размаха заплашително автомата си. Дрейк потисна чувството на недоверие. Такова нещо не се е случвало в Йорк, в този свят. Йорк беше дом на туристи, любители на сладолед и американски туристи. Това беше лъв, на когото никога не беше позволено да реве, дори когато Рим управляваше. Но беше безопасно и беше разумно. Това беше мястото, което Дрейк избра да избяга от проклетия SAS на първо място.
  
  Да бъда с жена си. За да избегнете... глупости!
  
  Войникът изведнъж се появи в лицето му. "Дай ми това!" - извика той с немски акцент. "Дай ми го!"
  
  Войникът се втурна към камерата. Дрейк го наряза по предмишницата и извъртя автомата си. Лицето на войника грейна от изненада. Дрейк тихо подаде камерата на Бен с движение, което би накарало всеки главен сервитьор в Ню Йорк да се гордее. Чух го да бяга с бърза крачка.
  
  Дрейк насочи автомата към пода, докато още трима войници се приближаваха към него.
  
  "Ти!" Един от войниците вдигна оръжието си. Дрейк полузатвори очи, но тогава чу дрезгав вик.
  
  "Изчакайте! Минимални загуби, идиот. Наистина ли искате да застреляте някого хладнокръвно по националната телевизия?"
  
  Новият войник кимна на Дрейк. "Дай ми камерата." В немския му акцент имаше мързелив нос.
  
  Дрейк се сети за план Б и остави пистолета да изтрополи на пода. "Нямам ги".
  
  Командирът кимна на подчинените си. "Проверете го."
  
  "Имаше още някой там..." първият войник вдигна пистолета си, изглеждайки объркан. - Той... той си тръгна.
  
  Командирът пристъпи право в лицето на Дрейк. "Лош ход."
  
  Цевта притисна челото му. Зрението му беше изпълнено с гневни германци и летящи слюнки. "Проверете го!"
  
  Докато го претърсват, той наблюдава организираната кражба на Щита на Один, водена от новопристигнал маскиран мъж, облечен в бял костюм. Той махна с ръка някак демонстративно и се почеса по главата, но не каза нищо. След като щитът беше безопасно скрит, мъжът размаха радиостанцията в посока на Дрейк, очевидно привличайки вниманието на командира.
  
  Командирът доближи радиото до ухото си, но Дрейк не откъсна очи от мъжа в бяло.
  
  "в Париж", каза мъжът само с устни. - Утре в шест.
  
  Обучението на SAS, помисли си Дрейк, все още беше полезно.
  
  Командирът каза: "Да". Отново се озова в лицето на Дрейк, размахвайки кредитните си карти и документите за самоличност на фотографа. "Щастлива лешникотрошачка", провлачи лениво той. "Шефът казва, че загубите са минимални, затова си жив. "Но", размаха той портфейла на Дрейк, "имаме адреса ви и ако разлеете всичко", добави той, хвърляйки усмивка, по-студена от скротума на полярна мечка, "неприятностите ще ви намерят."
  
  
  ДВЕ
  
  
  
  ЙОРК, Англия
  
  
  По-късно, у дома, Дрейк почерпи Бен с кафе без кофеин и се присъедини към него, за да гледа репортажа на събитията от нощта.
  
  Щитът на Один беше откраднат, защото град Йорк просто не беше подготвен за такава брутална атака. Истинското чудо беше, че никой не умря. Горящите хеликоптери бяха открити на километри разстояние, изоставени там, където се събираха три магистрали, а обитателите им отдавна ги нямаше.
  
  - Съсипвам шоуто на Фрей - каза Бен полусериозно. "Моделите вече са опаковани и заминали."
  
  "По дяволите, смених и спалното бельо. Е, сигурен съм, че Фрей, Прада и Гучи ще оцелеят."
  
  "Стената на съня ще премине през всичко това."
  
  "Пак ли сте започнали в семейния филм Титаник?"
  
  "Това ми напомня - отрязаха баща ми по средата на потока."
  
  Дрейк напълни чашата си. "Не се безпокойте. Той ще се обади след около три минути.
  
  "Шегуваш ли се с мен, Кръсти?"
  
  Дрейк поклати глава и се засмя. "Не. Просто си твърде млад, за да разбереш.
  
  Бен живееше с Дрейк от около девет месеца. Само за няколко месеца те се превърнаха от непознати в добри приятели. Дрейк субсидира наема на Бен в замяна на познанията му по фотография - младият мъж беше на път да се дипломира - и Бен му помогна, като сподели всичко. Той беше от онези хора, които не криеха чувствата си, може би знак за невинност, но също достоен за възхищение.
  
  Бен остави чашата си. "Лека нощ, приятелю. Мисля да отида да се обадя на сестра ми."
  
  "Нощ".
  
  Вратата се затвори и Дрейк се втренчи безизразно в Sky News за момент. Когато се появи изображението на щита на Один, той се върна в настоящето.
  
  Взе фотоапарата, който му даваше прехраната, пъхна картата с памет в джоба си, възнамерявайки да прегледа снимките утре, и се запъти към въртящия се компютър. Променяйки решението си, той спря да провери отново вратите и прозорците. Тази къща е била добре защитена преди много години, когато той все още е служил в армията. Той обичаше да вярва в основното добро на всяко човешко същество, но войната те научи на едно нещо - никога не се доверявай на нищо сляпо. Винаги имайте план и резервен вариант - План Б.
  
  Бяха изминали седем години и сега той знаеше, че манталитетът на войника никога няма да го напусне.
  
  Той потърси в Google "Один" и "Щитът на Один". Извън къщата вятърът се надигна, втурна се през стрехите и виеше като инвестиционен банкер, чийто бонус е ограничен до четири милиона. Той скоро осъзна, че Щитът е голяма новина. Беше голяма археологическа находка, най-голямата в цялата история на Исландия. Някои типове Индиана Джоунс се отклониха от утъпкания път, за да изследват древен леден поток. Няколко дни по-късно те разкопаха Щита, но тогава един от най-големите вулкани в Исландия започна да бумти и по-нататък проучването трябваше да бъде спряно.
  
  Същият вулкан, размишляваше Дрейк, който наскоро изпрати облак пепел в Европа, прекъсвайки въздушния трафик и празниците на хората.
  
  Дрейк отпи от кафето си и се заслуша във воя на вятъра. Каминният часовник удари полунощ. Един поглед към огромното количество информация, предоставена от интернет, му подсказа, че Бен ще разбере повече от него. Бен беше като всеки ученик - способен бързо да разбере бъркотията, която се появи заедно с технологиите. Той прочете, че щитът на Один е украсен с много сложни дизайни, всички от които са били проучени от експерти по избата, и че J.R.R. Толкин базира своя странстващ магьосник Гандалф върху Один.
  
  Случайни неща. Смята се, че символите или йероглифите, които обграждат външната страна на щита, са древна форма на проклятието на Один:
  
  
  Раят и адът са просто временно невежество,
  
  Безсмъртната душа е тази, която клони към правилното или грешното.
  
  
  Нямаше сценарий, който да обясни проклятието, но всички все още вярваха в неговата автентичност. Поне това се приписва на викингите, а не на Один.
  
  Дрейк се облегна на стола си и прегледа събитията от нощта.
  
  Едно нещо го зовеше, но в същото време го караше да се замисли. Човекът с бели уста каза: "за Париж, утре в шест." Ако Дрейк тръгне по този път, той може да застраши живота на Бен, да не говорим за своя собствен.
  
  Един цивилен би пренебрегнал това. Войникът би разсъждавал, че вече са били заплашвани, че животът им вече е бил в опасност и че всяка информация е добра информация.
  
  Той потърси в Google: One + Paris.
  
  Едно смело вписване привлече вниманието му.
  
  Конят на Один, Слейпнир, беше изложен в Лувъра.
  
  Конят на Один?" Дрейк се почеса по тила. За Бога, този човек претендираше за някои много материални неща. Дрейк отвори началната страница на Лувъра. Изглеждаше, че скулптура на легендарния кон Один е била открита преди много години в планините на Норвегия. Последваха още истории. Дрейк скоро толкова се увлякъл от многото истории за Один, че почти забравил, че Той всъщност е Богът на викингите, просто мит.
  
  Лувър? Дрейк го сдъвка. Той допи кафето си, чувствайки се уморен, и се отдалечи от компютъра.
  
  В следващия момент той вече беше заспал.
  
  
  * * *
  
  
  Събуди се от звука на жабешко квакане. Малкият му пазач. Врагът може би е очаквал тревога или появата на куче, но той никога не би заподозрял малкото зелено украшение, кацнало до кошчето с колела, а Дрейк беше обучен да спи леко.
  
  Той заспа на компютърното бюро с глава в ръце; Сега той моментално се събуди и се шмугна в тъмния коридор. Задната врата издрънча. Стъклото се счупи. Бяха изминали само няколко секунди от крякането на жабата.
  
  Те бяха вътре.
  
  Дрейк се наведе под нивото на очите си и видя двама мъже да влизат, държейки умело картечници, но малко небрежно. Движенията им бяха чисти, но не и грациозни.
  
  Няма проблем.
  
  Дрейк чакаше в сенките, надявайки се старият войник в него да не го подведе.
  
  Влязоха двама души, предната група. Това показа, че някой знае какво прави. Пълната стратегия на Дрейк за тази ситуация беше планирана преди много години, когато манталитетът на войника беше все още силен и експериментален и той просто никога не беше трябвало да го променя. Сега това беше преориентирано в съзнанието му. Когато дулото на първия войник се подаде от кухнята, Дрейк го сграбчи, дръпна го към себе си и го обърна обратно. В същото време той пристъпи към опонента си и се завъртя, като ефективно изтръгна пистолета и се озова зад гърба на мъжа.
  
  Вторият войник беше изненадан. Това беше всичко, което трябваше. Дрейк стреля без пауза от милисекунда, след което се обърна и застреля първия войник, преди вторият да успее да падне на колене.
  
  Бягай!, помисли си той. Скоростта беше всичко сега.
  
  Той изтича нагоре по стълбите, крещейки името на Бен, след което изстреля картечен огън през рамото му. Стигна до стълбищната площадка, извика отново и се натъкна на вратата на Бен. То се спука. Бен стоеше по боксерки, с мобилен телефон в ръка, а на лицето му беше изписан истински ужас.
  
  - Не се притеснявай - намигна Дрейк. "Вярвай ми. Това е другата ми работа."
  
  За негова чест, Бен не задаваше въпроси. Дрейк се съсредоточи с всички сили. Той дезактивира оригиналния тавански люк на дома и след това инсталира втори в тази стая. След това укрепи вратата на спалнята. Това нямаше да спре решителен враг, но със сигурност щеше да го забави.
  
  Всичко е част от плана.
  
  Залости вратата, като се увери, че вградените греди са закрепени към подсилената рамка, след което спусна стълбата на тавана. Бен стреля първи, Дрейк секунда по-късно. Таванското помещение беше голямо и покрито с килим. Бен просто стоеше там със зяпнала уста. Големи персонализирани библиотеки изпълваха цялото пространство на стените изток-запад, препълнени с компактдискове и стари кутии за касети.
  
  - Всичко твое ли е, Мат?
  
  Дрейк не отговори. Той отиде до купчина кутии, които криеха врата, достатъчно висока, за да пропълзи през нея; врата, която водеше към покрива.
  
  Дрейк обърна кутията върху килима. Напълно опакована раница, която беше закрепил на раменете си, изпадна.
  
  - Плат? - прошепна Бен.
  
  Той потупа раницата. "Получих ги."
  
  Когато Бен погледна празно, Дрейк осъзна колко е уплашен. Той осъзна, че твърде лесно се е превърнал обратно в онзи човек от SAS. "Плат. Мобилни телефони. Пари. Паспорти. Ай Пад. Идентификация".
  
  Не споменах пистолета. Куршуми. Нож...
  
  "Кой прави това, Мат?"
  
  Отдолу се чу трясък. Техният непознат враг чука на вратата на спалнята на Бен, може би сега осъзнавайки, че са подценили Дрейк.
  
  "Време е да тръгваме".
  
  Бен се обърна безизразно и изпълзя във брулената от вятъра нощ. Дрейк се хвърли след него и като хвърли последен поглед към стените, отрупани с компактдискове и касети, затръшна вратата.
  
  Той коригира покрива, както можеше, без да привлича вниманието на хората. Под претекст, че монтира нов улук, той постави пътека с ширина три фута, която минаваше по цялата дължина на покрива му. Проблемът би бил от страна на съседа му.
  
  Вятърът ги дърпаше с нетърпеливи пръсти, докато прекосяваха несигурния покрив. Бен вървеше внимателно, босите му крака се подхлъзваха и трепереха по бетонните плочки. Дрейк го стисна здраво за ръката, искаше им се да имат време да намерят маратонките му.
  
  Тогава силен порив на вятъра изви над комина, удари Бен право в лицето и го накара да се спъне в ръба. Дрейк се отдръпна силно, чу вик от болка, но не разхлаби хватката си. Секунда по-късно той овладя приятеля си.
  
  - Недалеч - прошепна той. "Почти готово, приятелю."
  
  Дрейк видя, че Бен е ужасен. Погледът му се стрелна между таванската врата и ръба на покрива, после към градината и обратно. Паниката изкриви чертите му. Дишането му се учести; те никога не биха го направили с тази скорост.
  
  Дрейк крадешком погледна към вратата, събра смелост и й обърна гръб. Ако някой беше минал, първо щеше да го види. Той сграбчи Бен за раменете и срещна погледа му.
  
  "Бен, трябва да ми вярваш. Вярвай ми. Обещавам, че ще ви помогна да преминете през това."
  
  Очите на Бен се фокусираха и той кимна, все още уплашен, но остави живота си в ръцете на Дрейк. Той се обърна и пристъпи внимателно напред. Дрейк забеляза, че кръвта капе от краката му и се стича в канавката. Те прекосиха покрива на съседа, слязоха в неговата оранжерия и се свлякоха на земята. Бен се подхлъзна и падна наполовина, но Дрейк беше там пръв и смекчи по-голямата част от падането му.
  
  Тогава бяха на твърда почва. В съседната стая лампата светеше, но наоколо нямаше никого. Сигурно са чули картечен огън. Надявам се полицията да е на път.
  
  Дрейк прегърна Бен силно и каза: "Фантастични неща. Продължавай в същия дух и ще ти взема нова катерушка. Сега да тръгваме."
  
  Това беше шега. Всеки път, когато имаха нужда от привличане, Бен говореше на Дрейк за възрастта си, а Дрейк се подиграваше на младостта на Бен. Приятелско съперничество.
  
  Бен изсумтя. "Кой, по дяволите, е там горе?"
  
  Дрейк погледна към тавана и тайната му врата. Все още никой нищо не е извадил оттам.
  
  "германци".
  
  "А? Като немския мост от Втората световна война над река Куай?"
  
  "Мисля, че бяха японците. И не, не мисля, че е нещо подобно на германците от Втората световна война.
  
  Вече бяха в задната част на градината на съседа. Те се промъкнаха през живия плет и се промъкнаха през фиктивната част от оградата, която Дрейк беше построил по време на едно от годишните празници на Суифт.
  
  Излизаме направо на оживена улица.
  
  Точно срещу таксиметровата стоянка.
  
  Дрейк тръгна към чакащите коли, мислейки за убийство. Войнишката му проницателност се прояви отново. Като Мики Рурк, като Кайли, като Hawaii Five-O... Беше просто спящо, чакайки подходящия момент, за да направи своето великолепно завръщане.
  
  Беше сигурен, че единственият начин да защити двамата е първо да стигне до лошия.
  
  
  ТРИ
  
  
  
  ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ
  
  
  Полетът до Шарл де Гол кацна малко след 9 часа сутринта този ден. Дрейк и Бен се приземиха без нищо освен раница и няколко предмета от оригиналното й съдържание. Бяха облечени с нови дрехи, бяха готови нови мобилни телефони. I-pad беше зареден. По-голямата част от парите липсвали - били похарчени за транспорт. Оръжието беше изхвърлено веднага щом Дрейк определи предназначението му.
  
  По време на полета Дрейк информира Бен за всичко, свързано с немците и викингите, и го помоли да помогне с проучването. Саркастичният коментар на Бен беше: "Дръц-дрън, това е моята степен."
  
  Дрейк одобри това отношение. Грифоните не се счупиха, слава Богу.
  
  Излязоха от летището в студения парижки дъждец. Бен намери такси и му размаха пътеводителя, който беше купил. След като влязоха вътре, той каза: "Ъмм... Rue... Croix? Хотел срещу Лувъра?"
  
  Таксито потегли, управлявано от мъж, по чието лице личеше, че нищо не го движи. Когато пристигна четиридесет минути по-късно, хотелът беше освежаващо нетипичен за Париж. Имаше голямо фоайе, асансьори, които можеха да поемат повече от един човек и няколко коридора със стаи.
  
  Преди да се регистрират, Дрейк използва банкомата във фоайето, за да изтегли останалите пари - около петстотин евро. Бен се намръщи, но Дрейк го успокои с намигване. Знаеше какво си мисли умният му приятел.
  
  Електронно наблюдение и следи за пари.
  
  Той плати за една стая с кредитна карта и след това купи стаята отсреща с пари в брой. След като се качиха на горния етаж, и двамата влязоха в стаята за "пари в брой" и Дрейк установи наблюдение.
  
  "Това е нашият шанс да убием няколко заека с един камък", каза той, наблюдавайки как Бен оглежда стаята с критичен поглед.
  
  "А?" - Попитах.
  
  "Виждаме колко са добри. Ако дойдат скоро, това е добре и вероятно ще има проблеми. Ако не го направят, добре, това също е важно да се знае. И имате шанс да извадите новата си играчка.
  
  Бен включи I-pad. "Това наистина ли ще се случи днес в шест?"
  
  "Това е обосновано предположение." Дрейк въздъхна. "Но се вписва в малкото факти, които знаем."
  
  "Хм, тогава се отдръпни, Кръсти..." Бен демонстративно изпука пръсти. Увереността му блестеше сега, когато помагаше, а не го спасяваше, но тогава той никога не беше "екшън" човек. По-скоро типът личност, идентифициран с неговото име или прякор - най-вече Blakey - никога не е достатъчно динамичен, за да заслужи това фамилно име.
  
  Дрейк се взря през шпионката. - Колкото повече време ще отнеме - промърмори той. "Колкото повече шансове имаме."
  
  Не мина много време. Докато Бен тропаше по своя I-pad, Дрейк видя половин дузина големи момчета, събрани на вратата от другата страна на улицата. Бравата е разбита и помещението е проникнато. Тридесет секунди по-късно екипът се появи отново, огледа се ядосано и се разпръсна.
  
  Дрейк стисна челюст.
  
  Бен каза. "Това е наистина интересно, Мат. Смята се, че всъщност има девет части от останките на Один, разпръснати по света. Щитът е едно, конят е друго. Никога не съм знаел това.
  
  Дрейк почти не го чу. Той унищожи мозъка си. Тук имаха проблеми.
  
  Без да каже дума, той се отдръпна от вратата и набра номер на мобилния си телефон. Почти веднага обаждането беше отговорено.
  
  "Да?"
  
  "Това е Дрейк."
  
  "Шокиран съм. Отдавна не сме се виждали, приятел.
  
  "Знам".
  
  - Винаги съм знаел, че ще се обадиш.
  
  - Не е това, което мислиш, Уелс. Нуждая се от нещо."
  
  "Разбира се, че знаеш. Разкажи ми за Май.
  
  По дяволите, Уелс го изпитваше с нещо, което само той можеше да знае. Проблемът беше, че Май беше тяхната стара любов от престоя им в Тайланд, преди да се ожени за Алисън - и дори Бен нямаше нужда да чува тези мръсни подробности.
  
  "Братското име е Шийрън. Местоположение - Пукет. Тип - хм... екзотика..."
  
  Ушите на Бен потрепнаха. Дрейк го прочете на езика на тялото си толкова ясно, колкото можеше да разчете лъжата на политик. Отворената уста беше улика...
  
  Дрейк почти можеше да чуе смеха в гласа на Уелс. "Екзотично? Това ли е най-доброто, което можете да направите?"
  
  - В момента, да.
  
  "Има ли някой там?"
  
  "Наистина ми харесва".
  
  "Хванах те. Добре, приятелю, какво искаш?"
  
  - Имам нужда от истината, Уелс. Имам нужда от необработена информация, която не е позволено да се излъчва по новините или в интернет. Този щит на Один беше откраднат. За германците, които са го откраднали. Особено германците. Реална SAS информация. Трябва да знам какво наистина се случва, приятелю, а не публично изтичане на информация."
  
  "В беда ли си?"
  
  "Огромен". Не лъжеш командира си, бивш или не.
  
  "Необходима ли е помощ?"
  
  "Все още не".
  
  "Ти спечели ръката си, Дрейк. Просто кажете думата и SAS е ваш."
  
  "Ще направя".
  
  "Глоба. Дай ми малко. И между другото, все още ли си казваш, че си бил обикновен стар SAS?"
  
  Дрейк се поколеба. Терминът "добрият стар SAS" дори не трябва да съществува. "Това е приемлив термин за обяснение, това е всичко."
  
  Дрейк припадна. Не беше лесно да помоли бившия си командир за помощ, но безопасността на Бен надделя над всяко чувство на гордост. Провери отново шпионката, видя празен коридор, приближи се и седна до Бен.
  
  "Казвате девет части на Один? Какво, по дяволите, означава това?
  
  Бен бързо напусна страницата на своята група във Facebook, като измърмори, че имат две нови покани за приятелство, което прави общия им брой седемнадесет.
  
  Той огледа Дрейк за момент. "Значи ти си бивш капитан на SAS и фанатик на лентата. Странно е, приятелю, ако нямаш нищо против да го кажа.
  
  "Съсредоточи се, Бен. Какво имаш?"
  
  "Ами... аз следвам следите на тези девет части на Один. Изглежда, че девет е специално число в скандинавската митология. Единият беше саморазпънат на нещо, наречено Световното дърво, девет дни и девет нощи, постейки, с копие в хълбока, точно като Исус Христос и много години преди Исус. Това е истинско нещо, Мат. Истинските учени са го каталогизирали. Може дори да е историята, която е вдъхновила историята на Исус Христос. Има девет части на Один. Копието е третата част и е свързано със Световното дърво, въпреки че не мога да намеря никакво споменаване на местоположението му. Легендарното местоположение на Дървото е в Швеция. Място, наречено Апсала.
  
  "По-бавно, по-бавно. Пише ли нещо за щита на Один или за коня му?"
  
  Бен сви рамене. "Само че щитът е една от най-великите археологически находки на всички времена. И че по ръба му има думи: Раят и Адът са просто временно невежество. Безсмъртната душа е тази, която клони към правилното или грешното. Очевидно е, че това е проклятието на Один, но никой досега не е успял да разбере какво цели.
  
  "Може би това е едно от онези проклятия, при които просто трябва да си там", усмихна се Дрейк.
  
  Бен не му обърна внимание. "Тук пише, че Конят е скулптура. Друга скулптура, "Вълците на Один", в момента е изложена в Ню Йорк."
  
  "Неговите вълци? Сега?" Мозъкът на Дрейк започваше да се пържи.
  
  "Той язди два вълка в битка. Очевидно."
  
  Дрейк се намръщи. "Всичките девет части отчитат ли се?"
  
  Бен поклати глава. "Няколко липсват, но..."
  
  Дрейк направи пауза. "Какво?" - Попитах.
  
  "Е, звучи глупаво, но тук има части от легенда, която се оформя. Нещо за това, че всички части на Один се събират и започват верижна реакция, която ще доведе до края на света.
  
  "Стандартни неща", каза Дрейк. "Всички тези древни богове имат някакъв вид басня за "края на света", свързана с тях."
  
  Бен кимна и погледна часовника си. "Точно. Виж. Ние, интернет магьосниците, имаме нужда от храна", помисли той за секунда. "И мисля, че имам чувството, че нови текстове от групата идват скоро. Кроасани и Бри за следобедна закуска?"
  
  "Когато си в Париж..."
  
  Дрейк отвори леко вратата, огледа се и махна на Бен да излезе. Видя усмивката на лицето на приятеля си, но прочете и ужасното напрежение в очите му. Бен го скри добре, но се олюля лошо.
  
  Дрейк се върна в стаята и прибра всичките им неща в една раница. Докато закопчаваше тежкия колан, чу Бен да казва приглушено "здравей" и усети как сърцето му спира от страх само за втори път в живота си.
  
  Първият беше, когато Алисън го напусна, позовавайки се на тази непримирима разлика - ти си повече войник, отколкото проклет тренировъчен лагер.
  
  Тази нощ. Докато безкрайният дъжд напълни очите му със сълзи, както никога досега.
  
  Той изтича към вратата, всеки мускул на тялото му беше напрегнат и готов, след което видя възрастна двойка да се бори да се бори по коридора.
  
  И Бен забеляза абсолютния ужас, който изпълни очите на Дрейк, преди бившият войник да има възможност да го прикрие. Глупава грешка.
  
  "Не се притеснявай". - каза Бен с бледа усмивка. "Добре съм".
  
  Дрейк си пое треперещо дъх и ги поведе надолу по стълбите, винаги нащрек. Провери фоайето, не видя заплаха и излезе навън.
  
  Къде беше най-близкият ресторант? Той направи предположение и се отправи към Лувъра.
  
  
  * * *
  
  
  Веднага ги видя дебел мъж от Мюнхен с умения на неврохирург. Той провери фотографското си подобие и след два удара на сърцето разпозна добре сложения, способен йоркширец и неговия дългокос идиотски приятел и ги заключи на мерника.
  
  Промени позицията си, не харесваше високата гледна точка или белите трески, които се забиваха в месестите му крайници.
  
  Той прошепна в микрофона на рамото: "Държа ги на конец".
  
  Отговорът беше изненадващо незабавен. - Убий ги сега.
  
  
  ЧЕТИРИ
  
  
  
  ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ
  
  
  Три куршума бяха изстреляни в бърза последователност.
  
  Първият куршум се отклони от металната рамка на вратата до главата на Дрейк, след което рикошира надолу по улицата, улучвайки възрастна жена в ръката. Тя се изви и падна, разпръсквайки кръв във въздуха под формата на въпросителен знак.
  
  От втория удар космите на главата на Бен настръхнаха.
  
  Третият удари бетона, където застана наносекунда, след като Дрейк грубо го сграбчи за кръста. Куршумът отскочи от тротоара и счупи прозореца на хотела зад тях.
  
  Дрейк се претърколи и грубо изпревари Бен зад редицата паркирани коли. "Държа те". - прошепна яростно той. "Просто продължавай." Приклекнал, той рискува да погледне през прозореца на колата и видя движение на покрива точно когато прозорецът се счупи.
  
  "Глупава стрелба!" Йоркширският му акцент и армейският жаргон направиха гласа му дрезгав, когато адреналинът се натрупа. Той огледа района. Цивилните бягаха, крещяха, причинявайки всякакви разсейвания, но проблемът беше, че стрелецът знаеше точно къде се намират.
  
  И нямаше да е сам.
  
  Дори сега Дрейк разпозна тримата момчета, които беше видял по-рано по време на отключването, които излязоха от тъмното Мондео и целенасочено тръгнаха към тях.
  
  "Време е да се движим."
  
  Дрейк ги заведе в две коли до мястото, където вече беше забелязал млада жена, която плачеше истерично в колата си. За нейна изненада той отвори вратата й и усети бърз прилив на вина при вида на уплашеното й изражение.
  
  Той запази безстрастно изражение на лицето си. "Вън".
  
  Все още няма изстрели. Жената изпълзя навън, страхът смрази мускулите й, превръщайки ги в мъртви плочи. Бен се плъзна навътре, поддържайки телесното си тегло възможно най-ниско. Дрейк забърза след него и завъртя ключа.
  
  Поемайки дъх, той пусна колата на заден ход и след това потегли напред от мястото за паркиране. Гумата тлееше напречно на пътя след тях.
  
  Бен извика: "Рю Ришельо!"
  
  Дрейк зави в очакване на куршума, чу металния звук, който отскочи от двигателя, след което удари газта. Те се разминаха с изненаданите крадци на тротоара и ги видяха да се втурват обратно към колата си.
  
  Дрейк завъртя колелото надясно, после наляво и отново наляво.
  
  - Улица Сен Оноре - извика Бен, протягайки врат, за да види името на пътя.
  
  Те се включиха в движението. Дрейк бързаше колкото може по-бързо, въртейки колата - която за негова радост се оказа Mini Cooper - насам-натам от алеите и следейки изгледа отзад.
  
  Стрелецът на покрива отдавна беше изчезнал, но Mondeo беше там, не много назад.
  
  Зави надясно и после пак надясно, като извади късмет на светофара. Музеят Лувър, взет отляво. Нямаше полза: пътищата бяха твърде пренаселени, светофарите бяха твърде чести. Трябваше да избягат от центъра на Париж.
  
  "Рю де Риволи!"
  
  Дрейк се намръщи строго на Бен. "Защо, по дяволите, продължаваш да крещиш имената на улиците?"
  
  Бен се втренчи в него. "Не знам! Те... показват го по телевизията! Помага?"
  
  
  * * *
  
  
  "Не!" - извика той в отговор, заглушавайки рева на двигателя, докато бързаше по хлъзгавия път встрани от Rue de Rivoli.
  
  Куршумът рикошира в ботуша. Дрейк видя как един минувач се строполи в агония. Беше лошо; беше сериозно. Тези хора бяха достатъчно арогантни и силни, за да не се интересуват кого нараняват и очевидно можеха да живеят с последствията.
  
  Защо деветте части на Один бяха толкова важни за тях?
  
  Куршумите пробиха бетон и метал и оставиха шарки около Mini.
  
  В този момент мобилният телефон на Бен иззвъня. Той извърши сложна маневра с извиване на рамото, за да го извади от джоба. - Майко?
  
  "О, Боже!" тихо изруга Дрейк.
  
  "Добре съм, та. Вие? Като татко?"
  
  Mondeo си проправя път в багажника на Mini. Заслепяващи фарове изпълниха гледката отзад, заедно с лицата на трима подигравателни германци. Копелетата го харесаха.
  
  Бен кимна. "А малката сестра?"
  
  Дрейк наблюдаваше как германците удряха по арматурното табло с оръжията си в бясна възбуда.
  
  "Не. Нищо специално. Хм...какъв е този шум?" Той направи пауза. "О... Xbox."
  
  Дрейк натисна газта до пода. Двигателят реагира бързо. Гумите скърцаха дори при шестдесет мили в час.
  
  Следващият изстрел разби задното стъкло. Бен се спусна в предната зона за катерене, без да чака покана. Дрейк си позволи момент на преценка, след което насочи Mini на празния тротоар пред дълга колона от паркирани коли.
  
  Пътниците в Мондеото са стреляли безразсъдно, като куршумите са се разбивали в стъклата на паркирани коли, улучвали са Минито и са отскачали от него. След секунди той рязко натисна спирачките, завъртя се с писък, хвърли малката кола на 180 градуса, след което побърза обратно по пътя, по който бяха дошли.
  
  Бяха нужни ценни секунди на пътниците в Мондеото да разберат какво се е случило. Завоят на 180 градуса беше небрежен и опасен и извади две паркирани коли със страшно хрущене. Къде, в името на всичко свято, беше полицията?
  
  Сега няма избор. Дрейк обиколи колкото може повече завои. "Бъди готов, Бен. Ще бягаме."
  
  Ако Бен не беше там, той щеше да стои и да се бие, но безопасността на приятеля му беше приоритет. И да се изгубя сега беше умен ход.
  
  "Добре, мамо, ще се видим по-късно." Бен затвори мобилния си телефон и сви рамене. "Родители".
  
  Дрейк дръпна Mini обратно до бордюра и внезапно наби спирачки по средата на поддържаната морава. Преди колата да спре, те отвориха широко вратите и изскочиха навън, тръгвайки към близките улици. Те се смесиха с домашните парижани, преди Mondeo дори да се появи пред очите им.
  
  Бен успя да изграчи нещо и примигна към Дрейк. "Моят герой".
  
  
  * * *
  
  
  Те се скриха в малко интернет кафене до място, наречено Harry's New York Bar. Това беше най-мъдрият ход за Дрейк. Незабележимо и евтино, това беше място, където можеха да продължат проучването си и да решат какво да правят във връзка с предстоящото нахлуване в Лувъра без притеснение или прекъсване.
  
  Дрейк приготви кифли и кафе, докато Бен влезе. Дрейк все още не е получил нараняване, но предположи, че Бен трябва да е малко притеснен. Войникът в него нямаше представа как да се справи с него. Приятелят знаеше, че трябва да говорят. Затова той побутна храна и напитки към младия мъж, настани се в уютно сепаре и издържа погледа му.
  
  "Как се справяш с всички тези глупости?"
  
  "Не знам". Бен каза истината. "Още не съм имал време да го осъзная."
  
  Дрейк кимна. "Това е добре. Е, когато го направиш... - той посочи компютъра. "Какво имаш?"
  
  "Върнах се на същия уебсайт, както преди. Удивителна археологическа находка... девет фрагмента... дяда, дяда, дяда... о, да - четох за грандиозната теория на конспирацията за "края на света" на Один."
  
  "И аз казах..."
  
  "Бяха глупости. Но не е задължително, Мат. Чуй това. Както казах, има една легенда и тя е преведена на много езици. Не само скандинавските. Изглежда доста универсален, което е много необичайно за селяните, които изучават подобни неща. Тук се казва, че ако деветте части на Один бъдат събрани някога по време на Ragnarok, те ще отворят пътя към Гробницата на боговете. И ако тази гробница някога бъде осквернена... добре, жупелът и целият отприщен Ад е само началото на нашите проблеми. Забелязахте, че казах богове?
  
  Дрейк се намръщи. "Не. Как може тук да има гробница на боговете? Те никога не са съществували. Рагнарок никога не е съществувал. Беше просто норвежко място за Армагедон.
  
  "Точно. И какво, ако наистина съществува?
  
  "Така че представете си стойността на находка като тази."
  
  "Гробницата на боговете? Би било отвъд всичко. Атлантида. Камелот. Едем. Те не биха били нищо в сравнение с това. Значи искаш да кажеш, че Щитът на Один е само началото?"
  
  Бен отхапа горната част на мъфина си. "Предполагам, че ще видим. Все още има осем парчета, така че ако започнат да изчезват - направи пауза той. "Знаеш ли, Карин е мозъкът на семейството и сестра би искала да разбере всички тези интернет глупости. Всичко е на парчета.
  
  "Бен, чувствам се доста виновен, че те замесих. И обещавам, че нищо няма да ти се случи, но не мога да намесвам никой друг в това. Дрейк се намръщи. "Чудя се защо проклетите германци започнаха да правят това сега. Без съмнение останалите осем части съществуват от известно време."
  
  "По-малко аналогии с футбола. И го имат. Може би имаше нещо специално в Щита? Нещо в това направи всичко останало полезно."
  
  Дрейк си спомни, че е направил снимки на Щита отблизо, но можеха да отложат това разследване за по-късно. Той докосна екрана. "Тук пише, че скулптурата на коня на Один е открита във викингска дълга лодка, която всъщност е основният експонат на Лувъра. Повечето хора дори не биха забелязали самата скулптура на коня, докато се разхождат из Лувъра.
  
  - Лонгбоут - прочете Бен на глас. "Това само по себе си е мистерия - изградено е от дървен материал, който датира от известната история на викингите."
  
  "Точно като Щита", възкликна Дрейк.
  
  "Намерен в Дания", прочете още Бен. "И вижте тук", посочи той към екрана, "това се фокусира върху другите части на Один, които споменах по-рано? Вълците са в Ню Йорк и най-доброто предположение е, че Копието е в Упсала, Швеция, след като е паднало от тялото на Один, докато той е слизал от Световното дърво.
  
  "Значи това е пет." Дрейк се облегна в удобния си стол и отпи глътка от кафето си. Около тях интернет кафето бръмчеше от тиха дейност. Тротоарите отвън бяха пълни с хора, които си проправяха път през живота на зигзаг.
  
  Бен се роди със стоманена уста и изпи половината от горещото си кафе на един дъх. "Има още нещо тук", почука той. "Господи, не знам. Изглежда сложно. За нещо наречено Волва. Какво означава Seer? "
  
  "Може би са кръстили колата на нея."
  
  "Забавен. Не, изглежда Один е имал специална Велва. Почакайте - това може да отнеме известно време.
  
  Дрейк беше толкова зает да превключва вниманието си между Бен, компютъра, потока от информация и оживения тротоар отвън, че не забеляза приближаващата се жена, докато не застана точно до тяхната маса.
  
  Преди той да успее да помръдне, тя вдигна ръка.
  
  "Не ставайте, момчета", каза тя с американски акцент. "Трябва да поговорим".
  
  
  ПЕТ
  
  
  
  ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ
  
  
  Кенеди Мур прекара известно време в оценка на двойката.
  
  Отначало си помисли, че е безобидно. След известно време, след като анализира страховития, но решителен език на тялото на младия мъж и бдителното поведение на по-възрастния пич, тя стигна до заключението, че неприятностите, обстоятелствата и Дяволът са въвлекли двамата в една нечестива троица на опасност.
  
  Тя не беше полицай тук. Но тя беше полицай в Ню Йорк и не беше лесно да израснеш на този сравнително малък остров с големите му бетонни кули. Имал си око на ченге, преди да разбереш, че съдбата ти е да се присъединиш към полицията в Ню Йорк. По-късно сте усъвършенствали и преизчислявали, но винаги сте имали тези очи. Този твърд, пресметлив поглед.
  
  Дори във ваканция, горчиво си помисли тя.
  
  След час пиене на кафе и безцелно сърфиране, тя не можа да се сдържи. Може да е била на почивка - което й звучеше по-добре от принудителна ваканция - но това не означаваше, че ченгето в нея просто се е предало по-бързо, отколкото британецът се е отказал от своята добродетел през първата си нощ във Вегас.
  
  Тя се приближи до масата им. Принудителна ваканция, помисли си тя отново. Това постави нейната знаменита кариера в полицията в Ню Йорк в перспектива.
  
  По-възрастният мъж бързо я оцени, вдигайки антени. Той я оцени по-бързо, отколкото американски морски пехотинец би оценил публичен дом в Банкок.
  
  - Не ставайте, момчета - каза тя обезоръжаващо. "Трябва да поговорим".
  
  "Американски?" - каза по-възрастният с лека изненада. "Какво искаш?"
  
  Тя го пренебрегна. "Добре ли си, скъпа?" Тя блесна с щита си. "Аз съм полицай. Сега ще бъдеш честен с мен."
  
  По-възрастният веднага щракна и се усмихна с облекчение, което беше странно. Другият примигна объркано.
  
  "А?" - Попитах.
  
  Полицейският служител в Кенеди настоя по въпроса. - Тук ли си по собствено желание? Единственото, за което можеше да мисли, беше да бъде близо до тях.
  
  Младежът изглеждаше тъжен. "Е, разглеждането на забележителности е добро, но грубият секс не е много забавен."
  
  По-възрастният изглеждаше изненадващо благодарен. "Вярвай ми. Тук няма проблеми. Хубаво е да се види, че някои в правоприлагащата общност все още уважават тази работа. Аз съм Мат Дрейк."
  
  Той протегна ръка.
  
  Кенеди пренебрегна това, все още неубеден. Умът й се хвана за тази фраза, все още уважавайки работата, и превъртя миналия месец. Спряха там, където винаги спираха. В Калеб. Над своите жестоки жертви. За безусловното му освобождаване.
  
  Ако само.
  
  "Ами... благодаря, предполагам."
  
  "Значи вие сте ченге от Ню Йорк? " Младият мъж допълни нюанса с повдигнати вежди, които насочи към по-възрастния.
  
  - Проклето хитро. Мат Дрейк се засмя леко. Изглеждаше уверен и въпреки че седеше спокойно, Кенеди можеше да каже, че притежава компетентността да реагира за секунда. А начинът, по който той непрекъснато оглеждаше обкръжението си, я накара да си помисли за полицай. Или армията.
  
  Тя кимна, чудейки се дали да се покани да седне.
  
  Дрейк посочи празна седалка, като му остави свободен изход. - И учтив също. Чух, че нюйоркчани са най-уверените хора в света."
  
  "Мат!" Човекът се намръщи.
  
  "Ако под прекалена самоувереност имате предвид егоист и арогантност, и аз съм чувал това." Кенеди се плъзна в сепарето, чувствайки се малко неловко. "След това дойдох в Париж и се запознах с французите."
  
  "На почивка?"
  
  "Това ми казаха."
  
  Човекът не настоя, просто отново протегна ръка. "Все още съм Мат Дрейк. А това е моят квартирант, Бен.
  
  "Здрасти, аз съм Кенеди. Страхувам се, че случайно чух какво казвате, поне заглавията. Ето това ме учуди. А какво да кажем за Вълците в Ню Йорк?" Тя повдигна вежди, имитирайки Бен.
  
  "Едно". Дрейк я огледа внимателно в очакване на реакция. - Знаете ли нещо за него?
  
  "Той беше бащата на Тор, нали? Знаеш ли, в комиксите на Марвел.
  
  - Той е във всички новини. Бен кимна към компютъра.
  
  "Напоследък се опитвам да стоя настрана от заглавията." Думите на Кенеди дойдоха бързо, напрегнати от болка и разочарование. Мина миг, преди тя да продължи. "Така че не много. Достатъчно."
  
  "Звучи сякаш си направил няколко."
  
  "Повече от добре за моята кариера." Тя се върна и погледна през мръсните прозорци на кафенето към улицата.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк проследи погледа й, чудейки се дали да я бутне и очите му срещнаха тези на един от предишните крадци, който гледаше през стъклото.
  
  "Мамка му. Тези момчета са по-упорити от индийски кол център.
  
  Лицето на момчето грейна от разпознаване, когато Дрейк се премести, но сега Дрейк реши, че няма нужда да се чука повече. Ръкавиците наистина бяха свалени и капитанът на SAS се върна. Той се придвижи бързо, грабна един от столовете и го хвърли през прозореца със страшен трясък. Германецът полетя назад и се свлече на тротоара като мъртво месо.
  
  Дрейк махна с ръка на Бен. "Ела с нас или не", извика той на Кенеди, докато тичаше. - Но стой далеч от пътя ми.
  
  Той бързо отиде до вратата, отвори я и спря, в случай че има стрелба. Наоколо стояха шокирани парижани. Туристите се разбягаха във всички посоки. Дрейк хвърли изпитателен поглед към улицата.
  
  "Самоубийство". Той се гмурна назад.
  
  "Задна врата". Той потупа Бен по рамото и двамата се насочиха към тезгяха. Кенеди все още трябваше да се премести, но не беше необходим аналитичен ум на полицай, за да разбере, че тези хора са в истинска беда.
  
  - Ще те покривам.
  
  Дрейк мина покрай уплашения продавач в тъмен коридор, облицован с кутии с кафе, захар и бъркалки. В края имаше пожарна стълба. Дрейк удари бара, след което предпазливо погледна навън. Следобедното слънце изгаряше очите ми, но брегът беше чист. Което за него означаваше, че някъде там има само един враг.
  
  Дрейк даде знак на останалите да изчакат, след което решително тръгна към чакащия германец. Той не избегна удара на мъжа, а го пое силно в слънчевия сплит, без да трепне. Шокът, изписан на лицето на опонента му, му донесе моментално удовлетворение.
  
  "Пучките се целят в плексуса." - прошепна той. Опитът го беше научил, че обучен човек би ударил една от очевидните точки на натиск върху тялото и би спрял за ефект, така че Дрейк сподели болката - както го бяха учили безкрайно - и я преодолее. Той счупи носа на човека, счупи челюстта му и почти счупи врата му с два удара, а след това го остави проснат на тротоара, без да прекъсва крачката. Махна с ръка на останалите да продължат.
  
  Излязоха от кафенето и се огледаха.
  
  Кенеди каза: "Моят хотел е на три пресечки от тук."
  
  Дрейк кимна. "Дяволски готино. Отивам."
  
  
  ШЕСТ
  
  
  
  ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ
  
  
  Минута по-късно Бен каза: "Чакай".
  
  "Не казвай, че трябва да отидеш до тоалетната, приятел, или ще трябва да ти купим памперси."
  
  Кенеди скри усмивката си, когато Бен се изчерви.
  
  "Знам, че е време да подремнеш, старче, но почти е време... хм... да посетим Лувъра."
  
  По дяволите, Дрейк загуби представа за времето. "Глупости".
  
  - В Лувъра?
  
  "Относно завоя." Дрейк махна на минаващото такси. - Кенеди, ще обясня.
  
  "Чувстваш се по-добре. Днес вече бях в Лувъра.
  
  - Не за това... - промърмори Бен, докато се качваха в таксито. Дрейк каза вълшебната дума и колата потегли. Пътуването беше предприето в тишина и продължи десет минути през улици, задръстени от трафик. Тротоарите не бяха по-добри, когато тримата се опитаха да си проправят път към музея по горещи следи.
  
  Докато вървяха, Бен запозна Кенеди с новините. "Някой намери щита на Один в Исландия. Някой ги е откраднал от изложбата в Йорк, разваляйки напълно невероятното шоу на Фрей за разходка с котки.
  
  - Фрей?
  
  "Моден дизайнер. Да не си от Ню Йорк?"
  
  "Аз съм от Ню Йорк, но не съм голям моден човек. И не съм голям фен на сляпото въвличане в някакъв конфликт. Наистина нямам нужда от повече проблеми в момента."
  
  Дрейк почти каза "има врата", но се спря в последната секунда. Един полицай може да бъде полезен тази вечер по много причини, особено от Щатите. Когато се приближиха до стъклената пирамида, която маркира входа на Лувъра, той каза: "Кенеди, тези хора се опитаха да ни убият поне три пъти. Аз съм отговорен това да не се случи. Сега се нуждаем от повече информация за това какво, по дяволите, става тук и по някаква причина те се интересуват от това, което Бен откри, се нарича "Деветте части на Один". Наистина не знаем защо, но тук - той посочи зад стъклената пирамида - е втората част.
  
  "Те ще го откраднат тази вечер", каза Бен и добави: "Вероятно".
  
  "А какъв е този ъгъл на Ню Йорк?"
  
  "Там има още една част от Один. Вълци. В Природонаучния музей.
  
  Дрейк изучаваше картата. "Изглежда, че Лувърът обикновено не показва колекции на викингите. Това също е на лизинг, като това в Йорк. Тук се казва, че най-интересното нещо е дългата лодка на викингите, една от най-добрите, откривани някога, и нейната прословута известност.
  
  "Какво означава?" Кенеди стоеше на върха на стълбите като тръстика срещу буря, докато много чифтове крака тропаха около нея.
  
  "Аномалия, представена от нейната възраст. Това предхожда историята на викингите.
  
  "Е, това е интересно."
  
  "Знам. Изложени са на долния етаж на крилото на Денон, до някакви египетски... оптически... птолемеевски... глупости. .глупости...няма значение. Ето това е работата."
  
  Широки, полирани коридори искряха около тях, докато се сливаха с тълпата. Местни жители и туристи от всички възрасти изпълваха грандиозното старо пространство и го оживяваха през целия ден. Човек можеше само да гадае за нейния гробничен, зловещ характер през нощта.
  
  В този момент се чу оглушителен рев, сякаш се срутваше бетонна стена. Всички спряха. Дрейк се обърна към Бен.
  
  "Чакай тук, Бен. Дайте ни половин час. Ние ще те намерим." Той направи пауза, след което добави: "Ако се евакуират, изчакайте възможно най-близо до стъклената пирамида."
  
  Той не изчака отговор. Бен беше напълно наясно с опасността. Дрейк го наблюдаваше как изважда мобилния си телефон и набира номер от бързо набиране. Ще бъде мама, или татко, или сестра. Той махна на Кенеди и двамата внимателно слязоха по витата стълба към долния етаж. Когато се отправиха към залата, в която се помещаваше изложбата на викингите, хората започнаха да изтичат. Гъст облак се виеше зад тях.
  
  "Бягай!" Човекът, който приличаше на модел на Холистър, изпищя. "Вътре има хора с оръжия!"
  
  Дрейк спря на вратата и рискува да надникне вътре. Посрещна го пълен хаос. Сцена от екшън филм на Майкъл Бей, само че по-странна. Той преброи осем момчета в камуфлажни униформи, с маски на лицата и картечници, качващи се в най-голямата викингска дълга лодка, която някога е виждал. Зад тях, в акт на невероятно безразсъдство, беше пробита димяща дупка в стената на музея.
  
  Тези момчета бяха луди. Това, което им даде предимство, беше, че притежаваха шокираща прямота на фанатизъм. Взривяването на входовете на сградите и изстрелването на ракети в тълпите изглеждаше за тях норма. Нищо чудно, че те преследваха Бен и него из цял Париж по-рано. Преследванията с коли вероятно са били само забавлението им преди лягане.
  
  Кенеди сложи ръка на рамото му и се огледа. "Бог".
  
  "Доказва, че сме на прав път. Сега просто трябва да се доближим до техния командир.
  
  "Няма да се доближа до нито един от тези идиоти. Тя изруга с изненадващо добър английски акцент.
  
  "Сладко. Но трябва да намеря начин да ни извадя от техния списък с глупости.
  
  Дрейк забеляза още цивилни, тичащи към изхода. Германците дори не ги наблюдаваха, те просто изпълниха плана си уверено.
  
  "Нека да". Дрейк се шмугна през рамката на вратата в стаята. Те използваха експонатите по периметъра за прикритие и си проправиха път възможно най-близо до слуха, доколкото беше безопасно.
  
  "Beat dikh!" - извика някой настойчиво.
  
  "Нещо за "бързане". Дрейк каза. "Проклетите копелета ще трябва да действат бързо. Лувърът трябва да е високо в списъка на френските отговори."
  
  Един от германците извика още нещо и вдигна каменна плоча с размерите на поднос за вечеря. Изглеждаха тежки. Войникът извика други двама да помогнат за разтоварването му от лодката.
  
  "Явно не е SAS", коментира Дрейк.
  
  "Или американски", отбеляза Кенеди. "Имах морски пехотинец, който можеше да пъхне тази дрънкулка под препуциума си."
  
  Дрейк леко се задави. "Хубава снимка. Благодаря за вашето мнение. Виж." Той кимна към отвора в стената, където току-що се беше появил маскиран мъж, облечен изцяло в бяло.
  
  - Същият човек, който ограби Щита в Йорк. Вероятно."
  
  Мъжът огледа за кратко скулптурата, след това кимна одобрително и се обърна към своя командир. "Време е за..."
  
  Отвън се разнесе стрелба. Германците замръзнаха за секунда, очевидно се взираха объркано един в друг. След това стаята беше надупчена с куршуми и всички се хвърлиха за прикритие.
  
  В наскоро взривения вход се появиха още маскирани. Нова сила, облечена различно от германците.
  
  Дрейк си помисли: Френска полиция?
  
  "Канадци!" - извика презрително един от германците. "Убий! Убий!"
  
  Дрейк запуши ушите си, когато дузина картечници откриха огън едновременно. Куршуми рикошираха от човешко тяло, от дървен експонат, от гипсова стена. Стъклата се пръснаха, а безценните експонати бяха разкъсани на парчета и паднаха на пода с трясък. Кенеди изруга силно, което Дрейк започна да осъзнава, че не е точно "прясна почва" за нея. "Къде са шибаните французи, по дяволите!"
  
  Дрейк се почувства замаян. Канадци? Що за извратен ад са тук?
  
  Експонатът до тях се пръсна на хиляди парчета. Стъкла и парчета дърво заваляха по гърбовете им. Дрейк започна да пълзи назад, влачейки Кенеди със себе си. Лодката беше надупчена с олово. По това време канадците бяха напреднали в стаята и няколко германци лежаха мъртви или треперещи. Докато Дрейк гледаше, един от канадците застреля германеца от упор в главата, разбивайки мозъка му върху 3000-годишна египетска теракотена ваза.
  
  "Няма изгубена любов между луди ловци на реликви." Дрейк трепна. "И през цялото време, което прекарах в игра на Tomb Raider, това никога не се случи."
  
  - Да - Кенеди изтръска парчета стъкло от косата си. "Но ако наистина сте играли играта, вместо да се взирате в задника й в продължение на седемнадесет часа, може наистина да разберете какво става."
  
  "Силата страна на Бен. Не е мое. Играя игра, т.е. Той рискува да вдигне поглед.
  
  Един от германците се опита да избяга. Той изтича право към Дрейк, без да го забележи, след което подскочи изненадано, когато пътят му беше блокиран. - Бевеген! - Той вдигна пистолета си.
  
  "Да, твоя също." Дрейк вдигна ръце.
  
  Пръстът на мъжа се напрегна на спусъка.
  
  Кенеди направи внезапно движение встрани, което накара вниманието на германеца да се разсее. Дрейк се приближи и го удари с лакът в лицето. Юмрукът замахна към главата на Дрейк, но той отстъпи встрани, като същевременно ритна войника в коляното. Писъкът едва покриваше звука от счупена кост. Дрейк беше върху него след секунда, колене притискаха силно надигнатите му гърди. С бързо движение той свали маската на войника.
  
  И той изсумтя. "Ъъъ. Не знам какво наистина очаквах."
  
  Руса коса. Сини очи. Солидни черти на лицето. Объркано изражение на лицето.
  
  "По късно". Дрейк го поваля в безсъзнание със задушаване, доверявайки се на Кенеди да държи под око другарите му. Когато Дрейк вдигна очи, битката продължи. В този момент друг германец заобиколи падналия експонат. Дрейк го дръпна настрани, а Кенеди го удари с коляно в слънчевия сплит. Този човек се отказа по-бързо от новата момчешка банда на X Factor.
  
  Сега един от канадците влачеше скулптурата на Один от мъртвите и окървавени пръсти на своя враг. Друг германец го фланкира и го атакува отстрани, но канадецът беше добър, извъртя се и нанесе три убийствени удара, след което хвърли отпуснатото тяло през рамото му и го събори на земята. Канадецът стреля три пъти отблизо за по-голяма убедителност, а след това продължи да влачи скулптурата към изхода. Дори Дрейк беше впечатлен. Когато канадецът стигна до другарите си, те изкрещяха и откриха огън по тях, преди да се оттеглят през все още димящите останки.
  
  "Упсала!" Първокласният канадец започна да плаче и вдигна юмрук към оцелелите германци. Дрейк улови арогантността, предизвикателството и вълнението в тази единствена дума. Изненадващо гласът е женски.
  
  След това жената направи пауза и свали маската си в жест на абсолютно презрение. "Упсала!" Тя отново извика към германците. "Бъди там!"
  
  Дрейк щеше да се олюля, ако вече не беше на колене. Мислеше, че е ударен от куршум, такъв беше шокът. Той разпозна този така наречен канадец. Той я познаваше добре. Беше Алиша Майлс, лондончанка, която му беше равна в SRT.
  
  Тайна компания в SAS.
  
  Предишният коментар на Уелс събуди стари спомени, които трябва да останат погребани по-дълбоко от историята на разходите на един политик. Ти беше повече от SAS. Защо искаш да го забравиш?
  
  Заради това, което направихме.
  
  Алиша Майлс беше един от най-добрите войници, които някога е виждал. Жените в специалните сили трябва да са по-добри от мъжете, за да стигнат наполовина толкова, колкото са успели. И Алисия се изкачи направо на върха.
  
  Какво правеше тя, за да бъде замесена във всичко това и да звучи като фанатик, какъвто той знаеше, че тя определено не е? Имаше само едно нещо, което мотивираше Алисия: парите.
  
  Може би затова е работила за канадците?
  
  Дрейк започна да пълзи към същинския изход на стаята. "Така че вместо да ни изтрият от списъка за убийства и да разкрият враговете ни", задъха се той, "сега имаме повече врагове и не сме постигнали нищо, освен да се объркаме още повече."
  
  Кенеди, който пълзеше зад него, добави: "Животът ми... с две проклети думи".
  
  
  СЕДЕМ
  
  
  
  ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ
  
  
  Хотелската стая на Кенеди беше малко по-добра от тази, в която Дрейк и Бен прекараха няколко часа.
  
  "Мислех, че всички вие ченгета сте разорени", измърмори Дрейк, проверявайки входните и изходните точки.
  
  "Ние сме. Но когато времето ви за почивка практически не съществува в продължение на десет години, тогава предполагам, че текущата ви сметка започва да се пълни.
  
  "Това лаптоп ли е?" Бен стигна до него, преди да получи отговор на риторичния въпрос. Намериха го да се крие близо до стъклената пирамида, след като напуснаха музея, като се държеше като още двама уплашени туристи, твърде уплашени, за да си спомнят подробности.
  
  "Защо не кажем на французите това, което знаем?" - попита Кенеди, когато Бен отвори лаптопа.
  
  "Защото са французи", каза Дрейк през смях, след което стана сериозен, когато никой не се присъедини. Той седна на ръба на леглото на Кенеди и наблюдаваше как приятелят му работи. "Съжалявам. Французите няма да разберат нищо. Преминаването през това с тях сега ще ни забави. И мисля, че времето е проблем. Трябва да се свържем с шведите.
  
  "Познавате ли някой от шведските тайни служби?" Кенеди повдигна вежда към него.
  
  "Не. Трябва обаче да се обадя на стария си командир.
  
  "Кога напусна SAS?"
  
  - Никога не си напускал SAS. Когато Бен вдигна поглед, той добави: "Метафорично".
  
  "Три глави трябва да са по-добри от две." Бен погледна Кенеди за секунда. "Ами ако все още сте в бизнеса?"
  
  Леко кимване. Косата на Кенеди падна в очите й и тя отне минута, за да я отметне назад. "Разбирам, че има девет части на Один, така че първият ми въпрос е защо? Вторият въпрос е какво е това?"
  
  "Тъкмо го измисляхме в кафенето." Бен почука яростно по клавиатурата. "Има легенда, която г-н Кръсти опровергава тук, която твърди, че има истинска гробница на боговете - буквално мястото, където са погребани всички древни богове. И това не е просто стара легенда; редица учени са го обсъждали и през годините са публикувани много статии. Проблемът е - каза Бен, потърквайки очи, - че е трудно за четене. Учените не са известни с прозаичния си език.
  
  "Прозаично? - повтори Кенеди с усмивка. "Отиваш ли в колеж?"
  
  "Той е водещият вокалист в групата", каза Дрейк безчувствено.
  
  Кенеди повдигна вежда. "Значи имате Гробницата на боговете, която никога не е съществувала. ДОБРЕ. И какво?"
  
  "Ако някога бъде осквернено, светът ще се удави в огън... и т.н. и така нататък."
  
  "Разбирам. Какво ще кажете за девет части?
  
  "Е, събрани по време на Рагнарок, те показват пътя към гроба."
  
  "Къде е Рагнарок?"
  
  Дрейк ритна килима. "Още една червена херинга. Това не е мястото. В действителност това е поредица от събития, голяма битка, свят, пречистен от огнен поток. Природни бедствия. Доста Армагедон."
  
  Кенеди се намръщи. "Така че дори заклетите викинги са се страхували от апокалипсис."
  
  Поглеждайки надолу, Дрейк забеляза свежо, но силно набръчкано копие на USA Today на пода. Беше увито около заглавието - "ОСВОБОДЕНИЯТ СЕРИЕН УБИЕЦ ИСКА ОЩЕ ДВАМА".
  
  Неприятно, но не толкова необичайно за първа страница на вестник. Това, което го накара да хвърли нов поглед, сякаш очите му бяха изгорени, беше снимката на Кенеди в полицейска униформа в текста. И по-малко заглавие до нейната снимка - Ченгето се разбива - отива в самоволна.
  
  Той свърза заглавията с почти празната бутилка водка на тоалетката, болкоуспокояващите на нощното шкафче, липсата на багаж, туристически карти, сувенири и маршрут.
  
  глупости.
  
  Кенеди каза: "Значи тези германци и канадци искат да намерят този несъществуващ гроб, може би за слава? За богатството, което може да донесе? И за да направят това, те трябва да съберат деветте части на Один на място, което не е място. Правилно е?"
  
  Бен направи гримаса. "Е, една песен не е песен, докато не бъде напечатана на винил", както казваше баща ми. На английски имаме още много работа."
  
  "Това е разтягане. "
  
  "По-скоро е така." Бен обърна екрана на лаптопа. "Деветте фигури на Один са Очите, Вълците, Валкириите, Конят, Щитът и Копието."
  
  Дрейк преброи. - Те са само шест, скъпа.
  
  "Две очи. Два вълка. Две валкирии. Да."
  
  "Кой е в Апсала?" Дрейк намигна на Кенеди.
  
  Бен превъртя за момент, след което каза: "Тук се казва, че Копието е пронизало хълбока на Один, докато той постеше, докато висеше на Световното дърво, разкривайки всичките си много тайни на своята Волва - неговия Прорицател. Чуйте друг цитат: "До храма в Упсала има много голямо дърво с широко разперени клони, които са винаги зелени и през зимата, и през лятото. Какъв вид дърво е това, никой не знае, тъй като няма друго като него някога е било намирано. То е на стотици години. . Световното дърво е - или е било - в Упсала и е централно място в скандинавската митология. Там се казва, че има девет свята около Световното дърво. Баба... дяда. О, друга препратка - "свещеното дърво в Упсала. Човек посещаваше там често, до огромен ясен, наречен Игдрасил, който местните смятат за свещен. Но сега го няма."
  
  Той прочете още: "Скандинавските хронисти отдавна са смятали Гамла Упсала за едно от най-старите и важни места в историята на Северна Европа."
  
  "И всичко е там", каза Кенеди. "Където всеки може да го намери."
  
  "Е," каза Бен, "всичко трябва да бъде обвързано. Не подценявайте способностите ми, госпожице, добър съм в това, което правя."
  
  Дрейк кимна в знак на потвърждение. "Истина е, повярвайте ми. Той ми помагаше да се ориентирам през моята фотографска кариера през последните шест месеца."
  
  "Трябва да сглобите много различни стихотворения и исторически саги. Сагата е викингска поема на високо приключение. Има и нещо, наречено Поетичната Еда, написано от потомци на хора, които са познавали хора, които са познавали хроникьорите от онова време. Там има много информация."
  
  "И ние не знаем нищо за германците. Да не говорим за канадците. Или защо Алиша Майлс... Мобилният телефон на Дрейк иззвъня. "Съжалявам... а?"
  
  "аз".
  
  "Здравей, Уелс."
  
  - Хващай се, Дрейк. Уелс си пое дъх. "SGG са шведските специални сили и елементи от шведската армия са изтеглени от всички краища на света."
  
  Дрейк онемя за момент. "Шегуваш ли се?"
  
  "Не се шегувам с работата, Дрейк. Само жени."
  
  "Това случвало ли се е някога преди?"
  
  - Доколкото си спомням, не.
  
  "Посочват ли причината?"
  
  "Обичайните глупости, страхувам се. Нищо конкретно."
  
  "Нещо друго?"
  
  Чу се въздишка. "Дрейк, наистина ми дължиш някои майски истории, приятел. Бен още ли е там?"
  
  "Да, а помните ли Алиша Майлс?"
  
  "Исус. Кой не би? тя с теб ли е
  
  "Не точно. Току-що се натъкнах на нея в Лувъра преди около час.
  
  Десет секунди мълчание, след което: "Тя беше ли част от това? Невъзможно." Тя никога не би предала собствения си народ.
  
  "Никога не сме били "нейни", или поне така изглежда."
  
  "Виж, Дрейк, искаш да кажеш, че тя е помогнала за ограбването на музея?"
  
  - Това съм аз, сър. Аз съм. Дрейк отиде до прозореца и се взря в мигащите светлини на колата отдолу. "Трудно е за смилане, нали? Може да е спечелила пари с новото си призвание.
  
  Зад него чуваше как Бен и Кенеди си водят бележки за добре познатите и неизвестните местоположения на Деветте части на Один.
  
  Уелс дишаше тежко. "Алиша, шибаният Майлс! Да караш с врага? Никога. Няма начин, Дрейк."
  
  - Видях лицето й, сър. Беше тя.
  
  "Исус в количка. Какъв е планът ти?"
  
  Дрейк затвори очи и поклати глава. "Вече не съм част от екипа, Уелс. Нямам план, по дяволите. Не трябваше да имам нужда от план.
  
  "Знам. Ще събера екип, приятел, и ще започна да го изследвам от този край. Начинът, по който вървят нещата, може да искаме да разработим някои големи стратегии. Поддържате връзка ".
  
  Линията прекъсна. Дрейк се обърна. И Бен, и Кенеди се втренчиха в него. "Не се притеснявай", каза той. "Няма да полудея. Какво имаш?"
  
  Кенеди използва лъжица, за да разчупи няколко листа хартия, които тя е покрила с полицейски стенограф. "Копие - Упсала. Вълци - Ню Йорк. След това нито най-малка следа.
  
  "Не всички говорим така, сякаш сме родени със сребърни лъжички в задниците", сопна се Дрейк, преди да успее да се спре. "ДОБРЕ ДОБРЕ. Можем да се справим само с това, което знаем.
  
  Кенеди му се усмихна странно. "Харесва ми стила ти".
  
  - Това, което знаем - повтори Бен, - е, че Апсала ще бъде следващата.
  
  "Въпросът е", промърмори Дрейк, "може ли моята златна карта да се справи с това?"
  
  
  ОСЕМ
  
  
  
  УПСАЛА, ШВЕЦИЯ
  
  
  По време на полета до Стокхолм Дрейк решава да се възползва от Кенеди.
  
  След поредица от яростни ръкостискания между Дрейк и Бен, ченгето от Ню Йорк седна до прозореца с Дрейк до нея. По този начин има по-малък шанс за бягство.
  
  "И така", каза той, когато самолетът най-накрая се изравни и Бен отвори лаптопа на Кенеди. "Усещам определена атмосфера. Нямам нищо против моята работа, Кенеди, просто имам правило. Трябва да знам за хората, с които работя."
  
  "Трябваше да знам... винаги трябва да плащаш за място до прозореца, нали? Кажете ми първо как проработи тази атмосфера с Алиша Майлс?"
  
  "Доста добре", призна Дрейк.
  
  "Може ли. Какво искаш да знаеш?"
  
  "Ако е личен проблем, нищо, по дяволите. Ако това е работа, бърз преглед."
  
  "Ами ако са и двете?"
  
  "Глупости. Не искам да се бъркам в работата на други хора, наистина не искам, но трябва да поставя Бен на първо място. Обещах му, че ще се справим с това и бих казал същото и на теб. Получихме заповед да ни убият. Единственото нещо, за което не си глупав, е Кенеди, така че знаеш, че трябва да мога да ти се доверя, че ще работиш с мен по това.
  
  Стюардесата се наведе и предложи хартиена чаша с надпис "Ние с гордост варим кафе Starbucks".
  
  "Кофеин". Кенеди прие това с видима радост. Тя протегна ръка, докосвайки бузата на Дрейк в процеса. Той забеляза, че тя носи третия си невзрачен панталон, откакто я беше срещнал. Това му каза, че тя е жена, на която се обръща внимание по грешни причини; жена, която се обличаше скромно, за да се побере там, където наистина искаше да принадлежи.
  
  Дрейк грабна един за себе си. Кенеди отпи за минута, след което прибра кичур коса зад ухото си с нежен жест, който привлече вниманието на Дрейк. После се обърна към него.
  
  "Не е твоя проклета работа, наистина, но аз... аз довърших едно мръсно ченге. Съдебномедицински експерт. Те го хванаха да джобва шепа долари на местопрестъплението и казаха на I.A. В резултат на това той получи стрия. Няколко години."
  
  "Няма нищо лошо. Неговите колеги осраха ли ви?"
  
  "Пич, по дяволите, мога да се справя с това. Приемам това от петгодишна възраст. Това, което не е наред, това, което блъска мозъка ми като шибана бормашина, е реалността, за която не мислиш - че всяко едно от предишните дела на това крадливо копеле тогава се поставя под въпрос. Всеки. самотен. Един."
  
  "Официално? От кого?"
  
  "Адвокати, които ядат лайна. Политици лайнояди. Бъдещи кметове. Обсебени от слава рекламодатели, твърде заслепени от собственото си невежество, за да разпознаят кое е правилно от грешното. Бюрократи".
  
  "Не си виновен".
  
  "О да! Кажете това на семействата на най-лошия сериен убиец, който щатът Ню Йорк някога е познавал. Кажете го на тринадесет майки и тринадесет бащи, като всички знаят всяка зловеща подробност за това как Томас Калеб е убил малките им дъщери, защото те присъстваха по време на целия му процес в съда.
  
  Дрейк стисна юмруци от гняв. "Ще освободят ли този човек?"
  
  Очите на Кенеди бяха празни дупки. "Освободиха го преди два месеца. Оттогава той отново е убил и сега е изчезнал.
  
  "Не".
  
  "Всичко зависи от мен."
  
  "Не, това не е вярно. Това е в системата."
  
  "Аз съм системата. Работя за системата. Това е моят живот".
  
  - Значи те изпратиха на почивка?
  
  Кенеди избърса очите си. "Принудителен отпуск. Умът ми вече не е... това, което беше. Работата изисква яснота всяка минута от всеки ден. Яснота, която просто не мога да постигна повече.
  
  Тя показа грубото си отношение. "И какво? Щастлив ли си сега? Можеш ли да работиш с мен сега?"
  
  Но Дрейк не отговори. Той познаваше болката й.
  
  Те чуха гласа на капитана, който обясняваше, че са на тридесет минути от местоназначението си.
  
  Бен каза: "Луд. Току-що прочетох, че Валкириите на Один са част от частна колекция, неизвестно местоположение. Той извади бележник. "Ще започна да записвам тези глупости."
  
  Дрейк почти не чу нищо от това. Историята на Кенеди беше трагична, а не тази, която трябваше да чуе. Той погреба съмненията си и без колебание покри треперещата й ръка със своята.
  
  "Имаме нужда от вашата помощ за това", прошепна той, така че Бен да не го чуе и да го разпитва по-късно. "Аз вярвам. Добрата поддръжка е от съществено значение при всяка операция."
  
  Кенеди не можеше да говори, но късата й усмивка говореше много.
  
  
  * * *
  
  
  Самолет и бърз влак по-късно и те наближаваха Апсала. Дрейк се опита да се отърси от умората от пътуване, замъгляваща мозъка му.
  
  Навън следобедният студ го освести. Спряха едно такси и се качиха вътре. Бен разсея мъглата от умората, като каза:
  
  Гамла Упсала. Това е старата Упсала. Това място - той посочи Упсала като цяло - е построено, след като катедралата в Гамла Упсала е изгоряла преди много време. Това по същество е новата Упсала, въпреки че е на стотици години."
  
  "Уау", каза Кенеди. "На колко години това прави Упсала стара?"
  
  "Точно."
  
  Таксито не помръдна. Шофьорът вече е наполовина обърнат. "Могили?"
  
  "Ще ми простиш ли?" Гласът на Кенеди прозвуча обидено.
  
  "Виждате ли могилите? Царски надгробни могили?" Заекващият английски не помогна.
  
  "Да". Бен кимна. "Царски надгробни могили. На правилното място е."
  
  В крайна сметка отидоха на мини обиколка на Упсала. В ролята си на турист, Дрейк не можеше да приеме обиколния маршрут. От друга страна Saab беше удобен и градът беше впечатляващ. В онези дни Апсала е бил университетски град и пътищата са били задръстени от велосипеди. По едно време разговорливият им, но труден за разгадаване шофьор обясни, че моторът няма да ти спре на пътя. Ще ви събори без да се замисляте.
  
  "Злополуки". Той посочи с ръце цветята, украсяващи тротоарите. "Много инциденти."
  
  От двете страни се носеха стари сгради. В крайна сметка градът отстъпи и провинцията започна да се прокрадва в пейзажа.
  
  "Добре, сега Гамла Апсала е малко село, но в ранните реклами беше голямо село", каза Бен по памет. "Там са били погребвани важни крале. И Один живя там известно време.
  
  "Тук се обеси", спомня си Дрейк за легендата.
  
  "Да. Той се пожертва на Световното дърво, докато неговият Прорицател наблюдаваше и слушаше всяка тайна, която някога бе пазил. Сигурно е означавала много за него. Той се намръщи, мислейки си: Сигурно са били невероятно близо.
  
  "Всичко това звучи като християнска изповед", осмели се Дрейк.
  
  - Но Один не е умрял тук? - попита Кенеди.
  
  "Не. Той умря в Рагнарок заедно със синовете си Тор и Фрей.
  
  Таксито заобиколи широк паркинг, преди да спре. Вдясно през редки дървета водеше изтъркана черна пътека. "Към могилите", каза шофьорът им.
  
  Те му благодариха и излязоха от сааба на ярко слънце и свеж бриз. Идеята на Дрейк беше да разузнае околността и самото село, за да види дали нещо не е изскочило от дървената конструкция. В края на краищата, когато толкова много международни задници поставят своето угаждащо его зад това, което може да се опише само като глобална свобода за всички, нещо трябва да изпъкне.
  
  Отвъд дърветата пейзажът се превърна в открито поле, накъсано само от десетки малки могили и три големи могили, които лежаха право напред. Отвъд това в далечината забелязаха светъл покрив и друга постройка вдясно от него, която бележала началото на селото.
  
  Кенеди направи пауза. "Няма дървета никъде, момчета."
  
  Бен беше погълнат от бележника си. "Сега няма да сложат табела, нали?"
  
  "Имаш ли идея?" Дрейк наблюдаваше широко отворените полета за признаци на активност.
  
  "Спомням си, че четох, че някога тук е имало до три хиляди могили. Днес има няколкостотин от тях. Знаете ли какво означава?"
  
  "Не са ли ги построили много добре?" Кенеди се усмихна. Дрейк изпита облекчение, че тя изглеждаше напълно съсредоточена върху предстоящата работа.
  
  "В древни времена е имало много подземна дейност. И после тези три "царски" могили. През деветнадесети век са кръстени на трима легендарни крале от рода Инглинг - Аун, Адил и Егил - едно от най-известните кралски семейства на Скандинавия. Но... - той направи пауза, забавлявайки се, - то също така гласи, че в най-ранната митология и фолклор вече са съществували гробни могили - и че те са древна почит към най-ранните - оригиналните - трима крале - или богове, както знаем ги Сега. Това са Фрейр, Тор и Один."
  
  "Тук има случайно въвеждане", каза Кенеди. "Но забелязахте ли колко много препратки към библейски истории получаваме от всички тези древни истории."
  
  "Това е Саги. - поправи я Бен. "Поезия. Академични драскулки. Нещо, което може да е важно - има десетки препратки към могилите към шведската дума falla и манга fallor - не съм сигурен какво означава това. И, Кенеди, не прочетох ли някъде, че историята на Христос е много подобна на историята, включваща Зевс?
  
  Дрейк кимна. "И египетският бог Хор беше друг предшественик. И двамата бяха богове, за които се предполага, че никога не са съществували. Дрейк кимна към трите кралски могили, които се открояваха на фона на плоския пейзаж. "Фрей, Тор и Один, нали? Кой кой е тогава, Блейки? А?"
  
  - Нямам представа, приятелю.
  
  "Не се тревожи, мучкинче. Можем да измъчваме информация от тези селяни, ако е необходимо.
  
  Те минаха покрай могилите, играейки ролята на трима уморени туристи като развлечение. Слънцето печеше главите им и Дрейк видя как Кенеди счупи слънчевите си очила.
  
  Той поклати глава. американци.
  
  Тогава телефонът на Бен иззвъня. Кенеди поклати глава, вече поразена от честотата на семейните контакти. Дрейк само се ухили.
  
  - Карин - каза Бен щастливо. "Как е по-голямата ми сестра?"
  
  Кенеди потупа Дрейк по рамото. "Водещ певец в групата?" - тя попита.
  
  Дрейк сви рамене. "Златно сърце, това е всичко. Той би направил всичко за вас, без да се оплаква. Колко приятели или колеги като този имате?"
  
  Село Гамла Упсала беше живописно и чисто, с няколко улици, облицовани със сгради с високи покриви, които бяха на стотици години, добре запазени и рядко населени. Случаен селянин ги огледа с любопитство.
  
  Дрейк се насочи към църквата. "Местните викарии винаги са полезни."
  
  Когато наближиха притвора, един старец в църковни одежди едва не ги събори от крака. Той спря изненадан.
  
  "Здравейте. Kan jag hjalpa dig?"
  
  "Не съм сигурен за това, приятелю." Дрейк сложи най-хубавата си усмивка. - Но коя от тези могили принадлежи на Один?
  
  "На английски?" Свещеникът говореше добре за света, но се мъчеше да разбере. "Вад? Какво? Един?"
  
  Бен пристъпи напред и насочи вниманието на викария към кралските могили. - Един?
  
  "Ще видиш." Старецът кимна. "Да. хм Storsta... - Той се мъчеше да намери думата. "Големи."
  
  "Най-големият?" Бен разпери широко ръце.
  
  Дрейк му се усмихна впечатлен.
  
  "Цифри". Кенеди понечи да се извърне, но Бен имаше един последен въпрос.
  
  "Фала?" - каза той само с устните си изненадано, гледайки викария, и сви рамене преувеличено. "Или манга падане?"
  
  Отне известно време, но отговорът, когато дойде, смрази Дрейк до костите.
  
  "Капани... много капани."
  
  
  ДЕВЕТ
  
  
  
  ГАМЛА УПСАЛА, ШВЕЦИЯ
  
  
  Дрейк последва Бен и Кенеди до най-голямата от кралските могили, като си играеше с презрамките на раницата си, за да може да изследва района на спокойствие. Единственото прикритие беше на около миля зад най-малката могила и за секунда му се стори, че вижда движение там. Бързо движение. Но по-нататъшното проучване не разкри нищо повече.
  
  Спряха в подножието на могилата на Один. Бен си пое дъх. "Последният, който стигне до върха, ще получи малко глупости на страницата ми във Facebook!" - извика той, тръгвайки набързо. Дрейк го последва по-спокойно и се усмихна на Кенеди, който вървеше малко по-бързо от него.
  
  Дълбоко в себе си той започна да се вълнува все повече и повече. Не му хареса. Те бяха безнадеждно голи. Безброй мощни пушки можеха да ги следват, държайки ги на мушка, просто чакащи заповеди. Вятърът свиреше силно и биеше в ушите, увеличавайки чувството на несигурност.
  
  Изкачването до върха на тревистия хълм отне около двадесет минути. Когато Дрейк стигна там, Бен вече седеше на тревата.
  
  "Къде е кошницата за пикник, Кръсти?"
  
  "Оставих това в количката ти." Той се огледа. Оттук гледката беше спираща дъха: безкрайни зелени полета, хълмове и потоци навсякъде и лилави планини в далечината. Те можеха да видят село Гамла Упсала, което се простираше до границите на град Нова Упсала.
  
  Кенеди заяви очевидното. "Така че просто ще кажа нещо, което ме безпокои от известно време. Ако това е могилата на Один и Световното дърво е скрито в нея - което би било проклето откритие - защо никой не го е намерил преди? Защо да го търсим сега?"
  
  "Просто е". Бен оправяше непокорните си къдрици. "Никой не се сети да погледне преди. Докато Щитът не беше открит преди месец, всичко беше прашна легенда. Мит. И не беше лесно да се свърже Копието със Световното дърво, което сега почти навсякъде се нарича Игдрасил, а след това и с кратките девет дни на престоя на Один там.
  
  И... - включи се Дрейк, - това дърво няма да е лесно за намиране, ако съществува. Те не биха искали някой стар копеле да се натъкне на това.
  
  Мобилният телефон на Дрейк иззвъня. Той погледна Бен с престорена сериозност, докато го изваждаше от раницата си. "Исус. Започвам да се чувствам като теб."
  
  - Уелс?
  
  "Екип от десет души е на ваше разположение. Просто кажи думата.
  
  Дрейк преглътна изненадата си. "Десет души. Това е голям отбор." Екип от десет души на SAS може да изпрати президента в Овалния му кабинет и все пак да намери време да се появи в новото видео на Лейди Гага, преди да се прибере вкъщи за чай.
  
  "Големи залози, чувам. Ситуацията се влошава с всеки изминал час."
  
  "Това е вярно?"
  
  "Правителствата никога не се сменят, Дрейк. Те започнаха бавно и след това се опитаха да си проправят път с булдозери, но се страхуваха да завършат. Ако е някаква утеха, това не е най-голямото нещо, което се случва в света в момента."
  
  Изявлението на Уелс беше предназначено да бъде третирано като лъв към зебра и Дрейк не го разочарова. "Като например?"
  
  "Учените от НАСА току-що потвърдиха съществуването на нов супервулкан. И..." Уелс всъщност изглеждаше разтревожен: "Активен е."
  
  "Какво?"
  
  "Леко активен. Малко. Но помислете за това, първото нещо, което си представяте, когато споменете супервулкан, е...
  
  "...краят на планетата", завърши Дрейк, гърлото му внезапно пресъхна. Беше съвпадение, че Дрейк беше чул тази фраза два пъти за толкова дни. Гледаше как Бен и Кенеди обикалят около насипа, ритайки тревата, и изпита дълбоко вкоренен страх, какъвто никога не беше изпитвал.
  
  "Къде е?" попита той.
  
  Уелс се засмя. - Не е далеч, Дрейк. Недалеч от мястото, където намериха вашия щит. Това е в Исландия.
  
  Дрейк се канеше да ухапе за втори път, когато Бен извика: "Намерих нещо!" с висок глас, който показваше неговата наивност, докато се разнасяше навсякъде.
  
  "Трябва да тръгвам". Дрейк се затича към Бен, правейки заклинанието възможно най-добре. Кенеди също се огледаха, но единственото нещо, което успяха да видят, беше в селото.
  
  "По-тихо, приятелю. Какво имаш?"
  
  "Тези". Бен коленичи и избърса заплетената трева, за да разкрие каменна плоча с размерите на лист хартия А4. "Те се нареждат по целия периметър на могилата, на всеки няколко фута, в редици от върха до около половината надолу в основата. Сигурно са стотици.
  
  Дрейк погледна по-отблизо. Повърхността на камъка беше силно повредена от времето, но беше частично защитена от избуяла трева. По повърхността им имаше някакви белези.
  
  - Мисля, че се наричат рунически надписи - каза Бен. "викингски символи"
  
  "Откъде, по дяволите, знаеш?"
  
  Той се ухили. "В самолета проверих маркировките на щита. Те са еднакви. Просто попитайте Google.
  
  "Хлапето казва, че има стотици от тях", провлачи Кенеди, оглеждайки нагоре и надолу по стръмния тревист склон. "И какво? Не помага."
  
  "Хлапето казва, че може да работи", каза Бен. "Трябва да намерим руни, свързани с това, което търсим. Руна, представляваща копие. Руна, представляваща дърво. И руната за -"
  
  "Едно", завърши Кенеди.
  
  Дрейк имаше идея. "Обзалагам се, че можем да използваме пряка видимост. Всички трябва да се видим, за да знаем, че работи, нали?"
  
  "Войнишка логика", засмя се Кенеди. "Но мисля, че си струва да опитаме."
  
  Дрейк нямаше търпение да я попита за логиката на ченгето, но времето течеше. Други фракции напреднаха и изненадващо отсъстваха дори сега. Всички започнаха да чистят тревата от всеки камък, припкайки се около зеления хълм. Отначало това беше неблагодарна задача. Дрейк направи символи, които приличаха на щитове, арбалети, магаре, дълга лодка, след това копие!
  
  "Има един". Дълбокият му глас достигна до другите двама, но не по-нататък. Той седна с раницата си и подреди провизиите, които бяха купили по време на пътуването с такси през Апсала. Факли, голямо фенерче, кибрит, вода, няколко ножа, за които каза на Бен, че са за почистване на отломки. Той погледна назад, не съм толкова лековерна, но тяхната нужда беше по-належаща от тревогата на Бен в момента.
  
  "Дърво". Кенеди падна на колене, драскайки по камъка.
  
  На Бен бяха необходими още десет напрегнати минути, за да открие нещо. Той направи пауза, след което повтори последните си стъпки. "Помните ли какво казах за Толкин, който базира Гандалф на Один?" Той почука камъка с крак. "Е, това е Гандалф. Той дори има персонал. Хей!"
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк го наблюдаваше внимателно. Чу скърцащ звук, сякаш тежки щори се отваряха със скърцане.
  
  "Ти ли го причини, като стъпи на камък?" - внимателно попита той.
  
  "Мисля, че да".
  
  Всички се спогледаха, израженията им се променяха от вълнение през притеснение и страх, а след това, като един, пристъпиха напред.
  
  Камъкът на Дрейк леко поддаде. Той чу същия скърцащ звук. Земята пред камъка потъна, а след това вдлъбнатината заобиколи насипа като змия с турбокомпресор.
  
  Бен извика: "Тук има нещо."
  
  Дрейк и Кенеди тръгнаха през потъналата земя до мястото, където той стоеше. Той клекна и се взря в една пукнатина в земята. - Някакъв тунел.
  
  Дрейк размаха факла. "Време е да отгледаме чифт, хора", каза той. "Следвай ме".
  
  
  * * *
  
  
  В момента, в който изчезнаха от погледа, две коренно различни сили започнаха да се мобилизират. Германците, които досега се задоволяваха да се скрият в заспалия град Гамла Апсала, се подготвиха и започнаха да следват стъпките на Дрейк.
  
  Друг отряд, контингент от елитните войски на шведската армия - Sarskilda Skyddsgrupen, или SSG - продължи да наблюдава германците и обсъждаше странното усложнение, предложено от тримата цивилни, които току-що бяха слезли в ямата.
  
  Те трябва да бъдат напълно разпитани. С всички необходими средства.
  
  Тоест, ако оцелеят това, което щеше да се случи.
  
  
  ДЕСЕТ
  
  
  
  WORLD TREE PIT, ШВЕЦИЯ
  
  
  Дрейк се наведе. Тъмният проход беше започнал като пространство за обхождане и сега беше по-малко от шест фута висок. Таванът беше направен от скали и пръст и беше надупчен с големи, висящи примки от обрасла трева, която трябваше да отрежат.
  
  Все едно да ходиш в джунгла, помисли си Дрейк. Само под земята.
  
  Забеляза, че някои от по-силните лози вече са отсечени. Вълна от безпокойство премина през него.
  
  Те стигнаха до район, където корените бяха толкова гъсти, че трябваше да пълзят отново. Битката беше тежка и мръсна, но Дрейк сложи лакът пред лакът, коляно пред коляно и призова останалите да го последват. Когато в един момент дори убеждаването не помогна на Бен, Дрейк се обърна към тормоз.
  
  - Поне температурата пада - промърмори Кенеди. - Трябва да слизаме.
  
  Дрейк се въздържа от стандартния отговор на войника, погледът му внезапно беше уловен от нещо, разкрито на светлината на факлата му.
  
  "Погледни го".
  
  Руни, издълбани на стената. Странни символи, които напомняха на Дрейк за тези, които украсяваха щита на Один. Задавеният глас на Бен отекна по коридора.
  
  "Скандинавски руни. Добра поличба."
  
  Дрейк отклони светлината си от тях със съжаление. Само да можеха да ги прочетат. SAS, помисли си той за кратко, ще има повече ресурси. Може би беше време да ги доведа тук.
  
  Още петдесет фута и той беше облян в пот. Чу Кенеди да диша тежко и да ругае, че е облечена с най-добрия си панталон. Изобщо не беше чувал нищо от Бен.
  
  "Добре ли си, Бен? Косата ти заплетена ли е с корен?"
  
  "Ха, по дяволите, ха. Продължавай, задник."
  
  Дрейк продължи да пълзи през калта. "Едно нещо, което ме безпокои", ахна той между дъх, "е, че има "много капани". Египтяните са построили сложни капани, за да защитят съкровищата си. Защо не и норвежците?"
  
  "Не мога да си представя викингът да мисли твърде много за капана", изсумтя Кенеди в отговор.
  
  "Не знам", извика Бен по линията. "Но викингите също са имали велики мислители, нали знаете. Също като гърците и римляните. Не всички от тях са били варвари.
  
  Няколко завоя и проходът започна да се разширява. Още три метра и покривът над тях изчезна. В този момент те се протегнаха и си взеха почивка. Факелът на Дрейк освети прохода отпред. Когато го насочи към Кенеди и Бен, той се засмя.
  
  "По дяволите, вие двамата изглеждате така, сякаш току-що сте се върнали от гроба!"
  
  "И предполагам, че си свикнал с тези глупости?" Кенеди махна с ръка. "Да си SAS и всичко това?"
  
  Не SAS, Дрейк не можа да се отърси от отровните думи. "Били са." Каза той и тръгна по-бързо напред.
  
  Още един остър завой и Дрейк усети ветреца на лицето си. Усещане за замаяност го удари като внезапен гръм и измина секунда, преди да осъзнае, че стои на перваза с подобна на пещера скала под него.
  
  Невероятна гледка срещна очите му.
  
  Той спря толкова внезапно, че Кенеди и Бен се блъснаха в него. Тогава и те видяха тази гледка.
  
  "OMFG". Бен продиктува заглавието на характерната песен Wall of Sleep.
  
  Световното дърво стоеше пред тях в целия си блясък. Никога не е бил над земята. Дървото беше обърнато с главата надолу, здравите му корени се простираха в планината от земя над тях, държани здраво от възрастта и околните скални образувания, клоните му бяха златистокафяви, листата му бяха многогодишно зелени, стволът му се простираше сто фута надолу в дълбините на гигантска яма.
  
  Пътят им преминаваше в тясна стълба, издълбана в скалните стени.
  
  - Капани - въздъхна Бен. "Не забравяйте за капаните."
  
  "По дяволите с капаните", Кенеди изрази самата мисъл на Дрейк. "Откъде, по дяволите, идва светлината?"
  
  Бен се огледа. "Портокалово е."
  
  "Светещи пръчици", каза Дрейк. "Христос. Това място е подготвено.
  
  По време на неговите SAS дни те изпратиха хора да подготвят зона като тази; екип, за да оцени заплахата и да я неутрализира или каталогизира, преди да се върне в базата.
  
  "Нямаме много време", каза той. Вярата му в Кенеди току-що беше нараснала. "Нека да".
  
  Тръгнаха надолу по износените и рушащи се стъпала, като внезапното падане винаги беше от дясната им страна. Десет фута надолу и стълбите започнаха да се накланят рязко. Дрейк спря, когато се отвори пролука от три фута. Нищо впечатляващо, но достатъчно, за да го накара да спре - тъй като зеещата дупка отдолу стана още по-очевидна.
  
  "Глупости".
  
  Той скочи. Каменното стълбище беше широко около три фута, лесно за придвижване, ужасяващо, когато всяка грешна стъпка означаваше сигурна смърт.
  
  Той се приземи и веднага се обърна, усещайки, че Бен ще бъде на ръба на сълзите. - Не се притеснявай - той пренебрегна Кенеди и се съсредоточи върху приятеля си. "Повярвай ми, Бен. Бен, ще те хвана."
  
  Видя вярата в очите на Бен. Абсолютно, детско доверие. Беше време да го заслужи отново и когато Бен скочи и след това залитна, Дрейк го подпря с ръка на лакътя.
  
  Дрейк намигна. "Лесно, а?"
  
  Кенеди скочи. Дрейк наблюдаваше внимателно, преструвайки се, че не забелязва. Тя се приземи безпроблемно, видя притеснението му и се намръщи.
  
  - Това са три фута, Дрейк. Не Гранд Каньон.
  
  Дрейк намигна на Бен. "Готови ли сте, приятел?"
  
  Още двадесет фута и следващият отвор в стълбището беше по-широк, този път тридесет фута, и блокиран от дебела дървена дъска, която се люлееше, докато Дрейк вървеше по нея. Кенеди го последва, а след това бедният Бен, принуден от Дрейк да погледне нагоре, да погледне напред, а не надолу, да изучава дестинацията, а не краката си. Младият мъж се тресеше, когато стигна до твърда земя, и Дрейк поиска кратка почивка.
  
  Когато спряха, Дрейк видя, че Световното дърво се простира тук толкова широко, че дебелите му клони почти докосваха стълбите. Бен благоговейно протегна ръка да погали крайника, който трепереше под докосването му.
  
  "Това... това е поразително", въздъхна той.
  
  Кенеди използва това време, за да оформи косата си и да разгледа входа над нея. "Засега всичко е ясно", каза тя. "Трябва да кажа, че в настоящия момент със сигурност не са германците, които са подготвили това място. Щяха да го ограбят и да го изгорят до основи с огнехвъргачки.
  
  Още няколко прекъсвания и те паднаха петдесет фута, почти половината път. Дрейк най-накрая си позволи да си помисли, че древните викинги все пак не са равни на египтяните и че пролуките бяха най-доброто, което можеха да направят, когато стъпи на каменното стълбище, което всъщност беше сложен участък от коноп, канап и пигмент. Той падна, видя безкрайното падане и се хвана за върховете на пръстите си.
  
  Кенеди го издърпа нагоре. "Задник се люлее от вятъра, човек от SAS?"
  
  Той изпълзя обратно на твърда земя и протегна натъртените си пръсти. "Благодаря ти".
  
  Движеха се по-предпазливо, вече повече от половината път. Отвъд празното пространство от дясната им страна вечно стоеше масивно дърво, недокоснато от бриз и слънчева светлина, забравено чудо на отминали времена.
  
  Те предаваха все повече и повече викингски символи. Бен предположи странно. "Това е като оригиналната стена с графити", каза той. "Хората просто изрязваха имената си и оставяха съобщения - ранни версии на "Джон беше тук!"
  
  "Може би създателите на пещерата", каза Кенеди.
  
  Дрейк се опита да направи още една крачка, вкопчен в студената каменна стена, и дълбок, скърцащ рев отекна в пещерата. Отгоре падна река от отломки.
  
  "Бягай!" - извика Дрейк. "Сега!"
  
  Те се втурнаха надолу по стълбите, без да обръщат внимание на другите капани. Гигантски камък падна отгоре със силен трясък, отчупвайки по-стари скали, докато се срутваше надолу. Дрейк покри тялото на Бен със своето, когато камък се разби през стълбището, на което стояха, като взе около двадесет фута скъпоценни стъпала със себе си.
  
  Кенеди отметна каменните стърготини от рамото си и погледна Дрейк със суха усмивка. "Благодаря ти".
  
  "Хей, знаех си, че жената, която спаси задника на човека от SAS, може да изпревари обикновен камък. "
  
  "Смешно е, човече. Толкова забавно."
  
  Но още не беше свършило. Чу се остър звън и тънката, но здрава струна се скъса на стъпалото, разделящо Бен и Кенеди.
  
  "Фууук!" изкрещя Кенеди. Парчето връв излезе с такава сила, че можеше лесно да отдели глезена й от останалата част от тялото.
  
  Още едно кликване две стъпки надолу. Дрейк танцува на място. - Мамка му!
  
  Поредният рев отгоре означаваше следващото падане на камъка.
  
  "Това е повтарящ се капан", каза им Бен. "Едно и също нещо продължава да се случва отново и отново. Трябва да стигнем до този участък.
  
  Дрейк не можеше да определи кои стъпки са объркващи и кои не, така че се довери на късмета и бързината. Те хукнаха стремглаво надолу по тридесетина стъпала, опитвайки се да останат във въздуха възможно най-дълго. Стените на стълбите се срутиха, докато пресичаха древната пътека, навлизаща в дълбините на скалистата пещера.
  
  Звукът от падащи на дъното отломки започна да става все по-силен.
  
  Полетът им беше последван от пукането на твърда струна.
  
  Дрейк стъпи на друго фалшиво стълбище, но инерцията му го пренесе през късата празнина. Кенеди го прескочи, грациозна като газела в пълен полет, но Бен падна зад нея, плъзгайки се в бездната.
  
  "Крака!" Дрейк изкрещя, след което падна назад в празнотата, превръщайки се в земята. Облекчението отми напрежението от мозъка му, когато Кенеди дръпна краката му обратно на мястото им. Усети как Бен се удари в тялото му и след това падна върху гърдите му. Дрейк насочи инерцията на момчето с ръцете си, след което допълнително го бутна на твърдата земя.
  
  Той седна бързо, с хрускане.
  
  "Продължавай!"
  
  Въздухът беше пълен с късове камъни. Единият отскочи от главата на Кенеди, оставяйки порязване и фонтан от кръв. Друг удар на Дрейк в глезена. Агонията го накара да стисне зъби и го подтикна да бяга по-бързо.
  
  Куршуми пробиха стената над главите им. Дрейк приклекна и хвърли бърз поглед към входа.
  
  Видях позната сила, събрана там. немци.
  
  Сега тичаха с пълна скорост, отвъд безразсъдството. Дрейк отне ценни секунди да скочи отзад. Когато нов залп от куршуми проби скалата до главата му, той се гмурна напред, отскочи от стъпалата, направи пълен кръг, сключвайки ръце, и се изправи в целия си ръст, без да губи и грам инерция.
  
  Ах, добрите стари времена се върнаха.
  
  Още куршуми. Тогава останалите рухнаха пред него. Ужасът проби дупка в сърцето му, докато не осъзна, че просто са стигнали до дъното на пещерата, докато са тичали, и неподготвени са се сбили право в земята.
  
  Дрейк забави крачка. Дъното на пещерата представляваше гъста каша от камъни, прах и дървени отломки. Когато станаха, Кенеди и Бен бяха гледка за гледане. Те не само са покрити с мръсотия, но сега са покрити със залепнал прах и листна плесен.
  
  "Ах, за моята надеждна камера", каза той. "Предстоят ми години на изнудване."
  
  Дрейк взе светещата пръчка и прегърна извивката на пещерата, която бягаше от въоръжените мъже. Отне пет минути, за да достигне външните граници на дървото. Постоянно бяха в сянката на внушителната му тишина.
  
  Дрейк потупа Бен по рамото. "По-добре от всяка петъчна вечер, а приятел?"
  
  Кенеди погледна младежа с нови очи. "Имате ли фенове? Вашата група има ли фенове? Ще проведем този разговор много скоро, брато. Доверете се на това".
  
  "Само две..." Бен започна да заеква, докато заобиколиха част от последния завой, и после млъкна шокиран.
  
  Всички спряха.
  
  Древни сънища на учудване се появиха пред тях, оставяйки ги безмълвни, на практика изключвайки мозъка им за около половин минута.
  
  "Сега това... това..."
  
  "Зашеметяващо", въздъхна Дрейк.
  
  Редица от най-големите викингски дълги лодки, които някога са си представяли, се простираше от тях в един ред, застанали край до край, сякаш заседнали в средата на архаично задръстване. Страните им бяха украсени със сребро и злато, платната им бяха украсени с коприна и скъпоценни камъни.
  
  - Дълги лодки - каза глупаво Кенеди.
  
  - Корабите на дълги разстояния - Бен все още имаше достатъчно разум да я поправи. "По дяволите, тези неща са смятани за най-големите съкровища на своето време. Трябва да е... какво? Има ли двайсет тук?"
  
  "Доста готино", каза Дрейк. "Но това е Копието, за което дойдохме. Някакви идеи?"
  
  Сега Бен гледаше Световното дърво. "О, Боже мой, момчета. Можете ли да си представите? Един висеше на това дърво. Шибаният."
  
  "Значи сега вярваш в боговете, а? фен?" Кенеди премести страната си към Бен малко нахално, което го накара да се изчерви.
  
  Дрейк се изкачи на тесен перваз, който минаваше по цялата дължина на опашката на дългия кораб. Камъкът изглеждаше силен. Той хвана дървения ръб и се наведе. "Тези неща са пълни с плячка. Безопасно е да се каже, че никой никога не е бил тук преди днес.
  
  Отново изучаваше редицата кораби. Показване на невъобразимо богатство, но къде беше истинското съкровище? Накрая? Краят на дъгата? Стените на пещерата са били украсени с древни рисунки. Той видя образа на Один, окачен на Световното дърво, и жена, коленичила пред него.
  
  "За какво говори това?" Той махна на Бен към себе си. "Хайде побързай. Тези подли копелета не си пъхат наденички в гърлата там горе. Да вървим."
  
  Той посочи грубото завъртане на текст под фигурата на умоляваща жена. Бен поклати глава. "Но технологията ще намери начин. " Той щракна върху верния си I-phone, който за щастие се оказа, че няма сигнал тук долу.
  
  Дрейк отдели малко време, за да се обърне към Кенеди. "Единствената ми идея е да следвам тези дълги лодки", каза той. - Устройва ли ви?
  
  "Както каза един фен на футболния отбор, аз съм в играта, момчета. Покажи пътя."
  
  Той продължи напред, знаейки, че ако този супер тунел стигне до задънена улица, те ще бъдат в капан. Германците щяха да се държат здраво за опашката, вместо да почиват на лаврите си. Дрейк раздели мисълта на части, фокусирайки се върху перваза, изсечен в скалата. От време на време се натъкваха на друга светеща пръчка. Дрейк ги маскира или ги премести, за да създаде по-тъмна среда в подготовка за предстоящата битка. Той непрекъснато търсеше сред дългите кораби и накрая видя тясна пътека, която се виеше между тях.
  
  План Б.
  
  Минаха два, четири и десет дълги кораба. Краката на Дрейк започнаха да го болят от усилието, с което преодоля тясната пътека.
  
  Слабият звук от падащ камък и след това по-силен писък отекнаха през гигантската пещера, чието значение беше очевидно. Без да издадат звук, те се наклониха още повече към задачата си.
  
  Дрейк най-накрая стигна до края на редицата. Той преброи двадесет и три кораба, всеки недокоснат и натоварен с плячка. Когато наближиха задната част на тунела, мракът започна да се сгъстява.
  
  "Не мисля, че някога са стигали толкова далеч", отбеляза Кенеди.
  
  Дрейк се разрови за голям фенер. "Рисковано", каза той. - Но ние трябва да знаем.
  
  Той го включи и премести лъча от едната към другата страна. Проходът рязко се стесни, докато се превърна в обикновена арка отпред.
  
  А зад арката имаше едно-единствено стълбище.
  
  Бен внезапно потисна вика си, след което каза с театрален шепот: "Те са на перваза!"
  
  Това беше. Дрейк предприе действия. "Ние сме разделени", каза той. "Ще отида до стълбите. Вие двамата слезте там при корабите и се върнете по пътя, по който дойдохме.
  
  Кенеди понечи да протестира, но Дрейк поклати глава. "Не. Направи го. Бен има нужда от защита, аз не. И имаме нужда от Копието.
  
  - И кога ще стигнем до края на корабите?
  
  "Ще се върна дотогава."
  
  Дрейк отскочи назад, без да каже повече дума, скочи от перваза и се насочи към глухото стълбище. Погледна назад веднъж и видя сенки, приближаващи се по перваза. Бен последва Кенеди надолу по осеяния с развалини склон до основата на последния викингски кораб. Дрейк каза молитва на надежда и изтича нагоре по стълбите възможно най-бързо, прескачайки две стъпала наведнъж.
  
  Хайде, той се катери, докато го заболяха прасците и дробовете му изгоряха. Но след това той отиде широко. Зад тях течеше широк поток с бясно течение, а по-нататък се издигаше олтар от грубо дялан камък, почти като архаично барбекю.
  
  Но това, което привлече вниманието на Дрейк, беше масивен символ, гравиран на стената зад олтара. Три триъгълника, припокриващи се един с друг. Някакъв минерал в резбата улавяше изкуствената светлина и искряше като пайети върху черна рокля.
  
  Няма време за губене. Той прекоси потока, задъхан за въздух, докато ледената вода се издигаше до бедрата му. Когато се приближи до олтара, той видя предмет да лежи на повърхността му. Къс, заострен артефакт, не изненадващ или впечатляващ. Всъщност, светски...
  
  ... Копието на Один.
  
  Предметът, който прониза страната на Бог.
  
  Вълна от вълнение и предчувствие премина през него. Това беше събитието, което направи всичко реално. Досега беше много предположения, просто умни предположения. Но отвъд този момент беше плашещо реално.
  
  Ужасяващо истински. Те стояха преди обратното броене до края на света.
  
  
  ЕДИНАДЕСЕТ
  
  
  
  WORLD TREE PIT, ШВЕЦИЯ
  
  
  Дрейк не се церемони. Той грабна Копието и се върна по пътя, по който дойде. През ледения поток, надолу по рушащите се стълби. Изгаси фенерчето наполовина и забави, когато тъмнината го обгърна.
  
  Слаби лъчи светлина осветяваха входа отдолу.
  
  Той продължи да върви. Още не беше свършило. Той отдавна беше научил, че по-често човек, който мисли твърде дълго в битка, никога не се прибира у дома.
  
  Спря мъртъв на последното стъпало, след което се промъкна в по-дълбокия мрак на прохода. Германците вече бяха близо, почти в края на перваза, но фенерчетата им на такова разстояние биха го забелязали само като друга сянка. Той прескочи прохода, притисна се към стената и се насочи към склона, който водеше към основата на викингските кораби.
  
  Мъжки глас излая: "Вижте това! Дръж си очите отворени, Стиви Уондър!" Гласът го изненада; имаше дълбокия акцент на американския юг.
  
  По дяволите." Негодникът с орлови очи го видя - или поне движеща се сянка - нещо, което не смяташе за възможно в този мрак. Той тичаше по-бързо. Чу се изстрел, който уцели камъка до мястото, където току-що е бил.
  
  Тъмна фигура се надвеси над перваза - вероятно американец. "Има пътека там долу сред корабите. Размърдайте си пишките, преди да съм ги набил в мързеливите ви гърла.
  
  глупости. Янките видяха скритата пътека.
  
  Строг, арогантен, високомерен. Един от германците каза: "Майната ти, Майлоу" и след това изкрещя, докато го повличаха грубо надолу по склона.
  
  Дрейк благодари на своите щастливи звезди. След секунда беше върху мъжа, раздробявайки гласните му струни и щраквайки врата му със звуково хрущене, преди някой друг да успее да го последва.
  
  Дрейк вдигна пистолета на германеца - Хеклер и Кох MG4 - и стреля няколко пъти. Главата на един мъж избухна.
  
  О, да, помисли си той. Все още снима по-добре с пистолет, отколкото с камера.
  
  "Канадци!" последвано от едновременна поредица от съскания.
  
  Дрейк се усмихна на яростния шепот. Нека си мислят така.
  
  Тъй като вече не се забавляваше, той хукна надолу по пътеката толкова бързо, колкото смееше. Бен и Кенеди бяха напред и се нуждаеха от неговата защита. Закле се да ги измъкне оттук живи и нямаше да ги разочарова.
  
  Зад него немците внимателно се спуснаха по склона. Той стреля няколко пъти, за да ги задържи, и започна да брои корабите.
  
  Четири, шест, единадесет.
  
  Пътеката стана несигурна, но накрая се изравни. В един момент изтъня толкова много, че всеки над петнадесет стоуна вероятно би счупил ребро, притискайки се между дънерите, но отново се разшири, когато преброи шестнадесетия кораб.
  
  Съдовете се извисяваха над него, древни, плашещи, миришещи на стара кора и плесен. Едно мимолетно движение привлече вниманието му и той погледна наляво, за да види фигура, която можеше да бъде само онзи новобранец Майлоу, тичащ назад по тесния перваз, по който повечето хора едва можеха да ходят. Дрейк дори нямаше време да стреля - американецът се движеше толкова бързо.
  
  Мамка му! Защо трябваше да е толкова добър? Единственият човек, когото Дрейк познаваше - освен самия него - който можеше да постигне такъв подвиг, беше Алиша Майлс.
  
  Озовах се по средата на предстоящо гладиаторско състезание тук...
  
  Той скочи напред, вече покрай корабите, използвайки инерцията си, за да скача от стъпало на стъпало, тичайки почти свободно от произволни могили до дълбоки пукнатини и скачайки под ъгъл от пясъчни стени. Дори използвайки гъвкавите дървени елементи на корабите, за да наберете инерция между скоковете.
  
  "Изчакайте!"
  
  Някъде отпред се чу безплътен глас. Той млъкна, когато видя размазаната фигура на Кенеди, с облекчение чу това американско дрънкане. "Следвайте ме", извика той, знаейки, че не може да позволи на Майлоу да го изпревари до края на пътеката. Те могат да бъдат натискани с часове.
  
  Той се втурна покрай последния кораб с бясна скорост, Бен и Кенеди останаха зад него, точно когато Майлоу скочи от перваза и отряза предната част на същия кораб. Дрейк го сграбчи през кръста, като се увери, че той се приземи здраво върху гръдната му кост.
  
  Той прекара секунда, хвърляйки пистолета към Кенеди.
  
  Докато пистолетът все още летеше, Майлоу удари ножицата и се освободи, като се обърна на ръце и рязко се изправи пред него.
  
  Той изръмжа: "Мат Дрейк, този. Очаквах с нетърпение това, приятелю.
  
  Той нанасяше удари с ръце и лакти. Дрейк понесе няколко удара по ръцете си, трепвайки, докато се отдръпваше. Този човек го познаваше, но кой, по дяволите, беше той? Стар безличен враг? Призрак-сянка от тъмното минало на SAS? Майлоу беше близо и щастлив да остане там. С периферното си зрение Дрейк забеляза ножа на колана на американеца, който просто чакаше да бъде разсеян.
  
  Той получи брутален ритник в собствената си ходилка.
  
  Зад себе си той можеше да чуе първите тромави движения на настъпващите германски войски. Бяха само на няколко кораба.
  
  Бен и Кенеди го гледаха учудено. Кенеди вдигна пистолета си.
  
  Дрейк финтира в едната посока, след това обърна в другата, избягвайки бруталния ритник на Майлоу в крака. Кенеди стреля, изритайки пръст на сантиметри от крака на Майлоу.
  
  Дрейк се ухили и се отдалечи, преструвайки се, че гали кучето. - Остани - каза той подигравателно. "Това е добро момче."
  
  Кенеди стреля още един предупредителен изстрел. Дрейк се обърна и изтича покрай тях, сграбчи ръката на Бен и го дръпна, когато младежът автоматично се обърна към срутващите се стълби.
  
  "Не!" - извика Дрейк. "Ще ни изведат един по един."
  
  Бен изглеждаше зашеметен. "Къде другаде?"
  
  Дрейк обезоръжаващо сви рамене. "Какво си помисли?"
  
  Той се насочи право към Световното дърво.
  
  
  ДВАНАДЕСЕТ
  
  
  
  СВЕТОВНО ДЪРВО, ШВЕЦИЯ
  
  
  И те станаха. Дрейк се обзалага, че Световното дърво е толкова старо и силно, че клоните му трябва да са били многобройни и силни. След като сте приели, че се катерите по дърво, което е буквално обърнато с главата надолу, физиката едва ли е от значение.
  
  "Също като отново да си момче", насърчи Дрейк Бен, като го подкани да побърза, без да го кара да изпада в паника. - Не би трябвало да е проблем за теб, Блейки. Добре ли си, Кенеди?
  
  Нюйоркчанката се изкачи последна, държейки пистолета, насочен под нея. За щастие огромната симетрия на клоните и листата на Световното дърво скри техния напредък.
  
  "Изкатерих няколко стъбла навремето", каза тя безгрижно.
  
  Бен се засмя. Добър знак. Дрейк мълчаливо благодари на Кенеди, започвайки да се чувства още по-добре, че е там.
  
  По дяволите, помисли си той. Той почти добави: на тази мисия Ще се върнем към стария диалект след по-малко от седмица.
  
  Дрейк се изкачваше от клон на клон, все по-високо и по-високо, седнал или застанал на един клон и в същото време се протягал към следващия. Напредъкът беше бърз, което означаваше, че силата на горната част на тялото им продължи по-дълго от очакваното. Въпреки това, около средата на пътя Дрейк забеляза, че Бен става по-слаб.
  
  "Туини изморява ли се?" - попита той и видя незабавно удвояване на усилията. От време на време Кенеди изстрелваше куршум през клоните. На два пъти те успяха да видят каменна стълба, издигаща се до тях, но не видяха следа от преследвачите си.
  
  Гласове отекват към тях. "Англичанинът е Мат Дрейк." Бившият войник от SAS веднъж чу глас, изкривен със силен немски акцент, който, както му подсказа шестото му чувство, трябва да принадлежи на мъж в бяло. Човекът, когото е виждал два пъти преди, приема откраднатите артефакти.
  
  Друг път чу: "SRT се елиминира." Провлеченият глас беше на Майлоу, разкривайки миналото му, разкривайки единица, която са пазели в тайна дори в SAS. Кой, в името на всичко, което е свято, беше този човек?
  
  Изстрелите цепят тежки клони. Дрейк спря, за да нагласи раницата с движещите се съкровища вътре, след което забеляза широкия клон, към който се прицелваше. Един, който стигаше почти до мястото на стълбите, където бяха почивали по-рано.
  
  - Там - посочи Бен. "Яхни клона и се движи... бързо!"
  
  Щяха да бъдат голи за около две минути. Минус изненада и време за реакция, което все още оставя повече от минута на изключителна опасност.
  
  Бен беше първият, който напусна приюта, Дрейк и Кенеди секунда по-късно, всички скочиха на ръце и клекнаха покрай клона към стълбите. Когато бяха забелязани, Кенеди им спечели ценни секунди, като изстреля олово, пробивайки дупки в поне един нещастен грабител на гробници.
  
  И сега те видяха, че Майлоу наистина е изпратил команда да тичат нагоре по стълбите. Петима мъже. И отборът беше бърз. Те ще стигнат края на клона преди Бен!
  
  глупости! Нямаха шанс.
  
  Бен също видя това и потрепери. Дрейк извика в ухото му: "Никога не се предавай! Никога!"
  
  Кенеди дръпна спусъка отново. Двама мъже паднаха: единият полетя в дупката, другият го хвана за хълбока и изкрещя. Тя го стисна отново и тогава Дрейк чу как списанието изтича.
  
  Двама германци останаха, но сега стояха срещу тях, държейки оръжията си в готовност. Дрейк направи сурово лице. Те загубиха състезанието.
  
  "Застреляй ги!" - отекна гласът на Майлоу. "Ще погледнем в изрезките тук долу."
  
  "Nein!" Силният немски акцент започна отново. "Der Spear! "Der Spear!"
  
  Цевите на пистолетите не трепнаха. Един от германците се подиграва: "Пълзете, гълъбчета. Ела тук."
  
  Бен се движеше бавно. Дрейк видя как раменете му треперят. "Повярвай ми", прошепна той в ухото на приятеля си и напрегна всеки мускул. Той щеше да скочи веднага щом Бен стигнеше до края на клона, единствената му игра беше да атакува и да използва своя набор от умения.
  
  "Все още имам ножа", промърмори Кенеди.
  
  Дрейк кимна.
  
  Бен стигна до края на клона. Германците чакаха спокойно.
  
  Дрейк започна да се надига.
  
  Тогава, като в мъгла, германците отлетяха встрани, сякаш бяха ударени от торпедо. Телата им, разкъсани и окървавени, се отблъснаха от стената и мокри се търкаляха в ямата като каруца.
  
  Няколко метра над клона, където стълбите се извиваха, стоеше огромна група мъже с тежки оръжия. Един от тях държеше все още димящ автомат АК-5.
  
  "Швед", Дрейк разпозна оръжието като обикновено използвано от шведските военни.
  
  По-силно той каза: "По дяволите!"
  
  
  ТРИНАДЕСЕТ
  
  
  
  ВОЕННА БАЗА, ШВЕЦИЯ
  
  
  Стаята, в която се озоваха - спартанска стая с размери дванадесет на дванадесет с маса и прозорец с ледени рамки - върна Дрейк няколко години назад.
  
  - Отпусни се - потупа той по белите кокалчета на Бен. "Това място е стандартен военен бункер. Виждал съм и по-лоши хотелски стаи, приятел, повярвай ми.
  
  "Бил съм в по-лоши апартаменти." Кенеди изглеждаше спокоен, обучавайки полицай на работа.
  
  - Костите на другия? Дрейк повдигна вежда.
  
  "Със сигурност. Защо?"
  
  "О нищо." Дрейк преброи до десет на пръстите си, след което погледна надолу, сякаш щеше да започне да работи с пръстите на краката си.
  
  Бен се насили да се усмихне слабо.
  
  "Виж, Бен, признавам, че в началото не беше лесно, но видя как онзи швед правеше обаждания. Ние сме добре. Както и да е, трябва да побъбрим малко. Изтощени сме."
  
  Вратата се отвори и собственикът им, добре сложен швед с руса коса и твърд като нокти поглед, който би накарал дори Шрек да побелее, закуцука по бетонния под. След като бяха заловени и Дрейк внимателно обясни кои са и какво правят, мъжът се представи като Торстен Дал и след това отиде до далечната страна на хеликоптера си, за да направи няколко разговора.
  
  - Мат Дрейк - каза той. "Кенеди Мур. И Бен Блейк. Шведското правителство няма претенции към вас..."
  
  Дрейк се разтревожи от акцента, който изобщо не беше шведски. "Ходиш ли в едно от онези лъскави училища, Дал? Итън или нещо подобно?"
  
  - Лъскаво дупе?
  
  "Училища, които повишават своите офицери чрез родословие, пари и възпитание. В същото време отидете на умения, сръчност и ентусиазъм."
  
  "Предполагам." Тонът на Дал беше равен.
  
  "Страхотен. Е... ако това е всичко..."
  
  Дал вдигна ръка, докато Бен хвърли обиден поглед на Дрейк. "Спри да бъдеш изкупителна жертва, Мат. Това, че сте груб йоркширски селянин, не означава, че всички останали са кралски потомци, нали?"
  
  Дрейк се втренчи в наемателя си шокиран. Кенеди направи движението "пусни го". Тогава му хрумна, че Бен е открил нещо в тази мисия, което наистина го привлича и иска още.
  
  Дал каза: "Ще оценя споделянето на знания, приятели. Наистина бих искал."
  
  Дрейк беше за споделяне, но както се казва, знанието е сила и той се опитваше да измисли начин да получи подкрепа от шведското правителство тук.
  
  Бен вече се подготвяше за историята си за Деветте части на Один и Гробницата на боговете, когато Дрейк го прекъсна.
  
  - Виж - каза той. "Аз и този човек, а сега може би и Гронк, сме осем инчови заглавия в някакъв списък за убийства..."
  
  "Не съм глупак, английски задник такъв." Кенеди се изправи на крака.
  
  "Впечатлен съм, че знаете тази дума." Дрейк сведе очи. "Съжалявам. Това е жаргон. Никога не те напуска." Спомни си думите на Алисън на раздяла: ти винаги ще бъдеш SAS.
  
  Разгледа ръцете си, все още покрити с белези от битката му с Майлоу и катеренето на Световното дърво, и се замисли за бързите си и правилни реакции през последните няколко дни.
  
  Колко права беше тя.
  
  "Какво е gronk?" - изненада се Бен.
  
  Дал седна на твърд метален стол и тропна тежките си ботуши по масата. "Жена, която... ъъъ..." се радва на компанията на военен персонал." - дипломатично отговори той.
  
  "Моето собствено описание би било малко по-грубо", Дрейк погледна към Бен, след което каза: "Списък на убийствата. Германците ни искат мъртви за неизвършени престъпления. Как можеш да помогнеш, Дал?"
  
  Шведът не отговори известно време, той просто погледна през ледения прозорец към заснежения пейзаж и отвъд него, към рушащите се скали, които се издигаха сами на фона на бушуващия океан.
  
  Кенеди каза: "Дал, аз съм ченге. Тези двамата не ги познавах до преди няколко дни, но имат добри сърца. Доверете им се."
  
  Дал кимна. - Репутацията ти те предхожда, Дрейк. Доброто и лошото в това. Ще ти помогнем, но първо... - той кимна към Бен. "Продължи".
  
  Бен продължи, сякаш никога не са го прекъсвали. Дрейк крадешком погледна Кенеди и я видя да се усмихва. Той погледна настрани, шокиран по две причини. Първо, препратката на Дал към неговата репутация и второ, искреното одобрение на Кенеди.
  
  Бен свърши. Дал каза: "Германците са нова организация във всичко това, която не привлече вниманието ни до този инцидент в Йорк."
  
  "Ново?" Дрейк каза. "Те са добри. И много добре организиран; контролиран от страх и желязна дисциплина. И те имат голям коз в лицето на човек на име Майлоу - американските специални части, очевидно. Проверете заглавието.
  
  "Ние ще направим. Добрата новина е, че имаме информация за канадците.
  
  "Държиш ли го под око?"
  
  "Да, но пристрастен, неопитен и самотен", Дал хвърли крадешком поглед към Кенеди. "Отношенията на шведското правителство с вашия нов режим на Обама не са това, което бих нарекъл първокласни. "
  
  "Съжалявам за това", Кенеди се усмихна фалшиво, след което многозначително се огледа. "Слушай, пич, ако ще останем тук за известно време, мислиш ли, че можем да вземем нещо за ядене?"
  
  "Вече се приготвя от нашия су-готвач", Дал сложи фалшива усмивка в отговор. "Но сериозно, скоро ще има бургери и чипс."
  
  Устата на Дрейк се насълзи. Не можеше да си спомни кога за последно е ял.
  
  "Ще ти кажа каквото мога. Канадците започват живота си като таен култ, посветен на викинга - Ерик Червения. Не се смейте, тези неща наистина съществуват. Тези хора редовно използват косплей, за да възпроизвеждат събития, битки и дори морски пътешествия."
  
  "Няма истинска вреда в това", Бен прозвуча малко отбранително. Дрейк запази тази прекрасна буца за по-късно.
  
  - Съвсем не, г-н Блейк. Косплеят е често срещан, радва се на много хора на конгреси по целия свят и става все по-често срещан през годините. Но истинската вреда започва, когато бизнесмен милиардер стане съвременен лидер на този култ и след това хвърли милиони долари на ринга.
  
  "Става такова безгрижно забавление..."
  
  "Обсебване". Дал свърши, когато вратата се отвори. Дрейк изстена, когато пред него поставиха стандартната чиния с бургер и чипс. Миризмата на лук беше божествена за гладния му стомах.
  
  Дал продължи, докато се хранеха: "Канадски бизнесмен на име Колби Тейлър посвети живота си на известния викинг Ерик Червения, който, както съм сигурен, знаете, акостира в Канада малко след откриването на Гренландия. От това изследване се роди маниакално увлечение по скандинавската митология. Проучвания, разкопки, открития. Безкрайно търсене. Този човек придоби собствена библиотека и се опита да изкупи всички съществуващи скандинавски текстове.
  
  "Това е луда работа", каза Кенеди.
  
  "Съгласен. Но "ореда", който финансира собствените си "сили за сигурност" - прочетете това като армия. И той остава достатъчно личен, за да остане под радара на повечето хора. Името му се появява отново и отново през годините във връзка с Деветте фрагмента на Один, така че естествено шведското разузнаване винаги го е маркирало като "личност, представляваща интерес".
  
  "Той открадна коня", каза Дрейк. "Ти знаеш това, нали?"
  
  Отворените очи на Дал показваха, че не е направил това. "Сега знаем."
  
  - Не можеш ли да го арестуваш? - попита Кенеди. - По подозрение за кражба или нещо подобно?
  
  "Представете си го като един от вашите... гангстери. Вашите лидери на мафията или триадата. Той е недосегаем - човекът на върха - засега.
  
  Дрейк хареса загатнатите чувства. Той каза на Дал за участието на Алиша Майлс и разказа на Дал толкова предистория, колкото му беше позволено да разкрие.
  
  - И така - каза той, когато свърши. "Полезни ли сме или какво?"
  
  "Не е зле", призна Дал, когато вратата се отвори отново и влезе по-възрастен мъж с изненадващо гъста грива от дълга коса и буйна брада. На Дрейк той изглеждаше като модерен, застаряващ викинг.
  
  Дал кимна. "О, чаках ви, професоре. Нека ви представя професор Роланд Парневик - усмихна се той. "Нашият експерт по скандинавската митология."
  
  Дрейк кимна, след което видя Бен да преценява новия мъж, сякаш беше любовен съперник. Сега разбираше защо Бен тайно обичаше тази мисия. Той потупа младия си приятел по рамото.
  
  "Е, нашият семеен човек тук може и да не е професор, но със сигурност се ориентира в Интернет - нещо като модерна медицина срещу старите неща, а?"
  
  "Или най-доброто от двата свята", Кенеди посочи с вилицата си към двете въпросни страни.
  
  Циничната страна на Дрейк изчисли, че Кенеди Мур може да ръководи тази мисия по начин, който да спаси кариерата му. Изненадващо, по-меката страна обичаше да гледа как ъгълчетата на устата й се повдигат, когато се усмихваше.
  
  Момчето се препъна в стаята, стискайки наръч свитъци и балансирайки няколко тетрадки върху купчината. Огледа се наоколо, втренчи се в Дал, сякаш не можеше да си спомни името на войника, после стовари товара му на масата.
  
  "Там е", каза той, като посочи един от свитъците. "Същият. Легендата е истинска... точно както ви казах преди месеци.
  
  Дал извади посочения свитък със замах. "Бяхте с нас една седмица, професоре. Само седмица."
  
  "Ти... сигурен ли си?"
  
  "О, сигурен съм." Тонът на Дал издаваше невероятно количество търпение.
  
  Друг войник влезе през вратата. "Господине. - Този - кимна той към Бен - звънеше непрекъснато. Hela tiden...ммм...нон стоп." Последва усмивка. "Това е майка му."
  
  Бен скочи секунда по-късно и натисна бутона за бързо набиране. Дрейк се усмихна нежно, докато Кенеди изглеждаше палав. "Боже, сещам се за толкова много начини да покваря това момче."
  
  Дал започна да чете от свитъка:
  
  "Чух, че е умрял в Рагнарок, напълно погълнат от съдбата си. От човека-вълк Фенрир - някога обърнат от луната.
  
  И по-късно Тор и Локи лежаха студени до него. Велики богове сред безброй богове, нашите скали срещу прилива.
  
  Девет фрагмента бяха разпръснати на вятъра по пътищата на Единствената истинска Волва. Не носете тези части в Ragnarok или рискувайте края на света.
  
  Завинаги ще се страхувате от това, слушайте ме, синове човешки, защото да оскверните гробницата на боговете означава да започнете Деня на разплатата.
  
  Дал сви рамене. "И така нататък. И така нататък. И така нататък. Вече разбрах същината от момчето на майка ми там, професорът. Изглежда, че мрежата наистина е по-мощна от свитъка. И по-бързо."
  
  "Имаш ли? Е, както казах... Месеци, Торстен, месеци. И бях пренебрегван години наред. Дори институционализирано. Гробницата винаги е била там, знаете, тя не се е материализирала само миналия месец. Агнета ми даде този свитък преди тридесет години и къде сме сега? Хм? някъде ли сме
  
  Дал направи всичко възможно да запази спокойствие. - намеси се Дрейк. "Говорите за Рагнарок, професор Парневик. Място, което не съществува."
  
  - Вече не, сър. Но някой ден - да. Това определено е съществувало едно време. Иначе къде умряха Один, Тор и всички останали богове?"
  
  - Вярваш ли, че са съществували тогава?
  
  "Разбира се!" - почти извика човекът.
  
  Гласът на Дал стана по-тих. "Засега", каза той, "преустановяваме недоверието."
  
  Бен се върна на масата, прибирайки мобилния си телефон в джоба си. - Значи знаете за Валкириите? - попита той загадъчно, като погледна лукаво Дрейк и Кенеди. "Знаете ли защо те са бижуто в короната на Один?"
  
  Дал просто изглеждаше раздразнен. Мъжът примигна и се поколеба. "Това... това... скъпоценен камък в... това... какво?"
  
  
  ЧЕТИРИНАДЕСЕТ
  
  
  
  ВОЕННА БАЗА, ШВЕЦИЯ
  
  
  Бен се усмихна, когато стаята стана тиха. "Това е нашият входен билет", каза той. "И моята гаранция за уважение. В скандинавската митология се казва отново и отново, че Валкириите "отиват в царствата на боговете." Вижте - там е."
  
  Кенеди почука с вилицата си по чинията. "Какво означава?"
  
  - Те показват пътя - каза Бен. "Можете да събирате деветте части на Один по време на Рагнарок за цял месец, но Валкириите са тези, които показват пътя към гробницата на боговете."
  
  Дрейк се намръщи. - И ти го запази за себе си, нали?
  
  - Никой не знае къде са Валкириите, Мат. Те са в частна колекция, само Бог знае къде. Вълците в Ню Йорк са последните парчета, за които имаме място."
  
  Дал се усмихна, когато Парневик на практика атакува свитъците му. Бели тръби летяха навсякъде сред бурята от мърморене. "Валкирии. Валкирии. Няма. Там - може би. А, започваме. Хм."
  
  Дрейк привлече вниманието на Дал. "А теорията за Апокалипсиса? Адски огън на Земята и всичко живо унищожено и т.н. и така нататък."
  
  "Бих могъл да ви разкажа подобна легенда за почти всеки бог в пантеона. Шива. Зевс. Комплект. Но, Дрейк, ако канадците намерят тази гробница, те ще я осквернят, независимо от другите последствия.
  
  Дрейк се върна при лудите германци. "Като нашите нови приятели", кимна той и се усмихна леко на Дал. "Нямам избор..."
  
  "Топки срещу стената." Дал завърши малка военна мантра и те се спогледаха.
  
  Бен се наведе през масата, за да привлече вниманието на Дал. "Съжалявам, приятелю, но си губим времето тук. Дай ми лаптопа. Пусни ме да карам сърф. Или още по-добре, изпратете ни на път към Голямата ябълка и ще сърфираме във въздуха."
  
  Кенеди кимна. "Той е прав. Мога да помогна. Следващата логична цел е Националният исторически музей и нека си признаем, САЩ не са готови."
  
  "Това е позната история", каза Дал. "Мобилизацията вече е започнала. Той погледна внимателно Бен. - Предлагаш ли помощ, млади човече?
  
  Бен отвори уста, но после млъкна, сякаш усети важността на отговора си. "Е, все още сме в списъка за убийства, нали? И The Wall of Sleep е в пауза този месец."
  
  "Мама има вечерен час за нашия млад ученик?" Дрейк натисна.
  
  "Стената на...?" Дал се намръщи. "Това обучение за лишаване от сън ли е?"
  
  "Няма значение. Вижте какво открих досега. И SAS на Мат. Кенеди е ченге от Ню Йорк. На практика сме перфектен екип!"
  
  Очите на Дал се присвиха, сякаш претегляше решението си. Той мълчаливо плъзна мобилния телефон на Дрейк през масата и посочи екрана. "Къде снимахте руните на тази снимка?"
  
  "В ямата. До дългите кораби имаше стена със стотици резби. Тази жена - той почука екрана - коленичи до Один, когато той страдаше на Световното дърво. Можете ли да преведете надписа?
  
  "Относно Да. Тук се казва - Один и Велва - на Хайди са поверени тайните на Бог. Професорът сега разследва това..." Дал погледна Парневик, докато се опитваше да събере всичките си свитъци наведнъж.
  
  "Божиите тайни" Човекът се обърна, сякаш адска хрътка беше кацнала на гърба му. - Или тайните на боговете. Чуваш ли нюанса? разбираш ли? Пусни ме да мина. Обърна се към празната врата и изчезна.
  
  "Ние ще ви вземем", каза им Дал. "Но знай това. Преговорите с вашето правителство все още не са започнали. Надяваме се, че това ще бъде разрешено по време на нашия полет. Но сега се насочваме към Ню Йорк с дузина войници от специалните части и без разрешение за сигурност. Носим оръжията в Националния исторически музей. Той направи пауза. "Все още ли искаш да дойдеш?"
  
  "SAS ще помогне", каза Дрейк. "Те имат екип, който е в готовност."
  
  "Мисля, че ще се опитам да се свържа с капитана на обекта, за да видим дали можем да смажем някои колела." Мрачната промяна в поведението на Кенеди при мисълта да се върне у дома беше очевидна. Дрейк веднага си обеща, че ще й помогне, ако може.
  
  Повярвай ми, искаше да каже той. "Ще ти помогна да преминеш през това." Но думите замряха в гърлото му.
  
  Бен сви пръсти. "Просто ми дайте I-pad или нещо подобно. По-бързо."
  
  
  ПЕТНАДЕСЕТ
  
  
  
  ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО
  
  
  Техният самолет беше оборудван с устройство, наречено picocell, кула за клетъчни телефони, която позволява всички мобилни телефони да се използват в самолети. Необходим за правителствената армия, но двойно по-необходим за Бен Блейк.
  
  "Хей, сестро, имам работа за теб. Не питай. Слушай, Карин, слушай! Имам нужда от информация за Националния исторически музей. Експонати, викингски вещи. Чертежи. Персонал. Особено шефовете. И... - гласът му спадна с няколко октави - ... телефонни номера.
  
  Дрейк чу няколко минути мълчание, след което: "Да, този в Ню Йорк! Колко са те?... О... наистина ли? Е, добре, сестричке. Ще ти преведа малко пари, за да покриеш това. Обичам те".
  
  Когато приятелят му затвори, Дрейк попита: "Тя все още ли е без работа?"
  
  "Седи вкъщи цял ден, приятел. Работи като "последен човек" в съмнителен бар. Чудото на старата лейбъристка политика.
  
  Карин се бори седем години, за да получи диплома по компютърно програмиране. Когато лейбъристкото правителство се срина в края на управлението на Блеър, тя напусна университета в Нотингам - уверен, висококвалифициран работник - само за да открие, че никой не я иска. Настъпи рецесия.
  
  Излезте от University Row - завийте наляво към депото, завийте надясно към бременност и държавна помощ. Продължете направо по пътя на разбитите мечти.
  
  Карин живееше в апартамент близо до центъра на Нотингам. Наркомани и алкохолици са наели имоти около него. Тя рядко напускаше къщата през деня и взе надеждно такси до бара, където работеше на смяна от осем до полунощ. Най-ужасяващите моменти от живота й бяха, когато се върна в апартамента си, тъмнината, старата пот и други неприятни миризми около нея, ходещо престъпление, което само чакаше да се случи.
  
  В земя на прокълнати и пренебрегнати, човекът, който живее в сенките, е крал.
  
  - Наистина ли имаш нужда от нея за това? - попита Дал, който седеше от другата страна на самолета. "Или..."
  
  "Виж, това не е благотворителност, приятелю. Трябва да се съсредоточа върху неща за Один. Карин може да се заеме с музейна работа. Има пълен смисъл."
  
  Дрейк направи своя собствен разговор за бързо набиране. - Остави го да работи, Дал. Вярвай ми. Ние сме тук, за да помогнем."
  
  Уелс реагира веднага. "Хващаш зеди, Дрейк? Какво, по дяволите, става?"
  
  Дрейк го осведоми.
  
  "Е, ето едно късче чисто злато. Настанихме се при Алиша Майлс. Знаеш какво е, Мат. Никога наистина няма да напуснеш SAS - той направи пауза. "Последен известен адрес: Мюнхен, Хилдегардщрасе 111."
  
  "Германия? Но тя беше с канадците.
  
  "Да. Това не е всичко Тя живееше в Мюнхен с приятеля си - някой си Майло Ноксън - доста неприятен гражданин на Лас Вегас, САЩ. И той е бивш офицер от морското разузнаване. Най-доброто, което янките могат да предложат.
  
  Дрейк се замисли за момент. "Така ме познаваше тогава, чрез Майлс. Въпросът е дали тя смени страната, за да го дразни или за да му помогне?
  
  "Отговорът е неизвестен. Може би бихте могли да я попитате.
  
  "Ще опитам. Виж, ние се държим за топките тук, Уелс. Мислите ли, че можете да се свържете със старите си приятели в Щатите? Дал вече се е свързал с ФБР, но те си играят за време. Имаме седем часа полет... и се приближаваме сляпо."
  
  "Имате ли им доверие? Тези ряпа? Искате ли нашите момчета да изчистят неизбежното шибане на клъстера?"
  
  "Те са шведи. И да, вярвам им. И да, искам нашите момчета да участват."
  
  "Ясно е". Уелс прекъсна връзката.
  
  Дрейк се огледа. Самолетът беше малък, но просторен. Единадесет морски пехотинци от специалните сили седяха отзад, лежаха, дремеха и като цяло се подвикваха един друг на шведски. Дал непрекъснато говореше по телефона от другата страна на пътеката, докато професорът разгръщаше свитък след свитък пред него, като внимателно поставяше всеки на облегалката на седалката си, преглеждайки древните разлики между факти и измислици.
  
  Отляво Кенеди, отново облечена в безформения си панталон номер едно, направи първото си обаждане. "Капитан Липкинд там ли е?... а, кажете му, че е Кенеди Мур."
  
  Изминаха десет секунди, след което: "Не. Кажи му, че не може да ми се обади обратно. Важно е. Кажете му, че става дума за национална сигурност, ако искате, просто му се обадете.
  
  Още десет секунди и след това: "Мур!" Дрейк чу лай дори от мястото, където седеше. "Това не може ли да почака?"
  
  - Чуйте ме, капитане, възникна ситуация. Първо се консултирайте с полицай Суейн от ФБР. Тук съм с Торстен Дал от шведската SGG и офицер от SAS. Националният исторически музей е под пряка заплаха. Проверете подробностите и ми се обадете веднага. Трябва ми помощта ти."
  
  Кенеди затвори телефона и си пое дълбоко въздух. "Брак - и пенсията ми изчезва."
  
  Дрейк погледна часовника си. Шест часа до кацане.
  
  Мобилният телефон на Бен изсвири и той го грабна. - Сестра?
  
  Професор Парневик се наведе през пътеката и сграбчи падналия свитък с жилавата си ръка. "Хлапето познава своите валкирии." - каза той, без да се обръща конкретно към никого. "Но къде са те? А Очите - да, ще намеря Очите."
  
  Бен проговори. "Страхотно мнение, Карин. Изпратете ми чертежите на музея по имейл и ми отделете тази стая. След това изпратете информацията за куратора в отделно писмо. Хей сестричке, кажи здравей на мама и татко. Обичам те".
  
  Бен поднови щракането си, след което започна да води още няколко бележки. - Взех номера на уредника в музея - извика той. "Дал? Искаш ли да го изплаша?"
  
  Дрейк се усмихна недоверчиво, когато офицерът от шведското разузнаване трескаво размаха ръце "Не!", без да пропусне нито една гласна. Беше приятно да видя Бен да показва такава увереност. Отрепката се отдръпна малко, за да даде възможност на човека в някоя стая да диша.
  
  Телефонът на Кенеди избухна в песен. Тя бързо го отвори, но не и преди да почерпи целия самолет с част от доста безразсъдна игра на Goin' Down.
  
  Бен кимна навреме. "Сладко. Със сигурност следващата ни кавър версия."
  
  "Мур." Кенеди постави телефона си на високоговорителя.
  
  "Какво, по дяволите, става? Половин дузина задници препречиха пътя ми и след това ми казаха, не особено учтиво, да си държа носа далеч от канавката, където му беше мястото. Нещо накара всички големи кучета да лаят, Мур, и се обзалагам, че си ти. Той направи пауза, след което каза замислено: "Не за първи път, предполагам".
  
  Кенеди му даде съкратена версия, която завършва със самолет, пълен с шведски морски пехотинци и неизвестен екипаж на SAS на път, сега на пет часа полет от американска земя.
  
  Дрейк изпита благоговение. Пет часа.
  
  В този момент Дал извика: "Нова информация! Току-що чух, че канадците дори не са били в Швеция. Изглежда, че са пожертвали Световното дърво и Копието, за да се съсредоточат върху Валкириите. Той кимна в знак на благодарност към Бен, подчертано изключвайки гримасничащия професор. "Но... те се върнаха с празни ръце. Този частен колекционер трябва да е истински отшелник... Или... - Дрейк сви рамене, - може да е престъпник.
  
  "Добра оферта. И без това мъжете са там, където става грозно. Канадците се готвят да ударят музея рано тази сутрин нюйоркско време.
  
  Лицето на Кенеди придоби убийствено изражение, докато слушаше шефа си и Дал едновременно. "Те използват датата", внезапно изсъска тя и на двете страни, когато ѝ просветна. "Тези абсолютни копелета - и германците, без съмнение - крият истинските си намерения зад шибаната дата."
  
  Бен вдигна очи. "Изгубих следите си."
  
  - повтори му Дрейк. - Коя дата?
  
  "Когато кацнем в Ню Йорк", обясни Дал, "ще бъде около осем сутринта на 11 септември."
  
  
  ШЕСТНАДЕСЕТ
  
  
  
  ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО
  
  
  Остават четири часа. Самолетът продължаваше да бръмчи в облачното небе.
  
  Дал каза: "Ще опитам отново с ФБР. Но е странно. Не мога да премина това ниво на проверка. Това е проклета каменна стена. Бен - обадете се на надзора. Дрейк е вашият стар шеф. Часовникът тиктака, хора, а ние сме никъде. Този час изисква напредък. Отивам."
  
  Кенеди умоляваше шефа си: "Майната му на Томас Калеб, Липкинд", каза тя. "Това няма нищо общо с него или моята проклета кариера. Казвам ви това, което ФБР, ЦРУ и всички останали трибуквени идиоти не знаят. Питам... - тя направи пауза, - предполагам, че те моля да ми се довериш.
  
  "Трибуквени задници", измърмори Бен. "Брилянтно".
  
  Дрейк искаше да се свърже с Кенеди Мур и да предложи няколко насърчителни думи. Цивилният в него искаше да я прегърне, но войникът го принуди да стои настрана.
  
  Но цивилното население започна да печели тази битка. Преди това беше използвал думата "gronk", за да я "опитоми", за да отблъсне растящата искра на чувствата, които разпознаваше, но не проработи.
  
  Уелс отговори на обаждането му. "Говори сега".
  
  "Пак ли слушаш Тейлър? Виж къде сме, приятел? Убедихте ли ни вече да влезем във въздушното пространство на САЩ?"
  
  "Ами... да... и не. Занимавам се с бюрократична бюрокрация, Дрейк, и тя не се побира в скута ми..." Той изчака за момент, след което се засмя разочаровано. "Това беше справка от май, приятелю. Опитайте се да сте в крак."
  
  Дрейк се усмихна неволно. "Проклет да си, Уелс. Слушайте, съберете се за тази мисия - помогнете ни - и аз ще ви разкажа за най-мръсния клуб в Хонконг, в който Май някога е работила под прикритие, наречен Spinning Top.
  
  "Майната ми, това звучи интригуващо. Нали си, приятелю. Вижте, ние сме на път, всичко е готово по всички правила и моите хора отвъд езерото нямат проблеми с това.
  
  Дрейк почувства "но". "Да?"
  
  "Някой във властта отказва привилегии за кацане и никой никога не е чувал за вашия самолет, а това, приятелю, намирисва на вътрешна корупция."
  
  Дрейк го чу. "Добре, дръж ме в течение." Леко натискане на бутона прекрати разговора.
  
  Той чу Кенеди да казва: "Ниското е идеално, капитане. Чувам разговори тук, които говорят за заговор. Бъди... внимателен, Липкинд.
  
  Тя затвори телефона си. "Е, той е бодлив, но ми вярва на думата. Изпраща колкото се може повече черно-бели образи на сцената, сдържано. И той познава някой от местната служба за вътрешна сигурност - каза тя, приглаждайки меката си блуза. "Бобът се разсипва."
  
  Господи, помисли си Дрейк. В този музей има огромно количество огнева мощ. Достатъчно, за да започне проклета война. Той не каза нищо на глас, но погледна часовника си.
  
  Остават три часа.
  
  Бен все още беше ангажиран с куратора: "Вижте, тук не говорим за основен ремонт, а просто за преместване на изложбата. Няма нужда да ви казвам колко голям е музеят, сър. Просто го преместете и всичко ще бъде наред. Да... SGG... Шведски специални сили. ФБР е информирано, защото говорим... не! Не чакайте да се обадят. Не можете да си позволите да се колебаете."
  
  Петнадесет секунди мълчание, след което: "Никога ли не сте чували за SGG? Е, гугъл!" Бен посочи телефона си в отчаяние. - Бави - каза Бен. "Просто го знам. Говореше уклончиво, сякаш не можеше да измисли достатъчно извинения.
  
  "Още една бюрокрация." Дрейк посочи Дал. "Това бързо се превръща в епидемия."
  
  Настъпи тежка тишина, после мобилният телефон на Дал иззвъня. "О, Боже мой", каза той в отговор. "Den Statsminister."
  
  Дрейк направи физиономия на Кенеди и Бен. "Министър председател".
  
  Няколко уважителни, но откровени думи бяха изречени, които задълбочиха уважението на Дрейк към Торстен Дал. Офицерът от специалните части разказал на шефа си какво се е случило. Дрейк беше мрачно убеден, че в крайна сметка ще хареса този човек.
  
  Дал прекрати разговора и след това отдели малко време, за да събере мислите си. Накрая вдигна поглед и се обърна към самолета.
  
  "Директно от член на кабинета на президента, най-близките му съветници", им каза Дал. "На този полет няма да бъде позволено да кацне."
  
  
  * * *
  
  
  Остават три часа.
  
  "Те не биха информирали президента", каза Дал. "Вашингтон, окръг Колумбия и Капитолийския хълм са дълбоко в това, приятели мои. Държавният министър казва, че сега става световно, заговор от международен мащаб и не се знае кой кого подкрепя. Само това - каза той, намръщен, - говори за сериозността на нашата мисия.
  
  "Прецакайте клъстера", каза Дрейк. "Това е, което наричахме огромен провал."
  
  Междувременно Бен отново се опита да се свърже с уредника на Националния исторически музей. Всичко, което получи, беше гласова поща. "Грешно", каза той. - Трябваше да е проверил нещо досега. Пъргавите пръсти на Бен веднага започнаха да летят над виртуалната клавиатура.
  
  - Имам идея - каза той високо. "Моля се на Бог да не съм прав."
  
  След това Уелс се обади обратно, обяснявайки, че неговият екип SAS е направил тайно кацане на изоставено летище в Ню Джърси. Екипът се отправи към центъра на Ню Йорк, пътувайки с всички необходими средства.
  
  Дрейк провери часа. Два часа преди кацане.
  
  И тогава Бен извика: "Уцелете целта!" Всички скочиха. Дори шведските морски пехотинци му обърнаха цялото си внимание.
  
  "Тук е!" - той извика. "Разпръснати из целия интернет, ако имате време да разгледате." Той посочи ядосано екрана.
  
  - Колби Тейлър - каза той. "Канадският милиардер е най-големият дарител на Националния исторически музей и един от най-големите финансисти в Ню Йорк. Обзалагам се, че е направил няколко обаждания?"
  
  Дал трепна. "Това е нашата бариера", изпъшка той. "Човекът, за когото говорят, притежава повече хора от мафията. За първи път шведският офицер сякаш се отпусна на стола си.
  
  Кенеди не можа да скрие омразата си. "Костюмите на чантите с пари печелят отново", изсъска тя. - Обзалагам се, че това копеле също е банкер.
  
  "Може би, може би не", каза Дрейк. "Винаги имам план Б."
  
  Остава един час.
  
  
  СЕДЕМНАДЕСЕТ
  
  
  
  Ню Йорк, САЩ
  
  
  Пристанищната администрация на полицията в Ню Йорк е може би най-известна с унизителната си храброст и жертви по време на събитията от 11 септември. Това, с което е по-малко известно, е тайното обслужване на повечето полети на SAS, заминаващи от Европа. Въпреки че няма специален екип, който да наблюдава този елемент от тяхната работа, участващият междуконтинентален персонал е толкова малко малцинство, че през годините мнозина са станали близки приятели.
  
  Дрейк направи още едно обаждане. "Тази вечер ще бъде горещо", каза той на инспектора на CAPD Джак Шварц. "Липсвах ли ти, приятел?"
  
  "Боже, Дрейк беше... какво? Две години?"
  
  "Три. Нова година, '07.
  
  "Жена ви добре ли е?"
  
  "Алисън и аз се разделихме, приятелю. Това достатъчно ли е, за да дефинира моята самоличност?"
  
  - Мислех, че си напуснал службата.
  
  "Направих. Уелс ми се обади за последната работа. Той ли ти се обади?"
  
  "Той го направи. Той каза, че сте му обещали да изчакате малко.
  
  "Сега ли го направи? Шварц, чуй ме. Това е вашето обаждане. Трябва да знаете, че тези глупости ще отлетят към феновете и че нашето участие в крайна сметка ще доведе до вас. Сигурен съм, че дотогава всички ще бъдем герои и това ще се счита за благоприятно дело, но..."
  
  "Уелс ме запозна по-бързо", каза Шварц, но Дрейк чу нотка на загриженост. "Не се притеснявай, приятелю. Все още имам достатъчно сили, за да получа разрешение за кацане.
  
  Самолетът им нахлу в американското въздушно пространство.
  
  
  * * *
  
  
  Самолетът кацна при слаба дневна светлина и рулира директно към малката сграда на терминала. В мига, в който вратата се отвори леко, дванадесет напълно натоварени членове на шведския SGG се спуснаха надолу по разклатените метални стълби и се натовариха в три чакащи коли. Дрейк, Бен, Кенеди и професорът го последваха, Бен почти се изпика, когато видя транспорта им.
  
  "Приличат на хъмвита!"
  
  Минута по-късно колите препуснаха по празната писта, набирайки скорост към скрита рампа в задната част на невзрачното летище, което след няколко завоя излизаше на незабележим селски път, свързващ един от основните притоци на Манхатън.
  
  Ню Йорк се разстила пред тях в целия си блясък. Модерни небостъргачи, стари мостове, класическа архитектура. Техният конвой пое по пряк път направо към центъра на града, като поемаше рискове, използвайки всеки труден пряк път, който местните шофьори познаваха. Свиреха клаксони, псувни изпълваха въздуха, бордюри и кофи за боклук бяха изрязани. В един момент се включи еднопосочна улица, която съкрати пътуването им със седем минути и причини три повреди на калниците.
  
  Вътре в колите действието беше почти толкова забързано. Дал най-накрая получи обаждане от шведския министър-председател, който най-накрая беше спечелил доброто желание на ФБР и разрешението да влезе в музея, ако стигнат първи.
  
  Дал се обърна към шофьора им. - По-бързо!
  
  Бен подаде на Дал карта на музея, показваща местоположението на Вълците.
  
  Изтече още информация. Черно-белите хора пристигнаха. Уведомени са екипи за бързо реагиране.
  
  Дрейк стигна до Уелс. - Сич?
  
  "Ние сме отвън. Полицейската кавалерия пристигна преди две минути. Вие?"
  
  "На двадесет крачки. Извикай ни, ако нещо се случи. Нещо привлече вниманието му и той се съсредоточи за момент върху нещо извън прозореца. Силно усещане за déj a vu накара тръпки по ребрата му, когато видя огромен билборд, обявяващ пристигането на модния дизайнер Абел Фрей в Ню Йорк с неговото невероятно шоу за разходка на котки.
  
  Това е лудост, помисли си Дрейк. Наистина луд.
  
  Бен събуди сестра си в Обединеното кралство и все още задъхан от вида на транспорта им, успя да я запише в проекта Валкирия - както той го нарече. "Спестява време", каза той на Дал. "Тя може да продължи изследванията си, докато ние сме там и спасяваме тези вълци. Не се притеснявай, тя мисли, че е защото искам да ги снимам за дипломата си."
  
  "Лъжеш ли сестра си?" Дрейк се намръщи.
  
  "Той расте." Кенеди потупа ръката на Блейк. "Дайте на детето малко пространство."
  
  Мобилният телефон на Дрейк изсвири. Нямаше нужда да проверява идентификацията на обаждащия се, за да разбере, че е Уелс. "Не ми казвай, приятелю. канадци?
  
  Уелс се засмя тихо. "Иска ти се."
  
  "А?" - Попитах.
  
  "И канадците, и германците използват различни маршрути. Тази война ще започне без теб."
  
  Дал каза: "Екипът на SWAT е на три минути път. Честотата е 68."
  
  Дрейк погледна през широкия прозорец. "Ние сме тук".
  
  
  * * *
  
  
  - Западен вход на Сентръл парк - каза Бен, докато слизаха от колите си. "Води до единствените две стълбища, които се изкачват от долното ниво чак до четвъртия етаж."
  
  Кенеди излезе в утринната жега. "На кой етаж живеят вълците?"
  
  "Четвърти".
  
  "Цифри". Кенеди сви рамене и я потупа по корема. "Знаех си, че накрая ще съжалявам за тези празнични торти."
  
  Дрейк остана назад, докато шведските войници тичаха възможно най-бързо надолу по стълбите на музея. Щом стигнаха, те започнаха да вадят оръжията си. Дал ги спря в сянката на висок вход, екипът бе ограден от кръгли колони.
  
  "Туитърите са включени. "
  
  Прозвучаха дузина "Проверки!". "Ние сме първи", погледна той злобно Дрейк. "Ти следваш. Хвани го."
  
  Той подаде на Дрейк два цилиндрични предмета с размерите на запалки и две слушалки. Дрейк завъртя цилиндричните стволове на 68 и изчака, докато и двата започнат да излъчват зелена светлина от основите си. Той даде едното на Кенеди, а другото запази за себе си.
  
  "Twitters", каза той с празен поглед. "Това е новата приятелска пожарна помощ. Всички приятелски мачове са настроени на една и съща честота. Погледни колега и в ухото ти се чува досадно чуруликане, погледни лош човек и нищо не чуваш..." Той си сложи слушалката. "Знам, че не е надеждно, но помага в ситуации, когато имате много работа. Като този."
  
  Бен каза: "Ами ако честотата се сблъска с друга?"
  
  "Няма да стане. Това е най-новата Bluetooth технология - честотно адаптивен разширен спектър. Устройствата "скачат" през седемдесет и девет произволно избрани честоти в предварително определени ленти - заедно. Има обхват от приблизително двеста фута."
  
  - Страхотно - каза Бен. "Къде са моите?"
  
  "Ти и професорът ще прекарате известно време в Сентрал парк", каза му Дрейк. "Туристически неща. Успокой се приятелю, това ще бъде неприятно.
  
  Без да каже нито дума, Дрейк се обърна, за да последва последния шведски войник през високия арков проход и в тъмната вътрешност на музея. Кенеди наблюдаваше внимателно.
  
  "Пистолет би бил добър", промърмори тя.
  
  "Американци", каза Дрейк, но след това бързо се усмихна. "Отпуснете се. Шведите трябва да унищожат канадците и то двойно по-бързо.
  
  Стигнаха до огромно Y-образно стълбище, доминирано от сводести прозорци и сводест таван, и забързаха нагоре, без да спират. Обикновено това стълбище щеше да бъде пълно с ококорени туристи, но днес цялото място беше зловещо тихо.
  
  Дрейк крачеше напред и оставаше нащрек. Десетки опасни хора се втурваха през това огромно старо пространство в момента. Беше само въпрос на време да се съберат.
  
  Те изтичаха нагоре, ботушите им кънтяха силно от високите стени, статичният шум идваше от гърлените им микрофони, резонирайки с естествената акустика на сградата. Дрейк се съсредоточи упорито, спомняйки си тренировките, но се опита да следи отблизо Кенеди, без да го оставя да си личи. Цивилният и войникът продължиха да се борят в него.
  
  Приближавайки се до третия етаж, Дал направи жест "напред-бавно". Кенеди се приближи до Дрейк. "Къде са вашите приятели от SAS?"
  
  "Стоя настрана", каза Дрейк. - В крайна сметка не искаме да извършваме ненужни убийства сега, нали?
  
  Кенеди потисна смеха си. "Ти си комик, Дрейк. Наистина забавен човек."
  
  "Трябва да ме видиш на среща."
  
  Кенеди пропусна изстрела, след което каза: "Не мисля, че ще се съглася". Дясната й ръка по навик се протегна да изглади предницата на блузата.
  
  - Не си мисли, че попитах.
  
  Започнаха да се изкачват по последните стълби. Когато водещият войник наближи последния завой, проехтя изстрел и парче гипс избухна на сантиметри от главата му.
  
  "Залегни!"
  
  Градушка от изстрели прониза стените. Дал запълзя напред по корем, правейки серия от движения с ръцете си.
  
  Дрейк каза: "Методът на плашилото."
  
  Един войник стреля бързо, за да задържи врага си. Друг свали шлема си, закачи пушката си за колана си и бавно я премести напред към огневата линия. Чуха слабо шумолене на движение. Третият войник изскочи от прикритието под стълбите и удари часовия между очите. Мъжът падна мъртъв, преди да успее да стреля.
  
  "Сладко", Дрейк хареса добре планираните ходове.
  
  Те се изкачиха по стълбите с извадени оръжия и се разшириха около сводестия вход към четвъртия етаж, след което предпазливо надникнаха в стаята отвъд.
  
  Дрейк прочете знаците. Това беше залата на динозаврите гущери. Господи, помисли си той. Не беше ли там проклетият тиранозавър?
  
  Той погледна крадешком в стаята. Няколко професионално изглеждащи момчета в цивилни дрехи изглеждаха заети, всички въоръжени с някаква тежка картечница, най-вероятно Mac-10 "пръскай и се моли". Тиранозавърът обаче стоеше пред него, извисяващ се в кошмарно величие, непреходно въплъщение на кошмар дори милиони години след изчезването му.
  
  И точно покрай него - ловко плъзгайки се покрай челюстите му - мина Алиша Майлс, друг смъртоносен хищник. Тя извика с характерния си маниер: "Гледайте времето, момчета! Една грешка тук и аз лично ще извадя всички вас от играта! Побързай!"
  
  "Сега там има една дама", прошепна подигравателно Кенеди от милиметър разстояние. Дрейк усети дискретния й аромат на парфюм и леко дишане. - Стар приятел, Дрейк?
  
  "Научи я на всичко, което знае", каза той. "Буквално, в началото. Тогава тя мина покрай мен. Странни нинджа-шаолински глупости. И тя никога не е била дама, това е сигурно."
  
  "Отляво са четирима", съобщи войникът. "Пет отдясно. Плюс жена. Експонатът на Один трябва да е в дъното на стаята, може би в отделна ниша, не знам.
  
  Дал си пое дъх. "Време е да се движим."
  
  
  ОСЕМНАДЕСЕТ
  
  
  
  НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ НА НЮ ЙОРК
  
  
  Шведите изскачат от прикритието, стрелят точно. Четири канадци паднаха, след това още един, като три от тях се блъснаха в стъклен експонат, който на свой ред се преобърна и се стовари на пода с шум като от експлозия.
  
  Останалите канадци се обърнаха и откриха огън на място. Двамата шведи изпищяха. Единият падна и от раната на главата му потече кръв. Другият се строполи в гърчеща се купчина, стискайки бедрото си.
  
  Дрейк се плъзна в стаята през полирания под и пропълзя зад масивен стъклен дисплей, показващ гигантски броненосци. След като се увери, че Кенеди е в безопасност, той вдигна глава, за да погледне през стъклото.
  
  Видях как Алисия уби двама бягащи шведи с два перфектни изстрела.
  
  Още четирима канадци се появиха зад тиранозавъра. Трябва да са били в нишата, където са били изложени Вълците. Имаха странни кожени колани, прикрепени към телата им, и тежки раници на гърбовете си.
  
  А също и Mac-10. Напълниха стаята с куршуми.
  
  Шведите се гмурнаха за прикритие. Дрейк падна на пода, като се увери, че обвива ръката си около главата на Кенеди, за да я държи възможно най-ниско. Стъклото над него се пръсна, парчета стъкло се разпръснаха наоколо и заваляха върху тях. Вкаменелости на броненосци и копия се пръсват и разпадат около тях.
  
  "Почисти много бързо, става ли?" - измърмори Кенеди. "Да, така е."
  
  Дрейк се разтърси, хвърляйки парчета стъкло навсякъде, и провери външната странична стена на музея. Един канадец падна там и Дрейк веднага го маркира.
  
  "Вече правя това."
  
  Използвайки счупения дисплей като прикритие, той се приближи до лежащия човек. Той посегна към автомата, но очите на мъжа изведнъж се отвориха широко!
  
  - Господи! Сърцето на Дрейк биеше по-бързо от ръцете на Ной, докато строеше Ковчега.
  
  Мъжът изстена, очите му се разшириха от болка. Дрейк бързо дойде на себе си, взе оръжието и го заби в забрава. "Кърваво зомби".
  
  Той се завъртя на едно коляно, готов да нанесе удар, но канадците се оттеглиха зад оребрения корем на T. rex. Мамка му! Само ако наскоро не бяха променили позата му, карайки го да ходи по-малко изправен от преди. Всичко, което виждаше, бяха няколко отрязани крака.
  
  Кенеди се приближи към него и се плъзна, за да застане до него.
  
  "Хубава пързалка", каза той, олюлявайки се наляво и надясно, опитвайки се да види какво са намислили канадците.
  
  Накрая видя движение между трите счупени ребра и ахна невярващо. "Те имат Вълци", издиша той. "И ги разбиват на парчета!"
  
  Кенеди поклати глава. "Не. Разбиват ги на парчета", посочи тя. "Виж. Вижте раниците. Никой не е казал, че всички части на Один трябва да са цели, нали?
  
  "И е по-лесно да ги извадите на части", кимна Дрейк.
  
  Тъкмо се канеше да премине към корицата на следващата изложба, когато адът се разрази. От далечния ъгъл на стаята, през врата с надпис "Произход на гръбначни", нахлуха дузина крещящи банши. Те крещяха, стреляха диво, смееха се като фенове, предозиращи мулти-дабъл Йегър през пролетната ваканция.
  
  - Германците са тук. - сухо каза Дрейк, преди да падне на пода.
  
  Тиранозавърът се разтресе бясно, когато оловният снаряд го прониза. Главата му беше увиснала, зъбите му скърцаха, сякаш насилието около него го бе ядосало достатъчно, за да го върне към живота. Канадецът отлетя обратно в облак кръв. Кръвта пръсна цялата челюст на динозавъра. Шведският войник загуби ръката си до лакътя и тичаше наоколо с писъци.
  
  Германците нахлуха, полудяха.
  
  Иззад най-близкия до Дрейк прозорец долетя познатото бум-бум-бум на лопатките на хеликоптера.
  
  Не отново!
  
  С периферното си зрение Дрейк забеляза група фигури от специалните сили, облечени в тъмно, които се промъкваха към него. Когато Дрейк погледна в тази посока, пищялките в ушите му полудяха.
  
  Добри момчета.
  
  Канадците го направиха и предизвикаха хаос. Те избухнаха изпод гигантския корем на T. rex, стреляйки яростно. Дрейк сграбчи Кенеди за рамото.
  
  "Ход!" Те бяха на линията на полета. Той избута Кенеди точно когато Алиша Майлс се появи в полезрението му. Дрейк вдигна оръжието си и видя масивния германец Майло да се приближава отляво.
  
  В една споделена секунда пауза и тримата свалиха оръжията си.
  
  Алисия изглеждаше изненадана. "Знаех си, че ще се замесиш в това, Дрейк, старо копеле такова!"
  
  Майлоу спря като мъртъв. Дрейк погледна ту единия, ту другия. "Трябваше да остана в Швеция, кучешки дъх." Дрейк се опита да подтикне големия човек. "Липсва ти кучката ти, а?"
  
  Куршумите пробиха въздуха около тях, без да проникнат в напрегнатия им пашкул.
  
  - Твоето време ще дойде - прошепна Майлоу дрезгаво. "Като вашето малко момче там и сестра му. И костите на Парневик.
  
  И тогава светът се върна и Дрейк инстинктивно се наведе за милисекунда, след като видя Алиша необяснимо да пада на земята.
  
  РПГ ракета прониза корема на T-Rex, изпращайки костни ножове, летящи във всички посоки. Той се втурна през коридора, право през един от страничните прозорци. След тежка пауза последва гигантска експлозия, която разтърси стаята, последвана от агонизиращия звук на срутващ се метал и скърцащи фуги.
  
  Метална смърт се блъсна в стената на Националния исторически музей.
  
  Дрейк беше проснат върху Кенеди, когато инерцията на хеликоптера го накара да се разбие в стената на музея, причинявайки срутване на тежки отломки. Носът се проби точно през него, изхвърляйки отломки напред на вълнообразни купчини. Тогава пилотската кабина се блъсна почти вертикално в срутващата се стена и пилотът беше видян да дърпа скоростния лост в неистова паника, преди да бъде размазан като муха върху собственото си предно стъкло.
  
  Тогава лопатките на витлото се удариха... и се отлепиха!
  
  Летящите метални копия създадоха зона за убийства в стаята. Шестфутовият шип издаде бръмчащ звук, докато летеше към Дрейк и Кенеди. Бившият войник от SAS лежеше възможно най-плоско и след това усети, че горната част на ухото му е отрязана, преди косата да отреже парче от скалпа на Кенеди и да се забие три фута в най-отдалечената стена.
  
  Лежа зашеметен за момент, после изведнъж обърна глава. Хеликоптерът спря и загуби скорост. В следващия момент той се плъзна надолу по стената на музея, както Wile E. Coyote се плъзга по склона на планината, в която току-що се беше сблъскал.
  
  Дрейк отброи четири секунди, преди да се чуе оглушително скърцане на хеви метъл. Отдели миг да огледа стаята. Канадците не прекъснаха крачка, въпреки че един от техните беше нарязан на парчета от роторна перка. Стигнаха до края на стаята, четирима момчета с тежки раници, както и Алисия и един боец от прикритието. Обръщаха се нещо, което приличаше на спускащи се единици.
  
  По лицата на немците, непокрити с маски, беше изписан ужас. Дрейк не забеляза мъжа в бяло и се зачуди дали тази мисия не е твърде рискована за него. Той видя специалните сили да се приближават бързо към тях; шведите предадоха властта, когато американците пристигнаха.
  
  Канадци се спасиха с Вълците! Дрейк се опита да се надигне, но му беше трудно да повдигне тялото си, силно разтърсен от почти неуспешния удар и изненадващата сцена.
  
  Кенеди му помогна, като го удари силно с лакът, преди да се измъкне изпод него, седна и избърса кръвта от главата си.
  
  "Перверзник". - промърмори тя с престорен гняв.
  
  Дрейк притисна ръка към ухото си, за да спре кървенето. Докато той гледаше, трима от петимата останали шведски специални сили се опитаха да се преборят с канадците, като първият използваше ракетата си, за да скочи от разрушен прозорец.
  
  Но Алиша се обърна с игрива усмивка на лицето си и Дрейк вътрешно се сви. Тя скочи напред и премина през тях, черна вдовица на брутална екзекуция, огъвайки висококвалифицирани войници по такъв начин, че счупи костите им с ненадмината лекота, и й отнеха по-малко от дванадесет секунди, за да унищожи екипа.
  
  По това време трима канадци безшумно и умело бяха изскочили от сградата.
  
  Останалият канадски войник откри огън от прикритие.
  
  Нюйоркският SWAT екип се нахвърли върху германците, като ги избута в дъното на стаята, оставяйки всички с изключение на трима, където стояха. Останалите трима, включително Майлоу, хвърлиха оръжията си и избягаха.
  
  Дрейк трепна, когато тиранозавърът най-накрая издъхна и се срина в купчина стари кости и прах.
  
  Кенеди изруга, когато четвъртият канадец скочи, бързо последван от Алиша. Последният войник беше прострелян в черепа, докато се готвеше да скочи. Той падна обратно в стаята и се просна сред горящите развалини, просто още една жертва от войната на лудия и неговата надпревара към апокалипсиса.
  
  
  ДЕВЕТНАДЕСЕТ
  
  
  
  НЮ ЙОРК
  
  
  Почти веднага умът на Дрейк започна да оценява и анализира. Майлоу направи някои заключения за Бен и професор Парневик.
  
  Той извади мобилния си телефон и го провери за повреди, преди да натисне бързото набиране.
  
  Телефонът звънна и звънна. Бен не би го оставил толкова дълго, не Бен...
  
  Сърцето му се сви. Той се опита да защити Бен, обеща на човека, че ще се оправи. Ако нещо...
  
  Гласът отговори: "Да?" Шепнеш.
  
  "Бен? Добре ли си? Защо шепнеш?"
  
  "Мат, слава богу. Баща ми ме извика, отидох да си говорим, после се обърнах назад и видях тези двама бандити да бият професора. Изтичах към тях и те потеглиха на мотоциклети с още няколко."
  
  - Взеха ли професора?
  
  "Съжалявам, приятелю. Бих му помогнал, ако можех. По дяволите баща ми!"
  
  "Не! Сърцето на Дрейк все още се възстановяваше. - Не си виновен, Блейки. Въобще не. Тези мотористи имаха ли големи раници, завързани на гърба си?"
  
  "Някои го направиха."
  
  "ДОБРЕ. Остане там."
  
  Дрейк си пое дълбоко въздух и се опита да успокои нервите си. Канадците биха побързали. Бен избегна гадния удар, благодарение на баща си, но професорът беше в лайна. "Планът им беше да избягат оттук с чакащите велосипеди", каза той на Кенеди, след което огледа изхвърлената стая. "Трябва да намерим Дал. Имаме проблем."
  
  "Само един?"
  
  Дрейк огледа разрушенията, които са причинили в музея. "Това нещо просто избухна много."
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк напусна музея, заобиколен от правителствен персонал. Създаваха спирка на западния вход на Сентрал парк, която той умишлено пренебрегна, когато забеляза Бен да седи на пейката срещу него. Детето плачеше неудържимо. Сега какво? Кенеди тичаше по тревната ивица до него.
  
  "Това е Карин", очите на Бен бяха претъпкани като Ниагарския водопад. "Изпратих й имейл, за да я попитам как се справя с Valkyries и получих... получих този MPEG в... в отговор."
  
  Той обърна лаптопа си, за да могат да видят. На екрана се появи малък видео файл, който се възпроизвеждаше при повторение. Клипът продължи около тридесет секунди.
  
  Черно-белият стоп-кадър показваше размазани изображения на сестрата на Бен, Карин, висяща отпусната в ръцете на двама едри маскирани мъже. Тъмни петна, които можеха да бъдат само кръв, бяха размазани по челото и устата й. Третият мъж вдигна лице към камерата, крещейки със силен немски акцент.
  
  "Тя се съпротивляваше, малката микс, но бъдете сигурни, че ще я научим колко е глупаво това през следващите няколко седмици!" Мъжът разклати пръст, а от устата му бликна слюнка. "Спри да им помагаш, малко момче. Спрете да ги нападате.... есссс.... Ако го направиш, ще си я върнеш жива и здрава" - неприятен смях. "Повече или по-малко".
  
  Фрагментът започна да се повтаря.
  
  "Тя е втори Дан", измърмори Бен. "Иска да отвори собствена школа по бойни изкуства. Не мислех, че някой може да я победи, моята по-голяма сестра.
  
  Дрейк прегърна Бен, когато младият му приятел се пречупи. Погледът му, забелязан от Кенеди, но не предназначен за него, беше пълен с омраза на бойното поле.
  
  
  ДВАДЕСЕТ
  
  
  
  НЮ ЙОРК
  
  
  Абел Фрей, световноизвестен моден дизайнер, мултимилионер и собственик на прословутото 24-часово парти Chateau-La Verein, седеше зад кулисите на Медисън Скуеър Гардън и гледаше как неговите слуги се въртят наоколо като безплатни паразити, каквито всъщност бяха.
  
  По време на слънцестоене или периоди на спад, той ги предоставяше в рамките на обширния си алпийски дом - всички от световноизвестни модели, чак до осветителни екипи и охранителен персонал - купоните не спираха седмици наред. Но докато турнето продължаваше и името на Фрей беше в светлината на прожекторите, те се суетяха, нервираха и угаждаха на всяка негова прищявка.
  
  Сцената се оформяше. Котешкото бягане беше наполовина завършено. Неговият дизайнер на осветление работи с екипа на The Garden, за да измисли взаимно уважаващ магически план: синхронизирано осветление и звуков график за двучасовото шоу.
  
  Фрей възнамеряваше да го намрази и да накара копелетата да се изпотят и да започнат отначало.
  
  Супермоделите се разхождаха напред-назад в различни етапи на събличане. Зад кулисите на модно ревю беше точно обратното на сценично шоу - имаш нужда от по-малко материал, не от повече - и тези модели - поне тези, които живееха с него в La Vereina - знаеха, че той така или иначе е виждал всичко това.
  
  Той насърчаваше ексхибиционизма. Всъщност той го поиска. Страхът ги обузда, тези зверове. Страх, алчност и ненаситност и всички други чудесни общи грехове, които приковаваха обикновените мъже и жени към тези с власт и богатство - от продавачите на бонбони на Victoria's Secret до източноевропейските ледени скулптури и останалите му щастливи слуги - всеки един от тях хленчеше кръвопийци.
  
  Фрей видя Майло да прониква в брачните тела. Видях как моделите страняха от жестокия груб мъж. Усмихнах се вътрешно на очевидната им история.
  
  Майлоу не изглеждаше щастлив. "Обратно там!" Той кимна към импровизирания мобилен офис на Фрей.
  
  Лицето на Фрей се вдърви, когато останаха сами. "Какво стана?"
  
  "Какво не се случи? Загубихме хеликоптера. Измъкнах се от там с двама момчета. Имаха SWAT, SGG, това копеле Дрейк и някаква друга кучка. Беше ад там, човече. Американските интонации на Майло буквално нараняват по-културните уши на Фрей. Звярът току-що го беше нарекъл "човек".
  
  - Сплинтър?
  
  "Изгубен от онази неоседлана курва, Майлс." Майлоу се ухили.
  
  "Канадците разбраха ли го?" Фрей стисна гневно облегалките на стола си, което ги накара да се изкривят.
  
  Майлоу се престори, че не забелязва, издавайки вътрешното си безпокойство. Егоизмът на Фрей изду гърдите му. "Шибани безполезни копелета!" Той изкрещя толкова силно, че Майлоу трепна. "Вие, безполезни копелета, изгубени от куп шибани конници!"
  
  Слюнката изтече от устните на Фрей и опръска масата, която ги разделяше. "Знаете ли колко дълго чаках този момент? Този път? А ти?"
  
  Не успял да се овладее, той ударил американския командос в лицето. Майлоу рязко извърна глава и бузите му почервеняха, но не реагира по друг начин.
  
  Фрей принуди върховен пашкул от спокойствие да го обгърне. "Животът ми", каза той с най-голямото усилие, което знаеше, че само хора от високо потекло могат да направят, "е посветен - не, посветен - на търсенето на тази Гробница... тази Гробница на боговете. Ще ги транспортирам - парче по парче - до моя замък. "Аз съм владетелят", каза той, махвайки с ръка към вратата, "и нямам предвид владетеля на тези идиоти. Мога да накарам пет супермодела да се чукат с най-ниския ми охранител, само защото имах идея. Мога да накарам добър човек да се бие до смърт на моята бойна арена, но това не ме прави владетел. Разбираш?"
  
  Гласът на Фрей лъхаше интелектуално превъзходство. Майлоу кимна, но очите му бяха празни. Фрей прие това като глупост. Той въздъхна.
  
  - Е, какво друго имаш за мен?
  
  "Това". Майлоу се изправи и почука по клавиатурата на лаптопа на Фрей за няколко секунди. Появи се пряко предаване, фокусирано върху района до Националния исторически музей.
  
  "Имаме хора, представящи се за телевизионни екипи. Бяха хвърлили око на Дрейк, жена и момче - Бен Блейк. Това също оставя SPECIAL и всички останали от SGG, и вижте, аз вярвам в това," той почука леко екрана, оставяйки след себе си нежелани петна от пот и Бог знае какво още, "това е екипът на SAS."
  
  - Ти вярваш... - каза Фрей. "Опитвате се да ми кажете, че сега имаме многорасова раса в ръцете си? И вече нямаме най-големите ресурси. Той въздъхна. "Не че досега ни е помогнало."
  
  Майло сподели тайна усмивка с шефа си. - Знаеш, че е.
  
  "Да. Твоята приятелка. Тя е най-добрият ни актив и нейното време наближава. Е, да се надяваме, че тя помни на кого докладва.
  
  "Тя ще запомни повече за парите", каза Майлоу с голяма проницателност.
  
  Очите на Фрей светнаха и в очите му се появи похотлив блясък. "Хм. Няма да забравя това."
  
  "Имаме и сестрата на Бен Блейк. Явно дива котка.
  
  "Глоба. Изпрати я в Замъка. Скоро ще се върнем там." Той направи пауза. "Чакай... Чакай... Тази жена е с Дрейк. Коя е тя?"
  
  Майлоу се вгледа в лицето му и сви рамене. "Нямам идея".
  
  "Ами разберете!"
  
  Майлоу извика телевизионния екип и изръмжа той: "Използвайте софтуер за лицево разпознаване на жената на Дрейк.
  
  След четири минути мълчание той получи отговор. - Кенеди Мур - каза той на Фрей. "Ченгето от Ню Йорк"
  
  "Да. ДА Никога не забравям разврата. Отдръпни се, Майлоу. Остави ме да работя."
  
  Фрей намери в Google заглавието и последва няколко връзки. За по-малко от десет минути той разбра всичко и усмивката му стана широка и още по-перверзна. Кълновете на страхотна идея израснаха в съзнанието му след пубертета.
  
  "Кенеди Мур", не можа да устои да обясни той на пехотинеца, "беше един от най-добрите в Ню Йорк. В момента е в принудителен отпуск. Тя арестува мръсното ченге и го прати в затвора. Неговата присъда доведе до освобождаването на някои от хората, които той помогна да бъдат осъдени, нещо общо с прекъснатата верига от доказателства. Фрей направи пауза. "Каква изостанала държава би приложила система като тази, Майлоу?"
  
  "САЩ", Неговият бандит знаеше какво се очаква от него.
  
  "Е, един прекрасен адвокат осигури освобождаването на човек на име Томас Калеб, "най-лошият сериен убиец в историята на Северните Съединени щати", както се казва тук. мой, мой. Вкусно е отвратително. Слушам!
  
  "Кейлъб отваря очите на жертвата си, използвайки телбод, за да простреля клепачите и челото, след което натиска живи насекоми в гърлата им, принуждавайки ги да дъвчат и преглъщат, докато не се задавят до смърт." Фрей погледна Майлоу с широко отворени очи. "Бих казал, че малко като ядене в Макдоналдс."
  
  Майлоу не се усмихна. "Той е убиец на невинни", каза той. "Комедията не върви добре с убийство."
  
  Фрей му се усмихна. - Ти уби невинни, нали?
  
  "Само докато си върша работата. Аз съм войник".
  
  "Хм, добре, това е фина линия, нали? няма значение Да се върнем към текущата работа. Този Калеб е убил още двама невинни след освобождаването си. Бих казал ясен резултат от етична доктрина и набор от морални ценности, а, Майлоу? Във всеки случай този Калеб вече е изчезнал.
  
  Главата на Майлоу се насочи към екрана на лаптопа, към Кенеди Мур. "Още две?"
  
  Сега Фрей се засмя. "Ха, ха. Не си толкова глупав, че да не разбираш това, нали? Представете си мъката й. Представете си нейната агония!"
  
  Майлоу го хвана и въпреки себе си оголи зъби като полярна мечка, която разкъсва първия си улов за деня.
  
  "Имам план". Фрей се изкикоти от наслада. "О, мамка му... Имам план."
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ЕДНО
  
  
  
  НЮ ЙОРК
  
  
  Мобилният щаб беше в хаос. Дрейк, Кенеди и Бен последваха Торстен Дал и разярения командир на специалните сили нагоре по стълбите и покрай суматохата. Минаха през две отделения, преди да спрат в относителната тишина, осигурена от нишата в края на металния навес.
  
  "Получихме обаждане", хвърли ядосан командирът на спецчастите. "Получихме проклетото обаждане и петнадесет минути по-късно трима от хората ми са мъртви! Какво...?"
  
  - Само три? - попита Дал. "Загубихме шест. Уважението изисква да отделим време..."
  
  "Майната му на уважение", бесен беше SWAT-ът. "Навлизаш на моя територия, задник английски. Лоши сте като проклетите терористи!"
  
  Дрейк вдигна ръка. "Всъщност аз съм английски задник. Този идиот е швед.
  
  Американецът изглеждаше озадачен. Дрейк стисна по-силно раменете на Бен. Усети как мъжът трепери. "Ние помогнахме", каза той на момчето от специалните части. "Те помогнаха. Можеше да бъде много по-лошо.
  
  И тогава, когато съдбата свали ироничния си чук, се чу шокиращият звук от куршуми, валящи се върху щаба. Всички паднаха на пода. Метален звук отскочи от източната стена. Преди да спре стрелбата, командирът на спецчастите се изправи. "Той е брониран", каза той с малко смущение.
  
  "Трябва да тръгваме", Дрейк потърси Кенеди, но не можа да я намери.
  
  - На огневата линия? - каза момчето от специалните части. "Кой по дяволите си ти?"
  
  "Не компанията или куршумите ме тревожат", каза Дрейк. "Това е ракетна граната, която скоро може да последва."
  
  Благоразумието наложи евакуация. Дрейк излезе точно навреме, за да види как черно-белите тичат с писъци в посоката, от която са дошли куршумите.
  
  Той отново се огледа за Кенеди, но тя сякаш беше изчезнала.
  
  Тогава изведнъж сред тях се появи ново лице. Началникът на Бюрото, съдейки по отличителните му знаци с три звезди и сякаш това не беше достатъчно, минаващ покрай него, беше човек, носещ редките пет звезди на полицейски комисар. Дрейк веднага разбра, че това е човекът, с когото трябва да говорят. Полицейските комисари участваха в борбата срещу тероризма.
  
  Радиото на командира на специалните сили извика: "Всичко чисто. Тук на покрива има оръжие с дистанционно управление. Това е червена херинга."
  
  "Копелета!" Дрейк смяташе, че канадците и германците се придвижват все по-надалеч със своите затворници.
  
  Торстен Дал се обърна към новодошлия. "Наистина трябва да говорите с моя държавен министър."
  
  "Работата е свършена", каза комисарят. "Ти се махаш оттук."
  
  "Не, чакай", започна Дрейк, възпирайки физически Бен да не се втурне напред. "Вие не разбирате...."
  
  - Не, не - каза комисарят през стиснати зъби. "Не знам. И имам предвид, че си тръгваш оттук и се насочваш към Вашингтон, окръг Колумбия. Capitol Hill иска част от вас и се надявам да го вземат на големи парчета. "
  
  
  * * *
  
  
  Полетът продължи деветдесет минути. Дрейк се тревожеше за мистериозното изчезване на Кенеди, докато тя не се появи отново точно когато самолетът трябваше да излети.
  
  Тя тичаше по пътеката, задъхана.
  
  "Мислех, че сме те загубили", каза Дрейк. Изпита огромно облекчение, но се опита да го запази безгрижно.
  
  Кенеди не отговори. Вместо това тя седна на стола до прозореца, далеч от разговора. Дрейк се изправи, за да проучи, но спря, когато тя се отдръпна от него, лицето й беше бяло като алабастър.
  
  Къде беше тя и какво се случи там?
  
  По време на полета не бяха разрешени обаждания или имейли. Без телевизия. Летяха мълчаливо; няколко пазачи ги наблюдаваха, без да се намесват.
  
  Дрейк можеше да го остави да тече върху него. Обучението на SAS изисква часове, дни и месеци чакане. За приготвянето на. За наблюдение. За него един час може да отлети за милисекунда. В един момент им предложиха алкохол в тези малки пластмасови бутилки и Дрейк се поколеба повече от момент.
  
  Уискито искряше, кехлибарен амулет на бедствие, любимото му оръжие последния път, когато нещата станаха трудни - когато Алисън си тръгна. Спомни си болката, отчаянието и въпреки това погледът му се задържа върху него.
  
  "Не тук, благодаря." Бен беше достатъчно бдителен, за да изпрати любовницата си. "Ние сме момчета от Mountain Dew. Донеси го."
  
  Бен дори се опита да измъкне Дрейк от това състояние, като се престори на маниак. Той се надвеси на пътеката, гледайки как водещата, олюлявайки се, се върна на мястото си. "На жаргона на нашите американски братя, щях да се впусна в това!"
  
  Лицето му почервеня, когато домакинята му го погледна изненадано. След секунда тя каза: "Това не е въздух на Hooters, скъпа."
  
  Бен се отпусна в стола си. "Глупости".
  
  Дрейк поклати глава. "В твое здраве, приятелю. Постоянното ви унижение служи като щастливо напомняне, че никога не съм бил на вашата възраст.
  
  "Глупости".
  
  "Сериозно - благодаря."
  
  "Не се притеснявай".
  
  "И Карин - тя ще се оправи. Обещавам."
  
  - Как можеш да обещаеш това, Мат?
  
  Дрейк направи пауза. Това, което беше изразено, беше неговият вроден ангажимент да помага на нуждаещите се, а не ясната преценка на войник.
  
  "Все още няма да я наранят", каза той. "И много скоро ще имаме повече помощ, отколкото можете да си представите."
  
  - Откъде знаеш, че няма да я наранят?
  
  Дрейк въздъхна. "Добре, добре, това е обосновано предположение. Ако искаха смъртта й, щяха да я убият веднага, нали? Без глезотии. Но те не го направиха. Така..."
  
  "Да?"
  
  "Германците се нуждаят от нея за нещо. Те ще я запазят жива." Дрейк знаеше, че могат да я отведат на отделен разпит или на нещо още по-конвенционално - при подобен на диктатор шеф, който обичаше да доминира във всяко събитие. С течение на годините Дрейк се влюбва в този тип тиранин. Техният авторитаризъм винаги даваше втори шанс на добрите момчета.
  
  Бен се насили да се усмихне. Дрейк усети как самолетът започва да се спуска и започна да преглежда фактите в главата си. Тъй като неговият малък екип се разпадаше, той трябваше да се засили и да ги защити още повече.
  
  
  * * *
  
  
  В рамките на две минути след като напуснаха самолета, Дрейк, Бен, Кенеди и Дал бяха преведени през няколко врати, нагоре по тих ескалатор, надолу по плюшен коридор, облицован с дебели сини панели, и накрая през тежка врата, която Дрейк забеляза, че беше внимателно заключена тях.
  
  Озоваха се в първокласен, първокласен салон, празен с изключение на тях и осем други: петима въоръжени пазачи и трима костюми - две жени и един по-възрастен мъж.
  
  Мъжът пристъпи напред. - Джонатан Гейтс - каза той тихо. "министър на отбраната".
  
  Дрейк усети внезапен прилив на паника. Господи, този човек беше мега-силен, може би пети или шести в опашката за президентството. Той въздъхна и пристъпи напред, забелязвайки напредващите движения на пазачите, след което разпери ръце.
  
  "Всички приятели са тук", каза той. "Поне аз мисля така."
  
  - Вярвам, че си прав. Министърът на отбраната пристъпи напред и протегна ръка. "За да спестя време, вече бях в течение. Съединените щати желаят и могат да помогнат. Тук съм, за да... улесня... тази помощ."
  
  Една от жените предложи на всички да пият. Имаше черна коса, пронизващ поглед и беше около петдесетте, с тревожни бръчки, достатъчно дебели, за да скрият държавни тайни, и маниер да игнорира пазачите, които говореха за неудобството й с тях.
  
  Напитките малко разтопиха леда. Дрейк и Бен останаха близо до Гейтс, отпивайки диетични напитки. Кенеди отиде до прозореца, завъртя виното си и погледна към рулиращите самолети, изглежда потънала в мисли. Торстен Дал се отпусна в удобен стол с Евиан, като езикът на тялото му беше избран да не е заплашителен.
  
  - Сестра ми - каза Бен. "Можете ли да й помогнете?"
  
  "ЦРУ се свърза с Интерпол, но все още нямаме следи за германците." След малко, забелязвайки страданието на Бен и усилията, които му отне да се свърже с член на Конгреса, секретарят добави: "Опитваме се, синко. Ще ги намерим".
  
  "Родителите ми още не знаят." Бен неволно сведе поглед към мобилния си телефон. - Но няма да отнеме много време...
  
  Сега друга жена пристъпи напред - весела, уверена, много по-млада личност, по всякакъв начин напомняща на бъдещата бивша госпожа Държавен секретар, истински хищник или, както Дрейк каза за себе си, политическа версия на Алиша Майлс.
  
  "Моята страна е нереалистична, г-н Дал, г-н Дрейк. Знаем, че сме много назад в това и знаем какви са залозите. Вашият SAS екип е разрешен за работа. SGG също. Имаме екип на Delta, готов да помогне. Просто съберете числата... - Тя размърда пръсти. "Координати".
  
  - А професор Парневик? Дал проговори за първи път. "Какви новини за канадците?"
  
  - Издават се заповеди - каза малко сковано секретарят. "Това е дипломатическа ситуация..."
  
  "Не!" - извика Дрейк, после издиша, за да се успокои. "Не, Господине. Това е грешен подход. Това нещо стартира... какво?... преди три дни? Времето е всичко тук, особено сега. Следващите няколко дни - каза той - са мястото, където печелим или губим.
  
  Секретарят Гейтс го погледна изненадано. - Чувам, че все още имаш част от войника в себе си, Дрейк. Но не заради тази реакция."
  
  "Превключвам между войник и цивилен, когато е удобно", сви рамене Дрейк. "Предимствата да си бивш войник."
  
  "Да. Е, ако те кара да се чувстваш по-добре, заповедите няма да помогнат. Колби Тейлър изчезна от имението си в Канада заедно с повечето си служители. Предполагам, че той е планирал това от дълго време и е преминал към някои предварително уговорени непредвидени обстоятелства. По същество - той е извън мрежата.
  
  Дрейк затвори очи. "Някакви добри новини?"
  
  Говореше млада жена. "Е, ние ви предлагаме всички ресурси на Библиотеката на Конгреса, за да помогнем на вашите изследвания." Очите й блестяха. "Най-голямата библиотека в света. Тридесет и два милиона книги. Редки отпечатъци. И Световната цифрова библиотека.
  
  Бен я погледна така, сякаш току-що се беше съгласила да участва в конкурс за косплей на принцеса Лея. "Всички ресурси? Така че - теоретично - можете да разберете кой германец е обсебен от скандинавската митология? Може да намерите текстове за Один и тази гробница на боговете. Неща, които не са в интернет?"
  
  "Можете само с едно натискане на бутон", каза жената. "А ако не успеем, имаме някои много стари библиотекари."
  
  Очите на Бен светнаха с надежда, когато погледна Мат. "Заведи ни там."
  
  
  * * *
  
  
  Библиотеката на Конгреса беше отворена за тях в много ранните часове на неделната сутрин. Светлините запалени, персоналът внимателен, най-голямата библиотека в света определено впечатли. Първоначално архитектурата и усещането на мястото напомниха на Дрейк за музей, но докато гледаше редиците от библиотеки и кръглите балкони за четене, скоро усети респектиращата атмосфера на древното познание и настроението му се промени, за да съответства на заобикалящата го среда.
  
  Докато Дрейк прекарва известно време в скитане по коридорите, Бен не губи време да се потопи в изследванията. Той се шмугнал на балкона, заредил лаптопа и изпратил техния командир на шведските специални сили на мисия да намери кафе и бисквити.
  
  "Хубаво място", каза Дрейк, докато обикаляше наоколо. "Чувствам, че Никълъс Кейдж може да изскочи всеки момент."
  
  Бен стисна носа си. "Не знам откъде да започна", призна той. "Главата ми е хамбар, приятелю."
  
  Торстен Дал потропа по перилата, които опасваха балкона. "Започнете с това, което знаете", каза той с онзи проучен оксфордски тон. "Започнете с легенда."
  
  "Точно. Е, знаем това стихотворение. До голяма степен се казва, че всеки, който оскверни гробницата на боговете, ще донесе адски огън върху Земята. И това е огън, буквално. Нашата планета ще изгори. Знаем също, че тази легенда има уникални исторически паралели с други свързани легенди, написани за други богове.
  
  "Това, което не знаем", каза Дал, "е защо? Или как?"
  
  - Огън - рязко каза Дрейк. - Човекът току-що каза това.
  
  Бен затвори очи. Дал се обърна към Дрейк със стегната усмивка. "Това се нарича мозъчна атака", каза той. "Анализирането на фактите често помага да се разкрие истината. Имах предвид как се случва катастрофата. Моля, помогнете или си тръгнете.
  
  Дрейк отпи от кафето си и замълча. И двамата загубиха хора и заслужиха място. Той се приближи до парапета и погледна назад, а очите му шареха из кръглата стая, забелязвайки позициите на персонала и американските агенти. Кенеди седеше два етажа по-надолу и яростно почукваше лаптопа си, изолирана от собствения си... какво?" - помисли си Дрейк. вина? страх? депресия? Той знаеше всичко за това и нямаше да започне да проповядва.
  
  - Легендата - каза Бен - сочи, че едно оскверняване на гроба на Один ще започне потока от огнени реки. Бих казал, че това е толкова важно да се знае, колкото и всичко друго тук."
  
  Дрейк се намръщи, когато последните му спомени изплуваха. Огнени реки?" Той го видя.
  
  Но къде?
  
  "Защо го каза така?" попита той. "Огнени реки?"
  
  "Не знам. Може би защото ми писна да казвам, че "избухва адски огън" и "краят е близо". Чувствам се като трейлър на холивудски филм.
  
  "Значи си тръгнал след огнените реки?" Дал вдигна вежда. "Като лава?"
  
  - Не, чакай - щракна с пръсти Дрейк. "Да! Супервулкан! В... в Исландия, нали?" Той погледна шведа за потвърждение.
  
  "Вижте, това, че съм скандинавка, не означава, че съм"
  
  "Да". В този момент младшият помощник-министър на отбраната се появи иззад близката библиотека. "В югоизточната част на Исландия. Целият свят знае за това. След като прочетох новото правителствено проучване, мисля, че това е седмият съществуващ супервулкан.
  
  "Най-известният е в парка Йелоустоун", каза Бен.
  
  "Но супервулканът представлява ли такава заплаха?" - попита Дрейк. "Или това е поредният холивудски мит?"
  
  И Бен, и помощник-секретарят кимнаха. "Терминът "изчезване на видове" не е прекален в този контекст", каза помощникът. "Изследванията ни казват, че две предишни супервулканични изригвания съвпадат с двете най-големи събития на масово измиране, които някога са се случвали на нашата планета. На второ място, разбира се, са динозаврите.
  
  "Колко съвпадение?" - попита Дрейк.
  
  "Толкова близо, че ако се случи веднъж, ще бъдете изненадани от това. Но два пъти? Нека да..."
  
  "Глупости".
  
  Бен вдигна ръце във въздуха. "Вижте, тук се отклоняваме. Това, от което се нуждаем, е да натоварим Один с глупости. Той подчерта няколко заглавия на екрана. "Това, това и уау ¸ определено това. Voluspa - където Один говори за срещите си с Прорицателя.
  
  "Посещения?" Дрейк направи гримаса. "Викингско порно, а?"
  
  Асистентът се наведе над Бен и натисна няколко бутона, въведе парола и въведе ред. Костюмът й с панталон беше обратното на костюма на Кенеди, проектиран с вкус, за да подчертае фигурата й, вместо да я скрие. Очите на Бен се разшириха, проблемите му бяха забравени за момент.
  
  Дрейк промърмори: "Пропилен талант".
  
  Бен му даде среден пръст точно когато асистентът се изправи. За щастие тя не го видя. "Ще ви бъдат доведени до пет минути", каза тя.
  
  "Благодаря ви, госпожице." Дрейк се поколеба. "Съжалявам, не знам името ви."
  
  "Наричайте ме Хейдън", каза тя.
  
  Книгите бяха поставени до Бен няколко минути по-късно и той веднага избра тази, наречена Voluspa.Той прелиства страниците като обладан; като животно, което мирише на кръв. Дал избра друг том, Дрейк - трети. Хейдън седна до Бен и изучаваше текста с него.
  
  И тогава Бен извика "Еврика! Имам го!" Липсваща връзка. Това е Хайди! Проклетата Хайди! Тази книга следва, цитирам, "пътешествията на любимата гледачка на Один, Хайди".
  
  "Като в детска книжка?" Дал очевидно си спомни ученическите си години.
  
  Дрейк просто изглеждаше объркан. "А? Аз съм по-скоро тип Хайди Клум."
  
  "Да, детска книга! Вярвам, че легендата за Хайди и историята на нейните пътувания трябва да са се развили през годините от скандинавска сага в скандинавски мит, а след това писател от Швейцария е решил да използва приказката като основа за детска книга."
  
  "Е, какво пише?" Дрейк усети как сърцето му бие по-бързо.
  
  Бен прочете за секунда. - О, това говори много - продължи той припряно. "Това дяволски добре казва всичко."
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ДВЕ
  
  
  
  ВАШИНГТОН
  
  
  Кенеди Мур седеше и се взираше в екрана на компютъра си, без да вижда нищо, и си мислеше как, когато смилаш живота под палеца си, това е просто топка за тенис, манипулирана от майстор. Малък обрат промени съдбата ви, някакъв неочакван обрат ви изпрати в спирала на самоунищожение, след което няколко дни на бързо развиващо се действие ви върнаха обратно в играта.
  
  Чувстваше се заредена с енергия по пътя за Ню Йорк, дори по-добре след лудницата в музея. Беше доволна от себе си и може би дори малко доволна от Мат Дрейк.
  
  Колко перверзно, каза си тя. Но тогава някой не каза ли някога, че от големите трудности идва голям напредък? Нещо такова.
  
  След това професорът беше отвлечен. Сестрата на Бен Блейк е отвлечена. И Кенеди тръгна решително към този мобилен щаб, изправена глава и отново напълно потопена в играта, мислите й бяха съсредоточени върху осмислянето на объркването.
  
  След това, когато започна да се изкачва по стълбите, Липкинд се появи от тълпата и внезапно я спря.
  
  - Капитане?
  
  "Здрасти Мур. Трябва да поговорим ".
  
  "Влезте вътре", Кенеди махна към централата, "може да ни е необходима вашата помощ."
  
  "Ъъ, ъъъ. Не. Не е заради музея, Мур. Крайцерът е в тази посока.
  
  Той се движеше през тълпата, а напрегнатият му гръб сега я гледаше като мълчаливо обвинение. Кенеди трябваше да побърза, за да го настигне.
  
  - Какво... какво се случи, капитане?
  
  "Качи се."
  
  Крайцерът беше празен, с изключение на тях двамата. Уличният шум е заглъхнал, разтърсващите света събития навън вече са заключени по-далеч от добродетелта на един купонясващ социалист.
  
  Кенеди се обърна наполовина на мястото си с лице към Липкинд. "Не ми казвай... моля те, не ми казвай..." Буца в гърлото му накара Липкинд да загуби строгото си изражение, разказвайки й всичко, преди думите да напуснат устните му.
  
  Но те паднаха и всяка дума беше капка отрова в и без това почернената й душа.
  
  "Кейлъб удари отново. Имахме едномесечно закъснение - след това вчера следобед ни се обадиха. Момичето... ааа... момичето от Невада - гласът му стана дрезгав. "Ново в града. Студент."
  
  "Не. Моля те..."
  
  "Исках да знаеш сега, преди да чуеш глупости с плъхове."
  
  "Не".
  
  - Съжалявам, Мур.
  
  "Искам да се върна. Нека се върна, Липкинд. Пусни ме вътре. "
  
  "Съжалявам".
  
  "Мога да ти помогна. Това е моята работа. Живота ми."
  
  Липкинд хапеше долната си устна, сигурен признак на стрес. "Все още не. И да исках, властите нямаше да одобрят. Вие го знаете."
  
  "Трябва ли аз? Откога мога да знам мислите на политиците? Всички в политиката са копелета, Липкинд, и откога започнаха да правят правилното нещо? "
  
  "Хвана ме", ръмжене на Липкинд издаде сърцето му. "Но заповедите, както се казва, са си заповеди. И моите не бяха променени."
  
  "Липкинд, това... ме съсипва."
  
  Той преглътна сухо. "Дай му време. Ще се върнеш ли".
  
  "Не ме е грижа за мен, по дяволите! Това са шибаните му жертви! Техните семейства!"
  
  - И аз мисля така, Мур. Вярвай ми."
  
  След малко тя попита: "Къде?" Това беше всичко, което можеше да направи, всичко, което можеше да поиска, всичко, за което можеше да мисли.
  
  "Мур. Тук няма да се налага да плащате никакво покаяние. Не си виновен, че този психопат е шибан психопат.
  
  "Където?" - Попитах.
  
  Липкинд знаеше от какво има нужда и й каза мястото.
  
  
  * * *
  
  
  Открита строителна площадка. Три пресечки южно от Ground Zero. Разработчикът се нарича Silke Holdings.
  
  Кенеди намери местопрестъплението в рамките на двайсет минути, забеляза трептящата лента на четвъртия етаж на отворената сграда и изпрати такси. Тя стоеше пред сградата и гледаше нагоре с бездушни очи. Мястото беше пусто - все още активно местопрестъпление - но беше късно в събота и инцидентът се случи преди повече от 24 часа.
  
  Кенеди ритна отломките, след което излезе на строителната площадка. Тя се изкачи по отвореното бетонно стълбище отстрани на сградата до четвъртия етаж и върху бетонна плоча.
  
  Силен вятър дърпаше широката й блуза. Ако косата й не беше сресана назад с здрава панделка, щеше да се развява като обладана. Пред нея се разкриха три гледки към Ню Йорк, които я накараха да се почувства замаяна - състояние, което е имала през целия си живот, но, колкото и да е странно, за което се сети едва сега.
  
  И все пак тя се изкачи на Игдрасил, Световното дърво.
  
  Тогава няма световъртеж.
  
  Това й напомни за случая Один и по-специално за Мат Дрейк. Искаше да се върне към това, към него, но не беше сигурна, че има смелостта.
  
  Тя се осмели да пресече прашната плоча, като избягваше купчините отломки и инструментите на изпълнителите. Вятърът дърпаше ръкавите и панталоните й, което ги караше да се подуват поради излишната материя. Тя спря недалеч от мястото, където Липкинд бе описал местоположението на тялото. Противно на популярната телевизия, телата не се маркират с тебешир - те се снимат, след което се измерва точното им местоположение от различни фиксирани точки.
  
  Така или иначе, тя просто трябваше да бъде там. Наведете се, паднете на колене, затворете очи и се помолете.
  
  И всичко се втурна обратно. Като дявол, паднал от небето. Като сътворението на архангел, всичко мина през ума й. Моментът, в който видя Чък Уокър да прибира тон мръсни пари. Звукът на чукчето на съдията, обявяващо вината му. Мъртвите погледи на колегите й, неприличните рисунки, които започнаха да се появяват върху шкафчето й, закачени на капака на колата й, закачени на вратата на апартамента й.
  
  Писмото, което получи от серийния убиец, в което той й благодари за цялата й помощ.
  
  Трябваше да се покае за друго убийство, което помогна на Томас Калеб да извърши.
  
  Трябваше да поиска прошка от мъртвите и скърбящите.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ТРИ
  
  
  
  ВАШИНГТОН
  
  
  "Това нещо е по-разкриващо от Бритни", избърза с думите си Бен, сдържайки вълнението си. "Тук се казва... "Докато е на Световното дърво, Волва разкрива на Один, че знае много от неговите тайни. Че се е пожертвал на Игдрасил в преследване на знанието. Че е постил девет дни и девет нощи със същата цел. Тя му казва, че знае къде са скрити очите му и как ги е дал в замяна на още повече знания.
  
  - Един мъдър - прекъсна го Дал. "Парневик каза, че винаги е бил смятан за най-мъдрия от всички богове."
  
  Дрейк промърмори: "Никога не е разумно да казваш тайните си на жена."
  
  Бен извъртя очи към него. "Один постеше на Световното дърво девет дни и девет нощи с копие, пронизващо хълбока му, като Христос на кръста. Хайди казва, че в делириума си Один й е казал къде са скрити спътниците му. И къде беше скрит неговият щит? И че копието му трябва да остане там. И че той искаше тя да разпръсне другарите му - неговите Части - и да постави тялото му в гробницата.
  
  Бен се ухили на Дрейк с широко отворени очи. "Може да не съм завършил мисията си за легендарния клитор, приятелю, но работата ми тук е завършена."
  
  Тогава Бен си спомни къде се намира и жената, която стоеше до него. Той хвана носа си. "По дяволите и глупости."
  
  Дал не мигна окото. "Доколкото знам - и това се отнася само за това, което си направих труда да слушам по време на лекцията на Парневик - Волвите, подобно на египетските фараони, винаги са били погребвани в най-богатите гробове, до които е имало много ценни неща. Коне, каруци, дарове от далечни страни."
  
  Хейдън сякаш криеше усмивка. "Ако следваме цялата ви история логично, г-н Блейк, тогава вярвам, че така наречените пътувания на Хайди всъщност са обяснение за това къде са били разпръснати всички части на Один... или скрити."
  
  "Наричай ме... Бен. Да, Бен. И да, прав си. Със сигурност."
  
  Дрейк помогна на приятеля си да излезе. "Не че това има значение сега. Всички части бяха намерени, с изключение на Валкириите и... - той направи пауза.
  
  - Очи - каза Бен с напрегната усмивка. "Ако успеем да намерим Очите, можем да спрем това и да вземем разменни монети за Карин."
  
  Дрейк, Дал и Хейдън запазиха мълчание. Дрейк най-накрая каза: "Валкириите също трябва да са някъде там, Блейки. Можете ли да разберете къде са намерени? Трябва да има някакъв стар вестникарски доклад или нещо подобно.
  
  "Хайди измисли легендата за Рагнарок", все още си мислеше Бен, потопен в изследванията си. "Один трябва да я е обучил, преди да умре в Рагнарок."
  
  Дрейк кимна с глава и изпрати Дал и Хейдън настрани. "Валкирии", каза им той. "Спомняте ли си пълната липса на информация и следователно възможния криминален аспект? Има ли шанс Интерпол да се обедини с ЦРУ и да му даде шанс?"
  
  - Сега ще отида да го разреша - каза Хейдън. "И ще продължа разследването, което нашите ИТ специалисти проведоха срещу германците. Както почти казва вашият сладък малък приятел - електронните следи трябва да ни отведат до тях.
  
  "Сладко?" Дрейк й се усмихна. "Той е повече от това. Потопете се във фотографията. Вокалист в групата. Семеен човек и... - той сви рамене, - да... приятелю.
  
  Тя се наведе по-близо, каза: "Той може да ме снима по всяко време", след което се засмя леко и се отдалечи. Дрейк я последва, едновременно озадачен и приятно изненадан. Той грешеше за нея. Господи, тя беше по-трудна за четене от Кенеди.
  
  Дрейк се гордееше със способността си да разчита хората. Подхлъзна ли се? Дали годините му държавна служба го бяха направили мекушав?
  
  Глас проговори в ухото му и сърцето му подскочи. "Какво е това?" - Попитах.
  
  Кенеди!
  
  - Мамка му! Той подскочи и се опита да прикрие малкия си скок във въздуха като обичайното опъване на крайниците.
  
  Нюйоркското ченге го прочете като книга. "Чувал съм, че SAS никога не са попадали на засада на вражеска територия. Предполагам, че никога не си бил част от този отбор, нали?"
  
  "Какво е какво?" - попита разсеяно Бен, отговаряйки на въпроса й.
  
  "Това?" Кенеди се наведе напред и почука отстрани на монитора, като посочи малка икона, скрита сред бъркотията от символи в ръкописа.
  
  Бен се намръщи. "Не знам. Прилича на иконата на снимката."
  
  Когато Кенеди се изправи, косата й се освободи от връзките и падна по раменете. Дрейк ги наблюдаваше как се спускат надолу към кръста му.
  
  "Еха. Това е твърде много коса."
  
  "Можеш да го направиш, изрод."
  
  Бен щракна два пъти върху иконата на изображението. Екранът се превърна в текст, удебеленото му заглавие привлече вниманието ви. Один и Прорицателят, подредени по време на Ragnarok. А отдолу има няколко стари реда обяснителен текст.
  
  Тази картина, нарисувана от Лоренцо Баке през 1795 г. и конфискувана от частната колекция на Джон Дилинджър през 1934 г., се смята, че се основава на по-старо изображение и показва спътниците на скандинавския бог Один, подредени в специален ред на мястото, където Один е умрял - митичното бойно поле на Ragnarok. Неговият любим Прорицател гледа това и плаче.
  
  Без да каже дума, Бен натисна отново и картината се материализира пред тях.
  
  "Боже мой!" - измърмори Бен. "Добра работа."
  
  Кенеди каза: "Това е план... за това как да подредим парчетата."
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ
  
  
  
  ВАШИНГТОН
  
  
  "Нека направим няколко копия." Винаги предпазливият Дрейк направи няколко бързи снимки с телефона си. Бен го научи да държи винаги под ръка добър, работещ фотоапарат и това беше неочаквана загуба на пари. "Всичко, от което се нуждаем сега, са Валкириите, Очите и картата на Рагнарок." Той спря внезапно, прободен от парче спомен.
  
  Бен попита: "Какво?"
  
  "Не съм сигурен. глупости. памет. Може би нещо, което сме видели през последните няколко дни, но сме видели толкова много, че не мога да го стесня."
  
  Дал каза: "Е, Дрейк. Може би си бил прав. Може би съвременният Дилинджър има своя собствена интересна частна колекция.
  
  "Вижте тук", продължи да чете Бен. "Тук се казва, че тази картина е уникална, факт, който не беше осъзнат до началото на 60-те години на миналия век, след което беше включена в изложба за скандинавската митология и изпратена на кратко световно турне. След това, поради спадащ интерес, картината е заключена в музеен трезор и... е, забравена. До ден днешен".
  
  "Добра работа, взехме полицай с нас." Дрейк се опита да повиши самочувствието на Кенеди, все още не сигурна къде е главата й след Ню Йорк.
  
  Кенеди понечи да върже косата си назад, но се поколеба. След малко тя пъхна ръце в джобовете си, сякаш се опитваше да ги хване в капан. Дрейк я потупа по рамото. "И така, какво ще кажеш да вземеш тази картина и да я донесеш тук. Може да има нещо там, което не виждаме на снимката. Моят стар приятел Дал и аз ще проверим сенчестата страна на колекционирането на произведения на изкуството. Разклатете някои дървета. Той замълча, ухилен. "Още дървета."
  
  Кенеди изстена, преди да се отдалечи.
  
  Дал го гледаше с присвити очи. "Така. Откъде да започнем?
  
  "Ще започнем с Валкириите", каза Дрейк. "След като нашият приятелски манчкин ни каже къде и кога са били открити, можем да се опитаме да ги проследим."
  
  - Детективска работа? - попита Дал. - Но вие току-що изпратихте най-добрия ни детектив.
  
  "Точно сега тя се нуждае от физическо, а не психическо разсейване. Тя е доста опърпана."
  
  Бен проговори. "Добро предположение, Мат. Валкириите са открити сред други големи съкровища в гробницата на викингския гледач Волва през 1945 г. в Швеция.
  
  - Гробът на Хайди? Дрейк рискува.
  
  "Трябваше да бъде. Адски добър начин да скриете едно от парчетата. Помолете вашите слуги да го погребат с вас, след като умрете.
  
  "Прехвърлете тази статия на друг компютър." Дрейк и Дал седяха един до друг и изглеждаха неловко.
  
  Дрейк знаеше, че часовникът все още тиктака. За Карин. За Парневик. За техните врагове и за целия свят. Той удряше яростно машината, преглеждаше архивите на музея и се опитваше да разбере кога Валкириите са изчезнали от инвентара.
  
  "Подозирате ли, че някой работи отвътре?" Дал веднага разбра накъде отива.
  
  "Най-доброто предположение е нископлатен охранител на музей или хванат в капан уредник... нещо подобно. Щяха да изчакат, докато Валкириите евентуално бъдат понижени до трезора, и след това тихо да ги изпратят. Никой не осъзнава това от години, ако изобщо го осъзнава.
  
  "Или грабеж", вдигна рамене Дал. "Исусе, човече, имаме над шестдесет години, за да разберем това." Той отново докосна брачната халка, която беше сложил, откакто влязоха в Библиотеката. Дрейк спря за секунда. "Съпруга?"
  
  "И деца".
  
  "Липсват ли ти?"
  
  "Всяка секунда".
  
  "Глоба. Може би не си чак такъв глупак, за когото те мислех."
  
  "Майната ти, Дрейк."
  
  "По-скоро така. Не виждам грабежи. Но вижте тук - Valkyries заминаха на турне през 1991 г. като част от кампания за връзки с обществеността на Swedish Heritage Foundation. До 1992 г. ги нямаше в каталога на музея. Какво ви говори това?"
  
  Дал стисна устни. "Че някой, свързан с турнето, е решил да ги открадне?"
  
  "Или... някой, който ги е гледал на турне, е решил!"
  
  "Добре, това е по-вероятно." Главата на Дал се разклати. "И така, къде отиде обиколката?" Пръстите му докоснаха екрана четири пъти. "Англия. НЮ ЙОРК. Хавай. Австралия."
  
  "Това наистина стеснява кръга", каза Дрейк саркастично. "Глупости".
  
  "Не, чакай", възкликна Дал. "Това е вярно. Отвличането на Валкирия трябваше да мине гладко, нали? Добре планирано, добре изпълнено. Идеален. Все още мирише на участие в престъпление.
  
  "Ако бяхте малко по-умни, щяхте..."
  
  "Слушайте! В началото на 90-те години сръбската мафия започна да забива нокти в корема на Швеция. Престъпленията, свързани с изнудване, са се удвоили за по-малко от десетилетие и сега има десетки организирани банди, действащи в цялата страна. Някои наричат себе си Bandidos. Други, като Hells Angels, са просто банди на мотористи.
  
  "Искате да кажете, че сръбската мафия има валкирии?"
  
  "Не. Казвам, че са планирали да ги откраднат и след това да ги продадат за пари. Те са единствените с връзките, за да направят това. Тези хора правят всичко, не само изнудване. Международната контрабанда не би била извън тях.
  
  "ДОБРЕ. И така, как да разберем на кого са ги продали?"
  
  Дал вдигна телефона си. "Ние не правим това. Но най-малко трима от старшите тарторите сега са зад решетките близо до Осло." Той се отдалечи, за да се обади.
  
  Дрейк потърка очи и се облегна назад. Той погледна часовника и беше шокиран да види, че е почти 6 сутринта.Кога беше последният път, когато спаха? Той се огледа, когато Хейдън се върна.
  
  Хубавият помощник-министър на отбраната изглеждаше потиснат. "Съжалявам момчета. Няма късмет с германците.
  
  Главата на Бен се обърна, напрежението пролича. "Никой?"
  
  "Все още не. Наистина съжалявам."
  
  "Но как? Този човек трябва да е някъде." Сълзи напълниха очите му и той ги впери в Дрейк. "Не е ли?"
  
  "Да, приятелю, така е. Повярвай ми, ще го намерим." Той сграбчи приятеля си в мечешка прегръдка, очите му молеха Хейдън да направи пробив. "Трябва да си вземем почивка и да закусим добре", каза той, като йоркширският му акцент прозираше.
  
  Хейдън поклати глава, гледайки го така, сякаш току-що беше говорил японски.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ПЕТ
  
  
  
  ЛАС ВЕГАС
  
  
  Алиша Майлс наблюдаваше мултимилиардера Колби Тейлър, докато седеше на просторния етаж на един от многото апартаменти, които притежаваше, този, разположен на двадесет и два етажа над булевард Лас Вегас. Едната стена беше изцяло стъклена и предлагаше фантастична гледка към фонтаните Bellagio и златните светлини на Айфеловата кула.
  
  Колби Тейлър не се замисли. Той беше потопен в най-новата си придобивка, Вълците на Один, която беше прекарал два часа в внимателно сглобяване. Алисия се приближи до него, съблече дрехите си една по една, докато се разголи, и след това се спусна на четири крака, докато очите й се изравниха с неговите, един крак от земята.
  
  Силата и опасността бяха две неща, които я възбуждаха. Силата на Колби Тейлър - необикновена мегаломанка - и опасността, породена от възхитителното осъзнаване, че нейният приятел Майлоу, онзи голям, мощен натъртвач от Вегас, всъщност я обича.
  
  "Ще си вземеш ли почивка, шефе?" - попита задъхано тя. "Аз съм без седло. Без допълнително заплащане."
  
  Тейлър я огледа от горе до долу. - Алиша - каза той и извади десет долара от портфейла си. "И двамата знаем, че ще те възбуди повече, ако платя." Той притисна банкнотата между зъбите й, преди да заеме позиция зад нея.
  
  Алиша вдигна високо глава, почти лигавена, любувайки се на искрящите светлини на Ивицата, разпънати пред нея. "Не бързай. Ако можеш."
  
  "Как вървят нещата с Парневик?" Тейлър формулира въпроса си като сумтене.
  
  "Веднага щом приключиш", отвърна Алисия на разваления си английски. "Ще го счупя на две."
  
  "Информацията е сила, Майлс. Ние... трябва да знаем какво знаят те. ... Копие. Всички останали. В момента сме напред. Но Валкириите и Очите са... истинските награди."
  
  Алисия го настрои. Бръмчене. грухтене Мания. Тя живееше за две неща - опасност и пари. Тя имаше уменията и чара да вземе каквото пожелае, което правеше всеки ден, без да се замисли или да съжалява. Дните й в SAS бяха просто обучение. Нейните мисии в Афганистан и Ливан бяха проста домашна работа.
  
  Това беше нейната игра, нейното средство за самодостатъчност. Този път беше забавно с Колби Тейлър и неговата армия, но германците скоро трябваше да предложат по-голяма заплата - Абел Фрей представляваше истинската сила, а не Колби Тейлър. Смесете това с опияняващата опасност да има вечно любящия Майло наблизо и тя не видя нищо освен страхотни фойерверки на хоризонта си.
  
  Тя огледа Стрип, разпознавайки абсолютната сила в тези мигащи светлини и големи казина, и се възползва от малкото забавления, които Колби Тейлър можеше да предложи, като през цялото време мислеше за Мат Дрейк и жената, с която го бе видяла.
  
  
  * * *
  
  
  Тя влезе в спалнята за гости на апартамента и намери професор Роланд Парневик, вързан, проснат, за леглото точно както го беше оставила. С топлината на Тейлър, все още изгаряща между бедрата й и руменина по бузите й, тя изкрещя на Джеронимо! и скочи на матрака, приземявайки се до стареца.
  
  Тя скочи на колене и откъсна сребристото тиксо от устните му. "Чухте ни, нали, професоре? Разбира се." Погледът й се спря на слабините му. "Има ли още живот там долу, старче? Необходима ли е помощ?"
  
  Тя се засмя маниакално и скочи от леглото. Уплашените очи на професора следяха всяко нейно властолюбиво движение, разпалваха егото й, подтиквайки я към още по-диви прояви. Танцуваше, въртеше се, стана срамежлива.
  
  Но накрая тя седна на гърдите на стареца, карайки го да диша тежко, и замахна с ножица за рози.
  
  "Време е да си отрежем пръстите", каза тя весело. "Наслаждавам се на мъченията си толкова, колкото и на секса си, сантиметър по сантиметър. И колкото по-дълго трае, толкова по-добре. Сериозно приятелю, тук съм само заради кръвта и хаоса."
  
  "Какво... какво искаш... да знаеш?" Шведският акцент на Парневик беше плътен от страх.
  
  "Разкажи ми за Мат Дрейк и курвата, която му помага."
  
  "Дрейк? Аз... не разбирам... не искаш ли - Один?"
  
  "Не ми пука за всички тези норвежки глупости. Аз съм в него поради чистото неистово вълнение от всичко това." Тя бързо щракна ножицата за рози близо до върха на носа му.
  
  "Ъмм... Дрейк беше... SAS, чух. Той се замеси в това... случайно.
  
  Алисия усети как я залива ледена вълна. Тя внимателно се покатери по тялото на Парневик, постави двете остриета около носа му и ги стисна, докато се появи струйка кръв.
  
  "Имам чувството, че забавяш, старче."
  
  "Не! Не! Моля!" Сега акцентът му беше толкова силен и изкривен от натиска върху носа й, че тя едва успя да различи думите. Тя се изкиска. "Звучиш като онзи готвач от Мъпетите." Бла бла бла, бла бла бла, бла бла бла."
  
  - Жена му - тя го напусна. Обвинете SAS!" - избухна Парневик и завъртя очи от ужас. "Неговият приятел има сестра, която ни помага! Жената е Кенеди Мур, полицай от Ню Йорк. Тя освободи сериен убиец!"
  
  Алиша раздвижи остриетата си гневно. "По-добре. Много по-добре, професоре. Какво друго?"
  
  "Тя... тя е на... хм... ваканция. Без принудителни отпуски. Виждате ли, серийният убиец - той уби отново.
  
  "Боже, профе, започваш да ме възбуждаш."
  
  "Моля те. Мога да кажа, че Дрейк е добър човек!"
  
  Алисия извади ножовете си за рози. "Е, той определено преминава през това. Но се сблъсках с него в SRT, не с теб. Знам какво преследва това копеле."
  
  Чу се писък и трясък, а след това Колби Тейлър подаде глава през вратата. "Майлс! Току-що получих обаждане от нашия съюзник в шведското правителство. Те откриха къде са Валкириите. Трябва да побързаме. Сега!"
  
  Алисия взе резачките за рози и отряза върха на пръста на стареца.
  
  Просто защото можеше.
  
  И докато той крещеше и се гърчеше, тя се качи на гърба му и го заби със струен инжектор, спринцовка без игла, вкарвайки малък сензор точно под кожата му.
  
  "План Б", помисли си Алиша, обучението на войниците й все още беше на ниво.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ШЕСТ
  
  
  
  ВАШИНГТОН
  
  
  Когато мобилният телефон на Торстен Дал иззвъня, устата на Дрейк беше пълна с боровинков мъфин. Той го изми с прясно кафе, слушайки с очакване.
  
  "Да, държавен министър." След тази изненада останалата част от разговора от страна на Дал беше вяла, поредица от "разбирам", изявления и почтително мълчание. Завършваше с "Няма да ви разочаровам, сър", което прозвуча малко зловещо за Дрейк.
  
  "Добре?" - Попитах.
  
  "Моето правителство трябваше да обещае на един от тези сръбски мръсници намалена присъда затвор в замяна на помощ, но имаме потвърждение." Дрейк можеше да каже, че под консервативната външност на Дал се крие човек, който иска да бъде щастлив.
  
  "И какво?"
  
  "Все още не. Нека се съберем всички". Миг по-късно Бен беше дръпнат от екрана на лаптопа, Хейдън се настани на сантиметър от лакътя му, а Кенеди застана в очакване до Дрейк, дългата му коса все още беше спусната.
  
  Дал си пое дъх. "Кратката версия е, че лидерът на шведската сръбска мафия през 90-те години - човек, който в момента е в нашия арест - е дал Валкюрите на своя американски колега като жест на добра воля. И така, Давор Бабич получи Valkyries през 1994 г. През 1999 г. Давор се оттегли като лидер на мафията и предаде управлението на сина си Бланка, оттегляйки се на мястото, което обичаше най-много на света - дори в родината си."
  
  Дал спря за момент. "Хавай".
  
  
  ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ
  
  
  
  Ню Йорк, САЩ
  
  
  Абел Фрей погледна надолу от прозореца на апартамента си на последния етаж към милионите малки мравки, които тичаха по тротоарите долу. Въпреки това, за разлика от мравките, тези хора бяха безсмислени, безцелни и им липсваше въображението да погледнат отвъд мизерния си живот. Той предположи, че терминът "кокошки без глава" е измислен от човек, стоящ точно на тази височина, докато оглежда разочарованата помийна яма, която беше човечеството.
  
  Фрей отдавна е дал воля на фантазиите си. Една много по-млада негова версия осъзна, че възможността да прави всичко прави всичко скучно. Трябваше да измислите нови, по-разнообразни и забавни дейности.
  
  Оттук и бойната арена. Оттук и модният бизнес - първоначално начин да притежава красиви жени, след това параван за международна контрабандна мрежа, а сега начин да скрие интереса си към Гробницата на боговете.
  
  Работата на живота му.
  
  Щитът беше безупречен, истинско произведение на изкуството и в допълнение към шифрованата карта, издълбана в изпъкналата му повърхност, той наскоро беше открил загадъчно изречение, изписано по горния му ръб. Любимият му археолог работеше усилено върху него. А любимият му учен се опита да разгадае друга скорошна изненада - щитът беше направен от любопитен материал, не обикновен метал, а нещо по-съществено, но в същото време удивително леко. Фрей беше едновременно щастлив и разочарован да открие, че в тайната на Один има още повече, отколкото първоначално си е представял.
  
  Разочарованието му беше породено от липсата на време да ги проучи. Особено сега, когато той беше част от тази международна надпревара. Как му се искаше да може да изпрати всички обратно в La Veraine и докато неподходящите светски личности се забавляваха, той и няколко избрани други щяха да анализират тайните на боговете.
  
  След това се ухили към празната стая. Анализът винаги трябваше да бъде придружен от няколко ценни момента на тежък отдих. Може би да изправи няколко мъжки модела един срещу друг на арена, да им предложи изход. Още по-добре, изправете няколко от неговите пленници един срещу друг. Тяхното невежество и отчаяние винаги представляваха най-доброто зрелище.
  
  Имейлът му пингва. На екрана се появи видео, на което се вижда как новото момиче Карин Блейк седи на леглото си, оковано във вериги.
  
  "Най-накрая". Фрей я погледна за първи път. Жената Блейк беше маркирала всеки от тримата наемници, които бе изпратил да я отвлекат, единият доста злобно. Тя беше много умна, истинско богатство и току-що беше затворена в малкия си затвор в Ла Верейна, в очакване на пристигането на Фрей.
  
  Прясно месо за негово удоволствие. От кръвта на невинния е неговото вечно блаженство. Сега тя беше негова собственост. Имаше подстригана руса коса, хубав бретон и чифт широко отворени очи - въпреки че Фрей не можеше да бъде сигурен за цвета предвид качеството на изображението. Красиво тяло - не кльощаво като модел; по-съблазнителен, което без съмнение би се харесало на нежния пол.
  
  Той докосна цифровизираното й лице. "Скоро ще се прибереш, малка моя..."
  
  В този момент вратата се отвори и грубият Майло влезе, размахвайки мобилния си телефон в едната си ръка. "Това е тя", извика той. "Алисия!" Имаше глупава усмивка на идиотското си лице.
  
  Фрей скри емоциите си. "Да? Хало? Да, кажи ми. Това последно парче в Ню Йорк трябваше да е мое. Той нямаше никакво доверие на английската кучка.
  
  Той я изслуша, усмихна се, докато тя обясняваше къде трябва да отидат, намръщи се, когато чу, че шведите и техните спътници са на път, а след това не можа да не се сдържи, когато тя обеща, че скоро ще държи и двете канадски фигури.
  
  След това можеше да дешифрира този странен надпис по краищата на щита и да види дали други части са направени от същия рядък материал. Тогава щеше да има три фигури и предимство.
  
  - Поне си находчив - каза той в слушалката, като гледаше внимателно Майлоу. "Очаквам с нетърпение да използвам тази находчивост, когато скоро се срещнем отново." Беше минало доста време, откакто бе пробил английска роза.
  
  Фрей се усмихна вътрешно, когато очите на Майлоу светнаха при мисълта да се събере отново с приятелката си. Отговорът на Алисия все още отекваше в съзнанието му.
  
  Както желаете, сър.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ
  
  
  
  ОАХУ, ХАВАЙ
  
  
  На 12 септември обедното слънце над Хаваите беше потъмняло от тъмен дъжд от парашути Jellyfish, типичният парашут на американската армия. В уникална операция Delta Commandos се приземи, заобиколен от шведски SGG и британски SAS - и един полицай от Ню Йорк - на отдалечен плаж в северната част на острова.
  
  Дрейк се затича към плажа, пясъкът смекчи приземяването му, пусна парашута си и бързо се обърна, за да провери напредъка на Кенеди. Тя се приземи сред няколко момчета от Делта, падна на едно коляно, но скоро се изправи на крака.
  
  Бен трябваше да остане със самолета, докато продължи проучването си с помощта на Хейдън, който беше изпратен като "съветник" в САЩ по време на мисията.
  
  Според опита на Дрейк съветниците обикновено бяха по-добре обучени версии на своите шефове - шпиони в овчи кожи, така да се каже.
  
  Тичаха по плажа под горещото хавайско слънце, тридесет добре обучени войници от специалните сили, преди да стигнат до лек склон, защитен от корони от дървета.
  
  Тук Торстен Дал ги спря. "Знаете правилата. Тих и солиден. Целта е складово помещение. Напред!"
  
  Взето е решение имението на бившия лидер на сръбската мафия да бъде ударено с максимална сила. Времето беше ужасно против тях - техните съперници може би също вече знаеха местоположението на Валкириите и спечелването на надмощие в това състезание беше жизненоважно.
  
  И по време на управлението си Давор Бабич не беше милостив човек.
  
  Те се изкачиха по склона и избягаха през пътя, право към личната порта на Бабич. Дори ветрецът не ги докосна. Атаката беше извършена и за по-малко от минута високите порти от ковано желязо бяха превърнати в парчета метал. Те нахлуха през портата и се разпръснаха из района. Дрейк се скри зад дебела палма, изучавайки откритата морава, която водеше към масивните мраморни стъпала. На върха им беше входът към имението на Бабич. От двете страни стояха причудливи статуи и съкровища на хавайската култура, дори фигурка на моаи от Великденския остров.
  
  Все още няма активност.
  
  Сръбският мафиотски пенсионер бил убийствено самоуверен.
  
  Човекът от SAS, с полускрито лице, се плъзна до Дрейк.
  
  "Поздрави, стари приятелю. Хубав ден, нали? Обичам, когато директната слънчева светлина попада върху лещите. Уелс изпраща най-добрите си пожелания.
  
  "Къде е този стар глупак?" Дрейк не откъсна очи от градината.
  
  "Казва, че ще се свърже с вас по-късно. Нещо за това, че му дължиш известно време.
  
  "Мръсно старо копеле".
  
  "Кой е Мей?" - попита Кенеди. Тя отново среса косата си назад и облече безформена армейска униформа върху костюм с панталон. Тя имаше няколко Glocks.
  
  Дрейк, както обикновено, не носеше никакви оръжия със себе си, с изключение на специалния си нож.
  
  Новият човек от SAS каза: "Старият Дрейк Флейм е тук. По-важното е, кой си ти?"
  
  "Хайде, хора. Съсредоточете се върху това. Ние сме на път да започнем една от най-големите атаки срещу цивилни в историята."
  
  - Граждански? Кенеди се намръщи. "Ако този човек е цивилен, тогава аз съм задника на Клаудия Шифър."
  
  Delta Team вече беше на стълбите. Дрейк излезе от скривалището си в момента, в който тръгнаха, и хукна през откритата земя. Когато беше на половината път, започнаха виковете.
  
  Фигури се появиха на върха на стълбите, облечени в различни костюми, боксерки и разрязани тениски.
  
  Проехтяха шест кратки изстрела. Шест тела паднаха безжизнени по стълбите. Delta Team беше на половината път. Сега някъде отпред долетяха настойчиви писъци, когато Дрейк стигна до дъното на стъпалата и запълзя вдясно, където извитият каменен парапет осигуряваше малко повече прикритие.
  
  Чу се изстрел, силен, значи е от сърбите. Дрейк се обърна, за да провери Кенеди отново, след което се качи два пъти нагоре.
  
  Отвъд тях малка чакълена ивица водеше до входа на имението, който се намираше между двете половини на H-образната сграда. Въоръжени мъже излязоха от отворените врати и от блъскащите се френски врати от двете страни на входа.
  
  Те са десетки.
  
  Те са изненадани - но бързо се прегрупират. Може би в крайна сметка не толкова самодоволно. Дрейк видя какво идва и се скри сред странна колекция от статуи. В крайна сметка той измъкна Кенеди на парче от Великденския остров.
  
  Секунда по-късно се чува картечен огън. Шокираните пазачи поставиха оловни завеси във всички посоки. Дрейк падна по корем, когато няколко куршума удариха статуята с глухи трясъци.
  
  Стражите хукнаха напред. Те бяха наети мускули, избрани повече заради мускулестата им глупост, отколкото заради интелектуалната им мощ. Те се втурнаха право в внимателните огневи линии на момчетата от Делта и паднаха, гърчейки се сред потоци кръв.
  
  Зад тях се пръсна стъкло.
  
  От прозорците на имението се чуха още изстрели. Нещастният войник на Делта получава куршум във врата и моментално пада мъртъв.
  
  Двама пазачи се натъкнаха на статуите, единият от тях беше леко ранен. Дрейк мълчаливо извади острието си и изчака един от тях да заобиколи статуята.
  
  Последното нещо, което раненият сърбин видя, беше собствената му кръв да шурти, когато Дрейк преряза гърлото му. Кенеди стреля по втория сърбин, пропусна, след което се хвърли за прикритие, докато вдигаше оръжието си.
  
  Чукът изщрака празен.
  
  Кенеди се изправи. Независимо дали оръжието беше незаредено или не, тя все още се изправяше срещу разярен противник. Пазачът замахна с косачката, разтягайки мускули.
  
  Кенеди излезе извън обхвата, след което скочи напред, когато инерцията му го остави изложен. Бърз ритник в слабините и лакът в задната част на врата го събориха на земята. Той се претърколи, острието внезапно в ръката му, и наряза в широка дъга. Кенеди се дръпна назад, колкото смъртоносният връх да мине през бузата й, преди да забие вкочанените си пръсти в трахеята му.
  
  Тя чу как мекият хрущял се счупи, чу го как започна да се задушава.
  
  Тя се обърна. Той беше свършен. Нямаше никакво желание да го гледа как умира.
  
  Дрейк стоеше и гледаше. "Не е зле".
  
  "Може би ще спреш да ме кефиш сега."
  
  - Не бих... - Той внезапно спря. Той прикри срама си със смело хвалене. "Няма нищо по-хубаво от това да гледаш жена с пистолет."
  
  "Няма значение". Кенеди се промъкна зад тотемния стълб, друга неуместна част от имението, и огледа сцената.
  
  "Тръгваме по различни пътища", каза му тя. "Ще намериш складово помещение. Връщам се".
  
  Той свърши разумна работа, за да прикрие колебанието си. "Ти си сигурен?"
  
  "Хей, човече, аз съм ченге тук, помниш ли? Ти си цивилен. Направете каквото ви се каже.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк наблюдаваше как Кенеди пълзи надясно, насочвайки се към задната част на имението, където сателитното наблюдение показа хеликоптерна площадка и няколко ниски сгради. Екипът на SAS вече беше разположен там и трябваше да проникне точно в този момент.
  
  Той откри, че погледът му се задържа върху фигурата й, мозъкът му внезапно пожела дрехите, които носеше, да показват задника й.
  
  Шокът го разтърси. Смирението и неувереността комбинираха сили в главата му, предизвиквайки водовъртеж от съмнение в себе си. Две години от напускането на Алисън, повече от седемстотин дни на нестабилност. Необичайни дълбочини на постоянно пиянство, последвано от фалит и след това бавно, много бавно издигане към нормалния живот.
  
  Те дори още не са там. Никъде наблизо.
  
  Говореше ли неговата уязвимост?
  
  План Б.
  
  Работа под ръка. Опитайте се да върнете военния си фокус и да оставите проклетите цивилни неща за известно време. Той грабна оръжията и на двамата пазачи и се промъкна между статуите, докато застана на ръба на чакълестата алея. Той забеляза три мишени в три различни прозореца и изстреля три залпа в бърза последователност.
  
  Два писъка и един писък. Не е зле. Когато останалата глава изскочи обратно, търсейки местоположението си, Дрейк я превърна в червена мъгла.
  
  След това изтича, само за да се подхлъзне на коленете си, за да спре точно пред предната част на имението, главата му се удари в грубата каменна зидария. Той погледна назад към екипа на Делта, който се втурна да го настигне. Той кимна на водача им.
  
  "През". Дрейк кимна към вратата, после надясно. "Складово помещение."
  
  Влязоха вътре, Дрейк последен, притиснал се към извивката на стената. Широко стълбище от ковано желязо се виеше спираловидно пред тях към второто ниво на имението.
  
  Докато пълзяха покрай стената, още сърби се появиха на балкона на последния етаж точно над тях. В един миг екипът на Делта стана лесна плячка.
  
  Без да има къде да отиде, Дрейк падна на колене и откри огън.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди изтича до линията на дърветата, която граничеше с външната стена на имението, и започна да се движи по-бързо. С мигване на око тя стигна задната част на къщата, преди безликият войник от SAS да падне по корем пред нея.
  
  Като заек тя стоеше неподвижна, хипнотизирана от дулото на пушката. За първи път от месеци всички мисли за Томас Калеб я напуснаха.
  
  "Глупости!"
  
  "Всичко е наред", каза глас до дясното й ухо. Усети студеното острие само на милиметри от себе си. "Това е птицата на Дрейк."
  
  Коментарът разсея страха й. "Птицата на Дрейк? Отивам си!"
  
  Мъжът вървеше пред нея, усмихнат. "Е, тогава, според вашия президент, госпожица Мур не е важна. Бих предпочел да се представя правилно, но сега не е времето или мястото. Наричайте ме Уелс.
  
  Кенеди разпозна името, но не каза нищо повече, когато голям екип от британски войници се материализираха около нея и започнаха да оставят следи. Задната част на имота на Бабич се състоеше от огромен вътрешен двор, облицован с индийски камък, плувен басейн с олимпийски размери, заобиколен от шезлонги и бели кабинки, и няколко клекнали, грозни сгради, които не отговаряха на останалата част от декора. До най-голямата сграда имаше кръгла хеликоптерна площадка, оборудвана с цивилен хеликоптер.
  
  След години на ходене по улиците на Ню Йорк, Кенеди трябваше да се чуди дали престъпността наистина се изплаща. Тези момчета и Кейлъб платиха за това. Чък Уокър щеше да плати за това, ако Кенеди не го беше видял да прибира стека.
  
  Шезлонгите бяха пълни. Няколко полуголи мъже и жени сега стояха наоколо шокирани, вкопчвайки се в дрехите си и опитвайки се да прикрият излишната плът. Кенеди отбеляза, че някои по-възрастни мъже няма да могат да се справят с кожата на хипопотама, докато повечето млади жени могат да го направят само с две ръце и завъртане наляво.
  
  "Тези хора... нека ги наречем гости... вероятно не са част от сръбската група", каза Уелс тихо в микрофона на гърлото. "Отведете ги", кимна той на тримата водещи мъже. "Останалите се насочвате към морската страна на тези сгради."
  
  Когато групата започна да се разделя, няколко неща се случиха наведнъж. Перките на хеликоптера започнаха да се въртят; звуците на двигателите веднага заглушиха писъците на околните. Тогава дълбок тътен, като звук от отваряне на врата с ролетна щора, предшества внезапния рев на мощна кола. Иззад страната на морето на грозните сгради се появи бяла метална ивица - Audi R8, ускоряващо с максимална скорост.
  
  Когато стигна до вътрешния двор, имаше смъртоносен тон куршуми. Той се блъсна в зашеметените войници на SAS, изпращайки ги проснати и претъркалящи се във въздуха. Друга кола спря зад него, този път черна и по-голяма.
  
  Перките на хеликоптера започнаха да се въртят по-бързо и двигателите му започнаха да вият. Цялата машина се разтресе, подготвяйки се за излитане.
  
  Кенеди, зашеметен, можеше само да слуша как Уелс издава заповеди. Тя трепна, когато останалите войници на SAS откриха огън.
  
  В градината се развихри адът.
  
  Войниците откриха огън по бързото Ауди R8, като куршуми пробиха металния му корпус, пробиха кората на калниците и вратите. Колата се втурна към ъгъла на къщата, завивайки в последния момент, за да направи рязък завой.
  
  Чакъл изскочи изпод гумите му като малки ракети.
  
  Куршумът разби предното стъкло и го унищожи. Колата буквално умря по време на полет, двигателят й заглъхна, когато шофьорът се свлече тежко зад волана.
  
  Кенеди изтича напред, вдигайки пистолета си. "Не мърдай!"
  
  Преди да стигне до колата, беше очевидно, че шофьорът е единственият й спътник.
  
  стръв.
  
  Хеликоптерът беше на два фута над земята и се въртеше бавно. Войникът от SAS извика, но без истински гняв в гласа си. Втората кола, черен кадилак с четири врати, бързаше покрай огромния басейн, а гумите му хвърляха приливни вълни от вода във всички посоки. Прозорците бяха затъмнени. Невъзможно е да се определи кой е бил вътре.
  
  Третият двигател стартира, в момента не се вижда.
  
  Войниците откриха огън по кадилака, като повредиха гумите и водача с три изстрела. Колата се подхлъзва и задницата й се блъска в басейна. Уелс и трима други войници се затичаха към него с писъци. Кенеди не сваляше очи от хеликоптера, но подобно на кедито прозорците му бяха непрозрачни.
  
  Кенеди теоретизира, че всичко това е част от някакъв сложен план за бягство. Но къде беше истинският Давор Бабич?
  
  Хеликоптерът започна да се издига по-високо. SAS най-накрая се умориха от предупрежденията и стреляха по задния ротор. Чудовищната машина започна да се върти и тогава под нея коленичи мъж с готов гранатомет.
  
  Уелс стигна до Кеди. Произведени са два изстрела. Кенеди чува по микрофона, че Бабич все още е на свобода. Сега зад ъгъла се появи третата кола, двигателят ревеше като състезател от Формула 1, но това беше Бентли, голямо и смело, присъствието му крещеше, махни се от пътя ми!
  
  Кенеди скочи сред дърветата. Няколко войници я последваха. Уелс се обърна и стреля три бързи изстрела, които отскочиха право в страничните прозорци.
  
  Бронеустойчиво стъкло!
  
  "Това е задник!"
  
  Думите бяха изречени с част от секундата твърде късно, за да спасят хеликоптера - гранатата беше пусната - нейният експлозивен заряд избухна в дъното на хеликоптера. Хеликоптерът се разпадна на парчета, разпръсквайки парчета метал навсякъде. Усукано парче счупена стомана се разби право в басейна, измествайки хиляди галони вода с огромна сила.
  
  Кенеди изчака, докато чудовищното Бентли профуча покрай нея, след което се впусна в преследване. Бързото заключение й подсказа, че има само един шанс да хване бягащия сърбин.
  
  Уелс видя това в същото време и се впусна в действие. R8 беше напълно износен, но Caddy беше все още непокътнат, колелата му бяха само на инч под водата върху мраморните стъпала на басейна.
  
  Уелс и двама от неговите войници изтичаха към Кеди. Кенеди тръгва по горещо преследване, решен да поеме. В този момент се чу странно свистене на въздух, сякаш премина вихрушка и изведнъж ъгълът на къщата на Бабич избухна.
  
  "О, Боже мой!" Уелс падна в калта, когато дори спокойствието му беше разбито. Отломки летяха във всички посоки, валяха върху басейна и вътрешния двор. Кенеди се олюля. Тя обърна глава към скалите.
  
  Черен хеликоптер кръжеше там, а фигура махаше от отворената му врата.
  
  "Харесва ли ти?"
  
  Уелс вдигна глава. "Алиша Майлс? Какво, в името на всичко свято, правиш?"
  
  "Може дори да ти откъсне мъничките топки с този удар, стар шибаник. Длъжник си ми. Алиша се засмя, когато хеликоптерът се издигна за миг, преди да се обърне, за да преследва бентлито.
  
  Канадците бяха тук.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк се претърколи напред точно преди стената зад него да се превърне в швейцарско сирене. Поне един куршум прелетя толкова близо, че той чу звуковото му скимтене. Той направи предно обръщане, за да се качи на платформата под балкона едновременно с повечето от екипа на Delta. Щом стигна, той се прицели нагоре и откри огън.
  
  Както се очакваше, подът на балкона беше сравнително слаб. Стрелбата отгоре спря и започнаха крясъците.
  
  Командирът на Делта махна с ръка наляво по посока на склада. Бързо минаха през две красиво обзаведени, но празни стаи. Командирът им махна да спрат близо до една, за която сателитното им наблюдение беше предупредило, че има нещо малко специално - скрита подземна стая.
  
  Вътре бяха хвърлени зашеметяващи гранати, последвани от неистови крещящи американски войници, за да допринесат за ефекта на дезориентация. Въпреки това, те веднага бяха въвлечени в ръкопашен бой от половин дузина сръбски пазачи. Дрейк въздъхна и влезе вътре. Хаосът и объркването изпълниха стаята от край до край. Той премигна и се озова срещу огромен пазач, който се ухили и се оригна, преди да се хвърли напред за мечешка прегръдка.
  
  Дрейк бързо се измъкна, удари бъбреците и удари слънчевия сплит с твърда ръка с кама. Човекът-звяр дори не трепна.
  
  Тогава той си спомни старата поговорка за битките в бара - ако опонентът ти удари юмрук в плексуса, без да трепне, тогава по-добре да бягаш, човече, защото си в лайна до шия...
  
  Дрейк се оттегли, внимателно обикаляйки неподвижния си враг. Сърбинът беше огромен, с мързелива мазнина върху солидна мускулатура и чело, достатъчно голямо, за да разбие шестсантиметрови бетонни блокове. Мъжът се придвижи неловко напред, разперил широко ръце. Едно подхлъзване и Дрейк щеше да бъде смачкан до смърт, притиснат и смачкан като грозде. Той бързо отстъпи встрани, финтира надясно и излезе напред с три бързи удара.
  
  око. Ухо. гърлото.
  
  И трите са свързани. Докато сърбинът затваряше очи от болка, Дрейк изпълни рисковано фиктивно хвърляне в летящ ритник, който създаде достатъчно инерция, за да събори дори този бронтозавър от широките му крака.
  
  Мъжът се строполи на пода със звук като срутваща се планина. Картините паднаха от стената. Силата, която генерира от собствения си скок назад, го повали в безсъзнание, когато главата му се удари в палубата.
  
  Дрейк се впусна още по-навътре в стаята. Двама момчета от Делта бяха убити, но всички сърби бяха неутрализирани. Част от източната стена се отвори и повечето американци застанаха около отвора, но сега бавно се оттегляха, проклинайки страх.
  
  Дрейк побърза да се присъедини към тях, неспособен да си представи какво може да е накарало войника от Делта да изпадне в паника. Първото нещо, което видя, бяха каменни стъпала, водещи надолу към добре осветена подземна стая.
  
  Втората беше черна пантера, бавно изкачваща се по стъпалата, широката й уста разкриваше редица остри като бръснач зъби.
  
  "Фуууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууук", провлачи се един от американците. Дрейк не можеше да се съгласи.
  
  Пантерата изсъска и се наведе, за да удари. Дрейк се оттегли, когато звярът скочи във въздуха, 100 паунда смъртоносни мускули в ярост. Той се приземи на горното стъпало и се опита да се задържи, като през цялото време не откъсваше хипнотичните си зелени очи от отстъпващите войници.
  
  "Мразя да правя това", каза командирът на Делта, като се прицели с пушката си.
  
  "Изчакайте!" Дрейк видя как нещо проблясва на светлината на лампите. "Просто изчакай. Не мърдай."
  
  Пантерата тръгна напред. Екипът на Делта го държеше на прицела, докато минаваше между тях, и изсумтя презрително към недееспособните сръбски пазачи, когато напуснаха стаята.
  
  "Какво- ?" един от американците се намръщи на Дрейк.
  
  "Не видяхте ли? Носеше огърлица, обсипана с диаманти. Предполагам, че такава котка, живееща в къща като тази, е обучена да напада само когато чуе гласа на собственика си.
  
  "Добро обаждане. Не бих искал да убия животно по този начин. Командирът на Делта махна на сърбите. "Бих прекарал цял ден, забавлявайки се с тези копелета."
  
  Започнаха да слизат по стълбите, оставяйки двама мъже на стража. Дрейк беше третият, който стигна до пода на трезора и това, което видя, го накара да поклати учудено глава.
  
  "Колко извратени са тези луди копелета?"
  
  Стаята беше пълна с това, което той можеше да опише само като "трофеи". Предмети, които Давор Бабич смяташе за ценни, защото - в неговите извращения - бяха ценни за други хора.Навсякъде имаше шкафове, големи и малки, подредени хаотично.
  
  Челюстна кост на тиранозавър рекс. Надписът до него гласеше "От колекцията на Едгар Филиън - награда за цял живот". В допълнение, разкриваща снимка на известната актриса с надпис "Тя искаше да живее". До него, зловещо почиващ на бронзов пиедестал, имаше мумифициран ръка, идентифицирана като "окръжен прокурор Љ 3".
  
  И още много. Докато Дрейк обикаляше витрините, опитвайки се да се справи с болезненото си очарование и да се концентрира, той най-накрая забеляза фантастичните предмети, които търсеха.
  
  Валкирии: Чифт снежнобели статуи, монтирани върху дебел кръгъл блок. И двете скулптури бяха високи около метър и половина, но удивителният детайл в тях беше този, който спря дъха на Дрейк. Две едрогърди жени, голи и приличащи на могъщите амазонки от древността, и двете с разтворени крака, сякаш седят възседнали нещо. Вероятно крилат кон, помисли си Дрейк. На Бен му се искаше да знае повече, но си спомни, че Валкириите ги използваха, за да летят от битка в битка. Той забеляза мускулестите крайници, класическите черти на лицето и смущаващите шлемове с рога.
  
  "Еха!" - възкликна момчето от Делта. "Иска ми се да имах шест пакета от това."
  
  Още по-показателно е, че и двете валкирии сочеха нагоре към нещо неизвестно с лявата си ръка. Сочи, както си помисли сега Дрейк, право към Гробницата на боговете.
  
  Само ако можеха да намерят Рагнарок.
  
  В този момент един от войниците се опитал да вземе вещ от витрината. Иззвъня силен звънец и стоманената порта се срути в основата на стъпалата, блокирайки изхода им.
  
  Американците веднага посегнаха към противогазите. Дрейк поклати глава. "Не се безпокойте. Нещо ми подсказва, че Бабич е от типа копеле, което би предпочело крадецът да бъде хванат жив и ритан.
  
  Командирът на Делта погледна все още вибриращите решетки. "Раздухай тези пръчки на парчета."
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди гледаше учудено след хеликоптера и оттеглящото се Бентли. Уелс също изглеждаше объркан, докато се взираше в небето.
  
  "Кучка", чу го Кенеди да диша. "Аз я обучих адски добре. Как смее да се превърне в предател?
  
  "Добре, че я няма", Кенеди се увери, че косата й все още е вързана назад от цялото това подскачане и погледна настрани, когато забеляза двама мъже от SAS, които я оглеждаха. "Тя имаше високо място. Сега, ако Дрейк и екипът на Делта са заловили Валкириите, можем да се измъкнем, докато Алисия е заета с Бабич.
  
  Уелс изглеждаше така, сякаш се разкъсва между две важни възможности, но не каза нищо, докато тичаха из къщата към главния вход. Те видели как хеликоптерът се обръща, за да се сблъска челно с бентлито. Отекнали са изстрели и са отскочили от бягащата кола. Тогава колата внезапно наби рязко спирачки и спря в облак от чакъл.
  
  От прозореца стърчаше предмет.
  
  Хеликоптерът падна от небето, неговият оператор притежаваше почти свръхестествен усет, докато РПГ профуча над него. Веднага щом шейната му докосна земята, канадските наемници се изсипаха от вратите. Започнала престрелка.
  
  Кенеди й се стори, че вижда Алиша Майлс, гъвкава фигура, облечена в тесни бронежилетки, да скача в битката като пословичния лъв. Звяр, създаден за битка, изгубен в насилието и яростта на всичко това. Въпреки себе си Кенеди усети, че кръвта й се смразява.
  
  Това ли беше страхът, който изпитваше?
  
  Преди да успее да се замисли, слаба фигура падна от противоположната страна на хеликоптера. Фигура, която разпозна в миг.
  
  Професор Парневик!
  
  Той закуцука напред, отначало колебливо, но след това с подновена решителност, и накрая запълзя, докато куршумите шареха въздуха над главата му, като единият минаваше на една ръка разстояние от черепа му.
  
  Парневик най-накрая се приближи достатъчно, за да може SAS и Кенеди да го изтеглят на безопасно място, канадците без да знаят, напълно ангажирани в битката
  
  - Точно така - каза Уелс, като посочи къщата. "Нека приключим с това."
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк помогна за издърпването на Валкириите напред, докато няколко момчета закрепиха малко количество експлозив към решетката. Те си проправяха път по тясната пътека между ужасяващите експонати, опитвайки се да не се вглеждат твърде отблизо. Едно от момчетата от Delta се върна от призрачна проверка преди няколко минути и съобщи за черен ковчег, който стои в дъното на стаята.
  
  Атмосферата на очакване продължи цели десет секунди. Трябваше войнишка логика, за да спре това. Колкото по-малко знаеш...
  
  Това вече не е логиката на Дрейк. Но той наистина не искаше да знае. Той дори трепна като обикновен цивилен, когато решетките се пръснаха.
  
  От стаята на горния етаж се чу стрелба. Делта гардовете се сринаха надолу по стълбите, мъртви в кървави дупки. В следващата секунда дузина мъже, въоръжени с картечници, се появиха на върха на стълбите.
  
  Изпреварен от фланговете и с оръжие, прикриван от по-висока позиция, Delta Team се провали и сега беше уязвим. Дрейк бавно си проправи път към килера и неговата относителна безопасност, опитвайки се да не мисли за глупостта да бъдеш хванат по този начин и как това не би се случило на SAS, и разчитайки на късмета, че тези нови врагове няма да бъдат достатъчно глупав, за да застреля Валкириите.
  
  Последваха няколко момента на безмилостно напрежение, преживяно в задушаваща тишина, докато една фигура не слезе по стълбите. Фигура, облечена в бяло и носеща бяла маска.
  
  Дрейк веднага го разпозна. Същият човек, който спечели щита на разходката с котки в Йорк. Човекът, когото видя в Апсал.
  
  "Познавам те", издъхна той на себе си, после по-високо. - Проклетите германци са тук.
  
  Мъжът взе пистолет калибър .45 и го размаха. "Хвърли оръжието си. Всички вас. Сега!"
  
  Арогантен глас. Глас, който принадлежеше на гладки ръце, собственикът му притежаваше истинска сила, онази, която е написана на хартия и се дава в клубове само за членове. Човек, който няма представа какво е истинска светска работа и досада. Може би банкер, роден в банковата индустрия, или политик, син на политици.
  
  Хората от Делта държаха здраво оръжията си. Никой не каза нито дума. Конфронтацията беше заплашителна.
  
  - изкрещя отново мъжът, възпитанието му не му позволяваше да разбере за опасността.
  
  "Глух ли си? Казах сега!"
  
  Гласът на тексасеца каза провлачено: "Няма да стане, копеле".
  
  - Но... но... - мъжът замълча учудено, след което рязко свали маската си - Ще го направиш!
  
  Дрейк почти рухна. Познавам те! Абел Фрей, немски моден дизайнер. Шокът заля Дрейк като отровна вълна. Беше невъзможно. Беше като да видя Тейлър и Майли там горе, кикотещи се за превземането на света.
  
  Фрей срещна погледа на Дрейк. "И ти, Мат Дрейк!" ръката му с пистолета трепереше. "Ти ми струваше почти всичко! Ще ти я взема. Ще го направя! И тя ще плати. О, как ще плати!"
  
  
  Преди да успее да го осъзнае, Фрей насочи пистолета между очите на Дрейк и стреля.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди изтича в стаята и видя хората от SAS да падат на колене, призовавайки за тишина. Тя видя пред себе си група маскирани мъже, облечени в бронежилетки, насочили оръжията си към това, което можеше само да си помисли, че е тайният трезор на Давор Бабич.
  
  За щастие мъжете не ги забелязаха.
  
  Уелс отново я погледна и каза: "Кой?"
  
  Кенеди направи объркана физиономия. Можеше да чуе някой да бълнува, можеше да види страничния му профил, той продължи да маха ръце тромаво. Когато го чу да крещи името на Мат Дрейк, тя разбра и Уелс разбра, и секунди по-късно те откриха огън.
  
  По време на шестдесетте секунди на последвалата престрелка Кенеди видя всичко на забавен каданс. Мъжът в бяло стреля със своя .45, нейният изстрел пристига част от секундата по-късно и дърпа подгъва на палтото му, докато минава през висящия материал. Шокираното му лице, когато се обърна. Тяхната плътна, отпусната мекота.
  
  Разглезен човек.
  
  След това маскирани мъже се въртят и стрелят. Войниците на SAS отвръщат на добре нанесени удари с прецизност и хладнокръвие. Още огън идва от трезора. американски гласове. немски гласове. Гласове на английски.
  
  Муден хаос, подобен на поетичните интонации на Тейлър Суифт, примесен с архаичния рок на Металика. Тя удари поне двама германци - останалите паднаха. Човекът в бяло се развика и размаха ръце, и принуди екипа си да се оттегли бързо. Кенеди ги видя как го покриват и умират в процеса, изпадайки като гниене от рана, но раната продължава да живее. В крайна сметка той избяга в задната стая и само четирима от хората му останаха живи.
  
  Кенеди се втурна по коридора в отчаяние със странна буца в гърлото и шип за лед в сърцето, без дори да осъзнава колко е притеснена, докато не видя Дрейк жив и не почувства хладен поток от наслада, който я облива.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк се надигна от пода, благодарен, че мерникът на Абел Фрей беше толкова размазан, колкото и разбирането му за реалността. Първото нещо, което видя, беше Кенеди да тича надолу по стълбите, второто беше лицето й, докато тичаше към него.
  
  "Слава Богу, че си добре!" - възкликна тя и го прегърна, преди да си спомни сдържаността си.
  
  Дрейк се взря в знаещите очи на Уелс, преди да затвори своите. Той я прегърна за миг, усещайки стройното й тяло, могъщата й фигура, крехкото й сърце, туптящо до неговото. Главата й беше притисната към врата му, усещането беше достатъчно прекрасно, за да изтръпне синапсите му.
  
  "Хей, добре съм. Вие?"
  
  Тя се дръпна, усмихвайки се.
  
  Уелс се приближи до тях и скри хитрата си усмивка за минута. "Дрейк. Странно място за повторна среща, стари приятелю, не ъгловия пъб в Ърлс Корт, който имах предвид. Трябва да ти кажа нещо, Мат. Нещо за Май.
  
  Дрейк моментално беше отхвърлен назад. Уелс каза последното нещо, което очакваше. Секунда по-късно забеляза избледнялата усмивка на Кенеди и се стегна. "Валкирии", посочи той. - Хайде, докато имаме възможност.
  
  Но командирът на Делта вече организираше това и ги викаше. "Това не е Англия, момчета. Да вървим. Изядох почти всички Хавайски острови, с които можах да се справя на тази ваканция.
  
  
  ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ
  
  
  
  ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО
  
  
  Дрейк, Кенеди и останалата част от щурмовия екип се срещнаха с Бен и Хейдън няколко часа по-късно във военна база близо до Хонолулу.
  
  С течение на времето. Бюрократичната бюрокрация беше прекратена. Неравните пътища са изгладени. Правителствата се караха, после се цупеха и най-накрая започнаха да говорят. Въстаналите бюрократи се успокоиха с политическия еквивалент по мед и мляко.
  
  А краят на света наближаваше.
  
  Играчите на Реал говореха, тревожеха се и спекулираха и спаха в лошо климатизирани сгради близо до Пърл Харбър. Дрейк веднага предположи, че замисленият поздрав на Бен означаваше, че нямат голям напредък в търсенето на следващата част от Один - очите Му. Дрейк скри изненадата си; той наистина вярваше, че опитът и мотивацията на Бен досега биха разрешили всички улики.
  
  Хейдън, проницателният помощник-министър на отбраната, му помогна, но напреднаха малко.
  
  Единствената им надежда беше, че другите апокалиптични участници - канадците и германците - се справят малко по-добре.
  
  Първоначално вниманието на Бен беше отклонено от разкритието на Дрейк.
  
  "Абел Фрей? Германски мозък? Разкарай се, задник."
  
  "Сериозно, приятелю. Бих ли те излъгал?"
  
  "Не цитирай Whitesnake пред мен, Мат. Знаете ли, нашата група има проблеми с изпълнението на музиката си и това не е смешно. Просто не мога да повярвам... Абел Фрей?"
  
  Дрейк въздъхна. "Е, започвам отново. ДА. Абел Фрей.
  
  Кенеди го подкрепи. "Видях го и все още искам да кажа на Дрейк да спре да говори глупости. Този човек е отшелник. Действието се развива в немските Алпи - "Замъкът на купона". Супермодели. Пари. Живот на суперзвезда."
  
  "Вино, жени и песни", каза Дрейк.
  
  "Стига!" каза Бен. "В известен смисъл", замисли се той, "това е идеалното покритие."
  
  "Лесно е да заблудиш невежите, когато си известен", съгласи се Дрейк. "Можете да изберете вашата дестинация - където искате да отидете. Контрабандата трябва да е лесна за тези хора. Просто намерете своя древен артефакт, изберете дипломатическото си куфарче и..."
  
  "...Вмъкнете това." Кенеди завърши гладко и обърна засмяните си очи към Бен.
  
  - Вие двамата трябва... - заекна той. "...Вие двамата трябва да си вземете шибана стая."
  
  В този момент Уелс се приближи. "Това нещо с Абел Фрей... беше решено да го запазим в тайна засега. Гледайте и чакайте. Разполагаме армия около замъка му, но му даваме свобода на действие, в случай че научи нещо, което ние не знаем.
  
  "На пръв поглед това звучи разумно", започна Дрейк, "но..."
  
  - Но той има сестра ми - изсъска Бен. Хейдън вдигна ръка, за да го успокои. - Те са прави, Бен. Карин е в безопасност... засега. Светът не е."
  
  Дрейк присви очи, но задържа езика си. С протести нищо няма да постигнете. Това само щеше да разсее приятеля му още повече. Отново имаше проблеми с разбирането на Хейдън. Дали новооткритият му цинизъм го разяждаше? Дали е мислила бързо за Бен, или е мислила мъдро за своето правителство?
  
  Във всеки случай отговорът беше същият. Изчакайте.
  
  Дрейк смени темата. Той прониза още една близо до сърцето на Бен. "Как са майка ти и баща ти?" - внимателно попита той. "Настаниха ли се вече?"
  
  Бен въздъхна болезнено. "Не, приятелю. На последното обаждане я споменаха, но й казах, че си е намерила втора работа. Ще помогне, Мат, но не за дълго.
  
  "Знам". Дрейк погледна Уелс и Хейдън. "Като лидери тук, вие двамата трябва да помогнете." След това, без да чака отговор, той каза: "Какви новини за Хайди и очите на Один?"
  
  Бен поклати глава с отвращение. "Много", оплака се той. "Има фрагменти навсякъде. Ето - чуйте това: за да пиете от Кладенеца на Мимир - Фонтанът на мъдростта във Валхала - всеки трябва да направи важна жертва. Един пожертва очите си, символизирайки желанието му да придобие знания за настоящи и бъдещи събития. След като се напи, той предвиди всички изпитания, които ще засегнат хората и боговете през вечността. Мимир прие Очите на Один и те лежат там оттогава, символ, който дори Бог трябва да плати за проблясък на висша мъдрост.
  
  - Добре - сви рамене Дрейк. "Стандартни исторически неща, а?"
  
  "Точно. Но това е точно така. Поетичната Еда, Сагата за Фленрих, е друга, която преведох като "Многото пътища на Хайди". Те обясняват какво се е случило, но не ни казват къде са Очите сега.
  
  - Във Валхала - направи гримаса Кенеди.
  
  "Това е норвежка дума за рая."
  
  - Тогава няма да имам шанс някога да ги намеря.
  
  Дрейк го обмисли. "И няма нищо друго? Господи, приятелю, това е последното парче!"
  
  "Проследих пътуването на Хайди - нейните пътувания. Тя посещава места, за които знаем, и след това се връща в дома си. Това не е Playstation, приятел. Без странични ефекти, без скрити постижения, без алтернативни пътища, нищо."
  
  Кенеди седна до Бен и размята косата си. "Може ли да сложи две парчета на едно място?"
  
  "Възможно е, но няма да се вписва добре в това, което знаем в момента. Други улики, последвани през годините, сочеха към един фрагмент на всяко място.
  
  - Значи искаш да кажеш, че това е нашата улика?
  
  "Ключът трябва да е Валхала", бързо каза Дрейк. "Това е единствената фраза, която обозначава място. И си спомням, че ти каза нещо по-рано за това, че Хайди е казала на Один, че знае къде са скрити очите му, защото той е издал всичките си тайни, когато е висял на кръста.
  
  "Дърво" - в този момент в стаята влезе Торстен Дал. Шведът изглеждаше изтощен, по-уморен от административната страна на работата си, отколкото от физическата. "Един висеше на Световното дърво."
  
  "Опа", промърмори Дрейк. "Същата история. Кафе ли е?"
  
  "Макадамия", Дал изглеждаше самодоволен. "Най-доброто, което Хавай може да предложи."
  
  "Мислех, че е спам", каза Кенеди, показвайки снизхождението си към New Yorker.
  
  "Спамът е много обичан на Хаваите", съгласи се Дал. "Но кафето управлява всичко. А макадамията на Kona е крал."
  
  - Значи искаш да кажеш, че Хайди е знаела къде е Валхала? Хейдън направи всичко възможно да изглежда повече объркана, отколкото скептична, когато Дрейк махна на някой да им донесе още кафе.
  
  "Да, но Хайди беше човек. Не Бог. Така че това, което тя би изпитала, ще бъде светски рай?"
  
  "Съжалявам, човече", пошегува се Кенеди. "Вегас е основан едва през 1905 г."
  
  - За Норвегия - добави Дрейк, опитвайки се да не се усмихне.
  
  Последва мълчание. Дрейк наблюдаваше как Бен преразглежда наум всичко, което беше научил досега. Кенеди стисна устни. Хейдън пое подноса с чаши за кафе. Уелс отдавна се беше оттеглил в ъгъла, преструвайки се, че спи. Дрейк си спомни интригуващите му думи - Трябва да ти кажа нещо. Нещо за май.
  
  Ще има време за това по-късно, ако изобщо го има.
  
  Бен се засмя и поклати глава. "Просто е. Господи, толкова е просто. Раят за един човек е... неговият дом."
  
  "Точно. Мястото, където е живяла. Нейното село. Нейната кабина - потвърди Дрейк. "Моите мисли също."
  
  "Кладенецът на Мимир се намира в село Хайди!" Кенеди се огледа, в очите й блестеше вълнение, след което закачливо ръга Дрейк с юмрук. - Не е лошо за пехотинец.
  
  "Истински мозък ми порасна, откакто напуснах." Дрейк забеляза, че Уелс леко трепва. "Най-добрият ход в живота ми."
  
  Торстен Дал се изправи на крака. "Тогава заминете за Швеция за последната част." Изглеждаше щастлив, че се завръща в родината си. "Ъмм... къде беше къщата на Хайди?"
  
  - Остерготланд - каза Бен, без да проверява. "Също така домът на Беоулф и Грендел е място, където все още говорят за чудовища, които бродят из земите през нощта."
  
  
  ТРИДЕСЕТ
  
  
  
  LA VEREIN, ГЕРМАНИЯ
  
  
  La Veraine, Замъкът на партито, се намираше на юг от Мюнхен, близо до границата с Бавария.
  
  Подобно на крепост, той се издигаше по средата на полегата планина, стените му бяха назъбени и дори осеяни със стрели на различни места. Кулите с кръгли върхове, издигащи се от двете страни на сводестите порти, и широката алея позволяваха на скъпите автомобили да спират със стил и да показват най-новите си постижения, докато подбрани папараци коленичиха, за да ги снимат.
  
  Абел Фрей водеше партито един по един, като поздрави няколко от най-важните гости и се увери, че моделите му се държат както се очаква от тях. Щипка тук, мърморене там, дори случайната шега ги накара всички да оправдаят очакванията му.
  
  В личните ниши той се преструваше, че не забелязва белите плочки, положени на високи до коленете стъклени маси, ръководителите се наведоха със сламки в ноздрите. Модели и известни млади актриси, облечени като бебета кукли от сатен, коприна и дантела. Розова плът, стонове и опияняващ аромат на похот. Петдесет инчови плазмени панели, показващи MTV и хардкор порно.
  
  Шатото беше изпълнено с музика на живо, със Слаш и Фърги, които изпълняваха "Beautiful Dangerous" на сцена, далеч от декадентските заведения - жизнерадостната рок музика вдъхна още повече живот на вече динамичното парти на Фрей.
  
  Модният дизайнер излезе, незабелязан от никого, и се насочи нагоре по главното стълбище към тихо крило на замъка. Още един полет и охраната му беше затворила сигурна врата зад него, достъпна само чрез клавишна комбинация и гласово разпознаване. Той влезе в стая, пълна с комуникационно оборудване и редица телевизионни екрани с висока разделителна способност.
  
  Един от най-доверените му фенове каза: "Точно навреме, сър. Алиша Майлс говори по сателитен телефон.
  
  "Отлично, Хъдсън. Криптирано ли е?"
  
  - Разбира се, сър.
  
  Фрей прие предложеното устройство, свивайки устни, когато беше принуден да доближи устата си толкова близо до мястото, където неговият лакей вече пръскаше слюнка.
  
  "Майлс, по-добре това да е вкусно. Имам пълна къща с гости, за които трябва да се грижа. Лъжата за удобството не му изглеждаше като изобретение. Това беше точно това, което тези никой нямаше нужда да чуят.
  
  "Достоен бонус, бих казал", добре поставеният английски тон прозвуча иронично. "Имам уеб адрес и парола за търсене на Parnevik."
  
  - Всичко е част от сделката, Майлс. И вече знаете, че има само един начин да получите бонуса.
  
  "Майло наоколо ли е?" Сега тонът се промени. Резачка за гърло. По-палави...
  
  "Само аз и най-добрият ми фен."
  
  "Ммм... Покани и него, ако искаш", гласът й се промени. "Но за съжаление трябва да бъда бърз. Влезте в www.locatethepro.co.uk и въведете паролата с малки букви: bonusmyles007,"хаха. - Мислех, че може да го оцениш, Фрей. Трябва да се появи стандартният формат за проследяване. Парневик е програмиран като четвърти. Трябва да можете да го проследите навсякъде.
  
  Абел Фрей мълчаливо отдаде чест. Алиша Майлс беше най-добрият оперативен агент, който някога бе използвал. - Достатъчно добре, Майлс. След като очите ви са под контрол, ще бъдете извън каишката. След това се върнете при нас и донесете фрагментите от канадците. Тогава ще говорим."
  
  Линията прекъсна. Фрей остави мобилния си телефон, щастлив засега. - Добре, Хъдсън - каза той. "Пали колата. Изпратете незабавно всички в Остерготланд. Последната фигура беше в обсега му, както и всички останали фигури, ако изиграха финалните игри правилно. - Майлоу знае какво да прави.
  
  Той огледа редица телевизионни монитори.
  
  "Кой от тях е Пленница 6 - Карин Блейк?"
  
  Хъдсън почеса рошавата си брада, преди да махне. Фрей се наведе напред, за да разгледа русото момиче, седнало в средата на леглото й, с изпънати крака до брадичката,
  
  Или по-точно да седи на леглото, което принадлежеше на Фрей. И ядене на храната на Фрей в заключената и охранявана колиба, която Фрей поръча. Използване на електричество, което Фрей плати.
  
  На глезена има верига, която той е проектирал.
  
  Сега тя му принадлежеше.
  
  "Незабавно изпратете видеото в моята стая на големия екран. След това кажете на готвача да сервира вечерята там. Десет минути след това имам нужда от моя експерт по бойни изкуства. Той замълча, замислен.
  
  - Кен?
  
  "Да, същият. Искам да отиде там и да й вземе обувките. Нищо друго за сега. Искам психологическото изтезание да е сладко дълго, докато този не бъде смачкан. Ще изчакам един ден и тогава ще й занеса нещо по-важно.
  
  "А затворник 7?"
  
  "Мили Боже, Хъдсън, отнасяй се добре с него, както би се отнасял със себе си. Най-доброто от всичко. Времето му да ни впечатли наближава..."
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ЕДНО
  
  
  
  ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО НАД ШВЕЦИЯ
  
  
  Самолетът се наклони. Кенеди Мур се събуди трепнато, облекчена, че се е събудила от турбуленцията, тъй като новият ден е прогонил собствения й Мрачен преследвач.
  
  Кейлъб съществуваше в сънищата й точно както в реалния свят, но през нощта той многократно я убиваше, като пъхаше живи хлебарки в гърлото й, докато тя се задави и беше принудена да дъвче и преглъща, единственото й предателство, измъчвано от ужаса в очите й , постоянен до угасването на последната искра.
  
  Внезапно събудена и изтръгната от дъното на ада, тя огледа кабината с диви очи. Беше тихо; цивилни и войници дремеха или си говореха тихо. Дори Бен Блейк заспа, стиснал лаптопа си, тревожните бръчки не бяха изгладени от съня и трагично не на място върху момчешкото му лице.
  
  Тогава тя видя Дрейк и той се втренчи в нея. Сега тревожните му бръчки просто подчертаха и без това поразителното му лице. Неговата честност и безкористност бяха очевидни, невъзможни за скриване, но болката, скрита зад самообладанието му, я караше да иска да го утешава... цяла нощ.
  
  Тя се усмихна на себе си. Още препратки към скали на динозаври. Времето на Дрейк беше страхотно забавно. Мина миг, преди да осъзнае, че вътрешната й усмивка може да е достигнала до очите й, защото той й се усмихна в отговор.
  
  И тогава, за първи път през всичките години, откакто влезе в Академията, тя съжали, че призванието й изисква от нея да десексуализира личността си. Искаше й се да знаеше как да оформя косата си така. Иска й се да е малко повече Селма Блеър и малко по-малко Сандра Бълок.
  
  Като каза всичко това, беше съвсем очевидно, че Дрейк я харесва.
  
  Тя му се усмихна в отговор, но в този момент самолетът отново се наклони и всички се събудиха. Пилотът съобщи, че са на час полет от местоназначението. Бен се събуди и тръгна като зомби, за да вземе остатъците от кафе Kona. Торстен Дал се изправи и се огледа.
  
  "Време е да включим наземния радар", каза той с полуусмивка.
  
  Те бяха изпратени да летят над Йостерготланд, насочвайки се към райони, където професор Парневик и Бен вярваха, че ще се намира селото на Хайди. Бедният професор очевидно изпитваше болка от отрязания връх на пръста си и беше дълбоко шокиран от това колко безсърдечен е бил неговият мъчител, но беше щастлив като кученце, когато им разказа за картата, гравирана върху Щита на Один.
  
  Пътят към Рагнарок.
  
  Предполага се.
  
  Досега никой не е успял да го преведе. Дали това беше поредната погрешна насока от страна на Алиша Майлс и нейния объркан екип?
  
  След като самолетът проби през грубия периметър на Дал, той посочи изображението, което се появи на телевизора на самолета. Наземният радар изпрати кратки импулси радиовълни в земята. Когато удари заровен предмет, граница или празнота, той отразява изображение в обратния си сигнал. В началото са трудни за идентифициране, но с натрупване на опит става по-лесно.
  
  Кенеди поклати глава към Дал. "Шведската армия има ли всичко?"
  
  "Това нещо е необходимо", каза й сериозно Дал. "Имаме хибридна версия на тази машина, която открива мини и скрити тръби. Много високотехнологичен."
  
  Зората избухна над хоризонта и след това беше прогонена от разкъсани сиви облаци, когато Парневик нададе вик. "Тук! Това изображение изглежда като старо викингско селище. Виждате ли кръглия външен ръб - това са защитните стени - и правоъгълните предмети вътре? Това са малки жилища."
  
  "И така, нека да определим коя е най-голямата къща..." започна припряно Бен.
  
  "Не", каза Парневик. "Това трябва да е дълга къща на общността - място за срещи или празник. Хайди, ако наистина беше тук, щеше да има втората по големина къща.
  
  Докато самолетът бавно се спускаше, се появяваха по-ясни изображения. Селището скоро беше ясно маркирано на няколко фута под земята и скоро се видя втората по големина къща.
  
  "Виждате това", Дал посочи по-наситения цвят, толкова слаб, че можеше да не бъде забелязан, освен ако някой не го търси. "Това означава, че има празнота и тя се намира точно под къщата на Хайди. - По дяволите - каза той, обръщайки се. "Тя построи къщата си точно над кладенеца на Мимир!"
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ДВЕ
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕЦИЯ
  
  
  След като бяха на земята и изминаха няколко мили през влажни ливади, Дал нареди да спрат. Дрейк огледа това, което можеше да опише само като, в новия дух на Дино-Рок, който той и Кенеди споделяха, пъстра група. Шведите и SGG бяха представени от Торстен Дал и трима от хората му, SAS от Уелс и десет войници. Единият остана на Хаваите, ранен. Delta Team беше намален до шест души; тогава бяха Бен, Парневик, Кенеди и самият той. Хейдън остана със самолета.
  
  Нямаше нито един човек сред тях, който да не се тревожи от трудностите на тяхната задача. Фактът, че самолетът чакаше, напълно зареден с гориво и въоръжен, с Фигурите на борда, готов да ги отведе навсякъде по света, само подчерта още повече сериозността на ситуацията.
  
  "Ако това помага", каза Дал, докато всички го гледаха с очакване, "не виждам как могат да ни намерят този път", посочи той. "Започнете с използване на леки експлозиви, за да изчистите няколко фута надолу, след което е време за рейк."
  
  - Внимавай - кърши ръце Парневик. "Не искаме колапс."
  
  - Не се притеснявай - каза Дал весело. "Измежду различните сили тук, мисля, че разполагаме с опитен екип, професоре."
  
  Чу се заядлив смях. Дрейк огледа обкръжението им. Те изградиха широк периметър, оставяйки мъже на върха на няколко хълма, които заобикаляха мястото, където проникващият в земята радар показа, че някога е имало стара караулна. Само ако беше достатъчно добро за викингите и всичко останало...
  
  Равнините бяха тревисти и спокойни, лекият бриз едва раздвижваше дърветата, които растяха на изток от мястото им. Започна леко да ръми и после спря, преди да опита отново.
  
  Мобилният телефон на Бен иззвъня. Очите му придобиха призрачен вид. "Татко? Просто зает. Ще ти се обадя на кърмата. Той затвори устройството, гледайки Дрейк. - Нямам време - промърмори той. "Те вече знаят, че нещо се случва, просто не знаят какво е то."
  
  Дрейк кимна и изгледа първата експлозия, без да трепне. Трева, торф и мръсотия полетяха във въздуха. Това веднага беше последвано от друг, малко по-дълбок удар и втори облак се издигна от земята.
  
  Няколко мъже се приближиха с гърмежи напред, държейки лопати и оръжия. Сюрреалистична сцена.
  
  - Внимавай - промърмори Парневик. "Не бихме искали някой да си намокри краката." Той се засмя, сякаш това беше най-голямата шега в историята.
  
  По-ясно общо изображение показва дупка под дългата къща на Хайди, която води до огромна пещера. Ясно е, че там е имало нещо повече от просто кладенец и екипът е бил предпазлив. Отне още един час внимателно разкопаване и няколко паузи, докато Парневик кукурикаше и изучаваше откритите артефакти, преди да изчезнат във въздуха.
  
  Дрейк използва това време, за да подреди мислите си. Към днешна дата той се чувстваше като на влакче в увеселителен парк без никакви спирачки. Дори след всички тези години той все още беше по-свикнал да изпълнява заповеди, отколкото да изпълнява план за действие, така че му трябваше повече време за размисъл, отколкото, да речем, Бен Блейк. Знаеше две неща със сигурност - те винаги изоставаха и враговете им ги принуждаваха да реагират на ситуации, а не да ги създават; без съмнение това е резултат от факта, че те влязоха в тази надпревара зад опонентите си.
  
  Сега е време да започнете да печелите това състезание. Нещо повече, те изглеждаха единствената фракция, посветена на спасяването на света, вместо да го рискува.
  
  "Ти вярваш ли в истории за призраци?" - прошепна древен глас в ума му.
  
  Не, той отговори по същия начин, както тогава. Но аз вярвам в историите на ужасите...
  
  По време на последната си мисия като член на тайната SRT, специална част на SAS, той и трима други членове на неговия екип, включително Алиша Майлс, се натъкват на отдалечено село в Северен Ирак, жителите му са измъчвани и убивани. Ако приемем очевидното, това, което те разследваха... беше да намерят британски и френски войници, все още в агоните на разпита.
  
  Това, което последва, помрачи останалите дни на Мат Дрейк на Земята. Заслепени от ярост, той и другите двама членове на екипа спряха мъчението.
  
  Още един инцидент с "приятелски огън" сред многото.
  
  Алиша Майлс стоеше и гледаше, неопетнена от каквито и да било странности по един или друг начин. Тя не можа да спре мъченията и не можа да спре смъртта на мъчителите. Но тя изпълни заповедите на своя командир.
  
  Мат Дрейк.
  
  След това животът на войника приключи за него, всички романтични връзки, които тя поддържаше, бяха разбити на парчета. Но напускането на службата не означаваше, че спомените избледняха. Съпругата му го будеше нощ след нощ и след това се измъкна от мокрото си легло, плачейки долу, когато той отказа да си признае.
  
  Сега той забеляза Кенеди, застанала срещу него, усмихната, сякаш беше в самолет. Косата й беше разпусната, а лицето й стана жизнено и палаво от усмивката й. Центрирани очи и тяло на Victoria's Secret, съчетани с благоприличие на учител и бизнес сдържаност. Доста смесено.
  
  Той се ухили в отговор. Торстен Дал извика: "Влезте дълбоко в четенето! Имаме нужда от водач за потомците."
  
  Когато Бен го попита какво е Descender, той само се ухили. "Направо като холивудска легенда, приятелю. Помните ли как крадец скочи от сграда и скокът му беше регулиран до милиметър, преди падането му да бъде спряно? Е, Blue Diamond Lander е устройството, което използват.
  
  "Готино".
  
  Дрейк забеляза, че старият му командир бавно се разхожда наоколо и взе предложената бутилка кафе. Този чат беше в процес на създаване. Дрейк искаше да сложи край.
  
  "Май?" - попита той, свеждайки здраво устни към земята, за да не разбере никой въпроса му.
  
  "Хм?" - Попитах.
  
  "Просто ми кажете".
  
  "Божичко, пич, след очевидната липса на информация, която предоставяш относно старото си хоби, едва ли мога да разчитам на раздаване на безплатни стоки сега, нали?"
  
  Дрейк не можа да не потисне усмивката си. "Ти си мръсен старец, знаеш ли това?"
  
  "Това е, което ме държи на върха в моята игра. Сега ми разкажи история от някоя от нейните тайни мисии - която и да е от тях.
  
  "Ами... може да проваля шанса ти тук и да ти дам нещо кротко", каза Дрейк. "Или можеш да изчакаш, докато всичко това свърши и аз ще ти дам златото... ти знаеш единствения."
  
  "Tokyo Cos-con?"
  
  "Кос-кон в Токио. Когато Май отиде под прикритие на най-голямата японска конвенция за косплей, за да проникне и залови триадите Фучу, които ръководеха порно индустрията по това време."
  
  Уелс изглеждаше така, сякаш ще получи припадък. - Господи, Дрейк. Ти си идиот. Добре тогава, но повярвай ми, сега си ми длъжник - той си пое дъх. "Японците току-що я измъкнаха от Хонконг, точно под фалшива самоличност, без предупреждение, напълно унищожавайки прикритието, което тя изграждаше в продължение на две години."
  
  Дрейк го погледна недоверчиво с отворена уста. "Никога".
  
  - Моите думи също.
  
  "Защо?"
  
  "И следващият ми въпрос. Но, Дрейк, не е ли очевидно?"
  
  Дрейк се замисли. "Само че тя е най-доброто, което имат. Най-доброто, което някога са имали. И трябва да са отчаяни за това.
  
  - Приемаме обаждания от Министерството на правосъдието и министър-председателите от около петнадесет часа, точно като янките. Те ще ни признаят всичко - изпратили са я да разузнае La Veraine, защото това е единствената връзка, която са открили с тази бъркотия, която вече е ескалирала в най-голямото събитие, случващо се на планетата в момента. Въпрос на часове е да бъдем принудени да им признаем."
  
  Дрейк се намръщи. "Има ли причина да не си призная точно сега? Мей би било фантастично придобиване."
  
  "Съгласен съм, приятелю, но правителствата са си правителства и независимо дали светът е в опасност или не, те обичат да играят своите малки игри, нали?"
  
  Дрейк посочи дупка в земята. "Изглежда, че са готови."
  
  
  * * *
  
  
  Скоростта на спускане на Дрейк беше определена на 126 фута. Устройство, наречено муцуна с бързо освобождаване, беше поставено в ръката му и му беше връчена раница. Той дръпна пожарникарски шлем с фенерче, прикрепено към главата му, и рови в раницата си. Голямо фенерче, кислороден резервоар, оръжие, храна, вода, радио, първа помощ - всичко, от което се нуждае за пещернячество. Той нахлузи чифт здрави ръкавици и отиде до ръба на ямата.
  
  - Джеронимо? той помоли Кенеди, който остана горе с Бен и професора, да им помогне да наблюдават периметъра им.
  
  "Или хванете глезените си, изпънете задника си и се надявайте", каза тя.
  
  Дрейк й се ухили злобно, "Ще се върнем към това по-късно", каза той и скочи в тъмнината.
  
  Той веднага усети спусъка за освобождаване на червения диамант. Скоростта на падането му намаляваше с падането и малкото му колело тиктакаше сто пъти в секунда. Стените на кладенеца - за щастие вече сухи - проблясваха в калейдоскопични проблясъци като в стар черно-бял филм. Най-накрая спускането се забави до пълзене и Дрейк усети как ботушите му леко отскачат от твърдата скала. Той стисна дулото и усети как спусъкът се освобождава от предпазния му колан. Дрейк прегледа процеса на превръщането му в Асцендент, преди да се отправи към мястото, където чакаха Дал и половин дузина мъже.
  
  Подът изхрущя тревожно, но той го приписа на мумифицирани отломки.
  
  "Тази пещера е странно малка в сравнение с това, което видяхме на наземния радар", каза Дал. "Може да е сбъркал изчисленията си. Разпръснете се и потърсете... тунел... или нещо подобно.
  
  Шведът сви рамене, развеселен от собственото си невежество. Дрейк го хареса. Той бавно заобиколи пещерата, като изучаваше неравните стени и трепереше, въпреки даденото му дебело наметало. Хиляди тонове скали и пръст го притискаха и ето го, опитвайки се да проникне по-дълбоко. За него това звучеше като войнишки живот.
  
  Дал общува с Парневик чрез двупосочен видеотелефон. Професорът извика толкова много "предложения", че Дал изключи звука след две минути. Войниците се разхождаха из пещерата, докато едно от момчетата от Делта не извика: "Имам резби тук. Въпреки че е малко нещо.
  
  Дал изключи видеофона. Гласът на Парневик прозвуча силно и ясно и спря, когато Дал донесе мобилния телефон до стената.
  
  - Виждате ли това?
  
  "Да! Det ar сутиен! Сутиен!" Парневик загуби английския си от вълнение. "Уокнот... ммм... възел от убити воини. Това е символът на Один, тройният триъгълник или Боромейският триъгълник, свързан с идеята за славната смърт в битка."
  
  Дрейк поклати глава. "Кървави викинги".
  
  "Този символ често се среща върху "картинни камъни", които изобразяват смъртта на героични воини, пътуващи с лодка или на кон до Валхала - двореца на Один. Това допълнително засилва идеята, че сме открили светска Валхала."
  
  "Съжалявам, че ви развалям парада, приятелю", каза прямият мъж от SAS, "но тази стена е дебела колкото тъща ми."
  
  Всички отстъпиха крачка назад, проблясвайки светлините на шлемовете си по недокоснатата повърхност.
  
  - Трябва да е фалшива стена. Мъжът почти изкрещя от вълнение. "Трябва да е!"
  
  "Чакай", чу Дрейк младия глас на Бен. "Също така се казва, че Валкнот се нарича още Смъртният възел, символ на последователите на Один, които са имали склонност към насилствена смърт. Наистина вярвам, че това може да е предупреждение.
  
  "Глупости". Въздишката на Дрейк беше искрена.
  
  "Ето една мисъл, момчета", долетя гласът на Кенеди. "Какво ще кажете за по-щателна проверка на всички стени. Ако получите повече Walknotts, но след това намерите празна стена, бих избрал тази.
  
  - Лесно ти е да кажеш - промърмори Дрейк. "Да бъдеш там горе и всичко останало."
  
  Те се разделят, прочесвайки скалистите стени сантиметър по сантиметър. Те изстъргаха вековния прах, изчеткаха паяжините и прогониха мухъла. В крайна сметка те намериха още три Valknots.
  
  - Страхотно - каза Дрейк. "Това са четири стени, четири възли. Какво, по дяволите, да правим сега?"
  
  "Всички еднакви ли са?" - попита учудено професорът.
  
  Един от войниците показа изображение на Парневик на екрана на видеофона. "Е, не знам за вас, но аз съм сигурен, че ми писна да го слушам. Проклетият швед отдавна щеше да ни довърши."
  
  - Чакай - каза гласът на Бен. "Очите са в кладенеца на Мимир, а не..." гласът му се изгуби зад съскането на статичното смущение и тогава екранът потъмня. Дал го разтърси, включи и изключи, но без резултат.
  
  "Глупости. Какво се опитваше да каже?
  
  Дрейк се канеше да направи предположение, когато видеофонът се върна към живот и лицето на Бен изпълни екрана. "Не знам какво се случи. Но чуйте - Очите са в кладенеца на Мимир, а не в пещерата под него. разбираш ли?"
  
  "Да. Значи ги подминахме по пътя надолу?"
  
  "Мисля, че да".
  
  "Но защо?" - попита невярващо Дал. "Тогава защо изобщо е създадена тази пещера? И наземният радар ясно показа, че отдолу има огромно пространство. Разбира се, Парчето трябваше да е там долу.
  
  - Освен ако... - Дрейк почувства ужасен студ. - Освен ако това място не е капан.
  
  Дал изведнъж изглеждаше несигурен. "Как така?"
  
  "Това пространство под нас ли е? Ами ако това е бездънна яма?"
  
  "Това означава, че стоиш върху глинена възглавница!" Мъжът изкрещя от ужас. "Капан! Може да рухне всеки момент. Махай се оттам веднага!"
  
  Те се взираха един в друг за един безкраен миг на отчаяна смъртност. Всички толкова много искаха да живеят. И тогава всичко се промени. Това, което някога беше пукнатина в бетонния под, сега беше напукан твърд панел. Този странен разкъсващ звук не беше от изместването на камъка, а от факта, че подът бавно се разцепваше от край до край.
  
  С безкрайна яма под тях...
  
  Шестимата мъже се нахвърлиха яростно върху двамата Асценденти. Когато стигнаха там, все още жив, Дал извика да възстановят реда.
  
  "Вие двамата вървете първи. За бога, бъди суров."
  
  "И по пътя си нагоре", коментира Парневик, "внимавайте особено за обкръжението си. Не искаме да пропуснем артефакта."
  
  - Не бъди идиот, Парневик. Дал беше извън себе си от предчувствия. Дрейк никога преди не го беше виждал такъв. - Последните двама от нас ще проверят, докато вървим - каза той, втренчен в Дрейк. "Това сме аз и ти".
  
  Видеофонът отново изписука и се изключи. Дал го разтърси, сякаш се опитваше да го удуши. "Проклет от янките, без съмнение."
  
  На първите двойки им отне три минути, за да достигнат нивото на земята. След това още три за втория чифт. Дрейк помисли за всички неща, които биха могли да се случат за шест минути - опит за цял живот или нищо. За него това беше последното. Нищо освен скърцането на глина, стонът на движещ се камък, скърцането на случайността, решаваща дали да го възнагради с живот или смърт.
  
  Подът под първия символ, който намериха, се беше срутил. Нямаше предупреждение; сякаш подът просто е изпуснал духа си и е потънал в забрава. Дрейк се изкачи доколкото можеше нагоре по кладенеца. Балансираше настрани, а не на крехкия под на пещерата. Дал прегърна другата страна на кладенеца, стискайки парче зелен канап с две ръце, пръстенът на сватбения му пръст отразяваше фенера върху шлема на Дрейк.
  
  Дрейк погледна нагоре, търсейки някакви здрави връвчици, които биха могли да прикрепят към коланите си. След това чу Дал да крещи: "Мамка му!" и погледна надолу точно навреме, за да види как видеофонът се върти от край до край в злобно забавен каданс, преди да падне с хрущене на пода на пещерата.
  
  Отслабен, твърдият диск поддаде, пропадайки в черна дупка като старите мечти на Дрейк да създаде семейство. Буря дойде към тях, изпускайки мътен въздух, изпълнен с неописуема тъмнина от мястото, където слепите създания се криеха и плъзгаха.
  
  И, гледайки надолу към тази бездна от безименна сянка, Дрейк преоткри детската си вяра в чудовищата.
  
  Чу се слаб плъзгащ се звук и едно въже се спусна отгоре, пляскайки. Дрейк с благодарност го грабна и го прикрепи към колана си. Дал направи същото, изглеждайки идентично бял, и двамата натиснаха съответните си бутони.
  
  Дрейк наблюдаваше висотомера. Той изучаваше своята половина от кладенеца, докато Дал я копираше от другата страна. Няколко пъти те спираха и се навеждаха напред, за да разгледат по-отблизо, но всеки път не намираха нищо. Изминаха сто фута, а после деветдесет. Дрейк окървави ръцете си, но не намери нищо. Вървяха, вече петдесет фута, и тогава Дрейк видя липсата на светлина, полумрак, който просто погълна светлината, която той хвърли върху нея.
  
  Широка дървена дъска, назъбена по ръбовете, недокосната от влага или плесен. Дрейк можеше да види резбите по повърхността му и му отне известно време да позиционира шлема правилно.
  
  Но когато го направи...
  
  очи. Символично изображение на очите на Один, издълбано от дърво и оставено тук... от кого?
  
  От самия Один? Преди хиляди години? Автор: Хайди? Беше ли повече или по-малко правдоподобно?
  
  Дал хвърли тревожен поглед надолу. "Заради всички ни, Дрейк, не изпускай това."
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ТРИ
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕЦИЯ
  
  
  Дрейк излезе от кладенеца на Мимир, държейки високо дървената плоча като трофей. Преди да успее да каже и дума, той беше грубо издърпан от колана си и хвърлен на земята.
  
  "Хей, успокой се..." Той погледна надолу към багажника на мечтаната машина от Хонг Конг, една от новите. Той се претърколи леко и видя мъртви и умиращи войници да лежат на тревата - Delta, SGG, SAS - и зад тях Кенеди, коленичила с пистолет, насочен към главата си.
  
  Видях как Бен беше принуден да стои изправен със задушаване, безмилостните ръце на Алиша Майлс стискаха здраво врата му. Сърцето на Дрейк почти се разби, когато видя Бен все още да стиска мобилния си телефон в ръката си. Вкопчен до последния си дъх...
  
  "Нека британецът стои", канадецът Колби Тейлър влезе в полезрението на Дрейк. "Нека гледа как приятелите му умират - доказателство, че мога да взема всяка част от него, преди да отнема живота му."
  
  Дрейк позволи на огъня на битката да проникне в крайниците му. "Всичко, което доказвате, е, че това място отговаря на това, което пише в проклетия пътеводител - че е земя на чудовища."
  
  "Колко поетично", засмя се милиардерът. "И това е истина. Дай ми Очите." Той протегна ръце като дете, което иска още. Наемникът предаде изображение на очите на Один. "Глоба. Това е достатъчно. Къде е твоят самолет, Дрейк? Искам парчета от теб и след това да се махна от тази шибана дупка.
  
  "Няма да постигнеш нищо без Щита", каза Дрейк... първото нещо, което му дойде наум. "И след това разберете как става карта за Ragnarok."
  
  "Глупак", засмя се отвратително Тейлър. "Единствената причина, поради която сме тук днес, а не преди двайсет години, е, че Щитът беше намерен едва наскоро. Сигурен съм обаче, че вече знаете това. Опитваш се да ме забавиш? Мислиш ли, че ще се подхлъзна и ще ти дам още един шанс? Е, г-н Дрейк, нека ви кажа. Тя... - той посочи Алисия, - тя не се подхлъзва. Тя. . твърдо златно дупе, това е тя!"
  
  Дрейк наблюдаваше как бившият му колега удуши Бен до смърт. "Тя ще ви продаде на този, който предложи най-висока цена."
  
  "Аз съм предложили най-високата цена, ти пълен глупак."
  
  И по волята на Провидението някой се възползва от този момент, за да изстреля куршум. Изстрелът отекна силно в гората. Един от наемниците на Тейлър колабира с ново трето око, умирайки мигновено.
  
  Колби Тейлър изглеждаше невярващ за секунда. Изглеждаше така, сякаш Брайън Адамс току-що е изскочил от гората и е започнал да пуска "Summer of '69". Очите му се превърнаха в чинии. Тогава един от неговите наемници се блъсна в него, събаряйки го на земята, наемникът кървеше, крещеше и се бореше, умирайки. Дрейк беше до тях за миг, когато оловото разкъса въздуха над тях.
  
  Всичко се случи едновременно. Кенеди хвърли тялото си нагоре. Горната част на черепа й беше толкова плътно в контакт с брадичката на охранителя, който я покриваше, че той дори не осъзна какво се е случило. Мигновено затваряне.
  
  Залп от куршуми летеше напред-назад; наемниците, заловени на открито, бяха унищожени.
  
  Торстен Дал беше освободен, когато наемникът, който го държеше, загуби три четвърти от главата си от третия изстрел, който отекна от пушката. Командирът на SGG се приближи като рак до професор Парневик и започна да влачи стареца към купчина храсти.
  
  Първата мисъл на Дрейк беше за Бен. Докато се готвеше да направи отчаян залог, недоверието го разтърси като хилядаватов електромагнитен импулс. Алиша хвърли момчето настрана и се насочи към самия Дрейк. Изведнъж в ръката й се появи пистолет; нямаше значение кой. Тя беше еднакво смъртоносна и с двете.
  
  Тя го вдигна, фокусирайки се върху него.
  
  Дрейк разпери ръце встрани в смутен жест. Защо?
  
  Усмивката й беше радостна, като тази на демон, който е открил недокоснато месо в леговище, което смяташе, че отдавна е изразходвано.
  
  Тя дръпна спусъка. Дрейк трепна, очаквайки горещина, после изтръпване и след това болка, но умственото му око настигна мозъка му и той видя, че тя е променила прицела си в последния момент... и е пуснала три куршума в наемника, покриващ възмутената фигура на Колби Тейлър. Нека не поемаме рискове.
  
  Двама войници от SAS и двама морски пехотинци от Delta оцеляха. SAS грабна Бен и го отвлече. Това, което е останало от Delta Team, е готово да отвърне на огъня по близката горичка.
  
  Проехтяха още изстрели. Човекът от Делта се обърна и падна. Другият пълзеше по корем до мястото, където беше паднал Уелс, от другата страна на кладенеца на Мимир. Легналото тяло на Уелс се дръпна, когато американецът го дръпна, доказателство, че е жив.
  
  Следващите няколко минути минаха в мъгла. Алисия изкрещя от гняв и скочи след американския войник. Когато той се обърна и се изправи срещу нея с юмруци, тя спря за секунда.
  
  "Обърни се", чу я Дрейк да казва. "Просто се махни."
  
  "Няма да изоставя този човек."
  
  "Вие, американците, просто си починете", каза тя, преди да отприщи целия ад. Най-добрият играч на Америка се отдръпна, препъвайки се през гъстата трева, първо се държеше за едната си ръка, а след това олюлявайки се, тъй като беше счупена, преди да загуби зрението си с едното си око и накрая да рухне, без дори да трепне.
  
  Дрейк изпищя, тичайки към Алиша, докато тя вдигаше Уелс за яката.
  
  "Луд ли си?" - той извика. "Напълно луд ли си?"
  
  - Той отива в кладенеца - очите на Алиша бяха убийствени. "Можеш да се присъединиш към него или не, Дрейк. Твое решение."
  
  "Защо, в името на Бога? Защо?"
  
  "Един ден, Дрейк. Един ден, ако преживееш това, ще разбереш."
  
  Дрейк спря, за да си поеме дъх. Какво имаше предвид? Но да загуби концентрация сега, би означавало да покани смъртта толкова сигурно, колкото ако се беше самоубил. Той призова спомените си от обучението, ума си, всичките си SAS умения. Удари я с прав боксов удар, удар, центриране. Тя се противопостави, като се увери, че всеки път удря китката му със смазваща сила, но сега той беше съвсем близо.
  
  Където искаше да бъде.
  
  Той посочи с пръст врата й. Тя направи крачка встрани, право в повдигащото му се коляно, с цел да счупи няколко ребра и да забави падането си.
  
  Но тя се претърколи между коленете му, докато не бяха шокиращо близо, на сантиметри едно от друго, очи в очи.
  
  Огромни очи. Прекрасни очи.
  
  Те принадлежаха на един от най-големите хищници в света.
  
  - Слаб си като плетено бебе, Мат.
  
  Шепотът й смрази костите му, когато тя пристъпи напред, протегна ръка и го хвърли във въздуха. Той се приземи по гръб, задъхан. Нито секунда по-късно тя беше върху него, колене се блъскаха в слънчевия му сплит, чело се удряше в неговото, което го караше да вижда звезди.
  
  Гледайки се отново в очите, тя прошепна: "Легни".
  
  Но не той трябваше да направи избора. Единственото, което можеше да направи, беше да вдигне ръка, претърколи се настрани, за да гледа как тя влачи полусъзнателния Уелс към ръба на бездънната яма, известна като Кладенеца на Мимир.
  
  Дрейк изпищя, борейки се да коленичи. Смутен от поражението, шокиран от това колко предимства бе загубил, откакто се присъедини към човешката раса, той можеше само да гледа.
  
  Алиша претърколи Уелс през ръба на кладенеца. Командирът на SAS дори не извика.
  
  Дрейк се олюля, когато се изправи на крака, главата и тялото му крещяха. Алиша се приближи до Колби Тейлър, все още свежа и пъргава като пролетно агне. Дрейк, с гръб към германците, се чувстваше почти беззащитен като моряк на сал срещу праисторически Кракен, но не трепна.
  
  Алиша издърпа тялото на мъртвия наемник от Тейлър. Милиардерът се изправи с широко отворени очи и погледна от Майлс към Дрейк към дърветата.
  
  Иззад обвитите в мъгла стволове започнаха да се появяват фигури, подобни на призраци, които се чувстваха като у дома си в тази легендарна страна. Илюзията беше разбита, когато се приближиха достатъчно, за да видят оръжията си.
  
  Дрейк вече се е разхождал. Можеше да види хората, които се приближаваха, знаеше, че това са приличащи на лешояди германци, дошли да вземат цялата плячка.
  
  Дрейк погледна с недоумение оръжието на тяхната победа. Алисия просто хвана канадския милиардер за чатала и го стисна, докато очите му не изскочиха от главата му. Тя се усмихна на объркването му, преди да го заведе до кладенеца на Мимир и да наведе главата му над ръба.
  
  Дрейк осъзна, че има други приоритети. Той заобиколи действието, използвайки Алиша и Тейлър като щит. Стигна до храста и продължи да върви, изкачвайки се бавно по малък тревист хълм.
  
  Алиша посочи в дупката и разтърси Тейлър, докато той не помоли за милост."Може би ще намериш нещо за събиране там, ти, мегаломански идиот", изсъска тя и хвърли тялото му в безкрайната празнота. Виковете му отекнаха известно време, след което спряха. Дрейк се чудеше дали човек, който е паднал в бездънна яма, крещи вечно и ако никой не го чуе, наистина ли се брои?
  
  По това време Майло беше стигнал до приятелката си. Дрейк го чу да казва: "Защо, по дяволите, направи това? Шефът би харесал този задник жив.
  
  И отговорът на Алисия: "Млъкни, Майлоу. Очаквах с нетърпение срещата с Абел Фрей. Готови ли сте да тръгваме?"
  
  Майлоу се ухили злобно към върха на хълма. - Няма ли да ги довършим?
  
  "Не бъди задник. Те все още са въоръжени и държат високото място. Имате ли това, за което дойдохме?"
  
  "Всичките девет части на Один присъстват и функционират. Самолетът ви е изпържен!" - той извика. "Забавлявайте се през нощта на тази мъртва земя!"
  
  Дрейк наблюдаваше как германците се оттеглят предпазливо. Светът просто се люлееше на ръба. Те изминаха целия този път и направиха много жертви. Те се забиха в земята.
  
  Само за да загуби всичко от германците на последната линия.
  
  "Да", Бен улови погледа му с безрадостна усмивка, сякаш прочете мислите му. "Сякаш животът имитира футбола, а?"
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕЦИЯ
  
  
  Слънцето залязваше под ясен хоризонт, докато европейците и единственият им останал американски съюзник накуцваха към по-високото място. Подухваше слаб студен ветрец. Бърза оценка разкрива, че един от войниците на SAS е ранен, а професор Парневик е в шок. Това не е изненадващо, като се има предвид какво е преживял.
  
  Дал се свърза с местоположението им чрез сателитен телефон. Помощта беше на около два часа.
  
  Дрейк се отпусна до Бен, когато спряха в малка горичка от голи дървета с открита равнина около тях.
  
  Първите думи на Бен: "Знам, че други хора са загинали, Мат, но просто се надявам Карин и Хейдън да са добре. Наистина съжалявам."
  
  Дрейк беше неудобно да признае, че е забравил, че Хейдън все още е в самолета. "Не се безпокойте. Естествено е. Шансовете са изключително добри за Карин, справедливи и за Хейдън", призна той, загубил способността си да разкрасява някъде по време на мисията. - Как се държиш, приятел?
  
  Бен вдигна мобилния си телефон. "Все още жив".
  
  "Изминахме дълъг път от модното ревю."
  
  - Едва го помня - каза Бен сериозно. "Мат, почти не си спомням какъв беше животът ми преди това да започне. И вече минаха... дни?"
  
  "Мога да ти напомня, ако искаш. Фронтмен на The Wall of Sleep. Припада над Тейлър Момсън. Мобилният телефон е претоварен. Просрочени наеми. Припадам от Тейлър.
  
  "Загубихме всичко."
  
  "Без лъжа, Бен - не бихме могли да стигнем дотук без теб."
  
  "Познаваш ме, приятелю. Бих помогнал на всеки." Това беше стандартен отговор, но Дрейк можеше да каже, че е доволен от похвалата. Той не забрави това, когато Бен надхитри костюмите и дори скандинавския професор.
  
  Без съмнение Хейдън видя това в него. Тя видя как човекът вътре започва да прозира. Дрейк се молеше за нейната безопасност, но в момента не можеше да направи нищо за нея.
  
  Кенеди падна до тях. "Надявам се, че не съм ви безпокоил, момчета. Изглеждаш доста добре."
  
  "Не ти", каза Дрейк и Бен кимна. "Сега ти си един от нас."
  
  "Хм, благодаря, предполагам. Комплимент ли е?"
  
  Дрейк повдигна настроението. "Всеки, който може да изиграе няколко Dino Rock игри с мен, е мой брат за цял живот."
  
  "Цяла нощ, човече, цяла нощ."
  
  Бен изпъшка. - И така - той се огледа. "Току-що се стъмни."
  
  Дрейк погледна към безкрайните поляни. Последната ивица тъмночервено току-що капеше от най-далечния хоризонт. "По дяволите, обзалагам се, че тук става студено през нощта."
  
  Дал се приближи до тях. "Значи това е краят, хора? Готови ли сме? Светът има нужда от нас."
  
  Пронизващият вятър разкъса думите му на парчета, разпръсна ги из равнините.
  
  Парневик говореше от мястото, където си почиваше, облегнат гръб на едно дърво. "Слушай, хм, ти ми каза, че си видял единственото известно изображение на частите в истинската им подредба. Картина, която някога е принадлежала на Джон Дилинджър.
  
  "Да, но нещото беше на турне през 60-те години", обясни Дал. "Не можем да сме сигурни, че не е копирано, особено от някой от тези обсебени от историята викинги."
  
  Професорът беше достатъчно здрав, за да измърмори: "О. Благодаря ти."
  
  Пълна тъмнина и милиони звезди блестяха отгоре. Клоните се поклащаха и листата шумоляха. Бен инстинктивно се приближи до едната страна на Дрейк. Кенеди направи същото с другия.
  
  Там, където бедрото на Кенеди докосна неговото, Дрейк усети огън. Всичко, което можеше да направи, беше да се съсредоточи върху това, което Дал казваше.
  
  - Щитът - каза шведът - е последната ни надежда.
  
  Нарочно ли седи толкова близо? Дрейк се замисли. докосване....
  
  Господи, беше минало много време, откакто се чувстваше така. Това го върна към дните, когато момичетата бяха момичета, а момчетата бяха нервни, носеха тениски в снега и развеждаха приятелките си из града в съботния следобед, преди да им купят любимия си диск и да се почерпят с пуканки и сламка в киното .
  
  Невинни дни, отдавна отминали. Дълго запомнен и, за съжаление, изгубен.
  
  - Щит? Той се намеси в разговора. "Какво?"
  
  Дал го изгледа намръщено. "Продължавай, дебело йоркширско копеле. Казахме, че щитът е основният детайл тук. Без него не може да се постигне нищо, тъй като той определя местоположението на Ragnarok. Освен това е направен от различен материал от останалите части - сякаш има различна роля. Мишена. "
  
  "Като например?"
  
  "Фуууук", каза Дал с най-добрия си оксфордски акцент. "Попитайте ме нещо за спорта."
  
  "ДОБРЕ. Защо, по дяволите, Лийдс Юнайтед все пак подписа с Томас Бролин?
  
  Лицето на Дал се удължи и после се втвърди. Той се канеше да протестира, когато странен шум наруши тишината.
  
  Вик. Стон от мрака.
  
  Звук, който предизвиква първичен страх. "Христос е жив", прошепна Дрейк. "Какво- ?"
  
  Пак се случи. Вой, подобен на животински, но гърлен, сякаш от нещо голямо. Това караше нощта да пълзи.
  
  "Помниш ли?" С шепот, неестествен от ужас, Бен каза: "Това е страната на Грендел. Чудовището от Беоулф. Все още се носят легенди, че по тези места живеят чудовища.
  
  "Единственото нещо, което си спомням от Беоулф, беше дупето на Анджелина Джоли", каза нежно Дрейк. "Но предполагам, че същото може да се каже за повечето от нейните филми."
  
  "Шшш!" - изсъска Кенеди. "Какъв е този шум, по дяволите?"
  
  Воят се чу отново, вече по-близо. Дрейк отчаяно се опитваше да различи нещо в тъмнината, представяйки си оголени зъби, които се втурват към него, капеща слюнка, ивици гнила плът, забити между назъбените им зъби.
  
  Той вдигна пистолета, без да иска да изплаши останалите, но твърде несигурен, за да рискува.
  
  Торстен Дал насочи собствената си пушка. Силният войник от SAS извади нож. Мълчанието окова нощта повече, отколкото Гордън Браун окова икономиката на Обединеното кралство, изстисквайки я до сухо.
  
  Слаб звук. Дрънчене Нещо, което прозвуча като леки стъпки...
  
  Но какви крака бяха тези? Дрейк се замисли. Човек или...?
  
  Ако беше чул щракането на нокти, може би щеше да пусне цялото си списание в ужас.
  
  По дяволите тези стари приказки.
  
  Самите вентрикули в сърцето му почти избухнаха, когато мобилният телефон на Бен изведнъж оживя. Бен го хвърли във въздуха изненадано, но после похвално го улови по пътя надолу.
  
  "Глупости!", прошепна той, преди да осъзнае какво е отговорил. "О, здравей, мамо."
  
  Дрейк се опита да спре пулсирането на кръвта в мозъка му. "Отрежи го. Отрежи го!"
  
  Бен каза: "В тоалетната. Ще ти се обадя по-късно!"
  
  "Сладък". Гласът на Кенеди беше изненадващо спокоен.
  
  Дрейк се вслуша. Стонът се разнесе отново, тънък и болезнен. Последва далечно почукване, сякаш шумещият хвърли камък. Още един плач, а след това вой....
  
  Определено човешки този път! И Дрейк се втурна в битка. "Това е Уелс!" Той се втурна в тъмнината, инстинктът го отведе право към кладенеца на Мимир и го спря на ръба.
  
  "Помогнете ми", изстена Уелс, посягайки към назъбения ръб на скалата с напукани и окървавени пръсти. "Хванах се за едно от въжетата... по пътя надолу. Почти си счупих ръката. Тази кучка има... още нещо, за да убие... мен.
  
  Дрейк пое тежестта му, спасявайки го от свободно падане обратно в безкрайната нощ.
  
  
  * * *
  
  
  Докато Уелс се завиваше топло и си почиваше, Дрейк просто поклати глава към него.
  
  Уелс изграчи: "Никога не съм искал да започвам война... в рамките на SAS."
  
  "Тогава всичко е наред, защото аз и Алисия вече не сме част от SAS."
  
  До него Бен разпитва Парневик, сякаш нищо не се е случило. "Мислите ли, че щитът е някакъв ключ?"
  
  "Щитът е всичко. Това може да е ключът, но определено е всичко, което ни остава."
  
  "Си отиде?" - повтори Дрейк и повдигна вежда. Той се съсредоточи върху I-phone на Бен. "Разбира се, че знаем!"
  
  Бен беше една крачка напред, търсейки в гугъл "Щитът на Один" с маниакална скорост. Изображението, което се появи, беше малко, но Бен увеличи по-бързо, отколкото Дрейк можеше дори да си представи. Опита се да си спомни как изглеждаше Щитът. Кръгъл, с повдигнат кръгъл център, външният ръб е разделен на четири равни части.
  
  Бен държеше I-phone на една ръка разстояние, позволявайки на всички да се съберат наоколо.
  
  "Просто е", каза Кенеди. "Рагнарок във Вегас. Всички са във Вегас."
  
  Мъжът потърка брадичката си. "Поставянето на щита показва четири отделни части около отговора в центъра. Ще видиш? Нека ги обозначим като Север, Изток, Юг и Запад, за да знаем за какво говорим.
  
  - Страхотно - каза Бен. "Е, Западът е очевиден. Виждам копие и две очи.
  
  "Юг е кон и два, хм, вълка, мисля." Дрейк присви очи, доколкото можа.
  
  - Разбира се! Човекът плачеше. "Ти си прав. Защото трябва да има две валкирии на изток. да Ще видиш?"
  
  Дрейк премигна силно, за да се съсредоточи, и видя това, което можеше да се приеме за жени воини, възседнали чифт крилати коне. "Проклет Старбъкс!" Той се закле. "Кафене с безплатен Wi-Fi навсякъде по света освен това!"
  
  "Значи..." Кенеди заекна, "ъ-ъ, щитът няма щит върху него?"
  
  "Хммм...!" Професорът учеше упорито, попадна в полезрението на Бен и получи приятелски удар. "Можете ли да увеличите още малко?"
  
  "Не. Това е неговият лимит."
  
  "Не виждам други белези от източната страна", каза Дал от мястото си. - Но северът е доста интересен.
  
  Дрейк насочи вниманието си и усети прилив на шок. "Господи, това е символът на Один. Три свързани триъгълника. Същото, което видяхме в кладенеца.
  
  "Но какво е това? Дал посочи малък символ, разположен в долния ляв ъгъл на един от триъгълниците. Когато Бен се приближи, те всички възкликнаха: "Това е Щитът!"
  
  Възцари се смутено мълчание. Дрейк унищожи мозъка му. Защо символът Щит е поставен вътре в триъгълниците? Очевидно това е улика, само неясна.
  
  "Би било много по-лесно на големия екран!" Професорът изсумтя.
  
  - Спри да хленчиш - каза Бен. "Не позволявай да те победи."
  
  "Ето една мисъл", каза Кенеди. "Може ли триъгълниците да представляват нещо различно от този "възел на Один" или нещо друго?"
  
  "Тайната цел на мистичен символ, свързан с Бог, който преди се смяташе само за легенда?" Човекът се ухили. "Разбира се, че не".
  
  Дрейк потърка ребрата си там, където Алиша Майлс го беше научила, че седем години без тренировки се отразяват на бойното ви ниво. Тя го беше унижила, но той намираше утеха във факта, че беше жив и те все още бяха - просто - в играта.
  
  "Хеликоптерът ще има вграден интернет", опита се да успокои всички Дал. - След около... о, тридесет минути.
  
  "Добре, добре, какво ще кажете за централната част?" Дрейк изпълни своята част. "Две контури, които приличат на детска рисунка с три вимета и медуза."
  
  "И отново Щитът", Бен увеличи окото на "медузата". "Същото изображение като в северната част. Така че имаме две изображения на щита върху самия щит. Централната част, състояща се от две свободни форми и три единични триъгълника - каза той, кимвайки към Кенеди. "Може би това изобщо не са триъгълници."
  
  "Е, това поне потвърждава моята теория, че щитът е основната част", отбеляза Парневик.
  
  "Тези контури ми напомнят за нещо", помисли Дал. "Просто не мога да кажа какво."
  
  Дрейк можеше да измисли някои неприятни лични нападки, но се овладя. Напредък, помисли си той. Помпозният швед измина дълъг път с тях и сега си спечели малко уважение.
  
  "Виж!" Бен изпищя, карайки ги всички да скочат. "Има тънка, почти неуместна линия, свързваща двете изображения на Щита!"
  
  "Което всъщност не ни казва нищо", измърмори Парневик.
  
  "Или..." Дрейк размишляваше, спомняйки си дните, когато четеше армейски карти, "или... ако погледнете от другата страна, знаем, че Щитът е картата на Рагнарок. Тези две изображения могат да бъдат една и съща фокусна точка в две различни картини... Само единият изглед е височината, а другият..."
  
  "Това е планът!", каза Бен.
  
  В този момент се чу звук от приближаващ хеликоптер. Дал говори за това, като демонстрира пристрастяването си към старата школа, като изключи GPRS. Той примижа в тъмнината заедно с всички останали, когато голяма черна фигура се приближи.
  
  "Е, нямаме голям избор", каза той с полуусмивка. "Ще трябва да се заемем с този случай."
  
  
  * * *
  
  
  След като се качи на борда и се настани, Дал стартира 20-инчов лаптоп Sony Vaio, който използва собствен преносим модем, подобен на I-phone. В зависимост от покритието на мобилната мрежа те ще имат достъп до интернет.
  
  "Това е карта", продължи Дрейк. "Така че нека го третираме по този начин. Очевидно средният, централният детайл е плановият изглед. Така че копирайте диаграмата, използвайте софтуер за географско разпознаване и вижте какво ще се случи.
  
  - Хм - Парневик огледа със съмнение увеличения изглед. "Защо да включвате друго изображение, което прилича на виме, когато символът на щита е върху, ъъъ, Медуза. "
  
  "Начална точка?" Кенеди рискува.
  
  Хеликоптерът се клатеше, движен от силния вятър. На пилота е наредено да лети за Осло, докато не получи допълнителни инструкции. Там ги чакаше вторият екип на SGG.
  
  "Опитай програмата, Торстен."
  
  "Вече го имам, но не ми трябва", отговори Дал с внезапна изненада. "Знаех, че тези форми изглеждат познати. Това е Скандинавия на картата! Вимето е Норвегия, Швеция и Финландия. Медуза е Исландия. Невероятен."
  
  Част от секундата по-късно лаптопът изпрати пинг с три възможни съвпадения. Алгоритмите на софтуера за разпознаване бяха най-близки с деветдесет и осем процента - това беше Скандинавия.
  
  Дрейк кимна почтително към Дал.
  
  "Рагнарок в Исландия?" Човекът се замисли. "Но защо?"
  
  "Дайте тези координати на пилота", Дрейк посочи с пръст исландското крайбрежие и позицията на символа Щит. "Така. Вече изоставаме с няколко часа."
  
  - Но ние нямаме проклетите парчета - каза Бен жално. "Германците ги имат. И само те могат да намерят Гробницата на боговете с помощта на Осколките.
  
  И сега Торстен Дал наистина се засмя, карайки Дрейк да се замисли. "О, не", каза шведът и смехът му беше почти подъл. "Имам много по-добра идея от това да се забърквам с тези проклети парчета. Винаги са били. Да си останат в киселото зеле!".
  
  "Правиш? Нека си помисля - Щитът не беше ли намерен в Исландия? - попита Бен, впечатлявайки отново Дрейк с ясното си мислене под напрежение.
  
  "Да, и ако това е древното място на Рагнарок", каза Парневик, "това има смисъл. Щитът на Один щеше да падне там, където той умря."
  
  "О, това вече има смисъл, професоре", подразни го Кенеди. "Сега тези момчета са решили всичко вместо вас."
  
  "Е, ако помага, все още имаме най-голямата мистерия за разрешаване", каза Бен с лека усмивка. "Значението на древния символ на Один - три триъгълника."
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ПЕТ
  
  
  
  Исландия
  
  
  Бреговата ивица на Исландия е ледена, грапава и цветна, издълбана на някои места от огромни ледници и изгладена на други от бушуващи вълни и пронизващи ветрове. Има брегове от лава и черни скали, величествени айсберги и като цяло някакво дзен спокойствие. Опасността и красотата вървят ръка за ръка, готови да приспят непредпазливия пътник и да го доведат до преждевременен край.
  
  Рейкявик премина покрай тях за броени минути, неговите яркочервени покриви, бели сгради и заобикалящите го заснежени планини гарантираха, че ще развълнуват и най-уморените сърца.
  
  Спряха за кратко в слабо населена военна база, за да заредят гориво и зимни костюми, амуниции и дажби и каквото още Дал можеше да измисли през десетте минути, в които бяха блокирани.
  
  Но хората на борда на черния военен хеликоптер не видяха нищо от това. Бяха групирани заедно - обсъждаха една и съща цел - но вътрешните им мисли бяха за собствената им смъртност и смъртността на света - колко уплашени и уплашени бяха и колко се страхуваха за другите.
  
  Дрейк беше разтревожен. Не можеше да разбере как да защити всички. Ако са открили Рагнарок, тогава легендарната Гробница на боговете е следващата и животът им току-що се е превърнал в игра на рулетка - каквато играете в любимата алегория на Кенеди, Вегас - където масата е фалшифицирана.
  
  Изграден в този конкретен намек от тайните планове на всеки таен играч и неизвестните планове на техните много врагове.
  
  И сега, освен за Бен и Кенеди - двама души, които той щеше да защити с живота си - Дрейк трябваше да мисли и за Хейдън, и за Карин.
  
  Ще попречат ли всички тези страхове на спасяването на света? Само времето ще покаже.
  
  Ендшпили се играят на всеки ъгъл. Абел Фрей вече започна своя. Алиша и Майло може да имат свои собствени, но Дрейк подозираше, че бившият му колега от SRT е подготвил убийствена изненада, която дори нейният приятел не очакваше.
  
  Торстен Дал и Уелс рядко разговаряха по телефона, откакто прекосиха бреговете на Исландия, получавайки заповеди, намеци и шепнешком съвети от своите правителства. Най-накрая Кенеди отговори на обаждането, което я накара да седне изправена за няколко минути и да поклати уморено глава в шок.
  
  Тя се обърна само към Дрейк. "Помниш ли Хейдън? Секретарка? Да, тя просто си върши добре работата.
  
  "Какво означава?"
  
  - Тя е от ЦРУ, по дяволите. И точно там, където иска да бъде. В средата на цялата тази глупост.
  
  "Глупости". Дрейк хвърли тревожен поглед на Бен, но все още вярваше, че тя изпитва слабост към неговия приятел. Дали само сърцето на Дрейк го подхранваше с романтични идеи, казвайки му, че чувствата на Хейдън са истински, или тя беше истинска?
  
  "Беше министърът на отбраната", продължи Кенеди, сякаш нищо не се беше случило. "Искам да бъда, хм, "в течение"."
  
  "Наистина ли". Дрейк кимна към Дал и Уелс. "А там просто историята се повтаря." Погледна уморено през най-близкия прозорец. "Можеш ли да повярваш, Кенеди, след последната седмица или нещо повече, че все още сме в играта?"
  
  "Можете ли да повярвате", каза Кенеди, "че всички вярват в теорията за "огъня ще ни погълне" за края на света?"
  
  Дрейк се канеше да отговори с уморен апломб, когато дъното падна от неговия свят. Кръвта се смрази във вените му, когато нещо гигантско се очерта пред прозореца.
  
  Нещо толкова огромно...
  
  "Сега знам", изсъска той с изпълнения с ужас глас на човек, който внезапно осъзна, че всичко, което обича, може да умре днес. "По дяволите... Кенеди... Сега знам."
  
  
  * * *
  
  
  Когато посочи откровението си и Кенеди се наведе да погледне, той почувства цялото й тяло напрегнато.
  
  "Боже мой!" - тя каза. "Това...'
  
  - Знам - прекъсна го Дрейк. "Дал! Вижте това. Виж!"
  
  Шведът улови нехарактерната проява на страх и бързо прекрати разговора. Един кратък поглед през прозореца го накара да се намръщи объркано. "Това е просто Eyjafjallajokull. И да, да, Дрейк, знам, лесно ми е да кажа, и да, да, това е този, който направи всички новини през 2010 г...." Той направи пауза, зашеметен, очакващ.
  
  Очите на Парневик се разшириха. Шведските ругатни излетяха от него като отровни стрелички.
  
  Сега Бен се приближи до прозореца. "Еха. Това е най-известният вулкан в Исландия и изглежда, че все още изригва, макар и леко.
  
  "Да!" Дрейк плачеше. "Огънят ще ни погълне. Проклет супервулкан. "
  
  "Но по-важното", успя да продължи Кенеди, "погледни изгледа на Щита от птичи поглед, Мат. Погледни го!"
  
  Сега Парневик успя да намери своята гледна точка: "Три планини не са три триъгълника, както винаги се смяташе. Древните учени са грешали. Най-известният символ на Один е дешифриран неправилно. Боже мой!"
  
  Дрейк погледна отвъд изригващия вулкан и видя две още по-високи планини от двете му страни, които, погледнати отгоре, много приличаха на символа на Один.
  
  "О, Боже мой", каза Парневик. "Тук очите ни наистина ни правят шеги, защото въпреки че тези планини изглеждат близо до Eyjafjallajokull, те всъщност са на стотици мили. Но те са част от веригата исландски вулкани. Всичко е взаимосвързано".
  
  "Така че, ако едното се издигне с достатъчно сила и е пряко свързано с другите две..." продължи Кенеди.
  
  "Имате началото на супервулкан", завърши Дрейк.
  
  "Гробницата на боговете", издиша Дал, "се намира вътре в изригващ вулкан."
  
  "И премахването на костите на Один го прави бум!" Кенеди поклати глава, косата й се развя. "Бихте ли очаквали нещо по-малко?"
  
  "Изчакайте!" Сега Дал гледаше сателитното изображение, което им казваше кога ще стигнат до окото на Медуза. "Все още имаме нужда от малко помощ с указанията и това винаги е бил моят план Б. Там има една огромна планина и Абел Фрей ще ни покаже точно през входната врата."
  
  "Как?" - попитаха поне два гласа.
  
  Дал намигна и заговори на пилота. "Вдигнете ни по-високо."
  
  
  * * *
  
  
  Сега те бяха толкова високи, че Дрейк дори не можеше да види планините през облаците. Новооткритото му уважение към командира на SGG имаше остра нужда от подкрепа.
  
  - Добре, Торвил, избави селяните от мизерията им, става ли?
  
  "Торстен", поправи го Дал, преди да осъзнае, че го подтикват. "О, разбирам. Добре, тогава се опитай да продължиш, ако можеш. Това е моята армейска специалност или поне беше преди да постъпя в SGG. Въздушна фотография, по-специално ортофото. "
  
  "Това е брилянтно", каза Дрейк. "Стоя прав, докато говорим. Какво по дяволите е това?"
  
  "Това са снимки, направени от "безкрайно" разстояние, гледащи право надолу, които след това са геометрично модифицирани, за да отговарят на приет стандарт за карта. След като снимката бъде качена, всичко, което трябва да направим, е да я подравним с координатите на "реалния свят", тогава..." той вдигна рамене.
  
  "Бум!" Кенеди се засмя. "Имате предвид нещо като Google Earth, нали? Само без 3D?"
  
  "Наистина ли". Дрейк направи гримаса. "Надявам се това да работи, Дал. Това е единственият ни шанс да изпреварим ендшпила."
  
  "Така ще бъде. Не само това, но когато компютърът изчисли координатите, ще знаем къде точно е входът на Гробницата на боговете. Дори германците, които притежават изцяло всичките девет фрагмента, ще трябва да го оценят.
  
  "При условие, че германците поставят всички фигури правилно", каза Бен с тъжна усмивка.
  
  "Е, вярно е. Можем само да се надяваме, че Абел Фрей знае какво прави. Определено имаше достатъчно време за тренировки."
  
  Дрейк се плъзна от мястото си и потърси Уелс. Видях го да блъска мобилния си телефон по прозореца от отчаяние.
  
  - Някакви новини за замъка на Фрей, приятел?
  
  Командирът на SAS изсумтя. "Заобиколен. Но тайно - Замъкът не знае за новооткритото внимание. Там има немски ченгета. Интерпол. Представители на повечето правителства в света. Но не и Май, по някаква причина. Няма да те лъжа, Мат, това ще бъде твърда скала, която да счупиш без много загуби."
  
  Дрейк кимна, мислейки за Карин. Знаеше коефициентите, тъй като ги беше играл много пъти. "И така, първо ще направим гробницата... И тогава ще видим къде ще стигнем."
  
  Точно в този момент имаше някакво вълнение в предната част на тесния хеликоптер. Дал се обърна с ликуваща усмивка на лицето си. "Фрей вече е там! Слагаме го на парчета. Ако включим това бебе на пълна мощност и снимаме с един кадър в секунда, ще бъдем вътре в тази гробница до час! "
  
  - Имайте малко уважение - въздъхна благоговейно Парневик. "Долу е Рагнарок. Едно от най-големите бойни полета в известната история и място на поне един Армагедон. Боговете умряха с писъци в този лед. Богове. "
  
  "И Абел Фрей също", тихо каза Бен Блейк. - Ако е наранил сестра ми.
  
  
  
  ЧАСТ 2
  сложи си бронята...
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ШЕСТ
  
  
  
  ГРОБНИЦА НА БОГОВЕТЕ
  
  
  Играта свърши.
  
  Докато Дрейк и неговите спътници летяха над Рагнарок и екипажа на Абел Фрей, насочвайки се към димящата планина, те знаеха, че германците ще ги преследват. Хеликоптерът се спусна бързо към мек снежен басейн, силно разклатен от случайни пориви на вятъра и нарастващо течение. Пилотът контролираше групата, докато хеликоптерът се приближи възможно най-близо, на шест фута от земята, след което извика на всички да се махат по дяволите.
  
  "Часовникът тиктака!" - извика Дал, щом ботушите му докоснаха снега. "Да вървим!"
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк протегна ръка, за да подкрепи Бен, преди да се огледа наоколо. Малката вдлъбнатина изглеждаше като най-добрата точка за кацане, тъй като беше само на миля от малкия вход, който изследваха, и единствената земя на разумно разстояние, която не беше прекалено скалиста или потенциална магмена тръба. Допълнителен бонус беше, че можеше да помогне на Фрей да обърка точното местоположение на гробницата.
  
  Беше мрачен пейзаж, не по-различен от това, което може да изглежда краят на света, помисли си Дрейк. Слоеве сива пепел, скучни планински склонове и почернели отлагания от лава не му дадоха достатъчно увереност, докато чакаше Дал да посочи входа на своето GPRS устройство. Наполовина очакваше един опърпан хобит да се появи от смътната мъгла, твърдейки, че е стигнал до Мордор. Вятърът не беше силен, но спорадичните му пориви го хапеха в лицето като питбул.
  
  "Тук". Дал тичаше през наносите пепел. Високо над тях облак гъба се издигаше в небето с ведро спокойствие. Дал се прицели в дебелия черен процеп в планината отпред.
  
  "Защо някой би поставил толкова важно и свещено място във вулкан?" - попита Кенеди, докато се тътреше до Дрейк.
  
  "Може би не е писано да продължи вечно", сви рамене той. "Исландия експлодира от векове. Кой би си помислил, че този вулкан ще изригва толкова често, без да достигне пълния си капацитет?"
  
  "Освен ако... освен ако не изригне правилно от костите на Один. Могат ли да го държат под контрол?"
  
  "Да се надяваме, че не."
  
  Небето отгоре беше покрито със сняг и носеща се пепел, засилвайки преждевременния здрач. Тук слънцето не грееше; сякаш Адът за първи път беше завладял Земното царство и се държеше здраво за него.
  
  Дал си проправяше път по неравната земя, като понякога се спъваше в неочаквано дълбоки преспи от сив прах. Когато Дал стигна до голите скали, всички разговори в тази пъстра група спряха - те бяха изтласкани от скучната пустош.
  
  - Тук горе - посочи шведът с пистолета си. - Около двадесет фута. Той присви очи. "Не виждам нищо очевидно."
  
  "Сега, ако Кук беше казал това край бреговете на Хаваите, никога нямаше да ядем каша с ананас", укори ме Дрейк, надявайки се да се засмее.
  
  - Или кафе Кона - Кенеди облиза устни, докато го гледаше, след което се изчерви рязко, когато той й намигна в отговор.
  
  - След теб - каза той, като посочи със замах към трийсетградусовия склон.
  
  - Няма начин, перверзнико. Едва сега тя успя да се усмихне.
  
  - Е, ако обещаеш да не ме зяпаш в задника. Дрейк се нахвърли с удоволствие по скалистия склон, изпробвайки всяка хватка, преди да разпредели тежестта си, следейки внимателно Дал и самотния войник на SAS над него. Следващият беше Кенеди, после Бен и накрая професорът и Уелс.
  
  Никой не искаше да остане извън тази конкретна мисия.
  
  Известно време Дал напредваше с рев. Дрейк погледна зад себе си, но не видя следи от преследване зад хоризонта, по-безобидни от речта на министър-председателя. Миг по-късно гласът на Дал проникна през булото на тишината.
  
  "Уау, има нещо тук, момчета. Има скална издатина, после ляв завой зад нея..." гласът му секна. "Вертикална шахта с... да, със стъпала, изсечени в скалата. Много стегнат. Хелвит! Тези стари богове трябва да са били кльощави!"
  
  Дрейк стигна до издатината и се плъзна зад нея. "Ти току-що ругаеше, Дал, и се шегуваше ли? Или опитайте, все пак. Така че може би все пак си човек. По дяволите, каква тясна дупка. Надявам се, че не бързаме да тръгваме."
  
  С тази обезпокоителна мисъл той помогна на Дал да закрепи предпазното въже, преди да бутне шведа в черната дупка. Няколко ответни атаки изникнаха в ума, но сега не беше нито времето, нито мястото. Неспособен да насочи факела надолу, горкият Торстен Дал се спусна на сляпо, стъпка по стъпка.
  
  "Ако усетите миризмата на сяра", не можа да се сдържи Дрейк. "Спри се."
  
  Дал не бърза, внимателно поставяйки всеки крак. След няколко минути той изчезна и всичко, което Дрейк можеше да види, беше слабото сияние от пожарникарската му каска, което ставаше все по-слабо и по-слабо.
  
  "Добре ли си?"
  
  "Стигнах дъното!" - отекна гласът на Дал.
  
  Кенеди се огледа. "Това друга шега ли е?"
  
  "Е, да се махаме от този студ", Дрейк сграбчи ръба на черния камък и внимателно се спусна над ръба. Използвайки краката си, за да намери първо опората си, той внимателно се сниши, сантиметър по опасен сантиметър. Отворът беше толкова тесен, че той дращеше носа и бузите си при всяко движение. "Глупости! Просто не бързайте - каза той на останалите. "Опитайте се да движите горната част на тялото си възможно най-малко."
  
  Няколко минути по-късно той чу Дал да казва: "Шест фута" и усети, че скалата зад него се превръща в празно пространство.
  
  - Бъдете внимателни - предупреди Дал. "Сега сме на ръба на пропастта. Около два фута широк. Отвесна скална стена вдясно от нас, обикновена бездънна яма отляво. Остава само един път."
  
  Дрейк използваше собствената си светлина, за да тества откритията на шведа, докато другите правеха дългите си спускания. След като всички бяха предупредени и подготвени, Дал започна бавно да напредва по перваза. Бяха обгърнати от непрогледен мрак, осветени само от факлите на шлемовете им, които танцуваха като светулки в поток. Пълната пустота ги приспиваше като издайническия вик на сирена отляво, правейки тежката скала отдясно още по-приветлива.
  
  "Напомня ми за един от онези стари филми за динозаври", каза професор Парневик. "Помниш ли? Земята, която Времето забрави, предполагам? Те се движат през пещери, заобиколени от смъртоносни създания. Страхотен филм".
  
  - Този с Ракел Уелч? - попита Уелс. "Не? Е, хората от моята епоха, те мислят за динозавър - те мислят за Ракел Уелч. Няма значение."
  
  Дрейк притисна гръб към скалата и пристъпи напред с протегнати ръце, като се увери, че Бен и Кенеди последват примера му, преди правилно да се отдалечи. Пред тях се появи мрачна празнота и сега до ушите им достигна слаб тътен, дълбок и далечен.
  
  "Това трябва да е Eyjafjallajökull, планината, изригваща тихо", прошепна професор Парневик по линията. "Най-доброто ми предположение е, че се намираме в странична камера, добре изолирана от магмената камера и от канала, който захранва изригванията. Възможно е да има десетки слоеве пепел и лава между нас и издигащата се магма, защитавайки нас и Гробницата. Може дори да сме вътре в скална аномалия, където тя се издига под по-стръмен ъгъл от стените на планината.
  
  - извика Дал в тъмнината. "Gelvit! Ад и проклятие! Към нас се приближава ниска стена, която пресича пътя ни под ъгъл от деветдесет градуса. Не е високо, така че не се притеснявайте, просто внимавайте."
  
  - Някакъв вид капан? Момчето рискува.
  
  Дрейк видя препятствието и си помисли същото. С голяма предпазливост той последва командира на SGG през високата до коленете бариера. И двамата видяха първия гроб едновременно.
  
  "Ооо", Дал нямаше достатъчно думи, за да ги разбере.
  
  Дрейк само подсвирна, удивен от спектакъла.
  
  В склона на планината беше издълбана огромна ниша, която се простираше може би стотина фута навътре в ядрото на вулкана - към магмената камера. Беше оформен във формата на арка, висока може би сто фута. Когато всички се събраха и извадиха мощните си фенерчета, се разкри зашеметяващата гледка на първата гробница.
  
  "Еха!" - каза Кенеди. Светлината му осветяваше рафт след рафт, издълбан в скалната рамка, всеки рафт беше украсен и пълен със съкровища: огърлици и копия, брони и шлемове. мечове....
  
  "Кой, по дяволите, е този човек?"
  
  Парневик, както можеше да се очаква, огледа далечната стена, тази, която беше срещу тях, всъщност сводестият надгробен камък на Бога. Имаше фантастични резби с ясен релеф, равни по умения на всеки от съвременните ренесансови мъже, дори и на Микеланджело.
  
  "Това е Марс", каза професорът. "Римски бог на войната"
  
  Дрейк видя мускулеста фигура в нагръдник и пола, държеше огромно копие на едното масивно рамо, гледайки над другото. На заден план се виждаше величествен кон и кръгла сграда, която много напомняше на Колизеума в Рим.
  
  "Изумява ме как са решили кой да бъде погребан тук", промърмори Кенеди. "Римски богове. Скандинавски богове..."
  
  - Аз също - каза Парневик. "Може би това е просто каприз на Зевс."
  
  Изведнъж всички погледи бяха привлечени от огромния саркофаг, който стоеше под издълбаната фреска. Въображението на Дрейк го взе. Ако погледнат вътре, ще намерят ли костите на Бога?
  
  "По дяволите, но нямаме време!" Дал звучеше разочарован, изтощен и изтощен. "Хайде да отидем до. Нямаме представа колко богове може да са погребани тук.
  
  Кенеди се намръщи на Дрейк и погледна по перваза, докато изчезваше в тъмнината. "Това е крехка каменна пътека, която следваме, Мат. И съм готов да заложа своите 401 хиляди, че броят на боговете не е само един или двама.
  
  "Сега не можем да вярваме на нищо", каза той. "Само един друг. Нека да. Германците скоро ще дойдат.
  
  Те излязоха от гробната камера на Марс, като всеки от тях хвърли крадешком замислен поглед към нейната относителна безопасност и неизмеримо значение. Празнотата отново ги привлече и сега Дрейк започна да усеща тъпа болка в глезените и коленете, страничен продукт от бавното им движение по перваза. Горкият професор Парневик и младият Бен трябва да са изпитвали истинска болка.
  
  Нов рев разтърси огромната пещера и отекна в тяхната собствена. Дрейк погледна нагоре и му се стори, че вижда подобен перваз далеч над себе си. Глупости. Това проклето нещо може да се върти цяла нощ!
  
  Положителното е, че все още не са чули никакви признаци на преследване. Дрейк предположи, че са добър час пред германците, но знаеше, че конфронтацията е почти неизбежна. Той просто се надяваше, че те могат да неутрализират глобалната заплаха, преди да се случи.
  
  Отпред се появи втори перваз, а зад него втора великолепна ниша, разположена в дълбините на планината. Този беше украсен с много златни предмети, страничните стени буквално грееха в златиста светлина.
  
  "О, Боже!" Кенеди въздъхна. "Никога не съм виждал нещо подобно. Кой е това? Бог съкровище?
  
  Парневик присви очи към каменните резби, които доминираха над масивния саркофаг. Той поклати глава за момент, намръщен. "Чакай, това пера ли са?" Този Бог облечен в пера ли е?"
  
  "Може би, професоре", Бен вече гледаше отвъд нишата към простора на черната нощ, който ги очакваше. "Има ли значение? Това не е Едно."
  
  Човекът не му обърна внимание. "Това е Кецалкоатъл! Бог на ацтеките!За какво е всичко това..." - той посочи блестящите стени.
  
  "Злато на ацтеките." Уелс въздъхна, изпълнен със страхопочитание въпреки себе си. "Еха".
  
  "Това място..." Кенеди почти напълно проветри стаята, "е най-голямата археологическа находка на всички времена. Разбирате ли това? Тук божеството не е само на една цивилизация, а на много. И всички традиции и съкровища, които идват с тях. Това е... поразително."
  
  Дрейк отмести поглед от образа на Кецалкоатъл, украсен с пера и размахващ брадва. Парневик каза, че богът на ацтеките е известен - според обикновените църковни източници - като Бог-владетел, израз, който подсказва, че той наистина е реален.
  
  "Кетцалкоатъл" означава "летящо влечуго" или "перната змия". Което..." Парневик направи драматична пауза, след което сякаш осъзна, че всички останали са се оттеглили към перваза, "дракон", каза си той доволен.
  
  "Има ли нещо общо с Марс?" - попита самотен войник от SAS на име Джим Марстърс.
  
  Дрейк наблюдаваше как Парневик стъпи на перваза със свита устна. "Хмм", задъханото му предположение достигна до всички на перваза. "Само че те могат да означават смърт и някога са означавали."
  
  
  * * *
  
  
  Третата ниша и тази е също толкова спираща дъха, колкото и предишната. Дрейк откри, че се взира в зашеметяваща гола дама, издълбана от дърво.
  
  Стените бяха покрити със фигурки на стойност цяло състояние. Делфини, огледала, лебеди. Огърлица от изваяни гълъби, достатъчно големи, за да опасват шията на Статуята на свободата.
  
  - Е - каза Дрейк. - Дори аз знам кой е.
  
  Кенеди направи гримаса. - Да, бихте го направили.
  
  "Истинска курва", каза рязко Парневик. "Афродита".
  
  "Здрасти", каза Уелс. "Наричаш бог Афродита курва? Тук долу? Толкова близо до гроба й?"
  
  Парневик продължи с типичното хулиганство в началното училище: "Известно е, че спи с богове и хора, включително Адонис. Той предложи Елена от Троя на Парис, след което сключи сделката, като разпали пламът на Парис в момента, в който се вгледа в нея. Роден близо до Пафос от наскоро кастрирани тестиси на Уран. Трябва да кажа, че тя..."
  
  - Разбрахме съобщението - сухо каза Дрейк, все още гледайки резбата. Той се усмихна, когато забеляза, че Кенеди поклаща глава към него.
  
  "Ревнуваш ли, скъпа?"
  
  "Много разочарован сексуално?" Тя го избута, за да стане втора по ред след Дал.
  
  Той се загледа след нея. "Е, сега като го спомена..."
  
  "Хайде, Мат", Бен също мина покрай него. "Еха!"
  
  Възклицанието му накара всички да подскочат. Те се обърнаха и го видяха да пълзи обратно на четири крака, с ужас, изписан по лицето му. Дрейк се запита дали току-що не е видял самия дявол, издигащ се на крилете на демони направо от адската кухня.
  
  - Тази ниша... - издиша той. "Той е на платформа... носи се във въздуха... От другата страна няма нищо! "
  
  Дрейк усети как сърцето му подскача. Спомни си кладенеца на Мимир и фалшивия му под.
  
  Дал скочи няколко пъти. "Прокълнатият камък изглежда достатъчно силен. Това не може да е краят на линията.
  
  "Не прави това!" изпищя Бен. "Ами ако се откъсне?"
  
  Цареше тишина. Всички се втренчиха с широко отворени очи. Някои се осмелиха да погледнат назад към пътя, по който бяха поели, безопасния път, който включваше кладенците и Марстърите.
  
  В този момент на най-далечното чуваемо разстояние се чу слаб тътен. Звукът на падащ камък в кладенец.
  
  "Това са германци", каза убедено Дал. "Проверява се дълбочината на шахтата. Сега или ще намерим начин да напуснем тази платформа, или така или иначе ще умрем.
  
  Дрейк бутна с лакът Кенеди. - Погледнете там - посочи той над тях. "Държах ушите си отворени. Мисля, че трябва да има друг набор от ниши или пещери над нас. Но виж... Виж как ръбът на скалата сякаш се извива.
  
  "Надясно". Кенеди забърза към ръба на нишата на Афродита. После, притиснала се до назъбения камък, тя надникна зад ъгъла. "Тук има някаква структура... Господи! Боже мой."
  
  Дрейк я хвана за раменете и се взря в тъмнината. "Мисля, че искаш да кажеш чукай ме!"
  
  Там, простиращ се далеч отвъд обхвата на светлините им, имаше тънък перваз, който се превръщаше в още по-тънка вита стълба. Стълбите се простираха нагоре над тях, водещи към следващото ниво.
  
  - Говорете за замайване - каза Дрейк. "Отне само бисквитка и буркан."
  
  
  ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ
  
  
  
  ГРОБНИЦА НА БОГОВЕТЕ
  
  
  Витата стълба изглеждаше достатъчно солидна, но простият факт, че се виеше през празнотата над безкрайна яма, да не говорим за факта, че архитектите й не бяха успели да монтират никакви парапети, караше дори добре тренираните нерви на Дрейк да треперят по-бързо от бълха вибратор.
  
  Един пълен кръг ги отведе около една четвърт от пътя до нишата на Афродита, така че Дрейк прецени, че трябва да направят четири или пет кръга. Той се придвижваше напред стъпка по стъпка, следвайки Бен, опитвайки се да потисне страха си, поемайки дълбоко въздух и винаги очаквайки целта им.
  
  Шестдесет фута нагоре. петдесет. Четиридесет.
  
  Когато наближи тридесет фута, видя Бен да спря и да седне за момент. Очите на момчето бяха вкаменени от страх. Дрейк внимателно седна на стъпалото под него и го потупа по коляното.
  
  "Пич, няма време да започнем да пишем нова песен, Wall of Sleep. Или да мечтая за Тейлър Момсън.
  
  Тогава гласът на войник от SAS отекна до тях. "Какво става там горе? Тук се шегуваме. Ход."
  
  Войници на SAS, помисли си Дрейк. Направих ги различни от преди.
  
  "Почини си", извика той в отговор. "Просто бъди мо."
  
  "Счупи се! Уф..." Дрейк чу дълбокия глас на Уелс, след това тишина. Усети Кенеди да седи в краката му, видя стегнатата й усмивка и усети треперещото й тяло с пръстите на краката си.
  
  "Как е детето?"
  
  "Пропускам колежа", насили се да се изсмее Дрейк. "Колеги от групата. Пъбове на Йорк. Безплатна филмова вечер. KFC. Call of Duty. Знаете, студентски неща.
  
  Кенеди погледна по-отблизо. "Според моя опит, това не е нещото, което момчетата и момичетата от колежа правят."
  
  Сега Бен отвори очи и се опита да се усмихне натегнато. Вървеше бавно на ръце и колене. Отново с лице нагоре, все още на ръце и колене, той изкачваше едно изтощително стъпало след друго.
  
  Сантиметър по сантиметър, стъпка по опасна стъпка, те се издигаха. Дрейк почувства как главата и сърцето го болят от напрежението. Ако Бен беше паднал, той доброволно би блокирал падането на момчето със собственото си тяло, само и само за да го спаси.
  
  Без въпроси или колебание.
  
  Още един пълен кръг и те бяха на около двадесет фута от целта си, издатина, която отразяваше тази, която току-що бяха пресекли. Дрейк го изучаваше на мъждукащата светлина на факлите. Водеше обратно към входната шахта, но очевидно едно ниво по-високо.
  
  Ниво нагоре?" - помисли си той. Господи, той "модернизира" това твърде много с Sonic the damn Hedgehog.
  
  Над себе си той видя Дал да се колебае. Шведът се изправи твърде бързо, загуби равновесие и натовари твърде много задния си крак. Нямаше звуци, само тиха борба. Можеше само да си представи мъченията, които завладяха съзнанието на Дал. Пространство отзад, безопасност напред, мисълта за дълго, болезнено падане.
  
  След това шведът се втурна напред, удари стъпалата и се хвана за скъпа ръка. Дрейк можеше да чуе тежкото му дишане от десет фута височина.
  
  Минаха няколко минути и трудното изкачване продължи. Накрая Дал слезе от стълбата на перваза, след което запълзя напред на ръце и колене, за да направи място. Дрейк скоро го последва, повличайки Кенеди със себе си, изпитвайки огромно облекчение, че са се върнали на тесния ръб, който все още беше само на една крачка от крещящата смърт.
  
  Когато всички бяха отчетени, Дал въздъхна. "Нека да преминем към следващата ниша и да направим почивка", каза той. "Аз, например, съм напълно унищожен."
  
  След още пет минути бъркане на изтощените си тела и борба с нарастващите мускулни спазми, те се препънаха към четвъртата ниша, тази, която се намираше точно над гробницата на Афродита.
  
  Отначало никой не видя постоянния Бог. Всички бяха на колене, почиваха и дишаха тежко. Дрейк си помисли с усмивка, че точно до това го е довел цивилният му живот, и вдигна поглед едва когато Парневик изрече ругатня, която би изглеждала странна, идваща от всеки друг освен от него.
  
  "Уф!"
  
  "Какво?" - Попитах.
  
  "Уф! Кучешка глава. Това е Анубис.
  
  - Същият чакал? Уелс се облегна на стола си и придърпа колене към гърдите си. "Добре. Аз ще....."
  
  - Египетско божество - каза Парневик. "И със сигурност има нещо общо със смъртта."
  
  Дрейк погледна редиците от мумии и статуи на чакали от въглен. Инкрустирани със злато ковчези и анхи, обсипани с изумруди. Без да бъде впечатлен, той обърна гръб на Божията гробна камера и нахлу в KitKat. Миг по-късно Кенеди седна до него.
  
  "И така", каза тя, разопаковайки храната и напитките си.
  
  "По дяволите, добър си в говоренето", засмя се Дрейк. "Вече се чувствам развълнуван."
  
  "Слушай, приятелю, ако исках да те възбудя, щеше да си замазка в ръцете ми." Кенеди му се усмихна едновременно нахално и раздразнено. "По дяволите, вие, момчета, не можете да спрете нито за минута, нали?"
  
  "Добре, добре, съжалявам. Просто играя. Какво стана?"
  
  Гледаше как Кенеди се взира в пространството. Видях как очите й се разшириха, когато долови слабия звук на войниците на Фрей, които ги настигаха. "Това... нещо... обикаляме от известно време. Мислиш ли, че наистина имаме нещо, Дрейк?"
  
  "Определено мисля, че Один е тук долу."
  
  Кенеди се изправи, за да си тръгне, но Дрейк сложи ръка на коляното й, за да я спре. Допирът почти предизвика искри.
  
  - Ето - каза той. "Какво мислиш?"
  
  - Не мисля, че ще имам много работа, когато се върнем - прошепна тя. "Относно серийния убиец Томас Калеб и всичко останало. Това копеле уби отново, разбирате ли, в деня преди да стигнем до Манхатън.
  
  "Какво? Не."
  
  "Да. Точно там отидох да се разходя из мястото на убийството. И отдайте почитта си."
  
  "Толкова съжалявам". Дрейк се въздържа от прегръдка, знаейки, че това е последното нещо, от което се нуждае в момента.
  
  "Благодаря, знам. Ти си един от най-честните хора, които съм познавал, Дрейк. И най-безкористната. Може би затова те харесвам толкова много."
  
  "Въпреки досадните ми коментари?"
  
  "Много силно, въпреки това."
  
  Дрейк допи остатъка от шоколада си и реши да не изхвърля опаковката KitKat в празнотата. Знаейки късмета си, може да е задействал древен капан за боклук или нещо подобно.
  
  "Но липсата на работа означава липса на връзки", продължи Кенеди. "Нямам истински приятели в Ню Йорк. Без семейство. Предполагам, че така или иначе може да се наложи да изчезна от очите на обществеността.
  
  - Е - каза Дрейк замислено, - виждам, че си изкусителна перспектива. Той й даде глупави очи. "Може би бихте могли да кажете bollox на веселия стар Париж и да дойдете да посетите веселия стар Йорк."
  
  "Но къде бих отседнал?"
  
  Дрейк чу Дал да събира войските си. "Е, просто трябва да разберем как можете да спечелите парите си." Той изчака, докато тя се изправи на крака, после я хвана за раменете и я погледна в искрящите й очи.
  
  "Сериозно, Кенеди, отговорът на всичките ти въпроси е да. Но не мога да разбера всичко това в момента. Имам собствен багаж, който трябва да обсъдим, и трябва да остана концентриран. Той кимна към празнотата. - Там долу е Алиша Майлс. Може да си мислите, че нашето пътуване дотук беше опасно, че тази гробница беше опасна, но повярвайте ми, те са нищо в сравнение с тази кучка.
  
  "Той е прав", Уелс се приближи и улови последния коментар. - И не виждам друг изход от тук, Дрейк. Няма начин да го избегнем."
  
  "И не можем да блокираме маршрута, защото имаме нужда от изход", кимна Дрейк. "Да, аз също разгледах всички сценарии."
  
  "Знаех, че ще направиш това." Уелс се усмихна, сякаш през цялото време знаеше, че Дрейк все още е един от неговите момчета. "Хайде, ряпата реве".
  
  Дрейк последва стария си шеф до перваза, след което зае мястото си зад Бен и Дал. Един преценяващ поглед видя, че всички са отпочинали, но нервни за това, което им предстои.
  
  "Четирима убити", каза Дал и се затътри по перваза, планината зад него.
  
  Следващата ниша беше изненада и им даде тласък. Това беше гробницата на Тор, син на Один.
  
  Човекът изблея, сякаш беше открил йети, лагерувал в Долината на смъртта. И за него той имаше. Професор по скандинавска митология откри гробницата на Тор, може би най-известната скандинавска фигура на всички времена, отчасти благодарение на комиксите на Marvel.
  
  Чиста наслада.
  
  А за Дрейк присъствието на Тор изведнъж го направи още по-истинско.
  
  Настъпи почтително мълчание. Всички знаеха за Тор или поне за някакво въплъщение на викингския бог на гръмотевиците и светкавиците. Парневик изнесе лекция за четвъртък или, както го познаваме сега, четвъртък. Това се свързва със сряда - или ден на водата, или ден на Один. Тор беше най-великият бог войн, познат на човечеството, държеше чук и смазваше враговете си със сила. Чистото въплъщение на викингската мъжественост.
  
  Това беше всичко, което можеха да направят, за да дръпнат Парневик и да го спрат да се опита да прегледа костите на Тор веднага и там. Следващата ниша, шестата, съдържаше Локи, брат на Тор и друг от синовете на Один.
  
  "Пътеката се затопля", каза Дал, като едва надникна в нишата, преди да продължи по перваза, който завършваше на склона на планината, плътна черна маса.
  
  Дрейк се присъедини към шведа, Бен и Кенеди, докато предаваха факли покрай скалата.
  
  - Упори - каза Бен. "И ръката почива. Изглежда, че вървим нагоре."
  
  Дрейк протегна врат, за да погледне нагоре. Каменното стълбище се изкачваше в безкраен мрак и зад тях нямаше да има нищо освен въздух.
  
  Първо изпитание на нервите, а сега? Сила? Жизнеспособност?
  
  И отново Дал тръгна първи. Бързо се издигаше около двайсет фута, преди сякаш да забави, когато мракът го погълна. Бен реши да продължи следващият, след това Кенеди.
  
  "Мисля, че вече можеш да ми държиш под око задника", каза тя с полуусмивка, "Увери се, че не прелети покрай теб."
  
  Той намигна. "Не мога да откъсна очи от това."
  
  Дрейк продължи, постигайки три перфектни хватки, преди да премести четвъртия си придатък. Издигайки се по този начин, той бавно се изкачи по отвесната скала във вулканичния въздух.
  
  Тътенът продължаваше навсякъде около тях: далечният плач на планината. Дрейк си представи как близката камера с магма кипи, бълва адски огън през стените, изригвайки в далечното синьо исландско небе.
  
  Над него прошумоля крак, плъзгайки се от малкия си перваз. Стоеше неподвижен, знаейки, че няма много какво да направи, ако някой мине покрай него, но беше готов за всеки случай.
  
  Кракът на Кенеди се залюля в пространството на около метър над главата му.
  
  Той протегна ръка, олюлявайки се малко несигурно, но успя да хване подметката на обувката й и да я дръпне обратно на перваза. До нас достигна кратък шепот на благодарност.
  
  Той продължи, бицепсите му горяха, пръстите го боляха във всяка става. Върховете на пръстите на краката му поемаха тежестта на тялото му с всяко малко изкачване. Потта се плъзна по всяка негова пора.
  
  Той изчисли двеста фута безопасни, но ужасяващи хватки и опори за крака, преди да достигнат сравнителната безопасност на друга перваза.
  
  Изтощителна работа. Краят на света, Апокалипсис е по-късна творба. Спасявайки човечеството с всяка наказателна стъпка напред.
  
  "Сега какво?" Уелс лежеше по гръб и стенеше. "Поредна кървава разходка по перваза?"
  
  "Не", Дал дори нямаше сили да се пошегува. "Тунел".
  
  "Яйца".
  
  На колене те пълзяха напред. Тунелът водеше в мастилена тъмнина, която накара Дрейк да започне да вярва, че сънува, преди внезапно да се сблъска с неподвижния Кенеди отзад.
  
  Обърнете лицето си напред.
  
  "О! Можеше да ме предупредиш.
  
  "Трудно е, когато и мен сполети същата съдба", долетя сухият глас в отговор. "Мисля, че само Дал се измъкна от тази купчина без счупен нос."
  
  "Притеснявам се за проклетото си сърце", отговори уморено Дал. - Тунелът завършва точно срещу първото стъпало на друго стълбище под, хм, предполагам, ъгъл от четиридесет и пет градуса. Нищо отляво или отдясно, поне нищо, което мога да видя. Приготви се."
  
  "Тези неща трябва да бъдат закрепени някъде", измърмори Дрейк, пълзейки на ожулените си колене. "За бога, те не могат просто да висят във въздуха."
  
  "Може би могат", каза Парневик. "За Бога. ха ха Шегувах се, но сериозно, най-доброто ми предположение е поредица от летящи контрафорси.
  
  - Скрити под нас - каза Дрейк. "Със сигурност. Трябва да е отнела адски много работна ръка. Или няколко наистина мощни богове.
  
  "Може би са помолили Херкулес и Атлас за помощ."
  
  Дрейк стъпи внимателно на първото стъпало, изненадващо зловещо чувство нахлу в мозъка му, и се изкачи по грапавия камък. Катереха се известно време, накрая излязоха в друга ниша, разположена около висяща платформа.
  
  Дал го поздрави с изтощено поклащане на глава. "Посейдон".
  
  "Впечатляващо."
  
  Дрейк отново коленичи. Господи, помисли си той. Надявам се, че на германците им е също толкова трудно. В крайна сметка, може би вместо да се бият, можеха да го решат с камък, хартия, ножица.
  
  Гръцкият бог на морето носеше обичайния си тризъбец и стая, пълна с приказни богатства. Това беше седмият бог, покрай когото минаха. Числото девет започна да гложди ума му.
  
  Не беше ли числото девет най-свещеното във викингската митология?
  
  Той каза това на Парневик, докато си почиваха.
  
  "Да, но това място очевидно не е само скандинавско", професорът посочи с пръст мъжа с тризъбеца зад тях. - Може да има сто от тях.
  
  "Е, очевидно няма да преживеем сто от тях", спори му Кенеди. "Освен ако някой не е построил Хо-Джо отпред."
  
  "Или още по-добре, магазин за сандвичи с бекон", плясна устни Дрейк. "Определено мога да убия някой от тези лоши момчета точно сега."
  
  "Хрупкаво", засмя се Бен и се плесна по крака. "Говорите за нещо, което е остаряло десет години. Но не се притеснявайте - все още имате развлекателна стойност."
  
  Изминаха още пет минути, преди да се почувстват достатъчно отпочинали, за да продължат. Дал, Уелс и Марстърс прекараха няколко минути в слушане на преследвачите си, но нито един звук не наруши вечната нощ.
  
  "Може би всички са паднали", сви рамене Кенеди. "Може и да стане. Ако това беше филм на Майкъл Бей, някой вече щеше да е паднал."
  
  "Наистина ли". Дал ни поведе нагоре по друго висящо стълбище. По волята на съдбата именно тук Уелс изгуби хватката си и се плъзна по две хлъзгави стъпала, като всеки път удряше камъка с брадата си.
  
  През устните му течеше кръв от прехапания му език.
  
  Дрейк го сграбчи за раменете на голямото му палто. Мъжът под него - Марстърс - сграбчи бедрата му със свръхчовешка сила.
  
  "Няма измъкване, старче. Все още не."
  
  Петдесет и пет годишният мъж беше грубо издърпан обратно нагоре по стълбите, Кенеди държеше гърба на Дрейк, а Марстърс се уверяваше, че той не се подхлъзва на друго стъпало. Когато стигнаха до осмата ниша, Уелс отново беше в добро настроение.
  
  "Да, направиха го нарочно, момчета. Просто исках останалото.
  
  Но той стисна ръката на Марстърс и прошепна сърдечните си благодарности на Дрейк, когато никой не го гледаше.
  
  "Не се притеснявай, старче. Просто се дръж. Още не си изкарал майското си време."
  
  Осмата ниша беше своеобразна демонстрация.
  
  "Боже мой". Чудото на Парневик ги зарази всички. "Това е Зевс. Баща на човека. Дори боговете го наричат божество - бащина фигура. Това е... отвъд Один... много по-далече и идва от скандинавците."
  
  "Не е ли Один идентифициран като Зевс сред ранните германски племена?" - попита Бен, спомняйки си изследванията.
  
  "Той беше, човече, но искам да кажа, хайде. Това е Зевс. "
  
  Този човек беше прав. Кралят на боговете стоеше висок и неразделен, стискайки мълния в масивната си ръка. В неговата ниша имаше множество блестящи съкровища, преливащи от почит, надхвърляща всичко, което един човек може да събере днес.
  
  И тогава Дрейк чу ругатня, силна, на немски. Екна отдолу.
  
  "Те просто пробиха тунел", Дал затвори очи от раздразнение. "Само петнадесет минути са зад нас. По дяволите, нямаме късмет! Следвай ме!"
  
  Друго стълбище примамваше, този път водещо навън и над гробницата на Зевс, преди да стане вертикално на последните десет стъпала. Те се бореха с това, доколкото можеха, смелостта им превърна в пепел от пълзящия мрак. Сякаш липсата на светлина потискаше заекващия дух. Страхът дойде на обаждането и реши да седне.
  
  Говорете за замайване, помисли си Дрейк. Говорете за това как топките ви се свиват до размера на фъстъци. Тези последни десет стъпала, висящи над пълния мрак, изкачвайки се през пълзящата нощ, почти го затрупаха. Нямаше представа как са се справили другите - всичко, което можеше да направи, беше да преживее отново грешките от миналото си и да се вкопчи здраво в тях - Алисън, детето, което никога не са имали и никога няма да имат; кампанията SRT в Ирак, която прецака всичко - той постави всяка грешка на преден план в ума си, за да елиминира силния страх от падане.
  
  И той постави едната си ръка върху другата. Единият крак е по-висок от другия. Той се издигна вертикално, безкрайност зад него, пориви на някакъв безименен вятър разрошваха дрехите му. Далечният гръмотевичен рев може да е песента на вулкан, но може да са и други неща. Неописуеми ужаси, толкова ужасни, че никога няма да видят бял свят. Ужасни същества, плъзгащи се по камъни, кал и тор, издаващи зловещи мелодии, които предизвикват кървавочервени видения на лудост.
  
  Дрейк, почти плачейки, пропълзя през последното скалисто стъпало на равна повърхност. Грапавият камък одраска стържещите му ръце. С едно последно болезнено усилие той вдигна глава и видя, че всички останали се проснаха около него, но зад тях видя Торстен Дал - лудия швед - който буквално пълзеше напред по корем към ниша, по-голяма от всичко, което бяха виждали толкова далеч .
  
  Луд швед. Но Господи, човекът беше добър.
  
  Нишата беше окачена от едната страна, но прикрепена към сърцето на планината от другата.
  
  - Слава богу - каза слабо Дал. "Едно е. Открихме гробницата на Один."
  
  След това се строполи от изтощение.
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ОСЕМ
  
  
  
  ГРОБНИЦА НА БОГОВЕТЕ
  
  
  От зашеметението му се изтръгна писък.
  
  Не, крещи. Смразяващ кръвта писък, който говореше за чист ужас. Дрейк отвори очи, но скалната повърхност беше твърде близо, за да фокусира. Той се изплю на земята и изпъшка.
  
  И се хванах да си мисля: докъде може да падне човек в безкрайността, преди да умре?
  
  Германците бяха тук. Един от братята им току-що беше паднал по стълбите.
  
  Дрейк се мъчеше да се изправи, всеки мускул го болеше, но адреналинът започна да възпламенява кръвта му и да избистря мислите му. Той бавно тръгна към Бен. Приятелят му лежеше по очи на един от краищата на платформата. Дрейк го завлече в нишата на Один. Бърз поглед зад него му каза, че германците още не са пристигнали, но ушите му казаха, че са на минути.
  
  Чу звука на ругатните на Абел Фрей. Звън на защитна екипировка. Майлоу крещи кърваво убийство на един от войниците.
  
  Шанс да покаже смелостта си, помисли си той, спомняйки си едно от изказванията на Уелс, които бе избрал по време на тяхното обучение за SAS.
  
  Той повлече Бен наоколо, облягайки гръб на големия саркофаг на Один. Клепачите на момчето трепнаха. Кенеди се запъна: "Бъдете готови за тях. Ще се справя с него. Тя го плесна леко по бузата.
  
  Дрейк замълча, срещайки погледа й за секунда. "По късно".
  
  Първият от германците, преодолял върха. Войник, който бързо се строполи от изтощение, последван веднага от втори. Дрейк се поколеба да направи това, което знаеше, че трябва, но Торстен Дал профуча покрай него, без да показва никакво разкаяние. Уелс и Марстърс също се придвижиха напред.
  
  Трети вражески боец изпълзя по върха, този път огромен, тромав мъжки труп. сладък Кръв, пот и истински сълзи превърнаха гротескна маска върху и без това тревожното му лице. Но той беше достатъчно силен и бърз, за да прескочи върха, да се претърколи и да вземе малкия пистолет.
  
  Един изстрел излетя от цевта. Дрейк и колегите му инстинктивно се наведоха, но изстрелът пропусна целта.
  
  Пискливият глас на Абел Фрей разби тишината, последвала изстрела. "Без оръжия, глупако. Нар! Нар! Слушай ме!"
  
  Майлоу направи гримаса и се усмихна неприятно на Дрейк. "Шибани краутски задници. Хей, приятел?
  
  Пистолетът беше погълнат от дебел юмрук и заменен с назъбено острие. Дрейк го разпозна като нож от специалните сили. Той отстъпи настрани към гиганта, давайки възможност на Дал да изрита един от падналите войници в космоса.
  
  Вторият войник с мъка се изправи на колене. Марстърс му се усмихна още веднъж, след което отхвърли отпуснатото тяло настрани. По това време още трима войници бяха стигнали до нивото и тогава Алисия изскочи отдолу и се приземи като котка, държейки по един нож във всяка ръка. Дрейк никога не я беше виждал толкова изтощена и тя все още изглеждаше така, сякаш може да се изправи срещу елита на нинджа.
  
  - Без... оръжия? - успя да каже Дал между напрегнати вдишвания. "Най-накрая... вярваш ли в теорията за Армагедон, Фрей?"
  
  Голям немски дизайнер вече е преминал границата. - Не бъди глупак, момче войник - каза той задъхано. "Просто не искам да маркирам този ковчег. В моята колекция има място само за съвършенство."
  
  "Което виждате като отражение на себе си, предполагам", каза Дал, като направи пауза, когато екипът му си пое дъх.
  
  Последва пауза, момент на ужасно напрежение, докато всеки противник преценяваше непосредствената си цел. Дрейк се отдръпна от Майлоу, без да иска се насочи към гробницата на Один, където Бен и Професорът все още седяха един до друг, охранявани само от Кенеди. Той чакаше още един...
  
  ...надявайки се...
  
  И тогава от стълбите се разнесе приглушен стон, слаба молба за помощ. Фрей погледна надолу. "Слаб си!" той изплю някого. "Ако не беше Щитът, щях..."
  
  Фрей посочи Алиша. "Помогни ѝ". Жената воин се засмя надменно, след което протегна ръка отстрани. С едно рязко движение тя дръпна Хейдън нагоре. Американската агентка на ЦРУ беше изтощена от дългото изкачване, но още повече от носенето на тежкия товар, който германците бяха вързали на гърба й.
  
  Щит на Один, увит в платно.
  
  - чу се гласът на Парневик. "Той донесе щита! Главна част! Но защо?"
  
  - Защото това е основната част, идиот такъв. Фрей го застреля. "Този основен обект нямаше да съществува, ако нямаше друга цел." Модният дизайнер поклати презрително глава и се обърна към Алисия. "Приключете с тези жалки кретини. Трябва да успокоя Один и да се върна на купона.
  
  Алисия се засмя маниакално. "Мой ред!" - изкрещя тя, по-смъртоносно от река Там, и хвърли защитната си екипировка в средата на скалистата платформа. В объркването тя се втурна към Уелс, без да показва изненада от присъствието му. Дрейк се съсредоточи върху собствената си битка, хвърли се към Майлоу, за да го изненада, отстъпи с ловък замах на острието си, след което нанесе силен лакът в челюстта на Майлоу.
  
  Костта е пукната. Дрейк танцуваше, олюлявайки се и оставайки лек на краката си. Тогава това би била стратегията му - да удря и да бяга, удряйки най-трудните точки на тялото си, целяйки да счупи кости и хрущяли. Той беше по-бърз от Майлоу, но не толкова силен, така че ако гигантът го настигне...
  
  Гръмотевиците отекнаха в планината, ръмженето и пукнатините на издигащата се магма и движещите се скали.
  
  Майлоу се гърчеше в агония. Дрейк поведе с двоен страничен ритник, две потупвания - нещо, което може да видите как Ван Дам умело прави по телевизията, е напълно безполезно за улични битки в реалния живот. Майлоу знаеше това и отклони атаката с ръмжене. Но Дрейк също го знаеше и когато Майлоу се хвърли с цялото си тяло напред, Дрейк нанесе още един мощен удар с лакът право в лицето на опонента си, смачквайки носа и очната му кухина, събаряйки го силно на пода.
  
  Майло рухна на земята като посечен носорог. Веднъж загубен от опонент от калибъра на Дрейк, нямаше връщане назад. Дрейк настъпи китката и коляното си, счупвайки и двете големи кости, после и топките си за добра мярка, след което вдигна захвърления армейски нож.
  
  Извършен е оглед на местопроизшествието.
  
  Марстърс, войник от SAS, успя да измъкне двама германци и сега се биеше с трети. Убиването на трима души за няколко минути не беше лесна задача за никого, дори и за войник от SAS, а Марстърс беше само леко ранен. Уелс танцува с Алиша по ръба на платформата, повече тичайки, отколкото всъщност танцувайки, но я разсейваше. Стратегията му беше умна. От близко разстояние тя щеше да го изкорми за секунда.
  
  Кенеди измъкна изтощеното тяло на Хейдън от центъра на битката. Бен изтича да й помогне. Парневик не спал, изучавал гробницата на Один - идиот.
  
  Абел Фрей се изправи срещу Торстен Дал. Шведът превъзхождаше германеца във всяко отношение, движенията му ставаха все по-фини с всяка секунда, докато силата се връщаше в болезнените му крайници.
  
  "Господи!", помисли си Дрейк. Ние ритаме задника тук! Или в добрия стар дух на Dino Rock... Нека ви забавлявам!
  
  Без да се наслаждава на конфронтацията с Алисия, той все пак се отправи към Уелс, вярвайки, че петдесетгодишната жена се нуждае от най-голяма помощ. Когато бившата му съотборничка го видя, тя се оттегли от битката.
  
  "Вече ритнах топките ти веднъж тази седмица, Дрейк. Толкова ли си садист, че искаш това отново?"
  
  "Късметлийка си, Алиша. Между другото, тренираш ли гаджето си?" той кимна в отговор на едва движещия се американец.
  
  "Само на подчинение", тя хвърли двата ножа нагоре и ги улови с едно движение. "Нека да! Просто обичам тройките!"
  
  Природата й може да е била дива, но действията й са били контролирани и пресметнати. Тя мушна Дрейк, докато хитро се опитваше да притисне Уелс в ъгъла с гръб към безкрайната празнота. Командирът разбра намеренията й в последната секунда и профуча покрай нея.
  
  Дрейк отклони двата й ножа, премествайки всяко острие настрани, като внимаваше да не счупи китките си. Не беше само, че беше добра... а че беше винаги добра.
  
  Абел Фрей изведнъж профуча покрай тях. Изглежда, че след като не успя да надмине Дал, той прибягна до бягане покрай шведа в бързото си търсене на гроба на Один.
  
  И в тази част от секундата Дрейк видя Марстърс и последния германски войник, вкопчени в смъртна битка точно на прашния ръб на платформата. Тогава, с шокираща внезапност, двамата мъже се спънаха и просто паднаха.
  
  Предсмъртните викове отекваха в празнотата.
  
  Дрейк го раздели, помоли се за Уелс, след което обърна тялото си и се втурна след Фрей. Не можеше да остави Бен там беззащитен. Кенеди блокира пътя на дизайнера, събирайки смелост, но когато се втурна напред, Дрейк забеляза малък черен предмет, стиснат в ръката на Фрей.
  
  Радио или мобилен. Някакъв вид предавател.
  
  Какво по дяволите?
  
  Какво се случи след това беше отвъд разбирането. В зашеметяващ акт на безразсъдство склонът на планината внезапно избухна! Чу се силен удар, а след това гигантски камъни и парчета планински шисти бяха разпръснати навсякъде. Камъни с всякакви форми и размери се стрелкаха и свистяха през празнотата като куршуми.
  
  В стената на вулкана се появи огромна дупка, сякаш чук беше пробил тънък гипсокартон. През процепа се процеждаше слаба дневна светлина. Още един удар и дупката се разшири още повече. Планина от развалини се спускаше в бездънна яма в зловеща, дълбока тишина.
  
  Дрейк падна на пода с глава в ръцете си. Част от този експлодиращ камък трябва да е повредил други безценни гробници. Какво, по дяволите, ставаше?
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТ
  
  
  
  ГРОБНИЦА НА БОГОВЕТЕ
  
  
  В новонаправената дупка се появи хеликоптер, който се задържа за секунда, преди да прелети през нея!
  
  От основата на машината висяха четири дебели кабела и няколко въжета.
  
  Беше невъзможно да се повярва. Абел Фрей току-що нареди планинският склон да бъде разцепен. Планински склон, който е бил част от активен вулкан и който може по някакъв начин да причини масово измиране, известно като супервулкан.
  
  За да попълни колекцията си.
  
  Този човек беше толкова луд, колкото Дрейк и останалата част от човешката раса му приписваха. Той се смееше маниакално дори сега и когато Дрейк погледна нагоре, видя, че Фрей не беше мръднал и сантиметър, а стоеше твърдо изправен, докато експлодиращата планина съскаше около него.
  
  Алиша напусна Уелс и се запъти към Фрей, дори лудият й самоконтрол леко се разклати. Зад тях професор Парневик, Бен и Кенеди бяха защитени от стените на нишата на Один. Хейдън беше легнал, неподвижен. Наистина ли бе изминала целия този път, за да умре в огнена лудост? Уелс коленичи до него и се хвана за корема му.
  
  Хеликоптерът доплува по-близо, а двигателят му виеше. Фрей вдигна картечния си пистолет и даде знак на всички да се отдалечат от масивния саркофаг на Один. Кратък изстрел подсили искането му, куршуми издрънчаха, когато поразиха безценни златни викингски реликви под формата на щитове, мечове, нагръдници и шлемове с рога. Златни монети, движени от верига от събития, започнаха да падат от рафтовете като конфети на Таймс Скуеър.
  
  Фрей махна с хеликоптера.
  
  Дрейк коленичи. "Преместиш ли този ковчег, рискуваш целия свят!" - извика той, гласът му едва доловим от тежкия звук на лопатките на витлото.
  
  "Не бъди слаб!" - извика в отговор Фрей с изкривено лице като зъл клоун, пристрастен към хероина. "Признай си, Дрейк. Победих те!"
  
  "Не става въпрос за победа!" Дрейк извика в отговор, но сега хеликоптерът беше точно над него и той дори не можеше да чуе собствения си глас. Гледаше как Фрей го насочваше, пръскайки куршуми по него прищявка, докато размахваше ръце. Дрейк се молеше приятелите му да не бъдат хванати от заблуден снаряд.
  
  Германецът го загуби. Тъй като беше толкова близо до своята доживотна мания, той просто се пречупи.
  
  Сега Дал беше до него. Те наблюдаваха как Фрей и Алисия спускаха тежките вериги все по-надолу и по-надолу, докато накрая те бяха увити около двата края на саркофага. Фрей се увери, че са в безопасност.
  
  Хеликоптерът пое тежестта. Нищо не се е случило.
  
  - изпищя Фрей в телефонната си слушалка. Хеликоптерът опита отново, този път двигателите му изреваха като ядосан динозавър. Веригите поеха тежестта си и се чу ясно изпукване, звук от счупен камък.
  
  Ковчегът на Один се премести.
  
  "Това е последният ни шанс!" - извика Дал в ухото на Дрейк. "Отиваме към мелницата! От пистолета на Майло!"
  
  Дрейк изпълни сценария. Можеха да унищожат хеликоптера и да спасят гробницата. Но Бен и Кенеди, заедно с Хейдън и Парневик, вероятно ще умрат.
  
  "Няма време!" - извика Дал. "Или това, или Апокалипсисът!"
  
  Шведът скочи за оръжието на Майло. Дрейк стисна очи, когато агонията прониза сърцето му. Погледът му попадна на Бен и Кенеди и агонията на решението го изви като примка навътре. Ако загубиш с едната ръка, ще загубиш и с другата. И тогава той реши, че просто не може да позволи на Дал да направи това. Може ли да пожертва двама приятели, за да спаси света?
  
  Не.
  
  Той скочи напред като жаба точно когато Дал започна да рови из дрехите на Майлоу. Шведът се отдръпна изненадано, когато Майлоу изправи тялото си, американецът се прегърби в агония, но беше подвижен и закуцука към ръба на платформата. До една от линиите за слизане.
  
  Дрейк спря шокиран. Двигателите на хеликоптера изсвириха още веднъж и нечестив трясък изпълни пещерата. В следващия момент огромният саркофаг на Один се премести и се освободи от закрепванията си, заклащайки се заплашително към Дрейк и ръба на платформата, един тон люлееща се смърт.
  
  "Нееее!" Викът на Дал повтори вика на Парневик.
  
  Чу се писък, неистов писък, сякаш отдушник беше прегрял, звук, сякаш всички демони в ада бяха изгаряни живи. Поток от серен въздух избяга от новоотворена дупка под гробницата на Один.
  
  Фрей и Алисия се втурнаха, като едва не бяха изгорени живи, докато се катереха върху люлеещия се ковчег. Фрей извика: "Не ни следвай, Дрейк!" Имам застраховка!" тогава сякаш ми хрумна идея, гаранция за безопасност. Той извика на спътниците на Дрейк: "Сега! Следвайте ковчега или ще умрете!", насърчи ги Фрей, размахвайки автомата си, и те нямаха друг избор, освен да заобиколят стълба от пара.
  
  Дал обърна натрапения си поглед към Дрейк. "Трябва да спрем това", каза той умолително. "За... за моите деца."
  
  Дрейк нямаше друг отговор освен да кимне. Със сигурност. Той последва командира на SGG, внимателно заобикаляйки люлеещия се саркофаг, който летеше над тях, ухилените им врагове бяха безопасно отгоре, докато другарите му следваха траекторията му от другата страна.
  
  Покрити с оръжия и прищявка на маниак.
  
  Дрейк стигна до дупка в каменния под. Парата беше пареща, гърчеща се кула. Неприкосновен. Дрейк се приближи възможно най-близо, преди да се обърне, за да види как враговете му напредват.
  
  Хейдън остана на земята, преструвайки се, че е в безсъзнание. Сега тя седна и свали ремъците, които закрепваха щита на Один към гърба й. "Какво мога да направя?"
  
  Дрейк я погледна за кратко. "ЦРУ има ли някакви планове за извънредни ситуации за спиране на Supervolcano?"
  
  Хубавата "секретарка" изглеждаше объркана за момент, преди да поклати глава. "Само очевидното. Поставете германеца във вентилационната тръба. Тя хвърли щита с вик на облекчение. И тримата го гледаха как се търкаля по ръба като монета.
  
  Наистина ли са се провалили?
  
  Налягането, излизащо от тръбата, се увеличи, докато вулканът набираше сила. "След като започне верижната реакция", каза Дал. "Няма да можем да затворим това. Трябва да направим това сега!"
  
  Погледът на Дрейк за момент беше привлечен от Щита, който се търкаляше шумно около ръба си. Ръбът му." Думите излизаха от него, сякаш бяха написани в огън.
  
  
  Раят и адът са просто временно невежество,
  
  Безсмъртната душа е тази, която клони към правилното или грешното.
  
  
  "План Б", каза той. "Помните ли проклятието на Один? Не изглеждаше подходящо, нали? Няма къде да сложите това, нали? Е, може би това е."
  
  "Проклятието на Один начин ли е да спасим света?" Дал се усъмни.
  
  - Или по дяволите - каза Дрейк. "Зависи кой взема решението. Това е отговорът. Човекът, който поставя щита, трябва да има чиста душа. Това е капан на капаните. Вече нищо не знаем, защото премахнахме гробницата. Ако се провалим, светът ще загине."
  
  "Как премина проклятието?" Хейдън, която не изглеждаше по-зле, отколкото след изпитанието в ръцете на врага, се взря в отдушника, сякаш можеше да бъде изядена жива.
  
  Дрейк изруга, докато вдигаше щита и го държеше пред себе си. Дал стоеше и го гледаше, докато вървеше към съскащия отвор. "В момента, в който докоснете тази пара с този щит, тя ще бъде изтръгната направо от ръцете ви."
  
  Тогава, със звук като рев на стадо животни, хванати в капан в горяща гора, отдолу изригна още пара, а високият писък от изригването й беше почти оглушителен. Вонята на сяра започна да сгъстява въздуха, превръщайки го в токсична миазма. Слабият тътен на планината, който беше техен постоянен спътник толкова дълго, вече приличаше повече на гръм. Дрейк имаше чувството, че самите стени се тресят.
  
  "Нови новини, Дал. План Б в действие. За бъдещи справки това означава, че не знам какво, по дяволите, друго има да правя.
  
  "Нямаш бъдеще", Дал стоеше от другата страна на щита. "Или мен."
  
  Заедно се запътиха към отдушника. Шистите започнаха да се свличат по скалата до тях. Писък и рев, каквито Дрейк никога не беше чувал, долетяха от безкрайните дълбини на бездната.
  
  "Супервулканът наближава!" Хейдън изпищя. "Изключи го!"
  
  
  * * *
  
  
  Невидима от Дрейк, Дал или дори Абел Фрей, известната исландска планина, наречена Eyjafjallajokull, която досега се задоволяваше да излъчва нежни сиви потоци и да тероризира въздушния трафик, внезапно избухна на ръба си. Скоро ще бъде видян по Sky News и BBC, а по-късно и в You Tube от смаяни милиони - огнените езици на хиляди дракони, разпалващи огнена буря в небето. По същото време два други исландски вулкана избухнаха, върховете им се разхвърчаха като тапи от шампанско под налягане. Беше съобщено, донякъде косвено, че Армагедон е пристигнал.
  
  Само малцина избрани знаеха колко близо е всъщност.
  
  
  * * *
  
  
  Герои невиждани и никога непознати се биеха в тъмните дълбини на планината. Дрейк и Дал атакуваха изхода за пара с Щита, използвайки кръгъл предмет, за да отклонят парата в близката празнота, докато го позиционираха точно над дупката, оставена от разрушаването на гробницата на Один.
  
  "Побързай!" Дал се бореше да задържи щита на място. Дрейк усети как ръцете му треперят от усилието, с което преодоля първичната сила на планината. "Просто искам да знам от какво, по дяволите, е направено това нещо!"
  
  "На кого му пука!" Хейдън се опита да ги задържи, държейки краката им и натискайки колкото можеше. "Просто вкарайте копелето вътре!"
  
  Дал се хвърли и скочи върху дупката. Ако Щитът беше пропуснал или дори леко се премести, той моментално щеше да се изпари, но целта им беше правилна и основната част внимателно влезе в изкуствената пукнатина под гробницата на Один.
  
  Сложен капан, изобретен преди стотици и хиляди векове. Кълна се в боговете.
  
  Капан на капаните!
  
  "Най-големият древен капан, който съвременният свят някога е познавал." Дал падна на колене. "Този, който може да сложи край на това."
  
  Дрейк наблюдаваше как Щитът сякаш изтънява, поглъщайки огромното налягане, надигащо се отдолу. Той се сплеска и се образува по краищата на пукнатината, придобивайки обсидианов оттенък. Завинаги. Никога няма да бъдат изтрити.
  
  "Бог да благослови".
  
  Свършена работа, той спря за момент, преди да насочи вниманието си към Фрей. Ужас изпълни сърцето му повече, отколкото можеше да си представи дори сега.
  
  Хеликоптерът се издигна, напрягайки се да издържи тежестта на ковчега на Один, който леко се поклащаше под него. И Фрей, и Алиша седяха на капака на ковчега, ръцете им бяха здраво увити около ремъците, които го прикрепиха към хеликоптера.
  
  Но Бен, Кенеди и професор Парневик висяха на три други въжета, висящи под хеликоптера, без съмнение държани там на прицела, докато Дрейк се бореше да спаси планетата.
  
  Висяха над празнотата и се люлееха, докато хеликоптерът се изкачваше, отвлечени точно изпод носа на Дрейк.
  
  "Нееее!"
  
  И, невероятно, той избяга - самотен човек, тичащ с енергия, родена от ярост, загуба и любов - човек, който се хвърли през бездънна яма в черно пространство, изисквайки това, което му беше отнето, отчаяно стискайки един от люлеещите се кабели , когато падна.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ
  
  
  
  ГРОБНИЦА НА БОГОВЕТЕ
  
  
  Светът на Дрейк спря със скока му в мрака - безкрайна празнота отгоре, бездънна яма отдолу - три инча люлеещо се въже, единственото му спасение. Умът му беше спокоен; той го направи за приятелите си. Не за друго, освен за да ги спаси.
  
  Безкористен.
  
  Пръстите му докоснаха въжето и не можаха да се затворят!
  
  Тялото му, най-накрая изложено на гравитацията, започна да пада бързо. В последната секунда размаханата му лява ръка се сключи на въже, което беше по-дълго от останалите, и се сви с рефлекторна злоба.
  
  Падането му спря, когато го хвана с две ръце и затвори очи, за да успокои бързо биещото си сърце. Някъде отгоре долетяха дрезгави аплодисменти. Алисия излива сарказма си.
  
  "Това ли е имал предвид Уелс с "покажи смелостта си"? Винаги съм се чудил какво означава тази луда вкаменелост!"#
  
  Дрейк погледна нагоре, усещайки бездната долу, чувствайки се замаян както никога досега. Но мускулите му пламнаха с новооткрита сила и адреналин и голяма част от стария огън се върна в него и умираше да излезе.
  
  Той се изкатери по въжето, ръка върху ръка, хващайки го с коленете си, движейки се бързо. Фрей размаха автомата си и се засмя, като се прицели внимателно, но тогава Хейдън извика от гроба на Один. Дрейк я видя да стои там, насочвайки пистолета на Уелс към Фрей - старият командир беше паднал до нея, но, слава Богу, все още дишаше.
  
  Хейдън насочи пистолета наполовина към Фрей. - Нека стане!
  
  Хеликоптерът все още беше във въздуха, пилотът му не беше сигурен в заповедите си. Фрей се поколеба, ръмжейки като дете, отделено от любимата си играчка. "ДОБРЕ. Хундин!Кучко! Трябваше да те измъкна от този проклет самолет!"
  
  Дрейк се усмихна, когато чу отговора на Хейдън. "Да, често разбирам това."
  
  Кенеди, Бен и Парневик гледаха с широко отворени очи, едва смеейки да дишат.
  
  "Иди и го вземи!" - извика тогава Фрей на Алисия. "От ръка на ръка. Вземете го и да вървим. Тази кучка няма да те застреля. Тя е проблемът на правителството. "
  
  Дрейк преглътна, когато Алиша скочи от саркофага и сграбчи успоредното въже на Дрейк, но въпреки това той отдели време да погледне Бен, преценявайки как момчето реагира на разкриването на статуса на Хейдън.
  
  Ако не друго, Бен я погледна с повече нежност.
  
  Алиша се плъзна надолу по въжето като маймуна и скоро се изравни с Дрейк. Тя го погледна със съвършено лице, пълно с гняв.
  
  "Мога да се люлея и в двете посоки." Тя скочи във въздуха с крака напред, в изящна дъга през тъмнината, увисвайки напълно във въздуха за момент. След това краката й се закачиха здраво за гръдната кост на Дрейк и тя дръпна тялото си напред, грабвайки за кратко собственото му въже, преди да го прехвърли към следващото.
  
  "Шибан бабуин", измърмори Дрейк, гърдите му горяха и хватката му се разхлаби.
  
  Алисия използва инерцията си, за да се завърти около въжето, разтворени крака на нивото на гърдите, и се блъсна в корема му. Дрейк успя да се завърти надясно, за да смекчи удара, но все пак усети ребрата си натъртени.
  
  Той й изръмжа, сподели болката и се издигна по-високо. В очите й се появи блясък, заедно с ново уважение.
  
  - Най-накрая - въздъхна тя. "Ти се върна. Сега ще видим кой е по-добрият."
  
  Тя премести въжето, излъчвайки увереност с всяко движение. С един скок тя заобиколи въжето на Дрейк и отново използва инерцията си, за да отвърне на удара, този път насочвайки краката си към главата му.
  
  Но Дрейк се върна и беше готов. С най-голямо умение той пусна въжето си, потисна силното замайване и го улови на дълбочина два фута. Алиша се носеше безобидно над него, зашеметена от движението му, с все още размахвани ръце.
  
  Дрейк подскочи нагоре по въжето крак по крак. Докато опонентът му осъзна какво е направил, той беше над нея. Той я тропна силно по главата.
  
  Видях как пръстите й пуснаха въжето. Тя падна, но само няколко сантиметра. Коравият орех в нея проработи и тя си възвърна хватката.
  
  - изрева Фрей отгоре. "Нищо хубаво! Умри, английски невярващи!"
  
  След това, за по-малко от мигване на око, германецът извади нож и преряза въжето на Дрейк!
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк видя всичко на забавен каданс. Блясъкът на острието, злият блясък на режещата повърхност. Внезапното разплитане на спасителното му въже - начина, по който започна да се издува и извива над него.
  
  Мигновена безтегловност на тялото му. Замръзнал момент на ужас и неверие. Знаейки, че всичко, което някога е чувствал и всичко, което някога е можел да направи в бъдеще, току-що е било унищожено.
  
  И тогава падането... виждайки неговия враг, Алиша, да се катери върху юмрука си, за да се върне на върха на саркофага... виждайки как устата на Бен се изкривява в писък... лицето на Кенеди се превръща в маска на смъртта... и през периферното му зрение... Разстояние... .какво по дяволите. ?
  
  Торстен Дал, лудият швед, тичащ, не, тичащ, през платформата с предпазен колан, закопчан за тялото му, буквално се хвърля в черна яма, точно както самият Дрейк беше направил мигове по-рано.
  
  Предпазен колан се размотава зад него, закрепен около колона в нишата на Один, държан здраво от Хейдън и Уелс, които бяха подготвени за максимално усилие.
  
  Лудият скок на Дал...доближава го достатъчно, за да хване ръцете на Дрейк и да го хване здраво.
  
  Избликът на надежда на Дрейк избледня, когато той и Дал паднаха заедно, предпазното въже се опъна... после внезапно, болезнено дръпване, когато Хейдън и Уелс приеха напрежението.
  
  Тогава се надявайте. Бавни, болезнени опити за спасение. Дрейк погледна Дал в очите, без да каже нито дума, без да излъчва грам емоция, докато ги влачеха сантиметър по сантиметър към безопасно място.
  
  Пилотът на хеликоптера трябва да е получил заповедта, защото започна да се изкачва, докато беше готов да изстреля трета ракета, този път от планината, предназначена да разшири пролуката достатъчно, за да може саркофагът да влезе без риск от повреда.
  
  След три минути ковчегът на Один изчезна. Ударът на перките на хеликоптера е далечен спомен. Бен, Кенеди и Парневик бяха същите като сега.
  
  Накрая Дал и Дрейк бяха завлечени над скалистите ръбове на бездната. Дрейк искаше да го преследва, но тялото му не реагира. Всичко, което можеше да направи, беше да лежи там, оставяйки травмата да потъне, пренасочвайки болката към уединена част от мозъка си.
  
  И докато лежеше там, звукът от хеликоптера се върна. Само че този път беше хеликоптер Dahl. И това беше едновременно тяхното средство за спасение и преследване.
  
  Дрейк можеше само да погледне в измъчените очи на Торстен Дал. "Ти си Бог, приятелю" и значението на мястото, на което се намираха, не беше загубено от него. "Истинският Бог"
  
  
  ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЕДНО
  
  
  
  ГЕРМАНИЯ
  
  
  Всеки път, когато Кенеди Мур дори обърна задника си на твърдата седалка, проницателните очи на Алиша Майлс забелязаха. Английската кучка беше Uber воин, надарена с шесто чувство на ченге - постоянно очакване.
  
  По време на тричасовия полет от Исландия до Германия те спират само веднъж. Първо, само десет минути след като напуснаха вулкана, те вдигнаха ковчега с лебедка, закрепиха го и качиха всички на борда.
  
  Абел Фрей веднага отиде в задното отделение. Оттогава не го е виждала. Вероятно смазва колелата на кражбите и индустрията. Алисия на практика хвърли Кенеди, Бен и Парневик на местата им, след което седна до гаджето си, ранения Майлоу. Набитият американец сякаш стискаше всяка част от тялото си, но най-вече топките, факт, който Алисия изглежда намираше за забавен и тревожен.
  
  Други трима пазачи бяха в хеликоптера и отклоняваха предпазливи погледи от затворниците към странното общуване, което съществуваше между Алиша и Майлоу - последователно тъжно, после многозначително и после изпълнено с гняв.
  
  Кенеди нямаше представа къде се намират, когато хеликоптерът започна да се спуска. През последния час умът й се луташе от Дрейк и приключенията им в Париж, Швеция и вулкана, към стария й живот в нюйоркската полиция и оттам неизбежно към Томас Калеб.
  
  Калеб е сериен убиец, когото тя освободи, за да убие отново. Спомените за жертвите му я атакуваха. Местопрестъплението, през което бе минала преди няколко дни - неговото местопрестъпление - остана свежо в съзнанието й като току-що пролята кръв. Тя осъзна, че оттогава не е гледала нито един новинарски репортаж.
  
  Може би са го хванали.
  
  В мечтите ти....
  
  Не. В сънищата ми никога не го хващат, никога не се доближават до него. Той ме убива и малтретира, а чувството ми за вина ме преследва като проклет демон, докато не се откажа от всичко.
  
  Хеликоптерът се спусна бързо, изтръгвайки я от видението, с което не можеше да се изправи. Личното отделение в задната част на хеликоптера се отвори и Абел Фрей излезе, излаейки заповеди.
  
  "Алиша, Майлоу, вие ще бъдете с мен. Доведете затворниците. Пазители, вие ще придружите ковчега до стаята ми за наблюдение. Попечителят там има инструкции да се свърже с мен веднага щом всичко е готово за оглед. И искам това да стане бързо, пазачи, така че не се колебайте. Один може да е чакал Фрей от хиляди години, но Фрей не чака Один.
  
  "Целият свят знае какво направи, Фрей, ти си луд", каза Кенеди. "Моден дизайнер, по дяволите. Колко време мислиш, че ще останеш извън затвора?"
  
  "Американското чувство за собствена значимост", сопна се Фрей. "И идиотизмът те кара да вярваш, че можеш да говориш на глас, а? Висшият разум винаги триумфира. Наистина ли мислиш, че приятелите ти са се измъкнали? Поставихме капани там, глупава кучко. Те няма да подминат Посейдон.
  
  Кенеди отвори уста да протестира, но видя Бен да поклати за кратко глава и бързо затвори устата си. Остави го. "Първо оцелей, после се бори." Тя мислено цитира Вана Бонта: "Предпочитам да имам комплекс за малоценност и да бъда приятно изненадана, отколкото да имам комплекс за превъзходство и да бъда грубо събудена."
  
  Фрей нямаше начин да разбере, че техният хеликоптер е останал скрит на по-голяма надморска височина. И гордостта го убеди, че интелектът му превъзхожда техния.
  
  Нека си мисли така. Изненадата щеше да е още по-сладка.
  
  
  * * *
  
  
  Хеликоптерът се приземи със сътресение. Фрей пристъпи напред и скочи първи, извиквайки заповеди на мъжете на земята. Алисия стана на крака и направи движение с показалеца си. "Първо вие тримата. Главите са надолу. Продължавайте да се движите, докато не кажа друго.
  
  Кенеди скочи от хеликоптера зад Бен, усещайки болката от изтощение във всеки мускул. Когато се огледа, удивителната гледка я накара да забрави за момент умората си, дори й спря дъха.
  
  Един поглед и тя осъзна, че това е замъкът на Фрей в Германия; дизайнерско леговище на беззаконието, където забавлението никога не спира. Площта им за кацане гледаше към главния вход, двойни дъбови врати, инкрустирани със златни шипове и обрамчени от италиански мраморни колони, които водеха към голямо антре. Докато Кенеди гледаше, две скъпи коли, Lamborghini и Maserati, спряха, от които четирима ентусиазирани двадесет и няколко годишни момчета излязоха и се заклатиха нагоре по стълбите към замъка. Иззад вратата идваха тежките ритми на денс музика.
  
  Над вратите имаше облицована с камък фасада, увенчана с редица триъгълни кули и две по-високи кули в двата края, което придаваше на огромната структура готически възрожденски вид. Впечатляващо, помисли си Кенеди, и малко поразително. Тя си въобразяваше, че да бъде поканена на парти на това място е мечта на бъдеща манекенка.
  
  И така Абел Фрей спечели от техните мечти.
  
  Тя беше избутана към вратите, а Алисия ги наблюдаваше внимателно, докато минаваха покрай ръмжащите суперколи и се изкачваха по мраморните стъпала. През вратите и в ехтящото фоайе. Отляво отворена, покрита с кожа порта водеше към нощен клуб, изпълнен с весела музика, цветни светлини и сепарета, които се люлееха над тълпата, където всеки можеше да докаже колко добре може да танцува. Кенеди веднага спря и изпищя.
  
  "Помогне!" Тя извика, гледайки право в посетителите. "Помогнете ни!"
  
  Няколко души използваха момента да свалят наполовина пълните си чаши и да се втренчат в мен. Секунда по-късно започнаха да се смеят. Класическата шведска блондинка вдигна бутилката си за поздрав, а мургавият италианец започна да я гледа. Останалите се върнаха в своя дискотечен ад.
  
  Кенеди изстена, когато Алиша я сграбчи за косата и я повлече по мраморния под. Бен изкрещя в знак на протест, но шамарът едва не го събори. Последва нов смях сред гостите на партито, последван от няколко неприлични коментара. Алиша хвърли Кенеди в голямото стълбище, удряйки я силно в ребрата.
  
  - Глупава жена - изсъска тя. "Не виждате ли, че са влюбени в господаря си? Те никога няма да мислят лошо за него. Сега върви."
  
  Тя посочи нагоре с малък пистолет, който се появи в ръката й. Кенеди искаше да се съпротивлява, но съдейки по това, което току-що се случи, тя реши просто да го направи. Отведоха ги нагоре по стълбите и наляво, в другото крило на замъка. Веднага щом напуснаха стълбището и влязоха в дългия необзаведен коридор - моста между крилата - танцовата музика спря и те може би бяха единствените живи хора в този момент.
  
  Вървейки по коридора, те се озоваха в стая, която някога може би е била просторна бална зала. Но сега зоната беше разделена на половин дузина отделни стаи - стаи с решетки отвън вместо стени.
  
  клетки.
  
  Кенеди, заедно с Бен и Парневик, бяха натикани в най-близката килия. Силен трясък означаваше, че вратата се затваря. Алисия махна с ръка. "Вие сте наблюдавани. Наслади се."
  
  В последвалата оглушителна тишина Кенеди прокара пръсти през дългата си черна коса, приглади панталоните си, доколкото можа, и си пое дълбоко въздух.
  
  "Ами..." започна да казва тя.
  
  "Хей, кучки!" Абел Фрей се появи пред камерата им, ухилен като Бог на адския огън. "Добре дошли в моя партиен замък. Някак си се съмнявам, че ще ви хареса толкова, колкото моите, ъъъ, по-богати гости.
  
  Той махна с предложението, преди те да отговорят. "Няма значение. Не е нужно да говорите. Вашите думи малко ме интересуват. И така - той се престори, че размишлява, - кого имаме... е, да, разбира се, това е Бен Блейк. Сигурен съм, че ще ви достави голямо удоволствие."
  
  Бен изтича до решетките и ги дръпна колкото може по-силно. "Къде е сестра ми, копеле?"
  
  "Хм? Искаш да кажеш дръзката блондинка с... - изхвърли крак диво. "Въведете стил на борба с дракони? Искате ли подробности? Е, добре, тъй като си ти, Бен. Първата вечер изпратих кума си там да й вземе обувките, разбирате ли, да я размекне малко. Тя го маркира, нарани няколко ребра, но той получи това, което исках.
  
  Фрей отдели малко време, за да извади дистанционното управление от джоба на странната копринена роба, която носеше. Той го превключи на преносим телевизор, което Кенеди дори не забеляза. Снимка се появи в ефир - SKY News - бърборене за нарастващия национален дълг на Обединеното кралство.
  
  "Втора нощ?" Фрей направи пауза. - Брат й наистина ли иска да знае?
  
  Бен изпищя, гърлен звук избяга дълбоко от стомаха му. "Тя добре ли е? тя добре ли е?"
  
  Фрей отново щракна дистанционното управление. Екранът превключи на друго, по-зърнисто изображение. Кенеди осъзна, че гледа малка стая с момиче, вързано за легло.
  
  "Какво мислиш?" Фрей подбуди. - Поне е жива. За сега."
  
  "Карин!" Бен изтича към телевизора, но след това спря, внезапно победен. Риданията разтърсиха цялото му тяло.
  
  Фрей се засмя. "Какво още искаш?" Той отново се престори на замислен и след това отново смени канала, този път на CNN. Веднага в новините имаше съобщение за сериен убиец от Ню Йорк - Томас Калеб.
  
  "Записах това за вас по-рано", каза лудият Кенеди с радост. "Мислех, че може да искате да погледнете."
  
  Тя неволно се ослуша. Чух ужасната новина, че Калеб продължава да броди из улиците на Ню Йорк, освободен, призрак.
  
  "Вярвам, че вие го освободихте", многозначително каза Фрей към гърба на Кенеди. "Добра работа. Хищникът се върна там, където му е мястото, вече не е животно в клетка в градския зоопарк."
  
  Репортажът включваше архивни кадри от случая - стандартните неща - нейното лице, лицето на мръсното ченге, лицата на жертвите. Винаги лицата на жертвите.
  
  Същите, които преследваха кошмарите й всеки ден.
  
  - Обзалагам се, че знаете всичките им имена, нали? Фрей се присмя. "Адреси на техните семейства. Така... те умряха.
  
  "Млъкни!" Кенеди обхвана глава с ръце. Спри това! Моля те!
  
  - И ти - чу тя да прошепва Фрей. "Професор Парневик", той изплю думите, сякаш бяха гнило месо, попаднало в устата му. - Трябваше да останеш и да работиш за мен.
  
  Чу се изстрел. Кенеди изпищя шокиран. В следващата секунда тя чу тялото да се срутва и като се обърна, видя, че старецът е паднал на земята, в гърдите му зее дупка, кръв тече и се плиска по стените на килията.
  
  Челюстта й увисна, неверието затвори мозъка й. Можеше само да гледа как Фрей се обърна към нея още веднъж.
  
  "И вие, Кенеди Мур. Вашето време идва. Скоро ще изследваме дълбините, до които сте способни да се спуснете.
  
  Завъртайки се на пети и ухилен, той се отдалечи.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДВЕ
  
  
  
  LA VEREIN, ГЕРМАНИЯ
  
  
  Абел Фрей се засмя на себе си, докато се насочваше към отдела си за сигурност. Няколко изобретателни моменти и той тъпче тези идиоти в земята. И двамата са счупени. И накрая той уби онзи стар идиот Парневик Стоун до смърт.
  
  невероятно Сега към още по-приятни дейности.
  
  Той отвори вратата на личните си покои и намери Майлоу и Алиша, проснати на дивана му, точно както ги беше оставил. Големият американец все още страдаше от контузията, примигвайки при всяко движение, благодарение на онзи швед Торстен Дал.
  
  "Някакви новини от съседната къща?" - веднага попита Фрей. "Хъдсън обади ли се?"
  
  В съседство имаше контролен център за видеонаблюдение, който в момента беше под наблюдението на един от най-радикалните поддръжници на Фрей, Тим Хъдсън. Известен в замъка като "човекът с памет" заради обширните си компютърни познания, Хъдсън беше един от първите ученици на Фрей, човек, готов да стигне до всякакви крайности за своя фанатичен шеф. Най-често те наблюдаваха напредъка на инсталирането на гробницата на Один, а Хъдсън беше начело - ругаеше, потеше се и нервно поглъщаше Йегърс, сякаш беше мляко. Фрей беше нетърпелив да види гробницата поставена на законното й място и направи пълна подготовка за първото си забележително посещение. Бяха проверени и неговите затворници, квартирите на Карин и килиите на новите му затворници.
  
  И парти, разбира се. Хъдсън създава система, която подлага всеки сантиметър от клуба на някакъв контрол, било то инфрачервен или стандартен терен, и всяко движение на елитните гости на Фрей се записва и проверява за тежестта му в ливъриджа.
  
  Той разбра, че в крайна сметка силата не е знание. Силата беше солидно доказателство. Дискретна фотография. Видео с висока разделителна способност. Залавянето може да е било незаконно, но не е навредило, ако жертвата е била достатъчно уплашена.
  
  Абел Фрей можеше да организира "вечерна среща" със звезда или рок мадама по всяко удобно за него време. Можеше да си купи картина или скулптура, да получи места на първия ред на най-горещото шоу в най-бляскавия град, да постигне непостижимото, когато и да е той искаше.
  
  "Все още нищо. Хъдсън сигурно отново е припаднал на дивана - каза Алиша, докато се излягаше с глава в ръце и крака, увиснали над ръба на дивана му. Когато Фрей я погледна, тя разтвори леко колене.
  
  Със сигурност. Естествено, Фрей въздъхна на себе си. Гледаше как Майлоу стене и го държеше за ребрата. Усети удар от електричество, който ускори сърцето му, когато мисълта за секс се смеси с опасност. Той повдигна вежда към Алиша, давайки й универсалния знак "пари".
  
  Алисия свали крака надолу. "Като се замисля, Майлоу, защо не отидеш и не провериш отново. И да получите пълен доклад от този идиот Хъдсън, а? Шефе - кимна тя към сребърния поднос с мезета. "Нещо необичайно?"
  
  Фрей изучаваше чинията, докато Майлоу, забравил за случващото се, като политик за глупостта си, изпрати престорен поглед към приятелката си, след това изпъшка и изкуцука излезе от стаята.
  
  Фрей каза: "Бисквитите изглеждат вкусни."
  
  Веднага щом вратата щракна на място, Алиша подаде на Фрей чиния с бисквити и се качи на масата му. Застанала на четири крака, тя обърна глава към него.
  
  "Искаш ли малко хубаво английско дупе с тази бисквита?"
  
  Фрей натисна таен бутон под бюрото си. Веднага фалшивата картина се премести встрани, разкривайки редица видео екрани. Той каза "Шест" и един от екраните оживя.
  
  Той опита бисквитката, докато гледаше, галейки разсеяно кръглото дупе на Алисия.
  
  - Моята бойна арена - въздъхна той. "Вече е сготвено. да?"
  
  Алисия се изви съблазнително. "Да".
  
  Фрей започна да гали вдлъбнатината между краката си. - Тогава имам около десет минути. Засега ще трябва да се задоволиш с един бърз."
  
  "Историята на живота ми".
  
  Фрей насочи вниманието си към нея, като винаги си спомняше за Майлоу само на двадесет фута зад отключената врата, но дори и с това и с чувственото присъствие на Алиша Майлс, той все още не можеше да откъсне очи от луксозната килия на един от неговите новосъздадени придобити пленници .
  
  Сериен убиец - Томас Калеб.
  
  Последният сблъсък беше неизбежен.
  
  
  
  Част 3
  Бойно поле...
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРИ
  
  
  
  LA VEREIN, ГЕРМАНИЯ
  
  
  Кенеди изтича до решетките, когато Абел Фрей и пазачите му се появиха пред килията им. Тя им изкрещя да махнат тялото на професора или да ги пуснат на свобода, след което усети прилив на трепет, когато направиха точно това.
  
  Тя спря на входа на килията, не знаейки какво да прави. Един от пазачите посочи с пистолета си. Влязоха по-навътре в затворническия комплекс, покрай още няколко килии, всичките незаети. Но мащабът на всичко това я смрази до костите. Тя се чудеше на какви покварени беззакония е способен този човек.
  
  Тогава тя осъзна, че той може да бъде по-лош от Калеб. По-зле от всички тях. Тя се надяваше, че Дрейк, Дал и подкрепящата армия се приближаваха, но трябваше да се изправи пред тази дилема и да я преодолее, вярвайки, че са сами. Как можеше да се надява да защити Бен така, както го направи Дрейк? Млад мъж вървеше до нея. Той не говори много, откакто Парневик почина. Всъщност, помисли си Кенеди, момчето беше казало само няколко думи, откакто бяха заловени в Гробницата.
  
  Видя ли шанса си да спаси Карин да му се изплъзва? Тя знаеше, че мобилният му телефон все още е на сигурно място в джоба му, настроен да вибрира, и че той е получил половин дузина обаждания от родителите си, на които не е отговарял.
  
  - На правилното място сме - прошепна Кенеди с крайчеца на устата си. "Дръжте ума си за себе си."
  
  "Млъкни, американец!" Фрей изплю последната дума, сякаш беше ругатня. За него, помисли си тя, най-вероятно е така. "Ти трябва да се тревожиш за собствената си съдба."
  
  Кенеди погледна назад. "Какво трябва да означава това? Ще ме накараш ли да облека една от твоите малки рокли, които направи?" Тя имитира кроене и шиене.
  
  Германецът повдигна вежда. "Сладко. Да видим колко дълго ще останеш неистов."
  
  Отвъд комплекса от клетки влязоха в друга, много по-тъмна част на къщата. Сега вървяха под остър ъгъл надолу, стаите и коридорите около нея бяха в окаяно състояние. Въпреки че, познавайки Фрей, всичко беше червена херинга, за да обърка хрътки.
  
  Тръгнаха по последния коридор, който водеше до сводеста дървена врата с големи метални пластини на пантите. Един от пазачите набра осемцифрено число на безжичната цифрова клавиатура и тежките врати започнаха да се отварят със скърцане.
  
  Мигновено видя високите до гърдите метални парапети, които обграждаха новата стая. Около тридесет до четиридесет души стояха около него с напитки в ръце и се смееха. Плейбои и наркобосове, проститутки от висока класа мъже и жени, кралски особи и председатели на Fortune 500. Вдовици с огромни наследства, богати на петрол шейхове и дъщери на милионери.
  
  Всички стояха около бариерата, отпиваха Bollinger и Romani Conti, похапваха деликатеси и излъчваха своята култура и класа.
  
  Когато Кенеди влезе, всички спряха и се вгледаха в нея за момент. Смразяващата й мисъл беше да я оцени.По прашните стени пробягаха шепоти и наостриха ушите й.
  
  това ли е тя? Полицай?
  
  Той ще я унищожи за най-много четири минути.
  
  Аз ще го взема. Ще ти дам още десет, Пиер. какво ще кажеш
  
  Седем. Обзалагам се, че е по-силна, отколкото изглежда. И, добре, тя ще бъде малко ядосана, не мислите ли?
  
  Какво, по дяволите, говореха?
  
  Кенеди усети груб ритник по задните си части и се препъна в стаята. Паството се засмя. Фрей бързо изтича след нея.
  
  "Хора!" Той се засмя. "Приятели мои! Това е чудесно предложение, не мислите ли така? И тя ще ни подари една прекрасна нощ!"
  
  Кенеди се огледа, неудържимо уплашен. Какво, по дяволите, говореха? Остани бодлива, спомни си тя любимата поговорка на капитан Липкинд. Продължете играта си. Тя се опита да се концентрира, но шокът и сюрреалистичната обстановка заплашваха да я подлудят.
  
  "Няма да играя пред теб", промърмори тя в гърба на Фрей. "По какъвто очаквате начин."
  
  Фрей се обърна към нея и знаещата му усмивка беше невероятна. "Не е ли? В името на нещо ценно?Мисля, че надценявате себе си и себеподобните си. Но е нормално. Може да мислиш другояче, но аз мисля, че ще го направиш, скъпи Кенеди. Наистина мисля, че можеш. Идвам." Той й направи знак да дойде при него.
  
  Кенеди пристъпи към релсата. На около дванайсет фута под нея имаше кръгла дупка, неравномерно изкопана в земята, подът й беше осеян с камъни, а стените й бяха покрити с пръст и камъни.
  
  Старомодна гладиаторска арена. Бойна яма.
  
  Метални стълби бяха изтеглени до нея и вдигнати през парапетите в ямата. Фрей посочи, че тя трябва да слезе.
  
  - Няма начин - прошепна Кенеди. Три пистолета бяха насочени към нея и Бен.
  
  Фрей сви рамене. "Имам нужда от теб, но наистина нямам нужда от момче. Можем да започнем с куршум в коляното, после в лакътя. Работете и вижте колко време ще ви отнеме да изпълните молбата ми. Адската му усмивка я убеди, че с радост ще потвърди думите си.
  
  Тя стисна зъби и прекара секунда в изглаждане на панталоните си. Богатата тълпа я гледаше с интерес, като животно в клетка. Чашите бяха празни, а мезетата изядени. Сред тях пърхаха сервитьори и сервитьорки, незабелязани от тях, засищащи и освежаващи.
  
  "Какъв вид яма?" тя се пазареше за време, не виждаше изход от него, опитвайки се да даде на Дрейк всяка ценна допълнителна секунда.
  
  "Това е моята бойна арена", любезно каза Фрей. "Живееш в славна памет или умираш в позор. Изборът, скъпи Кенеди, е в твоите ръце. "
  
  Остани бодлива.
  
  Един от пазачите я побутна с дулото на пистолета си. Някак успя да хвърли положителен поглед към Бен и посегна към стълбите.
  
  "Чакай", очите на Фрей блеснаха гневно. "Свали й обувките. Това ще подхрани кръвожадността му още малко.
  
  Кенеди стоеше там, унизена и бясна, и малко зашеметена, когато един от пазачите коленичи пред нея и събу обувките й. Тя се изкачи по стълбите, чувствайки се нереална и далечна, сякаш тази странна среща се случваше с друг Кенеди в отдалечено кътче на света. Тя се чудеше кой всъщност е този, за когото всички се позоваваха.
  
  Не прозвуча много добре. Звучеше така, сякаш ще трябва да се бори за живота си.
  
  Докато тя слизаше по стълбите, от тълпата се разнесе свистене и мощна вълна от жажда за кръв изпълни въздуха.
  
  Крещяха всякакви нецензурни думи. Бяха направени залози, някои, че ще умре за по-малко от минута, други, че ще загуби прашката си за по-малко от тридесет секунди. Един-двама дори й предложиха подкрепа. Но по-големият риск беше той да оскверни мъртвото й тяло, след като я превърна в прах.
  
  Най-богатият от богатите, най-могъщата измет на Земята. Ако богатството и властта са ви дали това, тогава светът наистина е бил унищожен.
  
  Твърде бързо босите й крака докоснаха твърдата земя. Тя слезе от коня, чувствайки се студена и открита, и се огледа. Срещу нея в стената беше изсечена дупка. В момента беше покрит с набор от дебели решетки.
  
  Фигурата, хваната в капан от другата страна на тези решетки, изведнъж се втурна напред, блъскайки се в тях със смразяващ кръвта писък на ярост. Той ги разтърси толкова силно, че те подскочиха, а лицето му беше малко повече от изкривено ръмжене.
  
  Но въпреки това и въпреки странното й обкръжение, Кенеди го разпозна по-бързо, отколкото й беше необходимо да запомни името му.
  
  Томас Калеб, сериен убиец. Тук, в Германия, с нея. Двама смъртни врагове влязоха на бойната арена.
  
  Планът на Абел Фрей, измислен още в Ню Йорк, се изпълнява.
  
  Сърцето на Кенеди подскочи и чист прилив на омраза се изстреля от пръстите на краката му към мозъка и обратно като стрела.
  
  - Извика тя, кипяща от гняв. "Ти си абсолютен копеле!"
  
  Тогава решетките се вдигнаха и Кейлъб скочи към нея.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк излезе от хеликоптера, преди да докосне земята, все още на крачка зад Торстен Дал, и хукна към оживения хотел, който беше превзет от съвместна коалиция от международни сили. Армията със сигурност е смесена, но решителна и боеспособна.
  
  Намираха се на 1,2 мили северно от La Vereina.
  
  Армейски и цивилни превозни средства бяха подредени, двигатели ръмжаха, в готовност.
  
  Във фоайето кипеше оживление: командоси и специални части, агенти от разузнаването и войници се събираха, подреждаха и се подготвяха.
  
  Дал обяви присъствието си, като скочи на рецепцията на хотела и извика толкова силно, че всички се обърнаха. Настъпи почтителна тишина.
  
  Те вече познаваха него, Дрейк и останалите и бяха добре наясно какво са постигнали в Исландия. Всички тук бяха информирани чрез видеовръзка, излъчвана между хотела и хеликоптера.
  
  "Готови сме?" Дал изпищя. - Да унищожа това копеле?
  
  - Оборудването е готово - извика командирът. Всички държаха Дал отговорен за тази операция. "Снайперистите са на място. Толкова сме горещи, че можем да рестартираме този вулкан, сър!"
  
  Дал кимна. "Тогава какво чакаме?"
  
  Нивото на шума се покачи със сто степени. Войските излязоха през вратите, като се удряха по гърбовете и се уговориха да се срещнат за бира след битката, за да продължат с перченето. Двигателите започнаха да реват, когато сглобените превозни средства потеглиха.
  
  Дрейк се присъедини към Дал в третото движещо се превозно средство, военен Хъмви. През последните няколко часа на брифинги той знаеше, че имат около 500 души, достатъчно, за да потопят малката армия на Фрей от 200 души, но германецът беше на по-висока позиция и се очакваше да има много трикове.
  
  Но единственото нещо, което не притежаваше, беше елементът на изненада.
  
  Дрейк подскачаше на предната седалка, стиснал пушката си, мислите му бяха съсредоточени върху Бен и Кенеди. Хейдън беше на седалката зад тях, оборудван за война. Уелс е оставен в хотела със сериозна рана в корема.
  
  Конвоят заобиколи остър завой и тогава La Veraine се появи в полезрението, осветена като коледна елха на фона на мрака, който го заобикаляше, и пред черната скала на планината, която се извисяваше над него. Портите му бяха широко отворени, демонстрирайки безочливата дързост на човека, когото бяха дошли да свалят.
  
  Дал включи микрофона. "Последно повикване. Започваме горещо. Скоростта ще спаси животи тук, хора. Знаете целите и знаете най-доброто ни предположение за това къде ще бъде ковчегът на Один. Да се справим с тази СВИНЯ, войници."
  
  Връзката означава Учтив интелигентен джентълмен. Твърде много ирония. Дрейк беше с побелели кокалчета, когато хамърът профуча през караулката на Фрей с едва по един сантиметър от двете страни. Германската охрана започна да вдига тревога от високите си кули.
  
  Чуват се първите изстрели, които отскачат от водещите превозни средства. Когато конвоят внезапно спря, Дрейк отвори вратата си и потегли. Не са използвали въздушна поддръжка, защото Фрей може да има RGPS. Те трябваше бързо да се отдалечат от колите по същата причина.
  
  Намесете се и превърнете земята на PIGS във фабрика за бекон.
  
  Дрейк изтича до гъстите храсти, които растяха под прозореца на първия етаж. Екипът на SAS, който изпратиха преди тридесет минути, трябваше вече да е отцепил района на нощния клуб и неговите "цивилни" гости. Куршуми летяха от прозорците на замъка, заливайки стените на вратата, докато колите се изсипваха вътре. Коалиционните сили отвърнаха на огъня с отмъщение, разбиха стъкло, удряха плът и кости и превърнаха каменната фасада в каша. Чуха се викове, писъци и викане на подкрепление.
  
  Вътре в замъка цареше хаос. Експлозия на РПГ дойде от прозорец на горния етаж, блъсна се в караулката на Фрей и разруши част от стената. Отломки се спуснаха върху нахлуващите войници. Картечният огън се върна и един германски наемник падна от последния етаж, крещеше и се преобръщаше, докато не удари земята с ужасяващ трясък.
  
  Дал и друг войник откриха огън по входните врати. Техните куршуми или рикошети убиха двама души. Дал изтича напред. Хейдън беше някъде в битката зад него.
  
  "Трябва да влезем в тази адска дупка! Сега!"
  
  Нови експлозии разтърсиха нощта. Второто РПГ проби огромен кратер на няколко фута източно от Хамъра на Дрейк. Дъжд от пръст и камъни падна в небето
  
  Дрейк тичаше, приклекнал, оставайки под пресичащите се куршуми, пронизващи въздуха над главата му.
  
  Войната наистина започна.
  
  
  * * *
  
  
  Тълпата показа кръвожадността си още преди Кенеди и Калеб да се докоснат. Кенеди кръжеше внимателно, пръстите й стискаха пръстта, краката й изпробваха скалата и земята, движейки се хаотично, за да не бъде предвидима. Умът й се мъчеше да разбере всичко това, но тя вече беше забелязала слабост в опонента си - начинът, по който очите му възприеха фигурата, която безформеният й костюм с панталон консервативно покриваше.
  
  Така че това беше един от начините да убия убиеца. Тя се съсредоточи върху намирането на някой друг.
  
  Кейлъб направи първия ход. Слюнката изтече от устните му, когато той се хвърли към нея, размахвайки ръце. Кенеди го отблъсна и отстъпи настрана. Тълпата беше готова за кръв. Някой разля червено вино на земята, символичен жест на кръвта, която искаха да пролеят. Тя чу Фрей, болното копеле, да подтиква Калеб, безсърдечния психопат, да направи това.
  
  Сега Кейлъб се хвърли отново. Кенеди я намери облегната на стената. Тя загуби концентрация, разсеяна от тълпата.
  
  Тогава Кейлъб беше върху нея, голите му ръце обгърнаха врата й - неговите потни, отвратителни... голи ръце. Ръцете на убиец...
  
  ...жестокост и смърт...
  
  ...размазвайки неговата гнила мръсотия по цялата й кожа. В главата й звъняха предупредителни звънчета. Трябва да спреш да мислиш така! Трябва да се съсредоточите и да се борите! Бийте се с истински боец, а не с легенда, която сте създали.
  
  Нетърпеливата тълпа отново нададе вой. Те трошиха бутилки и чаши в оградата, ревейки като животни, жадни за убийство.
  
  И Кейлъб, толкова близо след всичко, което се случи. Центърът й на концентрация беше прострелян, взривен по дяволите. Чудовището я удари отстрани, като същевременно притисна главата й към гърдите си. Неговите мръсни, потни голи гърди. След това я удари отново. Болка избухна в гърдите й. Тя се олюля. Червено вино се изля върху нея, разля се отгоре.
  
  "Това е", подигра й се Кейлъб. "Слизай там, където ти е мястото."
  
  Тълпата изрева. Кейлъб избърса отвратителните си ръце в дългата й коса и се засмя с тиха, смъртоносна злоба.
  
  "Ще се изпикая върху мъртвото ти тяло, кучко."
  
  Кенеди падна на колене, измъквайки се за кратко от хватката на Кейлъб. Тя се опита да го избегне, но той я хвана здраво за панталоните. Той я придърпа обратно към себе си, ухилен като дивак със смъртоносна глава. Тя нямаше избор. Тя разкопча панталоните си, безформените си, прикриващи фигурата панталони, и ги остави да се спуснат по краката й. Тя се възползва от моментната му изненада, за да изпълзи по задника си. Камъните одраскаха кожата й. Тълпата виеше. Кейлъб се хвърли напред, бръкна в колана на бельото й, но тя го ритна злобно в лицето, бельото издрънча назад точно когато носът му, окървавен и счупен, увисна настрани. Тя седеше там за момент, гледайки врага си и откривайки, че не може да отмести поглед от кървящите му, месоядни очи.
  
  
  * * *
  
  
  Дрейк се претърколи през красивата врата в масивното фоайе. SAS всъщност отцепи зоната на нощния клуб и покри главното стълбище. Останалата част от замъка не би била толкова приятелска.
  
  Дал потупа джоба на гърдите си. "Чертежите показват складово помещение отдясно и в далечното източно крило. Не се съмнявай в нищо сега, Дрейк. Хейдън. Съгласихме се, че това е най-логичното място за Фрей, нашите приятели и Гроба."
  
  "Дори не съм мечтал за това", каза Хейдън решително.
  
  С група мъже, които се катереха зад него, Дрейк последва Дал през вратата към източното крило. Щом вратата се отвори, още куршуми пробиха въздуха. Дрейк се претърколи и се изправи, стреляйки.
  
  И изведнъж хората на Фрей бяха сред тях!
  
  Блеснаха ножове. Стрелба с ръчни пистолети. Отляво и отдясно се спускаха войници. Дрейк притисна дулото на пистолета си към слепоочието на един от пазачите на Фрей, след което постави оръжието в позиция за стрелба точно навреме, за да прати куршум в лицето на нападателя. Гардът го нападна отляво. Дрейк избегна хвърлянето и удари човека с лакът в лицето. Той се наведе над мъжа в безсъзнание, вдигна ножа си и заби върха му в главата на друг, който се канеше да пререже гърлото на Командосите от Делта.
  
  До ухото му проехтя пистолетен изстрел; Любимото оръжие на SGG. Хейдън е използвал глок и армейски нож. Многонационална сила за многонационален инцидент, помисли си Дрейк. В далечния край на стаята проехтяха още изстрели. Включете италианците.
  
  Дрейк се претърколи под страничния удар на врага. Той обърна цялото си тяло, с краката напред, събаряйки човека от крака. Когато мъжът се приземи силно върху гръбнака му, Дрейк се самоуби.
  
  Бившият офицер от SAS се изправи и забеляза Дал на дузина крачки напред. Техните врагове ставали все по-малко - сигурно останали само няколко десетки мъченици, изпратени да изтощават нашествениците. Истинската армия щеше да е някъде другаде.
  
  "Не е лошо за загрявка", ухили се шведът с кръв около устата. "А сега давай!"
  
  Те минаха през друга врата, разчистиха една стая от капани, след това друга стая, където снайперисти уловиха шестима от добрите момчета, преди да бъдат елиминирани. Накрая се озоваха пред висока каменна стена с бойници, през които стреляха картечници. В центъра на каменната стена имаше още по-впечатляваща стоманена врата, напомняща на банков трезор.
  
  "Това е", каза Дал, навеждайки се назад. "Стаята за наблюдение на Фрей."
  
  "Прилича на твърд копеле", каза Дрейк, прикривайки се до него, вдигайки ръка, докато десетки войници тичаха към него. Той се огледа за Хейдън, но не успя да различи стройната й фигура сред мъжете. Къде, по дяволите, отиде тя? О, моля те, моля те, не я оставяй да лежи там отново... кървяща...
  
  "Форт Нокс е труден орех", каза командосът от Делта, докато отхапваше.
  
  Дрейк и Дал се спогледаха. "Борци!" - казаха двамата едновременно, като се придържаха към политиката си на "бързина и не се заблуждавайте".
  
  Две големи оръдия бяха внимателно предадени по протежение на линията, а войниците се хилеха, докато гледаха. Здрави стоманени грайферни куки бяха прикрепени към дулата на мощни оръдия, подобни на ракетни установки.
  
  Двамата войници изтичаха обратно по пътя, по който дойдоха, държейки допълнителни стоманени кабели в ръцете си. Стоманени кабели, прикрепени към куха камера в задната част на пусковите установки.
  
  Дал щракна два пъти върху неговата Bluetooth връзка. - Кажете ми кога можем да започнем.
  
  Минаха няколко секунди, след което дойде отговорът. "Напред!"
  
  Беше устроен бараж. Дрейк и Дал излязоха с гранатомети, преметнати на раменете им, прицелиха се и дръпнаха спусъка.
  
  Две стоманени куки за захващане излетяха със скоростта на ракета, забиха се дълбоко в каменната стена на трезора на Фрей, преди да пробият от другата страна. Веднага щом се натъкнаха на пространство, сензорът активира устройство, което завъртя самите куки, притискайки ги здраво към стената от другата страна.
  
  Дал се почука по ухото. "Направи го".
  
  И дори отдолу Дрейк можеше да чуе звука на два хамъра, превключващи на заден ход, с кабели, прикрепени към подсилените им брони.
  
  Непроницаемата стена на Фрей експлодира.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди изрита предупредително, когато Кейлъб закуцука към нея, хвана коляното му и го заклати. Тя се възползва от моментната почивка, за да скочи на крака. Кейлъб дойде отново и тя го удари по ухото с опакото на ръката си.
  
  Тълпата над нея блееше от удоволствие. Рядко вино и изискано уиски на стойност хиляди долари се изляха върху мръсотията на арената. Надолу се носеха чифт дамски дантелени бикини. Мъжка вратовръзка. Чифт копчета за ръкавели Gucci, едно от които отскача върху косматия гръб на Калеб.
  
  "Убий я!" Фрей изпищя.
  
  Кейлъб се носеше към нея като товарен влак, с протегнати ръце и гърлени звуци, идващи дълбоко от корема му. Кенеди се опита да отскочи, но той я хвана и я вдигна от земята, повдигайки я от пода.
  
  Докато беше във въздуха, Кенеди можеше само да се свие, докато чакаше кацането. И беше трудно, скали и пръст се блъскаха в гръбнака й, изкарвайки въздуха от дробовете й. Краката й се повдигнаха, но Кейлъб стъпи в тях и седна върху нея, подпрял лакти напред.
  
  - По-скоро - промърмори убиецът. "Сега ще крещиш. Еееееее!" Гласът му беше маниакален, като писък на прасе в кланица в ушите й. "Еееееееее!"
  
  Изгарящата агония накара тялото на Кенеди да се сгърчи. Сега копелето беше на сантиметър от нея, тялото му лежеше върху нея, лигите се стичаха от устните му по бузите му, очите му горяха от адски огън, той притискаше чатала си към нейния.
  
  Тя беше безпомощна за момент, все още опитвайки се да си поеме дъх. Юмрукът му се заби в корема й. Лявата му ръка се канеше да направи същото, когато спря. Една разтуптяна мисъл, а след това се премести до гърлото й и започна да я стиска.
  
  Кенеди се задави, поемайки въздух. Кейлъб се кикотеше като луд. Той стисна по-силно. Той изучаваше очите й. Той се облегна на тялото й, смазвайки я с тежестта си.
  
  Тя ритна колкото може по-силно, събаряйки го настрани. Тя отлично разбра, че току-що е получила пропуск. Изкривените нужди на копелето й спасиха живота.
  
  Тя отново се изплъзна. Тълпата й се присмиваше - на изпълнението й, на мръсните й дрехи, на одрасканото й дупе, на кървящите й крака. Кейлъб се надигна като Роки от ръба на поражението и разпери ръце, смеейки се.
  
  И тогава тя чу глас, слаб, но прорязващ дрезгавата какофония.
  
  Гласът на Бен: "Дрейк се приближава, Кенеди. Той се приближава. Получих съобщение!"
  
  По дяволите... нямаше да ги намери тук. Не можеше да си представи, че от всички места в замъка той ще претърси това. Най-вероятната му цел ще бъде хранилище или клетки. Това може да отнеме часове....
  
  Бен все още имаше нужда от нея. Жертвите на Калеб все още се нуждаеха от нея.
  
  Изправете се и крещете, когато не могат.
  
  Калеб се втурна към нея, безразсъден в егоизма си. Кенеди се престори на ужас, след това вдигна крак и удари лакът право в приближаващото му лице.
  
  Ръката й бликна кръв. Кейлъб спря, сякаш се беше натъкнал на тухлена стена. Кенеди натисна предимството си, удряйки го в гърдите, удряйки вече счупения му нос, ритайки го в коленете. Тя използва всички възможни методи, за да обезвреди палача.
  
  Ревът на тълпата се усили, но тя почти не го чу. Един бърз удар по топките прати задника на колене, друг по брадичката го обърна по гръб. Кенеди падна в пръстта до него, задъхан от изтощение, и се взря в невярващите му очи.
  
  До дясното й коляно се чу тропот. Кенеди погледна назад и видя счупена бутилка вино, забита с главата надолу в пръстта. Мерло, което все още излъчва течно червено обещание.
  
  Кейлъб замахна към нея. Тя понесе удара в лицето, без да трепне. - Трябва да умреш - изсъска тя. "За Оливия Дън", тя извади счупената бутилка от земята. "За Селена Тайлър", тя го вдигна над главата му. "Миранда Друри", добави тя, "нейният първи удар разби зъби, хрущял и кост. "И за Ема Силке", вторият й удар отне окото му. "За Емили Джейн Уинтърс", последният й удар превърна врата му в кайма.
  
  И тя коленичи там на окървавената земя, победоносна, с адреналин, издухващ се във вените й и пулсиращ в мозъка й, опитвайки се да си върне човечеството, което за миг я бе изоставило.
  
  
  ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТИРИ
  
  
  
  LA VEREIN, ГЕРМАНИЯ
  
  
  На Кенеди беше наредено да се качи обратно по стълбите под заплаха. Тялото на Томас Калеб беше оставено да се гърчи там, където трябваше да умре.
  
  Фрей изглеждаше нещастен, говорейки по мобилния си телефон. - Трезор - изграчи той. - Спаси трезора на всяка цена, Хъдсън. Не ме интересува нищо друго, идиот такъв. Стани от този проклет диван и направи това, за което ти плащам!"
  
  Той изключи връзката и се втренчи в Кенеди. "Изглежда, че вашите приятели са нахлули в къщата ми."
  
  Кенеди му хвърли лукав поглед, преди да го обърне към събралия се елит. "Изглежда, че вие, глупаците, ще получите част от това, което заслужавате."
  
  Чу се тих смях и звън на чаши. Фрей се присъедини за момент, преди да каже: "Пийнете, приятели мои. След това си тръгнете по обичайния начин.
  
  Кенеди се престори на бравада, достатъчно, за да намигне на Бен. По дяволите, ако тялото не я болеше като кучка. Дупето й гореше и краката й пулсираха; главата го болеше и ръцете му бяха покрити с лепкава кръв.
  
  Тя ги подаде на Фрей. "Мога ли да почистя това?"
  
  "Използвай ризата си", засмя се той. "Във всеки случай това не е нищо повече от парцал. Без съмнение то отразява останалата част от гардероба ви."
  
  Той махна с ръка кралски. "Доведи я. И едно момче."
  
  Те напуснаха арената, Кенеди се чувстваше уморена и се опитваше да успокои въртящата се глава. Последствията от това, което беше направила, щяха да живеят с нея десетилетия, но сега не беше моментът да се спира. Бен беше до нея и, съдейки по изражението на лицето му, явно се опитваше телепатично да я успокои.
  
  "Благодаря, момче", каза тя, без да обръща внимание на пазачите. "Беше една тортена разходка."
  
  Следвайки левия разклон, те се отправиха по друг коридор, който се разклоняваше от килийния им блок. Кенеди събра мислите си.
  
  Просто оцелей, помисли си тя. Просто остани жив.
  
  Фрей получи ново обаждане. "Какво? На склад ли са? Идиот! Ти... ти... - измърмори той гневно. "Хъдсън, ти... изпрати цялата армия тук!"
  
  Електронен писък рязко прекъсна връзката, както гилотина отрязва главата на френска кралица.
  
  "Вземи ги!" Фрей се обърна към пазачите си. "Заведете ги в жилищните помещения. Изглежда, че приятелите ти са повече, отколкото си мислехме в началото, скъпи Кенеди. Ще се върна по-късно, за да лекувам раните ви.
  
  С тези думи полуделият германец бързо се отдалечи. Кенеди ясно осъзнаваше, че тя и Бен сега са сами с четирима пазачи. - Продължавай - един от тях я побутна към вратата в дъното на коридора.
  
  Докато преминаваха през това, Кенеди примигна изненадано.
  
  Тази част от замъка беше напълно разрушена, нов сводест покрив беше издигнат отгоре и малки тухлени "къщи" наредени от двете страни на пространството. Не много по-големи от големите хамбари, имаше около осем от тях. Кенеди веднага разбра, че повече от няколко затворници са минали през това място наведнъж.
  
  По-лош човек от Томас Калеб?
  
  Запознайте се с Абел Фрей.
  
  Положението й се влошаваше всяка секунда. Пазачите бутаха нея и Бен към една от къщите. След като влезе вътре, играта свърши. Ти загуби.
  
  Можеше да извади един, може би дори два. Но четири? Тя нямаше шанс.
  
  Ако само....
  
  Тя погледна към най-близкия пазач и забеляза, че той я гледа преценяващо. "Хей, това ли е? Ще ни поставиш ли там?"
  
  "Това са моите заповеди."
  
  "Виж. Този човек е тук - измина целия този път, за да спаси сестра си. Мислиш си, че може би той би могъл да я види. Само веднъж."
  
  - Заповеди от Фрей. Не ни е позволено."
  
  Кенеди погледна ту единия страж, ту другия. "И какво? Кой трябва да знае? Безразсъдството е подправката на живота, нали?"
  
  Пазачът я излая. "Сляп ли си? Не си ли виждал камерите на това проклето място?"
  
  "Фрей е зает да се бие с армията", усмихна се Кенеди. "Защо мислите, че е избягал толкова бързо?" Момчета, оставете Бен да види сестра си, тогава може би ще ви отпусна малко, когато пристигнат новите шефове."
  
  Стражите се спогледаха крадешком. Кенеди вложи повече убеденост в гласа й и малко повече флирт в езика на тялото й и скоро двамата отключиха вратата на Карин.
  
  След две минути я изведоха. Тя се олюля между тях, изглеждаше изтощена, с разрошена руса коса и измъчено лице.
  
  Но тогава видя Бен и очите й светнаха като светкавица в буря. Сякаш силите се бяха върнали в тялото й.
  
  Кенеди улови погледа й, когато двете групи се срещнаха, опитвайки се бързо да предадат неотложността, опасността, последния шанс на сценария на нейната луда идея, всички с един отчаян поглед.
  
  Карин махна с ръка на пазачите и изръмжа. "Вземете малко, копелета такива. "
  
  
  * * *
  
  
  Торстен Дал поведе атаката, държеше пистолета си изпънат като вдигнат меч и крещеше с пълно гърло. Дрейк беше точно до него, тичаше с пълна скорост дори преди цялата стена на трезора да се срути. Дим и отломки, разпръснати из малката площ. Докато Дрейк тичаше, той усети, че други коалиционни войски се разпръскват в двете посоки. Те бяха бърза фаланга на смъртта, настъпваща към враговете си с убийствени намерения.
  
  Инстинктите на Дрейк се задействаха, когато димът се завихри и разреждаше. Отляво стоеше група стражи, замръзнали от страх, реагиращи бавно. Той стреля сред тях, унищожавайки най-малко три тела. Отпред се чу ответен огън. Войници падаха отляво и отдясно, удряйки силно рухналата стена с инерцията си.
  
  Кръв пръсна точно пред очите му, когато главата на италианеца се изпари, мъжът не беше достатъчно бърз, за да избегне куршума.
  
  Дрейк гълъб за прикритие. Остри камъни и бетон разкъсаха плътта на ръцете му, когато падна на пода. Преобръщайки се, той изстреля няколко залпа по ъглите. Хората крещяха. Експонатът избухна при интензивен огън. Стари кости се въртяха във въздуха на забавен каданс като прашинки.
  
  Отпред отново проехтяха изстрели и Дрейк видя маса хора да се движат. Господи! Армията на Фрей беше точно там, строена в смъртоносната си формация, движейки се напред все по-бързо и по-бързо, тъй като чувстваха, че имат предимство.
  
  
  * * *
  
  
  Карин използва обучение по бойни изкуства, за да обезвреди охраната си за секунди. Кенеди нанесе остър удар с бекхенд към брадичката на своя страж, след което пристъпи напред и блъсна главата му толкова силно, че пред очите й проблеснаха звезди. Секунда по-късно тя видя втория си опонент, четвъртия пазач, да отскочи встрани, за да създаде малко пространство между тях.
  
  Сърцето й се сви. Така че четвъртият пазач беше мост твърде далеч. Дори за две от тях.
  
  Пазачът изглеждаше вкаменен, докато вдигаше пушката си. С треперещи пръсти той огледа района за помощ. Кенеди протегна ръце с длани навън.
  
  "Успокой се, пич. Просто останете спокойни."
  
  Пръстът на спусъка му се сви от страх. Чу се изстрел и се отби в тавана.
  
  Кенеди се сви. Напрежението сгъсти въздуха, превръщайки го в нервен бульон.
  
  Бен почти изпищя, когато мобилният му телефон започна да свири дрезгав тон на звънене поради тревогата му. Имиджът на Сайзер беше увеличен до максимум.
  
  Стражът също скочи, отразявайки нов неволен изстрел. Кенеди усети вятъра от куршума, който мина през черепа ѝ. Чистият страх я смрази на място.
  
  Моля те, помисли си тя. Не бъди идиот. Бъдете внимателни към обучението си.
  
  Тогава Бен хвърли телефона си по пазача. Кенеди го видя да трепва и бързо падна на пода, за да създаде допълнително разсейване. Докато пазачът изпусна телефона и насочи вниманието си, Кенеди бе нарамил оръжието на третия пазач.
  
  Карин обаче живееше тук известно време. Виждала е и е преживяла трудности. Тя стреля моментално. Пазачът се отдръпна, когато червен облак изскочи от сакото му. После тъмно петно се разпространи по рамото му и той изглеждаше объркан, после ядосан.
  
  Той стреля от упор в Бен.
  
  Но изстрелът беше неуспешен, пропуск без съмнение подпомогнат от факта, че главата му експлодира милисекунда преди да натисне спусъка.
  
  Зад него, обрамчен от пръските му кръв, стоеше Хейдън с Глок в ръка.
  
  Кенеди погледна Бен и Карин. Видях как се гледаха с наслада, любов и тъга. Изглеждаше разумно да им отделя минута. Тогава Хейдън беше до нея и кимна с облекчение на Бен.
  
  "Как се справя?"
  
  Кенеди намигна. - Той ще бъде по-щастлив сега, след като пристигнахте.
  
  Тогава тя изтрезня. "Трябва да спасим другите затворници тук, Хейдън. Да ги вземем и да напуснем тази адска дупка."
  
  
  * * *
  
  
  Двете армии се сблъскаха, коалиционните сили застреляха опонентите си на място, германците размахаха ножове и се опитаха бързо да се приближат.
  
  За момент Дрейк си помисли, че тази игра с ножове е безсмислена, напълно безумна, но тогава си спомни кой е техният шеф. Абел Фрей. Лудият не би искал собствената му група да използва куршуми, в случай че повредят безценните му артефакти.
  
  Сред тях Дрейк посяга враг след враг. Войници сумтеха и се удряха навсякъде около него, използвайки сила, която трошеше кости. Хората крещяха. Битката беше пълен ръкопашен бой. Оцеляването зависеше от чист късмет и инстинкт, а не от каквото и да е умение.
  
  Докато стреляше, удряше и си проправяше път, той забеляза фигура отпред. Въртящият се дервиш на смъртта.
  
  Алиша Майлс си пробива път в редиците на международните супер войски.
  
  Дрейк се обърна към нея. Звукът на битката заглъхна. Бяха в задната част на трезора, саркофагът на Один до тях, сега отворен, с монтиран стелаж с прожектори над него.
  
  - Е, добре - засмя се тя. "Дрейкстър. Как си, приятел?"
  
  "Същото както винаги."
  
  "Ммм, спомням си. Въпреки че не мога да кажа, че висеше твърде дълго, нали? Между другото, страхотна котешка битка на въжетата. Не е зле за бивш войник, станал цивилен.
  
  "Ти също. Къде е вашият BBF?"
  
  "WWF?"
  
  Двамата воюващи войници се блъснаха в Дрейк. Той ги отблъсна с помощта на Алисия, като и двамата се наслаждаваха на това, което щеше да се случи.
  
  "Най-доброто гадже завинаги? помниш ли го сладък?"
  
  "О да. Трябваше да го убия. Копелето ни хвана Фрей и мен да се бъркаме в задния двор. Тя се изкиска. "Ядосах се. Те умряха." Тя направи физиономия. "Просто още един мъртъв глупак."
  
  "Кой си мислеше, че може да те опитоми", кимна Дрейк. "Спомням си".
  
  "Защо трябваше да си тук сега, Дрейк? Наистина не искам да те убивам."
  
  Дрейк поклати глава, зашеметен. "Има термин, наречен красива лъжкиня. Тези две думи обобщават всичко за теб, Майлс, по-добре от всеки Шекспир."
  
  "И какво?" Алисия запретна ръкави с усмивка и събу обувките си. "Готови ли сте да ви дадат топките?"
  
  С крайчеца на окото си Дрейк видя Абел Фрей да пълзи от тях и да крещи на някой си Хъдсън. Очевидно Майлс ги е защитавал, когато е канализирала силите им, но сега тя имаше други приоритети. Торстен Дал, винаги надежден, застана пред лудия германец и започна да атакува.
  
  Дрейк стисна юмруци. - Няма да се случи, Майлс.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ
  
  
  
  LA VEREIN
  
  
  Алисия го шокира, като скъса тениската си, уви я около себе си, докато се стегна като въже, след което я уви с две ръце около врата му. Той се бореше, но импровизираният й колан го дръпна вътре.
  
  Право в нейните повдигащи се колене - стил Муай Тай. един. две. Три.
  
  Той се обърна около първия. Обърнахме се отново. Второто изскърца под ребрата му. Третият удар го удари право в топките. Болка прониза стомаха му, накара го да почувства гадене и той падна по гръб.
  
  Алисия стоеше над него, ухилена. "Какво казах? Кажи ми, Дрейки, какво точно казах. Тя направи знак да му даде нещо.
  
  "Твоите топки."
  
  Тя сведе бедрото си и се изви, за да нанесе страничен ритник, насочен към носа му. Дрейк вдигна ръце и блокира удара. Усетих един пръст изкълчен. Тя се обърна така, че да застане лице в лице с него, вдигайки единия си крак високо в дъга, след това наведе петата си върху челото му.
  
  Удар с брадва.
  
  Дрейк се претърколи назад, но ударът все пак го удари в гърдите. И с толкова сила, колкото Майлс можеше да събере, това причини непоносима болка.
  
  Тя стъпи на глезена му.
  
  Дрейк изпищя. Тялото му е системно чупено, натъртвано и обезобразявано. Тя го счупи, парче по парче. Гражданските години да са проклети. Но тогава, може ли дори да обвинява уволнението? Винаги е била добра. Винаги ли е била толкова добра?
  
  Разбит цивилен или не, той все още беше SAS и тя изцапа пода с кръвта му.
  
  Той се отдръпна. Върху него паднаха трима бойци, които потрошиха всичко наоколо. Дрейк се наслаждаваше на почивката от удара с лакът в гърлото на германеца. Чу как хрущялът хруще и се почувства малко по-добре.
  
  Той се изправи, осъзнавайки, че тя му е позволила. Тя танцуваше, премествайки се от крак на крак, очите й блестяха отвътре с дяволито и сиво. Зад нея Дал, Фрей и Хъдсън бяха заключени заедно, борейки се над ръба на ковчега на Один, с изкривени от болка лица.
  
  Алисия хвърли тениската си по него. Удари като камшик, причинявайки изгаряне на лявата страна на лицето му. Тя удари отново и той я хвана. Той дръпна с невероятна сила. Тя се препъна и се хвърли в ръцете му.
  
  "Здравейте".
  
  Той постави двата си палеца точно под ушите й, натискайки силно. Мигновено тя започна да се гърчи, всякакво подобие на предизвикателство изчезна. Притискаше нервния възел достатъчно силно, за да накара всеки нормален човек да припадне.
  
  Майлс се дръпна като бик от родео.
  
  Той натисна по-силно. Накрая тя се облегна назад в плътната му прегръдка, оставяйки го да поеме тежестта й, отпусната, опитвайки се да сподели болката. После се изправи и пъхна двата си палеца под мишниците му.
  
  Право в собствения му нервен сноп. Агонията премина през тялото му.
  
  И затова бяха заключени. Двама страховити врагове, борещи се през вълни от болка, едва помръдващи, гледащи се в очите като отдавна изгубени любовници, докато смъртта ги раздели.
  
  Дрейк изсумтя, неспособен да скрие нещастието си. "Луда... кучка. Защо... защо да работим за този... този човек?"
  
  "Означава... да... достигнеш... края."
  
  Нито Дрейк, нито Майлс биха отстъпили. Около тях битката започна да приключва. Повече коалиционни войски останаха на крак, отколкото германците. Но те продължиха да се бият. И Дрейк можеше смътно да види Дал и Фрей, заключени в подобна смъртоносна прегръдка, борейки се докрай.
  
  Нито един войник не ги прекъсна. Уважението беше твърде голямо. Тези битки щяха да бъдат решени насаме и безпристрастно.
  
  Дрейк падна на колене, дърпайки Алиша със себе си. Пред очите му танцуваха черни петна. Той осъзна, че ако тя намери начин да разбие хватката му, той наистина ще бъде свършен. Енергията го напускаше всяка секунда.
  
  Той увисна. Тя натисна по-силно, този абсолютен инстинкт на убиец я прониза. Палците му се изплъзнаха. Алисия падна напред и го удари с лакът в брадичката. Дрейк го видя, но нямаше сили да го спре.
  
  Пред очите му избухнаха искри. Той падна по гръб, загледан в готическия таван на Фрей. Алисия пропълзя и закри погледа му с изкривеното си от болка лице.
  
  Никой от войниците около тях не се опита да я спре. Няма да свърши, докато един от воюващите не обяви примирие или не умре.
  
  - Не е лошо - изкашля се тя. "Все още го разбираш, Дрейк. Но все още съм по-добър от теб.
  
  Той примигна. "Знам".
  
  "Какво?" - Попитах.
  
  "Имате... това предимство. Този инстинкт на убиец. Яростта на битката. няма значение Има значение. Това... това е причината да напусна."
  
  "Защо това трябва да те спира?"
  
  "Бях притеснен за нещо извън работата", каза той. "Променя всичко".
  
  Юмрукът й беше вдигнат, готова да смаже гърлото му. Мина миг. Тогава тя каза: "Живот за живот?"
  
  Дрейк започна да усеща как енергията бавно се връща в крайниците му. "След всичко, което направих днес, мисля, че ми дължат много."
  
  Алисия отстъпи назад и протегна ръка, за да му помогне да се изправи. "Хвърлих Уелс към въжетата на кладенеца на Мимир. Не съм го убил на гроба на Один. Отклоних вниманието на Фрей от Бен Блейк. Не съм тук, за да унищожа света, Дрейк, тук съм просто, за да се забавлявам."
  
  "Потвърждавам." Дрейк възвърна равновесието си точно когато Торстен Дал повдигна отпуснатото тяло на Абел Фрей от широкия ръб на ковчега на Один. Той падна на пода с мокър скърцане и се пльосна безжизнено върху италианската мраморна настилка.
  
  Възгласите проехтяха и отекнаха в коалиционните войски.
  
  Дал стисна юмрук и погледна вътре в ковчега.
  
  "Това копеле никога не е виждало тази награда", засмя се той. "Делото на живота му. Исусе Христе, вие трябва да видите това.
  
  
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ШЕСТ
  
  
  
  СТОКХОЛМ
  
  
  Ден по-късно Дрейк успява да избяга от безкраен кръг от разпити, за да спи няколко часа в близкия хотел, един от най-старите и най-добрите в Стокхолм.
  
  Във фоайето той чакаше асансьора и се чудеше защо всичките му мисловни процеси са заснети. Те полудяха от недоспиване, постоянни побоища и силен натиск. Отне му няколко дни, за да се възстанови.
  
  Асансьорът иззвъня. До него се появи фигура.
  
  Кенеди, облечен в небрежен съботен костюм с панталон, коса, сресана назад, го изучава с изтощен поглед.
  
  "Здравейте".
  
  Думите не бяха достатъчни. Да я питам дали е добре беше не само куцо, но и направо глупаво.
  
  "Здравей и на теб."
  
  - На същия етаж?
  
  "Със сигурност. Те ни държат изолирани, но заедно."
  
  Влязоха вътре. Взирайки се в счупеното си отражение в огледалото. Избегнат контакт с необходимата видеокамера. Дрейк натисна бутона деветнадесет.
  
  "Добър ли си в това като мен, Кенеди?"
  
  Тя се засмя от сърце. "Луда седмица или седмици. Не съм сигурен. Подлудява ме, че в крайна сметка се бих с моя враг и изчистих името си в края на всичко."
  
  Дрейк сви рамене. "Както аз. Иронично, нали?"
  
  "Къде отиде тя? Алисия.
  
  "В нощта, където отиват всички най-добри тайни, тя и онзи маниак Хъдсън", сви рамене Дрейк. "Изчезнаха, преди някой, който наистина имаше значение, да ги забележи. Вероятно си пръскат акъла, докато си говорим."
  
  "Постъпихте правилно. Не те бяха главните вдъхновители тук. Алисия е опасна, но не и луда. О, и нямате ли предвид "в тишината на нощта".
  
  Той отдели малко време, за да обработи препратката й към скалата на динозавъра. Той се засмя. Настроението му се покачваше по-бързо от живак в слънчев ден.
  
  "Ами Хейдън?" Кенеди каза, когато вратите на асансьора се затвориха и старата кола започна бавно да се издига. - Мислиш ли, че ще остане с Бен?
  
  "Наистина се надявам. Ако не, тогава поне мисля, че той правеше секс сега.
  
  Кенеди го удари в рамото. "Не ги брои тези пилета, приятел. Може би той ще напише песен за нея."
  
  "Каквото и да е - три минути и половина с теб!"
  
  Прелетяха бавно над седмия етаж. "Напомня ми. Там, в гробницата на Один, какво каза там? Нещо за това, че оставам в Йорк и, ъ-ъ, сам си изкарвам хляба.
  
  Дрейк се втренчи в нея. Тя му дари съблазнителна усмивка.
  
  "Ами... аз... аз..." Той въздъхна и омекна. "Безнадеждно съм се изчерпал с това."
  
  "Какво?" Очите на Кенеди искряха злобно.
  
  "Старата дино-рок банда Heart го нарече най-доброто съблазняване. В Йоркшир просто казваме "чат с птицата". Ние сме прости хора."
  
  Когато асансьорът щракна покрай четиринадесетия етаж, Кенеди разкопча ризата си и я остави да падне на пода. Отдолу носеше червен прозрачен сутиен.
  
  "Какво правиш?" Дрейк усети как сърцето му подскача, сякаш го е ударил ток.
  
  "Аз изкарвам хляба си."
  
  Кенеди отвори ципа на панталоните си и ги остави да паднат на пода. Носеше съвпадащи червени бикини. Асансьорът издрънча, когато пристигна на техния етаж. Дрейк усети, че настроението му и всичко останало се повдигат. Вратата се плъзна настрани и се отвори.
  
  Младата двойка чакаше. Жената се изкиска. Човекът се ухили на Дрейк. Кенеди измъкна Дрейк от асансьора и в коридора, оставяйки панталоните й.
  
  Дрейк погледна назад. "Не искаш ли това?"
  
  "Повече нямам нужда от това."
  
  Дрейк я вдигна. "Добра работа, до стаята ми е бърза разходка."
  
  Кенеди пусна косата си.
  
  
  КРАЙ
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"